Archív
 
2013. április

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                                                         

Április 26-án tartotta képviselő-testületünk a szokásos, rendes havi ülését. Most sem unatkoztunk, hiszen közel 30 napirendi pontot tárgyaltunk meg, melyek közül csak a legfontosabbakat emelném ki – kezdte összefoglalóját Sikora Attila alpolgármester…
 

 

Sikora Attila

      

Beszámolót hallgattunk meg a hivatásos Sátoraljaújhelyi Tűzoltó parancsnokság 2012. évi tevékenységéről Barna Norbert parancsnok úr előadásában. Elmondhatjuk, hogy igen komoly segítséget nyújtottak városunknak, elsősorban a különböző katasztrófahelyzetek megoldásában, különböző mentések végzésében. Képviselő-testületünk elismeréssel köszönte meg a parancsnokság munkáját.

Ezután a Polgármesteri Hivatalban, 2013-ban is megtartandó igazgatási szünet elrendeléséről döntöttünk. Ez egy olyan lehetőség, amivel már tavaly is élt önkormányzatunk, hiszen a nyári szünetben így egy kicsit tervezhetőbbé válik a dolgozók szabadsága, másrészt a lakosok ügyintézése is tervezhetőbb, hiszen a legtöbb közintézményben, ill. a különböző hivatalokban is komoly szünetek vannak - a bíróságokon és a földhivatalokban is - tehát nincs értelme nyitva tartani, mert úgysem lehet intézni a kapcsolódó ügyeket. Így aztán nálunk is igazgatási szünet kerül elrendelésre július 22. és augusztus 2. között, ami 10 munkanapot érint, valamint majd decemberben még 3 munkanap lesz igazgatási szünet ebben az évben.

Beszéltünk a Zemplén Vízmű jogi helyzetének a rendezéséről, mivel hamarosan tisztázásra kerülnek a vízi közműveknek a tulajdonlása, illetve, hogy hogyan tovább. Erről hallottunk egy rövid beszámolót.

A Közszolgáltatás Non-profit Kft 2012. évi beszámolóját fogadtuk el, amiről Gulybán igazgató úr tartott egy beszámolót. Testületünk megtárgyalta és jónak értékelte a kft tevékenységét.

Ugyancsak egy beszámoló hangzott el a Sidinfo Kft-ről. Tudjuk, hogy ez a kft az, amelyik 2013. január 1-től már a Képtárat is működteti. Tehát a kft most töltődik fel tartalommal, most már valóban van olyan tevékenység, amelyet a mindennapi életben végez, már alkalmazottak is tartoznak hozzá. A beszámolón kívül még az is elhangzott, hogy néhány pályázatot beadtak, amivel szeretnénk rentábilisabbá tenni a Képtár működését.

Két napirendi pont az Innovo Patak Kft-vel foglalkozott. Egyrészt ennél is az eredmények, illetve a bérek kimutatását tárgyaltuk meg, illetve tőkeleszállításról döntöttünk.
Eközben megkértük igazgató urat, hogy a jelenleg folyó fejlesztésekről néhány szót szóljon, a főtér és a piac, ami leginkább mindenkit érint. Mindenki láthatja, hogy jó ütemben halad a főtér építése, és a piac építése is kezdetét veszi, tehát mind a két beruházás remélhetőleg elkészül a tervezett időre.

Ezután a Közművelődési Koncepció került napirendre, amelyről a testület azt a döntést hozta, hogy az év végéig kell teljes egészében kidolgozni úgy, hogy meghallgatnak minden városban érintett civilszervezetet, hiszen ennek az lenne a lényege, hogy a civilszervezetek is mondják el a véleményeiket, tegyék hozzá javaslataikat, és az egészből alakuljon ki egy egész, kerek városi közművelődési koncepció.

Ezután egy kérelmet bíráltunk el, amelyet a Sárospataki Torna Club kézilabda szakosztálya nyújtott be. Idén újra szeretnénk kihasználni ezt a bizonyos TAO kedvezményt, amiből az Árpád Vezér Gimnázium sportpályáját szeretnénk felújítani. Nekünk, mint tulajdonosnak kellett most ehhez hozzájárulni. Természetesen megtettük, hiszen ezzel is bővül, javul a sportlétesítmények felszereltsége.

A követező, hosszabb időt igénybevevő napirendi pont egy tájékoztató volt a 2013. évi kistérségi START munkaprogramból, ami komoly nyereséget hozott a városunknak, több mint 220 embert már foglalkoztatunk a projektnek a keretében, amiben összesen 6 projekt elem valósul meg. Az egyik értékteremtő beruházás a Bodrog jobb partjának rehabilitációjában, ez lesz az a bizonyos Kalajka rész, a hídláb előtti terület, amelynek a rendbetétele, bozótcseréje, fák kivágása valósul meg, illetve egy kis vízparti sétány kialakítása padokkal, ülőkékkel. Ide 52 főt tudtunk felvenni, több mint 66 millió Ft támogatással.
A másik ilyen elem ebben a START munkaprogramban a közút program. Mint tapasztaljuk, a legrosszabb állapotban vannak most az útjaink, ezeknek a felújítására 55 főt tudunk foglalkoztatni 10 hónapon keresztül, több mint 68 millió Ft értékben.
A harmadik elem a mezőgazdasági START munkaprogram, ez már tavaly is beindult és jól működött. Ugye különböző zöldségeket termesztettünk, amelyeket a konyhánk fel tudott használni. Itt 27 főt fogunk foglalkoztatni több mint 34 millió Ft értékben.
A mezőgazdaságnak egy újabb ágazata, a fóliás növénytermesztés is bekerült ebbe a csoportba, ahol szeretnénk másfajta növénykultúrákat termeszteni. Itt 20 fő foglalkoztatására van lehetőség 33 millió Ft értékben.
Az 5. program az illegális szemétlerakók megszüntetetésére létrejött csoport tevékenysége, itt 58 fő lesz foglalkoztatva, több mint 51 millió Ft értékben.
Az utolsó az új projekt elem, tavaly ez nem volt benne a START munkaprogramban, az úgynevezett egyéb értékteremtő program, amelyben mi a lakások, ingatlanok, homlokzatok felújítására hoztunk létre egy brigádot. Tavaly ez már elindult egy másik projekt keretében, ez akkor befejeződött, most szerencsére sikerült folytatnunk, hiszen tudjuk, hogy a Rákóczi és a Kossuth úton is van még néhány homlokzat, amit fel tudnánk újítani. Itt 12 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség 13 millió Ft értékben.
Valamennyi beruházásnál, valamennyi projektelemnél azt is el kell mondani, hogy tartozik hozzájuk eszközbeszerzés is. Tehát, ami annak a munkának az elvégzéséhez szükséges, akár kéziszerszámok, akár nagyobb gépek, akár a fóliasátrakhoz tartozó öntözőrendszer, tehát ezeknek a megvásárlását is tartalmazzák a projektek.
Tehát ez összesen több mint 250 millió Ft és 220 ember, akik legalább 10 hónapig, de van olyan projekt, amelyben egy teljes évig tudunk dolgozókat foglalkoztatni. Azt hiszem ez egy elég komoly segítség azoknak, akik esetleg már évek óta nem találnak munkát - még ha nem egy végleges megoldás, de legalább jövedelemhez jutnak.

Egy új könyv megjelenéséről is döntött testületünk, ami egy korábban elindult történetnek a folytatása, 2. szakasza. „Azt beszélte az egész város” címmel készül egy Sárospatak múltjáról szóló könyv.

Pályázatot írtunk ki a Carolina Óvoda és Bölcsőde óvodavezetői álláshelyére, hiszen ez év augusztusában telik le a jelenlegi igazgató 5 éves megbízatása, emiatt kell időben kiírni a pályázatot.
  


 

további fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.30./

 

Sikeres volt a városi sportnap

 

               
                                                                                         

 

      

Jó hangulatban zajlott az idén 3. éve megrendezett Comenius Városi Sportnap, ahol ügyességi és technikai feladatok vártak a csapatokra. Az összes sárospataki oktatási intézmény részvételével zajló sportnap fő célja az egészséges életmódra, a mozgásra való nevelés és persze a közösségépítés volt...

Ezzel a célunk többek között az volt, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az általános iskolásokat, a középiskolásokat és a főiskolásokat. A sportnapon mintegy 200 fiatal vett részt. A pálya minden szegletén más-más feladatot teljesítettek, és voltak bemutatók is „profik” részvételével.
Bár a fiatalok könnyedén teljesítették a versenyszámokat, a tanárok elárulták, hogy hetek óta készültek a megmérettetésre, hiszen – mint elmondták - nagyon komplex tudást és képességeket feltételezett a verseny, hiszen ügyességet, gyorsaságot, erőt és egyensúlyérzéket és mindenféle testi képességet próbára tett.
Nagy volt a tolongás a kötélhúzásnál is, itt nem egy másik csapat, hanem egy több tonnás tűzoltóautó volt az ellenfél. A fárasztó napot kis vendéglátás és kötetlen ismerkedés zárta. 


 

további fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.30./

 

NB I-es női kosárlabdázók Sárospatakon

 

               
                                                                                         

2013. április 25-én, csütörtökön városunkba látogatott a Work Force DVTK NB I/A csoportos női kosárlabdacsapatának két játékosa, név szerint Csipkó Barbara és Szabó Petra, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tornatermében találkozzanak a nem rég alakult sárospataki leány kosárlabdacsapat fiatal játékosaival - számolt be Géczi Tamás, a sárospataki csapat edzője...
 

 

Géczi Tamás

      

A találkozó apropóját az adta, hogy az idén több városban –köztük Sárospatakon is - beindult megyei kezdeményezésre ÉLKSK (Északi Leány Kosárlabda Sportklub) néven a női kosárlabdázás utánpótlás nevelése, s az NB I-es játékosok látogatása a sportág népszerűsítésének egyik állomása.

A 9-11 éves gyerekek számára már nem voltak ismeretlenek a DVTK-s lányok, hiszen a Miskolcon rendezett gyermektornák után a program részeként már több alkalommal is láthatták őket NB I-es mérkőzésen játszani a Városi Sportcsarnokban. A mostani találkozón a gyerekek közvetlenül beszélgethettek a felnőtt játékosokkal, sőt még egy kis közös kosárlabdázásra is sor került.

Az egyesület egyébként teljesen nyitott, bármely 2001-ben, vagy 2001 után született sárospataki, vagy környékbeli leány tanuló jelentkezhet, aki szeretne megismerkedni a kosárlabdázással, függetlenül attól, hogy melyik iskolába jár. 


 

Cziczer Katalin
/2013.04.30./

 

Megnyílik a Szent Erzsébet Ház kertje

 

               
                                                                                         

 

 

      

Május 1-jétől - a megszokott nyári nyitva tartás szerint - a ház vasárnap kivételével naponta 10-18 óráig tart nyitva. Ettől a naptól nyílik meg a Szent Erzsébet Ház kertje is, ahol kellemes, virágos környezetben, a magyar szentek rózsái és gyógynövényekkel teleültetett parcellák között pihenhetnek meg az erre járók...

A kertbe való belépés díjtalan. Kapu nyitva áll, így a Gyűjtemény dolgozói szeretettel várják a város lakóit, a turistákat és a zarándokokat egyaránt. 


 

Cziczer Katalin
/2013.04.29./

 

„Csak egy tánc volt…” gálaműsor

 

               
                                                                                        

A Művelődés Háza és Könyvtára április 27-én rendezte meg a „Csak egy tánc volt…” elnevezésű táncversenyének gálaműsorát. Az április 5-i versenyről a szakmai zsűri 19 műsorszámot juttatott a gálába, amelyek között volt mazsorett, modern tánc, balett, társastánc, néptánc - nyilatkozta Darmos István szervező...
 

 


Darmos István

      

Azt gondolom, a Tánc Világnapjához kapcsolódóan nagyon színvonalas gálaműsort sikerült összeállítani a továbbjuttatott műsorszámokból. Idén a gyermek korosztályú résztvevők voltak többségben, előfordultak középiskolások, és egy felnőtt csoport is. A közönség soraiban ülőktől nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, tetszett nekik a változatos, hangulatos műsor, ezt a tapssal is kifejezték. Szeretnénk ezt a rendezvényt a következő évben is megrendezni, s örülnénk annak, ha bővülne a résztvevők köre: felnőtteket, középiskolásokat is várunk, s akár alkalmi társulások is megmérettethetik magukat itt, nem csak az évek óta működő szakmai műhelyek.

Az április 5-i versenyen a zsűri döntött különdíjak és nívódíjak odaítéléséről is. Ezek kiosztására a gálaműsor végén került sor. Nívódíjként kerámia vázát, oklevelet, és csemege kosarat kaptak a díjazottak, míg a különdíjas oklevelekhez bonbon, vagy a Heitzmann cukrászat által felajánlott torta járt. A díjakat Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő, és Sikora Attila Sárospatak város alpolgármestere adta át. Az elért eredményeket az alábbiak:

Különdíjat nyertek: Szólisták:
Dékány Lea – Csoma Zoltán / felkészítők Kovács Borbála és Sajószegi Gábor/

Csoportok:
Un Poquitó /felkészítő Matu Zsolt/
Tri Angel Tánccsoport /felkészítő Némethy Viktória/
Zsákbolha Táncegyüttes /felkészítők Kovács Borbála és Sajószegi Gábor/

Nívódíjat nyertek: Szóló kategória:
Ambrus Borbála – Darmos Ábel /felkészítők Darmos Éva, Darmos István/
Rák Orsolya Blanka – Gáspár Szabolcs / felkészítő Stofanné Barna Boglárka/

Kamara kategória:
Kiscsimpolya Gyermektánccsoport / felkészítők Darmos Éva, Darmos István/
Mazsolák /felkészítő: Kovács Borbála/

Csoportos kategória
Vajdácskai Kaláris Gyermektánccsoport /felkészítő Darmos Éva/
Pacurka Gyermektánccsoprot / felkészítők Darmos Éva és Darmos István/

E rendezvénnyel arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy a tánc mennyire fontos az emberek életében, és műfaji megkötések nélkül mindenki nyertes, aki táncművészettel foglalkozik. A díjazottaknak és valamennyi fellépőnek gratulálunk. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.29./

 

Földrajz OKTV országos 3. helyezettje az ÁVG-s diák

 

               
                                                                                        

 

Nagy Bálint

      

Az elmúlt napokban izgalommal várta az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium az idei földrajz OKTV országos döntőjének eredményét, hisz Nagy Bálint, az iskola 13. évfolyamos diákja magas pontszámmal került a 3. fordulóba. A döntőben Magyarország és Ausztria demográfiai és népességföldrajzi összehasonlítása című pályamunkájának védésével az elérhető maximális 100 pontot szerezte meg, így 599 összesített pontszámmal az idei tanév bronzérmese....

Bálint teljesítménye egyéni életében - az ismeretekben való gazdagodás mellett - a felvételi eljárásban 100 pluszpontot ér majd, ám ezen túlmenően iskolánknak is sikertörténet, eddigi legmagasabb OKTV helyezésünk.

Szeretettel gratulálunk Nagy Bálintnak és felkészítő tanárának, Tóthné Dávid Katalin tanárnőnek!
. 


 

Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
/2013.04.29./

 

Hitvallás és megújulás

 

               
                                                                                        

A hitvallás számunkra az élet, és az örök élet kérdése – hangzott el a Tiszáninneni Református Egyházkerület tavaszi, lelkész-presbiteri konferenciáján, április 20-án. A találkozón, melyet a sárospataki református templomban tartottak a Heidelbergi Káté születésének 450. évfordulójára emlékeztek...
 

 


Csomós József

      

Sorsdöntő párbeszéd a megújulásért
Az eseményt Csomós József református püspök áhitata nyitotta, aki az Egyházi Jövőkép Bizottság füzetére hivatkozva a gyülekezetek jövőjéről beszélt. – A gyülekezetek jövője azon fog múlni, hogy milyen lesz az egyházmegyék jövője, az egyházmegyék jövőjén, hogy milyen lesz az egyházkerületé; az egyházkerületekén pedig, hogy milyen lesz a Magyarországi Református Egyházé, és a Magyar Református Egyházé a Kárpát-medencében – fogalmazott.

Mint megjegyezte, azt a szót, hogy jövő félve mondjuk ki ezen a tájon. Isten igéje Gamáliel száján keresztül mégis arra buzdít, hogy cselekedjünk, és gondoljuk újra küldetésünket. Az egyházi vezető kiemelte: a Heidelbergi Káté 450 éves múltja szilárd támpont, és azért imádkozunk, hogy ez a biztos múlt tegye kiszámíthatóvá a jövendőt.

A reformáció jelenség
A reformáció lényege az igehirdetés, és a cselekvés – hangsúlyozta „Reformáció és hitvallás” című előadásában Buzogány Dezső egyháztörténész. Mint rávilágított: a hit Istentől kapott ajándék, melyet nem lehet toldozni és foltozni; a hitvallást, vagyis a Szentírás alapján történő hittételeket viszont igen.

„A hitvallás kellő medret biztosít a cselekvéshez, és megmutatja a helyes irányt. A keresztyén élet elengedhetetlen tartozéka, hogy Isten igéjét cselekedjük is! Ezt a parancsot Jézus Krisztus adja nekünk: a tanítvánnyá tétel lényeges momentuma, hogy mit hirdetünk Istenről, a megváltásról” – mondta el a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora.

A Heidelbergi Káté Tiszáninnen
Dienes Dénes, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia professzora a Heidelbergi Káté tiszáninneni vonatkozásairól referált. Mint megtudtuk, számos káté született a 16. században, mégis a heidelbergi terjedt el azért, mert minden addigihoz képest a legjobb formában, a legerőteljesebb tartalommal fejezte ki azt, amit Istenről, emberről gondoltak.

Az első írásos említése annak, hogy a kátét kötelezően tanítják épp Sárospatakról való, de 1630-ban a sátoraljaújhelyi zsinat határozata alapján a lelkészi fogadalomtétel szövegébe is bekerült. Az egyháztörténész elmondta: az elő kátémagyarázat Keresztúri Bíró Pál előbb latinul, majd magyarul megjelent munkája (1638) szintén tiszáninneni gyökerű.

Az új kátéfordításról
A GK Elnöksége 2011-ben egy szöveggondozó bizottságot állított fel, amelynek feladata a hitvallás szövegének újrafordítása volt. Szükségesnek találtak egy egységes, a mai magyar nyelvezethez igazodó szöveg megalkotását, amely kiválthatja a használtban lévő fordításokat. – Fő törekvésünk volt az, hogy egy modernebb, egységesebb szöveg álljon a reformátusság rendelkezésére.

A bizottság végül úgy döntött, hogy a két legelterjedtebb fordítást veszi alapul az szöveg elkészítéséhez – tájékoztatott Füsti-Molnár Szilveszter docens. A hitvallás ötnyelvű díszkiadása, a káté jubileumi kiadása, a mindennapi használatra szánt változat, illetve egy káté-kommentár a közös zsinat nyári ülésére jelenik meg.

A hitvallásos élet
Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok a konferencia zárásaként arról beszélt, hogyan éljük meg hitünket egymás előtt: „A hitvallás az élet, és örök élet kérdése, ezért ne csak beszéddel, hanem szívvel, ésszel és cselekedettel legyünk hitvallásos életűek! A megújulás valahol itt kezdődik!” 


 

Tirek.hu
/2013.04.28./

 

Kerékpárral egy jó útért!

 

               
                                                                                    

Aki bosszankodott már Bodrogköz valamelyik útján a kátyúk kerülgetése miatt, netán károsodott is az autója, most tehet is egy kicsit azért, hogy az utakat mielőbb kijavítsák, ugyanis május elsején egy figyelemfelkeltő sportos demonstráció indul, amin bárki részt vehet. A szervező két város Cigánd és Sárospatak, melyek közül az utóbbi polgármestere Aros János, így indokolja az akciót…
 

 


Aros János

      

A Sárospatak környékén, illetve Zemplénben található utak állapota talán sohasem volt olyan rossz, mint ebben az évben, aminek több oka is lehet. Az egyik talán az, hogy ezeknek az utaknak a javítását évtizedeken keresztül mindig halasztgatták, s ezeket mindig csak toldozgatták-foltozgatták, s tudva azt, hogy ezeknek talán megfelelő alapjuk sincs és így jött rájuk a hatalmas kamionforgalom, talán érthető, hogy hogyan kerültek ilyen állapotba.

Egy viszont biztos: nekünk kell most mindent megtennünk annak érdekében, hogy ezek az utak ne csak kátyúzva, hanem felújítva is legyenek, tehát komoly felújításon essenek át.
Hogy a környékünkön lévő utak közül melyik van a legrosszabb állapotban, azt nehéz lenne kiválasztani, hiszen szinte mindegyik járhatatlan. Polgármester társaimmal együtt próbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy a felújítás megkezdődjön. Talán ennek eredményeként kezdték meg a Sárospatak-Vajdácska út felújítását és a 37-es út kátyúzását, és szeretnénk, ha minél hamarabb elkezdődne a Sárospatak-Cigánd közötti, jelenleg teljes mértékben járhatatlan – tankcsapdának is nevezhető - út teljes mértékű felújítása.

Ezért május elsejére szervezünk egy közös demonstrációt, Cigánd város polgármesterével. Ők Cigándról indulnak, mi pedig Sárospatakról május elsején reggel 9 órakor az ÁVG parkolójából. Kerékpárosok, futók, motorosok, mindenki, aki szeretne részt venni ezen a figyelemfelhíváson. Előreláthatóan 11 óra környékén találkoznánk Nagyhomoknál, ahol egy szerény vendéglátással fogadjuk az oda érkezőket, valamint egy kérést – egy petíciót – adunk át a térség országgyűlési képviselőjének, Dr.Hörcsik Richárdnak, aki megígérte, hogy ezt a kérésünket hasonlóan a két héttel ezelőtt, a Parlamentben elhangzott interpellációjához, továbbítja az illetékes minisztérium felé.

Nagyon-nagyon reméljük, hogy sikerül végleges megoldást találni ezeknek az utaknak a felújítására, hiszen így a Zemplénben, illetve a Bodrogközben lakó polgárok nem érzik úgy, hogy Magyarországon élnének és nem érzik úgy, hogy Európában élnének. Mi sem szeretnénk mást, mint hogy az ország más településeihez, elsősorban Budapest környéke – Dunántúl településéhez hasonló, méltóbb körülmények között látogathassuk meg egymás teleüléseit. Ezért várunk mindenkit!

Kérem, hogy aki részt szeretne venni ezen a figyelemfelhíváson, az Víghné Fehérvári Zsuzsánál az 513-252 számon jelezze részvételi szándékát, hogy tudjuk hányan leszünk.


 


 


Törő Gábor
/2013.04.28./

 

Vis major keretből támogatják a hóhelyzet költségeit

 

               
                                                                                        

 


Saláta László

      

Rendkívüli ülést tartott hétfőn délután a Képviselő Testület, amit ezúttal is pályázati döntések miatt hívtak össze Az ülést Saláta László önkormányzati képviselő vezette, aki elmondta, hogy a márciusi rendkívüli hóhelyzet kiadásira lehet pályázni, a Carolina Óvoda földszinti részének felújítására, valamint a start munkaprogramban felhasználandó anyagok beszerzése volt a téma…

A március közepén érkezett rendkívüli hóhelyzet következtében a védekezésre, valamint a károk helyreállítására előre nem látható költségek merültek fel. Az önkormányzatnak lehetősége van pályázatot benyújtani támogatás igénylésére az országos vis major keretből, amely az elismert költségek 70%-át fedezi. Az önkormányzatnak a védekezéstől számított 7 napon belül be kellett nyújtani a támogatási kérelmét, majd ezt követően 40 nap áll rendelkezésükre a részletes pályázat beadására.

A korábbi nagy óvodai projektnek a Carolina Óvoda és Bölcsőde földszintjének felújítása, korszerűsítése nem volt része, ugyanakkor néhány dolog kívánni valót hagy maga után, mert pl. a nyílászáró szerkezetek sem lettek kicserélve. Egy kicsit meg kell újítani az óvodának az eredeti részét is, s ezért egy 50 millió Ft-os pályázat benyújtására kerül sor, amely 100%-os támogatást élvez.

A rendkívüli testületi ülésen tárgyaltak még a Kossuth út 33 szám alatti ingatlan értékesítésének meghirdetéséről, valamint a START munkaprogrammal összefüggő építőanyag beszerzéssel kapcsolatos pályázatról, amely többek között a város közigazgatási területén található utak felújításához szükséges alapanyagok biztosítását szolgálja majd. 


 

Cziczer Katalin
/2013.04.28./

 

20 éves az ÁVG

 

               
                                                                                       

 


Társy József

      

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 20. születésnapi rendezvénye zajlott 2013. április 19-20-án. A kiállítás megnyitóját a születésnapi gálaműsor követte, melyben először köszöntők hangzottak el, Társy József úr, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kabinetfőnöke részéről, majd dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő úrtól - nyilatkozta Tóth Tamás igazgató...

Őket követte Aros János úr, Sárospatak város polgármestere, aki ajándékkal köszöntötte az intézmény dolgozóit, diákjait.
A kedves s további munkára ösztönző szavak után a gimnázium diákjai formáltak „tükröt” bepillantást engedve az ÁVG világába. A versek, dalok, táncok révén beavatottnak érezhette magát az ünneplő közönség.

A születésnap a szombati estén, éjszakán tovább folytatódott, amikor jó hangulatú öregdiák bál teremtett lehetőséget az iskolába való visszatérésre, az egykori diáktársak s tanárok egymással való találkozására, a gondtalan nosztalgiázásra.
 Tóth Tamás


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.27./

 

Encsen jártunk

 

               
                                                                                       

 


Kissné Murányi Andrea

      

2013. április 22-én a „ A HIT ÉVE’’ jegyében rendeztek szavalóversenyt katolikus általános iskolák növendékei számára az encsi Szent László Katolikus Általános Iskolában, melynek témája: a hit, a család és a szeretet volt. A rendezvényen az encsieken kívül szerencsi, sátoraljaújhelyi és sárospataki diákok mérték össze tudásukat 1-8. osztályig - nyilatkozta Kissné Murányi Andrea igazgatónő...

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjai is részt vettek ezen a megmérettetésen és az alábbi eredményeket érték el:
Juszku Réka 1.b osztályos tanuló 2. helyezés
Fedor Zsófia 8. a osztályos tanuló 2. helyezés
Somosi Boglárka 5. b osztályos tanuló 3. helyezés
Különdíjban részesült:
Pachman Dániel 3.a osztályos tanuló.


