Archív
   
2013. szeptember

  Miről tárgyalt a Testület?

 

               
 

Szeptember 27-én tartotta képviselő-testületünk szokásos havi ülését, amelyen közel 30 napirendi pontot tárgyaltunk. Ezek között voltak olyanok is, amelyek ritkán szerepelnek, az első rögtön egy ilyen volt, hiszen megüresedett egy hely a képviselő-testületben. Ennek oka, hogy Jarecsni János kormányhivatali tisztséget kapott a B-A-Z megyei Kormányhivatalban, mely állás betöltése viszont összeférhetetlen a képviselői munkával, így le kellett mondania képviselői mandátumáról – kezdte összefoglalóját az ülésről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila


Jarecsni János


Krai Csaba

      

A 2010-es választások eredményeképpen az őt delegáló szervezet – a Függetlenek Sárospatakért Egyesület - küldhetett természetesen új tagot a testületbe, akit Krai Csaba személyében határoztak meg. A Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a lebonyolítás rendjét, Krai Csaba pedig a testület előtt letette az esküt.

A következő témákban beszámolókat hallgattunk meg és fogadtunk el, elsőként a Gondozási Központ beszámolóját, ami ez elmúlt egy év tevékenységéről szólt. Ők is átköltöztek az új helyükre, ahol már mindennek kialakították a megfelelő helyet. Nagyon jó és hasznos munkát végeznek, hiszen a város nagy részével kapcsolatban vannak, akár gyermekek, akár az idősek szorulnak segítségre. Munkájukhoz tartozik a hajléktalan ellátás, a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a fogyatékkel élők nappali intézménye, az idősek nappali ellátása és a támogató szolgálat, ami a fogyatékkal élő felnőtteket illetve gyermekeket látja el, személyi segítés és személyszállítás révén.– erről tartottak beszámolót, amit elfogadott a testület.

A másik beszámolót Lendvainé Szendrei Ágnes tartotta a Carolina Óvoda és Bölcsöde 2012-2013. évi munkájáról. A testület mindkettőt elfogadta, gratulált és további jó egészséget kívánt a munkájuk végzéséhez.

Ezen kívül több olyan napirendi pont is volt, amelyben csak szabályzatmódosítások – pl. közbeszerzési szabályzat – illetve kisebb ügyek szerepeltek.

Ami még többek számára érdekes lehet, hogy városunkban ismét megépítésre kerül egy műfüves pálya. A Református Kollégium pályázott, amihez segítséget kértek városunktól, mivel egyházi intézmény nem pályázhatott volna, de az Önkormányzat közreműködésével sikerül ezt megvalósítani. Mi természetesen szívesen segítettünk, és ennek eredményeképpen remélhetően már október végére elkészül az új műfüves pálya az Iskolakertben lévő sportpálya egy részén.

Ezen kívül szóba került még a Patakhő Kft munkája, amiről tájékoztató hangzott el. Az óvoda melletti vezeték cseréjére került sor, ami lassan befejeződik, már csak az úton van egy átvágás, amit – igazgató úr tájékoztatása szerint - hamarosan megszüntetnek.

Új felügyelő bizottsági tagot választottak az Innovo Patak Városfejlesztő Kft-be, hiszen az egyik tag Jarecsni János volt, akinek lemondásával ez a funkciója is megszűnt, itt is Krai Csaba került a helyébe.

Egy előterjesztés került a napirendünkre, amit Komlóska Község Önkormányzata terjesztett elő és többféle kérelmet is tartalmazott a Világ Királynője engesztelő mozgalommal összefüggésben – ezzel minden magyar önkormányzatot megszólítottak. Egyetértettünk a céljaikkal és támogatjuk.

Szóba került a Bodrogon kialakítandó kikötő ügye is, ami a következő rendkívüli ülésen ismét napirendre kerül. Szeretnénk egy kikötő úszóművet és egy sólyapályát létrehozni – ahol vízi járműveket lehet a vízre bocsátani. Az elsőt a régi stég helyére, hiszen látható, hogy a lábas háznál lévő már nagyon romokban hever, a sólyázó pálya pedig az Arad utcánál lesz, ahol a várfalnál le lehet menni a Bodroghoz. Most erre a kettőre kérünk tervezési ajánlatot, amiket a rendkívüli ülésen tárgyalni fogunk.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.10.01./

 

 Idén is színvonalas volt a borverseny

               
 


Csatlósné Komáromi Katalin


Butella László


Jarecsni János

      

A 13. Sárospataki Borversenyt 2013. szeptember 21-én, szokott helyén, A Művelődés Háza emeleti folyosóján rendezték meg. A babonások talán aggódtak, de miután bejelentették, hogy 101 bor vesz részt a versenyben, látták a nagyszámú szakértő zsűrit és a bájos kínáló lányokat, számukra is nyilvánvaló vált, hogy ez a nap is sikerre van ítélve. Ez így is történt, Butella László, a Sárospataki Hegyközség elnöke 6 nagyaranyról és 46 aranyéremről számolt be a nap végén…

Ezek a számok önmagukért beszélnek, ez azt jelenti, hogy a termelők egyre jobb, egyre finomabb borokat küldenek be, s a bíráló bizottság ezt mind nagyon pozitívan értékeli, így egy nagyon sikeres borversenyt tudhatunk magunk mögött. Annak is örülök, hogy nagyon sok kollega elfogadta a meghívást, és részt vett a borbírálók munkájában. Az átlagéletkorukat már évekkel ezelőtt elkezdtük csökkenteni, így fiatalabb borászok is vannak közöttük – nyilván megfelelő arányban a tapasztaltabb kollégák mellett.

Nagyon örülök, hogy eljöttek és bíráltak, mert a jövő az övék, nekik kell átvenni ezt a szerepet, de nem aggódom emiatt, mert nagyon komolyan veszik ezt a munkát. Az ő munkájuk is hozzájárult, hogy mind szakmailag, mind emberileg nagyon jó borversenyen vagyunk túl – értékelte a versenyt Butella László.

A 13. Sárospataki Borverseny egy nagysikerű rendezvény volt Sárospatak életében és a hegyközségi szervezetnél is. Köszönet illeti A Művelődés Háza vezetőit és dolgozóit, hogy ezt a borversenyt ilyen színvonalasan megtudtuk rendezni – folytatta a verseny értékelését a szervezők részéről Jarecsni János

Úgy gondolom, hogy a szőlőtermesztők kiváló alapanyagot termeltek meg a szőlőterületeken és a borászok ezt színesítették a tudásukkal és kiváló termékeket készítettek belőle – ezt a borverseny eredményei is mutatják. Ha ezek a termékek a piacon megjelennek, így gondolom, hogy érdemes őket megvásárolni, szívesen merem őket ajánlani, mind jó minőséget képviselnek. Hiszem, hogy jövő útja a minőség, és mi ezen az úton haladunk.

Kellenek ezek a borversenyek, hogy irányt mutassanak a termelőknek és kicsit tájékoztassák a borvásárlókat is, hogy melyik cégeknek vannak kiváló termékei, melyeket érdemes vásárolni

A Művelődés Háza és Könyvtára 2002. óta házigazdája a Hegyközség által szervezett borversenyeknek – tette hozzá Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

Mindig örömmel adunk otthont ennek a rangos megmérettetésnek, hiszen programjaink között különös hangsúllyal vesznek részt a borkultúrát és a tájegység adottságait népszerűsítő programok. Nagyon örülünk, hogy idén is sikeresen lezajlott ez a verseny és reméljük, hogy az intézmény a jövőben is, a maga eszközeivel ezeknek a rendezvényeknek a színhelye lehet.

A mai napon, az épület falain belül zajló programokon kívül még egy hagyományos elemet is megtartottunk, ez pedig Lorántffy Zsuzsanna asszony szobránál a koszorúk elhelyezése volt, hiszen tudjuk, hogy az Ő számára készítette Szepsi Lackó Máté az első aszú bort és ennek szeretnénk minden évben ezzel a kis megemlékezéssel is emléket állítani.

A Művelődés Háza együttesei, pedig hangulatos műsorukkal járultak hozzá a versenyhez és a díjkiosztáshoz.


 


 

További fotók - versenyről >>>                     További fotók - eredményhirdetésről >>>

Cziczer Katalin
/2013.09.30./

 

  Közeledik a MINK!

 

               
 

2013. október 2-án mutatkozik be városunkban a nemrég megalakult Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért Egyesület. A fiatalok feladatvállalásaira épülő csapatnak célja egy olyan tevékenységsorozat megvalósítása, mellyel elsősorban kortársaink figyelmét irányíthatják rá a határon belüli és túli magyarság egységére, a XX. századi sorsfordító politikai döntésekre, a nemzeti kultúrában rejlő értékekre.
 

       

Bemutatkozó rendezvényük több program elemből tevődik össze. 13 órától az Újbástya Rendezvénycentrumban Dr. Bogár László egyetemi tanár, közgazdász és Koltay Gábor rendező előadásait hallgathatják meg az érdeklődök. Az előadásokon való részvétel díjmentes.

A rendezvény fénypontja az esti jótékonysági gálaelőadás, mely 18 órától kezdődik az Árpád Vezér Gimnázium aulájában.

Az este folyamán színpadra lépnek:
Keresztes Ildikó,
Varga Miklós
,

az Örökség Zenekar szólistái (Tóth Reni, Mr. Basary, Géczi Erika)

Baricz Gergő

8kor Színház
, Sárospatak
Wittner Mária
, 56-os forradalmár.

Jegyek – utolsó lehetőségként, korlátozott számban – október 01-ig (keddig) még előjegyezhetők az alábbi elérhetőségeken:
kozossegvallalas@gmail.com; +36-70/394-3578. Kizárólag előjegyzéssel válthatók és vehetők át jegyek a HELYSZÍNEN!
Jegyárak: Felnőtt-1500 Ft, Diák-700 Ft, Támogatói-5000 Ft
(Kiemelt támogatóink - támogatói jeggyel rendelkezők- meghívást kapnak az előadás utáni zártkörű állófogadásra.) 


Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! További információ:
www.kozossegvallalas.gportal.hu


 


 


Cziczer Katalin
/2013.09.30./

 

 Közlekedésrendészeti helyzetkép

 

               
 

 

      

Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain az elmúlt 24 órában személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt, anyagi káros ütközés két esetben jutott a rendőrség tudomására. A Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei közúti ellenőrzés során egy sofőrtől a helyszínen bevonták a jogosítványt, mivel a vele szemben alkalmazott alkoholszonda elszíneződött...

A rendőrség kiemelten kezeli a rendszeres közúti ellenőrzéseket, így a közlekedők a megye útjain, bárhol számíthatnak rendőri jelenlétre, sebességellenőrzésre!


 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.09.30./

 

  Vay-s sikerek

 

               
  

A 2013/2014-es tanévet több újdonság jellemezte a Vay-ban. A nyár folyamán tanulóink és szakoktatóink felújították a Lorántffy Internátust, ahol új tanműhelyeket is kialakítottunk. Itt került elhelyezésre a gyakorlati oktatást illetően a szakács, pincér és fazekas szakma, mely képzésen tanuló diákok és szakoktatójuk, Gécziné Bankus Zsuzsanna tanárnő szeptember közepén a nádudvari X. Országos Ifjúsági Kézműves pályázaton, fazekas kategóriában az előkelő II. helyezést érte el...
 

 


Gécziné Bankus Zsuzsanna

      

Jelenleg 25 Vay-s diák részesül kollégiumi elhelyezésben a felújított diákotthonban, melynek ünnepélyes avatása 2013. október 8-án 10 órától lesz. Nagy esemény ez az iskola életében, nem csak a kollégium vonatkozásában, hanem, mert az ünnepség után az Iskolakertben nemzetközi Guinness-rekordkísérleten vesz részt mintegy 1000 diák. Az erdészeti szakmunkásképzés és a környezettudatos nevelés népszerűsítésére az intézmény lengyel, szlovák és megyei-helyi testvérintézményeinek delegációi érkeznek, hogy néhány percig együtt átkarolják az Iskolakert fáit.

Az akció után hulladékgyűjtés veszi kezdetét a városban, mely része a Vay Miklós Református Szakképző Iskola és Diákotthona őszi szeretetszolgálatbeli tevékenységsorozatának, melynek kapcsán az intézmény tanulói és oktatói idén - a tavalyi ételosztás és faosztás után - fizikai munkaerővel segítenek a rászoruló családoknak, egyedülálló, idős embereknek. A szeptember elején elindított program nagy örömére szolgál a varbói, bodrogolaszi és természetesen a sárospataki református gyülekezet számára.

Az intézmény október második hetében nemzetközi hetet szervez, melynek keretében táncház, gyalogtúra, kemencében sült ételek, tábortűz, nemzetközi sportverseny, kerékpártúra, fazekas korongozás és még számos program várja az érdeklődőket. Bővebb információ: www.vaymiklos-szki.hu


 


 


Cziczer Katalin
/2013.09.29./

 

  Országos versenyeken jártak a modellezők

               
  

Mint minden évben, úgy az idén is részt vettek városunk modellezői országos és nemzetközi robbanómotoros hajómodell versenyen Debrecenben és Csongrádon, ahol megméretették magukat a hazai és külföldi versenyzők mezőnyében – kaptuk a tudósítást Göncfalvi Balázstól, a Modellező Klub Elnökétől, aki maga is részese volt az elért szép eredményeknek…
 


Göncfalvi Balázs

      

A klubtagok már több éve, évtizede űzik ezt a sportot. Az idén két nemzetközi versenyen is szerepeltek.
A debreceni versenyen:
Jakab Krisztián FSR-V 3,5ccm-es kategóriában 5. helyezést, 15 ccm-es kategóriában 7. helyezettként,
Göncfalvi Balázs FSR-V 3,5ccm-es kategóriába 11. ként ért célba.

Az utóbbin a Csongrád kupán:
Jakab Krisztián a FSR-V 3,5 ccm-es14.helyezett, 15ccm-es kategóriában 13. helyen végzett.
Göncfalvi Balázs FSR-V 3,5ccm-es kategóriában 16. helyezést sikerült megszereznie.

A verseny szezon véget ért de a téli időszakban sem pihennek a klubtagok. Hajók fejlesztésével foglalkoznak, hogy a következő évben még sikeresebbek legyenek, és több hajómodell versenyen is tudják képviselni Sárospatak városát. 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.09.29./

 

  Futó verseny, INTERLIGA, SZEGED ÉS SPORTTÖRTÉNETI GYŐZELEM!

 

               
 

Elindult az élet a SUSI-ban… A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola minden évben próbál valami újat mutatni, fejlődni minden téren! Így történt ez 2013 szeptemberében is, amikor a Sportiskola a hatodik évét kezdte el - küldte a tudósítást Beliza János a SUSI elnöke...
 

 

 

 

 


Belicza János

 

      

Az egyesület két csapattal részt vett a MAGASHEGYI FUTOVERSENYEN – Sátoraljaújhelyben, ahol szép sikereket értek el a kézilabdás lányok. A SUSI 1-es csapatát a Szabó Eszter, Hauser Petra, Krenyitzky Sarolta trió alkotta (2. helyezést értek el), még a SUSI 2-es alakulat a Mudróczki Fanni, Kababik Bianka, Hardon Réka hármasból állt ( 3. helyezést értek el.). Ezen kívül Hardon Réka egyéni versenyben is elindult, a 14 év alattiak korcsoportjában, ahol 3. lett és Gombos Dorka pedig külön díjban részesült, mint legfiatalabb versenyző. Természetesen a csapat edzője – Hardon Csaba – is futott a lányokkal!

Elindultak az INTERLIGA küzdelmei. Új csapatokkal, nagyobb kihívásokkal. A második fordulóban kapcsolódtak be a focisták a küzdelemsorozatba, ahol ismerkedtek az ellenfelekkel. A harmadik fordulóban kisdöntőt játszott az együttes és 4. lett, a 8 csapatot felvonultató bajnokságban. A csapat tagjai: Vachter Fanni, Szemán Eszter, Kovács Zsombor, Baráth Benedek, Ardó Alex, Halász Dániel, Baba János, Hunyadi Bence, Batta Gergő, Tagai András, Gócs Bálint, Mózes Tamás, Szendrei Gábor – játékosok, Vachter Tamás – edző. Résztvevő csapatok: Ungvár, Nagybánya, Gyulaháza, Kisvárda, Cigánd, Tarpa, Mátészalka, SUSI.

A Sárospataki USI felnőtt női futball csapata szeptember 22-én először lépett pályára a megyei női kispályás bajnokságban. Az indulást részben az MLSZ pályázatai teszik lehetővé. Az ellenfél az a Bőcs volt, amely az előző fordulóban döntetlent játszott a bajnok Encs csapatával. Mindkét csapat támadólag lépett fel, így a pataki lányok egy pontos Preszoly lövés után megszerezték a vezetést. Ettől kezdve a bőcsi csapat leegyszerűsítette játékát, minden labdát előre vágott, csapatjátékra nem törekedtek. Ez ideiglenesen eredményes volt, mert néhány perc múlva kiegyenlítettek. Ezután viszont Preszoly Fruzsina és Takács Brigitta 3:1-re alakították az eredményt. Az első félidő végén a bőcsiek egy szöglet után újra gólt értek el, így a 2. félidőben óriási küzdelem alakult ki, mindkét kapu veszélyben forgott, de újabb gól már nem esett. Így Sárospatak jelenlegi egyetlen felnőtt női sport csapata első mérkőzésén értékes győzelmet aratott. Az egész csapatot dicséret illeti, hiszen viszonylag rövid felkészülés után nagy akarattal hozták le a mérkőzést.
A kapuban Sohajda Kriszti magabiztosan védett, Kapéri Kitti jól irányította hátulról a csapatot, Szuromi Gréta és Sütő Zsófi jól védekeztek, Maczkó Gréta sokat futva, hasznosan játszott, Aranyosi Anett és Mecz Niki ügyesen léptek be a támadásokba. Sérülés miatt hiányoztak: Osztroha Petra, Molnár Dóra, Hallók Petra, Gulyás Gabriella és Kertész Réka. A csapat további programja: szeptember 29. KKSE (otthon); október 5. Kazincbarcika (idegenben); október 12 Mezőkövesd (i); október 16. Sajóvölgye (i); október 20. Tiszalúc (o). A csapat várja labdarúgásban már járatos nők, lányok és TÁMOGATÓK jelentkezését. A KKSE elleni szeptember 29-ei bajnoki találkozó az ÁVG pályáján kerül megrendezésre, 11 órakor. Az egyesület várja a szurkolókat az első hazai mérkőzésre!

Pár hír még a SUSI életéből: az egyesület vezetőségét a MOGYI Kft. felkérte, hogy segítsen megrendezni SZEGEDEN egy hasonló labdarúgó, szivacskézilabda és kézilabda tornát, mint amilyen Sárospatakon szokott lenni, 2013 szeptember 14-én. Nagy örömmel vállalta az elnökség a felkérést, amely mind erkölcsi, mind sportszakmai szempontból előnyösnek bizonyult a pataki egyesület életében. Pár név a résztvevő csapatokból: Újpesti TE, Szegedi Sportiskola, SZEAC, Baks, Tökmag FS, Algyő, Hódmezővásárhely, Orosháza… A vezetőség a pályázatokba is jeleskedik, hiszen a NEA legújabb pályázata által, egy fényképezőgéppel és egy kompresszorral gyarapodott a sportiskola készlete. 2013 augusztusában a SUSI szakmai és pénzügyi beszámolóját Sárospatak Város Önkormányzata elfogadta és kiemelkedőnek titulálta! Három új edző segíti a továbbiakban a gyerekek fejlődését, Kababik Edina a szivacskézilabdáért lesz felelős, még a Hoffman Gábor és Budai Viktor páros a legkisebb focistákat fogja dirigálni. A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola szeretne gratulálni Seresné Kormány Anitának aki a Siketlimpián szép eredményeket ért el! Az első hazai rendezésű kupára sem kell sokat várni, hiszen 2013. október 20-ára tervezi az elnökség az eseményt. Továbbra is tartanak az edzők kihelyezett foglalkozásokat Kenézlőn és Bodrogolasziban. Az egyesület két kézilabda szakembere – Bodorovics Tamás és Hardon Csaba – beiratkozott a Sportoktatói tanfolyamra, melyre egy éven keresztül fognak járni az edzők. További információ: www.susi.mlap.hu. és +36/70-450-42-60.

