Arhív
 
2012. augusztus

Tisztelt Olvasóink!

 

               
                                                                      

 


Kövér Sándorné

      

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban 2012. szeptember 3-án megkezdjük a számítógépes kölcsönzést. Az elektronikus adatkezelés biztosítja a kölcsönzés gépesítését, a hosszabbítás, előjegyzés és felszólítások gépi kezelését - küldte a tájékoztatót Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...


Olvasóink otthonukból elérhetik katalógusunkat, kezdeményezhetnek majd hosszabbítást is a http://opac.rfmlib.hu/WebPac_SAROSPATAK/CorvinaWeb címen.

Az új szolgáltatás egyelőre teszt-üzemmódban indul. Várhatóan több fennakadás is előfordulhat az új program beállítása során, de mindent
megteszünk azért, hogy könyvtár látogatóinak kiszolgálása minél zökkenőmentesebben történjen.

Kérem türelmüket, és megértésüket az esetleges kényelmetlenségek miatt!

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.31./

 

Jasloban járt a Pacurka csoport

 

               
                                                                    

 


 

      

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Pacurka Gyermektánccsoportja augusztus 18-19-én a lengyelországi Jasloban vendégszerepelt a Dni Kultury Wiszehradzkiej fesztiválon. A mezőgazdasági kiállítással egybekötött rendezvényen a város hivatalos delegációjával, és több sárospataki kiállítóval is találkoztak - számolt be Darmos Éva az együttes tánctanára...

Hetekkel ezelőtt elkezdtünk készülni a műsorra, közben a csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Polgárőr Napon is fellépett. Majd két hónapos nyári szünet után kellett összeszedni a csapatot, és feleleveníteni, gyakorolni a koreográfiákat. Jasloban felvonuláson vettünk részt, s mindkét napon volt fellépésünk, amelyeken gömöri csárdást, gagybátori táncokat, jobbágytelki forgatóst, a Táncolni járó királylányok című mesefeldolgozást, valami egy szóló produkciót – Dékány Kolos által táncolt gömöri botolót – láthatott a közönség a csoporttól.

A fellépések mellett igyekeztünk megismerkedni a város nevezetességeivel, és kikapcsolódásra, fürdőzésre is jutott egy kis idő. A fesztiválra való kiutazás költségét korábbi fellépési díjakból, valamint a résztvevők szüleinek hozzájárulásából fedeztük.

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.31./

 

"Badacsonyi szőlőhegyen" táboroztak

 

               
                                                                      

 


 

      

A szünidő első hetében a Szent Erzsébet Általános Iskola tanulói egy hetet Badacsonylábdi-hegyen töltöttek a Szent Anna Vendégházban. A nyári kánikula egész héten kitartott, így minden nap élvezhették a „magyar tenger” hűs habjait. Hosszú sétákat tettek a hegyen, ahol csodálatos kilátás nyílt az egész Balatonra, és a helyi templomot is megtekintették...

A plébános atya és káplán atya által vezetett reggeli és esti zsolozsmák, lehetővé tették, hogy imáinkkal a nyaralásra lelkileg is odafigyeljünk.

Két délután hajóval eljutottunk a déli partra, Fonyódra. Köszönjük Boros Juditnak a vendégház tulajdonosának, a szülőknek az Árvay Alapítványnak és a kísérő tanároknak, hogy lehetővé tették nekünk ezt az egy hetes nyaralást!

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Általános Iskola
/2012.08.31./

 

Ülésezett a Humán Bizottság

 

               
                                                                    

Hat napirendi pontot tárgyalt 2012. augusztus 29-én a Humán Bizottság Szvitankó Tamás elnök vezetésével. Ezek között egyéb ügyek mellett sorra került a Sárospatak Honlap működése, a helyi közművelődésről szóló rendelet módosítása, valamint az egyházi fenntartás alá került Vay Miklós Szakképző Iskola pénzügyeinek végső rendezése…
 

 


Szvitankó Tamás

      

A város hivatalos honlapjának szerkesztője statisztikai adatokat ismertetett az oldal nézettségéről – amit egyébként az oldal alján lévő számláló ikonra (Counter) kattintva bárki megtekinthet. Elhangzott, hogy naponta átlagosan 2.000 látogatója van a honlapnak, akiknek fele később még visszanéz. Ez a szám hétvégén kisebb, hét közben – főleg hét elején – pedig nagyobb. A grafikonokat böngészve az is kiderül, hogy nem csak Sárospatakon, és nem is csak Magyarországon nézik a honlapot, sok látogatónk van szlovák területről, de naponta kb. 10-en nézik meg Németországból és Angliából is. Látogatják az amerikai földrészről, de talán a Föld minden országából kattintottak már a honlapunkra.
Az éve elején történt változást - miszerint a főoldalon lévő hirdetések és hirdetési tartalmú cikkek fizetősek - elfogadták az olvasók és szervezési szempontból is gördülékenyen megy.

Sokallta a bizottság az a pénzt, amit a Vay Miklós Szakképző Iskola végelszámolásához – az egyházi átadás előtt - még hozzá kellett tennie a városnak. Rövid elemzés után megállapításra került, hogy nem történt semmilyen túlköltekezés, egyszerűen az év elején már meglévő, tavalyról áthozott tartozások és az a tény okozta a fizetendő számlák torlódását, hogy most már nem volt lehetőség egy későbbi időszakra halasztani egyetlen számla – vagy bér -kifizetését sem. Ha az iskola ennél jobban takarékoskodott volna, azt már erősen megérezte volna az oktatás színvonala.

A Sárospatak Város közművelődésről szóló rendelet az idők során elavult, hiszen már az intézmények neve sem pontosan ugyan az, mint néhány évvel ezelőtt – gondolhatunk pl. A Művelődés Házára, ami már a Könyvtárat is magában foglalja. A megújítása ezért nem volt vitás, mindössze arról kellett dönteni, hogy a teljes cseréjét, vagy az aktualizálását javasolják a Testületnek. A jelenlévő bizottsági tagok az utóbbit szavazták meg.

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.30./

 

Elbírálták a segélykérelmeket

 

               
                                                                    

 


Oláh József

      

A bizottsági ülések napirendjei általában úgy néznek ki, hogy a nyílt ülés tucatnyi napirendi pontja után egyet-kettőt zárt ülésen tárgyalnak. Az Egészségügyi és Szociális Bizottság augusztus 28-án megtartott ülésén az arány éppen fordított volt: a 3 nyílt ülésen tárgyalt napirendi pontot 14 követte zárt ülésen. A napirendi pontok nagy számára Oláh József bizottsági elnöktől kaptunk magyarázatot…

Az igazgatási szünet ideje alatt 1 hónapon át nem tartottunk bizottsági ülést, tehát két hónap anyagát tárgyaltuk most – igaz, hogy ez alatt az idő alatt egyszer összeültünk, s akkor a segélykérelmek egy részét megtárgyaltuk. Az iskolakezdés miatt nem növekedett meg jelentősen a segélykérelmek száma, inkább gyermekvédelmi támogatási kérelmeket adtak be néhányan. Ezeket elbírálta a bizottság és általában pozitív elbírálásban részesültek.

Miután a képviselő-testület véglegesíti ezeket az elbírálásokat, az érintettek írásban kapnak majd értesítést az eredményről.

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.30./

 

Ülésezett a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

               
                                                                    

Több, mint 10 napirendi pontot tárgyalt nyílt ülésen a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2012. augusztus 27-én, és pontosan 10-et zárt ülésen. Az utóbbiak zömében szociális bérlakások szerződéseinek meghosszabbításáról szóltak – tudtuk meg Hajdu Imrétől, a bizottság elnökétől…
 

 


Hajdu Imre

      

Nagy érdeklődés kísérte Benkő Zoltánné, a Végardó Fürdő vezetőjének beszámolóját, ami után észrevételek, javaslatok és kérdések is elhangzottak. Igazgatónő elmondta, hogy jól alakult az idei év első félévének vendégforgalma és bevétele, ami annak tudható be, hogy a szezon valamivel hamarabb kezdődött, s még az elején volt egy bizonyos hosszú hétvége, ami szép bevételt hozott a fürdő számára.

Ekkor szép reményeket tápláltak az előttük álló nyárral kapcsolatban, viszont ezek a remények nem teljesültek maradéktalanul. Voltak ugyan a későbbiekben is nagy forgalmú hétvégék, de összességében az idei nyár nem kedvezett a fürdőnek. Így az eddigiek alapján úgy tűnik, nem fogják tudni hozni a betervezett eredményt a fenntartó önkormányzat számára. Még bíznak a hosszú nyárban, ha jó lesz az idő, a szezon szeptember 15. utánra való meghosszabbítása elől sem zárkóznak el.

Természetesnek tűnik, hogy a Vay Miklós Szakképző Iskola egyházi kezelésbe való átadása kapcsán minden gazdasági ügyet le kell zárni, minden számlát – és a béreket – ki kell fizetni és minden kintlévőséget be kell hajtani, de a valóságban ez nem ilyen egyszerű. Egy másik fontos napirendi pontban erről hallgattak, s vitattak meg egy előterjesztést a bizottság tagjai.

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.29./

 

Olaszliszkára érkezik a częstochowai Fekete Madonna

 

               
                                                                    

A Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig ívelő úton, többek között Hazánkat, ezen belül egyházmegyénket is érinti útja során az a kegykép, melynek eredetije a lengyelországi Częstochowában található. Az olaszliszkai plébániatemplomba 2012. szeptember 8-án, Szűz Mária születésének ünnepén, 15 órakor érkezik - hívja fel az érdeklődők figyelmét Varga András olaszliszkai plébános...
 

 


Varga András

      

A kegykép az egyháztörténetben sosem jegyzett távolságot ölel át. A Távol-Keletről Fatimáig tartó vándorolással az ősi ikon, melynek bizánci stílusban készült eredetije a művészettörténészek szerint a VI. és IX. század idejéből való, tizennyolcezer kilométert utazik majd. Szibéria pusztaságain és rengetegein, Kazakisztán, Fehér-Oroszország, Lettország, és Litvánia útjain Lengyelország felé tartva, 23 országot érintő „bujdosása” során, szeptember 8-án Szlovákiából érkezik Magyarországra.

A lengyelországi Jasna Góra-i, magyar alapítású, pálos monostorban tettek fogadalmat annak a 17 európai és ázsiai országnak a képviselői, akik elhatározták: földrészeket átölelő zarándoklatot indítanak az élet örömhíre terjesztése és védelme szándékával. Az életvédő vezetők a częstochowai Fekete Madonna ikonja előtti felajánlásukkal az Istenanya kezébe helyezték az életvédelem földrészeken átívelő ügyét, amit széles körben veszélyeztet a testi és lelki termékenység, illetve a magzati életkorú gyermekek elleni támadás.

Az eredetivel azonos technikával készült kegykép 24 karátos aranykeretben lévő másolata Szlovéniából Horvátország, Olaszország, Ausztria, Lichtenstein, Svájc, Németország, Belgium, Nagy Britannia, Írország, Franciaország, Spanyolország útjain szentestére érkezik a portugáliai Fatimába. Tőlünk egy erdélyi látogatás után, szeptember 16-án indul tovább Szlovéniába.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.29./

 

Mazsolatábor az ÁVG legifjabb diákjainak

 

               
                                                                            

 


Csicsek Éva

      


2012. augusztus 21-24. között az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 40 „mazsolája” és 3 új osztályfőnöke - Csicsek Éva, Kováts Imre, Remeczki Imre- a simai ifjúsági táborban töltött együtt pár napot. A középpontban most is a játékos ismerkedés állt, amelyhez az időjárás kegyesen hozzájárult...

A rókavadászat, az ügyességi játékok, a honfoglaló táborra adaptált verziója, és a gyalogtúra is mind segítette a cél minél sikeresebb megvalósulását.
Azt hiszem, mindenki nevében mondhatom: izgatottan várjuk az új tanévet, hogy a táborba eljönni nem tudó diákokkal is megismerkedhessünk. Bízunk abban, hogy a folytatás legalább olyan jó lesz, mint az első, pozitív benyomások.
 

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.29./

 

Rablás Tolcsván

 

               
                                                                            

Rablás bűntette miatt indított eljárást a Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya ismeretlen személy ellen, aki 2012. augusztus 13-án 2 óra 30 perckor a Tolcsvai Bornapok rendezvényen egy Bodrogolaszi lakosú férfit a leégett Kurta kocsmához csalt, ahol ellökte, majd a földön egy esetben ököllel megütötte, és a zsebéből eltulajdonította érintőképernyős mobiltelefonját és 8.000 Ft. készpénzét - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense... (a fotók illusztrációk)
 

 


Bacsó Tibor

      


A bornapok biztosításban résztvevő rendőrök a sértettől kapott pontos személyleírás alapján a feltételezett elkövetőt azonnal beazonosították, és nem sokkal később a Tolcsvai lakásán elfogták. A 20 év körüli, büntetett előéletű elkövető, tagadta a bűncselekmény elkövetését, de az ágyában a párnája alá rejtve az intézkedő rendőrök megtalálták a sértettől elvett mobiltelefont, illetve a ruháját megvizsgálva ugyanolyan elszáradt növényi szárakat találtak rátapadva, mint amilyen az elkövetés helyszínén, a talajon voltak.

Az elkövetőt ezután a Sárospataki Rendőrkapitányságra előállították ahol elszámoltatása után megtörtént az őrizetbe vétele majd előzetes letartóztatása. A Sárospataki Rendőrkapitányság az elkövetőt a feltételek fennállása esetén, gyorsított eljárás során az illetékes Bíróság elé állítja.
 

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.28./

 

Városunk a Balatonfüredi Borheteken is képviseltette magát

 

               
                                                                         

Sárospatak tagja a Városok, Falvak Szövetségének, melynek köszönhetőn lehetőség nyílt a város és a helyi kézművesek bemutatkozásra a Balatonfüredi Borheteken ( 2012-augusztus 4-augusztus 26 között) - tájékoztatta szerkesztőségünket Bosch Ágnes a Tourinform iroda vezetője….
 

 


Bosch Ágnes

      

A Tagore sétány tökéletes helyszínt teremtett a hagyományosan megrendezésre kerülő eseménynek. A rendezvényen Sárospatak turisztikai kínálata mellett Jakab Gábor kerámiáit és a Borsa desszertet ismerhették meg az érdeklődők. A szövetség által az éven már négy rendezvényen sikerült Sárospatakot népszerűsíteni.

Utazás és Szabadidő Kiállítás és Vásár - 2012. március 23-24-25.
Városok- Falvak Szövetsége Fesztivál - 2012. július 13-14.
Campus fesztivál - 2012. július 25-29.

Balatonfüredi Borhetek - 2012. augusztus 4-26.

Az irodavezető elmondta, hogy augusztus hónapban több mint 800 turista kereste fel az irodát, mely nagyon jó eredménynek számít. A Zemplén Művészeti Napok rendezvényeire az ország minden pontjáról érkeztek.
Gyémánt László festőművész kiállítását szeptember 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Újbástya Rendezvénycentrumban.
A Tourinform irodában az alábbi helyi termékek vásárolhatók : Borsa desszert, Gécziné Bankus Zsuzsa, Jakab Gábor és Kovács Gábor kerámiái, Pajzos Zrt. borai, Schuller József mézei.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.28./

 

Készül az új tanévre a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

 

               
                                                                         

Már csak napok választanak el bennünket az iskolakezdéstől, ami szinte minden családot érint valamilyen vonatkozásban. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola már második tanévben várja a gyerekeket a megújult épületben, aminek azóta az udvarát is gyönyörűen kialakították. Szegedi Istvánné igazgatónő elmondta, hogy a pedagógusoknak már gyakorlatilag elkezdődött a tanév, hiszen javában zajlanak a javítóvizsgák, konferenciák, és továbbképzések…
 

 


Szegedi Istvánné

      

Szeptember harmadikán kezdődik a tanév a tanulók számára, és most már hagyományosnak mondható, hogy ezen a napon reggel nyolckor a tanévnyitóval kezünk.
Az addig rendelkezésünkre álló napok nagyon sok feladatot adnak a kollégáknak. Már megtartottuk az alakuló értekezletet, ahol tájékoztattam a kollégákat, hogy a nyár folyamán milyen munkálatok folytak az iskola épületében. Új az épület, így azt gondolhatnánk, hogy minden rendben van és nincs semmi teendő. Valójában már hiányoztak WC lehúzók, amik nyáron pótolva lettek, de főként a garanciális javítások voltak azok, amiket a nyár folyamán elvégeztek.

Pontosan konkretizáltuk, hogy az előttünk álló 10 napon kinek mi lesz a feladata, hiszen most folynak az osztályozó és a javító vizsgák és sok olyan információ elhangzott, amelyek a tanévkezdéshez nélkülözhetetlenek. Lesznek továbbképzések is, én is szeretnék egy konferenciára elmenni és a tapasztalatokat megosztani.

Két első osztályt indítunk szeptemberben, az egyik kicsivel nagyobb létszámmal, a másik az optimális 17 fővel indul. Bízom benne, hogy - mint ahogy az eddigiek - ők is hamar megtalálják a helyüket az iskola ételében. Testnevelés tagozatosaink is vannak, bízunk benne, hogy példát merítve az előző évfolyam sikereiből ők is igyekezni fognak és szintén eredményesek lesznek.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.28./

 

Országos tűzgyújtási tilalom

 

               
                                                                             

 


 

      

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter 2012. augusztus 22-étől átmeneti időre. Magyarországon az elmúlt napok csapadékban szegény időjárása miatt országszerte megnövekedett a szabadtéri, erdő- és vegetációtüzek száma - tájékoztatja a lakosságot az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség...

A miniszteri határozat értelmében az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom érvényes a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, emellett tilos a parlag- és gazégetés is. Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható! Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
/2012.08.27./

 

Kezdődik az iskola

 


A vakáció utolsó hetét élik a diákok, szokatlan időpontban szeptember 3-án kezdődik az iskola. A II Rákóczi Ferenc Általános Iskolában szeptember 3-án, hétfő reggel 8 órakor lesz a tanévnyitó ünnepély, valamint ekkor tartja az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma is. A  Vay Miklós Szakképző Iskola hétfő reggel 8 óra 30 perckor a Református templomban. A Református Gimnáziummal együtt a „Kisrefi” – szeptember 2-án, vasárnap délután 16 órától tartja a tanévnyitó ünnepséget…
 


 
 

         


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

A javítóvizsga és az osztályozóvizsga 2012. augusztus 27-én (hétfőn) 8 órakor kezdődik és augusztus 28-án (kedden) fejeződik be.

2. Az iskola tankönyvosztási rendje
- Tankönyvfelelős: Sztankó István tanár

alsó tagozat

I. emelet 116. terem

2012. augusztus 30. (csütörtök)

1400 – 1600 óra

5-6.

I. emelet 116. terem

2012. augusztus 31. (péntek)

800 – 1000 óra

7-8.

I. emelet 116. terem

2012. augusztus 31. (szerda)

1000 – 1200 óra

AAz ingyenes tankönyvre jogosult tanulók a tankönyveket szeptember 3-án (hétfőn, az első tanítási napon) délelőtt kapják meg a tankönyvfelelőstől a szükséges igazolások beadása után.

A tanévnyitó ünnepség szeptember 3-án 8 órakor kezdődik.
Első tanítási nap 2012. szeptember 3. (hétfő)
 

       


Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
 

Tankönyvárusítás rendje:
Alsó tagozat (fizetős): augusztus 29. 11-15 óra
Felső tagozat (fizetős): augusztus 30. 13-17óra
Ingyenes tankönyvek osztása: augusztus 31. 9-15 óra

/Azok az alsó tagozatos gyermekek szülei, akik a 29-én nem tudnak a könyvekért jönni, 30-án 16 óra után is megtehetik ezt./
Felhívjuk a figyelmet, hogy ingyenes tankönyveket csak szabályosan kitöltött (előzetesen leadott) igénylőlap és érvényes igazolás megléte esetén, a helyszínen aláírt átvételi elismervény ellenében adjuk ki!

Az első tanítási nap szeptember 3-án 8 órakor kezdődik.
(az első két óra osztályfőnöki, majd az évnyitó)
A tanévnyitó ünnepély: 2012.  szeptember 3-án 10 órakor kezdődik a Bazilikában.
 


        

Erdélyi János Általános Iskola


Évnyitó: 2012. szeptember 3-án 8 órától


        

Református Kollégium Gimnáziuma

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája a szokásokhoz híven együtt tartja 2012. szeptember 2-án 16 órától tanévnyitóját a Református templomában. Az istentiszteleten Fejér Zoltán hirdet igét, itt 420 középiskolai és 220 általános iskolai diák kezdi meg az évet.


Beköltözés az internátusokba: 2011. szeptember 2-án (vasárnap) 8.00-12.00 óráig
 
 

        Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma


TANKÖNYVOSZTÁS - A tankönyveket az alábbi időpontokban lehet átvenni:

2012. augusztus 27. (hétfő) 14.30 – 17.00 óra
2012. augusztus 28. (kedd) 14.30 – 17.00 óra
2012. augusztus 30. (csütörtök) 14.30 – 17.00 óra

A kollégisták a beköltözés napján, 13.00 órától vehetik át a tankönyveket.
A kollégiumi beköltözés időpontja: 2012. szeptember 2. (vasárnap) 8.00 órától

- 2012. szeptember 3. (hétfő) 8 óra - Iskolai egyenruha viselése kötelező!
- Első tanítási nap: 2011. szeptember 3-án (hétfő) 9.00 órától

 


        

Vay Miklós Szakképző Iskola

 

A Vay Miklós Református Szakképző Iskola 2012. szeptember 3-án 8.30-kor gyűlik egybe, hogy áldást kérjen az új tanévre a Református templomban. Igehirdetéssel Csomós József püspök szolgál, 580 tanuló ül majd be az iskolapadokba az alkalom után.

Javítóvizsga 2012/2013. tanév időpontjai augusztus 28-29-én a Vay Miklós Szakképző Iskolában

Cziczer Katalin
/2010.08.27./

 

Határon Túra - 2012.

 

               
                                                                             

A 2010-es és 2011-es országos kerékpártúrák folytatásaként idén is megrendezték a Határon Túrát, amikor 7 nap alatt jutottak el a Vereckei-hágótól Budapestig a kerékpárosok. Az 520 km-es út harmadik állomása, egyben a napi szakasz vége Sárospatak volt. A túra során ellátogatnak számos jelentős történelmi és turisztikai állomáshoz – tudtuk meg Eisenkrammer Károlytól, a túra szervezőjétől, aki egyébként a Vulelta Sportiroda vezetője…
 

 


Eisenkrammer Károly

      


Erdélyből indultunk az első évben, onnan mentünk Budapestre. Két év után kerestünk új útvonalat, új helyszínt. A magyar történelemhez kapcsolódó helyszíneket szeretnénk összekapcsolni Budapesttel, és így jött kézenfekvően Vereckei-hágó, hiszen Kárpátaljáról indultunk, s onnan tekerünk és Budapestre, ahová augusztus 20-án, az ünnepre érkeztünk.

Utunk során az ország számos településre juttatjuk el, a fiatalok közlekedésbiztonsági nyilatkozatát, ugyanis a közlekedési baleseteknek igen sok fiatal résztvevője van, amin változtatni szeretnénk. Ehhez a felhíváshoz egyébként bárki csatlakozhat. A Határon Túra ezzel egyben az Európai Bizottság negyedik európai közúti biztonsági napjának egyik kiemelt fontosságú kísérő eseménye is.
 

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2012.08.26./

 

A III. Katasztrófavédelmi tábor

 

               
                                                                             

2012. augusztus 3-8. között III. alkalommal került megrendezésre Hercegkúton a Katasztrófavédelmi tábor. A táborozók Sima Norbert tűzoltó törzsőrmester, és Hoffmann Zsolt tűzoltó törzsőrmester kíséretében töltötték el ezt a pár napot...
 

 


 

      

Az első napot a gyerekek a szobák elfoglalásával, ismerkedéssel, valamint a tábor felfedezésével töltötték. Másnap a környék sajátosságait tekintették meg (kilátó, borospincék, tájház), valamint hegyi kalandtúrán vettek részt. A vasárnapot egész napos túrával töltötték Pogánykúton és Cifrakúton. Egy Geoláda nevű újfajta játékot is kipróbáltak, amit világszerte űznek a táborlakók. Hétfőn a kalandparkot látogatták meg, ezután a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság volt az uticél, ahol betekintettek a tűzoltók mindennapjaiba, megismerték a szereket, felszereléseket, eszközöket, magát a laktanyát.