 


 


Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2013.04.27./

 

"A fény újjászületik"

 

               
                                                                                      

 


 

      

Április 29-én 17 órától ismét kiállítás megnyitó lesz a sárospataki Szent Erzsébet Házban. Ezennel Bráda Tibor Munkácsy díjas festőművész lesz a vendégünk, aki a kiállítás anyagát saját maga válogatta össze életének eddigi munkáiból. Ő az a művész, aki az idén kezdődő sárospataki Bazilika felújításában is részt vesz, és az oratórium üvegablakát készíti majd el...


Érdekesség még, és számunkra is megtisztelő, hogy a Váci Székesegyház gyermekkórusa közreműködik majd a megnyitón.

Szeretettel várunk Benneteket, illetve kérünk, hogy terjesszétek híreinket!


 


 


Cziczer Katalin
/2013.04.27./

 

Az idei érettségit már a járási hivatal irányítja

 

               
                                                                                      

 


 dr.Komáromi Éva

      

Vezetői értekezletet tartottunk április 17-én délelőtt, ugyanis január elseje, a Járási Hivatal felállítása óta, 2-3 heti rendszerességgel találkozom a hivatal vezetésében résztvevő kollégáimmal. Az értekezleten a helyettesem, valamint a szakigazgatási szervek vezetői vesznek részt, Farkas Éva asszony a Gyámhivatal vezetője, az Építésügyi Hivatal vezetője Orosz László, a Munkaügyi Kirendeltség vezetője Baranyi József, valamint az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Lánc ellenőrző szolgálat vezetője Szarkáné dr. Takács Erika hatósági főállatorvos asszony – számolt be a járási vezetői értekezletről dr.Komáromi Éva, a Sárospataki Járási Hivatal vezetője…

Az értekezletek megtartását több szempontból is nagyon fontosnak tartom. Egyrészt, mert a kezdeti időkben az ismerkedés és a kapcsolatfelvétel egyik legfontosabb helyszíne volt, valamint ezeken az értekezleteken tudok én is találkozni valamennyi kollégával, hiszen nem egy épületben vagyunk, így az információáramoltatás szempontjából is jelentőssége van ezeknek a találkozásoknak. Valamint nagyon fontos, hogy a vezetőkollégák egymással is kommunikáljanak, hiszen én gyakrabban beszélek egy-egy kollégával, ők azonban általában csak ezeken a fórumokon tudnak egymással tapasztalatot cserélni, az új közigazgatási struktúrának végrehajtásához igazodva a szakigazgatási szervek életéről, egymás életéről képet kapni.

Az értekezleteinket általában olyan időpontokra igazítom, amikor a megelőző héten én magam járási hivatalvezetői értekezleten veszek részt a kormányhivatalban - így történt ez a múlt héten is. Ezeken a fórumokon tudom átadni a kollégáknak azokat az információkat, amelyeket én kormánymegbízott úrtól, főigazgató asszonytól, ill. a kormányhivatal vezető tisztségviselőitől hallok.
A területi közigazgatás átszervezéséből adódóan a szakigazgatási szervek irányítása megosztott, hiszen a szakmai irányítást a megyei igazgatóságok végzik, pl. munkaügyi kirendeltség esetén a megyei munkaügyi központ, állategészségügy esetén az állategészségügyi igazgatóság, de a működtetés a Járási Hivatal feladata, tehát a mindennapi életünket megszervezni itt helyben, közösen szükséges. Óhatatlanul mi is belefolyunk a szakmai munkába, de annak az irányítása kifejezetten a megyei szervezeté.

A Járási Hivatalban a közeljövőben egyik legfontosabb feladatunk lesz az érettségi lebonyolítása, hiszen a május 6-tól kezdődő érettségi időszakban az iskolák, intézmények felé a tételek kiosztása és az érettségi lebonyolítása 2013-ban már a járási hivatalok feladata, míg korábban ezt a körzetközponti jegyző látta el. Erre a feladatra készülünk, ehhez már a szükséges iránymutatásokat, oktatásokat megkaptuk és igyekszünk ebben a feladatban is megfelelően helyt állni.


 


 


Törő Gábor
/2013.04.27./

 

Tájékoztatás a Sárospataki Közművelődési Tanács megbízásának lejártáról

 

               
                                                                                       

 


dr. Vitányi Eszter

      

Mint Sárospatak Város Önkormányzatának jegyzője, tájékoztatom a település lakosságát, civil szervezetit és intézményeit, hogy az 1997. évi CXL. évi a közművelődésről szóló törvény értelmében a 2010. május 26-án megalakult Közművelődési Tanács megbízása 30 nappal jelen közlemény közzétételét követően lejár - nyilatkozta dr. Vitányi Eszter jegyző...

A Közművelődési Tanács alapító tagjai:
Sárospataki ART ÉRT Alapítvány
Bodrogközi Művelődési Egyesület
SIDINFO Nonprofit Kft.
Zempléni Lovas Egyesület
HÍD 2002 Kulturális, Életmód és Természetvédő Alapítvány.

Jelen tájékoztatót a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83. §. (5) bekezdése értelmében teszem közzé.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.04.26./

 

Közgyűlés a közbiztonságtól az SZMSZ-ig

 

               
                                                                                      

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése munkaterv szerinti ülést tartott csütörtök délután a megyeházán. Másfél tucatnyi előterjesztést tárgyalt meg a testület a közbiztonság alakulásától a megyei önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáig (SZMSZ). Gyászszünettel kezdődött a közgyűlés, néma felállással emlékeztek az időközben elhunyt Fazekas Zoltán külsős bizottsági tagra.
 

 


Dr. Mengyi Roland

      

Az első napirendi pont keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése Pénzügyi, Terület- és Vidékfejlesztési és Koordinációs Bizottsága, valamint Foglalkoztatási és Közrendvédelmi Bizottsága új tagjának megválasztására tett javaslatot dr. Mengyi Roland, a közgyűlés elnöke. A közgyűlés dr. Szakály László István külsős tag helyett a Pénzügyi, Terület- és Vidékfejlesztési és Koordinációs Bizottság tagjává választotta Nagy Róbert külsős személyt, az elhunyt Fazekas Zoltán helyére pedig Obbágy Csaba külső személyt választották a Foglalkoztatási és Közrendvédelmi Bizottság tagjává.

A dr. Mengyi Roland elnök által előterjesztett javaslatot elfogadva a testület megalkotta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet. Ezt követően elfogadták a beszámolót a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2012. évi költségvetésének teljesítéséről.

A közgyűlés módosította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló 1/2013. (II. 15.) önkormányzati rendeletet, amelyet a 2012. évi pénzmaradvány elfogadásával összefüggő tételek, és az önkormányzat és a hivatal előirányzatai közötti rendezések indokoltak.

A közgyűlés megszavazta a „Területfejlesztési tevékenység támogatása a konvergencia régiókban lévő megyei önkormányzatok számára” megnevezésű pályázaton történő részvételt. A maximálisan igényelhető 50 millió forintra (100 százalékos támogatás mellett) pályázik az önkormányzat.

Ezt követte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért Díjakat adott át dr. Mengyi Roland és dr. Vereckei Csaba dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány. Elsőként Kucsinka Tamás rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály osztályvezetőjének, aki nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a megyében a közterületen elkövetett bűncselekmények száma jelentősen csökkent. Több mint 20 éves szolgálati ideje alatt bizonyította rátermettségét és a rendőri munka iránti elkötelezettségét. Ezt követően Soós Attila rendőr őrnagynak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Vagyonvédelmi Alosztály alosztályvezetőjének adták át a díjat. Irányításával az alosztály az elmúlt évben több nagyobb súlyú bűncselekményt derített fel eredményesen. Szakmai tudásával, fegyelmezett és határozott egyéniségével kivívta parancsnokai, beosztottai és az állampolgárok elismerését.

Az ünnepélyes pillanatokat követően dr. Vereckei Csaba tartott beszámolót Borsod-Abaúj-Zemplén megye közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról, valamint a megyénket érintő határrend és határőrizet helyzetéről, a határforgalom alakulásáról. A szóbeli kiegészítésből kiderült, hogy a tavalyi évben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mintegy 2200 fős rendőri állománya változó jogszabályi környezetben végezte munkáját, látta el szolgálati feladatát. A statisztika szerint a bűncselekmények száma növekedett, ami mögött ezres nagyságrendű magánokirat hamisítási sorozat felderítése áll. Viszont jó hír, hogy a legsúlyosabb bűncselekménynek számító emberöléseké kevesebb, mint felére csökkent! A közlekedési bűncselekmények száma pedig 12 százalékkal mérséklődött. Az ismertté vált bűncselekmények több, mint fele a vagyon elleni kategóriába tartozik. A főkapitány kiemelte, hogy a közterületi jelenlét erősítéséért sokat tettek. A megyék értékelésében a 4. helyen végzett a főkapitányság, a városi kapitányságok közt pedig a 2. a sátoraljaújhelyi. Több hozzászóló is elismerően szólt megyénk rendőreinek a munkájáról.

Számos képviselő szólalt fel a témában. Mindenki elégedettségének adott hangot megyénk rendőreinek teljesítményével kapcsolatban. Sok kérdést is megfogalmaztak. Csabai Gyula (MSZP) többek közt arra volt kíváncsi, hogy a közfoglalkoztatás ideje és a megélhetési bűnözés növekedése közt van-e összefüggés? Miklós Árpád (Jobbik frakcióvezető) bejelentette nemmel szavaznak, vagy tartózkodnak, ami nem a rendőröknek, hanem a kormánynak szól: meg kell változtatni a liberális törvényeket, megvonni a bűnöző családok anyagi támogatását. Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy ilyen hátrányos helyzetű megyében kiváló eredményeket ér el a rendőrség, külön öröm számára az újhelyi kapitányság teljesítménye. A konklúziók levonását pedig meghagyja a szakmának. Dr. Mengyi Roland Csabai Gyula kérdésére reagálva azt szocialista kényszerreakciónak nevezte. Miklós Árpád felvetésére emlékeztetett: rövidesen olyan szigorú Büntető Törvénykönyv lép életbe amilyen még nem volt. Leszögezte, hogy a kormány nem támogat bűnözőket! A testület a beszámolót tudomásul vette.

A nemzetiségi önkormányzati képviselői választásokat követően megyénkben 5 nemzetiség alakított területi nemzetiségi önkormányzatot: a cigány, a lengyel, a német, a ruszin és a szlovák. A nemzetiségi önkormányzatokra vonatkozó jogszabályi környezet megváltozott. Ezzel összefüggésben a közgyűlés elfogadta a területi nemzetiségi önkormányzatokkal kötött megállapodások módosításáról szóló előterjesztést.

Jóváhagyták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2013. évi közbeszerzési tervét – amelyből kiderül, hogy az önkormányzat erre az évre nem tervez közbeszerzést.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Irodájának tevékenységéről Ujfalvi Lajos László, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Irodájának vezetője által jegyzett tájékoztatót tudomásul vették.

Dr. Szilágyiné Baán Anna a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi is Iparkamara elnöki tanácsadója tájékoztatta a közgyűlést a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő ipari parkok tevékenységéről, valamint a kis- és középvállalkozások, továbbá a nagyvállalatok helyzetéről, a megye gazdaságában betöltött szerepéről. Elmondta, hogy tekintettel a nemzetközi válságra látványos előrelépésről nem tud beszámolni, de vannak eredmények, biztató jelek. Külön kitért a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett KKV-t segítő kedvezményes hitelre, a szakképzés fontosságára, a vállalati igényekhez igazodó, fenntartható felsőoktatás érdekében tett lépésekre.

A hazai forrású területfejlesztési és önkormányzati fejlesztési célelőirányzatok támogatási szerződései kapcsán hozott közgyűlési határozatok végrehajtásáról
Gutyán Gergely, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője által jegyzett tájékoztatót tudomásul vette a közgyűlés.

Szóbeli előterjesztés alapján döntöttek az Alaptörvény Napjával kapcsolatos megemlékezésről. Ennek apropóján Lukács András (MSZP frakcióvezető) hevesen bírálta az ülés elején elfogadott testületi SZMSZ-t, azt önkényesnek, szégyenletesnek nevezte, amire válaszul dr. Mengyi Roland megjegyezte, hogy önkény és szégyen tekintetében saját házuk táján kellene seperni…

Zárt ülés keretében tárgyalták a terület- és régiófejlesztési (TRFC), a területi kiegyenlítést szolgáló önkormányzati fejlesztési feladatok (TEKI), valamint a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatásának támogatása (LEKI) célelőirányzatból megvalósuló egyes projektekre vonatkozó döntésekre című javaslatot.

A közgyűlés zárásaként az egyebek közt a testület elutasította a földvédelmi bizottsággal kapcsolatos albizottság, vagy ideiglenes bizottság alakításával kapcsolatos kezdeményezést. Dr. Mengyi Rolandot kérték, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági fejlesztését koordináló miniszteri biztosi tevékenységéről tájékoztassa a testületet és a lakosságot. Az elnök elmondta, hogy a szakminiszter felé van elszámolási kötelezettsége, utána, várhatóan májusban ad tájékoztatást. Az utolsó hozzászóló örömmel nyugtázta, hogy a megyeházára is kitűzték a székely zászlót.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.04.26./

 

20 éves az ÁVG

 

               
                                                                                      

 


Dusicza Erika

      

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 20. születésnapi rendezvénye zajlott 2013. április 19-20-án. Az érdeklődő vendégek először az iskola aulájában egy olyan kiállításmegnyitón vehettek részt, mely öt, az ÁVG rajzszakköréből induló fiatal pályaépítését mutatta - számolt be Dusicza Erika...

Ők a következők voltak: Árokszállási Ronald grafikus, Beke Luca, a Francia Divatiskola és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, Besenyődi Anikó a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ képzőművész munkatársa, Mészáros Zsuzsa építészmérnök, Újlaki Dalma Tamara tűzzománckészítő, ötvös.

A témák, technikák sokszínűségével jellemezhető kiállítás az ÁVG évek óta működő iskolagalériájának legszerethetőbb tárlata volt, mert „hazatérők” különleges munkáira csodálkozhatott rá a közönség.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.26./

 

A Humán Bizottság üléséről

               
                                                                                        

Hat napirendi pontot tárgyalt a Humán Bizottság, melyek közül kiemelt téma volt a város közművelődési stratégiájának megalkotása. A város közművelődési rendelete még 1999-ben készült, a 2013-as év azonban az intézmény-, illetve a finanszírozási rendszer átalakulása kapcsán az önkormányzat életében olyan változásokat hozott, amelyek szükségessé tették ennek módosítását – kezdte beszámolóját a Humán Bizottság üléséről Szvitankó Tamás, a bizottság elnöke…
 


Szvitankó Tamás

      

A képviselő testület tavaly októberben ajánlásokat kért erre vonatkozóan a közművelődésben érintett civilektől. Az első ilyen stratégia beérkezett a Sárospataki Közművelődési Tanács, valamint a Sárospataki Civil Kerekasztal részéről. Mi ezeket áttanulmányoztuk és a két egyesület képviselőjének megköszönve, ajánlásnak tekintjük azokat. Az önkormányzati ülésen kérem a testületet, hogy hatalmazza fel a Humán Bizottságot, állítson fel egy szakértői gárdát, akik először készítenek egy helyzetelemzést, majd ezeket a javaslatokat összegyúrják egy városi stratégiába.
A Humán Bizottság által elfogadásra javasolt stratégia ezt követően kerül majd ismét a testület elé és készülhet el a rendelet. A bizottság tervei szerint 2013. decemberében a városnak már új közművelődési rendelete lesz. A közművelődési stratégia megalkotásának kérdését a bizottság széles körű társadalmi egyeztetésre bocsátotta, s az április 26-án ülésező testület tárgyalja.

Az Árpád Vezér Gimnázium bitumen pályájának felújítását is kiemelt ügyként tárgyalta a bizottság, ugyanis a Sárospataki Torna Club a társasági adó látványsport támogatása keretében fejlesztene - ez azonban egyeztetést igényelt a bizottsággal.
Ez a 34 millió Ft csak úgy vehető igénybe, ha a tulajdonos önkormányzat jelzáloghitelt jegyeztet be. Természetesen bizottságunk javasolja a testületnek, hogy ez történjen meg, hiszen egy fejlesztés, egy felújítás történik az Árpád Vezér Gimnázium udvarán.

A Humán Bizottság az egyéb ügyek napirendi pontjában tárgyalta továbbá a május 1-jén, a Vízi Kapunál megrendezendő városi ünnepség programjait, és javaslatot tett az ünnepi köszöntőt mondó szónok személyére is, aki dr. Muha Miklós lesz.. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.27./

 

250 millió Ft-os közmunkaprogram indul Sárospatakon

 

               
                                                                                       

Az önkormányzati intézmények tavalyi eredményeit és mérlegbeszámolóit tárgyalta többek között a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, de beadandó és nyertes pályázatokról is hallgattunk meg tájékoztatókat az április 22-ei ülésünkön. Ezek közül a legörömtelibb az idei kistérségi START munkaprogram nyertes pályázata, ahol közel 250 millió Ft értékben nyert Sárospatak város közmunka lehetőséget – számolt be egy nagyszabású közmunkaprogramról Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 

 


Hajdu Imre

      

Ehhez tartozik pl. a Bodrog jobb partjának rehabilitációjára 52 személy foglalkoztatásával 66.900.000 Ft-ért, a közút program pedig 55 fő foglalkoztatását teszi lehetővé 69.000.000 Ft-ért. A mezőgazdasági START munkaprogram keretében mezőgazdasági növénytermesztést végeznek – pl. burgonya, uborka, szárazbab - a helyi közétkeztetés számára, valamint nyírfavessző termesztésére kerül sor seprű készítéséhez a Kommunális Szervezet számára. Ez 27 fő foglalkoztatását és 34.700.000 Ft-ot jelent. Továbbá mezőgazdasági fóliás növénytermesztés - retek, saláta, uborka, paradicsom, paprika - válik lehetővé 20 fő számára. Erre összesen – bér, járulékok, dologi költségek – összesen 32.800.000 Ft-ot nyert a város.

Az illegális szemétlerakók felszámolásával kapcsolatos munkálatok, illetve az önkormányzati kezelésben lévő utak, kerékpárutak, buszmegállók, járdák gondozása, karbantartása valósulhat meg – pl. a Várkertben, a Vízi kapunál, a Hild- és Ady téren, a Végardó Fürdőben és a Lakótelepen, ahol 58 fő, 51.500.000 Ft-ért foglalkoztatható, illetve az egyéb értékteremtés kategóriában. Ennek csak a neve „egyéb”, különben nagyon fontos, mert a belvárosban található lakóingatlanok külső homlokzatának a fejújítása fog ennek a programnak a segítségével megoldódni. Erre 12 fő felvételére 12.890 000 Ft támogatást kapott az önkormányzat.

Bízom benne, hogy pl. a homlokzat felújítási program, vagy az árkok meder elemeinek cseréje, valamint a Bodrog jobb partjának rehabilitációja újabb lendületet ad Sárospatak város fejlődésében.

Ennek a programnak egy része már működik, pl. a József Attila és a Csokonai utcán, amit a Kommunális Szervezet aszfaltoz a belterületi utak közül - az már ennek a programnak a segítségével történik. A bizottság egy tájékoztatót hallgatott meg erről, és nagy örömmel vettük tudomásul.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.25./

 

Tájékoztató az országos digitális átállásról

 

               
                                                                                    

A televíziózás világszerte folyamatosan fejlődik, minősége egyre jobb lesz. Az analógról a digitális földfelszíni műsorszórásra való átállás Magyarországon is megvalósul még az idei – 2013. – évben. Ez azt jelenti, hogy az átállás időpontjától hazánkban kizárólag a digitálisan sugárzott adások lesznek majd elérhetőek, ami több előfizetési díj nélkül fogható csatornát, jobb kép- és hangminőséget és számos kiegészítő szolgáltatást (pl. elektronikus műsorújság, gyermekvédelmi zár, adás megállítása, nyelvválasztás) jelent a televíziónézők számára - hívja fel alakosság figyelmét dr.Vitányi Eszter jegyző...
 

 


dr.Vitányi Eszter

      

KIK AZ ÉRINTETTEK?
A digitális átállásban az analóg földfelszíni módon televíziót néző háztartások érintettek, azaz azok, akik jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennát használnak és mindössze az M1, RTL Klub, TV2 és esetleg egy helyi televízió műsorait látják előfizetési díj nélkül. Aki kábeles vagy műholdas szolgáltatás előfizetője, esetleg IPTV-n keresztül televíziózik, annak az átállás során nincs teendője.

MI SZÜKSÉGES AZ ÁTÁLLÁSHOZ?
Az analóg földfelszíni módon televíziót néző háztartások hagyományos tévékészülékeit alkalmassá kell tenni a digitális műsorszórás vételére azért, hogy a nézők az új digitális technológiával, jobb minőségben televíziózhassanak.
A digitális földfelszíni műsorszórás zavartalan vételéhez Magyarországon jó állapotú tető- vagy szobaantenna, koaxiális levezető kábel, valamint hagyományos analóg vevőegységgel rendelkező tévékészülék esetén egy dekóder (jelátalakító) készülék, úgynevezett, set-top-box szükséges.
Fontos tehát, hogy nem szükséges új tévékészüléket vásárolni, mivel a set-top-box segítségével a meglévő régebbi készülék is alkalmas a digitális jelek vételére. A legmodernebb tévéknél pedig külön set-top-boxra

TÁMOGATOTTAK KÖRE
Támogatásra kizárólag az jogosult, aki a támogatás igénylésének napján:
• olyan háztartásban lakik, amely kizárólag analógföldfelszíni műsorszórási vétellel rendelkezik, és az állandó lakcíme is erre a háztartásra vonatkozik, és
• rászorult, azaz a) rendszeres szociális segélyt;
b) lakásfenntartási támogatást;
c) ápolási díjat kap;
d) időskorúak járadékában;
e) saját jogon nevelési ellátásban;
f ) fogyatékossági támogatásban;
g) vakok személyi járadékában;
h) saját jogon kapott hadigondozotti pénzellátásban;
i) foglalkoztatást helyettesítő támogatásban
részesül; illetve
j) 2013. évben tölti be a 70. életévét (vagy ennél idősebb), és számára az ONYF által folyósított nyugellátás, nyugdíjszerű szociális ellátás, egészségbiztosítási ellátás együttes összege nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét, azaz 57 000 forintot.
Állami támogatás háztartásonként egy jogosult felhasználó számára adható. Háztartásonként több támogatási igény esetében az időben korábbit fogadja el az NMHH.
A vissza nem térítendő állami támogatás 2013. április 30-tól igényelhető.

TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE
Amennyiben a felmérő a rászoruló felhasználót háromszori felkeresés során sem éri el, az NMHH postai úton küldi meg az igénybe vehető támogatási formákról és a támogatási jogosultság feltételeiről szóló tájékoztatót, valamint az igénylőlapot, melyet a támogatásra jogosult felhasználó a
kézhezvételtől számított 15 napon belül küldhet vissza az NMHH-nak.
A jogosult az általa kitöltött igénylőlapot átadhatja a felmérőnek, vagy a számára átadott válaszborítékban ingyenesen visszaküldheti az NMHH részére.
sincs szükség, mert azokba már beépítették a megfelelő digitális vevőegységet. Ha az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretne látni, akkor előfizethet valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára.

MIKOR LESZ A DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS?
A lekapcsolási területeket az alábbi térképen lehet megtekinteni:
1. ütem: 2013. július 31. a térképen világoskékkel jelölve.
2. ütem: 2013. október 31. a térképen sötétkékkel jelölve.
Ezen időpontokig tehát alkalmassá kell tenni az érintettek készülékeit a digitális adás vételére.

SZOCIÁLISAN RÁSZORULTAK TÁMOGATÁSA
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatást nyújt a szociálisan leginkább rászorultaknak a közszolgálati médiaszolgáltatások (M1, M2, Duna TV, Duna World) digitális vételének biztosítása érdekében. A támogatás a közszolgálati médiaszolgáltatások digitális vételének biztosításához szükséges eszközök beszerzését (settop- box, antenna stb.) és azok beszerelését jelenti.
Az a rászoruló, aki 2012. november 1-e után vált jogosulttá valamely fenti szociális, vagy nyugellátásra, illetve akit az NMHH felmérői valamely okból nem kerestek fel, 2013. április 30. napjától nyújthat be igénylőlapot a támogatás igénylése céljából a lakóhelyén jelzett lekapcsolási időpontot követő
30. napig.
Az NMHH létrehozta a rászoruló felhasználók nyilvántartását, amelyben azok szerepelnek, akik a fent jelzett szociális, illetve nyugellátások valamelyikében részesülnek. Ez alapján a hatóság felmérői két ütemben, a lekapcsolási időpontokhoz igazodva (1. ütemben 2013. június 15-ig, a 2. ütemben 2013. augusztus 31-ig) felkeresik a rászorultakat, hogy tájékoztatást nyújtsanak a digitális átállásról, az állami támogatásra való
jogosultság feltételeiről, az igénybe vehető választható támogatási formákról, és segítsenek az erre vonatkozó igénylőlap kitöltésében.
Az igénylőlap letölthető a www.digitalisatallas.hu weboldalról, illetve ingyenesen visszaküldhető válaszborítékkal ellátott igénylőlap kérhető a 06-80/38-39-40-es zöldszámon.
A kitöltött igénylőlap alapján bejegyzett támogatási igények esetén a digitális vétel biztosításához szükséges eszközök beszerzéséről és beszereléséről az NMHH gondoskodik. Az NMHH Önnek is segít az átállásban, hogy Ön is élvezhesse a digitális televíziózás előnyeit! Bővebb információkért forduljon hozzánk bizalommal! INGYENES ZÖLDSZÁM: 06-80/38-39-40
E-MAIL: digitalistv@nmhh.hu
LEVÉLCÍM: 4001 Debrecen, Pf. 230
HONLAP: www.digitalisatallas.hu
A Hirdetmény a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. számú törvény, a közszolgálati médiaszolgáltatások digitális vételének biztosítása érdekében adható állami támogatás és az azzal összefüggő adatszolgáltatás, adatkezelés rendjéről szóló 4/2013 (I. 18.) számú NMHH-rendelet, illetve a közszolgálati médiaszolgáltató analóg.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.04.25./

 

Körzeti labdarúgó diákolimpia döntő Sárospatakon

 

               
                                                                                    

2013. április 9-én rendezték meg a körzeti labdarúgó diákolimpia döntőjét, Sárospatakon. Ezen a versenyen az I-es (2004-2005-ben születettek) és a II-es (2002-2003-ban születettek) korcsoportos fiúk léptek pályára. A kupán az volt a tét, hogy ki jut be – a Tokajban rendezendő – másnapi megyei elődöntőbe. A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulói, mind a két korosztályban diadalmaskodtak, ügyes játékkal.
 

