Archív
  
2013. január

Kalandozások a Tokaj-hegyaljai borvidéken: Tokaj

 

               
                                                                               

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Folytatódott a Kalandozások a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A Művelődés Háza és Könyvtára sorozatában ezúttal Tokaj városa és a Tokaji Borászok Asztaltársága mutatkozott be. A szakmai házigazdák között nagy hagyományokkal rendelkező, és nemrégiben indult társaság is volt. A közönség arról is hallhatott, milyen irányú fejlesztéseket tervez a tokaji önkormányzat – számolt be Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő a sikeres rendezvénysorozat 2013. január 31-én megtartott eseményéről…

A borvidék és az itt dolgozó borosgazdák jobb megismerése, az ismeretek bővítése a célja a Művelődés Háza „Kalandozások a Tokaj Hegyaljai Borvidéken” című előadás sorozatának. Tavaly az északi települések termelőit, idén pedig Hegyalja déli részeit ismerhetik meg az érdeklődők.
Minden alkalom egy-egy olyan társasági összejövetel, ahol úgy a sárospatakiak, mint a más településről érkezők, terített asztal mellett töltenek együtt egy estét, amikor természetesen a borászatok mellett sok más, mindennapjainkat érintő kérdés is szóba kerül.

A tokaji polgármester, Májer József szerint a térség legnagyobb gondja, hogy csak egynapos turisták érkeznek. Ezért szerinte össze kell fognia egész Hegyaljának a vendégéjszakák számának növelésének érdekében…
Tokajnak az a célja, hogy a vendégek két-három napot töltsenek Tokajban folyamatosan. Mi nem csak Tokajnak akarjuk kisajátítani ezt a lehetőséget, hanem a Tokaj-hegyaljai desztináció keretében gondoltuk, bele értve Sárospatakot és Sátoraljaújhelyt is. Tehát azt gondolom, hogy ez a három város, képes arra, hogy három napra itt tudja tartani a turistákat.


 


 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.01.31./

 

Koscsó Pált köszöntötték 90. születésnapján

 

               
                                                                               

 


Koscsó Pál

      

Hazánkban az Idősek Tanácsa kezdeményezésére 2008-tól ünneplik a szépkorúakat, amikor a 90, 95 és 100. életévét megélt nyugdíjasokat a családja mellett a település önkormányzata is felköszönti és tolmácsolja a miniszterelnök köszöntését. A vámosújfalui faluházban a Sárospatakhoz több szállal kötődő Koscsó Pált 90. születésnapja alkalmából köszöntötte Felházi József polgármester…

A Pali bácsi köszöntésére szervezett ünnepségen népes családja, unokái és dédunokái is részt vettek. A családtagok elmondták, hogy mindig fontos szerepe volt a nagypapának, aki életével, munkájával mutatott példát számukra. Sokat mesélt az életéről, gyermekkoráról, tanulmányairól, a cserkészéletről, s hogy hogyan lett pék. Mesélt a háborúról és a beadások nehéz éveiről, de az élet szép és vidám dolgairól is.
A köszöntésen – hozzá hasonlóan jó egészségben – felesége is részt vett.
 


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.31./

 

Előadás Cs. Szabó László életművéről

 

               
                                                                               

 


 

      

A tudás Patakja projekt keretében a magyar kultúra napján dr. Baranyai Katalin előadásából ismerhették meg az érdeklődők, „Mit üzen Cs. Szabó László életműve a harmadik évezred küszöbén a magyar fiataloknak?” - számolt be Sinkóné Tóth Zsuzsanna a Református Kollégium Gimnáziuma tanárnője

Dr. Baranyai Katalin pataki öregdiák régi iskolájába, munkahelyére, sőt kutatásainak színhelyére érkezett vissza. Ő a legavatottabb ismerője Cs. Szabó László Sárospatakra került 17.000 kötetes könyvtárának és annak az életműnek, amely a távol és közel ambivalenciájára épül.

A gazdag képanyagra és Cs. Szabó szövegekre épülő előadásból megismerhettük a 30-as évek magyar szellemi életét, az emigráns magyar irodalom csoportjait, s azt is, hogyan tartotta a kapcsolatot a Londonban élő író a kortárs magyar irodalom alkotóival.

Cs. Szabó László nem volt pataki diák, de hatalmas könyvtárát Sárospatakra, a kollégium népére hagyta. Örökösei vagyunk mi is.


 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.01.31./

 

Rákóczis sikerek a szavalóversenyen

 

               
                                                                               

 


 

      

2013. január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából A Művelődés Háza és Könyvtára által meghirdetett szavalóversenyen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát 13 felső tagozatos tanuló képviselte magas színvonalú felkészültséggel iskolánkat...

Az 5-6. évfolyamon
I. helyezett Ladomérszky Bence 6.c osztályos tanuló,
III. helyezett Frikker László 5.c osztályos tanuló lett.

A 7-8. évfolyamon
III. helyezést ért el Fodor Zsófia 7.a osztályos tanuló.

Gratulálunk a nyerteseknek és az őket felkészítő Polyákné Szebényi Erika tanárnőnek!


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.01.31./

 

Megemlékezünk a Don-kanyar áldozatiról

 

               
                                                                              

1943. január 12-én történt meg az a tragédia, ahol szinte az egész 2. Magyar Hadsereg megsemmisült, ahol fiúk, apák, férjek hagyták fiatal életüket. Ennek az évfordulóját szeretnénk egy megemlékezéssel megtartani a Béla király téri II. világháborús emlékműnél február 8-án, 11 órai kezdettel, jelentette be Szvitankó Tamás a már hagyománnyá váló megemlékezés időpontját…
 

 


Szvitankó Tamás

      

Az ünnepségről előzetesen elmondta, az ünnepi szónok Mártha Tibor, Fényeslitke polgármestere lesz, aki közel húsz éve kutatja és gondozza a hadisírokat a Don-kanyarban. Ezt megelőzően az Újbástya Rendezvénycentrumban lesz rendhagyó történelem óra, ahol Mártha Tibor az eltelt húsz év tapasztalatait osztja meg a diákokkal.
Sárospatak és környékéről 123 olyan emberről tudunk, aki nem tért vissza a Don kanyarból, akiket a szüleik, felségük, gyermekeik, szerelmük hiába várt egy életen át…

A szobornál a Fűzéri Hagyományőrző Egyesület tagjai fognak tisztelegni, akik elhelyezik a megemlékezés koszorúját az emlékműnél.
Mindenkit sok szeretettel várunk!


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.30./

 

Nem jelentették az Árpád utcai közvilágítás hibáját

 

               
                                                                               

 


Szabó András

      

Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselője újsághordás közben vette észre, hogy az Árpád utca egy szakaszán nincs világítás. Mivel felé nem érkezett jelzés sem a hibáról, sem a bejelentéséről, ezért ő jelentette be a hibát. Ezúton kéri a kispataki lakosokat, hogy bármilyen világítási, vagy bármi más hibát észlelnek a városrészben neki is jelezzék, mert ha hamarabb értesül róla, hamarabb tud intézkedni, illetve figyelemmel kísérni a hiba kijavítását…

Képviselő úr elmondta, hogy az újsághordást ismét felhasználta arra is, hogy beszélgessen az emberekkel. Tapasztalta, hogy az idősebbek ilyenkor nem szívesen mozdulnak ki - nagyon helyesen - mert könnyen elcsúszhatnak. Örömmel nyugtázza, ha égő villanyt, füstölő kéményeket lát ilyenkor az idősebb embereknél.

Tudja, hogy a kispataki emberek összetartóak, mégis kéri a lakosságot, hogy ilyenkor fokozottabban figyeljenek idősebb szomszédjaikra. Amennyiben valakinek elfogyott a fája, vagy nem tud orvoshoz eljutni, gyógyszert kiváltani, forduljon hozzá bizalommal.

Elérhetőségei: tel. 06702397373; email: szaboandras@sarospatak.hu; vagy FACEBOOK oldalon is lehet neki írni az nem kerül pénzbe.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.30./

 

„TÜZES HÍREK”

 

               
                                                                               

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén a 2012. december 28. és 2013. január 22. közötti időszakban 5 tűzeset, 5 műszaki mentés történt, 1 esetben pedig szándékosan megtévesztő jelzéshez vonultak tűzoltóink - nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó zászlós...
 

 


Dakos Zoltán

      

A műszaki mentések során, 2 esetben árokba csúszott gépjármű kivontatásához, 1 esetben vízkárhoz, 1 esetben jégcsap eltávolításhoz, 1 esetben rendőrség kérésére lakásba történő behatoláshoz riasztották egységeinket.

A tűzesetek során 1 esetben lakóházban, 1 esetben ipari létesítményben keletkezett tűz, illetve 2 alkalommal kéménytűzhöz, és egy 1 alkalommal szalmabála tűzhöz vonultak tűzoltóink.

- 2013. január 12-én hajnali órákban érkezett a jelzés, miszerint Tiszacsermely, Újtelep területen szalmabálák égnek. A kiérkező egységek a felderítés során azt tapasztalták, hogy a jelzett helyen körülbeül 300 darab körbála kapott lángra, és a tűz veszélyezteti a szomszédos kazlakat is. A beavatkozó egységek 2 darab „D” vízsugár, valamint késziszerszámok, és munkagép segítségével a tüzet eloltották. A rendőrség 2 fővel működött közre a kárhelyszínen. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de az anyagi kár jelentős.

- 2013. január 21-én déli órákban Sátoraljaújhely, Ipar u. 2. szám alatti Prec-Cast Öntödei Kft. szemcseszóró üzemrészében keletkezett tűz. A tűzoltóság nagy erőkkel vonult a helyszínre. A kiérkező egységek azt tapasztalták, hogy az üzemrész tetőszerkezete alatt lévő szigetelőanyag ég. A tüzet 2 darab „D” sugárral, légzőkészülék használata mellett eloltották, a károsodott lemez tetőszerkezetet pedig motoros roncsvágó segítségével eltávolították. Személyi sérülés nem történt.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁBAN A BIZTONSÁGÉRT!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Műveletirányítási központ ügyeletére fut be. A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.


 


 


Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2013.01.30./

 

Czóbel Minka, a magyar irodalom kiváló költőnőre emlékeztek

 

               
                                                                               

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör ezévi első összejövetelén Czóbel Minka, a magyar irodalom kiváló költőnője emlékét idéztük. A program nyitányaként Kovács Dalma és Czabányi Attila kitűnő tolmácsolásában hallgathattuk meg a Mikrokozmosz és a Sugarak c. különleges verseit. A Körünkben is nagy népszerűségnek örvendő Veres Miklós, kisvárdai irodalomtörténész: „Czóbel Minka poétikai és művészeti kapcsolatai”-ról tartott színvonalas,részletes és lebilincselő előadást - számolt be Halász Magdolna Köri elnök...
 

 


Czóbel Minka


Veres Miklós


Halász Magdolna

      

Megtudhattuk, hogy az igen tehetséges költőnő 1855.június 8-án született Anarcson, az arisztokrata Czóbel Imre és Vay Éva harmadik gyermekeként A család feje Bajorországból származott, és a vezetéknevük: fogolyt jelent. Minka bátyja, István közgazdász pályát választott és neves politikusként tevékenykedett. A nővére Emma, báró Huszár Imréhez ment feleségül, később özvegyen,teljesen elhagyatottan, százévesen távozott az élők sorából. A Czóbel–családnak előkelő ősei voltak: Kazinczy Ferenc felesége Török Sophie, Vay Ádám, a kuruc generális, Orczy Lőrinc író, a koltói Teleki Sándor, Mednyánszky László,a híres festőművész.

A források szerint Minka már gyermekkorában szerette a költészetet és nagyon sok verset írt. A párizsi Sorbonne hallgatójaként ismerte meg a francia szimbolista költőket. Érdekelte a festészet, a szobrászat, a vadászat. A megjelenése nőies, rendezett volt, a hosszú haját kontyban viselte, a kor divatjának megfelelően öltözött, szerette a bálozást és harsányan viselkedett. Sokat utazott Franciaországba, Párizsba, Olaszországba, Tirolba és elzarándokolt Jeruzsálembe. Otthonosan mozgott hazai és a pesti körökben is. Több nyelven beszélt és levelezett. A műfordítói tevékenysége is jelentős. Madách: Az ember tragédiája c. drámáját németül,Petőfi Sándor verseit angol nyelven tette a külföldiek számára közkinccsé. A kiadatlan verseit a sógora, Mednyánszky László ajánlotta Jókai Mór és Justh Zsigmond íróknak, a biztatásukra jelent meg 1890-ben, a Nyírfalombok c. első verses kötete.

Czóbel Minka 34 évesen már ismert és népszerű költő volt. Justh Zsigmonddal jegyesek voltak,de az író korai halála miatt a házasságkötés elmaradt. Az arisztokrata Forgách Lászlóval való kapcsolata sem volt sikeres, gyermektelen maradt. Húsz év múltán már elszigetelten, magányosan élt és alkotott. A Nyugatosok nem vettek tudomást róla, a kortárs irodalom elfeledte. Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula ismerhették a költészetét, mert hasonló témájú és hangulatú versekkel jelentkeztek a korabeli irodalomban. 1945 után Czóbel Minkát kiköltöztették a családi kastélyból, és a főlovászmester lakásában élt,levelezett és alkotott. Tagja volt a Petőfi Társaságnak és a nyíregyházi Bessenyei Körnek is. Haláláig, a ma is élő Dajka Béla gondoskodott róla. 1947.január 17-én, 92 évesen távozott az élők sorából. A végső nyughelyük az Emma testvérével, és a hozzá költözött Büttner Helén képzőművésszel együtt a kastélykertben van. A különleges síremlék Győrffy Sándor, Munkácsy-díjas szobrász- művész alkotása. Czóbel Minka felbecsülhetetlen értéket képviselő hagyatéka: tíz verseskötet, több száz levél, műfordítások, regények, és a könyvtára dokumentumai. Legjelentősebb prózai alkotása: a Pókhálók c. kötet. Több versében megénekelte a szülőföldje értékeit, természeti szépségét.
„ Már hogyne szeretném ezt a kedves tájat!
Csak itt pihenhet meg lelkem,ha kifáradt”
A Száz szál gyertya c. hangulatos verséhez Fráter Lóránd szerzett zenét.

Czóbel Minka, a „ századforduló költészetének kiemelkedő egyénisége, az új hangú magyar líra egyik előfutára volt, összekötő kapocs Arany János és Ady Endre között. Neves irodalomtörténészek dolgozták fel Czóbel Minka munkásságát. Kiss Margit doktori disszertációt írt a szomorúan szép és értékes életútjáról. Dr.Margócsy József,a nyíregyházi Főiskola kiváló professzora, az újvidéki Danyi Magdolna is kutatta a sokszínű munkásságát. 2008-ban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg: „ Jövőm emléke,múltamnak árnya” In memoriam Czóbel Minka c.kötet Szülőfalujában, a Czóbel Minka Baráti Kör gondozza a költőnő szellemi örökségét. A születése 150.évfordulója alkalmából színvonalas programmal idézték emlékét, és reprint kötetet jelentettek meg. A helyi általános iskola felvette a nevét, itt látható a költőnő különlegesen szép szobra, Borsi Antal, híres sárospataki művész munkája.
Az eklektikus stílusban, többször átépített Czóbel-kúria jelenleg romos állapotban van. A helyi Önkormányzat hét alkalommal sikertelenül pályázott a műemlék jellegű kastély felújítására.

Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük Veres Miklós Tanár úrnak a képekkel, versekkel, könyvekkel illusztrált nagyhatású előadását. Színvonalas munkájához, példaértékű vállalkozásához jó egészséget, sok sikert, és további elismerést kívánunk.
A Sárospataki Irodalmi Olvasókör tagjai a tavaszi nyírségi kirándulás keretében tervezik felkeresni Czóbel Minka költő,író és művész anarcsi szülőhelyét és végső nyughelyét.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.29./

 

Szent Margit matematikaverseny

 

               
                                                                               

A Szent Erzsébet Katolikus Iskola tanulói második alkalommal vettek részt az Árpád- házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola által szervezett matematikaversenyen. Az idén 6 felső tagozatos tanulónk mérte össze tudását a több mint 60 főből álló csoportban. A feladatlapok megoldásához az alaptantervi tudásnál több ismeretre volt szükség. A megírt dolgozatokat évfolyamonként értékelték...
 

 


Gönczy Márk Milán

      

A megmérettetésen részt vevő gyerekek:
Traszik Vince ( 5. a)
Balogh Lilla (5.b)
Vitányi Béla (6.b)
Gönczy Márk Milán ( 6.a) a 6. évfolyam 1. helyezettje
Szabó Martin (7.b) a 7. évfolyam 3. helyezettje
Czilli Réka (8.a) a 8. évfolyam 2. helyezettje.

Eredményeikhez gratulálunk!


 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Katolikus Iskola
/2013.01.29./

 

Kazinczy Gábor Szónokverseny

 

               
                                                                               

A Magyar Kultúra Napját, a Himnusz születésnapját ebben az évben is méltó keretek között ünnepeltük a Református Kollégium Gimnáziumában. Az idén nyolcadik alkalommal rendeztük meg az iskolai szónokversenyt, melynek témája a „Menni vagy maradni? dilemmája volt. A versenyzőknek állást kellett foglalniuk ebben a kérdésben, a választást szépirodalmi idézet – Kisfaludy Károly Honfi című versének részlete – illetve egy felmérés eredményének értékelése segítette - számolt be Sinkóné Tóth Zsuzsanna munkaközösség-vezető...
 

 


 

      

A szónokok hatásosan érveltek mindkét lehetőség mellett, felmerült a nyelvtanulás, a tapasztalatszerzés, a szakmai fejlődés csábító lehetősége, de a gyökerek, a kultúra és a hazaszeretet „itt élned, halnod kell” gondolata győzött.

A verseny második fordulójában rövid felkészülési időt követően vélemény, gondolat, afféle reflektálás megfogalmazását vártuk a következő idézetek, gondolatok egyikéről: Az is tolvaj, aki az emberek bizalmát meglopja; Sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb; Dolgozzunk, a munka távol tartja tőlünk a három fő bajt: az unalmat, a bűnt és a szükséget; A titkokat ne lesd meg!

Az eredményhirdetést követően zárszóként Mező Gábor visszaidézte a saját versenyzői múltját, hatásos érvekkel szólt arról, hogy miért érdemes indulni, részt venni efféle versenyeken.

A versenyen a következő eredmények születtek:
1. Tamás Janka 12. E
2. Enghy Sáron 13. E
3. Kállai Zoltán 11. E
4. Melles Tivadar 13. E 


 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.01.29./

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                                               

Január 25-én tartotta képviselő testületünk az idei első rendes ülését, ahol több mint 20 napirendet tárgyaltunk meg. Ezek közül az egyik legfontosabb a tavalyi év költségvetési előirányzatának módosításáról szólt, ugyanis a tavalyi évvége rendkívül sikeres volt pénzügyi szempontból – kezdte beszámolóját az ülésről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila

      

Olyan támogatást kaptunk, ami 400 millió Ft értékben segítette önkormányzatunk működését. Ebből a tartozásainkat rendezni tudtuk, így elmondható, hogy úgy zártuk az évet - ami még nem nagyon fordult elő - hogy nincs tartozása az önkormányzatnak, ill. az intézményeinek.

A továbbiakban a szervezeti és működési szabályzat módosítására került sor, ill. 3 olyan napirend is volt, amely az orvosi ellátással, ill. az ügyeletek megszervezésével volt kapcsolatos. A központi orvosi ügyelet működéséről hallottunk egy tájékoztatót igazgatóasszonytól, aki beszámolt róla, hogy természetesen továbbra sem nem marad senki orvosi ellátás nélkül Sárospatakon.

Következő napirendben Klébelsberg Intézményfenntartói Központtal kötendő vagyonkezelési szerződésről tárgyaltunk, amelynek az a lényege, hogy az iskolák épülete, vagyona az önkormányzat tulajdonában maradt, így ezeknek a tanítási időn kívüli hasznosításáról az önkormányzat dönthet. Itt elsősorban az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokáról van szó, ami tudjuk, hogy városi célokat is szolgál, nemcsak az iskola életét segíti. Annak a műfüves pályája hasonlóképpen, hiszen arra akkor hitelt vettünk fel, és az önkormányzat még mindig fizeti annak a törlesztését. Ugyanez a helyzet a tavaly nyáron felépült II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola műfüves pályájával is. Ezeket rendeztük ezzel a vagyonkezelési szerződéssel.

A január elsejétől, a járások létrehozásával bekövetkezett változások miatt az alapító okiratunkat is módosítanunk kellett, a két következő napirendi pont ezzel volt kapcsolatos.

Ezen kívül napirenden volt a kistérségi közösségi ház projekten kívüli feladatainak a forrásigény biztosítása. Itt arról volt szó, hogy az Esze Tamás Általános Iskola átépítésre, felújítására már korábban elnyertük az összeget és előlegként átutaltak nekünk, már tavalyi év elején 100 millió Ft-ot, ami a felhasználásig bankban volt. Ennek lett egy kis kamathozadéka, és ennek a felhasználásról kellett döntenünk, hogy a projekten belül még mire tudjuk költeni, ami eddig nem szerepelt benne.

Egy újabb napirendi pontunkban egy kérelmet bíráltunk el, ugyanis egy támogatási kérelem érkezett hozzánk Tarcal nagyközségből, akik szeretnék a városi rangot megkapni, és ezért kérték városunkat, hogy támogassuk az ő szándékukat - ezt természetesen megtettük.

Egy másik szándéknyilatkozat is érkezet városunkhoz, ami viszont egy testvérvárosi szerződés létrehozásáról szólt. Sokak kérése volt már évekkel ezelőtt is, hogy környékbeli, korábban Magyarországhoz tartozó területekről is legyen testvérvárosunk. Most egy ilyen kezdeményezés van kialakulandóban, az erdélyi Kőrösfő település kereste meg önkormányzatunkat ilyen szándékkal. Remélhetőleg sikerül nyélbe ütni ezt a szerződést, s sikerül ezt a testvérvárosi kapcsolatot megvalósítani.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.01.28./

 

SAKKPONG FIESZTA

 

               
                                                                               

Január 26-án, szombaton egyedülálló eseményre került sor az Árpád Vezér Gimnáziumban. Első alkalommal találkoztak sportszerető emberek a SAKKPONG FIESZTÁN, melynek a lényege az, hogy egyszerre két sportágban kell jól teljesíteni, ha az összesítésben valaki eredményes akar lenni: sakkban és pingpongban. Tudomásunk szerint ez világviszonylatban is első próbálkozás volt. Olyanról tudunk, hogy a sakkot és a boxot összevonták, sőt ebből világbajnokságot is rendeztek, de sakkpongban úttörők vagyunk - számolt be Tóth Tamás sakkozó...
 

 


Tóth Tamás

      

Sokkal több versenyző nevezett, mint amire tervezgetéskor számítottunk, így reggel még pótasztalok, székek, felszerelés után kellett gyorsan nézni. Sok település képviseltette magát: Miskolc, Mezőkövesd, Szerencs, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Bodroghalom, Tiszakarád, Mezőcsát, Erdőhorváti, Tolcsva, Komlóska, Budapest, sőt Szlovákiából is érkeztek hárman, ezzel nemzetközivé alakítva az eseményt. A sakk és pingpongmérkőzések hamar összehozták azokat a párokat, ahol mindenki a szintjének megfelelő ellenféllel került szembe, s ennek megfelelően mindkét sportágban minden fordulóban kiélezett küzdelmek folytak.

Patak sem szégyenkezhetett, hisz az összetett verseny első 14 helyezettje között 5 helybéli volt. S hogy ezt a két sportot kortól függetlenül lehet űzni: a legfiatalabb résztvevő 10 évesen, a legidősebb 72 évesen állt illetve ült asztalhoz. A jelenlévők egybehangzó véleménye volt, hogy a verseny jól sikerül, a sportoláson, eszmecseréken túl ismeretségek köttettek, s mindenki várja már a következő ilyen alkalmat, melyre úgy tűnik, már most garantált legalább ennyi induló. Amikor a jövő évi fiesztáról kezdtünk beszélgetni, máris leállítottak, hogy nem kell addig várni, még az éven csináljunk egyet. Megpróbáljuk…

Eredmények: Összetett verseny:
1. Hajdú Zoltán (Miskolc)
2. Kántor József (Mezőcsát)
3. Vakles György (Sátoraljaújhely)

Különdíjak:
Legjobb sakkos: Tóth Levente (Szerencs)
Legjobb pingpongos: Hajdú Zoltán (Miskolc)
Legjobb 18 év alatti: Simai Balázs (Sárospatak)
Legjobb senior: Hidegh Lajos (Taktaharkány)
Legjobb sárospataki: Sikora Attila

Részletes végeredmény ide kattintva olvasható.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.01.28./

 

Járási Védelmi Bizottság lépett működésbe

 

               
                                                                               

A közigazgatás átszervezése a helyi védelmi bizottságokat is érintette, a továbbiakban a városi színtű bizottságok helyébe országszerte járási szintű védelmi bizottságok lépnek. A Sárospataki Járás Védelmi Bizottsága is megtartotta alakuló ülését, amelyen Kovács Sándor tűzoltó alezredes, az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője is részt vett. Alezredes urat a változás lényegéről kérdeztük…
 

 


Kovács Sándor


dr. Komáromi Éva

      

Átalakultak a helyi védelmi bizottságok. Eddig Sátoraljaújhely és Sárospatak városában működött helyi védelmi bizottság. A Járási Hivatalok megalakulásával Zemplén térségében három járási hivatal jött létre, Cigánd, Sárospatak és Sátoraljaújhely városokban. Ez azt jelenti, hogy a járási hivatalok szintjein a helyi bizottságok is megalakulnak.
Eddig Sárospatakon a helyi védelmi bizottság vezetője - elnöke - Sárospatak város polgármestere volt. A járási hivatalok megalakulásával az elnöki teendőket a járási hivatal vezetője dr. Komáromi Éva látja el. A helyi védelmi bizottságnak két elnökhelyettese van, egy katasztrófa helyzetben működő elnökhelyettes, illetve van egy honvédelmi elnökhelyettes is. Jelen esetben a katasztrófavédelmi elnökhelyettes Barna Norbert tűzoltó százados úr, aki egyébként a sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltóságnak a parancsnoka, a honvédelmi elnökhelyettest pedig a Honvédelmi Minisztérium nevezi ki, Kiss István tartalékos állományú honvéd kerül majd ide a védelmi bizottságba, honvédelmi elnökhelyettesként.

Szavazati joggal bíró tagjai még a helyi védelmi bizottságnak az állandó tagok, jelen esetben a helyi rendőrkapitány, dr. Téglás István úr, a Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat vezető főorvosa, illetve tagja még szavazati joggal a megyei Kormányhivatal megbízott képviselője.
Jelen esetben az ülésünkön részt vett a megyei védelmi bizottság titkára, illetve a titkárhelyettese is. A Kormányhivatalt a titkár, Fazekas György alezredes úr képviselte.

A helyi védelmi bizottságnak meghívott vendégei, illetve társalgási joggal meghívott tagjai is vannak, akik bár szavazati joggal nem bírnak, véleményüket elmondhatják. Ilyenek a társszervek képviselői, tehát a Közúttól a Mentőszolgálaton át a Vízügytől, a gázszolgáltatóig és az ÉMÁSZ-ig . Tehát több szolgáltatóval van kapcsolata, mindig az adott helyzetnek megfelelően, hogy milyen jellegű tevékenységet kell lekoordinálni a helyi védelmi bizottságnak.
Továbbá tagjai még állandó tagként, tanácskozási joggal Sárospatak város polgármestere, valamint tagja még - és erről is döntött most az alakuló ülésen a helyi védelmi bizottság - a térségből, tehát a járáshoz tartozó településekről a polgármesterek által megválasztott személyek. A helyi védelmi bizottság arról döntött itt az alakuló ülésen, hogy Sárospatak város polgármesterén kívül még három további polgármester lesz majd meghívott az ülésre. Most jelenleg folyik a polgármesterek között a választás, hogy ki lesz az a három küldött, akit delegálni fognak a helyi védelmi bizottságba.
Erről szólt a mai ülés, illetve történt még egy felkészítés is. Elnökhelyettes úr, katasztrófavédelmi elnökhelyettes Barna Norbert, tűzoltószázados úr tartott a védelmi igazgatásról egy felkészítést a jelenlévő személyeknek.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.28./

 

Pótszilveszteri Jótékonysági vacsora

 

               
                                                                               

Az idén 7. alkalommal rendezte meg a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete jótékonysági vacsoráját. A tradícióknak megfelelően a Huszár Panzióban zajlott a jeles esemény, ahol minden idők legnépesebb vendégköre, jó hangulatban töltötte a szombat estét. Az egyesület elnökének rövid üdvözlő szavai után Dr. Hörcsik Richárd Országgyűlési Képviselő Úr köszöntötte a jelenlévőket, aki feleségével együtt megtisztelte a rendezvényt – küldte beszámolóját az Egyesület rendezvényéről Saláta László elnök…
 

 


Saláta László

      

Méltatta és köszönte az egyesület város érdekében tett munkáját. Szólt az előttünk álló feladatokról és a további sikeres együttműködés reményében kívánt mindenkinek szép estét.

A város vezetését polgármester úr távollétében Szvitankó Tamás úr képviselte aki, átadta az önkormányzat felajánlását, egy dúsan megrakott ajándékkosarat. Ezt követően került sor az ünnepi műsorra, amely bármely rangos eseményen is megállta volna a helyét, s ami méltó volt előadóik személyiségéhez. A zeneiskola művésztanárai és hallgatója mellett az egyesület amatőr „művészei” is elragadtatták a jelenlévőket sokszínű, magas színvonalú produkciójukkal. Köszönet Bálint Bélának, Karacs Mónikának, Sebe Balázsnak, ifj. Tarnavölgyi Lászlónak, Kiss Józsefnek, az új oldaláról bemutatkozó Gombos Leventének, az ifjú tehetségnek Varga Polettnek és a humoros műsorvezetőnek Gulybán Lászlónak.

Az est jó hangulatához hozzájárult, a látnivalókon túl az „ízlelő bimbóknak is” kedvezett a kiadós és ízletes vacsora, amihez tagtársaink süteményekkel, pogácsákkal járultak hozzá, s amelyet jófajta hegyaljai borokkal öblíthettek le. Köszönet Heitzmann Károly és
Kövér Zsolt cukrászoknak, Szabó Dániel borásznak, az EVINOR pincészetnek, és Szalai László pincetulajdonosnak.

