Archív
2012. december

Idén karácsonyra is gyermekeket ajándékozott a KIWANIS

 

               
                                                                                       

Kedves kis ünnepség volt karácsony előtt Végardón, a Sárospataki Gondozási Központ által működtetett fogyatékosok napközi otthonában. A takaros épületben hangulatos kis szobák, melyek egyikében már fel volt díszítve a karácsonyfa. Itt vártak már bennünket gondozottak kissé izgulva, talán az általuk előadott műsor, talán a várható ajándékok miatt. Az ajándékokat a gyerekek a KIWANIS-tól kapták, melyek eredetéről Vadkertiné Kőrössy Anna számolt be…
 

 


 

      


A Sárospataki Női KIWANIS és a Zempléni Férfi KIWANIS Klub közös, hagyományos, éves rendezvényei közé tartozik, hogy ilyenkor, karácsonykor felkeressük mindazokat a családokat és gyerekeket, ahol a szeretetre még nagyobb szükség van, mint általában.

A látogatások keretében sor került Sátoraljaújhelyben a kórház gyermekrészlegére, valamint a sátoraljaújhelyi és a sárospataki óvodák is kaptak ajándékokat. Volt, ahová szánkót és trambulint vittünk, és volt ahová rajzeszközöket kértek. A rászoruló családokhoz tűzifát vittünk ki a hét folyamán, ill. ruhát és élelmiszert.
Ezeknek a fedezetét a novemberben megrendezett jótékonysági bálunk bevétele fedezte, illetve most volt a Hild téren a szokásos jótékonysági bazárunk, és amiket ott árultunk – pl. díszeket, és saját készítésű süteményeket - azoknak a bevételéből tudjuk támogatnia a rászorulókat.
Ennek a programnak a keretében kerül sor a mai látogatásra, ahová szintén ajándékokat hoztunk az itt élőknek.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.31./

 

A teremlabdarúgás fővárosa lett Sárospatak

 

               
                                                                                             

Budapest, Paks, Békéscsaba, Vésztő, Debrecen, Miskolc, Felsőzsolca, Nagykálló, Kisvárda, Szerencs, Tokaj, Nagykapos. Ezekből a városokból és még sok zempléni településről jött össze az a 35 csapat, akik a IV. Sárospataki Felnőtt Teremlabdarúgó Tornára, a „ForYou2 Kft Kupára” beneveztek. Vajon mi az a vonzerő, ami miatt képesek a fél országot téli időjárási viszonyok között végig utazni? Erre kerestük a választ, amikor megkérdeztük Aros Jánost, Sárospatak város polgármesterét…
 

 


Aros János

 

 


Belicza János

      

A 90-es évek elején kitűnő színvonalon működött a sárospataki teremlabdarúgó torna, aztán minden évben megrendezésre került ugyan, de a színvonal már nem volt a régi.
Négy éve vette át a szervezést az a lelkes csapat, aminek a vezetője Belicza János, a Sárospataki Utánpótlás Sportiskola (SUSI) elnöke, akik minden évben tudtak valami pluszt hozzá tenni. Amikor átvették a szervezést, Sárospatak város Önkormányzatának, valamint azoknak a sportszerető sárospatakiaknak, akik részt vettek a szervezésben, az volt a céljuk, hogy régi fényében ragyogjon az a teremlabdarúgó torna, ami korábban a gyakorló általános iskola tornatermében, majd az Árpád vezér Gimnázium sportcsarnokában került megrendezésre.
Bátran állíthatom, hiszen az ide érkező játékosoknak, szakvezetőknek és a szurkolóknak is egyöntetűen az a véleménye, hogy a fejlődés évről-évre látszik, ezzel a mostani rendezvénnyel pedig olyan magasra tették fel a mércét, hogy innen tovább fejlődni már valóban nehéz lesz. A korábbi 3 évben is volt fő támogatója, szponzora a rendezvénynek egy sárospataki vállalkozó „Don Patya” személyében, aki segítette a finanszírozását, hiszen elég költséges egy ilyen torna megrendezése, most pedig 1 millió Ft összdíjazással, sok újítással és tőkével a ForYou2 Kft szállt be ennek a rendezvénynek a szervezésébe, amit ezúton is megköszönök Hegyi Tibor úrnak.
Azt hiszem mindenki álmát fölülmúlta a jelentkező csapatok száma, hiszen 35 csapat benevezése után nyugodtan állíthatom, hogy Észak-kelet Magyarország legnagyobb téli teremlabdarúgó torna rendezvényét sikerült megvalósítani.

Nagyon váram, hogy mi lesz a véleménye a játékosoknak a Hegyi úr ötlete alapján megvalósított palánkról. Én azt hiszen, hogy ez egy nagyon jó újítás volt, hiszen nem csak azzal könnyítette meg a játékot, hogy az egyik oldalon palánkra játszhatnak, hanem nagyon sok néző végre kényelmesen tudja nézni a mérkőzést, le tudnak ülni, s ennek köszönhetően nagyobb a látogatottság mint korábban.

Szeretném megköszönni valamennyi szervezőnek azt az áldozatos munkát, aminek a rendezvény sikere köszönhető. Hegyi úr cége támogatásával az Árpád Vezér Gimnázium sportpadlója is megújulhatott, aminek ez az avató rendezvénye és elmondhatom, hogy nagyon jól vizsgázott. Belicza elnök úrnak és a szervezőknek sok munkájuk van ebben a rendezvényben, hiszen a takarítástól kezdve, a bordásfalak le és felszerelésén keresztül, a pálya előkészítése, a sorsolás lebonyolítása, ez mind komoly feladat volt.
Szeretnék köszönetet mondani továbbá azoknak a pataki vállalkozóknak, akik támogatják ezt a rendezvényt. Korábban többen csak távolról figyelték ezeket az eseményeket, de amikor látták, hogy egy nagyon nemes célt tudnak támogatni, s egy olyan összefogásnak lehetnek a részesei, aminek ilyen színvonalas labdarúgó torna lett az eredménye, akkor bizony minden gazdasági nehézség ellenére a rendezvény mögé álltak, támogatják a csapatokat, támogatják a rendezvényt, amiért köszönet jár.

Mint tudjuk a torna két részből áll, a selejtezők első felét játszották le december 28. és 30. között, a második fele pedig pénteken - január 4-én - veszi kezdetét. Vasárnap, január 6-án lesz a döntő nagy napja, amikor büntetőrúgó verseny, tombolasorsolás és mazsorett-bemutató teszi még színesebbé az egyébként is izgalmas napot.

Akik eddig tovább jutottak:
A csoport: Orosz Pálinkafőzde és a Drink Team
B csoport: Euronics Sárospatak és Szerencs csapata
C csoport: Tom Tailor és a Légiósok
D csoport: Nuno Baráti Köre és a Bunker FC

A torna 2. részéhez is hasonlóan szép mérkőzéseket kívánunk - valamint boldog új évet a játékosoknak, a szervezőknek és a szponzoroknak!


 


 

További csapatok - fotói >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.31./

 

Tűzijáték termékek év végi felhasználása

    

A pirotechnikai tevékenységeket a 2011. szeptember 1-jétől hatályos 173/2011.(VIII.24.) Kormányrendelet szabályozza. A rendelet megalkotásának célja volt egy olyan egységes szabályozás kialakítása, mely lefedi a teljes polgári célú pirotechnikai tevékenységek és az azokhoz kapcsolódó engedélyezések körét, valamint a pirotechnikai termékek osztályozását és felhasználását...

A rendelet egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú (nagyon alacsony kockázat és elhanyagolható zajszint), emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében történő használatra szánt 1. pirotechnikai osztályba (régen: játékos vagy I. osztály), illetve az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt 2. pirotechnikai osztályba (régen: kis vagy II. osztály) tartozó termékek szabad forgalmazását és felhasználását. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, pl.: „tortagyertyát” cukrászdában is meg lehet vásárolni.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély
nélkül megvásárolhatják és használhatják.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják. A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.
Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tárolóhelyre - pl.: bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre - is engedélyezi. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi
feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos
pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba.

A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség
felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.
Ne vásároljunk illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk
ismeretében - a rendeltetésszerű felhasználás során - biztosítható, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.

1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket magánszemély egy időben és helyen összesen 1 -1 kg nettó tömegig tárolhat, míg a csak év végén megvásárolható tűzijáték termékekből
egy időben és helyen összesen 3 kg nettó tömeg tárolható.  A tárolás feltételeit a rendelet részletesen szabályozza.

A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:
- más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók;
- el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos;
- lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani;
- tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad;
- elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni;
- a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni;
- a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad;
- egy lakóegységen (pl.: lakás, családi ház) belül összesen csak az egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

Továbbra is érvényben van az a 2005. november 23-ától érvényes korlátozás, mely meghatározza, hogy Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni. A rendelet egyértelműen kimondja, hogy „magánszemély petárdát nem birtokolhat”.
A rendelet 2007. december 25-e óta a pirotechnikai termék birtoklást is pirotechnikai tevékenységnek minősíti, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

A tűzijáték termékek komoly balesetet okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért felhívjuk a figyelmet a tárolási szabályok betartására, és felhasználás előtt a használati útmutató
elolvasására. A balesetek elkerülése és megelőzése érdekében a szülők hívják fel gyermekeik figyelmét a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos veszélyekre, melyek ismertetésében
a média is aktív szerepet vállal a szakszerű, pontos információk átadásával.
A pirotechnikai termékek illegális forgalmazásának, árusításának és használatának megakadályozása összehangolt intézkedéseket tesz szükségessé. A Rendőrség fokozott ellenőrzéseket végez minden év ezen időszakában.

Információs háttér: Első a biztonság – 12 jó tanács a tűzijátékok használatához! (ORFK)
 
1. Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!
2. Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
3. Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
4. Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!
5. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!
6. Kézben tartva ne működtessen el a tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!
7. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági
távolságokat!
8. A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel. Vetőcsöves (golyós) bomba betöltésekor figyeljen rá, hogy mindig a gömb rész legyen fölfelé.
9. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék - de minimum egy vödör víz -, hiszen az ördög sosem alszik!
10. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!
11. A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott! 
12. Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!


B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2012.12.31./

 

Akik igazán tudnak örülni

 

               
                                                                                             

 


Kis Márta

      

Az Erdélyi János Általános Iskolában a fogyatékkal élőknek külön rendeznek karácsonyi ünnepet, ahol a műsorban mindenki részt vesz, akiknek halmozott fogyatékosságaikkal kell együtt élniük, ők is. Megható látni, hogyan hat rájuk a Karácsony ünnepe. Látják a gyönyörű karácsonyfát és hallják, ahogy zeng a gyönyörű ének… képünkön Kis Márta igazgatónő

Mindenki örül és Ők is, de Ők igazán tudnak örülni. Énekelnének és táncolnának, de zenei hang nem jön ki a torkukon és a mozgásuk inkább kapálódzás - viszont az érzésük igazi, a boldogságuk olyan felhőtlen - ahogy mi már nem tudunk örülni. Próbálunk, de nem tudunk megszabadulni mindennapos gondjainktól, csekkek özöne, hitelek, kamatok, végrehajtás... Próbáljuk tőlük ellesni a felhőtlen öröm érzését, szeretnénk mi is ennyire örülni. Próbáljuk megörökíteni a pillanatot, de a képet a gépben már összemosódva látjuk...

Nagy igazság van abban, hogy tanulni mindenkitől lehet: fogyatékos gyermekeinktől a határtalan boldogság és a feltétel nélküli szeretet érzését. Így kellene tudni örülni mindannyiunknak, hogy megszületett a kis Jézus, aki a szeretetet hozta közénk!


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.30./

 

Ünnepi készülődés a Refiben

 

               
                                                                                             

Nemsokára itt a karácsony. Ezt jelzik az adventi koszorún meggyújtott gyertyák, a kivilágított utcák, az emberek készülődése, egymásra figyelése. Advent van, várjuk az Ünnepet, mi, keresztyének az Úr Jézus visszajövetelét. Ilyenkor a Refi a megszokottnál is jobban megmozdul, sőt kimozdul az öreg Kollégium falai közül. Tudjuk, küldetésünk van, hirdetni minden ember számára az igaz örömhírt - mondja Fejér Zoltán vallástanár...
 

 


Fejér Zoltán

      

„Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

Hétfőnként a református templomban az istentiszteleten meggyújtottuk a soron következő adventi gyertyát.

December 10–15. között diákjaink maguk sütötte sütemények eladásával gyűjtöttek ajándékra a sárospataki szociális otthon, a Vissi Anyaotthon, az Erdőbényei Öregotthon, valamint a Beregszászi Sámuel Alapítvány Családtípusú Gyermekotthon lakóinak több mint 50.000 Ft. értékben, míg a kisrefisek „cipősdoboz” adományaikkal segítették a rászorulókat.

A december 14-16-i bennmaradós hétvégénk programjaiból csak néhányat említünk meg, melyek emlékeztettek advent jelentőségére.
A pénteki evangélizációs istentiszteleten Rákóczi Jenő rakamazi róm. kat. káplán hirdette közöttünk Isten igéjét, míg este Victor István és Török István nyugalmazott vallástanárok beszéltek a saját adventjükről, és arról, milyen volt anno a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában tanulni és tanítani.
Szombaton dr. Orosz Atanáz görög katolikus püspök tett bizonyságot, és szólt hozzánk az ünnep jelentőségéről, és arról, hogyan készüljünk az Úr Jézus eljövetelére.
Szombat délután a debreceni orvosi egyetem Medichoir kamarakórusa érkezett közénk egy csodálatos adventi hangversennyel. Ezután a tehetséges refisek mutatták be istenadta képességeiket a diákság előtt. Végül, még az esti táncház előtt dr. Nagy-Bozsóky József tartott előadást saját refis élményeiről.
Hétvégénkből a sport sem maradhatott ki, a focit szeretők bajnokságban mérhették össze erejüket.
Vasárnap gyülekezeteinket látogattuk meg Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Bodroghalászban és Királyhelmecen, ahol vallástanáraink hirdették advent üzenetét diákjaink szereplésével.

Advent második vasárnapján a kisrefisek, harmadik vasárnapján a gimnazisták adták a sárospataki református templomban is az ünnepi műsort.

Még a szünet előtt, a hétfői istentiszteleten minden diák, tanár és kollégiumi munkatárs részére Mészáros László 1957-ben végzett öregdiák „Virágok és énekek” című könyvét adhattuk át a szerző ajándékaként, majd kedden a diákkoncerten hallgathattuk ismét tehetséges diákjainkat, ahogyan énekszóval és hangszerjátékukkal köszöntötték a közelgő ünnepet.

Az utolsó tanítási nap előtt az internátusban lakókat ajándékoztuk meg a szokásos gyertyafényes vacsorával, majd két csoportban elindultunk végig a városon kántálni: így hirdettük a bennünket fogadó tanároknak, hogy megszületett a Megváltó, Dávid városában.

Csütörtökön, december 20-án együtt vettünk részt a templomban az ünnepi istentiszteleten. Onnan indultunk egymásnak áldott ünnepeket kívánva szeretteink körébe, hogy az otthon melegében is átéljük mindazt, amit Isten számunkra az első karácsonykor elkészített.

A mi adventünk nagyon tartalmas és áldott volt, hálásak vagyunk ezért Istennek és mindenkinek, aki szervezőként, előadóként vagy csak résztvevőként gazdagította alkalmainkat és vele mindnyájunkat.
Minden olvasónak áldott ünnepeket kívánunk, és az új évre egy jó tanácsot:Bízd Újra Életed Krisztusra !


 


 


a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.12.30./

 

Félidejénél tart a téli teremlabdarúgó torna

 

               
                                                                                             

Félidejéhez érkezett a ForYou2 Teremlabdarúgó Kupa, hiszen a 2012-re kitűzött mérkőzéseket rendre lejátszották. A folytatás január 4-én és 5-én lesz, a döntő nagy napja pedig január 6-án. Megkérdeztük a téli teremlabdarúgó torna fő szponzorát, Hegyi Tibor urat, hogy mit szól az eddigiekhez…
 

 


Hegyi Tibor

      

Összességében nagyon elégedett vagyok az eddig látottakkal, jól vizsgázik a csarnok újjá varázsolt burkolata, kiválóan lehet rajta játszani. Hasonlóan jól funkcionál a palánk is, amit a pálya nézőtéri oldalához állítottunk fel. Itt kell megköszönnöm a Havrilla asztalos műhely által végzet munkát, a palánk nagyon jól bírja a „gyűrődést”!
És ami a lényeg, nagyon elégedett vagyok az eddig látott mérkőzések színvonalával, valamint a látogatottságával is. A mérkőzések jelentős része izgalmas, az 5 méteres kapuknak köszönhetően sok gól születik, ami a nézők számára szórakoztató.
A félidejéhez érkező versenyt már idáig annyian tekintették meg, mint a 2011 év végén rendezett tornát teljes egészében!

Itt kell megköszönöm Aros János polgármester úr hathatós segítségét és pozitív hozzáállását a torna megrendezéséhez és lebonyolításához, hasonlóképpen Belicza János főszervező munkáját, aki lelkiismeretesen és lehet azt mondani, hogy éjjel-nappal végezte és végzi a verseny szervezésével és lebonyolításával járó nem mindig könnyű feladatot! Koordinálja a csapatok tevékenységét, a meghívásoktól kezdve, a jelentkezések fogadásán és a sorsoláson keresztül a mérkőzések gördülékeny lebonyolításáig - összességében véve elmondható hogy lelkiismeretes munkája kulcsa ennek a sikeres tornának!

A sikeres kezdés után megfogalmazódott-e már valami a jövőt illetően?
A kézilabda szakosztály vezetőjével, Papp Józseffel egyeztetve jött az ötlet, hogy 2013. február vége felé talán egy gyermek kézilabda kupát is szervezhetnénk. Az elkövetkező 1-2 hétben kerül fixálásra, hogy van-e ennek létjogosultsága.
Polgármester úrral egyeztetés alatt van még egy március, vagy április hónapra tervezett, 5-6 csapat meghívásával zajló rövid teremlabdarúgó torna is, ahol egy csapat keretében ismert, válogatott labdarugók jelennének meg újra a tornán a tavalyi öregfiúk válogatotthoz hasonlóan.

A most zajló teremlabdarúgó bajnokság tanulságait - pozitív és negatív tapasztalatait - fel fogjuk használni az elkövetkező bajnokságok szervezésénél, a 2013. év végi teremlabdarúgó kupánál is, ami a fejünkben már most körvonalazódik. 

 


 

További fotók>>>                 További fotók >>>                További fotók - szombat - délelőtt >>>                    További fotók -szombat - délután >>> 
                  
További fotók - vasárnap - délután1.>>>                        További fotók - vasárnap - délután2.>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.30./

 

Év végi összejövetelt tartott a városi nyugdíjas klub

 

               
                                                                                             

A városi klub tagjai nem voltak tétlenek ebben az évben, intézménylátogatásaik során bejárták a várost és kirándulásokat tettek a környék településein is – számolt be az év eseményeiről a Hotel Bodrog éttermében megtartott év végi összejövetelen Dávid Sándor igazgató úr, aki már egy éve segíti A Művelődés Háza égisze alatt működő nyugdíjas klub programjainak szervezését…
 

 


Dávid Sándor

Csatlósné Komáromi Katalin

      

Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy egy eredményes évet zárt a klubunk, minden programunkat - amit terveztünk - meg tudtuk valósítani. Nagyon hasznosak voltak a városon belüli intézménylátogatások is, megismertük az óvodát, az iskolát és a Polgármesteri Hivatal működését is.

A Művelődés Háza és Könyvtára fontos feladatának tartja a legnagyobb taglétszámú klubjuk segítését. Az aktív nyugdíjas élethez programszervezéssel, adminisztratív ügyintézéssel, foglalkoztatások helyszínének biztosításával járulnak hozzá – mondta el Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

A Művelődés Háza és Könyvtára egyik legnépesebb közössége a nyugdíjas klub. Munkatársaimmal együtt minden lehetőséget megragadunk, hogy a nagyszülők mindennapjait és klubfoglalkozásaikat színessé és élményszerűvé tegyük. A féléves programokat együtt tervezzük meg, amely rendezvény kivitelezéséhez segítséget kérnek, azt szívesen megadjuk.

Aros János polgármester mindkét nyugdíjas klub rendezvényen tiszteletét tette, hiszen elmondása szerint a nyugdíjas klub tagjai azok, akiknek a legtöbbet köszönhet Sárospatak…

Mindig nagy örömmel fogadom el a civilszervezetek meghívását, különösen örömmel jövök a nyugdíjas klubok rendezvényeire, hiszen ők azok, akik Sárospatakot ilyenné tették, amilyen most. Ők azok, akiknek az örökségét méltóképpen kell őriznünk és továbbvinnünk. Ők azok, akik napi szinten segítik a munkámat, hol vállveregetéssel, hol kritikával, hol pedig jó szándékú, esetleg más észrevétellel.

A nyugdíjas klubok működése példát mutathat valamennyi helyi civilszervezet és városi intézmény számára. Összetartó szoros közösségek ezek, ahol nemcsak egy-egy születésnap, vagy ünnepnap kapcsán ülnek össze, hanem beteglátogatásra mennek a társukhoz, vagy ha bármilyen gondban van valamelyik tag, mindenki összefog és segítik egymást. 

 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.29./

 

Karácsonyi vacsora a végardói nyugdíjas klubban

 

               
                                                                                             

A végardói nyugdíjas klub tagjai büszkék összetartásukra. Nem csak az összejöveteleken vesznek részt, hanem a bajban is összetartanak, betegségben ápolják egymást, törődnek a másikkal. A karácsonyi vacsora ezért is fontos számukra, az összetartást erősíti, hiszen arra egyre nagyobb szükség van – mondta Kovács Zoltánné, a klub vezetője…
 

 


Kovács Zoltánné

      

Mi teljesen önállóak vagyunk, nekünk egyetlenegy támogatás a Faluház, amiért nagyon hálásak vagyunk, azon kívül semmi. Mindent a magunk lehetőségeiből, saját zsebünkből fedezünk. Talán elcsépelt mondat, hogy mi egy nagy család vagyunk, de nálunk ez valóban így van, hiszen a szeretet ünnepén is igényeljük, hogy együtt legyünk, a világért ki nem hagynánk.

Az együttlétet kis műsorral tették színesebbé, énekeltek, szavaltak és egy karácsonyi történetet is meghallgattak együtt. A karácsony előtti programjukra meghívták Egyed Attila önkormányzati képviselőt, Aros János polgármestert és az Egészségház velük kapcsolatban álló dolgozóit.

A kellemes este elegendő élményt és lelki tartalékot adott azoknak is, akiknek egyedül kellett eltölteni a Karácsonyt.


Aros János


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.29./

 

Új szabályozás a tankötelezettségről

 

               
                                                                                             

2013. január 1-től lépnek hatályba a nemzeti köznevelésről szóló törvény 45. § (2) és (4) bekezdései, amelyek új kereteket adnak az óvodai nevelésben való részvételnek. E szerint „a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik” - nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes a Carolina Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

A törvény értelmében „a tankötelezettség kezdetéről
- az óvoda vezetője,
- ha a gyermek nem járt óvodába, az iskolaérettségi vizsgálat alapján a szakértői bizottság,
- az óvoda, az iskola vezetője vagy a szülő kezdeményezésére az iskolaérettségi vizsgálat alapján a szakértői bizottság dönt.”

Tudjuk, hogy az iskolakezdés milyen fontos esemény minden gyermek és család életében. Közös érdekünk, hogy megfelelően döntsünk gyermekünk iskolaérettségéről, hiszen egy helytelen döntés számos kudarcélményhez vezethet mind a gyermek, mind a szülők életében. Ez negatív hatással lehet a gyerek egész iskolai pályafutására, amely később az egész életére kihathat. Ugyanakkor az óvodában maradás is hátráltathatja a már iskolaérett, feladatokra motivált, mindig tanulásra kész gyermek fejlődését.
A gyermek az iskolába lépés előtt, valószínűleg 3-4 évig óvodába járt, és sokszor az óvónőkkel több időt töltött, mint a szüleivel. Fontos, hogy ők hogyan látják a gyermek fejlődését. Ők látják a gyermeket közösségben, és ők tudják, hogy a többiekhez képest milyen lemaradásai vagy kiemelkedő képességei vannak. Valószínűleg szociális érettségéről is objektív képet képesek alkotni, amit a szülőknek érdemes figyelembe venniük.

Az iskolaérettség több dimenziós fogalom, amely a testi fejlettségen, az értelmi képességen (a gyermek „okosságán”) kívül összefügg az egész személyiség többirányú fejlettségének állapotával is. Ez egy fejlődési folyamat eredménye, amely azokat a képességeket foglalja magába, amelyek a gyermek beiskolázhatósága szempontjából alapvetőek.
Fontos azonban, hogy az egyes területek fejlettsége nem egyszerre éri el az iskolaérettség szintjét!
A képességeket talán a fa ágaihoz hasonlóan lehet a legszemléletesebben elképzelni. Minden ág különböző hosszúságú, különböző növekedési tempóval.
Ahogy nincs két egyforma fa, úgy nincs két egyforma gyermek sem.
Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek között is különbségek vannak kitartás, türelem, kézügyesség, beszédkészség vagy akár a társas kapcsolatok megteremtésének képessége terén. Egy-egy képességben való hiányosság vagy tökéletlenség még nem jelent iskolaéretlenséget, nem teszi lehetetlenné a tanulást, de kisebb-nagyobb zökkenőket okozhat.
Viszont, ha több területen teljesít gyengén a gyermek, felmerül az iskolaéretlenség gyanúja.
A család vagy a gyermek életében bekövetkező változások időnként azt eredményezhetik, hogy a korábban már önálló, szükségleteit késleltetni tudó gyermek átmenetileg újra kisgyermekesen kezd viselkedni.
Önállótlanabbá válik, nyugtalanabb, hisztisebb lesz, kevésbé lesz képes az önfegyelemre, esetleg újra bepisil, vagy szopni kezdi az ujját.
Ilyen változás lehet költözés, óvodaváltás, kistestvér születése, esetleg valamilyen betegség vagy haláleset a családban.
Emellett az iskolakezdés hatására, mely a feladat- és a teljesítményhelyzetek megnövekedését jelenti, szintén átmeneti visszaesést tapasztalhatunk bizonyos területeken. Ez a visszaesés azonban normális esetben néhány hétnél vagy egy-két hónapnál sosem tart tovább.
Ha türelemmel, megértéssel fordulunk gyermekünk felé, és sok biztatással, megfelelő mennyiségű együtt töltött idővel növeljük a biztonságérzetét, a gyerek fejlődése hamarosan visszazökken a régi kerékvágásba.
Az alábbiakban az iskolaérettség kritériumait tekintjük át.

I. Testi vagy biológiai kritériumok
1. Hat éves korára egy gyermek kb. 110-120 cm magas és 20 kg. Természetesen ettől lehetnek eltérések, viszont fontos, hogy ha a gyermek súlya jóval az átlag alatt marad, felmerülhet, hogy bírni fogja-e az iskolával járó megnövekedett terhelést. Persze a szülők testméretei is befolyásolják a gyermek testtömegének alakulását, tehát ezt is mindenképpen figyelembe kell venni.
2. A gyerek teste megnyúlik, karcsúbb lesz, és eltűnik a kisgyermekekre jellemző pocak. Alakváltozáson megy keresztül.
3. Megkezdődik a fogváltás. Ez az idegrendszer megfelelő érettségéről nyújt tájékoztatást.
4. Fontos a jó egészségi állapot, a jó fizikai erőnlét, ami az iskolatáska cipelése, és az egyhelyben ülés miatt fontos.
5. Testi szükségletei kielégítését késleltetni, és irányítani képes (evés, ivás, WC).
6. Egyértelműen eldönthető a gyermek jobb- vagy balkezessége (ezen kívül fontos arra is figyelni, hogy a gyermeknek ugyanaz a lába, szeme és füle a domináns-e, amelyik kezével a ceruzát használja).
7. A gyermek mozgása összerendezett: nem okoz neki gondot a lábujjhegyen-sarkon- vagy külső talpélen járás, a páros vagy fél lábon ugrálás, vagy a fej emelgetése hason- vagy háton fekvés közben. Ezen mozgások pontatlan, hibás kivitelezése szintén idegrendszeri éretlenségre utal.
8. A gyermek finommozgása is összerendezett: képes a váll, a csukló, az ujjak független mozgatására. Ügyesen fogja a ceruzát, tud cipőt kötni, jól használ olyan eszközöket, mint pl. az olló vagy az evőeszközök.
9. Jó az egyensúlyérzéke: pótkerék nélkül biciklizik, egyedül hajtja a hintát.
II. Értelmi és képességbeli kritériumok
1. A gyermeknek megfelelő tisztaságúak a beszédhangjai, folyamatosan, gazdag szókinccsel, a nyelvtani szabályok használatával fejezi ki magát.
2. A jól rögzíthető, tartós figyelem elengedhetetlenül fontos. Az iskolába készülő gyerek legalább 20 percig legyen leköthető rajzolással, feladatlappal. Feladatvégzése során ne legyen már szüksége állandó külső kontrollra, figyelmeztetésre. Annak a gyermeknek, akinek nehéz összpontosítania, figyelme könnyen elkalandozik sokkal nehezebb lesz az órán való odafigyelés és az ismeretek megszerzése is.
3. Emlékezetében mind a befogadás, mind a tanultak későbbi felidézése elvárható tőle. Tehát rövid- és hosszú távon is emlékeznie kell mind a látott, mind pedig csak a szóban közölt információkra. Például nem okoz neki gondot versek, rövid mesék megtanulása és elmondása.
4. Gondolkodásában fontos, hogy elvontabbá váljon, mint a korábbi években. Felismerje a rész-egész viszonyát, képes legyen a lényeg kiemelésére, összefüggések meglátására, következtetések levonására, ítéletalkotásra.
5. Biztos legyen az alak-háttér megkülönböztetésében. Ez azt is jelenti, hogy el tud vonatkoztatni a zavaró körülményektől, és ki tudja választani a számára fontos információt.
6. Ismeri a saját testét, biztonsággal tájékozódik rajta: tisztában van testrészei nevével és helyével.
7. Jól tájékozódik a térben és a síkban, tisztában van az irányokkal (fent, lent, előtt, mögött, között, felé, bal, jobb, stb.) Ez fontos lesz a későbbiekben például a p-b, d-b betűk felismerésében, megkülönböztetésében, az írás és olvasás elsajátításában.
8. Képes soralkotásra, sorminta folytatására.
9. Tízes számkörben eszközzel biztonságosan számol. Ismeri a kisebb-nagyobb, több-kevesebb fogalmát.
10. Széleskörű ismeretekkel rendelkezik az őt körülvevő világról. Ismeri a személyes adatait: családtagjai nevét, lakhelyét. Tisztában van az évszakok, napok, és napszakok nevével, azok váltakozásaival.
III. Pszichikus és szociális kritériumok
1. A gyermek várja az iskolát, készül rá, és ezt a játékában, tevékenységében is megjeleníti.
2. Érzelmileg kiegyensúlyozott.
3. Alkalmazkodik a szabályokhoz. Ezzel együtt nő a fegyelmezettsége, majd a figyelme is.
4. Képes megfelelő kapcsolatok kialakítására a felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt. Igénye van arra, hogy közösségben legyen, és hogy oda be tudjon illeszkedni. Vannak barátai, és képes a közösség szabályaihoz igazodni.
5. Együttműködik, és kitartó a feladatok elvégzésében: nem hagyja őket félbe. Kialakult a feladattudata. Megérti, hogy bizonyos feladatokat akkor is el kell végeznie, ha nincs hozzá kedve, fáradt, vagy szívesebben játszana.
6. Önfegyelemmel rendelkezik, szükségleteit képes késleltetni: nem akar mindent azonnal, tud várni.
7. Szembe tud nézni azzal, ha valami nem sikerül azonnal. Nem veszíti el a kedvét, ha valamit ki kell javítania. Mer, és akar újra és újra hozzáfogni egy-egy feladathoz. Nem esik kétségbe, ha nem az övé a legszebb rajz vagy a legtökéletesebb munka.
8. Elfogadja a felnőtt irányítását, hallgat rá. Képes arra, hogy a felnőtt (a tanító) által kijelölt tevékenységet előbbre valónak tekintse minden más tevékenységnél. Ugyanakkor bizalommal fordul a felnőtt felé, és segítséget kér, ha arra szüksége van.