 


Belicza János

      

EREDMÉNYEK:
I. korcsoport: Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola – II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola: 4:0
Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola – Kisrefi.: 3:0
II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - Kisfrefi : 2:3

Végeredmény:
1. Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
2. Kisrefi
3. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
A győztes csapat tagjai: Bódisz Ábel, Halász Ádám, Tallárom Balázs, Repei Mátyás, Hunyadi Gergő, Séra Attila, Szabó Dániel. Vitányi Gábor.

II.korcsoport: Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola: 1:1
Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola – Kisrefi : 4:2
II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola – Kisrefi: 1:1

Végeredmény:
1. Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
2. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
3. Kisrefi

A győztes csapat tagjai: Baráth Benedek, Hunyadi Bence, Ardó Alex, Török Bence, Török Ádám, Miczák Márk, Sohajda András, Szendrei Gábor, Batta Gergő, Baranyi Sándor, Tamás Erik, Vismeg Zsombor.


 


 


Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2013.04.24./

 

ÁVG-s diák országos 6. helye az OKTV-n

 

               
                                                                                      

 


 Barati István

      

Örömmel osztja meg a hírt az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium arról, hogy Barati István, az Arany János Tehetséggondozó Program 12. évfolyamos diákja az olasz nyelvi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen a döntőben 6. helyezést ért el. (Angol nyelvből másfél pont választotta el őt az országos döntőbe kerüléstől.) - számolt be Dusicza Erika igazgató-helyettes...

A tehetséges diák mindkét idegen nyelvet a Programban kezdte el tanulni, sikeressége ellenére sem tekint rájuk másképp, mint eszközökre más kultúrák megismeréséhez, mint egyéni előrejutása feltételeire. Mózes Erika - mentora - szerint István eredményessége mögött jó logikai készsége, lelkiismeretes munkavégzése áll.

Ő maga – a nyelv alapjainak elsajátítása után – már az indirekt tanulási utakban hisz, mint amilyen az idegen nyelven való szépirodalom-olvasás, filmbefogadás, zenehallgatás.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.04.24./

 

Kreatív Varázssziget

 

               
                                                                                    

 


 Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A Kreatív Varázssziget április 10-én tartotta foglalkozását a Művelődés Háza és Könyvtárában. Ezen a foglalkozáson divatékszereket készítettek a résztvevők gyöngyből és tollból. Évezredek óta minden kultúrában hordanak és fűznek gyöngyöt az emberek. Napjainkban egyre több szó esik a szabadidő hasznos eltöltéséről. A foglalkozás célja az volt, hogy segítséget adjunk azoknak a szülőknek, nagyszülőknek, a gyöngyfűzés - ékszerkészítés gazdag tárházából, akik szívesen alkotnak - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina...

Fűzhetünk kásagyöngyöt, szalmagyöngyöt, teklagyöngyöt, rizsszemeket. Egyszerű technikával szebbnél szebb nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat fűzhetünk. Egy –két ügyes mozdulat és máris elkészült a legújabb ékszerünk, amely megjelenésünket egyedivé vagy ünnepélyessé teszi. Az elkészült ékszerek kicsiknek és nagyoknak egyaránt örömet szereztek akár ajándékként, akár saját viselhető ékszerként.
 


 


 


Törő Gábor
/2013.04.24./

 

Versmondó verseny a Magyar Költészet Napján

 

               
                                                                                    

A költészet napja 49. évfordulója tiszteletére rendezett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola szavalóversenyt, amelyen 45 felső tagozatos tanuló vett részt április 16-án...
 

 


 

      

A zsűri döntése alapján a következő eredmény született:

5. évfolyam:
I. helyezett André Szabolcs 5.a
II. helyezett Vachter Fanni 5.c
III. helyezett Viczmándi Viktória 5.a

6. évfolyam:
I. helyezett Kocsik Dániel 6.b
II. helyezett Krenyitzky Sarolta 6.c
III. helyezett Balogh Bálint Gábor 6.b

7. évfolyam:
I. helyezett Fodor Zsófia 7.a
II. helyezett Darmos Ábel 7.a
III. helyezett Pothurszky Virág 7.b

8.évfolyam:
I. helyezett Fedor Levente 8.a
II. helyezett Gulyás Gabriella 8.b
III. helyezett Géczi Zsombor 8.a

Gratulálunk a nyerteseknek!


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.04.24./

 

Helyreállító tolvaj

 

               
                                                                                    

Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki sárospataki padok fából készült ülő részeit lopta el. A tolvaj közvetítői eljárás keretében vállalta a helyreállításban való részvételt. A Sárospataki Rendőrkapitányság lopás miatt indított eljárást még az év elején, mivel az akkor még ismeretlen elkövető több közterületi pad fa alkatrészeit ellopta. A férfi az úgynevezett Vízi kapuban lévő szabadtéri színpad előtti padokat rongálta meg. Az általa okozott kár meghaladja a 100 000 forintot... (a fotók illusztrációk)
 

 


 

      

A nyomozás során folytatott adatgyűjtés eredményeként a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható sárospataki férfit beazonosították és elfogták a nyomozók. A tolvaj a kihallgatása során beismerő vallomást tett. Az eljárás során a sértett, és a gyanúsított a közvetítő eljárás keretében egyeztettek. A mediációs eljárás során a tolvaj vállalta a lócák helyreállítását.

Információs háttér: Közvetítői eljárás lehetősége a büntetőeljárásban

A közvetítői eljárásra - közismert elnevezéssel a mediációra - büntetőeljárásban kizárólag a személy elleni, közlekedési, illetőleg vagyon elleni, öt évi szabadságvesztésénél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmények esetében van lehetőség.

A közvetítői eljárás célja, hogy a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítse. A közvetítői eljárásban arra kell törekedni, hogy a gyanúsított és a sértett között - a gyanúsított tevékeny megbánását megalapozó - megállapodás jöjjön létre. A közvetítői eljárás eredményeként létrejött megállapodás alapján teljesített kártérítés elnevezése: tevékeny megbánás.

A sikeres közvetítői eljárás büntető anyagi jogi következménye: a három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kár megtérítése büntethetőséget megszüntető ok, míg az öt évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kár megtérítése a büntetés korlátlan enyhítését teszi lehetővé.


 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.04.23./

 

Jubileumi programok a Vay-ban

 

               
                                                                                    

 


Dr. Téglás Zsolt

      

Idén is megrendezésre került az immár hagyományosan minden év tavaszán megszervezett Vay-Napok programsorozat. Rendhagyó alkalom volt a mostani, mert a 100 éves intézményes pataki szakképzés jubileumát ünnepelte az intézmény. Ennek kapcsán a hagyományok és modernitás jegyében alakultak a programok - nyilatkozta Dr. Téglás Zsolt a Református Vay Miklós Szakképző Iskola igazgatója...

A szakképzés múltjában barangolva korabeli mesterségek képviselőivel találkozhattak a diákok és megismerhették a susztertől a könyvkötőn keresztül a kovács mesterségig a környék jellegzetes régi szakmáit. Természetesen a modernitás is képviseltette magát. Mintegy 20 motorból és 8 autóból álló Audi és BMW kiállítást tekinthettek meg a rendezvényre látogatók és megismerkedhettek az ország legmodernebb cégeinek szakmai fejlesztéseivel.

Az autószerelő diákok a jubileumi ünnepsorozat jegyében egy 2 napos tanulmányúton is részt vehettek a győri Audi-gyárban. A programok között szép számmal voltak különleges diákrendezvények is. Az osztályoknak több, mint 20 helyszínen kellett a város különböző pontjain feladatokat teljesíteni, melyek között volt ügyességi, szellemi vetélkedő és bibliaismereti feladat egyaránt. A programot közös főzés és repülőgép-modell bemutató zárta a sportpályán, mely nagy sikert aratott a diákok körében.


 


 

További fotók >>>                      További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.04.23./

 

Főiskolások előadása a A Magyar Nyelv Múzeumában

 

               
                                                                                    

A II. éves tanító szakos főiskolai hallgatók tanulmányi kirándulás keretében megtekintették a Petőfi Irodalmi Múzeum A Magyar Nyelv Múzeumát Széphalmon, 2013. április 18-án. A múzeum részéről egyébként felkérést érkezett a Nyelvi-Irodalmi Intézeti Tanszékre, amelyben arra kérték a hallgatókat, hogy lássák el DR. MINYA KÁROLY Kazinczy lábnyomán című előadása során a házigazda szerepét - nyilatkozta Remeczkiné Toma Kornélia intézeti tanszékvezető, főiskolai docens...
 

 


Remeczkiné Toma Kornélia

      

A rendezvény 15 órakor kezdődött. Nyiri Péter mb. főosztályvezető köszöntötte az érdeklődőket, és elmondta, hogy az aktuális előadás a Testvérmúzsák művelődéstörténeti előadás-sorozatba illik. Ezt követően Seremet Orsolya, Lipták Nóra, Pletenyik Anikó, Dankó Zsolt és Berkeszi Dávid hallgatók felidézték a 18-19. század fordulóján zajló nyelvújítási mozgalmat, majd a magyar szókincs rendszerváltozástól napjainkig zajló változásának okaira, tendenciáira mutattak rá.

Remeczkiné Toma Kornélia főiskolai docens a közönség soraiban ülők mindegyikének átadott egy papírt, amelyen egy idegen szó volt olvasható. Ennek kapcsán a hallgatók arra kértek mindenkit, hogy a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda honlapján olvasható szómagyarítási mozgalomban vegyenek részt, nézzék meg, milyen magyar szavakat ajánlanak az idegen szó helyett.

MINYA KÁROLY tanár úr előadása után a hallgatók bejárták a múzeumot, elsétáltak a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnokhoz és fejet hajtottak a Kazinczy-sírkert halmainál. Búcsúzóul NYIRI PÉTER főosztályvezető úr a múzeumhoz kötődő kiadványokkal (Öregharang – A Magyar Nyelv Múzeumának nyomtatott krónikája; Falinaptár a 2013. esztendőre Kazinczy Ferenc rajzaival; Testvérmúzsák Kazinczy korában – A Magyar Nyelv Múzeuma Füzetei 1.) köszönte meg a Comenius Főiskolai Kar hallgatóinak közreműködését.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.04.23./

 

Újra megyei bajnok a leány labdarúgó csapat

 

               
                                                                                    

Öt év alatt 5. bajnoki címüket ünnepelhették szombaton a DVTK műfüves pályáján a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola leány labdarúgói. Trónkövetelők voltak elegen, hiszen már évek óta ez a legnépszerűbb leány csapatsport is a megyében (42 iskola csapata nevezett az idén) - számolt be Gönczy Zoltán testnevelő...
 

 


Gönczy Zoltán

      

Kedden a megyei elődöntőn szerencsi és karcsai ellenfelein jutott túl a csapat. A szombati döntőn viszont három nehéz mérkőzésen sikerült megszerezni a bajnoki címet.
Hogy mi a folyamatos eredményesség titka? Az iskolában (a diáksport egyesületben) már 1. osztálytól kezdve külön korcsoportokban technikai, majd taktikai képzést kapnak a gyerekek. Mire felső tagozatosak lesznek, már képzettebbek más csapatoknál és mivel folyamatosan versenyeznek is, a mérkőzésrutint is megszerzik. Ezek miatt a nagycsapat edzéseit más településekről is látogatják.

A csapat tagjai:Kardosi Blanka, Kardosi Karina, Csehi Kincső, Csorba Réka, Sütő Zsófia, Vajóczki Karolina, Dandás Leila, Balogh Gréta.

Végeredmény:

1. Sárospatak Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola - Gönczy Zoltán
2. Szendrő Apáczai Csere János Általános Iskola - Szkiba Gábor
3. Kistokaj Általános Művelődési Központ - Guziné Kovács Anna
4. Miskolc Könyves Kálmán Általános Iskola - Kiss Kornél

Gólkirály: Csehi Kincső, Sárospatak Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 14 góllal.


 


 Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2013.04.22./

 

Vezetőképző hétvége

 

               
                                                                                    

Idén is sikeresen zajlott a minden éven megrendezésre kerülő Vezetőképző hétvége. A hagyományokhoz hűen a programok helyszínét a jó öreg Bertalan-ház biztosította, 2013. április 5-7-e között. A hétvége célja tulajdonképpen az volt, hogy a diákok a gimnáziumban oktatott tantárgyak mellett olyan tudásra és új ismeretekre tegyenek szert, amiket a jövőre nézve kamatoztatni tudnak. Az idei vezetőképző előadásai, játékai a pszichológia köré épültek... Dr. Nezánszkiné Tótin Erika
 

 


 Dr. Nezánszkiné Tótin Erika

      

19 gimnáziumi diák vehetett részt a programon. Az első napon a diákok csapatokat alkotva vetélkedőn vehettek részt, ezzel is erősítve a csapatmunkát és az együttműködést. A következő napon vendégelőadók érkeztek. Az első előadást Meleg Csilla (2010/E) egykori Refis öregdiákunk tartotta, aki a személyiség pszichológia rejtélyeibe vezetett be minket. A délután folyamán Gál Gabriella (2008/E) szintén Refis öregdiák és Pankász Szandra tett eleget meghívásunknak.

Pankász Szandra egészen Angliából érkezett hozzánk, aki kitűnő tanácsokkal látta el a diákokat az egyetemi tanulmányaikkal, szakmai gyakorlattal kapcsolatban. Gál Gabriella egy játékkal segített összekovácsolni a csapatot és bemutatta, hogyan tudnak a különböző egyéniségek együtt, közösen dolgozni. Részt vett vezetőképzőnkön Fazekasné Kovács Judit az Aegon Magyarország Zrt. szakmai oktatója, aki a munkahelyén szerzett tapasztalatait, élményeit osztotta meg a velünk, ezzel is színesítve a vezetőképző hétvégét.

A vezetőképző hétvége egyik résztvevője, Takács Edina így nyilatkozott:
A tábor több fiatalt vonzott ide az iskolánkból, többek között engem is. Én először vettem részt ezen a képzésen és nagyon pozitív élményekkel, tapasztalattal gazdagodtam ezen a hétvégén. Idén a pszichológia volt a téma. Több előadást is meghallgathattunk, amikből rengeteg tapasztalatot szerezhettünk. Megismerkedhettünk az emberek személyiségének a fajtáival, segítséget kaptunk abban, hogy hogyan írjunk a későbbiekben önéletrajzot és, hogy mennyire fontos a szakmai tapasztalat. Az öregdiákok által nagyon sok hasznos információt tudtunk meg az egyetemekről, amit később kamatoztathatunk. Kipróbálhattuk magunkat abban is, hogy mennyire tudunk együtt dolgozni olyan emberekkel, akiket egyáltalán, vagy alig ismerünk. Az előadások mellett számos játékkal készültek a koordinátorok, amiknek köszönhetően a hétvége végére egy nagyon összeszokott és felszabadult csapat lettünk. Nagyon jól éreztem magamat és úgy gondolom, hogy a többiek nevében is mondhatom, hogy egy fergeteges hétvégében volt részünk. Itt szeretném megköszönni a koordinátoroknak a rengeteg figyelmet és fáradságot, az előadóknak a sok tapasztalatot és tudást, amit ránk ruháztak.

Mindezek mellett az egyik legfontosabb ajándéka ennek a rendezvénynek, az öregdiákokkal való kapcsolattartás. A mi iskolánk 482 évet tudhat maga mögött. A 482 év alatt az összetartása és a pataki diák szellem lankadatlan maradt. Jó érzés volt látni, hogy milyen sikereket értek el volt diákjaink és azt, hogy még mindig fontos nekik iskolájuk és annak jelenlegi diákjai.
Szeretettel gondolok vissza erre a hétvégére és ugyanilyen szeretettel várom a következő alkalmat, hogy együtt dolgozhassak, tanuljak, nevessek ezekkel az emberekkel.

A hétvége mindannyiunkat pozitív élményekkel gazdagított. A visszajelzésekből kiderül, hogy valóban egy remek hétvégét töltöttünk el együtt, hiszen a játékok, az izgalmak és feladatok közepette szinte észrevétlenül, de egy csapattá kovácsolódtunk.


 


 

További fotók>>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.04.22./

 

Halálos közlekedési baleset Bodrogolaszinál

 

               
                                                                                     

 


 

      

Egy motoros lelte halálát egy közúti baleset során Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében 2013. április 21-én a délutáni órákban. Az elsődleges adatok alapján egy motoros összeütközött egy személygépkocsival Bodrogolaszi határában a 37-es számú főútvonalon.

A szlovák állampolgárságú motoros a baleset során megsérült. A hozzá érkező mentőhelikopter orvosa azonban már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A személygépkocsiban ülők közül nem sérült meg senki.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szakértők bevonásával vizsgálja a halálos baleset körülményeit.
(a fotók illusztrációk)


 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.04.22./

 

Újra Lengyelországban

 

               
                                                                                    

 


Kissné Murányi Andrea

      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola sportolói és tanulói az idén is meghívást kaptak a lengyelországi Tyczynből, hogy töltsenek egy hétvégét a Strug Tyczyn sportegyesület vendégeként. Immár 7. éve tart ez a kapcsolat, amely minden évben a lengyel gyerekek novemberi vendégül látásával kezdődik és a katolikus iskola tanulóinak tavaszi kiutazásával végződik - küldte a tudósítást Kissné Murányi Andrea igazgatónő...

Vendéglátók mindig nagy szeretettel fogadják a vendégeket, kiváló körülményeket biztosítva mind a szállás, az étkezés és a sportolás tekintetében.
„Szombaton többek között ellátogattunk egy híres templomba, majd a sportcsarnokban megnéztük a lengyel szurkolólányok (cheerleaders) bajnokságát is.
Vasárnap részt vettünk a szentmisén, majd a sportcsarnokban következett a labdarúgó torna. III. korcsoportos fiú csapatunk veretlenül, de rosszabb gólkülönbséggel a 2. helyen végzett. IV. korcsoportos csapatunk (melyben több lány is játszott) egy győzelmet aratva a 4. lett.
Az ebéd és a búcsúzkodás után vendéglátóink útravalóval is elláttak minket.

Köszönet Darius Fudalinak, Maria Hadalának és a Strug Tyczyn vezetőinek a szíves vendéglátásért.” – adta a tájékoztatást Gönczy Zoltán a katolikus iskola DSE – elnöke, az utazás szervezője.


 


 

További fotók>>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2013.04.22./

 

Partnerségben a Zempléni Településszövetséggel

 

               
                                                                                    

A Zempléni Településszövetség április 12-én tartotta évnyitó közgyűlését Bodrogkeresztúron. A rendezvényen ünnepélyes keretek közt együttműködési megállapodást írt alá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat nevében dr. Mengyi Roland, a közgyűlés elnöke és a Zempléni Településszövetség képviseletében Májer József, elnök...
 

 


Dr. Mengyi Roland

      

A közgyűlésen részt vett dr. Kovács János, megyei főjegyző is. Májer József nyitotta meg a tanácskozást. A napirend elfogadását követően bejelentette, hogy a decemberi, tolcsvai elnökségi ülésükre meghívták a megyei közgyűlés elnökét. Az akkor megindult párbeszéd, együtt gondolkodás eredménye a most aláírandó együttműködési megállapodás. Az alkalmat megragadva felkérte dr. Mengyi Rolandot, hogy tartsa meg előadását a megye területfejlesztési koncepciójáról, stratégiájáról.

Az elkészült dokumentumot felmutatva dr. Mengyi Roland elmondta, hogy a közelmúltban partnerségi fórumsorozat keretében ismertették a megyei közélet, a gazdasági élet és a civil szféra képviselőivel az elképzeléseket. Emlékeztetett, hogy a nemzetközi gazdasági válság meghatározza a körülményeket. Az EU-nak fel kell vennie a versenyt a gyors, hatékony döntéshozatallal rendelkező versenytársakkal, mint például Kína, India, Oroszország, USA… Az EU-ban először a nyugati rész fejlődése volt kiemelkedő, majd a Mediterráneum, a következő jelentős növekedésre számító terület pedig Kelet-Közép-Európa, amely középtengelyén fekszik Magyarország, keleti kapuja pedig Felső-Magyaroszág, Borsod-Abaúj-Zemplénnel a centrumban. A nemzetközi kapcsolataink és a határon átnyúló együttműködés is ebbe az irányba mutat.

Dr. Mengyi Roland kiemelte, hogy a megye kezében összpontosulnak a fejlesztési tervek összeállítása. Jelenleg a 2014-20-as EU költségvetési időszak tervezése zajlik, illetve 2006-13 közötti, rosszul tervezett ciklus el nem költött forrásainak a felhasználása üzleti fejlesztésre. „A jó ötletekhez tőkére is szükség van”- jegyezte meg dr. Mengyi Roland. A Rákóczi program éppen ezért Borsod-Abaúj-Zemplén megye tőkebevonó képességének a fejlesztésével foglalkozik. A kereteket jelölik ki 2014-20-ra. Zemplén, Tokaj-Hegyalja előkelő helyen szerepel ebben, erősen kötődve a borkultúrához. A Zempléni Településszövetséget be tudják csatlakoztatni a folyamatba, elmondhatják igényeiket, kritikájukat, lehetőségeiket a projektálás, programozás keretében. „Arra van pénz, amit betervezünk”- hívta fel a figyelmet az előre gondolkodás fontosságára az elnök. Ezért is törekednek a széles körű társadalmasításra. Ennek intézményesítése a megállapodás. „A cél, hogy sikeressé váljon a régiónk”- zárta előadását dr. Mengyi Roland.

Ezt követően, miközben a narrátor felolvasta a dokumentumot dr. Mengyi Roland és Májer József aláírta az együttműködési megállapodást. Rögzítették, hogy megismerve egymás céljait, úgy ítélik meg, hogy feladataik eredményesebb, színvonalasabb ellátása, Borsod-Abaúj-Zemplén megye társadalmi, gazdasági fejlődésének előmozdítása, céljaik megvalósítása érdekében együttműködnek, amelynek módját a megállapodásban rögzítették. Ennek legfontosabb része a megyei területi tervek kidolgozásában való együttműködés, amelynek keretében a településszövetség a szakembereinek közreműködésével is segítséget nyújt a megyei önkormányzat részére. A felek lehetőséget biztosítanak egymásnak arra, hogy internetes honlapjukon a kért tájékoztatókat, információkat megjelentethessék. Vállalták, hogy tájékoztatják egymást rendezvényeikről, amelyeken részvételi igény esetén a felszólalási lehetőségeket kölcsönösen biztosítják a másiknak. Rögzítették, hogy céljaik eléréséhez, illetve feladatellátásukhoz szükséges pénzügyi forrásaik bővítése érdekében figyelemmel kísérik azon pályázati lehetőségeket, amelyen történő együttes részvételük elősegítheti pályázat nyertességét és eredményességét.


 


 


Csontos László Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2013.04.20./

 

Óvodások Regionális Mesemondó Versenye a könyvtárban

 

               
                                                                                    

A Művelődés Háza és Könyvtára április 12-én rendezte meg az Óvodások Regionális Mesemondó Versenyét. Az idén a versenyre 19 óvodás gyermek nevezett. Öröm számunkra, hogy sok kisgyermek szeretne ezen a versenyen részt venni. A gyerekek a helyi két óvodából ( Carolina Bölcsőde és Óvoda , Örömhírvétel Óvoda) és a kistérségi óvodákból ( Olaszliszka, Tolcsva, Vajdácska) jöttek - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina...
 

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      


A versenyt nagy izgalommal várták az ovisok. A délelőtt folyamán sok tanulságos népmesét, verses mesét, műmesét hallottunk a mesebirodalom széles tárházából. A résztvevők csokoládét és emléklapot, a helyezést elérő gyermekek pedig értékes könyvjutalmat kaptak.

Helyezettek:
I. Szemán Gréta – Napköziotthonos Óvoda – Tolcsva
I. Sajószegi Anna – Carolina Óvoda és Bölcsőde – Sárospatak
II. Fercsák Béla – Kerekerdő Óvoda – Olaszliszka
III. Fodor Áron – Carolina Óvoda és Bölcsőde - Sárospatak

Különdíj : Rézműves Róbert – Kerekerdő Óvoda - Olaszliszka


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.04.21./

 

A holokauszt sárospataki áldozataira emlékeztünk

 

          
  

2007-ben helyezett el az Önkormányzat emléktáblát az egykori zsidó fürdő falára, a Sárospatakról elhurcolt zsidó lakosság emlékére. Azóta immár 7.alkalommal emlékeztünk meg róluk április 16-án, a holokauszt áldozatainak emléknapján. Az emléknap beépült a szomorú megemlékezések sorába és elmondhatjuk, hogy évről-évre egyre többen jönnek el, hogy emlékezzenek az összes áldozatra és a városunkból elhurcolt zsidó lakosságra. Az emlékbeszédet Sikora Attila alpolgármester tartotta...
 

 


Sikora Attila

      

A megemlékezés alaphangulatát Czabányi Attila szavalata adta meg. Radnóti Miklós Hetedik eclogája egy fogolytáborba vitt el bennünket, ahol az éjszaka dermesztő csendjét éltük át a verset író költő szavain át, miközben fogolytársai álmaikban otthon jártak…
A történelem legkegyetlenebb és legembertelenebb intézkedéséről – mi szerint egy népet meg akartak semmisíteni – Sikora Attila alpolgármester számolt be.

