Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2006 Május

Miről tárgyalt a testület?

                     
 

    A hétfői képviselő testületi ülésen 20 napirendet tárgyalt a testület. Többek között szó volt az elkerülő útról, az általános iskola bővítéséről, az új tornacsarnok építéséről, a bástyáról és a szabadtéri színpadról, a fürdőről, valamint a város útjainak javításáról. Ezekről Dr. Jánosdeák Gábor polgármestert kérdeztük…

 A testület megtárgyalta Sárospatak gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladataink az ellátását, ezekről a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat vezetője számolt be. Szóba került az elkerülő út: Stoll Gábor, a Közútkezelő KHT igazgatója nyilatkozott, arról, hogy ha az előzetes terveknek megfelelően haladnak, akkor ebben az évben elkezdődhetnek az előkészítő munkák, a kisajátítások, a nyomvonal kijelölés, a lőszertelenítés, a régészeti feltárások, 2007-ben pedig az útnak, és magának a hídnak a megépítése is elkezdődhet.
  Döntött a képviselőtestület arról is, hogy felgyorsítjuk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola bővítését és meghirdetjük a munkákat. A legszükségesebb fejlesztést kívánjuk csak végrehajtani, a korábbi koncepciót aktualizálnánk, figyelembe véve a gyereklétszám alakulását is.
 Tárgyalta a képviselő testület a Sárospatakon építendő tornacsarnok pályázatát. Köztudott, hogy nyert a város erre, így készítjük elő a közbeszerzést és várhatóan még ebben az évben megindul a tornacsarnok építése. Kijelöltük a tornacsarnok helyét, mégpedig ott, ahol a nagypiac van most, mellette pedig nagy parkoló lesz. Kifejezetten belvárosi sportcsarnokot képzeljünk el, ami egyaránt fogja szolgálni az iskolákat, a szabadidő sportot és a versenysportot is. Ezen kívül alkalmas lesz különböző koncertek és nagy mega-rendezvények lebonyolítására is.
  Tárgyalta a képviselő testület a PEA pályázatban megnyert, közel 700 millió Ft-os Bástyának a dolgát ill. a Vízikaput. A közbeszerzés folyamatban van, várhatóan egy hónap múlva - amikor kiderül, hogy ki lesz a kivitelező - elkezdjük a munkákat. Ezek egy része még ebben az évben befejeződik, várhatóan a szabadtéri színpad, illetve egy része a Bástyának, aminek a következő része húzódik majd át a következő évre.
 A Kempingről és a Termálfürdőről tárgyalt a képviselőtestület, pályázatot írt ki az intézmény vezetői posztjára, valamint elfogadta az új alapító okiratot és a kemping árait.
  Tájékoztatót kaptunk egy másik napirendben a Borsod Volán Személyszállító Zrt menetrend módosítási javaslatáról. A végardói reggeli járatokból – amiből kettő volt - az egyiket meg fogják szüntetni, mert a forgalomszámlálás eredménye az lett, hogy nagyon kevesen veszik igénybe. A testület ezt úgy fogadta el, hogy szeptemberben, amikor újra iskolába indulnak a gyerekek, vizsgálják felül, hogy indokolt-e visszaállítani a két járatot.
  Megtárgyalta a képviselő testület és elfogadta a 2006. évben felújításra javasolt önkormányzati utak a listáját. Ezen a listán szereplő utak szinte valamennyi olyan utat magukban foglalják, amelyek a felújítása mindenképpen szükséges: összesen 22 út felújítása várható. Ennek a költségvetési nagyságrendje kb. 200 millió Ft, a fedezete pedig egy kedvezményes infrastrukturális hitel, amit az önkormányzatok most felvehetnek kamatmentesen, 20 éves futamidővel és 3 év türelmi idővel.
  Különböző ingatlaneladásokat tárgyalt még a képviselő testület, ez rövidesen meg fog jelenni majd a hirdető újságokban és a honlapra is feltesszük.
  Pályázat benyújtásáról döntött az Önkormányzat: a 2006. év vismajor pályázatára nyújtottunk be kérelmet, az idei árvíz okozta károk megtérítésére.
  Szintén pályázat benyújtásáról döntött a testület a mozi további korszerűsítésére, ugyanis szeretnénk felszerelni a mozit saját légkondicionáló berendezéssel.
   Mint már említettem, vendégünk volt Stoll Gábor a Közútkezelő KHT vezetője. Feltettük neki a kérdést, hogy a 37-es út Patak és Újhely közötti szakasza mikor lesz leaszfaltozva? Erre ő azt a választ adta, hogy 2006-ban a Közútkezelő KHT-nek nem hogy erre az útszakaszra, de az ő kezelésükben lévő Borsod-megyei utak egyetlen egy négyzetméterre sincs aszfaltozni való pénzük. Ő megértette a demonstrálókat, de hozzátette, hogy ilyen alapon mindenütt a megyében lehetne demonstrálni, ahol rosszak az utak és hogy kizárólag csak pénz kérdése, hogy megcsinálják az utakat.
 

Törő Gábor
/2006.05.31./

Mesemondó verseny a Városi Könyvtárban

                     
 

    Az ünnepi Könyvhét nyitó rendezvényeként mesemondó versenyt rendeztek óvodások számára a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban, május 31-én délelőtt, Zelk Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából – nyilatkozta Halász Magdolna igazgatónő.
  Elmondta, hogy milyen fontosnak tartják, hogy már az óvodás korú gyerekek is versenyezzenek, verseny formájában mondják el a mesét. Örömükre a sárospataki gyerekeken kívül, Sátoraljaújhelyből, Olaszliszkáról, Tolcsváról és Vajdácskáról is jelentkeztek a megmérettetésre. A nemes versengésen mindenki kapott jutalmat, a legjobbak könyveket vehettek át. Nagyon fontosnak tartják a gyerekek fejlődése szempontjából a mesemondást, hiszen a gyerek képzelő erejét, a gondolkodását ez nagymértékben befolyásolja. Ha egy óvodás kiáll egy csoport elé, hogy elmondjon egy mesét, az megtanulja már gyerekkorban, hogy hogyan kell viselkednie ebben a helyzetben. A verseny mindannyiunknak nagy élményt jelentett, hiszen sokan szeretjük a mesét.
 
 

/2006.05.31./

Rendőrségi hírek

                     
 

     A május hónap az ittas vezetők hónapja volt, hiszen négy gépjárművezető ellen folytatnak bűntető eljárást ittas, vagy bódult állapotban elkövetetett gépjárművezetés elkövetése miatt - nyilatkozta Csoma László rendőr őrnagy, a közrendvédelmi osztály vezetője.
Közülük három gépjárművezetővel szemben bírósági előállítás történt.
   Sárospatakon az egyik magánlakásba bement, egy ismeretlen személy, ahonnan aranyat és készpénzt tulajdonított el. Az elkövető elfogásra került. A bűncselekmény érdekessége, hogy a lopott tárgyakat az egyik parkban, egy vakondtúrásban ásta el, ahonnan előadta és visszakerült a sértetthez.
   Sárospatakon az egyik üzlet elé kirakott versenykerékpárt tulajdonította el egy ismeretlen személy, a kerékpár értéke 20 ezer forint.
   Az egyik sárospataki lakosnak meghalt a hozzátartozója, aki kölcsönt vett fel a temetési költségekre. Ismeretlen személy a temetésre szánt összeget eltulajdonította. A lopás körülményei ismeretlenek.
   Sárospatakon, a régi Csepel gyárterületen működő egyik vállalkozástól tulajdonított el ismeretlen személy színes fémet, amelyet megpróbált értékesíteni a MÉH telepen. Ez nem sikerült, mivel a telep tulajdonosa értesítette a rendőrkapitányságot, így az elkövető elfogásra került, az eltulajdonított dolgok hiánytalanul előkerültek.
 

