Archív
  
2013. július

  Vádemelési javaslat a tárca-tolvajjal szemben

 

               
 

 


 

      

Néhány órán belül elfogta a rendőrség azt a fiatal nőt, aki egy idős nénit lopott meg. Egy idős sárospataki asszony 2013. február 25-én, miután megvette a narancsot, a bolt közelében megállt, táskáját a földre tette és eszegetni kezdte a gyümölcsöt.

Ekkor jött ki a szemben lévő üzletből egy fiatal pár, melynek a női tagja a nénihez lépett. A lány megállt az idős asszony előtt, lehajolt és egy természetes mozdulattal kivette a földre helyezett táska tetejéről a néni tárcáját, készpénzével és irataival együtt, majd a férfi után szaladt.

Az idős asszony azonnal kiabálni kezdett és egy fiatalember azonnal a segítségére is sietett, majd értesítették a sárospataki rendőröket. Az elkövetőről a néni pontos személyleírást is tudott adni.

A Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei még azon a napon elfogták és előállították a 20 éves V. Nikolettát, aki megalapozottan gyanúsítható a cselekmény elkövetésével. A fiatal sárospataki nővel szemben a rendőrség közokirat, magánokirat vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével kisebb értékre elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást.

A Sárospataki Rendőrkapitányság a 20 éves, V. Nikolettával szemben folytatott nyomozást 2013. július 31-én befejezte és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.
 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.07.31./

 

  Dr. Dominkó István előadása a Szent Erzsébet Házban

 

               


 

 


Dr. Dominkó István

      

Július 30-án 17 órakor került sor a Szent Erzsébet Házban Dr. Dominkó István zongoraművész posztdoktori ösztöndíjas kutatása eredményeinek bemutatására, a népes számú közönség előadást hallhatott, Farkas Ferenc magyar zeneszerző életművéről: A magyar költészet inspirációja, a vers zeneisége és az újraalkotás szabadsága Farkas Ferenc dal- és kórusművészetében címmel.

Ugyancsak kedd délután került sor a Don Giovanni operaelőadás zenekari résztvevőinek meghallgatására, melynek eredményeképpen kialakult a zenekari ülésrend és beosztás. Szerda délelőtt vette kezdetét az első zenekari próba az operaelőadásra. Délután a másik zenekari kurzus résztvevői próbáltak: az augusztus 6-án megrendezésre kerülő zenekari hangverseny során elhangzó Mozart zongoraversenyre kezdődött a felkészülés Delta David Gier amerikai származású karmester vezetésével.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.07.31./

 

    Domján 100 kiállítás

 

               

A Zempléni Fesztivál keretén belül 2013. augusztus 10-én (szombaton ) és 11-én (vasárnap), 16 órától Domján 100 kiállítás címmel tárlat látogatást szerveznek [angol és magyar nyelven] a Sárospataki Képtárban...
 

 


 

      

DOMJÁN JÓZSEF [1907 - 1992] a világ leghíresebb színes fametsző művésze a huszadik században. Mint elismert Kossuth és Munkácsy díjas művész emigrált nyugatra az 1956-os forradalom után. Amerikai munkássága során nagy sikereket ért el, munkái több mint 500 kiállításon kerűltek bemutatatásra és fametszetei megtalálhatók fontos nyugati múzeumok gyüjteményeiben. Domján emigráció előtti munkáinak teljes anyaga a Sárospataki Képtár tulajdonában találhatók, de a mester egész életútja követhető az centenáriumi kiállításon.

Az angol és magyar nyelvű tárlat vezetés után megtekinthető lesz a művész életéről, a DUNA TV által készített dokumentum film.
A tárlat vezetője, Magyar Kálmán, a Passaic, new jersey-i (USA) Amerikai Magyar Múzeum igazgatója, aki személyesen ismerte a mestert és több kiállitást szervezett számára az USÁban.

Információ:
www.domjanart.hu --- www.zemplenifestival.hu
Domján József Alapítvány: +36-30-982-4546
Sárospataki Képtár - Sárospatak, Szent Erzsébet út 14 - H-3950
tel: +36 20 477 0086
 


 


Cziczer Katalin
/2013.07.31./

 

   Pótfelvételit hirdet a Főiskola

 

               

Az Eszterházy Károly Főiskola Sárospatakon pót-felvételi vizsgát hirdet. Várja a hallgatókat egy olyan pedagódusképzési rendszerbe, ahol a csecsemőgondozástól a pedagógusképzésen keresztül a PHD-s doktori képzésig minden egy helyen valósul meg. A tanító szakra pótfelvételivel felvételt nyert hallgatók részére ingyenes kollégiumi férőhelyet biztosítanak...
 

 


 

      

Az alkalmassági vizsga időpontja: Augusztus 22 (csütörtök) reggel 9 óra.

- Az alkalmassági vizsgára szükséges fényképes igazolvány, 10-15 népdalból álló lista és a végtagokat szabadon hagyó testnevelési felszerelés szükséges.
A vizsga 3 részből áll.:
- Beszéd alkalmassági vizsgálat (olvasás, beszédritmus, hangképzés, szövegalkotás)
- Ének-zenei alkalmassági vizsgálat (zenei hallás, énekhang, hangterjedelem, ritmusérzék)
- Testi alkalmassági vizsgálat (mozgáskoordináció, állóképesség, alapvető motoros (testi) képesség)


A megjelenés kötelező, egyszeri alkalom, valamint az intézmény behívó levelet nem küld.
Cím: 3950, Sárospatak Eötvös u. 7.

Telefonos elérhetőségünk: +36-47/513-000
bővebb információk: http://felvi.ektf.hu/
 


 


Törő Gábor
/2013.07.31./

 

Elkezdődött a 10. Crescendo Nyári Akadémia

 

               

2013. július 29-én ünnepélyes megnyitó eseménnyel indult a jubileumi rendezvénysorozat. A nap folyamán 300-an érkeztek 30 országból és 4 kontinensről, s este a Sárospataki Református Teológia Imatermében vette kezdetét hivatalosan a 10. Crescendo Nyári Akadémia. Timothy Bentch és Füzesséryné Dudás Eszter művészeti vezetők köszöntötték az egybegyűlteket...
 

 


Füzesséryné Dudás Eszter

Timothy Bentch

      

Ismertetették a legkülönlegesebb szakmai programokat: zenetörténeti előadások, tanári és diák koncertek, a Visegrádi Négyek országai résztvevőinek versenye, zongoristák versenye, Peter Bannister művének ősbemutatója, és Mozart: Don Giovanni c. operájának színrevitele várja a megérkezetteket. A szóló órákon való részvétel mellett a közös munka szépségét, s barátságok, nemzetközi kapcsolatok kialakításának lehetőségét hangsúlyozták.

Zenei köszöntésként hangzott el Tarjányi Tamás (tenor) és Dallos Erika (zongora) előadásában Haydn műve: Uriel áriája a Teremtés c. oratóriumból "Mit würd und Hoheit angetan..." címmel.

A Crescendo International alapítója és igazgatója, Beat Rink (Svájc) és finn származású felesége Airi Rink is üdvözölte a résztvevőket, s a nyári akadémia személyes hangvételű pogramjaira, a Tune In, az esti kiscsoportos beszélgetésekre, a Kreatív Istentiszteleten való részvételre invitálták az egybegyűlteket.
A nyári akadémia idei fő témája a "Jó gyökerek és jó gyümölcsök", s az üzenetet interaktív módon támasztották alá. Előadásuk végén izgalmas módját válaszották a szemléltetésre szánt gyümölcskosár tartalmának közzétételére, az egybegyűltek örömmel kapkodtak a gyümölcskosár röpködő tartalma után.

Újabb zeneszámként a svájci származású Reto Reichenbach előadásában hazája neves szerzőjének, Frank Martin zongorára írt 8 prelűdjéből játszotta a két utolsó tételt Lento és Vivace címmel.

A bemutatkozó országokat és nemzeteket óriási taps köszöntötte: Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Csehország, Dél-Afrikai Köztársaság, Egyesült Államok, Finnország, Hollandia, Indonézia, Izráel, Japán, Kanada, Lengyelország, Lettország, Libanon, Németország, Görögország, Magyarország, Nagy-Britannia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Puerto Rico, Románia, Svájc, Szerbia és Montenegró és Szlovákia.

Az estet Wagner Lohengrin c. operájából Elza álma című áriája zárta Szabóki Tünde (szoprán) és Dallos Erika (zongora) előadásában.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.07.30./

 

Az időjárás is segít a sportpálya felújításában

 

               

Az elnyert TAO-s pályázat legfontosabb ütemének végrehajtása zajlik most, ami a focipálya és környezetének a felújítását szolgálja. A Főtér kialakítása mellett, fontos esemény ez most Sárospatakon. Aros János városunk első embere nap, mint nap személyesen is figyelemmel kíséri az eseményeket, így szívesen vesszük a témával kapcsolatos tájékoztatóját a munkálatokról...
 

 


Aros János

 


Kovács Gábor

      

Jelenleg a küzdőtéren, ahol az események zajlanak, folynak a munkálatok. A korábbi esős napok előtt sikerült a tervezett helyeken a gyepszőnyeget kicserélni, úgy hogy az égből jövő locsolás soha jobbkor nem jöhetett volna. A cserére nem szoruló részeken is végeznek karbantartásokat: ráfüvesítenek, műtrágyáznak, „megfésülik” és amit még a szakember jónak lát.
Ezzel párhuzamosan folynak a kerítés cseréjének és a labdafogó háló tartószerkezetének alapozó földmunkái, illetve az épület tetejének hő és vízszigetelése.

Sárospatak sportegyesületei évek óta eredményesen pályáznak az úgynevezett TAO-s pályázati keretből. Öt kiemelt sportágnak van lehetősége részesülni ebből a kedvezményből, itt Patakon a vízilabdások, a kézilabdások és a labdarúgók felelnek meg a kiírásnak. A vízilabdások pályázatának köszönhető, hogy ki tudtuk cserélni a végardói strandfürdőben a sátrat, aminek télen élvezhetjük igazán előnyét. A kézilabdás TAO-s pályázati lehetőség kihasználásának jóvoltából az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokának burkolatát újították fel, illetve működési költségekre is pályáztak. A labdarúgó szakosztály, pedig a sportpályának a felújítására kapott lehetőséget. Ezen belül is a két kapu előtti rész teljes fűcseréjére, a kerítésnek a cseréjére, a lelátók megújítására, ehhez hozzá kell tenni, hogy a ferencvárosi stadion bontása miatt a Ferencvárosi Torna Club vezetőitől kaptunk 300db széket. Ennek a rendbe hozását, felújítását, alkalmassá tételét a Weinberg 93 kft végzi. Valamint a TAO-s támogatási lehetőségből az öltözőépület tetejének a hőszigeteléssel egybekötött újraszigetelése is megvalósul.

Meg kell, hogy köszönjem az egyesület vezetőinek azt, hogy egyáltalán részt vettek ebben a pályázatban, hiszen ezek az elnyert összegek, amelyek együttesen 100 millió forintot tesznek ki a működési költséggel együtt, jelentős könnyebbséget jelentenek a város gazdálkodásában is, hiszen eddig az önkormányzat volt, az egyesület kizárólagos támogatója. A működési költség mintegy 70-80%-át az önkormányzat állta, a sárospataki lakósok pénzéből a mindenkori költségvetésben elfogadott összeg keretéig. A szakosztályvezetők mellett köszönet a pataki vállalkozóknak, hiszen ezt a pályázati lehetőséget a vállalkozások a nyereségadójuk terhére tudják feltölteni. Több támogatást tudtak összeadni a vállalkozók, mint amire pályáztunk. Ez nagy öröm számomra, hiszen azt jelenti, hogy a pataki vállalkozások mindenféle nehézségük ellenére még mindig fordítanak figyelmet a sárospataki közösségi tevékenységre, a sportra.

A sportpálya felújítása Kovács Gábor szakosztályvezető irányításával gőzerővel tart. Valamennyi munkát sárospataki cég nyerte el, akik ezzel is tudják támogatni a labdarúgást. Egy kis türelmet kérek a sárospataki lakósoktól, hiszen a sportpálya most munkaterületté van nyilvánítva. Ez okozhat egy kis kellemetlenséget, bár úgy gondolom, hogy az őszi indulásra már újra mindenkinek a rendelkezésére tudjuk bocsátani.
Külön köszönetet kell még mondanom Fazekas András és Czakó Gézának, akik a saját vállalkozásukon keresztül közel 10-10 millió forinttal járultak hozzá a felújítás megvalósításához.

A mellékelt képek a munkák mozzanatait örökítették meg, amelyekkel azoknak szeretnénk kedveskedni, akik elfoglaltsága nem engedi meg a munkálatok személyes megtekintését.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.07.30./

 

    Több helyszínen népszerűsítik Sárospatakot és térségét

 

               

 


Bosch Ágnes

      

Az idén is Debrecen főtere adott helyett a Városok és Falvak Fesztiváljának, ahol Sárospatak ismét bemutatkozhatott, számolt be Bosch Ágnes, a Tourinform iroda vezetője. A kétnapos (2013. 07. 19-20) turisztikai és kulturális kínálatban bővelkedő rendezvényre nagyon sokan ellátogattak...

A Tourinform irodában az elmúlt két hónapban a legtöbb belföldi vendég Budapest és környékéről érkezett és átlagosan 3 napot töltettek a városban. A vendégek első kérdése általában a Megyer-hegyi tengerszemmel kapcsolatos. A lengyel turisták aránya a legnagyobb a külföldi vendégek közül.

A Tourinform iroda 2013. július 12-től, a Végardó Fürdőben is létrehozott egy információs pultot. A cél az, hogy a fürdőzők érdeklődését felkeltsék Sárospatak és környéke további értékei iránt.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.07.30./

 

 A rendőrség figyelmeztet!

               
 

A közeledő hidegfront és a hatására előforduló viharos szélrohamok megváltoztathatják az útviszonyokat. Az álló- és folyóvizeken tartózkodóktól is fokozott figyelmet kér a rendőrség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2013. július 29-én 10 óra 30 perckor kiadott veszélyjelzése szerint 2013. július 29-én késő este északnyugat felől hidegfront éri el Magyarország területét...
 


 

      

Hatására az északnyugatira forduló szelet a Dunántúl északi felén viharos szélrohamok (70-100 km/h) kísérik. 2013. július 30-án napközben mérséklődik a szél erőssége, de még mindig várhatók időnként viharos (< 70 km/h) széllökések. A fronthoz kapcsolódó zivatartevékenység a jelenlegi számítások alapján nem lesz különösen erős, de késő este a Dunántúlon szórványosan kialakulhat heves zivatar (jég > 2 cm, széllökés > 90 km/h) is.

A rendőrség kéri, hogy a közlekedés résztvevői a meteorológia front átvonulása idején körültekintően tájékozódjanak az időjárási körülményekről, az útviszonyokról, készüljenek fel a váratlan, erős széllökésekre. A viharos szél miatt megváltozhatnak a látási viszonyok, főként a sík terülteken porviharra is lehet számítani. A járművezetők fokozottan figyeljenek a sebesség helyes megválasztására. Elindulás előtt a megszokottnál alaposabban vizsgálják át a járművek műszaki állapotát, a járműre vagy a járművön rögzített dolgok állapotát.

A nyílt vízen túrázók, kisvízi járművel közlekedők vihar esetén a part közelében tartózkodjanak, vagy menjenek ki a szárazföldre.

A tavakon tartózkodók figyeljék az elrendelt viharjelzést. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy II. fokú viharjelzés esetén tilos a fürdőzés. Hirtelen feltámadó szél esetén vízi biciklivel, valamint matraccal kerüljék el a mélyvizet.

Figyeljenek magukra és egymásra! Szükség esetén hívják az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívók bármelyikét.
( a fotók illusztrációk)
 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.07.29./

 

    XIV. Urbán György Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskola és Ifjúsági Művésztelep

               


Urbán György

      

2013-ban tizennegyedik alkalommal rendezi meg az Új ART ÉRT Alapítvány az Urbán György Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskolát és Ifjúsági Művésztelepet augusztus 5-15 között. Az évtized alatt több tehetséges alkotó fiatalt művészi, tanári pályára bocsátó iskola jelenlegi és volt növendékei, tanárai, a szabadiskola körül az egy évtized alatt megjelent művészek találkoznak Sárospatakon, 2013. augusztus 5-15 között, délután 17 órakor a Pataki Öregdiákok Vendégházában, innen közösen vonulnak át Urbán György festőművész sírjához, a református temetőbe...

2013-ban is megkezdik a munkát a javarészt magyarországi, de az Erdélyből, Olaszországból és Németországból érkező hallgatók. Idén is felveszik az épp csak tavaly letett ecsetet, és folytatják a megkezdett munkát idén Baksai József Munkácsy-díjas képzőművész és Csetneki József képzőművész vezetésével.

A hagyományokhoz híven, augusztus 14-én délután, a Múzsák temploma előtt, szabadtéri kiállítással és a Gubis Mihály-díj, valamint az Urbán György-díj átadásával zárul a tizennegyedik kurzus és kezdődik meg a készülés a jubileumi tizenötödikre.
( a fotók illusztrációk)
 


 


Cziczer Katalin
/2013.07.29./

 

   Baleset miatt lezárták a 37-es utat Hercegkútnál

               
 

      

2013. július 29-én a 37-es számú főút hercegkúti bekötőút előtti szakaszon anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt, ahol két személyautó egy magyar és egy szlovák rendszámú autó összeütközött...

A helyszínelés idejére a főutat teljes szélességben lezárták, a forgalmat elterelték. A balesetben személyi sérülés nem történt.

 
 


 


Cziczer Katalin
/2013.08.02./

 

Külső visszapillantó tükör használata nélkül kockázatos az előzés

 

               

2013. július 14-én 17 óra 15 perckor személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a 37-es számú főúton, a sárazsadányi bekötőút közelében, ahol egy ismeretlen rendszámú gépkocsi vezetője úgy kezdte meg az előtte haladó kocsisor előzését, hogy nem vette figyelembe az ő gépkocsija előzését már szabályosan elkezdő gépjárművet – kezdte egy baleset ismertetését Ladics Tamás rendőr főhadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 

 


Ladics Tamás

      

A szabályosan előző gépkocsi vezetője, hogy az ütközést elkerülje, a kormányt balra rántotta, aminek következtében járműve a vízelvezető árokba került és felborult. A gépjárműben hárman könnyebben megsérültek. A balesetet okozó személygépkocsi az esemény után nem állt meg.

A baleset körülményeit a Sárospataki Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja, amihez kéri, hogy akik információval rendelkeznek a balesetről, jelezzék a Rendőrkapitányság felé.
 
 


 


Törő Gábor
/2013.07.25./

 

Megoldódik az illegális szemétlerakók problémája

 

               

Nagyon régi kérése a sárospatakiaknak és az előző választási ciklus előtt meg is ígértük, hogy pontot teszünk az - egykor legális, később illegális - cinegei hulladéklerakó problémájának a végére. A Zempléni Hulladékkezelő Társulással együtt sikerült elkezdenünk egy 3,2 milliárd forintos projektet, így 27 településen kezdhetünk hozzá az illegális hulladéklerakók felszámolásához. Az első hely, ahol a munkálatok elkezdődnek, a sárospataki cinege hulladéklerakója lesz – számolt be a projektről Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Valószínűleg mindenki emlékszik még rá, amikor azzal kellett a nyári estéket eltöltenünk, hogy hívtuk a tűzoltókat, mert kigyulladt az illegális szemétlerakó hely. Nos, ezt sikerült megszüntetni, bár a nagyon leleményes lakosok továbbra is a sorompó kikerülésével ide szállították a törmeléket és a hulladékot. (Több százezer forintos bírságot is ki kellett szabnunk, amíg végre megszokták, hogy nem lehet ide szemetet hordani. Az, hogy neki ez megtakarítást eredményezett, nagyon sok pataki lakosnak kellemetlenséget okozott.)

