Arhív
2014. március
 

Refis siker az angol nyelvű szónokverseny országos döntőjén

 

               
         

A Public Speaking Competition (angol nyelvű szónokverseny) országos fordulójára, 2014. március 28-án került sor Budapesten.  A BBC Entertainment és az English Speaking Union (ESU) szervezetek által rendezett nemzetközi verseny országos döntőjének lebonyolítására a Brit Nagykövetség adott otthont. Az angol nyelvű megmérettetésre az ország minden pontjáról érkeztek versenyzők, akik előzőleg, ahogy iskolánk is - a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma - egy regionális előfordulón vettek részt, ahonnan az első három helyezett kvalifikálta magát a döntőbe - küldte beszámolóját Tóthné Jeney Gabriella...
 

 


Tóthné Jeney Gabriella

      

A Sárospataki Református Kollégium két diákja, Magyar Sandy, 13.E osztályos tanuló első, míg Kállai Zoltán, 12.E osztályos tanuló a második helyének köszönhetően részt vehettek az országos megmérettetésen is.

A téma az országos döntőben ugyanaz maradt, amely mellett vagy ellen a regionális fordulón is érvelni kellett: "Imagination is more important than knowledge." (A képzelet fontosabb, mint a tudás.)

A diákoknak kb. 5 perces beszédben kellett meggyőzniük a zsűrit érvelésük helyességéről. Azonban a verseny annyival nehezedett, hogy a zsűri tagjai a szónoklatok után kérdéseket tehettek fel a versenyzőknek beszédeikkel kapcsolatban. A kérdések változatosak és mélyen elgondolkodtatóak voltak, nehéz feladat elé állítva a diákokat.

A tét pedig nem kisebb volt, mint Magyarország képviselete Londonban, a májusban megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen. Magyar Sandy az előkelő második helyezést érte el. Kállai Zoltán pedig első helyezésével jogot szerzett hazánk (emellett természetesen a Református Gimnázium és városunk) képviseletére a nemzetközi megmérettetésen, ahol tavaly Ausztrália szónoka lett az első.

Zoltánnak a felkészüléshez sok erőt kívánunk és szívből gratulálunk mindkettőjüknek!
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.31./
 

A Víz Világnapja a Református Általános Iskolában

 

               
         

A Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája is programokat szervezett a Víz Világnapjára, mely ez évben március 22-re, szombatra esett, így az előtte lévő héten emlékeztünk meg e neves napról. 22 éve ünnepeljük meg az élővilág számára nélkülözhetetlen anyagot, a vizet - számolt be az programokról Timáriné Király Sarolta...
 

 


Timáriné Király Sarolta

      

Szabó Lőrinc:
Hogy a napfény ráesett,
szinte szívdobogva nézem
ezüstszikrás börtönében
az ezüsthideg vizet.

Víz, még sohse láttalak;
és lelkem sok szennye-bűne
boldogan megszégyenülve
érzi, milyen tiszta vagy.

Jég vagy! tűz vagy! gyönyörű!
Tündértestű meztelenség,
voltam én is, és leszek még,
mint te, olyan egyszerű?

Jöjjetek, igaz imák:
jó vizek, öntözzetek meg,
és kit oly rosszul szeretlek
válts meg, égi tisztaság!

Hétfőn origami technikával vízi élőlényeket hajtogattunk, s így népesítettük be a „tengerünket”. A víz körforgását szemléltettük az aula díszítésével. Kísérletet is végeztünk, fehér szegfűt „festettünk meg” ételfestékkel. Kedden reggel az 5. osztályosok rádiós műsorral készültek erre az alkalomra. És hogy a kísérletekből ki nem fogyjunk, Dr. Nagy György egyetemi docenssel töltöttünk el egy órát, aki izgalmas és érdekes bemutatókkal hívta fel a figyelmet a környezetvédelemre, és a víz fontosságára.

Sokat tanultunk mindebből, s ezúton is köszönjük docens úr lenyűgöző előadását.
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.31./
 

Óvodába hívogató

 

               
         

Sorra tartják Sárospatak intézményei az iskolába és óvodába hívogató programjaikat. A Carolina Óvoda és Bölcsőde márciusban két délután alkalmával a leendő óvodásokat és bölcsődéseket várta közös játékra és az ovi felfedezésére - nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, az óvoda vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Mozgásos játékokkal készültünk a jól felszerelt tornatermünkben, kézműves foglalkozásokkal az aulánkban és a hatalmas galérián, valamint egy mesejáték előadásával a gyönyörű rendezvénytermünkben.

Nagy örömünkre szolgált, hogy hatalmas érdeklődés kísérte a programot, sokan elfogadták meghívásunkat. A kisgyermekek szüleikkel, esetleg nagyobb testvérükkel jöttek el hozzánk „óvodanézőbe”.

Együtt végignézték az épületet, bekukkantottak a korszerű csoportszobákba, megcsodálták az egyedülálló kivitelezésű sószobánkat és az épület egyéb helyiségeit is.
A választható tevékenységek közül a legnagyobb sikere a tornateremben használható tornaszereknek volt. Nagy tetszést aratott a kicsik körében az óvodapedagógusok által előadott „A kesztyű” című mese.

Hasonló tartalmas és szórakoztató délutánra visszavártuk az érdeklődőket március 22-én szombaton 15-18 óra között, amikor is a korábbiakhoz hasonló kellemes programok részesei lehettek a gyermekek és szüleik.

Az óvodai beiratkozás időszakában (április 22-május 09.) Nyílt Napok keretében április 28., 29., 30-án pedig az óvodai csoportok életébe is bekapcsolódhatnak, és együtt tölthetnek egy délelőttöt a „már óvodás” gyermekekkel.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.31./
 

Tollaslabda sikerek a katolikus iskolában

 

               
         

Március 20-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászba utazott a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola lelkes tollaslabda csapata. A Csuha Antal Baptista Általános Iskola által meghirdetett meghívásos versenyen iskola öt tanulóval képviselte városunkat, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyét - küldte beszámolóját Kecskeméthy Károly, a csapat edzője...
 

 


Kecskeméthy Károly

      

A félnapos megmérettetésen Nagyhalász, Nyírbogdány, Nyíregyháza, Ófehértó, valamint Sárospatak III. és IV. korcsoportos diákjai léptek pályára. A jó hangulatú és színvonalas tornán mintegy 40 diák versenyzett. A tapasztalt, kiegyensúlyozott és fegyelmezett játék meghozta gyümölcsét. A katolikus iskola diákjai minden benevezett kategóriában aranyérmet szereztek, ezzel az iskola a legsikeresebb csapatként zárta a tornát. A csapat tagjai voltak: Kardosi Karina, Traszik Vince, Király Dávid, Váradi Mátyás és Dancsosi Miklós.

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjai az alábbi helyezéseket érték el:

III. korcsoport fiú:
Váradi Mátyás I. hely
Király Dávid II. hely
Traszik Vince: IV. hely

III. korcsoportleány:
Kardosi Karina I. hely

IV. korcsoport fiú:
Dancsosi Miklós I. hely

Eredményeikhez gratulálunk!
Továbbra is várjuk a tollaslabda iránt érdeklődő diákokat a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolába!
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.31./
 

Ismét Sárospatakon a Kajak - Kenu Szövetség

 

               
         

Sárospatak természeti adottságai tökéletesen megfelelnek, hogy egy új sportággal bővüljön az amúgy is színes paletta. Februárban a Magyar Kajak – Kenu Szövetség és a város önkormányzata egy egyeztető tárgyaláson meg is határozták az ehhez szükséges feltételeket valamint beadták a kérelmet a kajak-kenu szakosztály megalapításához is. A szövetség képviselői most ismét a városba látogattak hogy felmérjék a körülményeket illetve, hogy megbeszéljék a következő lépéseket - mondta Csabai Edvin, a Magyar Kajak - Kenu Szövetség szakmai igazgatója...
 

 


Csabai Edvin


Dr. Téglás Zsolt


Aros János

      

Mint ahogy arról már korábban is hírt adtunk, újabb sportággal színesedik Sárospatak sportélete. Február végén a város önkormányzata és a Magyar Kajak - Kenu Szövetség egy egyeztető tárgyalás keretében meghatározták az ehhez szükséges feltételeket, most pedig ismét találkoztak, hogy megbeszéljék a következő lépéseket, valamint a szövetség képviselői megtekintették a Sárospataki Református Kollégium Csónakházát is. Csabai Ervin, a szövetség szakmai igazgatója jó hírt is hozott az önkormányzatnak illetve az iskolának, hisz tervben volt a kajak-kenu szakosztály megalapítása is, melynek kérelmét korábban beadták, az előző héten ezt sikeresen elbírálták, így Sárospatakon is megalakulhat a szakosztály.

"Hatalmas lendülettel beindult a munka. Azon túl, hogy májusban egy sportág népszerűsítő sárkányhajó verseny kerül megrendezésre, komoly lépések történtek már az egyesület alakítása kapcsán is. A helyi Református Diáksport Egyesület múlt héten a Kajak - Kenu Szövetség tagjává vált, és a mai megbeszélés alkalmával egyeztettük a következő lépéseket, egész pontosan most konkrétan a szakmai kérdéseket érintő egyeztetés történt. A régióban lévő egyesületek bevonásával lassan elindul a munka is." - mondta Csabai Edvin.

Csabai Edvin hozzátette, a Csónakház minden kritériumnak eleget tesz. A következő lépések egyike, hogy egy hajóparkot létesítsenek, illetve hogy egy szakembert keressenek a mielőbbi induláshoz. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának megbízott igazgatója dr. Téglás Zsolt reméli, hogy a sportágat minél több fiatal fogja megszeretni. Az iskola a cél érdekében egy leporellót adat ki a közeljövőben, melyben népszerűsíteni fogják a kajak-kenut is, így bízva abban, hogy minél több pataki diákhoz eljut az új kezdeményezés híre.

"Gyakran szokták mondani, hogy ép testben, ép lélek. Úgy gondolom, ez fokozott formában igaz iskolánkban, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumban is, mert a tanulóknak felkínált különféle rendezvények, hitéleti programok mellet rendkívül fontos az, hogy szabad idős tevékenységeket, sportlehetőségeket is biztosítsunk diákjaink számára. Véleményem szerint rendkívül jó kezdeményezés volt ez, és nagyon örülünk neki, hogy a Magyar Kajak - Kenu Szövetséggel felvettük a kapcsolatot, és létre jöhetett ez az együttműködés. Számos lehetőség fog kínálkozni a sárospataki fiatalok számára a vízi sportok terén, és a közös munka már április közepétől elkezdődhet. Két-három héten belül szeretnénk kiadni egy leporelló kiadványt, amely szintén erről a lehetőségről fogja tájékoztatni majd az érdeklődőket." - tudatta dr. Téglás Zsolt, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának megbízott igazgatója.

A szakosztály elindításán túl az önkormányzat tervezi a városban is megrendezni a Suli Sárkány elnevezésű programot. Ehhez sárkányhajókat kell beszerezniük, melyek debütálása májusban lesz.

"Ahogy korábban már bejelentettük, kiemelt figyelmet szeretnénk fordítani a Bodrog part továbbfejlesztésére. Ebbe a fejlesztés sorozatba elképzeléseink szerint szervesen beletartozik a kajak-kenu szakosztály beindítása. Sárospatakon korábban a 70-es 80-as évek környékén óriási vízi élet folyt, a vízi úttörőkkel, a középiskolán keresztül, de ez általában tömeg, és szabadidő sportra, vízi túrázásra koncentrálódott. Azóta is folytatja a két középiskola ezt a tevékenységet, ám a versenysport meghonosítására nem volt lehetőség. Éppen ezért vettük örömmel a kezdeményezését a Kajak - Kenu Szövetségnek. Körvonalazódni látszik most már a legoptimálisabb megoldás, hiszen egy kitűnő kezdési lehetőséggel, egy kitűnő Csónakházzal rendelkezik a Református Kollégium Gimnáziuma. Ennek a Csónakháznak a kapacitásának a kihasználásával tudnánk beindítani a Református Kollégium Diáksport Egyesülete keretén belül a kajak-kenu szakosztályt. Örömmel hallottam, hogy a tagfelvételi kérelmet elfogadta a Kajak - Kenu Szövetség, tehát most már tényleg a toborzásra, és a mindennapi munkára tudunk koncentrálni. Az első lépés május 24-én az Óriás Leszel sportkonferencia keretén belül egy sárkányhajó verseny lesz a középiskolák, és a sárospataki közösségek között. Ezt követően pedig ténylegesen beindulhat a felkészítési munka, és reméljük, hogy a jelenleg patakon meglévő sikeres sportágak palettáját tudjuk bővíteni, illetve hogy hamarosan kajak-kenuban is lehet korosztályos válogatottja Sárospataknak." - nyilatkozta Aros János polgármester.

A Református Kollégium Diáksport Egyesülete keretén belül tehát hamarosan elindul a kajak-kenu szakosztály is mely nyitott lesz, hisz a cél, hogy Sárospatak valamennyi oktatási intézményének tanulói igénybe vehessék ezt a lehetőséget.
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.03.31./
 

Mindhárom dobogós helyet Vays diák nyerte

 

               
    

 


Dr. Téglás Zsolt

      

A Magyar Rézpiaci Központ 11. alkalommal rendezte meg országos rézversenyét épületgépész szakiskolák és szakközépiskolák tanulói részére. Az interneten keresztül lebonyolított verseny célja, hogy elmélyítse a diákok szakismeretét a rézcsövek épületgépészeti felhasználásának, valamint a réz egyéb alkalmazásainak területén. A fenti versenynek állandó résztvevői vagyunk és a korábbi évekkel ellentétben már szakiskolai versenyzőket is neveztünk – küldte tudósítását Molnár Péter tanár úr, a Vay Miklós Református Szakképző Iskola műszaki tanára… a fotón Dr. Téglás Zsolt igazgató

A szakközépiskolások versenyére 12 iskola 156 tanulója nevezett. A megmérettetésben mindhárom dobogós helyet sikerült elnyernünk, melynek eredményeképpen
IGNÁCZ MIKLÓS 30.000 Ft,
OLÁH DÁVID 20.000 Ft,
KOVÁCS VIKTOR pedig 15.000 Ft értékű ajándékutalványt nyert.

Ezen felül mindhárman megkapják az egyik legismertebb épületgépészeti szaklap 1 éves előfizetését. Az iskolák versenyében (az adott iskola 5 legjobb tanulójának összesített eredménye alapján) elért első hellyel 80.000 Ft támogatást nyert a Vay Miklós Református Szakképző Iskola, ami bármilyen, a rézcsöves szerelés oktatásához kapcsolódó segédeszköz, szerszám, anyag vásárlására fordítható.Molnár Péter


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2014.03.30./
 

Lélekfátyol

 

               
         

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör összejövetelén Balogh Mária sárospataki költőnő, Lélekfátyol címmel, kiadásra váró kötetét ismerhették meg a jelenlévők. Czabányi Attila főiskolai hallgató színvonalas közreműködésében hangzott el az Édes hazám, a Zempléni hegyek és a Tölgyek árnyékában c. versek, majd Halász Magdolna, ny. könyvtárigazgató, az Olvasókörünk elnöke részletesen mutatta be a költőnő pályafutását és a verseskötetét - számolt be Eiben Györgyné alelnök...
 

 


Balogh Mária


Eiben Györgyné

      

Megtudhattuk,hogy Sárospatakon született, Makkoshotykán négy fiútestvérével szerető családi körben, vallásos szellemben nevelkedett. Édesanyja biztatására már gyermekkorában is írt kisebb költeményeket. Az általános iskolai tanulmányok befejezése után kereskedelmi szakiskolát végzett, később leérettségizett. Több évig a helyi Bodrog Áruházban dolgozott, fiatalon férjhez ment, két gyermeke született. Férjével boldog házasságban él, a fia fejlesztő mérnök külföldön, a leánya közgazdász a fővárosban. Verseit az Accordia Kiadó az Ünnepi Könyvhétre megjelent antológiában több alkalommal közreadta. Balázs Tibor, a Kiadó igazgatója ajánlása szerint: „verseiben szépen érvényesülnek az örök értékek.” Jókai Anna író elismeréssel minősítette a költészetét: „Adjon hálát a kegyelemért, hogy érzéseit, gondolatait ki tudja fejezni-s, hogy kivételes pillanatokat sikerült rögzítenie. ”Martinák János, pályatársa szerint: „ A lét bizalmasa ő.”

A kiadásra váró Lélekfátyol c. kötet negyvennégy verset és egy elbeszélést tartalmaz, amely1985-2012. közötti alkotómunkája különleges összegzése. Verseit áthatja a mély vallásosság, az istenhit, a misztika. (Ébredés, Mária, Árpád-házi Szent Erzsébet, Csend: ”Ha hallgatod a csendet,Érted a Teremtőt” .stb.) Csodálatos képekkel jeleníti meg a szülőföldje iránt érzett szeretetét, (Zempléni hegyek, Zempléni hajnal,Sárospatak). Nagyon szereti a természetet, a fákban különös csodát fedezett fel. Hangulatosak, szépek a tájleíró versei (Téli reggel, Rózsa ligetek, Tavasz, Ősz,stb.) is. Az Édes hazám c. alkotása a hazaszeretet ékes megnyilvánulása. Életében központi helyet foglal el a családja.” Áldott legyen a fény, Mely szemedben ragyog!”- írja édesanyjáról. A tölgyek árnyékában c. versében meghatóan idézi a gyermekkora feledhetetlen emlékeit. Több alkotásában jelen van a boldog házasság, az anyaság, a barátság a szeretni, szeretve érzése. (Csillagok fényében, Köszönöm, Édesanya lettem, 50.éves lettél, Tanár úr, stb.) A Mérce c. versében az ars poetica-ját jelenítette meg: ”Őszintének születtem, Nyitott lélekkel, Jó akartam lenni, Hisz jónak születtem.”