Az iskolakezdés helyes időpontjának meghatározása érdekében kérem a Kedves Szülőket, hogy tudatosan figyeljék gyermekük ezen tulajdonságait, ill. képességeit!

Az iskolaérettség témájával részletesebben foglalkozunk majd a 2013. januári szülői értekezleteken, ahol is a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai közreműködésével lehetőség lesz az egyéni esetek megbeszélésére is. 

 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.28./

 

„TÜZES HÍREK”

 

               
                                                                                             

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén a 2012. november 30. és 2012. december 28. közötti időszakban 7 tűzeset, 7 műszaki mentés történt. A műszaki mentések során, 2 esetben árokba csúszott gépjármű kivontatásához, 1 esetben vihar által megrongált tetőszerkezethez, 2 esetben közúti balesethez, 2 esetben balesetveszélyesen megdőlt fa eltávolításához riasztották egységeinket - nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó zászlós...
 

 


Dakos Zoltán

      

- 2012. december 17-én reggeli órákban Sátoraljaújhely és Kácsárd között egy MAN típusú kamion az út menti árokba csúszott, és forgalmi akadályt képzett. A kiérkező egységek vontatókötél, valamint munkagépek segítségével kivontatták az árokból az elakadt gépjárművet. Személyi sérülés nem történt. A mentésnél a rendőrség egy fővel működött közre.

A tűzesetek során 6 esetben lakóházban keletkezett tűz, illetve 1 alkalommal kéménytűzhöz vonultak tűzoltóink.

- 2012. december 22-én esti órákban érkezett a jelzés, miszerint Sátoraljaújhely belterületén tűz keletkezett egy többlakásos családi házban. Az egységek kiérkezésekor égett a lakóház tetőszerkezete, valamint egyik szobája. A tűz kis mértékben átterjedt két szomszédos ház tetőszerkezetére is. A tűzoltók légzőkészülék használata mellett három darab „D” sugár, valamint kéziszerszámok segítségével eloltották a tüzet. Személyi sérülés nem történt. A lakóház lakói a szomszédoknál és rokonoknál kerültek elhelyezésre. A beavatkozásnál rendőrség 2 fővel, az ÉMÁSZ 2 fővel működött közre.

Felhívás
Felhívjuk figyelmüket, hogy éjszakára, illetve ha a lakást elhagyják a karácsonyfa díszvilágítását kapcsolják ki! Ne hagyjanak felügyelet nélkül meggyújtott csillagszórót!

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁBAN A BIZTONSÁGÉRT!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Műveletirányítási központ ügyeletére fut be. A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető. 

 


 

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2012.12.28./

 

Közgyűlést tartott az Sárospataki Irodalmi Olvasókör

 

               
                                                                                             

 


Halász Magdolna

      

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör december 4-én tartott közgyűlésén a tagság újabb öt évre választotta meg a vezetőséget. Az elnöknek ismét Halász Magdolnát választották...

Az elnökség:
elnök: Halász Magdolna
alelnök: Eiben Györgyné
titkár: Perényi Klára
gazdasági vezető: Major Jánosné

A Felügyelő Bizottság:
elnök: Jerebák Józsefné
tagok: Lipcsei Gáborné, Dávid Sándor 

 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.27./

 

Ma délután - kényelmes ülőhelyekkel - kezdődik a teremlabdarúgó torna

 

               
                                                                                             

Immáron a negyedik felnőtt teremlabdarúgó torna kerül megrendezésre Sárospatakon. Eddig mind a három rendezvény sikeresnek mondható, hiszen nagyon sok csapat nevezett, így – a szervezők úgy érzik – sikerült visszaállítani a pataki teremfoci hírnevét! Ennek apropóján kerül megrendezésre a 2012-2013-as év első sporteseménye, amelynek a neve: FOR YOU 2 Kft. KUPA - IV. Sárospataki Teremlabdarúgó Torna - hívja fel az érdeklődők figyelmét Belicza János szervező...
 

 


Hegyi Tibor

 

 


Belicza János

      

Sárospatak Város Önkormányzata mellett, a FOR YOU 2 Kft lesz a névadó főszponzora a rendezvénynek, melyre rekordszámú nevezés érkezett. Belicza János és Tóth István főszervezők elmondták, hogy 35 (!) csapat jelentkezett, amelyekből a selejtező napokon, december 28-29-30-án és január 4-5-én csoportok lesznek kialakítva. Majd, a döntő napján - január 6-án - 16 csapat játszik egyenes kieséses rendszerben.

Az eseményt az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában rendezik meg, ahol a csapatok új sportburkolaton játszhatnak majd, ráadásul 5 x 2 –es kapukra. Kiegészítő programokkal is várják a szervezők a kilátogató nézőket, hiszen lesz tombolasorsolás, mazsorett bemutató és büntetőrúgó verseny is. A belépő 200 Ft. ill. 300 Ft. (palánk mögött) lesz, ami egyben egy tombolaszelvénynek felel meg. Idén először a nézők jobban láthatják a mérkőzéseket egy speciális palánk mögül.

A FOR YOU 2 Kft. Kupa – IV. Sárospataki Teremlabdarúgó Torna sajtótájékoztatóval egybekötött élő sorsolása 2012. december 21-én volt az Árpád Vezér Gimnázium aulájában. Az érdeklődők nemcsak a sorsolást nézhették végig, hanem a sportcsarnok vadonatúj borítását is megcsodálhatták.
A szervezők, a nevezett 35 (!) csapatot, 7 x 5-ös csoportokra osztották, ahonnan tovább jut az első kettő és a két legjobb harmadik helyezett. A rendezvényre (2012. dec. 28-29-30 és 2013. jan. 4-5-6) nagy szeretettel látják a rendezők a kilátogató nézőket, ahol kiegészítő programok is várják a szurkolókat: büntetőrúgó verseny, tombolasorsolás, mazsorett bemutató, fénytechnika a döntő előtt, tv közvetítés (ZTV), gyermekszektor.

A kezdés előestéjén részt vett a készülődésben Hegyi Tibor főtámogató is, aki elmondta, hogy idén először, sokkal jobban láthatják a mérkőzéseket azok a nézők, akik a speciális palánk mögé váltanak jegyet…

Az utolsó simításokat folytatjuk a mai nap folyamán, mint látható 10-15 segítség érkezett, hogy a termet a versenyre előkészítsük. Elkészült a palánk, ami nagyon stabil, nagyon jól sikerült. Mögötte kényelmesen elférnek majd az ülő nézők, akik elég nagy számban foglalhatnak helyet az ott elhelyezett székeken és azok háta mögött állóhely is van. Azt gondolom, hogy aki kijön a terembe, végre lesz olyan hely, ahonnan kényelmesen belátja az egész pályát.

Folynak az előkészületek, az ablakok betapétázása is folyamatban van, holnap 14 órára remélhetőleg az is elkészül. Folyik a takarítás, a kosárlabda palánk leszerelése, a hangosítás beszerelése, a zsűri asztal elhelyezése, tehát alapjában véve mai este folyamán kész állapotba hozzuk a termet és holnap délután 14 órakor várjuk a kedves nézőket nagyon jó mérkőzésekkel, élvezetes meccsekkel.

Bár ebben az új felállásban ez a 4. ilyen rendezvény, de egyébként közel 35 éves hagyománya van a sárospataki teremfocinak, amit nem hagyjuk ezt veszni. Még valamikor a 70-es években a Patika közben lévő tornateremben indult ez a teremtorna, aztán a 79-ben megépült Árvayban folytatódott, majd 20 éve elkészült az ÁVG, és onnantól kezdve ez a helyszín – idézte fel az előzményeket Sikora Attila alpolgármester…

Most végre ez is megújult, nagyon örülünk, hogy sikerült egy kicsit újítani. Most talán a játék figyelemmel követését még élvezhetőbbé tesszük a nézők számára. Én remélem, hogy azok is eljönnek a meccsekre, akik már 35 éve is jártak erre a teremtornára, hiszen ez volt a hagyomány, hogy mindenki a január első két hétvégéjét, vagy többet is, mert korábban még hosszabb volt a lebonyolítás. Itt tölti a sportpályán. Én remélem, hogy az éven nagyon sokan lesznek, akik kilátogatnak, mert érdekes. 35 csapat nevezett, nagyon jó meccsek lesznek, úgyhogy várunk mindenkit.

Íme a névsor: Evinor Bt, Euronics Sárospatak, Orosz Pálinkafőzde, Paksi Baráti Kör, Sárospataki TC, Legendás Kresszpark Rangers – Cigánd, Hegyi Team – Sárospatak, Koharik Fc, Békéscsaba Friends – Légiósok, Refi DSE, Salvador, Nagyrozvágy, Újpest Edzői Team, Liverpóló – Cigánd, Soccer Team – Sárospatak, Csontdarálók – Sárospatak, DVTK UP – Miskolc, Szerencs BAZ v. Válogatott, Kenézlő Haverok FC, 4-4-2 Vendéglő – Kisvárda, NUNO Baráti Köre, Viszokai Gumiszerviz - Nagykálló, Tom Tailor, Tokaj FC, Mackótestvérek – Debrecen, Bunker FC – Budapest, Unilift 2000 Kft – Miskolc, Heroes – Vésztő, Huszár Gál DSE – Debrecen, Club SCC Debrecen, Tiszavirág Kisvendéglő – Miskolc, FILO – Monbebe, Nagykapos C, Patak-Gáz, Sanmina – Felsőzsolca, Dabas, VÁR Caffe Bár. 

 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.27./
 

„Egy rossz lépés… és minden ami fontos füstbe megy!”

 

               
                                                                                            

Ez az egyik jelmondata a 2009-ben elkezdett Nemdohányzó programnak! Ennek a folytatásának lehettünk a részesei, amikor, most karácsony előtt 48 diák letette az esküt, hogy középiskolás éveik alatt nem fognak dohányozni. Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium életében ismételten egy jeles napnak lehettek tanúi azok, akik elfogadták a meghívást a Nemdohányzók eskütételére...
 

 


Szajkó József

Dr. Csete László

Keresztúri Ferencné

Tóth Tamás

      

Az eskütételen a meghívottak között megjelent városunk polgármestere Aros János, Keresztúri Ferencné a Városi Rendelőintézet igazgató asszonya, Dr. Csete László tüdőgyógyász szakorvos, és Dr. Csordás Mária gyermekorvos.
A fogadalomtétel, ünnepi műsorral kezdődött. Ennek keretén belül az iskola tanulói - Kovács Anna fuvola versenyművel, - Szalkay Béla verssel és - Szegedi Vivienn énekkel nyitotta meg a rendezvényt.

Az ünnepi beszédet Szajkó József a program megálmodója és megvalósítója tartotta, amelyben méltatta a fiatalokat. Hozzátette, meggyőződésem, hogy ez az egyik, első, egyedül, a szülők nélkül meghozott komoly döntésetek, az egyik első, komoly megmérettetés a felnőtté válás útján.
Ez az építkezés a tudás megszerzése mellet a személyiségeteknek a tudatos alapozásának a kezdete.

Legyetek büszkék erre még akkor is, ha néha akadályokba ütköztök. Soha ne adjátok fel, mert a gyenge gyengeséget mutat az erős és kitartó a jövő egészséges társadalmát építheti és formálhatja! Ehhez iskolánk, tudást, szeretetet és az otthon melegét kínálja minden tevékenyen alkotó és feladatot vállaló tanulójának. Ezek után nyugodtan mondhatom, hogy a jövő társadalmának fiatal építői itt vannak közöttünk, akik bizonyítani akarnak, és hogy együtt készülnek, készülünk a staféta átadására, átvételére.

Ezt követően a végzősök nevében Molnár Csilla köszönte meg a kezdeményezést és elmondta:
Fontosnak tartom, hogy mi is fogjunk össze és tartozzunk egy egészségesebb életet élő közösségbe, mert csak ez lehet a számunkra járható jövő. Ezen gondolatok jegyében a végzős évfolyam képviseletében, Márky Mónikával és Nalesnyik Mátyással én is esküt teszek, és ígérem, az iskolából kilépve is segíteni fogom ezt a programot. Mindenhol büszkén mondom majd el, hogy igen, ilyen az én iskolám, az Árpád Vezér Gimnázium!

Az elsősök nevében Dakos Orsolya gondolatait hallgathattuk meg: Az elmúlt négy hónap alatt meggyőződhettünk arról, hogy ez az iskola tudást, szeretetet és otthont ad számunkra. Most ismét egy olyan eredménynek, gondoskodásnak lehetünk a részesei, ami az egészséges életmódot hivatott szolgálni egy füst és dohánymentes jövőkép formájában. Ezelőtt egy hónappal Szajkó tanár úr összehívott bennünket és elmondta, elmagyarázta, hogy ennek a programnak az a lényege, hogy milyen jövőképet alakítunk ki magunkban. Részletesen elmondta azt is, hogy ez egészségügyi és társadalmi szempontból is nagyon fontos számunkra. Ezt mindannyian megérettük és elfogadtuk.” Így ma itt állunk és esküt teszünk arra, hogy középiskolás éveink alatt nem fogunk dohányozni.

Tóth Rebeka a Diák Önkormányzat részéről, mint iskolatárshozzátette - nagyon örülök, hogy iskolámban ilyen közösség van, és hogy ezeknek a diákoknak lehetek a képviselője. Velük együtt, így az iskola 25%-a az, aki már ezt az esküt letette. Jó egy ilyen iskolába járni.

A hivatalos esküt a szokásoknak megfelelően fennhangon tették meg a 48 diák, amelyet a végén gratulációval és tapssal köszöntek meg a jelenlevők.

Tóth tamás az intézmény igazgatója, hozzászólásában gratulált, és egyben örömét fejezte ki, hogy iskolánkban olyan diákok végzik a középiskolai tanulmányaikat akik, már ebben a korban képesek felismerni a dohányzásban rejlő veszélyeket. Képesek ennek ellet mondani. Köszöni és kitartást kíván ennek megtartásához. A programban egyre többen résztvevők száma pedig üdvözlendő üzenet, hogy egyszer füstmentes lehet iskolánk!

Dr. Csete László tüdőgyógyász szakorvos szintén gratulált és sok sikert kívánt az esküt tevőknek. Munkájából eredendően naponta látja, hogy milyen sokan küszködnek és szenvednek a dohányzás okozta betegségtől. Elmondta a legjellemzőbb betegségfajtákat és annak szervezetre történő hatásait. A legjobb megoldás, ha fiatal korban ezt megelőzzük. Ez az egyedülálló program nekünk, orvosoknak is nagy segítség, mivel kevesebb dohányzástól egészségkárosodásban szenvedő ember fordul hozzánk.

Ezt követően nem maradt más hátra, mint a meglepetés torta, amelyet a diákok örömmel fogadtak.
Nyugodtan állíthatom, hogy ez a szívet melengető este, gyönyörű ajándék a karácsonyfa alá szülőknek, és családoknak! 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.27./

 

Adventi lelki nap a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában

 

               
                                                                                            

A 2. b és a 7. b osztályosok műsorával és főtisztelendő Szabó Attila káplán atya gondolataival kezdődött el az adventi lelki nap, majd meggyulladt a negyedik adventi gyertya fénye is. A délelőtt folyamán az osztályok osztályfőnökeik irányításával lelkiismeret vizsgálatot végeztek. Ezt követően minden tanuló és pedagógus a felekezetének megfelelő templomban karácsonyi énekek gyakorlásával készülhetett az Úr születésének ünnepére...
 

 


Kecskés Attila

      

Délután az iskola aulájában főtisztelendő Kecskés Attila plébános atya vezetésével bűnbánati liturgián vettek részt az iskola tanulói és dolgozói. A nap végén az 5. osztályos tanulók pásztorjátéka az Úr születésének történetét jelenítette meg.
Az ünnepség végén a már jól ismert karácsonyi énekek csendültek fel, melyet követően Kissné Murányi Andrea igazgató asszony Istentől megáldott békés, szeretetteljes karácsonyt kívánt a tisztelt jelenlévők számára.

Karácsonykor:
Angyalok szállnak,
Híradást hoznak,
Béke jegyében,
Élet fényében,
Szentség lelkében,
Hívők hitében,
Krisztus képében
Földön jár az Isten.Kissné Murányi Andrea

 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.26./

 

A szeretet ne csak karácsonykor legyen a szívünkben

 

               
                                                                                            

Már csak egy gyertya várt meggyújtásra, mikor 2012. december 21-én negyedszer gyűltek össze Sárospatak város azon polgárai, akik egy kis ünneppel akarták gazdagabbá tenni a várakozás hosszú időszakát. Ezúttal sem kellett csalódniuk, hiszen a kis műsor az óvodások csengő hangjával kezdődött, akik szép karácsonyi dalt énekeltek. Aros János polgármester köszöntésében beszélt a lelki felkészülés fontosságáról, ami a Karácsonyt előzi meg…
 

 


Aros János és
dr. Vitányi Eszter

      

A szeretet egész évben a szívünkben kell, hogy legyen, nem csak Karácsony ünnepén, hívta fel a jelenlévők figyelmét a polgármester, majd a saját maga és a képviselő-testület nevében áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánt a jelenlévőknek és a város lakosságának.

A műsor további részében is fiatalok szerepeltek, majd A Művelődés Háza Kamarakórusának hangja zengte be a Hild teret, akik Csehi Ferenc karnagy vezényletével adtak elő karácsonyi dalokat.
Az eset kellemes meglepetés volt, hogy a 4. gyertyát Aros János dr. Vitányi Eszterrel, az új jegyzővel együtt gyújtotta meg. Január 1-től Ő látja el ezt a feladatot és ez volt az első megjelenés a város lakossága előtt.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.26./

 

„Csendes éj” csendült

 

               
                                                                                           

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

A Carolina Óvoda és Bölcsőde valamennyi dolgozója részvételével varázslatos „Karácsony est”-et tartottunk. 2012. dec. 20-án, csütörtök este a „Csendes éj...” dallamainak felcsendülése után gyönyörű karácsonyi versek hangzottak el a Waldorf és a Néphagyományőrző munkaközösségeink óvónőinek előadásában – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...

Az ünnepi műsort záró Ady Endre: Karácsonyi rege című vers, Szabó Gyula előadásában szinte mindenkinek könnyeket csalt a szemébe. A mély érzelmi hatásból felocsúdva röviden értékeltük a 2012. évi tevékenységünket, mely véleményünk szerint eredményes volt. Tartalmas nevelőmunkát és sok-sok színvonalas rendezvényt tudhatunk magunk mögött. Az est nagyon jó hangulatban zajlott, hisz az intézmény valamennyi – bölcsődei és óvodai – dolgozója, munkája szempontjából sikeres, eredményes esztendőt mondhat magáénak!


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.26./

 

Karácsony az ÁVG-ben

 

               
                                                                                           

 


Tóth Tamás

      

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium közössége 2012. december 20-án tartotta karácsonyi ünnepségét. A szép téli ünnep szellemisége, szokásai a régmúlttól folyamatosan változnak, ám tradicionális elemként őrződik az ajándékozás gesztusa - küldte a szeretetteljes estről Tóth Tamás igazgató...

A gimnázium karácsonyi műsorának részesei számára ez az ajándék a gyönyörű dallamok, gondolatok keltette megérintődés volt.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.25./

 

Karácsonyi Néptánc Gála a művészeti iskolában

 

               
                                                                                           

 


Bálint Béla

      


December 17-én mutatták be Karácsonyi Táncgála műsorukat a sárospataki Farkas Ferenc Művészeti Iskola növendékei a Szent Erzsébet utca 12. szám alatti próbatermükben. A hatalmas nézőtér majdnem kicsinek bizonyult, olyan sokan voltak kíváncsiak a gyerekek műsorára. Bálint Béla igazgató úr köszöntésében kiemelte a szeretet pótolhatatlan fontosságát, ami ilyenkor karácsony több helyet foglal el az emberek szívében…

A színpadon egymást követték a néptánc csoportok a legkisebbektől a legnagyobbakig, akik színes műsorukkal elkápráztatták a közönséget.
Az év során szerzett tudás bemutatása mellett az estnek egy jótékonysági célja is volt: a Wass Albert Kör évről-évre ezt az alkalmat választja, hogy adományt gyűjtsön a határon túl, nehéz sorban élő magyarok számára.
 


 


 

További fotók>>>


Törő Gábor
/2012.12.25./

 

Karácsonyi ünnepség a Kisrefiben

 

               
                                                                                           

 


Timáriné Király Sarolta

      


„Ne féljetek, mert íme hirdetek nektek nagy örömet, mely az egész nép öröme lesz : üdvözítő született ma nektek…” Lukács2,11... Az adventi időszak zárásaként karácsonyi műsorral kedveskedtünk tanulóink szüleinek, nagyszüleiknek és a meghívott vendégeknek - számolt be a karácsonyi ünnepségről Timáriné Király Sarolta a Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája tagintézmény-vezetője...


Az osztályok műsoraikban az örömhírt hirdették: , Jézus születését, a szeretet fontosságát és a hagyományok ápolását. Az énekkar zsoltárénekléssel és karácsonyi népénekkel dicsőítette a megváltót. Az iskola közössége a 328. dicsérettel -Jöjjetek Krisztus dicsérni- kívánt áldott ünnepeket mindenkinek.

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.24./

 

Ügyesen pályáztak a szakosztályok

 

               
                                                                                           

Öröm számomra, hogy két olyan gyermekszakosztállyal dolgozhatom együtt, mint a Zempléni Vízilabda Klub és az STC Kézilabda Szakosztály, kiemelve Erdei János vízilabdaedző illetve Papp József vezető és kézilabdaedző munkáját – számolt be az elnöksége alá tartozó két szakosztály éves – nem sportbeli – teljesítményéről Hegyi Tibor
 

 


Hegyi Tibor

      

Mindkét egyesület - azon kívül, hogy sok gyermeket vonz, a gyerekeknek sportot oktat és sportolási lehetőséget biztosít – városi szinten is jelentősen hozzá tudott járulni a sportolás feltételeinek biztosításához.
A Kézilabda Egyesület a TAO pályázat keretében fel tudta újítani az ÁVG tornacsarnokának padlózatát, ami véleményem szerint nagyon szép, a kilátogató vendégek is elmondhatják majd róla a véleményüket. A vízilabda szakosztály pedig - ugyancsak a TAO keretén belül - meg tudta vásárolni a végardói uszodára a sátrat, ami a téli használatot lehetővé teszi.

Mindkét egyesület sokat tesz azért, hogy a saját maga sportolási lehetőségét biztosítsa, viszont ezen túlmenően együttműködik a várossal is, és olyan értéket teremt, ami rajtuk kívül mások is használhatnak.
Ennek az együttműködésnek az eredménye, hogy amire az ÁVG-nek nem volt pénz a költségvetésében, megtudta oldani az egyesület. Ugyanúgy a Vízilabda Egyesület: a Polgármesteri Hivatal ebben a nehéz gazdasági helyzetben nagyon nehezen tudta volna a sátor árát kifizetni - 25 millió Ft körül - az önrészen kívül ezt megoldotta a ZVK, a TAO lehívásával.
Azon kívül, hogy mind a két egyesület nagyon sok gyereknek ad sportolási lehetőséget, most nagyon optimálisan használta ki ezt a pályázati lehetőséget és működött együtt a várossal.


 


 


Törő Gábor
/2012.12.24./

 

Sikeresen szerepeltek a Megyei Fuvolaversenyen

 

               
                                                                                           

2012. december 1-én rendezték meg Miskolcon a megyei versenyt, ahol iskolánk 6 növendéke vállalta a megmérettetést. Hardon Réka (tanára Soltész Károlyné), Gál Panna, Gombos Pálma Dóra, Batta Eszter, Zombori Gréta és Vigh András Zsolt (tanáruk: Karacs Mónika) a tanév elejétől készült a versenyre, ahol egy kötelező és egy szabadon választott darabot kellett eljátszani kotta nélkül a szakmai zsűri előtt...
 

 


 

      

Az évek óta egyre erősebb mezőnyben minden pataki fuvolista szépen szerepelt, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel tért haza. Úgy gondolom, hogy a felkészülés alatt sokat fejlődtek tanítványaink, ami nem biztos, hogy mindenkinél az adott versenyen "mutatkozik meg". A gyakorlás azonban folytatódik, hiszen iskolánkban elkezdődtek a vizsgák és a második félévben is lesznek hangversenyek, fellépések, versenyek, ahol tanítványaink megmutathatják tudásukat.

Eredmények:
II. korcsoport: Gál Panna I. díj (tanára: Karacs Mónika)
II. korcsoport Hardon Réka III. díj (tanára: Soltész Károlyné)
III. korcsoport Gombos Pálma Dóra II. díj (I. díjat nem adott ki a zsűri) (tanára: Karacs Mónika)
IV. korcsoport: Batta Eszter Dicséret (tanára: Karacs Mónika)

Gál Panna az I. díj mellé a zsűri nagydíját is elnyerte magas pontszáma jutalmául.
Karacs Mónika tanárnő eredményes felkészítő munkájáért Tanári Díjat, Fedorcsák Katalin tanárnő pedig Zongorakísérői Díjat kapott.

Nagyon boldog, békés Karácsonyt minden barátunknak és ismerősünknek! Kedves Istvánok és Jánosok! Boldog névnapot kívánok!


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.12.24./

 

Láthatósági mellényeket osztottak a sárospataki rendőrök

 

               
                                                                                           

A Sárospataki Rendőrkapitányság is részt vesz abban a feladatban, amit a közlekedésbiztonság javítására érdekében megyei szinten meghatároztak. Ezeket az intézkedéseket az indokolja, hogy a karácsony és az év végi ünnepi időszak az, amikor az emberek többsége kiveszi a szabadságát, vásárlás és a rokonlátogatás céljából sokan autóba ülnek és gyakran rossz látási viszonyok között, csúszós utakon közlekednek – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, sajtóreferens…
 

 


Bacsó Tibor

      

Ezért határozta meg feladatként a megyei főkapitányság, hogy baleset-megelőzési tevékenységet hajtsunk végre, amelyen belül szűrjük ki az ittas járművezetőket, ellenőrizzük a biztonsági öv használatot, valamint minden passzív biztonsági eszköz használatát és a kerékpárosoknál a láthatóságot is.
 
A jobb láthatóságot segíti elő a láthatósági mellény, amelyeket azoknak a kerékpárosoknak osztanak ki a kollégák, akik egyébként megfelelnek a közlekedésben való feltételeknek, nem ittasan kerékpároznak, első-hátsó világítással, fényvisszaverő prizmával rendelkeznek. Számukra osztunk olyan láthatósági mellényeket, amelyek kötelezőek lakott területen kívül és korlátozott látási viszonyok között.

Ezek a láthatósági mellények éjszakai viszonyok között nagy segítséget nyújtanak mind a gépjárművezetőknek abban, hogy észleljék a kerékpárosokat, mind a kerékpárosoknak, hogy messziről észrevehetők legyenek, így a gépjárművezetők észleljék és ne üssék el őket.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.24./

 

Meghódították Sárospatakot

 

               
                                                                                           

 

 


Janicsák Veca és Kocsis Tibor

      

Karácsonyi koncertkörútjuk 7. állomásaként jöttek Sárospatakra, s mint máshol, úgy itt is templomban lépett fel Janicsák Veca és Kocsis Tibor. A nagyszámú közönség összetétele vegyes volt, de minden korosztály egyforma lelkesedéssel tapsolta meg nagy átéléssel és csodás énekhanggal előadott dalaikat. Az utolsó szám után sikerült Őket egy véget nem érő vastapssal visszahívni, amikor ráadásként egy duettet adtak elő. ..