Ezt követően a sátoraljaújhelyi bötrönmúzeumba látogattak el. Kedden szabadprogram volt napirenden, a gyerekek az üdülő szórakoztató eszközeit nyüstölhették, mint például ping-pong, csocsó. A fürdőzés sem maradt el, mivel az üdülő rendelkezik saját medencével. Eljött a szerda reggel is, amikor el kellett búcsúzniuk egymástól, de kellemes élményekkel, és hasznos ismeretekkel gazdagodtak.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság
/2012.08.26./

 

Elzárást is kiszabhatnak gyümölcslopásért

 

               
                                                                             

 


Bacsó Tibor

      

A Sárospataki Rendőrkapitányságra több bejelentés is érkezett, hogy a Sárospatak, Mandulás-hegy területrészen mezőgazdasági lopás történt, valamint többször is volt már gyújtogatás is ezen a területen. Ezeket a bejelentéseket a Kapitányság részéről kiemelten kezeltük. Felvettük a kapcsolatot a sárospataki polgárőrséggel és velük közösen ellenőriztük a területet, valamint felhívtuk az állampolgárok figyelmét is arra, ha bármilyen jogsértést észlelnek, azonnal jelezzék, a Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei reagálni fognak rá- nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy…

Ilyen előzmények után történt, hogy egy állampolgár szilvát szedő, idegen személyeket észlelt a területén, amiről bejelentést tett. A rendőrök azonnal kivonultak a helyszínre, ahol a tulajdonossal közösen elfogták azt a két személyt, akik a szilvát lopták, majd a Sárospataki Rendőrkapitányságra előállították őket.

Az előállítás után mind a két személyt - akik elismerték a gyümölcslopás tényét - őrizetbe vettük és a Miskolci Rendőrkapitányság fogdájába szállítottuk, tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt. Velük szemben a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság fog eljárni és büntetést kiszabni.
A gyorsított bírósági eljárás eredménye az elkövetett szabálysértésért akár elzárás is lehet.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.26./

 

Tanévkezdés az óvodában

 

               
                                                                           

2012. augusztus 22-én tanévnyitó értekezletet tartottunk a Carolina Óvoda és Bölcsődében. Az értekezlet keretében megjelöltük a 2012/13-as nevelési év fő célkitűzéseit, megterveztük rendezvényeinket, eseményeinket – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, intézményvezető.
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Ismertettük az induló csoportokat, azok létszámait, összetételét. A 2012/13-as nevelési évet 11 óvodai csoporttal kezdjük, amelyekben szeptembertől összesen 286 gyermeket fogadunk. Az év folyamán várunk még 12 további új óvodást, akik év közben töltik a 3. életévüket, és kapcsolódnak be az óvodai nevelésbe. Így terveinkre, év végére megközelítjük majd a 300 fős létszámot. Ebből a létszámból 16 fő bejáró, és 18 halmozottan hátrányos helyzetű gyermekünk van.
Bölcsődénk 2 csoportjában, 20 gyermeket fogadunk. Ebből a létszámból 16 gyermek először lép be az intézményünk „kapuján”.

Ismertetésre került a nyár folyamán elkészített két TÁMOP-os pályázatunk is, melyek közül az egyik az egészséges életmódhoz, a másik pedig az óvodafejlesztéshez kapcsolódik. A pályázatok sikeressége esetén változatos egészségmegőrző programok kerülhetnek megszervezésre, valamint ismételten új óvodai eszközök beszerzésére kerülhet sor. Nagyon szurkolunk, hogy pályázataink pozitív elbírálásban részesüljenek.

Az aktuális feladatok ismertetését követően az intézmény dolgozói kötetlen beszélgetésen mesélték el egymásnak a hosszú nyári szabadságuk eseményeit, történéseit.

2012. augusztus 27-től már valamennyiben dolgozunk, és nagy-nagy szeretettel várjuk a régi és új óvodásainkat, és bölcsődéseinket.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.25./

 

ÁVG-s diákok londoni nyelvtanfolyama

 

               
                                                                           

 


Dusicza Erika
 

      

Az Árpád Vezér Gimnázium 2004 óta minden évben lehetőséget ad arra, hogy az Arany János Tehetséggondozó Program végzés előtt álló osztályának diákjai angoltudásukat anyanyelvi közegben próbálhassák meg, illetve nyelviskolai órák során tovább építsék ismereteiket. Remélik a program szervezői az Angliában töltött időtől azt is, hogy az iskolai oktatásból, a turisztikai látványosságokra épülő kulturális programokból, illetve a családoknál megélt hétköznapokból fakad újabb lendület a hazai közegben történő nyelvtanuláshoz is - számolt be Dusicza Erika igazgatóhelyettes...

A 2012 augusztusában (Brüsszelt majd Párizst érintve) Londonban járó ÁVG-sek jó nyelvi felkészültséggel, sokak már középfokú nyelvvizsga birtokában utaztak ki, így angol angoltanáraik együttműködő diákjai tudtak lenni. A kurzus végén minden tanulóról készült egyéni értékelés, amely az érettségire való felkészülés során is iránymutató, hasznos segítség lesz.

A pedagógiai hozadékon túl a látnivalókban gazdag, nyüzsgő metropoliszt, s egyben a megismételhetetlen olimpiai élményt adó várost (Hampton Courtben időmérő kerékpárversenyt láttunk) őrzi élményei között az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 34 fős csapata.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.25./

 

A jogtalan kukoricatörés már elkezdődött

 

               
                                                                           

 


Bacsó Tibor

      

2012. augusztus 16-án állampolgári bejelentésre mentek intézkedni a Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei. A bejelentés lényege az volt, hogy a Pipacs út mellett lévő kukoricatáblából nagy mennyiségű kukoricát szállítottak el ismeretlen személyek. A bejelentésben az is szerepelt, hogy melyik házba vitték a kukoricát – kezdte Bacsó Tibor rendőr őrnagy egy bűncselekmény ismertetését…

Az intézkedő rendőrök, így már az elkövetők házaihoz mentek, ahol megállapították, hogy valós volt a bejelentés. Nagy mennyiségben találtak eltulajdonított kukoricát. Az egyik házban 30 zsáknyi, a másodikban 28 zsáknyi, a harmadikban pedig 12 zsáknyi kukoricát foglaltak le. A megtalált kukoricát mind visszaszolgáltatták a tulajdonosnak.

Az elkövetők - akiknél a házkutatást tartották - mindegyike elismerte, hogy jogtalanul szerezte meg a kukoricákat. Elmondták folyamatosan gyűjtötték és úgy tárták be maguknak a kukoricát.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Törő Gábor
/2012.08.25./

 

„ Hagyományon alapuló korszerűség”

 

               
                                                                           

A Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében augusztus 6–9-ig „ Hagyományon alapuló korszerűség” – címmel 10. Népi Játszóház - vezető Szaktábor zajlott Felsőbereckiben. A táborban a résztvevők megpróbálták a régi, hagyományos technikákat ötvözni az újszerű anyagokkal és ezáltal új használati tárgyakat létrehozni - számolt be Krenyitzkyné Sárosi Krisztina...
 

 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

      


A fazekassággal Jakab Gábor ismertette meg a résztvevőket, ivópoharakat, tányérokat készítettünk. A táborban a hímzők Koscsó Istvánné vezetésével mélyítették tovább a tudásukat és hímezték a gyönyörű terítőket és megismerkedtek a vagdalásos technikával és annak sajátosságaival. A táborlakók Kovácsné Géczi Julianna segítségével tanulták a nemezelés titkait több napon keresztül. A táborban a felnőttek és a gyerekek egyaránt megtalálták a kedvüknek megfelelő elfoglaltságot .

A „kisinasok” választhattak az agyagozás, játékkészítés, szövés-fonás, nemezelés, hímzés közül. Szabadidős tevékenység keretében meglátogattuk a közelben lévő Tökös –tavat, amely gyönyörű természeti kincs. A táborra a jó hangulat és alkotói kedv volt a jellemző, ezért sok szép munkadarab született . A szaktábor a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.08.24./

 

Strandfoci 2012.

 

               
                                                                           

 


 

      

A Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Paksi Önkéntes Tűzoltó Sport és Hagyományőrző Egyesülettel közösen 2012. évben, immár tizenhetedik alkalommal rendezte meg a ,,Tűzkakas Országos Tűzoltó Strandfoci Bajnokság”- ot, amelyen a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóparancsnokság csapata, az előző két évhez hasonlóan, idén is részt vett - nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó törzsőrmester...

A július 21-22.-én zajló selejtezőn focistáink eredményesen játszottak, 4 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel csoportjukból továbbjutottak a döntőbe. A döntőt augusztus 4-5.-én rendezték, de sajnos technikai okok miatt a csapat nem tudott rajta részt venni.

A csapat tagjai (álló sor balról): Szabó Sándor tűzoltó zászlós, Regős László tűzoltó zászlós, Csabai Tamás tűzoltó törzsőrmester, Braun Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester, Ragyák Miklós tűzoltó törzsőrmester, Perecsényi Tamás tűzoltó zászlós, és (guggoló sor balról): Dakos László tűzoltó törzsőrmester, Dakos Zoltán tűzoltó törzsőrmester, Timkó Ádám tűzoltó törzsőrmester, Orosz Péter tűzoltó törzsőrmester, és Barna Norbert tűzoltó százados (városi tűzoltóparancsnok).

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Sátoraljaújhelyi Tűzoltóparancsnokság
/2012.08.24./

 

A Zemplén Fesztivál keretében lépett fel a Bodrog Néptáncegyüttes

 

               
                                                                           

A Bodrog Néptáncegyüttes a Zemplén Fesztivál keretében - s egyben a Bor, mámor Bénye rendezvénysorozathoz kapcsolódva - augusztus 18-án Erdőbényén adott színvonalas műsort. Ej te bor hol termettél című - borversekkel, bordalokkal színesített - összeállításukat sokan látták, a távolabbról érkező vendégek mellett több sárospataki család is ezért utazott a Béres Szőlőbirtokra. A Bodrog után az Európa szerte ismert Vujicsics Együttes szórakoztatta a közönséget - küldte a tudósítást Darmos István...
 

 


Darmos István

      

Nem első alkalommal vettünk részt a fesztiválon, hiszen a fűzérradványi kastélyban szervezett bálokon korábban többször közreműködtünk, mégis azt gondolom, fontos az együttesnek, hogy a szervezők felkérték erre az előadásra. Egyrészt azért, mert a fesztivál közönségének megmutathattuk, hogy Sárospatakon van egy színvonalasan működő amatőr művészeti együttes, amely értékeket képes létrehozni, másrészt azért, mert ez alkalommal - mint korábban a Hegyközi lakodalmas, vagy a Pataki oktatás históriája kapcsán - ismét a megszokottól kicsit más módon kellett gondolkodnunk táncművészetről, társművészetekről.

E másféle gondolkodásnak volt köszönhető az a műsor, amelyben a néptánc-koreográfiákat a magyar folklórkincsből szemezgetett borversekkel, valamint - Tamás Janka közreműködésében - Zemplénben, és Eger környékén gyűjtött bordalokkal fűztük össze. Az együttes tagjait az is inspirálta a műsor alatt, hogy rendkívül jó volt a közönség, lereagálták a színpadon történteket, a humorral fűszerezett verseket, s nem kevés tapssal jutalmaztak bennünket. Annak is örülünk, hogy mind a szervezők, mind a közönség soraiban ülők részéről rendkívül jó visszhangja volt e műsornak, s a pozitív visszajelzések mindig feltöltik az együttes energiával, lendülettel.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.08.24./

 

„TÜZES HÍREK”

 

               
                                                                           

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területén a 2012. július 20. és 2012. augusztus 23. közötti időszakban 21 tűzeset, 13 műszaki mentés történt, valamint 4 esetben téves jelzéshez vonultak egységeink - nyilatkozta Barna Norbert tűzoltóparancsnok...
 

 


Barna Norbert
 

      

A műszaki mentések során, 9 esetben balesetveszélyesen megdőlt fa eltávolításához, 2 esetben közúti balesethez, 1 esetben vihar által megrongálódott tetőszerkezethez, 1 esetben elhunyt személy eltávolításához riasztották egységeinket.

- 2012. augusztus 2-án Olaszliszkán, erős szél következtében megdőlt egy fenyőfa az iskola felé. Az egység a fát, motoros láncfűrész, kihúzóslétra és mentőkötél segítségével eltávolította, ezáltal megszüntette az élet és baleset veszélyt. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

A tűzesetek során 3 esetben lakóházban, 1 esetben gépjárműben keletkezett tűz, illetve 16 alkalommal szárazfű tűzhöz és 1 alkalommal villanyóra tűzhöz vonultak tűzoltóink.

- 2012. augusztus 3-án hajnali órákban Viss belterületén égett egy 5x10 méteres lakóépület teljes terjedelmében. A kiérkező egységek 3 db „D” vízsugár, valamint kéziszerszámok, dugólétra, és légzésvédelmi készülékek segítségével a tüzet eloltották. Az épület lakhatatlanná vált, a tulajdonos az ismerőseinél lett elhelyezve. Személyi sérülés nem történt, kárérték jelentős.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2012.08.23./

 

Továbbra is kedvez az időjárás a Végardó Fürdőnek

 

               
                                                                           

Közeleg a nyár vége, már csak egy hét van az iskoláig. Akinek van lehetősége, még kihasználja ezeket a napokat, hétvégéket. Benkő Zoltánné, a fürdő vezetője örömmel számolt be a hosszú hétvége szép vendégszámáról, és ebben a hétvégében is bízik…
 

 


Benkő Zoltánné

      

A hosszú hétvégénk nagyon jól alakult, reménységen felüli forgalmat tudhatunk magunk mögött. Nagyon jó volt az idő, rengeteg vendég jött a fürdőbe. A szokásostól jelentősen nagyobb volt a forgalom mind a négy napon keresztül, s reméljük ezen a hétvégén is így lesz.
A vendég létszámunk 3000-4000 naponta, ennyien fordulnak meg a fürdőben. Az összetétel a szokásos módon lengyel, szlovák nagyrészt, de jelentős magyar vendégforgalmat is tapasztaltunk a hétvégén.

Szeptember 15-ig tarjuk nyitva a külső medencéket, bízunk benne, hogy az idő továbbra is jó lesz, s továbbra is maradni fog ez a forgalom.
A kempingben szintén hasonlóan a lengyelek és a szlovák szó volt a leggyakoribb, hiszen Lengyelországban ugyanúgy hosszú hétvége volt, mint nálunk, de vasárnap ők már elmentek. Most is jelentős a forgalom a kempingben és a többi szálláshelyünket is sokan igénybe veszik.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Törő Gábor
/2012.08.23./

 

A kerékpáros közlekedést is egyértelműen szabályozza a KRESZ

 

               
                                                                           

Kis híján baleset lett abból, hogy valaki kerékpárral egyirányú utcában a forgalommal szemben közlekedett abban a hiszemben, hogy a megváltozott KRESZ ezt lehetővé teszi. Más valaki a járdán biciklizett, babakocsit veszélyeztetve. Ezen esetek után tartotta fontosnak Bacsó Tibor rendőr őrnagy, hogy a félreértéseket tisztázza…
 

 


Bacsó Tibor

      

Fontos tudni, hogy az egyirányú utcába forgalommal szembe a kerékpárosok csak akkor hajthatnak be, ha a tiltó tábla alatt „kivéve kerékpár” kiegészítő tábla van kitéve, más esetben szabálysértést követ el ez a kerékpáros, aki ide behajt. Sárospatakon ilyen jelzőtábla az egyirányú út jelzőtáblák alatt nincs, tehát Sárospatakon egyirányú úton, forgalommal szemben egyetlenegy kerékpáros sem közlekedhet!

Továbbá azt írja a KRESZ, hogy kerékpárral is az úttesten kell közlekedni, mégpedig az út jobb oldalán, ugyanúgy, mint a gépjárművekkel, kivéve, ha létre van hozva kerékpárút, vagy kerékpár sáv, mert akkor azon kell közlekednie a kerékpárosnak. A járdán tilos kerékpározni!
Ugyanolyan bírság róható ki a kerékpárosokra, mint a járművezetőkre, tehát 5.000 forinttól 50.000 forintig helyszíni bírságolhatóak ezek a szabálysértések.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Cziczer Katalin
/2012.08.23./

 

Tűzijátékkal zárult a városi ünnepségsorozat

 

               
                                                                           

 


Donkó József

      A Vízikapu szabadtéri színpada adott otthont, az ünnepi hosszú hétvége zárásának. Augusztus 20-án 19 órakor a Bálint Béla vezette Sárospataki Dixieland Együttes kezdte megalapozni a hangulatot, majd Karacs Martina, Zemplén és Szatmár hangja következett. A Karambol Együttes dalait már több százan hallgatták. A vastaps méltán szólt az előadóknak - számolt be Donkó József a Kabinet iroda vezetője...

21 órakor a szokásos tűzijáték kezdődött, melyet egy sárospataki vállalkozó Gönczfalvi Balázs készített elő. A tíz perces „tüzes” produkciót nagy lelkesedéssel fogadta a közönség, amely méltó zárása volt az ünnepségsorozatnak.
 

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Törő Gábor
/2012.08.22./

 

40 év után kapott új aszfaltréteget a Várkert utca

               
                                                                           

Két évvel ezelőtt megígértük és most sikerült teljesítenünk, elkészítettük a Várkert utca új aszfaltozását, amivel több évtizedes mulasztást igyekeztünk pótolni. Az egyik legrégebben felújított utcáján állunk most Sárospataknak. Az itt élők próbálkoztak már többször, kérték a felújítást, aláírást is gyűjtöttek, de sajnos csak most volt lehetőségünk teljesíteni a kérésüket – mondta Aros János polgármester a Várkert utcában 2012. augusztus 21-én, miközben mellette az úthenger a friss aszfaltot egyengette…
 


Aros János

      


Mint ismeretes, idén nyáron több út felújítását is elvégeztük, amelyeket nagyrészt vis major pályázatból sikerült megvalósítani. Ezt az utcát, amely most új aszfaltréteget kapott, önerőből, illetve összefogással sikerült felújítani, hiszen a Zemplén út Kft. végezte el az alatta lévő vezetékek cseréjét, a Kommunális Szervezet végezte az előkészítő munkát, a Ribetri Kft. pedig az aszfaltozását.
Apránként tudunk haladni, hiszen mindenki láthatja, hogy Sárospatak szinte valamennyi útja felújításra szorul. Itt van mellettünk a Zrínyi utca is, annak a burkolatát is ki tudjuk cserélni, hiszen a kis benzinkút előtt már megérett egy új aszfaltrétegre.

Szintén ezen a nyáron, a végardói lakosoknak is teljesül egy régi kívánságuk, mivel most - ennek a felújítása után - a Szalontai út a város legrosszabb útja. Ennek egy 100-120 méteres leghosszabb szakaszát fogjuk kikátyúzni, illetve újra aszfaltozni.
Szépen apránként, lassan minden útra sor kerül. Szeretném megköszönni az itteni lakosok türelmét, az előző negyven évre vonatkozóan, valamint ezekre a hetekre, amíg a munkálatok folynak.


 

Törő Gábor
/2012.08.22./

 

A 6-os számú választókörzet napja Bodroghalászban

 

               
                                                                           

Sikeresen zajlott augusztus 18-án a 6-os számú választókörzet napja. Reggel öt órakor gyülekeztek a horgászversenyre a jelentkezők és hat órára mindenki elfoglalta a sorsolással kihúzott helyét a Bodrog partján. A tíz órai mérlegelés mutatta, szép számmal akadtak méretes halak a versenyzők horgaira - számolt be Zérczi László képviselő...
 

 


Zérczi László

      

Eredmények: Gyermek kategória – I. hely Szuromi Kornél
II. hely Csikó Gergő
III. hely Szebényi Dániel

Felnőttek: - I hely Dancsosi Miklós
II. hely Szuromi Ferenc
III. hely Szuromi Kristóf

A horgászverseny még be sem fejeződött, máris kezdődött a labdarúgó torna négy csapat részvételével. A körmérkőzések során szoros eredmények születtek.
Eredmény: I. hely Györgytarló
II. hely Makkoshotyka
III. hely Bodroghalász
IV. hely Öregfiúk
Gólkirály Szabó Gergő (Makkoshotyka), legjobb kapus Horváth Zoltán (Györgytarló)

A délutáni program a főzőversennyel kezdődött, sorban érkeztek és foglalták el helyeiket a csapatok. A résztvevő csapatok nyolcféle menüvel neveztek be a versenybe. Az idén a csülökből készült ételek ragadták meg a csapatok fantáziáját.
Eredmények: I. hely - Patya csülök pörköltje sztrapacskával. Ezzel övé lett a fődíj, a 40 kg-os süldő vaddisznó.
II. hely - EÜ Cicák – Csülkös pacal
III. hely - Vihar sarok – Csülkös körömpörkölt
További díjazottak, a Fürge ujjak a Szomszédok és a Tökös Ötös csapatai voltak.

Délután két órától birtokba vehették a gyerekek a légvárat, a szumó birkózást, a trambulint, gólyalábakat, ahol ügyességüket kipróbálva még csokoládét is nyerhettek.
Voltak jelentkezők a kisállat szépségversenyre és igen nagy sikert arattak a jelenlévők körében. Sokan vették igénybe az egészségszűrést és legalább annyian nézelődtek a galambok ketrecei előtt is, ahol simogatni is lehetett a még repülni nem tudó galambokat.
Igazi attrakció volt a Sátoraljaújhelyi B. V. műveleti csoportjának a bemutatója. Láthattunk forma gyakorlatokat, élethű helyzeteket imitáló elfogásokat kutyával és vaktöltényes fegyveres akciókat. Nagy élmény volt ez mindenkinek.

A Sárospataki Rendőrség két nyomozójának ujjlenyomatos bemutatóját elsősorban a gyerekek látogatták, mutogatták is büszkén a tenyerükről készült lenyomatokat.
A délutáni programokat egy fantasztikusan sikerült galambröptetés zárta le, melyet a Rokonok együttes éjszakába nyúló utcabálja követett. Szinte teljesen megtelt a rutinpálya. Fiatalok és középkorúak együtt ropták a táncot a zene ritmusára.
Köszönöm a rendezvény támogatóinak és segítőinek, hogy hozzájárultak a körzet napjának színvonalas, hangulatos megvalósításához.!

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>                           További fotók 2.- új>>>                     További fotók  - programok>>>                      További fotók - eredményhirdetés>>>

Cziczer Katalin
/2012.08.22./

 

Vízi túrán az ÁVG diákjai

 

               
                                                                           

2012. július 18 - 23-a között immár 11. alkalommal vettek részt az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai a Felső- Tisza – vidéki vízitúrán. A 47 tanulóból, 4 kísérő tanárból, egy gépkocsivezetőből és egy szakácsnőből álló lelkes kis csoport az intézmény 13 kenujával, 1 motorcsónakjával valamint iskolabuszával vágott neki a hat napos vízi útnak...
 

 


Kordáné Györki Erika

      

Az első napon Tiszabecsnél került sor a diákok biztonságos felkészítésére, a kenuk elosztására. Az azt követő három napon 20-20 km megtételével Szatmárcsekén, Tivadaron és Gergelyiugornyán kötött ki a kis flotta, kipihenve az az napi fáradalmakat és izgalmas pillanatokat. Sajnos az 5. nap rossz időjárása nem tette lehetővé az utolsó szakasz teljesítését, de a gergelyiugornyai vízi vidámpark adta lehetőségek kihasználásával ez a nap sem veszett kárba.

A diákokat és kísérő tanáraikat minden este meleg étel fogadta, az őket szárazföldön követőknek köszönhetően. A tábori körülmények között elfogyasztott vacsora és reggeli, a Tisza homokos partjain magukhoz vett ebédek valamint a sok fürdőzés, röplabdázás, tollaslabdázás és közösségépítő esti diszkó remek hangulatot teremtett a felhőtlen kikapcsolódáshoz. A túrán résztvevő diákok életre szóló élménnyel, az aktív szabadidő eltöltésének tapasztalataival gazdagodva töltötték el napjaikat. A diákok csillogó szeme és az újrázásra tett fogadalmuk a túra sikerességének legjobb visszajelzéseként megerősítette a szervezőkben - az immár egy évtizedes hagyományokkal bíró program - jövő évi folytatásának gondolatát.

Köszönet illeti meg a sárospataki vízi túra hagyományokat tovább folytató Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diáksportkörének pedagógusait - Csehi Lászlót, Kordáné Györki Erikát, Papp Józsefet -, a kísérőket - Tégel Jánost és Tégel Jánosné Magdika nénit – és a tábor szervezőjét, Tóth Csaba tanár urat.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Cziczer Katalin
/2012.08.21./

 

Tájékozódási futóverseny volt Zemplénben

 

               
                                                                           

Ötnapos nemzetközi tájékozódási futóverseny volt Zemplénben, ahol a Hungária Kupa Tájékozódási Futóversenyt 2012. augusztus 15-től 19-ig tartották. A több mint ezer fő részvételével zajló futótalálkozó központja Sárospatak volt, de a környék számos településén, többnyire az erdőkben futották a köröket a futók. Megyénket 15 fő képviselte a mezőnyben...
 