A kellemes hangulatú összejövetel dedikálással és rövid szavalóversennyel zárult, amelyet Liget Műhely és Kiadó pályázatán nyert kötetekkel díjaztuk. Balogh Mária néhány szép verse ízléses hollóházi porcelántálakon is látható.
Hálásan köszönjük Halász Magdolna olvasóköri elnök részletes, alapos, színvonalas elemzését, tájékoztatását. Szívből gratulálunk Balogh Mária költőnőnek, további sok sikert, elismerést kívánunk, és várjuk a verseskötet megjelenését is.Halász Magdolna


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2014.03.30./
 

A Humán Bizottsági ülés

 

               
         

Megtartotta soron következő ülését Sárospatak Város Önkormányzatának Humán Bizottsága. Ennek keretében a jelenlévő bizottsági tagok nyílt ülésen 3 napirendi pontot tárgyaltak. Ezek között szerepelt a 8 millió forintos önkormányzati sporttámogatás felosztására tett javaslat, egy szintén sport témájú kérelem elbírálása, valamint a hétvégi Rákóczi megemlékező ünnepség lebonyolításának részletei is - mondta Szvitankó Tamás...
 

 


Szvitankó Tamás

      

„A Bizottsági ülésünknek három napirendi pontja van. Az első napirendi pont a sporttámogatások szétosztása. Minden éven 8 millió forintot biztosítunk az egyesületek működéséhez, és ezt megpályáztatás után osztjuk szét. Az idén 19 pályázat érkezett. A 19 pályázatot és az összeget elbíráltuk. Összegek még csak javaslatok, pénteken dönti el a testület ki mennyi pénzt kap majd. Négy új egyesület is jelentkezett ebbe a támogatási kérelemsorba, ez a Sárospataki PLASZTIK KSZSE, a Sátoraljaújhelyi Kyokushin Karate SE Sárospataki csoportja, a SESE Lövész Szakosztálya valamint a Pataki Asztalitenisz Sportklub jelentkezett még plusz négyként ehhez a pályázati rendszerhez.”

Az összegek elbírálásakor több szempontot is figyelembe vettek a tagok.

„A szempontunk az volt, hogy azok az egyesületek, akik támogathatók a TAO-rendszerben azoknak most kevesebbet adunk, tehát előnyben részesítettük az iskolai sport diákegyesületeket. Valamint fontos, hogy mindig visszatartunk 300-400 ezer forintot arra, hogy ha évközben valaki jó sport eredményt ért el, vagy nemzetközi versenyeken indul, akkor tudjuk támogatni.

Beszéltünk még arról is,hogy a Sárospataki Utánpótlás Sportiskola most már 4. éven szervezi meg az Óriás Leszel rendezvényét, melyet az éven öt naposra terveznek, és ebben kértek tőlünk segítséget a díjazásokra. 800db érem,30db serleg,180db oklevél kerül kiosztásra. Összesen 400ezer ft-ot kérnek tőlünk. A bizottság majd eldönti, hogy megadja-e a 400-at, vagy más összeget javasol.

Egyéb napirendi pontjaink között volt, a most hétvégén megrendezendő ünnepséget, amely II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem születésnapjához kötődik. Ezt minden éven a Ruszin Nemzeti Önkormányzat szokta megszervezni, és a város ebben segítséget nyújt. A múlt éven erre pályázati pénz is volt, ez évben is segítséget nyújtunk a megrendezéshez. Fontos megjegyezni, hogy visszajelzések szerint 400 ember érkezik Sárospatakra erre a rendezvényre, ünnepi beszédet Dr. Hörcsik Richárd úr fog mondani. Ezt követően, az ünnepség után megkoszorúzzuk a fejedelem szobrát, majd kimegyünk Borsiba, és ott is egy koszorúzást szervezünk a szülőháza előtti szobránál.” - mondta el Szvitankó Tamás.
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.03.29./
 

Szociális és Egészségügyi Bizottsági ülés

 

               
         

Megtartotta soron következő ülését az Egészségügyi és Szociális Bizottság is. A tagok 18 napirendi pontot tárgyaltak. A legtöbb szó a Rendelőintézetről és annak tevékenységéről, valamint intézményvezetőjéről esett, de megvitatták a bizottság tagjai a tüzelőutalványok értékének megfelelő tűzifa szállítására vonatkozó pályázati felhívást is - mondta Oláh József a bizottság elnöke...
 

 


Oláh József

      

„Az első napirendi pontban tárgyaltuk a Rendelőintézet igazgatójának, Keresztúri Ferencnének nyugdíjazására vonatkozó kérelmét, megköszöntük neki az eddigi munkáját. Nagy szerepet vállalt abban, hogy a járó beteg szakellátó elindulhatott, illetve még mindig folyamatban vannak olyan szakrendelések, amelyeket még most és ezek után fognak elindítani ebben a szakellátóban. Elkezdődött a felújítása a régi rendelőintézetnek is, ide az alapellátások fognak belekerülni. Elérkeztünk a fordulóponthoz. Az igazgatónőnek pont megvannak azok a ledolgozott évei, hogy kérhette a nyugdíjazását, és most már szeretne megpihenni. Nem is csodálkozunk rajta, nagyon nagy feladat volt ez, egy több, mint 1000 m2-es épületet felépíttetni, tartalommal megtölteni, illetve üzemeltetni. Nagyon szépen köszönjük a munkáját, sok erőt, egészséget kívánunk a nyugdíjas éveihez.

Ezzel párhuzamosan javasoljuk a képviselő testületnek a rendelőintézet vezetőjének a pályázati kiírását. Röviden a pályázati feltételekről: egyetemi szintű végzettség orvostudomány, vagy más szakterületen, mesterképzési szakon végzett egészségügyi menedzser szakképesítés, legalább 5 éves vezetői gyakorlat.” – nyilatkozta Oláh József.

A bizottság az ülésen emellett pályázatot hirdetett meg a Lavotta utca 59. szám alatti, második emeleten található, megüresedett, önkormányzati tulajdonban lévő, szociális bérlakás bérlésére vonatkozóan is.

 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.03.29./
 

Pénzügyi és Gazdasági Bizottsági ülés

 

               
         

A március végi testületi ülés előtt Sárospatak bizottságai is összegyűltek, hogy megvitassák a napirendi pontjaikat. Először a Pénzügyi és Gazdasági bizottság tárgyalt 25 pontot, melyek között javaslatot hallgathattak meg Keresztúri Ferencné, Sárospatak Város Rendelőintézete vezetőjének nyugdíjazásáról, a 2014. évi sporttámogatások felosztásáról továbbá a város Polgármesteri Hivatala alapító okiratának módosításáról is - tudtuk meg Hajdu Imrétől...
 

 


Hajdu Imre

      

Az ülésen a tagok megvitatták a Végardó Fürdőben nemsokára megépülő csúszdapark árajánlatait is.

„A tervezői árajánlatokat tárgyaltuk a csúszdapark építése kapcsán. Ez az a csúszdapark amire nagyon régóta várunk, illetve nem csak erre, hanem a fürdőnek a komplex, illetve a városnak a részbeni fejlesztésére, továbbfejlesztésére is. A tavalyi év végén 250 millió Ft-ot kapott a kormánytól Sárospatak Város Önkormányzata, amelyből 100 millió ft-ot az oktatási intézmények fenntartására fordítottunk, illetve a fennmaradó 150 millió forintból a Végardó Fürdőnek a kútjait fogjuk rendbe tenni. Továbbá ha a költségek engedik, akkor új kutat fogunk fúrni. A fürdő mellett épülő gyógy szállodának a közmű kiváltásait is ebből fogjuk finanszírozni. A mai bizottsági ülésen a tervezői árajánlatokat tárgyaltuk, és javaslattal éltünk a képviselőtestület számára.

Nem csak a fürdővel számolunk az idei fejlesztések során. A támogatásokból finanszírozzuk például a Hild téri szökőkút és a MÁV állomáson lévő szökőkút teljes rekonstrukciója, az ott lévő parkoló felújítását is, valamint a belvárosi járdákat is rendbe tesszük. A fürdővel kapcsolatban meg kell említeni, hogy tervezünk egy kondi parkot is kialakítása.” – mondta az elök.

Hajdu Imrétől azt is megtudtuk, az Ady téren egy játszótér, illetve egy felnőtt kondi parkot is terveznek kialakítani, majd a teljes pavilon felújítása is megtörténik. Emellett térfigyelő kamerarendszert kiépítése is megvalósul a belvárosban. Ezek a beruházások mind olyanok, amelyek Sárospatak város polgárainak a komfortérzetét fogják növelni.
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.03.29./
 

A 3D-s Mozi átadása

 

               
         

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot írt ki a magyarországi art mozik digitalizálására. Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára intézményrészlege, A Mozi sikeresen elnyerte a pályázaton kiírt 12,5 millió forintos összeget, továbbá az Önkormányzat 5 millió forinttal támogatta a megújulást. A forrásoknak köszönhetően képileg már 3D-s vetítésre is képes A Mozi, hangzása teljesen megújult. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára ünnepi megnyitójában elmondta, hogy 2014-ben is folytatódik a 100 milliós keretösszegű program. A köszöntő és megnyitóbeszédek után A Mozi vezetője, Sajószegi Gábor ismertette a változásokat, majd a résztvevők a Gravitáció című, 7 Oscar-díjas filmet tekintették meg…
 

 


Halász János


Dr. Hörcsik Richárd


Aros János

      

A film, mindenkiben mély nyomot hagyott, hatalmas élmény volt a nézők számára.

„Valaki úgy gondolja, hogy az új technikák arra jók, hogy hangosan vagy élethűen lehessen filmet nézni, és csak az a lényeg, hogy mit mutat a kép. Ez a film azt is bizonyítja, hogy egyúttal az is fontos, hogy mint mondd a szív. Itt most láthattuk az életet Földön kívül és a Földön is, de közben az érzelmek minden hol ugyan azok. Nagyszerű film volt, nem véletlenül kapott hét Oscar-díjat. Nagyon jól példázta a technikát is, amit egy ilyen új digitális fejlesztés adhat illetve azt a tartalmat, érzelmet és az értelmet amit A Mozi ad Sárospataknak.

Fontosnak tartom, hogy az olyan kulturális bástyák és területi központok mint Sárospatak, kapják vissza a fejlesztési lehetőségeiket. Ezen dolgozunk, és szerencsére Patak ezt vissza is kapta, hisz Hörcsik képviselő úr is ezen dolgozik. A kormány oda áll mellé, mert az a dolgunk, hogy a helyieket segítsük.

Fontosak az art mozikat is, hisz nem csak az érzékekre ható mozi fog dominálni, hanem az érzelmekre ható, a tartalmat adó filmek is fontosak lesznek. Ahhoz, hogy ezeket be tudjuk mutatni, szükség van az art mozikra. Szükség van az olyan járási központokra, városi erőre, mint amit Sárospatak ad a lakosoknak és a környékbelieknek.” – mondta Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Dr. Hörcsik Richárd a film után kifejtette, miért is fontos ez a fejlesztés.

Sárospatak kultúrájához A Mozi is hozzátartozik évtizedek óta. Így, ebben a most megújult formájában úgy hiszem, hogy jól szolgálja a XXI. században a Patakon élők szórakozását. A Mozi több, mint egy filmnek a megnézése; ez egy közösségi esemény, és ahhoz, hogy valóban tudjuk élvezni ahhoz a legújabb technika kell. Ezért támogattam ennek a pályázatnak a sikerét, hiszen ez segíti A Művelődés Háza árbevételét. Láthattuk, hogy mikor márciusban bevezettük a 3D-s vetítést, már ez alatt a pár hét alatt is a többszöröse jött a mozilátogatóknak, és ez jó jel.

És valóban, ennek a filmek (Gravitáció) a hatása alatt vagyunk, ezzel a 3D-s technikával mintha az űrben lettem volna én is. Átéli az ember a filmnek az izgalmait, és például a történelmi filmeknél úgy érzem magam, mintha a harcosok közt lennék én is. Javaslom mindenkinek, hogy jöjjön el, nézze meg, hiszen a polgári lét formájához hozzátartozik A Mozi, a közösségi tér, és utána még egy jó vacsora a családdal. – nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd.

Aros János polgármester büszke a fejlesztésre, és úgy érzi, helyesen döntöttek, mikor belefogtak a projektbe.

„Egy újabb olyan látványos fejlesztésen vagyunk most túl a 3D-s Mozi átadásával, amely szervesen illeszkedik Sárospatak rövid és hosszú távú fejlesztési elképzeléseibe. Köszönhetően Halász János államtitkár úrnak, sikerült egy 17,5 millió forintos pályázatot elnyernünk. Természetesen Hörcsik képviselő úr volt az, akivel minden nap tartottuk a kapcsolatot, és kértem, próbáljon meg mindent elkövetni annak érdekében, hogy sikeres legyen a pályázatunk.

Amikor az 5 millió forint önerőt hozzá kellett tennünk, akkor nem tudtam, hogy ezt miként sikerül majd megvalósítanunk. A képviselő testület úgy döntött, hogy egyetlen lehetőségünk a fejlesztésekben van és ha azt szeretnénk, hogy a Magyar Kultúra Városában A Mozi tovább fejlődjön, akkor más esély nincs. A számok bebizonyították, hogy helyesen döntöttünk, hiszen már ebben a hónapban – amiből még csak 3 hét telt el – kétszer annyi látogató jött el A Moziban, mint tavaly egész évben. Ezek az adatok önmagukért beszélnek. Szerencsére, A Mozi újra téma lett a városba.” – mondta a polgármester.

És igen. Megduplázódott a nézők száma, hisz tavaly egész évben több mint 800-an látogattak el A Moziba, most pedig három hét alatt csak nem 1600-an.
A Mozi folyamatosan frissíti a filmek listáját, hétről hétre a legújabb mozi sikereket tekinthetik meg a látogatók.
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.03.28./
 

Legféltettebb kincsünk a víz!

 

               
         

„Óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét!” Ez a felhívás 14 évvel ezelőtt Rio de Janeiroból indult el, felhívva mindenki figyelmét arra, hogy a víznek milyen fontos szerepe van életünkben. Március 22-ét hirdették ki a Víz Világnapjának, amikor minden erre a témára összpontosul – emlékeztet mindannyiunkat Bárdosi Rózsa, a Carolina Óvoda és Bölcsőde Környezetvédelmi Munkaközösségének vezetője...
 

 


Bárdosi Rózsa

      

Óvodánkban, a mi munkaközösségünk tagjai rajzkiállítást rendeztünk az öt (Halacska, Mackó, Manócska, Pillangó, Süni) csoport gyermekeinek erre az alkalomra készített rajzaiból. Ezen a napon vetélkedőt szerveztünk a víz témakörében a gyerekeknek A vetélkedő feladatait a meglévő ismereteikre és tapasztalataikra alapozva úgy állítottuk össze, hogy mozgásos ügyességi játékok és gondolkodtató- és találós kérdések, továbbá vizuális megfigyelő készséget, valamint a rész-egész viszonyát felismerő fejlesztő játékok szerepeljenek benne.

A gyerekek nagy örömmel, lelkesedéssel és izgalommal vettek részt a feladatok megoldásában. Segítették és buzdították egymást, hiszen a csapatjátékok jó közösségformáló együttlétek. A feladatok sikeres elvégzése nagy öröm volt, a becsületesség, a szabályok betartása fontos volt számukra.

Az eredményhirdetésnél sem volt elkeseredés, hiszen minden résztvevő csoport kapott egy-egy könyvet, a természetről, mesékről, találós kérdésekről szólót.
Azzal köszöntünk el egymástól, hogy következő alkalommal, a Föld napján újra összemérjük tudásunkat.
 


 


 

További fotók >>
/2014.03.28./
 

A Tengerszemhez túráztak az Erdélyisek

 

               
         

A Megyer-hegyen lévő tengerszemet emberkéz formálta ugyan, de mára a természet és az egykori bánya harmonikus egységben van. Az egyedülálló látványosság 1977 óta természetvédelmi terület, ahová a Malomkő tanösvény piros túraút-jelzéssel vezet Sárospatak belvárosától. Ezt az utat tették meg most az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium tanulói - küldte beszámolóját Tóth Ferenc...
 

