Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2006.január

Ha szerda, akkor baba-mama klub…

 

     

Minden szerdán van klubunk, melynek foglalkozásaira változatos programokat szervezünk. Kitalálunk valami olyan dolgot, ami mindenkit érdekel, felvetünk témákat és azokhoz hívunk előadót, vagy saját magunk készülünk fel és indítunk beszélgetést valamilyen témáról – számolt be a baba-mama klubról Kovács Borbála. Már megvan a havi tervünk, most pl. a vitaminokról volt szó Rabóczki Mónikával, aki gyógyszerész. Ez a téma most, a téli hónapokban éppen aktuális, és nagyon jó, hogy ha valakinek kérdése van, bármit meg lehet tőle kérdezni, akár gyógyszerekről, akár másról, ami a témához kapcsolódik. A múlt héten jógázás volt, de jógázás lesz még később is. Ez a gyerekeknek hasznos kis gyakorlatokból áll, torna vagy ilyesmi, amivel valamilyen módon lehet egy kicsit az egészségre hatni. Vannak szabadidős programok is, diavetítés, vagy bábozás, olykor csak mondókázunk vagy énekelünk. A jövő héten, szerdán az iskola ill. óvoda érettségről lesz szó, amit Hajdú Kriszta pszichológus fog tartani. Bárki bekapcsolódhat, akár egy-két alkalomra is eljöhet.

További képek >>>

/2006.01.31./

Ismét egy hamisított vezetői engedély

 

     

Az elmúlt héten Olaszliszka községben, közlekedési akcióban ellenőrzés alá vontak egy személygépkocsit. A gépkocsi vezetője a rendőri intézkedéskor átadott egy úgynevezett 3 lapos, régi vezetői engedélyt, amilyeneket a 70-es évek végén illetve a 80-as évek elején adtak ki – számolt be egy újabb manipulált jogosítvány esetéről Csoma László rendőr őrnagy. A rendőr kollégáknak feltűnt, hogy az orvosi bejegyzéssel nem stimmel valami, mert az orvos nem szokott olyat írni, hogy 3 év 2 hónap10 nap. Általában úgy néz ki, hogy 3-4-5 év stb. Ebben a vezetői engedélyben viszont ilyen töredékek voltak. Mivel ez gyanússá tette a jogosítvány hitelességét, a gépjárművezetőt előállították a kapitányságra, és itt ellenőrizték a nyilvántartásokban. Ekkor megállapítást nyert, hogy az előállított személynek 2000-ben már egy új típusú vezetői engedélyt adtak. 2001-ben az egyik rendőrkapitányság a járművezetéstől eltiltotta, ezért az okmányiroda bevonta a vezetői engedélyét. Ekkor ő a régi jogosítványa orvosi érvényességét meghamísította, és az eltiltásra fittyet hányva közlekedett tovább. Napjainkig még 2-3-szor eltiltották. Az utolsó eltiltás 2 év 6 hónapra szólt, ami mai napig is érvényes. Most bíróság elé állítását tervezi a bűnügyi osztály. Az illető tagadja a hamisítás tényét és ragaszkodik hozzá, hogy az okmányirodától kapta ezt a járművezetői engedélyt.


Törő Gábor
/2006.01.31./

Sárospatak, ifjúság, sport - pályázatok 2006-ra

 

     

A Nemzeti Sporthivatal a mai nappal kiírt több olyan pályázatot, amely érintheti a városunk ifjúsága sportolásának teret adó intézményeket, létesítményeket. Ezek a pályázatok, amelyek a www.mobilitas.hu honlapon megtalálhatók, érdemi lehetőséget biztosítanak arra, hogy megváltozzon ez a helyzet, ne kelljen a gyerekeknek például lestrapált, a jó ízlésnek és a higiénikus minimumnak nem megfelelő öltözőkben öltözniük. Érezhessük mi sporttal foglalkozók, hogy a munka, amit végzünk, nemcsak a gyerekeknek és nekünk fontos, hanem azoknak is, akik rendre döntenek rólunk, nélkülünk, sorra kihasználatlanul hagyva azokat a lehetőségeket, amelyek ugyan munkával járnak, de az eredményük gyarapítaná a város, az intézmények vagyonát, értékét, javítaná a sportolás körülményeit. Véleményem szerint most igazán lehetőség nyílna az árván hagyott sportlétesítményeink dolgaink szervezett, közös rendbetételére. Mindenképpen szerepet kaphatnának ebben a munkában a sárospataki vállalkozók is, akik egy jelentős része ma nem vehet részt ilyen jellegű munkákban, ám elkötelezettek a város iránt. Amennyiben segíthetek a pályázatok összeállításában, szívesen teszem. Üdvözlettel:

Kerchner Zoltán, az STC elnöke
/2006.01.31./

Baráti látogatás a tűzoltóknál

 

     

A Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője Nagy János alezredes irányításával a 7 fős közlekedésrendészeti osztály meglátogatta a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóságot – nyilatkozta Sárosi József rendőr alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője. A látogatás célja köszönetnyilvánítás volt a tűzoltóság felé, amelyet a közlekedési baleseteknél tanúsított segítőkész magatartásukkal érdemeltek ki. A tűzoltók nem csak a feladatukból adódó életmentést és kárelhárítást végzik el, hanem ezeken túlmenően segítően működnek közre a helyszínelést végző rendőröknek is. Ezt az önzetlen, segítőkész magatartást kívánták a rendőrök megköszönni. A két testület között példaértékű jó kapcsolat alakult ki, amely a közös munkavégzés során az állampolgárok érdekeit szolgálja. A tűzoltók a baleset helyszínén a műszaki mentést követően nem rohannak el, hanem személyes közreműködésükkel az éjszakai körülmények között helyszínelést végző rendőrök munkáját segítik, így folyamatosan érződik a tűzoltók személyes önzetlen viszonyulása a rendőrök felé.
Ruzsinszki László tűzoltó alezredes, a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság parancsnoka megköszönte az állomány nevében ezt a gesztust, a munkájuk elismerését. Hangsúlyozta, hogy nagyon jó a kapcsolat évtizedek óta a Sárospataki Rendőrkapitányság minden beosztottjával. A feladatokat csak közösen egymást segítve, egymás munkáját előmozdítva tudják megoldani. Örül annak is, hogy a technika eszközeivel segítséget tudnak nyújtani a baleseteknél, hiszen éjszaka a helyszín megvilágításával nappali fényt tudnak varázsolni a mentéshez és az elsősegélynyújtáshoz.

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2006.01.30./

Sebességjelző műszer lesz Sárospatakon

 

     

A lakosság és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója kezdeményezésére forgalomtechnikai bejárásra került sor az iskola előtti forgalmas útszakaszon – tudtuk meg György Zoltán főtanácsostól. Erre a helyi rendőrkapitányság képviselőjét, az Önkormányzat és a Kommunális Szervezet, valamint a Közútkezelő KHT. képviselőjét is meghívták. A jelenlévők megállapították, hogy valóban balesetveszélyes az érintett útszakasz. Ugyan vannak kihelyezve 30 km/h- ás forgalomcsökkentő korlátozó táblák, azonban ezeknek visszatartó erejük nincs, csak abban az esetben, ha a rendőrség is a helyszínen van. A térségben már több helyen telepítettek ilyen sebességmérő berendezéseket (pl. Tokajban), amely kiírja a gépjárművek haladási sebességét és figyelmeztetést is közöl. A helyszínen jelenlévő szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy érdemes Sárospatakon is kipróbálni ennek a berendezésnek a telepítését, amely két sebességmérő és kijelző radar elhelyezését jelentené. Ennek a helyét jegyzőkönyvileg megállapították. A hely kijelölésénél figyelembe kellett venni azt is, hogy az elektromos áram vételezési lehetősége biztosított legyen, ami a működéséhez szükséges. Jelen pillanatban árajánlatot várnak több helyről - hogy legyen összehasonlítási lehetőségük - így a legolcsóbb ajánlattal tudjanak majd a közút kezelőjével állami támogatást szerezni hozzá. A két berendezés telepítése kettő millió forintba kerül majd az Önkormányzatnak, és ennek az 50%-át kaphatják meg támogatásként. A telepítés várhatóan május – június hónapban, a tanév vége felé képzelhető el, mivel ennyi idő szükséges az engedélyek beszerzésére, a pályázat elbírálására. Azt várják tőle amit más településeken is tapasztaltak, hogy a műszerek kihelyezése után visszafogottabb sebességgel közlekednek majd az arra haladó gépjárművek.

Cziczer Katalin
/2006.01.30./

Árvay-Kupa Teremlabdarúgó Torna 2006.január 28-29.

 

     

Az Árvay - Kupa Teremlabdarúgó Torna 2002 óta folyamatosan megrendezésre kerül, évről évre tovább bővülve - tájékoztatta az olvasókat Gönczy Zoltán testnevelő tanár. Idén először kétnapos volt a rendezvény, melyet az iskola és a diáksport egyesület közösen szervezett. A jelenlévő szakemberek szerint az idei volt az eddigi legszínvonalasabb és legizgalmasabb torna. Nagyszámú szülő, testvér és rokon izgulta végig a két nap alatt a 28 mérkőzést igazi futballhangulatot teremtve a nézőtéren. A mérkőzéseket hivatásos játékvezetők felügyelték. A csapatok serleg, érem és oklevél díjazásban részesültek, ezen kívül 16 különdíj is kiosztásra került a gyerekek nagy örömére. A torna színvonalára jellemző, hogy két korcsoportban is csak az utolsó percben dőlt el az első három helyezés sorsa. Mindkét nap igazi ünnep volt a sportot és a gyerekeket szerető szülők és pedagógusok számára. A Gyakorlós pedagógusok nem pihenhetnek sokáig, hiszen egy hét múlva megrendezésre kerül az Árvay - Kupa Kézilabda Torna is,5 csapat részvételével.

  Résztvevő iskolák:
1.ÁMK Karcsa
2.Körzeti Ált. Isk. Pálháza
3.Ált. és Műv. Isk. Újfehértó (Szabolcs-Sz-B. m.)
4.Kazinczy F. Ált. Isk. Sátoraljaújhely
5.Bolyai János Ált Isk. Szerencs
6.II.Rákóczi F. Ált. Isk. Sárospatak
7.MECTFK Árvay J. Gyak. Ált. Isk.
Végeredmény:
Fiúk I. korcs.:
1.Karcsa
2.II.Rákóczi F. Ált. Isk.
3.Kazinczy F. Ált. Isk.
4.Árvay J. Gyak. Ált. Isk.
Gólkirály: Biaskó Márk (Karcsa)
Legjobb játékos: Tóth Márk (Kazinczy)
Pachmann Máté (Árvay)
Legjobb kapus: Almádi Richárd (II.Rákóczi)
 
 
  Fiú II. korcs.:
1.Újfehértó
2.Árvay
3.Bolyai
4.II. Rákóczi
5.Kazinczy
Gólkirály: Bodnár Márk (Bolyai)
Legjobb játékos: Somogyi Márk (Újfehértó
Sohajda Tamás (Árvay)
Legjobb kapus: Koroknai Dávid (Bolyai)
Lány I- II. korcs.:
1.Pálháza
2.Karcsa
3.Árvay
4.Bolyai
Gólkirálynő: Maczkó Gréta (Árvay)
Legjobb játékos: Fábián Luca (Pálháza)
Takács Dalma (Karcsa)
Legjobb kapus: Sohajda Krisztina (Árvay)
 
 
Lány III: -IV. korcs.:

1.Újfehértó
2.Árvay
3.Bolyai
4.Pálháza
Gólkirálynő: Juhász Csenge (Újfehértó)
Legjobb játékos: Márki Erika
Gecse Judit (Árvay)
Legjobb kapus:Som Nikoletta (Újfehértó)
További képek >>>  

/2006.01.29./

Emléktáblát avatnának

 

     

Több kormány is próbálkozott már a sárospataki könyvek a visszaszerzésével, végül most sikerült elérni, hogy visszahozzák a könyveket - nyilatkozta Dr. Jánosdeák Gábor plogármester. Megkeresték a polgármestert a minisztériumból abban az ügyben, hogy megszervezzék a könyvek átadásának ünnepélyesebbé tételét. Cserében azt kérték, hogy emlékezzenek meg az akkori szovjet parancsnokról, aki itt volt Sárospatakon, mivel azért, hogy a könyvek ne sérüljenek meg, és hogy senki ne tudja ellopni vagy megsemmisíteni, befalaztatta azokat. Most folynak a tárgyalások arról, hogy esetleg egy emléktáblát helyeznének el a levéltár falán.


Törő Gábor
/2006.01.28./

Rendkívüli ülés tartott a Szociális Bizottság

 

     

A héten rendkívüli ülést tartott a Szociális és Egészségügyi Bizottság, ahol zárt ülésen foglalkoztak az aktuális feladatokkal – nyilatkozta Ladomérszky László bizottsági elnök. Mivel január elsejétől megváltozott a gyermekvédelmi támogatás, így a bizottságnak is foglalkoznia kellett az üggyel, hiszen egyes gyermekvédelmi támogatásokat meg kellett szüntetni, amelyek december 31-ig éltek, ugyanakkor jelentkeztek újak, akiket fel kellett venni a listára. A hideg időjárás miatt is fontos volt a rendkívüli ülés, hogy azok a családok, akik lakásfenntartási támogatásban részesülnek, minél előbb hozzájussanak a tüzelőjükhöz. Mintegy egymillió egyszáz ezer forint értékű tüzelőt szállítanak ki a napokban a családoknak. Ezeknek egy részében már korábban döntött a bizottság, az első mennyiséget szeptember – októberben szállították ki, a második rész pedig most vált esedékessé január hónapban. Ezen kívül, a nagy hidegre való tekintettel tájékoztatást kértek a családsegítő szakszolgálattól a hajléktalanok ellátása ügyében. Örömmel nyugtázták, hogy Sárospatakon nincs olyan ember a látókörükben, akinek nincs valamilyen fedél a feje felett. Ezeknek az embereknek az egy része még a segítő kezeket is visszautasítja, pedig ez az időjárás közvetlen veszélyt jelent a számukra. Az önkormányzattól kaptak egy megbízást, hogy a szemétszállítási díjkedvezmény ügyében dolgozzanak ki egy rendszert, ezt a jövő héten, a bizottsági ülésen ismét tárgyalni fogják. Természetesen mindig vannak olyan egyedi problémák, amelyek zárt ülés anyagai. Ilyenek pl. a lakáskérelmek és a lakáscserék iránti igények, amelyről egy külön bizottság dönt, amely a gazdasági – stratégiai és a szociális bizottságtagjaiból áll. Szükséges, hogy egységes álláspont legyen ez ügyben a bizottság előtt, amit bátran mernek ajánlani a testületi ülésen, ahol a képviselő-testület dönt…

Cziczer Katalin
/2006.01.28./

Köztünk éltek...

