Archív
  
2013. február

"A titkos értelmű rózsa"

 

               
                                                                                    

2013. március 4-én 17 órakor "A titkos értelmű rózsa" címmel fotókiállítás nyílik a sárospataki Szent Erzsébet Házban. Eiben Györgyné Újhelyi Mária sok éven át tanította a kisgyerekeket és készítette fel a hallgatókat leendő hivatásukra - hívja fel az érdeklődők figyelmét Feczkó Ágnes a Szent Erzsébet Ház sajtófelelőse...
 

 


 

      

„Amióta a csengőszó nem hív az iskolába, gyakran kirándulok, járom a természetet, gyönyörködöm lakóhelyem, Sárospatak és Zemplén szépségeiben, digitális fényképezőgépemmel igyekszem megörökíteni a környező világ érdekes helyeit, az élet különleges pillanatait.

A fotózás új, izgalmas élményt jelent számomra. Megragadni az egyedi, múló pillanatot, észrevenni az élet apró csodáit. A fotókon megörökített képek hatnak szívünkre, lelkünkre, érzelmeket, gondolatokat ébresztenek bennünk, üzenetet hordoznak.”

„Virágok virága”
„Az örökké megújuló, állandóan változó természet különösen kedves témám. Szívesen fotózom kertem virágait, így a rózsákat is. E különleges virág kecsessége, sokféle formája, színe, illata megunhatatlan. Szépségüket valami titok lengi körül. Nem véletlenül gyakori motívuma a művészetnek is.
A kereszténységgel együtt került a magyarok szívébe. E nemes virág rózsalegendái elválaszthatatlanok városunk dicső szülöttétől, Árpád-házi Szent Erzsébettől.”
(a fotók illusztrációk)


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.28./

 

Ismerkedés a Délvidék magyar nyelvű irodalmával

 

               
                                                                                    

Február 20-án irodalomtörténeti barangolásra hívtuk az irodalomszerető közönséget. Dr. Komáromy Sándor előadássorozatának harmadik részére került sor, amelynek témája a délvidéki magyar nyelvű irodalom volt - számolt be Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...
 

 


Dr. Komáromy Sándor

      

Az 1920-as trianoni döntés értelmében Magyarország területéből mintegy 62 ezer km2 kerül déli határainkon túlra, több mint félmillió magyar lakossal.
A tragikus döntést követő közel másfél évtizedes tetszhalálból az irodalom rázza fel a magyarságot. 1932 után kibontakozik a Kalangya-mozgalom, amely a magyar értékek összegyűjtésére, és megőrzésére buzdít az élet minden területén.

E rendkívül progresszív irányzat vezéregyéniségei Csuka Zoltán, és a Délvidék Kazinczyjának is nevezett Szentteleky Kornél, de Debreczeni József, és Majtényi Károly műveit is méltatta még az előadó.
A 2. világháború időszakát az újvidéki vérengzés, és a bácskai vérbosszú határozta meg. Ezeknek a borzalmas eseményeknek állít emléket Cseres Tibor: Hideg napok, illetve Vérbosszú Bácskában című művében.
A háború utáni 50-es nemzedék képviselői a Híd című folyóirat köré csoportosulnak. Közéjük tartozik Bori Imre, Fehér Ferenc, Ács Károly, Varga Zoltán, és Deák Ferenc is.
A 60-as évek múlttagadó nemzedéke megtagadja a kalangyásokat, a neoavantgárd stílusirányzatot képviselik. Képviselői többek között Tolnai Ottó, Domonkos István, Gion Nándor, és Göncz László.

Akit a téma irodalma érdekel, keresse fel a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárat, és válogathat a délvidéki magyar szerzők műveiből. Komáromy tanár úr ismét egy élvezetes előadást tartott, sok új ismerettel gazdagítva a hallgatóságot. A következő előadás témája a Kárpátalja irodalma lesz, amelyre szintén szeretettel várjuk az érdeklődőket.


 


 


Törő Gábor
/2013.02.28./

 

20. KIDS-kupa sakkverseny

 

               
                                                                                    

2013. február 23-án került megrendezésre a jubileumi, 20. KIDS-kupa országos sakkverseny. A Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége (KIDS) által rendezett versenynek a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola adott otthont. Az eseményt Magó Gábor KIDS-főtitkár úr és Kecskés Attila főesperes úr nyitotta meg...
 

 


Magó Gábor

      

A Budapestről, Kazincbarcikáról, Sátoraljaújhelyről és Sárospatakról érkezett mintegy 30 versenyző 5 korcsoportban mérte össze tudását körmérkőzéses formában.

Iskolánk tanulói eredményesen szerepeltek, többen is felállhattak a képzeletbeli dobogóra.

I-II. kcs. lányok                                                III-IV. kcs. lányok                                               III-IV. kcs. fiúk
1. Bálló Kinga                                                   1. Balogh Lilla Ágnes                                            2. Gönczy Márk Milán
2. Hallók Eszte                                                 2. Kardosi Karina                                                 5. Dancsosi Miklós
3. Cseke Flóra                                                  4. Barna Dorottya                                               4. Kurucz Aliz

I-II. kcs. Fiúk
3. Bálló Zétény
4. Szabó Bence

Gratulálunk nekik ! A verseny végén a kísérőtanárok jelezték főtitkár úr felé, hogy jövőre szívesen találkoznának ugyanitt!


 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2013.02.28./

 

Zsuzsanna nap

 

               
                                                                 

Február 19-én a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskola - Kisrefi 1. osztályos tanulói tisztelettel helyeztek el virágot Zsuzsanna nap alkalmából az Iskolakertben – Sárospatak nagyasszonya, iskolánk nagy pártfogója- Lorántffy Zsuzsanna szobránál...
 

 


Lorántffy Zsuzsanna

      

1600-ban Ónod várában született Lorántffy Mihály és Zeleméri Borbála leányaként. 1608-ban költözött Sárospatakra, ekkor lett a családé a pataki uradalom. A kislány korán árvaságra jutott, 9 éves volt, amikor meghalt édesanyja, 14 évesen pedig elvesztette édesapját is. 16 évesen, 1616. április 18-án lett a 23 éves borsodi főispán, ónodi kapitány, Rákóczi György felesége, akivel 32 évig boldog házasságban élt.[1] Rákóczi György öccse Rákóczi Zsigmond pedig Zsuzsanna húgával, Lorántffy Máriával kötött házasságot, és így a két-két testvér kezén együtt maradt az együtt is kezelt, osztatlan Rákóczi-Lorántffy-örökség.

Az ifjú házasok rövid szerencsi tartózkodás után költöztek Sárospatakra. Ettől kezdve a nagyasszony haláláig tartó időszak volt Sárospatak és a Sárospataki Kollégium fénykora. Házasságukból négy fiúgyermek született, de csak kettő, György és Zsigmond érte meg a felnőtt kort, bár 30 éves korában már Zsigmond is meghalt.

1630-ban I. Rákóczi Györgyöt Erdély fejedelmévé választották, és a következő évben a család Erdélybe költözött, de vagyonuk központja továbbra is Sárospatak maradt, és a fejedelemasszony ezután is sokat időzött Sárospatakon. Férje oldalán tevékenyen részt vett a családi birtokok kormányzásában, majd a Habsburg-ellenes hadjáratok idején a katonafogadásokban és csapatszervezésekben is. Kitűnő gazda és kertész, nagy pártfogója a kálvinista egyházi és iskolai intézményeknek. A pataki kollégium sorsa különösen szívügye volt.

Férje halála után, 1648-ban fiával, Zsigmonddal együtt Erdélyből Sárospatakra költözött, erre az időre esik a kollégium virágkora. Hazai és külföldi neves professzorokat (1650-ben Comeniust) hívott meg a kollégiumba, amelyet a református egyházi és pedagógiai megújulási törekvések központjává épített ki. Pártolta és segítette a puritánusokat, akik az ortodox egyházi irányzattal szemben a néptömegeknek az egyházi kormányzatba történő bevonását sürgették. Egyetlen vallásos tárgyú művében (Moses és a Prophaeták, 1641) kommentárokat közölt Bibliából vett idézetekhez.

A tokaji aszú megszületésének krónikája szerint Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, Sepsy (másképpen: Szepsi) Laczkó Máté, aki a nagyasszony birtokán a szőlőtermelést irányította, az akkori hadi események miatt a szüretet novemberig késleltette. A szőlők emiatt megtöppedtek, összeaszalódtak, így a borok édesebbek, tüzesebbek lettek.


 


 


Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskola
/2013.02.28./

 

Híúzok Zemplénben

 

               
                                                                                   

A Zemplénben élő hiúzokról tekinthettek meg vetített képes előadást érdeklődők a Moziban 2013. február 20-án. Lontay László, az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őre osztotta meg hosszú évek tapasztalatait és élményeit az érdeklődő közönséggel. A hiúz Magyarország erdeiből teljesen kipusztult, most kezd ismét meghonosodni, az egész országban mindössze tucatnyi található, egy Zemplén erdeiben is él…
 

 


Lontay László

      

Emberre nem támad, sőt, messzire elkerüli, így a turistáknak nem kell tőle tartani. Nagyon nehéz megfigyelni, mert éjjel vadászik, nappal pedig eldugott helyeken pihen. Mozgásáról jellegzetes lábnyomai árulkodnak, tevékenységéről pedig az elejtett állatok maradványai. Áldozatával „szakszerűen”, pillanatok alatt végez, a megtámadott állat nem szenved sokat. Fő tápláléka a muflon, egy állat egy hétre is elegendő számára, így az erdő állatállományát észrevehető mértékben nem csökkenti.

A szervezők célja, hogy Zemplén természeti, állat és növényvilágát mutassák be az érdeklődőknek. Ez előadás egy sorozat része volt, az 5. a sorban, s talán a legtöbb érdeklődőt ez vonzott – mondta Sajószegi Gábor, a mozi vezetője - több mint ötvenen voltak a moziban.
 
Az elmúlt időszakban gombászok mutatták be Zemplén gombáit, Zemplén természeti értékeit, de volt már itt szó madarakról, s a zempléni denevérekről is. Egyre népszerűbbek A Mozi vetítésekkel egybekötött ismeretterjesztő előadásai.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.27./

 

Variációk vándorlásra

 

               
                                                              

Variációk vándorlásra címmel Schubert, Mahler és Kodály utazásról, távollétről, vándoréletről szóló műveit játszotta Sárospatakon Marczi Mariann zongoraművész és Rajk Judit énekművész. A koncert a kamarazenei bérletsorozat februári eseménye volt, melyen a két előadó nem csak megszólaltatta, de pár gondolattal be is mutatta a műveket, így vonták be a közönséget is a muzsikálásba.
 

 


Marczi Mariann

      

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két művésztanára hazaérkezett, hiszen Marczi Mariann sárospataki, Rajk Judit pedig édesanyja révén tokaji kötődésű. Rendszeresen kamaráznak, de ebben a régióba együtt még nem szerepeltek. Az „Útközben” című koncert ötletét egy Schubert dalciklus adta. Rajk Judithoz nagyon közel áll a romantika, legjobban az orosz románcot szereti énekelni, de a német romantikus szerzők műveit is szívesen tolmácsolja.
A magját a koncertnek a téli utazás, Schubertnek a téli utazása adja, a huszonnégy dalból álló ciklusból tizenkettőt elénekeltem, és mellé raktunk egy másik érdekes művet, egy szintén vándorlással foglalkozó Mahler ciklusnak az első dalát, ez az úgynevezett vándorlegény dalok első dala. Gyakorlatilag mind a kettőnek ugyan az a mélységes bánat, az elhagyott szerető, az elvesztett kedves iránti vágy a motivációja – mondta Rajk Judit énekművész…

Marczi Mariann hazai és Európai zongoraversenyek díjnyertese. Magyarország koncerttermeiben és Európa csaknem összes országában vendégszerepelt. Doktori munkáját Ligeti György etűdjeiből írta. Nagyon szereti a kortárs zenét. Rajk Judittal is a 21. századi zene és a közös tanulmányok hozták össze. Mariann játékát már régóta ismeri és szereti a pataki közönség. Azt írták egy zenei szaklapban róla, hogy ha ő koncertezik, megtölti a hangversenytermet az előadói szabadság levegője.

Tulajdonképpen minden előadónak valahol ez a feladat, hogy nagyon hűen kövesse azt, amit a szerző egyfajta üzenetként leírt a kottában, és ezt az üzenetet tényleg értelmezni tudja és át tudja adni a közönségnek, de ehhez hozzá tudja tenni a saját művészi szabadságát, azt az egyéni hangot, ami megkülönbözteti más előadásoktól – tette hozzá Marczi Marianna zongoraművész.

A két zeneművész, az „Útközben” című dalesttel olyan szalonkoncert hangulatot teremtett, ahol a közönség is részese volt a téli muzsikának. Márciusban ismét Marczi Mariann játszik a kamarai bérlet sorozat koncertjén Kokas Dóra gordonkaművésszel.Rajk Judit


 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2013.02.27./

 

Az idő vasfoga

 

               
                                                          

 


 

      

Február 22-én este mutatták be Csurka István - Az idő vasfoga című komédiáját Ivancsics Ilona és színésztársai A Művelődés Háza színháztermében. Az író még élt, amikor a darabot műsorra tűzték, de a bemutatót már nem érhette meg. A kisszerű zsebtolvaj felemelkedésének története azt mutatja be, hogy kiből mi lesz Magyarországon, ha a társadalom osztja rá a szerepet, s az idő vasfoga hófehérre tisztítja foltos életét…

Kenéz Pál, pesti markecoló /vagyis zsebtolvaj/ orvosi diplomát vásárol, és vezetője lesz a Tiszaújvárosi Kijózanító Állomásnak, ahol szabadon garázdálkodhat, zsebelheti ki a behozott ittas állampolgárokat. Ám őt is utoléri a szerelem, és ezzel együtt a változás igénye, az újjászületés vágya. Kenéz Pál elhatározza, tisztességes ember lesz. Ez azonban nem megy könnyen, különösen, ha a régi haverok is bejelentkeznek, és részesedést kérnek a virágzó vállalkozásból. Az álorvos így kénytelen egyre feljebb és feljebb jutni a siker létráján – mígnem rádöbben, hogy felettesei sem jobbak, mint ő.

Csurka Istvánnak a hatvanas években írt pazar komédiája ma is eleven erővel hat, tökéletesen aktuális, mint minden időtálló mű. És egy igazi színészdarab, ami kiváló szereposztásban kerül a közönség elé.


 


 


Törő Gábor
/2013.02.27./

 

A Tokaj Oremus Pincészet volt a kalandozás következő állomása

 

               
                                                                                                  

Telt házzal zajlott a „Kalandozás a Tokaj-hegyaljai borvidéken” című programszéria legutóbbi rendezvénye. A Művelődés Háza ismeretterjesztő sorozatában ezúttal a tolcsvai székhelyű Tokaj Oremus szőlőbirtok mutatkozott be. A birtok érdekességeit, a szőlőterületek sajátosságait és a társaság különleges borait Bacsó András ügyvezető és munkatársai előadásából ismerhették meg az est résztvevői…
 

 


Bacsó András

      

A névadó szőlő a Sátoraljaújhely Vár-hegy oldalában lévő Oremus, de a legnagyobb kiterjedésű ültetvényeink Tolcsva határában, a Tolcsva és Erdőbénye közötti területen vannak, egy fantasztikus riolit hegyháton. A déli területen, Tokaj, Tarcal és Bodrogkeresztúr határában is vannak szőlő területeink – mutatta be a birtokot Bacsó András.

Az Oremus az egyik zászlóvivője annak az irányvonalnak, amely Tokaj-hegyalján új irányt kell, hogy kijelöljön. Ahogy az ügyvezető úr mondta, a világ negyven országába jut el a boruk és legalább ennyi országból jutnak el hozzánk – tette hozzá Csoma Ernő, Tolcsva község polgármestere.
Tízedik alkalommal kalandozhattak a vendégek Tokaj-hegyalján. A mini jubileumon kiderült, hogy nagy sikere van A Művelődés Háza ismeretterjesztő sorozatának, hiszen teltház fogadta a Tolcsváról érkezett birtok vezetőit. Az Oremus Társaság külföldi tulajdonú, idén húsz éve jött létre és több mint száz hektár szőlőterületen gazdálkodik.

A borkultúra rendezvényeken rendszeresen száznál is több az érdeklődő. Már pótszékeket kell biztosítani, hogy minden vendég le tudjon ülni. Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza igazgatója szerint a sikernek egyszerű a magyarázata: A Tokaj-hegyalján élő embereket a mai napig érdekli Tokaj-hegyalja múltja, jelene és jövője, legyen szó akár városban vagy akár kisebb településen élő bortermelőről, borászról, vagy csak egyszerű, a mi vidékünket, a borkultúrát szerető emberről.

A Tokaj-hegyaljai kalandozásra legközelebb áprilisban számíthatnak az érdeklődők.Csatlósné Komáromi Katalin


 

További fotók >>> 

Törő Gábor
/2013.02.26./

 

Futball legendák Sárospatakon

 

               
                                                                                                  

A tavalyi sikeres rendezvény után Hegyi Tibor ismét meghívta azokat futballsztárokat, akik 1986-ban a mexikói világbajnokságon képviselték hazánkat. A február 24-én, vasárnap délután megrendezett teremlabdarúgó tornán idén is jó hangulatú mérkőzéseket játszottak a helyi öregfiúk, Sátoraljaújhely és Nagykároly csapataival az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában…
 

 


Hegyi Tibor


Sikora Attila

 

      

Először 2012-ben érkezett ide a magyar válogatott öregfiúk csapata meghívásomra. Jó volt a hangulat, jól érezték magukat Sárospatakon, örültek, hogy megismerték a várost, hiszen nagyon sokan még nem jártak itt. Ennek köszönhető, hogy idén szívesen eljöttek újból – emlékezett vissza a szervezés kezdetére Hegyi Tibor…
Bennem is nagyon jó érzések maradtak, nagyon szimpatikus emberek, jó velük ismét találkozni, viszont egy kis csalódás is van bennem, hiszen ahogy nézem a nézőteret, elég kevés sárospataki embert láttam megjelenni, nem tudom, hogy mi ennek az oka…
Szerencsés szervezés volt, hogy aznap délellőtt a mi utánpótlás labdarúgó gyerekeinknek ugyanott volt bajnokság, akik találkozhattak a híres futballistákkal. Talán az egykori magyar válogatott tagjai láttán még több fiatalnak lesz kedve focizni. Díjátadáskor láttam, hogy a gyerekek hogyan néztek rájuk és mutogatták egymásnak: nézzétek már, ő is válogatott.
Azt gondolom, hogy ez mindenképpen jó hatást vált ki a gyerekekből, és minél többször látják őket, annál eltökéltebben akarnak ők is híres futballisták lenni.

Aros János polgármester címeres mezt öltve játszhatott a bajnokságon, ezen elfoglaltsága miatt Sikora Attila alpolgármestert kérdeztük meg, aki szintén végig ott volt, a szervezők csapatát erősítve…

Második alkalommal került megrendezés a ForYou2 Kft öregfiúk tornája. Ez egy meghívásos torna, tehát itt nem a jelentkezőket várjuk, mint a téli hagyományos tornára, hanem meghívásos alapon zajlik, és így került meghívásra másodszor is a magyar öregfiúk válogatott, akik szép számban jöttek el erre a rendezvényre - és ezúttal is jól érezték magukat, ahogy a visszajelzésekből halljuk.
Emellett még Sárospatak, Sátoraljaújhely és Nagykároly öregfiúk csapatai vettek részt a tornán. Egy nagyon jó hangulatú bajnokságon vagyunk túl, ahol inkább a játék szépsége és nem a feltétlen győzni akarás volt a lényeg. Ebből adódhatott, hogy trónfosztásra került sor, hiszen a tavalyi első a magyar válogatott most nem tudta megvédeni a címét, így a vándorkupa ezúttal a romániai Nagykároly magyarokból álló csapatához került. Így 2. lett a válogatott, 3. Sárospatak és 4. Sátoraljaújhely.

Reméljük jövőre is sikerül lebonyolítani ezt a tornát, és ez is hagyománnyá válik, talán az érdeklődés is nőni fog, hiszen olyan nagyságokkal lehet találkozni, akik egyelőre az utolsó világbajnoki részvételünkön, még 1986-ban ott voltak - abból a csapatból is többen voltak itt, akik akkoriban a mexikói világbajnokságon szerepeltek.
Nagyon sokan vannak a középkorosztályban, akik tudják, hogy kikről beszélünk, hiszen a mai gyerekeknek már nem nagyon mond sokat pl. a Sallai név, de akik egy kicsit az idősebb korosztályhoz tartoznak, ők tudják, hogy kikről van szó. Összességében több mint 300 válogatottság volt itt, hiszen Garaba Imre maga 82 szeres válogatott, tehát nagyon örültünk annak, hogy ismét eljöttek és emelték ennek a tornának a fényét.


 


 

További fotók 1 >>>                                 További fotók 1 >>>


Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2013.02.26./

 

Családi fitnesz - és egészségnap

 

               
                                                                          

A tavalyi évhez hasonlóan ismét nagyszabású rendezvény szervezésébe vágja a fejszéjét az Árpád Vezér Diáksport Egyesület Sárospatak Város Önkormányzatával és a BAZ Megyei Szabadidősport Szövetséggel karöltve, melynek fő céljára az esemény neve is utal: a hosszú tél után mozgással felébreszteni testünket - hívja fel az érdeklődők figyelmét a március 16-án megrendezendő tavaszi sportnapra Kordáné Györki Erika tanárnő, szervező...
 

 


Kordáné Györki Erika

      

Célunk többek között az, hogy a térségünkben élő emberekkel is megismertessük a városunkban és a környéken felelhető sport-, és egészségügyi szolgáltatásokat, melyeken keresztül motivációt, ötletet, segítséget kaphatunk a megfelelő, mozgásban gazdag egészséges életmód elsajátításhoz. Sok újkeletű programmal bővül idén a repertoár.

A délelőtt folyamán az Abaúj-kistérségből és Sátoraljaújhelyből érkező birkózó klubok tartanak bemutatkozó műsort, mely azért aktuális, mert Sárospatakon ősszel tervezik beindítani a birkózó szakosztályt. E program gyermektoborzó is lesz egyben, felhívva a figyelmet arra, hogy nemsokára ebben az új sportágban tehetik próbára erejüket a sárospataki fiatalok.

Délben regionális FÉRFI FEKVENYOMÓVERSENY veszi kezdetét, melyről részletesebben a www.avgsp.hu oldalon lehet részletes információt szerezni.

13 órától 18 óráig mintegy 10 féle fitneszstílussal ismerkedhetnek meg a látogatók a helyi trénerek jóvoltából, sőt a tavalyi sikerre való tekintettel újra eljön hozzánk a sátoraljaújhelyi Se7en Squash klub 12 Spinning-kerékpárral. A nagy népszerűségnek örvendő KANGOO FITNESZ-t a budapesti sztárcsapat irányításával próbálhatják ki az érdeklődők. Különleges attrakcióként az egészséges életmódra való figyelemfelkeltés gyanánt UTCAI FUTÁST szervezünk Kangoo cipővel, ez Budapesten már régóta létező szabadidősportág.
Egészségügyi mérésekkel, életmód- és kineziológiai tanácsadással, masszázzsal és sok-sok újdonsággal várjuk az arra nyitottakat, s hogy a gyermekek hagyják szüleiket sportolni, aktív gyermekfoglalkoztatással igyekszünk lekötni a lurkók fölös energiáit.