Cziczer Katalin
/2006.05.30./

Közlekedésre Nevelési Verseny országos döntő

                     
 

    Frikker Balázs 3. b osztályos tanuló április 27-én Miskolcon, a Szabó Lőrinc Általános Iskolában vett részt a Közlekedésre Nevelési Verseny megyei fordulóján. Ezt a versenyt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hirdette meg 3. és 7. osztályos tanulók részére és a Nógrád megyei Pedagógiai Intézet bonyolította le. Borsod megye 48 kisdiákja közül Balázs lett az első, így ő képviselte megyénket az országos döntőn.
  Az országos döntőre az elmúlt hét végén, május 12-14. között került sor. A versenyt csodálatos természeti környezetben rendezték meg, a Salgótarjántól néhány kilométerre található Salgóbányán, a Salgói és a Somoskői vár között elterülő fennsíkon lévő Medves Hotelben.
   A verseny döntőjére 20 harmadik osztályos kisdiák érkezett a megyék képviseletében. Idáig eljutni már önmagában is komoly eredmény. A megmérettetés elméleti és ügyességi gyakorlatból állt.
Május 13-án reggel 8 órakor kezdték a tanulók a rendkívül sokoldalú felkészültséget igénylő elmélet feladatok megoldását, amely két órára vette igénybe a gyerekek gondolkodását. Tisztában kellett lenniük a versenyzőknek a közlekedési szabályokkal és a közlekedés történetével. A verseny gyakorlati része is nagy odafigyelést, illetve ügyességet igényelt. Egy - a tornateremben kialakított - KRESZ pályán kellett végigmenniük a gyerekeknek akkumulátoros kisautóval. A pályát bójákkal, KRESZ táblákkal, irányt jelölő nyilakkal látták el. Ezek figyelembe vételével kellett a távot teljesíteni. Ezen a nagyon színvonalas országos versenyen Frikker Balázs II. helyezést ért el, dicsőséget szerezve ezzel iskolánknak, városunknak, megyénknek. Balázs teljesítményével megszerezte iskolánknak a "Közlekedésre Nevelés Kiváló Iskolája" címet. Szívből gratulálunk Balázsnak és Tuss Istvánné felkészítő tanítónak.
 

/2006.05.30./

Crescendo koncert Budapesten

                     
 

    A pataki orgona javára adtak jótékonysági hangversenyt Budapesten a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia tanárai a Kálvin téri református templomban. A tizenegy kitűnő művész tolmácsolásában elhangzó zeneszámok közt Földy Lilla konferálásában a Dudás Eszter brácsaművész által összeállított tájékoztatók hangzottak el vetítettképes illusztrációval Sárospatakról, az orgonáról, a művészeti akadémiáról, a felhangzó művekről.  

Református Lelkészi Hivatal
/2006.05.30./

Motoros bemutató volt a Lakótelep Napján

                     
 

     Itt, Sárospatakon van a spanyol-francia motorgyártónak Sherco-nak a magyarországi vezérképviselete. Ezt a cégünk a Wear Control Bt. látja el másfél éve. A Lakótelep Napja nagyon jó alkalom volt arra, hogy bemutatkozzunk – kezdte a beszélgetést a motorbemutató után Sebők Csaba.
   Ez nagykereskedésként működik úgy, hogy az országban viszonteladókon keresztül értékesítjük ezeket a járműveket. Ha valakit érdekel, akkor a Kazinczy út 13 alatt meg lehet nézni a bemutatótermet, hogy milyen motorokról is van szó. A városban beszélgetve tapasztaljuk, hogy nagyon kevesen tudták, hogy mi ezzel foglalkozunk, ezért örültünk a lehetőségnek, hogy itt bemutathatjuk tevékenységünket. Ezért gondoltuk úgy, hogy elhozzuk a motorjainkat, illetve elhívjuk Szelei Feri triál versenyzőnket, hogy tartson itt egy ilyen bemutatót. A SHERCO utcai közlekedésre alkalmassá tett, de versenymotorokat készít 3 ágazatban: ez a triál, enduró, szupermoto. A mi filozófiánk az volt, amikor behoztuk ezt a márkát, hogy mivel versenymotorokról van szó, versenysporton keresztül ismertessük meg a vásárlókkal, így mind a triál, enduró és szupermoto-ra kerestünk Magyarországon egy-egy tehetséges versenyzőt. Triálban egyikük Szelei Feri, aki most 2006-ban versenyez nálunk, eddig a Magyarországon rendezett 3 versenyből mind a 3-at megnyerte. Enduróban és szupermoto-ban szintén szép eredményeket érünk el, minden versenyen ott vagyunk, egyre többen indulnak ezekkel a motorokkal, úgyhogy tesszük a dolgunkat.
  Természetesen itt a Kazinczy út 13 alatt a bemutatóteremben megtekinthető modelleket meg is lehet vásárolni, az ilyenkor szokásos hitellehetőségeket mi is tudjuk nyújtani. Tehát ezek a motorok általában egy olyan 20% befizetéstől, olyan 60 hónapos hitel futamidővel elvihetőek. Vizsgáztatható, rendszámoztatható, az utcán használható járművek.
 

További fotók >>>
Cziczer Katalin
/2006.05.29./

Látogatás Angliában

                     
 

     Londonban és környékén tett látogatást Virágh Sándor református lelkész. Találkozott a Londoni Magyar Református Gyülekezet tagjaival, kapcsolatépítés céljából az orgonafelújítás ügyében, melyben Tárczy Árpád, az egykori pataki gimnáziumigazgató fia, a BBC magyar adásának bemondója volt segítségül. A lelkész tanulmányozta az angliai egyházi élet mai formáit, hiszen a 17. században a pataki egyházra erős befolyással volt az angol puritánizmus. Továbbá megismerkedett London nevezetességeivel, valamint a Temze parti városok kertkulturájával.   

További fotók >>>
Református Lelkészi Hivatal
/2006.05.29./

Félpályás útlezárás a 37-esen

                     
 

      A 37-es főútvonal Sárospatak és Sátoraljaújhely közötti egyenes szakaszán félpályás útlezárásra került sor. Szamosvölgyi Pétertől - Sátoraljaújhely polgármesterétől - megtudtuk, hogy az út rossz minőségére akarják felhívni a figyelmet a demonstrációval...
  Mint személyesen is tapasztalhattuk, a télen a felfagyások következtében az út gödrössé vált. Miután a gödrök a foltozások után is újból megjelentek sor került a felső réteg felmarására. Most ilyen állapotában van az út, és mivel konkrét ígéret nem érkezett a teljes mértékű útjavításra, így került sor erre a figyelemfelkeltő demonstrációra. A demonstrálók rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, a közlekedést a kocsisor két végén, az újhelyi és a pataki rendőrkapitányságok beosztottai segítik.
Az akció három napon keresztül, reggel 8 és délután 4 óra között hívja fel a figyelmet az útjavítás szükségességére.  
 

Törő Gábor
2006.05.29.

Gyermeknap a Református Általános Iskolában

                     
 

    2006. május 26-án pénteken délután gyermeknap volt a „kis refiben”. Zenés gimnasztikával indult a szülőkkel együtt szervezett játékos sportdélután. A vidám versenyek után a családok szalonnasütéssel pótolták az elhasznált energiát. Mindenki jól érezte magát.    

További fotók >>>
2006.05.29.

Szép eredménnyel kezdte a szezont Csikó Péter autóversenyző

                     
 

      A múlt hétvégén került megrendezésre az RTE bajnokság harmadik futama Gyöngyösön. Rajthoz állt a sárospataki Csikó Péter pilóta is, akit már bemutattunk olvasóinknak. A versenyzőtől arról érdeklődtünk, hogy milyen volt a verseny, milyen eredménnyel zárta az idei első futamát?