 


Tóth Ferenc

      

Tanösvény túránk következő állomása a Magyarország legszebb természeti látnivalói között 2011-ben első helyen végzett Tengerszemre vezetett. Utunk a Malomkőgyáron keresztül a Botkő érintésével a szőlőültetvényeken között vezetett. a 324 méter magas Megyer hegy tetején lévő Malomkőbányához, amelyet emberkéz formált ugyan, de mára a természet és az egykori bánya harmonikus egységet alkot. Az egyedülálló látványosság 1977 óta természetvédelmi terület. Túránk során a tanulók megfigyelhették az éledő természetet, megismerkedhettek a tavaszi szőlőmunkálatokkal. Úti célunkat elérve a gyermekek nagy csodálkozása és ámulata közepette (sokan még nem jártak itt) megnyugodva tapasztaltuk, hogy a Tengerszem olyan volt, amilyennek mindig látni szeretnénk – Tiszta, rendezett a szemétgyűjtők, korlátok kifogástalan állapotban.

Természetesen körbejártuk és a vízhez is lementünk. Az elénk táruló látvány minden alkalommal, újra és újra elkápráztatat. Legyünk büszkék rá és őrizzük meg ilyennek!
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.27./
 

Országos döntőbe jutottak a Refi leány tornászai

 

               
         

Javában zajlanak a Diákolimpiai megmérettetések. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tornász lány csapata bejutott az országos elődöntőbe, ahol negyedikként jutottak be az áprilisi országos döntőbe – tudatta Dr. Nezáczkiné Tótin Erika, a lányok felkészítő tanára…
 

 


Dr. Nezáczkiné Tótin Erika

      

A Diákolimpia versenyek országos megmérettetést tesznek lehetővé sportáganként a nevezett csapatok számára. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája tanulói szeptembertől tornaedzéseken vehetnek részt. A tornázni szerető gimnazista leány tanulók csoportja csak ebben a tanévben kezdte a kötelezően előírt gyakorlatsorok megtanulását, de tanáruk benevezte őket kezdő kategóriában a diákolimpiára. Szorgalmasan tanulták, gyakorolták a lányok a talaj, gerenda gyakorlatokat, és a szekrényugrásnál is igyekeztek félelmeiktől megszabadulni. A megyei tornaversenyen továbbjutott a csapat, így iskolánk, a Refi leány tornászai 2014. március 23-án a diákolimpia országos elődöntőjén vettek részt. Nagyon ügyesen szerepeltek a tornacsapat tagjai, így az elődöntő 4. helyezettjeként bejutottak az országos döntőbe, melyet áprilisban rendeznek Budapesten. Igyekeznek a versenyen tapasztaltakat megbeszélni, és további kitartó munkával készülni az országos versenyre, hogy dobogós helyezést érhessenek el.

Csapat tagjai: Bana Bíborka 9.KNY, Lastóczki Lili 10.E, Farkas Réka 10.T, Noszály Gréta 10.T, Györki Dóra 10.E, Bodnár Anita 11.H,

Felkészítő tanáruk: Dr. Nezáczkiné Tótin Erika

Gratulálunk, és kívánjuk, hogy dobogóra állhassanak az országos döntőben!

 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.27./
 

Veszettség elleni védekezés

 

               
    

A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség. A betegség legfőbb terjesztője a RÓKA. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét – a rókák veszettség elleni vakcinázását – Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. Sárospatakon a vakcinázási kampány időpontja 2014. április 9-14-ig tart – tájékoztatott dr. Vitányi Eszter, jegyzőnő…
 

 


dr. Vitányi Eszter

      

1. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét – a rókák veszettség elleni vakcinázását – Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992. októberében hazánkban is megkezdődött a rókák vakcinázása. Első alkalommal a nyugati határövezetben, az osztrák határtól számított kb. 25-30 km-es sávban került kihelyezésre csalétek-vakcina.

2. A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely 4 cm átmérőjű, 1,5 cm magas, henger alakú, szürkésbarna színű. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe.

3. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik.

4. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, VESZÉLYT NEM JELENT. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI! Semmi esetre sem szabad felvágni, vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni:
     a) Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő a jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy ennek hiányában 70 %-os alkohollal történő lemosás. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érintkezés esetén védőoltásra nincs szükség.
     b) Ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul ORVOSHOZ KELL FORDULNI!

5. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított tizennégy napig az ebeket megkötve, vagy zárva kell tartani (ebzárlat), és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt a kezelt területen TILOS A LEGELTETÉS! Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a róka számára kihelyezett csalétket.

6. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő, vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul ÉRTESÍTSE A LEGKÖZELEBBI ÁLLATORVOST, A HELYI ÖNKORMÁNYZATOT VAGY VADÁSZTÁRSASÁGOT.

7. Kérjük, a fentiekről gyermekét is tájékoztassa!

8. További felvilágosítással az Önök körzetében élő állatorvosok és orvosok szolgálnak.

A HELYI VAKCINÁZÁSI KAMPÁNY IDŐPONTJA:
2014. április 9-14-ig.


dr. Vitányi Eszter
jegyző
 


 


 

/2014.03.26./
 

Mesemondó délelőtt az óvodában

 

               
         

A Nagycsoportos óvodásaink felhívást kaptak 2014. március 26-ára, A Művelődés Háza és Könyvtárában megrendezésre kerülő Regionális Mesemondó Versenyre – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője…
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

A Március 26-án tartotta A Művelődés Háza és Könyvtára az óvodásoknak rendezett Regionális Mesemondó Versenyét. A Carolina Óvoda és Bölcsőde kisgyermekei is meghívást kaptak a versenyre, de hogy eldöntsék kik azok a gyerekek, akik képviseljék az ovit a megmérettetésen, egy házi mesemondó versenyt rendeztek.

„Szerettünk volna a legjobb mesemondóinkkal részt venni ezen a megmérettetésen, ezért házi versenyt hirdettünk. 23 kisgyermek gondolta úgy, hogy szívesen benevez és elmondja kedvenc meséjét. A mesélő elfoglalta helyét a „mesemondó fotelban” és csak mesélt és mesélt…
Szebbnél szebb meséket hallhattunk, gyönyörű előadásmódban. A zsűrinek valóban nehéz dolga volt, de nagy nehezen megszülettek az eredmények.
Valamennyi résztvevő egy névre szóló emléklapot kapott, míg a díjazottak meséskönyv jutalomban részesültek. Mindannyiuknak köszönjük a részvételt, és szívből gratulálunk!” – mondta az igazgatónő.

A városi mesemondó versenyen az alábbi óvodások képviselték az intézményt:
Funák Zétény /Nefelejcs/
Béres Petra /Süni/
Koleszár Teodóra /Halacska/
Greskó Levente /Cica/
Czinke Csanád /Pillangó/
Rajna Eleonóra /Süni/ és
Napravszki Balázs Mackó csoportos óvodás.

A gyerekek közül Béres Petra harmadik helyezett lett, Funák Zétény pedig második.
Gratulálunk a kicsiknek és a felkészítőknek is!
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.03.26./
 

Kossuth Staféta 2014

 

               
         

Ismét megrendezésre kerül Sárospatak és Sátoraljaújhely között a Kossuth Staféta. A több, mint 12 km-es távnak minden évben több száz futó vág neki. Az idei rajt a sárospataki Makovecz Imre térről indul, az érkezés Újhelyben lesz.
 

 

 

      

A verseny rendezője:
Sárospatak Város Önkormányzata
Sátoraljaújhely Város Önkormányzata

A verseny időpontja:
2014. április 5. (szombat)

Versenykiírás és nevezési lapok:
Személyesen átvehetőek és leadhatóak:

 - Sátoraljaújhely: Polgármesteri Hivatal
Csigás- Butella Éva (tel: 06 47 525-108)

 - Sárospatak: Polgármesteri Hivatal
Vighné Fehérvári Zsuzsanna (tel: 06 47 513-267)

Elektronikusan letölthetőek és beküldhetőek:
www.satoraljaujhely.hu
www.sarospatak.hu
vighzsuzsi@sarospatak.hu

Nevezési határidő: 2014. április 4., 8:00 óra
Felhívjuk a versenyzők figyelmét, hogy a helyszínen nem fogadunk el nevezést!

A rajt helye:
Sárospatak, Makovecz Imre tér

A rajt tervezett időpontja: 2014. április 5. 9:05 óra

A verseny fővédnöke:
Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő
A verseny védnökei:
Aros János, Sárospatak polgármestere
Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere

A versenyzők szállításáról a szervezők gondoskodnak!

MELLÉKLETEK:

Versenykiírás >>>
Nevezési adatlap - egyéni >>>
Nevezési adatlap - váltó >>>


 


 


 

/2014.03.25./
 

Tájékoztatás szabadtéri tüzek megelőzéséről

 

               
         

A Katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtással, tűzgyújtási tilalommal és a mezőgazdasági hulladék égetésével kapcsolatban jogi szabályozás keretein belül a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.), valamint a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet figyelembevételével kell eljárni – tájékoztatott dr. Vitányi Eszter jegyző...
 

 


dr. Vitányi Eszter

      

Külön felhívják a kiskerttulajdonosok figyelmét, hogy belterületen avar és kerti hulladék égetése a 306/2010. Korm. r. 27. § (2) bekezdése alapján „Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, - a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével - tilos.

Kerti égetés tűzvédelmi szabályai:
• kizárólag szélcsendes időben végezhető az égetés, ha feltámad a szél, annak erősségétől függően a tűzet, azonnal el kell oltani,
• a kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz,
• a tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni,
• az öltözet a szabadtéri tűz tulajdonságaihoz igazodjék (kerülni kell a bő, lebegő ruházatot, a tűz közelségét),
• a tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható, (lapát, kerti csapra szerelt locsolótömlő),
• az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni,
• az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

Kerti sütés szabályai:
• kizárólag szélcsendes időben végezhető a sütés, ha feltámad a szél, annak erősségétől függően a tüzet azonnal el kell oltani,
• akkora tüzet szabad csak rakni, amit a rendelkezésre álló eszközökkel, erőkkel el lehet oltani (legyen készenlétben víz, vödör, homok, lapát),
• az összegyűjtött égetnivalót lehetőleg egy gödörben, vagy süllyesztett vashordóban, esetleg műszakilag megfelelően kialakított sütőhelyen kell elhelyezni, vagy körbe kell árkolni a tűzgyújtás előtt,
• a sütőhely kialakításánál fogva a környezetére tűzveszélyt ne jelentsen (szakszerűen kivitelezett égéstermék elvezetés, éghető anyagtól mentes környezet),
• a sütési hely megválasztásnál számolni kell a kedvezőtlenül változó széliránnyal, tovább tekintettel kell lenni arra, hogy a szél erősségének változása a láng nagyságát, irányát jelentősen befolyásolja, illetve a felröppenő nagy távolságra elszálló izzó zsarátnokokra,
• TILOS a tüzet őrizetlenül hagyni,
• a gyerekeket ki kell oktatni a tűz veszélyeire (a parázzsal, tűzzel való pajkosság veszélyeire fel kell hívni a figyelmet és meg kell tiltani),
• a szabadtéri főzéshez, sütéshez, grillezéshez használt eszközök stabilan kerüljenek megtelepítésre (a felboruló sütőhely égési sérülést okozhat, illetve a felboruló grillből a kiszóródó izzó faszén szintén gyújtási veszélyt jelenthet),
• az égetés, sütés befejeztével a tüzet el kell eloltani, úgy hogy a tűz ne gyulladjon vissza, (a parázsló részeket vízzel le kell locsolni, vagy homokkal, földdel összefüggően le kell fedni és várni, amíg a teljes füstölgés, gőzölgés megszűnik.)
• meg kell győződni arról, hogy nem maradt izzó, parázsló anyag, mert az tűzveszélyt jelent.

A tarlóégetés szabályai:
• A tarlónak minden oldalról egyidejűleg történő felgyújtása tilos. Az égetéshez csak a tarlómaradványok használhatók fel.
• Tarló- vagy a növényi hulladékégetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.
• A tarlót, illetve az érintett szakaszokat az égetés megkezdése előtt legalább 3 méter szélességben körül kell szántani, és az adott területen az apró vadban okozható károk elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani.
• A fasorok, facsoportok védelmére a helyi adottságoknak megfelelő, de legalább 6 méteres védősávot kell szántással biztosítani.
• A tarlóégetést 30 ha-nál nagyobb területen szakaszosan kell végezni, és csak az egyik szakasz felégetése után szabad a másik szakasz felégetéséhez hozzáfogni.
• A tarlóégetés időtartamára tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal (ásó, ásólapát, lapát, szikracsapó) ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni, és legalább egy traktort ekével a helyszínen készenlétben kell tartani.
• A tarló- vagy a növényi hulladékégetés célját szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.
• A tarló- vagy a növényi hulladékégetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást - vízzel, földtakarással, kéziszer-számokkal stb. - meg kell szüntetni.

A tűzvédelmi hatóság tűzvédelmi bírsággal sújtja azon termőföld használót, aki termőföld hasznosítási, vagy mellékhasznosítási kötelezettségének nem tesz eleget (pl.: termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését nem akadályozza meg). A kiszabott tűzvédelmi bírság összege 60.000 - 200.000 Ft-ig terjedhet.

Amennyiben az égetés feltételei a jogszabályi környezet illetve hatósági engedélyek alapján adottak, akkor az élet- és vagyonbiztonságot szem előtt tartva az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011 (IX. 6.) BM rendelet előírásait betartva a tervezett égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek az alábbi bejelentőlapon írásban be kell jelenteni!

BEJELENTŐLAP LETÖLTÉSE ITT >>>
 


 


 

/2014.03.24./
 

A médiamanipuláció boszorkánykonyhája

 

               
         

Író-olvasó találkozóra gyűltek össze az érdeklődők március 18-án A Moziba. A Médiamanipuláció boszorkánykonyhája címmel megjelent könyv bemutatója kapcsán tartott előadást a szerző, Kenyeres Attila Zoltán, aki a Debreceni Egyetem oktatója. Az újságíróként és televíziós szerkesztőként dolgozó szakember több évtizedes tapasztalatairól mesélt a közönségnek, valamint felfedte azokat a médiában használt fogásokat, amelyekkel szerinte az átlag nézőt megpróbálják befolyásolni - küldte beszámolóját Kövér Sándorné...
 

 


Kövér Sándorné

      

A médiamanipuláció boszorkánykonyhája című kötetét mutatta be A Moziban Kenyeres Attila Zoltán, a Debreceni Egyetem oktatója.

Több mint 10 évig maga is aktív részese volt a „hírcsinálásnak”, hiszen rádiósként kezdte pályáját, dolgozott újságíróként, de leginkább televíziós hírszerkesztőként szerezte tapasztalatait, amelyek a könyv alapját képezik.

A manipuláció a valóság eltorzított ábrázolása, „egy olyan befolyásolási folyamat, ahol a célszemély nincs annak tudatában, hogy őt most valaki befolyásolni akarja.” Léteznek aktív és passzív formái, tudatos és véletlen manipulációk, amellyel lehet élni, és visszaélni. Egy lebilincselő előadás részesei lehettünk, hiszen minderre példákat hallhattunk, és láthattunk a bejátszott filmfelvételeken. Egy kép - különböző kivágásokban - a tényeket eltorzítva máris humanitárius cselekedetet, vagy kivégzést ábrázolhat - a kitakarástól függően…

A könyv nagyon olvasmányos, teli szemléletes példákkal a nyomtatott és elektronikus sajtó, a tévé, és az internet világából.

Akinek felkeltette figyelmét ez a rendkívül lebilincselő kötet, a könyvtárunkban megtalálja!
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.23./
 

Nemzetközi π nap a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

               
         

A nemzetközi Pí-nap a matematika egyik leghíresebb számának, a Pí számnak az ünnepe. A Pí-napot 1988 óta március 14-én ünneplik, mivel a hónap számjegye a 3 mellett 14-én a matematikai Pí érték első két tizedes jegyéig megegyezik. Ez alkalomból egyre szélesebb körben világszerte különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel, konferenciákkal ünneplik a napot. Az ünnep ötletadója Larry Shaw fizikusprofesszor volt. Idén a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola is csatlakozott a nemzetközi Pí-naphoz. Az iskola egyik tanulója előadást tartott magáról a számról, majd különböző ügyességi és matematikai feladatokat oldhattak meg az érdeklődő diákok - mondta Szegedi Istvánné...
 

 


Szegedi Istvánné
 

      

Most először került megrendezésre iskolánkban, de városunkban is a matematikusok e vidám napja. A π a matematikában egy nélkülözhetetlen szám, amely a kör kerületének és az átmérőjének arányából adódik. Érdekessége, hogy ez egy végtelen tizedestört, mely nem írható fel két egész szám hányadosaként, ezért irracionális szám. A pí meghatározása matematikusoknak már az ókortól nagy kihívást adott. Aki veszi a fáradságot, az rengeteg tanulmányt és érdekességet talál erről a híres számról. A pí 3,1415926535…számjegyekkel kezdődik, ezért ünneplik 3.hó 14-én. Világszerte különböző rendezvényeket, vetélkedőket, konferenciákat tartanak ezen a napon.