Tehát TESTÉBRESZTŐ!, mindenkit szeretettel várunk!
Részletek a mellékelt plakáton és a www.avgsp.hu internetes oldalon.
Információ: Györki Erika, 70/ 771 51 67 kgyerika@gmail.com -    Vajóczki Andrea 30/ 447 01 99


 


 


Árpád Vezér Gimnázium
/2013.02.26./

 

Folytatódik a beiskolázási program a Rákóczi iskolában

 

               
                                                                          

A Mikulás műsor, a farsangi közös télbúcsúztató után iskolai tájékoztatóra hívtuk a leendő első osztályos nagycsoportos óvodásokat és szüleiket. Szerda késő délután – a gyülekező után – néhány szaktanterem és osztályterem érintésével megismertettük az érdeklődőket a „színes iskola” adottságaival...
 

 


Szegedi Istvánné

      

A program ezután ketté vált: míg a szülőknek Szegedi Istvánné igazgatónő tartott tájékoztatót a belső szakmai munkáról, a leendő induló első osztályok feltételeiről, addig a gyerekek – tanító nénik irányításával – kézműves foglalkozáson vettek részt.
Ekkor nyílt lehetőség a két induló első osztályban tanítók megismerésére (1.a osztály: Szebényiné Ujhelyi Ildikó – Kiss Sándorné; 1.b osztály: Dr. Damjanovits Lászlóné – Szemán Imréné), a felmerülő kérdések feltevésére is, amely igazi pedagógus – szülő párbeszédet indított el.

A nagy érdeklődést mutató első beiskolázási foglalkozásunk után, következő programunk március 13-án 17 órától kerül megrendezésre, ahol a tanító nénik egy nagy közös játékra várják a gyerekeket.
 


 


 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.02.26./

 

Bűnözőkhöz kerülhet az idősek nyugdíja

 

               
                                                                                   

Korábban már többször segítettek a sárospataki lakosok a közbiztonság megóvásába, ezúttal ismét hozzájuk fordulok. Az elmúlt héten egy számomra új bűncselekmény típussal szembesültem, amiről rövid időn belül két jelzést is kaptam, az egyiket Kispataktól, a másikat pedig a Szent József utcából. Mindkettő arról szólt, hogy idős, egyedülálló, vagy más miatt befolyásolható személyt környékeznek meg többnyire kisebbséghez tartozó személyek, bizalmukba férkőznek, felkarolják és istápolják őket, pontosabban ezt a látszatot keltik – számolt be Aros János polgármester egy városunkat is elérő bűncselekmény típusról…
 

 


Aros János

      

Először csak valami szívességet kérnek, aztán felajánlják a segítségüket, elmennek bevásárolni (persze a tényleges ár többszörösét kérik el ), aztán elkezdenek követelőzni. Eközben elveszik az irataikat, a bankkártyájukat, a nyugdíj napján elmennek velük a bankba, a felvett pénzt azonnal el is veszik tőle, majd éppen hogy csak életben tartják őket, az elvett pénzből valami élelmet minden héten visznek, tehát egy modern rabszolgatartással szembesültünk az elmúlt héten.

Nagyon nehéz megfogni az elkövetőket, hiszen az érintettek félnek az őket „támogatóktól”, nem mernek feljelentést, vagy vallomást tenni a rendőrségen. Éppen ezért nagyon kérek mindenkit, hogy a környezetében élő idősekre fokozottabban figyeljen, bárhol hasonlót tapasztal, azonnal jelezze a polgárősségnek, a rendőrségnek, vagy akár nekem. Az említett esetben el tudtuk helyezni a szerencsétlenül jártat, így most nem történt tragédia.

Figyeljünk egymásra sokkal jobban, különösen az idősekre és az egyéb okból kiszolgáltatottabb, védtelenebb emberekre.


 


 


Törő Gábor
/2013.02.25./

 

Bodrog Néptáncegyüttes a kassai Magyar Bálon

 

               
                                                                                                  

 


Darmos István

      

Február 16-án rendezték Kassán a Művészetek Házában a már hagyományos Magyar Bált, amelyen megemlékeztek a Bánk bán kassai ősbemutatójáról. A 180 évvel ezelőtti eseményt – amikor is Déryné, Megyeri, Udvarhelyi, Kántorné, Kilényiné és a többiek először játszották el Katona József, a magyar nemzet számára halhatatlan művét – emléktábla avatással, és e kosztümös táncmulatsággal idézték fel szlovákiai magyar barátaink. Az eseményre a Bodrog Néptáncegyüttes is meghívást kapott - küldte a tudósítást Darmos István az együttes vezetője...

E felkérés előzménye, hogy közel 10 évvel ezelőtt a kassai Magyar Bált egy alkalommal már megnyitotta együttesünk. Most a szervezők kérésének megfelelően a reformkorhoz kapcsolódó nyitó műsorral készültünk, amelynek része volt egy reformkori huszárverbunk, valamint a palotás. Természetesen mi is a korhoz illő viseletben adtuk elő a nyitótáncot.

A nyitótánc mellett egy néptáncműsort is kértek tőlünk a szervezők, amelyet másfél órával a bál kezdése után mutattunk be. Mindezekkel igyekeztünk hozzájárulni a jó hangulathoz, talán ennek is köszönhető, hogy együttesünk műsora rendkívül tetszett a kassai közönségnek.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.24./

 

Februárban is pattogott a labda a SUSI-ban

 

               
                                                                                                  

A 2000-ben született lány kézisek is elkezdték az Országos Erima bajnokság küzdelmeit, hiszen 2013 februárjában Putnokon vendégszerepeltek, a megyei döntő elő fordulójában. Kiegyensúlyozott mezőnyben, ügyes játékkal a harmadik helyet szerezték meg a Hardon tanítványok. A csapat tagjai: Hardon Réka, Hauser Petra, Krenyitzky Sarolta, Mudroczki Fanni, Rák Petra, Szabó Eszter, Tallárom Réka, Zombori Gréta – játékosok; Hardon Csaba – edző. Résztvevő csapatok: Kazincbarcikai KKSE „A”, Kazincbarcikai KKSE „B”, Ózd LOCI DSE, Miskolci Spotriskola, SUSI...
 

 


 

      

A 2004-2005-ben születettek is elkezdték a felkészülést a tavaszi szezonra, hiszen két teremlabdarúgó tornán is részt vettek. A cigándi és az encsi kupán is volt olyan játékos, akinek első megmérettetése volt a rendezvényen való részvétel. A IV. Cigándi Téli Kupán 11. helyezést (12 csapat) az V. Encs Város Tornán (6 csapat) pedig negyedik helyezést értek el a patakiak. Cigándon résztvevő játékosok: Sprencz Ádám, Séra Attila, Hunyadi Gergő, Borsos Máté, Barna Dávid, Repei Mátyás, Tallárom Balázs, Bódisz Ábel, Obzut Dávid, Greskó Dominik, Papp Szabolcs. Encsen résztvevő játékosok: Sprencz Ádám, Séra Attila, Hunyadi Gergő, Sereg Bendegúz, Borsos Máté, Barna Dávid, Kántor Benedek; Gönczy Zoltán és Punyi Gyula – edzők.
A nagykárolyi 4. hely után, bronzérmes a sárospataki csapat. 2013. február 24-én rendezte meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola azt a nemzetközi labdarúgó tornát, melyen a 2002-2003-ban született gyermekek vettek részt, és ami egyben INTERLIGA forduló is volt.

Az esemény az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában került megrendezésre. A mérkőzések 8.30 órakor kezdődtek. A kupán a gyermekek érmeket, okleveleket kaphattak a játék öröme mellett. Résztvevő csapatok: Nagykároly (Románia), Görög FS „A”; Görög FS „B”, Kenézlő SE, Nyíradony, Sárospataki Utánpótlásnevelő SI - SUSI. Az eredményhirdetésnél a díjakat Aros János polgármester úr, Sikora Attila alpolgármester úr és Garaba Imre 82-szeres Magyar Válogatott játékos adta át. A mérkőzéseket – az arany sípos - Butkai János és Butkai József sporttársak vezették. A Nagykároly Kupán résztvevő csapat névsora: Vachter Fanni, Szemán Eszter, Karászi Róbert, Bodnár Tamás, Tagai András, Batta Gergő, Hunyadi Bence, Ardó Alex, Szendrei Gábor, Baba János. A torna gólkirálya: Hunyadi Bence. A múltkori tornák legjobb játékosai: Nyíradony: Vachter Fanni; Hajdúsámson: Tagai András. A pataki interliga teremlabdarúgó tornán részvevő csapat tagjai: Vachter Fanni, Karászi Róbert, Tagai András, Batta Gergő, Hunyadi Bence, Ardó Alex, Szendrei Gábor, Baba János, Gócs Bálint, Papp Zsombor, Kovács Zsombor, Halász Dániel, Horváth Dávid, Mózes Tamás – játékosok, Vachter Tamás – edző.

VÉGEREDMÉNY:
1. NAGYKÁROLY
2. GÖRÖG FS „A”
3. SUSI
4. GÖRÖG FS „B”
5. KENÉZLŐ
6. NYÍRADONY

A torna gólkirálya: Újvári Patrik /GFS 2002/
A torna legjobb játékosa: Barth Kevin /K.Carei/
A torna legjobb kapusa: Bacsó Dominik /Nyíradony/

A bajnokság Legjobb játékosa: Vachter Fanni /Sárospatak/
A bajnokság gólkirálya: Benkő László /GFS 2003/
A bajnokság legjobb kapusa: Ritli Raymond /K. Carei/

A XVIII. SUSI – NEMZETKÖZI LABDARÚGÓ TORNA TÁMOGATÓI:
HUNYADI ABC, MOGYI Kereskedelmi Kft., Sárospatak Város Önkormányzata, Sárospatak újság, Zemplén Csokoládé Gyár, Szvitankó Tamás – Video Tomix Stúdió, A SZÜLŐK, akik nélkül nem lenne SUSI!, Árpád Vezér Gimnázium, Sárospataki Torna Club, Árvay DSE, Rákóczi DSE, Refi DSE, ÁVG DSE, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, Zemplén Televízió, Észak Magyarország, www.sarospatak.hu, www.borsodsport.hu, www.boon.hu,

HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI! www.susi.mlap.hu


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.25./

 

Farsang a REFI-ben

 

               
                                                                                                  

A Sárospataki Református Gimnáziumban a februári programok egy része a farsangi témakör köré csoportosult. Nagyon fontos az aktív pihenés, a testi és lelki feltöltődés is a tanulás mellett, ezért igyekeztünk szórakoztató, de azért kicsit „oktató” programokat összeállítani a tanulóknak - küldte a tudósítást Dr. Nezánszkiné Tótin Erika...
 

 


Dr. Nezánszkiné Tótin Erika

      

Több olyan elfoglaltság is volt, ami a farsangi tradíciókat kívánta feleleveníteni előadás vagy gyakorlati foglalkozás keretében. Ilyen volt a farsangi fánk sütés, melynek minden részletét megismerhették tanulóink a Mudrány dolgozóinak segítségével, akik közel 500 fánkot sütöttek. Különleges álarcok készültek gyöngyök és egyéb különleges anyagok felhasználásával. Pocsainé dr. Eperjesi Eszter a farsangi népszokásokról tartott különleges előadást, melyet a sok diakép, és zenei bejátszások tették élvezetessé. A farsangi időszak nem múlhat el bál nélkül, tehát fontos a tánctudásunk. A bécsi, és az angol keringő tánctanfolyamunkat nem csak két ballábasok választották.

Különböző rendezvényeken, alkalmakon hogyan kell viselkedni és megjelenni? Ebben volt segítségünkre Szajkó József tanár úr. Egy kiállítás megtekintése tartalmas kikapcsolódást jelent, de ha maga a művész vezeti körbe a diákokat az igazán különleges. Köszönjük feLugossy Lászlónak. A pénteki idegen nyelvi est változatos műsorszámai fantasztikus hangulatot varázsoltak az imaterembe.

A játékos formában rendeztünk évfolyamok közötti versenyt, mely szervezett osztálymunkát igényelt, hogy mind a 10 helyszínen jól szerepelhessenek a tanulók. Az osztályeredmények összesítése alapján a végzős évfolyam nyerte a versenyt. A mozgalmas két nap lezárásaként következett a szombat esti buli. Farsangi jelmezverseny és teaház színesítette a táncos rendezvényt. Vasárnap délelőtt felekezetek szerint vettünk részt az Istentiszteleten.

A fáradhatatlan tanulók vasárnap délután korcsolyázhattak a sátoraljaújhelyi korcsolya pályán. Köszönjük a programjainkban aktívan résztvevőknek a segítséget.


 


 

További fotók >>>

Sárospataki Református Gimnáziuma
/2013.02.24./

 

Szerencs sakkcsapatát fogadták

 

               
                                                                                                  

 


Tóth Tamás

      

A megyei I. osztályú bajnokság 6. fordulójában Szerencs csapatát láttuk vendégül az Árpád Vezér Gimnáziumban. Mindvégig izgalmas, több esetben fordulatos mérkőzéseket láthattak a jelenlévők, a küzdelmet csak a legutolsó parti döntötte el a javunkra - számolt be Tóth Tamás sakkozó...

ÁVG DSE Sárospatak – Szerencs 7 – 5

Győztek:
Lendák Lajos, Simai Gábor, Kanyog Gergő, Nagy Sándor, Csupka János, Gönczy Márk.

Döntetlen:
Kovács Tamás, Tóth Tamás
Az utolsó fordulóban a már bajnoknak tekinthető Putnok otthonába látogatunk, április 14-én.


 


 


Törő Gábor
/2013.02.24./

 

Télűzés az óvodában

 

               
                                                                                                   

A néphagyomány szerint 40 nappal húsvét előtt egy szalmából készült kiszebábot égettek el, jelképezve a tél elűzését. A Környezetvédelmi Munkaközösség ezt a hagyományt évek óta feleleveníti az óvodás gyermekekkel – nyilatkozta Bárdosi Rózsa, a Carolina Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa.
 

 


Bárdosi Rózsa

      

A középsős és nagycsoportos gyerekekkel az idén is közösen készítettük el szalmából a kiszebábot. Ez jelképezte a hideget, a betegséget, a rosszaságot és mindazt, amitől meg szeretnénk szabadulni. Közben énekeltünk, verseltünk. Különböző zajkeltő eszközöket megszólaltatva, intézményünk valamennyi csoportjának részvételével körbehordoztuk a kiszebábot az óvoda körül.

Ezt követte a várva-várt pillanat, a kiszebáb meggyújtása. Amíg égett, addig verseltünk, mondókáztunk, énekeltünk, és hangosan „csörömpöltünk”.
Haj ki, kisze, kiszőce,
a másik határba!
Gyere be, sódar
a mi kis kamránkba!
Kivisszük a betegséget,
behozzuk az egészséget.
Haj ki, kisze, haj!
Ég a kisze, lánggal ég,
bodor füstje felszáll.
Tavaszodik, kék az ég,
meleg a napsugár.
Mire füstje eloszlik,
a hideg köd szétoszlik,
egészen kitavaszodik........

A hideg és betegség elűzése után helyet adunk a jónak, az egészségnek, a megújulásnak. Ennek jelképeként tavaszváró koszorút készítettünk a gyerekekkel. A tavasz első színeit, zöld és sárga szalagokat kötöttünk fel egy-egy koszorúra, és dalokkal, mondókákkal hívogattuk a tavaszt.
Gyere tavasz, várva várlak,
Hozz zöld ruhát, fűnek-fának…..

Ismét körbejártuk az óvodát, immár a tavaszi koszorúval, hogy becsalogassuk a jó időt.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.24./

 

Már a tavaszi árvíz elleni védekezésre készülnek

 

               
                                                                                                   

Sárospatak, Sátoraljaújhely és Cigánd helyi védelmi bizottságai számára tartottak felkészítést az árvízi védekezéssel kapcsolatosan 2013. február 19-én Sárospatakon, amire meg voltak hívva a bizottságok munkacsoportjai is, továbbá mindhárom járás területén lévő összes közbiztonsági referens – tudtuk meg Kovács Sándor tű. alezredestől, az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől…
 

 


Kovács Sándor

      

Magát a felkészítést, a Katasztrófavédelmi Kirendeltség tartotta a jelenlévőknek. A feladat részünkre az volt, hogy az árvízi védekezéssel kapcsolatosan felkészítést adjunk a Helyi Védelmi Bizottságoknak, a közbiztonsági referenseknek, továbbá a HVB munkacsoportjainak. Először egy elméleti előadást tartottunk mindenkinek, amelyben a HVB feladatait foglaltuk össze egy árvízi védekezés során, valamint összefoglaltuk a polgármesterek, illetve a közbiztonsági referensek a feladatait is.

Ezt követően a Vízügyi Igazgatóság munkatársa tartott beszámolót az elmúlt időszak tapasztalatairól, hogy korábban milyen árvízi védekezési feladatokat kellett ellátni a területen. Külön kiemelte a 2010-es évet, valamint előrejelzést is hozott, tájékoztatott bennünket, hogy mi várható a területen, a Bodrog és a Tisza vidékén.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a térségbe Ukrajna, illetve a Felvidék felöl nagy mennyiségű víz fog érkezni, ami több mint valószínű, el fogja érni azt a szintet, ami első és másodfokú védekezést tesz indokolttá.
Nekünk mindig a legrosszabbra kell felkészülni, ha olyan helyzet alakul ki, ami rendkívüli helyzetnek minősül, az se érjen bennünket váratlanul.
Erre készítettük fel a nap folyamán, az elméleti és a gyakorlati oktatáson belül a munkacsoportokat, amik maguk a helyi védelmi bizottságok voltak, Cigánd, Sárospatak, Sátoraljaújhely, mindegyik külön-külön csapatban, a hozzájuk tartozó munkacsoportokkal, illetve a hozzájuk tartozó közbiztonsági referensekkel. A munkacsoportok közléseket kaptak, mindenki a saját területére vonatkoztatva, tehát Cigánd a Tisza, Sárospatak a Bodrog, Sátoraljaújhely pedig a Ronyvával és a Bózsva patakkal kapcsolatosan.

Az első közlés egy megelőzési feladatot tartalmazott, hogy megelőzéskor mi a feladata a védelmi bizottságnak, hogyan kell koordinálni, s mit kell nekik végrehajtani.

A második közlésnél olyan feladatot oldottak meg, hogy amikor már itt van a víz, és már védekezési feladat van, sőt olyan vízmennyiség érkezik, amely a legmagasabb vízállást is eléri, illetve meg is haladja, tehát hosszan tartó védekezésre kell berendezkedni és sok esetben a saját erő is kevés arra, akkor hogyan tudják megoldani az árvízi védekezést. Kicsit bonyolítva a helyzetet, a bizottságoknak adtunk még további szóbeli közlést is, amely arról szólt, hogy rendvédelmi dolgozók, rendőrök, büntetés végrehajtásban dolgozók, tűzoltók érkeznek a helyszínre, segíteni a védekezési munkálatokat, s az ő feladat-meghatározásukról, érkeztetésükről, a gyülekezési pontjaikról kell gondoskodniuk, s arról, hogy hol lesznek elszállásolva, hogyan fognak étkezni – tehát a logisztikáról - illetve, hogy hova fognak menni, védekezni - tehát a legfontosabbat is meg kellett határozniuk.
És akkor a lényeg, hogy ha már ennyi ember itt van, akkor azoknak megfelelő erő, eszköz, rendelkezésre álljon. Legyen homok, homokzsák, honnan fognak nekik biztosítani akkora mennyiséget, ez még egy kicsit bonyolította a bizottságoknak a munkáját. Ez a második közlés, benne ezzel a kis részközléssel.

A harmadik közlés esetében már arról is szó van, hogy kimenekítést kell végrehajtani, illetve kitelepítést is a területről, tehát várható, hogy a gát elszakad, a megtámasztások sem elegendőek. Van olyan település, amelyet körbe zárt a víz, mit kell ilyenkor tenni, milyen intézkedéseket kell hozni.

A negyedik közlésnél, pedig amikor majd lemegy az árvíz, egy helyreállítási feladatot kell megoldani. Az egészre azért van szükség, mert a helyi védelmi bizottságok újjá alakultak. Eddig itt a Zempléni térségben kettő volt, a sárospataki és a sátoraljaújhelyi. Most bejött még Cigánd is, teljesen új közigazgatási rendszer alakult ki, viszont felmértük a jelenlévők között azt is, hogy ki vett már rész ilyen védekezési feladatokban.
Négyen emelték fel a kezüket, pedig közel százan voltunk a felkészítésen, ami azt jelenti, hogy olyan emberekkel vagyunk körülvéve, akik még gyakorlati tapasztalattal nem rendelkeznek. Ha valami rendkívüli esemény következne be, akkor ezeket az embereket jó lesz, ha mást most „képbe hozzuk”. Tehát nem akkor, amikor már a baj bekövetkezik, hanem előtte, és ezért van erre a kiképzési gyakorlatra szükség, ahol gyakorlat formájában, de mint ha már egy éles helyzet alakult volna ki, úgy oldják meg a feladatokat – ennek a napnak ez volt a lényege.

Egyébként lesz ennek folytatása is, ugyanis a helyi védelmi bizottságokban lévő munkaszervezeteknek majd a munkaokmányait is ki fogjuk adni, tehát lesz egy rendkívüli védelmi bizottsági ülés, de az nem ilyen nagy körben, hanem két körben lesz majd végrehajtva.
A védekezéssel kapcsolatba a Megyei Védelmi Bizottság is fog ülésezni és a Megyei Védelmi Bizottságtól is fogunk feladatokat kapni, amiket majd végre kell hajtanunk. De ez majd a jövőben lesz, a nap folyamán most semmi mással nem foglalkoztunk, csak a felkészítéssel, egy elméleti és egy gyakorlati intervallumban.

Egyébként nagyon lelkesek, érdeklődőek a kollégák. Bízom benne, hogy ha most megoldják, akkor egy esetleges éles helyzetben is meg fogják tudni oldani a feladatot. Ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor ott leszünk és fogjuk tudni, hogy mit kell tennünk.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.23./

 

Nagy sikerű Valentin-napi Dalest az Imateremben

 

               
                                                                                                   

Valentin napi dalesttel kedveskedtek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának énekelni szerető tanulói mindazoknak, akik február 14-én este velük töltöttek egy hangulatos órát az imateremben. Hazai és külföldi előadók számaiból énekeltek egy csokorra valót Pál Dóra 9.E, Szabó Fanni 9.E, Madaras Zsófia 10.E, Csetneki Flóra 10.A, Szabó Csenge 10.H, Magyar Sandy 12.E, Tamás Janka 12.E, valamint Enghy Sáron 13.E osztályos tanulók...
 

 


Tamás Janka

      

Zongorán Tirpák Gábor 11.E osztályos tanuló, gitáron pedig Demkó Ferenc tanár úr kísérte a fellépőket. Hála nekik, egy rendkívül színvonalas műsort láthatott és hallhatott a szépszámú közönség. Változatos volt a repertoár, voltak lassú, elgondolkodtató dalok, olyanok, amelyeket átérezhet az ember teljes szívéből és természetesen voltak dinamikus, életvidám számok is.

Példának okáért vegyük a jól ismert dalt, amelynek címe: "Can’t take my eyes off you", és amelyet annyi feldolgozásban hallhattunk már eddig és most Tamás Janka előadásában élevezhettük. Enghy Sáron Sting egyik világslágerét varázsolta a színpadra, melynek címe: "Every breath you take". Taylor Swift: "Our song" - énekelte elragadóan Pál Dóra, a trió pedig Demi Lovato "Skyscraper" című dalát adta elő lehengerlően. Magyar Sandy Andrew Belle "In my veins" című, szívből szóló balladájával ajándékozott meg minket. Demkó Ferenc tanár úr saját, egyéni gitáros darabjáról sem feledkezhetünk meg, "Vasárnap reggel" címmel, amelynek nagy sikere volt.

