Archív
 
2012. október

Mindenszentek ünnepére készülve

 

               
                                                                                    

Október 31-én, szerdán a reformáció ünnepe lesz, csütörtökön – elsején – pedig hagyományosan, Mindenszentek alkalmából látogatnak ki a sárospatakiak és az innen elszármazottak a temetőkbe, hogy leróják kegyeletüket elhunyt szeretteik felé – hívja fel Olvasóink figyelmét Aros János polgármester a közelgő ünnepre, s kíván mindenkinek kegyeletben teljes emlékezést… ( a fotók illusztrációk)
 

 


Aros János

      

Erre az alkalomra készülve már két héttel ezelőtt elkezdtük a Kommunális Szervezettel rendbe tenni, méltóvá tenni a temetőinket az ünnepre. Ez megtörtént, a temetők szépen rendbe hozva, megtisztítva várják az oda látogatókat.

Tisztelettel szeretnék mindenkit megkérni, hogy az ilyenkor szokásos nagy forgalomra való tekintettel mindenki figyeljen fokozottan az autójára. Ne hagyják nyitva a járműveket, és ne hagyjanak benne látható módon semmit, ami vonzaná a tolvajokat.

Mi megerősített szolgálattal fogunk a polgárőrséggel és a rendőrséggel is rendelkezésre állni ezekben a napokban, ezen a hosszú hétvégén. Emellett azért szükség lesz rá, hogy mindannyian figyeljünk egymásra, és vigyázzunk értékeinkre.

Méltóságteljes megemlékezést és ünnepet kívánok mindenkinek!


 


 


Cziczer Katalin
/2012.10.31./

 

Búcsú Tóth Józseftől

 

               
                                                                                    

Fekete zászló leng a Városháza épületén, ami a városvezetés tiszteletét fejezi a 2012. október 27-én elhunyt Tóth József iránt, aki a várossá válás időszakában, jó másfél évtizeden át volt Sárospatak első számú vezetője. Aros János polgármester és a Képviselő Testület őszinte részvétét fejezi ki a köztiszteletben álló személy családjának…
 

 


Tóth József

 

      

Négy másik mellé egy újabb gyászjelentés került a héten a katolikus temető bejáratánál lévő táblára: Tóth József 83. - eseményekben gazdag év után - elhunyt. Bár a név gyakori, mégis, a tábla előtt megállók mindegyike tudja, hogy kiről van szó. Arról a Tóth Józsefről - a „tanácselnökről”, akinek közel 16 éves vezetése alatt a poros községből ismét város lett.
,
Tóth József 1929. október 2-án született Sárospatakon. Itt járt elemi és polgári iskolába, majd tanítóképzőbe is, a magyar-történelem szakos tanári diplomáját pedig Egerben szerezte meg.
Kezdetben Györgytarlón, majd Tiszakarádon tanított, ahol rövid időn belül Pócsi István igazgató – a híres rózsanemesítő – helyettese lett, 27 éves korában pedig igazgató.
Innen került 1967. januártól, 37 évesen Sárospatakra a Községi Tanács élére. Ebben az időben Sárospatakon a csorda reggel a Berek felé menet és este visszafelé végigment a városon, a kockaköves Rákóczi úton volt a település egyetlen kútfővel működő benzinkútja és a Hild tér helyén még földszintes házak húzódtak.

Eltelt 16 év és ez idő alatt a poros községből igazi – nem csak cím szerinti - város lett. A városi rangot Sárospatak 1968. augusztus 20-án – több mint száz év szünet után - nyerte vissza. Nagy számban valósultak meg különböző fejlesztések. A köves, vagy földutakból az évek során aszfalt utak lettek, kiépült a vízvezeték és a szennyvíz hálózat. Új épületek új utcák (a Comenius, Bartók Béla) sora, sőt új városrész is épült, hiszen a város ebben az időben indult meg déli irányba terjeszkedni. A néhai trinitárius kolostor épületéből Borostyán szálló lett, majd - jóval később – felépült a Bodrog Hotel. A végardói termálfürdő úszó- és gyermekmedencével, új kabinsorokkal gyarapodott.
Mi kellett ehhez? Akkoriban a városi címmel több feladat, de magasabb normatív támogatás, fejlesztési lehetőség járt. Sok munkával, a támogatások hatékony felhasználásával és a városban működő cégek, valamint a lakosság megnyerésével, bevonásával lehetett ennyi mindent megvalósítani. A fejlesztési tervek jóváhagyásában és megvalósításában sokat segítettek Sárospataknak a város régi és új barátai, köztük az innen elszármazottak és a pataki öregdiákok is. Tóth József – és az akkori, szakemberekkel kibővült városvezetés - ezzel a lehetőséggel jól sáfárkodott, megkereste és megnyerte őket az egyes fejlesztési elképzelések megvalósításához. A pataki öregdiákok – közülük kiemelném a sárospataki galériát adományával gazdagító Béres Ferencet – mellett olyan művészeket, Domján Józsefet és Andrássy Kurta Jánost is megnyert Sárospataknak, akiknek előtte semmi kötődése nem volt a városhoz - nem itt születtek, nem itt jártak iskolába -, mégis életművüket hagyták ránk:.
Megnyerte továbbá a Tüdőgondozó főorvosának Lázi doktor urat, aki hívására Hódmezővásárhelyről költözött Sárospatakra - Lázi doktor úrhoz évtizedeken keresztül minden bajunkkal mehettünk.

Mint iskolaváros is, megőrizte pozícióját ez időszakban Sárospatak. A Tanítóképző Főiskola, a Zeneiskola és a Rákóczi Gimnázium is jó színvonalon dolgozott, ami mellett országos hírünket erősítették a Sárospataki Diáknapok, a nyári fafaragó táborok, a nagyvilágban pedig a Nyári Kollégium, amelyre távolra szakadt magyarok gyermekei érkeztek, főként Észak-Amerikából.
Ekkor alakultak ki az első testvérvárosi kapcsolatok, a „vasfüggönyön” kívüli városokkal, Collegnoval és Rodostóval, valamint Neu-Brandenburggal.
Az egykori Gépállomásból kialakult a Csepeli Kerékpár és Varrógépgyár, ami fénykorában több mint 800 főt foglalkoztatott és új lendületet kapott az egykori cserépkályhagyár is.

Ebben az időszakban nőtt ki a földből a Tompa utcai tüdőgondozó, a Rendelőintézet, az ÉMÁSZ épülete, a kor jellemzőjeként a Pártház, a Móricz Kollégium, a Petőfi Iskola, majd a Gyakorló Általános Iskola új épülete is. Természetesen kockaházak, lapos tetővel, mivel akkor ilyeneket lehetett építeni és egy egész lakótelep - de nem a történelmi városrészben - mint oly sok helyen, hanem -, a település egy beépítetlen részén, a volt nagyvásártelepen.
Ekkortól tette le Sárospatakon a kézjegyét Makovecz Imre, akinek alkotásai új arculatot adtak Sárospataknak. A Művelődés Háza építése is Tóth József idejében kezdődött el, amit azóta is büszkén mutatunk meg a városba érkezőknek.
A Művelődés Háza átadásakor, 1983-ban már nem volt tanácselnök. 1989-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig a Gyakorló Iskola igazgatójaként dolgozott tovább.

Most azt mondanánk, hogy egy menedzser típusú polgármester volt, aki mindig pedánsan járt, emellett megnyerő és egyszerű volt. Sokat tett Sárospatakért és ezt nem felejti el Neki a város. 3 gyermeke, 7 unokája - és egy egész város gyászolja.
Nyugodjon békében!


 


 


Törő Gábor
/2012.10.31./

 

XV. MOGYI – SUSI NEMZETKÖZI KÉZILABDA és LABDARÚGÓ TORNA

 

               
                                                                                      

2012. október 28-án rendezte meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola azt a nemzetközi kézilabda és labdarúgó tornát, melyen 5 korosztály, 16 csapata vett részt és ami egyben – a 2002-ben születetteknek – INTERLIGA forduló is volt - számolt be Belicza János szervező...
 

 


Belicza János

      

Az eseményen részt vett korosztályok:
- 1999-2000-es lány KÉZILABDA TORNA
- 2002-es fiú LABDARÚGÓ TORNA (interliga bajnoki forduló)
- 2003-2004-es fiú LABDARÚGÓ TORNA

A nagyszabású rendezvény a Sárospataki Sportpályán (2002-ben születettek), a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornacsarnokában (2003-2004-ben születettek) és az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában (1999-2000-ben születettek) került megrendezésre. A kilátogató nézők, a mérkőzéseken szép gólokat, tehetséges gyerekeket és ügyes megoldásokat láthattak. A labdarúgó torna főszponzora a MOGYI Kft. volt.

A kupán nagy küzdelem volt, ahol a gyermekek érmeket, okleveleket kaptak a játék öröme mellett. Az egész napos rendezvény igazi sport csemege volt, hiszen volt olyan SUSI-s korosztály, amely most mutatkozott be először Sárospatakon, ráadásul Magyarország egyik legerősebb sportiskolája is jelen volt az eseményen, a Nyírsuli „személyében”. Külön öröm a SUSI-s nagycsaládnak, hogy a 2002-ben született Vachter tanítványok – először az Interliga küzdelmei során – aranyérmet szereztek! A részletes eredmény lista a www.susi.mlap.hu –n megtalálható. A foci kupán résztvevő csapatok: Nagybánya (Románia), KAC Kassa (Szlovákia), Nyíregyházi Sportiskola - Nyírsuli, Görög FS, Kisvárda, Hajdúnánás, Mátészalka, Hajdúszoboszló, Nyíregyházi Kertváros, BTE Bendegúz – Edelény, Sárospataki Utánpótlásnevelő SI - SUSI. A SUSI vezetői, Aros Jánost – Sárospatak Város polgármesterét, Sikora Attilát – Sárospatak Város alpolgármesterét, és Szvitankó Tamást – a Humán bizottság elnökét kérte fel a díjátadásra. A mérkőzéseket Tuss István, Tuss Péter, Tarjányi István és Vinnai István sporttársak vezették.

Összességében e rendezvény jó alkalmat nyújtott arra, hogy a SUSI csapatai megfelelően felkészüljenek a további eseményekre. A szervezők büszkék arra, hogy neves egyesületek utánpótlás csapatai vettek részt a tornán és az idei utolsó interliga bajnoki mérkőzéseknek méltó házigazdái lehettek. Hírek még a SUSI életéből: a sportiskola edzői ettől a tanévtől, már Bodrogolasziban és Kenézlőn is tartanak foglalkozásokat. A vezetők büszkék arra, hogy két olyan edzőjük is van, akik 2012 októberében a Magyar Labdarúgó Szövetség díját vehették át Telkiben, a tanévindító fesztiválon. Az elismerést Vachter Tamás (Rákóczi DSE) és Gönczy Zoltán (Árvay DSE) edzők kapták, Buzánszky Jenő bácsitól és Nyilasi Tibortól. A hatodik SUSI-s Karácsonyi Sportfesztivált idén is megrendezi az egyesület, mégpedig december 17-én.

EREDMÉNYEK:KÉZILABDA - 1999-2000-ben születettek (lány):
1. HAJDÚNÁNÁS
2. SUSI
3. MÁTÉSZALKA
4. KISVÁRDA

A sárospataki csapat névsora: – játékosok;Bajzát Emese, Csordás Dóra, Hardon Réka, Hauser Petra, Horváth Inez, Krenyitzky Sarolta, Perényi Julia, Rák Petra, Szabó Eszter, Zombori Gréta – játékosok; Hardon Csaba – edző.

LABDARÚGÁS - 2002-ben születettek:
1. SUSI
2. NYÍRSULI
3. HAJDÚSZOBOSZLÓ
4. NAGYBÁNYA
5. GÖRÖG FS
6. MÁTÉSZALKA

A sárospataki csapat névsora: VACHTER FANNI, SZEMÁN ESZTER, KOVÁCS ZSOMBOR, BABA JÁNOS, HALÁSZ DÁNIEL, BATTA GERGŐ, HUNYADI BENCE, TAGAI ANDRÁS, MÓZES TAMÁS, ARDÓ ALEX, GÓCS BÁLINT, PAPP ZSOMBOR, SZENDREI GÁBOR, BODNÁR TAMÁS – játékosok; Vachter Tamás és Nagy István Csaba – edzők.

2003-2004-ben születettek:
1. KAC KASSA
2. BTE BENDEGÚZ - EDELÉNY
3. NYÍREGYHÁZI KERTVÁROS
4. SUSI PIROS
5. SUSI FEHÉR
6. SUSI KÉK

A sárospataki csapat névsora: Tamás Erik, Fridrik Patrik, Bódi Ádám, Sohajda András, Karászi Róbert, Miczák Márk, Tallárom Balázs, Sereg Bendegúz, Lovas Dominik, Toniati Luca, Bódisz Ábel, Czinke Nimród, Repei Mátyás, Moheb Ashya, Fárzin, Kerékgyártó Bálint, Kerékgyártó Milán, Pausán Bencze, Sprencz Ádám, Golej Bálint, Dandás Leila, Balogh Gréta, Hunyadi Gergő, Barna Dávid, Szabó Dániel, Borsós Máté, Séra Attila – játékosok; Gönczy Zoltán és Punyi Gyula – edzők.

A XV. MOGYI – SUSI NEMZETKÖZI KÉZILABDA és LABDARÚGÓ TORNA támogatói: MOGYI Kereskedelmi Kft., Sárospatak Város Önkormányzata, Sárospatak újság, A SZÜLŐK, akik nélkül nem lenne SUSI!, Árpád Vezér Gimnázium, Vay Miklós Református Szakképző Iskola, Sárospataki Torna Club – STC, Árvay DSE, Rákóczi DSE, Refi DSE, ÁVG DSE, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, CIB Bank, K@H – Sárospatak, Zemplén Televízió, Észak Magyarország, www.sarospatak.hu, www.borsodsport.hu, www.boon.hu, www.patakinfo.hu, Hunyadi ABC.
HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI! www.susi.mlap.hu


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.31./

 

Biztonságban a Halottak Napi hosszú hétvégén is

 

               
                                                                                    

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt évekhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordít a „Halottak Napjához” kapcsolódó megemlékezési időszakra. Ilyenkor várhatóan nagy számban kelnek útra az emberek, hogy leróják kegyeletüket a temetőkben. A Rendőrség kiemelt fontosságú feladatának tartja, hogy a megnövekedett forgalom miatti kellemetlenségeket enyhítse, illetőleg lehetőségeihez mérten mérsékelje a nagy tömeggel járó helyzetek balesetveszélyét, valamint megelőzze az események nyugalmát megzavaró bűncselekmények elkövetését...( a fotók illusztrációk)
 

  

      

Ezen az ünnepen nagyon sokan látogatják meg hozzátartozóik sírját, így a temetők környékén, az oda vezető utakon, de általában is a közutakon, a tömegközlekedési járműveken zsúfoltsággal számolhatunk.

A megemlékezés kegyeleti jellegére tekintettel a rendőrség fokozottan ellenőrzi a temetők környékét ebben az időszakban, a közterületi szolgálatot ellátó állomány rendőri intézkedései során feladata elsősorban segítő jellegű. A forgalom kezelésére, a balesetveszély csökkentésére, az ünnep nyugalmát veszélyeztető szabálysértések és bűncselekmények megelőzésére irányulnak.

A rendőri intézkedések során fokozott figyelmet fordítanak a járőrök a temetők környékén a forgalom folyamatosságának biztosítására, a közlekedést akadályozó szabálytalan parkolások megakadályozására, megelőzésére, a bizonytalan, kellő helyismerettel nem rendelkező járművezetők segítésére, a tömegközlekedési eszközök akadálytalan forgalmának elősegítésére, a gyalogosok áthaladásának elősegítésére.

A tömegközlekedésben részt vevők nagy száma, a növekvő személy- és gépjárműforgalom indokolttá teszi, hogy ebben az időszakban a rendőrség is kiemelt figyelmet fordít a gépjárműlopások- és feltörések, az alkalmi lopások, a „trükkös” lopások, valamint a zseblopások megelőzésére.

Az ünnep méltóságának megőrzése érdekében kérünk mindenkit, hogy a hosszú hétvége során legyenek körültekintők, tartsák be a közúti előírásokat. Lassabb haladás, valamint forgalmi torlódások esetén se veszítsék el türelmüket. Legyen ez a hétvége a kegyeleté, a megemlékezésé.

Információs háttér:
Mindenszentek és a Halottak napja alkalmából szeretteinkre emlékezünk. Mindazokra, akik sajnos már nem lehetnek velünk. Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel. Vannak, akik mindössze a közeli temetőbe gyalogolnak ki, a legtöbben ugyanakkor autóba ülnek, s az ország távolabbi részeibe is elutaznak azért, hogy leróják kegyeletüket, s elhelyezzék a megemlékezés és a szeretet virágait. Nem árt azonban tudni, hogy ez az időszak az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők részére.

Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő, s a veszély még tovább fokozódik, ha a megszokottnál lassúbb haladást lehetővé tévő zsúfolt utakon a járművezetők elveszítik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást mindenképpen kerülni kell, hiszen az gyakran vezet közlekedési balesethez, amelynek a kimenetele előre soha nem jósolható meg. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy súlyos sérülés, vagy közúti tragédia már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhet.

Javasoljuk, hogy az utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat. Bár ezeknek a gumiabroncsoknak a használata nem kötelező, ugyanakkor +7 Cş alatt a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe.
A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb képviselői. Amennyiben kellő helyismerettel nem rendelkeznek, javasoljuk, hogy készítsenek útvonaltervet.

A tömegközlekedési eszközöket igénybe vevők – amennyiben van rá mód – lehetőség szerint használják ki a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket. A közlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan figyeljenek a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére.
A gépjárműlopások, illetve a gépjárművekből történő lopások, a bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki, ezért fontos, hogy a jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt mindig zárják le, mielőtt az autót elhagyják, még akkor is, ha rövid időre távoznak. Az indító kulcsot tartsák maguknál, hogy azt ne tudja illetéktelen megszerezni. Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak arra kijelölt őrzött parkolóban. Az esti órákban pedig olyan helyet válasszanak, ahol jó a közvilágítás, illetőleg a parkolóhely belátható és forgalmas. Mielőtt elindulnak a járművel, győződjenek meg arról, hogy a jármű zárszerkezete és az ablakok érintetlenek, mert az azokon látható sérülések feltörésre, vagy annak kísérletére utalhatnak. Lehetőség szerint alkalmazzanak mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket, eszközöket, melyek beszerelését szakműhelyben végeztessék el.
Amennyiben észlelték, hogy feltörték, vagy ellopták járművüket, mielőtt bármihez hozzáérnének, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a mobiltelefonról is ingyenesen hívható 107, vagy 112-es segélyhívó-számokon. A bűncselekmény helyszínét ne változtassák meg! Ennek célja, hogy eredeti állapotban megőrizzék a helyszínen lévő nyomokat, amíg azok rögzítése meg nem történik. Ha a helyszín megváltoztatása elkerülhetetlen volt (pl.: elsősegélynyújtás, közveszély elhárítás stb.), azt a kiérkező rendőrjárőrnek, a helyszíni szemle bizottság vezetőjének jelezni kell.
Az úgynevezett alkalmi lopások elkerülése érdekében, célszerű egyfajta védelmi mechanizmust kialakítani, amely hatásos az értékek megóvására. Az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak, mint például a kerékpárok, csomagok, táskák, illetőleg egyéb értékek könnyű prédát jelentenek az elkövetőknek, amelyeket fizikai erőszak alkalmazása nélkül is, könnyedén eltulajdoníthatnak.

A kerékpárlopások megelőzése érdekében jól látható, forgalmas helyen zárják le kerékpárjaikat, ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben! A tartozékokat, mint pl.: sebesség mérő órát, lámpát, kulacsot, pumpát, illetve mindazt, ami mozdítható a kerékpárról, vegyék le és vigyék magukkal! Jegyezzék fel kerékpárjaik azonosításra alkalmas jellemzőit, ismertető jegyeit (típus, vázszám, méret, szín, felszerelések, sérülések, stb.)! Az eltűnt kerékpárt a rendőrségnek ezen ismertető jegyek alapján van módja felkutatni. Gravírozással, illetve az egyre elterjedtebb, ún. mikropontos jelölési rendszer alkalmazásával egyedi azonosító jelekkel is elláthatják a kétkerekű járműveket. Használjanak legalább két, jó minőségű, masszív zárat! A lakat (zár) lehetőleg olyan legyen, amely a vázat és a kerekeket is átéri! A kerék és a váz legyen mindig együtt, egy stabil tárgyhoz (pl. fa, kerékpártároló, korlát, stb.) rögzítve!

Míg az alkalmi lopásoknál az elkövető a figyelmetlenségüket használja ki, addig a trükkös lopások esetében szándékosan idéznek elő olyan helyzeteket vagy szituációkat, amelyekkel erőszak alkalmazása nélkül követhetik el a lopást. Trükkös lopásoknak nevezzük azokat a bűncselekményeket, amelyek során az elkövetők valamilyen módon elterelik a sértettek figyelmét, és az emberi jóhiszeműségre építve értékeiket jogtalanul megszerzik, eltulajdonítják.
A trükkös lopások megelőzése érdekében javasoljuk, hogy legyenek kicsit gyanakvóbbak, tartózkodóbbak, ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban! Ha kiszállnak a járműből, minden esetben zárják le a gépkocsit, még akkor is, ha nem távolodnak el tőle!
A „trükkös tolvajok” gyakori módszere, hogy sérülést okoznak a sértett autójának kerekén, majd amikor az áldozat/sértett később megállásra kényszerül, figyelmét elterelve ellopják az elérhető értéktárgyakat. Jellemző lehet az is, hogy az elkövetők fényjelzéssel, mutogatással jeleznek a sértettnek, majd miután az megáll, valamilyen nem létező műszaki hibára hivatkozva elterelik a gyanútlan autós figyelmét és a nyitott járművéből az értékeket eltulajdonítják.

Előfordulhat, hogy a tolvajok információkérés ürügyével állítják meg a kiszemelt áldozatot, és a fentiekhez hasonló módszerek alkalmazásával károsítják meg. A trükkös lopás kategóriájába sorolható a rendőri jelleg színlelésével, és a nagyobb városokban a pénzintézetek környékén a pénz felvételét követően elkövetett lopás is. A fenti esetek többségében, a sértett csak később észleli a lopás tényét.
A zseblopásokat jellemzően az utcán, illetőleg tömegközlekedési eszközökön, piacokon és bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, valamint egyéb értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem látható helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, a telefonjukat. A PIN-kódot ne tartsák a bankkártya mellett! Igyekezzenek azt megjegyezni, vagy a kártyától jól elkülönített helyre, nem felismerhető módon feljegyezni! Ne tartsanak maguknál sok készpénzt, lehetőleg bankkártyával fizessenek.
Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljenek! A pénz- és irattárcát ne a táska, kosár tetején tartsák, de még a nadrág hátsó zsebeiben sincsenek biztonságban, csak a belső zsebek kínálnak megfelelő védelmet. Pénzüket kisebb címletekben, több helyen, irataikat pedig a lakás- és gépkocsijuk kulcsaitól elkülönítve tárolják! Hűvösebb időben a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe, ezért külső zsebben ne tartsanak értéket! Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézi-, illetve válltáskájukat szorítsák testükhöz és azt mindig tartsák maguk előtt.

Ha mégis megtörtént a lopás, és észre is vették a tolvaj cselekményét, lehetőség szerint ne szálljanak szembe a támadóval, mert általában nem egyedül „dolgozik”! Hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget! Ha az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréljenek zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltsák azt le! Használjanak olyan, a kereskedelmi forgalomban kapható pénztárcát, mely egy kis lánccal az övhöz vagy a táskához rögzíthető.


 


 


B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2012.10.31./

 

Vayisok a határátkelőknél

 

               
                                                                                    

 


Dr. Téglás Zsolt

      

A sárospataki Vay Miklós Református Szakképző Iskola közlekedés szakmacsoportjának 20 fős diákcsapata 2012. október 25-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ támogatásával megvalósuló projektben vállalt aktív együttműködést a magyar-szlovák határszakaszon – nyilatkozta Dr. Téglás Zsolt, igazgató...

A diákok 11 határátkelőhelyen (Pácin, Karos, Sátoraljaújhely, Felsőregmec, Alsóregmec, Vilyvitány, Hollóháza, Füzérkomlós, Kéked, stb.) végeztek közlekedési és területfejlesztési adatok gyűjtésére irányuló kérdőíves felméréseket a Vám- és Pénzügyőrség, valamint a Rendőrség közreműködésével. A tanulók tartalmas szakmai napját sok élmény és tapasztalat fűszerezte, melyről az iskolában diáktársaik számára fényképes beszámolót fognak november elején összeállítani.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.30./

 

Elkezdődött a 2012/2013-as színházi sorozat

 

               
                                                                                    

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Az idei évad első előadására október 24-én 19 órától került sor. Az est folyamán Koltai Róbert rendezésében André-Fényes-Szenes: LULU címmel egy fergeteges vígjátékot láthatott a közönség szerelemmel, zenével, valamint Fényes Szabolcs és Szenes Iván mára már klasszikusnak számító slágereivel - számolt be Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője...

A két felvonásban bemutatott darabot vastapssal köszönte meg a szentendrei Száguldó Orfeum Színház színészeinek a pataki színházlátogatók közössége.

Sorozatunk november 27-én 19 órakor folytatódik Dr. Vitéz Miklós-Vadnai László: MESEAUTÓ c. zenés vígjátékával, melyet a budapesti Körúti Színház előadásában tekinthetünk meg.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.10.30./

 

Még két hétig ellenőrzik ingyen a világítást

 

               
                                                                                    

Egy előre bejelentett rendőrségi akció indult november 15-ig LÁTNI ÉS LÁTSZANI címmel. Ennek keretében a gépjárművünk világítását ellenőrzik, valamint azt, hogy mi kilátunk-e az autóból (rendben vannak-e pl. az ablaktörlők). Azért hirdetik meg előre, hogy mindenkinek legyen ideje erre felkészülni, s végső soron, hogy kevesebb baleset legyen a látási viszonyok romlásából adódóan…
 

  

      

Ehhez segítséget is nyújtanak, regisztrált szakszervizeket szerveztek be, akik az akció kezdetéig ingyen átvizsgálják az autónk világítási rendszerét. Sárospatakon is van egy ilyen ellenőrzési pont, az Árpád utcai Autójavító Kft (AFIT). Átvizsgálás után ott egy kártyát is adnak, amit felmutatva a rendőrök már nem vizsgálgatják az autót.
Hasonló megállapodásuk OPTIKÁKKAL is vannak, de még eddig sárospataki optika nincs azok névsorában, akik ingyenes szemvizsgálatot végeznének ugyanezen akció keretében. Érdemes figyelni a www.latnieslatszani.hu honlapot, ahová bizonyára felkerül még sárospataki optikus is.

A hivatalos, rendőrségi közlemény erről: Látni és látszani - Nagy őszi országos baleset-megelőzési akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is!

Ősszel a közlekedési baleseteknél jellemző, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát - ezekre a körülményekre.

Látni és látszani - Élni és életben hagyni
Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a korábbi évekhez hasonlóan 2012. október 15-től november 15-ig meghirdette a „Látni és Látszani” elnevezésű kampányát. Ennek elsődleges indoka, hogy az időjárási viszonyok ősszel, illetve télen folyamatosan változnak, és ezzel együtt az út, - és látási viszonyok is romlanak, melyek a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak.

A kampányidőszak: A kampány során arra buzdítják a gépjárművezetőket, hogy vizsgáltassák át az autójukat, ellenőriztessék látásukat, s mindezt térítésmentesen az akcióban résztvevő szakszervizeknél és optikusoknál.

A szervizek térítésmentesen vizsgálják át (október 15-től november 15-ig):
- lámpák, fényvisszaverő elemek működését, a lámpatestek állapotát, rögzítettségét,
- fényvetőegységek állapotát,
- világítási tulajdonságaikat.

A megjelent gépjárművezető részére a szervizek külön a kampányra készített tanúsítványt és a tervek szerint a szélvédőre kiragasztható matricát adnak. Ezek igazolják, hogy a jármű az átvizsgálás alkalmával megfelelt a műszaki előírásoknak. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a tanúsítvány a közúti ellenőrzés során az esetlegesen feltárt szabályszegés alól mentesítést ad.

A kampány másik eleme a gépjárművezetők látásellenőrzése. Ennek keretében a kezdeményezéshez csatlakozó optikus szakember megállapítja, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, ha kell meghatározza a dioptria mértékét és tanácsot ad megfelelő szemüveg elkészítéséhez.

Az ellenőrzési időszak:
A Rendőrség 2012. november 15. és 2012. december 15. között a forgalomban résztvevő járművek, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását kiemelten ellenőrzi.


 


 


A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tájékoztatása alapján - B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2012.10.29./

 

Kiss Manyi emlékkiállítás érkezett Sárospatakra

 

               
                                                                                    

A színházi évad nyitányaként vándorkiállítás várja az érdeklődőket A Sárospataki Művelődés Házában. A tavaly útjára indult Kiss Manyi születésének 100. évfordulójára készült tárlat Záhony, Kolozsvár, Miskolc és számos nagyváros után érkezett Sárospatakra a befogadó intézménybe. A kiállítás anyagára sokan voltak kíváncsiak, akárcsak a színésznőre egész élete során, hiszen számos mítosz lengte körül. A kiállítást Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő nyitotta meg…
 

 


Kiss Manyi
 

      

A Művelődés Háza több, mint 10 éve befogadó színházként működik. Természetesen azok az élmények, színházi szerepek és egyéb Kiss Manyira jellemző dolgok, amelyek ezekből a kiállítási posztamensekből kiderülnek, tovább erősíthetik azt a mítoszt, amely a 20. század egyik legnagyobb színésznője körül él, akit mi is megmutatunk arról az oldaláról, hogy de jó a habos sütemény… Remélem, hogy aki ide eljön, akár egy egyszerű sétára, akár egy tüzetesebb tanulmányozásra, még jobban megismerheti Őt.

Kiss Manyi gyermekkorában zongoraművésznek készült, de már 14 évesen a kolozsvári Izsó Miklós-féle Színi Tanodába járt, első szerepét is itt kapta. Pályafutása kezdetén, szubrett és komika szerepeket alakított. 1932. után egy ideig olasz artista férjével külföldi cirkuszokban lépett fel.
Operettszínházi szerződése után drámai szerepeket is kapott, majd számos, pontosan 99 filmben szerepelt. Imádta a közönség, sokan most is odaadással emlékeznek a színésznőre.

