Archív
  
2013. június

VI. Tündértánc tábor Sárospatakon

 

               
                                                                                              

Már hatodik éve rendez tábort leukémiás, daganatos és fogyatékkal élő gyerekeknek a Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány, Sárospatakon. A tábor különlegessége, hogy a szülők és a gyerekek egészséges testvérei is részt vesznek a programokon. A tábor szervezőinek célja, hogy a kellemetlen kórházi kezelés után jól érezzék magukat a gyerekek, és elfelejtsék mind azt a rosszat, amivel az év többi napján szembe néznek – mondja Hardiné Pásztor Marianna alapító...
 

 


 Hardiné Pásztor Marianna

      

A rákban megbetegedett, valamint testi és szellemi fogyatékos gyermekek életbe történő beilleszkedésének segítése, támogatása, ezáltal a társadalom egészséges tagjaival a segítségnyújtás, az empátia, tolerancia fontosságának megismertetése a célja a Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítványnak. A programjuk részeként már VI. éve tartanak élménytábort Sárospatakon.

Nagyon sokan vannak ismét velünk, és mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezt pályázati pénzből és önerőből tudjuk megvalósítani ezt a tábort. Ez Magyarországnak a legnagyobb tábora, ahol egy alkalommal, egyszerre ilyen sok gyerek táborozik együtt. Tehát, hogy a 150 főt mindig elérjük.

A táborba szüleik is elkísérhetik gyermekeiket, ez is egy különlegessége. A pihenés, a mindennapi gondok hátrahagyása nem csak a gyermekek, szüleik számára is fontos, hiszen feltöltődést jelent. A tábor lakói rengeteg élményre számíthatnak, köztük a Zemplén Kalandpark attrakcióira is. Szintén ingyenes programot kínál a tábor résztvevőinek a Sárospataki Termálfürdő is.

Ezeknek a gyerekeknek ez az egy hét jelenti a kikapcsolódást az év folyamán, hiszen elég sokan komoly betegséggel küzdenek, kórházakba járnak kezelésekre, ilyenkor felejtik el úgymond az egész éves gondokat, problémákat. Igyekszünk mi is egy kicsit felejthetetlenné tenni ezt a hetet, hogy érezzék jól magukat – tette hozzá Sikora Attila alpolgármester...

Magyarország legnagyobb ingyenes családi élménytábora egy hétig tart majd.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.30./

 

A Zempléni Fesztivál fénye idén sem halványul

 

               
                                                          

Idén június 26-án, Tarcalon tartották a Zempléni Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatót, amin a színhelyül szolgálótelepülések képviselőit is meghívták, így láthattuk a közönség soraiban Sárospatakról Aros János polgármestert, és A Művelődés Háza képviselőit is. Az Andrássy Rezidencia Hotel különtermében Turjányi Miklós fesztiváligazgató és Hollerung Gábor karmester számoltak be a közönségcsalogató színes programokról, percek alatt meggyőzve a hallhatóságot arról, hogy az idén 22. alkalommal megrendezett Fesztivál fénye tovább ragyog…
 

 


Turjányi Miklós

 


Hollerung Gábor

 


Aros János

      

A Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozatának 22. alkalmáról kiadott tájékozatóban a következőket olvashatjuk:
A Fesztiválminősítési program által „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolt rendezvény különleges vonzereje a műfaji és területi sokszínűségben rejlik, hiszen Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei programok, színházi-, táncelőadások és jazz koncertek, kirándulások, kiállítások, gasztronómiai programok várják a közönséget. A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak a legeldugottabb falvakig, várakig, felfedezhetik a legkisebb települések rejtett értékeivel bíró, ám a nagyközönség számára ismeretlen értékeit: kis templomait, műemlékeit. Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő településeknek lehetőségük van megmutatatni hagyományaikat, szokásaikat és a látogatók közel húsz pincészet, köztük a Fesztivál borszállító címét 2008-óta folyamatosan elnyerő Tokaj Renaissance Egyesület tagjainak kiváló borait is megkóstolhatják.

A XXII. Zempléni Fesztivál programját hagyományosan nagy komolyzenei koncertek keretezik. Az idén 20 esztendős Budafoki Dohnányi Zenekar nagyszabású Verdi-Wagner gálakoncertje - Hollerung Gábor vezényletével - nyitja a rendezvénysorozatot a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. Közreműködik a Nyíregyházi Cantemus Kórus és a Debreceni Kodály Kórus.
A fesztivál záróhangversenyén, melyen Mozart, Haydn és Schubert művei csendülnek fel, az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével Jandó Jenő lép színpadra. A kiváló zongoraművész Liszt műveiből válogatott önálló estet is ad Tokajban. A Concerto Armonico sárospataki koncertje bizonyára a barokk zene kedvelőinek okoz majd felejthetetlen élményt.

Különleges zenei csemegét ígér a cigányzene hagyományait több mint 60 éve őrző Rajkó zenekar és a zenei életbe csak nemrégiben berobbant fiatal énekesnő, Radics Gigi közös koncertje Tokajban. A színészek és táncosok alkotta Forte Társulat izgalmas és eredeti koreográfiákat mutat be Sztravinszkij és Liszt zenéire a Disznókő Szőlőbirtok traktorgarázsában. A filmzenék rajongóinak kínál különleges zenei élményt a Budafoki Dohnányi Zenekar vetítéssel egybekötött Filmslágerek koncertje, amelynek műsora a Fox Stúdiót 100 éve alapító, tolcsvai születésű William Fox előtt tiszteleg. Az est sztárvendége a világhírű hegedűvirtuóz, Roby Lakatos lesz.

A családi programok közül kiemelkedik az évek óta megrendezett „Megérthető Zene” koncert, mely közérthető magyarázatával egy új, értő közönséget nevel a komolyzene számára. Az idei koncert keretében Hollerung Gábor karmester Rossini Kis ünnepi miséjét öltözteti új köntösbe. A vokális szólamokat az eredeti hangszereléstől eltérően a Talamba ütőegyüttes kíséri. Crossover feldolgozásban, hol jazzbe, hol rockba hajlóan játsszák a nagy olasz mester egyik utolsó művét.

Páratlan humor, groteszk elemek, interaktív játékmód várja azokat a gyerekeket, és felnőtteket, akik a szlovákiai Csavar Színház A nagyidai cigányok és A helység kalapácsa című gyermekelőadásait választják.

A Weöres Sándor évforduló alkalmából a tokaji Paulay Ede Színházban egy emlékest, a Magyar Nyelv Múzeumában Széphalmon pedig Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Szalóki Ági és Rátóti Zoltán tolmácsolásában a költő, A teljesség felé című művéből készült zenés irodalmi műsor várja a műfaj kedvelőit.

A kirándulókoncertek, kamara- és gasztronómiai programok fellépőiként köszönthetjük még többek között a Szent Efrém Férfikart, az Octovoice énekegyüttest, a Corpus Harsona Kvartettet, a Dohnányi Fúvósötöst, a Vox Arborum Triót, a Harmonia Gardent, a Renaissance Consort régizene együttest és a Mozaik Kamaraegyüttest. Az Oremus Pincészet gyönyörű kúria épületében idén Ábrahám Márta és Marczi Mariann hegedű-zongora játékában gyönyörködhetünk. Megyesi Schwartz Lúcia dalestjén a XVII. és XIX. század legszebb szerelmes dalait hallhatjuk Győri István lantkíséretével a szegilongi református templomban.

A jazz és a világzene kedvelőinek is számtalan lehetőség nyílik a könnyed, színvonalas kikapcsolódásra. Választhatnak a Szakcsi Lakatos Róbert Kvartett lemezbemutatója, a Binder Kvartett koncertje, Pély Barna és Romhányi Áron duója, a Budapest Jazz Orchestra koncertje Tóth Verával, a Misztrál Együttes, a Mrs. Columbo vagy a Benkó Dixieland Band New Orleans zenei világát idéző fellépése között.

A fesztivál népszerűsége nem csak a koncertek magas színvonalának, minőségének köszönhető, hanem annak az egyedi hangulatnak, amely a szórakozáson túl a fesztivált jellemzi. Az események és helyszínek változatossága biztosítja, hogy az ideérkező vendégek és a helyi közönség is megtalálja a számára érdekes programokat. A közös kirándulások, zenehallgatás, borozások, jó vacsorák alatt pedig új ismeretségek, barátságok születnek, nagyon sokan visszatérő vendégei a fesztiválnak.

Részletes információ a
www.zemplenfestival.hu honlapon, valamint a fesztivál facebook oldalán található.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.30./

 

Múzeumok Éjszakája Sárospatakon

 

               
                                                                                              

 


Dr. Tamás Edit

      

A Múzeumok Éjszakája sorozat az országban már évtizedes múltra tekint vissza. Sárospatak négy éve csatlakozott ehhez a rendezvényhez. Cél, hogy a múzeumok világát közelebb hozzák az emberekhez. Az este szervezése, tervezése, már az év első felében elkezdődött a MNM Rákóczi Múzeumában – számolt be Dr. Tamás Edit igazgatónő…

Úgy gondoljuk, hogy sárospatakiaknak és zemplénieknek is fontos lehet, hogy egy országos szintű múzeum van itt, hiszen mi országos múzeum vagyunk, látogatóinkat tekintve is az országos múzeumi hálózatban mérettetünk meg, hogy ilyen lehetőség adódik, akkor Sárospatakon és a környéken élőket mi is egy olyan programra invitáljuk, mint a nagy múzeumok.

A programok között szerepelt egy gyermek rajzverseny, majd volt szdendap-kabari, a hagyományos kiállítások is megtekinthetőek voltak egész éjszaka. Igazi családi program lett a sárospataki Múzeumok éjszakája, így a programokban a kisgyermekes családoknak is próbáltak kedvezni.

Éjszaka a Vörös-toronyban egy amatőr színház tagjaiból álló csoport, szintről szintre előadássorozatot mutatott be, táncolt el. Az éjszaka folyamán lehetett ólomtárgyakat önteni, a sütőházban kipróbálni a dagasztás, formázás és sütés folyamatát, de volt szalvétaragasztás kőlapra is. A Múzeumok Éjszakája, Szent Iván éjhez is kapcsolódik, így az éjszakát a Szent Iván éji tűzugrással és táncházzal zárták.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.30./

 

Véget ért a 2012/13-as tanév az ÁVG-ben is

 

               
                                                                                             

 


Tóth Tamás

      

Bár a „vakáció” felirat már 2 hete teljes az Árpád Vezér Gimnázium aulájában, még naponta diákok, tanárok töltötték meg az iskolát. Tanévzáró ünnepség, négy osztály érettségije, záró adminisztrációk készítése adott feladatokat, izgalmakat. Az eltelt iskolai év értékelése is ilyenkor zajlik, amelynek csupán egy, de legismertebb eleme a diákok érdemjegyekkel való minősítése - nyilatkozta Tóth Tamás igazgató...

Az idén 26 tanuló szerzett kitűnő és 63 jeles bizonyítványt, s a 112 végzős közül 20 kitűnő érettségi bizonyítványának is örülhetünk.
Jóleső érzés az is, hogy számos diák versenysikere, kulturális teljesítménye volt jutalmazásra méltó.

Bár a latin eredetű, nyári szünetet jelző szavunk ’szabad’, ’üres’ értelmű, az ÁVG nyara táborokkal, nemzetközi környezetvédelmi projekttel telik majd, tartalmas szabadság ígérkezik.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.29./

 

Tanévzáró a Kisrefiben

 

               
                                                                                             

 


Timáriné Király Sarolta

      

2013. június 22-én délelőtt 11 órától a református templomban a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája és Diákotthona közössége tanévzáró ünnepélyt tartott. Igazgató asszony értékelte az éves munkát, méltatta a nyugdíjba vonuló Szabó Klára tanárnő munkáját - számolt be Timáriné Király Sarolta, tagintézmény-vezető...


Kiváló tanulmányi és versenyeredményeikért számos díjat és kitüntetést vettek át a gimnázium és általános iskola tanulói és tanárai. Az osztályfőnököktől a tantermekben átvették diákjaink a bizonyítványokat és megkezdődött a megérdemelt pihenés, a vakáció.
 
 


 

További fotók >>>

a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája és Diákotthona
/2013.06.29./

 

Véget ért a Magyar Labdarúgó Szövetség Bozsik Intézményi Programjának tanéve

               
                                                          

Június 8-9-én Telkiben a Tanévzáró Gyermeklabdarúgó Fesztiválon véget ért az MLSZ Intézményi Programjának tanéve. Sárospatakot a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola (Árvay DSE) 4 csapattal, a Rákóczi DSE 2 csapattal a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája pedig 1 csapattal képviselte. A szintén a sárospataki körzetbe tartozó Karcsa DSE is képviselte körzetünket - küldte a tudósítást Gönczy Zoltán a Magyar Labdarúgó Szövetség sárospataki körzetvezetője...
 


Gönczy Zoltán

      


A felsoroltakon kívül a megyénkből még egy csapat vett részt a fesztiválon. Figyelembe véve, hogy az MLSZ-nek 9 körzete van megyénkben, úgy érzem, a sárospataki testnevelők, edzők mindent megtettek azért, hogy gyerekeink felejthetetlen élményben részesüljenek.

De ez az esemény csak a jéghegy csúcsa, hiszen körzetünk csendben, de 9 intézmény 37 csapatával kezdte el szeptemberben a tanévet, több mint 500 gyereket közelebb hozva így a labdarúgáshoz. Fiúknál és lányoknál egyaránt minden korcsoportban neveztek csapatok, akik őszi, téli és tavaszi tornákon mérték össze felkészültségüket.

A tornákat Sárospatakon a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornacsarnokában és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola műfüves pályáján szerveztük, ezen kívül tornáink voltak még Sátoraljaújhelyben, Cigándon és Karcsán is. Ezúton is köszönet minden intézményvezetőnek, hogy rendelkezésünkre bocsájtották a pályákat, sportcsarnokokat. A téli és tavaszi tornákon a résztvevő kisebb gyerekeknek az MLSZ jóvoltából gyümölcsöt és csokoládét osztottunk. Év végén az intézmények pedig megkapták a besorolásuk szerint nekik járó sportszereket, sportruházati termékeket. Szeptembertől remélhetőleg még több iskola, óvoda csatlakozik e sikeres programhoz.
 


 

Cziczer Katalin
/2013.06.29./

 

Időközi helyzetelemzés a pataki futball háza táján

 

               
                                                                                             

A labdarúgás körüli fontos kérdések megtárgyalására hívta össze az érintetteket Aros János, Sárospatak első embere. A Sárospataki Torna Club elnöke Krai Csaba és Kovács Gábor szakosztályvezető tájékoztatták a városvezetés képviselőit, polgármester urat és a mellette megjelent, a sport területén aktívan tevékenykedő Sikora Attila alpolgármester urat, valamint a szurkolókat képviselő Sárospataki Torna Club Baráti Kör tagjait – kaptuk a tájékoztatást Koscsó Istvántól, az STC Baráti Kör elnökétől…
 

 


Koscsó István

      

Az első témakör amiről beszámolót hallottunk, a TAO-s helyzet volt. Megtudhattuk, az adományozók neveit és a támogatások összegét. A pénzek a futballpálya fejlesztését fogják szolgálni. Az épület tetejének hő és víz szigetelése már régóta probléma. A pálya és a nézőtér közötti vaskerítés is felújításra kerül. A mérkőzéseket ezen túl kényelmesen ülve is nézhetjük majd, a Fradi pályáról kapott használt ülőkékről. Lesznek kisebb beruházások is - mint pl. a labdafogó hálók kiépítése - de a legfontosabb a pálya talajának felújítása lesz. Pótolják a két kapu előterében hiányzó gyeprészt, kiegyenlítik a hajlatokat, hogy ne legyenek olyan foltok, ahol eső után megáll a víz. Felmerült korábban a pálya újra gyeptéglázása is, de a vizsgálatok azt mutatták, hogy annyira jó állagú (köszönhetően Tarjáni István gondos munkálkodásának), kár hozzá nyúlni. Így erősítésképpen egy „ráfüvezésen” fog átesni.
Különösen örült mindenki annak, hogy ezeket a munkálatokat olyan sárospataki vállalkozók fogják elvégezni, akik maguk is, nyereségadójuk tekintélyes összegének felajánlásával járultak hozzá a sportpálya felújításához.
A társaság alaposan kielemezte a csapat jelenlegi helyzetét a tabellán. Elhangzottak javaslatok is a jövőt illetően, de még nagyon befolyásolja a magyar futball átszervezésének a végeredménye ezért érdemes megvárni az átigazolási időszak végét.
A klub szervezeti átalakulás előtt is áll, ami a jövőbeli egyeztetési folyamat végeredményeként fog kialakulni.
Az ülés kisebb aktuális kérdések megvitatásával zárult.
 


 

STC Baráti Kör
/2013.06.28./

 

A Humán Bizottság üléséről

 

               
                                                                                             

A Humán Bizottság ülésének nyílt szakaszában 13 napirendi pontot tárgyaltunk, amelyek közül a fajsúlyosabbakat ismertetetem – kezdte beszámolóját a 2013. június 25-én tartott ülésükről Szvitankó Tamás, a bizottság elnöke…
 

 


Szvitankó Tamás

      

A Carolina Óvoda vezetőjének kinevezése lejárt, ezért az önkormányzatnak pályázatot kellett kiírni a magasabb vezetői beosztásra. Erre egy pályázat érkezett be, a jelenlegi vezető, Lendvainé Szendrei Ágnes pályázata. Ezt első körben a Közművelődési Tanács véleményezte - mind a pályázatát, mind a vezetői alkalmasságát - utána az alkalmazotti közösségek - Waldorf, Erdei Óvoda, Angol tagozat – végül pedig a szülői közösség. Mindhárom körben maximális egyetértéssel javasolják vezetői feladatának ellátására a következő 5 évre.

A következő napirendi pontunkban egy közterület, a Vízi kapu utcájának névváltoztatási javaslatáról tárgyaltunk, ami jelenleg a Kádár Kata utca nevet viseli. Egy felkérés érkezett ugyanis az Önkormányzathoz, hogy a rend szeretné, ha a közt egy évforduló kapcsán Jezsuita köznek neveznék. Miután a lakosság felé megvitatásra bocsátottuk a javaslatot, református körökből érkeztek ellenvetések, hivatkozva a rend egykori pataki tevékenyégére, amelyek során a reformátusoknak üldöztetést kellett elszenvedniük. 32 gyülekezeti tag is aláírta azt a javaslatot, hogy az utca neve Kálvin köz legyen.
A Vízügyi Igazgatóság igazgatójától is érkezett egy levél azzal a javaslattal, hogy a közterület neve Széchenyi István köz legyen. Emlékeztetett a nagy folyamszabályzó 1845. szeptember 28-án történt sárospataki látogatására, amikor Széchenyi itt szállt partra és ezen az utcán át közelítette meg a várost, amikor tárgyalásra érkezett a Bodrog és Tisza szabályzása érdekében. Ezt emléktábla is őrzi, amit 1976-ban a Városszépítő Egyesület helyezett el.
Bizottságunk azt javasolta a testület felé, hogy ezt a javaslatot is közzé kell tenni a lakosság felé véleményezésre. Óvakodnánk attól, hogy ez egykori vallási ellentétek most ismét fellángoljanak, inkább hagynák az eredeti nevén, vagy pedig az utóbbi javaslatot fogadnánk el.
A bizottság foglalkozott a Sárospataki Torna Club kérelmével is. Mivel nyár végén elkezdődnek az átigazolások az öszi bajnokságokkal összefüggésben, Kovács Gábor elnök úr azzal kerete meg az Önkormányzatot, hogy a 2. féléves támogatást - ami 1.250.000 Ft - ők ne havonta, részletekben kapják meg, hanem egy összegben, mivel csak így tudják az őszi bajnokság elindítását garantálni. A bizottság javasolni fogja ezt a képviselő testületnek.

Zárt ülésen egy minden évben visszatérő feladatról döntöttünk, amikor kitüntető címeket szoktunk átadni: Díszpolgár, Pro Urbe díj, Közszolgálatért díj, Pécsvárady Botond díj és Sárospatak Ifjú Géniusza díjak átadására ad lehetőséget a rendeletünk, valamint 3 vállalkozás Elismerő Oklevéllel történő elismerésére. Ezek közül egyedül a Díszpolgár címet nem adjuk ki az idén sem, az összes többire tettünk javaslatot.

Szó volt még az augusztus 20-án tartandó ünnepség programjáról és egy testvérvárosi megkeresésről, ami Fehéroroszországból érkezett. Másfél hónapja itt volt a debreceni főkonzul, aki a pataki könyvek visszahozása idején nagykövet volt és abban tevőlegesen is részt vett. Sárospatakon akkor ő még nem járt és minden áron meg akart győződni arról, hogy a könyvek itt vannak és jó kezekbe kerültek. Ekkor ígérte meg, hogy arról a tájról ahonnan a könyvek vissza kerültek, szerez nekünk egy testvérvárosi kapcsolatot.
Így érkezett egy levél Bologoje városból, ami a két főváros között, Moszkvától 319, Szent-Pétervártól pedig 819 km-re a Bologoje tó partján fekszik. Az első említést 1495-ben találták róla, a lakossága 25.620 fő. Az augusztus 3-án tartott városi ünnepükre 3 főt várnak tőlünk.
 


 

Törő Gábor
/2013.06.28./

 

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ragaszkodik a kéményseprői díjak csökkentéséhez

 

               
                                                                                              

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság a 2013. június 24-én megtartott ülésén 27 napirendi pontot tárgyalt. Ezek közül több foglakozott az Önkormányzat új épületébe átköltözött intézmények alapító okiratainak módosításáról, valamint szó volt még többek között ingatlanok bérbeadásáról, az évi költségvetésről és a 2. félévi munkatervről is. Hajdu Imre bizottsági elnök két olyan témát emelt ki, amelyek a lakosság érdeklődésére számot tarthatnak, ez pedig a kéményseprői díjak alakulása és egy közterület átnevezés és volt…
 

 


Hajdu Imre

      

A kéményseprői díjakkal továbbra is probléma van. Az előterjesztést már januárban is tárgyaltuk. A törvény szerint évente két kéményseprést kell megoldania a szolgáltatónak, s erre adta meg az árakat. A rezsicsökkentés keretében a kormányzat a 2012. december 31-én fennálló árakhoz képest csökkentett árakat rendelt el, ezért kértük, hogy jöjjön be egy új javaslat ezzel kapcsolatban. Viszont akár hogy számoltuk, nem jött ki a 10%-os csökkenés a mostani előterjesztés alapján sem, ezért természetese ezt sem hagyhattuk jóvá. Kértük viszont, hogy a szolgáltató cég vezetője jöjjön el a képviselő-testületi ülésre, de addig is Sárospatak város jegyzőjével egyeztessen.

Részletesen foglalkozott a Bizottság a Vízi Kapuhoz vezető köz átnevezési javaslatával is, amihez viszont a testületi ülésig még újabb lakossági javaslatok érkeztek be, tehát minden javaslatot figyelembe vevő ajánlást még nem tudtak tenni.
 


 

Törő Gábor
/2013.06.28./

 

"Elkaplak és lerendezem a családodat is!”

 

               
                                                                  

 

      

Vádemelési javaslat a sárospataki garázda ügyében. Sárospatak belvárosában 2013. március 5-én délután egy férfi rátámadt egy testvérpárra és a nála lévő késsel megfenyegette egyiküket. A bántalmazó a sértett ruházatát megragadva hátrafelé húzta annak kapucnis pulóverét, majd a zsebéből egy bicskát elővéve az áldozatot és családját személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével fenyegette meg...

A tettes pechére a városi rendőrkapitányságtól nem messze történt útonállásszerű támadás ügyében a Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a sértett feljelentése alapján felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett és zaklatás vétség megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

A kihívóan közösségellenes, erőszakos, másokban megbotránkozást és riadalmat keltő 23 éves sárospataki B. Richárddal szemben a Sárospataki Rendőrkapitányság az ügyben elrendelt nyomozást 2013. június 25-én lezárta és az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes Sátoraljaújhelyi Járási Ügyészségnek
 


 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.06.27./

 

Lengyelországban vendégszerepelt a Bodrog Néptáncegyüttes

 

               
                                                                                             

 


Darmos István

      

Június 3. hétvégéjén a lengyelországi Rzsesow településen vendégszerepelt a Bodrog Néptáncegyüttes. A településen első alaklommal rendeztek borfesztivált, amelyre magyar bortermelők, sárospataki zenészek és a Bodrog Táncegyüttes tagjai is meghívást kaptak - számolt be Darmos István az együttes vezetője... (a fotók illusztrációk)

Korábban több alkalommal fellépett együttesünk Krosno és Jaslo hasonló jellegű rendezvényén, de erre a településre első alkalommal látogattunk el. A rendezvény célja, hogy a kulturált borfogyasztást népszerűsítse, a lengyel lakossággal megismertesse a minőségi hegyaljai borokat, s e mellett lakóhelyünk kultúrájából is ízelítőt adjon az érdeklődőknek. Együttesünk kamara formációban olyan összeállítással készült, amelyben a helyi tánckultúra mellett hajdúsági, mezőségi, felcsíki táncok is szerepeltek, reprezentálva a magyar néptáncok sokszínűségét, gazdagságát. A rendezők gondoskodtak arról, hogy kiváló technikai körülmények között tarthassuk meg a programba beillesztett három fellépést, e mellett pedig kiemelkedő színvonalú ellátást biztosítottak együttesünknek.
 


 

Cziczer Katalin
/2013.06.27./

 

A bölcsesség kezdete az Úr félelme - évzáró istentisztelet a Sárospataki Teológián

 

               
                                                                                             

A hagyományoknak megfelelően ünnepi istentisztelettel zárta a tanévet a Sárospataki Református Teológiai Akadémia. Átadták az okleveleket a sikeres záróvizsgát tett hallgatóknak, kibocsátották a lelkész gyakornokokat, s az új diákvezető mellett fogadalmat tettek a diakónusok is.A SRTA kórusa nyitotta meg az évzáró istentisztelettel egybekötött bizonyítvány, oklevél és diplomaátadó ünnepséget a sárospataki református templomban...
 

 


Csomós József
 

      

Csomós József tiszáninneni püspök  igehirdetésében azt a példát hozta, amikor a százados Pál apostol tanácsa ellenére, a kormányos és a hajótulajdonos véleményére hallgatva továbbhajózik Róma felé (ApCsel 27:11). – A százados úgy vélte, hogy mások a vallás elvi kérdései, és a mindennapi élet gyakorlati tényei, ezért folytatta az utat. Ma is sokan vélekednek így, mert sokszor azt mondjuk félszegen, hogy az istentiszteleten van a lényeg – fogalmazott Csomós József hozzáfűzve: a történet folytatásában bebizonyosodott Pál igaza.

– Megtanulta az írásokat, ahogy a teremtő és gondviselő Isten kijelentette magát. Amivel igazán tájékozódhat az ember, nemcsak a templomban és a hit kérdéseiben, hanem az életben. Küldetése nemcsak arra szól, hogy megigazító szót mondjon az embereknek, hanem hogy a problémás helyzetekben eligazítson – mondta az egyházi vezető hangsúlyozva: addig van értelme református lelkészeket képezni, amíg értik az eredeti szöveget, képesek megtanulni és megérteni az írásokat. A prédikációt követve Dienes Dénes egyháztörténész professzor az akadémia jelmondatával vezette fel a rektori beszámolót: Féljétek az Istent, és néki adjatok dicsőséget!

Az Isten iránti bizalomra neveljük diákjainkat, nagy kár, ha ez nem sikerül. Sorsdöntő kérdéseket oldunk meg, emberi sorsokba avatkozunk, s ha bölcsességünk kezdete nem az Úr félelme, akkor célt tévesztünk és kárt vallunk – mondta tanévzáró beszédében Enghy Sándor rektor, aki szerint meglátszik a teherhordás fáradtsága, de a hordoztatás áldása is. Mint rávilágított, anyagi gondokkal küzdő világunkban csak az eredményezhet „hangnemváltást”, ha küldetésnek vesszük, hogy kiábrázoljuk a hordoztatás fontosságát és szépségét. A rektor megköszönte a nyugdíjba vonult Börzsönyi József professzor több mint két évtizedes munkáját, és Szabó Dániel szolgálatát.

A rektori évzáró beszédet követően a lelkészképzést, illetve a kiegészítő egyetemi képzést elvégzett hallgatók vehették át okleveleiket, vagy indexüket. Teológusok közül összesen 3 hallgató lép gyakornoki pozícióba, akik a következő 10 hónapban – mielőtt záróvizsgát tesznek – gyülekezetben lelkipásztori felügyelettel szolgálnak. Az ötödéves diákokat Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület vezetője bocsátotta ki felhatalmazva az igehirdetés szolgálatára, a sákramentumok kiszolgáltatására, a református palást viselésére.

A folytatásban a katekéta-lelkipásztori munkatárs szakos, és a református közösségszervező szakos végzős hallgatók vehették át okleveleiket, és a diákónia szakirányosok tettek ünnepélyes fogadalmat. A hagyományokhoz híven kiosztották a hallgatói jutalmakat, és a Presbiteri Népfőiskola bizonyítványait is, továbbá köszöntötték a volt, és az új diákvezetőt.

Verók Zsuzsanna végzős teológushallgató az elmúlt egy évben volt az intézmény seniora, aki érdeklődésünkre elmondta: sokrétű, összetett feladat diákvezetőnek lenni, amely felelősséget, és megtiszteltetést jelentett számára. – Kihívást okozott összehangolni a teendőket a tanulmányokkal, sok éjszakázással és kitartással sikerült – mondta Zsuzsanna, aki hamarosan Szerecsen lesz segédlelkész. Zsuzsannát Ottenberger Balázs teológushallgató váltja a diákvezetői székben, aki a tanévzárón ünnepélyesen fogadalmat tett a szolgálatra.
 


 

További fotók>>>                                                          További fotók- tirek.hu>>>

Törő Gábor
/2013.06.27./

 

Egészséges életmód és jó közérzet napja

 

               
                                                                                             

 

      

Rádióban, televízióban és újságokban halljuk és olvassuk, hogy mozogjunk sokat, táplálkozzunk egészségesen… Hogyan kezdjünk hozzá, ha nincs ebben tapasztalatunk, nincs családi mintánk? Az egészséges életmód szokásainak megismertetése és kialakítása fontos, ezért szervezünk a Református Kollégium Gimnáziumában is egészségnapokat...

Nem csak arra figyelünk, hogy ismertessük diákjainkkal az információkat, hanem gyakorlati foglalkozások és beszélgetések keretén belül tapasztalatokra tegyenek szert, melyet könnyebben tudnak alkalmazni, beépíteni a mindennapjaikba. Az egészséges életmód és jó közérzet napján a következő programokat sikerült megvalósítanunk, melyet tisztelettel köszönünk meg a foglalkozást tartó szakembereknek. Mérések, szűrések és tanácsadás, szemvizsgálat és tanácsadás, egészséges édesség, saláta, turmix készítés, szappankészítés, bőrápolás, gyógynövények bemutatása, elsősegélynyújtás, csecsemőgondozás, fittnes terem bemutatása, különböző edzések, múzeumlátogatás és lovaglás.
 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.06.26./

 

Sikeresen szerepeltek atlétái a megyei és az országos versenyeken

 

               
                                                                                             

Az idei tanévben is sikeresen szerepeltek a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola atlétái a megyei és az országos versenyeken. Tavaly magasra tették a mércét, de a szorgalmas munkának és a kitartó edzéslátogatottságnak köszönhetően tartották a szintet. Több megyei jó eredmény született és az országos döntőben is 3 tanuló képviselte az iskolát és Sárospatakot...
 

 


Géczi Zsombor

      

Eredmények:
Országos VIII. helyezés – magasugrás - Géczi Zsombor

Országos XII. helyezés – távolugrás - Vachter Fanni

Országos XV. helyezés – távolugrás - Tóth Máté

Megyei I. helyezés – magasugrás - Géczi Zsombor

Megyei II. helyezés – távolugrás - Vachter Fanni

Megyei II. helyezés – kislabdadobás- Bódi Zsanett

Megyei III. helyezés: többpróba (csapat)
Hauser Petra, Bódi Zsanett, Mester Patrícia, Szabó Eszter, Vachter Fanni

Megyei III. helyezés – magasugrás - Tóth Máté

Megyei IV. helyezés: többpróba (egyéni) - Vachter Fanni

Megyei V. helyezés: 4 x 100 m váltó
Géczi Zsombor, Korda Péter, Tóth Máté, Oláh Márk

Felkészítők: Sontra László, Tuss Péter, Zérczi László
Technikai vezető: Vachter Tamás
 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2013.06.26./

 

„Csak tiszta forrásból. Bartók Béla élete és munkássága”

 

               
                                                                                             

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör Elnöksége az Alapszabályában foglaltak, az éves munkaterv alapján szervezi,valósítja meg az irodalommal, történelemmel, helytörténettel, a művészetekkel és a zenetudománnyal kapcsolatos ismeretek közkinccsé tételét. Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Egressy Béni, zenei géniuszok alapos megismerése után a júniusi összejövetelünkön Bartók Béla pályafutása, munkássága következett - nyilatkozta Halász Magdolna Köri elnök...
 

 


Dombovári János

 

 


Halász Magdolna

 

 

 

      

A program nyitányaként Czabányi Attila főiskolai hallgató kitűnő tolmácsolásában Juhász Gyula: Bartók Bélának c. verse hangzott el,majd a Körünkben is nagyon népszerű Dombóvári János, sátoraljaújhelyi zenepedagógus, a Lavotta Zenekar művészeti vezetője: „Csak tiszta forrásból. Bartók Béla élete és munkássága” c. értékes és színvonalas előadása következett.