A múlt héten alpolgármester úr átadta a munkaterületet és nyár végére árható, hogy látványos munka kezdődik meg a teljes földterület lefedésével, a felületén található hulladék elszállításával és rekultivációval - füvesítéssel, fásítással fogjuk visszaadni a természetnek ezt a területet. Ennek a projektnek a keretén belül szeretnénk még más, patakon és patak környékén - elsősorban gondolok itt a kispataki vásártérre - felgyülemlett illegális hulladék felszámolását is megoldani. Ezzel kapcsolatban a tárgyalások még folyamatban vannak.

Egy újabb olyan problémára sikerült megoldást találni, amely ugyan a mögöttünk lévő évtizedekben alakult ki, megoldani viszont nekünk kell.
 
 


 


Cziczer Katalin
/2013.07.24./
 

Fürdőfesztivál

               

2013. július 14-én tartották a Végardói Fürdőben a Fürdőfesztivált. A változékony időjárás ellenére is számtalan szórakoztató programot biztosítottak a közönségnek. A hazai énekesek, zenészek sora mellett még a zumbások is átmozgatták a vendégeket - még a szlovák és lengyel vendégek is szívesen fogadták a fellépőket és jól mulattak a produkcióikon – számolt be Benkő Barnabás Zoltánné, a fürdő vezetője...
 


Benkő Barnabás Zoltánné

      

A fellépők között szerepelt Csepregi Éva, Szandi, Nagy Feró és az Irigy Hónaljmirigy is – ők adták a műsor gerincét. A szünetekben pedig szórakoztató műsorok voltak, úgymint a zumba, a boksz, a néptánc és a társastánc. A nap egyik fő produkciója, az Irigy Hónaljmirigy napjaink slágereit átdolgozva szórakoztatta a közönséget.

A változékony időjárás ellenére is sokan vettek részt ezen a sikeres fesztiválon.
 
 


 


További fotók >>>

Kistóth Mercédesz
/2013.07.24./

 

Egy nyomon haladó járművek ellenőrzése

 

               

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így Sárospatakon is fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség a motorkerékpár-, segédmotoros kerékpárvezetők és kerékpárosok közlekedésbiztonságának javítása céljából - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense...
 

 


Ladics Tamás

      

Az országos médiában is hallható, hogy az elmúlt napokban megnövekedett az olyan balesetek száma, amelyeknek kerékpáros, motorkerékpáros vagy segédmotoros kerékpáros volt az elkövetője vagy sértettje. Ezeknek a járműveknek a vezetői védtelenebbek, mint más gépjárművek vezetői, hiszen őket nem védi gépjármű-karosszéria és egy kisebb erejű ütközés is végződhet súlyos sérüléssel vagy akár halálos tragédiával is. Éppen ezért szükséges részükről a szabályok teljes mértékű betartása és a fokozottabb odafigyelés a közlekedésük során. A legfőbb baleseti okként az elsőbbségi szabályok figyelmen kívül hagyása, valamint a figyelmetlen, gondatlan vezetés került megállapításra.

Ellenőrzéseinkkel a szabályok betartásának elősegítését, a közlekedésbiztonság javítását, valamint a közúti közlekedési balesetek számának, súlyossági fokának csökkentését szeretnénk elérni. Az ellenőrzés kiterjed többek között az ittas vagy bódult állapotban hajtó személyek kiszűrésére, a megfelelő vezetői igazolványok és engedélyek meglétének ellenőrzésére, a kerékpárok kötelező tartozékainak meglétére, valamint a motorkerékpárosok bukósisak-használatára is. Technikai eszközeink segítségével menet közben azt is ellenőrizzük, hogy közlekedésük során a vonatkozó jogszabályok betartásra kerülnek-e részükről. (Elsőbbség nem megfelelő biztosítása, szabálytalan előzés, kanyarodás stb..)

A szabálytalanul közlekedőkkel szemben minden esetben a hatályos jogszabályok szerint lép fel a rendőrség.
(A fotók illusztrációk)
 


 

Cziczer Katalin
/2013.07.23./

 

Szabó Évát a bizottság tagjává választották

 

               

Szabó Éva sárospataki lakost, a Tokaji Járási Hivatal hivatalvezető-helyettesét, a 2013. júniusában megtartott Magyar Kormánytisztviselői Kar területi tisztségviselőinek választásán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Etikai Bizottság tagjává választották…
 

 


Szabó Éva

      

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 2012. július 1-jei hatállyal létrehozta a Magyar Kormánytisztviselői Kart, amely mint köz-testület, gyakorolja a törvényben előírt szakmai érdekképviseleti jogosítványait, valamint részt vesz a kormánytisztviselőket érintő jogszabályok előkészítésében, véleményezésében hivatásrendbeli problémáik megoldásában.

A Területi Közgyűlés tisztségviselői kívánják, hogy sikeres munkát végezzen a választókerületében dolgozó kormánytisztviselők szakmai érdekvédelme területén.
 
 


 

A fotók illusztrációk.

Törő Gábor
/2013.07.23./

 

Általános tűzgyújtási tilalom

 

               

Az ország teljes területére, köztük megyénkre nézve is tűzgyújtási tilalom lett elrendelve 2013. július 22-től visszavonásig. Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a vidékfejlesztési miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre a 2013. július 22-án átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el...
 

 

      

A fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.
A miniszter felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható.
Az országos tűzgyújtási tilalom ideje alatt az erdőterületeken a fásításokban és az ezektől mért 200 méteres távolságon belül tilos tüzet gyújtani. Ide kell érteni a felsorolt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. Tilos a tűzgyújtás az erdőben és az erdő 200 méteres körzetében található külterületi ingatlanokon is.

A tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter hirdeti ki és vonja vissza, a belügyminiszterrel folytatott egyeztetést követően. Az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kezdeményezheti a tilalom elrendelését és visszavonását. A tilalom kihirdethető országosan, egy-egy megyére, vagy egy területi egységre (pl. Mátra) is. A tűzgyújtási tilalom és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található faanyag szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Mindezeket a szempontokat figyelembe véve hirdetik ki vagy vonják vissza a tilalmat.

A jogi szabályozás és az ehhez kapcsolódó tűzgyújtási tilalom a felsoroltakra terjed ki, de a tűz keletkezésének és a terjedésének fokozott veszélye ebben az időszakban minden növényzet esetén fennáll, így a tűzgyújtási tilalom idején sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.

Tűzgyújtási tillom ideje alatt kerti grillsütő használata engedélyezett-e?
A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem

Az ilyen nyílt lángú berendezések, eszközök használata, a tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartását követeli meg. Ezek röviden a következők:

nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, még ki nem hűlt parazsat, hamut;
gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartásáról, pl. víz, homok;
a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt;

A jogi szabályozás és az ehhez kapcsolódó tűzgyújtási tilalom az erdőkre és azok környezetére terjed ki, de a tűz keletkezésének és a terjedésének fokozott veszélye ebben az időszakban minden növényzet esetén fennáll, így az ilyen időszakban történő szalonnasütés, grillezés esetén különösen fontosak a szabályok betartása.
(A fotó illusztráció)
 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
/2013.07.23./

Megújult a Járási Hivatal épülete

               
 

A Sárospatak Honlap olvasói több alkalommal értesültek már arról, hogy a Polgármesteri Hivatal és a Járási Hivatal szervezeti egységei az elmúlt hetekben költöztek. A változások eredményeként a Kossuth u. 44. (régi Polgármesteri Hivatal épülete) szám alatti épületben a Járási Hivatal nyert elhelyezést. Itt dolgoznak még a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Sárospataki Tankerületének munkatársai – nyilatkozta dr. Komáromi Éva, a Járási Hivatal vezetője…
 


dr. Komáromi Éva

      

Épületünk tisztasági festéssel megújult és tiszta környezetben módosult funkciókkal várjuk a Tisztelt sárospataki és a járás illetékességi területéhez tartozó települések polgárait.

Hivatalunkban működik az Okmányirodai és Hatósági Osztály valamint a Járási Gyámhivatal és az Építésügyi Hivatal. A Munkaügyi Kirendeltség továbbra is a Rákóczi u. 78. szám alatt, míg a Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal és a Falugazdász hálózat a Wesselényi u. 34. szám alatt fogadja az ügyfeleket.

Várhatóan az ősz során a jelenleg Okmányirodának helyet adó irodáink átépítésre kerülnek, és a hivatal ezen földszinti szárnyában Kormányablak kialakítására kerül sor, amely majd 2014. januárjától fogadja az ügyfeleket kibővített hatáskörrel.

A hivatalunk hatáskörébe tartozó ügyek felsorolását a cikk elején lévő "Járási Hivatal" megnevezésre kattintva olvashatják, mely a továbbiakban állandó jelleggel elérhető lesz a honlapon, ügyintézőink elérhetőségeivel együtt. További szervezeti változásokról rendszeresen tájékoztatni kívánjuk az érdeklődő lakosságot.
A hivatal megújulásához nyújtott segítséget minden közreműködőnek megköszönöm.
 


 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2013.07.22./

 

Szűz Mária szobrának megáldása a plébániakertben

 

               
 

A sárospataki Római Katolikus Egyházközség és Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya az idén emlékezik arra, hogy a jezsuita szerzetesek 350 éve telepedtek le Sárospatakon, hogy újraszervezzék a katolikus egyházközséget, és szolgálatára legyenek az akkor 3 nyelvű közösségnek. Mindig olyan atyák szolgáltak így itt, Patakon, akik a magyar, a szlovák és a német nyelvű katolikusok lelkipásztori ellátását is meg tudták oldani – nyilatkozta Kecskés Attila plébános…
 

 


Kecskés Attila

      

A Jubileumi Év és a Katolikus Világegyházzal együtt ünnepelt Hit Éve egyik jelentős eseményére került sor július 16-án Kármelhegyi Boldogasszony ünnepének estéjén a sárospataki Római Katolikus Plébániaház kertjében. A bazilikai szentmise után a Szűz Anya szobrát áldották meg.
A szobrot a plébánia lourdes-i zarándokai adományozták az egyházközség számára. A megfelelő helyszín megtalálása és a környezet kialakítása után került sor a megáldásra, azután, hogy előbb napokon keresztül gyermekek imája szentelte meg az emlékhelyet.
A lourdes-i molnár lánya, Bernadett, 1858-ban többször is látta a „Szép Hölgyet”, aki a kislány kérdésére így mutatkozott be: „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás!”
A megáldásra az utolsó lourdes-i jelenés 155. évfordulóján (1858. július 16.) került sor. A szertartást Főtisztelendő Matyi Péter pácini plébános (egykori pataki káplán) atya végezte, aki annak idején a zarándoklatot vezette, és a napokban újra Lourdes felé indul majd a bodrogköziek és a hegyaljaiak népes zarándokcsoportjának élén.
A máriás emlékhely azért is fontos a pataki egyházközség számára, mert a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletét az idén 350 éve Patakra érkezett jezsuita atyák mélyítették el a hívekben, és ennek nyomán lett a bazilika-plébániatemplom és az egyházközség égi pártfogójának a szeplőtelenül fogantatott Szent Szűz választva.

E híradás végén álljon itt az egykori pataki és egri diák – a 150 évvel ezelőtt született egri remete – Gárdonyi Géza néhány sora Jézusunk szent anyjáról az Útra-készülődés című nagy bölcseleti költeményből, mely ragyogó hitvallás a Gondviselésről, az örök életről, és Jézus Anyja, Mária iránti mély áhítatának kifejezése:

"S ha jő az éj s én újra visszatérek
egynéhány szál gyöngyvirágot letépek,
és felviszem a csillagfényes égbe.
Megkeresem a Jézus anyját véle.
A Jézus anyját, kinek képei
oly búsak lenn és olyan szenvedők!
Hadd lássam egyszer mosolyogni őt!"
 


 


további fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.07.22./

 

Jól halad a főtér építése

 

               
 

Az egyik, talán leglátványosabb beruházásunk a főtér építése a sárospataki fejlesztések közül, amelyek most már szerencsére folyamatosak és egyre inkább láthatóak. A kiinduló ötlet az volt, hogy hogyan tudnánk a 30 évvel ezelőtt átadott Makovecz-féle Művelődés Háza előtti térburkolatot kicserélni, hiszen ez az akkor még modernnek és jónak gondolt műkőburkolat mára már olyan állapotba került, hogy nemcsak baleset, hanem életveszélyes is volt – nyilatkozta Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Találtunk egy pályázatot több mint két évvel ezelőtt, amely kizárólag ezt az ötletünket nem tette lehetővé, azonban egy belváros rehabilitációs pályázat keretén belül - kibővítve egy főtér kialakításával, a piac felújításával és egy parkoló kialakításával - 300 millió forint támogatást sikerült elnyernünk.

A pataki lakosok láthatják, hogy a kezdeti munkálatok után, amikor a két telek - a Comenius Tanítóképző Főiskola és A Művelődés Háza - közötti terület közötti kerítés elbontásra került, ahhoz képest most már látványos a napról napra gyarapodó fejlődés. Megérkezett 38 kamionnyi gránitburkolat, aminek újbóli minőségvizsgálata után kiadtam az engedélyt a burkolás megkezdéséhez folyamatos felügyelettel, hiszen nagyon oda kell figyelnünk, mert ez a gránitburkolat 80-100 évre meg fogja határozni a város, a belváros és a főtér összképét. Mára már látszik, hogy hol lesznek a kandeláberek, hol lesznek a virágos helyek, hogyan fog kinézni az egész főtér.

Nagyon sokan jönnek minden nap. Én is naponta megyek ellenőrizni a munkálatokat és többen is megkérdezik, hogy mi hogyan fog elhelyezkedni. Éppen ezen felbuzdulva valamikor a jövő héten egy un. nyílt napot fogunk tartani, amikor meghívom a tervezőt és azokra a kérdésekre, amelyekre én esetleg nem tudok választ adni, a hétköznapok során ő fog tudni választ adni.
Én úgy látom, hogy mindenki megelégedésére folynak a munkálatok, de szerintem az esősebb időjárás miatt két-három hét csúszásra lehet számítani, szeptember végére azonban, ahogy eredetileg terveztük, a főtér átadásra kerülhet a sárospataki lakosok számára. Azután a mi dolgunk lesz, hogy hogyan tudjuk ezt élettel megtölteni, hiszen szándékunk az, hogy szinte valamennyi hétvégén legyenek itt rendezvények a patakiak számára és a lakosok újra megszokhassák, hogy egy nagy közösségnek a részesei. Legyünk együtt büszkék erre a gyönyörű főtérre és töltsük meg együtt élettel!

Látható, hogy ennek a projektnek másik látványos eleme a piac felújítása, amit teljesen zárhatóvá fogunk tenni, mivel ez a piac megfelel valamennyi uniós szabálynak, alkalmas tejtermék, hús, füstölt áru, tojás árusítására is. Lehetőséget szeretnénk biztosítani a minden napi nyitva tartásra elsősorban a pataki őstermelőknek, ugyanakkor mivel az az igény, kérés is megfogalmazódott felém, hogy a jelenlegi, un. fenti piacot - a régi MÁV területén - is megtartsuk, ezt is meg fogjuk fontolni. Elképzelhetőnek tartom azt, hogy a hét valamennyi napján a zárt, modern, európai szabványnak megfelelő piacunk fog működni, szerdán és szombaton pedig a most megszokott, régi területen, a MÁV területén lesz a nagy piac. Ebben az egyeztetések még folynak, úgyhogy kérném a pataki lakosokat, hogy ha ezzel kapcsolatban véleményük, észrevételük, tanácsuk van, azt mihamarabb juttassák el hozzám. Látható, hogy a piac előtti terület is meg fog újulni: új járdát, új aszfaltburkolatot fog kapni. Én szeretném, hogy ezen az utcán árusítás megszűnjön és ezt javasolni fogom a Képviselő Testület felé - ezért tesszük zárhatóvá a piacot, ezért adunk lehetőséget a fenti piac területén is.
 


 

további fotók - piac>>>                                       további fotók - főtér>>>


Kistóth Mercédesz
/2013.07.22./

 

Könyvtár a strandon!

 

               
  

2013. július 16. és augusztus 24. között már a Végardói Strandfürdő területén is elérhetőek a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár szolgáltatásai! Minden hétköznap 10 és 16 óra között STRANDPOLC várja a fürdő vendégeit. Az ingyenes beiratkozás után folyóiratokat, könyveket kölcsönözhetnek fürdőzők, vagy helyben is belelapozhatnak a meséskönyvekbe, képes folyóiratokba.
Remek családi program a medence mellett egy-egy mese, vagy vers elolvasása az árnyas fák alatt - tájékoztatja az érdeklődőket Csatlósné Komáromi Katalin A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója...

 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A felnőttek számára elsősorban krimiket, és romantikus történeteket javaslunk. Ha valakinek konkrét igénye van, keresse munkatársainkat - Anitát és Ágotát! Ha lehetőségeink engedik, másnapra kiszállítjuk a keresett könyvet!

Minden kedves fürdőzőnek kellemes pihenést, és szép olvasmányélményeket kívánnak a könyvtár Munkatársai!
 


 

További fotók >>>

Kistóth Mercédesz
/2013.07.22./

 

Sárospataki Kötődésűek Világtalálkozója

 

               
  

A Sárospatak város 2013. augusztus 20-án ünnepli újra várossá nyilvánításának 45. évfordulóját. Ebből az alkalomból Sárospatak Város Önkormányzata és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete hagyományteremtő szándékkal kívánja megrendezni a Sárospataki Kötődésűek Világtalálkozóját - tudtuk meg Saláta Lászlótól, az egyesület elnökétől. Az eseményre várnak mindenkit, aki itt született, élt, tanult vagy dolgozott, akit megfogott a város történelmi hangulata, építészete, környezete, szellemisége, vagy más módon kötődik Sárospatakhoz...
 

 


Saláta László

      

A tervek szerint 2013. augusztus 22-25. között megrendezésre kerülő rendezvény gazdag programmal várja az érdeklődőket. Lesz minden, mi szem szájnak ingere; kultúra, hagyomány, építészet, gasztronómia és persze hegyaljai borok. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Részletes program a város honlapján található: www.sarospatak.hu
 


 


Törő Gábor
/2013.07.21./
 

Szúnyoggyérítés ellenőrzése

               
  

Július 18-án kezdődött el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szúnyoggyérítés - a katasztrófavédelmi igazgatóság ellenőrizni fogja a munkálatokat. A kormány arról hozott döntést, hogy a szúnyoggyérítést a veszélyhelyzettel nem érintett területeken kívül is a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi. A szúnyoggyérítés, melyet légi és földi (kémiai) úton végeznek, július 13-án, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig július 18-án veszi kezdetét. A feladatra heti terv készült, mely az időjárás függvényében változhat...
 