Mindehhez kellemes, hangulatos zenei hátteret biztosított Hársvölgyi László, aki est jelenlévő tagjainak többségében az ifjúságát idézte meg nosztalgikus muzsikájával.
Éjféltájban került sor a tombola sorsolásra, ahol az egyesület tagjai és a város intézményei, -vállalkozói által felajánlott, közel száz értékes tárgy, szolgáltatás talált gazdára, talán mindenkinek jutott egy-egy emlék. Köszönet minden adományozónak!
Az est bevételét az egyesület hagyományos értékmegőrző munkájára, a Sárospatak újra várossá nyilvánításának évfordulójára tervezett találkozó megrendezésére kívánja fordítani.


 


 

További fotók>>>                                          További LEVI - fotók  >>>                                További Saláta László- fotók>>>


Törő Gábor
/2013.01.28./

 

Apáczai Csere János Tehetségkutató Komplex Természettudományi Tanulmányi Verseny

 

               
                                                                                                

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói már második alkalommal vehettek részt az Apáczai Kiadó által szervezett tehetségkutató tanulmányi vetélkedőn, tavaly az országos versenyen az előzetes feladatért különdíjban részesültek...
 

 


Fodor Zsófia

      

A gyerekek 3 fős csapatokban dolgoztak. Munkájukat tankönyvek, térképek, földgömbök, számítógép és internet segítette. A feladatok megoldásához a fizika, kémia, biológia, földrajz, informatika, technika és matematika órán tanultakat a gyakorlatban kellett alkalmazniuk.
A gyerekek nagy kedvvel, lelkesen oldották meg az érdekes – a sporthoz, az olimpiához és Angliához kapcsolódó - kérdéseket.
A versenyen két csapat ért el első helyezést, így ők képviselik iskolánkat a verseny következő, járási fordulóján.

A győztes csapatok tagjai:
I. csapat
Fodor Zsófia 7.a
Géczi Zsombor 8.a
Koncz Flórián 8.b

II. csapat
Perényi Júlia 7.a
Szendrei Nikolett 7.c
Korda Péter 8.a


 


 

További fotók>>>


 II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.01.27./

 

Képes gyermekjogok - naptárban egy ÁVG-s alkotás

 

               
                                                                               

Néhány hónappal ezelőtt hírt adtunk már arról, hogy az Árpád vezér Gimnázium egy kiscsoportja a Kanadai Nagykövetség, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala és a Vizuális Világ Alapítvány közös szervezésében működő projekt résztvevője, tizenegy más oktatási intézmény társaságában. Együttmunkálkodásuk célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet az ENSZ 1989-es gyermekjogi egyezményében megfogalmazottakra, a harmonikus, védett gyermeki élet megkövetelhetőségére...
 

 


Pusztai Enikő

      

A rajzverseny és a reflexiós foglalkozások ötvözetét jelentő tevékenység azóta befejeződött, s produktumai az elmúlt időszakban láttak napvilágot. 2012 novemberében a Millenáris Parkban volt látogatható az a kiállítás, melyen az elkészült munkák közül bemutatottá - a gyerekek zár kommunikációjú facebook-os voksolása és a szakértő zsűri véleménye alapján- a legnagyobb figyelmet kapók váltak. Az ÁVG-sek már ekkor örülhettek Kovács Kende és Pusztai Enikő kiállított alkotásának. Vándorkiállításként- remélhetőleg hamarosan- iskolánkba is eljut majd a tárlat.

Az év kezdetre pedig elkészült a Képes gyermekjogok 2013-as naptára is, melyben a szeptember hónapot Enikő rendkívül lényegretörő, a gyermekeket érintő tragédiákat stilizáltan bemutató gyurmafigurás plakátja jelzi.

Aáry –Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa aktív és tudatos, az emberi jogokat tiszteletben tartó kezdő lépésnek minősítette a projektben résztvevők kreatív munkáját.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.27./

 

Nyílt napok a katolikus iskolában

 

               
                                                                                                

 


Kissné Murányi Andrea

      

Január 22-én kedves vendégek érkeztek a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 4.a és a 4b osztályaiba. A 2013/2014-es tanévben első osztályt indító tanítók, Berencsy Istvánné (Ildikó néni) és Maczkó Attila nyílt tanítási órákon fogadták a leendő elsősöket és szüleiket. Az óvodások szívesen kapcsolódtak be a nekik szánt feladatok megoldásába. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy mennyire érdeklődőek, nyitottak, kíváncsiak az iskolába készülő gyermekek - számolt be Kissné Murányi Andrea igazgatónő....

Szeretettel várjuk a szülőket február 27-én (szerda), SZÜLŐI ÉRTEKEZLETRE, ahol lehetőség nyílik arra, hogy az iskolakezdéssel kapcsolatos kérdéseikre választ kapjanak.
Az iskola valamennyi osztályában nagy volt az érdeklődés január 23-án, amikor az intézménybe járó tanulók szülei, nagyszülei tekinthettek be az ott folyó munkába.
Köszönjük az érdeklődést és a pedagógusok munkáját, a tanulók órákon nyújtott teljesítményét dicsérő megnyilvánulásokat!
 


 


 

További fotók>>>


Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2013.01.27./

 

Biztonsági intézkedés Sárospatakon

 

               
                                                                                                

A Rendőrség kiemelt figyelmet fordít a hideg, fagyos időszakban a veszélyhelyzetbe sodródott emberek megmentésére. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2013. január 25-én is kellett biztonsági intézkedést alkalmazniuk a járőröknek...
 

 

      

A Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeltére a késő délutáni órákban érkezett bejelentés szerint a Szalontai György utcában egy férfi fekszik mozdulatlan. A járőrök a helyszínen megállapították, hogy a férfi már órák óta a hideg betonon fekszik, ittassága miatt nem képes járni. Fennállt a kihűlés veszélye, ezért a rendőrök a biztonsági intézkedés keretében haza szállították a férfit.

Óvó intelem!
A Rendőrség óvó intelemként arra hívja fel a figyelmet, hogy a hidegebb, téli időjárás során fordítsunk nagyobb gondot azon embertársainkra, akik az utcán élik mindennapjaikat, sőt éjszakáikat is ott töltik. Lehetőségeink szerint segítsünk azoknak is „túlélni” a hideg időszakokat, akik szociális, vagy más egyéb személyi körülményeik miatt ezen a téren veszélyeztetettek. A Rendőrség kéri a polgárok segítségét, hogy amennyiben úgy értékelik, hogy kihűlés veszélyeztethet valakit, akkor telefonáljanak az ingyenesen hívható 107-es, 112-es telefonszámokon!


 


 


B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2013.01.26./

 

A rákóczis projektnapok sikere

 

               
                                                                                                

 


 

      

Ha projektnap, akkor játszva tanulunk! – mondják a rákóczis gyerekek. Már hagyománya van annak, hogy teljesen új körülményeket teremtünk ilyenkor a tanulásnak, élményközpontú, tevékenykedtető módszereket alkalmazva. Erre figyelt fel a Jászfényszarui Általános Iskola tantestülete, akik 2013. január 11-én 30 fővel ellátogattak iskolánkba, hogy személyesen szerezzenek tapasztalatot a témanapok módszereiről - a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanítója, Szebényiné Ujhelyi Ildikó...

A vendégek 4 helyszínen, 4 különböző projektnap programjaiból kaptak ízelítőt. Rövidített formában 40 felsős tanuló és 8 lelkes pedagógus részvételével mutattuk be azokat a módszereket, amelyeket az elmúlt években fejlesztett ki az iskola.

Vendégeink hospitálást kértek, de aktív részeseivé váltak a „játéknak”. Lelkesen kísérték a diák csapatokat a különböző állomásokra. Jártak a Közlekedési Múzeumban, titkokat és rejtélyeket oldottak meg, bepillantottak az indiánok világába és a boszorkánykonyhán a gyógynövényekből készült „finomságokat” meg is kóstolhatták.
A program végén jólesett hallani a jászfényszarui kollégák elismerő szavait, majd tetszésüket az elégedettségi kérdőíven is kifejezték. A pozitív megerősítés újabb ösztönzést ad ahhoz, hogy folytassuk a „rákóczis projektnapokat”. A témanapos gyakorlatunkat ősszel bemutattuk az Árpád Vezér Gimnázium Tehetséggondozó Országos Konferenciáján is.


 


 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.01.26./

 

Első ülését tartotta az újjáalakult Helyi Védelmi Bizottság

 

               
                                                                                                         

Megtartotta alakuló ülését a sárospataki járási székhellyel működő helyi védelmi bizottság, melynek munkájában a 2013. január elsejei időpont sok új változást hozott. Helyi védelmi bizottság eddig is működött a településen, de annak elnöke a város polgármestere volt és a védelmi bizottság munkáját a település körzetében levő települések segítették. A járási hivatalok felállításával a védelmi bizottság elnöki feladatát a jövőben a járási hivatal vezetője látja el, a titkár pedig a járási hivatal vezetőjének helyettese lesz – számolt be első ülésükről dr. Komáromi Éva, a Sárospataki Védelmi Bizottság elnöke
 

 


dr. Komáromi Éva

      

Az idei évtől továbbá, katasztrófavédelmi elnökhelyettes segíti az elnök munkáját. Sárospataki Járás esetében ez a személy Barna Norbert tűzoltó százados, ő segíti a helyi védelmi bizottság elnökének munkáját és minősített időszakokban ő veszi át az elnöki szerepet. Ismertetésre került a védelmi bizottság ülésén az ideiglenes SZMSZ tervezete, amelyet a bizottság tagjai elfogadtak. A bizottságnak öt szavazati joggal rendelkező tagja van, az elnök, a katasztrófavédelmi elnökhelyettes, a népegészségügyi szolgálat szakigazgatási szervének vezetője, a megyei védelmi bizottság részéről megbízott személy - ő Fazekas György alezredes - illetve a helyi rendészeti szerv vezetője, dr. Téglás István kapitányságvezető, a népegészségügyi szolgálat részéről pedig dr. Borbély Zsuzsanna főorvos asszony.

Sárospatakon január elsejei hatállyal más változás is történt, ugyanis a katasztrófavédelmi megbízott személyében változás következik be: Somogyi Tamás tűzoltó zászlós került ide helyezésre, míg itt korábban a feladatot ellátó Gál Imre, pedig Cigándon teljesít a továbbiakban szolgálatot. A katasztrófavédelmi megbízott állandó jelleggel fog településünkön tartózkodni.

A védelmi bizottságot a jogszabály alapján évi két rendes ülés megtartására kötelezi, ezen kívül akkor kell ülést tartani, amikor a körülmények ezt indokolják.
Ülésünkön részt vett Kovács Sándor alezredes az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, aki köszöntőjében és előadásában maga is kifejezte, hogy reményei szerint a két rendes ülésen kívül nem kell, hogy a védelmi bizottságot összehívjuk.
Ülésünkön megjelentek a járás területéhez tartozó települések polgármesterei is, akik közül az SZMSZ tervezetünkben javasoltuk, hogy állandó meghívottként a járási székhelytelepülés polgármestere vegyen részt, valamint további három polgármester ilyen szerepkörbe való bevonására tettünk javaslatot. Ezt a javaslatot elfogadták, illetve az ülés bezárását követően megválasztottuk a három településcsoportot képviselő polgármestert, Tolcsva, Kenézlő és Vajdácska települések polgármestereit, Sárospatak város polgármesterén kívül.

Megjelentek továbbá az ülésen a védelmi bizottsággal együttműködő szervek és szervezetek vezetői, úgymint az ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati Kft. képviselője, a Közút Zrt. képviselője, a Borsod Volán képviselője, az ÁNTSZ, a Rendészeti szerv képviselője, továbbá ülésünkön még a sátoraljaújhelyi katasztrófavédelmi irodavezető, Tót Zsolt úr is részt vett. A védelmi bizottság megalakulását követően ülésünket bezártuk.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.01.26./

 

Fiatal Építészeket díjazott a B-A-Z Megyei Építész Kamara

 

               
                                                                                                

December végén adták át a B-A-Z Megyei Építész Kamara székhelyén, a Kós-házban, a Szeghalmy Bálint Építészeti Alapítvány által fiatal építészek számára hirdetett pályázat díjait. Az I. helyezést Kalóczki Éva sárospataki építész terveinek ítélte a bíráló bizottság….
 

 


Kalóczki Éva

      

Tagjai voltak Ujvári Andor, az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Rudolf Mihály a B-A-Z Megyei Építész Kamara elnöke és Bodonyi Csaba DLA Ybl-díjas építész. Bírálati szempontjaik a funkcionalitási érték és az építészeti minőség. A felhívásra 11 terv érkezett. A szakmai zsűri a munkákat elbírálta és megállapította, hogy a pályaművek átlagosan magas színvonalúak. Kós Károly születésnapja alkalmából rendezett átadási ünnepségen részt vett Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke is.

A program részeként bemutatásra került Sissa Béla „A helyreállított népi építészeti műemlékek enciklopédiája” című Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kötete.

További díjazottak Bereczki Zoltán, Szász Csaba, Dobos Péter II.-III.-IV. díj rangsorolás nélkül, valamint a B-A-Z Megyei Építész Kamara könyvjutalomban részesítette Cservenyák Eszter Ilkát és Zielem Ritát. Köszönet az Alapítvány munkatársainak és gratulálunk a díjazottaknak!


 


 


forrás: a cikk írója: Sorosi Zsolt ügyvezető AS Építész Stúdió Kft.
/2013.01.25./

 

A Magyar Kultúra Napja Sárospatakon

 

               
                                                                                                

 


Dr.Kováts Dániel

      

Január 22-én este, A Művelődés Háza Színháztermében tartották Sárospatakon a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepséget. Az ünneplő közönséget Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője köszöntötte, az ünnepi beszédet pedig Dr.Kováts Dániel ny. főiskolai tanártól hallhattuk. A színvonalas ünnepi műsor közepette kitüntető díjak átadására is sor került az alábbiak szerint.

Sárospatak közművelődésében végzett kiemelkedő tevékenységéért Ködöböcz József díjban részesült: Fazekas Balogh István ny. főiskolai tanár.

A Művelődés Háza és Könyvtára által alapított Pécsi Sándor díjban részesültek: Nyertes Zsuzsa és Kelemen Csaba színművészek.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Kultúrájáért díjban részesültek: Szabóné Nagy Júlia és a Tiszaszederkényi Bokréta Citerazenekar

Az ünnepi műsort Czabányi Attila szavalata, Tarnavölgyi László zongorajátéka, Gál Panna fuvolajátéka és a Farkas Ferenc Művészeti Iskola valamint az Alapfokú Művészeti Iskola táncosainak produkciója tette emlékezetessé.


 


 

További fotók>>>


Törő Gábor
/2013.01.25./

 

Garázda személyt állított elő a rendőrség

 

               
                                                                                                

 


Ladics Tamás

      

2013. január 11-én délután kért rendőri segítséget a Borsod Volán buszsofőrre a Sárospatak, Rákóczi úton lévő buszmegállóhoz, mivel egy erősen ittas állapotban lévő férfi akart felszállni a buszra. Vele már többször is akadt problémája a buszsofőrnek és mivel erősen ittas állapotban volt, nem engedte felszállni, kizárta a közlekedésből - amit a buszsofőr megtehet. Számolt be egy intézkedésről Ladics Tamás rendőr főhadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense… ( a fotók illusztrációk)

Az ittas személy a buszsofőr tiltását nem akarta tudomásul venni és garázda módon fenyegetőzni kezdett, amivel a többi utasban riadalmat és megbotránkoztatást keltett. A kiérkező rendőrök jelenlétében is tovább fenyegetőzött, agresszívan viselkedett és nem akarta magát igazolni a rendőröknek, ezért a Sárospataki Rendőrkapitányságra előállították. Vele szemben kapitányságunk garázdaság szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési eljárást indított.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.25./

 

A Humán Bizottság üléséről

 

               
                                                                                                

Öt napirendi pontot tárgyaltunk, melyek között olyan ügyek is szerepelnek, amik év elején aktuálisak, ilyen volt a 2012-es költségvetési előirányzat módosítása is. Erre azért van szükség, hiszen év végén voltak olyan döntések, amelyek az éves költségvetést befolyásolták – kezdte tájékoztatását ülésükről Szvitankó Tamás, a Humán Bizottság elnöke…
 

 


Szvitankó Tamás

      

Ilyen volt az a 400 milliós kormányzati segítség is, amivel azt érte el a város, hogy év végére minden számláját ki tudta fizetni. Én nem emlékszem ilyenre a rendszerváltás óta, hogy Sárospatak Város Önkormányzata mullszaldóval zárjon egy évet, inkább mínusszal szoktak az évek zárulni és a következő évek kezdődni.

A további napirendi pontok egyikében az SZMSZ módosításról tárgyalt a Bizottság. Ennek a lényege az, hogy 2013. január 1-jétől megalakult a Járási Hivatal, ahová nagyon sok olyan önkormányzati feladat ment át, ami már nincs az önkormányzatunknál. Irodák szűntek meg, így pl. a kabinetiroda is megszűnt, ezért lényeges, hogy ezeket a SZMSZ-ben átvezessük.

Ugyanez van az intézményhálózaton belül is, már nincs ÁVG, nincs Farkas Ferenc Művészeti Iskolánk, nincs II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolánk, tehát ezek mind azt eredményezik, hogy az SZMSZ-t módosítani kell.

További fontos napirendi pontnak tartom az egyebek között, hogy a II. Magyar Hadsereg doni katasztrófájára emlékezünk majd a Béla király téri I-II. világháborús szobornál - már 3. éve tartjuk ezt az ünnepséget. Az ünnepi szónok Mátra Tibor lesz, aki közel 20 éve kutatja a doni katasztrófa áldozatainak katonai sírjait, majd tart egy rendhagyó történelemórát, amire szeretettel várjuk a közép- és általános iskolás tanulókat. Itt lesznek a Füzéri Hagyományőrző Egyesület tagjai is - idén is szeretnénk méltóképpen megemlékezni erről a szomorú eseményről.
Szó volt még róla, hogy februárban a kommunizmus áldozataira is emlékezünk, február 25-én. Ennek a megszervezése most indul, több név merült fel, aki ünnepi szónoka lehet a megemlékezésnek, közülük fogunk választani és ennek a megszervezését kezdjük el.

Érkezett önkormányzatunkhoz egy kérelem Tarcal Község Önkormányzatától. A község régen is rendelkezett mezővárosi címmel és az elmúlt 15-20 év alatt olyan mértékű fejlődés tudható Tarcalon, hogy pályáznak a városi cím elnyerésére. Ezért egy támogatói nyilatkozatot kérnek a bizottságunktól illetve a képviselő testületünktől. Mi ezt a támogatói nyilatkozatot megadjuk, hiszen Zemplénnek az csak előnyt jelent, ha a zempléni térség még egy várossal gazdagodik. Tehát Tarcal város a zempléni tájnak egy újabb ékszere lehet.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.24./

 

Ülésezett az Egészségügyi és Szociális Bizottság

 

               
                                                                              

2013. január 22-én délelőtt a Polgármesteri Hivatal 1-es számú termében ülésezett az Egészségügyi és Szociális Bizottság, ahol az ügyeleti rendszer további sorsa volt a központi téma. Azt szeretnék, ha két orvos és egy asszisztens lenne szolgálatban mindig az ügyeleti időben Sárospatakon - nyilatkozta Oláh József, a bizottság elnöke – szemben a kistérségi tanács által javasolt egy orvosos minimum-rendszerrel szemben...
 

 


Oláh József

      

Sárospataki lakosként sem nagyon tudok azzal egyetérteni, hogy a minimális ellátás egy orvossal és két asszisztenssel történne. Újra összeült a kistérségi tanács és utána már ők is azt javasolták, hogy két orvos és egy asszisztens legyen itt Sárospatakon, hiszen a város ellátás nélkül nem maradhat. Egy orvosnál ugyanis előfordulhatna olyan eset, amikor az orvos kimegy külterületre beteghez, s ilyenkor Sárospatak orvos nélkül maradna.
Az Egészségügyi Bizottság ezért azt javasolja, hogy két orvos és egy asszisztens legyen szolgálatban mindig, az ügyeleti időben.

A képviselők tárgyaltak a rendelőintézet további sorsáról is. Az önkormányzatoknak ugyanis február 15-ig nyilatkozni kell, fenn kívánják-e tartani a járóbeteg ellátást, vagy átengedik a központ működtetését, s így az épület tulajdonjogát is az államnak. Sárospatakon több mint nyolcszázmillió forintból épült meg tavaly a Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ, amelyhez a város mintegy háromszázmillió forint önerővel járult hozzá.
A bizottság szerint a járóbeteg ellátó akár nyereséget is hozhat a jövőben, ezért azt javasolja az önkormányzatnak, ne váljon meg tőle.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.01.24./

 

Ülésezett a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

               
                                                                                 

2013. január 21-én 13 órai kezdettel ülésezett a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. Legfőbb témájuk a 2012. évi költségvetési előirányzatok módosítása volt, amit Hajdu Imre, a bizottság elnöke az alábbiakban foglalt össze…
 

 


Hajdu Imre

      

Nagyon száraznak tűnik ez a cím, hogy a 2012. évi költségvetési előirányzatok módosítása, de annál örömtelibb az a tény, amit a bizottság tárgyalt. A tavalyi évben emlékszünk, hogy milyen rendkívüli pénzügyi nehézségekre számítottunk, ami nagyjából be is következett. Az elmúlt 3 év a folyamatos takarékos gazdálkodás jegyében telik az önkormányzatnál, emlékszünk arra, hogy a képviselő testület magán kezdte a spórolást, a bizottságok számát lecsökkentette, valamint a polgármester fizetését és a képviselői tiszteletdíjakat is lecsökkentette. Csak utána kezdett bele azokba a talán nem népszerű, de rendkívül szükséges pénzügyi lépésekbe, amelyek megalapozták azt, hogy minden hónapban tudtunk fizetést adni a munkatársainknak, s megpróbáltuk a számlákat kifizetni hónapról-hónapra.

Tudni kell, hogy az elmúlt 15 évben a normatíva mindig kisebb volt, mint amit maga a kötelező feladat igényelt, ezért az intézmények működéséhez évente 200-250, sőt volt amikor 300 millió Ft-ot is hozzá kellett tenni a számlákhoz, illetve a bérkifizetésekhez, hozzájárulásokhoz. Ez mind a hiányból ment, ez rakódott egymásra és ezért most már eljutottunk oda, hogy azt is meg kellett gondolni az önkormányzatnak, illetve az önkormányzat intézményeinek, hogy fénymásoló papírt, vagy irodaszert vásároljanak-e. Nagyon-nagy takarékosságot és áldozatvállalást kívánt ez meg az intézményektől, ezért köszönetet illeti az intézményvezetőket, az intézmények munkatársait, ill. minden olyan sárospataki polgárt, aki hajlandó volt velünk együtt tolni a szekeret, hogy haladjunk ebben a sáros időben, amikor a tengelyig ér a sár, s próbáljuk meg addig tolni és húzni együtt, amíg egy viszonylag jó, köves útra ki nem megy Sárospatak szekere. A költői képek után csak elmondom, hogy végül is sokkal jobban zárta az évet Sárospatak városa, mint amit remélhettük volna.

A környékbeli városok között kimagasló kormányzati segítséget kapott, köszönhetően ezeknek az erőfeszítéseknek, amiket mi is megtettünk, hiszen a kormány azt mondja: „Mi akkor tudunk neked segíteni, hogyha te is partner vagy ebben.”. Így év végére 400 milliós segítséget kapott Sárospatak városa Magyarország kormányától, amiből ki tudtuk fizetni az összes tartozásunkat, számlatartozásokat, bérelmaradásunk nem volt, de a béreket is ki tudtuk fizetni, sőt a bérhitelt is. Gyakorlatilag eltűnt a Sárospatak város jelentős tartozása ennek a kormányzati segítségnek köszönhetően. Még egyszer mondom, hogy a zempléni városok közül egyedül kaptunk ekkora segítséget, ami a Pénzügyi Bizottság olvasata szerint jó reményekre ad okot a 2013-as esztendőben.

Városi intézmények átadásával kapcsolatosan elnök úr a következő tájékoztatást adta:
Havi 14 millió Ft hozzájárulásról szólt az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatója. Ezt nagyon soknak tartjuk, gyakorlatilag ugyanannyi, mint amennyivel eddig hozzájárultunk a bérekkel együtt úgy, hogy mi nem mi vagyunk a fenntartója az intézményeknek - ugyanakkor nem lenne jó, ha mi finanszíroznánk ezeket. Ezért tárgyalunk arról, hogy ezek az összegek csökkenjenek, bízunk benne, hogy ez meg is fog történni. Ugyanakkor az intézményeket át kellett adnunk és az átadási szerződésben azért olyan biztosítékot kérünk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, hogy pl. az ÁVG tornacsarnokát délután 4-től este 10-ig, hétvégén pedig reggel 8-tól este 10-ig a városi rendezvények rendelkezésre bocsátják, ugyanis nem kevés pénze van a városnak, akár ebben, akár a műfüves pályából. Az ÁVG műfüves pályáját hitelből építette a város, amit most is fizet, éppen ezért nem gondoljuk azt, hogy pénzért kell oda bejutnunk. Nyilván nem ez lesz a szándéka az intézményfenntartónak sem, de ezt szerződésben szeretnénk, ha garantálnák.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.01.24./

 

Teadélután a Magyar Kultúra Napján

 

               
                                                                                      

A Magyar Kultúra Napja alkalmából irodalmi teadélutánra hívtam az érdeklődőket január 22-én, 15 órai kezdettel A Művelődés Háza és Könyvtárába. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én, 190 éve fejezte be a Himnusz szövegének megírását. Ennek emlékére 1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját - kezdte beszámolóját Stumpfné Gyöngyösi Etelka...
 

 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka

      

Ez a nap nem tartozik a hivatalos, piros betűs ünnepek közé, de felhívja a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán érezhetünk magunkénak. Különböző rendezvények emlékeztetnek bennünket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra. Ahogy a Himnusz öröklődik nemzedékről nemzedékre, úgy öröklődik Kölcsey Ferenc neve és emlékezete.

A mai délutánon beszéltünk a Himnusz keletkezéstörténetéről, idézve korabeli lapok cikkeiből, és Erkel Ferenc anekdotikus történetét olvastam el a megzenésítéséről. Január 22-e jó alkalom arra, hogy felidézzük Kölcsey Ferenc alakját és a kort, melyben „jelszavaink valának: haza és haladás.”

Verseit, melyeket neves előadóművészek ( pl. Sinkovits Imre, Faragó Laura, Hangraforgó együttes stb.) tolmácsoltak, zenével, képpel tettem színesebbé. Végrendeletéről Obernyik Károly és Kölcsey Antónia naplójából egy kisfilmen keresztül emlékeztünk meg. Zárásként a jelenlévőkkel együtt elénekeltük a Himnuszt.

Köszönöm kedves vendégeimnek, hogy ismét megtiszteltek jelenlétükkel és megosztották emlékeiket, véleményüket a témával kapcsolatban.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.01.23./

 

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra látogattak az ÁVG diákjai

 

               
                                                                                        

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium fennállásának 20. évét ünneplő évében vagyunk. Ennyi idő távlatában nyugodt szívvel mondhatom, hogy intézményünk, bizonyítottan a felnövekvő nemzedékért dolgozik, valódi szolgálatot végez. - Válaszolta kérdésünkre Szajkó József az intézmény tanára, majd így folytatta...
 

 


Szajkó József

      

Bizonyítják ezt, a végzett tanítványaink társadalomban betöltött funkciói, szerepei és nem utolsó sorban a gyakran visszatérő diákok és a végzett tanítványok második, vagy harmadik nálunk tanuló testvérei is. Szellemiségünkben, intézmény filozófiánkban benne foglaltatik a végzős diákok utolsó felkészítése is, azaz az érettségit megelőző útbaigazítás és az ehhez tartozó útravaló is.
Ilyen útravaló többek között a már évek óta általam szervezett EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás látogatása is.

Nem hagyhatjuk, hogy tanítványaink pályaválasztási információszerzési lehetőségei korlátozódjanak, hátrányt szenvedjenek az országunk központi ismeretszerzési lehetőségeihez képest vagy, hogy a nyomtatott – fáziskéséssel kiadott tájékoztatókból, nem kellően naprakész ismeretekre hagyatkozzanak, életüket jelentősen befolyásoló döntésük meghozatala esetében, - mondta kérdésünkre tanár úr, aki különben a kiállítást szervező EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Nonprofit cégnél, - szervezetfejlesztési, - intézmény-fenntartó, - mérés–értékelési és - közigazgatási szaktanácsadói listán szerepel.

Az elmúlt időszakban vegyes érzelmek kísérték a 2013 évi felsőoktatási továbbtanulással kapcsolatos változásokat, rendelkezéseket! Ezért különösen és kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a tanítványaink „első kézből”, maguktól a felsőoktatási intézmények oktatóitól, tanáraitól, hallgatóitól kapjanak információt, hogy milyen feltételekkel kell szembenézni ma a felvételizőknek. Találkoztunk olyan volt tanítványukkal is - Kiss Melinda ME CTF - aki már az intézményi pult másik oldaláról nyújtott az érdeklődőknek információt.
 
Ha azt kérdezi miért fontos a kiállítás, a válaszom az, hogy egy helyen az ország összes felsőoktatási intézményéről átfogó képet kaphatunk és ezek által az elképzelések megerősítést nyerhetnek, vagy, volt már rá számos példa, újra értékelődnek és esetleg módosításra kerülnek. Nagyon fontos erre a kiállításokra eljussanak a diákok, hogy az „építkezés” most már tudatossá váljon és a mindennapi életükbe, munkájukba ez beépüljön. Kreatív, alkotókész, gondolkodó fiatalok legyenek. Ilyen példaként említhetném, most a közelmúltból Lipécz Ádámot akit tanulmányi során többször országosan elismertek. Jelenleg Budapesten a University of Technology and Economics Mechatronika Szakosztály hallgatója (BSc) A kreatívitását, villamospótló szerkezettel, a RobonAUT13 verseny döntőjébe történő kvalifikációval bizonyította csapattagként,. Említhetném Beke Luca volt tanítványunkat is aki MOME – MOHOLY- Nagy Művészeti Egyetem hallgatója és a Shanghaiban a Triumph Inspiration Award 2012 fehérnemű nemzetközi versenyén harmadik helyezést ért el, hírnevet szerezve. Magyarországnak és ebből egy kicsinyke részt büszkeségként, intézményünknek nyújtva. Ezek az építkezések márpedig csak úgy valósulhatnak meg, ha pozitív inspirációkat kapnak vagy (és) például kiállításokon, keresztül is innováljuk őket a felsőoktatások és a gyakorlat világába.

