Archív
  
2013. augusztus

  Elkészült a parkoló a Rákóczi Iskolánál

 

               
 

 


Aros János

      

Kellemes meglepetés érheti szeptember 2-án a gyermeküket évnyitóra vivő szülőket, amikor a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtt az új parkolót meglátják. Aros János polgármester elmondta, hogy ez egy felújítás-sorozat részeként lett átadva szeptemberre…

A reggeli órákban és délután, mikor a szülők jöttek a gyerekért, komoly gondot okozott a forgalom irányítása, ezért kibővítettük a parkolókat. Negyven új parkolóhelyet létesítettünk, hogy most már a megújult iskola és megújult sportudvar mellett rendes körülmények között tudjanak parkolni is a szülők és a piacra látogatók – mert valószínűleg a piacozók is fogják ezt a parkolót használni.
  


 


Cziczer Katalin
/2013.08.31./

 

  Anita ezúttal is megállta a helyét

 

               
 

Néhány hete írtunk Seres-Kormány Anita tájékozódási futó versenyzőről, városunk szülöttéről, aki világversenyre készült és az Önkormányzatnál azért jelent meg, hogy átvehesse Sárospatak Város, a Weinberg’93 és a SUSI támogatását illetve ajándékait. Most - levele közlésével - örömmel számolunk be arról, hogy Anita ezúttal is megállta a helyét…
 

 


Seres-Kormány Anita

      

Kedves Támogatóim!
Mindenekelőtt szeretném megköszönni Nektek, hogy segítettetek, hozzájárultatok a Siketlimpiai felkészülésemhez, részvételemhez. Nektek köszönhetően több, szükséges sporteszközt is be tudtam szerezni.
Szeretném nektek összefoglalni az elmúlt hónapok –a felkészülés és a Siketlimpia- történéseit. Mint ismeretes, a felkészülésünk sajnos nem volt zökkenőmentes: többnyire önerőből kellett megoldanunk az edzéseket, a versenyek költségeit, a cipők, ruhák beszerzését. A tájfutás nem tartozik az olcsóbb sportok közé, viszont annál inkább megvan a varázsa: mindig újabb és újabb természeti „csodákkal” találkozhatunk a versenyek alatt, és persze az elméleti rész, a térképes feladat „megoldása” is igazi kihívás minden alkalommal. Épp ezért nem csak fizikailag kell rendben lenni, hanem nagyon sok térképes gyakorlás is szükséges. Mindez sajnos nem olyan egyszerű, hiszen nekünk, magyaroknak munka – illetve az én esetemben GYED- mellett kell megoldani. Rengeteget köszönhetek a szüleimnek, akik időt, pénzt és energiát nem sajnálva ingáztak Sárospatak és Pest között, hogy vigyázni tudjanak a kisfiamra, amikor a helyzet úgy kívánta. A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége ugyan kapott valamennyi felkészülési pénzt, de mielőtt felhasználhattuk volna –mindössze 10 ezer (!) Ft-al járultak hozzá a felkészüléshez - a pénzt befagyasztották, mivel a MOB a Siketlimpiai keretösszeget a felére csökkentette.
Az edzőim, Horváth Magda és Csiszár Gábor térítésmentesen, mi több, sokszor saját költségükre vállalták az edzéseim levezetését, a fizikai és elméleti felkészítésemet.

Az edzéstervekben a jóga is szerepelt – amiben nem igazán voltam jártas… Itt is egy sárospataki személy segítségét vettem igénybe: Alakszai Emese megtanította nekem az alapokat, illetve 2db fatéglával, és saját jóga-DVD-vel is megajándékozott!
Meglehetősen sűrűn járok Sárospatakon, ezért kértem a város támogatását. Kellemes meglepetésként ért, hogy a júliusi, személyes fogadtatásomon megleptek egy saját nevemmel ellátott pólóval, könyvekkel, illetve az Önkormányzat mellett a Weinberg’93 cégtől is kaptam anyagi segítséget, a SUSI Sportegyesülettől pedig Magyarország gálamelegítőt. Igazán példaértékű összefogás Sárospataktól, köszönöm! Sok helyen megfordultam eddigi életem során, több kitüntetésben is részesültem – kaptam már miniszteri elismerő oklevelet, voltam az év sportolója a magyarországi siket nők között - de ilyen szívélyes fogadtatásban, mint Sárospatakon, még sohasem volt részem.

Szófiába, a Siketlimpia helyszínére július 25.-én utaztunk ki. Viszonylag hamar kiderült, hogy a szervezéssel néhol hadilábon állnak a helyiek, de mentségükre legyen mondva, hogy miután Görögország visszalépett a megrendezéstől, gyakorlatilag csak 1 évük maradt ennek a nagyszabású rendezvénynek az előkészítésére. Nekünk, tájfutóknak az első napok edzéssel, terepbemutatókkal teltek.
A tájfutás sprint versenyszáma Szófia legnagyobb parkjában került megrendezésre. Több, erős ellenfelem is hibázott –rossz pontot fogtak- én pedig sokáig a pontszerző 8. helyen álltam, mígnem az egyik kizárt versenyzőnek egy fényképes bizonyíték miatt elfogadták az óvását, így ő 3., én pedig 9. lettem.
Másnap került sor a középtávú versenyre, amely a szokásoktól eltérően nem a hegyekben, hanem szinte sík terepen volt, rengeteg ösvénnyel. Mivel hasonló helyszínen többször is gyakoroltunk Magda edzőmmel, így kissé rutinosabban vágtam neki a terepnek, és 3 orosz, 3 ukrán, és egy litván lány mögött 8.-ként végeztem, mindössze 8 mp-el lemaradva a 7. helyről.
Augusztus 1-jén, a normáltávú versenyen inkább a fiúktól vártunk jó teljesítményt, de a technikás, nehéz terep, és a rengeteg szintkülönbség még rajtuk is kifogott.

A tájfutóknál (is) bebizonyosodott az, amit eddig is tudtunk: az oroszok, ukránok, litvánok fölényesen taroltak mindegyik versenyszámban. Jóval felkészültebbek nálunk, mind mentálisan, mind fizikailag és szellemileg is, remek szakmai csapattal – masszőrökkel, orvosokkal, edzőkkel, stb- a hátuk mögött. Rengeteg edzőtáborban vesznek részt, finanszírozzák a teljes felkészülésüket, cserébe viszont a sportolók is fegyelmezettek, szorgalmasak. Ha nálunk is így működnének a dolgok, jóval előbbre tartanánk.
Augusztus 5-én érkeztünk haza, és bár elhatároztam, néhány hétig pihenni szeretnék, hajtott az adrenalin: azóta egy terepfutó versenyen is elindultam, illetve a debreceni futófesztiválon, mindkét helyen 3. helyet gyűjtöttem be–ez utóbbin csaknem 90 női versenyző közül.
A következő tájfutó nemzetközi megmérettetés a 2015-ös Világbajnokság lesz, a tervek szerint Amerikában. Addig is szeretném lefutni a maratoni távot, egyúttal felmérni a helyzetet, vajon helyem lenne-e a siketek világjátékának ezen versenyszámában is?!
Köszönöm hogy mellettem áltatok, és remélem, találkozunk még a közeljövőben! 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.31./

 

  Könyvtári vetélkedő a végardói nyugdíjasokkal

 

               
 

 


Kövér Sándorné

      

A Művelődés Háza Könyvtára évek óta jó kapcsolatot ápol a Végardói Nyugdíjasklubbal. 2013-ban már felelevenítettük Végardó történetét a régi fényképek segítségével, és a könyvtárban sor került egy pataki kvíz-partira is. Augusztus 27-én Zemplén tájain barangoltunk egy jó hangulatú könyvtári vetélkedő keretében – nyilatkozta Kövér Sándorné a könyvtár vezetője…

Erre az alkalomra is szép számmal jöttek el a klub tagjai a végardói közösségi házba, néhányan az unokáikat is elhozták. Terített asztal mellett, baráti hangulatban zajlott a vetélkedő.

A feladatok összeállításában a játékosság dominált, és elsősorban a már meglevő ismeretekre építkezett. A titkosírás, képfelismerés, igaz-hamis játék, képkirakó, és a többi feladat is közös munkára ösztönzött, az összetartozást erősítette. Az eredményhirdetést követően az ajándékokat zsákbamacska formájában kapták meg a résztvevők.

Köszönöm azt a kedves fogadtatást, amelyben minden alkalommal várnak, az aktivitást, a kedves szavakat.
Mindig nagy öröm, amikor egy tettre kész, jókedvű csapattal együtt lenni. Terveink szerint az idén még két alkalommal találkozunk. Októberben egy író-olvasó találkozóra kerül sor, az adventi időszakban pedig a régi népszokásokat elevenítjük fel. 


 


Cziczer Katalin
/2013.08.30./

 

  Svájci hozzájárulásból épül újjá a sárospataki kutyaotthon

 

               
 

A Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapokhoz benyújtott sikeres pályázat segítette hozzá a Zemplén Help alapítvány által Sárospatakon működtetett Mandulás-hegyi Kutyaotthont, hogy működését európai színvonalon folytathassa. Törő Gábor alapító, az otthon vezetője elmondta, hogy a pályázathoz kapcsolódó szemléletformálás legalább olyan fontos, mint az új kerítés, a könnyen tisztítható kennelek és a közművesítés…
 

 


Törő Gábor

      

A pályázat kiírói jól látták, hogy az utcára került állatok mentése, gondozása, s számukra új gazda keresése fontos ugyan, de mégis csak egy „tüneti kezelés”, emellett az okok megszüntetésére is törekedni kell. Az okok pedig az állattartók felelőtlen magatartásában, az állattartási kultúra alacsony színvonalában rejlenek, amit viszont ismeretterjesztéssel javítani lehet. Ezért is lett a pályázat címe: Állatvédelmi centrum és állattartási kultúra fejlesztése Sárospatakon.

A szemléletformás gyermekkorban a legkönnyebb, ezért szerepelnek a pályázatban a célcsoportok között az általános iskolások, akiket tanulmányi kirándulás formájában várunk majd, a középiskolások, aki az érettségi előtti, kötelező 50 óra közösségi munkára jönnek hozzánk és a fiatal felnőttek, akiknek állatbarát klubot szervezünk. Úgy általában a „lakosság” figyelmét a média különböző csatornáin hívjuk fel az állatvédelem fontosságára, s propagáljuk többek között az ivartalanítást, mint a nem kívánt szaporulat legfontosabb eszközét.

Mivel a kutyaotthonba folyamatosan érkeznek majd a fiatalok, az ő biztonságukhoz elengedhetetlen a stabil kerítés és kennelek, akik pedig dolgozni jönnek, számukra öltöző és mosdó is rendelkezésre áll majd. Ehhez jönnek hozzá a járdák a két épület külső és belső rendbetétele és persze a közművek, mivel eddig víz és szennyvíz hálózat sem volt.

A pályázatban szereplő 23 813 142 Ft – ami 10% önrészt tartalmaz – mind beépítésre kerül, a célcsoportok fogadását – munkaeszközök biztosítását – más forrásból, pl. az 1%-os felajánlásokból oldjuk majd meg. 


 


Cziczer Katalin
/2013.08.30./

 

   Rendőrök is vigyázzák a gyerekek biztonságát

 

               
 

 


Bacsó Tibor

      

Tanévkezdéskor az oktatási intézmények környékén a hirtelen megnövekvő gyalogos és gépjármű forgalom miatt megnő a gyermekek veszélyeztetettsége. Szeptemberben egyenruhások biztosítják a közlekedés rendjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is a frekventált helyen lévő tanintézményeknél... A fotón Bacsó Tibor a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense (a fotók illusztrációk)

Szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagosnál. Ennek fő oka, hogy a nyári vakáció után a gyerekek gyakorlatilag egyszerre jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári "felszabadult" állapot, de a társaikkal való találkozás öröme szintén csökkenti az életkornál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket. A rájuk leselkedő veszély másik oldala, hogy a nyári szabadságokat követően a felnőttek is tömegesen jelennek meg az utakon. A forgalomban résztvevő járművek száma ugrásszerűen megemelkedik, zsúfolttá válnak a belterületi utak, így az autósok oldaláról jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is megnövekszik.

Mindezekre tekintettel a tanévkezdet időszakában a rendőrség kiemelt feladata a legkisebbek és a legvédtelenebbek, azaz a gyermekek védelme. 


 


Törő Gábor
/2013.08.30./

 

   Lefektették a Sárospataki Kötődésűek Világtalálkozójának alapjait

 

               
 

Befejeződött az a háromnapos találkozó, melyet hagyományteremő szándékkal, augusztus 22 és 24 között rendezett meg Sárospatak Város Önkormányzata és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete. Az ötlet egy külföldre szakadt városunk fiától ered, amelynek megvalósítását azután a lokálpatrióták egyesülete vállalta fel – számolt be az első találkozóról Saláta László, aki hihetetlen energiát fektetett abba, hogy az elszármazott és a jelenlegi patakiakat összefogó rendezvénysorozat sikeres legyen…
 

 


Saláta László


Aros János


Dr. Hörcsik Richárd

 

      

Tekintettel arra, hogy városunk idén ünnepelte újra várossá nyilvánításának 45. évfordulóját úgy gondoltuk, ez megfelelő apropó ahhoz, hogy ünnepelni hívjuk mindazokat, akik valamilyen formában kötődnek városunkhoz.
2013. januárjában megszületett a döntés, hogy kezdjük el a szervezést. Felkértük a város vezetését a rendezvény támogatására, a rendezvény védnökségét pedig Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő vállalta el.
A szervezőtársaimmal februárban kezdtük el az érdemi munkát. A feladat az volt, hogy teremtsük meg feltételeit és rendezzük meg magunk a találkozót. Ehhez az egyesület akkor csupán a januári jótékonysági vacsorája bevételével rendelkezett, mégis belefogtunk. Olyan városi intézmények munkatársait, szervezetek tagjait kértünk fel közreműködésre, akik ügyünk nemes szándéka mellett kiállva önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül áldozták fel szabadidejüket, energiájukat olykor pénzüket, akik a maguk területén hozzáértéssel bírnak és megfelelő tapasztalatokkal rendelkeznek.

Velük közösen fogalmaztuk meg célkitűzésünket, miszerint a város jeles évfordulója alkalmából ünneplésre “ Világtalálkozóra “ hívjuk a rendezvény célcsoportjaiban megjelölteket. Lehet, a jelző első hallásra túlzott, mégis így fogalmaztunk, bízva abban, hogy erre jobban felkapják fejüket a haza hívni tervezett pataki kötődésűek és az esemény az évek folyamán kiérdemli a jelzőt.
Felhívásunkban megfogalmaztuk, hogy “Rendezvényünkre várunk minden olyan, vendéget, barátot, aki itt született, itt él- élt, tanult, dolgozott, illetve más módon érintette meg a város szelleme, és ma is szívén viseli Sárospatak sorsát. Hívunk mindenkit aki érdeklődik városunk iránt, és rendezvényeinken szeretne találkozni régi emlékeivel, barátaival, rokonaival, a hegyaljai pincékkel, a környék gasztronómiájával, örökölt vagy épített, változatosan szép értékeinkkel “.

A világhálót felhasználva elektronikus úton, a Magyarok Világszövetsége Kapcsolatait felhasználva, a külhoni magyar közösségek, külhoni egyházi közösségek támogatását kértük az Amerikai Egyesült Államoktól, Anglián, Ausztrálián át Németországig… Felhasználtuk Facebook – os személyes kapcsolatainkat amely több ezres nagyságrendű. Közülük nagyon sokan megosztották oldalaikon, melyet visszajeleztek.
Hazahívogató kisfilmet készítettünk amelyet a You Tube segítségével a világ minden részén láthattak. A Pataki Diákok Egyesületén és a Református Kollégium kapcsolatain keresztül eljutott az információ nemcsak a külföldi, de a hazai patakbarátokhoz is. Az érdeklődők folyamatosan tájékozódhattak Sárospatak Város Hivatalos Honlapján és a Zemplén Közszolgálati Televízión keresztül is.

A szervezés kezdetén előzetesen egyeztettünk a sárospataki diáktalálkozók szervezőivel, akik rendezvényüket évente június utolsó szombatján tarják, és ezt a hagyományt folytatni kívánták. Mi a találkozót az évfordulóhoz kötve augusztusra terveztük, ennek ellenére Ők vállalták, hogy támogatják és segítik terveink megvalósítását. Szervezetük Hírlevelében, már január 15- én tájékoztatták és kérték tagjaikat a jeles eseményünkön való részvételre.

Márciusban elkészítettük a részletes programtervezetünket és feltettük a világhálóra, honlapunkra és a már fent említett csatornákon keresztül eljuttattuk az érdeklődőknek. Ebben még négy naposra terveztük a találkozót és sok külföldön élő vendégben bízva 35.000 ft – ot jelöltünk meg irányárnak, amelynek nagy része az étkezéseket és a rendezés dologi költségeit tartalmazta volna. Lehet, hogy ez az összeg a hazai vendégeinket megfontolásra késztette, mégis minden irányból volt érdeklődés. Nagyon sok visszajelzést kaptunk, amelyek többsége üdvözölte a találkozó létrehozásának gondolatát. Az előre tervezett nyári programok sokasága, az augusztusi késői időpont miatt sokan csak egy – egy napon és programon történő részvételüket helyezték kilátásba.

Mindezeket figyelembe véve mi szervezők végeztük a háttérmunkát, melyről a helyi médiumok folyamatosan tájékoztatták az érdeklődőket. Elkészítettük a végleges programot, plakátokat, szóróanyagokat, meghívókat és azokat a korábbi csatornákon keresztül eljuttattuk a szélrózsa minden irányába. Megteremtettük a rendezvény személyi, technikai, pénzügyi hátterét annak érdekében, hogy a találkozón résztvevőknek csupán két étkezés tényleges árát 3000 – 3000, összesen
6000.- Ft – ot kelljen fizetnie a találkozón való részvételért. E mellett egy kitűzőt biztosítottunk számukra, mellyel ingyenesen vehettek igénybe városi szolgáltatásokat: Iskolatörténeti kiállítás, Bazilika, Szent Erzsébet Ház megtekintése, Végardói Strand, hercegkúti pincesor, buszjárat, stb…

A rendezvényt helyben nagy érdeklődés követte, az utóbbi időben nem tapasztalt összefogást “társadalmi támogatottságot” kapott. A város vezetése, intézményei, a város terveinkkel azonosuló civil szervezetei, patak lakossága és vállalkozói lehetővé tették, hogy rendezvényen résztvevőket ne terheljék a szervezés költségei. Átvállalták
a végleges program igényes kiadványainak, plakátjainak, meghívóinak szóróanyagainak finanszírozását is. Elvégezték a MÁV állomás és környékének szalonképessé tételét, a régi városképek elkészítését, emléktáblát a kisvasút volt épületére, az installációk engedélyezését, helyükön való elhelyezését, felszerelését, a dekorációk, kiállítások, díszletek, miliők, megteremtését, a rendezvények hangosítását, a tábortűzhöz szükséges eszközök - fa, fáklyák, biztonság, ügyelet - biztosítását, az étkezésekhez szolgáló ital, víz, pékáru felajánlását, a kellékek szállítását, a tombolatárgyak - 80 felajánlás - buszok ingyenes biztosítását stb. E feladatok végrehajtását mind – mind a város társadalma vállalta és hajtotta végre, több mint 1.5 millió Ft értékben.

A 45 éves évforduló tiszteletére megrendezett Sárospataki Kötődésűek Világtalálkozója ilyen előzmények után került megrendezésre. Azok vettek rajta részt akik valóban kötődnek városunkhoz, akik valóban itt akartak lenni, és akik eljöttek, mert idő és anyagiak birtokában részesei akartak lenni a hagyományteremtésnek.

A háromnapos rendezvény augusztus 22. és 24. között a meghívóban és a programfüzetben, plakátokon jelzettek szerint megvalósult.

A rendezvényekről és eseményekről a Zemplén TV, a városi honlap folyamatosan tudósított és tudósít. Akik áldoztak is az eseményeken való részvételükért, azokról jó véleménnyel elégedetten távoztak, mert kellemes környezetben jó hangulatban tölthettek el néhány felejthetetlen órát, napot, barátaikkal, rokonaikkal és új ismerőseikkel. Ők legközelebb is eljönnek és elhozzák magukkal a most távollévők egy részét, akik később majd barátaikkal jönnek. Mi mindannyiukat szeretettel várjuk!

Némi emlékeket hagyva magunk után megalapoztuk a további találkozókat. Ki ki gondolja át, érdemes volt-e? Részletes, alapos, mindenre kiterjedő forgatókönyvünk kis módosításokkal a következő találkozókra is jó mankó lehet…

 
Köszönetet mondunk mindazoknak akik lehetővé tették a találkozó létrejöttét:
- Dr. Hörcsik Richárd képviselő úr az esemény védnöke
- Sárospatak Város Önkormányzata - Aros János polgármester
- Sárospataki Járási Hivatal
- Kommunális Szervezet
- Sárospataki Közszolgálati Nonprofit kft
- 8KOR Színház tagjai
- Ajtai és Társai Kereskedelmi Kft
- A Művelődés Háza és Könyvtára
- Árpád Vezér Gimnázium
- Balogh Gábor vállalkozó
- Bana Tüzép
- Borsa Kft
- DABE Mezőgazdasági Termelő Szolgáltató és Kereskedő kft
- Elvira Virágboltnak
- ÉPSZER Zrt
- EVINOR Pincészet
- Farkas Ferenc Művészeti Iskola
- Gulácsi István vállalkozó
- Hercegkút Község Önkormányzata
- HÉCE ABC
- Huszár Panzió Étterem
- Jakab Gábor keramikus
- Kispatak 2000 Kft
- Kroó György Zeneiskola Zenekara /Dudás Eszter/
- Kövér Zsolt Cukrászata
- Laczkó Csabáné
- LEVI FOTOK
- Lukács Pékség
- Magyar Comenius Társaság
- Magyar Közútkezelő Borsod Megyei Igazgatósága
- Mcomputer szerviz Kft
- Nagy Miklós
- Nemzetközi Nyári Akadémia
- NORPAN Sütőipari Kft
- Nosztalgia Virágszalon
- NOVADÓKA Zrt.
- Olajos Csaba Városi Főépítész
- OTP Bank Sárospataki Fiókja
- Rubikon Text Kft
- Patak Glass Kft.
- Patak Kerámia 1926.
- Preszoly Erzsébet vállalkozó
- PRO MUSICA
- Sárospataki Galambász Egyesület
- Sárospatak Hivatalos Honlapja
- Sárospatak Közéleti Hírlapja
- Sárospataki Polgárőrség
- Sárospataki Nyomda Kft.
- Sárospatak Református Egyházközség
- Sárospataki Református Kollégium
- Sárospataki Rendőrkapitányság
- Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság
- Stílus Patak Dekoráció
- Szabó Dániel - borász
- Szemán György vállalkozó
- Szent Erzsébet Történelmi Társaság
- SZUPERinfó
- V. András Étterem és Kávézó
- Városi Tourinform Iroda
- Végardó Fürdő
- Weinberg '93 Kft.
- Zempén ÉPVILL Kft.
- Zempléni Gombász Egyesület
- Zempléni Hubertusz Vadásztársaság
- Zemplén Közszolgálati Televízió
- Zempléni Lovas Egyesület
- Zempléni Múzsa Szerkesztősége
- Zempléni Vízmű Kft.

Köszönetet mondunk tovább mindazoknak, akik anonim segítettek, hogy próbálkozásunk minél sikeresebb legyen!

Nagyon sajnáljuk viszont, hogy a hasonló rendezvények szervezésében és lebonyolításában jártas néhány helyi polgár hasznos ötletei késve, csak a vendégek távozása után - jutottak el hozzánk, holott erre a szervezés folyamatában számtalan lehetőség lett volna, hiszen fórumaink, ahol a találkozót a legapróbb részletekig megvitattuk, mindenki számára nyitottak voltak. Kérjük, a következő találkozók szervezésébe Ők is időben kapcsolódjanak be, hogy sokéves tapasztalataikat és ragyogó ötleteiket kamatoztatni tudják a szervezők.
További jó együttműködést kívánunk ! 


 

   

    További fotók- első nap>>>               További fotók - Vízikapu>>>         További fotók - vacsoráról>>>

Cziczer Katalin
/2013.08.29./

 

   Ülésezett a Humán Bizottság

 

               
 

 


Szvitankó Tamás

      

2013. augusztus 28-án ülésezett a Humán Bizottság, kidolgozva javaslataikat, amiket a hó végi képviselő testület elé tárnak. A tárgyalt napirendi pontok közül Szvitankó Tamás bizottsági elnök többek között azt a beadványt emelte ki, amelyben a Jobbik Sárospataki szervezete szívesen látná Horthy Miklós nevét egy közterület neveként…

A politikai szervezet - és egy magánszemély - közterület átnevezési kérelemében javaslatként három helyszínt is megnevezett: a Bodrog-hidat, a most épülő főteret és a Comenius utca régi szülőotthon felé nyúló szakaszát.
Az megállapítást nyert, hogy a Bodrog-hídnak nem adható Horthy Miklós neve, mivel e fölött nem a város dönt. A másik két esetben sem hozott egyértelmű javaslatot a Bizottság. Úgy gondolták, hogy ezt a döntést csak a lakosság hozhatja meg. A lakosság két jelenlévő képviselője nem erősítette meg a Jobbik és a magánszemély kérését. 


 

további fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.29./

 

   Ülésezett az Egészségügyi és Szociális Bizottság

 

               
 

 


Oláh József

      

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság 2013. augusztus 27-én tartotta ülését. Oláh József, a bizottság elnöke a tárgyalt napirendi pontok közül azt emelte ki, amelyben a helyi esélyegyenlőségi programot véglegesítették...