      

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kijelölt állománya fokozott figyelemmel követi mind a földi, mind pedig a légi irtást. Az ellenőrök többek között az alkalmazott irtószer dokumentációját, az irtás módját és annak megfelelőségét is vizsgálják.
 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
/2013.07.21./
 

Székely György adott koncertet

 

               
  

Július 13-án este 18 órától "Édes életünk" címmel Székely György koncertjével folytatódott a Hild téren a „Muzsikáló terek – Zenélő utcakövek” elnevezésű eseménysorozat. Az Illés, Fonográf és Republic együttesek örökzöld slágereit énekelte a közönségnek. A Hild tér a rossz idő ellenére is megtelt nosztalgiázókkal, akik örömmel énekelték az előadóval együtt az ismerős zeneszámokat...
 

 


Székely György

      

Hozzám nőttek azok a harmóniák, azok a dallamok, dallamszerkezetek és dallamvilágok, amelyekből a mai kultúra és a mai rockzene tulajdonképpen létrejött. A mai napig is - amikor a techno, diszkó és rap számokat figyeljük - mindig benne vannak ezek a friss, tiszta, érzelmes, szép akkordok a zenében - nyilatkozta Székely György előadóművész.

Sikeres koncertet adott itt, hiszen sokan kíváncsiak voltak a produkciójára és kedvelték zenéjét.
 
 


 

További fotók >>>

Kistóth Mercédesz
/2013.07.21./

 

Teológia határok nélkül - kongresszus Sárospatakon

 

               
 

Immáron 8. alkalommal rendezték meg a Dél-, Közép-, és Kelet-Európai protestáns teológiai karok kongresszusát (SOMEF) július 15-17. között. A régió felsőoktatásáról tárgyaltak a bécsi, a prágai, a pozsonyi, a komáromi, a kolozsvári, a budapesti, a debreceni és a pápai intézmények képviselői. A házigazda ezúttal a Sárospataki Református Teológiai Akadémia volt...
 

 

      

A szervezetet – amely ma 12 teológiai fakultás tanáraiból áll – 1996-ban alapították, hogy előmozdítsák a régió protestáns teológiai együttműködését, és megoldást találjanak a fakultások közös problémáira. A kétévente megrendezett konferencián a teológia és az egyház közös társadalmi kihívásaival foglalkoznak, ezúttal a régió felsőoktatása volt főszerepben. Azonos problémáink vannak, melyekre azonos megoldásokat találunk – hangsúlyozta Wolfgang Wischmeyer a szervezet elnöke.

A háromnapos kongresszuson egyház, állami egyetem és a teológiai fakultások viszonyáról, a bolognai rendszerről és folyamatról, jogi és integrációs kérdésekről egyaránt tanácskoztak. A résztevők sárospataki tartózkodásuk alatt a város nevezetességeit is megtekintették.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.07.20./

 

MOZIPIKNIK – Az igazi kaland

 

               
 

A nyári szezonban MOZIPIKNIK utolsó előadása lesz július 25-én 21 óra 30 perctől a Vízikapu Szabadtéri színpadán, Az igazi kaland címmel színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték.Benjamin Mee (Matt Damon) szeretne új életet kezdeni. Nem sok idő telt el azóta, hogy egyedül maradt kamaszfiával és kislányával, és ő mindent elkövet, hogy fenntartsa számukra a megszokott, majdnem tökéletes életüket...
 

 

      

Makacs és elszánt - előbb-utóbb mégis rájön, hogy rossz úton jár. Szembe kell néznie vele: valami hiányzik mindannyiuk életéből. Mi kellhet? Új feleség? Több pénz? Több izgalom? Szerencsére Benjamin tudja a választ: egy kis őrület kell, mondjuk úgy húsz másodpercnyi, hogy hozzon egy olyan döntést, amit korábban soha nem hozott volna; ami fenekestül felforgatja az életüket; ami miatt mindent, amit addig tanultak, el kell felejteniük, és kénytelenek nagyon sok újdonsággal megismerkedni.

Benjamin új házat vesz. Családjával beköltözik egy elhagyott állatkertbe, örökbe fogadja a romos intézmény elhanyagolt lakóit, és még az állatkerttel együtt érkező morcos ápolóval Kellyvel (Scarlett Johansson) is igyekszik összebarátkozni. Egy újabb, nagyobb, még több nyűggel járó családot vesz a nyakába.

A vetítés ingyenes, minden mozirajongót szeretettel várnak a szervezők!
 


 


Kistóth Mercédesz
/2013.07.20./

 

Tájékoztatás a hivatal ügyeleti rendjéről

 

               
 

 


dr. Vitányi Eszter

      

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. Törvény 232. § (3) bekezdése lehetőséget biztosít arra, hogy Sárospatak Város Képviselő-testülete közigazgatási szünetet rendeljen el - nyilatkozta dr. Vitányi Eszter jegyző...

A Sárospataki Polgármesteri Hivatal munkarendjében 2013. július 22-től 2013. augusztus 2. között nyári közigazgatási szünetet rendelt el a testület, mely időszak alatt az alábbi ügyeleti rendben keresheti fel a lakosság a hivatalt: 

Ügyeleti rend:

2013. július 24. szerda (8-12 óráig) 

2013. július 31. szerda (8-12 óráig) 

Halaszthatatlan Anyakönyvi ügyekben, ügyeleti renden kívül is kérem, hívják a 47/513-240-es központi telefonszámot.
 


 Törő Gábor
/2013.07.20./

 

Crescendo Nyári Akadémia

 

               
 

2013. július 29 és augusztus 12 között immáron 10. alkalommal rendezzük meg kéthetes nyári művészeti kurzusunkat Sárospatakon. A Crecendo Nyári Akadémia kiváló lehetőséget biztosít az elmélyült munkára az előadó-művészet területén, valamint segít a szakmai megmérettetésekre való felkészülésben. Európai és amerikai zenekarok kiváló szólistái, zene- és képzőművészeti egyetemek tanárai tartanak intenzív közép- és felsőfokú képzést, művészeti pályára készülő fiataloknak, akik a világ több mint 25 országából érkeznek - hívják fel az érdeklődők figyelmét Timothy Bentch, Füzesséryné Dudás Eszter művészeti igazgatók...(a fotók illusztrációk)
 

 


Timothy Bentch

      

A Crescendo Nyári Akadémia a magas színvonalú szakmai képzésen túl számos interaktív program révén arra is lehetőséget biztosít, hogy a keresztény világnézetű művésztanárok és a sokféle kulturális háttérrel rendelkező résztvevők jobban megismerjék egymást. A próbákon, főtárgy órákon és a délutáni koncerteken túl reggelenként "Tune in" ráhangolódáson vehetnek részt, esténként kisebb csoportokban hitről, művészetről, az emberi élet sorskérdéseiről beszélgethetnek az érdeklődők. Mivel fontosnak tartjuk a diákok és tanárok közötti jó kapcsolat kialakulását, olyan oktatókat hívunk meg, akik a szakmai igényességen túl a tanítványokra teljes emberként tekintenek. A kurzuson nem pusztán oktatókként, hanem magánemberként, családjukkal együtt vannak jelen.

A kurzust záró ünnepi rendezvénysorozaton, a Crescendo Fesztiválon, művésztanáraink és a kurzus legkiválóbb diákjai lépnek fel. Emellett számos ingyenes szóló- és kamarahangverseny, valamint kiállítás várja a Sárospatakra látogatókat.

Reméljük, találkozunk a 2013-as Crescendo Nyári Akadémián!


Füzesséryné Dudás Eszter


 


Kistóth Mercédesz
/2013.07.19./

 

Tisztelt Fesztivállátogatók!

 

               
 

Tíz napon át komolyzene, népzene és jazz, színház és irodalom, gyerekprogramok, kirándulások várják Zemplénben a látogatókat. Remélve, hogy programkínálatunk közönségünknek ez évben is emlékezetes augusztusi időtöltést szerez, kívánunk mindannyiunknak felejthetetlen kulturális, gasztronómiai és turisztikai élményeket!
 

 


 

      

Jegyvásárlás: honlapunkon, www.interticket.hu, www.jegy.hu, www.jegymester.hu,
Sárospatak - A Művelődés Háza és Könyvtára, Tel.: 47/311 811
Tourinform Iroda, Tel.: 47/513 150
Sátoraljaújhely - Tourinform Zemplén Iroda, Tel.: 47/321 458
Tokaj - Tourinform Iroda, Tel.: 47/552 070
Budapest - Interkultur Iroda, Tel.: 06-1-462 0330

A Zempléni Fesztivál elérhető már a facebook-on is!
 


 Zempléni Fesztivál
/2013.07.19./

 

Ma kezdődik az ostromhétvége

 

               
 

Július 19. és 21. között megélénkül a Várkert, a várat korhű ruhákba öltözött katonák ostromolják meg ágyúkkal és kézifegyverekkel. Az érdeklődők megismerkedhetnek a tűzfegyverek készítésének technikájával, használatával és a tüzérek életével, este pedig egy korabeli kocsma hangulata elevenedik meg sok muzsikával és énekszóval...
 

 

      

Idén tíz hagyományőrző vállalkozott arra, hogy teljes felszerelésben, gyalogszerrel tegye meg az utat Kassától Sárospatakig. A gyalogmenet ma délután érkezik a várba. Este fél 9-től kezdődik az ExperiDance Ezeregyéj című műsora a Vízikapu szabadtéri színpadán. Az ostromhétvége ünnepélyes megnyitására 22 órakor kerül sor a Rákóczi vár bejárata előtt.

Az ostromjelenet és a nyílt színi csata az Olaszbástya Bodrog-part felőli részén zajlik majd, a kanócos muskéták, keréklakatos karabélyok és pisztolyok magyar, német és francia vezényszavak kíséretében dördülnek el. A rendezvényen a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület, a Héttorony Hangászok, a kassai Bethlen Garde, a pozsonyi SHS Bandérium, a bécsi Klingenspiel csapata és a budapesti Mare Temporis Alapítvány vitézei vesznek részt.

Az ostromhétvégét vasárnap Tolcsvay László-Müller Péter Sziámi A hetedik fénysugár című Rákóczi-fantáziájának várudvari bemutatója zárja.

A részletes program megtekinthető a honlap főoldalán.
 
 


 

A fotókon ízelítő a tavalyi ostromról...

Kistóth Mercédesz
/2013.07.19./

 

Tilos a kamionközlekedés Cigánd és Sárospatak között

 

               
 

A kormányrendelet szerint fizetős lett a 37-es főút és a megye legrosszabb állapotú Cigánd és Sárospatak közötti szakaszát sem használhatja minden fuvarozó. Ez azt jelenti, hogy július elsejével megszűnik a kamionforgalom az alsóbbrendű utakon, például a Kisvárda - Cigánd – Sárospatak közötti négyszámjegyű úton – hívja fel az érdeklődők figyelmét Aros János polgármester….
 

 


Aros János

      

Nehéz tehergépkocsik lakott területen kívül csak autópályán, autóúton és főútvonalon közlekedhetnek. A 3,5 tonnánál nehezebb járműveknek fizetniük kell július elsejétől a legtöbb forgalmas útszakaszon. Az elektronikus útdíj rendszerében a regisztrált járművek által megtett utat GPS segítségével mérik és a megtett út arányában fizetnek az úthasználók.

Valószínűleg sokan emlékeznek arra, hogy a május elsejét szokatlan módon töltöttük, hiszen Cigánd város polgármesterével együtt úgy döntöttünk, hogy figyelemfelkeltő kerékpározásra indulunk. Ők Cigándról, mi pedig Sárospatakról indultunk és tettünk az ország legrosszabb állapotú útján egy túrát, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet az út rossz állapotára. A Cigánd és Sárospatak közötti útszakasz egy internetes szavazáson nyerte el ezt a nem éppen büszkeségre méltó címet. Ekkor több kéréssel is fordultunk Zemplén országgyűlési képviselőjéhez, Dr. Hörcsik Richárdhoz.

Az egyik az volt, hogy minél hamarabb kezdjenek hozzá az út javításához. Ehhez hozzákezdtek, ám nem szeretnénk azt, ha ez a kátyúzás jövőre ugyan ilyen mértékben tönkre menne, ezért nem tudunk eltekinteni attól a kérésünktől, hogy teljes útburkolat felújításra kerüljön. Erre ígéretet kaptunk és most azon dolgozunk, hogy kb. 6-8 milliárdos összeg felszabadításával ennek az útnak és a körülöttünk lévő valamennyi közútnak rendbetételéhez hozzákezdjenek. Beszélhetünk itt a környéken és Sárospatak körzetében munkahelyteremtésről, idegenforgalomról, de amíg az útjaink nincsenek rendben, addig beláthatjuk, hogy ennek nem sok esélye van.

A másik kérdésünk az volt, hogy hogyan lehetne a kamionokat kitiltani ezekről az útszakaszokról. Nos, ebben már látványos előrelépés is van, hiszen július 1-től a 7,5 tonna feletti kamionok nem közlekedhetnek ezen az útszakaszon. Ez már most tapasztalható, észlelhető, észrevehető. Kizárólag azok a 7,5 tonna feletti kamionok jöhetnek be Sárospatakra, akik pataki telephellyel rendelkeznek, vagy akik célforgalommal jönnek, tehát valamit szállítanak Sárospatakra, vagy éppen Sárospatakról el. Azt hiszem, hogy ez az intézkedés is jelentős közérzetjavulást fog okozni a sárospatakiaknak.
 
 


 

A fotó illusztráció.

Cziczer Katalin
/2013.07.18./

 

Górcső alatt az egy nyomon haladók

 

               
 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség a motorkerékpár-, segéd-motorkerékpárvezetők és kerékpárosok közlekedésbiztonságának javítása céljából. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a szabályok betartásának elősegítése, a közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak érdekében, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka csökkenjen, fokozott ellenőrzést tart a megye területén...

 

      

Ennek során a rendőrök ellenőrzik a biztonsági eszközök meglétét, használatát. A szabálytalanul közlekedőkkel szemben minden esetben a hatályos jogszabályok szerint lép fel a hatóság. Az ellenőrzés emellett kiterjed többek között az ittas vagy bódult állapotban hajtó személyekre, a kerékpárok kötelező tartozékainak meglétére, valamint a motorkerékpárosok bukósisak használatára is.
 


 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.07.18./
 

Nyári betakarítási munkákkal kapcsolatos tűzvédelem

 

               
 

A nyári betakarítási munkák elvégzése nagy igénybevétel a mezőgazdaság területén dolgozóknak. A nehéz munka mellett e tevékenység igen tűzveszélyes, amelyre kellő körültekintéssel lehet csak felkészülni, ezért különösen fontos a betakarítási munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása...
 

 

      

A mezőgazdaság tűzvédelmi jogszabályai, így kötelező előírásai közül is számos tétel megváltozott, mely vonatkozik a betakarításra és az ahhoz kapcsolódó munkálatokra.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírása alapján a nyári betakarítási munkákban dolgozó erő- és munkagépek tulajdonosainak a gépek tűzvédelmi felülvizsgálatát (a gépek szemléjét) a munka megkezdését megelőzően el kell végezni.

A 28/2011. (IX.6.) BM rendelet (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) a következőképpen rendelkezik:
A kalászos termények betakarítási, kazalozási, szalmaösszehúzási és bálázási munkáiban csak az a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, legalább egy, az érvényben lévő hatályos szabványoknak és jogszabályoknak megfelelő, 21A és 113B vizsgálati egységtűz oltására alkalmas tűzoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte.
A jármű megfelelőségéről szemle keretében kell meggyőződni, amelynek tervezett időpontját 8 nappal előbb írásban az illetékes Katasztrófavédelmi Kirendeltségre be kell jelenteni. A szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek 1 példányát a járművön el kell helyezni és a szemlét követő 8 napon belül a kirendeltségnek meg kell küldeni.
A szemlét megelőző napon szikrapróbát kell végrehajtani és arról jegyzőkönyvet kell készíteni.
 
 


 

Cikk folytatása >>>

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
/2013.07.18./

 

Technológiai Park Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

 

               
 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzata fejlesztési ügynökségének bevonásával és a Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást kötött Technológiai Park létesítése céljából. Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a megye és a régió hatalmas sikereként értékelte az együttműködési megállapodás megkötését, amely a Technológiai Park megvalósításának első és legfontosabb lépése. A közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy nem csak a klasszikus értelemben vett felső-magyarországi régió sikerére gondol, hanem Munkács-Kassa–Debrecen által határolt európai-léptékű régióra is...
 

 


Dr. Mengyi Roland

      

Dr. Mengyi Roland kifejtette, hogy egyre több embernek, szakértőnek is az a véleménye, hogy Kelet-Közép-Európában a következő 20-30 évben felső-magyarország lesz, azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén megye a legnagyobb fejlődés előtt álló terület, ebben a megyében fog legnagyobb mértékben növekedni a gazdaság, itt fog létesülni a legtöbb új munkahely. A megye ehhez a jövőképhez igazította fejlesztési terveit, amely megvalósítása érdekében 10 fontos program, végrehajtandó feladat került meghatározásra. Ezen feladatok egyike a technológiai park kialakítása a Miskolci Egyetem területén.

Dr. Mengyi Roland hangsúlyozta, hogy a Technológiai Park célja, hogy a megye gazdasági szerkezetének átalakítását elősegítse, növelje megyénk hazai és nemzetközi tőkevonzó képességét, növelje a betelepülő vállalatok-foglalkoztatók számát, elősegítse a megye nehéziparának, iparának reorganizációját, illetve növelje a munkahelyek számát. A közgyűlés elnöke elmondta, hogy a Technológiai Park egy az egyetem területén kijelölt rész, amelynek feladata, hogy a Miskolci Egyetem évtizedes, évszázados tudásbázisát és az azon épült infrastruktúráját és szolgáltatásait biztosítsa a betelepülendő cégek számára. A kutatás, fejlesztés és innováció területétől egészen a területen megtelepedő gyártókapacitásig, termelésig.

Dr. Mengyi Roland a sajtótájékoztató végén a sajtó megjelent munkatársain keresztül megkérte a gazdaság azon szereplőit, akik a megyéért tenni kívánnak, hogy csatlakozzanak ezen célhoz és segítsék megvalósítását.

Dr. Patkó Gyula pro rektor elmondta, hogy az egyetem életében is meghatározó mérföldkő a szerződés megkötése. Hangsúlyozta, hogy nemzetközi tapasztalatai alapján azok a technológiai parkok működnek jól, amelyek az egyetemen vagy az egyetem mellett működnek. Prof. Dr. Patkó Gyula kifejtette, hogy az egyetemen felhalmozott tudásbázist a gazdasági szereplők a Technológiai Parkon keresztül még jobban fogják tudni hasznosítani.
 
 


 

Csontos László, a B.A.Z. Megyei Önkormányzat sajtóreferense
/2013.07.17./

 

Egyeztettek az augusztus 20- i programokról

 

               
 

Nagyon tartalmas a 2013-as nyár, hiszen éppen hogy csak befejeztük a Fürdő Fesztivált, már előttünk is van az Ostromhétvége rengeteg színes programmal: az ExperiDance koncerttel, a Rebellis című darab előadásával, Tolcsvay Müller Péter Sziámitól a „Hetedik fénysugár” Rákóczi fantáziával, vagy éppen a várostrommal. A plakát a részletes programmal a honlapon megtekinthető – nyilatkozta Aros János polgármester...
 