- Nagyon vártam már az indulást, ugyanis az első versenyen technikai, a másodikon egészségi okok miatt nem tudtam indulni, sajnos csak a harmadik versenyre állt össze az autó és minden egyéb. Nem volt egyszerű a környéken új navigátort sem találnom, ugyanis a tavalyi már mással versenyez az éven. Végül Kazincbarcikán találtam egy srácot, Nazarezki Nándor személyében, akivel nagyon meg voltam elégedve az egész verseny alatt. Kiderült hogy nagyon jól navigál, annak ellenére, hogy ez volt az első versenye. Kicsit tartottunk az időjárástól is, hiszen pénteken és szombaton egész nap esett a Mátrában, de a vasárnap szerencsénkre jó időnk volt. Tavaly, szinte egész évben esős versenyek voltak, és már szerettem volna száraz utakon autózni egy jót. Hát ez sikerült is! Egész nap vezettük a kategóriánkat, és sikerült is ezt az eredményt megtartani a nap végére is, így első helyezést értünk el az A/3 kategóriába, és a Lada kupába is. Még ami számunkra nagy eredménynek számít: a mintegy 130 indulóból sikerült az abszolút 10. helyre beérnünk. Nagyon örültünk az eredménynek, jó volt így kezdeni az első versenyt, az autó is hibátlan volt, most került bele egy új Bodnár-motor. Bár elég nehéz dolgunk lesz (így hogy lemaradtunk az első két versenyről), ha meg akarjuk nyerni évvégén a kategóriát, és a Lada kupát, de mindent beleadunk. A következő versenyünk Salgótarjánba lesz július 1. és 2-án.
Köszönöm a segítséget a családomnak, barátnőmnek Ancsának, a szervizcsapatomnak: Csomós Miklósnak, és Szegedi Tibinek, Csikó Tamásnak, valamint fő szponzoromnak: AMC Kft. (TRUPER Kertészeti és Kéziszerszámok), valamint a Kőkapu Kft-nek, aki a szervizautót adta.
 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.05.29./

Amatőr Gálát rendeztek a Múzsák templomában

                     
 

      A VII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Amatőr Gála szakági bemutatóját rendezték meg szombaton 10.00 órától a Múzsák Templomában. A kistérségi bemutatókon továbbjutott szólisták és együttesek mutatkoztak be hangszeres komolyzene és kórus kategóriákban. Sok színvonalas produkciót hallhattunk, természetesen voltak kevésbé sikerült előadások is, de hát ez így természetes. A szakági bemutatón elhangzott 26 produkcióból a zsűri 8-at juttatott tovább az őszi Gálára, ami valószínűleg a Miskolci Nemzeti Színházban kerül megrendezésre.
Örömmel mondhatom, hogy a nyolc továbbjutó közül öt sárospataki. Feltétlen meg kell említenia Farkas Ferenc Művészeti Iskola eredményességét, hiszen négy továbbjutó az iskola tanulói közül került ki, az ötödik pedig A Művelődés Háza Kamarakórusa.
Továbbjutók a gálára:
Bordás Eszter – Farkas Ferenc Művészeti Iskola
Rozetta Gitáregyüttes – Kazincbarcika
Maria Mikhalylenko – zongora
Ifjúsági Fúvószenekar – Kazincbarcika
Kerékgyártó Orsolya – fuvola - Farkas Ferenc Művészeti Iskola
Kiss Nóra és Kerchner Dóra – fuvola - Farkas Ferenc Művészeti Iskola
Sárospataki Fuvolaegyüttes - Farkas Ferenc Művészeti Iskola
A Művelődés Háza Kamarakórusa
Gratulálok, s további sok sikert kívánok minden résztvevőnek, természetesen a továbbjutóknak leginkább.
 
 

További fotók >>>
Amatőr filmfelvétel (9.3 Mb AVI) >>>

Cziczer Katalin
/2006.05.28./

Jól sikerült a Lakótelep Napja

                     
 

    A Lakótelep Napja már hagyománnyá vált, hiszen harmadik éve kerül megszervezésre a Gyermeknappal együtt. Úgy indult el ez a program, hogy amikor A Művelődés Házának választottuk új vezetőt, akkor a jelenlegi vezető leírta pályázatában, hogy ő szeretne a város különböző területeire kivinni műsorokat, hiszen tudja, hogy sok helyen az embereket nagyon nehéz kimozdítani a lakásokból és bevinni A Művelődés Házába - emlékezett vissza a szabadtéri program indulására Kőszegi Bertalan, a lakótelep önkormányzati képviselője.
    Ez az ötlet nagyon tetszett nekem, egyeztettem, hogy találkoztak az elképzeléseink és hozhatjuk a lakótelepre a programot. Nagyon örülök, mert az látszik, hogy ez egyre jobban kinövi magát, nagyon sokan vannak, nagyon színesek a programok, jók a rendezvények. Természetesen nem csak a helyi lakók vannak itt, hanem a város minden pontjáról érkeztek, akiket szintén nagy szeretettel várunk. Már délelőtt 11-től voltak a gyerekeknek különböző játszóházi rendezvények, játékok, majd kezdődtek a néptánc, ének, operett műsorok. Este Szűcs Judit a sztárvendég, közben motoros bemutatót is láthattunk, ami mindenkinek tetszett. Látjuk azt, hogy tényleg nagyon sokan vagyunk, jól érezzük magunkat, és még az idő is kitartott. Szeretném megköszönni A Művelődés Háza dolgozóinak a szervezést, a rendezvény lebonyolítását, hiszen ilyen jó, színvonalas műsort nélkülük nem tudnánk létrehozni. Megköszönöm a szponzoroknak is a támogatást, hiszen jelentős összeggel járulnak hozzá minden évben ahhoz, hogy ezt a rendezvényt sikeresen le tudjuk bonyolítani.
Köszönjük a lakosságnak is a nagy érdeklődést. Jövőre ugyanekkor, ugyanitt!
  

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.05.28./

Gyermeknap Tolcsván – golyóálló mellényben

                     
 

    A Sárospataki Rendőrkapitányság két beosztottja - Ladics Tamás rendőr törzszászlós és Kocsis Péter rendőr zászlós - gyermeknapi rendezvényen vett részt a Tolcsvai Általános Iskolában.
 Tolcsván gyermeknap megrendezésére került sor, ahol 6 osztály volt jelen, fiúk-lányok vegyesen. Futóversennyel kezdődött a program, majd a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, valamint délután a speciális mentők bemutatóját láthatták a diákok. Őket osztályonként látogatták körbe, ahol a szakemberek készségesen válaszoltak a gyerekek kérdéseire. Itt megismerkedhettek a rendőrségnél használt ujjlenyomatolással, közelről megnézhették a golyóálló mellényt, a gumibotot, pajzsot, bilincset és a rendőrautót.
Nagyon jól szórakoztak a gyerekek, hiszen szinte minden technikát kipróbáltak.
 

További fotók >>>
Cziczer Katalin
/2006.05.28./

Gyermeknapot tartottak a 3-as Óvodában

                     
 

    Évek óta hagyomány az óvodánkban, hogy játszóházat szervezünk. Ennek legfőbb célja az - többnyire ünnepek előtt tartjuk - hogy kicsit hangulatilag rákészüljünk a gyerekekkel, a szülőkkel az ünnepre - nyilatkozta Hubainé, Józsa Magdolna, az óvoda vezető helyettese. Mellette pedig, hogy ezt a közösen, együtt töltött kellemes délután élményét megéljük így együtt.
   Ilyenkor tevékenységeket biztosítunk a gyerekeknek, több olyat is, amiben a szülők segítségére is szükség van és olyat is, ami egy teljesen kötetlen együttlét. Most ezt az évzáró gyermeknapi játszóházat azért szervezzük itt a szabadban, mert a nyárra készülünk és már nagy igény van arra, hogy kint legyünk. Olyan tevékenységeket szervezünk most is, amit kint is tudnak végezni: buborékot fújnak, szélforgót készítenek, pillangót röptetnek, mozgásos játékokat (pl. kakasütő verseny), valamint ülőjátékokat is. A gyerekek nagyon szívesen jönnek. Többnyire szombatra szoktuk szervezni, most viszont, hogy holnap Lakótelepi Nap lesz, úgy gondoltuk, hogy a péntek délután alkalmas rá, hogy a Gyermeknapot ezzel a játszóházzal tegyük emlékezetessé.
 

További fotók >>>

/2006.05.27./

Új buszmegállók a városban

                     
 

     A Kommunális Szervezet új buszmegállókat helyez el a város több pontján, mivel láttuk, hogy a buszmegállók problémája nincs megoldva, hiszen az emberek az esőben sehová sem tudnak behúzódni – tudtuk meg Kőszegi Bertalantól, a szervezet vezetőjétől…
A költségvetési tárgyalás előtt megkerestem polgármester urat és egyeztettünk, hogy legalább 3- 4 buszmegállót kellene építeni, amelyek elsősorban a belvárosban hiányoznak nagyon. Önköltségi áron építettük meg ezeket a buszmegállókat. Egy ilyen buszmegállónak – ha meg kellene vásárolni – 350-400 ezer forint volna a vásárlási értéke. Mi ebből az összegből 3 db fémbuszmegállót gyártottunk le, amit el is helyeztünk a napokban az Arany János utcában, a Kazinczy utca sarkánál és a végén, valamint a Wesselényi utcában. Még egyet fogunk fémből gyártani a zsidó temető melletti buszmegállóba. Szeretnénk egy nagyon szép, kőből épített buszmegállót a Kazinczy utca végére, hiszen ott a terület is adott. Ott nagy számban várakoznak a kirándulók, a turisták, akik a Fürdőből jönnek. Ez az első lépcső, amit természetesen tovább folytatunk, mert a város egész területén szeretnénk megoldani a buszmegálló gondokat.
 