Köszönjük a szereplőknek a részvételt és reméljük, hogy mindenki boldogan és élményekkel telve távozott az imateremből.


 


 

További fotók >>>

 Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.02.23./

 

Felújították a szeméttartókat

 

               
                                                                                                  

Nem is igazán tűnik fel nekünk járókelőknek, hogy a város utcáin található kukák fel vannak újítva. Persze, hogy rendben vannak, ez természetes számunkra. Gulybán Lászlótól, a Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft vezetőjétől tudtuk meg, hogy a kukák nem maguktól szépek, szorgos emberi kezek munkálkodtak rajtuk…
 

 


Gulybán László

      

A startmunka program pályázat útján hat emberrel bővíthettük az eddig is jól és eredményesen működő karbantartói csoportunkat. A Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft, önkormányzati intézmények épületeit és berendezéseit hat fő karbantartó csoporttal látta el, ehhez csatlakozott az újabb hat fő start munkaprogramos, szintén karbantartó, festő kőműves és asztalos.

Ők elsősorban a tisztasági meszeléseket végezték, nagyon jó minőségben az év folyamán, kora tavasszal és késő ősszel pedig Sárospatak egész területén, a kültéren elhelyezkedő, mostoha állapotú szeméttárolók felújítását, karbantartását, festését végezték el. Tavaly 95 % -ukat sikerült rendbe tennünk, az idén még 5 % vár ránk.

Nagyon örülünk, hogy hozzájárultunk egy picit ahhoz, hogy Sárospatak utcái rendezettebbek és szebbek lettek.


 


 


Törő Gábor
/2013.02.23./

 

Olvass és ajándékozz könyvet!

 

               
                                                                                                   

 

      


2013. február 14-én a Nemzetközi könyvajándék nap keretén belül a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola is bekapcsolódott a 2012-ben indult olvasásnépszerűsítő kezdeményezésbe. A résztvevők új vagy jó állapotú könyvet hozhattak az iskolába és választhattak helyette egy másik könyvet - számolt be Szabóné Deák Sarolta...

Az iskolai könyvtár leltára során leselejtezett könyvek is kiadásra kerültek a gyerekek között ezen a napon.

 


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.02.22./

 

Hamvazószerda

 

               
                                                                                                   

 

      

„ Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged…” A húsvétra felkészítő negyvennapos böjt február 13-án hamvazószerdán vette kezdetét, amelyről a Szent Erzsébet Katolikus Iskolában is megemlékeztek!

Ezen a napon az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap keresztet rajzol a hívek homlokára, közben pedig ezt mondja: „Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!" A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.

A keresztények ebben a bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.


 


 


Szent Erzsébet Katolikus Iskola
/2013.02.22./

 

 Közeleg a nagy nap…

 

               
                                                                                                   

Az öregfiúk magyar válogatottjának tavalyi sárospataki szereplése olyan jól sikerült, hogy a szervezőknek kedvük támadt a közismert futballsztárokat újból meghívni városunkba. A barátságos mérkőzéseket február 24-én, vasárnap délután, 14 órától játsszák zempléni csapatokkal. A sportcsemegének számító rendezvényről Aros János polgármester örömmel számolt be…
 

 


Aros János

      

Még alig vagyunk túl minden idők legsikeresebb téli teremlabdarúgó tornáján, máris újabb rangos sportrendezvények szervezéséről számolhatok be. Az elmúlt hétvégén Kulcsár Anita emléktorna volt az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában, ahol két korosztályban nagyon sikeresen szerepeltek a gyerekek. Ezt is hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre, biztos vagyok benne, hogy az itt elhangzott igények és vélemények alapján lesz folytatása.

Most pedig a tavalyi sikeren felbuzdulva A FORYOU 2. Kft. ügyvezetője, Hegyi Tibor úr segítségével ismét városunkba látogat az öregfiúk magyar válogatott csapata. Olyan neveket láthatunk majd az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában, mint Brokhauser, Vincze Ottó, Lisztes Krisztián, Váczi, Sallai, Garaba, Détári vagy Lipcsei.
Egy négyes teremtornát fogunk létrehozni, ahol Sátoraljaújhely, Sárospatak és Nagykároly öregfiú csapata méri össze tudását a magyar válogatott öregfiúk csapatával.

Tisztelettel bíztatok mindenkit, hogy jöjjenek ki és nézzék meg, hogy ezek a játékosok még mindig élményszerű, látványos cseleket tudnak produkálni. Azt hiszen, hogy akik tavaly kint voltak, ők biztos, hogy itt lesznek, de más érdeklődőket is szeretettel várunk.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.22./

 

Farsang az ÁVG-ben

 

               
                                                                                                   

 


Tóth Rebeka

      

A szürke téli napok, a fásultság oldására vállalkozott az Árpád Vezér Gimnázium diákönkormányzata a 2013. február 14-i farsangi bál megrendezésével. Öntevékeny, sok energiát kívánó munkájuk sikere vitathatatlan, jelzi ezt az est jó hangulata, a bálozók mosolya - számolt be a mulatságról Tóth Rebeka, a diákönkormányzat elnöke...

Köszönet a mindenben segítő, a háttérben munkálkodó szülőknek és a polgárőrség feladatot vállaló tagjainak!


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.21./

 

Hetedik városi bowling-bajnokság

 

               
                                                                                                   

 


Sikora Attila

      

Immár hetedik alkalommal került megrendezésre a városi bowling-bajnokság február 16-án a Bowling Klub Sörözőben. A közel tucatnyi résztvevő nagyon komoly küzdelmeket vívott a helyezések eldöntéséért - számolt be a sporteseményről Sikora Attila alpolgármester...

Persze a mérkőzések közben belefértek a baráti ugratások is, így mindenki jó hangulatban töltötte el a napot.

A végeredmény a következő lett: 1. Simai Zsolt
2. Sikora Markó
3. Sikora Attila
4. Koleszár Péter
Minden résztvevőnek gratulálunk!


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.02.21./

 

Pataki kisrefis diák képviseli Borsod-Abaúj-Zemplén megyét

 

               
                                                                                                   

 


Gócs Annabella

      

Szép Magyar Beszéd megyei versenyén a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskoláját Gócs Annabella 7. osztályos tanuló képviselte. A megmérettetés két fordulóból állt. Egy szabadon választott és egy kötelező szöveget kellett felolvasni a háromtagú szakmai zsűri előtt. 19 tanuló küzdött a helyezésekért...

Az első három tanulót díjazták, akik közül az első helyezett jutott tovább az országos versenyre, Kisújszállásra. Nagy örömünkre Gócs Annabella szerezte meg az első helyet, így ő képviselheti az országos döntőben Borsod – Abaúj- Zemplén megyét.
Felkészítő tanára:Tamásné Soltész Magdolna

Eredményéhez szívből gratulálunk és további jó versenyzést kívánunk!
 


 


 


Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2013.02.21./

 

Megérkezett Sárospatakra a székely zászló

 

               
                                                                                                   

Ünnepélyes pillanatok tanúi lehettünk 2013. február 20-án a Városháza dísztermében, amikor Aros János polgármester egy megszentelt székely zászlót vett át Péntek Lászlótól, a kalotaszegi Kőrösfő alpolgármesterétől. A székelyek legfőbb szimbóluma a Polgármesteri Hivatal épületén fog majd lobogni, hirdetve, hogy Sárospatak népe is szolidaritást vállal a Székelyföldön élő testvéreivel. A vendégeket egy testvértelepülésnek kijáró szeretettel fogadta önkormányzatunk, tekintve, hogy folyamatban van egy testvérvárosi kapcsolat kialakítása…
 

 


Péntek László


Aros János

      

A román nacionalista erők támadást indítottak a székely szimbólumok ellen, köztük a székely nemzeti zászló ellen – számolt be Péntek László alpolgármester, a zászló érkezésének előzményeiről…
Mi magyarok ott is több pártra szakadtunk, de ilyenkor, mikor veszély fenyegeti, megfigyelhető, hogy különbségek ellenére is nagyon is egységes, összefogott a magyarság, minden párt védi a zászlót, ami már ott Erdélyben nem csak a székelyeké, hanem olyan szimbólummá vált, hogy a szórványban élők is elfogadjuk és védjük, hiszen egy magyar ügynek a kibontakozását látjuk és azt, hogy sárba akarják taposni.

Sárospatakon a Táncművészeti Iskolával Dr. Muha Miklóson keresztül már legalább 15 éve tartjuk a kapcsolatot, tánccsoportjaink jönnek ide és ők is részt vesznek a mi ünnepségeinken.
Most jutottunk odáig, hogy szeretnénk felvenni a testvértelepülési kapcsolatot. Egy szándéknyilatkozatot már alá is írtunk, és azt szeretnénk, hogy augusztus 18-án alá is írnánk a végleges dokumentumokat.

A székely zászlók beszerzése sem volt egyszerű, hiszen nem voltak ezek előre legyártva. Megrendeltem Csíkszeredából az egyik vállalkozótól, aki 5 db-ot elküldött, azok tegnap érkeztek meg. Siettem is vele ide Sárospatakra és a másik testvértelepülésen szenteltük fel ide felé jövet ezelőtt pár órával, Nyírvasváriban. Nagyon jóleső érzés, hogy a települések kérik, és szolidaritást vállnak velünk, az erdélyi magyarsággal!

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen döntött úgy a testület, hogy a Humán Bizottság javaslatára mi is csatlakozzunk ahhoz a szolidaritási mozgalomhoz, amely arról szól, hogy minden magyar település tűzze ki a városházára a székely zászlót – tette hozzá Aros János polgármester…
Az ötletet egy másik jó ötlet is követte, nevezetesen az, hogy a leendő testvértelepülésünkről, a kalotaszegi Kőrösfőről kérjük el ezt a székely zászlót, amit nagy örömünkre alpolgármester úr személyesen hozott el ide a városházára.
A jövő hét során pedig, rendkívüli testületi ülés keretén belül, egy kisebb műsorral övezve fogjuk kitenni, és mivel itt a járási és a városi hivatal egy épületben van, így minden Sárospataki Járásban élő és minden pataki embernek a szolidaritását kifejezi.

Úgy gondolom, hogy az Erdélyben élők, azok a székelyek, akik nap mint nap meg kell, hogy küzdjenek az idegen országban tapasztalható nehéz körülményekkel, megérdemlik azt, hogy mi, magyarországiak testvéreinknek tekintsük Őket továbbra is, és szolidaritást vállaljunk velük.


 


 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2013.02.20./

 

A tanítóképző jövőjéről tartottak fórumot

 

               
                                                                                                   

Ilyen bizonytalan helyzetben az 1531-es indulásától kezdve talán még a történelem viharai során sem volt a sárospataki tanítóképzés, mondta Aros János, Sárospatak város polgármestere, az általa, 2013. február 19-ére összehívott fórumon. Rögtön tisztázta azt is, hogy a város nem fenntartója, vagy üzemeltetője az intézménynek, viszont mint minden pataki ember, ő is felelősséget érez a főiskoláért, mivel a tanítóképzés évszázadok óta hozzá tartozik a városhoz …
 

 


Aros János

      

Valóban, a Tanítóképző Főiskola mindig szerves részét képezte Sárospataknak – kezdte nyilatkozatát a polgármester. Több mint 480 éve alatt a főiskola szebb időket is megélt, néhány évtizede még több mint 1000 hallgató tanult itt, s ezek a diákok aktívan kivették a részüket a város kulturális és sport életéből és ott voltak a rendezvényeinken.
Ezzel szemben tavaly ősszel a főiskola csak 40 elsős számára kapott felvételi lehetőséget a Miskolci Egyetemtől, aminek a karaként működik, néhány hete pedig olyan információ jutott el hozzánk, hogy az ősi intézményünknek már a puszta léte is veszélyben forog, fenntartója gazdasági okok miatt akár be is zárhatja.
Ilyen lehetőségekről hallottunk, hogy a főiskola a régi párház épületébe költözik át, vagy pedig az egész kart kifutó rendszerben működve átviszik a Miskolci Egyetemre.
Ez már határozott lépésre sarkallt, időpontot kértem Patkó rektor úrtól, aki sajnos megerősítette ezeket az információkat. Ekkor kezdtünk el keresni olyan intézményeket, akik láthatnak lehetőséget a pataki tanítóképzésben, mert azt mindannyian érezzük, hogy a pataki főiskolán az oktatás gerincét a tanítóképzés és az óvónőképzés kell, hogy adja – ami mellett lehetnek különböző kiegészítő szakok. Több felsőfokú intézménnyel is elkezdtük a párbeszédet, többek között a debreceni Református Egyetemmel, és volt érdeklődés Nyíregyháza felé is, végül annál az Egernél kötöttünk ki, amellyel már korábban is jó kapcsolata volt a Tanítóképző Főiskolának és akinek a két évvel ezelőtti fejlesztési tervében Sárospatak nevesítve szerepelt. Dr. Hauser Zoltán rektor úrban és Dr. Kis-Tóth Lajos rektor- helyettes úrban jó partnerekre találtunk. Azt hiszem, az ottani munka színvonala garanciát jelent arra, hogy itt, Sárospatakon is régi fényében tündököljön a tanítóképzés.

Ezért kezdeményeztem ezt a fórumot, amire meghívást kapott Dr. Patkó Gyula a Miskolci Egyetem rektora, az akkor még csak az elképzeléseinkben szereplő egri főiskola rektora, és természetesen a helyi érintettek. Nagy meglepetésemre legalább 130-an érkeztek a fórumra, a terem kicsinek is bizonyult, a szomszéd teremmel össze kellett nyitni. Ez bizonyította, hogy ez a probléma nem csak a főiskoláé, hanem az egész városé.

Meg kell, hogy köszönjem Patkó rektor úr eddigi munkáját, hiszen Ő volt az, aki a Miskolci Egyetem szenátusában mindig is képviselte a sárospataki érdekeket, és meg kell köszönnöm Hauser rektor úréknak a fogadtatást. Nagyon bízom benne, hogy az általuk elmondottak valóra is válhatnak és most szeptembertől új fenntartóval, telesen megújult szellemben tudunk a munkának nekivágni. Várjuk vissza a pedagógusjelölteket is, hiszen Sárospatakon és környékén a pedagógusok életkora a nyugdíjkorhatárhoz közelít.
Itt Patakon minden adott hozzá, hogy ebben a nagy múltú intézményben az oktatást Comenius városában, magas színvonalon tovább tudjuk folytatni.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.02.20./

 

XVIII. SUSI – Nemzetközi Labdarúgó Torna

 

               
                                                                                                   

 


Belicza János

      

2013. február 24-én rendezi meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola azt a nemzetközi labdarúgó tornát, melyen a 2002-2003-ban született gyermekek vesznek részt, és ami egyben INTERLIGA forduló is. Az esemény az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában kerül megrendezésre - hívja fel az érdeklődők figyelmét az izgalmasnak ígérkező mérkőzésekre Belicza János szervező...

A mérkőzések 8.30 órakor kezdődnek és a szervezők nagy szeretettel várnak, minden kedves szurkolót. A kupán nagy küzdelem várható, ahol a gyermekek érmeket, okleveleket kaphatnak a játék öröme mellett. A részletes program a www.susi.mlap.hu –n megtalálható. Nevezett csapatok: Nagykároly (Románia), Görög FS „A”; Görög FS „B”, Kenézlő SE, Nyíradony, Sárospataki Utánpótlásnevelő SI - SUSI.

HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI! www.susi.mlap.hu


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.20./

 

Sok a gyalogos és kerékpáros baleset

 

               
                                                                                                   

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a közelmúltban több olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, amelynek gyalogos, illetve kerékpáros volt az érintettje. A szélsőséges időjárási körülmények, s ezek gyakori változása nagy veszélyforrást jelentett minden közlekedő számára. Az elmúlt időszakban megyénkben 12 gyalogos volt érintettje balesetnek, ebből hat esetben kijelölt gyalogos átkelőhelyen következett be közlekedési baleset – hívja fel a figyelmet a közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek védelmére Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 

 


Bacsó Tibor

      

A statisztikai adatok a kerékpárosok szempontjából sem mutatnak kedvezőbb képet, az elmúlt időszakban tíz kerékpáros vált közlekedési baleset áldozatává. Ennek a kedvezőtlen tendenciának a megállítására feladatként került meghatározásra az, hogy továbbra is szükséges és indokolt a közlekedésben résztvevők, ezen belül a legvédtelenebb réteg további fokozott sorozatszerű ellenőrzése, testi épségük megóvása, és a szabályos közlekedésük elősegítése.

A tapasztalatok azt mutatják és azt támasztják alá, hogy a kerékpárral közlekedők, valamint a gyalogosok közül sokan továbbra sincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és - a gyakori ellenőrzések ellenére - sajnos még most is sokan figyelmen kívül hagyják a láthatóságra vonatkozó előírásokat.

Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet kell fordítani a gyalogosok fokozottabb védelmére (Sárospatakon pl. a Rákóczi utca, Posta előtti útszakaszon), a kijelölt gyalogosátkelő biztonságosabbá tételére, ellenőrzésére, a gyalogosok láthatósági ruházatának, mellényének fontosságára. Továbbá, a kerékpárosok esetében a közúti közlekedésre vonatkozó, általános közlekedési szabályok betartására, a kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok között láthatóságára, a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére, továbbá a kerékpárt, ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történő kiszűrésére, szankcionálására.


 


 


Törő Gábor
/2013.02.19./

 

Nyelvvizsgaeredmények az ÁVG-ben

 

               
                                                                                                   

 


Tóth Tamás

      

Sokak előtt ismert tény a nyelvismeret értéke (jobb munkalehetőség, diplomafeltétel), ám a középiskolásoknak a felsőoktatási intézménybe kerülést segítő pluszpontként a legfontosabb az idegen nyelv vizsgával bizonyított tudása. Az Árpád Vezér Gimnázium ezért is ösztönzi diákjait a felelősséggel végzett munkára, segíti őket magas óraszámot biztosító képzésekkel, modern módszertanú oktatással, például digitális nyelvoktató program alkalmazásával - számolt be az Árpád Vezér Gimnáziumban folyó eredményes idegen nyelv oktatásról Tóth Tamás igazgató...

A fiatalok többsége kellően motivált a közös munkában, amit bizonyít az is, hogy jelen pillanatban az iskola 343 diákja rendelkezik legalább középfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.19./

 

Civil kerekasztal Sárospatakon

 

               
                                                                                                   

A Sárospataki Tömegkommunikációs Alapítvány találkozóra hívta a helyi civil szervezeteket. A céljuk az volt a kezdeményezéssel, hogy a helyi érdekeltségű döntések lakossági hatásairól, lehetőségeiről közös álláspontot alakítsanak majd ki a jövőben. Az Alapítvány azt szeretné, ha minden egyesület, szervezet a saját tagjainak továbbítaná majd a találkozókon elhangzott információkat – számolt be a február közepén, A Művelődés Házában megtartott beszélgetésről Sípos István, az Alapítvány elnöke…
 

 


Sípos István

      

A városban számos civil csoport működik, mégis ritkán egyeztetnek egymással programjaikról, terveikről. Ezen kívül pedig fontosnak tartják, hogy a helyi lakosságra is hatással levő, akár országos, akár helyi döntésekről közös véleményt alakítsanak ki, vagy csak információkat cseréljenek a közügyekről.
Azt gondoltuk, hogy talán meg lehetne próbálni elébe menni az esetleges rossz, vagy a lakosságnak nem tetsző döntéseknek, vagy akár a jó döntések még jobbá tétele érdekében is munkálkodhatunk azzal, hogy megpróbálunk egy minél szélesebb párbeszédet, és egy elfogadói, támogatói kört kiépíteni az önkormányzati döntések köré.

Az első találkozó eredménye az, hogy a megjelentek nyitottak a civilek közötti párbeszédre. Úgy tervezik, hogy a helyben fontos események, vagy döntés előkészítések idején tartanak majd egyeztetéseket. Az a valószínű, hogy nem lesz ennek egy előre ütemezett rendszeressége, hanem az éppen aktuális felvetések, problémák, helyzetek hozzák majd magukkal szerintem az újabb alkalmakat, mint ahogy túlságosan hivatalos keretet sem szeretnénk adni ennek, tehát nem egy újabb pártok fölötti, párt vagy szervezetek fölötti szervezet akar ez lenni. Tehát azt gondolom, hogy mindenképpen a szükségszerűség fogja megszabni a következő évek vagy hónapoknak, az eseményeinek az ütemezését – mondta Sípos István

Az alapítvány elnöke azt is elmondta, ha a jövőben már nem fél-információk járják majd a várost, hanem a civileken keresztül elindul egyfajta tájékoztatási folyamat, akkor elégedettek lesznek a most elindított kezdeményezésükkel.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.19./

 

Kavalecz Lajos szobrászművész kiállítása

 

               
                                                                                                 

Kibontott formavilág címmel nyílt meg Kavalecz Lajos szobrász kiállítása, A Művelődés Háza Galériájában. A miskolci köztisztviselő a Diósgyőri Képzőművész Stúdió 76’ tagja, a Miskolci Galéria jegyzett alkotója. 15 éve foglalkozik szobrászattal. Műveit akácfából készíti, és nem szívesen válik meg tőlük…
 

 


Kavalecz Lajos

      

A Kibontott formavilág című kiállítással kezdődött a Kultúrházak éjjel-nappal című, országos eseménysorozat Sárospatakon. Kavalecz Lajos mérnök, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság köztisztviselője, pontosan megfogalmazva, nyomvonalas engedélyezési munkatársa. Ezt az elnevezést hallva nem gondolnánk, hogy szabadidejében verseket és fát farag. Akácfából keltette életre Emese álmát, az Utolsó lépést, vagy a Vágyakozást. A fa gyökerét, tuskóját használja, abban keresi a titkot, amit formába faragva megmutat a szemlélőnek. Azt mondja, a fa titkát, üzenetét szeretné tovább adni.

„Van, amikor rögtön megérzem ha hívogat, vagy mondhatnám nagyon egyszerűen: megszólít ott az erdőben az a fadarab, az a tuskó. Megismerkedem vele, hazaviszem, nézegetem, forgatom, és előbb utóbb megmutatja az igazi arcát, amiből én kibontom azt az üzenetet, amit szeretne a Természet, vagy Teremtő megmutatni” – mondta Kavalecz Lajos.

A szobrok természetes egyszerűsége, finomsága megérinti a szemlélőt. Tanászi Árpád református lelkész azt mondta kiállítás megnyitóján, hogy a felülről jövő segítség minden alkotásnál segíti a művészt: „Én, mint hívő ember és lelkész, nem csak állítom, hiszem és tapasztalom nap, mint nap, hogy ebben a teremtett világban a teremtő minden egyes embert felruház valamivel, tehát valamilyen adottsága van. És a nagyszerű dolog az, amikor az ember felfedezi magában ezeket az adottságokat. Csiszolja ezeket és tulajdonképpen hozzá idomítja egy-egy feladathoz.”

Kavalecz Lajos Miskolcon él, de a Felsőgagyi szülői ház udvarán alkot legszívesebben. Azt mondja, a Cserehát az ő műterme. Miután kifaragott egy-egy alkotást, viaszréteggel vonja be, melytől az bársonyossá, finom tapintásúvá válik. A kiállítás március végéig látogatható A Művelődés Háza Galériájában.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.02.18./

 

Jelmezekbe bújtunk az Erdélyiben is

 

               
                                                                                                 

Igaz, hogy már közel a böjti időszakhoz, de - a hagyomány is azt tartja: „farsang farkán” rendezik a legtöbb mulatságot. Csatlakozva a farsangi vigasságokhoz február 14-én jelmezbe bújtak az Erdélyi János Általános Iskola tanulói és felnőtt dolgozói is...
 