 


Aros János

      

Már most el kellett kezdenünk az augusztus 20-i, úgynevezett nagyhétvége szervezését, hiszen a következő héttől két hét közigazgatási szünet kezdődik és még sok program hátra van. Jön a Crescendo Nyári Akadémia, azt követően pedig kezdődik a Zempléni Művészeti Fesztivál, amelynek nyitó és záró koncertje is a hagyományok szerint Sárospatakon lesz, amire nagyon büszkék vagyunk. Az azt követő hosszú hétvégén, augusztus 18-tól, rendezvényekkel állunk a patakiak és a Patakra látogatók rendelkezésére.
 
Augusztus 18-án fogjuk jelképesen megnyitni a rendezvényhétvégét.
Augusztus 19-én elképzeléseink szerint egy Születésnapi Fórumot fogunk délután tartani, hiszen Sárospatak újra várossá nyilvánításának 45. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Ezt követően szeretnénk a pataki lakosoknak egy retró diszkót rendezni, azonban ennek az egyeztetése még folyamat alatt van.
Az augusztus 20-ai egész napos ünnepségünk, pedig méltó lesz a 45. évfordulóhoz, hiszen 9 órától az ünnepi szentmise és egy születésnapi megnyitó után, a Szent Korona másolatát lehet a Bazilikában egész nap folyamatosan megtekinteni. Ezt követően a Szent Erzsébet utcán szabadtéri játszóház, kirakodóvásár és pékségek bemutatója lesz. 16.40-kor fog indulni a menet a Bazilikából a Várba, ahová a koronát átkísérjük. Erre az alkalomra meghívtuk a testvérvárosok delegációit is. A korona átkísérése után 17 órakor kezdődik a Várban az ünnepség, amelyen hagyományosan köszöntjük a kitüntetetteket egy nagyon szép műsorral, szintén hagyományosan, a pataki előadóművészek egy gyönyörű műsorral kedveskednek a pataki lakosoknak.
Egy kis koccintás, fogadás után, ahol egy születésnapi tortát fogunk felvágni az Olasz-bástyán a Várban, a vízikapui szabadtéri színpadnál egy koncertre kerül sor. Utána pedig 21 órától tűzijáték, aztán pedig hajnalig tartó mulatság veszi kezdetét a Szent-negyedben.
Ehhez a rendezvényhez csatlakozik egy nap szünettel augusztus 22-től a Sárospatakiak Világtalálkozója a Lokálpatrióta Egyesület szervezésében, szintén tartalmas programokkal.
Ez komplett egy olyan hét lesz, ami kizárólag az újra várossá nyilvánítás 45. évfordulójáról fog szólni.
A részletes programok a www.sarospatak .hu honlapon megtalálhatóak.
 
 


 

Törő Gábor
/2013.07.17./
 

Veszélyes anyagokkal kapcsolatos figyelemfelhívás

 

               
 

A hosszantartó hőség és szélsőséges időjárás a megszokottnál nagyobb terhelést jelent a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekben alkalmazott technológiákra és technológiai elemekre, valamint az üzemi technológiát kiszolgáló közműhálózatra, személyzetre. A szélsőséges időjárás és hosszantartó hőség lehetőségére való tekintettel, a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek üzemeltetőinek az alábbiakra hívja fel a figyelmét:
 

 

      

- fokozott figyelmet fordítsanak a veszélyes technológiák biztonságos üzemeltetésére;
- intézkedjenek a biztonságos üzemvitel és a veszélyes technológiák folyamatos felügyeletének biztosításáról;
- biztosítsák a technológiák közművekkel való ellátásának folyamatosságát;
- gondoskodjanak tartalék források előkészítéséről, rendelkezésre állásáról;
- készüljenek fel a közművek ellátásának esetleges kieséséből eredő üzemleállásokra; - ellenőrizzék a veszélyes technológiák biztonságos leállítása feltételeinek meglétét;
- gondoskodjanak az üzemi és karbantartó erők és eszközök folyamatos rendelkezésre állásáról, szükség szerinti megerősítéséről, tartalék és váltó személyzet biztosításáról,
- fokozott odafigyeléssel végezzék az éves nagy leállításokat igénylő teljes technológiai karbantartásokat,
- megfelelő figyelmet fordítsanak a külső karbantartó személyzet kiválasztására, felkészítésére, a munkaterületek átadására-átvételére;
- a veszélyes technológiák leállítása, illetve újraindítása a technológiai utasítások fokozott betartása mellett történjen.

A veszélyes áru szállítást végző vállalkozásoknak az alábbiakra hívom fel a figyelmét:
- hívják fel a veszélyes áruk szállításában érintett, az igazgatóság illetékességi területén székhellyel rendelkező gazdasági szervezetek figyelmét a szállítójárműveik nyári időjárásra való felkészítésére, a szállításra vonatkozó szabályok fokozott betartására (különös tekintettel — a szivárgások megelőzése érdekében — a töltési fok betartása, a kötelező pihenőidő szigorú betartása, a járműszemélyzet részére védőital biztosítása, stb.);

- értesítsék a veszélyes áruszállításban érintett megyei, fővárosi szakmai szervezeteket, érdekképviseleti szerveket és egyesületeket a várható szélsőséges időjárási viszonyokról, azok várható időtartamáról;

- hívják fel a veszélyes áruk szállításában érintett, az igazgatóság illetékességi területén székhellyel rendelkező gazdasági szervezetek vezetőinek figyelmét, hogy a szélsőséges időjárási körülmények időszakában lehetőleg ütemezzék át, esetleg korlátozzák a veszélyes áruk szállítását, különös tekintettel a hőmérséklet érzékeny anyagokat illetően;

- szükség esetén kezdeményezzék az illetékességi területükön a veszélyes áruk szállításának korlátozását;

- az esetlegesen bekövetkezett balesetek, forgalmi torlódások esetén biztosítsák a gyors információáramlást az elkerülő utak igénybevételi lehetőségéről.

A létfontosságú rendszerelemek (kritikus infrastruktúra) üzemeltetőinek az alábbiakra hívom fel a figyelmét:
- a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a 105 vagy 112 segélykérő telefonszámokon haladéktalanul tájékoztatni szíveskedjen a (hatáskörébe tartozó) közműszolgáltatás akadozása, szünetelése, valamint az egészségügyi intézményeket érintő és az energiaellátás működését akadályozó zavarok esetén. A rendkívüli események diszpécser szolgálata, és/vagy kapcsolattartóként kijelölt, felelős személy útján Hatóságomhoz történő haladéktalan jelentése elengedhetetlen a létfontosságú létesítmények és rendszerek zavartalan működésének mielőbbi helyreállítása érdekében.

- tegyen intézkedéseket a hosszan tartó meleg miatt megnövekedett energiaigény, vízigény zavartalan biztosítása érdekében;
- a kiemelt egészségügyi intézmények zavartalan működésének fenntartása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket. (pl.: aggregátorok felülvizsgálata, klíma berendezések működésének megfelelősége, elektromos berendezések, készülékek esetleges karbantartása, személyzet felkészítése, stb.).
 
 


 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
/2013.07.16./

 

III. BLERO Csepel Kupa

 

               
 

A Csepel-tónál rendezték meg a III. BLERO Csepel Kupát, melyre 8 csapat nevezett, teljes időtartama pedig 75 óra volt. - Hagyományai vannak nálunk ennek a versenynek, az éven rendezett öt nagy versenyünk közül azt gondolom, hogy ez volt a legnívósabb és a leghosszabb időtartamú – nyilatkozta Pingor Zsolt, a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület elnöke…
 

 

      

A nyolc csapat közül, amit külön kiemelnék az, hogy két külföldi csapat is megjelent. Szlovákiából két csapat tisztelt meg bennünket erre a versenyre, a többi hat csapat pedig a környező településekről, Sátoraljaújhelyből, Bereckiből jöttek.

Vegyes horgászat folyt, tehát nem csak bolhival, pellettel, hanem szemes terménnyel is lehetett horgászni. A versenyben minden kifogott ponty és amur számított: ahány grammot nyomott, annyi pontot ért a csapatoknak - ebből állt össze a végeredmény. Külön díjazták az első, a második, a harmadik és a negyedik helyezett csapatot.

Csapatok és helyezésük:
1.hely: BLERO 55 TEAM     - Karajz István, Preszoly András       /7db hal, 42.04kg/
2.hely: PONTYBARÁTOK     - TEAM Gulyás Péter, Gulyás Kristóf  /12 db hal, 33.40kg/
3.hely: BERECKI TEAM       - Boda Ferenc, Zuti István              /5 db hal, 26.88kg/
4.hely: SIKER TEAM          - Máji József, Domonkos József        /4 db hal, 11.74kg/
5.hely: MO-KA CARP TEAM - Molnár József, Karacs Imre           /4 db hal, 9.64kg/
6.hely: PACIFIC CARP TEAM (Szlovákia)                                /2 db hal, 7.54kg/
7.hely: SA.ÚJHELY HE.- MAROS MIX TEAM - Koroj János, Szabó András /2 db hal, 5.96kg/
8.hely: ABV-SBS CARP TEAM (Szlovákia)                                /0 db hal/
 
 


 

További fotók >>>

Kistóth Mercédesz
/2013.07.16./

 

A Művészetek Palotájában szerepelt a Kisrefi kórusa

 

               
 

2013. július 6-án (szombaton) Budapestre utazott a Kisrefi kórusának 42 tagja, hogy a 12. alkalommal megrendezett Református Énekek c. hangversenyen együtt énekelhessenek a 370 fős Kárpát-medencei egyesített kórussal - számolt be Takács Zoltánné kórusvezető...
 

 


 

      

Nagy izgalommal készültünk erre a neves alkalomra, hiszen a koncertről TV, DVD, és CD felvétel is készült. A MÜPA nagyszínpadán az első két sorban foglaltunk helyet. A felkérést januárban kaptuk Böszörményi Gergelytől, aki ennek a református zenei eseménynek a szervezője. A koncerten a református énekeskönyvből adtunk elő zsoltárokat, dicséreteket orgonakísérettel. Voltak olyan versszakok, amelyeket csak a gyermekkórusunk énekelt, voltak amik a női illetve a férfikarral kiegészülve hangzottak el. A hangversenyt, amely 19:30-kor kezdődött,megelőzte egy 5 órás főpróba, ahol a karnagyokkal mindent aprólékosan elpróbáltunk, megbeszéltünk, és ezeket az utasításokat feljegyeztük a kottáinkba. A 370 fős kórust 18 énekkar alkotta; Többen jöttek határon túlról: Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról. Büszkén vettünk részt ezen a neves zenei eseményen, örülünk, hogy a 482 éves Alma Materünk hírnevét tovább öregbítettük.

Felkészítőnk: Takács Zoltánné sz. Horváth Emőke

A kórus tagjai:
Beidek András, Karászi Kitti, Bana Bíborka, Kovács Kamilla, Móré Zsófia, Felföldi Mónika, Tamás Ilka, Kállai Noémi, Boros Panna, Gócs Annabella, Tepliczky Panna, Sebők Emese, Egyed Fédra, Séra Kornél, Galgovics Ivett, Galgovics Nikolett, Szilágyi Zsófia, Vinkler Viktória, Csököly Zsuzsanna, Velkey Borbála, Gál Panna, Boros Bálint, Pásztor Anna, Nagy Georgina Eszter, Karászi Fanni, Madák Diána, Hutka Barbara, Aranyi Beatrix, Györki Viktória, Fejér Sára, Gombos Pálma, Bana László, Novák Szabolcs, Vajkó Ádám, Téglás Borbála, Bodnár Anna, Kövér Zsófia, Kövér Sára, Fejér Abigél, Lukács Nóra, Pásztor Dániel.
 


 

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona
/2013.07.16./

 

Egri szeminaristák végeznek önkéntes munkát

 

               
 

 


Kuklay Antal

      

Kuklay Antal vezetésével két papnövendék érkezett a Szent Erzsébet Házba, hogy önkéntes munkát végezzenek.

Az egri szeminárium kispapjai a Ház konferenciatermében található látványkönyvtár állományát - a régi és a modern kori könyveket - válogatja, rendszerezi és leltározásra készíti elő.
 


 

Szent Erzsébet Ház
/2013.07.16./

 

Várjátékok az ostromhétvégén

 

               
 

Ágyúdörgés, puskaropogás, lőporfüst, vezényszavak - már várjuk a hétvégét, amikor az ellenség a helyi érdeklődők, és a turisták nagy tetszésére megostromolja a Rákóczi-várat. Dr. Vitányi Eszter, Sárospatak város jegyzője viszont arra hívja fel a figyelmünket, hogy mindezek mellett idén egyéb élményekben is részünk lehet…
 

 


Dr. Vitányi Eszter

      

Sárospatak Város Önkormányzata a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával az un. LEADER pályázat keretében valósítja meg 2013. július 19-én, 20-án és 21-én a Sárospataki Várjátékok című rendezvényét. A rendezvénysorozat nyitószámaként július 19-én 20 óra 30 perckor a Vízi kapunál lévő szabadtéri színpadon az ExperiDance mutat be az Ezeregyév című táncprodukciót, Román Sándor koreográfiájával. A rendezvény – a hétvége minden rendezvényéhez hasonlóan – ingyenes, kedvezőtlen időjárás esetén pedig a Művelődés Háza Színháztermében lesz megtartva. Azért bízunk benne, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk és gyönyörű nyári estén, a szabadtéri színpadon tudjuk megtekinteni ezt a show elemekben és fénytechnikában gazdag, gyönyörű kosztümökben előadott zenés, táncos darabot.

A következő napon, július 20-án a Várkerten és a Rákóczi-váron kívül még 3 helyszínen zajlanak az események, a Szent Erzsébet Ház udvarán, a Szent Erzsébet utcában, valamint este szintén a Vízikapu Szabadtéri Színpadon. A Szent Erzsébet utcában egész nap régi mesterségek és helyi termékek bemutatói várják az érdeklődőket, 11 órától pedig a Szent Erzsébet Ház udvara ad helyet a Tabulatúra régi zene együttes „Szép Hazádért, kedvesidért” című műsorának, valamint ugyanezen a napon 16 óra 30-kor a Musica Profana régi zene együttes a „A szép szabadságra…” című műsorának. Mindkét zenekar stílusával nagyon jól illeszkedik az ostromhétvége hangulatához.
Ezen a napon este a szabadtéri színpadon Gyüre Lajos, a Rebellis című darabját láthatjuk, amelyet a Teátrum komáromi színház előadásában élvezhetnek a látogatók – szintén ingyenesen.

Az utolsó nap, 21-én folytatódnak a bemutatók a Szent Erzsébet utcában, a Szent Erzsébet Ház udvarán pedig a Musica Historica régi zene együttes adja meg a nap hangulatát, ami este a várudvaron Tolcsvay László - Müller Péter Sziámi „A hetedik fénysugár” című Rákóczi fantáziával éri el tetőfokát.
 
 


 

Czizer Katalin
/2013.07.15./

 

Változik a tankönyvellátás rendje a 2013-2014-es tanévben

 

               

A tankönyvellátás rendje a következő tanévtől megváltozik. A diákok leadott rendelései alapján a Könyvtárellátó névre szóló csomagokat állít össze és ezeket augusztusban juttatja el az iskolákba. A tanulók illetve szüleik ezekről a nyár folyamán számlát és csekket kapnak, amelyet be kell fizetniük és a befizetési bizonylat ellenében (lehet, hogy a másolat is elég lesz) vehetik át a könyveket. A befizetési határidő július 31. ...
 

 

      

Az ingyenes tankönyvre jogosult tanulók esetében az átvételhez a jogosultság igazolása szükséges. Azok az ingyenes tanulók, akik valamelyik könyvet vagy munkafüzetet meg akarják venni, a tanév elején az iskolai könyvtárban fizethetik ki azokat.

A befizetési határidő július 31-ről augusztus 15-re módosult.
 


 

A fotó illusztráció!

Kistóth Mercédesz
/2013.07.15./
 

Halasítás a horgász vizeken

 

               

 


Pingor Zsolt

      

A sárospataki Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület 2013.július 3-án megtartotta harmadik telepítését. A telepítés az egyesület kezelésében lévő mindkét vízterületet érintette. A megvásárolt 12 mázsa háromnyaras ponty a kora délutáni órákban került a vízbe. A Csepel-tó, a Berek Majális járó, Ó-falu és az Új falu is egyformán 3-3 mázsa, zömében 1,5 kg-os halat kapott - számolt be Pingor Zsolt, az egyesület elnöke...

Az egyesület ezzel a 2013-as évben már 51 mázsa fogható méretű pontyot vásárol. Az év utolsó telepítése az őszi időszakban valósul majd meg, ahol az új halgazdálkodási tervnek megfelelően szintén háromnyaras ponty és esetleg amur kerül kihelyezésre.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.07.15./

 

Erdélyben jártak a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola növendékei

 

               

2013. 07. 05-07 között Erdélyben, Körösfőn, a szabadságharcos Vasvári Pál születésének 181. halálának 158. évfordulója tiszteletére szervezett emlékünnepségen vettek részt a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. Az intézményt a taktaharkányi Csuri néptánccsoport Karajz Balázs pedagógus vezetésével, a sárospatakai Un Poqito társastánc csoport Matu Zsolt pedagógus vezetésével, és a sárospataki klasszikus balett Vízcseppek és moderntánc csoport Vadmacskák Oláhné Fojdl Adrienn pedagógus vezetésével képviselte…
 

 


Oláhné Fojdl Adrienn

      

2013. 07. 05. (péntek)
Az első nap utazással telt el és este 19 órakor vacsorával vártak minket Körösfőn.

2013. 07. 06. (szombat)
A szombati napunk igen mozgalmasra sikerült. Reggeli után elindultunk. Buszra szálltunk és követtük a Szabadságharc útvonalát. Megálltunk ott, ahol Vasvári Pál és csapata szembe szállt az ellenséggel. Ez a hely, ma a Meleg-Szamos medrében mesterségesen duzzasztott Bélesi-tó mélyén fekszik. 14 órakor megemlékezést tartottak a csata helyszínén, a Vasvári Havason. A szabadtéri istentisztelet után a megemlékezők a koszorúkat a tó vizére dobták. Visszatérve Körösfőre az Erdélyi Kárpát Egyesület és a Nyírvasváriak által szervezett „Vasvári Pál biciklis teljesítmény és emléktúra” résztvevőinek fogadására került sor a körösfői Vasvári Pál emlékoszlopánál.
21 órakor Körösfőn a Művelődi Házban a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola táncosai több mint egy órás műsort adtak a nézőknek, ahol folyamatos tapssal értékelték a fellépőket. Hatalmas sikert arattak a művészeti iskola csoportjai.
A fellépés után fáklyás felvonulás volt Körösfőn és egy óriási tábortüzet gyújtottak a Malomdombon, majd hatalmas tűzijáték fogadta a résztvevőket. A késő éjszakába nyúló program végén Budai Evelin és popzenekara adott koncertet és szórakoztatta a vendégeket.

2013. 07. 07 (vasárnap)
Reggeli után elsétáltunk Vasvári Pál Emlékházába itt tartott előadást Péntek László, Körösfő alpolgármestere. 11 órától Ünnepi Istentiszteleten vettünk részt a körösfői református templomban. 12 órától Díjkiosztás és koszorúzási ünnepség volt a templomdomb alatti kopjafánál.
Ebéd után a csoport sok gyönyörű emléket és élményt elraktározva indult haza.
 
