Archív
  
2013. május

Lassan újjáépül a város

 

               
                                                                                          

Még tart a gazdasági válság, amihez képest elég sok új épületet adtak át Sárospatakon az utóbbi években. A szó szoros értelmében egymást érik a sikeres pályázatok: éppen az Esze épületet adták át, amikor jött a hír, hogy nyert a régi Egészségház felújítására benyújtott pályázat - miközben dübörögnek a gépek a kialakítás alatt álló Főtéren. Aros János polgármestert arról kérdeztük, hogyan lehet válságban ennyi fejlesztést megvalósítani?
 

 


Aros János

      

Hat évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy részt veszünk minden pályázaton, hiszen csak ebből nyílik fejlesztési lehetősége Sárospataknak. Akkor tudatosan átgondoltuk, hogy milyen pályázatokat kívánunk benyújtani. Először a fürdő fejlesztése mellett döntöttünk, hiszen szerettük volna a város bevételeit növelni. Ezt követték azok a fejlesztések - szintén pályázati lehetőségek kihasználásával - amelyek jelentős megtakarításokat eredményeztek, hiszen a három óvodánkból egy modern épületbe költöztettük át az óvodát. Látszik, hogy kitűnően működik, teltházzal üzemel ma is.
Ilyen volt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felújítása is, hiszen a két felújításra szoruló épületből, az Esze Tamás Általános Iskola épületéből és a régi Petőfi Általános Iskola épületéből pályázati lehetőségek kihasználásával egy modern, felújított, energiatakarékos épületben folytathattuk az oktatást - ezzel is jelentős megtakarítást eszközölve az Önkormányzat számára.

Aztán következtek azok a beruházások, amelyek már az itt lakók, elsősorban a sárospatakiak és a Sárospatak környékén élők életkörülményeinek a javítását szolgálták. Ilyen volt az egynapos betegellátónak a kialakítása, amely sárospatakiaknak és sárospataki kistérséghez - most már járáshoz - tartozóknak a mindennapjait könnyítik meg.
Ekkor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy milyen kontraszt van a régi, 1975-ben épült épület és a tavaly átadott új épület között. Megkerestük azt a pályázati lehetőséget, amely lehetővé tette azt, hogy a régi épület felújítására is benyújtsuk a pályázatot. 2013. január 14-én döntöttünk így, az elmúlt héten pedig megkaptuk az értesítést - egy roppant gyors elbírálás után -, hogy a benyújtott pályázatunkat eredményesnek minősítették, s 130 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Sárospatak, ami 100 %-os támogatottságú, tehát még önerőt sem kell hozzá tenni. A támogatási szerződés aláírása után - reményeink szerint a közbeszerzési eljárás elsőkörös lebonyolítása után - már ebben az évben el tudjuk kezdeni a fejlesztést.

De nincs még vége a fejlesztéseknek, hiszen most jutottunk el odáig, hogy olyan beruházást is meg tudunk valósítani, amely bizonyos látvány szempontjából is jó lesz a sárospatakiaknak. Gondolok itt a Főtér kialakítására, és hozzá kell tennem, hogy ennek a projektnek része a piac felújítása is, ami mindenképpen szükséges volt mát itt Sárospatakon, hiszen igénylik azok a lakók, akik kevéske jövedelmüket szeretnék a piacon kiegészíteni, s akik egészséges élelmiszereket szeretnének vásárolni.

És egy jó hírem van még, hiszen a mentőállomás építkezés is kezdődik, az OMF pályázott huszonkét mentőállomás létesítésére Magyarországon, ebből az egyik a sárospataki mentőállomás lesz. A munkaterületet már átadtuk, a területet rendelkezésre bocsátottuk, a mentőállomás 2014 nyarára lesz kész.

Az egészségügyben külső és belső változtatások egyaránt lesznek, hiszen Sárospatakon jelenleg hét felnőtt és három gyermek háziorvosi szolgáltatás, valamint négy fogászati alapellátás működik. A fogászat tudjuk, hogy a régi szülőotthonban található. Így most egy felújított, modern épületbe - kívülről belülről felújítva, új bútorzat beszerzésével - tudjuk a betegeket egy helyen fogadni. Hiszen megtörténik majd az egybenyitása a régi és az új épületnek, egy központi helyen, a belvárosban.
Én azt hiszem, hogy nagyon méltó körülmények között tudják a betegek igénybe venni majd ezt a szolgáltatást. Remélhetőleg minél kevesebb számban, ami azt jelentené, hogy egészségesebb lesz Sárospatak lakossága.

Látható tehát, hogy a fejlődést folytatjuk Sárospatakon, az ígéreteinket betartjuk, s ezek az intézkedések, s ezek a fejlesztések mind-mind a sárospatakiak javát szolgálják. 


 


Törő Gábor
/2013.05.31./

 

Gyereknap Sárospatakon

 

               
                                                                                            

Május utolsó vasárnapján a gyermekeket ünnepeljük. Sárospatakon is minden évben kínálkozik alkalom arra, hogy a kicsik önfeledten szórakozzanak. Idén ugráló vár, lufi figurákat készítő bohóc, koncert és kézműves foglalkozások várták a családokat a Gyermeknap alkalmából. A sárospataki Kiwanis Klubok által szervezett program helyszínének házigazdája ezúttal a Farkas Ferenc Művészeti Iskola volt, így a változékony, esős idő miatt sem kellett aggódni a résztvevőknek – számolt be a vidám délutánról Szajkóné Király Erzsébet, Sárospataki Női Kiwanis Klub elnöke…
 

 


 Szajkóné Király Erzsébet
 

      

A város Polgármesteri Hivatalának képviselői kerestek meg bennünket, kiwanis klubokat, hogy megszerveznénk-e a városi gyermeknapot. Örömmel tettünk eleget a felkérésnek és próbáltunk a gyerekeknek minél érdekesebb, színvonalasabb programot összeállítani.

Nagy öröm számomra, hogy most sikerült ennyi sárospataki gyereknek megjelenni, a várható rossz időjárás ellenére. Látszik az, hogy itt kézműves programokat, gyerekszórakoztató műsort, és koncertet szerveztünk a gyerekeknek. Úgy gondoljuk, hogy minden korosztály talál valami örömöt és el tudja tölteni kellemesen a mai délutánt velünk – tette hozzá Asztalos Zoltán, a Sárospataki Zemplén Kiwanis Club elnöke.

A klubok tagjainak komoly szervező munkája mellett, a sok szülői segítség révén valósulhatott meg a színes program. Számos civil is közreműködött és tett azért, hogy színvonalasan szórakozhassanak kicsik és nagyok is a gyermeknap alkalmából. Kitelepültek a vámosújfalui Búzavirág Alapítvány és a Sárospataki Művelődési Ház Foltvarró Szakkörének tagjai is, hogy kézműves tevékenységekbe vonják be a gyermekeket.
Nagy segítségünkre voltak a különböző civilszervezetek, egyesületek, akiknek igazán szívből köszönjük a támogatásokat, hogy mellénk álltak, társak voltak ezen a délutánon – fejezte ki köszönetét Hörcsik Erika korábbi elnök, aki a Magyarországi Kiwanis Klubok Szövetsége részéről vett részt a rendezvényen.

A táncfellépések és az Árpád Vezér Gimnázium diákjainak műsorai mellett a délután lezárásaként Eszményi Viktória és Heinrich Gábor interaktív koncertje szórakoztatta a kicsiket.
Hörcsik Erika


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.05.31./

 

X. Borúth Elemér szavalóverseny

 

               
                                                                                          

 


 

      

Sátoraljaújhelyen, 2013. május 15-én rendezték meg a X. Borúth Elemér szavalóverseny döntőjét. Előzetes válogatás alapján a legjobb próza - és versmondók mérték össze tehetségüket három kategóriában.
A Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolájának
öt tanulója közül hárman értek el dobogós helyezést. Szabó Diána Elizabet I., Gócs Anabella I., Jaskó Eszter III. helyezést ért el...
Gratulálunk az összes versenyző diáknak, különösen azon díjazottaknak, akik a tanévben már többször értek el kimagasló eredményt.

A felkészítő tanárjuk: Tamásné Soltész Magdolna magyartanár 


 


A Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2013.05.31./

 

Testébresztő Családi Fitnesz- és Egészségnap Sárospatakon

 

               
                                                                                          

2013. május 18-án és 24-25-26-án – a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola és a sárospataki sportegyesületek, intézmények szervezésében került megrendezésre a III. „Óriás leszel” Nemzetközi MOGYI – SUSI - Sárospataki Sporttehetség Gyermekfesztivál. A 2. napon (május 25-én) – a Testébresztő Családi Fitnesz - és Egészségnapé volt a főszerep, amit az Árpád Vezér Gimnáziumban rendeztek - főszervezője Kordáné Györki Erika elnök, ÁVG DSE volt...
 

 


Kordáné Györki Erika

      

A szervezők célja a szemléletformálás és az életmódváltásra való figyelemfelkeltés volt. Számos sportprogram közül választhatott az, aki kilátogatott a rendezvényre. Ennek a napnak a főszervezője: KORDÁNÉ GYÖRKI ERIKA tanárnő volt.
Még ezen a napon elindultak a tollaslabda és a röplabda küzdelmei is. Külön ki kell emelni, hogy Budapestről, Nagyszelmencről, Miskolcról és Sárospatakról is érkeztek játékosok. A versenyek lebonyolítói Kecskeméthy Károly és Tuss Péter voltak.

Mankócipő, teremkerékpár, jóga, gerinctorna, sportolási lehetőségek egész tárházát mutatták be a sárospataki családi fitnesz-és egészségnapon. A szervezők az ÁVG Diáksport Egyesület tagjai mindent megtettek azért, hogy színes és izgalmas programokkal csábítsák sportolásra a sárospatakiakat.
A nap mottója is lehetett volna, a sportolást és az életmódváltást soha nem késő elkezdeni.

Kordáné Györki Erika elnök, ÁVG DSE főszervező hozzátette, hogy az évről évre növekvő létszám talán arról is árulkodik, aki már egyszer volt az újból vágyik. Látja, milyen lehetőségeket kap, talál itt. Egyébként tudni kell arról, hogy vendégeink, akik fitnesz vonalon érkeztek hozzánk Budapestről, Kazincbarcikáról, Miskolcról olyan sportágakat képviselnek, amelyeket a közelünkben nem tudunk elérni. Ez a rendezvényünk egyik pozitívuma.

A fitnesz programokba egymást váltották a különböző sportolási lehetőségek bemutatása. Egyik ilyen a spinning, a teremkerékpár, amely sok energiát és lendületet kíván a sportolótól.

A fitt napon a legkisebbekről sem feledkeztek meg, amíg a szülők sportoltak a gyerekek játékos foglalkozásokon vehettek részt. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.05.30./

 

150 rászoruló gyermek kap nyáron ebédet

 

               
                                                                                       

Nyolc napirendi pontot tárgyalt az Egészségügyi és Szociális Bizottság - felét nyílt, felét zárt ülésen – melyek közül egyik fő nyílt napirendi pont volt a 2012-es gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok végrehajtásának értékelése. Ezzel kapcsolatban a Gyermekjóléti Szolgálat dolgozóinak és a Hivatal gyermekjóléttel és gyermekvédelemmel foglalkozó munkatársainak tevékenységét értékelték – tudtuk meg Egyed Attilától, a bizottság oszlopos tagjától…
 

 


Egyed Attila

      

A Gyermekjóléti Szolgálat 2013. január 1-től feladatait a Gondozási Központban látja el. Az elmúlt év gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladat ellátását sikeresnek ítélte a bizottság. A 2013-as évben is több feladata van a terület szakembereinek. Idén is benyújtottunk egy gyermekétkeztetési pályázatot, ugyanis Sárospatakon több mint 600 gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermek van.
Ennek 25%-ára tudott pályázni Sárospatak, ami 150 fő. Ennyi gyerek fog 44 napon keresztül a nyári szünetben étkeztetést kapni, akiknek a kiválasztása a Gyermekjóléti Szolgálat feladata. Ezzel kapcsolatban különböző egyeztetésekre még sor kerül majd...

A 2013-as év első negyedévi beszámolóját hallgattuk meg a továbbiakban, az „egyebek” kategóriában pedig lakás-hosszabbításokról, pályázatokról, illetve különböző átmeneti és egyéb segély elbírálásokról is tárgyalt a bizottság.
Megállapíthatjuk, hogy bizottságunk a rábízott kerettel időarányosan el tudott számolni, nem lépte túl az időkeretet, illetve a pénzkeretet. 


 


Törő Gábor
/2013.05.30./

 

Szabályozzák az utcák és közterületek elnevezését

               
                                                                                          

2013. május 27-én délután 13 órától ülésezett a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, ahol több mint 17 napirendi pontot tárgyaltunk nyílt ülésben. A rendszerváltás idején erős volt az utcanév megváltoztatási törekvés Sárospatakon, illetve az egész országban. Eddig a városban nem foglalkozott rendelet azzal, hogy milyen elvek mentén lehet közterületeknek nevet adni – kezdte az ülésről szóló beszámolót Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 


Hajdu Imre

      

Ennek most eljött az ideje, ezért a közterület és településrész nevek megállapításának, valamint a házak számozásának és emléktáblák elhelyezésének részletes szabályaira szóló rendelet megalkotására szóló előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság.
Ezzel kapcsolatban egy módosító javaslata van a bizottságnak a képviselő-testület felé: ha beérkeznek a javaslatok egy-egy közterület elnevezésére, akkor, bár a képviselő-testületnek van döntési jogosultsága ezzel kapcsolatosan, ne tartsa fenn magának ezt a jogot, hogy egyedül bírálja el ennek a kérelemnek jogosságát. Azt a módosító javaslatot fogadta el a bizottságunk, hogy ne csak az érintett bizottságok és a képviselő-testület, hanem Sárospatak legszélesebb nyilvánossága is kapjon lehetőséget arra, hogy ezt véleményezze és csak ezeknek a véleményeknek az ismeretében dönthessen a képviselő-testület.
Azért éppen most tárgyaljuk - a rendszerváltás után 23 évvel - ezt a szabályrendelet tervezetet, mert most érkezett be javaslat közterület elnevezésére, melyet júniusban fogunk napirendre tűzni.

A másik fontos napirendi pont a gödi ingatlannal foglalkozott, mivel vevő van az ingatlanra, 18 millió forint vételárért. Erről sokan nem tudják, - főleg a fiatalabb korosztály - hogy ez az un. Frukó ügynek az utózöngéje, ahol biztosítékként kapta az önkormányzat ezt az ingatlant. Nagyon régóta húzódik a sorsa, a város szerette volna már értékesíteni, hogy ezáltal is bevételhez jusson. Az előszerződések már megkötésre kerültek, hiszen az eladásról az előző képviselő-testületi ülésen tárgyaltak. 


 


Törő Gábor
/2013.05.30./

 

Országos „Óriás leszel”MOGYI – SUSI Sportkonferencia

 

               
                                                                                          

 


Lívják Emília

      

2013. május 24-én a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola és a sárospataki sportegyesületek, intézmények szervezésében (STC; RÁKÓCZI DSE; MECFK; ÁVG DSE, ZEMPLÉN VIZILABDA KLUB; ÁRVAY DSE, Refi DSE) – került megrendezésre Országos „Óriás leszel”MOGYI – SUSI Sportkonferencia Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar dísztermében... a fotón Lívják Emília főszervező

Az 1. napon, mely a sportban tevékenykedők szakmai napja is volt egyben, Kis László Csaba, az Országos Szabadidősport Szövetség alelnöke, Juhász István a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója, dr. Mucsányi Márton a Nemzeti Sport Intézet munkatársa (TAO), Nagy Enikő a Nyírsuli – Bozsik Akadémia sportpszichológusa, Dr. Szabó Brigitta (MISI) a Miskolc Holding Zrt.

Sportstratégiai projektmenedzsere, Lehmann László a MOB Utánpótlás-nevelési Sportiskolai Program Programigazgatója, Pignitzky Dorottya a MOB Utánpótlás-nevelési Sport XXI. Program Programigazgatója, valamint Medgyesi Judit a moszkvai olimpián negyedik helyezést elérő Magyar Kosárlabda válogatott tagja, tartott előadást. Előtte AROS JÁNOS – Sárospatak Város polgármestere és NAGY GYÖRGY – az MECFK dékán helyettese nyitották meg értékes gondolataikkal a rendezvénysorozatot. Az érdeklődők a MECFK hallgatóitól kaphattak az előadások közben információt. Ennek a napnak a főszervezője: Lívják Emília volt. 


 


Cziczer Katalin
/2013.05.30./

 

Költözik a Hivatal

 

               
                                                                                         

A május 31-én még a régi, megszokott helyén tartotta ülését a Sárospatak Város Képviselő-testülete, de a következőt már a főutcán lévő, új Városháza épületében tartja, ami egykor járásbíróság volt, néhány éve pedig, még általános iskola működött benne. Az eddigi Városháza épületében a Járási Hivatal fog működni, ami sokakat meglepett, hiszen az emberek jobban el tudták volna képzelni a járási feladatot már korábban is betöltő, most felújított épületben, ahová most a Polgármesteri Hivatal költözik. Aros János polgármestertől megtudtuk, hogy a körülmények alakították így a két épület jövőbeli funkcióját…
 

 


Aros János

      

Annak idején a volt Esze Tamás általános Iskola épületének további használata céljából kistérségi közösségi ház kialakítására adtunk be pályázatot, viszont időközben kiderült, hogy a kistérségek megszűnnek - és valóban, a Sárospataki Többcélú Kistérségi Tárulás 2013. január elsejével megszűnt. Gondolkodnunk kellett, hogy visszamondjuk-e a pályázatot, hiszen az eredeti cél már nem állhatott fenn, vagy pedig megpróbáljuk úgy átalakítani, módosítani egy kérelemmel, hogy még az eredeti kiírásnak, az eredeti feltételeknek is megfeleljünk.

Mivel ez eredeti pályázatban benne volt, hogy ebben a házban kell elhelyezni a Pedagógiai Szakszolgálatot, a Családsegítő Szakszolgálatot és a Gondozási Központot - és ezek közül kettő önkormányzati feladat - ezért kézenfekvő volt, hogy az Önkormányzat az, aki költözik, hiszen így megmenthető volt a nyertes pályázat. A Pedagógiai Szakszolgálat a Tankerülethez került át, de a Gondozási Központot és a Családsegítő Szakszolgálatot tehát el tudjuk helyezni az épületben.

Egyébként is örülhetünk ennek, hiszen egy felújított, modern épületbe költözhetünk át, emellett fel tudjuk szabadítani a Pavletics házat, ahol a Családsegítő és a Pedagógiai Szakszolgálat működött, s ami egy értékes ingatlan, valamint a volt GELKA házat, amit értékesíteni szeretnénk, hiszen mint mondtam, az eddig ott működő Gondozási Központ is átköltözik ugyanebbe az épületbe. Továbbá, a Béla király téren lévő épület is felszabadul, ahonnan a Gyámhatóság és a Műszaki Iroda költözik hozzánk, tehát így három épületnek tudjuk megtakarítani a rezsiköltségét - háromból kettőt pedig értékesíteni is tudunk – tehát ez látványos megtakarítás lesz a város költségvetésében, arról nem beszélve, hogy a sárospatakiakat végre méltó modern, európai körülmények között tudjuk ügyintézésre fogadni.

Időközben folyamatosan egyeztettünk a kormányhivatallal, a kormányhivatal, pedig erre az épületre, a Kossuth 44-re nyújtott be egy akadály mentesítési pályázatot, tehát komoly esély van rá, hogy ezzel a kialakított konstrukcióval nemcsak az Eszét tudjuk megújítani, hanem a kormányhivatal egy reményeink szerint nyertes pályázattal a régi Kossuth 44 alatt található, most már járási hivatalnak az épületét is föl tudja újítani.

Hogyan tud a Hivatal elhelyezkedni az új épületben, alkalmas az új funkcióra?
Amikor kiderült, hogy elfogadják a pályázatban módosított javaslatainkat, akkor már úgy alakítottuk ki a helyiségeket, hogy pontosan tudtuk, melyik iroda melyik helyiségbe fog költözni, tehát tudatosan készültünk rá. Picit szűkebb helyen leszünk - ezt most látjuk, amikor a költözés elkezdődött – ugyanakkor, amint hamarosan meglátják a patakiak, összehasonlíthatatlanul jobb állapotok között tudjuk majd fogadni az odaérkező vendégeket, ügyfeleket. Az én szobám pl. fele akkora lesz mint az eddigi - és mindenkinek a szobája kisebb lesz - mégis optimális körülményeket tudunk biztosítani.
Mindkét emeleten van egy-egy tárgyaló, a földszinten egy kisebb, amit a műszaki iroda egyeztetésekre fog használni, az első emeleten pedig van egy olyan tárgyaló, ahol a képviselőtestület 11 tagja plusz a jegyző és meghívott vendégek fognak tudni használni, tehát a képviselő testületi üléseket ott meg fogjuk tudni tartani.
Úgy kötjük meg a megállapodást a kormányhivatallal, hogy ha házasságkötésekre, vagy nagyobb rendezvényekre, nagyobb teremre lesz szükségünk, akkor a régi dísztermet igénybe tudjuk venni, és sokkal gyakrabban fogjuk használni a szintén önkormányzati tulajdonban lévő Sarokbástya konferenciatermét, ahol akár 160 embert is le tudunk ültetni. Tárgyalásban vagyunk a Comenius Tanítóképző Főiskola rektorával dr. Hegedűs Lászlóval, aki felajánlotta, hogy az Oktatási Központ hatalmas konferencia termét is használhatjuk, tehát szükség esetén ezt is igénybe tudjuk venni.

Hol tartanak a költözéssel?
A költözést már elkezdtük, éppen folyamatban van. Elég nagy munkát okoz, elsősorban a kollégáinknak, hiszen ők azok, akik dobozolják, szortírozzák az iratokat - egyébként ezzel van a legnagyobb problémánk, hiszen az évtizedek alatt oly mennyiségű irat gyülemlett föl, hogy ezt átnézni, selejtezni óriási munka. Tehát a dobozolás folyamatban van, a legnagyobb költözés az a jövő hét végére várható, ugyanis június 10-én már szeretnénk ott fogadni a patakiakat. Egyébként a költözésből az ügyfeleknek nem szabad semmit sem észrevenniük, kollégáim elsősorban délutánonként és hétvégén végzik. Igénybe vesszük az Árpád Vezér Gimnázium tanulónak a segítségét, amiért köszönetemet fejezem ki. Ők az 50 órás közösségi keretén belül segítenek, valamint a Kommunális Szervezetnek az, aminek a gépjárműveit és munkatársainak segítségét vesszük igénybe a költözéshez. Tehát június 10-én reggel már ott szeretnénk fogadni a patakiakat. 


 


Törő Gábor
/2013.05.29./

 

Bródy Fizikai Kísérletversenyen az ÁVG-sek

 

               
                                                                                         

 


Papp Andrea

      

A Nyíregyházi Főiskola szervezésében olyan eszközkészítő fizikaverseny részesei voltak 2013. május 24-én az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai, amelyen az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazhatósága volt a verseny hívószava...

A kiírásban szereplő lehetőségek közül kaleidoszkóp, hőlégballon-modell és hajítógép építési lehetősége keltette fel a gimnázium néhány fiataljának érdeklődését, s dolgoztak lelkesen, hogy működőképes, ötletes megvalósítású tárgyakat készítsenek. S mindezek mellett hol a hiteles, szakmailag kifogásolhatatlan működéselv-magyarázat, hol a többieket megelőző időeredmény is hozzájárult az ÁVG-s diákok sikeréhez.

Mindannyiunk nagy örömére a régiós versenyen 1. helyezést ért el Papp Andrea szemeteszsákból készített hőlégballonja, mely 27 másodpercig emelkedett a levegőben, s 2. helyezést ért Lekner Emese igényes kaleidoszkópja. Mentoruk Molnár János tanár úr volt. 


 


Cziczer Katalin
/2013.05.29./

 

Rákóczisok sikere az Országos Ének-zene versenyen

 

               
                                                                        

 


Bartus Györgyné

      

A Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai a III. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny Észak –Alföldi régiós döntőjén kivívott 2. helyezés révén jutott az országos döntőbe, melyet május 13-án rendeztek meg Iszkaszentgyörgyön a Pappenheim kastélyba. E verseny fővédnöke és egyben a zsűri elnöke Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes...

Nagy izgalommal készültek a tanulók a versenyre, hol számot kellett adni 5-8. osztály népdalismereti, zeneelméleti, zenetörténeti anyagából. Előre kiadott feladatként Szent István király alakjának megidézése volt dramatikus játék formájában.
A közel négy órán át tartó verseny végeredményeként iskolánk csapata az előkelő 6. helyezést hozta el.

A csapat tagjai: Hanuder Nikolett 8.a, Havrilla Petra 7.a, Molnár András 7.a osztályos tanulók.
Felkészítő tanár: Bartus Györgyné
Gratulálunk a szép eredményhez. 


 


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.05.29./

 

Bódi Géza Kispályás Labdarúgó Emléktorna

 

               
                                            

 


Bódi Géza

      

2013. május 24-én 15–órától harmadik alkalommal került megrendezésre a Bódi Géza Kispályás Labdarúgó Emléktorna, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és az öregfiúk szervezésében. A mérkőzések helyszíne az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnoka volt...

Résztvevő csapatok:
Sárospataki Református Gimnáziumért Alapítvány
Szerencsi Öregfiúk
Árpád Vezér Gimnázium Tanári Csapata
Sárospataki Református Kollégium Gimnázium Öregfiúk csapata

Nagyon színvonal és hangulatú mérkőzéseket láthattunk. 