EDZÉS IDŐPONTOK:
LABDARÚGÁS:
• 2001-2002-ben születettek: kedd és péntek (sportpálya) 1615
EDZŐ: Vachter Tamás – edző

• 2003-2004-ben születettek: hétfő és csütörtök (ÁVG műfű) 1615
EDZŐ: Punyi Gyula – edző

• 2005-2006-ban születettek: hétfő és szerda (ÁVG műfű) 1615
EDZŐ: HOFFMAN GÁBOR ÉS BUDAI VIKTOR - edzők

• Női labdarúgás – felnőtt hétfő és csütörtök (II. Rákóczi F. műfü) 1615
EDZŐ: Gönczy Zoltán – edző

KÉZILABDA:
• 1999 – 2000-ben született lányok:
kedd, csütörtök 1715 (szervezés alatt) és vasárnap 11:00 ÁVG)
EDZŐ: Hardon Csaba – edző

• 2003 – 2005-ben született lányok:
hétfő és péntek 1600 (szervezés alatt)
EDZŐ: Bodorovics Tamás– edző

• 2006 – 2007-ben születettek: kedd és csütörtök 1615
(szervezés alatt)
EDZŐ: Kababik Edina – edző


 


 


Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola
/2013.09.28./

 

  Már az adventi ünnepeket tervezi a Humán Bizottság

 

               
  

 


Szvitankó Tamás

      

Más napirendi pontok mellett, már az adventi események szervezése is szerepelt a Humán Bizottság 2013. szeptember 25-én megtartott ülésén. Szvitankó Tamás bizottsági elnök elmondta, hogy az új főteret kiváló helyszínnek tartják a négy gyertyagyújtás nagy tömegeket megmozgató eseménysorozatára…

Mivel alapvetően egyházi ünnepről van szó, a szervezésben nagy szerepet szánnak a történelmi egyházak vezetőinek. Őket fogják megkeresni azzal, hogy milyen műsorokra gondolnak és miben tud segíteni a város ezek megvalósításában.

Más örömteli téma is felmerült: a Carolina Óvoda és Bölcsőde létszámnövekedésre számít, az év folyamán 30 új gyermeket várnak a falaik közé. Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető elmondta, hogy ezzel már túl fogják lépni a 25-ös létszámot, amihez a fenntartó hozzájárulását kérte.
 


 


 


Törő Gábor
/2013.09.27./

 

  Az Egészségügyi és Szociális Bizottság üléséről

 

               
  

 


Oláh József

      

A szociális bérlakások és a segély kérelmek mellett a legfontosabb téma a Gondozási Központ működéséről szóló beszámoló volt az Egészségügyi és Szociális Bizottság ülésén. Az intézmény idén a törvényi előírások szerint átalakult, többletfeladatok kerültek hozzá és új helyre is költözött. A számos módosítás azonban nem okozott fennakadást az érintett lakosság ellátásában – tudtuk meg Oláh Józseftől, a bizottság elnökétől…

Mikor a Gondozási Központ helyét az új épületben tervezték, még nem tudták, hogy törvényi változások miatt a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat is hozzájuk fog tartozni. Az épületszárnyban ezeket az irodákat is sikerült kialakítani, így az új feladatokkal kibővült Gondozási Központ az új helyén zavartalanul működik.
Munkájukhoz tartozik a hajléktalan ellátás, a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a fogyatékkel élők nappali intézménye, az idősek nappali ellátása és a támogató szolgálat, ami a fogyatékkal élő felnőtteket illetve gyermekeket látja el, személyi segítés és személyszállítás révén.– erről hallgattak meg beszámolót, amit elfogadásra javasolt a bizottság.


 


 


Törő Gábor
/2013.09.26./

 

  Vízilabdás toborzó

 

               
 

Október 1-jével megnyitja kapuit a Végardó Fürdő téliesített üzemben. A tavaly - egyesületünk TAO programja keretében - vásárolt új sátor is a helyére került, így minden lehetőség adott, hogy a vízilabdaedzések is a megszokott intenzitással folytatódjanak, immár a fedett, 25 m-es medencében – tájékoztatja a vízilabdázó gyerekeket és szüleiket Erdei János vízilabdaedző…
 

 


Erdei János

      

Az alapozási időszakot kicsit megtépázta a mindkét városban működő uszodák téliesítése, de amint az előző években gyakorlattá vált, szeptember végétől már előkerülhetnek a labdák is. A taktikai gyakorlatok azért is fontosak ebben az évben, mert a nemzetközi szövetség új szabályokat alkotott a vízilabdában, ami egy teljesen új játékstílust és az ehhez kapcsolódó felkészítést hoz magával. Bár sok esetben még a szakemberek (játékvezetők, edzők, ellenőrök) is sötétben tapogatóznak, hiszen nem tudják pontosan, hogy milyen is lesz az új vízilabda és mi lesz a nemzetközi gyakorlat. Egy biztos, nekünk, magyaroknak kedvez az új szabályrendszer, mert megszűnik a vízibirkózás, és egy sokmozgásos, játékintelligencián és ügyességen, fineszességen alapuló játék képe rajzolódhat ki.

Talán azok a szülők, akik eddig féltették gyermeküket – főleg kislányukat – a test-test elleni küzdelemtől (ami egyébiránt eddig sem volt túl durva), fontolóra veszik, hogy a legsikeresebb magyar csapatsportágat válasszák-e csemetéjüknek. A vízilabda a vízben való mozgáson túl (ami az emberi test minden porcikájának hasznos), a közösségi kapcsolatok fejlődését is nagymértékben elősegíti, ezért a már beiratkozott gyerekeken túlmenően a 2013-2014-es idényben is szeretnénk minél több, a vízilabdával ismerkedni vágyó gyerkőcöt a medencébe csábítani.

A 2002-2003-2004-ben született – legalább egy úszásnemet már korábban elsajátított – gyerekeknek kezdő csoportot indítunk kedden és csütörtökön Sárospatakon, hétfőn és szerdán Sátoraljaújhelyben, de idén is beindítjuk Sárospatakon a nagy sikert aratott „ebihal” csoportunkat, ahol a gyerekek folyamatos, az egész tanévet felölelő tanrendben tanulhatnak meg úszni.
Az idei esztendőben – az iskolai jogszabályi változásokhoz, az egész napos iskolához, illetve a mindennapos testneveléshez igazodva – egy újabb kísérletet szeretnénk bevezetni. A napköziből közvetlenül az uszodába szállítjuk a gyerekeket az egyesület kisbuszaival, így a szülőknek csak az edzés végén kell gondoskodni a gyerekek hazajutásáról. Sokszor látni, ahogy a városban fel-alá siető szülők, nagymamák, nagypapák próbálják külön foglalkoztatásra eljuttatni a gyerekeket. A vízilabda klub azt ajánlja, hogy az egyesület oktatói az előre egyeztetett időpontokban az iskolából egyenesen az uszodába szállítják a gyerekeket az uszodai foglalkozásokra. A gyerekek szállítását az egyesület finanszírozza. Ezzel szeretnénk tehermentesíteni a szülőket a mindennapos rohanás alól.

Jelentkezni lehet személyesen Sárospatakon, a végardói uszodában kedden és csütörtökön 16:30-tól, vagy Sátoraljaújhelyen a Városi Uszodában hétfőn és szerdán 16:30-tól. A gyerekek úszófelszerelést hozzanak magukkal.


 


 


Cziczer Katalin
/2013.09.26./

 

  Tündérmező Arcai Fotópályázat a Refiben

               
  


 

      

Az ötven legjobb fotót tekinthetik meg az érdeklődők a most megnyílt „Tündérmező Arcai” című fotókiállításon 2013. október 6-ig a Sárospataki Református Gimnáziumban. A tárlat egy határon átnyúló együttműködés része, amelyben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szépségeit mutathatták be a pályázók...

A Megyei Sajtószolgálatnak Oláh István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője elmondta: 1054 pályamunkából választották ki a legjobb fotókat, amelyek Kassán is láthatóak lesznek. A fotópályázat egy olyan brand, vagyis arculatépítés fontos eleme, amely bemutatja Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kistelepüléseit, varázslatait.

Olyan pályamunkákat vártunk, amelyek képesek visszaadni a megye hangulatát úgy, ahogyan Móricz Zsigmond leírta: „Az országnak ez a legtávolabbi része, az egész ország legcsodálatosabb darabja: a történelmi Magyarországnak utolsó tündéri mezeje.” - úgy gondolom, a legjobb ötven alkotás teljesítette ezt a kritériumot” - mondta


 


 

További fotók>>>

Sárospataki Református Gimnázium
/2013.09.25./

 

  EMMI: Jelentősen nő a pedagógusok bére

               
  

      

A PDSZ pénteken közölte: Sztrájk előkészítéséről döntöttek, és tárgyalóasztalhoz hívják az emberi erőforrások miniszterét a pedagógus-életpályamodell bevezetésének égisze alatt folyó „óriási felfordulás" miatt.

A PDSZ azt követően jelentette be az újabb munkabeszüntetésre vonatkozó felhívását a tanárok munkaterheinek növekedése miatt, hogy szeptember 1-jétől 160 ezer pedagógusnak növekszik átlagosan 34 százalékkal, vagyis mintegy 35-80 ezer forinttal a jövedelme. A kormány intézkedéseinek köszönhetően a pedagógusok előmeneteli rendszere átláthatóvá, kiszámíthatóvá és egységessé vált.

A PDSZ nem vett részt abban a több hónapig tartó közös munkában, amelynek eredményeképp a kormányzattal a pedagógus előmeneteli rendszerről tárgyalást folytató reprezentatív képviseletek aláírták a megállapodást, ezzel szemben többször is munkabeszüntetéssel fenyegetőzött. A sztrájkra való készülődést - tárgyalásokra továbbra is mindig készen - tudomásul veszik, attól függetlenül, hogy hasonló bérnövekedést egyetlen területen sem értek el a korábbi kormányok, és Európa nem egy válságtól sújtott országában csökkenek a bérek a közszférában.


 


 


Csontos László - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei sajtóreferens
/2013.09.25./

 

  Készenlétben az állampolgárokért

 

               
 

 

      

A Készenléti Rendőrség bevetési egységei is közreműködnek Borsod-Abaúj-Zemplén megye közrendjének, közbiztonságának megerősítésében. A Készenléti Rendőrség támogató erői 2013. szeptember 25-étől a megye valamennyi településén a nap 24 órájában – állandó, illetve visszatérő jelleggel - látnak el szolgálatot a rendőrkapitányságok állományával közösen. Szolgálati feladataikat a területileg illetékes rendőri szerv vezetője határozza meg...

A rendőrök a gyalogos, kerékpáros és gépkocsizó járőrszolgálat során az általános közrendvédelmi tevékenység mellett kapcsolatot tartanak az érintett települések lakosaival, az önkormányzatok képviselővel. Az ő véleményüket, illetve tapasztalataikat figyelembe véve aktualizálják a járőrkörzeteket, valamint a járőr-útirányterveket.

A rendőrség szándékai szerint a Készenléti Rendőrség egységei jelenlétükkel tovább növelik a lakosság szubjektív biztonságérzetét, javítják a helyi rendőri erők reagáló képességét, ezzel is megelőzve vagy megszakítva a jogellenes cselekményeket.

A Készenléti Rendőrség megerősítő erői az indokolt és a szükséges ideig segítik Borsod-Abaúj-Zemplén megye településeinek közrendjét, közbiztonságát.


 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.09.24./

 

  A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság üléséről

               
 


Egyed Attila

      

A 2013-as költségvetési előirányzatok módosításáról és még további 23 napirendi pontról tárgyalt a testületi ülést megelőzően a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. Egyed Attila, a bizottság tagja ezek közül emelte ki a fontosabbakat…

A tagok jóváhagyták a Patakhő Kft 8 millió Ft-os igényét, amire azért volt szükség, hogy a fűtési szezon kezdetéig mindent rendbe hozhassanak, s amit szükséges kicserélhessenek. Ezt a segítséget kölcsön formájában adja az Önkormányzat saját cégének.

Rövidesen átadásra kerül a főtér, aminek gránit burkolatát azzal igyekeznek megóvni az idő előtti rongálódástól, hogy szinte teljesen kitiltják az Eötvös utca főteret érintő szakaszáról a gépjárműveket. Ez alól csak a mentők, a tűzoltók és a rendőrség járművei mentesülnek.
A közlekedést szabályzó táblákat a főtér átadásával egyidejűleg fogják kihelyezni közlekedéstechnikai szakemberek bevonásával.
 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.09.24./

 

  Évindítás a Carolina Óvodában

 

               
 

Nagy sikerű rendezvénnyel kezdődött a 2013/14. nevelési év a Carolina Óvoda és Bölcsődében. Immár harmadik éve hagyomány, hogy szeptember közepén egy nagyszabású programmal ünnepeljük a hosszú nyári szünet utáni találkozást, és elindítjuk az új tanévet – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, intézményvezető...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

A tanévkezdéssel egy időben, szeptember 14-én ünnepeljük az óvoda születésnapját is, hisz 2010-ben – pontosan 3 évvel ezelőtt – ezen a napon került átadásra ez a gyönyörű épület.

A rendezvényen felléptek az óvoda néptánc- és zeneóvodás csoportjai, verset mondtak Czinke Hanna, Czinke Csanád és Winkler Violetta nagycsoportos óvodásaink. Visszalátogattak és köszöntötték intézményünket a korábbi óvodásaink is, akik - jelenleg az Alapfokú Táncművészeti Iskola tánccsoportjainak tagjaiként - ünnepi műsort adtak.

Ezt követte a hatalmas születésnapi torta megcsodálása és felvágása, amelyből jutott a gyerekeknek, a szüleiknek és a vendégeknek egyaránt.
A színvonalas, vidám műsort jó hangulatú táncház követte Darmos Éva vezetésével. Ezzel egyidőben kézműves foglalkozások színhelyei várták az éppen „alkotni” vágyókat és sok-sok versenyjáték a mozogni vágyókat. Egy igazán vidám és kellemes délutánt töltöttünk együtt a bölcsődés és óvodás gyermekekkel, szüleikkel és vendégeikkel.


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.09.24./

 

  ZEMPLÉNI TEKERENTYŰ

 

               
  

Sikerrel zárult a Zempléni hegyeken átívelő, a gönci Járóbeteg Szakellátó Központ és az Árpád Vezér Diáksport Egyesület szervezésében megvalósult kerékpártúra, a ZEMPLÉNI TEKERENTYŰ. Minden éven szeptember 22-e az Európai Autómentes Nap időpontja, ehhez az eseményhez csatlakozott a rendezvény, mely során Sárospatakról Baskóig tekerhettek a kerékpározást szeretők...
 

 


Kordáné Györki Erika


Vajóczki Andrea

      

A résztvevők a szokatlanul hűvös szeptemberi reggel ellenére is felkerekedtek, hogy teljesítsék a Sárospatak-Sátoraljaújhely-Pálháza-Telkibánya-Gönc-Baskó útvonalat és távot. A sátoraljaújhelyi „Csendőrkertben” a tavalyi évhez hasonlóan mécsest gyújtva emlékeztünk elhunyt kerékpáros társunkra, Kocsi Zoltánra. A résztvevők életkora változó volt, 6-76 éves kor közöttiek voltak a bringások.

Göncön paprikás krumpli fogadta a kitartóbbakat, s a tavalyi évhez képest duplájára duzzadó, immár 40 főből álló, a teljes, 90 km-es távot teljesítő „magot” pedig a baskói Kőröshegyi fogadóban várták meleg vacsorával és jó szóval. A két napos program során nagy szolgálatot tett a kísérő szerviz autó és Sárospatak Önkormányzatának kisbusza, hiszen az eltört pedálok, defektek azonnali javítását oldhattuk meg így.

A baskói fogadóban az érintett települések polgármesterei, a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem munkatársai vártak bennünket, illetve a térség országgyűlési képviselője, dr. Hörcsik Richárd úr illette elismerő szavakkal a kezdeményezést.
Gratulált a szervezőknek, hogy sikerrel megmozgatták a lakosságot s a térség hivatalos szerveit, felhívva a figyelmet a kerékpáros közlekedés környezet-, és egészségbarát mivoltára.
A rendezvény célja persze mindezeken túl az is volt, hogy rácsodálkozzunk környékünkre, hiszen így, testközelben tudatosul igazán, milyen szép vidéken élünk.

A rendezvény lebonyolításáért ezúton mondunk köszönetet az Abaúj Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központnak, a baskói Kőröshegyi fogadó tulajdonosának és egyben a település polgármesterének Hegedűs Szilárdnak, Sárospatak és Sátoraljaújhely Város Önkormányzatának, a Zemplén Tv-nek, az érintett települések polgármesteri hivatalainak, iskoláinak, a BAZ Megyei Rendőr Főkapitányság és az érintett rendőrkapitányságok vezetőinek, a térség katasztrófavédelemi szakembereinek, s az ellátásban szerepet vállaló támogatóknak.

Szervezők:
Vajóczki Andrea – az Abaúj Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ igazgatója
Kordáné Györki Erika – az Árpád Vezér Diáksport Egyesület elnöke
Hegedűs Viktória- a Kőrös-hegyi Fogadó és Baskói Tábor kapcsolattartója


Hegedűs Viktória


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.09.23./

 

  Hamarosan átadják a felújított piacot

 

               
 

Látható, hogy az utolsó simításokat végzik a piacon, ami hamarosan átadásra kerül. Akitől véleményt kértem, vagy a véleményét hallottam, mindenki megelégedésére szolgál. Valóban, nagyon kevés ilyen minőségű és ilyen szép piac van a környéken – kezdte beszámolóját Aros János polgármester a „piacprojekt” befejezéséről…
 

 


Aros János

      

Aki minden beruházásunkkal kapcsolatban erős kritikusunk, még az is azt mondta, hogy tényleg szépen történt meg a kivitelezés és gyönyörű szép a piac - de kicsi. Megnyugtattam, hogy egy négyzetméterrel sem kisebb, mint eddig volt, s mivel a régi piac felújítására nyertünk, csak ebben tudtunk gondolkodni.

A padok is ugyanolyan mennyiségűek, csak ezek most fapadok - amiket a Kommunális Szervezet szakemberei készítettek. Adja Isten, hogy igaza legyen, hogy kicsi lesz a piac, mert ez azt jelentené, hogy az eddiginél is többen szeretnék igénybe venni a lehetőségeit. Amennyiben így lesz, akkor természetesen a felső piac területét is a lakosság rendelkezésére fogjuk bocsátani.

Egyébként a felújított piac minden egészségügyi előírásnak és uniós szabálynak megfelelően került kialakításra, az épületben a tejtermékek, füstölt áruk, húsáruk, gombavizsgáló, hűtőpolcok és mozgáskorlátozott WC is található.
A piac területén parkolók is kerültek kialakításra, ahol az autóból való árusításra is lehetőség lesz. Felmerült az igénye annak is, hogy esetleg minden nap nyitva tartó piacot alakítsunk ki. Ezt is meg fogjuk fontolni, és amennyiben valóban igény lesz rá, a szerdai és szombati nagy piac mellett erre is biztosítunk lehetőséget.