 


 

További fotók >>>

Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola
/2013.07.14./

 

Vízilabda tábor

 

               
 

A Zempléni Vízilabda Klub 2013. augusztus 5-9-ig és 2013. augusztus 12-16-ig napközis rendszerű Nyári Vízilabdás Toborzó Tábort szervez 2002-2005. között született úszni tudó, sárospataki, sátoraljaújhelyi és a környékbeli fiúk és lányok számára a sátoraljaújhelyi Városi Uszodában, ahová a pataki gyerekeket az egyesület kisbuszával szállítják át – küldte a felhívást Erdei János edző…
 

 

      

A gyerekek napi három edzésen ismerkedhetnek a vízilabda sportággal, megtanulhatják a sportághoz köthető speciális úszástechnikákat és labdatechnikai gyakorlatokat, valamint elsajátíthatják a függőleges vízbiztonság (taposás) kialakításához szükséges mozgáselemeket.

A tábor költsége minden érdeklődőnek és leendő vízilabdásnak 5.500.-Ft/hét, ami tartalmazza az uszodabelépőt, a foglalkozások, valamint a meleg ebéd és uzsonna költségeit. A tábordíjat hétfő reggelenként az edzőknél kell befizetni.

A részvétel feltétele vízbiztos úszástudás legalább egy úszásnemben! A szükséges felszerelés: úszónadrág/úszódressz, törölköző, vagy köntös, papucs, naptej, innivaló, pléd.

Találkozó a pataki gyerekeknek 7.45-kor a Hegyi Szupermarket parkolójában, az újhelyi gyerekeknek 800 órakor a Városi Uszodában. Azok a szülők, akik a gyermekük szállítását maguk kívánják megoldani, a gyermeket legkésőbb 900 óráig hozzák le az újhelyi uszodába.
A tábor napi programja Sátoraljaújhelyben legkésőbb 16.15 óráig tart. Érkezés Sárospatakra 16.45-kor a Hegyi Szupermarket parkolójába.

Jelentkezni lehet a táborvezetőknél legkésőbb a hétfői táborkezdésig személyesen, vagy az alábbi telefonszámokon:
Máté Dávid: 06-30/6569-737,
Retteghy Zsófia: 06-20/253-4669.

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Zempléni Vízilabda Klub!
 
 


 

Zempléni Vízilabda Klub
/2013.07.14./
 

Minden megelőzés olcsóbb, mint maga a beavatkozás!

 

               
 

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzmegelőzési Bizottság július 11-én erdőtűzvédelmi konferenciát tartott a megyei igazgatóságon. A bizottság szabadtéri tüzek megelőzéséről szóló reklámanyaga az állampolgárok figyelmét hívja fel arra, hogy a száraz, csapadékmentes nyári időszakban fokozottan ügyelni kell erdőink biztonságára.
Az állampolgároknak és a gazdaság szereplőinek a tüzek évente több milliárd forintos kárt okoznak, ezt az összeget a kárhelyszíni beavatkozások költsége tovább növeli...
 

 

      

AA szabadtéri tüzek a természetben, a környezetben okoznak súlyos károkat, ráadásul a leégett területek ökológiai regenerálódásának folyamata rendkívül lassú. A tüzek miatt a nemzeti vagyonban keletkező károk leghatékonyabban a tűzmegelőzéssel csökkenthetők. Amennyiben a tűzmegelőzés érdekében folytatott propaganda sikeres és hatékony, már akkor több milliárdos megtakarítást lehet elérni, ha csak tíz százalékkal sikerül csökkenteni a károkat. Az eredményes tájékoztató tevékenységhez országos és regionális összefogásra van szükség, amelyben egyaránt fontos szerepet kapnak a tüzek megelőzésében és a tűzoltásban jártas állami szervek, a mezőgazdaság képviselői, a tűzvédelmi szolgáltató vállalkozások, valamint a média.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye természeti és civilizációs veszélyeztetettsége eltér az országos átlagtól. A természet erőivel, a modern technikai vívmányokban rejlő tragédiákkal szembeni harc széleskörű társadalmi összefogást követel meg.

Bérczi László tűzoltó dandártábornok, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke, országos tűzoltósági főfelügyelő a konferenciát megnyitó sajtótájékoztatón elmondta, milyen károkat képes okozni egy-egy hirtelen fellobbanó tűz az erdők élővilágában. Kijelentette, hogy a megelőzésre kell fektetni nagy hangsúlyt. A tábornok beszélt arról is, hogy az idén országosan negyven hektárt tett ki az a terület, ahol erdőtűzzel kapcsolatos beavatkozásra volt szükség.

Az adatok egyébként azt mutatják, hogy az erdőtüzek fele nem magában az erdőben keletkezik, a szabadtéri tüzek kétötöde pedig azonos helyen gyullad, a tűzoltók „visszajárnak” a korábbi oltások helyszínére. Tavaly országosan húszezer alkalommal vonultak szabadtéri tűzhöz az egységek. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ezért tematizálta kampányait, vagyis adott időszak aktuális veszélyforrásaira és ezek megelőzésére hívja fel a figyelmet filmmel, szóróanyaggal, előadásokkal. A fűtési szezon és a tizenegy halálos áldozatot követelő szén-monoxid-mérgezések veszélyei után most a szabad területek tűzbiztonsága, az aratási, mezőgazdasági munkálatok tűzvédelme a legsürgetőbb, hangsúlyozta a dandártábornok.

A sajtótájékoztatón és az azt követő konferencián levetítették a bizottság eddig elkészült kampányfilmjét is.

Érczes Ferenc tűzoltó ezredes, főtanácsos, tűzvédelmi főosztályvezető sokatmondó statisztikai adatokkal támasztotta alá az elhangzottakat: 2011-ben 15315, egy évvel később hatezerrel több, 21581 szabadtéri tűzeset volt, a legtöbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság több fronton is küzd az emberi figyelmetlenség, gondatlanság, vagy éppen a megengedő jogszabályok ellen. Ez utóbbinak eredménye várhatóan a hamarosan végleges formát öltő Országos Tűzvédelmi Szabályzatban is látható lesz, a bizottság és a katasztrófavédelem megelőző kampányait pedig a szervezeten belül és a civil szférában is hangosabb, figyelemfelhívó megnyilvánulások kísérik. Ehhez szükséges az önkormányzatok partnersége, például a szabadtéri égetésekről szóló rendelkezéseik felülvizsgálásával. Az ezredes elmondta, a hatósági munka, a megelőző projektek és a civil fegyelem erősödése idén már megmutatta hatását, legalábbis az első negyedéves statisztika ezt igazolja.

Kovács Sándor tűzoltó alezredes, az encsi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, valamint Farkas István tűzoltó őrnagy, a szendrői hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka gyakorlati példákon, eseteken keresztül szemléltette az erdőtüzek oltása során felmerülő problémákat, nehézségeket. Előadásukban mindketten kitértek az emberi gondatlanságra, hiszen több esetben megelőzhető lett volna a tűz kialakulása.

Törő Attila tűzoltó őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, valamint Bódi Zoltán tűzoltó alezredes, a miskolci katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályvezetője előadásában a hatósági tevékenység jelentőségét emelte ki az erdőtüzek megelőzése területén. Mint mondták, a hatékony ellenőrzésekre nagy hangsúlyt kell fektetni, így várható, hogy országosan megnövekszik az ellenőrzések száma 2013-ban.

A konferencia színvonalát emelte Dr. Havasi Virágnak, a Miskolci Egyetem szociológiai tanszéke munkatársának előadása, aki az erdőtüzek okainak szociológiai vizsgálatának eredményét tárta a hallgatóság elé Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vetítve. Elhangzott, a kutatás számtalan megoldandó feladatot tárt fel, amelyek magyarázattal szolgálnak a tüzek keletkezésére.

Debreceni Péter és Dr. Nagy Dániel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságának képviseletében az erdészeti hatóságnak az integrált erdőtűzvédelemben betöltött szerepét emelte ki.

Gulácsi Lajos nyá. tűzoltó alezredes, a megyei tűzoltószövetség elnöke előadásában arról beszélt, milyen lehetőségek rejlenek az erdőtüzek oltásánál az önkéntesek bevonásában.

A konferenciát Lipták Attila tűzoltó ezredes, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi igazgató zárta, aki összegezte az erdőtüzek megelőzésének jelentőségét, kiemelte a megye fokozott érintettségét, veszélyeztetettségét, és reményét fejezte ki, hogy az ilyen jellegű beavatkozások száma a jövőben jelentősen csökkenni fog.
 
 


 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
/2013.07.14./

 

Nyári gyermekétkeztetés

 

               
                                                                                              

A kormány idén 2,4 milliárd forintos keretből támogatja az önkormányzatokon keresztül a családokat. Oláh József - az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke - elmondta, hogy a sárospataki önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan most is pályázott a programra, hogy segítsen a nehéz sorsú családoknak, így 2013. június 17-étől augusztus 15-ig több mint 70 gyermek veheti át minden nap meleg ételcsomagját a második otthonként is ismert irodában, a Kossuth utcán…
 

 


 Oláh József

      

Amikor eljön a nyári szünet, megszűnnek az iskolák és bezárnak az óvodák, a gyerekek pedig otthon maradnak, míg a szülők dolgoznak. Ezek az emberek nagyon nehéz anyagi körülmények között élnek, mi viszont megpróbáljuk ez által a program által a gyerekeket a mindennapi főtt ételhez hozzájuttatni.

A szociális nyári gyermekétkeztetésben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesültek vehetnek részt. Azt, hogy ki jogosult a nyári étkeztetésre, jogszabály írja elő, illetve helyben a gondozási központ is javaslatot tehet. Az idén több mint 70 fő részére tudják biztosítani a napi egyszeri melegételt. Naponta 440 forintos költségből állíthatja elő az önkormányzati étterem az étkeket. Az átvételt minden esetben aláírással igazolják az érintettek.
 


 

További fotók >>>

Kistóth Mercédesz
/2013.07.13./

 

Acélforg Bt. technológiai fejlesztése

               
                                                                                              


 

      

Az Acélforg Bt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból LEADER (HACS) pályázatot nyert „ Acélforg Bt technológiai fejlesztésére”. Projekt indítása 2012. december 22., összköltsége 30.103.318 Ft. Projekt zárása 2013. augusztus 30., támogatás mértéke: 65%.

A projekt célja:
-CNC 36 MB megmunkáló központ beszerzése
-A Zempléni térséget jellemző magas munkanélküliség csökkentése

Vállalkozásunk fő tevékenysége fémmegmunkálás, forgácsolt alkatrészgyártás. Egyedi műszaki rajz alapján készítünk csapágyakat, tengelyeket, gömböket, gépalkatrészeket.
 


 


/2013.07.13./

 

Nyári közigazgatási szünet lesz a Polgármesteri Hivatalban

 

               
                                                                                              

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdése lehetőséget biztosít arra, hogy a Képviselő-testület – a Kormány ajánlásának figyelembevételével – a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendeljen el. Az ilyen módon kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának 3/5-ét, ami 15 munkanapot jelent – küldte tájékoztatását a 2013. július 22-től – augusztus 2-ig tartó közigazgatási szünetről dr. Vitányi Eszter, Sárospatak város jegyzője…
 

 


 dr. Vitányi Eszter

      

Az erre vonatkozó 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése szerint az igazgatási szünet időtartama nyáron öt egybefüggő naptári hét, amely augusztus 20-át közvetlenül követő vasárnapig tart, télen két egybefüggő naptári hét, amely január 1-jét közvetlenül követő vasárnapig tart.

Mindezen szabályok figyelembevételével Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. április 26-án tartott ülésén elfogadta a Sárospataki Polgármesteri Hivatalban 2013. évi igazgatási szünet elrendeléséről szóló 10/2013. (IV. 29.) önkormányzati rendeletet.

E szerint a Sárospataki Polgármesteri Hivatal munkarendjében

2013.
július 22. napjától – 2013. augusztus 2. napjáig nyári és

2013. december 23. napjától – 2013. december 31. napjáig téli

igazgatási szünet lesz, melynek ideje alatt ügyfélfogadás nincs, de a halaszthatatlan ügyekben – elsősorban anyakönyvi ügyintézés – ügyelet tartására kerül sor, melynek szabályozása jegyzői utasításban történik. – részleteiről későbbiekben tájékoztatom a lakosságot.

A nyári igazgatási szünet előtti utolsó ügyfélfogadási nap 2013. július 19. (péntek), a nyári igazgatási szünet utáni első ügyfélfogadási nap 2013. augusztus 5. (hétfő).

A téli igazgatási szünet előtti utolsó ügyfélfogadási nap 2013. december 20. (péntek), a téli igazgatási szünet utáni első ügyfélfogadási nap 2014. január 3. (péntek).
 


 

Törő Gábor
/2013.07.12./

 

A Szent Erzsébet díjtól a magyar-szlovák együttműködésig

 

               
                                                                                              

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlése csütörtökön ülést tartott a megyeháza dísztermében. A testület többek közt döntött az egészségügyben dolgozók elismeréséül szolgáló Szent Erzsébet díj alapításáról, a megyei értéktár létrehozásáról, és tájékoztatást kaptak a magyar-szlovák határmenti együttműködés fejlesztéséről – számolt be Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke…
 

 


Dr. Mengyi Roland

      

Dr. Mengyi Roland (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke nyitotta meg az ülést. A határozatképesség megállapítását követően Lukács András (MSZP frakcióvezető) kezdeményezésére egy perces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Horn Gyula néhai miniszterelnökre. Ezt követően a közgyűlés korábbi döntését végrehajtva a képviselők átvették az Alaptörvény egy-egy díszkötéses példányát.

A napirend elfogadása után először a megyei önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és az adományozás rendjéről szól rendeletet módosítására tett javaslatot az elnök. Ennek lényege, hogy az egészségügyi dolgozók elkötelezett munkájának az elismeréseként a meglévő kitüntetések körét bővítve hozzanak létre egy díjat, amelyet Szent Erzsébetről, Sárospatak híres szülöttéről kívánnak elnevezni. A díjat naptári évenként két személynek, egy orvosnak és egy egészségügyi szakdolgozónak adományoznának. Az előterjesztés vitájában Lukács András az alapítás átgondolását kérte. Indoklása szerint ugyanis a meglévő díjak is alkalmasak az egészségügyben dolgozók elismerésére, a számuk bővítése véleménye szerint a meglévők értékvesztéséhez vezethet, ezért a szocialista frakció tartózkodni fog a szavazásról. Dr. Csiba Gábor (Fidesz-KDNP) emlékeztetett, hogy II. Rákóczi Ferenchez hasonlóan Szent Erzsébet is erősen kötődik megyénkhez, amire érdemes emlékezni. Életútja ismeretében a róla elnevezett díj az egészségügyi dolgozók megbecsülését jelentené, ezért maximális támogatást kért. Szegedi Judit Katalin (Jobbik) emlékeztetett rá, hogy az egészségügy nemzetstratégiai kérdés, a Szent Erzsébet díj pedig ennek elismerése lenne. Mint a díj kitalálója megköszönte a támogatást. A testület megszavazta a díjalapítást az említett feltételekkel.

A közgyűlés elfogadta a Tisza Vízgyűjtő Programrégió Önkormányzati Társulásban meglévő tagságának felülvizsgálatáról szóló előterjesztést. Az a döntés született, hogy továbbra is részt kíván venni a megye a társulásban, amely tevékenységéről az elnök decemberben beszámol a testületnek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság létrehozásáról szóló javaslatot dr. Mengyi Roland terjesztette elő. Lukács András fontosnak nevezte a közös értékek összegyűjtését és bemutatását. Ezzel kapcsolatban kérte a települések tájékoztatását. Riz Gábor (Fidesz-KDNP), a közgyűlés alelnöke emlékeztetett rá, hogy a jövőben megyénk jelentős szerepet fog betölteni a nemzeti digitális archívum létrehozásában, amely egyik központja Ózdon kerül kialakításra. Ennek köszönhetően a széles közönség előtt megjelenhetnek majd értékeink. Az ózdi projektet jelentős sikernek nevezte és gratulált hozzá dr. Mengyi Roland. A testület elfogadta az előterjesztést.

A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács Szervezeti és Működési Szabályzatának és az alapító okiratának a módosítását is megszavazták a képviselők. Ezt követően elfogadták a megyei közgyűlés lejárt idejű határozatainak végrehajtásáról szóló jelentést.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye mezőgazdaságáról Berta Béla, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatóságának a vezetője adott tájékoztatást. Szóbeli kiegészítésében az 1999-es állapotot a maival összehasonlítva elmondta, hogy az elmúlt 14 évben érdemben nem változott a termelés szerkezete. Közben csökkent az állatállomány, amely a kormányzati intézkedések hatására remélhetően megáll. Az őstermelők száma is csökkent. Pozitívum viszont a családi gazdaságok növekedése és a gazdálkodás technikai színvonalának a javulása. Az elmúlt évben az aszály következtében a termés mennyisége gyengébb volt a reméltnél, az árak viszont jól alakultak. Az idei aratás még javában tart, viszont már látszik, hogy jobbak a terméshozamok, viszont az ár gyengébb… Miklós Árpád (Jobbik, frakcióvezető) a vidék önellátó képességének a javítása érdekében szorgalmazta a családi gazdaságok és az állattenyésztés támogatását. A tájékoztatót a közgyűlés tudomásul vette, akárcsak a megye élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi helyzetéről, valamint a hazai forrású területfejlesztési és önkormányzati fejlesztési célelőirányzatok támogatási szerződései kapcsán hozott közgyűlési határozatok végrehajtásáról készült előterjesztéseket.

Zárt ülés keretében tárgyalták meg a Rákóczi-lánc kitüntetés idei odaítélésére tett javaslatot, és a terület- és régiófejlesztési (TRFC), a területi kiegyenlítést szolgáló önkormányzati fejlesztési feladatok (TEKI), valamint a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatásának támogatása (LEKI) célelőirányzatból megvalósuló egyes projektekre vonatkozó döntésekre címet viselő javaslatot.

A zárt ülést követően, az egyebek keretében Pasztorniczky István (Jobbik) nehezményezte, hogy az egyik minisztérium nem válaszolt egy megyei szerv megkeresésére, amit méltánytalannak tart, s kérte a megye közbenjárását. Szegedi Judit Katalin megköszönte, hogy megszavazták a Szent Erzsébet díjat.

Dr. Mengyi Roland tájékoztatta a közgyűlést a közelmúltban aláírt, 2014-20 közötti időszakra vonatkozó magyar-szlovák határmenti együttműködés részleteit tartalmazó dokumentumról. Kiemelte, hogy a közlekedés, energetika, turisztika terén erősödik az együttműködés. Megközelítőleg 40 határmenti közlekedési kapcsolatot fejlesztenek, amely utakat, hidakat, vasútvonalakat jelent a gyakorlatban. Ennek részese és érdekelt a megvalósításában Borsod-Abaúj-Zemplén, s a határ túloldalán lévő szlovákiai megyék, kerületek is.
 