 

További fotók >>>
 
Törő Gábor
/2013.05.28./

 

X. Református Zenei Fesztivál

 

               
                                            

 


Kántorné Bak Adrienn

      

Immár tizedik alkalommal került megrendezésre Budapest Ferencvárosban a Református Zenei Fesztivál. A fesztiválnak ma is alapgondolata megőrizni, megmutatni református zenei kincsünket, kultúránkat a jelen és az utókor számára. A rendezvény fő helyszínein, a Bakáts téren, a Ráday utcában, valamint az Ádám Jenő zeneiskola koncerttermében elhangzottak egyházi énekek, kórusművek, népzenei, világzenei, valamint szimfonikus rock produkciók. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumát Kántorné Bak Adrienn tanárnő vezetésével képviselte a kórus....

Sikeres fellépésükön három, valamint négy szólamú egyházi és népdalfeldolgozások hangzottak el. A fesztiválnak több kísérő rendezvénye is volt, többek között a péntek esti fáklyás felvonulás, kirakodóvásár, hagyományos népi ízek, éjszakai áhítat, amelyek még élményszerűbbé tették a hétvégét. 


 

További fotók >>>
 
a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona
/2013.05.28./

 

Flórián Kupa 2013.

 

               
                                                      

 


 

      

2013. május 9-én került megrendezésre Encsen a XXII. Flórián Kispályás Labdarúgó Torna, melyen a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata a hagyományokhoz híven idén is részt vett. A tornára kilenc csapat nevezett. A sátoraljaújhelyi tűzoltók az Encs HTP I. csapatával játszották a döntő mérkőzést, mely során 4:1 arányban győzedelmeskedtek, ezáltal I. helyen végeztek. Ezzel az eredménnyel továbbjutottak az Országos Kispályás Labdarúgó Bajnokságra...

Az eredményhirdetés során még két különdíjat is bezsebeltek az újhelyiek, a legjobb mezőnyjátékos: Szabó Sándor tűzoltó zászlós, a legjobb kapus: Braun Zsolt tű. főtörzsőrmester.

Végeredmény:
I. helyezett - Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata
II. helyezett - Encsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság I. csapata
III. helyezett - Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság I. csapata
A torna gólkirálya, Vígh Ferenc, Miskolc HTP. Legjobb mezőnyjátékos Szabó Sándor, Sátoraljaújhely HTP. Legjobb kapus Braun Zsolt, Sátoraljaújhely HTP. Legsportszerűbb csapat, Szerencs HTP.

A csapat tagjai: Álló sor balról: Braun Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester, Regős László tűzoltó hadnagy, Ragyák Miklós tűzoltó zászlós, Dakos László tűzoltó főtörzsőrmester, Jurkó Tamás tűzoltó főtörzsőrmester, Fedor László tűzoltó törzsőrmester, Szabó Sándor tűzoltó zászlós, Barna Norbert tűzoltó százados (városi tűzoltóparancsnok).
Guggoló sor balról: Timkó Ádám tűzoltó törzsőrmester, Orosz Péter tűzoltó törzsőrmester. 


 


a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2013.05.28./

 

Föld Napja a Rákócziban

 

               
                                      

"A föld elégmindannyiunk szükségletére, de nem elég mindannyiunk mohóságára” Mahatma Gandhi
Mindenki tudja, hányas lába van. De azt vajon tudod-e, hogy mennyire élsz nagylábon? A Földnek ugyanis ez sem mindegy. Sokunknak eszébe sem jut, hogy az olyan átlagos, hétköznapi választásaink, szokásaink - mint például hogy milyen az étkezési vagy a közlekedési kultúránk – nagymértékben befolyásolják azt a helyet, amelyet ezen a bolygón elfoglalunk...
 

 


 

      

Akár hiszed, akár nem, neked is van egy képletes, de meghatározott nagyságú földdarabod, amivel a Földből elhasznált területedet képviseled az alapján, hogy szükségleteidet hogyan elégíted ki. Ez a te ökológiai lábnyomod.

Ezekkel a gondolatokkal kezdtük a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a Föld napjához kapcsolódó műsorunkat. Célunk az volt, hogy emlékeztessünk mindenkit arra, hogy szokásaink mennyire meghatározzák , befolyásolják a Földünk jövőjét.
Iskolánk minden tanulója kitöltött egy tesztet, a válaszokat összesítettük, s az aulában plakátokon közzétettük ezek értékelését. A diagramok képet adnak tanulóink környezetismereti és környezetvédelmi szokásairól, tudásáról. Sok ötlettel, javaslattal igyekeztünk új információkat adni, hogy tudjunk és akarjunk változtatni szokásainkon.
Felhívtuk a tanulóink figyelmét arra, hogy bárki saját ökológiai lábnyomát is kiszámolhatja, az interneten sok ilyen címet találunk, s hamar láthatja a saját hatását környezetére.
Zárásul megtekintettünk egy kisfilmet , A Föld dalát. Reméljük sokan elgondolkodtak a film és a kiállítás kapcsán. Örömmel látjuk, hogy nem csak tanulóink, de a szülők, iskolánk vendégei is olvasgatják a kiállítás anyagát.

"Ha majd kivágtad az utolsó fát,
és megmérgezted az utolsó folyót,
kifogtad az utolsó halat,
rájössz, hogy a pénz nem ehető" 


 

 További fotók >>>

a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.05.27./

 

A turisztikai idény rendőri feladatai (B-A-Z MRFK)

 

               
                                                      

A nyári turisztikai idény legfontosabb rendőri feladata Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is a turistaforgalom szempontjából kiemelkedő jelentőségű térségek, helységek közbiztonságának, közrendjének megszilárdítása, az ország gazdasági életében fontos szerepet betöltő idegenforgalom zavartalanságának, az üdülővendégek nyugalmának biztosítása, a hazai és külföldi turisták személy- és vagyonbiztonságának megteremtése, a turistaforgalom nemkívánatos jelenségeinek visszaszorítása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése...
 

 


 

      

Idegenforgalom szempontjából is kiemelkedő jelentőségű, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye közrendje, közbiztonsága megfelelő legyen. A tapasztalatok azt mutatják, a határok könnyebb átjárhatósága azt eredményezte, hogy egyre nagyobb számban érkeznek hazánkba, megyénkbe külföldiek. A rendőrségnek alaptevékenységének ellátása mellett fontos feladatai vannak ezen a területen is.

Megyénk rendőrei a polgárőr szervezetek bevonásával arra törekednek, hogy az idegenforgalmilag frekventált területeken - így különösen Miskolc-Lillafüred, Miskolc-Tapolca, Miskolc-Diósgyőr, Miskolc belvárosa, Aggtelek, Jósvafő, Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Mezőkövesd-Zsórifürdő, Bogács, Tiszaújváros - turistákat irritáló, valamint a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények ne történjenek. Ezekben a körzetekben lehetőség szerint idegen nyelvet beszélő rendőrök látnak el szolgálatot.

A panaszfelvétel, a főkapitányság Tevékenységirányító Központjának közreműködésével a nap 24 órájában áll a turisták rendelkezésére, ezt segíti évek óta, a 112-es nemzetközi segélyhívó is.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is rendszeresek lesznek a nyári időszakban is a közbiztonsági, idegenforgalmi akciók, illetve közlekedésbiztonsági, idegenrendészeti ellenőrzések. Ezek tervezéséhez és végrehajtásához a rendőrség igénybe veszi a helyi polgárőr szervezetek és egyéb lakossági önvédelmi szervezetek információit és segítségét. Céltól függően részt vesznek az ellenőrzésekben a munkaügyi felügyelőség, munkaügyi központ, a NAV, az APEH, az ÁNTSZ, a BÁH Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóság és egyéb hatóságok munkatársai is.

Komplex bűnmegelőzési figyelemfelhívó programcsomaggal is készült az idényre a rendőrség.

A külföldi vendégek minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében több idegen nyelven is elkészített bűn- és baleset megelőzési tanácsokat tartalmazó hangfelvételt is eljuttat a Rendőrség a Borsod Volán Zrt. és a MÁV Zrt. kijelölt pályaudvaraira, valamint a megye nagyobb idegenforgalmat lebonyolító strandjaira. 


 

 
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.05.27./

 

Interliga mérkőzések a Sportpályán

 

               
                                                      

 


 

      

2013. május 18-án és 24-25-26-án – a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola és a sárospataki sportegyesületek, intézmények szervezésében (STC; RÁKÓCZI DSE; MECFK; ÁVG DSE, ZEMPLÉN VIZILABDA KLUB; ÁRVAY DSE, Refi DSE) – került megrendezésre a III. „Óriás leszel” Nemzetközi MOGYI – SUSI - Sárospataki Sporttehetség Gyermekfesztivál és Konferencia, amely keretén belül láthatták a nézők az INTERLIGA küzdelmeit (0. nap) - számolt be Belicza János szervező...

A négy nap eseményei a következő helyszíneken zajlottak: Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnoka, aulája és műfüves pályája; Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornacsarnoka, Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar termei; Városi uszoda, Városi Sportpálya, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola műfüves pályája.

A 0. napon (május 18.) az INTERLIGA küzdelmei zajlottak a városi sportpályán, mégpedig a 2002-es labdarúgó korosztályban. Résztvevő csapatok: Zakaparattya Ungvar, Sdjusor Ungvar, Kinder Carei (Nagykároly), Bai Mare (Nagybánya), Bozsik Akadémia, Nyírsuli Nyíregyházi Sportiskola, Mátészalka, Görög Focisuli, Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola – SUSI. 


 

 További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.05.27./

 

Zeneünnep 2013. június 21-22.

 

               
                                                      

 


 

      

A nemzetközi ünnepnap +1! Idén ráteszünk egy lapáttal! Zenész Patakiak, pataki Zenészek, Zenekedvelők!
Fiatalok és idősebbek, zenekarok és szólisták, profik és amatőrök, kórusok! Töltsük meg ezen a két napon a várost zenével! Június 7-ig várjuk a jelentkezéseteket szóló vagy csoportos, énekes- és/vagy hangszeres produkcióval, műfaji kötöttség nélkül

Kérjük a jelentkezéskor jelöljétek a produkció műfaját, hosszát, létszámát, hangosítási- és helyigényét!

Jelentkezés írásban: A Művelődés Háza és Könyvtára, 3950 Sárospatak, Eötvös út 6.
E-mail: zeneunnep@gmail.com

Erre figyeljetek: A helyszín és műsoridő meghatározása és a szerkesztés jogát fenntartjuk! A részvétel önkéntes, anyagi ellenszolgáltatással nem jár.

Június 21-én este 8-tól résztvevők és érdeklődők a Szent Erzsébet utcába jöjjenek, ahol a ROY ÉS ÁDÁM TRIÓ csap a húrok közé. Részletek a plakátokon! 


 

 
Törő Gábor
/2013.05.26./

 

Fórum a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepről

 

               
                                                      

 


 

      

A Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepnek vége. Sok szervezés, nehézség és öröm, melyet magunk mögött tudhatunk. A Szent Erzsébet Ház dolgozói már tartottak egy közös megbeszélést az idei ünnep tapasztalatait összegezve. Június 3-án hétfőn, 16.30 órakor szeretnénk, ha más is megosztaná velünk véleményét, ötleteit gondolatait az ünnepet illetően - hívják fel az érdeklődők figyelmét Szent Erzsébet Ház dolgozói...

Nyílt fórumot szervezünk, ahol mindenki elmondhatja véleményét, hogy minden évben még szebb, jobb és maradandóbb Szent Erzsébet Ünnepet szervezhessünk közösen.
A fórum időpontja 2013. június 3-a hétfő, 16.30. Helyszín a Szent Erzsébet Ház.
A találkozó nyitott, tehát bárki eljöhet, és elmondhatja negatív és pozitív véleményét egyaránt.

Kérünk mindenkit, hogy adja át másoknak is levelünk tartalmát! Várjuk szeretettel! 


 

 
Törő Gábor
/2013.05.26./

 

A Laudate Énekegyüttese bemutatta „Add tovább”című műsorát

 

               
                                     

 


Fedorcsák Katalin

      

2013. május 19-én, vasárnap, a XXI. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep programjai keretében, a Rákóczi Vár Kápolnájában, a Sárospataki Bazilika Laudate Énekegyüttese bemutatta az „Add tovább”című műsorát. A műsorban központi téma volt a szeretet, ezzel tisztelegve Szent Erzsébet a szeretet szentje előtt számolt be Fedorcsák Katalin az együttes vezetője...

A hagyományos hangversenytől eltekintve nem csak énekek szólaltak meg, hanem szentírási idézetek és verses imádságok, amelyek témában szorosan kapcsolódtak az énekekhez. A műsornak különös hangulatot adott a különleges helyszín, a Vár kápolnája, ahol egykor a kis Erzsébet járhatott.
A Sárospataki Bazilika Laudate Énekegyüttese 2008-ban alakult, a templomi liturgia szolgálatára.

Több év összeszokott éneklés után olyan indíttatást érzett az együttes, hogy felkérésre, ezzel a tematikus műsorral lépett ki a közönség elé. Céljuk, hogy műsorukkal minél több emberhez eljuttassák a szeretet üzenetét. 


 

További fotók >>>
 
Cziczer Katalin
/2013.05.26./

 

Ünnepi körmenet Szent Erzsébet ereklyéjével

 

               
                                                       

 


 Palánki Ferenc

      

Pünkösdhétfőn a hagyományoknak megfelelően Árpád-házi Szent Erzsébet szenttéavatását ünnepeltük, az idei évben ennek 778. évfordulóját. Az ünnepi szentmisét Ft. Palánki Ferenc püspök atya végezte a környék - és a zarándokokkal érkező papság körében...

A szentmisét ünnepi körmenet követte Szent Erzsébet ereklyéjével. A szertartás végén elhangzó főpapi áldás után útnak indultak a Szent Erzsébet Út idei zarándokai, hogy végigjárják a több mint 100 km utat Kassáig.
  


 

További fotók>>>
 
Törő Gábor
/2013.05.26./

 

Közösségi szolgálatot végző ÁVG-sek

 

               
                                                      

A 2016-ban és az azt követő években érettségiző korosztály számára törvényi kötelezettség az 50 órás közösségi szolgálat teljesítése, maximum napi 3 óra munkával. Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium együttműködési szerződésekkel teremt lehetőséget a fiatalok számára, hogy a tanuláson túl más, a közösség számára fontos aktivitásuk is legyen, ezzel is segítve őket a hasznos emberi tevékenységek felismerésében - nyilatkozta Tóth Tamás igazgató...
 

 


Tóth Tamás

      

Az ÁVG-sek az idei tanévben nemcsak Sárospatakon, hanem a kistérség több településén is ott voltak, s mindenütt hasznos, változatos feladatok vártak rájuk. Az érintettek, közel 300 diák, a gyomlálástól kezdve a muzeológiai tevékenységen át, a gyerekekkel, idősekkel való hasznos időtöltésig, sokféle munkafolyamatban tevékenykedett.

Ezúton is köszönet a fogadóintézményeknek: Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtárának, a Carolina Óvoda és Bölcsődének, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának, a Szent Erzsébet Háznak, az Idősek és Fogyatékosok Otthonának és a Horgászegyesületnek. Bodrogkisfaludon a Tájház, az Óvoda és az Öregek Otthona nyitottságának, Hercegkúton a Gyöngyszem Nemzetiségi Általános Iskolának. 


 

További fotók >>>
 
Cziczer Katalin
/2013.05.25./

 

A Refi testvériskolája a lengyelországi Rymanow város Állami Tanintézete

 

               
                                            

1570-1572 között Balassi Bálint első alkalommal, a Habsburgok elől menekülve fordul meg apja Lengyelországi birtokain, így Rymanówban is. A város akkoriban a lengyel kálvinizmus ismert központja volt, valamint a szintén protestáns Balassinak ihletet adó helye is. Itt készül el a 67 zsoltár fordítása és a Krakkóban nyomtatott Füves kertecske - számolt be Fejér Zoltán igazgató-helyettes...
 

 


Fejér Zoltán

      

2013. május 11-12. között a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthonának egy kisebb küldöttsége másodszor vett részt a Rymanow város által rendezett „II. Kultúrák Dialógusa” kulturális rendezvényen. Énekegyütteseink, táncosaink, szavalóink együtt színvonalasan képviselték nemcsak a Refit, A Kollégiumot, de Sárospatak városát is.

Megérkezésünk után először a város Állami Tanintézetéhez mentünk, ahol fejet hajtottunk a nagy költő, Balassi Bálint domborművénél, és elénekeltük a költő által írt református 220. dicséretet. A főhajtás és koszorúzás után a két iskola vezetősége aláírta az Együttműködési Szerződést, ezáltal testvériskolává fogadták egymást. Délután diákjaink felléptek, majd együtt a lengyel, szlovák, magyar, cseh és ukrán küldöttség egy gyönyörű erdővel körülvett helyen, tábortűz mellet folytatta az ismerkedést.

Másnap ellátogattunk a Krosnói várba, ahol szintén megkoszorúztuk a költő domborművét, valamint felmehettünk a Portius toronyba, majd meglátogattuk a híres Krosnói üveggyárat is.

A nap végén újabb fellépéssel tettünk bizonyságot mindazon értékekről, mellyel iskolánk, nemzetünk rendelkezik, és egy számunkra rendezett állófogadáson nehéz búcsút vettünk vendéglátóinktól, és köszöntük meg mindazt a jót, amivel e két nap elhalmoztak bennünket. Csodálatos két nap volt, amit e sorok között is szeretnénk megköszönni lengyel barátainknak, és a segítséget is, hogy oda eljuthattunk a Sárospataki önkormányzatnak, valamint a református kollégiumnak.

A tavalyi utunkat is így foglaltam össze, most sem tudom másképpen: ismét beigazolódott a mondás: lengyel – magyar két jó barát. 


 

További fotók >>>
 
a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona
/2013.05.25./

 

Napirenden a város közművelődési koncepciója

 

               
                                                       

Mint köztudott Sárospataknak a közművelődési koncepciója 2002-es keltezésű. Azóta nagyon sok minden történt a városban, sok víz lefolyt a Bodrogon, ezért Sárospatak Város Önkormányzata elhatározta, hogy új közművelődési koncepciót, úgynevezett stratégiát készít. Ennek apropója az, hogy a 2013-as év különösen sok átalakulást hozott: intézményeket adtunk le, civil szervezetek szűntek meg, s újak alakultak – számol be az új koncepció kidolgozásáról Szvitankó Tamás, a Humán Bizottság elnöke…
 

 


Szvitankó Tamás

      

Mindezek miatt a Képviselő Testület az elmúlt testületi ülésen döntött úgy, hogy új stratégiát dolgoz ki. Ennek kidolgozására a Humán Bizottságot kérte fel, mi pedig pár szakembert megkerestünk, többek között Bordás Istvánt és Csatlósné Komáromi Katalint, a bizottságból pedig Saláta László és jómagam veszünk részt ennek a stratégiának a megalkotásában, de nem csak így négyen fogunk rajta dolgozni, annál is inkább, mert úgy döntöttünk, hogy nem is önkormányzati stratégiát, hanem városi stratégiát késztünk.

Ezért összehívtuk az összes sárospataki oktatási intézmény képviselőit, valamint a városban működő minden olyan intézmény és szervezet képviselőit, akik kultúrával, idegenforgalommal, illetve a város ilyen jellegű életével foglalkoznak.

Második körben hívnánk össze az összes civilszervezetet, a harmadik körben pedig a gazdálkodó vállalatokat, szervezeteket. Mindezt azért tesszük, mert a célunk nem az, hogy egy-két tervvel menjünk eléjük, hanem, hogy egy vázat készítsünk. Ezt a vázat kell összeállítani közösen, együtt. Amikor ez megvan, akkor ezt összegyúrjuk, s újra összehívjuk ezeket a szervezeteket, így néz ki a terv, amit megalkottunk. Amikor ők azt mondják, hogy nekik így megfelel, akkor visszük a Humán Bizottság elé, majd pedig a Testület elé. Ezt az egészet mi ez év december 31-ére szeretnénk megalkotni, hogy a jövő évet már úgy kezdje a város, hogy van elfogadott közművelődési koncepciója.

Nagyon örülünk, hiszen az első találkozó az intézményekkel nagyon jól sikerült. Minden meghívott résztvevő jelen volt, s örömmel fogadták, hogy egy ilyen elindult. A véleményekből azt szűrtük le, nagyon várták már, hogy egy ilyen koncepció és utána egy rendelet megszülessen. 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.05.25./

 

A Pacurka csoport újabb sikere országos tanulmányi versenyen

 

               
                                               

A Farkas Ferenc Művészeti iskola Pacurka Gyermektánccsoportja korosztályában II. helyezést ért el a tanulmányi hivatal által kiírt Országos Csoportos Néptánc Tanulmányi Versenyen. A Budafokon megrendezett döntőben mintegy 40 együttes mérte össze a tudását, az ország minden részéről - küldte a tudósítást Darmos István felkészítő táncpedagógus...
 

 


Darmos István

      

A csoportos tanulmányi verseny a művészeti iskolák tanulóinak szól, ugyanolyan, mint ha fizika, matematika, vagy történelem versenyen vennének részt a tanulók, csak az ő tantárgyuk jelen esetben a néptánc. A kiírás nagyon pontosan meghatározza, milyen követelményeknek kell megfelelni, pontos időkorlátok vannak, és az értékelési szempontrendszer is pontosan kidolgozott.

Ennek megfelelően gömöri tánc improvizációval, valamint egy kalocsai tánccal jelentkeztünk a versenyre. A zsűri kiemelte a példaszerű színpadi megjelenést – amibe beletartoznak a hajfonatok, az öltözetek, s az sem mindegy hogy hogyan viselik a gyermekek -, a kiemelkedő tánctudást és színpadi előadási készséget.

Külön megdicsérték a gyermekeket, mennyire szépen, stílusosan táncolják mindkét táncanyagot. Mindezek alapján országos II. helyezést értünk el a versenyen, aminek nagyon örülünk. Azért is tartom kiemelkedőnek ezt az eredményt, mert ez a művészeti iskolák néptánc tanszakának legrangosabb, legmagasabb szintű versenye. Három éve szintén a csoportos tanulmányi versenyen elsők lettünk, két éve kamara tanulmányi verseny volt, amit szintén megnyertünk, tavaly szóló tanulmányi verseny volt, ahol szintén lett két fődíjasunk, és idén az elnyert II. helyezés mutatja, hogy folyamatosan, országosan is kiemelkedő színvonalú iskolánkban a néptánc oktatás, s a térség legeredményesebb néptáncos műhelye a Farkas Ferenc Művészeti Iskola. Darmos Éva, Darmos István felkészítő táncpedagógusok. 


 

További fotók >>>
 
Cziczer Katalin
/2013.05.24./

 

Országos 5. helyezést értek el a II. Rákóczisok

 

               
                                                      

Az Apáczai Csere János Tehetségkutató Komplex Tanulmányi Verseny a matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz, technika, informatika tantárgyak műveltségi területeit átfogó komplex, országosan akkreditált verseny, amelyre 7. és 8. évfolyamos tanulók jelentkezhettek. A verseny 3 fordulós volt, s végül 23 csapat versenyzett a Budapesten rendezett országos döntőben, ahová a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a regionális döntőből két csapattal jutott tovább. Az egyik csapat az előkelő 5. helyezést szerezte meg.
 

 


 

      

A csapat tagjai:
Fodor Zsófia 7.a
Géczi Zsombor 8.a
Koncz Flórián 8.b
Molnár Dénes Dominik 7.a

Őket kérdeztük a versenyről.
- Hogy készültetek fel ilyen sok tantárgyból?
Mivel nagyon átfogó ismereteket igényelt a verseny, kis átfedésekkel, de kihez melyik tantárgy állt közelebb, azt tanulmányozta, ismételte át, és együtt is készültünk.

- Milyen témakörökből kellett készülnötök?
Az 1. forduló az Olimpia témakörére épült, a 2. forduló : A lakóhely és környezetünk ismereteire, a 3. forduló kiemelt területe a napenergia volt.
- Mi tetszett nektek a legjobban a versenyben?
Az előzetes feladatokat nagy örömmel készítettük. Sok munkát és ismeretgyűjtést igényeltek. Az egyik munkánk (projekt ) egy lapozható, mozgatható elemeket tartalmazó , postázható képeslap vagy könyv, ahol a három megadott témakör közül az : Innovációs és környezettudatos lehetőségek iskolánkban - címűt választottuk. Itt jól elengedhettük a fantáziánkat. Építettünk iskolakertet, relax parkot, szőlőbirtokot. A munkánk 21 érdekes ötletet tartalmaz, mindegyik más és más megoldással. Nagyon büszkék vagyunk rá, mert elnyertük az 1. helyezést, a közönség díját.

- Melyik forduló volt a legérdekesebb?
Az országos forduló. Ide egy napkutató-bázist is kellett készíteni, amely napelemmel működtetett egy ledet. A teszt megoldása után, amit éreztünk, hogy nagyon jól sikerült, különböző (fizikai, kémiai..)jelenségek elemzése következett. Ez azért is volt nehéz, mert minden csapat más feladványt kapott, a felkészülési idő pedig csak 5 perc volt. Ez után következtek a villámkérdések, itt is mindenki más kérdést kapott, a felkészülési idő csak 1 perc volt.

- Hogy készítettétek el a napkutató-bázist?
Először körüljártuk a napelem kérdését, merthogy működőképesnek kellett lennie. Itt sok szakember segítségét kértük és kaptunk, így jelentős ismeretre tettünk szert. Aztán elkezdtünk gondolkodni a formáján, s a tökéletes gömbtől eljutottunk a félgömbig, hogy az elhelyezés feltételeinek is megfeleljünk. De említhetném a színét, az intelligens ablakait, a „ teleszkópos” tetejét, vagy a guruló lábait. Arra törekedtünk, hogy hívja fel magára a figyelmet, mert a napenergiában óriási lehetőségek vannak, nekünk pedig ezzel élnünk kellene a hétköznapi életben is.
-Meg lehet valahol tekinteni a munkáitokat?
Igen , az iskolában. A családi napon pedig az érdeklődőknek egy prezentációt is tartunk.
-Milyen díjazásban részesültetek?
Rengeteg szép és jó könyvet kaptunk. Köszönjük a szervezők munkáját, és nem utolsó sorban köszönjük a tanáraink, segítőink munkáját is.
Az országos dötőbe jutott másik csapatunk is lelkesen készült minden fordulóra. Dicséret illeti az ő munkájukat is.

