Archív
2012. szeptember

ZEMPLÉNI TEKERENTYŰ 

 

               
                                                                           

 


Kordáné Györki Erika

Vajóczki Andrea

Szabó Éva

      

Sikerrel zárult a Zempléni hegyeken átívelő, az Árpád Vezér Diáksport Egyesület és a gönci Járóbeteg Szakellátó Központ szervezésében megvalósult kerékpártúra, a Zempléni tekerentyű. Minden éven szeptember 22-e az Európai Autómentes Nap időpontja, ehhez az eseményhez csatlakozott a rendezvény, mely során Sárospatakról Baskóig tekerhettek a kerékpározást szeretők - küldte a tudósítást Kordáné Györki Erika...

Már a nap elején látszott, hogy a résztvevők száma a hűvös időjárás ellenére is várakozáson felüli, Sárospatakról mintegy 120 fő indult útnak, s az érintett településeken Sátoraljaújhelyben, Mikóházán, Pálházán, Bózsván, Telkibányán, Göncön,Vizsolyban, Abaújszántón újabb és újabb csoportok csatlakoztak a csapathoz. A sátoraljaújhelyi „Csendőrkertben” kerékpáros attrakcióval fogadtak bennünket, valamint mécsest gyújtva emlékeztünk nemrég elhunyt kerékpáros társunkra, Kocsi Zoltánra.

A résztvevők életkora változó volt, 6-76 éves kor közöttiek voltak a bringások. Göncön paprikáskrumpli és szilvásgombóc fogadta a kitartóbbakat, s a 25 főből álló, a teljes, 90 km-es távot teljesítő „magot” pedig a baskói Kőröshegyi fogadóban várták meleg vacsorával és jó szóval. A két napos program során nagy szolgálatot tett a kísérő szerviz autó és Sárospatak Önkormányzatának kisbusza, hiszen az eltört pedálok, defektek azonnali javítását oldhattuk meg így.

A baskói fogadóban az érintett települések polgármesterei, iskolaigazgatói, a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem munkatársai vártak bennünket, illetve a térség országgyűlési képviselője, dr. Hörcsik Richárd úr illette elismerő szavakkal a kezdeményezést.
Gratulált a szervezőknek, hogy sikerrel megmozgatták a lakosságot s a térség hivatalos szerveit, felhívva a figyelmet a kerékpáros közlekedés környezet-, és egészségbarát mivoltára.
A rendezvény célja persze mindezeken túl az is volt, hogy rácsodálkozzunk környékünkre, hiszen így, testközelben tudatosul igazán, milyen szép vidéken élünk.

A rendezvény lebonyolításáért ezúton mondunk köszönetet az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumnak, az Abaúj Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központnak, a baskói Kőröshegyi fogadó tulajdonosának és egyben a település polgármesterének Hegedűs Szilárdnak, az érintett települések polgármesteri hivatalainak, iskoláinak, a BAZ Megyei Rendőr Főkapitányság és az érintett rendőrkapitányságok vezetőinek, a térség katasztrófavédelemi szakembereinek, s az ellátásban szerepet vállaló támogatóknak: Tokaj Kereskedőház, Szilágyi Pincészet, Baintner gumiszerviz, Gönc TSZ.

Szervezők:
Kordáné Györki Erika - Árpád Vezér Diáksport Egyesület elnöke
Vajóczki Andrea - Abaúj Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ igazgatója
Szabó Éva - Tornyosnémeti jegyzője

 


 


További fotók>>>                          További fotók 2.>>>                       

Cziczer Katalin
/2012.09.30./

 

ATokaji Borlovagrendi Nap Sárospatakon  

 

               
                                                                           

Első rendezvényét tartotta a sárospataki Rákóczi-várban a megújult Tokaji Borlovagrend. Az érdeklődők előadást hallhattak a több évszázados pincék értékeiről, bemutatták Zelenák István: A „Tokaji aszú titkai” című könyvét, emellett a vár gótikus kápolnájában megnyílt „A Tokaji borkészítés több száz éves története” című kiállítás. Az esemény a Tokaj-hegyalja világörökséggé válásának tizedik évfordulójára rendezett Örökségvédelem és Vidékfejlesztés konferencia programjához kapcsolódott.
 

 


Demeter Ervin

      

Európában a középkor óta működnek borlovagrendek, amelyek a lovagi erények gyakorlásával, a bor kultuszának és egy-egy borvidék hagyományainak ápolását tűzték ki célul. A Tokaji borlovagrend a 1980-as években alakult, majd sokáig a Tokaj Reneszánsz Egyesület szárnyai alatt működött. A szervezet idén új alapokra helyezte működését és egyben egy új egyesület alakult Tokaji Borlovagrend néven. A szervezetnek a bemutatkozó rendezvénye zajlott Sárospatakon.

Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend elnöke így nyilatkozott: „a szakmaiság mindig az alap, tehát az, hogy valamit akarunk, újat akarunk, mást, olyat, ami a természeti adottságra, a hagyományokra, az emberek akaratára, a táj és a föld szeretetére alapoz, és ez próbáljuk átadni azoknak, akik nem feltétlen ezzel élnek, csak végtermékével, a borral”.
A Borlovagrend alapító tagjai nagyrészt Tokaji bortermelők. Céljuk, hogy a teljes borvidéket egységesen képviseljék Magyarországon és a világban.
Demeter Ervin kormánymegbízott elmondta, hogy a Borlovagrend tudja nagyon jól megmutatni és szimbolizálni, hogy a Tokaji bor mögött egy komoly történelem, az itt élő emberek útja és felhalmozott értékei jelennek meg. Ez azért fontos számunkra, mert erre tudjuk építeni a jövőt.
Tokaj-hegyalja pincéi legalább akkora értéket képviselnek, mint az itt készített borok, hiszen a földalatti járatok klímája, mikrobiológiája nagymértékben hozzájárul a bor minőségéhez. A pincék geológiai adottságit építészeti, műszaki megoldásait kevesen ismerik. Müller István előadásával a szakmai közvélemény figyelmét szerette volna ráirányítani a földalatti értékekre. Elmondta, hogy ezek az értékek sötétben vannak, a föld alá vannak zárva, így nehezebb fölismerni őket, mint egy felszíni értéket. Ezért van az, hogy 100-150 éves épületek műemlékként szerepelnek, viszont a 300-500 éves pincékről nem is tudjuk, hogy annyi idősek.
A Tokaji aszú készítéséről már számos könyv és tanulmány jelent meg. Zelenák István arra vállalkozott, hogy tovább kutatja az aszú készítésének titkát, és a megszerzett tudást könyv formájában megosztja a nagyközönséggel.

Dr. Hörcsik Richard országgyűlési képviselő – aki a könyvhöz az előszót írta - elmondta: fontos, hogy minden évtizedben legyen közülünk olyan történész, történelem tanár, helytörténész, aki folyamatosan foglakozik Tokaj-hegyaljával, Tokaj-hegyalja történetével, az aszúval, és az aszúkészítés történetével, mert ez valóban nagy titok, nemcsak a házasság nagy titok, hanem a Tokaji aszú is.
Szintén a Tokaji borkészítés több évszádos történetét mutatta be az a kiállítás, amely a Borlovagrendi konferencia részeként a sárospataki vár gótikus kőtárában nyílt meg.

 


 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.09.30./

 

X. Nemzetközi Kisebbségi Konferencia és Táncgála    

 

               
                                                                           

Nemzetközi Kisebbségi Konferenciát és Táncgálát rendeztek a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Minden éven új téma köré szerveződik a rendezvény, idén - a tizedik alkalommal - ez a tehetséggondozás volt – tudtuk meg Réthiné Muha Krisztina igazgatónőtől…
 

 


Réthiné Muha Krisztina

      

A találkozóra Ukrajnából, Lengyelországból és Erdélyből is érkeztek a vendégek. A fiatal táncosok a táncgálán bemutathatták saját produkciójukat s emellett a magyar néptáncokat is megismerhették…
A táncpedagógusok szerint, a gyerekek számára fontos, hogy ismerkedjenek más országok táncaival és fiatal táncosaival. Olga Pantelejevá tánciskola igazgató Ukrajnából elmondta, nekik nagyon fontos, hogy más népekkel megismerkedjenek.
Az évenkénti találkozón a tánctanárok megoszthatják egymással pedagógiai módszereiket, tapasztalatokat cserélhetnek. A különböző koreográfiákból nemcsak ők, hanem a gyerekek is tanulhatnak, részesülhetnek egymás kultúrájából. Sok határon túli magyar is érkezik ilyenkor Sárospatakra, akik számára fontos, hogy időről időre ellátogassanak Magyarországra.

Péntek László alpolgármester – Kőrösfő, Románia - így nyilatkozott: minden egyes konferencián részt vettünk eddig a tánccsoportunkkal, ez nagyon nagy jelentőségű számunkra és nagy megtiszteltetés, hogy minden évben meghívnak bennünket és bemutathatjuk kis produkciónkat a színpadon.

Az idei év a tehetséggondozás témája köré szerveződött. A résztvevőknek a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatónője tartott bemutatót az iskola tehetséggondozási rendszeréről, amely különválasztja az egyéni és a csoportos tehetséggondozást. Azoknak a gyerekeknek, akikben megvan a tehetség, de nem mernek egyedül kiállni a színpadra, a csoportos produkciók segítenek megmutatni magukat.

Igazgatónő elmondta, hogy a tehetséggondozás egy művészeti iskolában elengedhetetlen feltétel: „úgy gondolom, nagy érték van a kezünkben, amivel a pici apróságoknak olyan dolgokat tudunk mutatni, amitől felfedezi saját magában a rejtett kincseket. Ezeket, ha előhozzuk, akkor felbukkannak a tehetségek.”

A külföldiek közül sokan visszatérő vendégei a találkozónak, sokan mindegyik gálán részt vettek, mert fontosnak tartják a különböző nemzetiségi tanárokkal, táncosokkal a kapcsolattartást.

 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.30./

 

Dékány Lea kiállítása az ÁVG iskolagalériában   

 

               
                                                                           

Dékány Leának, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 8. osztályos tanulójának képzőművészeti kiállítása nyílt 2012. szeptember 27-én az intézmény iskolagalériájában. Tóth Tamás igazgató úr kiállítás-megnyitójában felidézte, hogy a fiatal diáklánynak három éve nyílt érdeklődése a festészetre...
 

 


Dékány Lea

      

Az utóbbi évben Frimmerné Ihnáth Mariann művésztanár – a gimnázium nyugdíjas rajz és vizuális kultúra szakos pedagógusa – segíti őt, hogy elsajátítsa e technika fogásait, megtalálja saját stílusát, egyedi kifejezésmódját. Szakmai segítségnyújtása révén Lea képzőművészeti versenyek eredményes résztvevője, önálló kiállítással bíró alkotó.

Leához az olajfestészet áll a legközelebb. Portrékat, tájképeket, csendéleteket fest, bátor, lendületes vonalvezetéssel. A leginspirálóbb élmény számára a természet. Részben realista, részben impresszionista stílusban alkot, gazdag színanyaggal. Képei tükrözik, hogy keresi és ügyesen meg is találja a témák színhangulatát. Olaj és pasztell technikával készülő alkotásai egyaránt mutatják egyéni látásmódját, vonzódását a figuratív illetve - bár a kiállításon ilyen anyaga nem látható- a nonfiguratív ábrázolásmódhoz is.

Jelenlegi ismeretei sugallják, hogy az alkotó diáklány különféle irányzatokban képes a fejlődésre. A kiállítás 2012. október 10-ig látható a gimnázium aulájában.

 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.30./

 

Borverseny – hogy a minőség egyre jobb legyen    

 

               
                                                                           

12. alkalommal rendezték meg idén a Sárospataki Hegyközség borversenyét, amire 110 bort neveztek be. Butella László, a hegyközség elnöke nagyon színvonalas versenyről számolt be, amit az arany- és ezüstérmek „hullása” is bizonyít: 5 nagy arany, 30 arany, 47 ezüst és 18 bronzérmet osztottak ki A Művelődés Házában Simkó Kitti, Magyarország borkirálynője közreműködésével…
 
 


Aros János

 


Butella László


simkó Kitti

      

Nagyon bízom benne, hogy ha lassan is, de folyamatosan nő ez a piac. Egy dolgot tudomásul kell vennünk: hogy kinőjük és elismertessük magunkat a világgal, a minőségre nagyon oda kell figyelnünk – hívta fel a figyelmet Butella László arra tényre, amit a megnyitón Dr. Hörcsik Richárd is hangsúlyozott, hogy a világon nagyon sok helyen termelnek nagy mennyiségben „tömegborokat”

Aros János polgármester a megnyitótól az eredményhirdetésig figyelemmel követte a versenyt, sőt még a zsűri munkájába is bekapcsolódott. Tőle az egész Máté napi borünnepről tájékoztatást kaptunk…
Máté napja alkalmából 16 rendezvény lebonyolítását vállalták különböző szervezetek. Nagyon tartalmas hétvége volt Sárospatak számára, a Máté naphoz kapcsolódon több úgynevezett boros rendezvényünk is zajlott, többek között a Tokaji Borlovagrend konferenciája, a legméltóbb helyen a Rákóczi vár Lovagtermében, Demeter Ervin kormánymegbízott úr személyes jelenlétében.
Mi pedig szombat délelőtt A Művelődés Házában - Máté napra való tekintettel - a már hagyományos hegyközségi borverseny lebonyolításában vettünk részt. Ezúton szeretném megköszönni a szervezőknek, Butella Lászlónak, a Sárospataki Hegyközség elnökének, Jarecsni János úrnak, a Tokaji-hegyközség titkárának, valamint A Művelődés Háza valamennyi dolgozójának, különös tekintettel Csatlósné Komáromi Katalinra, hogy évről évre tartalmasabb, színvonalasabb és nagyobb létszámú rendezvénnyel tudott méltó rangot adni a Sárospataki Hegyközségben élő borászok, szőlőtermesztéssel foglalkozók rendezvényének.

Az időpont kiválasztásakor még nem tudtuk, hogy a korábban kezdődő szüret kellős közepén leszünk. Ennek ellenére rekord számú bort neveztek be erre a versenyre, rekord számú résztvevővel – látható volt, hogy 5 asztalnál zsűrizték ezeket a termékeket. Idén először - elnök úrral együtt döntöttünk ebben – a Hegyközséghez tartozó vezetőket is meginvitáltuk egy bor értékelésre, így itt volt Sátoraljaújhely jegyzője, Bodrogolaszi polgármestere és Hercegkút polgármestere. Jómagam és jegyzőasszony is részt vettünk a borkóstolásban, valamint határon túlról érkezett vendégünk volt, egy erdélyi település polgármestere.

Mi 28 bort kóstoltunk, azokat a borokat, amelyeknek a termelőjére ezekről a termésekről adták be a boraikat. A mi asztalunknál egy nagy arany és 5 arany minősítés született és nagyon sok ezüst még. Összeségében 30 arany és számtalan ezüst és bronz minősítés, mindezt azt mutatja, hogy a Sárpataki hegyközséghez tartozó borászok kitűnő munkát végeznek, hiszen ezekkel a termékekkel méltóképpen képviselhetik a Hegyközséget.

Ahogyan a köszöntőben is elmondtam, a Sárospatak Város Önkormányzat köszönettel tartozik a Hegyközség valamennyi borászának, hiszen mindegyes borcímkén ott van, hogy Sárospatak, Bodrogolaszi, Hercegkút vagy Sátoraljaújhely, ami nekünk felbecsülhetetlen értékű reklám, hiszen nem elég, hogy ott van a név, ha valaki felbontja ezt a palackot, a bort megkóstolja és érzi ezt az ízt, ezt a gyönyörűséget tudja azonosítani Sárospatakkal - és nekünk ennél nagyobb reklám nem kell.

A települések ott lévő vezetőivel közösen eldöntöttük, hogy ezen felbuzdulva, jövőre ugyanitt szeretnénk megrendezni ezt a borversenyt, s kihirdetni hegyközség borát. Idén Derczó István 2008-as késői hárslevelűje nyert, gratulálunk neki, tényleg nagyon finom volt, és egyöntetűen döntöttünk így, tehát ez lesz a Sárospataki Hegyközség Bora. Jövőre szeretnénk a hegyközség borát mi elkészíteni úgy, hogy az 5 település össze fogja adni a szőlőt, hasonlóan, mint ahogy Tokaj-hegyaljának a borát összeadják. Simkó Sándort kértük fel arra, hogy az összegyűjtött szőlőből a megfelelő szakmai tudás hozzáadásával készítse el a hegyközség borát. Én azt hiszem, ez is ez olyan kezdeményezés, amely nagyon jó irányába fogja vinni azt az ügyet, ami mindannyiunk érdeke, hogy ezt az értéket képviselni csak közösen lehet.

Ennek a programnak a keretében, még az eredményhirdetés előtt Lorántffy Zsuzsanna szobránál helyeztük el a megemlékezés koszorúját, hiszen a világon mindenki tudja, hogy annak idején az Ő tiszteletére készítette el Szepsi Laczkó Máté erdőbényei lelkipásztor, a sátoraljaújhelyi Oremus dűlőben termett szőlőből az első aszú bort.
Ezt már évek óta megünnepeljük, most a Sárospataki Lorántffy Zsuzsanna Nőszövetség közreműködésével tartottuk meg az ünnepi megemlékezést, és helyeztünk el a koszorút a fejedelemasszony tiszteletére.

 


 Törő Gábor
/2012.09.29./

 

Jól sikerült a Vásártér Napja   

 

               
                                                                           

Második éve, hogy közösen rendezzük Sikora Attila képviselő társammal a 4. és 5. választókerület napját. Eddig ez Lakótelepi Napként szerepelt, de most elhatároztuk, hogy a nevét is megváltoztatjuk. Azért lett Vásártéri Nap, mert régen a Márka ABC helyének környékén volt Sárospatak vásártere – számolt be Szvitankó Tamás önkormányzati képviselő a két városrész számára rendezett látványos rendezvényekről…
 

 


Sikora Attila

Szvitankó Tamás

      

Én úgy érzem, hogy jól sikerült, szerencsére jó időt fogtunk ki és az egész rendezvény egybecsengett egy nemzetközi néptánc találkozóval, így mind a sárospataki, mind a külföldi együttesek színes programokat adtak az ott lévő lakosságnak. A gyerekeket egyéb programok is várták, volt ugráló vár és köszönet az óvoda vezetőjének és pedagógusainak, hogy egy nagy játszóházzal szórakoztatták a gyerekeket. A napot a Karambol zenekar zárta, akik minden korosztály számára ismert és kedvelt dalokat játszottak.
Az a véleményünk Attilával, hogy nagyon jól sikerült, és jövőre is meg fogjuk rendezni.

A névváltoztatásnak az volt az oka, hogy szerettük volna kibővíteni a megszólított területeket, ami nemcsak a Lakótelepet jelenti, hiszen a két választókörzet - az egyes és az ötös - sokkal bővebb ennél – tette hozzá Sikora Attila…

Szerettünk volna képviselőtársammal egy nevet találni, ami talán egy kicsit tágabb fogalom a Lakótelepnél, így jutott eszünkbe, hogy régen ezt a területet Vásártérnek hívták, így ezen a néven próbáltuk meg reklámozni és népszerűsíteni a rendezvényünket. A korábbi Lakótelep Napja helyett így ezen a néven sikerült egy színes és változatos programot megvalósítani, ami köszönhetően a táncfesztiválnak, nemzetközivé vált a fellépőket illetően. Az Ukrán, Lengyel, és Román területről érkező vendégművészek igen színes és nagyon látványos, több órás előadást adtak, amit ez úton is szeretnék megköszönni a szervezőknek.

Kölcsönösen szerencsés volt ez az egybeesés, hiszen más esetben ezért A Művelődés Házába kellett volna elmenni, de itt házhoz vittük a szórakozást, így a fellépőknek is nagyobb közönségük volt. Remélem, hogy akik eljöttek, jól érezték magukat. A végén egy kis „rock and roll party”-t zárta a rendezvényt. Bízom benne, hogy legközelebb még többen eljönnek, mert most sok rendezvény és a korábban kezdődött szüret kicsit megosztotta a lakosságot, de biztos vagyok benne, hogy akik eljöttek, jól érezték magukat.

 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2012.09.28./

 

Programokban gazdag volt a Máté napi hétvége    

 

               
                                                                         

Szeptember 21 és 23 között – miközben a szüret javában zajlott - nem csak a Máté napi borünnep rendezvényei zajlottak Sárospatakon, hanem mellé még néhány betársult, az Autómentes Napi kerékpártúrától a Rendvédelmi Főzőversenyen keresztül a Vásártér Napjáig. Minderre Sikora Attila alpolgármester tekintett vissza…
 

 


Sikora Attila

      

A rendezvényekkel teli hétvége péntekkel indult, amikor két konferencia kezdődött Sárospatakon. Az egyik a tehetséggondozásról szólt - ennek az Árpád Vezér Gimnázium adott helyett - a másik a 10 éve megkapott világörökségi címről szólt, amely az Újbástya Rendezvénycentrumban került lebonyolításra. Mindkettő komoly szakembergárdát és sok érdeklődőt vonzott, mindkettőn illusztris vendégek vettek részt, köztük államtitkárok is. Sárospatakon töltötte a hétvégét Demeter Ervin kormánymegbízott úr is, aki mindkettőn, s még a borlovagrend rendezvényein is részt vett.

Szombaton volt az Európai Autómentes nap, ennek tiszteletre, szervezték meg a Zempléni Tekerentyű kerékpáros túrát, amely innen Sárospatakról indult, szombat reggel nyolc órakor az ÁVG elől. Igen szép létszámban csatlakoztak itt a helyszínen is, és ahogy haladt a túra, egyre többen lettek. Ezen a napon egészen Baskóig mentek, több mint 60 kilométeres túrán vettek részt a kerékpárosok. Reméljük sikerül ebből is hagyományt teremteni.

A délelőtt folyamán egy kisebb körű rendezvény is volt a Vízikapunál. A Rendvédelmi Főzőverseny már negyedik éve került megrendezésre, egyre bővebb, hiszen megyén kívülről is érkeztek vendégek, sőt most már Lengyelországból, a testvérvárosunkból is. Egy nagyon jó hangulatú verseny volt, aminek délután került sor az eredményhirdetésre és az ételek elfogyasztására.

Közben tíz órakor elkezdődött a Sárospataki Hegyközség borversenye, aminek az eredményhirdetésre négy órakor került sor. Az eredményhirdetés előtt pedig megkoszorúzták Lorántffy Zsuzsanna szobrát, ami már hagyományosnak mondható ennek a rendezvénynek a keretében.

A borhoz kötődött a Tokaji Borlovagrend rendezvénye is, ami 10 órakor, a Rákóczi-vár lovagtermében kezdődött. Szintén látványos és a szakemberek számára hasznos volt, hiszen egy Tokaji aszúról szóló könyvet is bemutattak, a levéltári kutatások eredményeit pedig kiállításon tekinthették meg.

Délután került sor a Vásártér Napja rendezvénysorozatra, ami 15 órakor kezdődött a Márka ÁBC előtti parkolóban. Eközben zajlott a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tehetséggondozó és nemzetiségi konferenciája a Bodrog Hotelben, azután pedig a két rendezvény összekapcsolódott, hiszen a fellépők a Vásártér Napján vettek részt a műsorokban. Nagyon szép és látványos produkciókkal örvendeztették meg a közönséget.

A Weinberg’93 Kft egész napos családi nappal várta a dolgozókat, valamint a családtagjaikat akik egy jó hangulatú napot töltöttek el a Betyár Lovastanyán.  Igen sűrű hétvége volt, amin mindenki találhatott kedvére való kikapcsolódási lehetőséget, elfoglaltságot.

 


 Törő Gábor
/2012.09.29./

 

Az erdélyi ember és a lélek krónikása

 

               
                                                                           

Az erdélyi ember és a lélek krónikása- címmel irodalmi teadélutánra hívtam az érdeklődőket szeptember 26-án, 15 órai kezdettel A Művelődés Háza és Könyvtárába. Nyirő József irodalmi munkássága volt a téma - küldte a tudósítást Stumpfné Gyöngyösi Etelka...
 

 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka

      

A választásom azért esett éppen rá, mert nagyon kevesen és nagyon keveset tudunk róla. Miután bekerült a NAT-ba, úgy gondoltam érdemes egy teadélután keretén belül beszélgetni életéről és munkásságáról.
Előszeretettel ábrázol tragikus emberi sorsokat, de a természet és a havasok világát ábrázoló munkái is szép számmal vannak.
Nemcsak otthon volt az erdélyi hegyek és falvak világában, hanem együtt élt a természettel és a természetben élő emberek gondjaival is.
Az emigrációban írt művei nem annyira az erdélyi sajátosságokra, még kevésbé az elkülönülésre, hanem a magyar egységre tette a hangsúlyt.

Tamási Áron így írt róla:
"Nekem a művészi vonatkozáson kívül még szinte személyes ügyem is minden Nyirő-írás, mert az első novelláival ő ébresztette fel bennem egészen világosan a székely művészi öntudatot."

Lakatos Mihály szerint:
„Nyírő József nem veszett el, legfeljebb más pályát futott be, mint amit egy bizonyos kánon képviselői elvártak volna, vagy éppen kijelöltek a számára. Teljes értékű életművet hagyott az utókorra, ami természetesen nem azt jelenti, hogy remekművek sorát.”
Köszönöm kedves vendégeimnek, hogy ismét megtiszteltek jelenlétükkel és együtt tölthettük ezt a délutánt.

 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.29./

 

Az új főtér föld alatti munkáit már ősszel elkezdik     

 

               
                                                                         

Rendkívüli testületi ülést kellett összehívni, hiszen a rendes testületi ülésünk október elsejei dátuma bizonyos döntésekhez már túl késő lett volna - a főtér pályázat értékeléséről volt szó. A korábban beadott pályázat ütemtervének megfelelően a közbeszerzési eljárásokat kiírtuk. A felszín alatti munkálatok elvégzésre most hirdettük nyertest. Nagy örömünkre egy zempléni kft volt, aki megkaphatta ezt a munkát. Ők a munkaterület átadása után el is kezdik a földfelszín alatti vezetékek cseréjét. Ezzel előreláthatólag november végére, december közepére készülnek el. Addig másik három szakaszra a többi közbeszerzési eljárást le tudjuk bonyolítani – számolt be az ülés eseményeiről Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Döntést született arról is, hogy ezt az útszakaszt lezárjuk, természetesen lehetőséget biztosítva a tanítóképző alsó és felső bejáratának a használatára. Az ütemterv szerint ennek a projektnek a végső határideje 2013. december lesz. Természetesen jóval hamarabb, már következő év őszén szeretnénk átadni a város lakosságának használatra. Ez nem fog másról szólni, mint a Művelődés Háza előtti térburkolat megújításáról. Ehhez hozzá tartozik A Művelődés Háza előtti útszakasz megemelése, A Művelődés Háza előtti tér, illetve a Tanítóképző udvarának az egybenyitása, ahol egy modern sárpataki központ, egy agora kialakításra kerül sor. Ennek projektnek a keretén belül, következő év tavaszán kezdődhet a piac megújítása és korszerűsítése, valamint a Madách utcai parkoló kialakítása.

Korábban már többen megfogalmazták azt az elvárást, hogy jó lenne, ha a Végardó Fürdő - amely nyáron kitűnő színvonalon, jó kapacitással, nyereségesen üzemel - igény esetén akár egész éven át nyitva maradna.
Október elsején estig kell leadni az erre vonatkozó pályázatot, amihez szükség volt arra, hogy a tervezői szerződést megköthesse a kft ügyvezető igazgatója. Ezt a szerződéstervezetet véglegesítettük most még egyszer. Úgy néz ki, hogy több mint 500 millió forintos pályázat lehetősége nyílik meg most Sárospatak előtt.

 


 Törő Gábor
/2012.09.28./

 

Kénytelen lemondani iskoláiról a város, mint fenntartó

 

               
                                                                         

Bizottsági ülésünkön 10 napirendi pontot tárgyaltunk, amelyek elég fajsúlyosak voltak. Ezek közül az elsőként a közoktatási intézményeink további működésével kapcsolatos szándékról volt szó, konkrétan az Árpád Vezér Gimnázium, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Farkas Ferenc Művészeti Iskoláról – kezdte tájékoztatóját a Humán Bizottság üléséről Szvitankó Tamás, bizottsági elnök…
 

 


Szvitankó Tamás

      

Rendeletünk azt írja elő, hogy a 3000 fő felett akkor kell lemondó nyilatkozatot tenni az állam felé, ha az intézmények működtetését megfelelő bevétel, illetve gazdasági jövedelem hiányában nem tudja vállalni. A vonatkozói jogszabályok alapján ez a fenti három intézményünkre vonatkozik. A bizottság döntése egy lemondó előterjesztés, mivel nem látunk forrást ezen intézmények működtetésére, ugyanis a forráshiány 136 millió forint. Ezért úgy nyilatkoztunk, hogy nem tudjuk ezen intézmények működtetését tovább vállalni. Ez volt a bizottság döntése. Felhatalmaztuk polgármester urat, hogy mellékelt szándéknyilatkozatot írja alá. A bizottság nem önként és dalolva teszi ezt, hiszen hangoztattuk, hogy szeretnénk iskoláinkat megtartani, hiszen a Bodrog-parti Athén onnan kapta a nevét, hogy intézményei, iskolái vannak. Nem jó kedvünkből tettük ezt, de nem akarunk olyan felelőtlenséget elkövetni, hogy bevállaljuk az iskolát, és nem tudjuk majd működtetni.

Tájékoztatót hallgattunk meg a Vay Miklós Szakközépiskola átadásáról. Ebben pontról pontra le volt írva, hogy a leltározások megtörténtek. Az épült állaga felmérésre került amiről írásos és fotódokumentáció készült. Az előterjesztés végső konklúziója az volt, hogy az átadás pontról-pontra a törvényi előírásoknak megfelelően történt.

A Tourinform Iroda működésével az Országos Szervezet is meg van elégedve, hiszen minősített iroda. A látogatók száma is igazolja ezt, az elmúlt négy hónapban 2300-an látogatták meg a tourinform irodát.
Ebben az évben is a Művelődés Háza és Könyvtára költségvetéséből volt megoldva a Turinform iroda működtetése. Mi úgy látjuk, hogy ez a házasság nem rossz és ezen a továbbiakban sem szeretnénk változtatni. Az más kérdés, hogy az anyagi forrás, amit biztosítani tudunk rá, az kevés, ennek ellenére az évet úgy zárják, hogy a ráfordított összeg elég volt a Turinform iroda működtetésére.
Egy olyan rendezvényünk volt az Újbástyában, amit a Tourinform Iroda garantált, koordinált, ez a Visegrádi Négyek találkozója volt. Az oda érkező, 60 magas beosztású küldött maximálisan meg volt elégedve azzal a szervezéssel, azzal a kiszolgálással, azzal a miliővel, amit a Tourinform Iroda biztosított, és hogy itt létrejöhetett egy tanácskozás.

Kapott az önkormányzat egy megkeresést a Református Kollégiumtól egy Diákönkormányzat felállítására itt, Sárospatak város területén. A Human Bizottság ülésén kialakult vélemény az, hogy örülünk ennek a megkeresésnek, ugyanis a Sárospataki Diáknapok óta, nincs városi szintű szervezettség Sárospatakon. Mint intézmények megvannak a középiskolák, sok diákközösség is van, de egymásról ők nem sokat tudnak. Mi támogatjuk ennek a létrejöttét, anyagilag ugyan nem tudjuk, de olyan ígéretet adtunk az ezt szervező igazgatóhelyettes asszonynak, döntsék el, hogy ezek a diákok melyik bizottság munkájában szeretnének részt venni. Szavazati jogaik ugyan nem lesznek, de véleményeiket, javaslataikat beültetjük az előterjesztésekbe.
 