 


 

      

Hosszas, napokig tartó készülődés előzte meg a vidám délutánt: energiát, időt nem kímélve iskolánk dolgozói és bizony a gyerekek is bebizonyították, hogyan lehet évről évre újabb ötlettel megnevettetni, szórakoztatni a farsangon megjelent közönséget. Már-már hagyománnyá vált iskolánkban, hogy Kovács Borbála tanárnő segítségének köszönhetően a tanulók szép nyitótáncával veszi kezdetét a mulatság.

Ezt követően a jelmezes csoportok bemutatója következett, mely során a báj és a humor, a kreativitás és nemkülönben a kézügyesség vetélkedett egymással. A gyerekek körében népszerű Bogyó és Babóca szereplői elevenedtek meg szemünk előtt, továbbá fáraót láttunk trónolni, miközben rabszolgái a piramist építették, de a francia kártya lapjai is életre keltek, sőt óriás csecsemők párnacsatáján is szórakozhattunk. A speciális nevelési igényű tanulóink Gospell-kórusa nagyon megható volt mindenki számára, az autisták kacsatánca pedig felhőtlen jókedvet sugárzott.

Legkisebbjeink és a velük foglalkozó pedagógusok és nevelők olyan édesen „randa” boszorkányoknak öltöztek be, hogy őket nézve valóban Meseországban érezhettük magunkat. A zsűri tagjai most is igazságosan ítéltek. Nálunk a farsang most sem a helyezésekért folyó küzdelem volt, így mindenki nyertese lett a délutánnak. A kollegák finom, házilag sütött tortái és süteményei voltak a fődíjak, melyek a „legbájosabb jelmez”, a „legtöbb embert megmozgató jelmez”, a „legvidámabb jelmez”, a „legötletesebb jelmez” stb. tulajdonosainak kerültek kiosztásra. Így aztán a farsang további része - a tombolahúzás és a tánc - már igazi dáridós hangulatban telt.

Köszönjük a zsűritagoknak és minden kedves érdeklődőnek, hogy jelenlétükkel megtisztelték iskolánkat, tanulóinkat, valamint szívből köszönjük a felajánlásokat minden cégnek és magánszemélynek, akik ajándéktárgyakkal hozzájárultak a tombola sikeréhez.


 


 

További fotók>>>

Erdélyi János Általános Iskola
/2013.02.17./

 

A Magyar Kultúra Lovagja lett Petraskó Tamás

 

               
                                                                                                 

A Magyar Kultúra Lovagja címet kapta Petraskó Tamás, aki a magyar kulturális örökség ápolásáért kapta az elismerést. Huszonöt éves hagyományőrző, anyanyelvet és nemzettudatot ápoló munkája az egész országban ismert. A kitüntetéssel járó láncot, oklevelet és ezüst kitűzőt Budapesten vette át…
 

 


Petraskó Tamás

      

A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a kultúra területén lovagiasan, huzamosabb ideig tevékenykedők díjazására hozta létre 1998-ban. A cím elismeri a művészeti irodalmi és közművelődési teljesítményt, a kultúraszervezést és támogatást. Kiemelten kezeli azokat, akik a falvak lámpásai, kis közösségek szellemi vezetői.
„Büszkeség tölt el, hiszen közel negyedszázados, úgymond hagyományőrző múlttal élem az életemet. Ha ez itt a Bodrog-közben, a világtól, hogy úgy mondjam nagyon messze, mégis csak arra érdemes, hogy rám figyeljenek, arra érdemes, hogy egy elismerést kapjak- nem én, hanem mindaz, amit csinálok, azáltal a hagyományőrzés - akkor erre én büszke vagyok” - mondta Petraskó Tamás, majd így folytatta:
„Köszönöm a teremtő Istennek, hogy a Bodrog-köz szent földjén születhettem, magyar embernek. Azon a földön, ahol egykor Árpád fejedelem és vezérei a honalapítást irányították, eldöntötték, azon a földön ahol II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem megszületett, a Zemplén szélén. Azon a földön, ahol Kossuth apánk, a történelem bizonyos pillanatában, úgy lett magyarrá, hogy meghatározta a mi szabadságharcunkat. És hiszem, hogy nem lehetett más életutam, csak magyar.”
Petraskó Tamás Kisrozvágyon született, Sátoraljaújhelyen érettségizett, majd tanári és gyógypedagógusi diplomát szerzett. Az Alföldre került, szülőfalujából, tanított gimnáziumban és szakközépiskolában. Lapot alapított, létrehozta a Hét Vezér Alapítványt, az anyanyelv és a nemzettudat ápolására, valamint a lovas élet felvirágoztatására. 1996-ban megszervezte és vezette a Magna Hungária expedíciót. Három évvel később hazatért szülőföldjére a Bodrog-közbe és felépítette Berzseny-falut, ahol régészeti módszerekkel mutatja be honfoglaló hőseink életét, a régi magyar kultúrát. Huszonöt éve hagyományőrző. Azt mondja, boldog ember.
Petraskó Tamás olyan kiváló emberekkel együtt vehette át a díjat, mint Böjte Csaba, Kányádi Sándor, vagy az újhelyi születésű Eva András. A bíráló bizottság a kulturális örökség ápolásáért ítélte neki a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet.

Mi, sárospatakiak különös tisztelettel és szeretettel gratulálunk Petraskó Tamásnak! Köszönjük, hogy visszajött szülőföldjére, vidékünkre, a Bodrogközbe. Ha máshol fejtené ki áldásos tevékenységét ezzel a töretlen erővel és lelkesedéssel fáradhatatlanul, akkor nem volna Berzsenyfalunk és nem volna Honfoglalási Emlékpark Karosban. Büszkék vagyunk rá, hogy gyakran ellátogat városunkba is, amit a Fejedelem tisztelőjeként szent helynek tekint, így a Rákóczi lovas túrák kihagyhatatlan állomása számára.
A honfoglalókig visszanyúló ősök tisztelete sugárzik belőle, amiből mi is erőt merítünk és bizonyára az Árpád Vezér Gimnázium tanulói is másképp gondolnak névadójukra, amikor honfoglalás-kori öltözékében megjelenik ünnepségeiken.

Különös világban élünk, amikor információözön áraszt el bennünket, amikor semmi sem szent, a tisztelet lassan ismeretlen fogalommá válik. Most különösen nagy szükség van az ilyen emberekre, akik példaként állnak előttünk, hogy hogyan adjuk meg a tiszteletet azoknak, akik arra érdemesek.
Kívánjuk, hogy jó egészségben, még nagyon sokáig mutassa az utat, hogy el ne tévelyedjünk!
 


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.18./

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                                                                 

A szokásosnál egy kicsit korábban, a hónap közepén került sor a rendes testületi ülésre. Ennek oka az, hogy a törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az önkormányzatoknak a költségvetést. Így ennek az ülésünknek az egyik legfontosabb témája az önkormányzat költségvetése volt – kezdte beszámolóját az elmúlt pénteken megtartott képviselő-testületi ülésről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila

      

Végül is sikerült elfogadnunk ezt a költségvetést, azt kell mondanunk, hogy ebben az évben is - bár a tavalyi év végén a számlák kifizetésre kerültek az állami támogatásnak köszönhetően. Azért ebben az évben is szigorú gazdálkodásra lesz szükség, ugyanis be lett tervezve egy egész komoly állami támogatás, hiszen mínusszal ettől az évtől nem lehet költségvetést tervezni.

Ezen kívül több előterjesztés is elhangzott. Az egyik, a személyi gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról, illetve egy nagyon fontos, a talajterhelési díjjal kapcsolatban. Ez a tavaly januárban történt törvénymódosítás, mi szerint tízszeresére emelte az állam a talajterhelési díjat, mostantól lép életbe. Tehát egy év volt adva arra, hogy felkészüljön mindenki, illetve, aki tudott rákössön a szennyvízvezetékre, a szennyvíz hálózatra. Akik nem tették meg azoknak bizony most életbe lép a tízszeres emelés. Erre készült különböző kedvezményeket is magában foglaló javaslat, tehát lehet majd különböző mentességeket, díjkedvezményeket kérni. Aki ebben érintett, ha úgy gondolja, hogy szeretne valamilyen díjkedvezményben részesülni és jogosult rá, akkor ezt megkaphatja - ennek a rendszerét fogadtuk el ezen a testületi ülésen. Ez szerint van 90%-os kedvezmény, 60-70 %-os, attól függően, hogy milyen helyen lakik, hogy van-e kiépítve központilag szennyvíz elvezető rendszer, mert ha nincs kiépítve és nem tud rákötni, akár mentességre is van lehetősége.

A gyermekétkeztetéssel kapcsolatosan volt két napirendünk is, hiszen szükség volt a közszolgáltatási szerződésünk módosítására, mivel az Erdélyi János Általános Iskola étkezési ellátása is a Közszolgáltatási Kft-hez került, ott pedig eddig nem szerepelt reggeli és vacsora. Mivel ott kollégiumi tanulók is vannak, ezért ezt is be kellett venni a szerződésbe - ennek az elfogadásáról is szó volt.

Két napirendi pont az INNOVÓ PATAK Kft –vel foglalkozott, annak az alapító okiratát módosítottuk, illetve a vezetője bérezéséről döntöttünk, hiszen eddig bér nélkül látta el a feladatot, most pedig már egyre komolyabb bevételeik is vannak, tehát ki tudja gazdálkodni ennek a bérnek az összegét.
Ezen kívül a Sárospataki Képtár szerepének oktatással történő bővítéséhez kapcsolódóan egy projektmenedzsmentet kellett felállítanunk, hiszen március elsejétől ennek működnie kell. Ennek készült el az előterjesztése, ezt is elfogadtuk Bordás István, Sándor Zsuzsanna és Orosz Gábor lesznek a projekt vezetői. Március elsejétől áll fel ez a projektmenedzsment, ez a három ember lesz a projekt megvalósításának a felelőse.

Egy felajánlást kapott önkormányzatunk, egy magánszemélytől, aki egy öröklés során sárospataki ingatlanhoz jutott, és azt felajánlja önkormányzatunk részére. Ez a Wesselényi út és az Árok utca sarkán lévő teleknek egy része. Nem lettünk kizárólagos tulajdonosok, mert több tulajdonosról van szó. Ezt köszönettel elfogadjuk, és így azon a telken most már tulajdon joggal rendelkezik a város. Van még négy másik tulajdonos, majd szeretnénk velük,  megegyezni.


 


 


Törő Gábor
/2013.02.18./

 

Ételt osztottak a nélkülözőknek Sárospatakon

 

               
                                                                                                 

Közel kétszáz rászorulót ajándékozott meg február 14-én a Vay Miklós Református Szakképző Iskola, és a Magyar Református Szeretetszolgálat Sárospatakon. Az iskolában rászoruló családoknak főztek meleg ételt, a Művelődési Ház előtt pedig tartós élelmiszert osztottak a hajléktalanoknak...
 

 


Balogh Barnabás

      

Segíteni kiváltság! – hirdette a Szeretetszolgálat autóbusza a Bodrog-parti kisvárosban, amely 60 családnak és 20 hajléktalanak szállított adományokat. A pincér- és szakács szakos tanulók meleg étellel készültek az iskola tanéttermében, amit később a segélyszervezet munkatársai házhoz vittek a szegény családoknak. Az élelmiszerből a fedél nélkülieknek is jutott: A Művelődési Ház előtt szeretetcsomagot, benne burgonyát és befőttet kínáltak a hajléktalanoknak.

Mint Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész igazgatója elmondta: a csomagokat vállalkozók felajánlásaiból gyűjtötték össze. – Fokozatosan növekszik a rászorulók száma, főként a téli időszakban. Így a mi felelősségünk is nagyobb abban, hogy a beérkező kéréseket hatékonyan bíráljuk el, s valóban a legrászorultabbak részesüljenek támogatásban.

Egy héttel korábban a Vay Miklós Református Szakképző Iskola diákjai már részt vettek hasonló akcióban, akkor az erdészeti szakosok vittek tűzifát a környező települések időseinek. – Intézményünkben mindig fontosnak tartottuk, hogy az oktatott szakmákon keresztül segítsünk másokon. Ez fokozottabb formában jelentkezik nálunk, amióta református fenntartásban működik az iskola – mondta el Dr.Téglás Zsolt. Az iskolaigazgató kiemelte: mindkét megmozdulás nevelő célzatú, melyeken az elesettek segítésére ösztönzik a fiatalokat.


 


 

További fotók>>>

tirek.hu
/2013.02.17./

 

Ismét futballsztárok érkeznek Sárospatakra - 2013. február 24.

 

               
                                                                                                 

Nagy érdeklődés kísérte egy évvel ezelőtt a közismert futballsztárok Sárospatakra érkezését. Február 24-én, vasárnap délután újból ízelítőt láthatnak az Árpád Vezér Gimnázium tornatermébe kilátogató focit szerető nézők a régi idők focijából, ugyanis több száz válogatottsággal rendelkező volt labdarugók érkeznek városunkba, hogy részt vegyenek egy 4 csapatból álló mini tornán - hívja fel az érdeklődők figyelmét Hegyi Tibor szervező...
 

 


Hegyi Tibor

      

DÉTÁRI, LISZTES, VÁCZI, SALLAI GARABA, BROKHAUSER, VINCE OTTÓ - a neveket mindenki ismeri Magyarországon, de személyesen csak kevesen láthatták őket. Most itt az alkalom!

Hegyi Tibor (képünkön) és Belicza János szervezők ígérete szerint hamarosan ismertetik a tornán résztvevő csapatok névsorát és a pontos menetrendet. Annyit már elárultak, hogy a válogatott csapatát erősíti Aros János polgármester és Nagy Varga Péter, a Sárospatak Hungaria Édesipari KFT cégvezetője.
Focikedvelőknek és a sportot szeretőknek újból egy nívós program lesz Sárospatakon február 24-én vasárnap délután 14 órai kezdettel az ÁVG tornatermében.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRNAK A SZERVEZŐK! A belépés ingyenes.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.17./

 

Tisztújító közgyűlést tartott a Horgász Egyesület

 

               
                                                                                                     

Sárospatak legnagyobb civil szervezete a hétvégén tartotta tisztújító közgyűlését. A közgyűlésen az egyesület elnöke, Pingor Zsolt megtartotta az elmúlt öt év szakmai beszámolóját, majd Egyed Attila gazdasági vezető ismertette az elmúlt év gazdálkodását. Máji József úr, aki a felügyelő bizottság elnöke a 2012-es pénzügyi ellenőrzésekről tájékoztatta a közgyűlés résztvevőit...
 

 


Pingor Zsolt

      

A közgyűlés öt jelenlévő kivételével az elhangzottakat elfogadta. A közgyűlés meghívott vendége és egyben a tisztújítás szakmai felügyelője Lajos Zsigmond úr volt, aki a Horgászegyesületek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetségének ügyvezetője. Felszólalásában tájékoztatta a megjelenteket a 2013-as változásokról, pályázati rendszerekről, a szövetség érdekvédelmi munkájáról. Beszámolójában méltatta a sárospataki egyesület előző öt évben végzett tevékenységét és a szövetségben betöltött szerepét.

A tisztújítás előtt a régi vezetőség lemondott tisztéről és kezdetét vette a jelölő lista ismertetése. Preszoly András úr, a jelölő bizottság elnöke a két elnökjelölt nevét és az őket támogató vezetőségi és bizottsági tagokat. Ezt követően a törvényi előírásoknak megfelelően megkezdődött a jelöltek személyének megszavaztatása annak érdekében, hogy felkerüljenek a szavazólapra. Itt egy nem várt esemény következett be, amikor a régi elnökkel szemben induló elnökjelölt személyét a jelenlevők közül mindössze 31-en támogatták a megjelent 146 főből, míg Pingor Zsolt jelöltet több mint 110-en.
A nem várt fordulat után a régi vezetőségi tagokkal szemben az új jelöltek sorra kevesebb szavazatot kaptak, mint amennyi szükséges lett volna a szavazólapra való felkerüléshez. Több jelölt nem jelent meg a közgyűlésen, ezért nevük szintén törlésre került.

A szavazólapon szereplő nevek véglegesítését követően Pingor Zsolt elnökjelölt ismertette vezetői elképzeléseit, kihangsúlyozta, hogy továbbra is a legfontosabbnak a halasítások megszokott rendszerének fenntartását, az elmúlt öt évben tapasztalható költségtakarékos gazdálkodás folytatását tartja. Ismertette azokat az új pályázati lehetőségeket, amelyek hathatósan segíthetik az egyesület munkáját az elkövetkező években. Fokozott figyelemmel fogják kísérni a 14 év körüli gyermekek horgászati vizsgára történő felkészítését, nyári horgásztábor szervezését tervezik. Minden évben horgászmajálist rendeznének az egyesület tagjai és családjai részére. Pályázati lehetőségek felhasználásával bővíteni szeretnék a halőri létszámot, térfigyelő rendszer kerülne kiépítésre a Csepel tónál. Továbbra is biztosítani fogják a horgászversenyek eddig megszokott struktúráját, igyekeznek mindazon kapcsolatok további fenntartására, amelyekkel az egyesület rendelkezik.
Az elnökjelölti beszámolót követően megszavaztatásra került a szavazatszedő és számláló bizottság tagjainak listája.

A szavazatok leadása és összeszámlálása több, mint egy órát vett igénybe. A szavazatszámláló bizottság elnöke Tronkos Zsolt úr ezután ismertette a választás eredményét.
Elnök: Pingor Zsolt 106 szavazattal
Titkár: Gulyás Péter 109 szavazattal
Gazdasági vezető: Egyed Attila 105 szavazattal
Tagok: Aranyi Ferenc 93 szavazattal
Gerő András 99 szavazattal
Karajz István 99 szavazattal
Máji József 94 szavazattal
Nagyházi Sándor 99 szavazattal
Preszoly András 102 szavazattal
Felügyelő bizottság:
Elnök: Bereznyák Ferenc 101 szavazattal
Tagok: Vigh Róbert 102 szavazattal
Sohajda Béla 93 szavazattal
Fegyelmi bizottság:
Elnök: Lukács Sándor 101 szavazattal
Tagok: Herman Tibor 97 szavazattal
Varga Dániel 90 szavazattal

Megválasztásukhoz gratulálunk!


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.02.17./

 

Elfogadták a megye fejlesztési célrendszerét

 

               
                                                                  

Megvitatta és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlésnek elfogadásra javasolja a megye fejlesztési célrendszerét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által életre hívott Borsod-Abaúj-Zemplén megye tervezési munkacsoportja. A munkacsoport február 11-én tartotta ülését.
 

 


Dr. Mengyi Roland

      

A 2012-ben alakult grémium munkájában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat szakemberei mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, Miskolc város, a Miskolci Egyetem, a BOKIK és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Agrárkamara, a megyében működő Leader szervezeteket képviselő BÜKK-MAK Leader Kft., a Borsod Volán, valamint a Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség delegáltjai vesznek részt.

Fejlesztési célok
A februári ülésen elhangzott, hogy a stratégiai célok meghatározásánál fontos szempontként vették figyelembe megyénk gazdaságának hagyományait, természet-földrajzi adottságait, munkakultúráját. Ebből kiindulva – első helyen – a foglalkoztatás és az innováció azon területeire koncentrálnak, amelyekben Borsod-Abaúj-Zemplén gazdasága előnyös helyzetben van, tehát a beavatkozások gyors sikereket eredményezhetnek. Ennek elérése érdekében azokra a gazdasági központokra fókuszálnak, ahol a versenyképesség feltételei a reális siker reményében fejleszthetők.
Nagy hangsúlyt kapnak a fejlesztési tervek között a már említett központokon kívüli területek is. A cél esetükben az, hogy ezekben a régiókban is alakuljanak ki – a gazdasági és környezetvédelmi szempontok szerint – a fenntartható foglalkoztatás feltételei, erősödjön a térség népességmegtartó képessége.
A célok között szerepel továbbá, hogy a hagyományos és megújuló energiaforrások hasznosításával visszaállítsák megyénk pozícióját a hazai energiatermelésben.
Lényeges, hogy megyénk az erősségek, a fejlesztési célok bemutatásával vonzóvá váljon a befektetők, a vendégek és az itt élők számára.

Gazdasági tengelyek
A tervezési munkacsoport által elfogadott fejlesztési célrendszer gazdasági tengelyekre osztja megyénket, és ezek sajátosságaira építi a stratégiai terveket. Az első az úgynevezett „borsodi tengely”, vagyis Miskolc térsége – benne Tiszaújvárossal és Kazincbarcikával -, ahol meghatározó a gépgyártás, a mechatronika, a vegyipar, és jelen van az informatika és a szolgáltatóipar is. Miskolcnál pedig a Miskolci Egyetemre, és a kutatóintézetekre alapozva a kutatás-fejlesztés és az innováció a kiemelt terület. Ehhez a tengelyhez tartozik még Ózd térsége, ahol a gazdasági környezet javításán túl fontos a közösségi alapon szervezett foglalkoztatás megvalósítása.

A következő Tokaj-Hegyalja és Zemplén, ezen belül Sárospatak, Sátoraljaújhely, ahol a természeti értékek, a turizmus, a szőlő- és borkultúra, a vadászat, a kézművesség, a szálláshelyek, élelmiszer- és feldolgozó ipar minőségi fejlesztése a cél.
Az abaúji és csereháti térség esetében – a hagyományokra alapozva – a mezőgazdasági, kertészeti termelést, a termékek élelmiszeripari feldolgozását helyezi központba a terv.
Míg Mezőkövesd és Tiszaújváros körzetében a magas színvonalú logisztikai szolgáltatások megteremtése is cél.
A tervezési munkacsoport elfogadta azt a javaslatot, hogy a szabad vállalkozási zónákat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a fejlesztési célrendszerben foglaltak alapján alakítsák ki.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.16./

 

Együtt kérik a polgármesterek a 37-es út javítását

 

               
                                                                                                     

A járásunkhoz tartozó 15 település polgármesterei kerestek meg azzal, hogy közösen küldjünk egy felhívó levelet a Közútkezelő KHT vezetőjének, hiszen naponta tucatjával érkeznek hozzánk a bejelentések, de keresett már meg balesetet szenvedő is. Csoda, hogy nem történt még komolyabb sérülés, vagy esetleg haláleset, ezt szeretnénk megelőzni – számolt be Aros János polgármester a 37-es út javításáért tett intézkedéséről
 

 


Aros János

      

Ezért kérjük nagyon határozottan, hogy azonnal kezdjenek hozzá a kátyúk kijavításához. Aki járt a 37-esen mostanában valóban tapasztalhatta, hogy már lehetetlen kikerülni a kátyúkat. Nem tudom mikor érünk el odáig, hogy a felelősöket elő fogják venni, hiszen néhány évvel ezelőtt újították fel a 37-esnek azt a szakaszát, ahol kátyúk már jelentkeznek. Érdekes módon az ország más területein, vagy más országokban ez nem jelentkezik és nem okoz problémát.

Polgármester társaim is csatlakoztak ehhez a levélhez. Hamarosan el is fogjuk tudni küldeni, amint mindenki aláírja, de voltak tőlem sokkal vehemensebb polgármesterek is, akik egyenesen azt javasolták, hogy tegyünk büntetőfeljelentést közúti veszélyeztetés okán. Én megvárnám az első lépést, az első reakciót és csak azután fogunk határozottabb lépéseket tenni.