Ebben az évben talán a távlatokat illetően, kevesebb információhoz juthattak, de a karokról, szakokról mindenki kimerítő választ kaphatott és kapott is. A kérdések a döntő többsége a ponthatárokra a végzést követő gyakorlati használhatóságra vonatkoztak. Sokan most szembesültek azzal, hogy felvételük esetében milyen elvárásoknak kell megfelelni. Hasznos és fontos lépés volt ott lenni!
Ez a kiállítás - így nyugodtan fogalmazhattam a diákok felé, egy időkapu,- bejárat volt a jövőbe. Kicsit ugyanis a jövőbe „repülhettünk”, ha beléptünk a kiállításra a felsőoktatás világába. Hiszen itt volt egy helyen a Magyarország felsőoktatásának teljes keresztmetszete,
meglepően sok külföldi felsőoktatási lehetőséggel fűszerezve.

Személyes ambíciókat alakíthattak ki, amit ezen a héten közösen összeülve megbeszélünk és értékelünk. Éltünk a kiállítás jelszavával- Gondolkodom, tehát ott vagyok. Mi gondolkodtunk, tehát ott voltunk. A kiállítást követően, az Országházat látogattuk meg. A ház méltósága mindenkit megérintett, különösen a szent korona látványa, történelmi közelsége.
Meglepetésben is volt részünk. Többen megkerestek minket régi tanítványok, találkozás címén pl. Kenyhercz Kinga és Pongrácz Dorka. Segítettek is a problémánk megoldásaiban. Mózes Zsófinak külön is köszönöm, nekünk és az iskola részére nyújtott segítséget. Ilyenkor érzi az ember, hogy milyen nagy család az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.01.23./

 

Regionális szavalóverseny

 

               
                                                                                      

A Művelődés Háza és Könyvtára január 22-én A Magyar Kultúra Napján a hagyományokhoz híven regionális szavalóversenyt rendezett az általános iskolák felső tagozatos tanulói részére. A versenyre 32 tanuló jelentkezett a helyi és környékbeli iskolákból ( Györgytarló, Tolcsva, Komlóska). A délelőtt folyamán sok különleges verset hallottunk és újakat ismerhettünk meg - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina...
 

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A tanulók által választott versek között találkoztunk gyermekversekkel és igazán komoly versekkel is. A zsűri elnöke Jaskóné Gácsi Mária drámapedagógus volt, aki bíztatta a tanulókat a versek olvasására , megismerésére a továbbiakban is. A díjazott tanulók könyvjutalmat kaptak, amelyet hasznosan forgathatnak tanulmányaik során.

Helyezettek: 5 -6. osztály
I. Ladomérszky Bence
II. Vinkler Viktória
III. Frikker László
Különdíj: Oláh Rebeka

7 – 8. osztály
I. Repei Anna
II. Séra Kornél
III. Fodor Zsófia


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.01.23./

 

Figyelem, kátyúveszély!

 

               
                                                                                                

 


Ladics Tamás

      

Az elmúlt napokban több esetben intézkedtek rendőreink olyan esetekben, amikor gépkocsik kátyúba hajtottak és anyagi kár keletkezett. A mai nap folyamán - 2012. január 22-én - 6 és 7 óra között 3 gépkocsi hajtott kátyúba a 37-es számú főúton Bodrogolaszi térségében, melyek során a gépkocsik kerekei megsérültek – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…

A rendőri intézkedés során azt tapasztaltuk, hogy a 37-es számú főút állapota a téli időjárási viszonyok miatt nagyon megromlott. Bodrogolaszinál pl. néhány m-es szakaszon több kátyú is található, amelyek főként a nagy kamionforgalom miatt egyre jobban kimélyülnek. Ezekbe hajtottak bele a személygépkocsik, amelyek defektet kaptak és a felnijeik is megsérültek. Szerencsére csak anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt.
Az út állapotát jeleztük a kezelője felé, akik a helyszínre érkeztek és az elsődleges intézkedéseket megtették.

Kérjük a gépjárművezetőket, vegyék figyelembe, hogy
az utak állapota megváltozott, s mindenki körültekintően, az útviszonyoknak megfelelő sebességgel, óvatosan közlekedjen!


 


 


Törő Gábor
/2013.01.22./

 

Felkészülés a tavaszi rajtra

 

               
                                                                                                  

Évnyitó megbeszélést tartott a hétvégén az STC futballszakosztálya. A szezon vége óta nem találkoztak a játékosok szurkolóikkal, így most megelevenedtek az őszi félidő élményei. Az eseményt megelőzően a szurkolókból álló Baráti Kör tagjai elemezték a múltat és megfogalmazták a jövő elképzeléseit - küldte a tudósítást Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke...
 

 


Koscsó István

      

Kovács Gábor megnyitó szavai után Vacter Tamás edző adott számot a pataki futball körüli helyzetről. Koscsó István a Sárospataki Torna Club Baráti Körének elnöke mondott köszönetet a szurkolók nevében az elmúlt szezon munkájáért és bíztatást nyújtott a játékosoknak az előttük álló feladat elvégzéséhez.
Kraj Csaba, az STC elnöke elmondta, biztosított az anyagi háttér a szakosztály működéséhez. Vállalkozóink TAO-s hozzájárulásaiból a pálya környezetét fogják felújítani, így a játékra alkalmasabbá tenni. Jól estek a csapatkapitány jelenlevőkhöz intézett kedves szavai.

A találkozó második felében a hozzászólások következtek, melyek olykor-olykor ugyan kemények és szókimondóak voltak, de őszinteség volt mögöttük és ez viszi előre a dolgokat.

Az est hátralévő részében „a szánkat másra használtuk,”: a Baráti Kör és a nélkülözhetetlen Patya bácsi jóvoltából egy nagyon finom vacsorát fogyaszthattunk el. Heitzmann Károly Baráti Kör tagunk egy tortával kedveskedett a jelenlévőknek. Kívánjuk, hogy a tavaszi szezon vége is olyan örömteli legyen, mint a kezdete!
Hajrá Patak!


 


 

További fotók >>>

Sárospataki Torna Club Baráti Kör
/2013.01.22./

 

„Elutaztunk” Új-Zélandra

 

               
                                                                                                

 


Kotán Csenge

      

2013. január 13-án a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 8.a osztálya rendhagyó angolórán vett részt. Kotán Csenge és édesanyja érdekes előadás keretében ismertették meg velük lakóhelyük, Új-Zéland gyönyörű természeti kincseit, történelmét és társadalmát. Meséltek az őslakos maorikról, valamint a szigeteken alig 200 éve élő különböző nemzetiségű lakosságról...

Kultúrájuk, szokásaik mások, mint az Európában élőknek. Ételeik között sok különleges van, melyeket örömmel megkóstolnánk.

Kisfilmes összeállításban megnézhettük a 2010-es földrengés megrázó perceit. Mindannyian megdöbbentünk a katasztrófán, amely hatalmas károkat okozott városukban, Christchurch-ben.

A szigetország növény- és állatvilága csodálatos. Rendkívül becsülendő, hogy ezek védelmére számos nemzeti parkot létesítettek. Izgalmas beszámolójuk fantasztikus élmény volt a diákoknak.


 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2013.01.22./

 

Pont-velem elemgyűjtési akció

 

               
                                                                                                

 

      

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csatlakozott a PontVelem használtelem-gyűjtő programba, melynek célja a használt elemek szelektív gyűjtésének – közvetlen motiváción alapuló – népszerűsítése, melynek során a programban résztvevő diákok értékes ajándékokhoz juthatnak...

Jutalmazzák azt a 3 iskolát, ahol a legtöbb használt elemet gyűjtötték a tanév során valamint a 3 iskolát, ahol a begyűjtött használt elemek súlya egy diákra vetítve a legmagasabb (összes kg/diákok száma).


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.01.21./

 

Imahét a keresztény egységért

 

               
                                                                                                

Január harmadik hetében a világ számos településén megtartják az ökumenikus imaalkalmakat, amikor a keresztyén egyházak lelkipásztorai és hívei találkoznak egymással a közös szolgálatban. A több mint száz esztendős múltra visszatekintő mozgalomnak, már két évtizedet meghaladó hagyománya van Sárospatakon is...
 

 


 

      

Egy zarándoklathoz hasonlóan estéről estére sorra kerülnek a házigazdaságban város templomai, melyben a szentírásolvasás, a közös imádság, az imahét központi témáiról szóló igehirdetés, és a különböző felekezetek énekei szerepeltek. Jó érzés megtapasztalni, hogy ilyenkor a különböző városrészek hagyományai, felekezeti sajátosságai is megmutatkozhatnak, és van egy odaszánt magja a mozgalomnak, akik valamennyi estén részt vettek.

Az ökumenikus imaalkalmak lehetőséget teremtenek a párbeszédre, és a békés közösségvállalás gyakorlására, hiszen a családok és a város sokszínűséget mutatnak lelkiségük tekintetében. A világ bajainak imádsággal való gyógyítása mellett fontos, hogy megerősítse saját küldetésében a közösségeket ez az esemény, és elősegítse egymás megértését, tiszteletét, melynek áldása a hiteles megnyilvánulás a Krisztusi szeretettel összhangban.
A templomi szolgálatot követően minden este a lelkipásztorok baráti beszélgetésen voltak együtt a parókiák fehér asztala mellett, kifejezve örömüket a lelkiekben feltöltekezést adó alkalmakért.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.21./

 

Próbalegelő

 

               
                                                                                                

Ezzel címmel nyitotta meg Beöthy Balázs képzőművész feLugossy László Munkácsy díjas képzőművész kiállítását az Újbástya Rendezvénycentrum Urbán György kiállítótermében 2013. január 19-én, majd "Nyaralj ködben a mirákulum szájton" címmel vetítették le a sokoldalú alkotó zenés videofilmjét…
 

 


feLugossy László

      

Mint a Wikipédiában is olvasható, fe Lugossy László Munkácsy-díjas magyar festő, performer, színész, rendező, író, forgatókönyvíró, énekes 1997-ben költözött Szentendréről Sárospatakra. 1968-tól állítja ki műveit. 1990-ben Munkácsy-díjat, 1991-ben Hincz Gyula emlékdíjat, 2007-ben Média Wave Párhuzamos Kultúráért Díjat kapott és ott még nem írnak a Ködöböcz József díjról, amit Sárospatakon kapott az elmúlt évben, a helyi kulturális élet gazdagításáért.

A kiállítás képei alatt több esetben szövegek is olvashatóak, amelyek értelmezése és a képpel való összefüggésének vizsgálata komoly feladvány a nézők számára. Beöthy Balázs erről a következőket mondta:
„A képek és a szövegek mindig kiegészítő viszonyban vannak egymással, tágasabbá, s adott esetben derűsebbé teszik a látványukat, de anélkül is nagyon jól működnek, tehát igazából ezek csak lehetőségek. Valójában ez nem az a fajta művészet, amikor előtte el kell olvasni a szöveget, mielőtt valaki megnézné a képet.”

Csatlósné Komáromi Katalin, a kiállítást megvalósító művelődési ház igazgatónője köszöntötte a közönséget, a megnyitó után pedig elégedetten szemlélte, hogy a megjelentek milyen érdeklődéssel tanulmányozzák az alkotásokat…
Szerintem mindenki talál ezek között olyan képet, amely őt elgondolkoztatja. A kiállításnak az a törekvése, hogy a hétköznapokból egy kicsit figyeljünk másfelé, önmagunkra, és a dolgaink fonákságára is – ez úgy gondolom jól „átjön” ezen a kiállításon.

A kiállítás azért kapta a Próbalegelő címet, mert mindenki nyugodtan legeltethette a szemét az alkotásokon, másrészt pedig a művész egy szentendrei kiállítás főpróbájának szánta ezt a megmérettetést.


 


 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.01.21./

 

ÁVG-sek tanulmányi sikerei az OKTV-ben

 

               
                                                               

 


Dusicza Erika

      

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai előkelő helyen állnak azon a palettán, melyen az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny eddigi eredményei rajzolhatóak. A háromfordulós verseny második fordulójában több tantárgyból nyolc tanuló versenyez – számolt be Dusicza Erika igazgató-helyettes...
  
Különösen figyelemre méltó, hogy közülük néhányan több területen is szerepelnek a közoktatásnak e legrangosabb versenyén. A tavasz végéig húzódó megmérettetésen a következő tanulóknak szurkolhatunk:
                                                                                  

tantárgy

II. fordulóba jutó diák

felkészítő tanár

angol nyelv

Barati István

Kováts Imre Győző

informatika

Godzsák Dávid

Szeder László

informatika

Pusztai Enikő

Tóth Tamás

földrajz

Nagy Bálint

Tóthné Dávid Katalin

olasz nyelv

Barati István

Ilkó Tünde, Mózes Erika

német nyelv

Tamók Renáta

Asztalosné Nyitrai Zsuzsanna

történelem

Nagy Bálint

Tóth Csaba, Tóth Tamás

történelem

Tóth Marianna

Remeczki Imre

  


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.20./

 

Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivál tizenhatodszor

 

               
                                                                                                

A Művelődés Háza és Könyvtára színházterme népzenétől, és gyermekzsivajtól volt hangos január 18-án. A Magyar Kultúra Napjához kötődő rendezvények sorát nyitó Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivált tizenhatodik alkalommal rendezte meg az intézmény - küldte a tudósítást Darmos István...
 

 


Darmos István

 

 

      

Fesztiválunkra ez éven is jelentős számban jelentkeztek a térség gyermektáncosai. 49-en mérték össze tudásukat, Encsről, Erdőbényéről, Sárospatakról, Szerencsről, Abaújszántóról érkezett gyermekek. A kötelező tánc a Felső-Bodrogköz csárdása, szólista fiúknak szintén e terület oláhos elnevezésű férfitánca volt, a szabadon választottak között pedig az erdélyi Mezőség, a partiumi Szilágyság, a felvidéki Gömör, valamint Vág- és Garam mente, és a mai Magyarország területéről Dél-Alföld, Szatmár, Bodrogköz, Kalocsa-vidék, Hajdúság, Nyírség, Cserehát, Mezőföld, Baranya táncait jelenítették meg a versenyzők a színpadon.

A Szikes Zenekar kiváló zenei kísérete segítette a táncosokat. A zsűri tagjai – Kácsor Ignácz Gabriella, Szilágyi Zsoltné Újlaki Mariann, valamint Kácsor István – nyíregyházáról érkezett kiváló szakemberek döntöttek a díjakról, valamint szakmai segítséget is nyújtottak a felkészítő pedagógusoknak a versenyt követő megbeszélésen. A rendezvényt Sárospatak Város Önkormányzata, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, s több intézmény és magányszemély ajánlott fel különdíjakat.

Eredmények:Örökös Zempléni Kaláris
Ambrus Borbála / FFMI, Sárospatak/
Dékány Lea / FFMI, Sárospatak/

Örökös Zempléni Bokréta:
Darmos Ábel /FFMI, Sárospatak/

Zempléni Kaláris:
Jaskó Eszter /FFMI, Sárospatak/, Kiss Ramóna / FFMI, Vajdácska/, Hollósi Stefánia /FFMI, Vajdácska/,  Szécsi Tamara /FFMI, Sárospatak/,  Hidi Boglárka / Encs/,  Tóth Anett /FFMI, Sárospatak/,  Vaskó Csege /FFMI, Sárospatak/.

Zempléni Bokréta:
Csoma Zoltán / FFMI, Sárospatak/,  Napravszky Roland /FFMI, Sárospatak/,  Dékány Kolos /FFMI, Sárospatak/,  Novák Szabolcs / FFMI, Sárospatak/,
Bana László /FFMI, Sárospatak/,  Plaszkó Bence / Abaújszántó/,  Kádas Ákos / Encs/.

Különdíjak:
Krupár Luca / Encs/,  Kovács Boglárka /Szerencs/,  Maklári Jusztina / FFMI, Sárospatak/,  Viczmándi Vivien / FFMI, Sárospatak/,  Saláta Zsuzsa /Encs/,
Hochvart Martina / FFMI, Sárospatak/, Tóth Vivien / Szerencs/, Barna Elizabet Mária /FFMI, Vajdácska/,  Szirmai Alexandra /Szerencs/,  Kiss Virág / Encs/,  Szécsi Tamara / FFMI, Sárospatak/,  Göttli Dorina Vanda / FFMI, Vajdácska/,  Poljucsák Beatrix /FFMI, Sárospatak/,  Rák Gergő /FFMI, Sárospatak/,   Sánta Bálint / FFMI, Vajdácska/,  Maklári Izidor /FFMI, Sárospatak/,  Fekete István / FFMI, Vajdácska/,  Molnár Benedek / Encs/,  Asszú Ábel /Szerencs/,  Darmos Ábel / FFMI, Sárospatak/,  Napravszky Roland /FFMI, Sárospatak/.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.20./

 

Megkezdődött a felvételi a Refiben

 

               
                                                                                                

A tanév rendje szerint a 9. évfolyamra történő beiskolázás központi írásbeli vizsgái - magyarból és matematikából – a középiskolában országosan egységesen, s így a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában is 2013. január 19-én 10 órától zajlanak. A középiskoláknak mindössze 45 % él ezzel a lehetőséggel. A tanulói jelentkezési lapokat 2013. Február 15-ig várja gimnáziumunk. A felvételi eljárás részét képező szóbeli elbeszélgetésekre és a testnevelés gyakorlati vizsgákra 2013. február 25-26-án 14 órától kerül sor - nyilatkozta Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgató...
 

 


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó

      

A mai, a közoktatást érintő, mélyreható változások között biztos szakmai tudást és erős értékrendet kívánunk biztosítani tanulóinknak. Feladatatunk olyan tanulók nevelése, akik az iskolapadot elhagyva jellemes keresztyén emberek lesznek, akik egyházuk hitvalló tagjaivá válnak, az egyetemes emberi értékeket és környezetüket tisztelik és védik, anyanyelvük ápolása mellett megfelelő idegen nyelvi és informatikai ismeretekkel rendelkeznek. Célunk a hagyományokra épülő keresztyén erkölcsiség és szellemiség kialakítása mellett a gyermekközpontú nevelés és magas színvonalú oktatás megvalósítása. Oktató-nevelőmunkánk keresztyén értékrenden alapul, s iskolánk igyekszik megfelelni a XXI. század elvárásainak és kihívásainak. Ezt szolgálja majd a reményeink szerint „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában” projekt keretében hamarosan megépülő korszerű labor is.

Az emelt óraszámú tantárgyakon kívül minden diáknak lehetősége van választani abból a hetente mintegy száz órában folyó délutáni tehetséggondozó, felzárkóztató vagy olyan egyéb foglalkozás közül, amelyek elősegítik tanulóink harmonikus testi-lelki-szellemi fejlődését, jellemük, ízlésük, kommunikációs-képességeik fejlődését, hitbéli erősödésüket, érzésviláguk gazdagodását. (Pl.: bibliakörök, egyetemi előkészítők, sportkörök, gazdasági ismeretek, énekkar stb.) Kipróbált ismeretanyagot és értékrendszert közvetítünk, bevált módszerekkel.

Iskolánk várja mindazon nyolcadikos diákok jelentkezését, akik nem csupán egyetemre/ főiskolára akarnak bejutni, hanem az is fontos számukra, hogy keresztyén-nemzeti elkötelezettségű, az emberi értékekre komolyan figyelő közösségben töltsék el életüknek egyik legfogékonyabb, legmeghatározóbb négy, öt évét.

Kérjük, kövessék figyelemmel intézményünk életét iskolánk honlapján, a www.reformatus-sp.sulinet.hu oldalon. Itt megtalálható gimnáziumunk 2013/2014. tanévre szóló Felvételi tájékoztatója a tagozatkódokkal.

A Sárospataki Református Gimnázium tantestülete bízik abban, hogy egyre több érdeklődő diák és szülője tud azonosulni oktatási-nevelési céljaival, az iskola szellemiségével, s választja a református gimnáziumunkat, ahol felkészítjük tanulóinkat a sikeres főiskolai és egyetemi tanulmányokra, de a tovább nem tanuló diákokat is alkalmassá tesszük az alkotó, értékteremtő munkára.


 


 

További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.01.20./

 

Leleményesek a fatolvajok

 

               
                                                                                                

 


Bacsó Tibor

      

2013. év január hó 11 nap 15 óra 40 perckor az intézkedő rendőrök Olaszliszka község mellett húzódó Bodrog folyó partjánál tetten értek 2 fő olaszliszkai lakost, akik csónakon fát szállítottak a folyó túloldaláról. Az ellenőrzés alá vont személyek a csónakjukban lévő fa eredetét igazolni semmilyen hitelt érdemlő módon nem tudták - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy sajtóreferens... (a fotó illusztráció)

Ezt követően tőlük az 1 m3 fát és az elkövetés eszközéül használt 2 csónakot és láncfűrészt a helyszínen az intézkedő rendőrök lefoglalták. Az elkövetőket a rendőrök a Sárospataki Rendőrkapitányságra előállították, és 72 órás szabálysértési őrizetbe vételük megtörtént, amely időt a Miskolci Rendőrkapitányság fogdáján töltötték.

A 2012. évi. II. törvény 177. § (1) bekezdésbe ütköző (tulajdon elleni) szabálysértés elkövetése miatt a gyorsított szabálysértési eljárást a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság lefolytatta.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.19./

 

Nyílt napok a katolikus iskolában

 

               
                                                                                                

 


Kissné Murányi Andrea

      

Ez már a 2. tanév, amikor az Árvay József Gyakorló Általános Iskola városunk leghíresebb szülötte, Szent Erzsébet nevét viseli. Ez alatt az idő alatt az ott tanuló diákok, a szüleik és a pedagógusok is meggyőződhettek arról, hogy ezzel az oktatás gazdagodott, hiszen mind amellett, amit eddig megtanultak, apránként az európai kultúra alapjával, a Bibliával is megismerkednek, ami ma már az általános műveltség része. Ha a gyermeküket ide írató szülők kíváncsiak az iskola légkörére, felszereltségére, tantermeire, Kissné Murányi Andrea igazgatónő arról tájékoztatott bennünket, hogy nyílt nap keretében látogathatnak el az iskolába…

Ezeket az alkalmakat „iskolakóstolónak” neveztük el, hiszen az óvodások belekóstolhatnak az iskolások életébe. Erre két napon is nyíli lehetőség. Akiknek a munkája csak 1-2 órát enged meg, az jöjjön el 2013. január 22-én /kedden/ amikor NYÍLT TANÍTÁSI ÓRÁK lesznek, de egy nappal később - amikor nyílt nap lesz - akár hosszabb időt is eltölthetnek iskolánkban.

KEDVES SZÜLŐK ÉS GYERMEKEK!

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában
2013. január 22-én /kedden/
NYÍLT TANÍTÁSI ÓRÁK lesznek.
Ezen a napon lehetőség nyílik arra, hogy a nagycsoportos óvodások szüleikkel együtt betekintést nyerjenek az iskolai munkába és megismerkedjenek a leendő elsős tanítókkal a mellékelt órarend alapján.
- - - - - - -
2013. január 23-án /szerdán/ 8.00-16.00-ig
NYÍLT TANÍTÁSI NAP
lesz az iskolában tanuló gyermekek szülei és minden érdeklődő részére.

Szeretettel várnak mindenkit a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola dolgozói és tanulói.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.19./

 

Hibabejelentés!

 

               
                                                                                                

 


Cziráki Zsolt

      

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Sárospatak közigazgatási területén működő közvilágítási hálózat üzemeltetésére, karbantartására kiírt közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult, melynek következtében 2012. november 1-től új szolgáltató végzi a közvilágítási hálózat üzemeltetését, illetve karbantartását – nyilatkozta Cziráki Zsolt a Városüzemeltetés és Vagyongazdálkodási csoportvezetője…

Ennek következtében megváltozik a közvilágítási hibabejelentéseket fogadó ügyfélszolgálati telefonszám, ahol - a korábbiaktól eltérően – a nap 24 órájában, a hét minden napján lesz lehetőség a közvilágítási hálózatot érintő hibák lakosság általi bejelentésére.

Fentiek alapján kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy amennyiben közvilágítási hibát észlelnek, azt a 06-40-42-43-44-es (ÉMÁSZ Nyrt.) telefonszámon szíveskedjenek bejelenteni, de természetesen hivatali munkaidőben a Műszaki és Kommunális Iroda munkatársai is készséggel állnak a lakosság rendelkezésére.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.19./

 

Kreatív Varázssziget

 

               
                                                                                                

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A Kreatív Varázssziget január 9-én tartotta a soron következő foglalkozását a Művelődés Háza és Könyvtárában. Ezen a délutánon egy 2013-as egyedi naptárat készítettek el a résztvevők. Mindenki saját örömére tervezte meg az elkészítendő naptárat - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...

A 12 hónapot saját fantáziánk által díszítettük: dekor elemekkel, saját fényképekkel, színes- mintás papírokkal, szalagokkal. A ragasztáson túl, rajzoltunk, varrtunk is mintákat az alapra. A kisebb gyerekek az alkotó munka közben megtanulták az évszakokat és hónapokat, a foglalkozás végére ügyesen sorolták fel ezeket.

A következő foglalkozásunk: 2013. február 6-án lesz, témánk pedig a „Szívek látványos üzenete!”- Ajándékok készítése Valentin-napra


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.01.18./

 

Ismét fát loptak Makkoshotyka térségében

 

               
                                                                                                

 


Ladics Tamás

      

2013. január 13. napon 14 óra 35 perckor két személlyel szemben került sor rendőri intézkedésre Makkoshotyka Ady Endre úton, akiket a rendőrjárőr tetten ért, amint a kezükben fejenként két darab kb. 4 m hosszú 15 cm átmérőjű tölgyfát vittek - nyilatkozta Ladics Tamás a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense... (a fotók illusztrációk)

A rendőri igazoltatás során a fa eredetét igazolni nem tudták, de elmondták, hogy a fát a makkoshotykai Ady Endre út feletti akácos nevezetű területből vágták ki. A fát és a fa kivágására használt baltát a rendőrök lefoglalták és a tetten ért elkövetőket a Sárospataki Rendőrkapitányságra előállították.
Mind a két személynek az őrizetbevétele megtörtént és a vasárnap éjszakát a Miskolci Rendőrkapitányság fogdáján töltötték.

Ellenük a 2012 évi II tv. 177. § (1) bekezdés a) pontjába ütköző (tulajdon elleni) szabálysértés elkövetése miatt gyorsított eljárást folytatott le a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.18./

 

Városi diákönkormányzat kezdte el munkáját Sárospatakon

 

               
                                                                                                

Ha Sárospatak diákváros, miért is ne lehetne szervezni egy városi diákönkormányzatot? – fogalmazódott meg a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanáraiban és diákönkormányzatában. Hogy honnan jött az ötlet és mit várnak tőle? - erről dr.Nezáczkiné Tótin Erika tanárnő számolt be a 2013. január 16-án, az első városi diák-önkormányzati ülés alkalmával…
 

 


dr.Nezáczkiné Tótin Erika

 


Víghné Fehérvári Zsuzsa

      

A városi diákönkormányzat ötlete és terve egy önkormányzat által kiküldött levél alapján született meg bennünk, amiben arról kérdezték iskolákat, hogy miket szeretnének megvalósítani a következő időszakban. Ekkor kezdtünk el azon gondolkodni, hogy milyen ötlettel járulhatunk hozzá, hogy a városban tanuló diákok élete színesebb legyen és, hogy egymást jobban megismerhessék a különböző iskolák tanulói.
Úgy éreztük, hogy nem csak az iskolánkon belül kell jó csapatot kialakítani, hanem a város felé is kell nyitni. Nagyon sok olyan programlehetőség van, amin közösen részt vehetünk, ezek lehetnek tanulmányi és sport versenyek, kulturális események, vagy akár ünnepekhez kapcsolódó közös programok is.
Magánemberként és tanárként is azt látom, hogy a városban sok program szerveződik, de kevés ezeken a programokon a résztvevő, különösen a diákság részvétele kicsi. Ennek fontos nevelő szándéka is lenne, hiszen ha már iskolás korban elkezdik, talán felnőttként is nagyobb érdeklődést mutatnak majd a város eseményei iránt.

Mint tudjuk a különböző emberek más és más területek iránt érdeklődnek. Ezekben az időszakokban, amikor nagyon kevés pénz adódik egy-egy rendezvényre, lehet, hogy egy iskola érdeklődői miatt nem lenne gazdaságos lehívni egy előadót, de több iskola összefogása esetén már sokkal gazdaságosabban megszervezhetőek a programok. A mai megbeszélésen a szövés-fonást hozták fel a diákok példaként, amit szeretnének megszervezni, de egy iskolán belül valószínű, hogy nem érint olyan létszámot, amit remélne egy szervező ahhoz, hogy a megfelelő előadót le tudja hívni.
Ha csak ezekre gondolunk, hogy az iskolák egyes tevékenységeket érintő tanulóit próbáljuk összehozni, már akkor úgy érzem, hogy a diákok is többet profitálnak iskolánként, illetve a városnak is sok olyan sok tartalmas programja lesz, ami színesíti a város életét, illetve a meglévő programokat is megtudjuk tölteni érdeklődő diákokkal.

A diákok fiatalos lelkesedéssel láttak munkához. A Polgármesteri Hivatal dísztermében összegyűltek mindannyian hittek abban, hogy működni fog, amit most elkezdtek.