A csapat tagjai:
Perényi Júlia 7.a
Szendrei Nikolett 7.c
Csizmadia Dániel 8.a.

A kiadó mindegyikük munkáját egy szép könyvcsomaggal értékelte. 


 

További fotók >>>
 
II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.05.24./

 

Dr. Mogyoró látogatása az ÁVG-ben

 

               
                                                      

 


 

      

2013. május 16-án egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében az Árpád Vezér Gimnázium 7. A osztályos diákjai ismerkedhettek meg dr. Mogyoróval, aki egy 3 éves mudi fajtájú terápiás kutya. Ennek az érzékenyítő programnak a fő célja az volt, hogy a fiatalokban tudatosodjon a másság elfogadása - egy segítő kutya megismerésén keresztül...

A foglalkozást Godzsák Nelli, Mogyoró gazdája, bodrogkisfaludi önkéntes segítő vezette. Egy prezentációban összegezte a legfontosabb tudnivalókat a terápiás kutyák tevékenységéről (főként időseknek és sérülteknek tudnak támogatást nyújtani), majd gyakorlati bemutató következett, hisz az óra főszereplője Mogyoró volt. A látottak és tapasztaltak elgondolkodtatták a résztvevőket, ám volt helye a derűnek is.
Az érzékenyítő foglalkozások folytatódnak a gimnáziumban, újabb osztályoknak lesz alkalmuk találkozni a kutyaterápiával. 


 

További fotók >>>
 
Cziczer Katalin
/2013.05.24./

 

Sikeres volt XXI. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep

 

               
                                          

 


Tamás Janka

      

Sárospatak legnagyobb tömegeket vonzó ünnepévé nőtte ki magát az elmúlt 20 év alatt a Pünküsdi Szent Erzsébet Ünnep, ami elejétől kezdve az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság szervezésében valósul meg, évről évre egyre nagyobb figyelmet vívva ki magának…

Az érdeklődés középpontjában a pünkösdvasárnap délután látható kosztümös felvonulás áll, de valójában a középkori vásári sokadalom zenészekkel, táncosokkal, komédiásokkal, egész nap mulattatja az összegyűlteket. A Szent Erzsébet utcában kézműves kirakodó vásár, régi mesterségek bemutatója, középkori étel-ital kóstoló nyújt egész napos kikapcsolódást a helyieknek és a vendégeknek.

Idén már szombaton is volt látnivaló, a Vízi kapunál lovagi tornát tekinthettek meg a történelmi hangulatot kedvelők. 


 

Vasárnap délelőtti képek>  
Jelmezes menet Az 1. színhely fotói>>>             2. színhely>>>                 3. színhely>>>                  4. színhely>>>

További videók a YouTube SÁROSPATAK oldalon>>>
 
Törő Gábor
/2013.05.23./

 

„Elhozta az Isten piros Pünkösd napját…”

 

               
                                                      

A kereszténységben a Pünkösd, a szentlélek eljövetelének ünnepe. A magyar néphagyományban ezen időszak jellegzetes népszokása, a fiúk között az ügyességi próbával, lóversennyel egybekötött pünkösdi királyválasztás – mesélte Kovács Lászlóné óvodapedagógus, a Carolina Óvoda és Bölcsőde néphagyományőrző munkaközösségének vezetője...
 

 


Kovács Lászlóné

      

A kislányok pedig választottak maguk közül egy fiatalabb, kisebb leányt, aki a pünkösdi királykisasszony lett, akit körbehordoztak a falun.
Ezt a szép népszokást, évről-évre óvodánkban is tovább éltetjük. Idén is feldíszítettük környezetünket zöldágakkal, kapukkal, pünkösdi rózsával. Az ünnep napján az iskolába készülő fiúk közül, különböző versenyszámokkal /kötélhúzás, lovaglás, célbadobás, zsákbaugrás/, kiválasztottuk a legügyesebb, leggyorsabb legényt – és lovagjait – , aki 1 évig büszkén viselheti a pünkösdi király címet. Addig az iskolába készülő lányok közül is kiválasztódott a pünkösdi királykisasszony és udvarhölgyei. Szép tavaszi, és pünkösdi dalok éneklésével egybekötve, feldíszítettük a pünkösdfát, és körbetáncoltuk azt.

Az ünnep napját táncházzal zártuk, ahol kicsik-nagyok, fiúk-lányok közösen mulattunk, roptuk a táncot. Ezen a verőfényes, szép napon sikerült a gyermekeinkkel átélni az ünnep szépségét és hangulatát. 


 

További fotók >>>
 
Cziczer Katalin
/2013.05.23./

 

Az egész város bevonásával készül az új kulturális stratégia

 

               
                                        

Sárospatak Város Önkormányzata Képviselő Testülete a 2013. április 26-án megtartott ülésén állást foglalt, egy új középtávú kulturális stratégia kidolgozásában. Ez az igény már korábban is megfogalmazódott, mert a jelenleg életben lévő koncepciót túlhaladta az idő, aktualitását vesztette mivel a körülmények, a környezet azóta nagymértékben megváltozott – számolt be Saláta László, a Lokálpatrióták Egyesületének elnöke arról, ahogy az új kulturális koncepció kidolgozásának folyamatát látja…
 

 


Saláta László

      

Mindezt a szándékot megerősítik a közigazgatás átszervezése során bekövetkezett változások, melyek átalakították az önkormányzat hatáskörébe tartozó tevékenységek struktúráját. Megváltozott a pályázati rendszer, az Európai Unió forrásaiból elnyerhető pénzeszközök szakszerű, jól tervezett, összehangolt, előkészítő munka után nagymértékben hozzájárulhatnak a városi közművelődéshez, a kulturális kínálat bővüléséhez, színvonalának javulásához.
Ehhez azonban minden, a helyi kultúra fejlesztésében érdekelt közösség, s a városunkban élő különböző generációk szervezett együttműködésére van szükség. Egy olyan stratégia kidolgozása indokolt, amely kulturális örökségekre építve, a kor színvonalának megfelelő új lehetőségeket és formációkat, s ezzel együtt kínálatbővítést tesz lehetővé.
A testület ennek érdekében határozatban kérte fel a Humán Bizottságot, hogy ezt koordinálja, valamint szakértők és Sárospatak egyesületeinek, közösségeinek bevonásával tegyen javaslatot Sárospatak Város Középtávú Kulturális Stratégiájára.

A tervező folyamat azóta nagy lendülettel megindult, tervek szerint, ha feszített tempóban is, de még ez év decemberében a testület elé kerülhet a javaslat. Az ötfős munkacsoport elkészítette a folyamat ütemtervét, amelyben megfogalmazta a különböző mérföldköveket,
stációkat, a végrehajtandó feladatokat, s megnevezte azok végrehajtásáért felelősöket. Elsődleges feladatként jelölték meg a stratégia kidolgozásában résztvevők körének felmérését, amelyet három „kerekasztal” megbeszélés alkalmával terveztek megejteni.
Az intézmények képviselőinek szondázása már sikerrel megtörtént. Függetlenül attól, hogy ki a fenntartójuk, csaknem valamennyien aláírták a szándéknyilatkozatot, miszerint részt kívánnak venni a stratégia kidolgozásának folyamatában. Hasonló módszerrel és alkalmakon kívánják felkérni együttgondolkodásra az egyházak civil szervezetek képviselőit, majd a vállalkozókat, akik aktivitására, támogatására szintén számítanak.

A reális helyzetelemzést és az igények, javaslatok összegyűjtését kérdőíves interjúk formájában tervezik megvalósítani, a városunkban élő különböző generációk,
közösségek, reprezentatív felmérésével. Az adatok feldolgozása, s a szakszerű elemző munka után készülhet el a stratégia tervezete, amely a képviselő testület véleményével kiegészítve társadalmi vitára kerül. A társadalmi vita során felmerült javaslatok, vélemények beépülnek majd a végső dokumentumba. Sárospatak Város Középtávú Kulturális Stratégiája így szinte az egész város társadalmának bevonásával, kollektív munkával készülhet el, és még decemberben elfogadásra is kerülhet.
A végrehajtáshoz garancia lehet, hogy a város vezetése együttműködési megállapodást köt mindazokkal, akik a stratégia végrehajtásában is részt kívánnak venni. 


 

 
Törő Gábor
/2013.05.23./

 

Irodalmi teadélután a könyvtárban

 

               
                                                      

Irodalmi teadélutánra hívtam a kedves érdeklődőket 2013. május 15-én. Ez a délután kicsit rendhagyó volt, az eddig megszokotthoz képest. A nyári szünethez közeledvén egy kis utazást tettünk a Duna mentén. Nincs még egy folyó a világon, amely olyannyira meghatározta volna a körülötte élők életét, mint a Duna - számolt be Stumpfné Gyöngyösi Etelka...
 

 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka

      

Ez a folyam beleszólt a történelembe, háborúkat nyert és vesztett népei, nemzetei számára. Nincs olyan művészeti ág, amelyet ne érintett volna meg vadregényes, romantikus tája, fenséges hegyvonulata, cserfes fiatalsága, mélabús bölcsessége.

Útja során nemcsak országokat szel át, de különböző éghajlatokat is. Változatos növény – és állatvilága páratlan. Jobb és bal partján megszámlálhatatlan földrajzi csoda, archeológiai- és történelmi emlékhely, műalkotás található. Kastélyok, kolostorok, várak kísérik 2850 km hosszú útját. A Duna nemcsak azt a 10 országot köti össze, melyet napjainkban átszel, hanem szélesebb térségeket is.

Olyan filmrészleteket mutatok be, melyben a Duna folyam útját járja be fekete-erdei forrásától fekete-tengeri torkolatáig. Hivatkozik a Duna ihletésére született művészi alkotásokra, a Dunát köszöntő költők és írók műveire is. ( Jókai, Verne, Vörösmarty, Illyés Gyula, Ady, József Attila, Vas István.....)
Mivel egy délutánba nem fér bele ez a hosszú út, így kalandozásunk ma Németország és Ausztria területére korlátozódik. A későbbiek során folytatjuk a Duna útját.
Köszönöm kedves vendégeim figyelmét és kellemes nyári pihenést kívánok mindenkinek! 


 

További fotók >>>
 
Cziczer Katalin
/2013.05.23./

 

Lehullt a lepel a maffiabaloldalról – az ország jobban teljesít!

 

               
                                                      

Sokáig titkolták, majd tagadták, de lehullt a lepel a baloldal és az alvilág együttműködéséről– amelyről péntek délután Tiszaújvárosban számolt be dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő Török Dezső helyi frakcióvezető társaságában. Szerencsére jó hírt is közölhetett: Magyarország jobban teljesít!
 

 


dr. Mengyi Roland

      

 Javulnak az ország gazdasági mutató, megyénkben is csökken a regisztrált álláskeresők száma.
– Amit sejtettünk, beigazolódott, lehullt a lepel az elmúlt 20 év legsúlyosabb politikai botrányáról. Kiderült, hogy a baloldal lepaktált az alvilággal a 2010-es választások előtt – jelentette ki dr. Mengyi Roland.

Beigazolódott, hogy forró drót volt az alvilág urai és a baloldal között. A hangfelvételek leirataiból kiderül, hogy az alvilág vezére félt attól, hogy a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.
A titkosszolgálat és az alvilág bevonása a politikába nem egyeztethető össze a jogállamiság normáival, ez nem európai megoldás, pedig előszeretettel hivatkoznak Európára, s ha valami nem tetszik nekik, akkor azonnal szaladnak Brüsszelbe panaszkodni. Szögezzük le: tisztességes ember nem szövetkezik az alvilággal! Aki ezt megtette, annak nincs helye a magyar közéletben! Ez nem pártkérdés, ez erkölcsi kérdés.

Ez a botrányos történet első sorban nem Portik Tamásról és Laborc Sándorról szól, hanem az akkori viszonyokról, ezért nem csupán nekik kell viselni érte a felelősséget, hanem az akkor hatalmon lévő baloldali politikusoknak, Gyurcsány Ferencnek, Bajnai Gordonnak és társaiknak, akik most szeretnék visszaszerezni a hatalmat. Ki tudja most kikkel szövetkeznek ennek érdekében?

–A Gyurcsány-Bajnai-szövetség magyarázattal tartozik az embereknek. A legfőbb kérdés, hogy kik adtak megrendelést az alvilágnak? Mit jelent az, hogy Gyurcsány Ferenc szerint Bajnai Gordonnak is legalább annyi köze van az ügyhöz, mint neki? Pénzelte-e a baloldalt, és milyen módon az alvilág? – tette fel a költői kérdést a képviselő.

Sok még a válaszra váró kérdés, de a Fidesz a végére fog járni az ügynek. Nem hagyjuk, hogy Magyarország és magyar emberek sorsa újra a maffiabaloldal kezébe kerüljön – jelentette ki dr. Mengyi Roland.

A negatívum után következett a jó hír, vagyis a kiszivárgott információk szerint Brüsszel várhatóan megszünteti a túlzott deficit eljárást Magyarországgal szemben.

– Az első negyedéves gazdasági mutatók bizonyítják, hogy Magyarország jobban teljesít! A stabilizációs lépések meghozták eredményüket. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint az elmúlt év utolsó három hónapjához képest a bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben 0,7 százalékkal növekedett – magyarázta dr. Mengyi Roland, ami az Európai Unió egyik legjobb eredménye. Az inflációt is sikerült közben letörni és az alapkamat is csökkenő tendenciát mutat.

A makrogazdasági mutatók után következett a foglalkoztatottság.

A munkaerőpiacról is kedvező tendenciákról tudok beszámolni, országosan és megyénkben is jelentősen csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. Április végén közel 10%-kal (6,5 ezer fővel) volt kevesebb a megyei kirendeltségekkel kapcsolatban álló álláskeresők száma, mint egy éve. Sorra indultak a közfoglalkoztatási programok, az átképző tanfolyamok, de ami nagyon lényeges: az elsődleges munkaerőpiacon többen voltak sikeresek, mint korábban! Hónapról hónapra kevesebb álláskereső kéri nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken


A regisztrált álláskeresők létszáma alapján számított munkanélküliségi arány április végén 21,1% volt a megyében, ami az előző hónaphoz képest 2,1%-ponttal, a tavalyitól 1,8%-ponttal lett kevesebb – sorolta a friss adatokat dr. Mengyi Roland.

60 ezer fő alá süllyedt az álláskeresők száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ez 2008 óta nem volt így ! Magyarország és Borosd-Abaúj-Zemplén megye jobban teljesít !

– Tehát javulnak a mutatók, azonban még sok tennivalónk van a foglalkoztatás javítása érdekében. Ez áll a megyei gazdaságfejlesztési törekvéseink középpontjában, számítunk mindenkire !– zárta a tájékoztatót az országgyűlési képviselő. 


 

 
Csontos László Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2013.05.22./

 

Díjkitűzés visszavonása: beazonosították a sárospataki hajléktalan gyilkosát (B-A-Z. MRFK)

 

                                         
                           

 


 

      

Több mint egy éve Sárospatakon olyan súlyosan bántalmaztak egy hajléktalant, hogy az belehalt sérüléseibe. A kitartó nyomozás eredményeként a rendőrök az elkövetőt elfogták, aki kihallgatásán beismerte tettét. (a fotók illusztrációk)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2011. október 9-én indított halált okozó testi sértés gyanúja miatt ismeretlen elkövetővel szemben eljárást. A nyomozás adatai alapján aznap Sárospatakon az Ady Endre téren az éjszakai órákban olyan súlyosan bántalmaztak egy hajléktalan férfit, hogy az a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Az elkövető ismeretlen volta miatt 2012. májusában felfüggesztett nyomozásnak a megyei rendőr-főkapitányság 2013. április 11-én - az ügyben felmerült releváns információk birtokában - továbbfolytatását rendelte el. A beszerzett adatok alapján megalapozott gyanú merült fel ugyanis arra vonatkozóan, hogy a bűncselekményt egy jelenleg büntetését töltő helyi férfi követte el. Az 54 éves, sárospataki S. László az ügyben megtartott gyanúsítotti kihallgatásán a nyomozóknak beismerő vallomást tett.

A fentiekre tekintettel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője az ügyben általa 2011. november 3-án kitűzött 200.000 forint nyomravezetői díjat 2013. május 22-én visszavonta. 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.05.22./

 

XXI. Pünkösdi Gyermektánc Találkozó

 

               
                                                      

1993-ban született meg A Művelődés Háza munkatársainak fejében az ötlet, hogy a néphagyományok, pünkösdi szokások, pünkösdi bálok, pünkösdi király-választás is megjelenjen városunk kulturális palettáján. Ennek lett fóruma, helyszíne, alkalma a Pünkösdi Gyermektánc Találkozó. A most már több évtizedes múltra visszatekintő, hagyományossá vált programra idén is sokan látogattak ki a Vízikapuhoz - számolt be Darmos István...
 

 


Darmos István

      

Jelentős számú, néptáncot kedvelő közönség jött ki a Vízikapuhoz Pünkösd hétfőjének délutánján, rendezvényünkre. Idén Vajdácskáról, és a szlovákiai Buzitáról érkezett csoportok, valamint városunk gyermektáncosai adtak közel másfél órás műsort. Az említett település magyar tanítású nyelvű diákjai is több alkalommal voltak már nálunk, kedvelik ezt a rendezvényt, s örültünk, hogy idén is láthattuk műsorukat. A dunántúli, felső-bodrogközi, baranyai, mezőségi, gömöri, kalocsai táncokból összefűzött színes műsort követően került sor a pünkösdi király-választásra. A játékos vetélkedőt minden évben nagyon várják a legények, s nem csak számukra fontos ez a vetélkedés, hanem a közönség számára is érdekes, élvezetes e program.

Ilyenkor csak a legények vetélkednek, de a lányokat is igyekszünk segítőként, zsűritagként, szurkolóként bevonni e programba. Idén a pünkösdi király Kupec Zsolt lett – a szlovákiai Nagyidáról -, első udvaronc Rák Gergő, második udvaronc Dékány Csanád, mindketten a sárospataki Kiscsimpolya csoport tagjai. A Pünkösdi gyermektánc Találkozót nyírségi táncház zárta.

A délután programját Sajószegi Gábor - A Művelődés Háza és Könyvtára munkatársa - bonyolította le, a zenei kíséretet pedig a kiváló zenészekből álló Tényleg Zenekar biztosította. Idén az időjárás is kegyes volt Pünkösdkor, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy egy hangulatos rendezvénnyel lettünk gazdagabbak 


 

További fotók >>>
 
Cziczer Katalin
/2013.05.22./

 

Bábkiállítás és bemutató

 

               
                                                      

Huncutka Bábszínház 4 évnyi "termése" gyűjteményéből kiállítás nyílt május 17-én 17 órától A Művelődés Házában földszinti folyosóján, produkcióval egybekötve. Érdemesnek találtam az alkalmat, az újabb báb színészképzés sikeres befejezése után, egy bábkiállításra. Volt már egy hasonló kiállítás az ELTE-n 2 éve - számolt be Mátyásné Füzi Csilla...
 

 


Mátyásné Füzi Csilla

      

A repertoáron lévő darabok bábjai:
Csipkerózsika-tervezte,készítette: a Huncutkák
Törpekirály epreskertje-tervezte: Szentirmai László, készítette: Mátyásné Füzi Csilla
Üres virágcserép-tervezte, készítette: Puhl Márta
Júlia szép leány-tervezte, készítette: Mátyásné Füzi Csilla
Tárgyjátékok-tervezte, rendezte: Mátyásné Füzi Csilla és a Huncutkák
Szávitri - tervezte: Bércesi-Dienes Erika, Rendezte: Mátyásné Füzi Csilla, készítették: a vizsgázók /mert ez volt a mostani bábszínészképzés premier darabja/. Valamint a tervező bábtervei is megtekinthetők.

A megnyitó után a pódiumteremben: A só című tárgyjáték előadását játhatták az érdeklődők /nagyobbaknak/ Borbélyné Dr. Hunyadi Éva előadásában.
Tervezte, rendezte: Mátyásné Füzi Csilla (egyébként annak idején a Gyakorlóban ezt a darabot tanítottam a gyerekeknek ha esetleg ismerős lesz egyeseknek az nem a véletlen műve!)

A kiállítás május 30-ig megtekinthető A Művelődés Háza földszinti folyosóján. 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.05.21./

 

Kardvívó Torna színesítette a pünkösdi hétvégét

 

               
                                                      

 


Vismeg István

      

Első alkalommal rendeztek Kardvívó Tornát a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepek alkalmával, amiből biztos, hogy hagyomány lesz, hiszen kiválóan beleillik a középkort idéző rendezvények sorába. Még aktualitása is van, hiszen Vismeg István kutatásai szerint egy győztes csata éppen pünkösd szombatján volt Sárospatak határában 1458-ban…

Az ötletgazda az önkormányzathoz fordult a torna megszervezésének gondolatával, ahol támogatásra talált. Aros János polgármester és a képviselő testület kiváló színhelynek tartotta Sárospatakot egy ilyen bajnokság megrendezéséhez. A lebonyolítást egy pályázat is segítette, így Vismeg István szervezésében sikeres lovagi tornára került sor az ősi vár falai alatt.

A képekből is látszik, hogy milyen látványos volt a bajnokság, a korabeli öltözékben megjelent harcosokkal. Hogy kevés nézője volt, ez annak tudható be, hogy első alkalommal rendezték meg, így nem tudhatta a közönség, hogy ilyen kuriózumra kerül sor pünkösd szombatján a Vízi kapunál. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.05.21./

 

KETTŐSLÁTÁS - Szeretlek Sárospatak

 

               
                                                      

Sárospatak életében jelentős évet írunk. Az újra várossá nyilvánítás 45. évfordulóját ünnepeljük. Ennek tiszteletére Szajkó József az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanára, akit egyébként fotósként is tisztelhetünk, egy a maga nemében sajátos fotókiállítással lepte meg a várost, annak tisztelt lakóit. A kiállításának címe KETTŐSLÁTÁS - Szeretlek Sárospatak. Erről kérdésemre így vall a már esetenként művészi szintet érintő fotós...
 

 


Szajkó József

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Sárospatakon születtem, így a gyerekkorom és a fiatalságom legszebb éveit itt töltöttem. Sok olyan épületre, rendezvényre emlékszem, amelyet már csak a helyi történelem jegyez. Szép emlékként élnek bennem pl. a „Sárospataki Diáknapok”. Szívesen emlékszem az olaszok testvérvárosi kapcsolatának alkalmából megjelenők felvonulására is. Emlékszem régi jellegzetes személyekre is például az akrobata mutatványokat végző Puch háborús motorral közlekedő Jankovics Zolira is. Természetesen ezt most csak egy pici része a patak hétköznapi történelmének, mint ahogy az is , mint amikor megalakítottuk mi, akkori fiatalok a Lórántffy Ifjúsági Klubot.

Komoly rendezvényeink voltak. Pl. Dinnyés Józsefet is mi hívtuk először Sárospatakra. Természetesen ezeken kívül, sok-sok emlékkép él bennem. Szép emlék az is, amikor a népzenekarunkkal énekeket tanítottunk illetve tanultunk Béres Ferenctől. Ezek hétköznapi pillanatok, amik bennem élnek és nem kerül a város írott történelmébe. Ez a sok szép emlék szívem közepébe helyezte el Sárospatakot. Akárhol, vagyok, nekem a szeretett szülővárosom marad Sárospatak. Most, hogy az újra várossá nyilvánítás 45. – évét ünnepeljük, - jutott eszembe, hogy sajátos módon megpróbálom visszaidézni a múltat a megélt mindennapokat.

Az SRK Könyvtárában megtalálható fotók között, megkerestem azokat az épületeket, amelyek közismertek. Ezekről készítettem mai fotókat, Így a régi és mai képet együtt, egy képként mutatom be a tisztelt érdeklődőknek. Nagyon érdekes érzés volt szinte pontosan ugyanazon a helyen állni, ahol a régi fotót készítő, - ma már ismeretlen fotós állt. Köszönet illeti ezeket a fotósokat, hiszen nélkülük, nem lett volna most lehetőségem ezeket a „Kettőslátás” fotókat elkészítenem. Nyugodtan mondhatom, hogy újra éltem a fiatalságomat. Láttam az épületek mögött élő embereket és hétköznapokat, ünnepnapokat. Kívánom, hogy mindenkinek sikerüljön, ezt az élményt a kiállítás megtekintése alatt újra megélni!.
Szeretettel ajánlom mindenkinek a figyelmébe Kettőslátás kiállításomat, és megtisztelnek, ha megtekintik. Ezzel a gondolattal fejezte be kérdésemre adott válaszát Szajkó tanár úr.

A kiállítás május 9-én A Művelődés Háza és Könyvtára aulájában került megnyitásra. A tárlat megnyitása alkalmából köszöntőt mondott a Művelődés Háza igazgatója, Csatlósné Komáromi Katalin, majd az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanulóinak a kiállításhoz illeszkedő műsora emelte a megnyitó érzelmi hangulatát. A kiállítás Aros János városunk polgármestere beszédével került hivatalosan „megnyitásra”.