Nagyon szimpatikus volt az a türelem, közvetlenség és szeretet, ahogy a koncert után a hozzájuk járuló kis rajongóikat fogadták, akik autogramért, vagy egy-egy közös fotóért álltak sorban.
 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.23./

 

Karácsonyi Kórushangverseny

 

               
                                                                                           

 

 


Stumpf Gábor

      

A város zenei színvonalát is jelzi, hogy a minden évben megtartott Karácsonyi Kórushangversenyen idén 10 kórus lépett fel. A jórészt karácsonyi ihletésű dalokat A Művelődés Háza színháztermében 16 órai kezdettel adták elő. A kórusok között iskolai és felnőtt kórusok egyaránt szerepeltek és mindannyian nagy tetszést váltottak ki gondosan válogatott, szép dallamaikkal... a fotón Stumpf Gábor szervező

Ezt követően a Hild térrre vonultak, ahol megtisztelték a harmadik gyertyagyújtási alkalmat. Szép műsorral ünnepeltek a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolájának tanulói, a Hild téren feldíszített adventi koszorúnál. A lakosság részéről is jelentős volt a részvétel, több százan voltak jelen a várakozási időszak ezen szép epizódjánál.
Az estét Tamás Janka éneke tette még emlékezetesebbé, akit a Szent Erzsébet ünnepekről ismer a város.


 


 

További fotók>>>                                         További fotók>>>


Cziczer Katalin
/2012.12.23./

 

Sporteredmények 2012-ben

 

               
                                                                                           

 2012. december 14-én 18 órától került megrendezésre az Újbástya Rendezvénycentrumban a Sportgála, amelyen a városban élő és tanuló, kiemelkedő sporteredményt elérő sportolókat ismeri el Sárospatak Város Önkormányzata. Azóta megérkezett a teljes lista az alábbi szöveggel, amit köszönünk Víghné Fehérvári Zsuzsa sportreferensnek...
 

 


Dr. Hegedüs Csaba

      

Mint lejjebb már képekben beszámoltunk róla, december 14-én megtörtént az év legjobb sportolói teljesítmények elismerése az ifjúság körében.
A megyei, országos és nemzetközi eredményeket kértük be az egyesületektől és az intézményektől, és a meghívottak listáját ennek alapján állítottuk össze. A rendezvény Dr. Hegedüs Csaba olimpia bajnok is megtisztelte.
Ebben az évben is rengeteg sporteredményről értesültünk, de meghívást csak a megyei első helyezettek, illetve az országos és nemzetközi versenyeken sikeresen szereplő versenyzők és edzőik kaptak.

A listán szerepelnek, de a helyszínen nem kerültek felolvasásra a következők, amiért a szervezők elnézést kérnek:
A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Mezővári Kinga - atlétika: megyei 1. helyezett, országos összetett öttusa 11. helyezés;
Szabó András - atlétika kislabda hajítás megyei 2. helyezés, országos 8. helyezés;
Horváth István - atlétika súlylökés megyei 1. helyezés, országos 11. helyezés.

GRATULÁLUNK VÁROSUNK LEGJOBB SPORTOLÓINAK!


 


 

További fotók>>>                           Sporteredmények - 2012 >>>


Törő Gábor
/2012.12.23./

 

„Karácsonyi forgatag”

 

               
                                                                                           

 

 


Dr. Muha Miklós

      

December 14-én 17 órától tartották a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei hagyományos adventi műsorukat „KARÁCSONYI FORGATAG” címmel A Művelődés Háza színháztermében. Az iskolában évek óta hagyomány az adventi készülődés, amelynek fontos része ez a kulturális bemutató, melynek során szülők, nagyszülők és barátok tekinthették meg az elmúlt féléves oktatás eredményét – kaptuk a tájékoztatást Dr. Muha Miklóstól, az iskola alapítójától…

Az est folyamán a 12 csoportba járó közel 250 tanuló mellett az iskola pedagógusai is felléptek egy-egy jelenetben. Az iskolában 1170 gyerek tanul, de itt a mai alkalommal csak a sárospatakiakat láthattuk, mindössze egy-két környékbeli intézményből, néhány tagozatból jött csoport, akik részt vettek a bemutatón.

A műsorban klasszikus balett, modern tánc, társastánc és néptánc produkciók váltották egymást, melyek előtt Dr. Muha Miklós, a Sípos György Művészetoktatási és Nevelési Alapítvány Kuratóriumának elnöke mondott köszöntőt és osztotta ki a kuratórium által alapított Sípos György díjakat.
A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény több száz fős közönség előtt adta elő karácsonyi műsorát.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.23./

 

Esküt tettek Budapesten a járási hivatalok vezetői

 

               
                                                                                         

Kedden délelőtt, Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalban mutatták be a megyei vezetőket, akik között ott láthattuk dr.Komáromi Évát, a Sárospataki Járási Hivatal vezetőjét is, aki 11 éven át látta el Sárospatak város jegyzői feladatát
 

 


dr. Komáromi Éva

      

Január 1-jével 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal jön létre a kormányhivatalok szervezeti egységeiként, hogy a megyei szintnél alacsonyabb államigazgatási feladatokat ellássák. Ezek élére neveztek ki vezetőket, akik hétfőn ünnepélyes keretek közt letették az esküt.
Megyénkben 16 járási hivatal alakul, így ennyi vezetőt neveztek ki, akiket kedden mutattak be a kormányhivatalban – kivéve a miskolci vezetőt, aki betegsége miatt nem tudott jelen lenni. Demeter Ervin kormánymegbízott elmondta, a járási hivatalvezetőket a kormánymegbízottak javaslatára, a közigazgatási és igazságügyi miniszter nevezte ki határozatlan időre. A járások lényegében a korábban jegyzőkhöz kiszervezett feladatokat látják majd el, a hivatalvezetők feladat lesz, hogy a jogszabályokban és belső szabályzatokban a hatáskörükbe utalt feladatokat ellássák, biztosítsák a járási törzshivatal és szakigazgatási szervek feladatellátását, a hivatal működését. De ők gyakorolják a munkáltatói jogokat a járási hivatal és szakigazgatási szerveinek kormánytisztviselői felett.

A hivatalvezetők kiválasztásánál az volt a cél, hogy szakmailag felkészült és a közigazgatásban jártas vezetők kerüljenek a hivatalok élére. A kinevezésük feltétele volt a felsőfokú végzettség, és legalább ötéves közigazgatási gyakorlat. A megyénkben kinevezett vezetők átlag 12 év közigazgatási gyakorlattal rendelkeznek, közel kétharmaduk jogász végzettségű, hatvan százalékuk a jegyzői munkát cseréli fel a járási hivatal vezetésére. Demeter Ervin külön örvendetesnek nevezte, hogy a vezetők fele nő.
Beszélt arról is, hogy egy járási vezető országgyűlési képviselő (Ódor Ferenc), ő a következő választásig megtarthatja a mandátumát. Ketten polgármesterek (Szaniszló János és Zsigray Árpád), ők a törvény értelmében lemondanak polgármesteri tisztségükről.

Ezt követően mutatták be a hivatalvezetőket. A Cigándi járásé Stumpf Attila, korábban Gagy település jegyzője. Az edelényié Hudák Zita, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóságának munkatársa. Az encsié Ódor Ferenc, országgyűlési képviselő, korábbi megyei elnök. A göncié Tóthné Kotányi Beáta, Hidasnémeti–Hernádszurdok körjegyzőség jegyzője. A kazincbarcikaié Szaniszló János, Szendrő polgármestere. A mezőcsátié Kiss Krisztián, Ónod jegyzője. A mezőkövesdié Kerékgyártó László, a megyei földhivatal vezetője. A miskolcié Szabó András, a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának vezetője. Az ózdié Zsigray Árpád, Arló polgármestere. A putnokié Tanner János András, Putnok jegyzője. A sárospatakié Komáromi Éva, Sárospatak jegyzője. A sátoraljaújhelyié Tóthné Galambos Andrea, Sátoraljaújhely aljegyzője. A szerencsié Ináncsi Tünde, Szerencs jegyzője. A szikszóié Lupkovics Beáta, a kormányhivatal szociális és gyámhivatalának vezetője. A tiszaújvárosié Ispán Csilla, a megyei közgyűlés aljegyzője. A tokajié Szabó Rita, Sárospatak nem képviselő alpolgármestere.

Mint arról már beszámoltunk, a járások kialakításának alapelve az volt, hogy a megyék határaihoz igazodva az állampolgárok számára biztosítsa az államigazgatási szolgáltatásokhoz való gyors és könnyű hozzáférést. A januárban induló járási hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. Jövő évtől a járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként fog működni a járási gyámhivatal, a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal, illetve a járási munkaügyi kirendeltség.
A Sárospataki Járási székhelyen a fenti cikkből is kiderül hogy városunk korábbi jegyzője, dr. Komáromi Éva járási biztos lesz a hivatalvezető 2013. január 1-jétől, aki kérdésünkre elmondta, hogy hivatalvezetői feladatait a munkaköri leírásában rögzítettek és a kormánymegbízott úr iránymutatása szerint kívánja ellátni.
Dr. Komáromi Éva, a Sárospataki Járási Hivatal vezetője (Borsod-Abaúj-Zemplén Megye)
Dr. Komáromi Éva 1974-ben született Miskolcon. 1997-ben a Miskolci Egyetemen jogászként doktorált. 1997-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Nyugdíjbiztosító Igazgatóság jogi előadójaként helyezkedett el, 1998-ban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár végrehajtási csoportvezetője lett. 1999-től az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának jogtanácsosaként dolgozott. Tizenegy év Sárospatak jegyzője. Házas, két gyermek édesanyja.

A Sárospataki Járási Hivatal székhelye: Sárospatak. A sárospataki járás települései: Bodrogolaszi, Erdőhorváti, Györgytarló, Háromhuta, Hercegkút, Kenézlő, Komlóska, Makkoshotyka, Olaszliszka, Sárazsadány, Sárospatak, Tolcsva, Vajdácska, Vámosújfalu, Viss, Zalkod.


 


 


Törő Gábor
/2012.12.22./

 

Rövidesen indul a téli teremlabdarúgó torna

 

               
                                                                                        

Negyedik alkalommal rendezik meg Sárospatakon a téli, felnőtt teremlabdarúgó tornát, melynek mérkőzései az év végére, illetve az új év elejére esnek. Így lesz ez idén is, amikor minden eddigit felülmúló bajnokságot szerveznek rekordszámú, 35 csapat részvételével az Árpád Vezér Gimnázium felújította padlózatú tornacsarnokában. Újdonság lesz még, hogy a nézők testközelből nézhetik a mérkőzést, mivel számukra a terem szélén lesz tribün kialakítva. Fő szponzor a ForYou2 Kft, melynek tulajdonosa Hegyi Tibor bízik abban, hogy így sokkal több néző jön majd ki drukkolni a sárospataki csapatoknak…
 

 


Hegyi Tibor

      

Örülök, hogy széles a skála, az ország sok részéből érkeznek rangos, nagyon jó csapatok, ezért bízom benne, hogy nagyon jó mérkőzéseket láthatnak a kilátogató sportkedvelő nézők. Próbáljuk a rendezvény színvonalat emelni azzal, hogy minél több neves csapatot hívtunk meg. Végül 35 csapat nevezését fogadtuk el annak ellenére, hogy Debrecenben hasonló időpontban van egy rangosabb, sok csapattal folyó verseny, és több jó csapat oda nevezett. Már megtörtént a sorsolás akik remélem, hogy nagyon jó mérkőzéseket fognak vívni egymással.

Sok ismert labdarugó lesz más csapatokban, de a ForYou2 Kft csapata is próbálja rangosítani a versenyt azzal, hogy meghív ismert játékosokat, többek közt újból itt lesz Sallai Sándor, volt válogatott labdarúgó és bízunk abban, hogy Vincze Ottó is eljön, aki jelen pillanatban tudomásom szerint Dunakeszi futsal csapatát erősíti. Ezen kívül a döntő napjára folynak a tárgyalások Phul Sándorral, a világ egykori legjobb játékvezetőjével, hogy tisztelje meg a döntőt azzal, hogy legalább egy mérkőzést vezet. Bár ő évekkel ezelőtt letette a sípot, és azt a fogadalmat tette, hogy soha nem vezet többet mérkőzést. Reméljük, hogy a sárospataki torna döntőjére talán félreteszi az ígéretet és levezeti a döntőt. Ez a közeljövőben, a jövő héten el fog dőlni. Ha nem tudjuk Phul Sándort megnyerni, akkor valószínűleg egy másik, ismertebb játékvezetőt próbálunk a döntőre meghívni.

Az eddigi tornák tapasztalatai, és az én személyes benyomásom is az, hogy a nézők kiszolgálása nagyon rossz ebben a sportcsarnokban, ugyanis nincs olyan tribünrész, ahonnan a pályát teljes egészében be lehetne látni. Nem tudnak a nézők kényelmesen leülni, így véleményem szerint sokkal több néző kijönne, ha ők kényelmesen helyet tudnának foglalni a székükben, vagy akár egy lócán és onnan belátnák a pályát és tudnák élvezni a mérkőzéseket, sporteseményeket. Ez nem adatik meg ebben a csarnokban, mivel a pillérek kitakarják a pálya nagy részét, és aki leül, az a pályának csak egy szeletét látja. Ezért most a pálya túloldalán, az ablakok alatt végig palánkot állítunk fel, ami mögül mindenki belátja a pályát, aki oda befér. Természetesen ott lesz egy sor ülőhely és mögötte még egy sor állóhely is. Azt gondolom, hogy nagyon sokan be fognak oda férni és mindenféle küszködés és nyaknyújtogatás nélkül be fogják látni a pályát, hiszen nem takar előttük semmi.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.22./

 

Megjelent a sárospataki szakácskönyv

 

               
                                                                                           

 

 


Aros János

      

Nagy örömünkre még karácsony előtt megjelent a receptes könyv, amelynek a címe Sárospataki ételek, zempléni konyhák. Egy tavalyi pályázati lehetőséget használtunk ki a Darányi Ignác Terv keretén belül. Több mint 4 millió Ft-ot nyertünk erre a célra, így tudtuk elkészíteni ezt a színes kiadványt – jelentette be Aros János polgármester a könyvet, amit bizonyára szívesen lapoznak majd a sütés-főzés kedvelői…

Valószínűleg sok sárospataki emlékszik rá, hogy tavaly volt egy receptverseny a Sárospatak Újságban - köszönhetően szerkesztő úrnak és kollégájának - amely nagy érdeklődést váltott ki az olvasók körében, akik rengeteg receptet küldtek be. Ennek az eredményhirdetése után döntöttünk úgy, hogy folytatásnak lennie kell. Megterveztük ezt a könyvet, amelyben az újságba beküldött recepteken kívül más zempléni településekről beérkezett receptek is helyet kaptak. A kiadványt 2.000 példányban készítettük el és az Újbástya Rendezvénycentrum recepcióján 500 Ft-os egységáron lehet belőle vásárolni.

Az idei naptár – aminek elkészítésére szintén ez a pályázat nyújtott lehetőséget – szintén tartalmaz recepteket, ezt 5.000 példányban készíttettük el, amit a két ünnep között a képviselők juttatnak majd el minden érintett lakoshoz.


 


 


Törő Gábor
/2012.12.22./

 

Vay Miklós Református Szakképző Iskola ajándéka

 

               
                                                                                         

 


Téglás Zsolt

      

A karácsony közeledtével, a kis Jézus megszületésére emlékezve, jobban figyelünk szeretteinkre és akik fontosak számunkra. Idén első alkalommal a Vay Miklós Református Szakképző Iskola fazekas inasai ajándék kerámiacsengővel lepték meg a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájának elsőseit - számolt be Téglás Zsolt igazgató...

A köszöntőjükben hangsúlyozták, hogy az ünnep hangulatában nem a drága ajándék a fontos, hanem, hogy odafigyeljünk szeretteinkre. A kis csengőket saját kezűleg készítették és mint egy nagy családban szokás ezzel a meglepetéssel kívántak a Vay-s diákok áldott karácsonyt nagy testvérként a kis testvéreiknek. Az ajándékozást az elsősök bensőséges karácsonyi műsora követte.
 


 


 

További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája
/2012.12.22./

 

Fokozott ellenőrzések az ünnepek környékén

 

               
                                                                                        

Az év végi ünnepekkel kapcsolatosan  fokozott ellenőrzésben vesz részt a Sárospataki Rendőrkapitányság közrendvédelmi, valamint közlekedési és bűnügyi állománya – kaptuk a tájékoztatást Jenei János rendőr alezredes, közrendvédelmi osztályvezetőtől…
 

 


Jenei János

      

A Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője a jelentősen megnövekedett belvárosi forgalomra való tekintettel, a közterületek és nyilvános helyek, valamint a közönség számára megnyitott magánterületek közbiztonsága érdekében fokozott ellenőrzések megtartását rendelte el.

A fokozott ellenőrzés célja a fenti helyeken elkövetett bűncselekmények és szabálysértések visszaszorítása, ill. a karácsonyi és az év végi bevásárló és turistaforgalommal összefüggő jogsértések megelőzése, az állampolgárok biztonságérzékének javítása, a közterület rendjének erősítése, az ünnepi bevásárlást végzők biztonságérzetének javítása, az ünnepek idején nagyobb számban megjelenő jogsértő cselekmények, lopások, rablások visszaszorítása, valamint a közlekedési fegyelem javítása.

A fokozott ellenőrzést a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területen hajtjuk végre, a közterületeken, közutakon, mindenki számára nyitva álló nagyobb bevásárló centrumok, vendéglátóhelyek, éjszakai szórakozóhelyek, nyilvános helyek, MÁV, Volán pályaudvarok, erdők, mezők, mezőgazdasági területek és a piac környékén, amelybe bevontuk a társhatóságok képviselőit, a társadalmi szervezeteket, polgárőrszervezeteket, közterület felügyelőket, természetvédő és mező jogszolgáltató, valamint egyéb érintett szervezeteket.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.21./

 

Együtt a mindennapokban

 

               
                                                                                        

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában két tanuló látássérült (gyengelátó), sajátos nevelési igényű. Integrált oktatásban vesznek részt. Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Diákotthona képviseletében 3 gyógypedagógus látogatta meg iskolánkat - számolt be Szegedi Istvánné igazgatónő...
 

 


Szegedi Istvánné

      

A cél az volt, hogy az integrációs tanácsadó gyógypedagógusok hospitálás és beszélgetés során szerzett tapasztalatok alapján egyénre szóló javaslatokat tegyenek a gyermekek mindennapi problémájának elkerülésére, speciális eszközökre, módszerekre, követelményekre vonatkozóan. Mivel az egyik tanuló alsósból felsős lett, ezért nagyon fontos volt, hogy az új követelmények, ismeretek tisztázásra kerüljenek. Ennek során természetismeret órát látogattak meg a kollégák, majd Lívia osztálytársainak mutatták meg, hogy mi is az a gyengén látás, mit is láthat osztálytársuk. Felpróbálhattak speciális szemüvegeket, érdekes feladatokban, játékokban volt részük.

Hasonló szimulációs gyakorlaton vehettek részt az osztályt tanító nevelők, ahol megtapasztalhatták a gyengén látást és az ebből eredő hátrányokat.

A napot egyéni konzultáció zárta, ahol mindkét tanulóra vonatkozóan egyéni javaslatokat, módszereket kaptunk, olyan módszereket ismerhettünk meg, amivel segíthetjük őket a mindennapi életben.


 


 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.12.21./

 

Az utóbbi évek legaktívabb közmeghallgatására került sor

 

               
                                                                                         

Törvényi kötelezettségünknek tettünk eleget, amikor az év végi rendes közmeghallgatás időpontját kitűztük és azt megtartottuk. Ezt most már hagyományosan, mindig az utolsó képviselőtestületi ülés után és közvetlenül a Jó tanuló, jó sportoló díj átadás előtt szoktuk megtartani az Újbástya Rendezvénycentrumban – számolt be a legutóbbi közmeghallgatáson történtekről Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Idén az utóbbi évek legaktívabb közmeghallgatására került sor, ezt bátran mondhatom, hiszen elég sokan jelentek meg, részben köszönetet nyilvánítottak, részben pedig megpróbálták az adott terület problémáira felhívni a figyelmet. Egy nagyon konstruktív, jó szándékú közmeghallgatás zajlott.

A problémakörökkel kapcsolatban az azonnali intézkedéseket megtettem. Többen felvetették, hogy a belváros átalakítása miatt A Művelődés Háza előtti burkolatcsere, ill. az azzal szembeni Tanítóképző egybenyitása miatt a forgalom elterelésére az eddig közepesen használt utak most nagyobb megterhelést kaptak. Itt egy bejárást fogunk kezdeményezni, ahhoz szükség, hogy megtiltsuk, vagy korlátozzuk a megállást. Tehát azt szeretnénk, hogyha a lakosok mindenféle tekintetben csak örülni tudnának ennek a városi főtérnek a kialakítása kapcsán.

Szinte minden közmeghallgatáson, vagy minden lakossági fórumon előtérbe szokott kerülni a szemétszállítási díjak túlzott terhe az itteni lakosokra. Ezzel kapcsolatban is érkezett kérés, valamint, hogy a szemétszállító edények tisztántartása érdekében milyen lépéseket kívánunk, vagy tudunk megtenni.

Összességében tehát pozitívnak értékel a közmeghallgatást, köszönöm az ilyen aktív részvételt és köszönöm azokat a segítő szándékú javaslatokat-tanácsokat, amelyek elhangzottak a közmeghallgatáson és bátorítok mindenkit a részvételre.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.21./

 

Óvodai Karácsony

 

               
                                                                                        

Minden gyermek nagyon várja már a Karácsonyt az óvodában, és a családban egyaránt. Dalokkal, versekkel és nagy várakozással készülnek a szeretet és az ajándékozás ünnepére. Sokan már előre lerajzolják a várva-várt karácsonyfát, és az áhított ajándékokat, melyeket kapni szeretnének - nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Az óvodában a karácsonyi ünnepségünk 2012. december14-én, pénteken délelőtt az aulában felállított gyönyörű karácsonyfa körül zajlott. A hatalmas fenyőt egy szülő ajánlotta fel az intézmény számára. Ezt az adakozást és figyelmességet nagyon köszönjük! A fát egyszerű szalmadíszekkel és fényes piros almával díszítettük fel, amely csodálatos lett. A varázslatos ünnepség keretében körbe állva csodáltuk, és karácsonyi dalokkal, versekkel köszöntöttük.

A fa alatt minden óvodai és bölcsődei csoport megtalálta a saját ajándékait, amelyekben természetesen sok-sok játék volt. A meglepetések sorát gazdagította a Sárospataki Kiwanis Női Club és a Zemplén Férfi Kiwanis Club adománya is. A szervezettől a gyermekek szánkókat kaptak, amelyeket reméljük, hogy a tél folyamán lesz alkalmuk használni. Kiegészítésként még narancsot is hoztak, mely szintén bekerült a fa alá. Mindezeket az adományokat Szajkóné Király Erzsébet, a klub elnöke adta át ünnepségünk keretében.

Valamennyi óvodás és bölcsődés gyermek nevében köszönjük figyelmességüket és nagylelkűségüket! Kívánunk Nekik, és az intézményünk valamennyi támogatójának, valamint Sárospatak Város Honlap olvasóinak és szerkesztőinek áldott, békés, szép karácsonyt és eredményes új esztendőt! /lásd. Lovas Bianka /


Szajkóné Király Erzsébet


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.20./

 

Elindult a piac felújítása

 

               
                                                                                        

Lezárult a közbeszerzési eljárás, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen már eredményt is tudtunk hirdetni a belváros rehabilitációs pályázatával kapcsolatban, ami A Művelődés Háza és a Tanítóképző előtti udvar összenyitásából és a piac felújításából áll – számol be Aros János polgármester egy elkezdődő újabb fejlesztésről…
 

 


Aros János

      

A munkaterületet január első hetében adjuk át a kivitelezőnek. Ehhez viszont az kell, hogy megtisztítsuk a területet, ezért kezdődött el a régi piac épületének és pavilonjainak a bontása, ahol a Kommunális Szervezet szakemberei végzik ezeket a munkákat. Tehát el fogják bontani a pavilont és az asztalokat és az aszfaltot is fel fogják szedni. Ami hasznosítható, azt a Kommunális Szervezet fogja használni. Tehát azok a kérésekre, amik eljutottak hozzám, hogy ki és milyen feltétellel szeretne hozzájutni ehhez a pavilonhoz, vagy palatetőhöz, nincs lehetőség, mert ezt a csarnokot a Kommunális Szervezet udvarán fogják felépíteni és az aprítékoló gép által előkészített anyagot valamint az aprítékot fogják ott szárítani, hogy a téli szezonban ezzel fűthessenek a Kommunális Szervezetnél.

Tehát, ha minden jól megy, akkor január első hetében átadjuk a munkaterületet, és nyár közepére elkészül az új piac. Addig a piacosok felköltöznek a régi ruhapiac területére, hiszen a Madách utcának a felújítása január első hetében szintén elkezdődik.

Az ezzel járó kellemetlenségekért elnézést kérek a pataki lakosoktól és az árusoktól, viszont annak tudtában tesszük ezt, hogy a következő ősztől már egy megújult, zárt piac területén fogadhatják az árusok a vásárlókat.


 


 


Törő Gábor
/2012.12.20./

 

Karácsonyi ünnep a görög katolikus óvodában

 

               
                                                                                         

Az Örömhírvétel Görög katolikus Óvodában az ünnepi készülődés jegyében teltek az elmúlt hét napjai. Az egész épületet ünneplőbe öltöztettük, hogy készen álljon a betlehemi kis Jézus érkezésére. Meghitt karácsonyi zene szólt, miközben a gyerekek verseket mondogattak, és énekelgettek. A csoportokat pedig a frissen sütött mézes sütemény illata töltötte be. – mondta Baloghné Pintér Katalin óvodavezető...
 

 


Baloghné Pintér Katalin


Szajkóné Király Erzsébet

      

Óvodánkban 2012. december 15-én tartottuk a karácsonyi ünnepséget. Az “Angyalok” előző este titokban meghozták a karácsonyfát, és az ajándékokat. A gyermekek Jézus Krisztus születése történetének megismerésével készültek erre a szép ünnepre.

Szívből énekelték mi történt azokban a napokban Betlehem városában. Az örömteli várakozás és izgalom teljesen magával ragadta őket. A szép karácsonyfa, az ünnepi fények,olyan meglepetéssel hatottak rájuk, hogy meghatározó élménnyé tette számukra a kis Jézus születését.

A karácsonyfa tövében a gyermekek kedves imái, versei a köszönetről, a háláról szóltak, és arról a boldogságról, ami kis szívüket átjárta ezen az ünnepi délelőttön. Meghatottan nézték a fa csillogó fényeit és az alatta elhelyezett sok- sok ajándékot, köztük a Sárospataki Kiwanis Női Club és a Zemplén Férfi Kiwanis Club felajánlását, egy trambulint is, melyet Szajkóné Király Erzsébet adott át a kis óvodásoknak.

Ezúton is szeretném megköszönni, hogy gondoltak ránk, és örömet szereztek gyermekeinknek. Ugyancsak megköszönöm minden kedves szülőnek a felajánlásukat és támogatásukat.

Az Örömhírvétel Óvoda valamennyi dolgozója nevében kívánok mindenkinek a betlehemi kis Jézus szeretetével gazdagon megáldott, boldog karácsonyi ünnepeket, és egészségben, szeretetben, megértésben teljes új esztendőt!

Karácsonyi jókívánságaink mellé fűzök egy kis fohászt, hogy így éljük meg Jézus születését:
„A pásztorok lábát add nekem, hogy hozzád siethessek sebesen!
A napkeleti bölcsek kezét, hogy szívem kincseit letegyem eléd!
Angyaloknak hangját, hogy mindenkinek örömhírt és békességet vigyek!
Jézus Krisztus megszületett!”


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.20./

 

Zöld könyv

 

               
                                                                                        

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával jelent meg december 15-én a Zöld könyv – Hasznos tanácsok, jó gyakorlatok a környezeti neveléshez című színes, átfogó munka, melynek egyik társszerkesztője iskolánk természetismeret iránt elkötelezett dolgozója, Sóstói András - számolt be Kis Márta tagintézmény-vezető...
 

 


Sóstói András

      

Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium 2010-ben elnyerte az ÖKO-Iskola címet, hiszen folyamatosan Tanösvénytúrát, erdei iskolát szervez, a környezettudatos nevelést tananyagaiba közvetlenül és közvetve beépíti. Ennek a munkának is remek koordinálója, egyben a környezeti nevelés team vezetője Sóstói András kollegánk, aki Budapesten, a Mezőgazdasági Könyvtárba kapott meghívást, a Zöld könyv egyik szerzőjeként. Itt a könyv bemutatása és dedikálás után alkalma nyílt néhány perces prezentációs anyagban bemutatni, hogyan alkalmazza a gyakorlatban intézményünk a könyvben leírtakat.

Sóstói András A sajátos nevelési igényű tanulókra figyelő iskolai környezeti nevelési program az iskolában című munkájában fogalmazza meg az alapelveket, célokat, tevékenységeket évszakokra lebontva, valamint A sajátos nevelési igényű gyerekekre figyelő iskola erdei iskolai programja címmel az erdei iskola hasznosságát tárja az olvasó elé, mely tartalmazza a program teljes ívét.

A könyv nagyon jól használható minden olyan oktatási intézmény számára, ahol az oktató-nevelő munkában érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiai elvei, vagy akár egy erdei iskola megszervezéséhez is hasznos tanácsokkal szolgálhat.

Kedves András! Munkádat nagyra értékeljük, köszönjük kitartásodat és odaadó természetszeretetedet, sikereidhez szívből gratulálunk!


 


 

További fotók >>>

 Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
/2012.12.20./

 

Az adventi bolhapiacon voltak a legtöbben

 

               
                                                                                         

Zsúfolásig megtelt a Hild tér az adventi bolhapiacon. Karácsony előtt ez volt az utolsó, így sokan jöttek ajándékokat beszerezni. Voltak bőven ruhák, műszaki cikkek, plüssjátékok, ékszerek és mindenféle kisebb-nagyobb ajándéktárgyak – adta meg a magyarázatot a nagy érdeklődésre Arosné Czakó Rita szervező…
 

 


Arosné Czakó Rita

      

Rekordot döntött az árusok száma és a vevőkből sem volt hiány. Szerintem egyre jobb a vásár. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan voltak, az árusok és a vásárlók is. A standok nagy kínálata sokakat csalogatott, mindenki megtalálhatta, amire szüksége volt, hiszen ami az egyiknek kacatnak, az a másiknak kincs lehet. Mindenki mást keresett, de szerintem azért jó ez a bolhapiac, mert mindenki megtalálja azt, amit keresgél.