Nagyon jó ötletnek tartom, mint ahogy nagyon sok ember, akik most itt vannak ebben a teremben. Nagyon jó összekovácsolási lehetőség az iskolák között, mind a tanárok mind a diákok szempontjából, hiszen az iskolák jobb kapcsolatban lesznek egymással, mivel minden hónapban lesz majd egy alkalom, amikor összejövünk, megbeszéljük, amit meg kell, összeszokunk és lehet, hogy így sokkal inkább jobb lesz, felpezsdül Patakon a diákélet. És nem csak a diákélet, hanem lehet, hogy a közösségi élet is ezáltal. (Bogati Csenge - Refi)

Az iskolánk, a Vay Miklós Református Szakképző Iskola szeptembertől már a református egyházközségnek része. Ez az átváltás nagyon jót tett nekünk, mivel megismerkedünk a vallással is, ami nagyon sokat ad számunkra. A közös diákönkormányzat kapcsolatot jelent számunkra a teológushallgatók felé is, mivel a közös összejöveteleken ők is ott lesznek. De nem csak velük, hanem a református általános iskolával, a református gimnáziummal, vagy akár az ÁVG-vel is. (Orosz Mihály)

Nagyon örülök ennek, mert így legalább nekünk is van beleszólásunk a város diákságának életébe. Azért is jó lenne, mert ez hírnevet adna az egész városnak és akkor kitűnik majd diákszinten is Sárospatak. (Hardon Réka, Szent Erzsébet Általános Iskola)

A sárospataki Teológia nagyon örül annak, hogy a diákság összefog és együtt munkálkodik. Úgy gondolom, hogy a különböző események, sportesemények, kézműves foglalkozások, illetve a néptánc összehozhatják a diákságot. Több réteget megérint, és egyre több diák megismeri egymást, ezáltal, barátságok és különböző közösségek létesülhetnek.
Tulajdonképpen egy korosztály vagyunk, ugyan úgy gondolkodunk mindannyian, ezért úgy gondolom, hogy a közös hagyományaink - Patak hagyománya, illetve a magyar néphagyományok - olyan dolgok, amik össze tudják fogni úgy a tizenéveseket, mind a velünk egykorúakat. (teológus hallgató)

Szerintem ideje volt már egy ilyen szervezkedésnek, mivel minden iskola egy-egy kis elkülönült közösség. Jó lenne megszervezni azokat a régi diáknapokat, amelyek voltak régen akár a Rákóczi Gimnáziumban is, és összehozni az embereket, mert fiatalok vagyunk, van közös pont, van közös téma. (Tóth Rebeka – ÁVG)


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.01.18./

 

Kedvezményt ad egymás lakosainak Patak és Újhely

 

               
                                                                                                

Örömmel vettem a médián keresztül Szamosvölgyi Péter polgármester úr bejelentését, mely szerint az ikervárosi program keretén belül sárospataki lakosoknak a téli szezonban 20% kedvezményt biztosítanak a Zemplén Kalandparkban. Természetesen a patakiak nevében ezt megköszönöm és ugyanezt a lehetőséget Sárospatakon, a Végardó Termálfürdőben mi is biztosítani fogjuk a sátoraljaújhelyi lakosoknak – jelentette be Aros János polgármester…
 

 


Aros János
 

      

Sőt az ikervárosi program keretén belül egy egyeztetést kezdeményezek a polgármester úrral, hogy ezt a kedvezményt a két település lakosai egész évben is igénybe vehessék, tehát a patakiak Zemplén Kalandparkban, az újhelyi lakosok pedig a sárospataki Végardó Termálfürdőben.

Szeretném megragadnia lehetőséget, hogy még egyszer bejelentsem, hogy a sárospataki lakosok az év elejétől kezdődően a napi belépőből 50%-os kedvezményben részesülnek és természetesen továbbra is él az a lehetőség, hogy idén egy kicsit drágábban, tehát 32 ezer Ft-ért egész évre bérletet vásárolhassanak.

Ezt a lehetőséget is kibővítjük a sátoraljaújhelyiekre és teljes Zemplén területére. Ez azt jelenti, hogy aki ezt a bérletlehetőséget megvásárolja, igénybe veszi, az napi 87 Ft-ért veheti ezt a szolgáltatást igénybe. Utánanéztem, ilyen kedvezményt sehol nem biztosítanak az ország területén, ez egy egyedülálló lehetőség.

A tavalyi évben összesen 328 db bérletet értékesítettünk, ebből 233 sárospataki volt, 41 sátoraljaújhelyi, a többit pedig más zempléni településekről vásárolták.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.17./

 

Egyre több szakrendelés indul be az új járóbeteg központban

 

               
                                                                                                

Több, mint egy féléve használjuk az új orvosi rendelőt, ahová elégedetten látogatnak a betegek. Indulás óta újabb rendelések kapcsolódtak be a munkába és még továbbiak vannak kilátásban. Erről a folyamatról Keresztúri Ferencné igazgatónő számolt be…
 

 


Keresztúri Ferencné

      

Az urológiát és a vízi gyógytornát november - december hónaptól vezettük be. Mindkettőre nagyon nagy az igény, épp most néztem meg a betegforgalmat, elég sok beteg veszi igénybe ezt az ellátást. A gyógytornát sajnos nem tudjuk teljes kapacitással működtetni jelenleg, mert két gyógytornászunk GYES-en van, így várjuk, hogy az éven az egyikük visszajöjjön.

E-mellett indítottunk még új dolgokat, ilyen az infekció kontrol illetve minőség irányítási rendszer, ezeket márciustól, az új épületbe való beköltözés után kezdtük el bevezetni, azért mert sok olyan beavatkozásokat végzünk - itt a sebészetre, illetve a belgyógyászati fektetőben az infúzió adására gondolok - amik megkövetelik, hogy ezek be legyenek vezetve - egyébként ezek törvényi előírások is.

Tehát nagyon örülünk annak, az intézményünk a higiéniai követelményeknek, illetve a minőségbiztosítási követelményeknek is egyre jobban megfelel. Egyébként március hónapra tervezzük az intézményünk minőségirányítási rendszere, az ISO bevezetését, ami végül is egy folyamatot ír le, az intézményben folyó munkának a folyamatát ellenőrzi, illetve meg is szabja azt. A minisztérium által ki vannak adva a magyar egészségügyi ellátási standardok is, ami szintén egy minőségbiztosítási forma. Mi a kettőt ötvözve vezetjük ezeket be. Így ezt a betegek észre is veszik, mert aláíratjuk velük a beleegyező nyilatkozatokat, illetve olyan dolgok is bevezetésre kerülnek, amik eddig itt nem voltak, például az infekció kontrolnál, a fertőtlenítő szerek nyilvántartása, illetve a takarítás teljes átszervezése, ami meg is történt az intézményben. Reméljük, ez minőségileg is javítja a munkánkat.

Itt szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy a költözködésben tanúsított hozzáállását, valamint ezeknek az új dolgoknak a megvalósításába való részvételét a dolgozóinknak megköszönjem. Mindenki nagyon pozitívan állt ezekhez a dolgokhoz, s nekik köszönhető, hogy ezeket szinte egy félév alatt sikeresen meg tudtuk valósítani.

Még három szakrendelés van, aminek a beindítása folyamatban van. Az egynapos sebészet - ami a legnagyobb falat, ezt szeretnénk a leghamarabb elindítani - és most van folyamatban a kardiológia és a gasztroenterológia bevezetésének szervezése is.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.17./

 

Különös ügyintézés

 

               
                                                                                                

 


Bacsó Tibor

      

2013. január 7-én 12 óra 45 perckor a Sárospataki Munkaügyi Központba mentek intézkedni a Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei, mert bejelentést tett a biztonsági őr, hogy egy férfi ittas állapotban kiabál, kötekedik - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, sajtóreferens...

A rendőrjárőr intézkedés alá vonta az ittas személyt, aki a rendőri intézkedés során igazolni nem volt hajlandó magát, a rendőri intézkedésnek ellenállt.
Megállapításra került, hogy a személy egy olaszliszkai férfi, aki a hivatalos ügyeit intézte a Munkaügyi Központban, de megunta a sorban állást, és elment egy kis „frissítőt” fogyasztani a szomszédos vendéglátó helyre. A kellő felfrissülés után, felfokozott állapotában azt tapasztalta, hogy miközben ő a sorból kiállt, más személyek a sorban továbbhaladtak és ő kimaradt. Ezt a tényt nehezményezte és ennek adott hangot garázda viselkedésével, mely cselekménye megbotránkozást keltett az ott tartózkodó ügyfelekben és az ott dolgozókban.

Az olaszliszkai férfival szemben a 2012. évi. II. tv. 170. §-ba ütköző (garázdaság) szabálysértés elkövetése miatt eljárás indult.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.17./

 

Korszerű labor a Refiben

 

               
                                                                                                

Hogy az 1531-ben alapított pataki iskola mindig élen járt a természettudományok oktatásában, ez nem csak Comeniusnak köszönhető, aki a szemléltető oktatást bevezette, hanem annak a sok, európai tanulmányútra küldött fiatal tanárnak is, akik gyakran nem csak a tudást hozták haza, hanem az útjuk során megismert kísérleti eszközök mintáit, vagy leírásait is. Örömmel halljuk Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónőtől, hogy ez nem csak a régmúltra igaz, a gimnázium most is élen jár…
 

 


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó

      

A természettudományos oktatás módszertanát és eszközrendszerét sikerül megújítani a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában, ami biztos szakmai alapot teremt a diákok számára a természettudományok terén.
A beszerzésre kerülő eszközök által Sárospatak legkorszerűbb laboratóriumának kialakítása valósul meg, modern technológiai berendezésekkel, gépekkel, informatikai rendszerekkel. Ezek segítségével a kísérletek digitalizálhatóak lesznek, így bármikor vissza lehet őket nézni.

A természettudományos laboratórium kialakításával lehetőség nyílik a 12 partneriskola tanulói és tanárai számára, hogy egy korszerű, modern eszközökkel felszerelt laboratóriumban vegyenek részt fizika, kémia vagy biológia órákon. A tanulók és a tanárok számára egyformán előnyt jelent ez, hiszen a tanárok megfelelő környezetben tudják megtartani az órákat, a diákok pedig aktív résztvevőivé válnak az eddig talán csak elméletben tanult kísérleteknek.

A fejlesztés megvalósulásának hatására a pedagógusok a képzések, továbbképzések által tudásbázisukat gyarapítva színesebb, látványosabb órákat tarthatnak a diákjaik számára.

Reménység szerint, mivel a diákok a gyakorlati dolgok iránt mindig fogékonyabbak, sokuk újra megkedveli ezeket a tantárgyakat, s így ezen a téren a továbbtanulási arány javulása várható.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.16./

 

Kezdődnek az alkalmassági vizsgák a Főiskolán

 

               
                                                                                                

Január 24-én, csütörtökön lesz az elő-alkalmassági vizsga Sárospatakon, a Miskolci Egyetem Tanítóképző Főiskolai karán, melynek folytatása, az alkalmassági vizsga április 26-ra van kitűzve. Várhatóan sokan érkeznek majd a megmérettetésre, hiszen ebben az évben a felvehető keretszámot jóval feljebb emelték, a ponthatár pedig valamivel csökkent. Dr. Hegedűs László PhD dékán elmondta, hogy az anyagi feltételek is jobbak, mint sok más felsőoktatási intézményben…
 

 


Dr. Hegedűs László

      


A jogalkotásnak egy részét jelenti az a változás is, ami szerint megváltozik a finanszírozás módja, metodikája. Azt gondolom, ebből nagyon fontos kiemelni azt, hogy azok akik a tanítói, óvópedagógusi pályát választják, tehát a pedagógusképzésben vesznek részt, ők kiemelt ösztöndíjban részesülnek. Ennek a kiemelt ösztöndíjnak a mértéke, megközelítően a minimál bérnek az összegét jelenti. Ez így komoly anyagi támogatást jelent és kifejezetten ezt a szektort célozza meg.

Aztán fontos elem az is, hogy a diákhitel 2-es program - ami azt jelenti, hogy a hallgatók felvehetnek egyfajta kölcsönt, amit majd vissza kell fizetni - a mi szektorunkra vonatkozóan kedvezőbb, ugyanis van itt is egy nagyon fontos érdemi döntés. Akik az állami, közhivatalnoki feladatkörökben vesznek részt - ilyen a tanítói és az óvodapedagógusi állás is - őnekik az állam garantálja ennek a kölcsönnek a visszafizetését. Ez tehát azzal az előnnyel jár, hogy akik itt tanulnak, itt képzik magukat, ha igénybe is veszik az effajta finanszírozást, támogatást, az állam garantálja ennek a visszafizetését.
Úgy gondolom, ez fontos olyan intézkedés, amely éppen egy olyan vidéki intézmény számára, mint a sárospataki főiskola, nagy előnyöket jelenthet.
 


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.16./

 

A Magyar Kultúra Napjára készül a város

 

               
                                                                                                

A Magyar Kultúra Napjára több rendezvénnyel, eseménnyel is készül A Művelődés Háza és Könyvtára. Ezek között vannak olyanok, amelyek már évek óta hozzátartoznak a Himnusz születésnapja köré szerveződő ünnepkörhöz és természetesen vannak olyan események is, amelyek az idei év aktualitását jelzik – kezdte beszámolóját az idei, ünnepi eseménysorozatról Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Ilyen hagyományteremtő rendezvényünk a Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivál, amelyre idén 16. alkalommal került sor. Ennek a versenyét január 18-án, pénteken délután rendezik meg A Művelődés Háza színháztermében. Kb. 50 gyerek nevezett a versenyre, nem csak Sárospatakról, hanem a környező településekről, Encsről, Szerencsről, Abaújszántóról is várunk táncosokat. A kötelező táncanyaguk a felső-bodrogközi táncok lesznek, amelyeket 3 fős zsűri értékel majd. Ahogyan a korábbi években, úgy idén is van várományos az Örökös Kaláris és az Örökös Bokréta címre, reméljük, hogy ezeknek a táncos palántáknak sikerül ezt a kitüntető elismerést a 2013. évi versenyen is megszerezni.

Szombat délután 16 órától az Újbástya Rendezvénycentrumban kerül sor feLugossy László Munkácsy Díjas képzőművész kiállításának megnyitójára, Próbalegelő címmel. A Munkácsy és Ködöböcz díjas alkotónak önálló kiállítása lesz ez a tárlat, amelyet a Magyar Kultúra Napja apropóján szervezünk meg. A kiállítás megnyitójának érdekes eleme lesz az Újbástya Rendezvénycentrum konferencia termében sorra kerülő filmvetítés, amely a művész zenés videó filmjének bemutatását jelenti majd.

A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozatai kedden folytatódnak A Művelődés Házában. Délelőtt a könyvtári intézményegység szavalóversenyt rendez, a város és a járás általános iskolás tanulói részvételével, ahol szabadon választott verssel mutatkozhatnak be az ifjú versmondók.

Délután szintén a Könyvtárban lesz az Irodalmi Teadélután, ahol a téma az ünnepkör és az ehhez kapcsolódó irodalmi alkotások bemutatása, meghallgatása, közös megbeszélése. Ezt követően 17 órától az intézmény színháztermében kerül sor a városi kultúranapi ünnepségre, amelynek több kiemelkedő pontja is lesz. A résztvevőket Kováts Dániel ny. főiskolai tanár úr ünnepi gondolatai köszöntik majd, és 3 különböző díj átadására is sor kerül, a város által alapított Ködöböcz József díj, A Művelődés Háza által alapított Pécsi Sándor Díj, illetve a B-A-Z megyei Népművelők Egyesülete, a Megye Kultúrájáért díjait is ezen ünnepség keretében fogja átadni.
Az ünnepségen azok a sárospataki gyerekek is közreműködnek majd, akik az elmúlt tanévben kulturális területen országos versenyekre jutottak be és ott kiemelkedő helyezést értek el. Így a kitüntetetteket is az ő sikeres produkcióik köszöntik majd.

A színháztermi bemutatkozás mellett azok a gyerekek is megmutatják alkotásaikat, akik képzőművészeti területen értek el rangos elismerést. Az Ő alkotásaikból az alsó folyosón mutatunk be egy kis kiállítást.

A Mozi intézményegység sem marad program nélkül, az ünnep apropóján. A felújított Tüskevár című film vetítésére kerül sor a moziban hétfőn délután. Ezzel kapcsolatosan, ha csoportos filmvetítésre szeretnének jönni, akkor Sajószegi Gábornál, A Mozi vezetőjénél lehet érdeklődni és időpontot foglalni.

Szeretettel hívunk és várunk minden kultúrabarátot erre az ünnepség sorozatra.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.16./

 

Péntekig látogatható a paksi kamion

 

               
                                                                                                

 


 

      

Városunkba érkezett a Paksi Atomerőmű interaktív tájékoztató kamionja. A jármű 2009 októberében indult országjáró útjára – kezdetben a hazai nukleáris létesítmények környezetébe, valamint a hulladéktároló-helyek kutatásában érintett településekre látogatott el. Az idő múlásával aztán már nem csak ezeket a városokat, falvakat kereste fel, hanem az ország más pontjait is...

Az országjáró körút célja, hogy az érdeklődőkkel megossza az atomerőmű bővítésével kapcsolatos információkat, bemutassa az atomerőmű biztonságos működését, valamint a magyar gazdaságra és környezetvédelemre gyakorolt jótékony hatásait. Kevesen tudják például, hogy az atomerőműben termelt villamos energia a hazaiak közül a legolcsóbb, és egyéb villamos erőművekkel összehasonlítva a legkevésbé környezetszennyező: nem bocsát ki füstöt, port, pernyét vagy szén-dioxidot, tehát nem járul hozzá az üvegházhatás súlyosbításához.

A paksi erőmű egyébként a magyarországi villamosenergia-termelésben meghatározó szerepet tölt be, annak 37,2 %-át adja. Ha valaki többet is meg szeretne tudni az erőműről csütörökön, még pénteken is 8-16 óráig felkeresheti a kamiont a Hotel mögötti nagy parkolóban.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.01.16./

 

Mikor konszolidálódik Sárospatak?

 

               
                                                                                                

Híradásainkban folyamatosan szerepelt, hogy a kötelező feladatokhoz szükséges pénzt nem kapta meg az államtól az önkormányzat. A takarékosság maximumáig eljutva sem tudták a kiadásokat annyira lecsökkenteni, hogy a kapott pénz az adott feladatokra elég legyen. Ráadásul Sárospatak nem egy ipari város, hogy az adóbevételekből ezt pótolni lehetett volna, így az adósság csak nőtt. Így voltak ezzel más települések is, ezért döntött úgy a kormány, hogy segítséget nyújt az önkormányzatoknak – ezt konszolidációnak nevezik. Aros János polgármester, most arról nyilatkozott, hogy hogyan áll Sárospatak a konszolidációval…
 

 


Aros János

      

Az ötezer fő alatti települések konszolidációja már befejeződött, hiszen az ő esetükben az adóság teljes egészét átvállalta a kormány. A kormány ígéretéhez híven most kezdődhet el a tárgyalás a nagyobb, az ötezer fő feletti települések adóság állományának átvállalásáról, vagy ahogy nevezik, konszolidációjáról. A Belügyminisztérium honlapján már megjelent, hogy melyik település milyen mértékű konszolidációban részesül, Sárospatak vonatkozásában ez hatvan százalék. Nagyjából erre is számítottunk, hiszen decemberben kellett leadni azokat az adatokat, amelyek alapján kiszámolták, hogy ki milyen mértékű konszolidációban részesül. A nagyobb városok és a budapesti kerületek 40%, aztán van, aki 50, 60 és maximum 70 % lehet az a mérték, amelyben átvállalják az adóságot.

Én azt hiszem, hogy Sárospatak esetében ez a hatvan százalék mindenképpen nagyon nagy jelentőségű, hiszen igen nagy segítség lesz nálunk, nagy teher fog leesni a vállunkról. A kormány valószínűleg értékelte azt a munkát, amelyet elkezdtünk négy-öt évvel ezelőtt, nevezetesen, hogy valamennyi intézményünk költségvetését áttekintettük. Jelentős létszámleépítést hajtottunk végre, csak és kizárólag azokat a beruházásokat vittük tovább és folytattuk, amelyek további gazdasági előnyt, megtakarítást jelentenek az önkormányzatnak. Ilyen volt például a három korszerűtlen épületből álló óvodának az egy modern, felújított, minden korszerűségnek megfelelő épületbe való átköltöztetése és ilyen volt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felújítása és a két épületben tanuló diákságnak az egy épületben való elhelyezése. Sorolhatnék még nagyon sok olyan beruházást, amelynek jelentős gazdasági megtakarítás volt az eredménye. Úgy érzem, hogy ezt a munkát értékelte a kormány akkor, amikor Sárospatak esetében a hatvan százalékos kategóriát jelöltek ki.

A megvalósítás menetrendje a következő lesz: január 26. és február 6. között minden egyes önkormányzattal le fognak ülni a Belügyminisztérium munkatársai és egyeztetnek pontosan a konkrét összegekről. Ezt követően február 28-ig kötjük majd meg a szerződéseket, és június 28-ig köti meg a kormány az adott és érintett bankkal a szerződéseket. Tehát a nekünk fönnálló első féléves tartozásainkat, még teljes egészében ki kell fizetnünk - ezt azért fontos megemlíteni, hiszen az öt év elteltével most már a kötvényünk tőkerészletét is el kell kezdeni fizetni, ez pedig az első negyedévben egy harmincnégymillió forint. Számításaim alapján több, mint kettőmilliárd forint lehet az, amit átvállal majd a kormány.

Mivel az elmúlt évvégére az önkormányzatnak és intézményeiknek nem volt kifizetetlen számlája, így 2013-ra vonatkozóan a további fejlesztéshez az önrész így adott lesz.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.15./

 

Diákolimpia Sárospatakon

 

               
                                                                                                

A Diákolimpia mindig jelentős esemény az iskolások életében. A legtöbb versenyszámban van képviselője a városnak, de a legnépszerűbb sport a labdarúgás. A sárospataki körzeti fiú teremlabdarúgó versenyen a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola csapata lett a legjobb, így a megyei elődöntőn ők mérkőzhettek meg két másik körzet focistáival – kaptuk a tájékoztatást Víghné Fehérvári Zsuzsa sportreferenstől…
 

 


 Víghné Fehérvári Zsuzsa

      

A versenyen a tarcali Klapka György Általános Iskola, a pálházi Hegyközi Általános Iskola és a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola mérkőzött meg. A három csapat közül végül a tarcaliak kerültek ki győztesen, akik így jogosultságot szereztek arra, hogy az ózdi megyei döntőn szerepeljenek.
A Diákolimpia kapcsán sok tanuló érkezett más városokból Sárospatakra, mivel az Árpád Vezér Gimnázium felújított tornacsarnoka adott otthont a Diákolimpia negyedik korcsoportos, fiú teremlabdarúgó megyei elődöntő versenyének. A sárospataki, sátoraljaújhelyi és szerencsi körzetben korábban első helyezést szerzett csapatok mérkőztek itt egymással.

A sárospataki iskolák focicsapatai eddig is szép eredményeket értek el. A leány labdarúgók és a Bozsik program négyes korcsoportos fiú csapata tavaly országos döntős volt. A verseny sokat javíthat a sportolók teljesítményén, ezért a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sport Iskola mindenben támogatja a diákolimpián indulni vágyó gyerekeket. A városi sportélet igen sokszínű és mozgalmas. Egyre több gyereknek jön meg a kedve a testmozgáshoz, és javulnak az eredmények is. Ez nagymértékben köszönhető a testnevelő tanárok, edzők munkájának. Ők mindenben támogatják és buzdítják a sportolni vágyó fiatalokat.
Belicza János, a sportiskola elnöke hozzátette, úgy érzem, hogy a továbbjutás szelleme minden gyerekben él, szeretnének gyerekek minél feljebb jutni, mivel van körzeti döntő, megyei elődöntő, megyei döntő és országos döntő. Vannak sportágak ahol országos elődöntő is van, és nyilván az a cél, hogy minél tovább jusson egy csapat.

Sárospatakon szerencsére a nők, illetve a lányok körében is közkedvelt sportág a labdarúgás. Ennek köszönhetően jutnak el megyei és országos versenyekre is, illetve az itt lévő testnevelők és edzők is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a sportágat népszerűsítve, minél eredményesebben tudjanak szerepelni a versenyeken.
 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.01.15./

 

A magyar cserkészet százéves születésnapját ünnepli

 

               
                                                                                                

400 cserkész gyűlt össze a budapesti Országházban, 2012. december 28-án, hogy részt vegyen egy különleges ünnepségen, mely az ünneplés mellett az elismerésről is szólt. A történelmi jelentőségű ülésen megjelentek között voltak a szomszédos és a távolabbi országokban mind a mai napig tevékenykedő magyar cserkészek képviselői is. Sárospatakot Újlaki Csaba 763. sz. Sztárai Mihály cserkészcsapat parancsnoka képviselte...
 

 


Újlaki Csaba

      

1912. december 28-án néhány jó szándékú, különböző felekezeteket képviselő ember gyűlt össze Budapesten, hogy megalapítsák a Magyar Cserkészszövetséget. Havasi Máté, a szövetség tagjának szavaival élve: „Maroknyi ember jött össze, hogy valami újat alkosson. Így kezdődnek a nagy dolgok. Így született meg száz évvel ezelőtt a Magyar Cserkészszövetség is. Ami azóta történt, nem volt mindig könnyű vagy vidám: a kemény munka mellett meg kellett küzdeniük a betiltás és az újjáalapítás gondjaival és mindennel, amit a huszadik század csak hozott.”

Ez a pillanat tehát nemcsak az ünneplésről, hanem az emlékezésről is szólt, elismeréssel adózva a huszadik század kihívásaival megküzdő mozgalom előtt. Újra Havasi Mátét idézem: „Cserkésztestvéreinkkel együtt ünnepeltünk. Luc Panissod, a WOSM főtitkára videóüzenetében üdvözölt minket. Craig Turpie, az Európai Cserkész Bizottság elnöke személyesen jött el, hogy beszédét megtartsa, akárcsak szövetségünk jelenlegi vezetői. Ezenfelül öt új tagunk tett cserkészfogadalmat; némelyikük kiscserkész, de akadt köztük felnőttcserkész is.”

Craig Turpie beszédében többek között ezt mondta: „A cserkészmozgalom századik születésnapja minden országban olyan pillanat, ami megállásra és visszagondolásra késztet. Fokozottan igaz ez Magyarországra, ha visszatekintve látjuk, időnként milyen jelentős kihívásokkal kellett, hogy szembenézzen ez a szövetség. Hogy a magyar cserkészet fennmaradt a legnehezebb időszakokban is, nemcsak a cserkész alapelvek erejét példázza, hanem elismerést jelent azok számára, akiknek elkötelezettsége és önfeláldozása lehetővé tette, hogy a lángot tovább lehessen adni. Ám a múlt felidézése után rögtön előre kell pillantanunk. A cserkészet minden országban tovább kell, hogy fejlődjék, hogy a ma és a holnap fiatalságának igényeit kielégíthesse. A ti szövetségetek jelentős lépéseket tett az utóbbi években és kérlek titeket, hogy folytassátok ezt az utat, szólítsatok meg még több, különböző háttérrel rendelkező magyar fiatalt.”

A parlamenti megemlékezés után a résztvevők ellátogattak a Kálvin térre, az emléktáblához, amely azon a helyen áll, ahol a Magyar Cserkészszövetség száz évvel ezelőtt létrejött.


 


 


Magyar Cserkészszövetség
/2013.01.14./

 

Köszönet a sikeres együttműködésért

 

               
                                                                                                

A szokásokat megtartva újévi fogadás keretében mondott köszönetet a Tiszáninneni Református Egyházkerület elnöksége a lelkipásztoroknak, az intézmények, civil szervezetek és vállalkozások jelenlévő képviselőinek a tavalyi együttmunkálkodásért. Tizedik alkalommal koccinthattak a közös munka sikerére a vendégek január 12-én az egyházkerületi székház nagytermében. Az újévi fogadást a házigazda, Csomós József nyitotta meg, aki elmondta: nehézségekkel teli esztendőt tudhatunk magunk mögött. – A mi körülményeink nem hasonlíthatóak a síró Jeremiás próféta körülményeihez, amikor azon kesereg, hogy elvette békességemet, elfeledte mi a jólét, és azt gondolta, nem lehet reménykednie és bizakodnia az Úrban. Szeret az Úr! Azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma! – emelte ki.
 

 


Csomós József

      

Jó csendben várnunk az Úr szabadításra – folytatta a református püspök megjegyezve, ez a csend kellett ahhoz az év fordulójával, hogy legyen bátorságunk szólni egymáshoz, és reménykedve indulni az újévbe. Az egyházi vezető a napi ószövetségi igeszakasz alapján emlékeztetett, a hatalom kizárólag akkor visz jó irányba, ha annak gyakorlói nem felejtik el Isten törvényét, ha „nemcsak deklarálják, hanem a mindennapok gyakorlatává teszik azt.”

Minden új év új lehetőséget kínál – hangsúlyozta pohárköszöntőjében Ábrám Tibor azt kérve a jelenlévőktől, hogy optimistán szemléljék a világot, s ne a nehézségekre, hanem a lehetőségekre összepontosítsanak. – A 2013-as esztendő új lehetőségeket kínál Jézus Krisztus teljesebb megismerésére is, ezért vegyük észre azokat a helyzeteket, amikor bemutatkozik nekünk, higgyünk benne és kövessük őt – hangsúlyozta.

Ábrám Tibor megköszönte a lelkipásztorok, gondnokok, presbiterek, gyülekezeti tagok és munkatársak hűséges szolgálatát, továbbá az intézmények, szervezetek és vállalkozások jelenlévő képviselőinek támogatását. A megnyitót követően pezsgővel koccintva köszöntötték egymást a vendégek, majd kötetlen beszélgetéssé alakult a rendezvény.

Számos gyülekezeti, egyházmegyei és egyházkerületi eseményen találkozhattunk 2012-ben Dr. Ódor Ferenc (FIDESZ) országgyűlési képviselővel. Újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, nagy öröm, amikor az egyházkerület elnökségével és a lelkészekkel adódik alkalom egy-egy hálaadó ünnepségen jelen lenni. Ezen túlmenően méltatta a református oktatás színvonalát, mint mondta: ő maga is arra buzdítja a választókerületében élő fiatalokat, hogy ezekben az intézményekben koptassák a padokat.

Sokak megelégedésére szolgál a református szakképzés elindulása, melynek jó visszhangja van a diákok, a szülők és a városban élők körében. Az egész társadalom számára szükséges a keresztyén értékrend, ezt igyekszünk belevinni a nevelésbe, és úgy látom, hogy ennek pozitív hozadékai vannak – foglalta össze a szeptemberben indult, sárospataki Vay Miklós Református Szakképző Iskola működését Dr. Téglás Zsolt igazgató. Az intézmény az elmúlt hónapokban gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki a helyi társintézményekkel, a gyülekezettel, illetve a városvezetéssel, továbbá elindították új szakjukat, az erdészeti szakmunkásképzést.

Közel egy éve szolgál a tokaji református gyülekezet élén Kis Gergely Márton, aki a tirek.hu érdeklődésére elmondta, nem volt zökkenőmentes az előző év. „Meglehetősen sok próbatétellel, és ennél is több munkával teltek a hónapok, de Isten kegyelméből az erőfeszítéseknek meglett a gyümölcse. Minden hónapra jutott olyan gyülekezeti megmozdulás, mely erősítette a hitéletet, így hálaadással zártuk az évet, és ugyanezzel a lélekkel és indulattal feszülünk neki a következőnek.” Az idei célokkal kapcsolatban elárulta, új közösségek felé szeretnének nyitni, elsősorban az idősekre fókuszálva.