 

         

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának dátumát 2005-ben nyilvánította Holokauszt Emléknappá az ENSZ- Közgyűlés. Az egyhangú határozat hangsúlyozza "az emlékezés kötelességét" és a "tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.
Mint ahogy a Hegyalja nagyobb településein, így Sárospatakon is jelentős zsidó közösség élt. Elhurcolásuk óta emlékük egyre halványul, a fiatalok talán már nem is tudják, hogy a Fortuna Áruház valamikor zsidótemplom volt, és hogy az impozáns Erdélyi úti OTP épület a zsidó iskola helyén épült. Itt éltek, itt vállaltak életközösséget a pataki emberekkel. Nagyszüleink név szerint emlékeznek az itt élt családokra, náluk vásároltak, a gyerekeikkel együtt játszottak. Kohn Marika, Frankel Zsuzsi, Gelb Carolina és még - sok sok név olvasható a soha vissza nem tértek listáján – miért kellett meghalnotok? Még a sok áldozatot követelő természeti csapások pusztításába is könnyebb belenyugodni, mint az értelmesnek mondott emberek észt és szívet nélkülöző tetteibe, amelyekre nincs magyarázat. Az akkori erőviszonyok mellett a sárospatakiak nem tudták megmenteni zsidó polgártársaikat, barátaikat. Ezért legalább emlékezzünk az elhurcoltakra, akik soha többé nem látták viszont hegyaljai kis városunkat…

Zsidó közösségi épületek Sárospatakon - részlet a Zempléni Múzsa Irodalmi folyóirat 2004/4. számából >>>
Törő Gábor
/2006.01.27./

Autóját hátrahagyva menekült el a csempész

 

     

2006. január 27-én 6 óra 30 perckor a határőrség munkatársai értesítették a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletét, hogy ellenőrzésünk során egy Záhony felől érkező Opel Vectra típusú személygépkocsi a felszólításra nem állt meg, hanem elhajtott, elmenekült Györgytarló irányába - nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós. Az üldözés során a személygépkocsi egy jobb ívelésű kanyarban kisodródott és a menetirány szerint bal oldali árokba csúszott. A határőrök érkezéséig a gépkocsi vezetője járművét lezáratlanul elhagyta, elmenekült a helyszínről. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a kocsiban több száz karton ukrán, csempészett cigaretta található a csomagtartóban és a hátsó ülésen.  Ezek után érkezett a helyszínre a rendőrség. Az elmenekült csempészt forrónyomon keresték, de ez nem vezetett eredményre. A Vám és Pénzügyőrség különleges nyomozó osztálya a gépkocsit és az abban lévő cigarettát lefoglalta és a feljelentést megteszi. A lefoglalt 7120 doboz cigaretta értéke közel 3 millió forint.


Törő Gábor
/2006.01.27./

Az Alpolgármester fogadta

 

     

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei látogatása során Sárospatakra is ellátogatott George H. Walker az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete. A sárospataki Református Kollégiumban történő látogatás után a Bodrog Hotel éttermében látta vendégül Bárány István alpolgármester a Nagykövet urat, Feleségét és Philip J. Skotte főkonzul urat. A beszélgetés során a vendégek tájékoztatást kaptak Sárospatak történetéről, városfejlesztéséről, gazdaságáról, idegenforgalmáról. Az amerikai vendégek nagy érdeklődéssel hallgatták a beszámolót, kíváncsiak voltak továbbá befektetési lehetőségekre, a város oktatására, iskoláira.
Felvetették a diákcserék lehetőségét is. A Nagykövet úr Felesége és a Főkonzul úr meglátogatta az Árpád Vezér Gimnáziumot is.

További képek >>>


/2006.01.27./

Ülésezett a Sárospatak Turizmusáért Egyesület

 

     

Megtartotta 2006. évi közgyűlését a Sárospatak Turizmusáért Egyesület. Bágyi Pál elnök úr köszöntötte a közgyűlés résztvevőit és ismertette az elmúlt időszak eseményeit, majd az elnökség által kidolgozott napirendi pontok ismertetésével próbálta a jelenlévőket hozzászólásra ösztönözni. Szerencsére hozzászólásban nem volt hiány. A sok értékes felszólalás, ötlet, gondolat mind arra utal hogy az egyesületre szükség van és van sok tennivaló! A résztvevők segítségüket, ismeretségüket is felajánlották hogy tegyenek együtt Sárospatak idegenforgalmáért! Fontosabb témák elhangzottak közül: a város egységes arculatának kialakítása, partnerségi hálózat kialakítása, a történelmi várnegyed újraélesztése, a várkert revitalizációja, A honlap idegen nyelvű változatainak megjelenése még a főszezon előtt (német, angol, szlovák, lengyel), turizmus centrikus rövidfilm készítése Sárospatakról és sok-sok apró hiányosság pótlása. Ezek mellett a turizmus, az idegenforgalom menedzselése Sárospatakon. Az elnök úr garantálta, hogy ha nagy dolgokat nem is sikerül az első évben felmutatni, de apró változásokban érezhető lesz az egyesület munkája. Az egyesület észrevételeket, gondolatokat vár az alábbi e-mail címre: patakturizmus@gmail.com

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2006.01.27./

Pozitív válasz érkezett

 

     

Megjött a köztársasági elnök úr válasza a felkérésre, hogy a szentatyát Sárospatakra invitáljuk. A válasz nagyon pozitív volt - nyilatkozta Dr. Jánosdeák Gábor polgármester. Sólyom László köztársasági elnök válasza Dr. Dávid Ibolya hozzá írott levelére: „ Ezúton köszönöm meg, hogy a hozzám eljuttatatott levelében felhívta figyelmemet Árpád-házi Szent Erzsébet születésének közelgő jubileumára, és ennek kapcsán javaslatot tett XVI. Benedek pápa meghívására. Javaslatát megfontolom, s azt a hivatalos programegyeztetések kínálta lehetőségek között – megfelelő szinten – képviselem majd.

Cziczer Katalin
/2006.01.26./

Segítik az idősek gondozását

 

     

A családsegítő szakszolgálat megkereste a Sárospataki Rendőrkapitányságot, hogy Apróhomok tanyán lakó idős godozottjaikat a hóviszonyok miatt nem tudják megközelíteni – nyilatkozta Jenei János rendőr őrnagy. A B- A - Z megyei Rendőr főkapitány intézkedésének alapján, mely az időskorúak sérelmére elkövetet bűncselekmények felderítésével foglalkozik, kötelességük települési szinten kapcsolatot tartani a szociális gondozókkal. Ezért terepjáró gépkocsit biztosítottak a részükre, és így sikerült a lakásukhoz kijutniuk. Ebben az esetben az idős emberek számára élelmiszert vittek, más estben a szociális gondozókkal és a polgárőrökkel együtt látogatták meg a nehezen megközelíthető tanyákon lakó idős embereket, részükre a szükséges segítséget megadták.

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2006.01.26./

Pályáznak a panelprogramban

 

     
Január 25-én délután 17 órától a III. sz. Óvodában fórumot tartottak, amelynek vendége Dr. Tompa Sándor országgyűlési képviselő volt, aki a panelprogram gyakorlati végrehajtásáról adott hasznos információkat. Miskolcon ezzel kapcsolatban már nagyon sok gyakorlati tapasztalatot szerzett, hiszen ott korábban beindult a program. A fórum célja az volt, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek és megbeszéljék, hogy a panelprogram végrehajtásában milyen gondokkal küzdöttek meg máshol, hogy ezeket a hibákat itt ki tudják küszöbölni. Sárospatakon a Lakásszövetkezet már előkészítette a pályázatot, az Önkormányzat is meghozta rendeletet, hogy a pályázatot be lehessen adni. Tulajdonképpen 400 ezer forint saját erő kell, szintén 400 ezer forint önkormányzati rész és 400 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak a felújításhoz lakásonként. Úgy gondolják, hogy ebbel az összegből a hőszigetelést, a külső felújításokat és az ablakok cseréjét is el lehet végezni. Ha ez a felújítás megtörténik, akkor a lakások fűtése sokkal olcsóbbá válik, így hosszabb távon az energia megtakarításával megtérül a befektetett összeg. Szükséges ez a felújítás, hiszen nem lehet megengedni, hogy a lakótelep lepusztuljon. Az ott élő emberek egy részének már beázik a lakása, vagy a rossz szigetelés miatt penészedik. A lakótelepen többnyire azok az emberek élnek, akiknek az anyagi kondíciójuk viszonylag szerényebb, és ezért önkormányzati segítségre szükség van, ami csak összefogással valósítható meg. Fontos, hogy a város szép színfoltjai legyenek ezek a lakóépületek, s az ott élő emberek megfelelő körülmények között éljenek.

További képek >>>

Törő Gábor
/2006.01.25./
 

Megtartotta alakuló közgyűlését a Magyar Ulti Szövetség

 

     

2006. január 14-én ulti történeti szempontból is jelentős eseménynek adott otthont a tiszaberceli művelődési ház, hiszen itt tartotta alakuló közgyűlését a Magyar Ulti Szövetség. A Sárospataki Ulti Egyesület képviseletében Hajdu Imre elnök, Somossy László alelnök és Várhomoki Ambrus vett részt a közgyűlésen, ahol az egyesület eddigi munkáját is elismerve Hajdu Imrét a Magyar Ulti Szövetség főtitkárává, Somossy Lászlót a Fegyelmi és Etikai Bizottság, Várhomoki Ambrust a Szabályalkalmazási Bizottság, Kovács Csabát pedig az Ifjúsági és Informatikai Bizottság tagjává választották. A több egyesület összefogásával és részvételével létrejött szövetség azokra a tapasztalatokra építi tevékenységét, melyeket a 2005. év során rendezett 8 versenyből merítettek. Mint Hajdu Imre elmondta, a szövetségi forma nemcsak azt jelenti, hogy szervezett keretek között játszhatjuk az ultit, de azt is, hogy sok egyesület olyan erőt képviselhet, ami lehetővé teszi majd egy egységes lebonyolítási rend és egységes licitrendszer alapján megrendezendő országos bajnokság lebonyolítását is. A Magyar Ulti Szövetség alapját ugyanis a klubok kell hogy adják. Ha Sárospataktól-Győrig, Soprontól Pécsen át Szegeden és Kiskunlacházán keresztül sorra alakulnak az ulti klubok és egyesületek, akkor lehet majd igazából élő ez a törekvés. Az alakuló közgyűlésen meghatározták a 2006. évi nemzeti ulti bajnokság alapvetéseit is. Ennek értelmében 8 selejtező fordulót követően kerül sor a kétfordulós középdöntőre, majd a decemberben megtartandó döntőre. A részletek kidolgozásával az elnökséget bízták meg.

Magyar Ulti Szövetség
/2006.01.25./
 

A 8kor Színház Ungváron vendégszerepelt

 

     

A 8kor Színház Ungváron vendégszerepelt a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2006. január 20-án. Meghívásuk alapját a tavaly március 15-én Munkácson előadott műsoruk jelentette - tájékoztatta az olvasókat Donkó József, az együttes tagja. A valamikori magyar színházban - amelynek építéséhez Széchenyi István jelentős támogatással járult hozzá - léptek fel, teltház előtt. Műsoruk, az Angyal, maradj a Hargitán! sikert aratott, hiszen a közönség ráadást kért, a szervezők pedig már most felkérték az együttest egy beregszászi fellépésre, amelyre természetesen csak igen lehetett a válasz.

További képek >>>

/2006.01.25./

Tűz volt Páterhomokon

 

     

Hétfőn éjszaka 1óra körül tűzesetről történt bejelentés történt a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére. Egy Páterhomok tanyán gépkocsival átutazó személy észlelte, hogy az úttól kb. 300 méterre található Boggyai tanyán nagy lánggal ég az épület - nyilatkozta Nagy János rendőr alezredes, a kapitányság vezetője. A helyszínre először a kapitányság járőrei érkeztek, akik értesítették a tűzoltóságot. A kiérkezésükig az épület lángban nem álló részét és a környezetét átvizsgálták. Ott életet veszélyeztető jeleket nem észleltek. Megállapították, hogy a tanya csarnokszerű épületének különböző helyiségei égnek, amely gépek és mezőgazdasági eszközök tárolására szolgál. A hamarosan megérkező tűzoltóság a tüzet eloltotta, de az épület jelentős része és az abban található felszerelések kiégtek, többek között egy MTZ 82 típusú traktor is. A keletkezett kárt több millió forintra becsülik. A tanya őrzésével megbízott személy a tűzesettől kb. 70 méterre lévő épületben békésen aludt, őt a rendőrök ébresztették fel. A tűz oltását nehezítette, hogy az épületben PB palackok, oxigén palackok és dissou gázt tartalmazó palackok voltak, melyeket kimenekítettek a tűzoltók. A tűz keletkezésének vizsgálata természetes fény mellett volt célszerű, így a délelőtt folyamán végezték el. A tűz feltehetően az erős szélre visszavezethető elektromos szikra miatt is létrejöhetett, mert az elsődleges megállapítások a bejövő elektromos vezeték tetőszerkezeti gyulladására utalnak.

További képek >>>

Törő Gábor
/2006.01.24./

Árvay bál

 

     

Nagy sikerű bált rendezett az Árvay József Gyakorló Általános Iskola Szülői Munkaközössége vacsorával egybekötve 2006. január 21-én 19 órától az aulában. A zenét a Hangár együttes szolgáltatta. A műsoron felléptek az Árvay Mazsorettek az és a modern táncosok is. A nyitó tánc után kezdetét vette az igazi báli mulatság.