A közútkezelő vezetőjével történt telefonos beszélgetésem alatt azért jó híreket is hallottam. Igazgató úr elmondta, hogy tavasszal, amint az időjárás engedi, kezdik a Sárospatak-Vajdácska közötti útszakasz felújítását. Ha lehetséges, ez még rosszabb állapotban van, mint a 37-es út, tehát feltétlenül szükség van a javítására,
Több alkalommal jeleztük ezt a problémát már Hörcsik képviselő úrral is, úgy tűnik, ez végre valahára teljesülhet. Ezen kívül elkezdődik a Cigánd-Pácin közötti szakasznak a felújítása is, és Bodroghalmon átmenő út egy részét is úgy tűnik, hogy fel fogják újítani.

Összegezve, még egyszer nagyon-nagyon fontos lenne hangsúlyozni a javítások sürgősségét, hogy megelőzzük a komolyabb baleseteket és az esetleges tragédiákat.


 


 


Törő Gábor
/2013.02.16./

 

„Itt a farsang, áll a bál…”

 

               
                                                                                                     

 


 

      2013. február 8-án a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a délutáni mulatságot megelőzte a kiszebáb égetés, mely nálunk több éves hagyományra tekint vissza. A negyedik osztályos tanulók vidám műsorral készültek, melyet előadtak iskolatársaiknak, s az óvodás gyerekeknek...

Verses, dalos, táncos összeállításunkban felidézték a népi hagyományokat: jelmezbe bújás, mulatás, fánksütés, párválasztás, fiúk-lányok csúfolódása stb. Végül elégettük „bűneinket” a kiszével együtt.
Reméljük sikerült elűzni a telet, s hamarosan élvezhetjük a tavasz csodálatos napjait.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.02.16./

 

Tehetséges matematikusok a Kisrefiben

 

               
                                                                                                     

 


Fekete András
tanítványával

      

Az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola matematika versenyén a Kisrefi két diákja nagyon jó eredményt ért el. Simai Anna Éva 5. osztályos tanuló 1. Séra Kornél 7. osztályos tanuló pedig 2. helyezést ért el.
A Varga Tamás matematika verseny II. fordulójára Sikorszki Máté és Séra Kornél 7. osztályos tanulókat hívták be, az eredményükről később kapunk tájékoztatást - Fekete András matematika tanár...

Simai Anna Éva 5. osztályos tanuló a Curie Matematika verseny területi fordulóján harmadik helyezést ért el.
Tanulóink felkészítője: Fekete András matematika tanár

Gratulálunk a szép eredményekhez és további jó versenyzést kívánunk.


 


 


a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2013.02.15./

 

Újabb vandálkodás a városban

 

               
                                                                                                     

Nemrég adtunk tájékoztatást, hogy a Vízikapunál jelenleg még ismeretlen tettesek, felszedték a Szabadtéri színpad nézőtéri padjainak egy részét. Most az egykori malom területét körülvevő kerítést rongálták meg, illetve firkálták össze ismeretlenek. Természetesen mindkét esetben feljelentést tettünk - nyilatkozta Aros János polgármester...
 

 


Aros János

      

Megértem a pataki lakosok felháborodását azzal kapcsolatban, ami a malom melletti területtel történik, hiszen mindannyiunknak fájó volt, hogy a városközpontban lévő területet a Miskolci Egyetem értékesítette az egyik multinacionális cégnek, és azóta a terület ronda palánkokkal körülvéve ott áll szégyenszemre a város közepén, és ez a kép még szembetűnőbb lesz, ha elkészül az új főtér.

Az értékesítés körülményeivel kapcsolatban egyre több érdekes információt juttatnak el hozzám és ezek alapján elképzelhető, hogy hamarosan kezdeményezzük az eladás körülményeinek vizsgálatát.

Addig azonban kérem a firkálókat, hogy véleményüket (amivel egyébként egyetértek) ne ilyen módon, másoknak kárt okozva hozzák nyilvánosságra, hanem például a Sárospatak honlapon vagy a Sárospatak újságban.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.15./

 

Molnár Jánosnét köszöntötték 90. születésnapján

 

               
                                                                                                     


 

 


Molnár Jánosné

      

Már hagyománnyá vált városunkban, hogy a család és a rokonok mellett, a város polgármestere is köszönti születésnapjukon a legidősebb lakókat. Ezúttal Molnár Jánosnét, kereste fel otthonában Aros János polgármester, hogy jókívánságait átadhassa. Marika néni meghatódva fogadta a virágcsokrot és a szép szavakat…

Nagy öröm, hogy szinte minden hónapban egy-egy szép korú lakos születésnapját ünnepelhetjük. Olyan embereknek, akik egész életükben azért dolgoztak, hogy a családjuk és a város is előrébb juthasson, mondta Sárospatak polgármestere, mikor a 90. születésnapján köszöntötte Molnár Jánosnét. Marika néni az elmúlt évben már ágyba kényszerült, de büszkén számolt be arról, hogy gyermekei örömmel gondoskodnak róla. Nagyon meglepődött, hogy a polgármester személyesen gratulált neki 90. születésnapja alkalmából.
A három gyermekén túl nyolc unokája és három dédunokája van Marika néninek. Azt is elmondta, testvére két évvel ezelőtt ünnepelte 90. születésnapját és már ő is nagyon várta, hogy elérje ezt a szép kort.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.15./

 

Ovis Farsang

 

               
                                                                                                     

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

2013. február 13-án, szerdán tartottuk a már-már hagyományosnak mondható Farsangi Mulatságunkat - nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetője.

A gyerekek és a szüleik már hónapokkal korábban arról beszélgettek, hogy ha majd eljön a FARSANG ideje, vajon milyen jelmezbe öltözzenek és mik legyenek? Hát eljött ez a nap, és láthattuk a fantázia gazdagságát. Szinte minden gyermek beöltözött, szebbnél-szebb és ötletesnél-ötletesebb jelmezbe bújtak. Nagy örömmel és huncut szemekkel várták a hatást, amit a körülöttük lévőkre gyakoroltak.

Egy-egy ijesztgetős, "harcos", kedves állatfigurás vagy gyönyörű királylányos, tündéres, boszorkányos jelmez igazán jól sikerült és feltűnő volt. A gyerekek mindegyike boldogan viselte a sajátját. Táncoltak és szórakoztak a jó hangulatú rendezvényen, melynek délelőttjén különböző tréfás
vetélkedőkön össze is mérhették erejüket, ügyességüket.
Valóban nagyon jó mulatság volt!


 


 

   További fotók>>>                                                        További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.02.14./

 

Oktatási célokat is szolgál majd a képtár

 

               
                                                                                                     

 


Szvitankó Tamás

      

A szent negyedben található Képtár a jövőben nemcsak a kiállításoknak ad helyet, hanem egy EU-s program keretében oktatási célokat is szolgál majd – tudtuk meg Szvitankó Tamástól, aki Humán Bizottság elnökeként számolt be bizottságuk üléséről…

A Sárospataki Képtár esetében szerepbővítés lesz, hiszen nyertek egy 19 és fél milliós pályázatot, amellyel be tudnak kapcsolódni az egész életen át tartó tanulás folyamatába. Ennek a projektjét beszélte meg a bizottság és döntés született a projektben résztvevők személyét illetően is.
A képtár mellett régi új intézménye lett a városnak az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium. Csak az étkeztetésről szól a szerződés, amivel kapcsolatosan a helyi rendelet módosítása a bizottság előtt volt, hiszen most az önkormányzati konyha látja el ezt a feladatot.

Az állami fejkvóta és az árak között viszont elég nagy rés tátong, ami önkormányzati kiegészítést jelenti, de egy új melegítőkonyha is beüzemelődik, ezért munkahelyteremtésről is van szó.


 


 

 További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.02.14./

 

Az önkormányzat feladata lett az Erdélyi iskola étkeztetése

 

               
                                                                                        

Az Erdélyi János Általános Iskola is államosításra került, ami eddig nem a városhoz, hanem a megyéhez tartozott. Most sem a városhoz – mint fenntartóhoz – tartozik, az Önkormányzat mégis megkapta feladatul az étkeztetést az iskolában és a bentlakásos kollégiumban is. Erről és több más témáról is tárgyalt a Szociális és Egészségügyi Bizottság, aminek üléséről Egyed Attila számolt be…
 

 


Egyed Attila

      

A sárospataki önkormányzat a jövőben rendeletben állapítja meg a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások intézményi térítési díját. A március 1-jétől életbe lépő rendelet tervezetét az elmúlt héten tárgyalta bizottságunk. Az ülésen elhangzott, hogy az egy főre eső állami támogatás ugyan emelkedett, de éves szinten így is 3 milliós önkormányzati hozzájárulásra van szükség.
Az intézményi térítési díj az állami normatívából, ill. azokból a költségekből áll, amibe belekerül akár egy ebéd, vagy akár a kihordása. Amit a gondozott fizet általában kevesebb, mint ez az intézményi díj, ugyanis önkormányzatunk minden egyes ebédhez hozzá szokott tenni - ez éves szinten meghaladja a 3 millió Ft-ot. Ez a térítési díj nem tévesztendő össze azzal, amit végül a szolgáltatást vevőnek kell fizetnie. Azaz összeg mindig alacsonyabb, mint az intézményi térítési díj.

Módosításra volt szükség azért is, mert az Erdélyi János Általános Iskola étkeztetését januártól már a helyi közszolgáltató látja el. A bentlakásos intézmény esetében azonban vacsoráról is gondoskodni kell.
Iskolák államosítása után az Erdélyi Iskolának az étkeztetése is hozzá került az önkormányzatunkhoz és ebbe a rendeletbe nem volt általános iskolás vacsora, ezért kellett egy új elemet is beemelni ebbe a rendeletbe.

A bizottság tárgyalt még bérlakások szerződéseinek hosszabbításáról és segélyek ügyében is javaslatot tett a pénteki testületi ülésen.2


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.02.14./

 

Jubileumi ünnepség a Sárospataki Református Kollégiumban

 

               
                                                                                                     

Dr. Újszászy Kálmánné Deák Ilona születésének 100. évfordulója alkalmából 2013. február 7-én az Imateremben ünnepi megemlékezést tartott a Családtagokkal együtt a Sárospataki Református Teológiai Akadámia és a Tudományos Gyűjtemények...
 

 


Dr. Újszászy Kálmánné Deák Ilona

      

Deák Ilona 1913. január 28-án született Sárospatakon, és 1999. június 11-én hosszan tartó, derűs hittel viselt betegség után, életének 87. évében halt meg Sárospatakon. Egész élete Sárospatakhoz és a Református Kollégiumhoz köthető. Ősi nemesi, szülőföldje iránt határtalan szeretetet érző, művelt, a magyar haza számára maradandó értéket hordozó családba született. Édesapja Palágyi Deák Geyza a Sárospataki Református Főgimnázium tanára, néprajzkutató, költő, festő, édesanyja Biringer Margit tanítónő.

Elemi iskoláit az akkori Református Tanítóképző Intézet gyakorló iskolájában végezte. A Református Gimnáziumban – mint a többi lánytanuló – nyilvános magántanuló volt. Érettségi után a Teológiára iratkozott be, első pataki lányként jeles eredménynel végezte el. 1936-ban ösztöndíjas volt Németországban, ahol szociális intézményben dolgozott, szabad idejében pedig, nagy érdeklődéssel látogatta a múzeumi gyűjteményeket.

1937. július 27-én kötött házasságot dr.Újszászy Kálmán teológiai tanárral. Patakon Patakért, a Kollégiumért, Krisztus ügyéért fáradoztak együtt, mintegy 57 éven keresztül.

Az otthon a család mellett a negyvenes évektől a Tudományos Gyűjtemények dolgozója. A múzeum és az adattár munkatársa, majd a múzeum vezetője. Kiállítások rendezése, anyaggyűjtés, a begyűjtött anyag rendezése, szakszerű katalogizálása, kutatók kiszolgálása az Ő feladata volt. Egyházkerületünk gyülekezeteiből a múzeumba bekerült úrasztali terítőket restaurálta. Értéket mentett.

Férjével együtt három alkalommal volt Amerikában: 1965-ben, 1972-ben, és 1985-ben. Összegyűjtötték, és hazahozták a református magyarokra vonatkozó dokumentumokat, így lerakták az ún. Amerikai magyar gyűjtemény alapjait.
Munkája mellett négy gyermeket nevelt fel férjével együtt. Házuk ajtaja nyitva állt a Patakon élő, és a világ minden tájáról Patakra látogató öregdiákok, tanárok, népfőiskolások, barátok előtt.
Élete, szolgálata példa a mostani pataki diákok előtt, a Deák Ilona jelenlegi, majd jövőbeli diákjai előtt. Patakon Patakért, a Kollégiumért.


 


 

További fotók >>>

tirek.hu
/2013.02.13./

 

Dr. Csókay András előadása a sárospataki Bazilikában

 

               
                                                                                                     

A Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény a Hit évéhez kapcsolódóan előadássorozatot szervez, melynek során művészek, tudósok, közéleti emberek vallanak életük, munkájuk és a hit kapcsolatáról. Az előadássorozat célja hogy személyes példákon keresztül tudatosodjon a hit megtartó és megtermékenyítő ereje a művészetben, a tudományban, a közéletben és az egyének mindennapi életében. Az első előadásra 2012. február 12-én került sor, melyen dr. Csókay András, agy- és idegsebész közel 300 vendég előtt a Bazilikában beszélt a hit erejéről és fontosságáról - számolt be Kelecseny Mónika...
 

 


dr. Csókay András

      

Az előadás elején elhangzott, hogy a hit, az isteni kegyelem ajándékait, az apró csodákat nem a nagy dolgokban kell keresni, hanem tudni kell azokat észrevenni hétköznapjaink egyszerűségében is. Azokban az apró, de lényeges dolgokban, amikor például egy anya estéről estére vacsorát tesz a család asztalára.

Csókay professzor úr személyes tanúságtétele mindenkit ráébreszthetett arra, hogy sosem késő visszatérni a helyes útra, bérmennyire is tévedjünk le róla, csak észre kell venni azokat a jeleket, azokat a támaszokat, melyeket Isten ad nekünk segítségül. Ilyeneket mindig találunk, csak akarni kell észrevenni őket. Ez az a lépés, amelyet senki nem tehet meg helyettünk.

A professzor úr hétköznapi éltéből, munkájából vett példák után a szív, a lélek fontosságának hangsúlyozásával zárta előadását. Bármennyire is lényeges szerepet tölt be az agy az ember életében, nem szabad túlmisztifikálnunk. Az érzelmeink, a lelkünk nem benne található. Példaként az agyhalott fiú esetét állította elénk, aki bár agyi működés szempontjából már halott volt, testvére szavaira könnyezni kezdett. Valahol legbelül még érezte azokat a szavakat. Ez az eset is megmutatja a hitben, a megbocsátásban rejlő erőt.

Következő előadásunk vendége Jókai Anna író- és költőnő lesz, 2013. március 12-én, 17 órától. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.13./

 

Több pénzt szánna az utak javítására a Pénzügyi Bizottság

 

               
                                                                                                     

A Pénzügyi Bizottsági ülésén természetesen az idei év költségvetése szerepelt a legnagyobb hangsúllyal. Ennek megfelelően elég hosszasan tárgyalta a bizottság, végül elfogadásra javasolja a képviselőterületnek. Ha tavaly lenne, akkor azt mondanám, hogy 310 millió Ft-os hiánnyal, de mivel nem lehet az idén hiányt tervezni, ezért a kiegészítő állami támogatás 310 millió Ft-os terhére javasolja elfogadásra a bizottság – foglalta össze az ülésen elhangzottakat Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 

 


Hajdu Imre

      

Azért ilyen sok, mert az átadott intézmények fenntartásához évi 170 millió Ft támogatást a továbbiakban még utalnunk kell - a Rákóczi, ill. az ÁVG esetében - de ennek a csökkentéséről még folynak tárgyalások a minisztériummal.

Módosító indítványa is van a bizottságnak, ugyanis a belterületi utak karbantartására a Kommunális Szervezetnél 3 millió Ft volt betervezve az idénre. Tudni kell, hogy csak a Herceg utcára évente 2 millió Ft-ot költünk. A 3 millió Ft borzasztóan kis összeg, a belterületek utak állapotához képest és tudjuk azt is, hogy decentralizált pályázati lehetőségek nincsenek idén a belterületi utaknak a karbantartására, ezért 18 millió Ft-ra emelné az utak karbantartására szóló költségvetési keretet az előbb említett kiegészítés terhére. Egyébként még ez a 18 millió Ft is kevés, mert ténylegesen 5-600 millió Ft-ot az utakra el tudnánk költeni.

Tavaly 12 millió Ft-ot költöttünk utak karbantartására, tavaly előtt pedig 3 millió Ft-ot. Most ahhoz képest növekvő ez az összeg és bízunk abban, hogy marad belőle még szeptemberre is, bár én azt se bánnám, áprilisra elfogyna ez a keret, de találnánk valami pályázati forrást ennek a kiegészítésére.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.02.13./

 

Farsang a Kisrefiben

 

               
                                                                                                     

 


Timáriné Király Sarolta

      

2013. február 8-án, délután a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolájában megtartották a farsangi karneválunkat. A tavalyi évhez hasonlóan 8. osztályos tanulóink bécsi keringővel nyitották meg a farsangi mulatságot. A csodálatos táncot látva a szülők és nagyszülők könnyes szemmel nézték gyermekeiket - számolt be Timáriné Király Sarolta a tagintézmény vezetője...

A csodálatos táncot látva a szülők és nagyszülők könnyes szemmel nézték gyermekeiket. Az iskola tanulói lelkesen készülődtek, hogy az általuk kiválasztott jelmezekbe bújhassanak. Jó hangulatban és ragyogó arccal vonultak végig iskolatársaik és szüleik előtt. A felvonulás után fergeteges hangulatban táncházzal zárult télűző, vidám délutánunk.


 


 

További LEVI-fotók >>>                              További fotók >>>                                        További fotók >>>

a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2013.02.11./

 

Farsang a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában

 

               
                                                                                                     

 


Beliczáné László Petra

      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában idén, február 8-án került megrendezésre a farsangi mulatság. A hagyományokat megőrizve a Diákönkormányzat és a Szülői Választmány közösen szervezte meg a télbúcsúztató vígasságot. A 8. osztályosok szemet gyönyörködtető nyitótáncai megalapozták a báli hangulatot, majd minden osztály színvonalas műsort adott, a megjelent vendégek örömére - küldte a tudósítást Beliczáné László Petra a Diákönkormányzatot segítő tanár...

Köszönjük a szülőknek, a Szülői Választmánynak, iskolánk Diákönkormányzatának a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar Hallgatói Önkormányzatának, a támogatóknak és iskolánk valamennyi dolgozójának és tanulójának a szervezését, közreműködését.


 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2013.02.12./

 

Sárospataki cserkészek a sátoraljaújhelyi farsangon

 

               
                                                                                                     


 

 


Újlaki Csaba

      

Február 8-án és 9-én rendezték meg Sátoraljaújhelyben a II. kerületi Cserkészfarsangot. A 763. sz. Sztárai Mihály cserkészcsapat Újlaki Csaba csapatparancsok vezetésével vett részt az eseményen...

A cserkészek sok izgalmas vetélkedőn vehettek részt, a pataki csapat több díjban is részesült. Csaba bá itt is bemutatta méltán híres cserkészjátékai egy részét, amik most is nagy sikert arattak. A nap végén Kiszebáb égetéssel búcsúztatták a telet a részvevő cserkészek. A második napon várostörténeti versenyen mérték össze tudásukat a cserkészcsapatok.
Ezúton is köszönjük a vendéglátóknak az izgalmas programokat!


 


 

További (Kövér Zoltán) fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.12./

 

Németül és franciául szólt a dal

 

               
                                                                                                     

2013. február 8-án idegen nyelvi estet tartottak a Református Kollégium Gimnáziumában. Az est során németet és franciát tanuló diákok mutatták be produkcióikat. A műsor első részében a 9-10.-es németes csoportokat láthattuk. Ötletes volt a rappelve előadott Goethe-vers a 10.H-tól, láthattunk német X-faktort, Pokémont, de népdal és retrozene is felcsendült...
 

 


 

      

Új színfolt iskolánk életében a tesis osztály, amelynek tanulói tornagyakorlatokat adtak elő német zenére. A folytatásban a franciások műsorát tekintettük meg, amelyből a francia kultúra különböző szeleteit ismerhettük meg a népdaloktól a Villon-versen át a sanzonokig. Nagy sikere volt A Napkirály című francia musical részletének a 12.A előadásában, zárásként pedig egy fergeteges kánkánt láttunk a 11.A-s és 12.E-s lányoktól. Az est további részében a 11-12.-es németes csoportok mutatkoztak be. A 11.H-sok egy napjukat elevenítették fel, és emlékezetes marad a 11.E-sek Hamupipőke-feldolgozása, sőt a Piroska és a farkas 11.C-sektől is. A műsorban minden osztály képviseltette magát tánccal, dallal, jelenettel.

Az est a 9.-eseknek jelentette a legnagyobb izgalmat, s éppen ezért bátortalanul adták elő műsorszámaikat, de nagy örömükre a közönség őket is lelkes tapssal jutalmazta. A közönség visszajelzéseinek tükrében sikeres volt idei nyelvi estünk, a jövő tanévben az angolosok szervezésében készülhetünk a következőre.


 


 

További fotók >>>

a Református Kollégium Gimnáziumában
/2013.02.11./

 

Kamion csúszott ki a kanyarban

 

               
                                                                                                     

 


Bacsó Tibor

      

Sárospatakról Cigánd felé haladva kb. 12 km megtétele után van egy éles kanyar, amit a hatházi kanyarként ismernek, mert a valamikor 6 ház állt ott. A környéken élők számítanak rá, de az idegenek gyakran beleszaladnak a megengedettnél nagyobb sebességgel, ami nem egyszer vezetett már balesethez. Legutóbb 2013. február 6-án reggel riasztották balesethez a rendőrséget, majd a tűzoltókat ill. a katasztrófavédelmet is – tudtuk meg Bacsó Tibor rendőr őrnagytól, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferensétől…

A 14-es számú út 12 km 450 m-es szelvényében egy anyagi kárral járó közlekedési baleset történt. Kisvárda felől közlekedett Sárospatak irányába egy kamion, ami a felfagyott, csúszós-jeges úton az un. hatházi útkanyarulatban megcsúszott és a járműszerelvény az úttest menetirány szerinti baloldalán lehaladt az úttestről, majd az árokban felborult.
A baleset során személyi sérülés nem történt, viszont az anyagi kár jelentős volt. A műszaki mentésben részt vett a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság, de a mentéshez daru igénybevételére is szükség volt, amit a miskolci katasztrófavédelem biztosított a mentés idejére, valamint Polgárról egy kamionmentő is részt vett részt a műszaki mentésben.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.11./

 

Sárospatak és térsége is a szabad vállalkozási zónába esik

 

               
                                                                  

Véglegesítette a szabad vállalkozási zónák listáját a kormány, az ország leghátrányosabb 47 térsége lesz szabad vállalkozási zóna. Sárospatak is a tizenkét megyében, a közé a 903 település közé esik, akik a szabad vállalkozási zónába tartoznak. Ez pedig az itt élő, jelenleg is meglévő vállalkozásoknak is könnyebbséget jelent Sárospakon és térségében, de főként azoknak nyújt jelentős kedvezményt, akik új vállalkozásokat szeretnének létrehozni – jelentette be Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Ez azt hiszem, hogy ez megkönnyíti az itt élők helyzetét, mivel további munkahely teremtési lehetőséget biztosít majd azoknak, akik szeretnének itt befektetni. Tehát arra ösztönzi azokat a vállalkozásokat, amelyek keresik még a helyüket itt magyar országon, hogy ide, Sárospatak környékére hozzák a vállalkozásukat, hiszen a kormány az ő számukra kedvezményeket fog biztosítani.