 


 

További fotók >>>

tirek.hu
/2013.01.14./

 

Rendkívüli ülésen döntöttek az Esze épület pótmunkáiról

 

               
                                                                                                

2012. január 14-én a Polgármesteri Hivatal földszint 1-es termében tartotta rendkívüli képviselő-testületi ülését Sárospatak Város Önkormányzata. Amíg a volt járásbíróság – később általános iskola – épületének felújítása be nem fejeződik, az Önkormányzat és a Járási Hivatal egy épületben szorong. Most éppen a tankerület igazgatóinak volt értekezlete a Díszteremben, ezért tartotta ülését az Önkormányzat ezen a szokatlan helyszínen. A téma – amiért a rendkívüli ülést összehívták, éppen a felújítás alatt álló épület volt, ugyanis a felújítás során pótmunka merült fel – tudtuk meg Aros János polgármestertől…
 

 


Aros János

      

Mint tudjuk, az Esze Tamás Általános Iskola átépítésére háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Sárospatak Város Képviselő Testülete. Aztán hosszasan vitáztunk, ugyanis egy kistérségi közösségi házra adtuk be annak idején a pályázatot, viszont a kistérségi ellátás ilyen formában 2013. január elsejétől jelentő átalakuláson esett át, a munkaszervezetek megszűnnek. Mi is komolyan elgondolkoztunk azon, hogy érdemes-e egy felújított épületet - esetleg funkció nélkül – üzemeltetni majd a város központjában. Most, miután egyértelműen kiderült, hogy Sárospatak is járási központ lesz és a járási központnak kitűnő helye lehetne az Esze Tamás Általános Iskola, akkor vágtunk bele a pályázatba.

Nagyon nagy örömünkre egy sárospataki cég nyerte el a közbeszerzési eljárást és remélhetőleg március végére ez az épület átadásra is kerül. Időközben pótmunka igények jelentkeztek, ezek jogosságát megvizsgáltuk, elfogadtuk, de az ide vonatkozó rendelkezések értelmében ezt is közbeszereztetnünk kellett. Ennek a közbeszerzésnek az eredményét hirdettük ki most, és ugyan az a cég, a sárospataki ÉPSZER nyerte el a pótmunka igények kivitelezésének a lehetőségét, mint akik a főberuházást is végzik.

Tehát március 31-ére várható az épületnek a teljes befejezése s addig kell eldöntenünk, hogy a járási hivatal költözik-e ebbe a felújított épületbe, vagy esetleg a Polgármesteri Hivatal. Ez a költség teljes mértékben a pályázatból rendelkezésre áll, Sárospatak város önkormányzatának egy fillért sem kell hozzátennie.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.13./

 

Több iroda is átszerveződött a Polgármesteri Hivatalban

 

               
                                                                                                

 


dr.Vitányi Eszter

      

Aktuális kérdésekről volt elsősorban szó, olyan aktualitásokról, amelyeket a 2013-as év hozott. Még mindig a Járási Hivatallal kapcsolatos teendők, még mindig a szervezeti átalakítás volt a központi téma, illetve 2013. január 25-én tartja Sárospatak Város Képviselő-testülete az első rendes képviselő-testületi ülését, s erre készülve a munkarend szerinti napirendi pontokat vettük végig – számolt be dr.Vitányi Eszter jegyző az iroda-és csoportvezetői megbeszélésről…

A szervezeti változások személyi változásokat is hoztak, a Polgármesteri Hivatalban két iroda is átszerveződik. A Műszaki és Kommunális Iroda irodavezetőjének a személyében változás következett be, Orosz László irodavezető úr helyett Cziráki Zsolt látja el az irodavezetői feladatokat, valamint az Igazgatási Iroda megszűnésével a Szociális Csoport immár Igazgatási és Szociális Csoport elnevezéssel épült be e Jegyzői Iroda szervezetébe, ahol pedig új csoportvezető kinevezésére került sor, Garlati Lászlóné személyében.

Az értekezleten a Járás Hivatal munkatársai is részt vettek, hogy jobban megismerhessék egymást és egymás feladatait.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.13./

 

Rutinos ellenfelet fogadtak sakkozóink

 

               
                                                                                                

 


Tóth Tamás

      

Január 13-án az Árpád Vezér Gimnáziumban fogadtuk Tiszaújváros csapatát a Sakk - megyei I. osztályú bajnokság 4. fordulójában. Rutinos játékosok ültek asztalhoz a vendégeknél, ezért a 2 pontos sikerrel elégedettek lehetünk - számolt be Tóth Tamás sakkozó...

ÁVG DSE Sárospatak – Tiszaújváros 7 – 5

Győztek:
Isépy József, Tóth Tamás, Lendák Lajos, Kanyog Gergő, Nagy Zsolt, Nagy Sándor.

Döntetlen:
Balogh László, Simai Gábor.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.13./

 

Úszóversennyel kezdődött a diákolimpia

 

               
                                                                                                

Mint minden januárban, idén is megkezdődött a diákolimpia, szinte minden sportágban. A legelsők közt az úszók küzdhettek körzeti szinten, a megyei elődöntőbe való továbbjutásért. A gyerekek számos úszásnemben versenyeztek és már most látszik, hogy vannak köztük kiemelkedő tehetségek. Az első helyezést elért tanulók a megyei elődöntőben folytatják az olimpiát. Víghné Fehérvári Zsuzsa sportreferenstől megtudtuk, hogy nem csak sárospataki gyerekek vettek részt az előselejtezőn…
 

 


Víghné Fehérvári Zsuzsa

      

Az úszásoktatásban résztvevő intézmények voltak nagy számmal jelen a tegnapi versenyen, elsősorban a sárospataki iskolák, de Vámosújfaluból is érkeztek nagyon tehetséges úszók. Azok a gyerekek, akik a városkörzeti versenyen első helyezést értek el, eredményeik alapján tovább jutnak a megyei diákolimpia versenyére, amelyet szintén januárban rendez a Megyei Diáksport Szövetség.

A diákolimpia kiváló alkalmat nyújt a gyerekek számára, hogy kilépjenek az iskolai keretek közül és megismerhessék a versenyrendszert, a többi sportolót, és azt a szükséges teljesítményt nyújthassák ami a feljebb lépéshez kellés. Ráadásul mindezt nem túl szigorú keretek között, játékosan tanulva tehetik meg.

A diákolimpia első versenyeit a decemberben a Mikulás kupa előzte meg, amely már hagyománnyá vált a városban. Ez a megmérettetés jó gyakorlási terep a gyerekeknek, ahol felkészülhetnek a nagyobb versenyekre. Emellett segítség a pedagógusoknak, hiszen itt tudja kiválasztani azokat a versenyzőket, akik a diákolimpián is megállják a helyüket.


 


 

További LEVI- fotók >>>

Törő Gábor
/2013.01.12./

 

Nagymértékben nőtt a felvehető keretszám a Tanítóképzőben

 

               
                                                                                                

A felsőoktatási törvény változásai kedvező változásokat hoztak, a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kara számára, amiket bizonyára megkönnyebbülve hallanak azok, akik a középiskola elvégzése után itt akarják folytatni tanulmányaikat. A felvehető keretszám pl. 7.5 szeresére nőtt, a tavalyi 40 fő helyett most 300 főt vehetnek fel - ami az intézmény befogadó képessége - és alacsonyabbak lettek a ponthatárok is Minderről Dr. Hegedűs László PhD dékán úr beszélt egy sajtótájékoztató keretében…
 

 


Dr. Hegedűs László

      

Minden bizonnyal nagy várakozás előtt állnak azok, akiknek most kell dönteni arról, hogy melyik felsőoktatási intézményt fogják választani. Ennek a döntésnek idén március 1-ig kell megtörténnie - ez az időpont nagy változás a korábbi időszakokhoz képest. Ezen túlmenően lényeges megemlíteni azt is, hogy a mi területünkön - a Comenius Főiskolán - is fennáll az alkalmassági vizsgák lehetősége. Az elő-alkalmassági, pl. már ebben a hónapban január 24-én lezajlik, majd később áprilisban lesz a következő megmérettetés. Ehhez annyit had tegyek hozzá, hogy az eddigi tapasztalataink szerint az egész országból érkeznek fiatalok, és ez arra utal, hogy az itt szerzett alkalmassági vizsgákat szívesen elfogadják az ország bármelyik területén. Így szívesen és jó szívvel ajánlom mindenkinek a figyelmébe, akinek ilyen szándéka van. Az első próbálkozást érdemes akár már ebben a hónapban is megtenni, így legalább fogják tudni, ha esetleg még pótolni kell valamit.
Az alapvető procedúrát tekintve most már minden vonatkozásban előtérbe helyezik az informatikai rendszeren történő jelentkezési formát, tehát ehhez kell igazodni. Így alapvetően azt tudjuk mondani, hogy forduljanak interneten keresztül a forráslehetőségekhez, kapják meg a tájékoztatást, de egyébként mindenkinek szívesen állunk a rendelkezésére itt a főiskolán is, amint azt a hirdetéseinkben is olvashatják.

Az intézmény jövőtervéről néhány mondatban had szóljak. Ennek az elképzelésnek, és ennek a jövőtervnek az is a címe, hogy „Út a jövőbe”. Ez arra utal, hogy egy főiskolának, egy felsőoktatási intézménynek, így a Comenius Főiskolai Karnak is nagy kihívások előtt kell megállnia a helyét. Milyen kihívásokról is van szó? Én úgy mondanám, és úgy fogalmaznám meg, hogy ez három nagyon fontos elemet jelent. Ezek között első helyen nyilván a pedagógusképzésnek a mindenfajta palettáját és bővítését értem. Óvodapedagógus, tanító és csecsemőgondozó szak, amit szeretnénk rövid időn belül indítani. Erre már beadtuk a papírokat, a dokumentációkat. Az ehhez kapcsolódó továbbképzések is megindulnak. A tanítók esetében bővítjük a választható olyan fajta studiumokat, amelyeket mi műveltségterületként ismerünk és a szakma is így kezeli. Ebben a legismertebbek közé tartozik az idegen nyelv, az angol, a német vagy éppen más idegen nyelvek. Az új közoktatási törvény hangsúlyozza és támogatja azt, hogy már a legfiatalabb korcsoportokban is kezdjenek el a gyerekek idegen nyelvet tanulni, s intenzívebben tegyék, mint idáig. Hiszen az eljárás az, hogy középiskola elvégzésével, tehát az érettségivel együtt már legalább egy középfokú nyelvvizsgával rendelkezzenek a fiatalok, és ezt nyilván elő kell készíteni.

Ugyanígy kiemelném a sportot. Az egészséges életmódra nevelés, valamint az egész napos iskola foglalkoztatási rendszere, ez mind-mind indukálja azt, hogy olyan területekkel foglalkozzunk - egy-két példát kiemelve - mint pl. környezetünkben a lovas turizmus, a táj és ökológia turizmus, a hegyeink által kínált lehetőségek, beleértve sípályákat és a téli sportokat is.
Ezek mellett a másik pillér, amit hangsúlyoznék az a Tokaji borvidéknek és ennek a régiónak az adottságaiból fakad, ez a turisztikához, a borturizmushoz és ennek minden területéhez kapcsolható. Tulajdonképpen a régió turizmusát kellene megalapozni kellő képzés és struktúra kidolgozásával.
A harmadik fontos elem, amit hangsúlyozni lehet, az pedig a munkahelyek teremtése, ami új energiaforrások felhasználásával köthető össze, mint pl. a napenergia, de ugyanígy említhetném a szélerőműveket, mint energiaforrásokat is.
Van ezeknek kiegészítő eleme is, ez pedig a felzárkóztatás, a roma kollégiumokhoz kapcsolódás és a bentlakásos iskolaformának a megteremtése. Ezek a jövő nagy kihívásai.

Nem titkolható az sem, hogy a környezetünkben most is itt van szabadon az az ingatlan terület, amelyet sokan úgy ismernek, mint a volt malom területe, amely jelenleg is eladás alatt van, és amelynek a korábbi időkben volt egy nagyon összehangolt és átfogó koncepciója, amelyet az akkori városi testület, az önkormányzat testülete is egyhangúlag elfogadott, a város vezetői és a környező települések is támogatták. Ez pedig egy olyan létesítmény, amit mi sportcentrumnak neveztünk. Ebben helyet kaphatna a sportszállodától kezdődően mindenfajta sporttevékenység, egészen odáig, hogy ebben helyet kapnának még a mozgáskorlátozottak és a mozgássérültek is. Tehát gyakorlatilag nemcsak a helyi lakosságot érintő beruházásról van szó, hanem ez az egész régiót érintené.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.12./

 

Létrejött a Via Carpatia EGTC

 

               
                                                                                                

Dr. Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és JUDr. Zdenko Trebuľa Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, 2012. január 9-én, ünnepélyes keretek között Kassán aláírta, a két megye alapításával létrejövő Via Carpatia Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás alapító dokumentumait...
 

 


Dr. Mengyi Roland

      

Dr. Mengyi Roland a sajtótájékoztatón elmondta, hogy óriási öröm és siker számára, hogy egy igen alapos és átgondolt előkészítő munka eredményeként, a mai napon aláírásra kerültek a megalapításához szükséges dokumentumok. A regionális együttműködésnek ezen formája meghatározó a megye számára, lehetővé teszi kohéziós forrásokból speciális források bevonását.

Kiemelte, hogy az együttműködés célja az üzleti-gazdasági–és társadalmi kohézió erősítése, a gazdasági környezet fellendítése, munkahelyek megőrzése, megtartása, valamint a közlekedés-infrastruktúra fejlesztése.

A közgyűlés elnöke kihangsúlyozta, hogy mindkét fél egyetértett abban, hogy az Európai Unió fellendítését szolgáló és a következő 20 – 30 évben meghatározó gazdasági területe Európának Kelet-közép Európa lesz, amelynek mind Borsod-Abaúj-Zemplén megye, mind Kassa megye a közepén helyezkedik el, és ez a centrális kihívás erre a két megyére fog nehezedni. Ezen kihívás által nyújtott lehetőségeket meg kell ragadni és a megyékben élő emberek javára kell tudni fordítani.

Újságírói kérdésre, miszerint ez a csoportosulás, hogyan fogja erősíteni a két régiót Dr. Mengyi Roland elmondta- Ez egy regionális együttműködés, amely külön uniós forrásokhoz tud jutni. Hangsúlyozta, hogy 100 millió Eurós nagyságrendű forrásokról van szó, amely bevonásának lehetőségét most teremtették meg, hatalmas lépést téve a megyék fejlesztése érdekében.

JUDr. Zdenko Trebuľa Kassa Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a két éves múltra visszatekintő szoros együttműködés eredményeként hozta létre a két megye a csoportosulást, amelynek elsődleges célja, hogy az itt lakóknak fejlődést, jobb körülményeket biztosítson.

Kiemelte, hogy az együttműködés keretében segítségül hívják a történelmi hagyományokat, és bízik benne, hogy gyümölcsöző lesz mindkét fél számára ez az együttműködés.


 


 


F. Bacsó Bea - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2013.01.12./

 

Az ÁVG ajándékozása Kárpátalján

 

               
                                                                                                

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Diákönkormányzata és az iskolában működő Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezte - az elmúlt évekhez hasonlóan - november-december hónap folyamán gyűjtést rendezett, hogy kis ajándékokkal tegyék meghittebbé, boldogabbá sok határon túli kisiskolás karácsonyát... a fotón Remeczki Imre történelem tanár...
 

 


Remeczki Imre

      

Az adományokat 2012. december 20-án vitték el a kárpátaljai Mezővári (Vári) falucskába. A mai magyar határtól mindössze 500 méterre lévő település egykoron Esze Tamás talpasainak toborzásával lett ismertté a magyar történelemben. Iskolánk diákjai előtt nem ismeretlen ez a település, hisz az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói már évek óta rendszeresen felkeresik Mezővárit, ahonnan a helyiek vendégszeretetét élvezve, emlékezetes túrákat tehetnek a kicsit mostohán kezelt, de csodaszép vidéken.

A diákság látva az ott élő gyerekek sorsát, helyzetét, az idei évben úgy döntött, hogy hozzájuk szeretnék eljuttatni az összegyűjtött adományokat. Az iskola vezetésének támogatásával, Kiss Virág Anna, Ulicsák Szabolcs Máté (13. B) tanulók, valamint Remeczki Imre tanár úr vitték el a több száz játékot és könyvet, hogy a Mezőváriban működő általános iskola kisdiákjai még az intézmény karácsonyi ünnepségén megkaphassák ajándékaikat. Az iskola vezetése és tanárai, valamint diáksága nagy örömmel fogadta ezt a kis kedvességet, külön kiemelve, hogy annak nagyon örülnek, hogy valakinek ők is eszükbe jutottak.
A határon túli magyar közösségek közül, talán az ott élők sorsa a legnehezebb, mégis, az ő hangjuk alig jut el azokhoz, akik illetékesek lennének helyzetük javításában. Igaz emberi érzésekkel és azzal a tudattal érkeztünk haza, hogy adományunk jó helyre kerültek, célt ért, és tovább erősítettük az eddig is jól működő kapcsolatokat.


 


 


Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma
/2013.01.11./

 

Sok ember és gép harcol a hóval

 

               
                                                                                                

A hó egész éjjel esett, reggel mégis járható utakon mehettek munkába az emberek. Az elmúlt évekből tudjuk, hogy a Kommunális Szervezetnél riadólánc működik ilyen esetekben, ha kell, már az éjszaka folyamán elkezdik a munkát. Így volt ez az e-heti havazás napján is és Béli Zoltán igazgató úr megnyugtatott bennünket, hogy a tél hátralévő részében is felkészülten várják a havat…
 

 


Béli Zoltán

      

A téli síkosság mentesítési és hó takarítási munkát a város közterületein és útjain készenléti rendszer felállításával indítottuk. Az állandó dolgozóink mellett január első napjaitól 47 fő téli közfoglalkoztatásban alkalmazott dolgozó segíti a takarítási feladatokat. Két csoportra osztva, hajnal 3 órától a napi munkaidőt is kihasználva és hétvégén egész napos készenlétben végezzük az aktuális síkosságmentesítő feladatokat.

Két nagy teljesítményű hótolós tehergépjárművünkkel az elsőrendű, majd azt követően a másodrendű utak hó mentesítését és azt követő síkosságmentesítő, érdesítő szórását látjuk el az ütemtervnek megfelelően. Három kis traktorunk a szűkebb utakon, emelkedőkön, útkereszteződésekben, a szélesebb járdákon és a kerékpárúton végzi a hó tolását és az azt követő szórást.

Az utakat ipari só és fűrészpor keverékével síkosság mentesítjük a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően, 20-40 g/m2 nátrium klorid felhasználásával. A zöldterületek mentén található járdák síkosság mentesítő szórását kálisó kiszórásával végezzük, ezzel megkímélve a növényzetet.

Az már most megállapítható, hogy az idei tél keményebb lesz a tavalyinál, hiszen az előző, teljes téli készenlét időszakában nyolc napon kellett rendkívüli munkát elrendelni, mára pedig, a tél első felében már tíz rendkívüli munkavégzéssel érintett napnál járunk, s már több mint 80 tonna szóróanyag került felhasználásra.
Természetesen készleteinket folyamatosan pótoljuk, s felkészültünk a téli rendkívüli időjárás további kihívásainak kezelésére.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.11./

 

A rendkívüli testületi ülések sorozata folytatódik

 

               
                                                                                                

Tavaly az előírt 12 testületi üléssel szemben 36-ot tartottunk, amely tendencia az új év elején folytatódni látszik – nyilatkozta Aros János polgármester a 2012. január 10-én megtartott, idei első rendkívüli testületi ülés után…
 

 


Aros János

      

Olyan aktuális és fontos napirendi pontokban kellett döntenünk, amelyek nem várhatták meg az egyébként január 25-re kitűzött rendes területi ülést. Ilyen volt pl. az óvodatej program, miután az iskolák már nem az önkormányzatunkhoz tartoznak, így iskolatej programról nem beszélhetünk. Közel 800.000 Ft értékben fogjuk, majdnem 300 gyereknek biztosítani ezt a lehetőséget, mely összeg fele saját pénzből lesz a másik fele pedig állami támogatásból valósul meg.

A következő napirendi pontunk egy közbeszerzési eljárás kiírása volt, ugyanis pót-munkaigényt jelentett be e kivitelező az Esze Tamás iskolaépület felújítására vonatkozóan. Ezt tárgyalta a bizottság és a képviselő testület is, ami most jóvá hagyta ezt a pót-munkaerő igényt. Megjegyzem, hogy plusz pénzébe ez az önkormányzatnak nem fog kerülni, ez az összeg a pályázati forrásból rendelkezésre áll. A járási hivatal keresett meg bennünket azzal az igénnyel, hogy szeretnének egy akadálymentesítési pályázatot benyújtani. Ebben önkormányzatunk partner volt, ezt a nyilatkozatot kiállítjuk és reméljük, a pályázat nyertes lesz.

A következő napirendi pont a sporttámogatások önrészével függött össze. Az előző évben a társasági adókedvezmény adta lehetőségeket mind a 3 erre jogosult szakosztályunk kihasználta, ebből lett az uszoda fölötti új sátor, az ÁVG új sportpadlója, és lesz a felújítva a városi füves pálya, mintegy 20 millió Ft értékben. Az ehhez szükséges önrészt - 3.6 millió Ft-ot - az önkormányzat biztosítja.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.01.10./

 

Új-Zélandon is élnek patakiak

 

               
                                                                                               

Az év első összejövetelét tartotta 9-én szerdán este a Világjárók klubja A Művelődés Háza és Könyvtára Pódiumtermében. A nagyszámú érdeklő mellett megtartott előadáson Új-Zéland életével, növény- és állatvilágával ismerkedhettünk meg. A rendkívül érdekes és izgalmas programot Kotánné Fábián Katalin és Kotán Csenge – Sárospatakról 11 éve Új-Zélandra költözött család két tagja – előadásában hallhattuk...
 

 


Kotán Csenge

      

Sok egyéb mellett megtudhattuk előadásukból, hogy a három szigetből álló ország területe háromszorosa Magyarország területének, lakossága pedig mindössze 4 millió. Ebből több mint 2 millió él a három nagyvárosban, s a hatalmas területen alig 2 millió ember. Ennek is köszönhető a gazdag élővilág, az érintetlen természeti környezet. Nem véletlen, hogy a Gyűrűk ura c. nagysikerű filmtrilógia két részét is Új-Zélandon forgatták. Betekintést nyerhettünk az őslakos Maorik /Kiwik/ kultúrájába is, s egy videó anyag segítségével az ősi – az ellenség elrettentését célzó –, ijesztő táncukat is megnézhettük.

Előadóink elmondása szerint Új-Zélandon sokkal nyugodtabb, kevésbé stresszes életet élnek, szorosabbak az emberi kapcsolatok, életüket egy másfajta értékrend alapján szervezik, alakítják. A rendkívül érdekes előadás végén igen sok kérdés hangzott el a jelenlévők részéről, akik szerettek volna még többet megtudni a tőlünk elképesztően messzi – még Ausztráliától is 2000 km-re fekvő – szigetországról.


Kotánné Fábián Katalin


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.01.10./

 

Osztják a 2013-as naptárakat

 

               
                                                                                               

Mint már írtunk róla, a jelenlegi szűkös gazdasági viszonyok között egy pályázat tette lehetővé, hogy az idén is megajándékozhassa az Önkormányzat a város polgárait egy falinaptárral. Ebben az évben az önkormányzati képviselők vállalták magukra, hogy a választókörzetükben lakó családoknak a naptárakat eljuttassák. Szvitankó Tamás elmondta, hogy ő saját maga hordta ki a naptárakat, mert ezt nagyon jó alkalomnak tartja arra, hogy a választóival személyesen is találkozzon…
 

 


Szvitankó Tamás

      

Miközben átadta a naptárakat, a választókörzetében lakóknak személyesen kívánhatott boldog új évet és beszélgethetett velük. E közben megtudta, hogy mi foglalkoztatja őket, milyen gondjaik vannak és akinek észrevételei, javaslati voltak a városvezetés felé, azt is meghallgatta és megbeszélte velük.

Szabó András Kispatak városrész önkormányzati képviselője elmondta, hogy ő az idősekkel beszélgetett hosszasabban, mivel az ő városrészén igen sok egyedülálló idős ember él. A jókívánságok mellett igyekezett megtudni, hogy a keménynek ígérkező télre sikerült-e kellőképpen felkészülniük, van-e elég tüzelőjük és – a gyógyszerek megvétele és számlák kifizetése után – marad-e elég pénzük élelemre. Mivel elég régen él köztük, tudja, hogy kik azok, akik esetleg bajba kerülhetnek egy hosszú és hideg tél alkalmával.

Akik még nem kapták meg az ingyenes, 2013-as Sárospatak Naptárt, az önkormányzati képviselőiknél érdeklődhetnek.


Szabó András


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.01.10./

 

Ajánlások a téli közlekedéshez

 

  
              
                                                                                            

A közlekedésben a téli időszak igényli a legtudatosabb felkészülést, az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt. Egyre rosszabbá és kiszámíthatatlanabbá válnak az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek alkalmazkodni kell. ( a fotók illusztrációk )
 

 


 

      

Esőben jobban megcsúsznak a kerekek, megnő a féktávolság, esetenként a nagyobb vízfelületen a vízen csúszás veszélye fenyeget. Ha a hőmérséklet 0 C fok és mínusz tartományba süllyed, akkor számítani kell arra, hogy a vizes-nedves útfelület lefagy, ami tovább növeli ezt a veszélyt. A jeges-havas úton már a menetstabilitás, valamint a látási viszonyok is tovább romlanak.

A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos gyakrabban és alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot, folyamatosan karban kell tartani járművünket.
Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Az őszi - téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól
működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol. Az akkumulátor esetében ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használják az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.

A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor rendszeresen kell tisztítani. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor a jármű már újra a kívánt irányban áll.

A balesetek megelőzése érdekében a járművezetők elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, jégtől, hogy a kilátás minden irányban szabad legyen. Vezetés közben ugyanis nem csak előre kell, hogy figyeljünk, hanem az oldalirányból érkező gyalogosokat, kerékpárosokat és a többi gépjárművezetőt is észlelnünk kell.

A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli
hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak, ezekkel a fékút is rövidebb. A nyomás a téli gumikban 0,2-0,3
barral legyen magasabb, mint a nyári abroncsokban, mert a túl alacsony nyomás befolyásolja a profil öntisztuló képességét. A téli gumikkal kapcsolatban néha elhangzik, hogy azok igen drágák, ezért egyes
szakemberek áthidaló megoldást javasolnak: a négy évszakos abroncs nem helyettesíti ugyan a téli gumit, de lényegesen jobb, mint a nyári.

Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes
még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a *Hólánc használata kötelező* táblát kihelyezik, az adott úton - a *Hólánc használata kötelező vége* tábláig - csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a Magyar Köztársaság területére, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc. Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni.

Aki hosszabb autóútra indul, a fentieken kívül érdemes figyelnie az alábbiakra is:

- Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra (autó hóból való kiszabadítása esetén), rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű
élelmiszerre és italra is.

- Hosszabb utak előtt érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem éri meg kockáztatni, biztonságosabb ha vonattal indulunk útnak.

- Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

Felhívjuk a közúti forgalomban résztvevők figyelmét, hogy mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége váltaná is ki. Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyermekekre, illetve fokozott figyelemmel kell lenni az iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra is!

Balesetmentes közlekedést kívánunk, és ne feledjék, mindenkit hazavárnak!


 


 


A B-A-Z. Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tájékoztatása alapján B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2013.01.10./

 

Jól zárult az elmúlt év a pataki ökölvívóknak

 

               
                                                                                              

Szabó Teri és Krai Csaba kitartó munkájának eredménye megmutatkozott a városunkban megrendezett utánpótlás bajnokságon éppen úgy, mit azokon a versenyeken, amelyeken azóta vettek részt. Az évvége versenyeiről Szabó Teréz ökölvívó edző számolt be…
 

 


Szabó Teri

      

Hajdúszoboszlón rendezték meg 2012. november 28. és december 1. között a Női Junior és Elit Magyar Bajnokságot, amelyen Betóri Barbara 46 kg-ban képviselte Sárospatakot. Az elődöntőben egy kecskeméti leányzóval küzdött a döntőbe jutásért, amit egyhangú pontozással (5:0) nyert meg.

A döntő összecsapásra a Toto Box Promotion (Bp) versenyzőjével szállt ringbe. Ebben a korcsoportban a 46 kg-os súlycsoport döntő mérkőzése volt a legharcosabb meccs a délután folyamán. Mindkét lány küzdött az aranyért. Barbi sokkal technikásabb és akaratosabb volt. A mérkőzés végén a mérleg nyelve a pesti lány felé billent, így ő lett a magyar bajnok. Barbi ezüstéremmel tért haza.

100%-ig meg voltam és vagyok elégedve a teljesítményével, okosan, rutinosan boxolta végig mind a három menetet. A Női Válogatott edzője Seres Attila is Barbit látta jobbnak. Az ezüstérem ellenére Barbi bekerült a válogatottba, így december közepén elutazott Tatára a központi edzőtáborba! Nagy büszkeséggel tölt el Barbi sikere és eredménye!

A Női Magyar Bajnokság után még nem pihenhetett meg a box csapatunk, hiszen december 5. és 8. között Debrecenben a Felnőtt Férfiak húztak kesztyűt a Magyar Bajnoki cím elnyeréséért.
Sárospatakról Sárga Attila (52 kg) utazott a hajdúsági városba. Attila az elődöntőben vereséget szenvedett Szűrös Márk salgótarjáni versenyzőtől, így a harmadik hely lett az övé. Az eredménytől független a válogatottal való utazása az oroszországi Kalinyingrádba a Reménységek Európa Bajnokságára. Most Attiláért kell még szurkolnunk!


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.09./

 

Izgalmas mérkőzések rekord számú nézőkkel

 

               
                                                                                                

Új pályaborítás, korszerű palánk, 5 x 2-es kapu, minden idők legnagyobb díjazása, rengeteg gól, jobbnál jobb mérkőzések és rekord számú nevezés jellemezte a FOR YOU 2 Kft. KUPA – IV. Sárospataki Nemzetközi Felnőtt Teremlabdarúgó Tornát, melyet 2012.december 28-29-30-án és 2013. január 4-5-6-án rendeztek meg Sárospatakon, az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában - Belicza János szervező...
 