Már az év elején az az igény merült fel a 8.-os matematika tagozatos tanulókban, hogy legyenek ők a szervezői egy jó projektnek. Matematikával kapcsolatos témanapunk még nem volt, így született az ötlet, hogy legyen egy interaktív kiállításunk, ahol a matematikáé a főszerep. Már csak egy jó időpontot kellett hozzá keresnünk, és végül választásunk március 14-re esett. Az ünnep ötletadója Larry Shaw fizikusprofesszor („a π hercege”), a San Franciscó-i Exploratorium nevű természettudományi múzeum munkatársa, akinek a vezetésével 1989 óta rendeznek ünnepi megemlékezéseket. A professzor ötlötte ki, hogy ilyenkor a múzeum kör alakú csarnokában körbejárnak a munkatársak, és elfogyasztják az ünnepi alkalomra készített gyümölcsös pitéket.

Kör alakú csarnokunk nem lévén, mi alkottunk egy különleges körsátrat. Aki körbejárta, és elolvasta a kint lévő szövegeket, rengeteg információval gazdagodhatott, majd betérve 3 perc 14 másodpercig kedvére oldhatott meg érdekes matematikai feladványokat. A „munka” után jöhetett a játék. A Picasso standnál mindenki rajzolhatott egy nagy közös képre egy pít. A Písai ferde tornyot is megpróbáltuk jó magasra emelni, nagyon nagy sikere volt ennek a feladatnak is. Nem maradhatott el a pí memoriter, a jó emlékezőképességgel rendelkezők bátran vetették magukat a feladatba, s legalább a π első 10 tizedesjegyét kellett megtanulniuk, felmondaniuk. A legtöbbet, 40 tizedesjegyet Gulyás Gergőnek (7.o.) sikerült nagyon rövid idő alatt fejből hibátlanul felsorolnia. Kirakózni is lehetett, úgy a pí számjegyeivel, mint pí-vel kezdődő szavakkal. Nem hagyhattuk ki a megzenésített pí dal több feldolgozását sem. Nagyon érdekesek a pí versek is, amire külön felhívta figyelmünket előadónk, Frikker László 6. osztályos tanulónk. Laci az érdeklődőknek ügyesen, tartalmasan, nagyon jó előadói stílusban tartott egy PowerPointos bemutatót. Külön dicséret érte!

Minden résztvevő a bejáratnál egy matricát kapott, melyen rajta volt a résztvevő sorszáma. Ebből kiderült, hogy a rendezvényünknek 385 résztvevője volt. A kijáratnál még egy meglepetés várt mindenkire, egy piskóta, ami ki volt díszítve a pí számjegyével.

A sikeres szervezésért dicséret jár a következő tanulóknak: Ferencz Dorina, Pothurszky Virág, Havrilla Petra, Kovács Eszter,Tóth Anikó, Szendrei Nikoletta, Csetreki Beatrix, Molnár András Imre, Molnár Dénes Dominik, Kelemen Gergő, Kajati Gergő, Németh Patrik, Zsófi Csaba, Perényi Julianna, Beláz Viktor, Fazekas Ádám.
Külön köszönjük Lipcse Gáborné tanító néninek, Oláh Gábornak és az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kar hallgatóinak, hogy munkájukkal segítették rendezvényünket.
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.22./
 

Nyílt nap a Kisrefiben

 

               
         

Folytatódott a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájának beiskolázási programja. Március 18-án nyílt napot tartottak az intézményben, melyre a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket várták. Timáriné Király Sarolta elmondta, nagyon sokan érdeklődtek az eddigi programok során, következő programjuk március 25-én egy mesedélután lesz majd, ahol a leendőbeli kisrefisek és szüleik ismerkedhetnek meg az elsős tanítókkal...
 

 


Timáriné Király Sarolta
 

      

A közel egy hetes programsorozat keretében 2014. március 12-én előbb arra nyílt lehetőség, hogy a már ide járó gyerekek szülei megtekintsék, miként zajlik az oktatás az iskola falai között, majd március 18-án folytatódott az órák látogatásának sora a nagycsoportos óvodásoknak és szüleinek. Örömmel vettük, hogy sok szülő és kisgyerek tisztelte meg az órákat részvételével. A pedagógusok szeretettel várták erre az alkalomra az óvodások és iskolások hozzátartozóit. Jó érzés volt látni azt, hogy ilyen nagy érdeklődés övezi az iskolánkban folyó oktató-nevelő munkát. Reméljük, hogy élményekkel gazdagodva távoztak a szülők az iskolából.


Minden további alkalmunkra szeretettel hívjuk és várjuk az érdeklődőket.

Timáriné Király Sarolta
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.21./
 

Újabb tanösvény túrán az Erdélyisek

 

               
         

Tovább barangoltak Zemplén csodás tájain az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium diákjai. A mostani tanösvény túrán egy védett növény megkeresését tűzték ki célul, mely növény nem más volt, mint a kökörcsin - tudatta Tóth Ferenc...
 

 


 

      

Az elmúlt hét tanösvény túráján a Sárospatak környékén fellelhető, ritka, védett és csodaszép tavaszi virágok nyomába eredtünk. Első állomásunk a Mandulásra vezetett, ahol teljes pompájában csodálhattuk meg a leánykökörcsin telepet. Itt ugyan nem túl sok példányt szemlélhettük meg, de ez az valószínűleg az elmúlt év hideg tavaszának, és az azt megelőző év avar égetésének köszönhető. Innen átsétáltunk a Gombos-hegyre, ahol a szintén védett (eszmei értéke: 10.000 Ft) hegyi kökörcsineket figyelhettük meg. A virágok még csak bontogatták szirmaikat, egyedszámuk viszont többszöröse volt a Mandulásinak.

Magyarországon a kökörcsinek legnagyobb egyedszámban a Zempléni-hegységben fordulnak elő. Ezért is óvjuk is védjük ezeket a ritka és szép virágokat és ne fenyegessük élőhelyüket felelőtlen emberi cselekedetekkel!


 


 

További fotók >>>
/2014.03.20./
 

Megemlékezés 1848. március 15-ről

 

               
         

Méltóképp megemlékeztek a Március 15-i forradalom és szabadságharc eseményeire a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában is. Az intézmény negyedik osztályos tanulói elevenítették fel műsorukban a forradalom napját, később ellátogattak Kossuth Lajos pataki házához, majd az Iskolakertben a Kossuth-szobor köré nemzeti színű zászlóikat helyezték el - küldte beszámolóját Kissné Murányi Andrea...
 

 


Kissné Murányi Andrea

      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulói számára az idei évben a 4.b osztályosok elevenítették fel a történelmi nap eseményeit.

A megemlékezés alapját a negyedikes olvasókönyvben található szövegek adták. Ezek segítségével (Liszt és Chopin zenéjére) idézték fel az adott kort, a kialakult polgári szokásokat, és azt az európai helyzetet, mely végül a forradalom kitöréséhez vezetett.

A korabeli képek segítségével gondolatban végigjárhattuk a nap legendássá vált helyszíneit: a Pilvax Kávéházból indulva a Landerer Nyomdán, a Nemzeti Múzeum kertjén keresztül megérkezve a Nemzeti Színházig, ahol elhangzott (és a műsorban is megszólalt) a Nemzeti dal.

Juhász Ferenc Himnusztöredék című verse megzenésített változatának éneklése alatt iskolánk aulájában kibomlott egy óriás méretű nemzeti lobogó, mely emlékeztet mindnyájunkat a hősökre, s e forradalom dicső napjaira.

Délután a napközis csoportok felkeresték azt a házat, ahol Kossuth Lajos lakott sárospataki tartózkodása idején. Koszorút helyzetek el a ház falán, majd az iskolakertben tűzték ki nemzetiszínű zászlóikat a Kossuth-szobor köré
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.20./
 

Comenius Kupa 2014

 

               
         

Idén is megrendezésre kerül a Comenius Kupa Gyermek Sakkverseny melynek célja, hogy népszerűsítse az ifjúsági sakkversenyt, az utánpótlás-nevelést és magát a sakkot, valamint versenyzési lehetőséget biztosításon alapvetően a sakkoktatásban és a szakkör rendszerű képzésben résztvevő iskolák és tanulói számára, de szakosztályok, egyesületek is indulhatnak külön értékeléssel!
 

 


 

      

Időpont: 2014. március 29.

A Kupa Helyszíne: Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium aulája Sárospatak, Arany János u. 7.

Rendezője: Árpád Vezér Diáksport Egyesület Sakkszakosztálya
Főrendező: Kovács Tamás (30/367-3515)

Lebonyolítás: 7 fordulós „svájci” rendszerben, 15-15 perces időbeosztással

A Verseny NYÍLT, a korcsoporti szabályok betartásával, egyéni formában zajlik.
A korcsoportokban a fiúk és a lányok együtt versenyeznek!

Csapatverseny: a 2013/14-as tanévben is hagyományosan őszi és tavaszi forduló kerül megrendezésre. Díjazás (I-III.,csapatonként 4 fő ) e két forduló eredményeinek összesítése alapján történik a tavaszi verseny során! Csapat: a versenyen induló tetszőleges négy fő (korcsoporttól függetlenül)! Csonka csapat nincs!
Csapatversenyben csak (általános) ISKOLÁK vehetnek részt, de az esetleges egyesületi, szakosztályi csapatokat külön értékeljük.

NEVEZÉSI DÍJ NINCS !!!

Korcsoportok:
I. sz. korcsoport: 2003. január 01-én, vagy később születettek (alsósok)
II. sz. korcsoport: 1999. január 01-én, vagy később születettek (felsősök)

A II. sz. korcsoportban az I. sz. korcsoportba tartozó versenyző is indulhat, de fordítva nem!

Díjazottak:
- a két csoport I-VI. helyezett versenyzője
- csapatversenyben az első 3 helyezett (4-4 fő)
- mindkét csoportban a legjobb lány
- a legfiatalabb versenyző

A verseny programja:
Regisztráció: 08.00 – 08.45
Párosítás, megnyitó: 08.45 – 09.00
I-VII. forduló: 09.00 – 13.30
közben igény szerint ebédszünet.

Az eredményhirdetés várható időpontja: 14.00 óra.


Nevezési határidő: 2014. március 27. 20 óra!

NEVEZÉS, INFORMÁCIÓ:
Kovács Tamás

Mobil:06-30/367-3515
E-mail: kovtam@mailbox.hu


A verseny támogatói:
Sárospatak Város Önkormányzata
Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
Árpád Vezér Diáksport Egyesület

A rendezők a változtatás jogát fenntartják!

NEVEZÉSI LAP>>>


 


 

         

Hadobás Ingrid
/2014.03.19./
 

Sikeres színházi előadás Richard Baer: HITTED VOLNA?

 

               
         

A tavaszi színházbérletes előadássorozat második darabját tekinthették meg az érdeklődők március 17-én A Művelődés Házában. A Hitted volna? című előadást Verebes István rendezte, két főszereplője Hernádi Judit és Kern András. Kurucz Tamás programszervező elmondta, nagy sikert aratott a darab a színházszeretők körében...
 

 


Kurucz Tamás

      

„A Művelődés Háza és Könyvtárában 2014. március 17-én, egy látszólag könnyed, szórakoztató előadást láttunk, ami Kern András és Hernádi Judit jutalomjátékának is nevezhető. A darab tulajdonképpen mindenkihez szólt, aki szembenézett már magánéleti problémákkal, sorsfordulókkal, s igyekezett épségben kikerülni az élet válságos helyzeteiből. Richard Baer szövegében röpködnek a poénok, peregnek a párbeszédek. A két költöztető munkást játszó Ficzere Béla és Jeges Krisztián, játékukkal fokozták az elkerülhetetlen „hepiendet”.

A Sárospatakról és vonzáskörzetéből érkező színházlátogatók ezen az estén sem mentek haza szép és vidám élmények nélkül. Reméljük a következő előadás is hasonló érdeklődés mellet, hasonló élményeket kelt.” – mondta Kurucz Tamás.

Giorgio Pianosa: MERT A MAMÁNAK ÍGY JÓ! c. vígjátékát az Új Színház előadásában 2014. április 29-én tekinthetik meg az érdeklődők.

 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.19./
 

Gergely járás

 

               
         

Gergely napján a néphagyomány szerint az iskolás gyermekek csapatostul házról házra járva verbuválták az iskolába a gyerekeket. A katonai toborzás mintájára a szereplők gyakran különféle katonai rangokat viseltek, „szent Gergely vitézeinek” is nevezték őket. Ezt a hagyományt elevenítették fel a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjai is, akik a városi óvodákba ellátogatva, iskolába hívták az ovisokat – mondta Kissné Murányi Andrea igazgatónő…
 

 


Kissné Murányi Andrea

      

Március 12-én volt Gergely napja. A néphagyomány szerint az iskolába járó gyerekek ezen a napon végigjárták a falu házait, hívogatták, toborozták az iskoláskorú gyerekeket. Ezt a dramatikus játékot elevenítették fel a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 2.b, 1.a és 6.b osztályos tanulói. Szent Gergely vitézeiként verses, zenés, táncos vidám műsorral látogattak el városunk óvodáiba. Nagy örömmel köszöntötték az ismerős óvó néniket és régebbi csoporttársaikat. A műsor előadói remélik, hogy a leendő elsősök kedvet kaptak az iskolás élethez, ahogyan az énekelt dalrészletben is elhangzott:

„Ti is ezenképpen
jertek el nagy szépen iskolánkba,
hol velünk legyetek
és szép részt vegyetek tudományban!”

 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.19./
 

Ünnepi megemlékezés a Rákócziban

 

               
         

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeire emlékeztek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai. Az intézmény tanulói a saját nyelvükre formálták meg a műsort, melyet alsósok és felsősök külön-külön tekinthettek meg. A műsor nagyon megható volt. Szegedi Istvánné, igazgatónő küldött egy rövid összefoglalót az ünnepségről...
 

 


Szegedi Istvánné

      

Szívet-lelket gyönyörködtető előadással emlékeztünk meg iskolánkban az 1848/ 49-es forradalomról és szabadságharcról.

A gyerekek műsorukban a szabadságharc eseményeit keltették életre úgy, ahogy egykoron az elnyomás alatt sínylődő szegény falusi emberek élhették át azokat, a forradalom kitörésétől a szabadságharc bukásáig. Tamási Áron regényrészletének dramatizált jelenetei, Petőfi Sándor versei és magyar népdalok szövődtek egységes, gyönyörű előadássá, amit táncszínházi elemek tettek még szemléletesebbé a gyerekek számára. Érzelemben gazdag előadásukat meghatódva néztük végig. Köszönjük tanulóinknak és felkészítő tanáraiknak az ünnepi megemlékezést.

Az előadás szereplői voltak:
André Benjámin, André Szabolcs, Aranyosi Babett, Beláz Péter Mihály, Koncz Valentin, Szóráth Alex, Soltész Géza a 6.a-ból. Hornyák Boglárka, Ladomérszky Kristóf, Lőrinczi András, Makláry Jusztina, Nagy Viktor János, Rák Gergő, Szabó Gréta, Tóth Tamás 6.b-ből. André Milán 2.b., Darmos Ábel 8.a., Dékány Csanád 5.b., és Halász Anett 7.c. osztályos tanulók.

A műsort szerkesztette és rendezte : Kanyóné Preszoly Ibolya tanárnő.
Betanították: Kanyóné Preszoly Ibolya és Tatárkáné Nagy Anna tanárnők.
Az szóló énekeket és a kórust Goreczky Gáborné tanárnő tanította és vezette.
A táncokat koreografálták és tanították: Darmos Éva és Darmos István, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai.
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.19./
 

Díszoklevél a Sárospatak Honlap korábbi szerkesztőinek

 

               
         

A Magyar Sajtó Napja alkalmából a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője és a Polgárőr Egyesület elnöke Díszoklevéllel köszönte meg a Sárospatak Honlap korábbi szerkesztőinek - Cziczer Katalinnak és Törő Gábornak - hosszú éves lelkiismeretes munkáját. Dr. Téglás István és Klíma János már több éve fejezik ki köszönetüket ilyen formában azoknak az újságíróknak és a médiában dolgozóknak, akik a rendőrkapitányság és a polgárőrség munkájáról egész évben naprakészen tudósítanak...
 

 


Dr. Téglás István


Törő Gábor

      

„2008-ban kaptam meg kapitányságvezetői kinevezésemet, azóta dolgoztam együtt Cziczer Katalinnal és Törő Gáborral. A Magyar Sajtó Napján szerettük volna nekik megköszönni, ezt a több mint 6 éve tartó kiegyensúlyozott, korrekt és hiteles tájékoztatást, amit a munkánkról adtak a honlapon keresztül a lakosságnak. Egy nagyon jó kapcsolat alakult ki köztünk az évek alatt, mert bármikor számíthattunk rájuk és mindig hitelesen írtak rólunk.” – mondta Dr. Téglás István rendőr alezredes, kapitányságvezető.

A Magyar Sajtó Napja alkalmából országszerte elismeréseket vehetnek át az arra érdemes újságírók, médiában dolgozók. A honlapot Kati és Gábor 2000 óta szerkesztette. Munkájuknak köszönhetően a rendőrségi akciókról, balesetekről, a polgárőrség munkájáról mindig időben informálódhattak Sárospatak lakosai. A két szerkesztőnek csak pozitív emlékei vannak a kialakult kapcsolatról és a közös munkáról.