A múlt alkalommal nagyon párás-ködös idő volt, jobban fáztak az emberek, de most, hogy jobb az idő, nagyobb a felhozatal, jobb az árukínálat. A reggeli forgatag a délelőtt végére kissé visszaesett. Előbb-utóbb azért mindenkin kifogott a hideg. Az árusok gyakran egymást váltva kínálták portékáikat, hogy kicselezzék az időjárást.

Persze nem lehet mindenki elégedett. Akadt, aki arra panaszkodott, hogy semmi sem elég olcsó az embereknek, márpedig nem lehet ingyen adni a dolgokat.
A nagy felhozatalnak, és a jó áraknak köszönhetően idén is a ruhák voltak a legkelendőbbek, azok közül is a vastagabbak, tél lévén.

A patakiak újabb sikeres bolhapiacot tudhatnak maguk mögött. Mára már szinte hagyománya van az eseménynek, ahogy a visszajáró árusok és vásárlók megismerik egymást, egyre jobb a vásár hangulata.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.19./

 

Fodor Zsófia a régióválogatottban

 

               
                                                                                        

 


Fedor Zsófia

      

Miskolcon rendezték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs – Szatmár - Bereg megyék legjobb kézilabda játékosaiból tartott válogatót. A 3 megyéből összesen 40 gyerek közül választották ki, azt a legjobb 16-ot, akik december 27-29. között Budapesten képviselhetik a régiót - számolt be Sontra László testnevelő...

E csapatban kapott helyet Fodor Zsófia a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 7.a osztályos tanulója, aki jó teljesítményével kiérdemelte ezt a megtisztelő lehetőséget. Köszönet illeti azokat, akik lehetővé tették, hogy a felkészülése eredményes lehessen, támogatták, segítették ebben.

Köszönet iskolájának és Csendes István edzőnek


 


 


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.12.19./

 

Új jegyzője van Sárospataknak

 

               
                                                                                        

Mióta eddigi jegyzőnket, dr.Komáromi Évát járási vezetői feladatokkal bízták meg, a jegyzői feladatokat Dankóné Gál Terézia, a Jegyzői Iroda vezetője látja el. A jegyzői állásra azonnal kiírták a pályázatot, ami az első körben eredményes lett. A képviselő-testület a beérkező pályázatokat értékelve dr.Vitányi Esztert bízta meg Sárospatak Város jegyzői feladatainak ellátásával, amiről Aros János polgármester az alábbi tájékoztatást adta…
 

 


dr. Vitányi Eszter

      

Nagyjából egy fél évvel ezelőtt örömmel tájékoztattam a sárospataki lakosokat, hogy a kormányhivatal döntése értelmében Sárospatak is járási központ lett. Ezzel kapcsolatban megkezdődtek az előkészítő munkálatok, aminek hatására 2012. november végétől a város korábbi jegyzője, dr. Komáromi Éva már a járási hivatal alkalmazásába került és járási biztosi feladatokat látott el. Mihelyst ezt hivatalosan is megtudtuk, azonnal intézkedtünk az üresen maradt jegyzői állás betöltéséről, tehát pályázatot írtunk ki. A pályázat 9 pályázat érkezett be, amelyek közül egy rendkívüli testületi ülés értékelése alapján 5 jelöltet hívtunk be.

A 2012. december 14-én megtartott testületi ülésünkön 4 pályázó jelent meg, őket személyesen zárt ülés keretében meghallgatta a képviselő testület, majd kihirdette az eredményt, ami szerint dr.Vitányi Esztert választotta meg egyhangúlag Sárospatak Város Képviselő-testülete a jegyzői feladatok ellátására. Dr.Vitányi Eszter korábban a Mikóházi Körjegyzőség jegyzője volt. Január 1-től fogja a feladatát ellátni, bérezése a bértábla szerint történik.

Dr.Vitányi Eszter pályázati anyagából kiderül, hogy fiatal kora ellenére komoly tapasztalatokkal rendelkezik a közigazgatás területén. A Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatalban kezdte, ahol a Szociálpolitikai és Gyámügyi Osztály vezetője volt, majd gyámügyi főelőadó. 2008-tól dolgozik Mikóházán, ahol rövid ideig aljegyző volt, majd a Mikóházi Körjegyzőség körjegyzője, amihez Alsóregmec, Felsőregmec és Vilyvitány települések is hozzá tartoznak.
Mikóháza közismerten nagy fejlődésen ment át az utóbbi években, eredményeik között szerepel többek között a bor- és pálinkaturizmus fejlesztése is. Sikeresen pályáztak a Mikóházi pincesor fejlesztésére, ahol közösségi teret is kialakítottak.
Jegyzőasszony idegenforgalmi és pályázati tapasztalatai bizonyára közrejátszottak abban, hogy annyi pályázó közül őt választották.

Tanulmányait Sátoraljaújhelyben végezte, ahol a Petőfi Sándor Általános Iskolába, majd a Kossuth Lajos Gimnáziumba járt. Diplomáját a Miskolci Egyetem Állam- és jogtudományi karán szerezte. Férjezett, egy gyermekük van.

Sárospataki munkájához jó egészséget és sok sikert kívánunk!


 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.19./

 

Egy tonna segély-élelmiszer gyűlt össze

 

               
                                                                                        

Az elmúlt héten angyalok szálltak át a város felett. A lakótelepi és a vasúti átjáró melletti élelmiszer áruházakban, valamint templomainkban tartósélelmiszer gyűjtést szerveztünk. A gyűjtés nagyon sikeres volt, amiért Köszönet minden adakozónak - számolt be a sikeres gyűjtésről Miklós atya
 

 


Miklós atya

      

Kimondani is jó, az elmúlt héten 1 tonna tartós élelmiszert gyűjtöttek össze a Katolikus Karitász Miskolci Exarhátus helyi karitász csoportjának aktivistái. Köszönjük az önkéntesek segítségét, a Szent Erzsébet Társaság munkáját.
Krisztus Születik, Szeretet Születik, hogy meddig él bennünk csak rajtunk múlik.

A csomagokat az Erdélyi János Általános Iskola tanulóinak családjai, a Görög katolikus óvoda, a Rózsa fűzér társulat nyugdíjasai, a Szent Erzsébet Társaság támogatottjai, a gyűjtés alatt feliratkozottak és Egyházközségünk nagycsaládosai és rászorultjai kapják. A csomagok száma 200 db, amit a jövő héten fogunk kiszállítani.

Az adakozók közül Képes Bibliát nyertek:
Juhász József - Vajdácska
Botos Jánosné -Makkoshotyka
Takács Anita - Sárospatak

A bonusz ajándék egy hathetes puli kutya volt, amit Laczkó Ferenc nyert Sárospatakról. Mindenkinek köszönet mindenért, amit a nemes ügy érdekében tett. Most már tudjuk, sok jó ember lakik együtt velünk, mert jót tenni jó!
Áldott szent karácsonyt mindenkinek!


 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.18./

 

1000 ajándékcsomagot osztanak ki Sárospatakon

 

               
                                                                                        

 


Aros János

      

Advent utolsó hetébe érkeztünk, közeledik karácsony. Ebből az alkalomból szeretném most bejelenteni, hogy ezer, leginkább rászoruló sárospataki lakosnak egy-egy ajándékcsomagot állítottunk össze, amely tartós élelmiszerekből áll - jelentette be a sok családnak örömet okozó ajándékozást Aros János polgármester…

Önkormányzatunk nem áll kiemelkedően jó gazdasági helyzetben, ennek ellenére néhány szakfeladaton megtakarítás látszik, s ennek a terhére döntöttünk úgy, hogy ezer leginkább rászorulónak segítünk ezzel a kis ajándékkal.

Az ajándékcsomagok a Gondozási Központ által nyilvántartott névsor alapján kerülnek majd kiosztásra a valóban rászorulók között. A Gondozási Központ 19-én, szerdán kezdi meg kiértesíteni az érintetteket és osztani ezeket a csomagokat, amiket a személyigazolvány, vagy a nyugdíjszelvény bemutatásával tudnak átvenni.

Ezzel kívánunk kellemes karácsonyt és boldog új esztendőt az érintetteknek.


 


 


Törő Gábor
/2012.12.18./

 

„ Ép testben ,ép lélek” - A Sárospataki Református Kollégium orvostanárai

 

               
                                                                                       

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör novemberi összejövetelén „Ép testben,ép lélek,” a sárospataki Református Kollégium orvostanárai című különleges előadás részesei voltunk. A Körünkben is közkedvelt Pocsainé dr. Eperjesi Eszter lelkész, etnográfustól megtudhattuk,hogy a 15. századi pataki plébániai iskola híres tanára  Kisvárdai János is fontosnak tartotta a természettudományos ismeretek átadását, és a kiváló tanítványa. Szalkay László fennmaradt iskolai füzetében, az un. Szalkay Kódex-ben a gyógyfüvek, orvosságok és a különböző gyógymódok is fellelhetők - számolt be Halász Magdolna Köri elnök...
 

 


Pocsainé dr. Eperjesi Eszter

 


Halász Magdolna

      

A 1531-ben alapított Sárospataki Református Kollégiumban a tantárgyak között a természettudományok ismerete is szerepelt. Az első orvostanár Balasaréti Vitus János, Dombegyházán született, és a tehetséges ifjú Gyula, Erdőd,Nagyvárad után a pataki Kollégiumba került. A wittenbergi peregrinációban a teológia és a filozófia magiszteri fokozata elnyerése mellett, orvosi tanulmányokat is folytatott. Ezután a páduai és a bolognai egyetem következett. Páduában tanulmányozhatta Vesalius híres anatómiai atlaszát, kapcsolatba került Leonard Fuchs, híres botanikussal, Konrad Gessner, nagytekintélyű természettudóssal. Perényi Gábor,pataki főúr hazahívta, és a Kollégium professzoraként, a vár udvari orvosaként tevékenykedett, pestisjárvány áldozata lett.

1671-ben a Kollégium bujdosásra kényszerült. A 18.század elején a vallási és egyéb problémák rendezése után, a nagyhírű iskola újból a régi helyén működhetett. Az orvostanár ekkor Szathmáry Paksi Pál volt, aki pataki diákként,  Franekkerben szerzett orvosdoktori oklevelet. A pataki Kollégiumban a humán tárgyak bölcsészet, görög nyelv mellett fizikát, matematikát, elsőként algebrát,természetrajzot és füvészetet tanított. Az orvosságok összetételét is rendszeresen tanulmányozta. A doktori disszertációja és a tudományos munkái a Nagykönyvtárban fellelhetők.
1791-ben a Kollégiumban Tóthpápay Mihály személyében alkalmaztak elsőként orvostanárt, iskolaorvost,aki nevelési felügyelőként is tevékenykedett. 1789-ben Pozsonyban adták ki „A keresztségnek orvosi szemekkel való megvizsgálása c. kötetét. Ő írta meg a Kollégium első orvosi jelentését,amelyben 19 fertőzéses betegségről és 18 sebészi ellátásról számolt be. 1796-tól tantárgyként tanították az egészségtant. A Kollégiumnak ekkor már Kórházalapítványa is volt.

1834-ben Soltész Jánost nevezték ki a Kollégium orvosának, aki az első iskolai kórház megálmodója. Terve csak 1852-ben valósulhatott meg Patakon. A tudományos kutatómunkája  a Népszerű orvostan, Orvosi értekezés a hideg vízről, Egészségtan az elemi iskolák részére, stb. is példaértékű. A nyugdíjba vonulása után Vissre költözött. Soltész Jánostól származik első Magyar Orvosi Kamara létrehozása ötlete.
Ezután Lengyel Endre, volt pataki diákot választották meg, aki Pesten szerzett orvosi diplomát. A kutatási területe  belgyógyászat és törvényszéki orvostan. A Kollégium Nagykönyvtárában kéziratban tanulmányozható az Orvosi Poliglott Szótára és az Orvosi Történelme. 1869-ben Raisz Gedeonnal együtt létrehozták a Zemplén megyei Orvos- Gyógyszerész Egyesületet.

A nyugdíjba vonulása után Raisz Gedeont nevezték ki az iskola orvosának. Egyik fontos tanulmánya: Közegészségügyi teendők az iskolák körül. 1864-ben a váltólázas megbetegedéses járvány miatt, a beteg tanulók étkezése,ápolása biztosítása érdekében létrehozták az Ifjúsági Betegsegélyező Egyletet, és adományokat fogadtak el,jótékonysági összejöveteleket szerveztek.
1873-ban Kókai Kun Zoltánt nevezték ki iskolaorvosnak, aki Miskolcon született, Bécsben,Pesten és Németországban folytatta orvosi tanulmányait. A pataki Kollégiumban az orvosi munkája mellett közegészségtant és törvényszéki orvostant is tanított. Példaértékű munkálkodása az iskolai Kórház fejlesztése, korszerűsítése volt. A kórház 1878-ban 18 ágyas, 1929-ben már 28 beteget tudtak korszerű körülmények között. elhelyezni. Kókai Kun Zoltán fontosabb orvosi munkái  Értekezés a fülbetegeknél alkalmazott gyógymódról, A gégetükrészet, A tuberkolózis elleni védekezésről, Törvényszéki orvostan.

1932-ben a Betegsegélyző Egylet a Főiskola gondozásába került. Az új iskolaorvosnak Jakó Jánost nevezték ki,aki Gyuláról került Patakra. A Kollégium 1937-ben a Kazinczy-utcában az un. Debreceni- féle házban négy kórteremmel,váróval,rendelővel felszerelt kórházat működtetett. Az épületben gyógyszertár is volt,az ápolónő részére pedig különlakást rendeztek be. 1938-ban a kórház szomszédságában felépült a járványkórház is,mindkét intézmény a diákok egészségügyét szolgálta. 1952-ben az intézmény államosításával az iskolaorvosi állás és a kórház is megszűnt. Jakó János továbbra is Sárospatakon maradt, és körzeti orvosként tevékenykedett.

A városunkban több évtizedekig tevékenykedő Minnay Lajos, sárospataki orvos hagyatéka a Kollégium Múzeumába került, amely páratlan orvostörténeti értéket képvisel. Az igen érdekes előadás személtetésére korabeli fotókat is láthattunk. A Sárospataki Kollégium Múzeuma „Ép testben ép lélek” címmel reprezentatív kiállítást rendezett, ahol az iskola orvostanárainak tudományos munkáit, és páratlan orvostörténeti dokumentumokat lehet megtekinteni. Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük Pocsainé dr. Eperjesi Eszter tudományos alapossággal összeállított, rendkívül értékes előadását. A sokszínű munkájához további sikert és elismerést kívánunk.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.18./

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                                                        

December 14-én került sor az év utolsó rendes testületi ülésére, amelyen igen komoly napirendi pontokat is tárgyaltunk. Talán a legfontosabb – ami miatt zárt üléssel kezdtünk – a jegyzői pályázatok elbírálása volt, kezdte összefoglalóját a képviselő-testületi ülésről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila

      

Kiírásunkra 9 pályázat érkezett, amelyek alapján 5 pályázót hívtunk be személyes meghallgatásra, de csak négyen érkeztek meg, egyikük jelezte, hogy a nagy távolság miatt nem tud eljönni. A személyes meghallgatás után úgy döntött a képviselő testület, hogy dr. Vitányi Eszter lesz Sárospatak város jegyzője 2013. január 1-től. Ő jelenleg a Mikóházi Körjegyzőség vezetője. Ő volt az, aki a képviselő-testület gyakorlatilag egyhangú bizalmát elnyerte, így az Ő pályázatát fogadtuk el, s örömmel jelenthetem, hogy január 1-től ismét lesz jegyzője Sárospataknak.

A Jó tanuló – jó sportoló díjak átadására is sor került, amelyeket, hagyományosan ilyenkor, az év utolsó képviselő-testületi ülésén adunk át. Mint általában, most is 4 tanulót díjaztunk, akik név szerint:
Géczi Fruzsina,
Kardosi Karina,
Juszku Viktor és
Pásztor Tamás.

Ezután több olyan napirendi pontunk is volt, ami a ZHK-val foglalkozott, a 2012-es évi tevékenységük beszámolójáról, valamint egy új pályázatban való részvételükről volt szó. Ezeket a testületünk megtárgyalta, elég komoly kérdéseket tettünk fel a jelen lévő szakembereknek, majd elfogadtuk a beszámolót.
Az ilyenkor szokásos áremelések most is sorra kerültek, bár nem egyöntetűen, mert pl. amíg a szippantott szennyvíz szolgáltatás ára az inflációval megegyező 5%-kal nő, addig a kéményseprő-ipari szolgáltatások ára nem változik, a 2012-es szinten marad.

Döntöttünk a Sárospatak Újság felelős szerkesztői megbízásáról, hiszen ez most, december 31-én lejár, amit újabb 1 évvel meghosszabbítottunk a jelenlegi szerkesztőséggel.

A továbbiakban zárt ülésben döntöttünk a januárban átadandó Ködöböcz díjról, amit a Magyar Kultúra Napján szoktunk átadni. Ez egy elismerés, amit a város oktatási és kulturális életében nyújtott magas teljesítményeket jutalmazzuk. Ezt csak januárban hozzuk nyilvánosságra.


 


 

További fotók>>>                             További fotók>>>               Eredményeik>>>                   
Törő Gábor
/2012.12.17./

 

„Minden szépet és jót, amit Isten dicsőségére teszünk, visszahat ránk!”

 

               
                                                                                       

Sárospatakra látogatott 2012. advent harmadik vasárnapján Dr. Ternyák Csaba egri érsek. Látogatásának oka a sárospataki bazilikába adományozott új ambó és oltár megszentelése, illetve a sárospataki Szent Erzsébet Ház elvégzett felújítási munkáinak megáldása...
 

 


Dr. Ternyák Csaba

      

A szentelési szertartást megelőzően homíliájában kihangsúlyozta – a Magyar Katolikus Egyház által kiadott Katekizmusban megfogalmazottak szerint – az ambó és az oltár szerepét. Az ambó az a hely, ahol a pap Isten evangéliumát hirdeti, aktualizálja a mai ember számára, hiszen Krisztus ma is jelen van közöttünk. Az oltár pedig áldozati hely és az Úr asztala is egyben. A pap – aki magát Krisztust jeleníti meg – minden szentmisében áldozatot mutat be, saját magát adja áldozatul Krisztus. Ez a mi hitünk, ezt valljuk mikor az áldozatot magunkhoz vesszük.

A szentmise befejeztével érsek úr a hívek sokaságával együtt meglátogatta a Szent Erzsébet Házat. Áldását adta a házra és dolgozóira, majd megszentelte azt. Kuklay Antal és Dr. Szabó Irén az intézmény vezetői megköszönték látogatását és tárlatvezetéssel körbevezették a ház megújult terein. Nagy érdeklődéssel és elismeréssel tekintette meg a könyvtárat, kiállítótermeket, előadótermet, a feltárások során megtalált kövekből kialakított kőtárat és a megújult kertet is.
A látogatásakor hangsúlyozta, hogy: „Minden szépet és jót, amit Isten dicsőségére teszünk, visszahat ránk!”.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.17./

 

Sakk megyei I. osztályú bajnokság 3. fordulója

 

               
                                                                                       

 


Tóth Tamás

      

December 16-án az Árpád Vezér Gimnáziumba látogatott az elmúlt szezon bronzérmese, Kazincbarcika csapata. Végig kiegyenlített partikat láthattak a jelenlévők, a végeredmény akár fordított is lehetett volna, nem sokon múlott, hogy meglepetést szerezve legyőzzük esélyesebb ellenfelünket - számolt be Tóth Tamás sakkozó...

Több döntetlenre adott játszmában is voltak győzelmi esélyeink. Igyekszünk kiköszörülni a csorbát, január 13-án Tiszaújváros ellen.

ÁVG DSE Sárospatak – Kazincbarcika 5,5 – 6,5

Győztek:Kovács Tamás, Isépy József,

Döntetlen:Balogh László, Tóth Tamás, Simai Gábor, Zurkó Csaba, Nagy Zsolt, Szuetta Mihály, Balogh Lilla.


 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.17./

 

Biztonsági intézkedés Sárospatakon

 

               
                                                                                        

 


 

      

A Rendőrség kiemelt figyelmet fordít a hideg, fagyos időszakban az esetlegesen veszélyhelyzetbe sodródott emberek megmentésére. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében legutóbb Sárospatakon kellett biztonsági intézkedést alkalmazni egy 83 éves nő érdekében...

A Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére 2012. december 16-án a hajnali órákban érkezett lakossági bejelentés szerint egy férfi fekszik az egyik helyi patak partján. A helyszínre kiérkező járőrök egy 32 éves helybéli férfit találtak a helyszínen, aki ittassága miatt láthatóan nem tudott gondoskodni magáról. S, mivel fennállt a kihűlés veszélye, ezért a rendőrök haza szállították, ahol hozzátartozói gondoskodtak róla.

Óvó intelem!
A rendőrség óvó intelemként arra hívja fel a figyelmet, hogy a hidegebb, téli időjárás során fordítsunk nagyobb gondot azon embertársainkra, akik az utcán élik mindennapjaikat, sőt éjszakáikat is ott töltik. Lehetőségeink szerint segítsünk azoknak is „túlélni” a hideg időszakokat, akik szociális, vagy más egyéb személyi körülményeik miatt ezen a téren veszélyeztetettek. A rendőrség kéri a polgárok segítségét, hogy amennyiben úgy értékelik, hogy kihűlés veszélyeztethet valakit, akkor értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, 112-es telefonszámokon!


 


 


B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2012.12.17./

 

Egy meseillusztrátor kiállítása

 

               
                                                                                        

A Fellegajtó nyitogató címet kapta Halász-Géczi Ágnes első önálló kiállítása. A grafikus-pedagógus munkáit eddig mesekönyvekben lehetett látni. Ezen azonban változtatni szeretett volna A Művelődés Háza és Könyvtára, ezért kérték fel a művészt néhány rajz összeválogatására, amiket bemutathatnak egy tárlaton. A kiállítást feLugossy László festőművész a következő szavakkal nyitotta meg…
 

 


Halász-Géczi Ágnes


feLugossy László

      

„A felnőtt visszacsöppenhet a gyermekkorába és egy kicsit elgondolkozhat azon, hogy milyen meséken nőtt fel, azoknak milyen rajzai, grafikai munkái voltak, s mennyire hatottak azok rá. Ági képein nagyon eleven és élő figurák vannak, bár festve vannak, de Ági megtölti ezeket élettel és olyan karaktereket ábrázol, amilyenekre a mesének a története inspirálja…”

Az illusztrátor munkája nagy felelősséggel jár, hiszen alakítja a gyerekek fantáziáját, befolyásolja látásmódjukat. Ezt Halász-Géczi Ágnes még inkább átérzi azóta, hogy megszületett a kisfia. A gyermekek világa még közelebb került hozzá szülőként, elmondása szerint kellően odafigyelve, rengeteget lehet tanulnia kisbabáktól…

Ez egy gyermeki világ, ami mindenkiben él, csak hát felnőttként, ahogy az ajánlóban írtam, elfelejtjük ezeket a dolgokat, vagy már szégyelljük, más komolyabb dolgokkal vagyunk elfoglalva, miközben nagyon fontos lenne, hogy ezt a gyermeki őszinteséget és nyíltságot, amiket ők tanúsítanak és a gyerekrajzokban látnak, ezt megtartsuk magunkban, és én is úgy éreztem, hogy meg kell ezt a gyermeki mivoltomat őrizzem magamban a gyerekrajzokon keresztül.
A népdalban megénekelt fellegajtó az égi és a földi világok közötti átjárást segítő varázskapu. Nem mindenki tudja kinyitni, de valakik igyekeznek nyitogatni. Aki jól keresi, megtalálhatja a varázskaput és hozzá az elrejtett kulcsot. Ehhez nyújt segítséget Halász Géczi Ágnes kiállítása, amit január 20-ig lehet megtekinteni A Művelődés Háza emeletén.

Halász-Géczy Ágnest sokan ismerhetik Sárospatakon, hiszen az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában kezdte tanulmányait, és a várostól csak a további tanulmányai idején volt távol, 4 évig Miskolcon, ahol középiskolába járt, s ahol alkalmazott grafikát tanult, majd Nyíregyházán, ahol főiskolai szinten folytatta tanulmányait rajz- és vizuális kommunikáció tanári szakon.
Egy év budapesti munka után haza húzta a szíve, azóta itthon minden munkát elvállal, ami a neveléssel, vagy a festett képekkel összefügg. Így az utóbbi hat évben dolgozott az Art-Értnél, az Erdélyi iskolában, az ÁVG kollégiumában, a Vay-ban, az Újbástyában, a COGITO Művészeti Iskolában, majd a Szent Erzsébet Házban, ahol tárlatvezető.

Kívánjuk, hogy találja meg boldogulását szülőföldjén, és a családi örömök mellett továbbra is érezze az alkotás örömét is!


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.16./

 

FOR YOU 2 Kft. KUPA - IV. SÁROSPATAKI Teremlabdarúgó Torna

 

               
                                                                                      

Immáron a negyedik felnőtt teremlabdarúgó torna kerül megrendezésre 2012. december 28-29-30-án és 2013. január 4-5-6-án Sárospatakon. Eddig mind a három rendezvény sikeresnek mondható, hiszen nagyon sok csapat nevezett, így – a szervezők úgy érzik – hogy sikerült visszaállítani a pataki teremfoci hírnevét. Ennek apropóján kerül megrendezésre a 2012-2013-as év első sporteseménye, amelynek a neve: FOR YOU 2 Kft. KUPA - IV. SÁROSPATAKI Teremlabdarúgó Torna - hívja fel az érdeklődők figyelmét Belicza János szervező...
 

 


Hegyi Tibor

      

Sárospatak Város Önkormányzata mellett, a FOR YOU 2 Kft. lesz a névadó főszponzora a rendezvénynek, melyre rekord létszámú nevezés érkezhet. Belicza János és Tóth István főszervezők elmondták, hogy 32 (!) csapat jelentkezését várják, amelyből a selejtező napokon (dec. 28-29-30. és jan. 4-5.) 8 x 4 –es csoportok lesznek kialakítva. Majd a döntő napján (jan. 6.) 16 csapat játszik egyenes kieséses rendszerben.
Idén is remek hangulatú találkozókra van kilátás, hiszen két héttel a verseny meghirdetése után már 28 csapat jelentkezett.

Íme a névsor: Evinor Bt - Euronics Sárospatak J Orosz Pálinkafőzde J Paksi Baráti Kör J Sárospataki TC J Legendás Kresszpark Rangers – Cigánd J For You 2 Kft. - Sárospatak J Koharik Fc J Békéscsaba Friends J Légiósok J Refi DSE J Salvador J Nagyrozvágy J Újpest Edzői Team J Liverpóló – Cigánd J Soccer Team – Sárospatak J Csontdarálók – Sárospatak J DVTK UP – Miskolc J Szerencs JBAZ Jv.
Válogatott J Kenézlő J Haverok FC J 4-4-2 Vendéglő – Kisvárda J NUNO Baráti Köre J Viszokai Gumiszerviz – Nagykálló J Tom Tailor J Tokaj FC J Mackótestvérek – Debrecen J Bunker FC – Budapest J Unilift 2000 Kft. – Miskolc J Heroes – Vésztő J Huszár Gál DSE – Debrecen J Club SCC Debrecen J Tiszavirág Kisvendéglő - Miskolc J FILO - Monbebe J Nagykapos C.

Mint – Hegyi Tibortól a verseny fő támogatójától megtudtuk – az eseményt az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában rendezik meg, ahol a csapatok új sportburkolaton játszhatnak majd, ráadásul 5 x 2 –es kapukra. Kiegészítő programokkal is várják a szervezők a kilátogató nézőket, hiszen lesz tombolasorsolás és mazsorett bemutató is. A belépő 250 Ft. lesz, ami egyben egy tombola szelvénynek
felel meg.

A sajtótájékoztatóval egybekötött sorsolás 2012. december 21-én (pénteken) lesz, 18 órától, a Polgármesteri Hivatal dísztermében, melyre sok szeretettel látnak a szervezők minden érdeklődőt.


Belicza János


 


Törő Gábor
/2012.12.16./

 

Szépíró verseny Hejőkeresztúron

 

               
                                                                                       

 


 

      

Sikeresen szerepeltek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai a 2012. december 8-án Hejőkeresztúron megrendezett szépíró versenyen. Dicséret illeti Galyas Amanda 2.b, Rézműves Evelin 2.b, Kiss Tamás 4.b, Tóth Luca Virág 6.c, Ferenc Dorina 7.a és Szólya Erik 8.c osztályos tanulókat...

Galyas Amanda korcsoportjában első helyezést ért el és bejutott a verseny országos döntőjébe.

További helyezettek:
3. hely: Ferenc Dorina
5. hely: Kiss Tamás
7. hely: Rézműves Evelin
Gratulálunk!


 


 


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.12.16./

 

Szigorú gazdálkodás a Kommunális Szervezetnél

 

               
                                                                                       

A Kommunális Szervezet gazdálkodásáról szólva azt mondhatom el, hogy félévkor nem volt könnyű helyzetben az intézmény, hiszen ekkorra igen jelentős, 15 millió Ft-ot meghaladó tartozásállományt halmozott fel - nyilatkozta Béli Zoltán igazgató...
 

 


Béli Zoltán

      

Az már az első hetek után látszott, hogy a költségvetési keretek tartása igen nehéz lesz, az előirányzatok teljesítése láthatóan meghaladta az időarányos mutatókat különös tekintettel arra is, hogy a szervezet keretein belül bonyolódó start munkaprogramokban egyetlen forint üzemanyagköltség sem került tervezésre, így azt a saját költségvetési előirányzatunkból kellett finanszírozni.