 


Hegyi Tibor


Aros János


Sikora Attila


Belicza János


Tóth István


Szvitankó Tamás

      

Belicza János és Tóth István főszervezők elmondták, hogy 32 csapat jelentkezését várták eredetileg, végül 35 együttes nevezését fogadták el. A nevezetteket 7 x 5-ös csoportra osztották, ahonnan továbbjutott az első kettő és a két legjobb harmadik helyezett. Szinte az összes mérkőzést a helyszínen tekintette meg Hegyi Tibor főtámogató is, aki elmondta, hogy idén először sokkal jobban láthatták a mérkőzéseket a nézők, egy speciális palánk segítségével és az új sport burkolat is elősegítette a szép játékot.

Idén is remek hangulatú mérkőzéseket játszottak a csapatok. A kupa színvonalát emelte, hogy Brazíliából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Budapestről, Paksról, Debrecenből, Nyíregyházáról, Balmazújvárosból, Dabasról, Dombrádról, Szerencsről, Göncről, Kenézlőről, Encsről, Sátoraljaújhelyből, Karcsáról, Tarcalról, Cigándról, Nagyrozvágyról, Györgytarlóról, Tokajból, Ibrányból, Sajóbábonyból, Nagykállóból, Mátészalkáról, Kazincbarcikáról és Sárospatakról is érkeztek játékosok. Kiegészítő programokkal is várták a szervezők a közel 1200 kilátogató nézőt, hiszen volt büntetőrúgó verseny, tombolasorsolás, fénytechnika a döntő előtt, tv közvetítés (ZTV) és mazsorett bemutató is, melyet a Szivárvány csoport adott elő, felkészítőjük, Bódiszné Hajnal Alíz vezetésével.

A szervezők idén hat 6 (!) naposra tervezték a tornát, hiszen három nap kevés lett volna a 86 (!) mérkőzés lejátszásáig. Két ünnep között az „A” csoport küzdelmeivel indult útjára a labda, mégpedig a Tokaj FC – Huszár Gál DSE – Debrecen találkozójával. A csoportküzdelmek után, a 16 legjobb csapat egyenes kieséses rendszerben folytathatta a küzdelmet és játszott izgalmasnál-izgalmasabb mérkőzéseket. Vasárnap délutánra pedig már kialakult a legjobb 8 mezőnye is. Végül a legjobb négy közé a TOM TAILOR (Sátoraljaújhely, Karcsa), a 4-4-2 VENDÉGLŐ (Kisvárda), a KOHARIK FC (Budapest) és a MATES - DABAS (Budapest, Dabas) jutott be. A helyosztók előtt tombolasorsolás volt, melyen 3 napos WELLNESS hétvégét lehetett nyerni, Telkibányára az Aranygombos Fogadóba, a sok értékes ajándék mellett.

Az egyik elődöntőt a TOM TAILOR játszotta a MATES – DABAS-sal, végül az utóbbi csapat jutott be a döntőbe. A másik ágon a KOHARIK FC megverte a 4-4-2 VENDÉGLŐT, így ő is kvalifikálta magát a fináléba. A harmadik helyért – nagy csatában – a Kisvárdaiak nyertek, majd következhetett a DÖNTŐ, ahol parádés jelenetek, igazi futball hangulat uralkodott. A fénytechnikás bemutatás után az idegek harcát a Cimborák (MATES) bírták jobban, és hódították el a trófeát és a vele járó 500.000 Ft-ot. Tehát 2013-ban – a főleg budapesti illetőségű játékosokból álló – MATES – DABAS lett az első.

Az ünnepélyes eredményhirdetésnél, a díjakat Aros János polgármester, Hegyi Tibor– a For You 2 Kft. ügyvezető igazgatója, Sikora Attila – alpolgármester, Szvitankó Tamás – a humán bizottság elnöke és Lovas Dominik – a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola (SUSI) egyik tehetséges játékosa adta át. Segítséget nyújtottak még a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola tanítványai is, Belicza Bianka, Réti Jázmin és Csatlós Zsófia személyében. A szervezők különdíjakról is gondoskodtak, így a szakmai zsűri a torna legtehetségesebb sárospataki játékosának Gierling Csongort (Euronics - Sárospatak), a legjobb játékosnak Hollaver Balázst (Mates - Dabas), legjobb kapusnak Dénes Zsoltot (Koharik FC) választotta meg. A Nemzetközi Teremlabdarúgó Torna gólkirálya Pkonczo Csaba (Mates – Dabas) lett.

A rendezvényen több NBII-es és NBIII-as labdarúgó is szerepelt, de volt Magyar Válogatott és NBI-es játékos is. Egy két név a teljesség igénye nélkül: SALLAI SÁNDOR (hatvanötszörös Magyar Válogatott), BÁRÁNYOS ZSOLT (hatszoros Magyar Válogatott), SZABÓ JÁNOS (Paks; Győr), IGOR BOGDANOVICS (Deberecen, Hajdúböszörmény), VERNES RICHÁRD (Budapest Honvéd), BELICZKY GERGŐ (FTC), BUSAI ATTILA (FTC), MINCZÉR TIBOR (NYÍREGYHÁZA).
A mérkőzéseken KUJBUS LÁSZLÓ, SZEMÁN IMRE, BUTKAI JÁNOS, ÚJHELYI TAMÁS, BELICZA BENCE, NÉMETH ZOLTÁN, TARJÁNYI ISTVÁN és – az NBI-ben működő – DEMETER JÁNOS sporttársak működtek közre. A hat nap folyamán nagy munkát végzett a versenybizottság, tagjai: Tóth István, Preszoly András, Sikora Attila, Vachter Tamás, Belicza Bence, Belicza János.
Külön köszönet Sárospatak Város Önkormányzatának, Aros János polgármester úrnak, Hegyi Tibor főtámogató úrnak, Tóth Tamás az ÁVG igazgatójának, Sárospataki Polgárőr egyesületnek, a Sárospatak Újságnak, a www.sarospatak.hu-nak és a Zemplén Televíziónak is! Az eseményen a kiváló minőségű hangosítást Szvitankó Tamás (Video Tomix stúdió) és csapata – Bíró Márk, Kerülő László, Preszoly Patrik – végezte.

További információk és képek: www.sarospatak.hu; www.sarospatak.info.hu/gyorshirek/; www.susi.mlap.hu; www.facebook.hu; Sárospatak Újság.

A TORNA SZÁMOKBAN:
6 NAP (2012-ben 3)
86 MÉRKŐZÉS (2012-ben 56)
2.064 LEJÁTSZOTT PERC (2012-ben 1.344)
554 GÓL (2012-ben 331)
51 SÁRGA LAP (2012-ben 27)
3 PIROS LAP (2012-ben 2)
17 KÉTPERCES KIÁLLÍTÁS (2012-ben 12)
420 JÁTÉKOS (2012-ben 301)
3 BÜNTETŐPÁRBAJ (2012-ben 2)
22 BÜNTETŐ (2012-ben 15)

RÉSZTVEVŐ CSAPATOK: Euronics Sárospatak, Orosz Pálinkafőzde, PJ Central Bau Kft., Sárospataki TC., Legendás Kresszpark Rangers, For You 2 Kft., Koharik Fc, Légiósok, Refi DSE, Salvador, Baráz Söröző Nagyrozvágy, FBT Nyírbátor, Soccer Team, Csontdarálók, DVTK UP, Szerencs, Kenézlő, Haverok FC, 4-4-2 Vendéglő – Kisvárda, NUNO Baráti Köre, Tom Tailor, Tokaj FC, Mackótestvérek, EZ +AZ Senators, Unilift 2000 Kft., Heroes – Vésztő, Huszár Gál DSE – Debrecen, Drink Team, FILO - Monbebe, Nagykapos C, Patak - Gáz, Sanmina, Vár Caffe & Bar, Mates - Dabas.

ARANY FOKOZATÚ TÁMOGATÓJA: FOR YOU 2 Kft.

EZÜST FOKOZATÚ TÁMOGATÓI:Sárospatak Város Önkormányzata, Árpád Vezér Gimnázium, Soproni Sörgyár Zrt., Aranygombos Fogadó – Telkibánya, Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola (SUSI), Ristorante Collegno, www.sarospatak.hu, Zemplén TV, Sárospatak Újság, Szvitankó Tamás – Video Tomix Stúdió, Sárospataki Polgárőr Egyesület.

BRONZ FOKOZATÚ TÁMOGATÓJA: Evinor Bt, ÁVG DSE, Víghné Fehérvári Zsuzsanna, www.boon.hu, Origó Üzletház, Euronics – Sárospatak, Vectra – 2003 Kft., Szalontai Pálinkafőzde, Orosz Miklós Pálinkafőzde, Levi fotó, BLUE SQUAS CLUB, Észak Magyarország, Huszár Panzió, HUNYADI ABC – KENÉZLŐ, DIEGO – SÁROSPATAK, ESPÁK PINCÉSZET, KÉK ÉS TÁRSAI Kft., SÁROSPATAKI TC, KOLUMBIA RUHÁZATI ÜZLET – SÁROSPATAK, VÉGARDÓ FÜRDŐ – SÁROSPATAK, Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, Bowling Club Söröző – Sárospatak, www.borsodsport.hu, Don Patya Pizzéria – Szerencs, Szuperinfo – Sárospatak, Árvay DSE


 


 

További Koscsó István fotók >>>

Törő Gábor
/2013.01.09./

 

Őszi barangolás a történelmi Abaújban

 

               
                                                                                               

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör őszi túra programjában Abaúj régen látott és új nevezetességei szerepeltek. Sárospatak- Sátoraljaújhely útvonalon indultunk el, kellemesen sütött a nap, Pálházától már az őszi erdő pompázatos színeiben is gyönyörködhettünk - küldte a tudósítást Halász Magdolna Köri elnök...
 

 


Halász Magdolna

      

Telkibánya határában, a 375 m magas Király-hegy oldalában, a Jégbarlangot és a híres Király-kútat kerestük fel. A tájékoztató alapján nem tudni,hogyan keletkezett, ki fedezte fel a 23 méter széles, oszlopos jégcsapokkal borított barlangot, és az öt felé futó mellékágakat. 1910-ben Cholnoky Jenő, a híres földrajzkutató a helyszínen tanulmányozta a különleges természeti jelenséget. A klímaváltozás során a jégcsapok eltűntek, de télen-nyáron kellemes hőmérséklet van a barlangban,ahová csak a zárt ajtó ablakán nézhettünk be. A sziklaüreg alatti lejárónál, már csak folydogál a Király-kút kellemesen hideg vize, mellette Szép Ilonka jelképes sírja látható. A meghatóan szép történetet Vörösmarty Mihály is megénekelte.

Ezután a lenyűgözően szép természeti környezetben alapított bányásztelepülés, Telkibánya következett. Az Európai Uniós támogatásból felújított, korszerűsített Érc-és Ásványbányászati Múzeumban megtudhattuk,hogy 1341-ben a nemesérc bányászatáról híres településnek Károly Róbert bányavárosi rangot adományozott, később az európai középkori bányavárosok rangsorában az ötödik helyen szerepelt. Az „Aranygombos” Telkibányán, a templomtorony színaranyból készült gombja is jelezte a gazdagságot. 1470-ben, Mátyás király szabadította fel a környéket több évtizedig sarcoló husziták uralma alól. A bányászat a 16.század első éveiben,majd a Rákóczi-szabadságharc idején újból virágzásnak indult, sajnos a 18.század elején végleg megszűnt. A következő században Bretzenheim osztrák herceg, az itt fellelhető kaolin felhasználásával a Múzeum jelenlegi épületében porcelángyárat létesített. A főleg háztartási célokat szolgáló, különleges termékeket, később a kőedényeket több európai országba is exportálták. A Múzeum egyik termében megcsodálhattuk a gyönyörű kerámiákat, a szép szőtteseket, a néprajzi értékeket, a híres rovátkás kopjafákat, megismerhettük a nemesércbányászat történetét, a különleges technológiáját, a környéken található ásványokat, féldrágaköveket (opál,jáspis,hegyikristály, stb.), a zempléni erdők fafajtáit, a különleges növény-és állatvilágát, a településen élt lelkész,pedagógus: Kádár-család emlékszobájában elhelyezett értékes tárgyakat. A felújított épület gondozott kertjében Nemes Sándor fafaragóművész által megálmodott aranybányász szobrokat, az itt található ércek oszlopnagyságú töredékét, egy szépen megkomponált életfát, és Közép-Európa egyetlen malomkőgyűjteményét csodálhattuk meg. Igény szerint egy táróba is be lehet jutni.

Ezután a Vártemplom körüli temetőt kerestük fel,ahol már csak néhány kopjafa látható, a rovátkáiból megfejthettük az elhalt személy évei számát, foglalkozását, a felső rész formája a nemére, és a családi állapotára utal. Sétánk során felkerestük a levéltári források alapján feltárt Alexandriai Szent Katalin templom és ispotály helyét. Megtudhattuk,hogy az intézményt a 14.században az idős bányászok részére alapították, működtették. Később szerzetesek települtek ide, ekkor a templom környéke neves személyiségek temetkezőhelye volt. Jelenleg a gondozott környezetben egy különleges kis kápolna, szép oltárral, mellette Szent Katalin fából készült szép szobra látható.

A programunk következő színhelye:Gönc volt. A források szerint a 12.században II.Géza német telepeseket hozott ide és, „a királynő németjei” tíz községet alapítottak. A török hódítások idején ez a környék a magyarok menedékhelye is volt. A 15.században Göncön át vezetett a kereskedelmi út,amelyen a Hegyalja borát, az Alföld búzáját szállították Lengyelországba. Az itt élő kádármesterek készítették a híres gönci hordót (136,6 l), amely az aszúkészítés mértékegységeként is szerepel. Göncön tevékenykedett Károli Gáspár prédiká- tor, aki 1529-ben született Nagykárolyban, az eredeti neve:Radicsics Gáspár volt. Az iskolai tanulmányait Nagykárolyban, Brassóban később Wittenbergben folytatta,majd 1562-ben Gönc református lelkésze,később esperesnek nevezték ki. 1587-ben, a teljes Biblia magyar nyelvre történő fordítását határozta el. Az időigényes és áldozatkész munkája három évig tartott, a különleges vállalkozását többen is segítették. A lefordított oldalakat Szenczi Molnár Albert,a gönci református kollégium híres diákja és társai gyalog vitték át a Vizsolyban működő nyomdába. Károli Gáspár nem sokáig élvezhette a munkája gyümölcsét, a következő évben távozott az élők sorából,a végső nyughelye Göncön van. A Károli Biblia az egyik legfontosabb, legértékesebb nyelvemlékünk. Az újból várossá nyilvánított, szalagtelkes településen felkerestük az erődhöz hasonló un. Huszita-házat, megcsodáltuk az ott látható néprajzi értékeket. Lementünk az épület alatt húzódó háromágú pincébe,amely a háborúzások során a menekülést biztosította az ott élőknek. Láthattuk a híres gönci hordót,és megkóstolhattuk a különleges gönci barackpálinkát, a zamatos piros almát.

Ezután Vizsoly következett, ahol a település történetét és a híres templom értékeit ismerhettük meg. Gönchöz hasonlóan a 13.században ideérkező Rajna- vidéki és flandriai német telepesek egy román stílusú templomot is építettek . „Igyházavisl”, Egyházasvizsoly ispánsági székhelyként, a Lengyelországba vezető kereskedelmi út egyik fontos központjaként is működött. A kis templomot a 14.században egy gótikus hajóval és egy erődszerű toronnyal bővítették,amely veszély esetén biztos védelmet jelentett az idemenekülőknek A szentélyében, a hajóban, az oldalfalakon a többször restaurált freskókon Jézus születését, keresztre feszítését, mennybemenetele történetét, a templom védőszentjét Szent Kristófot, majd Szent Györgyöt a sárkánnyal, Szent László üldözését, Keresztelő Szent Jánost, a híres „ köpönyeges Máriá-t” csodálhattuk meg. A gótikus hajó egyik oldalfalán egy 15.századi latin nyelvű, ma is érvényes gondolat olvasható : „aki itt állsz és nem imádkozol,megfordulván menj ki”. Megnézhettük a Vizsolyi Bibliát, az újabb kiadásait is, amelyek a helyszínen megvásárolhatók. A templom gótikus hajóban id. Virágh Sándor sárospataki nyugdíjas lelkész fából készült művészi munkáiban is gyönyörködhettünk. A templom gondozott kertjében látható Károli Gáspár és Szenczi Molnár Albert kőből készült mellszobra,alkotója: Lavotha Géza, a híres sárospataki művész. Az utca másik oldalán, a volt Mágóchy-kastély falán a „Bibliafordítók emléktáblája” látható. Itt működött a híres vizsolyi nyomda, a Károli Biblia sokszorosításának színhelye. Az épületben jelenleg az Országnyomda Vendéglő működik, igény alapján a nyomdatörténeti interaktív kiállítást is meg lehet tekinteni.

Vizsoly után, a Hernád menti síkságból kiemelkedve, a szfinksz formájú sziklára épült híres Boldogkő várát kerestük fel. A monda szerint a névadó egy Bodó nevű aszalósmester volt,aki IV.Béla király életét ügyes csellel mentette meg a tatároktól. Jutalmul kapta meg ezt a helyet,ahová a hét tündér lánya közreműködésével Bodókő várát építették fel. Később Boldogkő váraként említik, és a Kassára vezető kereskedelmi út védelmét szolgálta. A királyi erőd: a Tomaj nemzetség, az Amadék, a Drugetek, Szapolyai János, Szelepcsényi György esztergomi érsek, és sok neves személyiség tulajdonában volt. 1682-ben Thököly Imre fejedelem elfoglalta a bevehetetlennek tűnt erődöt,ahol később II. Rákóczi Ferenc is többször megfordult. 1753-tól az új tulajdonos Pécsújfalusi Péchy Gábor volt, aki a várat többször átalakította. Falai között múlatta az időt Balassi Bálint, a híres költőnk,aki itt írta a Borívóknak való c. híres versét. Itt prédikált Dévai Bíró Mátyás, „ a magyar Luther.” Itt vendégeskedett Martinuzzi Fráter György is. Szabó Dezső: Szent Boldogkőváralján c. érdekes elbeszélést írt a településről. Vécsey Jenő szimfonikus zenét komponált a várról. Jelenleg is több pályázati támogatásból történik a különleges formájú, többszintes erőd felújítása,korszerűsítése. Sétánk során megnéztük az alsó vár alatti háromágú pince egyik termében Borsos István művész modern szobrai kiállítását. A sziklába vájt egyik üregben működött a kohó,ahol a Bebek-család tagjai a hamispénz gyártásához szükséges anyagot állították elő. A felújított gyilokjárón az alsó várfal legmagasabb fokára is felsétáltunk, ahonnan nagyon szép a kilátás. Az eredeti kőlépcsőkön a vár felső szintjére is feljutottunk, a déli toronynál megcsodáltuk a felújított szárazmalmot, tájékozódhattunk a működéséről is. A szfinksz formájú szikla bejárata balesetveszély miatt zárva van. Előtte több méter mélyen a börtön, arrább a ciszterna látható. Az itt élők részére a vizet szamárháton hozták fel a várba. A sziklákban vájt, lefelé szélesedő, mély vermekben a gabonát tárolták. A felső vár dísze a palota,az öregtorony és a lakótorony. A palota egyik termében az ásványkiállítást és vásárt, arrább a magyar pénz története érdekes kiállítást nézhettük meg. Aztán a terepasztalokon a magyar történelem nagy csatái láthatók. Újdonság,hogy csigalépcsőn fel lehet jutni a vár legmagasabb fokára, ahonnan a környező kéklő hegyek, a színes erdők, a Szerencs és a Tekerjes- patak és a közelében alapított ruténok és szlovákok lakta Boldogkőváralja láthatók.

Hazafelé felkerestük Tállyát. A források szerint a település már az őskorban lakott volt. A tatárjárás pusztítása után vallonok telepedtek ide,akik szőlőtermesztéssel foglalkoztak. A mezőváros Lorántffy Zsuzsanna,majd a Rákócziak birtoka volt. Itt vezetett keresztül „a királyi borút”, Tokajból Kassa felé. A mezőváros a Rákóczi-szabadságharc idején a kurucok egyik fontos szálláshelye volt,aztán a Bretzenheim-család birtokához tartozott. Rövid sétát tettünk a híres községben,ahol felújított kúriákat, borpincék sorát láthattunk. Felkerestük a szakemberek által, 1993-ban bemért „Európa földrajzi közepét,”megcsodáltuk az érdekes Főnix-szobrot. Megnéztük a 17.században épült kora barokk,többszörösen átépített Maillot-kastélyt, a folyamatosan szépülő, Rákóczi-házat, a Lavotta János emléktáblát és a hármas emlékoszlopot. Itt született Zempléni Árpád költő és műfordító, Alfred Pasternak, az Amerikában élt és tevékenykedett híres szülészorvos, szakíró, Jancsó György, a híres ügyvéd, a kolozsvári egyetem kiváló jogi professzora. Rövid ideig súlyos betegen itt élt és alkotott Lavotta János, a tehetséges hegedűművész, zeneszerző a „verbunkos delelő korszaka egyik kiváló személyisége,” aki 1764. július 5-én,Pusztafödémesen született. Gyermekkorában édesapjától sajátította el a hegedűművészeti ismereteket. Az iskolai tanulmányait Nagyszombaton, Pozsonyban végezte, majd a jogi tanulmányait Pesten fejezte be. Aztán a kancellária hivatalnokaként később Zichy Károly gróf gyermekei nevelőjeként tevékenykedett. 1792-től Pesten, egy évig a színjátszó társaság zenei igazgatója, majd Miskolcon,Kolozsváron a színjátszó társaság karnagya volt. Ezután a vándorévei következtek, több nemesi kúria volt a szálláshelye. 1816-ban a debreceni Zeneműbolt vezetőjeként tevékenykedett. Újabb vándorévek után betegen érkezett Tállyára, és a sokoldalúan képzett kiváló művész, zeneszerző, a verbunkos triász harmadik tagja, 1820.augusztus11-én, távozott az élők sorából, itt van a végső nyughelye. Megtudtuk,hogy a „Cserebogár,sárga cserebogár” c. dalhoz ő szerezte a szép zenét. Felkerestük a felújított evangélikus templomot, a bejáratnál emléktábla jelzi, hogy a hagyomány szerint itt keresztelték meg 1802-ben, a gyermek Kossuth Lajost. Aztán kedves fogadtatásban volt részünk az Oroszlános Borvendéglőben. A szépen felújított, volt Szirmay- kúriában működő hangulatos étterem egyik barokkos különtermében olvashattuk IV. Pius pápa híres mondását: „ SUMMUM PONTIFICEM TALIA VINA DECENT.” (Őszentségének ilyen tállyai bor dukál.)

Programunk zárásaként Mádra érkeztünk meg. A település központjában,egy kis domboldalon áll, az 1795-ben épült barokk és copf stílusban épült, 2004-ben szépen helyreállított, Európa-Nostra díjas híres zsinagóga. Megtudhattuk, Közép-Európa egyik legértékesebb,és hazánk legszebb zsidó temploma. Megcsodálhattuk a különleges belső enteriőrt, az ott látható felbecsülhetetlen értékeket, és mellette létesült volt Rabbiképző épületét is. Ezután elsétáltunk a barokk stílusban épült, többszintes, barokk Rákóczi-Aspremont kúriához, a tornyos főbejáratát művészi kovácsoltvas kapu zárja le. Sikerült bejutnunk a római katolikus templomba is,ahol megismerhettük a település történetét és értékeit. Mád már az őskorban lakott volt. A régészeti feltárások során felbecsülhetetlen értékű leletekre bukkantak. A mezőváros a 16.század elején Zemplén hetedik legnépesebb települései közé tartozott. Az Alaghy-család birtok,majd házassági hozományként Rákóczi Zsigmond fejedelem tulajdona. 1700-ban Rákóczi Julianna vásárolta meg a környéket. Szüret idején II. Rákóczi Ferenc fejedelem többször felkereste a települést. Thököly is hazaengedte a mádi katonákat a szőlő szüretre. A római katolikus templom helyén,sokáig csak egy őrtorony állt. A 17.században a régi Árpád-kori kis szentélyhez épült hozzá a jelenlegi Szentháromság tiszteletére felszentelt templom,amelyet többször felújítottak. Különös hangulatot sugároz a gótikus szentély,ahol a háborús időkben ide menekült lengyel művész munkájában gyönyörködhettünk.. Érdekessége,hogy az angyalok arcát az itt élő gyermekekről mintázta meg. Értékesek az itt elhelyezett modern képzőművészeti alkotások és a Jézus kínszenvedését megjelenítő páratlan domborművek.

Nagy élmény volt számunkra ,hogy felkereshettük, újból megismerhettük Abaúj és a hozzánk közel lévő kistelepülések kultúrtörténeti értékeit,amelyekre mindenki büszke lehet.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.09./

 

Megemlékezés Wass Albert születésének 105. évfordulóján

 

               
                                                                                    

A Sárospataki Wass Albert kör névadója születésnapjáról, a tiszteletére állított emlékkőnél emlékezett meg 2013. január 8-án. A megemlékezésen és koszorúzáson a kör tagjain kívül Wass Albert több tisztelője megjelent, köztük Aros János polgármester is. A januári esti dermesztő hideg ellenére a megjelentek nagy érdeklődéssel hallgatták végig a Tarnavölgyi László által elmondott emlékező beszédet - amit az alábbiakban teljes terjedelmében közlünk – és a Földházi István által felolvasott verset…
 

 


Tarnavölgyi László

      

Szentegyedi és Gróf Czegei Wass Albert, vagy egyszerűen Wass Albert, ahogy a magyarok többsége ismeri, 1908 január 8-án született a Kolozsvárhoz közeli Válaszúton, egy ősi arisztokrata családból, amely 1047-ig vezeti vissza eredetét, nem sokkal az első koronás magyar király, Szent István utáni időkből. Vasasszentgothárdon, a családi birtokon nőtt fel Szolnok-Doboka vármegyében, azon a földön, amelyet családja 1142-ben kapott a magyar királytól, az akkor 12 éves II. Gézától.

Wass Albert a XX. század sokat látott, nehéz sorsú, méltatlanul háttérbe szorított, sokáig teljesen elfeledett kiváló magyar írója. Azt is mondhatnám, hogy nagy idők nagy tanúja ő, az erdélyi táj szerelmese és szakavatott leírója. Személye még ma is, lassan negyedszázaddal a rendszerváltás után méltatlan támadások céltáblája, tehetségtelen percemberkék törlik bele a lábukat, akik irodalmi nagyság tekintetében az írófejedelem lábáig sem érnek föl. Különösen sikknek számít bizonyos körökben úgy támadni Wass Albert irodalmi értékét, hogy egyetlen művét sem olvasták el bírálói.

Wass Albert életét alapvetően határozta meg Trianon. Egyszer csak egy idegen országban találja magát szülőföldjén és középiskolai tanulmányait abban a Clujban kezdi meg, amit addig Kolozsvárként ismert. Erdély és a magyarság sorsa iránti aggodalma hatja át műveit. Korán elkezdte írói karrierjét. Az első könyve, egy verseskötet 19 éves korában 1927-ben jelent meg. A második könyve 1934-ben, mely az első sikermű lett számára: A Farkasverem, amellyel elnyerte a "Baumgarten" irodalmi díjat és több irodalmi társaság tagságát. A könyv részint tragikus, hősies küzdelmét, másrészt szatirikus megformálását adja saját kora erdélyi nemességének, mely a többi hat millió magyarral együtt idegen megszállás tárgyaivá vált az első világháború után. A régi családok, akiknek vagyonát elkobozta a román hatóság, ugyan a régi kastélyukban élnek és próbálják fenntartani az arisztokrata életmódot és ősi hagyományaikat, de közben alig tudnak megélni. Wass Albert társadalomkritikai munkáinak sorát nyitja meg ez a különös figurákat fölvonultató regény, amely az 1920-as évek végén, Erdélyben, a Mezőség kopár és álmosító tájain játszódik. Babits Mihály méltatása szerint e mű „olyan társadalmi kor- és kórrajz, amely Erdély tragédiájának gyökerét tárja fel”. Novellái egyre több irodalmi folyóiratban jelennek meg. Új regényeit adják ki egymás után, további megbecsülést hozva számára. Mint például azt, hogy a Kisfaludy Társaság tagja lett, amely tulajdonképpen az Akadémia irodalmi szakágazata volt, valamint az Erdélyi Helikon, illetve az Erdélyi Irodalmi Társaság tagjává választották.

Tudjuk jól, milyen sorsot mért rá a Teremtő. Anyaországinak született, aztán „elszakított”, határon túli magyar lett, majd Észak-Erdéllyel együtt ő is „visszatért”, később hontalan menekült a „státusza”. Ugyanis szülőföldjéről menekülni volt kénytelen koholt vádak miatt, és évtizedekig ette az emigránsok sokszor keserű kenyerét, mígnem 1998 februárjában floridai otthonában a nagy író meghalt. Végleg letette a tollat, amellyel annyi nagyszerű regényt és verset alkotott és hagyott hátra, gazdagítva ezzel a magyar irodalmat. Például az Adjátok vissza a hegyeimet című regényt, amelyet lefordítottak német, spanyol, holland, és angol nyelvre s amely a háború után Európa egyik legsikeresebb könyve, Magyarországon pedig az 50 legnépszerűbb regények egyike lett a Nagy Könyv felmérésében további művei, a Kard és kasza, valamint a legjobb 12 közé is bekerült A funtineli boszorkány társaságában. Az író hamvai – végső kívánságának megfelelően – Erdélyben, a marosvécsi kastély kertjében nyugszanak. Hazatért tehát oda, ahol az ő népe él és amelyet olyan jól és hűséggel szolgált életében.

Nem szeretném a hallgatóságot további életrajzi adatokkal untatni. S minden művére sem térnék ki. Egyrészt szerencsére olyan gazdag életművet hagyott hátra, hogy képtelenség lenne akárcsak felsorolni is minden versét és prózai alkotását, másrészt többségükkel már behatóan foglalkoztunk a Kör rendezvényein. Inkább részleteket osztanék meg Újévi üzenet című írásából, amely így év elején időszerű és talán tanulságos is mindannyiunk számára.