Beszédéből röviden idézünk:
Kiállítást megnyitni mindig jó érzés, megtisztelő feladat. Különösen az, amikor egy kolléga hobbiját, művészetét bemutató kiállításon teheti meg ezt az ember. És ha még lehet fokozni, különösen jó, ha a világ számunkra legszebb városának, újra várossá nyilvánításának évfordulóján tehetem, egy olyan kiállításon, amelyen az alkotó művész jóvoltából egyszerre láthatjuk a 45 évvel ezelőtti és a jelenlegi állapotot.
Ha valaki, aki nem ismeri az alkotót, elolvassa a kiállítás címét, több dolog is az eszébe juthat.
….Ha azonban a főcím utáni alcímet is elolvassuk „Szeretlek Sárospatak”, mindannyiunkban összeáll a kép mire gondolhatott Szajkó tanár úr, amikor ezt a címet adta a kiállításnak. …….Képeivel sajátos látásmódban, az optikán keresztül mutatja be városunkat 45 évvel ezelőtt és az eltelt időben bekövetkezett fejlődés után ma.
A kettős látás miatt tehát nem kell műtétre jelentkezniük, viszont az elénk tárt történeti áttekintés után valamennyiünk nevében arra ösztönzöm Szajkó Józsefet, hogy folytassa a fotózást, ossza meg velünk kincseit, és ha lehet személyes kérésem, egyszer szívesen látnánk a nyakkendő gyűjteményét is.

Rövidítve, ezekkel a mondatokkal nyitotta meg a kiállítást polgármester úr, amely immár Szajkó József tanár úr harmadik kiállítása a városunkban, - A láss, ne csak nézz! és a - Csodálatos Amerika címmel fémjelzett kiállításai után. A tengerentúli Follow Me Through Hungarian Eyes kiállítása remélhetően, ezekkel a fotókkal kiegészítve, folytatódik még más városokban illetve országokban és „hírét” viszi szeretett városunknak.
A kiállítás május 31-ig látható, A Művelődés Háza és Könyvtárában. 


 

További fotók >>>                              További LEVI-fotók >>>

Törő Gábor
/2013.05.21./

 

Országos 4. díjas fizikus az ÁVG-ben

 

               
                                                      

 


Bódisz Áron

      

A XV. Jedlik Ányos Országos Fizikaverseny 3. fordulója, a döntő zajlott 2013. május 11-én Nyíregyházán. A Kárpát-medencei középiskolás korú magyar diákság megmérettetésén, „király” kategóriában a területi döntők 26 legeredményesebb fiatalja versenyzett. Közöttük volt az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákja, Bódisz Áron is, aki a feladatmegoldó verseny hármas feladatsorán teljesített kimagaslóan...

A szakirodalomra és tananyagra épülő feladatválasztós teszt után számításos feladatokban, majd anyagsűrűség-mérésen alapuló feladatsorban kellett bizonyítania.

A jó logikájú, töretlen érdeklődésű, szorgalmú Áron 4. díjas minősítésének, és Bigus Imre tanár úr sikeres mentorálásának örül az ÁVG.
Szeretettel gratulálunk! 


 


Cziczer Katalin
/2013.05.20./

 

Elismerő oklevél és sikeres roadshow

 
                                 
                                                        
 
A Magyar Turizmus Zrt. minősítési rendszerében 2012. évben a Tourinform Sárospatak kiváló eredményt ért el. Az elismerő oklevelet az Országos Tourinform Találkozón –Siófokon -, Bosch Ágnes irodavezető vehette át...
 

 


Bosch Ágnes

      

A Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével az észak-magyarországi régió turisztikai desztinációi Nyíregyházán, háromnapos roadshow-n mutatkoztak be. A főtéren felállított kilátó és a faház nagyon sok érdeklődött vonzott. Számunkra nagyon kedvező volt a rendezvény időpontja (2013. 05.16-18), mivel a XXI. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep programjait is tudtuk népszerűsíteni, számolt be Bosch Ágnes, a Tourinform Sárospatak irodavezetője.

  


 

Törő Gábor
/2013.05.20./

 

Kezdődik a MOGYI - SUSI hétvége

 
III. „ÓRIÁS LESZEL” NEMZETKÖZI MOGYI – SUSI SÁROSPATAKI SPORTTEHETSÉG GYERMEKFESZTIVÁL ÉS KONFERENCIA 4 NAP - 10 SPORTÁG – 8 HELYSZÍN –
50 CSAPAT – TÖBB MINT 600 RÉSZTVEVŐ - tájékoztatja a sportkedvelőket Belicza János szervező tanár...
 

 


Belicza János

      

2013. május 18 és 24-25-26-án – a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola és a sárospataki sportegyesületek szervezésében kerül megrendezésre a III. „Óriás leszel” Nemzetközi MOGYI – SUSI - Sárospataki Sporttehetség Gyerekfesztivál és Konferencia. amely keretén belül láthatják a nézők az INTERLIGA küzdelmeit (0. nap – május 18.), valamint sportkonferencián (1. nap – május 24.), szabadidősportnapon (2. nap) és sportversenyeken (3. nap) lehetett részt venni.

A három napos események a következő helyszíneken zajlanak: Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnoka, aulája és műfüves pályája; Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornacsarnoka, Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar termei; Városi uszoda, Városi Sportpálya. Minden érdeklődőt szeretettel látnak a szervezők!

Részletek a plakátokon! 


 

Törő Gábor
/2013.05.19./

 

Élelmiszersegély érkezett

               
                                                                                           


Oláh József

      

Sárospatak Város Önkormányzatának már nagyon hosszú ideje van kapcsolata a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel. A segélyszervezet által kiírt élelmiszer adomány pályázatra most is reagáltunk és mást az első fordulóban sikerült Sárospataknak több mint 9 tonna élelmiszert nyerni – számolt be a nyertes pályázatról Oláh József, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke...


Ebben van liszt, kétféle tészta, kristálycukor, ill. pirított kenyér. A kiosztás, mint ahogy Sárospatak lakossága már megszokhatta, a képviselőkön keresztül fog történni. Kiosztási pontokat fogunk kialakítani, s a kiosztást jövedelem és rászorultsági alapon hamarosan elkezdjük. 


 

Törő Gábor
/2013.05.19./

 

 

Mozgás, szórakozás, egészségmegőrzés egy helyen

               
                                                                                           

A tavalyi évhez hasonlóan ismét nagyszabású CSALÁDI FITNESZ- ÉS EGÉSZSÉGNAP rendezvény szervezésébe vágja a fejszéjét május 25-én az Árpád Vezér Diáksport Egyesület Sárospatak Város Önkormányzatával és a BAZ Megyei Szabadidősport Szövetséggel karöltve, melynek fő céljára az esemény neve is utal: a hosszú tél után mozgással felébreszteni testünket - hívja fel az érdeklődők figyelmét Kordáné Györki Erika szervező
 


Kordáné Györki Erika

      


Célunk többek között az, hogy a térségünkben élő emberekkel is megismertessük a városunkban és a környéken felelhető sport-, és egészségügyi szolgáltatásokat, melyeken keresztül motivációt, ötletet, segítséget kaphatunk a megfelelő, mozgásban gazdag egészséges életmód elsajátításhoz.
13 órától 18 óráig mintegy 10 féle fitneszstílussal ismerkedhetnek meg a látogatók a helyi trénerek jóvoltából, sőt a tavalyi sikerre való tekintettel újra eljön hozzánk a sátoraljaújhelyi Se7en Squash klub 12 Spinning-kerékpárral.

A nagy népszerűségnek örvendő KANGOO FITNESZ-t a budapesti sztárcsapat irányításával próbálhatják ki az érdeklődők. Különleges attrakcióként az egészséges életmódra való figyelemfelkeltés gyanánt UTCAI FUTÁST szervezünk Kangoo cipővel, ez Budapesten már régóta létező szabadidősportág.
Egészségügyi mérésekkel, életmód- és kineziológiai tanácsadással, masszázzsal és sok-sok újdonsággal várjuk az arra nyitottakat, s hogy a gyermekek hagyják szüleiket sportolni, aktív gyermekfoglalkoztatással igyekszünk lekötni a lurkók fölös energiáit.

Tehát TESTÉBRESZTŐ!, mindenkit szeretettel várunk! Részletek a mellékelt plakáton és a www.avgsp.hu internetes oldalon. 


 

Cziczer Katalin
/2013.05.19./

 

Ismét megtartják a Bódi Géza Emléktornát  

 
2013. május 24-én 15 órától harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Bódi Géza Kispályás Labdarúgó Emléktorna, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és az öregfiúk szervezésében.
A mérkőzések helyszíne az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnoka. A Vendégfogadás a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában lesz.
 

 


Bódi Géza

      

A résztvevő csapatok:

- Sárospataki Református Gimnáziumért Alapítvány
- Szerencsi Öregfiúk
- Árpád Vezér Gimnázium Tanári Csapata
- Sárospataki Református Kollégium Gimnázium Öregfiúk csapata

Minden sportkedvelőt szeretettel várunk az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában!

Punyi Gyula
testnevelő, DSE elnök 


 

Törő Gábor
/2013.05.19./

 

Melyik szobor legyen a Főtéren?

 

               
                                                      

Nemsokára átadásra kerül a megújult Főtér, ami A Művelődés Háza és Tanítóképző Főiskola között lesz kialakítva miután díszburkolattal látják el, s ott egy közösségi teret alakítanak ki. Kérdésként felmerült, hogy milyen attrakciót helyezzünk el a téren. Szóba került a szökőkút, a harangtorony - amit meg is valósítunk - és szóba került az is, hogy jó lenne itt egy szobrot állítani – osztja meg a Főtér kialakításának tervezési kérdéseit a pataki polgárokkal Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      


Úgy döntöttünk, hogy a pataki diák szobrát szeretnénk ide felállítani, 5 millió Ft-ot nyertünk is rá pályázaton. Borsi Antal, sárospataki szobrásszal vettük fel a kapcsolatot, ő volt egyébként az, aki segített ebben a dologban pályázni. Elkészítette a maketteket a pataki diák szobrára vonatkozólag, 2 verziót készített el, egy mai, farmerkabátost és egy régi diákruhában lévő diák szobrát.

Ezeket tesszük közzé a honlapon és az újságban is, és
várjuk a javaslatokat, hogy melyiket helyezzük ki. Egész alakos, tehát 180-190 cm-es bronz szoborról van szó, aminek a bekerülési költsége - úgy, hogy a szobrász is támogatja a szobrot - 7 millió Ft lesz, tehát még 2 millió Ft-ot kell összeszedni. Megszólítjuk a vállalkozókat, az öregdiákokat, a patakra érkezőket, az elszármazottakat, és bízom benne, hogy ez a 2 millió Ft rendelkezésre fog állni.   


 


Törő Gábor
/2013.05.18./

 

Madarak és Fák Napja az óvodában

 

               
                                                     

A természetvédelmi törvény 64. § (3) szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja.” Mi ennek nagyon örülünk, hiszen óvodánkban a gyerekekkel nap mint nap foglalkozunk a természet szépségeivel és védelmével, környezeti értékeinek megóvásával – nyilatkozta Sáfrányos Lászlóné, a Carolina Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa...
 

 


Sáfrányos Lászlóné

      

A programunk keretében, s e nap tiszteletére a Környezetvédelmi Munkaközösség vetélkedőt szervezett az óvodások számára állat-, növényismeret, valamint környezetvédelem témakörben. A játékos feladatok megoldása közben elméleti tudásukra és ügyességükre egyaránt szükség volt. Hat állomást jelöltünk ki számukra, melyet egy-egy madár szimbolizált: gólya (madármentés), fecske (Vigyázz a vízhez), feketerigó (tavaszi virágok felismerése), fakopáncs (Etesd meg a békát!), bagoly (szelektív hulladékgyűjtés), cinege (hátizsák összeállítása túrázáshoz.

Az idén először egy új feladat is színesítette a kínálatot, papírfecske keresés az óvoda udvarán ( a legtöbbet találó csoportok külön jutalmat kaptak ). A „menetlevelek” kiosztása után a gyermekcsoportok nagy lelkesedéssel haladtak állomásról-állomásra.

Egy-egy feladat megoldása után énekeltek, verseltek, ezzel is bizonyítva ismereteik sokrétűségét az adott témakörben. Végezetül mindenki jutalomban részesült. A szörpökkel szomjúságukat csillapíthatták, a virágpalánták amellett, hogy óvodánk udvarát díszítik majd, egy jó hangulatú vetélkedős Madarak és Fák Napját idézik fel számukra.   


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.05.18./

 

Ellenőrizték a csellengő diákokat

               
                                                      

A Polgármesteri Hivatal koordinálásával Sárospatakon idén először tartották meg az iskoláskorú tanköteles személyek ellenőrzését a város területén. Az ellenőrzésben részt vettek az iskolák ifjúságvédelmi felelősei, a közterület felügyelők, valamint a Sárospataki Rendőrkapitányság részéről az iskolarendőrök. Az akcióról Ladics Tamás rendőr főhadnagy, a kapitányság sajtóreferense nyilatkozott…
 


Ladics Tamás

      

Április 17-én a délelőtti és a délutáni órákban végigjártuk Sárospatak diákok által leginkább látogatott helyeit, a Vízi kapu, a Várkert, a Rákóczi út, az Arany János utca, A Művelődés Háza, az Iskolakert, valamint a MÁV illetve Volán pályaudvar környékét.

Ennek során 40 fő tanköteles, iskoláskorú személyt ellenőriztünk. Az ellenőrzések során közel 20 diáknál derült ki, hogy órája lett volna az iskolájában, amin nem jelent meg. Ezeket az intézkedés során sikerült megállapítani, mivel az iskolák az ifjúságvédelmi felelősei is jelen voltak és nyilvántartásukból azonnal meg tudták mondani, hogy az adott személynek órán kellett-e lennie vagy nem. Akik óráról hiányoztak, azokkal szemben az ifjúságvédelmi felelősök iskolai eljárást kezdeményeztek.

Ezeket az ellenőrzéseket továbbra is folytatni szeretnénk, és a Sárospataki Polgármesteri Hivatal kezdeményezésével folyamatosan végezni fogjuk, ezzel is akadályozva a diákok iskolakerülését. 


 


Cziczer Katalin
/2013.05.18./

 

Miért hiszek?

 

               
                                                     

Eperjes Károly hitről, a művészetben megélt katarzis közvetítéséről, és a hit gyakorlásáról vallott. A Kossuth-díjas színművészt sokan ismerik. Azt is tudja már szinte mindenki, hogy nincs olyan személyes megnyilvánulása vagy előadása, amikor ne beszélne hitéről, Isten létéről való meggyőződéséről. Ilyen volt a tegnapi este is, mikor a sárospataki Bazilikában megtartotta előadását...
 

 


Eperjes Károly

      

„Mert mi a Lélek által, hitből várjuk a megigazulás reményét.” (Gal 5,5) címet választotta az estének, és fejtette ki közönsége előtt hite lényegét. Meggyőződése, hogy lehet a hitben növekedni, csak gyakorolni kell. Hittel minden lehetséges, még a nagy örömöket és a nagy bánatokat is el lehet vele viselni. Az elmúlt esztendőben nagy megrázkódtatás érte a színművészt, meghalt az édesanyja. Nagy fájdalmában megrendült a hite. Nem az Istenbe vetett hite, hanem az önmagába való bizalma.

Feltette magának a kérdést: "Ki vagyok én Uram, hogy nem tudom elengedni az édesanyámat? Talán most sem szeretem még eléggé az Urat?” ezzel rádöbbent, hogy még van mit tanulnia. „Óriási kegyelem, hogy katolikus lehetek, hiszen a lehetőségek széles palettáját adja az Isten, hogy a hitben növekedhessünk. Ilyen lehetőségek a szentségek. A szentségek között pedig az eucharisztiát emelte ki, s megjegyezte, hogy nem összeegyeztethető a szentmise idején rózsafűzért imádkozni. Megvallása szerint a rózsafüzér az edzésnek, a szent liturgia pedig a meccsnek felel meg.

Az Isten számtalan eszköztárában a szentségek segítenek a "mocskok" kikerülésében. „Nem mindegy ugye, ha a gyermeket megkéri az édesapja, hogy ne menjen a pocsolyába, ne piszkolja be önmagát, de az kacérkodik a gondolattal, s mégis belemegy. Aki pedig előveszi és használja segítségeit, az megtanulja kikerülni vagy átugrani azt. Ezek mellett a keresztény emberrel sokszor előfordul, hogy nagy igyekezetében, jó szándékában megbotlik és elesik. Ezzel ugyan bepiszkolja önmagát, mégis van lehetősége a megtisztulásra a bűnbánat szentsége által.”

A művész csak akkor hiteles, ha művészetével a katarzist közvetíti, ezért Jézus mellett Pilátust és Mária Magdolnát is el kell tudnia játszani.

Aki ismeri Eperjes Károly filmekben és színművekben megformált alakjait, az nem csak hitvallása által gazdagodhatott a tegnapi este, de az egyéni gesztusai által emlékeiben felidézhette azt a sok-sok szerepet, melyet a színpadon játszott az évtizedek során. A hitéről, imádságos életéről vallottakból pedig egy hiteles művész mutatkozott meg előttünk, aki Babits Mihály versét idézve fejezte be az estet, mintegy sommázta mondandóját: 


 


Szent Erzsébet Ház
/2013.05.17./

 

Győzelem a 20. KIDS Kupán

 

               
                                                     

 


Gönczy Zoltán

      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola II. korcsoportos fiú labdarúgó csapata 1. helyezést ért el a Katolikus Iskolák Diák Sportszövetségének országos döntőjében Kisvárdán - számolt be Gönczy Zoltán edző...

A fiúk technikás, hajtós játékkal győzték le ellenfeleiket.
Szent Erzsébet - Szent István, Mezőkövesd 4:3
- Pannónia Sacra, Budapest 1:0
- Szent Imre, Gödöllő 2:0
- Páduai Szent Antal, Piliscsaba 4:2

A csapat: Baranyi Sándor, Baráth Benedek, Sohajda András, Szendrei Gábor, Hunyadi Bence, Miczák Márk, Batta Gergő, Ardó Alex. Edzők: Gönczy Zoltán, Belicza János.   


 


Cziczer Katalin
/2013.05.17./

 

Az Év Rendőre

 

               
                                                     

A Rendőrség napja alkalmából 2013. április 26-án, a Belügyminisztériumban adták át az „Év Rendőre” elismeréseket. A díjat minden évben a megyei rendőr-főkapitányságok javaslatai alapján az országos rendőrfőkapitány előterjesztésére a belügyminiszter adományozza a rendőrség hivatásos állományú, szakmailag kiemelkedő teljesítményt nyújtó tagjainak...
 

 


Dr. Gaskó Bertalan

      

Az eredményes, felkészült munkát, illetve a példamutató helytállást kifejező díjat dr. Pintér Sándor belügyminiszter hét, arra érdemesített rendőr kollégának adta át:

Sajtó- és tömegkommunikáció kategóriában - Dr. Gaskó Bertalan r. alezredes úrnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének.

Dr. Gaskó Bertalan r. alezredes úr 1991-ben kezdte szolgálatát, kommunikációs szakterületen 2008. óta dolgozik. Szakmai felkészültsége áldozatkész munkával, szorgalommal, megbízhatósággal ötvözött. A közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében a rendőri tevékenység bemutatását, és megjelenítését szervezetten és kontrolláltan végzi. A külső kommunikáció mellett kiemelt feladatként kezeli a szervezet belső kommunikációjának fenntartását, az információ megfelelő áramlását. 


 


ORFK Kommunikációs Szolgálat
/2013.05.17./

 

ASHIHARA KARATE EURÓPA KUPA

 

               
                                                     

 


Juszku Viktor

      

2013. május 11-én Dunaharasztiban került megrendezésre az ASHIHARA KARATE EURÓPA KUPA, amelyen Juszku Viktor, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 5.b osztályos tanulója III. helyezést ért el. Az Ashihara Karate stíluson kívül a Kyokushin Karate stílus versenyzői is részt vettek a bajnokságon...

A versenyen több ország (Románia, Oroszország, Üzbegisztán és Magyarország) fiataljai szerepeltek különböző korosztályokban, több mint 200 fő indulóval.
Gratulálunk Viktor!   


 


Cziczer Katalin
/2013.05.16./

 

Ha Borsod emelkedik, a nemzet is emelkedik

 

               
                                                     

 

      

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szakmai konzultációt tartott csütörtökön a Miskolci Egyetemen. Idézte dr. Mengyi Rolandot, a megyei közgyűlés elnökét: ha Borsod emelkedik, a nemzet is emelkedik. Sürgette a gazdasági élet szereplőinek az összefogását...

A jegybankelnök örömmel nyugtázta, hogy az első negyedévben növekedő teljesítményt produkált Magyarország. Ráadásul egészséges növekedésről van szó, amely nem hitelből fakad. Kitért Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdaságának a fontosságára is, idézve dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnökének mondását: ha Borsod emelkedik, a nemzet is emelkedik.

A növekedés stabilizálásával kapcsolatban sürgette a gazdasági élet valamennyi szereplőjének az összefogását, amihez felajánlotta a Magyar Nemzeti Bank partnerségét. A konzultáción Balog Ádám, az MNB alelnöke a jegybank hitelpolitikájáról tartott előadást.  


 


Csontos László Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2013.05.16./

 

Rekordmennyiségű élő hal egy Lada csomagtartójában (B-A-Z. MRFK)

 

               
                                       

Természetvédelmi őrök bejelentése alapján több mint két mázsa élő halra bukkantak a sárospataki rendőrök egy Vámosújfalu külterületén lévő autó csomagtartójában. A Tokaj-Bodrogzugi Tájvédelmi körzetben tetten ért orvhalászt a rendőrség rövid időn belül bíróság elé állította, akit a közelmúltban ennek eredményeként jogerősen végrehajtandó szabadságvesztés-büntetéssel sújtottak...
 

 

      

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának járőrei 2013. április 13-án a korareggeli órákban tettek bejelentést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába. A bejelentésben foglaltak szerint a természetvédelmi őrök Olaszliszka és Vámosújfalu térségében tartott ellenőrzésük során - az árvízi elöntés alatt álló, védett, illetve Natura 2000 terület közelében - egy „partközeli” romos ipari telephelyen gyanús járműmozgást tapasztaltak.

A Sárospataki Rendőrkapitányság helyszínre érkező járőrei a természetvédelmi őrökkel közösen átvizsgálták a telepet, melynek hátsó részén egy magányosan álló, piros személyautót találtak. Az üresen álló járműben nem tartózkodott senki, azonban annak csomagtartójában 212 kilogramm élő hal volt elrejtve.

Röviddel ezután előkerült a térségben eddigi legnagyobb értékű, illegális halászati tevékenységén tetten ért orvhalásza is, egy 39 éves olaszliszkai férfi személyében, akit a rendőrök előállítottak.

A Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nagyobb értékre elkövetett lopás megalapozott gyanújával kezdeményezte a terhelt gyorsított eljárásban történő felelősségre vonását, akit a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélt. 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
Fotók: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata
/2013.05.16./

 

Útlezárás lesz a Szent Erzsébet utcában

 

               
                                                     

 

      

2013. május 19-én Pünkösdvasárnap a sárospataki Bazilikában végzett szentmisék idejének kivételével (reggel 9 órakor és fél 11-kor) útlezárás lesz a Szent Erzsébet utcában a Szent Erzsébet Ünnep alkalmával. Felhívjuk minden látogató vendég figyelmét, hogy ezen időszakok kivételével a Szent Erzsébet utca egésze rendezvénytér, és le lesz zárva az autós közlekedés elől. (a fotók illusztrációk)

Aki csak a Rákóczi Várat szeretné a Pünkösdi ünnepségek alkalmával meglátogatni, azok a Rákóczi utca felől, a Várkerten keresztül közelítheti meg.

Megértésüket köszönjük!  Mindenkit szeretettel várunk a Szent Erzsébet Ünnepre!   


 


Cziczer Katalin
/2013.05.16./

 

"Húzzad édes muzsikásom".. táncház Kispatakon

 

               
                                                     

 


Darmos István

      

A kispataki alkotóház nyári nyitórendezvénye volt A Művelődés Háza és Könyvtára által május 10-én szervezett táncház. A hangulatos - hagyományos paraszti kultúrát idéző - környezetbe illeszkedő rendezvényre a népzenét, néptáncot kedvelők látogattak ki - számolt be Darmos István...

Intézményünk rendszeresen szervez táncházakat, Húzzad édes muzsikásom.. címmel. Ezeket az őszi és téli időszakban főleg A Művelődés Háza és Könyvtára próbatermében bonyolítjuk le, de rendkívül jó helyszínnek tartjuk e parasztház udvarát, környezetét is. Ez alkalommal a miskolci Agyagbanda szolgáltatta a zenét, s Barsi Csaba táncpedagógus volt a táncházvezetőnk.

Moldvai táncok kerültek e napon terítékre, ezek között körtáncok, sortáncok, és páros táncok is voltak. A zenekar változatos hangszer összeállításban muzsikált, hiszen volt amit hegedűvel kobzával és dobbal, volt amit furulyával, volt amit kicsit modernebb hangzású szaxofonnal kísértek. A hangulatos este - és táncházi sorozatunk - támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.    


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.05.15./

 

Felvidéken ülésezett az Olvasókörök Szövetsége

 

               
                                                     

A hódmezővásárhelyi székhellyel működő Olvasókörök Szövetsége a tavaszi közgyűlését a Felvidék egyik történelmi kistelepülésén rendezte meg. A kétnapos program vendéglátói: a Sárospataki Irodalmi Olvasókör és a borsi CSEMADOK volt. 2013. április 17-én, kora délután csaknem száz vendégünk érkezett meg Sárospatakra. A szállás elfoglalása, a finom ebéd után Borsiba indultunk, ahol Halász Magdolna,a Sárospataki Olvasókör elnöke és Szegedy Mária, a Művelődési Ház vezetője nagy szeretettel fogadta a Szövetség Elnökségét és a tagokat...
 