Látható, hogy a bolhapiac is kezdi magát kinőni itt a belvárosban. Nem tartom kizártnak, hogy a régi felújított piac, a MÁV területén található piac, a bolhapiac és hamarosan – szintén a lakosok kérésének megfelelően - szóba kerülhet egy helyi termékek árusítására lehetőséget adó piac is, ami majd a főtéren lesz, szintén valamilyen rendszerességgel kialakítva.

Tehát, ha ez a négy helyszín biztosít lehetőséget a patakiaknak, akik vásárolni szeretnének, illetve a pataki és a patakhoz közeli őstermelőknek, akik eladni, értékesíteni szeretnének, akkor azt hiszem, hogy mindenki megnyugtatására és megelégedésére fog majd ez rendelkezésre állni.


 


 


Törő Gábor
/2013.09.23./

 

  Az egri Eszterházy Károly Főiskola része lett a tanítóképző főiskola

 

               
 

 


Dr. Liptai Kálmán

      

A sárospataki tanítóképző 154. tanéve indult el az idén szeptemberben. A tanévkezdés különlegessége, hogy az oktatás szeptembertől új fenntartóval folytatódik. A nagy múltú intézmény az utóbbi években a Miskolci Egyetemhez tartozott, amit most egri Eszterházy Károly Főiskola váltott fel, ennek a Comenius Kara-ként működik tovább. Dr. Liptai Kálmán, az egri Eszterházy Károly Főiskola rektora a sárospataki évnyitó ünnepégen kijelentette, hogy szerencsésnek tartja magát, amiért e két kiváló intézmény egyesítésében részt vehet…

Az egyesítést illetően mindenki optimistán nyilatkozott. Dr. Hegedűs László, a kar dékánja lelkesen számolt be azokról az új képzési profilokról, amelyek már az új anyaintézménnyel való együttműködésnek köszönhetőek:

”Ebben az évben az óvodapedagógus és a tanítóképzés mellett igyekeztünk olyan közös képzéseket indítani, amelyek közül kiemelném a vezető- és a szakértő pedagógusképzést.”

Dékán úr azt is elmondta, hogy a közös képzések esetén is Sárospatakon folyik majd az oktatás, valamint örömét fejezte ki azért is, hogy idén határon túlról is sokan választották ezt az intézményt, első sorban a Szlovákiához tartozó magyarlakta területekről. 


Dr. Hegedűs László
 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2013.09.22./

 

  Irodalmi teadélután a könyvtárban

 

               
 

Irodalmi teadélutánra hívtam a kedves érdeklődőket 2013. szeptember 18-án. A májusban elkezdett Duna menti barangolásunkat folytattuk. Nincs még egy folyó a világon, amely olyannyira meghatározta volna a körülötte élők életét, mint a Duna - számolt be Stumpfné Gyöngyösi Etelka...
 

 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka

      

Nincs még egy folyó a világon, amely olyannyira meghatározta volna a körülötte élők életét, mint a Duna. Ez a folyam beleszólt a történelembe, háborúkat nyert és vesztett népei, nemzetei számára. Nincs olyan művészeti ág, amelyet ne érintett volna meg vadregényes, romantikus tája, fenséges hegyvonulata, cserfes fiatalsága, mélabús bölcsessége.

Útja során nemcsak országokat szel át, de különböző éghajlatokat is. Változatos növény – és állatvilága páratlan. Jobb és bal partján megszámlálhatatlan földrajzi csoda, archeológiai- és történelmi emlékhely, műalkotás található. Kastélyok, kolostorok, várak kísérik 2850 km hosszú útját. A Duna nemcsak azt a 10 országot köti össze, melyet napjainkban átszel, hanem szélesebb térségeket is.
A második részben olyan filmrészleteket mutatok be, melyben a Duna folyam útját járja be Bécstől Mosonmagyaróvárig. Hivatkozik a Duna ihletésére született művészi alkotásokra, a Dunát köszöntő költők és írók műveire is, emlékezik a történelmi eseményekre. (Ady, Sapphó, Rilke, Grimm, Tóth Árpád...)
A későbbiek során folytatjuk a Duna útját. Köszönöm kedves vendégeimnek, hogy jelenlétükkel ismét megtiszteltek! 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.09.22./

 

  Vándorkupát nyert a Magashegyi Futóversenyen a REFI csapata

 

               
 

 


 

      

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Magashegyi Futóverseny 2013.szepember 15-én Sátoraljaújhelyen. Az előző években is nagy sikerrel rendezték meg a versenyt és évről évre egyre több résztvevő áll rajthoz. A versenytáv 3850 m, s a hegyi futás alatt 225 m szintkülönbséget kell leküzdeniük páratlan természeti környezetben a versenyzőknek. A Sárospataki Református Gimnázium tanulói az idén is részt vettek a versenyen, s kimagasló eredménnyel büszkélkedhetünk...

Zamatóczky László emlékkupát vehette át a győztes, a legjobb váltó csapat.
A kupára felkerül a győztes csapat tagjainak neve:
Mezővári Kinga 10. T osztályos tanuló, Bodnár Fruzsina 11. A osztályos tanuló és Kozma Éva volt 12.A osztályos diákunk.

Hutkai Flóra 9. KNY osztályos tanuló korcsoportjában a nívós 3. helyezést érte el.
Eredményükhöz gratulálunk! 


 


Sárospataki Református Gimnázium
/2013.09.21./

 

  Barátság Kupa Nemzetközi Labdarúgó Torna

 

               
 

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola egy nemzetközi labdarúgó tornával „melegített” a tanévre. A fiú és lány korcsoportban is megrendezett eseményen 5-5 iskolai csapat vett részt, köztük két csapat Törökországból. A változatos, nagy küzdelmeket hozó mérkőzéseket a felújított sportpályán játszották a csapatok. Öröm volt látni, ahogy több, mint 100 gyerek népesíti be újra a pályát. A mérkőzések után értékes serlegeket, érmeket, okleveleket és különdíjakat adott át a csapatoknak Kissné Murányi Andrea igazgató, Juhászné Nyusti Klára igazgatóhelyettes és Gönczy Zoltán DSE elnök...
 

 


Gönczy Zoltán

      

Végeredmények:

Fiúk (2001. január 1. után született tanulók):

1. Barbaros Spor Kulübü Törökország
2. Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola Sárospatak
3. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sárospatak
4. Bolyai János Katolikus Általános Iskola Szerencs
5. Általános Iskola Karcsa

Lányok (1999. január 1. után született tanulók):
1. Osman Caneri Ortaokulu Törökország
2. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sárospatak
3. Bolyai János Katolikus Általános Iskola Szerencs
4. Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola Sárospatak
5. Általános Iskola Karcsa

A sárospatakiak közül fiúknál Kalocsai Attila (Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola) gólkirály, míg a lányoknál Vachter Fanni (II. Rákóczi Általános Iskola) a legjobb játékos címet érdemelte ki. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.09.21./

 

  Bűnmegelőzési felhívás!

 

               
 

 


Solymosi Antal

      

Felhívjuk az üzlettulajdonosok és az alkalmazottak figyelmét arra, hogy Sárospatakon egy új bűnelkövetési mód jelent meg, nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes a Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Vezetője...

Ennek során az elkövetők az üzletben a vásárlás szándékát színlelve kisebb értékű árut vásárolnak, majd az eladót pénzváltásra kérik. A váltás során újabb váltást kérnek, s eközben annyira összezavarják az eladót, hogy már nem tudja követni a váltási folyamatot, így a végén kisebb-nagyobb összeggel károsítják meg az üzletet, mivel a megtévesztett eladó több, általában kétszer annyi pénzt ad vissza, mint amennyit az elkövető a váltásra átadott.

A Sárospataki Rendőrkapitányság a szabálysértések, bűncselekmények megelőzése érdekében arra kéri az érintetteket, hogy a pénzváltásnál fokozott figyelmet fordítsanak a fenti elkövetési módra, kerüljék a nagyobb összegű váltásokat, s amennyiben gyanús személyek megjelenését észlelik, értesítsék a rendőrséget. 


 


Cziczer Katalin
/2013.09.20./

 

  Halászhomok is Sárospatak része

 

               
 

2013. szeptemberében területbejárásra került sor, melynek helyszíne a Sárospatakhoz tartozó település, Halászhomok volt. Több ingatlant megtekintettünk és beszéltünk a lakosokkal a településrész helyzetéről és a problémáikról – kaptuk a tájékoztatást Dr.Vitányi Eszter jegyzőtől…
 

 


Dr. Vitányi Eszter

      

Ezt követően 2013. szeptember 16-án, 9 órakor a Sárospataki Polgármesteri Hivatal tanácstermében egy megbeszélésre került sor Halászhomok helyzetéről és aktuális problémáiról, melyen részt vett Aros János polgármester, Dr. Vitányi Eszter jegyző, Klima János polgárőrparancsnok, Molnár Mariann, a B-A-Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Sárospataki Tagintézményének vezetője, az ÁNTSZ vezetője és jogtanácsosa, Sáfrányos Sarolta, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője, Dr. Farkas Éva, a Gyámhivatal vezetője, Dr. Téglás István r. alezredes, kapitányságvezető, majd a későbbiekben csatlakozott a megbeszélés részvevőihez Oláh József, a terület önkormányzati képviselője is.

A megbeszélésen minden résztvevő ismertette a Halászhomokkal kapcsolatos tapasztalatait. Polgármester úr tájékoztatta a jelenlevőket, az elmúlt heti ellenőrzésről a szóban forgó helyszínen, ahol azt állapították meg, hogy a tavaly elért állapotok újra leromlottak. Bejelentetlen lakosok, nagylétszámú családok kevés négyzetméteren, valamint az árnyékszékek helyzete problémás.

A megbeszélés során felmerült a Sárospatak Búzavirág és Pipacs utcai beköltözők múlt heti eseménye is. A kapitányságvezető tájékoztatást adott a kukoricalopásokról, illetve a Halászhomok környékén tapasztalt releváns rendőri információkról.
Az értekezlet végén megállapodás született arról, hogy szeptember folyamán egy közös, visszatérő ellenőrzést fognak foganatosítani a társszervek. 


 


Törő Gábor
/2013.09.20./

 

  Hitet tettek a rezsicsökkentés mellett

               
 

„Magyarország nem hagyja magát! Védjük meg a rezsicsökkentést!” címmel lakossági fórumot tartott csütörtökön kora este dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő és Pelczné dr. Gáll Ildikó Európa Parlamenti képviselő Tiszaújvárosban...
 


Pelczné dr. Gáll Ildikó

 

 


Dr. Mengyi Roland

      

2010-ben az EU-ban azt hitték, hogy csettintenek, és azt tesszük, amit mondanak. „Nehéz helyzetben voltunk, kétszeresen is, mert 2010-ben Magyarországra sokmindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy jobban teljesít.” Előírta az EU, mi lenne a jó, mit kéne tenni, mik legyenek a céljaink, úgy tűnt, hogy minden rendben van, de túlzott deficit eljárás volt ellenünk. Plusz a nyakunkban volt egy óriási IMF hitel. Hitelt hitellel fizetett Magyarország. Orbán Viktor miniszterelnök Barossohoz ment, de ő azt mondta, nem tud segíteni. El kellett dönteni, hogyan menjünk tovább.

Ugyan ott tartottunk 2010-ben, mint Görögország. Az IMF-es pénzbárók mindig a leggyengébb országokat keresik meg. Ciprus, Portugália, Spanyolország, Írország hitelt vettek fel. Jöttek hozzánk is nagymellénnyel, kritizálva, de ez a fejezet lezárult, sikerült visszafizetnünk a hitelt. Bíznak bennünk a piacon. „Magyarország az egyetlen eurozónán kívüli ország, amely nem függ az IMF-től. Nagyon jó, hogy ezt megtettük, már az EU-ban is azt mondják, Magyarországban meg lehet bízni.” – szólt az elért eredményekről a képviselő asszony.

A rezsicsökkentésből botrányt csináltak először, most már Lengyelországban is megtörtént, Csehországban is. Félnek, hogy mások is követni fogják a példánkat, megállnak a saját lábukon, és hisznek magukban, hogy meg tudják csinálni.

Van eredmény. Kiderült, hogy meg lehet csinálni. „Az Önök segítségével európainak lenni, úgy, hogy magyarnak maradni. Az út, amit együtt elkezdtünk, folytatásra méltó!” – zárta beszédét Pelczné dr. Gáll Ildikó.

Egy video bejátszással kezdte előadását dr. Mengyi Roland, amelyben a bukott baloldal politikusai kényszeredetten sorolták a gázáremeléseket. A klasszikus elszólást idézve: Hazudtak reggel, éjjel meg este. „A tények ugyanis makacs dolgok. Nyolc éves regnálásuk alatt, 2002-2010. közt megháromszorozódott a földgáz ára, a villamos áramé pedig megduplázódott. Milyen baloldal az, amely a gazdasági válság összes terhét a lakosság nyakába zúdította” – idézte a tényeket dr. Mengyi Roland.

A rezsiárakat tizenötször emelték, a közműszolgáltatások jó részét külföldiek kezére adták, hagyták, hogy a magyar emberek Európa egyik legmagasabb energiaárát fizessék és ezzel veszélybe sodorták a családok megélhetését. „Ez volt a múlt, amire önök, Magyarország velünk együtt nemet mondott. 2010-ben véget vetettek a kudarcok korszakának. Közös erőfeszítésünknek köszönhető, hogy a gazdaság újra jó pályára állt.” Az elért eredmények minden magyar közös érdeme.

„A Fidesz, a mi polgári szövetségünk, a szocialistákkal ellentétben nem a bankok, multik, hanem a magyar családok oldalán áll.” A polgári kormány egyik első intézkedése volt 2010-ben a rezsitarifák befagyasztása. Csupán ennek az egyetlen lépésnek köszönhetően két év alatt több mint 400 milliárd forintot tudtak megtakarítani a magyar családok! A rezsitarifák befagyasztása csupán az első lépés volt. Sőt, erre még a Kádár-korban sem volt példa.

2013. január 1-jétől 10 százalékkal csökkent a villamos áram, a földgáz és a távfűtés lakossági ára. Ez a tiszaújvárosi járásban a földgáz esetében 277,6 millió forint, a villamos energia esetében 86,3 millió forint, a távfűtés esetében pedig 106 millió forint megtakarítást jelent. Komoly pénzekről van szó, ezért komoly támadásokkal kellett szembe nézniük a szolgáltatók és a velük szövetkező baloldali politikusok részéről.

2013. július 1-jétől folytatódott a rezsicsökkentés. A második lépcsőben a vízdíj, csatornadíj, szemétszállítás, PB gáz, szennyvíz, kéményseprés díja lett alacsonyabb. Azonban ezzel még nem ért véget a rezsicsökkentés. Jön a harmadik ütem! November 1-jétől tovább csökken az áram, a gáz, és a távfűtés ára, így a tavalyi árakhoz képest összesen 20 százalékkal lesz alacsonyabb ezeknek a szolgáltatásoknak a díja! A fogyasztók először decemberben kapják meg azokat a számlákat, amelyeken már a csökkentett árak szerepelnek.

Mivel a szocialisták alatt a csillagos égbe emelkedett földgáz ára miatt sokan álltak át vegyes, vagy szilárd tüzelésre, vizsgáljuk annak a lehetséges módját, hogyan csökkenhessen a szén és a tűzifa ára is.

Mit jelent a rezsicsökkentés a gyakorlatban? Egy két fős, nyugdíjas háztartás esetében 50 ezer forintos megtakarítást jelent a rezsicsökkentés, még egy két gyerekes, két szülős háztartásnál már 75-80 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni azonos fogyasztás mellett.

Ezt követően szólt a foglalkoztatás alakulásáról, elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 3.964.000 embert tartanak számon foglalkoztatottként, vagyis a kormányváltás óta 207 ezer fővel nőtt a számuk. Megyénkben a második negyedévben nőtt a foglalkoztatottak száma, és csökkent a munkanélkülieké az egy évvel korábbihoz képest. A nyilvántartott álláskeresők száma 55.670 fő. 2006 óta nem volt 60.000 alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Eddig télen 25-30 ezer embert tudtak a közfoglalkoztatás keretén belül munkával ellátni, a kormány most azon dolgozik, hogy 200 ezer embert vonjon be a közmunkaprogramba. Dr. Mengyi Roland szólt a munkahelyvédelmi akcióról, amely keretében 740 ezernél több munkahelyet sikerült megvédeni. A kormány betartotta ígéretét, 2013-ban 5,2%-al növelte a nyugdíjakat. A második Orbán-kormány 24.500 Ft-al emelte a minimálbért.

A területfejlesztési terveink középpontjában uniós források bevonásával a foglalkoztatás dinamikus bővítése, a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, valamint a térség, kelet-közép Európa versenyképességének javítása áll.

Dr. Mengyi Roland elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv keretében Tiszaújváros térségében számtalan sikeres pályázatot nyújtottak be, komoly támogatás érkezett a település és környékére. Viszont hiányolta a tiszaújvárosi önkormányzat pályázati aktivitását. Dr. Mengyi Roland beszéde zárásaként megköszönte, hogy Magyarország több, mint 2,2 millió polgára, köztük mintegy 4.500 tiszaújvárosi aláírásával támogatta a rezsicsökkentésért vívott harcot.

Kossuth Lajos születésnapja alkalmából a nagy hazafi egy mondásával köszönt el: „Az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás!" – amihez hozzátette, a szocialisták kezére játszani hazánkat felér egy öngyilkossággal. 


 


Csontos László - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei sajtóreferens
/2013.09.18./

 

  Átvették a Bodroghalászi Falunap főzőversenyének fődíját

 

               
 

 


 

      

Mint már korábban megírtuk, a halászi főzőverseny fődíja egy őz volt, amit Vitányi János ajánlott fel. Tíz csapat nevezett be a versenybe, ahol minden csapat díjazásban részesült. A fődíjat, azaz az őzet a "Polgárőrség" csapata nyerte meg, melyet Klima János vehetett át személyesen a felajánlótól. Szerkesztőségünket erről az eseményről is Zérczi László, a városrész önkormányzati képviselője tudósította…

Tudomásunkra jutott az is, hogy az őz a Szerencsen megtartott Megyei Polgárőr Napon az ottani főzőverseny alapanyaga volt.

Gratulálunk a nyertesnek, akit jövőre is szívesen látnak a falunapon.
  


 


Törő Gábor
/2013.09.17./

 

 A szülőket is bevonták a programokba

               
 

Több száz órányi foglalkozás az élethosszig tartó tanulás lehetőségei mindenkinek az iskolában és az iskolán túl komplex kompetencia fejlesztő képzések és foglalkozások Sárospatakon és térségében című program keretében.
 


Csatlósné Komáromi Katalin


Molnár Marianna

      

A TÁMOP-5.1.1-11/1/B-2012-0045.sz. projekt célja többek között a társadalmi integráció javítása a gyermekek és fiatalok körében, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek esélyeinek növelése. Eddig jelentős aktivitás tapasztalható a bevontak részéről, mely jelzi, helytálló, a térség problémáira reagáló pályázati program valósul meg. A gyermek és ifjúságvédelmi tevékenységcsoporthoz kapcsolódóan szerveztek személyiség- és kompetencia-fejlesztő programokat gyermekek és szüleik számára.

Ilyen szülői csoport jött létre Kenézlőn, Vissen és Sárospatakon. Új elemként házhoz is megy a csoport, hiszen ilyenkor mind a szülők, mind a gyerekek részvétele sokkal intenzívebb. Ha nem is háznál, de nagy sikerrel zajlanak a korrepetálások Olaszliszkán és Sárospatakon.