 


 Törő Gábor
/2012.09.28./

 

Ülésezett az Egészségügyi és Szociális Bizottság

 

               
                                                                         

2012. szeptember 25-én ülésezett az önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottsága, amelyen zömében a költségvetésről, az önkormányzat szociális intézményeiről és az Egészségházról volt szó, valamint lakásszerződések meghosszabbításáról volt szó – tudtuk meg Egyed Attilától, a bizottság tagjától…
 

 


Egyed Attila

      

A Szociális Bizottság több napirendet is tárgyalt, ezek közül volt a személyes gondoskodást nyújtó intézményeink beszámolója, nevesítve a Gondozási Központot, és a Családsegítő és a Pedagógiai Szakszolgálat Családsegítő részlegét. Mindkét intézménynek elfogadtuk a beszámolóját. Mindkét intézménynek kifejeztük köszönetünket és elismerésünket odaadó munkájukért.

Beszámoló hangzott el a szoros pénzügyi helyzetről, átbeszéltük a 2012-es költségvetést. A benyújtott lakáspályázatokat bírált el a bizottságunk, valamint több lakásszerződés meghosszítását. Megtörtént a szociális segélyek megszokott elbírálása is.

Tudjuk, hogy az új egészségházat sikerült átadnunk. Beszámolót hallgattunk meg intézményvezető asszonytól a kezdeti nehézségekről, aki elmondta, hogy sikerült a kezdeti nehézségeken túllendülni, lassan minden engedély és minden szakorvos rendelkezésre áll.

A tapasztalok alapján, próbálják a szakorvosok rendelési idejét úgy beállítani, ahogy igény van rá, ezért kérdőívekkel megpróbálnak információkat szerezni a betegektől. Próbálják úgy alakítani a dolgokat, hogy a betegek igénye minél jobban ki legyen elégítve.

Bizottságunk elfogadta, hogy önkormányzatunk pályázatot nyújtson be a régi egészségház felújítására.

 


 

További fotók  >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.28./

 

Jó irányba halad a Kommunális Szervezet       

 

               
                                                                         

Eltelt egy időszak, amióta a Kommunális Szervezet élére új igazgató került. Hajdu Imre, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke fontosnak tartotta, hogy Béli Zoltán igazgató beszámoljon az eltelt időszak intézkedéseiről, hiszen az Önkormányzatnak ez a cége „kirakatban” van, munkájukat a város szeme előtt végzik, így igénye a képviselő testületnek, hogy a gazdálkodásáról és a belső működéséről is tiszta képet lásson. Ez a beszámoló volt az egyik napirendi pontja annak az ülésnek, amit a Bizottság 2012. szeptember 24-én tartott…
 

 


Hajdu Imre

      

A tapasztaltak és a beszámoló alapján viszonylag jó kép alakult ki igazgató úr tevékenységével kapcsolatban. Megalkotta a Szervezeti és Működési Szabályzatot, amire azért volt szükség, mert korábban sokszor esetlegesen működött a Kommunális Szervezet, nem voltak alapelvek lefektetve, illetve az eddigi szabályzatban már elavult dolgok szerepeltek, amelyek a gyakorlattal már nem voltak összhangban. Sok belső átszervezést is végre kellett hajtani igazgató úrnak, részben a képviselő testület kérésének megfelelően, részben a szükségszerűséget figyelembe véve. A beszámolót bizottságunk elfogadásra javasolta.

A Végardó Fürdőt Üzemeltető Pataqua Kft-ről szóló napirendi pontban a fürdő területén működő üzlethelyiségek bérleti jogáról szóló pályázat kiírásáról döntött bizottságunk. 10%-os díjemelés mellett 3 évre javasolja a bizottság a pályázat kiírását változatlan tartalmi körülmények között, a vendéglátó és az árusító helyek vonatkozásában. A felhívás a Zemplén TV képújságjában és a Sárospatak Honlapon fog megjelenni. Jogi lehetőségünk nincs ennek szabályozására, de bízunk benne, hogy továbbra is sárospatakiak fogják ezeket üzemeltetni.

Elnök úrtól megtudtuk még, hogy képviselői javaslatra áprilisban tárgyalt a képviselő testület a leégett malom helyén lévő telek kerítéséről, valamint a mellette lévő ház állapotáról. Egyrészt a kerítést nem tartották városképbe illőnek, másrészt a lakatlan épületet minősítették életveszélyesnek. A bizottság nem tartja elegendőnek az ezeken történt változásokat, amit a képviselő testület felé is továbbítani fog.
(Más forrásból tudjuk, hogy a főiskola kedvező pályázatra vár, hogy a területet visszavásárolja és azon fejlesztéseket hajtson végre saját intézménye bővítésére.)

 


 


További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.09.27./

 

Idén is jó hangulatban telt a rendvédelmi főzőverseny      

 

               
                                                                         

Ez évben – a hagyományt követve - negyedik alkalommal került megrendezésre a Sárospataki Rendvédelmi Főzőverseny a Vízikapunál, amire kellemes időjárás mellett 9 csapat nevezett. A mezőny idén is nemzetközivé vált: Sárospatak testvérvárosa, Krosno csapata is indult, akik egy jellegzetes lengyel levest, a zsureket készítették el – számolt be az idei főzőversenyről a rendezvény házigazdája, dr.Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…
 

 


dr.Téglás István

 


Varga Béla

      

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányságon működő magyar-szlovák közös kapcsolattartási szolgálati hely beosztottai egy önálló csapatot alkottak, s készítették a határon áthajtott bodrogközi vaddisznó pörköltet. Részt vett a versenyen a Kossuth és a Hubertus, sárospataki kötődésű vadásztársaság is, és ez az alkalom a rendvédelmisek és a vadászok között nem az ügyfél - elöljáró viszonyt jelentette, hanem elősegítette a további jó együttműködést a szervezetek között, hiszen a vadászok a területen járva több olyan információval is bírhatnak, amely elősegítheti a közrend fenntartását.

A Sátoraljaújhelyi Büntetés-végrehajtási Intézet csapata szintén visszatérő vendég, akik a speciális kis üstházzal készítettek vörösboros őzpörköltet erdei gombával. A Tiszai Vízirendészet csapata – stílszerűen - sült hallal és halászlével indult a versenyen, az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség sátoraljaújhelyi és sárospataki alegysége nyúlpaprikást készített nokedlivel. A Sárospataki Polgárőr Egyesület, mint házigazda babgulyással kínálta a vendégeket, a Sárospataki Rendőrkapitányság őzpörköltet és magyaros vaddisznómájat készített.

A korábban kezdődő szüret miatt sajnos a hegyaljai csapatok nagyobb része nem tudott részt venni a versenyen. A zsűrizést szakemberek végezték, Márki Bertalan és Kövér Gábor mesterszakácsok, akik jó tanácsokkal és szakmai fogásokkal látták el az ételkészítőket. A gyermekek részére arcfestés, trambulin és ügyességi játékok álltak rendelkezésre, valamint a további érdeklődők népi játékok készítésében vehettek részt Kovács Lászlóval és Kovácsné Géczi Júliannával. Minden gyerek kipróbálta a rendezvényt támogató CIB BANK kirakós játékait is, amihez a bank fiatal kollektívája, Varga Béla úrral nyújtott segítséget.

Köszönetünket fejezzük ki Sárospatak Város Önkormányzatának, A Kommunális Szervezetnek, A Művelődés Háza és Könyvtárának, a Végardói Strandfürdőnek, a Sárospataki Polgárőr Egyesületnek, a CIB Banknak és a Tokaj Kereskedőháznak, hogy segítették a rendezvény sikeres lebonyolítását.

Eredmények:
1. helyezett: Tiszai Vízirendészet
2. helyezett: Sátoraljaújhelyi Büntetés-végrehajtási Intézet
3. helyezett: Magyar-szlovák közös kapcsolattartási szolgálati hely

Sárospataki Polgárőr Egyesület különdíja:
Hubertus Vadásztársaság (fácánosi vaddisznópörkölt)
Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóság

Ezüst fakanál különdíj:
Krosno csapata
Sárospataki Polgárőr Egyesület
Sárospataki Rendőrkapitányság

 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2012.09.27./

 

Rekordszámú borral neveztek az idei borversenyre

 

               
                                                                         

A Sárospataki Hegyközség és intézményünk, A Művelődés Háza és Könyvtára közös szervezésében több mint tíz éve kerül sor a termelői borok őszi seregszemléjére. Butella László hegyközségi elnök felhívására több mint száz borminta érkezett, amely szám meghaladja az eddigi nevezések mennyiségét – számolt be az idei borverseny lefolyásáról Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A szervezők különösen örültek az aktív részvételnek, mivel ezekben a napokban javában zajlottak a szüreti munkák is. A borbírálók is szép számban gyűltek össze szombat reggel A Művelődés Háza és Könyvtára emeleti társalgójában. Összesen öt bizottságban dolgoztak Tokaj-Hegyalja szaktekintélyei és fiatal borászai. Az idei verseny érdekessége volt, hogy a Sárospataki Hegyközséget alkotó települések önkormányzati vezetői is külön bíráló bizottságot alkottak, Simkó Sándor vezetésével.

A nemes megmérettetést minden évben kiegészíti az Iskolakertben Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony szobrának a koszorúzása. Mint ismeretes, tiszteletére készítette el Szepsy Laczkó Máté az első aszúbort, amely ma már hungarikumként ismert az egész világon. A szobor előtt a Református Egyházközség köszöntője és hálaadó énekei hangzottak el, majd városunk vezetői, a hegyközség képviselői, a Lorántffy Zsuzsanna Nőszövetség tagjai és Virágh Sándor református lelkész helyezték el koszorúikat.

A borverseny ünnepélyes eredményhirdetésére 16.30-kor A Művelődés Háza és Könyvtára Pódiumtermében került sor. A jelenlévőket a Bodrog Néptáncegyüttes szerkesztett műsora szórakoztatta, majd a díjak átadására került sor. Az ünnepségen részt vett Simkó Kitti borkirálynő is. Különdíjat kapott 26 termelő és a Nagy Arany, Arany, Ezüst Bronz minősítésű borok készítői is ismertté váltak.

 


 

További fotók - koszorúzás>>>                     Eredménylista>>>                        További fotók>>>                         További fotók - eredményhirdetés >>>


Cziczer Katalin
/2012.09.27./

 

Továbbra is nagy az érdeklődés a sárospataki főiskola iránt

 

               
                                                                         

A változások éveit éljük, ami a felsőoktatásban most szeptemberben jelentkezett először érezhetően. Akinek felsőoktatásban tanuló gyermeke van, aggódva figyelte a híreket, hogy az állam finanszírozza-e a képzést abban az intézményben, és hogy milyen szerződést kell aláírnia a gyereknek. A változások városunk főiskolai karát is érintették, így megkerestük Dr.Hegedűs László dékán urat, hogy tájékoztatást kérjünk…
 

 


Dr.Hegedűs László

      

Ez az első, kifejezetten új szervezésű felsőoktatási tanév, ahol kategorikus különbségek vannak abban, hogy melyek az államilag finanszírozott intézménytípusok, illetve helyek, szakok és létszámok és melyek azok, amelyeken részben, vagy teljes egészben térítést kérnek.

Azt is tudjuk, hogy kiemeltek ezek közül olyan területeket, amelyekre azt mondta a kormány - és nyilván maga a felsőoktatás is - hogy ezeket nem támogatja, illetve csak igen kis mértékben. Ez megjelent a jogász- és a közgazdász képzésénél, illetve ezeknek minden olyan szakterületénél, ami kapcsolódik ehhez a két területhez. Ugyanakkor az is világossá vált, hogy az állami intézmények száma, az összeshez képest már egyharmadára zsugorodott, a többi intézmény más fenntartásban van, többnyire egyházi létesítményként működnek tovább. Ez alapvetően elindította azt a folyamatot a felsőoktatásban, ami gyakorlatilag a szakok egyfajta átrendezést adta, és megjelentek a párhuzamos képzések összevonási igényei is. Az a szempont is megjelent - Magyarországon és nemzetközi szinten is - hogy mik azok a prioritások, amelyek átalakítják az egész oktatást, amely vonatkozásban kiemelkedik a gazdaság, s annak motorját tekintve az ipar és a technika.
Az felsőoktatási és felvételi rendszer átalakulása - így a keretszámok elosztása is - érinti azon típusú intézményeket is, mint a Sárospataki Tanítóképző Főiskola. Ennek hatására az mondható el, hogy itt is megváltoztak az arányszámok, az államilag finanszírozott helyekre viszonylag kis keretszámot adott. Hasonló nagyságrendben megjelent azoknak a száma is a beiratkozásoknál, akik fizetnek a képzésekért, mindez összességében megkívánja, hogy egy átalakuló intézménynél, új típusú képzéseket indítsunk el.
A jelenlegi pályázati rendszer támogatja az országon belüli összefogásokat is. A felsőoktatási intézmények számára olyan pályázati erőforrások is megjelentek a közelmúltban, amelyek támogatják az intézmények fejlesztéseit, a mi esetünkben Gyöngyös, Eger, Miskolc és Sárospatak vonatokozásában. Együtt pályáztunk egy 1.2 milliárd Ft-os projektre, ami kiváló lehetőséget kínál korszerű tananyagok készítésére, valamint az oktatási területen dolgozók továbbképzésére is. Ezek az intézmények együtt, egyfajta közös erőt kovácsolva új képzéseket tudjanak majd indítani ebben a régióban.
Dékán úrtól megtudtuk még, hogy a Főiskolai Kar együttműködési megállapodást kötött a beregszászi, II. Rákóczi Ferenc nevét viselő kárpátaljai magyar főiskolával, ami hallgatócserét és oktatók áttanítását teszi lehetővé, továbbá azt is, hogy eladó az egykori, leégett malom telek, ami közvetlenül az intézmény mellett található - és korábban az intézmény tulajdonában volt. Pályázati lehetőségre várnak, hogy a területet visszavásárolják és a főiskola bővítéseként beépítsék.

Örömmel hallottuk, hogy a főiskola iránt az érdeklődés továbbra is nagy, a túljelentkezés 13.5-szeres volt. Még az önköltséges szakokra is többen jelentkeztek a betölthető létszámnál.

 


 Törő Gábor
/2012.09.26./

 

Pályázati lehetőségek a vidék fejlesztéséhez

 

               
                                                                       

A "Tokaj-Hegyalja kultúrtáj világörökségi cím elnyerésének 10 éves évfordulója" címet viselte az a konferencia, amit szeptember 21-én az Újbástya Rendezvénycentrumban tartottak. A neves előadók között szerepelt V. Német Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is, aki „Nemzeti Vidékstratégia, Darányi Ignác Terv, programozás és tervezés” című előadásában vázolta a folyamatban lévő és a közeljövőben megjelenő pályázati lehetőségeket is…
 

 


 V. Német Zsolt

      

Számos pályázat van nyitva, illetve nyílik meg agrártermelők számára, köztük a legkisebbek számára is, például a „gazdanet” lehetősége, amelyben számítógép hardver beszerzésére van lehetőség, ami akár laptop, akár asztali számítógép is lehet. Ez egy folyamatos, nyitva lévő pályázat, amiben jelentős, három és fél milliárdos forrás áll rendelkezésre. Ez egy nagyon kiváló lehetőség, mivel egy olyan szolgáltatási csomaghoz is hozzájutnak a gép mellett, amely hasznos ismereteket ad, például a gazdálkodási napló kitöltéséhez is segítséget nyújt.

Hamarosan megnyílik október 15-én a LEADER akciócsoporton keresztül két pályázati lehetőség, az egyik a falufejlesztés. Ennek keretében a nem védett épületek felújítása történhet meg, nemcsak a külső, hanem a belső felújítások is, sőt valamilyen bővítésre is sor kerülhet, mert ha kell egy lépcsőház, vagy egy mozgáskorlátozott berendezéshez szükséges a bővítés, akkor ez is lehet a pályázat része. Szeretnénk, a helyi piacok kialakítására is pályáznának. Én hiszek abban , hogy Magyarországon reneszánsza lesz a helyi értékesítnek. Közkívánatra, a játszóterek mellett beraktuk a gördeszka pályázatot is, hiszen faluhelyen is kezd ez a fajta szórakozási és sportolási lehetőség elterjedni.
Ebben az időszakban nyílik meg az a pályázati lehetőség, amelynél az országosan, vagy helyileg védett épületek felújítására lehet forrást szerezni önkormányzatoknak, vagy civil szervezeteknek. Hasonló módón a belső felújítás itt is lehetséges lesz. Szeretnénk, ha ebben az időszakban a népi építészeti emlékekre kicsit nagyobb figyelem hárulna.

A nem mezőgazdasági tevékenységű történő diverzitás pályázat is megjelenik hamarosan, amelynek az a lényege, hogy az agrár vállalkozások, nem agrár területen levő területre nyújthatják be az igényeiket. Például, ha egy magasabb feldolgozottságú terméket állítanak elő, amely ebben a termékkörbe van. Ami jogszabályban meghatározott módon, már az ipari termelés kategóriába esik és nem agrártermék. Ebben a körben van a pálinka előállítása is, vagy valamely más, de minden más, magasabb feldolgozottságú termék ebbe a körbe sorolható.
Ha valaki egy szolgáltatást szeretne nyújtani, akkor szintén pályázhat. Ha turisztikai beruházást kapcsol valamihez, például egy borász bemutatóhelyet, vagy szálláshely fejlesztést végez, akkor szintén pályázhat. Szeretnénk továbbá, ha alternatív energia hasznosításra is nyújtanának be pályázatot, mert hozzá kapcsolható is ehhez a jogcímhez.

Itt Tokaj-hegyalján különös lehetőség van a térségek közötti együttműködésre. A LEADER akciócsoportoknál lehetőség van arra, hogy egymással szövetkezzenek. Itt Tokaj-hegyalján három akciócsoport szeli fel a kultúrtáji területet. Együttműködve juthatnak forráshoz, három és fél milliárd van jelenleg a nemzetközi és a hazai együttműködésre, és nemcsak tanulmányok készítésére lehet forrást szerezni, pénzt biztosítani, hanem már beruházásra is. Én úgy vélem, hogy azoknál, akiknél már vannak konkrét elképzelések, azoknál ez a lehetőség egészen biztosan előnyt jelenthet.

 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.09.26./

 

Változatos programok az őszi-téli évad kínálatában

 

               
                                                                         

A Művelődés Háza és Könyvtára falai között e napokban kezdődik az új őszi-téli évad. A hagyományos színházi, ismeretterjesztő, könyvtári, kiállítási programok mellett újdonságokkal is várjuk az érdeklődőket - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő...
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A kamarazenei bérlet sorozatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel együttműködve szervezzük. Az öt előadásból álló programsorban a Zeneakadémia tehetséges növendékei mutatkoznak be, műsorukon klasszikus és kortárs darabokkal. A sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Minden hónapban lesz színházi előadás is. Zenés vígjáték, szatíra, bűnügyi komédia szerepel a tervezett bemutatók között. Bár az előadások nem bérletes konstrukcióban kerülnek értékesítésre, színházlátogatóinknak elővásárlási lehetőségük van a régi helyükre.
A színházi programok kiegészítője lesz az októberben nyíló Kiss Manyi emlékkiállítás, melynek keretében színháztörténeti ritkaságokat, dokumentumokat, fényképeket tekinthet meg a közönség. A vándorkiállítás anyagát az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet állította össze.
A Pécsi Sándor- díj átadását hagyományosan januárra tervezzük, a közönség szavazata alapján legjobb alakítást nyújtó színésznőnek és színésznek. Az ünnepséget a művész Iskolakerti szobránál koszorúzással szeretnénk kiegészíteni.
Az Etnofónia sorozatban Moldvai táncház szerepel a táncházmozgalom 40 éves évfordulója alkalmából, de lesz Berecz András műsor, Bodrog Néptáncegyüttes szerkesztett- műsoros estje és Bodrog Bál is.
Az ismeretterjesztő „Köztünk élő világjárók” és a „Kalandozások a Tokaj-hegyaljai borvidéken” sorozatok is folytatódnak havi rendszerességgel. A mozi is helyet ad majd környékünket bemutató építészeti, természeti előadásoknak a hagyományos filmvetítések mellett.
Kiállítások az Újbástya Rendezvénycentrum Urbán György termében és a Művelődés Háza galériájában egyaránt lesznek. Többek között feLugossy László, Sárosi Tibor alkotásaiból is nyílik majd tárlat.

A könyvtárban „Őszi könyvtári napok” országos programsorozattal indul az október. Minden hónapra jut a már megszokott közösségek alkalmaiból is. Így folytatódnak a Baba-mama klub tematikus programjai, a Kreatív Varázssziget foglalkozásai, csakúgy, mint az Irodalmi teadélután összejövetelei. Jeles napokról, népszokásokról is megemlékeznek a könyvtári rendezvények, az oktatási intézményekkel közös programok sem maradnak el. A módszertani munkát helyezik előtérbe az Olvasószolgálati Műhely foglalkozásain.
Újdonság lesz a Városi Farsangi Gála. Az általános iskolák farsangi bemutatóján kiemelt egyéni és csoportos jelmezesek városi szintű megjelenésének szeretnénk teret adni, a korosztálynak szóló könnyűzenei programmal fűszerezve.

Megemlékezünk a Magyar Nyelv Napjáról novemberben, és a Tánc Világnapjáról áprilisban. Kiemelkedő rendezvénye lesz az intézménynek 2013 márciusában a ház 30. születésnapja.
Folytatódnak az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel közös programjaink, lesznek új felnőttképzési projektjeink. Havi programjainkról a Sárospatak újságból, honlapunkról, műsorfüzetből, plakátokról értesülhetnek.

 


 


Cziczer Katalin
/2012.09.26./

 

A Magyar Tehetséggondozó Társaság közgyűlése az ÁVG-ben

 

               
                                                                         

A Magyar Tehetséggondozó Társaság 2012. évi közgyűlése és konferenciája zajlott szeptember 21-22-én az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban. Az iskolában folyó tehetséggondozó munka elismerése, illetve az a szándék jelölte ki az esemény helyszínéül az intézményt, hogy az ország különféle területeiről érkező szakembereknek bemutathassák az itt folyó tehetségfejlesztő munkát...
 

 


Demeter Ervin


Aros János

 

      

A konferencia résztvevőinek köszöntését Demeter Ervintől, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjától és Aros Jánostól, Sárospatak Város polgármesterétől hallhattuk, a megnyitó szavakat dr. Balogh László, az MTT elnöke és Tóth Tamás, az ÁVG igazgatója mondta.

Az üdvözlések körébe sorolható az iskola diákjainak színvonalas művészeti produkciókat, kiállítást magába foglaló bemutatkozása is.
A pénteki nap szakmai előadásai részben a nemzeti tehetséggondozás aktuális pályázatairól, a tehetségprogramok tartalmi, szervezeti és pénzügyi aspektusairól szóló tájékoztatók voltak, részben pedig sok új, érdekes információt adó továbbképzési lehetőség a tanár tehetséggondozásban betöltött szerepéről, a modern genetika és a pedagógia kapcsolatáról. A délután előadói a következők voltak: prof. Franz J. Mönks dr.; az ECHA örökös tiszteletbeli elnöke, dr Polonkai Mária, az MTT alelnöke, Bajor Péter, a MATEHETSZ elnöke, Bucsi Szabó Zsolt a MATEHETSZ projektmenedzsere, dr. Habil. Dávid Imre a Debreceni Egyetem adjunktusa és prof. Dr. Czeizel Endre az MTT örökös tiszteletbeli elnöke.

A találkozó alkalmat adott arra is, hogy a tehetségfejlesztés területén újabb ismereteket szerzők diplomaátvétele (nemzetközileg elismert ECHA-diploma), illetve a munkájukat hosszabb ideje sikerrel végző tehetséggondozó szakemberek kitüntetése a legünnepélyesebb keretek között történhessen.
A nap folyamán törvényi kötelezettségeinek is eleget tett a Társaság, amikor közgyűlésén beszámolt az előző év szakmai tevékenységeiről, pénzügyi történéseiről.
A szombati napon a rendező intézmény komplex tehetséggondozó munkájának ismertetésére került sor Tóth Tamás igazgató úr bemutatásában. Aztán Lipécz Ádám, volt ÁVG-s diák, a „Sárospatak Ifjú Géniusza” címmel elsőként bíró mechatronikaimérnök- hallgató osztotta meg a Kutató Diákok Mozgalmában szerzett tapasztalatait, mutatta be innovációs tevékenységét.
A sárospataki oktatási intézmények a Társaság szekcióihoz illeszkedve (óvodai, általános iskolai, középiskolai, főiskolai) tartották tehetségműhelyeiket: a Carolina Óvoda Waldorf-módszerű néphagyomány-őrzésre, környezetvédelemre figyelő nevelési munkáját, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola projektnapjait és a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában folyó szociális készségfejlesztést nagy érdeklődés kísérte.

A házigazda intézmény három tehetségműhelyben mutatta be egyediségét: az eszközkészítő műhely Szeder László tanár úr irányításával, a fizika becslési verseny bemutatása és a résztvevők feladatélményhez juttatása Bigus Imre tanár úr és Tóth Tamás igazgató úr által, a személyiségfejlesztő műhely Dusicza Erika tanárnő vezetésével működött..
A felsőfokú oktatás jelenléte a Comenius Főiskolai Kar hallgatóinak sikeres versenytanításában, illetve díjazott, művészeti témájú tudományos diákköri dolgozatok bemutatásában, a mentori munka megrajzolásában volt tetten érhető.
A rendezvény zárszavában a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke, dr. Balogh László megköszönte az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumnak a színvonalas szervezést, gratulált a hiteles tehetséggondozó munkához.

 
dr. Balogh László


Tóth Tamás


 

További fotók (megnyitó)>>>                          Előadások>>>                    Díjátadás>>>                               Közgyűlés>>>

Cziczer Katalin
/2012.09.25./

 

Közeleg a fűtési szezon

 

               
                                                                         

Lassan beköszönt az ősz és az időjárás hűvösebbre fordulásával megkezdődik a fűtési szezon is. Ebben az időszakban az ismételt figyelemfelhívások ellenére emelkedik a tüzelő- és fűtőberendezések meghibásodásából, vagy azok nem rendeltetésszerű használatából adódó tűzesetek és kéménytüzek száma, és mint „csendes gyilkos”, a szén-monoxid is minden évben szedi áldozatait. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel megelőzhető a tragédia...
 

 


 

      

A lakásokban, helyiségekben csak olyan fűtési rendszer létesíthető, illetőleg használható, amely rendeltetésszerű működése során nem okoz tüzet vagy robbanást. Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést használjon, a gyártó által ajánlott tüzelőanyaggal. A tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használatakor győződjön meg arról, hogy az állandó szellőzés megoldott!
A hibásan üzemelő gázkazán, a rosszul működő kémény szénmonoxid-mérgezést eredményezhet. Ennek megelőzésére szénmonoxid-érzékelő vásárlását javasoljuk, amely a szénmonoxid-koncentráció emelkedése esetén hangjelzéssel figyelmeztet a veszélyre. A termékek köre meglehetősen széles, ezért tanácstalanság esetén szakember segítségét kikérve célszerű választani.

A gázfogyasztó berendezések üzemképes, biztonságos állapotban tartása a tulajdonos felelőssége, aki köteles gondoskodni a berendezés szakember általi műszaki felülvizsgálatáról. Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben! A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfél óránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak. Rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel a tűzveszélyes folyadékkal (olajjal) üzemelő fűtőkészüléket is, a berendezés közelében ne tároljon fűtőanyagot, illetve azt csak kihűlt állapotú fűtőberendezésbe töltse. A tartalék folyékony tüzelőanyagot megfelelően lezárva és jól szellőztetett helyiségben tárolja, lehetőleg a házon kívül.
A szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, szalma, stb.) üzemelő tüzelő- és fűtőberendezést csak szilárd tüzelő- vagy engedélyezett anyaggal gyújtsa be és üzemeltesse. Az ilyen berendezés közelébe ne tegyen éghető anyagot, a kipattanó szikra felfogására fémből készült és vízzel töltött szerkezetet használjon! A tüzelőberendezés ajtóit állandóan tartsa csukva, a berendezés tisztítását csak akkor végezze, amikor az már lehűlt. Lehetőleg csak kihűlt hamut és salakot ürítsen fémkonténerbe. Forró hamut tilos üríteni épületben vagy annak közvetlen közelében, illetve olyan helyen, ahol az tüzet okozhat.

A kéménytüzek leggyakoribb oka a kéményben lerakódott korom meggyulladása, amelyet az intenzív fűtés és az alacsony külső hőmérséklet által eredményezett huzathatás okoz. A legtöbb kormot a szén- és fatüzelés termeli, ezért az ilyen fajta kéményeket évente sepertetni kell. A kémény használaton kívüli bekötő- és tisztító nyílását nem éghető anyaggal hézagmentesen lezárva kell tartani, ne tömítse el a régi nyílászárókat és ne takarja el a szellőzőket!
A gázüzemű berendezések égéstermék elvezetőit évente, szilárd és vegyes tüzelésű berendezéseknél félévente ellenőrzik a szakemberek. Amennyiben a szolgáltató a felülvizsgálatot nem tudja elvégezni, vagy a feltárt hiányosságokat az üzemeltető nem szünteti meg, tűzvédelmi bírság szabható ki. Saját biztonsága érdekében tegye lehetővé az ellenőrzést, engedje be a kéményseprőt! Házilagosan soha ne végezzen kémény kiégetést!
Amennyiben mégis tüzet fog a kémény, távolítson el minden éghető berendezési tárgyat a kályha vagy kandalló közeléből, csökkentse a kéményhuzatot a nyílászárók zárva tartásával és hívja a tűzoltókat a 105-ös telefonszámon, vagy a 112-es egységes segélyhívón.
Odafigyeléssel, az egyszerű szabályok betartásával megelőzhető a baj!
További információkért forduljanak a hivatásos tűzoltóparancsnokságokhoz vagy katasztrófavédelmi kirendeltségekhez.

 


 


Sátoraljaújhelyi Tűzoltóparancsnokság
/2012.09.25./

 

Élet a Parkinson–kórral

 

               
                                                                       

A Sárospataki Parkinson klub meghívására 2012. szeptember 22-23-án a Budapesti Parkinson Betegek Egyesülete találkozót tartott Sárospatakon, azzal a céllal, hogy a vendégek megismerjék városunkat és kicseréljék tapasztalataikat a betegségükkel kapcsolatosan. Feró István, a klub elnöke kísérte el a program során a vendégeket a meglátogatott nevezetes helyekre...
 

 


Feró István

      

22-én este tartották meg a tájékoztatójukat a két szervezet vezetői, Tóth Katalin, a Delta Egyesület elnöke és Feró István. A budapestiek a ma Magyarországon elérhető csatornák hatékonyságáról és a különböző új lehetőségekről tájékoztatták a sárospataki klub tagjait.
Különösen nagy érdeklődést keltett Nádainé Éva előadása, aki a thai-chi torna Parkinson betegekre gyakorolt gyógyító hatását mutatta be. Az előadó 2005-ben lett beteg, s ma már edzői minősítéssel végzi a Parkinson betegek életét megkönnyítő és segítő rendszeres torna népszerűsítését.