„Nagyon kellemes emlékeim vannak a kapitánysággal kapcsolatban, 2000-től dolgoztam velük. Téglás kapitány úr már a harmadik kapitány, akivel együtt dolgoztam. Nagyon örülök annak, hogy egy jó, baráti kapcsolat alakult ki. Ide mindig szívesen jöttünk, hisz minden alkalommal segítették a munkánkat. Véleményem szerint sikerült egy hiteles és objektív tájékoztatást adnunk a Sárospataki Rendőrkapitányság munkájáról.” – mesélte Cziczer Katalin.

„Rengeteg köszöntésről tudósítottunk az évek alatt, de most szokatlan volt a szituáció, hisz minket köszöntöttek. A rendőrséggel kapcsolatos munkánk során általában valamilyen balesetről vagy közúti ellenőrzésről kellett tudósítanunk. Ennek ellenére, hogy ha visszaemlékszek erre a mögöttem lévő közel 15 évre, akkor mégis inkább a kellemes emlékek jutnak eszembe, hogy segítettek minket, soha nem küldtek el még egy helyszínelés közepette sem, amikor lehet hogy útban voltunk nekik. Nagyon türelmesek voltak, mindig nyilatkoztak a történtekről.” – mondta a kapcsolatról Törő Gábor.

A sajtó napon elhangzott még, hogy a lakosság rendőrségről és polgárőrségről alkotott kedvező képe a Sárospatak Honlap tevékenységének is köszönhető. Ezért is tartották fontosnak azt, hogy a magyar Sajtó Napja alkalmából köszönetet mondjanak a honlap szerkesztőinek.


Cziczer Katalin


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.03.18./
 

LOGO Országos Számítástechnika Tanulmányi Verseny döntője

 

               
         

Már hetedik éve adott otthont február közepén az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium a LOGO programozási versenynek, melyet a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyhez csatlakozva a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Informatika - Számítástechnika Tanárok Egyesülete, az Oktatási Minisztérium támogatásával és az ALADDIN Alapítvány a diákinformatikáért támogatásával hozott létre. A versenyt 1998 óta minden évben megrendezik. A háromfordulós megmérettetés megyei fordulójára akkor 27 diák érkezett. Az országos döntőbe többen is bekerültek, köztük három ÁVG-s diák is – tudatta Dusicza Erika
 

 


Dusicza Erika

      

2014. április 13-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán tartják a LOGO Országos Számítástechnika Tanulmányi Verseny döntőjét, ahol az Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium három diákja is versenyez. Leitner Csaba, Lukács Péter és Stempel Richárd kitartó munkával évek óta korosztálya legjobb programozói közé tartozik. Általános iskolai tanáriak után, a gimnáziumi évek alatt Szeder László tanár úr szakmai támogatásával készülnek.

Sok sikert a fiúknak!

 


 


 

/2014.03.17./
 

Barangolás a Duna mentén...

 

               
              

Teáztak, beszélgettek, írók-költők műveit hallgatták meg és közösen "barangolhattak" a Duna mentén azok, akik ellátogattak A Művelődés Háza és Könyvtárába a soron következő Irodalmi Teadélutánra. A Barangolás a Duna mentén című előadássorozat tavaly májusban indult Stumpfné Gyöngyösi Etelka szervezésében, és most ötödik alkalommal gyűlhettek össze az érdeklődők...
 

 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka

      

„Irodalmi teadélutánra hívtam a kedves érdeklődőket 2014. március12-én 15 órától A Művelődés Háza és Könyvtárába.
A májusban elkezdett Duna menti barangolásunkat folytattuk.

Az ötödik részben olyan filmrészleteket mutatok be, ahol Horvátország-i és Szerbia-i szakaszokat ismerhették meg vendégeim. A történelmi, földrajzi, néprajzi ismereteken túl, a Duna ihletésére született művészi alkotásokra, a Dunát köszöntő költők és írók műveit is hallhatták a megjelentek.. (Jókai Mór, Arany János....)

A későbbiek során folytatjuk a Duna útját.

Köszönöm kedves vendégeimnek, hogy jelenlétükkel ismét megtiszteltek!" - Stumpfné Gyöngyösi Etelka.

 


 


 

/2014.03.17./
 

„Játsszunk iskolásat…!”

 

               
              

Második beiskolázási programjához érkezett idén a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. A jövendőbeli elsősöket most a mesék birodalmába kalauzolták el az iskola tanulói és tanítói. A program elején Szegedi Istvánné igazgatónő köszöntötte a megjelenteket, majd az intézmény tanulói és az ovisok közösen énekeltek mesés dalokat és ismerkedtek meg négy mesebeli állattal. Ezután a tornateremben mind a négy elsős osztályfőnök mesélt a gyerekeknek, majd ügyességi játékokban és bátorságpróbákon vehettek részt a kicsik. A program célja az volt, hogy a gyerekeket közelebb hozzák az iskolás élethez illetve az elsős osztályfőnökökhöz is. Az este végén minden kisgyermek lufival és a tanítók által készített apró meglepetésekkel térhettek haza...
 

 


Szegedi Istvánné

      

„A Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola megtartotta soron következő beiskolázási programját. Az érdeklődő gyerekeket a mesék segítségével kalauzolták az állatok világába, a leendő elsős tanító nénik.

A közösen énekelt dalok után minden gyermeknek lehetősége volt egy választott állatformával kiszaggatnia kedvencét az előre elkészített mézeskalács tésztából, melyet a foglalkozás végén kisütve, haza is vihettek. A játékos feladatoknál az ügyességükre is szükségük volt a kicsiknek: a célba dobásnál, az alagúton átbújásnál, a halászatnál, és még a sok vidám játék során. Ráadásnak lufikat is dobálhattak, amit nagyon élveztek. A játék alatt szülők – nevelők között kötetlen beszélgetésre is volt lehetőség.

Következő alakalommal, 2014. április 9-én, várjuk az érdeklődőket a nyílt napra, ahol a 4. osztályok óráiba tekinthetnek be."

 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.03.16./
 

A Parlamentben és a Fővárosi Nagycirkuszban járt a Sárospataki Tanoda

 

               
         

A 2013/14-es tanévtől intézményünkben - az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégiumban - a sátoraljaújhelyi Koinonia Egyesület működtetésével Tanoda nyílt, mely várja a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat azzal a céllal, hogy képességük kibontakoztatásán keresztül segítse iskolai előrehaladásukat az alap- illetve középfokú intézményekben, továbbá elősegítse továbbtanulásukat - küldte beszámolóját Tóth Ferenc...
 

 


 

      

A Tanoda a célok elérése érdekében a gyermek szükségleteire reagáló, elsősorban tanulmányi, szociális, kulturális és lelki segítséget nyújt. A tanoda kiemelt célja, hogy pedagógiai eszközrendszerével hozzájáruljon a társadalmi leszakadás megakadályozásához.

A tanév során sok színes programmal tesszük változatossá a tanodai életet. Ezek között kiemelkedik a március 5-én lebonyolított budapesti utazás. A gyerekekkel alkalmunk volt megtekinteni a Országház épületét. Rövid várakozás után a Parlamentbe bejutva idegenvezetéssel egybekötött látogatást tettünk. Hatalmas élményt nyújtott a gyermekek számára, hogy láthatták a koronázási ékszereket és az őrzésüket végző katonák őrségváltását. A komoly program után a tavasziasan kellemes időben a Városligetben fogyasztottuk el ebédünket, majd következett a várva várt program: cirkuszi előadást tekintettünk meg a Fővárosi Nagycirkuszban. A változatos produkciók (egyensúlyozó művészek, akrobaták, állatidomárok, bohóc, légtornász) feledhetetlen pillanatokat szereztek minden résztvevőnek.

Tanodánk a következő időszakban is számos érdekes programot szervez (túrák, vetélkedők, játszóházak), melyekre az érdeklődő szülőket, pedagógus kollégákat is nagy szeretettel várjuk!

A sárospataki Tanoda nyitva tartása:
kedd, csütörtök 14:30-17:00, vasárnap 15:00-18:00

Elérhetőségünk: e-mail: sarospataktanoda@gmail.com, tel: 47/311-120
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.15./
 

Jól haladnak a munkák a régi rendelőintézet épületében

 

               
              

Sárospatakon az egészségügyi fejlesztések sora nem ért véget az egynapos betegellátóval. Tavaly november óta zajlik ugyanis egy újabb fejlesztés a városközpontban. A régi rendelőintézet épületét egy 130 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásból tudjuk felújítani, melynek részeként az egynapos betegellátóval egybenyitják majd, így teljesen akadálymentesen elérhetőek lesznek a rendelőintézet szolgáltatásai – nyilatkozta Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

„Amikor átadásra került az egynapos betegellátó, akkor az ünnepségen Hörcsik képviselő úrral együtt megnéztük az egymás mellett lévő régi és újonnan felújított egészségházat. Arra a következtetésre jutottunk, hatalmas a kontraszt a két épület között. Ezért döntöttünk úgy, hogy keresünk egy olyan pályázati lehetőséget, melyből kívül-belül fel tudnánk újítani, és így az az elképzelésünk is valóra válhatna, hogy a város közepén egy egészségügyi komplexumban mindenki helyet kaphatna.

A pályázat benyújtása megtörtént, nagy örömünkre 100%-os támogatásban részesültünk. 92 millió forint nettó értékben többen is pályáztak a munka kivitelezésére, közülük egy helyi vállalkozó cég volt, aki a legkedvezőbb ajánlatot tette.

Az épületben külső és belső felújítások is zajlanak. Nyílászárók, gépészeti eszközök, radiátorok cseréjére kerül sor, homlokzat felújítás is lesz. Szerettük volna a tetőszerkezetet is felújítani, de sajnos ez az összeg erre nem elég. A megfelelő hőszigetelés után az épületben az alapellátás kap majd helyet, tehát a háziorvosok, a védőnők, az iskolaorvosi szolgálat és a fogorvosok. Mindenkit át tudunk majd költöztetni a jelenleg üzemben lévő volt szülőotthonból.” – mondta a polgármester.

A felújításokkal nagyon jól haladnak. A polgármester úr hozzátette, véleménye szerint a tervezett határidőre, 2014. június végére a munkálatok be is fejeződnek és át tudják majd adni az épületet. Továbbá azt is elmondta, a régi szülőotthon épületére is vannak már tervek, szeretnék azt is felújítani, jelenleg a megfelelő pályázatot keresik.
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.03.15./
 

Sikeres volt a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat

 

               
              

A programok nagyon látogatottak voltak, sikeresen lezajlottak és szerencsére mindenféle korosztály megfordult az országos szinten megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozaton. Talán így lehetne összefoglalni a sárospataki rendezvényeket, melyeket A Művelődés Háza és Könyvtára intézményegységeivel szervezett a helyi és környékbeli lakosoknak. Ezen a hétvégén volt A Mozi tesztvetítése is. A három nap alatt több mint 400 látogatója volt a pataki mozinak – foglalta össze a hétvégét Csatlósné Komáromi Katalin
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

„A Művelődés Háza és Könyvtára ezen akción belül meghirdetett rendezvényei kivétel nélkül sikeresek voltak, hiszen minden intézményegységünk, nem csak a klasszikus közművelődési szintér vett részt a programsorozatban.

A könyvtári intézményegység olvasóLÁMPA című felolvasóestje, mely egészen este 10 óráig tartott, több mint 50 olvasót vonzott. Ami nagyon örvendetes, hogy mindenféle korosztály megfordult az olvasók között, illetve a könyvtári szolgáltatásokat is ugyan úgy igénybe vették.

A rendezvények sorában a házban működő klubok is bemutató foglalkozásokat tartottak. A közművelődési programok között kiemelkedő jelentőséggel bírt a Bodrog Néptáncegyüttes 60 éves évfordulójához kapcsolódó megbeszélés, melyet szombat délelőtt tartottunk. Nagy öröm volt látni, hogy ott is minden korosztály együtt volt, tehát az alapítás évétől a legfiatalabbakig. Sokan eljöttek hogy információt szerezzenek arról, hogyan és miként tervezzünk ennek a szép évfordulónak a megünneplését. Nagyon sok új ötlet is felvetődött ezen a megbeszélésen, melyeket majd szeretnénk a programba is beépíteni.

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozathoz kapcsolódott a február havi Világjárók Klubja, mely során Dr. Vitányi Béla földrajz tanár Görögországba kalauzolta el fotóin keresztül az érdeklődőket. A tanár úr igazi szerelmese az országnak, már 35 éve utazik minden nyáron a görög szigetekre. E szerelemnek szubjektív oka is van, hisz felesége görög származású. Szerencsére erre az előadásra is nagyon sokan kíváncsiak voltak.

A nap vége a Bodrog Néptáncegyüttes, már hagyományosan a Kultúrházak éjjel-nappal hétvégéjén rendezett báli összejövetelével zárult.

Ezen a hétvégén volt a felújított Mozinak a tesztvetítése, illetve az első nagyüzem, amikor tulajdonképpen péntektől vasárnap estig minden meghirdetett időpontban jöhettek az érdeklődők és megtekinthették a 2 és 3D-s filmeket. Több mint 400-an látogatták meg A Mozit, és minden előadáson a korosztály Sárospatakról és a környékről is nagy létszámban volt jelen.” – foglalta össze a hétvége legfontosabb eredményeit Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője.

Továbbá hozzátette, az Élményekre nyitva szlogen is célt ért, hisz ismét sikerült bemutatniuk a művelődési házat, valamint az abban folyó közösségi, művelődési programokat. A hétvégén az országos akció során közel 400 programmal várták az érdeklődőket.
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.03.15./
 

Forgalmi rend változás

 

               
         

Sárospatak Város Önkormányzata tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a Sárospatak, Erdélyi út – Eötvös utca, valamint az Eötvös u. – József A. utca kereszteződések forgalmi rendje megváltozik...
 

 


Cziráki Zsolt

      

Az Erdélyi úton a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola irányából az Eötvös utca irányába közlekedők elsőbbségadási kötelezettsége megszűnik, ebből következően az Eötvös utcán a József Attila utca irányából közlekedőknek elsőbbségadási kötelezettségük keletkezik.

Az Eötvös u. – József A. u. kereszteződésben a József A. utcáról érkezők elsőbbségadási kötelezettsége megszűnik, ebből következően az Eötvös utcán a Makovecz tér irányából közlekedőknek elsőbbségadási kötelezettségük keletkezik.

A Csokonai u. - Eötvös u. kereszteződésében a Csokonai utcán lévő Elsőbbségadás kötelező! jelzőtábla helyett Állj! Elsőbbségadás kötelező! jelzőtábla kerül felszerelésre, ezzel egyidejűleg a Csokonai utcán az Eötvös úttól számított 50 m távolságon megállási tilalom kerül bevezetésre.

Az új forgalmi rend várhatóan 2014. április 1-től kerül bevezetésre. Tekintettel arra, hogy a fenti kereszteződésekben megváltoznak az elsőbbségadás szabályai kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a balesetek elkerülése érdekében a fenti útszakaszokon fokozott figyelemmel közlekedjenek.
 

 


 


 

/2014.03.14./
 

Általános tűzgyújtási tilalom

 

               
         

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága az illetékességi területén lévő erdőkben, fásításokban, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területen– átmeneti időre – általános TŰZGYÚJTÁSI TILALMAT RENDELT EL 2014. március 12-től. – tájékoztatott dr. Vitányi Eszter jegyző...
 

 


dr. Vitányi Eszter

      

A tilalom idején tilos a tűzgyújtás a fentebb felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is.

Felhívom a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek környezetükre, az égő cigarettát és dohányneműt ne dobják el, azt minden esetben oltsák el, mert ez kiemelkedő tűzveszéllyel jár.

A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések és utak mellett keletkező tüzek sok esetben nem csak a közlekedést, hanem közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.
A tilalom feloldásáról a fokozott tűzveszély elmúltával, későbbi időpontban intézkedik az elrendelő hatóság.
 

 


 


 

/2014.03.13./
 

Idén is folytatódik a START munkaprogram

 

               
              

Sárospatak városa ebben az évben is élni kíván a START munkaprogram nyújtotta lehetőségekkel. Aros János polgármester elmondta, tavaly több mint 250 főt tudott a város foglalkoztatni, mely munka értékteremtő volt. Idén is szeretnék folytatni az előző évi munkákat illetve újabbakba is belekezdeni. Jelenleg, csaknem 300 főnek tudnak munkát biztosítani. A polgármester hozzátette, a START munkaprogramnak csak akkor van értelme, ha láthatóvá válik az emberek munkája…
 

 


Aros János

      

„Tavaly év végén számoltam be arról az örömteli hírről, hogy Sárospatakon a legkevesebb a regisztrált munkanélküliek száma. Ez köszönhető a most már több mint 9 milliárd forint pályázati forrásnak, melyet az itt élő vállalkozók, alapítványok, cégek és az önkormányzat elnyert. Ebből közel 200 munkahelyet tudtunk teremteni. Továbbá köszönhető a START munkaprogramnak is, melyből tavaly több mint 250 főt foglalkoztattunk értékteremtő munkára, melynek eredményét mindenki láthatja.