 


 

      

37. alkalommal rendezték meg a Hungária Kupa tájfutó- versenyt ezúttal sárospataki központtal. Majd’ 1000 fő nevezett be az ötnapos nemzetközi megmérettetésre, amelyen nagyon sok család is részt vesz, ugyanis ahol valaki fut a közösségből, előbb-utóbb a család többi tagja is cipőt húz és megkedveli a tájfutást. A részvevők közt egészen fiatalok és már öregebbek is voltak, akik egész életükben futottak.

Az első napon a Károlyfa-Megyerhegy távot kellett teljesíteni a futóknak, valamivel 32 perc alatt sikerült ez az első célba érkezőnek, aki fáradtan beszélt a friss élményéről: a tájékozódási futás a tájékozódás és a lejelentkezési pontok elérése miatt is több a sima futásnál.
Liskány József, a verseny elnök-helyettese elmondta, hogy különböző kategóriák vannak, 10-75 éves korig különböző korcsoportokat hirdettek meg.. 21 éves korig kétévente változnak a korcsoportok, 21 év fölött, illetve 35 évtől pedig öt évente vesznek részt az idősebb versenyzők.

A tájfutók egészen vasárnapig voltak Zemplénben a zárónapon Sárospatakon futottak és a Vízikapunál tartották meg az eredményhirdetést, amin Aros János polgármester is részt vett.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.08.21./

 

Testvérvárosi delegációk látogattak Sárospatakra

 

               
                                                                           

 


Piotr Przytocki

      

Sárospatak Város Önkormányzatának meghívására 2012. augusztus 18-19-20-án településünkön köszönthettük a soesti testvérvárosunkból érkező 2 fős delegációt, Maria-Luise Pepinhege asszonyt és Helmut Albers urat. Augusztus 19-én délután pedig városunkba érkezett a lengyelországi Krosno testvértelepülés 3 fős delegációja, Piotr Przytocki polgármester úr vezetésével...

Itt tartózkodásuk alatt – a kapcsolatok elmélyítése és a közös pályázatok megvalósítása érdekében - találkoztak Tóth Tamással, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium igazgatójával, valamint Székely Józseffel, a Mozgáskorlátozottak Egyesületének vezetőjével.

2012. augusztus 19-én délután érkezett városunkba a lengyelországi Krosno testvértelepülés 3 fős delegációja, Piotr Przytocki polgármester úr vezetésével. A két delegáció közös programjaiban szerepelt városunk nevezetességeinek és az aktuális kiállításoknak a megtekintetése, továbbá részt vettek a Zempléni Fesztivál Református templomban megtartott zárókoncertjén is.

 


Helmut Albers


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Cziczer Katalin
/2012.08.21./

 

Kitüntetések az államalapítás ünnepén

 

               
                                                                           

Idén augusztus 18-án tartották az államalapító Szent István királyunk tiszteletére rendezett ünnepséget, ami egyben az Új Kenyér Ünnepe is. Ünnepi beszédet mondott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Magyarország Alaptörvényében az Alapvetés című fejezet J) cikke, naptári sorrendben jeleníti meg nemzeti ünnepeinket, amelyek közül hivatalos állami ünnepként augusztus 20-át jelöli meg. A jogszabály az ünnepet az államalapítás és államalapító Szent István királyunk emlékének szenteli...
 

 


 Navracsics Tibor

      

Borsod-Abaúj Zemplén Megye Kormányhivatalának megkeresésére, Sárospatak Város Önkormányzata együtt ünnepelt a területileg illetékes Kormányhivatallal. A közös ünnepség alkalmából Demeter Ervin kormánymegbízott, Dr. Hörcsik Richárd Zemplén országgyűlési képviselője és Aros János Sárospatak város polgármestere, Dr. Navracsics Tibor urat, Magyarország miniszterelnök-helyettesét, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszterét kérte fel ünnepi szónoklatra.
Az ünnepségre érkező vendégek fogadását, az ünnepi hangulat megteremtését a Zsindely Együttes, a Szent Erzsébet Történelmi Társaság, a Zempléni Lovas Egyesület és Koscsó István harangjátéka már a Szent Erzsébet úton megalapozta. A Rákóczi-vár előtt a Farkas Ferenc Művészeti Iskola táncosai és a negyedóránként megismétlődő ágyúlövés köszöntötte a vendégeket. Ringer István tárogatójátékával a várudvaron örvendeztette meg az ünnepre kilátogatókat.

Nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklését követően, a város nevében Aros János polgármester üdvözölte az ünneplő közönséget, majd felkérte Demeter Ervint, hogy a Kormányhivatal nevében köszöntse a megjelenteket. Államalapításunk ünnepének egyik kiemelkedő eseménye volt a határon túli magyarok állampolgársági eskütétele, amelyet a 8KOR Színház műsora fűszerezett.

Az állampolgársági eskütételt követően, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mondta el államalapításunkkal és Sárospatakkal kapcsolatos gondolatait. Az ünnepi hangulatot a helyi történelmi egyházak képviselőinek kenyéráldása teljesítette ki. Augusztus 20-a alkalmából az idén is sor került városunk kitüntető díjainak átadására.

A díjak átadását követően az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai csillogtatták meg tehetségüket, tudásukat. Az intézmény végzős tanulója, Kavecsánszki Ádám által összeállított Nemzeti Közösségvállalás Porgramjának részeként színpadra állított Őrizd a lángot c. műsoruk egy rövidített változatát láthatta a közönség. Műsoruk méltó befejezése volt a városi ünnepségnek.
Köszönet a megjelenésért a vár udvarát teljesen megtöltő közönségnek és köszönet mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak az ünnep méltó megtartásához.

Mindenki nagy izgalommal várta, hogy kik lesznek az idei kitüntetettek. Az ünnepi megemlékezés során erre is sor került az alábbiak szerint:

Pro Urbe Díj: Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság - átvette: Dr. Szabó Irén kuratóriumi elnök
A Közszolgálatért Díj: Dr. Klinga Ágnes
Pécsváradi Botond Díj: Földházi István
Sárospatak Ifjú Génusza: Fedor Marianna

Elismerő Oklevél: Humanitas Gyógyszertár - átvette Braun Attila
Elismerő Oklevél: Renault Szerviz - átvette a Mózes házaspár
Elismerő Oklevél: For You2 Kft - átvette Hegyi Tibor
 

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Pro Urbe Díj: Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság
 Dr. Szabó Irén

Közszolgálatért Díj:
 Dr. Klinga Ágnes

Pécsváradi Botond Díj: Földházi István

Sárospatak Ifjú Génusza: Fedor Marianna

Elismerő Oklevél: Humanitas Gyógyszertár - átvette Braun Attila

Elismerő Oklevél: Renault Szerviz - átvette a Mózes házaspár

Elismerő Oklevél:
For You2 Kft

- átvette Hegyi Tibor

                   
 További fotók (ünnepség)>>>                     További fotók (díjátadás)>>>                          További fotók (fogadás)>>>
      
Törő Gábor
/2012.08.20./

 

Véget ért a Zempléni Fesztivál

 

               
                                                                           

2012. augusztus 19-én 20 órától tartották a Zempléni Fesztivál záróhangversenyét a Református templomban Händel művét, a Messiást, Hollerung Gábor vezényletével hallgathatta meg a fesztivál közönsége. A pódiuméneklés élvonalába tartozó, részt vevő szólisták: Horváth Evelin, Megyesi Schwartz Lúcia, Kálmán László és Kovács István - számolt be Turjányi Miklós fesztivál igazgató...
 

 


Hollerung Gábor


Turjányi Miklós

      

A mai színpadi és pódiuméneklés élvonalába tartozó négy kitűnő szólista, a komoly oratorikus repertoárral és előadási gyakorlattal rendelkező kórus mellett, az utóbbi években jelentős hazai és nemzetközi sikereket arató Budafoki Dohnányi Zenekar szerepel az esten. Az ország egyik legfiatalabb hivatásos együttese 2004 óta számos műfajban megmutatkozott már a fesztiválon: szimfonikus- és oratórium hangversenyeken, operaelőadásokon, A Megérthető zene kísérő zenekaraként, és az emlékezetes filmzene koncerten is.

A rangos előadógárda és nem utolsó sorban a kiváló karmester, Hollerung Gábor a garancia arra, hogy e nagyszabású produkció a 21. Zempléni Fesztivál méltó záróeseménye lesz. Az oratóriumok királyának tartott Messiást semmi sem predesztinálja arra, hogy egy „valódi” oratórium legyen.

A szövegkönyvül szolgáló ószövetségi jövendölések és örök igazságokat megfogalmazó bibliai bölcsességek látszólag semmi esélyt nem kínálnak egy „igazi” oratórium megírására, melynek legfontosabb eleme a szereplők ütköztetése, a közöttük lévő drámai konfliktusok ábrázolása. Händel zseniális érzékkel, monumentális tablók sorozataként írja meg művét, melyben a bibliai gondolatok szinte színpadi cselekménnyé, drámai jelenetekké alakulnak át.

HORVÁTH EVELYN – szoprán
MEGYESI SCHWARTZ LÚCIA – mezzoszoprán
KÁLMÁN LÁSZLÓ – tenor
KOVÁCS ISTVÁN – basszus
BUDAPESTI AKADÉMIAI KÓRUSTÁRSASÁG
Karnagy: Balassa Ildikó
BUDAFOKI DOHNÁNYI ZENEKAR
Vezényel: HOLLERUNG GÁBOR

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.20./

 

Elismerés a Crescendo-nak

 

               
                                                                           

 


Füzesséryné Dudás Eszter

      

Sárospatak Város vezetősége különleges elismeréssel lepte meg Timothy Bentch és Füzesséryné Dudás Eszter művészeti vezetőket. A Crescendo Nyári Akadémia tevékenységét a Rákócziak, Comenius és Szent Erzsébet munkálkodásának folytatásaként díjazták. Átadásra kerültek a Borsi Antal által készített Szent Erzsébet plakettek, illetve Comenius Orbis pictus-ának díszkiadása.

Nagy megtiszteltetés volt számukra a Polgármester úr és a Jegyzőasszony köszöntése valamint a leendő tizedik nyári akadémia létrejöveteléhez szóló bíztató szavaik.

Köszönet a város, valamint a sárospataki intézmények vezetőinek és civil polgárainak az elmúlt esztendőkben nyújtott támogatásukért és együttműködésükért!!!

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.20./

 

Szőlőtáblákat semmisített meg a gyújtogató

 

               
                                                                           

Nem először gyújtották meg idén a Sárospatak közelében lévő Mandulás-hegyen a száraz növényzetet, nem kímélve a botanikai ritkaságokat is tartalmazó növényvilágát és az ott élő kisebb-nagyobb állatokat sem, viszont ezúttal a tűz átterjedt a hegy lankáin fekvő szőlőültetvényekre is, amelyek közül több kisebb tábla teljesen megsemmisült...
 

 

      

Nyolc nappal korábban volt az utolsó gyújtogatás, így nem csoda, hogy a közeli víkendház tulajdonosok aggódnak, hiszen a tűz most néhány házat méterekre megközelített.

Amint a képeken is látszik, több táblában nem csak az idei szüret marad el, de a következő évek szüretei is, hiszen a szőlő szárai teljesen szétégtek. Növeli az újratelepítés költségét, hogy újra kell állítani a kordonokat is, hiszen a tűznek a vaskos faoszlopok sem tudtak ellenállni. Az okozott kár tehát a legkisebb táblánál is több millió forint.

Kérjük, hogy aki információval rendelkezik a gyújtogató személyét illetően, segítse a rendőrség munkáját!

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.19./

 

A megérthető zene

 

               
                                                                           

A megérthető zene címmel rendeztek a Zempléni Fesztivál keretén belül A Művelődés Háza színháztermében augusztus 18-án 16 órától családi programot ismertetővel. A műsort vezette és vezényelt Hollerung Gábor...
 

 


Hollerung Gábor

      

A mai zenehallgatónak már fel sem tűnik, hogy a 17. században, a barokk muzsika korában szinte ugyanolyan jellegű zene szólalt meg egy istentisztelet keretében, egy főúri lakoma kíséreteként vagy tánczeneként. Azt meg végképp kevesen gondolják, hogy a barokk zenében szinte mindaz jelen volt már, amit ma a jazz vagy a könnyűzene sajátjának tartunk. Hollerung Gábor nem véletlenül hívta meg erre az alkalomra a folyamatosan újat kereső, a klasszikus zenéhez a jazz felől közelítő, zeneszerzőként is sikeres jazz-zongoristát. A koncert Bach III. D-dúr szvitjén és Oláh Kálmán egy Bach-témára írott variációin keresztül mutatja meg a barokk sokarcúságát és a jazzel való rendkívül izgalmas, tálcán kínálkozó kapcsolatát.

OLÁH KÁLMÁN – zongora
BUDAFOKI DOHNÁNYI ZENEKAR
Vezényel: HOLLERUNG GÁBOR

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.19./

 

A szakképző iskola átadása miatt hívtak össze rendkívüli ülést

 

               
                                                                           

A 2012. augusztus 16-án tartott rendkívüli testületi ülés apropóját a Vay Miklós átadásával kapcsolatos napirendi pontok adták. Köztudott, hogy korábban a Képviselő-testület már döntött arról, hogy 2012. szeptember elsejétől a Vay Miklós Szakképző Iskolát a Református Egyházkerület fenntartásába adja, az Egyházkerület kérésnek megfelelően – mondta Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Az átadás-átvétel folyamatban van, meglehetősen előrehaladott állapotban, viszont ezeket a döntéseket még szükséges volt meghozni ahhoz, hogy szeptember elsejétől - immár új fenntartóval - zavartalan körülmények közt indulhasson a szakképző iskola.

A napokban több országos sajtó is foglalkozott Sárospatakkal, hiszen kijelentettem, hogy mind a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolához, mind az Árpád vezér Gimnáziumhoz ragaszkodik a város, szeretnénk, ha önkormányzati fenntartásában maradna. Természetesen a végső döntést, amelyet hamarosan meg kell hozni, még befolyásolja, hogy a 2013. évi önkormányzatot érintő normatív támogatásban milyen módon veszik figyelembe ennek a két intézménynek a finanszírozását.

A Rákóczi Lovas Hagyományőrző Egyesület vezetője kérelemmel fordult hozzám, a kérelmet mind a Humán Bizottság, mind a Képviselő-testület egyhangúan támogatta, és az aláírásommal ellátva továbbküldtük.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.19./

 

 Játsszunk Háry Jánost!

 

               
  

2012. augusztus 17-én 16 órától mutatták be A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében a Kolibri Színház előadásában Játsszunk Háry Jánost! címmel - Kodály Zoltán daljátékának gyerekszínházi változatát...
 

 


 

      

Az eszével, erejével és bátorságával minden helyzetben felülkerekedő nagyabonyi huszárlegény, Háry János világraszóló kalandjai ezúttal egy korabeli vásári bábjáték formáját és hangulatát idéző, különleges színpadi feldolgozásban jelennek meg. A történetet bábok adják elő, ugyanakkor a daljáték leghíresebb zenéi élőben, hús-vér szereplők közreműködésével szólalnak meg. Az előadás sokszínűségét, mozgalmasságát a négy oldalán különböző helyszíneket megjelenítő mutatványos kocsi biztosítja, melynek forgatásával, mozgatásával a színpad tere és képe is folyamatosan alakul, változik.

A nagyszerű családi programnak ígérkező produkció nemcsak a népdalok, nóták közös éneklésében, de a történet cselekményének alakításában is számít a gyerekközönség aktív részvételére. A Kolibri Színház előadásával egyúttal Kodály Zoltán születésének százharmincadik évfordulójáról is megemlékezünk.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.18./

 

 Nehéz lenne a rendőröknek a polgárőrség nélkül

 

               
  

A Megyei Polgárőr Napon többen megtisztelték látogatásukkal Sárospatakot a megyei és az országos vezetők közül. Régi ismertősként érkezett a városba - mint az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese - Dr. Kökényesi Antal, aki korábban, mint megyei rendőr főkapitány gyakori vendég volt Sárospatakon, valamint Dr.Vereckei Csaba dandártábornok, aki most tölti be ezt a tisztet…
 

 


Dr.Vereckei Csaba


Dr.Kökényesi Antal

      

Mint az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese hivatalból érkeztem, de egyébként is, az itteni polgárőrök meghívásának eleget téve mindenképpen terveztem, hogy eljövök a polgárőr napra – mondta Dr.Kökényesi Antal. Hogy ilyen gyönyörű környezetben rendezték ezt meg, annak különösen örülök, mert ez nekem is egy kikapcsolódás, túl a hivatalos ceremónián. Emberekkel találkozva nagyon szép emlékként tér vissza az a néhány év, amikor Borsod-megyei főkapitány voltam.

A szakmára visszatérve, hatályba lépett egy új polgárőr törvény, aminek következményeképpen sokkal nagyobb állami támogatásra számíthat a polgárőrség, nagyobb szervezettség az elvárás, és komolyabbak az ezzel kapcsolatos feladatok is.
Új együttműködési fórumok lesznek a rendőrséggel és más szervezettekkel. Viszont alapvetően arról beszélt a Túros elnök úr is, hogy úgy végezze mindenki a dolgát, mint eddig. Helyben ezt nem is kell, hogy megérezzék, az átalakítás időszakának jelentős részén már különben is túl vagyunk. Az a legfontosabb, hogy a polgárőr végezze azt, amit végzett éveken keresztül, a saját ismereteinek birtokában küzdjön meg az általa ismert problémákkal, a közbiztonsági problémákra az ő szervezésében reagáljon a lakosság. Teremtsen jó együttműködést az önkormányzattal, a helyi rendőrökkel és együttesen tegyék jobbá az ottani emberek életét.

Mondhatjuk azt, hogy mondanyiunké a polgárőr mozgalom – tette hozzá Dr.Vereckei Csaba dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány. Meghatározó személyiségek vannak országos szinten, megyei kötődésűek is, ami rányomja a bélyegét arra, hogy rendőrségi szempontból is ideális, tökéletes partnerségben dolgozunk a polgárőrséggel.
Az adott területeknek megfelelő vezetőjük van, akik a hozzájuk rendelt rendőrségi vezetőkkel napi kapcsolatban vannak. Egyeztetik a szolgálatokat, egyeztetik a feladatokat.

Könnyebb a rendőrségnek, a polgárőrök munkája miatt. Nem hiszem, hogy túlzás lett volna amit Túros úr mondott, hogy nagyon megszenvedné a rendőrség, ha a feladatokat a polgárőrség nélkül kellene elvégezni. Ha nem is végeznek a polgárőrök konkrét rendészeti fellépést, de látnak, hallanak, és ott tudnak lenni, ahol a rendőrség éppen nem. Tudnak továbbá jelezni és hívnak bennünket, ha a további intézkedés szükségessé teszi. Azt és is meg tudom erősíteni, hogy sokkal nehezebb lenne nélkülük.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

   További fotók - sport >>>

További fotók - eredményhirdetés >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.18./

 

 Szépül a főutca

 

               
  

Talán kisebb kényelmetlenséget okoz a gyalogosoknak, hogy a belvárosban, a Rákóczi utca páratlan oldalán egy szakaszon nem használható a járda, mégsem panaszkodik senki, mert mindenki tudja, hogy egy régen várt folyamat kezdődött most el, a főutca rekonstrukciója. Örömmel halljuk Aros János polgármester úrtól, hogy már a következő épület is ki van jelölve…
 

 Aros János

      

A gazdasági nehézségek ellenére megpróbáljuk azokat a lehetőségeket megkeresni, amelyek segítik, hogy Sárospatak város fejlődése ne álljon meg. A mögöttünk lévő hat évben hat nagy projektet oldottunk meg, s ezen kívül számos kisebb projektünk is volt még.
Sárospatak város területén belül dolgozik egy 10 fős brigád, amelyik kőművesmunkával, épület felújítással, homlokzat felújítással képes foglalkozni.
A megfelelő képesítések megszerzése és megfelelő engedélyek beszerzése után jutottunk arra a következtetésre, hogy a belváros homlokzatait kellene egy kicsit szebbé tenni. Ez nagyon látványos eredményt fog hozni Sárospatak főutcáján.

Nem volt egyszerű a kivitelezés, hiszen ezekben az udvarokban közös tulajdonú lakások, társasházak vannak. Megtaláltuk azt az épületet, amelyben a legtöbb az önkormányzati tulajdonban lévő lakás, és megnyertük a célunk érdekében az összes többi lakótársunkat is.
A konstrukciónak az a lényege, hogy pályázatból elnyert forrás biztosítja az itt dolgozó munkásoknak a bérét, az anyagköltséget pedig annak arányában biztosítjuk, hogy kinek milyen része van az adott épületben.
Bízom benne, hogy ez a felújítás majd további homlokzat felújításokat fog generálni, hiszen ennek az épületrésznek a felújítása látványos lesz. Már most van további érdeklődés, a mellettünk lévő épületre a szerződés már előkészítésben van. Bízom benne, hogy sokan fognak élni a konstrukció lehetőségeivel.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Törő Gábor
/2012.08.18./

 

 Krosznói üvegművész kiállítása A Művelődés Házában

 

               
  

A Zemplén Fesztivál kiállításaként nyílt meg a Művelődés Háza és Könyvtára emeleti galériájában Vitold Sliwinski üvegművész tárlata, amelyet augusztus 12-én, vasárnap délután a krosznói Portius Társaság tagjainak jelenlétében Aros János polgármester nyitott meg. A bevezetőben Turjányi Miklós fesztiváligazgató hangsúlyozta, hogy ez az a rendezvény, amelyben Sárospatak testvérvárosi elkötelezettsége, és a kultúra határokon átnyúló szerepe is megmutatkozik…
 

 Vitold Sliwinski

      

Több olyan esemény volt már az elmúlt évek fesztiváljainak történeteiben, amikor fogadtak művészeket a testvérvárosokból. A Crescendo Nyári Akadémiával való együttműködésének is szép példája volt ez a program, hiszen a kiállítás megnyitó zenei közvetítője a Nyári Akadémia egyik csellistája volt.

Megnyitó beszédében Aros János polgármester úr kitért a két nép és ezen belül a két város szorosabb kapcsolatára, illetve utalt azokra programokra, amelyek Krosznó és Sárospatak között az elmúlt években segítették a minél jobb együttműködést. Ezek között számos kulturális csereprogram is megvalósult. Ezeknek egyik eleme lehet a Vitold Sliwinski kiállítás.

Az üvegművész munkáit szeptember 10-ig láthatják a vendégek itt az emeleti galériában, ahol a hivatalos programot követően több lengyel vendég is szólt a jelenlévőkhöz, illetve jó hangulatú beszélgetéssel fejeseződött be a program, amelyről a lengyel intézet felkérésére országos médiában is hírt adtak.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.17./

 

A szakma és a kikapcsolódás napja volt a Megyei Polgárőr Nap

 

               
  

Óriási feladatok előtt áll a polgárőrség. Augusztus elsejével megkezdődött a polgárőr igazolványok cseréje, melynek során nyolcvanezer polgárőr igazolványt kell lecserélni. Figyelni kell, hogy a polgárőrök a közbiztonság, a megelőzés felé forduljanak, mert nem lehet, hogy hónapokon keresztül csak a saját belső adminisztrációs feladataikkal foglalkozzanak – figyelmeztetett dr. Túros András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke amikor 2012. augusztus 11-én a Megyei Polgárőr Napra, Sárospatakra érkezett…
 

 dr. Túros András

 


Klima János

 


Aros János

      

Ez nagyfokú fegyelmet és szervezettséget igényel, tehát valamennyi polgárőrnek, aki tagja az Országos Polgárőr Szövetségnek meg kell jelennie az Okmányirodában. Ezzel válik hivatalossá a polgárőr igazolvány, amit a közigazgatási hivatal készít el.

A másik fontos feladat szakmai jellegű. Viszonylagos közbiztonság van az országban, így rendkívül fontos, amit a belügyminiszter is kért tőlünk, elsősorban az idős emberek védelme az, amire van programja a polgárőrségnek. Mi azt szeretnénk, hogy minden településen, ahol polgárőr egyesület működik, ott derítsék fel azokat a helyeket, ahol idős emberek laknak, akik védelemre, vagy segítségére szorulnak.
A másik fontos dolog, hogy próbáljuk saját költségvetésünkből megfelelő technikai eszközökkel ellátni ezeket az időseket, ha bajba kerülnek, tudjanak segítséget kérni. A kistelepülések biztonsága Borsod megyében különösen fontos, ugyanis nincs mindenütt rendőr. El kell érni, hogy minden településen, vagy rendőri, vagy folyamatos polgárőri ellenőrzés legyen.