Hetente, 20-20 fő, javarészt 7-11 éves fiatal részvételével. Tolcsva községben a kicsit nagyobbak, a felsősök részére történik önismereti, személyiségfejlesztő foglalkozás, hasonló működik Vajdácskán alsós tanulóknak. A pályázat eleme még a Vay Miklós Szakképzőben zajló filmklub és miniszínház.

A 2 Home-ban mintegy három tucatnyi gyermek kapcsolódott be a programba. A fejlesztők, ha kell csak beszélgetnek velük, de korrepetálnak, nyelvi készségeket fejlesztenek, és sütnek-főznek velük. A közvetlen kapcsolat kiemelkedő eredményeket hoz a fiataloknál, ezért ezt a tapasztalatot minden pályázati elemnél tudják hasznosítani. 


 


Cziczer Katalin
/2013.09.17./

 

  Átadásához közeledik a főtér

 

               
 

Lassan befejezéséhez közeledik a sárospataki lakosokat leginkább érdeklő beruházásunk, A Művelődés Háza előtti tér felújítása, a főtér kialakítása, ahová egyre gyakrabban látogatunk ki, hogy figyelemmel kísérjük a munkálatok befejezését. Megköszönöm a patakiak érdeklődését, hiszen a mai napig keresnek meg olyan jobbító szándékú javaslatokkal, észrevételekkel, amikből többet véghez is tudtunk vinni…
 

 


Aros János

      

Ilyen volt még az elején, hogy a harangláb kialakítása a kerítés köveiből történjen, hogy több padot helyezzünk ki, hogy a kiültetendő virágok mennyiségének rovására próbáljunk meg több fát ültetni, és hogy a 30 éves Művelődés Háza kinézetét is próbáljuk a vadonatúj térhez igazítani. Valóban, mikor a Dunán innen egyedülállóan tervezett és kivitelezett tér átadásra kerül, akkor szembeötlő lesz a mögötte lévő Makovecz épület állapota. Ezért a napokban igazgatóasszonnyal keressük azokat a lehetőségeket, amelyek némi anyagi lehetőséget biztosítanak az elismert építész világhírű alkotásának felújítására. Jó úton haladunk, így remélhetően a jövő év tavaszán örömteli eseményről fogok tudni beszámolni.

Közbeszéd tárgyát képezik a lámpaoszlopokat díszítő madarak is – ezzel kapcsolatban szintén várom a véleményeket. Ha a pataki lakosok többségének az lesz a javaslata, hogy ezeket ne helyezzük ki, természetesen ezt is meg fogjuk fontolni, hiszen az a szándékunk, hogy kiváló minőségben, a pataki polgárok tetszését elnyerve vegyük át a főteret.

Óvatosan azt mondom, lehet, hogy a szeptember végi átadás valamennyit csúszni fog, hiszen amíg minden követelménynek meg nem felel, addig szó sem lehet a tét átadásáról.
Ezúttal is megköszönöm a pataki polgárok gondoskodó figyelmét, nagyon sokat segítettek, hiszen az ő javaslataikat figyelembe véve fogjuk a főtér végleges állapotát kialakítani. 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.09.17./

 

  Kellemes hétvége pataki gólokkal!

 

               
 

Szép, meleg őszi időben rendezték meg a következő bajnoki fordulót, ahol Mezőzombor üdvöskéivel mértük össze tudásunkat. A Greskó cégnek köszönhetően a pálya talaja „NB-I-esnek” mondható, a jó szórakozáshoz kellett még, hogy társuljon egy jó iramú mérkőzés látványos gólokkal. Na ebben most nem volt hiány - számolt be Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke...
 

 


Koscsó István

      

A nézők közül egyre többen kilátogatnak már az előmérkőzésre is, hiszen Beimli Zsolt tanítványai a gólgyártás ifjú mesterei. Eddig minden mérkőzésüket több góllal nyerték. Tóth Erik hétvégi négy találatával összesen 45-öt rúgtak és kapott gól nélkül állnak a tabella élén. Eredményük a felnőttekre is jó hatással volt, hiszen célul tűzték ki, hogy a szoros meccseket többgólosokra cserélik. Ennek szellemében az elejétől fogva kezükbe vették a játék sorsát. Támadásaikkal a vendégeket saját térfelükre szorították. Az 5. percben már meg is lehetett volna az eredménye taktikájuknak, de rosszul találta el a játékos a labdát, ami így fölé ment. Ami késik, nem múlik. A 10. percben (az egész mérkőzésen jól teljesítő) Engel Roland bal oldali ügyes játékát nem kevésbé rossz beadással fejezte be és az ötös sarka közelében álló Budai Viktor a kapus mellet a hálóba továbbította a játékszert. 1:0
A 18. percben Kovács Szabolcs játszotta magát „lövőképes” helyzetbe a tizenhatos sarka közelében és egy hatalmas gólt lőtt a jobb felső sarokba. 2:0 4382
A 24. percben Engel Roland mutatta meg, hogy nem csak a mezőnyben eredményes, hanem a góllövésben is otthon van. A vendégek próbálkoztak a mi kapunkat bevenni, de megszereztük tőlük a labdát és egy hosszú előre íveléssel „ugrasztottuk ki” a felezőkörben állomásozó gólra éhes játékosunkat, akinek „csak” a kapussal kellett megküzdeni. 3:0
A 42. percben egy jobb oldali támadást Kántor Péter „szaktudásának” köszönhetően sikerült újra góllal befejezni. 4:0
A szünet után kissé kényelmesebbek lettünk, a zomboriak is fel-fel látogattak kapunk előterébe.
Az 52. percben egy bal oldali támadást egy –be kell ismerni-, nagyon okos góllal fejeztek be. A tizenhatos sarka közeléből Knapp Péter a kapusunk fölött ívelte át védhetetlenül a labdát a hosszú sarok felső ficakjába. 4:1 4422
A 73. percben ismét Budai Viktor góljának tapsolhatott a lelkes pataki közönség. Egy jobb oldali beadást tett magáévá a csatár, majd magát tisztára játszva talált be a kapus mellett a hálóba, beállítva ezzel a végeredményt. 5:1
Sajnos a vendégek kapusa megsérült, - jobbulást kívánunk neki-, helyette egy mezőnyjátékos állt be. Nem kis szerencsével ugyan, de szűz maradt a hálója.
A hátra lévő idő is izgalommal telt, csak éppen arról lett híres, hogyan lehet 100%-os helyzeteket kihagyni. Az eredmény így is nagyon szép Vachter Tamás „csikócsapatától.”
Vasárnap Pácinba látogatunk, két hét múlva szombaton 16 órai kezdettel, hazai pályán Szerencs tizenegyével „nézünk farkas szemet.” Szeretettel invitáljuk kedves szurkolóinkat.

Gratulálunk! Hajrá Patak! 


 

További fotók>>>

az STC Baráti Köre
/2013.09.16./

 

  Szemétszedésen a Lokálpatrióta Egyesület

 

               
 

A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete 2013. szeptember 14-én – az idén is - részt vett a TeSzedd Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióban. Az Egyesület tagjai a tőlük megszokott összetartással, a civil csoportosulások közül a legnagyobb létszámban jelentkeztek munkára a Vízi Kapunál, ahonnan zsákjaikkal elindultak lefelé a Bodrog jobb partján. Az eredményes napról Saláta László - az egyesület elnöke - a következőképpen számolt be…
 

 


Saláta László

      

Az akció meghirdetése és lebonyolítása idén is központilag történt. A korábbi évek tapasztalatai azt erősítették, hogy idén is kerüljön kiírásra e népszerű és eredményes, önkéntes hulladékgyűjtési akció. Az elmúlt évben - az összesített adatok szerint - az ország mintegy 700 településén, csaknem 1500 gyűjtőponton, összesen mintegy 150 ezren vettünk részt „TeSzedd” Akcióban.

Egyesületünk alapszabályában és bírósági bejegyzésünkben - mint közhasznú egyesület - egyik legfontosabb tevékenységünkként szerepel a környezetvédelem és a környezetrendezés, ezért természetesnek tekintettük, hogy csatlakozzunk az akcióhoz. Megalakulásunk óta fontosnak tartjuk a város fogadóképességének javítását, amelyhez a környezeti kultúránk nagymértékben járul hozzá, ezért minden alkalmat megragadunk, hogy a magunk lehetőségeivel igyekeztünk szebbé, otthonosabbá, vonzóbbá tenni környezetünket.

Az első években a „Föld Világnapja” alkalmából meghirdetett és a Magyar Közútkezelő Megyei Igazgatósága által koordinált akcióhoz csatlakozva végeztünk hulladékgyűjtést és takarítást a 37 – és út, valamint a városból kivezető utak mentén. Később a temetők takarításában vállaltunk hasonló munkát a Halottak Napja és Mindenszentek ünnepe előtt. A TeSzedd mozgalomhoz először 2011. május 11- én csatlakoztunk, azóta a szervezők kerestek meg bennünket: „Kérjük idén is tartsatok velünk, hogy önkéntesen tegyünk a tiszta Magyarországért!”

Elektronikus formában is regisztráltattuk magunkat Sárospatak szebbé tételére, ahol a munkát második ízben a Polgárőr Egyesület koordinálta. Tőlük kaptuk meg a szedéshez szükséges eszközöket - zsákokat, kesztyűket - a balesetek elkerülése miatt pedig a munkavédelmi eligazítást.
Egyesületünk ez évben 25 fő részvételét jelezte a központ felé, a jó időnek is köszönhetően viszont összesen 32 fő vett részt a munkában. A regisztráció és az eszközök átvétele után mi a Várnegyed, a Vízi Kapu és Bodrog-part takarítását végeztük csaknem másfél kilométer hosszban, ahol az előrejelzés szerinti lomtalan városunkban sajnos mégis „sikerült” jelentős mennyiségű hulladékot összegyűjteni. A 70 zsáknyi szemetet elsősorban a Bodrog által az áradáskor partra vetett műanyag palackok, és alumínium dobozok tették ki, kiegészülve jó néhány kidobott elhasználódott háztartási eszközzel, gépalkatrésszel stb.

Az ősz még hízelgően melengető simogatása, a napfürdőzésre még alkalmas délelőtt kedvező viszonyai között a jó hangulatú, „ kirándulásnak” is tekinthető kellemes időtöltés a déli órákig tartott. Az összegyűjtött hulladékot, tagtársunk - Braun András - tehergépkocsijával a Polgárőr Egyesület udvarába szállította, ahonnan tovább viszik majd végső rendeltetési helyére.
Végezetül az akciót szokásainknak megfelelően egy közös ebéddel – halászlével – zártuk a Huszár Panzióban, amelyet Szabó Dániel borász tagtársunk jófajta borával öblítettünk le.

Köszönet minden résztvevőnek és közreműködőnek! 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2013.09.15./

 

Öveket becsatolni! – TISPOL eredmények

 

               
   

A három napos akció során elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizte a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A TISPOL Operational Group éves ellenőrzési terve alapján a rendőrség 2013. szeptember 10. és szeptember 12. között fokozott figyelmet fordított a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek, bukósisak előírásszerű használatának, illetve a mobiltelefont szabályellenesen használók ellenőrzésére.
 

 


 

      

A közúti kontroll Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, ki- és bevezető valamint a gyorsforgalmi útszakaszokra terjedt ki. A végrehajtásban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztály, az Autópálya Alosztály Emőd, a Miskolci, Kazincbarcikai, Encsi, Sátoraljaújhelyi, Sárospataki, Tiszaújvárosi, Szerencsi, Mezőkövesdi, Ózdi, Edelényi Rendőrkapitányság munkatársai vettek részt.

Az akcióban a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének munkatársai és az Országos Polgárőr Szövetség önkéntesei is közreműködtek.

Az ellenőrzési akció eredményei:
•A TISPOL akció végrehajtása során a hatóság összesen 191 közigazgatási bírságot szabott ki biztonsági öv használatának elmulasztása miatt. Ebből 39 gépjármű utasát érintett.

•Gyermekbiztonsági rendszerekkel kapcsolatos szabálysértésért 13, míg bukósisak használatának elmulasztása további 1 esetben intézkedtek a rendőrök. 


 


 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.09.14./

 

  „Gumicsizmás diplomaták” az ÁVG-ben

 

               
   

Holland, német. lengyel és magyar gimnazista diákok 47 fős csoportja összegezte tíznapos zempléni, természettudományos vizsgálódásának eredményét 2013. szeptember 3-án az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban. Az érdeklődők és a sajtó képviselői számára az „All 4 Water, Water 4 All” program négy munkacsoportja rövid beszámolókban, filmben és színpadi játék formában osztotta meg tapasztalatait - számolt be Dusicza Erika igazgató-helyettes...
 

 


Dusicza Erika

      

A négy nemzet fiataljaiból álló, vegyes összetételű csoportok örömmel fedezték fel, s ítélték megőrizendőnek Sárospatak és térsége talajának, a helyi mikroklímának megfelelő egyedi és gazdag növény- és állatvilágot.
A vízminőség-vizsgálatával foglalkozók többnyire enyhén szennyezett vízminőséggel találkoztak a Berekben és a Bodrogon, ám a sátoraljaújhelyi és a sárospataki szennyvíztelepek környékének magas szennyezettségi értéke elgondolkodásra késztet.

Kritikusabb megállapításokat tett a turizmus fejlesztése, fejlődése szempontját kutató kiscsoport: a dinamikusabb fejlődést elképzelhetetlennek tartják az infrastruktúra fejlesztése nélkül. Meglátásuk szerint áldozni kell az utak minőségének, a vasúti szolgáltatás megbízhatóságának növelésére. A humán szolgáltatások is vonzóbbak lennének, ha az idegen nyelvi kommunikáció megvalósulhatna a mindennapi helyszíneken, boltban, étteremben, vasútállomáson.
A felfedezésekre, mérési adatokra, a polgármesteri hivatal szakembereitől, dokumentumokból eredő információkra épülő szakmai összegzések után, szinte provokatívan keltett reflexiókat a drámacsoport jelenete. „A víz, mint kincs” gondolatot két szélsőséges szempontból prezentálták, a víz értékét felvető kérdés megválaszolását a nézőkre bízva.

A kampeni, soesti, Strzelce Opolskie-i s ÁVG-s fiatalok környezetvédelmi programját a média csoport fotói, kisfilmje rögzítette, már a bemutatáskor keltve nosztalgiát az épphogy elmúló történések, események iránt.
A közös munka megállapításai három formában válnak elérhetővé: webes felületen, nyomtatott, könyvformájú dokumentációban és hagyományos média csatornák révén.
Az ÁVG tizenöt éve dolgozik a tizennyolc év óta létező diákprojektben, s tanulja a többi ország résztvevőivel együtt a felelősségteljes, környezettudatos gondolkodást, a kooperativitásra épülő csapatmunkát. S folytatja két év múlva az újabb állomáson, a lengyelországi helyszínen. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.09.14./

 

  A református oktatás zászlóshajója

 

               
   

Újraindulása óta a legmagasabb tanulói létszámmal kezdi tanévét a Sárospataki Református Teológiai Akadémia. Az akkreditált teológia, katechéta-lelkipásztori munkatárs és református közösségszervező szakokon – a kárpátaljai kihelyezett képzésekre felvettekkel együtt – összesen 320 hallgató tanul. Az intézmény szeptember 8-án tartott tanévnyitóján szó volt a tanév kiemelt eseményeiről, és feleskették a minősített vizsgát tett hallgatókat...
 

 


 

      

Nem telt eseménytelenül a nyár a Sárospataki Református Teológiai Akadémián. Az intézmény adott otthont a Nemzetközi Református Teológiai Intézet konferenciájának, és a Dél-, Közép-, és Kelet-Európai Protestáns Teológiai Karok kongresszusának. A tanulmányi naptár ezúttal is zsúfolásig megtelt: a tanévben a református Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulójára, illetve Koncz Sándor professzor születésének centenáriumára emlékezik az akadémia közössége. Zajlanak továbbá az előkészületek a közelgő zsidó-keresztény párbeszéddel kapcsolatos nemzetközi találkozóra.

Bizonyára nem lesz könnyű az út, amelyre most lépünk, de nagy reménységünk oka a biztos alapokon való építkezés – fogalmazott tanévnyitó beszédében Enghy Sándor, aki rektori ciklusának utolsó évét kezdi. Mint mondta, közös múltunk, mércénk és utunk az atyai hajlék, ebben a tudatban haladhatunk a nehéz döntésekkel teli úton, az ígéretek beteljesedése felé. – Egyedül az a gondolkodás lehet a megmaradás útja, ha látszik rajtunk, hogy a helyünkön vagyunk, s ha a mai körülmények között nélkülözhetetlen dolgokat adunk tudtul – hangsúlyozta az intézményvezető.

Az igei üzenetet ezúttal Szilágyi Zoltán, az Egervölgyi Református Egyházmegye esperese helyezte az egybegyűltek szívére, aki többi között a kitűzött cél eléréséről beszélt. – A keresztyén élettel járó kötelezettségeket nem lehet unalmasan, tessék-lássék módon elvégezni. Isten gyermekeinek élete nem „egyhelyben állással”, hanem a cél felé való futással telik – hangsúlyozta az esperes megjegyezve, teljes erőbedobással és kitartással kell végezni a szolgálatot, és ugyanilyen lendülettel a célig kell futni a versenypályán.

Az ünnepi beszédet és az igehirdetést követően Pásztor Gyula akadémiai lelkipásztor feleskette az első év végén minősített vizsgát tett hallgatókat tanulmányaik lelkiismeretes folytatására, Isten igéjének, az egyházi törvények és az akadémia ősi szokásainak megtartására.

Kis Boáz, a Magyar Népfőiskolai Kollégium ügyvezető elnökének tájékoztatása szerint ebben az évben pályázatot hirdetnek, amely a Kollégium és a Kárpát-medencei népfőiskolák kapcsolatának feldolgozását tűzi ki célul. A kiírással a teológus ifjúságot szólítják meg arra buzdítva őket, hogy feldolgozzák a helyi könyvtárban található, témával kapcsolatos anyagokat és feljegyzéseket.


Ábrám Tibor főgondnok a megújulást emelte ki, és az kérte a közösségtől, hogy engedjék Jézust beszállni a Teológiai Akadémia hajójába. Véleménye szerint erre nemcsak azért van szükség, hogy legyen, aki megmondja a pontos időt és helyet, hogy mikor kell kivetni a hálót, hanem mert jó Jézus Krisztussal egy csónakban utazni: bátorít, megerősít, és nem engedi, hogy a hajó eltérjen a céltól. – Egy nagy Kárpát-medencei flottához tartozunk, amely több mint 310 intézményben 60 ezer fiatallal állt hadrendbe a tanév elején. Ennek a flottának legyen a Sárospataki Református Teológiai Akadémia a zászlóshajója! – hangzott a zárszóban. 


 

További fotók >>>

TIREK.HU
/2013.09.13./

 

  Könyvtári szolgáltatások a strandon – rövid értékelés

 

               
   

 


Kövér Sándorné

      

A nyáron első alkalommal találkozhattak a Végardói Fürdő látogatói könyvtári szolgáltatásokkal. Mint arról már beszámoltunk, 2013. július 16. és augusztus 24. között a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár könyveiből és folyóirataiból összeállított válogatását kivitte a strandra. Kíváncsian vártuk, hogyan reagálnak a fürdő vendégei az új szolgáltatási formára. Megállapítható, hogy sokan éltek a lehetőséggel, és összekötötték az önfeledt pihenést egy kis olvasással - nyilatkozta Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...