További képek >>>

/2006.01.24./

IX. Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivál

 

     

A Magyar Kultúra napján január 20-án rendezték meg a IX. Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivált. E kulturális vetélkedőn megyénk gyermektáncosai versenyeztek szólótánc kategóriában, a Zempléni Kaláris és a Zempléni Bokréta címekért, valamint értékes különdíjakért. A bemutatón kötelező táncként Dél-Alföld tánckultúráját ismerhették meg, s emellett szabadon választott táncprodukciókat is láthattak az érdeklődők.
Díjazottak:
Kiemelt különdíj
Csomós Henrietta /Vajdácska, Farkas Ferenc Művészeti Iskola/
Csomós Nikoletta /Vajdácska, Farkas Ferenc Művészeti Iskola/
Zempléni Bokréta
Csabai József /Sátoraljaújhely, Bokréta Művészeti Iskola/
Lehoczki Gergely /Sárospatak, Farkas Ferenc Művészeti Iskola/
Stumpf Attila /Sárospatak, Farkas Ferenc Művészeti Iskola/
Szabó Levente /Sárospatak, Farkas Ferenc Művészeti Iskola/
Vajda Dávid / Kisvárda, Református Iskola /
Kubányi György /Sátoraljaújhely, Bokréta Művészeti Iskola/
Örökös Zempléni Bokréta
Barati Ádám /Sátoraljaújhely, Bokréta Művészeti Iskola/
Zempléni Kaláris
Csatlós Csenge /Sárospatak, Farkas Ferenc Művészeti Iskola/
Kovács Viktória /Sátoraljaújhely, Bokréta Művészeti Iskola/
Sütő Réka /Sárospatak, Farkas Ferenc Művészeti Iskola/
Örökös Zempléni Kaláris

Ajtai Beatrix /Vajdácska, Farkas Ferenc Művészeti Iskola/
Kiss Noémi /Vajdácska, Farkas Ferenc Művészeti Iskola/
Boglyasovszky Andrea /Sárospatak, Farkas Ferenc Művészeti Iskola/

                                                                                                        /2006.01.24./

Élelmiszercsomagot kapott 15 kisdiák

 

     

Pénteken a déli órákban az Önkormányzat és az Erdélyi János Általános Iskola képviselői Halászhomokon kiosztották a 15 kiválasztott diáknak a Gyermekétkeztetési Alapítvány és Sárospatak Város Önkormányzatának összefogásával pályázaton nyert élelmiszercsomagokat. Az országos, nyilvános pályázatot kiíró alapítvány célja, hogy a szegény sorban élő gyermekek ne csak a szorgalmi időben, hanem a szünetekben és a hétvégeken is rendszeresen táplálkozzanak. A pályázati kiírás alapján a 2006. év valamennyi hétvégéjén 2-2 adag, a tavaszi és téli szünetben naponta 2-2 adag, a nyári szünetben pedig a hétvégén kívül legalább heti egy további adag hideg élelmiszert kapnak a pályázatban szereplő gyermekek. Az alapítványi szállítmányok konzerveket, üdítőitalokat, illetve más gyári csomagolású tartós élelmiszereket tartalmaznak. A támogatás anyagi fedezetének 90 százalékát az alapítvány, 10 százalékát pedig a városi Önkormányzat biztosítja. Sárospatak Város Önkormányzata a 15 tanulót az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium javaslata alapján jelölte ki támogatottként. Nagyon örültek a szülők, hiszen a lakóhelyükön adták át a csomagokat a családoknak.

További képek >>>

/2006.01.24./

A Református Kollégiumban járt az amerikai nagykövet

 

     

George H. Walker az USA magyarországi nagykövete két napos borsodi útja során elsőként a Sárospataki Református Kollégium
Gimnáziumába látogatott. A nagykövet úr nagy érdeklődéssel hallgatta a 475. éves iskola múltjáról és jelenéről folyó tájékoztatást.
Kiemelten érdeklődött az iskolában folyó magyar - angol kétnyelvű képzés iránt. A nagykövet úr felesége, Mrs. Walker is nagy érdeklődést tanúsított a gimnáziumban zajló keresztyén szellemű nevelés iránt. Ezt követően a vendégek találkoztak a tanuló ifjúság egy csoportjával, ahol kötetlen és oldott hangulatban zajlott a társalgás, melynek központi témája a diákok jövőképe, pályaválasztással kapcsolatos elképzelése, az iskolájukhoz való kötődése volt. A beszélgetés végén a nagykövet úr elismerően nyilatkozott a gimnáziumban folyó angol nyelvoktatás színvonaláról, a tanulók széleskörű érdeklődéséről, valamint a diákok a világban zajló politikai, gazdasági eseményekben való tájékozottságáról.

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2006.01.23./

Nehezen járható utak a Bodrogközben

 

     

A délelőtti órákban a zord időjárás miatt a bodrogközi utak nem, vagy csak nehezen voltak járhatóak – nyilatkozta Nagy János, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője. Zalkod községet a hó közel egy napra elvágta a külvilágtól. Ma délelőtt már sikerült az utat felszabadítani, így egy nyomsávon megközelíthető a község. A délelőtti órákban a vajdácskai útkereszteződésben állomásozott egy közlekedési járőr, akinek a Bodrogköz (Nagyhomok, Tiszakarád, Cigánd) felé haladókat vissza kellett fordítania, mert az út járhatatlan volt. Ez különösen érintette a benzinturizmussal foglalkozó személyeket, akik közül sokan nem akarták megérteni, hogy az út ténylegesen járhatatlan. A járművek elakadás esetén az utazók mentése is nehézkes ebben a térségben. Ebben az időszakban nem volt hóban rekedt autó, közlekedési baleset sem történt. Kérik a gépjárművezetőket, hogy indulás előtt tájékozódjanak az utak helyzetéről és csak szükség esetén induljanak el!
 A jelenlegi információnk szerint – délután 4 óra – minden út járható a Bodrogközben és minden település megközelíthető.


Cziczer Katalin
/2006.01.23./

Visszakerülnek az eltulajdonított könyvek

 

     

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő örömmel fogadta az orosz parlament alsóháza döntését, miszerint nagy valószínűséggel a Sárospataki Református Kollégium tulajdonát képező könyveket – amiket 1945-ben, egy budapesti bank trezorjából, a műkincsek begyűjtésére szakosodott szovjet katonák, hadizsákmányként elhurcoltak – ötven év „fogság” után Putyin elnök 2006. február 27-28-i budapesti látogatása során visszaadja a Magyar Köztársaságnak. Mint a sárospataki Tudományos Gyűjtemények egykori levéltár igazgatója, és országgyűlési képviselő először 1990-ben kezdeményezte a könyvek sorsának rendezését. 1991-ben az USA-ban a Kongresszus és a Külügyminisztérium több képviselőjével folytatott tárgyalásokat a felmerült amerikai közvetítés lehetőségéről.
1992-ben, amikor Mádl Ferenc - akkori kulturális miniszter - aláírta a két ország megállapodását, a kulturális javak visszaszolgáltatásáról, szorgalmazta a pataki könyvek felkutatását. Az Orbán-kormány idején többször fordult ez ügyben Martonyi János külügyminiszterhez. Amikor 1997-ben az orosz Duma az egyházi tulajdonú javak visszaszolgáltatásának lehetőségéről szavazott, kezdeményezte, hogy a Magyarországi Református Egyházi Zsinat elnöke, Bölcskei Gusztáv vegye fel a kapcsolatot az oroszországi ortodox egyház vezetőjével, Alekszij pátriárkával. Medgyessy Péter 2003-as moszkvai látogatása után a Parlamentben kérdést intézett az akkori kulturális miniszterhez „Mikor kerülnek haza a második világháborúban elhurcolt sárospataki könyvek” címmel. Meghívta Sárospatakra az orosz nagykövetet és tárgyalt a Sárospatakra érkező Natalja Kuznyecovával, a könyveket őrző nyizsnij-novgorodi könyvtár igazgatójával. A 2005. áprilisában a Parlamentben meghozott - a háborúban eltulajdonított értékek visszaszolgáltatásáról szóló „viszonossági” - határozat vitájában, a Fidesz vezérszónokaként szólalt fel. Oroszország budapesti nagykövetét többször felkereste a pataki könyvek ügyében. A könyvek ez év februári várható visszaadása a rendszerváltozást követő kormányok közös erőfeszítésének sikere. Ez az esemény arra kell ösztönözzön bennünket, hogy további erőfeszítéseket tegyünk a háborúban elhurcolt más pataki könyvek visszaszerzésére, köztük a lengyel nép egyik legértékesebb relikviájára, a „Lengyel Bibliára”.

/2006.01.23./

Közlekedési és áramellátási gondokat okozott a tél

 

     

Mai reggeli órákban több települést elzártak a hóátfúvások, ami miatt intézkedni kellett a gépek bevonására is, hiszen veszélybe került az élelmiszerellátás. Így viszont minden településre sikerült kiszállítani az élelmiszert, egy sem maradt ellátás nélkül - nyilatkozta Kiss István alezredes, polgárvédelmi parancsnok. Megszerveztük az úton rekedt utasok az ellátását is. A vasút ill. buszállomáson, mintegy 40 fő kapott melegszendvicset és teát, akik ott éjszakáztak, mert nem indultak el késő este a buszok. Amennyiben mai nap folyamán sem tudnának hazajutni, úgy kollégiumban kerülnek elszállásolásra. Vajdácska területéről kaptunk erős szélviharkárról bejelentést. Mint egy 70 háznak a tetejét bontotta meg a szél, kisebb-nagyobb mértékben. Négy önkormányzati tulajdonú iskola, óvoda, öregek napközi otthona és tanterem is károsodott a 70 családi házon kívül. Ennek a kárnak a becslése még nem történt meg. Beutazási gondok voltak, később is erős késésekkel közlekedtek a buszok. Nagyon sok gyerek nem ment iskolába az információk alapján. Nem volt tanítás Vajdácskán az ottani áramszünet miatt, és a Polgármesteri Hivatal sem működött, illetve az óvodában sincs foglalkozás. Az áramellátást a déli órákra helyreállították. Hasonló problémákat kellett megoldani Zalkod községben is, amit elzárt a hó és az áramellátás is szünetelt.


Cziczer Katalin
/2006.01.23./

A Magyar Kultúra Napját ünnepeltük

 

     

A Magyar Kultúra Napját ünnepeltük, s ezt a napot összekötöttük egy kiállítás megnyitásával is, amelyen Kondor Béla gyönyörű szép grafikáit láthatjuk. Ebből az alkalmából jött el Sárospatakra Pálfy Margit vendégművész, aki egy nagyon színvonalas műsorral örvendeztetett meg bennünket – tudtuk meg Aros Jánostól az est házigazdájától. Magyar Kultúra Napján mindig átadunk egy díjat azoknak, akik Sárospatakon, az adott időben vagy visszamenőleg a kultúráért a legtöbbet tették. Ebben az évben a Ködöböcz díj átadására is sor került, amit A Művelődés Háza kórusa kapott meg. Nagyon sokszor találkozhattunk a kórussal fellépéseken, nem csak Sárospatakon, hanem az ország más részein, sőt nemzetközi versenyeken is. A díjat a kórus vezetőjeként Csehi Ferenc tanár úr vette át. Az ünnepi beszéd nem csak a Magyar Kultúra Napjáról szólt, amiről Aros János a következőképpen magyarázott: „Lehet, hogy egy kicsit szokatlan volt ez a beszéd a történelmi megközelítés miatt. Én azt hiszem, hogy ennyi évvel a rendszerváltás után szembenézhetünk a valós tényekkel, és talán ebből adódott most az eltérősége a beszédnek, hogy nem csak a Magyar Kultúra Napjáról szólt, hanem arról is, hogy a rendszerváltás idején kik voltak azok a bátor emberek, akik föl merték vállalni, hogy a Magyar Kultúra Napját igenis ünnepeljük meg országszerte, és kik voltak azok a bátor emberek, akik a Magyar Kultúra Napjának dátumául éppen a Himnuszunk születésnapját jelölték meg.”

További képek >>>

/2006.01.22./

Szónokversenyt szervez a pataki iskola

 

     

A református gimnázium magyar munkaközössége szónokversenyt szervez a pataki iskola fennállásának 475. évfordulója tiszteletére a magyar kultúra napja alkalmából. A tantervi követelményekkel összhangban lehetőséget kapnak a diákok a nyilvános szereplésre. A rendhagyó magyaróra közönségét az osztályok adják. A Kazinczy Gábor szónokverseny résztvevőinek feladata egy megemlékezés műfajú szónoki beszéd elmondása közönség előtt előzetes felkészülés alapján vázlat felhasználásával. Témát a pataki iskolával kapcsolatos nevezetes személyek közül választhattak. Megemlékezés hangzik el többek között Rákóczi Ferencről, Klebelsberg Kunoról, Lorántffy Zsuzsannáról, Pósa Lajosról. A verseny II. fordulójában hozzászólás lesz a feladat a helyszínen hallott téma alapján.

/2006.01.22./

Köszönet a Nyári Kórusakadémia segítőinek

 

     

A mai nap Sárospatakon is a kultúra megemlékezésére szolgáló nap, s és éppen ezért gondoltunk arra, hogy a Nemzetközi Nyári Kórusakadémia szervezői, illetve kórusvezetői nevében megajándékozzuk egy diplomával mindazokat a magánszemélyeket, intézményvezetőket, cégtulajdonosokat, akik segítettek bennünket – köszöntötte a résztvevőket a Rákóczi Panzióban Bálint Béla, a nagyszabású rendezvény szervezője. Ezzel a diplomával szeretnénk megköszönni azt a jó szándékú hozzáállást, azt a sok segítséget, amit kaphattunk Önöktől. Csak így tudtuk megrendezni ezt a nemzetközi rendezvényt, a Nyári Kórusakadémiát, úgy hogy a végén „nullszaldósok” lehettünk. A kurzus megint jó szellemben, nagyon sok munkával, a külföldiek és a magyar vendégek teljes megelégedettségével ért véget. Várhatóan ebben az évben is rengetegen fognak jönni külföldről, hogy itt Sárospatakon részt vegyenek ezen a kurzuson.