/2006.05.27./

Nem ijedtek meg az esőtől

     

        Amikor reggel láttuk, hogy zuhog az eső, arra gondoltunk, hogy talán el is marad a kalandtúrázók mai programja a Tengerszemnél. Persze ők nem ijedtek meg egy kis esőtől és a tervük szerinti reggel 8 órakor elindultak az első futók a Termálfürdő Kempingből a Megyer-hegy felé. Dr. Debreceni Katalint, a csapat orvosát arról kérdeztük, hogy mennyiben befolyásolta az időjárás a feladat végrehajtását…
    Hajnalban amikor elkezdtük építeni a pályát, annyira szakadt az eső, hogy lehetetlennek tűnt kiépíteni mindent, ami az eredeti tervek között szerepelt, így egy egyszerűbb pályát építettünk, amit mindenkinek sikerült tejesíteni a zuhogó eső ellenére is. Egyébként jól sikerült, mindenkinek tetszett, élvezték a fiatalok. Ez is egyfajta megpróbáltatás, hogy az esőben, a hidegben milyen futni és kötélen mászni.

További fotók (59 kép - Tengerszem)  >>>

 Sikerült  Olaszliszkán elébe menni az egyik kajakos csoportnak, akik 20 percet időzhettek a Kossuth házban, majd kerékpárra ülve folytatták útjukat Erdőbénye felé...

További fotók (25 kép - Olaszliszka)  >>>

 

Cziczer Katalin- Törő Gábor
/2006.05.27./

Városunkban vannak a kalandtúrázók

     

        Péntek este Sárospatakra érkeztek a Dunakanyar Kaland Akadémia résztvevői. A további programjukról Hédvégi Üstös Pál szakmai igazgatót kérdeztük meg, aki a kalandtúra ötletgazdája, maga is kalandtúra versenyző, aki pár alkalommal a világ élvonalában is megfordult már…
      A kalandtúra célja az, hogy az ország természeti kincseit, adottságait, kulturális értékeit kihasználva teljesítsék a résztvevők a kiírt távokat, futva, evezve, úszva, lóháton, a hosszabb szakaszokat pedig kerékpárral. Sárospatakra délután 4-5 óra körül érkezett az első csapatunk kerékpárral. Holnap reggel 8-kor lesz a rajt, amikor két perces különbségekkel indulnak a versenyzők olyan sorrendben, ahogy ma beérkeztek. A Tengerszem lesz az első cél, illetve ellenőrző pont, ahol a futam leglátványosabb feladatát fogják végrehajtani, ami kötéltechnikai feladatokból áll: ereszkednek, csigás módszerrel átcsúsznak egyik faltól a másikig, lajhárt másznak, felfújt gumicsónakba ereszkednek 15-20 méter magasból. Ha ezzel megvannak, visszafutnak a Bodrog-partra és onnan evezni fognak Olaszliszkáig. Liszkáról kerékpárral mennek Erdőbényéig, ahonnan Tállyáig futni fognak, majd Monok irányába ismét kerékpárral haladva Alsóvadászra érnek, ahol az éjszakát töltjük. Onnan Miskolc felé vezet az utunk, ugyanis az első futam Tiszabecsről indult és a diósgyőri vár melletti kempingben ér véget. Egy hónap múlva Miskolcon kezdjük újra, a második futam célállomása Visegrád lesz, majd Visegrád-Badacsony a harmadik és Badacsony-Szentgotthárd lesz az idei kalandtúra utolsó szakasza.
     Hédvégi úr elmondta még, hogy 2007. március 10-én indul a világ leghosszabb, legextrémebb expedícióján, amely a Dél-Afrikai Fokvárosból 11 országon áthaladva a Földközi-tenger partján ér célba augusztus 7-e körül, tehát kb. 5 hónap időtartamú lesz. Összesen 13.500 km-es a táv, amelyből 8800 km-t kerékpáron tesznek meg, evezni 2240 km-t fognak, 260 km-t futnak a Kalahári sivatagban és több hegycsúcsot megmásznak. A túra magyar vonatkozásai, hogy Teleki Samu emléktáblát helyez el elhelyezni a Teleki vulkánnál és néhány napot eltölt a Szudán és Egyiptom határán élő magyar törzs társaságában, akiknek az ősei az 1500-as években, II. Szulejmán idején kerültek oda, akiket gyermekként hurcoltak el és janicsárként határőr feladatokat teljesítettek ott. Érdemes lesz figyelemmel követni az expedíciót, aminek világmédiája lesz, hiszen 14 ország fiai vesznek részt rajta. Kb. öt országban fegyveres kíséretet is kapnak, ahol a politikai helyzet ezt megköveteli. A sportoló örömét fejezte ki, hogy Magyarországot ő képviselheti, és arra is büszke, hogy az expedíció magyar szervezésű.
 

Cziczer Katalin
/2006.05.26./

Fontos a mellrákszűrés

                     
 

    Újra kapnak behívót mellrákszűrésre a hölgyek Miskolcra. Körülbelül ebben az időben volt szűrésen egy és két éve is egy-egy csoport. Akik kaptak behívót, azokat szeretném mozgósítani, hogy feltétlenül menjenek el. Ha gond a beutazás, akkor a korábbi évekhez hasonlóan megszervezhetünk egy buszos utat Miskolcra, a szűrésre váróknak. Ebben az esetben kérek egy időpontot a sárospatakiak fogadására és egy busszal el tudunk menni. Ha erre van igény, akkor az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján kellene jelezni, és ha van megfelelő számú jelentkező, akkor az utazást megszervezzük.  

/2006.05.26./

Európai Uniós rendezvények a Városi Könyvtárban

                     
 

     Minden évben pályázunk a Miniszterelnöki Hivatal Európai Kommunikációs Főosztály által meghirdetett Európai Uniós külön gyűjtemények fejlesztésére és Európai Uniós rendezvényekre. Ez évben is 160 ezer forintot nyertünk és ennek a pályázati támogatásnak a 85%-át az Európai Uniós gyűjteményünknek a fejlesztésére, tehát új dokumentumok beszerzésére használjuk, a fennmaradó részt pedig rendezvényekre. Ez a mai rendezvény - amelynek meghívott vendége Dr. Balogh Zoltán - a rendezvénysorozat 3. része.
    Halász Magdolna a könyvtár igazgatónője elmondta még, hogy lezajlott a határon kívüli könyvtárosok jubileumi tanácskozása, melynek keretén belül az országgyűlési könyvtár főigazgató-helyettese tartott egy tájékoztató előadást az Európai Uniós különgyűjteményekről, majd 5 alkalommal általános iskolás tanulóknak szerveztünk Európai Unióval kapcsolatos rendhagyó órákat, amelyek egy szellemi vetélkedővel zárultak. Ezeknek nagy sikere volt a tanulók körében, 12 csoport versenyzett. A mai napon a nyugdíjas korosztályt hívtuk meg, akik tájékoztatást hallanak nyugdíjfolyósító Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Igazgatóság főosztályvezetőjétől, Dr. Balogh Zoltántól a nyugdíjazással kapcsolatos jogszabályokról. Ugyanakkor mivel ez fórum, remélem, hogy kérdésekre is sor kerül, illetve kérdések megválaszolására. Jövő héten zárul ez az Európai Uniós rendezvénysorozat, amelynek a keretén belül Kistérségek helyzete az Európai Unióban címmel két előadónk lesz, akik szintén fórumot is tartanak. Ezekre a rendezvényekre az önkormányzatok képviselőit és a könyvtárosokat hívjuk meg, ugyanis a kistérségek helyzetéről lesz szó és a községi könyvtárak fejlesztéséről a Kistérségi Társuláson belül.
   A gyerekeknek szóló rendezvénysorozatokról még annyit, hogy sok mindent tanulnak az iskolai oktatás keretén belül, de mi szeretnénk egy pluszt adni nekik, hogy még jobban eligazodjanak az Európai Uniós ismeretekben, illetve behatóbban ismerjék meg az Európai Uniót, hiszen ennek a nyertesei ők lesznek. A kistérséggel kapcsolatban pedig, mivel már 3. alkalommal nyert a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás a Belügyminisztérium pályázatán, beindult egy olyan folyamat, hogy a 14 könyvtár módszertani munkáját segítsük, illetve a pályázati támogatásból működőképessé tesszük ezeket. Azt gondolom, hogy a könyvtárosoknak, illetve a fenntartóknak is fontos, hogy szakemberektől halljanak olyan tájékoztatást, amely eligazítást és további ismereteket nyújt ahhoz, hogy mi a feladata a fenntartónak egy községi könyvtár sikeres működtetésében és nekünk, mint módszertani központnak mi a további feladatunk.
 