Kötelezővé tették minden magyarországi önkormányzatnak, hogy ilyen programmal rendelkeznie kell. Erre azért van szükség, hogy a később pályázatokat tudjunk beadni.

Tárgyaltunk még megüresedett önkormányzati bérlakás kiírásáról, valamint – zárt ülésben – szociális bérlakás meghosszabbítási kérelmekről, valamint szociális bérlakásra beérkezett pályázatot bíráltunk el.

Most értékelte a bizottság a 2013-as költségvetés 1. félévi végrehajtását is. 


 

további fotók >>>

Kistóth Mercédesz
/2013.08.28./

 

   A bankoknak is viselniük kell a kockázatot

               
 


 

      

A bankok tisztában voltak a devizahitelek kockázataival, ezért ennek egy részét nekik kell viselni, nem szabad minden terhet a hitelt felvevő családokra hárítani. A Fidesz támogatja a magáncsőd intézményének bevezetését. A Fidesz azt szeretné, hogy minden, a lakását veszélyben érző devizahiteles segítséget kapjon. A forinthitelesek kedvezőbb helyzetbe kerültek a jegybank kamatcsökkentésének következtében, szemben a devizahitelesekkel - olvasható dr. Mengyi Roland honlapján.

Mikor a svájci frank irányadó kamatlába szinte a nulla közelébe lement, nem csökkentek a svájci frank alapú hitelek kamatai, sőt, ehelyett közel két százalékkal emelkedett a teljes hiteldíj mutató. A magyar bankrendszer méltánytalanul járt el a devizahitelesekkel szemben, mert olyan költségeket is érvényesített velük szemben, ami nem volt indokolt.

A Fidesz támogatja a magáncsőd intézményének bevezetésével kapcsolatos törvényjavaslatot, amelynek a lényege, hogy nem lehet a családok mindenét elvenni, reális határt kell vonni. Ha egy család képtelen a tartozásainak rendezésére, akkor ugyanúgy csődvédelem alá kerülhessen, mint egy vállalkozás. 


 


Kistóth Mercédesz
/2013.08.28./

 

   Újabb közterület átnevezési beadványt vitattak meg a bizottságok

 

               
 

Nagyon sok napirendi pontot tárgyalt a bizottság, melyek közül kettőt emelnék ki. Az egyik A Mozi digitális átállásáról szóló pályázat beadásáról, a másik pedig egy újabb közterület elnevezési kérelemről szólt – kezdte beszámolóját a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2013. augusztus 26-án megtartott üléséről Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 

 


Hajdu Imre

      

A továbbiakban digitális csatornán fogják a mozik a filmeket megkapni, illetve vetíteni, és erre nincs meg a technikai felszereltsége, a sárospataki mozinak, ezért egy 17 millió Ft-os – egyébként kimondani is sok egy mozival, illetve egy vetítőberendezéssel kapcsolatban – pályázat beadását határozta el az önkormányzat, amiből 12 millió Ft-ot pályázati forrás fedez, 5 millió Ft pedig saját erő kell, hogy legyen.
Pénzügyi bizottság lévén nyilván feszegettük azt a kérdést is, hogy miből lesz az önerő, hiszen a 2013-as költségvetésben erre nincsenek források elkülönítve. Ennek ellenére úgy látjuk, hogy a pályázat elbírálása nagy valószínűséggel átcsúszhat a jövő évre és akkor a 2014-es költségvetésből már tudunk rá forrásokat biztosítani. Tudni kell, hogy ha ezt a pályázatot nem adjuk be, illetve az önerőt nem adjuk hozzá, abban az esetben Sárospatakon nem lesz mozi – ezt pedig nem szeretnénk.
Annak ellenére, hogy nem túl nagy a látogatottsága, úgy gondoljuk, hogy mozira Sárospatakon szükség van és nem zárhat be.

A Jobbik Sárospataki Szervezete kérelmet nyújtott be, hogy sárospataki közterületet, a hidat, vagy a most épülő főteret Horthy Miklósról nevezzük el. Levéltárosként nem igazán látom, hogy miért kellene róla közterületet elnevezni, hiszen mindössze egyszer, 1931-ben járt itt Horty Miklós – négy óra hosszára – amikor a Református Kollégium évfordulós ünnepségein vett részt. Nem gondolom, hogy különösebb sárospataki kötődése lenne. Persze értem én, hogy mit akar a Jobbik Sárospataki Szervezete, mint történelmi személyiséget gondolják ilyen módon megtisztelni.
De olyan szerencsés helyzetben vagyunk itt Sárospatakon, annyi nagyszerű ember élt, tanított, illetve dolgozott itt, először róluk kellene utcát elnevezni, pl. Makoveczről, vagy Újszászy Kálmánról. Ráadásul legalább 10 észrevétel érkezett ehhez a kérelemhez, melyek közül talán egy volt támogató.

Horthy Miklós egy megosztó személyiség, ezt tudomásul kell venni. Mielőtt róla bármit elneveznénk, azt százszor át kell gondolni. Bizottságunk végül is úgy határozott, hogy nem javasolja a közterület átnevezését, ugyanakkor az előbb elmondottak alapján Sárospatakhoz sokkal jobban kötődő személyekről kíván majd elnevezni tereket és utcákat. Amikor Újszászy Kálmánról, Béres Ferencről, Domján Józsefről, Andrássy Kurta Jánosról nincsenek közterületek elnevezve Sárospatakon, akkor sokkal indokoltabbnak tartjuk, hogy amennyiben sor kerül erre és igény van rá, róluk nevezzünk el közterületeket. 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.27./

 

   Nyáron is tartalmas programokat kínált

               
   

Nyáron is tartalmas programokat kínált Az élethosszig tartó tanulás lehetőségei mindenkinek az iskolában és az iskolán túl - komplex kompetencia fejlesztő képzések és foglalkozások Sárospatakon és térségében című program...
 


Németh Márta

      

A TÁMOP-5.1.1-11/1/B-2012-0045.sz. projekt önálló eleme volt a nyári programok biztosítása, melynek során több száz gyermek számára biztosítottak rendszeres elfoglaltságot. Lehetőség volt arra, hogy ha valaki élni szeretett volna vele, akkor egész nyáron, ingyen tudott színvonalas nyári programokon részt venni - napköziben, táborokban.

A nyári rendezvények megvalósításában a Búzavirág Alapítvány és a Zöld Kör volt a partner: táborokat és napközit biztosítottak a kistérség gyermekei számára Vámosújfalun és Bodrogolasziban. Olaszliszkán, a szintén partner Ökumenikus Segélyszervezet a Fejlesztő Házában egész nyáron működött a korrepetáló csoport, hogy a gyerekek ne felejtsék el az iskolában megtanultakat. Itt hat héten át negyvenöt gyermek számára biztosítottunk napközit és teljes ellátást.

Sárospatakon kilenc héten át 30 gyermek járt a nyári napközibe, amely a Pavletits házban, a Pedagógiai Szakszolgálatnál működött. A Búzavirág Alapítvány vak és gyengén látó mesterei a táborokban és három műhelyfoglalkozáson tanították a gyerekeket, ismertették meg velük a kézműves mesterséget, és segítették a őket, hogy empatikusabbak, toleránsabbak legyenek a fogyatékkal élőkkel.
Molnár Marianna


 


Cziczer Katalin
/2013.08.27./

 

   Interneten terjedő csalás

 

               
 

A rendőrség nevével visszaélve támadják meg a számítógépeket. Az elmúlt hetekben több bejelentés érkezett egy interneten terjedő csalásról. Az eddig ismeretlen elkövetők, a rendőrség nevével visszaélve, nagyszámban támadják meg a sértettek computereit számítógépes vírus segítségével...

A vírus fő tulajdonsága, hogy a számítógépet zárolja és tájékoztatja a tulajdonost erről. A zárolás oka „ nem engedélyezett kibernetikus aktivitás”, amelyet - az üzenet szerint - a „Magyar Rendőrség” vagy a „Nemzeti Nyomozóiroda Kíberbűnözés Elleni Osztálya” hajtotta végre. Az üzenet továbbiakban gyanúsan rossz magyarsággal „tájékoztat” arról, hogy a blokkolás feloldása, valamint a büntetőeljárás elkerülése érdekében a számítógép tulajdonosok, utaljanak át 20.000 vagy 25.000 Ft-t egy megadott átutalási rendszeren keresztül.

A vírus folyamatosan megújul, más fejléccel, kicsit eltérő, de lényegében ugyanolyan tartalommal jelenik meg a számítógépek képernyőin.
Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy a rendőrség soha senkinek sem zárolja a személyi számítógépét internetes rendszeren keresztül!
Továbbá semmilyen tényleges büntetőeljárást sem lehet elkerülni néhány ezer forint átutalásával, bízunk benne, hogy ez máris gyanút kelt bárkiben, aki egy erre buzdító üzenetet kap.

Kérjük, ha találkozik a fenti esettel, akkor semmilyen körülmények között ne utaljon át pénzt! Már azzal is áldozatává vált a csalóknak, hogy megsérült az ön által használt operációs rendszer, ne tetézze ezt azzal, hogy pénzt utal feltehetően külföldi szervezett bűnözői csoportok számlájára.
A gépét ért támadást csak úgy tudja biztosan megszüntetni, ha jó minőségű vírusirtót használ, vagy ha számítógépe operációs rendszerét letöröli, majd újratelepíti.

A kéretlen támadások elkerülése érdekében használjon korszerű tűzfalat és telepítse rendszeresen a védelmi rendszer frissítéseit!

Amennyiben már áldozatává vált ilyen jellegű támadásnak, bejelentést tehetnek a bármelyik rendőrkapitányságon, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztály Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztálynál, vagy e-mailben az ugyelet.brfk@budapest.police.hu e-mail címen.

Feljelentése esetén, komoly segítséget nyújt a felderítésben, ha elmenti a csalók üzenetét, és csatolja feljelentéséhez a megvásárolt utalvány PIN kódját!

 


 


 


Budapesti Rendőr-főkapitányság
/2013.08.26./

 

   45 éve ismét város Sárospatak

 

               
   

Ebben az évben valamennyi rendezvényünk mottója a visszaszerzett méltóság volt, hiszen Sárospatak újra várossá nyilvánításának 45. évfordulóját ünnepeljük idén. Újra várossá nyilvánítás, mivel eredetileg 1201-ben kapta Imre hercegtől és viselte is ezt a címet méltósággal, 682 esztendőn át. Aztán az 1800-as évek végén különböző okok miatt megfosztották a városi rangtól, ám a méltóságától és a büszkeségétől soha. 1968-ig kellett várakozni a sárospatakiaknak ahhoz, hogy elismerésre kerüljön az az áldozatos munka és a kitartás, amellyel nagyközségként a környék szellemi és kulturális központja maradt – kezdte beszámolóját Aros János polgármester az ünnepi eseményekről…
 

 


Aros János

      

Tehát az augusztus 20. előtti hosszú hétvégét is ennek a szellemében szerveztük – bár tulajdonképpen az egész augusztusunk ilyen volt – nagyon tartalmas, tele programokkal, hiszen a Zempléni Fesztivál nyitókoncertje után – ami hagyományosan a Rákóczi-vár udvarán került immár 22. alkalommal megrendezésre, a Crescendo-soktól is láthattunk egy gyönyörű szép operaelőadást. Az egyik visszajáró vendég, aki most már évről évre ide látogat Zemplénbe, a művészeti fesztiválra, így fogalmazta meg: "ha július, akkor Balaton, ha augusztus, akkor Zemplén. Ha pedig Zemplén, akkor mi lehetne más, mint Sárospatak, ami továbbra is Zemplén kulturális és idegenforgalmi központja."

Az augusztus 20-i hétvégét tulajdonképpen már 16-án elkezdtük, amikor a testvérvárosi delegációk egy része városunkba érkezett, hiszen a testvértelepüléseket is meghívtuk erre az alkalomra, ami kettős ünnep volt számunkra: részben István királyra emlékeztünk, részben pedig a város 45. születésnapjára. Ezen a napon történt meg egy újabb testvérvárosi, testvér települési szerződés aláírása. A sárospataki lakosok régi vágya, kérése, hogy egy határon túli magyar településsel is létesítsünk testvérvárosi kapcsolatot. Most Körösfő lett az, amivel a korábbi, hosszú baráti kapcsolatot megpecsételve, a kapcsolatot írásos dokumentum formájában is rögzítettük. Ők évek óta – közel 10 éve - járnak már Sárospatakra, a kulturális rendezvényekre. Most történt az meg, hogy a két város településeinek vezetői aláírtuk ezt a testvérvárosi megállapodást.

Ezt követően, 17-én csatlakoztunk a tőlünk néhány km-re fekvő Hercegkút rendezvényéhez, a Pincefesztiválhoz. Nagyon nagy örömünkre idén sikerült a környékbeli települések valamennyi polgármesterével úgy koordinálni a rendezvényeket, hogy ezek erősítették egymást. Sikerült ez Tolcsvával, Hercegkúttal és a járás több településével is. Én úgy gondolom, hogy ha a jövőben Zemplén valamennyi településével meg tudjuk ezt szervezni, akkor olyan tartalmas programsorozatot fogunk a Zemplénbe látogatóknak biztosítani, ami az országban egyedülálló lesz. Ekkor még inkább igaz lesz a mondás: „ha augusztus, akkor Zemplén” – ehhez kell csatlakozni mindenkinek.

17-én ismét egy fergeteges koncerttel ajándékozott meg minket a Zempléni Fesztivál, hiszen akkor volt Hollerung Gábor filmzenéket bemutató koncertje a Budafoki Dohnányi Zenekarral. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy már nem tudtunk elegendő pótszéket sem kihelyezni.

18-án református istentisztelettel kezdtük a vasárnapot és további testvérvárosi delegációk érkeztek a nap folyamán. Izgatottan vártuk a záró koncertet, de az égiek továbbra is velünk voltak, s így este csodálatos koncerttel örvendeztetett meg bennünket a Liszt Ferenc Kamarazenekar Rolla Jánossal.

19-én már teljes egészében a testvérvárosi delegációkkal töltöttük a napot, amikor megpróbáltuk nekik bemutatni Zemplén nevezetességeit. Pálházáról kisvonattal utaztunk Kőkapura, ami óriási élmény volt számukra. Elmondták, hogy nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló ez az érték, amit itt Zemplénben láttak.
Este egy új kezdeményezéssel, retro diszkóval próbáltuk szórakoztatni a sárospatakiakat és az itt tartózkodó vendégeket, hiszen nagyon sok vendég tartózkodott városunkban ezen a napon éppen úgy, mint egész augusztusban. A nagy sikerű táncmulatság költségeit egy helyi vállalkozó állta.

Augusztus 20-án kettős ünnepre ébredtünk, amikor a napot a Bazilikában egy ünnepi szentmisével indítottuk. Ennek a méltóságát növelte, hogy a Sárospatakra érkezett Szent Korona is látható volt a templomban, a koronaőrökkel.
11 órakor volt a nap hivatalos megnyitója. A Sípos György Alapfokú Művészetoktatási Intézmény táncosai, s egy fúvós zenekar adtak kis műsort a Szent Erzsébet Ház kertjében, ami a fejlődés egy újabb jele, hiszen gyönyörű környezetet biztosított ehhez a rendezvényhez is. Jó szívvel ajánlom mindenki figyelmébe, hiszen ez a rózsakert egy újabb nevezetessége lehet városunknak.

15 órától a Járási Hivatal dísztermében hivatalvezető asszony és B-A-Z Megye Kormányhivatalának megbízottja, Dr.Demeter Ervin jelenlétében tartottuk a fogadást, ahol valamennyi testvérvárosi delegáció felszólalási lehetőséget kapott. Kormánymegbízott úr bemutatta a kormányhivatal rendszerét, Dr.Komáromi Éva járási hivatalvezető asszony pedig ismertette, hogy milyen változások történtek január elsejétől a Járási Hivatal kialakulásával itt Sárospatakon is. Jómagam a települést mutattam be, és itt volt lehetőség arra, hogy egy kis kötetlen eszmecserét is folytassunk, hiszen a Tokaj Kereskedőház vezetője, Goreczky Gergely jóvoltából egy rövid kis borbemutatót is tartottunk ezen alkalommal.

Ezt követően 16 óra 40 perckor együtt, egy menet kíséretében a koronaőrökkel, illetve a Zempléni Lovas Egyesület tagjaival vittük át a zászlókat és a Szent Koronát a Rákóczi-vár udvarába, ahol az utóbbi években tartjuk augusztus 20-án az ünnepséget – a vendégeink erről minden évben elmondják, hogy ennél szebb helyet még nem láttak.
Jó néhány évvel ezelőtt szakítottunk azzal a gyakorlattal, hogy máshonnan hívunk vendégművészeket, ugyanis a művészek itt vannak közöttünk. Láthattuk a műsor alkalmával, a 8KOR Színház tagjai, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai, a Bodrog Néptáncegyüttes és az Árpád Vezér Gimnázium kórusa a fellépői egy olyan méltóságteljes műsort mutattak be a közönség előtt, ami méltó volt Sárospatakhoz, Magyarországhoz és magához az ünnephez is. Ez úton is szeretném a nagy nyilvánosság előtt köszönetemet kifejezni mindenkinek, aki bármilyen formában részese volt ennek a gyönyörű ünnepségnek.

Ez után következett a tűzijáték, ami előtt zenekarok szórakoztatták a közönséget a Vízi kapu Szabadtéri Színpadnál. A tűzijátékon több, mint 2000-en vettek részt, amiről szintén pozitív visszajelzéseket kaptam.

Az augusztus 20-ai ünnepségen hagyományaink szerint kitüntetéseket szoktunk kiosztani. Idén Halász János államtitkár volt az, aki a „Sárospatakért”, vagyis a Pro Urbe díjat megkapta. Egyhangúlag döntött így a testület, hiszen államtitkár úr bizonyos fokig kötődik Sárospatakhoz, ám teljes elkötelezettje Sárospataknak, hiszen nem tudtunk olyan kéréssel fordulni hozzá, amelyet nem támogatott volna. Az Ő segítségének köszönhetően több olyan projektet is meg tudtunk valósítani, amivel sokkal szebbé, élhetőbbé tudtuk tenni városunkat. Ezt szerettük volna ezzel a jelképes díjjal megköszönni államtitkár úrnak.

A Pécsvárady Botond díjat idén Stumpf Gábor, A Művelődés Háza népművelője kapta. Valószínűleg senkinek nem kell Őt bemutatnom, olyan jellegzetes alakja, olyan közéleti személyisége Sárospataknak, amit a közönség tapssal is jutalmazott jelezve, hogy egyetért a képviselő testület döntésével.
A Közszolgálatért díjat idén dr.Kántor Irén kapta, a hosszú éveken át végzett kitartó, lelkiismeretes munkáját szerettünk volna ezzel megköszönni.

Néhány évvel ezelőtt vezettük be, hogy azokat a sárospataki fiatalokat is motiváljuk, akik még nem érték el a 25 éves életkort, de már letettek valamit az asztalra, nem csak városunkban, de országos szinten is. Idén Tímári István volt az – a Református Kollégium Gimnáziumának volt tanulója, akit ezzel a díjjal tüntettünk ki, mivel annyi tudományos munkát végzett és annyi díjjal jutalmazták és tüntették ki határon innen és túl, hogy ezeket nehéz lenne felsorolni. Gratulálunk Tímári Istvánnak!
Azokat a cégeket is ki szoktuk tüntetni, akik a gazdasági válság ellenére mindent megtettek annak érdekében, hogy talpon maradjanak, munkahelyeket tartsanak meg és teremtsenek. Három kategóriában osztottuk ki a díjakat, az első kategóriában Tóth Sándor autószerelő kapta ezt a kitüntető címet, a következő kategriában a Rubikon Text Kft ügyvezetője Kiss József, a legnagyobb foglalkoztatói kategóriában pedig a FRAISA Hungária Kft vezetője Varknal György vehette át az oklevelet.

Kitüntettünk egy művészt is, hiszen A Művelődés Háza a szezon bezárása után a közönség szavazati alapján mindig a legjobb nő és a legjobb férfi színészt is ki szokta tüntetni. Idén Kelemen Csaba volt az, aki megkapta ezt az elismerést. Több darabban is szerepelt, pl A gyertyák csonkig égnek című darabban, de láthatta a pataki közönség a Fejedelem című musicalban is, amit a Vízi Kapu Szabadtéri Színpadon szintén nagy sikerrel mutattak be.

Még egyszer szeretném megragadni a lehetőséget, hogy mindenkinek megköszönjem, aki bármely rendezvényünket támogatta, vagy szervező munkával segítette. Egy olyan összefogás volt most valamennyi nyári rendezvényünkkel kapcsolatban, amelyen a kollégák mondhatom 110 % -al teljesítettek, legyenek ők A Művelődés Háza munkatársai, a Polgárőr Egyesület, vagy éppen a Lokálpatrióták Egyesületének tagjai – de nem is sorolom tovább, nehogy valakit kihagyjak…
Szeretném mindenkinek megköszönni, aki valamivel is hozzá járult ehhez a gyönyörű, méltóságteljes ünnepléshez.
  


 

Kistóth Mercédesz
/2013.08.26./

 

   Új szakasz a Comenius Főiskola történetében

 

               
   

Az új tanév a sárospataki pedagógusképzésben egy új szakasz kezdetét is jelenti. A tanítóképzésben nagy múlttal rendelkező intézmény Comenius Kar néven az Eszterházy Károly Főiskola szervezeti keretében folytatja működését – tájékoztatott Hauser Zoltán EKF CK rektori megbízott…
 

 

      

Egernek is jelentősek a tradíciói – nevéhez fűződik az első magyar nyelvű tanítóképzés 1828-tól -, de újkori történetben is említést érdemlő a pedagógusképzés kiteljesítése és a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak létesítése a közelmúltban. Abban a meggyőződésben dolgozunk, hogy együtt új lendülettel állhatunk egy fejlődő pályára. Ehhez összehangolt fejlesztésre van szükség humán és reál vonatkozásokban egyaránt, melyben a környezet „minden” szereplőjének hozzáadható értékével számolunk!

A Comenius Karon a tanítóképzésben a hagyományok okán is kifejezetten erős hangsúly kell, hogy legyen távlatosan a jövőben. A közismereti tanárképzésben - kapcsolódó doktori iskolájával - elismert teljesítménnyel rendelkező egri székhely jelentős mértékben járulhat hozzá a tanító-tanár átmenethez, a műveltségterületek szakmai minőségbiztosításához. A kisiskolás kort megelőző kisgyermek és csecsemő életszakaszhoz kapcsolódóan az óvópedagógus és a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakok stabil működésével az új pedagógus életpálya koncepcióra alapozott sikeres iskola teljes körű felsőoktatási szolgáltatása érhető így el a térségben. Mindezektől nem választható el a posztgraduális képzés, jellemzően szakirányú továbbképzésekkel és szakvizsgaprogramokkal. Már a most kezdődő tanévben is elindulhatnak kellő jelentkezéssel Sárospatakon a közoktatási vezető (később köznevelési!) és a gyakorlatvezető mentortanár programok.

A Comenius Kar pedagógusképzési erős és karakteres profilja stabilizálásával párhuzamosan indokolt megtenni az első lépéseket és előkészíteni a kínálat bővítését. Ebben a felsőoktatási szakképzések, az át- és továbbképzések felnőttoktatási keretlehetőségei lehetnek a látókörben elsősorban. Fontos a térségi igények előzetes azonosítására alapozottan kialakítani a szakmai irányultságokat, de már jelenleg is érzékelhetőek – a teljesség igénye nélkül -: a szőlő és bor ágazati, az idegenforgalom, a szociális szolgáltatás, az informatika, az élelmiszertechnológia, a kulturális és művészeti területek igényei. A térség jelenlegi felsőoktatási elérhetőségének tükrében ez távlatosan felveti az oktatási kormányzat intézményszerkezeti koncepciójában is szereplő közösségi főiskola gondolatát Sárospatakon. 


 


/2013.08.25./

 

   Nemzeti Nagytábor 2013 - a kaland hete

 

               
   

Ócsa - ezt a szót eddig csak a TV-ben hallottam, de a Nemzeti Nagytáborban lehetőségem volt megismerni ezt a vidéket, tájat, mivel itt adott találkozót egymásnak négyezer magyar cserkész - küldte a beszámolót Nagy Georgina Eszter... a fotón Újlaki Csaba a736 sz. Sztárai Mihály Cserkész Csapat vezetője...
 

 


Újlaki Csaba

      

A csomagolással kezdődött a kaland. Nagyon kellett figyelni mit hova pakolunk, de mégis kimaradt valami a csomagból. A törölköző! A vonaton utaztunk, amikor telefonált apukám, hogy nem raktuk be. No sebaj, a cserkészt arról is felismerni, hogy mindenre van megoldása : vagy kölcsönad valaki, akinek van kettő, vagy itt vannak a pamut pólók, az is megteszi. Már most felejthetetlen a tábor, és még el sem kezdődött igazán.

Vasárnap reggel indultunk. A búcsúzás kicsit fájdalmas volt. A vonaton mindent átbeszéltünk a parancsnokunkkal, Csaba bá'-val. Mikor megérkeztünk a helyszínre , regisztráltunk, névjegykártyát kaptunk, aminek viselése kötelező volt, így nevükön tudtuk szólítani cserkészpajtásainkat. Ezt követően segítettünk cipekedni másoknak is. Sokat gyalogoltunk a táborhelyünkig, a homokos talaj miatt úgy éreztük, mintha a sivatagban lennénk. Felállítottuk a sátrunkat. Megismerkedtünk a napirenddel, minden reggel 7.00- kor volt az ébresztő. A reggeli és a vacsora kenyérből, és valamilyen kenhető krémből állt, az ebéd pedig főtt étel. A cserkésztábor keretmeséje Kossuth kora volt. Minden nap egy évnek számított, mint a jó magyar népmesékben.