Az elsődleges feladat a folyamatok szabályozottságának, átláthatóságának a megteremtése volt, hiszen csak ezáltal vált kontrollálhatóvá a kiadások indokoltsága és a felmerülés szükségessége.

Szeptember hónapban, a rendszeresen tartott vezetői értekezleten jutottunk el oda, hogy -ahogy mondani szoktam - be kellett húzni a kéziféket, s csak a nélkülözhetetlen és elkerülhetetlen munkálatok elvégzése kerülhetett engedélyezésre.

Az eltelt időszakban létszámleépítésre is sor került, de éppen a szűkös üzemanyagkeret miatt megszüntetésre került a munkásszállítás is, a dolgozók maguk mennek ki a munkaterületre, ezzel érzékelhetően csökkent az ez irányú kiadásunk.

Elmondhatom, hogy az utolsó hónapokban szinte kézi vezérlésre tértünk át, a legtöbb esetben személyesen engedélyeztem az üzemanyag beszerzést, a szakfeladatonkénti kiadásokat egy héten belül akár többször is ellenőriztem, egyes munkálatok tartalmát, ütemezését módosítani volt szükséges, de fontos megemlítenem azt is, hogy a gazdasági vezető is fokozottan bevonásra került a vezetői döntések meghozatalába, aki szinte naprakész adatokkal látott el arról, hogy a dologi kiadásaink hogyan állnak, milyen összegből gazdálkodhatunk az év végéig.

A vezetői értekezletek állandó napirendi pontja volt ennek értékelése, s úgy gondolom, hogy ennek eredménye, hogy kiadásainkat sikerült erőteljesen visszafogni, s ezt tükrözi a belső ellenőri jelentés azon megállapítása is, hogy a kiadásaink és a bevételeink teljesen együtt mozognak, hiszen csak olyan kiadás felmerülés jelentkezhetett, amelynek a bevételi fedezete is biztosított volt.

Ennek a közös, felelősségteljes és fegyelmezett munkának köszönhető az, hogy a harmadik negyedév végére tartozásállományunk egymillió forintra apadt, s ha valami rendkívüli, váratlan esemény nem következik be, úgy a költségvetési évet többletfinanszírozás nélkül tudjuk zárni.


 


 


Törő Gábor
/2012.12.15./

 

Karácsonyi vásár és játszóház az óvodában

 

               
                                                                                       

Ismét nagy sikerrel zárult a karácsonyi bazár és játszóház a Carolina Óvoda és Bölcsődében. Évek óta mindig lelkesen és izgalommal készülünk erre a napra – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, az intézmény vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

A szülők, a csoportokban zajló közös munkadélutánok keretében játékokat varrnak, ill. készítenek, (ha nem készülnek el vele, még haza is viszik azokat, és otthon fejezik be). A nagyszülők előveszik legféltettebb receptjeiket, és finom házi süteményeket sütnek.

Így történt ez 2012. december 8-án, szombat délután is, amikor mindenki elhozta mindazt, amit készített, és ezekből vásárt rendeztünk az aulában.
Gazdagították a választékot a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar I. évfolyamos óvodapedagógus hallgatók által készített gyönyörű ajándéktárgyak, amelyeket Jaskóné Gácsi Mária tanárnő vezetésével készítettek. Ezek bevételét felajánlották intézményünknek.

A varázslatos karácsonyi tárgyak vására mellett a gyermekek játszóházi foglalkozás keretében szebbnél szebb karácsonyfadíszeket rajzoltak, nyírtak, ragasztottak, és csuhéztak. Pihenésképpen jól szórakozhattak a vendégek a Waldorf Munkaközösség óvónőinek műsorán, akik egy tréfás magyar népmesét adtak elő a „közönség” nagy megelégedésére.

A vásári forgatag ideje alatt finom süteményeket, meleg lángost, palacsintát, forró teát és üdítőt lehetett vásárolni a büfében. A rendezvény bevétel szempontjából is eredményes volt. A karácsonyi bazár haszna tovább gyarapítja a SÓSZOBÁ-ra gyűjtött összegünket.
A „szép dolgok vására” mellett, a kellemes légkörben lehetőségünk volt rákészülni a közelgő ünnepek meghitt hangulatára.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.15./

 

Az iskolák államosítása miatt hívták össze a rendkívüli ülést

 

               
                                                                                        

Nagyon sok a rendkívüli képviselő-testületi ülés ebben az évben. Legtöbb esetben pályázatok miatti sürgős döntések miatt hívják össze, de december 12-én más oka volt, az oktatási intézményeink államosításával kapcsolatban kellett döntést hozni. Ennek lényegét Aros János polgármester fejtette ki számunkra…
 

 


Aros János

      

Néhány hónappal ezelőtt az országos sajtó még attól volt hangos, hogy Sárospatak iskolaváros ragaszkodik az oktatási intézményeihez. Aztán számunkra is nyilvánvalóvá vált, hogy a fenntartásához hiába ragaszkodunk, ez nem lehetséges, mert valamennyi intézménynek - kivéve az óvodáknak - a fenntartása az állam kezébe kerül. Ezek után kellett döntenie valamennyi képviselőtestületnek, hogy a fenntartásában lévő iskolák működtetését a továbbiakban tudja-e vállalni. Nos, Sárospatak Város Önkormányzata hosszas számolgatás és vita után úgy döntött, hogy bár ezek a költségek csökkennének azzal, hogy a pedagógusok bére januártól az államhoz kerülne, még mindig akkora terhet - konkrétan 136 millió Ft-ot - jelentenek az önkormányzatnak, amire nem láttunk lehetőséget, hogy a következő évi költségvetésben kigazdálkodjuk.

Ekkor úgy éreztük, hogy egy kicsit fellélegezhetünk, hogy ez a teher is lekerül a vállunkról, hiszen a korábbi kötelező feladatainkhoz a finanszírozást most már az utóbbi 5-6 évben a tényleges bekerülési költségnek az 50%-ára sem kapjuk meg, az összes többit az önkormányzatnak kell hozzátennie.
Ezek után úgy éreztük, hogy kedvezőbb pénzügyi lehetőségek állnak rendelkezésünkre, de a múlt héten kapott újabb információ alapján szembesültünk azzal, hogy azok az önkormányzatok, amelyek intézményeiket átadták működtetésre az államnak, hozzájárulást kell fizetniük, ez Sárospatak esetében 14 millió 240 ezer Ft havonta. Miután fölocsúdtam ennek az összegnek a láttán, ismét elkezdtünk osztani és szorozni, és úgy döntöttünk, hogy ezzel a feltétellel is át kívánjuk adni az államnak a működtetését.

Ennek nagyon egyszerű az oka. Megnéztük, hogy melyek azok az adóbevételek, amelyek helyben maradnak, és milyen egyéb bevételei vannak a városnak. Ez összességében 400 millió Ft lesz 2013-ban, ezzel szemben egy 560 millió Ft-os kiadás szám látszik. Tehát a kettő közötti különbözet azt mutatja, hogy nagyon-nagyon nehéz év elé nézünk, ennek tükrében nem tudjuk vállalni még ezekkel a feltételekkel sem a működtetést.

Most nem tehettünk mást, minthogy elfogadtuk ezt a 14 millió 240 ezer Ft/hó hozzájárulást, de a képviselőtestület felhatalmazása alapján azonnal kezdeményezünk a tárcaközi bizottsággal egy egyeztetést, ugyanis nekik is szeretnénk megmutatni, hogy nincs miből hozzátennünk ezt az összeget, vagy ha mindenképpen ez az összeg marad, akkor a város költségvetése nagyon nehéz helyzetbe kerül, mondhatnám ellehetetlenül.

Bízom benne, hogy a tárcaközi bizottságnak az a szándéka, hogy minden egyes önkormányzatra akkora terhet rójon ki, amilyet még el tud viselni. Ez itt, a környékünkön működő önkormányzatok esetén jóval kisebb összeg kell, hogy legyen mint máshol, mert egyébként nem fogjuk tudni biztosítani ezt az összeget.


 


 


Törő Gábor
/2012.12.15./

 

XXXVII. Megyei Kulturális Fesztiválon bronz minősítést kaptak

 

               
                                                                                       

Újabb sikert könyvelhettek az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium tanulói. 2012. november 28-án megyei szintű megmérettetésen vettek részt. A miskolci Éltes Mátyás Általános Iskola és EGYMI, az Értelmi Fogyatékosok BAZ Megyei Érdekvédelmi Egyesülete által szervezett XXXVII. Megyei Kulturális Fesztiválon „Cigánylakodalmas” hagyományőrző játékot adtak elő, ahol a zsűri bronz minősítéssel díjazta a produkciót - nyilatkozta Kis Márta tagintézmény-vezető...
 

 


Kis Márta

      


A gyerekek (Csendi Ádám 2. o., Budai Gergő, Horváth Barbara, Oláh Norbert, Csemer Nikoletta, Csendi Valéria, Surányi Evelin 3. o., Budai Izabella, Farkas Rita 4. o., Csendi Anett, Horváth Dzsennifer, Lévai Martin 7. o., Oláh Alex 8. o.) felkészítését és irányítását ezúttal Kovács Borbála, a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára vállalta. Nemcsak pontos instrukcióival, de lelkesítő szeretetével is segítette tanulóink munkáját. Közreműködését köszönjük!

Diákjaink hatalmas közönségsikert arattak, s a zsűri véleménye is ezzel egybehangzó volt, hiszen bronz minősítéssel jutalmazták őket. Eredményetekhez gratulálunk, büszkék vagyunk rátok!


 


 

További fotók>>>

Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
/2012.12.14./

 

XII. Szent Erzsébet Kupa Nemzetközi Teremlabdarúgó Torna

 

               
                                                                                        

Idén november 24-25-én tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Szent Erzsébet Kupa Nemzetközi Teremlabdarúgó Torna (korábban Árvay-Kupa). Két nap alatt, két helyszínen, öt korcsoportban összesen 24 csapat mérte össze felkészültségét. Szombaton az I. és a II. korcsoport tornái, vasárnap a III. korcsoportos fiú és a IV. korcsoportos leány torna zajlott a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornacsarnokában - küldte a tudósítást Gönczy Zoltán szervező...
 

 


Gönczy Zoltán

      

Közben vasárnap az ÁVG tornacsarnokában a IV. korcsoportos fiúk küzdöttek az elsőségért. A szépszámú közönség izgalmas mérkőzéseket látott, volt olyan torna is, ahol a végső győztes 5:1-es vereséggel kezdte a küzdelmeket.
Az érmeken, serlegeken, okleveleken kívül korcsoportonként 3 különdíj is kiosztásra került.
Négy korcsoportban a házigazdák, míg egyben a miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola csapata szerezte meg a kupát.

A résztvevő iskolák:
1. Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola Sátoraljaújhely
2. Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola Miskolc
3. Hegyközi Általános Iskola Pálháza
4. ÁMK Bodroghalom
5. Általános Iskola Hollóháza
6. Bolyai János Katolikus Általános Iskola Szerencs
7. Tyczyn – lengyel település iskolás gyerekei
8. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sárospatak
9. Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája
10. Kazinczy Ferenc Általános Iskola Sátoraljaújhely
11. Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola

TÁMOGATÓK:Bodrog Wellness Szálloda és Tengerszem Kemping, Ajtai és Társa Kft., Ristorante Collegno Pizzéria, LEPORELLO 2005 Kft.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.14./

 

Elbúcsúztak az évtől A Művelődés Háza alkotó körei

               
                                                                                        

A Sárospataki Művelődés Háza Luca nap alkalmával egy vidám műsorral köszönte meg alkotói és előadó művészeti csoportjainak, hogy egész éves munkájukkal, sikereikkel öregbítették a város hírnevét. December 13. nagy hagyományokra tekint vissza, kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, tiltás kapcsolódni, mint Luca Napjához – számolt be a jeles napról Darmos István népművelő…
 


Darmos István


Csatlósné Komáromi Katalin

 

      

Ilyenkor pl. régen nem volt ajánlatos kölcsönadni, mert az elkért dolgok boszorkányok kezébe kerülhettek. A néphit kétféle Lucát ismer, a jóságost és a boszorkányost. Ez utóbbi terjedt el a néphagyományban. Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenység varázslásra, mint házasság, halál és időjóslásra is.
Ma azt kérdezzük valakitől, hogy Luca naphoz milyen szokások kapcsolódnak, akkor szerintem mindenki tudja, hogy Luca székét ekkor kezdték el készíteni, vagy esetleg a Luca búza is fölmerül. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor kezdték el csíráztatni a búzát, és amekkorára nőtt karácsony estére, abból arra következtettek, hogy ha nagyra nőtt, akkor következő éven jó lesz a termés, ha kicsi maradt, akkor pedig nem.

Egy gyermektánccsoport és Darmos István előadásával A Művelődésháza Háza az évben utoljára látta vendégül összes csoportját, alkotókörét. Bár a nyugdíjas klub még az évzáró, karácsonyi rendezvénye előtt állt, de már így is szép év áll mögöttünk – mondta Dávid Sándor…
Annak örülök, hogy ez a kis közösség szeret együtt lenni, egymást megbecsüljük, értékeljük egymás munkáját, örömünkben, bánatunkban együtt vagyunk, egymással. Tehát egy jó közösségnek mondhatom a nyugdíjas klubot.

A hímző kör tagjainak is mozgalmas volt az éve, folyamatosan vannak kiállításaink – mondta Koscsó Istvánné…
A tavalyi eredményeikre támaszkodva idén újabb pályázaton indultunk. Nagyon jó évünk volt 2012-ben, az asszonyok nagyon szorgalmasak. Még a tavalyi évben különdíjat kaptunk a Százrózsás Pályázaton, ami egy textilvásárlási utalvány volt. Úgy döntött a szakkör tagsága, hogy ezt az utalványt úgy fogjuk felhasználni, hogy egy másik pályázatra nevezünk és ebből fogjuk elkészíteni a másik pályázat munkáját.

A Művelődés Háza és Könyvtára vezetősége nevében Csatlósné Komáromi Katalin megköszönte az alkotókörök egész éves, minden nehézség ellenére és sikeres és szorgalmas munkáját…
Itt a mai estén elsősorban az volt a célunk, hogy azoknak a kisközösségeknek a munkáját megköszönjük, akik különböző területen működnek és az ott elért eredményeikkel - legyen az egy kiállítás, egy díjazott kézimunka, egy színpadra állított új koreográfia, vagy netán egy amerikai fellépés – minddel Sárospatak és azon belül A Művelődés Háza jó hírnevét öregbítették.

A Luca nap és az évzáró rendezvény összekapcsolásával egy vidám este kerekedett, amelynek részesei lehettek a dolgozók és a sárospataki klubok, alkotókör tagjai is.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.14./

 

Újra példás összefogás a Kisrefiben

 

               
                                                                                       

 


Timáriné Király Sarolta

      

December 13-án Luca napján karácsonyi vásárt tartottak a Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája és Diákotthona tanulói. A tanulók, szüleik és a pedagógusok lelkesen készültek erre az alkalomra is. Szebbnél szebb kézműves portékák cseréltek gazdát. A meghitt hangulat segítette a karácsonyra való készülődést - számolt be Timáriné Király Sarolta tagintézmény-vezető...

Ismét átélhettük az ige igazságát ”Nagyobb boldogság adni, mint kapni.” Köszönjük mindenkinek a hozzájárulását ehhez a szép alkalomhoz.


 


 

További fotók>>>

a Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája és Diákotthona
/2012.12.14./

 

Nem ingyen veszi át az állam az iskolákat

 

               
                                                                                        

A 2012. december 12-én megtartott Humán Bizottsági ülésen a legfajsúlyosabb napirendi pontunk az oktatási intézményeink átadásáról szóló előterjesztés volt. Mi nem akartuk az intézményeinket leadni, viszont a költségvetés tervezése során megállapítottuk, hogy nincs miből finanszírozni ezeket, ezért a leadás mellett döntöttünk. Mint a napokban kiderült ez nem ilyen egyszerű, mivel leadás esetén is nekünk kell fizetni a fenntartásuk jelentős részét – nyilatkozta Szvitankó Tamás, a bizottság elnöke…
 

 


Szvitankó Tamás

      

Az oktatási minisztériumból küldött levélben egy olyan értesítést kaptunk, amelyben a miniszter azt közölte, hogy ők megvizsgálták Sárospatak települést, a település 2012. január 1-jei lakosságszámát, hogy a települési önkormányzatnak jelentkezett-e ÖNHIKI igénye az elmúlt 3 évben, a gépjárműadót és egyéb helyi adók 2011. évi tényadatát és az arra vonatkozó 2013. éves prognózist. Ezek alapján a tárcaközi bizottság, az oktatásért felelős miniszter, a helyi önkormányzatokért felelős miniszter, államháztartásért felelős miniszter egyetértésével az önkormányzat számára 2013. január 1. és 2015. augusztus 31. közötti időszakra havi 14 millió 240 ezer Ft összegben állapítja meg a hozzájárulást. Ez egy nagyon magas szám, ez éves szinten 170 millió 888 ezer Ft-ot jelent, amire jelenleg nem látjuk a finanszírozási lehetőséget, de ez a levél egyben azt is tudomásunkra hozta, hogy ha azt írjuk, hogy ezt nem vállaljuk, akkor teljes egészében nekünk kell az iskoláinkat finanszírozni, ami 205 millió Ft.

Tehát egy olyan kényszerlépésbe kényszerültünk, amikor azt kell mondanunk, hogy ezzel az összeggel, a 170 millió Ft-tal vállaljuk a fenntartást. Ez volt az „A” javaslatunk a testület felé. A „B” javaslatunk pedig, hogy egy másik ponttal egészítsük ki, hogy mivel nem látjuk ennek az összegnek a finanszírozási lehetőségét - mivel ez a 170 millió, az adóbevételünk felét elviszi - a másik fele pedig az intézmény és egyéb működtetésekre, valamint a hiteltörlesztésre megy el – így polgármester úr továbbra is tárgyaljon, hogy ez az összeg csökkenjen. Tehát felhatalmaztuk további tárgyalásokra, mivel mi nem látjuk ennek az összegnek az előteremtési lehetőségét. Ez a javaslata a bizottságnak.
Ezzel a minisztériumi levéllel még egy olyan meglepetés is ért bennünket, hogy a volt Erdélyi János Általános Iskolát - amit 10 éve már a megye üzemeltet - is visszakapjuk, és ennek a fenntartási költségét is nekünk kell állni, ami kb. 15 millió Ft.

A Humán Bizottsági ülésünkön továbbá tárgyaltunk arról, hogy a kitüntető rendeletünk értelmében jövőre, a Magyar Kultúra Napján kit tüntessünk ki Ködöböcz díjjal, Kik azok, akik a kultúra területén kiemelkedő eredményeket értek el?
Ezekre a személyekre lehet javaslatot tenni, javaslatot tehet bizottság, bármely képviselő vagy civilszervezet. Ezek a nevek beérkeztek és ezekből egyet alkalmasnak tartunk. Ez a név még nem publikus, amit zárt ülés keretén belül pénteken a képviselő testület elé terjesztjük elfogadásra.
Következő napirendi pontunk a 2013-as év munkatervének elfogadása volt. A bizottság javaslatára a munkatervbe be lett véve a közoktatási koncepció megalkotása is.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.12.13./

 

Téli búcsú a bazilikában

 

               
                                                                                       

 


Dr. Seregély István

      

December 8-án ünnepeltük a sárospataki bazilika téli búcsúünnepét. Ez a nap a katolikus egyházban Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának ünnepe. Ez alkalomból december 9-én vasárnap, Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek atya mutatott be ünnepi szentmisét templomunkban - számolt be Koleszár Krisztián...

Ezt követően a hétfői napon került sor a bazilika szembemiséző oltárának és felolvasó állványának cseréjére. A liturgikus előírásoknak megfelelően az új oltárt csak felszentelés után lehet használni. Erre a következő vasárnap, december 16-án kerül majd sor. A felszentelést és az ünnepi szentmisét Dr. Ternyák Csaba egri érsek fogja bemutatni délelőtt fél 11 órakor. Várjuk a környékbeli híveket a közös imádságra.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.13./

 

ÁVG-s diák Borsod-Abaúj-Zemplén megye "Jó tanuló, jó sportolója"

 

               
                                                                                        

 


Fábrik István

      

Fábrik István, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 12. C osztályos tanulója ünnepélyes keretek között vehette át 2012. december 7-én Miskolcon Borsod-Abaúj-Zemplén megye „Jó tanuló, jó sportolója” címet a gimnáziumi kategóriában...

A kyokushin karate ágban 12 éve edző sportoló számos hazai és nemzetközi viadalon szerzett elsőséget, résztvevője volt már Európa Kupának is. A napi edzések, a sikeres sporteredmények mellett mintaadó István iskolai teljesítménye, a közösségért végzett egyéb jellegű (pl. elsősegélynyújtó) tevékenysége, szimpatikus személyisége is.

Szeretettel gratulálunk a legfrissebb sikeréhez!


 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.13./

 

Tarcal borait is megkóstolhatták Sárospatakon

               
                                                                                        

A Kalandozások Tokaj-hegyalja borvidékein című ismeretterjesztő előadássorozat decemberi előadására Tarcalról érkeztek előadók Sárospatakra, A Művelődés Házába, ahol ezúttal is sok érdeklődő várta őket. A település múltját és mindennapi életét Baracskai László polgármester mutatta be, majd a jelenlévők – Bihari Zoltán igazgató jóvoltából - ízelítőt kapattak a 2011. augusztus óta Tarcalon működő Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének a munkájából is, és nem utolsó sorban két pincészet borait is megkóstolhatták…
 


Baracskai László

      

Az utóbbi évtizedben sokat fejlődött a település. A szépítkezés tudatos, ugyanis is egy családbarát, élhető, a turisták számára is sokat nyújtó községet álmodtak meg a falu vezetői, akik a turizmus tekintetében a környező településekkel is együttműködnek.
Reménykedünk abban, hogy igenis, fogunk előre menni. Nem kellett bennünket konszolidálni, van egy pici tartalék pénzünk, és reménykedünk abban, hogy lesznek olyan pályázatok, amihez nem kell túl sok önerő, és akkor tudunk pályázni. Most várunk egy pályázati döntésre és nagyon imádkozunk, hogy Tarcal és Tokaj között megépüljön egy kerékpárút.

A rendezvény vendégei természetesen a tarcali borokat is megkóstolhatták. Az ezeket bemutató fiatal borász szerint kedvelhető, jól fogyasztható borokkal kell megfogni a vásárlókat. A száraz sárga muskotály az a típusú bor, amit mind a saját pincészetemben, mind az Andrássy pincészetnél készítünk, hiszen meggyőződésem, hogy a hétköznapokra és minden évszakra alkalmas, fogyasztható borokat kell készíteni – mondta Majoros László.

Januárban a névadó Tokaj városa mutatkozik majd be a sárospataki sorozat keretében.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.13./

 

Advent a Refiben!

 

               
                                                                                        

Nemsokára itt a Karácsony. Ezt jelzik az adventi koszorún meggyújtott gyertyák, az egyre kivilágítottabb utcák, az emberek készülődése, egymásra figyelése. Advent van, várjuk az Ünnepet, mi, keresztyének az Úr Jézus visszajövetelét – hívja fel az érdeklődők figyelmét Fejér Zoltán vallástanár, nevelési igazgatóhelyettes..
 

 


Fejér Zoltán

      

Ilyenkor a Refi, a megszokottnál is jobban megmozdul, sőt kimozdul az öreg Kollégium falai közül. Minden hétfőn a református templomban istentiszteleti kereten belül meggyújtjuk a soron következő adventi gyertyát. December 10–15. között diákjaink, maguk sütötte sütemények eladásával gyűjtenek ajándékra a Sárospataki Szociális Otthon, a Vissi Anyaotthon, az Erdőbényei Öregotthon, valamint a Beregszászi Sámuel Alapítvány Családtípusú Gyermekotthon lakóinak, míg a kisrefisek cipős doboz adományaikkal segítik a rászorulókat. A december 14-16-i bennmaradós hétvégénken előadások, áhítatok emlékeztetnek advent jelentőségére, esténként pedig táncházban, vagy a sport örömeivel élve építhetjük még szorosabbá egymás közti kapcsolatainkat.

Advent második vasárnapján a kisrefisek ünnepi műsorát hallhattuk, advent harmadik vasárnapján a gimisek adják a református templomban is az ünnepi műsort. Mielőtt otthonainkba térnénk egy hosszú, és megérdemelt szünidőre Sárospatak lakosait örvendeztetjük meg a közös adventi hangversenyen, valamint az Önkormányzat által szervezett advent 3. vasárnapján a Hild téren. A mi adventünk, előre láthatóan tartalmas és szeretetteljes lesz. A REFI közössége, ezt kívánja minden olvasónak is.


 


 


Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.12.12./

 

Napirenden van a hajléktalanok ügye

 

               
                                                                                        

2012. december 11-én 9-én, a Polgármesteri Hivatal 1-es számú termében tárgyalt az Egészségügyi és Szociális Bizottság, ami összesen 8 napirendi pontot tárgyalt, felét nyílt, felét pedig zárt ülésen. A hirtelen beköszöntött nagy hideg miatt nem meglepő, hogy a hajléktalanok ügyével is foglalkoztak. Az ülésről Egyed Attila adott rövid tájékoztatást…
 

 


Egyed Attila

      

Bizottsági ülésünkön a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sátoraljaújhelyi csoportjának munkatársai is részt vettek, akik oroszlánrészt vállalnak a hajléktalanok gondozásában. Jelenleg 8 fő sárospataki személy ellátását biztosítják és forró-tea járataik is működnek városunkban. Velük egyeztettünk, megállapodva abban, hogy városunk önkormányzata minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy idén se legyen nélkülözés miatt fagyhalál Sárospatakon.

A főbb napirendi pontok között szerepelt az orvosi rendelő szervezeti és működési szabályzata, amit elfogadott a bizottságunk. Ezt belső ellenőr közreműködésével néztünk át, s megállapítottuk, hogy benne minden a törvényeknek megfelelően szerepel.

Egy másik napirendi pontban 2013. első félévi munkatervét fogadtuk el egy-két változtatással, valamint újabb szociális bérlakást írtunk ki pályázatra. Felhívom az érintettek figyelmét, hogy figyeljék az önkormányzat pályázatait és pályázzanak a lakásokra.
.
Zárt ülésen segélyeket bírált el, valamint lakásbérlet meghosszabbítási kérelmek felett döntött a bizottság.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.12.12./

 

Ülésezett a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

               
                                                                                        

A hó végén szokásos képviselő-testületi ülés az ünnepek miatt december 14-én, pénteken lesz megtartva. Ennek megfelelően az előkészítő bizottsági üléseket is ezen a héten tartották, elsőként 10-én hétfőn, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ülését. A 14 tárgyalt napirendi pont közül Hajdu Imre bizottsági elnök az alábbiakat emelte ki…
 

 


Hajdu Imre

      

Bizottság többek között tárgyalta a Sárospatak újság felelős szerkesztője megbízásáról és a nyomdai feladatok ellátásáról szóló előterjesztést. Ennek a lényege az volt, hogy az érvényben lévő szerződés december 31-én lejár, amit változatlan tartalommal javasolunk elfogadásra a képviselő testületnek a 2013. évre is, mert elégedettek vagyunk a Sárospatak újság színvonalával, minőségével és tartalmával egyaránt. Reméljük, hogy 2013-ban is hasonló színvonalon fog működni.

A ZHK 2012. évi tevékenységét is tárgyalta a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, amit egyhangúlag javasol elfogadásra a képviselő testületnek. Ebből megtudtunk egy érdekes adatot: a begyűjtött kommunális hulladék a ZHK működési területén több mint 28 ezer tonna volt ebben az évben. Az idén bevezetésre került 60 l-es edénynek tapasztalatait pedig pozitívnak értékelte a bizottság és szerencsés döntésnek tartja, hogy a képviselő testület annak idején kérte a ZHK-t a 60 l-es edények bevezetésére.

Egyébként idén jár le a ZHK megbízatása a működési terület településein. A bizottság megtárgyalta az új társulási megállapodást, ami gyakorlatilag megegyezik az eddigivel. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem próbálunk mi mást megbízni a szemétszállítási feladatok ellátásával. Az a helyzet, hogy a ZHK ebben a tekintetben - az én meglátásom szerint - monopolhelyzetben van, nincsenek ellenfelei, akikkel ezt a szolgáltatást ki tudnánk váltani. Szakmailag eddig is megelégedésre adtak okot, számomra problémát a díjképzés jelent...

A bizottság tárgyalta a Csepel-tó haszonbérleti szerződését, amit 2017-ig javasolt bérbe adni a Sporthorgász Egyesületnek egyhangú szavazással, valamint tárgyaltuk a horgászegyesület kérelmét az általuk bérelt iroda megvásárlásáról. Ezt piaci áron fogja javasolni értékesítésre a pénzügyi és gazdasági bizottság 1 270 000 Ft értékben. Ez egy 25 négyzetméter alapterületű önkormányzati ingatlan, ami gyakorlatilag egy komfort nélküli irodahelyiség, amit havi 22 ezer Ft-ért bérelt a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.12.12./

 

Mikulás Kupa Úszóverseny

 

               
                                                                                       

A városi és intézményi rendezvényekhez igazítva idén később érkezett a „Mikulás” az uszodába, hiszen 2012. december 11-én szerveztük meg hagyományos szabadidősport rendezvényünket. A városban működő oktatási intézmények diákjai ismét nagy létszámmal jelentkeztek a versenyre - számolt be Vighné Fehérvári Zsuzsa...
 

 


Vighné Fehérvári Zsuzsa

      

Köszönettel tartozunk a rendezvény megvalósításában önzetlenül segítőknek!
 