/2006.05.26./

Támogatás az árvízkárosultaknak

                     
 

  Tájékoztatom Sárospatak Város lakosságát, hogy a Kormány a 2006. évi belvíz, valamint árvíz következtében kárt szenvedett természetes személyek lakóingatlanaiban keletkezett károkat enyhíteni kívánja. Támogatásra kizárólag a tulajdonos jogosult, és csak a lakhatási feltételek elősegítésére irányul - nyilatkozta Dr. Jánosdeák Gábor, polgármester.

Nem tartoznak a támogatási körbe:
- az ingóságok kárai,
- a lakásban való lakhatás tényét, biztonságát nem befolyásoló tisztasági, esztétikai jellegű károk (pl. meszelés).
- a lakóingatlanban az árvizet, illetve belvizet megelőzően létrejött károk (pl. elhanyagolt épület).
- a károsult szándékos magatartása, vagy bizonyítható felelőtlensége miatt keletkezett károk.

A támogatás alapvető feltétele, hogy
- a kár ár- illetve belvízkárral összefüggésben keletkezett,
- a károsodott ingatlan építési engedéllyel épült, vagy fennmaradási engedéllyel rendelkezik; illetve vélelmezhető, hogy építése és használatba vétele megfelelt az akkor hatályos jogszabályoknak,
- a károsodott ingatlan lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan (tulajdoni lappal igazoltan),
- az ingatlant a káresemény idején a tulajdonos (haszonélvező) életvitelszerűen lakta,
- a tulajdonos nyilatkozik arról, hogy az ingatlanra a kár keletkezésének időpontjában volt-e érvényes biztosítása, illetve a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alappal (továbbiakban: WMA) kötött érvényes szerződése,
- a kár más módon (biztosításból, alapítványtól WMA) nem térül meg.

Nem tartozik a támogatható kategóriába:
- a nem lakás céljára szolgáló építmény,
- a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült (így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület),
- a magántulajdonban lévő, lakáscélú, de a tulajdonos (haszonélvező) által életvitelszerűen nem lakott ingatlan,
- a lakáscélú, de egyéb tulajdonban lévő építmény,
- a magántulajdonban lévő, lakáscélú, de bérlakásként hasznosított ingatlan.

A támogatás kiterjedhet azokra a nem lakás céljára szolgáló lakóingatlanokra (üdülő, nyaralóépületekre) amelyek építési engedéllyel épültek, vagy fennmaradási engedéllyel rendelkeznek, illetve vélelmezhető, hogy építésük és használatba vételük megfelelt az akkor hatályos jogszabályoknak, továbbá az ingatlan tulajdonosa (haszonélvezője) az ingatlant a káreseményt megelőzően is kizárólagos jelleggel – igazoltan – életvitelszerűen lakta, és a kár más módon (biztosítás, alapítvány WMA) nem térül meg.
A fenti feltételeknek megfelelő károsultak kárigényüket

                                                                                          2006. június 2-án 12 óráig

jelenthetik be a Polgármesteri Hivatal Műszaki és Kommunális Irodájában (Sárospatak, Béla király tér 16.), ahol a kárbejelentésre vonatkozó adatlapok is átvehetőek.

Bővebb információ kérhető az 513-274, illetve 513-275-ös telefonszámon.
A bejelentés a kár megtérítésére jogalapot nem képez.
A bejelentésre vonatkozó határidő j o g v e s z t ő .
 

Törő Gábor
/2006.05.26./

Befejeződött a csarnokbővítés

                     
 

     Tavaly év végén kezdődtek meg a sárospataki Weinberg ’93 Kft-nél azok a munkálatok, amelyeknek eredményeként jelentősen kibővült a csarnok, amelyben eddig azokat a szerkezeti elemeket állították elő, amelyekkel a hazai és külföldi megrendeléseknek tett eleget a cég.
   A korábbi 2100 m2 területű csarnokot ugyanis saját és banki forrásból - mintegy 50-70 millió forintos költséggel - közel 3000 m2-re növelte a Kft. Derczó István igazgató elmondta, hogy minderre azért volt szükség, mert a 20%-os külföldi, illetve a 80%-os hazai megrendelések fokozatosan egyre nagyobb követelményeket állítottak a cég elé, ugyanis egyre nagyobb méretű és fesztávolságú szerkezeti elemeket kellett előállítaniuk. Ezt viszonylag nehézkesen oldották már meg az utóbbi időkben, hiszen fő profiljuk addig elsősorban a kiegészítő szerkezeti elemek készítése volt. Mivel a bővítési munkálatokat sikerült ez év tavaszára befejezni, mára lehetőség van arra, hogy a daruval is felszerelt csarnokban már akár az 50-60 m széles, alátámasztás nélküli áthidaló szerkezeti elemeket is el tudják készíteni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Weinberg ’93 Kft most már csak acélszerkezet gyártással és felületkezeléssel foglalkozik. A cég vezetője kérdésünkre azt is elmondta, hogy ezzel együtt nemcsak további meghatározói lehetnek a piacnak, hanem 15 fővel több munkást tudnak alkalmazni, így mára már mintegy 20 fő minősített hegesztő végzi a feladatokat. A Kft. Így, az alkalmazott munkaerőt tekintve nem csak helybelieket vesz fel, hanem a tágabbi régiót is felöleli.
 

/2006.05.26./

Határon túli kirándulás népművelőknek

                     
 

      A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Népművelők Egyesületének a szokásos és hagyományos tapasztalatcseréjét az idén 10. alkalommal szerveztük meg. Viszont ez az első év, hogy a határon túlra is átkirándultunk. Ez hagyományosan mindig 3 napos utat jelent – tudtuk meg Stumpf Gábor népművelőtől.
    A tapasztalatcsere úgy szokott történni, hogy az első nap elindulunk az előre kinézett és leegyeztetett megyébe, illetve programokra. Az első nap délutántól tulajdonképpen a harmadik nap délig tartanak a szakmai programok, melyek keretében különböző nagyságú települések, különböző intézményeit látogatjuk végig. Ebben mindig benne van a megyeszékhely, a megyei intézmény munkatársaival való találkozó, és beszélgetés az ottani munkákról, illetve kicseréljük a tapasztalatainkat, hogy hol, hogy működnek a dolgok. Ebben vannak városi intézmények és kistelepülések intézményei, valamint vannak mindig olyan civilszervezetek, egyesületek, alapítványok, akik a helyi közművelődésben aktívan részt vesznek és tulajdonképpen akár irányítói is néhány településen az ottani kulturális életnek. Az idén ellátogattunk először Győrbe, ott elmentünk a megyei intézménybe, velük volt egy másfél órás találkozó az ott dolgozó kollegákkal, majd ezt követően elmentünk Fertődre, ahol egyórás gyors kastélylátogatás keretében megismerkedtünk az ottani Esterházy kastéllyal, majd pedig a fertődi intézménybe mentünk, ahol szintén vártak a kollegák és velük volt szakmai találkozónk. Másnap reggel átmentünk Pozsonyba, ami ugye közel van a határhoz, mindössze 11-12 km-re. Pozsonyban az ottani magyar kulturális intézet megismerésével kezdtük a programot, majd ezt követően egy városnézés volt a szabadprogram, este pedig visszautaztunk Győrbe a szálláshelyre. A harmadik nap délelőtt, pedig tovább folytatódott a szakmai program, tehát különböző helyekre látogattunk még el és aztán úgy koradélután, olyan négy óratájban indultunk haza. Pannonhalmán megnéztük az Apátságot, ha már ott járunk természetesen, hisz oly messze van tőlünk és sok kollega nem látta még, én magam sem jártam még erre, pedig sokfele jártam már.
    A résztvevők nagyon sokat tanultak ezen a tapasztalatcserén. Nem szégyen egymás ötleteit, tapasztalatait átvenni az illető helyre átdolgozni, átalakítva esetleg sok mindent meg lehet valósítani, amit az ember máshol tapasztal, és jól is működhet. Az elmúlt 10 évben nagyon sok olyan dologgal találkozhattunk, amit így vagy úgy mi is átvettünk valakiktől és tudnék mondani arra is példát, amit tőlünk vettek át és máshol valósítottak meg. Ez így természetes, végül is úgy gondolom, hogy ennek az égvilágon semmi akadálya, hiszen mi nem konkurálunk egymással, hanem mindannyian tulajdonképpen közös cél érdekében, a közművelődésért, illetve a kulturális élet fejlesztése érdekében dolgozunk.
 