A programok egymást követték, nem volt időnk unatkozni. A mi rajunk neve Kassai lányok volt, a testvér rajunknak pedig Kassai fiúk, sok közös programban vettünk részt. Az altáborunk a Megyer nevet kapta. A hazai cserkészeken kívül a Trianon előtti Nagy Magyarország területéről is voltak az altáborunkban - Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról - , sőt még egy másik kontinensről, Afrikából is, pontosabban Egyiptomból. A rajban új ismerettségeket kötöttem kedves cserkésztársaimmal. A mi őrsünk neve Glória volt, a keretmesében pedig a szobalányok tisztséget töltöttük be, ezen kívül még egy minden nap változó szerepet is kaptunk.

Az itt eltöltött idő alatt sok új mondókát, játékot, dalt tanultunk meg, érdekességet ismertünk meg. Sajnos igazi, cserkészes tábortűz nem volt a tűzgyújtási tilalom miatt, de fáklyákkal világítva nagyon hangulatosan teltek az esték. A hétköznapokat a Kossuth korabeli, kosztümös jelenetek tették színesebbé. Az őrsvezetőnk is nagyon kedves volt, de sajnos második nap kibicsaklott a bokája. A mentők elvitték, ez volt a tábor legszomorúbb eseménye. Mi pedig kaptunk egy új őrsvezetőt. A tábor minden perce élvezetes volt. Hiányzik a számháború, a túrák, a kézműves foglalkozások, a lelki gyakorlat. Egy életre szóló emlékkel és élménnyel lettem gazdagabb. Remélem, lesz még ilyen alkalom. 


 

További fotók>>>

/2013.08.24./

 

   Szent István király ünnepe Sárospatakon

 

               
   

Sárospatak Város Önkormányzata az államalapító Szent István királyunkra emlékező városi ünnepséget 2013. augusztus 20-án, 17 órai kezdettel tartotta Rákóczi-vár udvarán. Az ünnepi rendezvényt megtisztelte jelenlétével Halász János, kultúráért felelős államtitkár, aki köszöntötte a jelenlévőket, majd a kitüntetettek között is színpadra hívta Aros János polgármester…
 

 


Dr. Hörcsik Richárd


Aros János

      

Aros János köszöntésében emlékeztette a jelenlévőket, hogy Sárospatak éppen 45 éve kapta vissza a városi rangot, majd Demeter Ervin kormánymegbízott köszöntése és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő ünnepi beszéde után a kenyéráldás következett, a három történelmi egyház papjainak szolgálatával.
Az ünnepség legszebb pillanatai közé tartozott, amikor Antal János, az erdélyi Körösfő és Aros János, Sárospatak város polgármestere - a Székelyföldről érkezett, népviseletbe öltözött pár műsora közepette - aláírták a testvérvárosi szerződést.

Mindenki kíváncsian várta, hogy kik lesznek az idei kitüntetettek, hiszen Sárospatak Város Önkormányzata minden évben ezen a napon adja át a kitüntetéseket azoknak, akik arra érdemessé váltak.
A felolvasott neveket nagy taps követte jelezve, hogy a lakosság megerősíti a képviselő-testület döntését, az alábbiak szerint:


Pro Urbe Díj: Halász János államtitkár
Pécsvárady Botond Díj: Stumpf Gábor népművelő
A Közszolgálatért Díj: Dr. Kántor Irén gyermekorvos
Sárospatak Ifjú Génusza:Tímári István

Elismerő Oklevél: Tóth Sándor autószerelő
Elismerő Oklevél: Rubikon Text Kft - átvette Kiss József
Elismerő Oklevél: FRAISA Hungária Kft - átvette Varknal György

A Művelődés Háza által alapított Pécsy Sándor díj: Kelemen Csaba színművész

Az alkalom ünnepélyességéhez nagyban hozzá járult, hogy a Szent Korona másolata is helyet kapott a színpadon, a díszruhában lévő, fegyelmezett koronaőrökkel, akiket a Zempléni Lovas Egyesület díszmagyarba öltözött tagjai követtek.
Idén is szerepelt a 8-kor Színház, a tőlük megszokott, alkalomhoz illő színvonalas műsorral, valamint az Árpád Vezér Gimnázium tanulói dalokkal és szavalatokkal. A komolyzene által közvetített értékeket a Pro Musica Nemzetközi Nyári Akadémia tanárai és tanulói biztosították, az önfeledt szórakozás perceit pedig a Bodrog Néptáncegyüttes tagjai, szemet gyönyörködtető megjelenésükkel és táncukkal.
  


 

Halász János államtitkár
Pro Urbe Díj

Stumpf Gábor népművelő
Pécsvárady Botond Díj 

Dr. Kántor Irén gyermekorvos
A Közszolgálatért Díj

Tímári István
Sárospatak Ifjú Génusza

Tóth Sándor
autószerelő
Elismerő Oklevél

Rubikon Text Kft - átvette Kiss József
Elismerő Oklevél

FRAISA Hungária Kft - átvette Varknal György
Elismerő Oklevél

Kelemen Csaba színművész
A Művelődés Háza által alapított Pécsy Sándor díj

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.08.23./

 

  Tájékoztató a tankönyvek kiadásáról

 

               
   

A tankönyvellátás rendje a 2013-2014-es tanében megváltozik. A diákok leadott rendelései alapján a Könyvtárellátó névre szóló csomagokat állít össze és ezeket augusztusban juttatta el az iskolákba. A tanulók illetve szüleik ezekről a nyár folyamán számlát és csekket kaptak, amelyet be kellett fizetniük és a befizetési bizonylat ellenében (lehet, hogy a másolat is elég lesz) vehetik át a könyveket...(a fotók illusztrációk)
 

 


 

      

I. Tankönyvcsomagok átadása
Az új tankönyvellátási rendszer keretében már nincs szükség arra, hogy a szülőknek a tanév szept. 2-i megkezdése előtt külön e célból be kelljen fáradniuk az iskolába átvenni a csomagokat. Ennek fényében kérjük tehát, hogy a csomagokat tanévkezdéskor, osztályszinten osszák ki. Amennyiben bármilyen alapos indokból mégis szükséges korábban elkezdeni az átadást, 2013. augusztus 26-tól a rendelési felületen elérhető lesz osztályonként lekérhető kimutatásban, hogy mely diákok számára átadható, illetve kinek nem átadható a megrendelt csomag.

- Az átadható jelölés azoknál a diákoknál lesz látható, akik térítésmentesség (első osztály), rászorultsági alapon ingyenes voltuk, vagy más forrásból finanszírozás okán ingyenesen kapják meg a tankönyvcsomagot, valamint azon fizetős diákok esetében, akik a díjbekérő összegét már befizették (és a befizetésük már fel lett dolgozva).

- A nem átadható jelölés esetében a díjbekérő összege még nem, vagy csak részben került kiegyenlítésre.

II. Díjbekérők befizetése, a befizetett összegek feldolgozása
A díjbekérők befizetett összegének könyvelését, tehát a befizetések feldolgozását a KELLO az informatikai rendszerében folyamatosan végzi. Ennek tükrében az esetleges változások a rendelési felületen folyamatosan nyomon követhetők lesznek, tehát a befizetés ténye, ezáltal a tankönyvcsomag átadhatósága is folyamatosan frissül.

1. Amennyiben a szülő hitelt érdemlően tudja bizonyítani (feladóvevény bemutatása, azon a postai kezelés nyoma látszik, vagy iskolakezdési utalvánnyal fizetett a szülő és a pénzátvételi bizonylatot mutatja be), hogy a tankönyvcsomag ellenértékét kiegyenlítette, úgy a tankönyvcsomag átadható. Az utólagos viták elkerülése, az átadás jogosságának későbbi igazolhatósága érdekében javasoljuk, hogy a bemutatott bizonylatot másolja le és őrizze meg.

2. Amennyiben a szülő nem fizette be a tankönyvcsomag ellenértékét, augusztus 15-ig a rendszerünkben rendelkezésünkre álló információink alapján ismételten pótlólag legyártattuk és augusztus 27-ig az iskolákba postai úton kiküldjük a díjbekérőket, így azok igény esetén átadhatók lesznek a szülő számára. Így az ezúton díjbekérőhöz jutott szülők is befizethetik a csomagok átadásáig a csomag összegét. Ezt követően ugyanaz az eljárás, mint az 1-es pontban.

3. Amennyiben a szülő a tankönyvcsomag ellenértékének csak egy részét utalta át a tankönyvcsomag nem átadható státuszban van, ezért meg kell kéri a szülőt, hogy a hiányzó összeget egyenlítse ki, amennyiben a tankönyvcsomagban olyan tankönyv van, amelyre a diák/szülő nem tart igényt azt visszáruzni kell, és csak ezt követően tudjuk a többlet befizetést visszautalni.

4. Amennyiben a diák státuszában változás következett be, vagyis nem fizetősből fizetős lett, és ennek módosítása a rendszerben aug. 15 után történi meg, vagyis a 2. pontban említett pótlólagos díjbekérők között sem szerepel az övé, a rendszerből szeptembertől az alaprendeléshez kinyomtatható lesz egy díjbekérő, amelyet a szülő részére át kell adni az ennek alapján kitöltött csekkel együtt. Az augusztus 27-ig kiküldött díjbekérők mellett ugyanis e célra küldeni fogunk üres sárga csekkeket, melyeket kitöltve ezen szülők is meg tudják a befizetést tenni. A részletes technológiáról augusztus 27-ig tájékoztatást adunk.

5. Amennyiben a fizetős diák rászorultsági alapon nem fizetős diákká válik, úgy abban az esetben a KELLO az esetlegesen már befizetett összeget az alaprendelés lezárását követően a befizető részére visszautalja.

6. A tankönyvcsomagok átadását követően várhatóan szeptember közepére készülnek el az alaprendeléshez kapcsolódó végszámlák, amelyek az iskolákba egy csomagba kerülnek kiküldésre, ezeket a diákoknak át kell adni.

III. Egyéb információk
A pótrendelés-visszáru felület várhatóan augusztus 21-én nyílik meg. A rendeléssel kapcsolatos részletes tennivalókat a felületen közzé tesszük.

A kiszállítás és átadás során tapasztalt esetleges rendellenességeket, a rendelésektől való eltéréseket (átadott csomag tartalma nem egyezik a megrendelttel, sérült/hibás könyvet találtak benne, netán az egész csomag sérült, vagy valamely teljes csomag nem érkezett meg, esetleg nem kért csomagot kaptak, stb.) a már elérhető reklamációs felületen kérjük lejelenteni. Ezeket ugyanis az iskolába szállító logisztikai partnerek fogják korrigálni. Kérjük, az alaprendelések korrekciós tételeit jelentő visszáru és pótrendelést, mely az igények módosulását jelenti, ne használják ilyen problémák kezelésére, illetve visszáruzási vagy pótrendelés igényeiket ne a reklamációk során jelentsék felénk.

Kérjük Önöket, hogy a fenti tájékoztatás alapján szíveskedjenek a tankönyvcsomagok átadás-átvételét lebonyolítani. Köszönjük együttműködésüket!  


 


Üdvözlettel: Könyvtárellátó Kft.
/2013.08.23./

 

   Legújabb testvérvárosunk Körösfő

 

               
   

Az augusztus 20-án megtartott ünnepség kedves eseménye volt, amikor Antal János, a kalotaszegi Körösfő és Aros János, Sárospatak város polgármestere aláírták a testvérvárosi szerződést. A székelyföldi polgármestert egy népviseletbe öltözött pár követte a színpadra, akik táncos, dalos produkciója nagy tetszést aratott a közönség körében. Aros János polgármester elmondta, hogy Sárospatak népe régen várt már erre a kapcsolatra…
 

 


Antal János


Aros János

      

Ebben az évben úgy döntött a képviselő testület, hogy a kettős ünnepünk – Szent István királyunk, valamint a Sárospatak újra várossá nyilvánítása 45. évfordulójának ünnepe - alkalmából rendezett városi ünnepségre hívjuk meg a testvérvárosi delegációkat. Így érkeztek Soestból, Eisenachból, Collegnoból, Rodostóból, Krosnóból, Krynicáról és Körösfőről is delegációk.
Mint ahogy korábban is elmondtam, minden testvérvárosi kapcsolatot csak akkor tartok tartalmasnak, és folytatásra érdemesnek, ha ezeknek a protokolláris, egymáshoz való látogatásokon kívül valamilyen tartalommal is meg tudjuk tölteni. Az előbb említett települések esetében ez működik, ám fejleszteni való még ezeken is van, éppen ezért folytattunk tárgyalásokat a delegációk tagjaival, hogy hogyan tudnánk diákcserével, kulturális programok cseréjével, és gazdasági együttműködéssel szorosabbá tenni a kapcsolatot. Itt volt pl. a fogadáson számukra kínált Tokaji bor, ami mindenkinek nagyon ízlett, csak azon csodálkoztak, hogy miért nem ismerik ezt saját hazájukban… Tehát bízom benne, hogy a kulturális, oktatási és sport kapcsolatokon kívül végre valamilyen gazdasági programot is tudunk létesíteni a különböző településekkel.

A felsorolt testvérvárosi települések között látható kettő - Krynica és Körösfő - amelyek még nem voltak testvérvárosai Sárospataknak. Régi óhaja és kérése a sárospatakiaknak, hogy valamilyen határon túli, de magyar településsel is létesítsünk kapcsolatot. Most érette meg a helyzet erre, köszönöm az ajánlást. Körösfő településsel tudtuk aláírni az ünnepég keretében a megállapodást. Ez a székelyföldi település nyugodtan mondhatom, hogy Kalotaszeg központja. Előző héten, pénteken voltunk és ott ismerkedtünk meg magával a településsel, polgármester és alpolgármester úrral.
Nagyon kevesen tudtuk pl. azt, hogy pl. Vasváry Pál Körösfőtől néhány km-re vesztette életét egy csatában - van még mit megismernünk Kalotaszegről. Örömmel jöttek a körösfőiek is, akikkel egy nagyon tartalmas kapcsolatot alakíthatunk ki.
A lengyel Krynica település sem volt eddig testvérvárosunk, ami a gyógyvizeiről híres. Egy üdülő- és gyógy-központ, nagyon szép sípályával. Itt még meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyek pontosítása után aláírhatjuk a szerződést.

További elképzeléseink is vannak, de hangsúlyozom, akkor látom majd igazán értelmét és hasznát ezeknek a kapcsolatoknak, ha ezeket tartalommal is meg tudjuk tölteni és a családok is eljárnak. Tehát nem csak a hivatalos delegációk utaznak ki, hanem tudjuk a pataki családokat arra motiválni, hogy érdemes ellátogatni Körösfőre, Rodostóba, Collegnoba stb – és természetesen onnan is jönnek a családok, hogy megnézzék Sárospatakot és környékét. Én azt hiszem sikerült őket meggyőzni arról, hogy érdemes eljönni a környékre. Tartalmas programokat láthattak Sárospatakon és környékén - Hercegkút, Tolcsva, Kőkapu, Pálháza – amiket a rövid idő alatt be tudtunk mutatni. 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.22./

 

   Egy hétig osztják az Erzsébet-utalványokat a Polgármesteri Hivatalban

 

               
   

 


dr. Vitányi Eszter

      

Tájékoztatom a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult sárospataki lakosokat, hogy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 20/A. § (1) bekezdése értelmében, akinek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága tárgyév augusztus 1-én fennáll Erzsébet-utalvány formájában természetbeni támogatásban részesül. Az Erzsébet-utalvány fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására használható fel - nyilatkozta dr. Vitányi Eszter jegyző...

Fentiekre tekintettel felhívom a Sárospatak Város Jegyzője által megállapított rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultsággal rendelkezők figyelmét, hogy az Erzsébet-utalványokat

2013. augusztus 26. napjától – 2013. augusztus 30. napjáig vehetik át személyesen a Polgármesteri Hivatal ügyfélvárójában.

Kérem, hogy az átvételhez személyazonosító igazolványukat és lakcímkártyájukat hozzák magukkal! 


 


Cziczer Katalin
/2013.08.21./

 

   Testvérvárosi delegációk fogadása a Járási Hivatalban

 

               
   

 


Demeter Ervin

      

Az augusztus 20-ai rendezvénysorozat részeként délután 15 órától Sárospatak Város testvértelepüléseinek delegációit a járási hivatalban fogadtuk. A hivatal dísztermében nyílt arra lehetőség, hogy Aros János polgármester úr hivatalosan is köszöntse a határon túli delegációkat. Ezen alkalomhoz csatlakozva az idei évben működését megkezdő járási hivatal is bemutatkozott a vendégeknek. A jelenlévőket köszöntötte Demeter Ervin úr, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Kormánymegbízottja is - nyilatkozta dr. Komáromi Éva, a járási hivatalvezető...

A megyei és helyi közigazgatás bemutatását követően borbemutatóra került sor, melyet a Tokaj Kereskedőház Zrt. prezentált. A jelen lévő vendégek érdeklődőek és nyitottak voltak az új információkra, és több kérdést fogalmaztak meg egyrészt a közigazgatási rendszerrel, másrészt a borvidékkel kapcsolatban. Kölcsönös ajándékozásra is sor került, majd a vendégek és a házigazdák együtt vonultak át a sárospataki Bazilikához, hogy onnan a Szent Korona másolatot kísérjék körmenettel és a városi ünnepség helyszínére vonuljanak.

A testvérvárosi kapcsolatok ápolásáért ezen a rendezvényen kapott elismerő oklevelet Vagyim Vozdvizhensky, Dr.Tusnády László és Helmut Alber.dr. Komáromi Éva


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.21./
 

   Korábbi városvezetők is részt vettek a fórumon

               
   


Szvitankó Tamás

      

2013. augusztus 19-én ünnepi fórumot tartottak az Újbástya Rendezvénycentrumban, melynek témája a város fejlődése volt, a városi rang visszanyerése óta. Aros János polgármester az utóbbi évek fejlesztéseiről számolt be a fürdőfejlesztéstől a jelenleg is tartó építkezésekig. Szvitankó Tamás egy történelmi visszatekintést tett, majd a fórum további részét vezette, melynek látványos és családias része volt a Földházi István által kommentált régi fotók vetítése…

A fórumon korábbi városvezetők, dr.Jánosdeák Gábor és Takács Gyula is részt vettek, akik szintén megosztották emlékeiket a jelenlévőkkel.

A 45 éves évforduló - ahogy Aros János polgármester elmondta - az egész év eseménynaptárát meghatározta. Az augusztusi programokban ez erőteljesen jelentkezett, hiszen a 20-án megtartott városi ünnepséget is kettős ünnepnek neveztük: államalapító Szent István királyunk ünnepe és az újra várossá nyilvánítás 45. évfordulója. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.20./

 

   Kenguru kosárlabda lányoknak

               
   


 

      

A tavalyi évben a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének támogatásával Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is elindult a női kosárlabda szakág utánpótlásnevelő programja „Kenguru kosárlabda” néven, amelynek keretében Sárospatakon is beindultak a kosárlabda edzések a 2002-2005-ben született leány tanulók részére. Az edzések a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tornatermében zajlottak, a Kosárlabda Szövetség által havonta szervezett tornák pedig Miskolcon, Tiszaújvárosban és Szerencsen kerültek lebonyolításra - hívja fel az érdeklődők figyelmét Géczi Tamás edző...

A tornákon a csapatok 2-2 mérkőzést játszottak, amelyek eleinte kis izgalommal, de mindig jó hangulatban teltek. A bajnoki évet a miskolci Egyetemi Körcsarnokban rendezett szezonzáró jamboree-val fejeztük be, ahol közel 170 kis kosaras pattogtatta önfeledten a kosárlabdát.

A program, amelyre bármely mozogni, sportolni szerető sárospataki vagy környékbeli leány jelentkezhetett a gyerekek számára teljesen ingyenes, s a következő tanévben is folytatódik, kibővülve a 2006-ban születettek korosztályával is.
További információk: 06 30 453 9277, patakkosar@freemail.huGéczi Tamás


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.19./

 

   Zenés Istentisztelet

               
   

A Zempléni Feszivál keretén belül augusztus 18-án délelőtt 10 órakor tartották a Református templomban a zenés istentiszeletet. Az érdeklődők a Budapesti Akadémiai Kórustársaság előadásában, Tőri Csaba karnagy vezetésével hallhatták a következő darabokat: Mendelssohn: Hör' mein Bitten; 55. zsoltár; Sisask: Kiitkem südamest Mariat; Miskinis: Cantate Domino...
 


 

      

A "Világ Kórusa" elismerést is elnyert, nagy múltú Budapesti Akadémiai Kórustársaság évek óta rendszeres fellépője a Zempléni Fesztivál különböző eseményeinek. Az együttes több mint ötven éves működése során szerepelt Európa szinte valamennnyi országában, az Egyesült Államokban, Tajvanban és Izraelben. Neves kórusversenyeken és olimpiákon aratta sikereit, miközben Hollerung Gábor vezetésével nagy tapasztalatra tett szert oratórikus művek előadásában is.

 


 


Kistóth Mercédesz
/2013.08.19./

 

   Éjszakai jazz a Hybrid Trioval

               
   

A Zempléni Fesztiválon rendszeresen meghívnak éjszakai jazz előadókat a Grill Gödörben. Augusztus 18-án este 22 órától a HYBRID TRIÓ adott fergeteges előadást a fesztivál záró rendezvényeként...
 


 

      

Varga Gergely - szaxofon
Tálas Áron - Moog, Fender Rhodes
Csízi László - dob

A 2009-ben alakult formáció tagjai jelenleg a Zeneakadémia jazz-tanszakának hallgatói. Tálas Áron 2011-ben a Budapesti Jazz Club zongora tehetségkutató versenyén harmadik helyezést ért el, ugyanebben az évben a billentyűk, szaxofon és dob alkotta trió fellépett Athéni Jazzfesztiválon. Zenéjüket a groove és a modern jazz jellemzi, ugyanakkor a basszusgitár mellőzésével kialakult hangszer összeállítás új utakat nyit az elektromos zene felé. Hangzásával a Hybrid Trio kísérletet tesz a hagyományos jazz határainak áttörésére, létrehozva egyúttal egy új és friss zenei környezetet. 


 


Törő Gábor
/2013.08.18./
 

   Megérhető zene

               
    

Auguszus 18-án A Művelődés Házában adta elő "Rossini: Kis Ünnepi Mise" című darabjának modern átdolgozását Megyesi Schwartz Lúcia, a Budapesti Akadémiai Kórusársaság és a Talamba Ütőegyüttes Hollerung Gábor vezényletével...
 


Hollerung Gábor

      

Előadható-e egy eredetileg négy énekes szólistára, két zongorára és harmóniumra írt egyházi mű más hangszereken, más felfogásban? Hollerung Gábor határozott igennel válaszolt a kérdésre, amikor a Talamba Ütőegyüttessel és a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal olyan feldolgozás előadására vállalkozott, amely stílusában nyíltan felmutatja a darabból mai füllel kihallható, a XX. század populáris zenéire utaló jeleket. A vokális szólamokat szinte kizárólag ütőhangszerek kísérték, crossover feldolgozásban, hol jazzbe, hol rockba hajlóan játszották a mester egyik utolsó darabját. Az ismeretterjesztő előadáson eredeti tételek és feldolgozásaik is elhangzottak, a műsorvezető, dirigens Hollerung Gábor pedig a mű történetéről, a zeneszerző életéről is árult el érdekességeket. 


 


Kistóth Éva Mercédesz
/2013.08.18./

 

   Véget ért a Zempléni Fesztivál

 

               
   

A Rákóczi-vár udvara volt a helyszíne a záró koncertnek, ahol az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar kápráztatta el a közönséget Jandó Jenő zongorista vendégjátékéval. A hangversenymester Rolla János volt. A közönség soraiban a testvérvárosok delegációit is felfedezhetjük...
 

 


Rolla János

      

50 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A jubileumot itthon és külföldön ünneplő számos hangverseny sorába illeszkedik sárospataki estjük is, hiszen a zenekar, illetve Rolla János művészeti vezető kezdeményezése hívta életre a mai Zempléni Fesztivál elődjét, s amelynek kezdetektől visszatérő fellépői. Vitathatatlan sikertörténetükhöz nagyban hozzájárultak azok a 70-es években, földközi-tengeri hajóutakon adott koncertek, amelyeken kapcsolatba kerülhettek a kor legnagyobb szólistáival. A világhírű művészek zenei barátsága belépőt jelentett a nemzetközi komolyzenei életbe, s lehetővé tette, hogy többek Maurice André, Msztyiszlav Rosztropovics, Jean-Pierre Rampal, Isaac Stern fellépjen az együttes magyarországi koncertjein is. Mai műsoruk szólistája Jandó Jenő, a standard klasszikus zongorairodalom egyik legkiválóbb előadója.

A Liszt és Bartok műveinek avatott tolmácsolójaként is elismert zongoraművész ezúttal békésebb vizekre evez Haydn derűt, eleganciát és optimizmust sugárzó D-dúr zongoraversenyének előadásával. Mozart "nagy" g-moll szimfóniaként emlegetett művének népszerűségét nem csak koncerttermi előadásának gyakorisága jelzi, hanem az is, hogy számtalan feldolgozása ismert, sőt több mint kétszáz évvel keletkezése után, a modern kor gyermekei csengőhangként is használják! A koncert zárásaként elhangzó Schubert mű a szerző kilenc szimfóniája közül talán a legvidámabb, leggondtalanabb, legfelhőtlenebb - légies stílusjegyeivel igazi nyáresti szórakozást ígér. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.18./
 

   Többen, többet keresnek!