A médiából annyit tudtunk meg, hogy ahol szabad vállalkozási zóna jön létre, ott plusz támogatásokat kapnak a vállalkozások. Ez minden munkavállaló után 400 ezer forintos támogatást jelent új munkahely létesítése esetén, továbbá a szociális hozzájárulási adókedvezmény lehetőségét kiterjesztik a szabad vállalkozási zónákra. Ha új vállalkozások települnek be, akkor munkahelyenként három évig részesülnek kedvezményben: az első két évben a teljes, a harmadik évben fele összegű szociális hozzájárulási adókedvezményt jelent. Megyénk nagy része megkapta ezt a minősítést, így Cigánd, Szerencs és Tokaj térsége is.


 


 


Törő Gábor
/2013.02.11./

 

Névadónkra emlékeztünk az óvodásainkkal

 

               
                                                                                                     


 

 


Egyed Katalin

      

Már hagyomány, hogy február elején ellátogatunk az óvodásokkal a Bazilikába, névadónk, Schwarzenberg Carolina emléktáblájához – nyilatkozta Egyed Katalin, a Carolina Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa.
Ezen a napon, - Carolina névnapján - egy csokor virággal emlékezünk meg, a gyerekekkel közösen, az első sárospataki óvoda alapítójáról.

A hercegnő 1846-ban alapított Kisded Óvó néven gyermekintézményt, először a jelenlegi Józseffalván, majd a Szent Erzsébet 16. szám alatti épületben. Mindannyian hálásak lehetünk Neki ezért a nemes cselekedetért! Gondolt a kisgyermekekre, helyet és ellátást biztosított számukra, és az akkori naplók beírásai szerint nyomon követte életüket egészen 18 éves korukig. 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.10./

 

Idegen nyelvi szép kiejtési verseny - Eger

 

               
                                                                                                 

 


Tamók Renáta

      

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Modern Nyelvek Intézete által meghirdetett VI. regionális idegen nyelvi szép kiejtési versenyre 2013. február 1-jén került sor. A versenyre a középiskolák utolsó két évfolyamán tanuló, az idegen nyelvet nem anyanyelvként beszélő diákok nevezhettek...

Az első fordulóban a fiatalok tetszés szerint választhattak felolvasnivalót - a tanszék honlapján előre megadott - három prózai szöveg közül. A második fordulóba csak a legjobban szereplő 12 versenyző kerülhetett, ahol 3 perces felkészülés után, ismeretlen prózai szöveget - egy Grimm-mese részletét - kellett felolvasniuk. A kiejtésben, a beszélt nyelv zenei eszközeinek használatában, átéltségben s a kontaktusteremtésben mért diákok három legjobbja értékes díjazásban részesült.

Az ország több megyéjéből érkező versenyzők közül Tamók Renáta, az Árpád Vezér Gimnázium 13. C osztályos tanulónak kiemelkedően szép teljesítményével sikerült e rangos versenyen német nyelvből az előkelő 2. helyezést elérnie.
Szeretettel gratulálunk!


 


 


Törő Gábor
/2013.02.10./

 

Sárospatakon is csökken a távhőszolgáltatás ára

 

               
                                                                                            

Örömmel értesültünk a médiából arról, hogy tíz százalékkal csökken a rezsiköltség a legfontosabb szolgáltatások esetében. Hogy ez Sárospatakon hogyan érvényesül, erről Gulybán László, a Patakhő Energiaszolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója számolt be…
 

 


Gulybán László

      

Megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter 78/2012.(XII.21.) NFM rendelete az egyes energetikai tárgyú árszabályozással összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról. Ennek értelmében 2013. január 1-től a távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági fogyasztó a távhő-szolgáltató által 2012. november 1. napján alkalmazott szolgáltatási díjnál 10 százalékkal alacsonyabb összegű szolgáltatási díjat köteles fizetni.

2013. január 1-től a rezsicsökkentési programba Sárospatakon is bekerül a távhőszolgáltatás 10 %-kal alacsonyabb áron való szolgáltatása. Ez a mi esetünkben érinti a fűtés alapdíjat, a meleg víz alapdíjat, a meleg víz felmelegítést és a távhőszolgáltatást. A január 10-i számlákban már kiszámláztuk a januári alapdíjat, mert december végén, január elején még nem tisztázódott, hogy a 10 %-os csökkenés az alapdíjat is érinti-e, vagy magát az energiaszolgáltatást - de ezt módosítjuk.

Február 10-i számlájukban a lakók meg fogják kapni a kompenzálását a januári alapdíj 10 %-nak, természetesen ezek után a meleg víz felmelegítési hő-díját és a meleg hő-díjat 10 %-kal kisebb áron fogjuk számlázni.

 2013. január 1-jétől érvényes áraink:
 

Fűtés alapdíja:

  243.- Ft/lm3/év + 5 %  ÁFA           /255.-Ft/

 

Fűtés hő díja, vízfelmelegítés hő díja:

3201.- Ft/GJ + 5% ÁFA                  /3361.-Ft/

 

Vízfelmelegítés alapdíja:

    35.- Ft/lm3/év + 5 % ÁFA             / 37.-Ft/

 

Hidegvíz díja (lakossági fogyasztó esetében):

  478.- Ft/m3 + 27 % ÁFA                /607.-Ft/

 

Hidegvíz díja (közületi fogyasztó esetében):

  767.- Ft/m3 + 27 % ÁFA                /974.-Ft/

 A rezsidíj-csökkentés a közületi fogyasztóinkat nem érinti!

A Zemplén Vízmű Kft. 2013. január 01-én hidegvíz- áremelést hajtott végre, melyet a számláinkban érzékelni fognak.

2013. évre érvényes esemény naptár:

Meleg víz óraleolvasás tervezett időpontja:

április15-22 és október 14-21 között.

Fűtés lm3 arányos elszámolása:

június

Költségmegosztó elszámolása:

július


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.10./

 

Ismét futballsztárok érkeznek Sárospatakra - 2013. február 24.

 

               
                                                                                                 

Nagy érdeklődés kísérte egy évvel ezelőtt a közismert futballsztárok Sárospatakra érkezését. Február 24-én, vasárnap délután újból ízelítőt láthatnak az Árpád Vezér Gimnázium tornatermébe kilátogató focit szerető nézők a régi idők focijából, ugyanis több száz válogatottsággal rendelkező volt labdarugók érkeznek városunkba, hogy részt vegyenek egy 4 csapatból álló mini tornán - hívja fel az érdeklődők figyelmét Hegyi Tibor szervező...
 

 


Hegyi Tibor

      

DÉTÁRI, LISZTES, VÁCZI, SALLAI GARABA, BROKHAUSER, VINCE OTTÓ - a neveket mindenki ismeri Magyarországon, de személyesen csak kevesen láthatták őket. Most itt az alkalom!

Hegyi Tibor (képünkön) és Belicza János szervezők ígérete szerint hamarosan ismertetik a tornán résztvevő csapatok névsorát és a pontos menetrendet. Annyit már elárultak, hogy a válogatott csapatát erősíti Aros János polgármester és Nagy Varga Péter, a Sárospatak Hungaria Édesipari KFT cégvezetője.
Focikedvelőknek és a sportot szeretőknek újból egy nívós program lesz Sárospatakon február 24-én vasárnap délután 14 órai kezdettel az ÁVG tornatermében.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRNAK A SZERVEZŐK! A belépés ingyenes.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.09./

 

Megemlékezünk a Don-kanyar áldozatairól

 

               
                                                                                            

A Béla király téren lévő II. világháborús emlékműnél tisztelegtünk a Don-kanyarnál elesett magyar katonák emléke előtt. Az emlékbeszédet Mártha Mihály Tibortól hallottuk, aki előtte az Újbástya Rendezvénycentrumban rendhagyó történelem órát tartott a szomorú témáról középiskolások számára. Az ünnepségsorozat az általános és középiskolások részére rendezett rendhagyó történelem órával kezdődött, amelyen Mártha Mihály Tibor Fényeslitke polgármestere tartott előadást a doni katasztrófa okairól, előzményeiről, ezt követően a II. világháború áldozatainak hősi emlékművénél díszünnepséggel folytatódott a megemlékezés...
 

 


Mártha Mihály Tibor


Szvitankó Tamás

      

Mi már el sem tudjuk képzelni mit élhettek át 1943 januárjában, azok a magyar katonák és munkaszolgálatosok, akik megfelelő fegyverzet, ruházat és ellátmány nélkül szálltak szembe a túlerőben lévő orosz hadsereggel. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar történelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak, hangsúlyozta Mártha Mihály Tibor Fényeslitke polgármestere előadásában a sárospataki diákoknak.

„Hetven évvel ezelőtti eseményekről fogok beszélni a fiataloknak, egy olyan időszakban, amikor azt lehet mondani, hogy már az árvák is elmennek közülünk, hiszen azok a hősi halottak gyerekei, akik 1943-ban születtek, ők ma már hetven évesek, illetve e fölött vannak, ez a generáció tehát elkopik közülünk. És ennek az elfelejtett hadseregnek - akiről a magyar történelem során, 1945-től a rendszerváltásig nem lehetett beszélni - úgy tudunk igazán emléket állítani, hogy ha a gyerekeiken keresztül ez a történet, illetve ez az esemény tovább megy” – mondta Mártha Mihály Tibor.

A diákok történelem órán ugyan tanulnak a világháború eseményeiről, a mostani előadáson azonban részletesen hallottak arról, hogy a II. Magyar Hadsereg hogyan került ki a Don-kanyarhoz, milyen harcokban vett ott részt, és miért fontos az elesett katonák emlékének ápolása.

A katonák emlékének ápolásában jelentős szerepe van a hadisír gondozásnak is. Az előadó célja az is volt, hogy felkeltse és ráirányítsa a fiatalok figyelmét a katonatemetők rendben tartásának fontosságára.

A Béla király téri emlékmű előtt megtartott emlékező műsorban közreműködött Földházi István és Seres Péter, majd koszorúzás következett, amit a füzéri hagyományőrzők tettek ünnepélyessé és emlékezetessé.

Az ünnepség megszervezése az Önkormányzat Humán Bizottságának feladata volt, így a bizottság elnökének, Szvitankó Tamásnak gratuláltunk az évforduló méltó megrendezéséhez…

Nagyon örülök, hogy ezt a megemlékezést már harmadik alkalommal, ilyen széles körben méltóképpen sikerült megrendeznünk. Mártha Tibor barátom egy nagyon tartalmas rendhagyó történelem órát tartott. Sárospatak összes iskolájából jöttek tanulók, nem fértünk be a Sarokbástya épületébe. Nagyon megragadtak Tibor bizonyos mondatai, hogy már lassan kihalnak az árvák, és az is, hogy az unokáknak is kell emlékezni – hiszen és is egy Don-kanyarban elesett katona unokája vagyok…


 


 

További fotók>>>


Törő Gábor
/2013.02.09./

 

TUDOK 2013

 

               
                                                                                            

1996-ban egy olyan rendhagyó kezdeményezés indult el az országban, amely kiemelkedően tehetséges középiskolás diákok számára biztosít kutatási lehetőséget a legjobb hazai kutatóhelyeken 1999. július 24-én a Kutató Diákok Országos Konferenciáján megalakult a tudományos kutatómunkát végző középiskolás diákokat, tudományos diákköreiket, mentoraikat és korábbi kutató diákokat összefogó Kutató Diákok Országos Szövetsége (röviden KutDiák)...
 

 


 

      

A szervezet jelenlegi védnökei Áder János köztársasági elnök, Pálinkás József, az MTA elnöke, Balog Zoltán Emberi erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa államtitkár. Jelenleg már csaknem hatezer itthoni és környező országbeli magyar diák kutat különböző kutatóhelyeken és középiskolai diákkörökben. A kiemelkedő eredményt elérő diákok amerikai, horvát, ír, izraeli és német tehetséggondozó táborokban kitűnő eredménnyel vettek részt. Mint például a 2007-ben Nagydíjas Timári István gimnáziumunk diákja képviselte 2008-ban Magyarországot az USA-ban, Houstonban a nemzetközi diákolimpián, ahol bronz fokozatot és különdíjat nyert. Mentora Halász László tanár úr volt.

Mindezek mellett felvételi plusz pontot kapnak a nagy és első díjasok, és egy közülük részt vehet az adott évben a Nobel-díj átadáson Svédországban. A kutatás lehetőségének biztosítása mellett fórumot is biztosít a KutDiák a diákoknak munkájuk bemutatására. A tudományos élet minden „publikációs” módját igyekeznek ez által a diákok elé tárni. Három nagy versenyük közül a legrégebbi a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája, ahogy többen is ismerik: a TUDOK. Itt minden év tavaszán több mint 150 résztvevő körülbelül 100 előadással indul. Ezen a versenyen 2005 óta rendszeresen vesznek részt iskolánk diákjai, kiváló eredményeket elérve. Több nagydíj illetve első díj jelzi az eredményes kutató munkát. 2010-ben ennek köszönhetően iskolánk rendezte a X. Jubileumi TUDOK Konferenciát, elismeréseként az itt folyó munkának.

Az idén a XIII. TUDOK – ra kerül sor március 22-23-án, Tatabányán. Az elmúlt évekhez hasonlóan pataki diák résztvevője is lesz a konferenciának,az országos döntőt megelőző szegedi Élet – és környezettudományi konferencián saját kutató munkájának bemutatásával a Református Kollégium Gimnáziumát két tanuló képviselte: Kónya Krisztina 12. H /felkészítő tanár: Marschall Zoltán, mentor: Halász László/ az ökológia-etológia szekcióban megtartottő eladásával II. helyezést ért el és a díjak mellett bejutott az országos döntőbe, Varga Laura 12.H /mentor: Halász László/ a molekuláris – mikrobiológia szekcióban megtartott előadásával kiemelt dicséretben részesült!

Eredményeikhez szívből gratulálunk!


 


 


Törő Gábor
/2013.02.09./

 

Erdélyis tanulók a városi szavalóversenyen

 

               
                                                                                            

 


Kis Márta

      

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a Magyar Kultúra Napja alkalmából szavaló- és prózamondó versenyt hirdetett a város valamennyi szavalni és szerepelni szerető kisiskolása számára. Erre a megmérettetésre az Erdélyi János Általános Iskola néhány alsó tagozatos nebulója is benevezett: Surányi Evelin, Horváth Barabara, Csendi Valéria, Szuhai Csaba 3. osztályos tanulók jól felkészülten álltak a zsűri és a hallgató közönség elé. Szavalataikkal, fellépésükkel méltón képviselték iskolánkat - számolt be Kis Márta a tagintézmény vezetője...

Ezen a derűsen izgalmas délutánon szebbnél szebb verseket, prózákat hallgattunk végig a klasszikus művektől a kortárs szerzők alkotásáig. Tanulóink élvezettel vettek részt a versenyen, felkészítő tanáruk, Braunné Kovács Erika irányításával élményt nyújtó szavalatokat hallhattunk tőlük. Ezzel a zsűri is egyet értett, hiszen a megannyi kedves, szép előadás után egyik tanulónkat, Horváth Barbarát különdíjban részesítették. Kedves Barbi, szívből gratulálunk, s bíztatunk további szereplésekre társaiddal együtt!


 


 

További fotók >>>

Erdélyi János Általános Iskola
/2013.02.08./

 

Korábban tartották az irodavezetői értekezletet

 

               
                                                                                             

Február 4-én délután tartottuk a havonta szokásos irodavezetői értekezletünket - ezúttal a februárit - aminek fő célja a február 15-re tervezett rendes testületi ülésre való felkészülés volt. A testületi ülésen napirendre kerülő pontok közül, a Sárospatak Város Önkormányzata 2013. évi költségvetésének elfogadásáról készül előterjesztést emelném ki – nyilatkozott az értekezlet témáiról Dankóné Gál Terézia...
 

 


Dankóné Gál Terézia

      

A Polgármesteri Hivatal dolgozói munkatársai a gazdálkodási irodával, jegyzőasszony és polgármester úr vezetésével hetek óta ezen dolgoznak, a költségvetés összeállításán. Tehát ennek az előterjesztése lesz a napirend fő pontja. Korábban ez önálló témaként került megtárgyalásra, most egyéb napirendek megtárgyalására is sor kerül, így a költségvetés elfogadását követően, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjának elfogadására vonatkozóan is előterjesztés hangzik el, illetve kerül megtárgyalásra.

Továbbá, napirendre kerül a talajterhelési díjról korábban alkotott önkormányzati rendelet módosítása - most elsősorban kiegészül, ez a rendelet a kedvezmények és mentességek körével. Tehát, hogy kik, milyen kedvezményben részesíthetők, esetleg kik mentesülhetnek a talajterhelési díj megfizetése alól, amelynek a díja tízszeresére emelkedett.

Jogszabályváltozás miatt elmaradt decemberben a kéményseprői díjak felülvizsgálata, a 2013. évre vonatkozó kéményseprő díjak megállapítása, jelenleg még a 2012. évben megállapított díjak vannak érvényben, tehát előterjesztés készül a 2013. évi kéményseprői díjak megállapítására vonatkozóan is.

Ezek a főbb témák a napirenden és mint mindig, egyéb aktuális kérdéseket beszéljük meg az irodavezetői értekezleten.


 


 


Törő Gábor
/2013.02.08./

 

Nagy sikerű volt a Carolina-bál

 

               
                                                                                            

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Stílszerűen Carolina napon 2013. február 02-án, szombaton este tartottunk alapítványi bálunkat az ÁVG aulájában. A bálon részt vettek a jelenlegi óvodásaink és bölcsődéseink szülei és vendégeik. Szívesen jöttek azok a korábbi szülők és baráti társaságok, akik előző báljainkon is jól érezték magukat – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője...

A rendezvényt műsorral kezdtük, mely nagy sikert aratott. Óvodabálhoz illően az óvodásokkal. Először balett csoportunk adott elő egy tündéri műsorszámot, tanárnőjük Oláhné Fojdl Adrienn közreműködésével. Ezt a tánccsoportunk előadása követte, mely számot Darmos Éva koreografált. Majd az óvónők ideiglenes kórusa 3 dalt énekelt, végezetül pedig egy vidám tánccal zárult a műsorunk.
A „fergeteges” hangulatú bált csak a tombolasorsolással szakítottuk meg. Rengeteg értékes tombolatárgyunk talált gazdára. A felajánlásokat a szülőktől, vállalkozóktól kértük és kaptuk, melyet ezúton is megköszönünk! Köszönjük a Stílus Dekorációnak, az ÁVG aulájának gyönyörű feldíszítését, amelyet Katóka nagyszülői minőségében ajánlott fel.

A rendezvény bevételét – a tavalyihoz hasonlóan – az óvoda SÓSZOBÁ-jának kialakítására gyűjtögetjük.


 


 

További fotók>>>                   További filmek a YouTube SÁROSPATAK oldalon>>>
  

Cziczer Katalin
/2013.02.08./

 

A városok között Sárospatak a legösszetartóbb

 

               
                                                                                            

A sárospataki lakosok már nem először bizonyítják, hogy milyen összetartóak, és ha szükség van az összefogásra, akkor mennyire együtt tudnak dolgozni a város érdekében. Most egy újabb internetes szavazásra került sor, ahol a városok között a legelőkelőbb helyezést Sárospatak érte el. Csak kisebb települések előztek meg bennünket, amelyeknek sokkal könnyebb volt magasabb átlagot produkálni. Nagy összesítésben városunk a 19. helyen végezte. Ha belegondolunk, hogy Magyarországon 3152 település van, amiből 328 város, ez nem rossz eredmény – fejezte ki örömét az egy hónapig tartó szavazás után Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      


Ezek után szeretném megragadni a lehetőséget, hogy megköszönjem valamennyi sárospataki lakosnak, intézményeinkben dolgozóknak, iskoláinkban tanulóknak és természetesen a Sárospatak Honlap szerkesztőinek - akik fölhívták a figyelmünket a versenyre és folyamatosan buzdítottak a szavazásra - hogy Sárospatakot újra, országos szinten is pozitívan tudtuk beállítani, Sárospataknak újabb hírnevet tudtunk szerezni.
Külön köszönet a távol élő patakiaknak és az elszármazottaknak, hiszen az internet lehetővé tette, hogy távolról is segítsék szülőföldjüket. Tudomásunk van róla, hogy nagyon sok szavazat érkezett még a tengeren túlról is.

Én azt hiszem, hogy a sárospataki lakosok látják azt az erőfeszítést, amit együtt teszünk a város érdekében, értékelik azokat a fejlesztéseket, amelyekbe belevágtunk és ez minket arra jogosít fel, hogy jó reményekkel vágjunk neki ennek az esztendőnek is.
 


 


 


Törő Gábor
/2013.02.08./

 

Sajószentpéter csapatával sakkoztak

 

               
                                                                                            

 


Tóth Tamás

      

A megyei I. osztályú bajnokság 5. fordulójában Sajószentpéterre látogatott az ÁVDSE Sárospatak sakkcsapata. Ellenfelünk 1,5 pont előnnyel állt előttünk a tabellán, s ezt meg is tudta őrizni. Küzdelmes mérkőzésen, 3 pontos hátrányból sikerült elérnünk a döntetlent - számolt be Tóth Tamás sakkozó...(a fotó illusztráció)

Sajószentpéter – ÁVDSE Sárospatak 6 – 6
Győztek:
Balogh László, Isépy József, Tóth Tamás, Simai Gábor, Nagy Zsolt.

Döntetlen:
Kovács Tamás, Csupka János.

Következő mérkőzésünk február 24-én 10 órától lesz az Árpád Vezér Gimnáziumban, melyen Szerencset látjuk vendégül.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.07./

 

A Zemplén TV-ben járt a Sárospataki Nyugdíjas Klub

 

               
                                                                                            

Évek óta nézik, s most már a hátterét is megismerhették a Zemplén Televízió munkájának a Sárospataki Nyugdíjas Klub tagjai. A szépkorúak a sárospataki gyártóbázist, és a sátoraljaújhelyi központot is megtekintették. Láthatták, hol és hogyan készülnek a műsorok, és belepillanthattak a televízió napi munkájába is. Dávid Sándor klubvezető elmondta, hogy a látogatás nagy érdeklődés kísérte…
 

 


Dávid Sándor

      

Nagy érdeklődéssel és várakozással érkeztünk, mert ilyen helyen még nem jártunk. Most, hogy itt vagyunk, benne a sűrűjében, most tapasztaljuk meg azt, hogy milyen körülmények között készítik és juttatják el hozzánk a műsoraikat. A munkájukat közelebbről megismerve csak elismeréssel szólhatunk a munkájukról.

A klub tagjai először a pataki gyártóbázisra látogattak el. Az egy éve üzemelő kihelyezett szerkesztőség bemutatása után a sátoraljaújhelyi központban folytatódott a nem minden napi kirándulás. A nyugdíjasokat Hörcsig Márton ügyvezető igazgató fogadta, ismertette velük a TV történetét, napi működését, majd adás közben tekinthették meg a vezérlőt és a stúdiót is.