Ebben az évben is részt vettünk a pályázaton, jelenleg, csaknem 300 fő dolgozik a munkaprogram keretében. A Téli Közfoglalkoztatás I. programban – amely a tavaly év végén indult – 113 főt foglalkoztatunk. Január 1-től a Téli Közfoglalkoztatás II. programban pedig, több mint 100 főnek tudtunk munkát adni. Nemrég indult a mezőgazdasági program, melyben összesen 83 főt foglalkoztatunk. Készen vannak a terveink, hogy áprilisban más közfoglalkoztatási formában, illetve májustól, egyéb értékteremtő munkákban is részt kívánunk venni.

Át kellett azt is gondolnunk, hogy mit érdemes csinálnunk, hiszen próbálkoztunk burgonya termeléssel is, de a betakarításhoz egyéb okok miatt kevésszer jutottunk el. Emiatt is meg kellett néznünk, mi az ami értéket teremt, mert a START munkaprogramnak csak akkor van értelme, hogy ha az emberek két kezi munkája láthatóvá válik.

Az előző évi sikereseket is folytatjuk. A START munkaprogramban tavaly különböző szerszámokkal és teherautókkal, térkő készítő, betonelem gyártó gépekkel tudtuk a Kommunális Szervezetünket felszerelni, melyek megvásárlására egyébként nem lett volna máskor lehetőségünk. Ezek a megkezdett programok továbbra is folynak, a betonelemekkel továbbra is béleljük a belterületi árkokat, a térkövekből burkoltunk már le több járdát is, tehát ezeket a munkákat is folytatni kívánjuk.” – mondta Aros János polgármester.

A polgármester hozzátette, vannak még elképzeléseik, melyek eredménye látványos lesz. Sárospatakon ezek a lehetőségek vannak, és a város vezetősége továbbra is élni szeretne ezzel a programmal.
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.03.13./
 

Az Árpád Vezér Gimnázium hírei

 

               
              

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium életében a február vége és a március eleje programokkal teli volt. Diákjaik a Miskolci Egyetem Anyagmérnöki Karára látogattak, bejutottak a TudásFeltöltés döntőjébe, Beimli Ákos az Úszó Diákolimpia Országos Döntőjében 10. helyezést érte el, a Logo Országos Számítástechnika Tanulmányi Verseny döntőjébe két tanulójuk is továbbjutott, valamint a Természettudományos diákkonferencián fizikus csapataik ezüst minősítést kaptak. Az összefoglalót Dusicza Erika küldte…
 

 


Dusicza Erika

      

ÁVG-sek a Miskolci Egyetem Anyagmérnöki Karán
2014. március 5-én a Miskolci Egyetem Anyagmérnöki Karának szakmai napján vehetett részt az ÁVG egy kis csoportja, ahol az „öreg ÁVG-s”, Batta Beatrix kalauzolta őket. Az egyetem kutatási programját volt alkalmuk megismerni: a „Környezetbiztonságos forraszanyagok anyagtudományi alapon történő fejlesztése primer- és másodnyersanyagokból a járműipar számára” megnevezésű projektet. Része volt a napnak a laborok meglátogatása is, ahol olyan érdekes dolgokat tapasztalhattak meg, mint az alumínium olvasztását indukciós kemencében, a „sírkőeffektust” vagy a 300000-szeres nagyításban megnézhető okostelefon processzort. Érdekessége volt a bemutatónak az is, hogy megtudhatták, sárospataki megbízása is van a tanszéknek: az ágyúöntő üzemmel kapcsolatos munkáknál kérték az anyagtudományi vizsgálatokat. Az iskola pályaorientációt segítő programjába szervesen illeszkedett ez a szakmai nap.


Beimli Ákos úszósikere
2014. február 28. és március 2. között rendezték meg az Úszó Diákolimpia Országos Döntőjét Kecskeméten. A január-februári selejtezőkön közel 20 ezer diák indult, a kecskeméti versenyre végül 1200 versenyző jutott be. Iskolánk diákja, Beimli Ákos 12. D osztályos tanuló a 100 m-es fiú mellúszás B kategóriájában, az V-VI. korcsoportban állt az ország legjobbjai mellett a rajtkövön. A nehéz megmérettetésen 1:23-as eredményével a 10. hely birtokosa lett. Felkészülésében lelkesen segítették őt gyors váltós csapattársai: Bódisz Áron, Marczi Dániel, Papp Dávid, akikkel közösen állították össze és hajtották végre a szép eredményt hozó edzéstervet. Természetesen köszönet illeti Ákos támogató családját, illetve korábbi edzőit, Kun Pétert és Tuss Pétert is. Csak az idei versenyszezon ért véget, jövőre hasonló sikert remélünk, az ideihez gratulálunk!


                                                                          

A TudásFeltöltés finisében…
Örömmel osztjuk meg a hírt, hogy a TudásFeltöltés 2.0 tudomány-vizualizációs vetélkedőn 74 tudományos témájú kisfilm közül az ÁVG diákjainak Parafantázia című videója - közönségszavazatok alapján (587 lájk) - a legjobb 10 bemutató közé került. Filmjükben a hang „lábnyomait” figyelhetik meg, keressék azt a www.tudasfeltoltes.hu oldalon.
A Nagy Dániel, Stumpf Mercédesz, Tóth Kinga és Vigh András Zsolt alkotta csapat 2014. március 21-én egy kommunikációs tréningen vesz majd részt, hogy minél sikeresebben szerepelhessenek az április 11-i döntőn Budapesten. Ott egy még ismeretlen témában kell majd bizonyítani rátermettségüket, mind az előadásban, mind a video szerkesztésben.
A döntőbe segítő szavazatokat köszönjük!


                                             

Természettudományos diákkonferencián az ÁVG-sek
2014. március 7-én a Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában természettudományos diákkonferencián jártak az ÁVG-s fizikusok. Mindkét versenyző csapat ezüst minősítéssel térhetett haza, újabb lendületet szerezve további versenyszerepléshez, kísérleti eszközök készítéséhez, bemutatásához. A Tesla-tekercs, az energia vezeték nélküli továbbítását tudta bizonyítani, a Pascal-kísérletek a mechanika, hidrosztatika területet érintették.
Gratulálunk a Borz Barbara, Géczi Zsombor, Koncz Flórián és a Boros Fanni, Hidi Bernadett, Papp Andrea alkotta csapatoknak és az őket támogató felkészítő tanároknak, Maszkály Ágnes tanárnőnek, Szeder László és Szilágyi István tanár uraknak.
 


 


 


/2014.03.13./
 

Ebösszeírás 2014

 

               
         

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B.§ (1) bekezdése alapján Sárospatak Város Önkormányzata ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira tekintettel Sárospatak város területén 2014. március 15-től április 30-ig terjedő időszakban Sárospatak város közigazgatási területén tartott ebek vonatkozásában ebösszeírást végez - tudatta dr. Vitányi Eszter...
 

 


dr. Vitányi Eszter

      

Az ebösszeírás önbevallásos módszerrel történik, ezért felhívjuk a figyelmet, hogy a formanyomtatvány beszerzése az ebtulajdonos/ebtartó kötelessége.

Az ebösszeírás során az ebtartóknak ebenként egy, a hivatkozott jogszabályban meghatározott adattartalmú adatlapot „Ebösszeíró adatlap" kell kitölteni és azt (azokat) az önkormányzathoz visszajuttatni.

Az adatlap folyamatosan beszerezhető a Sárospataki Polgármesteri Hivatal, 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. szám alatt az ügyfélszolgálaton, az állatorvosi rendelőkben, az önkormányzat intézményeiben (pl. A Művelődés Háza, Rendelőintézet, Patakhő Kft. stb.) vagy letölthető az önkormányzat honlapjáról (www.sarospatak.hu). A kitöltéssel kapcsolatos tájékoztatás személyesen a Sárospataki Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán, illetve a 47/513-278 telefonszámon kérhető.

Az ebösszeíró adatlapot ebenként kitöltve az alábbi módokon lehet benyújtani: személyesen vagy postai úton a 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. címre, faxon a 06/47/513 - 273 fax számra, elektronikusan az ebosszeiras@sarospatak.hu elektronikus levélcímre.

Az ebösszeíró adatlapok leadásának határideje: 2014. április 30.

Felhívom továbbá az ebtulajdonosok figyelmét, hogy:
- a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm.rendelet 17/B § (10) bekezdése értelmében 2013. január 1. napjától a négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (mikrochippel) megjelölve tartható, ezért kérem, amennyiben a jogszabályban meghatározott kötelezettségének még nem tett eleget, úgy szíveskedjék a transzponderrel nem rendelkező ebeket állatorvossal megjelöltetni.
- Az ebösszeírásban mikrochippel ellátott és az állatorvosnál korábban bejelentett, a központi nyilvántartásban már szereplő, valamint a bilétával rendelkező és a helyi nyilvántartásban szereplő ebeket is be kell jelenteni.
- Az ebtulajdonosok az ebösszeírást követően is kötelesek az adatokban bekövetkezett változásokat, szaporulatot írásban bejelenteni.
- Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését és a benyújtott adatlapok valóságtartalmát a Sárospataki Polgármesteri Hivatal munkatársai ellenőrizni fogják.
- Az adatszolgáltatás elmulasztásának jogkövetkezménye - az állatvédelmi bírságról szóló kormányrendelet alapján - 30.000,- Ft pénzbírság.

Dr. Vitányi Eszter sk.
jegyző


 


 


/2014.03.12./
 

Verset mondtunk, verset mondunk és mondani fogunk...

 

               
         

…, hiszen „a vers: amit mondani kell”!
Február elején rendeztük meg az iskolai szavalóversenyt – küldte tudósítását Sinkóné Tóth Zsuzsanna, a református gimnázium magyartanára –, azóta számtalan lehetőség, meghívás kínálkozott arra, hogy iskolán kívül is bemutatkozzanak versmondóink. A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola hagyományos vers-és prózamondó versenyére az idén is meghívást kaptunk. A február 14-én lezajlott versenyen Pál Veronika második lett Petőfi Sándor Volt egy szegény fiú c. versével, Kállai Zoltán harmadik Sík Sándor A bűneimmel egyedül c. művével...
 

 


Sinkóné Tóth Zsuzsanna

      

A XV. Mécs László szavalóversenyt Királyhelmecen rendezték meg 2014. február 23-án. A versenyzőknek Mécs László egyik költeményét, vagy egy határon túli magyar költő versét vagy vallásos, bibliai témájú verset vagy egy istenkereső, hitvalló költeményt kellett előadniuk. A középiskolások versenyében Kállai Zoltán 2. helyezést ért el Sík Sándor A bűneimmel egyedül című versének tolmácsolásával.

Az Áprily Lajos Alapítvány kuratóriuma 20. alkalommal hirdette meg vers- és prózamondó versenyét a magyarországi református középiskolák tanulói számára két témában: Háború és béke – egy szabadon választott vers a magyar irodalomból, amelynek témája a népek, országok, esetleg személyek közti háború, háborúskodás vagy a békevágy; illetve Petőfi Sándor egy szabadon választott verse vagy prózarészlete.

A budapesti Baár-Madas Református Gimnáziumban 25 versenyző részvételével megrendezett versenyen diákjaink kiemelkedő eredményt értek el. Kállai Zoltán Szabó Lőrinc Tücsökzene c. versciklusából a témához tartozó daraboknak valamint a Felhők című Petőfi-ciklus részleteinek tolmácsolásával arany minősítést ért el. Tamás Janka Radnóti Miklós Himnusz a békéről valamint Petőfi Sándor Az őrült című versének előadásáért a zsűri kiemelt dicséretében részesült.

Áprilisban újabb lehetőségeket kapnak a verseket szívesen tolmácsolók. A költészet napján Verspatak!


 


 

További fotók >>>


Református Kollégium Gimnáziuma
/2014.03.12./
 

Pályázati felhívás Sporttámogatás elnyerésére

 

               
         

Sárospatak Város Önkormányzata 2014. február 28-án elfogadott költségvetési rendelete értelmében a városban működő sportszervezetek ismét lehetőséget kapnak sporttámogatás elnyerésére...
 

 

      

A pályázati keretösszeg 8.000.000. Ft, mely az egyesületek, szakosztályok működési költségeinek biztosításához kíván segítséget nyújtani. A támogatások mértékéről a Humán Bizottság javaslatára a Képviselő- testület dönt.

Pályázni a mellékelt adatlapon lehet, mely a pályázathoz benyújtandó szükséges mellékleteket is tartalmazza.

A pályázat benyújtásának határideje: 2014. március 18.
A határidőn túl érkező pályázatokat nem tudjuk befogadni!


A pályázat benyújtásának helye, módja: a pályázatokat papír alapon 1 példányban, valamint elektronikusan a vighzsuzsi@sarospatak.hu címre kérjük megküldeni.
Azok az egyesületek és szakosztályok, akik az elmúlt évi támogatással még nem, vagy nem teljes körűen (pénzügyi és szakmai beszámoló) számoltak el, nem vehetnek részt jelen pályázati eljárásban.

A 8/2005. (III.5.) számú Sportrendeletünk értelmében a támogatásra felhasználható keretösszegből 300.000 Ft-ot elkülönítetten kell kezelni, azon sportolók részére, akik adott évben nemzetközi, illetve kiemelt hazai versenyen vesznek részt.

A támogatás összegének ismeretében kerül megkötésre a támogatási szerződés az Önkormányzat és a sportegyesületek között, mely tartalmazza a felhasználás feltételeit és az elszámolás szabályait.

További információ kérhető: Vighné Fehérvári Zsuzsanna ifjúsági és sportreferenstől, a Polgármesteri Hivatalban, vagy az 513-267-es telefonszámon.

ADATLAP LETÖLTÉSE >>>


Sikeres pályázatírást kíván Sárospatak Város Önkormányzata!

 


 


 

/2014.03.11./
 

Télűzés az óvodában…

 

               
     

A téltemetés régi népszokását – a kiszebáb égetést – elevenítettük fel a Carolina Óvoda és Bölcsőde gyermekeivel kedden délelőtt – nyilatkozta Bárdosi Rózsa óvodapedagógus, a Környezetvédelmi Munkaközösség vezetője...
 

 


Bárdosi Rózsa
 

      

A gyerekekkel már napokkal előtte készültünk erre az alkalomra, zajkeltő eszközöket készítettünk, gyűjtögettünk. A Környezetvédelmi Munkaközösség csoportjaival közösen elkészítettük a kiszebábot, szalmából, krepp-papírból és rongyokból.
Az óvoda többi csoportjával együtt körbejártuk az óvoda épületét, zörgettük a zajkeltő eszközöket, dobokat, csörgőket, kereplőket…stb., és közben télűző rigmusokat kiabáltunk:
„Kivisszük a betegséget,
behozzuk az egészséget,
Haj, ki kisze, haj!”

A meggyújtott kiszebáb elhamvadásával reméljük, hogy a füsttel együtt a tél is elszáll. A hideg és a betegség elűzése után helyet adtunk az egészségnek, a megújulásnak, a jónak. Ennek jelképeként „tavasz-váró” koszorút készítettünk.

A tavasz első színeit, zöld és sárga szalagot kötöttünk fel a vesszőből font koszorúra, és dalokkal, mondókákkal hívogattuk a tavaszt:
„Gyere tavasz, várva várlak,
hozz zöld ruhát fűnek-fának…”

Ismét körbejártuk az óvodát, immár a tavaszi koszorúval, bízva abban, hogy rövidesen végleg érkezik a várva várt tavaszt.


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2014.03.10./
 

Télűző túra a Trautson Tanösvényen

 

               
         

Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium diákjainak szinte heti rendszerességgel szerveznek túrákat a Zemplénben. Az idei év első kirándulásának egy olyan tanösvényt választottak a szervezők, ahol még nem jártak, így a tanulók a Trautson Tanösvénnyel ismerkedhettek meg. A 3 km-es túra hét állomásból állt – írta Tóth Ferenc
 

 

      

„Február 25-én a 2014-es esztendő első tanösvény túrája indult el az Erdélyiben. Úti célunk egy új, eddig még nem látogatott helyszín volt Hercegkút fölött. A 2013-ban készült tanösvényt Hercegkút Önkormányzata támogatásával lelkes helyi fiatalok alakították ki nyári szünetük alatt azzal a céllal, hogy a Pogánykút környéki mikro-tájegység természeti és kultúrtörténeti érdekességeit, látnivalóit bemutassa az erre járó, természetet kedvelő turistáknak.

A Trautson Tanösvény elnevezés nem véletlen, hiszen a települést még a mai napig is sokan Trauczonfalvakén emlegetik.