Nézzünk néhány adatot:
27 nap alatt 77 olvasó iratkozott be (21 fő szlovákiai lakos). 139 látogató használta a strandpolcot, 83 fő kölcsönzött, és 56 fő helyben használta a dokumentumokat. A kitelepülés ideje alatt 145 könyvet, és 104 folyóiratot kölcsönöztek, és különböző kérdésekkel is megkeresték a diákkönyvtárosokat. Az idő közben felmerülő kéréseket folyamatosan igyekeztünk kielégíteni.
Elsősorban a szép képes gyermekkönyveknek volt sikere, a felnőttek pedig a romantikus regényeket, valamint Rejtő Jenő köteteit keresték. A folyóiratok közül a képes női magazinok, a Szép Házak, A Mi Erdőnk, Autó-Motor volt a legkeresettebb.
A nyár folyamán sok új tapasztalatot szereztünk. A strandkönyvtárosokkal kiértékeltük a visszajelzéseket, ami nagyban segíti a további munkánkat. Reméljük, hogy több olvasóval a könyvtár falai között is találkozunk majd!

Köszönjük a diákmunkások lelkiismeretes munkáját, és az olvasók kulturált viselkedését, hiszen minden kikölcsönzött dokumentum tisztán, és jó állapotban került vissza hozzánk! 


 


Cziczer Katalin
/2013.09.13./

 

  Megyegyűlés előtt a közoktatás, tömegközlekedés...

 

               
  

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése csütörtöki ülésén 11 napirendet tárgyalt meg. Többek közt tájékoztatót hallgattak meg a megye oktatási helyzetéről, a közúti és vasúti tömegközlekedésről, a szakképzési helyzetről, valamint a Miskolci Egyetem szerepéről...
 

 


Dr. Mengyi Roland

      

Dr. Mengyi Roland elnök nyitotta meg a közgyűlést. A jelenléti ellenőrzést követően javaslatot tett a napirendre, amelyet a testület elfogadott. Ennek értelmében zárt ülés keretében döntöttek a képviselők a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Pro Comitatu Díjának, az Alkotói Díjnak és az idén alapított Szent Erzsébet Díjnak az odaítéléséről. Ezen túlmenően a terület- és régiófejlesztési (TRFC), a területi kiegyenlítést szolgáló önkormányzati fejlesztési feladatok (TEKI), a céljellegű decentralizált önkormányzati fejlesztési feladatok (CÉDE), a települési önkormányzati belterületi közutak burkolat-felújítása (TEUT), valamint a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatásának támogatása (LEKI) célelőirányzatból megvalósuló egyes projektekre vonatkozó döntéseket is zárt ajtók mögött vitatták meg.

Nyilvános ülés keretében tájékoztató hangzott el a megyei önkormányzat idei költségvetésének féléves teljesítéséről készült tájékoztató, valamint a költségvetés módosításáról szóló javaslat. Ezzel kapcsolatban Lukács András (MSZP, frakcióvezető) több pénzügyi tételre rákérdezett. Dr. Mengyi Roland válaszában elmondta új feladatokról, illetve a szerkezetátalakítással kapcsolatos forrásokról van szó, például a Via Carpatia Csoportosulás a Kassa megyével történő együttműködést jelenti, amely fontos lehetőség a további uniós források bevonására. A közgyűlés az előterjesztést elfogadta.


Ezt követően az ülés vezetését Riz Gábor alelnök vette át. A megyei önkormányzati tartalékból történő támogatás igénylését egyhangúlag elfogadta a közgyűlés. A Borsod-Abaúj-Zemplén megy oktatási helyzetéről készült tájékoztatóval kapcsolatban több ellenzéki képviselő nagy számú kérdést fogalmazott meg, az esetleges problémákkal kapcsolatban. A tankerületi igazgató megnyugtatásként elmondta, hogy minden iskola szakmailag önálló, saját SZMSZ-t és pedagógiai programot alkot. Az intézmények nem jeleztek megoldhatatlan problémát. A vita lezárását követően Riz Gábor emlékeztetett arra, hogy a korábbi oktatási rendszer nem volt fenntartható, nem volt meg a mérés, ellenőrzés, visszacsatolás az állam felé, valamint szólt az őszi pedagógus béremelésről. A menet közben jelentkező hibákat folyamatosan korrigálják. A tájékoztatót a közgyűlés elfogadta.

Ezt követően a megye autóbusz és vasúti tömegközlekedéséről készült tájékoztatót vitatták meg a képviselők. Kormányos László közlekedésmérnök a MÁV képviseletében elmondta, hogy a vasút versenyképességének a javítása érdekében 2014-20 közt pályarehabilitációt kívánnak végrehajtani a Hatvan-Miskolc, valamint Rákos és Hatvan közt, amely eredményeként az IC menetideje 1 óra 45 percre csökkenne. Ugyancsak fejleszteni szeretnék a debreceni fővonalat, s ennek köszönhetően a „kör IC” menetideje 1 órával csökkenne. A Mezőzombor-Sátoraljaújhely vonal villamosítása „magasan priorizált.” A miskolci elővárosi közlekedésben is érdekeltek, vizsgálják a megyei kórháznál kialakítandó megálló lehetőségét.

A képviselők számtalan kérdést fogalmaztak meg. Kisgergely András (független) például felvetette az ózdi pályahosszabbítást, amely keretében a vasutat bevinnék a buszpályaudvarig. Szorgalmazta a megyei kórháznál létesítendő megállót is, mivel könnyítené a betegek, látogatók közlekedését. Pasztorniczky István (Jobbik) az éjszakai csatlakozások és a váróterem bezárásának problémáira hívta fel a figyelmet. Lukács András arról érdeklődött lesz-e pénz a Borsod Volán 217 régi Ikarus buszának a lecserélésére? A válaszokból kiderült, hogy az ózdi vonalhosszabbítás és a kórházi megálló kialakítását teljes körűen vizsgálja a MÁV. Utóbbi esetben egy aluljárót kellene építeni. Az elővárosi közlekedés fejlesztése terén látnak beszerzési lehetőséget. A várótermeket vagyonbiztonsági okokból zárják be éjjel. A közgyűlés tudomásul vette a két tájékoztatót.


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakképzés helyzetéről Dudás Tiborné, a BOKIK titkára adott tájékoztatást. A szakképzési helyekkel kapcsolatban kiderült, hogy nincs hiány, sőt a partner vállalkozókat sem tudják jelenleg ellátni diákkal. A tájékoztatót a testület elfogadta.

A Miskolci Egyetem szerepéről készült tájékoztatóval kapcsolatban számos kérdést tettek fel a szocialisták, akik az egyetem besorolásától kezdve az őszi beiskolázásig sok mindenre kíváncsiak voltak. Óváriné dr. Balajti Zsuzsanna rektorhelyettes válaszában kijelentette, hogy az egyetem universitas jellegét megtartják, minél magasabb besorolásra törekednek. A megye és az egyetem együttműködését teljesen jónak tartja. A beiskolázás a demográfiának megfelelően alakult, jó hallgatók jöttek. Riz Gábor megerősítette, hogy a megye gazdaságának, társadalmának szüksége van a Miskolci Egyetemre. A közgyűlés a tájékoztatót elfogadta.

Ezt követően egy területfejlesztéssel kapcsolatos pályázatot egyhangúlag támogatott a testület, majd zárásként tudomásul vették a hazai forrású területfejlesztési és önkormányzati fejlesztési célelőirányzatok támogatási szerződései kapcsán hozott közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló tájékoztatót. 


 

 

Cziczer Katalin
/2013.09.13./

 

  Tanévnyitó ünnepség az első tanítási napon

 

               
   

Ünnepélyes keretek között kezdődött az első tanítási nap a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, hiszen az első órában a tanévnyitó ünnepséget tartották. Az ünneplőbe öltözött vidám gyerekek egy újszerű, igazán az iskolára hangoló műsort láttak a 3.b osztályos tanulók előadásában. Szegedi Istvánné igazgatónő már komoly dolgokkal kezdte a tanévnyitó beszédét, hiszen olyan változásokra hívta fel a figyelmet, amely az egész évre kihatással lesz...
 

 


Szegedi Istvánné

      

Az évet 383 fővel kezdte meg az iskola, ami szerencsés, hiszen nem csökkent az iskola tanulóinak száma. 60 új kis elsőosztályos kezdte meg a tanévet, akiknek sok-sok érdekes órát és eredményes évet kívánt az intézmény vezetője.

Szintén kiemelt figyelmet kaptak a most 8. évfolyamos tanulók, akiknek a továbbtanulásuk miatt fontos az eredményességre való törekvés. A hatályba lépett új Köznevelési törvény szerint a iskola 16 óráig kínál a felső tagozatosoknak elsősorban a tanuláshoz kapcsolódó előkészítő, felzárkóztató és tehetséggondozó foglalkozásokat, melyet szeretnének ha minél többen vennének igénybe.

Az újszerű délután szervezése igazából most alakul, de szeretnék egy órarendbe rendezni a délutáni órákat is, amely alapján választhatnak a szülők és a diákok is. Természetesen a tanulás és sport mellett újszerű foglalkozások is megjelennek, mint a táblásjátékok vagy a természetjáró szakkör.
Eredményes munkát kívánva a 2013/2014-es tanévet megnyitották. 


 

további fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.09.12./

 

 ,,Menjünk tovább az utunkon''

 

               
  

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben hétfőn napirend előtti felszólalásában tájékoztatást adott az ország helyzetéről. Szólt az elért gazdasági eredményekről, megerősítette a rezsicsökkentés folytatását, a devizahitelesek helyzetének a rendezését. Hazánk kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól. Ez a siker annak köszönhető, hogy „rendbe tudtuk tenni az ország pénzügyeit”. Uniós tagságunk óta még soha nem álltunk ilyen biztos lábakon. Lejárat előtt sikerült visszafizetni az előző kormányok által felvett IMF-hitelt, erre csak olyan országok képesek, amelyek megfelelő szintű tartalékokkal, fegyelmezett költségvetési politikával rendelkeznek, ahol stabil a kormány, egységesek és összetartóak az emberek...
 

 


 

      

„A visszafizetéssel véget vetettünk az állandó nyomásnak, amellyel a nemzetközi pénzügyi szervezetek a megszorítás politikáját akarták ránk erőltetni, megvédtük a nyugdíjasok pénzét, a családok adókedvezményeit, fenntartottuk a bankok és a monopolhelyzetben lévő multik adóit” – értékelte a közelmúlt történéseit Orbán Viktor.

Tovább csökkent a munkanélküliség, és nőtt a foglalkoztatottak száma, emellett nőtt az aktív munkakeresők száma, akik nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni. Az infláció leszorításával nőtt a keresetek értéke az első félévben és Magyarországon az árak jelenleg lassabban emelkednek, mint más országokban. Az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremelésével beléptünk a fizetések megalapozott és ésszerű emelések időszakába.
Megtörtént a gazdaságban a növekedési fordulat, a londoni elemzők úgy látják, a gazdaság biztos növekedési pályára állt. Magyarország talpra állt, jobban teljesít, mint korábban, és jobban, mint számos európai ország.
Ehhez az eredményhez minden magyar ember munkájára, tudására és erőfeszítésére szükség volt, de a javulás ellenére sem lehetünk elégedettek, még nem mindenki érzékeli, hogy a korábbi évekhez képest már erősebb Magyarország.
További nehéz küzdelmeket kell megvívnunk annak érdekében, hogy minden magyar ember és család életében érzékelhető javulás következzen be. Az ősz folyamán a legfőbb célunk, hogy tovább növeljük az ország függetlenségét, a családok biztonságát.

A rezsicsökkentés hazánk függetlenségéről szól

Korábban kiszolgáltatottak voltunk a pénzvilágnak, az uniós bürokratáknak és politikusoknak, a mohó multinacionális vállalatoknak, akik olyan magasra emelték az árakat, hogy végül a magyar családok fizették a legtöbbet a gázért és villanyáramért egész Európában.
Ennek a kiszolgáltatott helyzetnek vetünk most véget. Magyarország elég erős már ahhoz, hogy kiálljon magáért, és a támadások ellenére az ősz folyamán további 11,1 százalékkal csökken a gáz, a villany és a távhő ára.
Mi nem rezsitámogatást adunk, hanem csökkentjük az árakat, ez a nemzeti, érdekegyeztető politika, ami nem szembefordítja a jobb módúakat, a középosztályt és a szegényeket, egyaránt jár mindenkinek. A baloldalnak csak az fáj, ha egy jómódú ember zsebébe is megy a pénz, és nem a multinacionális vállalatokhoz- jelentette ki a miniszterelnök.
Hatalmas erőfeszítések árán sikerült stabilizálni az ország helyzetét a szocialisták nyolc évnyi kormányzása után, a rezsicsökkentés csak ezután következhetett be.

Devizahitelekkel kapcsolatban

Magyarország csak akkor lehet a maga ura, ha sikerült pontot tennünk a lakáscélú, jelzálog-alapú devizahitelek ügyének a végére is – jelentette ki a miniszterelnök.
A kormány már eddig is sokat tett e terhes örökség ügyében, a végtörlesztések révén 160 ezer családot, az árfolyamgáttal 180 ezer családot segített– ez még kevés. A bankok, amikor megkötötték a devizahitel-szerződéseket, visszaéltek a helyzetükkel, visszaéltek az emberek jóhiszeműségével és naivitásával.
A bankoknak erkölcsi kötelessége módosítani a szerződéseket úgy, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék. Ha a bankok ezt önként nem teszik meg november 1-ig, akkor a kormány lépni fog.
Az igazságos és méltányos megoldás azt is jelenti, hogy a bajba került lakásdeviza-hitelesek nem járhatnak jobban, mint azok, akik nem vettek fel hitelt, illetve a forinthitelesek.

A bankoknak és a monopolhelyzetben levő nagyvállalatoknak is hozzá kell szokniuk az új helyzethez, eddig ők voltak az erősebbek, és a szocialista kormányok meghajoltak az erejük előtt. Most viszont mi vagyunk az erősebbek. Senki sem fog még egyszer a magyar emberek kárára extraprofitot szerezni A rezsicsökkentés, a devizahitel-rendszer felszámolása, a családok és az otthonok megmentése számunkra nemzeti ügy.

Viszontválasz

Az ellenzéki frakciók vezetői által elmondottakra is reagált Orbán Viktor.
Az MSZP kormányzott 2002-10-közt, és Mesterházy Attila – a szocialisták jelenlegi frakcióvezetője és pártelnöke -, tagja volt annak a kormánynak, amelynek a miniszterelnöke hírhedt beszédében többek közt a következőket mondta: „teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz…” Az ellenzék az embereket akarja lebeszélni a cselekvésről, a saját hazájukkal szemben beszél, nem a kormánnyal szemben.

A 2010-es választásokon a Fidesz-KDNP kétharmados többsége azért jöhetett létre, mert a szocialisták az előző években tönkretették az országot, az egekbe emelték a rezsiárakat és elvetté a béreket. A kormány mindent megtesz a munkahelyek érdekében

A külföldön munkát vállaló magyarokkal kapcsolatban a kormányfő aláhúzta, a teendő az, hogy olyan országot faragjanak, ahova érdemes hazajönni. Komoly forrásokra is szükség lesz, ezzel kapcsolatban példaként a gyed extra bevezetését, a kisjövedelműek adókedvezményének a kiterjesztését említette.
A közmunkásokkal kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, úgy tűnik, az ellenzéki képviselők rendszeresen lenézik a közmunkásokat; a versenyszférában végzett munkát többre becsülik.

Ma közel 4 millióan fizetnek adót

2010-ben Magyarországon összesen 1.800.000 ember fizetett adót, ez a szám jól mutatja, hogy 2010-ben lényegében csődben voltunk; a gödör alján. Most 3 év után odáig jutottunk, hogy 10 millió emberből majdnem 4 millió fizet adót. 


 


Csontos László - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei sajtóreferens
/2013.09.11./

 

  Az apró, észrevehetetlen csodák

 

               
  

A sárospataki Szent Erzsébet Ház, illetve a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény által szervezett Miért hiszek? előadássorozat nagysikerű rendezvénnyé vált a Hit évében. Legutóbb Czakó Gábor Kossuth-díjas író volt a vendége a nyári hónapok után folytatódó programnak. Átlagosan háromszáz látogatója van az előadásoknak, főleg akkor, ha az előadó ismert személyiség. Ebben az esetben a sárospataki Bazilika teljesen megtelik az érdeklődőkkel...
 

 


Czakó Gábor

      

A tegnap esti előadó is ismert személyiség. Számtalan könyvét, írását és televíziós műsorát ismerheti a közönség. Czakó Gábor nem hiába Kossuth-díjas író. Hihetetlen egyszerűséggel tudja a különböző irodalmi stílusokat váltogatni mondanivalójának megfelelően, s szemét szinte soha nem veszi le a lényegről, Krisztusról.

A sárospataki előadássorozat címe szerint is az egyén hitvallására utalva kérdezi: Miért hiszel?, s ennek megválaszolása nem nehéz feladat Czakó Gábor számára, hiszen minden írásában erre a kérdésre válaszol. A tegnap esti előadásában a Szentírás azon apró csodáit vette sorra, melyek akár velünk is megtörténnek, csak talán nem vesszük észre őket. Ez nem ritka, hiszen a tanítványok sem kérdeztek rá mindig a dolgokra, ők sem vették észre minden esetben a csodákat.

Az egyik alkalommal, mikor a tanítványok sietnek Jézus sírjához, János az összehajtott gyolcsról ismerte fel a feltámadás tényét, hiszen, ha mások viszik, lopják el a testet, akkor nem időznek azzal, hogy a kendőt összehajtsák. Az Úr viszont ráért, nem sietett, úgy hajtotta azt össze, ahogy addig is mindig. Aki ismerte Őt, Vele élt éveken keresztül, az felismerte szokásairól. Egy másik alkalommal, mikor az utolsó vacsorát szeretné elkölteni tanítványaival, egy „tágas, étkezésre berendezett helyet” talál majd, s esetleg fel sem tűnik a csoda, hogy a hely, s a helyet adó már készen áll, hogy az üdvrendet beteljesítse.

Hasonló apró csodáktól hemzseg a Szentírás, s nem elég, ha két lábon járók vagyunk, felfelé kell néznünk, tekintetünkkel észre kell vennünk, hogy ennek az üdvrendnek mind-mind részei vagyunk, valamiért ott van a helyünk, ahol vagyunk, s észre kell vennünk a csodákat, hogy beteljesítsük Isten akaratát.

Az apró csodákról és az utolsó reggeliről Czakó Gábor: Beavatás. Jézus beszélő kövei c. kötetben olvashatnak részletesen 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.09.11./

 

  Vegyünk részt ismét a TeSzedd akcióban!

 

               
  

 


Aros János

      

Sárospatak már az előző években is részt vett az országosan meghirdetett TeSzedd akcióban, amikor az önként jelentkezett felnőttek és fiatalok jelentős területeket tisztítottak meg az eldobott, vagy az illegálisan lerakott hulladéktól. Így tisztult meg a Bodrog-part, illetve a Vízi kapu környéke, a Várkert, a Vasútállomás környéke a Berek és minden városból kivezető út. Városunk környékére idén is ráfér a nagytakarítás, ezért Aros János polgármester ezúttal is kéri a magánszemélyeket, hogy kapcsolódjanak be, illetve az intézmények és civilszervezet vezetőit, hogy mozgósítsanak 2013. szeptember 14-én – szombaton- amikorra az országos szervek a szemétszedő nap időpontját kitűzték…

A szervezésben több minisztérium és országos szervezet is részt vesz – köztük az önkéntes tűzoltók és a polgárőrség is. Az eredményt mégis a települések „kétkezi munkásai” határozzák meg, akiket gyakran érkeznek szervezett keretek között. Sárospatakon is minden iskola kivette részét ebből a feladatból – de még az óvodások is.
Szép munkával hívták fel magukra a figyelmet a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének tagjai – akik egy közös ebéddel vezették le a fáradalmakat, a Sárospataki Polgárőr Egyesület pedig a szervezésben vállalt oroszlánrészt. Közel áll a természethez a Zempléni Gombász Egyesület, akinek tagjai tavaly a Berek-horgászfalu növényzetét kutatták el, oda nem illő tárgyak nagy mennyiségét gyűjtve össze.