A következő eredmények születtek:
I. korcsoport leány gyorsúszás: 1. Hardon Rita- Szent Erzsébet
I. korcsoport fiú gyorsúszás: 1. Kék Tamás-Kisrefi
2. Demeter Balázs – Vámosújfalu
3. Czinke Nimród – Kisrefi
I. korcsoport leány mellúszás: 1. Varga Borbála, Kisrefi
I. korcsoport fiú mellúszás: 1. Kék Tamás, Kisrefi
2. Demeter Balázs, Vámosújfalu
3. Maczkó Soma, Kisrefi

II. korcsoport leány gyorsúszás: 1. Molnár Dorina, Rákóczi
2. Trikó Noémi, Szent Erzsébet
3. Vaskó Csenge, Kisrefi
II. korcsoport fiú gyorsúszás: 1. Klamancsek Péter, Szent Erzsébet
2. Dékány Csanád, Rákóczi
3. Tagai András, Kisrefi
II. korcsoport fiú mellúszás: 1. Dékány Csanád, Rákóczi
2. Klamancsek Péter, Szent Erzsébet
3. Soltész Tamás, Szent Erzsébet
II. korcsoport fiú hátúszás: 1. Klamancsek Péter, Szent Erzsébet
II. korcsoport leány hátúszás: 1. Hardon Réka, Szent Erzsébet
2. Póka Petra, Szent Erzsébet
3. Petró Panna, Szent Erzsébet
II. korcsoport leány váltó: 1. Kisrefi: Bodnár Anna, Gombos Boglárka,
Götz Panna, Vaskó Csenge
II. korcsoport fiú váltó: 1. Rákóczi: Kovács Zsombor, Perényi Anna, Dékány Csanád, Lívják Áron

III. korcsoport leány gyorsúszás: 1. Hauser Petra, Rákóczi
2. Simai Anna, Kisrefi
3. Balogh Lilla, Szent Erzsébet
III. korcsoport fiú gyorsúszás: 1. Demeter Csongor, Vámosújfalu
2. Klamancsek György, Szent Erzsébet
3. Szűcs Máté, Szent Erzsébet
III. korcsoport leány mellúszás: 1. Szabó Eszter, Rákóczi
2. Szabó Diána, Kisrefi
3. Vajóczki Virág, Kisrefi
III. korcsoport fiú mellúszás: 1. Demeter Csongor, Vámosújfalu
2. Klamancsek György, Szent Erzsébet
3. Vécsi Dániel, Szent Erzsébet
III. korcsoport leány hátúszás: 1. Simai Anna, Kisrefi
2. Balogh Lilla, Szent Erzsébet
III. korcsoport fiú hátúszás: 1. Demeter Csongor, Vámosújfalu
2. Klamancsek György, Szent Erzsébet
III. korcsoport fiú váltó: 1. Rákóczi: Dékány Kolos, Egyed Bence, Sereg Áron
2. Szent Erzsébet: Klamancsek György, Klamancsek Péter
3. Szent Erzsébet: Szűcs Máté, Baba János, Vécsi Dániel
III. korcsoport lány váltó: I. Rákóczi : Krenyitczky Sarolta, Vachter Fanni, Szabó Eszter, Hauser Petra
IV. korcsoport leány gyorsúszás: 1. Dékány Lea, ÁVG
2. Perényi Júlia, Rákóczi
3. Kállai Noémi, Kisrefi
IV. korcsoport fiú gyorsúszás: 1. Demeter Áron, Vámosújfalu
2. Csizmadia Dániel, Rákóczi
3. Korda Péter , Rákóczi

IV. korcsoport leány mellúszás: 1. Dékány Lea, ÁVG
2. Fodor Zsófia, Rákóczi
3. Kállai Noémi, Kisrefi
IV. korcsoport fiú mellúszás: 1. Csontos Levenet, ÁVG
2. Demeter Áron, Vámosújfalu
3. Korda Péter, Rákóczi
IV. korcsoport leány hátúszás: 1. Dékány Lea, ÁVG
2. Perényi Júlia, Rákóczi

IV. korcsoport fiú hátúszás: 1. Fejér Zakariás, Kisrefi
2. Matusz Ádám, Kisrefi
IV. korcsoport leány váltó: 1. Rákóczi: Fodor Zsófia, Hauser Petra, Krenyitzky Sára, Perényi Júlia

IV. korcsoport fiú váltó: 1. Rákóczi: Molnár Márk, Nádaskai Dániel, Kuti Vendel, Csizmadia Dániel
2. Rákóczi: Korda Péter, Szólya Erik, Pápa Gergő

V. korcsoport leány gyorsúszás: 1. Gecse Bianka, ÁVG
V. korcsoport fiú gyorsúszás: 1. Szabó András, Tokaji F.
2. Bódisz Áron, ÁVG
3. Sisán Máté, ÁVG

V. korcsoport fiú hátúszás: 1. Szabó András, Tokaji F. V. korcsoport leány hátúszás: 1. Gáll Dorottya, ÁVG
V. korcsoport leány mellúszás: 1. Gáll Dorottya, ÁVG
2. Gecse Bianka, ÁVG
V. korcsoport fiú mellúszás: 1. Vígh Ákos, Református G.
2. Csontos Levente, ÁVG

V. korcsoport leány váltó: 1. ÁVG: Dékány Lea, Miskolczi Ágnes, Gáll Dorottya, Gecse Bianka
V. korcsoport fiú váltó: 1. Református: Csordás Sándor, Koleszár Ákos, Rák Gergő, Vígh Ákos

VI. korcsoport fiú mellúszás: 1. Beimli Ákos, ÁVG
VI. korcsoport fiú gyorsúszás: 1. Papp Dávid, ÁVG
2. Beimli Ákos, ÁVG
VI. korcsoport fiú váltó: 1. ÁVG: Papp Dávid, Bódisz Áron, Marczi Dániel, Beimli Ákos

Gratulálunk minden résztvevőnek!


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.12./

 

ÁVG-s diák sikere az országos Eötvös József Tanulmányi Versenyen

 

               
                                                                                       

 


Hornyák Dávid

      

December első hétvégéjén került sor az ELTE Eötvös József Szakkollégiuma és az egyetem közösen indított tanulmányi versenyének döntőire. A verseny szekciónként folyt, ahová a különböző tudományterületekre beküldött legjobb pályamunkák alapján hívták be a fiatalokat. Történelemből az idei évben először rendeztek megmérettetést. Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumot Hornyák Dávid 11/C osztályos tanuló képviselte...

Az előzetesen kapott feladatokból egyet kellett kidolgozva visszaküldeni a szervezőknek. Dávid az Oszmán Birodalom felemelkedésének és sikereinek a hátterét próbálta feltárni munkájában, melyet döntőbeli szerepléssel jutalmaztak. A szóbeli döntőben pedig a dolgozatát egyetemi mintára meg kellett védenie, majd írásbeli feladatokat kellett kidolgozni a többi versenyzővel együtt.

Teljesítményét végül a 3. hellyel jutalmazták, valamint értékes könyvnyereménye mellé nemcsak erkölcsi elismerés járt, hanem az a lehetőség is, hogy a közeljövőben nyomon követhesse az egyetemi kutatómunkát és később annak tevékeny résztvevőjévé is válhasson.

Eredményéhez gratulálunk és további sok sikert kívánunk, felkészítő tanára Remeczki Imre volt.


 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.11./

 

Az Erdélyiben az ELMŰ-ÉMÁSZ Mikulása járt

 

               
                                                                                       

 


Dr. Arndt Brandenberg


Bernhard Lüschper

      

2012. év Mikulása minden reményt felülmúlóan gazdagra sikerült az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium életében. Váratlan meglepetés ért minket: a város vezetőinek segítő szándékú ajánlásával az ELMŰ-ÉMÁSZ karácsonyi jótékonysági akciójának keretében A „Fogyatékos Gyermekeinkért” Alapítványt, ezáltal intézményünket adományozta meg 1 millió forint készpénzzel, melyet jelképesen – a véletlenek egybeesése folytán pont Miklós napján, 2012. december 6-án – ünnepélyes keretek között nyújtottak át számunkra - nyilatkozta Kis Márta a tagintézmény vezetője...

Ráadásként mikuláscsomaggal is megajándékozták tanulóinkat. Vendégeink között köszönthettük, az ELMŰ-ÉMÁSZ képviseletében Dr. Arndt Brandenberg urat és Bernhard Lüschper urat Németországból, Szepesi István régióvezető urat Miskolcról, Tokár Béla mb régióvezető urat Sárospatakról, Irlanda Boglárkát, igazgatósági megbízottat. Sárospatak Város vezetőinek képviseletében Aros János polgármester urat. Megtiszteltetés volt számunkra, az egyházak képviselőinek jelenléte.

Az adomány segítségével bővíteni tudtuk a halmozottan fogyatékos, az értelmileg akadályozott és az autista csoport mozgásfejlesztő eszköztárát.
A tanulásban akadályozott tanulóink számára sportfelszereléseket, sportszereket vásárolhattunk. Ennek annál is inkább örülünk, mert rendkívül fontosnak tartjuk a sport, a testedzés megszerettetését. Bár elsődleges célunk nem versenyekre való felkészítés, ám sportban tehetséges tanulóinkkal sportversenyeken veszünk részt. Büszkén mondhatjuk, hogy több megyei, sőt országos bajnokunk is van.

A többnyire halmozottan hátrányos helyzetű családokból származó kollégista tanulóink életét is színesíthettük sporteszközök, játékok vásárlásával.
Bővíthettük, korszerűsíthettük hangtechnikai és informatikai eszközeinket is. Nehéz szavakban kifejezni köszönetünket!

Tanulóink igaz gyermeki izgalommal készültek erre a napra. Számomra szívmelegítő volt az autista és a foglalkoztató csoport telet idéző vidám műsora, a harmadikosok gyönyörű verselése és a gyermekek felnőttekkel közös éneke.

Ezúton is köszönjük a támogatást, a segítő szándékot. Iskolánk dolgozói és tanulói nevében békés karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.12.11./

 

Növendékhangverseny

 

               
                                                                                       

 


Bálint Béla

      

A közelmúltban rendezte a Farkas Ferenc Művészeti Iskola az éves programja alapján második növendékhangversenyét. A hangversenyen - a megszokott érdeklődés mellett – nagyon magas színvonalú produkciókkal tették élményekkel teli ezt a délutánt - küldte a tudósítást Bálint Béla igazgató...

A fuvolisták megyei versenyre készülő hatfős csapata – mint egy főpróbaként – itt mutatta be felkészültségét, mely mint a későbbiekben kiderült nagyon jól sikerült.

Jól szolgálta e hangversenyt ama nemes célunkat, hogy minél többen érjék el növendékeink a zenei élményekben gazdag előadást és tegyük a közönség részére is gazdagabbá lelki életüket.
 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.12.11./

 

Mikulás Kupa sakkverseny

 

               
                                                                                       

December 8-án szombaton több településről érkeztek sakkozók az Árpád Vezér Gimnáziumba, hogy összemérjék erejüket a Mikulás Kupán. Sárospatak, Tiszakarád, Tiszacsernyő, Olaszliszka, Zétény, Szalaszend, Tolcsva, Hercegkút és Erdőhorváti sakkozói alkották a mezőnyt. A 14 év alattiak és a felnőttek csoportjában is körmérkőzés formájában dőlt el a kupa sorsa, izgalmas partik közepette - számolt be Tóth Tamás sakkozó...
 

 


Tóth Tamás

      

Több résztvevőre számítottunk, a vártnál kevesebben tudtak részt venni az eseményen. Mivel gazdag díjazás lett kialakítva, ezért az élmény mellé mindenki kapott valamilyen ajándékot, senki sem távozott üres kézzel.

Eredmények:Felnőttek:
1. Balogh László 9 pont
2. Lendák Lajos 6 pont
3. Tóth Tamás 6 pont

14 év alattiak:
1. Szuetta Mihály 7,5 pont
2. Pogácsás Panna 7 pont
3. Balogh Lilla 6 pont


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.10./

 

Kettéválik a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat

 

               
                                                                                       

Rendkívüli testületi ülését kellett tartanunk, hiszen van néhány olyan feladat, ami határidős és mint tudjuk, az átszervezések miatt januártól elég sok minden meg fog változni a város és a különböző intézmények életében. Így aztán néhány ilyen kérdésben kellett döntenünk – kezdte beszámolóját a 2012. december 6-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora  Attila

      

Az Árpád Vezér Gimnázium és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, mindkét oktatási intézményünk átkerül januártól az önkormányzattól az állam fenntartásba. Ezeknek volt előirányzat módosításra kérelmük, amihez intézkedési tervet készítettek. Mindkét iskola kérését meg tudtuk oldani.
A harmadik napirendben a javaslat a hitelek felvételéről és visszafizetéséről szólt. Itt arról volt szó, hogy a kormány módosította az eddigi határozatot, ami szerint december végéig minden hitelt le kell nullázni, tehát vissza kell fizetni. Most viszont adtak haladékot, ezt június 30-ig ki lehet tolni, tehát ez most nekünk csak egy technikai módosítás volt, december 30. helyett június 30-ra írtuk át a határidőt.

Az utolsó napirendi pontunk a nyílt ülésben megint csak az átszervezésekről szólt. Mint tudjuk, januártól a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat is kettéválik, a családsegítő szolgálat rész marad az önkormányzat fenntartásában, a pedagógia szakszolgálat pedig állami fenntartásba kerül. Tehát ketté kellett választani a két tevékenységet és a családsegítőnek gazdát kellett keresni, ez pedig a Gondozási Központ lesz, tehát őhozzájuk kerül az intézménynek ez a része. Erről döntöttünk most, ezeknek alapító okiratát módosítottuk, hiszen ezeket a papírmunkákat el kell végezni ahhoz, hogy januártól ez a két intézmény már külön-külön tudjon működni, pontosabban a Gondozási Központba integrálódik a családsegítő szakszolgálat. Helyileg az a 6 ember, akit átvesznek, nem a Pavletics házban, hanem a Comenius utca másik végén, a Gondozási Központban dolgoznak januártól.

Zárt ülésen a beérkezett jegyzői pályázatokról döntöttünk, pontosabban még csak az elbírálás módjáról, hogy kit fog meghallgatni a testület.


 


 


Törő Gábor
/2012.12.10./

 

Őszbúcsúztatás az óvodában

 

               
                                                                                       

2012. november 22-én Gyümölcsnapot tartottunk, melyen az elmúlt három hónap jellegzetes gyümölcseiből készítettünk mindenféle finomságot. Ezt követően, a téma folytatásaként, november 27-én Évszakbúcsúztató programra került sor. A Környezetvédelmi munkaközösség szervezésében megrendezésre kerültek a hagyományos évszakbúcsúztató programjaink – mesélte Sáfrányos Lászlóné, munkaközösség-vezető, a Carolina Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa...
 

 


Sáfrányos Lászlóné

      

2012. november 22-én Gyümölcsnapot tartottunk, melyen az elmúlt három hónap jellegzetes gyümölcseiből készítettünk mindenféle finomságot. Tevékenység közben lehetőségünk volt felidézni az egyes gyümölcsökhöz kapcsolódó élményeket (szüret, szüreti mulatság, dióverés, almaszedés). Beszélgettünk a gyümölcsfogyasztás fontosságáról, a vitaminok egészségmegőrző szerepéről. A rendezvényteremben összegyűlve minden gyermek örömmel kínálta társait az általa készített finomságokkal. A Manócska csoport almakompóttal, a Halacska csoport céklás almasalátával, a Pillangó csoport vendégváró gyümölcs pálcikákkal, a Mackó csoport erdei gyümölcsös-joghurtos salátával és gyümölcs falatkákkal, a Süni csoport birsalmasajttal és sült mézes almával készült. Örömmel tapasztaltuk, hogy - miután végigkóstolták a kínálatot - minden gyermek megtalálta a számára legízletesebbet.

Ezt követően, a téma folytatásaként, november 27-én Évszakbúcsúztató programra került sor. Az óvónénik előadásában hangzottak el azok a dalok, dalosjátékok, versek, mondókák, amelyeket az elmúlt időszakban ismertünk meg a csoportokban. Visszaidéztük az őszi napsütést, a madarak költözését, a szüreti mulatságot, a falevelek színesedését és hullását, a töklámpa készítést, a Márton-napi ludakat, a Dömötör-napot, a Manó-estéket. Előadásunkat egy mesejelenettel is színesítettük: Szutejev: Az alma című meséjét adtuk elő. A gyerekek nagy lelkesedéssel hallgatták, vagy éppen közösen énekelték a dalokat, majd vastapssal jutalmazták az előadást.
Végezetül közösen köszönetet mondtunk az Ősznek, hiszen minden percét kihasználva igazán mozgalmas, élményekben gazdag időszakot biztosított számunkra.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.10./

 

Karácsonyi koncert a Református templomban

 

               
                                                                                       

 


 

      

2012. december 17-én 18 órakor Sárospatakon a Református templomban Kocsis Tibor és Janicsák Veca karácsonyi koncertje a város egyik kiemelkedő adventi programja, remek kikapcsolódás és szórakozás az ünnepi készülődés forgatagában, és a zenétől talán egy kicsit lelkileg is feltöltődik az, aki erre a koncertre jegyet vált...

Kocsis Tibor az X Faktor győztese 2012-ben adventi koncert turnéra indul, hogy országszerte egy karácsonyi hangulatú koncert élményével ajándékozza meg a közönséget. A koncertekre elkíséri őt egy másik fiatal tehetség Janicsák Veca, aki szintén az X Faktorban tűnt fel.

Belépődíj: elővételben december 15-ig 2500 Ft, az előadás napján 2900 Ft. Jegyek vásárolhatók A Művelődés Háza és Könyvtára jegypénztárában, valamint az előadás előtt a helyszínen.
 


 


 


A Művelődés Háza és Könyvtára
/2012.12.09./

 

Aláírták a szerződéseket a rendőrség és a polgárőrség képviselői

 

               
                                                                                       

 


Klima János

      

Az Országgyűlés a 2012. november 28-i ülésén elfogadta a törvényt a polgárőrség szabályairól, ami azt is tartalmazza, hogy a polgárőr egyesületek csak akkor kezdhetik meg, illetve végezhetik tevékenységüket, ha a területileg illetékes megyei rendőr főkapitánysággal írásbeli megállapodást kötöttek. Azért gyűltünk ma össze, hogy ezt a szerződésünket megújítsuk, nyilatkozta Klima János sárospataki polgárőr parancsnok a Sárospataki Rendőrkapitányság előadótermében, ahol a kistérség polgárőr parancsnokaival együtt 2012. december 5-én megjelent…

Az is feltétele a tevékenységnek, hogy az egyesület az Országos Polgárőr szövetség tagja legyen. Sárospatak térségében ez 9 egyesületet érint, amelyek Makkoshotyka, Hercegkút, Tolcsva, Olaszliszka, Vámosújfalu, Bodrogolaszi, Viss, Vajdácska és Sárospatak településeken működnek.
A szerződéskötésben segítségükre volt dr.Szemán Ákos, a Megyei Polgárőrszövetség jogásza és a Molnár János megyei alelnök. A megjelenteket dr.Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte, aki hangsúlyozta a jelentőségét annak, hogy az országban csak legális polgárőr szervezetek működhessenek.


 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.09./

 

Pataki győzelem az országos Zsoltár- és Népdaléneklő Versenyen

 

               
                                                                                       

November 24-én rendezte meg Nagykőrösön a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom a már hagyományos Zsoltár-és Népdaléneklő Verseny idei fordulóját. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája és Diákotthona tanulói mindkét meghirdetett kategóriában indultak a megmérettetésen és el is hozták az első díjakat...
 

 


Tamás Janka

      


Csoportos ének kategóriában az általános iskola 8 tagú csapata lett a győztes: Velkey Borbála, Szilágyi Zsófia 5.o., Vajóczki Virág, Szécsi Tamara 6.o., Lingvai Réka, Pándy-Szekeres Rachel Julianna 7.o., Kállai Noémi, Tamás Ilka 8.o. Felkészítő tanáruk Takács Zoltánné.

A gimnázium 4 tanulója indult egyéni kategóriában. Első helyezést Tamás Janka 12.E osztályos tanuló ért el arany minősítéssel. Rusznyák Ágnes 12.H osztályos tanuló bronz minősítést, Madaras Zsófia 10.E, Tirpák Gábor 11.E osztályos tanulók pedig ezüst minősítést értek el. Felkészítő tanáruk Kántorné Bak Adrienn.

Gratulálunk a szép eredményekhez!


 


 

További fotók>>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája és Diákotthona
/2012.12.09./

 

Sikeres a start munkaprogram

 

               
                                                                                      

A 2012. évi start programok végéhez közeledünk, amelyet november hónapban is értékeltünk a tekintetben is, hogy van-e megtakarításunk a pályázaton elnyert összegekből, s azt mire tudjuk még felhasználni. Utoljára a start mezőgazdasági program keretében a korábban beszerzett Goldoni traktorhoz vettünk át egy BHP 1400 típusú 1 tonna teherbírású billentős pótkocsit 1120 eFt összegben, amelyet a mezőgazdasági program mellett a téli síkosság mentesítésben is jól tudunk majd hasznosítani, de a programban még mindig maradt megtakarítás, így egy szárzúzó adapter beszerzése mellett döntöttünk 450 eFt összegben, amely napokon belül meg fog érkezni - nyilatkozta Béli Zoltán a Kommunális Szervezet vezetője... (a fotók illusztrációk)
 

 


Béli Zoltán

      

A mezőgazdasági és a többi program megtakarítási összegéből munkaruhát, védőruházatot, munkaeszközöket vásárolunk, így törekedve arra, hogy a programokban elnyert összegek teljes körűen felhasználásra kerüljenek.

A jövő évi start programok tervezése megtörtént, alapvető célkitűzésünk az volt, hogy a már futó programok folytatódhassanak, de új programokat is indítani tervezünk a mezőgazdasági fóliás növénytermesztéssel, illetve a belváros rehabilitáció keretében ingatlanok külső homlokzatának felújítását terveztük meg.

Összességében úgy ítélem meg, hogy a jövő évi startmunka tervezése megalapozott, s az összehasonlíthatóság céljából el kell mondanom, hogy az idei évben foglalkoztatott 156 fővel szemben az e héten lefolytatott tervtárgyalás után úgy tűnik, hogy a jövő évben 224 fő alkalmazását tudjuk biztosítani, de elmondhatom azt is, hogy a Szervezetünk által koordinált hat projekt összköltsége közel százmillió Ft-al haladja meg várhatóan az idei pályázaton elnyert összeget.

A tervezéskor megfogalmazott elsődleges cél tehát megvalósíthatónak látszik, nevezetesen, hogy minél több állástalannak sikerüljön értelmes, értékteremtő munkát biztosítani.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.08./

 

Szalagavató a Pataki Teológián

 

               
                                                                                       

Felelősség és büszkeség - ez a két érzés költözött leginkább a szalagavatót után mindazok szívébe, akiknek karjára tűzték az intézmény szalagját december 3-án a Sárospataki Teológián - számolt be Verók Zsuzsanna ...
 

 


Verók Zsuzsanna

      

Amikor elsősként ültünk a végzősök szalagavatóján még olyan messzinek, olyan távolinak tűnt az az időpont, amikor majd minket fognak tűzni. Visszatekintve azonban olyan hamar elröppent ez az öt év. Jaap Doedens tanár úr igehirdetése után a negyedévesek képes összeállítása felidézte az elmúlt évek eseményeit, majd Budzik Tímea kíséretével énekelt Fedorné Kiss Gabriella és Tózsa-Bánfalvi Gábor. Végül igei üzenet kíséretében átadták a szalagot a végzős lelkipásztor és katechéta szakos hallgatók számára.

E jelkép azt jelzi, hogy az iskola közössége méltónak talált minket arra az eddigi tanulmányi eredményeink, megismert jellemünk alapján, hogy karunkra tűzze az iskola színeit és nevét hordozó szalagot. Éppen ezért felelősség is van azon a diákon, aki viseli: úgy hordani, hogy méltó legyen erre a megtiszteltetésre. E felelősségtudat mellett azonban más érzés is melengeti szívemet, ha rápillantok: eszembe jut megannyi emlék, amit itt éltem át évfolyamtársaimmal, barátaimmal együtt. De mindenek előtt mégis büszkeség az, ami eltölt, mert büszke vagyok arra, hogy pataki diák vagyok, és büszkén viselem iskolánk szalagját.


 


 

További fotók>>>

tirek.hu
/2012.12.08./

 

Ülésezett a Helyi Védelmi Bizottság

 

               
                                                                                       

Megtartotta ülését a Helyi Védelmi Bizottság, ami a rendes munkaterv szerinti utolsó ülés ebben az évben. Reméljük, hogy valóban az utolsó ülés és nem kell katasztrófa helyzet miatt rendkívüli ülést tartanunk – kezdte beszámolóját a Polgármesteri Hivatalban 2012. december 6-án megtartott ülésről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Kovács Sándor


Tóth Zsolt

Sikora Attila

      

Az ülésen több napirendi pontot tárgyaltunk. Meghallgattuk a katasztrófavédelmi igazgatóság beszámolóját, amit Kovács Sándor tűzoltó alezredes úr tartott. Az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője 11 pontban hívta fel a HVB tagjainak a figyelmét a különböző teendőkre, amit veszély vagy vészhelyzet esetén végre kell hajtaniuk.

Ezután hallgattunk meg egy rövid beszámolót Tóth Zsolt alezredes úrtól, a Helyi Védelmi Bizottság elnökhelyettesétől az önkormányzatok feladatairól, tehát arról, hogy veszély vagy vészhelyzet esetén milyen teendőik vannak, ill. hogyan koordinálják a védekezés folyamatát.

Ez után egy rövid beszámolót hallgattunk meg a Közútkezelő Zrt vezetőjétől az ő általuk elvégzett munkáról, hogy hogyan próbálják meg a tél beállta előtt a kátyúkat, az útakadályokat elhárítani, amennyiben az időjárás is lehetővé teszi.

Az ÁNTSZ képviselője számolt be a következő napirendi pontban az általuk nyilvántartott, olyan betegekről, akiknek vészhelyzet esetén is muszáj ellátást kapniuk, és arról, hogy az ő ellátásuk hogyan zajlik. Tehát megvan a nyilvántartás, hogy hol van olyan dialízises vagy egyéb betegségben szenvedő, akinek mindenképpen el kell jutnia a kezelésre, és ezt természetesen biztosítani kell.

Ezután hallottunk még egy tájékoztatót Fazekas György alezredes úrtól - aki a Megyei Védelmi Bizottság titkára – arról, hogy átszervezésre kerülnek a védelmi bizottságok. Ezért is hangzott el, hogy talán az utolsó ilyen ülés volt, hiszen most január 1-jétől átveszi a várostól a járás a védelmi bizottság koordinálásának szerepét. Tehát innentől kezdve Sárospatak továbbra is központ marad, csak az üzemeltetője és vezetője a járási hivatal lesz.

Egy beszámolót hallgattunk meg az ÉMÁSZ Elmű átszervezéséről, ill. elfogadtuk a határozatot.

Egy fontos dolgot szeretnék még kiemelni ezzel kapcsolatban, ami több napirendi pontnál is elhangzott. A katasztrófavédelem, ill. a különböző védelmi bizottságok és szervezetek mindent megtesznek azért, hogy senki ne maradjon az út mentén, hogy senkinek ne legyen semmi baja katasztrófa helyzet közben, de azt azért ne felejtsük el, hogy ezért maguknak - a polgároknak - is tenni kell.

Tehát egy bizonyos önvédelmet elvárnak tőlünk, ilyen a megfelelő mennyiségű tüzelő beszerzése, az élelmiszer beszerzés, esetleg, hogy rossz időben nem indulunk el - tehát azért az emberek saját felelősségére is szükség van, hogy ne történjen baj, és ezt szeretném minél inkább hangsúlyozni Azt hiszem a katasztrófavédelem természetesen mindent megtesz, de mindenhol nem lehetnek ott.

Az egyes állampolgároknak is van felelőssége abban, hogy ilyen katasztrófahelyzet, ha csak lehet, ne álljon elő. Ezt mi is meg tudjuk előzni, ezért is kérnénk is mindenkit, hogy mindent tegyen meg annak érdekében, hogyha olyan az időjárás, és olyan katasztrófahelyzet alakul ki, akkor a saját életét próbálja meg úgy koordinálni, hogy az fenntartható legyen.


 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.08./

 

Mikulás az óvodában

 

               
                                                                                      

A gyerekek ilyenkor, december elején már számolják a napokat a Mikulás érkezéséig. Dalokat és verseket tanulnak a „nagyszakállúról”. Minden nap többször is elmondják és lerajzolják, hogy mire vágynak, mit kérnek a Mikulástól – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője....
 

 
Lendvainé Szendrei Ágnes

 

      

2012. december 5-én „Elő-Mikulást” tartottunk, melynek keretében egy kedves előadást nézhettek meg a gyerekek a számukra oly szeretett Mikulásról. A műsort a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 4/a. és 4/b. osztályos tanulói adták elő.

Még aznap este a gyerekek otthon, családi körben is készülődtek. Kirakták cipőiket az ablakba, hogy a Mikulás tudja hová tenni a csomagokat. A legtöbb kisgyermek csizmája reggelre meg is telt. Másnap, sokan közülük elhozták az óvodába mindazt, amit kaptak, hogy társaiknak is megmutassák azokat.

Az ünnep varázsában és hangulatában vártuk december 6-án reggel az „Óvodai Mikulást”. Egyes csoportjaink (a bölcsődei, a néphagyományőrző és a Waldorf- jellegűekben) – szokásaikhoz híven – az ablakba kirakott cipőkbe kérték az ajándékokat. A többi csoportunk gyermekeinek egy-egy kedves szó kíséretében a Mikulás „személyesen” adta át a csomagokat, melyre a gyermekek csillogó szemekkel, mosollyal és köszönő szavakkal reagáltak.

Az ünnepi délelőttöt tovább színesítette a Comenius Tanítóképző Főiskola II. évf. kisgyermeknevelő- és gondozó hallgatóinak bábelőadása, melyet Remeczkiné Toma Kornélia tanárnő közreműködésével adtak elő.

Természetesen nem maradhatott el a Lovas Mikulások látogatása sem, amelyet nagy-nagy szeretettel és izgalommal várnak, fogadnak a kicsik-nagyok egyaránt. Emlékezetes napok voltak ezek mindannyiunk számára. Köszönjük mindazoknak, akik ebben a nagyszerű élményben részesítettek bennünket!