 


Halász Magdolna

      

A szíves vendéglátás után a közgyűlés nyitányaként a helyi Muskátli Kör ballada formájában énekelte meg a nagy fejedelem életútját,majd Gál Ilona, a bodrogszerdahelyi Kör vezetője színvonalas előadásában Kányádi Sándor gyönyörű verse hangzott el. Ezután Deák György, az Olvasókörök Szövetsége társelnöke szívélyesen üdvözölte a jelenlévőket, a vendéglátók nevében Laczkó Lajos,a Magyar Közösség Pártja és a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke szívet,lelket melengető köszöntése után örömmel jelentette be,hogy a barbár módon megrongált Rákóczi-szobor újra a régi szépségében tündököl a kastély bejárata előtt.

Ezután a Szövetség tisztségviselői jelenlétében folytatódott a közgyűlés,ahol Szegedy Mária,a helyi Muskátli Kör–, és Gál Ilona, a bodrogszerdahelyi Népdalkör vezetője is beszámolt a közösségükben végzett munkáról,a sikerekről és a gondjaikról is. A Köri tagok pedig felkeresték a környék legnagyobb reneszánsz kastélyát,a fejedelem szülőszobáját, és meghatódva koszorúzták meg Rákóczi különlegesen szép mellszobrát, Mayer Ede híres alkotását.

A közgyűlés befejezése után színvonalas gálaműsor,zenés baráti találkozó következett. A borsi Muskátli Népdalkör mulatós,ropogós dalait Balogh Bertalan klarinétművész,kiváló zeneszerző kísérte. Deák György, meghatóan szép részletet olvasott fel Szenti Tibor: A vallomástevő c. kötetéből. A mohácsi Bozóky Katalin és Bíró Júlia citerák kíséretével szatmári népdalokat énekeltek. Ezután Gál Ilona előadásában Illyés Gyula: A költő felel c . versét hallgathattuk meg. Nagy sikere volt a Szövetség alelnöke,Szűcs László saját szerzeménye,a Borköszöntő különleges bemutatásának. A gála Reményik Sándor:Kegyelem c. versével zárult,amelyet Halász Magdolna adott elő. Hálásan köszönjük Gál Ilonának a műsor színvonalas konferálását,amely többéves szakmai gyakorlatának bizonyítéka. A kellemes hangulatú baráti találkozón mindenkinek ízlett a vendéglátók által készített házias,finom vacsora, a tokaji, és a jókedvünket Balogh Bertalan fantasztikus zenei repertoárja nagyban fokozta.

A második napon kora reggel indultunk el Kassára,hogy a Hódmezővásárhelyről, a Vajdaságból,Mohácsról,Debrecenből,Budapestről,Nagykanizsáról, Mártélyból érkezett vendégeink megismerhessék „Európa Kulturális Fővárosa”, a szépséges Kassa értékeit. Először Márai Sándor különleges köztéri szobrát csodáltuk meg,amely 2009-ben készült, Gáspár Péter alkotása. 2011.október 20-án nyílt meg a felújított Márai Emlékház. Itt laktak az író szülei,akiket több alkalommal meglátogatott. Magyar nyelvű helyi idegenvezetővel közelebbről megismerhettük „a kassai polgár”, a világhíres író életútját, sokszínű munkásságát,láthattuk az íróasztalát,művei többnyelvű kiadását,és megkoszorúzhattuk a gipszből készült szobrát. Ezután séta keretében a történelmi Belváros emlékhelyei következtek. Felkerestük a szépen felújított Rodostói Házat,amelyet csak kívülről csodálhattunk meg. A Főtér ékessége: Közép- Európa legszebb gótikus temploma,a korabeli fényében sugárzó Szent Erzsébet Dóm. Az altemplomban a koszorúnk elhelyezése után fejet hajtottunk II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és a bujdosótársak emléke előtt.

Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük,hogy a programunkat Czimbalmosné Molnár Éva kassai főkonzul jelenlétével megtisztelte. Nagyon örülünk,hogy Dr. Csáky S. Piroska,az újvidéki egyetem kiváló tanára,a Magyar Kultúra Lovagja is elfogadta a meghívásunkat. Élményekben gazdagon érkeztünk meg Sárospatakra. A finom ebéd után a búcsúzás, a hazautazás következett.

Boldogok vagyunk,hogy vendégül láthattuk az Olvasókörök Szövetsége elnökségét,a tagságot, közelebbről megismerhették a Borsiban, Bodrogszerdahelyen működő civil szervezetek munkáját,élvezhették a vendégszeretetünket,megcsodálhatták Kassa és Borsi felbecsülhetetlen értékeit.  


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.05.15./

 

Elkészült az augusztusi világtalálkozó programja

 

               
                                                     

Augusztus 20-án ünnepli újra várossá nyilvánításának 45. évfordulóját Sárospatak. Ebből az alkalomból az Önkormányzat támogatásával a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete főszervezésében, hagyományteremtő szándékkal tartják meg a Sárospataki Kötődésűek Világtalálkozóját. Saláta László, az Egyesület elnöke elmondta, hogy legutóbbi ülésükön már a programterv legapróbb részleteit is egyeztették.
 

 


Saláta László

      

Négy napot tervezünk augusztus 22. és 25. között, aminek a programját most gondos munkával készítettük elő. Meghívtunk ide olyan sárospataki lakosokat is, akik érdekeltek a város fejlődésében és érdekeltek abban, hogy megfelelő módon bonyolódjon le a világtalálkozó.
A vendégek itt tartózkodásuk alatt megismerhetik Sárospatak mindennapjait is. Kerekasztal beszélgetések keretében betekintést nyerhetnek a helyi oktatás, közigazgatás, egészségügy világába, kulturális életébe és megismerik a pataki civilszervezeteket is. Városnézéssel, szórakoztató programokkal, koncertekkel és kirándulással is készülünk. A helyi értékek bemutatása is cél, ezért a találkozó ideje alatt pataki kézművesek kirakodóvására zajlik majd a Hild téren. Sárospatak közvetlen környezete megismertetését is fontosnak tartjuk, így egy hercegkúti látogatást is tervezünk.

A felhívás már márciusban elment, egyrészt az Interneten, saját honlapunkon, valamint a világszövetség és a város honlapján keresztül. A szándékunkat már akkor közöltük a világgal, amire többen reagáltak. Most már - újabb csatornákon keresztül is - a konkrét programot szeretnénk eljuttatni az érdeklődőknek.

Nem csak volt sárospataki diákoknak szól ez a rendezvény. A szervezők mindenkit hazavárnak, akik itt születtek, éltek vagy valamilyen módon kötődnek Sárospatakhoz. A világtalálkozó kapcsán még komoly munka és további egyeztetések várnak a szervezőkre, hiszen több száz résztvevővel számolnak.   


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.05.15./

 

Európa bajnok a Kisrefiben

 

               
                                                     

 


Velmovszki Dóra

      

Velmovszki Dóra a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája 7. osztályos tanulója 2013.május 11-én megnyerte az Ashihara Open Európa Kupát!

Ez volt az a verseny ahova egyéb nemzetek mellett az Orosz válogatott is képviselte magát, akik köztudottan ennek a karate stílusnak a legjobbjai Európában. Dórára a könnyű súlyban 3 mérkőzés várt a döntőbe jutásért.

Ezeken a küzdelmeken végig a legjobbnak bizonyult és a döntőbe jutva egy magyar lánnyal kellett szembe szállnia. A döntőben sorra gyűjtötte a pontokat és végig kezében tartotta a mérkőzést, melynek a végén hat ponttal verte ellenfelét így Európa Kupa győztesként tért vissza Sárospatakra!          


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.05.14./

 

Újra Családi Nap

 

               
                                           

 


Szegedi Istvánné

      

Egy vidám jól sikerült Családi Nap volt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a hétvégén. A rendezvény 2. alkalommal került megrendezésre, melynek céljai elsősorban egy más, újszerű iskolai nap biztosítása nem csak saját tanulónknak és szüleinek, hanem minden sárospataki családnak is, aki úgy gondolták előzetes programjaink alapján, hogy eljönnek - számolt be Szegedi Istvánné igazgatónő...

Az egész napos rendezvény minden korosztálynak igyekezett érdekes programokat nyújtani, hiszen a kisebbek tűzoltó-, rendőr-, mentőautóval ismerkedtek, lovagolhattak, kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A nagyobbak jóga, gerinctorna foglalkozáson is voltak, de őket várták saját diáktársaik is, akik az országos tanulmányi versenyre készített innovatív iskola makettjét és „prezentációjukat” mutatták be. A legnagyobbak vetélkedőn, egészségügyi szűrésen vehettek részt, majd közösen egy gálaműsort nézhettek együtt meg a gyerekeknek szóló program zárásaként. A felnőtteknek az este még folytatódott a Karambol zenekar koncertjével, majd Hajdu Balázs dumaszínházas humorista előadásával végül a hajnalig tartó retro diszkó zárta a jól sikerült napot.

Volt gyerek, felnőtt tombola, melynek bevétele iskolánk Az Oktatás Korszerűsítéséért Alapítványát támogatta, mint a bazár és sütemény árusítás bevétele is. Ezúton is szeretném megköszönni szülőknek, kollégáknak, támogatónknak, hogy segítették támogatásukkal rendezvényünk sikerességét.
   


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.05.14./

 

Az év madara, az év fája

 

               
                                                     

 


 

      

A Madarak és Fák Napja tiszteletére kézműves foglalkozással egybekötött előadáson vehettek részt az Erdélyi János Általános Iskola diákjai, amelyet Kóra Judit, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa tartott számunkra.

Megismerkedhettünk a madárbekenyével és nemesített rokonával is. Bepillantást kaptunk legszínpompásabb madarunk a gyurgyalag életébe.
A kézműves foglalkozáson pedig mindenki kipróbálhatta, hogyan lehet gombok és festék segítségével madárberkenye fát készíteni. Remek munkák születtek, amelyet a foglalkozáson készült képeken is bizonyítanak...
          


 

További fotók >>>

Erdélyi János Általános Iskola
/2013.05.14./

 

Felhívás!

 

               
                                                     

 


Aros János

      

Sárospatak Város Önkormányzata pályázati lehetőséget kihasználva szeretné összefogni a Sárospatakon és a környéken élő, élelmiszerek előállításával foglalkozók tevékenységét.

Célunk az, hogy egy előzetes felmérést követően pályázatot nyújtsunk be olyan kisüzem létrehozására, amely a magyar hagyományok alapján, hagyományos technikával készülő élelmiszerek és termékek előállítását segítené - hívja fel az érdeklődők figyelmét Aros János polgármester...

Éppen ezért kérem, hogy jelen felületen található regisztrációs adatlap kitöltésével segítse elképzelésünk megvalósítását.
Az adatlapok továbbításának határideje: 2013. május 21.  
email: polgarmester@sarospatak.hu

A felhívás word-ben itt tölthető le

Együttműködésüket és segítségüket köszönöm!           


 


Törő Gábor
/2013.05.13./

 

Megállni tilos táblákat helyeztek ki az állomáshoz vezető úton

 

               
                                                     

Javában folynak a sétálóutca kialakításának műveletei A Művelődés Háza és a Tanítóképző Főiskola közötti területen, ezért az Eötvös utcát lezárták, a forgalom nagy része pedig áttevődött az Erdélyi útra, ill. az állomás felé a Táncsics utcára. Utóbbin a forgalom a buszközlekedés miatt eddig is elég nagy volt, ezért az önkormányzat kihelyezte a megállni tilos táblákat, hogy megelőzze ezzel a forgalmi akadályok és dugók, ill. a balesetveszélyes helyzetek kialakulását – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 

 


Ladics Tamás

      

A táblákat már pár hete kihelyezték, de azt tapasztaljuk, hogy a gépjárművezetők vagy megszokásból közlekednek és nem veszik észre, hogy új tábla van kihelyezve, vagy szándékosan szegik meg a szabályt és parkolnak a tábla hatálya alatt szabálytalanul.

Ezek a szabálytalanságok, főleg a cukrászdától az élelmiszerboltig terjedő útszakaszon tapasztalhatóak, amik jelentősen megbonyolítják az arra járók közlekedését. A Volán buszok közlekedését is megnehezítik, pláne délután, amikor elindulnak a Bodrogközbe a járatok egymás után, és megnövekszik a forgalom.

Hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet, a rendőrség visszatérően ellenőrzi ezt az útszakaszt, és a szabálytalan parkolókkal szemben rendőri intézkedést kezdeményezünk.
A biztonságos közlekedés érdekében kérjük, vegyék figyelembe az arra közeledők a forgalmi rend változását!         


 


Cziczer Katalin
/2013.05.13./

 

Református lovagok sikere az országos német nyelvi versenyen

 

               
                                                                                           

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Német Nyelv és Irodalom Tanszéke országos tehetséggondozó versenyt hirdetett meg középiskolások részére A német-magyar kapcsolatok 1000 éve címmel, melyen 3 fős csapatok indulhattak adott témában, németül megírt esszé beküldésével. A Református Kollégium Gimnáziumából a 11. E osztályos Kállai Zoltán, Lastóczki Ábel és Németh Zoltán pályázott - számolt be Oláh Gréta felkészítő német nyelvtanár...
 

 


 

      

A diákok sikeresen vették az első akadályt, és A német betelepítések Magyarország területére című munkájukkal bejutottak az április 26-án megrendezésre került szóbeli döntőbe, ahol német nyelven kellett előadást tartaniuk a választott témában. A Reformierte Ritter, azaz Református lovagok nevű kis csapat rendhagyó módon készítette el a versenykiírásban előírt német nyelvű riportot: időutazást tettek abba az időbe, amikor Sárospatak környékére érkeztek az első németek, letéve a mai Hercegkút, Károlyfalva, illetve Józseffalva alapjait.

Előadásukban egy elképzelt beszélgetést folytattak: a sárospataki uradalom akkori tulajdonosa, Trautson herceg és jószágigazgatója, Dujardin báró számolt be az akkori uralkodónak, II. Józsefnek a betelepített németek életéről. Beszámolójukat gitárkísérettel, énekkel, diavetítéssel tették színesebbé. Egyedi hangvételű, kreatív előadásukkal a „lovagok” az előkelő 2. helyezést érték el.

Eredményükhöz gratulálunk! 


 


Cziczer Katalin
/2013.05.12./

 

Energiaoptimalizálás, versenyképesség, gazdaságfejlesztés

 

 
        

Az unió, Magyarország és a régió összefogásának köszönhetően energiaoptimalizálási rendszer kifejlesztésébe kezd Miskolcon egy informatikai cég. A projektet dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke indította el.A kedd délutáni nyitórendezvényen Jutasi Zoltán, a Synergon Informatikai Nyrt. elnöke köszöntötte a vendégeket és szólt az energetika és az informatika kapcsolatáról. Kiemelte, hogy a projekt keretében megvalósuló Smart Building rendszer célja a minél hatékonyabb energiafelhasználás biztosítása...
 

 


dr. Mengyi Roland

      

Dr. Mengyi Roland ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy a gazdasági fejlődés lehetőségeinek a feltérképezésére, biztosítására fókuszálnak. Az Európai Unió gazdasági fejlődésének a motorja a következő 30-50 évben Kelet-Közép Európa lesz, beleértve Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Ennek érdekében az ipari hagyományainkat úgy kell kamatoztatni, átültetni a jövőbe, hogy javítsa a tőkevonzó képességünket.

– Öröm, hogy a Synergon Borsod-Abaúj-Zemplén megyét választotta a régió egyik gazdasági motorjával összefogva – utalt a Miskolci Egyetem tudásbázisára dr. Mengyi Roland, amit technológiai zóna létesítésére szeretnének felhasználni. A high-tech cégek megtelepedése, működése fontos a megye gazdasága számára. Az innovációs folyamatot a gazdaságfejlesztés szolgálatába kívánják állítani.
Dr. Mengyi Roland örömmel nyugtázta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye a kutatás, fejlesztés terén ilyen színvonalas, modern tudományos alapokra támaszkodó projekt megvalósításának a színhelye, mint az energiafelhasználást optimalizáló intelligens épületmenedzsment program. Reményei szerint sok hasonló fejlesztésnek ad majd otthont megyénk.

A felvázolt intelligens épületmenedzsment megoldás az energiafogyasztás optimalizáláson túl azért is fontos számunkra, mivel a fejlesztési projekt itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kerül kidolgozásra. Ezáltal munkahelyteremtést valósítanak meg. 


 


Csontos László Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2013.05.12./

 

Bábkiállítás nyílik A Művelődés Házában

 

               
                                                                                           

Huncutka Bábszínház 4 évnyi "termése" megtekinthető május 17-én 17 órától A Művelődés Házában (földszinti folyosó), produkcióval egybekötve. Érdemesnek találtam az alkalmat, az újabb bábszínészképzés sikeres befejezése után, egy bábkiállításra. Volt már egy hasonló kiállítás az ELTE-n 2 éve - hívja fel az érdeklődők figyelmét Mátyásné Füzi Csilla...
 

 


Mátyásné Füzi Csilla

      

A repertoáron lévő darabok bábjai: Csipkerózsika-tervezte, készítette: a Huncutkák
Törpekirály epreskertje-tervezte: Szentirmai László, készítette: Mátyásné Füzi Csilla
Üres virágcserép-tervezte, készítette: Puhl Márta
Júlia szép leány-tervezte, készítette: Mátyásné Füzi Csilla
Tárgyjátékok-tervezte, rendezte: Mátyásné Füzi Csilla és a Huncutkák
Szávitri - tervezte: Bércesi-Dienes Erika, Rendezte: Mátyásné Füzi Csilla, készítették: a vizsgázók /mert ez volt a mostani bábszínészképzés premier darabja/. Valamint a tervező bábtervei is megtekinthetők.

A megnyitó után a pódiumteremben: A só című tárgyjáték előadása lesz /nagyobbaknak/ Borbélyné Dr. Hunyadi Éva előadásában.
Tervezte, rendezte: Mátyásné Füzi Csilla (egyébként annak idején a Gyakorlóban ezt a darabot tanítottam a gyerekeknek ha esetleg ismerős lesz egyeseknek az nem a véletlen műve!)

A kiállítás megtekinthető 2013. május 17-től 2013.május 30-ig.  A város apraját-nagyját, a városatyákat, minden kedves volt tanítványomat, bábszínház-látogatóimat, kollégáimat és a kedves érdeklődőket sok szeretettel... 


 


Cziczer Katalin
/2013.05.12./

 

A jobb utakért kerékpároztak

 

               
                                                                                           

Egy kicsit szokatlan módon ünnepeltük idén a május elsejét, hiszen sokáig kerestük a lehetőséget, amivel komolyan fel tudnánk hívni a figyelmet a megye legrosszabb útjára, ugyanis a legutóbbi Boon-on történt szavazásnak eredménye az volt, hogy a Sárospatak-Cigánd közötti útszakasz lett a megye legrosszabb útja – számolt be Aros János polgármester arról a kerékpáros demonstrációról, amit Cigánd város polgármesterével közösen szerveztek…
 

 


Aros János

      

Aki járt arra, bizonyosan alá tudja támasztani, hogy ez egy valóban nagyon rossz állapotban lévő út. Oláh Krisztián polgármester úrral régóta fontolgatjuk a figyelemfelhívás formáját és az ő ötlete volt, hogy egy ilyen kerékpáros demonstrációval és egy petíció átadásával nyomatékosítsuk azt a kérésünket, amelyet nemcsak mi, zempléni polgármesterek, hanem több járást is érintő, mintegy 40 ezer lakos nevében fogalmaztunk meg. A cigándiak indultak Cigándról, a patakiak pedig Sárospatakról, és Nagyhomok településnél találkoztunk.

Az időjárás nagyon jó volt, így egy nagyon jó hangulatú kerékpározáson vehettünk részt. A cigándi alapítvány tagjai nagyon jó fogadtatásban vártak minket, táj jellegű ételekkel, csőrögével, apróbb levessel, kásás káposztával. A petíciót felolvastuk, tisztelettel kértük Dr. Hörcsik Richárd képviselő urat, hogy képviselje ez ügyben is a bodrogköziek érdekeit.

Reménykedem, hogy ennek lesz foganatja, hiszen akárhányszor kéréssel fordultunk a kormányhoz képviselő úron keresztül - pl. a járási hivatal kialakításánál, sárospataki járási központ, ill. cigándi járási központ ez is az ő közreműködésének köszönhető, ill. 3-4 héttel ezelőtt, amikor a szemétszállítási díjak 14%-os emelt díjat megkapták a lakosok, akkor is hozzá fordultunk és 2 hét elteltével már a kormány legnagyobb pártjának a frakciója tárgyalta és előterjesztés született, melynek értelmében a 2012-es árakra kell visszatérni, és ebből történik meg majd június 1.-jén a 10%-os rezsicsökkentés.

Tehát komolyan bízom benne, hogy képviselő úr ezt a kérésünket továbbítani fogja és megtörténik a felújítása ennek az útszakasznak, mert itt hiába beszélünk addig iparról, kereskedelemről, idegenforgalomról, szőlészetről, borászatról, amíg ilyen állapotú utak találhatók Zemplénben, addig a kutya sem fog idejönni. Márpedig szeretnénk, ha az itteni lakosok úgy éreznék, hogy ők is Magyarországhoz tartoznak, ők is Európához tartoznak.
Dr. Hörcsik Richárd


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.05.11./

 

Angol nyelvi siker

 

               
                                                                                           

 


Jakab András

      

A minisztérium által meghirdetett angol nyelvi verseny iskolai fordulójának feladatlapját az egész országban hagyományosan ugyanabban az időben írják a diákok. A 7-8. évfolyamosok – gimnáziumban, két tanítási nyelvű iskolában, valamint az angolt heti 3 órában tanulók - azonos feladatsoron dolgozhatnak 90 percig. Adott ponthatár felett behívják a versenyzőket a megyei fordulóba...

Az idén meghirdetett országos verseny megyei fordulójában II. helyezést ért el Jakab András a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 7. b osztályos diákja. András felkészülését Nagyné Deák Ilona tanárnő segítette.

„Ahány nyelvet beszélsz, annyit érsz”,- tartja a mondás. András jó úton halad az első idegen nyelv elsajátításában. További eredményes nyelvtanulást kívánunk neki! 


 


Cziczer Katalin
/2013.05.11./

 

III. „Óriás leszel” MOGYI – SUSI Sporttehetség Gyermekfesztivál

 

               
                                                                                           

 


Belicza János

      

2013. május 18-án és 24-25-26-án (szombat – péntek – szombat - vasárnap) tartják a III. „Óriás leszel” MOGYI – SUSI Sárospataki Sporttehetség Gyermekfesztivált, amely keretén belül sportkonferencia, szabadidőnap és sportversenyek kerülnek megrendezésre - hívja fel az érdeklődők figyelmét Belicza János szervező... (a fotók illusztrációk)

Az események az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában és műfüves pályáján, a Városi Sportpályán, a Városi Uszodában, a Comenius Tanítóképző Főiskola dísztermében, valamint a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornacsarnokában lesznek megrendezve. 


 


Törő Gábor
/2013.05.11./

 

Kirándul a kerámia

 

               
                                                                                         

A Pataki Kerámia Kft. immár hagyományosan rajzpályázatot hirdetett Kirándul a kerámia címmel, 2013. április 5. és 22. között, 3-12 év közötti gyerekek részére. A pályázatok témája minden évben változik, most a gyerekek kirándulások alkalmával átélt élményeiről szóló rajzokat várták az ország minden részéről. A pályázat az évek során egyre népszerűbb, egyre több gyermek küld rajzokat, vesz részt a nyitó ünnepségen és a tavaszi iskolai kirándulás keretében tekinti meg a kiállítást. Uzelmann Annamária a Pataki Kerámia sárospataki gyárának ügyvezető igazgatója továbbra is fontos feladatának tartja a következő generáció művészeti nevelését és a kézművesség tiszteletét, szeretetét. A vendégeket dr. Komáromi Éva a Járási Hivatal vezetője köszöntötte...
 

 


Uzelmann Annamária

      

Azt, amit az emberek megismernek és gyakorolnak annak a tevékenységnek a nehézségét és tiszteletét is megtanulják. A mindennapokban az étkezési kultúrától kezdve a lakberendezésen át az elvontabb művészetek megértéséig fontos a művészethez való viszony. Teljesebbé és szebbé tehető az élet a művészetek alkalmazásával, gyakorlásával.

Az egyes kategóriák nyertesei a 2013. május 10-én megrendezett díjkiosztó ünnepség keretében kerültek kihirdetésre. A nyertesek díjait Czidor Ágnes festőművész adta át. A megnyitón nemcsak az alkotás öröméért járó díj és a hasonló korú gyerekek rajzainak tanulmányozása adja, ha nem az egyéni és együttes alkotás örömét is a megnyitót kísérő kézműves foglalkozáson.

Nyertesek:
7 év alattiak: I. hely: Tóth Réka
II. hely: Piti Konrád Levente
7-8 év közöttiek: I. hely: Haraszti Viktória
II. hely: Tolvaj Bence
9-10 év közöttiek: I. hely: Horváth Dorina
II. hely: Fülöp Nóra
11-12 év közöttiek: I. hely: Diós Bence István
II. hely: Jaskó Emma

Ezen kívül különdíjakat, a legtöbbet teljesítő iskolának és a legeredményesebb rajztanároknak összesen 70db díjat osztott ki a zsűri. A legnagyobb öröm az kis alkotóknak, hogy a saját rajzukkal festett kerámia tárgyakkal térhetnek haza. Ez megmutatja az alkotónak, hogy milyen különbözőségek vannak az anyagok alkalmazásában ugyanazon gondolatok kifejezésére. Saját maguk is megtapasztalhatják, mert az alkotók elnyerték a lehetőséget, hogy részt vegyenek egy sárospataki gyárlátogatással egybekötött kézműves foglalkozáson, ahol a manufaktúra titkaiba is bepillantást nyerhetnek és maguk is megpróbálkozzanak a kerámiafestéssel.