A Kiss Manyi emlékkiállításon színháztörténeti ritkaságokat, dokumentumokat, fényképeket tekinthet meg a közönség A Művelődés Háza emeleti társalgójában…


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.29./

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                                                    

Október 26-án tartotta képviselő-testületünk a rendes október havi testületi ülését, amikor sok napirendi pontot tárgyaltunk és napirend előtt is volt néhány fontos megbeszélni valónk. Ekkor számolt be Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő az elmúlt két éves, Parlamentben végzett munkájáról. Igen részletes és tartalmas beszámolót kaptunk a képviselő úrtól, amelyben elmondta azokat az eseményeket, amelyeket Zemplénért, ill. Sárospatakért végzett ebben az időszakban. Képviselő-testületünk és polgármester úr is megköszönte a beszámolót, aki további együttműködést is kért tőle – kezdte tájékoztatását az október végi testületi üléstől Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila

 


Dr. Hörcsik Richárd
 

      

Ugyancsak napirend előtt került sor két változás bejelentésére, hiszen Sárospatak jegyzője, ill. alpolgármester asszonya is járási hivatali vezetői megbízást kapott, dr. Komáromi Éva a Sárospataki Járás vezetője lesz, dr. Szabó Rita pedig a Tokaji Járás vezetője. Így az ő megbízatásuk itt, a Sárospataki Önkormányzatnál megszűnik. Mindkettőjüknek megköszöntük az eddigi tevékenységét és további sok sikert kívántunk számukra. Mindemellett természetesen az elválás nem olyan szigorúan vett, hiszen a Sárospataki Járással továbbra is együttműködik önkormányzatunk és szomszédos járás vezetőjével is jó kapcsolatot szeretnénk fenntartani.
.
Ezután került sor a Végardó Fürdő területén lévő üzlethelyiségek bérleti jogára benyújtott pályázatok elbírálásáról. Minden egyes üzlethelyiségre érkezett be ajánlat és a győztesek kihirdetésére került sor. Két olyan üzlethelyiség volt, ahol nem volt eredményes a pályázat, itt új kiírásra kerül sor, tehát, aki esetleg érintett, vagy érdekli, figyelje a kiírást, mert ez a két üzlethelyiség újra megpályáztatásra kerül.

Ez után olyan módosításokra került sor, amelyek egy része törvényi előírásunk, pl. az állatok tartásáról szóló rendeletnek a határon kívül helyezése, hiszen született egy felsőbb törvényi szabályozás, amely megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy szabályozzák az állattartást.

Előterjesztés hangzott el az önkormányzat tulajdanában lévő lakások bérletére vonatkozó szabályzásról, ahol egy inflációt követő, 5%-os bérleti díjemelésre kerül sor 2013. január 1-től. Ugyanilyen változás lesz a nem lakás céljára szolgáló önkormányzati tulajdonoknál. Ott ugyancsak 5%-kal növeljük a 2013-től esedékes bérleti díjakat.

Ezután beszámolót hallottunk a Pataqa Kft. igazgatóasszonyától az első ľ évről, amelyben elmondta, hogy a fürdő az elvárásoknak megfelelően teljesített, s így azt a elvárt bérleti díjat tudja teljesíteni az önkormányzat felé. Örülünk ennek, hiszen ez komoly bevételi forrás önkormányzatunknak. Itt elhangzott kérdésként a sátor helyzete - többen kérdezték, hogy mikor kerül erre sor. Ha minden jól megy, akkor ma már itt van az új sátor és egy hétig be is zár a fürdő, hiszen a sátor felállítására idő kell, de remélhetőleg november 5-től igazgató asszony ígérete szerint már a fedett sátorban tud üzemelni tovább a fürdő.

Aztán néhány olyan napirendre került sor, amely az önkormányzat feladatait kötelezően előíró feladatokról szólt: pl. reorganizációs tervről, ill. a belső ellenőrzési tervek elfogadásáról.

A következő fontos napirendünk volt a közoktatási intézményeink további működtetéséről szóló döntés, amiről szeptemberben született egy szándéknyilatkozat. Ezt kellett most megerősítenünk. Arról döntöttünk, hogy az iskoláinkat átadjuk fenntartásra, működtetésre az államnak, hiszen január 1-jétől ezt törvény írja elő.

Ennek alapján a következő napirendben ezeknek az oktatási intézményeknek az alapító okiratát is módosítanunk kellett. Ez is megtörtént, ill. néhány olyan napirend volt még, többek között a START munkaprogramokban szerzett gépeket a Kommunális Szervezet számára adtuk használatába.
Ezenkívül zárt ülésben Jó Tanuló, Jó Sportoló díjak kiosztásáról döntöttünk.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.10.29./

 

Sok ötletes és szép munka érkezett a Tourinform iroda által hirdetett rajzversenyre

 

               
                                                                                    

A Tourinform Sárospatak, a Turizmus Világnapjához kapcsolódóan rajzpályázatot hirdetett, melynek eredményhirdetésére és a kiállítás megnyitójára 2012. október 25-én 14 órától az Újbástya Rendezvénycentrumban várták az érdeklődőket, tájékoztatta szerkesztőségünket Bosch Ágnes irodavezető...
 

 


Bosch Ágnes

      

Az alsó tagozatos diákok a Lakóhelyem értékei, szépségei témakörben, a felső tagozatos tanulók a Környezetvédelem témakörben összesen 111 alkotást készítettek. A gyermekek munkáját Sándor Zsuzsa főiskolai docens véleményezte.

A díjazottak:
Lakóhelyem értékei, szépségei témakörben 1 – 4. évfolyam:
1. Roy-Leeman László 1. osztály – Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Általános Művelődési Központ Általános Iskolája- Komlóska
2. Révész Benedek 4. osztály – Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda - Hercegkút
3. Veres Zoé 1. osztály – Általános Művelődési Központ Általános Iskolája Vámosújfalu

Környezetvédelem 5 – 7. évfolyam
1. Dékány Kolos 6. osztály – II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - Sárospatak
2. Perhács Roland 6. osztály – Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Általános Művelődési Központ Általános Iskolája- Komlóska
3. Durányik Bianka 7. osztály – II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - Sárospatak

A kiállítás 2012. november 15-ig, keddtől - szombatig 8-16 óra között tekinthető meg az Újbástya Rendezvényencentrumban.Sándor Zsuzsa


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.28./

 

Sikerült fordítani Szendrőn

 

               
                                                                                    

A megyei I. osztályú bajnokság 2. fordulójában Szendrőre látogatott az ÁVDSE Sárospatak sakkcsapata október 21-én. A mérkőzés elején hidegzuhanyként hatott, hogy a hazai csapat gyorsan elhúzott 5-1-re, így nehéz helyzetbe kerültünk - számolt be Tóth Tamás sakkozó...
 

 


Tóth Tamás
 

      

Azonban a hátralévő partik mindegyikét sikerült győztesen befejezni, így sikerélménnyel gazdagodva távoztunk vendéglátóinktól:
Szendrő VSSZK – ÁVDSE Sárospatak 5 – 7

Győztek:
Kovács Tamás, Tóth Tamás, Simai Gábor, Kanyog Gergő, Nagy Zsolt, Pogácsás Panna,

Döntetlen:
Balogh László, Lendák Lajos

Következő mérkőzésünk december 16-án 10 órától lesz az Árpád Vezér Gimnáziumban, mikor is Kazincbarcikát látjuk vendégül.

Az előtte lévő hétvégén, december 8-án szombaton szeretettel várunk mindenkit a CIB Bank Mikulás Kupára, melyen két csoportban zajlanak majd a küzdelmek: külön mérik össze erejüket a 14 év alattiak, külön a felnőttek. Értékes díjak várják leendő gazdáikat!


 


 


Cziczer Katalin
/2012.10.28./

 

Széltánc – Gál Halász Anna könyvbemutatója

 

               
                                                                                    

2012. október 16-án az Őszi Könyvtári Napok keretében került sor Gál Halász Anna legújabb könyvének bemutatására. A szerző első kötete 2004-ben látott napvilágot „Mint az aszú” címen, azóta évente egy-két új műve jelenik meg. Meséskönyvei a legkisebbeknek íródtak. Novellái és regényei lapjain megjelennek a XX. századi falusi élet mindennapjai. Ebbe a sorba illeszkedik legújabb, 12. kötete, amelyik „Széltánc a hegyek alján” címmel jelent meg 2012-ben - számolt be Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...
 

 


Gál Halász Anna

      

Az életrajzi ihletésű regény főszereplője Panka, aki egy zempléni falucskában született, élte apró kalandokkal teli életét. A sok humorral átszőtt történetek hátterében felsejlenek a 20. század történelmi viharai is.
A találkozó alkalmat teremtett egy intim beszélgetésre az írónő és az olvasók között. Őszintén beszélgethettünk családról, hitről, erkölcsi tartásról a felidézett részletekhez kapcsolódóan.

A kötetet ajánlom a fiataloknak, hiszen megismerhetik a falusi életet, és ajánlom az idősebbeknek is, mert ők meg ráismerhetnek saját életük egyes epizódjaira.A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.28./

 

Gazdafórum volt Sárospatakon

 

               
                                                                                                  

 


Jakab István

      

A Zempléni Gazda Klub és a Sárospatak Város Önkormányzata szervezésében 2012. október 19-én megrendezésre került Sárospatakon, az Újbástya Rendezvénycentrumban a Zempléni Gazdafórum, melynek vendége Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke volt…

Fontos, hogy a birtokviszonyokat a moratórium megszűnéséig, a szétszórt, a rendezetlen státusú földek sorsát rendezzük – hangsúlyozta Jakab István. Az a célunk, hogy a megfelelő védelmet a helyben lakó gazdáknak biztosítsuk, valamint, hogy a 2014-20. között kezdődő új Európai Uniós költségvetés, az új közös agrárpolitika biztosította előnyöket egy ilyen intézkedéssel, egy ilyen törvény megalkotásával is segítsük.

Nagyon fontos, hogy olyan törvényt hozzunk, ami elsősorban a Tokaj-Hegyalján élőknek megfelelő képviseletet ad - az itt lévők szőlészeknek és borászoknak – tette hozzá Dr.Hörcsik Richárd. Pl. meglepődve vettem tudomásul, hogy az új hegyközségi törvény kvázi kizárja a borászokat, elsősorban a szőlőtermelőknek ad nagyobb lehetőséget. Mi lesz a borászokkal, vagy a kereskedőkkel? Ezeket egy kalap alatt kell rendezni, és úgy hiszem, hogy jó irányba haladtunk.

A gazdafórum iránt igen nagy volt az érdeklődés, a hatalmas teremben egyetlen szék sem maradt üresen. A Bodrogköz és a Hegyalja földbirtokosai mindannyian kíváncsiak voltak, hogy mit hoz számukra az új földtörvény.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.10.27./

 

Az Év Polgárőre kitüntetésben részesült Klima János

 

               
                                                                                     

Az Országos Polgárőr Szövetség, a hagyományoknak megfelelően idén is megtartotta ünnepi megemlékezését az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc tiszteletére. Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke és dr. Halmosi Zsolt, az Országos Rendőrfőkapitány helyettese ekkor adta át a polgárőrség legmagasabb elismerésének számító kitüntetéseket, díjakat. A kitüntetettek között volt Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület elnöke is, aki az Év Polgárőre kitüntető címet vehette át. A polgárőr parancsnok így emlékszik vissza erre a napra….
 

 


Klima János

 


Aros János

      

Nagy megtiszteltetés volt részt venni a megemlékezésén, ahol egy szép műsor után az ünnepi beszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondta. Az „Év Polgárőre” kitüntetés mellett ekkor osztották kis az „Év Polgárőr Egyesülete”, az „Év Polgárőr Pedagógusa”, a „Polgárőrség Sajtódíja”, és a „Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrend” elismeréseket is.
Kicsit meg voltam illetődve, amikor a Sárospatak szót és saját nevemet meghallottam, de legalább ilyen jó érzés volt, amikor haza érkezve a város vezetése gratulált, hiszen polgárőr társaimmal itt igyekszünk tenni a város biztonságáért, de ezen túlmenően is részt veszünk sok mindenben, ahol segíteni tudunk.
Meg is köszönöm az itthoniaknak, hogy hozzá segítettek ehhez az elismeréshez, polgárőr társaimnak, akikkel együtt végezzük a mindennapi munkánkat, a Rendőrkapitányság munkatársainak, akiktől sok segítséget kapunk, az Önkormányzatnak, akik számítanak ránk és személyes közreműködésükkel is részt vesznek a munkánkban, s nem utolsó sorban a lakosságnak, akik segítenek bennünket és akik bíznak bennünk. Ez bizalom adja a legtöbb erőt és energiát, hogy a munkánkat nap mint nap tovább folytathassuk…

Aros János polgármester – aki maga is polgárőr - az elsők között gratulált Klima Jánosnak, akinek a munkáját közelről ismeri, hiszen járőröztek is együtt és az árvíz idején is mindketten ott voltak a gáton…

Egész Sárospatak Város nevében gratulálok a polgárőr parancsoknak ehhez a kitüntetéshez, hiszen a múlt héten vehette át az Év Polgárőre kitüntetést. Úgy gondolom, hogy ez méltó elismerése annak a munkának, amit már 8 éve végez Klima János. Akkor, a polgárőrség megalakításában is részt vesz és azóta napi rendszerességgel koordinálja azt a munkát, amiben maga is tevékenyen részt vesz.
Nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen emberekkel dolgozhatunk. A polgárőrséget hamar elfogadta Sárospatak város lakossága, igényt tart a munkájára és most már nemcsak az úgynevezett bűnmegelőzéssel és a bűnnel kapcsolatos dolgokkal foglalkoznak, hanem a karitatív munkából is kiveszik a részüket, de még a kulturális rendezvényeken is ott vannak.

Én azt hiszem, hogy ez az elismerés - bár Klima János kapta személyesen - a pataki polgárőr csapatnak is szól, tehát valamennyiüknek köszönjük a munkát.
Az utolsó eseménye - ami feltette a i-re a pontot - talán az volt ennek a 8 éves munkának, hogy nyáron itt hatalmas sikerrel szervezték meg a Megyei Polgárőr Napot. Nagyon sok gratulációt kaptunk, s ennek következtében már nagyon sokan vannak, akik visszalátogattak Sárospatakra.
Jó egészségnek kívánok Klima János parancsnoknak és remélem, hogy még hosszú évtizedeken keresztül tudja ezt a munkát folytatni.


 


 


Cziczer Katalin
/2012.10.27./

 

Köszönet a szavazatokért

 

               
                                                                                   

 


Tóth Tamás
 

      

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákönkormányzata, tantestülete és dolgozói nevében köszönetünket fejezzük ki jelenlegi és öregdiákjainknak, a kedves szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek és minden szimpatizánsnak, aki az elmúlt egy hónap alatt szavazatával támogatta iskolánkat „A megye legjobb középiskolája” cím elnyerésében - küldte köszönetét Tóth Tamás igazgató úr...

A verseny izgalmai mellett, nagy öröm volt számunkra megtapasztalni azt az összefogást, amelynek köszönhetően első helyezést érhettünk el. Úgy gondoljuk, hogy ezen irányunkban megnyilvánuló szeretet az iskolánkban folyó oktató-nevelő munka elismerését is jelenti egyben, amely egy húszéves intézmény esetében különösen megtisztelő.
Bízunk abban, hogy ezen köszönetnyilvánítás mellett, az elkövetkező évek hasonlóan sikeres munkájával is meg tudjuk hálálni az irányunkba megfogalmazódott bizalmat.

Külön szeretnénk kifejezni köszönetünket a www.sarospatak.hu oldal munkatársainak, akik szinte élő internetes közvetítés keretében buzdították szavazatra olvasóikat.


 


 


Cziczer Katalin
/2012.10.27./

 

A Szociális Bizottság üléséről

               
                                                                                    

Már a jövő évi lakásbérleti díjakról tárgyalt október végi ülésén a Szociális és Egészségügyi Bizottság, de – mint Oláh József, a bizottság elnöke elmondta – sok időt töltöttek a szokásos segélykérelmek elbírálásával is, amiből 20-25 érkezik be havonta…
 


Oláh József

      

Szociális és piaci alapon is több tucatnyi ingatlant bérelnek magánszemélyek vagy társaságok Sárospatakon. A bérleti díjak összegéről tárgyalva az Egészségügyi és Szociális Bizottság arra az álláspontra jutott, hogy jövőre inflációs mértékű áremelést javasol a képviselőtestületnek. Ez a gyakorlatban havi 700-750 Ft plusz költséget jelent majd, de szükséges ahhoz, hogy az emelkedő energiaárakat és karbantartási költségeket fedezni tudjuk, ne keletkezzenek anyagi problémák az önkormányzat részére. Bruttó 5%-os emelést fog az önkormányzat végrehajtani ezeknél a lakásoknál, így egy 148 Ft/m2/ hó bérleti díjú lakás díja 155 Ft/m2/hóra fog emelkedni.

A bizottság ez alkalommal is tárgyalta a hatáskörébe tartozó segélykérelmeket, amelyekre - mérlegelve valamennyi körülményt - megtette javaslatát. Az átmeneti segélyek körében 20-25 kérelem érkezik általában havonta önkormányzatunkhoz. Minden esetben megpróbálunk segíteni, nagyon sok helyszíni szemlét tartunk és - attól függetlenül, hogy 5, vagy 12 ezer Ft-ig, vagy méltányosságig adják be ezeket a kérelmeket, a lehetőségekhez mérten megpróbáljuk segíteni az arra rászorult családokat.
Méltányossági alapon azok adhatnak be kérelmet, akik legalább egy hónapig az egészségügyi állapotuk miatt nem tudtak dolgozni és emiatt a keresetkiesés miatt veszélybe került a megélhetésük.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.10.27./

 

Ülésezett a Humán Bizottság

 

               
                                                                                   

A bizottsági ülésünknek 6 napirendi pontja volt amit nyílt ülésen és 1, amit 1 zárt ülésen tárgyaltunk. Beszámolómat a zárt napirendi ponttal kezdeném. Minden évben decemberben meghirdetésre kerül Sárospatakon a Jó tanuló, jó sportoló cím odaítélése. Ezen a bizottsági ülésen a beérkezett javaslatokat elbíráltuk, amelyeket az iskolák, edzők és sportszervezetek küldenek be – kezdte beszámolóját Szvitankó Tamás, a Humán Bizottság elnöke…
 

 


Szvitankó Tamás
 

      

Elég szép számú javaslat érkezett az általános és a középiskolás kategóriában is. Általános iskolás kategóriában a feltétel az, hogy minimum 4,5-es tanulmányi átlaga legyen a tanulónak és legalább megyei versenyen elért eredménye. Három általános iskoláskorú gyereknek javasoljuk odaítélni ezt a díjat és egy középiskolásnak, így ebben az évben 4 diákot javasol a bizottság a testület felé.

Másik kérdés, amit tárgyaltunk - elég hosszasan - éppen azt a honlapot érinti, aminek nyilatkozom. Ugyanis annak idején a honlap megálmodói egy nagyon jó dolgot találtak ki, aminek a neve fórum. Ez azt jelenti, hogy megosztani másokkal valamit, tehát informálni, vagy információt kérni. Ez el is indult annak idején szépen, aztán a választásokkor ennek a hangneme eldurvult. Most arra a pontra érkezett ez a fórum, hogy nincsenek választások, és nem is az önkormányzati képviselőkkel van bajuk, a hangnem mégis, már most elfogadhatatlan. Hozzám személy szerint is nagyon messzi városokból - akik engem ismernek és érdeklődnek Sárospatak iránt – érkezik kérdés, hogy miért hagyjuk ezt? Többek között a város díszpolgárát, a már elhalálozott Makovecz Imrét pocskondiázzák, s még az aradi vértanúkat is meggyalázzák. Még számos ilyen dolgot tudnék felsorolni, ami nem a fórumra való, nem ezért van a fórum. Először honlap üzemeltetőjével, szerkesztőivel próbáltuk ezeket a fórumozókat jobb belátásra bírni. Kértük őket, hogy a fórumot arra használják, amire létrehozták. Aztán vártunk 1-2 hónapot, de újra elkezdődtek ezek a dolgok, így most a szakbizottság úgy döntött, azt javasolja a testületnek, hogy ne működtesse tovább ezt a fórumot.
Beszéltem a honlap felelős szerkesztőjével, akivel egyetértettünk abban, hogy nem szeretnénk azokat a fórumozókat kizárni, akik eddig is tisztességesen, a fórum céljának megfelelően használták a fórumot. Gondolok arra, hogy küldtek be szép verseket, ugyan fájdalmas dolog, de sokan jó néven vették azt, hogy a temető kapujára kirakott gyászjelentések megjelentek, hiszen vannak olyan emberek, akik eltávoznak közülünk, és csak hónapokkal utána értesülünk a halálukról. Vannak olyan fórumozók, akik gyönyörű fotókat küldenek be. Tehát azt beszéltük meg főszerkesztő úrral, hogy nekik mindenképpen továbbra is lehetőséget biztosítunk közlendőik megjelentetésére. Ez a lehetőség nyitva áll számukra úgy, hogy a honlap szerkesztőségébe beküldik ezeket a verseket, képeket, és ezek meg fognak jelenni a honlapon.

Tárgyalta még a bizottságunk azt az úgynevezett városi diákönkormányzattal kapcsolatos feladatot is, ugyanis az elmúlt testületi ülésen elhatározta a testület, hogy helyt ad a kezdeményezésnek, ami arról szól, hogy egy városi diákönkormányzat fog működni. Ezen a bizottsági ülésen azokat a határidőket, menetrendeket határoztuk meg, ami azt fogja eredményezni, hogy a decemberi utolsó ülésen ez a diákönkormányzat feláll, és esküt tesz.


 


 

További fotól>>>

Törő Gábor
/2012.10.26./

 

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság üléséről

 

               
                                                                                   

Az egyik legfontosabb napirendi pont volt a Végardó Fürdő területén lévő üzlethelységek bérleti jogának megvásárlására benyújtott pályázatok elbírálása – kezdte tájékoztatóját a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság október 24-én megtartott üléséről Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 

 


Hajdu Imre
 

      

Alpolgármesternő, a Pataqua Kft. Felügyelő bizottságának tagja és Egyed Attila voltak, akikkel felbontottuk a pályázatokat. Egy érvénytelen pályázat érkezett, a pályázó nem fizette be az eljárási díjat, ill. határidőn túl nyújtotta be a pályázatát, ezért a pénzügyi bizottság ezt a pályázatot elutasításra javasolta a képviselő testületnek - egyébként megállapította, hogy az összes többi pályázat érvényes, a kérdéses üzlethelyiséggel kapcsolatban pedig új pályázat kiírását javasolja. Ez a városi bejárat 4-es számú üzlethelyisége, mivel két pályázat érkezett ide, csak az egyik pályázó visszalépett.

Felvetődött a bizottsági ülésen a Cinege rekultivációjának, ill. az illegális szeméttelepek felszámolásának a kérdésköre. Évről évre látjuk, hogy amióta a Cinegét bezártuk - törvényi előírások alapján - azóta nem szűnt meg különösebben az építési törmelék, ill. a szemét odahordása. Most sikerült beazonosítani az egyik elkövetőt, s ha az információim nem csalnak, akkor egy 150 ezer Ft-os büntetést fognak kiszabni illegális szemétlerakás miatt, éppen most folyik a közigazgatási eljárás. Bízunk abban, hogy eseteket fel fogják tudni deríteni a közterület felügyelőink és mindenki, aki illegálisan odahordja a szemetet, az szabálysértési bírságot fog kapni.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a jövő évben kezdődik a Cinege rekultivációja, amit a ZHK vállalt. 2-3 évvel ezelőtt volt egy nyertes uniós pályázata, most folyik a közbeszerzés és ha minden jól megy, akkor jövőre kezdődik a rekultiváció.
Ettől függetlenül tudni kell, hogy aki építési hulladékot, törmeléket akar elhordani, az vigye el Bodrogkeresztúrba, mert egyébként büntetést fog kapni.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.10.26./

 

Emlékezés a hősi emlékműnél és az 56-os emlékoszlopnál

 

               
                                                                                     

Sárospatak város lakossága először a református temetőben hajtott fejet 1956 hősei előtt, amikor Bihari Sándor református lelkész megemlékezése urán koszorúzók hosszú sora járult a kereszt elé, hogy a hősök emléke előtt tisztelegjen. Az Önkormányzat koszorúját Aros János polgármester, dr.Komáromi Éva jegyző, Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Halász János államtitkár helyezték el az emlékmű talapzatánál…
 

 


Halász János
 

      

Az emlékműnél nagytiszteletű Bihari Sándor így emlékezett: „Amikor meghajtjuk a mi fejünket, csendben megállunk a koszurúkkal a kereszt előtt is és emlékezünk, mert értjük és látjuk, hogy milyen nagy dolgot adtak oda, talán a legnagyobbat, amit el lehet kérni egy embertől, az életét…”

A református temetőben megtartott emlékezés után a résztvevők az Iskolakertben található 56-os emlékoszlophoz vonultak. Ünnepi beszédet az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Halász János mondott:
„A pesti srácok nem Európáért vagy a szomszéd népek szabadságáért fogtak puskát a szovjet tankokra, hanem saját jövőikért vívták reménytelen harcukat. Európa és a szomszédos országok magyarsága is lélegzetvisszafojtva figyelte a magyarországi eseményeket, hallgatták a rádiót és gyűjtöttek adományokat a magyar forradalom hőseinek, hogy aztán hetekkel, hónapokkal vagy évekkel a november 4-ei szovjet támadás után lassan elfeledkezzenek arról, hogy mit is jelentett számukra Magyarország 56 lázas őszén. A felejtés látszólag Magyarországon is a legjobb úton haladt, a mindenható párt vezetői pontosan tudták, hogy nemcsak a hazugság öl, hanem a hallgatás is.
Az emlékezés, az események kibeszélése pedig az utókar feladata”.

Az államtitkár beszédét követően a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium diákjai versekkel és szép dalokkal idézték fel az eseményeket és emlékeztek meg az 1956-os eseményekről, majd a jelenlévők 1-1 szál fehér szegfűt helyeztek el az ég felé nyúló, összetett kezeket formáló, fából faragott szobor elé…


 


 

További fotók - koszorúzásról>>>                                              Fotó sorozat az Iskolakertben>>>

Törő Gábor
/2012.10.26./

 

 Vasárnap hajnalban állítjuk vissza az órát

 

        
        

Közeleg az őszi óraátállítás, vagyis amikor a helyi időt visszaállítjuk az időzóna idejéhez. Erre Európában egységesen október utolsó vasárnapján kerül sor. Idén október 28-én kell majd egy órával visszaállítanunk óráinkat,  3 óráról 2 órára. A nyári időszámításra 2013 márciusának utolsó vasárnapjáig kell várnunk...
 
 


 

       Az őszi óra-átállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amit az órák tavasszal történt előreállítása miatt elveszítettünk. Az egész Európában egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a tavaszi átállításkor hivatalosan áttérnek a nyári időszámításra, amely a nap járásához képest egy órát csal.

A tavaszi és az őszi átállítás célja, egyaránt az, hogy az emberek szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - minél jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraigazításkor tehát egy órával kevesebbet alhatunk, ezt hozzuk be az őszi visszatekeréssel.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.11.26./
 

Forgalomkorlátozás lesz az Esze iskola környékén

 

               
                                                                                   

A hajdani Esze Tamás Iskola átalakítása fontos állomáshoz érkezett. 2012. október 26-án pénteken reggel 8.00 és délután 14.00 óra közötti időszakban az épület kivitelezője, az ÉPSZER Zrt. a Rákóczi utcai épületfront előtti úttesten elhelyezett daru segítségével emeli a helyére a részleges tetőtér beépítés miatt szükségessé vált fém tetőszerkezeti elemeket - tudtuk meg Erdős Tamás projektvezetőtől...
 

 


 

      

A daruzás ideje alatt a Rákóczi utca Táncsics és Eötvös utcák közötti szakasza lezárásra kerül a járműforgalom elől. Ezen a szakaszon csak a menetrend szerinti autóbuszok közlekedhetnek, a területre érkező célforgalom (áruszállítás) és az ott lakók természetesen kellő körültekintés mellett behajthatnak a területre. A gyalogosforgalom nem tudja majd használni az Esze iskola és a Sanitas Gyógyszertár közötti gyalogátkelőt.

A
posta felől az elágazáshoz érkező járművek (a buszok kivételével) a lezárt területre nem hajthatnak be, balra kanyarodva az Eötvös utca irányban haladhatnak tovább. Az Eötvös utcából érkező járművek pedig értelemszerűen csak a posta felé kanyarodhatnak jobbra. Az érintett elágazásoknál (Református Kollégium előtt, a Patika köz felső végén, illetve az Eötvös-Rákóczi utca kereszteződésében a forgalmat a Polgárőrség önkéntesei irányítják majd.

Kérjük, hogy a jelzett időszakban az érintett területet a közlekedők lehetőség szerint kerüljék el, illetve óvatosan, körültekintően közlekedjenek. Mind a beruházó önkormányzat, mind a kivitelező Épszer Zrt. nevében kérjük a lakosság megértését és türelmét.

A főtér beruházás miatti, a Művelődés Háza és a főiskola között korábban jelzett útlezárásra – a folyamatban lévő beruházások forgalmi problémái miatt – 2012. október 29-én reggel 8 órakor kerül sor.


 


 


Cziczer Katalin
/2012.10.25./

 

Dr. Komáromi Éva lesz a járási biztos

 

               
                                                                                                           

Ünnepi ülést tartott a Városházán a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás. A rendhagyó alkalom a sárospataki járás kialakításának egy újabb momentumának biztosította a lehetőséget. Egy héttel korábban a székhelyről írt alá a megyei kormánymegbízott szerződést a sárospataki polgármesterrel, most pedig a kistérségi polgármesterekkel látták el aláírásukkal azt a dokumentumot, amely alapján 2013. januárjától biztosítottak lesznek a személyi és tárgyi feltételek a járás működéséhez. Ekkor jelentette be Demeter Ervin azt is, hogy a járási biztosi feladatok ellátásával dr.Komáromi Éva jegyzőasszonyt bízza meg
 

 


dr. Komáromi Éva
 

      

Annak érdekében, hogy január 2-án a járási hivatal teljes körűen tudjon működni, szükséges azt előkészíteni, ezért bízom meg november elsejétől a járási biztost a törvényi lehetőségek alapján, akinek a feladata a hivatal kialakítása a ma elfogadott megállapítás keretei között.

Dr. Komáromi Éva elmondta, hogy komoly szakmai kihívásnak tekinti ezt a megbízást, és arra törekszik majd, hogy munkatársaival zökkenőmentesen lássák el a feladataikat.
Már ismert a létszám és azok a személyek is - elsősorban a Sárospatak város hivatalából - akik átkerülnek, ill. a településekről is, hogy kik azok a segítő kollégák, akik ügysegédként, ill. a törzshivatal részeként majd a járási hivatalban fognak dolgozni. Első lépésként természetesen velük fogom felvenni a kapcsolatot és elindítjuk a hivatal megszervezésének folyamatát annak érdekében, hogy január 2-án az ügyfelek változatlan feltételekkel, gördülékeny ügyintézés során intézhessék ügyes bajos dolgaikat a járási hivatalban.
Dr. Komáromi Éva megerősítette, hogy 2013. januárjában a sárospataki Polgármesteri Hivatalban kezdi majd működését a járási hivatal.

 Megtudtuk azt is, hogy az 59 fős járási dolgozói állományból mintegy 20%-ot az eddigi kistérség településein dolgozó hivatalnokok adják majd.