Megtudhattuk,hogy Denijs Dille, a neves Bartók- kutató tudományos vizsgálódása szerint a híres zenetudós dédapja Borsodszirákon élő nemesember volt. A fia, Bartók János innen vándorolt el a Bánságba. Nagyszentmiklóson telepedett le, és a helyi mezőgazdasági iskola igazgatójaként tevékenykedett. Halála után a gyermeke, Bartók Béla vette át az intézmény irányítását, kitűnően zongorázott, csellózott,zeneművet komponált, a településen zene-és dalegyletet is szervezett. Huszonöt évesen vette feleségül, a német származású Voit Paulát, aki a helyi iskolában tanított és szeretett zongorázni. A első gyermekük, ifj. Bartók Béla 1881. március 25-én jött a világra,később egy Erzsébet nevű testvére is született. A kissé félénk, beteges, de tehetséges fiú zenei képzésével az édesanyja foglalkozott. Az édesapja korai halála után a család a rokonokkal együtt Nagyszőllősre költözött.

Az ifjú Bartók a középiskolai tanulmányait Nagyváradon, Pozsonyban folytatta, tanára Erkel László, iskolatársa Dohnányi Ernő volt. A felsőfokú tanulmányait a Pesti Zeneakadémia zongora-és zeneszerzés osztályokban folytatta. Alkotói korszaka kezdetén nagy érdeklődést mutatott a magyar zene iránt, ekkor született a Kossuth-szimfónia. Kodály Zoltán támogatásával, útmutatásával fonográffal járta a magyar falvakat, hogy felkutassa az addig ismeretlen magyar parasztzenét. A rendkívüli népzene gyűjteményéből csak a csángó terület maradt ki. 1906-ban, Kodály Zoltánnal együttműködve adta ki: Magyar népdalok énekhangra zongorakísérettel c. munkát, a kutatása reprezentánsát. A példaértékű kutatómunkát a szlovák és a román nyelvterületeken,később Észak-Afrikában,majd Törökországban is folytatta. 1909-ben házasságot kötött Ziegler Mártával. Egy gyermekük született, ifjabb Bartók Béla, aki később vasúti tisztként munkálkodott. A művész a népzenekutatással kapcsolatos eredményeit több munkájában is megjelenítette. (pl. I. vonósnégyes, A kékszakállú herceg vára c. opera.)A zenetudós színpadi munkákkal is jeleskedett. Nagy sikere volt A fából faragott királyfi, 1917-es budapesti bemutatásának,ezt követte: A csodálatos mandarin. Ezután több évig sikeres külföldi (Anglia,Németország, Hollandia, Olaszország, Egyesült Államok, Szovjetunió,stb.) hangversenykörúton vett részt, előadásokat tartott, kora híres zeneszerzőivel és előadóművészeivel ismerkedett meg. 1923-ban másodszor nősült. Tanítványát, Pásztory Dittát vette feleségül. A házasságukból Péter nevű gyermeke született, aki a zenei pályát választotta, később az Egyesült Államokban telepedett le.

Bartók Béla számos zenekari művet, versenyművet, kamarazenét, vokális zenét, zongora- darabot komponált. Meghallgattuk Dombóvári János 60. születésnapja alkalmából rendezett jubileumi hangverseny műsorából Bartók: Andante hegedűre,valamint Este a székelyeknél. c. darabból: Négy magyar népdal-t művészi tolmácsolásában. Megtudhattuk,hogy ezt a darabot tévesen „ régi” székely himnusznak nevezték, ez a Mária-ének csendült fel a csíksomlyói búcsúban is. Az Este a székelyeknél c. egyik ismert tétele: a Medvetánc is. Különlegesen szép a több részre tervezett Cantata profana c. darabja is, a mű szövege mindenkit ámulatba ejtett. Bartók legjelentősebb munkája: az Allegro barbaro. A kiváló művészt, zenetudóst1936-ban, Corvin- lánc kitüntetésben részesíttték.1940-ben a politikai események alakulása miatt súlyos döntést hozott,elhagyja a hazáját. A Zenekadémián Ferencsik János közreműködésével búcsúkoncertet rendezett, és feleségével az Egyesült Államokban telepedett le. Családjával nehéz körülmények között élt. Egészségi állapota megromlott, de előadásokat tartott a Columbia Egyetemen, a Harwardon,és újabb műveket komponált. A Concerto egyik meghatóan szép tétele: a Honvágy dal.

Több évig húzódó leukémiás betegsége következtében a 20. század egyik legnagyobb zeneszerzője, zongoraművész, népzenegyűjtő-és kutató, a Columbia Egyetem díszdoktora, az MTA tagja, a Zeneakadémia tanára, 1945.szeptember 26-án New Yorkban távozott az élők sorából. A hamvait ünnepélyes körülmények között 1988-ban hoztuk haza, a Farkasréti temetőben van a végső nyughelye. 1948-ban a magyar Kormány a sokszínű munkásságát posztumusz Kossuth-díjjal ismerte el.

Nagy tisztelettel, hálásan köszönjük Dombóvári János művésztanár úrnak, az értékes, nagyhatású előadását, közelebb hozta hozzánk Bartók Béla személyiségét, példaértékű hazaszeretetét, a “csak tiszta forrásból” származó sokszínű munkásságát, és az utókor nemzedéke büszke lehet rá.

“Volt egy öreg apó,
Volt néki, volt néki
Kilenc szép szál fia.
Nem nevelte őket
Semmi mesterségre,
Csak erdőket járni
Csak vadat vadászni.
És addig-addig
Vadászgattak, addig:
Szarvassá változtak
Ott a nagy erdőben.
És az ő szarvuk
Ajtón be nem térhet,
Csak betér az völgyekbe;
A karcsú testük
Gunyában nem járhat,
Csak járhat az lombok közt;
A lábuk nem lép
Tűzhely hamujába,
Csak a puha avarba;
A szájuk többé
Nem iszik pohárból,
Csak tiszta forrásból.”
( Bartók:Cantata profana)
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.26./

 

OTP-MOL Bozsik-program Tanévzáró Fesztivál Telkiben

 

               
                                                                                             

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2013. június 9-10-én (szombaton és vasárnap) rendezte az OTP-MOL Bozsik-program Tanévzáró Fesztiválját Telkiben, melyre a Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület is meghívást kapott. Az MLSZ részéről Nyilasi Tibor sportigazgató, Kovács Szilveszter Grassroots-igazgató és Őze Tibor Grassroots-menedzser vett részt a fesztiválon...
 

 


Sontra László

Vachter Tamás


Tuss Péter

      

A két napon a 20 megye 156 körzetében lebonyolított őszi, téli, tavaszi alaptornák legjobb 116 csapata 6 korcsoportban mérkőzött, az 1400 tíz-tizennégy éves leány és fiú labdarúgó sportcsoportvezetőjük irányításával.
A tanévzáró fesztivál első napján a fiúk fociztak. Az idei programon külön napon játszottak a fiúk és a lányok, szombaton előbbiek foglalták el a telki edzőközpont pályáit. Az időjárás kegyeibe fogadta a fiatalokat, eső csak egy rövid időre ijesztett rá a résztvevőkre, nagyrészt napsütés kísérte a meccseket.
Kilátogatott Telkibe Gelei József olimpiai bajnok labdarúgónk és Gyurcsó Ádám válogatott futballista is, a gyerekek többek között tőlük kapták meg a díjakat, elismeréseket. Az MLSZ részéről Nyilasi Tibor sportigazgató, Kovács Szilveszter Grassroots-igazgató és Őze Tibor Grassroots-menedzser vett részt a fesztiválon.
Vasárnap a lányok is tökéletes időjárás mellett és jó hangulatban focizták végig az OTP-MOL Bozsik-program tanévzáróját. A program hasonló volt a szombatihoz, a lányok három korcsoportban játszottak a helyezésekért. A csapatok ezúttal is találkozhattak hírességekkel, kilátogatott a fesztiválra Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendája, de sokan álltak sorba autogramért és közös fotóért Nyilasi Tibornál, az MLSZ sportigazgatójánál, valamint a női válogatott tagjainál, akik a csapatot irányító Vágó Attilával együtt érkeztek Telkibe.

Senki sem távozott üres kézzel, a torna valamennyi résztvevője ajándék mezzel térhetett haza. Köszönjük a kenézlői általános iskolából résztvevő gyerekek segítségét és a Kispatak 2000 Kft. támogatását.

Eredmények:Leány III. korcsoport
1. Pécel, Szemere Pál Ált. Isk.
2. Sárospatak, Rákóczi DSE
3. Hajdúsámson, II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk.

Sárospataki Rákóczi DSE csapat tagjai: Hauser Petra, Vachter Fanni, Balogh Dalma, Bárány Emese, Nedeczki Bianka, Papp Mónika, Pásztor Zsuzsanna, Szemán Eszter.
Edző: Vachter Tamás

Fiú IV. korcsoport
1. UPG-DSE, Budapest
2. Piros Iskola, Budapest
3. Sárospatak, Rákóczi DSE

Sárospataki Rákóczi DSE csapat tagjai: Gulyás Márkó, Kajati József Gergely, Szólya Erika, Bilku Imre, Zalkodi Róbert, Pápa Gergő, Tóth Máté,
Lendvai Erik, Pártai István.
Edző: Vachter Tamás
SRDSE elnök: Sontra László Technikai vezető: Tuss Péter
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.25./

 

Tanévzáró és Ballagás

 

               
                                                                                             

2013. június 14-én verőfényes napsütésben gyűltünk össze az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium udvarán, hogy Kis Márta igazgatónő rövid visszatekintésével, jutalmak átadásával lezárjuk a 2012/13-as tanévet, majd elbúcsúztassuk nyolcadikos tanulóinkat. Iskolánk családias légkörének megfelelően igazgatónő minden ballagóhoz személyre szabottan intézett néhány kedves szót, útravaló jókívánságot...
 

 


Kis Márta

      

Mindig megható pillanata a ballagásnak a tarisznyák átadása, s a hetedikesek kedves, elköszönő szavai. Most sem volt ez másképp. A hőségben arcunkat szárítgatva bizony néhány könnycseppet is letöröltünk. Mint minden éven, most is kedves gesztussal köszönték meg a ballagó diákok tanáraiknak, nevelőiknek, a pedagógus munkát segítőknek az elmúlt nyolc év munkáját; személyre szóló köszöntéssel és egy szál virággal lepték meg őket.
S bár lelkiismeretes osztályfőnökük, Sóstói András az elmúlt évek alatt számtalan szívhez szóló, szeretetteljes gondolatot ültetett el mindannyiuk lelkében, karjai és az iskola falai közül még most is nehezen távoztak diákjai. A ballagás zárásaként Bliszkó Renáta Kisvárdai István gitárkíséretével, majd a refrénbe bekapcsolódva hetedikes és nyolcadikos tanulókkal együtt előadták Ákos: Keresem az utam című dalát, mely közben kinek-kinek felelevenedtek az elmúlt évek legszebb pillanatai.

Célokat kereső, tenni vágyó nyolcadikosainknak sok sikert, további eredményes tanulmányokat kívánunk, s legfőképpen azt, hogy találják meg a helyüket a világban, találják meg a boldogságukat! Pázmány Péter szavaival búcsúzunk tőletek:

„Nemes, szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek. Csupán tiszta szív és sok szeretet.”

Tanulóinknak szép nyarat, kollégáinknak, s a város pedagógusainak kellemes, hasznos pihenést kívánunk!
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.25./

 

Tanévzáró ünnepség a Bazilikában

 

               
                                                                                             

A második tanévét zárta a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola. Év végi közös hálaadásra gyűltek össze az intézmény tanulói, a szülők és az iskola dolgozói 2013. június 14-én a Sárospataki Bazilikában. Az igeliturgián, melyet Szabó Attila káplán atya vezetett jelen voltak a Főtisztelendő atyák, a Szent Erzsébet nővérek és a hitoktatók. Az igeliturgiát követően Kissné Murányi Andrea igazgatónő mondott ünnepi beszédet, amelyben méltatta az elmúlt tanév eredményeit, sikereit...
 

 


Kissné Murányi Andrea


 

      

„Terveztünk, küzdöttünk, izgultunk, örültünk a sikereinknek és tanultunk felelősen élni, felelősnek lenni a gondolatainkért, a szavainkért, a tetteinkért. Mi pedagógusok azon munkálkodtunk, hogy a ránk bízott gyerekekből a bennük rejlő értékeket minél nagyobb sikerrel és eredménnyel hozzuk felszínre.
A lehetőségekhez mérten igyekeztünk, hogy mind a tehetséges tanulók megkapják azt a többletet, ami segíti kibontakozásukat, mind a rászorulók számára biztosított legyen a felzárkózás lehetősége.

Ismét színes programokban, változatos rendezvényekben, versenyekben gazdag tanévet zárunk. Komoly munkát végeztünk.”
Ezt követően az igazgatónő felsorolta a 2012/2013-as tanév megyei és országos eredményeit, a kitűnő tanulmányi eredményt elért és könyvjutalomban részesülő tanulók névsorát. Köszönetet mondott a fenntartónak, az egri Főegyházmegyének, az atyáknak, nővéreknek, hitoktatóknak és mindazoknak, akik szellemiségükkel, példájukkal segítették ezt a tanévet.

Zárásként elhangzott a következő ima:
Uram, olyan boldogok vagyunk, hogy most vakáció van!
Sokat várunk tőle: sok örömet, sok pihenést!
Engedd, hogy észrevegyük, meglássuk a világ szépségeit!
Add, hogy meghalljuk hívásodat!
Tölts el a te örömöddel, engedj minél többet ízlelni világod csodálatos ragyogásából és gazdagságából családunkkal együtt!
Vigyázz reánk minden utunkon, hogy a szünet végén újult erővel térhessünk vissza szeretett iskolába! Ámen

Itt került sor az vándordíjak átadásra, amelyet a legjobb magatartás, szorgalom és tanulmányi átlag eredményéért egy alsó és egy felső tagozatos osztály érdemelt ki. A 3.a osztály kapta a Szent Margit díjat, a 4.a osztály részesült a Szent Imre díjban.
Ezt követően káplán atya megáldotta a 8. évfolyam tarisznyáit, majd a záró áldással útjukra bocsátotta a végzős diákokat.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.25./

 

"számon-tartva"

 

               
                                                                                             

 


 

      

Nagy örömünkre hozzánk is eljutott a "számon-tartva" vándorkiállítás. Az ország több múzeumában (Veszprém, Sümeg, Eger) is kiállították már azt az összegyűjtött anyagot, mely a kommunista egyházüldözés pap áldozatainak hagyatékából áll (dr. Balogh István, Oloffson Placid, Szerednyei János, Galambos János, Romzsa Tódor,... - hívja fel az érdeklődők figyelmét Feczkó Ágnes a Szent Erzsébet Ház sajtófelelőse...

Chira Sándor, Puskás László, Szabó András, Dr. Ortutay Elemér, , Kiss Szaléz, Károlyi Bernát, Majsai Mór, Vezér Ferenc, Ács Ferenc István, Kovács Ferenc Imre, Bolváry Pál, Asztalos János, Nagy Ferenc, Sándor István, Endrédy Vendel, Debreczeni Sixtus, Mécs László, Pálos Antal, Zadravecz István, Mindszenty József, Báró Apor Vilmos, Kriston Endre, Brenner János, Kenyeres Lajos, Kuklay Antal, Szabó László, Lénárd Ödön, Kálay Emil, Rédly Elemér, dr. Szigeti Imre, Bálint József, Kerkai Jenő, Bulányi György, dr. László Gábor, Werner Alajos, Hagyó József, Somogyi Sándor).
S bár februárban tartja Hazánk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapját, mi ezzel a kiállítással kívánunk tisztelegni római és görögkatolikus papjaink, szerzeteseink előtt.

2013. július 1-én, 17 órától várunk mindenkit szeretettel a sárospataki Szent Erzsébet Házba (Szent Erzsébet u. 13.) a kiállítás megnyitójára.

A kiállítást megnyitja Kuklay Antal gyűjteményvezető, megemlékezést tart Puskás László görögkatolikus pap.
 


 


Szent Erzsébet Ház
/2013.06.24./

 

„Más fényben…” – Andrási Kurta János és szobrai új megvilágításban a múzeumok éjszakáján

 

               
                                                                                             

Új fényeket felvillantó - felfedező útra invitálták a kedves látogatókat a Sárospataki Képtárba a „Múzeumok Éjszakáján”. Június 22-én, este 9-től láthatták Andrási Kurta János szobrai különleges megvilágításban. Fél tíztől pedig Andrási Bálint – a művész fia – mesélt édesapjáról. Nem csupán a művészi életút került szóba, hanem Andrási Kurta János mint hétköznapi ember, mint édesapa is szóba került. 10 óra 30 perctől, pedig olyan portré filmeket vetítettük, amelyeket eddig csak nagyon ritkán láthatott a közönség - nyilatkozott a különleges estről Sajószegi Gábor...
 

 


Sajószegi Gábor

      

A mai kiállítások profi megvalósítói tudják, hogy a legjobb a műtárgyak számára a szórt fény. Különösen igaz ez a plasztikák megvilágítására. Ezért aztán igyekeznek olyan körülményeket teremteni, hogy a legkevésbé vetüljön éles árnyék vagy fény egy-egy alkotásra. A fotóval foglalkozó emberek ugyanakkor vallják, hogy a súroló fény tesz lehetővé a legizgalmasabb képek alkotását.

Az oldalról érkező fénynyalábok olyan új színek, tónusok felfedezésére ad módot amit a totál, vagy a szórt megvilágítás nem tesz lehetővé. Kicsit olyan ez mint amikor a legkiválóbb jazz zongoristák Bachot játszanak. Az eredeti mű minden hangja megszólal ugyan de olyan új tónusok, harmóniák kerülnek az előadásba amit a felfedezése erejével hathat a hallgatóra. A jazz rajongók nagyon is tudják, hogy milyen nagyszerű előadások születtek Ocar Peterson vagy Szakcsi Lakatos Béla előadásában, e tárgyban.

Ha egy művész munkásságát akarjuk megismerni a begyakorolt rutin előbb a művészettörténészek monográfiái irányába taszít bennünket. Majd talán az esztétikai értékeléseket felvonultató írások irányába fordulunk. Miközben a legizgalmasabbak talán még is az interjú, vagy a baráti munkatársi visszaemlékezések, ha azok autentikus forrásból származnak.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.24./

 

Tanévzáró ünnepély a Rákóczi Iskolában

 

               
                                                                                             

2013. június 20-án 17 órától tartotta tanévzáró ünnepélyét a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. Nem vitatott tény ez a legnépszerűbb iskolai rendezvény a tanulók körében, hiszen a vakáció kezdetét jelenti számukra. A gyorsan elrepült tanév eredményessége ezen a napon bizonyítványokba is realizálódott – számolt be Szegedi Istvánné igazgató...
 

 


Szegedi Istvánné

      

58 tanuló ért el kitűnő eredményt, az igazgatói dicséretet kapott tanulók száma is 58 fő volt. Két tanuló, Géczi Zsombor 8.a és Koncz Flórián 8.b osztályos tanuló tantestületi dicsérettel fejezte be általános iskolai tanulmányait. Ezután – szerencsére - hosszú névsor következett, hiszen az országos tanulmányi- és sporteredmények jutalmazása 38 tanulót érintett.

Alsó tagozatban még nehéz ilyen szintű versenyeken részt venni, ők az évfolyam legjobb matematikusa, fogalmazója, szépírója, olvasója címért vehették át megérdemelt díjukat. A „Jó tanuló, jó sportoló” díj odaítélése most rendhagyó volt, hiszen Perényi Júlia (7.a) lány kategória mellett két fiú is kiérdemelte ezt a díjat - Géczi Zsombor (8.a) és Korda Péter (8.a) - kiváló tanulmányi és sporteredményükkel.

A tanévzáró adott alkalmat arra is, hogy a 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonuló Kun Lajosné Piroska néni átvehesse az Emberi Erőforrások Minisztere által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést.

Gratulálunk a kitüntetetteknek. Mindenkinek balesetmentes nyarat kívánva a 2012/2013-as tanévet bezártuk.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.24./

 

Mini Olimpia a Refiben

 

               
                                                                                             

 


Pásztor István

      

A tanév végére izgalmas versenyeket szerveztek a testnevelő tanárok , melynek neve: REFI MINI OLIMPIA lett. Kisrefi minden osztálya és a sportolni szerető gimnáziumi tanulók, így az emelt testnevelés osztály tanulói is edzőcipőt húztak. A svédváltóban kiélezett verseny folyt a győzelemért. A zsákfutóverseny is nagy izgalmakkal, kisebb – nagyobb esésekkel zajlott, a rönkdobás során pedig a kivitelezés minden formáját láthattuk - számolt be Pásztor István testnevelő tanár...

Ezek után került sor a gimnáziumban már hagyománnyá vált atlétikai csúcsok megdöntésére. A jelentkező tanulók az atlétikai örök ranglista 100, 400, és 1500 méteres síkfutás eredményeit szerették volna megdönteni, de sajnos ebben az évben ez nem sikerült senkinek. Reméljük, hogy a következő tanén végére ugyanitt, ugyanilyen lelkesedéssel újra megpróbálják tanulóink a csúcsdöntést. A versenyek után 16 órától átadásra került az új játszótér, amelyet a gyerekek nagy lelkesedéssel próbáltak ki. Boldogan játszottak s közben a szülők és a tanárok által készített finom sütik és üdítők várták a pihenni vágyó, éhes tanulókat.
 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.06.23./

 

A lengyel turisták igényei, szokásai

 

               
                                                                                             

 


Bosch Ágnes

      

A lengyel beutazó turizmus élénkítése céljából szakmai fórumra került sor Miskolcon, számolt be Bosch Ágnes, a Tourinform iroda vezetője. A rendezvény célja az volt, hogy a turisztikai szolgáltatók jobban megismerjék a lengyel turisták igényeit. Nagy tea ívó nép, Imádja a gyógyvizet és hisz benne, Szereti a magyar bort, de egyelőre még inkább az édeset, Vasárnap még külföldön is elmennek misére...

A Tea, bor, hit című előadásban megismerhettük, mit is jelent a lengyelek számára a címben szereplő három szó. Konkrét ötletek, ajánlások hangzottak el arra vonatkozólag, hogyan lehetünk lengyelbarát vendéglátók.
Magyarország küldőpiacai között az országos rangsorban Lengyelország a 8. helyet foglalja el Észak-Magyarországot vizsgálva a lista első helyén áll a vendégéjszakák száma alapján.

A vendégforgalmi adatok alapján 2007 óta az országos átlagot is meghaladó mértékben nő (68,2%) a lengyel vendégek és vendégéjszakák száma Észak- Magyarországon.
 


 

Törő Gábor
/2013.06.23./

 

A zene ünnepe Sárospatakon

               
                                                                                              

Ingyenes koncertekkel ünnepelték a zenét Sárospatakon. Az európai zene ünnepén a város több pontján zenéltek amatőrök és profik, a nagyközönség örömére. A legnagyobb érdeklődés a vízikapui koncert kísérte, ahol a népszerű Roy & Ádám Trió muzsikált – számolt be Sajószegi Gábor főszervező...
 


Sajószegi Gábor

      

Hangulatos terasz, kellemes koraesti időjárás, hűsítő zenével. Szabadon játszani csak úgy az öröm érdekében. Ez a lényege a zene ünnepének. Sárospatakon évek óta több helyszínen is tartanak ingyenes koncerteket az Európai Zeneünnep programja keretében. Nem profikat kerestek, hanem olyanokat, akik időt, energiát és jókedvet nem sajnálva szórakozást, zenei élményt kínálnak másoknak.

Aki szeret zenélni, az a saját környezetét, és azt, akit érdekel, aki arra jár, örvendeztessen meg egy zenével. Ha ő hat percet tud játszani, valamelyik kedvenc dalát, akkor azt tegye meg. Annak valamilyen fórumot, lehetőséget tudjunk biztosítani. Tehát ez nem tehetségkutató, hanem ez arról szól, a zene öröméről. Arról, hogy az emberek összejönnek. Remélhetőleg egyik ember a másik zenélése mellett lehet, hogy felvesz ő is egy hangszert, ami a keze ügyébe kerül és ő beül mellé és lesz ebből örömzene.

A helyieken túl meglepetést is szántak az idei zeneünnepre. Szabadtéri színpadon lépett fel a Roy és Ádám Trió, akik kitűnő kezdeményezésnek tartják a Pataki programot.  A Vízikapunál zárult a pénteki zene ünnep, amely főként a könnyűzenéről szólt.
 


 

Törő Gábor
/2013.06.23./

 

Székelyföldi gyerekek táborozását segíti Sárospatak

 

               
                                                                                             

A makfalvi polgármester meghívására ez év májusában Székely Majálison vettem részt, ahol nagyon szép ünnepségen képviselhettem Sárospatakot – sőt, az egész megyét. A Székely Majális fő célja a székely autonómia előkészítése volt. Már többször kifejtettük ezzel kapcsolatban a támogató véleményünket, valamint Sárospatak az elsők között volt, aki kitűzte a székely zászlót, civil szervezetek összefogásával megtartotta a Székely Szabadság Napját, s amire méltán lehetünk büszkék, az anyaország városai közül Sárospatakról írták alá legnagyobb arányban interneten az autonómiáért benyújtott petíciót, bele értve Budapestet, a megyei jogú városokat is – számol be Aros János polgármester a Székelyföld – Sárospatak kapcsolat további erősítéséről…
 

 


Aros János


Földházi István

      

Itt találkoztam azokkal a gyerekekkel, akik voltak már Sárospatakon a Rakó Jóska bácsi nevével fémjelzett ifjú felfedezői táborban, amit évről-évre Bodroghalász városrészben töltenek el, onnan látogatva a város nevezetességeit. Ekkor jött az öltet, hogy legalább két gyerek táboroztatását próbáljuk meg mi is támogatni.
Nos, örömmel jelenthetem, hogy már három gyerek táboroztatására elegendő összeget sikerült összegyűjteni – egy gyereknek 16 ezer forintba kerül a tábor. A Wass Albert Kör, valamint a sárospataki székhelyű Zemplén Help Alapítvány ajánlotta fel a szükséges összeget és én, mint magánszemély is vállalok egy főt. Amennyiben a továbbiakban is fogjuk ezt folytatni, valamelyik alapítványon keresztül egy alapot fogunk erre biztosítani, hiszen azóta is többen jelezték már, hogy néhány ezer Ft-tal szeretnének hozzájárulni a gyerekek táboroztatásához.

Nem szeretném elkiabálni, de úgy tűnik, hogy már megvan az a kapcsolat Székelyfölddel, amely már tartalommal is megtölthető lesz, hiszen nagyon szívesen látnak bennünket, a nyár második felében, ősz elején - köztük azokat, akik adakozással segítették a gyerekek táborozását - ahol bemutatják nekünk az értékeiket és már most, a nyári rendezvényeinkre Makkfalva polgármesterét, illetve delegációját is meg fogjuk hívni.


A Wass Albert Körből érkezett levél:

Kedves Polgármester Úr!
Örömmel olvastam városunk honlapján azt a felhívásodat, ami székely gyerekek itteni táborozásához igyekszik támogatást kérni.
Példamutatásod meghatott és mélyen hiszek benne, hogy a „pataki szellem” is befogadja az ilyen kezdeményezést és lesz támogatás ebben a nemes törekvésben.

Magam a Wass Albert Kör mai összejövetelén elmondtam amiről a kezdeményezésed szól és javasoltam, hogy mi is támogassuk az ügyet.
A tagság nyilván nem számított erre, mégis néhány másodperc alatt összegyűlt 10.000,- forint. Az összeget kedden átadom a Kör pénztárosának, Poncsák Ferinek, aki majd eljuttatja oda, ahová te akarod.
Sok sikert kívánok ehhez a gyűjtéshez és nagyon örülök a székely testvéreink iránti egyértelmű rokonszenvednek. Gondolom, most már végre megvalósul annyiszor emlegetett régi álmom, mely szerint a testvérek közt előbb utóbb mi is megtaláljuk a mi testvérünket.

Üdvözlettel: Földházi István
 


 


Törő Gábor
/2013.06.23./

 

Nyugdíjba vonultak…

 

               
                                                                                           

A Carolina Óvoda és Bölcsőde kollektívája, egy hangulatos ünnepség keretében 5 dolgozójától köszönt el 2013. június 14-én. A kolléganők közül hárman, Egyed Katalin, Farkas Lajosné (Bogyó néni) és Keksz Lászlóné (Marika néni) éltek azzal a kedvezményes lehetőséggel, mely szerint 40 éves munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Esetükben az a különleges helyzet is megadatott, hogy sok-sok évvel ezelőtt egy gimnáziumi osztályba jártak. A gimnázium befejezését követően, pár év elteltével egy munkahelyre kerültek, az akkor I. sz. Napköziotthonos Óvodába. Az élet kegyességéből adódóan egy munkahelyen és egy napon fejezték be pályafutásukat. Ezt fejeztük ki azzal is, hogy az ünnepség kezdetén az előtt az intézmény előtt - vagyis a régi Carolina Óvodánál - gyülekeztünk, ahol mindhárman hosszú évtizedeket töltöttek el a kisgyermekek nevelésével.

Itt közös fotózás is történt az akkori munkatársakkal, emléket állítva ezzel egy régi kollektívának és egy régi épületnek. És, hogy az emlékek továbbra is megmaradjanak, mindhárom nyugdíjba vonuló kolléganő ugyanazt a búcsú ajándékot kérte. Egy Molnár Irén által készített, a régi munkahelyüket, vagyis az óvodát ábrázoló festményt, hogy a képre nézve a kellemes emlékek örökre megmaradjanak.
Örvendetes dolog, hogy mindhárman fiatalosan, jó egészségben kezdhetik meg a megérdemelt, 40 éves munkaviszonyt követő nyugdíjas éveket. Kívánjuk nekik, hogy családjuk körében, egészségben, boldogságban teljenek az elkövetkezendő esztendők!

Egészségügyi problémák miatt elköszönt még 2 munkatársunk, Királyhegyi Zsoltné (Gabika néni) és Tóth Béláné (Ilonka néni) is. Lelkiismeretes munkájukat nekik is köszönjük! Kívánjuk, hogy egészségi állapotukhoz mérten éljenek teljes életet, napjaik teljenek békességben, szeretetben!
 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.06.22./

 

Elbúcsúztak a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola végzős tanulói

 

               
                                                                                           

Lezárult életetek egy meghatározó korszaka. Búcsúzunk tőletek, akik az elmúlt években minden arcotokat megmutattátok. Láthattunk benneteket megszeppent félős, izgulós diáknak, elesettnek, betegnek, vidámnak, felszabadult időnként harsány kisgyereknek, kamasznak, ügyes és büszke sikeres sportolónak, tehetséges zenésznek, versmondóknak. És ezek mind-mind ti voltatok – búcsúzott a ballagó diákoktól Szegedi Istvánné, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatónője..
 

 


 

      

Idén három osztály 58 tanulója hagyta el a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát, akik kevés kivétellel tovább tanulnak valamilyen középfokú intézménybe. Sokan iratkoznak be a helyi gimnáziumok valamelyikébe, mások szakmát tanulnak.

Hosszú lenne felsorolni azt, a sok-sok élményt, amelyben veletek együtt részünk volt. Őrzünk kellemes, szép emlékeket. Nyári táborok, kirándulások élményeit. Sportversenyek nagy futballcsaták izgalmas pillanatait. Gondtalan diákéveket töltöttünk együtt – emlékezett vissza a ballagó diákok képviselője.

Idén is kiosztották a Rákóczi emlékérmeket, az iskola legjobb, legeredményesebb végzős diákjainak. A 2012-2013-as tanévben sport eredményeikkel, közösségi munkájukkal, valamint a nyolc év alatt nyújtott tanulmányi eredményeikkel három tanuló érdemelte ki ezt az elismerést: Donkó Janka, Géczi Zsombor és Koncz Flórián.
 


 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2013.06.22./

 

A nyár rendezvényeit is áttekintették az irodavezetői értekezleten

               
                                                                                             


Aros János

      

A szokásos irodavezetői értekezletünkön elsősorban az előttünk lévő képviselő testületi ülés anyagát készítettük elő. Az átköltözés után ez volt az első értekezletünk, amelyen megállapíthattuk, hogy a költözés zökkenőmentes és zavarmentes volt, a városlakóink reményeinknek megfelelően nem vettek belőle észre semmit, legfeljebb azt, hogy most egy sokkal szebb, modernebb ügyféltérben tudjuk őket az ügyeik intézésében fogadni – számolt be az értekezletről Aros János polgármester…

Szót ejtettünk a nyári rendezvényeinkről, hiszen több olyan hétvége is lesz, amely nem csak a Patak környékieket, hanem az ország minden részéről idelátogató vendégeket is meg fogja mozgatni. Ilyen lesz a július 19-én kezdődő hétvége, a várjátékokkal és az Experidance koncerttel.
Már most el kezdjük előkészíteni az augusztus 20-ai rendezvényünket, hiszen neves politikust, közéleti személyiséget várunk majd az ünnepségünkre.

Augusztus végén, a 20-ai ünnepséget követően a Sárospatakiak Világtalálkozójának megrendezésére kerül sor a Lokálpatrióták Egyesületének szervezésében - és még számos rendezvény előkészületi munkáihoz kezdtünk hozzá…
 


 


Cziczer Katalin
/2013.06.21./

 

Csengőbúcsú a Kisrefiben

 

               
                                                                                            

A Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája életében második alkalommal került sor a nyolcadik osztályosok csengőbúcsújára. Ez az osztály volt, aki az új iskolaépületben kezdte tanulmányait 2005-ben. Nagy izgalommal készültünk erre az alkalomra. Reggel az alsóbb éves tanulók és szüleik virágokat hoztak a díszítéséhez. A délelőtt folyamán a pedagógusok vezetésével a felső tagozatosok serényen dolgoztak a református templom és az az iskola szebbé tételén - számolt be Timáriné Király Sarolta tagintézmény-vezető...
 