Idén is hasonló részvételt kér polgármester úr, aki a hozzá érkezett felhívó levelet is közzé teszi, mivel abból számos részletet is meg lehet ismerni… 


 


Cziczer Katalin
/2013.09.10./

 

  Ünnepeljük idén is együtt a Turizmus Világnapját!

 

               
  

 


Bosch Ágnes

      

Ismét közeledik szeptember 27-e a Turizmus Világnapja, amikor az egész világon együtt ünnepelik a turizmust és mindazt, amit az utazásnak köszönhetünk. Idei központi téma, a turizmus és a víz kapcsolata. A Tourinform Sárospatak az idén is csatlakozik a rendezvényhez - tájékoztatott Bosch Ágnes a Tourinform iroda vezetője...


A tavalyi évben - többek között- egy nagyon szép kiállítás keretén belül mutatták be, a világnaphoz kapcsolódó rajzversenyre készült alkotásokat. A nagy érdeklődésre való tekintettel, az iroda idén is meghirdeti a rajzversenyt és számos egyéb módon kívánja felhívni a figyelmet a turizmus fontosságára. 


 


Cziczer Katalin
/2013.09.10./

 

  Járdajavítás az Árpád Vezér Gimnáziumnál

 

               
  

Örömmel látjuk, hogy az utak kátyúzása mellett a Kommunális Szervezet a járdák javítására is figyelmet fordít. Most éppen azt nagy forgalmú járdaszakaszt építik újjá, ami az Árpád Vezér Gimnázium parkolója mellett van. Szvitankó Tamás a városrész önkormányzati képviselője elmondta, hogy egy folyamatos fejlesztési koncepció részeként került sorra ez a járdaszakasz…
 

 


Szvitankó Tamás

      

Minden évelején tarunk egy egyeztetést, amikor a választókörzetet bejárva eldöntjük, hogy mi az, amit - a szűkös anyagi keretek mellett is - nagyon fontos megjavítani. Ez egy nagy forgalmú járda, mivel két iskola is van itt és több városrész lakossága itt közelíti meg a várost. Az járda rossz állapotáról már több bejelentés is érkezett, különösen télen balesetveszélyes, amikor víz megáll és jegesedik.

Úgy terveztük a start munkaprogramot, hogy abba ezt a 60 m-es járdaszakaszt is bele tettük, így ez most a START munkaprogram költségvetési terhére készül el. A régi aszfalt felbontásra került és a szegélyköveket is kibontottuk, a járda új aszfaltréteget kap – tette hozzá Oláh József.

A választókerületben nem ez az első útjavítás, már a Szent József utcában is javították a járdát és az úton a kátyúkat is kijavították. A Bessenyei lakótelepen rendbe tették a játszóteret, ahol a lakók kérték a képviselőt, hogy a körzetben lévő zöldterületet zárják el a forgalom elől - már ez is folyamatban van.


Oláh József
 


 


Törő Gábor
/2013.09.10./

 

  Becsengettek a református iskolákban

 

               
  

 


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó

      

Számos változással és új kihívásokkal indult a tanév az egyházi intézményekben is. Szintén a labor felszerelése és átadása jelenti a legnagyobb kihívást a Sárospataki Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon életében, melyben 400 gimnazista és 222 általános iskolás ült be a padok közé. A tanév legkiemelkedőbb eseménye Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó megítélése szerint a 10 éves általános iskola jubileumi évének ünneplése.

Összesen 132-en laknak internátusban, melyek felújítása hamarosan befejeződik. A nyár sem telt tétlenül, 6 általános iskolai és 6 gimnáziumi táborban töltötték együtt tanárok és diákok az idejüket, de a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón is szép számmal képviseltették magukat. 


 


További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2013.09.09./

 

  Díjazott energiahatékony nyílászárók

 

               
  

Egyedi igényekre szabott nyílászáró családjával nyerte el a FOTON Kft. az ország legtekintélyesebb minőségtanúsító elismerését- az idei Magyar Termék Nagydíjat®. A vállalatot nem csak a gyártott termékek minősége miatt, de komplett szolgáltatásaiért is díjazták, amelyért a Parlament Felsőházi Termében vehette át a díjjal járó trófeát és oklevelet...
 

 


 

      

A Magyar Termék Nagydíj®, hazánk legnívósabb, önkéntes minőségtanúsító rendszere a kiváló minőségű magyar termékeket és szolgáltatásokat részesíti elismerésben. Az idei, 16. díjátadó ünnepségen a FOTON Kft. műanyag nyílászáró termékcsaládját is díjazták.

A FOTON Kft. két- és háromrétegű üvegezéssel ellátott, energiahatékony MEGASTAR és PRESTIGE termékeivel nyerte el a nagydíjat. Megfelelő nyílászárók beépítése kiemelten fontos energiahatékonysági beruházásnak számítanak, hiszen az épületek az ablakokon és ajtókon keresztül veszítik a legtöbb hőt: kb. 20-25%-ot, így ezeken a pontokon érdemes kezdeni az épületek felújítását.

Regionális kiscégből országos vállalkozás
A 19 évvel ezelőtt indult, Győr-Moson-Sopronban két, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy gyártóüzemet működtető vállalat stabil, megbízható működésének köszönhetően ma már Magyarország egyik vezető és legdinamikusabban fejlődő ablakgyártója, amely magyar vállalkozások között is az élmezőnyben szerepel.

Az építőipart érintő válság ellenére komplex szolgáltatások biztosításával őrzi piaci pozícióját: szaktanácsadás, egyéni felmérés és az épületre egyedileg szabott gyártás mellett a cég a nyílászárók beépítését is vállalja, a vásárlás után pedig folyamatos szervizszolgáltatást végez. Mindezek mellett folyamatosan tájékoztatja a lakosságot az energiahatékonysági eszközök, köztük a nyílászárók fontosságáról.

„Ma már nem elég csupán minőségi termékeket gyártani, ehhez minőségi szolgáltatásokat is nyújtanunk kell. A mi üzletpolitikánk alapja az, hogy ellenőrzött minőségű alapanyagokból teljesítünk egyedi megrendelői igényeket, személyre szabottan készítünk kiemelkedő minőségű nyílászárókat az otthonokba, és a vásárlást követően is folyamatos szervizelést biztosítunk” – mondta Bojtor Gyula, a FOTON Kft. ügyvezető igazgatója. „Büszkék vagyunk az elnyert Magyar Termék Nagydíjra, hiszen ez a tanúsítvány igazolja a nagy hozzáadott értéket teremtő vállalatok minőségi munkáját, s megerősít bennünket abban, hogy ezen az irányvonalon fejlődjünk tovább” – tette hozzá a szakember.

„Fény, melegség, biztonság”
A hőszigetelt üvegezéssel ellátott műanyag ablakok és bejárati ajtók gyártására és forgalmazására szakosodott FOTON Kft. jelenleg 52 főt foglalkoztat, Sopronban két, Sárospatakon, pedig egy gyára működik, ám termékeivel az ország egész területén jelen van. A vállalat részt vesz a panel programban, de országszerte saját értékesítési képviseletet is működtet. Termelési kapacitása az indulás óta folyamatosan növekedett, ma már napi 600-700 darab ablak gyártására képes, ami az export lehetőségét is megnyitotta számára, így ma már az Európai Unió tagállamaiba, Ausztriába, Németországba és Franciaországba is exportálja termékeit. 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.09.09./

 

  Szeptember végére elkészül a főtér

 

               
  

A főtér építése a szemünk előtt zajlik, napról-napra láthatjuk, hogy mit csinálnak és hogyan haladnak a munkások. A városi polgárokat érdekli is az építkezés, hiszen a város új főteréről van szó, így nem csoda, hogy hozzá is szólnak. Az összegyűlt kérdések és javaslatok késztették Aros János polgármestert arra, hogy munkatársaival együtt egy bejárást végezzen az építési területen…
 

 


Aros János

      

Javasoltam egy közös bejárást a képviselő testület tagjaival, amin a bizottságok külsős tagjai is részt vettek. Ennek során a hozzánk eljuttatott kérdésekre kerestük a választ, illetve megnéztük, hogy most, három héttel a befejezés előtt hogyan áll a főtér kialakítása. A bejáráson részt vett a kivitelező cég képviselője, és a város által kijelölt műszaki vezető is, akik megnyugtató választ adtak a felmerülő kérdésekre.

A kérdések között ismét szerepelt, hogy a gránit állapota így marad-e, mint ahogy most van? Mint már többször is elmondtam, most egy munkaközi állapotban vagyunk. Miután megtörténik a Tanítóképző árnyékának a gravírozása, az egész lap-vibrátorral szintbe lesz hozva. Megkaptuk a megfelelő választ arra is, hogy hol lesznek elhelyezve az ülő alkalmatosságok, és most már látszik ténylegesen, hogy hogyan fog kinézni az a kandeláber sor, aminek eddig csak a váza látszott, de most már egy kandeláber felszerelésre is került.

A lakosság igényét tolmácsolva sikerült a kertészeti terveket átalakítani, így több fát fognak ültetni a főtéren. A harangjáték is hamarosan megérkezik, így ez sem lesz akadálya a szeptember végi befejezésnek.

Várhatóan szeptember végére készülnek el a most folyó fejlesztések: a piac, a Petőfi utcai parkoló – ami már elkészült – illetve a főtér is.
Mindezek indító oka A Művelődés Háza előtti, már 30 éves burkolat cseréjének szükségessége volt, ám erre nem volt pályázati lehetőség. Az önkormányzat azonban talált egy belváros rehabilitációs pályázatot, melynek elnyerésével lehetőség nyílt Sárospatakon is egy főtér kialakítására. 


 Törő Gábor
/2013.09.08./

 

  Őszi betakarítás Sárospatakon

 

               
  

 


 

      

Más földjéről szedték a kukoricát, krumplit és a zöldséget a tolvajok. A Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei 2013. szeptember 6-án bejelentést követően végeztek adatgyűjtést a város szélén egy ültetvény mellett lévő ház udvarán, illetve a tároló helyiségekben. Ennek során hét zsák kukoricát találtak, majd előkerült egy zsáknyi burgonya és egy-egy szatyornyi zöldség valamint uborka is. A szomszédos lakatlan ház udvarán, a szemét mellett további öt zsák termésre bukkantak a nyomozók...

A kukorica és a zöldségfélék származásával az ott lakók nem tudtak elszámolni. Meghallgatásuk során azonban a 19 éves O. Gábor és az 55 éves O.Sándor elismerték, hogy a közeli ültetvényekről tulajdonították el azokat. A rendőrök a közeli kukoricatáblában több kijárt csapást is találtak és az egyik helyen további kilenc zsák takarmány volt összekészítve.

A Sárospataki Rendőrkapitányság a 19 éves O. Gáborral és az 55 éves O.Sándorral szemben tulajdon elleni szabálysértés miatt indított eljárást. 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.09.08./

 

  Krosnoi Fesztivál

 

               
  

Krosno, és Sárospatak, két jó középoktatási partner…(átalakított strofa) Piotr Przytocki, a dél-lengyelországi Krosno város polgármesterének meghívására a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának delegációja a Nemzetközi Fesztiválon vett részt 2013. augusztus 23 és 25 között. Az idei kulturális rendezvényeket Bana László, iskolánk 5. osztályos tanulója és Maja Szelc, egy krosnoi tizenegy éves kislány lengyel és magyar nyelvű verssel nyitották meg (szimbolikusan)...
 

 


Bana László

      

Látogatásuk alatt sor került az együttműködési szerződés aláírására a 2-es számú Stanislaw Szpetnar Középiskolai Oktatási Központtal, amellyel rövidesen különböző európai uniós projekteket szeretnénk megpályázni. A testvérintézmény nagy nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik, és évek óta cserediákcsoportokat indít Franciaországba, amit számunkra is felajánlottak.

A delegáció tagjai a lengyel partnerekkel közösen megkoszorúzták Balassi Bálint, a nagy magyar-lengyel nemzeti büszkeségünk emléktábláit a szomszédos Rymanówban és a kamienieci várban, valamint a magyar-lengyel barátság napi emléktáblát a százéves krosnoi városi bíróság épületén. A látogatás során újra meggyőződhettünk arról, hogy az ezeréves magyar – lengyel barátság igenis él és gyümölcsözik. A delegáció tagjai közül ketten Krosno Város Polgármesterétől elismerő oklevélben is részesültek a fesztiválon való aktív szereplésükért. 


 


További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2013.09.08./

 

  A minőség arisztokratái

 

               
  

A Degenfeld név jól cseng Tokaj-Hegyalján, hiszen a családnak jelentős szőlőbirtokai voltak itt, amelyet annak idején elvettek tőlük, azonban a rendszerváltás után újra kezdték. A Gróf Degenfeld Kastélyszálló megnyitásának 10. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen szombaton köszöntőt mondott Lázár János államtitkár és dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke...
 

 


dr. Mengyi Roland

      

Degenfeld-Lindner Mária és férje, Thomas Lindner személyesen fogadták a meghívott vendégeket, többek közt Lázár Jánost, dr. Mengyi Rolandot, Demeter Ervin megyei kormánymegbízottat, Koncz Ferencet, Szerencs polgármesterét, Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt. A ház úrnője köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az újrakezdés után, 1996-ban készítették az első bort, a kastélyszállót pedig 10 évvel ezelőtt nyitották meg Tarcalon.

„Büszkék vagyunk arra amit elértünk, építettünk” – vont mérleget Mária asszony, de azonnal hozzátette, hogy sok munka áll még előttük. Van még tennivalójuk.
„Ennek a szőlőbirtoknak a történetében benne az egész XX. század története” – utalt a történelmi párhuzamokra Lázár János, aki emlékeztetett arra, hogy a sváb gyökerekkel bíró Degenfeld család 300 éve vérrel és verejtékkel szolgálja a hazát. A Degenfeldek közül sokan jobb magyarok lettek, mint akik esetleg régebbre tudják visszavezetni a családfájukat. Megszolgálták a bizalmat.

Ezt követően Mária kalandos élettörténtét ismertette, aki Kolozsváron született, s gyerekként, a 60-as években néhány bőrönddel hagyták el Romániát. Az NSZK-ban kezdtek új életet. Szorgalmuknak, kitartásuknak köszönhetően lettek régi-új hazájuk megbecsült polgárai. A családban tovább adták a hazaszeretetet, amiért megilleti őket a legnagyobb tisztelet, megbecsülés. Mindenben partnere volt férje, Thomas Lindner. A család történetében új lendületet hozott a hegyaljai befektetés. A borkombinátos silányságot leváltva itt az igényesség és a minőség uralkodik. Mária és Thomas a bor arisztokratái. Az államtitkár sok sikert kívánt a folytatáshoz.

Dr. Mengyi Roland pohárköszöntőjében kitért a Felső-Magyarországon, benne Tokaj-Hegyalján élő egyéniségek fontosságára. „Ma a múltat és hagyományokat tisztelő, a jövőbe mutató egyik példát ünnepeljük… Tovább kell szőni azt az álmot, amelyet az első kő lerakásakor elkezdtek” – biztatta a további aktív cselekvésre a házigazdákat a megyei közgyűlés elnöke. Külön kitért a hagyományok őrzésének, ápolásának, továbbadásának a fontosságára, ami nagyon nagy érték a mai, felgyorsult világban.

„Emelem poharam azokra akik sokat tettek Tokaj-Hegyalja hagyományainak megőrzéséért, ápolásáért!” – zárta köszöntőjét dr. Mengyi Roland, s koccintottak az elmúlt tíz évre, s a reményteli folytatásra. 


 


Csontos László - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei sajtóreferens
/2013.09.07./

 

  A Magyarország határain kívül élő magyar állampolgárok is választójogot kapnak

 

               
   

2014. évi országgyűlési választásoktól kezdve a Magyarország határain kívül élő magyar állampolgárok is választójogot kapnak. Fontos, hogy a névjegyzékbe vételi kérelmének legkésőbb a szavazás napját megelőző 15. napig kell beérkeznie a Nemzeti Választási Irodához. (az országgyűlési képviselők következő választására 2014. áprilisában vagy májusában kerül sor) - nyilatkozta dr. Vitányi Eszter...
 

 


dr. Vitányi Eszter

      

Tisztelt Honfitársunk! 
Tájékoztatjuk, hogy a 2014. évi országgyűlési választásoktól kezdve a Magyarország határain kívül élő magyar állampolgárok is választójogot kapnak.

Az országgyűlési képviselők választásán Ön a pártlistákra szavazhat, s emellett jelöltként is indulhat. A szavazati jog az országos népszavazásokon is megilleti Önt. Ehhez az szükséges, hogy a Nemzeti Választási Iroda Önt felvegye a névjegyzékbe. Fontos, hogy a névjegyzékbe vételi kérelmének legkésőbb a szavazás napját megelőző 15. napig kell beérkeznie a Nemzeti Választási Irodához. (az országgyűlési képviselők következő választására 2014. áprilisában vagy májusában kerül sor) 

Névjegyzékbe történő felvételét akkor kérheti,

-         ha magyar személyi azonosítóval rendelkezik (lakcímkártya hátoldalán található), vagy útlevéllel, honosítási okirattal vagy állampolgársági bizonyítvánnyal igazolni tudja magyar állampolgárságát,

-         ha Magyarországon sem lakóhellyel, sem bejelentett tartózkodási hellyel nem rendelkezik (amennyiben igen, akkor Önt mint Magyarországon élő választópolgárt automatikusan felveszik a névjegyzékbe)

-         ha betöltötte a 17. életévét, vagy betöltötte a 16. életévét és házasságot kötött, és házasságkötésének hazai anyakönyvezése megtörtént

-         ha magyar bíróság nem zárta ki a választójogból 

Tájékoztatom, hogy a névjegyzékbe történő felvételhez szükséges kérelmet („névjegyzékbe vételi kérelem”) a www.nvi.hu honlapon megtalálja, továbbá nyomtatvány a Sárospataki Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetőjétől is kérhető a 24-es számú irodában.  

A nyomtatvány postai úton elküldhető a Nemzeti Választási Iroda címére (Nemzeti Választási Iroda Budapest 1854 Magyarország), vagy a www.nvi.hu honlapon. Amennyiben rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval, akkor a kérelmet a www.magyarország.hu honlapon is elküldheti.                                                                                               


 


Törő Gábor
/2013.09.07./

 

  Török vendégek a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában

 

               
  

Négy napig török sportoló gyerekeket és kísérőiket látták vendégül a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában. A magyar részről Gönczy Zoltán tanár úr vette fel a kapcsolatot egy török iskola testnevelő tanárával – Deniz Ayhannal.
 

 


Gönczy Zoltán

      

A gazdag program részletei:
Diósgyőrben megtekintették a DVTK - Újpest labdarúgó mérkőzést,
Sárospatak nevezetességeivel ismerkedtek, ellátogattak a Rákóczi-várba és a Bazilikába is – köszönet Tusnády László tanár úrnak az idegenvezetésért,
végardói fürdőzés után a sátoraljaújhelyi kalandparkban szórakozott a csoport,
szeptember 3-án délelőtt rendezte meg a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola a Barátság Kupa Nemzetközi Labdarúgó Tornát, melyen 5 fiú és 5 leány csapat lépett pályára.