 


 


Törő Gábor
/2012.10.25./

 

Gazdag ősz - hírek a Bodrog Néptáncegyüttes háza tájáról

 

               
                                                                                    

Általában a nyári fesztiválok, falunapok után az ősz eleje az az időszak, amikor a Bodrog Néptáncegyüttesnek sok fellépése van. Többnyire szüreti rendezvényekre, borfesztiválokra hívják ilyenkor a táncosokat. Így volt ez, az elmúlt pár héten is, programokban gazdag volt a szeptember és az október eleje - küldte a tudósítást Darmos István...
 

 


Darmos István
 

      

Szeptember 1-én, még nyári programként Rudabányán léphettünk fel egy városnapi rendezvényen, miközben ifjabb táncosaink kamara formációban Krosnoban vendégszerepeltek. A ténylegesen szürethez és borokhoz kapcsolódó rendezvények számunkra 15-én kezdődtek, amikor az Országos Bor – és Pezsgőfesztiválon szerepeltünk, Budán, a Várban.

Ezt a rendezvényt - az ország egyik legrangosabb borfesztiválját – minden évben ezen a helyszínen rendezik meg, s mintegy nyolc éve együttesünk is részese lehet a nagyszabású felvonulásnak és műsornak. 22-én a sárospataki borverseny eredményhirdetésén működtünk közre, majd szeptember 29-én Pusztafaluban vendégszerepeltünk.

Az október is hasonlóan kezdődött. 6-án Füzéren a Zempléni Szabad Házi Pálinka Nap programjában léptünk fel a Szeredás Zenekar és a Csík Zenekar koncertje között, s legutóbb 13-án a Pacurka csoporttal közösen Bodrogkeresztúrban a Mindszent Havi Mulatság keretében. Több olyan előadás volt a felsoroltak között, amelyen borversekkel és bordalokkal összefűzött „Ej te bor hol termettél” című műsorunkkal léptünk közönség elé, s a későbbiekben egy most készülő előadásunkkal együtt szeretnénk majd ezt a sárospataki közönségnek is bemutatni.


 


 Törő Gábor
/2012.10.25./

 

Kamarazene A Művelődés Háza és Könyvtárában

 

               
                                                                                    

Október 19-én este 7 órakor a Művelődés Háza és Könyvtára Pódiumtermében került sor a 2012/13-as évad zenei bérletes sorozatának első előadására. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és A Művelődés Háza együttműködésével létrejött sorozat első koncertjén a Zeneakadémia legifjabb tehetségei léptek színpadra.
 

 


Gyöngyösi Ivett

      

Az ifjú hölgyek közül először Gyöngyösi Ivett zongoraművész mutatkozott be, aki mindössze 11 éves volt, amikor felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségek tagozatára, s ma, mindössze 20 évesen már nagynevű zongoraművészek partnereként lép fel a legkülönbözőbb helyeken, pl. a Művészetek Palotájában. Játékával lenyűgözte a pataki közönséget is, melynek soraiban szép számú fiatal is ült, akiknek lehetőségük volt megtapasztalni, mit jelent az, ha a tehetség szorgalommal és kitartással párosul.

A fiatal művésznő attól a pillanattól, hogy az első billentyűt leütötte, az utolsó hangig szinte eggyé vált a zenével, így aztán nem csoda, hogy a laikus számára elképesztő futamokat milyen könnyedén és élvezettel oldotta meg. Előadása végig lenyűgöző volt, akár a Chopin, Cesar Frank, vagy éppen a Liszt balladát játszotta, mégis a záró számként előadott Liszt: Spanyol rapszódiája volt az, ami után a közönség szünni nem akaró vastapsa újra és újra „visszaparancsolta” a pódiumra egy-egy meghajlásra.

Az est másik vendége a hegedűművész Makó Tünde volt, akinek ezen a koncerten kevesebb szerep jutott, hisz „mindössze” két művel – Mendelssohn: Rondo Capriccioso és Schumann: a-moll szonáta 1. tétele – állt a közönség elé, mindkettőt Gyöngyösi Ivett zongorajátéka kísérte. Kiforrott játékával magával ragadta a zene iránt érzékeny közönséget, s főleg a Schumann szonáta 1 tételében mutatott játékával aratott nagy sikert.
A nyitó koncert iránti érdeklődés visszaigazolta intézményünk azon elképzelését, hogy a gazdag nyári zenei élet után a színházi évadot sem szabad komolyzene nélkül hagyni. Két rendkívüli tehetséggel ismerkedhetett meg Sárospatak zenekedvelő közönsége, akikről a jövőben még bizonyára hallunk majd. Köszönet a Zeneakadémia vezetésének az együttműködési hajlandóságáért és a Tokaj Oremusnak a sorozathoz nyújtott támogatásáért.


 


 Cziczer Katalin
/2012.10.24./

 

A tanítóképzősök szerdán emlékeztek

 

               
                                                                                   

 


Balogh Fruzsina

      

A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán erre a hétre tolódott át az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire való emlékezés, mivel pénteken a hallgatók közül már sokan haza utaztak. Szerdán reggel viszont megtöltötték a Dísztermet, ahol tartalmas megemlékezésen vehettek részt. Balogh Fruzsina bámulatos éneklésével kápráztatta el a közönséget, ami nem meglepő, hiszen korábban az X Faktor című tehetségkutató műsorban is megmérettette magát…

Az általa előadott Rúzsa Magdi: Vigyázz a madárra című dalával tette le műsoruk alappillérét, Czabányi Attila pedig szavalatában Jobbágy Károly: A rádió mellett (Budapest 1956. október 29-e) című versével szögezte le a múlt eseményeit felölelő mély gondolatokat.

Ezt követően a kor morálját megtestesítő rádióbeszéd hangzott el, majd Kasza László tanár úr zongorán való közreműködésével a Valahol Európában című musical címadó dala hangzott el /Simon Péter dala/.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.10.24./

 

Sokba kerültek a csokoládék

 

               
                                                                                   

 


Ladics Tamás

      

Lopással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt indított eljárást a Sárospataki Rendőrkapitányság egy fiatalkorú sátoraljaújhelyi lakossal szemben, aki egy sárospataki iskolában tanul. Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a fiatalkorú személy 2012. október 16-án Sárospatak Bodrog Áruházban található ABC-ben egy csokoládé vásárlása során még 6 db csokoládét próbált eltulajdonítani úgy, hogy azokat pólója alá rejtette - nyilatkozta Ladics Tamás főhadnagy...

A lopást a bolt dolgozói észrevették és értesítették a Rendőrséget. Az ügyben gyorsított eljárás után, bíróság elé állítást alkalmaztunk, mely során a Sátoraljaújhelyi Bíróság 30.000,- Ft, pénzbírságot szabott ki a fiatal személlyel szemben.


 


 


Törő Gábor
/2012.10.24./

 

Ünnepi szentmise a jubileum alkalmából

 

               
                                                                                  

2007-ben XVI. Benedek pápa a sárospataki plébániatemplomot bazilika minor – azaz kisbazilika – rangra emelte. 2012. október 19-én Magyarország vatikáni apostoli nunciusa, Alberto Bottari de Castello érsek mutatott be ünnepi szentmisét a bazilikában, az V. évforduló alkalmából...
 

 


Alberto Bottari de Castello

      

Az összegyűlt ünneplőket és legfőképp a nuncius atyát Ternyák Csaba Egri érsek köszöntötte a szentmise elején. Szavaiban kiemelte, hogy milyen nagy ajándék a sárospataki hívek számára a mai nap, hiszen Krisztus földi helytartójával kerülhetnek kapcsolatba a nuncius jelenlétében. Ez az alkalom egyben a „Hit évének” kezdetét is még ünnepélyesebbé teszi a helyiek számára.

A liturgián közel félszáz pap – latin és bizánci rítusúak egyaránt – vett részt. Az apostoli nuncius számára külön öröm volt, hogy a görögkatolikus atyák, köztük Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke is jelen voltak. Kifejezte örömét a Szent Erzsébet nővéreinek jelenléte miatt is, akik közel másfél éve telepedtek le a városban.

Alberto Bottari de Castello érsek szentbeszédében Szent Erzsébet példáját állította a templomot megtöltő hívek elé, aki a hitnek és a szeretetnek példaképe mindannyiunk számára. „Feleség, anya, az Úr Jézus Krisztus szerelmese, aki a szegényekben szolgálta őt, csodálatos példakép.” A szentmise végén a nuncius úr apostoli áldását adta a közel 300 jelenlévőre, majd a helyi plébános atya, Kecskés Attila vezetésével meglátogatta a Szent Erzsébet nővéreket. A délután folyamán a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában találkozott a sátoraljaújhelyi, szerencsi és sárospataki katolikus iskolák pedagógusaival és meglátogatta az egyik első osztályt, ahol énekkel köszöntötték a vendéget.

A jubileumot még különlegesebbé teszi, hogy 2013. január 1-én megkezdődik a Bazilika rekonstrukciója. A nagyszabású munka a Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013, A sárospataki bazilika és a kassai Szent Erzsébet dóm felújítása című, HUSK/1101/1.3.1/pályázat keretében valósul meg. A két évig tartó munkálatok során teljes felújítást nyer több más mellett a Bazilika tetőzete, és a barokk orgona is.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.10.23./

 

Kreatív Varázssziget

 

               
                                                                                   

A Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatán belül október 10-én tartotta a Kreatív Varázssziget a soron következő összejövetelét. Kovácsné Géczi Julianna volt a vendégünk, aki segítségével a szövés-fonás alapjaival ismerkedtünk meg. Különféle munkadarabok elkészítésére volt lehetőség. Babát, mobiltelefon-tartót, tarisznyát készíthettek a vendégek szövéssel - számolt be Noszályné Bodnár Ágnes könyvtáros...
 

 


 Noszályné Bodnár Ágnes

      

Megismerkedtünk a szövéshez használatos eszközökkel : a különböző karmantyúkkal, a speciális fából készült tűvel, a leverő villával. A gyerekek óvodás korukból ismerős eszközként fedezték fel a szarvacskát, amivel fonott zsinórt készítettek. A munkafolyamat lépéseinek megbeszélése és a fonalak kiválasztása után elkezdtük a munkát. A kötélsodrás technikájának elsajátítása a gyerekek körében nagyon népszerű volt.

Mivel a szövés időigényes tevékenység, egészen estébe nyúlóan folyt a lázas munka. A foglalkozás végére elkészültek a gyönyörű babák, tarisznyák, sodrott zsinórok, amiket a résztvevők nagy örömmel vittek haza. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.10.23./

 

Emlékezés a Rákóczi iskolában

 

               
                                                                                  


 

 


 

      

Szomorú, szép dallamok hangzottak el a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola ünnepségén pénteken, amikor az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek. Ha a kicsik nem is értették meg utolsó betűig a szavalatok mondanivalóját, bizonyára hatottak rájuk a lelkes tömeget, majd a szovjet tankokat és a szétlőtt várost ábrázoló vetített képek, a visszafogott, nem vidámságot, inkább gyászt közvetítő táncok, és persze az iskola minden ünnepélyére jellemző kedves dalok, amiknek előadóművészei saját iskolatársaik voltak…

A felújított iskola aulája zsúfolásig megtelt az ünnepélyre érkező gyerekekkel akiket ezúttal nem kellett fegyelmezni, a szép műsort pisszenés nélkül hallgatták végig.
Az iskolai ünnepségen a fenntartó, Sárospatak Város Önkormányzata is tiszteletét tette, amit Szabó András önkormányzati képviselő és Donkó József oktatási szakreferens képviseltek.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.10.23./

 

Idősek Napja Sárospatakon

 

               
                                                                                  

A szépkorúak előtt tisztelgett ünnepi műsorával Sárospatak Város Önkormányzata az Idősek Napja alkalmából. A helyi óvodások és iskolások műsora előtt egy jó hírt is hallhattak a megjelent nyugdíjasok. Dr. Hörcsik Richárd, Zemplén országgyűlési képviselője, a nyugdíjak reálértékén tartásáról és emeléséről tájékoztatta a lakosokat…
 

 


 Dr. Hörcsik Richárd

      

Bizonyos törvények értelmében, a mindenkori inflációhoz mérten mindig évvége fele haladva látszik a nyugdíjak korrigálása, hogy mennyivel kell emelni. Ez azt jelenti, hogy pár ezer Ft-tal több a nyugdíj és a visszamenőlegesen is megkapják a kiegészítést.

Idősek napja alkalmat arra, hogy fiatalabb generáció háláját és köszönetét fejezze ki elődjeinek a város érdekében tett munkája, erőfeszítései iránt – kezdte köszöntőjét Aros János polgármester, majd a teljesség igénye nélkül felsorolta a legmeghatározóbb eseményeket, azoknak az embereknek, akik részesei voltak Sárospatak közéletének sikerében…

Ezek közé tartozott A Művelődés Háza építése, a Végardó Fürdő első meszelt falu medencéjénél végzett kubikos munkák, a téglajegyek vásárlása, a társadalmi munkák, vagy ahogy akkor mondtuk, a kommunista szombatok, a szennyvízberuházás miatt felásott Rákóczi utca, a Gyakorló és a Petőfi iskola építése, az Újtelep építése és azok a szép eredmények, amelyeke Önök értek el…

Az ünnepi műsorban Sárospatak város valamennyi oktatási intézménye részt vett, a nyugdíjasok nagy örömére. Sokan az unokáikat láthatták a színpadon, ezzel pedig még bensőségesebb lett az Idősek Napjára megtartott ünnepi műsor, amit a földszinti folyosón egy szerény vendéglátás, majd jóízű kötetlen beszélgetés követett.


Aros János


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.10.22./

 

Új emlékoszloppal bővült a Makkoshotykai Erdész Emlékmű

 

               
                                                                                  

Makkoshotyka fölött, a csörgedező Hotyka patak mellett, magas fák hűvösében van az Erdész Emlékmű, ahol az arra kirándulók mindig megállnak, elolvassák az Erdő Fohászát és elmerengve böngészgetik a számukra ismeretlen neveket a három megszürkült kőoszlopon. Ezekre azoknak erdészeknek és erdei munkásoknak a neveit vésték fel, akik életüket ott, a makkoshotykai erdőkben dolgozták végig. Repülnek az évtizedek, s a három oszlop már kevésnek bizonyult. 2012. október 18-án került rá sor, hogy az Északerdő Zrt vezérigazgatója, Zay Adorján a 4. oszlopot felavassa…
 

 


Zay Adorján

Sándor Zsolt

      


Tőle tudtuk meg, hogy a Makkoshotykai Erdész Emlékmű születése 1967- re vezethető vissza, a sárospataki igazgató, Sándor Zsolt pedig felolvasta az ötletgazda Koronki István visszaemlékezését, hogy hogyan is alakult ki benne az emlékmű állításának gondolata.

Fiatal, ambiciózus vezető volt, aki szeretett volna mindent még jobban csinálni, mint az elődei. Szeretett volna valami maradandót is alkotni, amit nem esz meg az idő, mint az utakat és a fahidakat, amiket építenek. A Erdész Emlékmű ötletét az adta, hogy volt egy útépítő munkás, aki egy nagy kővel úgy megemelte magát, hogy tüdővérzést kapott és néhány nap múlva meg is halt.

Munkatársai úgy emlékeztek rá, hogy egy kőbe vésték a nevét, amit elhelyeztek abban a kanyarban - amit egyébként ma is Ilkovics kanyarnak hívnak. Ez adta az ötletet, hogy így kellene minden erdei munkás nevét megörökíteni maradandóan, kőbe vésve, az utókor számára. Ennek már 45 éve, azóta gyarapodnak a nevek a kőoszlopokon, amikből már három telt be, s most kezdték a negyediket.

Az oszlop leleplezése után Pocsai tiszteletes úr érces hangja zengte be ez erdőt:
„Emlékezni jöttünk azokra az atyánk fiaira, akik évtizedeken keresztül munkálkodtak a zempléni erdőkben. Itt munkálkodva tapasztalták meg, hogy a munkának mi a méltósága és mi a nyomorúsága…”. Szép beszédében idézett a Szentírásból: „Orcád verítékével egyed a kenyered, amíg visszatérsz a földbe, amelyből vétettél” – emlékeztetve az erdei munkások nehéz életére és mulandóságára.
Egy erdei Istentisztelettel ért fel a prédikáció, ami után még a kórus éneke is felhangzott, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma kórusa, régi diáktógában megjelent tagjainak közreműködésével.

Ez után koszorúzás következett, az első koszorút Zay Adorján és Sándor Zsolt helyezték el a legrégebbi oszlop előtt, majd a többi oszlopot is koszorúkkal díszítették, az erdészet dolgozói és az oszlopokon feltüntetett, elhunyt személyek hozzátartozói….

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.22./

 

CIB Bank Kupa ifjúsági sakkverseny

 

               
                                                                                  

2012. október 20-án az Árpád Vezér Gimnázium adott otthont a CIB Bank Kupa ifjúsági sakkversenynek (volt Comenius Kupa), melyre 52 fő nevezett környékbeli és távolabbi általános iskolákból. A rendezvény fő célja a tehetséges gyerekek felkutatása, játéklehetőség biztosítása az iskolákban szakkör rendszerű oktatásban résztvevők számára, a sakk megszerettetése a fiatalokkal, valamint a szakosztályok munkájának segítése az utánpótlás-nevelés terén - számolt be Tóth Tamás sakkozó...
 

 


Tóth Tamás

 


Kovács Tamás

      

Több résztvevő már „hazajár” erre a rendezvényre, de voltak olyanok is, akik sakkversenyen most tették meg első lépéseiket. Jöttek gyermekek Miskolcról, Edelényből, Tiszaújvárosból, Kisvárdáról, Szögligetről, Tolcsváról, Olaszliszkáról, Sátoraljaújhelyről, Hercegkútról és Sárospatakról. Bizonyítván azt, hogy a sakk kortalan sport, a legfiatalabb versenyző egyenesen az óvodából érkezett. Sok izgalmas játszmát láthattak a szülők, kísérők, különösen a legkisebbek harcoltak nagy kitartással az utolsó lépésig. Akárhány pontot is szerzett, mindenki nyert, hiszen jól érezték magukat a résztvevők, barátságok születtek, s akinek nem jutott a fődíjakból vagy különdíjakból, az sem ment haza üres kézzel, köszönhetően a verseny szponzorának.
Két csoportban zajlott a verseny: alsó tagozatosok (30 fő) és felső tagozatosok (22 fő). Hét forduló után az alábbi eredmények születtek:

I. korcsoport (alsósok):
1. Vodila Martin (Edelény) 6,5 pont
2. Szuetta Mihály (Olaszliszka) 5,5 pont
3. Szalánczi Flóra (Tolcsva) 5,0 pont
4. Szalovszky Viktória (Edelény) 5,0 pont
5. Mata Balogh Sándor (Olaszliszka) 5,0 pont
6. Géczy Kristóf (Sátoraljaújhely) 5,0 pont

Különdíjak:
Legjobb lány: Butkai Vivien (Tolcsva) 3,5 pont
Legjobb sárospataki: Szabó Bence 3,5 pont
Legfiatalabb résztvevő: Brandhuber Milán (Sárospatak, 5 éves) 2,0 pont

II. korcsoport (felsősök):
1. Szuhai Beáta Barbara (Edelény) 6,5 pont
2. Oláh Mózes (Tiszaújváros) 6,0 pont
3. Görög Marcell (Tolcsva) 5,0 pont
4. Lakatos Balázs (Kisvárda) 5,0 pont
5. Molnár Ádám (Edelény) 4,5 pont
6. Galambos Péter (Miskolc) 4,0 pont

Különdíjak:
Legjobb lány: Kalóz Aletta (Tiszaújváros) 4,0 pont
Legjobb sárospataki: Gönczy Márk 3,0 pont

Az iskolák közötti csapatverseny végeredményét (bármely 4 játékos eredménye alapján) az őszi és a tavaszi forduló együttesen fogja adni. A csapatverseny állása az őszi forduló után:
Edelény 22,5 pont
Általános Iskola, Tiszaújváros 18,0 pont
Hegyalja Általános Iskola, Olaszliszka 17,5 pont
Általános Iskola, Tolcsva 16,5 pont
Somogyi Rezső Általános Iskola, Kisvárda 13,5 pont
Balázs Győző Református Líceum, Miskolc 13,0 pont
Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Sárospatak 13,0 pont

Köszönet a rendezvény támogatásáért: CIB Bank, Árpád Vezér Diáksport Egyesület, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, Sárospatak Város Önkormányzata.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.22./

 

Készen van a Toldi utca

 

               
                                                                                  

Sok út javításra került az idén, de hogy a Toldi utcát is rendbe hozták, erre mindenki felkapja a fejét, hiszen az eső utáni híradásokban ez szerepelt a leggyakrabban. Itt bugyogott fel az aknákból a szennyvíz és itt kísérték a szülők iskolába menet a gyermeküket a Dózsa György utcáig, hogy onnan a gumicsizmát visszavigyék. Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselője látható megkönnyebbüléssel számolt be az út, és a kiépített vízelvezető árok elkészüléséről…
 

 


Szabó András

Aros János

      

Nagyon vártuk már ennek az útnak a felújítását. 2010-ben és azóta is sok gondunk volt, nyáron a vízzel, télen pedig a lefagyott csapadékkal. Itt, a Dózsa György utcai kereszteződésben álltak a szivattyúk 2010-ben, köztük még az a 800 liter/perc kapacitású szivattyú is, amit a 80-as években az önkéntes tűzoltósággal használtunk. 2010-ben sikerült egy pályázatot beadnunk ennek az utcának a felújítására, s ennek az eredménye érett be most.

Aros János polgármestertől megtudtuk, hogy a Toldi utca felújítása egy nagy útfelújítási projekt részeként valósult meg…

Ez egy több mint 110 millió Ft-os projekt egyik része, hiszen ebben az évben ekkora összeget fordítottunk útjaink felújítására, és ha hozzávesszük a kátyúzást, akkor ez az összeg megközelíti a 130 millió Ft-ot. Azok az utak, amelyek megújult burkolatot kaptak, már megfelelnek minden igénynek és elvárásnak, viszont Sárospatak útjairól továbbra is azt mondom, hogy 90%-ban nem felelnek meg ezeknek az elvárásoknak és nem illenek Sárospatak város képéhez, tehát jelentős feladat van még előttünk.

Vannak olyan utak, amelyek felújítása utoljára 40 évvel ezelőtt történt meg, és a gázberuházások után az útburkolatok süllyedése most már oda vezet, hogy van olyan út, amelyik járhatatlan. Ezeket is nekünk kell rendbe tenni, ezt vállaltuk, úgyhogy szépen apránként rendbe is fogjuk tenni.
Amit kell még költeni erre, az a 10-szerese kell, hogy legyen az eddigieknek - természetesen az önkormányzat anyagi helyzete jelenleg ezt nem teszi lehetővé, a következő évi költségvetést pedig még nem ismerjük. Ennek ellenére a szándékunk az, hogy folytassuk a megkezdett munkát és szépen apránként valamennyi utat megfelelő állapotba hozzuk.

Most a Toldi utca újraaszfaltozásának a végén járunk, az útpadkák elkészítése van még folyamatban. Ez volt az az utca, amelyik a 2 évvel ezelőtti nagy esőzés következtében teljes mértékben elöntésre került, a csapadékvíz és a csapadékkal keveredett szennyvíz által.
A szakemberek jól döntöttek, amikor a csapadékvíz elvezetését is beletették a pályázatba, és reményeink szerint már csak egy rossz álom marad, és soha többet nem fordul elő, amit az itt lakóknak két évvel ezelőtt kellett átélniük.

 


 

Törő Gábor
/2012.10.21./

 

USA DAYS a Kisrefiben

 

               
                                                                                  

 


 

      

2012. október 15-én a Sárospataki Református Gimnázium USA Days rendezvénysorozatához a Kollégium tagintézményeként az Általános Iskola is bekapcsolódott. Hétfőn reggel ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét az amerikai hét, melyet a tanulók és a pedagógusok angol és magyar nyelven is meghallgathattak.

Az iskola aulájában a diákok és szülők megtekinthetik az amerikai kultúrával kapcsolatos kiállítást. Délelőttönként a résztvevők a tanulók által készített előadásokkal bővíthették ismereteiket. Délután izgalmas programok várják az érdeklődőket: amerikai foci, baseball, mese-és filmvetítés. A hét zárásaként a diákok egy quiz játék keretén belül mérhetik össze a tudásukat az amerikai kultúráról.
 

 


 

További fotók 1 >>>                               További fotók 2 >>>

a Sárospataki Református Gimnázium Kollégiuma és Általános Iskolája
/2012.10.21./

 

A nemzeti összetartozást is erősíti a fizika becslési verseny

 

               
                                                                                    

Mindazokban, akik 2012. október 12-14. között részesei voltak az iskolánk által szervezett fizika versenynek, mélyen beívódott kulcsszavakká váltak a transzformátor, az elektromos hernyó, a becslési feladatok és a szélkerék – őrizve a megmérettetés feladatait - számolt be Tóth Tamás az ÁVG igazgatója...
 

 


Tóth Tamás

      

A fizika becslési verseny gondolata úgy született meg, hogy a határon túli testvériskoláinkat szerettük volna elhozni Sárospatakra. Nem csak azzal a céllal, hogy egy kirándulás legyen, hanem hogy legyen egy tudományos jellege is a találkozónak. Amikor látszott, hogy ennek van értelme, akkor a humán és a művészetek iránt érdeklődő kollégák is arra kértek bennünk, hogy miért nem lehetne ezt még szélesíteni, hogy más diákok is eljuthassanak ide, ill. mi is eljuthassunk a határon túli testvériskolákhoz – emlékezett vissza a kezdetekre Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium igazgatója…

Így jött ez a gondolat, és ha jól emlékszem 2000 körül került megrendezésre az első szavalóverseny, aztán egy évvel később a népdaléneklési verseny, majd 2 évvel később a rajz verseny is. Azóta ezen a napon a fizika becslési verseny mellett ezekben a művészeti ágakban is összemérik tudásukat a diákok.

Maga a fizika becslési verseny 1995-ben azt gondolom, hogy egy kicsit megelőzte a korát, hiszen az Árpád Vezér Gimnázium fizika tanárai – élükön Bigus Imre tanár úrral - úgy gondolták, hogy a természettudományok népszerűsítése és az irántuk való érdeklődés felkeltése érdekében a korábbi hagyományos és inkább feladatmegoldó fizikaversenyek helyett egy új, egy alternatív versenyt szervezzenek meg. Ennek a versenynek a célja - a tantárgy népszerűsítése mellett – hogy a diákok a tanulmányaik során megtanult fizikai tudást, képleteket, elméleteket a gyakorlatban átültetve próbálják alkalmazni. Ezért olyan feladatokat kapnak, ahol szükség van fizikai tudásra, de szükség van a becslési képességük hasznosítására is és nagyon sok kreatív feladatot is meg kell oldaniuk. Ahogy teltek-múltak az évek, próbáltuk a versenyt minél jobban kiszélesíteni, és azt gondolom, hogy minden magyar középiskolának kötelessége az, hogy nemcsak a magyar történelem, hanem a magyar tudomány történetét is népszerűsítse, ezért a versenyeknek egy fontos eleme minden évben egy-egy évfordulóhoz köthető, nagy magyar fizikusra is emlékezni. Ezért a diákoknak plakátot kell készítetniük házi feladatként, mielőtt a versenyhez megérkeznek, itt pedig egy eszközt is el kell készíteniük. Tehát nagyon komplex a megmérettetés, de én azt gondolom, hogy ennek eredményeképpen a 3 fős csapatokban mindegyik csapattag megtalálja azt az oldalát a fizikának, amellyel szívesen foglalkozik.

A testvériskolák közül a kassai Márai Sándor Gimnázium és a királyhelmeci gimnázium a Felvidékről érkeztek, Kárpátaljáról a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium csapata látogatott el hozzánk, Erdélyből a székelykereszti Orbán Balázs Gimnázium küldöttsége, Temesvárról a Bartók Béla Elméleti Líceum, ill. Délvidékről, Zentáról a Bolyai János Matematikai Tehetséggondozó Gimnázium csapata érkezet meg. Az Arany János Tehetséggondozó Programról pedig Kaposvárról a Táncsics Mihály Gimnázium, Bonyhádról a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium csapata, Mezőberényből szintén a Petőfi Sándor Gimnázium csapata és Kisvárdáról a Bessenyei Gimnázium csapata van itt - és házigazdaként az Árpád Vezér Gimnázium is megmérettetésre kerül.

Gyakorlatilag már minden testvériskolánk képviselteti magát, így itt nem beszélhetünk növekedésről, viszont Ők évről-évre jönnek nagy lelkesedéssel és a nagy örömünk az, hogy több olyan diákról is tudunk, akár ÁVG-s, akár határon túli gimnáziumba jár, hogy fizikus lett belőle, ill. a fizikával kezdett el foglalkozni. Ezt többen le is írták - hiszen kiadtunk egy kis könyvet ennek a versenynek a történetéről - hogy valahol itt kaptak kedvet a fizikában való elmélyedéshez.
Az Arany János Tehetséggondozó Programban pedig változó a résztvevő csapatok száma, hiszen nagyon sok párhuzamos program zajlik. Valamikor egy kicsit többen voltunk, voltunk már kevesebben is, ez most egy közepes létszám, de bízom benne, hogy jövőre talán még több csapatot köszönthetünk körükből is.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.21./

 

Sajtótájékoztató volt az Engesztelő Zarándoklatról

 

               
                                                                                  

Most már nyugodtan ki merjük jelenteni, hogy SIKERES VOLT AZ ENGESZTELŐ ZARÁNDOKLAT. Bár mind a négy irányból célba értek a zarándokok, s a Mátyás templomnál egyesülve összeállították az Ország Keresztjét, nem tudtunk felhőtlenül örülni, hiszen az ötletgazdák egyike, Lesovics Miklós (a kép bal oldalán), Pálháza polgármestere élet, s halál közt lebegett, hirtelen rosszul léte és kétszeri újraélesztés után...
 

 


Lesovics Miklós és
Köteles László

      

A Zarándoklat jelmondatát: "Kelj fel és járj!" teljes egészében magáévá kellett tennie, hogy felépüljön. A sajtótájékoztatón láthattuk, hogy ez sikerülni fog, hiszen a járáshoz már csak egy bot kell, amivel be-be látogat a munkahelyére és január 1-től már ismét dolgozni szeretne.
Felépüléséért nagyon hálás - a családján kívül - mindazoknak, akik izgultak, imádkoztak érte és mindenkinek, aki szeretettel gondolt rá.