A sárospatakiak, a megalakulásról, és Dr. Pásztor Erzsébet szakmai irányításával, a rendszeres találkozókon a különböző módszerek elsajátításáról adtak számot,, mint pl. a mindennapi életvitelt megkönnyítő eljárások, a konduktív pedagógiai módszerek gyakorlati megvalósítása.

A szakmai program után egy közös vacsorával folytatódott a rendezvény és a személyes találkozások, ismerkedések.
Tóth Katalin és Feró István megállapodtak abban, hogy 2013-ban tervezett nemzetközi tanácskozást és konferenciát,- melyet a Parkinson –kórban szenvedők gyógyításának és rehabilitációjának legújabb kutatási eredményeinek megismertetése céljából szervez a Delta egyesület, - Sárospatakon fogják megrendezni.
A két napos program Hercegkúton ért véget, ahol Rák József polgármester tájékoztatta a vendégeket a falu életéről, jövőbeni terveikről, majd egy emlékezetes és igazi táj jellegű tunkis ebéddel zárult a találkozó.
Végül szeretném köszönetünket kifejezni azoknak a cégeknek, magán személyeknek, a klub tagjainak az adományaikért, hisz e nélkül ezt a rendezvényt nem tudtuk volna megvalósítani.

 


 


Törő Gábor
/2012.09.25./

 

„Zemplénért” kitüntető címet kapott Dr.Hörcsik Richárd

 

               
                                                                       

A Zempléni Településszövetség 2012. szeptember 14-15-én Cigánd városában rendezte meg a Zempléni Településszövetségi napokat. A rendezvényt Májer József, Bodrogkeresztúr polgármestere, a 71 települést tömörítő szervezet elnöke nyitotta meg, aki a rendezvény második napjának ünnepélyes aktusaként Dr.Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt a „Zemplénért” kitüntető díjban részesítette
 

 


Dr.Hörcsik Richárd

      

A kitüntető címet 2004-ben alapította a ZTSZ, a térség gazdasági, társadalmi, szellemi élete területén a zempléni térség javára folytatott eredményes tevékenység elismerésére.

”Dr.Hörcsik Richárd egyetemi tanár, Zemplén országgyűlési képviselője. Tősgyökeres zempléni polgár, annak szinte mindegyik tájegységéhez szorosan kötődik” – kezdte laudációját Májer József – , hiszen az ünnepelt képviselő Sátoraljaújhelyen született, a gyermekévei egy részét Nyíriben töltötte, majd református lelkész szüleivel Fonyba, majd Tállyára költöztek. A Bodrogköz megismerésében sokat segítették a tájegységben lelkészként eltöltött évek. A Hegyalja problémáiról - borászattal foglalkozó fián keresztül is - naprakész információkkal rendelkezik.
1998 óta negyedik cikluson keresztül Zemplén egyéni országgyűlési képviselője, a Parlamentben pedig éppen 20 éve voltalapító elnöke az Európai Ügyek Bizottságának, aminek azóta is tagja és jelenleg is elnöke.
A rendszerváltás óta dolgozik a térség felemelkedésén, s a ludáció felolvasásakor elhangzottak mindazok a nagy beruházások, amelyeknek kezdeményezője volt, vagy megvalósulásukat segítette: telefonhálózat kiépítése (1992), az ivóvízhálózat minden településre való kiterjesztése (1991-1994), gázberuházás (1994), szennyvízrendszer Hegyköztől Tokajig (1999-2002), ugyanebben az időszakban a térségben rendkívül fontos Bodrog menti árvízvédelmi töltések. Nagy érdeme van Zemplénben olyan, nagy jelentőséggel bíró cégek széthullástól való megmentésében, mint a Tokaj Kereskedőház, vagy a Hollóházi Porcelángyár.

1995 óta tevékenyen részt vett a Tokaji Világörökségi cím elnyeréséért végzett munkában. Az eredményes közreműködés példájaként lett megemlítve a Fűzéri vár rekonstrukciója, valamint a 3 milliárdos, ősszel kezdődő szeméttelep rekultivációs projekt is.
Jelenleg a Mezőzombor- Sátoraljaújhely vasút villamosításán dolgozik, hogy a 16.5 milliárdos beruházás minél hamarabb megkezdődhessen. Tárgyalásokat folytat a Cigánd-Sárospatak négy számjegyű út felújításáért, valamint megyei kormánypárti képviselőtársaival együtt küzd a 37-es főút négysávosításáért.” – hangzottak el a laudációban a képviselő folyamatban lévő törekvései.

 


 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2012.09.24./

 

Motoros baleset csúcsforgalomban

 

               
                                                                       

 


Bacsó Tibor

      

2012. szeptember 24-én 15 óra 35 perckor személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a Rákóczi és a Szent Erzsébet utcák kereszteződésében. A helyszíni szemle ideje alatt félpályás útlezárásra került sor, a délutáni csúcsforgalmat rendőrök segítették, így torlódás nem alakult ki – tudtuk meg Bacsó Tibor rendőr őrnagytól a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferensétől…

A baleset akkor következett be, amikor egy Rákóczi úton, Bodroghalász felől a lámpás kereszteződés felé haladó motorkerékpár elé kanyarodott egy Suzuki személygépkocsi, ami a lámpa felől érkezett és balra, a Szent Erzsébet utcába kanyarodott.

A motorkerékpáros erős fékezéssel sem tudott eléggé lelassítani, ezért "elfektette" a motort és így úszta meg az ütközést. Mivel ő is az aszfaltra került, kisebb sérüléseket szenvedett, a mentők a sátoraljaújhelyi kórházba szállították.
A két jármű egymással nem ütközött, a Suzuki gépjármű észlelve a történteket megállt és segítséget nyújtott. Ittasság egyik vezetővel szemben sem merült fel.

 


 


Törő Gábor
/2012.09.24./

 

Szavazzunk az iskoláinkra!

 

               
                                                                         

Megyei portálunkon, a Borsod Online-on keresik B-A-Z Megye legjobb általános és középiskoláját. Ennek a módja ezúttal kizárólag egy internetes szavazás, amelyre a felhívó cikkben ők maguk javasolják, hogy érdemes mozgósítani az iskolák tanulóit, az öregdiákokat és a szülőket. Mindezek mellett mi megkérjük még honlapunk összes olvasóját, hogy szavazzon, hiszen egy szép eredmény nagyon jó fényt vetne iskolavárosunkra...
 

 


 

      

Bízunk a "dobogós" helyezésekben, hiszen Olvasóink nem egyszer segítettek már öregbíteni városunk jó hírét. Csak a legutóbbit említve: Önöknek köszönhetjük, hogy a Megyer-hegyi Tengerszemet az ország legszebb természeti látványosságaként tartják nyilván, ami már sok-sok érdeklődőt vonzott városunkba.
Ezúttal ismét tehetünk Sárospatakért! Bízunk benne, az ősi iskolaváros eddigi jó híréhez méltó eredményt fog elérni.

Szavazás ÁLTALÁNOS ISKOLÁRA>>>
Az állás szeptember 25-én. 9.00 órakor: Rákóczi: 35. hely (7 szavazat) Ref. ált: 49. hely (5 szavazat) Szent E.: 48. hely (5 szavazat)

Szavazás KÖZÉPISKOLÁRA>>>
Az állás szeptember 25-én. 9.00 órakor: ÁVG: 3. hely (224 szavazat) Ref. Koll. Gimn. 12. hely (63 szavazat) Vay Ref: 45. hely (3 szavazat)

Szavazni október 24-ig lehet, de jó lenne már az elején "bebiztosítanunk" egy jó eredményt. (Egy gépről csak egyszer lehet szavazni.)
HAJRÁ SÁROSPATAK!

 


 


Törő Gábor
/2012.09.24./

 

Népi iparművészek bemutatkozása Miskolcon

 

               
                                                                        

 


Koscsó Istvánné

      

A Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely három Népi Iparművész címmel rendelkező tagja: Kerülő Jánosné, Koscsó Istvánné és Sztankóné Németh Anna munkáiból nyílt kiállítás Miskolcon a Diósgyőri Kézműves Alkotóházban...

Az alkotókat a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület hívta meg a megyeszékhelyre. Molnárné Forrai Marianna egyesületi elnök köszöntője után a sárospataki tárgyalkotó művészeti közösséget, és annak tagjait Csatlósné Komáromi Katalin A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója mutatta be a nagyszámú közönségnek.

A kézimunkázók összetartozását és egymás tevékenysége iránti kíváncsiságát mutatja, hogy Ózdról, Kiskinizsről, Sárospatakról és a megye több településéről érkeztek vendégek a hangulatos helyszínre.
Az érdeklődők október 7-ig tekinthetik meg a kiállítást.
(a fotók illusztrációk)

 


 


Cziczer Katalin
/2012.09.23./
 

Mustgáz – a szüreti időszak egyik veszélye

               
                                                                        

A katasztrófavédelem a szüreti időszak kezdetével felhívja a lakosság figyelmét az év ezen időszakára jellemző veszélyforrásra, a mustgáz mérgezésre. A gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte - nyilatkozta Barna Norbert a Sátoraljaújhelyi Tűzoltó-parancsnokság vezetője...
 


Barna Norbert

      

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, ami a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. Otthonunkban elsősorban a cukortartalmú növények és gyümölcsök erjedése során keletkezik.

A mustgáz adott koncentrációban fontos életfolyamatokat befolyásol. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jele a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.

A balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek!

A balesetek megelőzése érdekében javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók lehetőség szerint nagy térben való elhelyezése, gázérzékelő riasztóberendezés használata. Tanácsos úgy lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk legfeljebb a derék magasságában. Ha a gyertya elalszik – ez jelzi az oxigén hiányát – azonnal el kell hagyni a helyiséget!

Az ilyen balesetet szenvedő embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni. A másik segítségére siető ember az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat. Veszély esetén hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös számon!

 


 


Sátoraljaújhelyi Tűzoltó-parancsnokság
/2012.09.23./

 

Minden napra jusson mozgás: testnevelés óra, vagy edzés

 

               
                                                                       

Évek óta kialakult hagyomány, hogy minden tanévben összegyűlnek a testnevelők a Polgármesteri Hivatal termében, ahol a megye és a város részéről is megkapják azokat az útmutatásokat, amelyek arra a tanévre, a tanórai és a tanórák kívüli testnevelésre vonatkoznak, valamint a versenyekkel kapcsolatos információkat is. Idén ez megbeszélést szeptember 19-én tartották, a meghívott vendég pedig Füstös József, a Megyei Diáksport Tanács főtitkára volt, aki az alábbiakban foglalta össze a legfontosabb változásokat…
 

 


Füstös József

      

Ettől a tanévtől az új határozat értelmében az 1-9. osztályokban a mindennapos testnevelés óra került bevezetésre. Ezt a következő tanévtől folyamatosan, minden osztályba be fogják vezetni, hiszen ismerjük a népegészségügyi adatokat, amelyek egészen megdöbbentőek.
Ebben szabad kezet kaptak az oktatási intézmények, a mindennapos órarend keretében is bevezethető, tehát minden nap tarthatnak testnevelés órát, vagy úgy, hogy három minimum, ami kötelező, a másik kettőt pedig vagy egyesületnél, vagy valamilyen más bizonyítható és elfogadható formában sportolja le a gyermek. Az is lehetséges, hogy 4+1, tehát négy testnevelés órában és egy más formában vegyen részt a gyermek valamilyen sportfoglalkozáson.

Zérczi László testnevelő szerint mindenki pozitívan fogadta annak lehetőségét, hogy a gyerekek az órarend keretében lévő testnevelés órákon kívül pluszként, szabályozott keretekben foglalkozhatnak a testneveléssel…

Ezek lehetnek hagyományos, régi, többnyire változatlan feltételekkel működő versenyzési lehetőségek, de mindig vannak új információk, új dolgok. Még most sem elég egyértelmű, hogy mely foglalkozási körök tartoznak bele, illetve fogadhatóak el. Mi tartozik a mindennapos testnevelés mozgáskörébe, ennek még kicsit tisztulnia kell.

Egyébként az itt lévő testnevelők úgy gondolom, hogy a versenyrendszer kialakításában, a versenyzési lehetőségek kihasználásában, lehetőségeikhez képest mindent megtesznek, hogy minél több gyermek részt vegyen ezeken a versenyeken.

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.09.23./

 

Ünnepeljük együtt a Turizmus Világnapját!

 

               
                                                                        

A Magyar Turizmus Zrt. ismét nagyszabású vendégbarát akciót hirdet a Turizmus Világnapjához kapcsolódóan, melynek központi témájaként a turizmus és a fenntartható energia kapcsolatát jelölte meg az ENSZ Turisztikai Világszervezete „Tourism & Sustainable Energy: Powering Sustainable Development” címmel - számolt be Bosch Ágnes irodavezető...
 

 


Bosch Ágnes

      

A Turizmus Világnap keretében az MT Zrt. ezúttal is a turisztikai szakma és a hazai lakosság figyelmét kívánja felhívni a vendégbarát viselkedés jelentőségére, a folyamatos szemléletformálás szükségességére. Az akcióval továbbá tudatosítani kívánják a szervezők, hogy a turizmus milyen fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban. Az idei Turizmus Világnap akcióhoz a Tourinform Sárospatak is csatlakozik.

A Tourinform Sárospatak a Turizmus Világnapja alkalmából rajzversenyt hirdet általános iskolások részére, két témakörben:
1.
Alsó tagozatos általános iskolás diákok részére „Lakóhelyem értékei, szépségei” témakörben.
Felső tagozatos általános iskolás diákok részére „Környezetvédelem” témakörben
A Tourinform Sárospatak desztinációjához tartozó 33 település általános iskolásainak munkáit várjuk. (Alsóberecki, Bodroghalom, Bodrogolaszi, Cigánd, Dámóc, Erdőhorváti, Felsőberecki, Györgytarló, Hercegkút, Háromhuta, Karcsa, Karos, Kenézlő, Kisrozvágy, Komlóska, Lácacséke, Makkoshotyka, Nagyrozvágy, Olaszliszka, Pácin, Ricse, Révleányvár, Sárospatak, Sárazsadány, Semjén, Tiszacsermely, Tiszakarád, Tolcsva, Vajdácska, Viss, Vámosújfalu, Zalkod, Zemplénagárd)

Beérkezési határidő: 2012. október 10.
Cím: Tourinform Sárospatak, 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet utca 3.
További információ:
Telefonszám: 06-47/513-150,
e-mail cím: sarospatak@tourinform.hu
honlap cím: www.sarospatak.eu

 


 


Cziczer Katalin
/2012.09.22./

 

Játékdélután a cserkészeknél

 

               
                                                                      

 


Újlaki Csaba

      Szeptember 22-én a 763. sz. Sztárai Mihály cserkészcsapat különleges rendezvényt szervezett. A szokásostól eltérően ezúttal délutánra invitálta a környékbeli gyerekeket egy kis játékra. Újlaki Csaba csapatparancsnok az iskolakerti sportpályára hozta ki legkedveltebb cserkészjátékait...

A résztvevő fiatalság próbára tehette magát olyan versenyszámokban, mint a Sántikáló, vagy a Mocsárjárás, voltak még csapatversenyek: Átkelés a folyón, Üstökösök háborúja. Továbbá kipróbálhatták egyik legnépszerűbb cserkészjátékot is, a Karikaversenyt. A délután jó hangulatban telt el.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.22./

 

A Tengerszemhez kirándultak

 

               
                                                                      

 


 

      

Péntek reggel a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályos tanulói nem ijedtek meg a kicsit zord, szeles időtől, hátukra vették úti csomagjukat és indultak a Tengerszemhez. Első pihenjük a Botkőnél volt, majd a szőlőkön keresztül vezetett az útjuk fel a hegytetőre.

Útközben az elhanyagolt szőlőtőkékről csipegettek a finom, édes szőlőszemeket. Gyönyörűen eléük tárult a város és a környező hegyek.
Körbejárták a Tengerszemet, lementek a vízhez is. Egy kicsit megpihentek a hegytetőn, bújócskáztak a bányában és indultak lefelé az erdőn keresztül. Kellemesen elfáradtak, de megérte a csodálatos látvány.
 

 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.09.22./

 

Kommunikációs tréning pedagógusoknak

 

               
                                                                        

 


Kissné Murányi Andrea

      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye Parázs Pasztorális Központja munkatársainak - Hortobágyiné Dr. Nagy Ágnes, Bálint Klára és Szép Józsefné (Ilike) – irányításával tantestületünk egy tréningen lehetett együtt, amelyen különböző önismereti, kapcsolatteremtő, bizalom- és asszociációs játékok segítségével jobban megismerhettük egymást- számolt be Kissné Murányi Andrea igazgatónő...

Olyan technikákat sajátíthattunk el, amelyek segítségével könnyebben összhangba kerülhetünk a szülőkkel, gyermekekkel, munkatársakkal; illetve saját képességeinket felhasználva sikeresebben, célunkat elérve kommunikálhatunk.
Reményeink szerint ez a jó hangulatban eltöltött, hasznos ismereteket közvetítő tréning hozzájárul majd ahhoz, hogy a katolikus nevelés szellemiségét iskolánk pedagógusai megfelelően közvetítsék az intézményen belül és kívül is.
"Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt." (Jn 13,35)
 

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.21./

 

Ülésezett a Roma Nemzetiségi Önkormányzat

 

               
                                                                      

A Polgármesteri Hivatal egyik termében ülésezett a Sárospataki Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Az elhangzottakról Budai Károly Gyula, a kisebbségi önkormányzat elnöke adott tájékoztatást…
 

 


Budai Károly Gyula

      

A romatelepen minden családnak küldött a kisebbségi önkormányzat egy levelet, egy felhívást, hogy azokat a törvényeket, együttélési szabályokat ők is tartsák be, amit a többségi társadalomban betartanak.
Személyesen is közöltem egyesekkel, hogy nem szabadna úgy viselkedni és a „mezőgazdasági dolgokra” is felhívtam fel az ott lakók figyelmét. Van mindenkinek szociális segélye, egyéb juttatása, ugyanazt a törvényt be kell, hogy tartsa. Ezt rosszul fogták fel a romák, valahogy el kell kezdeni, nem föntről, hanem lentről. A kisebbségi önkormányzat testülete így döntött.

A szemét túlságosan felszaporodott, nagyon sok hulladék van a romatelepen. Polgármester úr kapott egy levelet, amiben kértem, hogy szeméttároló edényeket helyezzenek ki, mert nem tudtuk elérni 20-30 éve, hogy legalább egy hulladéktároló legyen.
Saját vezetőik hívták fel a roma lakók figyelmét, hogy ennyi elég volt, tovább nem, mert ami itt van, fizetéskor az áruház előtt, a posta előtt, felhívtam a rendőrkapitányságot, hogy ezt azonnal azt meg kell szüntetni, szólni kell a postamesternek is, hogy közúton, illetve az utcán ne fizessenek, mert bármilyen jellegű a tömörülés, verekedés lehet belőle.

Mi képviselők megállapodtunk abban, hogy fel kell hívni a saját embereinket, akiket mi képviselünk, és ki kell mondani azt, hogy akik be akarnak illeszkedni a társadalomba, először romatelepen - ahol élnek - ott tegyenek rendet, azaz ott is be kell illeszkedni. Hogyha oda se tudnak beilleszkedni, akkor az a véleményünk, el kezdeni cigánytelepek fölszámolását.
Úgy érzem, hogy ne csak jó dolgot, de a rosszat is mondjuk, hiszen a mi szánkból máshogy hangzik, mint egy kívülállóéból.

 


 


Törő Gábor
/2012.09.21./

 

Templombúcsú Józseffalván

 

               
                                                                        

Csaknem százharminc évvel ezelőtt Szűz Mária, Szent Nevének ünnepén szentelték fel a kápolnát, amelyet közös erővel építettek fel Józseffalva lakói. Az egykori sváb falucska közigazgatásilag Sárospatak városhoz tartozik. Az itt élők az 1780-as évektől kezdve máig is őrzik a hagyományaik jelentős részét. A szeptember 12-e jeles nap az itt élők számára, mert, erre emlékezve tartanak minden éven búcsút ebben a városrészben...
 

 


Szabó Attila

      

Az 1785-ben Károlyfalva és Hercegkút után a harmadik sváb falucska ,eredetileg az Újpatak nevet kapta, hiszen csak egy utca választotta el Sárosnagypataktól. A sváb lakosság hagyományaiba névadóként azonban Szent József neve került be. A Józseffalvai kápolnát 127 évvel ezelőtt Szűz Mária neve napjának tiszteletére szentelték fel pontosan 100 évvel azután, hogy a sváb népcsoport betelepült a városrészbe. A templombúcsú azóta is nagy örömnap az itt élők számára. Az idén is sokan vettek részt az ünnepi szentmisén.

Szabó Attila káplán, elmondta, mindig nagy ünnep kell, hogy legyen búcsú az egyházközösség életében. Ilyenkor, hazajönnek az innen elszármazottak is. Tudjunk ünnepelni, és tudjunk együtt hálát adni az Istennek.

Szűz Máriát, Jézus szülőanyját nagy tisztelet övezi a katolikus vallásban, az év minden hónapjában megemlékeznek róla. Legnagyobb ünnepe közé tartozik a szeptember 12-e: Mária napja.
Többször ünnepeljük a Boldogságos Szűz Anyát. Többször fohászkodunk hozzá az év folyamán, hiszen különböző Mária -ünneppel találkozunk. Ez is mutatja, hogy milyen fontos nekünk Mária, milyen fontos nekünk a Boldogságos Szűz Anya tisztelete.
Az ünnepségen az itt lakók közül is sokan vettek részt, de a környező településékről is jöttek hívők, zarándokok.

 


 


Törő Gábor
/2012.09.21./

 

Cserkészév-kezdő

 

               
                                                                        

 


 

      


Szeptember 15-én a Sárospataki 763. sz. Sztárai Mihály cserkészcsapat megkezdte az új cserkészévet. A szombati délelőttön a csapat tagjai Újlaki Csaba parancsnok vezetésével Cserkész szerencsekerék játékkal szórakoztatták a leendő cserkészújoncokat.

Az alkalom végén a legjobb eredményeket elérő játékosok különleges cserkészjátékokkal és relikviákkal lettek gazdagabbak.
 

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.20./

 

Jól haladnak az útfelújítási munkálatok

 

               
                                                                        

Átadtuk azokat az utakat, amelyeket a két évvel ezelőtti árvíz, vagy belvíz után vis major pályázati támogatásból újítottunk fel. Jelenleg a Jókai-, az Egressy-, és a Radvány utca került átadására, a Gárdonyi úton pedig rendbe raktuk azt a buszmegállót, amely az esőzések következtében használhatatlanná vált. Hátra van még a Toldi utca aszfaltozása – számolt be az útjavítási munkálatok előrehaladásáról Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

A munkálatokat itt is elkezdte a közbeszerzési eljárást megnyerő kivitelező cég, de olyan közmű- és gázvezetékeket találtak, amelyek nem szerepeltek a tervben, ezért néhány hetes csúszásra lehet számítani a póttervezési munkálatok miatt - e nélkül nem lehet a kivitelezést tovább folytatni. Remélhetőleg az ősz elején, ezt az utat is át tudjuk majd adni.

A pályázati lehetőségeken túl sikerült még megoldanunk a Várkert utca burkolattal történő korszerűsítését is, ugyanis az elmúlt 40 év alatt meglehetősen elhasználódott.
Jelentős munkálatokat végeztünk a Berek – Horgászfaluban is, amely bejáratánál a töltést az ottani tulajdonosok kérésének megfelelően elbontottuk. Meg kell jegyeznem, hogy ez nem önkormányzati pénzből történt, hanem az egyik Sárospataki cég, a Weinberg 93 segítségével, közös munkával valósult meg az aszfaltozással együtt - Derczó úrnak ezúton is köszönetet mondunk a felajánlásáért. A Horgászfalunál folytatódnak az út javítási munkálatai, ahogyan megígértük.

Látható, hogy a kis benzinkúttal szemben a Zrínyi utca elejét is helyreállítottuk - megtaláltuk rá a forrást - erre is nagyon nagy szükség volt, mert már ez az útszakasz is balesetveszélyes volt. Elkészült a kis Katona József utca eleje is- ahol családi házak vannak - reményeink szerint a munkálatokat folytatni tudjuk, és teljes egészében aszfalt burkolatot kaphat. Jövőre igyekszünk előteremteni ennek is a fedezetét.
A Szalontai utca 100-150 méteres szakasza is rossz állapotban van, ami több évtizedes problémája az ott lakóknak. Bízom benne, hogy a Szalontai utca problematikus szakaszát is használhatóvá tudjuk tenni még ősz elején aszfaltozással.

Továbbra is egyetlen lehetőségünk volt a pályázatokon való eredményes részvétel, de sajnos hazai pályázatokat már nem írtak ki, nekünk kell megtalálni azokat a pénzforrásokat, lehetőségeket, amelyekkel tovább tudjuk folytatni az útfelújításokat.
Láthatjuk, hogy az útjaink korszerűsítésére az elmúlt 30-40 évben nem sokat költöttek. A gázberuházás során megsértett aszfaltburkolatok azóta is rossz állapotban vannak, de pénz hiányában nem nagyon tudunk velük mit kezdeni. Ezért fokozatosan elő kell teremtenünk rá az anyagi fedezetet, és el kell végeznünk a felújításukat.

Az is látható, hogy a START munkaprogram keretén belül felvett közcélú munkásokkal elkezdtük néhány helyen a járdák felújítását. Pénzünk erre sincs, ezért az újonnan vásárolt betonelem gyártó gép kapacitását, illetve a közcélú munkások teljesítőképességét kihasználva van, ahol a régi burkolatokat újítjuk fel és lesz olyan hely is, ahol a Kommunális Szervezet által gyártott betonelemet használják fel a járdaszakaszok felújításához.
A START munkaprogram idén decemberben véget ér, ez évben több mint 100 embert tudtunk foglalkoztatni. Beadtuk a következő START munkaprogramra a pályázatunkat, látva azt, hogy sikeres elemeket tartalmazott ez a lehetőség, jövőre több mint 200 főt szeretnénk alkalmazni.

Reményeink szerint jelentős előrelépés lesz, a Bodrog-part rendbetétele, a belváros szépítése, és az utak rendbetétele. Két évvel ezelőtt megígértük és véghez is vittük az árkok tisztítását. Itt is vannak még tartozásaink, de ahogyan az időjárás és a kapacitásunk engedi, mindet rendbe fogjuk tenni.

 


 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2012.09.20./

 

90. születésnapja alkalmából köszöntötték Tóth Gusztávnét

 

               
                                                                      

Már hagyomány, hogy városunk első számú vezetője személyesen keresi fel otthonukban és köszönti születésnapjuk alkalmából az itt élő szépkorúakat. Az önkormányzat két éve elevenítette fel ezt a szép a hagyományt, hogy ezzel is kifejezze a szépkorúak iránt érzett tiszteletét és megbecsülését. Legutóbb Tóth Gusztávnét, a 90. születésnapja alkalmából köszöntötte Aros János, Sárospatak város polgármestere
 

 


Tóth Gusztávné

      

Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy 90. születésnapja alkalmából köszönthettem Marika nénit, akit mindenki ismer és tisztel, hiszen több mint 32 éve költöztek Sárospatakra. Nagyon sokféle szolgálatot látott el Marika néni férje, aki sajnos már nem segítheti őt a hétköznapok alatt. Örömmel látom, hogy támaszkodhat viszont a kedves családjára. Nagy szeretetben él itt Sárospatakon, akinek egy csokor virág átnyújtása mellett én is további jó egészséget kívántam.

Marika néni hitben, békességben élve, lelkészfeleségként érte meg a 90. életévét. Sárospatakra 32 évvel ezelőtt, a férje nyugdíjazását követően költöztek. A sok öröm és boldogság mellett, nagy bánat is érte, elveszítette két fiát, és a férjével is csak 10 évig élhetett együtt itt, Sárospatakon.

Író ember is volt a párom, mindig az íróasztalnál ült és írogatott, gépelt nagyon sok igehirdetést, dolgozatot, pályamunkát. Meghagyta, hogy a munkáit összegyűjtve adjam le a Nagykönyvtárnak. Sokszor megtörtént, hogy ő írt az íróasztalnál, én pedig kézimunkáztam – emlékezett vissza a boldog évekre Marika néni.

Marika néni életét többnyire a lánya, Tuss Istvánné segíti és gondoskodik róla…
Hála Istennek, egyedül is ellátja magát édesanyám, tehát a reggeli készülődésnél nem kell itt lennem, megmosakszik, vagy lezuhanyozik, így elég, ha délutánonként jövök hozzá. Hozom az ebédet, intézem a mosást és a házkörüli munkákat.

Az ünnepeltet születésnapja alkalmából, közös koccintással is köszöntötték a megjelentek.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.20./

 

Örökségvédelem és vidékfejlesztés – konferencia Tokaj-hegyalján

 

               
                                                                      

A pénteken kezdődő program egy szakmai konferencia lesz, amelynek a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület az egyik szervezője. A helyszín az Újbástya Rendvezvénycentrum, mivel az Egyesület turisztikai ügyekkel foglalkozik Tokaj-hegyalján, hogy a világörökség részévé nyilvánított borvidék a gazdasági és az idegenforgalmi lehetőségek kihasználásával a térség egyik legfontosabb megélhetési forrása legyen – hívja fel az érdeklődők figyelmét a konferenciára dr. Szabó Rita, Sárospatak város alpolgármestere…
 

 


dr. Szabó Rita


Dr. Kiss István

Ogár Zoltán

      

Szeretnénk segíteni mindazt az információáradatot, amely úgy érezzük, hogy itt van körülöttünk, de nem jut el a megfelelő helyekre. Várjuk mind a borászokat, mind pedig azokat a vállalkozásokat, akik turisztikával szeretnének foglalkozni, hogy első kézből - államtitkártól, helyettes államtitkár asszonytól, az ország, illetve a megfelelő szervek vezetőitől, valamint más meghívott vendégeinktől - értesülhessenek arról, hogy mi a kormányzati szándék.

A borász egyesületekkel jó kapcsolatot ápolunk, így mint kapcsolt rendezvényt, a 22-én megrendezésre kerülő borlovagrendi ünnepet - melynek színhelye a sárospataki Rákóczi vár - szintén ajánljuk az ide érkező vendégek számára.

Nagy örömünkre szolgál, hogy sokan elfogadták a meghívásunkat, előadóként, így több minisztériumból is rangos előadók jönnek. A vidékfejlesztésért felelős államtitkár is elfogadta a meghívásunkat, így remélem, elegendő információval látnak el minket, hogy lássuk azt, milyen kimenetele van a további fejlesztéseknek, s milyen elképzelése van a minisztériumnak erről a programról – tette hozzá Dr. Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezetője…

Meg fog minket látogatni a Fejlesztési Minisztériumból a kiemelt programokért felelős helyettes államtitkárasszony, akitől nyilvánvalóan azt az információt várjuk, milyen kiemelt programok várhatók a borvidéken, hiszen már több ötletről tudunk. Gondolom, egyfajta rálátás már van az elképzelésekre, így talán megtudjuk itt vitatni, hogy merre tudunk nyitni.
Az Emberi Erőforrás Minisztériumból is jönnek főosztályvezetői szinten, akik az elmúlt 10 év tapasztalatairól fognak beszámolni, hogy hogyan is látják azt a fejlesztéssorozatot, ami Tokaj-hegyalján megvalósult. Ennek külön örülünk, hiszen most ünnepeljük, a 10 éves jubileumunkat, amikor egy visszatekintés nagyon hasznos lehet, hiszen sokat tud abban segíteni, hogyan is lépjünk tovább.