/2006.01.22./

Magyar vers és nóta a kultúra napján

 

     

A református gyülekezet is rendezvényt tartott a magyar kultúra napja tiszteletére, hiszen Kölcsey hitvalló református volt, s a Himnusz megírására nagy hatással voltak Károly Gáspár prédikációi, Szenczi Molnár Albert zsoltárai. Tóth Máté Miklós író, előadóművész irodalmi összeállítását követően a magyar nótakincs legszebbjei hangzottak el a jelenlévők ajkán pogácsa és tea mellet.

Református Lelkészi Hivatal
/2006.01.22./

Német delegáció Sárospatakon

 

     

Delegáció járt itt Wartburgból, akiket a Szent Erzsébet Társaság előkészítő bizottságával: Kuklai Antal atyával, Dankó Katalinnal és Stumpf Gáborral fogadtunk – nyilatkozta Dr. Jánosdeák Gábor polgármester. Azokat a programokat egyeztették, amiket a Szent Erzsébet évre terveznek és felvetődött annak a lehetősége, hogy a Wartburg mellett lévő Eisenach esetleg partnervárosi kapcsolatot létesítene Sárospatakkal, amelyben az összekötő kapocs Szent Erzsébet lenne. Egyelőre elméletben beszéltek róla, mindenesetre az ottani Szent Erzsébet Társaság ezt támogatja. A polgármester bízik a sikeres kapcsolat kialakulásában, melynek ötletét rövidesen a képviselő-testület elé terjeszti.

Törő Gábor
/2006.01.21./

Ellenőrizték a bejelentést

 

     

 Január 20-án a délelőtt folyamán - egy lakossági bejelentés alapján - szerveztünk ellenőrzést Sárospatak - Dorkó területén, ahol a régi TSZ majorban lévő egyik üzemépületben a bejelentő szerint egy illegális fűrészüzem működik Itt állítása szerint feketén foglalkoztatnak munkásokat és nyílván egyéb munkavédelmi és biztonsági szabályokat sem nagyon tartanak be. Az igazgatásrendészeti osztály vezetője Dr. Gaál Krisztián százados egy csoportot szervezett a bejelentés ellenőrzésére. Az ellenőrzéshez meghívta a Munkavédelmi és Munkabiztonsági Felügyelőség munkatársait is, akik lényegében szakmai vonalon intézkednek, amennyiben olyan dolog lát ott napvilágot. A csoport lényegében 6 főből állt, akik a telepellenőrzés során a csarnokban két munkást találtak, akik éppen úgynevezett gatteren rönköt fűrészeltek. Az ellenőrzés során megállapítható volt, hogy a bejelentés valós volt. Szlovákiéból érkező fát fűrészeltek és dolgoztak fel a megrendelésnek megfelelő módon. Az ott dolgozók munkaszerződéssel nem rendelkeztek. Nyilvánvalóvá vált, hogy a cég tulajdonosa őket feketén foglalkoztatja és emiatt a munkavédelmi és külön a munkabiztonsági felügyelőség is jegyzőkönyvet készített és nyílván a saját hatáskörükben ezt követően eljárnak. Szó volt még arról is, hogy idegen vendégmunkások is találhatók a telepen. Az ellenőrzés idején ott nem voltak külföldi állampolgárok, de bebizonyosodott, illetve megállapítást nyert, hogy a 2005-ben külföldiek is dolgoztak az üzemben. Az ellenőrzés folyamán a munkabiztonsági ellenőrök beszéltek a vállalkozás tulajdonosával is, aki telefonon azt állította, hogy a csarnokban munka nem folyik és semmilyen alkalmazottja nincs - annak ellenére, hogy ott dolgozó személyeket találtunk. Így a bejelentés ellenőrzése megtörtént. Megbeszéltük az említett felügyelőség munkatársaival, hogy a munkakapcsolatot szorosabban kiépítjük, ugyanis náluk is átszerveződés történt, így a tevékenységet új mederbe kell helyezni.


Cziczer Katalin
/2006.01.21./

Magyar Kultúra Napja az Árpád Vezér Gimnáziumban

 

     

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban már hagyománynak számít, hogy a Magyar Kultúra Napjának megünneplése az Arany János Tehetséggondozó Programban tanuló diákok részvételével zajlik. 2006. január 19-én 19 órától az AJTP előkészítő évfolyamának tanulói (Gaál Antalné és Molnár Adrienn tanárnő vezetésével) sokszínű és lelket gazdagító műsorral mutatkoztak. Váczi Mariann köszöntő és megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a mindennapok rohanásában szükség van arra, hogy időnként megálljunk és kulturális élményekkel gazdagítsuk magunkat. Rámutatott arra is, hogy a kultúra nemcsak egynapos ünnep, hanem folyamatos újragondolás, ténykedő kezek, alkotói álmok, pergő gondolatok, lélekáramlatok és hagyományok eredője. Ennek használatával hidakat építünk egymáshoz. Amíg elődeink nagy erkölcsi felelősséggel végeztek maguk választotta dolgokat, a feladat azonban Ránk – a jelenben élőkre – maradt. A közel 50 perces műsor néző és résztvevő számára egyaránt lélekmelengető volt. A műsorszámok sokszínűsége azt is bemutatta, hogy amit magas szinten űzünk, az már művészet is lehet. Ezt bizonyította elsőként Szeretva Renáta és Zurai Diána, akik 5 éve táncolnak a taktaharkányi Mazsorett, Modern- és Formációs Tánccsoportjában. A Rómeó és Júlia című musicalból mutattak be egy részletet. Móricz Zsigmond írói, József Attila és Wass Albert költői nagysága előtt is fejet hajthattunk a műsor során. Az irodalmi műveket Popják Ildikó, Árvai Lilla és Farkas Edit tolmácsolásában hallhattuk. A magyar kultúra kincsestárából válogatva következett a néptánc. Tóth Kitti és Iván Noémi bodrogközi, míg Jóni Sarolta és Bacsó Borbála kettőse galgamenti tánccal kápráztatta el a közönséget. A négy lány kicsi korától a sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény helyi és tiszakarádi csoportjában táncol. A kultúra másik fontos szelete, megjelenítője a zene és a dal. Farkas Edit furulyán, Belkó Nikoletta pedig zongorán szólaltatott meg gyönyörű dallamokat. Auksz Flóra tolmácsolásában az este megkoronázásaként csodálatos népdalcsokrot hallgathattunk meg. A klasszikus művészeti ágak mellett a modern művészetet sem feledték. A 9. B osztály lány tagjai tánctudásukat a Grease című örökzöld zenére mutatták be. Zárásként az osztály közös produkciójában, Auksz Flóra és Ruszó Richárd szólóénekével zárult az ünnepi műsor. A dal refrénjei a diákok és midannyiunk fülében örökre visszacsengenek:
„Ezt a földet választottam,
Ezt a napot úgy akartam,
Ide hívott az élet,
Itt ér utol a végzet”

/2006.01.21./

Megnyílt a FIDESZ irodája

 

     

2006. januárjában nyílt meg a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség sárospataki irodája a Béla király téren a régi lottózó épületében.
 Aros János, a helyi szervezet elnöke elmondta, hogy az iroda hétköznapokon 9-től 16 óráig várja azokat a sárospataki és környékbeli érdeklődőket, akik bővebb információkat szeretnének megtudni a párt országos és helyi programjáról, illetve az április 9-i parlamenti választásokról.

/2006.01.21./

Sikeresen szerepelnek

 

     

 Az előző évhez hasonlóan jól szerepel a Megyei Amatőr Bajnokságban az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium fiú kézilabda csapata. A hátralévő két "kötelező" hazai mérkőzésmegnyerésével valóra válhatnak Aros János tanítványainak dobogós reményei.


/2006.01.20./

Játékos Sportverseny

 

     

Az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tornatermében került megrendezésre 2006. január 19-én 1200 órától a Játékos Sportverseny megyei elődöntője. A verseny célja: a nevelési-oktatási intézmények tanulói részére az életkori sajátosságoknak megfelelő, a tantervi anyagra épülő játékos sor-, és váltóversenyek rendezésével versenyzési lehetőség biztosítása, a megyei döntőbe jutás eldöntése. A résztvevők Ongáról, Miskolcról, Mályiból, Szerencsről, Nagyrozvágyról érkeztek, de versenybe jutott a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata is Tuss Istvánné vezetésével. Az elődöntőbe jutott csapatoknak összetett és változatos feladatok végrehajtására kellett felkészülni a Játékos Sportverseny Gyakorlatanyagából, melyet a Magyar Diáksport Szövetség (a www.mdsz.hu honlapon megtekinthető) állított össze. Sorsolás útján került kiválasztásra az az 5 feladat, amelyet a résztvevőknek kivitelezni kellett. A versenyzők az 1995, 1996, 1997 és esetenként az 1998-ban született alsós nebulók voltak, akik nagy lelkesedéssel, küzdeni akarással bizonyítottak.
Megyei döntőbe jutott csapatok:
- Könyves Kálmán Általános Iskola, Miskolc
- Görgey Artúr Általános Iskola, Onga

                                                                               További képek >>>

                                                                                                      /2006.01.20./

Sárospatakon járt Bod Péter Ákos

 

     

Személyes meghívásomra jött városunkba Bod Péter Ákos – kezdte beszámolóját a neves gazdasági, pénzügyi szakember látogatásáról Dr. Jánosdeák Gábor polgármester. Tudvalévő, hogy ő a Corvinus Egyetemen a Gazdaságpolitika Tanszéken tanít és volt a Magyar Nemzeti Bank elnöke, és pénzügyminiszter is. A kérdés, ami hozzá fel lett téve, az a jelenlegi közgazdasági helyzet értékelése, hogy hogyan látja ezt egy közgazdász, milyen jövőbeni remények vannak az EU – ban, illetve, hogy mi az Euroval kapcsolatos véleménye? Örültem, hogy nagyon szép számban jöttek el Sárospatak gazdasági szakemberei meghallgatni ezt a hasznos előadást. Csak azt erősítette meg a hallgatóságban, hogy a felzárkóztatás helyett jobb kifejezés a felzárkózás, ami azt jelenti, hogy mindenkinek tenni kell azért, hogy az Euro bevezetése után teljes jogú tagjai lehessünk az EU-nak. Ez másképp nem mehet, csak ha összefogunk, ha egyformán gondolkodunk a gazdasági kérdésekben. Az ő értékelése szerint sincs a magyar gazdaság válságban. A jelenlegi gazdasági mutatók, amelyek a GDP növekedését és a gazdaság teljesítőképességét mutatják, véleménye szerint is  elfogadhatóak. Se nem rossznak, se nem kimagaslóan jónak nem értékelte, hanem közepes színtűnek. Amivel nagyobb baj van, az pont az államháztartás. Nem véletlenül mindenhol ezt kifogásolják az UNIÓS bizottságokban. Jelenleg a magyar államháztartás elosztási rendszere nem jó, magyarán túl drága az államháztartás. Az államháztartás nagy rendszeréhez hozzá kell nyúlni a jövőben - bármelyik párt is győz a választáson - hisz jelenleg ezt a drága és túlméretezett államháztartást nem bírja ez a gazdaság eltartani. Hogy ennek majd mi lesz a módja, ezt nem igazán tudta megmondani, de az biztos, hogy ehhez komoly és egységes politikai akarat kell.

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2006.01.20/

Az erdők állapotáról tanácskoztak

 

     

Az elmúlt héten az Északerdő Rt. Sárospataki Igazgatóságán tájékoztatták az érintett önkormányzatokat és vállalkozókat az erdők helyzetéről - nyilatkozta Rohály Antal az önkormányzat vezető főtanácsosa. Az önkormányzat elég sok erdőterülettel rendelkezik, de nem foglalkoznak erdőműveléssel, mivel nincs rá szakapparátusuk. Területeiken csak abban az esetben vágják ki a fákat, ha ez szükségesé válik. A Berek holtág részében, a Horgászfalu környékén több balesetveszélyes, kiöregedett, beteg fa található, amelyeket ki kellene vágatniuk. Felvették ez ügyben a kapcsolatot Kommunális Szervezettel, hiszen ők végzik a azokat a fakivágással kapcsolatos feladatokat, amelyeket az önkormányzatnak meg kell oldania. Vannak olyan lakosok akik, nehéz anyagi helyzetben vannak, és az önkormányzathoz fordulnak segítségért, hogy tűzifára volna szükségük. Az így kivágott fákat nekik ajánlják fel.

További képek >>>

Törő Gábor
/2006.01.20./

Őrjárat az Iskolakertben

 

     

A Református Gimnáziumból kerestek meg minket, a Polgárőr Egyesületet, hogy csütörtökönként este, amikor az istentiszteletről térnek haza a kollégisták, 10-15 fő cigány kisebbségi fiatalokból álló csoport zaklatásának vannak kitéve – számolt be honlapunknak Klima János az egyesület elnöke. A kérésnek eleget téve a Sárospataki Polgárőr Egyesület vállalta, hogy csütörtökönként este járőrszolgálatot fog teljesíteni. Január 12-én volt az első járőrszolgálat, ma 19-én a második. Az az észrevételünk, hogy valóban tartózkodik 1 0-15 kisebbségi fiatal az Iskolakertben és előtte, de az ellenőrzésünk során semmilyen probléma nem volt. Öt 15 éves fiatallal elbeszélgettünk, akik elmondták, hogy ők csak a lányokat nézik, és csak ismerkedni szeretnének velük. Megbeszéltük, hogy ha komolyan ismerkedni akarnak, akkor azt nappal tegyék. A Polgárőr Egyesület úgy határozott, hogy meg fogja keresni a Cigány Kisebbségi Önkormányzat tagjait és megpróbálunk valamilyen megoldást keresni az utcán tartózkodó fiatalok részére. Esténként a Kossuth utcán 7 -8 fő tartózkodik, a Rákóczi utcán szintén 7-8 fő, az Iskolakert előtt pedig 10-12 főt lehet látni. Javasolni fogjuk, hogy egy helyiséget kellene kialakítani a fiatalok részére, ahová esténként el tudnak menni, és kultúráltan tudják eltölteni szabadidejüket. A Sárospataki Polgárőr Egyesület nagyon bizakodik, hogy sikerül valamilyen megoldást találni az utcán tartózkodó kisebbségi fiatalok részére.