 


 

      

Negyed kettőkor a hetedikesek kedves szavak kíséretében átadták a tarisznyát és virágot. A Gimnáziumért Alapítvány elnöke egy agyag csengőt adott át minden végzős diáknak. Ezt követően búcsút vettek a tantermektől és az iskolától, az iskola ajtaján kilépve minden búcsúzó diák megkondította az 1904-ben készült harangot. majd az Iskolakerten keresztül a templomba vonultak a felsőbb évesek sorfala között. Délután két órakor megkezdődött az ünnepi istentisztelet, melyen nagytiszteletű Fejér Zoltán vezető vallástanár hirdetett igét. Ezt követően egyházkerületünk főgondnoka Ábrám Tibor, Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgató asszony köszöntötte a ballagókat. Timáriné Király Sarolta tagintézmény-vezető szívhez szóló szavakkal köszönt el a diákjaitól.

Az itt maradó diákok nevében Pándy-Szekeres Rachel Julianna és Séra Kornél hetedik osztályos tanulók búcsúztak a nyolcadikosoktól. Jaskó Eszter pedig a végzős diákok nevében köszönt el Református Kollégium minden tanárától és diákjától. Az iskola zászlaját ballagók átadták az itt maradó diákság számára megőrzésre. Az ünnepség keretében az iskola vezetése Alma Máter Díjat adományozott Batta Bálint ballagó diáknak. Kiváló tanulmányi és versenyeredményéért könyvjutalmat kapott Tamás Ilka, Sánta Soma és Felföldi Mónika, közösségi munkáért Bana Bíborka és Tanászi Ábel.

A Diáksport Egyesülettől Gál András ás Pásztor Dávid kapott jutalmat. A versmondásban nyújtott kiemelkedő eredményéért Jaskó Eszter, művészeti tevékenységéért Takács Zoltán részesült könyvjutalomban. Az ünnepség végén a templomkertben közös fotózásra került sor. Ezt követően az iskola minden tanulója és tanára az Iskolakerten keresztül átvonult a Kisrefi udvarára, ahol minden végzős diák egy jókívánsággal megtöltött lufit engedett a levegőbe.
Minden ballagó diák számra Isten áldását és sok sikert kívánunk további életükre!
 


 

További fotók 1. >>>                                           További fotók 2. >>>


Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2013.06.21./

 

Ballagás a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában

 

               
                                                                                           

Ballagás! Mit is jelent ez a lassú, mély hangzású szó? Jelenti a visszatekintés lehetőségét, a számadást az elmúlt nyolc évről, arról, hogy mi történt veletek. A közös élményeket, sikereket, kudarcokat. Ballagás! Jelentheti a jövőbenézés lehetőségét, az elgondolkodtatást, hogy merre visz az utatok – szólt a búcsúzó 8. osztályos tanulókhoz Kissné Murányi Andrea igazgató, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatónője ballagási ünnepségükön…
 

 


 

      


Már második évben búcsúznak a Szent Erzsébet Általános Iskola tanulói szeretett intézményüktől, a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolától. A fiatalok meghatódva élték át az utolsó, kisdiákként eltöltött perceket. Az intézmény vezetése úgy véli, hittel, szeretettel, odafigyeléssel tehetséges, érdeklődő fiatalokat indíthattak el a nagybetűs életbe.

Kecskés Attila fő esperes plébános elmondta, hogy a gyermekekben a vallás iránt természetese módon meglévő fogékonyság jó támogatást kap az iskolában, ahol idén – a Hit évében - a földszinten egy Imatermet is kialakítottak.

A ballagó diákok először - énekszó mellett - a sok emléket felidéző tantermektől búcsúztak, majd az aulában - a „Tegyétek boldoggá az embereket!” felirat alatt az iskolától, tanáraiktól, diáktársaiktól.
 
 


 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2013.06.21./

 

„Fogadj el!”-nap az Erdélyiben

 

               
                                                                                           

Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium már tizedik alkalommal rendezte meg az „Erdélyi – nap”- ot, mely az elmúlt három évben „Fogadj el!” – napként lett elismert rendezvénye városunknak. Idén, június 12-én került sor a színes programokkal teli nap lebonyolítására. Újra az iskola kapuin belülre költözött a rendezvény, de jókedvben és megható pillanatokban ezúttal sem volt hiány. A napot Kis Márta, az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium intézményvezetője nyitotta meg...
 

 


Kis Márta

      

Ebben szerepe volt annak is, hogy a jelen tanévben ünnepelte működésének 20. évfordulóját a Fejlesztő Iskola, s ebből az alkalommal az ott dolgozó pedagógusok és pedagógiai munkát segítők egy visszaemlékezéssel és a gyerekek bevonásával (!) szép műsorral kedveskedtek a meghívott vendégeknek. A napot Kis Márta, az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium intézményvezetője nyitotta meg. Ezt követően Stefán Mária visszatekintő gondolatait hallgatva a Fejlesztő Iskola és Fejlesztő Felkészítő csoport életét bemutató képsorokat megtekintve betekintést kaptunk a halmozottan sérült gyerekek nevelését, fejlesztését végző team kitartó és áldozatos, sokszor reménytelennek tűnő, de mégis a végsőkig bizakodó munkájába.

Amint már megszoktuk, Feró István versekkel kedveskedett az egybegyűlteknek. Megtudhattuk Pató Endréné Katikától, hogy milyen véletlen, az utcán történt beszélgetés apropójából kezdte meg időt, energiát nem kímélve e csoport szervezését, míg 1992-ben elkezdhette a működését, akkor 8 gyermekkel, akikhez egy év múlva még három csatlakozott. Akkoriban a Városi Bölcsőde Kazinczy utcai épületében kaptak helyet, majd a Kossuth utcára költöztek, míg végül 2006-ban az Erdélyi iskola Nagy Lajos úti épületében végleges otthonra találtak, ezzel bekapcsolódva az intézmény mindennapi életébe. A dolgozók köszönetet mondtak és mondanak minden támogatónak és segítő szándékú embernek és szervezetnek, aki az elmúlt 20 év során bármilyen jellegű segítséget nyújtottak a fejlesztés testet és lelket próbára tevő munkájában, s a továbbiakban is számítanak támogatásukra.

A nap további részében a tanulók az iskola udvarán különböző kézműves foglalkozáson vehettek részt. Köszönjük Krenyítzkiné Sárosi Krisztinának, hogy ügyes arcfestési technikájával tanulóink arcát kívánságuk szerint alakította át pillangóvá vagy éppen huncut ördöggé, s köszönet jár minden kollégának, aki a játékok tervezésében és lebonyolításában oly lelkesen vett részt. Külön köszönet illeti a Sárospataki Református Kollégiumot, akik biztosították sportpályájukat egy integrált sportverseny lebonyolításában, melyben a helyi általános iskolák csapatai vettek részt 10-10 fővel. Váltó- és sorversenyeken mérték össze ügyességüket, kötélhúzás során pedig erejüket is megmutathatták. A verseny szervezéséért köszönet jár Fehér József tanár úrnak, aki csapatában autista és mozgásukban akadályozott gyerekeknek is lehetőséget adott a versengésre. A végeredmény: 1. helyezett a II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk. csapata, 2. helyezett a Sárospataki Református Kollégium Ált. Iskolája, 3. helyezett a Szent Erzsébet Általános Iskola csapata. Gratulálunk.

Akinek pedig még volt kedve ebben a nagy melegben mozogni, az Sóstói tanár úr vezetésével túrát tehetett a Pogány-kútra.
Köszönjük a Kövér Cukrászdának, hogy hatalmas, finom tortájából e jeles nap végén jóízűen falatozhattunk.
Mi, Erdélyisek úgy érezzük, akár az iskola kapuin belül, akár a város szívében rendezzük meg, van létjogosultsága e napnak, s továbbra is minden erőnkkel azon leszünk, hogy a fogyatékkal élő emberek szélesebb körű társadalmi elfogadtatását segítsük ilyen és hasonló rendezvényeinkkel.
 


 

További fotók >>>

 Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
/2013.06.20./

 

Intézményvezetői értekezlet – csökkentett létszámmal

               
                                                                                             

Ebben az épületben az év első intézményvezetői értekezletét tartottuk egy kicsit megcsappant létszámmal, hiszen idén január 1-től az oktatási intézmények más fenntartásba kerültek. Ennek az intézményvezetői megbeszélésnek a témája elsősorban az intézményeinknek, rendezvényeinknek a koordinálása, illetve az intézményeknek és a városnak a gazdasági helyzetére való tekintettel egy 10 %-os zárolás előkészítése volt – kezdte beszámolóját Aros János polgármester…
 


Aros János

      

Nagyon remélem, hogy nem lesz rá szükség, s ezt a zárolást fel tudjuk majd oldani, amelyről a következő testületi ülésen fog tárgyalni a képviselőtestület, hiszen az intézményeink - elsősorban a működési - kiadásai már oly mértékben meg vannak szorítva, hogy ebből már nem látok megtakarítási lehetőséget.

Levélben fordultam a minisztérium felé, hiszen az, hogy minden kötelező feladathoz megkapjuk a megfelelő normatívát, jelenleg még nem teljesült.
Az általunk korábban fenntartott, ám az államnak átadott intézmények után havi 14,5 millió forint hozzájárulást kell fizetnünk, ez éves szinten több mint 170 millió forint, s ha figyelembe vesszük azt is, hogy az eddig itt maradó adóbevételeknek egy részét is át kell adnunk az államnak, akkor látható, hogy nem sokkal vagyunk jobb helyzetbe gazdaságilag, mint tavaly voltunk. Ennek ellenére a fejlesztéseinket folytatnunk kell. Látható, hogy látványos részéhez érkezett a főtér beruházás, nyár végére, kora őszre szeretnénk átadni a nagyközönségnek.

Hamarosan elkezdjük a közbeszerzési eljárását a régi egészségház épületének, hiszen 130 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk rá.
A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után, reményeink szerint még az idén el tudjuk kezdeni ezt a munkát is.

Nyár derekán kezdődik a cinegei, volt szeméttelepnek a rekultivációja, ezzel párhuzamosan pedig a Kommunális Szervezet udvarának a rendbetétele.
Ezt a lehetőséget szeretnénk majd arra kihasználni, hogy felszámoljuk a kispatakiak régi probléma gócát a vásártéren felgyülemlett zöld hulladéknak az elhelyezésére vonatkozóan.
Ahogy már beszámoltam róla, átadtuk a mentőállomás munkaterületét, tehát itt is hamarosan kezdődhet majd a munka.
Reményeink szerint a fürdő melletti 3,5 milliárdos egészségturisztikai központnak a kialakításával kapcsolatban is már a nyár vége fele, kora ősszel jó hírekről fogok tudni beszámolni.
 


 


Törő Gábor
/2013.06.20./

 

Indul a szezon a fürdőben

 

               
                                                                                             

A külső munkálatokat az esős idő nehezítette, ennek ellenére a szokásos szezonkezdésre, június közepére a fürdő rendbe rakott medencékkel és gyönyörű pázsittal várta a vendégeket. Az első verőfényes vasárnap ennek megfelelően közel 4000 vendég érkezett a parkfürdőbe és azóta is meg van a nyári hétköznapokon szokásos vendéglétszám – kezdte beszámolóját a Végardó Fürdő idei indulásáról Benkő Zoltánné, a fürdő ügyvezetője…
 

 


Benkő Zoltánné

      

Az északi és déli kapunál is egy pénztárral indítanak, de mikor ez kevésnek bizonyul mindkét kapunál két pénztárnál lehet belépőjegyet vásárolni. Mivel a vendégek folyamatosan érkeznek, ez általában elegendő, de a legutóbbi vasárnap annyi vendég érkezett egyszerre, hogy a 2-2 pénztáros is nehezen győzte. Ráadásul sokan fizetetnek bankkártyával és szép kártyával ami lassítja a kiszolgálást.
Ezen a héten indult be a parkolási díjak szedése –ezért a szokásosnál több autó volt a parkolókban, de az igazi szezon idején reméljük a parkolók is megtelnek majd, nem csak a környező utcák.

Talán nem is tudja mindenki, hogy idén nem emelkedtek a jegyárak, a sárospataki lakcímkártya felmutatása pedig közel 50% kedvezményre jogosít, amíg a felnőtt napi belépő 1500 Ft-ba kerül, a patakiak 800 Ft-ért vehetik igénybe a fürdőszolgáltatást.

A sátoraljaújhelyiek pedig az ikerváros program keretében 20% kedvezményt kapnak a felnőtt napi belépő árából– hasonlóan, mint a sárospatakiak az újhelyi kalandpark jegyáraiból.

A fürdő területén az elmúlt évben megépítésre került épületben elhelyezett öltözőszekrények díjazás és kaució ellenében vehetők igénybe, a vendégek így biztonságban tudhatják értékeiket. Bízunk a hosszan tartó strandolásra alkalmas időben és szeretettel várunk minden kedves régi és új vendégünket!
 


 


Törő Gábor
/2013.06.20./

 

A Jezsuita közön mehetünk le a Vízi kapuhoz

 

               
                                                                                           

Sárospatak Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a legutóbbi, tehát 2013. májusában megtartott rendes képviselő testületi ülésén megalkotta a közterület és településrész név megállapításának, valamint a házak számozásának és emléktáblák elhelyezésének részletes szabályairól szóló 11/2013-as számú önkormányzati rendeletét, amelyben a fentieket részletesen szabályozza – tájékoztatja a lakosságot dr.Vitányi Eszter jegyző…
 

 


dr.Vitányi Eszter

      

Abban az esetben, ha a képviselő testülethez kezdeményezés érkezik egy eddig el nem nevezett közterület nevére vonatkozóan, vagy ennek megváltoztatásra, akkor ezt hirdetmény útján kell közzé tenni. 2013. májusában - még a rendelet elfogadását megelőzően - érkezett egy kérelem a Jézus Társasága Magyarországi Rend Tartománya – ez a Jezsuita rend hivatalos elnevezése Magyarországon - képviseletében. P. Forrai Tamás Gergely provinciális úrtól, amelyben kéri a képviselő testület támogatását azon kezdeményezésük ügyében, hogy a Szent Erzsébet utcából nyíló, a Vízi kapuhoz vezető utca szakasz a Jezsuita köz elnevezést megkaphassa.

Provinciális úr a kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy idén ünneplik a Loyolai Szent Ignác által alapított Jézus Társasága Jezsuita Szerzetes Rend Sárospatakon történő letelepedésének a 350. évfordulóját. A kezdeményezéssel érintett Sárospatak belterület 350-es helyrajzi számú közterület az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint jelenleg a Kádár Kata utca nevet viseli.
Mivel utcában sem lakóingatlan nincs, sem pedig vállalkozás nem működik, senkit sem fog hátrányosan érinteni, ha az eddigi Kádár Kata utcanév megváltozik.

A rendeletben foglaltak szerint ennek a kezdeményezésnek a társadalmi egyeztetése már folyamatban van, a Sárospatak Honlapon június 10-től hozzáférhető.

Kérjük a lakosságot, ha a kezdeményezéssel kapcsolatban véleményük, vagy észrevételük van, ezt június 24-ig jelezzék a Polgármesteri Hivatalban.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.06.20./

 

Lelkészbeiktató istentisztelet volt a Református Templomban

 

               
                                                                                           

2013. június 16-án 15 órai kezdettel ünnepi istentiszteletet tartottak a sárospataki Református Templomban, amelyen Dr.Börszönyi József, a Zempléni Református Egyházmegye esperese iktatta be tisztébe Dr. Fodor Ferenc lelkipásztort. Miután az újonnan beiktatott lelkész magára öltötte a Sárospataki Egyházközségtől kapott papi palástot, elsőként Csomós József, a Tiszáninnei Református Egyházkerület püspöke mondott ünnepi köszöntőt…
 

 


Dr. Fodor Ferenc

      

Ezt számos lelkész köszöntője követett – a határon innen és túlról – akik egy-egy kiválasztott bibliai idézettel fejezték ki mondandójukat a nagy feladat előtt álló lelkésztársuknak útravalóul.
Elmondta jó kívánságait és bíztatását Dr.Hörcsik Richárd, Zemplén és Abaúj országgyűlési képviselője, Aros János, Sárospatak város polgármestere pedig város közös szolgálatáról beszélt: „Jól eső érzés, hogy kölcsönösen fontos számunkra a közösség egyházi és világi egysége. Jól lehet egymástól elkülönülten végzik munkájukat a város egyházi és világi intézményeinek vezetői, mégis úgy gondolom, hogy a feladatok és a felelősség a lakosok, városunk és magyar hazánk érdekében közös és kétségbevonhatatlan.”

Kérésünkre az újonnan beiktatott lelkipásztor az alábbiak szerint mutatkozott be Olvasóinknak:
”A Bács-Kiskun megyei Tiszakécskén születtem 1956-ban. Az általános iskolát és gimnáziumot ugyanott végeztem, teológiai tanulmányaimat Budapesten. Feleségem Dr. Nagy Sarolta a pataki teológia tanára. Három gyermekünk van.

Az 1981-82-es tanévet a Német Szövetségi Köztársaságban, a Münsteri Wilhelm Egyetem Teológiai Fakultásán töltöttem ösztöndíjas diákként. Első sorban ószövetségi tudományok körébe tartozó előadásokat hallgattam, de szabadidőmben egyéb teológiai tárgyak művelésével is foglalkoztam. Németországi tanulmányaim folytatásaképpen lehetőségem lett volna meghívás alapján hollandiai tanulmányokra is, ezért Németországban holland nyelvet tanultam, ám további ösztöndíj lehetőségét politikai okok miatt idehaza elutasították. Tanulmányi utam után folytattam beosztott lelkészi szolgálatomat, majd közel harminc évig gyülekezeti lelkész voltam.

1995-ben a két világháború közötti időszak óta anyaországi lelkészként elsőként szereztem teológiai doktori oklevelet Kolozsvárt.

Gyülekezeti lelkészi státusom megszűnése után 2010-ben a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tanára lettem, ahol nem sokkal ezek után megbízást kaptam a Bibliai Tudományok Intézete vezetésére. A régi pataki tanárok közül megjárták már mások is az utat Ókécske és Patak között, közülük egy apai ágon a felmenőm volt.

A tanítás mindig része volt lelkészi munkámnak. A kilencvenes évek fordulója után tanítóképzősöknek adtam elő egyházi tárgyakat, majd 1997-2003 között a révkomáromi Calvin J. Teológiai Akadémia tanára voltam. Révkomáromban főképpen vallástörténeti, bibliai teológiai és exegetikai tárgyakat tanítottam. Európa több országában rendszeresen részt vettem különböző szakmai jellegű konferenciákon, folyóiratokban tanulmányaim jelentek meg (bővebben ld.: http://srta.tirek.hu/lap/fodorf/cikk/mutat/bemutatkozas-2/).

Sárospatakra jövetelem után családommal bekapcsolódtam a gyülekezetbe. Örömmel és szívesen vettünk részt az istentiszteleteken. A 2011-ben meghirdetett lelkészi állás betöltésével kapcsolatos folyamatokat figyelemmel kísértük. Mégis nagy meglepetés volt, amikor a presbitérium egyhangú jelölését közölték velem, mert korábban nem gondoltam arra, hogy visszatérek a gyülekezeti munkába. A végső elhatározásomat nagyban befolyásolta az a körülmény, hogy a lelkészi állásra való meghívásom a közösség egészének az akaratát tükrözte. A lelkészi állás betöltésére szóló meghívást teológiai tanári munkám megtartása mellett fogadtam el.

A sárospataki reformátusság körében az Egyház Urának szolgálata nagy megtiszteltetés és nagy kihívás, hiszen a város és a gyülekezet történelmi múltja magyarságunk és egyházunk nagyjai közé vezet vissza bennünket. Ezt a szép történelmi örökséget megbecsülve azon igyekszem, hogy megosztott világunkban a gyülekezet egységét munkálva fogalmazzam meg azokat az evangéliumi válaszokat, amelyek a gyülekezetépítés, a XXI. századi lelkészképzés, által városunk, s közösségeink előmenetelét szolgálják.”

Jó egészségben töltött, sok éven át tartó, eredményes munkát kívánunk Nagytiszteletű Úrnak!
 


 

További fotók >>> 


Törő Gábor
/2013.06.19./

 

Tájház lesz Józseffalván

               
                                                                                              

Szinte minden év hoz valami meglepetést azoknak, akik Józseffalva napján a sárospataki városrész kis kápolnája előtt évről-évre megjelennek. Egy határjelző tábla, egy kiadvány, egy fotóalbum, egy emlékkő az ősök földjéről. Amit pedig most 2013. június 15-én jelentett be Dr.Kis-Tóth Lajos, a Józseffalváért Egyesület elnöke, saját Tájháza lesz ennek a városrésznek, aminek az őslakosai 228 éve érkeztek ide, s akiknek utódai azóta is hűen őrzik identitásukat. A településrész ünnepségére a helyiek és az innen elszármazottak mellett a környező sváb településekről is érkeztek vendégek…
 


Dr. Kis-Tóth Lajos

      

228 évvel ezelőtt harminckét német család telepedett le a mai Szent József utcában. Ez volt az egykori Józseffalva. A hagyományaikat és szokásaikat még ma is őrzik, ápolják és minden évben közösen emlékeznek meg betelepült őseikről. Néhány évvel ezelőtt megalakult a Józseffalváért Egyesület, hogy segítse, összefogja az itt élő emberek emlékeit. Terveikben szerepelt, hogy egy tájházat hozzanak létre, melyhez az első lépés már megvan. Egy támogatótól kaptak egy házat, amelyet fel szeretnének újítani, amin nagyon sok munka van még.

Dr. Kis-Tóth Lajos elnök nagyon bízik abban, hogy a kapott ház hamarosan megtelik tartalommal…
Eredeti állapotba szeretnénk visszaállítani a házat, erre minden remény megvan, hiszen egy nagyon jól felkészült lelkes tervező dolgozik az ügyön. Látom, hogy sorba járja azokat a forrásokat, amiből ez a ház, hogy úgy mondjam, a fejekben összeállhat, és utána már tényleg csak egy sikeres pályázat kell.
Az emberek nagyon lelkesek, azt lehet látni, tehát szerintem fizikai, kézi munkába biztos, hogy nem lesz hiány. És ha mindez elkészül, akkor azt a szellemet, ami van tárgyiasult és nem tárgyiasult formában, ezt összerakjuk ebben a házban.

Dr.Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője szintén részt vett az ünnepségen. A képviselő szerint fontos, hogy az emberek keressék a gyökereiket, és életben tartsák a hagyományaikat…
Számomra tiszteletre méltó, hogy a kései utódok megőrzik az elődök emlékezetét. Másrészt egy olyan fajta összefogásra serkenti az itt lévő pataki polgárokat, hogy érdemes megtalálni a gyökereket, hiszen ez nem csak egyfajta múltba révedés, hanem erőt adó esemény. Erőt ad számunkra a mindennapokhoz, ha ápoljuk az ősök emlékeit, s látjuk azt, hogy Ők sokkal nehezebb életkörülmények között, de mégis megőrizték a közösséget.

A városrész önkormányzati képviselője, Szvitankó Tamás is ígéretet tett az emlékház létrejöttének segítésére…
Az ünnepi beszédekben elhangzott egy pályázati lehetőség. Én minden időmet és energiámat arra szentelem, hogy ez a pályázat nyerjen, és hogy ne az utcán legyen ez a szép ünnepség. Ha minden jól megy, jövőre már a Tájház udvarán, illetve a tájházban fogjuk ezt megrendezni. Számomra nagy öröm, hogy egy ilyen közösség él a választókörzetben. A józseffalvai megemlékezés közös beszélgetéssel, jó hangulatban zárult.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.19./

 

Vízi balesetek megelőzése

 

               
                                                                                           

A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, strandok környékének látogatása, amely különösen népszerű az iskolai szünidőt aktív pihenéssel töltő fiatalok körében. A felüdülési lehetőség ilyen formája természetes igény, azonban számos veszély forrása is egyben...
 

 


 

      

A nyári melegben aligha találni kellemesebb felüdülést a hűsítő hullámok között való fürdőzésénél. A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ez felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel veszélyessé is válhat.
Mint ismeretes hazánk szabad vizekben - folyók, tavak - rendkívül gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb módon történő hasznos eltöltésére.

A nyaralásukat a vízparton eltölteni szándékozó baráti társaságoknak és családoknak azonban számolniuk kell az előre nem kiszámítható veszélyhelyzetekkel, a vizek és az időjárás szeszélyeivel is.

Annak érdekében, hogy szabadságuk alatt jól érezzék magukat, pihenésük, nyaralásuk gondtalanul végződjön, kérjük, szívlelje meg tanácsainkat és tartsa be a szabad vizeken való tartózkodás alapvető szabályait:

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata.
Úszni nem tudók, gyengén úszók csak sekély vízben fürdőzzenek.
Erősödő szélben csónakkal, fürdőeszközzel elsodródók lehetőség szerint maradjanak a csónakban, amíg kisvízre érnek vagy ameddig megérkezik a segítség.
Elsodródott játékok, matracok után ne ússzanak mélyvízre.
Fürdés, illetve fürdőeszköz használata előtt ne fogyasszanak nagy mennyiségű alkoholt.
Ne étkezés után közvetlenül menjenek úszni, fürdeni.
Ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe, valamint kerüljék el a vízjárművekről, fürdőeszközökről (vízi-bicikli stb.) való hirtelen vízbeugrást.
Ismeretlen vízterületen óvatosan (a vízzel való fokozatos érintkezéssel) hagyják el a kishajót, csónakot, fürdőeszközt, mérjék a várható veszélyeket (szélerősséget, ebből fakadó sodródást, a meder jellemzőit, a vízmélységet, és a vízhőmérsékletet).
Csónakban, fürdőeszközön ne aludjanak el.

Tilos fürdeni:
- hajóútban;
- hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
- vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
- kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízi robogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén;
- egészségre ártalmas vizekben;
- a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
- éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig; ahol azt tiltó tábla jelzi.

Hasznos tanácsok:
. Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral! Szeszesital, vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
- Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha nem menjen a vízbe!
- Lehetőség szerint ismerje meg a fürdőzésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait, a várható időjárást és a segélykérés módjait!
- Szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
- Mindig vegye figyelembe és tartsa be a viharjelző szolgálat - ahol található - által adott jelzéseket!
- Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!
- Ha fázik, remeg a vízben, azonnal menjen ki a partra és törölközzön, vagy szárítkozzon meg!
- Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!
- A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb. A fürdőhely határait a parton 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50x50 cm-es bójákkal jelölik. A 120 cm-nél mélyebb víz határát tavakon és állandó vízterületeken "120 cm" feliratú, folyókon "mély víz" feliratú táblával jelölik.
- A fürdési tilalmat 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan 3 cm széles piros csíkkal áthúzott táblával jelölik

A fentiekkel nem a vizektől való elijesztés a cél, hanem a megfontoltabb, józanabb gondolkodásra késztetés, magunk és társaink megóvása, a nyár örömeinek kihasználása baj nélkül.

Bízunk benne, hogy betartják és megfogadják tanácsainkat, melyek az Önök biztonságát szolgálják, ez által kellemesen és gondtalanul pihenhetnek, szórakozhatnak és élvezhetik a nyár örömeit a szabad vizek partján.

Kellemes szünidőt, jó nyaralást kívánunk!
 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.06.19./

 

Andrássy Kurta János kiállítás Nagybányán

 

               
                                                                                           

A Sárospataki Képtár munkatársai rendszeres munkakapcsolatot ápolnak a nagybányai Teleki Magyar Házzal. Ez az intézmény a bányavidéki magyarság kulturális központja. Több közös projektjük valósult már meg az elmúlt években. Így többek között tavaly nyáron Domján József munkáit csodálhatta meg a nagybányai közönség a Képtár archívumából kiállítva - számolt be Bordás István...
 

 


 

      

Az idén a Sárospataki Képtár nem kevésbé jentős gyűjteményére került sor. Andrássy Kurta János művészetéből ad ízelítőt az a kiállítás amelyet június 13-án nyitottak a Teleki Házban. A megnyitó azonban nem csupán egy egyszerű vernisszázs volt. A kulturális intézményben szokás, hogy ilyen alkalmakkor egész kulturális délutánt szerveznek a kiállító művész munkássága köré. Nem történt ez másképpen most sem.

Bordás István megnyitó szavai után a művész fia, Andási Bálint személyes hangú tartott – érzelmektől sem mentes – előadást édesapja küzdelmes emberi sorsáról, sok akadállyal teli művészi pályájáról. Ezután pedig a ritkán látott „Egy marék siker című” portréfilmet tekinthette meg a közönség. A kiállítás július második hetéig látható a Teleki Házban.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.06.18./

 

Járási szintű fórumot tartott a rendőrkapitány

 

               
                                                                                            

Közbiztonsági egyeztető fórumra került sor a közelmúltban Sárospatakon, amit korábban kistérségi, ezúttal viszont már járási szinten szerveztek meg. A fórumot megtisztelte jelenlétével dr.Vereckei Csaba dandártábornok, a Megyei Rendőr-Főkapitányság vezetője is. dr. Téglás István rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője beszámolójában aktuális információkkal látta el a jelenlévőket…
 

 


 dr. Vereckei Csaba

 


dr. Téglás István

      

Ismertetést tartott a Bodrog menti településeken és a folyó árterületében végrehajtott vízirendészeti ellenőrzésekről.

Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy Európai Uniós kötelezettségnek eleget téve szinte havi rendszerességgel TISPOL közlekedésrendészeti ellenőrzések kerülnek végrehajtásra koncentrált rendőri és együttműködő erőkkel.

A turisztikai szezonra való felkészülés kapcsán a kapitányságvezető elmondta, hogy a meghatározottak szerint hajtják végre az ezzel kapcsolatos feladatokat.

Az iskola rendőre program keretén belül szólt a tanév-végi foglalkozásokról, amelyeket rendőrök tartanak az iskolákban, a vakáció veszélyeire felkészítve a tanulókat. Ezzel kapcsolatban elmondta a pozitív tapasztalatokat a Sárospatakon április és május hónapban végrehajtott ellenőrzésekről. Ennek során gyermekvédelmi szolgálat, az önkormányzat ifjúságvédelmi referense és az iskolák pedagógusai közösen ellenőrizték a város frekventált helyeit a rendőrökkel közösen azért, hogy meggyőződjenek a diákok, fiatalok viselkedéséről, magatartásáról.

Kapitány úr felhívta a figyelmet az italkimérő helyeken esetlegesen működtetett új típusú nyerőgépekre, melyek internet elérésű gépeknek vannak álcázva. Tájékoztatásul közölte, hogy a trükkös lopások a kapitányság illetékes területén nem jellemzőek.

A kapitányságvezető röviden ismertette a tipizálás eredményeként létrejött, kapitányságon végbement szervezeti és személyzeti változásokat. Ismertette az LSZB (lakosság szubjektív biztonságérzete) javítását célzó fokozott ellenőrzések tapasztalatait, melynek során megállapította, hogy a településekkel, a polgármesterekkel, jegyzőkkel, önkormányzatokkal folyamatos, rendszeres az együttműködés, így jelzéseket kap a rendőrség azokról a területekről, jelenségekről, ahol esetlegesen beavatkozás szükséges.

A továbbiakban dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok megyei rendőrfőkapitány úr röviden ismertette a főkapitányságot érintő szervezeti változásokat, majd pozitívan értékelte Makkoshotyka település környékén, az Északerdő Zrt. által foglalkoztatott őrző-védő cég tevékenységét. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új törvényi lehetőség folytán az önkormányzatok rendészeti tevékenységet elláthatnak, rendészeti szerveket működtethetnek.
A rendőrségi ügyeletek elérhetőségével kapcsolatban elmondta, hogy a kor technikai színvonalát képviselő eszközökkel történik a hívások fogadása.

Az elektronikus útdíj bevezetésével kapcsolatban elmondta, hogy 3 átkelőhelyen (Tornyosnémeti, Bánréve, Sátoraljaújhely) állandó rendőri feladat lesz a befizetés ellenőrzése, ezen felül mobil egységek is fogják ezt ellenőrizni a megye mélységi területein.

A fórumon Aros János, Sárospatak polgármestere is részt vett, aki elmondta, hogy az önkormányzat a sárospataki rendőrkapitány beszámolóját egyhangúlag fogadta el, s a képviselő testület megállapította, hogy a közbiztonság nem romlott. A rendőrséggel való kapcsolattartás folyamatos és jó színvonalú az együttműködés.

Dr. Komárom Éva, a járási hivatal vezetője megerősítette, hogy az együttműködés a rendőrséggel folyamatos és korrekt, továbbá elmondta, hogy ők is úgy tapasztalják, hogy a szabálysértési ügyekben a végrehajtás utáni ellenőrzés, visszacsatolás adminisztrációs terhe nőtt. Felhívta a figyelmet a rendezvények tartásával kapcsolatos szabályok szigorúságára, valamint köszönetet mondott a rendkívüli hóhelyzetben tanúsított rendőri helytállásért.

Köteles László Komlóska polgármestere külön köszönetet mondott a 2012. évben megrendezett Engesztelő Zarándoklat rendőri segítéséért. Ahhoz kérte a segítséget, hogy támogassa a rendőrség a településen kialakítani kívánt térfigyelő rendszert, valamint szóba hozta a közutak minőségét, felvetve a rengeteg balesetveszélyes kátyú problémáját.

Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület munkájáról számolt be. Köszönetet mondott az önkormányzatnak és a rendőri szerveknek munkájuk segítéséért és a bizalomért, amit folyamatosan éreznek, polgárőrtársainak pedig a sok-sok munkaóráért, amit a családjukkal töltött idő rovására a közrend védelmével töltenek.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.18./

 

Már jövő nyári rendezvényeket tervezi az önkormányzat

 

               
                                                                                            

 


Aros János

      

Még csak a 2. hetét tölt itt, de már rutinszerűen tartja üléseit az Önkormányzat az újonnan birtokba vett épület dísztermében. Ott tanácskozott az elmúlt héten a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság, majd pedig a Képviselő-testület, hogy rendkívüli ülés keretében két pályázat benyújtásáról döntsön. Aros János polgármester elmondta, hogy ezek már a jövő nyári rendezvényekről szólnak...

A rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívására azért került sor, mert a LEADER pályázatok benyújtásának határideje azon a napon volt, még aznap fel kellett tölteni. Sárospatak Város Önkormányzata két témában kíván pályázatot beadni. Az egyik egy sárospataki borfesztivál, aminek a megrendezésére a következő évben, 2014-ben kerül majd sor. Hatmillió Ft-ot pályázunk rá két település bevonásával. Tolcsva és Hercegkút lesz az a két település, amely nekünk ebben a projektben segítségünkre lesz.

A másik pályázatunk egy „Legyünk együtt, játszunk együtt” nevet viselő családi nap lesz, amit szintén a következő év nyarára tervezünk. 740 ezer Ft-ot kívánunk pályázni erre a rendezvényre, amit nyárzáró, szünidő-záró rendezvénynek szánunk.
 


 


Törő Gábor
/2013.06.18./

 

150 éve született Gárdonyi Géza

 

               
                                                                                           

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör májusi összejövetelén a 150 éve született Gárdonyi Géza emlékét idéztük. Bevezetésként Czabányi Attila főiskolai hallgató művészi előadásában hallgattuk meg az író: Éjjel a Tiszán és az Ének a Holdhoz c. nagyhatású verseit. Ezután „Történelmi ihletek Gárdonyi munkáiban” címmel Veres Miklós, kiváló irodalomtörténész és jeles középiskolai tanár színvonalas beszámolója következett - számolt be Halász Magdolna az Olvasókör elnöke...
 

 


Veres Miklós

 


Halász Magdolna
 

      

Megtudhattuk,hogy, a magyar irodalmunk sokoldalú, értékes képviselője, Gárdonyi Géza 1863.augusztus 3-án született, Ziegler Géza, német származású kiváló gépészmérnök és a nemes Nagy Terézia gyermekeként. A csecsemő Gárdonyhoz tartozó Agárdpusztán jött a világra,és a helyi Szent Anna kápolnában római katolikus vallás szerint keresztelték meg. Később a szülőfaluja iránt érzett tiszteletből a vette fel a Gárdonyi (írói)vezetéknevet. Az édesapa igazi hazafiként kapcsolódott be az 1848-as szabadságharc eseményeibe,saját költségén fegyvergyárat működtetett, a bukás után vagyonát vesztett bujdosóként a családjával állandóan vándorolt, számos településen vállalt különféle munkát. Az édesanyja vallásos szellemben nevelte a gyermekeit. A család újabb vándorlása miatt Gárdonyi az elemi iskolai tanulmányait Budán kezdte el,majd Sály,Hejőcsaba után az 1874/75- ös tanévben a híres sárospataki Kollégium diákja volt. Nagyon szeretett olvasni,de a tanulmányi eredménye gyenge volt. Tizenhárom éves korában a család visszaköltözött Pestre,és a Cálvin-téri református gimnáziumban folytathatta tanulmányait, egyben a költői szárnypróbálgatásai színhelye is. Az érettségi után a kedve ellenére került az egri Érseki Liceumba, ahol nehéz körülmények között folytatta tanulmányait.

A diák önképző kör elnökeként is jeleskedett. A versei egymás után jelentek meg a diákélclapokban, de Répássy János, a Líceum híres professzora magyar nyelv tantárgyból egy alkalommal mégis megbuktatta. A népiskolai tanítói diploma megszerzése után Karád,Devecser,Sárvár,Dabrony kistelepüléseken segédtanító, osztálytanító,majd katolikus kántortanító. A „Fel nagy örömre” c. karácsonyi éneket tizenkilenc éves fiatalként komponálta. A tanítói munkája mellett autodidakta módon sajátította el a történelemmel,a természettudományokkal,a filozófiával és a nyelvekkel kapcsolatos ismereteket.
Huszonkét évesen vette feleségül a dabronyi Csányi Máriát,majd Győrbe költöztek. Nem volt szerelmi házasság , a felesége többször elhagyta,majd visszatért hozzá. A kapcsolatukból négy gyermek:Sándor,Gizella,József és Géza született. Gárdonyi ekkor több folyóirat: Hazánk,Győri Közlöny,Tanítóbarát,Budapesti Hírlap,stb. fő-és külső munkatársaként tevékenykedett.1888-tól már Szegeden folytatta a zsurnalisztikai tevékenységét. A Hungária kávéházban ismerkedett meg Dankó Pistával, a híres cigányprímással,később számos nótája szövegírójaként is jeleskedett. Dankó Pistától egy értékes hegedűt kapott ajándékba.1891-ben a betegsége miatt újból Pestre költözött,újságíróként folytatta a munkáját.

A Göre Gábor- leveleknek nagy sikere volt, emellett a gyermekek számára különleges mesét,történeteket adott közre 1894-ben Április c. jelent meg az első verseskötete. Hét évi viharos együttélés után a felesége a gyermekeivel Győrbe költözött. Gárdonyinak a Feszty-körkép titkári munkakörét ajánlották fel. A gyermekeivel tartotta a kapcsolatot,rendszeresen elutazott hozzájuk. Közben sajátos formában lefordította Dante:Isteni színjátékát,amelyet később Babits is nagyra értékelt. Az Isteni színjáték Pokol jelenetét a Feszty-körképhez hasonlóan álmodta meg,de a Városligeti bemutató nem hozott sikert., elismerést. Több állásajánlatot visszautasítva, 1896-ban kerékpárral utazott Egerbe, és Bródy Sándor invitálására a Hóhér- dombon vásárolt egy lakást, majd 1897-ben idős édesanyjával , a két idősebb fiával költözött oda. Megvette a szomszéd telket,ahol felépült egy másik ház. A régi házban egyedül élt,különös körülmények között. A dolgozószobát csak felülről érte fény,és a képek, pipák,könyvek,hangszerek sokaságával rendezte be. Gyöngéd érzelmekkel viseltetett Feszty Árpád nevelt lánya(Masa) iránt,később Szarvassy Margit tanítónővel sem sikerült a kapcsolatuk. Az egri magány közéleti, publicisztikai és irodalmi tevékenysége csúcspontját jelentette. Igaz barátja volt Bródy Sándor, Szabolcska Mihály és Tóth Béla. Betegségében ápolója,gondozója Mátékovicsné Tóth Ilona volt,akihez gyengéd érzelmek fűzték. Az írói tevékenysége 30.évfordulója tiszteletére a város vezetés a lakhelye utcáját róla nevezte el.

Gárdonyi a„ különös és titokzatos” ember termékeny író volt, az irodalom minden műfajában maradandó értéket alkotott. A publicisztikai tevékenysége is példaértékű. A történelmi regények megírásához különféle forrásokat kutatott. Az Egri csillagok,c (eredetileg felnőtteknek írt)regénye anyaggyűjtéséhez Konstantinápolyba utazott. A láthatatlan ember c. munkájához Franciaországban a catalaunumi csata helyszínét kereste fel.Az Isten rabjai c. regényéhez a Margit-szigeten kutatott, alaposan tanulmányozta Ráskai Lea:Legendáriumát. Érdekelte a botanika, szépen játszott a hegedűn,fotózott,festett tájképet, a fiairól portrét,és egy másolatot Munkácsy:Krisztus Pilátus előtt c. festményéről. Fennmaradt a titkosírással rögzített naplója is,amelyet 1969-ben sikerült megfejteni.

Gárdonyi,a magas,vékony testalkatú, gyenge fizikumú,betegeskedő író, hipochonder volt. Hitt a spiritizmusban,a lélekvándorlásban, az egri remeteségében a Biblia mindennapi olvasmánya volt. Orvosai szerint nem volt halálos beteg,1922. októberében húsz napig nem kelt fel az ágyból,meg akart halni, és 59 évesen távozott az élők sorából. Végakaratát nem teljesítették,mert Eger városa méltó módon búcsúzott az írótól.Az egyházi szertartás után a vár Bebek- bástyáján lévő díszsírhelyen temették el,a fejfáján: Csak a teste c. felirat olvasható.
Gárdonyi Géza, „a kövek alatt nőtt fű ”,író,költő,újságíró,pedagógus,a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja a magyar irodalom kiemelkedő,különleges személyisége. Az örökértékű művei a huszonegyedik század olvasói is szívesen veszik kézbe tanulmányozzák,olvassák. Az Egri csillagok c. regényét több nyelvre lefordították,számos regényéből filmet is készíttettek. Végső nyughelyét ma is sokan felkeresik és emlékeznek sokszínű munkásságára.

Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük Veres Miklós tanár úr színvonalas, értékes előadását. Számos új, kevésbé ismert információt tudhattunk meg Gárdonyi Gézáról és a munkásságáról. Különleges tevékenységéhez sok sikert, további elismerést kívánunk.

„ Boldogtalan ember,ki nem néz az Égre,
Szélétől fújt ballangó az élete képe:
virágos mezőn is akadékot talál.
Az ilyen embernek az élet is halál.”
(Gárdonyi: Zsoltárok)
 


 


Törő Gábor
/2013.06.17./

 

Hamarosan indul a szemétlerakók rekultivációja Zemplénben

               
                                                                                           

Abaúji és zempléni elhagyott szilárdhulladék lerakók felszámolása kezdődhet el egy uniós pályázat keretében. Másfél év alatt 28 helyen szüntetik meg a régi szeméttelepeket, amelyre 3 milliárd forintos támogatást nyert a feladatra megalakult önkormányzati társulás. A rekultiváció elvégzésé európai uniós kötelezettségvállalása Magyarországnak - jelentette be a program kezdetét is jelző sajtótájékoztatón Weingartner Balázs projektvezető…
 


Weingartner Balázs

      

Megszüntetjük azokat az illegális, illetve részben legális lerakásokat a térségben, amelyek szennyezik térségünket, s a talajvízbe szivárogva, mondhatjuk azt, hogy az ivóvízellátásra is veszélyt jelentenek. A másik nagyon fontos kiemelendő tényező, pedig az anyagi oldal, hogy ezt nem az önkormányzatoknak kell ezt saját zsebből elvégezniük - hiszen ismerve a jelenlegi helyzetüket, erre képtelenek is lennének - hanem Uniós forrásból, illetve Uniós és Magyar Állam által finanszírozott költségvetésből 100 %-os támogatással valósul meg a projekt.

A közbeszerzési eljáráson nyertes társaságok képviselője - Puskár Anett, a Közgép Zrt kommunikációs igazgatója - elmondta, általában a települések határában vannak a hulladék lerakók, de mégis türelmet kérnek majd a lakosoktól valamennyi területen…
Tizenegy lerakót teljes mértékben eltüntetünk, felszámolunk. Ez azt jelenti, hogy amikor a projekt befejeződik, akkor azon a területen hulladék nem marad. Tizenhat, illetve tizenhat plusz egy lerakó esetében pedig helyben történő végleges rekultiváció történik meg.

Visszaadjuk a természetnek azt, amit elvettünk tőle. Az elmúl 30-40 évben olyan tátongó sebek voltak és vannak még Zemplénben, ami nem csak a táj szépségét rombolja, hanem a mi életünket is keseríti – tette hozzá Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő.

A régi szemétlerakók rendbetétele europa uniós kötelezettsége is valamennyi hazai önkormányzatnak. Sárospatakon a régen hetekig füstölgő lerakót is rekultiválják majd.

Aros János, Sárospatak város polgármestere a helyi, megoldandó problémákat említette…
Nálunk a néha hetekig füstölgő, Cinege néven ismert szemétlerakó teljes mértékű megújítása, füvesítése, fásítása, a szemétlerakó megszüntetése szerepel ebben a projektben, illetve nagyon remélem, hogy meg tudjuk oldani ebből a kispatakiak problémáját is, amelyet a vásártéren felgyülemlett zöldhulladék okoz.

A pályázat nélkül, csak a Cinege területe miatt 40 milliós uniós bírságot kaphatna a város 2015 után. A rekultiváció hatására azonban egy rendezett, újra a tájba- és környezetbe illő területet kap vissza Sárospatak.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.06.17./

 

XIX. Nemzetközi ifjúsági sportfesztivál, Zamosc

 

               
                                                                                             

2013. június 7-9. között rendezték meg a lengyelországi Zamoscban tizenkilencedik alkalommal ezt a színvonalas sportfesztivált. Ebben az évben négy sportágban lehetett nevezni, röplabda, kézilabda, atlétika és tollaslabda. Borsod megye sportolói közül válogatták ki a legjobbakat, hogy képviseljék Magyarországot. A kézilabda válogatott összeállítására a Sárospataki Református Kollégium Diáksport Egyesületét kérték fel, mivel ez a csapat nyerte meg a megyei diákolimpiai versenyt és jutott tovább az országos elődöntőbe - küldte a tudósítást Gál András...
 

 


Gál András

      

A csapat gerincét sárospataki játékosok alkották Götz Bence, Juhász Ádám, Marczi Máté, Zajácz Ákos és Gál András, kiegészülve mezőkövesdi, miskolci és ózdi játékosokkal (a rendezők a csapatlétszámot 10!!! főben maximálták). Az atlétikai válogatottba bekerült még egy sárospataki sportoló, Géczi Zsombor személyében, aki magasugrásban indult. Június 7-én több mint tíz órás utazás után egy mérkőzés várt a fiúkra. Ezt az akadályt sikerrel vettük Borsod megye válogatott – Zdanow(lengyel) 26-21. 8-án délelőtt a szlovákiai Bardejov csapatával játszottunk és 34-13 –as sikert értünk el. Délután az ukrajnai Luck együttesével egy kicsit meggyült a bajunk, ugyanis az ukrán fiúk erőszakos, sokszor durvaságba hajló játéka nem igazán feküdt a csapatnak, de kemény harc után egy értékes 25-25 –ös döntetlent értünk el.

Eközben zajlottak az atlétika viadalok és a röplabda verseny. A sportpályán a magyar csapat harmadik helyezést ért el, Géczi Zsombor magasugrásban szintén harmadik lett. A röplabdás lányok magabiztos játékkal megszerezték az első helyet, így az összetett versenyben utolértük Ukrajnát és Lengyelországot. A kézilabdacsapatra hárult a feladat, hogy győzelmükkel bebiztosítsák az összetettbeli sikert is. Másnap következett a döntő, ahol a vendéglátó Zamosc együttesével kerültünk össze. Aki magyar Zamoscban volt, az mind a fiúknak szurkolt. A HAJRÁ MAGYAROK!!!!!! buzdítás mellett a fiúk parádés meccsen, (ahol a lengyel csapat 17!!!!! játékossal állt ki ellenünk) sziporkázó játékkal, végig vezetve 27-22 –re győzött. Ezzel megnyertük a kézilabdaversenyt és első alkalommal az összetettet is úgy, hogy tollaslabdában nem volt magyar induló.

Zúgott a SZÉP VOLT FIÚK!!!! Ölelkező magyar játékosokat és szurkolókat lehetett látni ezen a napon a zamosci sportcsarnokban. Ezúton szeretném megköszönni az SRK DSE és az STC kézilabda szakosztálya vezetőségének, hogy rám bízták ennek a nagyszerű csapatnak az irányítását. Végül is, de nem utolsó sorban köszönöm a csapat tagjainak, hogy megajándékoztak evvel a csodálatos élménnyel.

A CSAPAT: Götz Bence, Juhász Ádám, Marczi Máté, Zajácz Ákos, Gál András, Bartók Levente(Mezőkövesd), Üveges Krisztián(Mezőkövesd), Tóth Gergely(Miskolc), Kiss Richárd(Miskolc), Kerekes Roland(Ózd)
http://www.minap.hu/news.php?extend.69278.2
 


 

További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Diáksport Egyesülete
/2013.06.17./

 

Hálaadó ünnepség A Művelődés Házában

 

               
                                                                                           

 


 Timáriné Király Sarolta

      

Minden tanév utolsó hetében a Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája hálát ad az eltelt évért. Erre az alkalomra a páros évfolyamú osztályok műsorral készültek. Az áhítat után a vidám, táncos és zenés jelenetekkel szórakoztatták az osztályok szüleiket és a vendégeket - számolt be Timáriné Király Sarolta tagintézmény-vezető...

Minden műsorszám nagy tetszést aratott. A nyolcadik osztályos tanulók ezen az alkalmon búcsúdallal köszöntek el osztályfőnöküktől és az iskola közösségétől. Az énekkar zsoltár énekléssel színesítette műsorunkat.

Az este zárásaként a kisrefi közössége, tanárok és diákok együtt, egy áldás éneklésével búcsúztatták el a nyolcadik osztályosokat.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.16./

 

Új telephelyre költözik a Rákóczi Gyógyszertár Sárospatakon pályázati forrás bevonásával

 

               
                                                                                             

 


 

      

A Rákóczi Gyógyszertárat működtető Pannónia Patika Gyógyszerészeti Betéti Társaság a GOP-2011-2.1.1-11/M Mikrovállalkozások fejlesztése című pályázaton 10 %-os önerő mellett 6.469.733 Ft vissza nem térítendő, és 6.469.733 Ft visszatérítendő támogatást nyert.

A 14.377.185 Ft-os összköltségvetésű beruházás eredményeként a vállalkozás Sárospatak Comenius u. 14 sz. alatt alakított ki gyógyszertárat, amely megújult külső és belső környezetben tudja fogadni kedves vásárlóit. A cég a hatékonyabb munkavégzéshez új számítógép rendszert vásárolt, magas érzékenységű laboratóriumi mérleget helyezett üzembe, valamint létszámbővítést is végrehajt.

Folyamatban van szolgáltatásaink bővítése. Ennek egyik legfontosabb része a gyógyszerészi gondozás megvalósítása. E tevékenység részei a koleszterin- és vércukorszint mérése, táplálkozási és életmód tanácsadás. Az ehhez szükséges képzéseket az érintett kollégák elkezdték. Az officinában a szolgáltatás végzéséhez megfelelő helyiséget kialakítottuk.

Vállalkozásunk célja, amelyhez támogatást kapott, a cég hosszú távú eredményes működésének biztosítása, és a vásárlói minél magasabb szintű kiszolgálása.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.06.16./

 

Figyeljünk jobban egymásra! – a közlekedésben is

 

               
                                                                                           

Az elmúlt időszakban sajnos több sérüléses közlekedési baleset is történt a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén. Szerencsére ezek csak könnyű sérüléssel jártak, mégis figyelemfelhívó, hogy egy nap alatt két baleset is történt – jelentette ki Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 

 


Bacsó Tibor
 

      

Az egyik baleset Sárospatak Attila úton, a Bodrog hídon történt, ahol egy motorkerékpáros közlekedett a Gárdonyi út irányából a belváros felé. Előtte, azonos irányba haladt egy tehergépkocsi, ami forgalmi ok miatt lassított az Attila úton, a Bodrog hídon. A motoros - aki nem tartott megfelelő követési távolságot - ezt későn észlelte, s a lassító tehergépkocsi hátuljának ütközött. A baleset következtében a motorkerékpáros sérült meg, szerencsére csak könnyű sérüléseket szenvedve.

A második közlekedési baleset szintén június 11-én, a késő délutáni órákban történt, amikor egy személygépkocsi haladt a Tompa Mihály utcában, a Kazinczy út felől a József Attila út irányába. Az utca végéhez érve nem adott elsőbbséget az elsőbbségadás kötelező jelzőtáblával védett József Attila úton, a MÁV állomás irányából érkező segédmotor kerékpárosnak, s emiatt összeütköztek. A motorkerékpáros nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A közlekedési balesetekben a Sárospataki Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkeztének körülményeit.

Kérnénk a gépjárművezetőket - a motorkerékpárosokat is - figyeljenek oda jobban egymásra, hiszen ezek a balesetek egy kicsit nagyobb fegyelemmel elkerülhetőek lettek volna, mind a sértetti, mind az okozói oldalt tekintve!
 


 


Törő Gábor
/2013.06.16./

 

Miért hiszek? Háger Ritta textilművész szerint

 

               
                                                                                          

A Szent Erzsébet Házban vendégünk volt Háger Ritta textilművész. Meghatódott, mikor elkezdte előadását: "Megható és megtisztelő ennyi ember előtt kiállni és beszélni nekem, hiszen én nap mintr nap egy szövőszék mellett ülök csendben és a kezemmel dolgozom." A művész rövid előadásában mély hitéről tett tanubizonyságot. Alfa és Omega címmel megtartott beszédében kifejtette, hogy minden Isten kegyelméből van...
 

 


Háger Ritta
 

      

A bűn is abban segít, hogy felismerjük gyarlóságainkat és ezzel visszaforduljunk Hozzá. A visszaforduláshoz hitre, a mi hitünkre van szükség, mely hit visz közelebb bennünket az értékhez, Istenhez. Műveiben az értéket az arany szálak összeszövése adja. Az élet örömeihez, nehézségeihez mind-mind elfogadás és önátadás szükséges. isten dicsőségére kell cselekednünk. Mindenkinek a maga helyén, a maga tevékenységét kell úgy végeznie, hogy az istentiszteletté legyen. "Az alkotás megvalósításához a külvilág és belső világom, a természet és emberi szívem, nyitottságom egybekelése kell. Az önmagára találás, és a szemlélő önmagára találása a nagy titok.

Egyszerre mélyen megragadni a világot, és mélyen aláereszkedni saját lelkemben, egészen az alapokig, ahol egymásra találunk, hol mindannyian egyak vagyunk. Ez az övezet lehet a gyújtópont, amiből az alkotás megszületik. Hogy a szemlélőben később milyen ihletet, gondolatokat, érzéseket ébreszt a látvány, az már a Lélek műve."

Előadását követően dedíkálta Belső tűz c. kötetét, melyet bárki ezentúl megvásárolhat a Szent Erzsébet Házban 1500 Ft.-os áron.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.15./

 

Országos 4. helyezettek a kisrefis lányok

 

               
                                                                                          

A Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája második korcsoportos lány labdarúgó csapata meghívást kapott telkibe az OTP-MOL Bozsik Program tanévzáró fesztiváljára. A lány csapatok küzdelmére 2013. június 9-én került sor - számolt be Punyi Gyula edző...
 

 


Punyi Gyula

      

Fiatal csapatunk picit megszeppenve 2 versességgel kezdett, de után 2 fontos győzelem következett így az elődöntőbe jutottunk. Szoros mérkőzéseken végül a 4. helyezést értük el. A gyerekek óriási élménnyel gazdagodtak, hogy a magyar labdarúgás egyik fellegvárában járhattak, játszhattak és találkozhattak a Magyar Női Válogatott játékosaival, akikkel egy picit focizhattak is.

Csapattagok:
Kállai Zsófia, Moheb Ashya Dária, Tóth Lídia, Tóth Kamilla, Tóth Fruzsina, Kövér Sára, Fejér Abigél, Maros Dóra.

Gratulálunk a szép eredményekhez!
 
 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája
/2013.06.15./

 

Első alkalommal üléseztek az új Polgármesteri Hivatalban

               
                                                                                            

Első alkalommal tartott rendkívüli testületi ülést az új Polgármesteri Hivatalban a Képviselő-testület. Az ülésen három napirendi pont tárgyalását tervezték, és negyedikként beérkezett egy támogatási kérelem a Sárospataki Tornaklub Ökölvívó Szakosztályától. A legfontosabb napirendi pont, az adóság konszolidáció kérdésének megtárgyalása, valamint a település rekonstrukciós pályázat személyi változása volt. Véleményezték még az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium igazgatói állására beérkezett pályázatot is - nyilatkozta dr. Vitányi Eszter jegyző...
 


dr. Vitányi Eszter

      

Az első és talán a legfontosabb napirendi pont az adóság konszolidációhoz, valamint a jelenlegi folyószámlahitel meghosszabbításához kötődött. Második napirendi pontban tárgyalta meg a képviselőtestület a település rekonstrukciós pályázatának menedzsmenti csapatában történő változást.

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium igazgatói állására pályázatot írtak ki, melyre a jelenlegi igazgató Tóth Tamás jelentkezett. A Humán Bizottság tárgyalta és elfogadta ezt a kérelmet - tettehozzá Szvitankó Tamás elnök, Humán Bizottság

Az Árpád Vezér Gimnázium igazgatói pályázatát, ugyan is Tóth Tamás igazgató úrnak lejár az ötéves szerződése, ugyan már nem a mi intézményünk, de a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kéri a Sárospatak Város Önkormányzata véleményét az igazgató úr személyével kapcsolatban. Nagyon sok év van mögötte, tíz éve áll az intézmény élén. Nagyon sok szép és eredményes munkát végzett ő ezen a poszton, úgy hogy javasoljuk a Minisztériumnak a pályázat elfogadását.

Mióta az állam átvette az oktatási intézményeket, több mint kétezer-ötszázat, a kinevezésekről a szakminisztérium dönt. A helyi önkormányzat véleményét azonban mindig figyelembe veszik.
 


 


Törő Gábor
/2013.06.15./

 

A mindig vidám Valika nénit köszöntötték 90. születésnapján

 

               
                                                                                           

 


 

      

Az elmúlt héten köszöntötte Sárospatak város Képviselő-testülete nevében Aros János polgármester 90. születésnapja alkalmából Vigh Ferencnét...

Vigh Ferencné, Valika néni 1923.06.06.-án született Sárospatakon. Két fia, négy unokája,és hat dédunokája van. Férje 20 évvel ezelőtti halála nagyon összetörte, de a család, a gyerekek iránti szeretete erőt adott neki a továbbéléshez. Legfőbb tulajdonsága energikussága és "víg" természete,amit mi sem bizonyít jobban, minthogy Aros János polgármester úr kérdésére válaszolva azt mondta : " a hosszú élet titka, hogy sokat kell nevetni, mosolyogni, én is így teszek, hiszen az egyik percben sírok, a másikban nevetek."
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.15./

 

Sárospatakon is megtartották a X. Országos Patika Napot

 

               
                                                                                          

A dohányzás egyike a legjelentősebb életmódbeli kockázati tényezőknek, jelentősen növeli az egyes betegségek kockázatát, és nagymértékben hozzájárul a halálozások magas számához is. Ez ellen is harcoltak a május 31-én tartott Dohányzásellenes Világnappal. A világnaphoz kapcsolódva az Országos Patikanapon június 5-én is a dohányzás, és a hozzá kapcsolódó megbetegedések kerültek fókuszba. Sárospatakon több patikában találkoztak egészségmegőrző tanácsadásokkal, akciókkal, idén ebben a témában – tudtuk meg Törökné dr. Kéry Zsuzsannától, a Boróka Gyógyszertár vezetőjétől…
 

 


 Törökné dr. Kéry Zsuzsanna

      

Magyarországon először 2004. júniusában rendezték meg az országos Patika Napot, amelynek Európa több országában már nagyobb hagyományai vannak. Hazánkban a Magyar Gyógyszerész Kamra kezdeményezte a nap megtartását, amelyhez önkéntesen csatlakozhatnak a gyógyszertárak. A pozitív tapasztalatok Sárospatakon is jelen vannak, örvendetes, hogy a patikák a megelőzésből is kiveszik a részüket, mondta Aros János polgármester…

Nem csak az egészség helyreállításában, hanem egyre inkább az egészség megőrzésében, sőt a betegségek megelőzésében is szerepet vállal. Most már nem először tartanak ilyen diagnosztikát, melyen tavaly lehetőségem volt nekem is részt venni és nagyon sokat segített. Örülök, hogy az idén ez folytatódott, és bekapcsolódtak az Országis Patikanap hálóz

Törökné dr. Kéry Zsuzsanna Boróka Gyógyszertár vezetője hozzátette, az országos rendezvénynek minden évben önálló tematikája van. Június 5-én a mozgásszervi betegségekkel kapcsolatosan adtunk tanácsokat és segítettük a dohányzásról való leszokásban is.Aros János


 


Cziczer Katalin
/2013.06.14./

 

Világörökségi fórum Sárospatakon

 

               
                                                                                           

A települések és a helyi társadalmi, gazdasági szereplők együttműködésén túl kormányzati támogatást is remélnek Hegyalján egy új világörökségi stratégia megalkotásában. A sárospataki egyeztetésen elhangzott, a tokaji az egész világban Magyarországot képviseli, így valós támogatásra, védettségre van szüksége, amelynek része a névhasználatának tisztázása is. A rendezvényen részt vett Demeter Ervin, B-A-Z megyei kormánymegbízott…
 

 


Demeter Ervin
 

      

Demeter Ervin, B-A-Z megyei kormánymegbízott hozzátette, tény és való, hogy van sok olyan tennivaló, ami meghaladja a borvidék erejét. Sőt nem is az ő feladata. Ez kormányzati kérdés, sőt egy nehéz nemzetközileg is nehezen kezelhető ügy. Mi bízunk benne, hogy a kormányzat ebben, amit tud meg fog tenni, mi a saját dolgunkat végezzük.

Egységes fellépést követel valamennyi résztvevőtől a Tokaj-hegyaljai fejlesztési stratégia kidolgozása. A világörökségi terület most olyan kormányzati támogatottságnak örvend, amely hosszú távra kijelölheti a fejlődés irányát. Az itteni települések összefogása nélkül azonban a tervek nem valósulhatnak meg.

A borvidéken található huszonhét településnek eddig is meg voltak a saját programjaik, saját értékeik csak ezt mindenki magának tartogatta és kizárólag a saját programját, saját értékeit tartotta szem előtt – nyilatkozta Aros János polgármester

Immár több mint tíz éve kiérdemelt világörökségi címmel is jól kel l sáfárkodni. Aki ide jön látogatóba, az érezze, hogy nem egy településre jött csupán, hanem egy huszonhét történelmi, patinás magyar település által alkotott világörökségi helyszínre.

Még erősebb kormányzati támogatásra számítanak a tokaji védjegy megalkotásában és a szlovákokkal folyó, évek óta húzódó névhasználati vitában. A Tokaj-hegyaljai borvidéki stratégia elsőnek készülhet el az országban. Várhatóan ősszel terjesztik majd a parlamenti döntést hozók elé.
 


 Törő Gábor
/2013.06.13./

 

„Pille szárnyán… ’’

 

               
                                                                                          

A Művelődés Háza és Könyvtára Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából „Pille szárnyán… ’’ címmel versillusztrációs pályázatot hirdetett óvodások és alsó tagozatos tanulók részére. Felhívásunkra összesen 314 pályamunka érkezett a következő településekről: Ajak, Hercegkút, Tolcsva, Debrecen, Vámosújfalu, Kenézlő, Erdőhorváti, Györgytarló, Sárospatak - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina...
 

 


 Krenyítzkiné Sárosi Krisztina
 

      

Nagy öröm volt számunkra, hogy ilyen sok gyermek készített versillusztrációt Weöres Sándor verseihez. A pályázók alkotásaira különböző technikák voltak jellemzőek, a színes ceruzától a pasztellkrétán át a vízfestékig sokféle módon ábrázolták a versek mondani valóját a gyerekek. Az zsűri elnöke Fazekas Balogh István volt, aki nem volt könnyű helyzetben. A rengeteg szép és igényes alkotások közül korcsoportonként 10 pályamunkát díjazott a zsűri. A díjazottak értékes könyvjutalmat és játékokat vehettek át az eredményhirdetésen.

Díjazottak: Óvodás korcsoport:
Sánta Boldizsár – Carolina Óvoda és Bölcsőde
Hanuder Noémi – Carolina Óvoda és Bölcsőde
Gaál Imola - Carolina Óvoda és Bölcsőde
Kozsurek Anna - Carolina Óvoda és Bölcsőde
Pirnák Simon - Carolina Óvoda és Bölcsőde
Ladomérszky Balázs - Carolina Óvoda és Bölcsőde
Szemán Gréta – Tolcsva Napköziotthonos Óvoda
Kék Boglárka - Carolina Óvoda és Bölcsőde
Tóth Petra - Carolina Óvoda és Bölcsőde
Takács Edina – Vámosújfalui Óvoda

1.-2. osztály
Koloncsák Viktória – Tolcsva Általános Iskola
Séra Attila – Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
Jaskó Janka – Református Általános Iskola – Sárospatak
Réthi Levente – II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Noszály Csenge - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
Sütő Alexandra - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Jaskó Emőke – Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola
Krenyitzky Kristóf - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Réti Virág – Benedek Elek Általános Iskola – Debrecen
Szabó Máté - Benedek Elek Általános Iskola – Debrecen
Különdíj: Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, 2.a osztály

3.-4. osztály
Repei Mátyás - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
Csubák Vanda - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
Kelemen Dániel - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Horváth Kitti – Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola – Györgytarló
Bódisz Ábel - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
Pásztor Tamás - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
Fridrik Patrik - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Varga Noel - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
Pachmann Dániel - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
Soltész Tamás - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.14./

 

Törökországban vendégszerepelt a Bodrog Néptáncegyüttes

 

               
                                                                                           

Városunk Bodrog Néptáncegyüttese a Bíró zenekarral, június 3-11 között a törökországi Saray településen vendégszerepelt egy nemzetközi fesztiválon. A magyar táncosok mellett portugál, bolgár, grúz, ciprusi csoportok léptek e rendezvényen színpadra - küldte a tudósítást Darmos István az együttes vezetője...
 

 


Darmos István
 

      

A törökországi CIOFF fesztiválszövetségen keresztül kaptuk a meghívást e rendezvényre. Örömmel utaztunk Törökországba, hiszen a korábbi évek tapasztalataiból tudjuk, hogy nagyon jó fesztiválokat szerveznek, és a kultúránkat rendkívüli módon szeretik a törökök. Jól szervezett és igényes fesztiválon vehettünk részt az ellátás is - szállodai elhelyezés, étkeztetés - színvonalas volt. A fesztivál programjában nyitó ceremónián, felvonuláson, esti időszakban fellépéseken , valamint fesztiválzárón vettünk részt. Minden este hatalmas tömeg alkotta a közönséget, s rendkívül tetszett nekik együttesünk. Saray város polgármesterével, s előljáróival is valamennyi estén találkoztunk, rendkívüli fontosságú volt számukra ez az esemény, s mindig ott voltak az előadásokon.

Egyik este nemzeti estet tartottunk, amelynek során a magyar táncházba a többi nemzet táncosait is sikerült bevonni. Mivel nálunk a táncházmozgalom során kialakult, kifejlődött egy olyan táncházi rendszer, amely a többi európai nemzetnél nem jellemző, így igyekeztünk velük megismertetni ezt a kulturált szórakozási formát, s azt tapasztaltuk, nagyon tetszett a portugáloknak, ciprusiaknak., törököknek.