És hogy mi volt még a motiváló erő ennek a csodálatos környezetben elterülő tanösvény létrehozásában, az mondja el a kiindulóponton felállított tájékoztató tábla:
„… A túra útvonala tervezése során elsősorban a trauczonfalvai lakosok körében szeretnénk a múltat kicsit visszaidézni, hiszen még sokan vannak a ma élő idősebbek közül, akik valaha naponta jártak ezen a környéken. Eljöttek a szőlőmunkások a nyári nagy melegben a forrás (kút) kiváló hideg vizéért, jöttek a csordához, vagy gombázáskor, szeder és csipkeszedés alkalmával is gyakran megfordultak itt.
Az 1990-es évek elejétől a Hercegkúti Természetjáró Kör az Erdőgazdasággal együttműködve vette pártfogásba a kút környékét, a különböző felújításokat folyamatosan elvégeztük, hogy az ide érkező turisták jól érezzék itt magukat.
Most úgy gondoltuk, hogy eljött az ideje annak, hogy bővítsük a kört és mintegy 3 km-en gyalogolva a különböző megállókban újabb ismereteket, élményeket szerezhessenek településünk múltjáról, történelméről, természeti szépségéről és értékeiről elsősorban fiataljaink, de mindenkit szívesen látunk…”

A tanösvény állomásai a következők:
1. Pogánykút és ősi embertelep, mint lelőhely - alternatív a. és b.
2. Laposon a nagy tölgyfa
3. Hosszúhegy gerincén kőtaréjok (kipreparált) – alternatív
4. Régi kőbánya
5. Kisréten a jáspismező
6. Fiatalok szalonnasütő-helye
7. Piros (Rákóczi)turista útvonalhoz csatlakozás

A túra csodálatos helyeken vezet keresztül A jáspismezőn mi is építettünk egy kőtornyot. Bár az 1.a. és 3. állomást nem találtuk meg, de legközelebb ezeket sem hagyjuk ki. Gratulálunk és köszönjük a hercegkúti fiataloknak ezt a remek kirándulási lehetőséget.”
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.09./
 

Huzella Péter verskoncert az ÁVG-ben

 

               
         

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai jövő év februárjáig minden hónapban egy-egy ismert művész verskoncertjén vehetnek részt. Az első ilyen találkozó március elején volt, amikor is Huzella Péter megzenésített verseit hallgathatták meg a tanulók – küldte beszámolóját Dusicza Erika
 

 


Dusicza Erika

      

„A szokott iskolai napok frissességét 2014. március 4-én Huzella Péter hozta el annak a 120 gimnazistának, akik - rendhagyó módon - nem szaktárgyi órákkal, hanem megzenésített versek hallgatásával, az előadó éneklésébe kapcsolódással kezdték a tanulást. A Kaláka, újabban pedig a Neil Young Sétány formáció tagjaként ismert művész Villon és a nyugatosok mellett a kortárs Zalán Tibor verseit énekelte. Az elégikus hangtól a kedvességig, a játékosságig sok mindent érvényesített az énekes-gitáros, hogy a „megzenésített vers” műfajt közelebb hozza a kamaszokhoz.

Egy egész éven át tartó együttműködésnek köszönhető, hogy jövő februárig minden hónapban részese lehet néhány osztály egy-egy ismert művész által bemutatott verskoncertnek. Figyelem terelődik a lírára, a pódium jellegű előadásra, a közös megmutató - befogadó munkára.”
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.08./
 

A moszkvai Finn-ugor Népek Egyesületének delegációja Patakon

 

               
         

A Sárospataki Polgármesteri Hivatalban fogadta Aros János polgármester és Dr. Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Orosz-Magyar Munkabizottságának elnöke a moszkvai Finn-ugor Népek Egyesületének delegációját. A vendégek egy teljes napos program során megismerkedhettek a város nevezetességeivel, és még Hercegkútra is kilátogattak, este pedig a Farkas Ferenc Művészeti Iskolában rövid orosz népi dalokat adtak elő. A találkozó során egy megbeszélést is tartottak, melynek célja volt, hogy kiderüljön a két fél milyen területeken tud a későbbiekben majd együtt dolgozni – tudatta Aros János polgármester…
 

 


Aros János


Csurszin Alekszej

      

„A delegáció vezetőjével már korábban is volt kapcsolata Sárospataknak, hiszen Csurszin Alekszej úr volt az, aki a Sárospatakra visszahozott könyvekkel kapcsolatban elég komoly háttérmunkát végzett. Ezt a munkát most is köszönjük neki.

A delegáció érkezésének két célja volt. Az egyik a finn-ugor kapcsolatok átbeszélése, az ebben rejlő lehetőségek kihasználásának közös megvalósítása. Nem titkolt szándékunk továbbá, hogy a még külföldön rekedt sárospataki könyvek hazaérkezésében is tárgyaljunk majd, melyben reményeinek szerint történhet előrelépés.

Nagy örömmel mutattuk be nekik a várost, hiszen közülük sokan nem jártak még Magyarországon sem. Nagyon megvannak elégedve az itteni emberek vendégszeretetével is, Sárospataknak és Zemplénnek a szépségével, úgy hogy bízok benne, hogy egy komolyabb kapcsolatot is ki tudunk velük alakítani a jövőben.” - mondta Aros János polgármester.

A delegáció tagjai közül többen is kulturális területen dolgoznak. Épp ezért a látogatás másik fontos célja az volt, hogy megtekintsék a Református Nagykönyvtárban azokat a II. világháborúban elszármazott könyveket is, melyeket 2006-ban kapott vissza az egyház.

„Köszönjük a polgármester úrnak a meghívást. A találkozó előtt volt egy kis időnk, hogy megnézzünk egy-két dolgot a városban, és azt kell hogy mondjam, gyönyörű Sárospatak. A moszkvai Finn-ugor Népek Egyesületétől vagyunk itt és szeretnénk a látogatást máskor is megismételni, illetve mi is várjuk a város képviseletét Oroszországban.” – mondta a delegáció egyik tagja.

Csurszin Alekszej, a moszkvai Finn-ugor Népek Egyesületének alelnöke elmondta, Sárospatakon most járnak először, nagyon jól érezték itt magukat. Továbbá biztosította a városvezetést arról is, hogy szeretnék tartani a kapcsolatot Sárospatakkal, hisz véleménye szerint is virágzó lehet a közös kapcsolat, a közös munka. 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.03.07./
 

Évértékelő állománygyűlés a Sárospataki Rendőrkapitányságon

 

               
         

Megtartotta szokásos évértékelő állománygyűlését a Sárospataki Rendőrkapitányság, melyen Ruszkai József megyei rendőrfőkapitány-helyettes is részt vett. A gyűlésen kiderült, a 2013-as évben a kapitányságnak sikerült minden célkitűzésüket megvalósítaniuk, eredményes évet zárhatnak, továbbá egy, az Országos Rendőr-főkapitányság által felállított rangsorban az első helyen végzett a Sárospataki kapitányság – tudtuk meg dr. Téglás István rendőrkapitánytól…
 

 


Ruszkai József


Téglás István

      

„Szerencsére csak pozitívum mondható el a Sárospataki Rendőrkapitányságról. Tavaly is én voltam itt a munkaértekezleten, akkor sem negatívumokról tudtunk számot adni. Volt egy, akkor újdonságnak számító körülmény a kapitányságok tipizálása. Akkor óvatosan azt fogalmaztam meg, hogy mivel a pataki kapitányság kis kapitányság, kisebb erőforrásokkal rendelkezik, mint egy nagyobb.

Ennek ellenére a kapitányság rendkívül jó évet tudhat maga mögött. Ezt egy helyezés is mutatja, melyet az Országos Rendőr-főkapitányság állított össze. E szerint az országban a kapitányságok között első helyezést ért el a Sárospataki Rendőrkapitányság. Úgy gondolom ez mindent elmond. Stabil a vezetés, stabil az állomány, remélem jövőre is csak pozitív híreket közölhetünk.” – mondta a kapitányság munkájáról Ruszkai József, megyei rendőrfőkapitány-helyettes.

A kapitányság vezetője is örül a helyezésnek.

„A Sárospataki Rendőrkapitányság a 2013. évi célkitűzéseit teljesítette. Nem volt könnyű a tavalyi év, hiszen a Büntetőtörvénykönyv jogszabályának új anyaga került feldolgozásra, melyet az állomány tagjainak meg kellett ismerni, ez alapján kellett eljárniuk. Szervezeti változások is történtek a tipizálás révén. Ennek ellenére úgy ítéljük meg, hogy ezek a hátráltató tényezők nem befolyásolták a munkánkat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság egy objektív mérőszámok alapján felállított rangsort hozott létre a kapitányságok között. Ez még egy szubjektív véleménnyel, az önkormányzatok véleményével kiegészítésre került. Örömmel jelenthetem be, hogy 2012 második félévében országos szinten harmadik helyen végzett a Sárospataki Rendőrkapitányság ebben a rangsorban, illetve 2013. év első félévében pedig az első helyet sikerült megszerezni. Célunk, hogy a továbbiakban ezt a helyezést megtartsuk.” – nyilatkozta dr. Téglás István rendőrkapitány.
 


 


 

/2014.03.06./

 

Kérjük szavazzon az ÁVG-s diákok munkájára

 

               
         

Tavaly novemberben hirdetették meg a TudásFeltöltés 2.0 pályázatot középiskolások számára. A vetélkedőhöz csupán a tudománnyal kapcsolatos jó vizuális ötletre illetve kreatív diákok munkájára volt szükség, továbbá egy videofelvételre alkalmas eszközre. A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanulói is indultak a versenyen egy videóval...
 

 


 

      

A csapatnak most nagy segítségre van szüksége, hisz nyerni szeretnének. A tét nem kicsi, ugyanis az első három helyezett egy NI ELVIS II programot nyer, ami egy oktatási célra kifejlesztett mérnöki oktatási platform, mely magába foglal 12 db, egy laboratóriumban leggyakrabban használt mérési eszközt.

A http://www.tudasfeltoltes.hu oldalon gyűjtött szavazatok („like"-ok) száma alapján a legnagyobb tetszést kapott 10 film, az Országos Tehetségnap részeként a 2014. április 11-én megrendezésre kerülő döntőbe kerül. A filmekről ezzel párhuzamosan felkért szakértők (tudósok, filmes szakemberek) is szavaznak, az általuk legjobbnak ítélt 3 film is a döntőbe jut. Szavazni 2014. március 9-én éjfélig lehet. Addig a csapatnak minél több szavazatot kell gyűjtenie.

Az ÁVG-s diákok filmjét itt lehet megnézni és ugyan itt lehet rájuk szavazni is: http://www.tudasfeltoltes.hu/parafantazia

Kérjük Önöket, szavazzanak a pályamunkára! Köszönjük!

A csapat tagjai:
Stumpf Mercédesz
Tóth Kinga
Nagy Dániel
Vigh András Zsolt

Segítő tanár:
Szeder László

 


 


 

Video megtekintése >>>
/2014.03.05./

 

Sárospataki szereplés az úszó Diákolimpia országos döntőjében

 

               
         

A sárospataki iskolák diákjai rendre eredményesen szerepelnek a Diákolimpia fordulóin, döntőin. Most a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola győztes fiú úszó váltócsapata képviselte Borsod–Abaúj–Zemplén megyét az országos döntőben. A csapat minden erejét beleadta az úszásba, de sajnos nem sikerült dobogós helyre állniuk. A képen Sontra László, a csapat edzője…
 

 


Sontra László

      

2014. március 1-jén, Kecskeméten rendezték meg a 2013/14. tanévi Úszó Diákolimpia országos döntőjét. A III. korcsoportos fiú váltót Borsod–Abaúj–Zemplén megyéből a győztes Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola képviselte. A verseny a minden igényt kielégítő európai szintű úszókomplexumban került megrendezésre, ahol az ország legjobb úszói randevúztak. Becsületesen, keményen küzdöttünk, jól helyt álltunk, de sajnos a profi körülmények között készült úszók előtt meg kellett hajolni. Nagy élmény volt az egész verseny versenyzőnek és felkészítőnek egyaránt. Akik ott voltunk mindig emlékezni fogunk erre a döntőre, hisz ez csak a legjobbaknak adatik meg. Köszönjük, hogy részt vehettünk az országos döntőben. Bízunk benne, hogy egyszer Rákóczis diáknak is jut hely az országos döntő dobogóján.

A csapat tagjai:
Forrós Balázs
Füssi-Nagy Regő
Ladomérszky Kristóf
Marczi Róbert

Testnevelő, edző: Sontra László

 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.03.05./

 

A SUSI februári hírei

 

               
         

Újabb sikeres hónap áll a SUSI mögött. Az U13-as focicsapatuk több másik csapatot vert meg Encsen, az országos ERIMA Kézilabda Bajnokságon a lányoknak az Egri Sportiskola csapatát és az örök rivális Felsőzsolcát is sikerült legyőzniük valamint a Magyar Olimpiai Bizottság utánpótlás sportszakmai főmunkatársa is Sárospatakra látogatott, hogy jobban megismerkedjen a SUSI életével – küldte beszámolóját Belicza János
 

 

      

„Sok évre visszamenőleg kiváló kapcsolatot ápol a SUSI az Encsi Városi Egyesülettel. Idén az U13-as pataki csapatot hívták meg 2014 februárjában. Egy évvel fiatalabb korosztállyal utaztak el a sportiskolások az eseményre, ahol szépen szerepeltek. A csapat tagjai: Vachter Fanni, Szemán Eszter, Baráth Benedek, Halász Dániel, Ardó Alex, Baba János, Mózes Tamás, Szendrei Gábor, Hunyadi Bence, Gócs Bálint, Tagai András- játékosok; Vachter Tamás – edző. A torna legjobb kapusának Baráth Benedeket választották meg. Eredmények: SUSI - Nyíregyházi Kertváros 3:1; SUSI - Encs 2-0; SUSI - Borsod Volán „A” 1:2; SUSI - Borsod Volán „B” 1:2. Ugyan ezt a csapatot a IV. Bodkö Retro Kupa Városi Öregfiúk labdarúgó torna – döntő előtti – bemutató mérkőzésére kérte fel a szervezőbizottság, melyet természetesen el is vállalt az együttes.

Az országos ERIMA Kézilabda Bajnokság küzdelmei is folytatódtak, melyen a SUSI-s csapatok is részt vesznek. A Kulcsár Anita régió mérkőzésein a 2003-2004-ben született lányok először itthon, majd Hajdúnánáson, végül Gyöngyössolymoson léptek pályára. Külön ki kell emelni, hogy az Egri Sportiskola csapatát és az örök rivális Felsőzsolcát – 2 év után – sikerült legyőzni. A csapat tagjai: Cseke Flóra, Hajdú Lilla, Horváth Kiara, Hallók Eszter, Mudróczki Lilla, Rák Orsolya, Spisák Zsófia, Kovács Eszter, Perényi Anna, Csizmár Petra – játékosok; Bodorovics Tamás – edző. Az 1999-2000-ben született lány kézisek Nyíregyházán jártak, ahol II. helyezést értek el (SUSI – Nyírsuli 18:17; Csenger VKC – SUSI 4:21; Tiszavasvári SE – SUSI 23:14). Sajnos a Tiszavasvári csapata ellen folytatott mérkőzés során sok sérülés történt a csapatnál, ez úton is kívánunk mihamarabbi gyógyulást, felépülést a játékosoknak. A csapat tagjai: Rák Petra, Bajzát Emese, Csordás Dóra, Hardon Réka, Hauser Petra, Horváth Inez, Kababik Bianka, Kövér Zsófia, Zombori Gréta, Gomez Matisova Ainoa De Los Dolores, Krenyitzky Sarolta, Mudróczki Fanni, Perényi Julia, Szabó Eszter – játékosok; - Hardon Csaba – edző.

A 2005-ben született fiú labdarúgók Füzesabonyban vettek részt, a BERZE DSE által szervezett jubileumi foci tornán. Budai Viktor – a csapat edzője – kiemelte, hogy egyre jobb teljesítményt nyújtanak a gyerekek, akik közül sok olyan van, aki nemrég kezdte ezt a sportágat. A csapat tagjai: Hunyadi Gergő, Simai Soma, Kék Tamás, Bányácski Bence, Fekete Dávid, Gáliczki Előd, Kuti János Zoltán, Bódog Ákos, Kocsis Bence, Sztankó Bence, Csikó Roland, Barna Dávid – játékosok; Budai Viktor és Hoffmann Gábor – edzők. Eredmények: SUSI - DVTK 0:1; SUSI - Salgótarján 1:1; SUSI - Jászárokszállás 4:1; SUSI - Plutó Eger 1:6.

2014. február 27-én Sárospatakra látogatott Székely Ferenc, a Magyar Olimpiai Bizottság utánpótlás sportszakmai főmunkatársa, azzal a céllal, hogy a SUSI életébe egy kis betekintést nyerjen. A tárgyalás a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatói irodájában kezdődött, hiszen az iskola sport életére is kíváncsiak voltak. A megbeszélésen a követkőző témák kerültek elő: 16 kiemelt sportág a TAO mellett, azaz szakosztály bővítés; 2014-es pályázatok; edzések, rendezvények helyszíneinek a bejárása; májusi „Óriás leszel” Gyermekfesztiváljának konferencia témái; szakmai segítség nonprofit zrt-vé alakulásról.

A 2012/2013-as TAO támogatást követően, megérkeztek az eszközök, felszerelések, melyeket az edzők osztottak ki a sportolóknak. Összesen a sportiskola 2.8 millió forint költött erre a jogcímre. A gyerekek nagyon örültek a ruháknak, labdáknak és egyéb – az edzők által kiválasztott – dolgoknak. A szülők segítsége nélkül (önerő) nem jöhetett volna létre a vásárlás! Köszönjük!"

 


 


 

/2014.03.05./

 

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola néptáncosainak újabb sikere

 

               
         

Az előző héten ismét megrendezték a Vécsey - Vásárhelyi kamara Néptánc Versenyt, melyen a Farkas Ferenc Művészeti Iskola táncosai is részt vettek és igazán sikeresek voltak. Nem csak a dobogóra állhattak fel a táncosok, hanem több különdíjat is megnyertek – küldte a híreket Darmos István...
 