Ogár Zoltántól, a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének vezetőjétől megtudtuk, hogy a konferenciának az Újbástya Rendezvénycentrumon kívül más helyszínei is lesznek…

Az Új Magyarország vidékfejlesztési program a társégben elért fejlesztési eredményeit is szeretnénk bemutatni. Ezért először a konferencia keretében két polgármester mutat be egy-egy komplett fejlesztést, viszont úgy gondoltuk hogy ez az akkor életszerű, ha mindezt a helyszínen is be tudjuk mutatni, amit összekapcsoltunk helyi termékek bemutatásával is. Egy 5 állomásos túrát terveztünk a konferencia után, melyek között a Magyar Nyelv Múzeuma is szerepel. Mikóházán a fejlesztések és a helyi termékeket tekintjük meg, ezt követően érkezünk Hercegkútra, a Világörökségi Pincesor megtekintése és az ottani fejlesztések gyors átnézésével és egy helyi termékbemutatóval és borkóstolással zárjuk a túrát és érkezünk vissza Sárospatakra.

Nagyon sok idegenforgalmi szakember és sok újságíró fog részt venni ezen a konferencián, akik segítségével be tudjuk mutatni térségünk értékeit, és nem utolsó sorban a 10 éves, világörökségi cím elnyerésével kapcsolatosan egy kis publicitást tudunk szerezni mind a térségnek, mind pedig a vidékfejlesztési program sikereinek.
 

 


 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2012.09.19./

 

A Kistérségi Tanács tiltakozik az ÉMÁSZ iroda bezárása ellen

 

               
                                                                      

A Többcélú Kistérségi Tanács ülésen 13 napirendi pont tárgyalását kezdtük el, köztük voltak beszámolók, többek között a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat és A Művelődés Háza és Könyvtára mozgókönyvtár ellátásával kapcsolatos beszámolója, valamint az Egészségház beszámolója is – számolt be a Kistérségi Tanács üléséről Aros János, a tanács elnöke…
 

 


Aros János

      

Beszámolót hallottunk továbbá, dr. Téglás Istvántól, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőjétől az aktuális helyzettel kapcsolatban, valamint a Katasztrófavédelem helyi vezetőjétől is.
Ezek mellett azokat a napirenden lévő témákat tárgyaltuk, amik aktuálissá váltak. Többek közt - mint ismerestes - 2013. január elsejétől, a járási rendszerek felállásával a következő évi költségvetésben a kistérségi társulások, illetve a munkaszervezetek működésének nincs fedezete. El kellett dönteni, hogy tudjuk-e vállalni ennek az anyagi fedezetét. Erre lehetőséget nem láttunk, így abban döntöttünk, hogy a következő társulási tanács ülésre, a kistérségi társulás, valamint a munkaszervezetének megszüntetésével kapcsolatos dokumentumokat elő fogjuk készíteni és októberben hozzuk meg a döntésünket.

Tájékoztattam a kistérségi társulás tagjait, polgármestereket, jegyzőket arról, hogy október elsejétől az ÉMÁSZ az ügyfélszolgálati irodáját be fogja zárni a sárospataki József Attila úton. Egyöntetűen döntöttünk úgy, hogy a kistérség 26 ezer lakosa nevében mi, 16 település vezetői a vezérigazgató asszonyhoz fogunk fordulni egy írásbeli kérelemmel, hogy ezt a döntést vizsgálja felül. Nagyon hátrányosan érintené a jelenleg is nehéz helyzetben lévő sárospatakiakat és a kistérségbe tartozókat, ha máshova kellene menni ügyet intézniük. Bízom benne, hogy ha nem is a József Attila úton, de itt valahol a Polgármesteri Hivatalban, legalább ügyeleti rendszerben az ÉMÁSZ hozzá fog járulni az ügyfélszolgálat működtetéséhez.

Döntöttünk arról is, hogy a Kistérségi Társulási tanács jelenlegi tagjainak, a településeknek szüksége lesz a továbbiakban is a belső ellenőrzésre, tehát a belső ellenőrzéseket meg kell oldanunk a járási rendszer keretén belül is. Arról is döntött a Tanács – ami egyébként továbbra is kötelessége lesz az önkormányzatoknak - hogy a jelenlegi ügyleti rendszert, nem biztos, hogy 2 orvos alkalmazásával, de mindenképpen fenn kívánjuk a jövőben is tartani.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.19./

 

A járási átszervezés foglalkoztatja a Jegyzői Kollégiumot

 

               
                                                                      

A Jegyzői Kollégium ülésén a kistérségi társulási ülésére készültünk, amin természetesen valamennyien részt vettek a Jegyzői Kollégium tagjai, így az ülésünk határozatképes volt. Az előre megküldött napirendre még további pontokat vettünk fel, ugyanis az aktuális kérdések, az aktuális átalakítási folyamat olyamat mértékben foglalkoztatják a jegyző kollégákat, hogy mindenképpen indokoltnak láttuk, hogy erről ebben a körben is szót váltsunk – kezdte beszámolóját az ülésről dr. Komáromi Éva, a Jegyzői Kollégium elnöke…
 

 


dr. Komáromi Éva

      

Az előzetesen kiküldött napirendi pontok közül említést érdemel a különböző szolgáltatási tevékenységek féléves beszámolója. A Jegyzői Kollégium valamennyi beszámolót elfogadásra javasolta a Társulás ülésére. Miközben megbeszéltük a 2012. évi első féléves tevékenységét valamennyi szolgáltatás esetében, szót váltottunk arról, hogy milyen lehetőségeket látunk majd ezen tevékenységek 2013. január elsejétől történő folytatására.

Mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy sajnálatos módon, a központi orvosi ügyelet jelentős hiánnyal küzd, amelyet a tagtelepülésink kellő mértékben nem teljesített befizetése okoz. Erre vonatkozóan a Jegyzői Kollégium is kéri a településeket, hogy ezeket a tartozásokat folyamatosan, de legkésőbb december 31-ig maradéktalanul rendezze, hiszen január elsejétől egészen más szervezésben fog tovább folyni ennek a feladatnak az ellátása, az is elképezhető hogy állami feladat lesz, de lehet, hogy a városnál marad. Mind a Jegyzői Kollégium, mind a Társulás megerősítette, hogy az orvosi ügyeletet fenn kívánja tartani, és amellett is állást foglalt, hogy lehetőség szerint a két orvosos modellt támogatná. Ennek részleteihez pontosan tudni kell a jövő évi finanszírozás feltételeit.

A jövő évi várható változásokkal kapcsolatban a jegyző kollégákat élénken foglalkoztatja az is, hogy a járási hivatal felállításának folyamata a mai napig hol tart. Erről polgármester úrral, a Társulás elnökével részletes beszámolót tartottunk a kollégáknak, hiszen a város már túl van azon az egyeztetésen, amelyet a Kormányhivatalban folytattunk a Járási Hivatal felállításával kapcsolatos megállapodás előkészítésről. Ennek részleteit ismertettük a kollégák előtt, mivel már körvonalazódik az a létszám, amely már tevékenyégével átkerül majd a járáshoz.

A kistelepüléseket érintően, igyekeztünk arról is szót váltani, hogy a 2013. január elsejétől felálló közös hivatalok megszervezése hol tart, hogy állnak az egyeztetések, és ennek részleteit is egyeztettük a kollégákkal. Lehetőség szerint ezeknek a megállapodásoknak október 31. meg kellene születniük. A végső határidő ugyan december 31, de ha nincs megállapodás, akkor a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül a kormánymegbízott jelöli ki, hogy ki kivel társul. Ezt nem kellene megvárni, ezért szeretnénk, hogy október végére legyen meg a megállapodás.

 


 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2012.09.19./

 

Évkezdés az óvodában

 

               
                                                                      

Óvodánk a nyár folyamán is végig nyitva tartott. Tapasztalatunk alapján, naponta 25-30 gyermek vette igénybe az ellátást. Többségük azonban nyári szüneten volt, és a vidám, meleg napokat családjával, testvérével, nagyszüleivel töltötte – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Szeptember első napjaiban viszont a régi és új óvodásainknak is megkezdődött az új nevelési év. Intézményünkben jelenleg 287 óvodásunk és 20 bölcsődésünk nevelését látjuk el, meghitt, családias légkörben. A 2012/13-as nevelési évet szeptember 14-én, pénteken egy nagy „Évindító-szülinapi ovis partyval” nyitottuk meg. Az évkezdés mellett megünnepeltük születésnapunkat is, hiszen 2 évvel ezelőtt, pontosan ezen a napon vettük át a gyönyörűen felújított, kibővített új intézményünket. Azóta sikerült tovább szépítgetnünk és „belaknunk” is.
A péntek délutáni rendezvényünk kitűnő hangulatban, nagy érdeklődés mellett, többszáz résztvevővel zajlott.

A program zenei műsorral kezdődött, Butkai Evelin, Kocsik Dóra Ágnes és Molnár Georgina volt óvodásaink játszottak hegedűn. Felkészítő tanáruk Varjas Csabáné, Gabika volt. Ezt követően óvodánk néptánccsoportja mutatott be egy kedves kis műsort, melyet Darmos Évike tanított be. Mindkét tanár a Farkas Ferenc Művészeti Iskola pedagógusa. Gratulálunk a gyerekeknek, és elismerésünk a felkészítő tanároknak!
Az előadásokat követően meggyújtottuk, és felvágtuk a hatalmas szülinapi tortánkat, és elkezdődhetett a gyerekek kedvenc szórakozása, a játszóház. Ennek keretében kicsik-nagyok-szülők-nagyszülők együtt vehettek részt a horgászos, fonó-, papírhajtogató és mozgásos játékokban, valamint lehettek részesei egy fergeteges táncháznak.
Úgy érezzük, hogy ezzel a szórakoztató rendezvénnyel a gyermekeknek és a szülőknek egyaránt nagy élményt sikerült nyújtanunk!

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.18./

 

Évadnyitó hangverseny A Művelődés Háza és Könyvtárában

 

               
                                                                      

Szép koncerttel indult a 2012/2013-as zenei évad A Művelődés Házában, szeptember 17-én este. A Miskolci Szimfonikus Zenekar egy, nyugodtan mondhatjuk, hogy a komolyzenében slágernek számító műsor-összeállítással igyekezett kedveskedni a zene iránt érdeklődőknek - számolt be Stumpf Gábor a program szervezője...
 

 


Stumpf Gábor

      

A program elején felcsendülő Mozart: Egy kis éji zene sokszor, sok különböző együttes előadásában elhangzott már városunkban, mégis mindig más, és a jól ismert dallam mindig kedves fogadtatásra talál. Hallhattuk már a Liszt Ferenc Kamarazenekar és mások előadásában is, most pedig a megyénk zenei életében meghatározó szerepet játszó miskolci együttestől. A koncert első részében még Mendelssohn: Szentivánéji álom c. műve csendült fel, amit a szerző Shakespeare mesejátékára komponált. A mű egy bizonyos része, a Nászinduló szinte mindenki számára ismerősen cseng, hisz az esküvőkön újra és újra hallhatjuk, legfeljebb nem tudatosul bennünk, hogy mit is hallunk.
Szünet után Beethoven: V. (Sors) szimfóniájának örülhetett a közönség. Elsőként a jól ismert nyitó téma csendült fel, mely úgy hangzik, mintha a sors kopogtatna az ajtónkon, utána pedig a sodró lendületű mű egésze jelentett zenei élményt a jelenlévők számára.

Öröm volt látni, hogy a megszokott pataki zenebarátok mellett a szomszéd városból is voltak érdeklődők, valamint a szép számú fiatalt, akik bizonyára most ismerkednek és barátkoznak a műfajjal. Meggyőződésünk, hogy ez a műsor-összeállítás alkalmas volt arra, hogy megkedveljék és talán máskor is részesei legyenek egy-egy hangversenynek.

Hozzájárult az est szép sikeréhez természetesen a zenekart dirigáló Hámori Máté karmester is, aki biztos kézzel irányította a kiváló zenekart, kihasználva a művek adta lehetőségeket dinamikára, játékosságra egyaránt. Köszönjük a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak és Hámori Máténak ezt a szép estét, valamint mindazoknak, akik megtisztelték jelenlétükkel az előadókat és rendezőket.

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.09.18./

 

Kötelező az agrárkamarai regisztráció

 

               
                                                                        

Az Országgyűlés 2012. szeptember 11-én elfogadta az augusztusban hatályba lépett új agrárkamarai törvény módosítását. A módosításokra a választási regisztráció és az átmeneti működés megkönnyítése érdekében volt szükség. Fontos változás, hogy 2 hónappal meghosszabbodik a regisztrációra rendelkezésre álló idő: a tagságra kötelezetteknek november 30-ig kell bejelentkezni a Magyar Agrárkamara honlapján az agrárkamarai választási tagjegyzékbe, és eddig kell megfizetni az 5.000 Ft összegű egyszeri regisztrációs díjat is. Ez a feltétele annak, hogy a leendő tagok részt vehessenek a jövő év elején esedékes kamarai választásokon.

Kérjük, a regisztráció megkezdése előtt a saját érdekében figyelmesen olvassa el ezt a tájékoztatót! Az online regisztrációs felülethez a tájékoztató végén található linkre kattintva jut el. Az Országgyűlés 2012. július 12-én elfogadta a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló 2012. évi CXXVI. törvényt. A 2012. augusztus 1-től hatályos törvény kötelező tagságot ír elő az agrárszektor és az élelmiszeripar valamennyi piaci szereplője számára a közeljövőben kiírandó országos kamarai választások nyomán létrejövő új Agrárkamarában.
 

 
Ezáltal minden olyan természetes személy és gazdálkodó szervezet, aki a törvény meghatározása szerint agrárgazdasági tevékenységet folytat, kötelezetté válik az agrárkamarai tagságra. (Az agrárgazdasági tevékenységek részletes listáját a törvény mellékletei tartalmazzák, illetve ide kattintva is elérheti: agrárgazdasági tevékenységek listája)

A tagnyilvántartás összeállítása és az agrárkamarai választások sikeres megszervezése érdekében a törvény előírja, hogy az agrárkamarai tagságra kötelezettek 60 napon belül kötelesek:
bejelentkezni az agrárkamarai nyilvántartásba
, és

 1. 5.000,- Ft összegű kamarai hozzájárulást fizetni.

A leendő kamarai tagok tehát legkésőbb 2012. november 30-ig kötelesek a Magyar Agrárkamara honlapján (regisztracio.agrarkamara.hu) található online regisztrációs felületen bejelentkezni az agrárkamarai nyilvántartásba, valamint befizetni a kamarai hozzájárulást az ott közzétett számlaszámra.

I. A REGISZTRÁCIÓRA KÖTELEZETTEK KÖRE

Regisztrációra kötelezett minden olyan Magyarországon tevékenykedő természetes személy és gazdálkodó szervezet,  aki a törvény alapján az agrárkamarai tagságra kötelezetté válik, azaz:

 • természetes személyként agrárgazdasági tevékenységet folytat, vagy
 • gazdálkodó szervezetként agrárgazdasági tevékenységet főtevékenységként folytat.

(Részletesebben ld. a törvény 2. és 5. §-át, ill. az agrárgazdaságinak minősülő tevékenységek listáját: agrárgazdasági tevékenységek listája). 

A TÖBBSZÖRÖS REGISZTRÁCIÓ ESETEI

 1. Ha valaki természetes személyként és gazdálkodó szervezet révén egyaránt kötelezett a kamarai tagságra (mert pl. egyszerre őstermelő és egy vagy több gazdálkodó szervezet tulajdonosa/képviselője), akkor természetes személyként is és minden érintett vállalkozása után is külön-külön kell regisztrálnia. 
   
 2. Ha azonban valaki csak természetes személyként kötelezett több jogcímen is regisztrálni (mert pl. őstermelő és egyéni vállalkozó is egyben), akkor annak csak egyszer, a 2011-ben nagyobb éves árbevételt elért tevékenységi formája szerint kell regisztrálnia.
   
 3. Családi gazdaság esetén a családi gazdaság minden olyan tagjának regisztrálnia kell, akinek önálló őstermelői igazolványa vagy egyéni vállalkozói igazolványa van.
   
 4. Közös őstermelői igazolvány esetén a főlapon szereplő természetes személynek mindenképpen regisztrálnia kell, a többi személy regisztrációs kötelezettségéről jogalkotói állásfoglalás alapján hamarosan újabb tájékoztatást fogunk közreadni. Kérjük, az érintettek figyeljék a kamarai honlapot.

MENTESÜLÉS A BEJELENTKEZÉS ALÓL

A kötelező tagság és így a nyilvántartásba vétel alól is mentesülnek a törvény szerint azok, akik tagjai:

 • a Magyar Állatorvosi Kamarának,
 • vagy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának,
 • vagy a Magyar Vadászkamarának vagy más vadászati szakmai szervezetnek,
 • vagy valamelyik hegyközségnek,

de csak akkor, ha az e tagságukkal összefüggő tevékenységen kívül más agrárgazdasági tevékenységet nem folytatnak. FONTOS: az e körbe tartozóknak a mentesüléshez nyilatkozniuk kell erről a regisztrációs felületen, személyes adataik és az illetékes szervezetnél vezetett nyilvántartási számuk megadásával.

II. A BEJELENTKEZÉS MÓDJA

A bejelentkezés kizárólag az online regisztrációs felületen történhet, határideje 2012. november 30. A kitöltésben szükség esetén segítséget nyújtanak az agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálatának tanácsadói az ország 200 területi irodájában. (A tanácsadók elérhetősége az umvp.agrarkamara.hu weboldalon található.)

A regisztrációs adatlap kitöltését az online felületen megjelenő kitöltési instrukciók segítik. A közölt adatok valódiságáért az adatközlő felel.

Felhívjuk a regisztrálók figyelmét az e-mail cím megadásának fontosságára, mivel a kamara ezen keresztül fogja folyamatosan tájékoztatni tagjait az őket érintő fontos tudnivalókról (pl. a kamarai választásokkal kapcsolatosan, továbbá ide küldi majd később a visszaigazolást is a sikeres regisztrációról). E-mail cím megadása abban az esetben is ajánlott, ha az ügyfél saját e-mail címmel nem rendelkezik, de van a környezetében olyan e-mail cím, amelyen az elektronikus küldeményekhez időszakosan hozzáfér (pl. családtag, ismerős, tanácsadó e-mail címe).

Az online regisztráció során ki kell választania a törvény által felsorolt agrárgazdasági tevékenységek közül azt, amely alapján a kamarai szakmai osztályokba való besorolását kéri. Ha Ön természetes személyként többféle agrárgazdasági tevékenységet is végez, akkor a vállalkozására leginkább jellemző ill. abban legnagyobb gazdasági súllyal szereplő tevékenységét jelölje meg. A gazdasági szervezeteknek egységesen a főtevékenységüket kell megjelölniük.

III. A REGISZTRÁCIÓ HITELESÍTÉSE

A kitöltés végén ellenőriznie és véglegesítenie kell a bevitt adatait. FIGYELEM: a "Véglegesítés" gomb megnyomása után már nincs lehetősége a további módosításra, a rendszer elkészíti és a képernyőn megjeleníti az Ön egyedi kamarai nyilvántartási számát és a regisztrált adatok visszaigazolását.  

NAGYON FONTOS: REGISZTRÁCIÓJA HITELESÍTÉSÉHEZ FELTÉTLENÜL LE KELL TÖLTENIE ÉS KI KELL NYOMTATNIA EZT A VISSZAIGAZOLÁST, MAJD SAJÁT KEZŰ ALÁÍRÁSÁVAL ELLÁTVA POSTÁZNIA KELL EGY PÉLDÁNYT A RAJTA MEGJELÖLT CÍMRE (legkésőbb 2012. november 30-ig). Ennek hiányában regisztrációja érvénytelen!

Javasoljuk, hogy a nyomtatás előtt mindenképpen mentse el a visszaigazolást!

Amennyiben a visszaigazolás letöltése után valamilyen okból mégis módosítania akar az adatain vagy elvesztette a visszaigazolást, úgy már csak a regisztráció ismételt elindításával tud ezen segíteni. Ebben az esetben a rendszer újabb visszaigazolást fog Önnek generálni, új nyilvántartási számmal.

IV. A KAMARAI HOZZÁJÁRULÁS MEGFIZETÉSE

A regisztrációnként 5.000,- Ft összegű kötelező kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje szintén 2012. november 30. A kamarai nyilvántartásba vétel csak azt követően történhet meg, hogy a kamarai hozzájárulás befolyt a Magyar Agrárkamara erre a célra elkülönített

14100000-10790649-02000004 számú bankszámlájára (Volksbank).

NAGYON FONTOS:  az átutalásnál vagy banki befizetésnél a KÖZLEMÉNY ROVATBAN FELTÉTLENÜL TÜNTESSE FEL AZ ONLINE REGISZTRÁCIÓ SORÁN KAPOTT KAMARAI NYILVÁNTARTÁSI SZÁMÁT és a "KAMARAI HOZZÁJÁRULÁS" szöveget!

Több adat megadása felesleges, de kérjük, figyeljen a kapott kamarai nyilvántartási szám pontos formátumára, mivel a befizetés azonosítása a nyilvántartási szám alapján történik! Ha ez hiányzik vagy hibás, úgy befizetésének azonosítása nem lesz lehetséges, és a nyilvántartásba vétel meghiúsulhat. Ezért javasoljuk, hogy az utalást csak a visszaigazoló lap sikeres kinyomtatása után kezdeményezze.

A hozzájárulás megfizetése alól mentesülnek azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek igazolják, hogy a gazdasági kamarákról szóló 1999. CXXI. törvény 37/A. § (2) bekezdésében foglalt regisztrációs díjat a kereskedelmi és iparkamara részére már befizették. A regisztráció során erről külön nyilatkozni kell!

V. NYILVÁNTARTÁSBA VÉTEL

A kamarai nyilvántartásba vétel és a választói névjegyzékbe kerülés az alábbi 3 feltétel együttes teljesülését követően történik meg:

 • Ön letöltötte és kinyomtatta regisztrált adatainak visszaigazolását az online felületről, és azt aláírva elpostázta az ott megjelölt címre (ld. III. pont);
 • az Ön kamarai hozzájárulása (kamarai nyilvántartási számának pontos feltüntetésével) beérkezett az elkülönített bankszámlára (ld. IV. pont);
 • a regisztrációs iroda - a regisztrációs időszak lezárulása és a megfelelő adatellenőrzések után - visszaigazolta Önnek regisztrációja érvényességét.

A regisztrációs ügyfélszolgálat elérhető hétköznapokon 8.00-14.30-ig a 80/911-078-as zöld számon, illetve kérdését elküldheti a regisztracio@agrarkamara.hu e-mail címre, valamint segítséget kérhet a kamarai tanácsadóktól is (elérhetőségi lista: umvp.agrarkamara.hu).

 


 

Cziczer Katalin
/2012.09.18./
 

Új jelenség Sárospatakon

 

               
                                                                        

Új jelenségre hívta fel figyelmünket Aros János polgármester. Mivel az önkormányzati lakásokba, a nem fizető bérlők kilakoltatása után csak pályázat útján jelentkezhetnek be a bérlők, így most azok a családok, akik az együttélés alapvető normáit sem tartják be, magánlakásokba próbálnak beköltözni és bérleti szerződést kötni...
 

 


Aros János

      

Módszerük az, hogy közvetítő útján kötik meg a szerződést a bérbeadóval, majd előre kifizetnek néhány hónap bérleti díjat, és szinte azonnal beköltözik a család többi tagja is.
Nemrég Bodroghalászból jelezték a lakók és a körzet önkormányzati képviselője, hogy egy népes család tartja rettegésben a városrészt. Kiderült, hogy a nem Magyarországon élő bérbeadó egy pataki lakos segítségével (aki garanciát vállalt a bérlőkre) adta bérbe a lakását egy sátoraljaújhelyi fiatalasszonynak és négy gyermekének.

A szerződés megkötése után jött a család többi tagja is; volt olyan hétvége, hogy több mint húszan tartózkodtak a lakásban, pokollá téve a környéken lakók életét. A bodroghalásziak nem ijedtek meg a néha már életveszélyes fenyegetésektől, így közösen meg tudtuk győzni a tulajdonost, hogy bontsa fel a lakásbérleti szerződést.

Ugyanezen család más tagjai Végardón próbáltak hasonló módszerrel letelepedni, de a lakók és a helyi önkormányzati képviselő segítségével ebben az esetben még a szerződés megkötése előtt (de már költözés közben) sikerült megakadályozni a megállapodást.
Egy másik esetben a Fazekas soron adta oda egy elhagyott ház udvarán lévő fahulladékot egyik ismerősének egy fiatalember úgy, hogy az nem is az ő tulajdonában volt.
A polgármester mindenkit arra kér, hogy legyen nagyon éber, mert egy-egy ilyen, más településről ide költöző család nem csak az ott élők, hanem az egész város midennapjait is képesek tönkre tenni. Ha bárhol ismeretlenek „mozgolódását” látják, jelezzék a választott képviselőjüknek vagy polgármesternek.

 


 


Törő Gábor
/2012.09.17./

 

Az ötödik évkezdés a SUSI-ban

 

               
                                                                        

Immár ötödik éve indult be a munka a SUSI falain belül. A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola sportolói folyamatosan kezdik el az edzéseket, sőt az 1999-2000-ben született lány kézilabdások és a 2002-ben született fiú labdarúgók már augusztus végén meg is mérettettek, Hajdúnánáson, illetve az INTERLIGA küzdelmeiben. Az első foglalkozásokon: 52 diák a labdarúgást és 51 tanuló pedig a kézilabdát választotta, a vezetők, edzők legnagyobb örömére. Mint Belicza János elnök elmondta - nagyon boldogok vagyunk, hogy ennyi sportolni vágyó gyermek jelent meg ismét...
 

 


Belicza János

      

Az ÉVKEZDÉS hasznosnak mondható volt, hiszen a lány kézisek részt vettek a Hajdúnánási Kézilabda Klub által rendezett nemzetközi tornán. Ügyes játékkal a hatodik helyet szerezték meg, a kilenccsapatos mezőnyben. A rendezvényen több NBI-es egyesület utánpótláscsapatai is rész vettek. A mezőny: Debreceni SI, Kassa, Hajdúnánás, Nádudvar, Ózd, Nyírszőlős, Debrecen HRSE, Mátészalka, SUSI. Az utazó csapat névsora: Csordás Dóra, Bajzát Emese, Perényi Julia, Krenyitzky Sarolta, Zombori Gréta, Rák Petra, Hauser Petra, Szabó Eszter, Horváth Inez, Hardon Réka, Kovács Eszter – játékosok; HARDON CSABA – edző.

Az INTERLIGA bajnokság is elindult, mégpedig a 2012/2013-as szezonban hat csapattal, tornarendszerben. A SUSI-s focisták az első fordulóban Gergelyiugornyára utaztak (Görög FS itt rendezte a kupát), majd a második fordulóban, Nagykárolyban léptek pályára. A mérlegük egy negyedik és egy harmadik hely. A részvevő csapatok: Szatmárnémeti-Nagykároly, Nagybánya, Görög FS, Nyírsuli, Hajdúszoboszló, SUSI. Az utazó csapat névsora: Vachter Fanni, Keksz Bence, Kovács Zsombor, Liszkai Patrik, Bodnár Tamás, Baba János, Halász Dániel, Hunyadi Bence,Batta Gergő, Tagai András, Mózes Tamás, Hunyadi Mátyás, Szemán Eszter, Ardó Alex, Gócs Bálint– játékosok; VACHTER TAMÁS – edző.

Hír még a SUSI házatájáról, hogy szeptember hónapban minden korosztály elkezdi a munkát és még ebben a hónapban szülői értekezlet is lesz, ráadásul, új sportcsoportok – a TAO segítségével – is formálódnak ebben a tanévben. Az egészségre nevelésen túl, célul tűzték ki a nevelők, hogy egy hónapban egyszer egy-egy versenyre eljussanak a sportolók, hiszen a versenyeztetésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Az első hazai rendezésű kupára sem kell sokat várni, hiszen 2012. október 28-ára tervezi az elnökség az eseményt. Megérkezett a TAO pályázat eredménye is, így a SUSI-n belül a labdarúgásra 2.744.000 Ft., még a kézilabdára 7.770.000 Ft. költhető.
További információ: www.susi.mlap.hu. és +36/70-450-42-60.

Edzésidőpontok:
LABDARÚGÁS: - 2002-ben születettek: hétfő, szerda és péntek (sportpálya) 16:15 óra
EDZŐK: Vachter Tamás – edző - Nagy István Csaba – kapusedző - Stumpfné Nagy Anita – aerobic edző

- 2003-2004-ben születettek: hétfő és csütörtök (ÁVG műfű) és szerda (Refi) 16:15 óra
EDZŐK: Punyi Gyula – edző- Nagy István Csaba – kapusedző - Stumpfné Nagy Anita – aerobic edző

- 2005-2006-ban születettek: hétfő és szerda (ÁVG műfű) 16:15 óra
EDZŐK: Belicza János – edző - Nagy István Csaba – kapusedző - Stumpfné Nagy Anita – aerobic edző

KÉZILABDA: - 1999 – 2000-ben született lányok: kedd 17:15 óra (Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk.) péntek 16:00 (ÁVG)
vasárnap 10 óra (ÁVG) EDZŐK: Hardon Csaba – edző - Bodorovics Tamás – erőnléti edző - Stumpfné Nagy Anita – aerobic edző

- 2003 – 2005-ben született lányok: csütörtök 17:15 és péntek 15:45 óra
(Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk.) EDZŐK: Bodorovics Tamás– edző - Hardon Csaba – erőnléti edző - Stumpfné Nagy Anita – aerobic edző

- 2005 – 2007-ben született fiúk: hétfő 16:15 óra és csütörtök 16:15 óra
(Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk.) EDZŐK: Baksay Attila – edző - Hardon Csaba – erőnléti edző - Stumpfné Nagy Anita – aerobic edző

 


 


Cziczer Katalin
/2012.09.17./

 

Cigány származású fiatalok támogatási rendszere a rendőri pálya választásának ösztönzésér

 

                                                                        

Újabb öt cigány származású fiatallal kötött szerződést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Az ünnepélyes aláíró ceremónián dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok megyei főkapitány mellett részt vett Farkas Félix a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei területi Roma Önkormányzat elnöke is.

A 2012. évben támogatás elnyerésére tizennégyen nyújtottak be pályázatot, az alkalmassági vizsgálatokon az öt legjobb eredményt elérő tanulóval kötött most támogatási szerződést a főkapitányság: Horváth Gézával * a szerencsi Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola 3. évfolyamos tanulójával, Radványi Nikolettel * a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola 2. évfolyamos tanulójával, Sándor Viktorral * a sárospataki Vay Miklós
Szakiskola 4. évfolyamos tanulójával, Gulyás Mihállyal * az abaújkéri Wesley János Többcélú Intézmény 3. évfolyamos tanulójával és Zsíros Katalinnal * a miskolci Berzeviczy Gergely Szakközépiskola és Szakképző központ 4. évfolyamos tanulójával.