 Csontos László, a B.A.Z. Megyei Önkormányzat sajtóreferense
/2013.07.11./

 

Alkotó Tábor Hercegkúton

 

               
                                                                                              

A Művelődés Háza és Könyvtára június 24-től 28-ig Alkotó Tábort szervezett a helyi és környékbéli gyerekeknek Hercegkúton. A táborba az alkotni vágyó gyermekeket vártuk. A hét folyamán a hagyományos régi technikák mellett az újabb kreatív módszereket is megismerhették a gyerekek – tudtuk meg Krenyitzkyné Sárosi Krisztinától…
 

 


 Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

      

Az első napon a beköltözés és ismerkedés után rögtön munkához is láttunk. A résztvevők kitűzőket és „barátságtalizmánokat” díszítettek. Az első hagyományos technika, amit megismertek a gyerekek, a nemezelés volt. Ezáltal megismerkedtek a gyapjú sajátosságaival és felhasználási módjaival. Nemezeléssel saját ékszereket készítettek: nyakláncot, karkötőt. A második napon egy újszerű, mostanában divatos technikával foglalkoztunk, a szalvétatechnikával. Poháralátétet és üvegtányért díszítettek a gyerekek. A különös gondosságot igénylő technikánál precizitást és türelmet is tanultak a gyerkőcök. A harmadik napon kirándulni voltunk a közeli Gombos-hegyi Kálváriára, oda tartva megtekintettük a hercegkúti sváb tájházat és a Világörökség részét képező Pincesort. Hazafelé egy lovas tanyán kipróbálhattuk a lovaglást is. A hét további részében a gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon vettek részt, Koscsóné Zsuzsa néni segítségével mobiltartót varrtak és hímeztek. Ezen kívül még volt gyöngyfűzés, agyagozás és makramé. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, örültek, hogy részt vehettek ebben a táborban.

Az alkotó tábor a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Reméljük, jövőre is találkozunk!
 


 

További fotók >>>

Czizer Katalin
/2013.07.10./

 

Erzsébet-tábor

 

               
                                                                                              

 


 Beliczáné László Petra

      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola Diákönkormányzata egy Erzsébet-program keretein belül meghirdetett pályázatot adott be, mely arra biztosított lehetőséget, hogy a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévő gyerekek is részt vehessenek nyári táborozáson. Áprilisban kiderült, hogy a pályázatuk az általuk kiválasztott helyre és időszakra nyert. Ez azt jelentette, hogy 50 tanuló és kísérőként 5 pedagógus vehetett részt az üdülésen – számolt be Beliczáné László Petra tanárnő…

Június 17–22-ig fantasztikus 6 napot töltöttek el az Erzsébet-táborban Fonyódligeten, mellyel nagyon sok életre szóló élményhez juttatták ismét diákjaikat. Minden nap színes programokkal és lehetőségekkel (vízi kalandpark, Ki mit tud?, Erzsébet-vetélkedő, hajókirándulás, vízi- és szárazföldi vetélkedők, fordított olimpia, bátorságpróba, plakátkészítés, különböző sportos feladatok) készültek a szervezők és az ott lévő animátorok. Természetesen az időjárás is a legjobb barátjuk volt, talán a nyár legmelegebb hetét tölthették a Balaton partján.
 


 

Cziczer Katalin
/2013.07.10./

 

Zenemplén fesztivál Hercegkúton

 

               
                                                                                               

 


 Markovics Ádám

      

Tombolt idén is a három napos Zenemplén fesztivál, amelyet lelkes hercegkúti fiatalok szerveztek már nyolcadik éve. Az egyesületként működő csoport tagjai arra törekedtek, hogy egy színes forgatagot hozzanak létre a sváb községben. Markovics Ádám főszervezőtől azt is megtudtuk, hogy a fellépni szándékozó zenekarokból mára már túljelentkezés van…

14 hely van fellépni, és közel 60-an jelentkeztek. A fellépők között vannak visszatérők is. Idén Németországból is eljött egy zenekar, a főzenekar, a Hollywood Rose pedig visszatérő vendég - ötödik alkalommal zenéltek Hercegkúton.
A közönség létszámára ugyan lehetne panaszkodni, de így is jó hangulatban telt ez a három nap.
 


 

Kistóth Mercédesz
/2013.07.09./

 

Nyári egyetem Sárospatakon

 

               
                                                                                               

Idén 14. alkalommal rendezték meg a nyári egyetemet a Sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán. Az idei év főbb célkitűzései, hogy a fiatalok honvédelmi ismereteket szerezzenek és megismerjék az 1945 és 1956 közötti magyar múltat. Nagy László, a nyári egyetem szervezője fontosnak tartja, hogy a fiatalok megismerjék a magyar honvédelmi hagyományokat és ezzel az új nemzedék számára tulajdonképpen útmutatást adhassanak az elődök példája nyomán…
 

 


 Nagy László

      

A nyári egyetemre nem csak magyarországi középiskolások és egyetemisták jelentkezhettek, hanem már 2000 óta az elszakított magyar területek egyetemistái is. Érkeztek hallgatók a Felvidékről, a Kárpátaljáról, Erdélyből és idén először a Vajdaságból is.

A konferenciák és előadások mellett Sárospatak nevezetességeivel is megismerkedhettek a résztvevők. A szabad programok keretében megtekintik a tudományos gyűjteményeket és a Rákóczi várat, ugyanakkor sportolási lehetőség is biztosított délutánonként a fiataloknak. A végardói fürdőbe is ellátogatnak, főleg a határontúliak, akik legtöbben először vannak Sárospatakon.
 


 

Cziczer Katalin
/2013.07.09./

 

 

Ösztöndíjnap

               
                                                                                              

Az öregdiákok által alapított Sárospataki Református Kollégium Alapítvány idén is meghirdette tavaszi-nyári ösztöndíjait a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában. A tanulók kiemelkedő tanulmányi eredményeik alapján pályázhattak matematika, kémia, biológia, fizika, sport és művészeti kategóriában – tájékoztatott Dr. Nezáczkiné Tótin Erika tanárnő…
 


 Dr. Nezáczkiné Tótin Erika

      

A sikeres pályázás alapfeltétele a pályázati adatlap kitöltése, egy pályázati motivációs levél megírása, szaktanári ajánlás, előző évi bizonyítvány, valamint a folyótanév félévi bizonyítvány másolatának elküldése volt.

A szóbeli meghallgatásokra 2013. június közepén a Bertalan-házban került sor. A bíráló bizottságot a gimnázium képviseletében Dr. Nezáczkiné Tótin Erika Tanárnő, Ujszászy Kálmán az alapítvány kuratóriumának tagja, és Bogdán Dániel az alapítvány ügyvezetője alkották. Szívesen tett eleget a meghívásnak Bessenyey Balázs és Bessenyey Bálint a Bessenyey Zénó ösztöndíj alapítói, akik idén is megjutalmazták a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel, ám szerényebb anyagi hátérrel rendelkező gimnáziumi diákokat. A gimnázium tanulói idén is szép számban jelentkeztek ösztöndíjainkra. Az elbírálást követően kihirdettük az ösztöndíjak nyerteseit, átadtuk a jutalmakat, majd az izgalmak után jóízűen kóstoltuk meg a finom ebédet. Szerencsére a napsütéses nyári idő a programunk végéig kitartott.
 


 


 

További képek: www.patakidiak.hu

Sárospataki Református Kollégium Alapítvány
/2013.07.08./
 

Felgyorsul a magyar-szlovák együttműködés

               
                                                                                              

Magyar-szlovák kormányzati csúcstalálkozót rendeztek Budapesten. Megállapodásokat is aláírtak. Dr. Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a két ország közeledését. Kiemelte az összekötő utak építését, amelyek közé bekerült az M30-R4-es gyorsforgalmi út
 


Dr. Mengyi Roland

      

Magyarország és Szlovákia egymáshoz fűződő viszonya a politikai és személyes bizalmon nyugszik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozót követő sajtónyilatkozatában. Robert Fico szlovák kormányfő arról beszélt, hogy eredményes, sikeres évek várnak Magyarországra és Szlovákiára, a közép-európai országoknak pedig az eddigieknél is szorosabban kell együttműködniük – közölte a kormányzati portál.

Orbán Viktor ismertette: a megállapodások értelmében 2014 és 2020 között 25 új határon átvezető utat nyitnak meg, a meglévő határátkelők közül többet akadálymentesítenek, vagy felújítanak, valamint közös bizottságot hoznak létre a határ menti közösségi közlekedés újraindítására. Emellett döntés született a két ország áram-, illetve gázvezetékeinek összekapcsolásáról is.
Orbán Viktor elmondta, arról is tájékoztatta Robert Fico szlovák kormányfőt, hogy a sátoraljaújhelyi két tannyelvű és a békéscsabai szlovák nyelvű iskola felújítására a magyar kormány a legutóbbi ülésén jelentős összeget szavazott meg.
„Örömmel tapasztaltam, hogy a kölcsönös előnyökön alapuló, korrekt együttműködés, ami Borsod-Abaúj-Zemplén és Kassa, Besztercebánya megyék közt már régebben kialakult, elérte az országos szintet – értékelte a találkozót dr. Mengyi Roland. Kiemelte, hogy az együttműködés nyertese lesz megyénk, hiszen a hosszú közös határ két oldalát összekötő utak építése, fejlesztése szerepel a megállapodásban. Ebből megyénket 29 érint. Külön is nevesítették a Miskolcot és Kassát összekötő M30- R4 gyorsforgalmi úthálózat kiépítését.

Az 2001. óta tartó együttműködésünk keretében rendszeresen részt veszünk egymás idegenforgalmi kiállításain.

A HU-SK és a HU-SK-RO-UA Programban a sikeres együttműködésnek köszönhetően Kassa megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is jelentős Európai Uniós támogatásban részesült. Folyamatosan tájékoztattuk a lehetőségekről egymás intézményeit, önkormányzatait, megyénk egyéb szereplőit és közös pályázásra ösztönöztük őket.

Az Európai Unióban jelenleg zajlik a kohéziós politika reformja. Minthogy a határtérségek általában a központoktól távoli fekvésük miatt elmaradott vidékek, viszont a leghamarabb érzik az EU határbontó hatását. Az unió nagy hangsúlyt fektet ezeknek a régióknak a támogatására. Ez lehetővé teszi, hogy magyarországi és a határon túli, különböző szintű önkormányzatok tartós, önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezetet hozzanak létre.

Az együttműködés újabb színfoltja a jelenleg Kassa megyéből és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, 2013. január 9-én aláírt és létrehozott Európai Területi Társulás (ETT). A partnerek egyetértenek azzal, hogy a jövőben meghívjuk a szervezet tagjának Kárpátalja Megyei Tanácsot is.
 


 


 

Csontos László, a B.A.Z. Megyei Önkormányzat sajtóreferense
/2013.07.08./

 

Alapellátások fejlesztése a Sárospataki kistérségben

               
                                                                                              

Ez volt a címe annak a TÁMOP-5.4.9-11/1-2012-0053 – jelű pályázatnak, amit még a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás nyújtott be, és meg is nyert, de kivitelezni az ismert változások miatt már nem tudta. Nagy szerencse, hogy a Sárospatak Város Önkormányzata át tudta venni ezt a projektet és az eredeti elképzeléseket meg tudja valósítani, hiszen a kitűzött célok így elérhetőek lesznek. Erről kaptunk információkat a 2013. június 4-én tartott sajtótájékoztatón Lökkös Attila szakmai vezetőtől, Sikora Attila alpolgármestertől és Papp Imrénétől, a Gondozási Központ vezetőjétől…
 


 Lökkös Attila

      

Lökkös Attila elmondta, hogy a projektnek köszönhetően a Gondozási Központ dolgozói és a kistérségben dolgozó szakemberek három akkreditált képzésben tudnak részt venni - konfliktuskezelés, kiégés elleni és kommunikációs tréning - valamint hozzá tartozik egy minőségbiztosítási szint elérése is. Törvényben leírt kötelezettség továbbá, hogy kétévente meg kell újítani a szolgáltatásszervezési koncepciót, amire így most sor kerülhet. Szociális térkép is készül, KSH adatokat is tudnak így publikálni, népszámlálási adatokkal, településekre lebontva, összehasonlítva a megyei és országos adatokkal, valamint kliens kérdőívek kiállításával tudják ábrázolni a szegregátumokat.

Egy 100 %-os támogatottságú, közel 34 millió Ft-os összegről van szó – tudtuk meg a projekt összegszerűségét Sikora Attila alpolgármestertől…
Egyrészt nem szerette volna a város ezt elmulasztani, másrészt pedig egy olyan hiányt
vele pótolni – a szociális térkép elkészítésével – ami törvényben leírt kötelességünk, hiszen nem kerül majd pénzünkbe ennek az elkészítése.
Mint hallottuk a szakembertől, a dolgozók - a városban és a kistérségben dolgozók is - továbbképzéseken fognak részt venni, reméljük, hogy a hétköznapi munkájukban is fogják ezt tudni hasznosítani. Attól, hogy a város átvette, a tartalma még nem változik, tehát a kistérség is érintve lesz ennek az eredményében.
 Papp Imréné


 

Törő Gábor
/2013.07.07./

 

12. Zempléni Népművészeti Tábor

 

               
                                                                                              

A Művelődés Háza és Könyvtára 12 évvel ezelőtt indította el Zempléni Népművészeti Táborát Újhutában. Ennek előzményeként is voltak már néptánc táborok a nyolcvanas évektől, de rendszeressé ettől kezdve vált a néptánc és népi ének oktatásra, népi játékok tanítására szakosodott, kézműves foglalkozásokkal, táncházzal, hajfonás versennyel színesített nyári gyermektábor – mondta el Darmos István
 

 


 Darmos István

      

Ebben az évben is országosan hirdettük meg a tábort, ennek megfelelően a résztvevők Ártándról, Szobról, Budapestről, Sárospatakról és Vajdácskáról érkeztek.
Az oktatóink saját szakterületükön elismert szakemberek, a békéscsabai Gera Sára és Szarka Zsolt néptánc oktató páros - akik délalföldi táncokat tanítottak -, az Erdélyből származó Kis Demeter Erika és Kis István páros - akik a felcsíki táncokkal ismertették meg a táborlakókat - és János Hajnalka népdalénekes, aki a táncanyagokhoz kapcsolódó dalokat és a népdaléneklés technikáját tanította a gyerekeknek.
A tánc- és énekfoglalkozások mellett a résztvevők kézművességgel is foglalkoztak, sportoltak, métabajnokságon és táncházakban vettek részt. Állandó tábori programunk egy ideje az éjszakai bátorságpróba és a tábori Kivagyok-mivagyok. A mintegy félszáz résztvevő a visszajelzések alapján rendkívül jól érezte magát, s hasznosan töltötte a tábor napjait.
A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
 
 


 

További fotók >>>

Kistóth Mercédesz
/2013.07.07./

 

Egyre népszerűbb a GÓL FOCITÁBOR

 

               
                                                                                              

Múlt héten volt az idei GÓL FOCITÁBOR, melyre a tavalyi évhez képest 50%-kal több gyerek jelentkezett. A résztvevők edzettek füves és műfüves pályán is, de ezen kívül népszerű volt a tenisz, az asztalitenisz, az íjászat, a darts, a rexezés, a sakk és természetesen a hűsítő fürdőzés is. Az érdeklődők egy lovagláson is részt vehettek. Tartalmas 5 napot töltöttünk együtt felejthetetlen hangulatban, mely pénteken vetélkedőkkel, versenyekkel zárult – számolt be Gönczy Zoltán
 

 


 Gönczy Zoltán

      

Köszönet támogatóinknak:
Sárospatak Város Önkormányzata
Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Tengerszem Kemping
Sárospataki Torna Club

Résztvevők:
Czifra Meliton, Baráth Levente, Gacs Gergely, Sztankó Bence, Matisz Marcell, Simai Soma
Kék Tamás Ákos, Brandhuber Áron, Barna Dávid, Kormány Álmos Csongor , Kúti János Zoltán Merényi Ádám, Soltész Soma, Papp Szabolcs, Sereg Bendegúz, Tallárom Balázs
Szabó Dániel, Horváth Ádám, Demeter Balázs, Vajkó Kristóf, Kántor Benedek, Czinke Nimród Bódisz Ábel, Borsós Máté, Sprencz Ádám, Baranyi Sándor , Varga Noel, Varga Márió, Sohajda András, Miczák Márk István, Kiss Péter Roland, Pausán Bence Adrián, Baráth Benedek, Balogh Gréta Viola, Rajz Attila, Szendrei Gábor, Halász Dániel, Mező Szabolcs, Ardó Alex Máji Donát, Veress Zerind, Kovács Botond, Hochrek Tamás, Kalocsai Attila, Kiss Bálint Kondor Dániel, Vitányi Szabolcs, Vachter Fanni, Sajgó Gergő, Demeter Csongor
Pableczki Zoltán, Gönczy Márk Milán, Görögh Marcell

Edzők, segítők:
Gönczy Krisztina,Vachter Zsófia, Gönczy Zoltán, Vachter Tamás, Punyi Gyula, Maczkó Attila
 
 


 

További fotók  >>>

Törő Gábor
 /2013.07.06./

 

Muzsikáló Terek

 

               
                                                                                              

A Muzsikáló Terek rendezvénysorozat már nyolcadik éve kerül megrendezésre Sárospatakon, melynek egyik programja június 29-én 18 órától volt látható a Hild téren a Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében. Az idén meghívott miskolci Theater Brass rézfúvós együttes tagjai az eső ellenére is szórakoztatták a közönséget muzsikájukkal…
 

 


 Sajószegi Gábor

      

Nagyon egyszerű egy rézfúvós zenekart mozgatni és rendkívüli jó hangulatot tudnak teremteni. Semmilyen hangosítást nem igényel a produkció, csak leülnek egy padra és máris remek muzsikát tudnak csinálni. Mégis az elsődleges szempont az volt, hogy régen volt már itt a Hild téren rézfúvós koncert. A miskolciakkal jó kapcsolatot ápolunk és remek zenészek, ezért hívtuk meg őket erre a koncertre – mondta el Sajószegi Gábor népművelő.

A Theater Brass Miskolc 2000-ben alakult a Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Szimfonikus Zenekar rézfúvósaiból. Az Opera Fesztivál hívta életre az együttest, melynek tagjai mind hivatásos muzsikusok, akik a zenekari munka mellett fontosnak tartják a fúvós hagyományok ápolását, a rézfúvós hangzás népszerűsítését is. Előadott műveiknek nagy részét ők maguk írják.

Az átiratokat mi magunk készítjük, szabadidőnkben, szabadság alatt, könyvtárat, internetet bújva. Most már így tizenegypár év után eljutottunk oda, hogy gyakorlatilag csak saját átiratokat játszunk, amik így évről évre szaporodnak.
Egyszer egy nagyon-nagy trombitást megkérdeztek koncert végén, hogy mondja meg művész úr, mi kell ahhoz, hogy trombitás legyen valaki? Ő azt mondta, hogy vidámság és bátorság. Azt hiszem ezzel a két szóval mindent össze is foglalt. Tehát először is bátornak kell lenni, mert bármit játszunk, az hallatszik, akár itt az együttesen belül, akár a munkahelyünkön, tehát a bátorságot nem lehet kikerülni. A vidámság meg valahogy összekapcsolódik – tudtuk meg Gál Péter művészeti vezetőtől.

A programsorozat következő koncertje július 13-án 18 órától lesz a sátoraljaújhelyi Székely György előadóművész jóvoltából.
 
 


 

Czizer Katalin
/2013.07.06./

 

Telephelyfejlesztés a Weinberg ’93 Kft.-nél

 

               
                                                                                              

Megfelelő ütemben halad a Weinberg ’93 Kft. új üzemcsarnokának kivitelezése, így az várhatóan már szeptemberre elkészül. A 327 millió forintos beruházás kivitelezéshez pályázatot nyújtott be a csarnoképítéssel, fémmegmunkálással foglakozó társaság, így egy európai uniós fejlesztési program keretében 150 millió forintos támogatást nyertek el…
 

 


 Derczó István

      

Az új csarnok tervezésénél minden eddig általuk gyártott termék méretét figyelembe vették. A 100x25 méteres csarnokban így az eddiginél is nagyobb munkadarabok megmunkálására, mozgatására nyílik lehetőségük.