 

/2006.05.26./

Megújult a kispataki játszótér

                     
 

  Kispatakon, a Dózsa György úton, a régi játszótéren az eddigi vas játékokat korszerű Európai Uniós szabványoknak is megfelelő fa játékokra cserélték. Az a terület már az én gyermekkoromben is a gyerekek játszóhelye volt, csak akkor még nem voltak játékok, így oda jártunk focizni, játszani – nyilatkozta Darmos István.
Később is - amikor a játékok odakerültek - az mindig kedvelt helye volt a kispataki gyerekeknek. Most szerettük volna, ha egy megújult és szép környezetben, modernebb játékokkal várja a gyerekeket. Az előző évben már voltak javítások, hiszen van ott egy olyan aszfaltos terület, amely körül kerítés van, és a kerítést és a kerítésoszlopokat már javították a Kommunális Szervezet dolgozói. Ebben az évben sikerült arra sort keríteni, hogy a játékokat lecseréljük. A munkát szintén Kommunális Szervezet végezte el és a játékokat is a szervezet dolgozói gyártották le. Azt szeretnénk, ha mindenki vigyázna ott a játékokra, hogy azok minél tovább szolgálják a kispataki gyermekek szórakozását. Ezen a játszótéren természetesen rendezvényeket is fogunk tartani, például ami leghamarabb lesz, az a kispataki bogrács és grillparty június 24-én.
 

/2006.05.25./

Vendégünk volt Schäffer Erzsébet írónő

                     
 

  Tegnap az Ünnepi Könyvhét nyitórendezvényét tartották a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban, melynek nagyon kedves vendége volt Schäffer Erzsébet, a Nők Lapja magazin főmunkatársa, aki egyben író – tájékoztatja az olvasókat Halász Magdolna, a könyvtár vezetője.
Eddig öt könyvet írt, melyekben valódi történeteket gyűjtött össze. Nagyon nagy létszámban jelentek meg az érdeklődők, a városi irodalmi olvasókör tagjai és mindazok, akik a Nők Lapját rendszeresen forgatják. Schäffer Erzsébet egy fantasztikus egyéniség, aki nyitott, szeretetre méltó, sokoldalú ember. Járja az országot, ahol találkozik emberekkel, meghallgatja őket, összegyűjti azok problémáit, melyeket leír könyv formájában, és az újság hasábjain is megjelennek. Nagy érdeklődéssel hallgatták a történeteit, amelyek vele történtek meg. Szerinte valójában velünk is megtörténtek, csak mi nem figyelünk oda. Azt is elmondta, hogy jobban oda kellene figyelnünk egymásra, szeretettel fordulni egymás felé, sokat kellene beszélgetnünk. Ne menjünk el egymás mellett, ne hunyjuk be a szemünket, ha találkozunk egymással, hogy elviselhetőbb legyen az élet mindenki számára!
 

Cziczer Katalin
/2006.05.25./

Triálmotor show a Lakótelep Napján

                    
 

  Kevesen tudják, hogy sárospataki vállalkozás, a Wear Control Bt. a magyarországi importőre és forgalmazója a francia-spanyol SHERCO cég által gyártott enduro, supermoto és triálmotoroknak. Lassan két éve, hogy ők látják el a hazai piacot, de ez az első alkalom, hogy a sárospataki közönségnek is bemutatják az általuk forgalmazott termékeket – tudtuk meg Sebők Beától…
A sárospataki importőr még a következőket mondta el: A Kazinczy út 13.sz alatt van a bemutató termünk és a raktárunk. Folyamatosan építem a viszonteladói hálózatot az ország egész területén. Minden szakágban vannak versenyzőim is, akik a weben is beszámolnak a futamokról, az enduro, endurokrossz, supermoto és triál versenyekről. A triálmotor hazánkban szinte ismeretlen volt, de tavaly ősz óta a www.trialmotor.hu webbel közösen és az ország egyik legjobb triálmotor versenyzőjével, Szelei Ferivel közösen beindítottuk ezt a sportot is. A kupasorozat 4. és egyben befejező fordulója Nógrádsipeken lesz hamarosan. Már 22 versenyzőre fejlődött fel a társaság létszáma.
Örülök, hogy végre a sárospatakiaknak is bemutathatjuk ezt a dinamikusan fejlődő, látványos sportot ill. az általunk forgalmazott motorokat. Mi a Reál ABC háta mögötti füves részen leszünk, ott építjük meg a triálpályát, és ott lesz a motorok kiállítása is.
Addig is az érdeklődők figyelmébe ajánljuk honlapunkat: www.sherco.hu
 

/2006.05.25./

Befejeződtek a Diákolimpia mérkőzései

                     
 

  Ebben a tanévben az utolsó diákolimpiai rendezvényt bonyolították le városunkban ezen a héten, a III. korcsoportos fiúk megyei elődöntőjének megrendezésével a labdarúgás sportágban – nyilatkozta Víghné Fehérvári Zsuzsa.
A versenyen Pálháza - Körzeti Általános Iskola, Szerencs - Bólyai Általános Iskola, Miskolc - Szabó Lőrinc Általános Iskola és Sárospatak város győztes csapatai játszottak. Városunkat az Árvay József Gyakorló Általános Iskola csapata képviselte. A szurkolók színvonalas mérkőzéseket láthattak.
Eredmények:
1. Pálháza- Szerencs 0:4
2. Sárospatak- Miskolc 0:5
3. Pálháza- Sárospatak 0:4
4. Szerencs- Miskolc 0:3
5. Pálháza- Miskolc 0:8
6. Szerencs- Sárospatak 2:3
Végeredmény:
I. Miskolc, Szabó Lőrinc Ált. Iskola. Testnevelő: Mihálszki József
II. Sárospatak, Árvay J. Gyak. Ált. Iskola. Testnevelő: Gönzcy Zoltán
III. Szerencs, Bólyai Ált. Iskola. Testnevelő: Szabó Miklós
IV. Pálháza, Körzeti Ált. Iskola. Testnevelő: Dávid Sándor

A csapatoknak gratulálunk és további sikeres versenyzést kívánunk!
 

/2006.05.25./

Rendbehozzák a végardói bekötőutat

                     
 

  Hosszú ideje adósság Végardón a Széchényi út állapotának javítása. A 37-es főútvonalra azon az úton lehet kijutni, de a minősége már nagyon leromlott. Most nyertünk rá 20 millió Forintot, amely összegből gyakorlatilag sikerül megoldani ezt a régóta aktuális és húzódó problémát – kaptuk az örvendetes hírt Hutkainé Novák Márta alpolgármester asszonytól.
 
 

/2006.05.24./

Búcsú a művésztől

                       
 

  Csetneki Józseftől, az ART ÉRT Művészetoktatási Intézmény vezetőjétől kaptuk a hírt, hogy 58 éves korában elhunyt művészbarátjuk Gubis Mihály grafikus, aki a sárospataki, nyári Képzőművészeti Tábor munkájában is részt vett.
Szomorú szívvel vettük vettük tudomásul, hogy valóban igaz a tragikus hír: Gubis Miska meghalt. Éjszaka jött a telefon: 2006. május 17-én, szerdán a baden-württembergi Mundelsheimben halálos balesetet szenvedett, rádőlt és agyonnyomta őt egy kőszobor.
A német rendőrség csütörtöki közlése szerint előző nap délután a nyolc méter magas, 1,5 tonna súlyú szobor akkor dőlt el, amikor Gubis Mihály a mű kínai alkotójának segített volna felrakni egy teherautóra, hogy a Neckarkunst II című kiállításra szállítsák. Gubis Mihály testével megpróbálta megtámasztani a szobrot, de az rádőlt, és azonnal kioltotta az életét.
Alapítványunk, a temetést követően megemlékezést tart elhunyt barátunk tiszteletére.
(Az első kép az elhunyt művészt ábrázolja, a második pedig a Gyász c. alkotását)

Gubis Mihály temetése: 2006. június 6. 11 óra    Békéscsaba, Unitárius temető

 
 

/2006.05.24./

Crescendo koncert az orgonáért

                     
 

  A Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia Budapesten élő művésztanárai jótékonysági hangversenyt adnak a sárospataki református templom orgonafelújításának javára, 2006. május 28-án vasárnap este fél 8 órai kezdettel a budapesti Kálvin téri református templomban. A sárospatakiakat, a Budapesten és környékén élő rokonaikat, ismerőseiket és barátaikat szeretettel várják erre az alkalomra.  