Minden pályázó gyermeket emlék plakett emlékeztet majd arra, hogy részt vett a Kirándul a kerámia rajzpályázaton, amit erre az alkalomra terveztek Sárospatakon és egy pályázó kislány figurája díszíti.

Uzelmann Annamária mesélt arról, hogy a rajzok kerámiára történő festése során a festőknek is örömet szerzett a sok új szokatlan feladat kivitelezése. A festők a gyerekek megoldásaiból új ötleteket kaptak, új technikai részleteket kísérleteztek ki.
Az ügyvezető asszony továbbá hangsúlyozta, hogy a Pataki Kerámia hitvallása szerint a nyereség nem csupán anyagi gyarapodás lehet, hanem az az öröm és jókedv, melyet a jól elvégzett munka kapcsán tapasztalunk.

Az eredményhirdetés után ünnepélyes keretek között megnyitották a fiatal művészek által beküldött rajzokat felvonultató kiállítást. A jelenlévők birtokba vették az agyagot, a ceruzát, krétát és hozzáláttak a helyszín és alkalom inspirálta alkotások készítéséhez
Remélhetőleg az iskolai kirándulások alkalmával több, a városba látogató fiatal számára is élményt nyújt majd a 3 hétig nyitva tartó kiállítás. 


 

További fotók >>>                        Eredmény                Képek a díjkiosztóról

Cziczer Katalin
/2013.05.10./

 

Székelyföldi majálison vett részt a polgármester

 

               
                                                                                         

Makfalva településének polgármestere, Márton Zoltán úr meghívására érkeztem Székelyföldre, ahol a település vezetése, a Székely Tanács és a Wesselényi Közművelődési Egyesület közös Székely Majális rendezvényére került sor, most már 5. alkalommal – kezdte beszámolóját Erdélyben tett látogatásáról Aros János polgármester…
 

 


Aros János
 

      

Lehetőségem volt a megjelenteket Sárospatak, Zemplén, ill. a kormányzó párt nevében köszönteni. Ezen a rendezvényen a parlament valamennyi pártja képviseltette magát, hiszen ott volt Balczó Zoltán és Szili Katalin is, akikkel, tudtam is néhány szót váltani. Jelen volt továbbá Tőkés püspök úr és az erdélyi pártok vezetői is.

Egyetlenegy közös célunk volt, amelyben valamennyi határon inneni és határon túli párt is egyet értett, hogy együtt kell törekednünk a székely autonómiára. Köszöntőmben elmondtam, hogy Sárospatak az első települések között volt, amikor kitűzte a járási hivatal homlokzatára a székely zászlót.
Tudni kell, hogy az egész zászlós történet innen, Makfalváról indult, hiszen itt volt először az a 6 bátor székely ember, aki kitűzte, és a székely zászló mára ennek az összefogásnak a jelképévé vált.

Azt is elmondtam, hogy Sárospatakon azon kevés települések egyike volt, amely megrendezte márciusban a Székely Szabadság Napját. Elmondtam a jelenlévőknek, hogy tudják a határon túli testvéreink, - és hatalmas sikert arattam vele - hogy itt Magyarországon, de legalább is Zemplénben mindenki mögöttük van, mindenki támogatja az autonómiai törekvésüket, és ennek érdekében készek vagyunk bármit megtenni.

Nagy szeretettel fogadtak minket és nekem úgy tűnt, hogy a két település között kialakulhat egy szorosabb kapcsolat is, hiszen már most nyáron érkeznek Makkfalváról hozzánk, és szeretném, ha sárospataki gyerekek, kulturális csoportok képviselői is kijuthatnának erre a településre, hiszen igazi magyar emberekkel találkozhatnak ott. 


 


Törő Gábor
/2013.05.10./

 

Kereszt emlékeztet egy istentiszteleti helyre

               
                                                                                         

      

2013. május 5-én a fél 11-es szentmise után egy kereszt megáldására került sor az egykori trinitárius kolostor belső udvari templom falán. II. Rákóczi Ferenc és húga hívták meg Sárospatakra az Áldott Szentháromságról nevezett fogolykiváltó szerzeteseket, akik a XVIII. században 90 éven át szolgálták a katolikus közösséget Sárospatakon

Amikor a plébániatemplom valamilyen okból nem volt alkalmas szentmise bemutatására, akkor a plébánia papjai és népe a trinitáriusok templomában tartották a szentmiséket, ájtatosságokat.
A közelmúltban a Magyar Nemzeti Múzeum által elhelyezett nagyméretű kereszt legyen emlékeztetője a sárospataki katolikusoknak és a látogatóknak az egykori istentiszteleti helyre. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.05.10./

 

30 éves a Sárospataki Rendőrkapitányság

 

               
                                                                                         

30 éve alakult a Sárospataki Rendőrkapitányság, amely alkalomból ünnepi állománygyűlést tartottak. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ruszkai József rendőr ezredes, a B-A-Z. megyei Rendőrkapitányság megyei főkapitány helyettese, aki elismeréssel szólt a Kapitányság munkájáról és beszélt a rendőri pálya egzisztenciájának visszaállásáról is…
 

 


Ruszkai József


dr.Téglás István

      

A Sárospataki Rendőrkapitányság egy jól működő kapitányság. A megye legkisebb kapitánysága ugyan, de éppen azokkal a problémákkal, nehézségekkel küzd, mint egy nagy kapitányság, és bizton mondhatom, hogy színvonalasan, szakmailag magas szinten teljesítik a feladatukat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság egy bizonyos szempontból pontozta a kapitányságok működését, nyilvánvalóan a különböző szakterületek, bűnügyi mutatók, közrendvédelmi, közlekedési, igazgatásrendészeti területen és ezen pontok alapján - amikben objektív mérőszámok szerepeltek - a sárospataki kapitányság 3. helyezést ért el.

Meglehetősen középpontban van a rendőrség, a sajtó által és a közvélemény által is, és úgy mint érték, „piaci érték”, a közbiztonság jelentkezik, aminek a garantálásában a rendőrségnek kulcsszerepe van. El tudom mondani, hogy a megyénkben - és úgy gondolom, hogy ezt a társadalom is visszaigazolja - presztízse van a rendőrségnek, a szakmának, ezt jelzi az is, hogy a szakközépiskolákba többszörös túljelentkezés van a területünkről és nemcsak azért, mert ez egy fajta egzisztenciát jelent, hanem azért mert a szakmai kihívást sok fiatal úgy tekinti, hogy itt a helye, itt akar produkálni. Úgy gondolom, hogy ilyen tekintetben nincs problémánk, sőt kimondottan jól állunk.

2010-2011-ig volt ez a nagy elvándorlási hullám, amikor számos, viszonylag nagy tapasztalattal rendelkező, de még azért fiatal munkatársunk döntött úgy, hogy inkább a nyugdíjat, vagy a civil életet választja. Szép lassan beérnek a fiatal munkatársak is, tehát itt nem lehet arról beszélni, hogy tapasztalatlan, fiatal lenne az állomány. Nem mondhatom, hogy túlzottan idős a korosztály, de már kellő munkatapasztalattal bírnak. Ez a probléma most már nem áll fenn, nincs elvándorlás, mivel megszűnt a nyugdíjba vonulás lehetősége, és azt is lássuk be, hogy az az egzisztencia, amiről az előbb beszéltem, egyfajta stabilitást is nyújt. Nem biztos, hogy túl magas színvonalon, de ebből a rendőri pályából el lehet tartani a családot, nyugodtan lehet építeni arra, hogy holnap és holnapután is lesz hova bejönni dolgozni és ezért a fizetést megkapja mindenki.


Sok pozitív visszajelzést kapunk, ugyanakkor meghallgatjuk azokat a jelzéseket is, amelyek negatívak. Ezeket figyelembe véve igyekszünk javítani, hogy munkánk megelégedésre szolgáljon mindenki számára – tette hozzá dr.Téglás István, a kapitányság vezetője…

A sárospataki rendőrség ünnepén Sárospatak városa elismerő oklevelet adományozott a három évtizedes munkáért, amellyel azt is kifejezték, hogy a jövőben is szem előtt tartják a közös feladatot, egy élhető és nyugodt város fenntartását.
Példaértékű az az együttműködés, amely a sárospataki Önkormányzat, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetői és alkalmazottai, a Polgárőrség és a Közterület Felügyelet között működik. Talán ennek is köszönhető, ill. a lakosok egyre nagyobb intenzitásának, hogy Sárospatakon sikerült megakadályozni azt a környékünkön lévő tendenciát, mely szerint nőt az elkövetések száma és más településeken romlott a közbiztonság.
A sárospataki rendőrkapitányság 30 éves fennállása kapcsán szolgálati elismeréseket is átadtak, ill. soron kívüli előléptetésre is sor került. 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.05.09./

 

Muzeológiai munka és gyomlálás

 

               
                                                                                         


 

 


 

      

Ezen a héten két napot tölt a Szent Erzsébet Házban az Árpád Vezér Gimnázium 13 hallgatója, hogy önkéntes munkájukkal segítség tevékenységeinket. A legsürgetőbb feladatokat bízták rá a Ház dolgozói, így két helyen teljesítenek szolgálatot - számolt be Feczkó Ágnes a Szent Erzsébet Ház sajtófelelőse...

Öt hallgató a múzeum művészettörténészének segítségével a gyűjtemény képeslap- és plakátgyűjteményét rendezte, illetve a helységnév utalócéduláinak kiegészítését végezte.

A Szent Erzsébet Ház megújult és frissen betelepíttet kertjében a tavasz beköszöntével a dudva is felütötte fejét, így égetővé vált a gyomlálás is. Ezért hálásan köszönjük a diákok önkéntes munkáját, hiszen szorgos kezeikkel megmentették a már szépen gyökeret vert gyógyfüveket, virágokat a kertünkben, mely remélhetőleg az egész város – így az ő számukra is – egy pihenőkertté alakul az idők során.

Ez az alkalom kezdete egy együttműködésnek a gimnázium és Házunk között a további önkéntesek fogadására. 


 


Szent Erzsébet Ház
/2013.05.09./

 

Rendőrségeink erősítését szorgalmazza az országgyűlési képviselő

 

               
                                                                                         

A Sárospataki Rendőrkapitányság a közelmúltban ünnepelte működésének 30. születésnapját, amire Dr. Hörcsik Richárdot, Zemplén országgyűlési képviselőjét is meghívták. Képviselő úr elmondta, hogy véleménye szerint a vidéki kapitányságok helyzete - s ebből adódóan az élete is - sokkal nehezebb, mint akár egy megyei jogú városban, vagy éppen a fővárosban…
 

 


Dr. Hörcsik Richárd


Aros János

      

A vidéki kapitányságok járőreinek mindenképpen nagy területet kell bejárni, és a közbiztonság biztosítása sem kis feladat - tehát több benzinpénz kell, több gépkocsit kell használniuk. Itt van például Bodrogköz, aminek közbiztonságát a karcsai őrs megnyitásával sikerült megerősíteni. Tehát én úgy látom, hogy sokkal nehezebb feltételek között kell teljesíteni a közbiztonság biztosítását.

Én úgy hiszem, hogy a kormány jól teljesített az elmúlt 3 évben a közbiztonság szempontjából, de még nagyon sok tennivaló van. Tehát én nem vagyok nyugodt akár Bodrogköz, akár a Hegyköz közbiztonságát nézve, mert történtek bűncselekmények, amikből egy is sok. Ebből kifolyólag tovább kell erősíteni az itt lévő őrsöket és kapitányságokat. Én azon dolgozom, hogy létszámában Sátoraljaújhely és Sárospatak is növekedjen. Egyelőre nem sikerült, de reméljük, hogy a jövő esztendőben lesz létszámbővítés.

Azon is dolgozom, hogy a jármű, illetve géppark megerősítést kapjon, hiszen katasztrófavédelem esetében a rendőrök is ott vannak, nemcsak a tűzoltók és katasztrófavédelem, tehát ők is kiveszik a részüket a munkából. Jól teljesített a kormány, de még nagyon sok teljesítés kell ahhoz, hogy végül is a polgárok jó közbiztonságban érezzék magukat. Nagyon fontos a polgárőrséggel való együttműködés is, magam is tiszteletbeli polgárőr vagyok Sárospatakon és Sátoraljaújhelyben. A Bodrogközben kiegészítik egymást a rendőrséggel, és nagyon fontos az, hogy itt élő polgárok biztonságérzete jobb legyen.

A rendezvényen Aros János, Sárospatak város polgármestere díszoklevelet adott át dr.Téglás Istvánnak, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőjének. A polgármester hozzászólásában elsősorban a köszönet hangján szólt…

Ez alkalommal a város nevében köszöntöttem kapitány urat, és a megjelent vendégeket. A Kapitányság a tagjainak a város nevében köszönetemet fejeztem ki és gratuláltam a 30 év alatt elvégzett munkához. Azt, hogy Sárospatakon a közbiztonság jelenleg is ilyen elfogadható állapotban van, az kizárólag az ő munkájuknak, ill. annak az összefogásnak köszönhető, amelyet az utóbbi évben tapasztaltam, hiszen a Rendőrkapitányság alkalmazottai, a Polgármesteri Hivatal közterület felügyelete, ill. az alkalmazottai, valamint a Sárospataki Polgárőrség között olyan szoros kapcsolat, együttműködés alakult ki, ami kiegészült az utóbbi 2-3 évben a lakosoknak az egymásra való odafigyelésével.

Ennek köszönhető, hogy a környék legbiztonságosabb városa lehetünk. Jól tudom, hogy akit valamilyen atrocitás ért, ő biztos, hogy nem így érzi, mert az ő kárára esetleg lopást, vagy egyéb cselekményeket követtek el, viszont az adatok azt bizonyítják, hogy jó úton járunk. Természetesen, van rajta mit javítani, de ehhez továbbra is szükség van a pataki lakosok támogatására is. 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.05.09./

 

Szent Flórián napi ünnepség

 

               
                                                                                         

A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2013.május 6-án tartotta a Szent Flórián napi ünnepséget. Az ünnepség a sátoraljaújhelyi Római Katolikus templom mellett található Flórián szobornál zajlott. A megemlékezést Bodnár Attila tű. főhadnagy (Sátoraljaújhelyi HTP parancsnokhelyettese) nyitotta meg, majd a Himnusz zendült fel - nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó zászlós....
 

 


Kovács Sándor


Barna Norbert
 

      

Ezt követően Barna Norbert tű. százados ( Sátoraljaújhelyi http parancsnoka) és Kovács Sándor tű. alezredes (Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője) tartott ünnepi beszédet. Őket követte a Római Katolikus Egyház képviseletében Andrási Zoltán káplán, aki Szent Flórián tetteit méltatta. Ezután színvonalas irodalmi előadást mutattak be az Esze Tamás Tagintézmény tanulói.

A hagyományőrző műsor alkalmával kerültek átadásra a tűzoltó rajzpályázati díjak, amely az idén már negyedik alkalommal került meghirdetésre két kategóriában, óvodás és általános iskola alsó tagozatosok számára. Az elmúlt évekhez hasonlóan több száz rajz érkezett, szebbnél szebbek, melyek közül nagyon nehéz volt kiválasztani a díjazottakat.

Az állomány véleménye alapján az eredmények: Óvodás kategóriában:
1. Horváth Boglárka (Partizán úti Diana Óvoda Sátoraljaújhely)
2. Balogh Tamás (Partizán úti Diana Óvoda Sátoraljaújhely)
3. Csomós Emma (Bodroghalmi Mesepalota Óvoda)

Általános iskola alsó tagozatos kategóriában:
1. Sipos Jázmin Violetta (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Óvoda és AMI Ricse)
2. Tóth Balázs (Zempléni Általános Iskola és Óvoda Bodrogolaszi)
3. Livják Áron (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sárospatak)

Különdíj:
Két rajz kapott különdíjat:
Szemán Áron (Hollóházi Óvoda),
Rebecsák Norbert (Hegyalja Általános Iskola Erdőhorváti)

Az Esze Tamás Tagintézmény csapata 2013-ban a megyei Katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen első helyezést ért el, ezáltal bejutott az országos döntőbe, ahol az előkelő hatodik helyen végeztek. Kiemelkedő teljesítményük elismeréséül emléklapban részesültek. Felkészítő tanár: Mészáros Csaba. Résztvevő diákok: Berei Márton, Bodnár Gábor, Csoma Árpád, Molnár Alex, Sáfrányos Márk.

Szent Flórián napja alkalmából került sor Sátoraljaújhely Város Képviselő testülete által 2009-ben megalapított Év Tűzoltója Cím átadására. Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely Város polgármestere a díjat 2013-ban Bartl József tűzoltó törzszászlós úrnak adományozta, aki Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság „A” szolgálati csoport rajparancsnoki beosztását látja el. A pályája kezdete óta (2000. év) többletfeladatokat vállal magára. Egy évtizede a szakmai versenycsapatnak a tagja, valamint felkészítője. Szép sikereket ért el egyéni versenyszámokban (Megyei Tűzoltó Szakmai Verseny Irányító kategória 1. helyezés, az Országos Szakmai Vetélkedőn 3. helyezés). Az általa vezetett és felkészített szakmai versenycsapat többször megnyerte a Megyei Tűzoltó Szakmai Versenyt.

A továbbiakban Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés által adományozott Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Tűzbiztonságáért Díj átadására került sor Hornyák Péternek a Komlóskai Önkéntes Tűzoltó, Táj- és Környezetvédő és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesület volt parancsnokának. Sajnos a díjazott az ünnepségen egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni. A díjak átadása után a megjelentek a megemlékezés koszorúit helyezték el védőszentünk Szent Flórián szobor lábai előtt. Az ünnepségünk zárásaként pedig a Szózatot hallgattuk meg. 


 

További fotók >>>

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2013.05.08./

 

Nem adott elsőbbséget

 

               
                                                                                         


 

 


 

      

2013. május 8-án 6 óra 25 perckor a 37-es Főút Tolcsvai kereszteződésében történt egy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset. Egy Audi A6 típusú személygépkocsi úgy közlekedett a kereszteződéséhez érve, hogy a részére kihelyezett ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező! jelzőtábla ellenére hajtott ki a 37-es főútra, ahol nem adott elsőbbséget a Miskolc irányából Sárospatak irányába szabályosan közlekedő szlovák állampolgár által vezetett Renault Kangoo típusú személygépjármű részére...

A szlovák gépkocsivezető a szabálytalanságot észlelve azonnal ellenkormányozott, aminek következtében a két jármű csak érintőlegesen ütközött össze, de e miatt a Renault személygépkocsi irányíthatatlanná vált, megpördült, majd a menetiránya szerinti bal oldali vízelvezető árokba sodródott és felborult.

A baleset bekövetkezését szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a Sárospataki Rendőrkapitányság. A baleset következtében szerencsére csak könnyű sérüléseket szenvedett a szlovák gépkocsi vezetője és utasa. 


 


Cziczer Katalin
/2013.05.08./

 

Tovább folytatódik az aláírásgyűjtés a rezsicsökkentés érdekében

 

               
                                                                                         

Mint mindenki számára ismert, 2013. január 1-től az energiának, illetve a gáznak 10%-kal csökkent az ára. Viszont nagyon sokan fordultak hozzám azzal, hogy irreálisan magasra emelkedett a negyedévkor kiküldött szemétszállítási díj összege, ez 14%-kal kerül többe, mint tavaly – számol be a rezsicsökkentési folyamat jelenlegi állásáról Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Ezért fordultunk kéréssel dr. Hörcsik Richárd képviselőúrhoz, ill. a kormányhoz, mindek eredményeképpen a Fidesz frakció javaslata értelmében 2013. június 1-jétől a szemétszállítási díj is csökkenni fog, mégpedig a 2012. áprilisi árhoz képest 10%-kal. Ezt a jó hírt még azzal tudjuk tovább fokozni, hogy a vezetékes gáz után a tartályos és a palackos gáz ára is 10%-kal csökkeni fog, valamint a víz és a szennyvíz díja csökken 10%-kal.

Sárospatakon már közel 2500-an írták alá az aláírásgyűjtő íveket, amellyel bizonyítani tudjuk, hogy nemcsak egy pártnak, egy szűk közösségnek az érdeke ez, hanem bizony több millió ember bevallja, hogy szeretné ezt a rezsicsökkentést. Nagy örömömre szolgált, hogy nyíltan vállalták az aláírást olyan pataki személyek is, akik nem feltétlenül jobb oldali szavazók, sőt, inkább a baloldali táborhoz tartoznak, de ezt a rezsicsökkentést ők is jónak tartják, hiszen ez mindenkire fog vonatkozni.

Kérek minden sárospatakit, hogy ha látja az aláírásgyűjtő standot, akkor aláírásával nyomatékosítsa, hogy a sárospatakiaknak ez a közös érdeke. A Fidesz önkormányzati képviselőinél is alá lehet írni ezeket az íveket. 
http://www.rezsicsokkentes.fidesz.hu/
  


 


Törő Gábor
/2013.05.08./

 

Ballagás 2013.

 

               
                                                                                         

 

      


Idén május 4-én 112 végzős diák vett búcsút az Árpád Vezér Gimnáziumtól. A megható ballagási műsor keretében - a nevelőtestület döntése alapján - Nagy Bálint 13. C osztályos diák vehette át gimnáziumi munkája elismeréseként az Árpád-díjat... 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.05.08./

 

Alma Mater: megtanít vágyakozni, küzdeni és tűrni

 

               
                                                                                         

A hétvégén egyházkerületünk több középiskolájában, így a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában is ballagási ünnepséget tartottak. A hagyományokhoz híven „Tiszáninnen református diákja”- díjat is átadták az arra méltó tanulóknak...
 

 


 

      

A Sárospataki Református Gimnázium 93 végzőse szombaton, az intézményből indulva, majd a sárospataki református templomban összegyűlve tartotta az idei Csengőbúcsút. Csomós József református püspök ünnepi igehirdetésében elmondta, a búcsú pillanatai még jobban összekovácsolják a közösséget.

Szinte minden, amit biztosra vesz az ember, hogy úgy marad, változhat. Szemeink megszokták szép hegyeink látványát, s ha az ember hosszabb útról jön haza, s látja a hegyek rajzolatát, otthon érzi magát – szólt a tanulókhoz. Megjegyezte: a jövendő tele van reménységgel, álmokkal és vágyakkal, de tele van bizonytalansággal is. „Isten adja a legnagyobb biztonságot, mert hozzánk való hűsége nem szűnik meg, és békességének szövetsége nem inog meg!”

Az intézmény vezetői és pedagógusai nevében Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó köszöntötte a diákokat. Ballagási ünnepségeinkben az a szép, hogy évről évre ugyanaz a momentum, mégis más, hiszen minden évben mások a főszereplők. Idén értetek szólalt meg az iskola csengője, és veletek együtt imádkoztunk az istentiszteleten, s értetek izgultak szülők, tanárok, osztályfőnökök – fogalmazott. Az „első szerelemnek” nevezte a refit, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Sárospatakon eltöltött évek végigkísérik a diákok életét. „Az élet az élet leckéit kéri számon, nem a házi feladatot. Egyszer majd rádöbbensz, hogy az Alma Mater egy olyan társadalomnak ad helyet, melynek te is részese vagy, amelyben te is csiszolsz, és csiszolódsz, megtanulsz vágyakozni, küzdeni és tűrni” – adta útravalóul.

A ballagó diákok nevében Mező Gábor 13.E osztályos tanuló mondott beszédet, aki az istentisztelet végén „Tiszáninnen református diákja”-díjat vehetett át. Az Alma Mater-díjat azok kapják, akik a reál-, vagy a humán tudományok terén kimagaslóan teljesítettek, iskolai eredményükkel, emberi tartásukkal, odaadásukkal öregbítették az iskola hírnevét. Idén a humán tudományok terén Enghy Sáron 13.E osztályos tanuló, a reál tudományok terén Kónya Krisztina 12.H osztályos tanulót jutalmazták. 


 

További fotók>>>


Törő Gábor
/2013.05.07./

 

Népszerű a szakképzés Sárospatakon

 

               
                                                                                         

 


 

      

A Vay Miklós Református Szakképző Iskola, és az Eötvös József Református Középiskola, Szakiskola és Kollégium végzős diákjai is elbúcsúztak az Alma Matertől. Az egyházkerület két legfiatalabb intézményében a tanulók többsége valamilyen szakma elsajátítását tervezi. A sárospataki Vay Miklós Református Szakképző Iskola szombat délelőtt tartotta ballagási ünnepségét. Az ünnepi esemény Csomós József református püspök igehirdetésével kezdődött, majd az intézmény igazgatója, Téglás Zsolt búcsúzott a diákoktól...

Azt kérte, hogy elsősorban a szülőknek mondjanak köszönetet a támogatásért, és hangsúlyozta: ne hagyják abba a tanulást, hiszen most következik az élet, ahol igazán szükségük van a tudásra. A 12. évfolyam nevében Kincses László, a 11. évfolyam részéről Oláh Ádám köszönt el, majd verses-zenés műsort adtak az iskola alsóbb éves diákjai.

Mint Majorné Danyi Katalin igazgatóhelyettestől megtudtuk, az elballagott 80 tanulóból 35 fő kezdte el az érettségi vizsgát, 45-en szakképző iskolások, így ők egy hét múlva adnak számot a tanultakról. Az adatok szerint az intézményből két tanuló készül műszaki egyetemre, többségük marad az iskolában, és a legnépszerűbb szakmák közül – gépi forgácsoló, hegesztő, autószerelő, szerkezetlakatos – szemezget. 