A fesztivál szervezői a résztvevő csoportoknak isztanbuli kirándulást, erdei pikniket, sárkányeregetést szerveztek, de alkalmunk volt a Fekete Tengerhez is ellátogatni. Összegzésképp elmondhatom, hogy egy rendkívül jól sikerült fesztiválon vettünk részt, s együttesünk színvonalas előadásaival méltóképpen képviselte Sárospatakot, és Magyarországot e nemzetközi mezőnyben.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.13./

 

60 év az olvasók szolgálatában –a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár jubileumi ünnepsége

 

               
                                                                                          

A 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok nyitó napján – 2013. június 6-án – egy bensőséges ünnepség keretében emlékeztünk meg a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár megalapításának 60. évfordulójáról. Bevezetésként Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban című költeményét hallgathattuk meg Czabányi Attila ihletett tolmácsolásában, majd Aros János polgármester úr mondott köszöntő beszédet - nyilatkozta Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...
 

 


Kövér Sándorné

      

A könyvtárak XXI. században betöltött szerepét elemezte Venyigéné Makrányi Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese. Az elmúlt 60 év történetét foglaltam össze néhány képben, majd a könyvtár igazgatóinak visszaemlékezése következett.

Dr. Kasuba Jánosné Gyurcsák Veronika 1963 és 1979 között vezette a könyvtárat. Személyes hangú előadásában kiemelte, hogy a sárospataki időszak meghatározta későbbi tevékenységét is, itt vált a könyvtári szakma elkötelezett hívévé. Kiemelte a városi tanács messzemenő támogatását, ami lehetővé tette a könyvtár fejlődését. Ugrásszerűen emelkedett a dokumentumok száma, színvonalas rendezvényeket szervezhettek, neves írókat, előadókat hívhattak meg (pl.: Janikovszky Éva, Szepes Mária). Már a 70-es években felvetődött a költözés szükségessége, amelyre 1983-ban került sor.

1979-től Halász Magdolna vezette a könyvtárat 2008-ig. Beszélt a határon túli kapcsolatok kialakulásáról, a pályázati rendszer beindulásáról, és a számítógépesítés kezdeteiről. Név szerint méltatta a könyvtáros munkatársak magas színvonalú tevékenységét.

Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója felvázolta az összevonás (2008) óta szerzett tapasztalatokat: hogyan találja meg a maga helyét egy intézményen belül több funkció. Az előadások után egy szál rózsával, és egy Balogh Mária-verset tartalmazó hollóházi porcelántállal köszöntem meg az igazgatóknak, a régi, és a jelenlegi könyvtáros kollégáknak az áldozatos munkájukat.

Az ünnepi megemlékezés ezután kötetlenebb hangnemben folytatódott. Könyvtári életképek címmel fotókiállítás nyílt az emeleten a könyvtár bejárata előtt. A tárlatra a 60 év során összegyűlt fotókból válogattam. A 2008 óta készült digitális fotókat projektorral vetítettük ki.
Jó hangulatban, egy szelet sütemény, egy pohár ital mellett – olvasók és könyvtárosok közösen - még sokáig idézgettük a régi emlékeket.
Külön köszönetet érdemelnek támogatóink, akik hozzájárultak az ünnepség sikeres megrendezéséhez!
 


 

További fotók >>>                                     További fotók 2.>>>

Törő Gábor
/2013.06.13./

 

Aranyos "- aranyosok" - a pécsi Művészeti Fesztiválon

 

               
                                                                                           

 


 

      

Az Árpád Vezér Gimnázium Arany János Tehetséggondozó Program előkészítős diákjai számára már 13. alkalommal szerveztek összművészeti fesztivált Pécsett, 2013. június 7. és 9. között. A Program legfiatalabbjai évek óta változatos műfajokban mutathatják meg itt alkotói, előadói tehetségüket. S e közben csak ők és felkészítőik ismerik az egyéni és közös produkciók mögött álló több hónapos munkát, a fellépők „társulattá” válásának sok vidám, de legalább ugyanannyi gondterhes percét...

A fesztiválon való bemutatkozás varázsa azonban minden küzdelmet feledtet, mondják az ÁVG 9. B osztáyosai, akik idén a fesztivál vándorkupáját is elnyerték, összesített eredményük elismeréseként. Nem kis teljesítmény ez, hisz a szólóének arany és ezüst érmese (Korán Laura, Barcsa Eszter), a prózamondás győztese (Balog Cintia Deborah), az aranyat érő ritmusgyakorlat, a bronz minősítésű fotós (György Zoltán) munkája együtt eredményezték ezt.

Sikerük szép mintája az intézmények közötti együttműködésnek is- köszönet Sebe Balázs tanár úrnak, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárának komponáló, oktató tevékenységéért-, s a kortárs mentoráló - Nagy Dániel, 12. D osztályos tanuló felelősségteljes odafigyeléséért.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.13./

 

Óvatosan kerülgessük a kátyúkat!

               
                                                                                            


Ladics Tamás

      

Lassan hozzá szokunk, hogy vezetés közben folyamatosan a kátyúkat kell figyelnünk, mert ha nem kerüljük ki azokat, a járművünkben komoly kár keletkezhet. Viszont ez nem kötheti le túlságosan a figyelmünket, közben figyelemmel kell követnünk a forgalom más résztvevőinek mozgását is. Ha ez nem sikerül, úgy járunk, mint az a gépjárművezető, akinek az estéről Ladics Tamás rendőr hadnagy számolt be…

Egy személygépkocsi közlekedett Vajdácska felől Sárospatak irányába. Haladása során az útburkolat hibái miatt áttért a baloldali forgalmi sávba, ahol összeütközött az őt előző Ford kis tehergépkocsival. A közlekedési balesetben a személygépkocsiban utasként tartózkodó hölgy sérült meg könnyebben. A baleset bekövetkezésének körülményeit szabálysértési eljárás keretében vizsgálta a sárospataki Rendőrkapitányság.
 


 


Törő Gábor
/2013.06.13./

 

Egy pálya lezárul

 

               
                                                                                          

2013. május 31-én, óvodánk Pillangó csoportjának évzáró műsora és ünnepsége keretében a gyermekek és szüleik elköszöntek a pályája utolsó évzáróját tartó Kati nénitől. Egyed Katalin óvodapedagógus a gyermekek oktatása-nevelése érdekében 38 éve kiemelkedően magas szinten végzett óvodapedagógusi munkája elismeréseként - nyugállományba vonulása alkalmából - kitüntetésben részesült. – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője...
 

 


Egyed Katalin

      

Egyed Katalin óvodapedagógus a gyermekek oktatása-nevelése érdekében 38 éve kiemelkedően magas szinten végzett óvodapedagógusi munkája elismeréseként - nyugállományba vonulása alkalmából - kitüntetésben részesült. A Carolina Óvoda és Bölcsőde nevelőtestületének felterjesztésére, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést adományozott számára. Az elismerést Aros János, Sárospatak város polgármestere adta át a Városi Pedagógus Napon.

Szép életút, tartalmas, színvonalas pedagógiai munka áll mögötte. Gyermekszerető, mindig és mindenkor a kisgyermekek érdekeit szem előtt tartó és képviselő óvodapedagógus. Pályája során megkülönböztetett figyelmet fordított a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű kisgyermekek nevelésére. Olyan intézményben dolgozott évtizedekig, ahol az etnikumhoz tartozó gyermekek aránya meghaladta az 50 %-ot. Fejlesztésükért és felzárkóztatásukért, valamint az alapvető emberi szokások és viselkedésformák elsajátításáért sokat tett körükben. Mindezeken túl nagy hangsúlyt fektetett a tehetséggondozásra is. 1991-ben középfokú angol nyelvvizsgát tett, és ezen tudását szinte az első perctől kamatoztatta a gyermekek körében is.

Az Oktatási Minisztérium engedélyével az általa vezetett óvodai csoportban beindította a játékos angol nyelvi előkészítőt az érdeklődő és tehetséges gyermekek számára. Ez a program nagyon sikeres, és még napjainkban is tart. A több mint 20 év alatt több száz óvodás gyermekkel sikerült megszerettetnie, és egyben megalapoznia az angol nyelv oktatását. Sokrétű pedagógiai munkájával kivívta munkatársai elismerését is. Kiváló közösségi ember. 1993-tól – 2010-ig az óvoda vezetőhelyettesi, majd tagintézmény-vezetői feladatait is ellátta, magabiztos, határozott vezetőként. Az óvodai munkáján túl aktívan részt vesz a városunk közéletében is.

Kitüntetéséhez gratulálunk! Szeretettel kívánunk neki szép és tartalmas nyugdíjas éveket!
 


 


Törő Gábor
/2013.06.12./

 

Figyeljünk a gyerekekre a nyári szünidő alatt is!

 

               
                                                                                           

Az iskolákban hamarosan megszólal az utolsó csengő, elkezdődik a diákok által annyira várt vakáció. A hosszú hónapok óta tartó bezártság után, nem sokára - letudva az év végi vizsgák feszültségeit - gyermekek, fiatalok sokasága élvezi a szabadságot. Az érzés mindannyiunk számára ismerős, hiszen valamikor mi is átéltük ugyanezt. Ugyanakkor az is köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak - rendőrségi tanácsok a szünidőre...
 

 


 

      

A helyes közlekedésre nevelés fontossága kiemelt feladat egy társadalom életében. De vajon mi magunk is megteszünk-e mindent a gyermekek biztonsága érdekében, hiszen ők a legvédtelenebbek.

A Rendőrség ezúton is felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkednek gyermekeinkre.

Sok éves tapasztalat mutatja, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból adódóan sajnos a vízi tragédiáké is. Szeretnénk, ha azok, akik most elhagyták az iskolapadokat ősszel ugyanoda visszaülhetnének. Ahhoz, hogy ez így is legyen a Rendőrség is igyekszik segítséget nyújtani.

Mindenek előtt fontos, hogy a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni. A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás. Önmagában azonban az a körülmény, hogy egy gyermek meggondolatlan, szabályszegő, még nem szükségszerűen eredményezi sérülését, vagy legrosszabb esetben tragédiáját. Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk.

Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogos közlekedés alapszabályait! Pl. hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni, mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni.

Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések, illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni egyedül.

A felnőtt gépjárművezetőket pedig arra kérjük, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó "csemetékre"!

Tudjuk, és látjuk, hogy egyre több a nyakában kulccsal "lődörgő" gyermek, aki - az említett veszélyeken túl - könnyen válhat különböző bűncselekmények áldozatává. Célszerű tehát elmondani: tartózkodjanak az idegen felnőttek társaságától, ne kössenek ismeretségeket akkor sem, ha még oly színes programot is ajánlanak nekik.

A gyerekek elhelyezésére a legbiztosabb, legkedvezőbb megoldás a táborozás. Ilyenkor gyakran a megszokottól eltérő tevékenységekkel is találkozhatnak. Utazás előtt mindenképpen figyelmeztessük őket a fürdőzés veszélyeire, a hegyi utakon való közlekedés eltérő sajátosságaira.

Fontos, hogy fürdőzéskor, vízi biciklizéskor, csónakázáskor tartsák be a szabályokat. Akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyék fel a mentőmellényt. Kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeken fürödjenek. Felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe, hiszen a tragédiák nagy része az ilyenkor fellépő izomgörcs illetve szívelégtelenség miatt következik be.

Bűnmegelőzési tanácsok iskolai szünidőre:
A fiatalok körében történő kábítószer-fogyasztás megelőzése egész éves odafigyelést igényel. A nyári szezonban azonban, amikor a gyermekek hosszabb ideig vannak felügyelet nélkül, a baráti társaság lendülete esetleg hamarabb vezeti el őket a drogok kipróbáláshoz. A csellengő fiatalok hamarabb nyúlnak önpusztító szerekhez is, korábban kezdenek el dohányozni, italozni, és napjaink veszélye, a kábítószer is hamarabb érheti el őket! Az alkohol, dohányzás, kábítószer nagy kihívást és súlyos veszélyforrást jelent gyermekek számára. A fiatalok az első kortyot, első cigarettát, kábítószeres tablettát az esetek döntő többségében nem idegen személytől, hanem valamilyen bulin barátaiktól, közvetlen ismerőseiktől kapják.

A magányos, csavargó gyermekek, fiatal bűnöző csoportok áldozataivá is válhatnak, akiket meglopnak, kirabolnak. A fiatalok sok esetben követnek el rongálást, garázdaságot és más bűncselekményeket.

Egy másik problémakör az eltűnés, illetőleg a csavargás. Ilyenkor a gyermekek nagyobb százalékban hagyják el rövidebb-hosszabb időre otthonukat, hogy kalandot keresve felfedezzék a világot. Ezen esetekben - amikor teljesen magukra maradnak - nagyobb arányban ki vannak téve bűncselekmény elkövetésének, azonban a sértetti pozíció mellett - miután a zsebpénz már elfogyott - akár elkövetővé is válhatnak.

Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy az utcán ne vegyék elő mobiltelefonjukat, útközben ne kezdeményezzenek, illetve ne fogadjanak hívásokat, ne játsszanak a készülékkel, ne használjanak drága médialejátszó eszközöket, hiszen könnyedén felhívhatják magukra a figyelmet. Amennyiben ismeretlen, gyanús személy különféle ürügyekkel (pl.: a pontos idő megtudakolása) a mobiltelefonja átadását próbálja elérni, javasoljuk, hogy forduljanak egy felnőtthöz, ne vegyék elő saját telefonjukat, illetve azt ne adják át semmilyen kérésre (zenehallgatás, zeneszerkesztés, játék, telefonálás). Ha értékeiket erőszakkal próbálják meg elvenni tőlük, úgy minél hangosabban hívják fel magukra a figyelmet, ne szégyenlősködjenek, próbáljanak meg higgadtak maradni. Ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit. Legalább ilyen fontos tudniuk, hogy ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek.

Gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen a szülő elérhetősége, illetve ők is tudják azt, hogy kihez fordulhatnak segítségért. Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, kérjenek tőle segítséget.
 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.06.12./

 

Nem kezdeményez az önkormányzat nyílászáró cseréket!

 

               
                                                                  

 


Cziráki Zsolt

      

Az elmúlt napokban számos bejelentés érkezett a Sárospataki Polgármesteri Hivatalba, mely szerint ismeretlen személyek, általában telefonon keresnek meg sárospataki ingatlantulajdonosokat azzal, hogy Sárospatak Város Önkormányzata megbízásából a lakásaik, lakóházaik nyílászáróinak cseréje érdekében felmérési munkálatokat végeznek, amelyért 30.000 Ft előleget kell a tulajdonosoknak részükre megfizetni – hívja fel a lakosság figyelmét szélhámosok tevékenységére Cziráki Zsolt, a Műszaki és Kommunális Iroda vezetője…

Ezúton tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy sem az önkormányzat,
sem a Polgármesteri Hivatal nem adott ilyen megbízást egyetlen vállalkozónak sem, így kérem, hogy ne hagyják magukat megtéveszteni és semmiképpen ne fizessenek semmilyen összeget az ilyenfajta megkeresésekre.

Kérem továbbá, hogy amennyiben Sárospatak Város Önkormányzata nevében bárkit ilyen megkereséssel zaklatnak, szíveskedjen azt a Polgármesteri Hivatalba bejelenteni.
 


 


Törő Gábor
/2013.06.12./

 

Új épületében működik az Önkormányzat

 

               
                                                                                          

 


dr.Vitányi Eszter

      

A 2013. június 10. nevezetes dátum lesz Sárospatak város történetében, ugyanis ezen a napon a Polgármesteri Hivatal már új helyén, az egykori járásbíróság felújított épületében fogadta az ügyintézésre érkező polgárokat. Az első ügyfelet a toldással hozzáépített, korszerű ügyfélváróban dr.Vitányi Eszter jegyző és Aros János polgármester ajándékkal és oklevéllel várta…

Jegyzőasszony elmondta, hogy költözködés fáradalmai után még kisebb izgalmat jelentett számukra, hogy fog-e működni a korszerű ügyfélhívó rendszer, ugyanis a bankokhoz hasonlóan sorszámot kapnak az ügyfelek, majd a választott ügytípusnak megfelelő ablaknál fogadják őket. Mindenki megnyugvására minden jól működött, így az ügyfélfogadás elkezdődött.
Aros János


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.11./

 

10. Crescendo Nyári Akadémia

 

               
                                                                                          

 


 

      

2013. július 29 és augusztus 12 között immáron 10. alkalommal rendezzük meg kéthetes nyári művészeti kurzusunkat Sárospatakon. A Crecendo Nyári Akadémia kiváló lehetőséget biztosít az elmélyült munkára az előadó-művészet területén, valamint segít a szakmai megmérettetésekre való felkészülésben. Európai és amerikai zenekarok kiváló szólistái, zene- és képzőművészeti egyetemek tanárai tartanak intenzív közép- és felsőfokú képzést, művészeti pályára készülő fiataloknak, akik a világ több mint 25 országából érkeznek - hívják fel az érdeklődők figyelmét Beat Rink igazgató Crescendo International - Timothy Bentch, Füzesséryné Dudás Eszter művészeti igazgatók Crescendo Nyári Akadémia...

A Crescendo Nyári Akadémia a magas színvonalú szakmai képzésen túl számos interaktív program révén arra is lehetőséget biztosít, hogy a keresztény világnézetű művésztanárok és a sokféle kulturális háttérrel rendelkező résztvevők jobban megismerjék egymást. A próbákon, főtárgy órákon és a délutáni koncerteken túl reggelenként "Tune in" ráhangolódáson vehetnek részt, esténként kisebb csoportokban hitről, művészetről, az emberi élet sorskérdéseiről beszélgethetnek az érdeklődők. Mivel fontosnak tartjuk a diákok és tanárok közötti jó kapcsolat kialakulását, olyan oktatókat hívunk meg, akik a szakmai igényességen túl a tanítványokra teljes emberként tekintenek. A kurzuson nem pusztán oktatókként, hanem magánemberként, családjukkal együtt vannak jelen.

A kurzust záró ünnepi rendezvénysorozaton, a Crescendo Fesztiválon, művésztanáraink és a kurzus legkiválóbb diákjai lépnek fel. Emellett számos ingyenes szóló- és kamarahangverseny, valamint kiállítás várja a Sárospatakra látogatókat.

Reméljük, találkozunk a 2013-as Crescendo Nyári Akadémián!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2013. június 15-ig! 


 


Cziczer Katalin
/2013.06.11./

 

Diák-önkormányzati gyereknap 2013.

 

               
                                                                                          

Május 31-én, pénteken, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában idén is megrendezésre került a diák-önkormányzati gyermeknap. Számos programmal és elfoglaltsági lehetőséggel színesítve telt el ez a nap. Mindenki megtalálta a számára izgalmas, az érdeklődésének megfelelő tevékenységet. Reggel az egész évben zajló házi- és tisztasági versenyek eredményhirdetésével és a Szent Erzsébet Emléklapok átadásával kezdődött a nap - számolt Beliczáné László Petra.
 

 


 Beliczáné László Petra

      

Ezután a Ki mit tud? című tehetségkutató vetélkedőre került sor. Itt, aki szerette volna, megmutathatta ének-, tánc-, rajz- és hangszeren való tudását. Az egész nap tartó programok ezután indultak: bolhapiac, kreatív asztalok, plüssmaci kiállítás, mandalakészítés, legokiállítás, Ice'n go jégkrém, babakiállítás és rongybabakészítés, tűzoltóautó, rendőrautó, modellautó- és repülőbemutató, aszfaltrajzverseny, sakkverseny, lufifújó bohóc szórakoztatta a társaság apraját és nagyját. Ezeken kívül egész nap egészséges ételeket (gyümölcs- és zöldségsalátákat, gabonapelyheket) kóstolhattak a gyerekek az egészségkuckóban, valamint a szörpházunk is rendelkezésre állt egészen záróráig.

Az egészség nevében a védőnők is tanácsokkal látták el a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, melyeket mérésekkel is kiegészítettek. Az iskolánk adta lehetőségeket maximálisan kiaknázva, a tornaterem adott otthont három ugráló légvárnak, és ott zajlottak a sportvetélkedők (floorball kapuralövő verseny, kosárlabda büntetődobó verseny asztalitenisz, az osztályok közötti, és tanár-diák tűzharc című játék), amely kiváló hangulatot teremtett mindenkinek.Reméljük, ezekkel a programokkal ismét maradandó élményhez juttattuk gyermekeinket, hiszen ez a nap az ő napjuk volt és csak róluk szólt!


A Szent Erzsébet Emléklapot kapott tanulók:
Soltész Tamás 4.a
Hardon Réka 5.b
Balogh Lilla 5.b
Juszku Viktor 5.b
Kardosi Karina 6.a
Repei Anna 7.a osztályos tanulók.

Gratulálunk az egész éves teljesítményükhöz! 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.11./

 

Figyelmesebben közlekedjünk!

 

               
                                                                                          

 


Bacsó Tibor

      

2013. június 4-én 14óra 40 perckor történt egy személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset Sárospatakon, a Wesselényi úton, az ÉMÁSZ előtti útszakaszon – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy

Az úttesten közlekedett egy gyalogos személy, aki a páratlan oldali járdáról át akart kelni a Penny áruház irányába. Úgy akart áthaladni az úttesten egy gépjármű takarásából lépett ki, hogy a piros vasúti jelzőlámpa miatt feltorlódott kocsisor takarásából lépett ki, ahol a Belváros irányából érkező motoros elütötte.
Szerencsére csak könnyű sérülést szenvedett, akit a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították. A Sárospataki Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a baleset bekövetkezésének körülményeit. 


 


Törő Gábor
/2013.06.10./

 

Sikeres TESTÉBRESZTŐ CSALÁDI FITNESZ- ÉS EGÉSZSÉGNAP Sárospatakon!

 

               
                                                                                          

Az Árpád Vezér Diáksport Egyesület egyik fő célja az, hogy még több diákot vonjon be a sportolók táborába, hiszen „Sport, mozgás nélkül nem lehet élni!” - valljuk. Rendezvényünket a B-A-Z Megyei Szabadidősport Szövetséggel és Sárospatak város Polgármesteri Hivatalával karöltve rendeztük meg, mely esemény nemcsak az iskolásoknak szólt, megszólította az egész kistérség mozogni szerető családjait. Olyan nagyszabású fitnesz- és egészségnapot szerveztünk, melyen 5-től 105 éves korig mindkét nem képviselői megtalálták a nekik tetsző mozgásformát - számolt be Kordáné Györki Erika, Vajóczki Andrea, Hegedűs Viktória szervezők...
 

 


Vajóczki Andrea

Hegedűs Viktória

Kordáné Györki Erika

      

Több helyszínen zajlottak az események egyszerre, melyeket azért is sorolok fel ilyen részletesen, mert érdemes tudniuk a környékünk lakóinak arról, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatos palettán milyen sokféle tevékenységgel foglalkoznak a térség szakemberei. Ezúton mondunk köszönetet Sárospatak Város Rendelőintézetének, hiszen az egészségügyi mérésekben szakembereivel nagy segítségünkre voltak! Illetve hálával tartozunk a Carolina Óvodának, hogy játékparkját rendelkezésünkre bocsátotta!

Kiemelt köszönetet szeretnénk mondani az alábbi személyeknek, akik segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg ez a rendezvény: Egészségügyi mérések- Hmelyovszkiné Meskó Erika, Szabó Miklósné, Gönczfalvi Istvánné, Kajati Krisztina, Kovács Boglárka, dietetikai tanácsadás- Pandák Judit, gyógymasszázs- Simai Zsolt, kineziológia- Livják Emília, bőrápolási tanácsadás- Margittay Éva, „Logopédiai Mesekuckó” Egyed Tiborné és Dakos Dóra , kreatív foglalkozás- Pataki Józsefné, reformkonyha- Szabó Tiborné, naturszappan bemutató- Jaskó Beatrix, Biotech Sárospatak, Szépségpatika -High-Care stúdió- Mózesné Tóth Erika és Kiss Enikő.

A sátoraljaújhelyi Se7en Squash teremből Kiss Zsanett 13 Spinning-kerékpárral tartott teltházas órákat az aulában. 13 órától 19 óráig a tornacsarnok is várta az igazán aktív résztvevőket. Budapesti sztárvendégeink a mindig nagy népszerűségnek örvendő Kangoo-órákat tartották, az újdonságnak számító Gymstick tréninget pedig a Kazincbarcikáról érkező Czégel Erika és csapata ismertette meg velünk. Ezután pedig a helyi trénerek következtek: a Zumba órát Veres Csótó Rita, Jurkó Andrea Tae-bo és Capoiera órát, Keresztúri Anikó Harmónikus gerinctorna órát, Györki Erika Fit-ball, Step tréninget és aktív gerinctorna órát, Alakszai Emese pedig Hatha jógaórát tartott, mindannyian sok vendéggel, és nagy sikerrel tevékenykedtek.
A kicsiket a Carolina Óvoda játékparkjában -Arosné Czakó Rita és Sikora Lili jóvoltából- fantasztikus mozgásfejlesztő program várta, különleges eszközök segítségével mozgatták meg és szórakoztatták a gyerekeket.

A rendezvényt tombolasorsolással zártuk, melyen a nyeremények természetesen az egészséges életmóddal voltak kapcsolatosak. Ezúton szeretném megköszönni fő támogatónknak, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumnak, hogy helyet biztosított az esemény lebonyolításához, és a B-A-Z Megyei Szabadidősport Szövetségnek, valamint az alább felsorolt cégeknek, intézményeknek, hogy hozzájárultak rendezvényünk sikeres lebonyolításához. Reméljük a következő alkalommal még nagyobb létszámban vesznek majd részt programunkon, hogy még több szájból hangozzon el az, hogy: MOZOGNI JÓ!!!!!!!!!!!!!

További támogatóink:
BAZ Megyei Szabadidősport Szövetség, -Sárospatak Város Önkormányzata, Sárospatak Város Rendelőintézete, Carolina Óvoda, -Abaúj Kistérség Járóbeteg Szakellátó Központ- Gönc,-Pataki Kerámia, -Márka ABC, -DIEGO Sárospatak KFT, -Bodrog Wellness, -www.sarospatak.hu, -Zemplén Lovas Egyesület, -Ristorante Collegno, www.satoraljaujhely.hu, -SUSI, -Kreativ Kucko, Hegyköz Turizmusáért Egyesület, -Sárospatak Tourinform, -Sárospatak Közéleti Hetilap, -A Művelődés Háza és Könyvtára, -Se7en Squash terem Sátosraljaújhely, -Zemplén Tv, -Észak Magyarország-napilap, Kövér Cukrászda, Heitzmann cukrászda, Vár Vendéglő, Rákóczi Panzió, Biotech USA Sárospatak, Le-Porelló 2005 Kft., Vectra- 2003 Kft., Blue Squash Club, Gyógyászati segédeszköz bolt-Sárospatak, Termál Fürdő- Sárospatak, Makk Hetes Étterem 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.10./

 

Konferencián vett részt a Sárospataki Parkinson Betegek Klubja

 

               
                                                                                           

„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.” Albert Einstein idézete volt a Magyar Tudományos Parkinson Társaság rendes közgyűlésének meghívójára írva, amit Budapesten, május végén tartottak, s amire a Sárospataki Parkinson Betegek Klubjának tagjai meghívást kaptak. A meghívás körülményeiről Feró István, a klub vezetője számolt be…
 

 


Feró István

      

Május 31-én és június elsején volt Magyar Tudományos Parkinson Társaság rendes évi ülése és közgyűlése Budapesten. Ezen a tudományos társaság majdnem minden tagja részt vett, ideggyógyászok, neurológusok, pszichiáterek és mindenki, akik ezzel a betegségcsoporttal foglalkoznak.

Mi úgy kerültünk képbe, hogy az elmúlt évben komoly eredményeket értünk el a rehabilitáció területén, amire Pásztor Erzsébet doktornő vezetésével a fő hangsúlyt helyeztük. Megnyerte a tetszését a tudományos társaság jelenlegi titkárának, dr. Takács Annamária főorvos asszonynak az, ahogyan mi ezt a tevékenységet folytatjuk. Voltak itt Sárospatakon és akkor határozták el, hogy az ország betegeinek képviseletében, ezen a konferencián mi mutatkozzunk be. Egy 20-25 perces előadást tartottam arról, hogy milyen eredményeket értünk el a szokatlan, de az élethez hozzátartozó vízi torna, táncterápia, logopédia és a konduktorok gyógyászati tevékenységének gyakorlásával.

Növelte az esemény jelentőségét, hogy Aros János polgármester úr egy meghívólevelet küldött azzal a céllal, hogy következő konferenciát itt rendezzék meg Sárospatakon. Ennek eredménye, hogy Dr. Dibó György ígéretet tett, egy tudományos konferenciát ide, Sárospatakra fognak összehívni.
Talán először történt, hogy a betegek is részt vettek ilyen konferencián, ami azért hasznos, mert az orvosok akkor tudnak igazán visszajelzéseket kapni, ha a betegtársak is elmondják, hogy milyen javulást értek el, és hogy miket tapasztaltak a különböző rehabilitációs gyakorlatok során.

A Sárospataki Parkinson Betegek Klubja jelenleg 15 fővel működik. Minden hónapban rendszeresen találkozunk klubfoglalkozás keretében, de minden héten tartunk táncterápiát, amit Kovács Borbála és vízi tornát, amit Keresztúri Anikó vezet számunkra. Ezek minden héten szerdai napokon vannak, amikor igyekszünk azokat a célokat megvalósítani, amiket a legelején, megalakuláskor célul tűztünk ki – ezt Pásztor doktornő mindig figyelemmel kíséri.

Eközben rengeteg dolgot tudtunk meg a betegségünkről, és a gyógyítás lehetőségeiről. Ami nagyon fontos, a rehabilitációs gyakorlat megteremtése, ami nincs meg mindenütt az országban. A mi szervezetünk, a Mozgáskorlátozottak Zempléni Egyesületének egyik csoportjaként működik, így ezen a konferencián Székely József elnök úr is jelen volt, és betegtársainkat is elvittük. . 


 


Cziczer Katalin
/2013.06.10./

 

A Makfalviakkal együtt megyünk a Dunához?

 

               
                                                                                           

 


Aros János

      

Folyamatosan értesülünk róla, hogy a Duna áradása miatt mekkora küzdelem folyik, hogy a folyót a medrében tartsák. A borsodi katasztrófavédelem már gátakon van, de ha az áradás tovább tart, lehet hogy civilekre is sor kerül. Mint Aros János polgármestertől megtudtuk, a szervezkedés már elkezdődött…

Makfalva volt az a település Székelyföldről, ahonnan polgármester út felhívott, hogy készen állnak arra, hogy ha kell, gumicsizmában és esőkabátban, talicskával, jönnek és segítenek kétkezi munkával, de kell, gépekkel is. Megnyugtattam, hogy Sárospatak ebből az égi áldásból még eddig kimaradt, de mi is készen állunk, és ha szüksége van a Duna-mentieknek a segítségünkre, akkor egyeztetni fogok velük, és együtt megyünk.

Várom tehát a visszajelzést és kérem azokat a patakiakat, akik szeretnének hozzánk csatlakozni az árvízi védekezésben, vegyék fel a kapcsolatot valamilyen formában velem. 


 


Törő Gábor
/2013.06.09./

 

A Nemzeti Összetartozás Napja Sárospatakon

 

               
                                                                                           

2010-től a Nemzeti Összetartozás Napjaként tartjuk számon június 4-ét, a trianoni „békeszerződés” napját, amit 1920-ban kötöttek meg. Az esős idő miatt idén nem az iskolakerti Trianon Emlékoszlop előtt emlékeztünk a gyászos napra, hanem A Művelődés Háza pódiumtermében, ahol az emlékbeszédet Gál József tanár úr tartotta történelemtanárra jellemző alapossággal és igaz magyar hazafihoz méltó átéléssel…
 

 


Gál József

      


A megemlékezés alaphangulatát Czabányi Attila fiatal előadóművész dala adta meg, s aktívan működött közre a rendezvényem Földházi István ny. népművelő is, aki méltatta Sárospatak jelenkori hűségét az elszakított országrészek magyar lakosságához. Példaként hozta fel a Székely Szabadság Napjának megtartását, a székely zászló kitűzését, és a napjainkban is zajló aláírásokat Székelyföld autonómiájáért, amiben országos szinten minden várost maga mögött hagyva, kimagasló volt a sárospatakiak aktivitása…

A szemerkélő eső ellenére a megemlékezők kivonultak a megszokott helyszínre, hogy a Trianon Emlékoszlop mellett elhelyezzék koszorúikat, miközben rövid időre megálltak a Wass Albert Emlékkő előtt. 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.09./

 

Felhívás székely gyerekek sárospataki táborozásának segítésére

 

               
                                                                                           


 

 


Aros János

      


Székely majálison vehettem részt néhány héttel ezelőtt Makfalván, abban a községben, ahonnan kiindult a székely zászló kitűzésének általános elterjesztése. Itt találkoztam azokkal az általános iskolásokkal is, akik közül korábban ketten már részt vettek Sárospatakon, az ifjú felfedezők táborában. Ez a tábor az ő számukra elég sokba kerül 16.000 Ft/fő, ezért egy gyermeknek a teljes költségét utazással együtt átvállaltam – mutatott példát Aros János polgármester, aki másokat hasonló segítség adására kér

Ha lennének még olyan sárospatakiak, akik áldoznának arra a célra, hogy még legalább egy gyermeket el tudjunk hozni ebbe a táborba, vagy lennének olyan cégek, vállalkozások, akik támogatnák még esetleg további gyerekek Sárospatakra utazását, azt nagyon megköszönném, mert szeretnénk, ha legalább 2 gyerek ide tudna utazni, hogy be tudnánk mutatni neki Sárospatakot.
  


 


Cziczer Katalin
/2013.06.09./

 

,,Hiszek Magyarország feltámadásában''

 

               
                                                                                           

1920. június 4-én írták alá Versaillesben, a Nagy-Trianon palotában az Antant hatalmak és Magyarország közt az első világháborút lezáró békét, amely feldarabolta az ezeréves Magyar Királyságot, s a magyarság harmada határon túlra került. A nemzeti összetartozás napján Szikszón és Tokajban dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott emlékbeszédet. Szikszón a híres református templom szomszédságában, a Kálvin téren, a Trianon emlékoszlopnál tartották a megemlékezést.
 