Lényeges változás a korábbi kiírásokhoz képest, hogy most már minden középfokú oktatási intézmény tanulója pályázhat a támogatás elnyerésére (korábban csak érettségit adó iskolák tanulói tehették). A szakiskolák diákjainak ez esetben vállalniuk kell az érettségi megszerzését, tehát tanulmányaik folytatását a szakiskola befejezését követően.
Szintén lényeges változás, hogy a nappali tagozat első, második, vagy harmadik évfolyamán tanulók jelentkezhettek, míg korábban csak a második és harmadik évfolyamosok tehették ezt.

Információs háttér:
Cigány származású fiatalok rendőrré válásának elősegítését célzó ösztöndíj pályázatát 16 évvel ezelőtt, 1996-ban hirdette meg először a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Az első alkalom óta a megye 19 különböző szakközépiskolájából összesen 41 fővel kötött a főkapitányság szerződést. A legtöbb sikeres pályázó (14 fő) a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola és Kollégium tanulói közül került ki.

A támogatási rendszer segítségével eddig tizenegyen kerültek a rendőrség tagjainak sorába. Közülük heten teljesítenek jelenleg is szolgálatot megyénk 5 különböző kapitányságának állományában (Edelény, Sátoraljaújhely, Kazincbarcika 1-1 fő járőri, Ózd 2 fő járőri, Miskolc 1-1 fő fogdaőri, illetve nyomozói munkakörben).
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságnak jelenleg 4 tanulóval van érvényes, középiskolai tanulmányaik hátralevő idejére szóló támogatási szerződése. A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola 2012. évi felvételi eljárásában három támogatottunk vett részt. Elért
eredménye alapján közülük egy fiatal lett szeptembertől az iskola hallgatója.

A program során a főkapitányság vállalja, hogy a támogatott részére, középiskolai tanulmányai hátralevő idejére az alábbi juttatásokat biztosítja:
- a diákotthoni, kollégiumi szállás és a menzai étkeztetés költségeinek teljes körű térítése;
- tanévenként *legfeljebb 25.000 forint értékben * ruházkodási segély;
- tanszersegély (a tankönyvek költségeinek teljes mértékű térítése, az egyéb taneszközök esetében tanévenként legfeljebb 4500 Ft értékhatárig;
- az előző félév végi tanulmányi eredmény függvényében a tanév alatt, havi rendszerességgel folyósított pénzbeli juttatás:
A 2008/2009-es tanévtől országosan, a felsőoktatási intézmények nappali tagozatán tanuló fiatalok részére is meghirdetésre került az ösztöndíjpályázat. Ennek a támogatásnak az elnyerésére nappali tagozaton jogi, igazgatási, gazdaságtudományi, műszaki vagy informatikai képzési területen tanulók pályázhattak, melyre ebben az évben megyénkben nem volt jelentkező.

 


Egyedné Novodonszki Éva főtanácsos B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda sajtóreferense
/2012.09.17./

 

Hogyan veszi át az állam az iskolákat?

 

               
                                                                      

2012. szeptember 11-én intézményvezetői értekezletet tartottak a Polgármesteri Hivatal dísztermében. Az összejövetel a közigazgatás átszervezésének jegyében telt el, vagyis sok szó esett a január elsejével bekövetkező változásokról - nyilatkozta Donkó József Kabinet irodavezető...
 

 


Donkó József

      

A nyári szünetet követően most, szeptember elején hívta össze újra polgármester úr az intézményvezetőket és az önkormányzat tulajdonában lévő Kft-k vezetőit egy megbeszélésre. A megbeszélés egyik témája az eltelt 2 hónapban elvégzett feladatok áttekintése volt és annak értékelése, a másik része pedig az előttünk álló feladatok áttekintése. Gyakorlatilag minden intézmény, illetve Kft vezetője elmondta azokat a megoldásra váró feladatokat, amiket még ebben a hónapban, ill. közeljövőben meg kell majd oldaniuk.

Ilyenkor az intézményvezetők végighallgatják egymást, hiszen nagyon sok olyan hasznos információ elhangzik ilyenkor, ami egymás munkáját is segíti. Jegyzőasszony egy rövid tájékoztatást adott azokról a tudnivalókról, amelyek a 2013. január 1-jével induló járási hivatallal kapcsolatosak. Jómagam polgármester úr kérésére a járási tankerületről mondtam el azokat a tudnivalókat, amelyeket már a jogszabályok, ill. különböző minisztériumi leíratok tartalmaznak. Gyakorlatilag az elkövetkező 4 hónapra - tehát december végéig - meglehetősen sok feladat áll az önkormányzat, ill. az intézmények előtt, hiszen a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően várhatóan lesz olyan intézmény, amelyet több intézményre, tehát szervező egységekre kell majd bontani, és ez azért elég komoly feladatot fog majd mindenki számára adni, illetve az, hogy 2013. januárjában az oktatási intézményeket az állam átveszi.

Itt a fenntartói jogokat és a működtetést kell megkülönböztetnünk: a fenntartói jogot az állam minden közoktatási intézmény esetében átveszi, ez alól kivételt képeznek az óvodák, amelyek gyakorlatilag az oktatás területén egyedüli kötelező feladat marad az önkormányzatok számára. Az összes többi közoktatási intézmény állami fenntartásba kerül, a fenntartói jogosítványokat a most hatályba lépett köznevelési törvény tartalmazza és emellett megfogalmazza azokat a feladatokat is, amelyek a működtetéshez kapcsolódnak. Ha nagyon lesarkítanánk ezt a dolgot, akkor azt lehet mondani, hogy az iskolák szakmai munkája, az iskolák pedagógus állományának a bére, a pedagógiai munkát segítőknek a bére az államhoz és a központi intézményirányító központhoz kerül és ezen keresztül a járási tankerületekhez, míg a működtetői feladatokkal kapcsolatosan az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy ezeket a feladatokat ők a jövőben is elvégzik-e, vagy nem.

Ezen azt kell érteni, hogy nyilván várhatóan nem lesz az önkormányzatok számára oktatási normatíva, ezért az önkormányzatok számolni fognak, hogy lesz-e olyan bevételük, amelyből az oktatási intézményeket képesek vállalni. Amennyiben úgy gondolja az önkormányzat, hogy nem lesz ehhez megfelelő bevétele, akkor erről nyilatkozat formájában lemondhat az állam felé, de a végleges döntést ezzel kapcsolatosan az önkormányzatoknak októberben kell majd meghozniuk. Ezt követően pedig az állam végez egy számítást és ez alapján dönti el, hogy ténylegesen átvállal-e minden terhet.

 


 


Törő Gábor
/2012.09.16./

 

Sakkverseny az ÁVG-ben

 

               
                                                                      

 


Tóth Tamás

      


Csapatunk nem tudta vállalni az NB II. anyagi terheit, így az idén a megyei I. osztályba neveztünk, amit az tett lehetővé, hogy az önkormányzati támogatás mellé sikerült máshonnan is forráshoz jutnunk. Ez azt jelenti, hogy a megyei bajnokság lejátszásához szükséges összeg biztosított, sőt a szezonban több helyi versenyt is tudunk tartani - számolt be Tóth Tamás sakkozó...

Rögtön az elsőt szeptember 29-én az Árpád Vezér Gimnáziumban. A sakkversenyek, csapatbajnoki mérkőzések, edzések helyszíne a gimnázium lesz, ugyanis az Árpád Vezér Diáksport Egyesületen belül fog a továbbiakban működni a sárospataki sakkcsapat.
(a fotók illusztrációk)
 

 


 


Cziczer Katalin
/2012.09.16./

 

Kitüntették Fazekas Balogh István művésztanárt

 

               
                                                                        

A ME Comenius Főiskolai Kar tanévnyitóján Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesült Fazekas Balogh István művésztanár. Ez a szakmai elismerés – mások között - azoknak a nyugállományba vonuló főiskolai oktatóknak adható, akik legalább negyedszázadon keresztül az oktatás-nevelés területén tevékenykedtek, és kiemelkedő munkát végeztek. Tanár úr így emlékezett vissza az alkotással és oktató munkával töltött évekre…
 

 


Fazekas Balogh István

      

Tanári pályám 36 évvel ezelőtt kezdődött Sárospatakon, a szakmunkásképzőben. A tanítóképzőben előbb óraadóként (1981-től), majd főállású oktatóként (1984-től) tevékenykedtem. Közben, két évig az akkor nagy reményekkel induló A Művelődés Házában is dolgoztam.

Az Alföldön telt ifjúkor meghatározó élményei művészeti szakkörökben (képzőművészet, színház, zene, társastánc), ifjúsági klubokban érlelődtek. A közösség iránti érdeklődés, a hatni tudás igénye is jórészt innen eredeztethető.

Behatárolt lehetőségeim, valamint a praktikusság a tanári pálya felé tereltek az 1970-es évek elején: a művészet segítségével nevelni, képességeket fejleszteni, embert formálni. Hasznosítani a művészetek erejét a közösségi művelődés és az oktatás terepén. Ezek voltak az indíttatások, szándékok.

Az évek során szerzett képzettségek: géplakatos; rajz – matematika szakos általános iskolai tanár; művészeti rajz – művészettörténet – ábrázoló és szerkesztő geometria szakos középiskolai tanár; színjátszó-rendező és sakktanár.

Az ideológiáktól és a folyamatos változtatásoktól agyongyötört, állandóan szegény, helyenként kontraszelektált oktatásügy komoly nehézségeket jelentett. A művészeti sokoldalúság, a közösségi irányultság, a komplex gondolkodás és a leleményesség segítségével kellett ezeken túllépni.
Alapelvem, hogy elsősorban nem a megfelelés, sokkal inkább a kifejezés a haladtató.
A vizuális tantárgyak (rajzolás, festés, grafika, mintázás, tárgyalakítás, stb,), vagy a drámapedagógiai foglalkozások, tanfolyamok, valamint a színjátszás (Gong Színpad) eklatánsan bizonyították ezt itthon és határon túl egyaránt.

Az évtizedek során serkentőleg hatott a vállalt örökséggé nemesedett sárospatakiság (amely elsősorban a „pataki szellemet” jelenti számomra) megérzése, felismerése, majd megélése. Ebben jelentős szerepe volt a jeles elődök, kortársak példáinak, barátaimnak, munkatársaimnak, tanítványaimnak.

Nagyon méltányoltam az iskolai életben azt, hogy fiatalok között működhettem végig. Ismertem világukat, problémáikat, gondolkodásmódjukat, szöveghasználatukat, s ha kellett „beléjük merültem”. Így rövidebb útú, hatékonyabb volt a hatni szándékszó megközelítés. Miközben én is fiatal maradhattam. Ez meg egy másik örökség.
Az ifjúság hiányozni fog, a katedra nem.

Juhász Gyula soraival köszönök el tőlük:
„A gyermek szeme a jövő tükre. Jaj annak, aki elhomályosítja.”

Egy rajztanárnak szükségeltetik az alkotói lét, hiszen a nélkül a tanári munka sem terebélyesedhet ki igazán. Alkotva leszünk alkotóvá – mondotta volt Comenius, ami diákra, tanárra egyaránt érvényes. A tapasztalatok alapján a tanári kenyérkeresés nehezen összeegyeztethető a művészi léttel, mert más-más vitalitást igényel az egyik, mint a másik. A probléma áthidalásában serkentőleg játszott közre Patak festője, Molnár Irén (feleségem, munkatársam), és a művészbarátok szorgos, példamutató alkotói tevékenysége, valamint a kompjúter megjelenése és természetesen a feldolgozásra epekedő megannyi vázlatom.

Az absztrakt kifejezésmódot favorizálom, amellyel a tömör gondolatok, szerkezeti összefüggések, kompozíciós állapotok feldolgozhatók. Ezekre stílusilag a konstruktívizmus a jellemző. Repertoáromban epikus jellegű, figurális illusztrációk is találhatók. Számtalan alkalmazott (megélhetési) grafikai munkám is van.
Kb. 80 kiállításon szerepeltek munkáim, ebből 9 önálló tárlat.
Technikai szempontból számítógépi grafikákat és térkonstrukciókat készítek.
A teljesség igénye nélkül az alábbi linkeken lehet szemlélgetni:

Google+ https://plus.google.com/u/0/photos?tab=mq#photos/102018977934793008210/albums/5559162187467117505
fabais - http://fabais.wordpress.com/
Spanyolnátha - http://www.spanyolnatha.hu/kereses/?search=Fazekas%20Balogh%20Istv%C3%A1n&
Zempléni Múzsa - http://www.zemplenimuzsa.hu/09_1/dobrik.htm   -  http://www.zemplenimuzsa.hu/09_1/kepek_01.htm

Kívánjuk, hogy tanár úr jó egészségben töltse a megérdemelt pihenés sok-sok évét, és azt is, hogy az alkotó kedv ez alatt ne hagyja el!

 


 


Cziczer Katalin
/2012.09.16./

 

Már több mint 100-an kaptak magyar állampolgárságot Sárospatakon

 

               
                                                                        

Már meghaladja a százat azoknak a határon túli magyaroknak a száma, akik Sárospatakon kapták meg a magyar állampolgárságot. Az elmúlt héten kárpátaljai családok álltak a Aros János polgármester és az anyakönyvvezető elé, hogy részt vegyenek ezen a meghitt ceremónián, ahol a könnyes szem nem ritkaság…
 

 


Aros János

      


Ez nem csoda, hiszen sokan emlegették már abban a teremben szemüket törölgetve szüleiket, nagyszüleiket, akik annyira vágytak erre, de nem élhették meg. Most talán odafentről boldogan nézik őket…

Az eskütétel és a honosítási okirat átvétele után mindig van alkalom egy kis „levezető” beszélgetésre, amikor mindig elmondják, hogy sok dolog lesz egyszerűbb ez után, de még ennél is fontosabb, amit az állampolgárság érzelmileg jelent számukra.
Egyre ritkábban, de még mindig szóba kerül a 2004-es magyar népszavazás, amely napot nem tudják kitörölni az emlékezetükből, hiszen akkor azzal kellett szembesülniük, hogy sehol sem kellenek.

Azóta sok impulzus érte őket, ami enyhítette a fájdalmukat. Megtudták, hogy milyen sokan éreztek együtt velük határon belül, és ez a lehetőség különösen sokat jelent számukra, hogy végül mégis magyar állampolgárok lehetnek.
Egy fiatal pár elmondta, hogy sok magyarországi barátjuk van, akik akkor nem mentek el szavazni, de most már elmennének…

 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.09.15./

 

Kreatív Varázssziget

 

               
                                                                      

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A Kreatív Varázssziget szeptember 12-én tartotta A Művelődés Háza Könyvtárának kispataki Alkotóházában a nyári szünidő után az első foglalkozását. Ezen a délutánon a gyerekek a szüleikkel, nagyszüleikkel gyapjúból és organzából kisterítőket készítettek. Fantáziával és kreativitással ízléses használati tárgyakat, táskákat, tárcákat, mobiltartókat is készíthetünk - küldte a tudósítást Krenyítzkiné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...

A nemezeléshez szükségünk volt, elsősorban két kezünkre, gyapjúra, meleg vízre, szappanra és nem utolsósorban némi türelemre. A birka gyapját az emberek már ősidőktől használják, valószínű ez a legősibb textília amit ember alkotott. Bizonyára már sokan megtapasztalták, milyen is az, amikor a gyapjúpulóvert véletlenül túl forró vízben mossuk ki. Összemegy és az anyaga filcessé válik.

Ugyanez történik a kézműves nemezelés esetében is a kezeletlen gyapjúval. Ebben a szépséges kézműves technikában megannyi lehetőség lakozik kreativitásunk kiteljesítésére, belső énünk kibontakoztatására. Ezen a foglalkozáson ezt mindannyian megtapasztalhattuk és divatos kiegészítők készültek a régi és új technikák találkozásával.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.15./

 

Elindult a gimnáziumok közötti evezősverseny a Bodrogon

 

               
                                                                      

Ájulás, evezőtörés és úszó tüntető tette izgalmassá az idei Oxford-Cambridge evezősversenyt, viszont a sárospataki Ávg-Refi gimnáziumok közötti versenyről tudósítva semmi extráról nem tudunk beszámolni, csak arról, hogy az idő ragyogón szép volt, s az első ízben megrendezett versenyen talán ezren is drukkoltak torkuk szakadtából a Bodrog-parton állva. A főszervező, Kordáné Győrki Erika tanárnő elmondta, hogy régóta foglalkoznak már a verseny megszervezésének gondolatával…
 

 


Kordáné Győrki Erika


Aros János


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó


Tóth Tamás

 

      

Szerintem az egész város életének egy komoly meghatározó pillanata volt a verseny elindítása, hiszen itt van ez a csodálatos folyó, a Bodrog, ami nagyon sok lehetőséget ad a vízi sportok számára. Ezért úgy gondolom, hogy meghatározó és hagyományteremtő esemény volt ez a regatta bajnokság.
A pataki regatta elindítása mindenképpen összefügg azzal, hogy iskolaváros vagyunk, hiszen a verseny megálmodói, kitalálói sem mi vagyunk, hanem elődeink. Sárospatakon a vízi sportnak komoly múltja van, nagy hagyománya, történelme. Azért itt 20-30- 40 évvel ezelőtt – lehet, hogy már régebben is – komoly vízi túrákat rendeztek elődeink, s mi most újból elővettük ezt a hagyományt. Már nem is tudom, hogy kinek a fejéből pattant ki, évek óta gondolkodunk rajta és most az Árpád Vezér Gimnázium Diáksport Egyesülete szervezte meg.
Úgy gondoltuk, hogy kicsiben kezdünk, ez azt jelenti, hogy mindkét iskolának ki kellett állítani két 4 fős lány és két 4 fős fiú hajót és így gyakorlatilag egy futamban két Refis és két ÁVG-s hajó versenyzett női és férfi vonalon egyaránt. Ezen kívül mi, ÁVG-s tanárok úgy gondoltuk, hogy szeretnénk a diákokkal is egyet versenyezni és erre is sor került a rendezvény show-elemeként
Szívemhez közeli eredmény született, hiszen összesített eredményként az ÁVG diákjai szerezték meg azt a vándorserleget, amit az első rendezvényre felajánlott a Sárospataki Önkormányzat.
A közönségben rendkívül kellemesen csalódtunk, nagyon nagy létszámban voltak jelen mindkét iskola részéről. Nagyon örülök, hogy ennyien meglátogatták a rendezvényt, de én azt hiszem, a legtöbbet ők profitáltak ebből, hiszen egy ilyen, iskolák közötti bajnokságon ritkán lehet az ember és ritkán tapasztalhatja azt a hangulatot, ami ezt a délutánt jellemezte.

A versenyt a két gimnázium igazgatójának köszöntése után Aros János polgármester nyitotta meg, akiről sokan tudják, hogy - egyéb sportágak mellett - a vízi sportok is közel állnak a szívéhez…

Régóta vártuk ezt a napot, hiszen mint ahogy az előttem szólók elmondták, az előkészítő munkában mi is részt vettünk és évek óta tervezgettük – igaz, hogy nem Londonban, mint az Oxfoird – Cambridge regattát – hanem itt Sárospatakon sok mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez a verseny megszervezésre kerüljön.
Köszönöm a szervezőknek ezt a mai napot és bízom benne, hogy a hagyományteremtő szándék sok 10 vagy akár több száz éven keresztül élni fog.
Ezután a polgármester köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak – köztük a jelenlévő Dávid Sándornak, Poremba Ferencnének és Demblovszki Józsefnek - akik a vízi sportokat az előző évtizedekben Sárospatakon életben tartották, az „őrsi csónakokkal” vízi túrákat szerveztek, életre szóló élményt nyújtva számukra.

Eredmények:
 
LÁNYOK
I. ÁVG
Németh Anna
Mizser Alexandra
Fábrik Bettina
Köteles Anna

II. ÁVG
Gulybán Csenge
Spisák Vivien
Papp Kinga
Hajas Réka

III.REFI
Zajácz Erika
Máté Lilla
Szabon Veronika
Punyi Erika

IV. REFI
Lengyel Réka
Farkas Nóra
Körmöndi Melinda
Albert Annamária
FIÚK
I.REFI
Lastóczki Ábel
Alexandra Gulybán Ádám
Bettina Móré Bálint
Anna Németh Zoltán

II. ÁVG
Csehi Donát
Fábrik István
Kincses Csaba
Móré Bence

III. ÁVG
Borjús Dávid
Téglás Csaba
Tóth Péter
Pótor Richárd

IV. REFI
Csordás Dávid
Halász Máté
Erdős Márton
Hensperger Richárd

 


 


További fotók 1. >>>  További fotók 2. >>>   További fotók (eredményhirdetés) >>>
Törő Gábor
/2012.09.15./

 

Digitális táblák az Erdélyiben

 

               
                                                                      

 


Kis Márta

      

A 2011/12-es tanév lezárása után a nyári pihenést megszakítva, de egyáltalán nem megzavarva kapta az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium a hírt, miszerint 6 db digitális táblát kapott - számolt be Kis Márta igazgatónő...

Így a megszokott berendezések mellett a tantermek közül néhány most a diákok, pedagógusok számára is egy nagyszerű, új lehetőségeket magában rejlő oktatási eszközökkel bővült, melynek használatát továbbképzés keretén belül 15 pedagógus már elsajátította. Gyermek és felnőtt képzelete szárnyra kaphat, a lehetőségek szinte határtalanok, felhasználásának sokrétűsége néhány óra alatt mindenki számára bizonyossá vált. Tanulóink már a tanévnyitó után megbarátkoztak a krétát nem igénylő nagy fehér felülettel, amelyet eleinte ugyan érthető bátortalansággal kezeltek, de rövid idő elteltével már szórakoztatónak találtak. Tanítási óráinkat ez idáig is a játékosság jellemezte, így pedig még pezsgőbbé, érdekfeszítőbbé válhatnak.

 


 

További fotók >>>

Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
/2012.09.14./

 

Magyar dal napja

 

               
                                                                      

 


Bak Adrienn

      

„ Miért fontos a magyar zene? Azért, mert ez a hagyományunk, ez a jelenünk, és ez a jövőnk.”

Ezek a szavak Presser Gábortól, a magyar könnyűzenei műfaj kiváló képviselőjétől hangzottak el, akinek kezdeményezésére 2008 óta ünnepli az ország a magyar dal napját. Szeptember második vasárnapján emlékeznek meg róla országszerte, idén 2012. szeptember 9-én ünnepelték a Református Kollégium Gimnáziumában - számolt be Bak Adrienn tanárnő...

Iskolánkban 2012.szeptember 11-én a szünetekben az udvaron régi és új magyar slágereket, népdalfeldolgozásokat hallhattak a diákok a magyar dal napja tiszteletére. Lelkesen készültek az előadók: Szabó Csenge 10. H, Csetneki Flóra 10. A, Braun Réka, Magyar Sandy, Tamás Janka 12. E, Frikker Lúcia 11./12. B, Rusznyák Ágnes 12. H, Enghy Sáron 13. E osztályos tanulók. Gitáron Demkó Ferenc tanár úr kísérte őket.

A közönség lelkesen kapcsolódott be az éneklésbe, így vált még különlegesebbé a nap.

 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.09.14./

 

Egyre népszerűbb a Bolhapiac

 

               
                                                                      

 


Arosné Czakó Rita

      

Nyolcadik alkalommal rendezte meg Sárospatak Város Önkormányzata a Hild téren a BOLHAPIACOT, ami hónapról-hónapra egyre népszerűbb, egyre több eladó jön, hogy kínálja a számára feleslegessé vált tárgyakat, már az e célra rendelkezésre álló asztalok is kevésnek bizonyulnak – kaptuk az információt Arosné Czakó Ritától, aki ezeket az alkalmakat szervezi…

Szeptember 8-án volt - mind eladó, mind vásárló szempontjából - a legsikeresebb vásár. Egyre többen érdeklődnek, hogyan lehet itt eladni? Mindenkinek van fölösleges ruhája, játéka, gyűjteménye, könyve, használati tárgya, amelyet sajnál kidobni, de megnyugtató lenne számára, ha egy új gazdánál "életre" kelhetne.
Nagyon jó hangulatban telnek ezek a szombat délelőttök, érdemes eladni és vásárolni is! Hasznos tárgyakhoz lehet hozzájutni, nagyon jutányos áron!

A bolhapiac időpontjairól és az asztalfoglalásról a honlapról és a plakátokról tájékozódhatnak!

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.14./

 

ZEMPLÉNI TEKERENTYŰ

 

               
                                                                        

Az Európai Autómentes Nap alkalmából 2012. szeptember 22-én 8 órától nagyszabású rendezvényt szervez a zempléni térségek összefogása jegyében a gönci Járóbeteg Szakellátó Központ nevében az intézmény igazgatója, Vajóczki Andrea és a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium Diáksport Egyesületének elnöke, Kordáné Györki Erika, valamint Tornyosnémeti jegyzője, Szabó Éva...
 

 


 

      

A szervezők célja, hogy programukkal csatlakozzanak Európa legnagyobb közlekedés-környezetvédelmi kampányához, amely a lakosságot arra ösztönzi, hogy a gépkocsik használata helyett más közlekedési módokat pl: kerékpározást, gyaloglást részesítsenek előnyben.
2012. szeptember 22-én 8 órakor kerül sor a rendezvény megnyitójára a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium előtt, mely helyszín az Európai Autómentes Nap helyi programjainak is otthont ad majd. A kerékpárosok 3 kistérség gyönyörű tájait átszelve hódolhatnak szenvedélyüknek.

A több intézményt és iskolát képviselő kerékpárosok Sátoraljaújhelyen keresztül, Mikóháza, Pálháza, Telkibánya, Gönc és Abaújszántó érintésével az első napi végállomásként Baskó települést célozzák meg, ahol a kistérségek országgyűlési képviselői, polgármesterei, intézményvezetői, a rendőrség, tűzoltóság és a katasztrófavédelem elöljárói fogadják a leghosszabb távot, a 90 km-t letekerő kerékpárosokat.
Másnap a csapat - a program zárásaként - Erdőbényén keresztül, Olaszliszka érintésével indul vissza a kiindulópontra, Sárospatakra.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki szeretné megismerni a zempléni táj szépségeit, és szívesen csatlakozna a drótszamáron közlekedők széles táborához! További információ és plakát: www.gonciszakellato.hu

 


 


Cziczer Katalin
/2012.09.13./

 

Változtak a gépjárműadó-kedvezmények

 

               
                                                                        

A2012-ben változnak a súlyos mozgáskorlátozottság esetén adható gépjárműadó-kedvezmény feltételei. Hogy milyen mozgáskorlátozottság esetén jár a kedvezmény, milyen járművekre és milyen összeghatárokig, az alábbiakban dr.Komáromi Éva, Sárospatak város jegyzője tájékoztatja olvasóinkat… ( a fotók illusztrációk)
 

 


dr. Komáromi Éva

      

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 5. §. f.) pontja alapján a súlyos mozgáskorlátozott személy, a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú, a cselekvőképességet korlátozó (kizáró) gondnokság alatt álló súlyos mozgáskorlátozott nagykorú személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő szülő - ideértve a nevelő-, mostoha- vagy örökbefogadó szülőt is - egy darab, 100 kw teljesítményt el nem érő, nem személytaxiként üzemelő személygépkocsija után legfeljebb 13 000 forint erejéig illeti meg mentesség

 A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011 (VI.29.) Korm. rendelet 14. § (4) bekezdése értelmében a korábban hatályos Korm.rendelet (164/1995.(XII.27.) alapján, annak 2. és 3. számú melléklete szerinti orvosi szakvélemény a hatályossági idején belül, legfeljebb azonban  2012. december 31-ig használható fel.  

Az új kormányrendelet szabályaiból következően 2013. évtől az ún. „7 pontos igazolással”, illetőleg a Korm. rendelet 2012. március 30-án hatályos 7. §. ac.) alpontja szerint szakértői szerv által kiadott szakvéleménnyel rendelkező személyek nem tekinthetők súlyos mozgáskorlátozottnak, így gépjárműadó-mentességre sem jogosultak. Ahhoz, hogy valaki 2013-tól is jogosult legyen adómentességre, szükség van új igazolások beszerzésére.  

Az új Kormányrendelet 2. §. a.) pontja a súlyos mozgáskorlátozott személy fogalmát definiálja, míg a 7. §. 3. bekezdés a.) pontja a súlyos mozgáskorlátozottság tényét igazoló okiratot nevesíti.  
A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI.29.) Korm. rendelet  2. §. a.) pontja szerint súlyos mozgáskorlátozott személy:  

1.)   az a személy, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (Fot) 23. §. (1) bekezdés e.) pontja alapján mozgásszervi fogyatékosnak minősül, vagy f.) pontja alapján halmozottan fogyatékosnak minősül és halmozott fogyatékosságai közül legalább az egyik mozgásszervi fogyatékosság,  

    Ennek igazolására szolgáló dokumentum:

A Fot. szerinti fogyatékossági támogatás megállapításáról szóló hatósági határozat, vagy a megállapítás alapjául szolgáló hatályos szakhatósági állásfoglalás, szakvélemény másolat. 

2.)   az a személy, aki a 18. életévét nem töltötte be és a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságról szóló 5/2003. (II.19.) ESZCSM rendelet (továbbiakban: Mr.) 1. számú mellékletének L) pontjában meghatározott mozgásszervi fogyatékosságban szenved, vagy P) pontjában meghatározott többszörös és összetett betegségben szenved és többszörös és összetett betegségei közül legalább az egyik mozgásszervi fogyatékosságot okoz,

       Ennek igazolására szolgáló dokumentum:

Az 5/2003. (II.19.) ESZCSM rendelet (továbbiakban: Mr.) 3. számú mellékletében meghatározott, hatályos igazolás másolata.

3.) a Korm. rendelet 8/A. §. szerinti minősítési rendszer szerint a közlekedőképességben súlyosan akadályozott személy, amennyiben ez az állapota várhatóan legalább 3 éven át fennáll.  

Ennek igazolására szolgáló dokumentum:

A szakértői szerv (Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal) által a közlekedőképesség minősítéséről kiadott szakvélemény-másolat. 

Amennyiben betegségére vonatkozó ezen igazolások valamelyikével Ön rendelkezik, gépjárműadó kedvezményének érvényesítéséhez kérelemmel fordulhat a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjához.  

Amennyiben nem rendelkezik ezen igazolások egyikével sem, javaslom, hogy kezdeményezze az új igazolások beszerzését. A Polgármesteri Hivatal földszint 8-as számú irodájában kérelmezheti súlyos mozgáskorlátozottságának megállapítását, melyhez csatolnia kell a rendelkezésére álló „7 pontos orvosi igazolás” eredeti vagy hiteles másolatát, illetve egyéb, betegségére vonatkozó orvosi dokumentációit. E kérelemmel a Polgármesteri Hivatal megkeresi a szakértői szervet (Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal) a közlekedőképesség minősítése érdekében. Felhívom figyelmét, hogy a szakértői szerv a szakvéleményt 60 napon belül adja ki. A szakértői szerv által kiadott szakvélemény-másolat – feltéve, hogy az a közlekedőképesség súlyos akadályozottságának fennállását legalább 3 éves időtartamra megállapítja – szolgál alapul a gépjárműadó alóli mentesség megállapításához.