„Szükséges is, jó is, hasznos is úgy a tetteinkkel való elszámolás, mint időnként az újrakezdés józan kitervelése ennek az elszámolásnak az árnyékában. Emberek vagyunk, s ezáltal hibákat követünk el, úgy egyénenként, mint közösségként, avagy nemzetként, mely elkövetett hibák következményei alatt szenvednünk kell. Ha fölismerjük ezeket a hibákat, és igyekszünk levetkőzni, akkor elmondhatjuk, hogy szenvedésünk haszonnal járt. Ha azonban elmulasztjuk akár a felismerést, akár az orvoslást, szenvedéseink értelmetlenek és hiábavalók maradnak, és egyre újabb, egyre keserűbb és súlyosabb szenvedéseket vonnak maguk után. Aki verembe esett, az csak fölfelé menekülhet ki onnan. Ha lefele próbál menekülni, egyre mélyebbre ássa önmagát.

Mi magyarok Trianon óta a lefelé való meneküléssel próbálkoztunk. Legnagyobb hibánkat, a széthúzást, mely Mohács óta egyik nyomorúságból a másikba vitt, az utolsó fél évszázad során odáig tökéletesítettük, hogy ma már alig található két magyar ezen a földön, aki huzamosabb ideig képes minden erejét összetéve egy közös cél érdekében dolgozni. Ez az oka annak, hogy sem az orosz gyarmattá vált Magyarországon, sem idekint a szabad földön egy lépést sem haladunk előre, sőt egyre mélyebbre ássuk magunk alatt a vermet. Szomszédjaink, a románok, csehek, szerbek, horvátok araszonként dolgozzák magukat fölfelé. Isten szabad napfénye felé, s mennél melegebben süt reájuk a nap, annál hidegebbé válik rajtuk a sötétség.”
(…)
„Kétségtelen az is, hogy hazaárulók és nemzetárulók mindég lesznek közöttünk, s a testvéri szeretet nem jelentheti azt, hogy ezeket az egyéneket meg kell tűrnünk magunk között. Ellenkezőleg. Időtálló egységet, mint időtálló acélt is csak salakmentes, tiszta anyagból lehet önteni. Akik magyar nyelven megírt orosz propagandakönyvekkel próbálják ma megrontani gyermekeinket, unokáink lelkét, azokkal még csak szóba állnunk sem illik. Akik azonban megegyeztünk abban, hogy elsősorban magyarok vagyunk, s hogy magyarságunkat minden idegen világnézettől mentesen kívánjuk átmenteni unokáink számára, a magyar jövendő számára, akik hiszünk abban, hogy a magyar népnek jussa van igazi, önkormányzatot és szellemi függetlenséget jelentő szabadsághoz, azok egymásra kell, hogy találjunk végre ebben az emberi vadonban.
Ha van még jelentősége az Újesztendőnek, mint ember állította mérföldkőnek, mely célszerűség okából földarabolja az időt, s lehetőséget nyújt a kezdés illúziójának arra, hogy lezárhasson egy elrontott múltat, és újjátervezze a jövendőt, akkor ez a jelentőség módot kell nyújtson számunkra ahhoz, hogy komoly, becsületes és lelkiismeretes önrevízió után valóban ráismerjünk hibáinkra, s azokat kiküszöbölve testvérekhez méltó módon éljünk és dolgozzunk, egymás mellett és együtt, nemzetünk érdekében.
Nem elég, ha csak ráköszönünk egymásra a megszokott szavakkal: „Adjon Isten boldog újesztendőt!” Mert Isten szándéka üres szavakból nem változik javunkra. Ha valóban „boldog újesztendőt” várunk, akkor teljesítenünk kell előbb az isteni parancsot: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat, s szeresd nemzetedet önmagadnál is jobban!”
Adjon az Úristen erőt, egészséget minden derék magyarnak, és a magyar szívekben egymás iránt való hűséges szeretetet!” (Forrás: Kanadai magyarság, 1970. december 15.)
Rövid megemlékezésemet Wass Albert a magyar nemzetnek címzett üzenetével zárom:
„Ébredjetek föl Magyarok! Legyetek újra Nemzet! Váljatok Nemzetté! Ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem hogy ki mennyi jót, szépet és hasznosat cselekedett a Magyar Közösségért.”


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.01.08./

 

Rendőrségi felhívás!

 

 


Béres Zsolt

      

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárást folytat Béres Zsolt 23 éves sátoraljaújhelyi lakos eltűnése ügyében. Béres Zsolt 2012. december 30-án Felsőberecki, Domb utcai lakásáról a déli órákban ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról, a felkutatására tett intézkedések ezidáig eredményre nem vezettek...

Személyleírása:
170 cm magas, vékony testalkatú, kb. 60 kg, haja rövid barna, szeme kék, szemüveget nem visel, bajusza szakálla nincs, fülbevalót hord a bal fülében. Tetoválás a bal vállán látható, amely egy ördögöt és egy angyalt ábrázolt, műtéti hege nincs. Személyes okmányai feltehetőn nála vannak.

Ruházata eltűnésekor:
Fekete jogging, szürke Nike kabát, sportcipő. A fiatalember feltételezhetően Alsóberecki területén, Sátoraljaújhely város környékén tartózkodhat.

A Rendőrség kéri, hogy aki Béres Zsolt tartózkodási helyéről információval rendelkezik, illetve őt eltűnése óta látta, jelentkezzen. Megtehetik személyesen a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányságon (Sátoraljaújhely, Kazinczy utca 37-39.), illetve a 06-47-523-007 telefon számon, vagy az ingyenesen hívható 107-es, 112-es számokon.


 


 


B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2013.01.08./

 

Bemutató óra a 2.b osztályban

 

               
                                                                                               

2012. decemberében Fodorné Sütő Judit tartott egy különleges nyelvtan órát a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola alsó tagozatos munkaközösség tanítóinak, a tantárgyakba integrált fejlesztő játékok alkalmazásáról... a fotón Sóstói Andrásné tanító
 

 


Sóstói Andrásné

      


A gyerekek nehéz nyelvtani feladatokat oldottak meg az órán, játszva, vidáman, természetesen, könnyedén és hibátlanul. Nem csoda ez, hiszen a fejlesztő játékok sokoldalú fejlesztőhatást gyakorolnak a gyerekekre, miközben nagyon jó hangulatot teremtenek, fejlesztőleg hatnak a csoport társas kapcsolataira, és minden olyan pszihikus funkciót fejlesztenek, amelyek a tanulási folyamathoz szükségesek. Ráadásul, mint tevékenységi- és tanulási forma a legközelebb állnak ehhez a korosztályhoz.

A gyerekeket kiválóan motiválták a játékos gyakorlatok az "igazi tanulásra", de nemcsak őket, hanem minket, pedagógusokat is. Szinte elvarázsolt mindannyiunkat ez az óra: a gyerekek együttműködése, tudása, könnyedsége, motiváltsága és kedvessége.

Köszönjük az órát kolléganőnknek és a 2.b osztály tanulóinak!


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.01.08./

 

Aranyos SUSI-sok

 

               
                                                                                               

A SUSI 2002-ben született labdarúgó csapata, Nyíregyházán vett részt egy labdarúgó tornán. Az eseményen öt csapat vett részt: Nyíregyháza, Encs, Grund FC, Nyíregyházi Kertváros, SUSI. A rendezvényen nagyon jó és szép játékot mutattak be a patakiak, és elsők lettek, azaz arany érmet szereztek - küldte a tudósítást Belicza János...
 

 


Belicza János

      

A torna gólkirálya Gócs Bálint lett. A csapat játékosai: Vachter Fanni, Kovács Zsombor, Karászi Róbert, Halász Dániel, Baba János, Mózes Tamás, Gócs Bálint, Ardó Alex, Szendrei Gábor, Tagai András, Hunyadi Bence, Batta Gergő, Horváth Dávid; Vachter Tamás – edző.

Hatodik alkalommal rendezte meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola a karácsonyi sportfesztiválját. A VI. SUSI Karácsonyi Sportfesztiválon a gyerekek – szülők – vezetők – edzők válogatottjai léptek pályára, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornacsarnokában. Az első „fellépők” Punyi Gyula és Gönczy Zoltán focista tanítványai voltak, akik bemutató mérkőzést játszottak egymás ellen. Majd következett az igazi rangadó, amit az Anyukák labdarúgó válogatottja vívott a 2002-es fiú csapattal. Vachter Tamás meg is jegyezte, jó lenne, ha minden héten ilyen jó ellenfél ellen tudnának meccsezni. A programban Baksay Attila és Bodorovics Tamás kis kézilabdásai következtek, akik bemutató edzést tartottak.

A kézilabdás Anyukák válogatottja meglepte a SUSI nagycsaládot egy ragyogó táncos koreográfiával, ahová a Hardon Csaba 1999-2000-ben született lány tanítványai is becsatlakoztak. A lányok ezután kemény, ám sportszerű mérkőzést vívtak az Apukák - Edzők közös csapata ellen. A nap zárásaként az Apukák labdarúgó válogatottja játszott, az edzők, vezetők ellen. Az izgalmakban bővelkedő találkozókon, gyönyörű megoldásokat láthattak a nézők.

A sportfesztiválon megjelent szülők, hozzátartozók, sportolók, gyerekek nagy hangulatot teremtettek a csarnokban, és a felajánlóknak (Rákóczi Panzió, Zempléni Csokigyár, Hunyadi ABC, Szülők) köszönhetően, üdítővel, pogácsával, szaloncukorral, süteményekkel és hidegtállal búcsúztatták az óévet. Belicza János elnök év végi értékelésben elmondta, hogy köszönik azoknak a támogatóknak, szülőknek a segítségét, akik a SUSI előrelépéséért oly sokat tettek.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.08./

 

Munkába állt Sárospatak új jegyzője

 

               
                                                                                               

A 4. gyertyagyújtásnál már találkoztunk dr.Vitányi Eszterrel, de akkor csak az érdeklődés és az ismerkedés vágya hozta közénk, a munkahelye még Mikóházán volt. Január 2-án viszont már dolgozni jött Sárospatakra, a Polgármesteri Hivatalba és el is foglalta helyét a jegyzői irodában. Néhány munkanap után arról érdeklődtünk nála, hogy hogyan teltek az első napok ebben a munkakörben?
 

 


dr.Vitányi Eszter

      

Elmondhatom, hogy 2013. január 2. napján izgatottan, rendkívül hevesen dobogó szívvel tettem meg azt az útvonalat, ami lakóhelyemet Sárospatak Város Polgármesteri Hivatalával köti össze. Örömmel tölt el, hogy a hivatalban dolgozók rendkívül kedvesen fogadtak. A hivatali légkört a kölcsönös kíváncsiság és érdeklődés, valamint segítőkészség hatotta át.

Az első napokról elmondhatom továbbá, hogy eseménydúsan teltek, ugyanis igyekszem minél gyorsabban megismerkedni a hivatalban dolgozókkal. Törekeszem arra, hogy a neveket és az arcokat minél hamarabb egymáshoz tudjam párosítani és mindenkit a nevén tudjak szólítani. Törekszem arra is, hogy azokat a munkaköröket, amelyeket ők betöltenek és ellátnak, minél hamarabb megismerjem.
Jelenleg is egy olyan megbeszélésről jöttem, ami a Patakhővel kapcsolatos munkákról szólt. Ezzel szeretnék minél hamarabb igazából, mélységében is megismerkedni, mert Sárospatak város életében elég jelentős dolog a távhőszolgáltatás.

A Hivatal dolgozóit most az is foglalkoztatja, hogy az a szervezeti felépítés, amelyet 2012. december 31-éig megszoktak - gondolok itt az irodák és a csoportoknak a kialakításra – most jelentősen megváltozik. Irodavezetők, ügyintézők is kerültek áthelyezésre a járási hivatalhoz, valamint a teljes Okmányiroda. Az eddigi szervezeti felépítés tehát gyökeresen megváltozik, s jelenleg az új szervezeti felépítés kialakítása van folyamatban.

A feladatokat tekintve köztudott, hogy az Okmányiroda mellet még több feladat is átkerült a járási hivatalhoz, ami megkönnyíti és átláthatóbbá teszi az államigazgatási ügyek intézését a lakosság számára.
Nyilván kezdeti nehézségek minden átalakítás kapcsán jelentkeznek, esetünkben elsősorban az ügyiratok átadása és átvétele tartozik ide. A végleges átadási jegyzőkönyv kialakítása és a lefixálása jelenleg is folyamatban van.

A jegyzői fogadóóra továbbra is a megszokott hétfői és szerdai napokon a délelőtti órákban 8-tól 12-ig tart majd.  Azok a lakosok, akik kifejezetten velem szeretnének beszélni, nekem szeretnék elmondani a problémájukat, ezekben az időpontokban kereshetnek. Jöjjenek, és meg fogjuk beszélni azokat a problémákat, amelyek felmerülnek.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.07./

 

Advent az Erdélyiben

 

               
                                                                                               

 


Kis Márta

      

Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium tanulói és dolgozói az előző évekhez hasonlóan advent havában karácsonyt köszöntő versekkel, énekekkel, történetekkel, díszítésekkel igazi ünnepi hangulatot varázsoltak iskolánk falai közé. Tanulóink őszinte hittel, izgalommal várták a karácsonyt...

A szeretet ünnepének közeledtével sokan gondoltak segítő szándékkal az iskolánkba járó gyermekekre. Köszönjük a Szent Erzsébet Nővérek, a Római Katolikus, a Görög Katolikus Egyház a református teológus hallgatók, a Mádi Református Egyházközség, a Szent Erzsébet Katolikus Iskola adományát, a sárospataki Polgármesteri Hivatal által gyűjtött cipősdoboznyi ajándékokat, a Mozgáskorlátozottak Egyesületének valamint magánszemélyek /Hegyi Tibor, Feró István, Nagy Zoltánné/ támogatását. Köszönjük munkatársunknak, Tóth Csabának a szép fenyőfát!

Szeretettel kívánunk Mindenkinek egészségben, sikerekben gazdag, boldog új esztendőt!


 


 

További fotók >>>

Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
/2013.01.07./

 

Elszállítják a fenyőfákat

 

               
                                                                                               

 


Aros János

      


Tájékoztatom Sárospatak város lakosságát, hogy a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft. az 1 méteres és annál kisebb méretű fenyőfákat a háztartási gyűjtőedényzet mellé kitéve járat szerint elszállítja.
(a fotók illusztrációk)

Az 1 méteresnél nagyobb fenyőfákat az ingatlan elé kitéve a Kommunális Szervezet az ingatlanok elől összegyűjti és elszállítja 2013. január 17-ig - kéri a lakosokat Aros János polgármester...

Kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy a fenyőfákat legkésőbb 2013. január 17-ig tegyék ki az ingatlan elé. Későbbi időpontban kitett fenyőfákat nem áll módunkban elszállíttatni.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.07./

 

Sikeres volt a ForYou2 Kupa teremlabdarúgó torna

 

               
                                                                                               

A vasárnap délutáni döntőkkel véget ért a ForYou2 Kupa VI. Teremlabdarúgó Torna, aminek az elődöntői még december végén elkezdődtek. Elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a torna tovább öregbítette kis városunk hírnevét, hiszen a fél országból érkeztek futballisták, akik láthatóan jól érezték magukat és jó érzéssekkel távoztak. Ezen kívül nem csak a helyi sportolókat, de a helyi szurkolókat is megmozgatta a rendezvény, hiszen teltházzal ment az ÁVG Tornacsarnoka a döntők idején.
 

 


 

      

A 35 induló csapat között egyébként 7 sárospataki csapat volt, akik közül legmagasabbra az ELEKTRONICS csapata jutott, akik a döntőbe is bejutottak. A tavalyi győztes – Cigánd csapata és a tavaly előtti Soccer Team is indult, de nem jutottak be a legjobbak közé.

Az idei helyezések:
1. MATES-DABAS. Dabasról jöttek, egy kivételével mind aktív játékosok, Svájcban és Ausztriában is játszanak közülük és a Fradiban is. Rendszeresen összejárnak focizni teremtornákra.
2. KOHARIK FC. Ők is Budapest környéki játékosok, válogatott labdarúgók is vannak köztük.
3. Kisvárda csapata (4-4-2 Vendéglő szponzornéven)
4. TOM TAILOR – Sátoraljaújhely csapata

Gratulálunk a győzteseknek, a szervezőknek és mi is köszönetet mondunk a támogatóknak!


 


 

További fotók - középdöntőkről>>>           a harmadik helyért >>>                   büntetőrúgó versenyről >>>             a tombola sorsolásról>>>               a döntőről >>>

 az eredményhirdetésről >>>                                    Videók >>> 


Törő Gábor
/2013.01.06./

 

Fogdában kezdték az évet

 

               
                                                                                               

 


Bacsó Tibor

      

2013. január 2-án 14 óra 30-kor mentek ki a rendőrök Olaszliszka területére, mert bejelentés érkezett, hogy ismeretlen személyek fát lopnak. Az intézkedő rendőr tetten ért két személyt, akik kerékpáron tolták a fát, amit az ÉVIZÍG területéről tulajdonítottak el szabálysértés értékben – számolt be Bacsó Tibor rendőr őrnagy egy szezonális bűncselekményről….  (a fotók illusztrációk)

Az intézkedő rendőrök ezeket a személyeket a sárospataki rendőrkapitányságra előállították és velük szemben szabálysértési őrizet foganatosítására került sor, vagyis a Miskolci fogdára kerültek felszállításra. Soron kívüli szabálysértési eljárás lesz velünk szemben lefolytatva a sátoraljaújhelyi városi bíróságon.
A szabálysértési ügyelet maximálisan 72 óra időtartalomban van foganatosítva, ezen belül kell a bírósági tárgyalásnak megtörténnie.


 


 

Törő Gábor
/2013.01.06./

 

Vasárnap játsszák teremlabdarúgó torna döntő mérkőzéseit

 

               
                                                                                              

 


Hegyi Tibor

      


A szombati nappal véget értek a selejtezők, ami nagyon színvonalas játékkal párosult. Nagyon jó csapatok léptek pályára, akik igen kemény csatákat vívtak egymással. Igen izgalmas, szép mérkőzéseket láthatott a közönség, s ezzel elértünk a selejtezők végére – jelentette be Hegyi Tibor főszponzor, hogy már csak a döntő van hátra az összesen 6 napon át tartó ForYou2 Kft Kupából…

A holnapi nap – vasárnap - elkezdődik a döntő, amiben egyenes, kieséses rendszerben este 6 órára valószínűleg győztest tudunk hirdetni. A döntő napját délben a meghirdetett büntető rúgások versenye és kis mazsorett bemutató is színesíti majd. Nagyon bízunk abban, hogy vasárnap nézőszám csúcsot is fogunk dönteni, reméljük nagyon sokan lesznek kíváncsiak a döntő mérkőzésekre. Mást most jelentős nézőszám emelkedésről számolhatunk be, több mint kétszer annyian jöttek ki eddig, mint tavaly.
 


 


 

További fotók >>>                       csapatok - eredmények

Cziczer Katalin
/2013.01.05./

 

Zöld könyv – pontosítás, helyreigazítás

 

               
                                                                                              

 

      

2012 decemberében jelent meg az Erdei Iskola Egyesület kiadványa, a Zöld könyv – Hasznos tanácsok, jó gyakorlatok a környezeti neveléshez. Szerkesztője Kurucz Lászlóné, az Erdei Iskola Egyesület elnöke. A könyv színes, átfogó munka, mely jó gyakorlatok bemutatásával ötleteket ad a tanulók környezettudatos szemléletének formálásához, a fenntarthatóságra való nevelésükhöz...

Megtiszteltetés volt számunkra, amikor az Elnök Asszony munkatársunkat, Sóstói Andrást kérte fel, hogy írjon a sajátos nevelési igényű tanulók iskolánkban folyó környezeti neveléséről.
A decemberben megjelenő tudósítással ellentétben munkatársunk a könyvnek nem a társszerkesztője, hanem a 19 szerző egyike.
A képek a könyv bemutatóján, 2012. december 15-én, Budapesten az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban készültek.
 


 


 

További fotók >>>

az Erdélyi János Általános Iskola
/2013.01.04./

 

Bemutató úszás óra az első évfolyamon

 

               
                                                                                              

 

      

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában már az első osztálytól kezdve úszásoktatásban részesülnek tanulók. Az ismert technikai akadály miatt a tanévben kissé késve, csak novemberben indult meg az úszásoktatás. Az óvodai vízhez szoktatás, és egyéni úszásórák következményeként már sok gyermekkel a gyorsúszás kar és lábtempójának megtanításáig jutottunk. Akik még csak ismerkedtek a számukra új közeggel, azoknak kiscsoportos foglalkozás keretében volt lehetőségük a vízhez szokáshoz.

Hagyományteremtő céllal az utolsó úszás órára elhívtuk tanítványaink szüleit, hogy bemutathassuk nekik a két hónap alatt tanultakat.


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.01.04./

 

Sárospatakon is megkezdte működését a járási hivatal

 

               
                                                                                              

Január 2-án megkezdték működésüket a járási hivatalok, az ország valamennyi kijelölt járási székhelyén, így Sárospatakon is, ahol január 2-án reggel 8 órától változatlan renddel fogadtuk ügyfeleinket. Annak ellenére, hogy az év első munkanapja volt, számos ügyfél jött el hivatalunkba ügyeit intézni. A legtöbb ügyfele az Okmányirodának volt, de egyéb ügyekben is fordultak hozzánk. Mint arról korábban is adtunk tájékoztatást, az okmányirodai ügyek, ill. a gyámhivatali, gyámhatósági ügyek lesznek most a járási hivatalok fókuszában, de egyes szociális és igazgatási ügyekkel is fordulhatnak hozzánk az ügyfelek – kaptuk a tájékoztatást dr. Komáromi Évától, a Sárospataki Járási Hivatal vezetőjétől…
 

 


dr. Komáromi Éva

      


Az ügyfelfogadási rend és helyszín változatlan a korábbiakhoz képest, vagyis hétfőn, szerdán és pénteki napon állunk az ügyfelek rendelkezésére 8-tól fél 5-ig, pénteken fél 2-ig. Kivételt képez ez alól az Okmányiroda, amikor is a tavalyi rendhez hasonlóan van ügyfélfogadás, tehát kedden is fogadjuk az ügyfeleket. Az Okmányirodában csak csütörtökön nincs ügyfélfogadás. Az ügyintézés székhelye a Kossuth utca 44.sz. alatti hivatali épületben, míg a járási gyámhivatal,és az építésügyi hivatal a Béla király tér 16.sz. alatti irodáinkban érhető el továbbra is.

Az egyéb változásokról, ill. apróbb módosításokról, technikai jellegű változtatásokról igyekszünk az ügyfeleinket folyamatosan tájékoztatni. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal az ügyfelek még szélesebb körű és részletesebb tájékoztatása érdekében az Észak-Magyarország napilappal együttműködve egy járási mellékletet jelentetett meg, amely január 2-ától elérhető az ügyfelek számára, hiszen valamennyi ügyfélszolgálati helyünkön kihelyeztük.
 


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.03./

 

Baleset volt a körforgalomnál

 

               
                                                                                              

Könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 37-es számú főúton, a Sárospatak bejáratánál lévő körforgalomnál, melynek körülményeiről Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense számolt be….
 

 


Bacsó Tibor

      

Két személygépkocsi közlekedett Miskolc felől Sátoraljaújhely irányába. Az első a sárospataki körforgalomhoz érve lassított, a mögötte haladó személygépkocsi vezetője viszont rosszul mérte fel a távolságot, és nem tartott megfelelő követési távolságot, így hátulról nekiütközött az előtte lassító gépkocsinak. A vétlen gépkocsi utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A baleset bekövetkezését szabálysértési eljárás keretében vizsgáljuk.

Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy számítaniuk kell a megváltozott látási útviszonyokra. Fel kell készülni arra, hogy az úttest csúszik, a megfelelő sebességet kell megválasztani, ami nem a megengedett sebesség, hanem az útviszonyoknak megfelelő sebesség.
Oda kell figyelni arra, hogy könnyebben megcsúszhat a gépjármű, fagyások keletkezhetnek az úttesten, ill. a látási viszonyok és a ködösödések miatt jelentősen romolhatnak. Felhívnám a gépjárművezetők figyelmét, hogy használják a passzív biztonsági eszközöket, valamint a kerékpárosokat, hogy lakott területen kívül korlátozott látási viszonyok között láthatósági mellényt kell használniuk.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.03./

 

Minden tekintetben eredményesnek mondható a 2012-es év

 

               
                                                                                               

Sárospatak város szempontjából a 2012. év nagyon nehéz volt, ugyanakkor - így az év elmúltával – nyugodtan mondhatjuk, hogy eredményes év van mögöttünk. Az utóbbi 15 esztendőben soha nem fordult még elő, hogy Sárospataknak (sem a városnak, sem pedig az önkormányzat intézményeinek) az adott év végére nem volt kifizetetlen számlája. Mindez sok dolognak köszönhető - kezdte az elmúlt év értékelését Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Már az előző években meghoztuk azokat a döntéseket, amelyek következtében az elsőrendű és egyértelmű célunk az volt, hogy a város gazdasági helyzetét stabilizálni tudjuk. Valamennyi intézményünk vezetője partner volt ebben és partnerek voltak a sárospataki lakosok is, akik tudták, hogy Magyarország szinte valamennyi települése ilyen helyzetben van. Tudták, hogy csak akkor tudunk úrrá lenni ezeken a nehézségeken, hogy egymásra támaszkodva, kart-karba öltve, összefogva, ezt a célt kitűzzük, és mint elsődleges célt mindig a szemünk előtt tartjuk. Nem volt egyszerű meghozni ezeket az intézkedéseket, mert ez azt jelentette, hogy vissza kell fogni a kiadásainkat, intézményeink csak a szükséges mértékben működhetnek, és mindössze a működés feltételeit biztosítottuk számukra, a fejlődést csak a pályázatok adta lehetőség kihasználásával tudtuk biztosítani.

Különösen nehézzé tette ezt az időszakot, hogy azokat a fejlesztéseket mindenképpen szerettük volna folytatni és befejezni, amelyeket évekkel ezelőtt elkezdtünk. 2012-ben végre átadásra kerülhetett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 2. üteme is. Ezzel egy 10 éves tartozásunkat, adósságunkat törlesztettük, hiszen 10 évvel ezelőtt az akkori képviselőtestület döntött úgy, hogy összevonja az Esze Tamás Általános Iskolát és a Petőfi Sándor Általános Iskolát. Az akkori döntés hasznosságát és jószándékát nem vitatom, viszont 10 évet váratott magára a következő lépés, hogy ne csak nevében legyen közös a két iskola, hanem egy épületben tanulhassanak a diákok és taníthassanak pedagógusok; megszűnjön az a méltatlan helyzet, hogy szünetekben a diákoknak és a pedagógusoknak a két épület között kelljen ingázniuk napsütésben, esőben, hóban és szélben. Most egy modern, új, és ami szintén fontos, energetikailag sokkal takarékosabb épületben tanulhatnak a gyerekek és végezhetik munkájukat a tanítók, tanárok, hiszen átépítettük a fűtést, napkollektort szereltünk fel.

Átadtuk a Kistérségi Betegellátó Központot, amely nem csak a sárospatakiaknak, hanem a sárospataki járás 15 településén élő állampolgárnak is megkönnyíti az életét, hiszen már nem kell Sátoraljaújhelybe, Miskolcra, Nyíregyházára, vagy Kisvárdára utazni…
Saját betegellátó központunkban lassan már minden szakrendelés beindul, és akár egynapos sebészeti műtéteket is el tudnak végezni. Vannak még hibák, de ezek javítása folyamatban van, hiszen a garanciát érvényesítjük, a kivitelező céggel folyamatosan javíttatjuk a felmerülő hiányosságokat. Amennyiben marad még ezek után is marad probléma, akkor még mindig ott lesz az úgynevezett jólteljesítési garancia, amelyet szintén kikötöttük - ennek a terhére mi magunk fogjuk elvégeztetni a hibák javítását.
Általában a negatív észrevételek szoktak eljutni hozzám, igazgatónő viszont készítetett egy felmérést a betegek körében, melynek során több mint 500 főt kérdeztek meg és a maximum 5 pont elérhetőségből 4.8 pontot kapott az új betegellátó központ. Elmondhatom tehát, hogy bár még megelégedettek nem lehetünk (hiszen az soha nem lehet az ember), de ez is bizonyítja, hogy jó úton járunk és az apró hibák kijavításával tökéletessé tudjuk tenni ezt a szolgáltatást. Továbbra is azt kérem, hogy jelezzék, ha hibát észlelnek, vagy ha valahol nem minden igényt kielégítő a betegellátás.

Amint mindenki láthatja, elkezdtük végre a volt Esze Tamás Általános Iskola átalakítását. Ez sokat csúszott, hiszen már 2 évvel ezelőtt elnyertünk rá a 300 millió Ft vissza nem térítendő támogatást.
Ugyanakkor addig, amíg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola épületének a felújítása be nem fejeződött és át nem tudtak költözni a gyerekek, addig nem kezdhettük hozzá a felújításhoz… Másrészt pedig - mivel tudtuk azt, hogy az eredeti cél - kistérségi közösségi ház létesítése - nem fog megvalósulni, hiszen a kistérségek munkaszervezetei január 1-től megszűnnek - gondolkodnunk kellett azon is, hogy milyen funkciót helyezzünk át a felújított épületbe.
Nem szerettük volna ugyanis, hogy egy gyönyörűen felújított épület üresen árválkodjon a város közepén, és csak kiadást hozzon az önkormányzatnak. Ezért vettük örömmel azt a hírt, hogy Sárospatak is járási központ lesz, és a járási hivatalnak itt kitűnő helyet tudunk biztosítani.
Tehát ilyen irányba kezdtük meg a tárgyalásokat és azonnal ki is írtuk a közbeszerzési pályázatot. Örömünkre szolgált, hogy egy sárospataki cég nyerte ezt el a felújítás jogát, és jó ütemben haladnak a felújítási munkák. Május elejére-közepére kész lesz az épület, és addig kell eldöntetünk, hogy valójában a Járási Hivatal költözik-e át, vagy akár a Polgármesteri Hivatal. Természetesen bármelyik intézményről lesz is szó, maradnak ott üresen irodák, így a következő lépés az lesz, hogy attól függően, hogy melyikünk költözik át, milyen más intézményeket tudunk még itt elhelyezni, és tudunk újabb ingatlanokat felszabadítani, amit vagy felújítunk más célra, vagy pedig értékesítheti Sárospatak Város Önkormányzata. Az sem utolsó szempont, hogy a belvárosban, a most megújított homlokzatok mellé ez így gyönyörűen fog illeszkedni, tehát egy szépen felújított épülettel gazdagodik a város.