Délután egy táncházon belül ismerkedtek a magyar és török gyerekek egymással – melyen mindnyájan nagyon jól érezték magukat.
Szeptember 4-én délelőtt a csoport elbúcsúzott Sárospataktól és iskolánktól majd hazaindult Törökországba. Az intézmény dolgozói minden segítséget megadtak, ahhoz, hogy a török gyerekek tartalmas, élményekben gazdag négy napot tölthessenek el Magyarországon és nagy örömmel fogadták a meghívást Törökországba. 


 Törő Gábor
/2013.09.07./

 

  Angol tábor Bódvaszilason

 

               
  

Ezen a nyáron is részt vettek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája diákjai  Bódvaszilason nemzetközi nyelvi táborban. Július utolsó hetében megvalósult tábor az ötödik volt a gyülekezet lelkipásztora szervezésében. A tábor programjában jelentős részt vállalt az a kilenc skót tanár és diák, akik lelkesen, új „módszerekkel”, játékosan adták át nekünk Isten üzenetét. A tolmácsolásban, immáron egyetemista (ELTE, DOTE, stb.) és jelenleg nálunk tanuló diákjaink aktívan segítettek - számolt be Nádasi Erika ref. lelkész, vallástanár...
 

 


Nádasi Erika

      

A táborba leginkább a környék falvaiból, Felvidékről, Pestről, Pécsről, Kárpátaljáról érkeztek résztvevők, ebben az esztendőben nyolcvanan. Bár az idén leginkább Skóciából és Olaszországból jöttek a táborlakók, de az elmúlt években német diákok is „színesítették” a tábor közösségét. A délelőtti előadások és csoportbeszélgetések angolul folytak korosztályonként. A délutánokat kirándulások, (Aggtelek és környéke) vetélkedők, sport, és egyéb játékok színesítették. Délután kaptak helyet leginkább azok a nagy beszélgetések is, ahol megismerhettük egymást, más országokban élők szokásait, életvitelüket.

Esténként, evangelizáción vehettünk részt a gyülekezet közösségében. A napjainkat skót, és magyar estekkel zártuk, ahol ízelítőt kaptunk egymás táncaiból, ételeiből, országaink szépségeiből. Hálásak vagyunk a szervezőknek, hogy ezen a nyáron is egy csodás, fiatal közösségben dicsérhettük Istent és játékosan tanulhattunk. 


 


További fotók >>>


Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2013.09.06./

 

  Martínák János legújabb könyvbemutatója

 

               
  

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör augusztus 29-én tartott összejövetelén Martinák János műfordító, költő Csillagjáték c. legújabb verseskötetét ismerhettük meg. Először Czabányi Attila kiváló tolmácsolásában hangzott el a szerző Comenius pataki szobra előtt, Japán képek és Hol vagy gyermekkor erdeje? c. költeménye - számolt be Halász Magdolna olvasóköri elnök...
 

 


Martinák János

 

 


Halász Magdolna

      

Ezután Finta Éva költő, a Comenius Főiskola tanára,a Magyar Írószövetség tagja mutatta be Martinák János sorscsapásokkal teli, kevésbé ismert életútját és sokszínű munkásságát. Megtudhattuk, hogy 1941. május 9-én született Endrődön. Szomorú gyermekkora volt. Az általános iskolai tanulmányai befejezése után a törékeny,de igen tehetséges fiatal a berettyóújfalui gimnázium diákjaként kiváló eredménnyel érettségizett. Ezután a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-történelem szakán szerzett diplomát. Hajdúböszörményben és több településen dolgozott tanárként,1968-tól a püspökladányi gimnázium könyvtárosának nevezték ki. 1969-ben kötött házasságot Szász Enikő, Zsuzsanna pedagógussal, két gyermekük született: Márta és Péter. Az 1970-es években az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészeti Karán könyvtári diplomát szerzett és a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskola könyvtárvezetőjeként tevékenykedett. Az élete során szerzett sérülései, betegsége testileg, lelkileg mélyen megviselték, 53 éves korában nyugdíjazták.

Finta Éva meghatóan szép gondolatokkal, irodalomtörténészként mutatta be Martinák János költészetét, elemezte a legújabb kötetében megjelent szebbnél szebb, különleges hangulatú költeményeit.„ Amikor a 90-es évek elején elkezdett verseket írni, kis családja, szellemi feladataiban is vele szárnyaló társa, Enikő elemi csodaként élte meg férjének kibontakozását. Valójában minden ismerősük, barátjuk megrendült örömmel konstatálta, amikor 1999-ben első kis kötete Pillanat címmel 500 példányban megjelent. A könyvecske igen elegáns, szép köntösben hagyta el a sárospataki nyomdát 35 verssel a belsejében. Új kötete, ez a kis püspöklila vagy bíbor ékszer, melynek borítóját ismét remek grafika díszíti, már nem Borsi Antal, hanem Mezey István által, követi saját hagyományát. A szerző ciklusokban gondolkodik, mert számára a megírandó mindig valamilyen tárgy köré fonódik, s ezek a témakörök rendszerint képi jelleggel rendelkeznek.

A Csillagjáték 5 ciklusa 38 verset gyűjt egybe. Megjelenését felesége a férj születésnapjára időzítette. Nyolc év termését foglalja egybe az elegáns könyvecske. A ciklusok új képeket és új hangot is ígérnek: Úton, Panasz, Őszidő, Suhanó lelkek, Az öreg vadász éjszakája. A záró ciklus különösen meglepő, mert gyermekverssel indít, melyet unokájához, Matyikához címezett. Ez a záró passzus egyébként is az unokák bűvkörében marad, s ezzel valami olyasmit old ki ebből a halk, csendes szavú és visszafogott intellektusból, ami eddig rejtve volt benne: a rokoni érzület melegét, a szeretet, összetartozás boldog biztonságát. Talán azért is kezdett el verseket írni Martinák János, hogy a pillája mögé vetülő képeket megossza társával és mindazokkal, akik fogékonyak a befogadásukra. Amit nem értettünk, milyen kapcsolat köti össze a verseket a cikluscímmel, itt választ nyer Az öreg vadász éjszakájában. Ki is ez a vadász? És milyen vadász is ő? Bizony, ezzel a figurával magát azonosítja a szerző, magát, aki álmokra vadászott gyermek- és ifjúkorán át végig, s most szembesül azok természetével. Hogy minden az, ami. Az álom: álom. Az élet: csupa mozgó változás. Nem az ígéretek beteljesülése, hanem a beteljesülés ígérete. „Mester uram! Jól üsse azt a bronzot!” c. verse második szakaszában: „A harangnak nem győzni kell, /Elég, ha hangja alatt megbújhat a falu / ezen az égből lemeredő / hideg fekete éjszakán” Martinák János költői hitvallását ismerhetjük meg.

A Kazinczy Társaság gondozásában megjelent ízléses kötet Dr. Kováts Dániel,főiskolai tanár értékes epilógusával zárul. Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük Finta Évának,hogy bemutatta költőtársa: Martinák János legújabb verses kötetét. További sok sikert,elismerést kívánunk a pedagógusi és a költészeti munkájához. Martinák Jánosnak jó egészséget, sok örömöt,sikerekben gazdag alkotómunkát kívánunk. Különleges élményben volt részünk, a két igen tehetséges pataki költőre büszkék lehetünk. A jó hangulatú, színvonalas könyvbemutató a kötet dedikálásával zárult.
“ Hol vagy gyermekkor erdeje?
Ki egykor bódult délutánon
fáid mögött rétet,folyót ígértél,
hívó várost,s hitegettél,
hogy engem vár a Nap,
s nekem nyílik ott a távol?”
(Martinák J: Hol vagy gyermekkor erdeje?) 


 


Cziczer Katalin
/2013.09.06./

 

  A Fejedelem hazatért Szerencsre

 

               
  

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat szervezésében, a szerencsi Rákóczi-várban mutatták be vasárnap este a II. Rákóczi Ferenc szabadságharc alatti életét megidéző A Fejedelem című musicalt. Szerencs városa, Hegyalja ezer szállal kötődik a Rákóczi családhoz, a kurucokhoz, büszkén vállalják őseiket, ápolják a hagyományokat, így nem csoda, hogy a hideg, őszies idő ellenére a kezdésre megtelt a nézőtér...
 

 


dr. Mengyi Roland

      

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere köszöntötte először a vendégeket. A patinás vár falai közt állva meghatottan mondta, hogy igazán méltó helyszínen mutatják be az előadást, hiszen ezen falak között választották fejedelemmé az országgyűlés keretében 1605-ben Bocskai Istvánt. A Rákócziak is éltek a várban, kultuszukat ápolja a város. Az alkalmat megragadva megköszönte dr. Mengyi Rolandnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének, hogy Szerencsen láthatják vendégül A Fejedelmet.

„Amikor 2011-et Rákóczi emlékévvé nyilvánította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, megtette az első lépést a történelmi musical előkészítésére” – utalt az alkotás születésének körülményeire köszöntőjében dr. Mengyi Roland, aki az alkalmat megragadva bejelentette, hogy a rendezvény teljes bevételét felajánlják jótékony célra, a szerencsi nyugdíjasok javára.

A közgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy annak idején az emberek a szabadságukért fogtak fegyvert. II. Rákóczi Ferenc Zemplén szülötte. Igazi államférfiként európai léptékben, békében képzelte el Magyarország sorsát, szövetségesei azonban cserben hagyták, a nagypolitika játékszereként kezelték. Éppen ezért ma is nyitott szemmel kell nézni, hogy mi zajlik a világban. „Olyan erős Magyarországot kell építenünk, amely megvédi a polgárait a nemzetközi kiszolgáltatottságtól”- vont történelmi párhuzamot dr. Mengyi Roland.

A köszöntőket követően a színészek vették át a színpadot. II. Rákóczi Ferencet Kelemen Csaba idézte meg, hűséges generálisát, Bercsényi Miklóst pedig Sasvári Sándor. A Fejedelem egy este erejéig hazatért Szerencsre, ahol fiatal házasként, majd a kurucok vezéreként is sokszor megfordult. 


 


Csontos László - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei sajtóreferens
/2013.09.06./

 

Közlekedésrendészeti helyzetkép

 

               
   

 


 

      

Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain az elmúlt 24 órában egy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, anyagi káros ütközés tizenegy esetben jutott a rendőrség tudomására. A személyi sérüléssel járó közlekedési beleset a délutáni órákban történt a 37-es számú főközlekedési úton...

A helyszínelés adatai szerint egy személygépkocsi Sátoraljaújhely irányából haladt Sárospatak felé. A sofőr letért az útról, az autót visszakormányozta a pályára, ahol megpördült, majd két személygépkocsinak is nekiütközött. A közlekedési baleset körülményeit a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság vizsgálja.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei rendőr-főkapitányság és az Encsi Rendőrkapitányság járőrei közúti ellenőrzés során egy-egy sofőrtől a helyszínen bevonták a jogosítványt, mivel a velük szemben alkalmazott alkoholszonda elszíneződött.

A Rendőrség kiemelten kezeli a rendszeres közúti ellenőrzéseket, így a közlekedők a megye útjain bárhol számíthatnak rendőri jelenlétre, sebességellenőrzésre!
  


 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei rendőr-főkapitányság
/2013.09.05./

 

  Tanévnyitó a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában

 

               
  

 


Kissné Murányi Andrea

      

Harmadik tanévét kezdte 2013. szeptember 2-án a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola. A tanévnyitó igeliturgiát a sárospataki Bazilikában főtisztelendő Kecskés Attila plébános atya vezette. Az iskolai közösség énekeit Zsuzsanna nővér gitárral, Fedorcsák Katalin pedig orgonán kísérte. Kissné Murányi Andrea igazgatónő tanévnyitó beszédében utalt a nyári történésekre...

Megköszönte a kollégáknak, hogy a nyári szünidő alatt is vállalták a diákok programjainak szervezését, megvalósítását és pályázataikkal anyagi segítséget nyújtanak az iskolai munka színvonalasabbá tételéhez. Ismertette a 2013. szeptember 1-től a köznevelési törvényben megfogalmazott változásokat.
Az első osztályosok könyvjelzőinek megáldása után az iskolában folytatódott az első tanítási nap.
Az iskola idei tanévének jelmondata: „Boldog vagy, mert hittél!” 


 


Cziczer Katalin
/2013.09.05./

 

  Együttműködést köt a kormány a megyékkel

 

               
  

 


 

      

   
A kormány szeptemberben együttműködési megállapodást köt a megyei önkormányzatokkal 450 milliárd forint fejlesztési forrás felhasználásáról. A megyei önkormányzatokra kiemelt szerep hárul a helyi területfejlesztési programokban, s ehhez egyenként 20-40 milliárd forint közötti szabadon felhasználható forrás áll majd rendelkezésükre a következő uniós költségvetési ciklusban...

A kormány a 23 megyei jogú város önkormányzatával is külön megállapodást köt majd arról, milyen fejlesztéseket kívánnak végrehajtani a településen a 2014-2020-as időszakban. 


 


Csontos László - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei sajtóreferens
/2013.09.05./

 

  Tanévnyitó a Vay Miklós Református Szakképző Iskolában

 

               
  

 


Dr. Téglás Zsolt

      

Kettősség jellemezte a nyári időszakot a Vay Miklós Református Szakképző Iskolában. Egyrészt megvalósultak a hagyományos nyári események, mint karbantartás, felújítás és a diákok nyári gyakorlata is nagy megelégedéssel zárult a cégek, vállalatok visszajelzéseire alapozva. Másrészt történt rendhagyó esemény is az intézmény életében. A fenntartó, a Tiszáninneni Református Egyházkerület jóvoltából új épülettel gazdagodott az iskola, a Lorántffy Zsuzsanna Kollégiummal - nyilatkozta Dr. Téglás Zsolt igazgató...

Az épületet a nyár folyamán a szakoktatók és a diákok a kétkezi munkájukkal újították fel. Az alsó szinten tanműhelyeket alakítottak ki, a felső szinten pedig 25 diákkal kezdte működését az internátus, mely jelentős könnyítés a Bodrogközből és Hegyközből érkező diákok számára.

További modernizációt jelentett az iskola életében, hogy egy nyertes pályázaton 15 millió Ft értékű fejlesztést valósíthattak meg a tanműhely gépparkjában. A Vay Miklós Református Szakképző Iskola és Diákotthon 508 tanulóval kezdi a 2013/2014-es tanévet. 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.09.04./

 

  Visszakísérték

 

               
  

Az egyik sárospataki iskola környékén 2013. szeptember 3-án, tizenkét óra után nem sokkal a rendőrjárőrök egy fiatal fiút láttak, aki szemmel láthatóan céltalanul sétálgatott az utcán. A járőrök kérdésére a 13 éves gyermek elmondta, hogy ugyan iskolában kellene lennie, de eljött onnan.
 

 

      

Az intézkedő rendőrök haladéktalanul felvették a kapcsolatot a diák által megnevezett oktatási intézmény vezetőjével, aki megerősítette, hogy a kiskorú az iskola tanulója és tanórán kellene lennie. Az érintett a távolmaradáshoz nem rendelkezett igazolással, így az iskolába kísérték a járőrök és átadták az intézmény vezetőjének.

A Rendőrségi törvény 2013. január 1. napján hatályba lépett egyik módosító rendelkezése értelmében a rendőr azt a 14. életévét be nem töltött tanulót, aki nagykorú kísérete nélkül, vagy hivatalos igazolás nélkül marad távol tanítási napon a tanítási órától vagy az iskola által szervezett kötelező foglalkozástól, – a nevelési-oktatási intézménnyel történt előzetes egyeztetést követően – a nevelési-oktatási intézmény vezetőjéhez kísérheti. 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.09.04./

 

  Lengyelországban járt a FFMI Pacurka Tánccsoportja

 

               
 

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezték Lengyelországban a VIII. Jasloi Bornapokat, amelyre városunkból is hívtak előadókat, vendégeket. Ugyan nem testvérvárosunk ez a település, de sokéves kulturális – részben gazdasági - kapcsolat köt bennünket egymáshoz. A pataki, és környékbeli bortermelők mellett, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Pacurka csoportjának tagjai és a Bodrog Néptáncegyüttes néhány tagja utazott Jasloba - számolt be Darmos István...
 

 


Darmos István

      

A vendégszerető lengyel kisvárosban nagy örömmel fogadtak bennünket, visszatérő vendégként már ismerősökkel is találkozhattunk. Olyan műsorral készültünk e fesztiválra, amely a magyar néptáncok sokszínűségét is reprezentálja, így kalocsai, baranyai, szásznagyvesszősi, jobbágytelki és mezőségi táncokból fűztük össze műsorainkat.

Mindkét napon felvonulás és műsor is volt, első nap a város főterén lévő nagyszínpadon, második nap pedig azon a vásártéren, ahol a bort, és egyéb termékeket kínálták készítőik. Napközben csoportunk mellett lengyel és szlovák népzenei zenekarok, tánccsoportok és népdalkörök léptek fel, míg este könnyűzenei koncertekkel szórakoztatták az összegyűlteket. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.09.04./

 

  Folytatódik a rezsicsökkentés, újabb devizás adósmentés?

              

Folytatódik a közüzemi rezsicsökkentés. Vizsgálják egy újabb, devizahiteles adósmentés lehetőségét, amelynek költségét a Fidesz álláspontja szerint alapvetően a bankoknak kell viselniük. Figyelembe kell venni a bankrendszer teherviselő képességét, de a Fideszt alapvetően erőteljes erkölcsi szempont vezérli. Ezzel kapcsolatban három fő szempontot fogalmazott meg a Fidesz: egyrészt mindenkinek segíteni kell, akinek a lakása veszélyben van, másrészt a devizahitelek törlesztő részleteinek érdemben csökkennie kell, harmadrészt olyan konstrukciót kell kialakítani, amely mentesít az árfolyamkockázat alól...
 

      

Mind a bankszövetség, mind a jegybank javaslatai megvalósíthatóak. Az adósok érdekképviseleti szerveit is be kell vonni, hogy eldőljön, melyiket választjuk a kettő közül. A kérdés ősszel a parlament napirendjén fog szerepelni.

Az újabb rezsicsökkentés a villamos energia, a gáz és a távfűtés árát érinti. A Fidesz frakciónak az volt a kérése, a kormány vizsgálja meg, lehetséges-e, hogy a tavaszi és az őszi rezsicsökkentés eredményeként a tavaly decemberihez képest legalább húsz százalékkal csökkenjen a rezsi?
Tíz százalékot már megléptünk tavasszal, a többiről pedig most kell döntenünk. Az időpont még kérdéses, alapvetően két verzió lehetséges: a fűtési szezon előtt, vagy januártól csökkenhetnek újra az árak. Mindkettő mellett szólnak érvek. Sok szempontot kell figyelembe venni. Köztük például azt, hogy az újabb rezsicsökkentés jogi megvalósítása reálisan végigvihető-e a fűtési szezon kezdetéig, vagy januárra kell halasztani. A kormány ezt megvizsgálta, és tájékoztatást ad a frakciónak.

A víz és a szemétszállítás díjai nagyjából annyival csökkentek, amennyivel ezek az infláció felett emelkedtek az utóbbi tíz évben. A víz és a szemétszállítás esetén tehát az emberek visszakapták azt, amennyivel többet kellett fizetniük a szocialista kormányok alatt. Sok helyen tíz százaléknál nagyobb mértékben is csökkent például a szemétszállítás díja.