 


Dr. Mengyi Roland

      

A vesztes háború árát mai napig fizetjük. Trianonban elcsatolták az ország területének és lakosságának több, mint kétharmadát, a magyarság harmadával együtt – foglalta össze a béke árát dr. Mengyi Roland.

„Mi nem tartományokat vesztettünk el. Bennünket földaraboltak. A mi esetünk nem Elzász-Lotharingia esete. A miénk Lengyelország esete. Németország lemondhatott egy tartományról, de mi fajunk egyharmadáról örökidőkre le nem mondhatunk” – idézte a nemzetet ért trauma méreteiről gróf Bethlen István néhai miniszterelnököt dr. Mengyi Roland, aki kiemelte, hogy a megváltozott viszonyok közt, de ma is az a célunk, mint Trianon után volt: Magyarországot újból tekintélyes, másoktól tisztelt és barátul keresett állammá tenni. Közös céljaink eléréséhez Trianon után és most is összefogásra van szükség. Ezt erősíti a mai nap is, június 4-e, a nemzeti összetartozás napja, amelyet 2010 május 31-én iktatott be az Országgyűlés. Emlékezzünk a nemzeti tragédiára, s merítsünk erőt az azt követő újjáépítésből.

„Igazságot Magyarországnak!”- zárta beszédét dr. Mengyi Roland. Ezt követően dr. Farkas József mondott beszédet Trianon Szikszóra gyakorolt hatásairól. Tokajban a nemzeti összetartozás napja alkalmából avatták újra az országzászló emlékművet.

„Amit a múlt század közepén lebontottak a rombolók, sikerült felújítani”- adta meg az ünnepség alaphangját a Tokaji Országzászló Egyesület nevében Sajtos László. Májer János, Tokaj polgármestere köszöntő beszédében emlékeztetett a 93 évvel ezelőtt történt nemzeti tragédiát jelentő békediktátumra. Méltatta az összefogás jelentőségét, amely eredményeként sikerült felújítani az emlékművet.

Dr. Mengyi Roland és Májer János mondott ünnepi beszédet az emlékműavatáson
„Még a jóisten is megkönnyezi ezt a napot, de akinek fontos ez a nap, az itt van”- nézett a szakadó esőben is kitartó, szép számú megemlékezőre az ünnepi beszéd kezdetén dr. Mengyi Roland. Emlékeztetett rá, hogy 2009-ben hozták létre a Tokaji Országzászlóért Egyesületet, amely a nevében foglaltaknak megfelelően azért dolgozott éveken át, hogy eredeti szépségében helyreállítsák az emlékművet. Megköszönte Májer János és Simon Csaba, az egyesület korábbi és jelenlegi elnökének az áldozatos munkáját, amely eredményeképpen sikerült felújítani az 1934-ben közadakozásból felállított emlékművet. A szükséges pénzt közadakozásból, rendezvény bevételből, állami támogatásból teremtették elő.

Kiemelte, hogy olyan helyet választottak egykoron, ahová el lehet zarándokolni, felnézni. Köbe akarták vésni: „volt egyszer egy Magyarország a maga impozáns nagyságával, hegyeivel, folyóival, síkságával és magyarságával” – ennek, az ezer éves Magyar Királyságnak a végét jelentette a trianoni békediktátum. „A magyar nemzettől megkövetelték, hogy aláírja saját halálos ítéletét” – jelentette ki dr. Mengyi Roland. Emlékeztetett a nemzetközi jog lábbal tiprására, mikor is Magyarország nem is védekezhetett, csak az ítélethirdetésre hívták meg.

A magyarság megosztásának gyilkos folyamata 93 éve tart. Ezért is fontos, hogy az anyaország támogassa a magyarságot. Összefogásra van szükség a nemzet részei közt, mint történt az az emlékmű helyreállításakor. „Építkezésünkhöz erős szikla a nemzet”- jelentette ki optimistán dr. Mengyi Roland.

Ökumenikus istentisztelet keretében a görög keleti, görög katolikus, római katolikus, református és evangélikus egyházak képviselői megáldották az országzászló emlékművet.

Simon Csaba megköszönte a magyar államnak, Halász János államtitkárnak, dr. Mengyi Rolandnak a támogatást, valamint a felújítást végzők munkáját. Ezt követően megkoszorúzták az emlékművet, majd kulturális műsor és a Szózat, valamint a Székely Himnusz zárta a megemlékezést. 


 


Csontos László Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2013.06.08./

 

"TERRA INCOGNITA"

 

               
                                                                                           

 


Lucia Findoráková

      

2013. június 3-án 15 órakor Sárospatakon az Újbástya Rendezvénycentrum Urbán György kiállítótermébe nyílt "TERRA INCOGNITA" címmel Lucia Findoráková és Mónika Vitányi kassai képzőművészek kiállítása...
 
Köszöntőt mondott Csatlósné Komáromi Katalin A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója. A kiállítást megnyitotta PhDr . Eleonóra Kovalčiková Kulturális Centrum Ksk menedzsere. Közreműködtek A Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai.

A kiállítás megtekinthető 2013. június 22-ig, Hétfő kivételével naponta 8-16 óráig.
 Mónika Vitányi


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.08./

 

Ericsson-díjas pedagógus az ÁVG-ben

 

               
                                                                                           

 


Szeder László

      

Az Ericsson Magyarország – mint a folyamatos innovációt magáénak valló cég – 1999-ben alapított díjat azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a magyar természettudományos alapképzés magas színvonalon tartásához illetve emeléséhez. Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium örömmel osztja meg a hírt, hogy 2013. június 4-én az „Ericsson, a fizika népszerűsítéséért” díjat Szeder László tanár úr vehette át az Akadémia épületében...

A térségünkben elsősorban informatikatanári tevékenységéről ismert pedagógus kiváló fizikai eszközkészítő is, hazai és nemzetközi eszközkiállításokon állandó bemutató. Kiemelkedő szakmai munkáját, kreativitását, diákjai ösztönzését ismerte el ezzel a magas díjjal a svéd központú cég.

Szeretettel gratulálunk! 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.08./

 

Fórum a Szent Erzsébet Házban

 

               
                                                                                           

2013. június 3-én 17 órától fórumot tartottak a Szent Erzsébet Házban, ahol a XXI. Szent Erzsébet Napokat értékelték. A háromnapos rendezvény nagyon sikeres volt – kezdte a rendezvény értékelését Dr. Szabó Irén, a Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke…
 

 


Dr. Szabó Irén

      

A háromnapos vigadalom május 18-án nyitotta meg kapuit. Szombaton országos kardvívó tornával kezdődött az esemény, ahol selejtezők, középdöntők, döntők zajlottak a Vízi kapunál - elismerések átadásával. Mind a három napon ehetett-ihatott, mulathatott a közönség, hiszen voltak középkori vásárosok, zenészek, táncosok, komédiások és lovagok. A gyermekeket bábszínház, a felnőtteket régizene-koncertek várták több helyszínen.

Pünkösdvasárnap Sárospatak apraja-nagyja kosztümös történelmi menettel, a szent életéből vett jelenetekkel emlékezett szülöttére, Árpád-házi Szent Erzsébetre.

Pünkösdhétfőn a szentté avatás 778. évfordulóján a sárospataki Bazilikában Palánki Ferenc püspök vezetésével ünnepi szentmisét és a szent ereklyéjével körmenetet tartottak.

A fórum résztvevői elégedetten szóltak a szervezésről, a lebonyolításról és a résztvevők számáról, hiszen közel 2000 kapujegyet adtak el. Aros János polgármester és dr. Vitányi Eszter jegyző további anyagi támogatásról biztosította e szervezőket, hiszen idén pályázaton nem nyertek erre az ünnepségsorozatra. 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.07./

 

15 éves a SAMI

 

               
                                                                                           

 


Réthiné Muha Krisztina

      

2013. június 1-jén gálaműsorral ünnepelte 15 éves születésnapját a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, melyet az évzáró ünnepség követett. Az köszöntőjében Aros János polgármester megköszönte Réthiné Muha Krisztina igazgatónő sikeres munkáját. Dr. Hörcsik Richárd méltatta az intézmény elmúlt 15 évben végzett tevékenységét… 


 

További fotók - gálaműsor >>>                                                      További fotók évzáró >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.07./

 

Sárospatak, a székelybarát település

 

               
                                                                                           

Néhány nappal ezelőtt jött a jó hír, mely szerint a székely autonómiáért folytatott aláírásgyűjtésben Sárospatak város lakossága oly mértékben vett részt, hogy a nagyobb megyei jogú városokat, sőt magát a fővárost is lekörözve, mi adtuk le a lélekszámhoz viszonyított legtöbb szavazatot a cél érdekében. Míg máshol 1000 emberből maximum 5 fő, addig nálunk, Sárospatakon 22 fő írta alá elektronikusan a beadványt – jelentette be az eddig, talán legfontosabb „szavazás” eredményét Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Büszke vagyok a Patakiakra, akik ezzel a cselekedetükkel legalább itt, Sárospatakon megpróbálták a méltatlan, 2004. december 5-ei népszavazást jóvátenni, bár tudjuk, hogy a sárospatakiak akkor is IGEN-nel szavaztak, a határon túliak magyar állampolgárságát illetően.

Szerk: 32.500 elektronikus és 7000 papíron összegyűjtött aláírással már megtörtént a petíció leadása, az aláírások gyűjtését mégsem állították le, mert minden egyes aláírás egy bíztatás a székelyek nemes küzdelméhez, másrészt előkészület egy nagyobb aláírásgyűjtéshez.
Készülnünk kell rá ugyanis, hogy a nyár vége illetve az ősz folyamán a beadványt az Európai Unióhoz is továbbítják, amikor egymillió szavazatra lesz szükség.


Erről a http://www.nemzetiregiok.eu oldalon olvashatnak, ahol ÖNKÉNTESEKET KERESNEK, akik az aláírásgyűjtésben majd segédkeznének. 


 


Törő Gábor
/2013.06.07./

 

Megyei és országos döntő után a lány labdarúgók

 

               
                                                                                           

 


Gönczy Zoltán

      

Öt év alatt 5. megyei bajnoki címüket ünnepelhették a DVTK műfüves pályáján a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola leány labdarúgói. Először a városkörzeti döntőn győztek, majd a megyei elődöntőn szerencsi és karcsai ellenfeleiken jutottak túl a lányok. A megyei döntőn Miskolcon három nehéz mérkőzésen sikerült megszerezni a bajnoki elsőséget. A győzelem mellé a gólkirályi címet is sárospataki leány nyerte Csehi Kincső személyében - számolt be Gönczy Zoltán edző...

A Fonyódligeten – a Balaton partján – megrendezett két napos országos döntőn a 20 csapat között a várakozásokat túlteljesítve 9. helyen végeztek sportolóink úgy, hogy hat mérkőzésükből négyet megnyertek és csak egyszer kaptak ki. A szakemberek javaslata alapján az országos döntő legjobb kapusa a pataki, vagyis Hallók Petra lett.

A csapat tagjai: Kardosi Blanka, Kardosi Karina, Csehi Kincső, Csorba Réka, Sütő Zsófia, Vajóczki Karolina, Dandás Leila, Balogh Gréta, Hallók Petra. Edző: Gönczy Zoltán. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.07./

 

TFA verseny 2013.

 

               
                                                                                          

2013. május 17.-én került megrendezésre Budapesten a Művészetek Palotája nagy parkolójának szabad területén a IX. TFA – Hungary országos és meghívásos nemzetközi  tűzoltó erőpróba verseny. A megmérettetés célja: a speciális tűzoltói beavatkozások során fellépő fizikai igénybevétel versenyszerű keretek közötti felmérése és annak bemutatása a civil társadalom számára – nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó zászlós...
 

 


Dakos Zoltán

      

A verseny során a tűzoltóknak több összetett feladattal kellett megküzdeniük. 4-4 db „B” tömlő kihúzása 80 méterre, majd 2 tömlő feltekerése és egy dobozba helyezése.
Egy 6 kg-os kalapáccsal egy erre kialakított dobozban 50-50 ütést mérni, egy 15 kg-os kannát átvinni egy alagúton, majd egy 80 kg-os homokkal töltött bábut 100 méteren keresztül vinni és egy 2,5 méteres palánk átugrása.

A harmadik részben a rajttól 10 m futás után, 2 db kéttagú dugólétrát kell egy állványzat emeletéhez beállítani. Ezt követően 2 db15 kg. súlyú műanyag kannával kell a torony emeletére felmenni. Ezután 2 db „B” tömlőt kötél segítségével felhúzni az emeletre és a 15 kg súlyú kannákat levinni a földszintre. 10 m futás után egy sugárcsőre kell rácsavarni a lövőkét. Végül 10 m futás a célig. A végső megmérettetés pedig 12 emeletre való felfutás.

A versenyzőknek további nehezítésként egy acélpalackkal felszerelt légzőkészüléket kellet viselniük az első, harmadik és negyedik pályán.

A versenyen a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságát 4 fő képviselte:
Csabai Tamás tűzoltó főtörzsőrmester, Holozsai Ferenc tűzoltó törzsőrmester, Dakos Tamás  tűzoltó törzsőrmester, Tarr Attila tűzoltó törzsőrmester.  

Eredmények: 

 

Abszolult kategória

Korcsoportos kategória

Csabai Tamás tőrm.

21. hely : 6’45”89

TFA

Dakos Tamás tőrm.

107. hely : 9’43”15

TFA

Holozsai Ferenc tőrm-            

157. hely : 26’08”34

TFA

Tarr Attila tőrm.

158. hely : 26’14”31

TFA

 A csapatok közti küzdelemben az egyéniek 3 legjobb ideje számított, melyben a sátoraljaújhelyiek a 29. helyen végeztek.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „Magyarország szolgálatában a biztonságért!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Műveletirányítási központ ügyeletére fut be. A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.  


 

További fotók >>>

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2013.06.06./

 

Ungvári magyar festőházaspár kiállítása Sárospatakon

 

               
                                                                                          

Soltész Péter nem először állít ki Sárospatakon. Önálló kiállítás keretében a Református Templomban galériájában láthatták képeit a pataki művészetkedvelők, az Újbástya Rendezvénycentrum kiállítótermében pedig ungvári festők alkotásai között láthattuk alkotásait. Ezúttal A Művelődés Háza Galériájában feleségével – aki szintén festőművész – együtt mutatják be festményeiket….
 

 


Soltész Péter
Soltész Gabriella

      

Nagy élmény volt külföldön élő magyar festőművészekkel találkozni, akik olyan természetességgel mondják ki, hogy Ők magyarok, mint mi. Beszélgetés közben Reményik Sándor szavai jutnak az eszünkbe: „Szomorú szívvel mondom nektek, mai magyarok, Magyarország szíve a határokon kívül dobog.”
Soltész Péter gyermekkorában magyar újságokat járattak, s ma is a magyar TV adásait nézik, mindent tudnak Magyarországról. Mikor a művész huszonévesen először meglátta Budapestet, sírva fakadt… Szeretettel jönnek hozzánk az Anyaországba, ahová még a saját festményeiket is procedúrák árán hozhatják át - és mi szégyelljük magunkat, mert nem mindig vagyunk méltóak az Anyaország névre…

Soltész Péter festőnek született. Bevallotta, hogy nem is volt jó tanuló az iskolában, az édesapja matematikából még magántanárt is fogadott mellé. Egy alkalommal, miközben a tanár a tételeket magyarázta, ő kifelé nézett az ablakon és kis is szaladt a száján: Milyen gyönyörűek ezek a fák és a madarak… Ekkor a tanár felállt és odament az édesapjához: Lajos bácsi, nem kell neki ez a matematika, ő festőművész lesz!
Álmodozó típus volt, mind csak rajzolt és festett, de még nem volt ismert és önbizalma sem igazán volt. Visszaemlékezett egy kirándulásra, ami ebben kis változást hozott. Tanárokkal és fiatal, de már befutott festőtársasággal ment ki a Kárpátokba. Mikor meglátta a régi falusi házakat és a boglyákat a ragyogó napfényben, ez nagyon megragadta és ő is festeni kezdett. Mikor kész lett, odajöttek a többiek és megállapították, ez a legjobb kép a társaságban. Ez az elismerés meg is határozta, hogy festeni fog, pedig a zene is nagyon érdekelte, zongorázott és gitáron is játszott.

Felesége, Soltész Gabriella szintén elismert művész, idén együtt kapták meg a kárpátaljai értelmiségi és művészeti egyesületek elismerő oklevelét. Mint elmondta, a férje hatására kezdett el művészeti igénnyel festeni, mert a férje és az ő baráti köre annyira a művészetek világában él, hogy lehetetlen volt ennek hatását elkerülnie. Medikusként dolgozott ugyan, de nem állt messze tőle a képzőművészet, mert édesapja, aki néptanító volt, mindenhez értett, köztük a zenéhez és a rajzhoz is.
Szívesen fest csendéleteket, szeret virágokat, virágcsokrokat festeni, márt csak ezért is, mert ahhoz még otthonról sem kell elmenni. A férje szerint ez nem egy férfias műfaj, de sokszor ő sem tudja megállni és lefesti az asztalon díszelgő csokrot…

Öröm számunkra, hogy megtisztelték városunkat munkáikkal – amelyek között több sárospataki ihletésű is van.
Kiállításuk A Művelődés Háza Galériájában tekinthető meg. 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.06./

 

Költözik a Hivatal

 

               
                                                                                          

 


dr.Vitányi Eszter

      

Nagy munkában van a Polgármesteri Hivatal, de ezúttal nem a folyó ügyek intézésével, hanem a költözéssel vannak elfoglalva. Mint már adtunk hírt róla, a továbbiakban a felújított, volt Esze Tamás Általános Iskola épülete fogja betölteni a Városháza funkciót, a régi épületben pedig a Járási Hivatal fog működni. Hol tartanak a költözéssel? – kérdeztük dr.Vitányi Eszter jegyzőt…

A csütörtöki nap folyamán a Hivatal 90%-a átköltözik, üres irodákat hagyva magunk után. Az Adócsoport és a Műszaki Iroda éppen most költözik, s úgy gondolom, hogy a bútorok ma mind átkerülnek az új épületünkbe.
Holnap – pénteken – nem lesz ügyfélfogadás, ott már nem, itt pedig még nem tudjuk az ügyfeleket fogadni. Akkor minden bútor és minden irat a helyére kerül, hogy hétfőn reggel már megújult energiával, berendezkedve tudjuk fogadni az ügyfeleket a tágas ügyfélfogadó térben.

A kollégák arcán az újdonság varázsát látom, a költözködés nehézségei ellenére úgy látom, hogy pozitívan fogadják a változást és mindannyian örülnek. Egy kis időnek el kell még telni, hogy mindennek megtaláljuk a helyét, de én úgy gondolom, hogy jól és eredményesen fogunk tudni itt dolgozni.

A Sárospataki Polgármesteri Hivatal költözés miatt a hivatal 2013. június 7-én (pénteken) zárva tart. Június 10-től, pedig a volt Esze Tamás Iskola épületében fogadja az ügyfeleket. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.06./

 

Tartsuk be a követési távolságot!

               
                                                                                          


Bacsó Tibor

      

2013. június 3-án 11 órakor történt egy anyagi kárral járó közlekedési baleset a 37-es számú főúton, a Bodrogolaszi bekötőút közelében – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…

Egy tehergépjármű közlekedett Szerencs felől Sárospatak irányába. Előtte, vele azonos irányba haladt egy másik tehergépjármű, ami forgalmi okból fékezett. A mögötte haladó tehergépjármű ezt későn észlelte, és nekiütközött a fékező teherautó hátuljának.

Személyi sérülés nem történt, így a rendőri intézkedés során az ügyet a helyszínen le is zárták.
  


 


Cziczer Katalin
/2013.06.06./

 

Szabó Károly díjas a SUSI

 

               
                                                                                          

 


 

      

Óriási megtiszteltetés érte a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskolát 2013. május 30-án, hiszen Sárospatak Város Önkormányzata Szabó Károly díjjal tüntette ki az egyesületet. Az egyesület vezetői szeretnék megköszönni az elismerést Sárospatak Város Önkormányzatának, továbbá a több mint 350 gyermeknek, sportolónak, akik 2007-től játszottak a SUSI keretein belül. Nagyon sokat köszönhet a sportiskola a Szülőknek is, akik nélkül nincs SUSI.

Összesen 15 edző dolgozott eddig az egyesületben és végzett magas szintű munkát: Nagyházi Annamária, Kordáné Györki Erika, Stumpfné Nagy Anita, Hardon Csaba, Csendes István, Papp József, Vachter Tamás, Punyi Gyula, Bodorovics Tamás, Baksay Attila, Koleszár Péter, Nagy István Csaba, Nagyházi Sándor, Gönczy Zoltán, Belicza János Zsolt.

Sokat segített az elmúlt hat évben a sportiskola életében az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Sárospatak Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola, a Vay Miklós Református Szakképző Iskola, a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, a Sárospataki TC és a Mogyi Kereskedelmi Kft. Köszönet azoknak is, akik valamilyen formában támogatták, szponzorálták a SUSI-t. „SOK VAN MI CSODÁLATOS, DE AZ EMBERNÉL NINCS SEMMI CSODÁLATOSABB…”
KÖSZÖNJÜK!!! HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI! 


 


Cziczer Katalin
/2013.06.05./

 

A kék céduláktól az új mechanizmusig

 

               
                                                                                          

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma 2013. május 22-én nyitotta új időszaki kiállítását a Múzsák Templomában. A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának karikatúra anyagából készült válogatás, mely az 1940-es évek végétől az 1970-es évek elejéig készült alkotásokból gyűjtött egy csokorra valót. A kiállítás kurátora Vajda László, főosztályvezető ...
 

 


Vajda László

      

A kiállítás kurátora Vajda László, főosztályvezető, szakmai segítője Apor Eszter, mindketten a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténészei. A megnyitón Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese ajánlotta a kiállítást az érdeklődők figyelmébe, a karikatúrák segítségével bemutatva a korszakot. A kiállítás kivitelezését a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma munkatársai végezték.
A Múzeumok Éjszakáján 2013. június 22-én különböző programok kapcsolódnak kiállításunkhoz. A legérdekesebb karikatúrákat mutatja be a kapcsolódó leporelló, ahol áttekintést olvashatnak a témáról.
A kiállítás megtekinthető 2013. szeptember 16-ig. Hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Vajda László hozzátette a politikai karikatúra olyan szellemi fegyver, amely – ha csekély mértékben is – de hozzájárulhatott egyes személyek, pártok, kormányok felemelkedéséhez, illetve bukásához. Eredménye sokszor nem látszott, a művészet és humor keverékéből álló gyógyír a lélek számára azonban tagadhatatlanul fontos maradt. Szerepét már régen felismerték, ezért véleményformálás céljából időről-időre kihasználták. Ez különösen jól látszott az olyan történelmi korokban, amikor az erőszakos hatalomgyakorláshoz minden eszközt bevetettek, és a részletekre alig ügyelve, sokszor alpári szintre süllyesztve állították a propaganda szolgálatába. Egy készülő, a magyar vonatkozású gúnyrajzok, karikatúrák 400 éves történetét bemutató kiállítás fontos részét képezi a II. világháború végétől a Kádár-korszak feléig tartó negyedszázadnyi időszak karikatúratermése. Képes történelem a javából, amely mindenki számára érthető módon illusztrálja mindazt, amit a tankönyvek, történettudományi publikációk szórakoztatónak nem mondható stílusban magyarázhatnak. A kvalitás nem elsődleges szempont. Szemlátomást eltérő minőségről beszélhetünk, a válogatás alapja azonban nem képzőművészeti, hanem tartalmi vonatkozású, így még a néha rosszul alkalmazott művészi eszközök sem kelthetnek a nézőben visszatetszést. A kiállított anyag kétharmada eredeti kézrajzokból egyharmada nyomtatott grafikákból áll, amelyek részben sohasem látott, részben sok évtizeddel ezelőtt megjelent, azóta feledésbe merült alkotások. Ismétlődő témák, figurák jelzik, hogy az időrend sokszor kevesebbet számít, mint azt hinnénk.

A negyvenes évek második felében a kommunisták egyre erőszakosabb módon próbáltak hatalomra jutni, ami kifejezésre jutott a karikatúra demagógiától fojtogatott műfaján keresztül is. Ennek megfelelően szűkült, majd szűnt meg a lehetőség az élclapkiadás számára, és maradt a porondon egyedüliként a Ludas Matyi. Az ötvenes évek anyaga már egyértelműen propagandisztikus céllal létrehozott/létrehozatott rajzokból áll. A gyermekként kezelt nép számára primitív fantázianevekkel személyessé tett fogalmak, tulajdonságok, erkölcsi példázatok képi megfelelői szolgálnak eszközül az egyház és a „kulák”, a kétkedők és a nyugati hatalmak ellen. A bürokrata mindig névtelen, a lógós kezdetben gyermekmesébe illő nevet kapott, majd névtelenné vált. Számos egyéb karakterrel együtt, aktualitásukat megőrizve bizonyították a bukott, majd újraéledt rezsim életképtelenségét, elnyomó jellegét. Valódi karikatúrák helyett inkább mozgósító erejűnek szánt plakátok készültek, az állítólagos gazdasági fejlődésként álcázott „erőltetett menet” ütemének megfelelően. Az 1956-os forradalomig eltelt évtized termése nem csak a műfaj korlátok közé szorított voltát reprezentálja, arról is árulkodik, hogy az mostohasorsának mélypontjára jutott. A humort szinte nélkülöző rajzok sokasága egyre sekélyesebb színvonalat képviselt, az alkotók nevét olvasva viszont teljesebbé válik a kép. Szamuelyné Szilágyi Jolánt szinte természetes a hivatásos gyűlölködő szerepében látni, mások esetében pedig elgondoltató lehet, hogy a rezsim kiszolgálója vagy kiszolgáltatottja volt-e a rajzoló.

A Kádár-korszak látszólag szabadabb légkörében született karikatúrák egyértelműen elárulták szelepként való működésüket. Kijelölt témák, szűk lehetőségek jelezték, hogy irányított bírálat volt csak lehetséges, céltáblaként még mindig a bürokrata, mellette a bolti eladó vagy a maszek iparos, amiből nem lehetett baj. Politikust továbbra is csak jó színben lehetett feltüntetni, és ez a helyzet állt fenn egészen a rendszerváltásig, amikor az egypártrendszer megszűnésével remény nyílt a műfaj újbóli felvirágzására. Ez azonban egyre inkább elhalni látszik, mivel az elektronikus hírközlés és műsorszolgáltatás jóval nagyobb üzlet (és hatalmi eszköz), mint a ma már súlyos gondokkal küzdő lapkiadás. Ebből kiindulva tehát a kiállított művek olyan sajtótörténeti korszakot mutatnak be, amelynek egy része a karikatúra utolsó fénykorának is tekinthető, és sokak számára olyan emlékeket elevenítenek fel, amelyeket maguk is átéltek, a fiatalabb generáció számára pedig a tanultak illusztrálását, kellemesen „fogyaszthatóvá tételét” jelentik. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.06.05./

 

Pedagógus Nap a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

               
                                                                                          

Pénteken este közös vacsorával egybekötve köszöntötték II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a pedagógusokat volt tanítványaink és a 3.b osztályos kisdiákok. 1952 óta június első vasárnapja a Pedagógus Nap. Kevés olyan ember van, aki ezen a napon ne gondolna vissza pályáját elindító nevelőjére, példaként tisztelt pedagógusára és ne lenne büszke volt iskolájára. A Nagy László idézettel köszönte meg Szegedi Istvánné mindenki éves munkáját, kívánt a rövid év végi hajrához kitartást...
 

 


Szegedi Istvánné

      

„Vezesd őket, utat ne tévessz,
S magadhoz mindig hű maradj,
Mert élen állsz és messze látszol,
Sose feledd: példa vagy!”

Ezt az alkalmat használták ki a „friss” Comenius emlékérmet kapott Kiss Sándorné Enikő köszöntésére és a 40 éves munkaviszony után nyugdíjba vonuló Kun Lajosné Piroska munkájának megköszönésére.

Az est hangulatát emelete az évről-évre nagyobb számban megjelenő nyugdíjas kollégák jelenléte is, akikkel éjszakába nyúlóan jóízű beszélgetésre nyílt lehetőség. 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.05./

 

Három kijevi zongoraművész koncertje a Szent Erzsébet Házban

 

               
                                                                                          

 

      

2013. június 13-án 18 órától három kijevi zongorista ad koncertet a Szent Erzsébet Ház konferencia termében. Mind a hárman nemzetközi zongoraversenyek győztesei. Maria Aloe a Kievi Zeneművészeti Akadémia tanárnője tanítványaival, Katerina Shamanauri-val és Darija Dadikina-val játszik majd együtt Liszt, Rahmaninov, Csajkovszkij és más zeneszerzők műveiből...

A három hölgy németországi turnéja elején látogat Sárospatakra, s ad koncertet a Szent Erzsébet Házban.

Mindenkit várunk szeretettel! A belépés ingyenes! 


 


Cziczer Katalin
/2013.06.04./

 

„TÜZES HÍREK”

 

               
                                                                                          

A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén a 2013. április 29. és 2013. május 27. közötti időszakban 2 tűzesethez és 9 műszaki mentéshez vonultak tűzoltóink - nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó százados, tűzoltó-parancsnok...
 

 


Barna Norbert
 

      

A műszaki mentések során, 1 esetben balesetveszélyesen megdőlt kéményhez, 1 esetben vízeltávolításhoz, 2 esetben életmentéshez, 1 esetben gázszivárgáshoz, 2 esetben veszélyesen megdőlt fa eltávolításához riasztották egységeinket.

- 2013. 05. 03-án délutáni órákban Kenézlő belterületéről érkezett a jelzés, miszerint egy kisfiú fennakadt egy lakóház kerítésén. A kiérkező egységek a sérült gyereket kéziszerszámok segítségével kiszabadították, és átadták a mentőknek. A káresetnél a rendőrség 2 fővel, a mentők pedig 6 fővel működetek közre.

A tűzesetek során 1 esetben kéményben keletkezett tűz, illetve 1 alkalommal melléképülettűzhöz vonultak tűzoltóink.

- 2013. 05. 04-én esti órákban Sárospatak belterületén keletkezett tűz egy melléképületben. A tűzoltók kiérkezésekor a 8x4 m-es melléképület már teljes terjedelmében égett, és a tűz a szomszédos melléképületre is átterjedt. A beavatkozó egységek légzőkészülék használata mellett 2 darab „D” sugár valamint kéziszerszámok segítségével oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt, de a kárérték jelentős. 


 


Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2013.06.04./

 

Érdekességek a MNM Rákóczi Múzeuma Néprajzi gyűjteményéből

 

               
                                                                                          

Folyatódott a MNM Rákóczi Múzeuma gyűjteményeit bemutató előadássorozat 2013. május 29-én. Leskó Andrea, néprajzos-muzeológus mutatta be a Néprajzi gyűjtemény országos jelentőségét tekintve, talán legérdekesebb műtárgy-együttesét, az üveghuták tárgyi világát megjelenítő üveggyüjteményt. S milyen érdekes, e gyűjteményi egység a Rákóczi-családhoz is köthető...
 

 


Leskó Andrea

      

A Rákócziak regéci uradalmában már a XVII. század végétől üveghuta működött. II. Rákóczi Ferenc alapította a regéci hegyekben, a mai Óhután. Amikor a környező erdőkből elfogyott az üvegolvasztáshoz, hamuzsírfőzéshez szükséges fa, a műhely tovább vándorolt, és 1758-ban a mai Újhután, 1848-től Középhután folytatta termelését, ahol 1916-ig működött.

A XVIII. században a Károlyiak fűzéri uradalmában alakultak üveghuták, közülük a legjelentősebb a hollóházi volt, mely a század közepétől 1830-ig működött. Rövid ideig termelt a nagyhutai és a prédabegyi üveghuta is.

Az ólomkarikás ablakokhoz szükséges „tányérokon” kívül nagy mennyiségű borospalackot, állítottak elő, ebben tárolták a híres tokaji borokat. Bor tárolására használták a ,,pincetokba való üveget” is. Az alexandriai és a velencei üvegművészet szál- és fonáldísze élt tovább az ún. „habos” korsókon, kancsókon, tányérokon. Néhány edényt különleges „buborékos” és „rücskös” díszítéssel láttak el. A különböző nagyságú ivóedények mellett a falusi háztartások számára tejes- és befőttes üvegeket, gyertyatartókat, mécseseket, a hegyaljai gyógyszertáraknak pedig patikaedényeket készítettek. A sárospataki főiskola is vásárolt a hutában vegytani és fizikai kísérleteihez szükséges üvegárut, de eljutott termékük bort szállítva Kossuth Lajoshoz is Olaszországba.
Leskó Andrea képekkel gazdagon illusztrált előadásában mutatta be az egykor működött üveghutákat és a gazdag formakincset őrző tárgyi világot. 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.06.04./

 

„Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedősorozat

 

               
                                                                                          

Az elmúlt év kedvező tapasztalata alapján az ORFK - Országos Baleset megelőzési Bizottság az idén is meghirdeti a „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedősorozatot. A vetélkedő célja, hogy a közlekedők széles rétegeinek – gyalogos, kerékpáros, gépjárművezető, utas – figyelmét egy időben ráirányítsuk a biztonságos, balesetmentes közlekedésre. Célunk továbbá a szülői példamutató magatartás fontossága és a család közösség nevelő erejére való figyelemfelhívás - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospatak Rendőrkapitányság sajtóreferense...
 

 


 Bacsó Tibor 
 

      

A versenyre nevezhet minden olyan család, ahol az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, és két 6-18 év közötti gyermeket nevelnek. (Nem kizáró ok, hogy a család három vagy több gyermeket nevel, de a vetélkedősorozaton csak két 6-18 év közötti gyermekkel lehet részt venni, és továbbjutás esetén a csapat összetételén nem szabad változtatni.) A megyei fordulón – többek között – a területi versenyek I. helyezett családjai vesznek részt (július 27-én). A megyei versenyekről megyénként egy család jut az országos döntőbe.