 


 


Törő Gábor
/2012.09.13./

 

Új tanév, új cserkészcsapat

 

               
                                                                      

Újlaki Csaba bácsi, a sárospataki cserkészcsapat parancsnoka a hetet azzal töltötte, hogy körbejárta az általános iskolák osztályait, hogy a gyerekeknek kedvet csináljon ehhez, a számukra sok kirándulást, táborozást, játékot, kalandot, ismerkedést és barátságokat tartogató, világméretű mozgalomhoz. Az érdeklődők egy nagy játéknappal kezdenek, szeptember 15-én, szombat délelőtt 9 órakor a Lorántffy utcai ifjúsági ház udvarán találkoznak és onnan vonulnak ki az Iskolakertbe…
 

 


Újlaki Csaba

      

Hogy a cserkész mozgalom világméretű, nem véletlenül írtuk le, hiszen éppen most hívta fel a figyelmünket egy kanadai magyar olvasónk a Kanada Alberta nevű szövetségi államában megszervezett Nyugati Parti Nagytáborra, amelyen az észak amerikai kontinens nyugati partján élő emigráns magyarság fiataljai vettek részt.
Amíg a sárospataki cserkészek a Zempléni-hegység lábainál, a távol élő magyarok leszármazottai a Sziklás-hegység alatt táboroznak, a hazaiak a Tengerszemhez, a távoliak egy kanyonhoz kirándulnak, de ugyanazt a nyelvet beszélik, a magyar szabadság hőseiről tanulnak és ugyanazokat a dalokat éneklik.

Ráadásul a kanadai cserkésztáborról egy kárpátaljai cserkészvezető számol be, aki meghívottként vett részt a táborban:

„A táboron kívüli programok gerincét a természetbe szervezett kirándulások képezték, amihez ideális közeget képeztek a közelben magasodó 2500-3000 méter magas csúcsok, az indiánregényekből megismert észak-amerikai erdőségek, ami a különböző korosztályú cserkészeknek egyaránt kalandot kínált. Korosztálytól függően különböző nehézségi fokozatú kirándulásokat szerveztek: a legkisebbek részére pl. buszos kirándulást egy festői szépségű tóhoz, az idősebb korosztályok pedig megtekinthették, milyen egy igazi kanyon, illetve hosszabb gyalogtúrára is módjuk nyílt, melynek során megmászhattak egy 2600 méter magas hágót. Ugyanakkor a legidősebb cserkészeknek alkalmuk nyílt portyázni. Azaz a gyalogtúrát nem kellett megszakítaniuk: az éjszaka beköszöntével a szabadban ütöttek tábort. Tábortüzet gyújtva szalonnát sütöttek, énekeltek, majd az éjszakát eltöltve másnap indultak csak vissza a Nagytáborba.”

A Nagytáborról szóló teljes cikk itt olvasható:
http://gyujtemeny.cserkesz.hu/szovetsegek/Kulfoldi_Magyar_Cserkeszszovetseg/Kozos_magyar__tabor_Kanada_Alberta-ban

 


 


Cziczer Katalin
/2012.09.13./

 

Edzőtáborban vettek részt a mazsorettesek

 

               
                                                                      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános iskola keretein belül működő Árvay Mazsorett csoportok huszonegy fővel emlékezetes nyári edzőtáborban vettek rész Kisvárdán. A szervező Idegenforgalmi és Szabadidő Centrum és a MISTRAL Ifjúsági Sportegyesület vezetője Szilágyi Zoltánné mazsorett oktató, twirling edző augusztus első hetében megrendezett Nyári Szabadidő Tábora emlékezetesen sikerült. A III. alkalommal megrendezett, közkedvelt táborba Nyíregyházáról, Budapestről is érkeztek fiatalok - számolt be Bódiszné Hajnal Aliz mazsorett oktató...
 

 

 
Bódiszné Hajnal Aliz

      

Délelőttönként a kisvárdaiakkal együtt 52 sportkedvelő kis,- és nagylány táncolt, mazsorettezett, twirlingezett. Délután és este a szabadidős programoké volt a főszerep: strandolás a Várfürdőben, lovaglás Dögében, sétahajózás Tokajban, séta az Ócenáriumban Sóstón, gyöngyfűzés, szerepjátékok, bemutatók, versenyek, játékok. A táborzáró napon a kisvárdai Várfürdőben mutattuk be a résztvevő lányokkal a táborban tanult koreográfiákat.
A koreográfiák betanítását Vollay Enikő Nívó díjas balett mester, aerobik mesteredzőnek, Szilágyi Zoltánnénak, Farkas Zsófia többszörös twirling magyar bajnoknak, Fülöp Krisztinának köszönhettük. A lányok nagyszerű munkája, programokon való aktív részvétele példás volt.

A hét lezárásaként pedig részt vettünk a III. Zempléni Mazsorett Fesztiválon Sátoraljaújhelyen. A táborozó lányok együtt vonultak fel Sátoraljaújhely főterén egy nagy csapatban, a táborban megtanult menetparádé koreográfiával, a kisvárdaiaktól kapott formaruhákban. Ezután következtek a csoportok önálló koreográfiáinak bemutatása. A sárospataki lányokat vastapssal jutalmazta többször is a közönség. Noszály Kamilla az Árvay Mazsorett Gyémántok csoportjának lelkes tagja kiemelkedő technikai tudásáért a fesztivál Különdíját érdemelte ki a szakmai zsűri véleménye alapján a III. Zemplén Mazsorett Fesztiválon Sátoraljaújhelyben.
Köszönet az iskola fenntartójának, vezetésének és a szülőknek akik most is mindenben támogatták a csoport munkáját!

 


 Törő Gábor
/2012.09.12./

 

Jubileumi istentisztelet és tanévnyitó ünnepség Sárospatakon

 

               
                                                                      

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia (SRTA) vasárnap tartotta közgyűléssel egybekötött 20. jubileumi tanévnyitó istentiszteletét, amelyen újonnan választott tiszteletbeli professzoroknak adtak át okleveleket. A nagy múltú református intézmény újraindulása óta idén a legmagasabb hallgatói létszámmal, mintegy 440 fővel kezdődik a tanév...
 

 


Bölcskei Gusztáv

 

 


Csomós József

      

Berkesi Sándor és Kádár Ferenc közös szerzeményével, a Sárospataki Református Kollégium Himnuszával vette kezdetét a rendszerváltást követő 20. jubileumi tanév záró-, és egyben a 2012/2013-as tanév nyitóalkalma az Akadémia imatermében.
Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke igehirdetésében a 125. zsoltár szavait idézte: „Akik az Úrban bíznak, olyanok, mint a Sion hegye, amely nem inog, hanem örökre megáll…”
Mint a tiszántúli püspök elmondta, Sárospatak népét a hányattatás és a keserűség évtizedeiben, csakúgy, mint az elmúlt húsz esztendőben az Úr karolta át. „Akik a görbe úton járnak, azoknak a gonosztevők sorsa jut” – figyelmeztetett Jákób és Júdás példáján keresztül a püspök, majd hozzáfűzte: ki kell egyenesíteni a görbe utat, hogy eljussunk arra a csodálatos felismerésre, melyet utánozhatatlan szépséggel, és teológiai érzékkel festett meg Rembrandt, A tékozló fiú hazatérése című festményén. „Isten örök életet adó, ölelő szeretete Jézus keresztre szegezett kezeiben lelhető fel” – emelte ki Bölcskei Gusztáv.

A falak ereje a védők lelkében van
Az évnyitó istentisztelet az Akadémia ünnepi közgyűlésével folytatódott, melyet Dienes Dénes rektorhelyettes az intézmény vezérigéjével nyitott meg: „Féljétek az Istent, és néki adjatok dicsőséget!” (1Jel 4:7)
Enghy Sándor köszöntőjében Nehémiás falához hasonlította a Bodrog-parti iskolát: „A nehémiási fal biztosította azt, hogy a város szent legyen, és a nép Isten választottjaként éljen… A fal teológiájának missziói aspektusa, hogy az ellenség és a pogányok felismerték Isten tetteit” – fogalmazott az intézmény vezetője, aki szerint a fal azt jelképezi, hogy Isten aktív módon van jelen a történelemben. Enghy Sándor azt mondta, történelmi falak között kezdik az évet Sárospatakon, melyben identitást őriznek, ennek megteremtésében pedig komoly szerepe volt az evangéliumnak.

A SRTA Szenátusa idén négy, nemzetközi hírű teológiai tanárt választott tiszteletbeli tagjává, köztük Abraham van de Beek (1946-) amszterdami professzort, aki 1988-ban a Holland Református Egyházat képviselve a Professzorok Nemzeti Testületének elnöke lett. Munkájának köszönhetően sokat javult a hitéleti képzéseken résztvevő professzorok helyzete, de erősítette az egyetemi rendszerben folyó lelkészképzést is.

Eberhard Busch (1937-) teológust1986-ban választották a göttingeni Georg-August-Universität Református Teológiai Tanszék vezetőjévé, ahol dogmatikai, etikai, egyháztörténeti előadásokat tartott, továbbá szemináriumokat szervezett. A Református Egyház és a Németországi Evangélikus Egyházak Zsinatának volt tagja köszöntő szavaiban arra bátorította a jelenlévőket, hogy tegyék láthatóvá hitüket, és hallják meg az Úr szavát.

Martien E. Brinkman (1950-) az Amszterdami Szabadegyetem teológia szakán végzett, később ugyanitt az Ökumenikus és Interkulturális Teológiai Tanszék professzoraként tevékenykedett. A Nemzetközi Református Teológiai Intézet egykori alapítója és igazgatója idén harmadik alkalommal látogatott Sárospatakra, aki mostani beszédében a magyar-holland kapcsolatokról számolt be. A holland egyetem vezetőségének döntésére hivatkozva arról tájékoztatta a sárospatakiakat, hogy a jövőben lehetőségük lesz amszterdami egyetemi tanulmányok folytatására is.

Juhász Tamás (1946-) a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet professzora1969-ben szerzett lelkészi oklevelet. Tanári munkásságát 1984-ben kezdte el a KPTI rendszeres teológiai tanszékén, ahol teológiai enciklopédia, filozófiai bevezetés, vallásfilozófia, hitvallásismeret, szimbolika, dogmatika és etika tárgyakat oktatott. Tevékenyen szolgált a nemzetközi egyházi élet különböző területein is: meghatározó munkása a Nemzetközi Református Teológiai Intézetnek, a magyarországi Doktorok Kollégiumának, és a Coetus Theologorum közösségének. „A sárospataki-, és a kolozsvári teológiák közötti kapcsolat gyökere a reformátusság igazi ereje” – mondta Juhász Tamás, aki hozzátette: Jézus Krisztus ereje erőtlenség által végeztetik el.

A köszönetnyilvánítások után Csomós József tiszáninneni püspök kibocsátotta a VI. éves gyakornokokat, majd a minősítő vizsgát tett hallgatók kötelezték el magukat a szolgálat iránt. A zárszóra Ábrám Tibort, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnokát kérték fel, aki beszédében emlékeztetett: „A Krisztus szerinti, minőségi közösség alapja a közös hit és értékrend.”

A jubileumi program szeptember 10-én, hétfőn a tiszteletbeli tanárok székfoglaló előadásaival folytatódott.    forrás: TIREK.HU

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.12./

 

Értekezleten vettek részt a Polgármesteri Hivatal irodavezetői

 

               
                                                                      

 


Ladics Tamás

      

A nyári szünet utáni első irodavezetői értekezletet tartottuk szeptember végén a Polgármesteri Hivatalban, amikor a tanévkezdéssel és az őszi szezon elindításával kapcsolatos legaktuálisabb kérdéseket vitattuk meg. Foglalkoztunk a város költségvetésével, a város gazdasági és likviditási helyzetével is, hiszen az év második felében is kiemelten fontos, hogy a város gazdasági stabilitását megőrizzük, ill. a szükséges korrekciókat végrehajtsuk – kezdte beszámolóját az irodavezetői értekezletről dr. Komáromi Éva, Sárospatak Város jegyzője…

Érdeklődéssel várjuk a jövő évi költségvetés adatait, hiszen 2013-ban várhatóan feladat alapú finanszírozásra tér át a magyar államháztartás, és ez jelentős változásokat fog okozni mind a központi, mind a helyi önkormányzatok költségvetésében.
Az irodavezetői értekezleten érintettük még a Polgármesteri Hivatal átszervezésének aktuális kérdéseit is, hiszen a járási hivatal felállítása, megszervezése most már napi szintű folyamatként zajlik a hivatalunkban, ennek a részleteiről polgármester úrral tájékoztattuk a hivatal irodavezetőit.

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.09.12./

 

Rendkívüli üléssel kezdődött a hét

 

               
                                                                      

2012. szeptember 10-én reggel 8 órakor rendkívüli képviselő-testületi üléssel kezdte a hetet Sárospatak Város Önkormányzata. Aros János polgármester elmondta, hogy napirendjüknek két pontja volt, melyek mindegyike sürgős döntést igényelt…
 

 


Aros János

      

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Regionális Ivóvíz kezelési Társulás egy pályázatot nyújtott be korábban, erről a támogatási szerződés aláírásra került, s ennek értelmében közel 5 milliárd Ft-os beruházás valósulhat meg a térségben - és ehhez az önkormányzatok vállalták annak idején az önerőt. Természetesen egyetlen önkormányzatnak sincs erre félretett pénze, ezért megpróbáltuk ezt az összeget az ehhez biztosított keretből, nevezetesen az önerő alapból lehívni.

A másik döntésünk egy törzstőke leszállítás volt, az Innovó Sárospatak Kft részére. Mint ismeretes két ingatlan tarozik most a Kft-hez, az egyik az E raktár, a másik az úgynevezett Derczó telek. Ezek miatt történik meg a törzstőke leszállítása, hiszen az egyikre vételi ajánlat érkezett egy sárospataki vállalkozótól. Hogy ezt érdemben tárgyalni tudjuk és dönteni tudjunk felőle, ehhez volt szükséges volt a törzstőke leszállítása.

Napirend:
1. Előterjesztés EU önerő Alap pályázat benyújtása KEOP-1.3.0/09-11-2011-0046 azonosító számú projekt II. forduló önerő támogatására.
Előterjesztő: Aros János polgármester

2. Szóbeli előterjesztés az INNOVO-PATAK Sárospataki Városfejlesztő Nonprofit Kft. jegyzett tőkéjének leszállítása tőkekivonás útján – 77/2012. (III. 30.) KT. határozat módosítására.
Előterjesztő: dr. Komáromi Éva jegyző

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.09.11./

 

A Comenius Főiskolai karon is megnyitották a tanévet

 

               
                                                                      

A friss hallgatókat köszöntették a Miskolci Egyetem vezetői a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar évnyitó ünnepségén. A leendő csecsemőgondozókat, óvónőket és pedagógusokat hallgatóvá fogadták, miután esküt tettek arról, hogy tudásukkal az egyetemet és a nemzetet fogják szolgálni. Néhány tervezett újítás már rájuk is hatással lehet majd...
 

 


Dr. Hegedűs László

      

Dr. Hegedűs László dékán tanévnyitó beszédében elmondta, hogy a Beregszászon működő II. Rákóczi Ferenc Főiskolával kötöttek szerződést, amelynek értelmében olyan hallgatócserén alapuló képzéseket indítottak, ami a csecsemőgondozással kapcsolatos, ill. kiszélesítve minden pedagógiát érintő területen. Megújuló törekvése a karnak, a régió kiemelkedő tanintézményévé válni. A fejlődő sárospataki oktatás lehet az oka annak, hogy a Miskolci Egyetem alá tartozó kart más felsőoktatási intézmények is átvennék.

Az államilag támogatott helyek csökkentése a jelentkezők számában is megmutatkozik, a felsőoktatás egész területén. Az országos átlag a tavalyi évhez viszonyítva: 23%-kal kevesebb az elsős hallgató.
Harcolunk azért, hogy a keretszámokat bővítsék, harcolunk azért, hogy új szakokat indítsanak, hogy Sárospatak elnyerje azt az eredeti küldetését, amire hivatott, pl. a határon túli magyar pedagógusok képzésében, Felvidéken, Kárpátalján és részben Erdélyben, a Parciumban, hiszen az iskola eredeti funkciója is a pedagógus, a tanítóképzés.

A Miskolci Egyetem rektorai, és helyetteseik részvételével megtartott sárospataki tanítóképző évnyitóján szolgálati kitüntetést vehetett át Balogh István főiskolai docens, valamint az idei tanévben Köztársági Ösztöndíjban részesül Kiss Melinda óvodapedagógus hallgató.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.11./

 

Járdákat is javítanak a START munkaprogram résztvevői

 

               
                                                                      

 


Oláh József

      

Lehetőségünk volt a tavalyi évben, hogy pályázzunk a START munkaprogram program keretein belül. Ezt a pályázatot megnyertük és ez év február 1-től elindult a munka, ami december 31-ig tart – nyilatkozta Oláh József, a Kommunális Szervezet utak-hidak munkacsoportjának vezetője…

Az egyik munkacsoport az önkormányzat által fenntartott járdák karbantartásával foglalkozik, ebbe a pályázatba beleterveztük a Szent József és a Wesselényi utcák járdáinak felújítását, amik elhasználódtak, megsüllyedtek, balesetveszélyessé váltak.

Ebben a pályázatban szerepel az önkormányzat által fenntartottak utak felújítása is, így elkezdhettük a horgászfalu útjának a felújítását. Ennek a kövezése már megtörtént, most kezdtük el az útcsatlakozás aszfaltozását, amit a Magyar Közút kiírt, ugyanis az ő útjukhoz csatlakozunk.

 


 Cziczer Katalin
/2012.09.11./

 

Erdészeti szakképzés is folyik a Vayban

 

               
                                                                      

A helyi és térségi viszonyokat figyelembe véve indította el az idei tanévtől a Vay Miklós Református Szakképző Iskola az erdészeti szakképzést. Az iskola diákjainak a nagy része a Bodrogközből és a Hegyközből származik, ahol korábban sokan dolgoztak az erdőkben, illetve az erdészeti igazgatóságon. A hagyományokra és a mai gazdasági helyzetre, valamint a szakképző iskola eddigi profiljára építve döntöttünk a szak beindításáról – nyilatkozta Dr.Téglás Zsolt, a szakképző iskola igazgatója…
 

 


Dr. Téglás Zsolt

      

Az erdészeti szakmunkás képzésen belül majd sok mindenről beszélhetünk, az erdővédelemtől, az erdőgazdálkodásig és a vadgazdálkodásig, de a tananyag egy része éppen ezen a ponton illeszkedik meglehetősen jól ahhoz a képzési struktúrához, amivel már rendelkeztünk, gondolok itt a motorfűrészekre, az erdészeti munkagépekre, erőgépekre, traktorokra. Ezeknek a szerelése, ill. az ezekhez fűződő oktatás már eddig is szerepelt intézményünkben.

A szakképzés során 40:60% arányban tervezik az elméleti, ill. gyakorlati képzést. A gyakorlati helyeket részben sárospataki, részben az Északerdő megyei központja biztosítja majd. Az erdészeti igazgatóság azért is volt partner a képzés beindításában, mert más szakmákhoz hasonlóan az erdőgazdaságban is kikoptak a jó szakemberek.
Az erdőn leginkább olyanok dolgoznak, akiknek vagy nem ilyen, vagy hasonló képzettségük van csak, tehát a közmunkások között a közfoglalkoztatottaink között, a vállalkozóinknál ritkaságszámba megy, hogy valakinek szakirányú végzettsége van.
Az erdészeti szakmunkás képzés 2 éves, a tanulók ez idő alatt sajátítják el azt a tudást, amellyel bármely erdészetnél, vagy magántársaságnál is megállják majd a helyüket.

 


 Cziczer Katalin
/2012.09.10./

 

Nem csak járási, de tankerületi központ is lesz, Sárospatak

 

               
                                                                      

Élénken foglalkoztatja az embereket a közigazgatás átszervezése, hiszen a január rohamosan közeleg, amikor az új rendszernek már működnie kell. Ezért kerestük meg Aros János polgármestert, aki ugyan az új vezetők neveivel nem tudott szolgálni, de segített, hogy körvonalazódjon az új járási rendszer…
 

 


 Aros János

      

2013. január 1-jétől Sárospatak is járási központ lesz. Az ezzel kapcsolatos előkészítő munkálatok folyamatban vannak, napi kapcsolatban vagyunk a kormányhivatallal. Amit már most tudunk, hogy a régi Esze Tamás Általános Iskola épületében lesz kialakítva a járási központ. A jelenlegi funkciók, amik tőlünk elkerülnek, az Okmányiroda, a Gyámhivatal, de ez a kör nagy valószínűséggel ki fog bővülni az építéshatósággal és egyes szociális igazgatási feladatokkal, pl. gyermekvédelemmel. Amik biztosan nálunk maradnak, azok a városüzemeltetéssel, település fenntartással kapcsolatos feladatok, tehát, ami most a Kommunális Szervezethez tartozik, valamint a közszolgáltatások.
Párhuzamosan, szintén január 1-től kerülnek kialakításra az úgynevezett tankerületek. A múlt héten kormánymegbízott úrral folytattam egyeztetést, ami alapján el tudom mondani, hogy Sárospatak tankerületi központ is lesz. Valamennyi jelenlegi kistérségi település jövőre un. járási település lesz, ezeken a településeken az oktatással kapcsolatos intézmények a tankerülethez fognak tartozni. A tankerület vezetői állására pályázatot hirdettek ki, ami már kiírásra is került.

A személyi kérdéseket feszegetve polgármester úr konkrétumokat még nem mondott, csak azt erősítette meg, hogy az adott feladattal azok a jelenlegi köztisztviselők is átkerülnek a járási hivatalhoz, akik vállalták a kormányablak ügyintézői képzést. Azt is elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a neve szóba került a járási vezetői tisztség kapcsán, de mivel 4 évre kapott bizalmat a sárospatakiaktól, és sok olyan dolog van, amivel még tartozik a választóknak, tisztességtelennek érezné félidőben más székbe ülni át, ezért mindenképpen marad polgármesterként a helyén.

Bízik abban és mindent megtesz ennek érdekében, hogy javaslataival befolyásolni tudja az új vezetők személyének kiválasztását, hiszen a pataki lakosok és a kistérségi települések számára is elengedhetetlen a szakmai színvonal biztosítása és a kitűnő együttműködés.

 


 Törő Gábor
/2012.09.10./

 

Követési távolság!

 

               
                                                                      

2012. szeptember 8-án 17 óra 45 perc körül a 37-es számú főútvonalon történt egy súlyos közlekedési baleset. Miskolc irányából Sárospatak felé közlekedett egy nyerges, pótkocsis kamion – kezdte beszámolóját egy súlyos balesetről Ladics Tamás rendőr hadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 

 


Ladics Tamás

      


Olaszliszka magasságában a kamion vezetője nem a forgalmi viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett, ezért későn érzékelte az előtte forgalmi okok miatt lassító gépkocsit. Mivel mögötte nem tudott megállni, hogy az ütközést elkerülje, a járműszerelvényét balra kormányozta, át a baloldali forgalmi sávba, ahol szemből egy kis tehergépkocsi közlekedett szabályosan. Ennek a vezetője, hogy az ütközést a kamionnal elkerülje, a gépkocsiját jobbra kormányozva lehaladt az úttestről, majd az út mellett egy fának ütközött.
A baleset következtében a tehergépkocsi vezetője, ill. utasa sérültek súlyosan, őket a helyszínről mentő gépkocsival a miskolci, megyei kórházba szállították.
A baleset bekövetkezésének körülményeit bűntető eljárás keretében vizsgálj a Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya.
 

 


 Cziczer Katalin
/2012.09.09./

 

Humoros pillanatképek Petőfi prózájában

 

               
                                                                      

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör augusztusi összejövetelén csaknem félszázan hallgathattuk meg Unghváry Márta, miskolci középiskolai tanár-könyvtáros: Humoros pillanatképek Petőfi prózájában című színvonalas előadását - küldte a tudósítást Halász Magdolna olvasóköri elnök...
 

 


 Unghváry Márta

 

 

 

 

 


Halász Magdolna

      

Bevezetésként megtudhattuk, hogy a magyar líránk kiemelkedő képviselője életútját és munkásságát neves irodalomtörténészek: Hatvany Lajos, Fekete Sándor, Horváth János, Szerb Antal, stb. kutatták és értékelték. Napjainkban is nagyon népszerű Petőfi Sándor lírája, a prózai műveit az őszinteség, közvetlenség, és a természetesség jellemzi.
Ezután a kevésbé ismert Úti jegyzeteket ismerhettük meg. A huszonkét éves poéta csaknem három hónapos felvidéki utazása élményeiről számolt be, melynek során megcsodálhatta a táj szépségét, megismerhette a települések felbecsülhetetlen értékeit és találkozhatott a költőtársaival, barátaival, neves személyiségekkel.

1845.április 1-én Pestről indult gyors szekéren. Gödöllő után, Aszódra érkezett. A település az iskolai tanulmányok, az első versírás, az első szerelem, a színésszé válás első elhatározása emlékezetes színhelye. Kassa városa nem nyerte el a tetszését, ezután „ Eperjes azok egyike, hol az első pillanatban otthon voltam.” Kerényi Frigyes költő barátjánál szállt meg, találkozott az ott nevelősködött Tompa Mihállyal is.” A kritikusokat nem szerette, „ ha nem volnának: a világon legjobban utálnám a tejfölös-tormamártást, de így azoké az elsőség, s csak a második helyet foglal a tejfölös-torma.” Körülményesen jutott fel a Sárosi vár romjához, érzelmeit egyik versében meg is örökítette. Aztán Lőcse következett, a vendéglátó barátjával megcsodálta Branyiszkó környékét, és „a kis vakondtúrást, mit Tátrának neveznek….ha az utazó kritikus, akkor…azt mormogja fogai közt: meglehetős.” Késmárk, Igló, Rozsnyó után a pelsőci völgyön keresztül érkezett meg Aggtelekre. ”E völgy egy roppant nemzeti zászló is, egyszersmind: vörös föld, fehér kősziklák, zöld erdő.” Felkereste a híres cseppkőbarlangot, és igyekezett megfejteni a keletkezése titkát.. Ezután Rozsnyó Rimaszombat-Losonc után Fülekre érkezett, és a vár romjai felkeresése után írta: „ Fülek sokáig volt a törökök kezében. Ha naponként abból a borból kellett volna inniok, melyet én itt a kocsmában ittam; fogadom, száz évvel előbb szabadult volna meg tőlük Fülek.” Losonc- Hajnácskő-Somoskő-Salgó vára- Losonc- Balassagyarmat-Rétság- Vác után 1845. június 24-én,fáradtan és élményekben gazdagon tért vissza Pestre.
Két év múltával az utazást szerető Petőfi újból útnak indult Kelet-Magyarország és Erdély felfedezésére. Az élményeit, az ott látottakat számozott úti levél formájában rögzítette, amelyet Kerényi Frigyes barátjának ajánlott. A húsz darab, páratlan értékű írásműből a 15. és a 17. levél mindezidáig nem került elő. A dokumentumok a költő sajátos gondolatainak, személyes emlékeinek, természetszeretetének és szabadságvágyának különleges bizonyítékai.

A poéta 1847.május 9-én indult el Pestről. Rákosnál a hajdani országgyűlések színhelyén Szilágyi Mihály és Hunyadi Mátyás emlékét idézte. Gödöllőn, a második nagy szerelméről, Mednyánszky Bertáról is megemlékezett , aki itt lakott és sok verset írt hozzá. Ezek közül a „Fa leszek, ha….” csodálatos műremeket Czabányi Attila főiskolai hallgató, megzenésített formában a jelenlévőkkel együtt énekelve adta elő. Petőfi utazása Gyöngyös -Kápolna-Füzesabony után, Debrecenbe érkezése előtt a Hortobágyon folytatódott.” Mily egyszerű a puszta és mégis mily fönséges! de lehet-e fönséges, ami nem egyszerű?” Nagykárolyban, Nagybányán a nevezetességek felkeresése után tért vissza Erdődre, és a különleges szerelmi vallomás az itt élő Juliskához szólt, akivel szeptemberben tervezte a házasságkötést. Ezután Szatmár- Nagykároly-Majtény-Székelyhida-Nagyvárad után Szalontára sietett, ahol a jó barátja, Arany János lakott., és élete legszebb napjait töltötte a családja körében. Pest- Gömör után Miskolc, Diósgyőr, majd Sárospatak következett. A híres kollégiumban szeretettel fogadták és vendégül látták a vizsgákra készülő diákok. „ Itt ismerkedtem meg Palkovics professzorral, akit te is ismersz, s így tudod milyen derék ember. Látod, barátom, még a professzorok közt is vannak derék emberek. ”Ezután Újhelybe utazott, majd Széphalomban „elzarándokolt” Kazinczy sírhalmához. Királyhelmec, Lelesz, Ungvár, Beregszász, Munkács, Szatmár után Csekén, felkereste Kölcsey sírját, aztán Szatmárnémeti következett. A 17.és a 18.levélben a házasságkötés eseményéről és a koltói boldog nászútjáról számolt be a barátjának. A 19. és a 20. levél a kolozsvári élményeiről és a Pestre történő utazásáról szól.

Különleges kordokumentum a forradalmár Petőfi Sándor Napló-ja. A költő 1848.március 15-ei történelmi eseményeknek aktív részese volt és prózában örökítette meg a május elejéig tartó társadalmi változásokat. „Petőfi vallásossága a szabadság imádata volt. ”(Szerb Antal)
Az előadást a Nemzeti dal, a Csatában c. versek megzenésített -, és a Világosságot c. költemény professzionális előadása színesítette.
Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük Unghváry Márta színvonalas és értékes előadását, és a tehetséges Czabányi Attila főiskolai hallgató szíves közreműködését.
„ Használ e világnak, aki érte
Föláldozá magát?,
Eljő-e a kor,
Melyet gátolnak a roszak,
S amelyre a jók törekednek….”
( Petőfi: Világosságot)

 


 


 Cziczer Katalin
/2012.09.09./

 

Mustgáz – a szüreti időszak egyik veszélye

 

               
                                                                        

A katasztrófavédelem a szüreti időszak kezdetével felhívja a lakosság figyelmét az év ezen időszakára jellemző veszélyforrásra, a mustgáz mérgezésre. A gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte - nyilatkozta Barna Norbert a Sátoraljaújhelyi Tűzoltó-parancsnokság vezetője...
 

 


Barna Norbert

      

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, ami a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. Otthonunkban elsősorban a cukortartalmú növények és gyümölcsök erjedése során keletkezik.

A mustgáz adott koncentrációban fontos életfolyamatokat befolyásol. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jele a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.

A balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek!

A balesetek megelőzése érdekében javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók lehetőség szerint nagy térben való elhelyezése, gázérzékelő riasztóberendezés használata. Tanácsos úgy lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk legfeljebb a derék magasságában. Ha a gyertya elalszik – ez jelzi az oxigén hiányát – azonnal el kell hagyni a helyiséget!

Az ilyen balesetet szenvedő embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni. A másik segítségére siető ember az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat. Veszély esetén hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös számon!

 


 


Sátoraljaújhelyi Tűzoltó-parancsnokság
/2012.09.09./

 

A Miskolci Szimfonikus Zenekar hangversenye Sárospatakon

 

               
                                                                      

2012. szeptember 17-én 19 órakor A Művelődés Háza Színháztermében ad hangversenyt A Miskolci Szimfonikus Zenekar, akik 1963-ban alakultak hivatásos szimfonikus zenekarrá. A régió egyetlen hivatásos nagyzenekaraként a szimfonikus zene jelenlétének biztosítéka...
 