Szállítási és tárolási kapacitásunk elég szűkös volt, illetve a nagyobb elemek gyártásához mindenképpen egy nagyobb daru kapacitású és légterű felületre, csarnokra, zárt felületre volt szükségünk. Azt gondolom, hogy ez által a belső udvar is egy kicsit védettebbé fog válni. Tehát az is jobban szolgálja az átmeneti, ideiglenes raktározási lehetőségeket.
A hossza közel 100 méter, a magassága pedig 2 méterrel lesz magasabb a már meglévőnél. Az építmény 14 méteres vállmagasságú, 10 méteres horogmagassággal tudunk számolni és egy 40 tonnás emelési lehetőséggel, illetve ezen túl még mindkét oldalon egy konzol darus rendszerrel, ami kiszolgálja az összeállításhoz szükséges hegesztőkészülék és anyagmozgatást – nyilatkozta Derczó István ügyvezető igazgató.
 
 


 

Kistóth Mercédesz
/2013.07.05./

 

A 90 éves Kovács Jánost köszöntötték

 

               
                                                                                              

Már hagyománnyá vált Sárospatakon, hogy a város legidősebb polgárait köszöntik születésnapjuk alkalmából. Kovács János 90 éves lakosnak virágcsokorral és egy emléklappal fejezte ki gratulációját Sikora Attila alpolgármester és Göczné Baksay Szilvia anyakönyvvezető…
 

 


 Kovács János

      

Nem csak Sárospatak város Önkormányzata emlékezik meg a szép korúakról, hanem a Magyar Köztársaság Kormánya is. Önnek is elküldtek egy emléklapot, melyen ez áll: Emléklap Kovács János részére, 90. születésnapja alkalmából. Ez az emléklap hivatott kifejezni szép korú polgáraink iránti tiszteletünket és hálánkat. Ebből az ünnepi alkalomból kívánok Önnek jó egészséget és további boldog éveket. Tisztelettel: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Ehhez én is csak azt tudom tenni az Önkormányzat nevében, hogy nagyon-nagyon boldog 90. születésnapot kívánok és aztán 91., 92., és így tovább és a 100.-on találkozzunk újra – mondta el az alpolgármester.

János bácsinak nem volt könnyű élete, de a család és a munka szeretete mindig átsegítette a nehézségeken. Most gyermekei, unokái, és dédunokái között él, és még ma is aktív.
Egész életében dolgozott. Testvéreivel együtt már gyermekkorukban besegítettek édesapjuknak a mezőgazdaságban. Két évet végzett el a kertészeti szakközépiskolából, majd katonának állt. Angol fogsága után hazatért és folytatta a gazdálkodást édesapja mellett. Mivel nem volt lehetősége elvégezni a kertészeti egyetemet, így szabónak állt, amit nagyon szeretett. A szabó munkát nem csinálta sokáig, Miskolcra ment egy építőipari vállalathoz dolgozni. 1950-ben megnősült, ezután ismét gazdaságban dolgozott, tizennyolc éven keresztül, majd volt hűtőházvezető és nyugdíj mellett dolgozott még a kenyérgyárban hat évet. János bácsi nagy családdal büszkélkedhet. Két gyermekük született, két unokája és két dédunokája van. Ma is aktív életet él, mindig talál magának valami munkát. Nagyon szereti a virágokat és szeret főzni is.
Szerinte a hosszú élet titka, hogy az élet minden pillanatát meg kell élni. Feleségével eltöltött 51 év alatt soha egy hangos szó nem esett köztük. Az idős bácsi elmondta, hogy a család szeretete mindennél fontosabb.
 


Sikora Attila alpolgármester


 

Cziczer Katalin
/2013.07.05./

 

65 hallgató vette át diplomáját

 

               
                                                                                                

Sok-sok tanulás és hosszú út áll azok mögött a hallgatók mögött, akik átvehették a diplomájukat a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán. Az évek alatt nem csak a tanárok és szakemberek álltak mögöttük, de a család is sokat segített mindenkinek, hogy elérjék céljukat - hallottuk Dr. Hegedűs László dékántól…

 


 Dr. Hegedűs László

      

A köszöntő után került sor a diplomák, oklevelek kiosztására tanító, csecsemő és gyermekgondozói, web programozó és ifjúságsegítő szakon, melyet professzor Dr. Stipta István rektor helyettes, valamint Dr. Hegedűs László dékán adott át.
2000-ben integrálódott a sárospataki tanítóképzés a Miskolci Egyetemhez. A hosszú évekig tartó munka a hétvégén befejeződött, miután átadták a 2012-2013-as évre szóló diplomákat. Ez az az év, amikor a miskolci egyetem égisze alatt utoljára bocsátottak ki friss diplomásokat, összesen 65 főt, alapképzésében. A következő tanévet már az Eszterházy Károly Főiskola részeként kezdi a Comenius Tanítóképző Főiskola.
 
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.07.04./

 

Megérkezett a "Számon-tartva" című vándorkiállítás

 

               
                                                                                              

Sárospatakra is eljutott a "Számon-tartva" című vándorkiállítás, melyet 2013. július 1-jén nyitott meg Kuklay Antal gyűjteményvezető, valamint megemlékezést tartott Puskás László görög katolikus pap. A kiállítás megtekinthető a sárospataki Szent Erzsébet Házban (Szent Erzsébet u. 13.)...
 

 


 Romzsa Tódor

      

Az ország több múzeumában (Eger, Veszprém, Sümeg) is kiállították már a kommunista egyházüldözés pap áldozatainak (dr. Balogh István, Oloffson Placid,Szerednyei János, Galambos János, Romzsa Tódor, Chira Sándor, Puskás László, Szabó András, Dr. Ortutay Elemér, Kiss Szaléz, Károlyi Bernát, Majsai Mór, Vezér Ferenc, Ács Ferenc István, Kovács Ferenc Imre, Bolváry Pál, Asztalos János, Nagy Ferenc, Sándor István, Endrédy Vendel, Debreczeni Sixtus, Mécs László, Pálos Antal, Zadravecz István, Mindszenty József, Báró Apor Vilmos, Kriston Endre, Brenner János, Kenyeres Lajos, Kuklay Antal, Szabó László, Lénárd Ödön, Kálay Emil, Rédly Elemér, dr. Szigeti Imre, Bálint József, Kerkai Jenő, Bulányi György, dr. László Gábor, Werner Alajos, Hagyó József, Somogyi Sándor) hagyatékából összeállított kiállítást.

Bár februárban emlékezünk a kommunista diktatúra áldozataira, a Szent Erzsébet Ház ezzel a kiállítással kíván tisztelegni az ország római és görög papjai, szerzetesei előtt.
 


 

Kistóth Mercédesz
/2013.07.04./

 

Nagy Dániel második díja az NI Hungary Kft. versenyén

 

               
                                                                                              

 


Nagy Dániel

      

Az NI Hungary Kft. „myDAQ” nevű eszközének minél szélesebb körű megismertetésére közép és felsőoktatásban tanuló diákok, illetve saját munkatársai részére írt ki pályázatot. A feladat újszerű, sehol másutt nem alkalmazott mérési vagy adatgyűjtési eljárás kidolgozása volt, illetve gyakorlati feladatok megoldása myDAQ használattal.

A diákok kategóriájában Nagy Dániel, 12. D osztályos tanuló második helyezést ért el - ahogy az értékelésben kiemelték -, „ötletadó és megvalósító” tevékenységének szakmai értéke, a myDAQ alkalmazás leírásának közérthetősége és az NI termék magas minőségi kihasználtsága alapján. A díjat ünnepélyes keretek között dr. Ábrahám László, az NI a Virtuális Műszerezésért Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át 2013. június 28-án Debrecenben.
 


 

Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
/2013.07.03./

 

Pataki Öregdiák találkozó

 

               
                                                                                                

Június utolsó vasárnapján kerül sor a Református Gimnáziumban – és elődjében, a Rákóczi Gimnáziumban- végzettek hagyományos Pataki Öregdiák találkozójára. Így volt ez idén is. Szombaton a gimnázium épülete megtelt az osztályfőnöki órákra érkezőkkel, ezután a kötetlen együttlét következett. Örömteli dolog, hogy egyre több évfolyam, osztály a Mudrány étteremben választja találkozója színteréül, így még többen találnak újra egymásra...
 

 


 

      

Vasárnap reggel 9.30-kor az Iskolakertben található” Pataki diák emlékezete” emlékkőnél koszorút helyeztek el az egybegyűltek az emlékezés és a tiszteletadás jeleként. Nádasi Erika vallástanár – Református Kollégiumunk egykori hallgatója – igei szolgálatának alapjául a gimnázium tanévi vezérigéjét választotta: "Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá." (1Pt 2,5a). 10-órától a református templomban istentisztelttel folytatódott a találkozó, majd az Református Kollégium Imatermében az igazgatói „jelentést” az emlékezések és köszöntések követték..

Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgató asszony a holt-tengeri tekercsek igaz történetének igazságára utalva elmondta: „Kincs és cserépedény: a belső erő és a külső erőtlenség képei. Emberi számítás szerint már számtalanszor el kellett volna törnie a kincset rejtő cserépedényeknek, de mégsem tört el. Bármilyen vastag falak között zajlanak is a hétköznapjaink, cserépedény-voltunkat naponta érzékeljük és védtelennek érezzük magunkat a magyar közoktatás kiszámíthatatlanságai, bizonytalanságai miatt. Nekünk nincsenek külső tartalékaink, pénzalapjaink, termelésünk vagy vállalkozásunk, ezért még fontosabbá válik a belső tartalom őrzése, tudatos vigyázása. Semmi sem vonhatja el a figyelmünket a munkánk értelméről, lényegéről, a megőrzendő kincsről: mi nem bóvlit, leértékelt holmit, selejtet kínálunk, hanem az értékálló tudást, krisztusi evangéliumot. Kincs és cserépedény: a belső erő és a külső erőtlenség képei. Keresve sem lehetne erre ékesebb bizonyságot találni, mint a mi kollégiumunk több évszázados fennmaradását.” Majd az elért eredményekről számolt be: nevelési és szakmai sikerekről, bővülő kapcsolatokról, fejlesztésekről. Az osztályok, évfolyamok képviselői szeretettel emlékeztek egykori iskolájukra, az itt kapott és továbbadott értékekre.

A 70 éve érettségizettek egyik szónoka, Dr. Karaszon Dénes, arra hívta fel a figyelmet, mennyi híres orvost nevelt iskolánk. Dr. Rigó János a tehetséggondozó programot méltatta. Dr. Halmi Iván (1953) kiemelte: „a belénk táplált értékekkel jól sáfárkodtunk: legnagyobb mértékben tanúsítottuk az egymás iránti szeretetet, a magyar nyelv tisztaságának megőrzését, a pataki szellem és hagyományok fenntartását.” Kovács Ferenc (1958) szerint az érettségi megszerzésével a pataki diák nem szakít az iskolájával, sőt, akkor kerül igazán szoros kapcsolatba „lelki édesanyával.” A 40 - 45 éve érettségizettek képviselői – Hazagh Mihály és Dr. Puskás János – kiemelték: „állami iskolában is táplálták belénk a keresztyén, magyar értékeket: hitünk építésére, hazánk szeretetére, s az emberiség, embertársaink segítésére tanítottak.” A legifjabb generációt (2003 és 2008-ban érettségizettek) képviselő Sohajda Béla megköszönte a gimnáziumi évek szeretetteljes odafigyelését, az alapos szakmai felkészítést, s kifejezte azon reményét, hogy az előtte szólókhoz hasonlóan nekik is sikerül majd megőrizni és továbbadni az itt kapott értékeket az utánuk érkezetteknek.
 


 

További fotók >>>


Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2013.07.03./

 

Minősítésen esett át a Betegellátó Központ

 

               
                                                                                              

Átadása óta talán már mindannyian jártunk az új Járóbetegellátó Központban és meggyőződhettünk róla, hogy egy mai kor színvonalának megfelelő, modern intézménnyel gazdagodott a város, ahol jó szakmai munka folyik. Most örömmel számolunk be arról, hogy ezt nem csak mi látjuk így – talán elfogultságból – hanem egy független bizottság is megállapította, hogy megfelel a minőségbiztosítási rendszer követelményeinek. Keresztúri Ferencné intézményvezető fontosnak tartja, hogy megszerezték ezt a minősítést…
 

 


 Keresztúri Ferencné


Aros János


Szabó Mirell

      

Az új minőségbiztosítási rendszer intézményünk számára nagyon sokat jelent, mert ahhoz, hogy az új épületben, az új szakrendelések, illetve az egész betegellátás jól működjön, szükséges egy minőségirányítási rendszer létrehozása. Ez végül is az egész betegellátás folyamatát magába foglalja, illetve leszabályozza, a higiéniától a betegellátás minden területéig.
Ezt mi bevállaltuk és tavaly, az új épületbe költözéssel egy időben megkezdtük a kidolgozását, aminek most lett itt az eredménye, és sikerült a tanúsítványt megszerezni. Ez a dolgozók részéről nagyon sok munkával járt, és a tavalyi évben tényleg nagyon sokat dolgoztunk, ezúton is megköszönöm nekik azt a támogatást, amit ebben nyújtottak. Én úgy gondolom, hogy egy csapatmunka nélkül ez nem jött volna létre, tehát a dolgozók nagyon támogattak bennünket abban, hogy ez az egész létre jöhessen. Reméljük, hogy így a munkánkat tudjuk javítani, és a betegellátást minél magasabb színvonalon tudjuk végezni.

Aros János polgármester méltán büszke az új intézményre, illetve az intézmény dolgozóira…

Az óvoda és az iskola fejlesztése után eljutottunk odáig, hogy egy új, modern kistérségi betegellátó központot adhattunk át két évvel ezelőtt, nem csak a sárospatakiaknak, hanem sárospataki kistérséghez tartozóknak is. Már akkor is tudtuk, hogy a régi intézményben is és az átadott új intézményben is kitűnő szakmai munka folyik, egészen a portástól kezdve a kisebb műtéteket végző szakorvosokon keresztül az intézményvezetőig, nagyon jól tudtuk, hogy miattuk sokan járnak ide más településekről is. Most megtörtént ez a minőségbiztosítás, most már papírunk is van róla, hiszen ez a minőségbiztosítás kitűnő eredményt produkált. Ez azt jelenti, hogy mindenki jól tudja a dolgát, mindenki olyan minőségben végzi a dolgát, hogy bátran állhatunk a pataki lakosok elé, és most már az egészségük érdekében Sárospatakra látogató egyéb településnek lakosai elé is.
Gratulálok ehhez az eredményhez, Sárospatak valamennyi lakosa nevében, az intézmény vezetőjének és valamennyi dolgozójának

A minőségbiztosítási rendszer egy nemzetközi követelményrendszeren alapul, amely Európa bármely más országában ugyan ilyen érték, ha határainkon túl megyünk, ott is ezzel találkozunk, hasonló minőségirányítási rendszert találunk – magyarázta a minőségbiztosítási rendszer lényegét Szabó Mirell, a biztosítást végző cég munkatársa…

Amit most adtunk az intézménynek - vagy akár a városnak - az részben az ide jövő pácienseknek egy bizalmat keltő dolog, magának a városnak, s a dolgozóknak pedig egyfajta elismerés, hogy ők ezt meg tudták csinálni, és lényegében egyenrangúak minden más intézménnyel, vagy akár gazdasági társasággal is, akik ilyet működtetnek. Hiszen maga a minőségirányítás ez nem szektor specifikus, minden gazdasági, vagy nem gazdasági szervezetre egyaránt alkalmazható, tehát minden szektorra.

Amikor tanúsítványt látunk, valahol egy intézményben, akkor tudhatjuk azt, hogy foglalkozni fognak a véleményeinkkel, panaszainkat ki fogják vizsgálni, tudjuk, hogy a vezetés elkötelezett, tudjuk, hogy minőségi szolgáltatást igyekeznek nyújtani, tudjuk azt, hogy a dolgozóikat folyamatosan képzik, fejlesztik, igyekeznek lépést tartani az új technológiákkal, ismeretekkel, szolgáltatásokkal. Minden olyan dologgal, ami az ott elérhető szolgáltatások, termékek közül fontos, és amit a külső felek, a vevők illetve a páciensek igénybe kívánnak venni.
Lényegében azt gondolom, hogy mind az intézmény, mind pedig a város, egy olyan profitot tudhat magáénak, amelyet polgármester úr is említett, hogy valóban a környező városokból akár, vagy a környező falvakból is inkább felülnek a buszra, vonatra, vagy beülnek az autóba és azt mondják, hogy én át megyek Patakra, mert ott tudom, hogy rendben lesz minden. Tudom, hogy ott meg fogják hallgatni a véleményemet, és tudom, hogy minőségi szolgáltatást kapok.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.07.02./

 

Tartalmas nyár elé nézünk

 

               
                                                                                              

Ismét egy tartalmas nyár elé nézünk, hiszen az a rendezvénynaptár, amelyet év elején összeállítottunk, mutatja, hogy szinte minden hétvégén regionális és országos rendezvények lesznek Sárospatakon, Zemplén kulturális és idegenforgalmi központjában – hívja fel a figyelmet a vendégcsalogató programokra Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Emellett, most már hagyományosan rendezzük meg minden hónap második szombatján a Bolhapiacot a Hild téren, ami kinőtte Sárospatakot, szintén regionális rendezvény lett, sőt már az országos vásárnaptárba is bekerült. Alkalmanként 60-70 árus jön el és kínálja a portékáját. Nagyon sikeres kezdeményezésnek bizonyul, amit folytatunk tehát minden hónapban.

A Művelődés Háza által tavaly elkezdett mozi pikniket is folytatjuk a Vízi kapunál, ahol egy előadást már megtartottunk a múlt héten, csütörtökön. Legközelebb július 11-én és 25-én lesz lehetősége a sárospatakiaknak, illetve a Patakon tartózkodnak, hogy szabadtéri vetítésen részt vegyenek. A sötét beállta - és a szúnyogok leküzdése - után, egy-egy érdekes vetítést, általában vígjátékot lehet megtekinteni. Tavaly már megszerették a patakiak, bízom benne, hogy idén is sokan fogják ezeket a rendezvényeket látogatni.

Folytatódik a Muzsikáló Terek sorozatunk, leghamarabb július 13-án hallhatunk ismét térzenét a Hild téren.

Úgy döntöttünk igazgató asszonnyal, illetve az ötletgazdával, Hegyi Tibor úrral, hogy ismét megrendezzük Sárospatakon a Végardó Fürdőben a Fürdő Fesztivált július 14-én, aminek plakátja a Sárospatak Honlapon is megtalálható. Mindenkit szeretettel várunk! Minden korosztály számára megfelelő programot fogunk tudni biztosítani. Ha ez a rendezvény sikeres lesz, akkor a nyáron még egyszer, a nyár vége felé, egy hasonló, szezonzáró Fürdő Fesztivált szeretnénk rendezni. Nagyon nagy már most az érdeklődés, határokon belülről és határokon túlról. Bízom benne, hogy sokan el fognak jönni

Az első legnagyobb rendezvényünk a nyáron, a július 19-i hétvégén kezdődő háromnapos „Várjátékok” lesz, ennek lehetünk a részesei, ahol csatajelenetek is lesznek, és a várat is meg fogják ostromolni.