 

További fotók>>>


Törő Gábor
/2013.05.07./

 

Kellemes kikapcsolódást nyújtott a Majális

 

               
                                                                                         

 


 

      

Több éve, hogy Sárospatak Város Önkormányzata a Vízi kapunál rendezi meg a május elsejei városi ünnepségét. Idén a Carolina Óvoda és Bölcsőde balettosai és néptáncosai, a Szivárvány Majorett gyémánt és tűzliliom csoportjai, valamint a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény balett, moderntánc, és néptánc csoportjai működtek közre az ünnepi műsorban…

Manapság május elseje az emberekben kellemes gondoltatokat ébreszt. Majális, napsütés, pihenés - és ez így is van rendjén. Már nem is gondolunk arra, a munka ünnepének eredete véres eseményekhez, politikai küzdelmekhez nyúlik vissza. Volt, amikor ezt a felvonulást kötelezővé tették. Ma azonban mindenki szabadon, saját elhatározásából vehet részt a Majálison, ahol jól érezheti magát családja és barátai körében.

A munkaszüneti napot számos sárospataki család használta fel arra, hogy kilátogasson Vízi kapuhoz. A táncos műsorszámok kavalkádjában, a körhinta, kisvasút, ugráló vár, ill. a bazárok széles választékában idén is mindenki találhatott kedvére való programot.
A műsorszámok között dr. Muha Miklós köszöntő szavait hallgathatták meg a jelenlévők. 


 

További fotók>>>


Cziczer Katalin
/2013.05.07./

 

Egy élő legendát köszönthettem…

 

               
                                                                                          

90. születésnapja alkalmából köszönthettem Saláta Jánosnét, vagy ahogy mindenki ismeri Szkircsák nénit. Nem egy egyszerű születésnapi köszöntésről van szó, annak ellenére, hogy mindig nagy örömmel megyek és köszöntöm az időseket, hiszen Sárospatak történelméhez ma már ők hozzátartoznak és nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy ez a város fejlődjön, és 45 évvel ezelőtt újra visszakaphassa a városi rangot. Egy élő legendát köszönthettem, annak a fazekas társadalomnak az utolsó tagját, akiknek Sárospatak köszönheti, hogy fazekas településként tartották nyilván – számolt be Aros János polgármester Ilonka néni köszöntéséről…
 

 


Saláta Jánosné -
Szkircsák Ilonka néni

 


Aros János

      

Nekem lehetőségem volt őt munkaközben megfigyelni gyerekkoromban, hiszen jómagam is a Fazekas soron nőttem fel, csak néhány ház volt a mi házunk és az ő műhelyük között. Mindig nagy élmény volt látni, ahogy Ők dolgoztak, és nagyon jó, hogy azok a tanítványok, akik tőlük tanulták a mesterséget, még dolgoznak és ezt a mesterséget tovább tudják vinni.
Nagyon boldog születésnapot kívánok Ilonka néninek és kívánom, hogy hosszú éveken át tudjunk még a születésnapok alkalmával emlékezni a régi szép időkre.

Ilonka néni a jeles Szkircsák fazekas dinasztia utolsó élő képviselője, nyolc gyermekes család hetedik tagjaként 1923. április 28-án született Sárospatakon. Édesapja Szkircsák Bertalan fazekasmester halála után (1936) édesanyjuk Gergely Erzsébet vette át a családfő, egyben a mester szerepét. Két fiával, Endrével és Ferenccel dolgozott, akik a korongozást végezték, és Ilonkával, aki tőle tanulta meg a tarkázás - virágozás - tudományát. Családja még napi használatra készítette a kerámia konyhai edényeket, tálakat, komaszilkéket, tányérokat, korsókat, vázákat, virágcserepeket. Azokat lovas szekéren vitték vásárokra, és értékesítették, vagy más fogyasztási cikkekre cseréltek.
Munkásságáért édesanyjuk, még Nagy Imre miniszterelnöktől vehette át a „Népművészet Mestere” állami kitüntetést, aki 1957 évben bekövetkezett haláláig gyermekeivel folytatta a családi mesterséget.
A cserépkályha gyártás megszűnése – profilváltás – után a Sárospataki Kerámia Üzemben folytatták a hagyományos kerámia készítését, ezzel több száz embernek kaphatta vissza újra a kenyérkereseti lehetőséget. Közben sok - sok tanítványnak adták át az agyagformázás és a tarkázás fortélyait. Közülük sokan ma is önállóan dolgoznak műhelyeikben.

Ilonka néni ebben az időben szakoktatóként dolgozott. Bátyjaival együtt 1973-ban a „Népi Iparművész” címet érdemeltek ki. Közben szerte az országban megismerték munkásságukat, kiállításokon, szakmai megmérettetéseken vettek részt, ahonnan számtalan elismerést
hozhattak haza. Ilonka néni 1974-ben Nívódíj kitüntetést kapott.

Az általuk készített Sárospataki Fazekas Kerámiák a világ minden részére eljutva elismerést váltottak ki, népszerűsítették munkáikat, nevüket, ezzel ők is hozzájárultak hazánk és Sárospatak hírnevének gazdagításához. A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa 1978 – ban a „Kiváló Munkáért” kitüntető jelvényt adományozta számára.

Bátyjai halála után – miután a családból senki nem folytatta a mesterséget – talán legtehetségesebb tanítványával, Jakab Gáborral folytatta tovább az alkotó munkát, aki ma már szintén Népi Iparművész. Ő vállalta fel a hagyományos „Pataki Kerámia” továbbvitelét, formakincseinek, színvilágának megőrzését. Ilonka néni 85 éves koráig (szembetegségéig) aktívan dolgozott, ahogy ő mondta ez éltette, az akaraterő és az önfegyelem mellett.

Számos közös kiállításon mutatták kezük munkáját, elkápráztatva a közönséget Budapesttől - Kecskemétig, Mezőtúrtól – Kiskunfélegyházáig. Városunkban is több alkalommal és a készítés helyszínén csodálhattuk meg alkotásaikat.
Sárospatak városa két alkalommal ismerte el Ilonka néni munkásságát. 2003. augusztus 20- án a „Több évtizeden át végzett népi hagyományokat ápoló és értékeit megőrző tevékenységéért” - életművéért - DÍSZOKLEVÉL elismerésben részesült, majd 2005-ben a Kultúra Napja alkalmából számára a Ködöböcz József díjat adományozta Sárospatak Város Önkormányzata.

Ilonka néni 1943-ban kötött házasságot Saláta János asztalos mesterrel. Házasságukból három gyermek Ilona, János és László született. Azóta hat unokával és kilenc dédunokával gazdagodott a család. Férje elvesztése után több mint húsz éve él egyedül. Ma már ápolásra és orvosi felügyeletre van szüksége, de szellemileg még mindig aktív. 90 éves korában köszöntötték Őt gyermekei, hozzátartozói és Sárospatak Város polgármestere.
Kívánjuk, hogy még nagyon sokáig legyen köztünk! 


 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2013.05.06./

 

A 37-es főút felújításáról az Országgyűlésben

 

               
                                                                                         

Mikorra várható a 37-es főút teljes felújítása?címmel kérdést tett fel hétfőn délután az Országgyűlésben dr. Mengyi Roland képviselő. A válaszból kiderült a miniszterelnök utasítására a probléma lehető leggyorsabb megoldásán dolgozik a szaktárca. – Tapasztaltam is, nyugodtan kijelenthetem, hogy a rengeteg kátyútól és úthibától a főúton való közlekedés mára már életveszélyessé vált, amely állapot megoldása nem tűr halasztást – jellemezte a Zemplént Miskolccal összekötő főúton kialakult közlekedési problémát dr. Mengyi Roland... (a fotók illusztrációk)
 

 


dr. Mengyi Roland

      

Véleménye szerint figyelembe kell venni, hogy egy olyan főútról beszélünk, amelyet minden áldott nap több tízezer ember használ. Kockáztatva ezzel a saját, illetve családtagjai életét, kizárólag annak érdekében, hogy munkába, iskolába vagy a kórházba eljusson.

A helyzet súlyosságát mi sem bizonyítja jobban, mint a kátyúk okozta defektek, futómű sérülések, vagy éppen a kátyúk kerülgetése miatt bekövetkezett balesetek száma, amelyek amelyek már tragédiával is végződtek. Az úthibák a testi épség veszélyeztetése mellett hatalmas meg nem térülő anyagi károkat is okoznak az itt élőknek, az erre közlekedőknek.

A főút rossz állapotának kedvezőtlen gazdasági hatásaira is felhívta a figyelmet dr. Mengyi Roland, amely rendkívül hátrányosan érinti a zempléni, Tokaj - Hegyaljai térséget. Egyetlen befektetőtől sem várható el, hogy ilyen közúthálózat mellett egyáltalán számításba vegye a térséget, mint potenciális befektetési területet. Ugyanitt kell szólnom az idegenforgalomra gyakorolt negatív hatásokról. Mint köztudott, az idegenforgalom számtalan embernek biztosít megélhetést ezen a vidéken. Aki mostanában járt ezen az úton, az tudja, hogy egyetlen idelátogató sem fogja még egyszer kitenni magát az út viszontagságainak, még ha páratlan természeti látványban és szívélyes vendéglátásban volt is része. Véleményem szerint a világörökség részét képező Tokaj-Hegyaljához méltatlan, hogy ilyen úton lehet a világ egyik legjobb Tokaji borhoz eljutni.

– Kérem szíves tájékoztatását, hogy a minisztérium tervei között szerepel-e a 37-es főút illetve a Tokaj – Hegyalja útjainak felújítása? – zárult a kérdés.

Orbán Viktor miniszterelnök utasította a szaktárcát a helyzet felmérésére és mihamarabbi kezelésére, ennek értelmében a leginkább balesetveszélyes szakaszok felújítása megkezdődött. 


 


Csontos László Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2013.05.06./

 

XXI. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep Sárospatakon

 

               
                                                                                          

 

      

A Húsvéti időszak öröme lassan elhalványul, de már csak két hét és újra ünnepelhetünk. Május 18-án nyitja kapuit a XXI. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep Sárospatakon. Újra lesz középkori vásári sokadalom. Zenészek, táncosok, komédiások, lovagok mulattatják az összegyűlteket. Kézműves kirakodó vásár, régi mesterségek bemutatója, középkori étel-ital kóstoló. Szombaton országos kardvívó torna lesz selejtezők, középdöntők, döntők és elismerések átadásával...

Pünkösdvasárnap Sárospatak apraja-nagyja kosztümös történelmi menettel, a szent életéből vett jelenetekkel emlékezik szülöttére Árpád-házi Szent Erzsébetre, majd pünkösdhétfőn - a hagyományokhoz híven - a szentté avatás 778. évfordulóján a sárospataki Bazilikában ünnepi szentmise lesz és körmenet a szent ereklyéjével. 


 

Szent Erzsébet Ház
/2013.05.06./

 

Bőrből készült képek a Vár Kávézóban

 

               
                                                                                         

Különleges kiállítás látható a Sárospataki Rákóczi Várban, ahol a Kávézóban, az egyedi eljárásairól ismert Zajácz Tamás iparművész domborművei kerültek ki a falakra. A művész még a főiskolai tanulmányai alatt ismerkedett meg a bőrművességgel. Egyedi bőrmegmunkálási eljárására az országos találmányi hivatal szabadalmi oltalmat adott. 1980-óta rendszeresen kiállít hazai és külföldi galériákban, részt vesz nemzetközi képző és iparművészeti bemutatókon. Sárospatakon korábban A Művelődés Házában, most pedig a Rákóczi várban látható egyedi kiállítása, amely helyi barátainak a közreműködésével valósult meg…
 

 


Zajácz Tamás

      

Alkotásainak érdekessége eleve az anyag, amiből dolgozik, a bőr, ami egy ősi anyag, ő ezt formázza, festi, műveli. A művész úgy állította össze a kiállítást, hogy a művek Sárospatakhoz és a várhoz is kapcsolódjanak, így látható többek között Rákóczi Ferenc alakja is. A nem mindennapi alkotások különleges élményt is nyújtanak a látogatóknak.

Amiben még különbözik más alkotásoktól, hogy itt hozzá szabad érni az alkotásokhoz. ”A bőrök érintése kötelező, máshol ki van írva, hogy a kiállított tárgyak érintése tilos, nálam kötelező, mert a bőr az szereti ha simogatják, még akkor is, ha nem él már az az állat” – mondta Zajácz Tamás, aki azt is elárulta, hogy folyamatosan igyekszik megújulni, ennek eredménye, hogy fényképeket is sikeresen adaptál a bőrre.

A különleges bőrműves eljárásáról a művész saját internetes oldalán is értekezik. Egy azonban biztos, hogy egyedit alkossanak a bőrre és az ember kapcsolatára, erre csak kevesen tudnak ráérezni. Ezért is népszerűek alkotásai a távol keleten, vagy éppen az USA-ban. 


 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2013.05.05./

 

Ülésezett a Jegyzői Kollégium

 

               
                                                                                          

A Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás tanácsülésének napirendi pontjairól tárgyalt a Jegyzői Kollégium a Városházán, melyben az elmúlt év pénzügyi beszámolói is kiemelt témaként szerepeltek. Sárospatak kistérsége sikeresen, költségvetési hiány nélkül zárta a 2012-es évet – kezdte beszámolóját az elmúlt héten megtartott ülésről dr.Vitányi Eszter, a Jegyzői Kollégium elnöke…
 

 


dr.Vitányi Eszter

      

Kiemelt napirendi pontként foglalkoztunk a központi orvosi ügyelet tevékenységéről szóló beszámolóval is, amit Keresztúri Ferencné, a sárospataki Rendelőintézet vezetője terjesztett elő. Beszámolt a kistérségi települések ügyeleti rendszerének nehézségeiről, mi szerint számos Sárospatak környéki településen alacsony az ügyeleti óraszám, akadozik a betegellátás, az ügyeleti rend megszervezésének feladata pedig a sárospataki intézményt terheli. Erre a Jegyzői Kollégium megfogalmazott egy megoldási javaslatot, ami a Rendelőintézet vezetőjének a közreműködését is igényli.
Megoldási javaslat az lenne, hogy - elsősorban települési szinten - az orvosokkal való, talán komolyabb kommunikációval, ill. ráhatással kellene azt elérni, hogy a kötelező havi 2 alkalom helyett aktívabban vegyenek részt az ügyeleti rendszerben.

További kiemelt téma volt a hosszú ideje sikeresen működő Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás megszűnése. A jogszabály és a januári döntés értelmében a társulás tevékenysége ebben a formában június 30-al szűnik meg.

Az elmúlt jó néhány évben, amíg a társulás létezett, több projektet sikerült elnyernünk, így ezeknek a fenntartási kötelezettségéről az elkövetkezendő időszakban még beszélnünk kell. Az elkövetkezendő 2 hónap feladataihoz tartozik a társulás megszűnéséhez szükséges dokumentációk előkészítése is. 


 

Törő Gábor
/2013.05.05./

 

Újabb vegyigyárak létesülhetnek Borsodban

 

               
                                                                                         

A Mol-csoporthoz tartozó Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Nyrt. beruházásával Tiszaújvárosban felépülő butadién kinyerő üzem telepítéséről szóló döntés után újabb gyár létrehozásáról születhet döntés a borsodi városban. A TVK éves rendes közgyűlésén elhangzottak értelmében Tiszaújváros – egy horvátországi és egy lengyelországi helyszín mellett – esélyes arra, hogy egy, ugyancsak a TVK által felépítendő műgumigyárnak is otthont adjon.
 

 

      

 „A műgumigyár felépítése amellett, hogy több száz új munkahelyet teremthet, a veszteséggel küszködő TVK átstrukturálásának fontos elemét jelentheti majd” - hangsúlyozza dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A műgumi-gyártás alapanyagául szolgáló butadién kinyerő üzem létesítése és a műgumigyár-beruházás lehetősége szolgáltak alapul azokhoz az elmúlt hónapokban Kínában lezajlott tárgyalásokhoz, amelyek célja, hogy a műgumit alapanyagul felhasználó gyárak, így például a legjelentősebb kínai autógumigyárak a borsodi térségbe települhessenek.

„A korábban megkezdett tárgyalások következő lépéseként, májusban az egyik legnagyobb kínai autógumigyár vezetősége érkezik megyénkbe, hogy felmérjék beruházásuk helyszínét és feltételeit” - hangsúlyozza dr. Mengyi Roland. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette „A tervezett beruházások, így a műgumigyár és az autógumigyárak megyénkbe települése érdekében elengedhetetlen a kormány ipari beruházásokat támogató politikája és a tiszaújvárosi önkormányzat együttműködése is. Ezért tárgyalásokat kezdeményezünk a város szocialista vezetésével annak érdekében, hogy támogassák a térség fejlesztését és a munkahelyteremtést célzó törekvéseinket.”

A TVK butadién kinyerő üzeme mintegy 30 milliárd forintos beruházással jön létre várhatóan 2014-re. A 130 ezer tonna éves kapacitású gyár üzembelépése 8-15 milliárd forinttal növelheti a tiszaújvárosi vegyipari vállalat eredményét. .
(a fotók illusztrációk) 


 

Csontos László Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2013.05.05./

 

Vasárnap köszöntjük az édesanyákat

 

               
                                                                                         

Hétvégén, május első vasárnapján Anyák napjával emlékezünk meg az édesanyákról. Ezen a napon minden szó kevés arra, hogy méltó módon megköszönjük mindazt a jót, amit Édesanyánktól kaptunk az életben. Szeressük őket, amíg csak lehet... (a fotók illusztrációk)
 

 

      

Az anyák megünneplésének szokása az ókori Görögországban kezdődött, ahol tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyáknak a tiszteletére.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Dsida Jenő: Hálaadás

Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg Ő véd engem, nem ér semmi bánat.
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restell.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad,
Köszönöm Istenem az édesanyámat!

Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.
Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
itt e földön senki sem szerethet jobban! –
Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem köszönöm az édesanyámat!

Te tudod, Istenem – milyen sok az árva,
Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
Hiszen szegényeknek nincsen édesanyájuk!
Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,
Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!

Áldd meg édesanyám járását-kelését,
Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!
Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
Áldd meg két kezeddel az édesanyámat!
Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az édesanyámat! 


 

Törő Gábor
/2013.05.04./

 

Megjelentek a szúnyogok, jön a helikopter

 

               
                                                                                         

Megjött a jó idő és megjelentek a szúnyogok is. Az árvíz visszahúzódásával kikeltek a szúnyog lárvák, így a jövő héten elkezdődik az irtásuk helikopteres permetezéssel. Reméljük, sikerül visszaverni a szúnyogok idei első támadását - tájékoztatja a lakosságot Aros János polgármester... (a fotók illusztrációk)
 

 


Aros János

      

A tervezésnél figyelembe vették a nagyobb szabadtéri rendezvényeket is, így a következő irtás Pünkösd előtt lesz, majd pedig a Crescendo Nyári Akadémia előtt.

Májusban két irtást tervezünk, júniusban szintén kettőt, júliusban egyet és augusztusban is egyet, tehát éves szinten hat alkalommal terveztük szúnyogirtást. Aztán meglátjuk - a szúnyogpopulációtól függően - hogy mikor kerül sor ezekre valójában.

A szúnyogirtás kiterjed Sárospatak külterületére is, többek között Halászhomok, Dorkó és Apróhomok terültén is köröz majd a helikopter.

Az elmúlt évek tapasztalatai segítettek abban, hogy idén milyen típusú szúnyogirtásokat tervezzünk, így kémiai irtással próbálkozunk, hiszen a biológiai csak a lárvákat pusztítja el, a már kikelt szúnyogokat nem. Az irtásra használt anyagok veszélytelenek, kijuttatásuk után rövid idő alatt elbomlanak, így nem terhelik a környezetet.

 

 

Tervezett időpont

Pótidőpont

 

Hónap

Nap

Hónap

Nap

I.

május

  6-7-8

május

 9-10-11

II.

május

22-23-24

május

27-28-29

III.

június

17-18-19

június

20-21-22

IV.

július

  8-9-10

július

11-12-13

V.

július

29-30-31

augusztus

   1-2-3

VI.

augusztus

14-15-16

augusztus

17-18-19 


 

Törő Gábor
/2013.05.04./

 

Kosztümkölcsönzés a XXI. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepre

 

               
                                                                                         

Idén is lehetőség van bekapcsolódni a pünkösdvasárnapi történelmi menetbe, melyre 2013. május 13-17. között minden nap 15-18 óráig kölcsönzünk középkori kosztümöket a Szent Erzsébet Házban. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság 1996 óta szervezi a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepet. A színes programok közül kiemelkedik a pünkösdvasárnap délutáni történelmi menet, mely érintve a város forgalmas pontjait Szent Erzsébet életéről misztériumjátékot mutat be...
 

 

      


A menetben láthatóvá válik a 13. század társadalmának minden rétege, az előkelőktől a legszegényebbekig, vagyis a díszes ruhák mellett megjelennek az egyszerűbb polgári viseletek, sőt a darócba öltözött mezítlábas koldus is.

Szeretettel hívjuk a sárospatakiakat és a környékbelieket, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban a történelmi menetben és öltözzenek Szent Erzsébet korát megidéző kosztümbe. A MENET ÚTVONALA A MŰVELŐDÉS HÁZA ELŐTTI FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOK MIATT AZ ÉVEN MEGVÁLTOZIK. Ezért kérünk mindenkit, hogy a szombati főpróbára feltétlenül jöjjön el.

A kosztümkölcsönzés ideje és helye:2013. május 13-17., hétfő-péntek, 15-18 óráig - Szent Erzsébet Ház (Sárospatak, Szent Erzsébet u. 13.) I. emeletén.
(a fotók illusztrációk) 


 

Törő Gábor
/2013.05.04./

 

Mozgás, szórakozás, egészségmegőrzés egy helyen

 

               
                                                                                           

A tavalyi évhez hasonlóan ismét nagyszabású CSALÁDI FITNESZ- ÉS EGÉSZSÉGNAP rendezvény szervezésébe vágja a fejszéjét május 25-én az Árpád Vezér Diáksport Egyesület Sárospatak Város Önkormányzatával és a BAZ Megyei Szabadidősport Szövetséggel karöltve, melynek fő céljára az esemény neve is utal: a hosszú tél után mozgással felébreszteni testünket - hívja fel az érdeklődők figyelmét Kordáné Györki Erika szervező
 

 


Kordáné Györki Erika

      


Célunk többek között az, hogy a térségünkben élő emberekkel is megismertessük a városunkban és a környéken felelhető sport-, és egészségügyi szolgáltatásokat, melyeken keresztül motivációt, ötletet, segítséget kaphatunk a megfelelő, mozgásban gazdag egészséges életmód elsajátításhoz.
13 órától 18 óráig mintegy 10 féle fitneszstílussal ismerkedhetnek meg a látogatók a helyi trénerek jóvoltából, sőt a tavalyi sikerre való tekintettel újra eljön hozzánk a sátoraljaújhelyi Se7en Squash klub 12 Spinning-kerékpárral.

A nagy népszerűségnek örvendő KANGOO FITNESZ-t a budapesti sztárcsapat irányításával próbálhatják ki az érdeklődők. Különleges attrakcióként az egészséges életmódra való figyelemfelkeltés gyanánt UTCAI FUTÁST szervezünk Kangoo cipővel, ez Budapesten már régóta létező szabadidősportág.
Egészségügyi mérésekkel, életmód- és kineziológiai tanácsadással, masszázzsal és sok-sok újdonsággal várjuk az arra nyitottakat, s hogy a gyermekek hagyják szüleiket sportolni, aktív gyermekfoglalkoztatással igyekszünk lekötni a lurkók fölös energiáit.

Tehát TESTÉBRESZTŐ!, mindenkit szeretettel várunk! Részletek a mellékelt plakáton és a www.avgsp.hu internetes oldalon. 


 

Cziczer Katalin
/2013.05.04./

 

„TÜZES HÍREK”

 

               
                                                                                         

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén a 2013. március 28. és 2013. április 29. közötti időszakban 14 tűzeset, 14 műszaki mentés történt, 1 esetben pedig téves jelzéshez vonultak tűzoltóink - nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó zászlós... (a fotók illusztrációk)
 

 


Dakos Zoltán

      

A műszaki mentések során, 1 esetben árokba csúszott tehergépjármű kivontatásához, 7 esetben vízeltávolításhoz, 6 esetben veszélyesen megdőlt fa eltávolításához riasztották egységeinket.

A tűzesetek során 7 esetben szárazfűben, nádasban, 1 esetben hulladékban, szemétben, 2 esetben melléképületben, 1 esetben pincében keletkezett tűz, 1 esetben villanybojler szigetelése égett, illetve 2 alkalommal kéménytűzhöz vonultak tűzoltóink.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁBAN A BIZTONSÁGÉRT!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Műveletirányítási központ ügyeletére fut be. A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető. 


 

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2013.05.03./

 

Az időjárás is kedvezett a Kossuth Stafétának

 

               
                                                                                           

2013. április 27-én, ragyogó időben rendezte meg a két város, Sátoraljaújhely és Sárospatak a hagyományos „Kossuth Staféta” futóversenyét, ami a 23. volt a sorban. A hangulatos sportrendezvény ragyogó időben zajlott, sem eső, sem szél nem zavarta meg a két város közötti, 12 km-es futást - számolt be Víghné Fehérvári Zsuzsa
 

 


Víghné Fehérvári Zsuzsa

      

Idén Újhelyben volt a start, onnan futottak a mozgás kedvelői Sárospatakig a néhány éve kialakított kerékpárúton, festői tájon át – bár a futók ebben nem igen gyönyörködtek, legfeljebb akik a váltóhelyeken várakoztak.

Idén összesen 446 főt mozgatott meg a verseny, akik közül 106-an futották végig a távot, a többieknek váltótársuk is volt. Újhelyben jobb volt a mozgósítás, onnan valamivel több versenyző indult, mint Sárospatakról. Legtöbb versenyzőt indító iskola a sátoraljaújhelyi KAZINCZY FERENC Általános Iskola volt, ahonnan 104 fő érkezett.

Baleset idén sem történt, a rendőrök és a polgárőrök minden bekötő útnál ott voltak, nehogy egy jármű a futók közé hajtson.
A legtapasztaltabb versenyző idén mindössze 60 éves volt (Berta Sándor), a legfiatalabb pedig egy kislány (Kovács Gyöngyi), aki 2006-ban született.