 


 

      

A zenei évad szeptembertől júliusig tart, a zenekar évadonként 70-80 koncertet ad Miskolcon, Magyarországon és Európa országaiban (például Lengyelországban, Szlovákiában, Olaszországban, Németországban és Spanyolországban).
Kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően gyakran vendégszerepel rangos külföldi fesztiválokon – 2009-ben az együttes koncertjével nyitotta kapuit az olaszországi Lediecigiornate di Brescia nemzetközi zenei, színházi és táncművészeti fesztivál. Az együttes állandó szereplője a Bartók Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak.
Miskolcon a bérletes, az egyedi szervezésű és a nyári hangversenyek mellett ifjúsági- és gyermekkoncertek képezik a munka gerincét. A Mesterbérlet, a Népszerű Zenei Esték bérlet és a Szezonbérlet 2006-tól a zenekar saját hangversenytermében, a Művészetek Házában kerül megrendezésre.
A hazai és nemzetközi igényeken alapuló művészi munkát a 84 hivatásos zenészből álló együttes végzi. Valamennyien főiskolát vagy Zeneakadémiát végzett, magasan képzett zeneművészek. A zenekar művészeti vezetője Kovács László Érdemes Művész, Liszt-díjas, Bartók-Pásztory-díjas karnagy, akinek munkáját Miskolc városa 1996-ban Pro Urbe-díjjal, majd 2003-ban Miskolci Múzsa-díjjal ismerte el.
Repertoárjuk rendkívül széleskörű, a barokk zenétől a kortárs zenéig terjed, felölel mindenféle zenei stílust és műfajt (szimfonikus zene, opera, operett, musical, filmzene, szimfonikus tánczene, jazz, stb.)

A zenekar 2009-ben Magyarországon, komolyzenei koncerten még soha nem látott színpadi technikával (hang-, fény- és vizuális élménnyel) lepte meg Miskolc közönségét. ’Filmfónia – A legsikeresebb filmzenék estje’ elnevezésű koncertjükön felelevenedtek az elmúlt évtizedek legnagyobb filmsikerei, a teljesség igénye nélkül: a Csillagok háborúja, a Harry Potter, A Karib-tenger kalózai, a Jurassic Park, az E.T. és a Titanic. A Miskolci Szimfonikus Zenekar Filmfónia című produkcióját Miskolc városa az idén, 2010-ben Nívódíjjal tüntette ki.
A zenekart az évek során számos világhírű hazai és külföldi karmester dirigálta (Kocsis Zoltán, Oliver von Dohnányi, Jurij Szimonov, Kobayashi Ken-Ichiro, Kesselyák Gergely, Marco Balderi, Rico Saccani, és mások). A legnevesebb magyar és külföldi szólisták állandó résztvevői a zenekar koncertjeinek (például Ránki Dezső, Piotr Anderszewski, Miklósa Erika, Shlomo Mintz és a következő évadban Patricia Kopatchinskaja).
Évente jelenik meg CD-je a Hungarotonnál, legutóbb, 2010 januárjában a különlegesnek számító Weiner-sorozat utolsó darabja látott napvilágot. A zenekar Weiner: Toldi című felvételét 2009-ben Arany hangvilla elismerésben részesítette a Diapason francia zenei folyóirat, melynek kritikusai, valamint a France Musique rádió szerkesztőiből álló zsűri havonta ítéli oda ezt a nagy presztízsű szakmai díjat a legjobb komolyzenei felvételeknek.

Műsor: W. A. Mozart: Kis éji zene - F. Mendelssohn: Szentivánéji álom - Beethoven: V. (sors) szimfónia - Vezényel: Hámori Máté

 


 Cziczer Katalin
/2012.09.08./

 

Szilvásváradon táboroztunk

 

               
                                                                      

2012. augusztus 21-25-e között Szilvásváradon töltöttünk el 5 csodálatos napot a táborozni szerető gyerekekkel a Kisrefiből. Utunk során megnéztük a falu nevezetességeit, a Szalajka-völgyet, az aszály miatt kiszáradt Fátyol-vízesés helyét, az Istállóskői-barlangot - számolt be Gálné Kaczvinszki Johanna...
 

 


 

      

Több túrán vettünk részt, így eljutottunk a Millenniumi-kilátóba, ahonnan csodálatos panoráma nyílt a környékre. Utaztunk kisvonaton, és éjszakai túrán a bátorságunkat is próbára tehettük. Saját szemünkkel győződhettünk meg az eddig csak képekről ismert földtani képződményekkel, karsztformákkal, felszínformákkal. A környék geológiai megismerése mellett a történelmét is tanulmányoztuk, régészkedtünk és kőbaltát is készítettünk.

Egyik este a vadlesen láttunk vaddisznókat, őzeket, szarvasokat és rókát is. A tóból pedig rákokat foghattunk. Ha Szilvásvárad, akkor lipicai ménes, így természetesen meglátogattuk a méltán híres lovakat is. Sokat játszottunk, énekeltünk és viccelődtünk. Hazafelé sétáltunk Egerben, a Dobó-téren, a Bazilikában és a várban is, ahol filmvetítésen vettünk részt. E tartalmas hét végén a jövő évi tábor helyét tervezgettük. Köszönjük szépen, nagyon jól éreztük magunkat!

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.09.08./

 

Hármas baleset volt a 37-esen

 

               
                                                                      

 Szeptember 6-án reggel 7 óra 35 perckor egy súlyos és kettő könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 37-es számú főút 54 km-es szelvényében, ami - ha Miskolc felől jövünk - a tolcsvai kereszteződés után kb. másfél km-re van – kaptuk a tájékoztatást Bacsó Tibor rendőr őrnagytól, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferensétől…
 

 


 Bacsó Tibor

      


Egy Opel típusú személygépkocsi közlekedett Miskolc irányából Sárospatak felé a 37-es számú főúton, ami az említett helyen áttért a baloldali forgalmi sávba és ott összeütközött a szemből szabályosan közlekedő kisbusszal, ami Miskolc irányába haladt. Az ütközés akkora erejű volt, hogy következtében a kisbusz bal első kereke kiszakadt és további, anyagi káros közlekedési balesetet okozott, ugyanis mikor áthaladt a baloldali forgalmi sávba, az Opel mögött szabályosan közlekedő személygépkocsinak ütközött.

Az ütközések során egy személy súlyos, két személy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, akiket a sátoraljaújhelyi kórházba szállítottak. A baleset során ittasság egyik gépkocsivezető részéről sem merült fel. Körülményeit a Sárospataki Rendőrkapitányság bűntető eljárás keretében vizsgálja.
 

 


 Cziczer Katalin
/2012.09.08./

 

ÁVG-REFI Regatta-verseny

 

               
                                                                      

 


 Kordáné Györki Erika

      

Régóta foglalkoztatja a két iskola testnevelés munkaközösségét a gondolat, hogy az Oxford-Cambridge vízibajnokság mintájára a két sárospataki iskola között hagyományteremtő jelleggel elinduljon egy kenuverseny. Megalakulás óta sok sportrendezvényt szervezett már az Árpád Vezér Diáksport Egyesület, és kezdeményezésüknek köszönhetően megvalósulni látszik ez a "víziálom" - számolt be Kordáné Györki Erika szervező...

A fő attrakcióra, az ÁVG-REFI kenubajnokságra 15:30 órakor kerül sor, mely megtekintésére szeretettel várjuk a sárospatakiakat!
Reméljük ezzel a rendezvénnyel sikerül olyan hagyományt teremtenünk, mely hosszú időn keresztül fog lehetőséget biztosítani a sárospataki iskolák közötti sportbarátság ápolására. Szervező: Árpád Vezér Diáksport Egyesület.

A rendezvény lebonyolításában való segítségnyújtásukért köszönetet mondunk Göncfalvi Balázsnak és Ágoston Gábornak, a "Lábasház" üzemeltetőjének.

 


 Cziczer Katalin
/2012.09.07./

 

Nem vette észre a kerékpárost

 

               
                                                                      

 


 Ladics Tamás

      

2012. szeptember 6-án 15 óra 50 perc körül Sárospatakon, a Kinizsi és a Martinovics utcák kereszteződésében személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, amiről a Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársától, Ladics Tamás rendőr hadnagytól kaptunk tájékoztatást…

A Kinizsi utcán egy személygépkocsi közlekedett a belváros felől Bodroghalász irányába, amikor a Martinovics út kereszteződéséhez érve figyelmetlenül haladt be az útkereszteződésbe annak ellenére, hogy az útkereszteződés előtt kihelyezett STOP táblánál megállt. Amikor viszont elindult, nem vette észre, hogy az útkereszteződésében a Martinovics úton szabályosan közlekedik egy kerékpáros, aminek következtében a gépkocsija elejével a kerékpáros hátsó kerekének ütközött.

Az ütközés következtében a kerékpáros felborult és megsérült. A kerékpáros hölgyet a helyszínre érkező mentő gépkocsi a sátoraljaújhelyi kórházba szállította. A baleset körülményeit a Sárospataki Rendőrkapitányság szabálysértés keretén belül vizsgálja.

 


 


Cziczer Katalin
/2012.09.07./

 

Büntetnek a parlagfűért

 

               
                                                                      

A Magyarországon néhány évtizede jelentősebben elterjedt parlagfűnek sokszorosan bizonyított, rendkívül káros hatásai vannak az emberre. Arra is, aki allergiás, és arra is, aki még nem: a diagnosztizált allergiások száma - nem kis részben a rendkívül agresszív parlagfű pollen miatt - folyamatosan nő. Törökné Hornyák Rita környezetvédelmi ügyintéző elmondta, hogy Sárospatakon is egyre többen figyelnek a parlagfű mentesítésre, ennek ellenére vannak területek, amelyeken kényszerkaszálást kell elrendelni…
 

 


 Törökné Hornyák Rita

      


A hatósági védekezés eljárásának teljes költségét ilyenkor a föld használója, tulajdonosa köteles megtéríteni, amely a helyi feltételektől függően több tízezer forint is lehet hektáronként. (Ez nem azonos a növényvédelmi bírsággal, amely húszezer és kétmillió forint közötti összegben az eljárás költségén felül kerül kiszabásra.)

Ahhoz, hogy a növény terjedése megakadályozható legyen, fontos a parlagfű felismerése. Gyakran összetévesztik ugyanis a fekete vagy fehér ürömmel.

A környezetvédelmi ügyintéző kéri a lakosságot és a vállalkozókat, hogy figyeljenek oda, nem csak művelt termőföldjeikre és a nem művelt területekre, de a birtokukban lévő építési telkekre, telephelyekre is, mert a parlagfű bárhol felütheti a fejét, ami az egészségre való káros hatása miatt büntetést vonhat maga után.

 


 Törő Gábor
/2012.09.07./

 

Vay évnyitó a református templomban

 

               
                                                                      

 


 Csomós József

      

A Vay Miklós Református Szakképző Iskola első ízben tartotta ünnepélyes tanévnyitóját a református templomban. 2012. szeptember 3-án 8:30-kor ünnepi istentisztelettel vette kezdetét az új tanév 580 diák számára. Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főtiszteletű püspöke, igehirdetésében hangsúlyozta, hogy nem attól lesz egy iskola református, hogy lecseréli a tábláját, hanem a református iskola alapja az Isten szeretete...

Az igehirdetés után a református intézmény igazgatója, Dr. Téglás Zsolt Gábor ünnepi beszédében külön köszöntötte az intézménybe első ízben belépő diákokat. Aros János a város polgármestere beszédében kiemelte, hogy egy nagyon jól működő szakképző iskolát adnak át az egyházkerületnek, szeretnék, ha az eddig kialakult jó kapcsolat továbbiakban is fennmaradna.

Az ünnepi műsort természetesen az iskola diákjai adták. Egy szép Endrődi Sándor vers és egy gitárkísérettel előadott ének után az iskola pedagógusainak fogadalomtétele következett az Úr asztalánál.

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.09.06./

 

Tanévkezdés az Erdélyiben

 

               
                                                                      

Még alig pakoltuk el a ceruzát, tollat és a tankönyveket, s már ismét köszönti egymást pedagógus és gyermek az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium udvarán. 2012. szeptember 3-án nyári melegben Kis Márta tagintézmény-vezető asszony családias légkörben nyitotta meg a 2012/13-as tanévet, bíztatva diákjainkat a kitartó szorgalomra, mely eddig több éven keresztül mindig meghozta gyümölcsét a tanulmányi versenyeken, sportversenyeken egyaránt...
 

 


Kis Márta

      

Reméljük, az eredmények ezúttal sem maradnak el! Az első iskolai napon ellátogatott intézményünkbe Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós, az iskola rendőre, aki tájékoztatást tartott tanulóinknak az iskolán kívüli megfelelő viselkedési normákról, a közlekedési szabályok betartásának fontosságáról, felhívta a figyelmet a különböző veszélyekre, ami – iparterületi környezetről lévén szó – az iskolába érkezéskor és onnan való távozáskor érheti a gyerekeket. A 2012/13-as tanévet az iskola valamennyi tanulója hangulatos tantermekben kezdheti meg.

A kollégium nyugalmas, kényelmesen berendezett, meghitt légkört nyújtó szobáit mosolygós diákok vették birtokukba már vasárnap délután, s jóleső érzés volt látni, hogy örömmel tértek vissza társaikhoz. Az otthon melegét megbízható, lelkiismeretes nevelőtanárok, s őket mindenben segítő gondozónők hozzák a kollégium falai közé.

Diákjainknak a 2012/13-as tanévben továbbra is lehetőséget adunk tehetségük kibontakoztatására a különböző szakkörökön, sportkörökön. Rendezvényeinkkel, versenyekkel, játszóházakkal, kirándulásokkal már szeptembertől a következő nyár elejéig az egész tanév során mozgalmas, kellemes időtöltést kínálunk és kívánunk minden tanulónknak.

Goethe szavait idézve kíván az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium a város valamennyi tanulójának és pedagógusának sikeres, eredményes tanévet!
„A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.”

 


 

További fotók >>>

 Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
/2012.09.06./

 

Kibővítve folytatódik a START munkaprogram

 

               
                                                                      

A város határában vízelvező árkok megújításán dolgozó embereket látunk, vannak, akik zöldséget termeltek. Ezek szerint működik a START munkaprogram és örömmel halljuk Béli Zoltántól, a Kommunális Szervezet vezetőjétől, hogy a folytatásra is van kilátás…
 

 


Béli Zoltán

      

A 2012. évi most is futó programok eddigi kedvező tapasztalatai alapján ez évben a városvezetéssel karöltve egyrészről a jelenlegi programok folytatására fókuszáltunk, de három új program megindítását is tervbe vettük. Célunk az értékteremtő, hozzáadott értéket termelő tevékenységek folytatása mellett az is volt, hogy mind több embernek tudjunk értelmes, motivációt is jelentő munkát adni.

Ennek megfelelően a következő évben is folytatni kívánjuk 50 fő alkalmazásával a belvíz elvezetési programot egész éves foglalkoztatás keretében, ennek során a felszíni nyitott csapadékelvezető csatornák rendbetételét, a bozót kiirtását, a csatornák profilírozását, és a program keretében magunk által gyártott, hosszú élettartamú betonelemekkel történő felújítását vettük tervbe. E program keretében közel 8,5 millió Ft értékben tervezzük gépek, egyéb tárgyi eszközök beszerzését, többek között újabb betonelem sablonok vásárlását, melyek beépítésével az érintett közterületek rendbetétele esztétikusan és tartósan megvalósítható. A program új elemként tartalmazza egy tanösvény kialakítását is a Bodrog jobb partján, a híd előtt és az azt követő, várig tartó részen, egy kilométer hosszban.

A második folytatódó programként az önkormányzati kezelésű utak felújítását láttuk szükségesnek megtervezni 30 fővel, 10 hónapos foglalkoztatás keretében, hiszen Sárospatakon összesen 219 km hosszú az önkormányzati kezelésű közút, ebből 162 km külterületen található, utóbbinak 90 %-a földút, ezek nyomvonalának rendezése, víztelenítése elengedhetetlen. A burkolattal rendelkező utak is felújításra szorulnak, ezek kátyúzása is a program részeként kerültek tervezésre. Fontos megemlíteni, hogy a Belvíz program szervesen kapcsolódik a Közút programhoz, mivel a belvíz programban előállított betonelemeket ez a program is felhasználja az útpadkák, járdák és egyéb járófelületek felújításakor.

A harmadik, egyben a legnagyobb projekt-összköltséggel folytatódó programunk a mezőgazdasági START munkaprogram, ennek keretébenez évben 65 fő foglalkoztatását tervezzük 10 hónapos időtartamban. Az idei évhez hasonlóan a város közétkeztetésében felhasználható mezőgazdasági termékek előállítása a cél, illetve a nyírvessző termesztésével a köztisztasági feladatok elvégzéséhez szükséges seprű, kosár előállítása, amellyel ezek külső beszerzése kiváltható.
E program keretében terveink szerint közel 15 millió Ft gép tárgyi eszköz kerülhetne beszerzésre, ami elsődlegesen a gépi munkák saját eszközökkel történő ellátását tenné lehetővé.

S végül az utolsó, folytatódó programunkban, a téli közfoglalkoztatást kell említenem, amelyben 55 fő foglalkoztatását kívánjuk biztosítani egész éven változatlan tartalommal, azaz a közterületek rendben tartása, növényzet gondozása, téli időszakban a hó eltakarítás, síkosság mentesítés képezi a gerincét a programnak. A program keretében szintén jelentős, 16,6 millió Ft értékű gép-eszközbeszerzést tervezünk végrehajtani, ami a munkák hatékonyságát jelentősen növelheti.

 


 Törő Gábor
/2012.09.06./

 

Tanévnyitó az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

               
                                                                      

 


Tóth Tamás

      

2012. szeptember 3-án, az első tanítási napon tartotta tanévnyitó ünnepélyét az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium. Tóth Tamás igazgató úr szavait 613 diákhoz, 55 pedagógushoz és az érdeklődő szülőkhöz intézte...

A törvényi változások miatt, új elemeket magában hordozó tanévet ígérhetett, ám azt is, hogy olyan közösséget építenek, amelyben tanárok, diákok kölcsönösen számíthatnak egymás segítségére. Az iskola törekvése változatlan: tudást közvetít, felismeri a tehetségben és a szorgalomban rejlő erőt, tiszteli a közösség tagjainak egyediségét. Az oldott légkör, a jó hangulat megteremtése különösen középpontba kerül ebben a tanévben, hisz idén ünnepel az ÁVG-s közösség: 20. tanévét kezdte meg.
 

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.05./

 

Vascsővel ütötte a kiscicát

 

               
                                                                        

 


 

      

Állatkínzás miatt indított eljárást a rendőrség egy sárospataki férfival szemben. A Sárospataki Rendőrkapitányság azért indított eljárást állatkínzás miatt egy helyi férfival szemben, mert vascsővel agyonverte szomszédja macskáját szeptember 3-án. A rendőrség az eljárás során az információk beszerzése és a tanúk meghallgatásával tisztázza a bűncselekmény pontos körülményeit. Az előzetes információk alapján a gyanúsítottat zavarta az állat viselkedése...

Információs háttér:
Büntető Törvénykönyv – Állatkínzás: „Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az
(1)-(2) bekezdésben írt bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz”.

 


 
A Sárospataki Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2012.09.05./

 

Évnyitó a Rákócziban

 

               
                                                                      

Az első hivatalos tanítási nap reggelén megtartotta tanévnyitóját a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. Ebben a tanévben 390 tanuló, 20 tanulócsoportban kezdi meg a munkát, alsóban iskolaotthonos formában, felsőben két napközis csoport szervezésével segítjük felkészülésüket - számolt be Szegedi Istvánné igazgató...
 

 


Szegedi Istvánné

      

Az új köznevelési törvénynek megfelelően mind az első és ötödik évfolyamon megszervezésre került a heti öt testnevelés óra. Mozgalmas év elé nézünk, hiszen a már kialakuló feladattervünk nagyon sok rendezvényeket, programokat tartalmaz, melyek nemcsak színesítik iskolai életünket, hanem új módszertani lehetőségeket ad pedagógusaink számára. Továbbra is nyitott iskolaként a partnerekkel igyekszünk szoros kapcsolatot kialakítani, kérjük és várjuk a szülők segítségét, ötleteit ebben a tanévben is.

A minőségi oktatás finanszírozás feltételeinek megteremtése miatt továbbra is keressük az EU-s pályázati lehetőségeket. Az ősz folyamán fejezzük be a referenciaintézményi szerepvállalás pályázatunkat (TÁMOP 3.1.7. 11/2), melyre iskolánk 6.000.000 Ft-ot nyert. Szintén nyertes a „Határtalanul” pályázatunk, melynek keretében a hetedik évfolyamos tanulóink négynapos tanulmányi kiránduláson vehetnek részt Erdélyben.
Bizakodva nézünk a fenntartói váltás – nem váltás elé. Bízunk abban, hogy Sárospatak Város Önkormányzatának meg lesz a lehetősége arra, hogy a jövőben is ilyen színvonalon működtesse iskoláját.

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.09.05./

 

Elkezdődött a 2. tanév a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában

 

               
                                                                      

2012. szeptember 3-án elkezdődött a 2. tanév a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában. A tanévnyitó igeliturgiára a sárospataki Bazilikában került sor, melyet főtisztelendő Kecskés Attila plébános atya vezetett. A kezdőénekben Szent Erzsébetről emlékeztek meg a résztvevők, majd közös imádságban köszönték meg a mennyei Atyának a szünidő örömeit és kérték a Szentlélek segítségét az éves munkához...
 

 


Kecskés Attila
 

      

Az iskolai közösség énekeit Zsuzsanna és Ágnes nővér gitárral, Fedorcsák Katalin pedig orgonán kísérte. Kissné Murányi Andrea igazgatónő tanévnyitó beszédében utalt a nyári felújítási munkálatokra, melyek közül a földszinti vizesblokk teljes felújításához az Egri Főegyházmegye, mint az iskola fenntartója 6.432 849Ft támogatást nyújtott. A Hit Évéhez kapcsolódóan az intézmény éves jelmondata: „Uram, növeld bennünk a hitet!” (Vö.Lk17,5)

A beszéd zárásaként útravalóul elhangzottak Boldog Kalkuttai Teréz anya szavai:
„…… Az élet dal - énekeld,
Az élet küzdelem - harcold meg,
Az élet kaland - vállald,
Az élet jutalom - érdemeld ki,
Az élet élet - éljed!"
Az első osztályosok szavalatai után a plébános atya megáldotta az elsősök könyvjelzőit és a tanévnyitó résztvevőit.

 


Kissné Murányi Andrea

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.04./

 

A rendőröknek is feladatot hozott az iskolakezdés

 

               
                                                                      

A gyermekek védelme 2012. szeptember hónapban is kiemelt feladatát képezi a Sárospataki Rendőrkapitányságnak. Ennek oka, hogy a gyermekek - mint a közúti közlekedés legvédtelenebb áldozatai - az általános iskolák környékén fokozott balesetveszélynek vannak kitéve – számolt be az iskolakezdésről Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
 

 


Bacsó Tibor
 

      

A balesetek megelőzése érdekében, felvettük a kapcsolatot az illetékességi területünkön lévő polgármesterekkel és a balesetmegelőzési bizottság elemezte az általános iskolák környezetének baleseti helyzetét, a tanintézetek megközelítési útvonalán a lehetséges veszélyforrásokat. Igyekeztünk megszüntetni ezeket a veszélyforrásokat, egyeztető tárgyalásokat folytatunk az iskolák vezetőivel, valamint az erre hívatott személyekkel, akikkel forgalomtechnikai bejárásokkal térképeztük fel a veszélyes pontokat.

Az iskolarendőröknek feladatként volt meghatározva, hogy az iskolákban jelenjenek meg, legyenek ott, s képviseljék a rendőrséget. Ennek az iskolarendőr minden iskolában eleget tett, az iskolák évnyitóin ott voltak, megjelentek.
Feladataink közé tartozik, hogy szeptember hónapban minden iskolában megjelenjen az iskolarendőr, és oktatást tartson az alsó tagozatba járó tanulóknak, kiemelten azoknak, akik most kezdték az iskolát és felhívni a figyelmüket a megfelelő közlekedésre, valamint, hogy hogyan kerülhetik el, hogy egy baleset áldozatai legyenek.

Minden reggel és minden délután igyekszünk megjelenni az iskolák előtt, ott rendőri jelenléttel, illetve polgárőr jelenléttel biztosítva, hogy ne történjen közlekedési baleset, az iskolába menés, vagy távozás problémát ne jelentsen. Ebben nagyon jó partner, Sárospatak területén a Sárospataki Polgárőr Egyesület, akik minden reggel a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtt segítik a forgalmat.
Sárospataknak kiemelten balesetveszélyes területei, az iskolakezdés szempontjából a Central Üzletház előtti buszmegálló, ahová a Bodrogközből érkező buszok szállítanak utasokat. Az utasok kiszaladhatnak az útra, így balestet okozhatnak, ezért minden reggel közlekedési rendőrök lesznek ennél a buszmegállónál és minden gyalogost a kijelölt gyalogos átkelő felé fognak irányítani, hogy ne legyen balesetveszélyes ott a közlekedés.

 


Törő Gábor
/2012.09.04./

 

Krosnoban jártak táncosaink

 

               
                                                                      

 


 

      

A Bodrog Néptáncegyüttes kamara csoportja Krosnoban járt az elmúlt hétvégén. Csoportunk azon a - borhoz, helyi termékekhez kapcsolódó - kulturális fesztiválon vett részt, amelyet minden évben megrendez testvérvárosunk - számolt be Darmos István...

A fesztiválon augusztus 31-én felvonulás és menettánc kapcsolódott a nyitó eseményekhez, amelyen a többi csoport között a Bodrog is részt vett. Rendkívül jó hangulatot teremtett egy szlovák vonós zenekar, amely ott helyben villámgyorsan megtanulta, majd kísérte a táncosink énekét.

Másnap - szeptember 1-én – reggeltől estig tartó kulturális kavalkád zajlott a főtéren. Ebből is kivettük a részünket oly módon, hogy délelőtt egy 40 perces, majd délután egy félórás műsort adtunk. A műsort hajdúsági, sárközi, bonchidai, felcsíki és jobbágytelki táncokból állítottuk össze, s egyik táncosunk –Rusznyák Ágnes - magyar népdalösszeállítását is hallhatta a krosnoi közönség. Mindeközben azok a táncosaink sem tétlenkedtek, akik nem utaztak a fesztiválra, hiszen az együttes másik fele a Pacurka Gyermektánccsoporttal Rudabányán, a Városnapon lépett fel.

 


Cziczer Katalin
/2012.09.04./

 

Búcsú Barati Attilától, Pácin polgármesterétől

 

               
                                                                      

 Barati Attila

 

      

Megrendülve értesültünk hétfőn reggel Barati Attila, Pácin község polgármesterének haláláról, amit súlyos betegség előzött meg. Barati Attila fiatalon, mindössze 46 évesen távozott közülünk, ennek ellenére követendő példa marad mindenki számára, akik ismerték. Amiben példaként áll előttünk, amiben kimagaslott, az eltökéltsége, küzdeni tudása volt...

Akár az életét is feláldozta volna egy-egy célért, amit az általa 22 éve vezetett település lakosai szempontjából fontosnak tartott. Így tartott – eredményesen – éhségsztrájkot két ízben is, először egy határátkelőért, ami a határon túli magyarokhoz vezet, majd pedig a tiszamenti településeket szolgáló Vásárhelyi-terv végrehajtásáért.

Kedves Attila! Bizonyára sok terved lett volna még a páciniak és általában a bodrogközi emberek boldogulásáért. Ezeket már nem hajthatod végre, de bizonyára végrehajtják azok, akik láttak Téged dolgozni, akik ismerték elképzeléseidet, s akik csodálták kitartásodat. Köszönjük, amit tanulhattunk Tőled! Nyugodj békében!

                                                                                                 Aros János polgármester

 


Törő Gábor
/2012.09.03./

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                                      

2012. augusztus 31-én tartotta Sárospatak Város Képviselő-testülete az augusztus hónapra esedékes rendes ülését, amelyen nyílt ülésen 13, zárt ajtók mögött pedig 4 napirendi pontot tárgyaltak. Az utóbbiak az első lakáshoz jutók támogatásáról és szociális bérlakások odaítéléséről szóltak. A hozott döntésekről ezúttal Sikora Attila alpolgármester és Szvitankó Tamás bizottsági elnök számoltak be…
 

 


Sikora Attila

 

 

 

 

 


Szvitankó Tamás

      

Sikora Attila az ÁSZ jelentésről és az Önkormányzat által kibocsátott kötvényről szóló napirendi pontokban elhangzottakat a következőképpen foglalta össze:
Az Állami Számvevőszék kérésére önkormányzatunk készített egy intézkedési tervet, ami megfelel az általuk elvártaknak.
Az Önkormányzat által kibocsátott kötvénynek jövőre indulna meg a tőketörlesztése. Felhatalmaztuk polgármester urat, hogy ennek a módosításáról, vagy átütemezéséről további tárgyalásokat folytasson.

A többi naprendi pont tárgyalásáról Szvitankó Tamás, a Humán Bizottság elnöke számolt be…
A Sárospatak Honlap üzemeltetőjének beszámolóját tárgyaltuk meg, hisz tudjuk, a felelős szerkesztő minden évben beszámol a honlap működéséről, a felvetődő problémákról. A honlappal kapcsolatban a testület és a bizottság véleménye az, hogy alapvetően meg vagyunk elégedve a honlap működésével - azért különböző ajánlásokat tettünk. Egyik kritikus pontja a honlapnak a fórum léte, vagy a nem léte. Nagyon sok honlapot megnéztünk, amelyek 90%-ában nincs fórum. Nem a fórummal van bajunk, hanem azzal a helyzettel, hogy egy-két ember névtelenség mögé bújva mocskolódik. Ilyen fórumot nem szeretnénk, mi szeretjük az egészséges párbeszédet, ha valaki őszintén akar kritikát mondani, tegye meg névvel. Tehát az a véleményünk a fórummal kapcsoltban, hogy ha tisztességes és egészséges célt szolgál, akkor legyen. Ha ezt nem tartják be a névtelenség mögé bújó emberek, akkor állami pénzen nem fogunk fenntartani ilyen fórumot. Úgy határozott a testület, hogy egyelőre marad a fórum, de mihelyst ezek az akut problémák újra előjönnek, akkor megszüntetjük.
A másik csak ajánlás volt: mi tudjuk egy jó páran, hogy mennyi munka van a mögött, mikor egy rendezvényről fotókat tesznek közzé. Mi azt javasoltuk szerkesztő úrnak, hogy kevesebb fotó, inkább a rendezvényre koncentrálódva jelenjen meg a honlapon, valamint abban egyeztünk meg, hogy a főlapon nem kell ilyen sok hírnek lenni, elegendő, ha az aktuális heti hírek olvashatóak ott, egyébként minden rendben találtunk a honlappal.

A Vay Miklós Szakképző Iskola átadásával kapcsolatban: a református egyház részére átadott iskolának tiszta lappal kell kezdeni. Különböző felmerült tartozások voltak még, beszállítói és bérjellegű kifizetések, jubileumi jutalom és egyéb kifizetetlen számlák, amiket meg kellett megbeszélni. Azt biztos, hogy a felmerülő igényt - ami 25 millió forint - az Önkormányzatnak biztosítani kell, hiszen ha ezt nem teszi, akkor az átvevő Református Egyház perekkel és egyéb lépésekkel élhet, ami nekünk nem éri meg.