A 2012. október 15-én, Pálházán megtartott sajtótájékoztatón Köteles Lászlóval elmondták, hogy a zarándoklat több tekintetben is elérte célját. Egyrészt céljuk volt, hogy a szembeállított embereket közelebb hozzák egymáshoz. Az útjuk során ezrek csatlakoztak hozzájuk, segítették őket, adták településük kincseit, a marék földet, s a követ a felépítésre váró kápolnához.. „Azt tapasztaltuk, hogy aki megismerte az Engesztelő zarándoklat céljait, az mindenki pártolójává vált” – mondta Köteles László…

A célunk most az, hogy az ország keresztje bekerüljön a Parlamentbe. Tárgyalások folynak azért, hogy a Parlamentben minél hamarabb találjanak helyet az Ország Keresztjének. Ezért a keresztért nagyon sok áldozatot hozott sok ezer ember, a legnagyobb áldozatot pedig Lesovics Miklós hozta érte, aki kis híján az életét is feláldozta…

Nemzetünk adós az Engesztelő Kápolna felépítésével, amelynek alapkövét 1943-ban Mindszenty bíboros helyezte el. Ehhez most téglákat és köveket kaptunk ajándékba,
Előttünk elődeink már három alkalommal próbálták felépíteni a nemzet Engesztelő Kápolnáját, amit a Magyarok Nagyasszonyának ajánlunk majd fel, mivel Mária engesztelő országa vagyunk.
Megalakult a Világ Királynője Engesztelő Mozgalom, aminek az elnöke lettem. Ennek van alapítványa is, aminek feladata, hogy forrásokat gyűjtsön a kápolna felépítéséhez - ehhez már érkeztek is felajánlások.
Tehát minden remény megvan arra, hogy az 1943-ban elkezdett építkezést ezúttal be tudjuk fejezni, s felépül végre a Nemzet Engesztelő Kápolnája, amit még Mindszenty bíboros álmodott meg.

 


 

Cziczer Katalin
/2012.10.20./

 

Széphalomban jártak a Refi tanulói

 

               
                                                                                  

Széphalom, egyik legjelentősebb történeti, irodalmi emlékhelyünk, eszmei és szimbolikus értékeinek köszönhetően nemzeti zarándokhely. Sokan gazdagodhattak itt életre szóló élménnyel 1847-től napjainkig, Petőfi Sándortól mindazokig, akit itt megálltak Kazinczy Ferenc sírjánál, akik 1873-tól látogatták az emlékcsarnokot, megtekintették a felvilágosodás korának relikviáit - küldte a tudósítást Csikó Szilvia,a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanárnője...
 

 


Kazinczy Ferenc

      

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolájának és Diákotthonának humán munkaközössége minden tanévben kirándulást szervez Kazinczy Ferenc tiszteletére. 2012. október 11-én az intézmény 10. évfolyamának tanulói ellátogattak Széphalomba. A gimnázium diákjai először egy műsort adtak elő a nyelvújító szobra előtt, melyben Hadar Ádám 10.C osztályos tanuló szavalata is elhangzott. Ezt követően az évfolyam képviselői megkoszorúzták Kazinczy emlékművét, majd megismerkedhettek az alkotó életével és munkásságával.

Rövid séta keretében megtekinthették a család síremlékét is. Költők sora énekelte meg az itt nyugvó író korszakos jelentőségét. Amikor Petőfi itt járt, azt írta levelében: „szent hely, szent az öreg miatt, kinek ott van háza és sírhalma. Kötelessége volna minden emelkedettebb lelkű magyarnak életében legalább egyszer oda elzarándokolnia”.

A séta befejeztével ellátogattak a Magyar Nyelv Múzeumába is ,ahol három kiállítótér, könyvesház, szemináriumi terem kapott helyet. A tanulók csoportokat alkottak és egy rövid kvízben vehettek részt. A vetélkedő befejeztével rövid pihenő után meghallgatták az eredményhirdetést. Elmondható, hogy sok tapasztalattal és élményekkel gazdagon folytathatják tanulmányainkat.

 


 

További fotók >>>


Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.10.20./

 

A megszűnésről tárgyalt a Kistérségi Tanács

 

               
                                                                                  

A kistérségi társulások életében 2013. január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe, hiszen maguk a társulások meg is szűnnek. Sárospatak város dísztermében tárgyalt 2012. október 16-án a Sárospataki Kistérségi Társulási Tanács. Több fontos napirendi pont volt, ám az egyik legfontosabb az volt, hogy hogyan tovább 2013. január 1-jétől – kezdte beszámolóját az ülésről Aros János, a Tanács elnöke…
 

 


Aros János

      

Azt a javaslatot hoztuk meg egyhangúlag, mindent alaposan végiggondolva és kielemezve, hogy a munkaszervezet megszüntetést előkészítjük, hiszen a munkaszervezet 2013. január 1-jétől való működtetetésére fedezetet nem látunk. A társulást viszont egyelőre nem tervezzük megszüntetni, hiszen vannak olyan folyamatban lévő projektek, amelyeknek a végső lezárási határideje 2013. március végére, április közepére várható. Tehát addig célszerű legalább a társulásokat fenntartani, hiszen ezeket a projekteket akkor át kellene alakítani, a pályázatot kiíró hatóságoknál, aminek a kimenetelét nem látjuk.

Beszélgettünk a vagyon felosztásának, ill. a vagyon átadásának a módjáról, hiszen elég jelentős vagyonnal rendelkezik a kistérségi társulás. A végleges döntést természetesen nem tudtuk még meghozni, ugyanis az egyeztetések és az adatoknak a kiszámolása még folyamatban van. Ezeknek a pontosítása után előreláthatólag október végén tudunk majd végeleges döntést hozni.
Több projektünk is van még folyamatban, ami miatt a társulás megtartása mellett döntöttünk még 90 napig, köztük egy TÁMOP-os foglalkoztatási projekt és egy szociális foglalkoztatási projekt. Ennek keretén belül továbbra is munkahelyeket tudtunk biztosítani - tehát ezért is fontos, hogy folytassuk tovább.

Van egy másik beadott pályázatunk is, itt még támogatási szerződés nem került aláírásra, tehát ebben könnyebb a helyzetünk, hiszen a pozitív döntés esetén a támogatási szerződést, már úgy fogjuk módosíttatni és aláírni, hogy minden Sárospatak város önkormányzatára vonatkozzon majd.
Beszélgettünk még az egyebek között további társulásoknak a lehetőségéről, hiszen a teleülések 2000 fő alatt nem működtethetnek önálló önkormányzatot, így elkezdődött a mozgolódás a jelenlegi kistérségi társulás települései között, hogy ki kivel szándékozik együttműködni 2013. januártól.
Itt sincs még végleges döntés, egy fix pont van, Viss, Zalkod, Kenézlő és Györgytarló úgy tűnik, hogy a végleges megállapodás előtti állapotba került.

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.10.19./

 

A társulás megszűnést készítette elő a Jegyzői Kollégium

 

               
                                                                                  

A Jegyzői Kollégium 2012. október 15-én megtartott ülésén a Kistérségi Tanácsülés napirendjét készítettük elő és a meghívóban szereplő napirendet tárgyaltuk meg. Először a Többcélú Kistérségi Társulás egyik üzletrészének az értékesítésére tettünk javaslatot. Az üzletrész értékesítéséről a társulási tanács már az elmúlt ülésen döntött és ennek a végrehajtási módjáról született most döntés – kezdte beszámolóját a Jegyzői Kollégium üléséről dr.Komáromi Éva, a Kollégium elnöke…
 

 


dr.Komáromi Éva

      

Második napirendi pontunk a Többcélú Kistérségi Társulás jövőjével volt kapcsolatos, így ennek keretében tárgyaltunk a munkaszervezet, valamint a társulás megszüntetéséről, a társulás vagyonának a felosztásáról, továbbá a társulásban jelenleg folyamatban lévő projekteknek a végrehajtásáról, befejezéséről.
Az elmondott pontok mind-mind összefüggnek egymással, ill. további számos kérdést vetnek fel, ezért a Jegyzői Kollégium ülésén is hosszas egyeztetéseket folytattunk ezen témakörökben.

A munkaszervezetet a jövő évtől megszüntetésre javasoljuk a társulási tanácsnak tekintettel arra, hogy normatív finanszírozást már nem fog kapni, de a munkaszervezetben ellátott egyes feladatoknak a további biztosításáról - a belső ellenőrzés és a központi orvosi ügyelet biztosításáról - mindenképpen javasoljuk megállapodni.
A belsőellenőrzést a sárospataki Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott belső ellenőrök útján, az orvosi ügyeletet pedig továbbra is Sárospatak Város Rendelőintézetén keresztül javasoljuk megszervezni. A munkaszervezet megszüntetésével kapcsolatos munkajogi kérdések, és a végrehajtás még további egyeztetést igényel, a végkielégítés, a jogviszony átalakulás, ill. az esetleges továbbfoglalkoztatás kérdése.

A másik nagyobb téma a társulás jövője volt, amellyel kapcsolatban azt javasoljuk, hogy tekintettel arra, hogy a társulás nem tart fenn egyetlen intézményt sem, ezért a jövőre vonatkozóan normatív finanszírozásra ugyancsak nem lesz jogosult, hasonlóan a munkaszervezethez, tehát a társulás megszüntetéséről kell döntenünk. Ennek időpontját azonban javasoljuk elválasztani a munkaszervezet megszüntetéséről, ezt egy későbbi időpontban javasoljuk, mégpedig a január 1-jét követő 90. napon. Azért, mert a jelenleg folyamatban lévő TÁMOP-os projekt addig lezárható és az elszámolás is elkészíthető. Az addig felmerülő költségeket pedig a vagyonfelosztás kapcsán egyeztetik a Társulási Tanács tagjai.

A harmadik nagy téma a vagyon felosztása volt, mellyel kapcsolatban a Jegyzői Kollégium úgy foglalt állást, hogy ebben a kérdésben a Társulási Tanácsra bízza a döntést, hiszen a vagyonnal kapcsolatos kérdésekben elsősorban a polgármesterek jogosultak döntést hozni. A belső ellenőrzést és a központi orvosi ügyelet megszervezését mindenképpen fontosnak és támogatandónak tartjuk és bízunk abban, hogy a társulási tanács tagjai is egyetértenek ezzel a javaslattal.
Az „egyebek” között tárgyaltuk a közös hivatalok 2013. január 1-jétől történő felállítását, megszervezését. Ebben a témában már vannak területek, ahol körvonalazódik a megállapodás, ez elsősorban Viss, Zalkod és Kenézlő térsége. Ott szinte már biztosan látható a jövő évi jegyzői működés formája, de vannak még a kistérségnek olyan települései, ahol még folynak az egyeztetések és még nincsenek végleges megoldások. Ennek határideje a 2013. január 1-jét követő 60. nap, de tekintettel arra, hogy elnök úr már az elmúlt ülésen is azt kérte a településektől, hogy az előkészítő folyamatokat időben kezdjék el, és erről folyamatos tájékoztatást nyújtsanak a tanács tagjainak, ezért a Jegyzői Kollégium is napirendjére tűzte ezt a kérdést.

A közös hivatal 2013. január 1-jétől indulhat, de önálló hivatal csak a 2000 fő feletti településeken működhet, az ez alatti lakosságszámú településeknek egymással társulva kell megszervezniük a közös hivatal létrehozását. Ennek az előkészítő folyamata elindult.

 


 

További fotók>>>


Törő Gábor
/2012.10.19./

 

Önkényes lakásfoglalót büntettek

 

               
                                                                                  

Önkényes beköltözés szabálysértés elkövetése miatt 2012. október 13-án eljárás indult a Sárospataki Rendőrkapitányságon, mivel egy sárospataki lakos bejelentést tett, hogy az általa megvásárlás alatt álló Sárospatak, Mandulás-hegyen lévő ingatlanba egy hajléktalan személy önkényesen beköltözött. A hajléktalan személy a többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó elhagyni az ingatlant, sőt inkább agresszív magatartást tanúsított - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy...
 

 


Ladics Tamás

      

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a hajléktalan személy az ingatlan miskolci tulajdonosának régebben segített ennél a háznál, ezért tudta, hogy az ingatlan tulajdonosa, ritkán jön ide Sárospatakra, így 2012. áprilisában úgy döntött, hogy az ingatlanba önkényesen a tulajdonos tudta nélkül beköltözik. Elmondás szerint, azóta abban lakott és a házban és a ház körüli munkákat is elvégezte. Mivel jelenleg az ingatlan megvásárlás alatt van, ezért a leendő tulajdonos az ingatlan megtekintése során tapasztalta ezt a beköltözést, de a többszöri felszólítása ellenére sem akarta a hajléktalan személy az ingatlant elhagyni.

Az ügyben gyorsított eljárás során bíróság elé állítást alkalmaztunk, melyben az önkényes beköltözés miatt a Sátoraljaújhelyi Bíróság 90.000,- Ft, pénzbírságot szabott ki az eljárás alá vont személlyel szemben.

 


 

Cziczer Katalin
/2012.10.19./

 

A Katolikus Kultúra Napjai a Szent Erzsébet Házban

 

               
                                                                                  

Kiállítással egybekötött könyvbemutatóval ünnepelték a Katolikus Kultúra Napjait a Szent Erzsébet Házban. Boldog John Henry Newman bíboros Gerontius álma című költeményének magyar fordítását mutatta be Somogyi György teológus, felesége Técsy Judit pedig hímzéseit, szőtteseit mutatta meg a közönségnek…
 

 


 

      

A boldoggá avatott John Henry Newman bíboros irodalmi hagyatéka mostanáig ismeretlen volt Magyarországon, Somogyi György teológus jóvoltából azonban már megismerhetjük a Gerontius álma című drámai költeményét, amelyet Dante és Aiszkhülosz műveihez mérnek.
A dráma főhősét az őrangyal kíséri el az úton a Teremtőhöz. A mű első olvasatra a halálról szól, de valójában annál több: azt mondja el, hogy a halál pillanatában hogyan tárul fel az emberi élet értelme, amikor Isten színe elé állunk.

Somogyi György régóta tanulmányozza és fordítja a bíboros prédikációit, irodalmi munkáit. A művészeti író, műfordító elmondta, hogy a modern kori egyház atyjának az egész gondolkodásmódja valóban az ókori egyházatyákéra emlékeztet, és nagyon közel áll hozzá a bíboros teológiai gondolkodásmódja ugyanúgy, mint az irodalmi életműve.

Somogyi György nemcsak fordítója, hanem illusztrátora is a műnek, az ő képei díszítették a galériát. Hozzá csatlakozott a felesége Técsy Judit, aki hímzéseket, szőtteseket hozott az eseményre. Azt mondta munkájukban is hatnak egymásra: „biztos, hogy valahol mindketten benne vagyunk, ő az én műveimben, és én az ő fordításaiban, amihez én is hozzásegítek, de inkább csak a nyersfordításban. Ő pedig a költészetet adja hozzá, a műfordítást végzi el.

A Somogyi - Técsy házaspár egy olyan kifejezésformára talált, amelyben benne van a múltjuk és a hitvallásuk. A kiállítás év végéig látható, a sárospataki Szent Erzsébet Házban.

 


 

Törő Gábor
/2012.10.18./

 

Pénteken lesz a Zempléni Gazdafórum

 

               
                                                                                  

 


Jakab István

      

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke elfogadta a zempléni gazdák meghívását október 19–re, akik egy fórum keretében kérdéseiket is feltehetik az aktuális problémáikkal kapcsolatban. Jakab István 15 órakor beszédet mond az Újbástya Rendezvénycentrum előadótermében, majd ez után kerül sor a fórumra. Az érintett témákról Szabó Attilától, a Zempléni Gazda Klub elnökétől a következő tájékoztatást kaptuk…

A héten tárgyalják az új földtörvényt, aminek tervezetéről előadásában beszámol a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, valamint elmondja, mit kell tudni az új agrárkamarai törvényről. Ezzel összefüggésben tájékoztatást kapunk az agrárkamarai regisztrációról is, ami jelenleg is folyik.

2014-től indul az EU új támogatási rendszere, amelyen belül új agrártámogatási rendszer lép életbe. Ezzel kapcsolatban is kíváncsian várjuk elnök úr tájékoztatását, amit erről már tudni lehet. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!
( a fotók illusztrációk)

 


 

Cziczer Katalin
/2012.10.18./

 

Elkezdődött a Hit éve

 

               
                                                                                  

Meghitt, családias találkozón vehettek részt azok akik október 15.-én jelen voltak a Kispataki Zarándokházban. A sclerosis multiplexes betegek tettek tanúságot hitükről, életükről. Az optimizmus fontossága volt Telenkó Miklós atya köszöntő beszédének lényege, majd a Paraklisz végén Atanáz püspök Úr elmélkedését hallgatták. A Hit évének kezdetén bíztatott a hit kapujának megnyitására...
 

 


Telenkó Miklós atya

      

Székely József a mozgáskorlátozottak regionális elnöke beszámolt a legújabb rendelkezésekről és lehetőségekről. Talláromné Batta Beáta a hallás fontosságára mutatott rá. Előadása után ingyenes hallásvizsgálatot tartott. Az ebédet követően személyes tanúságtételek voltak. Mindenkire jutott hozzászólási idő, ezért nagyon mély és megrendítő életélményeket oszthattak meg egymással.

Dr. Latorcai Jánosné Újházi Aranka bemutatta a Nyírergyházi SM-ház szolgáltatásait, de valójában a lélek templomairól, a sorstársairól szólt.

A találkozót Atanáz püspök kezdeményezte és ígéretet tett, hogy más betegségcsoportban élőkkel is szeretne találkozni. A résztvevők közel harmincan hálásak voltak, hogy ezen a napon vendégül látta és meghallgatta őket a Főpásztor.

 


 

Cziczer Katalin
/2012.10.18./

 

Egy napon, 16 csapat, öt korosztályban Sárospatakon

 

               
                                                                                  

2012. október 28-án (vasárnap) rendezi meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola azt a nemzetközi kézilabda és labdarúgó tornát, melyen öt korosztály, 16 csapata vesz részt, ami a 2002-ben születetteknek INTERLIGA forduló is egyben - hívja fel az érdeklődők figyelmét Belicza János szervező...
 

 


Belicza János

      

Az eseményen résztvevő korosztályok:
- 1999-2000-es lány KÉZILABDA TORNA
- 2002-es fiú LABDARÚGÓ TORNA (interliga bajnoki forduló)
- 2003-2004-es fiú LABDARÚGÓ TORNA

A nagyszabású rendezvény az Árpád Vezér Gimnázium műfüves pályáján (2003-2004-ben születettek), a Sárospataki Sportpályán (2002-ben születettek) és az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában (2003-2004-ben születettek) kerül megrendezésre. A mérkőzések 900 órakor kezdődnek és a szervezők nagy szeretettel várnak, minden kedves szurkolót. A kézilabda és a labdarúgó torna főszponzora a MOGYI Kft. lesz.

A kupán nagy küzdelem várható, ahol a gyermekek érmeket, okleveleket kaphatnak a játék öröme mellett. Az egész napos rendezvény igazi sport csemege lesz annak, aki kilátogat a rendezvényekre, hiszen van olyan SUSI-s korosztály, amely most mutatkozik be először Sárospatakon, ráadásul Magyarország egyik legerősebb sportiskolája is jelen lesz az eseményen, a Nyírsuli „személyében”. A részletes program a www.susi.mlap.hu –n megtalálható.

Nevezett csapatok: Nagybánya (Románia), KAC Kassa (Szlovákia), Nyíregyházi Sportiskola - Nyírsuli, Görög FS, Kisvárda, BTE Bendegúz – Edelény, Mátészalka, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Nyíregyházi Kertváros, Sárospataki Utánpótlásnevelő SI - SUSI.

HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI!

 


 

Törő Gábor
/2012.10.17./

 

Brazíliából érkeztek vendégeink

 

               
                                                                                  

 

      

Szent Erzsébet születési helyét jöttek felkeresni zarándokként a Brazíliából érkező Szent Erzsébet nővérek, akik 2012. október 3-án ellátogattak iskolánkba is. Az iskola tanulói és tanárai nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadták a messziről érkező vendégeinket...

A nővérek az új evangelizáció fényében zenés, táncos műsorral jelenítették meg Jézus Krisztus missziós parancsát „Menjetek tehát és tegyetek tanítványommá minden népet.” ( Mt 28,19)

 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
 /2012.10.17./

 

Nagysikerű USA DAY a Refiben

 

               
                                                                                 

Az elmúlt pénteken került megrendezésre az „USA Day” elnevezésű rendezvénysorozat a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában. A rendezési jogot egy sikeresen benyújtott, színvonalas pályázati anyagnak köszönhetően nyerte el iskolánk, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Amerikai Nagykövetség közösen bírált el...
 

 


Dmitri Tarakhovsky

 


Szajkó József

      

A siker értékét növeli, hogy az egész országból idén összesen csupán négy oktatási intézmény valósíthatja meg ezen hivatalos név alatt az előzetesen megtervezett programokat. Az „USA Day” célja, hogy a rendezvények során még inkább megismerhessük az amerikai kultúra értékeit és eloszlassunk néhány negatív sztereotípiát. A reggeli angol nyelvű áhítat – Enghy Sáron (13.E) előadásában – már a nap kezdetén egy jó adag lelki-szellemi táplálékot szolgáltatott, továbbá az idegen nyelvi készségeinket élesítette. Rögtön utána az Imaterembe helyeződött át az események súlypontja, ahol Vígh Vajk (12.C) tudományos értékű előadását hallhattuk az immár 482 éves Alma Materünkről. Ezt követően Magyar Sandy (13.E) ismertetett meg minket a keresztény zene különféle modern és az USA-ban roppant népszerű műfajaival. Az előadás végén Aiysha Jebali tanárnő saját költeményével és Tirpák Gábor (11.E) zongorakíséretével együttesen hallhattunk az előadótól egy felemelő, lélektisztító keresztény dalt. Tóth Nikoletta tanárnő a 20. században oly’ sokak által kergetett „amerikai álom” ismert és kevéssé ismert oldalait tárta fel és vázolta elénk informatív, interaktív és kreatív prezentációjában.

Eközben megérkezett iskolánkba az „USA Day” különleges díszvendége: Dmitri Tarakhovsky, az Amerikai Nagykövetség Kulturális Attaséja. Személyét néhány követségi munkatársa kísérte, valamint az Emberi Erőforrás Minisztériumból is tiszteletüket tették az illetékesek. Az attasét – saját elmondása szerint – meglepte és meghatotta a komoly szervezettség és a nagyfokú szeretet, amely fogadta, az amerikai himnusz művészi fokú a capella előadása (Magyar Sandy) pedig egyenesen lenyűgözte a küldötteket. Az attasé imatermi prezentációjában az amerikai multikulturalizmus alaposabb bemutatására törekedett, mindezt intelligens humorral és személyes életútja idevágó történeteivel fűszerezte. Saját személye is hitelessé tette az elhangzottakat, hiszen orosz bevándorlóként, az angol nyelv ismerete nélkül érkezett Detroitba, majd hosszú évek kemény munkájával került jelenlegi pozíciójába. Szavai megérintették a hallgatóságot, a diákokkal kialakult közvetlen párbeszédet a szoros napirend miatt kellett a kelleténél talán rövidebbre fogni.

Az általános iskolások számára kiírt képzőművészeti és a quiz verseny eredményhirdetése után Szajkó József fotókiállítását tekinthettük meg a hivatalos megnyitó után. A vendégek ezután Vozdvizsenszkij Vagyim tanár úr szakértő kalauzolásával tekinthették meg iskolánk nevezetességeit. Eközben Litkey Kornélia a Fullbright Bizottság tanácsadója tartott előadást a továbbtanulni vágyó diákoknak, valamint Sántha Gergő, az Amerikai Nagykövetség Regionális Angol Nyelvi Oktató Központjából hívta egy kis műhelymunkára az angol tanárokat. A vendégek egyöntetűen gratuláltak a rendezvénysorozat magas fokú színvonalához, ami az idegen nyelvű munkaközösség angol tanárainak több hónapos szervező munkáját dicséri. A küldöttek közös reményüket fejezték ki, miszerint minél hamarabb visszatérnek iskolánkba, folytatván a sikeresen megkezdett gyümölcsöző munkafolyamatot. A hosszú, ám tartalmas napot Aiysha Jebali tanárnő személyes bizonyságtétele és áhítata, valamint Gere Bálint (öregdiákunk), Czabányi Attila és Demkó Ferenc tanár úr blues-os jam session-je zárta az Imateremben. Az „USA Day” véget ért pénteken, ellenben az „USA Week” programjai még ezen a héten is ígérnek tartalmas kikapcsolódást, szellemi töltekezést minden kedves érdeklődőnek.

 


 

További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.10.17./

 

Idegenforgalmi látványosságok Olaszliszkán

 

               
                                                                                 

2012. október 6-án jelentős látványossággal gazdagodott Olaszliszka, az egykor virágzó mezőváros. A Kossuth-ház szomszédságában megnyitott Kelet-Európa Modern Képtár, a Nemzetközi Szoborpark, valamint a Történeti és Néprajzi Látványtár annyi látnivalót nyújt, ami órákra lekötheti az ide érkező látogatót. Muha Máriától - aki férjével, Ézsiás István szobrászművésszel a kiállítást létrehozta – megtudtuk, hogy ez a kiállítás egy folyamat része…
 

 


Ézsiás István

 

 


Muha Mária

      

A felsorolt kiállítások létrehozásával elsősorban az volt a célunk, hogy Olaszliszka gazdagodjon kulturális látnivalók terén, s amikor a kultúra iránt érdeklődő turista célpontokat válogat, Olaszliszka is szerepeljen azok között. Reménykedünk, hogy a létesítmény idegenforgalom növekedést indukálhat, s ez bevételt hozhat a község számára, a falusi turizmus fejlesztését elősegítheti.

2004-ben kerestük meg először Olaszliszka polgármesterét, Fekete Gyula urat azzal, hogy férjem, Ézsiás István szobrászművész, emlékplasztikát szeretne felállítani a község alkalmas helyén, egyik mestere, Csiky Tibor, a XX. század kiemelkedő, iskolateremtő képzőművésze tiszteletére, aki Olaszliszkán született. A plasztika elhelyezésekor a polgármester tanácsot kért Ézsiástól, hogy mit lehetne csinálni a községben, hogy valami előrelépés legyen. Férjem a kulturális létesítmények létrehozását, illetve gyarapítását ajánlotta, amellyel a meglévő kulturális kínálat - a templomok, a híres pálos kolostor, a Traktér, a gazdag és értékes zsidó temető, a zsinagóga maradványa (amelyből emlékhelyet szeretnénk létrehozni a falmaradványok konzerválásával) - bővülne. E megbeszélést tett követte, s ennek eredményeként nyílt meg – az Önkormányzattól Megyeri Sándor művészeti vezető irányításával - a Kossuth-ház. Ézsiás 40 magyar képzőművészt kért fel, hogy Kossuthra emlékező művet alkosson, s azt letétbe adja át a „Kossuth mítoszok” állandó képzőművészeti kiállítás számára, amely anyagból Ézsiás a kiállítást és installálását megrendezte, Kossuth nagyapja, Wéber András postamester egykori házában. Az azóta eltelt évek során több kiállítást is szerveztünk, s a Kossuth-házban is bővült a kiállítótér a pince feltárásával, ahol porcelán kiállítás nyílt.
A Kossuth-ház szomszédságában lévő ház megüresedett, s tervezgettük, hogy milyen jó lenne abból is kulturális létesítményt kialakítani, akkor a Kossuth-házzal együtt már kis kulturális centrum alakulhatna ki, sok-sok látnivalóval. Ezt valósítottuk meg most. Ez lett a Kelet-Európa Modern Képtár, a Nemzetközi Szoborpark, a Történeti és Néprajzi Látványtár.

A Modern Képtárban a jellegzetesen Kelet-Európából származó konstruktivizmus szellemi öröksége reprezentált. A XX.-XXI. századi modern képzőművészek, valamint a geometrikus, illetve poszt-geometrikus művészetet képviselő kortárs alkotók, a régióban élő jeles művészek szerepelnek elsősorban, de a Párizsi Magyar Műhely avantgard alkotói is megjelennek, kiemelten a tokaji születésű Papp Tibor, aki a Magyar Műhely egykori alapítója volt Párizsban. Magyar, európai és dél-amerikai alkotók művei láthatók a kiállításban.
A képtárhoz tartozik a Pajta-galéria, ahol jelenleg magyar textilművészek „Művész-zászló” tárlata tekinthető meg, a múzeumi hónap keretében.

A Nemzetközi Szoborparkban művésztelepeken született, többségében geometrikus absztrakt acélszobrokat, mintegy 40 műalkotást helyeztünk el.

A Történeti és Néprajzi Látványtár „Liszka évszázadait”, Olaszliszka történetét mutatja be vázlatosan: historikus elemekkel, tárgyi anyagokkal, vizuális művészeti interpretációban feldolgozva, múzeumszerű interieurban, megemlékezve az egykor itt élt népek, etnikumok (többek között zsidó, ruszin, szlovák, stb.) történetéről, kultúrájáról.

Az ünnepség részeként kerül sor a liszkai zsidóság emlékére létrehozott szobor-együttes avatására is, amely a Nemzetközi Szoborparkban került elhelyezésre. Az Olaszliszkáról elhurcolt 242 zsidó személynek állít emléket ez a szoboregyüttes, amely meghívott művészek (Claire Szilárd / Izrael, Svájc, Budapest /, Csurgai Ferenc /Cegléd /, Kovács Tamás László / Budapest /, Zalavári József / Budapest / Ézsiás István / Olaszliszka, Budapest / ) felajánlott alkotásaiból készült.
A műtárgy-együttes a egykori liszkai zsinagóga helyére tervezett „Kelet-európai siratófal” zsidó kulturális emlékhely első modelljeként is szolgál. A tervezett zsidó kulturális emlékhely a terület önkormányzati tulajdonba kerülése után valósul meg. A restaurált zsinagóga falmaradvány és egy modern alkotás együttesen fogja képezni a „Kelet-európai siratófal” zsidó kulturális emlékhelyet Olaszliszkán.

Amit még elmondanék, hogy a Kossuth-ház kertjében Ökopark kerül kialakításra, itt őshonos növények kerülnek telepítésre, valamint olyan műalkotások, melyek a régi és a mai gazdálkodásra utalnak és megidézik a régi népi eszközöket és tárgyakat. A kialakítás már elkezdődött és 2013-ban fejeződik be.

És meg egy fontos adat, a kulturális létesítmény létrehozását támogatók sora: Olaszliszka Község Önkormányzata, élén Kerekes Attila polgármesterrel, továbbá az Intertechnika Kft., a Várterm Kft., a Weinberg ’93 Kft., magyar és külföldi művészek, civil adományozók.

 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.10.16./

 

Súlyosan büntetik a lopást is

 

               
                                                                                 

2012. október 12-én 19 óra 30 perckor Sárospatakon 2 fiatal fiú kért segítséget a rendőrjárőrtől, mivel a főutcán található üzletben vásárolt péksüteményüket az utcán fogyasztva két ismeretlen fiatal fiú kivette kezükből. A két fiú először kért az ételből, de mivel nem kaptak, ezért vették el az ételt - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense...
 

 


Ladics Tamás
 

      

Az intézkedő rendőrök gépkocsiba ülve az elkövetőket az OTP előtt ellenőrzés alá vonták, akik az étel elvételét beismerték. Igazoltatásuk során egyikőjük ruházat átvizsgálásakor a társa testvére nevére kiállított diákigazolványt, lakcímkártyát, személyigazolványt, taj kártyát, adóigazolványt, oktatási kártyát, Borsod Volános havi bérletet és egy Borsod Volános kedvezményre jogosító igazolványt találtak. Elszámoltatásuk során az elkövető elmondta, hogy társa adta át neki ezeket az iratokat, hogy a Borsod Volán havi bérlettel jogtalan előnyt szerezve ingyen tudjon utazni Tiszakarádról Sárospatakra.
A rendőrök a két tiszakarádi fiatal elkövetőt - akik közül az egyik egy sárospataki iskolában tanul - a Sárospataki Rendőrkapitányságra előállították, ahol lopással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt, illetve visszaélés okirattal bűncselekmény elkövetése miatt indult eljárást.