Cziczer Katalin
/2006.01.19./

Megyénk Kultúrájáért díjat kap Csehi Ferenc

 

     

A B- A- Z Megyei Közművelődési és Idegenforgalmi Intézet és a B- A- Z Megyei Népművelők Egyesülete a 2006. évi Megyénk Kultúrájáért díjat Csehi Ferenc úrnak, A Művelődés Háza Kamarakórusa vezetőjének ítélte oda. A díjadományozó bizottság az elismerést, előadó - művészeti kategóriában, (kórusvezetés) a Magyar Kultúra Napja alkalmából, a megyei ünnepség keretén belül Kazincbarcikán adja át. A díjhoz gratulálunk, további tevékenységéhez sok sikert és jó egészséget kívánunk.


Polgármesteri Hivatal - Donkó József

/2006.01.19/

Mindenki Ebédel 2006.

 

     

A Gyermekétkeztetési Alapítvány és Sárospatak Város Önkormányzatának összefogásával településünkön 15 gyermek részesül élelmiszer-támogatásban. Az országos nyilvános pályázatot kiíró alapítvány célja, hogy a szegény sorban élő gyermekek ne csak a szorgalmi időben, hanem a szünetekben és a hétvégeken is rendszeresen táplálkozzanak. A pályázati kiírás alapján a 2006. év valamennyi hétvégéjén 2-2 adag, a tavaszi és téli szünetben naponta 2-2 adag, a nyári szünetben pedig a hétvégén kívül legalább heti egy további adag hideg élelmiszert kapnak a pályázatban szereplő gyermekek. Az alapítványi szállítmányok konzerveket, üdítőitalokat, illetve más gyári csomagolású tartós élelmiszereket tartalmaznak. A támogatás anyagi fedezetének 90 százalékát az alapítvány, 10 százalékát pedig a városi önkormányzat biztosítja. Sárospatak Város Önkormányzata a 15 tanulót az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium javaslata alapján jelölte ki támogatottként.

/2006.01.18/

Vadászbaleset a sárazsadányi Kompátkelőnél

 

 

              

A Sárospataki Rendőrkapitányság eddigi megállapításai szerint az 57 éves tolcsvai férfi (aki egyébként hivatásos vadász) vadkacsára vadászott. Az a partszakasz, ahol haladt le volt fagyva, jegesedve, amikor oda leért, akkor a „lába kicsúszott alóla, megpördült, zuhant lefelé a földre, akkor a válláról leesett a puska, amely a földet érve azonnal elsült”. A szétszóródó sörétek a férfi felsőtestén okoztak sérüléseket, melyek közül a bal szemét ért bizonyult a legsúlyosabbnak. A rendőrség vizsgálja a körülményeket, s ez a vizsgálat természetesen kiterjed majd a fegyvertartás, kezelés szabályosságára is. Mivel bűncselekményre utaló adat nem merült fel, ezért a közigazgatási eljárás szabályai szerint történik mindez.


Kompoltiné Jakab Ilona rendőr őrnagy

/2006.01.17./

Újabb pályázati lehetőségek

 

 

              

A Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás olyan pályázatokra hívja fel a figyelmet, amelyek szinte kimondottan a mi térségünkre vonatkoznak, hiszen hátrányos helyzetben lévő térségek fejlesztésére, határ menti kapcsolatok kiépítésére, úthálózat javítására nyújtanak lehetőséget – nyilatkozta Pásztor Zsolt kistérségi vidékfejlesztési menedzser.

Pályázati felhívás >>> 1 2 3
 Tájékoztató >>> 1 2 3

Pásztor Zsolt kistérségi vidékfejlesztési menedzser
/2006.01.17./

Megfelelő tájékoztatást kaptak a polgárőrök

 

 

              

A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén lévő polgárőrvezetőknek tartott tájékoztatást a rendőrség előző évi munkájáról Nagy János rendőr alezredes a kapitányság vezetője. Úgy gondolta parancsnok társaival, hogy illő tájékoztatni azokat a polgárőr szervezeteket a vezetőiken keresztül, akik egész évben együttműködtek velük és kellő hatékonysággal, sok segítséget adtak. Ezt a tevékenységet hatékonynak ítélte meg a kapitány, hiszen a járőr szolgálataikban, a figyelő szolgálataikban, vagy akár a rendezvények biztosításakor rendőröket váltottak ki, akik ez időben más feladatokkal tudtak foglalkozni. Több településen jól működő polgárőrség van: Sárospatakon, Vajdácska községben, Olaszliszkán, Tolcsván, Hercegkúton, Bodrogolasziban, most van alakulóban Makkoshotyka községben is és további településeken is szerveződnek újabb polgárőr szervezetek, akik nyilvánvaló, hogy a községek közbiztonságát javítani tudják. A polgárőrök a rendőrökkel történő szolgálatellátás során megfelelő tapasztalatot szereznek, megismerik azokat a lehetőségeket, jogokat és kötelességeket, amit a rendőröknek akár a polgárőröknek meg kell tenni, illetve megilleti őket. A Sárospataki Polgárőr Egyesület vezetője, Klima János elmondta, hogy rendszeresen egyeztetik a szolgálati beosztásukat a kapitánysággal, így a feladatok ellátásában tudtak segíteni és reméli, hogy a jövőben is hatékonyak lesznek, főleg a városi rendezvények biztosításánál. Több továbbképzést terveznek, ahol a rendőrség tapasztalatait szeretnék igénybe venni előadások formájában, hogy a polgárőrség munkaminőségét javítani tudják. Bíznak a jövőben is a sikeres együttműködésben, és megköszönte a rendőrség segítségét az eddigi munkájukhoz.


Cziczer Katalin
/2006.01.16./

Zeneelméleti tudásukról is számot adnak

 

 

              

A Farkas Ferenc Művészeti Iskolában január 9-ével elindultak a félévi beszámolók, ahol nem csak hangszeres beszámolót tartanak a gyerekek, hanem zeneirodalmi és szolfézs tudásokról is számot adnak – tájékoztatta az olvasókat Bálint Béla igazgató. A szolfézs tanszakon az egyik legalapvetőbb és legfontosabb elem az éneklés, az ezen keresztül való szolmizálás, illetve az abc-s hangoknak az ismerete. Az éneklésen keresztül a diákok megismerkednek a különböző ritmusokkal, a különböző, régi és új stílusú népdalok jellemzőivel, így a különböző hangtávolságokat is begyakorolják. Ennek a képzésnek a célja az, hogy a zenei írás - olvasás tudományát minél színvonalasabban elsajátítsák. Az iskolában a miniszteri rendelet szerint január 20-ig be kell fejezni a félévi beszámolókat, de a betegségek, és egyéb okok miatt ez kicsit elhúzódik majd. Az igazgató úr örömmel számolt be arról, hogy a gyerekek milyen jól felkészültek a félévi beszámolókra, és külön öröm tölti el azért is, hogy sok szülő vesz részt a beszámolókon. A táncosoknak már megvolt a gála alkalmával a bemutatkozás és a képzőművészeknek is. Most kezdik vidéken és az óvodákban is megtartani a beszámolókat, ahol nagy élvezettel hallgatja a harsányan éneklő óvodásokat. Ők a jövő nemzedéke, az iskolák potenciális zenészei…

/2006.01.16./

Városunk vendége Bod Péter Ákos

 

 

              

Január 17-én, kedden 14 órai kezdettel gazdasági kerekasztal beszélgetés lesz a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében, amelynek vendége Bod Péter Ákos, volt pénzügyminiszter, volt MNB elnök… A gazdasági szakember a Sárospataki Polgármesteri Hivatal és a B.A.Z. megyei Kereskedelmi és Iparkamara sátoraljaújhelyi képviseletének meghívására érkezik városunkba.
A kerekasztal beszélgetés témái:
-A helyi vállalkozásokat is érintő gazdasági folyamatok.
-Gazdasági helyzetkép 2006-ban Magyarországon – várható pénzügyi tendenciák és minden, ami: bank és befektetés.
-Az uniós tagságból adódó, eddig kevésbé kihasznált fejlesztési lehetőségek.

A fórum célja, hogy a helyi vállalkozások számára átfogó és valós képet nyújtson a magyar gazdaság pillanatnyi helyzetéről és a várható folyamatokról, amelyek meghatározhatják a jövőbeni üzleti fejlesztéseket.


                                                                                                               /2006.01.15./

Elkezdődött az öregfiúk teremlabdarúgó torna

 

 

              

Sárospatakon január 14-15-én 12 csapat részvételével a hagyományos öregfiúk teremlabdarúgó torna selejtezői zajlottak. A Sárospataki Torna Club és az önkormányzat rendezésében 2006-ban is megrendezett tornára a sárospataki csapatok mellett érkeztek nevezések Erdőhorvátiból, Cigándról, Alsóvadászról, Bodrogolasziból, Felsőzsolcáról, Nyíregyházáról, Györgytarlóról és eljöttek a hosszú évek óta rendszeresen szereplő kazincbarcikai és karcsai öregfiúk is. A 3 csoportban zajló selejtezőkből a január 21-i középdöntőbe jutott egyenes ágon a Perfekt Baráti Kör (Nyíregyháza), az STC, a Sweat Team Kft (Alsóvadász), a Karcsa, az ÉMÁSZ, valamint a Lux bár (Felsőzsolca) csapatai. Január 21-én reggel 8 órától a vigaszágon küzdő Collegno, Kazincbarcika, valamint Erdőhorváti hármasból továbbjutó 2 csapat csatlakozik a legjobbakhoz, majd eldöntik a kupa sorsát. Sok szeretettel várják a rendezők a sportszerető lakosságot január 21-én, egész nap az ÁVG sportcsarnokában zajló mérkőzésekre.


Kerchner Zoltán, az STC elnöke
/2006.01.15./

Diákolimpiai teremlabdarúgás

 

 

              

A Sárospatak Városkörzeti Teremlabdarúgás Diákolimpia IV. korcsoport mérkőzéseit január 13-án délután játszották az Árpád Vezér Gimnázium torna csarnokában – tájékoztatta az olvasókat Demblovszky József. A tornán Sárospatakról a két általános iskola csapata, valamint Olaszliszka, Tolcsva és Kenézlő képviseltette magát labdarúgó csapatokkal. A legjobb csapat tovább jut a megyei elődöntőbe, ami szintén az ÁVG tornacsarnokában lesz megrendezve január 24-én. A diákok 2x12 perces meccseket játszanak, a körmérkőzésen mindenki játszik mindenkivel. Színvonalas, jó mérkőzéseket lehetett látni, sok a tehetséges focista. Szokni kell a gyerekeknek ehhez a teremhez, hisz alapvető probléma, hogy egyik iskolának sincs ilyen méretű tornaterme, ahol fel tudnának készülni. Ennek ellenére nagyon jó meccseken izgulhattunk, végül az Árvay csapata győzött, ők jutottak tovább.


/2006.01.14./

Hamis vezetői engedéllyel közlekedett

 

 

              

Az elmúlt napokban közúti ellenőrzés során a Sárospataki Rendőrkapitányság beosztottjai találtak egy hamisított vezetői engedélyt - nyilatkozta Csoma László rendőr őrnagy a közrendvédelmi osztály vezetője. A vezetői engedély tulajdonosa átadta az okmányt ellenőrzésre Márk István rendőr főtörzszászlósnak, akinek az gyanússá vált. Szokatlan volt a pecsét ovális volt a kör alakú helyett, illetve más egyéb jelek utaltak arra, hogy a vezetői engedéllyel nincs minden rendben. Amikor a nyilvántartóban leellenőrizték, kiderült, hogy ezt a számú vezetői engedély az egyik okmány iroda már selejtezte és nem annak a nevére volt eredetileg kiállítva, aki most bemutatta. Az anyagvizsgálatnál kiderült, hogy ez egy hamis vezetői engedély. Nem arra a típusú papírra készült, amilyenre kellett volna, igaz UV stabil volt – az UV fényt elnyelte – viszont a biztonsági szálak hiányoztak belőle. Ezt a számú engedélyt a közlekedésfelügyelet 1995-ben használta, és ki is futott ez a sorozat. A kitöltés szerint az illető 1999-ben vizsgázott Budapesten. Előállítása során elmondta, hogy a vezetői engedélyt tavaly vásárolta Budapesten 120 ezer forintért, és azt ígérték neki, hogy ez egy olyan biztos okmány, amely a nyilvántartásban is szerepel. Azt is elmondta, hogy ez volt az első rendőri intézkedés, aminél ezt felhasználta, tehát olyan „jó minőségű” hamisítvány volt, hogy már az első ellenőrzés során le is bukott vele. Következő napon bíróság elé állították közokirat hamisítás bűntette miatt.


Törő Gábor
/2006.01.14./

Orbán Viktor kabinetfőnöke Sárospatakon

 

 

              

A 2. Sárospataki Polgári Körös Találkozó meghívott vendége Dr. Navracsics Tibor, a "Polgári Kormányzás 2006" munkacsoport vezetője volt. Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő bevezetője után az előadótól megtudhattuk: , a polgárosodás, a polgári gondolkodás az elmúlt 15 évben kisebb megtorpanásoktól eltekintve rohamosan terjedt el és a folyamat nem áll meg. Egyfajta új közösségi kultúra kialakulására van szükség, melynek pillérei a magyar anyanyelvünk és magyar nemzettudatunk. Ilyen alapokon tűzhető ki a cél: a magyar legyen Közép-Európa meghatározó gazdasága, gyógyítva eközben a trianoni sebeket. A meglévő néhány magyar "multi" támogatása mellett a legfontosabb a kis- és közép vállalkozások támogatása, ők adják ugyanis a hazai gazdaság nemzeti szektorát, ők hozzák létre a munkahelyek többségét. A vendég a kérdésekre válaszolva érintett még oktatási, egészségügyi, kisebbségi és aktuálpolitikai kérdéseket. A két órás előadás után a polgári körösök köszönetül a sárospataki évfordulókra emlékeztetve két ajándékot adtak át Navracsics Tibornak; az idén 475 éves Sárospataki Református Kollégium könyvtárának irataiból összeállított könyvet, valamint egy Szent Erzsébetet ábrázoló üveghátlap festményt, a szent születésének jövőre esedékes 800. évfordulója okán. Végül a jelenlévők megtekintették a polgári kör elmúlt 2 évéről készült diaképes vetítést - tájékoztatta az olvasókat Makláry Zsolt.