Tisztelt Emlékezők, Kedves Barátaim!
Adolf Hitler - 1933-as hatalomra jutása után - folyamatosan a III. Birodalom elmebeteg, elvakult és szadista bűvöletében élt. Politikai ellenfeleinek és eszmetársainak sem kegyelmezett. Az árja fajelméletet állami ideológiai szintre emelte. E szerint különböző embercsoportok – elsősorban faji hovatartozásuk miatt - nem egyenértékűek. Az ún. alsóbbrendűek folyamatosan keverednek a felsőbbrendűekkel, így rontva annak génállományát. Hitler és köre az „árja faj” legfőbb ellenségének a Németországban és számos országban diaszpórában élő zsidókat tekintette. Az antiszemitizmus valamennyi hagyományos eszköze (rémhírek terjesztése, gettók felállítása, a zsidók jogi és emberi diszkriminációja, gazdasági szerepük teljes megszüntetése) mellett iparszerű és tervszerű megsemmisítésükre törekedett.
A végső megoldás tervét 1942. januárjában az ún wannsee-i konferencián határozták el. Ez nem volt más, mint a zsidóság teljes fizikai megsemmisítése. A pokoli terv egyik atyja – ha lehet ezt mondani – Adolf Eichmann volt, aki később, 1944. április 16-tól kezdve a magyarországi holokauszt megszervezője lett.
Magyarországon a 2. világháború idején több mint 500 ezer magyarországi zsidó esett áldozatául a munkaszolgálatnak, a deportálásoknak, és haláltáboroknak. Gyermekek, asszonyok, férfiak, öregek, teljes családok kényszerültek arra, hogy hátrahagyva ingóságaikat és ingatlanaikat, elhagyják lakóhelyüket és a biztos – bár akkor még nem tudott – halálba induljanak. Az 1100 elhurcolt pataki polgár közül 220-an tértek haza. Ma már tudjuk, hogy a többiek hogyan pusztultak el.
Vajon mit teszünk, ha egy napon arra ébredünk, hogy berúgják a kapunkat, lelövik a kutyánkat, beverik az ablakunkat, kifosztják a házunkat? Összehúzódunk családunk tagjaival, és próbáljuk az életünket menteni. Ezen kívül pedig várjuk szomszédaink, ismerőseink és a törvények segítségét. Fel vagyunk háborodva. De mi van akkor, ha maga a törvény rendelkezik akként, hogy büntetlenül be lehet rúgni a kapunkat, le lehet lőni a kutyánkat, be lehet verni az ablakainkat és ki lehet fosztani a házunkat? Összehúzódunk családunk tagjaival és próbáljuk az életünket menteni. Mivel azt már tudjuk, hogy a törvények ellenünkre születtek, csak a szomszédokban és ismerősökben bízhatunk. De mi van akkor, ha a szomszédunk dobta be az ablakunkat, ismerőseink pedig a saját életükkel vannak elfoglalva? Nem tudom. És feltehetőleg az 1100 pataki polgár sem tudta, akiket koncentrációs táborba hurcoltak 1944-ben és 1945-ben.

A zsidó vallásúak aránya 1941-ben a teljes lakosság kb. 10%-át tette ki. Pékek, cipészek, kereskedők, hivatalnokok, családanyák, gyerekek voltak. Olyanok, mint bárki más. Szomszédok. Barátok. Akik egyszer csak nincsenek többé. Ha történelmi utazást teszünk a vérzivataros 1944-es esztendőbe, képzeljük magunk elé a város akkori képét: mindenki éli a hétköznapi életét: munkába igyekszik, gyermeket öltöztet, kenyértésztát dagaszt. A madarak dalolnak a fán, az utca porát hűs szellő veri fel.
Az idilli képet később az üresség, a semmi váltja fel. Valami hiányzik. Valakik hiányzanak. Üres boltok, üres házak, üres utcák. Elmentek. Akkor nem tudtuk, hogy hová és miért. A miértre ma sem tudunk válaszolni. Nem tudunk, mert az irracionális dolgok nem érthetők. Egyszerű kérdéseket írunk fel döbbenetünk margójára: mit vétett, miért kellett nyomorultul elpusztulnia a 6 éves Klein Nellikének, a 8 éves Weisz Béninek, a már szinte lépni sem tudó Frölich néninek? Választ nem kapunk. Választ nem találunk. Emlékeznünk és emlékeztetnünk viszont muszáj, mert kötelességünk.
A holokauszt – görög szó, jelentése: teljesen elégetett – sárospataki áldozataira emlékezünk. Azokra a sárospataki polgárokra, akik az őrület áldozatai lettek. Nyugodjanak békében!

A megemlékezés koszorúk elhelyezésével fejeződött be…


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.21./

 

Komázás az óvodában…

 

               
                                                                                     

 


Kovács Lászlóné

      

A régi barátságok újra is köttettek óvodánk hagyományőrző csoportjainak (Nyuszi, Cica, Bodza) gyermekei között. A régi hagyomány továbbörökítésével óvodánkban is már évek óta komázunk – nyilatkozta Kovács Lászlóné, a Carolina Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa...

Ez azt jelenti, hogy fehér- vagy mátkáló vasárnap tájékán a Néphagyományőrző csoportjaink gyermekeivel és óvónénijeivel közösen „komatálat” készítünk, melyben mindenféle finomság van, és amit énekes, játékos módon átadunk a barátainknak.

„Koma, koma, komálunk, esztendeig komálunk,
ha élünk, ha halunk, mindig komák maradunk.”

Tavasz lévén zöldág, zöld kapu alatt bújunk, örülünk a természet ébredésének, és ezzel le is zárjuk a Húsvéti ünnepkört. Szívünkkel-lelkünkkel már a következő szép ünnepünkre, az édesanyák, a nagymamák köszöntésére készülünk.


 


 

Cziczer Katalin
/2013.04.21./

 

Csökkenteni fogják a szemétszállítási díjakat

 

               
                                                                                    

 


Aros János
 

      

A Fidesz országos aláírásgyűjtési akcióba kezdett, amihez a sárospataki alapszervezet is csatlakozott. Mind a hét fideszes képviselő rész vesz az aláírásgyűjtésben, Sikora Attila és Szvitankó Tamás képviselők a Márka ÁBC előtt álltak ki az aláíró stand mögé, Aros János polgármester pedig a bolhapiac forgatagát használta fel, hogy aláírásokat gyűjtsön…

Szvitankó Tamás elmondta, hogy ezt a személyes találkozást is hasznosnak tartja a választókkal, mivel így helyi aktualitásokat is meg tudnak beszélni az országos irányelvek mellett. Nagyon sok aláíró sérelmezte pl. a szemétszállítási díj durva növekedését, amit a díjcsökkentés helyett kaptak. A képviselők meg tudták nyugtatni a lakosságot, hogy ez egyrészt nem az Önkormányzat tudtával és belegyezésével történt, másrészt pedig kivizsgálása folyamatban van, talán még visszamenőlegesen is korrigálják, de hogy rövidesen csökkentett érték lesz a befizetési csekken, az már most biztos.

Erről egyébként Dr.Hörcsik Richárd, Zemplén országgyűlési képviselője részletesen beszámol a Zemplén TV hétfői HírHét műsorában.
A standjuk előtt elhaladók 90%-a megállt aláírni, s mivel a többi képviselő és a nekik segítő önkéntesek is szorgalmasan dolgoznak, a felnőtt lakosság 1/3 része már aláírta a rezsicsökkentést. Az aláírásgyűjtés május 10-ig tart.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.04.20./

 

Refisek Országos Sikere

 

               
                                                                                     

Az Avram Hershko emlékére rendezték meg immár nyolcadik alkalommal az Országos Természettudományi Versenyt szülőhelyén, Karcagon. A döntőnek a Szentannai Sámuel Gimnázium adott otthont 2013. március 27-én, amin a Református Kollégium Gimnáziumát háromfős csapatunk képviselte: Kónya Krisztina (12. H), Mizsák Áron (11. H) és Pogácsás Nóra (11. H) Halász László tanár úr kíséretével és felkészítésével...
 

 


 


 

      

„ A tudományok nem csak gyönyörködtetnek, hanem táplálnak is.” /Kármán József/ Avram Hershko egy magyar származású orvos és biokémiai kutató, aki 2004-ben kapta meg a kémiai Nobel-díjat a fehérjéket lebontó enzimek, azon belül az ubikvitin jelentőségének meghatározásáért és kimutatásáért.

Az országos fordulóra való bejutás feltétele egy saját tanulmány készítése volt. Ez alapján a zsűri rangsort állított fel, majd a legjobb tíz munka készítői vívták ki a döntőn való részvételt. Csapatunk dolgozatát Kónya Krisztina nagy szorgalommal és kitartással készítette el több év alatt, amely „A Sajgó-hegy, mint terresztris szigethegy vegetációja” címet kapta. A verseny első fordulójaként ennek történt meg az előadása és bemutatása, amit a szakmai zsűri pozitív véleménnyel nyugtázott. Ezt követően sor került a laborgyakorlatok megoldására, amire 45 perc állt a rendelkezésünkre. A főleg kémiai mérési és számolási feladatokat sikeresen teljesítettünk, amelyek során sok új kihívással találkoztunk.

A döntő utolsó részeként a tesztsor kitöltése következett, amihez nem csak általános biológia-kémia tudásra volt szükségünk, hanem a magyar illetve magyar származású Nobel-díjasok életének és munkásságának ismeretére is. A nap zárásaként az ünnepélyes eredményhirdetésen a jól megérdemelt jutalmak kerültek átadására. A kemény munkának meglett a gyümölcse, csapatunk első helyezéssel térhetett haza Karcagról, valamint az előadás a különdíjat is elnyerte. A mai diákok körében a biológia és a kémia nehézségeik miatt háttérbe szorulnak, ám ennek ellenére nagy jövővel bírnak és érdemes velük komolyabban foglalkozni. Ennek a versenynek a segítségével közelebb kerültünk a természettudományokhoz, némi gyakorlati tapasztalatot szereztünk, és nem utolsó sorban új élményekkel lettünk gazdagabbak.


 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.04.20./

 

Elkezdődtek a kátyúzások

 

               
                                                                                    

Örömmel fedeztük fel csütörtökön a Közútkezelő Kht gépeit és munkásait, Sárospatak átvezető útjain. Mint tudjuk a várost átszelő utak hozzájuk, az egyéb utak pedig az Önkormányzat Kommunális Szervezetéhez tartoznak. Örömmel hallottuk Aros János polgármestertől, hogy az önkormányzati fenntartású utak javítása is hamarosan elkezdődik…
 

 


Aros János


 

      

Minden tavasszal meg szoktunk küzdeni a kátyúkkal, hiszen a téli időjárási körülmények tönkre teszik a nem megfelelően karbantartott útjainkat, de ennyire rossz állapotban az utak talán soha sem voltak Sárospatakon, mint most. Ezeknek az utaknak a karbantartását éveken, évtizedeken keresztül elhanyagolták és a gázberuházás után sem történt meg a teljes mértékű helyreállításuk. Ezeket rendbe tenni nekünk kell, és szépen lassan el is kezdtük az útjaink teljes felújítását, de most a kátyúzás az, amit mindenek elé kell helyeznünk.

Alig várjuk, hogy az aszfaltkeverő gépek beindulhassanak és az önkormányzati tulajdonban lévő utak kátyúzásához hozzá kezdhessünk. Az aszfaltkeverő gépek hidegben sajnos nem működnek, hideg aszfaltot, vagy zúzalékot a gödrökbe tenni pedig felesleges, mert 2 nap alatt az autók kiverik. Nagyon sok észrevétel, panasz érkezett hozzánk az útjainkkal kapcsolatban.

Tudni kell azt is, hogy Sárospatak útjai két tulajdonban vannak. A Bodrogközből a 37-esig átmenő utak, tehát Gárdonyi, Erdélyi és a Wesselényi utcák a Közútkezelő tulajdonában vannak, valamint a rendkívüli rossz állapotba került Táncsics utca is. Őket folyamatosan, szinte minden reggel kértem, hogy haladéktalanul kezdjenek hozzá a kátyúzáshoz. Legutóbb a Magyar Közútkezelő ZRT megyei vezetőjét kértem, küldje el azt az ütemtervet, amely alapján hozzáfognak a munkához. Szilvai igazgató úr ezt postafordultával megküldte és ezek alapján elmondhatom, hogy a többi átvezető útra, köztük a Vasútállomáshoz vezető Táncsics út javítására is hamarosan sor kerül.

A 37-esen örömmel láttam, hogy talán annak a levélnek a hatására, amelyet 16 település polgármestere írt alá, csütörtökön reggel már elkezdték a kátyúzást. Továbbra sem tettünk le arról hogy a Sárospatak Cigánd közötti útszakasz is belekerüljön az azonnali,teljes felújításra kijelölt utak közé ezért Oláh Krisztián polgármester úrral együtt kéréssel fordultunk Dr. Hörcsik Richárd képviselőúrhoz és Dr Mengyi Roland kormánybiztos úrhoz, akik megígérték hogy még a héten tolmácsolják kérésünket, illetve az egész térséget érintő problémát az illetékes minisztérium felé.


 


 

Törő Gábor
/2013.04.20./

 

Csak meséltünk és meséltünk…

 

               
                                                                                    

Nagycsoportos gyermekeinkkel minden éven nagy izgalommal készülünk A Művelődés Háza és Könyvtára által meghirdetett mesemondó versenyre. A legjobb mesélőink kiválasztására, a 91 nagycsoportos gyermekünk körében „házi-, óvodai mesemondóversenyt” hirdettünk – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

      

A 2013. április 8-án megtartott háziversenyünkre 16 fő óvodásunk jelentkezett szebbnél szebb mesékkel. A meseválasztásban és annak gyakorlásában az óvónénik és a szülök egyaránt segítették őket. A háromtagú zsűrit intézményünk óvodapedagógusai - Egyed Katalin, Farkas Lajosné és Jaskó Sándorné óvónénik - alkották.
A résztvevők és meséik a következők voltak:
Napsugár csoportból
1. Iván Liliána: A makrancos asszony
2. Kék Boglárka: Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj
Bodza csoportból
3. Fodor Áron: A lókötő róka
4. Sajószegi Anna: Az okos kisnyúl és az oktondi pocok
5. Sajószegi Botond: Borsószem hercegkisasszony
6. Berger Márton: A kőleves
Mackó csoportból
7. Nemzecski Gergely: A kiskakas gyémánt félkrajcárja
8. Madák Máté: Az égigérő paszuly
Halacska csoportból
9. Kádár Lili: A szárnyas királyfi
Cica csoportból
10. Molnár Sándor: A három kismalac és a farkas
Pillangó csoportból
11. Valler Bálint: A három kívánság
Szivárvány csoportból
12. Miczák Kamilla: A kiskakas gyémánt félkrajcárja
Nyuszi csoportból
13. Bódi Petra: Móricz Zsigmond: Iciri-piciri
14. Szalkovszki Ákos: A két kicsi bocs meg a róka
15. Kobák Bíborka: A három kismalac
16. Gál Csaba Patrik: A répa

A döntés rendkívül nehéz volt, hisz mindannyian nagyon szépen mondták el kedvenc meséjüket. Mégis választani kellett! Az óvoda háziversenyének zsűrije 7 mesélőt juttatott tovább a városi rendezvényre. Természetesen a sok jó közül a legjobbakat:
I. helyezett Sajószegi Annát
II. helyezett Madák Mátét,
III. helyezett Szalkovszki Ákost

Továbbá a különdíjas Miczák Kamillát, Kádár Lilit, Fodor Áront és Gál Csaba Patrikot. A mesemondó-verseny valamennyi résztvevője névre szóló emléklapot és foglalkoztató füzetet, a legjobbak pedig - ezen felül - a korosztályuknak megfelelő meséskönyvet kaptak.

Április 12-én, a városi versenyen került sor az igazi megmérettetésre, ahol is részt vettek városunk másik, és a környező települések óvodásai is. Mi nagyon szép eredménnyel szerepeltünk, két dobogós helyet is kiérdemeltünk. Az I. helyezett Sajószegi Anna, a III. helyezett pedig Fodor Áron lett. Mindkét gyermek a Bodza csoport óvodása. Felkészítő óvónénijük, Kovács Lászlóné Klárika néni volt. Köszönjük, és gratulálunk neki!
Elismerésünk továbbá a háziversenyünkön és a városi versenyen részt vett valamennyi óvodásunknak, szüleiknek és óvónénijüknek!


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.04.19./

 

„Csak egy tánc volt…”

 

               
                                                                                    

Ezzel a címmel rendezett április 5-én táncversenyt A Művelődés Háza és Könyvtára. A versenyre balettel, társastánccal, modern tánccal, mazsorettel és néptánccal neveztek csoportok és szólisták összesen 26-an, Sárospatakról valamint a bodrogközi és hegyközi településekről - számolt be Darmos István szervező...
 

 


Darmos István

 

 


Csatlósné Komáromi Katalin


 

      

Nagy volt az érdeklődés a versenyre, aminek nagyon örültünk, hiszen ez azt bizonyítja számunkra, hogy ez az új kezdeményezés népszerű, szükség van rá. A kiírást úgy fogalmaztuk meg, hogy bármilyen táncos műfaj és bárki színpadra kerülhet ezen a napon. Gondoltunk a működő táncműhelyek mellett azokra a gimnáziumi osztályokra, akik szalagavatójukra kiváló táncprodukciókat állítottak össze, vagy éppen olyan felnőtt csoportokra is, akik valamely táncműfajban tevékenykednek és nem igazán vannak bemutatkozási lehetőségeik, de jellemzően – egyetlen kivételtől eltekintve – általános és középiskolai korosztályú versenyzőink voltak.

A zsűri tagjai – Csatlósné Komáromi Katalin intézményünk igazgatója, Tóth Tamás a Szabolcs Tánccentrum munkatársa, valamint Maródi Attila a Szinvavölgyi Néptáncműhely vezetője – minden műsorszám után azonnal értékelték néhány mondatban a látottakat, majd a verseny végén visszavonultak, hogy meghozzák a döntésüket. Ennek eredményeképpen a versenyt követően kihirdetésre került, hogy kik jutottak az április 27-én, a tánc világnapján, szintén intézményünkben megrendezendő gálaműsorba.

Ők a következőek:
Vízcseppek Csoport: Táncolni csak együtt jó /klasszikus balett/
Zsákbolha Táncegyüttes: A tükörben /néptánc/
Kiscsimpolya Gyermektánccsoport: A békakirály – baranyai népmese / néptánc/
Baráth Csilla és Baráth László: Testvérek /társastánc/
Dékány Kolos: Gömöri botoló /néptánc/
TriAngel Tánccsoport:Tánc az esőben /modern tánc /
Sisere Táncegyüttes: Szilágysági táncok /néptánc/
Szivárvány Mazsorett – Gyémántok csoport: Mazsorett parádé /mazsorett/
Big Stars Group: Együtt /modern tánc/
Pacurka Gyermektánccsoport: Gonoszkodók /néptánc/
Mazsolák: A tükör előtt /néptánc/
Un Poguito: Cuba /társas tánc/
Dékány Lea és Csoma Zoltán: Vajdakamarási táncok /néptánc/
Silver Line: Az idő /modern tánc/
Vajdácskai Kaláris Gyermektánccsoport: Hegyközi csárdás /néptánc/
Ambrus Borbála és Darmos Ábel: Gömöri táncok / néptánc/
Rák Orsolya Blanka és Gáspár Szabolcs: Gigolo és Barbi /társastánc/
Bolha-Zsák Táncegyüttes: A tükör mögött /néptánc/
Nyíri Hagyományőrző Tánccsoport: Nyíri lakodalmas /néptánc/

A gálaműsorra várunk minden érdeklődőt, hiszen egyrészt nagyon színes és változatos műsor kerekedik majd az itt felsorolt előadók közreműködésével, másrészt a gálaműsoron derül majd ki, hogy kik azok, akik nívódíjat, vagy különdíjat nyertek a versenyen.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.19./

 

Egri borokkal ismerkedtek a borkultúra kedvelői

 

               
                                                                                    

Nem kis meglepetéssel zárta az évadot A Művelődés Háza Kalandozás a Tokaj-hegyaljai borvidéken sorozata, a borkultúra kedvelői nem kis csodálkozására ugyanis egri borászok érkeztek a 2013. április 10-én megtartott népszerű rendezvényre. Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő bízott benne, hogy a borkedvelők örömmel fogadják a szintén világhírű borvidék borait, másrészt pedig erősíteni kívánta azt a kapcsolatot mi a két város elkezdődött, a főiskolák együttműködése révén…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin


 

      

Egerből olyan borászok érkeztek, akik Tokaj-Hegyaljához is kötődnek, mivel hogy itt születtek. Az egyik borász Dr. Gál Lajos volt, aki Eger legnemesebb borait hozta el Patakra. Az Eszterházy Károly Főiskola docense, tudományos fokozatát borászatból szerezte.1973-tól foglalkozik szőlészettel-borászattal, s saját pincészetet vezet….

Eger kis Magyarország, ebből következik, mivel fehér és vörös bor is sokfajta van, valójában a házasított borok hazája Eger. Mivel már megtaláltuk a fehér házasított bornak, az új fehér egri bornak a nevét, nyugodtan mondhatjuk, hogy Eger az Egri csillag és az Egri bikavér hazája.

Szintén tanárok és borászok is egyben az egri főiskola rektora és rektorhelyettese. Mindketten Zemplénből származnak és már fiatalon barátságot kötöttek a szőlővel. A pataki borászati kalandozást jó lehetőségnek tartották arra, hogy bemutassák, hogyan kapcsolódik egymáshoz a pedagógia és borászat, a borkultúra. Dr. Kis-Tóth Lajos rektorhelyettes a kulturált borfogyasztást az alkoholizmus elleni küzdelem hatásos eszközének tekinti…

Ma egy óriási probléma van a világban, de Magyarországon, szűk környezetünkben is, ez pedig az alkoholizmus. Tudjuk jól, hogy ezzel megküzdeni nagyon nehéz a tanárnak, de nagyon nehéz a fiataloknak is megküzdeni vele. Azt tapasztaljuk, hogy a borkultúra terjesztésével egy eszköz kerül a kezünkbe, amivel védekezni tudunk az alkoholizmus ellen.Dr. Kis-Tóth Lajos


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.19./

 

Ülésezett a Helyi Védelmi Bizottság

 

               
                                                                                     

Helyi védelmi bizottsági ülést hívtunk össze április 15-re, ahol az egyik legfontosabb napirend a Helyi Védelmi Bizottság végleges szervezeti és működési szabályzatának elfogadása volt, valamint az éves munkatervet is elfogadtunk. Beszámolót hallgattunk meg a hó helyzettel kapcsolatos rendkívüli időjárási körülményekről, valamint az ár- és belvízi védekezéssel kapcsolatos aktuális helyzetről – számolt be a nem rendkívüli helyzet miatt összehívott ülésről dr.Komáromi Éva, a Sárospataki Járási Hivatal vezetője, aki a HVB elnöke…
 

 


dr.Komáromi Éva

      

Ezen az ülésünkön részt vett a Helyi Védelmi Bizottság helyi, honvédelmi elnökhelyettese Kiss István alezredes úr is, aki tartalékos katonai állomány keretében, kétszer egyhónapi időtartamra kapcsolódik be a HVB munkájába.

Tóth Zsolt katasztrófavédelmi irodavezető részletes tájékoztatást adott a Helyi Védelmi bizottságnak a március 14-17-ei hétvége rendkívüli eseményeiről, ill. az elhárítás körülményeiről, ahol térségünkben a legnagyobb problémákat az elektromos hálózat meghibásodása okozta. Az ÉMÁSZ képviselője is részt vett az ülésünkön, aki a katasztrófavédelem által elmondottakat kiegészítve elmondta, hogy a hálózati szolgáltatónak mintegy 100 millió Ft-os kára keletkezett ezekben a napokban. 94 db vezetékszakadást kellett helyreállítaniuk és 77 db kitört, valamint további 70 db megsérült oszlopot javítottak meg. A megfeszített munka nemcsak azon a hétvégén tartott, hanem azóta is fennáll, hiszen az ideiglenesen helyreállított hálózatot azóta folyamatosan cserélik és helyreállítják, ugyanis az akkori gyors hibaelhárítás nem jelentett hosszú távú megoldást. A helyreállítási munka még jelenleg is folyik.

Az elhangzott beszámolókat és tájékoztatókat a Helyi Védelmi Bizottság egyhangú szavazással tudomásul vette.


 


 

Törő Gábor
/2013.04.18./

 

Fiatal költő verseivel ismerkedhettek meg az Olvasókör tagjai

 

               
                                                                                    

A Sárospataki Irodalmi Olvasókörünk áprilisi programját a Költészet Napja tiszteletére rendeztük meg. vendégeink voltak: Finta Éva költő, főiskolai tanár és Gáborfi Balázs elsőkötetes költő , a Miskolci Egyetem Comenius Főiskola hallgatója - számolt be Halász Magdolna Köri elnök...
 

 


Gáborfi Balázs


Finta Éva

      

Bevezetésként Czabányi Attila kiváló tolmácsolásában hangzottak el az ifjú költő Kisvárosi Hold, Rejtvény és a Kérlek c. nagyhatású versei, majd az instrumentális gitárzenét Vígh Balázs fuvolajátéka színesítette.

Gáborfi Balázs huszonhárom éves fiatal, Budapesten született,a családja Martonvásáron él, és a sárospataki felsőfokú intézmény utolsó éves hallgatója. Költői szárnypróbálgatásaival először Finta Évához fordult, aki hasznos tanácsokkal látta el. Időközben a verseit több irodalmi antológia is közreadta...

Nemrégen az Új Irodalom Művészeti Portál, a Sárospataki Főiskola és Martonvásár Önkormányzata anyagi támogatásával jelent meg a több mint félszáz verset tartalmazó Hajnal c. kötete. A formai megjelenítésében ízléses dokumentumot Hollókői Kitti hangulatos illusztrációi díszítik.
Finta Éva, a többkötetes kiváló költő, tanárnő irodalomtörténészi eszközökkel, költői látásmóddal részletesen elemezte, értékelte és mutatta be a Hajnal c. kötet verseit, amelyben a drámaiság, tiltakozás, a tisztaság,az emberség,a fantomfájdalom,az apró reménysugár egyaránt jelen van,de a magány és az önmagunk keresése is.

Ezután Gáborfi Balázs vallott önmagáról, válaszolt a jelenlévők kérdéseire és két versét is meghallgathattuk. A hangulatos összejövetel a kötet dedikálásával zárult.

Dr.Komáromy Sándor, híres irodalomtörténész szerint ezek a versek ”zsengék a szó nemes értelmében,amely folyamatosan érik,érlelődik és egyre teljesebb és gazdagabb lesz.” Bodnárné Novákovits Zsuzsa tanárnő ajánlásával látta el a kötetet: „hiszem, hogy lágy hangszerelésű dalainak zenéje sok megértő hallgatóra talál.”

Az Olvasókör nevében hálásan köszönjük ,hogy a Költészet Napján találkozhattunk a kiváló és népszerű költő-tanárral:Finta Évával, megismerhettünk egy nagyon fiatal és tehetséges költőt, Gáborfi Balázst. Mindkettőjüknek további sok sikert,elismerést kívánunk.