A lopással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt a két személyt már bíróság elé állítottuk, mely során a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság mindkét fiatalkorúval szemben egyenként 50.000,- Ft, pénzbírságot szabott ki.

A bírósági tárgyaláson megállapításra került, hogy nem sokon múlott, hogy a két fiatal a cselekményével megvalósítson egy súlyos bűncselekményt és akkor „nem úszták volna meg ennyivel” az egészet.
Rablás
321. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz.

Az okirattal való visszaélés bűncselekményét a Sárospataki Rendőrkapitányság bűntető eljárás keretén belül vizsgálja.

 


 

Törő Gábor
/2012.10.16./

 

Régi ismerős Amerikából

 

               
                                                                                 

1991. szeptemberében kezdtük el az óvodában az angol nyelvvel való ismerkedést, amely azóta is nagyon népszerű - nyilatkozta Egyed Katalin, a Carolina Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa...
 

 


Egyed Katalin

      

A gyerekek ebben a korban nagyon fogékonyak, gyorsan sajátítják el az idegen szavakat, amellyekkel játékos formában – utánzásos módon – ismerkednek meg. Szinte észrevétlenül tanulnak.
Havonta dolgozunk fel egy-egy témát, pl. berendezési tárgyak, öltözködés, étkezés, testrészek, stb. Ezekben a témákban kb. 20-25 szót sajátítanak el a gyerekek, s ezt egészítjük ki a hozzá kapcsolódó dalokkal, mondókákkal, játékokkal. Ismerkednek a színekkel, számokkal, időjárási jelenségekkel.
Ünnephez kapcsolódó verseket, dalokat tanulunk, pl. Mikulásra, Karácsonyra.
Évzáróinkat úgy szervezzük, hogy a magyar rész mellett angolból is tartunk bemutatót a szülőknek az éven tanult versekből, dalokból, játékokból.

A program elején, 22 évvel ezelőtt kevés gyerekdal és versanyag állt rendelkezésünkre. Ezek összegyűjtésében sokat segített egy amerikai hölgy – HELEN TOMBROPOULOST -, aki a Tanítóképző Főiskolán volt lektor. Őt hívtam meg az óvodába, nézze meg, mondjon róla véleményt, hogy mit és hogyan tanítok.
Nagy örömmel tette ezt, s annyira szeretett a gyerekek között lenni, hogy hetente két alkalommal eljött hozzánk, amíg Sárospatakon tartózkodott.
Most, 20 év után újra itt van városunkba, hogy találkozzon régi kollégáival, ismerőseivel. Heti tartózkodásába belefért az is, hogy ellátogasson óvodánkba. A gyerekek nagy örömmel fogadták, angolul üdvözölték. Néhány egyszerű kérdésre válaszoltak pl. What is your name ? How old are you ?
Velünk együtt énekelt, játszott, sőt még egy új verset is tanított a gyerekeknek.
Volt olyan kisfiú, akit nem zavart a nyelvi különbözőség, hozta az állatos könyvet és onnan sorolta Helen néninek az állatok nevét.

A San Franciscó mellől érkező vendégünk korát meghazudtolóan fiatalos, 82 éves. Még ma is dolgozik a STANFORD egyetemen, és évente lefutja a 14 km-es marathoni távot. Szeretnénk mi is ilyen korban ilyen fittek és szellemileg frissek lenni!

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.16./

 

Októberben LULU a színházban

 

               
                                                                                 

Október 19-ig vásárolható kedvezményes jegy a LULU című színdarabra, mely Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtárában kerül bemutatásra október 24-én 19 órától - hívják fel az érdeklődők figyelmét a szervezők...
 

 


 

      

A főhősünk Lulu és barátja Emil kedvelik a könnyű életet és a könnyed izgalmakat. Egy merész rablással nem kevés pénzhez jutnak. Hogy azt meg is tudják tartani, egy “balek” hivatalnok lakásába törnek be, hogy ott meghúzzák magukat. Közben váratlanul hazajön a házigazda és annak rendőrfelügyelő barátja, aki a szomszédban lakik, amazon feleségével. Az “ártatlan” betörők reménytelenül a lakásban rekednek, s amikor a rendőr férfifaló neje a balek házigazdát szemeli ki heti áldozatának, elő kell lépniük rejtekhelyükről. Ezzel aztán elindul a fergeteges tévedések komédiája, szerelemmel, tánccal, felejthetetlen alakításokkal és a mára már klasszikusnak számító FÉNYES – SZENES slágerekkel.

Főbb szerepekben:
Lulu………….Végh Judit
Emil……………Szirtes Balázs
Antoine………Király Adrián
Migrén……….Koltai Róbert
Ella……………Ivancsics Ilona
Legrand………Kertész Péter
Fredo…………Bodrogi Attila

 


 

Törő Gábor
/2012.10.16./

 

Zenei Világnap - Idősek Világnapja

 

               
                                                                                 

 

      


A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában október elsején megemlékeztek a Zene Világnapjáról és az Idősek Világnapjáról.

A műsorban az énekkarosok előadásában elhangzott a Valahol Európában musical betétdala a "Zene az kell "és Balogh Bernadett hegedűjátéka...
 

 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2012.10.15./

 

Kizárólagos tulajdonosai leszünk a Patakhő Kft-nek

 

               
                                                                                   

Egy nagyon hosszas egyeztetés végéhez érkeztünk a 2012. október 11-én megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen, amelynek eredményeképpen a Képviselő-testület egyhangúlag felhatalmazott a megállapodás aláírására. Ennek a lényege az, hogy 2012. szeptember 30-i hatállyal az E-Star Nyrt-vel felbontjuk a köztünk lévő szolgáltatási szerződéseket – nyilatkozta Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Ennek a megállapodásnak egy nagyon fontos eleme, hogy kivásároljuk az E-Star Nyrt 49%-os tulajdonrészét, tehát 100%-os önkormányzati tulajdonába kerül Sárospatak Város Önkormányzatának a Patakhő Kft. Hozzáteszem, hogy 240.000 forintért, tehát névértéken vásároljuk meg ezt a tulajdonrészt.

A megállapodás fontos része, hogy a nyilvántartott 430 milliós tartozásból, 200 millió forintot ismer el Sárospatak Város Önkormányzata. Ennek a megfizetésére egy nyilatkozatot teszünk, hogy milyen ütemezésben tudja ezt Sárospatak Önkormányzata vállalni és még egy fontos eleme van, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy még ebben az évben Sárospatak Város Önkormányzatának azok az eszközök is a tulajdonában kerüljenek, amelyeken ténylegesen a hő és távhőszolgáltatás folyik.

Erre megkezdtük az egyeztetéseket az egyik országos bankkal, a nyilatkozatot november 30-ig fogják kiadni, a szükséges összeget pedig 2012. december 15-ig fogják rendelkezésre bocsájtani. Ehhez szükségünk van még a Hypo Bank engedélyére, hiszen a kötvény kibocsátásakor a Hypo Bank ezt feltételként szabta nekünk. Ezt az engedélyt is megkértük, a Hypo Bank tárgyalja, s egyelőre pozitív jelzéseket kapok.

A megállapodás aláírásával, Sárospatak Város jelentős lépést tesz annak érdekében, hogy a szolgáltatási szerződések felbontásával, az előttünk lévő, még mintegy 13 évben, több milliárd forintos megtakarítást foganatosítsunk az önkormányzatnak.

 


 


Törő Gábor
/2012.10.15./

 

Eledelgyűjtés az Állatok Világnapján

 

               
                                                                                

Van egy nap október elején, amikor az emberek világszerte gondolnak az állatokra, amik ha bajba jutnak, nem tudnak egymásnak segíteni, csak az emberre számíthatnak, csak az emberben bízhatnak. A Carolina Óvodába járó gyerekek nem csak gondoltak rájuk és beszéltek róluk, de tettek is értük. Minden gyerek hozott egy kis élelmet, hogy ezzel a városban működő kutyaotthon lakói ellátásában segítsenek. Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető ezt nevelési szempontból is fontosnak tartja…
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes


Törő Gábor

      

A mai nap rendezvényének apropója a kutya volt. A gyerekek családjainak, vagy a szomszédoknak is van kutyájuk, ez egy nagyon népszerű állat a körükbe. Arra gondoltunk, hogy népszerűsítjük az állatokat és azt, hogy nem elég az állatokat simogatnunk és szeretnünk, hanem oda is kell rájuk figyelnünk és ez egy komoly felelősség.

Ezt próbáltuk erősíteni azzal, hogy kértük a kedves szülőket, hozzanak be a gyerekekkel állateledelt, mert mi is szeretnénk gondoskodni azokról a gazdátlan állatokról, amiket a városunkban működő kutyamenhelyen gondoznak.

Az eledelt, amit behoztak, ma odaadtuk a menhelynek, ahol tudjuk, hogy sok kutyát kell etetni. A gyerekek örömmel és felelősségtudattal hozták a különböző élelmeket, mert a napokban beszéltünk róla, hogy mennyire fontos, hogy ne csak nézzük a kutyusokat és játszunk velük, hanem jó gazdájuk legyünk, ápoljuk és gondozzuk is őket.
Ez a mai napon meg is történt, minden gyermek örömmel hozta az eledelt, még a bölcsisek is úgy jöttek ma, hogy kis zacskó volt a kezükben. Ezen a hatalmas asztalon alig fért el az adomány, és minden gyermek tudatában van, hogy hozzájárult a sok kutya etetéséhez.

Az óvó nénik azzal jutalmazták ezt a törődést, hogy egy mesejátékot adtak elő, egy nagyon élvezetes és vidám, állatokról szóló mesét – a Kacor királyt - ezzel is gazdagítva a gyerekeknek az állatokról szerzett ismereteit.

Az összegyűlt ajándékot Törő Gábor, a Kutyaotthon alapítója vette át, aki a gyerekek nagy meglepetésére egy pici kutyát húzott elő a táskájából. Az ajándékokat így „ketten” köszönték meg, majd vetített képeken mutatták be az állatmentés folyamatát…

Az otthon vezetője elmondta, hogy ezzel a gyűjtéssel az Óvoda nem csak az állatok etetéséhez, és a gyerekek szemléletének formálásához járult hozzá, hanem - igen nagy mértékben - a Kutyaotthon népszerűsítéséhez is.
Így sok családhoz eljutott a híre, hogy Sárospatakon működik az állatmentés, és hogy van egy hely, ahonnan lehet házőrzőt vinni, hiszen az Otthon végső célja az, hogy minél több árva kutyusnak jó gazdát találjon.

 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.10.15./

 

Halálos kamionbaleset a 37-esen

 

               
                                                                                 

 


Bacsó Tibor

      

Október 12-én a hajnali órákban egy orosz kamion közlekedett a 37-es számú főúton Szerencs felől Sátoraljaújhely irányába. A rakományt szállító jármű Sárazsadány magasságában az úttestről ismeretlen okból jobbra lehaladt, majd egy fával érintőlegesen ütközve a szántóföldön állt meg – ismertette egy szörnyű baleset körülményeit Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…

Rakománya - tehetetlenségénél fogva - a rakodótér elejét kiszakítva kirepült a kamionból. A baleset során a gépkocsivezető – aki a vezető fülkében egyedül tartózkodott - életét vesztette. A balesetnek más résztvevője nem volt.

A helyszínelés ideje alatt félpályás útlezárás történt, a forgalmat addig rendőrök irányították.

 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.10.14./

 

Testvérvárosunk lehet Yerres is, a Rákóczit befogadó francia város

 

               
                                                                                  

A jövő évben pontosan a 300. évfordulója lesz, hogy II. Rákóczi Ferenc Franciaországba érkezett, ezért úgy gondolom, hogy ezt pátosszal kell megünnepelnünk – mondta Dr. Kovács János, a B-A-Z Megyei Önkormányzat főjegyzője, aki nem csak nagy tisztelője Rákóczinak, de folyamatosan dolgozik is azért, hogy a Fejedelem kultusza erősödjön a Rákócziak földjén
 

 


Dr. Kovács János

      

Mikor Yerresből ide jött egy turistacsoport, rendkívül fogékonyak voltak arra, hogy ha már itt vannak és II. Rákóczi Ferenc személye köt össze bennünket, akkor a közeli szülőhelyet is meglátogassák, így Borsiba is elmentek. Rendkívül szép dolognak tartom, hogy a kérésünket meghallgatták és elmentek Borsiba.

Miután Donkó úr felvetette a testvérvárosi kapcsolat ötletét, én bízom benne, hogy egy ilyen kapcsolat létre is jön. Én mindent el fogok követni annak érdekében, hogy ez megtörténjen, mert mi minden évben kimegyünk Yerresbe és emlékszünk a Fejedelemre.
Köteles Lászlóval, Komlóska polgármesterével és a komlóskai görög katolikus lelkésszel, Bíró Istvánnal évek óta folytatunk egy rendezvénysorozatot, minden hónap első vasárnapján - illetve most már szombatján - találkozunk Komlóskán „Zempléni Gondolatok” címmel. Ezt mindig egy görög katolikus Mária-szertartással kezdjük. Azt követően egy közéleti személy - politikusok, művészek - gondolatait hallgatjuk meg, ezt követően pedig művészek előadását hallgatjuk meg. Ez a hármasság jellemzi a Zempléni Gondolatok rendezvénysorozatot. Ezzel nem a Zempléni Gondolatok reklámját akartam megteremteni, hanem elmondanám azt, hogy 2010 őszén én voltam, aki előadást tarthattam ezen a rendezvénysorozaton és Kelemen Csaba az egri színház színésze és egy operaénekesnő, Hudi Margó voltak a művészek - nagyszerű előadást tartottak. Én II. Rákóczi Ferenc végakaratáról, tehát erről a szobor-szívnek a visszakerüléséről beszéltem, ami Borsi Antal, sárospataki szobrászművész keze munkája nyomán valósult meg. Személy szerint egy 2009-ben Encsen elmondott Rákóczi emlékbeszédem után született meg a gondolat, hogy egy ilyen végakarat teljesítését nekünk véghez kell vinnünk.

A Közgyűlés a kezdeményezés mellé állt, és így finanszírozásra került ennek a szobornak az elkészítése. Miután ezt az előadást megtartottam, valamint Kelemen Csaba és Hudi Margó is megtartották az ő előadásukat, leültünk és beszélgettünk. Annyit kérdeztem meg a művész úrtól - mert tudtam, hogy az Egri Csillagok történelmi kategóriában meg van zenésítve és Zrínyiről is készült ilyen mű - nem lenne ideje már a Fejedelméről is készíteni egy ilyet?

Azt mondta, beszél a szerzővel, a rendezővel, és meglátja mit tehet az ügy érdekében. Ezután leültünk a szerzővel és megbeszéltük, mi lenne az alapgondolat. A kérdés már csak az volt, hogy a finanszírozást, a keletkeztetést tudjuk e vállalni. Beszéltem a Megyei Közgyűlés elnökével, aki ezt a dolgot is vállalta, és ennek következtében néhány hónap elteltével megszülettet A Fejedelem című történelmi musical.
Azt kell, hogy mondjam, II. Rákóczi Ferenc egy olyan személyisége a magyar történelmünknek, aki nem egyszerűen egy történelmi személyiség, hanem Ő az emberi önzetlenségnek egy olyan magas szintjéről tett életében tanúbizonyságot, amit a mai ember fel sem fog: miért dönt úgy valaki, hogy vagyonát, egzisztenciáját feladja és folytatja azt a fajta kitartást és küzdelmet, amire feltette az életét.

Egyébként ez egy központi motívuma ennek a történelmi musicalnek. A végén, amikor Fejedelem búcsúzik, akkor megkérdezi Bercsényi Miklóst, hogy tudják-e ezek az emberek, hogy én hova megyek, hogy én száműzetésbe, emigrációba megyek? Bercsényi Miklós azzal válaszol, hogy igen, tudják. Cinka Panna vezetésével azt mondják a Fejedelemnek, hogy tudjuk, hogy hova megy és tudjuk, hogy nem jön vissza, de ha 100 év múlva, ha 1000 év múlva jönne vissza, akkor is visszavárjuk. Ez egy nagyon szép központi gondolata ennek a műnek.

Azt gondolom, hogy a történelmi musical egy olyan műfaj, ami a legfiatalabb és a legidősebb generációt is jól meg tudja szólítani, ezt az eddigi sikerek is bizonyítják. Tulajdonképpen telitalálat volt, de szeretném jelezni, hogy már megvan az újabb gondolatom is a Fejedelem tiszteletének jegyében. Többet egyelőre nem mondhatok, csak annyit, hogy az emlékápolásnak ezt a módját szeretnénk a továbbiakban is folytatni…

 


 

További fotók- szobor avatásról>>>                                                További fotók - Fejedelem >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.14./

 

    Lassan kinövi a Hild teret a Bolhapiac

 

               
                                                                     

Közel másfél éve, hogy a Hild téren helyi kezdeményezésre Bolhapiacot tartanak. Mostanra akkora lett a sikere, hogy már több mint 40 sátorral vannak kint az árusok, akik azokat a megunt, vagy számunkra már nem fontos portékákat értékesítik, amelyek még mások számára használhatóak lehetnek. Arosné Czakó Rita - aki a kezdetektől segíti a piac működését – elmondta, hogy nagyon kelendőek például a gyermekruhák, hiszen a gyorsan növő apróságok csak rövid ideig hordják a ruhácskákat, amelyek jó állapotba kerültek a szekrénybe, most pedig a bolhapiaci standokra…
 

 


Arosné Czakó Rita

      

Akik a Bolhapiacra kilátogattak, láthatták, hogy a piac már-már kinövi a Hild teret, hiszen néhány asztal már a Rákóczi úti járdaszakaszra is jutott. Az ötletgazda - szervező ezzel kapcsolatban a következőket mondta:

- Felmerült már bennünk a gondolat régebben is, hogy ki fogjuk nőni a Hild teret. Viszont annyira ragaszkodtak hozzá az árusítók - és úgy látom, a vevők is itt keresnek bennünket - hogy amíg lehet, megpróbáljuk itt megrendezni. Természetesen, hogyha ettől sokkal többen fognak jelentkezni, gondolkodnunk kell más helyszínen, de ez egyelőre még ideális.

Aki lemaradt a hétvégi bolhapiacról, annak nem kell sokáig várnia, a továbbiakban a szervezők igyekeznek havonta megszervezni a Hild teret is élettel megtöltő sárospataki Bolhapiacot.

 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.10.14./

 

Bessenyey Zénó ösztöndíj a Refiben

 

               
                                                                                 

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában 2012/2013-as tanévben is meghirdetésre került a Bessenyey Zénó ösztöndíj, amire idén huszonhárom diák jelentkezett. Az ösztöndíjat a Bessenyey család hozta létre 2010-ben azzal a céllal, hogy támogassa a kimagasló tanulmányi eredményeket elérő, de szerényebb anyagi körülmények között élő diákokat - küldte a tudósítást Csikó Szilvia, tanárnő...
 

 


 

      

A pályázati adatlapok és a motivációs levelek kiértékelése után, szeptember 28-án szóbeli meghallgatásra került sor. A bíráló bizottságot Bessenyey Balázs és Bessenyey Bálint az ösztöndíj alapítói, Dr. Nezáczkiné Tótin Erika a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanára, valamint Bogdán Dániel a Sárospataki Református Kollégium Alapítvány koordinátora alkották.

Döntésük értelmében a Bessenyey Zénó ösztöndíjat 2012/2013-ban az intézmény kilenc tanulója nyerte el. Az ösztöndíjasok száma az előző évekhez képest növekedett, ami annak köszönhető, hogy az év végi, versenyekért járó prémiumok összegét tovább csökkentették a Bessenyei testvérek, és helyette így több diáknak biztosítottak havi támogatást Az az ösztöndíjas, aki a folyó évben kiemelkedően teljesít, tanulmányait kiválóan végzi és munkáját versenyeredmények is igazolják, a tanév végén további jutalomban részesülhet.

 


 

További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.10.14./

 

A gyorshajtás és a figyelmetlenség okozott balesetet

 

               
                                                                                 

2012. október 4-én, reggel 7 órakor történt egy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset, a 3814-es úton, ami Sárospatak és Cigánd között, a Bodrogközben található. Egy motorkerékpáros közlekedett Aprilia típusú motorkerékpárjával Cigánd felől Sárospatak irányába haladva – kezdte három baleset ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 

 


Bacsó Tibor

      

Haladása során egy Füzes-ér melletti kanyarban az általa vezetett motorkerékpár sebességét nem az útvonal vezetésének megfelelően választotta meg, így a balra ívelő útkanyarulatban - egy mellette elhaladó személygépkocsit követően - elvesztette uralmát a jármű felett, és a jobboldali útpadkán keresztül a vízelvezető árokba hajtott, ahol a motor az oldalára borulva állt meg. A motorkerékpáros a baleset során 8 napon túl gyógyuló bokasérülést szenvedett. A Sárospataki Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének körülményeit.

2012. október 4-én 7 óra 15 perckor történt egy anyagi kárral járó közlekedési baleset Sárospatakon, ahol a Lavotta úton a Martinovics út felől a Déryné út irányába egy kis tehergépkocsi haladt. A Déryné utcai kereszteződéshez érve, a gépkocsivezető a kihelyezett „elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát figyelmen kívül hagyta, és nem biztosított lehetőséget a továbbhaladásra, a védett úton közlekedő személygépkocsi részére, ami a Déryné úton a Zrínyi utca felől érkezett, s emiatt összeütköztek.

A baleset következtében személyi sérülés nem, csak anyagi kár keletkezett. A Sárospataki Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a közlekedési baleset bekövetkezésének körülményeit.

A közelmúltban egy kisebb, koccanásos baleset is történt is Sárospatakon, a Béla király téren, ahol egy húsbolt elől kitolató jármű ütközött neki egy mozgásban lévő járműnek. Ott minimális anyagi kár keletkezett, ezt az eljárást a rendőrség a helyszínen lezárta.

 


 


Törő Gábor
/2012.10.13./

 

Leadták a szőlőt a Polgármesterek Borához

 

               
                                                                                   

Az idén 13. alkalommal került sor a Polgármesterek Borához szükséges szőlők átadására, ami október 5-én Tolcsván, a Tokaj Kereskedőház telepén valósult meg. Számolt be a szüreti időszak évről-évre ismétlődő eseményéről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila

      

Ez a kezdeményezés - amiben 27 település érintett - 13 év óta él. Nagy örömünkre szolgált, hogy idén is, mind a 27 település elküldte szőlőt. Elég jó híre van a Polgármesterek Borának, hiszen kuriózumnak számít az országban, hogy 27 polgármestert, települést össze lehet fogni, egy közös cél érdekében.

Azt hiszem, ez azt is jelzi, hogy mindenki megértette, mennyire fontos maga a Tokaji, és ennek a névnek a népszerűsítése minden polgármester számára. Ráadásul most megtisztelte az átadást jelenlétével a Megyei Közgyűlés elnöke, és egy kínai delegáció is ellátogatott erre a kis átadási ceremóniára, akik úgy néz ki, komoly vevői lesznek a Tokaji bornak.
A Tokaj Kereskedőház igazgatója köszöntette a polgármestereket, és mindenki leadta a 250 kg szőlőt, amelyből remélhetőleg finom bort fogunk visszakapni.

Többen kiemelték – és én is ezt tartom fontosnak - „az összefogás erejét” ami itt megnyilvánul már 13. éve. Furmintot fognak készíteni, aszúra ugyanis most nincs lehetőség, mivel idén korábban volt a szüret, amikor még nem indult meg az aszúsodás.

Hogy a szőlő leadásáról a nagyközönség is értesüljön, egy nappal később a szőlőátadást a Tokaji Bornapok keretében, Tokaj város főterén jelképesen – egy kosárnyi szőlővel – ünnepélyes keretek között megismételték. Ezen a ceremónián Sárospatakról Aros János polgármester vett részt.

 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.10.13./

 

A repülés hétvégéje

 

               
                                                                                 

Az év utolsó forró hétvégéjén 2012. szeptember 29-30-án VI. alkalommal került megrendezésre a Sárospataki Autó- és Modellrepülő Napok. Az időjárás kedvező volt, és ennek köszönhetően a vártnál többen jelentek meg a modellezők - számolt be Göncfalvi Balázs szervező...
 

 


Göncfalvi Balázs

      

Lassan kinövik a pályát, mert nemcsak hazai, hanem szlovák és román pilóták is ellátogattak hozzánk. A modellezők látványos bemutatója mellett a megérkeztek a nagy-madarak is.

A Budapestről érkezők kisrepülővel emelték a rendezvény színvonalát. Emellett lehetőség adódott sárkányrepülővel madártávlatból is megcsodálni a várost és környékét.

Támogatók: Sárospatak Város Önkormányzata, Sárospataki Kommunális Szervezet, Grill Gödör és az V. András Étterem, A Kávéház, Sunrive Lábasház, Pásztor István – Szikvíz üzem, Firebird-Pyrotech Kft., Jakab Manufaktúra Kft.
Média partnereink: www.patakinfo.hu, www.sarospatak.hu, http://www.radioaktiv-fm100.hu

Köszönet a Sárospataki Modellező Klub tagjainak a rendezvény színvonalas lebonyolításáért.

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.10.13./

 

Közlekedés gyermekszemmel

 

               
                                                                                 


 

 


Bujdosó Norbert

      

Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós, a Szent Erszébet Katolikus Általános Iskola rendőre 2012.október 5-én 9 órától, az 1.b osztályban előadást tartott. Az óra témája: Közlekedés gyermekszemmel...

A gyalogos és kerékpáros közlekedés gyakorlatban előforduló veszélyeiről és szabálysértéseiről beszélt. Mindezt gyakorlatias feladatokkal illusztrálva játékos keretek között adta elő és ismertette. A gyerekek nagy figyelemmel és aktivitással vettek részt.

Iskolánk rendőre rendszeresen látogatja intézményünket. Az ősz folyamán elsősorban az alsó tagozatban, tavasszal pedig a felső tagozatban fog oktatást tartani.

 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2012.10.13./

 

A tanév első diákkoncertje a Refiben

 

               
                                                                                 


 

 


 

      

Hagyományunkhoz híven az idén is megrendezésre került a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában az első diákkoncert 2012. október 4-én, ami ismét nagy sikert aratott a diákok és a felnőttek körében. A koncert az október elsejei ,,Zene világnapja,” alkalmából jött létre. Sok tehetséges fellépő mutathatta be kemény munkája gyümölcsét a színpadon...

A következő fellépők „szolgálták” a zenét, azon az estén: Enghy Sáron 13.E, Melles Tivadar 13.E, Nagy Ádám 12.H, Frikkel Lúcia 11/12.B, Magyar Sandy 12.E, Pető Kristóf 11.C, Németh Zoltán 11.E, Kállai Zoltán 11.E, Tirpák Gábor 11.E, Csetneki Flóra 10.A, Szabó Csenge 10.H, Pál Dóra 9.E, Ambrus Baltazár 9.R osztályos tanulók és Demkó Ferenc tanár úr. Különböző hangszerek szólaltak meg színesítve a programot. Elhangzottak magyar, valamint külföldi zenészek dalai, illetve egy saját szerzemény.

 


 

További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.10.13./

 

Kezdődik a főtér építése

 

               
                                                                                  

A Sárospatak Város Önkormányzata tájékoztatja a város és környéke lakosságát, hogy a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kara Eötvös utca főépülete és A Művelődés Háza közötti területen kialakítandó főtér kivitelezési munkálatai 2012. október 15-én elkezdődnek
 

 


 

      

Az építési munkálatok idejére az Eötvös utca érintett szakasza (a Comenius utcai elágazástól a főiskolai kollégium teherbejárójáig) lezárásra kerül a járműforgalom elől. A forgalmi rend változását táblák jelzik. A lezárt területre kizárólag engedéllyel rendelkező járművek hajthatnak be. Az útszakasz lezárása visszavonásig érvényben marad.

A területen a gyalogosforgalom időszakos korlátozásokkal fennmarad. Az időszakos korlátozásokról a helyszínen kihelyezett tájékoztató és terelő eszközökkel, illetve a helyi médián keresztül tájékoztatjuk a lakosságot.

A munkaterület környezetében az építési kivitelezésből eredően jelentős mértékben nő a teherforgalom. A megváltozott forgalmi rendre és munkavégzéssel járó balesetveszélyre tekintettel felhívjuk az arra közlekedők figyelmét, hogy kellő körültekintéssel és óvatossággal közlekedjenek, valamint kérjük a környéken lakók megértését és türelmét.

 


 

Törő Gábor
/2012.10.12./

 

Őszi közlekedési tanácsok

 

               
                                                                                  

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák...
 

 


      

A nagyobb esők során a rossz vízelvezetésű és a nyomvályús utakon gyakran megáll a víz. Az ilyen helyeken a nagy sebességgel közlekedő jármű kereke és az úttest közötti kapcsolat (tapadás) csökken, esetleg meg is szűnik, amely a jármű kormányozhatatlanságához vezethet.
Esőben, ködben a járművek körvonalai elmosódnak és a valóságosnál távolabbinak látszanak, ezért tartson a szokásosnál nagyobb követési távolságot!

A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elég, hiszen a jól működő és „csík-mentesen” törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei.

A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban mindig az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie!
A rosszabb látási viszonyok miatt a járműből a gyalogosok és a kerékpárosok is nehezebben észlelhetők. Fokozottabban ügyeljen rájuk, a gyalogátkelő-helyeket a szokásosnál is óvatosabban közelítse meg!

A közlekedés során soha ne feledjék, hogy annyira vigyázzanak másokra, mint ahogy azt önmaguktól is elvárnák.

 


 


Balesetmentes közlekedést kíván a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság
/2012.10.12./

 

Könyvtári foglalkozás a végardói faluházban

 

               
                                                                                 


 

 


Kövér Sándorné

      

Időskorban is aktívan, találkozzunk a könyvtárban! – ezzel a szlogennel szerveztük az Országos Könyvtári Napok idei rendezvénysorozatát. A végardói nyugdíjasklub összejövetelére 2012. október 3-án került sor a faluházban, amelyre egy könyvtári foglalkozással készültem - nyilatkozta Kövér Sándorné...

Sárospatak egy könyvtáros szemével – és sok könyvvel, játékkal! Nagy öröm volt számomra, hogy a jelen lévők aktívan, jó kedvvel, és sok humorral oldották meg a feladatokat, érdeklődéssel hallgatták az irodalmi részleteket, és érdeklődve nézték a kisfilmeket.

A találkozón először a sárospataki diákvilágba pillantottunk be, majd a kuruc korba tettünk egy időutazást. Befejezésként a mai Sárospatak elevenedett meg a saját készítésű fényképek révén.
Köszönöm a lelkes fogadtatást, és még sok szép, vidám évet kívánok mindenkinek!