               
   

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első félévben – az elmúlt év hasonló időszakához mérten – Magyarországon, beleértve Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is nőtt a bruttó és a nettó kereset. Örömteli hír, hogy a foglalkoztatottak száma is emelkedett megyénkben! - számolt be Dr. Mengyi Roland....
 


Dr. Mengyi Roland

      

Nemcsak egyre többen dolgoznak Magyarországon, de a legfrissebb számok alapján elmondható, hogy a fizetések is tovább emelkedtek, ráadásul az inflációt meghaladó mértékben. Január és június között a bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ez azt jelenti, hogy a júniusi 1,9 százalékos inflációval számolva 3,1 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek.

Nem csak Magyarország teljesít jobban, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megye is. A KSH adatai szerint ugyanis amíg 2012. első félév végén 174.760 forint volt a foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete megyénkben, addig idén, a június végi összesítés szerint 180.356 forint, ami 3,2 százalékos növekedést jelent. A nettó bérek még jobban emelkedtek! Az említett időszakban az elmúlt évben 113.582 forintot keresett átlagosan egy foglalkoztatott Borsod-Abaúj-Zemplénben, az idén júniusban már 118.133 forintot. Ez 4 százalékos nettó bérnövekedést jelent!

Az ismertetett adatok minden magyar munkavállaló számára ugyanazt jelentik: több a fizetés, és több is marad belőle a családoknál, több pénzzel számolhatnak. A Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején a bérből és fizetésből élőknek azt kellett megtapasztalni, hogy hiába dolgoztak reggeltől estig, egyre szorongatottabb helyzetbe kerültek.

Ne feledjük, a kormányzásuk idején megduplázódott a munkanélküliség, egy tollvonással elvették az emberek egyhavi bérét, az akkori veszélyes és szélsőséges gazdaságpolitika elértéktelenítette a munkát és a fizetést, az infláció pedig nemegyszer elérte a 6-8 százalékot. A fizetések egy jelentős részét elvitték a magas adóterhek és az emelkedő rezsiköltségek.

Ma nap mint nap azt látjuk és halljuk, hogy ugyanazok, akik egyszer már tönkretették az országot, ugyanazokkal a veszélyes gondolatokkal állnak elő. Ha rajtuk múlna, újra csökkentenék a minimálbért és a béreket, elvennék a családi adókedvezményt, és eltörölnék a rezsicsökkentést, az ország működtetését pedig újra a magyar emberekkel fizettetnék meg.

A Fidesz-kormány a munkavállalók oldalán áll. Magyarország jobban teljesít a bérből és fizetésből élők védelme érdekében is.

Ma 160 ezerrel dolgoznak többen, mint a kormányváltáskor, és a munkanélküliek száma az elmúlt év azonos időszakához képest 30 ezerrel csökkent. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma. Június végén 19,2 százalék volt az arányuk, ami az előző hónaphoz képest 0,6 százalékponttal, a tavalyitól pedig 2,9 százalékkal kevesebb. Ez azonban csak a mérleg egyik serpenyője, a másikban a foglalkoztatottak száma van. A KSH felmérése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2012-ben, az első félév végén 131,8 ezer volt a foglalkoztatottak száma, amely az idén június végén már 135,1 ezer volt – vagyis az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2,5 százalékkal többen dolgoztak.

Magyarország a saját erejéből két olyan területen is béremelési programot indított el, amelyek a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt az örök hitegetés és a megszorítás áldozatai voltak. A tanévkezdéskor 160 ezer pedagógusnak már 34 százalékkal nagyobb összeg érkezik a bankszámlájára, és a 2011-es és 2012-es béremeléseket követően idén is 95 ezer egészségügyi dolgozó kap októberben magasabb összeget kézhez, januárig visszamenőleg. 


 

Csontos László B-A-Z Megyei sajtóreferens
/2013.08.18./

 

   Filmzenék a Zempléni Fesztiválon

 

               
   

Különleges élmény úgy nézni egy filmet, hogy közben látjuk a filmzenét játszó zenekart, amint a karmester vezényletére keményen "dolgozik". Mert a filmzene, az természetes hogy van, nem szoktunk rá gondolni, hogy hány ember munkájának az eredménye. Az idei Zempléni Fesztivál erre a "rácsodálkozásra" is lehetőséget adott, s a várudvar közönségének életre szóló élményt nyújtott, ezen a kellemesen hűvös nyári estén.
 

 


Roby Lakatos

      

A pár évvel ezelőtti filmzene koncert sikere adta az ötletet, hogy ezúttal új zenékkel kiegészítve ismét felvillantsuk a filmtörténet legismertebb zenéit. A koncert emellett remek lehetőség arra, hogy a tolcsvai születésű, stúdióját 100 éve alapító William Fox emléke előtt tisztelegjünk. A leghíresebb blockbuster-ek mellett a komolyzenei szerzemények is felcsendülnek, melyeket neves filmek meghatározó pillanataiban hallhatunk a mozikban. A nagy apparátussal előadott zenéket néhány, a filmből vett idézet teszi még hatásosabbá. Az est sztárvendége a világszerte ünnepelt, klasszikus zenében, jazzben és magyar kávéházi zenében egyaránt otthonosan mozgó, virtuóz hegedűs, Roby Lakatos.

Star Wars - nyitány
Amadeus
Szabadság, szerelem
Koppányi aga testamentuma
Ausztrália
Tágra zárt szemek
Magas szőke férfi felemás cipőben
Hegedűs a háztetőn
Nap könnyei
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.17./
 

   Nyitva az óvoda és a bölcsőde

               
   


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

A nyári szüneti, azaz a júliusi 4 hetes bezárás után, 2013. július 29-étől ismét várja a gyerekeket a városi bölcsőde és óvoda – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetője.

A hosszú szünet végén a gyerekek nagy része már nagyon várta, hogy ismét találkozzon csoporttársaival, barátaival. Együtt, nagyokat játszanak a hűvös udvaron, csúszdáznak, homokoznak.

A kezdő létszámunk 47 fő gyermek volt, mely azóta is folyamatosan növekszik, hisz egyre több szülőnek fogy el a szabadsága, és hozza az intézménybe gyermekét.
Mi itt vagyunk, és várjuk őket szeretettel!
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.17./
 

   A nagyidai cigányok

               
   


 

      

Augusztus 17-én délután 15 órától a Zempléni Fesztivál programjai között gyerekelőadás is szervezek, ahol Arany János A NAGYIDAI CIGÁNYOK című művét a CSAVAR SZÍNHÁZ adta elő a Várkertben...

Arany János lenyűgöző, felülmúlhatatlan humoráról árulkodik irodalmunk egyik legnagyszerűbb alkotása, A nagyidai cigányok. A magyar katonák már nem bírván tartani Nagyida várát, a helyi cigányságra bízzák, hogy őrizzék, védjék, míg ők élelmet szerezvén vissza nem térnek. Hogy hogyan jár túl Csóri vajda mind a magyarok, mind a labancok eszén, kiderül Gál Tamás fergeteges lendületű, interaktív, játékos feldolgozásából. A előadásban eredeti cigány nyelven, illetve magyarul elhangzó, autentikus cigány zenét Bodonyi András gyűjtötte Szepsi környékéről.

Elmesélő, rendező: Gál Tamás
Zene: Bodonyi András
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.17./

 

   Utolsó simítások a Sárospataki Kötődésűek Találkozója előtt

 

               
  

Mint ismeretes városunk idén ünnepli az újra várossá nyilvánításának 45. évfordulóját. Sárospatak Város Önkormányzata és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete ebből az alkalomból háromnapos találkozót szervez a pataki kötődésű, de tőlünk távol élők számára. A rendezvény előkészítését, már az év elején elkezdték a szervezők, azóta számos egyeztetés és finomítás történt a vendégek fogadását illetően, 2013. augusztus 13-án pedig az utolsó pontosítás is megtörtént. Saláta László főszervező fontosnak tartja, hogy “minden a helyén legyen” augusztus 22. és 24. között…
 

 


Saláta László

      

Elkészült a program tervezete amelyet számos közvetítő hálózaton keresztül juttattunk el a célszemélyek, célcsoportok irányába. A médiumokon, a világhálón keresztül, személyes kapcsolatteremtés módszerével, különböző országok magyar közösségeinek megkeresésével, külhoni magyar egyházközösségek közreműködésével, személyes találkozások alkalmával hívtuk a randevúra a Sárospatakot szerető, de innen távol élő barátainkat ismerőseinket.
A visszajelzések alapján - a tervezetből szemezgetve - alakult ki a végleges program. A többnyire hazai érdeklődők egy-egy konkrét rendezvényre, napra kívánnak ellátogatni Patakra. Ezért július hónapban a szervezők úgy döntöttek, hogy a találkozót augusztus 22 -24 között rendezik meg. Elkészült a végleges program, amit a különböző információ-közvetítő eszközökön keresztül tettünk közzé. Meghívókkal, plakátokkal, Sárospatak értékeit bemutató és haza csalogató video-spot segítségével, - amely felkerült a You Tube – ra, a Facebookra, és a különböző médiumok hirdetései közé – csalogatták haza a pataki kötődésűeket.

Vélhetőleg az utolsó előkészítő megbeszélésünket tartottuk a Járási Hivatal Tanácskozó Termében a rendezvény szervezőivel. A megbeszélés célja a minden részletre kitérő forgatókönyv átbeszélése volt. Azóta elkészült e terjedelmes dokumentum, mely tartalmazza a végrehajtandó feladatokat, azok végrehajtásáért felelős személyeket, és percnyi pontossággal azok végrehajtásának idejét. Már csaknem minden körülmény biztosított ahhoz, hogy a találkozó résztvevői jól érezhessék magukat Sárospatakon.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.16./

 

   Folyamatosak a fejlesztések Sárospatakon

 

               
   

Amikor lehetőséget kaptunk a város vezetésére, átgondoltuk, hogy melyek azok a területek, ahol feltétlenül változtatnunk kellene. Akkor megnéztük, hogy melyek azok a beruházások, amelyek bevételt hozhatnak, melyek azok, amelyek az akkori kiadásainkat csökkentik - tehát takarékossági beruházások - és utána jöhetnek csak, azok a látványberuházások, amelyek a sárospatakiak mindennapi életét is látványosan könnyebbé tehetik, ezért kezdtük a fürdő felújításával – kezdte beszámolóját Aros János polgármester az egymást követő fejlesztésekről…
 

 


Aros János

      

Látható, hogy az így felújított parkfürdő milyen tiszta nyereséget hoz, ilyen fürdő a környéken nincs, én azt hiszem, hogy büszkének kell lennünk a fürdőnkre. Ez után következett az óvoda és az általános iskola felújítása, hiszen a több, korszerűtlen épületekben lévő intézményeinket egy, modern, felújított épületbe hoztuk össze, mindkét intézményben jelentős megtakarítást hozva ezzel. Modern, korszerű épületekben kaptak lehetőséget a további működésre, és hogy mind a kettő milyen kitűnő színvonalon működik, azt az bizonyítja, hogy nincs gondunk a beiratkozók létszámával - ami persze nem csak a felújított épületnek, hanem az ott dolgozók lelkiismeretes munkájának is köszönhető.

Ez után következett az egynapos betegellátó megépítése, ami egy Kistérségi Betegellátó Központ lett. Ez is régi igénye volt, nem csak a sárospatakiaknak, hanem a hozzánk tartozó 15 település lakosságának is. És hogy milyen jól sikerült ez a projektünk, azt az is bizonyítja, hogy nem csak a patakiak és nem csak a kistérségiek, hanem célzottan, más településről is jönnek igénybe venni a kitűnő szolgáltatást.
Ezt követte az Esze Tamás Általános Iskola átalakítása, az előzményeket mindenki ismeri: 10 évvel ezelőtt vonták össze a Petőfi Sándor és az Esze Tamás Általános Iskolát, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola néven. Az akkori döntéshozók jó szándékát nem vitatom, ám a következő lépés, hogy egy épületbe járhassanak a diákok és taníthassanak a pedagógusok, ez csak most valósulhatott meg, miután az Esze Tamás Általános Iskolából mindenki átköltözött a felújított Petőfi épületébe, ez után döntöttünk ennek az épületnek sorsáról. Többször alakítottuk át a pályázatot, végül úgy döntöttünk, hogy a járási és a polgármesteri hivatal szétválása után a Polgármesteri Hivatal fog helyet kapni az ebben az évben felújított patinás épületben. Tettük ezt azért, mert az időközben elindított homlokzat felújítási program után látványosan kezdett szépülni a belváros, a főtér kialakításával pedig már egy szerkezeti átalakítás is látható.

Eljutottunk tehát a főtér beruházáshoz, amit tulajdonképpen a szükség hozott, hiszen a 30 éves Makovecz épület előtt a térburkolat olyan mértékben megrongálódott, hogy már nem csak balesetveszélyes, hanem helyenként életveszélyes is volt rajta közlekedni. Megpróbáltunk rá pályázatot keresni, hiszen az önkormányzat anyagi helyzete nem engedi azt meg, hogy saját erőből több száz millió Ft-ot fordítsunk egy térburkolat felújítására. Csak magát, A Művelődési Ház előtti tér felújítását nem tudtuk megpályázni, viszont volt egy lehetőség, a belváros-rehabilitációs projekt, aminek keretében kialakításra kerülhet az új főtér. Ennek a projektnek a keretében alakítottuk át a Madách utcát, készítjük el a parkolót a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtt, és ennek keretén belül van a piac felújítása is, amely szintén egy látványos elem. A korábbi, meglehetősen rossz körülményeket biztosító piac felújítása annyira fontos volt, hogy 2 évvel ezelőtt több figyelmeztetést is kaptunk a hatóságoktól, hogy már nem felel meg az előírásoknak és az elvárásoknak. Így látványosan hozzá kezdtünk a piac felújításához, még februárban átadtuk a munkaterületet, aztán elkezdték a munkát a közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelezők.

Most már szorítja őket az idő, hiszen hamarosan be kell fejezniük a munkát, amit szinte naponta ellenőrzünk, mikor alpolgármester úrral valamennyi beruházást bejárjuk. Úgy látom, hogy szeptember közepére – végére átadhatjuk a piacot a pataki lakosoknak. Egy teljesen zárt, modern piac lesz, ahol lehetőség nyílik tejtermék, tojás, hús, füstöltáru árusítására. Időközben nagyon sok észrevétel, kérés és javaslat érkezik hozzánk, ezeket megfontoljuk. Ilyen javaslat volt, hogy tegyük lehetővé a pataki őstermelők számára – kedvezmények biztosításával – hogy ez a felújított piac akár minden nap nyitva tartson. Ugyanakkor tartsuk meg a lehetőségét, hogy szerdán és szombaton a most megszokott fenti területen is működjön a piac. Megfontoljuk, szerintem ennek nem lesz akadálya, ezt a lehetőséget biztosítani tudjuk.
Szeretném, ha megszűnne az elárusítás a Madách utcán, hiszen ott elég kaotikus állapotok uralkodtak. Ezzel kapcsolatosan majd még a piacon árusító őstermelőkkel is egyeztetést fogunk folytatni.

Szintén ennek a projektnek a keretén belül tudjuk megoldani az iskolába járóknak azt a problémáját, amit többen jeleztek már az iskola átadás óta, hogy főleg fél 8-tól 8-ig és délután, mikor vége a napközinek, akkor óriási forgalom van a Petőfi Sándor utcában. Ezért építünk újabb 40 parkolóhelyet, ami hétköznap az iskolát fogja kiszolgálni, szombaton pedig a piacra igyekvőknek a parkolási nehézségein fog segíteni. Ezt a munkát is hatalmas lendülettel kezdték és szeptemberre ez is átadásra kerül.

Még mindig nem dőlünk hátra, beadtunk egy pályázatot az Egészségház felújítására és 130 millió Ft-ot nyertünk rá 100%-os támogatással. Ennek a közbeszerzési eljárása folyamatban van, szeretnénk még ebben az évben átadni a munkaterületet és a következő évre ez a régi épület is meg fog újulni.

Éppen átadtuk a munkaterületet a Cinege szeméttároló rekultivációja kapcsán, hiszen még mindig vannak olyan leleményes emberek, aki megpróbálják a törmeléket, a szemetet, a veszélyes hulladékot oda szállítani, sőt most már addig merészkedtek, hogy a szőlőket is elég nehéz a lerakott szeméttől megközelíteni – ezt szüretig feltétlenül rendbe kell raknunk.
Egy pályázat adta lehetőséget kihasználva teljes mértékben fel fogjuk számolni ezt a szeméttelepet. A szemét egy része elszállításra kerül, más része pedig – ami nem tartalmaz veszélyes hulladékot – földdel elfedik, rekultiválják, füvesítik, fásítják a területet és utána már reméljünk senkinek sem lesz szíve oda kivinni a törmeléket és a szemetet.

Már átadtuk a munkaterületet a mentőállomás építése számára. Ez szintén régi ígéret a patakiak számára. 12 település nyert pénzt az országban mentállomás céljára, mi az elsők között leszünk, ahol elkészül.

Ha ezeket befejeztük, hozzá látunk a Bodrog-part rendbe tételéhez, hiszen óriási lehetőség rejlik a Bodrog-partban, ehhez már most keressük a pályázatot, keressük a lehetőséget. Hajókikötőt szeretnénk építeni, mindkét partját rendbe tenni, szépen kialakítani és keressük a szabad strand létesítésének a lehetőségét is.
 


 


Törő Gábor
/2013.08.16./
 

   Barokk est a Református templom

               
   

Auguszus 14-én este 20 órától Barokk estet tartottak a Zempléni Feszivál keretén belül a Református templom. A barokk együttes műsorának első részét - tisztelegve a 2013-as Corelli-évforduló előtt - olasz mestereknek szenteli. Corelli két szonátáját egy barokk stílusban, kimondottan a zenekar számára írt Spányi-szvit ősbemutatója és Ábrahám Márta interpretálásában, egy Vivaldi-hegedűverseny keretezi...
 


 

      

Az 1983-ban alapított Concerto Armonico repertoárja elsődlegesen Nagy Frigyes, porosz király udvarában kialakult "berlini iskola" jelentős zeneszerzőinek műveire fókuszál. A történelem legnagyobb zenekedvelő királya maga is rendkívüli adottságokkal bíró fuvolista volt, már trónra lépése előtt maga köré gyűjtötte a kor legkiemelkedőbb fiatal zenészeit, így Carl Philipp Emanuel Bachot is. A második felében a leghíresebb Bach-fiú egyik, Berlinben komponált csembalóversenye hallható, a C.P.E. Bach-specialista Spányi Miklós előadásában.

Koncertmester: ÁBRAHÁM MÁRTA
Művészeti vezető: SPÁNYI MIKLÓS

M.Spányi: B-dúr szvit (ősbemutató)
A. Corelli: g-moll szonáta op.1 Nr. 10 (zenekari változat)
A. Corelli: C-dúr szonáta op.3 Nr. 8 (zenekari változat)
A. Vivaldi: Hegedűverseny E-dúr (L'amoroso) RV271

G. P. Telemann: Don Quixote-szvit
C. P. E. Bach: d-moll csembalóverseny Wq 17
 


 

Cziczer Katalin
/2013.08.15./

 

   Sárospataki kiállítás az Urbán György teremben

 

               
   

A Zempléni Fesztivál idén az Újbástya Rendezvénycentrumban kezdődött, ahol Pataki Alkotók – Pataki Alkotások címmel nyílt kiállítás 2013. augusztus 9-én, közvetlenül a nyitókoncert előtt. Csatlósné Komáromi Katalin, a szervező Művelődés Háza igazgatónője elmondta, hogy a kiállítást nem csak a művészeti fesztivál látogatóinak szánták…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Nem csak a Zempléni Fesztiválnak és az intézménynek fontos ez a mai esemény, hanem úgy gondolom, hogy a hamarosan megrendezendő Sárospataki Kötődésűek Világtalálkozóján, vagy éppen a szeptember első napjaiban hozzánk látogatók számára is egy átfogó képet ad a kiállítás a város gazdag kulturális alkotó életéről.

Aros János polgármester a megnyitón a kiállítás más vonatkozásáról is beszámolt, hiszen a város idén egy évfordulót is ünnepel: Sárospatakot 45 éve nyilvánították ismét várossá…

A 45. évforduló szellemében készült az egész éves rendezvénynaptárunk és most a művészeti fesztiválhoz kötve, ennek mintegy előzetese, hiszen ma este lesz a Zempléni Fesztivál nyitókoncertje. Úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk összeszedni azokat a sárospataki, vagy Sárospatakhoz valami miatt kötődő művészeket, akik megörökítették Sárospatakot.

A megnyitón közreműködtek, Karacs Mónika és Soltész Károlyné, a Farkas Ferenc művészeti Iskola művész-tanárai. A kiállítás 40 alkotása - festmények, szobrok, kerámiák, fafaragások és hímzések - 2013. október 15-ig tekinthetők meg.
Aros János


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.15./
 

   Arcok, helyek, hangulatok a Zempléni Fesztiválon

               
   


Nagy Károly Zsolt

      

Kiállítás nyílt a Zempléni Fesztivál fotóiból Sárospatakon a református templom galériájában. A szerző Nagy Károly Zsolt szerint a képek nem riportképek vagy művészportrék, nem ezeknek a műfajoknak az aktuális stílusirányzatait vagy megszokott beszédmódját követik, azaz nem annyira az elragadtatott, mint inkább a tudatos zenélés jellemzőit kereste, s nem villanásszerű benyomásokat, hanem felépített pillanatokat próbált megragadni.

Azon viszonyok vizuális dokumentumait szerette volna létrehozni, melyek egy-egy előadás során például egy hangszer és játékosa vagy az előadás és a hallgatók között épülnek fel, melyek meghatározzák az esemény, s a fesztivál hangulatát. A kiállítás először 2011-ben Tokajban volt látható.

Megtekinthető augusztus 9-től istentiszteletek (vasárnap 10 és 17 óra, szerdán és pénteken 17 óra) előtt és után, a templomi hangversenyek idején, illetve a 06 47/311-213-as telefonszámon, a lelkészi hivatallal történő előzetes egyeztetés alapján.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.14./

 

   A 6-os számú választókörzet napja Bodroghalászban

 

               
   

Sikeresen zajlott le aug. 10-én a 6-os számú választókörzet napja. Reggel öt órakor kezdtek gyülekezni a horgászversenyre jelentkezők. A tíz órai mérlegelés mutatta, szép számmal akadtak méretes halak is a versenyzők horgaira. Még a délelőtt folyamán labdarúgásban a körzet keleti és nyugati válogatottja küzdött meg a vándorserlegért, melyet ezúttal a keletiek, azaz Bodroghalász csapata nyert meg - számolt be Zérczi László képviselő...
 

 


Zérczi László

      

A délutáni program főzőversennyel kezdődött. Ez alkalommal tíz csapat nevezett be. Minden csapat értékes díjazásban részesült, melyek közül a fődíjat, egy őzet, a Polgárőrség csapata szerzett meg. Délután két órától birtokba vehették a gyerekek a légvárakat, minden érdeklődő gyermek hajtogatott lufit kapott és arcfestésben részesült. Galambokat simogathattak.

Mátyás doktor úrnak köszönhetően a felnőttek megmérhették a vérnyomásukat. A leglátványosabb a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság bemutatója volt. Egy autós balesetet láthattunk, amely nem csak látványos, de nagyon tanulságos is volt.

Eredményhirdetés előtt Szécsi Tamara és Napravszki Roland egy nagyon színvonalas néptánc bemutatót tartott minden jelenlévő nagy-nagy örömére.
Ezt követően a gyerekek még igazi rallye versenyautókba ülhettek és ki is próbálhatták azokat sétakocsikázás keretében. Este "telt házzal" kezdődött az utcabál a ROKONOK együttessel.

Ezúton is köszönöm a rendezvény támogatóinak és segítőinek, hogy hozzájárultak a körzet napjának színvonalas, hangulatos megvalósításához.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.14./

 

   Éjszakai jazz

               
   


PÉLY - ROMHÁNYI DUÓ

      

Auguszus 14-én 22 órától fergeteges előadást láthattak az érdeklődők a Pély – Romhányi duó előadásában a Grill Gödörben. Stílusok közötti kalandozásuk pár óra alatt képes a hallgatókat elrepíteni a swing korszaktól a blueson keresztül a modern pop zenéig. Sokszor eklektikus dallam-kavalkádjuk szerves egésszé formálódik közös koncertjeiken...

PÉLY - ROMHÁNYI DUÓ
Romhányi Áron - zongora
Pély Barnabás - ének, gitár

A Pély – Romhányi duó egy igazi hobbi formációnak indult, de az évek során a sok felkérés miatt „komolyra” fordult és beérett. Sikerük titka az előadásmódjukban mindmáig fellehető természetes játékosság, ami improvizáló előadásmódjukat könnyedén teszi érthetővé már több mint egy évtizede. A nagyközönség elsősorban az Acid Company, Road kill cafe, majd később a United zenekar alapító tagjaiként ismerhette meg a két jó barátot.
 


 


Törő Gábor
/2013.08.14./

 

   Magyarország jó úton jár!

 

               
   

A Munkahelyvédelmi Akció első féléves eredményei, a magyar GDP 0,5 százalékos növekedése, és az IMF hitel teljes visszafizetése azt igazolja, hogy a kormány elmúlt három évben tett intézkedéseinek eredményeként Magyarország végleg a fenntartható gazdasági növekedés pályájára lépett - jelentette be dr. Mengyi Roland, országgyűlési képviselő - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke...
 