 


 

Cziczer Katalin
/2013.04.18./

 

Vizsgaelőadások voltak a Huncutka Bábszínházban

               
                                                                                     

Számszerűsítve 15, különböző bábfajtának megfelelően. Legutóbb hasonló OKJ-s vizsga 2008-ban volt akkor a Csipkerózsika volt a fő a darab olyanformán, hogy a nyertes szövegkönyvet a leendő bábszínészek írták valamint a szerepüknek megfelelően a saját bábjukat is maguk készítették, az előzetes tervek alapján. Most a Szávitri volt a premier darab - küldte a tudósítást Mátyásné Füzi Csilla bábszínész-tanár...
 


Mátyásné Füzi Csilla

      

Az ötlet Sinkóné Tóth Zsuzsannától (magyar tanár) ered, aki 2 évvel ezelőtt átnyújtott nekem egy Illés Endre Történet a szerelemről és a halálról, Bp., 1992 című könyvet és ajánlotta bábszínházi feldolgozásra. Megnyerte tetszésemet és az óta motoszkált a fejemben. Kapóra jött a képzés és kiadtam a művet szövegkönyv megírására.

A nyertes modulzáró dolgozat Kun Sándorné Eszter tollából származik valamint a darabban előforduló énekek partitúrája is. Olyannyira jól sikeredett, hogy az egyik vizsgabizottsági tag -Tömöry Márta (dramaturg, bábművész)- szívesen megmérettetné országos szinten.

A Bábkészítés modul gyakorlati vizsga remeke, itt is a kiosztott szerepeknek megfelelően, jelen esetben vezetőpálcás marionettek voltak. Mindazok ellenére, hogy mindenki egyénileg készítette (kasírozta, festette, varrta, rögzítette, sminkelte) a karaktereknek megfelelően a saját bábját, egységesek voltak. Magukon hordozták az indiai kultúra stilizált jegyeit, amit Bércesi-Dienes Erika látvány,- díszlet,- jelmez- és. bábtervező, kreatív munkájának köszönhettünk. A díszlet külön szót érdemel, mert különböző formájú párnák alkották, szakítva a festett díszlet által nyújtott bevált lehetőséggel. Ami puhaságával, anyagválasztásával, színeivel, formáival a keleti hangulat varázsát keltette. Ennek e kivitelezése rám maradt,(ill. segítőtársamra Rozgonyiné Jatkovics Erika varrónőre).

Mint a rendezés is, amit Novákovits Zsuzsanna (ME CTFK magyar tanár) beszédtechnika órái előztek meg. Minden egyes próba alkalmával éreztem, hogy itt valami nagyszerű készül. Hiába volt még tele sete-sutasággal mégis lehetett érezni az emelkedett hangulatot, pláne amikor két szólamban megszólalt a finálé!

A színes fények, a zene, a hangutánzó eszközök és az árnyjáték tovább fokozták a hatást!
Kimondhatjuk, hogy egyben volt a darab annak ellenére, hogy a felénél a címadó főszereplőt alakító (Makoldiné Dogossy Mónikát) egy másik bábszínész váltotta (Remeczkiné Toma Kornélia). Mónika a továbbiakban Djumatszéna királynét is alakította.
Mátyás Máté - Aszvapáti királyt és Jámát a halál Istenét, Vermes Veronika - II. Remetét, Kun Sándorné - I. III. Remetét - Djumatszéna királyt és Nárada jóst (csak hangban), Borbélyné Dr Hunyadi Éva - Szatjavánt alakította. A 6 bábszínész (de jó már ezt így leírni, 2 év kemény munkája után) összesen 10 szerepben egyenletes teljesítményt nyújtva nagyot alakítottak (szoktuk mondani)! Ne feledkezzünk el a Huncutka Bábszínház tagjairól sem Mátyás Bíborkáról, aki súgóként, Mátyás Györgyről, aki zenészként és Sipos Áronról, aki ügyelőként segítette a vizsgázókat.

A többi előadás a különböző bábfajtáknak a kiírásnak megfelelően többnyire a helyt adó Bábszínház repertoárjaiból állt: Csipkerózsika-vajang,
Üres virágcserép-árnyjáték, Sün és a nyúl-tárgyjáték. A bunraku technika az előző vizsgából maradt ránk-Petőfi Sándor János Vitéz (részlet), 15percnyi ízelítővel.
Az egyszemélyes kétkezes kesztyűsbáb betanítását Kapusi Szabolcs vállalta, aki a nyári tábor alatt 40 fokban „lelkesítette” a társaságot és megörvendeztette egy kinti Paprika Jancsi előadással a résztvevőket. Talán ebben a legtradicionálisabb alakítása Mátyás Mátéhoz fűződik. Délután kezdődtek a tárgyjátékok. A legkiemelkedőbbet Hunyadi Éva - a műfajt legjobban érző - alakította. A só című mese felnőtteknek szóló változatát komédiáshoz illő előadásmóddal, tele aktuális humorral, fergeteges sikerrel adta elő.

Egy néző fogalmazta meg a lényegét legjobban „ Maguk a bábosok is örömet éreztek, ez sütött az arcukról!” ezt írja ezt a Sün és a nyúl tárgyjátékról (Máté közben kézen áll) a mikormennyi.blog.hu oldalon, kellően illusztrálva.
A vizsgaelőadások sorát Vermes Veronika tradicionális wajang játéka zárta - Az igaz szerelem címmel, amit így, hogy már délelőtt láthattuk (Szávitri) értelmezhetővé vált. Kuriózum volt, méltó lezárása a vizsgának.
Másnap a különböző modulok szóbeli és gyakorlati vizsgái következtek: Munkavédelem, Bábszínész: vizsgaelnök, Kiszely Ágnes (Ciróka Bábszínház ig. Kecskemét)
kérdező tanár:Mátyásné Füzi Csilla ( képző intézmény, Huncutka Bábszínház),
Bábkészítés: vizsgabizottsági tag: Tömöry Márta (dramaturg, bábművész)
kérdező tanár:Szentirmai László (bábteoretikus, MBE elnök)
Segédszínész: vizsgabizottsági tag: Blasek Gyöngyi (Budapest Bábszínház művésze)
kérdező tanár: Bércesi-Dienes Erika (ELTE Művészeti tanszék tanára)
A képzésen a táncot: Kovács Borbála (Farkas Ferenc Művészetoktatási Intézmény tanára), pantomimet: Méhes Csaba (pantomim művész) tanította.
.

Mit jelentett nekem ez a kétévnyi munka (móka, kacagás?).
A művészetoktatás teendőim mellett hétvégente + 11 napos nyári tábor keretében a ”saját” (Hibó Tamás Alapítvány az Egyenlő Esélyekért mint képző intézmény) képzési programommal, ami főleg a gyakorlati munkára helyezte a hangsúlyt 70-30% arányban , kiteljesedhettem a darabok rendezésében báb és díszletkészítésben, bábszínész modul tanításában stb. Eddigi tapasztalataimat a bábjáték oktatása területén rendszerbe rendezhettem, okulva az előző képzés anomáliáiból. Az eredményességet mutatja az 5 db jeles és az 1 db jó minősítés.


Most üresnek érzem magam, de május 17-én 17órai kezdettel (megnyitó) a látott bábokból kiállítást rendezünk sárospataki Művelődés Házában.
Ezzel lezárul egy fejezet az életemben, de folytatom a munkám a Cogító ÁMK Művészetoktatási Intézményben és a Magyar Bábjátékos Egyesületben.
A résztvevők távoli helyekről, mint Gyenesidás, Budapest, Debrecen utaztak Sárospatakig „ide a világ végére”, mert bábszínészek akartak lenni. Talán joggal jelenhetem ki, hogy itt a Huncutka Bábszínház a bábművészet központja lett, legalább is ezen a vizsgaelőadáson!


 


 

Törő Gábor
/2013.04.18./

 

Figyeljünk az utakon tavasszal is

 

               
                                                                                    

A jó idő beköszöntével a bezártságnak vége, a gyerekek valósággal kirobbannak, kirohannak a szabadba és ez történik a felnőttekkel is az első tavaszi napokon az utakon. A járművezetőket is elkapja egyfajta lendület, a felszabadultság öröme, és ez bizony nagy veszélyforrás minden közlekedő számára...
 

 


 

      

A 2013-as év eddig eltelt időszakában kedvező képet mutat megyénkben a közlekedésbiztonság helyzete, folytatódott a korábbi pozitív folyamat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy tavasszal az időjárási frontok gyakori váltakozásával kell szembesülnünk nap, mint nap. A közlekedők különböző időjárás-érzékenysége jelentőséggel bír a konfliktushelyzetek kezelésében, a balesetek kialakulásában. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

Az esőtől vizes, csúszós úton a látási viszonyokat befolyásolja a megjelenő pára-, illetve ködfolt, a nedves útburkolat miatt a jármű könnyebben megcsúszik, a féktávolság is jelentősen megnő. A vidéki, mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződésében, építkezések környezetében jellemző lehet a sárfelhordás, amely szintén fokozott veszélyt jelent a közúton közlekedőkre.

Egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a segédmotoros kerékpárosok és motorkerékpárosok. Az utakon a legnagyobb veszélynek az egy nyomon haladó járművet vezetők vannak kitéve. Annak érdekében, hogy a kerékpár, valamint a motor valóban a szabadságot és a felhőtlen boldogságot jelentse, figyelmet kell fordítani az előkészületekre, hiszen megfelelő felkészítés nélkül a járművezető komoly bajba kerülhet. Nagyon fontos, hogy ellenőrizzék a jármű műszaki állapotát, de saját maguk felkészítéséről se feledkezzenek meg, hiszen a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, továbbá tompulhatnak a reflexek.

A téli hideg, a hó, a só, valamint a váltakozó fagyás és olvadás komoly próbára tette az autók alkatrészeit is. A járművek rendszeres karbantartásával - most éppen a tavaszi ellenőrzésekkel - nemcsak a javítási költségek csökkenthetők, hanem minimális időráfordítással az autó életét is meghosszabbíthatja, és ezáltal megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a közlekedést.

Tavasszal az első és legfontosabb az abroncsok cseréje. Azonban mielőtt a téli gumit nyárira cserélnék, mindenképpen érdemes ellenőrizni a benne lévő nyomást.

Fel kell mérni, milyen kárt tettek a téli fagyok a szélvédőmosó lapátokban. A gumiélek gyakran berepedeznek, megkeményednek, a csere pedig igencsak kifizetődik a tavaszi esők idején. Ne felejtsék el azt sem, hogy a fagyok elmúltával már nincs szükség a téli fagyálló ablakmosó folyadékra!

A rendszeres motorolajszint-ellenőrzésről a tavaszi átállásnál sem szabad megfeledkezni. A motorolaj rendkívül fontos szerepet játszik a járművek teljesítményében és üzemanyag-fogyasztásában. A rendszeresen alacsony olajtöltettel járó motorok élettartama jelentősen csökkenhet, anélkül, hogy erről a vezetőnek tudomása lenne.


 


 

Egyedné Novodonszki Éva főtanácsos - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferens
/2013.04.17./

 

Rákóczira emlékeztek a Rákócziak városában

 

               
                                                                                    

 

      

Az esős időjárás ellenére sokan érkeztek II. Rákóczi Ferenc Iskolakert bejáratánál álló egész alakos szobrához 2013. április 9-én, hogy megemlékezzenek a fejedelem halálának évfordulójáról. Sárospatakon, a Rákócziak központjában különösen fontos, hogy az Európa szerte ismert történelmi személyiségről méltóképpen emlékezzen a közönség, hiszen az évszázados kultúra, hagyomány életben tartása közös felelősség – hangsúlyozta Dr.Tamás Edit múzeumigazgató emlékező beszédében

Sárospataknak kell lenni zászlóvivőnek a Rákóczi megemlékezések között, hiszen akkor él történelmünk, hogyha mi éltetjük. Élteti a közösség, és akkor van igazán történelmünknek az átadási lehetősége, ha az ifjúság is megismeri és önmaga is képes lesz majd 1-2 évtized múltán továbbadni ezt az örökséget. Az emlékezés során a résztvevők koszorúkat helyeztek el a Fejedelem szobránál.


 


 

További fotók >>> 

Törő Gábor
/2013.04.17./

 

Nyertes pályázati projektet vett át az Önkormányzat

 

               
                                                                                     

Még az elmúlt évben pályázott a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás az alapszolgáltatások fejlesztésére a szociális szférában. Idén februárban hirdették ki nyertesként a projektet, azonban időközben eldőlt, hogy megszűnik a pályázatot benyújtó szervezet, így a programot átadta a sárospataki önkormányzat részére - számolt be Hogya Róbert….
 

 


Hogya Róbert

      

Mivel a közigazgatási átszervezések kapcsán a Többcélú Kistérségi Társulás jövője bizonytalanná vált, ezért a Társulási Tanács úgy döntött, hogy mivel a támogatott projekt ellenére nem tudja megvalósítani ezt a pályázatot, azt felajánlja Sárospatak Város Önkormányzatának, hogy amennyiben a közreműködő szervezet ehhez hozzájárulását adja

Miután a sárospataki képviselők a rendkívüli testületi ülésen úgy döntöttek, hogy átveszi az önkormányzat a kistérségi projektet, egyeztetést kezdeményeznek majd a pályázatot kiíró szervezettel. A szakemberek az ülésen elmondták, hogy a pályázat kapcsán olyan szociális témájú programok valósulhatnak meg, amelyeket saját erőből csak később tudna megvalósítani a város.
Elkészülne egy szociális szolgáltatási térkép és bizonyos helyi szakemberek akkreditált képzése valósulna meg, amiből a város igazán profitálhatna, mivel olyan dokumentumok készülnének el, ami egyrészt törvényi kötelezettség, másrészt évek óta hiányzik a forrás ezeknek a megvalósítására.
Az ülésen az is elhangzott, hogy a szakmai munkát a Gondozási Központ irányításával valósítják majd meg.


 


 

Törő Gábor
/2013.04.17./

 

A Magyar Költészet Napjára emlékeztek

 

               
                                                                                    

 


Kissné Murányi Andrea

      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában a 2. a osztályos tanulók komplex módon készültek a Magyar Költészet Napjára. Már márciusban elkezdték a munkát osztályfőnökük Hoffmann Tiborné Katika néni irányításával. A korosztálynak megfelelően Weöres Sándor verseivel és életével ismerkedtek meg a kisdiákok, az aktualitást ehhez a költő születésének 100. évfordulója adta - számolt be Kissné Murányi Andrea igazgatónő...

A korosztálynak megfelelően Weöres Sándor verseivel és életével ismerkedtek meg a kisdiákok, az aktualitást ehhez a költő születésének 100. évfordulója adta. Minden tanuló más-más verset kapott, amely köré illusztrációt is készített. Az elkészült munkákat egy verseskönyvvé fűzték össze. A gyermek lelkesen tanulták meg a kapott verseket, melyeket a munka zárásaként április 11-én el is szavaltak az első osztályos társaiknak. A nagyon jó hangulatú műsort az elsősök és a másodikosok közös versmondása zárta.


 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2013.04.17./

 

Véget ért a megyei I. osztályú csapatbajnokság

 

               
                                                                                     

Április 14 -én véget ért a megyei I. osztályú csapatbajnokság. Az utolsó fordulóban a már bajnok Putnok otthonába látogattunk, ahol teljes csapattal sem lett volna könnyű szép eredményt elérni, de mivel lehetőségeink korlátozottak, csak két autóval tudtunk elutazni, így a 12 fős hazaiak ellen eleve hátrányból indultunk - számolt be Tóth Tamás sakkozó... (a fotók illusztrációk)
 

 


Tóth Tamás

      

Összességében így is sikerült helyt állnunk, 7 táblán nem tudtak fölénk kerekedni. A bajnokságot a 4. helyen zárta csapatunk.

Putnok – ÁVGDSE Sárospatak 8-4

Győzött:
Kanyog Gergő

Döntetlen:
Balogh László, Kovács Tamás, Isépy József, Tóth Tamás, Lendák Lajos, Simai Gábor.


 


 

Törő Gábor
/2013.04.16./

 

Költészet Napja a városi könyvtárban

 

               
                                                                                    

 


Kövér Sándorné

      

Minden évben kivételes napnak tekintjük április 11-ét, hiszen ekkor - József Attila születésnapján - ünnepeljük a Költészet Napját. Az idén Rejtelmek címmel Czabányi Attila, főiskolai hallgató irodalmi estjével emlékeztünk a neves eseményre - nyilatkozta Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...

A költészet maga a csoda – ez beigazolódott ezen az előadáson is. A veres-dalos rendezvény első részében József Attila műveit hallhattuk, majd a klasszikus, és kortárs költőket idézte meg az előadó. Elhangzottak Petőfi, Ady, Szabó Lőrinc, Nagy László, Tóth Árpád, Tompa Mihály, Illyés, és Radnóti versei, a maiak közül Király Levente, és Illyas Tamás került be a válogatásba.
Az előadást a megzenésített versek, és a hangulatos gitármuzsika tette izgalmassá. Az idő gyorsan elröppent, az ihletett előadást még nagyon sokáig elhallgattuk volna.

A művészi átéléssel megszólaltatott költemények valóban ünneppé tették ezt a szép napot. Arra késztetnek minket, hogy fedezzük fel újra a verseket, szánjunk rájuk néhány percet, hogy bepillanthassunk a rejtelmeikbe, gazdagabbakká válhassunk általuk.
Köszönjük Czabányi Attilának, hogy megajándékozott az élménnyel, és sok sikert kívánunk a további pályáján!


 


 

Cziczer Katalin
/2013.04.16./

 

Sárospatakon járt az orosz főkonzul

 

               
                                                                                    

 Borozdin Szergej


Aros János

      

Hét évvel ezelőtt Putyin elnök magyarországi hivatalos látogatása után az orosz állam visszaszolgáltatta a Sárospataki Református Kollégium könyveit. Ez a fontos esemény kiinduló ponttá vált a két ország kapcsolatában. Azt lehet mondani, hogy ezáltal Sárospatak neve is kiinduló ponttá vált az államközi kapcsolatokban, és azóta létezik az úgynevezett sárospataki párbeszéd a két ország értelmiségei között, és érdekeltek lettünk abban, hogy ez a folyamat tovább folytatódjon – nyilatkozta Borozdin Szergej, az Oroszországi Föderáció magyarországi főkonzulja, sárospataki látogatása során…

A fontos esemény óta a két ország kapcsolatai jól fejlődnek, arra utal az is, hogy nem rég Moszkvába látogatott Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök.
Nagyon jó lenne, ha nemcsak a két ország, valamint a nagy városok - Szentpétervár, Budapest, Moszkva - között épülnének ki kapcsolatok, érdekünk van abban, hogy a régiók kapcsolatai is fejlődjenek, mert az a fontos, hogy egyre több emberi kapcsolatot tudjunk intézni a két nép között.

Természetesen az ipar, és a fejlett mezőgazdaság sem a fővárosban van, ami az egyik fontos pont a kapcsolatunkban. Nem rég itt járt az oroszországi mezőgazdasági miniszter, aki éppen a régiók közötti kapcsolatok fejlesztésén munkálkodott.

Nagyon örülök, hogy végre sikerült személyesen is találkozni az orosz főkonzullal, Borozdin Szergej úrral, hiszen régóta tartjuk már a kapcsolatot – tette hozzá Aros János, Sárospatak város polgármestere…

Az Ő munkájának is köszönhető, hogy évekkel ezelőtt ezek a könyvek - amik ideiglenesen Szovjetunióban töltöttek pár évet - visszakerülhettek Sárospatakra. A két ország közötti kapcsolatban Sárospatak neve valóban szimbolikussá vált, egyrészt pontosan azért, mert a két ország között a párbeszéd kezdetét jelenti a könyvek visszaadása, másrészt pedig a kulturális és idegenforgalmi kapcsolatokon túl reményeink szerint egy gazdasági kapcsolat is megindulhat Oroszország és a zempléni települések között.

Ezért örülök, hogy személyesen is találkozhattunk főkonzul úrral. Megpróbáljuk most bemutatni Sárospatak és környékének a nevezetességeit, és biztos vagyok benne, hogy ennek a találkozásnak az íróasztal mellett lesz még folytatása, ahol az együttműködés részleteit meg tudjuk beszélni….


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.15./

 

Birkózó bemutató és toborzó Sárospatakon

 

               
                                                                                    

 


Dr. Hegedűs Csaba

      

2013. április 20-án 9 órakor kerül megrendezésre az Árpád Vezér Diáksport Egyesület szervezésében az a birkózó bemutató, melynek szakmai vezetője Dr. Hegedűs Csaba, Birkózó Olimpiai Bajnok... (a fotók illusztrációk)

A bemutató célja az, hogy a sárospataki fiatalokat megismertesse ezzel -a városunkban hamarosan szakosztályi szinten is beindításra váró- sportággal, hogy testközelből is megtapasztalhassák, mit jelent a „küzdelem” testközelből. A bemutatón négy válogatott kerettag fog fellépni, a sportág legmagasabb szintjét bemutatva.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, de elsősorban azokat az 5 és 14 év közötti fiúkat és lányokat, akiknek kedvük lenne látni és kipróbálni ezt a sportágat az Árpád Vezér Gimnáziumban 2013. április 20-án 9 és 10 óra között...
 


 


 

Cziczer Katalin
/2013.04.15./

 

Köszönet az aláírásokért!

 

               
                                                                                    

Mikor tudomást szereztem arról, hogy a Székelyföld autonómiájáért benyújtott petíciót aláírásunkkal mi is támogathatjuk, azonnal aláírtam. Örömmel látom, hogy nagyon sokan gondolkoznak hozzám hasonlóan, percenként érkeznek az aláírások a Föld minden tájáról, de aminek a legjobban örülök, az aláírók között sok-sok sárospataki ismerősöm nevét fedezem fel – nyilatkozta Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Azt már eddig is tapasztaltam, hogy Sárospatak internetező közönsége nagyon aktív, összefogva és egymást buzdítva talán minden versenyt megnyert eddig amin elindult, akár borkirálynőt kellett első helyre juttatni, akár a Tengerszemet, akár egy középiskolát.

Ez viszont most nem egy verseny, amit meghirdettek, és abban is különbözik az eddigiektől, hogy nem sárospataki személyért, iskoláért, vagy magáért a városért történik, hanem teljesen önzetlenül, egy tőlünk elég távol élő közösségért, akiket viszont testvéreinknek tekintünk.
Őszintén csodáljuk a hitüket és lelki erejüket, amivel őrzik a magyarságukat, küzdenek a fennmaradásért, a beolvasztás ellen.
Miután Romániában is az európai uniós normáknak kell érvényesülni, már nem hiú ábránd számukra az autonómia elérése. Ha aláírásunkkal nyomatékot tudunk adni a petíciójuknak, akkor meg kell tennünk, nincs min gondolkodnunk!

Nagyon örülök, hogy ezt nem csak a városvezetés gondolja így hanem a város lakossága is. A sárospataki polgárok régi vágya van teljesülőben most, amikor egy határon túli várossal, Körösfővel készülünk testvérvárosi kapcsolatot létesíteni. Ezek után emelt fővel állhatok majd az ottani polgármester elé: amikor lehetőségünk volt segíteni, nem voltunk restek - a Rákócziak városától ez el is várható.

Sárospatak és Erdély a történelem során sajátos viszonyban állt egymással, mindig számon tartották egymást, mindig számíthattak egymásra. A pataki diákok üldöztetésük során Erdélyben találtak menedéket, a Rákóczi család 4 tagja volt erdélyi fejedelem, a kolozsvári Cs. Szabó László esszéíró pedig végrendelete szerint Sárospatakon nyugszik…

A történelem viszont nem ér véget a történelemkönyvek utolsó leckéjénél. Azt is fel fogják jegyezni, hogy a megcsonkított ország népe hogyan viszonyult a határon kívül rekedtek fennmaradási küzdelméhez. 2005-ben nem vallottunk szégyent, Sárospatak IGEN-nel szavazott, a határon túliak magyar állampolgárságát illetően, és ma is boldogan fogadja azok százait, akik városunkat választják az állampolgári eskü színhelyéül.
Jelen petíciót is többen írtuk már alá, mint a környezetünkben lévő más városok együtt véve.

Ezek után azt hiszem érthető, miért telik meg a szívem melegséggel, amikor Székelyföld sok támogatójának neve után látom a Sárospatak szót…

Szerk: ha valaki még nem találta meg, hol lehet aláírni, kattintson ide
(Explorer böngészővel nem működik):
http://www.autonomia.ro/68-beadvany-romania-kormanyahoz-a-szekely-szabadsag-napjan.html

Ha a sárospataki aláírókat akarják megkeresni, nem kell átnézniük a több, mint 30 ezer nevet. Használják a Szerkesztés oszlopban lévő Keresés menüt, ahová a Sárospatak szót beírva, a pataki aláírókra fog ugrani. (2013. április 15-én - hétfőn - délutánig 176 sárospataki polgár írta alá.)
 


 


 

Törő Gábor
/2013.04.14./

 

Befejeződtek a téli MLSZ labdarúgó tornák, indul a tavasz

 

               
                                                                                    

 


Gönczy Zoltán

      

A Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai és anyagi segítséget is nyújt az iskolai programjához csatlakozó iskoláknak, óvodáknak. A sárospataki körzetbe a helyi iskolákon kívül, Sátoraljaújhelyből, Cigándról, Pálházáról, Karcsáról, Bodroghalomból és Vámosújfaluból tartoznak iskolák összesen 37 fiú és lány csapattal. Az őszi tornák után immár a téli tornák is befejeződtek, amelyek Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen és Cigándon kerültek megrendezésre - számolt be Gönczy Zoltán körzeti szervező...

A kisebb gyerekeknek az MLSZ gyümölccsel és műzlis szeletekkel is kedveskedett. Öröm volt látni a gyerekeken azokat a márkás sportfelszereléseket, amiket a szövetségtől az elmúlt évi részvételükért kaptak.

Alsó tagozatos fiú korcsoportokban a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és a Rákóczi DSE csapatai, felső tagozatban (III. és IV. kcs.) a sátoraljaújhelyi Kazinczi Ferenc Általános Iskola csapatai, lányoknál a Rákóczi DSE és a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola csapatai voltak a legügyesebbek. Rövidesen a tavaszi tornákkal folytatódik a program….