/2006.05.24./

Újból kiírták a falusi turizmus fejlesztését célzó pályázatot

                     
 

  Ezúton hívjuk fel a figyelmet, hogy a pályázati felhívásban az Agrártevékenységek diverzifikációja, a Minőségi mezőgazdasági termékek marketingje és a Kézműipari tevékenység fejlesztése esetében is átvezetésre kerültek a jogszabályi változások és módosultak egyes feltételek is – tudatja a pályázókkal Pásztor Zsolt kistérségi vidékfejlesztési menedzser.
Az Agrár-és Vidékfejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságának közleménye
AVOP 3.1.3. Idegenforgalom fejlesztése
Az AVOP Irányító Hatósága a 2005. március 25-e óta hatályos felfüggesztést az AVOP 3.1.3. Idegenforgalom fejlesztése (falusi turizmus) c. alintézkedés esetében feloldotta, és az FVM (www.fvm.hu) és az MVH (www.mvh.gov.hu) honlapján közzétételre kerültek a részletes pályázati feltételeket tartalmazó pályázati felhívások, amelyek 2006. május 15. napján léptek hatályba.
Ezúton hívjuk fel a figyelmet, hogy a pályázati felhívásban a többi alintézkedés (3.1.1. Agrártevékenységek diverzifikációja; 3.1.2 Minőségi mezőgazdasági termékek marketingje; 3.1.4 Kézműipari tevékenység fejlesztése) esetében is átvezetésre kerültek a jogszabályi változások és módosultak egyes feltételek is.
Tekintettel arra, hogy 2006. május 15. napjától hatályos a pályázati felhívás, azoktól a pályázóktól, akik még az előző pályázati felhívás alapján készítették el és nyújtják be a pályázatukat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hiánypótlás keretében kéri be a szükséges és esetleg hiányzó információt, dokumentációt.
A pályázati csomag letölthető a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás honlapjáról is: www.stft.fw.hu
 

/2006.05.24./

Június végéig tart a színházterem felújítása

                     
 

  A mai nappal megkezdődött A Művelődés Háza színháztermének felújítása, amelyek a forrását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumánál nyer közkincs pályázat biztosítja. Ez 18 millió forint állami támogatást jelent, 2 millió forint önerőt pedig a helyi önkormányzat biztosít hozzá – tájékoztatja a lakosságot Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő.
A munkáknak június 30-ára kell befejeződnie, amely idő alatt elkészül az új színpad, megvalósul a nézőtéri padlózat egy részének cseréje, a színpadon lévő drapériák cseréje, és azoknak a székeknek a javítása ill. felújítása, amelyek leginkább elhasználódtak az elmúlt 23 év alatt. A színházterem felújításának egyik jelentős mozzanata a világítás korszerűsítése és a fénypult cseréje. Ez egy háttérben lévő munka, aminek a jótékony hatását majd az őszi színházi előadások alkalmával érezheti a közönség. Bízunk benne, hogy ez a megújulás ismét hosszú évekre szól, hiszen mind ez idáig az eredeti berendezéssel és az első felszereléssel funkcionált az épület. Ha a színházterem felújítása megvalósul, akkor tulajdonképpen mindhárom földszinti nagyterem új ruhát kap, hiszen tavaly nyáron készült el a pódium és a próbaterem, most a színházterem, ill. tavaly a mozi, így a főbb közönségterek gyakorlatilag teljesen felújításra kerülnek.
 

/2006.05.23./

Ügyeljenek a sebességre!

                     
 

  A B-A-Z megyei rendőrfőkapitány Dr. Kökényessy Antal vezérőrnagy által meghatározottak szerint, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője május 21-én este 18-24 óráig fokozott közúti ellenőrzést rendelt el a kapitányság illetékességi területén - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados.
Az akcióban a határőrség és a rendőrség, köztük a Megyei Forgalomellenőrzési Alosztály rendőrei illetve járőrei vettek részt. Az ellenőrzés fő feladata a gyorshajtások megelőzése, a balesetek számának csökkentése, a mozgó szabálysértések kiszűrése volt. Nagy figyelmet fordítottak a körözött személyek és járművek, valamint az ittas vezetők kiszűrése. Sárospatak területén két sebességmérő készülékkel mérték az intézkedő rendőrök a személygépkocsik sebességét, melynek során gyorshajtás miatt nagy számban intézkedtek. Jelentősebb sebesség túllépéséért 5 fő ellen tettek feljelentést, illetve intézkedtek egy olyan gépjárművezetővel szemben is, aki eltiltás tartama alatt vezetett.
Kérik a gépjárművezetőket, hogy ügyeljenek a sebességhatárok betartására, hiszen a balesetek nagy részét a gyorshajtás okozza!
 

További képek >>>
Törő Gábor
/2006.05.23./

Örökség fesztivál volt Sárospatakon

                     

  Ez a fesztivál az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Észak-Magyarországi Regionális Kollégiumának a fesztiválja volt. Ezzel az Örökségnek egy felmenő rendszerű fesztivál rendszere indult el ettől az évtől – tudósította szerkesztőségünket Darmos István.
Megyei és regionális fesztiválokat rendezünk, és innen juthatnak országos fesztiválokra a gyerekek. Ez a sárospataki forduló egy regionális forduló volt, ahova Heves megyéből egy megyei fesztiválról juthattak tovább, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből pedig egyenesen jelentkezhettek a csoportok, mert ezen az éven még nem sikerült megyei fesztiválokat rendezni. Összesen 12 együttes vett részt a rendezvényen, a teljesség igénye nélkül: Szécsényből - Nógrád megyéből, Egerből, Gyöngyösről, Heves megyéből, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, ahonnan a legtöbb együttes Miskolcról érkezett, valamint Sátoraljaújhelyből, Szikszóról és természetesen Sárospatakról. A zsűri tagjai voltak Neuwivth Annamária, aki az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület ügyvezető igazgatója, Szigetváry József, az egyesület alelnöke, Szilágyi Zsolt, az oktatási bizottság vezetője, illetve Lukács László, aki a Szakmai Népművészeti Bizottság tagja. A zsűri döntött ezen a rendezvényen arról, hogy a 12 együttesből 5 együttest tovább juttat országos fesztiválokra, amelyek a következők voltak: Miskolcról a Szinvavölgyi Aprók Táncműhely, Miskolcról a Fazekas utcai Általános Iskola és Művészeti Iskola csoportja, Gyöngyösről a Verőke Gyermek Néptánccsoport, Sárospatakról a Csimpolya Gyermek Tánccsoport és a Kisiglice Táncegyüttes Szécsényből. Nagyon fontos a fesztiválon, hogy a zsűri tagjai nem csak a továbbjutásról döntenek, hanem szakmai értékelésen igyekeznek tanácsokkal, ötletekkel és javaslatokkal segíteni az együttes vezetők munkáját. A visszajelzések alapján jól sikerült a fesztivál, a gyerekek jól érezték magukat, a szakmai lebonyolítással is meg voltak elégedve az idelátogatók. A táncbemutatókat követően - amíg a zsűri végezte a feladatát - a gyerekeknek jó hangulatú táncházat, vetélkedőt, gólyalábas műsort szerveztek, amelyeken szórakozhattak, ismerkedhettek.
 

/2006.05.23./

Országos elismerés kistérségünk könyvtárainak

                     
 

  Országosan elismerték a sárospataki kistérségben végzett nyilvános könyvtári ellátási munkát. Április végén az Országos Széchenyi Könyvtár Könyvtári Intézete a Könyvtári Szolgáltatási Rendszer a kistérségekben címmel országos konferenciát rendezett.
A tanácskozás egyik felkért előadója Halász Magdolna, a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár igazgatója volt, aki nagysikerű előadást tartott a sárospataki kistérség könyvtári ellátásáról, a 2004 – 2007. évre összeállított stratégiai terv alapján a belügyminisztériumi pályázat sikeres megvalósításáról, a hatékony módszertani munkáról, és a kistelepülési könyvtárak működőképessé tételéről. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma kiadványban tervezi közreadni a kistérségi könyvtári ellátási formákat, amelyben a sárospataki eredmények, módszerek is szerepelni fognak.
 