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.08./

 

Szent Miklós ünnep

 

               
                                                                                      

 


 

      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola valamennyi tanulója és tanára együtt várta a Mikulást, aki az énekszóra meg is érkezett. A 6. a osztályos tanulók előadták Szent Miklós legendáját, majd az alsó tagozatos osztályok dallal, verssel köszöntötték a Mikulást. Ezt követően a várva várt ajándékok átadása következett, amelynek mindannyian nagyon örültek a gyerekek...

Miklós püspök egykor régen
Segített a szegény népen
Őt dicsérje koldus árva
Emlékezzünk jóságára.

Ajándékos, kedves szentünk,
Példaképpen jár előttünk.
Emlékére adnak nékem
Sok jót, amit kíván szívem


 


 

További fotók>>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2012.12.07./

 

Adventi készülődés a könyvtárban

 

               
                                                                                      

 


Krenyitzkiné Sárosi Krisztina

      

A Kreatív Varázssziget december 5-én tartotta adventi készülődés címmel a soron következő foglalkozását. A karácsonyra készülődve különböző fenyődíszek készültek. A gyerekek papírdíszeket, a felnőttek varrott és fűzött díszeket készítettek. A délután nagyon jó hangulatban telt és mindenki egy-két új darabbal díszítheti karácsonyfáját - számolt be Krenyitzkiné Sárosi Krisztina...


A karácsonyi készülődés teszi különösen emlékezetessé az év legszebb ünnepét. A közösen készített darabok szépen díszítik majd a karácsonyfát vagy az ablakot, és biztosan előkerülnek majd minden évben. Felidézik az alkotás örömét, a közös sikerélményt és a kellemes közös időtöltést.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.07./

 

Idősek képzése A Művelődés Házában

 

               
                                                                                      

2012. november 29-én A Művelődés Háza és Könyvtára oktatótermében az Egri Vállalkozásfejlesztési Alapítvány munkatársai mutatták be a pataki érdeklődőknek az ENSURE 55 nevű projektet. A Művelődés Háza 2004 óta a „Kattints rá, Nagyi!” és a „Folytassa, Nagyi!” tanfolyamok szervezésével sokat tesz az időskorúak, szeniorok életminőségének javításáért, az infokommunikációs társadalomba való könnyebb beilleszkedésükért - számolt be Sajószegi Gábor...
 

 


Sajószegi Gábor

      

Ez a munka célkitűzéseiben sok ponton találkozott az ENSURE 55 projekt céljaival, ezért szívesen vettünk részt a projekt megismertetésében. Aktív időtöltés, tapasztalatok átadása, társadalmi jelenlét – röviden így lehetne összefoglalni az ENSURE55 uniós támogatottságú projektet, amelynek célcsoportja az 55 év felettiek.

A szenior korosztály tapasztalatait és szakmai tudását feltérképező program célja, egy olyan online rendszerű adatbázis létrehozása, amely összekapcsolhatja az idősödő szakértőket cégekkel, szervezetekkel, oktatási intézményekkel. A gazdaságnak szüksége van az idős szakemberek tudására és tapasztalatára és a projekt célja egy szakmai adatbázis létrehozása, amelyben a szenior korosztály által felkínált információkat rögzíthetik.

Az élet szinte minden területéről gyűjtik az információkat, nemcsak a szakmai tapasztalatokat, hanem minden olyan információt, amely hasznos segítség lehet egy- egy tudomány területen. Mint például a népi kézművesség, vagy az ipari örökségvédelem területe. A program négy országban térképezi fel és hasznosítja az idősödő társadalom tudását, szakmai hozzáértését. Az észak- magyarországi régión kívül spanyol, lengyel és olasz területek bevonásával készül az ENSURE adatbázis, amelybe bárki regisztrálhat az 55 éven felüliek korosztályából, ha tudását, szakmai tapasztalatait érdemesnek tartja másokkal megosztani.


 


 


Törő Gábor
/2012.12.07./

 

Emlékezés Béres Ferencre

 

               
                                                                                      

90 éve született Béres Ferenc, amely évforduló alkalmából Sárospatak Város Önkormányzata kis megemlékezést szervezett az énekművész iskolakerti szobránál. Az örök pataki diákról Bálit Béla emlékezett meg, ami után koszorúzás következett. A város koszorúját Aros János polgármester helyezte el a mellszobor talapzatánál, a család koszorúját pedig az alkalomra Sárospatakra érkező Béres Ferencné és fia, Béres Ferenc
 

 


Béres Ferenc

 


Béres Ferencné

 


Béres Ferenc

 

      

Mi elég idősek voltunk már, amikor egyáltalán megtapasztaltuk, hogy édesapánk mit csinál. Én jó kamasz koromban ismertem meg igazán a tevékenységét, különösen mikor egyre többet mentem vele - miután jogosítványt szereztem, sokszor megkért, hogy én vigyem a fellépésekre. Ő sosem azt mondta, hogy szerepelni, vagy dolgozni megy, hanem azt, hogy szolgálni. Nekem az élet egy másik területén adódott a szolgálat, 2003. óta vagyok a Vitézi Rend tagja, én ezt a szolgálatot viszem tovább. Ő ugye a csodálatos hangjával, tehetségével, szolgált, amit a Jóistentől kapott. Én egy teljesen másfajta szolgálatot végzek, mi ezzel tudjuk a nemzetet segíteni, a hagyományok ápolásával. (Szerk: vitéz Béres Ferenc az 1920-ban alapított Vitézi Rend jogutódjának törzskapitánya, a vezetőség tagja.)
Az Ő emlékének az ápolása is nagyon fontos. Azért is volt nagyon fontos számunkra, hogy eljöjjünk ide Sárospatakra, még akkor is, ha sajnos elkéstünk, de azon a csodálatos kis Krasznokvajdán, ahol róla nevezték el az általános iskolát, olyan szeretettel tartottak ott minket - tudtuk, hogy mennünk kell, de nem lehetett őket ott hagyni…

A megemlékezést Donkó József, konferálta, aki maga is nagy tisztelője Béres Ferencnek…
A leghíresebbek közül való 20. századi sárospataki diák, aki aránylag kis korában, 12 évesen került Sárospatakra és 4 évet töltött el itt. Ezekre a diákéveire egész életében annyira szívesen emlékezett vissza, ill. annyira megszerette Sárospatakot, hogy később aztán ennek köszönhetően létrehozta a Sárospataki Képtárat, ill. sárospataki galériát a saját gyűjteményéből. Ráadásul olyan neves képzőművészeket sikerült megnyernie a Sárospataki Képtár számára, mint Andrássy Kurta János, vagy Domján József. Azt gondolom, hogy Sárospatak első díszpolgára méltán lett Béres Ferenc, akinek ma születésének 90. évfordulóját ünnepeljük.

Bálint Béla, a Farkas Ferenc Művészeti iskola igazgatója elsősorban a népzene előadóművészét, a magyar népdalkincs őrzőjét látja Béres Ferencben
A régebbieknek sokkal többet jelentett Béres Ferenc, sajnos a maiaknak egyre kevesebbet. Ebben bűnösök vagyunk, az egész magyar zeneoktatás bűnös, mert az a fajta művészet, amit Béres Ferenc világszínvonalra emelt, ezt most mi magyarok nem igazából műveljük. A magyar népdalnak nincs meg az a magas színtű gyermekek részére megtanítandó kultúrája, mint ami elvárható volna. Abban minden benne van a magyarságról, amit kell tudni, a történelmet, a szokásait, azt, hogy az élete miről szólt – a népdalokban minden benne van. Ezt csodálatosan felfogta annak idején Béres Ferenc és minden potentált ember, többek közt Kodály Zoltán. A gyökerekhez visszanyúlni és a gyökereknek a csodáját átadni, átörökíteni az utókornak, ez kötelességünk. Ez a mai korban elfeledett, keveset lehet hallani Béres Ferenc énekét a rádióban. Meggyőződésem, hogy kiváló énekművész volt, kiváló ember volt, kiváló magyar ember volt, aki hittel, a szívével tette dolgát. Úgy érezte, hogy neki mindenhová el kellett jutnia, ahol magyar ember él, hogy ezek az emberek, akik ismerték ezeket a dalokat, érezhessék azt, hogy egy kis magyar földet, egy kis magyarságot vitt arra az ausztrál, amerikai területre, hogy érezzék, milyen csodálatos a magyar népdalköltészet.
Egy fontos adalék, hogy a világ leggazdagabb népe vagyunk ebben, 200 ezernél több a népdal készlet, amivel mi rendelkezünk. Az utánunk lévő ország az 6-7 ezerrel bír. Ekkora a mi kincsünk és ezt a kincset nem vagyunk képesek megfelelő módon szeretettel, átéléssel átadni a jövő nemzedékének, és ez az oktatásnak egy óriási nagy bűne.

Szép volt, de nem volt könnyű –elékezett vissz az együtt töltött évekre Béres Ferencné, Simig Erzsébet…
Nagyon mozgalmas életet éltünk és nagyon-nagy nehézségekkel indult az életünk, 1960. januárjában házasodtunk össze. Egyikünk sem volt akkor anyagilag túlzottan eleresztve, nagyon-nagyon nehéz évek voltak. 2 év alatt született meg a 3 gyerekünk és aztán szép lassan Ferencnek szerencsére rendeződött a helyzete. 56 miatt őt elég sokáig hallgatásra ítélték, de 65-től aztán az Országos Filharmónia szólistája lehetett és attól kezdve életünk rendeződött. Akkor ő is egyre-másra kapta már a feladatokat, az már nagyon szép, alkalmas élet volt.
Akik ismerték, azok szerették, legalábbis én, akikről tudom, hogy ismerték és akikkel kapcsolatban voltunk. Nagyon-nagyon szép barátságok születtek és azok szinte életünk végéig kitartottak. Az általános emlékezet az a teljes felejtés. Ma a magyar köztudatban, médiában, rádióban gyakorlatilag ezt a fajta zenélést, amit Ferenc is folytatott, a teljes magyar tiszta népdalkultúrának az ápolását, a különböző divatirányzatok kiszorították. Tehát gyakorlatilag csak a barátok, a család és akik annak idején hallgatták, azok emlékeznek rá.Donkó József

 Bálint Béla


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.07./

 

Kiállítás nyílt Sárossy Tibor táblaképeiből

 

               
                                                                                      

Sárossy Tibort fafaragóként ismertük - talán leginkább a bodrogkeresztúri szoborcsoport alkotójaként -, így az Újbástya Rendezvénycentrum Urbán György termébe belépve többen meglepődhettek, hogy nem fából készült szobrokat látnak, hanem képeket a falon. Hamar kiderült azonban, hogy azok fából készült alkotások, un. fa táblaképek, a képzőművész legújabb kísérletezésének eredményei, amelyben színezett faelemekkel dolgozik a plasztika és a festészet határán…
 

 


Sárossy Tibor


Kegye János

      

A következő meglepetés akkor érte a tárlat látogatóit, mikor a megnyitóinkon szokásos hangulatteremtő zene megszólalt. A zenét nem más szolgáltatta, mint Kegye János, a világhírű pánsípművész, akinek eddig 26 lemeze jelent meg. Zenéjét nem csak a megnyitás elején élvezhettük, de az alkotások nézegetése közben is, amikor a vizuális és a zenei élmény csodálatosan hatott együtt.

Először láthatta a közönség Sárossy Tibor táblaképeit a Sárospatakon, ahol most Újbástya Rendezvénycentrumban lettek kiállítva. A Művelődés Háza már régóta szerette volna megrendezni a festő és szobrászművész kiállítását. Végre ez megvalósult, egy egészen sajátos technikával készített munkákból állt össze a tárlat – nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

Az az újfajta technika és világ, amit megmutat nekünk a szobrokon kívül, az ma látható először így együtt. Biztos vagyok benne, hogy kellő idő és átgondoltság kellett ahhoz, hogy ezeket az alkotásokat így összeválogassa és a látogatók elé bocsássa.
A művész munkái sokrétűek, az ország minden táján ismertek történelmi és vallási témájú köztéri alkotásai. A kiállításon azonban a képzőművésznek egy egészen új oldalával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az absztrakt irányba mozdulás, a színek és a formák dominanciája jellemzi a táblaképeket. Ennek a kiinduló pontja nem a történet, vagy a figurális ábrázolások, inkább a színek, a formák összhatása, dinamikája. Rendkívül dekoratívak ezek a munkák, éppen ezért közérthetőek is. Mint minden újfajta technikában, művészi megnyilvánulásban, úgy itt is vannak olyanok, amelyek kevésbé erősek, de sokkal nagyobb számban vannak azok az alkotások, amik kimondottan annak a formanyelvnek az alapvetései lehetnek, amit valószínűleg a művész folytatni is fog. Annál is inkább, mert a visszajelzések alapján a közönséget megragadták az alkotások.

Sárossy Tibor évtizedes szobrászmúlt után felnőttként, festőművész szakon végezte el a főiskolát. Ez a két ág egyesül a most kiállított táblaképekben…
A kettőt így próbáltam összekombinálni, illetve, hogy elmozduljak a naturalista ábrázolásból, ilyen absztrakt képeket kezdtem el készíteni. Megmondom őszintén, megtetszettek az első képek ezért folytattam a kísérletezést.

A félig szobor, félig képalkotásoknak nincs címe, mert a művész számára fontos, hogy ahogyan az ő munkájában a szabadság dominál, ugyanilyen szabadon dönthessenek a nézők, hogy mit fejez ki számukra egy-egy alkotás. A tárlat január közepéig lesz látogatható az Újbástya Rendezvénycentrumban.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.06./

 

Feltűzték a szalagokat a Tanítóképző Főiskolai Karon

 

               
                                                                                       

Ünnepelni gyűltek össze a hallgatók, szülők és a tanárok Sárospatakon, a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Karának dísztermében. Egy évfolyam ismét az utolsó évének közepéhez ért, s ezzel kiérdemelte a Miskolci Egyetem szalagját. Dr.Hegedűs László PhD dékán beszédében kifejezte reményét, hogy ez a búcsú nem végleges, a végzett hallgatók visszatérnek majd az épület falai közé megosztani tapasztalataikat, élményeiket és segíteni a főiskolát a továbbfejlődésben…
 

 


Dr. Hegedűs László

      


Ez az alkalom arról szól, hogy egy nagy, fontos utat megtéve annak közelgő végére érve megkapják majd azt az oklevelet, azt a diplomát, amely a további útjukat, sorsukat irányítja.
A magyar oktatásnak szüksége van azokra, akik színvonalas képzés után magas szinten végzik munkájukat. A Comenius Tanítóképző Főiskolának elsődleges célja ilyen fiatalok kitanítása – mondta a dékán.

A főiskolai kar hallgatói szavalattal és zenei előadásokkal színesítették a szalagavató eseményét, ünnepi beszédjükben pedig végzősök összefoglalták az utóbbi néhány év legfontosabb mozzanatait elismerve azt is, hogy az olykor soknak tűnő feladatok a gyakorlatok során érezhetően hasznukra váltak.
A szalagavató ünnepélye pezsgős koccintással és közös énekléssel zárult.
 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.06./

 

Felkészültek a téli időjárásra

 

               
                                                                                      

Szervezetünk a téli hó eltakarításra és síkosság mentesítésre felkészült, a géppark műszaki biztonságossága megfelelő, a személyi állomány két csoportban, heti váltásban, csoportonként 45-50 fővel folyamatos készenlétet tart, természetesen extrém időjárási körülmények esetén minden ember egyidejűleg is bevethető - nyilatkozta Béli Zoltán a Kommunális Szervezet vezetője...
 

 


Béli Zoltán

      

A biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtése érdekében a szükséges anyagokból folyamatosan töltöttük fel a készleteket, a közeli napokban érkezett meg a fűrészpor, a kálisó, de rendelkezésre áll a még tavaszról megmaradt készlet is, illetve az elmúlt héten került beszerzésre 200 q ipari só, a mai napon került leszállításra a kálisó második tétele, így utóbbiból már 150 q mennyiséggel rendelkezünk.

Úgy tűnik, a felkészülés ütemezése teljes mértékben az időjáráshoz hangoltan történt, hiszen a folyamatos készenlét elrendelt első napja a mai nap, mára le is hullott az első hó, s ezzel az első síkosság mentesítési munkanap is, mintegy főpróbaként megtörtént.

Szervezetünk természetesen az önkormányzati kezelésű közterületek síkosság mentesítésére kötelezett, ezért ezúton is tisztelettel kérem a pataki ingatlantulajdonosokat, vállalkozókat, vállalkozásokat és egyéb szervezeteket, hogy az ingatlanukhoz közvetlenül tartozó területek síkosság mentesítéséről gondoskodjanak, egyben felajánlva azt, hogy akiknek ez bármely okból gondot jelent, úgy szervezetünk eseti megrendelés vagy állandó megbízás alapján azt térítés ellenében elvégzi.


 


 


Törő Gábor
/2012.12.06./

 

Vasárnap gyújtjuk a 2. gyertyát

 

               
                                                                                      

Igazi téliesre fordult az idő, a második gyertya gyújtására – vasárnap 18 órakor - valószínűleg már karácsonyt idéző, csikorgó hidegben fog sor kerülni. Egy héttel ezelőtt még az eső esett, akkor esernyők alól szemléltük, ahogy Aros János polgármester az első adventi gyertyát meggyújtja…
 

 


Aros János

      

December 2-án megtörtént az első adventi gyertya meggyújtása. Biztos mindenkinek tudomására jutott, hogy nem a szokásos helyen, hiszen A Művelődés Háza előtti téren most nem gyújthattuk a munkálatok miatt, viszont azt hiszem, hogy mindenki megelégedésre szolgál a Hild téren felállatott, nagyon szépen sikerült adventi koszorú.

Az első gyertyája meggyújtására került sor most vasárnap, és ez a jövőben is így lesz, a következő vasárnap, és azt követően is. A negyedik lesz egy kicsit eltérő, hiszen az már december 23. lenne, ezért egy kicsit előbbre hozzuk: 21-én, pénteken délután 18 órakor lesz egy kis városi ünnepség, az utolsó, a 4. gyertya meggyújtásánál
Azt már tudjuk, hogy a 3. gyertya meggyújtására a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája készül.

Az elmúlt hétvégén természetesen a díszkivilágítás is kigyulladt, és innentől kezdve a decemberi hónapban végig láthatóak lesznek a karácsonyi fények. A város karácsonyfája szintén nem A Művelődés Háza előtt, hanem a Szent Negyedben lesz feldíszítve, mégpedig egy szép, élő fa.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.06./

 

Könyvajánló a Baba-Mama Klubban

 

               
                                                                                      


 

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A Művelődés Háza és Könyvtára november 29-én tartotta a Baba-Mama Klub soron következő találkozóját. Ezen a délelőttön könyveket ajánlottunk a kismamáknak és gyermekeiknek. Az anyukák örömmel forgatták az őket érintő témájú szakkönyveket és szívesen kölcsönözték is ezeket. A kisbabák is hamar felfedezték a nekik szánt lapozókat, meséskönyveket - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina...

A délelőtt további részében az anyukák kicserélték tapasztalataikat míg a gyerekek játszottak. A következő összejövetel december 13-án 10 órától lesz. Témánk: Karácsonyi készülődés. Szeretettel várjuk a kismamákat és gyermekeiket!


 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.05./

 

Madarak a Zemplén térségében

 

               
                                                                                       

 


Szegedi Zsolt

      

A Mozi 2012. elejétől szervez ismeretterjesztő előadásokat. A különböző – leginkább Sárospatak és környéke – flóráját, faunáját bemutató előadók helybéliek, akik szakmájuk vagy hobbijuk révén nagy tudással rendelkeznek a Zemplén élővilágáról. A sorozat legutóbbi előadása november 28-án a Zemplén madárvilágát mutatta be. Az „idegenvezető” Szegedi Zsolt volt, a Magyar Madártani Egyesület Zempléni Helyi Csoportjának tagja...

A sorozatban fotós, gombász, madarász szemével láttuk a Zemplén szebbnél szebb tájait és élőlényeit. A sorozat legutóbbi előadása november 28-án a Zemplén madárvilágát mutatta be.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.05./

 

Őszvégi ünnep a Waldorf-jellegű csoportjainkban

 

               
                                                                                      

Az ezernyi színben pompázó szép őszi napok végén – sok éves hagyományainkat követve – ismét volt „Márton-est” a Nefelejcs és a Szivárvány csoportokban, valamint „Manó-est” a Napsugár csoportban – nyilatkozta Bodolóczkyné Lévai Klára a Carolina Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa, a Waldorf Munkaközösség vezetője...
 

 


Bodolóczkyné Lévai Klára

      

Az őszutó és a télkezdet határán, Márton napkor a korai középkor ismert alakjára, Szent Mártonra emlékeztünk, aki a legenda szerint megosztotta köpenyét egy koldussal. A szegények jótevőjeként, a nagylelkűség és könyörületesség megtestesítőjeként emlegetjük. Őt követve, ilyenkor magunk is a „megosztani tudás” gesztusát gyakoroljuk a gyermekekkel. Az ünnepi alkalomra valamennyi kisgyermeknek – a szülők ügyes kezére is számítva – lámpást készítettünk.

Az év során első alkalommal közös ünneplésre hívtuk és vártuk a szülőket, családokat és vendégeket, hogy osztozzunk az együtt töltött percek örömében. Közösen fogyasztottuk az alkalomra sütött cipókat és süteményeket. A szép esték sajátos hangulatát meghatározta a gyermekek körjátékában a dalokon, verseken, mozgáson keresztül megelevenedő „törpevilág”. A törpék, a gyermekek számára nagyon kedves mesebeli figurák, melyek mintegy ellensúlyozói lehetnek a külső világban tapasztalható visszahúzódás, a növekvő sötétség miatti kedvetlenségnek.

Az ünnep meghittségét a zsibongó fényei, a közös éneklés, a hangszeres zene, a mesei varázslat, valamint az udvaron sejtelmes, esti fényben eljátszott „Márton-játék” gazdagította. A gyerekek a nyári fény őrzésére épített „kis házacskákkal” a kezükben, az apró fényekkel megvilágított úton haladtak végig. Sötétedéskor, az udvarunkon felfedezhették a „varázslattal benépesült manóvárakat”. Jó volt látni a fel-felvillanó lámpások fényeit, és hallani a megtalálást kísérő örömteli ujjongást!

Ezzel, a melegséget és erőt adó fénnyel tért haza minden család, hogy a hosszú téli napokon, Adventen át, egészen a tavaszi megújulásig őrizzék azt.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.05./

 

Múzeumi óra a Szent Erzsébet Házban

 

               
                                                                                      


 

 


 

      

2012. november 29-én a Szent Erzsébet Házba látogatott a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 1.b. osztálya. A múzeumi óra keretében a kisdiákok jeleneteket mutattak be Szent Erzsébet éltéből, előadásukat Szent Erzsébetről szóló énekekkel kísérték. Az előadást az Árpád-házi Szent Erzsébet történelmi Társaság ruhatárából kölcsönzött ruhák és az előadás végén kiosztott kenyér tette teljessé...

Szekeres Istvánné Zsuzsa néni vezetésével a gyerekek élvezetes délutánt töltöttek el, felelevenítve azt, amit az iskolában tanultak: Szent Erzsébet élete, cselekedetei megelevenedtek, így a diákok is közelebb érezhették magukhoz, élővé téve városunk Szentjét. A kisdiákok megkapták ajándékként Pungor R. Dóra három Szent Erzsébet bábját, amit ezentúl az iskolai oktatásban használhatnak.
 


 


 

További fotók>>>

a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény
/2012.12.05./

 

Irodavezetői értekezletet tartottak

 

               
                                                                                      

Decemberben a szokásostól eltérően nem a hónap utolsó hetének pénteki napján tartja soron következő ülését a Képviselő-testület, hanem az ünnepek miatti munkarend- változásra figyelemmel december 14-én (pénteken) 9 órai kezdettel. Ezt megelőzően, még e héten rendkívüli képviselő-testületi ülés lesz. Ezen ülések előkészítését beszéltük meg december 3-án hétfőn tartott irodavezetői értekezleten - számolt be a jegyzői feladatokat ellátó Dankóné Gál Terézia, a jegyzői iroda vezetője...
 

 


Dankóné Gál Terézia

      

A rendkívüli ülésen két oktatási intézmény (Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola) előirányzat-módosításával kapcsolatos kérelem szerepel. Ezt a napirendet már tárgyalta a Képviselő-testület, amikor is úgy döntött, szükségesnek látja az intézményeknél megvizsgálni, hogy az év hátralévő részében lehetséges-e további megtakarítás, és erre vonatkozóan intézkedési terv kidolgozását kérte az érintett intézményvezetőktől.

A közoktatási intézmények állami fenntartásba adásával kapcsolatban a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat feladatainak egy része is – pedagógiai szakszolgálat – állami fenntartásba kerül, a másik része – családsegítés – viszont önkormányzati feladat marad, ez ügyben is több döntést kell meghozni a Képviselő-testületnek. Az előkészítéstől függően lehetséges, hogy már a rendkívüli testületi ülésen sor kerül a döntések egy részének meghozatalára.

A december 14-én tartandó rendes képviselő-testületi ülésen kerül sor többek között a jegyzői álláshelyre beérkezett pályázatok elbírálására, „Beszámoló a Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsában végzett tevékenységről”, „Előterjesztés a települési folyékony kommunális hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező helyi közszolgáltatás 2013. évi díjtételeinek megállapításáról”, „Előterjesztés a Képviselő-testület 2013. I. félévi munkatervének elfogadásáról”, „Előterjesztés a minősített többségi tulajdonú gazdasági társaságok pénzügyi helyzetének stabilizálása érdekében teendő intézkedésekről”, „Javaslat a köztisztviselők 2013. évi teljesítmény-követelményeinek meghatározására”, továbbá a Zempléni Hulladékkezelő Kft. beszámol 2012. évi tevékenységéről, és sor kerül még az önkormányzati intézmények alapító okiratainak módosítására is.

A Képviselő-testület a napirendek megtárgyalását követően 16 órai kezdettel az Újbástya Rendezvénycentrumban folytatja nyílt ülését, amely során közmeghallgatást tart, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.04./

 

Olvasószolgálati és Helyismereti Műhely – utolsó alkalommal

 

               
                                                                                      

2013. január 1-től a mozgókönyvtári ellátás biztosítása a Többcélú Kistérségi Társulásoktól átkerül a megyei könyvtárak feladatkörébe, ezzel lezárul egy 8 éves korszak a könyvtárak életében. November 30-án – az utolsó műhelymunka keretében – áttekintettük az együtt elvégzett munkát, és természetesen szóba került a „hogyan tovább” kérdése is, majd egy kis vendéglátással, apró ajándékokkal köszöntük meg az eddig elvégzett közös munkát - nyilatkozta Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...
 

 


Kövér Sándorné

      

2004-ben - az országban a legelsők között megkezdődött a kistérségi könyvtári hálózat kialakítása a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás égisze alatt. Egyéb feladatok elvégzése mellett kiemelkedő fontosságú feladat volt a kistérségi könyvtárosok képzése. Először személyesen jártunk ki a települési könyvtárakba, majd az új könyvtárosok a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban vettek részt egy hetes tanfolyamon. Az alapok elsajátítása után elég volt a havi egy konzultációs alkalom, így alakult ki a minden hónap utolsó péntekjén megrendezésre kerülő Olvasószolgálati és Helyismereti Műhely. Aktuális feladatok megbeszélése, szakmai előadások, és tanácsadások, tanulmányi kirándulások, bemutató foglalkozások, informatikai képzések – ez mind belefért az öt éves múlttal rendelkező Műhely életébe.

Amit elértünk a mozgókönyvtári ellátás keretében:
1. minden településen létrejöttek az integrált közösségi terek,
2. helyi specialitásokat is figyelembe vevő könyvtári állomány jött létre,
3. minden településen biztosítottak az informatikai szolgáltatások feltételei,
4. több száz könyvtári, és kulturális rendezvény több ezer résztvevővel,
5. élő kapcsolat a kistérség oktatási, és kulturális intézményei között,
6. jó hangulatú, információgazdag bemutató foglalkozások, kirándulások, szomszédolás,
7. folyamatos képzés biztosítása,
8. közös kiadvány született a NKA támogatásával,
9. egymást segítő szakmai közösség jött létre.

A mozgókönyvtári szolgáltatás megszervezésével a kistelepüléseken eddig soha nem látott fejlődés valósult meg. Az elmúlt 8 évben olyan komoly eredményeket értünk el, amire méltán lehetünk büszkék.
Mindannyian féltünk attól, mi lesz, ha ez a korszak lezárul. Most, a változások kapujában úgy tűnik, hogy a rendszer nem szűnik meg, hanem más formában (és talán még hatékonyabban) fog tovább működni.
A kiváló eredményeket csak csapatmunkában lehetett elérni. Hálásan köszönöm mindazoknak, akik ebben a munkában partnereink voltak, szívügyüknek tekintették a könyvtárak fejlesztését, a színvonalas rendezvények biztosítását, a közös munkát!


 


 


Törő Gábor
/2012.12.04./

 

"Húzzad édes muzsikásom"

 

               
                                                                                      

A Művelődés Háza és Könyvtára ismét táncházba várta a gyerekeket, felnőtteket december 1-én. A muzsikát a miskolci Agyagbanda szolgáltatta, a táncokat Barsi Csaba tanította. Minden évben igyekszünk a táncházaink között egy olyanra is sort keríteni, amelyben moldvai táncokkal ismerkedhetnek az érdeklődők, ilyen volt ez az évi utolsó táncházunk - számolt be Darmos István...
 

 


Darmos István

      

Azért tartjuk ezt fontosnak, mert a moldvai lánctáncok és körtáncok könnyen elsajátíthatóak, szinte azonnal táncélményt nyújthatnak azoknak is, akik nem rendelkeznek néptáncos előképzettséggel, másrészt pedig közösségi táncélményt jelent az, amikor körben összekapaszkodva egymásra utalva, egymásnak lendületet adva táncolhatunk.