Nagyon nagy megtisztelésnek érzem, hogy a Megyei Polgárőr Szövetség a 13. Polgárőr Napot itt Sárospatakon rendezte meg. Nagyon bízom benne, hogy ez annak a munkának az elismerése a megyében - és talán országszerte és határokon túl is - amit a sárospataki polgárőrök végeznek – tette hozzá Aros János, Sárospatak Város polgármestere…

Nyolc évvel ezelőtt alakult meg a sárospataki Polgárőr Egyesület Klima János vezetésével. Akkor az emberek kérdésekkel fogadták ezt, hiszen nem tudták, hogy kik ők, mit fognak csinálni és milyen hatáskörrel rendeznek. Azóta már minden pataki ismeri a polgárőrök munkáját és senkiben sem merülnek fel kétségek, hiszen ha katasztrófahelyzet van, akkor a polgárőrök az elsők akik a gáton vannak, s irányítják a munkát. Hasonlóképpen télen, ha nagy hó van, ők az elsők, akik mennek és kiszabadítják az időseket. Bármilyen rendezvény van Sárospatakon, ők ott vannak, ha kell, irányítják a forgalmat, és a lakosokkal is ők tartják a kapcsolatot. Büszke vagyok a sárospataki polgárőrökre! Hogy jó munkát végeznek, az is bizonyítja, hogy most is ketten kaptak kitűntetést közülük.

Túros András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke és Kökényessy tábornok úr személyesen vesznek részt ezen az ünnepségen. Láthattuk, hogy az összes környékbeli rendőrkapitányság vezetője, a megyei főkapitány és miskolci főügyész helyettes és sorolhatnám még azokat, akik tiszteletüket tették városunkban, a megyei polgárőr napon.

Köszönöm a sárospataki kulturális és művészeti csoportoknak a színvonalas műsort. Most egy kicsit mások voltunk, mint az eddig megszokott polgárőr napokon, büszkélkedtünk kicsit a pataki művészeti csoportokkal. A visszajelzések alapján megállták a helyüket, és többen mondták, hogy máshol is ezt a példát fogják követni, helyi művészeti csoportokkal fogják az ünnepséget lebonyolítani.

Várjuk a sportrendezvények eredményét, ugyanis labdarúgó csapatok mérik össze a tudásukat, és sakkozók versenyeznek az Árpád Vezér Gimnáziumban. Megyei főzőverseny is van ezen a napon, a zsűri elnöke Kövér Gábor, aki RTL klub főszakácsa, és rendszeresen megfordul a Sárospatakon, a rendvédelmi főzőversenyen és volt itt Bodroghalászban.

Arra kérek, minden sárospataki lakost, becsüljük meg a polgárőrök munkáját, és akinek kedve van hozzá, bátran csatlakozzon, mert minél többen vagyunk, annál többet tudunk tenni városunk közbiztonsága érdekében.

Megszervezni egy polgárőr napot nagy megtiszteltetés – folytatta a riportsorozatot Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület elnöke…

Hogy ez is egy feladat, arra nem gondolunk, a cél - hogy a polgárőrök és családjaik jól érezzék itt magukat – mindent meghatároz. A szervezés sok munkába került, de ahogy körülnézünk és látjuk, hogy mindenki jól érzi magát, elmondhatjuk, hogy megérte. A polgárőrök életében nagy ünnep a Megyei Polgárőr Nap - többen kitüntetéseket vehettek át – amellett egy konzultációs lehetőség, egy szakmai nap is. Elmondjuk egymásnak dolgainkat, megosztjuk és befogadjuk a tapasztalatokat.
Emellett a szórakozás napja is ez, amire több mint száz polgárőr egyesületet sikerült vendégül látni a megyéből. A polgárőrök családtagjai is eljöttek és mindenki jól érzi itt magát. Jók a visszajelzések, jól érzik magukat a kollegák, a műsorszámok mennek a színpadon, a gulyás fő, az élet pezseg.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók - megnyitó >>>

Cziczer Katalin- Törő Gábor
/2012.08.17./

 

  Egyperces évszázad

 

               
  

 Fehér Anna

      

2012. augusztus 14-én 19 órától A Művelődés Háza és Könyvtára pódiumtermében nagy számú közönség előtt, a Zempléni Fesztivál keretén belül adták elő az EGYPERCES ÉVSZÁZAD című összeállítást Örkény István műveiből, születésének centenáriumára...

Közreműködtek:
FEHÉR ANNA, ÁRON LÁSZLÓ színművészek
TARJÁN TAMÁS irodalomtörténész

A műsorban részletek hangzanak el Dohnányi, George Boulanger, Pertis Jenő, Bartók, Sosztakovics műveiből...

 

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.17./

 

A polgárőrködés a gyökerekből ered

 

               
    

Augusztus 11-én szombaton, a XIII. Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Polgárőr Napon Csóra Györggyel, a megyei polgárőr szövetség elnökével beszélgettünk a polgárőrség működéséről, elvekről és beavatott minket abba is, miért nem fordult meg soha a fejében az, hogy otthagyja hivatását....
 

 Csóra György

      

A dolgos hétköznapok után tartunk egy olyan napot, amikor megállunk, összejövünk a családtagokkal, akik nélkül a polgárőrség nem menne. Ilyenkor együtt lehetünk mindenkivel: a barátainkkal, a szeretteinkkel, az együttműködő partnerekkel. Ezen a napon kikapcsolódunk, feltöltődünk, majd holnaptól újult erővel vagyunk a közterület rendjének frontján, amit felvállaltunk.

Ez valahol a gyökerekből ered. Ha kitekintünk Európából és a polgárőrségről beszélünk, a nyugati emberek elhűlnek azon, hogy a magyar polgárőrök önként, ennyi időt szentelünk feladatunkra. De igen! Mi, magyarok ilyenek vagyunk: ha valamit bevállalunk, akkor azt teljes szívvel csináljuk. Ez egy életforma. Nem csak engem, hanem társaimat is foglalkoztattak a közrend problémái. Összedugtuk a fejünket és elhatároztuk, hogy teszünk valamit a helyzet javulásáért. Kis településeken lehet a legjobban megfigyelni. A polgárőrség egyik fele a fiatal, fociznak, számítógépeznek, az idősebbek az énekkarban vannak, vagy harangozók, vagy mondhatnék akármit. Mind olyan emberek, akikben belső késztetés van arra, hogy tenni akarnak valamit. Sokan ezt nem értik. Megkérdezik: mennyi a fizetség? Erre mindig azt mondom, hogy a legnagyobb fizetség az, amikor találkozom az utcán az emberekkel és azt mondják: köszönöm. Három kritérium létezik számomra arra, hogy ki lehet polgárőr. Legyen elhivatott, hiteles, szakmailag jól felkészült. S utóbbi az egyik legfontosabb. Ha kimegyek az utcára tudjam mit kell tennem, hogyan kell tennem! Amikor elindult a polgárőrség, nagyon sokan sanda szemmel néztek ránk. Voltak olyanok, akik azt mondták, az új munkásőrség, az új önkéntes rendőrség lesz. Nem! A polgárőrség huszonegy év alatt végig járt egy kijelölt utat, kialakult a szakmaisága. Kevés civil szervezet vetekedhet a polgárőrség szakmaiságával. Megfelelő embereket kell találni arra, hogy polgárőr legyen. Ahogy én is most nevelem az utódomat, s személyét egyelőre nem árulom el.

Én is a polgárőrség alapítói közé tartozom, huszonegy évig országos vezető is voltam, miután bejelentettem, hogy abba hagyom az országos vezetést és csak a megyémnek fogok élni, akkor nagyon sokan megütköztek azon, hogy a csúcson állok fel. Igen, akkor kellett befejeznem. A megyémben még nagyon sokat tudok segíteni, alkotni, de országos szinten ez már sok lenne. Azonban az, hogy a polgárőrséget otthagyjam soha nem fordult meg a fejemben! Ha vállaljuk ezt, - mert így neveltek- akkor végig kell csinálni.

Tapasztaljuk azt, hogy vannak, akik elfáradnak, megrettennek dolgoktól. Régebben könnyebb volt polgárőr egyesületet irányítani, mint most. Változott a civil törvény, és szeretném kihangsúlyozni, hogy ezzel nem értek egyet. Szükség volt erre, de olyan feltételeket szab a kis egyesületeknek, amik megnehezítik működésüket. Gondolok itt arra, hogy bevezették a kettős könyvelést. Egy tizenöt-húszfős egyesület már annak is örül, ha életben tudják magukat tartani. Könyvelőt kell fogadni? Tehát sokan ezért rettenek vissza. Ma már a törvény szelektálja a polgárőrséget. Örülök a polgárőr törvénynek, mert elindít egy minőségi változás felé. Most már a polgárőröknek nem csak jogai, kötelességei vannak. Van egy olyan passzus, ami lehetőséget ad a polgárőr tevékenységével szembeni panaszra. Ez is sokakat megrettentet. Pedig úgy kell viselkedni eleve, hogy ez ne történhessen meg.

Borsod erős megye, a polgárőr mozgalom bölcsője. Szatmári Gyula indította ezt a mozgalmat, az Ő szárnyai alatt nőttem fel. Mindig megtaláltuk azokat az embereket, akik húzóerőnek számítanak. A polgárőrség önkéntes. Ahhoz, hogy egy önkéntes szervezet jól tudjon működni, elengedhetetlen egy karizmatikus ember, aki irányít, életben tart. Az egyesületeken is látszik, amelyiknek talpra esett vezetője van, az nagyon jól működik, ahol tesze-tosza a vezető, ott tesze-tosza az egyesület is. A vezetőség nagy része Borsod megyei, őket mi neveltük ki. 7226 polgárőr és 206 egyesület van jelen, de nincs megállás. Borsod apró falvas megye, ahol több mint háromszáz település van. Van hatvanfős és három-négyszáz fős is. Ezeken a helyeken felismerik azt, hogy össze kell fogniuk a saját biztonságuk érdekében. Vannak olyan települések, ahol nem nagyon vannak rendőrök és ez nem a rendőrök hibája. A rendőrség az első perctől kezdve partnernek tekintette a polgárőrséget. Együtt húzzuk azt az igát amire, ők is és mi is felesküdtünk. Az önkormányzat is fontos elem. A Borsod megyei önkormányzatok felismerték a polgárőrségben rejlő lehetőségeket. Nagyon sok polgármester polgárőr is egyben. Ezért vagyunk mi erősek. Nyíriben például olyan jól dolgozik a polgárőrség, hogy már nincs bűnözés.

A polgárőrség rengeteg szerepet tud betölteni. A jövője az, hogy minél több ember legyen közöttünk. Hangsúlyozni szoktam, hogy mindenkinek helye van a polgárőrségben, de kell, hogy a vezető megtalálja mindenkinek a feladatát. Egy pedagógustól nem várom el, hogy éjjel kettőkor menjem járőrözni, hanem azt, hogy a polgárőr mozgalom keretében foglalkozzon a gyerekekkel. Nem akarunk mindenkiből polgárőrt nevelni, de jogkövető polgárokat kell kinevelnünk. Sok pap is polgárőrnek állt. Tőlük sem várjuk azt, hogy járőrözzenek. Hirdesse az igét, és mondja el: mennyire fontos a közbiztonság. Az idős ember is sokat tud segíteni. A polgárőrség sokszínű, meg található benne minden korosztály és nekik meg tudjuk adni a megfelelő feladatot. Érezze, hogy egy célt szolgál, közösséget formál, fontos. Itt van a polgárőrség nagy ereje!

Díjazottak:

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

További fotók - programok >>>    

Cziczer Katalin   
/2012.08.16./

 

 Sárospatak virágosítása továbbra is jó úton halad

 

               
  

Annak ellenére, hogy már a virágokra is kevesebb pénz jut, Sárospatak idén is virágokban pompázik, a belváros parkjai éppen úgy, mint a kertvárosi magánházak kiskertjei és ablakai. Nekünk tetszik, de vajon mit szólnak hozzá mások, pl. a Virágos Magyarországért Mozgalom zsűrije, akik augusztus 14-én délelőtt tettek sétát a városban? Kirrné Feicht Ágnes, a Szervező Bizottság alelnöke szerint Sárospatak jó úton jár…
 

 Kirrné Feicht Ágnes


Ágoston András

      

A szempontrendszer ugyanaz az újabb, mint régebbi településeknél. Annyiban szerencsésebbek a régebbi települések, hogy össze tudjuk az egyes éveiket hasonítani, hogy jó úton jár a település környezetszépítési, virágosítási szempontból.
Úgy látom, hogy évről évre egyre szebb ez a település, és egyre több a színfolt - Sárospatak nagyon jó úton jár. Fontos a város tisztasága, de a környezettudatos nevelés is.
Nagyon fontos a helyi lakók, s a vállalkozók bevonása a település tisztasági akcióiba, fontos a gyommentesítés és fontosak a helyi versenyek. A zöld területek, parkok fenntartása komoly feladat, itt nem csak arra gondolok, hogy hány darab virágot ültettek, hanem azok ápolására, fenntartására is. Azt is nézzük, hogy hogyan harmonizálnak az ott lévő épületekkel az oda ültetett növények.
340 település indult a versenyen az idén, melyek zsűrizését a Magyar Öko-Szövetség végzi.

Ágoston András, a város főkertésze számára nagy nap ez, hiszen az egész éves munkájukról alakul ki most egy vélemény…

Ez ugyanolyan, mint amikor sportban, a versenyzőknek egyszer eljön a megmérettetés. Nálunk nem sportolók, hanem közcélú és közalkalmazott dolgozók munkája kap egy értékelést, hogy hogyan végzik a város zöldterületeinek a fenntartását. Folyamatosan figyelemmel kísértük a növényeknek, virágoknak az ápolási munkáit, a tápoldatozást és a mindennapos öntözést. A jelen pillanatban a gyep kapálásával foglalkoznak a dolgozóink, illetve elmondható most már, hogy az aszály következtében a fák levelei is kezdenek hullani, és elkezdtük ezeknek is a betakarítását.

A Virágos Magyarországért Mozgalomban nem csak a parkok szépségét, ápolását értékelik, hanem általában a város tisztaságát, így az intézmények, a magánházaknak, a családi kertek szépségét, ápolás munkáit. Külön öröm számunkra, hogy Sárospatak lakossága aktívan, szépen rendben tartja a környezetét, illetve kertjét, előkertjeit.

Sárospatak városának hagyomány van a Virágos Magyarországért Mozgalomban. 1996 óta minden egyes alkalommal részt veszünk ebben a versenyben, és elmondható hogy az országban egyedülállóan, Sárospatak városa nyerte el a legtöbb díjat, eddig minden évben kaptunk valamilyen elismerést.
Már az ország legszebb, legvirágosabb települése címet is elnyertük 2007-ben, akkor ezzel jogot szereztünk a Nemzetközi Virágos Európai mozgalomba történő részvételhez.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.16./

 

 STOP táblát hagytak figyelmen kívül

 

               
  

 


Bacsó Tibor

      

2012. augusztus 13-án 19 órakor történt egy közlekedési baleset az Arany János és az Arad utcák kereszteződésében, ami Várkert sarkánál, az autóbusz parkoló mellett van. Az anyagi kárral járó koccanásról Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense számolt be…

Egy svájci állampolgár közlekedett a tulajdonában lévő Transzporter személygépkocsival az Arad utcában, a Rákóczi út irányába, ahol az ott kihelyezett „Állj! Elsőbbségadás” táblát figyelmen kívül hagyta. Elsőbbségadás nélkül hajtott a védett úton szabályosan közlekedő Suzuki típusú személygépkocsi elé és annak jobb első részével összeütközött. Ez a gépjármű az ütközés következtében nekiütközött egy másik gépjárműnek is, így 3 gépjármű sérült meg.

Baleset következtében személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett. A baleset bekövetkeztét a rendőrség szabálysértés keretében vizsgálja.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Törő Gábor
/2012.08.16./
 

 Mozgalmas az augusztus A Művelődés Házában

 

               
  

A Művelődés Háza és Könyvtára az augusztusi időszakban sok rendezvény mögött jelen van. Nem csak a Zempléni Fesztivál művészeti programjaira gondolok, amelynek technikai lebonyolításban egészen a Disznókőtől Füzérig részt veszünk, a Patricius Borházat, Tállyát és még jó néhány települést érintve, hanem a sárospataki programokból, illetve a város egyéb eseményeinek a lebonyolításából is kivesszük a részünket – számolt be Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő az augusztusi jelentős igénybevételről és az azt követő időszakra való felkészülésről…

 Csatlósné Komáromi Katalin

      


Különösen izgalmas volt és komoly koordinációt igényelt a szombati nap, amelynek keretében a Vízikapunál a Megyei Polgárőr Nap eseményei zajlottak az Újbástya épületével kiegészülve, de ugyanitt adtunk helyet a Zempléni Fesztivál első programjaként megnyitott, Gyémánt László kiállításának és természetesen a nyitó koncert lebonyolításában is közreműködtünk, csak úgy, mint a szombat esti, Éjszakai jazz technikai feltételeinek biztosításában és kivitelezésében.
A hét hátralévő napjaiban is több településen egyidejűleg jelen lesznek a munkatársaink, de mindenképpen kiemelkedik az augusztus 18-a, amikor szintén A Művelődés Házában zajló, A Megérthető zene koncerttel egy időben a városi ünnepség kivitelezésében veszünk részt, - illetve már napokkal azelőtt annak előkészítésében - és ugyancsak a záró koncert és az augusztus 20-ai kísérő események lebonyolításából is kivesszük a részünket.
Természetesen a megvalósításban több városi intézménnyel, mindenekelőtt a fenntartó Önkormányzattal, a Kommunális Szervezettel, valamint az egyházak képviselőivel együttműködünk és bízunk benne, hogy ezek a gyors, egymás után következő események a város lakosságnak is a megelégedésére szolgálnak majd.

Természetesen nagyon örülünk azoknak a rendezvényeknek, amelyek a Zempléni Fesztivál keretében a mi épületünkben valósulnak meg, ezek közül is kiemelkedik az Örkény István előtt tisztelgő pódiumműsor, vagy a „Játsszuk Háry Jánost!”, kicsit rendhagyó opera előadás, ami elsősorban családi program, s ilyen a Megérthető zene és a már felsorolt kiállítások is.

A 21. Zempléni Fesztiválnak a történetében még az is jó érzéssel tölt el minket, hogy a Bodrog Néptáncegyüttes önálló műsorra kapott felkérést, amit Erdőbényén, a Magita Hotelben mutatnak be szintén 18-án, valamint az is, hogy A Művelődés Háza Kamarakórusának néhány tagja a záró koncerten a Handel: Messiás című darabban fog közreműködni. Ez is egy olyan plusz élmény számunkra is, ami tovább erősíteni a Fesztivál iránti elkötelezettségünket.

A fesztiváliroda egyébként a tavalyi évhez hasonlóan idén is az Újbástya Rendezvénycentrumban működik, ahol a Tourinform Irodával karöltve tudunk segítséget nyújtani a programok iránt érdeklődőknek. Természetesen a fesztivál ideje alatt A Művelődés Háza is meghosszabbított nyitva tartással várja a vendégeket, nem csak a programok, hanem szálláshelyek és egyéb pataki látnivalók iránt érdeklődőket is.

A munkánk másik oldalát pedig, ezzel egyidejűleg azok a folyamatok jelentik, amelyekkel már a 2012-2013-as, őszi-téli évadot készítjük elő. Itt elsősorban a színházi előadásoknak a koordinálására, a zenei programsorozat előkészítésére és az ismeretterjesztő programok megalapozására gondolok, amelyek a fesztiválidőszakkal egy időben történnek.
Reményeink szerint szeptember közepén ezt a programajánlót is a közönség kezébe tudjuk adni és bízunk benne, hogy minden nehézség ellenére a színházi bérletes vendégeink és a különböző sorozatokat látogató kedves érdeklődők is velünk tartanak a következő évadban is.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Cziczer Katalin
/2012.08.16./
 

Világörökségi konferencia volt Sárospatakon

               
  

Egy egyszerű, 30 ezer Ft-os ablakcseréért akár 250 ezret is kellett volna fizetni a Tokaj-hegyaljai borvidéken élőknek, ha változatlan marad a világörökségi törvény. A jogszabályban több olyan anomália is szerepelt, amelyek jelentősen megnehezítették volna az építéshatósági eljárásokat. Még egy garázs, vagy egy kémény építésének engedélyeztetése is a legszigorúbb műemlékvédelmi szabályok szerint történhetett volna. Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő indítványára azonban a Parlament módosította a világörökségi törvényt, így az már inkább kedvez az itt élőknek, mintsem hátrányt jelentene…
 Dr. Hörcsik Richárd

      

Tokaj Hegyalja 10 éve része a Világörökségnek, idén pedig történeti tájjá nyilvánította nemzeti erőforrás miniszter. A világörökségi területre vonatkozó jogszabályalkotás során, azonban több fontos szempont elkerülte a törvényalkotók figyelmét. A műemléki védettség egész borvidékre való kiterjedése lehetetlenné tette az egyszerű lakásfelújításokat is. A engedélyeztetés és a műemlékvédelemnek megfelelő anyagok használata miatt többszörösére növelték volna költségeket. Az ehhez hasonló anomáliákat Dr. Hörcsik Richard országgyűlési képviselő indítványára a Parlament kiküszöbölte, sőt további könnyítéseket adott a világörökségi területen élőknek, hangzott el a Sárospatakon, 2012. augusztus 7-én megtartott konferencián. A fejlesztési minisztérium képviselői a tanácskozáson hangsúlyozták, előnyt és nem hátrányt szeretnének a térségnek okozni a világörökségi címmel.


Benkő Kiss Zsuzsa, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy ne legyenek olyan kötelezettségek, amelyek értelmetlenek - most az egész kormányzat ezen dolgozik. Az engedélyezési eljárásoknak az egyszerűsítése a gyorsítása a cél, persze úgy, hogy az örökségi értékek ne csorbuljanak, de értelme legyen annak, amit egy hivatal kér. Belátható időn belül hozza meg a döntést, s ne akadályozza az építkezést, a fejlesztést. A méltányolható emberi igénynek ne legyen akadálya, hogy valaki egy világörökségi helyszínen él.

A törvénymódosítás kedvez az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak is. Most már nemigen fordulhat elő, az a korábban több esetben súlyos problémákat okozó helyzet, hogy egy-egy uniós projekt során, már építkezni kellett volna, de még az engedélyek nem érkeztek meg.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Törő Gábor
/2012.08.15./

 

 Digitális középiskola - Sárospatakon is

 

               
  

A Digitális Középiskola a 2012/2013-as tanévre is várja a tanulni vágyó hátrányos helyzetű, elsősorban roma hallgatók jelentkezését (természetesen nem romák is jelentkezhetnek). A beiratkozás 2012. augusztus 28-án 900 és 1600 óra között lesz a Földes Ferenc Gimnáziumban (3525 Miskolc, Hősök tere 7.) - hívja fel az érdeklődők figyelmét Víghné Fehérvári Zsuzsa oktatási szakreferens...

 Víghné
Fehérvári Zsuzsa

      


A jelentkezéshez szükséges személyi igazolvány, lakcímkártya, önéletrajz és bizonyítványmásolat (8. általános iskolai vagy szakmunkásképző sikeresen lezárt tanéveiről).
A Sárospatakról és környékéről jelentkezőknek a képzés megvalósítása a Vay Miklós Szakképző Iskolában (3950 Sárospatak, Arany János u. 5.) lesz.
További információ a www.innocenter.hu honlapon található, vagy a 06-46-555-210-es telefonszámon kérhető.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Cziczer Katalin
/2012.08.15./

 

A Crescendo Nyári Akadémia záróakkordjai

 

               
                                                                                   

Augusztus 12-én tartalmas napra virradt a Crescendo Nyári Akadémia minden résztvevője. Várva várt nap volt ez, de ugyanakkor a búcsú közelgő pillanatai is kavarogtak a megilletődött szívekben. Két nagyon intenzív hetet követően beértek a közös munka gyümölcsei, barátságokkal, új kapcsolatokkal, ismeretségekkel, rengeteg közös élménnyel megtelve készülődött a nyári akadémia minden a záróhangversenyek és produkciók közös élményére...