A polgármesterek várhatóan fel fogják vetni azt, hogy mindez hogyan érintette az önkormányzati cégeket. Németh Szilárd, a rezsicsökkentését felelős munkacsoport vezetője, és Fónagy János államtitkár részletes tájékoztatást fognak adni a frakcióülésen az eddig megvalósult lépésekről.
A gáz ára 2002 és 2010 között, a szocialista kormányok idején 150 százalékkal, a villamos energiáé 100 százalékkal emelkedett. Ebben az időszakban 58,5 százalék volt a kumulált infláció. A villamos energia és a földgáz esetében tehát még messze vagyunk a közvetlen infláció feletti mértéktől. Az ezeken a területeken működő cégek korábban komoly extraprofitot termeltek. Ha harminc százalékos csökkentést meglépnénk, még akkor sem lennénk ott, hogy teljes mértékben visszaadjuk az embereknek, amit 2002 és 2010 között kivettek a zsebükből. Ebből látszik, hogy a rezsicsökkentés második lépése indokolt, a többit még meglátjuk.

Ha megvalósul a rezsicsökkentés újabb üteme, akkor egy átlagkeresetű, két gyermeket nevelő magyar család összességében több mint tízezer forintot spórol havonta tavaly decemberhez képest. 


 


Csontos László - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei sajtóreferens
/2013.09.03./

 

  Tanévnyitó az ÁVG-ben

 

               
 

 


Tóth Tamás

      

Ünnepélyes évkezdetet jelzett 2013. szeptember 2-án 8 órakor a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium csengője. Tóth Tamás igazgató úr 603 diákhoz, a tantestülethez és az érdeklődő szülőkhöz intézett szavai a tanév sok-sok változását jelezték. Ahogyan azt beszédében is fogalmazta, az ÁVG-s mindennapokban megjelenő új diákarcok, a felsőoktatásba most kerülők hiánya, a tanári kar személyi változásai szokott jelenség a szeptemberi napokban, ám most az oktatáspolitikai döntések is új korszak kezdetét mutatják...

Többek között meg kell szokni az osztályok számozásának új rendjét, feladatokat ad a régi és új kerettantervi előírások egymás mellettisége, figyelni kell az előrehozott érettségi változásaira.

Megváltozott köznevelési törvény, intézmények működéséről szóló rendelet, a kollégiumi nevelés országos alapprogramja határozza meg az új előírásokat számukra is, ám egyedi, az eddig elért eredményekre, a kialakított hagyományokra építő iskola formálását tűzte célul a közösség számára a 2013/14-es tanévben is igazgató úr. 


 

További fotók >>>                                 További fotók  - LEVI>>>  

Cziczer Katalin
/2013.09.03./

 

  Elfogott transzformátor-tolvaj

              
  

      

Már a fém átvevőhelyre tartott a tolvaj, amikor elfogták a rendőrök. A Sárospataki Rendőrkapitányság lopás bűntette miatt indított büntetőeljárást a 23 éves Sz. Mihállyal szemben. A nyomozás adatai szerint a vissi férfi 2013. szeptember másodikára virradóan, a község határában egy villanyoszlopról leszerelte a transzformátort. Az alkalmatosságot szétbontotta és eltulajdonította a benne lévő réztekercseket.

A hajnali órákban cipekedő elkövetőt a szolgálatot teljesítő rendőrök vonták ellenőrzés alá. A Sárospataki Rendőrkapitányságra előállított tolvaj beismerő vallomást tett, illetve a hatóság lefoglalta a közel hetven kilogrammnyi rézhuzalt és rézgyűrűt, így a lopási kár megtérült. 


 


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2013.09.03./

 

  Miről tárgyalt a Testület?

 

               
 

Az augusztusi képviselő-testületi ülést Sárospatak Város Önkormányzata 2013. augusztus 30-án tartotta, a helye pedig a régi Polgármesteri Hivatal épületének Díszterme volt, mivel a megegyezés szerint azt továbbra is használhatja, amíg hasonlóan felszerelt terem az új épületében nem áll rendelkezésre. Az ülésen elhangzottakat Aros János polgármester az alábbiak szerint foglalta össze…
 

 


Aros János

      

A két ülés között történt legfontosabb intézkedések és események felsorolásával kezdtem, ami elég hosszúra sikerült, hiszen olyan tartalmas volt az egész nyár, hogy szinte minden napra jutott valamilyen esemény, gyakran több is. Kiemelkedtek ezek közül a Crescendo és a Zempléni Fesztivál zenei eseményei, de meg kell említeni a Várjátékokat, az ostromhétvégét, amikor két napon át a Szentnegyedben biztosítottunk látványos rendezvényeket a patakiaknak és az egyre nagyobb számban érkező vendégeknek. Ezt az alkalmat is megragadom, hogy megköszönjem mindenki segítségét, aki bármilyen módon is hozzá járult a nyári rendezvények sikeréhez. Nekik köszönhető, hogy a látogatók számából ítélve beigazolódni látszik a szlogen, amit egy visszajáró látogatótól hallottam: „…ha július, akkor Balaton, ha augusztus, akkor Zemplén” – és ha Zemplén, akkor Sárospatak, mint Zemplén idegenforgalmi és kulturális központja. Megemlítem azt is, hogy idén példaértékűen sikerült együttműködnünk a környező településekkel. Ezt kellene egész Zemplénre kiterjeszteni és akkor akár a balatoni régiókkal is fel tudnánk venni a versenyt.

A fontosabb napirendi pontok között szerepelt, hogy megalkottuk a filmforgatásról szóló rendeletet, mert ilyen eddig nem volt, meghallgattuk a SUSI – Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola Egyesület 2012. évi munkájáról szóló beszámolót. Hat évvel ezelőtt alakult ez a sportegyesület, de mára már nem csak a megyében és az országban, de határainkon túl is ismertek. Kitűnő szakmai munkát végeznek, ami köszönhető Belicza elnök úrnak és a SUSI-ban dolgozó edzőknek, valamint a szülőknek, akik oda íratják gyermekeiket és támogatják az egyesületet. Az eredményeik nagyon szépek, hiszen kézilabdában és labdarúgásban is a térség élcsapatai között vannak.

Döntöttünk egy mozi-pályázat benyújtásáról, ami a mozi-hálózat digitális fejlesztéséről szól. Ez egy 17 millió Ft-os pályázat, amihez az önkormányzatnak közel 5 millió Ft-os önrészt kell hozzátennie. Nagyon alaposan átbeszéltük és arra a következtetésre jutottunk, hogy ha nem tudjuk azon a szinten tartani A Mozit, ami megfelel a mai igényeknek, az olyan, mintha bezárnánk. Ezért döntöttünk úgy, hogy megtalálva a lehetőséget az önrész előteremtésére, ezt a pályázatot benyújtja Sárospatak város önkormányzata, illetve intézménye, A Művelődés Háza. Ha sikerül ez a pályázatunk, akkor egy olyan 3D-s, modern mozit tudunk itt létrehozni, ami a környéken nincs.

Beszámoló hallgattunk meg a Polgármesteri Hivatal 2012. évi közbeszerzéseiről, ezek az adatok nyilvánosak, a honlapon is megjelennek.

Megalkottuk Sárospatak város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Programját több, mint 200 oldalon. Nem azt a módszert választottuk, hogy 600 ezer Ft-ért megbízunk egy céget és elkészíti, hanem jegyző asszony és a közvetlen kollégái három hét alatt készítették ezt el - ez a dokumentum is megtekinthető. Köszönjük a Polgármesteri Hivatal valamennyi dolgozójának a munkáját, aki részt vettek ennek az esélyegyelőségi programnak az elkészítésében.

Két pályázat benyújtásáról döntöttünk, összességében több mint 35 millió Ft értékben. 100%-os támogatású pályázatokról van szó. Az első neve: „Közigazgatási partnerségi kapcsolat erősítése”, a másik pedig egy szervezetfejlesztés, konvergencia a régióban lévő önkormányzatok számára. Rendezvények, képzések tartása, civilszervezetek koordinálása, összefogása. Tulajdonképpen az a két pályázat lényege. Reményeim szerint hamarosan pozitív elbírálásban részesülnek.

ÁSZ vizsgálathoz kapcsolódó intézkedési tervet módosítottunk az önkormányzati kötvény részleges törléséről, hiszen biztos sokan emlékeznek rá, hogy a nagyrészt kötvénykibocsátásból adódó tartozásunknak a 62%-át átvállalta az állam. A maradék részére is keressük a megoldást, reményeim szerint hamarosan örömhírrel fogok szolgálni a pataki lakosoknak ezzel kapcsolatban is.

Eszközöket adtunk használatba, hiszen a START munkaprogrammal kapcsolatban 220 főt tudunk foglalkoztatni értékteremtő munkára, és ebben a pályázatban elég komoly értékben nyertünk eszközöket is. Az Önkormányzat adta be a pályázatot, de a Kommunális Szervezet koordinálja a munkát, tehát célszerű ezeket az eszközöket az ő használatukba adni.

Közterület átnevezéséről érkezett hozzánk javaslat, a Sárospataki Jobbik párt részéről. A képviselő-testület a javaslatot nem fogadta el, ugyanakkor keresi a lehetőséget, hogy a kérésüket milyen formában lehet a későbbiekben támogatni.

A településrendezési eszközök módosításáról szóló határozatunkat módosítottuk. Elég furcsa megnevezése van ennek, de tulajdonképpen az új városrendezési tervnek az elkészítéséről van szó, amelyről a szerződést aláírtuk a nyertes tervezővel, a munkálatokat már elkezdték. Hat-nyolc fő fog Sárospatak közigazgatási területén feljegyzéseket, fényképeket készíteni. Már érkezett bejelentés, ezért közlöm a lakossággal, hogy mi, illetve a tervező megbízásából dolgoznak.

Szóba került a Sárospatak és Térsége Önkormányzati Társulás tulajdonában és Sárospatak Város üzemeltetésében lévő ISUZU autóbusz további sorsa. Azzal, hogy az oktatási intézmények a város fenntartásából a tankerülethez kerültek, nekünk az a kötelességünk, hogy ezzel az autóbusszal szállítsuk a gyerekeket a kistérségi iskolákba, pl. Makkoshotykáról Bodrogolasziba – megszűnt. A kistérségi társulás mégis minket bízott meg a gyerekek utaztatásával, sőt egy megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával foglalkozó cég is kérte az önkormányzat segítségét, hogy amennyiben összejön nekik 20 fő, akik egyelőre Sátoraljaújhelyben végeznének munkát, akkor az ő utaztatásukban is segítsünk, így az autóbusz üzemeltetését továbbra is vállaljuk.

A foglalkoztatási helyzetről, a munkanélküliség alakulásáról hallottunk egy beszámolót Baranyi József úrtól a Munkaügyi Kirendeltség vezetőjétől. Örömmel hallottuk, hogy a szám 8%-ra csökkent. Tudjuk, hogy ez a csökkenés nagyrészt a START munkaprogramban alkalmazottak nagy számának köszönhető. Ez a program nem a végleges megoldás, viszont tüneti kezelésre jó, nagyon sokan örülnek ennek a lehetőségnek is.
Természetesen nem tettünk le arról, hogy stabil munkahelyek teremtésére ösztönözzük a vállalkozókat és őket ebben segítse is az önkormányzat. 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2013.09.02./

 

  A Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége és a Nemzet Művelődési Intézet együttműködési megállapodást kötött

              

  

2013. szeptember 2-án az MNHSZ és az NMI képviselői aláírták azt az együttműködési megállapodást, amely rögzíti: a két szervezet közös célja a települési, a téjegységi, a megyei és az ágazati értéktárak, valamint a határon túli magyar közösségek értékeinek feltárásában való együttműködés, valamint a közműveltség, tradicionális magyar nemzeti értékek magasabb színvonalra emelésének segítése...
 

      

E közös cél elérése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött tehát a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet. Az együttműködés szükségességét alátámasztja, hogy a két szervezet tevékenysége nagymértékben támogatja, kiegészíti egymást. Az együttműködés többek között kiterjed a Hungarikum törvényből fakadó összefogási lehetőségek feltárására és kiaknázására, a nemzeti étékek felkutatására is. A felek közös érdeke és hosszú távú törekvése az, hogy a nemzeti értékeket és hungarikumokat népszerűsítsék.

Az együttműködés megkötésekor többek között jelen volt Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgató asszonya, Dr. Mengyi Roland a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége valamint a Borsod Megyei Közgyűlés Elnöke, és Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, az MNHSZ szakmai társelnöke.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet - mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye - főigazgatója az ünnepélyes aláíráskor bemutatta az intézetet, annak működését, szervezeti felépítését és főbb feladatait. Örömét fejezte ki a tekintetben, hogy együttműködő partnerre talált az NMI a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségében, és reméli, hogy a közös célok mentén operatív programokat tudnak majd indítani.

Dr. Mengyi Roland elmondta, a szövetség gazdaságstratégiában is gondolkodik, és úgy gondolják, hogy a következő 30-50 évben az európai gazdasági növekedés helyszíne Kelet-Közép-Európa lesz, ezen belül Magyarország. Úgy véli, olyan szinergiákat tudnak találni a magyar értékek, a kultúra és a gazdaságfejlesztés között, amit bűn lenne kihagyni, ezért is örül annyira, hogy aláírásra kerülhetett a megállapodás az Intézettel. 


 


Csontos László - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei sajtóreferens
/2013.09.02./

 

  Hazai győzelem a felújított futballpályán

 

               
 

A labdarúgásra ideális időben került sor a Patak – Erdőbénye összecsapásra a hétvégén. Szép számú nézősereg volt kíváncsi úgy a pályára, mint a játékra, - kellemes találkozót teremtve a környező települések szurkolóinak. A végén kiderült azok tették rosszul, akik otthon maradtak - küldte a tudósítást Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke...
 

 


Koscsó István

      

Az előmérkőzésen, a 19 éven aluliak 7:0 arányú győzelme megadta az alaphangját az összecsapásnak, de Vachter Tamás edző szavai (aki magas szintű tudását a zöld szőnyegen szerezte, s nem az Interneten), is jó útravalóul szolgáltak.
Nagy akarással vágtak neki a fiúk a kilencven percnek. A rutinos játékosokból álló vendégek felmérvén a helyzetet biztonságos, emberfogásos védekezésre rendezkedtek be, s bizalmukat a kontratámadások esetleges sikerébe helyezték.
Többnyire nekünk voltak kisebb-nagyobb helyzeteink, míg nekik az első említésre való a 18. percben: a figyelmetlenül magára hagyott Pothurszky Roland révén, aki a lehetőséget, az ötös sarkához közeledve, „elügyetlenkedte.” Az egykori pataki gólkirálynak talán a szíve szólt közbe.

A vendégek nehezen viselték a helyzetet, s ahogy ilyenkor lenni szokott a bíróval kezdtek el foglalkozni, aki kijött a kispadjukhoz és megnyugtatta a kedélyeket. A pályán még folytatódott az idegek párharca, de a mindkét oldalra kiosztott sárgalap gyorsan begyógyította a sebeket, aminek gól lett a vége. A 36. percben a kaputól mintegy 35m-re végezhettek el szabadrúgást a kapunk irányába és a „belövést” sikerült a hálónkba juttatniuk. 0:1

Szomorúságunknak hamar véget vetettek játékosaink, hiszen a 40. percben egyenlítettünk.
Köteles Csaba a tizenhatos sarkától mintegy 6-8m-re hatalmas bombagólt lőtt a jobb felső hosszúsarokba. 1:1
Egyik kedves néző meg is jegyezte a tömegből: „már ezért érdemes volt a jegyet megvenni!”
A szünetben mindkét edző rendezte a gondolatokat a játékosok fejében a győzelemért járó három pont megszerzése érdekében.
A pihenő után is folytatódott az élvezetes játék, többnyire pataki támadásokkal tarkítva, de
az 53. percben egykori kedvencünk, Pothurszky Roland lövése keltett reményeket az őt tisztelők lelkében.
A 68. percben aztán a küzdés és az akarás győzedelmeskedett a rutin felett. Egy nagyon szép támadás végén Kulcsár Roland góljának tapsolhatott a pataki közönség. 2:1

Ez lett a végeredmény. Egy szemet gyönyörködtető viadalt láthattunk, s reméljük a következő hetekben folytatódik tovább ez a fajta játék. Két győzelmünkkel és egy idegenbeli pontosztozkodásunkkal a dobogó harmadik helyén tartózkodunk.
A következő két mérkőzést is itthon játsszuk Tiszakarád, majd Mezőzombor tizenegyével. Mindkettőt szombaton fél öttől.
Ne feledkezzünk meg az utánpótlás gárdánk összecsapásáról sem, melyre előtte fél hármas kezdéssel kerül sor. Eddig minden mérkőzésüket megnyerve, 27 rúgott, s kapott gól nélkül a dobogó élén állnak Beimli Zsolt edző (a pataki labdarúgás kiemelkedő alakja) tanítványai.
Gratulálunk! Hajrá Patak! 


 

További fotók >>>

STC Baráti Kör
/2013.09.01./

 

  15 év óta tartó környezetvédelmi program újabb találkozója az ÁVG-ben

 

               
 

 


Dusicza Erika

      

A hollandiai Kampen, a németországi Soest és a lengyelországi Strzelce Opolskie városából érkeztek középiskolás diákok és kísérőik a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumba 2013. augusztus 27-én, hogy egyhetes környezetvédelmi projektben dolgozva megtapasztalják a zempléni táj érdekességeit, különlegességeit - számolt be Dusicza Erika igazgató-helyettes...

S mindeközben felismerjék, hogy az egyes tájak, az életmód egyedisége mellett vannak közös feladatok: természeti környezetünk - a projektben hangsúlyozottan megjelenően a víz - óvása. A változatos programokon főként vízvizsgálatok, adatelemzések történnek, természetesen feltöltő szabadidős programok kíséretében. 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2013.09.01./

 

  Lebukott a cigarettacsempész

               
 

Ukrán sofőr, szlovák kisteherautóban, Magyarországra csempészett cigarettát. A rendőrök elfogták, mert telefonált. A Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársai 2013. augusztus 30-án járőrözés közben arra lettek figyelmesek, hogy helyben egy kisteherautó sofőrje vezetés közben kézben tartott készülékkel telefonál. Az intézkedés alá vont 41 éves ukrán állampolgárságú férfi nem tudott felmutatni érvényes vezetői engedélyt, illetve a jármű papírjait sem tudta előadni.
 

      

A rendőrök átvizsgálták a szlovák felségjelzésű tehergépkocsit is, aminek rakterében dobozolt és fóliába tekert több mint 15 000 doboz magyar zárjegy nélküli dohányterméket találtak. A sofőr kihallgatásán elmondta, hogy megbízást teljesített, azaz fizetség fejében a megadott célállomásra kellett volna leszállítania az autót.

A 41 éves L. Valeriit előállították a Sárospataki Rendőrkapitányságra, ahol szabálysértési eljárást indítottak vele szemben, illetve az ügyben a büntetőeljárást a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság pénzügyi nyomozói folytatják orgazdaság bűntett gyanúja miatt. 


 


Sárospataki Rendőrkapitányság
/2013.09.01./

 

  Elkészült a parkoló a Rákóczi Iskolánál

 

               
 

 


Aros János

      

Kellemes meglepetés érheti szeptember 2-án a gyermeküket évnyitóra vivő szülőket, amikor a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtt az új parkolót meglátják. Aros János polgármester elmondta, hogy ez egy felújítás-sorozat részeként lett átadva szeptemberre…

A reggeli órákban és délután, mikor a szülők jöttek a gyerekért, komoly gondot okozott a forgalom irányítása, ezért kibővítettük a parkolókat. Negyven új parkolóhelyet létesítettünk, hogy most már a megújult iskola és megújult sportudvar mellett rendes körülmények között tudjanak parkolni is a szülők és a piacra látogatók – mert valószínűleg a piacozók is fogják ezt a parkolót használni.
  


 


Cziczer Katalin
/2013.08.31./