 


dr. Mengyi Roland

      

A Munkahelyvédelmi Akciót olyan munkavállalók érdekében indította a kormány, akik életkoruknál vagy élethelyzetüknél fogva különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a munkaerőpiacon, mint például a kisgyermekes édesanyák, az 55 év felettiek, a pályakezdő fiatalok, a tartósan munkanélküliek vagy a szakképzettség nélküliek.
Az első félévben 732 ezer ember foglalkoztatását segítette a program, közülük 356 ezren 55 év felettiek, 30%-uk (220 ezer fő) szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozik, 16%-uk (115 ezer fő) 25 év alatti fiatal, 4%-uk (30 ezer fő) kisgyermekes édesanya, 2%-uk (11 ezer fő) tartósan álláskereső személy.
A Munkahelyvédelmi Akciónak is része van abban, hogy Magyarország a munkanélküliséggel szembeni küzdelemben jobban teljesített a többi európai országnál és a nehéz európai helyzet ellenére növelni tudta a foglalkoztatottak számát, a fizetések pedig tartósan őrzik vásárlóértéküket.

Három éve hazánkat még Görögországgal egy lapon emlegették, mára azonban Magyarország pénzügyileg talpra állt, az utolsó fillérig megszabadult a baloldal által felvett IMF-hiteltől, bizonyítva, hogy egy saját lábán megálló, független ország, amely képes magát a piacról finanszírozni. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy hazánk közben kikerült a technikai értelemben vett recesszióból, kilenc év után kiszabadult a túlzottdeficit-eljárás alól, az államadósság csökkenő pályára állt és negyven éve nem volt ilyen tartósan alacsony az infláció, mint most.

Magyarország tehát jó úton jár, amióta szakított a Gyurcsány-Bajnai-szövetség szélsőséges gazdaságpolitikájával. Strukturális reformokra már nincs szükség, a nagyobb területeken pont azok lezárása zajlik, stratégiai változások nem lesznek. Most a fenntartható gazdasági növekedésre kell koncentrálni.
Hazánk sikere, hogy egyszerre tudott megvalósulni a pénzügyi stabilitás és az ország növekedési pályára állítása.
 


 


Csontos László a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferense
/2013.08.13./

 

 Svájci cég támogatja Sárospatak és környéke állatvédelmét

 

               
   

A svájci tulajdonú Fraisa Hungária Kft – szerszámgyártással és élezéssel foglalkozó sárospataki cég – több, mint száz főnek ad munkát, s ugyanennyi családnak megélhetést városunkban és környékén. Már többször adtunk hírt dinamikus fejlődésükről, újabb csarnokaik avatásáról, de szerepeltek címoldalunkon fiatalok sportolását támogató tevékenységükkel is. Most ismét egy nemes ügy mellé álltak, a sárospataki állatvédők munkájának anyagi hátterét biztosítják - másfél év alatt erre 1.8 millió Ft-ot áldozva – akiknek tevékenységét Varknal György igazgató szükségszerűnek és jövőbe mutatónak tartja…
 

 


Varknal György

 

 


Törő Gábor

      

A mai világban a családok és a fiatalok sok esetben csak azért szeretnének háziállatot tartani, mert hirtelen jó ötletnek tűnik, vagy mert a barátoknak is van. Amikor viszont szembesülnek a kis kedvenccel járó feladatokkal és felelősséggel, már nem biztos, hogy vállalni akarják. Ekkor bizony sor kerülhet az állatok szabadba történő engedésére. Magyarországon sajnos nem jut kellő figyelem az ily módon utcára kerülő állatok helyzetének megoldására. Az önkormányzatok nehéz anyagi helyzete nem biztosít elég forrást a megfelelő megoldásokra. A Zemplén Help Alapítvány viszont magára vállalta ennek a problémának a megoldását. Az alapítvány tevékenysége és céljai a jövőbe mutatóak, nem csak a tüneti kezelést irányozzák meg, azaz befogadják és anyagi lehetőségeiből kitelő legjobb módon próbálják tartani az állatokat, hanem célul tűzték ki az örökbe fogadás és a helyes állattartás oktatását magába foglaló program megvalósítását, amelyhez nyertek támogatást is. Ezen tevékenység támogatásával szeretne a Fraisa Hungária Kft. is hozzá járulni ahhoz, hogy a térségünkben példa értékű megoldás születhessen erre a problémára.

Törő Gábor, a Zemplén Help Alapítvány alapítója, a Mandulás-hegyi Kutyaotthon vezetője szerint ez az adomány nagy gondot - a mindennapi megélhetés súlyos gondjait – veszi le a vállukról…

Éppen négy éve lesz ősszel, hogy rádöbbentünk arra, a sátoraljaújhelyi állatmenhely már nem képes egyedül megoldani Zemplén összes utcára került állatának problémáját. Ha mi nem lépünk, állatainkat a sintér vitte volna el – jó pénzért – hogy aztán elaltassa őket. Mi ezt nem tekintettük megoldásnak, nem lett volna méltó Sárospatakhoz. Így kezdtük el etetni őket, főként az iskolai konyhákról összegyűjtött maradékból.

Ez volt a kezdet, és a cikk nagyon hosszú lenne, ha felsorolnám, hogy hány magánszemély és cég volt a segítségünkre. Azért van néhány név, ami megkerülhetetlen. Ilyen Hegyi úr, aki az első segítséget adta, és azóta is folyamatosan támogat bennünket, hol kutyaeleséget ad, hol az autónkat tankolja, vagy éppen javíttatja. Derczó úr, akinek a cége stabil kifutót épített az állatok épülete elé, Klima úr, aki saját kezűleg épített tornácot a szolgálati lakáshoz, Roland úr a Truper cégével, aki szerszámokkal látott el bennünket, hasonlóan a Bana Tűzép és a Nagy Tűzép építő anyagokkal. Többször fordultunk segítségért Kerülő úrhoz, a Bodkö Kft vezetőjéhez és az Önkormányzat Kommunális Szervezetéhez, akiktől szintén sok segítséget kaptunk.

Mindez elegendő volt az állatok mentéséhez, de ahhoz nem, hogy hivatalosan, az állatmenhely címet megkaphassuk. Ehhez egy sikeres pályázat segít hozzá bennünket, az építkezés éppen folyamatban van - több mint 23 millió Ft-ot költhetünk a kutyaotthonra. Ezt a segítséget svájci forrásból kapjuk, viszont mind beépítésre kerül és a folyamatos működés – autó üzemeltetése, támogatásos alkalmazott bérének önrésze és járuléka, stb. – továbbra is probléma maradt. Évről évre nő ugyan a felajánlott adó 1%-a, de annak fele minden évben állategészségügyi költségekre megy, a többi pedig mindössze néhány havi működésre elegendő. Nagy szükségét éreztük egy főtámogató, egy mecénás belépésének, aki a hiányzó pénzt biztosítja az alapítvány tevékenységéhez. Nagyon nehéz folyamatosan azzal a tudattal végezni a munkánkat, hogy ha kifogy a benzin, nincs miből tankolni, ha nem elég az ennivaló az állatainknak, nincs miből tápot venni…

Mivel a kutyaotthon felújítása svájci pénzből történik, arra gondoltunk, hogy milyen szép lenne, ha a működését is svájci cég finanszírozná. Ezzel a gondolattal kerestük meg a Fraisa Hungária Kft vezetését, vázolva munkánkat – ami nem volt ismeretlen előttük – és azt a lehetőséget, amihez a svájci alapú pályázat juttatott bennünket. Különösen érdeklődtek az iránt a szemléletformáló tevékenység iránt, amire a nyertes pályázattal összefüggésben vállaltunk: tanulmányi kirándulások biztosítása általános iskolásoknak, önkéntes munka középiskolásoknak és állatvédelmi klub működtetése felnőtteknek, valamint ismeretterjesztés az adott témában minden „csatornán”.
Ellátogattak a telephelyünkre, tanulmányozták az állategészségügyi felügyelet munkánkról kialakított véleményét, s így született meg a számunkra kedvező döntés, ami szerint szeptemberi kezdéssel, másfél éven keresztül havi 100.000 Ft-ot utalnak az alapítvány számlájára.

Érdekességképpen mondom el, alapítványunk első támogatója - még a 90-es években - éppen ennek a cégnek az elődje, a Szerszám Köszörű Centrum Kft volt. Akkor még csak emberek segítésével foglalkoztunk, s a cég tulajdonosa, Hans Küter úr egy hordozható számítógépet adományozott az alapítványnak – ami akkor még nagy ritkaság volt – s mi azt hangosító szoftverrel felszerelve egy vak gimnazista kislánynak adtunk tovább. Azzal végezte el a gimnáziumot, majd egy másig géppel az egyetemet, s ma is jogászként dolgozik. Reméljük ez a támogatás is ilyen gyümölcsöző lesz.

Rövidesen befejeződik a kutyaotthon felújítása, amikor zászlók is kerülnek a homlokzatra. Ezek után azt hiszem természetes, hogy a magyar és az európai zászló mellett a svájci zászló is ott lobog majd...
 


 


Cziczer Katalin
/2013.08.13./

 

   A Főtér nem 20-30 évre készül

 

               
   

 


Aros János

      

Szinte napi szinten tartunk bejárást alpolgármester úrral valamennyi fontos beruházásunknál, így a Főtérre is naponta látogatunk el. Az utóbbi időben nagyon sokan jelezték felénk jobbító szándékú javaslatként azt, hogy figyeljünk oda rá, hogy egyenetlenül vannak lerakva a gránitkockák – reagált a lakossági észrevételekre Aros János polgármester…

Természetesen mi is észleltük ezt, ennek az oka azonban az, hogy a gránitlapok lerakása után kerül még belevágásra a tanítóképzőnek az árnyéka, amit a tervező kitalált és a kivitelezőnek meg kell valósítani. Tehát amit most leraktak, azok között van, amit fel fognak venni, s van amit újra fognak vágni, valamint vannak még kis kockakövek, amiket bele fognak illeszteni. Amikor ez kész, akkor az egészet lapvibrátorral két héten keresztül fogják vibrálni, tehát egyetlen milliméter egyenetlenség sem maradhat. Láthatóak még a lerakottak között olyanok is, amelyek csorbák, vagy sérültek. Természetesen ezeket fel kell szedni a kivitelezőnek és ép kövekre kell kicserélni.

Köszönöm mindenkinek az aggódó észrevételét és kérek továbbra is mindenkit, hogy ha bármit észlel, azt azonnal jelezze felénk, mert ezt a Főteret nem 20-30 évre tervezzük, hanem 80-100 éven keresztül fogja meghatározni a város képét, tehát mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez tökéletes állapotban kerüljön átvételre.
 


 


Törő Gábor
/2013.08.13./

 

  A Gálahangversenyen számos díj került kiosztásra

 

               

Az együtt töltött két intenzív hét során 30 ország képviselőinek közös üzenete fogalmazódott meg sokakban, miszerint az egység, a szeretet és a Lélek gyümölcsei valósággá válhatnak mindenkinek az életében, mely igazán tökéletes és járható út a jelen és a jövő nemzedékei számára - küldte a beszámolót Füzesséryné Dudás Eszter, művészeti vezető...
 

 


Füzesséryné Dudás Eszter

      

A Zempléni Fesztivál meghívásai 2014-re: Beéri Benjamin - tenor, Demeter Áron - zongora, Miklós Máté - trombita, Ilze Gagine (LV) - zongora, Jovana Raljic - hegedű
Bécsi koncertmeghívás: Beéri Benjámin - tenor, Demeter Áron - zongora, Kruchió Rebeka - fuvola
Stella Hangstúdió felvétel: Friderikusz Péter - gordonka
A Mozart zongoraverseny győztese, valamint a Visegrádi Négyek verseny győztesei is ezúton vehették át oklevelüket.

Este 8-kor vette kezdetét a várva várt Don Giovanni produkció a Rákóczi-vár udvarán. A rendezvényt megnyitotta Aros János, Sárospatak Polgármestere.

Az éjfélig tartó fantasztikus előadás főszereplői:
Donkó Imre - Don Giovanni, Zachary Burgess (USA) - Leporello, Annie Gill (USA) - Donna Anna, Vámosi Katalin - Elvira, Joshua Bouillon (USA) - Don Ottavio, Egyed Krisztián - Masetto, Horvát Orsolya - Zerlina, Maksim Sankiroff - kormányzó. Díszlettervező: Matthew Allar (USA), Jelmeztervező: Kristin Smither (USA), Rendező: Teresa Moyer (USA), vezényelt: Paolo Paroni (I).

A zenekarban és a kórusban közreműködtek a Crescendo Nyári Akadémia résztvevői. Köszönet a produkció minden tagjának, az előadóknak, a stábnak és az önkénteseknek odaadó munkájukért és kitartásukért!

A nagysikerű operaprodukciót a hajnalig tartó Gálaparty követte a 10. Crescendo Nyári Akadémia zárásaképpen. Az együtt töltött két intenzív hét során 30 ország képviselőinek közös üzenete fogalmazódott meg sokakban, miszerint az egység, a szeretet és a Lélek gyümölcsei valósággá válhatnak mindenkinek az életében, mely igazán tökéletes és járható út a jelen és a jövő nemzedékei számára.

Aros János


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.12./

 

    Domján 100 kiállítás

               

A Zempléni Fesztivál keretén belül 2013. augusztus 10-én (szombaton ) és 11-én (vasárnap), 16 órától Domján 100 kiállítás címmel tárlat látogatást szerveztek [angol és magyar nyelven] a Sárospataki Képtárban...
 


 

      

DOMJÁN JÓZSEF [1907 - 1992] a világ leghíresebb színes fametsző művésze a huszadik században. Mint elismert Kossuth és Munkácsy díjas művész emigrált nyugatra az 1956-os forradalom után. Amerikai munkássága során nagy sikereket ért el, munkái több mint 500 kiállításon kerültek bemutatatásra és fametszetei megtalálhatók fontos nyugati múzeumok gyűjteményeiben. Domján emigráció előtti munkáinak teljes anyaga a Sárospataki Képtár tulajdonában találhatók, de a mester egész életútja követhető az centenáriumi kiállításon.

Az angol és magyar nyelvű tárlat vezetés után megtekinthető lesz a művész életéről, a DUNA TV által készített dokumentum film.
A tárlat vezetője, Magyar Kálmán, a Passaic, new jersey-i (USA) Amerikai Magyar Múzeum igazgatója, aki személyesen ismerte a mestert és több kiállítást szervezett számára az USA-ban.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.08.12./

 

    A Crescendo Nyári Akadémia záróhangversenye

               

Auguszus 11-én 17 órakor a Zempléni Feszivál kiemelkedő programjaként a Református templomban tartották meg nagy siker mellett a Crescendo Nyári Akadémia záróhangversenyét...
 

      

A világ számos országából érkező diákok számára elsősorban zenei mesterkurzusokat szervező Crescendo Nyári Akadémia kiemelt záróeseménye rendszeresen kapcsolódik a Zempléni Fesztivál programsorozatához. A hangversenyen − tanáraik ajánlásával − a nyári akadémia legeredményesebb résztvevői léptek fel.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.08.12./

 

   A bolt tetőszerkezete égett

 

               

 

      

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére augusztus 11-én délután érkezett a bejelentés, hogy Sárospatakon egy boltból füst áramlik ki. A helyszínre a sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a felderítés során megállapították, hogy a bolt hátsó bejáratánál tíz négyzetméteren a fal szigetelése, illetve az épület tetőszerkezetéből öt négyzetméter ég...

Az egységek rövid időn belül eloltották a tüzet. Személyi sérülés nem történt. Az esettel kapcsolatban tűzvizsgálati eljárás indult, amelynek eredménye fogja megállapítani, hogy mi okozta a tüzet.
 


 

További fotók >>>

Tudósító: dr. Hudák Andrea tű. hadnagy
/2013.08.11./

 

   Egészségfejlesztési iroda nyílik Tokajban

 

               

A Fidesz-kormány 7 milliárd forintot biztosít arra, hogy az idősek, egyedül élő, vagy bárki, aki egészségügyi tanácsadásra, segítségre szorul fel tudjon keresni egy erre a célra létrehozott irodát. Zemplén alsó részében, Tokajban alakítanak ki egy ilyen irodát- jelentette be dr. Mengyi Roland, országgyűlési képviselő...
 

 


dr. Mengyi Roland

 

      

Az egészségfejlesztési irodában lesz egészségügyi tanácsadás, egészséges életmód bemutatása, közösségi programok. Segítik majd például a háziorvosi szolgálatoktól, a járóbeteg szakrendelésről, vagy fekvőbeteg szakellátást követően az életmódváltásra szorulókat. Akinek például a háziorvos azt tanácsolta, fogyjon le, vagy szokjon le a dohányzásról annak az irodában dietetikus szakember közreműködésével nyújtanak tanácsokat. Az egészségfejlesztési irodákban különösen figyelni fognak a keringési betegségekben szenvedőkre, szűrésekkel, tanácsadással segítik őket. Krízishelyzetekben pszichológiai tanácsadást biztosít az iroda a segítséget kérő lakosoknak.

„A Fidesz azt szeretné elérni, hogy minden olyan ember, aki egészségügyi támogatásra szorul, segítséget kapjon. Hogy azok is szakszerű ellátásban részesüljenek, akik az egészségügyi rendszer eddigi szolgáltatásait nem tudták használni, ugyanakkor támogatásra van szükségük” – összegezte a program lényegét dr. Mengyi Roland.

Az irodában a környékről származó, helyi ismeretekkel rendelkező dolgozók lesznek, akik helyismeretük révén könnyebben és eredményesebben el tudják érni a rászorulókat, például az egyedül élő idős embereket, hátrányos helyzetű családokat, túlzott alkoholfogyasztókat, pszichiátriai problémában szenvedőket.
 


 


Csontos László sajtóreferens
/2013.08.11./

 

   Éjszakai fürdőzés volt Végardón

               
   


Benkő Barnabás Zoltánné

      

Folyamatosan hallják, hogy miért nincs éjszakai fürdőzés Sárospatakon, ezért most megpróbálkoztak vele – mondta Benkő Barnabás Zoltánné, a Végardó Fürdő vezetője. A próbálkozás nem volt hiába való, több mint 200 jegy kelt el augusztus 8-án este, egy forró nap után…

A sikerhez hozzájárult az is, hogy az esti fürdőzést egy alkalomhoz illő, könnyed filmmel fűszerezték. Ezt a sárospataki Mozi biztosította, a jó választás pedig Sajószegi Gábor érdeme volt, aki a Mamma Mia című olasz filmmel jó szórakozást biztosított a termál medencében fürdőzőknek.
 
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.11./
 

    Éjszakai jazz a Grill Gödörben

 

               

 

 


 Szakcsi Lakatos Róbert

      

A jazz és a világzene kedvelőinek is számtalan lehetőség nyílik a könnyed, színvonalas kikapcsolódásra. A nyitóhangverseny után a Szakcsi Lakatos Róbert Kvartett lemezbemutatójára került sor a Grill Gödörben

Szakcsi Lakatos Róbert - zongora
Bolla Gábor - szaxofon
Orbán György - nagybőgő
Gyárfás Attila - dob

A 2012-ben Japánban megjelent Robitology borítóján John Pattitucci szavai olvashatók: "Robi fantasztikus zongorista, ... aki gyönyörű zenét is szerez, bűbájos melódiákkal és közben rengeteg energiával. Hangzása és billentése a zongorán magasan fejlett és nagyon lírai. Stílusában a be bop és a poszt bop elemeit kombinálja azzal a fajta lírai megközelítéssel, amiről Keith Jarrett vagy John Taylor jut az ember eszébe." Végül az új lemezt így értékeli: "Felemelő hallani, hogy milyen messzire jutott és tudni, hogy a jövőben még messzebre jut el."
 


 


Cziczer Katalin
/2013.08.10./

 

   Nyitóhangverseny – 2013.

 

               

 


Balogh Zoltán

      

A nagyszámú hallgatóság visszajelzéseiben felsőfokon beszélt a XXII. Zempléni Fesztivál nyitóhangversenyéről, ami a legideálisabb helyen, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán hangzott fel 2013. augusztus 9-én. Hollerung Gábor és az általa vezényelt Budafoki Dohnányi Zenekar idén is "elemében volt", s a zene varázsát a Debreceni Kodály Kórus és a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar fokozta még tovább. Az est díszvendége Balog Zoltán miniszter volt, az Emberi Erőforrások Minisztériumából ”, aki megnyitó beszédében kijelentette: „Az a kulturális kínálat, ami ezt a fesztivált jellemzi, „Felső-Magyarországgá” teszi – szellemi, lelki és kulturális értelemben Sárospatakot és ezt a vidéket”…

Aros János polgármester elismerő oklevelet adott át Hollerunk Gábornak és Turjányi Miklósnak, akik éppen 10 éve vették át a fesztivál rendezését. A Nyitókoncerten Verdi és Wágner operáiból hangzottak el részletek, amiről Hollerung Gábor a következőket nyilatkozta: ”Ez a koncert méltó módon tiszteleg a két nagymester emlékének és itt, e falak között azt igyekszünk nyújtani, ami leginkább képes hatni a közönségre, ami majd a két mester iránti szeretetével és az irántuk való fokozott érdeklődéssel távozik majd a hangversenyről.”

”A kiváló minősítésű művészeti fesztivál 10 napja alatt rangos komolyzenei koncertek, színházi és jazzelőadások, kirándulókoncertek és gasztronómia programok várják a közönséget. Ahogy Zemplén szokta várni a vendégeit augusztusban minden alkalommal, amikor Zempléni Fesztivál van, így bátran ajánlhatom, ha még valaki nem döntött volna a következő 10 napjáról, vegyen részt a Fesztivál programjain” – invitálta a közönséget Turjányi Miklós.Turjányi Miklós


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.10./

 

   A rézfúvós tanszak záróhangversenye

 

               

 

Timothy Bentch

      

Augusztus 10-én, szombat reggel a rézfúvós tanszak működött közre a dicsőítésen, amerikai énekesekkel együtt, teli szívvel zengedeztük Timothy Bentch és Tiffani McLaurin énekesek vezetésével az utolsó TUNE IN alkalmon az "Oh happy day!" gospel-t. Beat Rink invitálására bizonyságtételek megosztására volt lehetőség a Crescendo Nyári Akadémián tapasztaltakkal kapcsolatban...

Diákok emlékeztek meg róla, hogy mennyi személyes tapasztalatot szereztek mind szakmai, mind jellemfejlődésük terén. Sok bátorítást kaptak, az értékrendekről, a művészetről, az életről rengeteg új irányvonal fogalmazódott meg bennük. Tanáriank is hálás szívvel mondtak köszönetet tanítványiknak, ők is sok áldást és szeretetet kaptak, rengeteg új élménnyel gazdagodtak általuk. Önkéntes csapatunk is kiváló munkát végzett, nélkülük nem valósultak volna meg nagyszabású terveik.

Délután tartották a 2012 évi Zemplén Fesztivál nyerteseinek hangversenyét, Tatiana Tutynina (RUS) - cselló, Maria Pantyukhova (RUS) - ének hangversenyét hallhatták, közreműködött Polina Kulikova (RUS) és Kristin Ditlow (USA) zongorán.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.10./

 

   Idén is itt jártak a kis felfedezők

 

               
 

Mindenki nagy tisztelettel és elismeréssel csodálja Rakó József tanár úr fáradhatatlan munkáját, aki 1989-ben választotta ki Sárospatakot, és azóta minden nyáron ide hozza Magyarország kis felfedezőit, akik nagyobb részt határon túlról érkező kisdiákok. A Magyarország Felfedezői Szövetségnek két háza van Sárospatak Bodroghalász városrészében, ami a Rákóczi tábor főhadiszállásául szolgál. Innen indulnak el minden nap felfedező útjukra, amikor nem csak a várat és a várkertet fedezik fel, de a történelmi város más nevezetességeit is, sőt a környéken is tesznek kirándulásokat…
 

 


Rakó József

      

Az itt töltött hét legnevezetesebb napja, amikor a Rákóczi-várat látogatják meg és ott, a Lovagtermében, a fiatalok fogadalmat tesznek, mint Rákóczi idejében, aki ugyanitt avatta a Nemes Ifjakat. Bizonyára izgalommal várják a záróünnepséget is, amikor többen közülük kitüntetést vesznek át, az itt végzett munkájuk alapján.

Aros János polgármester minden évben találkozik a táborlakókkal, akik közül a legjobbaknak átnyújta a város kitüntető oklevelét. Idén örömmel számolt be róla, hogy 3 gyerek itt tartózkodását Sárospatakiak finanszírozták…

Sikerült gyűjtést is szervezni a határon túli gyerekeknek, hiszen Makfalván voltam néhány hónappal ezelőtt a Székely Majálison, és ott tudtam meg, hogy szívesen jönnének még gyerekek, csak nehéz helyzetük miatt nem tudnak, így a Zemplén Help Alapítvány, a Sárospataki Wass Albert Kör, egy magánszemély és jómagam tudtuk összeadni három gyereknek az itt tartózkodási költségeit.Aros János


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.09./

 

   Záróhangversenyek a Crescendon

 

               

A Lélek gyümölcsei és a szakmai munka előmenetele komoly kölcsönhatást eredményezett az együtt töltött hetek során. A naponta tapasztalható növekedés, fejlődés, feltöltődés eredményeképpen sokak számára körvonalazódott, hogy az itt szerzett élmények nem a vége, hanem kezdetét jelentik az elkövetkező hetek, hónapok alapjainak. 2013. augusztus 9-én pénteken a "Jóság" témájában hallhattunk gondolatokat, s megerősítést Mr. Rudolf Geigy szolgálata alapján - számolt be Füzesséryné Dudás Eszter művészeti vezető...
 