 


Füzesséryné
Dudás Eszter


Beat Rink


Timothy Bentch

      


A Református Templomban tartott Istentiszteleten diákjaink zenei közreműködése mellett egy megtisztelő felkérésnek tett eleget a Crescendo International alapítója és igazgatója: Beat Rink, református lelkipásztor és író prédikált a szeretet megtartó erejéről. Délután az ifjúsági szekció zárókoncertjén brillíroztak a jövő művészgenerációjának ifjú ígéretei, majd délután egy kiállításmegnyitón hangzott el Olga Ponomareva saját szóló gordonkára írt műve. Purcell: Dido és Aeneas című művének félig szcenírozott operaelőadása Paolo Paroni, olasz karmester vezényletével nagy kihívás volt a Crescendo Nyári Akadémia résztvevői számára. Mind a szólisták, a kórus és a zenekar fantasztikus teljesítményt nyújtottak, Tarjányi Krisztina rendezése pedig különlegesen egyedivé és emlékezetessé tette az előadást. A Gálahngverseny este fél kilenckor került megrendezésre a Református Templom nagyszínpadán. A Zempléni Fesztivál programsorozatának részeként fiatal szólisták mutatkozhattak be, akik tanári ajánlás alapján kaptak felkérést a közreműködésre. Az est folyamán számos díj került odaítélésre:

A Zempléni Fesztivál koncertmeghívása 2013-ban:
Dalest: Maria Panymutkova (RUS) - ének
Zenekarral történő versenymű előadása: Tatyana Tutynina (RUS) - gordonka

Tanárok különdíja:
I. Marie-Éve Poupart (CAN) - hegedű
II. Tatyana Tutynina (RUS) - gordonka

Szólóhangverseny a következő évadban a Pannon Filharmonikusokkal, Vass András vezényletével:
Marie-Éve Poupart (CAN) - hegedű

Studiófelvétel:
Breinich Beáta - ének
Burai Nándor - hegedű

Crescendo koncert Bécsben 2012 őszén, a Collegium Hungaricumban:
Anderkó Dániel - klarinét
Breinich Beáta - ének
Kruchió Eszter - hegedű

A Gálahangversenyt Haydn: F-dúr szimfóniájának (Op.89.) előadása zárta, a zenekari kurzus munkájának eredményeképpen Vass András vezényletével.
A nemzetközi összetételű együttes utolsó akkordjai a nemzetek közötti összetartozás, az kölcsönös tisztelet és szeretetbeli elfogadás üzenetét hirdette a templom évszázados falai között, remélve, hogy a hit és művészet találkozási pontján tevékenykedő Crescendo Nyári Akadémia még sokáig adhat otthont és útravalót a felnövekvő művészgeneráció számára.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Crescendo
/2012.08.15./
 

Urbán György újra köztünk van

 

               
                                                                                   

Ismerősei bizonyára köszönni is fognak neki a főutcán sétálva, annyira élethű Urbán György festőművész mellszobra, amit a Hild téren 2012. augusztus 12-én, vasárnap fél 12-kor avattak. Benedek György bronzból készült alkotását Urbán Rozalie, a művész özvegye adományozta a városnak…
 

 


Urbán György

Urbán Rozalie

Benedek György

Aros János

Virágh Sándor

      

Urbán György nagyon szeretett élni és szerette az embereket. Én úgy éreztem sokan fognak örülni, hogy újra köztünk van a Gyuri. Az hogy Sárospatakon újra jelen van, kicsit lelkileg felzaklatott, olyan jól sikerült a szobor - gyönyörű ránézni. Nagyon boldog vagyok, mert benne van az a derű, és az a szerénység, ami a férjemre annyira jellemző volt - mondta Rozalie asszony.


Sárospatak város Pro Urbe díjas művésze és díszpolgára szobrát a művész özvegyével Aros János polgármester leplezte le…

Sárospatak a Kultúra Magyar Városa, amely címre nagyon büszkék vagyunk, de tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem csak a Sárospatakon lakó, s itt dolgozó pedagógusoknak, művészeknek köszönhető, hanem az olyan világjárt művészeknek is, akik még országhatáron túl is öregbítették városunk hírnevét - mondta köszöntésében Aros János polgármester...

Urbán György szinte pontosan másfélé éve távozott az élők sorából, s az óta egy hatalmas űrt éreztünk a szívünkben. Éppen ezért fogadtuk örömmel ezt a kezdeményezést, amelyet Rozalie asszony ajándékozott meg bennünket, hogy egy szobra álljon a város központjában Sárospatak díszpolgárának, Urbán Györgynek.

Urbán Rozalie felajánlása mellett elég komoly összefogás van a háttérben, egy neves szobrászművész készítette el, és meg kell említeni Szalai András nevét is, aki fiatal kora óta a művész legjobb barátja volt.

Köszönetemet fejezem ki mindenkinek, aki ebben részt vett és azoknak is, akik a szoboravatón való megjelenésükkel fejezték ki a művész iránt érzett tiszteletüket. Örülnénk, ha más kulturális rendezvényen is ennyien részt vennének. Ebből is látszik, hogy a sárospatakiak mennyire tisztelik Urbán Györgyöt, s milyen nagyra értékelik művészetét.

A szoboravató beszédet Virágh Sándor református lelkésztől hallották Urbán György nagy számban megjelent barátai és tisztelői, aki a több, mint 20 éves sárospataki szolgálata során mély barátságot ápolt a művésszel…

Beszédében méltatta a szobrot állító Rozalie cselekedetét, aki a művésszel a szeretetet önttette formába, s valójában nem „csak” egy szobrot akart állíttatni, hanem ezzel azt is ki akarta fejezni, hogy férje mindig Patakhoz tartozott és azt akarta ezzel segíteni, hogy mindig az emberek emlékezetében maradjon.

Mint a hitvesi szeretet bizonyítéka, a szobor elkészült, de valójában a szobor még nincs kész, mert nem él – mondta Virágh Sándor, amit rögtön érthetővé is tett - s az itt jelenlévők tiszte, hogy életet leheljenek bele. A művész utánozta a Teremtőt, aki a föld anyagából egy szobrot formált, majd életet lehelt bele. Most, akik itt vannak, emlékeikkel, Gyuri életművével lehelhetnek életet ebbe a szoborba, s akkor a szobornak küldetése lesz…

Nagyon érdekes és eredeti volt a lelkész elemzése, ahogy a szobrot különböző perspektívákból szemlélte:
Felülről nézve olyan a szobor, mint egy pont, jelezve, hogy a művész életműve lezárult, több alkotása már nem születik. Szemből nézve pedig olyan, mint egy felkiáltó jel, ami érzelmeket kelt bennünk, emlékeztetve a művész szándékaira, amiket életében a városban akart. A szobor szemben áll a főutca kirakataival, amiket egykor berendezett, hogy európai arculata legyen Sárospataknak. Szemben áll a Bodroggal is, aminél annyira szeretett időzni és a szülői házzal, ahol felnőtt.
A „beszédes” írásjelek sorát a lelkész a kérdőjellel folytatta: Amikor meghajlunk Urbán György művészete és ügyszeretete előtt, ennek a lelkiállapotnak a grafikus megjelenítése a kérdőjel lehet, ami nem megkérdőjelezés, hanem az alázatos tiszteletadás, amivel a Teremtő elé járulunk: „Mi az Uram, amit cselekedjek?”
A lelkész végül áldást kért a szobor megalkotóira és mindazokra, akik elevenen őrzik Urbán György emlékét, majd sikerült kis mosolyt is csalnia a – több esetben könnytől áztatott – arcokra, amikor elmondta: jó szokása volt Urbán Györgynek, hogy ha idegen országba ment, onnan neki - mint jó barátjának - egy képeslapot küldött. Másfél éve várja a lapot Gyuri jelenlegi tartózkodási helyétől - a Mennyországból…
 

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Törő Gábor
/2012.08.15./
 

A Crescendo Nyári Akadémia második hete

 

               
                                                                               

A szerdai napon ismét a Református Templom Lorántffy termében tartott Bibliaóra zenei szolgálatában tevékenykedtek a Crescendo Nyári Akadémia vonós, fúvós és zongorista résztvevői. Vivalditól Sibelius-ig csendültek fel remekművek, szóló és kamaracsoportok előadásában. Késő este Timothy Bentch művészeti igazgató vezetésével tanáraink közötti nyilvános pódiumbeszélgetésre került sor..

 


Timothy Bentch

      

Stephen Morschek (amerikai basszbariton), Paolo Paroni (olasz karmester), Vass András (karmester), Jóföldi Anett (fuvolaművész), Fassang László (orgonaművész), Marczi Mariann (zongoraművész), Judith Ermert (német csellóművész) a művész élet kihívásairól, személyes élettapasztalatokról és a Crescendo-s élményekről beszélgettek. Reggelente a Tune in (Ráhangolódás) témái a tovább folytatódtak a "Merj bízni!", Merj álmodni!", Merj harcolni az ellenségeiddel!" és "Merj dönteni!" címmel.

Esténként a kiscsoportos beszélgetések ugyanezeket a témákat dolgozták fel, kiegészülve egyéb közösen felvetett témákkal. Pénteken délelőtt a zongora tanszak záróhangversenyén bizonyítottak ifjú művészeink a Múzsák Templomának színpadán, a kéthetes intenzív mesterkurzus fantasztikus zongoravirtuozitást és előadói kézséget eredményezett zongoristáink körében.

A péntek délutáni kamaraverseny győztesei szombat este adtak nagysikerű hangversenyt, bebizonyítva az együttzenélés fontosságát és aktualitását. Pénteken este tanáraink adtak ismét hangversenyt. A magyar zenét Bozay Attila fagottra írt műve képviselte, a klasszikus, romantikus szóló- és kamaraművekből álló repertoárnak operarészletek, mint például Rossini Sevillai borbélyának részletei és Offenbach Hoffmann meséinek egy áriája kölcsönöztek könnyed színeket.

Szombaton délelőtt fagott és csellótanszaki záróhangverseny került megrendezésre, majd délután Tarjányi Tamás rendezésében az operajelenetek kacagtató, de ugyanakkor színvonalas produkciók eredményeztek feledhetetlen pillanatokat.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Crescendo
/2012.08.14./

 

Éjszakai jazz műsorában a sárospataki DIXIELAND BAND

 

               
                                                                               

 


 

      

Augusztus 15-én 21 órától a Grill Gödörben a Zempléni Fesztivál Éjszakai jazz műsorában lép fel a sárospataki DIXIELAND BAND. Nem gyakori, hogy a Fesztivál sokszor világhírű fellépői között helyi művészek is fellépjenek, ezért hallgassuk őket minél többen és örüljünk együtt a sárospatakiak sikerének.

SÁROSPATAK DIXIELAND BAND - művészeti vezető: Bálint Béla

A Zempléni Fesztiválon bemutatkozik a többnyire zenetanárokból és amatőr muzsikusokból, 2011-ben alakult dixieland zenekar.
A belépés díjtalan

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.14./

 

Kedves Patakiak!

 

               
                                                                               

Bár az Olimpiának vége, és közösen örülhetünk és lehetünk büszkék a magyar sikerekre, most mindannyian részeseivé válhatunk egy újabb magyar sikernek. Ahogy sikerült a Tengerszemet megválasztani Magyarország legszebb tájának, szavazzunk, hogy Beke Luca nyerje a Triumph Inspiration Award shanghaji világversenyének közönségdíját...
 

 


Beke Luca

      

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a volt sárospataki diáklány megnyerte a magyarországi versenyt, és most készül a shanghaji megmérettetésre. A világhírességekből álló zsűriben egy szavazat lesz a közönségdíj!

Az alábbi cím bemásolásával lehet szavazni email címmel augusztus 23-ig:
http://www.triumph.com/award/en/10383.html?cmsId=60242a9698e56ff55fd27463d2e18bba&pro=hu&loc=hu&dest=hu%2Fhu#votenow

A belépés után mindenki kap egy visszaigazoló emailt, ami sokszor spamként érkezik, és ott kell megerősíteni a szavazást.
A szavazásban részt vevők között egy 2 személyes sanghaji utat, és értékes Triumph ajándékcsomagokat is kisorsolnak.

Hajrá Luca, hajrá Magyarország!

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.13./

 

Éjszakai jazz az V. András Étteremben

 

               
                                                                               

 


 

      

A Zempléni Fesztivál nyitóhangversenye után az V. András Étteremben nagysikerű éjszakai jazz koncertet adott a MUDDY SHOES ACOUSTIC BLUES TRIO...

A zenekart Fekete Jenő, a Palermo Boogie Gang gitáros-énekes frontembere és a blues berkekben jól ismert Nagy Szabolcs alapította 1996-ban. The Real Shuffling Hungarians címmel első lemezük is ebben az évben készült el, amit 2004-ben a „Cool” követetett. A Muddy Shoes itthon és külföldön egyaránt sok koncertet adott, Európa számos országában megfordult. Olyan blues nagyságokat is kísért a zenekar, mint Louisiana Red, vagy a Grammy-díjas Sugar Blue. Műsorukon a 30-as évek bluesa, a Professor Longhair nevével fémjelzett New Orleans-i muzsika, az 50-es évek rhythm and bluesa keveredik a klasszikus chicagói blues-zal.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>> 

Törő Gábor
/2012.08.13./

 

Gyémánt László kiállítás nyílt az Újbástya Rendezvénycentrumban

 

               
                                                                             

A Zempléni Fesztivál első eseménye augusztus 11-én délután Gyémánt László festőművész kiállításának megnyitója volt az Újbástya Rendezvénycentrum Urbán György kiállítótermében. Bereczky Loránd az elmúlt 50 év magyar festészetének megkerülhetetlen jelentőségű alkotójaként mutatja be a művészt a fesztivál programajánlójában...
 

 


Gyémánt László

Vukán György

      

A kiállítást Turjányi Miklós fesztiváligazgató és Vukán György zeneszerző egyaránt személyes élményekkel tarkított történetei vezették be. A képzőművész és a zenész élete több ponton találkozott az elmúlt évtizedek alatt, kölcsönösen inspirálták egymást új alkotások létrehozásában. Vukán György több kép születésének körülményeit is megosztotta a hallgatósággal. Improvizatív zenei közreműködése tette feledhetetlen élménnyé a délutánt.

Az ünnepségen Csatlósné Komáromi Katalin is örömét fejezte ki, hogy a kozmopolita Prima díjas, Érdemes művész Gyémánt László sárospataki kiállítása megvalósulhatott, ezzel az intézmény régi terve vált valóra. Sárospatak iránti bizalmát az Urbán Györgyhöz kötődő több évtizedes barátság alapozta meg.

Az igazgatónő a művész szavait idézte „Természetesnek veszem, hogy az életben több a keserűség, mint az öröm, épp ezért, azt a jót, ami ér, tudni kell értékelni, tudni kell örülni az élet minden percének, mert az élet rövid”. Az intézményvezető szerint ezért is van különleges értéke a kiállításon látottaknak, s mind annak, ami prózában és zenében e helyen elhangzott.

A jelenlévők figyelmét felhívta arra a két Sárospatakon található - itt is bemutatott - Gyémánt László képre, melyek gazdagítják városunk kulturális értékeit. A Református Kollégium Gimnáziumában található Urbán Barnabás, illetve a Repositoriumban Cs. Szabó László portréja. A kiállítás megnyitó jó hangulatú beszélgetéssel ért véget, Gyémánt László hosszas dedikálás után adott interjút a sajtó megjelent képviselőinek.

A kiállítás szeptember 10-ig naponta 10-18 óra között látogatható az Újbástya Rendezvénycentrumban.

 


Csatlósné Komáromi Katalin


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.12./

 

Jól sikerült a Polgárőr Nap

 

               
                                                                               

Nagy megtiszteltetés, de amellett komoly feladat is volt a B-A-Z Megyei Polgárőrnap megszervezése Sárospatakon, ahol a megye számos településének polgárőrei mellett megjelent a „vezérkar” is. Nem csak a polgárőrség de a társszervek, a rendőrség és katasztrófavédelem megyei és országos vezetői is tiszteletüket tették, hiszen megyénket a polgárőrség fellegváraként tartják számon... a fotón Klima János a Sárospataki Polgárőr Egyesület elnöke

 


Klima János

      

Valóban, különös hangulata volt a rendezvénynek, amit a Rákócziak ősi földjén, a vár falai alatt tartottak meg. Ahogy a nap haladt előre, úgy vált bizonyossá óráról-órára, hogy a szervezők mindenre gondoltak, a színpadon mindig volt látnivaló, mindenkinek volt helye, enni és inni valója. A főzőverseny eredményhirdetése után különösen oldottá vált a hangulat, amikor elkezdték fogyasztani a bográcsok tartalmát, miközben a színpad felől – a Karambol együttes jóvoltából - folyamatosan érkeztek a közismert slágerek.

Mellettünk volt a szerencse is, hiszen ha az előző napok kánikulája tovább tart, izzasztó nap is lehetett volna. Szerencsére nem így volt, így igazán kellemes napokat tölthettek a megye polgárőrei a Vízi kapunál.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


További fotók >>>                      További fotók - megnyitó >>>                                         További fotók - programok >>>                     További fotók - sport >>>

További fotók - eredményhirdetés >>>
 

Cziczer Katalin
/2012.08.12./

 

Megnyitották a 21. Zempléni Fesztivált

 

               
                                                                             

2012. augusztus 11-én 20 órakor a Református templomban Turjányi Miklós fesztiváligazgató a nagyszámú közönséget köszöntötte, majd Aros János, Sárospatak város polgármestere a 21. Zempléni Fesztivált megnyitotta.
 

 


Aros János

Turjányi Miklós

      

21. alkalommal került megrendezésre a Zempléni Fesztivál, melynek indulása abban különbözött az előzőektől, hogy a nyitókoncertre eddig mindig a Rákóczi vár udvarában került sor, aminél az egész országban nincs szebb. Most, a szűkös anyagiak miatt változtatni kellett a terveken, a nyitókoncert színhelyéül a Református Templomot választották és az időjárás igazolta, hogy ez jó döntés volt – mondta Aros János polgármester…

Az újonnan választott helyszínen egy nagyon jó hangulatú koncerttel ajándékozta meg a közönséget a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rolla János vezényletével, s Varga Gábor klarinétművész közreműködésével.
A viharfelhők már tavaly, a 20. alkalommal megrendezett fesztivál ege felett elkezdtek gyülekezni, ami színvonalában ugyan nem változott, de időtartalmában rövidebb lett.

Sikerült átvészelni a nehézségeket, a szükséges összeg ugyan még mindig nem áll rendelkezésre, de kitűnő tervező, szervezőmunkával és a nagyon jól összeszokott társasággal sikerül ezt kompenzálni. Sárospatak Város Önkormányzata - egy jelképes összegről van szó - 2 millió forintot különített el a költségvetésében a Fesztivál támogatására. Komolyan bízom abban, hogy a továbbiakban sikerül a jó szponzorokat is megtalálni, s velük minden anyagi nehézségen sikerül túllépni.
Jövőre – a 22. alkalommal - immár ismét a régi helyszínen, a Rákóczi-vár udvarán fogadja majd nyitókoncerttel a hozzánk látogatókat a térség legnagyobb művészeti fesztiválja.

A Crescendo Nyári Akadémia idén 10. alkalommal került megrendezésre, akikkel a művészeti fesztivál szervezői keresik a kapcsolatot. Már most nagyon sok közös pont van a két fesztivál között, ez pedig azt jelenti, hogy Sárospatak sokkal gazdagabb lett - legalább is a művészetek tekintetében.

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.12./

 

Koncertet adtak a Crescendo nyári Akadémia tanárai

 

               
                                                                             

Mint ahogy a diákok, úgy a tanárok is különböző országokból érkeztek a Crescendo Nyári Művészeti Akadémiára Sárospatakra. Mind olyan művészek, akik már elismerést szereztek a komolyzene világában. Így nem csoda, hogy az augusztus 6-án megtartott tanári hangverseny igazi kuriózumnak számított. A tanárok világ legnagyobb zeneakadémiáin tanítanak, a legismertebb zenekarokban játszanak, de mint mondják, próbálni nekik is kell. Ezt Kiss József oboaművész, városunk szülötte is megerősítette…
 

 


Kiss József

      

Akár hányszor veszi elő az ember a hangszerét, tudását újra és újra meg kell frissíteni, így ez a koncert is fizikailag és technikailag is embert próbáló feladat volt.

A hangverseny során igyekeztem, hogy vonós, fúvós, énekes, zongorista műsorszámok kapjanak lehetőséget, és sikerült így összeállítani, ahogy telt az idő egyre jobban bemelegedtünk - szinte szó szerint - így a végén már mediterrán hangulat uralkodott, a zene nyelvén is közöttünk – tette hozzá Füzesséryné Dudás Eszter szervező.

Megtudtuk még, hogy a komolyzene kedvelőinek örömére a tavaszihoz hasonló szalonkoncert sorozat kezdődik majd ősszel. Így a zenekedvelők a következő évszakban is kedvükre csemegézhetnek a jobbnál jobb hangversenyek között.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Törő Gábor
/2012.08.11./

 

Újabb gépeket kapott a Kommunális Szervezet

 

               
                                                                             

A mai, nehéz gazdasági helyzetben a fennmaradás is nehéz, legtöbb esetben maga a folyamatos működés is komoly eredménynek számít. Éppen ezért számít nagy sikernek, hogy a Kommunális Szervezet - a pályázati lehetőségek maximális kihasználásával - folyamatosan fejleszteni tudja gépparkját. Legutóbb két gép érkezett a városellátó szervezethez, amiről Béli Zoltán igazgató számolt be…
 

 


Béli Zoltán

      

A Kommunális Szervezethez augusztus elsején érkezett meg két új jármű. Az egyik egy közel 2200 köbcentiméteres Ford Transit, ami hét személy szállítására alkalmas, és három oldalra billenthető platóval rendelkezik. Ezt a város az értékteremtő start munkaprogram keretében nyerte meg, azzal hogy az összes többi start munkaprogram keretében is használható.

A másik jármű egy olasz gyártmányú Goldoni kistraktor, ami utánfutót is vontathat. Ezt szintén a város nyerte el a mezőgazdasági start munkaprogram keretében, s erre szintén nagy szükség van a mezőgazdasági program hatékony működtetéséhez. Hozzá kell tenni, hogy ez a kistraktor az október elsején újrainduló - illetve folytatódó - egyéb értékteremtő munkaprogram keretében is használható.

Előzményként annyit kell még hozzátenni - ha a gépjárműpark megújulásáról beszélünk -, hogy 2011. augusztusában hasonló start munkaprogram keretében nyert a város és kapott a Kommunális Szervezet egy Hidromek, illetve 2011. októberében egy GEHL munkagépet, ami szintén nagy segítség az önkormányzati kezelésű közutak Start munkaprogramjához.

Az idén vásároltunk egy használt Scania konténeres szállítógépet, így elmondhatjuk, hogy a gépjárműveink átlagéletkora jelentősen csökkent – gyakorlatilag megfeleződött - ami tevékenységünk hatékony ellátásában igen nagy segítséget jelent.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Cziczer Katalin
/2012.08.11./

 

Megoldódik a Toldi utca problémája

 

               
                                                                             

A Toldi utcát jól tudjuk, hogy hol van, hiszen évek óta, minden nagyobb eső után oda vezetett az első utunk, fotózni, hogy mekkora víz gyűlt össze. Belvizes időszakban különösen mély volt a víz, egyetlen személyautó sem merte megkockáztatni, hogy átmenjen rajta, a gyerekek pedig gumicsizmában indultak iskolába – mint egykor a tanyavilágban - csak a Dózsa György utcában vehették át az utcai cipőt. De ez már a múlté, Aros János polgármester jó hírt közöl az ott lakókkal…
 

 


Aros János

      

Nagyon régi problémája a Toldi utca környékén lakóknak, hogy a csapadékvíz nem megfelelő elvezetése miatt, itt áldatlan állapotok alakultak ki. Az itt lakóknak gyakran bokáig, térdig kellett járniuk a csapadékvíz és a szennyvíz keverékében. Erre talán a legrosszabb példa a két évvel ezelőtti árvíz volt. Ezúton is szeretném megköszöni még egyszer az itt lakók türelmét és segítségét, hiszen ők is segítettek, hogy a katasztrófa közeli helyzetet sikerült elhárítani.

Akkor pályáztunk ennek az útnak a csapadékvíz elvezetésére is. Itt folynak most a munkálatok, ez az út teljesen új, 4 centiméteres aszfaltburkolatot fog kapni, és nem a korábban megszokott, Dózsa György út felé történik a csapadékvíz elvezetése, hanem kivezetjük Gárdonyi útra.
Bízom benne, ahogy ez a csapadékvíz problémát teljesen meg fogja oldani, de a szennyvízzel kapcsolatos problémák megoldása is folyamatban van. Reményeim szerint az itt akóknak soha többé nem kell félnie attól, hogy föltör a csapadékvíz.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Törő Gábor
/2012.08.10./

 

Leégett a Mandulás-hegy

 

               
                                                                            

 


 

      

A közeli hétvégi házak lakói riasztották a tűzoltókat péntek délelőtt, hogy ég a Mandulás-hegy, de az fel-fel erősödő északi szélben a lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy a percek alatt kiérkező tűzoltóknak már csak a tűz hétvégi házak felé való továbbterjedését sikerült megakadályozni, valamint a hegy lábánál működő kutyaotthont védték meg a lángoktól, amik már a kerítést nyaldosták...

Az idén már nem először fékeznek meg tüzet a Mandulás-hegyen, de korábban csak kisebb területek váltak a tűz martalékává. Minden gyújtogatás káros, mivel az elharapódzó lángok bármit, akár házakat is megsemmisíthetnek.