Majd - köszönhetően egy pályázati támogatásnak - július 19-én este a Vízi kapunál az ExperiDance mutatja be a produkcióját. Nagyon régóta szeretnénk az ExperiDance Sárospatakra elhozni. Eddig nem sikerült megállapodnunk, de most, ez a pályázati támogatás lehetővé tette, hogy végre ezt a gyönyörű produkciót itt, a városunkban is be tudják mutatni. Az „Ezeregyév” című produkciójuk iránt nagy az érdeklődés, várunk mindenkit erre a rendezvényünkre.

Szintén ezen a hétvégén - 20-án - Gyüre Lajos Rebellis című művét a komáromi Teátrum Színház mutatja be.
Más látnivalók is lesznek a Szent Erzsébet utcában ezen a hétvégén, régi mesterségek és helyi termékek bemutatói. A Szent Erzsébet Ház újonnan elkészült gyönyörű udvarán is folyamatosan lesznek már programok, koncertek: Tabulatúra Régizene Együttes és a Musica Profána Régi Zenei Együttes játszik 20-án, 21-én pedig a Musica Historica, akik a Végek dicsérete című produkciót adják elő.

Az Olasz-bástya Bodrog felőli részén már 19-én este felvonulnak az ostromhétvégén résztvevő csapatok, zenekari kísérettel. 20-án, szombaton pedig óránkénti tüzérségi bemutató lesz 10-13 óra között. Ostromjeleneteket délután 3-tól fogunk látni, amikor az Olasz-bástya Bodrog felöli részét fogják megostromolni.

21-én, vasárnap fejeződik be ez a programsorozat, szintén ostromjelenetekkel, majd pedig este hét órától egy ünnepi előadással zárjuk ezt a hétvégét, Tolcsvay-Müller a „Hetedik fénysugár” Rákóczi fantáziáját mutatjuk be a várudvaron.
Én azt hiszem, mindenki láthatja, hogy értékes hétvége lesz, s reményeink szerint több ezren fognak ellátogatni ezen a hétvégén városunkba. Kérem, a patakiakat is, hogy minél többen jöjjenek el, és nézzék meg ezeket az ingyenes produkciókat.

29-én egy sajtótájékoztatóval kezdődik a X. alkalommal megrendezendő Crescendo Nyári Akadémia, ami Európa egyik legnagyobb komolyzenei akadémiájává nőtte ki magát a mögöttünk lévő tíz évben. Augusztus 10-én több kis produkcióval is fogják - az egész napos tanulás mellett - a sárospataki lakosokat – és az itt járó turistákat - szórakoztatni.
Talán a legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényük - ajánlom mindenkinek a figyelmébe - augusztus 10-én, a várudvaron a Don Giovanni című operát fogják előadni saját feldolgozásban.
Az előkészítő munkák már elkezdődtek, zajlanak a próbák, ha valaki emlékszik a korábbi, Szerelmi bájital című előadásra - szintén a várudvaron - akkor azt hiszem, hogy most is egy örök élményt adó előadást láthatunk majd a Crescendótól.

45 éves Sárospatak, s az évforduló jegyében zajlik ez az évünk. Ebből az alkalomból, augusztus 9-én, az Urbán György kiállító teremben a „45 éve város Sárospatak” című kiállítás kerül bemutatásra.

Szintén 9-én a XXII. Zempléni Művészeti Fesztivál nyitóhangversenyére kerül sor a várudvarban, ahol Verdi és Wagner operáinak gálaestjét hallhatjuk a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában.
Sárospatak elejétől kezdve folyamatosan támogatja ezt a rendezvényt és nagyon büszkén vállaljuk, hogy a nyitó és a záró koncert is itt Sárospatakon hallható. Összességében tizenegy produkciót láthatunk a Zempléni Művészeti Fesztivál program keretén belül. Nagyon sokan jönnek, közülük sokan Budapest környékéről, még Dunántúlról is. Egyre inkább kedvelt a nagykövetek, és különböző magas rangú tisztségviselők körében, akikre már számítunk is. Tavaly például maga a madagaszkári nagykövet is jelen volt, aki a záró koncertet látogatta meg.

A Református Templomban több zenei rendezvény is lesz, köztük zenés istentiszteletek augusztus 11-én és 18-án.
Augusztus 14-én Pély Barba - Romhányi duó: éjszakai jazz a Grill Gödörben, szintén nagy érdeklődésre tart számot.
17-én a várban a Arany János Nagyidai Cigányok című művét a szlovákiai Csavar Színház adja elő.
17-én este pedig a filmslágerek bemutatója lesz, szintén egy mindenki számára, „könnyen emészthető” produkció profi művészektől, amit ajánlok mindenki figyelmébe.
18-án kerül sor a záró koncertre, a korábbi évektől eltérően nem a Református Templomban, hanem a várudvarban, a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában, ami egy méltó befejezése lesz ennek a rendezvénysorozatnak.
18-án éjszaka még éjszakai jazz vár mindenkit a Grill Gödörben, ahol jó hangulatban zárhatjuk be ezt a rendezvénysorozatot.

Nagy öröm számunkra, hogy a kormány kiemelt fesztiválként tekinti a Zempléni Művészeti Fesztivált, mint a térség nagyon komoly fesztiválját. Már most egy hároméves garantált támogatásról biztosított minket, hogy ez a fesztivál továbbra is megrendezésre kerülhessen. Tehát nagyon komoly reményeink vannak, hogy három év múlva a 25. fesztivált is méltóan tudjuk majd ünnepelni, itt Sárospatakon.
Augusztus 20-án 45 éves a város. A programsorozat keretén belül délelőtt a Szent Koronát láthatják majd a Katolikus Templomban az oda látogatók. Ezek után át fogjuk kísérni a koronát a várudvarra, ahol hagyományaink szerint szeretnénk megtartani az augusztus 20-i ünnepséget, este pedig tűzijáték lesz, mint ahogy megszokták már a patakiak.

Az ezt követő hétvégén, augusztus 22-től 25-ig tart a Sárospataki Kötődésűek Világtalálkozója, a Lokálpatrióták Egyesületének koordinálásában és szervezésében, ami iránt szintén sokan érdeklődnek. E nemes kezdeményezés kitűnő körülmények között fog zajlani és mivel hagyományteremtő szándéka volt a szervezőknek - a Lokálpatrióták Egyesületének - ezért minden évben, ezen a hétvégén szeretnénk megrendezni. Várjuk tehát a Sárospatakról elszármazottakat, Magyarországról belülről és kívülről is. Bízom benne, hogy nagyon sokan fognak eljönni.

Még előttünk van a főtér átadása, amivel kapcsolatban szintén egy nagyszabású programsorozatot szeretnénk majd a pataki lakosok részére prezentálni. Ez már az őszre fog átcsúszni, a nyári szezon ezzel a hétvégével fog zárulni.

 
 


 

Cziczer Katalin
/2013.07.02./

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                                                              

A Képviselő Testületünk soron következő júniusi rendes ülését június 28-án tartotta, amelyben összesen huszonöt napirendet tárgyalt. Ezek közül a legfontosabbakról ejtenék néhány szót – kezdte beszámolóját Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila

      

Első napirendi pontban Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás okiratainak módosításáról volt szó, hiszen tudjuk, hogy januártól egy kicsit másképp működik. Mostantól a neve is megváltozik, már a hivatalos elnevezése, Sárospatak és Térsége Önkormányzati Társulás - erről a módosításról döntött a Képviselő Testület. Eddig is benne volt tizenhat település, és ez meg is maradt természetesen, a szerepköre és a feladata viszont változott, mindösszesen a belső ellenőrzési feladatok, illetve az orvosi ügyelet tartozik most már ehhez a korábban kistérségi, most már önkormányzati társuláshoz.

A következő napirendi pontban SZMSZ és Alapító Okirat módosításokat tárgyaltuk, amire minden esetben a költözés miatt volt szükség, hiszen a Gondozási Központ és a Polgármesteri Hivatal is a Rákóczi út 32-be került a Kossuth út 44-ből, illetve a Gondozási Központ a Comenius utcáról. Így mind a kettőnek módosítani kellett ezeket az okiratait.

Egy fontos napirendi pont volt a kéményseprői díjakról szóló rendelet módosítása, amely megint sok vitát váltott ki. A seprés díját ebben az évben emelték fel 1980 forintra, amiből kettő volt egy évben, csak egyben fizették ki az emberek az első seprésnél. Ezt most lecsökkentettük 890 forintra, de aki már befizette az első seprésnél a teljes összeget, annak már nem kell fizetnie ebben az évben.
Ezt az összeget erre az évre, 2013. decemberig tudjuk elfogadni, hiszen nem látunk biztosítékot arra, hogy a következő évtől hogyan fog érvényesülni, a rezsicsökkentés a kéményseprő díjakban. Jövő januártól, valószínűleg úgy is változni fognak a díjak, s ismét hallunk majd a rezsicsökkentésről, de valószínűleg hamarabb is, mivel októbertől újabb rezsicsökkentés várható, tehát onnantól kezdve ezek újra tárgyalás alapját fogják képezni. A lényeg tehát az, hogy aki már befizette az 1980 Ft-ot az első kotráskor, annak a másodiknál nem kell fizetnie, hiszen ez két kotrást jelent.

Következő napirendi pontban a településrendezési tervünkről volt szó, melynek a munkálatai folyamatban vannak. Öt pályázó közül választottuk ki és bíztuk meg azt a céget, ami jövő év tavaszáig el fogja ezt készíteni.

Ezután hangzott el javaslat egy közterület átnevezési üggyel kapcsolatosan. Kérelem érkezett Önkormányzatunkhoz, hogy a Vízi kapuhoz levezető kis köz, ami a Kádár Kata nevet viselte eddig, egy új nevet kapjon. Érkeztek aztán pro és kontra érvek és ellenérvek az átnevezés mellett és ellene, így aztán mondhatnánk azt is, hogy önkormányzatunk bölcs salamoni döntést hozott és nem változtatta meg az utca nevét. Így marad a régóta ismert Kádár Kata elnevezés.

Ezután egy fakivágási kérelmet tárgyal önkormányzatunk, ami a Kazinczy utcában található és már balesetveszélyes.

Döntöttünk a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetői pályázatának elbírálásáról, mivel igazgató asszonynak lejárt az ötéves mandátuma. Újra kiírásra került az álláshely és mivel hozzájárult a nyílt ülésen való tárgyaláshoz, nyugodtan elmondható, hogy Lendvainé Szendrei Ágnes ismét bizalmat kapott. Megköszönve az eddigi munkáját is, további jó erőt, egészséget kívánunk a következő ötéves ciklushoz, hiszen ő lesz továbbra is a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője.

Az „egyebekben” szó esett - szinte minden hónapban szó esik - az utak javításáról. Elmondhatjuk, hogy most már folyamatosan zajlik, előre megadott ütemterv szerint. A fürdő környéki utak már készen vannak, és most már a József Attila utca, az állomás környéke is elkészült. A napokban elkezdődött a Martinovics utca javítása, ami már ki volt vágva a múlt héten. Az után következik a Kinizsi, a Déryné, a Zrinyi utca és a Márka ABC környéke, valamint a Szent József utca is. Reméljük, mindenhol sikerül a legveszélyesebb helyeket kijavítani. A pénz megvan erre, amit három forrásból különítettünk el.
Egyrészt a Kommunális Szervezet saját költségvetéséből, másrész az Önkormányzati költségvetéséből, harmadrészt pedig a Start munkaprogramban is pályáztunk aszfaltra, tehát úgy összességében 25 millió forintot tudunk ebben az évben a kátyúzásra fordítani. Persze ez sem lesz elég, hiszen nagyon rosszak az utak, de azért remélhetőleg azok a helyeket, amelyek igen rossz állapotban voltak, meg tudjuk javítani.
Két brigád ezen folyamatosa dolgozik, egy, aki vágja, előkészíti, a másik pedig aszfaltozza. Az időjárás nekünk kedvez, minden nap dolgozik a csapat, így remélhetőleg hamarosan megszűnnek a balesetveszélyes helyszínek a város útjain.
És még egy jó hír: hamarosan visszaállításra kerül a tavaly ősszel beszüntetett ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati Iroda, hiszen sikerült megállapodni az ÉMÁSZ vezetőségével. Ha minden jól megy, ősztől újra működik Sárospatakon ÉMÁSZ Kirendeltség, ami azt hiszem sokaknak jó hír, akik a számlát itt intézték, vagy panaszos ügyeikkel nem tudtak hova menni, hiszen legközelebb Miskolcon volt ilyen iroda.

Döntöttünk az augusztus 20-án átadandó kitüntetésekről is, ami zárt ülésen ment, így mindenki csak augusztus 20-án tudja meg az eredményét - mindenkit szeretettel várunk majd a városi ünnepségre.
 


 


Törő Gábor
/2013.07.01./

 

Ünnepi Közös Zsinaton fogadták el a kátét és az új alkotmányt

 

               
                                                                                              

A Közös Zsinat elfogadta a Heidelbergi Káté magyar fordításának új szövegváltozatát és módosította a Magyar Református Egyház alkotmányát június 28-án a debreceni Nagytemplomban. Az Egyház felvette soraiba a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyházat is. „A második találkozás a fontosabb, mint az első, hiszen azt jelzi, van folytatás" – mondta Bölcskei Gusztáv...
 

 


Bölcskei Gusztáv

      

EA püspök üdvözölt minden megjelent egyházat, egyházi szervezetet és közéleti szereplőt. Köszöntötte a Magyar Református Egyház Zsinatának küldötteit és a Generális Konvent tagjait, az evangélikus, a katolikus és a baptista egyház vezetőit, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkárát. A püspök hangsúlyozta Jan-Gerd Heetderks, a Református Egyházak Világközössége (REV) európai vezetőjének jelenlétét, ahogy az Európai Egyházak Konferenciájának főtitkáráét, Guy Liagre-ét is. A tiszántúli püspök azt is megköszönte, hogy a litván, valamint a lengyel református egyházak vezetői vendégként részt vesznek az alkalmon.

Új fordítás
„Ünnepi ülésünk egyben hálaadás és megemlékezés a Heidelbergi Káté 450. évfordulójáról" – vezette fel az első napirendi pontot Varga Attila, királyhágómelléki főgondnok, a zsinati ülés moderátora. Tőle Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, a fordítóbizottság tagja, a most megjelent kátémagyarázat szerzője vette át a szót. (A könyvbemutatóra délután került sor.) A rektor a káté sajátosságai közül kiemelte, hogy az üdvbizonyosság, a kiválasztottság domborodik ki belőle, és a hitvallási iraton a praktikusság vonul végig. A káté válasz a reformátusokat sákramentumtagadónak bélyegző vádakra, s a hegyi beszéd szellemében magyarázza a tízparancsolatot, és mindvégig hangsúlyosan az egyetlen közbenjárót, Jézus Krisztust hirdeti.

Fekte Károly előadása után Jan-Gerd Heetderks, a REV európai vezetője a külföldi vendégek és az európai reformátusok nevében mondta el köszöntőjét. Felidézte a káté egy kérdését, amit a modern gondolkodásra rímelőnek tart, majd kijelentette, hogy az európai egyházaknak közösen kell keresniük azt a nyelvet, amellyel megszólítható a ma embere.

Ezt követően a Heidelbergi Káté megújított fordítását terjesztette elő Bölcskei Gusztáv, aki felvázolta, milyen körülmények között született meg a közös kátékiadás gondolata, majd a mai nyelvezetű, egységes szöveg. (Erről részletesen olvashatnak Megújult a hitvallás című írásunkban.) Ismertette, hogy a Generális Konvent tavalyi határozata értelmében a magyar kiadás mellett megjelent az a díszkiadás, amelyben a magyar mellett szlovákul, románul, angolul és németül is olvasható majd a Heidelbergi Káté. A Generális Konvent tervezi, hogy a jövőben más, Kárpát-medencében élő nemzetek nyelvére is lefordítsák a hitvallást. A püspök arról is beszámolt, hogy a Generális Konvent döntése nyomán megindultak egy, a fiatalok oktatásában jól használható református káté elkészítésének előkészületei is.

A Zsinat szavazással fogadta el, hogy a Magyar Református Egyház egységesen használt szövegű hitvallása a Heidelbergi Kátét Fordító Bizottság által 2013-ban átdolgozott szöveg legyen.

Új tag
A Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház belső megosztottsága miatt nem csatlakozhattak a Magyar Református Egyházhoz 2009-ben, de a 2011-ben lezajlott tisztújítások után enyhült a feszültség, így juthatott el addig, hogy a Magyar Református Egyház tagjává válhasson. „Ezzel teljes lett a Kárpát-medencei református egység" – mondta Csomós József tiszáninneni püspök. A Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház képviseletében Csáti Szabó Lajos püspök látta el kézjegyével a ratifikációs okmányt.

Alkotmánymódosítás
A Magyar Református Egyház Alkotmányának módosítási javaslatát Szabó István, dunamelléki püspök foglalta össze. Csak azokban a kérdésekben történt változtatás a Közös Zsinat határozata szerint, ahol a korábbi szövegben pontatlanságok voltak felfedezhetőek. vagy az újonnan belépők miatt vált az szükségességé. Ilyen volt egyebek mellett a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a Kárpát-medencén kívüli magyar református közösségek, a horvátországi reformátusok csatlakozásának és képviseletének ügye.

Az alkotmánymódosítás után a Magyar Református Egyház Zsinata elfogadta az ülés zárónyilatkozatát.

A Magyar Református Egyház közös zsinata zárónyilatkozata

Mi, magyar reformátusok, Istennel és egymással kötött szövetségünket megerősítve zsinati közösségünkben adunk hálát hitvallásunkért, a 450 esztendős Heidelbergi Kátéért. Így fogadjuk el a Káté szövegének átdolgozott, új magyar fordítását is. A Heidelbergi Káté olyan hitvallás, amely az emberi kifejezőképesség töredékes eszközeivel fogalmazza meg Istenbe vetett hitünket és ad számot a keresztyén életről. Olyan formában, amely számos eltérő kultúrában váltott ki azonos hatást: összegyűjtött és megtartott.

Tudjuk, hogy Krisztuséi vagyunk, aki vigasztalja, vezeti, megtartja népét. Ennek a boldog bizonyosságnak és szilárd hitnek ma is érvényes és világos kifejezése a Heidelbergi Káté, amely ugyanakkor jelzi, hogy a magyar reformátusok elválaszthatatlanul kapcsolódnak egy határokon és kontinenseken átívelő értékközösséghez. Nincs olyan nyelvi, kulturális, történelmi határ, ami megoszthatná keresztyén testvériségünket, amely ebben a hitvallásban jut kifejezésre. A Heidelbergi Káté minden nyelven és minden korban ugyanazt hirdeti: Krisztus váltságát és valóságát az ember életében, megszentelő jelenlétét az egyházban. A Kárpát-medencei népek nyelvén kiadott Heidelbergi Káté pedig üzenet: a népek megbékélésében az üdvözítő Istenhez tartozva vagyunk egymás testvérei.

Soli Deo Gloria!

A Magyar Református Egyház Zsinatának hivatalos ülése után hálaadó, ünnepi úrvacsorás istentiszteletet tartottak.
 


 


Törő Gábor
/2013.07.01./