 


Füzesséryné Dudás Eszter

      

11:00 órától kezdetét vette a tanszaki záróhangversenyek sorozata. Fantasztikus szakmai "gyümölcstermés"-nek lehettünk tanúi, csodálatos előadások, interpretációk, a Lélektől inspirált produkciók születtek. Különleges élmény látni a közönség sorai közt résztvevőinket, amint szeretettel és bátorítással hallgatják társaik előadását.

Zárókoncertjeink:
11:00 Karvezetés
14:30 Zongora
15:00 Fagott és Klarinét
15:00: Schumann: Frauenliebe und Leben op.42
15:30 Cselló
16:30 Don Giovanni workshop - 2. szereposztás teljes operaelőadása
18:30 Rézfúvósok

Pénteken este ismét nagy ajándékot kapott a nyári akadémia hallgatósága. Művésztanáraink személyes életéből, bizonyságtételeiből hallhattunk összeállítást, barátok, kollégák közreműködésével.

21:45-kor Uta Runne zenei részletekkel alátámasztott beszámolóját hallhattuk a "Zsoltárok"-ról készített filmjéről. Dvořák Bibliai dalok című művének előadásában. Közreműködött orgonaművész-tanárunk, Pálúr János.

22:15-kor Martin Helmchen és barátai adtak kamarahangversenyt "Éjszakai promenád" címmel.
Janáček, W. A. Mozart, Schubert, Schumann, Webern műveinek előadásában közreműködött David Danel (CZ), Swetlana Meermann (F), Reto Reichenbach (D) és Uta Runne (D). Az együttmuzsikálás, a közösség, az egymás iránti tisztelet és kölcsönös megbecsülés hatotta át a rendkívül igényesen előadott zeneművek üzenetét.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.09./

 

  Tompa Mihály református papköltőre emlékeztek

 

               
 

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör júliusi összejövetelén Tompa Mihály református papköltőre emlékeztünk. Bevezetésként Czabányi Attila főiskolai hallgató kiváló tolmácsolásában: A madár fiaihoz c. költemény megzenésített változatát, és a Vallomás c. versét hallgathattuk meg. Ezután Dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjtemények főigazgatója, teológiai tanár színvonalas, értékes, vetítettképes előadás keretében mutatta be a magyar irodalom kiváló képviselője, sorscsapásokkal teli pályafutását, sokszínű munkásságát - számolt be Halász Magdolna az Olvasókör elnöke...
 

 


Dr. Dienes Dénes

 

 

 


Halász Magdolna

      

Tompa Mihály 1817.szeptember 28-án született Rimaszombaton. Az apja elszegényedett nemesi családból származó csizmadiamester volt, az édesanyja cselédként dolgozott. Már gyermekkorában sok szomorúságot élt át. Négyévesen elveszítette az édesanyját, az apja nem törődött vele, az Igriciben élő nagyszülők magukhoz vették, dolgoztatták, sokszor megverték. Az elemi iskola befejezése után anyagi és egyéb támogatás hiányában jelentkezett a híres sárospataki Kollégiumba, ahol szolgadiákként kiváló eredménnyel folytatta a jogi tanulmányait. A legjobb barátja, a nemesi származású Szemere Miklós volt. Egyéni sérelme és anyagi problémája miatt egy évig Sárbogárdon segédtanítóként helyezkedett el,majd 1838-ban visszatért a pataki Kollégiumba, ahol bölcsészetet, jogot és teológiát tanult. 1845-ben a tanulmányai befejeztével nevelői állást vállalt, Eperjesre költözött. Itt kötött barátságot Kerényi Frigyes költővel, a már híres Petőfi Sándorral.

Egyik alkalommal azért versenyeztek, melyikük tudja legszebben megörökíteni a közeli erdő szélén álló kis házat. Kerényi verse kapta a legjobb minősítést. Petőfi hirtelen természetű volt, egyszer komoly vitába keveredett Szemere Miklóssal,de Tompa Mihályra is megharagudott,mivel nem értett vele egyet. 1847-ben Tompa szép költői levelet küldött Bártfafürdőről Petőfinek. A barátságuk az 1848-as események idején szakadt meg. 1847 elején a Kisfaludy Társaság pályázatára küldte be a Szuhay Mátyás c. népi ihletésű elbeszélő költeményét, dicséretben és különdíjban részesült. A fődíjat Arany János: Toldi-jának ítélték oda. Tompa Mihályt a Társaság tagjának is megválasztották, a székfoglalón: A vámosújfalusi jegyző c. munkáját mutatta be. Arany és Tompa között egy életre szóló barátság szövődött, összekötötte őket a költészet, a hasonló sorsuk, később a betegségük, a gyermekeik elvesztése miatt érzett szenvedésük és gyászuk.

1847-ben Tompa Mihály már ismert költő,amikor Alsóvadászon református lelkésznek szentelték fel,majd Bejére költözött.1848-ban a betegsége kiújult, gyógyítatta magát, majd a gömöri önkéntesekkel együtt tábori lelkészként kapcsolódott be az 1848/49-es szabadságharc eseményeibe. 1849-ben a keleméri református gyülekezet lelkészének választották meg, itt kötött szerelmi házasságot a nemesi származású Soldos Emiliával. 1851-ben Kerényi Frigyes barátja hagyta el a hazáját, Tompa Mihály: Levél egy kibujdosott barátom után c. versében siratta meg.

Több híres város gyülekezete meghívását elutasítva, 1852-ben a családjával együtt Gömörben maradt,és Hanvára költözött. A betegséggel járó fájdalom, az egyik gyermeke halála, a zaklatások, a törvényszék elé állítása, a felesége megbetegedése,később ötéves gyermeke elveszítése miatt sokat szenvedett, később már a papi teendőket sem tudta ellátni. Barátaitól nagyhatású levelekben búcsúzott el. Halála előtt néhány hónappal az irodalmi munkásságát az Akadémia nagydíjával ismerték el. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja,a híres költő, az elismert református lelkész, a „Nagy- triász” harmadik tagja,1868.július 30-án 51 éves korában távozott az élők sorából. A hanvai temetőben egy szép obeliszk jelzi a végső nyughelyét. A sírversét Arany János, a hű barát két változatban írta meg:
I. “ Mihály tetemén ez elomló szikla nem emlék,
Ó maradandóbbat tőn maga műveiben.
Csak jel: egész ország fájdalma kiért sajog egyre;
Hű fia drága porát e helyen őrzi Gömör! …“ 1868.

II. „ Hát jól van így, amice Tompa:
Én skártba, te végnyugalomba;
S ha nem pönög lantunk, gitárunk,
A varju sem károg utánunk.” 1869.
(skart=félreállít,tétlenségre ítél.)

Tompa Mihály, érzelmekkel teli ember, a szentimentalizmus kiváló költője,a népi-nemzeti irányzat legjelentősebb képviselője volt. Költészetében a rege, virágrege, a népdalok hatása, a természetszeretete egyaránt jelen van. 1841-ben publikálta az első versét:Mohos váromladékon címmel. A népregéit a pataki Kollégium diákjaként írta,1846-ban Népregék, népmondák c. gyűjteményes kötetben adták ki.1847-ben a Versei, 1852-ben a Regék, 1854-ben a Virágregék, 1858-63-ban az Összegyűjtött versei hat kötetben jelent meg.1859-ben Kazinczy Ferenc emlékezetére írt költeménye elnyerte az MTA pályadíját.1859-67. között az Egyházi beszédek,valamint az Olajág c. vallásos kötetek, 1866-67-ben a Legújabb költeményei, 1870-ben az Összegyűjtött költeményei hat kötetben,1884-ben az Összegyűjtött költeményei négy kötetben, Lévay József gondozásában látott napvilágot.
Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük Dr. Dienes Dénes professzor úr lebilincselő és színvonalas előadását. Közelebbről megismerhettük Tompa Mihály testi és lelki szenvedéssel teli életútját, sokszínű,értékes munkásságát. Különleges költészete a huszonegyedik század embere számára is felbecsülhetetlen szellemi örökség.

“ Ülve az őstelken,hol rád fény és öröm árad:
Védd,gyarapítsd –s díszét még magasabbra emeld!
És ki az első fát olták s letevék az alapkőt:
Őseid emlékét áldani el ne mulaszd!
( Tompa M: F.Andrásnak)
 


 


Törő Gábor
/2013.08.08./

 

  A családok helyett a bankok oldalára álltak

 

               
 

Egyre több jel utal arra, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány tudta, milyen veszélybe sodorja a magyar családokat a devizahitelek felpörgetésével. Ha valaki tudja, hogy bajt okoz a másiknak, sőt, a bajban magára is hagyja, azt úgy hívjuk: szándékos károkozás és cserbenhagyás – nevezte nevén a dolgokat dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő.
 

 


dr. Mengyi Roland

      

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon jobbkeze, Szigetvári Viktor, az E2014 társelnöke a napokban ismerte el, hogy „az akkori kormányok bizony hibáztak az állami szabályozásban” a devizahiteleket illetően. Az egyik bank vezetőjének nemrég tett nyilatkozata szerint ő már 2007-ben „megmondta akkori kormánynak és a jegybanknak, hogy állítsák le a devizahitelezést, de nem törődtek vele”. Ekkor a miniszterelnököt Gyurcsány Ferencnek hívták, akinek kormányában ott ült Bajnai Gordon, a jegybankot pedig Simor András vezette… A kör bezárult.

„Ezek alapján kijelenthető, hogy nem törődtek a figyelmeztetéssel, nem törődtek mi lesz azokkal a családokkal, akik devizahitelt vettek fel. Mindezek a nyilatkozatok csak megerősítik azt, amit eddig is sejtettünk, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány tudatosan hagyta, hogy a magyar családok devizában eladósodjanak, mert ez a bankoknak jó üzlet volt, s nyilván nekik is. Felháborító, hogy ezek után a baloldal naponta próbálja sikálni a felelősségét és azt hangsúlyozzák, hogy az első Orbán-kormány vezette be a devizahiteleket.” – reagált a hírekre dr. Mengyi Roland.

Az első Orbán-kormány idején erős otthonteremtési támogatási rendszer volt, szinte senki se vett fel deviza alapú hitelt, amely 2004 előtt csupán egy százalékát tette ki az összes hitelállománynak. Ez 2010-re 50 százalékra ugrott! Ezt kísérte egy szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitika. A lakosságot emellett megszorítások sújtották, nőttek az adók, a rezsi, csökkent a fizetések értéke.

„Ezek után akik tönkretették az érintett családokat, ma ugyanazt a veszélyes gazdaságpolitikai elképzeléseket halljuk. Bajnai Gordonnak ma is csak annyira tellett a devizahitelesek kapcsán, hogy előálljon egy bankmentő csomaggal” – vont mérleget dr. Mengyi Roland.
 


 


Csontos László B-A-Z Megyei Önkormányzat Sajtóreferens
/2013.08.08./

 

   Crescendo Nyári Akadémia második hete

 

               

A tartalmas, de pihentető hétvégi események után 2013. augusztus 5-én, hétfőn újult erővel indult a munka a Crescendo Nyári Akadémián. Reggeli üzenetként Bereczk Eszter szolgált a "Türelem"-ről, ami nemcsak aznapra, hanem egész hétre iránymutatást adott a Crescendo Nyári Akadémia résztvevőinek...
 

 


 

      

A délután folyamán 5-tól ismét tanáraink adtak fantasztikus koncertet a Sárospataki Református Templom Imatermében. Elhangzottak J. S. Bach, Kurtág György, Perry Goldstein, Paul Hindemith, Frantisek Vincenc Kramar, W.A. Mozart, Gioacchino Rossini, Robert Schumann, Johann Strauss művei. Közreműködtek: Budai Rita - zongora, Dallos Erika - zongora, david Danel - hegedű, Andreas Henkel (D) - zongora, Liena Henkel (LV) - zongora, Kaposi Gergely - zongora, Kiss József - oboa, Kolonits Klára - szoprán, Mariann Marczi - zongora, Swetlana Meermann (F) - zongora, Etsuko Okazaki (J) - zongora, Koji Okazaki (J) - fagott, Maria Serkin (USA) - kürt, Uta Runne (D) mezzoszoprán, Peter Slowik (USA) - brácsa

Augusztus 6-án kedden reggel Thierry Monfils szolgálatát hallottuk a "Mértékletesség" témájában.

Délután 14 órakor Hollós Máté zeneszerzővel találkozhattak résztvevőink "Nyitott műhely" c. kurzusunkon belül. Elhangzott művek: Magyar motívumok, Rapszódia, Négykezes, Búcsú Aasétól. Előadták: Agata Pacak (PL), Nuno Areia (P), Yuria Miki (J) és Körmendi Klára - zongorán, valamint Szurgyi Gergely gitáron.

A Visegrádi Négyek verseny döntője 15 órakor került megrendezésre a Comenis Főiskola Dísztermében. A nemzetközi összetételű zsűri döntése alapján megosztott díjak kerültek odaítélésre.
I. hely: Kruchió Eszter - hegedű, Demeter Áron - zongora
II. hely: Alexander Kobus (PL) - trombita, Anderkó Dániel - klarinét
Ifjúsági kategória: Kruchó Rebeka - fuvola, Dominkó Liliána - gordonka
Szeretettel gratulálunk a nyerteseknek!

17 órakor Dr. Marcel S. Zwitzer előadását hallhatták az érdeklődők W. A. Mozart: Don Giovanni c. operájáról a Szent Erzsébet Házban.

Este a Crescendo Nyári Akadémia egyik legnagyobb léptékű hangversenyére került sor. Elhangzott Peter Bannister (GB) zeneszerző brácsaműve Pawel Kramer (PL), brácsa szakos résztvevő előadásában, közreműködött a szerző zongorán. A Teresa anya szövegére írt imádság "Breathe in me" mű ősbemutatóján közreműködött szólistaként Trubin Beáta operaénekes, a szerző énekelte a bariton szólót, közreműködött a Crescendo Nyári Akadémia kamaraegyüttese. A koncert második felében előadásra került Mozart: d-moll zongoraversenye (KV. 466), a szólót Polina Kulikova (USA) játszotta, az előző heti verseny győzteseként. A hangverseny karmestere Delta David Gier (USA) volt.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.07./

 

   Nyitóhangverseny a Rákóczi-várban

 

               
 

A XXII. Zempléni Fesztivál programját hagyományosan nagy komolyzenei koncertek keretezik. Az idén 20 esztendős Budafoki Dohnányi Zenekar nagyszabású Verdi-Wagner gálakoncertje - Hollerung Gábor vezényletével 2013. augusztus 9-én 20 órától nyitja a rendezvénysorozatot a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. Közreműködik a Nyíregyházi Cantemus Kórus és a Debreceni Kodály Kórus...
 

 


Hollerung Gábor

      

A nyitóhangverseny két nagy zeneszerző, Verdi és Wagner születésének 200. évfordulójához kapcsolódva, operáik szimfonikus arcát mutatja be. Wagner összművészeti gondolkodásának - bármennyire is hihetetlenül hangzik - a zenekar a főszereplője. A vezérmotívumokra épülő bonyolult zenei dramaturgia, az ember- és helyzetábrázolás döntő mértékben a zenekari matériában ölt testet. Operáiban az énekkar is inkább a zenekar kiegészítője, megszólalása elsősorban több színt, fényt és erőt kölcsönöz az adott jelenetnek. A viszonylag kevés önálló kórusszám között a Tannhauser vendég-jelenete a zenetörténet egyik leghatásosabb operakórusa.

Verdi életművében az ének- és zenekar szerepe az olasz operatradícióhoz hasonló. A zenekar a karakterizáló funkciója mellett elsősorban kísér, ugyanakkor az énekkar a dramaturgia fontos eszköze az egyén és közösség viszonyában. A hangversenyen elhangzó részletek az operairodalom legzseniálisabb tablói közé tartoznak, amelyekben a szenvedés, a remény, a mulatság és a diadal hangjai szólalnak meg.

Este 22 órától a Grill Gödörben Éjszakai jazz címmel SZAKCSI LAKATOS RÓBERT KVARTETT lemezbemutatójára kerül sor. A 2012-ben Japánban megjelent Robitology borítóján John Pattitucci szavai olvashatók: "Robi fantasztikus zongorista, ... aki gyönyörű zenét is szerez, bűbájos melódiákkal és közben rengeteg energiával. Hangzása és billentése a zongorán magasan fejlett és nagyon lírai. Stílusában a be bop és a poszt bop elemeit kombinálja azzal a fajta lírai megközelítéssel, amiről Keith Jarrett vagy John Taylor jut az ember eszébe." Végül az új lemezt így értékeli: "Felemelő hallani, hogy milyen messzire jutott és tudni, hogy a jövőben még messzebre jut el."
 


 

részletes programok >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.07./

 

   Kreatív Istentisztelet a Református Templomban

 

               

A 10. jubileumi Crescendo Nyári Akadémia csúcspontja következett a  Kreatív Istentisztelet a Református Templomban. Igét hirdetett Beat Rink (Svájc) lelkipásztor, a Crescendo International igazgatója. Az igehirdetés témája: Türelmet tanulni és nyugalomra lelni. Közreműködött a Crescendo Nyári Akadémia nemzetközi összeállítású dicsőítő csoportja, valamint elhangzott Pálúr János orgonaművész előadásában egy különleges improvizáció az Istentisztelet egyik énekdallamára, majd Vaughan Williams: Három himnusza Timothy Bentch (USA) - ének, Ellen Rose (USA) - brácsa és Kristin Ditlow magas színvonalú előadásában...
 

 


Beat Rink

      

Gregory Pascuzzi (USA) zeneszerző művének ősbemutatójaként a népszerű skót dallam, az "Amazing grace" dallamára íródott mű, improvizatív betéttel, a közönség bevonásával és a rézfúvós művésztanárok és résztvevők közreműködésével a zenei műsor egyedi zárórészét képezte. A Kreatív Istentisztelet interaktív folytatásaként a közönség különböző stációkban kapott impulzusokat gondolataik formálódására, s az ünnepi alkalom fénypontját képezte az Úrvacsoravétel, mely Beat Rink és Dr. Fodor Ferenc lelkipásztorok közös szolgálata alapján valósult meg.

Másnap, augusztus 4-én a Református Templom Istentiszteletén zenei szolgálattal közreműködtek egy-egy J.S. Bach mű előadóiként: Marie-Eve Poupart (CAN) - hegedű, Rachel Halvorson (USA) - brácsa, Larisa Carjkova (LV) - orgona

A délután folyamán az aktív pihenés kapott főszerepet, a résztvevők különböző fakultatív programok közül választhattak: strandolás a Végardói termálfürdőben, lovaglás, túra a Tengerszemhez, középkori várlátogatással egybekötött Zempléni kirándulás, valamint gasztronómiai túra a Tokaji Történelmi Borvidék 2002-ben világörökséggé nyilvánított részén, a Sárga Borház Csárdában. Este a már tradíciónak számító grillparty a hétvége kellemes levezetése volt a Rákóczi-vár tövében, magyar táncházzal párosulva.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.07./

 

   Folytatódik a kánikula

 

               

Harmadfokú figyelmeztető előrejelzés került kiadásra megyénkre nézve is. A hőség miatt piros - azaz a legmagasabb, harmadfokú- figyelmeztető előrejelzés került kiadásra, mivel szerdán a napi középhőmérséklet tartósan 27 °C felett alakulhat Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén. 2013 legmelegebb napja következik, délután jó eséllyel 40 fok fölé is emelkedhet néhol a hőmérséklet. Hajnali fél hatkor felkel a Nap és onnantól nem lesz megállás - az ország jelentős részén 35-37, délen néhol akár 40 fokig is emelkedhet majd a hőmérséklet... (a fotók illusztrációk)
 

 


 

      

Hőséghullámok idejére: a legfontosabb tudnivalók az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján

Tartsa otthonát hűvösen

•Próbálja hűvösen tartani a lakóterületét. Ellenőrizze a szobahőmérsékletet 08:00 és 10:00 óra között, 13:00 órakor és este 22:00 óra után. Ideális esetben a szobahőmérsékletet 32oC alatt kell tartani nappal és 24oC alatt éjszaka. Ez különösképpen fontos a csecsemők és a 60 év fölöttiek számára, továbbá olyan személyek esetében, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.
•Használja az éjszakai levegőt otthona lehűtésére. Nyissa ki az ablakot és zsalut éjszaka illetve kora reggel, amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb (amennyiben biztonságos az ablakot nyitva tartani).
•Csökkentse a lakáson vagy házon belüli hőforrásokat. Nappalra zárjon be minden ablakot és zsalut, (amennyiben rendelkezésre állnak), különös tekintettel azokra, amelyek kelet-dél irányába néznek. Kapcsolja ki a mesterséges világítást és annyi elektromos berendezést, amennyit csak lehetséges.
•Tegyen árnyékolókat, sötétítő függönyöket, drapériákat vagy redőnyöket az ablakokra amelyeket reggeli vagy délutáni napsütés ér.
•Akasszon ki nedves törölközőket, hogy lehűtse a szoba levegőjét. Vegye figyelembe, hogy ezzel együtt a szoba levegőjének páratartalma is növekszik.
•Amennyiben a lakhelye légkondicionált, csukja be az ajtókat és az ablakokat és takarékoskodjon a nem szükséges elektromossággal, hogy hűvösen tartsa magát, továbbá hogy az áramszolgáltatásban se legyen fennakadás. Ezáltal az egész közösséget érintő áramkimaradás kockázatát is csökkenti.
•Az elektromos ventillátorok enyhítő érzést adhatnak, de amikor a belső hőmérséklet 35oC fölötti, a ventillátorok működtetésével már nem előzhetők meg a hőséggel összefüggő tünetek. Fontos a folyadékbevitel!
Tartsa kint a hőséget

•Tartózkodjon otthona leghűvösebb szobájába, különösen éjszaka.
•Amennyiben otthonának hűvösen tartása nem lehetséges, töltsön napi 2-3 órát egy hűvös helyen (például egy légkondicionált nyilvános épületben).
•Kerülje a szabadban tartózkodást a nap legmelegebb időszakában.
•Kerülje a megerőltető fizikai tevékenységeket, amennyiben ez lehetséges. Ha megerőltető fizikai tevékenységet kell végeznie, akkor tegye azt a nap leghűvösebb időszakában, ami általában reggel 4 és 7 óra között van.
•Maradjon árnyékos helyen.
•Ne hagyjon gyerekeket és állatokat leparkolt járművekben.
Tartsa testét hidegen és fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot

•Vegyen langyos zuhanyokat és fürdőket. Alternatív megoldás a hideg borogatás, nedves törölközők használata, lábáztatás stb.
•Viseljen természetes anyagokból készült könnyű, bő ruhákat. Amennyiben a szabadba megy, viseljen széles karimájú kalapot vagy sapkát és napszemüveget.
•Használjon könnyű ágyneműt és takarókat. Lehetőleg ne használjon párnákat, hogy elkerülje a meleg megrekedését.
•Igyon rendszeresen, de kerülje az alkoholt és a túl sok koffeint és cukrot.
•Egyen kis adagokat és egyen gyakrabban könnyen emészthető lédús ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt. Kerülje a magas fehérje és zsír tartalmú ételeket.
Segítsen másoknak

•Tervezze meg a család, barátok és a sok időt otthon töltő szomszédok ellenőrzését. A sérülékeny embereknek segítségre lehet szükségük a forró napokon.
•Beszélje meg az extrém hőhullámok kockázatait, a védekezés módját családjával. Mindenkinek tudnia kell, mit kell tenni azokon a helyeken, ahol az idejüket töltik.
•Amennyiben ismerősei közül valaki veszélynek van kitéve, úgy segítsen neki, hogy tanácsot vagy támogatást kapjon. Az idős vagy beteg, egyedül élő embereket naponta meg kell látogatni.
•Aki gyógyszert szed, kérdezze meg a kezelőorvost, hogyan befolyásolja a gyógyszer a hőszabályozást és a folyadékegyensúlyt.
•Képezze magát. Vegyen részt egy elsősegély-tanfolyamon, hogy megtanulja a hőséggel kapcsolatos és más vészhelyzetek kezelését. Mindenkinek tudnia kell, hogyan reagáljon.
Amennyiben egészségi problémája van

•Tartsa az orvosságokat 25oC alatt vagy a hűtőben (olvassa el a tárolásra vonatkozó utasításokat a csomagoláson).
•Kérjen orvosi tanácsot, amennyiben állapota krónikus vagy több gyógyszert is szed.
Ha ön vagy mások rosszul érzik magukat

•Próbáljon segítséget kérni, amennyiben zavartságot, gyengeséget, félelmet érez vagy erős szomjúságérzete vagy fejfájása van. Menjen egy hűvösebb helyre amilyen hamar csak lehet és mérje meg a testhőmérsékletét.
•Igyon vizet vagy gyümölcslevet, hogy pótolja az izzadással elveszített folyadékot.
•Pihenjen le rögtön egy hideg helyen, ha fájdalmas izomgörcsei vannak (különös tekintettel a karokra, lábakra vagy alhasi tájékra; gyakran, hosszantartó, hőségben végzett, testedzés után) és fogyasszon leveseket, sós folyadékokat. Orvosi segítségre van szükség, amennyiben a görcsök egy óránál tovább tartanak.
•Konzultáljon orvosával, amennyiben szokatlan tüneteket észlel, vagy ha a tünetek tartósnak bizonyulnak.
! Ha valamelyik családtagja, vagy valamelyik, ön által segített személy bőre forró, száraz, a beteg zavart vagy görcsöl és/vagy eszméletét elvesztette, hívjon azonnal mentőt/orvost. Amíg segítségre vár, helyezze a személyt hűvös helyre, fektesse le és emelje meg a lábait és a csípőjét. Vegye le a ruházatát és kezdje meg külsőleg hűteni, például hideg borogatást helyezve a nyakra, mellkasra vagy lágyékra, folyamatosan legyezve és locsolva a bőrt. Mérje meg a beteg testhőmérsékletét. Ne adjon be lázcsillapítóz (acetilszalicilsavat vagy paracetamolt). Az eszméletét vesztett személyt helyezze stabil oldalfekvésbe.