Ez esetben ilyen kár nem történt, viszont annál nagyobb kár érte a Mandulás-hegy rendkívül értékes növényvilágát, amit még a háború előtt, a tanítóképzőben tanító híres botanikus tanár, Hargitai Zoltán fedezett fel és dokumentált. Azóta botanikusok zarándokolnak erre a helyre, növényvilágáról filmek és tanulmányok készültek, Becse Tamás (Zemplén Televízió) természetfilmjét a patakiak közül is sokan láthatták. Különösen híres a lila színével kora tavasszal megjelenő leánykökörcsin, ami csak ezen a vidéken honos.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.10./

 

Ismét a Crescendo Nyári Akadémia vendége volt Hollós Máté zeneszerző

 

               
                                                                             

 


Hollós Máté

      

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre a "Nyitott műhely" c. workshop, melynek keretén belül elhangzottak Hollós Máté zeneszerző szóló és kamaraművei:
Fuvoladuók: Lehotay-Kéry Jánosné Zsuzsi, Layton Sandra Dean, Li Yuhong (Kína), Li Yuwen (Kína) - fuvola
Adagio - zongoratrió: László Renáta - fuvola, Kawashima Makiko - hegedű, Tao Jim - zongora
Rapszódia: Szokolay Ádám - zongora
A remény dala: Marczi Mariann - zongora

A rendezvényen került sor Gyöngyössy Zoltán fuvolaművészre való megemlékezésre, aki több alkalommal tanított a Crescendo Nyári Akadémián, s 2011. december 29-én tragikus körülmények között halt meg autóbalesetben. Hollós Máté Gyertyaláng Gyöngyössy Zoltánnak című darabját Jóföldi Anett fuvolaművész adta elő.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.10./

 

Rendkívüli testületi ülést tartott az Önkormányzat

 

         
                                                                         

A közigazgatási szünet ellenére dolgoznak az önkormányzatnál, 2012. augusztus 7-én még egy rendkívüli képviselő-testületi ülésre is sor került. Mint legtöbb esetben, ennek oka most is a pályázatokkal függött össze, hiszen ott határidők vannak, amelyek nem tűrnek halasztást. Pályázati lehetőség nyílt – többek között – a Végardó Fürdő további fejlesztésére is, amellyel nem csak a meglévő medencék gazdagodnának „attrakciókkal”, de egy olyan medence is létesülhetne, ami nem csak a főszezonban vonzaná a vendégeket. Minderről Aros János polgármester számolt be…
 

 


Aros János

      

Régi vágya a sárospatakiaknak, hogy a tavaly 50. születésnapját ünneplő végardói termálfürdőnket tovább fejlesszük. Ennek az első lépését 4-5 évvel ezelőtt meg is tettük, hiszen mint egy 600 millió forintos beruházással a jelenlegi parkfürdőnket tettük komfortosabbá, új bejárati kapukat és új medencét kapott, valamint a régi - a 70-80-as évek korabeli - büfésort cseréltük le minden igényt kielégítő büfé sorra, amelyet pataki vállalkozók bérelhetnek.
Már akkor úgy gondoltuk, hogy ennek a fejlesztésnek lesz második üteme is, hiszen elkészítettük a terveket egy wellness hotel létrehozására. A gazdasági helyzet azonban arra kényszerített bennünket, hogy újra átszámoljuk ennek a nyereségességét, fenntarthatóságát. Ennek során arra a következtetésre jutottunk akkor - három évvel ezelőtt - hogy látva a környező szállodák 20-25°%-os maximális kihasználtságát, ez valószínűleg nemhogy a veszteségeinket csökkentené, hanem tovább növelné azokat, hiszen elég kockázatos üzemeltetni ezt az újonnan megépülő komplexumot.
Nem tettünk le természetesen a fejlesztésekről, s most lehetőségünk nyílt, hogy beadjunk egy nagy, turisztikai attrakciós pályázatot. Két variációt terjesztettem a képviselők elé, az egyik egy 120 millió forintos minimál program, ami tulajdonképpen arra lenne elég, hogy néhány csúszdát, látványelemet a jelenlegi, 3 hónapon keresztül nyereséggel működő végardói termálfürdőnkbe beépítsünk. A másik lehetőség egy maximum program, egy 500 milliós lehetőség, amely már azt a reményünket is tükrözi, amelyet régóta szeretnénk megvalósítani és régóta igénye a patakiaknak is. Nevezetesen, hogy ezt az egyelőre három hónapos időszakot korábban tudjuk nyitni, és késő őszig tovább tudjuk nyitva tartani, vagy esetleg egész télen át nyereséggel működő nyitvatartásissal tudjon üzemelni a 100% -os önkormányzati tulajdonban lévő Pataqua Kft.
Szakértőket kértünk fel ennek előkészítésére, akik a Képviselő-testület előtt mutatták be az elképzeléseiket. Hat új elemet tártak elénk, amely valamennyi bele fog férni a pályázatunkba. Ebből 5 látványelem a jelenlegi parkfürdőnket tenné komfortosabbá, egy elem pedig - egy jelentős, 1000 négyzetméteres új medence - lehetővé tenné, hogy a fürdő késő őszig, vagy akár egész télen keresztül a patakiak és az idelátogató turisták rendelkezésére álljon.

Jogos lehet az a kérdés, amelyet már nagyon sokszor megkaptunk, hogy miért a büfésort kellett fejleszteni és miért nem úszómedencét vagy téli fedett medencét építettünk. Ennek nagyon egyszerű magyarázata van, egyrészt a pályázat nem teszi lehetővé, hogy fedett medencét vagy szabvány méretű úszómedencét építsünk annak ellenére, hogy lenne rá igény. Másrészt, kiszámítva a fenntartási költségeket szintén arra a következtetésre jutottunk, hogy ez a téli, úgynevezett pótszezonnak a kiadásait tovább növelné, nem pedig a nyereségét gyarapítaná.
Egy második ütemben is gondolkodunk, hiszen a végardói termálfürdő mellett lévő önkormányzati tulajdonú területekre vételi szándék érkezett be hozzánk, azzal a céllal, hogy magántőke, illetve pályázati pénzek bevonásával egy 4-5 milliárdos beruházást valósítsanak meg. Ennek a beruházásnak révén egy egészségturisztikai központot szeretnének létrehozni, egy 100-120 fős szállodát, amely szorosan együtt kell, hogy működjön a mi termálfürdőnkkel, hiszen nekünk szükségünk van a színvonalas szálláshelyekre, az ide látogató vendégeknek pedig szükségük van a színvonalas Végardó Fürdőre.
Hozzá kell tenni, hogy a fürdőt üzemeltető Pataqua Kft az egyetlen cégünk, amely jelentős mennyiségű nyereséget termel, mintegy 70 milliós bérleti díjat fizet évente, s ezt a bevételt tovább kell növelnünk. Én nagyon bízom benne, hogy mindkét pályázat nyertes lesz, ez pedig jelentős, látványos fejlődés lesz Sárospatak életében, és ami még ennél is fontosabb, hogy új munkahelyet tudunk vele teremteni.

A következő napirendi pontban egy Magyar Nemzeti Múzeummal történő együttműködési megállapodás megkötéséről döntött a Képviselő-testület. A vár fenntartója a Magyar Nemzeti Múzeum be fog adni egy pályázatot, amelynek keretében szeretné a várfalat felújítani, erre nagy szükség lenne, örömmel támogatjuk, hiszen a pataki vár szerves része Sárospataknak. Sokat szoktunk büszkélkedni azzal, hogy a legszebben felújított vár, ha ezzel tudunk segíteni, akkor ezt minden további nélkül megtesszük. Igazgatóasszony kérését a képviselő testület egyhangúlag támogatta.

Szociális földprogramok megvalósításának támogatására adtunk be pályázatot. A korábbi föld munkaprogramunkat átnéztük, megnéztük, hogy melyek azok az elemek, amelyek sikeresek voltak, és amelyeken változatni kell. Most arra a következtetésre jutottunk, hogy megpróbálunk csirkeneveléssel foglakozni. Harminc család számára tesszük majd lehetővé. hogy 20-20 kiscsirkét kapjanak, az ehhez a szükséges tápszereket és előkészítő költséget, mindent fog ez a pályázat fedezni, ha megnyerjük. Jó eséllyel pályázunk, és bízunk benne, hogy a programban részt vevő családoknak ez nagy segítség lesz.

Az Állami Számvevőszéki vizsgálathoz kapcsolódó intézkedési terv módosítására került sor egy napirendi pontban, hiszen az Állami Számvevőszék vizsgálta Sárospatak Város Önkormányzatát, és úgy találta, hogy nagyon sok a nem kötelező feladat, amit vállalt az önkormányzat. Én erre azt válaszoltam, hogy bármennyire nem kötelező feladata, a Magyar Kultúra Városa illik, hogy művelődési házat üzemeltessen, a Zemplén TV-nek, s a sportegyesületeknek támogatást adjon, művészeti iskolát tartson fenn - hiszen ez sem kötelező feladata - vagy a polgárőr egyesület munkáját támogassa. Ezt a választ nem fogadta el az Állami Számvevőszék, s egy újabb intézkedési tervet kért tőlem. Ezt előkészítettük, s ezt egyeztetjük most az Állami Számvevőszékkel, ami ezután Képviselő-testület elé vissza fog majd kerülni.

Zárt ülésen pedig az E-Starral kapcsolatos állást ismertettem a Képviselő-testülettel, mint ismeretes velük mi is perben állunk, hiszen megtámadtuk azokat a szerződéseket, amelyekről azt gondoljuk, hogy nem azt tartalmazzák, amelyről korábban szó volt. A bíróság a tárgyalást októberre tűzte ki, s én komolyan remélem, hogy lehet még értelmesen beszélni a kisebbségben lévő tulajdonostársunkkal, s megszületik a megállapodás - amennyiben nem, akkor a bíróság dönt október közepén.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.09./

 

Barangolás a Bódva-völgyben

 

               
                                                                             

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör egy napos kirándulást szervezett a Bódva-völgybe, hogy közelebbről megismerhessük, csodálhassuk a különleges természeti- és kevésbé ismert kultúrtörténeti értékeit. Néhány családtag, külföldről hazaérkezett magyar rokonok is csatlakoztak hozzánk – számolt be Halász Magdolna olvasóköri elnök…
 

 


Halász Magdolna

      

A programunk első színhelye, Martonyi volt. A Szalonna-hegység délkeleti részén lévő kistelepülést Szent Mártonról nevezték el, majd Mátyás királytól bányászati jogot kaptak, a vasércbányászat csak a huszonegyedik század első éveiben szűnt meg. A rendezett és tiszta község parkosított központjában kerestük fel a különleges formájú római katolikus templomot, ahol az egyház igen aktívan tevékenykedő kurátora nem kis büszkeséggel mutatta be a település egyik híres személyisége: Horváth István, Ybl-díjas építész által megálmodott, és 1988-ban átadott építészeti remekművet. A településről elszármazottak példaértékű felajánlásaiból, a helyi lakosság adományaiból megvalósult, kívül-belül modern kistemplomban a görög katolikus szertartás szerint is tartanak itt misét. A lakosság nagy része roma származású, példaértékűen vigyáznak a környezetük rendjére, tisztaságára.

Ezután Szalonna település következett A Rakaca-patak torkolatánál alapított község nevét egy szláv személynévből, vagy a közeli sós vizű forrás( slana voda) szláv formájából eredeztetik. Az itt áthaladó török hadak kegyetlen pusztítást végeztek, a lakosság nagy részét elhurcolták, de újjáépült. A falu közepén felkerestük a környék egyik legszebb, legértékesebb, torony nélküli református templomát, ahol az egyház presbiter asszonya színvonalas, értékes és részletes tájékoztatójából megtudhattuk, hogy az eredetileg római katolikus templom legrégebbi része a 11.században épült, amelyhez a 13. és a 15. században két szentélyt építettek. A törökök felgyújtották, de az itt élők helyreállították. 1589-től a református egyház templomaként működik. Ekkor meszeléssel tüntették el a kora középkori értékes freskókat, faliképeket, aztán 1922-ben és 1971-ben folyamatosan feltárták, felújították, azóta teljes szépségükben tündökölnek. Felbecsülhetetlen érték a festett szószék, a korabeli oltár egy darabja, amelyet az Úr asztalaként használnak. Az 1765-ben készült harangláb a templom kertjében látható. Aztán felkerestük az 1800-as években épült Bónis-Gedeon kastélyt, is ahol jelenleg Teleház és a Könyvtár működik. A kúria falán emléktábla jelzi, hogy itt élt és alkotott Kalász László, a Radnóti-, József Attila-, és Szabó Lőrinc- díjas költő. A kortárs irodalmunk jeles képviselője, 1933-ban Perkupán született, a sárospataki főiskolán szerzett pedagógus diplomát. Ezután a hajdúszovátai, majd a szalonnai iskola kiváló tanára volt. 1984-től könyvtárosként is tevékenykedett. Az irodalmi, közéleti tevékenysége mellett a település szépségeit több rajzban és festményben is megörökítette. 66 évesen távozott az élők sorából, a végső nyughelye szülőfalujában, Perkupán van. Az utókor nemzedéke számára a költő tíz verseskötete maradt hátra. A kiscsoportunk az ” Úgy, hogy mindenki hallja c. versével tisztelegett a költő emléke előtt.
A Bódva-völgyi barangolásunk során közelről megcsodálhattuk az 1961-ben létesített, hatalmas Rakacai-mesterséges tavat, ahol ötmillió köbméter(!) vizet tárolnak. A tó és környéke aktív pihenésre, kikapcsolódásra, horgászásra kiválóan alkalmas, reméljük, hogy a korszerű vendégváráshoz szükséges feltételek is folyamatosan megvalósulnak.

Ezután Szendrő következett. A rendezett kisváros központjában a Művelődési Központ és Könyvtár egyik kedves munkatársa fogadott és kalauzolt minket. Az Árpád-kori település az Anjouk idején vásártartási joggal is rendelkezett, a 16.században mezőváros, később vármegyei székhely, majd a szendrői járás székhelyeként működött. 1996-ban kapta vissza újból a városi rangját. Egyik nevezetessége a Bebek-család által a 15. században épült Alsó-vár, majd a 16.századi olaszbástyás Felső-vár. Az erőd ura volt: Bocskai István, I. Rákóczi György és Bethlen Gábor. 1707-ben II. Rákóczi Ferenc parancsára robbantották fel. A Felső- várban jelenleg felújítási munkálatok folynak. Az Alsó-vár falmaradványaiból a református templom tornyát építették fel, és fagalériával egészítették ki, sajnos a sokszínű programunk miatt csak kívülről nézhettük meg. Ezután a gróf Csáki István országbíró tervei alapján, 1694-ben épült, szépen felújított barokk kastélyt kerestük fel, ahol a város közművelődési intézményei működnek. Megcsodálhattuk a kastély épületét, a nagytermét, a művészi kovácsoltvas kapukat. Itt látogatható a különleges Oktatástörténeti Gyűjtemény, ahol Dr. Demjén István, jeles művésztanár, volt pataki diák, több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően a csereháti régmúlt iskolák értékeit mutatja be. Mindannyiunk számára kellemes emlékidézést jelentett a régi általános iskolai tanterem berendezése, a padok, a táblák, az egyes tantárgyak szemléltető eszközei, a korabeli tanszerek, füzetek megtekintése és a magyar diák tíz parancsolata tanulmányozása. Ezután a híres Kékfestőházat kerestük fel. A források szerint a 17.században alakították ki a vár tornyából a népies barokk stílusú, többszintes épületet. Megtudhattuk, hogy a 19.században a kékfestő mesterek tevékenykedtek itt. A különleges kelméknek sokáig nagy sikerük volt a hazai és a külföldi piacokon. Ezután a kékfestés technológiájába avattak be bennünket. Megnézhettük a különböző technikai eszközöket, megismerhettük a műhelytitkokat, majd a kelme sokféle felhasználását egy kiállításon nézhettük meg. Mindannyiunk nevében hálásan köszönjük a szíves fogadtatást, a szakszerű, részletes és érdekes tájékoztatást.

Programunk következő színhelye, az Aggteleki Nemzeti Park egyik különleges látnivalója, az Aggteleki Cseppkőbarlang volt. A csoportunk a Baradla-barlang aggteleki szakaszát, rövidtúra keretében(1,5 óra) ismerhette meg. Félszáz méter magas, hatalmas sziklafalnál mehettünk be a barlangba. A bejáratnál a magaslaton több emléktáblát láthattunk. Az egyiken, Kossuth Lajos, megyénk szülötte 1828-as látogatását jelzik. Arrébb a Világörökség címet megörökítő márványtábla, aztán Petőfi Sándor, nagy költőnk 1845.évi látogatását, majd Vass Imre munkásságát megörökítő emlékjel látható. Először a túra vezetője ismertette a barlang történetét, a nevének többféle magyarázatát, és azt,hogy az Aggteleki-és a Szlovák-karszt barlangjait 1995-ben az UNESCO Világörökség Bizottsága a Világörökség részévé nyilvánította. Ezután az ősember által használt termeken átsétálva nézhettük meg a különleges formájú, titokzatos cseppköveket. A Csont-teremben a tatárjárás,a törökök elől menekült emberek maradványait találták meg. A Teknősbéka-teremben teknősbéka, fácán,sas formájú cseppkő képződményekben is gyönyörködhettünk, érdekes látvány volt a Szószék, Anyósnyelv formájú cseppkő is. A Fekete-teremben kormos cseppkövek bizonyítják, hogy itt volt az ősember kedvelt tartózkodási helye. Itt olvasható a barlangot látogató pl: Andrássy György, Andrássy Manó, Csokonai Vitéz Mihály, Eötvös József, Lehár Ferenc, Székely Bertalan, Markó Károly, híres emberek neve. A Tigris-teremben lenyűgöző látvány az Oszlopok csarnoka. Különleges környezetben alakították ki a barlang Hangversenytermét, a kiváló akusztika miatt számos zenei esemény színhelye. A rövidtúra a fényjáték élményével és kellemes zenehall-gatással zárult.

Rövid pihenés után indultunk Szinpetribe. Az egyutcás kisfalu határában magasló, zöldellő dombon egy hatalmas barna foltos szalamandrát pillantottunk meg, amelyet fehér aprókőből és barnaföldből készítettek el a Világ Legnagyobb Könyve reklámjaként. A település szélén, modern környezetben és egy nagyobb szobában helyezték el a Világ Legnagyobb Könyvét, amelyet Varga Béla és a papíripari mérnök fia, Gábor készített el huszonhat segéderő közreműködésével. A dokumentum 1420 kg. 346 oldal, a lapok 4m hosszúak és 3,6 m szélesek. A borítója bőrből készült, és a foltos szalamandra ékesíti. A könyv címe: Örökségünk- A Gömör-Tornai karszt természeti és kultúrtörténeti értékei. Színes képek díszítik a kötetet, és a Guiness Világrekordok közé is bekerült. Az épületben a Gutenberg életével, munkálkodásával kapcsolatos reprezentatív kiállítást is megnézhettük, majd kellemes rövid, sétát tettünk a kis tóhoz láthattuk a működésben lévő vízikereket is.
Hazafelé, csak tisztes távolságból nézhettük meg Edelényben, „ Kelet-Magyarország Fertődjé”-ben, az 1727 -1730 között épült L’ Hullier-Couborg barokk kastélyt, amelyet több milliós támogatásból folyamatosan felújítják, szépítik. A Kastélyparkot 2013-ban nyitják meg az érdeklődők részére. Élményekben gazdagon érkeztünk haza, és a következő kiránduláson folytatjuk a Bódva-völgyi barangolást.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.09./

 

Felújították a Gárdonyi utcai buszmegállót

 

               
                                                                             

 


Aros János

      

Két évvel ezelőtt indítottunk be azt a pályázatot, amelynek következtében most több út, és buszmegálló is felújításra kerülhet. Két évvel ezelőtt voltak a nagy esőzések, az árvíz és a belvíz következtében utak mentek tönkre. Így volt ez ezen a városrészen is, ahol a buszmegálló sérült meg erősen. Ezt a pályázatot pozitívan bírálták el, több mint 100 millió forintot sikerült rá nyerni, 5%-os önrész felhasználásával – számolt be Aros János polgármester a Gárdonyi úti buszmegálló felújításáról…

Nagy örömünkre ez a buszmegálló is megújulhatott, apró munkálatok vannak már csak hátra, a szegélyt kell kiaszfaltozni, de adja magát a következő beruházásunk, amit szintén megpróbálunk pályázati lehetőség kihasználásával megvalósítani. Ez pedig az, hogy a szépen felújított buszmegállóra egy fedett, zárt részt is helyezzünk. Ez egyébként szintén régi kérése az itt lakóknak. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fejlesztés további része is megvalósuljon.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.09./

 

Közérdekű közlemény

 

               
                                                                           

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Tigáz-DSO Kft. 2012. augusztus 9-én karbantartási munkálatok miatt a gázszolgáltatást szünetelteti az alábbiak szerint:

1.
Sárospatak város területén az elosztói rendszerről vételező fogyasztóknak (lakossági fogyasztók) 8-18 óráig terjedően.

2.
A 100 m3/h, és a felett vételező fogyasztók számára a következő településeken a fenti időtartamban: Alsóregmec, Bózsva, Filkeháza, Füzér, Füzérkajata, Füzérkomlós, Füzérradvány, Hercegkút, Hollóháza, Kishuta, Makkoshotyka, Mikóháza, Nagyhuta, Nyíri, Pálháza, Sárospatak, Sátoraljaújhely.
(a fotó illusztráció)
 

 


Sárospatak Város Önkormányzata
/2012.08.08./

 

Jönnek a polgárőrök!

 

               
                                                                           

Ne lepődjenek meg olvasóink, ha augusztus 11-én szombaton azt látják, hogy tele van a város polgárőrökkel. Semmilyen katasztrófahelyzetre nem kell gondolni, egyszerűen csak városunkban tartják a Megyei Polgárőr Napot, e-célból érkeznek hozzánk B-A-Z Megye szinte minden településéről. Hogy ebben az évben éppen Sárospatakot választották, ez önmagában is egyfajta elismerés, nem csak a város, de az itt működő polgárőr egyesület számára is. Klima János polgárőrparancsnok és Mezősi-Nagy Marianna, a Sárospataki Polgárőr Egyesület sajtóreferense a 2012. augusztus 7-én megtartott sajtótájékoztatón az alábbiak szerint tájékoztatták a lakosságot…
 

 


Klima János

 


Csóra György

      

Ennyi vendég méltó fogadása óriási feladatot jelent számunkra, de a Sárospatakra annyira jellemző összefogásnak köszönhetően ezt is meg fogjuk oldani.
A 10 órakor kezdődő hivatalos megnyitó után az Árvay Mazsorett tart bemutatót, majd a Pacurka Gyermektánccsoport következik, ami után modern táncot láthatnak a vendégeink. Lesz még ökölvívó bemutató, rendőrségi és tűzoltó bemutató is.

A vendégek aktívan bekapcsolódhatnak a programokba, hiszen kispályás labdarúgó bajnokságot is szervezünk a Sportpályán és sakkversenyt az ÁVG-ben 11 órától. Közben már szállnak majd az illatok a Vízikapunál, ahol főzőversenyt tartunk és a Rokonok Zenekar örökzöld dallamai is bizonyára hozzájárulnak majd a jó hangulat kialakulásához.
Az időjárás előrejelzés szerint a kánikula addigra alább hagy, így remélhetően kellemesen eltöltött, emlékezetes nappal szolgálhatunk majd megyénk polgárőreinek.

Úgy gondolom, hogy ez azért is lesz különleges ez az esemény, mert ebben a térségben még soha nem volt ilyen nagy volumenű rendezvény a Polgárőrség részéről – mondta Csóra György, a Magyar Polgárőr Szövetség B-A-Z megyei elnöke…

Én kiemeltnek tekintetem ezt a területet, hiszen Sárospatakon és környékén nagyon sok egyesület van, Sátoraljaújhelyen úgyszintén, és úgy gondolom, hogy azért fontos ezt a polgárőr napot itt megrendezni, hogy az itt élő embereknek is bemutassuk a polgárőrséget, el tudjuk mondani, hogy hogyan működik, miért van rá szükség, mik a céljaink, mit szeretnénk elérni.
Ez a polgárőr nap szolgálja azt is, hogy tapasztalatot szerezzenek a polgárőrök arról, hogy más területeken hogyan működik a polgárőrség, milyen módszerekkel dolgoznak, milyen feladatokat oldanak meg és milyen eredményeik vannak.