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.10.12./

 

Szent Erzsébet-kultusz Európában

 

               
                                                                                  

2012. október 2-án Dr. Szabó Irén, a Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke tartott egy lebilincselő előadást Szent Erzsébetről, városunk neves szülöttéről. Bár Erzsébet Európa legnevesebb uralkodócsaládjaiból származott, a Szent Erzsébet-kultusz alapja mégsem ez, hanem a tömegek tisztelete, és szeretete...
 

 


Dr. Szabó Irén

      

Az előadásból kirajzolódott az európai műveltségű, és előkelő kapcsolatokkal rendelkező fiatal nő élete, aki önszántából lemondott a földi hívságokról. Gyermekkorától intenzív kapcsolatban állt Jézussal, és életét az elesettek gyámolításának, és a gyógyításnak szentelte.
Életét legendák övezik. Bár csak 24 évet élt, olyan mély nyomot hagyott egész Európában, hogy halála után 4 évvel – 1235-ben – szentté avatták.

A szentté avatás folyamán részletesen vizsgálták életét, a nevéhez fűződő csodákat, amelyeket le is jegyeztek, így fennmaradt az utókor számára. Az előadáshoz kapcsolódó vetítés során felelevenedett a Rózsa-csoda, a Köpeny-csoda, és a Kereszt-csoda.

Szent Erzsébet kultusza 300 éven át – a refomációig - töretlen volt. Ezután a sárospatakiak tudatában búvópatakszerűen volt jelen. Szent Erzsébet az utóbbi években ismét a figyelem középpontjába került. A Szent Erzsébet Történelmi Társaság tevékenysége nyomán mindannyian megismerhetjük példaszerű életét, amellyel a ma emberének is követendő példát mutat.
A rendezvény az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.12./

 

A Trianon utáni felvidéki magyar irodalom

 

               
                                                                                  

Az Országos Könyvtári Napok keretében A Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében dr. Komáromy Sándor PhD, főiskolai tanár tartott előadást A Trianon utáni felvidéki magyar irodalom címmel...
 

 


dr. Komáromy Sándor

      

Az Országos Könyvtári Napok keretében a Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében dr. Komáromy Sándor PhD, főiskolai tanár tartott előadást A Trianon utáni felvidéki magyar irodalom címmel .
Az eladás bevezetője az 1920.június 4-i trianoni békeszerződés tartalmi elemzésével, a magyarság számára tragikus következményeivel foglalkozott.

Majd az 1920-30-as évek irodalmi törekvéseiről, szerzőkről, művekről hallhatott az érdeklődő közönség. A magyarság útkeresésének szándékai, a Trianon okozta általános sokk, a bénultságból való oldódás első jelei fejeződtek ki a Fábry Zoltán alkotta „emberirodalom” fogalmában, a „vox humana”, az ún.: messianizmus mozgalomban. Ami Erdélyben a transzilvánizmus, a Délvidéken a Kalangya mozgalom volt, a Felvidéken ezt a szemléletet a messianizmus gondolata jelentette.

A kisebbségi lét irodalmi kifejezéséhez, a messianizmus eszmeköréhez kapcsolódik Mécs László, Győry Dezső, Balogh Edgár, Szalatnay Rezső, Márai Sándor, Peéry Rezső és mások munkássága. Az irodalmi önszerveződés első jelei az egyes városok hagyományaiból táplálkozó irodalmi társaságok voltak. Így – mások mellett - a Jókai Egyesület, a Toldy Kör, a Kazinczy Társaság, a Madách Kör, az Uránia Egyesület.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.11./

 

Mondd ki szépen! – könyvtári foglalkozás óvodásoknak

 

               
                                                                                  


 

 


 

      

2012. október 5-én a gyermekkönyvtárban Egyed Tiborné, Zsuzsa néni várta a kicsiket az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvodából egy játékos foglalkozásra. Minden gyermeket elbűvöltek a mesék, jó móka volt a képkeresés, és a hangutánzás, a sok játék...

Míg a gyerekek játszottak, Zsuzsa néni közben szorgosan figyelte a gyerekeket, hiszen logopédusként elsődleges feladata a beszédhibák korai kiszűrése, és javítása.
Eredetileg egy alkalmat terveztünk, de olyan sokan szerettek volna részt venni a foglalkozáson, hogy csak két csoportban tudtuk őket fogadni.
A rendezvény az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.10.11./

 

Gyalogtúra a Tengerszemhez

 

               
                                                                                  

 


Géczi István

      

Az Őszi Könyvári Napok keretében 2012. október 4-én gyalogtúrát szervezett a könyvtár a Tengerszemhez. Túravezetésre Géczi Istvánt kértük fel, aki maga is sokat jár a természetben, kiváló ismerője a zempléni nővény-, és állatvilágnak. Közreműködésével jelennek meg például a Zemplén természeti értékei című könyvsorozat kötetei is...

Bár egy kicsit aggódtunk az időjárás miatt, de imáink meghallgatásra találtak, és csodálatos napsütésben, szakavatott vezető kalauzolásával, csodálatos délutánt töltöttünk a Tengerszemen. Kőzeteket vizsgáltunk, gombát szedtünk, a kökényt kóstolgattuk, és gyönyörű fotókat készítettünk. (Ezekből néhányat megosztok a honlap olvasóival is.)
Bár kevesen vállalták a gyaloglást, de minden fáradságot feledtetett a gyönyörű környezet.
A túrát a Nemzeti Kulturális Alap támogatta

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.11./

 

Egy csapásra 13 fatolvaj

 

 

 


 

      


A Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei intézkedés alá vontak 13 személyt, akiket tetten értek amint a Halászhomok tanya mögötti erdőrészen fát gyűjtöttek - számolt be B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda...

Az adatok ellenőrzés során ki derült, hogy egyiküknek sem volt engedélye a tevékenységre. A rendőrök értesítették a felelős erdészt, aki a helyszínen megerősítette, hogy a fa gyűjtésére nem adtak ki engedélyt.
A rendőrök mind a 13 fővel szemben eljárást indítottak lopás szabálysértés elkövetése miatt. A használt eszközöket, fűrészeket, illetve az eltulajdonításra előkészített fát a hatóság emberei a
helyszínen lefoglalták, és a tulajdonosnak visszaadták.
Az eset érdekessége, hogy két fatolvajjal szemben büntető eljárást is indított a rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt, mert gyermekkorút is vittek magukkal (saját, vagy nevelt gyermeküket), a tulajdonelleni szabálysértés elkövetéséhez.

 


 


Egyedné Novodonszki Éva főtanácsos B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda - sajtóreferens
/2012.10.11./

 

455 éve született Bocskai István, Magyarország és Erdély fejedelme

 

               
                                                                                  

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör szeptemberi összejövetelén először Egy főúri könyvtár Sárospatakon c. kiállítást néztük meg a Református Kollégium Nagykönyvtárában. A Gutenberg-teremben Dr. Dienes Dénes, a Tudományos Gyűjtemények főigaz-gatója, teológiai tanár színvonalas, részletes és igen értékes előadását hallgathattuk meg a 455 éve született Bocskai István, Magyarország és Erdély fejedelme különleges életútjáról, és a Habsburgok ellen vezetett híres szabadságharcáról - Halász Magdolna olvasóköri elnök...
 

 


Dr. Dienes Dénes

 

 


Halász Magdolna

      

1946-ban,a több mint tízezer kötetes főúri téka páratlan anyagát Dr. Újszászy Kálmán professzor úr vásárolta és mentette meg a Kollégium Tudományos Gyűjtemények Nagykönyvtárának, különgyűjteménynek minősítették, jelenleg is kutatható. Nagy élmény volt a formai megjelenítésében, tartalmában is páratlan dokumentumok megtekintése, tanulmányozása, majd Tamás Erzsébet író a Windischgraetz -családdal kapcsolatos gyermekkori élményeit osztotta meg velünk.
Ezután a Gutenberg-teremben Dr. Dienes Dénes, a Tudományos Gyűjtemények főigaz-gatója, teológiai tanár színvonalas, részletes és igen értékes előadását hallgathattuk meg a 455 éve született Bocskai István, Magyarország és Erdély fejedelme különleges életútjáról, és a Habsburgok ellen vezetett híres szabadságharcáról.
Bocskai István, előkelő, középbirtokos család gyermekeként, 1557.január 1-én született Kismarján. Néhány forrásban tévesen Kolozsvárt tartják a világrajövetele színhelyének. Édesapja, Bocskai György királyi titkár, édesanyja, Sulyok Krisztina. A szülei révén számos híres család tartozott a rokonságához. Az édesanyja testvére: Sulyok Anna, akinek a gyermeke Balassi Bálint volt. Sulyok Sára, pedig Dobó István felesége és Dobó Ferenc édesanyja volt. Nővére, Bocskai Erzsébet, akit Báthori Kristóf vett feleségül, és Báthori István erdélyi fejedelem testvére volt.
Tudósok vitatkoztak a Bocskay vezetéknév kiejtésével, írásával kapcsolatban, és az új, magyar helyesírás szabályai szerint az ipszilont „i-„ betűre cserélték fel.í

A gyermek Bocskai Bécsben és Prágában nevelkedett, kiválóan elsajátította a latin és a német nyelvet. 1576-ban visszatért bihari birtokára majd házasságot kötött Varkocs Miklós özvegyével, az egyik leggazdagabb családból származó Hagymássy Katával. 1592-ben Várad főkapitányának nevezték ki, majd Bihar megye főispánjaként is tevékenykedett. Később bekapcsolódott a „tizenötéves háborúba”, segítette Erdély és Magyarország egyesítésével kapcsolatos terveket. Felségárulás vádja miatt Prágába utazott, hogy tisztázza magát, a császári döntés szerint nem hagyhatta el a várost, a birtokait elkobozták, és csaknem két évvel később térhetett vissza bihari birtokára. Látta az ország és Erdély nyomorúságos helyzetét, csalódott a Habsburgokban, nem értett egyet a magyar nemesek ellen indított, koholt vádakon alapuló perekkel, az udvar erőszakos ellenreformációs politikájával, a szólás-és vallásszabadságot sértő törvénnyel. A szervezkedés a Bocskai –szabadságharc kitöréséhez vezetett, amely a Habsburgok elleni támadást is jelentette. A hadserege jelentős részét a hajdúk alkották, akik marhatenyésztéssel, marhakereskedelemmel foglalkozó edzett, erős, bátor és fegyveres jobbágyok voltak, kiválóan harcoltak, a török csapatokat állandó félelemben tartották, a ütközetek során mindenkit lekaszaboltak. A Bocskai- szabadságharc első sikeres csatája, 1604.október 14-én, Álmosdnál volt, döntő csapást mértek Belgiojoso hadseregére. Rakamaznál Bocskai hajdúi újból megtámadták őket. Kassát is elfoglalta és új székhelyének nevezte ki a várost. Később Bocskai a török szultán segítségét kérte és együttes erővel léptek fel Basta pusztító serege ellen. Edelénynél a magyar és a török csapatok vereséget szenvedtek. A szabadságharc fontos eseménye volt az 1605.április 20-i szerencsi országgyűlés, ahol a rendek Bocskai Istvánt, Magyarország fejedelmének választották meg. (Király nem lehetett, mert továbbra is elismerték, és nem tervezték a szakítást Rudolf császárral.) 1605.november 11-én, a török szultán egy aranykoronát és felségjelvényeket adott át Bocskainak, mint Magyarország királyának. A fejedelem csak ajándékként fogadta el mindezeket, mert tiszteletben tartotta, hogy hazánknak megválasztott királya van. Ezután Rudolf császár hosszas tárgyalásokat folytatott Bocskaival, és 1606.júniusában megszületett a bécsi béke, amelyben elismerte Bocskai fejedelmi címét, Erdély önállóságát, a vallásszabadságot, hét tiszai vármegye Erdélyhez való csatolását, és az ország alkotmányos rendje is helyreállt.

Bocskai közreműködésével a Habsburg-ház és a törökök is megkötötték a zsitvatoroki békét, amely a tizenötéves háború befejezését jelentette. A fejedelem a hűséges hajdúiról sem feledkezett meg. Nemességet, adómentességet és számos más kedvezményt adott nekik, majd szabolcsi, bihari birtokain letelepítette őket. Később a Sajó mentén, pl. Tiszaszederkényben is otthont találtak.
Pár hónappal később 1606. december 29-én Bocskai István, hosszas betegeskedés után Kassán meghalt. Sokan mérgezésre gyanakodtak és a gyilkosság elkövetőjének Káthay Mihály kancellárját vádolták, akit a város főutcáján a fejedelem hajdúi kegyetlen módon ölték meg. Magyarország és Erdély fejedelmét, Gyulafehérváron temették el. Sajnálatos, hogy 1658-ban a törökök feldúlták a végső nyughelyét.
Bocskai István fejedelem történelmünk kiemelkedő, kiváló diplomáciai érzékkel rendelkező, szimpatikus személyisége volt. A hazájáról meghatóan szépen nyilatkozott: ”… édes, kedves hazám, aki szült, nevelt, tartott.” Politikai végrendelete napjainkban is aktuális útmutatás ,… megírom,…. szeretettel intvén mind az erdélyieket és magyarországi híveinket az egymás közt való szép egyezségre, atyafiúi szeretetre. Az erdélyieket, hogy Magyarországtól, ha más fejedelemség alatt lesznek is, el ne szakadjanak. A magyarországiakat, hogy az erdélyieket el ne taszítsák, tartsák ő atyafiainak és ő véreknek, tagjoknak…”
Emlékét Genfben, Budapesten, magyarországi és határon kívüli városokban szobrok őrzik, intézményeket, történelmi társaságot, utcákat, tereket neveztek el róla.

Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük Dr. Dienes Dénes professzor úr nagyszerű, kiváló előadását. Közelebbről megismerhettük Bocskai István fejedelmet, emlékét idézhettük és számos új ismerettel gazdagodtunk. A munkájához, sokszínű tevékenykedéséhez jó egészséget, további sok sikert és elismerést kívánunk.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.10./

 

Bemutatkozott a Crescendo Nyári Akadémia a bécsi Collegium Hungaricum-ban

 

               
                                                                                  

A 2004 óta évi rendszerességgel, Sárospatakon megrendezésre kerülő Crescendo Nyári Akadémia záróhangversenyeinek legjobbjai közül kapott felkérést Anderkó Dániel (klarinét), Breinich Beáta (ének) illetve Kruchió Eszter (hegedű) szakos hallgató, hogy a bécsi Collegium Hungaricumban 2012 őszén megrendezésre kerülő hangversenyen képviselték a rendezvényt - Füzesséryné Dudás Eszter a Crescendo Nyári Akadémia művészeti vezetője...
 

 


Füzesséryné Dudás Eszter

      

A Crecendo Nyári Akadémia kiváló lehetőséget biztosít az elmélyült munkára az előadóművészet területén, valamint segít a szakmai megmérettetésekre való felkészülésben. Európai és amerikai zenekarok kiváló szólistái, zene- és képzőművészeti egyetemek tanárai tartanak rendszerint intenzív közép- és felsőfokú képzést, művészeti pályára készülő fiataloknak, akik legutóbb a világ több mint 30 országából érkeztek, s 300-an voltak jelen a történelmi iskolavárosban 2012. július 30-augusztus 13. között.

A Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány 2012 januárja óta rendez Szalonkoncerteket magyar és külföldi kulturális intézetek partnereként. A Crescendo Nyári Akadémia Szalonkoncertjeinek eddig a budapesti Cseh Centrum, Finn Nagykövetség, Osztrák Kulturális Fórum, Szlovák Intézet, valamint a Nemzeti Galéria, Régi Zeneakadémia és Sárospataki Református Kollégium adtak otthont. A hangversenyek fellépői a Crescendo Nyári Akadémia legeredményesebb résztvevői, műsorukban elhangzanak barokk, klasszikus stílusú romantikus szóló- és kamaraművek.

A bécsi Collegium Hungaricum-ban első alkalommal megrendezésre kerülő Szalonkoncert fellépői közül Breinich Beáta a Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Karán Meláth Andrea tanítványaként szerzett énekművészi diplomát 2012-ben. Az idei Crescendo Nyári Akadémia során megrendezésre került Purcell: Dido és Aeneas c. operaelőadás során Belinda szerepében debütált. Anderkó Dániel a 2011 évi olaszországi Carlino Nemzetközi Klarinétverseny első díjasa, a Crescendo Nyári Akadémia visszatérő vendégeként 2012-ben a kamarazenei verseny egyik győztese. Kruchio Eszter a bécsi és hamburgi Zeneakadémia hallgatója, a Crescendo Nyári Akadémia 2011 évi szólóhegedű versenyének, illetve a 2012 évi kamaraversenyének nyertese, valamint a Crescendo Szimfonikus Zenekar koncertmestere. A hangversenyen zongorán közreműködött Dr. Dominkó István zongoraművész, a budapesti ELTE adjunktusa, a Crescendo Nyári Akadémia tanára.

A hangverseny során elhangzottak G. F. Händel, J. S. Bach, W. A. Mozart, Carl Maria von Weber, Liszt Ferenc, Giuseppe Verdi, Claude Debussy, Eugčne Ysa˙e művei.

 


 

További fotók >>>

a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2012.10.09./

 

Zsákba-hal - orvhalászok eljárás alatt

 

               
                                                                                  

Az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrei tetten értek, Olaszliszka község Bodrog zugi oldalán a Fekete tónál egy 41 és egy 45 éves férfit, akik engedély nélkül horgásztak, illetve halásztak...
 

 


 

      

Az azonnal értesített rendőrök az orvhalászok elszámoltatása során megállapították, hogy már jó ideje a parton, illetve csónakkal a vízen lehettek, mert zsákjaikban szép számmal találtak halat.
Tettenérésüket megelőzően 13 kg kárászt és 7 kiló csukát fogott ki a tóból a két elkövető. Továbbá csónak, halászatra alkalmas háló, valamint horgászbotok és villantók is voltak náluk. Meghallgatásuk során elmondták, hogy miután a hálót berakták a vízbe, addig a náluk lévő horgászbotokkal horgásztak a tavon.
A járőrök a két férfit előállították a Sárospataki Rendőrkapitányságra. Velük szemben őrizetbe vételük mellett a rendőrség lopás szabálysértése miatt folytat eljárást.

 


 


Egyedné Novodonszki Éva főtanácsos B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda - sajtóreferens
/2012.10.10./

 

Rákóczi francia tisztelőit láttuk vendégül

 

               
                                                                                

II. Rákóczi Ferenc szabadságharcának bukása után két évet a franciaországi Yerres városában töltött. Onnan érkezett egy csoport október 5-én Sárospatakra, akik a Rákóczi-vár mellett a Polgármesteri Hivatalban is látogatást tettek. Jövetelük indítékáról Michéle Guttin városi tanácsnok a következőket mondta…
 

 


Michéle Guttin

      

Yerres városa minden évben szervez kirándulást azoknak, akik már nyugdíjban vannak, ezek kedvezményes utak. Idén azért választottuk Magyarországot, mert tavaly volt Franciaországban egy magyar küldöttség az emlékmű felavatásán, s ez az embereket arra sarkalta, hogy Magyarországot válasszák úti célul. Rákóczi a Yerres városa melletti kolostorban két évet töltött, és az volt a végakarata, hogy ott legyen eltemetve a szíve. Franciaországban nagyon nagy szeretettel emlékeznek rá, és Yerres városa minden évben megemlékezik Rákóczi Ferencről ennek kapcsán.
A vendégeket dr.Kovács János, a Megyei Önkormányzat főjegyzője kísérte, aki eddig is sokat tett Rákóczi emlékének méltó ápolásáért, a Díszteremben pedig – a polgármester hivatali távolléte miatt – Donkó József, a Kabinet Iroda vezetője fogadta.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyét túl azon, hogy II.Rákóczi Ferenc  két évig ( 1715-1717)tartózkodott ebben a francia városban, egy,a közelmúltban történt esemény is köti Yerreshez. 2010-ben a megye és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége jóvoltából,finanszírozásából  született meg egy olyan alkotás, amelyet Borsi Antal sárospataki szobrászművész készített el, ez pedig II. Rákóczi Ferenc mellszobra.Ez alatt  az anatómiailag megformázott szív  látható. Ezzel jelképesen a megye ajándékaként vittük II. Rákóczi Ferenc szívét oda, ahova végrendelete szerint tartozott. Hiszen halála esetére úgy rendelkezett, hogy vegyék ki a szívét és vigyék vissza arra a helyre, ahol nagyon szeretett tartózkodni és a Vallomásait is ott írta meg.

Forrásaink bizonyítják, hogy halála után a fejedelem a szívét ott temették el. 1789-ben amikor a kolostor elpusztult, akkor a szív is eltűnt az őt tartalmazó urnával együtt.
1937-ben a Párizs környéki magyarok emléket állítottak a fejedelem szívének,  és a személyének az emlékére. Ez egy nagyon egyszerű kubista kortárs alkotás volt. Mi úgy gondoltuk, innen a megyéből, hogy mindenképpen valamilyen módon láttatni kell, hogy ki is volt a fejedelem, az arcmását is lehessen látni, aki odatéved erre a helyre. Ez volt az alapvető gondolatunk, és ez meg is valósult, ott áll Rákóczi mellszobra – alatta a szív megformázva - ezzal a felirattal: Nagyságos fejedelem, legyen akaratod szerint! – a végakarat így lett teljesítve!

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.09./

 

V. Boros Mihály labdarúgó emléktorna 2012.

 

               
                                                                                  

2012. október 9-én került megrendezésre a Sátoraljaújhelyi Sportcsarnokban a V. Boros Mihály labdarúgó emléktorna, melyet a „C” szolgálati csoport kezdeményezésére a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság az elhunyt tűzoltók emlékére szervez immáron 5. éve - nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó tőrzsőrmester...
 

 


Dakos Zoltán

      

A torna lebonyolítása előtt, a tűzoltóság kertjében az állomány tagjai és a nyugdíjas kollégák, a 2011. májusban felállított szobornál emlékeztek meg elhunyt bajtársaikról. A rendezvényen a tűzoltóság „A”, „B”, „C” szolgálati csoportja és a törzsállomány csapata (a nyugdíjas tűzoltókkal kiegészülve) versengett egymással a minél előkelőbb helyezés eléréséért.

A végeredmény: I. „A” szolgálati csoport csapata, II. „C” szolgálati csoport csapata, III. „B” szolgálati csoport csapata, IV. törzsállomány csapata lett. A helyezések mellett 3 különdíj került kiosztásra, „Torna gólkirálya”: Dakos László tű. tőrm, „Legjobb mezőnyjátékos”: Kovács Csaba tű. zls, „Legjobb kapus”: Braun Zsolt tű. ftőrm.
A rendezvényt közös ebéddel zártuk, ami után felelevenítettük a régi emlékeket, közösen átélt káreseteket.

 


 


a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2012.10.09./

 

Folytatódik a cserkészélet Sárospatakon

 

               
                                                                                

 


Nagy György

      


2012. szeptember 29-én Nagy György cserkésztiszt vezetésével zajlott le a délutáni cserkészprogram. A résztvevők izgalmas kísérletek megtekintésével ismerkedhetek a fizika világával. A kísérletek egy részét tanár úr már a Kutatók Éjszakáján is bemutatta…

2012. október 6-án tábortűzi alkalomra várta a 763. sz. Sztárai Mihály cserkészcsapat az érdeklődőket, akik a délután folyamán az Aradi Vértanúkról is megemlékeztek. A történelmi események felelevenítése után, a tábortűz körül összegyűlve kenyeret pirítottak a cserkészek, amelyet a Csaba bá’ által fűzött teával együtt jóízűen elfogyasztottak.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.09./

 

"Úton - útfélen" - bábverseny gyermekeknek

 

               
                                                                                

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a megyei Balesetmegelőzési Bizottság a tavalyi évhez hasonlóan az idén második alkalommal hirdeti meg az "Úton - útfélen" elnevezésű közlekedési és balesetmegelőzési témájú bábversenyét - hívja fel az érdeklődők figyelmét B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda ...

A szervezők olyan óvodai és általános iskola alsó tagozatos csoportok jelentkezését várják, akik valamilyen közlekedéssel kapcsolatos történetet, mesét adnak elő saját készítésű bábokkal. A korosztályok külön versenyeznek.
A pályázat célja a gyermekbalesetek megelőzésének elősegítése. Napjaink közlekedési kultúráját szemlélve a szabályismeret minél korábban történő elsajátítása fontos társadalmi érdek, melynek segítségével tudatos, szabálykövető és azt betartó felnőttekké válhatnak az érdeklődő és részt vevő gyermekek egyaránt. Az előadások során a megjelenített közlekedési szituációk által, valamint az előadások megtanulása, begyakorlása során mind az előadók, mind a nézők játékosan megismerkedhetnek a közúti közlekedési szabályokkal.

A bábdarabok időtartama: 5-10 perc lehet, az időtúllépés pontlevonással jár. Díjazás: mindkét kategóriában az I-III. helyezett csoport értékes ajándékot kap.

Jelentkezési határidő: 2012. november 22. Pályázni a mellékelt nevezési lapon, a területileg illetékes rendőrkapitányságok közlekedésrendészeti osztályán lehet. Nagyon fontos az összekötő pedagógus nevének, e-mailes, telefonos elérhetőségének feltüntetése, mivel a továbbiakban minden
információt neki továbbítanak a szervezők!

Értékelési szempontok: Színpadkép, kellékek, a bábok kidolgozottsága
- Az előadás tartalma, a darab felépítése színházművészeti szempontok alapján
- A KRESZ szabályainak érvényesülése a műben
- Egyéb szempontok (nyelvezet, szövegismeret, előadásmód)

A verseny során kizárólag a bábprodukciókat értékeli a zsűri.

A csoportok használhatnak:
- tartóvázas bábokat (botos, pálcás, síkbábok),
- benyúlós (ujj-, kéz-, kesztyűs-, fejbábok),
- valamint felső mozgatású (marionett) bábokat.

A bábverseny tervezett időpontja: 2013. január.

 Egyedné Novodonszki Éva főtanácsos B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda sajtóreferens
/2012.10.09./

 

A Budapesti Nemzetközi Vásáron jártak a Vaysok

 

               
                                                                                

A Vay Miklós Református Szakképző Iskolában több változás jellemezte az idei tanévkezdés első heteit. Természetesen megmaradtak az intézmény korábbi hagyományos őszi rendezvényei is, mint például a Budapesti Nemzetközi Vásárra történő látogatás, ahol a diákok idén is számos technikai újdonsággal találkoztak - tudtuk meg Dr. Téglás Zsolt igazgatótól...
 

 


Dr. Téglás Zsolt

      


Az új kezdeményezések között szerepel az erdészeti szakmunkásképzés bevezetése, mely a környék oktatási palettáján hiánypótló szakmaként tűnt fel és elindítását nagy érdeklődés övezte a diákok és szülők körében. A fenntartóváltás viszonylatában egyre többen nem csak táblacserés iskolaként jellemzik a Vay-t, hanem már most több területen tapasztalják a keresztyén értékrend pozitív hozadékait az oktatásban.

Így például nagy örömmel fogadták a diakónia (szeretetszolgálat) jegyében összeállított csekély tanévkezdő ajándékcsomagot a környék kiemelkedő gyógypedagógiai munkát végző intézményében az Erdélyi János Általános Iskola tanulói, továbbá a Sárospataki Református Gyülekezet is köszönettel vette a Vay-s diákok kétkezi segítségét a gyülekezet háza táján.

Az intézmény szeptember hónapban csatlakozott a Keresztyén Iskolák Nemzetközi Szövetségéhez (ACSI), mely a legnagyobb protestáns iskolákat tömörítő szakmai szervezet világszerte mintegy 23000 iskolával.

 


 


Cziczer Katalin
/2012.10.08./

 

Bábszínházi előadással nyitottuk az Őszi Könyvtári Napokat

 

               
                                                                              

 


Kövér Sándorné

      


2012-ben október 1-7. között került sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A Művelődés Háza és Könyvtára nyitórendezvényeként A törpekirály epreskerje című mesét a Huncutka bábszínház előadásában láthatták a gyerekek - küldte a tudósítást Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...

A színházterem zsúfolásig megtelt, tanulói csoportok érkeztek Makkoshotykától Mikóházáig több iskolából. Természetesen a sárospatakiak is elfogadták a meghívásunkat. Jó volt látni, hogy egyre több szülő is elhozza a gyermekét a bábelőadásra. A kicsik mellett a ME Comenius Tanítóképző Főiskolai Karának hallgatói is eljöttek.
A jó hangulatú, színvonalas előadás nagy élményt nyújtott kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
 

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.08./

 

Miről szólt a rendkívüli ülés?

 

               
                                                                              

Október 4-én rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület, amely két részből állt, egy nyílt és egy zárt ülésből. A nyílt ülésen a régi Egészségház felújítására vonatkozó pályázat előkészítése volt a téma, az ülés zárt részén pedig Sárospatak Város Önkormányzata és a Patakhő Energiaszolgáltató Nonprofit Kft. közötti megállapodás. Aros János polgármester ezekről az alábbiakban tájékoztatja olvasóinkat…
 

 


Aros János

      

Az új Kistérségi Betegellátó Központot átadtuk az egészségügyi problémákkal küzdők nagy örömére. Most azonban, ahogy korábban elmondtuk - és több pataki is jelezte - óriási a kontraszt a régi és az új épület között. Kerestünk ezért egy olyan pályázati lehetőséget, amely biztosítja, hogy kívülről és belülről is fel tudjuk újítani a régi Egészségház épületét. Erre készítünk elő egy pályázatot. Három lehetőségünk van: 60, 80, vagy 120 millió Ft-os pályázatot lehet benyújtani. Ennek az előkészítő munkái kezdődtek meg, keresünk egy tervezőt, akivel meg tudjuk beszélni, hogy kb. mi az, ami ebbe a pályázatba belefér, utána a képviselőtestület dönt majd, hogy pontosan milyen tartalommal, kivel kívánja megterveztetni, és milyen tartalommal fogjuk beadni ezt a pályázatot. Néhány hetünk van hátra az előkészítő munkára, hiszen még idén szeretnénk beadni.

Zárt ülésen tárgyaltunk Sárospatak Város Önkormányzat és a Patak Energia Szolgáltató Non-profit Kft közötti megállapodásról. Mint mindenki számára ismeretes, 2007-ben kötött az akkori RFV Nyrt-vel egy nagyon kecsegtető szerződést a képviselőtestület, hiszen arról volt szó, hogy közétkeztetés, közvilágítás, hőszolgáltatás, távhőszolgáltatás és karbantartás vonatkozásában egy nagyjából 600 milliós beruházást hajtana végre az RFV. Ehhez az önrészt az önkormányzatnak nem kellett hozzátenni, és mivel esco rendszerű energiatakarékos beruházásról volt szó, az akkori ígéretek úgy hangzottak, hogy a megtakarításból lehet finanszírozni a beépített új eszközökre felvett hiteleket, ill. még további megtakarítás is keletkezhet.
Mára egyértelművé vált, hogy nemhogy a várt megtakarítás nem keletkezett, hanem egyre inkább úgy tűnik, ez a szerződés előnytelen az önkormányzat számára. Éppen ezért, a közétkeztetést már 3 évvel ezelőtt kivásárolta az önkormányzat, a közvilágítási szerződést idén év elején bontottuk fel és írtunk ki új közbeszerzési eljárást – épp a napokban bontottuk fel az eredményét és az ÉMÁSZ egyik csoportja fogja ellátni ezt a közvilágítási szolgáltatást és karbantartást.