A szolgáltatást nyújtóknak

A lakosságnak szolgáltatott információkban szerepeljenek a segélyvonalak, a szociális szolgáltatások, a mentők, a hűvös helyekkel és a közlekedéssel kapcsolatos információk.

Biztosítsák a hűvös helyek elérhetőségét és biztosítsák a veszélynek leginkább kitett emberek aktív segítését.
Forrás: WHO, 2012
 


 


Országos Környezetegészségügyi Intézet - ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály
/2013.08.06./

 

   Az első közös hétvége a Crescendo Nyári Akadémián

 

               

 


Füzesséryné Dudás Eszter

      

Kicsit elfáradva, de rengeteg új élménnyel, szakmai tapasztalattal gazdagodva indult 2013. augusztus 3-án, szombaton az első hét utolsó tanítási napja. Délután a Visegrádi verseny elődöntője zajlott, 19 versenyző részvételével. Ének, hegedű, cselló, fuvola, klarinét, oboa, gitár, trombita és orgona szakos résztvevők indultak a továbbjutásért - számolt be Füzesséryné Dudás Eszter művészeti vezető...

A felnőtt versenyzők mellett az ifjúság is képviseltette magát, s a válogató eredményeképpen 6 felnőtt és 3 fő 18 éven aluli résztvevő kapott lehetőséget a döntőbe jutásra: Anderkó Dániel - klarinét, Demeter Áron - zongora, Eva Suranova - cselló (SK), Fekete Fanni - klarinét, Kobus Alexander - trombita (PL), Kruchió Eszter - hegedű, 18 éven aluliak: Dominkó Liliána - cselló, Friderikusz Péter - cselló, Kruchió Rebeka - fuvola
 


 


Cziczer Katalin
/2013.08.06./

 

   Kézműves ötletek bibliai történetekhez - a Kálvin Kiadó új könyve

 

               
 

 


 

      

Éltre kelnek a bibliai történetek, ahogy a gyerekek saját maguk készítik el a könyvben található ötletek alapján József színes ruháját, Góliát sisakját vagy Péter halászhajóját.

Ugráló békákat, egy hatalmas, tátott szájú cethalat, és egy oroszlánmaszkot is fabrikálhatnak a Bibliával ismerkedő óvodások és iskolások. Az egyszerűen megvalósítható, de látványos modellek készítése közben a felnőttek vagy nagyobb gyerekek felolvashatják a bibliai történet rövid összefoglalását is.

Ajánljuk otthonra, illetve gyerekek között végzett gyülekezeti szolgálathoz, táborokhoz

Christina Goodings: Kézműves ötletek bibliai történetekhez
Fordította: Mucsi Zsófia - Kálvin Kiadó,
 


 


TIREK.HU
/2013.08.06./

 

  Tűzgyújtási tilalom az ország egész területén

 

               

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az ország teljes területére, köztük megyénkre nézve is tűzgyújtási tilalom lett elrendelve 2013. július 22-től visszavonásig. Az országos tűzgyújtási tilalom ideje alatt az erdőterületeken a fásításokban és az ezektől mért 200 méteres távolságon belül tilos tüzet gyújtani. Ide kell érteni a felsorolt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. Tilos a tűzgyújtás az erdőben és az erdő 200 méteres körzetében található külterületi ingatlanokon is - olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján...
 

 


 

      

A tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter hirdeti ki és vonja vissza, a belügyminiszterrel folytatott egyeztetést követően. Az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kezdeményezheti a tilalom elrendelését és visszavonását. A tilalom kihirdethető országosan, egy-egy megyére, vagy egy területi egységre is. A tűzgyújtási tilalom és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található faanyag szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Mindezeket a szempontokat figyelembe véve hirdetik ki vagy vonják vissza a tilalmat.

A tűzgyújtási tilalomról tájékoztatást ad az országos közszolgálati média, valamint az érintett hatóságok a hivatalos honlapjukon közzéteszik a határozatot. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a http://www.katasztrofavedelem.hu oldalon, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága (erdészeti hatóság) a http://www.mgszh.gov.hu/szakteruletek/erdo oldalon teszi közzé a tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot.

A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él. Az említett honlapokon naponta frissítve megtekinthető az aktuális állapot.

A jogi szabályozás és az ehhez kapcsolódó tűzgyújtási tilalom a felsoroltakra terjed ki, de a tűz keletkezésének és a terjedésének fokozott veszélye ebben az időszakban minden növényzet esetén fennáll, így a tűzgyújtási tilalom idején sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.
 


 


BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
/2013.08.05./

 

   Idén is alkottak a fazekas kisinasok

 

               

Igazi nyári, tábori élet fogadott bennünket, amikor a fazekas kisinas tábort meglátogattuk. Voltak, akik az épület hűvösében felállított sátorban tevékenykedtek, mások az épületben éppen edényt formáztak, lábukkal forgatva a szerkezetet. Gécziné Bankus Zsuzsa tanárnő idén is szeretettel számolt be kis tanítványai ügyességéről…
 

 


Gécziné Bankus Zsuzsa

      

Ez már az 5. fazekas-inas táborunk. Vannak visszajáró gyerekeink is, akik már többször voltak ebben a táborban, de mindig érkeznek újak is. Most is a hagyományos kézműves tevékenységeket folytatjuk, de a legfontosabb ezek közül természetesen a fazekasság. Emellett gyertyát mártunk és kosarat fonunk, aminek az érdekessége, hogy az alját agyaglapból készítjük.

A gyerekek többségükben sárospatakiak, de van köztük hercegkúti is. Az életkor nincs meghatározva, bárki jöhet, akit nem zavar, hogy agyagos a keze - esetleg a ruhája is - és nagyon szeret kézműves dolgokkal foglalkozni.
A gyerekek nagyon ügyesek és nagyon kreatívak, sok-sok ötletüket megvalósítják. Sok örömet okoznak ezekkel a szüleiknek, nagyszüleiknek is, hiszen ami itt a tábor ideje alatt a kezük alatt elkészül, mindent haza vihetnek.
Az alkotó munka mellett megismerkednek a cserépedények használatával is, a gyertyamártás cserépedényben készül, a mai nap folyamán vajat köpültünk, a vajjal pedig cserépedényben készült kalácsot kentünk meg.

A sok gyerek mellé segítő társaim is akadtak, Gézci Zsuzsanna, aki végzett művésztanár, és egy végzett tanítványom, aki Ózd mellől, Sátáról érkezett ebbe a táborba. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy egy volt tanítvány az, aki a segítségemre van.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.05./

 

   III. Bodroghalász Napja

 

               

 


Zérczi László

      

Ebben a formában és szervezésben augusztus 10-én harmadszor kerül megrendezésre a 6. sz. választókörzet, azaz Bodroghalász Napja. Az előző közösségi rendezvényekhez hasonlóan most is megtalálható például az óriás csúszda, sportesemények, galambkiállítás, a főzőverseny - hívja fel az érdeklődők figyelmét Zérczi László képviselő...

Az állandóságot képezi a ROKONOK együttes , de megjelennek újdonságok is. Új látványossággal lesz jelen a sárospataki rendőrség, a sátoraljaújhelyi tűzoltóság, a jelenlévők megismerkedhetnek igazi rallye autókkal, a gyerekeknek lesz még lufihajtogatás, törpe csúszda. Újdonság lesz a táncos gyerekek műsora is. Minden gyerekprogram ingyenes. Értékes díjakkal jutalmazzuk a versenyek legjobbjait.

Az egész napos programsorozat helyi személyek támogatásával valósul meg.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.08.05./

 

   Hittantábor a Kisrefiseknek

 

               

 


 

      

A tavalyi napközis táborunk hagyományát folytatva, idén is megszerveztünk hittanos táborunkat. Pályázati támogatással július 8-12 között Kisorosziban töltöttünk öt tartalmas napot. A hét témáját „Építkezz okosan!” címmel fogalmaztuk meg. Bibliai történetekkel ismerkedtünk, új énekeket tanultunk, előadásokat hallgattunk, sokat játszottunk - számolt be Tanászi Árpád táborvezető...

Kirándulásaink során Visegrád, Esztergom, Szentendre nevezetességeit látogattuk meg. Hálát adunk Istennek az alkalomért, reménységgel vagyunk, hogy a jövő nyáron is együtt lehetünk hittantábor keretében.
 


 

További fotók >>>

a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2013.08.04./

 

   Csúcsszezon a Végardó Fürdőben

 

               

Ebben a nagy melegben mindenkinek megfordul a fejében, hogy „de jó lenne vízben hűsölni!” A gondolatot sokaknál tett követi, hiszen a Végardó Fürdőt alig lehet megközelíteni a parkoló autóktól, a strand területére belépve pedig fürdőruhások ezreit láthatjuk a vízben és a fák alatt hűsölni, vagy éppen a pavilonok napernyői alatt iszogatni. Benkő Barnabás Zoltánné igazgatónőt a fürdő mindennapjairól kérdeztük ebben az időszakban…
 

 


Benkő Barnabás Zoltánné

      

A jó idő számunkra azt eredményei, hogy egyre többen érkeznek a fürdőbe, már a napi 3.000-es átlagnál tartunk. Továbbra is zömében szlovákok és lengyelek töltik meg a fürdőt, de vannak természetesen magyarok is, innen Patakról és az ország más részeiről is. A patakiak a belépő árából 50 % kedvezményt kapnak, pontosabban 1500 Ft helyett 800 Ft-ért jöhetnek be – ez egyszeri belépésre szolgál. Szintén sokan kihasználják a családi kedvezményt, ami azt jelenti, hogy két felnőtt és két gyerek 4500 Ft-ért jöhet be.
Ezen kívül 5% kedvezményt szoktunk adni a 20 fő fölötti csoportoknak, az újhelyiek pedig 20% kedvezményt kapnak a felnőtt napi jegyből – amit viszont a nyugdíjas és a diákjegyből nem jár, a két város közötti megállapodás szerint - a patakiak hasonló kedvezményt kapnak a kalandparkban. Nagyon felkapott a 16 óra utáni kedvezmény is, minden nap sokan várják a kapu előtt a 4 órát, mert akkor már egységesen 1000 Ft a belépőjegyek ára.

Ez nagy vendégszám nagy megterhelést jelent a munkatársaimnak, hiszen nagyon nehéz ebben a kánikulában napi 12 órán keresztül a feladatukat ellátni. Azért nagy odaadással végzik a munkájukat a takarítóktól kezdve az úszómestereken keresztül minden dolgozó. Mi hideg innivalóval, napszemüveggel, napkrémekkel, napernyővel próbáljuk segíteni a meleg elviselését.
A szálláshelyeink kihasználtsága is nagyon jó, folyamatos a feltöltöttség. Ez kempingünkre is elmondható, annak a faházaira és sátorhelyeire, s hasonlóan az új üdülőépületre is, ami a Szerencsi Cukorgyár üdülője volt - itt a fürdő mellett - és idén tavasszal vásároltuk meg.

A vendégszámhoz rugalmasan igazodunk, hétvégén mindig 2-2 pénztáros dolgozik mind a két kapuban, hét közben pedig, mikor látjuk, hogy sokan jönnek – pl. érkezik néhány busz – azonnal belép mindkét kapunál a 2. pénztáros is. Igazán nagy torlódás csak egyszer volt, június 16-án, az első igazán meleg napon, amikor váratlanul ért bennünket a vendégözön.

A parkoló őri teendőket tavaly koprodukcióban végeztük egy biztonsági céggel, most pedig teles egészében kiadtuk ezt a feladatot. A személyautók parkolásáért 500, az autóbuszokért pedig 1000 Ft-ot kell fizetni a parkolóknak - 17 óra után már nem kérünk parkolási díjat. Ők mindig egyforma órabérért dolgoznak, forgalmi jutalékot nem kapnak, munkájukat folyamatosan ellenőrizzük.

Az évet illetően elmondhatom, hogy nehezen indult, de végre állandósulni látszik a jó idő. Előtte is voltak jó napok, de most már több mint két hete tart a kánikula. Azóta – minden különösebb reklám nélkül – csúcsfordulaton pörgünk. Ha nincs jó idő, minden reklám hiába való, tehát ki merem jelenteni, a fürdő bevétele - a folyamatosan jó szolgáltatás mellett – egyedül az időjárástól függ.
A visszajáró vendégektől egyébként azt halljuk vissza, hogy a fürdőnk nagyon jó hangulatú, nagyon jól érzik itt magukat, a környezet barátságos, a kiszolgáló személyzet pedig kedves. A szép környezetért sokat teszünk, a füvet pl. minden nap locsoljuk, ezzel értük el, hogy még a régóta tartó hőség és a nagy igénybevétel ellenére is zöld.

Ha az augusztus olyan marad, mint amilyennek a meteorológia ígéri, akkor a tavalyi árbevételt el fogjuk érni, annak ellenére, hogy tovább romlottak a gazdasági körülmények, hogy még kevesebb pénzük van az embereknek. A nagy meleg miatt talán utolsó pénzüket is rááldozzák a családok, hogy a fürdőnk vizében hűsítsék magukat.
Szám szerint július végéig 142 millió Ft volt az árbevételünk, ami tavaly egész évben 228 millió Ft volt. Bízunk benne, hogy az augusztus nem fog csalódást okozni…
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.08.04./

   Képzések a lehetőségek megteremtése érdekében

               

Uniós és hazai pályázati támogatással segítenek a munkaerőpiacon helytállni. Az élethosszig tartó tanulás lehetőségei mindenkinek az iskolában és az iskolán túl komplex kompetencia fejlesztő képzések és foglalkozások Sárospatakon és térségében című program kínál új lehetőségeket. A Művelődés Háza és Könyvtára, mint akkreditált felnőttképzési intézmény tudatosan tervezi és szervezi felnőttképzési tevékenységét. Ennek ad teret a pályázati keretek között megvalósuló szőlőmunkás OKJ-s képzés és a 7-8. osztály befejezésére irányuló képzés...
 


 Bosch Ágnes

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A TÁMOP 5.1.1-11/1/B-2012-0045 pályázati program képzéseiről számolt be a közösségi és képzési mentor, Bosch Ágnes. Idén februárban vette kezdetét az OKJ-s szőlőtermelő képzés, Tolcsván. Összesen 15 főt vontak be a programba, amely egy évig tart és 1600 órás időtartamban valósul meg. Elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a munkanélküli személyek, a Tokaj Kereskedőház Zrt. szakmai közreműködésével. A Tokaj-hegyalján különösen hasznos képzésbe fiatal felnőttek és középkorúak is részt vesznek, ami jelzi, hogy valóban szükséges és érdemleges az élethosszig tartó tanulás. Az egy éves képzési időszak alatt a résztvevők átképzési támogatásban részesülnek, amelynek összege 65 000 Ft havonta. A tankönyvcsomag és a vizsgadíjak, valamint a nem tolcsvai lakosok részére a bejárás költsége is biztosított. A záróvizsgák ideje 2014. februárjában lesz - mondta Bosch Ágnes.

A közösségi és képzési mentor beszámolt egy közelgő új képzésről is, melynek célja, hogy az általános iskola 7. és 8. osztályát végezhetik el. A célcsoport a hátrányos helyzetű roma közösség tagjai, összesen 10 fő, Tolcsva, Erdőhorváti és Olaszliszka községekből.
A program részeként további kompetenciák megszerzésében is segítik a résztvevőket: 40 órás képzés részeként digitális kompetencia fejlesztésen vehetnek részt, ahol alapfokú számítógépes ismereteket sajátíthatnak el.

Csatlósné Komáromi Katalin elmondta, hogy a tervezett demokrácia program Kenézlő, Olaszliszka és Bodrogolaszi településekről 15-15 fő részvételével zajlik. Állami intézmények, hatósági szervek működésével ismerkedtek meg, részben elméletben, részben gyakorlatban. Meglátogatták azokat a helyeket, ahol a mindennapi életük során valamikor is várhatóan szükségük lesz ügyintézés lefolytatására.

Az öntudatos állampolgári kompetencia fejlesztés keretében a járási szinttől a törvényhozás legfelső fórumáig nyernek betekintést a résztvevők a szervezetek működésébe. Ígí Sárospatak, Sátoraljaújhely, Miskolc, Budapest hivatalait és a Parlamentet is felkeresik a jelentkezők. Továbbá helyi közösségi rendezvényekkel, akciókkal színesítik a csoportok lakóhelyük életét.

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Tankerülete
3530 Miskolc, Városház tér 13.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.08.03./

 

  „TÜZES HÍREK”

 

               

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén a 2013. május 27. és 2013. július 26. közötti időszakban 16 tűzesethez, 31 műszaki mentéshez, valamint 3 esetben téves jelzéshez vonultak tűzoltóink. A műszaki mentések során, 15 esetben fa eltávolításához, 4 esetben árokba csúszott gépjármű kivontatásához, 1 esetben álltamentéshez, 1 esetben méhraj eltávolításához, 4 esetben vízeltávolításhoz, 2 esetben vízkárhoz, 1 esetben gázszivárgáshoz, 1 esetben lakásba való behatoláshoz rendőrség kérésére, 1 esetben életmentéshez, 1 esetben közúti balesethez riasztották egységeinket - nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó zászlós...
 

 


Dakos Zoltán

      

- Az elmúlt időszakban kialakult heves esőzések, viharok következtében, az egységek több esetben vonultak úttestre, elektromos vezetékre, személygépjárműre, épületre dőlt fa, valamint lakóház pincéjéből való víz eltávolításához. A káreseteket motoros láncfűrész, kihúzós létra, mentőkötél, szivattyú, kéziszerszámok segítségével számolták fel.

- 2013. július 06-án délelőtt órákban a 37-es számú főút Sátoraljaújhely és Károlyfalva közötti szakaszán egy személygépkocsi, és egy kamion ütközött. A közúti baleset következtében a személygépjármű az árokba csúszott, a tehergépjárműnek pedig az üzemanyagtartálya sérült, melyből szivárgott a gázolaj. A kiérkező egységek elvégezték az áramtalanítást, valamint megszüntették az üzemanyag szivárgását. Személyi sérülés nem történt.

A tűzesetek során 3 esetben melléképületben, 1 esetben ipari létesítmény elszívó berendezésében keletkezett tűz, 10 esetben szárazfűtűzhöz, 2 esetben gépjárműtűzhöz vonultak tűzoltóink.

- 2013. július 09-én délelőtti órákban Tiszakarád külterületén egy mezőgazdasági vontató pótkocsiján szállított széna bálákban keletkezett tűz. Az egységek kiérkezésekor a pótkocsik a rajtuk lévő 23 darab széna bálával együtt teljes terjedelemben égtek. A tüzet 2 darab „D” sugár, és vízágyú segítségével fékezték meg. Személyi sérülés nem történt.

- 2013. július 17-én hajnali órákban Sátoraljaújhely ipari parkjában egy létesítmény elszívó berendezésében keletkezett tűz. A kiérkező egységek a tüzet 2 darab „C” vízsugár, és porral oltó készülék segítségével légzőkészülék használata mellett oltották el. Az üzemet 25 fő munkavállalónak kellett elhagynia. Az utómunkálatok során roncsvágóval megbontották a berendezést, a teljes átvizsgálás érdekében. A kárérték tetemes, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁBAN A BIZTONSÁGÉRT!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Műveletirányítási központ ügyeletére fut be. A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.
 


 


 Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
/2013.08.04./

 

  Pezsgőfürdő a pataki focipályán

 

               
 

Nem ritka esemény, de mindig nagy öröm számunkra, amikor a mérkőzés végén fülig érő szájjal, durrogások közepette önfeledten cikáznak futballistáink a pályán. Ez már egy jó hónappal ezelőtt történt, de a nyári pauza közepette felemelő érzés visszagondolni az U-13-as csapatunk sikerére - küldte a tudósítást Koscsó István az Stc Baráti Kör elnöke...
 

 


Koscsó István

      

A habzó bor „korszerűen” alkoholmentes volt, de a siker érzése ugyanolyan, mint a felnőtt csapatoknál.
Sárospatakon valamennyi korosztály számára biztosítva van a kulturált sportolási lehetőség. A színvonalat emelik a TAO-s beruházások, vásárlások, amelyek elsősorban az utánpótlást hivatottak szolgálni. A befektetésnek meg is van az eredménye: 21 mérkőzésből 17 győzelem, 1 döntetlen és mindössze 3 vereség.
Mindez a játékosoknak, edzőknek, vezetőknek és támogatóknak köszönhető. A dobogó élére kerülni ebben a korosztályban sem egyszerű, komoly feladatot ró játékosra és edzőre egyaránt.
Ősszel Tuss Péter irányítása alatt indult a munka. (Ő nemrégen még aktívan rúgta a bőrt pataki csapatban, csodálhattuk határozott, kemény belépőit. Hátvéd létére mégis középcsatárként fejezte be pályafutását). Nem volt könnyű a helyzete, hiszen a SUSI-ból kikerült játékosok most „ismerkedtek” az igazi futball labdával és a nagy pályával. Sikeresen megoldotta a feladatot, hiszen a sorozatos győzelmeknek köszönhetően kezdettől fogva az élmezőnyben tanyáztak. A biztonságos védekezésre fektette a hangsúlyt, hiszen egy esetleges fejetlen támadássorozatnak nagy ára is lehet.

Tavasszal Sánta Tibor vette a kezébe a karmesteri pálcát.(Tibor góljai is sokszor váltottak ki tapsot a szurkolótáborból annak idején.) Az edzőváltás egy csapat életében gyakran okoz törést, nálunk inkább fejlődést hozott. További győzelmek születtek és a lőtt gólok száma is tekintélyesen megszaporodott.
Koncepciója a támadójátékra épül, a hét elei edzések erőnléti, a hétvégiek taktikai jellegűek és a különböző meccsszituációkon a valós helyzeteket is gyakorolják. Az egyes posztokon is történtek személycserék, így lett a kapusból mezőnyjátékos. Lehetőséget kapott mindenki a bizonyításra. Jó ötletnek bizonyult az is, hogy az edzéseket együtt tartották Kerékgyártó Krisztián vezette U-16-os gárdával. Így a két edző tudása összeadódott.
A győzelemig vezető úton több fordulópont is volt a csapatnál. Eleinte könnyebb ellenfelekkel kellett küzdeni. Cigándon, 2:0-ra nyert a csapat. Ez volt a bajnokság egyik legnehezebb mérkőzése. Utána jött hozzánk Aszaló 13:0 a javunkra. Karcsa ellen 8:0 arányban bizonyult jobbnak a pataki gárda. A következő, de már komolyabb megmérettetés Encs 11-e volt. Hazai pályán a biztos dobogóért fojt a küzdelem. Kemény összecsapás végén szerény 1:0-s győzelemmel hagyta el a pályát a pataki 11, de a helyzeteik alapján 5-6 is lehetett volna a különbség -a kihagyott tizenegyesről nem is beszélve-. Lazításként egy idegenbeli gólzáporos győzelem következett, majd a tabellán akkor előttünk egyetlen ponttal vezető Újhely csapata vendégeskedett Patakon. Lelkileg kissé megviselte együttesünket, hogy ősszel náluk egy négyest kaptunk.
A mérkőzést megelőző „lyukas” fordulót, kihasználva egy teremtornán vett részt a csapat, ahol az első helyen végzett. Ez feldobta a gyerkőcöket és emlékezetes kétszer 35 perces játékkal (ebben a korosztályban még csak ennyi a játékidő), félidőbeli újhelyi vezetés után 4:1 arányban győzött a pataki gárda, amivel a tabella élére került. A játékosok, már bele élték magukat, hogy bajnokok, pedig még voltak hátra fordulók. Ez a következő mádi mérkőzés képén is meglátszott. Két perccel a vége előtt 1:1 volt az állás. Mivel a nyomunkban lévő Újhely győzött, akkor úgy tűnt, hogy a bajnoki címnek vége. A hazaiak nagyon körülbástyázták kapujukat, hogy a vereséget elkerüljék, így akcióból szinte lehetetlennek tűnt gólt szerezni. Szerencsére egy korábban begyakorolt szabadrúgás variáció eredményeképpen vezetéshez jutott a csapat, amit a következő percben még egyel bebiztosított és 3:1 arányú győzelemmel vonult ki a finom borokról ismert községből. Lehet, hogy ettől ijedt meg következő ellenfelünk, hiszen egy hét múlva esedékes Karcsa elleni találkozó a vendégek távolmaradása miatt elmaradt. Az utolsó összecsapásra hazai pályán került sor, ahol Pálháza kedvenceit fogadtuk. Az előző nap a nyomunkban haladó Újhely nem tudott nyerni, így a játék végeredményétől függetlenül bajnokok lettünk.
Változatos fordulókban, izgalmas mérkőzéseken szép játékkal sikerült a dobogó élére kerülni. Ez igazi csapatmunka volt, mindenki odatette magát. Kelemen Gergő 34 góljával ebben a korosztályban dobogós helyezést ért el.
Nem szabad elfeledkezni az őket kiszolgáló környezetről sem. Kovács Gábor szakosztályvezető és Tarjáni István szertáros mindent megtettek azért, hogy csak a játékra koncentrálhassanak.
Gratulálunk! További szép sikereket kívánunk! Hajrá Patak!
Az STC U-13-as aranyérmes labdarúgó csapata.

Álló sor balról: Tuss Péter (edző), Sánta Tibor (edző), Berki Bence, Szemkó Balázs, Kálid Ahmed, Götz Martin, Ignácz Ákos, Napravszki Roland, Séra István, Ladomérszki Bence, Kovács Gábor (szakosztályvezető)
Elöl: Kozsurek Péter, Kelemen Gergő, Gulyás Gergő, Ladomérszki Kristóf, Makláry Izidor, Molnár Csaba, Kalocsai Attila, Botos Zsolt.
 