Megnézhették, hogyan zajlik egy híradó rögzítése, majd aki akart, helyet foglalhatott a Parlamentben történt, vagy éppen a Fogadóóra felvételeinek helyet adó stúdióban. A hasonló látogatások nem ritkák a TV-nél, de a pataki nyugdíjasok most látogattak ide először.
A gyártás folyamatát Hörcsig Márton, a Zemplén TV ügyvezetője mutatta be számukra…
Elsősorban a Televízióról beszéltem nekik, az eddigi és a mai lehetőségeinkről, de felvillantottam azt az országos lehetőséget is, amit az interneten, a helyi egyéb kereskedelmi csatornák vétele terén meg lehet valósítani. Érdeklődőek és nagyon nyitottak voltak.
Miután a pataki nyugdíjasok voltak a TV-ben, most azt is megnézhetik, mi hogy hogyan mutatjuk be őket a Hír7-ben.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.02.07./

 

Aranysíppal ajándékozták meg Butkai Jánost

 

               
                                                                                                  

 


Butkai János

      

Miskolcon, a Herman Ottó Gimnázium éttermében 2013. február 2-án tartották a megyei labdarúgóbírák hagyományos évzáró taggyűlését. A síposok munkáját Pecze István, az MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának jb-elnöke értékelte, Kurmai Zoltán, az országos küldőbizottság oszlopos miskolci tagja a dirigensek előtt álló feladatokról, míg Balázs András, a sportág helyi társadalmi elnöke a sportág hátországát érintő változásokról beszélt. ...

Ekkor került sor a legjobb játékvezetői díjak átadására is. A legnagyobb tapsot és elismerést Butkai János sporttárs kapta, hiszen a játékvezetői bizottság aranysíppal ajándékozta meg, 25 éves pályafutása alkalmából. Az év asszisztense is sárospataki lett, Punyi Gyula személyében. Ugyan ezen az eseményen Belicza János 5 éves munkájáért elismerő oklevelet kapott.
 


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.07./

 

Sikertörténetként értékelték a két éves foglalkoztatási programot Sárospatakon

 

               
                                                                                            

Sikertörténetként zárult a sárospataki önkormányzat két éves, 170 millió forintos összköltségű szociális foglalkoztatási projektje. A program 39 hátrányos helyzetű, korábban tartósan munkanélküli sárospataki és környékbeli számára biztosított képzést és 22 hónapos foglalkoztatást. A négy szakmacsoportban dolgozók munkájának köszönhetően homlokzatok, épületek, közterek újultak meg. Az OKJ-s tanfolyamok elvégzésével pedig a résztvevők a jövőben könnyebben találhatnak állást – tudtuk meg Erdős Tamás projektvezetőtől…
 

 


Erdős Tamás

      

Harminckilenc fő tartós foglakoztatása, képzése, eszközbeszerzés, közbeszerzés és számos olyan tipikus szociális foglalkoztatási részeleme volt ennek a projektnek, ami minden ilyen projektben szokott lenni. A bonyolultságától függetlenül is az ötfős menedzsment és a harminckilenc fős célcsoport, illetve az önkormányzat, az önkormányzat hivatala rendkívül nagy és szoros szakszerű együttműködéssel tudott eljutni odáig, hogy ez a projekt teljesen rugalmasan, praktikusan és különösebb gondoktól mentesen lezárult.

A projekt indulásakor fontos szempont volt, hogy a munkák hatására a város is épüljön és szépüljön. Így a foglalkoztatottak részt vettek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, valamint a Rákóczi és Kazinczy utcai homlokzatok felújításában, a fürdő parkosításában, a külterületek útjainak megújításán és az önkormányzati intézmények tisztántartásában.
A projekt a harminckilenc főnek nem csak foglalkoztatást és jövedelmet biztosított két éven át, hanem olyan piacképes szakmai képzettségeket is adott, amelyeknek köszönhetően nagyobb esélyük lesz munkát találni. A négy szakmai csoport koordinálása nem volt egyszerű feladat, de a menedzsment sok segítséget kapott a város önkormányzatától és intézményeitől.

Ez az a projekt, amiről azt hiszem, elmondhatjuk, hogy egy igazi sikertörténet, hiszen két éven keresztül zajlott a városunkban és 39, és ugyanennyi családot tudtunk bevonni ebbe a projektbe – tette hozzá Sikora Attila alpolgármester…
Ők olyan munkát tudtak végezni, ami a város számára is hasznos, értékteremtő volt. Ugyanakkor ennek a harminckilenc családnak két évig, ha mást nem, egy kis pénzügyi biztonságot, egy kis lehetőséget adott arra, hogy rendeződjenek az életfeltételeik. Az önkormányzat a sikerre alapozva szeretné folytatni a foglalkoztatási projektet. Március 1-től újra indul a közfoglalkoztatási program, ami 200 embernek biztosíthat állást.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.02.07./

 

Lakások fűtésére használnák a termálvizet Sárospatakon

 

               
                                                                                 

A közelmúltban egy delegáció utazott Sárospatakról Csongrád városába, ahol már sikeresen használják a geotermikus energiát – vagyis a földből feljövő forró víz hőjét – épületek fűtésére. Miután Sárospatak is rendelkezik ezzel a természeti kinccsel, nem nehéz kitalálni, hogy mit tervez Sárospatakon a városvezetés. Aros János polgármester a erről a következőket mondta el… (a fotó illusztráció)
 

 


Aros János

      

Azon törjük a fejünket, hogy hogyan tudnánk még tovább spórolni a távfűtésen, s hogyan tudnánk a pataki lakosoknak, illetve az önkormányzatnak is további megtakarításokat eszközölni. Megnéztük a fejlesztési lehetőségeket, és ezek közül egy a Csongrád településen működő geotermikus energiavételezési lehetőséget szemrevételeztünk.

Ha ezt sikerül megvalósítanunk - pályázati forrásból finanszírozva a nagy részét - akkor további 20-30 %-os megtakarítást tudunk majd elérni. Az egyeztetések folyamatban vannak, az előkészítő munkát megkezdtük. Az a termálvíz, ami 2000 m mélyről 80 fokosan jön fel Csongrád településen, az itt a környékünkön, az adottságainknak köszönhetően 1000 méter mélységben megtalálható, tehát egy kevesebbe kerülő beruházással tudnánk ezt a megtakarítást elérni. Az előkészítő munkák folyamatban vannak, hamarosan a képviselő testület elé kerül, és akkor tudunk majd dönteni erről a konstrukcióról.

Ezt a távhő központunk mellé szeretnénk telepíteni, ahol a 80 C fokos termálvizet hőcserélőn keresztül adná le a hőt. Ez után pedig a visszasajtolása történik a víznek - ez ma már minden pályázatnak előfeltétele – tehát ez vizet nem fogyaszt, viszont az átadott hővel meglehetősen olcsóbbá tudjuk tenni a távfűtési rendszerünket.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.02.06./

 

Ötödször volt torkos csütörtök Sárospatakon

 

               
                                                                                            

Idén is ellátogattunk torkos csütörtökön a Makk Hetes Étterembe, ahol fél áron voltak meghirdetve a finomabbnál finomabb ételek. Ott jártunkkor gyakorlatilag minden asztal foglalt volt, néhányan éppen azon tanakodtak a kiadó pultnál, hogy miből kérjenek az ínycsiklandó falatok közül. Az egésznek különös hangulatot adott az élő zene, amit a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai szolgáltattak. Gulybán László, az önkormányzati tulajdonú cég vezetője elégedetten szemlélte a jóízűen falatozó embereket, és a vacsoráról a következőket mondta el…
 

 


Gulybán László

      

A Sárospataki Közszolgálati Nonprofit Kft 5. éve csatakozik a torkos csütörtök akcióhoz, amit a Magyar Turizmus Zrt. hirdet meg évről évre. Idén ez annyiból volt különleges, hogy nem a valós napra lett meghirdetve, ugyanis a torkos csütörtök a hamvazó szerdát és a húshagyó keddet megelőző hét csütörtökén volt a néphagyományok szerint, akkor még lehetett a farsangi maradékokból egy utolsót torkoskodni - ezt a modern ember tisztítókúrának hívja. Aztán következett a húsvétig tartó böjt, és utána megújult, megtisztult emberek kezdték a Húsvétot, az egyházi ünnepet, és természetesen várták a tavaszt, a természet megújulását is.

A mi esetünkben, mivel hogy a Makk Hetes Étterem gyorsétterem, és egyébként 11-től 15 óráig tart nyitva, ünnepi vacsorával kedveskedünk ezen a napon a vendégeinknek. Ezúttal különleges ételeket, különleges menüt, borkóstolóval szolgálunk fel. Ezzel is bizonyítva, hogy nem csak a napi 1800 adag, nagy mennyiségű étel elkészítésére vagyunk alkalmasak, hanem a gasztronómia minőségi, komolyabb, izgalmasabb és érdekesebb ételeinek elkészítésére is.

Mindenképpen elmondható, hogy egyre sikeresebb és egyre eredményesebb a torkos csütörtök akciónk. Minden évben, amikor megtörténik és összegezzük a torkos csütörtök tanúságait, már akkor azon gondolkozunk, hogy hogyan fogjuk tudni jövőre ezt túlszárnyalni - de eddig mindig sikerült.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.02.06./

 

Balázsjárás

 

               
                                                                                            

 


Mózesné Nagy Mária

      

Február 3. Balázs napja, Balázsjárás. Sok esztendőre visszanyúló szokás volt, hogy ezen a napon a diákok – az iskolások- újabb tanulókat verbuváltak az „oskola” számára. Házról, házra jártak és hívogatták maguk közé a megfelelő korú gyermeket, ugyanakkor ajándékokat is – szalonnát, kolbászt, babot, lisztet stb. –gyűjtöttek tanítójuk számára. A Kisrefi első osztályos tanulói és tanítói ezt a hagyományt folytatva 2013. február 4-én felkeresték városunk óvodáit. - számolt be Mózesné Nagy Mária

A gyerekek vidám dalokkal és versekkel hívogatták a nagycsoportos óvodásokat az iskolába. A jó hangulatban telt délelőtti program folytatásaként szeretettel várjuk az ovisokat 2013. március 26-án iskolai Mesedélutánunkra.


 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2013.02.06./

 

Megyei úszó diákolimpia Szerencsen

 

               
                                                                                            

A városi és városkörzeti úszó diákolimpia minden váltó számát megnyerte a III., IV. korcsoportban a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata és egyéni számokban is sok első helyet szereztünk. Sárospatak városát így iskolánk nagy számmal képviseltette - számolt be Sontra László testnevelő...
 

 


 

      

Nem szerepeltünk rosszul, de sajnos az uszodára későn került föl a sátor és így később kezdtük az edzéseket, így nincs szégyenkezésre ok, hiszen szereztünk egy 3. helyet, két 5. helyet és egyéniben nagyon erős mezőnyben 7. és 9. helyet. Felkészítő: Sontra László
A IV. korcsportos fiú váltó 7. helyezést ért, és lett egy egyéni 9. helyezés IV. kcs. gyors úszásban. Felkészítő: Zérczi László

Eredmények:
III. kcs. „B” kategória, 100 m leány gyors
7. helyezett - Hauser Petra
III: kcs. „B” kategória 50 m leány mell
9. helyezett – Szabó Eszter
III. kcs. „B” kategória 4x50 m fiú gyors váltó
5. helyezett – Gulyás Gergely, Jaskó Bálint, Sereg Áron, Váradi Áron
III. kcs. „B” kategória 4x50 m leány gyors váltó
5. helyezett – Bódi Zsanett, Hauser Petra, Krenyitzky Sarolta, Vachter Fanni
III.kcs. „A” kategória 100 m fiú gyors
8. helyezett – Méhész Kolos
III.kcs. „A” kategória 4x50m fiú gyors váltó
3. helyezett – Dékány Kolos, Egyed Bence Attila, Méhész Bence, Méhész Kolos
IV.kcs. „B” kategória 100 m fiú gyors
9. helyezett – Korda Péter
IV.kcs. „B” kategória 100 m leány mell
9. helyezett – Perényi Júlia
IV.kcs. „B” kategória 4x50m gyors váltó
7. helyezett – Csizmadia István Dániel, Géczi Zsombor, Korda Péter Kuti Vendel

Gratulálunk mindenkinek!


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.02.06./

 

A 4. Vay-bál

 

               
                                                                                   

 


Dr. Téglás Zsolt
 

      

Immár 4. alkalommal rendezték meg a Vay Miklós Református Szakképző Iskola alapítványi bálját. A Bodrog Hotelben tartott összejövetelen Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő úr köszöntőjében kifejezte elismerését az intézményben folyó szakképzést illetően és további támogatásáról biztosította a nevelőtestületet. Dr. Téglás Zsolt, az intézmény igazgatója köszönetét fejezte ki az együttműködő cégek, vállalatok, gyakorlati oktatási helyek felé és megnyitójából megtudhattuk, hogy az iskola idén készül a pataki intézményes szakképzés 100. évfordulójának méltó megünneplésére....

A bál hangulatát a cigándi óvónők humoros fonójelenete alapozta meg, majd az iskola szakács és pincértanulóit dicsérő 3 fogásos, ínyenc, gyertyafényes vacsora következett. Az est színvonalát a Rokonok Zenekar hajnalig tartó zenéje és Pál László református segédlelkész vendégekről készített karikatúrái emelték.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.02.05./

 

A kulturális rendezvényekről egyeztettek

 

               
                                                                                           

2013. január 28-án délután a Polgármesteri Hivatal dísztermében találkoztak azok az intézmények, civilszervezetek, illetve egyéb szerveződések, amelyek városunkban működnek és kulturális rendezvényeket, eseményeket rendeznek hagyományosan városunkban. A találkozó céljáról és eredményérő Víghné Fehérvári Zsuzsa kulturális és sport referens…
 

 


Víghné Fehérvári Zsuzsa

      

Erre a megbeszélésre azért volt szükség, mert szerettük volna összehangolni a programjaikat, hogy semmiféle ütközés ne legyen ezeket illetően, akár helyszínben, akár a célközönséget tekintve. Nagyon eredményesnek mondhatjuk ezt a tárgyalást, hiszen nagyon sokrétű volt, sok helyről érkező vendégeket fogadtunk, ezáltal széles körben tudtunk tájékozódni azokról a kulturális eseményekről, rendezvényekről, amelyek 2013-ban kerülnek megrendezésre városunkban.

Természetesen konkrét időpontokkal is rendelkezünk már. Itt elsősorban a hagyományos, évente megrendezésre kerülő országos, illetve már világméretűvé kinőtt programok időpontjaiban született már végső döntés. Itt gondolunk a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepre és a Zempléni Fesztiválra, amelyek a hagyományos időpontban kerülnek megszervezésre, de ennek részletei még nem ismertek, illetve a másik ilyen nagyszabású rendezvény az idén X. alkalommal megrendezésre kerülő Crescendo Nyári Akadémia, amely július 29-től augusztus 12-ig lesz városunkban.

Elképzeléseik között augusztus 11-én egy nagyszabású operabemutatóval szeretnének megjelenni a közönség előtt, természetesen a feltételek biztosítása függvényében szervezik programjaikat. A másik nagyon fontos momentum, ami elhangzott a tegnapi megbeszélésen, hogy az idén nagyon sok kerek születésnapot, évfordulót fog ünnepelni a város, illetve a városban működő intézmények, civilszervezetek. Így a Kiwanis Női Klubjának a tizenöt éves évfordulójára kerül sor ebben az évben. A Művelődés Háza harmincadik évfordulója, a Nyolckor Színház fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli, a már említett Crescendo Nyári Akadémia a tízedik alkalommal kerül megrendezésre, illetve az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelheti.
Sárospatak város újra várossá nyilvánításának negyvenötödik évfordulóját fogjuk ünnepelni augusztus 20-án.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.05./

 

Felháborító rongálás a Vízikapunál

 

               
                                                                                            

 


Aros János

      

Sajnos óriási rongálást tapasztaltunk a Vízikapu Szabadtéri Színpadnál. Nem az első eset, hogy ülőkéket szednek fel, amit valószínűleg tüzelési céllal visznek el onnan. Ezért tettünk feljelentést ismeretlen tettes ellen, de be is fogjuk kamerázni a területet, hogy a továbbiakban a rongálás, illetve lopás megszűnjön, számolt be egy nagyon felháborító, az egész várost megdöbbentő bűncselekményről Aros János polgármester…

Szeretnénk, ha meglennének a tolvajok és elnyernék méltó büntetésüket. Lakossági bejelentés már érkezett, tehát remélhetőleg hamarosan meg fogják találni a tetteseket.

Tisztelettel köszönöm ezeket a bejelentéseket, és kérem a lakosságot, hogy ugyanilyen éberséggel őrizzük közösen értékeinket.
 


 


 


Törő Gábor
/2013.02.05./

 

Bemutató óra Jilly Viktorral

 

               
                                                                                            

„Ez még mindig egy nagyon jó kis gimnázium!” mondta Jilly Viktor értékelve a diákok munkáját az általa tartott bemutató óra után a Sárospataki Református Gimnáziumban. Az Oxford kiadó azzal a kéréssel fordult gimnáziumunkhoz, hogy tarthatnának e órabemutatót, szemléltetve legújabb tankönyvcsaládjukat. Kérésükre azonnal igent mondtunk, ugyanis egy tankönyv használhatóságát csak az osztálytermi gyakorlat igazolhatja. Meghívásunkra közel 30 pedagógus kolléga érkezett a környező iskolákból, hogy részese lehessen az eseménynek.
 

 


Jilly Viktor

      

A bemutatót nem más, mint a nyelvi oktatóműsorokból jól ismert Jilly Viktor tartotta. Közvetlen személyiségével, óriási tapasztalatával és zseniális óravezetésével könnyedén elérte, hogy a tanulók a bemutató óra minden percében motiváltak és aktívak legyenek. Ő maga is megjegyezte, hogy a gimnázium tanulói „megerőltetés nélkül is csillogtak”.

A résztvevő kollégák sok tapasztalattal és új módszertani eszközökkel gazdagodhattak. A bemutatott tankönyvcsalád a mellékelt szoftverek és internetes támogatás segítségével minden lehetőséget megad arra, hogy a nyelvoktatás során a legmodernebb informatikai eszközeinket, mint például okostábláinkat használjuk.

Iskolánk felszereltségének köszönhetően közel 20 tanteremben van lehetőség az okostáblákban rejlő lehetőségek kihasználására, melyek segítségével még hatékonyabbá és szemléletesebbé tehető a nyelvoktatás mind kollégáink, mind diákjaink számára.


 


 

További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.02.04./

 

SUSI-s hírek

 

               
                                                                                            

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola csapatainak számára nagyon sok meghívás érkezik különböző rendezvényekre. Ezen meghívások egyike Kassára szólt, mégpedig a 2003-ban született labdarúgó csapata részére - küldte a tudósítást Belicza Jánosa SUSI elnöke...
 

 


 Belicza János

      

2013 januárjában Punyi Gyula tanítványai az ötödik helyet szerezték meg a rangos nemzetközi tornán. Résztvevő csapatok: Kassa „A”, Kassa „B”, Drustav Svidnik, MFK Roznava, MFK Snina, SUSI. A csapat tagjai: Lovas Dominik, Kerékgyártó Bálint, Kerékgyártó Milán, Tallárom Balázs, Moheb Ashya Fárzin, Bódi Ádám, Sereg Bendegúz, Sohajda András, Tamás Erik, Miczák Márk, Czinke Nimród, Baranyi Sándor – játékosok; Punyi Gyula – edző.

Az Országos Erima bajnokság küzdelmei is megkezdődtek, ahol elsőként az 1999-ben született lányok léptek pályára Miskolcon, 2013. február 3-án. Ekkor a megyei döntő első „felvonására” került sor. A patakiak két vereséggel kezdtek, ám lesz lehetőségük a javításra, hiszen még februárban sor kerül a visszavágókra. Résztvevő csapatok: Miskolci Sportiskola, Ózd Lóci DSE, SUSI. A csapat tagjai: Bajzát Emese, Csordás Dóra, Hardon Réka, Hauser Petra, Horváth Inez, Krenyitzky Sarolta, Mudróczki Fanni, Rák Petra, Szabó Eszter, Zombori Gréta – játékosok; Hardon Csaba – edző

Folytatódott a 2002-es focisták interliga küzdelem sorozata is. A Vachter tanítványok, a Nyíradonyban rendezett teremlabdarúgó tornákon arany érmet, majd a második fordulóban bronz érmet szereztek. A játékosok maximális odaadással, ügyesen játszottak, aminek meglett az eredménye is. Résztvevő csapatok: Nyíradony, Hajdúsámson, Kinder Carei/Nagykároly, Görög Focisuli 2002, Görög Focisuli 2003, SUSI. A csapat tagjai: Vachter Fanni, Ardó Alex, Szendrei Gábor, Halász Dániel, Horváth Dávid, Mózes Tamás, Hunyadi Bence, Batta Gergő, Baba János, Gócs Bálint, Kovács Zsombor, Karászi Róbert, Tagai András, Papp Zsombor – játékosok, Vachter Tamás – edző.

További SUSI-s hírek: a sportiskola 2013. február 23-án rendezi meg a hazai interliga fordulóját, az Árpád Vezér Gimnáziumban. Az „Óriás leszel” Sporttehetség Konferencia és Sportnapok időpontjai is véglegessé váltak. A három napos rendezvény 2013. május 17-18-19-én lesz, ismételten hét helyszínen. A 2003-ban született kislányok is megkezdik az országos Erima bajnokság küzdelmeit, mégpedig 2013 márciusában. A szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak rendezvényeiken.

A vezetőség gratulációját fejezi ki Punyi Gyulának, hiszen a BAZ Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottsága ismét az év asszisztensének választotta meg. Az egyesület idén is sportfelszereléseket fog vásárolni a TAO pályázat keretein belül. A megrendeléseket már elküldték a boltoknak, így összesen közel 3 millió forint jut erre a célra.


 


 

Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola
/2013.02.04./

 

„Kultúrházak éjjel-nappal”

 

               
                                                                                            

A Művelődés Háza és Könyvtára programjai a „Kultúrházak éjjel-nappal” című országos rendezvénysorozatban is részt vesznek. „Kultúrházak éjjel-nappal” országos közművelődési akciónk neve kifejezi azt, hogy intézményeink a nap bármely szakában a látogatók szolgálatában álltak és állnak - hívja fel az érdeklődők figyelmét Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő...
 

 


 

      

Az egész országot behálózó, a kisebb településeken szinte egyedüli kulturális szolgáltatóként jelenlévő kultúrházak, faluházak, a nagyobb településeken közművelődési feladatokat ellátó művelődési és közösségi házak, központok és többfunkciós intézmények 2013. február 8-10. közötti napokban, farsang utolsó hétvégéjén mutatkoznak be éjjel vagy nappal, avagy mindkét napszakban sokoldalúságukat bizonyítva.

A „Kultúrházak éjjel-nappal” országos program megvalósításával a Magyar Népművelők Egyesületének az a célja, hogy a kultúra teremtés és terjesztés házai, a benne dolgozó szakemberek és elsősorban a közösségek teremtsenek egy olyan alkalmat, amely során felhívják a figyelmet azokra a kulturális, közművelődési értékekre, amelyek ezekben a házakban, szervezetekben, közösségekben születnek és kerülnek nyilvánosságra.

Országos összehasonlításban a megyénkből képviselteti magát a legtöbb kulturális intézmény, köztük a sárospataki Művelődés Háza. Sárospatak Kavalecz Lajos szobrászművész KIBONTOTT FORMAVILÁG című, A Művelődés Háza Galériájában február 8-án 17 órától nyíló kiállításával, a  február 9-én 19 órától rendezett Bodrog Bállal és  február 21-én 19 órától Csurka István: AZ IDŐ VASFOGA című komédiájának színházi előadásával kapcsolódik a programsorozatba.