 


Darmos István

      

„Ismét megrendezték Nyíregyházán a Vécsey - Vásárhelyi kamara Néptánc Versenyt, amelyen részt vettek a Farkas Ferenc Művészeti Iskola néptáncosai is. A versenyen évről-évre egyre több néptánccsoport képviselteti magát, talán még soha nem volt annyi versenyző, mint idén. A korábbi években számos díjjal - korosztályi helyezésekkel, különdíjakkal - tértek haza a FFMI táncosai, s idén is az egyik legeredményesebb műhelynek bizonyult ez az iskola.

A Kiscsimpolya csoport a hegyközi táncokból készült, "A bál szélibe" címet viselő koreográfiájával korosztályában 2. helyezést ért el. A gyermekek magas színvonalú tánctudása mellett, kis színészi feladatot is kaptak, hiszen egy elképzelt - de néprajzi kutatásokkal alátámasztott - szituációt kellett megjeleníteniük. A Pacurka csoport tagjai mesefeldolgozással készültek a versenyre. A felcsíki székelyek táncainak felhasználásával jelenítették meg a Székely asszony meg az ördög című mesét. Ők különdíjban részesültek a felcsíki táncok stílusos előadásáért. Mindkét csoportot felkészítette Darmos Éva és Darmos István. E két díjjal nem ért véget az elismerések sora. Kovács Borbála három korosztályban nevezett leányokat a versenyre, s velük különálló, de egy téma köré épülő koreográfiákat alkotott. Mindhárom műsorszám címe Leányálom volt, s a korosztályoknak megfelelően bontotta ki a leánykák gondolatait, érzelmeit. Munkáját a zsűri koreográfiai különdíjjal jutalmazta. Ezek az eredmények is mutatják, hogy a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tánctagozata térségünk legeredményesebb, magas színvonalon működő néptánc-pedagógiai műhelye.”

 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.05./

 

Fokozott ellenőrzések Sárospatakon

 

               
         

A biztonsági öv életet menthet. Sokan mégis csak azért kapcsolják be, mert félnek a kiszabott büntetésektől. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei illetékességi területén korábban két halálos kimenetelű baleset is történt, melyeknél sem a gépkocsivezetők, sem pedig az utasok nem használtak biztonsági övet. Ezen balesetek megelőzése céljából elrendelésre került egy akció, mely során a rendőrök minden gépkocsivezetőnél ellenőrizik, hogy használják-e a passzív biztonsági eszközöket – mondta Bacsó Tibor, rendőr alezredes…
 

 


Bacsó Tibor

      

„Az elmúlt időszakban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei illetékességi területén két olyan súlyos eredménnyel járó közlekedési baleset is történt, mely bekövetkezésében nagy szerepet játszott az, hogy nem használtak passzív biztonsági eszközöket a gépkocsivezetők és az utasok. Ezeknél a baleseteknél nem következett volna be a súlyos eredmény, ha a gépkocsiban tartózkodó személyek bekapcsolták volna a biztonsági övet.

Ezen balesetek megelőzése érdekében és céljából 2014. március 6-ára elrendelésre került egy olyan közlekedési akció, amelyben a résztvevő rendőrök fő feladata a passzív biztonsági eszközök ellenőrzése lesz. Ezt az akciót a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területen is megtartjuk. Minden gépjárművezetővel szemben alkalmazni fogjuk az alkohol szondát, valamint ellenőrizni fogjuk hogy használják e a gépkocsiban tartózkodók a biztonsági övet vagy a gyermekbiztonsági rendszert. A biztonsági övről fontos tudni, hogy mindenki saját magáért felel a büntetés szempontjából.

A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén folyamatosan ellenőrizzük a biztonsági öv használatát. Tapasztalataink azt mutatják, hogy egyre több gépjárművezető használja a biztonsági rendszert és egyre ritkábban találkozunk olyan gépkocsivezetővel, aki nincs bekötve. Célunk az, hogy a gépjárművezetők és utasok ne a büntetéstől féljenek, hanem saját érdekeiket és biztonságukat nézzék.” – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr alezredes.

Az ellenőrzések Sárospatakon és környékén valósulnak meg, a rendőrség nagyobb létszámmal vonul majd ki a helyszínekre. Ahová a rendőrök kitelepülnek, ott minden gépjárművet meg fognak állítani és ellenőrizni fogják az eszközök használatát illetve kamerával rögzítik majd az intézkedéseket.
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.03.04./

 

Farsang a Rákócziban

 

               
         

Az előző évekhez hasonlóan ismét megrendezésre került a farsangi mulattság a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. Volt, aki egyénileg, volt aki pedig az osztályával közösen öltözött be valamilyen mókás figurának. A délelőtt folyamán a 4.a osztály hangulatos, múltidéző, télűző, tavaszváró műsorral, kisze-báb égetéssel búcsúztatta a telet - tudatta Szegedi Istvánné, az iskola igazgatója...
 

 


Szegedi Istvánné

      

„A délután folyamán az alsós farsanggal indult a rendezvény. Nagyon sok érdekes, ötletesebbnél ötletesebb egyéni és csoportos jelmezben vonultak fel tanulóink. Tombolahúzás és rövid disco után vidáman mentek haza a gyerekek.

Este a felsős farsangra került sor, melyet iskolánk tanulói nyitottak meg egy szalontánccal, akik a Farkas Ferenc Művészeti Iskola növendékei is. A csoportot Kovács Borbálba készítette fel. Ezt közös tánctanulás követte. Az est folyamán a gyerekek szívesen töltötték idejüket az arcfestő, álarckészítő műhelyekben és próbára tehették tudásukat a SZÉF-ben és a karaokéban. Aki pedig táncolni szeretett volna a discoban megtehette.

Ez a jól sikerült este is hozzájárult, hogy pozitív élményekkel töltődjenek fel diákjaink.” - küldte tudósítását Szegedi Istvánné igazgatónő.
 


 


 

További fotók >>>
/2014.03.04./

 

Kuklay Antalt Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki

 

               
         

Szombaton, vagyis március 1-én rendezték meg a Parlamentben A köztünk élő Mindszenty című konferenciát. A Mindszenty Alapítvány és a Mindszenty Társaság rendezvényének célja, hogy a bíboros emlékét erősítsék konferenciák, tanácskozások szervezésével, könyvek, tanulmányok kiadásával, ösztöndíjak odaítélésével, amivel igyekeznek „egészséges Mindszenty-kultuszt” létrehozni. Idén a Mindszenty-emlékérmet a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény vezetője, Kuklay Antal vehette át
 

 


Kuklay Antal

      

A napokban rendezték meg A köztünk élő Mindszenty című konferenciát a Parlamentben. A Mindszenty Alapítvány és a Mindszenty Társaság közös szervezésében megtartott ülésen a Mindszenty Alapítvány elnöke Lezsák Sándor kiemelte a bíboros életének példáját, a magyarság és a kereszténység számára. Céljuk, kiadványok, könyvek szerkesztése, konferenciák, tanácskozások szervezése, hogy egy "egészséges Mindszenty-kultusz" alakuljon ki. Fontos, hogy a bíboros élete példát jelentsen a következő generációk számára is.

A konferencia során adták át a Mindszenty-emlékérmeket is, melyet Kuklay Antal nyugalmazott plébánosnak - a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény vezetőjének -és Zinner Tibor jogtörténésznek ítéltek meg. Horváth Béla, a Mindszenty Társaság tagja laudációjában elmondta: Kuklay Antal 1953-tól járt a budapesti papi szemináriumba, 1956-ban társaival röpiratot szerkesztett, amelyben Mindszenty és a bebörtönzött papok kiengedését és a szerzetesrendek újraalapítását követelték. 1956. november 3-án részt vett az Állami Egyházügyi Hivatal dokumentumainak - besúgójelentések, nyilvántartások - lefoglalásában. A forradalom és szabadságharc leverése után segített a nemzetőrök menekítésében, tevékenységéért 1957-ben letartóztatták, 1958-ban 10 év börtönre ítélték, amnesztiával 1963-ban szabadult. Ezután rendőri felügyelet mellett, a lelkipásztori munkától eltiltva élt, Sátoraljaújhelyen segédmunkásként dolgozott, ezalatt pedig katolikus gyűjteményt hozott létre Sárospatakon. Később a borsodi Köröm község plébániáján szolgált.

Kép és szöveg: Szent Erzsébet Ház weboldala
 


 


 

/2014.03.04./

 

A február havi Képviselő testületi ülés legfontosabb témái

 

               
         

Több mint 20 napirendi pontot tárgyalt Sárospatak Város Képviselő Testülete a szokásos hónap végi ülésen. A napirendek előtt Aros János polgármester az elmúlt hónap eseményeit és történéseit is értékelte illetve három miskolci egyetemista lány a III. Országos Városmarketing Versenyre Sárospatak turizmusáról és marketingjéről készítettek pályamunkát, melyet a testület tagjai előtt prezentáltak. Az ülésen a képviselők elfogadták a város 2014. évi költségvetését, megválasztották a SIDINFO Sárospataki Idegenforgalmi Információs Nonprofit Kft. ügyvezetőjének személyét továbbá döntöttek a szavazatszámláló bizottságok tagjairól is - nyilatkozta Sikora Attila...
 

 


Sikora Attila

      

„Február utolsó péntekjén tartotta képviselőtestületünk szokásos havi testületi ülését, melyet egy ünnepség előzött meg, ahol is a kommunista diktatúra áldozataira emlékeztünk meg. Köszönjük mindenkinek aki elfogadta a meghívásunkat és eljött a megemlékezésre!

Ismét sok napirendi pontot tárgyalt testületünk. Ezek közül a legfontosabb a város 2014. évi költségvetési javaslata volt. Ezt a pontot a bizottságok és a testület is alaposan megtárgyalta. Meglehetősen kiváltságos helyzetbe kerültünk az által, hogy az önkormányzatok tartozásait a kormány átvállalta illetve konszolidálta az adósságokat is. Ennek köszönhetően a költségvetésünk úgy alakul, hogy több mint 2,6 milliárd forint bevétellel és 2,9 milliárd forint költségvetési kiadásra számolunk. Ebben vannak felhalmozási és működési költségek is, de ez persze nem azt jelenti, hogy önkormányzatunknak ne lenne kifizetnivalója, hisz vannak további működési költségek, amelyeket ezután is nekünk kell állni, de reméljük, hogy ez az év is olyan jól zárul majd, mint a 2013-as.

A költségvetés mellett egy igen fontos forgalmi rend változásról is tárgyalt és döntött a testület. A Makovecz tér átadása után már néhány változás bevezetésre került december elején. A forgalmi rend változás jelentős része akkor zajlott le, de felmerült egy kérés a lakosság felől, melyet először komolyan meg kellett vizsgálni és szükségesek voltak hozzá különböző forgalomtechnikai bejárások is. Ez a kérés került most napirendre, mely azt jelenti, hogy az Erdélyi János utca lesz a főútvonal, tehát aki a Malomsaroknál balra kanyarodik, az lesz elsőbbségben illetve a Comenius utca felől érkezőknek kell majd elsőbbséget adni. Ez a napirend elfogadásra került, ez a változás április 1-től kerül bevezetésre. Kérünk majd mindenkit, fokozott óvatossággal hajtson!

Forgalmi illetve biztonsági okokból tervezzük egy térfigyelő kamerarendszer kialakítását is a városban. Erről is döntöttünk, hogy szeretnénk a városba több helyre, a főtérre, a főutcára, a piac környékére és a Vízikapu környékére is kamerákat felszerelni, hiszen az utóbbi időben előfordultak olyan rongálások, melyeket ezzel a kamerarendszer kiépítésével szeretnénk megelőzni. Az árajánlatok megérkeztek.

Hamarosan kezdetét veszik az országgyűlési választások is. Épp ezért fontos napirendi pont volt a szavazóbizottságok tagjainak megválasztása. Minden szavazókörben és szavazóhelységben sikerült megtalálni azokat az embereket, akik vállalják ezt a munkát. Az ő bizottsági tagságukról döntöttünk, mely tagságokat a képviselő testületi ülésen elfogadtunk.” – mondta Sikora Attila alpolgármester.


 


 


További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.03.03./

 

Korszerű módszer a nyelvoktatásban

 

               
         

Egy új tanítási módszerrel ismerkedhettek meg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai. A 6-os tanulók a német nyelvvel ismerkedhettek meg különleges formában. Az órán minden gyereknek sikerélménye volt, tetszett nekik a módszer. A foglalkozást a tanárnő alapos felkészülése előzte meg – tudtuk meg Benkőné Ignáth Máriától, az iskola munkaközösség-vezetőjétől…
 

 


Benkőné Ignáth Mária

      

Császár Erika, a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanárnője 2014. február 13-án bemutató foglalkozást tartott német nyelvből. Az órán a 6. osztályos csoporttal egy nagyon új módszert alkalmazott. Ez a nyitott tanulási forma rendkívül sokoldalú differenciálásra, személyre szabott feladatmegoldásra, az idegen nyelv játékos, mégis hatékony elsajátítására ad lehetőséget. A tanulók tetszés szerinti sorrendben haladtak a kijelölt állomások között, magabiztosan használták a legmodernebb informatikai eszközöket. Minden gyereknek sikerélményben volt része, látszott, hogy szívesen dolgoztak, élvezték az óra minden pillanatát.

A foglalkozást alapos felkészülés, kiváló szervezés előzte meg, Császár Erika tanárnő szaktudása, óravezetése pedig garancia volt az óra eredményességére.
Biztos vagyok benne, hogy az idegen nyelv tanításának és sikeres, hatékony tanulásának ez a jövője!

Gratulálunk Császár Erika kolléganőnek, és köszönjük, hogy beavatott minket e különleges, új módszer megismerésébe és alkalmazásába.” – küldte tudósítását Benkőné Ignáth Mária, munkaközösség-vezető.


 


 

További fotók >>>
/2014.03.02./

 

Bibliaismereti verseny a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában

 

               
         

„Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid.” Péld 16,3

Két napos Bibliaismereti versenyt rendeztek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában, melyre szerte a Kárpát-medencéből érkeztek diákok református gimnáziumokból. A versenyre három fős csapatok jelentkezését várták, akik első nap kreatív feladatokban mérettek meg majd másnap egy írásbeli tesztet írtak. A vetélkedőt a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom szervezte. Az idei verseny már a 20. a sorban, ezért a szervezők úgy tervezték a programot, hogy a szokásosnál valamivel hosszabb ideig legyenek együtt a résztvevők – tudtuk meg Nádasi Erika vallástanártól…
 

 


Nádasi Erika

      

„Több mint 80 diák és tanár számára meghatározó volt a hétvégén az említett igevers a Példabeszédek könyvéből. Ebben az évben ugyanis ez a bibliai könyv várt feldolgozásra, megtanulásra azon diákok számára, akik részt vettek a SDG Református Diákmozgalom által megszervezett és a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában 2014. február 28. és március 1. között megrendezésre kerülő bibliaismereti versenyen.

A 2014-es év különösen is fontos volt mind a szervezők mind a segítők számára, hiszen immáron huszadik alkalommal került megrendezésre ez az országos verseny. Ezen a leginkább középiskolás korosztályt érintő megmérettetésen, minden évben lelkesen vesznek részt és utaznak (akár több órát is) diákok és felkészítő tanáraik. Nemcsak határainkon belül, hanem azon túlról is rendszeresen érkeznek diákok. Így találkozhattunk hétvégén erdélyi, délvidéki, és kárpátaljai fiatalokkal. Ez az országos verseny a lelkész, vallástanár kollégák számára is kedves alkalom a találkozásra, kötetlen beszélgetésre, kapcsolatok építésére, örömeink és problémáink megbeszélése. Február 28-án, péntek délután érkezett meg Sárospatakra a 21 csapat és kísérőik. A verseny első napján délután, egy leginkább szóbeli, kreatív versenyen mérkőztek meg a diákok a Sárospataki Kollégium imatermében. Este játékos feladatokon keresztül gyakorolhattuk a Példabeszédek könyve igeverseit. Másnap délelőtt közös éneklés és áhítat után, száz kérdésből álló írásbeli teszt megírásával bizonyíthatták jártasságukat a fiataljaink az említett bibliai könyvből.

Az izgalmas szóbeli és írásbeli kérdések, feladatok értékelésére március 1-én délután került sor. A kreatív, szóbeli verseny első helyezettje a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium csapata (Kaposvár), második és harmadik helyen a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának csapatai végeztek. Az írásbeli teszt első helyezettje a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium (Budapest) csapata, második helyen az Arany János Református Gimnázium Szakközép Iskola és Diákotthon (Nagykőrös), harmadik helyen a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája és Diákotthona csapata végzett. Az értékes tárgyi jutalmak mellett, azt hiszem a legnagyobb ajándékot mindannyiunk számára Isten igéjének mérhetetlen gazdagsága és egymás megerősítő közössége jelentette.” – küldte beszámolóját Nádasi Erika vallástanár.


 


 

További fotók >>>
/2014.03.01./