 


 

Cziczer Katalin
/2013.04.14./

 

Országos Népdal és Zsoltáréneklési verseny

 

               
                                                                                    

2013. március 27-én került megrendezésre Budapesten a Julianna Református Általános Iskolában a Béres Ferenc Országos Népdal és Zsoltáréneklő verseny. A versenyen 27 református iskolából 200 diák mérte össze énektudását. Kisrefis tanulóink egyéni és csapat kategóriában is indultak a megmérettetésen - számolt be Takács Zoltánné kórusvezető...
 

 


      

Az alábbi eredményeket érték el:

Moheb Ashya Fárzin 3.o. arany minősítése
Bana László 4.o. országos különdíj
Velkey Borbála 5.o. 1. helyezést

A Kisrefis népdalkórus 3. helyezést:
Szilágyi Zsófia Kincső 5.o., Vinkler Viktória 5.o., Vajóczki Virág 6.o., Szécsi Tamara 6.o., Yeager Júlia Jean 6.o., Gócs Annabella 7.o., Tamás Ilka 8.o., Kállai Noémi 8.o.
Gratulálunk a versenyzőknek a szép eredményeket!


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.14./

 

Trendhagyó irodalomóra a Kávészünet együttessel

 

               
                                                                                    

2013.április 10-én a Kávészünet együttes Trendhagyó irodalomóra címmel nagy sikerű koncertet adott a Sárospataki Református Kollégium Imatermében a Verspatak című programsorozat részeként. Az interaktív koncert során az együttes tagjai megzenésített verseket adtak elő, mindezek mellett a tanulókkal való közös éneklés és a verstanulás is szerepet kapott - számolt be Csikó Szilvia,a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolájának és Diákotthonának tanárnője...
 

 

      

Az duó alapítói, Popovics György és Németh Ferenc a versek igazi szerelmesei A repertoárban számos, a kötelező tananyag részét képező vers is szerepelt, de kortárs költők versei, valamint kevésbé ismert költemények is megszólaltak. A 2005 óta versek megzenésítésével foglalkozó fiatalok célja nem egyszerűen az volt , hogy a diákok más formában találkozzanak az általában tantervi keretek között megismert alkotásokkal, hanem az is,hogy könnyebben megtanulják azokat.

Az együttes a 2009-es Csillag születik műsorban vált igazán ismerté .Ezt követően 2010-ben a Magyar Versmondók Egyesülete által rendezett Kaleidoszkóp Versfesztivál alkalmával a “Kultúra Fiatal Nagykövetei” címet is elnyerték, mely megnevezéssel azóta is sokszor illeték őket. Erre a megtisztelő elnevezésre azóta is sok munkával és az irodalom melletti elkötelezettségükkel igyekeztek rászolgálni.
A Trendhagyó irodalomórát követően a diákoknak lehetőségük lesz arra is , letöltsék a megzenésített verseket. Az alkalmazott módszer eredményeképpen a verstanulás hatékonysága is nőtt azokban az iskolákban, ahol ilyen jellegű mérést végeztek.

A tudás Patakja elnevezésű projekt jó gyakorlatnak bizonyult. Ennek keretében a tanév folyamán egyebek mellett olyan irodalmi esteket szerveztek a magvalósítók,melyeken a Sárospataki Református Kollégiumhoz szorosan kötődő írók, költők - például Csokonai Vitéz Mihály, , Gárdonyi Géza, Cs,Szabó László - életével, munkásságával közelebbről is megismerkedhettek az érdeklődők.


 


 

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.04.13./

 

Érdekességek a MNM Rákóczi Múzeuma történeti gyűjteményében

 

               
                                                                                    

 


Dr. Tamás Edit

      

Az igazgatónő Dr. Tamás Edit tartott előadást az utóbbi években a Rákóczi Múzeum történeti gyűjteményébe került tárgyakról, a múzeumokat bemutató előadássorozat keretében. Az előadásban az Amerikában élt Szathmáry Lajos által gyűjtött Kossuth relikviák és a Bethlen Ferenc által adományozott tárgyak bemutatására is vállalkozott...

Az igazgatónő elmesélte a hazakerülésük nem mindennapi történetét. Elhangzott az intézmény gyűjteményének bővítése kapcsán, hogy a gyarapításban ma már nem csak Magyarországról kerülnek tárgyak a múzeumba, hanem külföldről is. Pl. közelmúltban érkezett Sárospatakra Guelmino Kálmán zentai festő 1914-ben készült alkotása Szabadkáról, magántulajdonból.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.13./

 

Rövidesen indul az új piac építése

 

               
                                                                                    

 


Aros  János

      

A régi csarnokot lebontották, eltűnt a helyéről, s egy új favázas, cserépburkolatú, esztétikus piaccsarnok épül a helyébe Minden burkolat cserére kerül, az eddigi egyenetlenségek, balesetveszélyes elemek eltűnnek, s szép, új, közlekedő utak és parkolók kerülnek kialakításra – számolt be az Európai Uniós pályázat egyik eleméről Aros János polgármester…

A piac működésének jogi feltételeit a piacfelügyelet biztosítja majd, lesz orvosi ügyelet, gombavizsgáló és egyéb szolgáltató elemek, köztük nyilvános-, személyzeti- és akadálymentes WC, hulladéktároló és számos olyan dolog, ami eddig nem volt.

Aros János polgármester elmondta, hogy nem csak a működés alapvető feltételeit teremtik meg, hanem esztétikus és komfortos, s a XXI. századi piac fogalmának is megfelelő egységet hoznak létre…


 


 

Törő Gábor
/2013.04.12./

 

Szép volt fiúk - lányok!

 

               
                                                                                    

 


 

      

Megrendezésre került több helyszínen az MGYLSZ téli teremlabdarúgó tornája. Sátoraljaújhely adott otthont a III. korcsoportos illetve a IV. korcsoportos fiúknak. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola III. korcsoportos fiú focistái ősszel is nyertek és így ezzel a téli elsőséggel nagy lépést tettek a jó eredmény megszerzése felé. A IV. korcsoportos fiúk 2. helyet szereztek, de még nekik is van esélyük a győzelemre - számolt be Sontra László...

A III. korcsoportos lányok a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornatermében vívták ki a győzelmet. A II. korcsoportos fiúk és IV. korcsoportos lányok Cigándon küzdöttek. Itt a II. korcsoportos fiúknak nagyon jól ment ezen a napon és gyönyörű játékkal nyertek. Tavaszra vár a döntés, ha nyernek ők is első helyen végeznek összesítésben. Régen álltunk így labdarúgásban, hogy az utolsó kör előtt négy csapatunk is megszerezheti a végső győzelmet.


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.04.12./

 

Magyar Költészet Napja

 

               
                                                                                    

 


 

      

A Magyar Költészet Napját 1964 óta ünnepeljük József Attila születésnapján. A mai napon - nagy meglepetésünkre - a Szent Erzsébet Házba is ellátogatott négy tanuló a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumból, és szavaltak nekünk - küldte a tudósítást Feczkó Ágnes Szent Erzsébet Ház sajtófelelőse...

Mi is kifejeztünk hálánkat és megajándékoztuk őket is egy-egy verssel, melyet Kuklay Antal és Szabó Miklós mondott el. Hálásan köszönjük a Szent Erzsébet Ház dolgozói nevében, hogy eljöttek hozzánk és méltóan megünnepelhettük ezt a szép évfordulót!


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.12./

 

Idén is beindult a Kistérségi Startmunka Mintaprogram

 

               
                                                                                    

A 2012. évi kedvező tapasztalatok után ez évben a városvezetéssel karöltve a korábbi programok folytatására fókuszáltunk, de több új programot is sikerült megindítanunk. Célunk az értékteremtő, hozzáadott értéket termelő tevékenységek folytatása mellett az is volt, hogy mind több embernek tudjunk értelmes, motivációt is jelentő munkát adni - tájékoztatott Béli Zoltán, a Kommunális Szervezet igazgatója...(a fotók illusztrációk)
 

 


Béli Zoltán

      

A többfordulós tárgyalások után a korábbi évvel azonosan hat program került elfogadásra és március hónap folyamán beindításra, s örömmel számolhatok be arról, hogy számszerűen is sikerült elérni az elmúlt évben megfogalmazott célkitűzést, azaz a 224 fő közfoglalkoztatását.

A hat program gerincét a tartalmilag folytatódó programok adják, hiszen ez évben is kiemelt feladatként jelentkezik az Önkormányzati tulajdonú kül- és belterületi közutak melletti csapadékelvezető árkok tisztítása, a bozót és cserjeirtás, az elmúlt évi programban beszerzett betonelemgyártás további négy sablon megvásárlásával kibővül, s 2013-ban már hatféle elem gyártására nyílik lehetőségünk.
Fontosnak és kiemelendőnek tartom megjegyezni, hogy a betonelemek immár nemcsak gyártásra kerülnek, hiszen ez évben megkezdődik azok elhelyezése és beépítése is városszerte, így azokkal már a pataki polgárok is találkozni fognak mindennapjaik során.

A programok keretében a Bodrog jobb partján kialakításra kerül egy tanösvény is, amely reményeink szerint a terület rehabilitációja mellett egy kedvelt turisztikai helyszínné is válik.

Közút felújítási programunkat idén nagyobb anyagköltséggel, azaz több zúzottkővel és aszfalttal tervezzük végrehajtani, ez az utaink állapotát ismerve indokolt, de nem elégséges, megnyugtató azonban, hogy a város költségvetése is igen jelentős összeget különített el erre a célra, ez várhatóan érzékelhetően megjelenik majd a városi közúthálózat javulásában.

A mezőgazdasági programunk idén kibővül, mivel a szántóföldi növénytermesztés folytatása mellett megkezdjük a hidegfóliás növénytermesztést is, ennek keretében a városi önkormányzat konyhájára primőr zöldségeket kívánunk termelni.

Folytatódó programnak tekinthető az illegális hulladéklerakók felszámolására irányuló programunk, amely a nevében foglaltakon túl a város köz- és zöldterületeinek gondozását, ápolását, folyamatos tisztántartását is magába foglalja, ami turisztikai szempontból is alapvető követelmény.

Új startprogram elemként indul ez évben az épület felújításra, karbantartásra vonatkozó program, ennek keretében önkormányzati tulajdonú bérlakások kerülnek felújításra, de szervesen illeszkedve a belváros rehabilitációs programhoz ennek keretében újul majd meg a Kossuth út 59. szám alatti épület homlokzata is, mintegy folytatva az elmúlt évben zárult TÁMOP programot, amelyben a Rákóczi út és a Kazinczy út egyes lakóházainak homlokzatai szépültek meg.

Összességében azt mondhatom, hogy a tervezésnél megfogalmazott célkitűzéseink teljesültek, hiszen 224 fő foglalkoztatásával a korábbi évhez viszonyítva további 68 személynek tudunk munkát biztosítani, de kiemelendőnek tartom azt is, hogy az idei projektek összköltsége közel 268 millió Ft, ami százmilliós nagyságrenddel haladja meg a korábbi évi projektköltséget.

Nem megfeledkezve arról, hogy az összes programban együttesen közel 26 mó Ft értékű tárgyi eszköz, gépbeszerzés történik ebben az évben, ami az eredményes munkában nemcsak ez évben jelent majd jelentős segítséget.

Munkatársaimmal együtt nagyon bízunk benne, hogy azt a motiváltságot, ami a Kommunális Szervezet oldaláról megvan, érezni fogjuk a közfoglalkoztatott munkatársak oldaláról is, és együttesen képesek leszünk valódi értékteremtő tevékenységet folytatni a város és a pataki polgárok megelégedésére.


 


 

Törő Gábor
/2013.04.11./

 

"Szép magyar beszéd" országos döntője

 

               
                                                                                    

 


 

      

2013. április 5-6-7-én Kisújszálláson rendezték meg a keleti országrész „Szép magyar beszéd” versenyének országos döntőjét.

A zsűri döntése alapján Gócs Annabella a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájának 7.o. tanulója a Kazinczy-jelvény arany és bronz fokozatát, az Emberi Erőforrások Minisztériumának könyvajándékát, valamint a kötelező szöveg legkiválóbb előadójaként a zsűri különdíját vehette át...

Felkészítő tanára Tamásné


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.11./

 

 „Nincs Áldás veled, ha ökölben a kezed!"

 

               
                                                                                    

2013. március 21-én 15–tól 17–ig megrendezésre került az a játék délután, melyet a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban tanuló Ifjúsági Vöröskereszt tagjai szerveztek meg és bonyolítottak le. A programunkat a következő gondolat ihlette: „Nincs Áldás veled, ha ökölben a kezed!-Ha az Isten benned tükörbe néz, akkor kézben a kéz!” (Alma együttes), csapatnevünknek pedig a Bluebird nevet választottuk.
 

 


 

      

Az esemény helyszíne a városi speciális iskola, az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium volt. Összesen 20 gyerek játszott, 10 vöröskeresztes és 10 speciális iskolába járó. A patronáló tanárok és testnevelő tanárok segítségével lettek összeállítva a játékok, és ők segítették a gyerekeket a játék közben is.

A gyerekek sor-, váltó- és csapatépítő játékokat játszottak. A játékok fantázia nevei: Cinegézés, Bogozd ki!, Egy nagy csiga, Szabadulj a labdától!, Mezeket fel!, Indián rönkjárás, Mindenki mindenkiért, Hol voltál?, Elefánt ormány, Hol a labda?

A búcsúzáskor folyamatosan ezzel a kérdéssel árasztottak el a gyerekek: „Mikor lesz a következő alkalom?”. Látva a lelkesedést, az örömöt, a kialakuló barátságokat azt kellett mondanom, hogy: Hamarosan. Az egész délután az elfogadás, tolerancia, és segítség nyújtás jegyében telt el. Azt hiszem a helyi Vöröskereszt újabb hagyománnyal bővült, és nem kell sokat várni a következő alkalomig.


 


 

További fotók >>>

Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
/2013.04.11./

 

Sikeres véradó napok Sárospatakon

 

               
                                                                                    

 


Repeiné Bodnár Zsófia

      

A Vöröskereszt Sárospatakon évente három alkalommal (tavasszal, nyáron és télen) szervez városi véradó napot A Művelődés Házában. A most megrendezésre került április 8-9-én, a két napos véradáson 153-an adományozták vérüket beteg embertársaiknak - számolt be Repeiné Bodnár Zsófia kistérségi véradószervező...

A Sátoraljaújhely Kistérségi Vöröskereszt köszönetét fejezi ki a donoroknak önzetlen segítségnyújtásukért.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.10./

 

Rendőrségi felhívás közúti közlekedés biztonságának veszélyeztetése ügyében

 
 


 

      

A Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya kéri a lakosság segítségét. A 37-es számú főút Szerencs és Gesztely közötti szakaszán, a Szerencs felől Miskolc irányába vezető oldalon, 2013. március 29-ét megelőző napokban a közútkezelő által kihelyezett "60-as" sebességkorlátozó jelzőtáblákat ismeretlenek lefestették. A cselekménnyel veszélyeztették a közúti közlekedés biztonságát.

A Rendőrség kéri azon személyek jelentkezését, akik az említett útszakaszon a fenti cselekménysorozatot látták, illetve azzal összefüggésben érdemleges információval rendelkeznek.

Jelentkezni lehet személyesen a Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán (Miskolc, Fábián kapu 4.), telefonon a 06-46/514-511, 22-81-es melléken, illetve a 22-72-es melléken, valamint munkaidőn kívül a 107-es, 112-es segélyhívószámokon.


 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.04.10./

 

"Meglepetés volt a mai este"

 

               
                                                                               

A Szent Erzsébet Házban megtartott Font Erzsébet előadás minden hallgatója számára egy meglepetés volt a tegnapi este. Az előadó építészmérnökként végzett az egyetemen, s így is érkezett hozzánk, mégis egy teljesen más élethivatás bontakozott ki előttünk...
 

 


Font Erzsébet

      

Egy olyan asszonyé, aki tanyasi-paraszti családból származik, nehéz sorsú gyermekkorból. Édesapjától tarisznyájában útravalóként bölcs és megfontolt intelmeket kapott indulásakor: "Jól végzett munka ad örömöt, és meg kell tanulni hogyan lehet a nulláról ismét felállni. Minden nehéz sorsban vannak olyan lámpások, amellyel az Isten megvilágítja az eget."

Előadónk szakmai útja egészen a minisztériumi osztályvezető címig vezetett, majd a pálya elhagyásához jutott. Sajnos ezt nem önszántából tette, hanem felmérései a magyarországi tanyavilág valós helyzetéről nem kívánt tény lett a politikai apparátus számára.

Pályát módosítva ismét megtalálta helyét, s mint a „gyökerekből kisarjadó ágak” az ősi népi hagyományokat tanítja vissza a mai fiatal nemzedék számára, a bőr kikészítésétől a füstölő építéséig az önfenntartó kiskert kialakításáig. A mai magyar fiatalságnak csak igen szűk rétege az, aki újra ezeket a mesterségeket kívánja folytatni, de van remény, és kötelessége is az idősebb nemzedéknek, hogy átadja a tudást, melyet ő is ajándékba kapott Teremtőjétől.

Előadása végén a saját kezeivel készített bőrkötéses Bibliájából olvasta fel credóját, mely erőt ad minden emberi nehézségre: „ha Isten velünk, ki ellenünk?” (Róm 8,31)


 


 


Szent Erzsébet Ház
/2013.04.10./

 

Trükkös áremelés?

 

               
                                                                                    

Nagyon sok sárospataki és Sárospatak környéki lakos keresett meg azzal, az elmúlt napokban hogy a most kézhez kapott ZHK szemét díjban mintegy 14-15 %-os emelést vettek észre az előző évi számlához képest. Ennek utána jártam, s a következőket tudtam meg – ismertette az általános rezsicsökkentéssel ellentétes árváltozás utáni nyomozása eredményét Aros János, Sárospatak város polgármestere…
 

 


Aros János

      

Azt szeretném leszögezni, hogy az önkormányzatnak 2013. január 1-jétől ármegállapító jogköre nincs. 2012 évvégén a ZHK új közbeszerzési eljárást írt ki, amelynek eredménye az lett, hogy a korábbi szolgáltató nyert a most megkapott számlában szereplő összeggel. Így, az Energiahivatal ezt már nem áremelésnek értékelte – hiszen az árbefagyasztás alapján ez maximum 4.2%-os lehetett volna, - hanem alapárnak tekintette. Információm szerint az Energiahivatal mindeddig kifogást nem tett a ZHK felé.

Mivel a lakosság felháborodását én is jogosnak tartom - s én ugyanúgy fel vagyok háborodva - tájékoztattam a térség országgyűlési képviselőjét és az illetékes minisztériumot is, kértem az ármegállapítás körülményeinek kivizsgálását és azt hogy minél hamarabb megtörténjen az ZHK által kiállított számlákból is a 10%-os rezsicsökkentés.( ezt a pataki lakosok aláírásukkal tudják segíteni ) Azt is megpróbáljuk elérni, hogy ez visszamenőlegesen legyen érvényes.

Az új ár nemcsak városunk lakosainak zsebét érinti érzékenyen hanem a szolgáltatási terület 72 településéken élőket is, ezért még a héten egyeztetést kezdeményezek a szomszédos települések vezetőivel, hogy minél hatékonyabban érvényesítsük érdekeinket.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.04.10./

 

A Tourinform iroda utazási kiállításokon és roadshow-on népszerűsíti a várost és a térséget

 

               
                                                                                    

 


Bosch Ágnes

      

A Tourinform Sárospatak az idén is több utazási kiállításon vett részt. A debreceni és a miskolci utazási kiállítások után máris újabb a várost és térséget népszerűsítő kampányon dolgoznak, számolt be Bosch Ágnes a Tourinform iroda vezetője...

Az irodavezető elmondta, hogy nagyszabású roadshow-ra készülnek a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával.

2013. április 25-26-27-én egyszerre 3 helyszínen (Debrecenben, Szolnokon, Nyíregyházán), 2013. május 16-17-18-án egyszerre 2 helyszínen ( Szegeden, Kecskeméten) népszerűsítik a várost és a térséget.

Az iroda továbbra is várja azon turisztikai szolgáltatók jelentkezését, akik szeretnék szolgáltatásaikat megismertetni az alföldi régióban, mely turisztikailag nagyon fontos küldő területnek számít.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.04.09./

 

SUSI-s hírek - XIX. MOGYI – SUSI KÉZILABDA TORNA

 

               
                                                                                    

2013. március elején ünnep volt a SUSI-s gyerekek számára. Ekkor vehették át a sportolók a sportiskola legújabb felszereléseit. A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola sportfejlesztési programja (TAO – Új sporttörvény) eredményeként 2,9 millió forintot költhettek az egyesület vezetői eszközökre és ruházatra. Belicza Jánostól – a sportiskola elnökétől – megtudtuk, hogy a gyerekeknek és ez által a szülőknek is szerették volna megköszönni ezzel a beruházással, azt a nagyszerű, áldozatos munkát és támogatást, amit az évek során nyújtottak...
 

 


Belicza János

      

A gyermekeknek Németországból származó (Kempa és Saller és Adidas márka) felszereléseket biztosították a vezetők és a szülök, aminek a sportolók nagyon örültek.

A 2003-2004-ben született szivacskézilabdás lányok is elkezdték a felkészülést a tavaszra… Az Erima Országos Bajnokság Megyei Döntőjét Felsőzsolcán rendezték meg. A Bodorovics tanítványok negyedikek lettek, ügyes játékkal. A legtöbb játékosnak élete első versenye volt. A csapat tagjai: Cseke Flóra, Hallók Eszter, Hajdu Lilla, Horváth Kiara, Mudróczky Lilla, Kovács Eszter, Rák Orsolya, Hardon Rita, Perényi Anna – játékosok; Bodorovics Tamás – edző.

A SUSI 2004-ben született labdarúgó csapat 2013. márciusában a DVTK által szervezett labdarúgó tornán vett részt. Az erős mezőnyben 7. helyet szerezték meg a patakiak. Puny Gyula a csapat edzője elmondta, hogy sok tanulsága volt a tornának. A csapat tagjai: Baranyi Sándor, Fridrik Patrik, Tamás Erik, Bódi Ádám, Sohajda András, Miczák Márk, Bódisz Ábel, Repei Mátyás, Sereg Bendegúz, Moheb Ashya Fárzin, Tallárom Balázs – játékosok; Punyi Gyula – edző.

További hírek a SUSI életéből…. Lassan elkezdődik az új tavaszi labdarúgó INTERLIGA bajnokság is. A 2002-ben születettek először a Görög FS vendégeként fognak pályára lépni, április közepén. Nevezett csapatok: Sdjusor US (ukrán); Zakarpattya UFC (ukrán); Szatmárnémeti (román); Nyírsuli – Bozsik Akadémia; Mátészalka FC; Görög FS; SUSI.

Megvan az időpontja a III. „Óriás leszel” Sporttehetség Konferencia és Sportnapoknak is, ezáltal 2013. május 18-19 és 24-25-16-án kerül sor a rendezvényre.

2013. április 6-án (szombaton) rendezte meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola azt a kézilabda tornát, melyen két korosztály, 6 csapata vett részt. Az eseményen résztvevő korosztályok: 1999-es lány KÉZILABDA TORNA; 2000-es lány KÉZILABDA TORNA. A jó hangulatú rendezvény az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában került megrendezésre. A kézilabda torna főszponzora a MOGYI Kft. volt. A kupán a gyermekek érmeket, okleveleket kaphattak a játék öröme mellett. Az eredményhirdetésnél a díjakat Sikora Attila – alpolgármester úr és Szvitankó Tamás – a Humán Bizottság elnöke adta át. A mérkőzéseket Vinnai István és Koppány Péter sporttársak vezették. Nagy öröm a patakiaknak, hogy mind a két korosztályban – nagy csatában – arany érmet szereztek a SUSI-s lányok! GRATULÁLUNK!

EREDMÉNYEK:
SUSI – Kazincbarcika (1999-ben születettek) 19:4
Tokaj – Kisvárda (2000-ben születettek 15:21
SUSI – Kisvárda (1999-ben születettek) 19:15
SUSI – Tokaj (2000-ben születettek) 19:9
Kazincbarcika – Kisvárda (1999-ben születettek) 4:20
Kisvárda – SUSI (2000-ben születettek) 13:14

1999-BEN SZÜLETETTEK:
1. SUSI 1999
2. KISVÁRDA KC 1999
3. KAZINCBARCIKA KSE

2000-BEN SZÜLETETTEK:
1. SUSI 2000
2. KISVÁRDA KC 2000
3. TOKAJ DSE

A csapat tagja: Bajzát Emese, Csordás Dóra, Hardon Réka, Hauser Petra, Horváth Inez, Krenyitzky Sarolta, Perényi Julia, Rák Petra, Szabó Eszter, Zombori Gréta, Mudroczki Fanni, Tallárom Réka, Kababik Bianka – játékosok; Hardon Csaba – edző.
Az esemény támogatói:
MOGYI KERESKEDELMI KFT., Árpád Vezér Gimnázium, Sárospatak Város Önkormányzata, SÁROSPATAK ÚJSÁG, www.sarospatak.hu, www.boon.hu, Zemplén TV, www.borsodsport.hu, Észak Magyarország, STC, Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, A SZÜLŐK, AKIK NÉLKÜL NEM LENNE SUSI!


 


 


További fotók>>>                                    További Koscsó István fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.09./

 

A Polgármesteri Hivatal költözik az Esze épületébe

 

               
                                                                                    

Lebontották az állványzatot a volt Esze Tamás Általános Iskola épületéről és gyönyörűen felújított épület bukkant ki alóla. Még a történelmi címer is rajta van, amivel díszítve csak régi képeslapokon láthattuk eddig. Aros János polgármestertől megtudtuk, hogy nem csak kívülről, de belülről is megújult, és hogy olyan funkciót kap, amire korábban nem is számítottunk…
 

 


Aros János

      

Újabb látványos fázisához érkezett az Esze Tamás Általános Iskola átalakítása. 2010-ben írtuk alá a 100%-os támogatottságú szerződést egy elnyert pályázat után. A korábbi pályázati kiírásnak megfelelően kistérségi közösségi ház kialakítására nyertük az összeget, azonban már akkor látta a képviselőtestület, hogy 2012. évvégétől a kistérségek életében változás fog bekövetkezni. Ezért nem is kezdtünk hozzá a munkához, hiszen nem szerettük volna, hogy egy felújított, de funkció, illetve működés nélküli épület, az esetleges fenntartási költségeivel a város nyakába szakadjon.