Ennek az évnek a tavaszán döntött úgy a képviselőtestület, hogy valamennyi Sárospatak Önkormányzat és Patakhő Kft közötti szerződést megtámadjuk, hiszen továbbra sem kapunk magyarázatot azokra a kérdésekre, amelyeket már évek óta felteszünk. A bírósági tárgyalást október közepére tűzték ki, de én mindig a békés megoldás híve voltam, ezért ezzel párhuzamosan a tárgyalásokat is folytatjuk, hogy hogyan tudná az önkormányzat kivásárolni ezt a 49%-os tulajdonrészt. A tárgyalások jó stádiumban vannak, nagyon bízom benne, hogy a bírósági tárgyalás napjáig olyan megállapodás születhet, amely előnyös lesz Sárospatak Önkormányzata számára, csökkentheti a szolgáltatási díjat és 100%-os tulajdonba kerülhet a jelenlegi, 51%-os tulajdonban lévő Patakhő Kft.
Értesültem róla, hogy több olyan rémhír is elterjedt már a városban, mint ami időnként megjelenik, de mindenkit meg kívánok nyugtatni, hogy a tárgyalások eredményétől függetlenül intézményeinkben és a távhővel fűtött lakásokban október 16-án a szolgáltatás beindul, hogyha az időjárás ezt megkívánja.

Napi szinten vagyunk tárgyalásban a kisebbségi tulajdonostársunkkal. Ez a napirendi pont is arról szólt, hogy a jelenlegi álláspontjainkat egyeztessük egymással. A szerződéstervezetet képviselőtársaim is véleményezték, valamint a felügyelő-bizottságtól is nagyon sok segítséget kaptunk. További egyeztetésekre van szükség, hiszen a megállapodáshoz a Hipo Banknak a hozzájárulása is szükséges, ill. annak a banknak, aki annak idején a kölcsönt biztosította a még RFV Nyrt számára. Mindkét féllel megállapodásra törekszünk, s én komolyan bízom abban, hogy nem kell a bírósághoz fordulnunk, hanem békésen meg tudunk válni egymástól.

 


 


Törő Gábor
/2012.10.08./

 

Már Kassáig mehetünk kerékpárral

 

               
                                                                              

Ezzel a beruházással 10 km bicikliút és 2 km-nyi kerékpársáv épült meg, valamint 30 km kisforgalmú közútra került a kerékpáros tábla. A bringások Magyarországról és Szlovákiából egyaránt egy közös tekeréssel ünnepelték meg, hogy a két ország, és a két város között most már szabadon és jó feltételekkel lehet közlekedni két keréken. Az átadó ünnepségen Sárospatak Város Önkormányzatát Sikora Attila alpolgármester képviselte…
 

 


Sikora Attila

 

      

Mintegy 100 biciklis kerekezett együtt a hétvégén, a frissen átadott felső hegyközi kerékpárúton. Így ünnepelték meg azt, hogy befejeződött a Sárospatakot Kassával összekötő kerékpárút fejlesztés. Pálháza gesztorságával magyar oldalon, Pálházán, Füzérkomlóson, Fűzéren és Hollóházán épült kerékpárút. A többi hegyközi településen a közútra került tábla. A beruházás összköltsége 2 millió Euró volt.

A kerékpárút építésének első szakasza Sátoraljaújhely és Sárospatak között kezdődött el, s már akkor megszületett a gondolat, hogy szükség lenne egy Kassáig tartó biztonságos kerékpárútra, ami növelheti mindkét ország turisztikai vonzerejét. Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere elmondta, ez azért is lényeges, mert nagyon sokszor az ember-ember a család-család közötti kapcsolat az, amely maga után húzza a gazdasági, kereskedelmi, és ipari kapcsolatokat is - és van, hogy fordítva. Lehet, hogy nekünk az előző utat kell követnünk.

A most elkészült szakaszok hivatalos átadóin jelen voltak a szlovákiai települések képviselői is. A határ másik oldalán élő szervezetek nyitottak voltak a közös tervekre, hiszen mindkét országnak fontos a turisztikai vonzerő növelése, így a fejlesztések lassan beérték egymást és Szlovák oldalon is elkészültek a kerékpárutak.

Peter Derevjanik, a Kassa Környéki Hivatal vezetője nyilatkozatában megerősítette, hogy a kerékpárút mindenképpen elősegíti az idegenforgalom fejlődését ebben a régióban.

Sárospatak és Kassa több szállal kapcsolódik egymáshoz. Az egyik a Szent Erzsébet Zarándokút, a másik pedig a kerékpárút hálózat. A cél az, hogy mire elindul az Európai Fővárosi Programsorozat Kassán, addigra ezek az utak mindkét oldalon ismertek és elismertek legyenek fogalmazott Sikora Attila, Sárospatak alpolgármestere…

Nagyon fontos, hogy ilyen létesítmények létrejöjjenek, ami összeköti a településeket, az országrészeket, nem pedig szétválasztja. Azt szeretném, hogy sokkal több ilyen lenne, ami összeköti és nem elválasztja az országokat. Az új útszakaszokkal megépítésével 72 km hosszú, összefüggő gerincút jött létre, ami 18 települést érint közvetlenül.

 


 

Cziczer Katalin
/2012.10.07./

 

Emlékezéssel tegyük győztessé a vértanúkat!

 

               
                                                                              

Szívünk erősebben dobog, ha az Aradi Vértanúk szavakat meghalljuk, s sokan képtelenek vagyunk kis betűkkel kezdeni ezeket a szavakat, bár tudjuk, hogy nyelvtanilag úgy volna helyes. Makacsul tovább adjuk, évről-évre felelevenítjük szomorú történetüket – bármennyire is fáj - hogy ne halványuljon emlékük. Ebben idén a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói működtek közre az Iskolakert sárguló levelű fái alatt, az ő szavaik hatására éltük át a fájó perceket, amikor a 13 hős fiatal életét a bosszúra éhes zsarnok kioltotta. Donkó József Kabinet Iroda vezető ünnepi beszédében történelmi példával igazolta, hogy az győz, akire tovább emlékeznek…
 

 


Donkó József

      


”Itt nyugszunk, vándor, vidd hírül a spártaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.” – maradt fenn a Thermopülai-nál elesett spártai katonák síremlékére vésett mondat. A nagy túlerővel szemben hazájukat védve haltak meg – mint az Aradi Vértanúk – és az utókor rájuk emlékezik tisztelettel, nem pedig az őket legyőző perzsákra.

Legyen ez így az Aradi Vértanúkkal is! Tartsuk Őket emlékezetünkben, adjuk tovább hősi példájukat, s így a történelem távlataiban ők lesznek a győztesek, nem pedig az őket legyőző, túlerőben lévő osztrák és cári seregek.

Az magyar szíveket megdobogtató műsor és ünnepi beszéd után koszorúzás következett. Elsőként a megemlékezést szervező Önkormányzat képviselői helyezték el koszorújukat Kazinczy Lajos honvédtábornok szobra elé, majd az intézmények és különböző szervezetek képviselői követték őket.

 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.10.07./

 

Aláírták a járási hivatal kialakításáról szóló megállapodást

 

               
                                                                              

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében először Sárospatakon írták alá a járási hivatal kialakításáról szóló megállapodást. Demeter Ervin kormánymegbízott és Aros János polgármester a Városháza dísztermében látta el kézjegyével 2012. október 3-én az okiratot...
 

 


Demeter Ervin

 

 


Aros János

      

A megállapodás értelmében a Sárospataki Járási Hivatalban összes 59 kormánytisztviselő fog dolgozni. 24 köztisztviselő érkezik a helyhatóságoktól, közülük pedig 14-en a sárospataki önkormányzattól.

Demeter Ervin az eseményen hangsúlyozta, a járási hivatalok a kormányhivatalok kirendeltségeként az államigazgatási ügyek intézésében nyújtanak majd segítséget az állampolgároknak 2013. január 1-jétől. A járások kialakítása a „Jó Állam” koncepció egyik fontos állomása. Az Állam így közelebb kerül az állampolgárokhoz, ami nagy segítség lesz majd, hogy lakóhelyükhöz közel, egyszerűbben és gyorsabban tudják majd az olyan ügyeket is intézni, amelyekért eddig távolabbra kellett utazniuk. Hozzátette, az ügyintézésre a járási hivatalok részeként működő, hétfőtől-péntekig 8 órától 20 óráig nyitva tartó kormányablakokban lesz lehetőség, amelyek 2013. év végéig nyílnak meg országszerte mintegy 300 helyszínen. A területi közigazgatás átalakításának legfőbb célja, hogy az állampolgárok egyszerűbben és gyorsabban intézhessék el az ügyeiket. Ennek egyik legfontosabb állomásaként az Országgyűlés idén június elején fogadta el a járási hivatalok kialakításáról a törvényi szabályozást. A több száz éves múltra visszatekintő járási rendszert 1983-ban szűntették meg, így harminc év után, de új szervezeti rendben és új céllal 2013. január 1-jével ismét létrejönnek a magyar közigazgatás egykor szerves egységét képző járások.

A járási hivatalok feladata a megyei szintnél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz, amelyeknek nagy részét eddig a jegyzők látták el, mert az állam az elmúlt húsz évben „kényelmi szempontok” miatt oda telepítette ezeket. A járási hivatalok kizárólag államigazgatási ügyeket vesznek át, önkormányzati feladatokat nem.

A részletes szabályozás szerint az államigazgatási feladatok átvételével az azok ellátásához szükséges ingó- és ingatlanvagyonra az állam ingyenes használati jogot kap. A kormányhivataloknak a járási hivatalhoz kerülő köztisztviselőkről, az ingyenes használatba vett ingatlan és ingó eszközökről szükséges megállapodást kötni az önkormányzatokkal. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, - a sárospatakival együtt-, összesen 16 járási hivatal kezdi meg működését. Az érintett települési önkormányzatokkal az átadás-átvételről szóló megállapodásokat, 2012. október 31. napjáig kell megkötni.

Rendkívüli testületi ülés keretében került aláírásra a járási hivatal kialakításával kapcsolatos megállapodás, amelyet a legutóbbi rendes képviselőtestületi ülésünkön fogadott el a képviselő-testület – tette hozzá Aros János polgármester, hogy ő hogyan látja ezt a mindannyiunkat érintő változást…

Nagyon hosszas egyeztetésen vagyunk túl, hiszen mindenki tudja, hogy 2013. január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe az önkormányzatok életében. Ebben az egyik legnagyobb talán a járások kialakítása, s tudjuk, hogy Sárospatak is járási központ lesz. Köszönhetően a kollégáink kitűnő előkészítő munkának, a megyében elsőként írhattuk alá Demeter Ervin kormánymegbízott úrral ezt a megállapodást és az országban is a másodikok voltunk.
Én azt hiszem az, hogy kormánymegbízott úr személyesen jött el aláírni a megállapodást, ez a Sárospatakon végzett jó munka eredménye. Ez feljogosít bennünket arra, hogy megfelelő felkészültséggel tudjuk teljesíteni a kormánynak azt a szándékát, hogy a járási központok, ill. a kormányablakok kialakításával a munka színvonala még tovább nőjön.

Mindenki arra a kíváncsi, hogy ki lesz a járási központ vezetője - többször nyilatkoztam, hogy nem én leszek. November 1-jével megtörténik a járási biztosoknak a kinevezése, melynek kapcsán én olyan személyre tettem javaslatot, aki ebben már bizonyította a jó munkáját. Arra még nem vagyok felhatalmazva, hogy a nevét eláruljam, de különösebb meglepetés nem lesz senki számára.
Egyelőre január 1-jétől itt a Polgármesteri Hivatalban ugyanazon a helyen, ugyanazok a személyek fogják végezni a munkát, mint eddig. Jelenlegi állás szerint az Okmányiroda, a Gyámügy, ill. egyes szociális feladatok kerülnek át a járásokhoz, tehát ugyanazok a kollégák és ugyanazon a helyszínen fogják végezni március végétől, amikor az Esze Tamás Általános Iskola átalakítása befejeződik, akkor pedig egy újabb döntés elé nézünk, hogy a járási központ költözik-e át a felújított Eszébe, vagy a járási központ dolgozói maradnak itt, esetleg a Polgármesteri Hivatal munkatársai költöznek át. Itt még az érveket egymás mellé kell helyeznünk, és itt is a lakossági érdekeknek legjobban megfelelő döntést fogjuk meghozni.

A jelenlegi állás szerint az egész járási központnak 59 dolgozója lesz, akiknek egy része innen a hivatalból kerül át. A többiek pedig, jelenleg más helyszíneken működő hatóságoknak a munkatársai, ill. jelenleg a kistérség településein a most még települési, január 1-jétől járási feladatok ellátásával megbízott személyek fognak ott dolgozni.

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.10.07./

 

Megemlékezés az aradi vértanúkra

 

               
                                                                              

 


 

      

Iskolánkban évről-évre rendszeresen megemlékezünk azokról a hősökről, akik 1848 októberében az életüket adták a hazáért, a szabadságért. Idén erre az eseményre a református templomban került sor. Az ünnepi műsort együtt tekintették meg a Református Kollégium diákjai, pedagógusai és dolgozói - számolt be Siskáné Bréda Szilvi tanárnő...

Az általános iskola 3. osztályosaira várt a megtisztelő feladat, hogy méltó képpen emlékezetessé tegyék ezt a napot. Az ünnepség végén közösen helyeztük el a kegyelet virágait Kazinczy Lajos szobrára. A műsor elkészítésében a következő pedagógusok segítették a gyermekekt: Józsa Gáborné, Stumpfné Kascsák Andrea és Siskáné Bréda Szilvia.

 


 

További fotók >>>

A református Kollégium és Gimnázium Általános iskolája
/2012.10.06./

 

Könyvtári Napok A Művelődés Házában

 

               
                                                                              

 


Krenyiczkyné Sárosi Krisztina

      

A Művelődés Háza és Könyvtára az Országos Könyvtári Napok alkalmából minden korosztálynak hirdetett programokat. Október 3-án délután kézműves foglalkozás következett a sorban, amire az Erdélyi János Általános Iskolából érkeztek a tanulók – küldte tudósítását Krenyiczkyné Sárosi Krisztina

A gyerekek a divatékszereket – karkötőt, nyakláncot- Pataki Józsefné vezetésével készítették el. Ezáltal megtanulták a különböző csomózási technikákat és esztétikai érzékük is fejlődött. A foglalkozás végére szép, hordható ékszerek készültek, aminek nagyon örültek a gyerekek. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.06./

 

Meglett a pénz!

 

               
                                                                              

Egy szlovák állampolgár szeptember 22-én vásárolt Sárospatakon egy boltban, amikor a pénztárnál vette észre, hogy hiányzik a pénztárcája, amelyet magánál tartott. Ezután, szeptember 28-án döntött úgy, hogy feljelentést tesz, amit meg is tett a Sárospataki Rendőrkapitányságon – számolt be egy szerencsés kimenetelű eltulajdonításról Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
 

 


Bacsó Tibor

      

A bejelentést követően a Sárospataki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozója azonnal a megjelölt üzletbe ment, ahol a biztonsági kamera felvételeit megtekintve megállapításra került, hogy a pénztárcát az illető elhagyta, és az is egyértelműen látható volt, hogy a pénztárcát egy sárospataki nő egy fiatalabb társával megtalálja és elteszi. Hogy a nő sárospataki, azt a Rendőrkapitányság megfelelő személyismerettel rendelkező nyomozója tudta megállapítani, mivel évek óta a kapitányságon dolgozik, így tudta beazonosítani az elkövetőt. Fel is kutatták az idősebb nőt, akit a lakására menve megtaláltak, s aki önként visszaadta a pénztárcát a rendőrség képviseletében, a helyszínen megjelent nyomozónak.

Még az összes pénz a pénztárcában volt, és fellelésre került. A gyors rendőri intézkedésnek köszönhetően a sértett az összes pénzét és iratát visszakapta, ami a pénztárcában volt. Az ügyben a Sárospataki Rendőrkapitányság gyorsított bírósági büntetőeljárás keretében zárja le ezt az eljárást.

 


 


Törő Gábor
/2012.10.06./

 

Szüreti mulatság az óvodában

 

               
                                                                              

Itt, Tokaj-Hegyalján fontos feladatunknak tartjuk, hogy a szüret hagyományát átörökítsük gyermekeinknek – mesélte Sáfrányos Lászlóné, a Carolina Óvoda és Bölcsőde Környezetvédelmi Munkaközösségének vezetője...
 

 


Sáfrányos Lászlóné

      

Ahogyan az a családoknál is lenni szokott, már napokkal korábban elkezdtük a készülődést. Az óvó nénik és dajka nénik kisméretű préseket, szőlődarálókat szereztek be. A szülőknek köszönhetően a gyerekekkel szőlőszedésen vettünk részt a Megyerhegyen, a tolcsvai szőlőben, valamint a családi házak szőlőskertjeiben. A csoportokban ismerkedtünk a szőlő színével, formájával, ízével, és megtanultunk elméletben mustot készíteni. Október 3-án, szerdán mindezeket a gyakorlatban is kipróbálták a gyerekek.

A reggeli munkálkodásra hívogatás után, az óvodások egyrésze mustot készíthetett. Hajthatták a darálót, húzhatták a préseket, és megismerhették a szürethez, a szüreteléshez, ill. a feldolgozáshoz használt eszközöket. Közben kóstolták a mustot, a szőlőt és a zsíroskenyér-falatkákat. Ez idő alatt a másik öt csoport gyermekei a szürethez kapcsolódó játékos feladatokban tették próbára magukat. A versenyszámok között volt gumicsizmával futás, célba dobás puttonyba, lovacskázás és puttonnyal futás. Minden csoport készített mustot, és játszott is.

A szüreti mulatság hangulatát közös táncházzal fokoztuk, melyet Darmos Éva szervezett számunkra, és fergetegesre sikerült. Végezetül, a délelőttöt megkoronázandó szüreti felvonulásra indultunk a musttal teli üvegekkel az óvoda körül, hogy énekelve mondjunk köszönetet a sok-sok édes szőlőért és a finom mustért. Délután – az óvoda aulájában – a gyermekeink büszkén kínálták meg szüleiket az általuk készített musttal.

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.05./

 

Versenyen voltak a modellezők

 

               
                                                                              

 


Göncfalvi Balázs

      

Mint minden évben, úgy az idén is részt vettek városunk modellezői országos és nemzetközi hajómodellező versenyen, ahol megméretették magukat a hazai és külföldi versenyzők mezőnyében – kaptuk a tudósítást Göncfalvi Balázstól, a Modellező Klub Elnökétől, aki maga is részese volt az elért szép eredményeknek…

A klubtagok már több éve, évtizede űzzük ezt a sportot. Az idén két nemzetközi versenyen is szerepeltünk. Az utóbbin a Csongrád kupán Jakab Krisztiánnak a 16. helyezést sikerült megszereznie.

 


 


Cziczer Katalin
/2012.10.05./

 

„Szavak és színek” - Czeglédi Gizella bemutatkozása

 

               
                                                                              

2012. szeptember 28-án Czeglédi Gizella költő és festőművész bemutatkozására került sor A Művelődés Háza és Könyvtára emeleti társalgójában. A Pilisvörösváron élő festőművész az esztergomi tanítóképzőben ismerkedett meg a képzőművészettel, azóta több száz képet festett, jórészt olajfestményeket. Később újabb önkifejezési formát talált a költészetben...
 

 


Czeglédi Gizella

      

Festményeiben, és verseiben is a múlandó megragadására, hagyományaink megörökítésére törekszik.
Műveiből eddig 5 kötet jelent meg „Szavak és színek” címmel. Kötetenként 100 festményhez írt verseket. Az első 4 kötetben csendéletek, tájak, emberek, életképek feldolgozása látható. Az 5. kötetben 100 híres magyar ember portréja kapott helyet. Irodalmárok, feltalálók, zeneszerzők, és híres magyar nők arcképéhez versben, illetve prózaversben megírt önéletrajzuk párosul.

A könyvbemutatóval egybekötött kiállítás-megnyitón egy közvetlen, nagyon szerethető embert ismertünk meg, aki tele van tervekkel, és céljának tekinti a magyar kulturális hagyományok továbbörökítését.

Köszönjük a Farkas Ferenc Művészeti Iskola, és az Árpád Vezér Gimnázium tanárainak, illetve növendékeinek a színvonalas közreműködést!
Sárospatakon Czeglédi Gizella műveinek egy szűk keresztmetszete látható 2012. október 19-ig, reprezentatív kötetei 2.000 Ft/kötet áron a Ház portáján megvásárolhatók.

 


 


További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.10.05./

 

Segítsünk az Árpád Vezér Gimnáziumnak!

 

               
                                                                           

A megye internetes portálja, a Borsod Online internetes szavazási versenyt hirdetett a megye általános és középiskolái számára. Először egy miskolci gimnázium vezetett, de hamarosan az élre tört a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium. Első helyét nem könnyű megtartani, hiszen ott nyomul utána három neves miskolci középiskola, a Földes, a Herman és Bláthy. Minden számítógépről csak egyszer lehet szavazni, s miután mindenki szavazott, már csak a szülők, az öregdiákok és más szimpatizánsok szavazataira lehet számítani. Erre kér mindenkit Tóth Tamás igazgató úr, aki örül a minden képzeletet felülmúló sikernek, de aggódik is, mert a verseny vége – október 24 – messze van, s addig még sok minden történhet…
 

 


Tóth Tamás

      

Én azt gondolom, hogy ez a szavazás egy nagyon jó játék, amely az iskolai közösségek összekovácsolásában tud nagy segítségünkre lenni, hiszen aki szavaz, az egyfajta hozzátartozását nyilvánítja az adott középiskolához. Nemcsak azoknak a hozzátartozását, az összetartozását fejezheti ki, akik éppen jelenleg az iskolában tanulnak, vagy tanultak, hanem minden olyan lakosnak, aki szavazásra jogosult, márpedig mindenki szavazhat, aki számítógéphez jut.
Aki úgy gondolja, hogy a középiskolák, jelen esetben az Árpád Vezér Gimnázium adott ennek a térségnek olyan plusz dolgokat, ami miatt megérdemli azt az egy klikkelést mindenképpen tegyék meg, hogy ennek eredményeképpen az iskola a megyei iskolák sorrendjében előkelő helyen lehessen. Nagyon örülök ennek az első helyezésnek, bár nagyon sok idő van hátra, még majdnem 3 hét.

Én azt hiszem, hogy sikerült a diákságot megmozgatni, bízom benne, hogy a diákságnak pedig sikerül megmozgatni a szülőket, az ismerősöket, a rokonokat és az öregdiákokat is.

Bízom benne, hogy a kollégák és a diákönkormányzat jó szervező tevékenységével, a város lakossága és az elszármazottak segítségével a verseny végére is ott lehetünk az elsők között. Ezért én kérek én is minden egyes olvasót, hogy szavazzanak ránk, amennyiben úgy gondolják, hogy az Árpád Vezér Gimnázium megérdemli ezt a szavazatot.

 


 


Cziczer Katalin
/2012.10.04./

 

Kamarazenei bérlet a 2012/2013. évadra

 

               
                                                                            

Mint ahogy az a felhívásból kiderül, az előttünk álló évadban a kamarazene jegyében telnek majd bérletes előadásaink. Egy új, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel (Zeneakadémia) most induló együttműködés folytán, az egyetem legtehetségesebb növendékei mutatkoznak be Sárospatak, ezen belül is A Művelődés Háza és Könyvtára közönsége előtt. Koncertlátogató közönségünk a ma tehetségeiben a holnap nagynevű szólistáit, előadóit ismerheti meg - számolt be Stumpf Gábor népművelő...
 

 


Stumpf Gábor

      

Az öt előadásból álló sorozatban az alábbi programoknak tapsolhatunk:

Október 19. 19 óra - Legifjabb tehetségeink
November 30. 19 óra - A XX. sz. magyar zenéje
Január 25. 19  óra - Bécsi klasszikusok
Február 22. 19 óra - Romantikus kamaramuzsika
Április 26. 19 óra Bach-est

Bízunk benne, hogy új kezdeményezésünk is elnyeri a zene iránt érdeklődők tetszését és sokukat üdvözölhetjük majd kamarazenei bérleteseink sorában.
Az öt előadásos bérlet ára: 3500 Ft

 


 


Cziczer Katalin
/2012.10.04./

 

Téli közlekedésbiztonság gyermekszemmel

 

               
                                                                           

 


 

      

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság gyermekrajz-pályázatot hirdet *Hull a hó * téli közlekedésbiztonság gyermekszemmel* témakörben óvodások (3-6 éves), illetve általános iskola alsó tagozatos (7-10 éves) és felső tagozatos (11-14 éves) tanulói számára... ( a fotók illusztrációk)

A pályaműveket az illetékes rendőrkapitányságok Közlekedésrendészeti Osztályára, legkésőbb 2012. november 5-ig kell megküldeni, melyeket majd a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya gyűjt össze november 16-ig.
Az alkotások mérete: A/4 vagy A/3 méret lehet, melyeknek tartalmazniuk kell (a rajz hátoldalán) a készítő nevét, korát, pontos címét, az oktatási intézmény nevét, címét, telefonos és e-mailes elérhetőségét, a pedagógus nevét.

A bizottság által zsűrizett és kiválasztott legjobb képekből kategóriánként 5-5 pályaművet a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság díjazásban részesít. Az idén először külön elismerésben részesül a
legaktívabb oktatási intézmény is. A díjátadó ünnepség tervezett időpontja 2012. december 4-e.

 


 Egyedné Novodonszki Éva főtanácsos B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda sajtóreferense
/2012.10.04./

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                                            

Rendes képviselő-testületi ülésünkre most október elsején került sor, amelyen – szokás szerint elég sokat - több mint 25 napirendi pontot tárgyaltunk. Ezek közül csak a legfontosabbakat emelném ki – kezdte tájékoztatását a szeptember hónapra esedékes ülésről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila

      

A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai munkájának értékeléséről hallhattunk egy előterjesztést – amin a Gondozási Központ és a Pedagógiai Szakszolgálat értendő. Munkájukat jóra értékelte és a beszámolójukat elfogadta a testület. Az utóbbinál változás várható, mert egy része az államhoz kerül, más része pedig az önkormányzatnál marad.

Szakmai beszámolót hallgattunk meg a Tourinform Iroda Sárospatak 2012. március – augusztus között végzett munkájáról. Meg vagyunk elégedve az ott végzett munkával, de ami ennél fontosabb, mások is jó véleménnyel vannak róla, többek közt a tourinform irodák szakmai szervezete, a Magyar Turizmus Zrt is a kiemelt irodák közé sorolta. Ez alatt az idő alatt is több, mint 2000 látogatót fogadtak, több kiállításon, vásáron megjelentek, hirdetve városunkat és környékünket. Örömmel hallottuk, hogy maga, a az Újbástya Rendezvénycentrum épülete is jól ki volt használva ebben az időszakban, oldalakat tölt meg azoknak a rendezvényeknek a sora, amelyeknek ez az épület adott helyet. Azon a listán még nem is szerepelt a legutóbbi V4-es konferencia, ami igen magas színvonalon volt megszervezve, az ide érkező politikusok nagy megelégedésére.

Meghallgattuk Béli Zoltán, a Kommunális Szervezet igazgatójának beszámolóját a munkába állása óta eltelt 4 hónapról. A testület jónak találja az irányt, amin elindult, remélhetőleg ezt folytatni is fogja tudni.

A további két napirendi pontot egyben tárgyaltuk, hiszen mindkettőben a Patakhő Kft-ről volt szó. Annak a 2011. évi tevékenységéről szóló beszámolót fogadtuk el, valamint azzal kapcsolatban hallgattuk meg a kiegészítést a vezetőktől.

Napirendre került egy előterjesztés a Végardó Fürdővel kapcsolatban, a most lejáró üzlethelyiségek bérleti jogának a versenytárgyalásra való meghirdetésére került napirendre.
Az üzlethelyiségeket törvényi kötelességünk megpályáztatni - tehát nem lehet az, hogy az ott lévők automatikusan tovább vigyék. Nyilván mi szeretnénk velük megállapodni, de a törvény azt írja elő, hogy versenytárgyalásra van szükség, ennek a kiírásáról döntöttünk.

Előterjesztés hangzott el a járási hivatalok kialakításáról is. Ez sokakat érint, hiszen január elsejétől indulnak ezek a járási hivatalok, amelyeknek a szervezése javában zajlik azoknál az irodáknál, amelyek érintettek. Ami már biztos, hogy átkerül: az Okmányiroda, a Gyámügyi Hivatal és az Építésügyi Hatóság is. Jó ütemben halad, reméljük időben megtörténik a Sárospataki Járás kialakítása.

A következő fontos napirend a 15. volt a sorban: Előterjesztés az önkormányzat által kibocsátott kötvény tőketörlesztésének módosításáról, ugyanis 2013-ban kellene elkezdeni a kibocsátott kötvény tőketörlesztését. Annyira bizonytalannak látható viszont a jövő évi költségvetés, hogy felelősséggel ezt most nem lehet vállalni, ezért megpróbáltuk úgy átkonstruálni ezt a hitelszerkezetet, hogy egy kétéves haladékot kapjunk. Remélhetően addig változik annyira az önkormányzatok anyagi helyzete, hogy nem fog akkora gondot okozni, mint jövőre okozna.
Ha elkezdjük törleszteni, akkor már nincs kibúvó, most viszont még lehetett tárgyalni és kicsit módosítani a hitelszerződést.

Diákönkormányzat megalakításával kereste meg önkormányzatunkat a Református Kollégium Gimnáziumának igazgatóhelyettese. A képviselő-testület nagy örömmel fogadta ezt a kezdeményezést, amiben szeretnének összehozni egy városi diákönkormányzatot. Testületünk támogatja az ötletet, és amennyiben szükség van, rá segíti is. Megnézzük majd, hogy milyen elképzeléseik vannak és egyeztetünk a továbbiakról.

Közérdeklődésre tarthat még számot a Vay Miklós Szakképző Iskola átadásáról szóló napirendünk, ami szeptember 1-től a Református Egyház fenntartása alá került. Az átadás-átvételi eljárásról hallgattunk meg egy tájékoztatót. Megnyugtató volt hallani, hogy minden egyes lépés törvény szerint zajlott, folyamatát mindenütt dokumentálták, jegyzőkönyvezték, tehát minden törvényesen és jogszerűen került átadásra. A tulajdonjog – az épületek, ingatlanok – maradt az önkormányzaté csak a fenntartói jog került átadásra.

Volt néhány napirendi pont, ami pluszként került a testület elé, ilyen volt pl. a fürdő-pályázat beadása, hiszen október 1. -éppen az ülés napja- volt a beadási határidő. Döntenünk kellett arról, hogy a turisztikai attrakcióra kiírt pályázatra beadjuk-e ezt a tervet. Természetesen beadtuk, amit ha elfogadnak, akkor közel 700 millió Ft-os beruházást tudunk megvalósítani a fürdőben, ami új attrakciókat jelent, nyári attrakcióelemek gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, valamint tartalmaz egy 600 m2-es vízfelület növelést is.