Ezeket a szakmai tapasztaltakat értékelve, a polgárőr egyesületek még hatékonyabbá tudják tenni munkájukat. Már van polgárőr törvény, így egyértelmű hogy Magyarországon ki lehet polgárőr, és egyértelművé teszi a működést is. Ebben a térségben is további polgárőr egyesületek kialakulását szeretnénk. Össze kell fognunk, annak érdekében, hogy az emberek biztonságérzete javuljon. Az elmúlt időszakban, az elmúlt években nagyon romlott az emberek biztonságérzete, annak ellenére, hogy a rendőrségi statisztikák javultak.
Itt van szerepe a polgárőrségnek, hogy meggyőzze az embereket, fogjunk össze, tegyünk annak érdekében, hogy 1-1 település élhető legyen, hogy az emberek biztonságérzete javuljon. Ezt szolgálja a polgárőrség, és ezt szolgálják ezek a polgárőr napok is. Nyitottá tesszük a polgárőrséget, mindenkit várunk erre a polgárőr napra, ismerjék meg testközelből milyenek a polgárőrök, és hogy mit akarunk tenni közösen az emberekért.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.08./

 

Urbán György szobrot kap Sárospatak

 

               
                                                                           

 


Urbán György

      


Urbán György festőművész a világ számos helyén otthon volt, de amikor azt mondta, hogy „haza megyek”, mindenki tudta, hogy Sárospatakra indul. Itt végezte tanulmányait az ősi Alma Mater falai között, ahol édesapja a matematika, a fizika és a filozófia megbecsült tanára volt. Mint ahogy a városhoz, Urbán György hozzá is hű maradt: minél tapasztaltabb művész lett, annál gyakrabban jelent meg műveiben a csillagászat és maga a világegyetem, fizikai és filozófiai vonatkozásaival…

Urbán Györgyöt Sárospatak mindig, fiaként várta haza. Várta a műterme, várták barátai és tisztelőinek egyre szélesedő tábora.
Nagy napra készül most Sárospatak: díszpolgárának, Pro-Urbe díjas művészének a szobra érkezik meg, amit özvegye Urbán Rosalie állíttat, a város főterének számító, Makovecz épületekkel övezett Hild téren. A szobrot Benedek György szobrászművész készítette.

A város nevében a szobrot Aros János polgármester veszi át 2012. augusztus 12-én (vasárnap), 11.30-kor

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Törő Gábor
/2012.08.08./

 

Gyémánt László kiállítása

 

               
                                                                           

Augusztus 11-én 17 órakor nyitják meg az Újbástya Rendezvénycentrumban Gyémánt László festőművész kiállítását. A kiállítást megnyitja: Vukán György zeneszerző...
 

 


 

      

Gyémánt László megkerülhetetlen jelentőségű alkotója az elmúlt ötven év magyar festészetének. Az ő művészete bizonyíthatja, hogy jelentős és igaz művek csak a szellemi szabadság birtokában születhetnek. Tény, hogy a gondolati igényesség hitelességét a biztos szakmai tudás alapozhatja meg. És elkerülhetetlen a társadalmi és szakmai tájékozottság és a személyes sors megpróbáltatásainak méltósággal való elviselése. És ami szintén fontos: vágyni és akarni kell a sikert: ezért pedig bemutatkozásokat, vitákat, utazásokat, valamint következetes munkát kell nap, mint nap vállalni. Gyémánt László ezt megteszi, és ez az emberi és művészi fundamentuma annak az életműnek, amely már kitörölhetetlenül és színvonalat meghatározóan része jelenkori képzőművészetünknek.

A kiállítás megtekinthető: szeptember 10-ig, naponta 10 –18 óráig

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.08./

 

Felújítják a Horgászfalu útját

 

               
                                                                             

Több mint két éve fordultak hozzám a Horgászfalu lakói, illetve a Horgász Egyesület tagjai azzal kapcsolatban, hogy az új horgászfalu kialakítása miatt több nehézgépjármű is közlekedett ezen az úton, meglehetősen rossz állapotot hagyva maguk után – nyilatkozta Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Ameddig ténylegesen be nem fejeződtek a Horgászfaluban az építkezések, a teljes felújításnak értelme nem volt, hiszen folyamatosan történtek ezek az útkárosító szállítások. Most jutottuk el odáig, hogy a kérést teljesíteni tudtuk. Látható hogy nemcsak az út kátyúzásához fogtunk hozzá, hanem elbontottuk a régi töltésnek azt a részét is, amin keresztül eddig bukkanva jöhettek ide a Horgászfaluba.

Az önkormányzatnak természetesen - mint ahogy másra sem - nem nagyon volt erre anyagi fedezete, ezért volt nagyon jó a Weinberg93 Kft. - Derczó István - segítsége, akik vállalták, hogy biztosítják az alapanyagot, a zúzalékot, valamint vállalták azt is, hogy a töltés elhordásához gépeket bocsátanak rendelkezésre. Az önkormányzati fenntartású Kommunális Szervezetünk a KPM által kijelölt, szilárd burkolattal való ellátásban tud segíteni a régi és az új Horgászfaluban is.

Az út szélessége 5m-re van kitűzve, az esővíz pedig csapadékvíz elvezető árokban lesz elvezetve - KPM előírása alapján, mivel az ő útjukhoz csatlakozunk. Az is előírás volt, hogy az út 15 centiméteres betonburkolatot kapjon, ez alatt elhelyezkedik egy 40 centiméteres kőágyazat, ami mellé fog tartozni egy 90 centiméteres útpadka, egy burkolt belvízelvezető rendszerrel, amihez legyártott mederburkoló elemeket használunk. Az útfelújítást a START munkaprogram keretében végezzük.

 


Derczó István


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.07./

 

Vízparti razzia: összehangolt ellenőrzések az orvhalászat megelőzésére

 

               
                                                                             

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság irányításával az elmúlt pénteken fokozott ellenőrzést tartottak a megye kiemelten veszélyeztetett vízterületein, illetve azok közvetlen környezetében a horgászati, halászati szabályok érvényesítése érdekében...
 

 


 

      

Az akcióban résztvevők négy csoportja különböző helyeken jelent meg és „csapott le” egyidőben. A rendőrökből, a kormányhivatal munkatársiból, halőrökből, természetvédelmi őrökből álló „team”-ok tagjai tájegységenként eltérően a Bodrog folyó, a Bodrog-zug, továbbá a Rakacai tó, Bódva folyó, a Jósfa patak, valamint a Sajó folyó, a Nyékládházi-, az Emődi tavak, és a Körömi tó ellenőrzését hajtották végre.

Az akcióban részt vettek:
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztálya,
a Tiszaújvárosi-, a Sárospataki-, valamint az Edelényi Rendőrkapitányság, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztálya, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Őrszolgálati Osztálya, továbbá az adott területen érintett horgász és halász egyesületek képviselői.

Vízi rendészeti mérleg:
A négy csoport tagjai összesen mintegy 70 főt vontak ellenőrzés alá a vízpartokon, melynek eredményeként
3 főnek tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési őrizetbe vételét kezdeményezték;
12 fővel szemben jogosulatlan horgászati tevékenység elkövetése miatt feljelentéssel éltek,
1 fővel szemben közlekedési szabálysértés elkövetése miatt eljárást kezdeményeztek.

A Rendőrség az elkövetkezendő időszakban is, fokozott figyelmet fordít az illegális horgászat és halászat és az ezzel összefüggő tulajdon elleni jogsértések visszaszorítására, így a vízparton tartózkodók visszatérő ellenőrzésekre számíthatnak.

Információs háttér:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területén közel 7000 hektár vízfelszín található. A vízfelületek összetétele igen változatos, kisebb nagyobb patakok, folyók, valamint állóvizek adják a sokszínűséget. A vizeken 229 halászatra jogosultat tart nyílván a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának halászati hatósága. A jogosultakkal együttműködve a területileg illetékes kapitányságok folyamatosan hajtanak végre ellenőrzéseket, az illegális horgászat és halászat visszaszorítása érdekében.
Ezen a területen a legtöbb gondot az orvhorgászat, orvhalászat jelenti, ahol az elkövetők a hatóságokat kijátszva próbálnak meg nagymennyiségű halat eltulajdonítani. A megelőző és felderítő munka eredményeként a halászati hatóság által kiszabott halvédelmi bírság - az előző év hasonló időszakához képest – egyharmadával csökkent.
Az orvhorgászat, orvhalászat elleni fellépés mellett fontos megemlíteni a természeti kincseink védelmének fontosságát, az ezzel kapcsolatos jogsértések megelőzését, illetve megakadályozását, melyek egyik fő eszköze a helyi rendőri szervek együttműködése a civil szervezetekkel. A rendőri szervek ennek érdekében együttműködnek a vízügyi hatóságokkal, továbbá a Nemzeti Parkok Igazgatóságokkal a vízparti árterületi falopások, és illegális szemétlerakók létesítésének, megakadályozása és felszámolása céljából.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2012.08.07./

 

Üvegkiállítás nyílik A Művelődés Házában

 

               
                                                                           

A Zempléni Fesztivál keretén belül augusztus 12-én 16 órakor Witold Śliwiński lengyel üvegművész kiállítása nyílik A Művelődés Háza és könyvtára galériájában...
 

 


 

      

Witold Śliwiński 1963-ban született a lengyelországi Krosnoban, ahol először fényképészetet tanult. Az üveg, mint műalkotás 1996-ban kezdte foglalkoztatni. A tradicionális harmonikus elemek és klasszikus formák használata mellett a díszítő funkció is hangsúlyt kapott munkásságában.

Később más anyagokkal (fa, fém) is kísérletezett, melyeket összekomponált az üveggel, ezáltal megváltoztatva az anyagok saját karakterisztikáját, új szubsztanciát hozva létre. Időről időre újfajta díszítési kifejezések után kutat. Munkáit több kiállításon is bemutatta, többek közt Frankfurtban, New York-ban, Las Vegasban, Brüsszelben, Lipcsében és Poznańban, megrendelői között neves cégek szerepelnek, alkotásai számos díjat nyertek.

A kiállítás megtekinthető: szeptember 10-ig, hétköznap 9 –18 óráig, szombaton 9 –12 óráig.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.07./

 

Elkezdődtek a zenekari kurzusok próbái a Crescendon

 

               
                                                                           

 


 Füzesséryné Dudás Eszter

      

Elkezdődtek a zenekari kurzusok próbái a Crescendo Nyári Akadémián, kezdetét vette Haydn: F-dúr szimfónia (op.89.) előadására való felkészülés Vass András karmester vezetésével, illetve Purcell: Dido és Aeneas opera zenekari szólamainak összecsiszolása Paolo Paroni, olasz karmester irányításával - számolt be Füzesséryné Dudás Eszter...

A déli órákban folytatódtak Tina Bailey (USA) táncművész és koreográfus vezetésével "Lectio Divina" címmel a színpadi mozgás és táncimprovizáció órák, amely rendkívül felszabadítólag hat az ifjú előadóművészek fellépései során történő megjelenésükre.

Augusztus 6-án délután Marcell Zwitser holland zenetörténész előadása hangzott el Manuel de Falla zeneszerzőről. A zenei illusztrációk Polina Kulikova (RUS) zongoraművész és Fassang László orgonaművész előadásában színesítették a tartalmas és magas színvonalú prezentációt. Az esti órákban ismét zenei különlegességnek lehetett tanúja a nagyszámú közönség: Meláth Andrea énekművész, Marie-Elisabeth Hecker gordonkaművész és Martin Helmchen zongoraművész hangversenye felejthetetlen hangversenyélménnyel gazdagította a Crescendo Nyári Akadémia programsorozatát.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.08.06./

 

"Cser-Készen az Életre"

 

               
                                                                           

 


Újlaki Csaba

      

Egész életre szóló, a leendő unokáknak is elmesélhető élményben volt része annak a kilenc sárospataki cserkésznek, akik a 2012 július 30 és augusztus 4 közötti időszakban, az Erzsébet program keretében, a "Cser-Készen az Életre" elnevezésű, cserkészvezetők által irányított zánkai gyermek- és ifjúsági táborban vettek részt - számolt be Újlaki Csaba cserkésztiszt...

A jól szervezett programban szerepelt balatoni strandolás, sárkányhajózás, kirándulás, kötélpálya, számháború, kereskedőjáték, hajókirándulás, szalonnasütés, bográcsozás, meseerdő, íjászat és minden este tábortűz a legkülönbözőbb cserkész-produkciókkal, közös énekléssel, játékkal és tánccal.
A táborozásban kedvezményes feltételek mellett az idei nyáron öt turnusban mintegy ezer fiatal vesz részt.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.08.06./

 

Zempléni Gombafesztivál turisztikai szemmel nézve

 

               
                                                                           

Határon innen és túlról, 32 településről érkeztek a résztvevők, többek közt Miskolcról, Gyöngyösről, Debrecenből, Szegedről, s egy szép számú csapat Erdélyből a Hercegkúton megrendezett Zempléni Gombafesztiválra. A gombászok és természetbarátok mindhárom napon hódolhattak a gombászás örömeinek, hiszen hatféle gombagyűjtő útvonal közül választhattak - számolt be élményeiről dr. Szabó Rita a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület elnöke...
 

 


dr. Szabó Rita

      

Sárospatak legkedveltebb természeti szépsége, a Megyer-hegyi Tengerszem, valamint a Longi-erdő is úti cél volt. Külön öröm ez abból a szempontból, hogy ez a rendezvény több mint 250 vendégnek mutatta meg a táj szépségét, természeti különlegességeit. A gombászok szép zsákmánnyal tértek vissza Újhutából, a Kemencepatak völgyéből. A Rudabányácska közelében gombázók 60 fajjal gazdagították a kiállítást.
Mint tudjuk, Sárospatakot elsősorban nem a természeti értékei miatt keresik fel a turisták, hanem történelmi és kulturális értékei miatt; ugyanakkor büszkék lehetünk arra, hogy a Zempléni Gombász Egyesületnek köszönhetően ilyen sokan látogattak el környékünkre és a szomszédos Hercegkútra, időt szakítva arra is, hogy a gombászás mellett megismerjék Tokaj-hegyalja pincéit, a benne rejlő kitűnő hegyaljai borokat, ízelítőt kapva a táj kulturális örökségégéből.

A rendezvény szakmai színvonalát emelte a meghívott előadók sok-sok érdekességgel tarkított előadása, egyrészt Dr. Jancsó Gábor mikológus, a Magyar Tudományos Egyetem doktora, másrészt Dr. Zsigmond Győző etno-mikológus (a gombászás népi hagyományaival foglalkozó szakember), a Bukaresti Tudományegyetem Hungarológiai Tanszékének tanszékvezető professzorát hallgathatták a résztvevők, aki egyben a legnagyobb erdélyi magyar gombász egyesület elnöke. Varga Károly (Déva, Corvin Kiadó) a szerzőkkel, Szilvásy Edittel és Dénessel a "Négy évszak gombás ételei" c. könyvet mutatta be. Lukács Zoltán "Gombás vidámságok"-kal vidította fel a hallgatóságot.

Gondoltak a gyerekekre is, amikor akadályversenyt hirdettek. 7 csapat indult megoldani a természettudományos kérdésekből álló és gombák ismeretét igénylő feladatokat. Meglepően jó eredmények születtek. Voltak, akik a gombás játszóházban, foglalkoztatóban töltötték az idejüket.
Volt gomba szépségverseny is, melyre több mint 100 gombával neveztek be a résztvevők, és a gyűjtött gombák listája 237 volt, mely szenzációs eredménynek számít a hozzáértő gombász szakemberek szerint. Bízom benne, hogy jövőre is lesz gombafesztivál Zemplénben!

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.08.06./

 

Krétarajzok a képzelt riportról egy amerikai popfesztiválról

 

               
                                                                           

2012. augusztus 4-én 21 órától a Vízikapu Szabadtéri Színpadon Déry - Presser - Adamis - LGT: Krétarajzok a képzelt riportról, egy amerikai popfesztiválról című előadással folytatódott A Művelődés Háza és Könyvtára nyári programsorozata - számolt be Kurucz Tamás szervező...
 

 


Kurucz Tamás

      

Dobos László rendező által a Mandala Dalszínház előadásában a már jól ismert slágerek mellett hét további LGT dal is helyet kapott. A musical korunk fiataljaihoz is hitelesen, aktualitást nyerve tudott szólni, hiszen napjainkban e korosztály számára a drog jelenti talán a legnagyobb veszélyt. Sajnos, a hangtechnikai kivitelezésnél akadtak problémák, melyet a színház technikusai próbáltak orvosolni.

Ennek ellenére egy szép nyári élménnyel gazdagodtak a megjelent érdeklődők. A színház huszonegy éve működik, széles repertoárjukból az állandóan változó szereplőgárdával már több sikeres előadással örvendeztették meg a sárospataki közönséget. A múlt évben pl. a Miniszter félrelép c. vígjátékot mutatták be a nyári sorozatunkban magas színvonalon. Az előadás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap és az OTP tette lehetővé.

Augusztus hónapban a Zempléni Fesztivál keretében két színházi produkcióra is sor kerül A Művelődés Háza és Könyvtárában, augusztus 14-én 19 órától Egyperces évszázad címmel összeállítást láthatnak Örkény István műveiből születésének centenáriuma alkalmából. Augusztus 17-én 16  órától Játsszunk Hári Jánost! – Kodály Zoltán daljátékának gyerekszínházi változata várja az érdeklődőket. A nagyszerű családi élménynek ígérkező produkció nemcsak a népdalok közös éneklésében, de a történet cselekményének alakításában is számít a közönség aktív részvételére.

Októbertől a tizennegyedik színházi évad előadásaival várjuk az érdeklődő közönséget.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.06./

 

Lovas tábor a Betyár lovas tanyán

 

               
                                                                           

Mint jó ideje minden nyáron, idén is megrendezésre került a lovas tábor Sárospatakon, a Betyár lovas tanyán. Időközben a tábor jó híre elterjedt, így már nem csak a környékről, de az ország minden részéből érkeznek ide táborozni gyerekek, még Budapestről és Nógrád megyéből is. Lívják Emília táborvezető elmondta, hogy mi az a vonzerő, ami olyan távolról is idevonzza a gyerekeket…
 

 


Lívják Emília

      

Naponta kétszer lovagolnak a gyerekek, délelőtt és délután, de emellett számos más programra is lehetőség van. Ezek között falmászás, íjászat, trambulin, ping-pong, akadálypálya, röplabda, tollas labda és minden féle sporttevékenység szerepel, ami a gyerekek szórakoztatására és fejlesztésére szolgál. Továbbá kézműves foglalkozásokkal is igyekszünk az idejüket hasznosan kitölteni. Főként gyöngyözéssel és a fonalakkal történő munkával kötjük le őket.
Azért a fő tevékenység a lovaglás marad, elég sok lehetőségünk van a lovaglás tanulására, de természetesen nem csak a lovaglás, hanem a lovak körüli élet megszerettetése is cél, valamint ebbe a környezetbe való beilleszkedés, amiben itt élünk.

Az idei év újdonsága volt az új szálláshely, ami 40 fő befogadására alkalmas, egy negyvenfős étkezővel és egy nagy, 60 fős terasszal, ami rendelkezésünkre áll a kézműves foglalkozásokhoz és a közös együttlétekhez. Nagyon jól belaktuk már a gyerekekkel ezt az új épületet, a terasz pedig különösen hasznos, így nyáridőben ott éljük az egész napi életünket a gyerekekkel.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>                             További (korábbi) fotók >>>                       További (küldött) fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.05./

 

Mindennapok a Crescendo Nyári Akadémián

 

               
                                                                           

Tovább folytatódik a magas színvonalú szakmai munka és az elmélyült lelki növekedés a nyári akadémián. Péntek reggel: "Merj hibázni!" címmel kaptak bátorító útravalót és a feltöltődést szolgáló gondolatokat a résztvevők. Délután Timothy Bentch művészeti vezető, és Beat Rink, a Crescendo International igazgatója tartott előadást "Kérdések és válaszok: hit, művészet és élet" címmel...
 

 


Timothy Bentch

      

Augusztus 20 órakor került sor az első tanári hangversenyre, ahol barokk, romantikus, és kortárs művek kerültek a művésztanárok közreműködésével előadásra ének, vonós, fúvós és zongora repertoárjukból válogatva. A hétvége különleges eseményekkel szolgált: Rohmann Ditta gordonkaművész és Fassang László orgonaművész vezetésével került sor a "Hangfestés" improvizációs kurzus zárókoncertjére, majd este a Kreatív Istentisztelet folyamán, a művészet elemeivel kapott megerősítést az elhangzott Igei üzenet. A rendezvény során ősbemutatóra is sor került, Greg Pascuzzi amerikai zeneszerző 23. zsoltár dallamára írt kompozícióját mutatta be Rosemary Hardy szoprán és Brian Hysong klarinétművész, illetve a szerző működött közre zongorán.

A vasárnapi Istentiszteleten a diákok produkcióiból hallhattunk igényes összeállítást, a kántori szolgálatot Tóka Ágoston orgona szakos hallgató látta el. A délután folyamán mindenki kedvére kirándulhatott és pihenhetett, nagy népszerűségnek örvendett a tokaji és a tolcsvai borkóstolással egybekötött kirándulás. A tartalmas hétvégi programokkal feltöltődött társaság újult erővel kezdte a második hetet, s megerősítésül reggel tanítást kaphattak az érdeklődők "Merj szolgálni!" címmel.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.05./

 

Itt vannak a felfedezők

 

               
                                                                         

Minden nyáron figyelemmel követjük a Magyarország Felfedezői Szövetség lelkes csapatát, akik már 21. éve jönnek nyaranta Sárospatakra, hogy megismerkedjenek városunk nevezetességeivel és Zemplénnel. Rakó József tanár úr, a Szövetség alapító elnöke nem csillapodó lelkesedéssel kíséri csapatát évről-évre Sárospatakra…
 

 


Rakó József


Baksa Brigitta

      

Annyi szép históriával ruházta fel a múlt ezt a várost - köztük gyerekeknek való történetek is vannak szép számmal - hogy úgy éreztük, ezeket mindenkinek át kell adni.
Ez 21 éve történt, és nagyon hálásak vagyunk az önkormányzatnak, ugyanis az idén új ágyakat kaptunk, és a szakképző iskola a házakat is szépen kitatarozta. Ezért boldogok vagyunk és hálásak Sárospataknak.
Most 65-en vagyunk, a gyerekek először egy játékon vesznek részt, utána egy akadályversenyen, aztán a végén, szombaton a lovagteremben felavatjuk az új Rákóczi tisztjeinket. Ezt egy olyan vezetőtársunk vezényli, akit korában már Kolozsváron tisztté avattak.

Hétfőtől-hétfőig vagyunk itt és közben többször útra kelünk, először Sátoraljaújhelyre megyünk, ahol a mádiak tartanak egy ünnepséget. Az országban, de talán a világon sincs még egy olyan, hogy egy gyerekhősről nevezték el az iskolát. Tizennégy éves névadója van a mádi általános iskolának: Koroknai Dániel, őket ünnepeljük majd, a zempléni gyerekhősöket Újhelyen.
Elmegyünk még a Magyar Nyelv Múzeumába, ahol a gyerekek vallomásokat olvasnak fel a szülőföldjükről, gyönyörű nyelven megfogalmazva.

Ez egy vezető képző tábor. Minden évben itt találkozunk, az ország csapataiból jönnek képviselők, felnőttek és gyerekek, valamint a határon túli csapatainkból is jönnek. Erdélyből most két településről Kibédről és Hármasfaluból jöttek, valamint Felvidékről is érkeztek emberek – tette hozzá Baksa Brigitta tanárnő, a tábor vezetője…
Általában általános iskolában működnek a csoportjaink, legtöbbször pedagógus a vezetőjük, de van arra is példa, hogy egy lelkes fiatalember, aki itt nőtt fel mellettünk, szervez magának csapatot.

Egész évben ajánlott próbarendszerünk van, feladataink, ami alapján működhet a csapat. Minden időszakra vannak ajánlott programjaink, ami a gyerek számára megfelelő a túráktól kezdve a várjátékokig, történelmi játékok nagyon sokféle lehetőségük van.
Több tagozatunk is van, elsősorban a történelmei hagyományőrzés a vezérfonala ennek, ami azt jelenti, hogy a Rákóczi szabadságharc, a ’48-as szabadságharc eseményeit próbáljuk meg játékos módon feldolgozni. Olyan történelmi ismeretekhez jutnak ezáltal a gyerekek, amit személyes élményként élhetnek meg, és így talán egy kicsit jobban megérinti őket, mint egy történem órán hallott ismeret. Van néphagyományőrző tanfolyam is, ahol a magyar népi hagyományokat próbáljuk meg ugyanilyen játékos formában közvetíteni. Többféle tagozat is működik még ezen kívül, várfelderítők, vándordiákok, akik mindig a profiljuknak megfelelő programot szerveznek az év során.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

            További fotók - nyitó >>>                                                                    További fotók - záró >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.05./

 

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a betonelem gyártó gép

 

               
                                                                           

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Start munkaprogram keretében vásárolt betonelem gyártó gép a Kommunális Szervezetnél. A berendezés segítségével több száz darab idom készült már el, amelyeket a felszíni csapadékvíz-elvezető árkoknál használnak majd fel. A Kommunális Szervezetnél naponta 150 db betonelemet gyártanak le – nyilatkozta Oláh József, az Utak, hidak munkacsoport vezetője…
 

 


Oláh József

      

Ezt a betonelem gyártó gépet még tavasszal vásárolta meg a sárospataki önkormányzat a START minta munkaprogram részeként. Ennek egy része a csapadék és belvíz elvezető felszíni csatornarendszer helyreállítását és korszerűsítését célozza. A gép mellé a Kommunális Szervezet beszerezte - szintén a START program keretében - a betonidomok gyártásához szükséges nyersanyagokat is.