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Sárospatak is járási központ lesz, akkor vettük elő ezt az elnyert pályázatot, s akkor döntött úgy a képviselőtestület - tudva azt, hogy a járási központnak és a polgármesteri hivatalnak két különálló épületben kell lennie - hogy ennek a felújítását haladéktalanul elkezdjük.
Kiírtuk a közbeszerzési eljárást, s nagy örömünkre egy sárospataki cég nyerte el, aki elkezdte a munkálatokat. Ezeknek az eredménye már most látszik, egy nagyon szép, felújított épülettel gazdagodott a város. Ez szervesen illeszkedik a belváros felújítási koncepciónkhoz, amit jelez a homlokzatok felújítása, a főtér kialakítása, piac felújítása, az Esze átalakítása, az új parkoló kialakítása, az Egészségház kialakítása és van egy másik pályázatunk is, ami jó eséllyel az Egészségház régi épületének a felújítását is lehetővé teszi. Mindez nagyon látványos, a 80-as évek vége óta nem voltak ilyen látványos beruházások Sárospatakon.

Az Esze épület felújításának jelenlegi fázisában a belső helyiségek kialakítása van folyamatban, és már a bútormegrendelések is megtörténtek. A közösen elfogadott szerződés alapján május végére kell, hogy átadásra kerüljön ez az épület és úgy látom, hogy tudjuk is tartani ezt az időpontot.
A jelenlegi állás szerint 99%, hogy a Sárospatak Város Polgármesteri Hivatala fog odaköltözni abba az épületbe, valamint a Gondozási Központ és a Családsegítő Szakszolgálat, amely most már egy intézménnyé alakult át, s kerül majd a kisebbik épületbe az udvaron. Ha valakinek volt lehetősége benézni az udvarra, akkor láthatta, hogy az udvar egy részét is lefedtük, itt egy nagyon modern váró, ügyfélfogadó helyiség került kialakításra, tehát egy megújult környezetben fogjuk fogadni a sárospataki lakosokat, bármilyen problémával érkeznek az önkormányzathoz.
A Járási Hivatal marad a régi épületben, így be tudjuk majd hozni ide a másik épületben lévő Gyámhivatalt és a Műszaki Iroda járáshoz tartozó részét, tehát azt a két épületet is fel fogjuk tudni szabadítani. Gondoskodni kell majd a Pedagógiai Szakszolgálat elhelyezéséről, így a Pavletics ház is felszabadul és értékesíthetővé válik, valamint az előbb említett okok miatt a Gelka épülete is, ahol most a Gondozási Központ van, ez is felszabadul és más funkcióval tudjuk ellátni, vagy értékesíthetjük.

Külön meg szeretném köszönni a pataki lakosok figyelmét és az érdeklődését, amelyet az Esze átalakításával kapcsolatban tapasztalhattunk, hiszen kizárólag az ő kérésüknek megfelelően került ki a régi Kossuth címer a homlokzatra, amit még meg is toldottuk azzal, hogy a sárospataki címer is kikerült, bár még akkor nem tudtuk, hogy a Polgármesteri Hivatal fog odakerülni.

Amikor arra járok látom, hogy még mindig vannak nézelődők, akiknek tetszik, akik megállnak, megcsodálják ezt az épületet. Én bízom benne, hogy mindenki megelégedésére, már a nyár végétől a lakosok használatába tudjuk adni ezt az épületet.


 


 Cziczer Katalin
/2013.04.09./

 

Látványos, különleges est a Bodrog Néptáncegyüttes főszereplésével

 

               
                                                                                    

Április 6-án különleges élményben lehetett része mindazoknak, akik A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében előadott néptáncműsort választották szombat esti programként. A Bodrog Néptáncegyüttes szerkesztett, két felvonásból álló műsora igazán jó hangulatú, szórakoztató program volt. A kiváló zenei kíséretről a Szikes Zenekar gondoskodott - számolt be Darmos István az együttes vezetője...
 

 


Darmos István

      

Egy szerkesztett műsort mutattunk be ezen az estén, Borokról, pásztorokról címen. Az első felvonás - amelynek alcíme "Ej te bor hol termettél" - borversekkel, bordalokkal összefűzött közel háromnegyed órás program volt. Ebben nem csak a dalszövegekben és a - lakodalmi szokásköltészetből jól ismert - borköszöntőkben jelent meg a szőlő és a bor motívuma, de például lakodalmi üveges táncot is belefűztünk a programba. A szünet utáni második felvonás témáját tükrözi a címe: Történetek a szűrről. Kalotaszegi, hajdúsági és bodrogközi történeteket és táncokat feldolgozva készítettük e műsort az előző év őszén, s Sárospatakon most mutattuk be először.

Ezt az előadást egyedi alkalomnak szántuk, valószínűleg így, két felvonásos egész estés formában nem lesz látható máshol, és máskor, de részletei az együttes elkövetkező műsorain felbukkannak majd. E mellett azt akartuk megmutatni ezen az estén, hogy a néptánc az lehet színház is: azon a színvonalon, ahol az együttesünk dolgozik létrehozhatóak olyan előadások, amelyekben nem "csak" szép tánckoreográfiák következnek egymás után.

Többek annál. Előadások, amelyek színházteremben, színpadtechnikai eszközök használatával történetet mesélnek el, összefüggő mondanivaló hordoznak, s képesek a nézőket - mint egy jó színházi darab - egy rövid időre egy másik világba átlendíteni. Örömet szereznek zenével, mozgással, látvánnyal, de nem utolsó sorban gondolkodtatnak és szórakoztatnak.


 


 


További fotók>>>                            Videók>>>

Cziczer Katalin
/2013.04.08./

 

Ez egy csoda…

 

               
                                                                                    

Intézményünkben 2013. április 04-én délután átadásra került a régóta áhított SÓSZOBA, amely több szempontból valóságos csoda. Egyrészt a látványa, de leginkább a hatása az, amely mindannyiunk számára sokat jelent. A sószobát – a saját elképzeléseink és terveink alapján – a tiszaújvárosi Smallwheel Kft. kivitelezte – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

A közel 20 m2-es helyiségben rácsos ülőkét alakítottunk ki 7 m hosszan, mely parajdi kősóval van feltöltve. A normál párolgáson túl ventillációval fokozható a sós levegő mozgása. Két szemben lévő falfelületet hátulról megvilágított himalája sótéglával burkoltuk egészen mennyezetig. A harmadik falfelületen mozaikos megoldással, sótömbökből a Sárospataki Vár látképe került megformázásra, szintén hátsó megvilágítással. Mindezek működés és megvilágítás közben lélegzetelállítóan gyönyörű látványt nyújtanak.

Azért tartottuk az első perctől fontosnak a sószoba szükségességét az intézményünkben, mert tisztába vagyunk a só jótékony hatásával. A sórészecskék a légtérbe jutva kifejtik fertőtlenítő hatásukat, elpusztítják a vírusokat, baktériumokat, gombákat, valamint a szervezet védekező öngyógyító funkcióit stimulálják. A sós levegő belégzésével tisztulnak a légutak, így a szervezetből eltűnnek a fertőző gócok. A sóterápia alkalmazásával növelhető a szervezet általános fizikai és biokémiai állapota, melynek hatására javul a perifériás keringés, erősödik az immunrendszer. A sószoba klímája serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, mely által csökken a nyálkahártya gyulladása.

Sószobánk színterápiás egységekkel és megvilágított himalájai sótéglákkal van felszerelve. Mindannyian tapasztaljuk, hogy a különböző színek különféle hangulatokat váltanak ki belőlünk. A színterápiában a színek gyógyító, stimuláló hatásait használjuk ki. A színek gyógyító és közérzetjavító hatása megsokszorozódik a színterápia használatával. Pótolja az elveszett energiát, javítja a memóriát és az ellenálló képességet, oldja a stresszt, enyhíti az emésztési panaszokat, élénkít, frissít, fiatalít. A színterápia harmóniát teremt lelkünkben, és nyugalmat hozhat számunkra.

Az anyagiak előteremtésén már 2 éve fáradozunk, és azóta gyűjtögetünk. Az óvodabálok és a bazárok bevételéből, a szülők által vásárolt támogatói jegyek árából, a KIWANIS Női Klub adományából, az 1%-ok felajánlásából, valamint a régi Carolina Óvoda alapítványi maradványából jött össze az a 2,1 millió forint, amelybe a sószobánk került.

Büszkék vagyunk arra, hogy intézményünk ezt a hatalmas beruházást „saját” erőből álmodta, tervezte, építtette és finanszírozta meg. A megvalósításban támogatóként és lebonyolítóként a Személyiségközpontú Nevelés Alapítványunk sokat segített, Demblovszkyné Szabó Judit közreműködésével. Továbbá szintén sok segítséget kaptunk az Óvodaszék és a Szülői Szervezet tagjaitól és a szülőktől. Különösképpen Balogh Sándortól és feleségétől, akik az egészségügyben dolgozóként jól ismerik a sóterápia pozitív hatását.
Az átadást követően a bölcsődés és óvodás gyermekeink heti 2 alkalommal 30 percet töltenek majd a helyiségben. Itt az óvónénikkel énekelnek, verselnek, mesélnek, légzőgyakorlatokat végeznek. Bízunk benne, hogy ebben a hangulatos és varázslatos környezetben nemcsak jól érzik majd magukat, hanem egészségesebbek is lesznek, és ennek az eredménye is látványos lesz!

Köszönet az óvoda és bölcsőde valamennyi dolgozójának és mindazoknak, akik ennek a csodának a megvalósításában támogattak bennünket, és segítségünkre voltak!


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.08./

 

Comenius Kupa ifjúsági sakkverseny

 

               
                                                                                    

Szombaton 42 fő nevezett környékbeli és távolabbi általános iskolákból a Comenius Kupa ifjúsági sakkverseny tavaszi fordulójára. A rendezvény fő célja a tehetséges gyerekek felkutatása, játéklehetőség biztosítása az iskolákban szakkör rendszerű oktatásban résztvevők számára, a sakk megszerettetése a fiatalokkal, valamint a szakosztályok munkájának segítése az utánpótlás-nevelés terén - küldte a tudósítást Tóth Tamás...
 

 


Tóth Tamás

 


Kovács Tamás

      

Edelény, Kazincbarcika, Tiszaújváros, Kisvárda, Tolcsva, Olaszliszka, Sátoraljaújhely, Hercegkút és Sárospatak általános iskolái képviseltették magukat. Az iskolák a csapatbajnoki címet jelképező kupáért küzdöttek, mely az őszi és a tavaszi forduló összesített pontszámai alapján Edelénybe került. Két csoportban zajlott a verseny: az alsó tagozatosok és a felső tagozatosok külön-külön mérték össze erejüket. Hét forduló után az alábbi eredmény született:

I. korcsoport (alsósok):
1. Vodila Martin (Edelény) 6,5 pont
2. Bakó Martin (Edelény) 5,5 pont
3. Bakó Milán (Edelény) 5,0 pont
4. Szalánczi Flóra (Tolcsva) 5,0 pont
5. Szuetta Mihály (Olaszliszka) 5,0 pont
6. Vörös Levente (Kazincbarcika) 4,0 pont

Különdíjak:
Legjobb lány: Baló Kinga (Sárospatak) 3,0 pont
Legjobb sárospataki: Szabó Bence 3,5 pont
Legfiatalabb résztvevő: Hajdú Simon (Sárospatak, 6 éves) 2,0 pont

II. korcsoport (felsősök):
1. Szuhai Beáta Barbara (Edelény) 6,0 pont
2. Lakatos Balázs (Kisvárda) 5,5 pont
3. Molnár Ádám (Edelény) 4,5 pont
4. Hutka Márk (Edelény) 4,5 pont
5. Oláh Mózes (Tiszaújváros) 4,0 pont
6. Göttli István (Olaszliszka) 4,0 pont

Különdíjak:
Legjobb lány: Kalóz Aletta (Tiszaújváros) 4,0 pont
Legjobb sárospataki: Dancsos Miklós 3,5 pont

Az iskolák közötti csapatverseny végeredményét (a 4 legjobb játékos eredménye alapján) az őszi és a tavaszi forduló együttese adta. A csapatverseny végeredménye:

1. Általános Iskola, Edelény 45 pont
2. Hegyalja Általános Iskola, Olaszliszka 34,5 pont
3. Általános Iskola, Tiszaújváros 33,5 pont


 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.07./

 

Lengyel-magyar barátság napja

 

               
                                                                                    

 

      

A Szent Erzsébet Katolikus Iskolában is megemlékeztek a lengyel-magyar barátság napjáról. A Lengyelországból érkezett Szent Erzsébet nővérek valamint az 1.b osztály tanulóinak lengyel-dalos műsora tett emlékezetessé.


 


 


További fotók >>>

Szent Erzsébet Katolikus Iskola
/2013.04.07./

 

100 éves pataki szakképzés

 

               
                                                                                    

 


Dr. Téglás Zsolt

      

2013. április 4-én a Vay Miklós Református Szakképző Iskolában tartották a Tiszáninneni Református Egyházkerület területén működő református oktatási intézmények pedagógusainak találkozóját. Az összejövetelen több, mint 100-an képviseltették magukat Hevestől Sátoraljaújhelyig az egyházkerület mintegy 20 oktatási intézményéből - nyilatkozta Dr. Téglás Zsolt, igazgató...

A nyitó áhítat után Ábrám Tibor, főgondnok úr köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Téglás Zsolt, igazgató szólt a 100 éves pataki intézményes szakképzésről és Fedor Mátyás igazgató helyettes mutatta be az iskola szakmaszerkezetét.

A résztvevők ezután megízlelhették a Vay-s szakács tanulók főztjét és kipróbálhatták a korongozás tudományát a fazekas inasokkal. A találkozót az Evinor Pincészet bemutatkozása és a Zsindely Népzenei Együttes táncháza zárta.


 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.07./

 

Emlékezés a málenkij robot elszenvedőire és áldozataira

 

               
                                                                                    

 


Stumpf Bálint

      

2013-ban a Német Nemzetiségi Önkormányzat Sárospatak új színfolttal gazdagította éves programsorozatát. Megemlékezést tartottak a Malenkij robotra elhurcoltak emlékére, mely eseményen a közönség hallhatta Berghoffer Róbert túlélő visszaemlékezését az elhurcolás eseményéről – tudtuk meg Stumpf Bálinttól, a nemzetiségi önkormányzat elnökétől….

A megjelent közönség a rátkai Schwarzwald Hagyományörző Egyesület előadásából nyerhetett mélyebb betekintést az elhurcoltak sorsáról.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.06./

 

VII. Országos Idegen nyelvi Verseny az AJTP-ben tanuló diákoknak

 

               
                                                                                   

 


Barati István

      

Az AJTP egyik alapító iskolája, a pápai Türr István Gimnázium ad otthont hagyományosan annak az országos idegen nyelvi versenynek, amelyre a tehetséggondozó programot működtető középiskolák növendékeit várják. Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium az idén angol nyelvből Szatmári László 11. B osztályos és Barati István 12. B osztályos tanulókat indította a versenyen...


Szatmári László 15. helyezést ért el. Már az írásbeli fordulóban elért legmagasabb pontja alapján biztosított volt Barati István győzelme, s ezt csak megerősítette a maximális ponttal értékelő szóbeli forduló zsűrije. Különösen szép teljesítményként értékelték a díjkiosztón is győztesünknek a nyelv majdnem anyanyelvi szintű birtoklását és eszközként való használatát. Felkészítő tanáruk Kováts Imre angol nyelvtanár.


 


 Cziczer Katalin
/2013.04.06./

 

Örömhírvétel ünnep a Görögkatolikus Óvodában

 

               
                                                                                    

Immár második alkalommal jöttek össze az Örömhírvétel Görögkatolikus óvodában, hogy megünnepeljék az óvoda védőszentje, Szűz Mária örömhírvételének ünnepét – tudtuk meg Baloghné Pintér Katalintól, az óvoda vezetőjétől…
 

 


Baloghné Pintér Katalin

      

Az eseményen részt vett Atanáz püspök úr és Csiszárik Jánosné pedagógiai szaktanácsadó a Miskolci Exarchátus képviseletében, Sárospatak Város polgármestere Aros János úr, dr. Vitányi Eszter jegyző, a Szente Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatónője, és helyettese, az óvoda lelkésze Mosolygó Tamás atya, valamint a történelmi egyházak képviselői.

Köszöntőjében az óvodavezető beszélt az ünnepről:
- Isten választása Máriára esett, ezért elküldte hozzá Gábor főangyalt, hogy közölje vele az örömhírt. Mária engedelmesen elfogadta az isteni kiválasztást, hogy a megváltó édesanyja legyen. Ezt az eseményt ünnepeljük március 25-én.
Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe, Szűz Mária válasza az isteni megszólításra.
Az óvodában minden dolgozó azon munkálkodik, hogy a gyermekek tapasztalják meg a keresztény hitet, alakuljanak ki bennük keresztény értékek, melyek későbbi útjukon vezethetik őket.

Mindhárom csoport 1-1 kis Bibliai jelenetet mutatott be. Ezután két szülő tanúságtétel során beszélt arról, hogyan várták gyermekeik érkezését.

Nagy örömmel töltötte el a fenntartót és az óvoda dolgozóit, hogy a szülők körében nagy volt az érdeklődés és sokan részt vettek az ünnepségen.


Atanáz püspök úr


 


Törő Gábor
/2013.04.05./

 

Megismerkedtek a négy híres nagyasszonya Bibliájával

 

               
                                                                                   

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör márciusi összejövetelén történelmünk négy híres nagyasszonya Bibliáját ismerhettük meg. A különleges téma kiváló kutatója és előadója,a körünkbe is nagy népszerűségnek örvendő Pocsainé dr. Eperjesi Eszter lelkész,etnográfus volt - számolt be Halász Magdolna Köri elnök ...
 

 


Pocsainé dr. Eperjesi Eszter

 


Halász Magdolna

 

 


Lorántffy Zsuzsanna

      

A program nyitányaként Czabányi Attila főiskolai hallgató színvonalas tolmácso- lásában hallgattuk meg Gárdonyi Géza: Írás a Bibliába c. versét, és a témához kapcsolódó instrumentális gitárzenét.
Ezután a Könyvek Könyve története kapcsán megtudtuk,hogy a Biblia: Isten akarata.”Egy üzenet,ami az Embernek szól,elindult évezredekkel ezelőtt,mert elindította Valaki. Tartalma a mai napig ugyanaz, mert, Aki küldi, annak a szándéka nem változik.” A kereszténység térhódításával jutott el a világ számos országába. A Szentírás fordítását a középkorban a katolikusok kezdték el, a fennmaradt tizenkét különleges kódex ennek bizonyítéka. A reformáció is nagymértékben segítette a Biblia egyes részei fordítását. 1590-ben Károli Gáspár, a híres gönci református lelkész, tudós pályatársaival(Thury Mátyás,Czeglédi János,Huszti Imre, ifj.Pelei János)együttműködve, több éves megfeszített munkával fordította magyar nyelvre a teljes Bibliát. A dokumentum értéke, hogy Károli a kötetben való eligazodáshoz az egyes fejezetek elé rövid summát, összegzést is készített. A páratlan értékű kötet a nemes lelkű pártfogók: Rákóczi Zsigmond,az akkori egri várkapitány,később fejedelem, ecsedi Báthori István országbíró, főispán, Homonnay Drugeth Bálint zempléni főispán, Mágócsy Gáspár kapitány,főispán anyagi támogatásával a vizsolyi nyomdában, Mantskovits Bálint lengyel tipográfus betűivel 800 példányban jelent meg. A Szentírás magyarra történő fordítása teljes egészében nem sikerült, a hibák korrigálására már nem maradt idejük. Jelenleg 52 eredeti kiadás maradt fenn,ebből 22 példányt őriznek a magyarországi tudományos könyvtárakban, egyházi intézményekben. 2003-ban a Vizsolyi Bibliát egy aukción 26 millió-, 2010-ben 2,2 millió Ft-ért vásárolták meg. A Biblia teljes fordítása 2008-ban 429, az egyes részek 2426 nyelven olvashatók.

A tizenhetedik század egyik híres nagyasszonya volt Lorántffy Zsuzsanna, aki 1600-ban Lorántffy Mihály és Zeleméri Kamarás Borbála gyermekeként született. Nyolcévesen Patakra költöztek, egy év múltán elveszítette az édesanyját. Lorántffy Mihály halála után második felesége, Andrássy Kata nevelte Zsuzsannát, Máriát és a féltestvérét,Katát. Tizenhat évesen kötött házasságot a huszonhárom éves I. Rákóczi Györggyel. A boldog frigyből hat gyermek született, de csak kettő élt hosszabb ideig. A nagyasszony szerető feleség,kiváló anya és nagyszerű háziasszony volt. Odafigyelt a pataki vár Gombos- kertjében a különleges virágok és zöldségek termesztésére. Férje távollétében hatékonyan irányította a hatalmas uradalom gazdasági életét. Az udvarában neves főúri családok leánygyermekei nevelkedtek. A hímző műhelyéből kerültek ki a híres és különleges úri hímzéses úrasztalterítők, kézimunkák, örömünkre hat eredeti példány a Református Kollégium Múzeumában megtekinthető. Lorántffy Zsuzsanna a pataki és az erdélyi református iskolák bőkezű patrónusa is volt. Segítette a külföldön tanuló peregrinus diákokat, a szegény sorsú, tehetséges gyermekek továbbtanulását,adakozott a szegényeknek.1650-ben a pataki Kollégiumba hívta a híres cseh-morva pedagógust, Comeniust, majd nyomda kezdte meg a működését.

A fejedelemasszony nagyon vallásos volt, mindennap kézbe vette a Bibliát, amelyből idézeteket is gyűjtött össze. Ez az értékes dokumentum az 1608-ban megjelent Hannaui Biblia volt, a Vizsolyi Biblia revidiált változata, Szenczi Molnár Albert tudományos munkájának bizonyítéka,amely tartalmazza a 150 Genfi Zsoltárt is. A híres református lelkész,egyházi író a Szentírás nyomtatásához szükséges betűkészletet Frankfurtból hozatta,és a Biblia kisebb változatban, 1500 példányban jelent meg, ebből 58 eredeti kötet maradt még. A nagyasszony a Szentírás elolvasása után az utolsó lapra jegyezte be a meghatóan szép, vallásos gondolatait. A bibliai idézetek további gyűjtése egy ismeretlen személynek köszönhető, elképzelhető,hogy az udvar papja, Medgyesi Pál kutatásával bővült. A fejedelemasszonyt életében sok szomorúság, megpróbáltatás érte. 1648-ban elveszítette a férjét, később a kisebbik fiát Zsigmondot és feleségét. Hatvan évesen távozott az élők sorából. A nagyobbik fia, György,csak másfél hónappal élte túl az édesanyja halálát. Lorántffy Zsuzsanna Bibliája néhány éve került vissza Nyizsnij-Novgorodból. Végrendeletében a fiához irt intelmei a huszonegyedik században élő családok számára is megfogadható :……”édes fiam, tiszta keresztyén vallásodban légy buzgó és állhatatos,azt minden istenes utakon s módokon elébb mozdítani igyekezzél… Gyermekeidet is abban neveljed és oktassad kicsin koruktól fogvást Isten dolgainak megtanulására és az Ő szent tiszteletire szoktassad….”
Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony udvarában nevelkedett Széchy Mária,aki 1610-ben született, Széchy György és Homonnay Mária gyermekeként a felvidéki Murány várában. Édesapja vallásos szellemű munkája eredményeként Murány a protestáns kultu- ra fontos központjaként működött. Széchy György halálával édesanyja átállt a királypártiakhoz. Mária első férje, Bethlen István halála után rozsályi Kun Istvánhoz ment feleségül, később elváltak. A különlegesen szép asszony édesanyja halála után csatlakozott I. Rákóczi Györgyhöz. A Habsburgok várostroma során ismerte, szerette meg az ellenséges hadak vezetőjét, az ifjú Wesselényi Ferencet,aki később résztvett a híres Wesselényi- összeesküvésben,de a kegyetlen megtorlás előtt halt meg. Széchy Mária, a hős asszony, külső segítség nélkül védte Murány várát, majd kénytelen volt feladnia. Ezután börtönbe zárták,elítélték, megfosztották a vagyonától és a szabadságától. Aztán szabadon engedték és Kőszegen egy rokona fogadta be, itt is halt meg 1679-ben. Különleges szépsé- gét,hősiességét,bátorságát Gyöngyösi István: Marssal társalkodó Murányi Vénusz című terjedelmes versében,és Petőfi Sándor is megénekelte,valamint ponyvaregény formájában is sokan olvashatták. Széchy Mária is vallásos volt. A Vizsolyi Bibliát mindennap kézbe vette, erőt merített a megpróbáltatások elviseléséhez. Az ezüst címveretes díszítéssel ellátott családi Szentírás a sárospataki Református Kollégium egyik féltve őrzött kincse.

Erdély híres nagyasszonya volt Árva Bethlen Kata, aki 1700. november 25-én született.Bonyhán. A küküllői főispán lánya művelt és igen vallásos volt. Az első férje a katolikus gróf Haller László, a házasságukból két gyermek született. A férje családja min- dent elkövetett,hogy áttérjen a katolikus hitre. Haller László halála után a református Teleki József feleségeként újra két gyermeket hozott a világra. A törékeny nagyasszonyt súlyos csapás érte Erőszakkal elvették tőle az első házasságából származó gyermekeket,nehogy áttérjenek,később elveszítette a második férjét, és vele együtt élő két gyermekét. A lelkileg is összetört asszony Árva Bethlen Katának nevezte magát,mindennap a Biblia olvasásából nyert vigasztalást. Ez a Vizsolyi Biblia nagyváradi kiadása volt. Sajnos csak néhány példánya maradt fenn. A nagyasszony az emlékiratában részletesen vázolta fel az élete szomorú, megpróbáltatásoktól sem mentes eseményeit: ”És ha kiknek Isten nehéz kereszteket ád, vegyék észre azt innen is,hogy a jó isten soha az övéire olyan próbákat nem ereszt,amelyeknek elviselésekre elégedendő kegyelmemet is ne adna.”