Egy újabb pályázatnak még teljesen az elején tartunk, ez pedig a régi Egészségháznak a felújítása lenne. Utána átkerülhetnének oda a régi szülőotthonban működő rendelések, s az az épület teljesen felszabadulna. Egyelőre arról döntöttünk, hogy szeretnénk beadni ezt a pályázatot.

 


 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.10.04./

 

Pályázatot írtak ki Andrássy Kurta János tiszteletére

 

               
                                                                           

Nyár elején Sárospatak emléknappal tisztelegett Andrássy Kurta János emléke előtt, amikor kiállítást nyitottak szobraiból és grafikáiból az Újbástya Rendezvénycentrum kiállítótermében. A kiállítás anyagát abból a 130 szobor és 140 grafika közül választották ki, amit a művész 1975-ben hagyott a városra. Bordás Istvántól - az életműnek otthont adó Sárospataki Képtár igazgatójától - megtudtuk, hogy Andrássy Kurta Jánost tisztelete most más módon folytatódik. Munkásságát a fiatalok között egy pályázattal szeretnék népszerűsíteni, amit ezúton közzé is teszünk:
 

 


Andrássy-Kurta János

 

 


Bordás István

      

Az Andrássy-Kurta János Művészeti Alapítvány, a Sárospataki Képtár és Sárospatak Város Önkormányzata ANDRÁSSY-KURTA JÁNOS ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA CÍMMEL pályázatot hirdet középiskolás diákok számára.

A pályázat célja:
Andrássy-Kurta János, a 20. század egyik legjelent
ősebb magyar szobrászművésze életének és munkásságának megismerése és bemutatása a diákok szemével. Az alkotó művészetének népszerűsítése a mai fiatal korosztály körében.


Pályázni lehet:

1.
Esszé jelleg
ű írásművel, mely legalább Ľ, de legfeljebb egy ív terjedelmű (egy ív 11 gépelt oldal, kb. 44.000 leütött karakter). Az írásművek tartalmaznia kell nem csupán a művész életére vonatkozó leírásokat, hanem a szerzı személyes megközelítését a Andrássy-Kurta Jánosvészetével kapcsolatban.

2. Fotó sorozattal és/vagy állóképes prezentációval, amely legalább 20, de legfeljebb 40 elemből áll. A fotósorozat/prezentáció nem csupán a művész munkáit tartalmazhatja. Használhatóak például archív fotók a művészről és koráról, a köztéri munkák környezetét bemutató képeket is.

3. Mozgóképes alkotással faji korlátozás nélkül, amely készülhet bármely mozgóképes technikával (mobil telefon, kézi kamara, mozgóképes animáció stb.) és amely legalább 3, de legfeljebb 15 perc terjedelmű. A videó nem csupán a művész munkáit tartalmazhatja. Használhatóak például archív fotók és videók a művészről és koráról, a köztéri munkák környezetét bemutató mozgóképek is.

Elbírálási szempontok:
- Andrássy-Kurta János művészetének és korának személyes hangú, a fiatalok számára is vonzó bemutatása.
-
A munkák eredetisége, ötletessége, az alkotók kreativitását tükrözı kivitelezése.
A pályamunkákat a kiírók képviselő
i bírálják el.

Díjak:
I. díj: 1 db okos telefon (kb. 50.000 Ft értékben)

II. díj: 1 db digitális fényképező
gép (kb. 30.000 Ft értékben)

III. díj: 1 db mp3-lejátszó (kb. 20.000 Ft értékben)
Sárospatak Város különdíja: professzionális számítógépes hangszóró szett (kb. 20.000 Ft értékben)

A díjazott alkotásokat különbözı fórumokon közzétesszük. Így Sárospatak Város hivatalos honlapján, az Andrássy-Kurta János Alapítvány hivatalos honlapján, a Zemplén Televízióban.
A díjakat külön rendezvény keretében kerülnek átadásra,
ahol a díjazott alkotások is bemutatásra kerülnek. Erről minden pályázó külön értesítést kap.

A pályamunkák beadása, hagyományos vagy elektronikus formában (e-mail, dvd, fájlcserélő internetes alkalmazás), a név és elérhetőség megjelölésével lehetséges.
A beadás helye:
a Sárospataki Képtár (Sárospatak Szent Erzsébet út 14. Tel: 06-30-304-2058,
bordas@zemplenimuzsa.hu)
A benyújtott pályam
űvek elbírálásáról minden pályázó személyes értesítést kap.

Benyújtás határidő 2012. november 15.
A pályamunkák elkészítéséhez segítséget nyújthat a m
űvész életmű kiállítása az Újbástya Rendezvénycentrumban (a pályázók ingyen látogathatják a fotózás megengedett), továbbá a művész hivatalos honlapja a www.andrassykurtajanos.hu címen. További információ és személyes segítség Bordás Istvántól kérhetı (telefon: 06-30-304-2058, vagy
511-012, bordas@zemplenimuzsa.hu)

 


 


Cziczer Katalin
/2012.10.04./

 

Szlovák újságírói study tour és a Turizmus Világnapja eseményei

 

               
                                                                           

Szerkesztőségünket e két témával kapcsolatban tájékoztatta Bosch Ágnes a Tourinform irodavezetője. A Turizmus Világnapján 2012. szeptember 27-én diákok látogattak el a Tourinform irodába, ahol megismerkedhettek az iroda munkájával, felfedezhették az Újbástya Rendezvénycentrum számukra eddig ismeretlen tereit ( pl.kazamata) és játékos formában ismerhették meg a világörökségi helyszíneket...
 

 


 Bosch Ágnes

      

A diákok sorolták ki a Turisztikai kvíz nyertesét, aki helyi termékekből összeállított ajándékcsomagot vehetett át.
Nyertes: Ágoston Gábor, Sárospatak
Gratulálunk a nyertesnek!

Szlovák újságírók Sárospatakon

A hét főből álló szlovák újságírói csoport 2012. szeptember 29-én érkezett Sárospatakra. Az újságírók ellátogattak a Nagykönyvtárba, a MNM Rákóczi Múzeumába és a Végardó Fürdőbe. Látogatásuk célja az volt, hogy négy nap alatt felfedezzék Észak-Magyarország turisztikai attrakcióit és hazatérve wellness és női lapokban írjanak cikkeket a látottakról, ezáltal utazásra invitálva az olvasókat.

 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.03./

 

Szüreteltek a Kisrefisek 

 

               
                                                                           


 

 


Timáriné Király Sarolta

      

A Kisrefi közössége 2012. szeptember 27-én az őszi, jeles napok keretében szüretelni ment az olaszliszkai Harasztdűlőre. A gyerekek és a pedagógusok izgalommal várták ezt a napot, hiszen első alkalommal szüretelt együtt az iskola. A nap folyamán az osztályok és a pedagógusok lelkesen és nagy szorgalommal szedték a kijelölt szőlősorokat. A munka után jólesett a szabadban elfogyasztott ebéd - Timáriné Király Sarolta tagintézmény-vezető...

Örömmel tudtuk meg, hogy másfél hektár területet sikerült leszüretelnünk. Kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagodva tértünk haza. Köszönjük a lehetőséget és tanulóink szorgos kezű munkáját.

 


 


További fotók >>>

Református Kollégium  Általános Iskolája
/2012.10.03./

 

Kisebb balesetek figyelmetlenségből 

 

               
                                                                             

2012. szeptember 28-án 16 óra 20 perckor egy anyagi kárral járó közlekedési baleset történt Olaszliszkán a Kossuth Lajos úton, amelyen egy autóbusz közlekedett Szegilong irányába – kezdte az első baleset ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 

 


Bacsó Tibor

      

Az autóbusz egy előtte haladó személygépkocsi előzésébe kezdett, amelynek során nem tartott megfelelő oldaltávolságot a megelőzendő gépkocsi mellett, így jobb hátsó részével érintőlegesen ütközött a személygépkocsi bal oldali külső visszapillantó tükrével, valamint a személygépkocsi bal első ajtaján karcolási, húzási nyomokat ejtett.
A közlekedési balesetet a Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálta és helyszíni felelősségre vonási vizsgálat után a balesetet le is zárta.

Szeptember 28-án 17 óra 15 perckor történt egy másik anyagi kárral járó közlekedési baleset is, ez viszont Sárospatakon, a Rákóczi út 31. szám előtti útszakaszon. Egy tehergépkocsi közlekedett a Rákóczi úton a lámpás kereszteződés irányába, Kazinczy út felől. Mögötte, vele azonos irányba haladt egy személygépkocsi. A Rákóczi út 31. szám előtt lévő gyalogátkelőhelynél a tehergépkocsi lassított, amit a mögötte lévő személygépkocsi későn észlelt, s mivel nem tartott megfelelő követési távolságot, nekiütközött a személygépkocsi elejével a tehergépkocsi hátuljának. A beleset során személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett.
Ezt a balesetet is a Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya értékelte helyszínen.

 


 Törő Gábor
/2012.10.03./

 

Kedves vendégeket fogadtunk  

 

               
                                                                           

2012. szeptember 25-én, kedden óvodánkba látogatott A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatása alatt működő városi Nyugdíjas Klub. A látogatás célja intézményünk külső és belső megtekintése volt, valamint ismerkedés a XXI. század óvodai nevelésével – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Mi, az intézmény dolgozói valamennyiben nagy örömmel fogadtuk az érdeklődést, és szívesen láttuk őket vendégül. A csoportot Dávid Sándor, nyugalmazott iskolaigazgató vezette. Soraikban voltak nyugdíjas pedagógusok, gyakorló és leendő nagymamák, akik naponta találkoznak unokáik óvodai életével. Érkezéskor a látogatókat a Mackó csoport gyermekeinek üdvözlő műsora köszöntötte.

Majd ismertetőt adtunk az óvodánk tárgyi és személyi feltételeiről. Ezt követően az intézményben működő munkaközösségek vezetői, Sáfrányos Lászlóné, a Környezetvédelmi Munkaközösség, Kovács Lászlóné, a Néphagyományőrző Munkaközösség, valamint Bodolóczkyné Lévai Klára, a Waldorf Munkaközösség részéről adtak tájékoztatást az óvodai programunkat alkotó munkaközösségek tevékenységeiről, és az ehhez kapcsolódó gyermekrendezvényekről. Mindezeket fotók kivetítésével színesítettük. A tájékoztató végén a vendégeket körbekísértük az intézmény csoportszobáin, termein, helyiségein.

A látottakat ámulattal és csodálattal nézték, hisz nem is gondolták, - amikor kívülről látták az épületet -, hogy ilyen tágas, világos és harmonikus egységet alkot a külső és belső megjelenése. A látogatás végén mindnyájan megállapítottuk, hogy a tájékozódás rendkívül tartalmas, jó hangulatú, baráti és közvetlen volt.

Ez a látogatás megerősítette azt a véleményünket, hogy városunk valamennyi lakójának - így a nyugdíjasainak is - hasznos dolog tisztába lenniük azzal, hogy milyen épületek, milyen intézmények és belső tartalmak gazdagítják Sárospatak város oktatási és nevelési intézményeinek sorát. Mi, a jövőben is nagyon szívesen várunk és látunk minden érdeklődőt intézményünkbe!

 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.03./

 

Elkezdődött a megyei I. osztályú bajnokság   

 

               
                                                                             

A nyáron átalakult a sárospataki sakk szervezeti formája, az Árpád Vezér Diáksport Egyesületen belül működik tovább a szakosztály. Ezzel megoldódtak helyproblémáink, s ezentúl nemcsak a csapatbajnoki mérkőzéseknek, hanem helyi versenyeinknek is az ÁVG lesz a helyszíne - küldte a tudósítást Tóth Tamás sakkozó...
 

 


Tóth Tamás

      

Szeptember 30-án elkezdődött a megyei I. osztályú bajnokság, ahol az első fordulóban Berente együttesét fogadtuk, s igen előzékeny házigazdának bizonyultunk: ÁVDSE Sárospatak – Berente 5-7

Győztek:
Kanyog Gergő, Balogh Lilla,

Döntetlen:
Kovács Tamás, Isépy József, Zurkó Csaba, Nagy Zsolt, Merényi János, Szuetta Mihály.

A csapat átlagéletkora csökkent, az előző szezonhoz képest több fiatalt igyekszünk beépíteni az együttesbe. Inkább rájuk fordítunk több figyelmet, így a bajnokság megnyerése nem szerepel a terveink között. Több helyi versennyel szeretnénk közelebb hozni a sakkot az emberekhez, amin hátha feltűnik egy-két tehetség, akinek kedve is lesz versenyszerűen űzni ezt a sportot.

 


 Cziczer Katalin
/2012.10.02./

 

A V4-ek Európai Bizottságai tanácskoztak Sárospatakon   

 

               
                                                                           

Elegáns, nyakkendős urak csinos asszisztensnőkkel, az üveg mögött tolmácsok sora, mindenkin fejhallgató. A szinkrontolmácsok a saját üvegfalu kabinjukban egyszerre beszélnek, szinte azonos időben fejezve be a mondatot a négyszögbe rakott asztalok valamelyikénél beszélővel. A diplomaták előtt saját országuk zászlója, középen Dr.Hörcsik Richárd a magyar zászlóval. Ez a kép fogadott bennünket, amikor 2012. szeptember 26-án a Visegrádi Négyek EU Bizottságainak Sárospatakon tartott konferenciájára, az Újbástya Rendezvénycentrumba beléptünk…
 

 


Dr. Hörcsik Richárd

      

A lengyel, cseh és szlovák vendégek mellett horvát résztvevője is volt a tanácskozásnak, egyelőre megfigyelőként. Hogy miről tanácskoztak? Természetesen a pénzről múlt és jövő időben. Dr. Hörcsik Richárd – a tanácskozás házigazdája – már köszöntés után, a bevezetőjében elmondta, hogy miért fontos elemezni az eddig kapott „kohéziós pénzek” felhasználását: mert aki nem tudta felhasználni hatékonyan az eddig kapott támogatást, annak nehezebb további pénzekhez jutni.

Márpedig a 2014-tól 2020-ig terjedő időszakban, a következő pénzügyi ciklusban az EU csökkenteni akarja a kohéziós pénzeket. Dr.Hörcsik Richárd elmondta, hogy éppen az elmaradott országrészek felzárkóztatására jutna kevesebb pénz, ezért Zemplén fejlődését is visszavetné. Ez ellen kívánnak fellépni együtt a Visegrádi Négyek országai.

A politikusok már előző nap megérkeztek Sárospatakra, megnézték a város nevezetességeit, így volt alkalmuk személyes tapasztalatcserékre is. Sárospataknak újszerű volt ez a feladat, talán még soha nem volt ilyen színvonalú konferencia színhelye. Ennek ellenére a tanácskozás megszervezése és a hozzá tartozó vendéglátás nagyon jól sikerült, a városunkba érkező magas rangú küldöttek nagyon meg voltak elégedve a fogadtatással és a konferencia körülményeivel.

 


 


További LEVI-fotók>>>                      További fotók>>>


Törő Gábor
/2012.10.02./

 

Mesemondó verseny a könyvtárban   

 

               
                                                                           

Több évtizedes hagyomány a Művelődés Háza Könyvtárában, hogy a Népmese Napja alkalmából regionális Mesemondó Versenyt hirdetnek a könyvtárosok. Ebben az évben sem történt másként, a versenyre alsó tagozatos tanulók nevezhettek, bármely nép meséjével - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...
 

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A megmérettetésre 37 tanuló jelentkezett a helyi és környékbeli (Hercegkút, Vajdácska) iskolákból. A gyerekek nagyon felkészültek voltak, érdekes és tanulságos mesékkel kápráztatták el a zsűri tagjait. A helyezést elérő tanulók könyvjutalomban részesültek, de a többi gyermek sem ment haza üres kézzel, mindenki kapott csokoládét és memóriajátékot.
Helyezettek:
1. – 2. osztály
I. Hünlich Hédi – Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola – Hercegkút
II. Budai Boglárka – Szent Erzsébet Katolikus Ált. Iskola – Sárospatak
III. Juszku Réka - Szent Erzsébet Katolikus Ált. Iskola – Sárospatak
Különdíj: Gál Tünde Virág – Református Általános Iskola – Sárospatak

3. – 4. osztály
I. Pallagi Máté – II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola – Sárospatak
II. Moheb Ashya Farzin – Református Általános Iskola – Sárospatak
III. Haskó Leila – Általános Iskola – Vajdácska
Különdíj : Valler Anna – Református Általános Iskola – Sárospatak

 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.02./

 

Átadták a süldő vaddisznó fődíjat  

 

               
                                                                           

 


Zérczi László

      

Átvehette a fődíjat a Bodroghalászi Falunap főzőversenyének győztese, tudtuk meg a körzet képviselőjétől, Zérczi Lászlótól. Mint azt a korábbi beszámolónkban leírtuk, az augusztus 18-án a főzőverseny fődíja egy süldő vaddisznó volt, melyet természetesen nem lehetett előre biztosítani és a helyszínen átadni...

Minden csapat díjazásban részesült, melyek közül a legértékesebbet, egy 40 kg-os süldő vaddisznót Patya csülökpörköltje sztrapacskával nyerte. A fődíj utólag, szeptember 28-án került átadásra. A nyertes a jutalmát személyesen Vitányi Jánostól, a díj felajánlójától vehette át. A győztestől megtudhattuk, hogy már megvannak azok az elképzelések és receptek, melyek alapanyagát a főzőversenyen nyert vaddisznó fogja adni.

 


 Törő Gábor
/2012.10.02./

 

Borsos Edit operaénekes a Szent Erzsébet Házban   

 

               
                                                                           

Magyar melódia címmel Borsos Edit operaénekes adott koncertet a sárospataki Szent Erzsébet Házban. A sokak által ismert és szeretett Kodály és Dohnányi dalok mellett a nagyközönség számára ritkán hallott Csíky Boldizsár, Orbán György és Ligeti György művek is felcsendültek Az erdélyi születésű operaénekest Sztahura Ágnes orgonaművész kísérte…
 

 


 Borsos Edit

      

Borsos Edit Marosvásárhelyről származik. A Kolozsvári Zeneakadémián végzett. Kislány korában a kémia és a nyelvtanulás érdekelte, ám amikor egy új zenetanár érkezett az iskolába, rögtön beválasztotta az énekkarba. Azt tanácsolta, neki, hogy hagyja a reált és a nyelveket, mert született operaénekes.

Énekelt a Kolozsvári Operában, majd 2005-ben Magyarországra jött. Tavaly megnyerte a Simándy énekversenyt. Kocsis Zoltán miután meghallgatta, kiválasztotta egy Verdi opera főszereplőjének. A kritikusok azt mondják róla, hogy a hangja telt és érzelem-gazdag, mind a magasabb, mind a mélyebb tartományokban magabiztosan szól.

Az operaénekes nem először énekelt Sárospatakon. A közönség többször halhatta templomi koncerteken, kiállítások megnyitóján. Borsos Edit elmondta, hogy mikor egy ilyen intimebb, egy kisebb közösségnek énekel, akiknek érzi a szívük lüktetését, így nehezebb megtalálni az utat lélektől lélekig, viszont ha sikerül, az nagyon felemelő, mind a két félnek.

 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.01./

 

Szüreti CIB-Bank Kupa   

 

               
                                                                           

Szeptember utolsó szombatján került megrendezésre az Árpád Vezér Gimnáziumban a Szüreti CIB-Bank Kupa az ÁVDSE rendezésében. Érkeztek játékosok Budapestről, Szlovákiából s a környékbeli településekről. Két csoportban zajlottak a küzdelmek, s mindkettőben csak az utolsó forduló döntött - számolt be Tóth Tamás sakkozó...
 

 


Tóth Tamás

      

Ez különösen izgalmas volt a felnőtt csoportban, ahol bajnok kilétére csak az utolsó percek adták meg a választ. Végül érvényesült a papírforma, régi játékostársuk, Könnyű János nemzetközi mester végzett az élen s nyerte el a fődíjat, a Kiss Csaba által felajánlott pincelátogatással egybekötött borkóstolást a gomboshegyi pincesoron. Az alkalomhoz illően a felnőtt csoport díjazását különleges borok alkották, míg a gyerekcsoportban tárgyjutalmak leltek gazdára. Reméljük, a következő alkalommal Sárospatakról is többen jönnek próbára tenni tudásukat, erősítve a sakkbarátságot!

Eredmények:
Felnőttek (7 forduló):
1. Könnyű János (BEAC) 6 pont
2. Kovács Tamás (ÁVDSE Sárospatak) 5,5 pont
3. Isépy József (ÁVDSE Sárospatak) 5 pont
4. Medvegy Judit (BEAC) 4,5 pont
5. Radi László (Zétény, SVK) 4 pont
6. Remák Dezső (Kisgéres, SVK) 4 pont

14 év alattiak (körmérkőzés, 6 forduló):
1. Szuetta Mihály (ÁVDSE Sárospatak) 6 pont
2. Szalánczi Flóra (Tolcsva) 5 pont
3. Balogh Lilla (ÁVDSE Sárospatak) 4 pont

Október 20-án az Árpád Vezér Gimnáziumban rendezzük a múltban Comenius Kupa néven ismert gyermekversenyünket, majd december elején várunk minden sakkozni szeretőt a Mikulás kupára!

 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.10.01./

 

5 éves a Baba- Mama Klub  

 

               
                                                                           

A Művelődés Háza és Könyvtárában szeptembertől újra indultak a Baba-Mama Klub foglalkozásai. Első alkalommal ünnepléssel kezdtünk, hiszen 5 éve indult útjára a Baba-Mama Klub. A jó hangulat kialakításában segítségünkre volt, Czabányi Attila, aki a kisgyermekek örömére énekelt és gitározott...
 

 


Czabányi Attila

      


2007 őszén egy kismamáknak szóló előadás alkalmával gyűltek össze az anyukák babájukkal és beszélgetés közben felmerült annak a lehetősége, hogy akár havonta is találkozhatnánk. Így indultak be a havonkénti foglalkozások a könyvtár gyermek- részlegében. Az elmúlt 5 évben sok szakember megfordult nálunk – pszichológus, logopédus, zenetanár, védőnő, életmód tanácsadó – akik segítették tanácsaikkal a kismamákat a mindennapi életükben is előforduló gondokban.

A könyvtári környezetet megszokva az anyukák mára bátran nyúlnak a könyvek felé is és szívesen kölcsönöznek és viszik haza lapozókat a kisgyermeküknek. A klubba 0-3 éves korig járnak a gyerekek, így első közösségi élményekként is nagy szerepet játszik a klub. Szeretnénk, ha ez így is maradna és a közeljövőben is szeretettel várjuk a kismamákat és babájukat.
 

 


 


További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.10.01./

 

Több emberen elkövetett emberölési kísérlet Sárospatakon

 

               
                                                                          

A katasztrófavédelmi szervektől érkezett bejelentés alapján a rendőrség szeptember 30-án este nyomozást rendelt el, mert ismeretlen személy egy
sárospataki családi ház lakásának pincéjébe, illetve annak lakásrészébe egy rugalmas csövön keresztül földgázt engedett - kaptuk a hírt B-A-Z. MRFK Kommunikációs Irodájától...

A szakértő bevonásával végrehajtott rendőrségi helyszíni szemle megállapította, hogy a gáz mennyisége a házban a robbanási elegyet elérte. A bevezetett rendőri intézkedések és elvégzett adatgyűjtések során megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a bűncselekményt a ház szomszédjában lakó férfi követte el.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya több emberen elkövetett emberölési kísérlet miatt gyanúsítottként hallgatta ki az 58 éves férfit, aki bár a nyomozóknak tagadta a bűncselekmény elkövetését bűnösségét azonban a beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok egyértelműen alátámasztják. Az ügy gyanúsítottja korábban több esetben is tett olyan kijelentést, mely szerint a sértettekre rágyújtja lakásukat.

A még büntetlen előéletű, 58 éves sárospataki férfit a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi őrizetbe vette és előterjesztéssel él az ügyészség felé előzetes letartóztatásának bírósági elrendelése érdekében.

 B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2012.10.01./

 

ZEMPLÉNI TEKERENTYŰ 

 

               
                                                                           

 


Kordáné Györki Erika

Vajóczki Andrea

Szabó Éva

      

Sikerrel zárult a Zempléni hegyeken átívelő, az Árpád Vezér Diáksport Egyesület és a gönci Járóbeteg Szakellátó Központ szervezésében megvalósult kerékpártúra, a Zempléni tekerentyű. Minden éven szeptember 22-e az Európai Autómentes Nap időpontja, ehhez az eseményhez csatlakozott a rendezvény, mely során Sárospatakról Baskóig tekerhettek a kerékpározást szeretők - küldte a tudósítást Kordáné Györki Erika...

Már a nap elején látszott, hogy a résztvevők száma a hűvös időjárás ellenére is várakozáson felüli, Sárospatakról mintegy 120 fő indult útnak, s az érintett településeken Sátoraljaújhelyben, Mikóházán, Pálházán, Bózsván, Telkibányán, Göncön,Vizsolyban, Abaújszántón újabb és újabb csoportok csatlakoztak a csapathoz. A sátoraljaújhelyi „Csendőrkertben” kerékpáros attrakcióval fogadtak bennünket, valamint mécsest gyújtva emlékeztünk nemrég elhunyt kerékpáros társunkra, Kocsi Zoltánra.

A résztvevők életkora változó volt, 6-76 éves kor közöttiek voltak a bringások. Göncön paprikáskrumpli és szilvásgombóc fogadta a kitartóbbakat, s a 25 főből álló, a teljes, 90 km-es távot teljesítő „magot” pedig a baskói Kőröshegyi fogadóban várták meleg vacsorával és jó szóval. A két napos program során nagy szolgálatot tett a kísérő szerviz autó és Sárospatak Önkormányzatának kisbusza, hiszen az eltört pedálok, defektek azonnali javítását oldhattuk meg így.

A baskói fogadóban az érintett települések polgármesterei, iskolaigazgatói, a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem munkatársai vártak bennünket, illetve a térség országgyűlési képviselője, dr. Hörcsik Richárd úr illette elismerő szavakkal a kezdeményezést.
Gratulált a szervezőknek, hogy sikerrel megmozgatták a lakosságot s a térség hivatalos szerveit, felhívva a figyelmet a kerékpáros közlekedés környezet-, és egészségbarát mivoltára.
A rendezvény célja persze mindezeken túl az is volt, hogy rácsodálkozzunk környékünkre, hiszen így, testközelben tudatosul igazán, milyen szép vidéken élünk.

A rendezvény lebonyolításáért ezúton mondunk köszönetet az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumnak, az Abaúj Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központnak, a baskói Kőröshegyi fogadó tulajdonosának és egyben a település polgármesterének Hegedűs Szilárdnak, az érintett települések polgármesteri hivatalainak, iskoláinak, a BAZ Megyei Rendőr Főkapitányság és az érintett rendőrkapitányságok vezetőinek, a térség katasztrófavédelemi szakembereinek, s az ellátásban szerepet vállaló támogatóknak: Tokaj Kereskedőház, Szilágyi Pincészet, Baintner gumiszerviz, Gönc TSZ.

Szervezők:
Kordáné Györki Erika - Árpád Vezér Diáksport Egyesület elnöke
Vajóczki Andrea - Abaúj Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ igazgatója
Szabó Éva - Tornyosnémeti jegyzője

 


 


További fotók>>>                          További fotók 2.>>>                       Videó            

Cziczer Katalin
/2012.09.30./

 

ATokaji Borlovagrendi Nap Sárospatakon  

 

               
                                                                           

Első rendezvényét tartotta a sárospataki Rákóczi-várban a megújult Tokaji Borlovagrend. Az érdeklődők előadást hallhattak a több évszázados pincék értékeiről, bemutatták Zelenák István: A „Tokaji aszú titkai” című könyvét, emellett a vár gótikus kápolnájában megnyílt „A Tokaji borkészítés több száz éves története” című kiállítás. Az esemény a Tokaj-hegyalja világörökséggé válásának tizedik évfordulójára rendezett Örökségvédelem és Vidékfejlesztés konferencia programjához kapcsolódott.
 

 


Demeter Ervin

      

Európában a középkor óta működnek borlovagrendek, amelyek a lovagi erények gyakorlásával, a bor kultuszának és egy-egy borvidék hagyományainak ápolását tűzték ki célul. A Tokaji borlovagrend a 1980-as években alakult, majd sokáig a Tokaj Reneszánsz Egyesület szárnyai alatt működött. A szervezet idén új alapokra helyezte működését és egyben egy új egyesület alakult Tokaji Borlovagrend néven. A szervezetnek a bemutatkozó rendezvénye zajlott Sárospatakon.

Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend elnöke így nyilatkozott: „a szakmaiság mindig az alap, tehát az, hogy valamit akarunk, újat akarunk, mást, olyat, ami a természeti adottságra, a hagyományokra, az emberek akaratára, a táj és a föld szeretetére alapoz, és ez próbáljuk átadni azoknak, akik nem feltétlen ezzel élnek, csak végtermékével, a borral”.
A Borlovagrend alapító tagjai nagyrészt Tokaji bortermelők. Céljuk, hogy a teljes borvidéket egységesen képviseljék Magyarországon és a világban.
Demeter Ervin kormánymegbízott elmondta, hogy a Borlovagrend tudja nagyon jól megmutatni és szimbolizálni, hogy a Tokaji bor mögött egy komoly történelem, az itt élő emberek útja és felhalmozott értékei jelennek meg. Ez azért fontos számunkra, mert erre tudjuk építeni a jövőt.
Tokaj-hegyalja pincéi legalább akkora értéket képviselnek, mint az itt készített borok, hiszen a földalatti járatok klímája, mikrobiológiája nagymértékben hozzájárul a bor minőségéhez. A pincék geológiai adottságit építészeti, műszaki megoldásait kevesen ismerik. Müller István előadásával a szakmai közvélemény figyelmét szerette volna ráirányítani a földalatti értékekre. Elmondta, hogy ezek az értékek sötétben vannak, a föld alá vannak zárva, így nehezebb fölismerni őket, mint egy felszíni értéket. Ezért van az, hogy 100-150 éves épületek műemlékként szerepelnek, viszont a 300-500 éves pincékről nem is tudjuk, hogy annyi idősek.
A Tokaji aszú készítéséről már számos könyv és tanulmány jelent meg. Zelenák István arra vállalkozott, hogy tovább kutatja az aszú készítésének titkát, és a megszerzett tudást könyv formájában megosztja a nagyközönséggel.

Dr. Hörcsik Richard országgyűlési képviselő – aki a könyvhöz az előszót írta - elmondta: fontos, hogy minden évtizedben legyen közülünk olyan történész, történelem tanár, helytörténész, aki folyamatosan foglakozik Tokaj-hegyaljával, Tokaj-hegyalja történetével, az aszúval, és az aszúkészítés történetével, mert ez valóban nagy titok, nemcsak a házasság nagy titok, hanem a Tokaji aszú is.
Szintén a Tokaji borkészítés több évszádos történetét mutatta be az a kiállítás, amely a Borlovagrendi konferencia részeként a sárospataki vár gótikus kőtárában nyílt meg.

 


 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.09.30./