További fotók >>>

/2006.01.13./

Filmpremier Sárospatakon

 

 

              

Nagy sikerrel zajlott A herceg haladéka c. film premierje a sárospataki moziban. A film után a közönség találkozhatott a rendezővel, Tímár Péterrel és a főszereplővel, Szabó Gabival akik igyekeztek minden felmerülő kérdésre válaszolni.
Mindketten elmondták, hogy nagyon örültek a meghívásnak és meglepődtek, hogy mennyi látogatót mozgatott meg ez a rendezvény. Tímár Péter szerint nagy megtiszteltetés, hogy a premieren szinte minden korosztály jelen volt, ami azt jelenti, hogy széles rétegnek nyújtanak élményt a filmjei.

További LEVI fotók >>>

Sajószegi Gábor a mozi vezetője
/2006.01.13./

Pótszilvesztert tartottak a nyugdíjasok

 

 

              

A Művelődés Házában tartotta pótszilveszteri mulatságát a Nyugdíjas Klub kedden délután – számolt be a sikeres rendezvényről Vígh Andrásné, a klub vezetője. Mivel nagyon sok nyugdíjas egyedül töltötte a szilvesztert, úgy gondolta, szerveznek egy közös pótszilvesztert, ahol együtt szórakoznak, kikapcsolódhatnak. Az általuk készített finom falatokat, süteményeket fogyasztották el, és egy kis bor is került az asztalra. Remek hangulat alakult ki, annak ellenére, hogy sok az özvegy közöttük. A klubvezető igyekszik ezt a korosztályt összefogni, ami sikerül is neki, hiszen a klubnak már 106 tagja van. Vígh Andrásné lelkesen végzi ezt a szervező munkát évek óta, és örömmel tölti el, hogy tehet valamit a társaiért.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.01.12./

Megkérdeztük az alpolgármester asszonyt

 

 

              

Év elején a legidőszerűbb, hogy az elmúlt évi pályázatokat áttekintsük. Ezért kerestük meg Hutkainé Novák Márta alpolgármestert azzal a kérdéssel, hogy a kistérség, s ezen belül Sárospatak milyen eredményeket ért el az elmúlt évben a pályázatokon?
Nem lehetünk nagyon elégedetlenek, persze mindig többet szeretnénk, mint amit el lehet érni. Azért elmondható, hogy az elmúlt évben a kistérségbe több mint 1,2 milliárd forint pályázati pénz érkezett be, ami nem rossz eredmény. Ez azt jelenti, hogy elég sok vállalkozó, gazdasági egység tudott forráshoz jutni, ezen túl az önkormányzatoknak is jutott a pályázati pénzekből. Természetesen ennek egy részéhez önerő is kellett, ha az egész beruházást nézzük, ez csak a támogatás, a beruházás értéke ennél lényegesen magasabb. Ha Sárospatakot tekintjük, a kulturális területen nyertünk a Dixieland Fesztiválra, a Zempléni Fesztiválra, a Szent Erzsébet Napokra, azontúl pedig turisztikai kiadványokra egy – egy millió forintot, ami hozzájárult az elmúlt évek sikeres rendezvényeihez, másodsorban pedig kellőképpen tudtuk propagálni ezeket az eseményeket. Emellett fontos volt az is, hogy Sárospatakon több vállalkozónak, több cégnek sikerült nyernie a pályázatokon. A legjelentősebb fejlesztéseket tekintve: a Bodrog Szálloda mellett megépül egy új szárny, építőipari cégek gépeket tudtak vásárolni, az egyik építőipari cég telephelyhez nyert 40 millió forintot, az egyik benzinkútnak rekonstrukcióhoz 25 millió forintot sikerült nyerni. Agrár üzemeink és vállalkozóink is nyertek takarmány tárolásához ill. tárolótér bővítéséhez közel 110 millió forintot. A teljesség igénye nélkül ezek a legjelentősebb pályázatok, de ami nagyon fontos és nincs is még benne, az a kistérségre kapott, a kistérség működésének beindításához elnyert összeg. Fontos és számomra nagyon kedves, hogy ifjúsági szálláshely bővítésre is nyertünk - ez decemberi beadású pályázat volt, ami információm szerint szintén sikeres lett. Ez a Hutai Tábor felújításához szükséges összeget jelenti. Bízom benne, hogy rövid időn belül a hivatalos értesítés is megérkezik.

Törő Gábor
/2006.01.11./

Máltán léptek fel

 

 

              

A Sárospataki Bodrog Néptánc Együttes Sárospatak Egyesület december 29 és január 5 között Máltán vendégszerepelt egy Nemzetközi Fesztiválon, ahol második helyezést értek el - nyilatkozta Dr. Muha Miklós az egyesület elnöke. A fesztiválon hét külföldi táncegyüttes mellett több máltai csoport is fellépett. Nevezési díj is volt, tehát egy bizonyos összeget be kellett fizetniük ahhoz, hogy itt felléphessenek és versenyezhessenek. Félórás versenyprogramot kellett bemutatniuk, amit egy 8 tagú zsűri bírált el. A Bodrog Néptánc Együttes Sárospatak Egyesületét csak egy görög csoport előzte meg, aminek jutalmaként 1000 eurót és egy serleget vehettek át - és persze az elismeréseket is a színvonalas szereplésükért. Nagyon örültek, hogy ilyen jól sikerült a fesztivál, ugyanis ez volt az első ilyen fellépésük, amikor pénzdíjas versenyen vehettek részt. Az útjuk nagyon jól sikerült, voltak hajókiránduláson is Gozón, és a fővárosba is ellátogattak. A szállás és étkezés fejében esténként műsort kellett adniuk az ottani szállóvendégeknek, így minden este szerepeltek egy negyvenperces műsorral.

További képek >>>

/2006.01.11./

Országos megmérettetésre készül a hímző szakkör

 

 

              

A 31 éve működő Díszítőművészeti Szakkörnek jelenleg 17 tagja van, akik zömében nyugdíjasok. Foglalkozásaikat hétfőn délutánonként 15 és 18 óra között tartják A Művelődés Házában, majd az itt elkezdett munkákat otthon folytatják. Szinte minden szabad idejüket a varrás tölti ki, de ha tehetik, eljárnak kirándulni is együtt. Most egy pályázatra dolgoznak,
amiről Gondáné Tarr Katalin a szakkör vezetője számol be…
A békéscsabai X. Textiles Konferencia pályázatára készítenek anyagot, mely egy falvédőből, függönyből éjjeli szekrény terítőből, asztalterítőből és párnából áll. Úgy gondolják, ha díjazást nem is kapnak - hiszen nagyon sok szép munka kerül itt kiállításra - de legalább bemutatkoznak, hiszen még nem vettek részt országos megmérettetésen. Ezeket a mintákat ő tervezte: a cigándi Kántor Mihály gyűjtése alapján készült szőttesből lett áttéve keresztszemesbe bizonyos variációkkal. Bíznak benne, hogy elnyeri majd mások tetszését is. Tavaly áprilistól dolgoznak rajta, s már lassan el is készülnek, az utolsó darabokat hímezik. Megpróbálják a fiatalok körében is népszerűsíteni a népi hagyományok ápolását. Hímeznek beregi motívumokat, úri hímzést, írásos mintákat, toroczkói hímzést, mezőkövesdi kézimunkákat, tardi, szentistváni, sárközi, vagdalásos hímzéseket Erdélyből, Felvidékről, zoboraljai hímzéseket, a régi nagy Magyarország területén fellelhető mintakincseket igyekeznek feldolgozni. Alkotó, értékmegőrző munkájukhoz gratulálunk és a versenyhez is sok sikert kívánunk!

További képek >>>

/2006.01.11./

Jelentős változás a szociális ellátásban

 

 

              

A szociális ellátó rendszer átalakulásban van. Tudva lévő, hogy január 1-től a családi pótlék duplájára emelkedett. Ezzel együtt megszűnt a gyermekvédelmi támogatások egy része - nyilatkozta Ladomérszky László a Szociális és Egészségügyi Bizottság Elnöke.
Ami megmaradt júniusig: azok, akik eddig is kiemelt családi pótlékban részesültek, továbbra is kapnak egy bizonyos összeget, többet mint a családi pótlék. Júniustól viszont kérniük kell, tehát addig a rendszerben lévők automatikusan kapják, akik pedig újonnan felelnek meg a feltételeknek, azoknak szintén kérniük kell az önkormányzatnál. Ez az egyik része az átalakulásoknak. Jelentős változások vannak még a rendszeres szociális támogatásban is, de ezek inkább technikai változások. A másik nagy változás, ami ebben az évben lesz, az azzal függ össze, hogy a Szociális Bizottság kapott a testülettől egy feladatot, hogy a különböző, önkormányzat által nyújtott támogatásokat rendszerbe kellene foglalni. A bizottság már sokszor foglalkozott azzal, hogy gyakorlatilag a munkájuk során elkészül egy bizonyos szociális térképe a városnak, amely kör figyelembevételével kellene az egyéb támogatási rendszereket is átalakítani. Gondolva a víztől kezdve a szemétszállítási díjakon át nagyon sok támogatási formára. Becslésük szerint van a városban közel 500 család, akik napi gondokkal küzdenek, nem tudják kifizetni a közüzemi díjaikat. Véleményük szerint az volna az igazságos, ha azok az emberek, akik meg tudják fizetni a szolgáltatásokat, azok valós áron kapnák, akik pedig nem, azokat támogatnák. A város gyakorlatilag ugyanannyit fordítana adott esetben a támogatásokra, csak igazságosabb lenne az elosztása.

Családi és pénzbeli ellátások >>>

Cziczer Katalin
/2006.01.10./

Premier után

 

 

        

Régóta adós voltam ezzel a cikkel, de meg kellett várnom az év végét, hogy mérleget vonhassunk a múlt évről. A Mozi augusztusban újra megnyitotta a kapuit a sárospataki közönség előtt. Az elmúlt négy és fél hónap tapasztalatait és adatait figyelembe véve azoknak a városlakóknak volt igazuk, akik szorgalmazták a mozi beindítását. Ezúton is köszönjük a biztatást – írja év végi értékelésében Sajószegi Gábor, a Mozi vezetője.
A májustól augusztusig tartó felújítási munkák után augusztus 20-án vehette újra birtokba a közönség a Mozit, amely megújult külsővel és ami a legfontosabb: korszerű technikával várja a látogatókat. Újdonság, hogy a Moziban minden nap van vetítés. Bizony. A filmkínálat is változott a korábbiakhoz képest, mert az aktuális közönségfilmek mellett művészfilmek, kuriozitások is helyet kapnak a Mozi műsorában. A kétpólusú műsorszerkezetet az artfilmek pozitív nézettségi adatai indokolják, aminek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelzi, hogy kialakult az artsáv közönsége. Talán lassan ledőlnek azok a tabuk is, hogy a közönségfilm csak drága gagyi lehet, az artfilm meg unalmas, elvont művészkedés, mert nagy költségvetésű agyonreklámozott film is lehet pocsék és kis pénzből névtelenül is lehet műremeket forgatni. Volt már erre példa a filmtörténelemben és a jó filmek mindig megtalálják az utat a közönségükhöz. Talán lassan újra rászokunk a mozizásra, ahol ott lehet hagyni a gyereket néhány órára, ahol le lehet rázni a szülőt néhány órára, ahol találkozhatunk ismerősökkel, szerezhetünk ismerősöket, randizhatunk, beszélgethetünk - a filmről is, ahol gondolkodhatunk, nevethetünk vagy sírhatunk, vagy éppen bosszankodhatunk a kidobott pénz miatt. Talán balgaság a dvd írók, a kalóz dvd-k és kalózfilmes szerverek korában moziélményről beszélni. Hinni azért lehet benne. Úgy tűnik A Mozi lassan újra közösségi térré növi ki magát, remélem ez a későbbiekben még inkább így lesz. A munkatársaimmal együtt ezen leszünk… Ezért is igyekszünk játékokkal és akciókkal - gondolok itt a karácsonyi nyeremény játékunkra - valamint érdekes rendezvényekkel felkelteni a látogatók figyelmét.
Ilyen rendezvények lesznek idén is, az első egy filmpremier:
- 2006. január 12. 19 óra: Azt hiszem különleges este lesz. Patakon több mint 15 éve nem volt filmpremier, most egy héttel a pesti premier után itt indul Tímár Péter új filmje, "A herceg haladéka". A bemutatón részt vesz Tímár Péter rendező, Szabó Gabi a film főszereplője és Kálomista Gábor producer is. Jöjjenek el Önök is!
Lesznek egyéb érdekességek is, de nem szeretnék minden puskaport eldurrogtatni így az év elején. Remélem, hogy az a több mint 7000 néző aki augusztustól betért a moziba elégedett volt és visszatér hozzánk később is. Szeretném, hogy azok akik még nem jártak nálunk megtisztelnének minket látogatásukkal. Addig is az új esztendőben minden jót, nyugalmat és akár mozizásra is alkalmas szabadidőt kívánok A Mozi minden munkatársa nevében.
 