A berendezést a START munka keretében foglalkoztató dolgozók működtetik. A betonelemek gyártók naponta, mint egy 150 darab mederburkoló elemet készítettek el. Ezeket az elmúlt évek árvizek miatt megrongálódott árkok, és patakmedrek kijavítására használják majd fel.

A betonelem gyártó gép kis formátumú betonblokkok gyártására szolgál. A különböző behelyezhető gyártósablonok segítségéve a betontermékek széles választéka állítható elő. A sablonok egyszerűen és gyorsan cserélhetők, így nem csak az árkok rendbetételhez szükséges elemeket tudják majd helyben gyártani. A berendezés segítségével - főleg hogy támogatott munkaerő dolgozik vele - az önkormányzat jelentős megtakarítást tud elérni.
Sárospatakon mint egy 220 kilométernyi vízelvezető árok van, így ezek felújítása megvalósulhat a következő években.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.04./

 

Kiállítás nyílt a Károlyi és Windischgrätz családról

 

               
                                                                         

A Károlyi és a Windischgrätz család történelmébe ad betekintést egy újonnan nyílt kiállítás Sárospatakon, melynek címe: a Károlyi és Windischgrätz család vidékünk történetében, s amelyet a MNM Rákóczi Múzeumában, 2012. július 27-én nyitottak meg. Az itt töltött éveket, a két család életének egy szeletét mutatja be a tárlat a Rákóczi várban. A család nevében gróf Károlyi László vett részt a megnyitón…
 

 


gróf Károlyi László

      

Fényképek bútorok és könyvek ábrázolják az 1870-es évek végének hangulatát. Akkoriban a Windischgrätz család tulajdonában lévő Rákóczi várat jelentősen átalakították. A Károlyi családdal való egyesülés után a két dinasztia át is építette a várat, a XX. században pedig újabb átalakításon ment keresztül az épület.
Amikor anyámmal együtt eljöttem ide, egy pár évvel ezelőtt - mielőtt meghalt - ő nagyon boldog volt. Nem sírdogált, hanem meg volt elégedve, hogy itt történik valami, a szülőhelye föl lesz építve, és méltó helyet fog betölteni a magyar történelemben – emlékezett vissza gróf Károlyi László.

A kiállítás az egykori főúri család műtárgyainak segítségével enged betekintést a magyar történelem egy szeletébe. A tárgyakon keresztül az északkelet magyarországi művelődéstörténet egy jelentős része elevenedik meg.

Itt a Bethlenek, vagy az Andrássyak, vagy éppen a Károlyiak vagy a Windischgrätz-ek mindig olyan történelmet jelenítenek meg, amelynek megvan a helye, a lokális íze. Itt felismerik a helyszíneket, az épületeket, az itt zajlott életet, de rögtön érezzük azt, hogy azáltal, hogy ők a birodalmi arisztokrácia részei voltak, azáltal, hogy ők részesei voltak a nagy magyar történelemnek, ezáltal ez a helyi történelem, Európai és világtörténelem is egyben – mondta Dr.Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója…

A kiállítás a két család érzelmi kapcsolata mentén bemutatja azt a békés időszakot, amikor a nemzedékekben a korábbi ellentétek feloldódtak, és alkotó tevékenységbe léptek a dinasztiák. Ezt őrzi a Rákóczi vár mai küllemében is. Az időszakos kiállítás 2013. október 31-ig tekinthető meg.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.08.04./

 

Gombafesztivált szervezett a Zempléni Gombász Egyesület

 

               
                                                                         

A véletlennek köszönhetően egy rendszertani szenzációja is akadt a negyedik Zempléni Gombafesztiválnak. A rendezvény egyik túráján egy olyan gombát is találtak, amelyet utoljára 30 évvel ezelőtt láttak Magyarországon. A ritka fajok mellett persze az ismertebb gombák is terítékre kerültek a hercegkúti országos gombásztalálkozón. A háromnapos rendezvényen túrákkal, kiállítással és előadásokkal várták az érdeklődőket a Zempléni Gombász Egyesület tagjai – tudtuk meg Kőszeginé Tóth Judittól, az Egyesület titkárától…
 

 


Kőszeginé Tóth Judit

      

A háromnapos fesztiválra több mint 250 vendég regisztrálta magát. Az ország számos helyéről érkeztek a résztvevők, az amatőr gombagyűjtőktől az országos hírű mikológusokig. A Zempléni Gombász Egyesület éves nagy rendezvénye ez a fesztivál, ami gombász körökben olyan elismert, hogy a neves szakemberek és gombász egyesületek már jelentős eseményként tartják számon - ez pedig nagy elismerés. A programokat a szokásos túrákon, terepgyakorlatokon, kirándulásokon kívül kiegészítettük előadásokkal is. Neves előadókat hívtunk az országból, illetve határainkon túlról.
A gombász egyesületek szívesen keresik egymás társaságát, hiszen az ismeretlen területeken érdemesebb úgy gombászni, ha van helyismerettel rendelkező túravezetők. Az ilyen fesztiválok pedig kiváló alkalmat teremtenek az ismerkedésre.

Schenkerik Zsuzsanna a Magyar NetGombász Közhasznú Egyesület hozzátette, „Szánt szándékkal jöttünk most ide, hogy barátkozzunk a Zempléni Egyesülettel, mert sok jót hallottunk rólunk és szoktuk nézni a honlapot is. Négyen képviseljük az egyesületünket, együtt mentünk gombászni. Segítjük a kiállítást, hogy szép legyen.”

A fesztiválon idén is volt gomba szépségverseny, gombaismereti vetélkedő és gombás játszóház gyerekeknek. A rögtönzött kiállításon a kiváló időjárásnak és gombagyűjtő túráknak köszönhetően idén is szép teríték került az asztalra.

A rendezvény egyik szenzációja az volt, hogy az egyik szakértő olyan gombafajt talált, amelyet utoljára 30 éve azonosítottak be hazánkban, szakkönyvben azonban még sohasem nem jelent meg…
Albert László, a Magyar Mikológiai Társaság tagja elmondta, hogy ahol az erdőben kitermelik a fát és fölaprítják, ott összegyűlik a mulcs és azon szokott előjönni. Ezt szlovák gombászok hat éve írták le, mint fő fajt Európában. Mi már 30 éve megtaláltuk, de mivel egy adata volt, ezért nem mertük leírni új fajként. Most megint előkerült szerencsére.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További ZGE-fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.08.04./

 

Keresik a kivitelezőt A Művelődés Háza előtti tér és a piac felújításához

 

               
                                                                           

Folytatódik tovább fejlődés, a fejlesztés, most éppen - a volt Esze Tamás Általános Iskola felújítása után - egy újabb projektbe kezdünk, ez pedig a belváros rehabilitációja, ennek a közbeszerzési eljárás kiírásáról döntött a Képviselő-testület az elmúlt héten megtartott rendkívüli ülésén – nyilatkozta Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

A határidők betartásával a döntés augusztus második felében várható. Reményeink szerint ősszel át tudjuk adni a munkaterületet, a jövő nyár végére pedig ennek a projektnek el kell készülnie, le kell záródnia. Reméljük, hogy az új közösségi teret - amit A Művelődés Háza és a Főiskolai Kar közötti tér összenyitásával nyerünk - hamar megszeretik majd a patakiak.

Mint írtunk már róla, a városközpont fejlesztését célzó pályázat részeként télen megszűnik a gépkocsiforgalom és eltűnik a főiskola kerítése is, így egy hatalmas, idegenforgalmi szempontból is jól hasznosítható közösségi tér jön majd létre.

A pályázat része továbbá a piac teljes felújítása is. A beruházás több mint 360 millió forintba kerül majd.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.03./

 

Befejeződött a Mozipiknik

 

               
                                                                         

 


Sajószegi Gábor

      

Augusztus 2-án éjjel volt a Mozipiknik rendezvénysorozat utolsó vetítése. Idén hosszú idő után először, A Mozi szabadtéri vetítéseket szervezett Sárospatakon. A kezdeményezés sok érdeklődőt vonzott a Vízikapuhoz. A 21 óra után kezdődő előadások ingyenesek voltak, és aki az első 20 percben sikeresen megbirkózott a szúnyogokkal, az bizonyára kellemes, szórakoztató estét töltött el a Szabadtéri Színpadon felállított vászon előtt - számolt be Sajószegi Gábor A Mozi vezetője...

A sorozatban a Mamma Mia, Ébredj velünk és a Dreamgirls című filmeket vetítettük. A kedvező visszajelzések, az érdeklődés és a tapasztalataink azt mutatják, hogy a város életének egyik érdekes színfoltja a szabadtéri mozizás, ezért úgy döntöttünk, hogy jövőre folytatjuk. Addig is, négy fal közt a Moziban, remek filmekkel várjuk a látogatókat!
 

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.03./

 

Marczi Mariann koncertje a Crescendo Nyári Akadémián

 

               
                                                                            

 


Marczi Mariann

      

Augusztus 2-án Marczi Mariann sárospataki származású zongoraművész tartott angol és magyar nyelvű előadást "Debussy hatása Kodály Zoltán zongoradarabjaira" címmel. A Crescendo Nyári Akadémián kiemelt szerepet kapnak az évfordulós zeneszerzőkről történő megemlékezés, Debussy születésének 150., Kodály születésének pedig 130. évfordulója alkalmából került sor az előadásra...

Az első hét közepén lelki feltöltődéséül szolgált csütörtökön a késői órákban a közös dicsőítés Timothy Bentch, tenor (USA) vezetésével, ahol közös éneklés, hangszeres improvizációban közreműködött zongorán Vass András - karmester, Füzesséry Attila - hegedűművész, Füzesséryné Dudás Eszter - brácsaművész, a Violinetta Duó tagjai.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.03./

 

Augusztus 11-én indul a Zempléni Fesztivál

 

               
                                                                         

2012. augusztus 11-én 20 órakor kezdődik a Zempléni Fesztivál nyitóhangversenye Sárospatakon, a református templomban. Fellép VARGA GÁBOR – klarinét - és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, aminek művészeti vezetője és a hangversenymestere Rolla János - számolt be a közelgő eseménysorozat nyitó hangversenyéről Turjányi Miklós, a fesztivál igazgatója... (a fotók illusztrációk)
 

 


Turjányi Miklós

      

Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zempléni Fesztivál állandó vendége, akik közönséget eddig is számos nagyszerű koncerttel ajándékozták meg. A kamarazenekar közel fél évszázada működik, ugyanakkor folyamatosan fiatalodik. Egy komoly nemzetközi hírnévvel rendelkező együttesről van szó, itthoni fellépéseiken túl a világ több mint ötven országban adtak koncertet, számos elismerést kaptak itthon és külföldön, lemezek, televízió- és rádiófelvételek sokasága őrzi tevékenységüket.

Műsorukhoz ezúttal nem a klasszikus értelemben vett vonószenekari repertoárból, hanem a kamarairodalom remekeiből válogattak:
Sosztakovics vonósnégyesét már Rudolf Barshai, a moszkvai kamarazenekar híres vezetője 1967-ben írta át, és műfajtörténeti hitelességgel nevezte el Kamaraszimfóniának.
A műsorban elhangzó Mendelssohn kvartettet is minden valószínűség szerint ez az együttes játssza először vonószenekari változatban.
A hegedűre írt Paganini bravúrdarab átiratában a brácsa- és a csellószólam is megcsillanthatja technikai tudását, a vonósnégyesre és klarinétra íródott Weber darab pedig a bőgőszólam hozzáadásával játszható vonószenekarral. A szólót Varga Gábor, számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja, több zenekar vezető klarinétosa, kortárs zeneművek ihletője és előadója játssza. Az est szereplői, érdekes műsorválasztásukkal ismét kivételes koncertélményt ígérnek.

Sosztakovics: Kamaraszimfónia, Op.110a
Weber: B-dúr klarinétverseny Op.34

Mendelssohn: a-moll vonósnégyes, Op.13 - zenekari változat
Paganini - Tfirst Zoltán: Moto Perpetuo - zenekari változat

Belépőjegy: 3000 Ft - A rendezvényt Sárospatak Város Önkormányzata támogatja

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.02./

 

Munkáltatók lehetőségei hátrányos helyzetűek foglalkoztatásához

 

               
                                                                           

 


Marczi Gábor
 

      

Az Új Széchenyi Terv keretében indult TÁMOP 1.1.2 „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban )” című országos programot a megyei Kormányhivatalok Munkaügyi Központjai az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósítják meg a 2011-2015 közötti időszakban - kaptuk a tájékoztatást Marczi Gábortól, a B-A-Z Megyei Munkaügyi Központ Sárospataki Kirendeltségének vezetőjétől…

A projekt fő célja, hogy új szolgáltatásokkal, támogatási formákkal segítse az álláskeresők munkaerő-piacra való be-, illetve visszajutását. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának Kirendeltségein a 2015. április 30-ig tartó programban 11 522 millió Ft felhasználásával 12 100 álláskereső programba vonására és támogatására nyílik lehetőség.
A program komplex problémakezelési módszereivel csökkenti a résztvevők társadalmi-, gazdasági hátrányait, javítja munkaerő-piaci esélyeiket, elfogadottságukat. A kompetencia alapú szakmaválasztással, valamint a munkaerő-piacon keresett szakmák megszerzését biztosító képzésekkel közelíthető egymáshoz a munkáltatók igényei és a munkaerő kínálat, a programrésztvevők minél nagyobb arányú munkába helyezése céljából.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

A teljes tájékoztató itt olvasható >>>

Törő Gábor
/2012.08.02./

 

Elkezdődtek a Crescendo Nyári Akadémia mesterkurzusai, előadásai és koncertjei

 

               
                                                                         

Július 31-én kedden reggel vette kezdetét a Crescendo Nyári Akadémia szakmai programjainak lebonyolítása. A szóló, kamaraegyüttesi foglalkozások reggel 10-13 és 14-18 között kerülnek megrendezésre. A hit és művészet találkozási pontján létrejövő kulturális fórum reggelente tanári imádkozással kezdődik, majd a diákokkal közös áhítattal folytatódik - számolt be Füzesséryné Dudás Eszter...

 

 


 

      

Az esti kiscsoportos beszélgetések során a nap során hallott és tapasztalt gondolatok és üzenetek kerülnek feldolgozásra, megbeszélésre. A Crescendo International igazgatója, Beat Rink (CH) által írt és összeállított tematikus leckesorozat címe: "Merj élni!". A szerdai áhítat üzenete: "Merj magad lenni!", csütörtökön pedig "Merj szabad lenni!" címmel kapott szellemi és gyakorlati útmutatást a hallgatóság.

Július 31-én 17 órától a Brazil keresztény zenéről tartott előadást Helma Haller brazil származású karvezető, aki zenei és képzőművészeti illusztrációkkal támasztotta alá a brazil évszázadok művészetét és hitét bemutató prezentációját.

Augusztus 1-jén a Református Templom Lorántffy Imatermében Zenés Istentisztelet került megrendezésre, ahol az igei üzenet mellett három barokk ária (Pergolesi, J.S.Bach, Händel) hangzott el Inga Kirichenko (RUS) szoprán énekes előadásában, Csipkay Éva zongoraművésznő közreműködésével. Bemutatkozási lehetőséget kapott továbbá egy kínai csoport is, akik fuvola, ének és zongora produkciók közreműködőiként adtak elő klasszikus és kínai szerzők műveit.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.08.01./

 

Árokba csúszott

 

               
                                                                         

 


Ladics Tamás

      

Július 30-án 6 óra 30 perckor a 37-es számú főút Sárospatak magasságágában személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Ladics Tamás hadnagy a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…

Sárospatak felől Miskolc irányába közlekedett egy Volkswagen típusú gépjármű, mely az egyenes útszakaszon a gépjárművezető figyelmetlensége miatt az úttestről lehaladt és a jobb oldali útmenti vízelvezető árokba csúszott. A baleset során a gépkocsi utasa 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett. Őt a mentő a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállította gyógyellátás céljából.

A baleset helyszínén a gépjármű mentése során a forgalmat a helyszínt biztosító rendőrök irányították. A baleset körülményeit szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a Sárospataki Rendőrkapitányság.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Törő Gábor
/2012.08.02./

 

Ökoteológia pozícionálva - kérdések és válaszok a sárospataki Coetus-on

 

               
                                                                         

Teológia e az ökoteológia? – hangzott el a kérdés Sárospatakon a Coetus Theologorum tanácskozásának csütörtöki napján. Ferencz Árpád felvezető előadása után újfent igaznak bizonyult Paul Sears 1964-es megállapítása: „Az ökológia felforgató tudomány.”...
 

 


Kodácsy Tamás

      

A kárpát-medencei református teológiák professzorai majdhogynem egymástól elragadva a szót fogalmazták meg kételyeiket a témával kapcsolatban. A legerősebb ellenszenvet James Lovelock Gaia elmélete váltotta ki a hallgatóságból.

Komoly aggályok merültek fel a jelenlévőkben, amelyeket a következőképpen lehet összefoglalni:1, Mi az újdonság az ökoteológiában? Olyan érzést kelt, mintha a természetteológia alteregója lenne. 2, Hol illeszkedik a klasszikus teológiai hagyományba az ökoteológia? Van-e egyáltalán a két tudományterületnek érintkezési pontja? 3, Hozzájárul-e az ökoteológia a hagyományos teológiához úgy, hogy abból élet származzon? Segítség-e nekünk az ökoteológia a lelkészképzés átalakulása során, vagy púp a hátunkon?

A jelenlévők teljes egyetértésben javaslatként fogalmazták meg, hogy célszerű lenne a tudományterület terminológiáját átgondolni, a használt fogalmakat tisztázni. Így az erről szóló jövőbeni diskurzusok a félreértésektől mentesülnek.

A délelőtt másik témakifejtője Kodácsy Tamás volt, aki az előadását úgy építette fel, hogy az elhangzott és nyitva maradt kérdésekre is választ adjon. Kodácsy az ökoteológiára a kontextuális- és genitívuszos- jelzőkkel szemben szívesebben használja a mezsgyeteológia kifejezést. Lehet, hogy figyelmen kívül hagyhatjuk a fekete teológiát vagy az ázsiai teológiát, de ezt nem tehetjük meg az ökoteológiával. A környezeti és éghajlati változásokra adandó válasz véleménye szerint nem megkerülhető, lenni vagy nem lenni a kérdés. Az ökoteológia létjogosultságának kérdését Moltmann szavaival is alátámasztotta: „Csernobil után már nem gyárthatunk olyan krisztológiát, mint Csernobil előtt.”

Az előadó saját oktatói tapasztalatait megosztva a teológia ezen irányzatának népszerűségéről beszélt. A szemináriumot felvevő fiatalok megfoghatónak, konkrétnak aposztrofálták a témát. Itt kell megjegyeznünk, hogy a DRHE már meghirdette az ökológiai gazdálkodás tárgyat. A KRE és az EHE pedig több éve kínál teremtésvédelmi szemináriumokat a hallgatóknak. A SRTA pedig a 2012/2013-as tanévben ökogyülekezeti témában szervez továbbképzést.

A teremtésvédelem protestáns vonulatának jobb megértéséhez nemzetközi szinten többek között Calvin DeWitt és Lucas Fischer, magyar honban pedig Hamar István és Bolyki János munkásságához fordulhatunk bizalommal. Ezen irányvonalak mellett nem felejtkezhetünk meg Lynn White kritikájáról, amelyben felelőssé teszi a keresztyénséget a környezet pusztulásáért. Nem csak visszaélt az Istentől kapott mandátummal az ember – Lynn szerint- hanem olyat hozott létre, ami azelőtt nem volt. A világot nem az uralma alá hajtotta, hanem meg is változtatta. Ebben a helyzetbe feltehetjük Emil Brunnerrel együtt a kérdést: „Ez az a világ, amit Isten teremtett?”

Isten szerint a világ biztos nem olyan, ahogy az Earth Bible szerkesztői elképzelték, akik Markiont megszégyenítve válogattak a Bibliából és egy új szövegtestet hoztak létre. Sokkal inkább hasonlít a Green Bible-re, ahol a teljes írásból 1000 igevers zöld színnel mutatja, hogy Isten a világot szépnek, jónak, az Ő maga dicsőségére teremtette. S itt mutatkozik meg az ökoteológiának mind a teológiai oktatásban, mind pedig a gyülekezeti igehirdetésben a valóságos haszna. A hermeneutikai megközelítéssel lehet a teremtésvédelem valóságos magaslatait elérni. Kodácsy két példával illusztrálta állítását: 1, „…minden általa és reá nézve teremtetett.” (Kol 1:16c) Azért teremtette Isten a földet, hogy Jézus azon járhasson, azért teremtette a hegyet, hogy felmehessen rá, azért teremtette a vizeket, hogy azt lecsendesíthesse. 2, „…úgy lesz az Emberfia is a föld belsejében három nap és három éjjel.” (Mt 12:40b) A héber „ben adam” jelentése nem csak emberfiát, hanem föld fiát is jelent. Az Újszövetségben hat olyan igehely van, ahol a föld és az ember(föld)fia kifejezés egymás mellett áll. A hagyományos textusértelmezéseken túl új jelentésárnyalattal bővülhet az igeértésünk. Eddig periférikusnak tűnő igék válhatnak az ökoteológiai megközelítés miatt centrálissá. Ilyen szemüvegen át megfontolandó a tékozló fiú története, aki akkor fordult csak vissza az Atyjához, amikor minden vagyonát elpazarolta.

Az előadás utáni hozzászólásokban egyértelművé vált, hogy a keresztyénség nem vállalhatja magára a mártír szerepet. A környezet pusztítására az ókortól kezdve példákat találunk, tehát a felelősök köre sokkal szélesebb. Viszont a Krisztusra tekintő egyház lehet az, aki felhívja a világ figyelmét lehetőségeinek határára és elől jár a gyógyulásban. Szomorú tapasztalatként abban is konszenzusra jutottak a tanácskozók, hogy csak akkor várható váltás az emberiség luxus életformájában, ha a helyzet éles lesz. A világnak mi azon a részén élünk és valljuk meg a hitünket, ahol ezt a problémát fel lehet és kell vetni. Ahol a fejlődés elindulni látszik ne várjunk önmérsékletet. Zárásként elhangzott, hogy legyünk elővigyázatosak és ne gondoljuk, hogy ha a Krisztus hirdetésében nem voltunk sikeresek, az ökoteológia jobban fog működni. Része kell, hogy legyen a teológiai gondolkodásunknak, de ne bálványozzuk és ne legyen pótcselekvés.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Tirek.hu
/2012.08.01./

 

Megnyitotta kapuit a Crescendo Nyári Akadémia

 

               
                                                                             

2012. július 30-án, hétfő este 19:30 órakor került sor a Crescendo Nyári Akadémia megnyitó ünnepélyére a Sárospataki Református Kollégium Imatermében. Több mint 300 vendég érkezett Sárospatakra a következő harminc országot képviselve: Ausztria, Bahama-szigetek, Belgium, Brazília, Csehország, Dél-Afrika, Észtország, Finnország, Hollandia, Indonézia, Irán, Izráel, Japán, Kanada, Kenya, Kína, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Panama, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Taiwan, Thaiföld, Ukrajna, Olaszország, Oroszország, Portugália, USA...
 

 


Beat Rink

      

A vendégeket a Crescendo International igazgatója, Beat Rink svájci lelkipásztor, író valamint a két művészeti vezető: Timothy Bentch (USA) és Füzesséryné Dudás Eszter üdvözölte, majd művészeti köszöntésként elhangzott Martin Helmchen, zongoraművész előadásában J.S.Bach-Busoni: Nun komm der Heiland c. korálelőjátéka, utána pedig a new york-i Juilliard School emeritus dékánja, Stephen Clapp, hegedűművész J.S.Bach: É-dúr Partitájának Gavotte és Rondeau, Bourrée, Giga szólóműveit játszotta. Szabóki Tünde szopránénekesnő előadásában Wagner: Tannhäuser c. operájának Csarnok-áriája hatalmas sikert aratott, zongorán közreműködött Dallos Erika, a Magyar Állami Operaház művésznője.

A vendéglátók részéről Végh Balázs, a Sárospataki Református Kollégium közigazgatója kívánt kellemes és hasznos időtöltést a két hetes intenzív programsorozathoz, aki kiemelte a szervezők munkáját is. Az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány munkatársai mellé több mint 20 fős önkéntes csapat csatlakozott az előző hetekben, köztük a helyi Református Teológia és Gimnázium diákjai, de Budapestről és Magyarország más városaiból is érkezett többek között zenész, színművész, angol nyelvi tanár és más területről tudását és idejét felajánló résztvevő.

 


Végh Balázs


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.07.31./