A Sárospataki Közművelődési Tanács elnöke pár hónappal ezelőtt egy levelet juttatott el kabinetvezető úrhoz a közművelődési rendeletünkkel kapcsolatban, ami az idők során elavult és aktualizálásra szorul.
A kérdés az, hogy újat fogadunk el, vagy a meglévőt dolgozzuk át. Ő az újat javasolta, de a testület ezt nem fogadta el, hiszen 1990-től van közművelődési rendeletünk, amit a bekövetkezett változásoknak megfelelően aktualizálni tudunk. Mind a bizottság, mind a testület úgy foglalt állást, hogy nem alkotunk új rendeletet, hanem a régit dolgozzuk át, az aktualitásnak megfelelően.

A Zemplén TV-nek négy tulajdonosa van: Kisvárda, Sátoraljaújhely, Sárospatak, és a negyedik tulajdonosok azok, akik a Zemplén TV-t alapították. A tulajdoni részek, úgy osztódtak meg, hogy a többi tulajdonos – kivéve pár éve Kisvárda - guruló forintokkal szállt be a Zemplén TV-be, míg a dolgozók, úgynevezett szellemi apportot vittek be, tehát az addig legyártott anyagok és a szellemi munkatermék volt, amivel hozzájárultak.
Az évek során egyre több kritikát kaptunk: Milyen tulajdonos az, aki ebbe a tulajdonba egy fillért nem tett bele? Teljesen igazuk van – gondoltuk - és fölélesztettük ezt az egyesületet. Az egyesület elhatározta, hogy ő is szeretne ezekhez a tervekhez hozzájárulni, hiszen a pályázati lehetőségeket úgy hozta az élet, hogy vannak olyan pályázatok, amelyeknél a Zemplén TV nem indulhat, de az egyesület igen. Az egyesület viszont nem egy gyártó bázis, ezért kellett az egyesületen belül létrehozni egy Kft-t, aminek a neve Klipmédia Kft. A megnyert pályázatokat ez gyártja le. Természetesen ez egy nonprofit kft, minden olyan forint, amit megnyertünk, az a Zemplén TV költségvetésébe száll át.
A Klipmédia igénye annyi volt, hogy mivel ez a Kft egy magánlakásba volt bejegyezve, arra kérte Sárospatak Város Önkormányzatát, hogy ott, ahol ma is működik a Zemplén Tv-nek egy gyártó bázisa, ez a Kft arra a címre legyen bejegyezve, tehát a Kossuth utca 44. szám alá, ami a Polgármesteri Hivatal épülete.

Eltelt az első félév és van egy költségvetésünk, aminek egy félév lezárásakor mindig megnézzük, hogy hogyan alakulnak a már megszavazott számok. Minden önkormányzat által fenntartott intézményünk adatai kimutatásra kerültek. Vannak, akik költségvetésen belül tudtak maradni és vannak, akik túllépték ezt. Azok az intézmények, akik túlléptek az időarányos kereten, októberben mutassák be, mi okozta ezt. Irodavezető úr tájékoztatása szerint egyébként egyensúlyba van a költségvetésünk.

A Végardó Fürdőnél is volt félévi beszámoló, azokról a működési költségekről számolt be a fürdő igazgatója, amiket az év indításkor beterveztek. A beszámoló szerint ez súrolja a határt, viszont annak ellenére, hogy a nyár nem volt a legjobb, a bevételi tervet várhatóan tudják teljesíteni.
Beszámolt arról is, hogy újra pályázik a fürdő vízfelület növelésre, ami élménymedencéket foglal magában. Törekszünk arra, hogy téliesítsünk és a vízfelületet növeljük. Minden pályázati lehetőséget kihasznál a fürdő, az eddigi kezdeményezések - napozóágy, lakókocsi - meghozták az eredményt.
Szóba került az úszómedence új fedése is: a vízilabda klub pályázik sátorra, hiszen nekik szükséglet, hogy a fürdő le legyen fedve. Azon a pályázaton keresztül valószínű, hogy új sátor kerül az úszómedencére.

A földterületek haszonbérletéről is szó esett, mi szerint a városi tulajdonban lévő földterületekből 11 hektár területre van jelentkező bérlőnek. Most fognak változni a bérleti díjak, ezért nem vetettük el ennek a bérlőnek az igényét, hanem a következő testületi ülésén tárgyalni fogjuk.

A Miskolc Várossal egy elvi támogatást kötöttünk pályázat benyújtásához.

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.09.03./

 

Megnyitották 481. tanévet a Református Kollégiumban

 

               
                                                                      

 


 Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó

      

Az 1531-ben, Perényi Péter által alapított iskola 481. tanévét 2012. szeptember 2-án 16 órakor nyitották meg a sárospataki Református templomban, amelyen a Kisrefi és a Gimnázium tanulói is részt vettek A tanévkezdőket Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő köszöntötte, az igét pedig Fejér Zoltán lelkész hirdette.

Az évet 420 középiskolás és 220 általános iskolás diák kezdte meg az ősi iskola falai között.
 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.09.02./

 

Erdélyben táboroztak a Rákóczisok

 

               
                                                                      

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói immár ötödik alkalommal töltöttek el egy felejthetetlen hetet Erdély szívében Gyergyócsomafalván. Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült a gyermekek körében népszerűvé és vonzóvá tenni a határon túl élő magyarság megismerését. Bepillantást kapnak mindennapi életükbe, élvezik vendégszeretetüket és életre szóló barátságokat kötnek a vendéglátó családokkal - számoltak be a tábor szervezői Császár Erika és Peresné Batta Andrea...
 

 


Császár Erika

      

Az öt év során nagyon sok olyan szépséget láttunk, amit bátran tudunk ajánlani mindenkinek, mert ezeket minden magyarnak életében legalább egyszer látnia kell. Jártunk Szovátán, Parajdon a sóbányában, Korondon, Farkaslakán, Szejkefürdőn, Gyergyószárhegyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Csíksomlyón, Madéfalván, a Gyilkos-tónál, a Békás-szorosban,a Kis-Cohárdon, a Madarasi-Hargitán, Ivóban, a Zetelaki víztározónál, a Súgó-barlangban, az Egyeskőnél és még sorolhatnám a csodálatos látnivalókat.

Sátraztunk a Libán-tetőn,a Kis-Lokon, ültünk medve lesen, szedtünk áfonyát, amit itt kokojzának hívnak,ettünk a finom pityókájukból(burgonya),házi kenyerükből ,kürtőskalácsukból, házi csokijukból, ittunk borvizet,szekereztünk ,hallgattuk ízes beszédüket.
Bátran mondhatjuk a RÁKÓCZISOK ERDÉLYBEN OTTHON VANNAK.A tábor szervezői Császár Erika és Peresné Batta Andrea miden sárospataki lakosnak és iskolánk valamennyi tanulójának szívből kívánja, hogy hasonló erdélyi élményekkel gazdagodjanak.

 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.09.02./

 

Ülésezett a Roma Nemzetiségi Önkormányzat

 

               
                                                                      

A 2012-es év első felének roma nemzetiségi rendezvényeiről és költségvetéséről számoltak be a Roma Nemzetiségi Önkormányzat ülésén. Ehhez kapcsolódva bemutatták a második félév programtervét is, amely rendezvényekben igen gazdagnak ígérkezik, mondta Budai Gyula Károly a roma a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke…
 

 


Budai Gyula Károly

      

Szervezünk a félévben egy roma fesztivált, melynek kidolgozása folyamatban van. Lesz roma hagyományőrző kiállítás, melyen ősi roma mesterségek eszközeit fogjuk kiállítani, hogy mindenki megtekinthesse őseink foglalkozásait.
Igyekszünk a magyarok és a romák együttelléseinek feltételeit igyekszenek megteremteni, bár a Pipacs és a Búzavirág utcákban továbbra is nagy a feszültség.
A testületben azt kellene megvitatni, hogy milyen megoldások szülessenek, hogy mindenkinek jó legyen ott, tehát meg kell szokni az együttélési szabályokat, feltételeket, amiket mindenkinek be kell tartani – ezekről a testület fog dönteni. Lesznek bizonyos pontok, amik ki lesznek plakátozva és ezt mindenkinek be kell szigorúan tartani.

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.09.02./

 

Baleset a Bodrog-híd feljáróján

 

               
                                                                      

2012. augusztus 30-án éjfél után pár perccel személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Sárospatak - Attila úton, a Bodrog-híd feljárójánál, amiről Ladics Tamás rendőr hadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense adott tájékoztatást…
 

 


Ladics Tamás

      

Egy személygépkocsi haladt a Gárdonyi úton a belváros irányába, a Bodrog-hídra való felhaladásánál azonban nem az út vonalvezetésének megfelelően haladt a gépjárművével, ami érintőlegesen, az enyhén balra ívelő útkanyarulatban a menetirányi szerint jobb oldali, kiemelt útpadkának ütközött, majd ellenkormányzást követően baloldalon a járdára felhajtva, a Bodrog-híd betonkorlátja állította meg. A korlátból ekkor nagyméretű kődarabok törtek le és zuhantak a Lábas-ház udvarára, de szerencsére akkor ott senki nem tartózkodott, mivel rendezvény nem volt.

A közlekedési balesetben a gépkocsi jobb első utasa sérült meg könnyebben, őt a mentők a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították. A helyszíni intézkedés során, a gépkocsivezetővel szemben alkalmazott alkoholszonda ittasságot jelzett, ezért az ügyben büntetőeljárás keretében folytatjuk a további vizsgálatot.

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.09.01./

 

Bevezetik a mindennapos testnevelést

 

               
                                                                      

Heti öt, azaz napi egy testnevelés óra vár az elsősökre ettől a tanévtől. A közművelődési törvény erre külön órakeretet biztosít, azaz ennyivel megemeli a gyerekek óraszámát, így a testnevelés nem megy a többi tárgy rovására, viszont a gyerekek tovább maradnak az iskolában – kaptuk a tájékoztatást Szegedi Istvánnétól, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatónőjétől…
 

 


Szegedi Istvánné

      

A törvény lehetőséget ad, arra, hogy a gyerekek a plusz tornaórákat sportköri, vagy sportegyesületi részvétellel helyettesítsék. Az edzések a gyerekek körében nagyon népszerűek. Az alsó tagozatban egyáltalán nem lesz gond bevezetéssel, hiszen már tavaly egy lépéssel előtte jártunk a törvénynek, a mindennapos mozgás kötelező volt az alsó tagozaton, illetve a sportosztályunk felfutó rendszerében.
Az ötödik évfolyamon is megvannak már a tervei a mindennapos mozgás biztosítanák. A sport-tagozatos gyerekeknek itt is adott a heti 5 testnevelésóra.

Tornatermünk száma nem bővült, maradt az a kettő, de azt gondolom, hogy mozogni, tornázni, nemcsak tornateremben is lehet, hanem a sportudvaron is, ami szintén adott az iskolában. Országos viszonylatban viszont nem minden iskola rendelkezik ilyen lehetőségekkel. A magyar iskolák 20 %-ában nincs tornaterem, és a testnevelés utáni tisztálkodás lehetőségei sem adottak vizesblokk hiányában egyes intézményeknél.

 


Cziczer Katalin
/2012.09.01./

 

Kezdődik az iskola - a diákokra is figyelnek a rendőrök

 

               
                                                                      

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tanévkezdet időszakában a gyermekek védelme, közúti közlekedésük fokozott biztosítása az idén szeptemberben is a rendőrség kiemelt feladatát képezi. Ennek oka, hogy a gyermekek * mint a közúti közlekedés legvédtelenebb szereplői a nyári vakációt követően az általános iskolák környékén fokozott balesetveszélynek vannak kitéve...
 

 


 

      

A már tradicionálisnak tekinthető, tanévkezdeti közlekedésbiztonsági kampány évek óta kedvező visszhangot vált ki a közvélemény részéről. A program szükségességét alátámasztja az is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében az iskolák környékén több évre visszamenőleg nem történt olyan
baleset, melynek okozói, illetve részesei 6-14 éves korú gyermekek lettek volna.

E kedvező folyamat fenntartása és a gyermekek közlekedésbiztonsága érdekében:
- a rendőrség elemezte az általános iskolák környezetének baleseti helyzetét, a tanintézetek megközelítési útvonalainak lehetséges veszélyforrásait, különös tekintettel a tanítási napok kezdetének és befejezésének időszakára.

- az illetékes hatóságok, valamint az általános iskolák képviselői közös forgalomtechnikai bejárást szerveztek, melyet követően amennyiben szükséges volt olyan beavatkozást, illetve változtatást
kezdeményeztek, amely a biztonságosabb közlekedési környezet megteremtését szolgálja. (apróbb javítások, felújítások, tábla pótlások)

- a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában azoknak az általános iskoláknak a környékén, ahol ez indokolt kiemelt rendőri jelenlét lesz.

- a rendőrök ennek során elősegítik a gyermekek biztonságos közlekedését, úttesten való áthaladását, s mindemellett fokozott figyelmet szentelnek a gépjárművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, kiemelten a kijelölt gyalogos átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

- a tanévkezdeti kampány hatékonyságának növelése érdekében a balesetmegelőzési feladatok végrehajtása során a rendőrség együttműködik a helyi polgárőr szervekkel is.

- a 2008/2009-es tanévben meghirdetett *Az iskola rendőre" program sikeres végrehajtását követően az elmúlt négy tanév tapasztalatai bebizonyították ennek az egyedülálló kezdeményezésnek a szükségességét.
A projekt nagymértékben segítette a rendőrség által végzett, a gyermekek védelmére irányuló átfogó bűn- és balesetmegelőzési tevékenységet.
Az eredményeket és tapasztalatokat értékelve elmondható, hogy a rendőrség által kezdeményezett programmal, azok céljaival az iskolák jelentős része egyetértett, azt szívesen fogadták, és
együttműködésükről biztosították az iskola rendőreit. *Az iskola rendőre" programnak ez évben is szervesen kapcsolódik a tanévkezdési kampányhoz.

   


Egyedné Novodonszki Éva főtanácsos B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda sajtóreferense
/2012.09.01./

 

Tisztelt Olvasóink!

 

               
                                                                      

 


Kövér Sándorné

      

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban 2012. szeptember 3-án megkezdjük a számítógépes kölcsönzést. Az elektronikus adatkezelés biztosítja a kölcsönzés gépesítését, a hosszabbítás, előjegyzés és felszólítások gépi kezelését - küldte a tájékoztatót Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...


Olvasóink otthonukból elérhetik katalógusunkat, kezdeményezhetnek majd hosszabbítást is a http://opac.rfmlib.hu/WebPac_SAROSPATAK/CorvinaWeb címen.

Az új szolgáltatás egyelőre teszt-üzemmódban indul. Várhatóan több fennakadás is előfordulhat az új program beállítása során, de mindent
megteszünk azért, hogy könyvtár látogatóinak kiszolgálása minél zökkenőmentesebben történjen.

Kérem türelmüket, és megértésüket az esetleges kényelmetlenségek miatt!

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.31./

 

Jasloban járt a Pacurka csoport

 

               
                                                                    

 


 

      

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Pacurka Gyermektánccsoportja augusztus 18-19-én a lengyelországi Jasloban vendégszerepelt a Dni Kultury Wiszehradzkiej fesztiválon. A mezőgazdasági kiállítással egybekötött rendezvényen a város hivatalos delegációjával, és több sárospataki kiállítóval is találkoztak - számolt be Darmos Éva az együttes tánctanára...

Hetekkel ezelőtt elkezdtünk készülni a műsorra, közben a csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Polgárőr Napon is fellépett. Majd két hónapos nyári szünet után kellett összeszedni a csapatot, és feleleveníteni, gyakorolni a koreográfiákat. Jasloban felvonuláson vettünk részt, s mindkét napon volt fellépésünk, amelyeken gömöri csárdást, gagybátori táncokat, jobbágytelki forgatóst, a Táncolni járó királylányok című mesefeldolgozást, valami egy szóló produkciót – Dékány Kolos által táncolt gömöri botolót – láthatott a közönség a csoporttól.

A fellépések mellett igyekeztünk megismerkedni a város nevezetességeivel, és kikapcsolódásra, fürdőzésre is jutott egy kis idő. A fesztiválra való kiutazás költségét korábbi fellépési díjakból, valamint a résztvevők szüleinek hozzájárulásából fedeztük.

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.08.31./

 

"Badacsonyi szőlőhegyen" táboroztak

 

               
                                                                      

 


 

      

A szünidő első hetében a Szent Erzsébet Általános Iskola tanulói egy hetet Badacsonylábdi-hegyen töltöttek a Szent Anna Vendégházban. A nyári kánikula egész héten kitartott, így minden nap élvezhették a „magyar tenger” hűs habjait. Hosszú sétákat tettek a hegyen, ahol csodálatos kilátás nyílt az egész Balatonra, és a helyi templomot is megtekintették...

A plébános atya és káplán atya által vezetett reggeli és esti zsolozsmák, lehetővé tették, hogy imáinkkal a nyaralásra lelkileg is odafigyeljünk.

Két délután hajóval eljutottunk a déli partra, Fonyódra. Köszönjük Boros Juditnak a vendégház tulajdonosának, a szülőknek az Árvay Alapítványnak és a kísérő tanároknak, hogy lehetővé tették nekünk ezt az egy hetes nyaralást!

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Általános Iskola
/2012.08.31./

 

Ülésezett a Humán Bizottság

 

               
                                                                    

Hat napirendi pontot tárgyalt 2012. augusztus 29-én a Humán Bizottság Szvitankó Tamás elnök vezetésével. Ezek között egyéb ügyek mellett sorra került a Sárospatak Honlap működése, a helyi közművelődésről szóló rendelet módosítása, valamint az egyházi fenntartás alá került Vay Miklós Szakképző Iskola pénzügyeinek végső rendezése…
 

 


Szvitankó Tamás

      

A város hivatalos honlapjának szerkesztője statisztikai adatokat ismertetett az oldal nézettségéről – amit egyébként az oldal alján lévő számláló ikonra (Counter) kattintva bárki megtekinthet. Elhangzott, hogy naponta átlagosan 2.000 látogatója van a honlapnak, akiknek fele később még visszanéz. Ez a szám hétvégén kisebb, hét közben – főleg hét elején – pedig nagyobb. A grafikonokat böngészve az is kiderül, hogy nem csak Sárospatakon, és nem is csak Magyarországon nézik a honlapot, sok látogatónk van szlovák területről, de naponta kb. 10-en nézik meg Németországból és Angliából is. Látogatják az amerikai földrészről, de talán a Föld minden országából kattintottak már a honlapunkra.
Az éve elején történt változást - miszerint a főoldalon lévő hirdetések és hirdetési tartalmú cikkek fizetősek - elfogadták az olvasók és szervezési szempontból is gördülékenyen megy.

Sokallta a bizottság az a pénzt, amit a Vay Miklós Szakképző Iskola végelszámolásához – az egyházi átadás előtt - még hozzá kellett tennie a városnak. Rövid elemzés után megállapításra került, hogy nem történt semmilyen túlköltekezés, egyszerűen az év elején már meglévő, tavalyról áthozott tartozások és az a tény okozta a fizetendő számlák torlódását, hogy most már nem volt lehetőség egy későbbi időszakra halasztani egyetlen számla – vagy bér -kifizetését sem. Ha az iskola ennél jobban takarékoskodott volna, azt már erősen megérezte volna az oktatás színvonala.

A Sárospatak Város közművelődésről szóló rendelet az idők során elavult, hiszen már az intézmények neve sem pontosan ugyan az, mint néhány évvel ezelőtt – gondolhatunk pl. A Művelődés Házára, ami már a Könyvtárat is magában foglalja. A megújítása ezért nem volt vitás, mindössze arról kellett dönteni, hogy a teljes cseréjét, vagy az aktualizálását javasolják a Testületnek. A jelenlévő bizottsági tagok az utóbbit szavazták meg.

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.30./

 

Elbírálták a segélykérelmeket

 

               
                                                                    

 


Oláh József

      

A bizottsági ülések napirendjei általában úgy néznek ki, hogy a nyílt ülés tucatnyi napirendi pontja után egyet-kettőt zárt ülésen tárgyalnak. Az Egészségügyi és Szociális Bizottság augusztus 28-án megtartott ülésén az arány éppen fordított volt: a 3 nyílt ülésen tárgyalt napirendi pontot 14 követte zárt ülésen. A napirendi pontok nagy számára Oláh József bizottsági elnöktől kaptunk magyarázatot…

Az igazgatási szünet ideje alatt 1 hónapon át nem tartottunk bizottsági ülést, tehát két hónap anyagát tárgyaltuk most – igaz, hogy ez alatt az idő alatt egyszer összeültünk, s akkor a segélykérelmek egy részét megtárgyaltuk. Az iskolakezdés miatt nem növekedett meg jelentősen a segélykérelmek száma, inkább gyermekvédelmi támogatási kérelmeket adtak be néhányan. Ezeket elbírálta a bizottság és általában pozitív elbírálásban részesültek.

Miután a képviselő-testület véglegesíti ezeket az elbírálásokat, az érintettek írásban kapnak majd értesítést az eredményről.

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.30./

 

Ülésezett a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

               
                                                                    

Több, mint 10 napirendi pontot tárgyalt nyílt ülésen a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2012. augusztus 27-én, és pontosan 10-et zárt ülésen. Az utóbbiak zömében szociális bérlakások szerződéseinek meghosszabbításáról szóltak – tudtuk meg Hajdu Imrétől, a bizottság elnökétől…
 

 


Hajdu Imre

      

Nagy érdeklődés kísérte Benkő Zoltánné, a Végardó Fürdő vezetőjének beszámolóját, ami után észrevételek, javaslatok és kérdések is elhangzottak. Igazgatónő elmondta, hogy jól alakult az idei év első félévének vendégforgalma és bevétele, ami annak tudható be, hogy a szezon valamivel hamarabb kezdődött, s még az elején volt egy bizonyos hosszú hétvége, ami szép bevételt hozott a fürdő számára.

Ekkor szép reményeket tápláltak az előttük álló nyárral kapcsolatban, viszont ezek a remények nem teljesültek maradéktalanul. Voltak ugyan a későbbiekben is nagy forgalmú hétvégék, de összességében az idei nyár nem kedvezett a fürdőnek. Így az eddigiek alapján úgy tűnik, nem fogják tudni hozni a betervezett eredményt a fenntartó önkormányzat számára. Még bíznak a hosszú nyárban, ha jó lesz az idő, a szezon szeptember 15. utánra való meghosszabbítása elől sem zárkóznak el.

Természetesnek tűnik, hogy a Vay Miklós Szakképző Iskola egyházi kezelésbe való átadása kapcsán minden gazdasági ügyet le kell zárni, minden számlát – és a béreket – ki kell fizetni és minden kintlévőséget be kell hajtani, de a valóságban ez nem ilyen egyszerű. Egy másik fontos napirendi pontban erről hallgattak, s vitattak meg egy előterjesztést a bizottság tagjai.

   


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.08.29./

 

Olaszliszkára érkezik a częstochowai Fekete Madonna

 

               
                                                                    

A Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig ívelő úton, többek között Hazánkat, ezen belül egyházmegyénket is érinti útja során az a kegykép, melynek eredetije a lengyelországi Częstochowában található. Az olaszliszkai plébániatemplomba 2012. szeptember 8-án, Szűz Mária születésének ünnepén, 15 órakor érkezik - hívja fel az érdeklődők figyelmét Varga András olaszliszkai plébános...
 

 


Varga András

      

A kegykép az egyháztörténetben sosem jegyzett távolságot ölel át. A Távol-Keletről Fatimáig tartó vándorolással az ősi ikon, melynek bizánci stílusban készült eredetije a művészettörténészek szerint a VI. és IX. század idejéből való, tizennyolcezer kilométert utazik majd. Szibéria pusztaságain és rengetegein, Kazakisztán, Fehér-Oroszország, Lettország, és Litvánia útjain Lengyelország felé tartva, 23 országot érintő „bujdosása” során, szeptember 8-án Szlovákiából érkezik Magyarországra.

A lengyelországi Jasna Góra-i, magyar alapítású, pálos monostorban tettek fogadalmat annak a 17 európai és ázsiai országnak a képviselői, akik elhatározták: földrészeket átölelő zarándoklatot indítanak az élet örömhíre terjesztése és védelme szándékával. Az életvédő vezetők a częstochowai Fekete Madonna ikonja előtti felajánlásukkal az Istenanya kezébe helyezték az életvédelem földrészeken átívelő ügyét, amit széles körben veszélyeztet a testi és lelki termékenység, illetve a magzati életkorú gyermekek elleni támadás.

Az eredetivel azonos technikával készült kegykép 24 karátos aranykeretben lévő másolata Szlovéniából Horvátország, Olaszország, Ausztria, Lichtenstein, Svájc, Németország, Belgium, Nagy Britannia, Írország, Franciaország, Spanyolország útjain szentestére érkezik a portugáliai Fatimába. Tőlünk egy erdélyi látogatás után, szeptember 16-án indul tovább Szlovéniába.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.29./

 

Mazsolatábor az ÁVG legifjabb diákjainak

 

               
                                                                            

 


Csicsek Éva

      


2012. augusztus 21-24. között az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 40 „mazsolája” és 3 új osztályfőnöke - Csicsek Éva, Kováts Imre, Remeczki Imre- a simai ifjúsági táborban töltött együtt pár napot. A középpontban most is a játékos ismerkedés állt, amelyhez az időjárás kegyesen hozzájárult...

A rókavadászat, az ügyességi játékok, a honfoglaló táborra adaptált verziója, és a gyalogtúra is mind segítette a cél minél sikeresebb megvalósulását.
Azt hiszem, mindenki nevében mondhatom: izgatottan várjuk az új tanévet, hogy a táborba eljönni nem tudó diákokkal is megismerkedhessünk. Bízunk abban, hogy a folytatás legalább olyan jó lesz, mint az első, pozitív benyomások.
 

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.29./

 

Rablás Tolcsván

 

               
                                                                            

Rablás bűntette miatt indított eljárást a Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya ismeretlen személy ellen, aki 2012. augusztus 13-án 2 óra 30 perckor a Tolcsvai Bornapok rendezvényen egy Bodrogolaszi lakosú férfit a leégett Kurta kocsmához csalt, ahol ellökte, majd a földön egy esetben ököllel megütötte, és a zsebéből eltulajdonította érintőképernyős mobiltelefonját és 8.000 Ft. készpénzét - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense... (a fotók illusztrációk)
 

 


Bacsó Tibor

      


A bornapok biztosításban résztvevő rendőrök a sértettől kapott pontos személyleírás alapján a feltételezett elkövetőt azonnal beazonosították, és nem sokkal később a Tolcsvai lakásán elfogták. A 20 év körüli, büntetett előéletű elkövető, tagadta a bűncselekmény elkövetését, de az ágyában a párnája alá rejtve az intézkedő rendőrök megtalálták a sértettől elvett mobiltelefont, illetve a ruháját megvizsgálva ugyanolyan elszáradt növényi szárakat találtak rátapadva, mint amilyen az elkövetés helyszínén, a talajon voltak.

Az elkövetőt ezután a Sárospataki Rendőrkapitányságra előállították ahol elszámoltatása után megtörtént az őrizetbe vétele majd előzetes letartóztatása. A Sárospataki Rendőrkapitányság az elkövetőt a feltételek fennállása esetén, gyorsított eljárás során az illetékes Bíróság elé állítja.
 

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.28./

 

Városunk a Balatonfüredi Borheteken is képviseltette magát

 

               
                                                                         

Sárospatak tagja a Városok, Falvak Szövetségének, melynek köszönhetőn lehetőség nyílt a város és a helyi kézművesek bemutatkozásra a Balatonfüredi Borheteken ( 2012-augusztus 4-augusztus 26 között) - tájékoztatta szerkesztőségünket Bosch Ágnes a Tourinform iroda vezetője….
 

 


Bosch Ágnes

      

A Tagore sétány tökéletes helyszínt teremtett a hagyományosan megrendezésre kerülő eseménynek. A rendezvényen Sárospatak turisztikai kínálata mellett Jakab Gábor kerámiáit és a Borsa desszertet ismerhették meg az érdeklődők. A szövetség által az éven már négy rendezvényen sikerült Sárospatakot népszerűsíteni.

Utazás és Szabadidő Kiállítás és Vásár - 2012. március 23-24-25.
Városok- Falvak Szövetsége Fesztivál - 2012. július 13-14.
Campus fesztivál - 2012. július 25-29.

Balatonfüredi Borhetek - 2012. augusztus 4-26.

Az irodavezető elmondta, hogy augusztus hónapban több mint 800 turista kereste fel az irodát, mely nagyon jó eredménynek számít. A Zemplén Művészeti Napok rendezvényeire az ország minden pontjáról érkeztek.
Gyémánt László festőművész kiállítását szeptember 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Újbástya Rendezvénycentrumban.
A Tourinform irodában az alábbi helyi termékek vásárolhatók : Borsa desszert, Gécziné Bankus Zsuzsa, Jakab Gábor és Kovács Gábor kerámiái, Pajzos Zrt. borai, Schuller József mézei.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.08.28./

 

Készül az új tanévre a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

 

               
                                                                         

Már csak napok választanak el bennünket az iskolakezdéstől, ami szinte minden családot érint valamilyen vonatkozásban. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola már második tanévben várja a gyerekeket a megújult épületben, aminek azóta az udvarát is gyönyörűen kialakították. Szegedi Istvánné igazgatónő elmondta, hogy a pedagógusoknak már gyakorlatilag elkezdődött a tanév, hiszen javában zajlanak a javítóvizsgák, konferenciák, és továbbképzések…
 

 


Szegedi Istvánné

      

Szeptember harmadikán kezdődik a tanév a tanulók számára, és most már hagyományosnak mondható, hogy ezen a napon reggel nyolckor a tanévnyitóval kezünk.
Az addig rendelkezésünkre álló napok nagyon sok feladatot adnak a kollégáknak. Már megtartottuk az alakuló értekezletet, ahol tájékoztattam a kollégákat, hogy a nyár folyamán milyen munkálatok folytak az iskola épületében. Új az épület, így azt gondolhatnánk, hogy minden rendben van és nincs semmi teendő. Valójában már hiányoztak WC lehúzók, amik nyáron pótolva lettek, de főként a garanciális javítások voltak azok, amiket a nyár folyamán elvégeztek.

Pontosan konkretizáltuk, hogy az előttünk álló 10 napon kinek mi lesz a feladata, hiszen most folynak az osztályozó és a javító vizsgák és sok olyan információ elhangzott, amelyek a tanévkezdéshez nélkülözhetetlenek. Lesznek továbbképzések is, én is szeretnék egy konferenciára elmenni és a tapasztalatokat megosztani.

Két első osztályt indítunk szeptemberben, az egyik kicsivel nagyobb létszámmal, a másik az optimális 17 fővel indul. Bízom benne, hogy - mint ahogy az eddigiek - ők is hamar megtalálják a helyüket az iskola ételében. Testnevelés tagozatosaink is vannak, bízunk benne, hogy példát merítve az előző évfolyam sikereiből ők is igyekezni fognak és szintén eredményesek lesznek.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.08.28./

 

Országos tűzgyújtási tilalom

 

               
                                                                             

 


 

      

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter 2012. augusztus 22-étől átmeneti időre. Magyarországon az elmúlt napok csapadékban szegény időjárása miatt országszerte megnövekedett a szabadtéri, erdő- és vegetációtüzek száma - tájékoztatja a lakosságot az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség...

A miniszteri határozat értelmében az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom érvényes a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, emellett tilos a parlag- és gazégetés is. Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható! Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

 


 


 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
/2012.08.27./