Sajószegi Gábor, A Mozi vezetője
/2006.01.10./

Tanfolyamok a Főiskolán

 

 

        

A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Oktatási Központja februártól akkreditált pedagógus továbbképzéseket, OKJ tanfolyamokat, nyelvi képzéseket, nyelvvizsgákat, ECDL vizsgát és vizsgára felkészítő tanfolyamot szervez, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak – tudatja olvasóinkkal Thúry Gáborné, oktatási menedzser
A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar
Oktatási Központjában
- Pedagógusok és óvodapedagógusok részére 120 órás intenzív
akkreditált fejlesztőpedagógus képzést indítunk februári kezdéssel.
- állami ORIGÓ, - és államilag elismert TELC nemzetközi nyelvvizsgát,
- nyelvtanfolyamot,
- nyelvvizsgára felkészítő tréninget,
- számítógépes tanfolyamot,
- ECDL számítógépes vizsgát és felkészítő tanfolyamot szervezünk folyamatosan.
Jelentkezési lap az Oktatási Központban beszerezhető.
Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Oktatási Központ
3950 Sárospatak, Eötvös u. 5.
Thúry Gáborné, oktatási menedzsernél Tel: 06/47/513-000/2888
/2841
OKÉV nyilvántartási szám: 04-0018-04
Akkreditációs lajstromszám: 0233


/2006.01.09./

Ökumenikus imaesték

 

 

        

Minden év január harmadik hetében gyűlnek össze országosan a történelmi egyházak tagjai közös imádságra az egyház egységéért.
Sárospatakon esténként 17 óraki kezdettel a következő sorrendben következnek az imaestek, melyre nagy szeretettel várunk mindenkit. 16-án hétfőn Végardón a görög katolikus templomban, kedden Bodroghalászon a református templomban, szerdán a városi görög katolikus templomban, csütörtökön a református templomban, pénteken a római katolikus vártemplomban.

Református Lelkészi  Hivatal
/2006.01.09./

Kassai művészek alkotásai Sárospatakon

 

 

        

A Művelődés Háza galériájában és az emeletén január 9-én délután nyitotta meg Csatlósné Komáromi Katalin az "Együtt festünk” című kiállítást, amelyen kassai és sárospataki művészek alkotásait mutatták be. A megnyitón jelen volt a kassai Megyei Művelődési Központ vezetője Dr. Eleonóra Kovalcíková is, aki elmondta, hogy a múlt évben járt először ebben a gyönyörű Makovecz épületben. Gyönyörködtek a termekben és az egész házban. Akkor ismerkedett meg az igazgatónővel, és Leskóné Szemán Évával. Akkor éppen itt tartózkodtak Zempléni Pedagógusok Művészi Körének művészei, akiknek azóta már Kassán megrendezték a kiállítását, és viszonzásul ők is eljöttek ősszel egy kiállítással. Ebben szeretnének tovább lépni, hiszen ismét itt vannak az amatőr képzőművészek számára rendezett kiállításon. Vendégszerepelt már Kassán a Művelődés Háza Kórusa, azon gondolkodnak, hogyan tudnák tovább építeni az együttműködésüket más területeken is. Ezt Csatlósné Komáromi Katalin is megerősítette. Szerinte ez a kapcsolat az alkotók gyakori találkozásával erősödik. Azonkívül, hogy barátságok alakulnak ki, szakmai fórumokon is tanulhatnak egymástól. A nyári alkotótáborokban több tag volt tőlünk ott, és tőlük is itt Sárospatakon. Szeretnék ezt ebben az évben is folytatni, valamint a két város kapcsolatát tovább bővíteni, hiszen vannak még kiaknázatlan lehetőségek…

További képek >>>

/2006.01.09./

A hajléktalanokról – önkormányzati szemszögből

 

 

        

Sárospatakon, mint a többi városban is, megjelent egy új jelenség, a hajléktalanok felbukkanása. Míg a korábbi években elvétve volt egy-két ember, aki a szó igazi értelmében hajléktalannak minősült, mostanra van, amikor a számuk eléri a 10-et, vagy annál többet is - nyilatkozta Dr. Jánosdeák Gábor, polgármester. Több olyan személy van köztük, akik csak átmenetileg hajléktalan, mert a családja valami probléma miatt nem engedi be a lakásba, olykor italozó vagy durva életmódja miatt. Ezek az emberek főleg télen kerülnek nehéz helyzetbe, mert nincs hol aludniuk, nincs fedél a fejük felett. Ezért két irányból próbálunk ezen a módon segíteni. Egyrészt a Családsegítő Szakszolgálatunk pályázott olyan központi forrásra, ami lehetővé tette, hogy azoknak a családból kiszorult embereknek albérleti támogatást nyújtson, akik normális életet élnek, dolgoznak és annyi összesen a gondjuk, hogy átmenetileg nem tudnak hol lakni. Ezen túlmenően pedig, akik végképp, egészségileg is olyan állapotban vannak, hogy nem tudnak dolgozni, vagy már olyan régen kilátástalan helyzetben vannak, hogy még remény sincs ennek megváltoztatására, azoknak úgy próbáljuk segíteni a téli hónapok átvészelését, hogy egy nagyon egyszerű, de még is meleg helyen éjszakai szállást biztosítunk számukra. Ennek a szállásnak a felügyeletét a családsegítő vállalta: naponta többször meglátogatják ezeket az embereket. Odafigyelnek, hogy rend legyen, mind ezen a szállón, ahol lakhatnak, vagy alszanak és a környéken is, hogy ne zavarják az ott lakókat. Tudjuk jól, hogy senki nem örül az ilyen intézményeknek, amiket létrehozunk, de az önkormányzatnak kötelessége ezekről az emberekről is gondoskodni, még ha emberileg vannak is fenntartásaink azokkal szemben, akik saját hibáikból kerültek ebbe a helyzetbe.


                                                                                                          Törő Gábor
                                                                                                        /2006.01.08./

Vasárnapi agytorna

 

 

        

A Művelődés Házában vasárnap délelőtt sakkbajnokságot rendeztek, a Sárospatak II. és Ózd csapata közötti megyei első osztályú csapatbajnokság került megrendezésre - tájékoztatta az olvasókat Tóth János országos sakk versenybíró, a mai mérkőzés versenybírája. A két város mérkőzése délelőtt 10 órakor kezdődött, s a két csapat majd nem azonos helyen állt a déli órákban. Amelyik csapat győz, az kerül majd előrébb a csapatbajnokságban. Örvendetes, hogy a Sárospatak csapatában sok fiatal szerepel, hisz a 12 főből, 6 fiatalkorú ifi, ez a fiatalítás mindenképpen a jövő záloga. A Sárospatak első sakkcsapata az MB I. B-ben játszik, ott is nagyon jól szerepel, a harmadik helyen áll.

/2006.01.08./
                                                                                                                              

Rendhagyó felvételi az ÁVG-ben

 

 

        

A tanév rendjében szerepelteknek megfelelően január 13-14-én tartják az Árpád Vezér Gimnáziumában az Arany János Tehetséggondozó Program felvételijét - nyilatkozta Tóth Tamás igazgató.
Ez gyakorlatilag nem is egy felvételi, hanem a felvételit megelőző hivatalos válogatás. A jelentkezők már eljuttatták pályázatukat az Oktatási Minisztériumhoz, és a beérkezett pályázatok elbírálásának a része ez a bő egy napos találkozó, ami eléggé rendhagyó az ilyen jellegű felvételikhez képest. Hogy minél jobban megismerjék az ide jelentkező diákokat, a leendő gimnazisták pszichológiai méréseken, különböző képességvizsgálatokon vesznek részt, valamint a programban tanító kollégák egyenként elbeszélgetnek velük. Közben megismerkedhetnek egymással is, hiszen még közös játékra is van alkalmuk. Az első nap után itt alszanak a kollégiumban, majd szombaton délelőtt szövegértést és matematikai gondolkodást mérő tesztet oldanak meg. Ezen a két napon nyújtott teljesítményük után és a szociális, hátrányos helyzetük alapján készítenek el egy listát, ajánlatot az Oktatási Minisztérium felé, hogy kiket szeretnének felvenni. Innen majd kiértesítik a tanulókat, hogy felvételt nyertek-e vagy sem. Ha felvételt nyertek, a rendes felvételi eljárásnál már csak egy formális jelentkezési lappal kell megerősíteni az igényüket, hogy ők ebben a programban akarnak szerepelni. 60 fő jelentkezett, de hogy hány fős osztályt indíthatnak, azt a Minisztérium állapítja meg, mert országos keretszámmal dolgoznak, ami meghatározott létszám. Az ÁVG-ben 35 fő az osztálylétszám, ami reméli az idén is meglesz, hiszen ez az a régió, ahol a legnagyobb az igény. Tapasztalják, hogy Borsod, Szabolcs, Hajdú és Heves megye gimnáziumaiban van többszörös túljelentkezés erre a programra.

                                                                                                          Cziczer Katalin
                                                                                                            /2006.01.08./

Közmunkások tisztítják majd az árkokat

 

 

        

A Kommunális Szervezet az Önkormányzattal közösen pályázott a 2005- 2006 évi közmunka programra. A pályázat sikeresen szerepelt, érdemben már el is bírálták, így hat hónapra 36 főt tudnak majd átlagosan foglalkoztatni – nyilatkozta Kőszegi Bertalan, a Kommunális Szervezet vezetője.
A program keretében 13 millió forintot nyertünk, mely összegnek 90%-át bérre és egyéb személyi juttatásokra – védőkesztyű, munkaruha, védőfelszerelés – kell fordítani. A fennmaradó 10%-ból vehetünk pl. szerszámokat, tehát csak ennyi képezhet un. dologi kiadásokat. A program keretében elsősorban a vízelnyelő árkok tisztítását szeretnénk megoldani. A nyílt és zárt rendszerű árkok tartoznak ide, amelyekbe belehullott sár, és egyéb üledékek, amelyektől meg kell tisztítani s ezeket elszállítani. A Széchenyi utca mellett nagyobb volumenű áteresz szükséges az út alatt, ezt is ki fogjuk cserélni. Sárospatakról Hercegkút felé haladva a közúton, a csemete kert mellett lévő átereszt is felújítjuk. Továbbá önkormányzati utak felújítását és karbantartását tervezzük, és folytatni szeretnék a mozgáskorlátozottak részére a járdák és kereszteződések akadálytalanítását, valamint a temetkezési és kegyeleti helyek gondozását és rendbetételét. A Kommunális Szervezet vezetője örömmel közölte, hogy egy hónappal meg lehetett hosszabbítani ezen tevékenységek foglalkoztatására a 36 fő alkalmazását - erre is pályáztak – és reménykednek ennek is a sikeres elbírálásában. Voltak a programnak olyan kitételei, hogy csak tartósan munkanélküli segélyen lévőket, hátrányos helyzetűeket és kisebbségieket alkalmazhatnak. Ezért bevonták a Cigány Kisebbségi Önkormányzatot, a Munkaügyi Központot, és a Kommunális Szervezet az ő közreműködésükkel állítja össze a létszámot. Reméli, hogy ezt a programot hét hónapon keresztül sikeresen folytatják majd.


                                                                                                          Törő Gábor
                                                                                                        /2006.01.08./

A vártemplom orgonáját is felújítják

 

 

        

Szombaton délután 16 órától, A Művelődés Házában tartották a Katolikus Ifjúsági Kör által szervezett, a Katolikus Egyház támogatásával létrejött koncertet, amelyen a sátoraljaújhelyi Lavotta Kamarazenekar és a miskolci Magyar Kontinentál Singers Együttes lépett fel - tájékoztatja az olvasókat Varga András római katolikus lelkipásztor, sárospataki káplán. A jótékonysági koncertet a katolikus templom orgonájának a felújítására szervezték. Az összegyűjtött adományokból az orgona felújítási munkálatait szeretnék elindítani. 2007-ben a Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójára, nagyon nagy eseményre készül Sárospatak. Elképzelhető, hogy a Szentatya is ellátogat Sárospatakra. Erre az alkalomra mindenképpen szeretnék felújítani a vártemplom orgonáját, hogy Szent Erzsébet évét ünnepi koncertekkel is szebbé tehessék.


                                                                                                          /2006.01.07./

Teremlabdarúgó torna döntő

 

 

        

Az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában január 7-én, szombaton rendezték meg a hagyományos Sárospatak város Teremlabdarúgó torna döntőjét. Az eseményen 13 csapat vett részt. Kerchner Zoltán, az STC elnök elmondta, hogy főképpen az első 8 között igen színvonalas és izgalmas mérkőzéseket láthatott a közönség. A harmadik helyért a 11. büntető gól döntött, amit a Királyhelmecről érkezett csapat nyert. A csapatok jól érezték magukat, a győztesek elégedettek voltak a tornával, a vesztesek nem mindig, de az ilyen előfordul egy ilyen torna rendezésében. Ismét mindent megtettünk azért, hogy jól szórakozzon az idelátogató közönség. Igyekeztünk jó tornát szervezni, viszont sokszor volt az, hogy gyorsan kellett cselekednünk és döntéseket hoznunk, lehetett volna jobban szervezett a torna, lehetett volna több csapat. Szimpatikus, jó játékot nyújtottak a sárospataki felnőtt csapat játékosai, akik álló FRIENDS néven a 4. helyet szerezték meg. A döntőt a BORSEVIK néven induló erdőhorváti és a DREAM CAR csapata játssza. Kb. 100-120 nézőnk volt a mai nap folyamán. Tekintve a tornacsarnok adottságait, ezzel is elégedettek vagyunk, jól szórakoztak a nézők.

                                                                                                          /2006.01.07./

Fogyatékossággal élő emberek segítése

 

 

        

A „Szent Erzsébet” Segítő Kezek Közhasznú Egyesület a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítása céljából, valamint jogaik és esélyegyenlőségük biztosításának érdekében működik.
Célkitűzéseik magukban foglalják szociális szakterületen, a szociális gondozás, kísérés, ügyintézés és szállítás feladatainak ellátását, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy az állapota (fogyatékossága) miatt segítségre szoruló személy életviteléhez szükséges feltételek biztosíthatók legyenek. A szolgáltatások célja az önrendelkezésen alapuló életvitel megkönnyítése, a rászoruló személy saját lakóhelyén, lakókörnyezetében való segítése, elsődlegesen a lakáson kívüli (köz)szolgáltatások elérésének segítésével, valamint önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása. Az ellátások igénybevétele önkéntes. A szolgálat tevékenysége az ellátási területen élő valamennyi fogyatékossági csoportba tartozó személyre kiterjed. Az idén szükségessé vált a szolgáltatásuk térítési díjának az emelése, mivel 13.5%-kal kevesebb normatívát kapnak egy főre. Szívesen fogadnak adományokat, hiszen nehéz anyagi helyzetbe került az egyesület. A számlaszámuk: 55500036-11019370. A Körzeti Támogató Szolgálathoz 2005 márciusától a következő települések tartoznak: Bodroghalom, Bodrogolaszi, Hercegkút, Makkoshotyka, Olaszliszka, Tolcsva, Vajdácska, 2006 januárjától pedig még Erdőbénye, Erdőhorváti, Györgytarló, Kenézlő, Komlóska, Sárazsadány, Viss és Zalkod településekkel nőtt a körzetük. A sárospataki szolgálat vezetője Vaszilykó Judit, a közigazgatási terület vezetője pedig Fischinger Zsuzsanna. Székhelyük a Vörössipkások útja 13. szám alatt található, ahol hétfőtől péntekig (8 -16 óráig) várják személyesen, vagy telefonon (az 511 - 126 és az 511 - 127 számon) az érdeklődők jelentkezését.