Idén nem a célnál osztották ki a díjakat, hanem mindét városban külön, a következő héten, de az eredménylista a honlapokon már aznap látható volt. 


 

További futók>>>          További fotók - eredményhirdetésről               kossuth2013 _eredmenyhirdetes.pdf                                   kossuth2013_statisztika.pdf

Törő Gábor
/2013.05.03./

 

Hollókőn rendezték meg a Belügyminisztérium Országos Terepfutó Bajnokságát (B-A-Z. MRFK)

 

               
                                                                                         

A Katasztrófavédelem Országos Parancsnoksága szervezte meg 2013. április 23-án Hollókőn a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervek Országos Terepfutó Bajnokságát...
 

 

      

A sportrendezvényen - az elmúlt évi nagy létszámot is felülmúlva - csúcsnevezés volt, az országból 62 rendvédelmi szerv küldte el 503 versenyzőjét. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a maximális 18 fővel vett részt a sportversenyben.

A rendezők Hollókő határában, a vár környéki erdős területen nehéz terepen jelölték ki a pályát. Az elmúlt években mindig a több napos esőzés miatt felázott talaj okozott problémát a fotóknak, most pedig a tűző nap és a szél "edzette" csont keményre a talajt.

Az idei bajnokságon a legkiemelkedőbb eredményt a női nyílt kategória (4000 m) versenyzői érték el. A népes mezőnyben Ali Dóra (Tiszaújváros RK) az értékes második, Kis Alexandra (Kazincbarcika RK) pedig a hatodik helyezést szerezte meg. A lányok a csapatversenyben is jól szerepeltek, az Ali Dóra, Kis Alexandra és Szűcs Judit Anett összetételű trió megérdemelten állhatott fel a dobogó második fokára.

A férfi 4000 m mezőnyében Téti Gábor 16. helyezése a csapat részére is pontszerző helyet jelentett. A főkapitányság versenyzői az összesített pontversenyben az elmúlt évhez hasonlóan a 10. helyezést szerezték meg.

A csapat tagjai:
Nők: Ali Dóra (Tiszaújváros RK), Kis Alexandra, Lesó Tímea (Kazincbarcika RK), Szűcs Judit Anett, Szabadosné Kormos Marianna, Petró Nikoletta (Miskolc RK), Szakácsné Pintér Marianna, Szatmáriné Bodnár Orsolya, Balázsné Bódi Marianna (B-A-Z. MRFK),

Férfiak: Téti Gábor, Halász Ákos (B-A-Z. MRFK), Szalánczi Zoltán, Kovács Máté (Tiszaújváros RK), Szabó Béla, Solymosi Antal, Ladics Tamás, Bacsó Tibor (Sárospatak RK), Ónodi József, Török Péter (Szerencs RK), Fodor Ákos (Miskolc RK). 


 


Egyedné Novodonszki Éva főtanácsos - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense
/2013.05.03./

 

Föld Napja az óvodában

 

               
                                                                                         

Óvodában a Környezetvédelmi munkaközösséghez kapcsolódó csoportok mindennapjait a természetszeretetre és környezetvédelemre való nevelés hatja át. A hagyományos ünnepeken túl, a Zöld napok kiemelten fontos ünnepnapok számunkra – nyilatkozta Sáfrányos Lászlóné óvodapedagógus, a Carolina Óvoda és Bölcsőde munkaközösség vezetője...
 

 


Sáfrányos Lászlóné

      


Április 22-én a Föld napját ünnepeltük intézményünkben. A délelőtt folyamán a bolygónk védelméről beszélgettünk a gyerekekkel. E napnak az egyik jelmondatához kapcsolódóan, a „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? kérdéskörrel foglalkoztunk. Véleményünk szerint a tudatos nevelést már az óvodás korban el kell kezdenünk, hogy a szemléletben a legnagyobb változást és fejlődést tudjuk elérni. A beszélgetéseket követően közösen meglátogattuk az óvodánk udvarán lévő kis fűzfánkat, amelyet két évvel ezelőtt, ezen a napon ültettünk el.

Itt, köszönetet mondtunk a Földnek a sok-sok csodáért, amellyel megajándékozott bennünket. Viszonzásul, összetartozásunkat jelképező kitűzőt akasztottunk rá, tiszta vízzel öntöztük meg, majd tavaszi dalokkal, versekkel köszöntöttük.

Az idén – erre a napra – további ajándékokkal is készültünk. Virágpalántákat gyűjtöttünk, amelyeket közösen beültettünk kiskertünkbe, “A CAROLINA KERTJÉBE“, hogy a későbbiekben együtt gyönyörködhessünk a virágok színeiben és illatában. 


 

Cziczer Katalin
/2013.05.02./

 

Faültetés az ÁVG-ben

 

               
                                                                                         

 

      


Három éve, az Árpád Vezér Gimnáziumban, akkor megépített díszkertben vált hagyománnyá a végzős diákok faültetése. Idén áprilisban májusfa ültetéssel kezdték búcsúhetüket a május 4-én ballagók...
  


 

További fotók >>>

az Árpád Vezér Gimnázium
/2013.05.02./

 

Országos Ifjúsági Táncantológián a Pacurka Gyermektánccsoport

 

               
                                                                                         

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Pacurka Gyermektánccsoportját 2012-ben az Örökség Észak-magyarországi Regionális Gyermektáncfesztiváljáról az Ifjúsági Táncantológia műsorába javasolta a neves szakemberekből álló zsűri. A pataki gyermektáncosok a Darmos Éva és Darmos István által készített a Táncolni járó királylányok című baranyai táncos mesefeldolgozással jutottak az ország legrangosabb táncos eseményére - számolt be Darmos István az együttes vezetője...
 

 


Darmos István

      

Idén március végén került sor Budapesten a Hagyományok Háza színpadán – az Állami Népi Együttes otthonában – a Gyermek és Ifjúsági Táncantológiára. Ide minden évben az előző évi koreográfia termés legjavát válogatják be. Több alkalommal felléptünk már a korábbi években a Pacurkával, s most is örültünk, hogy beválogatták a csoportot. Ez egyrészt jó lehetőség arra, hogy a táncos műhelyünk munkáját mások is megismerjék - hiszen az országból számos szakember, együttesvezető és táncos ül a nézőtéren -, másrészt pedig elismerésnek is felfogható, hiszen e műsorban csoportunkat ismét az ország legjobbjai közé sorolták.

Az, hogy tanítványainkkal évről-évre országos sikereket érünk el, bizonyítja a folyamatos magas színvonalú szakmai munkát, s ez a gyermekeket is inspirálja, s bennünket együttes-vezetőként, alkotóként is újabb energiával tölt fel. A műsorban minden éven a lehetőséget kapnak az Országos Gyermek Szólótánc Verseny díjazottjai is a bemutatkozásra, közöttük Ambrus Borbála és Darmos Ábel gömöri csárdást táncolhatott, hiszen az előző évi versenyen ők fődíjat nyertek.

A műsorról fotókat az alábbi link alatt nézhetik meg az érdeklődők. A csoportról a 704-730 szám között találhatóak a fotók. 


 

Törő Gábor
/2013.05.02./

 

„Ezüst” péntek Kecskeméten a Refinek

 

               
                                                                                         

 

      

A KÓTA, azaz a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége által évente szervezett Kálmán Lajos Országos Népdaléneklési Versenyt idén április 19-én, pénteken rendezték meg a Kecskeméti Református Gimnáziumban. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumát idén két résztvevő képviselte, Tamás Janka, 12.E, valamint Kállai Zoltán 11.E osztályos tanulók....

Az országos minősítő versenyen mindkét tanuló ezüst minősítést ért el. Felkészítő tanáruk Kántorné Bak Adrienn.
Gratulálunk a szép eredményhez! 


 

További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.05.01./

 

"A fény újjászületik"

 

               
                                                                                         

 


Bráda Tibor

      

2013. április 27-éndélután, 17 órától megnyílt Bráda Tibor Munkácsy díjas festőművész üvegablak-terveiből összegyűjtött grafikai kiállítása a Szent Erzsébet Házban. Számunkra is megtisztelő volt, hogy a kiállításon a Váci Székesegyház Laetitia gyermekkórusa működött közre és Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg...

A megnyitón lehetőség nyílt megtekinteni a Duna Televízió által készített közel fél órás dokumentumfilmet, melyben a művész kőbányai Szent László templomába készített üvegablakainak munkálatait láthatták az érdeklődők.

Bráda Tibor egész munkásságát alaposan ismerve nyitotta meg a kiállítást Wehner Tibor művészettörténész, akinek a megnyitóbeszédét az alábbiakban olvashatják: Megvalósult és megvalósulásra váró művek

Bráda Tibor festőművész kiállítása április 29-től – június 29-ig látható a Szent Erzsébet Házban. 


 


Cziczer Katalin
/2013.05.01./

 

Gazdaságfejlesztés shandongi együttműködésben

 

               
                                                                                         

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés és a Kína egyik vezető ipari és termelési központjának és egyben harmadik leggazdagabb tartományának számító Shandong vezetése folytatta tárgyalásait a megye és a tartomány gazdasági együttműködéséről. Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a Shandong tartomány gazdasági, kutatási és fejlesztési ügyekért felelős kormányzó helyettese, Zhang Chaochao által vezetett hét fős delegációval tárgyalt...
 

 


dr. Mengyi Roland

      

„Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdaságfejlesztési elképzelései között szerepel egy technológiai zóna létrehozása, egy logisztikai park létesítése és számos egyéb fejlesztési elem, melyek megvalósításában számítunk shandongi cégek részvételére is. A befektetések megkönnyítésére pénzügyi fejlesztési alap létrehozását tűztük ki célul - nyilatkozta dr. Mengyi Roland a tárgyalások kapcsán.

„A kínai kormány központilag támogatja a Shandong tartományban működő cégek Kelet-Közép-Európába irányuló befektetéseit” - tette hozzá Zhang Chaochao. „Tavaly a tartományi vállalatok összesen 3,7 milliárd amerikai dollár értékű befektetést hajtottak végre külföldön” - hangsúlyozta a kínai tárgyalópartner.

A gazdasági együttműködésről folytatott megbeszélésen részt vett Jason Ding, a Wanhua- BorsodChem elnök-vezérigazgatója is, aki ismertette a kazincbarcikai vegyipari vállalat nagyszabású fejlesztési elképzeléseit, amelyekhez kínai fejlesztési hitelt is igénybe kívánnak venni.

Shandong tartomány bruttó hazai összterméke (GDP-je) 2012-ben meghaladta a 800 milliárd dollárt, ami 9,8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

„A magyar kormány keletre nyitási politikájának sikerét tükrözi a Shandong tartománnyal tavaly elindított – főként a gazdasági, kereskedelmi, befektetői és tudományos kapcsolatok elmélyítése érdekében folytatott – tárgyalások folyamatos előrehaladása. Egy hónappal ezelőtt bejelentettük a kínai informatikai óriáscég, az INSPUR Csoport Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tervezett beruházását egy felhő-technológián alapuló adatközpont és egy kutatási-fejlesztési bázis létrehozásáról. A most lezajlott tárgyalások eredményeképpen egy újabb jelentős lépést tettünk a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében” - értékelte a találkozót dr. Mengyi Roland. 


 

Csontos László Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2013.05.01./

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                                                         

Április 26-án tartotta képviselő-testületünk a szokásos, rendes havi ülését. Most sem unatkoztunk, hiszen közel 30 napirendi pontot tárgyaltunk meg, melyek közül csak a legfontosabbakat emelném ki – kezdte összefoglalóját Sikora Attila alpolgármester…
 

 

Sikora Attila

      

Beszámolót hallgattunk meg a hivatásos Sátoraljaújhelyi Tűzoltó parancsnokság 2012. évi tevékenységéről Barna Norbert parancsnok úr előadásában. Elmondhatjuk, hogy igen komoly segítséget nyújtottak városunknak, elsősorban a különböző katasztrófahelyzetek megoldásában, különböző mentések végzésében. Képviselő-testületünk elismeréssel köszönte meg a parancsnokság munkáját.

Ezután a Polgármesteri Hivatalban, 2013-ban is megtartandó igazgatási szünet elrendeléséről döntöttünk. Ez egy olyan lehetőség, amivel már tavaly is élt önkormányzatunk, hiszen a nyári szünetben így egy kicsit tervezhetőbbé válik a dolgozók szabadsága, másrészt a lakosok ügyintézése is tervezhetőbb, hiszen a legtöbb közintézményben, ill. a különböző hivatalokban is komoly szünetek vannak - a bíróságokon és a földhivatalokban is - tehát nincs értelme nyitva tartani, mert úgysem lehet intézni a kapcsolódó ügyeket. Így aztán nálunk is igazgatási szünet kerül elrendelésre július 22. és augusztus 2. között, ami 10 munkanapot érint, valamint majd decemberben még 3 munkanap lesz igazgatási szünet ebben az évben.

Beszéltünk a Zemplén Vízmű jogi helyzetének a rendezéséről, mivel hamarosan tisztázásra kerülnek a vízi közműveknek a tulajdonlása, illetve, hogy hogyan tovább. Erről hallottunk egy rövid beszámolót.

A Közszolgáltatás Non-profit Kft 2012. évi beszámolóját fogadtuk el, amiről Gulybán igazgató úr tartott egy beszámolót. Testületünk megtárgyalta és jónak értékelte a kft tevékenységét.

Ugyancsak egy beszámoló hangzott el a Sidinfo Kft-ről. Tudjuk, hogy ez a kft az, amelyik 2013. január 1-től már a Képtárat is működteti. Tehát a kft most töltődik fel tartalommal, most már valóban van olyan tevékenység, amelyet a mindennapi életben végez, már alkalmazottak is tartoznak hozzá. A beszámolón kívül még az is elhangzott, hogy néhány pályázatot beadtak, amivel szeretnénk rentábilisabbá tenni a Képtár működését.

Két napirendi pont az Innovo Patak Kft-vel foglalkozott. Egyrészt ennél is az eredmények, illetve a bérek kimutatását tárgyaltuk meg, illetve tőkeleszállításról döntöttünk.
Eközben megkértük igazgató urat, hogy a jelenleg folyó fejlesztésekről néhány szót szóljon, a főtér és a piac, ami leginkább mindenkit érint. Mindenki láthatja, hogy jó ütemben halad a főtér építése, és a piac építése is kezdetét veszi, tehát mind a két beruházás remélhetőleg elkészül a tervezett időre.

Ezután a Közművelődési Koncepció került napirendre, amelyről a testület azt a döntést hozta, hogy az év végéig kell teljes egészében kidolgozni úgy, hogy meghallgatnak minden városban érintett civilszervezetet, hiszen ennek az lenne a lényege, hogy a civilszervezetek is mondják el a véleményeiket, tegyék hozzá javaslataikat, és az egészből alakuljon ki egy egész, kerek városi közművelődési koncepció.

Ezután egy kérelmet bíráltunk el, amelyet a Sárospataki Torna Club kézilabda szakosztálya nyújtott be. Idén újra szeretnénk kihasználni ezt a bizonyos TAO kedvezményt, amiből az Árpád Vezér Gimnázium sportpályáját szeretnénk felújítani. Nekünk, mint tulajdonosnak kellett most ehhez hozzájárulni. Természetesen megtettük, hiszen ezzel is bővül, javul a sportlétesítmények felszereltsége.

A követező, hosszabb időt igénybevevő napirendi pont egy tájékoztató volt a 2013. évi kistérségi START munkaprogramból, ami komoly nyereséget hozott a városunknak, több mint 220 embert már foglalkoztatunk a projektnek a keretében, amiben összesen 6 projekt elem valósul meg. Az egyik értékteremtő beruházás a Bodrog jobb partjának rehabilitációjában, ez lesz az a bizonyos Kalajka rész, a hídláb előtti terület, amelynek a rendbetétele, bozótcseréje, fák kivágása valósul meg, illetve egy kis vízparti sétány kialakítása padokkal, ülőkékkel. Ide 52 főt tudtunk felvenni, több mint 66 millió Ft támogatással.
A másik ilyen elem ebben a START munkaprogramban a közút program. Mint tapasztaljuk, a legrosszabb állapotban vannak most az útjaink, ezeknek a felújítására 55 főt tudunk foglalkoztatni 10 hónapon keresztül, több mint 68 millió Ft értékben.
A harmadik elem a mezőgazdasági START munkaprogram, ez már tavaly is beindult és jól működött. Ugye különböző zöldségeket termesztettünk, amelyeket a konyhánk fel tudott használni. Itt 27 főt fogunk foglalkoztatni több mint 34 millió Ft értékben.
A mezőgazdaságnak egy újabb ágazata, a fóliás növénytermesztés is bekerült ebbe a csoportba, ahol szeretnénk másfajta növénykultúrákat termeszteni. Itt 20 fő foglalkoztatására van lehetőség 33 millió Ft értékben.
Az 5. program az illegális szemétlerakók megszüntetetésére létrejött csoport tevékenysége, itt 58 fő lesz foglalkoztatva, több mint 51 millió Ft értékben.
Az utolsó az új projekt elem, tavaly ez nem volt benne a START munkaprogramban, az úgynevezett egyéb értékteremtő program, amelyben mi a lakások, ingatlanok, homlokzatok felújítására hoztunk létre egy brigádot. Tavaly ez már elindult egy másik projekt keretében, ez akkor befejeződött, most szerencsére sikerült folytatnunk, hiszen tudjuk, hogy a Rákóczi és a Kossuth úton is van még néhány homlokzat, amit fel tudnánk újítani. Itt 12 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség 13 millió Ft értékben.
Valamennyi beruházásnál, valamennyi projektelemnél azt is el kell mondani, hogy tartozik hozzájuk eszközbeszerzés is. Tehát, ami annak a munkának az elvégzéséhez szükséges, akár kéziszerszámok, akár nagyobb gépek, akár a fóliasátrakhoz tartozó öntözőrendszer, tehát ezeknek a megvásárlását is tartalmazzák a projektek.
Tehát ez összesen több mint 250 millió Ft és 220 ember, akik legalább 10 hónapig, de van olyan projekt, amelyben egy teljes évig tudunk dolgozókat foglalkoztatni. Azt hiszem ez egy elég komoly segítség azoknak, akik esetleg már évek óta nem találnak munkát - még ha nem egy végleges megoldás, de legalább jövedelemhez jutnak.

Egy új könyv megjelenéséről is döntött testületünk, ami egy korábban elindult történetnek a folytatása, 2. szakasza. „Azt beszélte az egész város” címmel készül egy Sárospatak múltjáról szóló könyv.

Pályázatot írtunk ki a Carolina Óvoda és Bölcsőde óvodavezetői álláshelyére, hiszen ez év augusztusában telik le a jelenlegi igazgató 5 éves megbízatása, emiatt kell időben kiírni a pályázatot.
  


 

további fotók >>>

Törő Gábor
/2013.04.30./

 

Tájékoztató az országos digitális átállásról

 

               
                                                                                     

A televíziózás világszerte folyamatosan fejlődik, minősége egyre jobb lesz. Az analógról a digitális földfelszíni műsorszórásra való átállás Magyarországon is megvalósul még az idei – 2013. – évben. Ez azt jelenti, hogy az átállás időpontjától hazánkban kizárólag a digitálisan sugárzott adások lesznek majd elérhetőek, ami több előfizetési díj nélkül fogható csatornát, jobb kép- és hangminőséget és számos kiegészítő szolgáltatást (pl. elektronikus műsorújság, gyermekvédelmi zár, adás megállítása, nyelvválasztás) jelent a televíziónézők számára - hívja fel alakosság figyelmét dr.Vitányi Eszter jegyző...
 

 


dr.Vitányi Eszter

      

KIK AZ ÉRINTETTEK?
A digitális átállásban az analóg földfelszíni módon televíziót néző háztartások érintettek, azaz azok, akik jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennát használnak és mindössze az M1, RTL Klub, TV2 és esetleg egy helyi televízió műsorait látják előfizetési díj nélkül. Aki kábeles vagy műholdas szolgáltatás előfizetője, esetleg IPTV-n keresztül televíziózik, annak az átállás során nincs teendője.

MI SZÜKSÉGES AZ ÁTÁLLÁSHOZ?
Az analóg földfelszíni módon televíziót néző háztartások hagyományos tévékészülékeit alkalmassá kell tenni a digitális műsorszórás vételére azért, hogy a nézők az új digitális technológiával, jobb minőségben televíziózhassanak.
A digitális földfelszíni műsorszórás zavartalan vételéhez Magyarországon jó állapotú tető- vagy szobaantenna, koaxiális levezető kábel, valamint hagyományos analóg vevőegységgel rendelkező tévékészülék esetén egy dekóder (jelátalakító) készülék, úgynevezett, set-top-box szükséges.
Fontos tehát, hogy nem szükséges új tévékészüléket vásárolni, mivel a set-top-box segítségével a meglévő régebbi készülék is alkalmas a digitális jelek vételére. A legmodernebb tévéknél pedig külön set-top-boxra

TÁMOGATOTTAK KÖRE
Támogatásra kizárólag az jogosult, aki a támogatás igénylésének napján:
• olyan háztartásban lakik, amely kizárólag analógföldfelszíni műsorszórási vétellel rendelkezik, és az állandó lakcíme is erre a háztartásra vonatkozik, és
• rászorult, azaz a) rendszeres szociális segélyt;
b) lakásfenntartási támogatást;
c) ápolási díjat kap;
d) időskorúak járadékában;
e) saját jogon nevelési ellátásban;
f ) fogyatékossági támogatásban;
g) vakok személyi járadékában;
h) saját jogon kapott hadigondozotti pénzellátásban;
i) foglalkoztatást helyettesítő támogatásban
részesül; illetve
j) 2013. évben tölti be a 70. életévét (vagy ennél idősebb), és számára az ONYF által folyósított nyugellátás, nyugdíjszerű szociális ellátás, egészségbiztosítási ellátás együttes összege nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét, azaz 57 000 forintot.
Állami támogatás háztartásonként egy jogosult felhasználó számára adható. Háztartásonként több támogatási igény esetében az időben korábbit fogadja el az NMHH.
A vissza nem térítendő állami támogatás 2013. április 30-tól igényelhető.

TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE
Amennyiben a felmérő a rászoruló felhasználót háromszori felkeresés során sem éri el, az NMHH postai úton küldi meg az igénybe vehető támogatási formákról és a támogatási jogosultság feltételeiről szóló tájékoztatót, valamint az igénylőlapot, melyet a támogatásra jogosult felhasználó a
kézhezvételtől számított 15 napon belül küldhet vissza az NMHH-nak.
A jogosult az általa kitöltött igénylőlapot átadhatja a felmérőnek, vagy a számára átadott válaszborítékban ingyenesen visszaküldheti az NMHH részére.
sincs szükség, mert azokba már beépítették a megfelelő digitális vevőegységet. Ha az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretne látni, akkor előfizethet valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára.

MIKOR LESZ A DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS?
A lekapcsolási területeket az alábbi térképen lehet megtekinteni:
1. ütem: 2013. július 31. a térképen világoskékkel jelölve.
2. ütem: 2013. október 31. a térképen sötétkékkel jelölve.
Ezen időpontokig tehát alkalmassá kell tenni az érintettek készülékeit a digitális adás vételére.

SZOCIÁLISAN RÁSZORULTAK TÁMOGATÁSA
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatást nyújt a szociálisan leginkább rászorultaknak a közszolgálati médiaszolgáltatások (M1, M2, Duna TV, Duna World) digitális vételének biztosítása érdekében. A támogatás a közszolgálati médiaszolgáltatások digitális vételének biztosításához szükséges eszközök beszerzését (settop- box, antenna stb.) és azok beszerelését jelenti.
Az a rászoruló, aki 2012. november 1-e után vált jogosulttá valamely fenti szociális, vagy nyugellátásra, illetve akit az NMHH felmérői valamely okból nem kerestek fel, 2013. április 30. napjától nyújthat be igénylőlapot a támogatás igénylése céljából a lakóhelyén jelzett lekapcsolási időpontot követő
30. napig.
Az NMHH létrehozta a rászoruló felhasználók nyilvántartását, amelyben azok szerepelnek, akik a fent jelzett szociális, illetve nyugellátások valamelyikében részesülnek. Ez alapján a hatóság felmérői két ütemben, a lekapcsolási időpontokhoz igazodva (1. ütemben 2013. június 15-ig, a 2. ütemben 2013. augusztus 31-ig) felkeresik a rászorultakat, hogy tájékoztatást nyújtsanak a digitális átállásról, az állami támogatásra való
jogosultság feltételeiről, az igénybe vehető választható támogatási formákról, és segítsenek az erre vonatkozó igénylőlap kitöltésében.
Az igénylőlap letölthető a www.digitalisatallas.hu weboldalról, illetve ingyenesen visszaküldhető válaszborítékkal ellátott igénylőlap kérhető a 06-80/38-39-40-es zöldszámon.
A kitöltött igénylőlap alapján bejegyzett támogatási igények esetén a digitális vétel biztosításához szükséges eszközök beszerzéséről és beszereléséről az NMHH gondoskodik. Az NMHH Önnek is segít az átállásban, hogy Ön is élvezhesse a digitális televíziózás előnyeit! Bővebb információkért forduljon hozzánk bizalommal! INGYENES ZÖLDSZÁM: 06-80/38-39-40
E-MAIL: digitalistv@nmhh.hu
LEVÉLCÍM: 4001 Debrecen, Pf. 230
HONLAP: www.digitalisatallas.hu
A Hirdetmény a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. számú törvény, a közszolgálati médiaszolgáltatások digitális vételének biztosítása érdekében adható állami támogatás és az azzal összefüggő adatszolgáltatás, adatkezelés rendjéről szóló 4/2013 (I. 18.) számú NMHH-rendelet, illetve a közszolgálati médiaszolgáltató analóg.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.04.30./