A szombat este összegyűlt közel ötven fő között voltak táncosok - gyerekek és felnőttek - voltak olyanok akikkel általában táncházainkban találkozhatunk, de olyanok is, akik életükben először próbálták ki ezt a szórakozási formát. A remek muzsika nem csak a tánckíséretet szolgálta, hiszen az összegyűltek moldvai énekeket is tanulhattak ezen az estén, táncházvezetőnk segítségével, a zenészek kíséretével. Táncházunkat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósítottuk meg.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.12.03./

 

„Múltidéző"- évfordulós költők novemberben…”

 

               
                                                                                      

„Múltidéző"- évfordulós költők novemberben…”- címmel irodalmi teadélutánra hívtam az érdeklődőket november 28-án, 15 órai kezdettel A Művelődés Háza és Könyvtárába. November hónap az emlékezésről, az elmúlásról szól, a kalendárium enyészet havaként is ismeri - számolt be Stumpfné Gyöngyösi Etelka...
 

 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka

      

Emlékeztünk mi is, olyan költőkre , akik vagy születésükkel, vagy halálukkal ehhez a hónaphoz köthetőek. Így a mai alkalommal több verssel és kevesebb életrajzi ismertetéssel idéztük meg nagyjainkat, hiszen ők egy-egy önálló délutánt is megérdemelnek, amire a következőkben sort is kerítünk.
Megidéztük Ady Endrét, aki 135 éve született, majd szó esett Babits Mihályról, Áprily Lajosról, Illyés Gyuláról, Pilinszky Jánosról, Tóth Árpádról, Radnóti Miklósról és Mécs Lászlóról.
Verseiket, melyeket neves előadóművészek ( pl. Latinovits Zoltán, Bubik István... stb.) tolmácsoltak, zenével, képpel tettem színesebbé.

Köszönöm kedves vendégeimnek, hogy ismét megtiszteltek jelenlétükkel és elolvasták, elszavalták hozott kedves verseiket.

Ebben az évben ez volt az utolsó alkalom, amikor találkoztunk, mindenkinek Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket, és Új Évet kívántam magam és munkatársaim nevében.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.12.03./

 

Mikulás napi SQUASH PARTY!

 

               
                                                                                      

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium minden éven egy különleges sportdélutánnal lepi meg diákjait Mikulás napján. Ezen az éven az Árpád Vezér Diáksport Egyesület szervezi meg ezt a programot, melynek a Sárospatakon nemrég átadott BLUE SQUASH CLUB ad majd otthont. A december 6-án, 15 órakor kezdődő sportprogram kezdetekor squash bemutatójátékot láthatunk egy egykori ranglistás játékos és a házigazda segítségével, mely által szeretnénk kedvet csinálni ehhez a különleges sporthoz. A délután során pedig bárki kipróbálhatja és megtanulhatja a játék alapszabályait és technikáját - számolt be Kordáné Györki Erika az ÁVG DSE,elnöke...
 

 


Kordáné Györki Erika

      

A fallabda vagy squash (ejtsd: szkvas) a teniszhez hasonló, attól kisebb ütőkkel és gumilabdával, erre a célra kialakított teremben játszott sportág. Általában két játékos játssza, de páros mérkőzések esetén négyen vannak a pályán. A pálya 9,75 m hosszú és 6,4 m széles.

Magyarországon a fallabda csak 20 éve honosodott meg, de manapság egyre közkedveltebb az amatőrök körében is. Egyre több squash pálya épül, már szinte minden vidéki városban találunk. A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség adatai alapján országszerte napi 4 ezren, havi rendszerességgel 30-40 ezren űzik ezt a sportot. Az igazolt versenyzők száma folyamatosan nő, jelenleg 445 versenyzőt tart számon a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség.

A fallabda összetett kondícionális képességeket igénylő, az egészségmegőrzésben kiemelkedő, szórakoztató hatású sportág. Életkori határokat nem ismer, így férfiak, nők különböző életkorban űzhetik. A fallabdázás mozgásanyaga ötvözi a dinamikus, gyors mozdulatokhoz szükséges gyorserőt, és a tartós (egy óra) mozgásokhoz nélkülözhetetlen állóképességi tulajdonságokat. Változatos, improvizatív mozdulatsorai a mozgáskoordináció magasan fejlett szintjét követeli meg, s túlzás nélkül állítható, hogy a stresszes életet élő emberek számára az egyik legalkalmasabb sportág lehet a napi feszültség levezetésére.

A fallabdázás a társasági élet egyik lehetséges színtere is. A legkülönbözőbb társadalmi rétegek képviselőinek találkozási helyszíne. A menedzser, illetve az üzleti élet világában a fallabda klub tárgyalási helyszínnek is felfogható. Kötetlen baráti környezetben, pozitív hangulatban sokkal gyümölcsözőbben, sikeresebben bonyolódhatnak a tárgyalások, megbeszélések.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a KÉK ÉS TÁRSAI KFT-NEK, hogy lehetőséget biztosítnak diákjainknak e különleges sportág kipróbálására, támogatva ezzel egyesületünk munkáját.


 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.03./

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                                                      

November 30-án került sor a szokásos, rendes képviselő-testületi ülésünkre, amelyen több, mint 30 napirendi pontot tárgyaltunk. Ezek között voltak fajsúlyosak és kevésbé fajsúlyosak is – kezdte – tájékoztatóját a testület üléséről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila

      

Az első napirendi pontban a korábbi tárgyalások során használatba még ki nem adott, a fürdő területén lévő üzlethelyiségek bérleti jogáról döntöttünk. Mind a két fennmaradó üzlethelyiségre érkezett érvényes pályázat és mind a két esetben döntöttünk is a pályázat nyerteséről.
Ezután előterjesztést hallgattunk meg a Zemplén Vízmű Kft 2012. évi tevékenységéről. Elmondható, hogy sikeres évet zárt a Vízmű. Ebben komoly szerepet játszott az is, hogy városunk a Főtér felújításához tartozó munkálatok egy részét, több mint 40 millió Ft értékben a Zempléni Vízmű Kft-re bízta - most is dolgoznak A Művelődés Háza előtti téren. Összességében elmondható a Zempléni Vízmű kft-ről, hogy eredményesen és sikeresen tevékenykedett.

A 2013. évi költségvetés koncepcióját is meg kellett tárgyalnunk. Igazság szerint túl sokat erről nem tudtunk mondani, hiszen az országnak sincs elfogadott költségvetése, így az önkormányzatunknak sem tudtunk ilyen költségvetést összeállítani. Mindenesetre egy koncepciót elfogadtunk, hogy hogyan szeretnénk majd a jövő évi költségvetést elképzelni, ill. erre született néhány általános megállapítás, hogy mit kellene tartalmaznia ennek a költségvetési előterjesztésnek.

A gyermekétkeztetés térítési díjairól szóltunk, ami sajnos a szokásos 5%-kal, vagyis az infláció mértékével fog növekedni a következő évben.

Néhány oktatási intézmény, az Árpád Vezér Gimnázium, ill. a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola támogatási kérelmét vizsgáltuk meg és abban maradtunk, hogy készítünk ezen a héten egy belső vizsgálatot, hogy miért van rájuk szükség és egy intézkedési tervet fogadjunk majd el ennek eredményétől függően.

Ezután a Berek-holtágról volt szó. A Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület adott be kérelmet, hogy szeretné továbbra is meghosszabbítani a bérleti szerződést és ezt az önkormányzatunk támogatta, hiszen meg vagyunk elégedve az egyesület munkájával. Nagyon szépen rendben tartják a holtágat, ill. a Csepel-tó környékét is. Szépen berendezték, padokat, asztalokat helyeztek el, és igen színvonalas versenyeket bonyolítottak le az elmúlt években. Tehát összességében elégedettek voltunk a tevékenységükkel és ezt folytatásra javasoltuk.

Egy igen komoly napirendi pont következett, ami sokakat érintett, ez a 2013. évi startmunka pályázatok benyújtása volt. Ez több csoportban is benyújtásra kerül, az egyik a belvíz elvezetés startunka, amelyben 52 fő foglalkoztatására pályázunk, továbbá az önkormányzati kezelésű utak felújításában 30 főre, a mezőgazdasági startmunka programban 27 fő foglalkoztatására, a mezőgazdasági fóliás növénytermesztés programban 20 fő, közfoglalkoztatásban 58 fő, a téli közfoglalkoztatás és egyéb értékteremtő munka kategóriában ez 12 fő foglalkoztatására pályáztunk. Ez összesen 199 ember foglalkoztatása.

Reméljük, hogy sikeresek lesznek ezek a pályázatok, amelyeknek még egy előnye van, hogy ezek most már nem csak 1-2 hónapra, hanem 10, illetve van, amelyik 12 hónapra szól majd. Reméljük, hogy ki tudjuk meríteni mind a 199 foglalkoztatást, ill. megnyerjük ezt a pályázatot. Ez azt jelentené, hogy a jövő évben 199 embernek tudnánk munkát biztosítani, ill. ebből adódóan bért is.
A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat nyújtott be egy pályázatot a 2HOME projektben, amelyben Második otthon néven szeretnének létrehozni egy olyan foglalkoztató termet, ami délutánonként nyitva tartana és a gyerekekre különböző programok várnának. Ennek a támogatását kérték és természetesen önkormányzatunk meg is adta, a Kossuth utcán, a MakkHetes melletti épületünk lenne átalakítva erre a célra.

A Sárospataki Torna Club kézilabda szakosztályának kérelméről is döntöttünk, ugyanis TAO-s pénzből szeretnénk az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokának a burkolatát felújítani. Szerencsére sikeres volt a pályázatuk, így néhány héten belül meg is indul a munka. Úgy hallottam, hogy már a télen, a 28-án kezdődő terem-labdarugó torna már az új burkolaton zajlana.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.03./

 

Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság tisztújító közgyűlése

 

               
                                                                                      

2012. november 29-én délután az Árpád-házi Szent Erzsébet Történeti Társaság megtartotta tisztújító közgyűlését. Az elnökség megújítására négy évente kerül sor. A korábbi – s egyben újra választott – elnök Dr. Szabó Irén az összejövetel elején ismertette a napirendi pontokat, ahol szó került a következendő adventi időszak karitász feladatairól, a keresztény nevelőszülői képzésről is...
 

 


Dr. Szabó Irén

      

A napirendi pontok ismertetése után került sor a szavazásra. A jelelő cédulákat már korábban leadhatták a tagok az új elnökség tagjaira.

A választás eredménye a következő lett:
Elnökség:
elnök: Dr. Szabó Irén
alelnök: Stumpf Gábor
ügyvezető: Kelecseny Mónika
elnökségi tagok: Rádainé Bodnár Katalin, Jósvainé Dr. Dankó Katalin, Csetneki Zsuzsanna, Makláry Teréz

Ellenőrző bizottság:
elnök: Plósz Bertalanné
tagok: Poncsák Ferenc, Urbanovics Jánosné

A tisztújító közgyűlés végén a tagság vállalásai alapján megbeszélték a hajléktalan ellátás feladatait, valamint a társaság bekapcsolódik a Miskolci Apostoli Exarchátus karitászának adománygyűjtő- és elosztó munkájába.
 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.12.02./

 

Ősz a nyelvtanulás jegyében

 

               
                                                                                      

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában az ősz során egy program sorozat keretében több tanuló vett részt különböző, a nyelvtanulást népszerűsítő és megszerettető eseményen. Szeptember 17-én a Goethe Intézet munkatársa rendhagyó órán ország ismereti információkat nyújtott a gyerekek számára játékos formában - küldte a tudósítást Kiss Gabriella tanár...
 

 


Kiss Gabriella

      

Október 9-én az ÁVG tanulóival együtt Budapesten a Goethe Intézetben tettünk látogatást, ahol érdekes feladatokon keresztül ismerkednek meg az intézet munkájával.

November 9-én iskolánk 7-8. osztályos tanulói lehetőséget kaptak alapfokú próbanyelvvizsga megírására. 36 gyerek vállalta a megmérettetést, akik közül 10-10 német és angol próbanyelvvizsgázó feladatlapjait lehetett továbbküldeni központi javításra. Ezek a tanulók december 5-én a próba nyelvvizsga részeként a hallás utáni szövegértés feladatát fogják teljesíteni. Ezekkel a programokkal a gyerekek további nyelvtanulási motivációját szerettük volna megerősíteni.


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.12.02./

 

Véradást szervezett a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesület

 

               
                                                                                      

A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete már harmadik alkalommal vette fel programjába az önkéntes véradást. Felhívásukban tagtársaikon túl megszólítottunk minden olyan jó szándékú, egészséges embert, aki ismeretlenül is segíteni kíván rászoruló embertársain, hogy csatlakozzanak akciónkhoz – számolt be a sikeres véradásról Saláta László elnök…
 

 


Saláta László

      

Mint azt a Magyar Vöröskereszt Sátoraljaújhelyi Szervezet vezetőjétől megtudtuk, sajnos országosan fogy a véradó donorok száma. Ezért örömteli, hogy a mindössze félnapra tervezett „adakozásra” az egyesület hívó szavára, az elmúlt évi 36 főt meghaladva, idén 54 fő jelent meg az eseményen, akik közül 52-en élhettek az életmentő vér adásával.

Kenézlőről Kiss Csaba tagtársuk szervezésében kisebb csoport érkezett A Művelődés Háza és Könyvtára próbatermébe, akik egyik munkatársuk felépüléséhez ajánlották fel segítségüket. Az egyesület vezetése emléklappal köszönte meg a véradók önfeláldozó adományát.

A résztvevők biztosították a szervezőket arról, hogy legközelebb is számíthatnak együttműködésükre. Ez alapul szolgál arra, hogy az Egyesület jövőre is programjára tűzheti ezt a jeles eseményt és köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik segítették az idei véradás eredményes megvalósítását!


 


 

További fotók>>>


Törő Gábor
/2012.12.02./

 

Meseautó A Művelődés Házában

 

                                     
   

 


 Csatlósné Komáromi Katalin

      

November 27-én kedden este a színházi évad második előadását, Dr. Vitéz Miklós-Vadnai László: MESEAUTÓ című zenés vígjátékát a budapesti Körúti Színház előadásában láthattuk A Művelődés Háza színháztermében - számolt be Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő...

A nagy érdeklődés mellett bemutatott - Tahi-Tóth László, Vándor Éva, Gyebnár Csekka, Fila Balázs nevével fémjelzett - előadás nem okozott csalódást, a színészek lubickoltak a remekműben és méltán volt vastaps a produkció végén. Sárospatak és vonzáskörzetéből érkezett közönség ismét egy érdekes, jó színvonalú előadással lett gazdagabb és bízunk benne, hogy a következő darab is elnyeri a nézők érdeklődését.

Terveink szerint február hónapban Csurka István - AZ IDŐ VASFOGA című szatírája kerül bemutatásra.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.02./

 

Természetismeret másképp az Erdélyi János Általános Iskolában

 

  
               
                                                                                            

Rendhagyó természetismeret órán vettünk részt 2012. november 27-én a Zöld Kör Egyesület jóvoltából. Munkatársuk, Ficsor Attila alsó és felső tagozatos tanulóinknak tartott előadást A Sárospatak kistérség védett természeti értékei címmel, melynek célja a helyi értékek feltárása, megőrzése és védelme. Magyarázatát kicsik és nagyok érdeklődő figyelemmel fogadták - számolt be Kis Márta tagintézmény vezető...
 

 


Kis Márta

      

Az előadást gyönyörű fotókkal tette színesebbé, melyek a Bodrogköz és a Zemplén élővilágának, valamint természeti képződményeinek páratlan kincseit vonultatta fel. A képek csodás emlékeket idéztek tanulóinkban, akik a Tanösvény túrák alkalmával számos helyet bejárva már megtapasztalhatták lakóhelyünk környékének értékeit.

Attila közvetlenségével hamar belopta magát a gyermekek szívébe, így az előadás végén szívesen kapcsolódtak be a testet és elmét egyaránt megmozgató kis játékba. Esőerdő hangjait utánzó és más koncentráló képességet és figyelmet aktivizáló, együttműködést igénylő játékkal zárult a tanóra.

Köszönjük Ficsor Attilának és a Zöld Körnek a rendhagyó természetismeret órát, mint ÖKO-Iskola szívesen veszünk részt hasonló kezdeményezésekben, s a továbbiakban is tanulóinkkal együtt segítünk a helyi természeti értékek védelmében, ápolásában.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.01./

 

Ajánlások a téli közlekedéshez

 

  
              
                                                                                            

A közlekedésben a téli időszak igényli a legtudatosabb felkészülést, az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt. Egyre rosszabbá és kiszámíthatatlanabbá válnak az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek alkalmazkodni kell. ( a fotók illusztrációk )
 

 


 

      

Esőben jobban megcsúsznak a kerekek, megnő a féktávolság, esetenként a nagyobb vízfelületen a vízen csúszás veszélye fenyeget. Ha a hőmérséklet 0 C fok és mínusz tartományba süllyed, akkor számítani kell arra, hogy a vizes-nedves útfelület lefagy, ami tovább növeli ezt a veszélyt. A jeges-havas úton már a menetstabilitás, valamint a látási viszonyok is tovább romlanak.

A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos gyakrabban és alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot, folyamatosan karban kell tartani járművünket.
Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Az őszi - téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól
működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol. Az akkumulátor esetében ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használják az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.

A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor rendszeresen kell tisztítani. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor a jármű már újra a kívánt irányban áll.

A balesetek megelőzése érdekében a járművezetők elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, jégtől, hogy a kilátás minden irányban szabad legyen. Vezetés közben ugyanis nem csak előre kell, hogy figyeljünk, hanem az oldalirányból érkező gyalogosokat, kerékpárosokat és a többi gépjárművezetőt is észlelnünk kell.

A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli
hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak, ezekkel a fékút is rövidebb. A nyomás a téli gumikban 0,2-0,3
barral legyen magasabb, mint a nyári abroncsokban, mert a túl alacsony nyomás befolyásolja a profil öntisztuló képességét. A téli gumikkal kapcsolatban néha elhangzik, hogy azok igen drágák, ezért egyes
szakemberek áthidaló megoldást javasolnak: a négy évszakos abroncs nem helyettesíti ugyan a téli gumit, de lényegesen jobb, mint a nyári.

Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes
még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a *Hólánc használata kötelező* táblát kihelyezik, az adott úton - a *Hólánc használata kötelező vége* tábláig - csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a Magyar Köztársaság területére, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc. Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni.

Aki hosszabb autóútra indul, a fentieken kívül érdemes figyelnie az alábbiakra is:

- Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra (autó hóból való kiszabadítása esetén), rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű
élelmiszerre és italra is.

- Hosszabb utak előtt érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem éri meg kockáztatni, biztonságosabb ha vonattal indulunk útnak.

- Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

Felhívjuk a közúti forgalomban résztvevők figyelmét, hogy mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége váltaná is ki. Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyermekekre, illetve fokozott figyelemmel kell lenni az iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra is!

Balesetmentes közlekedést kívánunk, és ne feledjék, mindenkit hazavárnak!


 


 


A B-A-Z. Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tájékoztatása alapján B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2012.12.01./

 

28 fővel képviseltük Sárospatakot a Fittarénán

 

  
              
                                                                                            

2012. November 25-én Budapesten került sor az ország legnagyobb fitneszrendezvényének megszervezésére, a FITTARÉNÁRA. Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanulói ismét, immár 5. éve utaztak el erre a nagyszabású sportshowra, melyen mintegy ötezer látogató vesz részt általában - számolt be Kordáné Györki Erika testnevelő...
 

 


Kordáné Györki Erika

      

Évről-évre egyre több embert vonz a fitnesspaletta sokszínű kínálata. Most 10 teremben ismerkedhettünk meg korunk legnépszerűbb, általában fitnesscentrumokban fellelhető óráival. Spinning, regatta, pilates, fit-ball, step, zumba, gerincjóga és még számos óratípus közül válogathattunk. Célul tűztük ki, hogy 9-től 17 óráig a lehető legtöbb órát kipróbáljuk, így nem csoda, hogy most is nagyon fáradtan zártuk a napot.

A résztvevő diákok már most lefoglalták a helyüket a soron következő hasonló rendezvényre, mely bizonyíték arra, hogy van értelme minden hasonló kezdeményezésnek, mellyel irányt mutathatunk diákjainknak az egészséges életmód felé vezető úton.
 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.01./

 

„TÜZES HÍREK”

 

  
               
 

A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén a 2012. október 24. és 2012. november 30. közötti időszakban 11 tűzeset, 6 műszaki mentés történt, valamint 2 esetben téves jelzéshez vonultak egységeink - nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó zászlós...
 

 


Dakos Zoltán

      

A műszaki mentések során, 1 esetben árokba csúszott gépjármű kivontatásához, 1 gázszivárgáshoz, 1 lakóházban keletkezett technológiai meghibásodáshoz, 1 esetben szénmonoxid mérgezéshez, 2 esetben balesetveszélyesen megdőlt fa eltávolításához riasztották egységeinket.

- 2012. október 29-én délelőtti órákban Sátoraljaújhely belterületén elhelyezkedő irodaházból érkezett a jelzés, miszerint többen rosszul érzik magukat, feltételezhetően szén - monoxid mérgezés miatt. A kivonuló egységek légzőkészülék használata mellett az épületet átszellőztették, elzárták a gázt. A helyszínre érkező mentősök 10 főt szállítottak megfigyelésre a kórházba. A katasztrófavédelem vizsgálatot indított a káresemény kialakulása miatt.

A tűzesetek során 4 esetben lakóházban, 1 esetben melléképületben, 1 esetben gépjárműben, 1 esetben lakossági hulladékban, szemétben keletkezett tűz, illetve 3 alkalommal kéménytűzhöz és 1 alkalommal szalmabála tűzhöz vonultak tűzoltóink.

- 2012. november 2-án délutáni órákban érkezett a jelzés, miszerint Kenézlő belterületén ég egy 4*12 m-es lakóépület. Az egységek kiérkezésekor a lakóépület már teljes terjedelmében égett. A tűzoltók elzárták a gázt, elvégezték az áramtalanítást, és légzőkészülék használata mellett két darab „D” sugár, valamint kéziszerszámok segítségével eloltották a tüzet. Személyi sérülés nem történt, de a ház lakhatatlanná vált, a benne lakó idős személy rokonoknál lett elszállásolva. A rendőrség biztosította a helyszínt. Az utómunkálatok befejezése után a ház, illetve környezete le lett zárva.

- 2012. november 20-án éjféli órákban égett egy 15*15 m-es lakóház tetőszerkezete Mikóházán. A Sátoraljaújhelyi és Szerencsi Tűzoltó-parancsnokság egységei vonultak a helyszínre. A tüzet légzőkészülék használata mellett öt darab „D” sugárral oltották el. Személyi sérülés nem történt, de a kárérték jelentős. A rendőrség és az ÉMÁSZ 2-2 fővel segítette, mint társszerv a beavatkozást.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁBAN A BIZTONSÁGÉRT!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Műveletirányítási központ ügyeletére fut be. A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.


 


 


Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2012.12.01./

 

A tornacsarnokért báloztak a református gimnáziumban

 

  
              
                                                                                           

Jó szándékkal gyűltek össze az elmúlt hétvégi bálozók a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumáért Alapítvány rendezvényére. A hagyományos estén Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó, a gimnázium igazgatója az elmúlt évi, több mint 300 ezer Ft-os báli bevétel sorsáról is számot adott…
 

 


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó

      

Az alapítvány az elmúlt esztendőben mintegy 340 ezer Ft értékben járult hozzá a tanulók tanévvégi jutalmazásához. A könyvjutalmakon túl a végzős diákjaink közül 3-an részesültek Alma Mater Díjban, 2 gimnazista és egy általános iskolai tanuló. Ezen kívül a Kisrefiben új kültéri bútorokat is vásároltunk.
Az idei bálozók a 135 éves tornacsarnok felújításához járulhattak hozzá. Különlegességként régi felvételeket mutattak, amelyeken a város nagy sportolói és sikeres tornászai szerepeltek még fiatalon.
A tornacsarnok felújításához a bál fővédnöke - Simicskó István sportért felelős államtitkár - sok erőt kívánt a résztvevőknek küldött levelében. Dr. Hörcsik Richárd, Zemplén országgyűlési képviselője pedig a pataki sportélet országos sikereire hívta fel a figyelmet:
„Itt van az ország első fedett tornacsarnoka, nem az egyik, hanem az egyetlen első, olyan fedett tornacsarnok, ami mintát adott nemcsak a szomszéd városoknak, hanem Magyarországnak is. Olyan kiválóságokat nevelt, akik valamilyen érmet szereztek különböző sportágakban.”

Az alapítványi bálon az is elhangzott, hogy a 2013-as évben pályázati támogatást is szeretnének megszerezni a tornacsarnok felújításához.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.11.30./

 

Vigyázzunk a gyalogosokra!

 

  
              
                                                                                            

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az év hátralévő időszakára a téli időjárási viszonyokra és a korai sötétedésre tekintettel elrendelte a gyalogosokat érintő ellenőrzések végrehajtását megyénkben. A több éves elemzések alapján kimutatható, hogy ebben az időszakban (főleg decemberben) megnövekszik a gyalogosokat érintő közlekedési balesetek száma - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense...
 

 


Ladics Tamás

      

Ezekben a balesetekben baleseti okként az elsőbbségi szabályok figyelmen kívül hagyása, valamint a figyelmetlen, gondatlan vezetés került megállapításra. A gyalogosok fokozottabb védelmének érdekében, a gyalogos balesetek megelőzése és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek biztonságosabbá tételének céljából a forgalmasabb útszakaszainkon az év hátralévő időszakában ellenőrzéseket fogunk végrehajtani. Ellenőrzéseink során nem csak a szabálytalankodó gépjárművezetőkkel szemben fogunk intézkedni, hanem azokkal a gyalogosokkal szemben is, akik szabálytalanul és felelőtlenül közlekednek útjainkon. Ahhoz, hogy ne váljunk áldozattá közlekedésünk során, érdemes megismerni vagy feleleveníteni a KRESZ ide vonatkozó rendelkezéseit:

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

III. rész - A gyalogosokra és a járművek utasaira vonatkozó szabályok - Gyalogosok közlekedése
21. § (1) A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.
(2) Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs - vagy az a gyalogosközlekedésre, illetőleg a kerekes székkel való közlekedésre alkalmatlan -, a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.
(3) Ha a gyalogosok az úttesten közlekednek, az úttest szélén, egysorban
a) lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben,
b) a segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló, továbbá a kerekes székkel közlekedő mozgáskorlátozott gyalogosok mindig a menetirány szerint a jobb oldalon haladhatnak.
(4) A gyalogosnak az úton olyan tárgyat, illetőleg anyagot, amely sérülést, rongálást vagy szennyezést okozhat, csak megfelelően becsomagolva szabad vinnie. Olyan tárggyal, amely méretei miatt a gyalogosforgalmat zavarná, az úttesten - a menetirány szerinti jobb oldalon, az úttest szélén - kell közlekedni; éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az ilyen tárggyal közlekedő gyalogosnak a járművek vezetői által elölről és hátulról kellő távolságból észlelhető lámpát kell vinnie.
(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.
(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
(7) A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.
(8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.
(9) A gyalogosnak tilos
a) híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestjén áthaladni;
b) olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, a szabad kilátást gátló akadály (nagyobb álló jármű stb.) közelében az úttestre lépni;
c) lánc-, illetőleg csőkorlátot, sorompót kinyitni, azon átmászni, alatta átbújni, illetőleg azt megkerülve elzárt területre (úttest, útszakasz, vasúti pálya stb.) lépni;
d) villamospályán közlekedni, vasúti vagy zárt villamospályán - a kiépített átkelőhelyen kívül - áthaladni;
e) autópályán (a leállósávon is) közlekedni, valamint áthaladni;
f) autóúton (a leállósávon és az útpadkán is) közlekedni, valamint útkereszteződésen kívül áthaladni;
g) az úttesten áthaladni, ha a közelben gyalogos alul- vagy felüljáró van.
(10) Vasúti pályán (vasúti átjárón vagy más kiépített átkelőhelyen) a gyalogos csak akkor haladhat át, ha meggyőződött arról, hogy vasúti jármű nem közeledik. Nem haladhat át a gyalogos, ha a jelzőberendezés a továbbhaladás tilalmát jelzi.
(11) Főútvonalon 6 éven aluli gyermeket felügyelet nélkül hagyni tilos.
(12) A lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek - ide nem értve a gyalogosok zárt csoportban történő közlekedését - éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.
(13) A gyalog- és kerékpárúton a gyalogos a kerékpáros forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.

Gyalogosok zárt csoportjának a közlekedése
22. § (1) Gyalogosok zárt csoportja az úttesten - annak menetirány szerinti jobb szélén - közlekedhet. Hídon a csoport ütemes lépésben nem haladhat.
(2) Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a csoport bal oldalán, elöl előre fehér vagy sárga fényt, hátul pedig hátra piros vagy sárga fényt adó, a járművek vezetői által kellő távolságból észlelhető lámpát kell vinni. Ha a csoport kellően világított lakott területen közlekedik, vagy közvetlenül a csoport előtt és mögött a csoporthoz tartozó, szabályszerűen kivilágított jármű halad, a lámpák használata nem kötelező.
(3) A csoport közlekedésére vonatkozó szabályok megtartásáról a csoport vezetője köteles gondoskodni.
(4) Gyermekek zárt csoportja a járdán, a leállósávon, az útpadkán, illetőleg a kerékpárúton, ha pedig ez nincs (vagy nem járható) - az (1)-(3) bekezdésben foglalt rendelkezések megtartásával - az úttesten közlekedhet.

IV. rész - A járműközlekedésre vonatkozó szabályok - Magatartás a gyalogosokkal szemben
43. § (1) Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
(3) A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.
(4) A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten
a) villamos megállóhelynél levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között áthaladó gyalogosok, a menetrend szerint közlekedő járművek megállóhelyéről az úttestre lelépő gyalogosok, az autóbuszra felszálló és arról leszálló gyermekek, továbbá
b) egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására.


 


 

Cziczer Katalin
/2012.11.30./