                                                                                                            Cziczer Katalin
                                                                                                             /2006.01.06./

Segítik a hajléktalanok elhelyezését

 

 

        

A Családsegítő Szakszolgálat pályázatot nyert hajléktalanok ellátására, melynek eredményeképpen nyolc fő elhelyezése történt meg december 1-ével a város különböző pontjain. Albérleti támogatást, illetve lakhatási támogatást fizetnek számukra, önrészük nincs. Ehhez fűtési támogatást és rezsi hozzájárulást is adnak, amit átvételi elismervény mellett a szakszolgálat fizeti ki a főbérlőnek. A szolgálat munkatársai rendszeresen tartják a kapcsolatot ezekkel a személyekkel. Minden hajléktalan egy adománynaptárt is kapott, amelybe be van jegyezve, hogy milyen időpontban hol osztanak élelmet számukra. A Családsegítő Szakszolgálat vezetője ezúton is köszöni az egyházak segítségét, az adományokat, amelyekkel karácsony előtt szereztek örömet a rászorulóknak.


                                                                                                          /2006.01.06./

Elszállítják a fenyőfákat

 

 

        

 A karácsonyi ünnepek elmúltával a fenyőfák elhelyezése gondot jelent – számol be a Kommunális Szervezet aktuális feladatáról Kőszegi Bertalan, a szervezet vezetője. Ez főleg a lakótelepeken és társasházaknál okoz problémát, mivel a lakóknak nincs kazánjuk, ahol eltüzelnék, nincs tárolójuk, ahol elhelyeznék. Ezért a kihelyezett fenyőfákat a Kommunális Szervezet minden évben térítésmentesen elszállítja. Úgynevezett karácsonyfa járatokat indítanak, amelyek minden nap átnézik a lakótelepeket. Összegyűjtik a fenyőfákat, beviszik azokat a telephelyükre, ahol feldarabolják, vagy a zöldbódéjukba használják fel tüzelésre, időnként a hajléktalanok melegedőjének is adnak át egy-egy szállítmányt. Ez a járat addig tart, amíg ezeken a területeken találnak fákat, hiszen egy nagyobb erejű szél széthordhatja az utakra, ami balesetveszélyes is lehet. Az élő, földlabdás fenyőfákat vissza lehet vinni a vásárlás helyszínére, ahol visszafizetik a megállapított bérleti díjjal csökkentett árat. Ezek a fenyőfák visszakerülnek a tulajdonoshoz, aki dönt a fák sorsáról, vagy kiülteti, vagy felajánlja a közterületek beültetéséhez. Reméli, hogy ez a módszer minél hamarabb elterjed itt Sárospatakon is, így talán egyre kevesebb fát kell majd kivágni.


                                                                                                          /2006.01.05./

Újévköszöntés a reformátusoknál

 

 

        

 Hagyományosan az újesztendő napján a református gyülekezet tagjai meghallgatják az előző évi beszámolót, és presbiteri fogadás
keretében köszönik meg az előző évben munkálkodók hűségét, buzgóságát. Nem marad el az éltetés és a koccintás sem az új
esztendőre való reményteljes indulás jegyében. 2005-ben a református templomban 50 keresztelő volt, 44-en konfirmáltak, 23 ifjú
pár kért áldást házasságára, és 71 alkalommal hangzott ravatal mellett a feltámadás üzenete és a vigasztaló szó. Az új esztendő legnagyobb kihívása az elkezdett orgona felújítás véghezvitele, ami nagy erőpróbaként áll a közösség előtt. Minden kedves olvasónak e helyről is kívánunk erőben, hitben teljes életet a Krisztus szerinti 2006. évben.

                                                                             
Református Lelkészi Hivatal
                                                                                                          /2006.01.05./

Kattints rá, Nagyi 2006!

 

 

        

Számítógépes tanfolyam indul nyugdíjas korúak (55 év felett) számára, amire 2006. január 11-ig lehet jelentkezni – tájékoztatja az érdeklődőket Sajószegi Gábor népművelő. Úgy gondoljuk, hogy az élethosszig tartó tanulás, a modern kommunikációs és információs technika megismerése kiemelten fontos az idősek számára, akik így lehetőséget kapnak az elektronikus társadalomhoz történő csatlakozásra, egy új világ megismerésére, új ismeretek szerzésére és -az internet révén -családi, baráti kapcsolataik ápolására, újak létesítésére. A Művelődés Háza -a régióban elsőként - 2004 februárjában indította el a "Kattints rá, Nagyi" elnevezésű időseknek szóló számítógépes tanfolyamot. A tanfolyam tananyagaként alapvető számítástechnikai ismereteket, internet és e-mail használatot sajátítottak el a résztvevők. A nagy érdeklődésre való tekintettel intézményünk 2006. január végétől újra indítja a tanfolyamot. A végzett hallgatók számára Kattints rá, Nagyi! klub keretében októbertől minden héten kedden 10 -12 óráig biztosítunk lehetőséget ismereteik felfrissítésére és internet használatra. Jelentkezni személyesen Sajószegi Gábor népművelőnél, vagy a amuvelodeshaza@pr.hu e-mail címen lehet. Január 24-én 10 órakor lesz a Kattints rá, Nagyi! számítógépes tanfolyam nyitó megbeszélése.


/2006.01.05./

Ismét lehet pályázni

 

 

        

A Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás felhívja a figyelmet az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) Irányító Hatóságának közleményére, miszerint "A Vidék és mezőgazdaság fejlesztéséért" részprogramja keretében meghirdetett egyes pályázatok 2005. augusztus 1-je óta hatályos felfüggesztésének feloldása 2006. január 9. napján lép hatályba - nyilatkozta Pásztor Zsolt kistérségi vidékfejlesztési menedzser.
Az Agrár-és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) Irányító Hatóságának közleménye:
Annak érdekében, hogy az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program forrásai teljes mértékben felhasználásra kerüljenek, valamint figyelembe véve a rendelkezésre álló kereteket az AVOP IH a 2005. augusztus 1-je óta hatályos felfüggesztéseket az alábbi intézkedések/ alintézkedések esetében feloldja:
AVOP 1.1.5. Öntözési beruházások támogatása
AVOP 1.1.6. Meliorációs beruházások támogatása
AVOP 1.4. Fiatal gazdálkodók induló támogatása
AVOP 1.5. Szakmai továbbképzés és átképzés támogatása
AVOP 3.1. Vidéki jövedelemszerződési lehetőségek bővítése (Az AVOP 3.1.3. Idegenforgalom fejlesztése kivételével)
AVOP 3.2.1. Mezőgazdasági vízkészlet-gazdálkodás
AVOP 3.2.3. Földterület fejlesztés, melioráció
A jelen közleményt követően az FVM (www.fvm.hu) és az MVH (www.mvh.gov.hu) honlapján közzétételre kerülnek a részletes pályázati feltételeket tartalmazó pályázati felhívások, amelyek 2006. január 9. napján lépnek hatályba.

  


/2006.01.04./

Játékos sportverseny

 

 

        

Ügyességi versenyt rendeztek az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tornacsarnokában január 4-én délután, ahol két csapat vett részt: a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Vámosújfalui Általános Iskola csapata – tudtuk meg Vighné Fehérvári Zsuzsa ifjúsági és sportreferenstől.
I-es és II-es korcsoportban versenyeztek a résztvevők, ez azt jelenti, hogy első osztálytól negyedik osztályig jöhettek el a gyerekek. Nagyon fontos volt a versenyre való felkészülés, hiszen bonyolult és összetett feladatokat kellet végre hajtani a diákoknak. Ebben az évben a megyei elődöntőt Sárospatak Sportbizottsága rendezi, amelyre január 19-én kerül sor ugyanebben a sportcsarnokban. A várost az itt győztes II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata fogja képviselni.
 

További képek >>>

/2006.01.04./

Rendkívül kátyús a 37 főút

 

 

        

Sárospatak és Sátoraljaújhely között a 37-es főútvonal útminősége rendkívül megromlott, kátyússá vált – hívja fel a gépjárművezetők figyelmét Sárosi József rendőr alezredes, sajtóreferens.
A közlekedés biztonsága érdekében az út kezelője a Közúti Igazgatóság 60 km/h-ás sebességkorlátozó táblát helyezett ki a két város közötti útszakasz teljes hosszára. Ezek a sebességkorlátozó táblák minden bekötőútnál meg vannak ismételve a balesetveszély csökkentése érdekében. A Közútkezelő KHT ideiglenes jelleggel kátyúzást végez, ami a téli időjárás miatt nem biztos, hogy időtálló lesz, így a sebességkorlátozó táblák folyamatosan kint fognak maradni. A javítási munkálatok kb. két hetet vesznek majd igénybe. A Sárospataki Rendőrkapitányság saját hatáskörében, a balesetek megelőzése érdekében sebességméréseket végez ezeken az útszakaszokon. Szeretnék felhívni a gépjárművezetők figyelmét, hogy ez az útszakasz rendkívül veszélyes, és ehhez társulnak még a téli útviszonyok, amelytől csúszóssá válik.

További képek >>>

  Cziczer Katalin
/2006.01.03./

Sikeresen szerepeltek

 

 

        

Decemberben bonyolították le a Diákolimpia Úszás Városi és Megyei döntőit, ahol az Árvay József Gyakorló Iskola kimagasló teljesítményt ért el diákjaival. Így több tanuló eljutott a megyei döntő versenyére Miskolcra, ahol többen dobogós helyezést értek el: Királyhegyi Ádám 100 m-es gyors 2. helyezett, 100 m-es hátúszás 3. helyezés. Márki Erika 50 m-es mellúszás 6. helyezett, 100 m-es gyors szintén 6. helyzett. Leány váltó: 4*50 m-en: Pásztor Zsófia, Gecse Judit, Tomkó Katalin, Palik Beáta 3 helyezést értek el. Fiú váltó 4*50 m-en: Máté Dávid, Cshi Donát, Hernádi Ádám, Tóth Levene 6. helyezés. Hernádi Ádám 50m-es mellúszás 4. helyezett, Máté Dávid 100 m-es gyors 9. helyezett. Szép eredményeikhez gratulálunk és további sok sikert kívánunk!


                                                                                                 /2006.01.03./

Rendőrségi hírek

 

 

        

Az újévi ünnepek alatt a Sárospataki Rendőrkapitányság beosztottjainak volt dolguk, hiszen két betörés történt és családi ügyben is kellett intézkedniük – tudtuk meg Csoma László rendőr őrnagytól.
Az egyik szilveszter éjszakáján, amikor egy magánlakásba törtek be, ahonnan készpénzt és értéktárgyakat tulajdonítottak el, még a tulajdonosok elmentek otthonról. A másik bűncselekmény december 30-án éjszaka történt, amikor a Kossuth utcán lévő Húsboltba törtekbe, ahonnan élelmiszereket tulajdonítottak el. A bűnügyi osztály beosztottai az elkövetőt felderítették és vele szemben bírósági előállítással zárul az eljárás.
Szilveszterkor volt még egy bejelentés, amikor családi ügyben kértek rendőri intézkedést. A helyszínre kiérkezve a fiatalember közölte, hogy az édesapja a lakás hátsó részében tartózkodik. Amikor bementek azt látták, hogy egy ötven év körüli férfi felakasztotta magát. A járőrök azonnal cselekedtek: az egyikük tartotta a másik pedig késsel levágta a testet. Mire a mentő megérkezett magához tért, és rábeszéléssel a kórházba szállították gyógykezelésre.


  Törő Gábor
    /2006.01.03./

Újabb elismerés a virágos városnak

 

 

        

A B-A-Z Megyei Környezetvédelmi Tanács a környezetbarát és vendégváró megyekép megőrzése, a virág és kertkultúra fejlesztése, a környezetépítésre nevelés érdekében 2005-hen hagyományteremtő szándékkal Megyei Környezetszépítő Versenyt hirdetett a települések részére - tájékozatja olvasóinkat Kőszegi Bertalan, a Kommunális Szervezet vezetője.
A „virágos Borsod-Abaúj-Zemplén megyéért” vetélkedés célja elsősorban az, hogy elősegítse a vendégváró és esztétikus megyekép megjelenítését, a megye környezetbarát arculatának kialakítását. Továbbá nem közömbös az sem, hogy a megyében működő települések hogyan növelik zöldterületüket, milyen mértékben és módon alakítják ki parkjaikat, hogyan tudják ebbe bevonni a települési lakosság közreműködését valamennyiük környezetének szebbé tétele érdekében. Ennek a mozgalomnak az a lényege, hogy az ország minden településén induljanak el a virágosítások, a parkosítások. A versenyre Sárospatak is benevezett és a második helyet szerezte meg Szerencs városa után, mivel ebben a városban mérhető le a legnagyobb fejlődés a virágosításban. Az eredményhirdetésnél a zsűri kiemelte, hogy Sárospatak szakmailag és minden szempontból kiemelkedő helyet foglal el a több mint 10 éve a virágos városok kategóriájában. Színes kiadvány is készült, amely a pályázó települések terveit, elképzeléseit mutatja be, melyet ajánlanak mind az érdeklődők, mind Borsod-Abaúj-Zemplén megye valamennyi településének figyelmébe.
 

További képek >>>

  /2006.01.02./