A vetélkedősorozat területi versenye 2013. július 05.-én 13:00 órától kerül megrendezésre Sárospatak Rendőrkapitányságon, valamint a sárospataki „rutin” pályán.

Jelentkezni lehet: 2013. június 25.ig.

- a Sárospataki Rendőrkapitányságon személyesen,
- vagy telefonon Bacsó Tibor r. őrnagy, vagy Ladics Tamás r. főhadnagynál a 06-47/513-030/51-25-ös melléken lehet.

A megyei versenyek – a tavalyi évhez hasonlóan – a Magyar Autóklub „Biztonságosan közlekedni egy életúton” programjának részeként, „Közlekedésbiztonsági nyílt nap” keretén belül kerülnek megrendezésre.

A vetélkedősorozat megyei döntője a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében:
2013. július 27-én (szombaton) 09.00-15.00 óra között kerül megtartásra Miskolcon a TESCO parkolóban (Szentpéteri kapu)
közlekedésbiztonsági nyílt nap keretében.


A közlekedésbiztonsági nyílt napon a Magyar Autóklub egy mobil balesetmegelőzési kamionnal települ ki a rendezvény helyszínére és a kilátogató gyerekek részére kerékpáros, míg a gépjárművezetők részére vezetéstechnikai vetélkedőt szervez. A Megyei Balesetmegelőzési Bizottság felkérésére az Autómotíve Bt. Az érdeklődők részére elméleti vezetéstechnikai tanácsot ad, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége pedig mobil műszaki állomás kitelepülésével vesz részt a rendezvényen.

A család valamennyi tagja – korosztályának megfelelő – KRESZ tesztlapot tölt ki, majd a gyermekek kerékpáros ügyességi, míg az egyik szülő gépkocsi vezetéstechnikai pályán mutathatja be tudását, amely alapját képezi a megyei vetélkedőnek
A rendezvényen 10.00 órától történik a családok elméleti és gyakorlati tudásának szintfelmérése. A nyílt napot követően írásban értesítjük azt a családot, amelyik a legsikeresebben szerepelt, és megyénket képviseli majd a szeptemberi országos döntőn.

A családi vetélkedő országos döntője 2013. szeptember végén kerül megrendezésre, a zsámbéki Driving Camp Hungary közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai központban.

Az országos verseny díjazását az Autós Nagykoalíció biztosítja. A fődíj egy Skoda Rapid személygépkocsi, illetve több értékes díj kerül kiosztásra (magyarországi üdülések, benzinutalvány). A résztvevő családok mindegyike részesül valamilyen ajándékban. A nyereményekkel kapcsolatos adókat az Autós Nagykoalíció fizeti meg.

A versennyel kapcsolatban minden érdeklődőt várunk! 


 


Cziczer Katalin
/2013.06.03./

 

Újabb felújított épületet adtak át Sárospatakon

               
                                                                                      

A város főutcáján lévő, újonnan felújított, impozáns épületbe költözik Sárospatakon a Polgármesteri Hivatal. Közel 300 millió Ft-os, sikeres pályázat eredményeképpen újították fel az épületet, ami egykor a járásbíróság céljait szolgálta, az utóbbi évtizedekben pedig általános iskolaként működött - számolt be Aros János polgármester...
 


Aros János

      

Az egyemeletes, hatalmas épületben az önkormányzat minden irodája elfér majd, a Műszaki Irodától a Gondozási Központon keresztül a Családsegítő Szolgálatig, amelyek eddig több épületben működtek. Ezáltal az önkormányzatnak három értékes épülete is felszabadul.

A patakiaknak lassan megszokottá válik, hogy évről évre újulnak meg épületek, intézmények. Elsőként - a városra jellemző Makovecz stílusban - a fürdő újult meg, majd az óvoda és az általános iskola épülete. Az egészségházat most fogják felújítani, de közben mellette épült egy vadonatúj járóbeteg-ellátó központ. Eközben épül a Tanítóképző Főiskola és A Művelődés Háza között a város főtere, és már lebontották a régi piacot is, hogy helyébe újat építsenek.
Aros János polgármester a május 31-én megtartott projektzáró ünnepségen elmondta, minden pályázati lehetőséget megragadnak, hogy a város ne álljon meg a fejlődésben. 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.06.03./

 

Összefogás Hegyaljáért, a nemzetért

 

               
                                                                                          

A borászok patrónusának ünnepnapján, szombaton zarándoklat keretében Golop, Mád, Rátka, Tarcal érintésével Monokról Tokajba szállították Szent Orbán ereklyéjét. Mádon és Tokajban dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. Kevesen tudják, hogy Monok nem csak Kossuth Lajosról híres, hanem itt őrzik már több, mint kétszáz éve Szent Orbán pápa csontereklyéjét...
 

 


 Dr. Mengyi Roland
 

      

A hagyományteremtő céllal életre hívott zarándoklat is innen indult szombaton reggel Tokajba. Demeterné Bártfay Emese Monok polgármestere jó szívvel indította útjára a kezdeményezést.
Minden útba eső településen, így Mádon is nagy szeretettel fogadták a zarándoklatot. Tatárka József polgármester köszöntötte a menetet, majd felkérte dr.Mengyi Rolandot az ünnepi beszéd megtartására.

– Történelmünk erős alapjaira építve haladni, fejlődni akarunk. A haladáshoz nem elég önmagában a tudomány és a technika fejlődése, szükség van hozzá erkölcsre, morálra, nemzeti összefogásra. Az első, Szent Orbán zarándoklat is kiváló példa az erkölcsre, morálra és a nemzeti összefogásra – hangsúlyozta dr. Mengyi Roland.
Tokaj-Hegyalja fontos évszázadok óta és ma is számunkra. A történelmünk, hagyományaink, a nemzetünk lelke itt koncentrálódik, mint szőlőszemben az életerő. Szent Orbán életéről, munkásságáról keveset tudunk, azonban az utolsó „fagyos szenthez” több magyar szólás-mondás is kötődik, amely a szőlőművesek megfigyelésein alapult: „savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő” – tartja a mondás.
Manapság már jóformán csak a néprajzosok feljegyzéseiből tudjuk: ha Orbán megvédte a szőlőtáblákat a fagytól akkor a gazdák örömükben borral, kaláccsal vendégelték meg védőszentjüket, ha károsodtak az ültetvények akkor viszont haragjukban, elkeseredésükben bizony gyakran megvesszőzték a szobrokat…
Szent Orbánt nem csak hazánkban, hanem Európa szerte ismerik, tisztelik a borvidékeken, főleg német és francia területen. Azt már kevesebben tudják, hogy Tokaj-Hegyaljához nem csak, mint a szőlőművesek, szőlők védőszentjeként van köze, hanem itt, egészen pontosan Monokon, a Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt templomban őrzik az ereklyéjét, amelyet 1771-ben adományozott XIV. Kelemen pápa Andrássy István grófnak. Ezt követően a szent maradványait Elzászból átszállították Monokra, ahol az ekkor épült kápolnában helyezték el, s jelenleg a monoki római katolikus templomban található.

Dr. Mengyi Roland méltatta a Hit évében első alkalommal megszervezett Szent Orbán zarándoklatot: az ereklye nem csak a vallásos polgárok számára fontos, hanem minden hegyaljainak, hiszen része a közös történelmüknek, amely révén egyszerre lehetnek magyarok és európaiak. Őrizni, ápolni kell a hagyományokat, hogy tudjuk honnan jöttünk, kik vagyunk és hová tartunk. Fogjunk össze, dolgozzunk együtt a nemzet felemelkedéséért!

I. Orbán pápa ereklyéjét Monokról, a Sarlós Boldogasszony templomból vitték Tokajba, a kísérők közt dr. Mengyi Roland, prof. dr. Patkó Gyula és Demeterné Bártfay Emese

Ezt követően dr. Székely János esztergomi püspök, Szűcs Zoltán plébános és Tarr László lelkész tartott ökumenikus istentiszteletet. Az ünnepségen többek közt részt vett Demeter Ervin, megyei kormánymegbízott és Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora.

Tokajban Májer János polgármester a főtéren fogadta és köszöntötte a zarándoktatot. Dr. Mengyi Roland ünnepi beszédében méltatta a zarándoklat jelentőségét, Tokaj városának történelmi jelentőségét, a hagyományok ápolásának a fontosságát, amely összeköt minden hegyaljait.

– Kívánom, hogy a Szent Orbán zarándoklattal hagyományt teremtsenek Hegyalján – zárta ünnepi beszédét dr. Mengyi Roland.

Kertész Ferenc kerületi esperes és Kecskés Attila sárospataki főesperes részvételével egyházi szertartás tartottak, majd az ereklyét bevitték a Jézus szíve templomba, ahonnan június 8-án tér vissza Monokra.
Az ünnepségen részt vett Koncz Ferenc országgyűlési képviselő is. 


 


Csontos László Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2013.06.03./

 

"Teremtő anyanyelv"

 

               
                                                                                          

 


 

      

Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumának ötödik születésnapján rendezték meg a „Teremtő anyanyelv” versmondó versenyt. A A Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája - kisrefisek ismét kiemelkedően szerepeltek. Durbák Zsombor különdíjat, Szabó Diána Elizabet 3. helyezést, Jaskó Eszter pedig 1. helyezést ért el. Felkészítő tanárjuk Tamásné Soltész Magdolna magyartanár...

Gratulálunk kiváló szereplésükhöz! 


 


A Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2013.06.03./

 

I. Megyei Tűzoltó Favágó Verseny

 

               
                                                                                           

2013. május 18-án került megrendezésre Miskolc - Garadnán az I. Megyei Tűzoltó Favágó Verseny, melynek az Északerdő Zrt. által VIII. alkalommal megszervezett Favágó Versenye adott otthont. A versenyen 3 kategóriában (gyerek, amatőr, profi) összesen 15 csapat indult, melyből hatot tűzoltók alkottak...
 

 


 

      

A megmérettetés a következő versenyszámokból állt: lánckímélő darabolás, kombinált darabolás, vezetőlemez-fordítás, darabolás kézi keresztvágó fűrésszel, fejszés rönkdarabolás és kombinált versenyszám (gallyazás, választékolás, hasítás).

A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot 4 fő képviselte: Dakos Tamás tű. tőrm., Dókus Attila tű. tőrm., Orosz Péter tű. tőrm., Tarr Attila tű. tőrm.

Eredmény (tűzoltók): Csapat összesített:
I. Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
II. Encsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
III. Szendrői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
IV. Szerencsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
V. Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
VI. Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
Egyéni összesített:
I. Alberi Tamás ( Miskolci HTP)
II. II. Pankotai Zoltán (Miskolci HTP)
III. III. Lukács Zsolt András (Encsi HTP) 


 


Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2013.06.02./

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                                                          

A május utolsó napján megtartott képviselő-testületi ülésen önkormányzatunk 16 napirendi pontot tárgyalt. Mielőtt ezeket elkezdték volna, polgármester úr áttekintette az előző ülés óta történt eseményeket, majd aktualitásként a Zemplén TV nyilvánossága előtt megköszönte Sárospatak város lakosságának azt a szolidaritást, amit a Székelyföld autonómia törekvésével kapcsolatosan tanúsít. Mindannyian büszkék lehetünk rá, hogy az általuk benyújtott petíciót interneten aláírók aránya az anyaország városai közül – beleértve a fővárost a megyei jogú városokat is - Sárospatakon, a Rákócziak földjén a legmagasabb. Ez után következtek a naprendi pontok, amelyeket ezúttal Szvitankó Tamás bizottsági elnök foglalt össze…

 

 


Szvitankó Tamás
 

      

Az első napirendi pontban a PATAKHŐ Energiaszolgáltató Nonprofit KFT 2012. évi gazdasági tevékenységét tárgyalta a testület. Mint tudjuk, a tavalyi és az ez évi történések során a cég önkormányzatunk 100 %-os tulajdonába kerül. A 2012-es évi beszámolóból is látszik már, hogy kezd jó irányba fordulni a társaság munkája. Megállapította a testület, hogy nem volt rossz döntés, amikor keményen kiálltunk az érdekeink mellett, amikor arra törekedett a Testület, hogy visszavásároljuk a Kft-t. Ez derül ki a 2012-es beszámolóból.

Ugyanilyen beszámolót tett le az asztalunkra a Zemplén Televízió, aminek életében is most volt az első olyan év - a 2012-es – amikor plusz szaldót tudott mutatni. Én ilyenre még nem emlékszem, hogy a Zemplén Televízió ezt tudta volna produkálni, átélve azokat a nehézségeket, amik a médiapiacon is bekövetkeztek: kevesebb reklámbevétel, kevesebb pályázati lehetőség, az elvégzett munkáink nem voltak kifizetve. Tizenötmilliós hitelt kellett felvennünk, de már ezt is sikerült visszafizetnünk. Úgy néz ki, hogy talán már egyensúlyban van a Zemplén TV hajója is.

A Sárospataki Polgárőr Egyesület beszámolóját is meghallgattuk. A hozzászólásokban elhangzott, hogy maximálisan meg vagyunk elégedve a Polgárőrség munkájával. Mindenütt ott voltak a polgárőreink: fagyos éjszakákon és hóvihar idején az utcákon, ha a városban rendezvények vannak, természetesen ott vannak és biztosítanak. Azt azért tudni kell, hogy - törvényi változások folytán - ha a rendőrségtől kérünk biztosítást, azért fizetni kell, a polgárőreink pedig ingyen és bérmentve dolgoznak a szabadidejük terhére. Nagyon jó, hogy vannak a városban. Én személy szerint is gratulálok a munkájukhoz, és azt hiszem, hogy a lakosság számára is megnyugtató, ha éjszaka látják a polgárőr autót a város utcáin.

A SIDINFO témája is egy olyan napirend volt, amiről már többször halhatott a város lakossága. Törvényi változás folytán visszakerült hozzánk a Domján ház. Ennek a feladatát kellett meghatároznunk, hogy mi lesz a tevékenysége a város égisze alatt. Alapos körültekintés után, úgy döntött a Testület, hogy a képtár is a SIDINFO kezelésébe kerül. Ennek a törvényi szabályozását tárgyaltuk meg ebben a napirendi pontban. Egy nagyon alapos előterjesztést hallhatott a Testület, ami azt hiszem, meghatározza a képtár további munkáját, sorsát. A képtár vezetése ehhez nagyon jól áll hozzá, reméljük, hogy jó házasság lesz.

A továbbiakban a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátása került napirendre. Itt megint egy olyan változás utáni beszámolót láthattunk, ami szintén ismert a lakosság körében, hogy a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat kettévált, ez a Családsegítő a Gondozási Központhoz került. Itt egy közös félévről lehet beszélni, hogy, hogyan sikerült ezt a két feladatot összehangolni, amely sok ponton érinti egymást. Egy nagyon szakszerű értékelést kaptunk a városban élő gyermekek, családok helyzetéről, akik problémáinak kezelése példaértékű. A beszámolóból megtudtuk azt is, hogy fogyóban vagyunk, a gyermekszületések száma folyamatosan csökken.

A 2013. évi költségvetés első negyedévi végrehajtásáról hallottunk egy tájékoztatót, ez is törvényi kötelezettség. A Pénzügyi Iroda vezetője, Poncsák Ferenc pontosan és precízen tárta elénk a város mai pénzügyi helyzetét. A Testület tudomásul vette a tájékoztatót.
A sok-sok napirendi pontok között azért meg kell említeni egy dolgot, ez volt az utolsó testületi ülés itt, ebben az épületben, ugyanis ugyanezen a napon átadásra kerül a kistérségi közösségi háznak épült, új Polgármesteri Hivatal. A tervek először arról szóltak, hogy kistérségi célokat fog szolgálni, de a 2013-as változások ezt keresztülhúzták, hisz a kistérségek megszűntek. Megalakultak a járások és egy döntés folytán a Polgármesteri Hivatal költözik a volt Esze Tamás Általános Iskola épületébe.

Had tájékoztassam Önöket, hogy június 7-én ebben az épületben már nem lesz ügyfélfogadás, június 10-től pedig már az új Polgármesteri Hivatal fog minden szolgáltatást végezni. Ebben az épületbe csak a járási feladatok maradnak. 


 


Törő Gábor
/2013.06.02./

 

Pedagógus Nap Sárospatakon

 

               
                                                                                          

Sárospatak Város Önkormányzata 2013. május 30-án köszöntötte a sárospataki pedagógusokat. Ünnepségünkön az oktatási intézményekbe járó gyermekek és diákok adtak színvonalas műsort. Ezúton is köszönjük a közreműködést a Farkas Ferenc Művészeti Iskolának, a Carolina Óvoda és Bölcsődének, az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvodának, valamint a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthonának, valamint a szereplőket felkészítő pedagógusoknak. A köszöntőt Tamás Janka, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának 12.E osztályos tanulójától hallhattuk, aki kedves szavakkal köszönte meg a pedagógusok áldozatos munkáját és türelmét – tudósítja olvasóinkat az ünnepség szervezője Víghné Fehérvári Zsuzsa oktatási referens…
 

 
Kiss Sándorné
 

 

 Varjas Csabáné

 

 

 


Egyed Katalin

 

 

 


Géczi Istvánné

 

 

 


Víghné fehérvári Zsuzsa

 

 


Tamás Janka

      

Ebből az alkalomból elismerések átadására is sor került, és nem csak az Önkormányzat által alapított díjakat vehették át az arra érdemes kitüntetettek, az alábbiak szerint:
Sárospatak Város Önkormányzatának kitüntető díjrendelete értelmében Comenius Emlékérem adományozható a város nevelési és oktatási intézményeiben tanító, hosszú ideje kiváló nevelő- oktató munkát végző pedagógusoknak. Évente három kitüntetés adományozható.
A képviselő-testület döntése értelmében 2013-ban az egyik elismerést Kiss Sándorné, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanítója kapta:
1975 augusztusában indult el a tanítói pályán, így már 38 éve végzi színvonalas szakmai tevékenységét, amelyből 9 évet a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Általános Iskolában, 1984-től a sárospataki Esze Tamás, majd a Petőfi Sándor Általános Iskolában dolgozott tanítóként, jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusa. Munkáját mindvégig alaposság, következetesség, kitartó munkavégzés, – és talán ami a legfontosabb – gyermekszeretet jellemezte. Ezt misem bizonyítja jobban, minthogy akkori tanítványai ma már saját gyermekeiket is hozzá íratják az iskolában.
10 éven keresztül körzeti, kistérségi és iskolai munkaközösség-vezetőként szervezte és irányította az alsó tagozatos pedagógiai munkát.
Szinte minden évben dobogós helyezést ért el tanítványaival a vers- és prózamondó verseny iskolai, városi, kistérségi és nemzetközi- testvériskolai fordulóin. Rajz- és kézműves pályázatokra folyamatosan is sikeresen készítette
fel diákjait. Ebben a tanévben a sajátos nevelési igényű tanulók Országos Szépíró versenyén tanítványa megyei első helyezett lett, így bejutott az országos döntőbe.
Oktató és nevelő munkája során mindig figyelembe vette a gyermek, a tanuló egyéni képességét, tehetségét, fejlődésének ütemét.
Kollégáival szemben mindig kedves és segítőkész, tanítványai különösen türelme és nyugalma miatt szeretik, a szülők tisztelik. Szívesen vállal részt minden iskolai és iskolán kívüli rendezvény szervezésében, lebonyolításában.


2013-ban Comenius emlékérem kitüntetésben részesült Varjas Csabáné, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola zenepedagógusa:
Zeneszeretete már gyermekkorában megmutatkozott, hiszen a családi körben is központi helyen szerepelt a zenélés, testvérével együtt jártak zeneiskolába, hangversenyekre. Ennek az ideális környezetnek a hatására felvételizett a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hegedű szakára, melynek sikeres elvégzését követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében Debrecenben tanult tovább, ahol a szolfézs szakot kitűnő eredménnyel végezte el.
Korábban az emődi Vándor Sándor Állami Zeneiskolában, ezt követően Miskolcon az Erkel Ferenc Zeneiskolában tanított. 1989 augusztusától dolgozik Sárospatakon hegedű- szolfézs szakos tanárként. Négy gyermekével a szeretetteljes nevelés mellett mindig mosolygós, türelmes, odaadó hozzáállása növendékeihez, kollégáihoz és a szülőkhöz egyaránt jellemzi.
A zene megszerettetése az óvodáskorú gyermekekkel kezdődik, ahol Ő oroszlánrészt vállal és neki köszönhetően kiemelkedően sokan tanulnak zenét, mint ahogyan azt a kisfilmben is láthatták.
A hegedű oktatásában is szép sikerek jelzik munkáját, melynek köszönhetően állandó résztvevői a Lavotta János Alapfokú Művészeti Iskola által rendezett regionális hangszeres találkozónak. Több alkalommal értek el növendékei helyezést megyei versenyeken is. Országos versenyen is szép siker koronázta munkáját, hiszen a VIII. Országos Bartók Béla Hegedű-duó Versenyen tanítványai különdíjban részesültek. Külön díjat kaptak növendékei a XIII. Koncz János Országos hegedűversenyen 2010 szeptemberében. Ugyanezen a versenyen tanárnő Tanári Díjban részesült!
Közművelődési területen rengeteg alkalommal járult hozzá, hogy különféle alkalmakat ünnepélyesebbé, élménytelibbé varázsoljon növendékeivel, vagy saját maga hegedűjátékával.

Gratulálunk a kitüntetéshez, és kívánjuk, hogy további sikerekkel és eredményekkel öregbítse a Farkas Ferenc Művészeti Iskola és Sárospatak hírnevét!

Ebben az évben Comenius Emlékérem kitüntetést vehetett át a képviselő- testület döntésének értelmében Fedor Mátyás, a Vay Miklós Református Szakképző Iskola műszaki igazgatóhelyettese.
Középiskolai évei alatt a sárospataki 119.sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetben tett műszerész vizsgát, majd 1999-ben informatikus mérnök végzettséget szerzett a Gábor Dénes Főiskolán illetve ezzel párhuzamosan a Comenius Tanítóképző Főiskolán általános iskolai tanítóként diplomázott.
Ezt követték a Miskolci Egyetemen folytatott tanulmányai, ahol 2003-ban okleveles kohómérnök, majd 2010-ben hegesztő szakmérnök egyetemi diplomát szerzett. Ugyanebben az évben elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatási vezető képzését. 2003-tól visszatért az Alma Máterbe, ahol mérnöktanárként dolgozott 2007-ig, majd ezt követően az iskola műszaki igazgatóhelyettese lett. Gyakorlati szakmákhoz kapcsolódó oktatói tevékenysége során országos eredményeket ért el, mint például 2010-ben, amikor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elismerését vehette át a „Szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjére a szerkezetlakatos szakmában való eredményes felkészítő munkájáért”. Az intézményért végzett lelkiismeretes munkája tükröződik a moduláris rendszer, az iskolai tanműhely fejlesztéséért készített pályázatok, a Zempléni Térségi Integrált Szakképző Központban való lendületes érdekképviselet és a duális rendszer zökkenőmentes bevezetése kapcsán. Szívügyének tekinti az iskola szakmaszerkezetének piaci igényekhez való folyamatos aktualizálását és a hátrányos helyzetű diákok számára a szakmák megszerettetését, valamint a diákok által választott képzés elvégzését, a lemorzsolódások csökkentését. Lelkiismeretes pedagógiai munkája és kiemelkedő szakmai tevékenysége példaértékű teljesítmény, mellyel nem csak iskolánk, hanem Sárospatak városa is méltán büszkélkedhet.

Szívből gratulálunk elismeréséhez!

Szabó Károly díj adományozható Sárospatak verseny-, diák-, és szabadidősportjában több éven keresztül aktívan résztvevő és kiemelkedő eredményt elérő személy vagy közösség részére.”
A Képviselő- testület döntése értelmében a díjat 2013-ban a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola, vagy ahogy mindenki ismeri a SUSI kapta.
2007 szeptemberében alakult meg az egyesület, melynek célja az volt, hogy minél több gyereket tudjanak megnyerni az utánpótlás-nevelésnek. Elsősorban a Sárospatakon meglévő sportágak keze alá igyekeztek dolgozni: labdarúgás, kézilabda és szivacskézilabda szakosztályokat hoztak létre. A folyamatos fejlődésnek és ezzel párhuzamosan a folyamatos megújulásnak köszönhetően jelenleg már több mint 120 gyermek sportol a SUSI- ban.
Az egyesület versenyzői egyre eredményesebben szerepelnek a különböző megmérettetéseken, melyet annak is köszönhetnek, hogy a legkorszerűbb és legkiválóbb eszközöket használják felkészülésükhöz, a pályázati lehetőségeket maximálisan kihasználva. Minden egyesületi tag gyönyörű felszerelésben jelenhet meg a versenyeken, rendezvényeken. Az elmúlt hat évben rengeteg kimagasló eredményt értek el nemzetközi és országos versenyeken. Nagyszerű sporteredményekkel és sikeres rendezvényekkel öregbítették városunk hírnevét. A SUSI korábbi versenyzői közül néhányan ma már a kézilabdában és a labdarúgásban NB I-s szinten képviselik Sárospatakot. Sikeres, eredményes és országosan is elismert rendezvényeiknek köszönhetően ma már nevük van az utánpótlásnevelésben.

Elismerésükhöz szívből gratulálunk!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adományozott Egyed Katalin óvodapedagógus részére.
Egyed Katalin a középiskola befejezése után, két évig a sárospataki Bodrogközi Állami Gazdaságban adminisztrátorként dolgozott. 1975. szeptember 01-én az I. sz. Napköziotthonos Óvodában vállalt munkát, képesítés nélküli óvónőként. Közben beiratkozott a helyi Comenius Tanítóképző Főiskola óvodapedagógus szakának levelező tagozatára, ahol 1978 júniusában diplomát kapott. Azóta is ugyanazon a munkahelyen dolgozik (melynek időközben csak a neve változott), és megadatott számára, hogy innen menjen nyugdíjba. Szép életút, tartalmas, színvonalas pedagógiai munka áll mögötte. Gyermekszerető, mindig és mindenkor a kisgyermekek érdekeit szem előtt tartó és képviselő óvodapedagógus. Pályája során megkülönböztetett figyelmet fordított a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű kisgyermekek nevelésére. Fejlesztésükért és felzárkóztatásukért, valamint az alapvető emberi szokások és viselkedésformák elsajátításáért sokat tett körükben. Többször sikeresen pályázott az óvodai integrációs program keretében kiírt projektekre. Ennek keretében rendkívül sok élményhez, ismerethez, valamint a létfenntartásukhoz szükséges eszközökhöz juttatta őket. Mindezeken túl nagy hangsúlyt fektetett a tehetséggondozásra is. 1991-ben középfokú angol nyelvvizsgát tett, és ezen tudását szinte az első perctől kamatoztatta a gyermekek körében is. Az Oktatási Minisztérium engedélyével az általa vezetett óvodai csoportban beindította a játékos angol nyelvi előkészítőt az érdeklődő és tehetséges gyermekek számára. Ez a program nagyon sikeres, és még napjainkban is tart. A több mint 20 év alatt több száz óvodás gyermekkel sikerült megszerettetnie, és egyben megalapoznia az angol nyelv oktatását. Sokrétű pedagógiai munkájával kivívta munkatársai elismerését is. Kiváló közösségi ember. 1993-tól – 2010-ig az óvoda vezetőhelyettesi, majd tagintézmény-vezetői feladatait is ellátta, magabiztos, határozott vezetőként. Vezetése alatt az óvoda sikeresen pályázott a „Madárbarát Óvoda”, valamint a „Zöld Óvoda” címekre. Ezek a díjak az óvoda programjában kifejtett tevékenység – a környezetvédelemre és természetszeretetre nevelés – megkoronázása volt. Az óvodai munkáján túl aktívan részt vesz a városunk közéletében.
Mindannyiunk nevében gratulálok elismeréséhez, és az elkövetkezendő nyugdíjas évekre jó egészséget és sok örömet kívánok!

Ebben az évben Gyémánt Díszoklevelet vehet át a 2013/2014-es tanév kezdetén Géczy Istvánné, Olga néni.
Géczy Istvánné, idén 60 éve, hogy elvégezte az egri Állami Pedagógiai Főiskola földrajz- rajz szakát és még abban az évben, azaz 60 évvel ezelőtt munkába is állt Pilis községben. Férje állomáshelyeit követve Kaposvár, Nyíregyháza és végül 1969- ben Sárospatakra költözött a család.
Harminchét éven át volt osztályfőnök, sok-sok éven át a rajz szakkör vezetője.
Tanítványai közül sokan nyertek helyi, országos és nemzetközi képzőművészeti pályázatokat. 1985-ben Miniszteri Dicséretet, 1989-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést kapott. Az 1972-ben alapított Zempléni Rajztanárok Alkotókörének alapító tagja. Több év kihagyás után, tavaly nyáron újra részt vett az alkotókör táborában, Hajdúnánáson. Aktív éveiben képei a Pedagógus Képzőművészek kiállításain jelentek meg.
Pontossága és precizitása példaértékű mind az aktív, mind a pedagógus pályára készülők számára is.
Gratulálunk az elismeréshez és további alkotókedvet, erőt és egészséget kívánunk!


Fedor Mátyás
 Belicza János

 


Punyi Gyula

 Hardon Csaba

 Bodorovics Tamás

 


Vachter Tamás

 


Aros János


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.06.02./

 

III. „Óriás leszel” Nemzetközi MOGYI – SUSI - Sárospataki Sporttehetség Gyermekfesztivál és Konferencia

 

               
                                                                                          

2013. május 18-án és 24-25-26-án – a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola és a sárospataki sportegyesületek, intézmények szervezésében (STC; RÁKÓCZI DSE; MECFK; ÁVG DSE, ZEMPLÉN VIZILABDA KLUB; ÁRVAY DSE, Refi DSE) – került megrendezésre a III. „Óriás leszel” Nemzetközi MOGYI – SUSI - Sárospataki Sporttehetség Gyermekfesztivál és Konferencia. A négy nap eseményei a következő helyszíneken zajlottak: Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnoka, aulája és műfüves pályája; Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornacsarnoka, Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar termei; Városi uszoda, Városi Sportpálya, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola műfüves pályája...
 

 Lívják Emília


Kordáné Györki Erika

Beliczáné László Petra

Arosné Czakó Rita

Sikora Lili

Sikora Attila

Tuss Istvánné

Belicza János


Punyi Gyula


Hardon Csaba


Bodorovics Tamás


Vachter Tamás


Aros János

Timáriné Király Sarolta

Szegedi Istvánné

Erdei János

Tuss Péter

Sontra László

Csehiné Tomkó Krisztina

Gönczy Zoltán

Víghné fehérvári Zsuzsa

Papp József

Batta Zoltánné

Szvitankó Tamás

Csendes István

Vajóczki Andrea

Szabó Éva

Hauserné Páricsi Andrea

      

A 3. napon a versenysportolókat láthatták a nézők. A következő kupákon játszhattak az egyesületek sportolói, ahová több mint 40 csapat nevezett:
- VII. PATAQUA KUPA VIZILABDA TORNA (felelős: Erdei János)
- Jubileumi XX. MOGYI – SUSI LABDARÚGÓ TORNA
- Jubileumi XX. MOGYI – SUSI KÉZILABDA TORNA
- XII. MOGYI – SUSI SZIVACSKÉZILABDA TORNA
- V. STC KÉZILABDA TORNA
- I. TUSS GABRIELLA SZERTORNA EMLÉK VERSENY (felelős: Sikora Lili, Csehiné Tomkó Krisztina, Tuss Péter)
- VII. RÁKÓCZI KUPA ASZTALITENISZ VERSENY (felelős: Sontra László)
A sárospataki egyesületek több mint 550 gyermeket láttak vendégül, akik izgalmasnál izgalmasabb versenyeken vettek részt. A több száz résztvevő, plusz a kísérők, testvérek, és családtagok élvezettel próbálták ki a fenn említett sportágakat. Az egész napos tornával megpróbáltak a szervezők felejthetetlen élményt nyújtani a gyermekeknek.

Idén is a Mogyi Kereskedelmi Kft.-nek, Sárospatak Város Önkormányzatának és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek jár a köszönet, hiszen arany és ezüst fokozatú támogatóként segítették e rendezvény sikeres és zavartalan lebonyolítását. Kiváló színvonalú versenyeket, mérkőzéseket láthattak a szép számban kilátogató szurkolók, mind a tornacsarnokokban, mind a műfüves pályán. Óriási hangulat uralkodott a párharcok alatt, melynek a több mint 900 kilátogató vendég részese lehetett. A fesztiválon 480 darab érem, 19 darab serleg, és 105 darab oklevél talált gazdára.
Az ünnepélyes eredményhirdetésnél, a díjakat AROS JÁNOS polgármester úr, SZEGEDI ISTVÁNNÉ - Katika néni, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgató asszonya, TIMÁRINÉ KIRÁLY SAROLTA, a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájának igazgató asszonya, TUSS ISTVÁNNÉ – Zsófi néni és SIKORA ATTILA alpolgármester úr adta át. Az eredményhirdetés közben Belicza János – a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola elnöke külön kiemelte a támogatók és a szervezők segítségét.

A versenybizottság tagjainak óriási munkája elengedhetetlen volt, hogy országos szinten is elismert rendezvény legyen Sárospatakon: Lívják Emília, Kordáné Györki Erika, Csehiné Tomkó Krisztina, Beliczáné László Petra, Víghné Fehérvári Zsuzsanna, Arosné Czakó Rita, Sikora Attila, Erdei János, Hardon Csaba, Baksay Attila, Bodorovics Tamás, Punyi Gyula, Vachter Tamás, Sikora Lili, Gönczy Zoltán, Papp József, Kecskeméthy Károly, Sontra László, Csendes István, Tuss Péter, Batta Zoltánné, Szvitankó Tamás, Poremba Ferencné, Butkai János, Tarjányi István, Szemán Imre, Szűcs Mihály, Vajóczki Andrea, Koppány Péter, Szabó Éva, Hauserné Páricsi Andrea, Tóth István - Patya. Külön köszönet jár az ÁRPÁD VEZÉR GIMNÁZIUM igazgatójának is – TÓTH TAMÁSNAK – aki végig segítette az esemény zavartalan lebonyolítását.