 

További fotók >>>

STC Baráti Köre
/2013.08.03./

 

   Mesék zongorára

 

               

 


Marczi Mariann

      

Augusztus elsején 17 órakor a Szent Erzsébet házban  Marczi Mariann előadását hallhatták az érdeklődők. A Crescendo Nyári Akadémián mindig jelentős szerepet kap a magyar kortárs zene, különös tekintettel az évfordulókra, így ezzel az előadással emlékeztünk az 50 esztendeje elhunyt magyar zeneszerzőre és népzenekutatóra, Lajtha Lászlóra. Lajtha László (1892-1963) népzene kutatói jelentősége Kodállyal és Bartókkal vetekszik...

A szimfonikus, drámai és kórusművein, valamint vonósnégyesein, valamint a kamarazenei darabjain és a filmzenéjén túl, életművének jelentős részét teszik ki a zongoradarabok. Dr. Marczi Mariann zongoraművész-tanár a szerző zongoradarabjairól, a művek keletkezési körülményiről, filológiai hátteréről, a bennük rejlő kompozíciós ötletekről és módszerekről beszélt. Az előadás illusztrálásaként Lajtha László: Mesék zongorára (Contes 1915) című zongoraciklusából adott elő részleteket.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.03./

 

   Magyarországon nőtt a foglalkoztatottak száma

 

               
 

 


Dr. Mengyi Roland

      

Magyarország nem csak jobban teljesít, hanem a foglalkoztatás terén is jobb eredményeket mutathat fel, mint az Európai Unió számos tagállama, köztük olyanok amelyek vezetői előszeretettel bírálják hazánkat. Reagálás az Eurostat adatokra.

A héten jelentettük be, hogy több mint 10 éves rekordon van a foglalkoztatási ráta Magyarországon, 23 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, 55 ezerrel több a foglalkoztatottak száma a tavalyi időszakhoz képest. A fotón Dr. Mengyi Roland a B-A-Z Megyei Közgyűlés elnöke...

A 2010-es kormányváltás óta töretlen a trend, hogy Magyarországon nő a foglalkoztatottak száma. Ez a teljesítmény különösen biztató, ha szétnézzünk Európában. Ma megjelentek az EU munkanélküliségi adatai, amelyből láthatjuk, hogy Magyarország a foglalkoztatásban bizony jobban teljesít, mint más európai országok általában, hiszen az európai unióban magas, stagnáló munkanélküliség van.
(a fotó illusztráció)

Azon vagyunk, hogy ez a tendencia folytatódjon!
 


 


Csontos László B-A-Z Megyei Önkormányzat Sajtóreferens
/2013.08.03./

 

   TUNE IN - ráhangolódás

 

               

 


Beat Rink

      

A rengeteg szakmai program között igazi felüdülést jelentettek a reggeli TUNE IN - RÁHANGOLÓDÁS alkalmak 8:45-9:30 óra között. Elsőként Beat Rink, a Crescendo Nyári Akadémia igazgatója gondolatébresztő üzenete hangzott el "Jó gyökerek - jó gyümölcsök" címmel, majd másnap az "Öröm"-ről, mint a Lélek gyümölcséről (Gal 5,22) kapott napi útravalót a Crescendo Nyári Akadémia népes tábora Hamar Dániel szolgálata alapján...

Az esti kiscsoportos beszélgetések során a Beat Rink és Timothy Bentch által írt és összeállított kézikönyv leckéinek feldolgozása történt. A leckék a délelőtti témák kibontakoztatását követik, jó beszélgetéseket inspirálva, s elősegítve a közösségépítést és a személyes belső formálódást.

Szerdán Timothy Bentch vezetésével kis kamaraegyüttes közreműködésével gyertyafényes dicsőítő alkalom zárta az estet, mely nagy feltöltődést adott minden résztvevő számára, egységet építve népek, nemzetek, korok és korosztályok között.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.03./

 

   Japánokkal a borsodi „tiszta szénért”

 

               

A mélyművelésű szénbányákat ugyan bezárták Borsod-Abaúj-Zemplénben, azonban a szén továbbra is ott van a föld alatt, amely hasznosítása újra téma. Japán együttműködésben vizsgálják a nemzetközileg is újdonságnak számító „tiszta szén” technológia meghonosításának a lehetőségét. a fotón Nozomi Sagara, a NEDO környezetvédelmi főosztályának főigazgatója...
 

 


Nozomi Sagara

      

Az elmúlt évben több alkalommal jártak hazánkban a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium (METI) energiapolitikai célkitűzéseit támogató Japán Energiagazdasági Intézet (IEEJ), valamint a Chiyoda vállalat képviselői a tiszta szén technológiával (CCT) kapcsolatos együttműködés kialakítása érdekében. A pozitív magyarországi tapasztalatok meghozták gyümölcsüket. A japán Új Energetikai és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezet (NEDO) forrásokat különített el az IEEJ számára, hogy elkészítse a projekt megvalósíthatósági tanulmányát. Ezzel kapcsolatban a napokban újra Magyarországra érkeztek a japán szakemberek. Szerdán Miskolcra látogattak, hogy a Miskolci Egyetem munkatársaival, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat képviselőivel és bányászati szakértőkkel egyeztessenek.

„A szén, mint energetikai alapanyag, a jövő egyik fontos ásványvagyona, amely mindkét ország számára stratégiai jelentőséggel bír.” – indokolta a nemzetközi kapcsolatfelvételt Riz Gábor. Az alelnök kiemelte, hogy a Miskolci Egyetemmel és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együttműködve törekednek az élenjáró japán technológia meghonosítására. Azon dolgoznak, hogy megteremtsék a mélyművelésű szénbányászat újraindításához szükséges hátteret.

„Mindkét ország és a projektben résztvevő összes partner úgy gondolja, hogy a tisztább jövő, az élhetőbb környezet kialakítása érdekében közös kutatás kulcsfontosságú lehet” – vélekedett Nozomi Sagara, a NEDO környezetvédelmi főosztályának főigazgatója.

Dr. Toldi Ottó a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese kiemelte, hogy a nemzeti energiastratégia fontos eleme az importfüggőség csökkentése, ezért jobban kell támaszkodni a hazai forrásokra. Meg kell keresni a szén környezetbarát hasznosításának a módját. Japán ezen a téren bizonyítottan működőképes technológiákkal rendelkezik, ezért keresték a kapcsolatfelvétel lehetőségét.

Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem prorektora emlékeztetett arra, hogy hazánkban egyedül Miskolcon folyik jelenleg bányamérnök képzés. Rendelkezésre állnak azok a műszerek, szakemberek amelyek a kutatáshoz kellenek.

A felek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi olaj, földgáz árak mellett jövője van a szénvagyon környezetbarát hasznosításának. Azon dolgoznak, hogy megteremtsék a mélyművelésű szénbányászat újraindításához szükséges hátteret, ami javítaná az ország energiafüggetlenségét és a foglalkoztatást.
 


 


Csontos László B-A-Z Megyei Önkormányzat sajtóreferense
/2013.08.02./

 

   Éjszakai fürdőzés filmvetítéssel

 

               

 


Sajószegi Gábor

      

A múlt héten volt a Mozipiknik rendezvénysorozat utolsó vetítése. A kezdeményezés sok érdeklődőt vonzott a Vízikapuhoz. A 21 óra után kezdődő előadások ingyenesek voltak, és aki az első 20 percben sikeresen megbirkózott a szúnyogokkal, az bizonyára kellemes, szórakoztató estét töltött el a Szabadtéri Színpadon felállított vászon előtt - hívja fel az érdeklődők figyelmét Sajószegi Gábor A Mozi vezetője...

A sorozatban az Életrevalók, Csak tudnám, hogy csinálja és az Igazi kaland című filmeket vetítettük. A kedvező visszajelzések, az érdeklődés és a tapasztalataink azt mutatják, hogy a város életének egyik érdekes színfoltja lett a szabadtéri mozizás. Úgy döntöttünk, hogy augusztus 8-án 21.30-tól, egy estére a Végardói Strandfürdő termál medencéjének éjszakai életét felpezsdítjük a Mamma mia című filmmel!

Az éjszakai fürdőzés 2013.augusztus 8.-án 20.30-tól éjfélig tart.
Belépődíj: 800.- Ft/fő
Belépés a Határ utcai pénztárnál /városi bejárat/.
Az éjszakai fürdőzés alatt kizárólag a termál medence használható!
 


 


Törő Gábor
/2013.08.02./

 

   Zenés Bibliaóra a Lórántffy teremben

 

               

Július 31-én, szerda délután a Lórántffy teremben a helyi református gyülekezet Bibliaórája keretén belül, egy-egy remekmű előadásával zenei szolgálatként közreműködött Timothy Lee (USA) - hegedű, Anderkó Dániel - klarinét, Jaclyn Perez (USA) - kürt szakos résztvevő, zongorán közreműködött Liene Henkel, lett származású zongoraművésznő. A lelkész, Dr. Fodor Ferenc és Füzesséryné Dudás Eszter művészeti vezető köszöntötte a jelenlévőket, az előadóművészeket A 68. Zsoltár első versét énekelte a gyülekezet...
 

 


Füzesséryné Dudás Eszter

      

A Bibliaóra igéje: Dániel könyve 5: 22-29. versei, melynek három központi üzenete van:
1 - Isten az embert szabadnak tekinti, de szemmel tartja
2 - Isten vár az ítélettel, mert türelme végtelen - de nem határtalan
3 - Isten az ítéletében válik érthetővé: ítél és kegyelembe fogad

Az Ige Istenről, mint ítélő Úrról beszél:
- hogyan ítéli meg Isten az embert, amikor Istent nem Istennek látja
- egyénileg és közösségileg is igaz, hogy az ember szabad, s ez érvényes az istennel való kapcsolatában is
- Isten jelen van örömeinkben, amelyek olykor nem mennyeien tiszták de jelenléte mindent megtisztít
- Isten Igéje az ítéletben érthetővé válik
- Isten a végletekig túr, további tűrése nekünk kárhozatunkra lenne, türelme végtelen, de nem határtalan
- végső üzenete: "Mene, Mene, Tekel, Ufarszin!" - Megmérettél és híjával találtattál!; egy kéz írja fel a falra ezt az üzenetet
- Isten megmutatta a kezét, vállalta a láthatóságot és az Újszövetség csúcsán is megmutatta kezét a Jézus keresztre feszített kezében: Isten ítél és kegyelembe fogad!
- az Imádságban a lelkész kéri az Urat, adja meg számunkra annak örömét, hogy a zene és a találkozás eszköze legyen a Vele való talákozásnak is és kívánja mindnyájunknak, hogy a szívünkben vigyük haza a zenés bibliaóra élményét.

Az Igemagyarázat előtt hangzott el hegedűn Timothy Lee előadásában (USA) J. S. Bach C-dúr szonátája valamint Kovács Béla: Hommage á J.S. Bach c. műve klarinéton, előadta Anderkó Dániel

Az Igemagyarázat után meghallgattuk G.Ph. Teleman: Fantázia brácsára No.9 c. művet Justyna Janiak, valamint Carl Reinecke: Notturno kürtre és zongorára op.112 c. művet. Előadta Jaclyn Perez (USA) - kürtön, Liene Henkel (D) - zongorán.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.02./

 

   Munkalehetőség megváltozott munkaképességűeknek

 

               
 

 


Aros János

      

Mivel a lakosság egy részének megélhetési lehetőséget jelenthet, Aros János polgármester közérdekű hirdetésként engedte megjelentetni az alábbi hirdetményt. Reméljük ezzel újabb sárospatakiak jutnak munkához…

A PIREHAB Nonprofit Kft. könnyű, fizikai, betanított munkára, elsősorban kötészeti tevékenység végzésére megváltozott munkaképességű munkavállalókat keres Sárospatakon.

A jelentkezés feltétele: komplex minősítés szerinti megváltozott munkaképesség igazolása, vagy jelenleg is rehabilitációs ellátásban, rokkantsági ellátásban részesül vagy 2012. decemberében támogatott foglalkoztatás.

Bővebb információ: 06-52/527-181 Dóka Gáborné vagy 06-52/527-182 Uri Erika.
 
 


 


Törő Gábor
/2013.08.01./

 

    A zongora tanszakosok versenye

 

               

 

      


Július 31-én szerda délután újabb megmérettetésre került sor, 3 zongora tanszakos résztvevő indult Mozart zongoraversenyének szólistaként történő előadásának lehetőségéért.

A zongoratanárokból és a karmesterből álló zsűri döntése alapján POLINA KULIKOVA, orosz származású zongorista került ki győztesen, így augusztus 6-án a Sárospataki Református Kollégium Imatermében a Crescendo Nyári Akadémia Szimfonikus Zenekara szólistájaként előadhatja W.A.Mozart: d-moll zongoraversenyét (KV.466) Delta David Gier karmester vezetésével. Szeretettel gratulálunk az ifjú zongoraművésznőnek, sok sikert kívánunk a hangversenyhez!
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.08.01./

 

  Vádemelési javaslat a tárca-tolvajjal szemben

 

               
 

 


 

      

Néhány órán belül elfogta a rendőrség azt a fiatal nőt, aki egy idős nénit lopott meg. Egy idős sárospataki asszony 2013. február 25-én, miután megvette a narancsot, a bolt közelében megállt, táskáját a földre tette és eszegetni kezdte a gyümölcsöt.

Ekkor jött ki a szemben lévő üzletből egy fiatal pár, melynek a női tagja a nénihez lépett. A lány megállt az idős asszony előtt, lehajolt és egy természetes mozdulattal kivette a földre helyezett táska tetejéről a néni tárcáját, készpénzével és irataival együtt, majd a férfi után szaladt.

Az idős asszony azonnal kiabálni kezdett és egy fiatalember azonnal a segítségére is sietett, majd értesítették a sárospataki rendőröket. Az elkövetőről a néni pontos személyleírást is tudott adni.

A Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei még azon a napon elfogták és előállították a 20 éves V. Nikolettát, aki megalapozottan gyanúsítható a cselekmény elkövetésével. A fiatal sárospataki nővel szemben a rendőrség közokirat, magánokirat vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével kisebb értékre elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást.

A Sárospataki Rendőrkapitányság a 20 éves, V. Nikolettával szemben folytatott nyomozást 2013. július 31-én befejezte és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.
 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.07.31./

 

  Dr. Dominkó István előadása a Szent Erzsébet Házban

 

               


 

 


Dr. Dominkó István

      

Július 30-án 17 órakor került sor a Szent Erzsébet Házban Dr. Dominkó István zongoraművész posztdoktori ösztöndíjas kutatása eredményeinek bemutatására, a népes számú közönség előadást hallhatott, Farkas Ferenc magyar zeneszerző életművéről: A magyar költészet inspirációja, a vers zeneisége és az újraalkotás szabadsága Farkas Ferenc dal- és kórusművészetében címmel.

Ugyancsak kedd délután került sor a Don Giovanni operaelőadás zenekari résztvevőinek meghallgatására, melynek eredményeképpen kialakult a zenekari ülésrend és beosztás. Szerda délelőtt vette kezdetét az első zenekari próba az operaelőadásra. Délután a másik zenekari kurzus résztvevői próbáltak: az augusztus 6-án megrendezésre kerülő zenekari hangverseny során elhangzó Mozart zongoraversenyre kezdődött a felkészülés Delta David Gier amerikai származású karmester vezetésével.
 


 


Cziczer Katalin
/2013.07.31./

 

    Domján 100 kiállítás

 

               

A Zempléni Fesztivál keretén belül 2013. augusztus 10-én (szombaton ) és 11-én (vasárnap), 16 órától Domján 100 kiállítás címmel tárlat látogatást szerveznek [angol és magyar nyelven] a Sárospataki Képtárban...
 

 


 

      

DOMJÁN JÓZSEF [1907 - 1992] a világ leghíresebb színes fametsző művésze a huszadik században. Mint elismert Kossuth és Munkácsy díjas művész emigrált nyugatra az 1956-os forradalom után. Amerikai munkássága során nagy sikereket ért el, munkái több mint 500 kiállításon kerűltek bemutatatásra és fametszetei megtalálhatók fontos nyugati múzeumok gyüjteményeiben. Domján emigráció előtti munkáinak teljes anyaga a Sárospataki Képtár tulajdonában találhatók, de a mester egész életútja követhető az centenáriumi kiállításon.

Az angol és magyar nyelvű tárlat vezetés után megtekinthető lesz a művész életéről, a DUNA TV által készített dokumentum film.
A tárlat vezetője, Magyar Kálmán, a Passaic, new jersey-i (USA) Amerikai Magyar Múzeum igazgatója, aki személyesen ismerte a mestert és több kiállitást szervezett számára az USÁban.

Információ:
www.domjanart.hu --- www.zemplenifestival.hu
Domján József Alapítvány: +36-30-982-4546
Sárospataki Képtár - Sárospatak, Szent Erzsébet út 14 - H-3950
tel: +36 20 477 0086
 


 


Cziczer Katalin
/2013.07.31./

 

   Pótfelvételit hirdet a Főiskola

 

               

Az Eszterházy Károly Főiskola Sárospatakon pót-felvételi vizsgát hirdet. Várja a hallgatókat egy olyan pedagódusképzési rendszerbe, ahol a csecsemőgondozástól a pedagógusképzésen keresztül a PHD-s doktori képzésig minden egy helyen valósul meg. A tanító szakra pótfelvételivel felvételt nyert hallgatók részére ingyenes kollégiumi férőhelyet biztosítanak...
 

 


 

      

Az alkalmassági vizsga időpontja: Augusztus 22 (csütörtök) reggel 9 óra.

- Az alkalmassági vizsgára szükséges fényképes igazolvány, 10-15 népdalból álló lista és a végtagokat szabadon hagyó testnevelési felszerelés szükséges.
A vizsga 3 részből áll.:
- Beszéd alkalmassági vizsgálat (olvasás, beszédritmus, hangképzés, szövegalkotás)
- Ének-zenei alkalmassági vizsgálat (zenei hallás, énekhang, hangterjedelem, ritmusérzék)
- Testi alkalmassági vizsgálat (mozgáskoordináció, állóképesség, alapvető motoros (testi) képesség)


A megjelenés kötelező, egyszeri alkalom, valamint az intézmény behívó levelet nem küld.
Cím: 3950, Sárospatak Eötvös u. 7.

Telefonos elérhetőségünk: +36-47/513-000
bővebb információk: http://felvi.ektf.hu/
 


 


Törő Gábor
/2013.07.31./

 

Elkezdődött a 10. Crescendo Nyári Akadémia

 

               

2013. július 29-én ünnepélyes megnyitó eseménnyel indult a jubileumi rendezvénysorozat. A nap folyamán 300-an érkeztek 30 országból és 4 kontinensről, s este a Sárospataki Református Teológia Imatermében vette kezdetét hivatalosan a 10. Crescendo Nyári Akadémia. Timothy Bentch és Füzesséryné Dudás Eszter művészeti vezetők köszöntötték az egybegyűlteket...
 

 


Füzesséryné Dudás Eszter

Timothy Bentch

      

Ismertetették a legkülönlegesebb szakmai programokat: zenetörténeti előadások, tanári és diák koncertek, a Visegrádi Négyek országai résztvevőinek versenye, zongoristák versenye, Peter Bannister művének ősbemutatója, és Mozart: Don Giovanni c. operájának színrevitele várja a megérkezetteket. A szóló órákon való részvétel mellett a közös munka szépségét, s barátságok, nemzetközi kapcsolatok kialakításának lehetőségét hangsúlyozták.

Zenei köszöntésként hangzott el Tarjányi Tamás (tenor) és Dallos Erika (zongora) előadásában Haydn műve: Uriel áriája a Teremtés c. oratóriumból "Mit würd und Hoheit angetan..." címmel.

A Crescendo International alapítója és igazgatója, Beat Rink (Svájc) és finn származású felesége Airi Rink is üdvözölte a résztvevőket, s a nyári akadémia személyes hangvételű pogramjaira, a Tune In, az esti kiscsoportos beszélgetésekre, a Kreatív Istentiszteleten való részvételre invitálták az egybegyűlteket.
A nyári akadémia idei fő témája a "Jó gyökerek és jó gyümölcsök", s az üzenetet interaktív módon támasztották alá. Előadásuk végén izgalmas módját válaszották a szemléltetésre szánt gyümölcskosár tartalmának közzétételére, az egybegyűltek örömmel kapkodtak a gyümölcskosár röpködő tartalma után.

Újabb zeneszámként a svájci származású Reto Reichenbach előadásában hazája neves szerzőjének, Frank Martin zongorára írt 8 prelűdjéből játszotta a két utolsó tételt Lento és Vivace címmel.

A bemutatkozó országokat és nemzeteket óriási taps köszöntötte: Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Csehország, Dél-Afrikai Köztársaság, Egyesült Államok, Finnország, Hollandia, Indonézia, Izráel, Japán, Kanada, Lengyelország, Lettország, Libanon, Németország, Görögország, Magyarország, Nagy-Britannia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Puerto Rico, Románia, Svájc, Szerbia és Montenegró és Szlovákia.

Az estet Wagner Lohengrin c. operájából Elza álma című áriája zárta Szabóki Tünde (szoprán) és Dallos Erika (zongora) előadásában.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.07.30./

 

Az időjárás is segít a sportpálya felújításában

 

               

Az elnyert TAO-s pályázat legfontosabb ütemének végrehajtása zajlik most, ami a focipálya és környezetének a felújítását szolgálja. A Főtér kialakítása mellett, fontos esemény ez most Sárospatakon. Aros János városunk első embere nap, mint nap személyesen is figyelemmel kíséri az eseményeket, így szívesen vesszük a témával kapcsolatos tájékoztatóját a munkálatokról...
 

 


Aros János

 


Kovács Gábor

      

Jelenleg a küzdőtéren, ahol az események zajlanak, folynak a munkálatok. A korábbi esős napok előtt sikerült a tervezett helyeken a gyepszőnyeget kicserélni, úgy hogy az égből jövő locsolás soha jobbkor nem jöhetett volna. A cserére nem szoruló részeken is végeznek karbantartásokat: ráfüvesítenek, műtrágyáznak, „megfésülik” és amit még a szakember jónak lát.
Ezzel párhuzamosan folynak a kerítés cseréjének és a labdafogó háló tartószerkezetének alapozó földmunkái, illetve az épület tetejének hő és vízszigetelése.

Sárospatak sportegyesületei évek óta eredményesen pályáznak az úgynevezett TAO-s pályázati keretből. Öt kiemelt sportágnak van lehetősége részesülni ebből a kedvezményből, itt Patakon a vízilabdások, a kézilabdások és a labdarúgók felelnek meg a kiírásnak. A vízilabdások pályázatának köszönhető, hogy ki tudtuk cserélni a végardói strandfürdőben a sátrat, aminek télen élvezhetjük igazán előnyét. A kézilabdás TAO-s pályázati lehetőség kihasználásának jóvoltából az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokának burkolatát újították fel, illetve működési költségekre is pályáztak. A labdarúgó szakosztály, pedig a sportpályának a felújítására kapott lehetőséget. Ezen belül is a két kapu előtti rész teljes fűcseréjére, a kerítésnek a cseréjére, a lelátók megújítására, ehhez hozzá kell tenni, hogy a ferencvárosi stadion bontása miatt a Ferencvárosi Torna Club vezetőitől kaptunk 300db széket. Ennek a rendbe hozását, felújítását, alkalmassá tételét a Weinberg 93 kft végzi. Valamint a TAO-s támogatási lehetőségből az öltözőépület tetejének a hőszigeteléssel egybekötött újraszigetelése is megvalósul.

Meg kell, hogy köszönjem az egyesület vezetőinek azt, hogy egyáltalán részt vettek ebben a pályázatban, hiszen ezek az elnyert összegek, amelyek együttesen 100 millió forintot tesznek ki a működési költséggel együtt, jelentős könnyebbséget jelentenek a város gazdálkodásában is, hiszen eddig az önkormányzat volt, az egyesület kizárólagos támogatója. A működési költség mintegy 70-80%-át az önkormányzat állta, a sárospataki lakósok pénzéből a mindenkori költségvetésben elfogadott összeg keretéig. A szakosztályvezetők mellett köszönet a pataki vállalkozóknak, hiszen ezt a pályázati lehetőséget a vállalkozások a nyereségadójuk terhére tudják feltölteni. Több támogatást tudtak összeadni a vállalkozók, mint amire pályáztunk. Ez nagy öröm számomra, hiszen azt jelenti, hogy a pataki vállalkozások mindenféle nehézségük ellenére még mindig fordítanak figyelmet a sárospataki közösségi tevékenységre, a sportra.

A sportpálya felújítása Kovács Gábor szakosztályvezető irányításával gőzerővel tart. Valamennyi munkát sárospataki cég nyerte el, akik ezzel is tudják támogatni a labdarúgást. Egy kis türelmet kérek a sárospataki lakósoktól, hiszen a sportpálya most munkaterületté van nyilvánítva. Ez okozhat egy kis kellemetlenséget, bár úgy gondolom, hogy az őszi indulásra már újra mindenkinek a rendelkezésére tudjuk bocsátani.
Külön köszönetet kell még mondanom Fazekas András és Czakó Gézának, akik a saját vállalkozásukon keresztül közel 10-10 millió forinttal járultak hozzá a felújítás megvalósításához.

A mellékelt képek a munkák mozzanatait örökítették meg, amelyekkel azoknak szeretnénk kedveskedni, akik elfoglaltsága nem engedi meg a munkálatok személyes megtekintését.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.07.30./