Elkezdődött a belváros rehabilitációja, hiszen régi igénye a sárospatakiaknak egy pataki főtér megvalósítása, amire most lehetőségünk nyílt. Az eredeti célunk nem ez volt, hanem az, hogy a 30 évvel ezelőtt átadott Makovecz épület, A Művelődés Háza előtti térburkolat cseréjét valahogy meg tudjuk oldani, mert mindenki láthatja, és valószínűleg egyetért velem abban, hogy ez a térburkolat már oly mértékben tönkrement, hogy javítani, toldozgatni-foltozgatni nem lehet. Erre saját forrásunk nincs, csak pályázati lehetőség kihasználásával tudjuk megvalósítani…
Egy olyan pályázat keretében újítjuk fel a teret, ami lehetőséget ad arra, hogy egységes térszerkezetben gondolkodva, a Tanítóképző előtti kerítés lebontásával egy igazi köztér jöjjön létre Sárospatakon. Már most mondhatom, hogy a tervek alapján ez nemcsak ezen a környéken lesz egyedi térburkolat, de ilyen Magyarországon is nagyon kevés található. Tehát Sárospatak egy olyan térrel fog gazdagodni, ami nem egy a sok közül – mondjuk, ha egy szökőkutat építettünk volna, amiből a környéken van 26 - hanem ilyen csak nálunk, csak Sárospatakon lesz. Bízom benne, hogy a patakiaknak tetszeni fog és ki is fogjuk tudni használni, hiszen mindennek akkor van értelme, ha használni tudjuk.

Ugyanennek a programnak a keretén belül tudjuk megvalósítani a piac felújítását, mert lássuk be, hogy a régi piac finoman fogalmazva sem képviselt már különösebb színvonalat…
A felújított piac nagy lehetőséget ad majd azoknak a sárospatakiaknak és Patak környékieknek, akik kevéske jövedelmüket a saját kertjükben megtermelt gyümölcs és zöldségfélék eladásával szeretnék kiegészíteni. Szintén örömmel fogadják majd, akik azért járnak a piacra, hogy egészséges élelmiszereket vásárolhassanak, szemben az esetleges multinacionális cégekkel, akiknél lehet, hogy olcsóbban, de ki tudja honnan származó termékeket vásárolhatnak.


Idén több, mint 130 millió Ft-ot tudtunk fordítani az utak felújítására. Ezek közül a legnagyobb összeget a 2 évvel ezelőtti árvíz-belvíz során tönkrement utak rendbetétele jelentette. Elsősorban Bodroghalászban és Kispatakon tudtunk utakat javítani és ebbe a projektbe tudjuk majd beilleszteni a következő évben a Nagy Lajos út felújítását is, ami most különösen fontossá vált, hiszen A Művelődés Háza előtti térburkolat cseréjével városunkban megváltozott a forgalom fő iránya.
Most azon kell gondolkodnunk, hogy honnan tudnánk egy kicsit könnyíteni az Erdélyi út és a Táncsics út forgalmát. Úgy gondoljuk, hogy a Nagy Lajos út felújításával a Patakra bejövő, ám nem a város központjába, hanem Végardó felé igyekvő autókat ez az út el fogja tudni vezetni a vasúti átjárón keresztül, a Dopex előtti úton.
Sárospatakon van olyan utca, ami 42 éve nem volt felújítva. Hogy ez ne így legyen elkezdtük a hosszú távú útfelújítási programunk végrehajtását. Idén a Várkert utcát, a Zrínyi utcának a legrosszabb részét, a kis Katona utca egy szakaszát - amit jövőre szeretnénk folytatni - és a Szalontai utcának a legrosszabb szakaszát tudtuk rendbe hozni. Erre saját erőből kellett megteremteni a forrásainkat, mert pályázati forrás nem állt rendelkezésünkre. Tudom, hogy nagyon sok utca és járda van még, amit föl kell újítani, de szépen, lassan, következetesen ezekre is sor fog kerülni. Türelmet kérek mindenkitől, mert 1-2 év alatt pótolni a 20-30 év alatt el nem végzett munkákat még akkor sem lenne egyszerű, ha sokkal jobb gazdasági helyzetben lennénk.

A belvárosi homlokzat-felújítás látványos program, ami választási programunk egyik pontja volt, és most örömmel jelenthetem, hogy pályázati forrás bevonásával egy részét teljesítettük. Egy TÁMOP-os pályázat nyújtott lehetőséget arra, hogy 40 fő foglalkoztatásával, 4 munkaterületen képezzünk ki embereket, és segítségükkel végezhessünk olyan értékteremtő munkát, aminek látszata és eredménye is van.
A 4 csoport közül az egyik egy épület karbantartó brigád, akik az utóbbi évben a belvárosban található főutcai homlokzatok felújításával foglalatoskodtak. Bár ez a projektünk január végén lejár, meg fogjuk találni a módját, hogyan folytassuk ezt a munkát, hiszen a főutcán még legalább 3 homlokzatra fér rá a felújítás és a Kossuth utcán is van 2-3 olyan homlokzat, amiben önkormányzati tulajdon van. Ezek rekonstrukciója 2013-ban látványos eredményt fog hozni.

A START munkaprogram keretében 150 főnek tudtunk munkát biztosítani, és ez nagyon sok esetben nemcsak 1-1 embernek jelentett munkát, hanem gyakran családoknak jelentett egyetlen bevételi forrást… Különösen hasznos volt ez a projekt, hiszen ennek keretében nyílt lehetőségünk arra, hogy a Kommunális Szervezet számára több mint 60 millió Ft értékben eszközöket szereztünk be. Traktort, pótkocsit, teherautót, betonelem gyártó gépet, egyéb eszközöket vásárolhattunk, amikkel szintén értékteremtő munkát tudtunk végezni, hiszen az itt foglalkoztatott emberekkel és az így beszerzett eszközökkel takarítottuk ki a belvízi csatornákat, hogy még egyszer ne következzen be olyan árvíz, mint ami 2 évvel ezelőtt volt. Az ő munkájuk eredményét láthatják nagyon sok helyen a pataki emberek. Ezt a projektet is szeretnénk tovább folytatni, de ezúttal egy kicsit nagyobbat álmodtunk, most már nem 150, hanem 220 embert szeretnénk foglalkoztatni. Ennyire adtunk be pályázatot és nem 60 milliós, hanem közel 100 milliós eszközbeszerzésére. Remélem megnyerjük azt az összeget, amire pályáztunk….

Nagyon nagy eredmény volt 2012-ben, hogy tudtunk szakítani a korábbi, közvilágítás karbantartását végző céggel, mert ez a szerződés előnytelen volt az önkormányzatnak. Új közbeszerzést írtunk ki és nagy örömünkre szintén Sárospatakhoz köthető cég az ÉMÁSZ egyik csoportja nyerte el a közbeszerzést. Helyben lévő alkalmazottakkal dolgoznak és az ő munkájuk nyomát már láthatjuk, hiszen a téli díszvilágítást a szakemberek Pásztor János vezetőnek az irányításával végezték el és szinte teljesen megszűntek azok a problémák, amelyek a korábbi céggel voltak, ezért ezúton is köszönöm az ő munkájukat. Ráadásul ezzel a váltással több milliós megtakarítást is elértünk.

Az év egyik legnagyobb eredményének az önkormányzat szempontjából azt tekintem, hogy fel tudtuk bontani az úgy nevezett E-STAR-os szerződéseket. Elértük azt, hogy visszavásároltuk a Patakhő Kft 49%-os E-STAR tulajdonrészét 250 ezer Ft-ért. Jelentősen, közel felére le tudtuk alkudni a tartozásunkat és így már a hő és távhő szolgáltatást végző Patakhő kft 100%-os önkormányzati tulajdonban van, saját eszközökkel szolgáltatunk, hiszen év végén az eszközöket is meg tudtuk vásárolni. Ezzel számításaim szerint a következő 13 évre - hiszen eddig élt volna még az eredeti szerződés az E-STAR-ral - több mint 2 milliárd Ft-ot takarítottunk meg a ránk következő önkormányzatoknak és a városnak.

2013-ban Sárospatak is járási központ lett, és 15 település tartozik városunkhoz. Az átmenet zökkenőmentes volt, hiszen a város korábbi jegyzője dr. Komáromi Éva lett a Járási Hivatal vezetője és a Tankerületben is szerencsés helyzetünk volt, hiszen a város korábban saját fenntartásában lévő intézményei is a odakerültek, amelynek Donkó József lett a vezetője. Ide nemcsak a városi iskolák tartoznak, hanem a kistérségben található valamennyi általános iskola és oktatási intézmény is.
Sárospatak önkormányzatánál a Carolina Óvoda maradt, mint oktatási intézmény, az összes többi oktatási intézményünk, tehát a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, az Erdélyi János Általános Iskola és az Árpád Vezér Gimnázium állami fenntartásba került, és a működtetését is az állam vállalta.
A pedagógusok bérét az állam állja, a szakmai felügyeletet pedig a Tankerület biztosítja. Korábban hangos volt a sajtó attól, hogy Sárospatak, mint iskolaváros ragaszkodik az oktatási intézményeihez… Erre lehetőségünk nem volt, bármennyire is szerettük volna, hiszen valamennyi intézmény fenntartója az állam lett. A működtetéshez ragaszkodhattunk volna ugyan, ám a jelenlegi anyagi és gazdasági helyzetünk nem teszi lehetővé, hogy ezt az új kötelezettségünket vállalja az önkormányzat.
Mindenesetre az iskolák, a felújított épületek, a gyerekek, a pedagógusok a tankerület vezető, mindenki itt marad Sárospatakon, sárospataki gyerekek fognak ide járni, sárospataki tanárok fognak tanítani, és a korábbi jó kapcsolat mindenképpen meg fog maradni a város mindenkori vezetése és a városban található oktatási intézmények között.

Év végére új jegyzője lett Sárospataknak. Amikor Dr. Komáromi Éva a Járási Hivatal vezetője lett, azonnal kiírtuk a pályázatot, amire 9 pályázó közül a képviselőtestület egyhangúlag döntött úgy, hogy dr. Vitányi Eszter, Mikóháza korábbi körjegyzője lássa el a jegyzői feladatokat Sárospatakon.

Év vége felé kaptunk több nagyon jó hírt is, az egyik az volt, hogy 400 millió Ft állami támogatásban részesül Sárospatak. Ez tette lehetővé azt, hogy valamennyi számlánkat kifizessük és kifizessük az E-STAR felé a 200 millió Ft-os - a 430-ról 200 millióra lealkudott - tartozásunkat és most először értük azt el a mögöttünk lévő 15 évben, hogy nincs tartozásunk, nincs kifizetetlen számlája Sárospatak Város Önkormányzatának és oktatási intézményeinek, ezt tartom tehát a legnagyobb eredménynek.

Ezt az eredményt összefogással sikerült csak elérni, hiszen ehhez szükség volt arra, hogy intézményeink nagyon fegyelmezetten gazdálkodjanak, szükség volt a képviselőtestület bölcsességére, gyakori üléseire, hiszen el kell mondani, hogy az előírt 12 képviselő testületi üléssel szemben 36 képviselőtestületi ülést tartottunk. Voltak nagy vitáink is, de végül mindig konszenzussal tudtuk meghozni a döntéseinket. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag 2 hetente ülésezett a képviselőtestület és közel 360 határozatot hoztunk, tehát az év minden napjára jutott egy határozat. Ezt szeretném megköszönni a képviselőtáraimnak, és a Polgármesteri Hivatal alkalmazottainak, akik az előkészítő munkát végezték, hiszen nagy teher hárult rájuk is.
Külön köszönet a bizottságoknak, hiszen ha emlékszünk rá, a korábbi 6 bizottság helyett 2 évvel ezelőtt csak 3 bizottságot hoztunk létre, és a 3 bizottság is csak minimális létszámmal működik - itt is több mint 10 milliós megtakarítást tudtunk elérni. Ezzel szemben a munkájuk sokkal több lett, mint korábban volt. Szeretnék külön köszönetet mondani az intézményvezetőknek, akikkel havi rendszerességgel tartottuk a kapcsolatot, és minden egyes döntést alaposan meg tudtunk beszélni és azokat javaslataikkal támogatták.
Természetesen szeretnék azoknak a sárospataki lakosoknak is köszönetet mondani, akik javaslatokkal, észrevételekkel, gyakran kritikákkal, de építő jellegű kritikákkal segítették a munkánkat. A kisebb eredményeket - mint pl. az újabb virágos város cím - már nem is említem a nagyobbak között, de természetesen itt is a pataki lakosoknak volt szerepe, illetve a Kommunális Szervezet alkalmazottainak, főkertész úrnak.

Sportegyesületeink vezetőinek köszönhetően új sátrat tudtunk szerezni a végardói termálfürdő úszómedencéjére, hiszen a régi sátor az meglehetősen rossz állapotban volt, valamint meg tudtuk újítani az idén 20. születésnapját ünneplő Árpád Vezér Gimnáziumnak a sportpadlóját és hamarosan kezdődik a sportpálya felújítása is.
Mindez nem jöhetett volna létre, ha a pataki vállalkozók nem állnak mellénk, nem állnak mögénk és nem segítenek minket a társasági adó kedvezményükkel, hiszen ők töltötték fel ezt a lehetőséget és tették lehetővé, hogy ezek a fejlesztések megvalósulhassanak és tették ez úgy, hogy nagyon jól tudjuk, ők sincsenek jobb gazdasági helyzetben, mint az önkormányzat.

A Darányi Ignác Terv segítségével pályázati forrás tette lehetővé, hogy ismét minden pataki család hozzájuthat a pataki naptárhoz, aminek a terjesztését már elkezdtük. Fogadják szeretettel köszönetünk és hálánk jeléül a pataki lakosok.

Az önkormányzat kormány általi megsegítése által létrejött gazdasági helyzet tette lehetővé, hogy az ezer leginkább rászoruló családnak meg tudtuk könnyíteni a karácsonyát 1-1 jelképes kis ajándékkal, természetbeni juttatással. Láttam a könnyes szemeket, s láttam, hogy mennyit jelent ez a rászorultaknak. Nem kötöttük életkorhoz, nem kötöttük nyugdíjhoz, hiszen az én környezetemben is van olyan nyugdíjas, aki nem feltétlenül szorul rá, és ugyanakkor tudok olyan 35, vagy 40 éves nagyon-nagyon rászoruló személyről, akinek sokat számít 1 kg szaloncukor, 1 kg liszt, vagy 1 liter olaj.. Ezért döntöttünk úgy, hogy rászorultsági alapon a Gondozási Központ segítségével és koordinálásával juttatjuk el adományunkat a lakosokhoz.

Szintén a stabilizálódott gazdasági helyzetünknek köszönhető, hogy a Végardó Fürdőben az ország legolcsóbb éves bérlete mellé, újabb kedvezményt tudunk biztosítani a sárospatakiaknak, hiszen a pataki lakosok lakcímkártyával 50%-os kedvezményben részesülnek a mindenkori napi belépő árából.

Nem gazdasági jellegű, mégis a 2012-es év nagy eredményének tartom, hogy kezdenek újra közösségek formálódni városunkban. Nagyon sokan jönnek most már el a városi rendezvényekre, ünnepségekre. Ezt a közösségformálást, az újra egymásra találást tartom az elmúlt év 2. fontos eredményének és ezt is szeretném megköszönni a patakiaknak.

Tehát összegezve, még egyszer megköszönöm valamennyi sárospatakiaknak, nemcsak a 2012-es, hanem az azt megelőző évet is, hiszen a döntéseink nagy részét, ami ezt a gazdasági stabilitást lehetővé tette, akkor hoztuk meg, és ez bizony fájdalmas, gyakran szakmailag kevésbé, de pénzügyileg mégiscsak indokolható - most látszik - ereményes döntések voltak.
Kérek mindenkit tisztelettel, hogy legyenek büszkék erre a teljesítményre, hiszen ez a patakiak teljesítménye, legyenek büszkék Sárospatakra és kérem a segítségüket és támogatásukat a következő évben is.

Mindenkinek jó egészségben eltöltött, eredményben gazdag boldog új esztendőt kívánok!


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.03./

 

Nyugodtan telt a szilveszter

 

               
                                                                                              

 


Bacsó Tibor

      

A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén a szilveszter nyugodt hangulatban telt el, rendkívüli esemény nem történt. A rendőrségnek minden ilyen, nagyobb szabású eseményre fel kell készülnie. Ezt tette a Sárospataki Rendőrkapitányság is és megerősített szolgálatot látott el – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, sajtóreferens…

Feladataként volt meghatározva az intézkedő rendőreinknek, hogy Szilveszter este minden gépjárművezetővel szemben alkoholszondás ellenőrzést kell tartani. Ez kiemelten volt meghatározva, az intézkedő kollégák végre is hajtották. Ennek eredményeként elmondható, hogy növekedett az állampolgári fegyelem, hiszen szilveszter éjszaka mindössze egy olyan gépjárművezetővel szemben intézkedtek, aki indulás előtt szeszesitalt fogyasztott, de ő sem az illetékességi területünkön lakik, hanem távolabbról érkezett hozzánk, hogy itt töltse a szilvesztert.

Tűzijátékot, ill. pirotechnikai eszközöket csak bizonyos időszakban lehet árulni az év végén, a rendőrségnek ezt is ellenőriznie kellett, amit a Sárospataki Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya végre is hajtott. Sárospatakon pirotechnikai termékeket a Penny parkolójában árultak, az ellenőrzés során hiányosságot nem tapasztaltak az ellenőrzést végző kollégák.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.02./

 

Országos pályázaton nyert a 2.a osztály

 

               
                                                                                              

 


 

      

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) országos pályázatot hirdetett alsó tagozatos tanulóknak, amelybe a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából 3 osztály nevezett, köztük a 2.a osztály is...

A pályázat célja, hogy a diákok már korán megtanulják, mire kell odafigyelniük az élelmiszerek vásárlása, majd elkészítése során. Az öt aranyszabállyal öt fordulón keresztül ismerkedtünk meg, és kaptuk az elküldendő feladatokat.
Nagyon sokat foglalkoztunk és dolgoztunk vele, de sok mindent meg is tanultunk belőle. Szorgalmunk elnyerte jutalmát, mert a 110 résztvevő osztályból a 3. helyezést sikerült elérni. A nyeremény egy-egy „nébih” matricás póló és 230.000 Ft értékű sportszer- és könyvutalvány.

Nagyon örülünk az elért eredményünknek, ami arra sarkall bennünket, hogy máskor is merjünk belevágni a nehéznek tűnő feladatokba. A munkájukat Horváth Istvánné és Gombár Sándorné tanító nénik segítették.


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.01.02./

 

Kisrefisek a területi történelem versenyen

 

               
                                                                                              

 


Józsa Gáborné

      

A Kisrefi 8. osztályos tanulói decemberben az Árpád Vezér Gimnázium által szervezett kistérségi történelem versenyen vettek részt. A csapat tagjai: Batta Bálint, Gál András, Matisz Ádám és Sánta Soma. A tanulók nagy izgalommal készültek az Árpád-korból, mely egyben a verseny témája.

A kitartó és szorgalmas felkészülés eredményeként a kisrefis csapat első helyezést ért el. Felkészítőjük Józsa Gáborné.

Eredményükhöz szívből gratulálunk!


 


 


a Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája
/2013.01.02./

 

Elindultak a járási hivatalok

 

               
                                                                                             

 


Aros János

      

Ezúton tájékoztatom a sárospataki lakosokat, hogy a Sárospataki Járási Hivatal, valamint a Sárospataki Tankerület január 1-től történő beindulásával a sárospataki Polgármesteri Hivatalban is változások várhatóak – hívja fel a sárospataki polgárok figyelmét Aros János polgármester a napokban zajló változásokra…

A korábbi kettő helyett egy alpolgármesterrel fogjuk ellátni a feladatot, viszont az átkerülő alkalmazottak létszámcsökkenése miatt szerkezeti átalakítás is várható - ennek a kidolgozása még folyamatban van.

Az ebből adódó esetleges kellemetlenségekért elnézést kérek, mihelyst pontosan látjuk a változásokat, a honlapon is aktualizálni fogjuk a telefonszámokat, hiszen ez a változás azt is jelenti, hogy lesz, aki a korábban megszokott helyéről más irodába kerül és más telefonszámot kap. Ezt nagyon rövid időn - néhány napon belül – jegyzőasszonnyal és irodavezető asszonnyal le fogjuk egyeztetni és akkor erről pontosan tájékoztatjuk a patakiakat.


 


 


Törő Gábor
/2013.01.01./

 

Megújult a Szent Erzsébet Ház

 

               
                                                                                               

Nagyon jó, hogy akik Szent Erzsébet szülőhelyére zarándokolnak el, találnak valamit azon a helyen: a Bazilika és a rotunda alapjai mellett egy patinás épületet – a Szent Erzsébet Házat - ami tele van a szent emlékeivel, Vele kapcsolatos művészeti alkotásokkal, életének meghatározó pillanatait ábrázoló festményekkel. A messziről jött vendég napokat tud eltölteni Árpád-házi Szent Erzsébet emlékével. Dr.Szabó Irén, a Történelmi Szent Erzsébet Társaság elnöke örömmel számol be róla, hogy a Ház újabb látnivalókkal gazdagodott
 

 


Dr. Szabó Irén

      

Újabb sikeres, közös pályázati programot zárt le a sárospataki Szent Erzsébet Történelmi Társaság és a Kassa Gótikus Gyöngyszemei Non-profit Szervezet. Az utóbbi 6 évben 4 közös projekt valósult meg. A Szent Erzsébet Ház megújítása, az infrastruktúra fejlesztése most fejeződött be.
Az Európai Unió 2008-ban indította el határon átnyúló együttműködési programjait. Ezeken szomszédos országok indulhatnak legalább 1-1 szervezet részvételével. A Szent Erzsébet Társaság minden évben pályázhatott és ezt meg is tette, így újulhatott meg a Szent Erzsébet Ház. Az elnyert több mint 1 millió eurós támogatás felét a sárospataki szervezet használhatta fel építésre és belső infrastruktúra fejlesztésre.

Élve ezzel a lehetőséggel jött létre a Szent Erzsébet út Sárospatak és Kassa közt, újult meg most a Szent Erzsébet Ház, ill. folytattuk a fejlesztését, hiszen az udvar nagyon elhanyagolt állapotban volt, valamint az udvar és a kert rendbetételén túl nagyon fontos eleme a mostani fejlesztésünknek a könyvtár és a régészeti kutatóraktárunk. 1964 és 1973 között folytak a sárospataki bazilikának az ásatási munkái, amely során Sárospatak középkori építéstörténeti tárgyi emlékei kerültek elő, amelyeket most már a nagyközönség is láthat.
Azon túl, hogy a kutatók és történészek számára ez egy fontos lehetőség, egyben turisztikai látványosság is. Nyitott az udvar, a pince is és a könyvtár is. A Szent Erzsébet Ház nyitvatartási idejében bárki megtekintheti a régészeti emlékeket.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.01.01./

 

Gyermekeknek vittek ajándékot a tűzoltók

 

               
                                                                                             

 


Barna Norbert

      

2012. december 21-én az Encsi és Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház gyermekosztályának kis betegeit ajándékozta meg karácsony alkalmából. Így igyekeztek kicsit szebbé tenni az ünnep alatt kórházban eltöltött napokat... a fotón Barna Norbert Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője...

2012. december 18-án az Encsi és Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya a Boldogkőváralján működő, fogyatékkal élő gyermekek otthonának lakóit ajándékozták meg, és igyekeztek szebbé tenni az ünnepeket azon sérült gyermekek számára, akik családjuktól távol, az egykori kastély falai közt élik életüket. Az önzetlen segítséget majd kis műsorral köszönték meg a gyerekek. Az ajándékozás után, legnagyobb örömükre az encsi tűzoltóautót is megtekintették.


 


 


Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2013.01.01./

 

Idén karácsonyra is gyermekeket ajándékozott a KIWANIS

 

               
                                                                                       

Kedves kis ünnepség volt karácsony előtt Végardón, a Sárospataki Gondozási Központ által működtetett fogyatékosok napközi otthonában. A takaros épületben hangulatos kis szobák, melyek egyikében már fel volt díszítve a karácsonyfa. Itt vártak már bennünket gondozottak kissé izgulva, talán az általuk előadott műsor, talán a várható ajándékok miatt. Az ajándékokat a gyerekek a KIWANIS-tól kapták, melyek eredetéről Vadkertiné Kőrössy Anna számolt be…
 

 


 

      


A Sárospataki Női KIWANIS és a Zempléni Férfi KIWANIS Klub közös, hagyományos, éves rendezvényei közé tartozik, hogy ilyenkor, karácsonykor felkeressük mindazokat a családokat és gyerekeket, ahol a szeretetre még nagyobb szükség van, mint általában.

A látogatások keretében sor került Sátoraljaújhelyben a kórház gyermekrészlegére, valamint a sátoraljaújhelyi és a sárospataki óvodák is kaptak ajándékokat. Volt, ahová szánkót és trambulint vittünk, és volt ahová rajzeszközöket kértek. A rászoruló családokhoz tűzifát vittünk ki a hét folyamán, ill. ruhát és élelmiszert.
Ezeknek a fedezetét a novemberben megrendezett jótékonysági bálunk bevétele fedezte, illetve most volt a Hild téren a szokásos jótékonysági bazárunk, és amiket ott árultunk – pl. díszeket, és saját készítésű süteményeket - azoknak a bevételéből tudjuk támogatnia a rászorulókat.
Ennek a programnak a keretében kerül sor a mai látogatásra, ahová szintén ajándékokat hoztunk az itt élőknek.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.12.31./

 

A teremlabdarúgás fővárosa lett Sárospatak

 

               
                                                                                             

Budapest, Paks, Békéscsaba, Vésztő, Debrecen, Miskolc, Felsőzsolca, Nagykálló, Kisvárda, Szerencs, Tokaj, Nagykapos. Ezekből a városokból és még sok zempléni településről jött össze az a 35 csapat, akik a IV. Sárospataki Felnőtt Teremlabdarúgó Tornára, a „ForYou2 Kft Kupára” beneveztek. Vajon mi az a vonzerő, ami miatt képesek a fél országot téli időjárási viszonyok között végig utazni? Erre kerestük a választ, amikor megkérdeztük Aros Jánost, Sárospatak város polgármesterét…
 

 


Aros János

 

 


Belicza János

      

A 90-es évek elején kitűnő színvonalon működött a sárospataki teremlabdarúgó torna, aztán minden évben megrendezésre került ugyan, de a színvonal már nem volt a régi.
Négy éve vette át a szervezést az a lelkes csapat, aminek a vezetője Belicza János, a Sárospataki Utánpótlás Sportiskola (SUSI) elnöke, akik minden évben tudtak valami pluszt hozzá tenni. Amikor átvették a szervezést, Sárospatak város Önkormányzatának, valamint azoknak a sportszerető sárospatakiaknak, akik részt vettek a szervezésben, az volt a céljuk, hogy régi fényében ragyogjon az a teremlabdarúgó torna, ami korábban a gyakorló általános iskola tornatermében, majd az Árpád vezér Gimnázium sportcsarnokában került megrendezésre.
Bátran állíthatom, hiszen az ide érkező játékosoknak, szakvezetőknek és a szurkolóknak is egyöntetűen az a véleménye, hogy a fejlődés évről-évre látszik, ezzel a mostani rendezvénnyel pedig olyan magasra tették fel a mércét, hogy innen tovább fejlődni már valóban nehéz lesz. A korábbi 3 évben is volt fő támogatója, szponzora a rendezvénynek egy sárospataki vállalkozó „Don Patya” személyében, aki segítette a finanszírozását, hiszen elég költséges egy ilyen torna megrendezése, most pedig 1 millió Ft összdíjazással, sok újítással és tőkével a ForYou2 Kft szállt be ennek a rendezvénynek a szervezésébe, amit ezúton is megköszönök Hegyi Tibor úrnak.
Azt hiszem mindenki álmát fölülmúlta a jelentkező csapatok száma, hiszen 35 csapat benevezése után nyugodtan állíthatom, hogy Észak-kelet Magyarország legnagyobb téli teremlabdarúgó torna rendezvényét sikerült megvalósítani.

Nagyon váram, hogy mi lesz a véleménye a játékosoknak a Hegyi úr ötlete alapján megvalósított palánkról. Én azt hiszen, hogy ez egy nagyon jó újítás volt, hiszen nem csak azzal könnyítette meg a játékot, hogy az egyik oldalon palánkra játszhatnak, hanem nagyon sok néző végre kényelmesen tudja nézni a mérkőzést, le tudnak ülni, s ennek köszönhetően nagyobb a látogatottság mint korábban.

Szeretném megköszönni valamennyi szervezőnek azt az áldozatos munkát, aminek a rendezvény sikere köszönhető. Hegyi úr cége támogatásával az Árpád Vezér Gimnázium sportpadlója is megújulhatott, aminek ez az avató rendezvénye és elmondhatom, hogy nagyon jól vizsgázott. Belicza elnök úrnak és a szervezőknek sok munkájuk van ebben a rendezvényben, hiszen a takarítástól kezdve, a bordásfalak le és felszerelésén keresztül, a pálya előkészítése, a sorsolás lebonyolítása, ez mind komoly feladat volt.
Szeretnék köszönetet mondani továbbá azoknak a pataki vállalkozóknak, akik támogatják ezt a rendezvényt. Korábban többen csak távolról figyelték ezeket az eseményeket, de amikor látták, hogy egy nagyon nemes célt tudnak támogatni, s egy olyan összefogásnak lehetnek a részesei, aminek ilyen színvonalas labdarúgó torna lett az eredménye, akkor bizony minden gazdasági nehézség ellenére a rendezvény mögé álltak, támogatják a csapatokat, támogatják a rendezvényt, amiért köszönet jár.

Mint tudjuk a torna két részből áll, a selejtezők első felét játszották le december 28. és 30. között, a második fele pedig pénteken - január 4-én - veszi kezdetét. Vasárnap, január 6-án lesz a döntő nagy napja, amikor büntetőrúgó verseny, tombolasorsolás és mazsorett-bemutató teszi még színesebbé az egyébként is izgalmas napot.

Akik eddig tovább jutottak:
A csoport: Orosz Pálinkafőzde és a Drink Team
B csoport: Euronics Sárospatak és Szerencs csapata
C csoport: Tom Tailor és a Légiósok
D csoport: Nuno Baráti Köre és a Bunker FC

A torna 2. részéhez is hasonlóan szép mérkőzéseket kívánunk - valamint boldog új évet a játékosoknak, a szervezőknek és a szponzoroknak!


 


 

További csapatok - fotói >>>

Cziczer Katalin
/2012.12.31./