 


 


Törő Gábor
/2013.02.04./

 

Az elmúlt évet értékeltek a tűzoltóságon

 

               
                                                                                            

Minden év eleje az elmúlt esztendő elemzésével és értékelésével kezdődik, így mi is elkészítettük a 2012-es év statisztikáját. Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén a 2012. évben 430 tűzeset, 103 műszaki mentés történt, 41 esetben téves jelzéshez, 5 esetben szándékosan megtévesztő jelzéshez vonultak egységeink - Barna Norbert tűzoltó százados Tűzoltó-parancsnokság vezetője... (a fotók illusztrációk)
 

 


Barna Norbert

      

Az ipari ágazatok: Ebben a nemzetgazdasági ágazatban, 2012 évben négy tűz volt, az előző évi két tűzesettel szemben.

Mező- és erdőgazdálkodás: Ebben a nemzetgazdasági ágazatban a tűzesetek száma a 2011-es 180 esetről 314 esetre növekedett, ami a száraz, csapadékmentes időjárásnak tudható be.
Erdő és vegetáció 314 esetben égett. Felszíni tűz 312, koronatűz 2 esetben fordult elő. A tüzek vélelmezett keletkezési oka 134-szer hanyagság, vagy véletlen, 1 esetben természetes lefolyás okozta. A fennmaradt tűzkeletkezési okok 179 esetben ismeretlenként vannak megállapítva, ami abból adódik, hogy egyszerre több tűzkeletkezési ok is szóba jöhet. Az elkövetők kilétének megállapítása szinte lehetetlen, mert a tűzoltó egységek kiérkezésekor felelős személyt a tűz közelében vagy környezetében nem lehet találni.

A lakás és személyi ingatlan:
A 2011 évi 84 tűzesettel szemben 2012 évben 80 tűzeset következett be. A tűzeseteknél kettő haláleset történt és egy személy sérült meg tűzeset következtében.

Közlekedés:
A közlekedésben bekövetkezett tűzesetek száma 7-ről hasonlóan az előző évhez. A gépjárművekben jellemzően a villamos berendezések meghibásodása okozta a tüzet.

Kereskedelem: A 2011-es 4 tűzesettel szemben 2 tűzeset történt.

Az egyéb nemzetgazdasági ágazatban: A 2011 évi 12 tűzesettel szemben 2012 évben 16 tűzeset következett be.
Illetékességi területünkön adventi koszorútűz, karácsonyfatűz nem volt, ami a sokrétű propagandamunkának is köszönhető.

Mivel a tűzoltóságunk munkájának jelentős része műszaki mentés, ezért fontos megemlítenünk e terület statisztikáját is. A 2012. évben 1 esetben állatbalesethez, 13 esetben elemi csapás, viharkárhoz, 1 esetben épületomláshoz, 32 esetben fakidőléshez, 4 esetben vízkárhoz, 7 esetben gázszivárgáshoz, 1 esetben halott személy kiemeléséhez, 32 esetben közúti balesethez, 1 esetben veszélyes anyaghoz, 5 esetben technológiai meghibásodáshoz, 1 esetben rovareltávolításhoz (méh/darázs), és 5 esetben egyéb okok miatt riasztották tűzoltóinkat.
A műszaki mentések során sajnos 2 személy elhunyt, 7 személy sérült, és 9 személyt mentettünk meg.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁBAN A BIZTONSÁGÉRT!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Műveletirányítási központ ügyeletére fut be. A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.!


 


 


Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2013.02.03./

 

Évértékelő ünnepséget tartott a Zempléni Gombász Egyesület

 

               
                                                                                            

Az elmúlt év eseményeit értékeltük ünnepségünkön. A közös vacsora után elismeréseket osztottunk ki, együtt örültünk a születésnapi tortánknak. Képek vetítésével idéztük fel rendezvényeinket, programjainkat - számolt be Kőszeginé Tóth Judit a Zempléni Gombász Egyesület titkára...
 

 


Kőszeginé Tóth Judit

      

Röviden a 2012-ben végzett munkánk: 2004-ben alakultunk, ma 120 tag dolgozik Zemplén és a szomszédos megyék13 településéről. A legfiatalabb tagunk 10 éves, a legidősebb 73. Tevékenységeink során példamutatóan megvalósítjuk a térség civiljeinek, a különböző generációknak az együttműködését, összefogását.

1. A gombászat iránt érdeklődők összefogását, a tagok ismerkedését, kapcsolattartását, együttműködését szolgáló ismertető- és gyűjtőtúrák helyszínei: Megyer-hegyi Tengerszem; Nyilazó-bánya; Darnó-völgy; Füzér, Pusztafalu; Magyar Kálvária; Boglyaska - Várhegy; Kalandpark Tanösvény; Pálos kolostorrom; Long – erdő, Hatfa. Ezeken a kirándulásokon, terepgyakorlatokon a gombákról és a természetvédelemről szóló ismeretek átadásán túl valósítottuk meg közösségépítő munkánkat, az Egyesület népszerűsítését. Havonta Gombász Klubot tartottunk, ahol az aktuális teendők megbeszélésén, kötetlen beszélgetéseken kívül ismeretterjesztő előadásokat tartottak tagjaink.

2. Nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés: Legszélesebb körű ismeretterjesztő munkánkat a kiállításaink alkalmából valósítottuk meg. Sárospatakon a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepségen és a Civil Napon, az I. Tolcsvai Gombafesztiválon, Hajdúböszörményben a Zöld Kör rendezvényén. Élőgomba kiállítással nyújtottunk hasznos ismereteket a látogatóknak, a gyerekeket gombás játszóházzal vártuk.

3. Természet- és környezetvédelemmel foglalkozók munkájának segítése: Részt vettünk a „TeSzedd!” országos szemétgyűjtési akcióban. A Hercegkút környékére kihelyezett, örökbefogadott madárodúkat kitakarítottuk, javítgattuk.

4. Tudományos tevékenység:Tovább folytattuk a Zemplén gombavilágának feltérképezését, dokumentálását. 320 fajt mutattunk be a kiállításokon. Gombagyűjtéssel, fajhatározással segítettük a Szegedi Tudomány Egyetem Farmakognóziai Intézet kutatását.

5. Közös szakmai rendezvények belföldi és külföldi szervezetekkel: Július 27-29-én Hercegkúton a IV. Zempléni Gombafesztiválon 251 fő regisztrált; 32 településről érkeztetek vendégek; 9 gombászegyesület, természetvédő kör képviselői vettek részt; 237 gombafajt gyűjtöttünk.
A Miskolci Gombász Egyesülettel közös túrákat szerveztünk Hollóstetőre és a Long-erdőbe. Kapcsolatot tartunk a mátrai, veszprémi, a szombathelyi és a székesfehérvári gombászokkal, a TIT Stúdió Egyesület Gombász Szakcsoportjával, a Krakkói Gombászegyesülettel. Az erdélyi László Kálmán Gombászegyesület meghívására részt vettünk a gyergyószárhegyi gombásztáborukba. A svájci Pilzverein Toggenburg egyesület együttműködésével, támogatásával 5 napot töltöttünk Ebnat Kappelben. Tagja vagyunk a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesületnek.

6. Közhasznú tevékenységünk, céljaink, eredményeink népszerűsítése: Beszámoltunk eseményeinkről, ismeretterjesztő tevékenységünkről a Zemplén Televízió „Gombázzunk együtt” című műsorunkban, a városok és saját honlapunkon (www.zge.hu) , a Magyar Gombászban és a Szuperinfóban, facebook oldalunkon, a YouTuben. Egyesületünk életét bemutató képek a kezdetektől napjainkig a www.zge.fotoalbum.hu –n.
Eredményekben gazdag évet zártunk.

Rendezvényeink, programjaink nyilvánosak, ingyenesek. Szeretettel várjuk azokat, akik örömmel töltik szabadidejüket egy jó közösségben, a természetben, szívesen ismerkednek meg a gombák csodálatos világával. Köszönettel várjuk támogatásukat, adójuk 1%-ának felajánlását.
Zempléni Gombász Egyesület: 18446861-1-05t!


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.03./

 

Vigyázzunk az embertársainkra!

 

               
                                                                                            

 


Ladics Tamás

      

Az országos médiában többször hallani lehet arról, erősen ittas állapotban lévő személyek télen a szabadég alatt elfeküdnek, mely során ,rövid időn belül kihűlnek és megfagynak. A hideg és sötét téli éjszakák alatt járőreink fokozottan ellenőrzik területünket, mert sajnos nálunk is előfordul a „jelenség”. Sőt olyannyira, hogy vannak „visszatérő vendégeink” akik így teszik próbára éberségünket - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense...  (a fotók illusztrációk)

Az elmúlt hetekben többször kellett megmentenünk egy földön fekvő, minden esetben erősen ittas állapotban lévő sárospataki férfit a fagyhaláltól.
A férfit minden esetben sikerült még időben megtalálnunk, így ennek köszönhetően nem történt tragédia.
Azért, hogy továbbra se történjen , azt kérjük, hogy aki szeszesitalt fogyaszt azt mértékkel tegye úgy, hogy még biztonságosan haza tudjon érni és ne váljon bűncselekmény vagy a természet áldozatává.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.02.03./

 

A katonai térképészet magyarországi történetéről rendeztek konferenciát

 

               
                                                                                      

A katonai térképészet magyarországi történetébe nyertek bepillantást az érdeklődők a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség Sátoraljaújhelyen megrendezett konferenciáján,amelyet Tóth Ágoston születése 200. évfordulója tiszteletére rendeztek. Az érdeklődők a honvéd ezredes életén keresztül megismerhették Magyarország 19. századi történelmét is…
 

 


 Kohánka István

      

Tóth Ágoston egyike volt azoknak, akik részt vettek a korszerű hazai hadászati térképek megalkotásában. Részt vett az ország II. katonai térképészeti felmérésében, de nem csak ezen a területen alkotott maradandót. A jellemének az a különleges vonása, hogy a közszolgálatot tartotta a legfontosabbnak, ez vezette őt , és a mindennapi tevékenységét egészen addig , hogy képes volt félre is állni, ha úgy ítélte meg, hogy ezzel is szolgálatot tesz.

Buga László, okleveles mérnök, ezredes elmondta, Péterváradra kerülve nem kifejezetten katonai térképet készített, hanem a város és környékének felmérését kellett elvégeznie. Az életrajzából az is kiderült, hogy Zala vármegye főmérnökeként, a folyamszabályozáshoz használható alkalmas térképeket alkotott, és a ma már természetesnek tűnő szintvonalas ábrázolást vezette be.

A honvéd ezredes életútját bemutató tanácskozáson számos diák is részt vett. A Zemplén Térség Katasztrófavédelmi és Polgárvédelmi Szövetség ugyanis fontos feladatának tartja a katonai hagyományok megismertetését a gyerekekkel és a fiatalokkal.
Kohánka István, nyá. mk. pv. ezredes, Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség elnöke hozzátette, hogy most a katonai hagyományokat is szeretnénk bemutatni a gyerekeknek. Rajtuk keresztül a családoknak és a felnőtteknek is. Hiszen a katonai hagyományok méltók arra, hogy emlékezzünk rájuk, és az utókornak átadjuk.
Az előadásokból a jelenlévők nem csak Tóth Ágoston életútját ismerhették meg, hanem közelebb kerülhettek a XIX. század történelméhez is.


Tóth Ágoston


 


Törő Gábor
/2013.02.02./

 

Bőrszárnyakon a Moziban

 

               
                                                                                            

A „Bőrszárnyakon” címet kapta a Moziban megtartott ismeretterjesztő előadássorozat legutóbbi rendezvénye, amelyen a zempléni denevérekkel ismerkedhettek meg közelebbről az érdeklődők. A havonta jelentkező vetített képes bemutató főként Zemplén természet kincseit, állat-, és növényvilágát tárja az érdeklődők elé. Az előadásoknak mostanra állandó közönsége alakult ki...
 

 


Sajószegi Gábor

      

A denevérek vonzották be a közönséget a Moziba. De most nem a Batman legújabb részét nézték meg, hanem a zempléni bőregerekről halhattak az érdeklődők a Művelődés Háza hagyományos vetítéses ismeretterjesztő sorozatának újabb rendezvényén. A havonta jelentkező előadásokat fiatalok és idősebbek egyaránt szívesen látogatják. Nem csoda a szakértők tudomány területük legérdekesebb momentumait osztják meg a közönséggel. A szervezők szerint a rendhagyó természetismeret órának egyre több rajongója van.

Sajószegi Gábor, a Mozi vezetője elmondta, hogy stabil, húsz huszonöt ember itt jelen van a rendezvényen, sőt voltunk már közel negyven is. Ez szerintem időjárástól, és akár témától is függ, mert amikor rosszabb idő van, nehezebben mozdulnak ki az emberek. Az a tapasztalat, hogy azért húsz huszonöt embert a városban állandó jelleggel érdekel Zemplén élővilága. Az utána való beszélgetések is azt jelzik, és arra motiválnak, hogy érdemes folytatni, mert ezt a nézőszámot érdekes témákkal lehet még tovább növelni.

A Zempléni denevérek egyik legjobb ismerője a sátoraljaújhelyi Géczi István középiskolai tanár. Az előadó az Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület, természetvédelmi és környezetnevelési programjának is tagja. Szerinte egyre nagyobb szükség van a természet megismertetésére és megszerettetésére
Géczi István középiskolai tanár hozzátette, minden élővilággal kapcsolatos témának fontosnak kéne lenni. A mai napig, sőt lehetne inkább azt mondani egyre inkább érvényes, hogy az embereknek alig van ismeretük a környezetük élővilágáról. Régen azért az emberek többsége csak úgy nőtt fel falun, hogy ott körbevette, napjainkban a lakosság nagy része már nem - város, panel – tehát alig van ismeret.
Az ismeretterjesztő sorozat következő állomásán a hiúz lesz a téma a pataki moziban.Géczi István


 


Cziczer Katalin
/2013.02.02./

 

Télen is a víz okoz gondot

 

               
                                                                 

 


Aros János

      

Az egész napos esőzések miatt február 2-án estére két helyen kellett elrendelni a védekezést, az egyik a Toldi utca volt. Mi ugyan megástuk az árkot, de a KPM még nem teljesítette az ő részét, így nekünk kellett megoldanunk az árokba felgyülemlett víz elvezetését, mivel már az úton is átfolyt, és veszélyeztette a lakásokat, pincéket – számot be Aros János egy januárban szokatlan védekezési feladatról…

A másik helyszín pedig Végardón, a Szeles utca volt, ahol egy magánterületről átfolyó víz, szintén pincéket és garázsokat kezdett elárasztani. A Kommunális Szervezettől négy főt rendeltünk be, illetve Oláh József, Egyed Attila és Szabó András képviselők voltak a helyszínen, a probléma megoldásáig. A katasztrófavédelmet tájékoztattam, ha nagyobb víz lenne, ők veszik át a védekezést.
 


 


 


Törő Gábor
/2013.02.02./

 

90. születésnapján köszöntötték vitéz Kristóf Lajost

 

               
                                                                               

A sárospataki önkormányzat is felköszönti jelesebb születésnapjukon a Patakon élő szépkorúakat, további boldog éveket és jó egészséget kívánva nekik. Nem csak megköszönik ilyenkor a szolgálatot, amit a városnak tettek, hanem a hosszú munkával töltött életük előtt is tisztelegnek. Sikora Attila alpolgármester vitéz Kristóf Lajos köszöntésekor elmondta, hogy különösen jó érzés helyi lakost köszönteni, Ők azok, akik igazából példát tudnak mutatni nekünk – mondta az alpolgármester…
 

 


vitéz Kristóf Lajos

      

Lajos bácsi esetében is elmondhatjuk, hogy a Sárospatakon töltött több mint 47 év, a városunkban élőknek is példamutató. A mai korban illik az ilyen embereket megbecsülni, hiszen egyre kevesebben vannak, és azt gondolom, hogy mindenképpen fontos, hogy meg is emlékezzünk róluk, hogy érezzék a tiszteletünket. Jó egy kicsit leülni melléjük, hogy meghallgassuk az élettörténetüket, hiszen nagyon sok tanulság vonható le belőle.
Lajos bácsit is valóban csak a munka, a tisztesség, a becsület vitte előre és segítette a 90. évéig.
Vitéz Kristóf Lajos nemcsak a pataki évekről mesélt, hanem a katonaságról is. 1944-ben elhívta a II. világháború, amikor a katonáskodás nagy részét Németországban töltötte. Szolgálataiért több kitüntetést is kapott, de legbüszkébben arról beszélt, hogy a vitézi rangot hogyan érdemelhette ki.

Úgy látjuk, hogy a szépkorú ünnepeltek - Lajos bácsihoz hasonlóan - szívesen fogadják a város képviselőinek köszöntését. Ezért a hagyománnyá vált köszöntéseket a sárospataki Önkormányzat továbbra is folytatja, hogy ezzel is kifejezze tiszteletét a városunkban élő idősebb emberek iránt.be.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.01./

 

Relaxálni tanultak a babák

 

               
                                                                                            

 


 Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A Művelődés Háza Könyvtárában január 31-én zajlott a Baba- Mama Klub ez évi első összejövetele. A téma a relaxálás volt. A kismamákat és babáikat ezen alkalommal csendes nyugtató zenével és finom illatokkal vártuk. A hatás nem maradt el, a gyerekek nyugodtan üldögéltek anyukáik ölében és legtöbben könyvet nézegettek - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina...


A délelőtt folyamán beszélgettünk a relaxálás lehetőségeiről és ízelítőt adtunk a zenei – könyvtár által kínált CD-ék és DVD-ék széles tárházából. A következő klub délelőtt időpontja 2013. február 28-án lesz a könyvtárban.

Sok szeretettel várjuk a kismamákat és babáikat!


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.02.01./

 

Februártól Goreczky Gergely a Tokaj Kereskedőház első embere

 

               
                                                                               

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.), mint a társaság tulajdonosa, 2013. február 1-jétől Goreczky Gergelyt nevezte ki a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatójának...(a fotók illusztrációk)
 

 


Goreczky Gergely

      

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Sárospatakról származó közgazdász szakember a pénzügyi szektorból érkezik a társasághoz. Eddigi pályafutása során nemzetközi és hazai pénzügyi szolgáltatóknál szerzett értékesítési, hálózatirányítási és felsővezetői tapasztalatokat. A cég eddigi vezetője Kiss István csaknem négy év után közös megegyezéssel távozik a Tokaj Kereskedőház Zrt. éléről.

Kiss István kedden sajtótájékoztatón számolt be a cég tavalyi tevékenységéről. Elmondta: a kivitel visszaesése miatt csökkent az árbevétel 16 százalékkal, 3,2 milliárd forintra csökkent az előző évhez képest, de az adózás előtti nyeresége nem 64 millió forintot tett ki, a 2011-es 60 millió forint után. A Tokaj Kereskedőház 2012-ben mintegy 84 ezer mázsa szőlőt vásárolt fel a borvidéken a tervezett 100 ezer mázsa helyett. A múlt évben a társaság fejlesztésre több mint 150 millió forintot fordított, az idén pedig mintegy 600 millió forintot költenek a címkéző és kiszerelő üzem korszerűsítésére.

A távozó vezérigazgató szerint az idén már nőhet a kereslet a tokaji borok tradicionális piacain, noha az idén még visszaeséssel szembesült a Tokaj Kereskedőház Zrt.
(forrás:MTI.)


 


 


Törő Gábor
/2013.02.01./

 

Repei Anna 1.helyezést ért el a szavalóverseny

 

               
                                                                               

 


Repei Anna

      
A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Művelődés Háza és Könyvtára regionális szavalóversenyt rendezett, amelyen Csubák Viktória és Repei Anna 7.a osztályos tanulók képviselték a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolát...

Repei Anna 1.helyezést ért el.


 


 


Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2013.02.01./

 

Kalandozások a Tokaj-hegyaljai borvidéken: Tokaj

 

               
                                                                               

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Folytatódott a Kalandozások a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A Művelődés Háza és Könyvtára sorozatában ezúttal Tokaj városa és a Tokaji Borászok Asztaltársága mutatkozott be. A szakmai házigazdák között nagy hagyományokkal rendelkező, és nemrégiben indult társaság is volt. A közönség arról is hallhatott, milyen irányú fejlesztéseket tervez a tokaji önkormányzat – számolt be Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő a sikeres rendezvénysorozat 2013. január 31-én megtartott eseményéről…

A borvidék és az itt dolgozó borosgazdák jobb megismerése, az ismeretek bővítése a célja a Művelődés Háza „Kalandozások a Tokaj Hegyaljai Borvidéken” című előadás sorozatának. Tavaly az északi települések termelőit, idén pedig Hegyalja déli részeit ismerhetik meg az érdeklődők.
Minden alkalom egy-egy olyan társasági összejövetel, ahol úgy a sárospatakiak, mint a más településről érkezők, terített asztal mellett töltenek együtt egy estét, amikor természetesen a borászatok mellett sok más, mindennapjainkat érintő kérdés is szóba kerül.

A tokaji polgármester, Májer József szerint a térség legnagyobb gondja, hogy csak egynapos turisták érkeznek. Ezért szerinte össze kell fognia egész Hegyaljának a vendégéjszakák számának növelésének érdekében…
Tokajnak az a célja, hogy a vendégek két-három napot töltsenek Tokajban folyamatosan. Mi nem csak Tokajnak akarjuk kisajátítani ezt a lehetőséget, hanem a Tokaj-hegyaljai desztináció keretében gondoltuk, bele értve Sárospatakot és Sátoraljaújhelyt is. Tehát azt gondolom, hogy ez a három város, képes arra, hogy három napra itt tudja tartani a turistákat.


 


 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.01.31./

 

Koscsó Pált köszöntötték 90. születésnapján

 

               
                                                                               

 


Koscsó Pál

      

Hazánkban az Idősek Tanácsa kezdeményezésére 2008-tól ünneplik a szépkorúakat, amikor a 90, 95 és 100. életévét megélt nyugdíjasokat a családja mellett a település önkormányzata is felköszönti és tolmácsolja a miniszterelnök köszöntését. A vámosújfalui faluházban a Sárospatakhoz több szállal kötődő Koscsó Pált 90. születésnapja alkalmából köszöntötte Felházi József polgármester…

A Pali bácsi köszöntésére szervezett ünnepségen népes családja, unokái és dédunokái is részt vettek. A családtagok elmondták, hogy mindig fontos szerepe volt a nagypapának, aki életével, munkájával mutatott példát számukra. Sokat mesélt az életéről, gyermekkoráról, tanulmányairól, a cserkészéletről, s hogy hogyan lett pék. Mesélt a háborúról és a beadások nehéz éveiről, de az élet szép és vidám dolgairól is.
A köszöntésen – hozzá hasonlóan jó egészségben – felesége is részt vett.
 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.01.31./

 

Előadás Cs. Szabó László életművéről

 

               
                                                                               

 


 

      

A tudás Patakja projekt keretében a magyar kultúra napján dr. Baranyai Katalin előadásából ismerhették meg az érdeklődők, „Mit üzen Cs. Szabó László életműve a harmadik évezred küszöbén a magyar fiataloknak?” - számolt be Sinkóné Tóth Zsuzsanna a Református Kollégium Gimnáziuma tanárnője

Dr. Baranyai Katalin pataki öregdiák régi iskolájába, munkahelyére, sőt kutatásainak színhelyére érkezett vissza. Ő a legavatottabb ismerője Cs. Szabó László Sárospatakra került 17.000 kötetes könyvtárának és annak az életműnek, amely a távol és közel ambivalenciájára épül.

A gazdag képanyagra és Cs. Szabó szövegekre épülő előadásból megismerhettük a 30-as évek magyar szellemi életét, az emigráns magyar irodalom csoportjait, s azt is, hogyan tartotta a kapcsolatot a Londonban élő író a kortárs magyar irodalom alkotóival.

Cs. Szabó László nem volt pataki diák, de hatalmas könyvtárát Sárospatakra, a kollégium népére hagyta. Örökösei vagyunk mi is.


 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.01.31./