Kazinczy Ferencné Török Zsófia (Sophie,)1780. február 19-én Ónodon született. Az édesapja gróf Török Lajos, a környék református birtokosa,később a kassai tankerület igazgatója. Az édesanyja,a stájerországi Roggendorf Alojsia, római katolikus volt. A Zsófia anyja vallását követve hatéves korától a bécsi francia klastromban nevelkedett. A német nyelv mellett kiválóan beszélt franciául,magyarul és tótul. 24 évesen kötött házasságot a család barátjával, a 22 évvel idősebb Kazinczy Ferenccel. Nyolc gyermekük:Iphigenia, Eugenia,Thália,Antonin,Emil, Bálint, Anna Iphigenia és Lajos született. Az első lánygyermek a születése után meghalt. Az akkori szokásoknak megfelelően a lányok az édesanyjuk,a fiúk az édesapjuk vallását követték. Keresztyén családban, szeretetteljes hangulatban éltek, sok nehézséget,megpróbáltatást kellett átvészelniük, de mindennap közösen imádkoztak,édesanyjuk hangosan olvasott fel a Vizsolyi Bibliából. Az édesapjuk, Kazinczy Ferenc halála után az özvegy szerény körülmények között gondoskodott a családról. 1842. február 14-én,Nagyváradon halt meg, a legkisebbik fia Lajos hazahozatta, és Széphalomban a férje mellett alussza örök álmát.
Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter különleges és értékes előadását. A tudományos kutatómunkájához további sok sikert és elismerést kívánunk.


 


 Cziczer Katalin
/2013.04.05./

 

Nyílt napok a Rákócziban

 

               
                                                                                   

 


Szegedi Istvánné

      

2013. március 20-án kinyitotta kapuit a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. 3 napos nyílt napokat szerveztünk a szülők számára, hogy lehetőségük legyen megismerni iskolánkat, az itt folyó munkát. Ezeken a napokon sok vendég érkezett - számolt be Szegedi Istvánné igazgató...

A 4. évfolyam munkájába tekinthettek be a nagycsoportosok és szüleik. A tanító nénik lelkesen vonták be a kisebbeket is az órai munkába. A talpraesett óvodások szereplésükkel és ügyes feladatmegoldásaikkal lepték meg a pedagógusokat.
A következő nap az első, második és harmadik évfolyam osztályai fogadták az első két órában a szülőket.
A felső tagozaton március 26-án várták az érdeklődőket és a más iskolából érkezőket. Az iskolában folyó munka elismerése, hogy szívesen jönnek a szülők ezekre az órákra.

Rákóczisnak lenni jó! Szeretettel várunk iskolánkba!


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.04.05./

 

Csendes hétvége

 

               
                                                                                   

„ Ti ne féljetek! mert tudom, hogy a megfeszített Jézust keresitek. Nincsen itt, mert feltámadt, amint megmondta” Mt. 28, 5-6
Nagypénteken Isten fiát adta oda a világért, hogy életünk teljes és igazán boldog lehessen. Húsvétkor pedig feltámasztotta a Fiút, hogy bizonyítsa: az áldozat tökéletes volt, Istennél semmi sem lehetetlen!... a fotón Fejér Zoltán vallástanár

 

 


Fehér Zoltán

      

Élő Urunk van, és erről az örömhírről szólt a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthonának csendes hétvégéje március 21. és 24. között. Negyedik bennmaradós hétvégénket rendeztük meg az éven, e mostanit a húsvétra készülődés jegyében.

Csütörtökön a Kollégium imatermében a református egyházközség szervezésében Pintér Béla keresztény énekes bizonyságtevését, koncertjét a kisrefiseink várták türelmetlenül, aztán tapsolták és énekelték végig s hallgatták örömmel, milyen fontos már gyerekként Istennel közösségbe kerülni.

Pénteken délelőtt a magyar-lengyel barátság napja alkalmából Lukasz Grudysz lengyel fotóművész kiállításának megnyitóján gyűltünk össze. Délután Szabó Attila római katolikus lelkész hirdette a református templomban az isteni szeretet csodáját, majd dr. Karasszon Dezső debreceni orgonaművész tartott egy játékos előadást az orgona és orgonálás művészetéről.

A nap folyamán diákjaink különböző alkalmakon vehettek részt, mint például: tojásfestés, ünnepi asztalterítés, húsvéti hagyományokról előadás, kézműves foglalkozások, kerámiakészítés, és ott voltunk a 30 éves Művelődés Háza gálaműsorán is.

Szombaton Damjanovics József görög katolikus esperes tartotta az evangelizációs istentiszteletet a református templomban, sajátos humorával mutatott rá arra, milyen fontos a szeretet a mindennapjainkban. Délután dr. Nagy-Bozsóky József tartott előadást „A húsvét versekben” címmel. Az osztálytermekben diákjaink márciusi skóciai tanulmányútjukról számoltak be, tájékozódhattunk a református Szeretethíd és az ifjúsági Csillagpont rendezvényről. Kínáltunk még virágkötészetet, fényképezési ismereteket, s az iskolaudvaron népi játékokkal szórakozhattak diákjaink.

Vasárnap tanulóink otthoni gyülekezeteit látogattuk meg, és műsorokkal, a vallástanáraink igehirdetéssel ajándékozták meg a híveket, ezzel is bizonyságot téve iskolánk küldetéséről: „Féljétek az Istent, és Neki adjatok dicsőséget!”

Az angyalok bátorították az asszonyokat: „Ne féljetek!.....feltámadt…..” A csendes hétvégénk után mi sem tudunk mást mondani az olvasónak, minthogy: „Ne félj!”. Bizonyosan sok minden van, ami miatt bizonytalanok vagyunk, esetleg félünk, de hadd üzenje mindnyájunknak húsvét ünnepe ebben az esztendőben is: Istennel minden lehetséges!


 


 

További fotók >>>

a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.04.04./

 

Húsvéti "józan" akció eredményei

 

               
                                                                                   

A húsvéti ünnepek ideje alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain is fokozott ellenőrzésekre számíthattak a közlekedők. Ahogy a korábbi években már tapasztaltuk, az idei húsvéti ünnepek ideje alatt közútjainkon megnövekedett a forgalom. Erre az időszakra az is jellemző, hogy vannak akik figyelmen kívül hagyták az alkoholfogyasztás melletti járművezetés veszélyeit...
 

 


 

      

Az akció során a rendőrség kiemelten kezelte az ittas állapotban közlekedők, az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők ellenőrzését, kivonását a közlekedésből. A fokozott rendőri jelenléttel a hatóság a közlekedési balesetek megelőzésére, a közlekedők biztonságérzetének növelésére és a zavartalan közlekedés biztosítására törekedett.

A húsvéti ünnepek alatt - 2013. március 30 - április 1. - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében három személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, továbbá tizenkét anyagi káros ütközés jutott a hatóság tudomására.

A rendőrség az akció során összesen 1364 járművezetőt ellenőrzött.
Ennek során ittasnak bizonyult 28 személy ( 7 személygépkocsi vezető és 21 kerékpáros).
- egy vezetői engedélyt vettek el a helyszínen a rendőrök, továbbá két esetben tettek büntető feljelentést, illetve közigazgatási bírságot 25 alkalommal szabtak ki.

Közlekedési szabályszegés miatt figyelmeztetésben 85 főt részesítettek.

Helyszíni bírságot közlekedési szabálysértés miatt 1050.000 forint értékben, 123 esetben szabtak ki:
- elsőbbségadás és előzés szabályainak megsértése miatt: 1
- menetokmányokkal elkövetett szabálysértés miatt: 16
- jármű kivilágítására vonatkozó szabályok meg nem tartása miatt: 7
- kerékpárosok közlekedésére vonatkozó szabályok megsértése miatt: 20
- egyéb közlekedési szabálysértés miatt: 81

Szabálysértési feljelentés közlekedési szabálysértés miatt összesen 51 alkalommal történt.
- engedély nélküli vezetés miatt: 4
- menetokmányokkal elkövetett szabálysértés miatt: 3
- kerékpárosok közlekedésére vonatkozó szabályok megsértése miatt: 6
- egyéb közlekedési szabálysértés miatt: 38

Közigazgatási eljárást indított a hatóság gyorshajtás miatt 107 esetben, fényjelző készülék tilos jelzésén való áthaladás miatt 9 alkalommal, továbbá biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 23 esetben.


 


 Egyedné Novodonszki Éva főtanácsos Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferens
/2013.04.04./

 

„Felfedezettjeink 2013” ösztöndíjas az ÁVG-ben

 

               
                                                                                   

 


Tóth Anita Zsanett

      

Örömmel osztja meg a hírt az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, hogy diákja, Tóth Anita Zsanett részese lehet az Európai Unió támogatásával működő Tehetséghidak Program „Felfedezettjeink 2013” ösztöndíjának - számolt be Dusicza Erika igazgató-helyettes...

Anita iparművészeti területen nyújtott kiemelkedő teljesítménye keltette fel az elbírálók figyelmét, hulladékanyagok újrahasznosítása révén tervezett ruhájával. Az ösztöndíj lehetőséget ad számára rajzkészsége, szabás-varrás tudása fejlesztésére.


 


 Cziczer Katalin
/2013.04.04./

 

Hegyalja Matematika Verseny

 

               
                                                                                   

 


 Gönczy Márk Milán

      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 17 tanulója vett részt a Hegyalja Matematika verseny elődöntőjén. Minden résztvevőt dicséret illet, mivel a verseny feladatai nagyon nehezek voltak, komoly erőpróbát jelentett mindenki számára. A feladatok ugyan a tananyagra épültek, de jártasnak kellett lenni a kiegészítő ismeretekben is, nagy szükség volt a logikai ismeretekre....

Négy tanulónk kimagasló teljesítménnyel jutott a döntőbe: Gönczy Márk Milán, Kovács Lilla, Szabó Martin, Ambrus Bendegúz.

Kiemelkedő eredményt ért el Gönczy Márk Milán 6.a osztályos tanuló, aki a Hegyalja Matematika verseny döntőjének I. helyezettje lett.
Szervező és felkészítő tanár: Varga Györgyné
Gratulálunk eredményeikhez!


 


 


Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2013.04.03./

 

Diákok állítottak ki a Farkas Ferenc Művészeti Iskolában

 

               
                                                                       

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola képző és iparművész tagozatának diákjai alkotásaiból nyílt kiállítás 2013. március 25-én az intézmény Szent Erzsébet utcai épületében. A tárlatot tanáruk, Baloghné Molnár Irén művésztanár mutatta be az érdeklődő közönségnek, akitől megtudtuk, hogy az alkotók többségükben középiskolások, a város oktatási intézményeiből…
 

 


Baloghné Molnár Irén

      

13 éve folyik ez a tehetséggondozás, ami elsősorban a középiskolások továbbtanulását szándékozik elősegíteni. Ezek alatt az évek alatt sok diák jutott be a felsőfokú oktatásba építésznek, rajztanárnak, de az itteni alapozás után nagyon sokan művészeti egyetemeken kötöttek ki. Reklámra nem volt szükség, mert a középiskolákban tovább adták az információkat azoknak, akik a rajz órák mellett külön képzést szerettek volna kapni.

Ez a 11 fő egy viszonylag ideális létszám, ha sokkal többen vagyunk, akkor nem lehet annyit foglalkozni a gyerekekkel - hiszen itt mindenki egyedi segítséget kíván, mindenki más és más dologra kíváncsi - ha pedig kevesen vannak, akkor a hangulat nem olyan, tehát úgy gondolom, hogy ideális létszámú csoport jött létre ebben az évben is.

Ez a 11 ember egy színes csoportot képezett korosztályt tekintve és iskolákat tekintve is. Olyan képességek, adottságok kerültek felszínre, amit talán még a rajztanárok sem ismertek fel. A művészet túlmutat azon, hogy valaki a látott valóságot hűen leképezi. A művészet a világnak azt a részét kutatja, ahová a tudománynak nincs belépője. A tudomány mindig lépcsőről lépcsőre tud építkezni, bizonytani kell a dolgait.

A művészet az, ami áthághatja ezeket a határokat, kalandozhat a nem létező világban, elképzeléseit megalkothatja, tehát nem csak a tárgyi valóság leképezéséről szól, hanem azoknak a gondolatokról, érzésekről is képet lehet készíteni, amelyek az emberben benne vannak: félelmeinkről, örömeinkről, vágyainkról, a jövőről. Minden olyanról, ami minket, mint embert foglalkoztat. Az esztétikumnak ez is a része és a kiállításon ezekre is szép példák láthatóak.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.04.03./

 

Egyre több családban fenyeget az éhezés Sárospatakon és környékén

 

               
                                                                                   


 

 


Sáfrányos Sarolta

      

Évet értékelt a Gyermekjóléti Szolgálat a munkájukat segítő gyermekvédelmi felelősökkel közösen megrendezett szakmai tanácskozáson. A beszámolóban elhangzott, az elhelyezési ügyeket tekintve javult a helyzet az utóbbi években, kevesebb fiatalkorút kellett védelembe, állami gondozásba venni. Felmerült viszont egy új probléma, ami korábban ezért nem volt jellemző – tudtuk meg Sáfrányos Sarolta szakmai vezetőtől…

A gazdasági válság egyre több családban okoz súlyos problémákat, a legszegényebbek közül sokakat hónap végére az éhezés fenyeget. A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat és az iskolák közösen próbálnak meg segíteni abban, hogy ezek a gyerekek legalább délelőtt egyenek valamit.
Van egy szint, ami alatt már nem lehet éhezés nélkül megúszni egy hónap végét. Ezért nagyon jó, hogy az oktatási intézmények – ahogy elhangzott itt most a tanácskozáson is – kialakítják erre a saját megoldásukat. Ha reggel bejönnek a gyerekek, akkor azonnal tudnak enni, és nem kell megvárniuk a nagyszünetet, amikor jön az uzsonna, hiszen nagyon sok gyerek jön el reggeli nélkül a szegény családokból. Ha nem kapnak időben enni, rosszul lesznek az első, vagy második órában. – tette hozzá Molnár Mariann, a Pedagógiai Szakszolgálat vezetője…


 


 Törő Gábor
/2013.04.03./

 

XIX. MOGYI – SUSI Kézilabda Torna

 

               
                                                                                   

2013. április 6-án (szombaton) 10 órától rendezi meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola azt a kézilabda tornát, melyen két korosztály, 6 csapata vesz részt - hívja fel az érdeklődők figyelmét Belicza János a SUSI elnöke...
 

 


Belicza János

      

Az eseményen résztvevő korosztályok:

- 1999-es lány KÉZILABDA TORNA
- 2000-es lány KÉZILABDA TORNA

A nagyszabású rendezvény az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában kerül megrendezésre. A mérkőzések 1000 órakor kezdődnek és a szervezők nagy szeretettel várnak, minden kedves szurkolót. A kézilabda torna főszponzora a MOGYI Kft. lesz.

A kupán a gyermekek érmeket, okleveleket kaphatnak a játék öröme mellett. A részletes program a www.susi.mlap.hu –n megtalálható. Nevezett csapatok: KISVÁRDA KC 1999; KAZINCBARCIKA KSE, KISVÁRDA KC 2000; TOKAJ DSE; SUSI 1999 ; SUSI 2000.

HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI!


 


 Cziczer Katalin
/2013.04.02./

 

Bemutatkozott a Vay Ádám Múzeum

 

               
                                                                                 

2013. március 20-án folytatódott a múzeumokat bemutató előadássorozat a MNM Rákóczi Múzeumában. A Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményének vezetője, Molnár Sándor előadását hallhatták az érdeklődők. A Kuruc Vay Ádám Múzeum 1964-ben nyílt meg az 1960-62 között restaurált késő reneszánsz-kori kastélyban Vaján - számolt be Dr. Tamás Edit...
 

 


Molnár Sándor

      

Vaja Rákóczi-szabadságharcban játszott szerepe országos jelentőségű. II. Rákóczi Ferenc kétszer is járt a településen. 1703 júliusi látogatása során a Vay testvéreken keresztül Szabolcs megye nemességét akarta maga mellé állítani. A Fejedelem második látogatása során1711. január 31-én itt találkozott a császár küldöttével, Pálffy Jánossal. Tárgyalásairól Emlékirataiban is beszámolt.

1965-ben indult útjára az alkotóház és a múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteménye. A területet, a kastélyt és a Vay-család Rákóczi kori szerepvállalását bemutatandó, 1969-ben rendezték az első jelentős tudományos történész konferenciát és avatták a ma már tucatnyi alkotásnak helyet adó szoborparkot.
Az épület felújítását követően 2004-ben készültek el új állandó kiállításai a Rákóczi korszakhoz, az épület történetéhez és tulajdonos családhoz kapcsolódnak.

A kormány 1543/2012 (XII.4.) határozatában közzétett döntése szerint a muzeális intézmény a Magyar Nemzeti Múzeum szervezetében folytatja korábbi tevékenységét, s 2013 január 15-től a MNM Rákóczi Múzeuma igazgatója szakmai, illetve gazdasági vezetője személyében gazdasági-pénzügyi felügyelete alá került.


 


 Cziczer Katalin
/2013.04.02./

 

Színházlátogatás a színházi világnap alkalmából

 

               
                                                                                 

A színházi világnap alkalmából a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának pedagógusai és tanulói színházlátogatáson vettek részt .A közel ötven főből álló csoport tagjai Miskolcon az évad drámájaként meghirdetett Úri muri című előadást tekintették meg a Nemzeti Színházban - számolt be Csikó Szilvia, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának, Általános Iskolájának és Diákotthonának tanárnője...
 

 


Csikó Szilvia

      

A magyar drámairodalom értékeinek, klasszikus és kortárs alkotásainak méltó bemutatása valamennyi teátrum kiemelt feladata .A Miskolci Nemzeti Színház vezetése éppen ezért hirdette meg Az évad drámája elnevezésű programját, melynek során kiemelt eseményként kezelte egy klasszikus magyar dráma bemutatóját. A kiválasztott mű nemcsak a szereposztás igényességével, a látványvilág gazdagságával, a bemutató időzítésével került a középpontba, hanem azokkal a színházi eseményekkel, kiegészítő programokkal is, amelyek egész évadon keresztül kísérték és kísérik majd a darabot. Az idei évadban e programsorozat Móricz Zsigmond színműve, az Úri muri köré épült. Az egyik legismertebb magyar író halálának 70. évfordulójára is emlékeztek akkor, amikor megidézték életművét . Az Úri muri a magyar irodalom egyik emblematikus története. Lenyűgöző móriczi tabló a millenniumi idők vidéki Magyarországáról, középpontjában egy feloldhatatlan magánéleti konfliktussal.

A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa határozott úgy, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék a színházi világnapot március 27-én.E jeles nap célja , hogy felhívja a figyelmet a színházművészet és tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjen a színészek előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ebben az évben az esti előadások előtt felolvasták azt a nemzetközi üzenetet, amelyet Dario Fo olasz drámaíró, színész, zeneszerző fogalmazott meg. Emellett számos programmal várták a közönséget országszerte, és szakmai elismeréseket adtak át.

A színházi világnaphoz kapcsolódó program megszervezésekor a célkitűzések között szerepelt a pedagógiai szerepvállalás is. Próbáltunk olyan lehetőséget biztosítani a középiskolás korosztály számára, mely segítségével megszereti a színházat, megérti, elfogadja létjogosultságát. A magas művészi színvonalú, szórakoztató, de egyben elgondolkodtató előadás ugyanakkor korosztálytól függetlenül minden színházszerető számára különleges élményt jelentett.


 


 


a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.04.02./

 

II. Rákóczi Ferenc születésnapját ünnepeltük

 

               
                                                                                 

Ünnepi liturgiával kezdődött a nagyságos fejedelem születésnapján megrendezett ünnepség sárospataki a görög katolikus templomban, majd a rossz idő miatt az ünnepi műsor nem a szabadban, hanem ugyanott lett megtartva. A közönséget Erdős Zoltán előadóművész tárogatójátéka és a Bodrog Néptánc Együttes tánca köszöntötte. Az önkormányzat nevében Aros János mondott köszöntőbeszédet…
 

 


Aros János

      

Sárospatak Szent Erzsébet szülővárosa, a Bodrog-parti Athén, a Kultúra Magyar Városa, az Év Települése, a Virágos Város és megannyi büszkeségre okot adó cím, amit a pataki emberek szorgos közösségépítő munkájának köszönhetően érdemelt ki a városunk. Mégis, Sárospatak nevét bárhol a világon kimondjuk, a Rákócziak ősi fészke jut mindenki eszébe, a gazdag történelmi múltú település, aminek ősi falai között a Rákócziak büszke szelleme ma is él.

A Fejedelem személyének és tetteinek történelmi jelentőségéről dr. Tamás Edit, a vármúzeum igazgatója beszélt az ünnepségen…
A Rákóczi szabadságharc történelmünk leghosszabb, 8 esztendős szabadságharca és ami különlegessé és máig büszkévé tehet minket, hogy ez egy olyan szabadságküzdelem volt, amely a Kárpát medence minden népét, minden vallását össze tudta fogni egy zászló alá, a Fejedelmi zászlaja alá.

Az ünnepség egyik fő szervezője a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat volt. Kozsnyánszki János elnök a ruszinok, és a magyarok közötti szoros összefogást hangsúlyozta.
A ruszinság az mindig lojális volt a magyarsággal, a magyarság sorsában osztozott. Rákóczi a „gens fidelisima”, a leghűségesebb jelzővel illette őket, a Rákóczit ma is a legnagyobb tisztelet övezi a ruszinság körében.

A templomi műsort a 8kor színház előadása zárta, majd az ünneplők kivonultak a várkertben lévő Rákóczi lovas szoborhoz, hogy koszorúzással tisztelegjenek a fejedelem előtt. A koszorúzás hangulatát a Zempléni Lovas Egyesület korhű ruhákba öltözött lovasai emelték.


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.01./

 

Húsvéti készülődés az óvodában

 

               
                                                                                  

A húsvéti ünnepekre való készülődés az óvodában is mindig örömteli és szép esemény. A gyerekek hetekkel az ünnepek előtt elkezdik a húsvéti díszek készítését, és a locsolkodó versikék gyakorlását. Így történt ez az elmúlt hétvégén is a Húsvéti Játszóház keretében – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője...
 

 Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Sok óvodás és bölcsődés gyermekünk vett részt a szüleivel az eseményen, és nagy számban jöttek el olyan leendő óvodások is, akik még az óvodaválasztás időszakában tartanak. Érdeklődnek és ismerkednek az intézményünkkel, és közben a játszóház keretében tevékenykednek is egy kicsit. Volt erre mód bőven, hisz lehetett építeni, horgászni, tojásokat festeni, díszíteni, gyurmázni, és mindenféle jó dologban részt venni. Szokás szerint nagy sikere volt a büfénknek is, ahol finom süteményeket, palacsintát és lángost kínáltunk.

A délután fénypontja az óvónők előadásában bemutatott mesejáték volt, melynek címe: A kiskakas gyémánt félkrajcárja. Az előadást a nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer kellett bemutatni a gyerekeknek, akik tapssal, kacagással, énekléssel fejezték ki tetszésüket a látottak iránt.
A délután folyamán húsvéti bazár keretében a szülők és a dolgozók által készített gyönyörűséges húsvéti tojásokat, díszeket, csibéket, kacsákat, nyulakat lehetett megvásárolni az otthoni ünnepi asztal, ill. lakás díszítéséhez.

Nagyon sikeres rendezvény volt, sok érdeklődővel, színes programokkal, jó hangulattal. Úgy gondoljuk, hogy játszóházunk megalapozta a közelgő húsvéti ünnepek hangulatát.

Az alábbi verssorokkal kívánunk Önöknek szép ünnepeket, és kellemes pihenést!
Húsvét hétfő reggelén
kis bokrétát szedtem.
Tarka-barka virágokról
illatot gyűjtöttem.
Bezártam egy szelencébe,
s repültem is hozzád.
Hogy az illatos harmattal
megmosdassam orcád.
Szabad-e locsolni?


 


 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2013.04.01./

 

Kiemelkedően sok jelentkező a táncversenyre

 

               
                                                                                 

 


Darmos István

      

A Művelődés Háza és Könyvtára által meghirdetett „Csak egy tánc volt…” című táncversenyre a várakozásokon felüli számú jelentkezés érkezett be a néhány napja lezárult határidőig. Ötféle táncos műfajban – mazsorett, néptánc, modern tánc, társastánc, klasszikus balett – összesen 27 produkciót neveztek a versenyre - hívja fel az érdeklődők figyelmét Darmos István szervező...

A nagyszámú jelentkező egyrészt bizonyítja számunkra, hogy jó volt az alapötlet, hiszen nem csak egy szűk kör érdeklődését sikerült felkelteni, másrészt komoly feladatot és felelősséget is jelent a verseny lebonyolítására vonatkozóan. Szeretnénk olyan körülményeket biztosítani április 5-én, hogy egyforma eséllyel léphessen színpadra mindenki.

Azt gondolom, ez lehet a cél, hiszen az természetes, hogy akik továbbjutnak a 27-i gálára azok jobb érzésekkel fognak távozni, de szeretnénk, hogy akik nem kerülnek e műsorba tovább, azok se rossz emlékekkel menjenek haza, hanem azt érezzék, tiszta versengésben azok kerültek eléjük, akik több befektetett munkával, nagyobb koncentrációval, magasabb színvonalon művelik a táncművészet valamely ágát. Április 5-én délután 14 órától várunk minden érdeklődőt a Művelődés Háza és Könyvtára színháztermébe, aki művelője, kedvelője bármely táncműfajnak, vagy egyszerűen csak egy változatos, színes táncos-zenés délutáni programra vágyik.


 


 


Törő Gábor
/2013.04.01./

 

Krisztussal a Golgotára

 

               
                                                                                  

 


 

      

Már hagyománynak lehet tekinteni Sárospatakon a Városi Keresztutat, amely a Sárospataki Bazilikából indul évről-évre a Mandulás-hegyre. Március 23-án délután 1 órakor indult a menet a nagyböjti közös imádság elvégzésére. A 14 stációból álló keresztúton a jelenlévő hívek felváltva vitték a keresztet, a fiatalok pedig felolvasták az egy-egy stációhoz tartozó elmélkedési pontokat. A stációk között közös imádságok, népénekek és ifjúsági énekek hangzottak el.

Ez a fajta ájtatosság egyben egy hitvallása is a katolikus keresztény embereknek, miszerint a templomból kijőve a világban, a város lakossága előtt tanúságot teszünk hitünkről, emlékezve Jézus szenvedésére és megváltó halálára.

Reméljük, mindenki lelki javára vált, vagy válik egy a közös, pár óra imádság, és lelkileg megújulva tudja megélni húsvét szent ünnepét.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.03.31./