A végső sorrend kihirdetése előtt, TOMBOLA-sorsolás is színesítette a programot. Köszönet jár a játékvezetőknek, versenybíróknak is, akik egész nap fújták a sípot, értékelték a versenyzőket. Nagyon nagy köszönet jár a www.sarospatak.hu és a ZEMPLÉN TELEVÍZIÓ munkatársainak, akik több mint 4000 gyönyörű képet és szebbnél szebb felvételeket készítettek a konferenciáról, a szabadidősport napról és a gyermekfesztiválról.

Összességében e rendezvény jó alkalmat nyújtott arra, hogy a sárospataki egyesületek megmutassák magukat és a tartalmas négy nappal erősítsék egymást. A szervezők büszkék arra, hogy a konferenciát, a szabadidősport napot és a gyermekfesztivált minden sportoló, előadó, érdeklődő és hozzátartozó mosolyogva zárta le, ismét azzal a mondattal: „Jövőre, veletek, ugyanitt!” A rendezvények méltón búcsúztatták a tanévet! GRATULÁLUNK MINDEN Sárospataki csapatnak!


III. „ÓRIÁS LESZEL” NEMZETKÖZI MOGYI – SUSI SÁROSPATAKI SPORTTEHETSÉG GYERMEKFESZTIVÁL ÉS KONFERENCIA SZÁMOKBAN:
4 NAP - 8 ELŐADÓ - 50 CSAPAT - 8 HELYSZÍN - 550 GYERMEK - 50 EDZŐ – FELKÉSZÍTŐ - 900 NÉZŐ - 87 MÉRKŐZÉS - 1002 LEJÁTSZOTT PERC - 492 GÓL.

III. „Óriás leszel” MOGYI – SUSI Sárospataki Sporttehetség Gyermekfesztivál és Konferencia FŐTÁMOGATÓJA: MOGYI Kft.

III. „Óriás leszel” MOGYI – SUSI Sárospataki Sporttehetség Gyermekfesztivál és Konferencia TÁMOGATÓI: Sárospatak Város Önkormányzata, Árpád Vezér Gimnázium, MECFK, www.sarospatak.hu, www.boon.hu, Sárospatak Újság, ÁVG DSE, www.borsodsport.hu, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, Zemplén Televízió, Hunyadi ABC, K&H Bank, Cib Bank, Észak Magyarország, Szvitankó Tamás – Video Tomix Stúdió, Erste Bank, Rákóczi Panzió, Csubák Pincészet, Ristorante Collegno, Végardó Fürdő, Anita méteráru és lakástextil, Pro Corona BT., HUMMEL, Diego – Sárospatak, Euronics – Sárospatak, Kempa és az Uhlsport Magyarországi Képviselet, STC, STC kézilabda szakosztálya, Sárospataki Polgárőr Egyesület , Le-Porelló 2005, Ajtai és Társai Kft., Borsod Megyei Szabadidősport Szövetség, Sárospatak Város Rendelőintézete, Abaúj Kistérség Járóbeteg Szakellátó Központ, Sárospatak Termálfürdő, Sátoraljaújhely Városi Uszoda, Bodrog Hotel, Biotech üzlet –Sárospatak, Sárospataki Kerámia, Vár étterem, Kövér Cukrászda, Heitzmann Cukrászda, Makk Hetes Étterem, Reál ABC, Abonett KFT, Coca Cola KFT, High Care Kozmetika, Kreatív Hobbi bolt, A SZÜLŐK, akik nélkül nem lenne SUSI!

III. „ÓRIÁS LESZEL” NEMZETKÖZI MOGYI – SUSI SÁROSPATAKI SPORTTEHETSÉG GYERMEKFESZTIVÁL HIVATALOS VÉGEREDMÉNYE
Jubileumi XX. MOGYI – SUSI KÉZILABDA TORNA - XII. MOGYI – SUSI SZIVACSKÉZILABDA TORNA - V. STC KÉZILABDA TORNA

1998-1999-es fiú kézilabda
I.hely: SÁROSPATAKI TC
II.hely: MISKOLCI SPORTISKOLA
III.hely: MEZŐKÖVESD

MISKOLCI VSI: Nemes Balázs, Pál Vajk, Apatóczky Máté, Herr Krisztián, Baranyi Dávid, Tóth Gergely, Lővei Márk, Molnár Dániel, Rábai Levente, Csabai Barnabás, Simon Mihály, Kiss Richárd, Kálmán András, Kocsma Dániel, Csabai Bence, Czinege Ernő, EDZŐ: Vágó Péter

MEZŐKÖVESDI KC: Bartók Levente, Gyenge Zoltán, Sallai Máté, Üveges Krisztián, Pásztor Ákos, Sipeki Marcell, Dohány Rajmund, Sárosi Ádám, Tóth Márk Bence, Kovács Bence, Fábián Roland, Kiss Roland, Horváth Lóránd, Nyitrai Zsolt, Bartók Patrik. EDZŐ: Fügedi Csaba

A sárospataki csapat tagjai: Juhász Ádám, Marczi Máté, Gál András, Kajati Gergely, Zajácz Ákos, Szabó András, Korda Péter, Götz Bence, Durst Armand – játékosok; Csendes István – edző.

2000-es lány kézilabda:
I.hely: HAJDÚNÁNÁS
II.hely: SUSI
III.hely: KISVÁRDA

Hajdúnánás: Varga Fruzsina, Mezei Petra, Bozsár Petra, Nagy Ágnes, Tar Lotti, Tóth Jázmin, Balázs Emma, Péter Bettina, Kántor Lili, Oláh Antónia. Edző: Tarné Hadadi Beáta.

Kisvárda: Juhász Fanni, Gyebnár Zsófia, Bíró Dorina, Szanku Liia, Dallos Parricia, Vas Bianka, Kóródi Zsófia, Soltész Petra, Barati Laura, Szabó Zsanett, Szabó Fruzsina, Kovács Fanni. Edző:Szankuné Ésik Gabriella.

A sárospataki csapat tagjai: Bajzát Emese, Csordás Dóra, Hardon Réka, Hauser Petra, Horváth Inez, Kababik Bianka, Krenyitzky Sarolta, Mudróczki Fanni, Perényi Julia, Rák Petra, Szabó Eszter, Tallárom Réka, Zombori Gréta – játékosok; Hardon Csaba – edző.

2003-2004-es lány szivacskézilabda:
I.hely: MISKOLCI SPORTISKOLA
II.hely: KASSA
III.hely: FELSŐZSOLCA
IV.hely: SUSI

MVSI: Tar Georgina, Tar Gréta, Lakatos Petra, Kurmai Panna, Veinémer Dorina, Babos Dorina, Finta Fanni, Varga Virág, Dienes Hanna, Turóczi Alexandra. Edző: Kosztelnik Zsoltné

KASSA: Mišková Eliška, Szmereková Ema, Fotulová Lujza, Mikolajová Patrícia, Pomietlová Viktória, Sopoligová Nicol, Kelbelová Kamila. Edzó : Solarikova Martina, Fotul Miroslav
Felsőzsolca VSE: Hogya Gabriella, Hopka Panka, Vágó Eszter, Számadó Eszter, Juhász Petra, Huszár Anett, Bartus Lili Nóra, Molnár Inez, Ruszó Jázmin, Czap Dalma. Edző - Csontos Róbert
A sárospataki csapat tagjai: Hallók Eszter, Hajdu Lilla, Cseke Flóra, Horváth Kiara, Mudróczki Lilla, Spisák Zsófi, Rák Orsolya, Kovács Eszter, Perényi Lilla, Hardon Rita – játékosok; Bodorovics Tamás – edző.

2004-2005-2006-os fiú szivacskézilabda:
I.hely: SUSI – BODROGOLASZI PIROS
II.hely: SUSI – BODROGOLASZI KÉK

SUSI – BODROGOLASZI: Zajáros Gergő, Sándor Ármin, Bodnár Simon, Nukumune Thimoteu, Gyöngyösi Bence, Gergely Bence, Klima Gábor, Sajgó Dániel, Cserpák Gergő, Kerülö Zoltán, Bodnar Ruben. Baksay Attila – edző.

VII. PATAQUA KUPA VIZILABDA TORNA
2000-es fiú:
I.hely: ZEMPLÉN VÍZILABDA KLUB
II.hely: KASSA
III.hely: KAZINCBARCIKA
IV. hely: MEAFC

SKP Kosice (Kassa): Kukoricas David, Nemeth Norbert, Varga Michal, Halocká Anastasija, Rusinko Filip, Spowták Oliver, Strompová Veronika, Kavecanky Simon, Varga Daniel, Uhrin Lukás, Majoros Marek, Hartai Daniel, Edző: Komjathy Pavol

Kazincbarcikai Sport Központ – Delfin Vízisport Klub: Géczi Ákos, Barati Barnabás, Hankó Rafael, Keresztes Kornél, Gadóczi Gergő, Kálmán Dániel, Szarvas Gábor, Szarvas Gergő, Islai Bálint, Tódor Dávid, Benke Dávid, Rigerszki Áron, Rigerszki Tamás, Edző(k): Orosz Tamás, Brassó Istvánné.

MEAFC Miskolc: Kucskár Huba, Rékasi Bence, Kiss Ákos, Gajdócsi András, Haskó Márk, Ambrus Zsombor, Kiss Adrián, Szabó Bence, Nánási Kocsis Gergő, Szabó Botond, Lescsinszki Áron, Lukács Dávid, Sugaras Patrik, Edző(k): Kovács Bertalan, Laszák László.

A sárospataki csapat tagjai: Méhész Kolos, Major Bálint, Éva Gábor, Csoma Levente, Traszik Vince, Tamás Erik, Vismeg Zsombor, Erdei Koppány, Andrássy Levente, Durbák Zsombor, Pásztor András, Marczi Róbert, F. Tóth Hanna, Szilágyi Zsófia, Frei Zoé Fanni, Oldal Attila, Hédervári Dávid, Soltész Tamás, Méhész Dániel – játékosok; Bodorovics Tamás – Erdei János és Méhész László – edzők.

Jubileumi XX. MOGYI – SUSI INTERLIGA LABDARÚGÓ TORNA
I.hely: NYÍRSULI – BOZSIK AKADÉMIA
II.hely: NAGYBÁNYA
III.hely: SUSI
IV. hely: SDJUSOR UNGVAR
V.hely: NAGYKÁROLY
VI. hely: GÖRÖG FS
VII.hely: ZAKAPARATTYA UNGVAR
VIII.hely: MÁTÉSZALKA

NYÍRSULI – BOZSIK AKADÉMIA: Fodor Tamás, Lévai Marcell István, Illés Adrián, Szabó Bálint, Makula Renátó, Czirbik Péter, Jócsák Dávid, Holló Péter, Sikorszki Bence, Torkos Máté Bendegúz, Gyüre András, Szabolcs, Barna József, Páll Zsombor, Roskó Levente, Talián László, szilvási Martin. Papp Tibor – edző.

NAGYBÁNYA: Cuc Cristian, Matei Denis, Coza Paul, Bacsai Jozsef, Bőlényi Denis, Luno Antonid, Piroska Erik, Pohl Roland, Muresan Bogdan, Moldovan Alex, Darolti Bogdan. Piroska Attila – edző.

SDJUSOR UNGVAR: Kashka Dmytro, Patsa Deyan, Mihalko, Adrian, Romanko Anton, Sehediy Edvard, Mihalko Adro, Koval Stanislav, Slyusar Denys, Hanych Dmytro, Baksha Martyn. Mukhlynin Vladimir – edző.

NAGYKÁROLY: Ritli Rajmond, Binder Adrian, Papp Szabolcs, Schuller István, Pongrácz Edvard, Barth Kevin, Nyéki Kevin, Ilyés Dániel, Vajoan Julian. Tabi Zsolt – edző.

GÖRÖG FS: Bodnár Máté, Czene Zalán, Kópis Alex, Koszta Zoltán, Szopkó Tamás, Illés Gábor, Bíró Norbert, Simon Péter, Bíró Roland, Görög Levente, Tóth Bertalan. Görög Csaba – edző.

ZAKAPARATTYA UNGVAR: Dzof Volodymyr, Palok Serhii, Babydorych Yuriy, Hudan Roman, Babydorych Vitaliy, Mytro Oleksandr, Borys Daniel, Fitsai Alexsandr, Kartali Antal, Fedak Yuriy, Yordan Vitaliy, Chakalyy Stanislav, Tymkanych Mykola, Pira Mario. Oros Lazlo – edző.

MÁTÉSZALKA: Nagy Levente, Varga Márton, Mazó Péter, Somogyi Gergő, Pankotai Bálint, Bétéri Bence, Zatik Péter, Illyés Zoltán, Lőrincz József, Varga Zsombor, Orosz Dominik, Veréczi Zoltán, Veres Dávid, Szabó Antal, Kelemen Tamás, Hegedűs Patrik. Papik Zoltán – edző.

A sárospataki csapat tagjai: Vachter Fanni, Szemán Eszter, Kovács Zsombor, Baba János, Tagai András, Hunyadi Bence, Batta Gergő, Mózes Tamás, Halász Dániel, Ardó Alex, Karászi Róbert, Baráth Benedek, Szendrei Gábor – játékosok; Vachter Tamás – edző.

Jubileumi XX. MOGYI – SUSI LABDARÚGÓ TORNA 2003-as fiú:
I.hely: KAC KASSA
II.hely: SUSI PIROS
III.hely: SUSI KÉK
IV.hely: KENÉZLŐ (2001 - LEÁNY)

Kassa: SPAK Richard, SIMON Mátyás, MATÁS Patrik, KONERACKY Erik, JÁRAY Borisz, MISTRIK Samuel, HARCAR Jakub. Edző: Simon GYORGY.
KENÉZLŐ: Pap Mónika, Bárány Emese, Pásztor Zsuzsanna, Balogh Dalma, Nedeczki Bianka, Oláh Dániel, Balogh Bence. Vachter Tamás – edző.

A sárospataki csapat tagjai: Baranyi Sándor, Fridrik Patrik, Moheb Ashya Fárzin, Czinke Nimród, Toniati Luca, Sereg Bendegúz, Repei Mátyás, Bódisz Ábel, Miczák Márk, Tallárom Balázs, Bódi Ádám, játékosok; Punyi Gyula – edző.

2004-es fiú:
I.hely: SAJÓVÖLGYE FS
II.hely: ÓZDI FOOTBALL CLUB
III.hely: SUSI FEHÉR
IV.hely: SUSI BORDÓ

Sajóvölgye FS: Keresztes Alex, Keresztes Márk, Réti Levente, Tóth Balázs, Nagy Roland, Nagy Fanni, Eszlári Dóra, Bombicz Bálint, Zsigrai Bálint, Bottlik Bernát, Vajda Botond, Magyar Bálint. Edző: Zimányi Ádám

Ózd: Jakab Dávid, Medve Balázs, Panyák Martin, Szakács Patrik, Prógli László, Molnár Martin, Nedecki László, Varga Alex, Póta Máté, Benyhe Bendegúz, Gregó Bence, Kanta Máté. Halmai Csaba – edző.

A sárospataki csapat tagjai: Sprencz Ádám, Séra Attila, Hunyadi Gergő, Papp Szabolcs, Borsós Máté, Kántor Benedek, Greskó Dominik, Obzut Dávid, Szabó Dániel, Kuti Zoltán, Sztankó Bence, Simai Soma, Barna Dávid, Kék Tamás – játékosok; Gönczy Zoltán – edző.

2002-es fiú:
I.hely: SAJÓVÖLGYE FS
II.hely: SUSI KÉK
III.hely: SUSI PIROS
IV.hely: KENÉZLŐ
V.hely: ÓZDI FOOTBALL CLUB

Ózd: Barabás Dániel, Csépányi Szabolcs, Rudi Milán, Berki Ernő, Kovács Dominik, Kovács Attila, Szűcs Ádám, Bereznai Benjamin, Molnát Tamás, Kovács Dániel. Munkácsi Tamás – edző.

Sajóvölgye FS: Tóth Milán, Sándor Bálint, Fészki Norbert, Szegedi Péter, Pogonyi Benjámin, Németh Roland, Varga Márk, Kozma Bence. Edző: Sándor Zoltán

Kenézlő: Bodnár Tamás, Lendvai Erik, Bilku Imre, Pártai István, Kádas Bence, Halász Zsolt, Boldogh Balázs, Pandák András, Lengyel Ádám. – Vachter Tamás – edző.

A sárospataki csapat tagjai: Vachter Fanni, Tagai András, Hunyadi Bence, Batta Gergő, Ardó Alex, Batta Gergő, Mózes Tamás, Halász Dániel, Kovács Zsombor, Baba János, Szendrei Gábor, Szemán Eszter, Gócs Bálint – játékosok; Vachter Tamás – edző.

VII. RÁKÓCZI KUPA ASZTALITENISZ VERSENY GYERMEK KATEGÓRIA:
I.hely: KALOCSAI ATTILA (Sárospatak TC)
II.hely: CSETNEKI JÁNOS (Sárospatak)
III.hely: SIMAI ANNA (Sárospatak)

NŐI FELNŐTT KATEGÓRIA:
I.hely: SZABÓ ÉVA (Sárospatak)
II.hely: HAUSERNÉ PÁRICSI ANDREA (Sárospatak)
III.hely: SIMAI ANNA (Sárospatak)

FÉRFI FELNŐTT KATEGÓRIA:
I.hely: MARCZI TAMÁS (Sárospatak)
II.hely: RÉTI JÓZSEF
III.hely: HOFFMANN GÁBOR (Sárospatak)

I. TUSS GABRIELLA SZERTORNA EMLÉK VERSENY  - UGRÁS – II. KCS. LÁNY:
I.hely: TALLÁROM RÉKA, TRIKÓ NOÉMI
II.hely: DANDÁS LEILA
III.hely: BALOGH GRÉTA

UGRÁS – I. KCS. - LÁNY:
I.hely: HAUSER RÉKA, POROSZKA ZSÓFIA
II.hely: FÖLDES KINCSŐ
III.hely: GALYAS AMANDA

GERENDA – II.KCS. LÁNY:
I.hely: TALLÁROM RÉKA
II.hely: TRIKÓ NOÉMI
III.hely: DANDÁS LEILA

GERENDA – I. KCS. LÁNY:
I.hely: FÖLDES KINCSŐ
II.hely: POROSZKA ZSÓFIA
III.hely: GALYAS AMANDA, HAUSER RÉKA

TALAJ – II.KCS. LÁNY:
I.hely: TALLÁROM RÉKA, TRIKÓ NOÉMI
II.hely: DANDÁS LEILA
III.hely: BALOGH GRÉTA

TALAJ – I. KCS. LÁNY:
I.hely: FÖLDES KINCSŐ, GALYAS AMANDA
II.hely: HAUSER RÉKA
III.hely: POROSZKA ZSÓFIA

NYÚJTÓ VI. KCS. – FIÚ:
I.hely: PÁNDI SZEKERES ÁRON

GYŰRŰ VI. KCS. – FIÚ:
I.hely: AROS DAMJÁN
II.hely: LINGVAI MÁTÉ

KORLÁT VI. KCS. – FIÚ:
I.hely: LINGVAI MÁTÉ

TALAJ VI. KCS. – FIÚ:
I.hely: PÁNDI SZEKERES ÁRON
II.hely: AROS DAMJÁN

UGRÁS VI. KCS. – FIÚ:
I.hely: PÁNDI SZEKERES ÁRON
II.hely: LINGVAI MÁTÉ

A sárospataki nevezettek névsora: Tallárom Réka, Trikó Noémi, Dandás Leila, Balogh Gréta, Poroszka Zsófia, Hauser Réka, Földes Kincső, Galyas Amanda, Pándi Szekeres Áron, Lingvai Máté, Aros Damján – versenyzők; Csehiné Tomkó Krisztina, Tuss Péter, Sikora Lili, Pásztor István – felkészítők.

III. SÁROSPATAKI NYÍLT TOLLASLABDA BAJNOKSÁG - FÉRFI EGYÉNI:
I.hely: KUN PÉTER (Sárospatak)
II.hely: TÓTH JOEL (Miskolc)
III.hely: BALLA ANDRÁS (Miskolc)
IV. hely: KECSKEMÉTHY KÁROLY (Sárospatak)
V.hely: GERGYENI GÁBOR (Sárospatak)

NŐI EGYÉNI:
I.hely: SZABÓ VIKTÓRIA (Miskolc)
II.hely: GUZI DÓRA (Miskolc)
III.hely: NAGY EMŐKE (Budapest)
IV. hely: KOZMA ÉVA (Sárospatak)
V.hely: SÁFRÁNYOS TÜNDE (Nagyszelmenc)
V.hely: BUGIS EMESE (Nagyszelmenc)

FÉRFI PÁROS:
I.hely: TÓTH JOEL - BALLA ANDRÁS (Miskolc)
II.hely: KUN PÉTER – GERGYENI GÁBOR (Sárospatak)
III.hely: KECSKEMÉTHY KÁROLY – HALÁSZ TIBOR (Sárospatak)

NŐI PÁROS:
I.hely: KOZMA ÉVA – SZABÓ VIKTÓRIA (Sárospatak - Miskolc)
II.hely: NAGY EMŐKE - GUZI DÓRA (Miskolc - Budapest)

VEGYES PÁROS:
I.hely: TÓTH JOEL - SZABÓ VIKTÓRIA (Miskolc)
II.hely: NAGY EMŐKE – GERGYENI GÁBOR (Budapest)
III.hely: KECSKEMÉTHY KÁROY – GUZI DÓRA (Sárospatak)


II. Gyermek Röplabda Bajnokság 1998 lány
I.hely: NAGYSZELMENC
II.hely: SZENT ERZSÉBET KATOLIKUS ÁLT. ISK.
III.hely: RÁKÓCZI DSE

Nagyszelmenc-Dobó István Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola: Matyi Veronika, Bodnár Alexandra, Lizák Anna, Simko Bettina, Bugis Nikoletta, Tokár Gréta, Serfőző Tünde, Bugis Emese. Kerékgyártó Csaba – edző.
A sárospataki csapat névsora (Rákóczi DSE): Frank Annabella, Frikker Hajnalka, Göttli Vivien Zita, Gulyás Gabriella, Orosz Vivien, Perényi Júlia, Takács Viktória, Vachter Fanni, Viczmándi Eszter, Viczmándi Vivien, Zsóka Kitti – játékosok; Tuss Péter – edző.
A sárospataki csapat névsora (Szent E. Kat. Ált. Isk.): Pásztor Viktória, Pásztor Kitti, Balogh Kincső Cintia, Tompa Zsuzsanna, Sági Nóra, Hochvárt Csenge, Tompa Krisztina. Repei Anna– játékosok; Beliczáné László Petra – edző.

I. Felnőtt Röplabda Bajnokság
I.hely: SÁROSPATAKI VEGYES VÁLOGATOTT
II.hely: SÁROSPATAK TEAM

A sárospatakiak névsora: Szabó Éva, Kék Tamás, Beliczáné László Petra, Koppány Péter, Tuss Péter, Györki Erika, Lívják Emília, 


 

További fotók - >>>                            További fotók - XII. MOGYI – SUSI SZIVACSKÉZILABDA TORNA >>>

További fotók - III. TUSS GABRIELLA SZERTORNA EMLÉK VERSENY >>>                     További fotók - Jubileumi XX. MOGYI – SUSI LABDARÚGÓ TORNA >>> 

További fotók - V. STC KÉZILABDA TORNA >>>                   További fotók >>> - Jubileumi XX. MOGYI – SUSI KÉZILABDA TORNA >>>

További fotók  - VII. RÁKÓCZI KUPA ASZTALITENISZ VERSENY >>>                    További fotók - VI. MOGYI – SUSI NEMZETKÖZI GYERMEKFESZTIVÁL - eredményhirdetés 1. >>> 

További fotók - VI. MOGYI – SUSI NEMZETKÖZI GYERMEKFESZTIVÁL - eredményhirdetés 2. >>>


Cziczer Katalin
/2013.06.01./

 

Városi diáknap lesz a Végardó Fürdőben

 

               
                                                                                          

Ötletgazdag az újjáalakult Sárospataki Diákönkormányzat, hiszen amit most kitaláltak, ilyen még nem volt. A város összes iskolájának szerveznek diáknapot, mégpedig a fürdő területén. A fürdési lehetőség mellett színes programokat szerveznek, amelyek között a kisebb és nagyobb diákok is meg fogják találni a kedvükre valót. Sportversenyek, vetélkedők, ki mit tud, főzőverseny és persze sok zene várja majd a város diákjait június 10-én, hétfőn délután. Dr. Nezáczkiné Tótin Erika tanárnő, a Református Kollégium Gimnázium programkoordinátora ezt nagyon jó együttműködésnek nevezte a Diákönkormányzat és az Önkormányzat között…
 

 


Dr. Nezáczkiné Tótin Erika

      

Elmondta, hogy a diákok ötletére az Önkormányzat fogékony volt és mindenben segíti annak megvalósulását. Nem csak a fürdő rendelkezésükre bocsátásával, hanem a technikai feltételek biztosításában is, amiért köszönettel tartoznak nem csak az Önkormányzat tagjainak, hanem a Végardó fürdő vezetőjének és személyzetének is.

Az ötletből valóság lesz, június 10-én a Fürdőnap megvalósul, minden sárospataki iskola képviselteti magát, így kb. ezer diákra számítunk. Szerveztünk egy bejárást, miután összeállt a program, megtervezzük, hogy hol lesznek a színpadok, az akadályversenyek és a főzőverseny – tette hozzá Szvitankó Tamás, az Önkormányzat Humán Bizottságának elnöke, aki a kezdeményezést felkarolta.

Aros János polgármester szintén a kezdeményezés mellé állt:
„Nagyon örülök ennek, hogy néhány héttel, hónappal a Diákönkormányzat újjá alakulása után ilyen aktívak a diákok. Most lesz az első nagy próba, az első nagy rendezvényük, hiszen a Végardói Strandfürdő területén szeretnének egy tartalmas napot eltölteni, akadályversenyekkel, szellemi vetélkedővel és egyéb programokkal, amik a diákokat érintik. Nagy volt a lelkesedés, mi pedig hozzá tesszük azt, amit az Önkormányzat hozzá tud tenni díjazással, programok előkészítésével, szervező munkával. 


 


Törő Gábor
/2013.06.01./

 

Helyi polgárőrök vigyázzák Bodroghalász nyugalmát

 

               
                                                                                                   

Közgyűlést tartott a Sárospataki Polgárőr Egyesület, melynek fő napirendi pontja a 2012. évi munka értékelése volt. A beszámolóban Klima János polgárőr parancsnok nagyon sok munkáról, ügyeletben töltött óráról számolt be, hiszen nélkülük városi rendezvény már el sem képzelhető. A közgyűlés a beszámolót egyhangúlag elfogadta…
 

 


 Klima János
 

      

A polgárőrparancsnok egy örömteli eseményről is beszámolt. Mint elmondta, a Bodroghalászért Egyesület tisztelte meg őket azzal, hogy tagjai a polgárőrségbe jelentkeztek. 10 új tagot vettek fel ezen a közgyűlésen, akik nagy része a Bodroghalászért Egyesületből kerültek ki. Azzal a szándékkal jelentkeztek a polgárőrség soraiba, hogy személyesen is kivehessék részüket a településrész nyugalmának és biztonságának megőrzéséből.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Aros János polgármester is, aki szintén polgárőr. Ő a közgyűlést a következőképpen értékelte…
Egy szakmai és gazdasági beszámolót tartottunk. A szakmai beszámolót a polgárőr egyesület alelnöke, polgárőrparancsnoka Klima János tartotta, a pénzügyi részét pedig gazdasági vezetőnk, Kiss István nyugalmazott polgári védelmi parancsnok. A két beszámolón kívül még aktualitásokról beszéltünk. Én is megköszöntem a polgárőrség valamennyi tagjának az aktivitását, hiszen a tavalyi év nagyon eredményesnek volt mondható, több elismerést kaptunk, több kitüntetettje volt a polgárőr egyesületnek. Tavaly rendeztük meg először a megyei Polgárőr Napot. Minden településről pozitív jelentéseket kaptunk vissza, valamint a megyei szervezet, és az országos szövetség részéről is, akik nagyra értékelik a munkánkat.

A polgárőrség Sárospatakon 2004-ben alakult, tehát jövőre fogjuk ünnepeli a 10 éves fennállásunkat. Ez alatt a 10 év alatt a polgárőrség bebizonyította, hogy milyen nagy szükség van rá, hiszen a közbiztonságot a romló gazdasági helyzetben is sikerült megőrizni, még pedig úgy, hogy egyre nagyobb feladat hárul a polgárőrségre. A polgárőrség, a rendőrség, a közterület felügyelet és az utóbbi években a lakosság hathatós együttműködésének köszönhetően nem romlott a közbiztonság Sárospatakon.
A továbbiakban 10 polgárőr a felvételére is sor került, mindenkit egyhangúlag vett föl a tagság. Bodroghalász városrészben egy al-egyesület alakult, akik a városrész közbiztonságáért lesznek felelősek, természetesen a polgárőrség szakmai irányításával.
Aros János


 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2013.06.01./

 

Lassan újjáépül a város

 

               
                                                                                          

Még tart a gazdasági válság, amihez képest elég sok új épületet adtak át Sárospatakon az utóbbi években. A szó szoros értelmében egymást érik a sikeres pályázatok: éppen az Esze épületet adták át, amikor jött a hír, hogy nyert a régi Egészségház felújítására benyújtott pályázat - miközben dübörögnek a gépek a kialakítás alatt álló Főtéren. Aros János polgármestert arról kérdeztük, hogyan lehet válságban ennyi fejlesztést megvalósítani?
 

 


Aros János

      

Hat évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy részt veszünk minden pályázaton, hiszen csak ebből nyílik fejlesztési lehetősége Sárospataknak. Akkor tudatosan átgondoltuk, hogy milyen pályázatokat kívánunk benyújtani. Először a fürdő fejlesztése mellett döntöttünk, hiszen szerettük volna a város bevételeit növelni. Ezt követték azok a fejlesztések - szintén pályázati lehetőségek kihasználásával - amelyek jelentős megtakarításokat eredményeztek, hiszen a három óvodánkból egy modern épületbe költöztettük át az óvodát. Látszik, hogy kitűnően működik, teltházzal üzemel ma is.
Ilyen volt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felújítása is, hiszen a két felújításra szoruló épületből, az Esze Tamás Általános Iskola épületéből és a régi Petőfi Általános Iskola épületéből pályázati lehetőségek kihasználásával egy modern, felújított, energiatakarékos épületben folytathattuk az oktatást - ezzel is jelentős megtakarítást eszközölve az Önkormányzat számára.

Aztán következtek azok a beruházások, amelyek már az itt lakók, elsősorban a sárospatakiak és a Sárospatak környékén élők életkörülményeinek a javítását szolgálták. Ilyen volt az egynapos betegellátónak a kialakítása, amely sárospatakiaknak és sárospataki kistérséghez - most már járáshoz - tartozóknak a mindennapjait könnyítik meg.
Ekkor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy milyen kontraszt van a régi, 1975-ben épült épület és a tavaly átadott új épület között. Megkerestük azt a pályázati lehetőséget, amely lehetővé tette azt, hogy a régi épület felújítására is benyújtsuk a pályázatot. 2013. január 14-én döntöttünk így, az elmúlt héten pedig megkaptuk az értesítést - egy roppant gyors elbírálás után -, hogy a benyújtott pályázatunkat eredményesnek minősítették, s 130 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Sárospatak, ami 100 %-os támogatottságú, tehát még önerőt sem kell hozzá tenni. A támogatási szerződés aláírása után - reményeink szerint a közbeszerzési eljárás elsőkörös lebonyolítása után - már ebben az évben el tudjuk kezdeni a fejlesztést.

De nincs még vége a fejlesztéseknek, hiszen most jutottunk el odáig, hogy olyan beruházást is meg tudunk valósítani, amely bizonyos látvány szempontjából is jó lesz a sárospatakiaknak. Gondolok itt a Főtér kialakítására, és hozzá kell tennem, hogy ennek a projektnek része a piac felújítása is, ami mindenképpen szükséges volt mát itt Sárospatakon, hiszen igénylik azok a lakók, akik kevéske jövedelmüket szeretnék a piacon kiegészíteni, s akik egészséges élelmiszereket szeretnének vásárolni.

És egy jó hírem van még, hiszen a mentőállomás építkezés is kezdődik, az OMF pályázott huszonkét mentőállomás létesítésére Magyarországon, ebből az egyik a sárospataki mentőállomás lesz. A munkaterületet már átadtuk, a területet rendelkezésre bocsátottuk, a mentőállomás 2014 nyarára lesz kész.

Az egészségügyben külső és belső változtatások egyaránt lesznek, hiszen Sárospatakon jelenleg hét felnőtt és három gyermek háziorvosi szolgáltatás, valamint négy fogászati alapellátás működik. A fogászat tudjuk, hogy a régi szülőotthonban található. Így most egy felújított, modern épületbe - kívülről belülről felújítva, új bútorzat beszerzésével - tudjuk a betegeket egy helyen fogadni. Hiszen megtörténik majd az egybenyitása a régi és az új épületnek, egy központi helyen, a belvárosban.
Én azt hiszem, hogy nagyon méltó körülmények között tudják a betegek igénybe venni majd ezt a szolgáltatást. Remélhetőleg minél kevesebb számban, ami azt jelentené, hogy egészségesebb lesz Sárospatak lakossága.

Látható tehát, hogy a fejlődést folytatjuk Sárospatakon, az ígéreteinket betartjuk, s ezek az intézkedések, s ezek a fejlesztések mind-mind a sárospatakiak javát szolgálják. 


 


Törő Gábor
/2013.05.31./