További képek >>>
Cziczer Katalin
/2006.05.22./

Rendőrségi hírek

                     
 

  Betörésről a Tanítóképző raktárába, autó vontatásról vezető nélkül és egy öngyilkosságról számol be Nagy János rendőr alezredes, a kaptányság vezetője, valamint közzéteszünk egy rendőrségi felhívást is.
Betörés történt a Comenius Tanítóképző Főiskola egyik raktárába, ahová ajtókifeszítés útján hatoltak be az elkövetők. Az ott szolgálatot telesítő őr felfigyelt arra, hogy egy fiatalember egy dobozt cipel a raktárból kifelé. Követte a közeli kocsmáig, ahol a férfi a zsákmányát a éppen kerékpárra akarta rátenni, amikor kérdőre vonta. Válasz helyett a személy a dobozt és a kerékpárját hátrahagyva elmenekült. Az eddigi adatok szerint két elkövetőről van szó, ugyanis egy idősebb férfit is látott az őr az iskola másik kapuján kimenni. Őt is előállították, ugyanis ezt megelőzően két nappal került sor a kihallgatásukra egy másik ügyben, amelynél ugyanez a két férfi követett el együtt hasonlóan lopást. Jelenleg az ügy vizsgálata folyik, ugyanis konokul tagadják mindketten, hogy a betörést elkövették volna. A fiatalabbik az állítja, hogy egy ismeretlen férfi jött vele szembe aki azt a doboz letette és elment onnan és ő már mint jótékony megtaláló találta meg. Ellenük lopás bűntette miatt folyik egyelőre eljárás.

Egy érdekes baleset történt a városban, amikor egy lerobbant autót próbált vontatni egy sárospataki férfi, akit az ismerőse kért meg erre. Indulás előtt a vontatott kocsi vezetőjének eszébe jutott, hogy valamit a lakásban hagyott és kilépett a kocsiból. Az első kocsi vezetője ezt nem vette észre, elindult, így a vontatott kocsi vezető nélkül halad mindaddig, amíg egy parkoló autónak nem ütközött. Az első autó vezetője csak ekkor észlelte meglepetten, hogy a hátsó autóban nincs gépkocsivezető.

Hétfőn hajnalban történt egy öngyilkosság a Bodrogolaszi vasútállomás közelében, ahol egy közel hetven éves férfi a vonat elé ugrott, s a vonat halálra gázolta. Az eddigi megállapítások szerint az öngyilkosság oka egy képzelt, vagy meglévő betegség volt, ugyanis a hozzátartozók szerint aznap mentek volna orvosi vizsgálatra, mert hosszabb ideje fájt a lába az idős embernek.

A Sárospataki Rendőrkapitányság kéri a lakosság segítségét egy súlyos bűncselekmény elkövetőinek felderítéséhez

2006. április 5-én éjszaka, éjfél után néhány perccel támadtak rá ismeretlen tettesek az idős asszonyra családi házában, Erdőhorvátiban. Az elkövetők az otthon tárolt értékek megszerzése érdekében bántalmazták a 79 éves nőt, majd miután a sértett átadta nekik azokat – távoztak. Az idős asszony a támadás következtében súlyos sérüléseket szenvedett.

A bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy kilétének megállapítását, vagy elfogását közvetlenül elősegítő részére a megyei főkapitány 100.000 Ft nyomravezetői díjat tűzött ki.

A rendőrség kérése: aki a rablásról, vagy az elkövetőkről bármit tud, illetve tudni vél, információjával segítse a nyomozást, jelentkezzen a Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán (Sárospatak, Rákóczi út 33/a) személyesen vagy telefonon (47/513-034/51-030-as mellék), vagy hívja a már jól ismert 107-es rendőrségi segélyhívót, de tárcsázhatja a telefontanú számát a 0680/555-111-et is.


 
 

Törő Gábor
/2006.05.22./

Hangszeres komolyzene és kórus gála Sárospatakon

                     
 

  Május 27-én, Sárospatakon a Múzsák Templomában 10 órától kerül megrendezésre a 7. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Amatőr Gála szakági bemutatója. A szakági bemutatón két szakág közös bemutatójára kerül sor. Az egyik a hangszeres komolyzene, a másik pedig a kórus kategória.
A kórus kategória eredetileg Tokajban lett volna egy héttel korábban, azonban miután ott nem készült el a zsinagóga – úgy volt, hogy az újonnan átadásra kerülő zsinagógában tartjuk a kórusok bemutatóját – felvetődött, hogy vonjuk össze a két szakág bemutatóját. Miután összesen 9 kórus jutott tovább a területi elődöntőkön, így a 24 hangszeres, komolyzenei fellépővel mintegy 32-33 fellépő lesz. Délelőtt 10 órától számításom szerint 1 óráig bemutatkoznak a hangszeresek - illetve a hangszeresek között azért van 2-3 szólóénekes fiatal is, akik tovább jutottak - utána egy rövid ebédidő, majd az ebédidő után kerülnek a sorra a kórusok. Tiszaújvárostól, Mezőkeresztesen át a megye minden részéből jönnek a hangszeresek, valamint a kórusok is. Úgy gondolom, hogy délután 4-5 óra közötti időpontban már eldől az, hogy a két szakágról kik jutnak tovább a gálára, ami vagy a Nemzeti Színházban kerül megrendezésre Miskolcon, vagy pedig az 1-2 hónapja átadott Béke Moziban - ez még nem dőlt el. Nagy izgalommal készülnek a szólisták és a kórusok is. Természetesen mi magunk is továbbjutottunk és reménykedünk benne, hogy innen is tovább fogunk jutni. Ez a természetes nem nagyképűség volt részemről, hanem annak szólt, hogy eddig azért mind a 6 alkalommal továbbjutottunk és eljutottunk a legfelsőbb szintig, sőt volt olyan, hogy az országosra is, tehát Szolnokon is voltunk bemutatkozni és hála istennek nyugodtan mondhatom, hogy ott is sikerrel mutatkozott be a kórus. Most nem csak „művházasként” és az egyik házigazdaként, hanem egyben kórustagként is mondom mindazt, amit mondok, hiszen több mint 30 éve én is énekelek a kórusban, tehát itt van valamilyen összefonódás, vagy inkább átfedés…
 

/2006.05.22./

Ismét lesz Lakótelep Napja

                     
 

  Az intézmény életében a soron következő programjaink nagy része már a szabadtéri helyszíneken zajlik. Ez az az időpont, amikortól már nem is jelenik meg a hagyományos kis sárga műsorfüzetünk, hanem most már zöld borítójú 2006-os Pataki Nyár jelenik meg – nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalintól, A Művelődés Háza igazgatónője.
Ebben valamennyi olyan rendezvényünk szerepel, amelyeket az elkövetkezendő hónapokban bonyolítunk le. Ezek közül is az első a május 27-én megrendezendő Lakótelepi Nap lesz, amely most már mondhatom nyugodtan, hogy hagyományos szabadtéri rendezvénynek számít. Csakúgy, mint az elmúlt évben, az idén is igyekeztünk a programokat úgy összeállítani, hogy minden korosztálynak – a gyerekeknek is - kedvezzünk, hiszen ez a hétvége a Gyermek Naphoz is kötődik. A helyszíne hagyományosan a lakótelepi parkolóban és környékén lesz. A Ludas Matyi színi előadástól kezdve Szűcs Judit koncerten át kézműves játszóház, táncbemutató és sok egyéb érdekes program várja majd az érdeklődőket. Ettől az időponttól kezdve pedig folyamatosan készülődünk a pünkösdi ünnepre és az összes többi júniusi eseményre.
 

/2006.05.22./

Adományból létesült a Király István Könyvtár

                     
 

  Király István akadémikus, irodalomtörténész, egykori pataki diák közel húszezer darabos könyvgyűjteményét adományozta özvegye, valamint lánya a sárospataki református kollégiumnak – küldte tudósítását Bódisz Attila újságíró. Az intézmény a repozitóriumban talált helyet a köteteknek, s a könyvtárat el is nevezték az adományozóról. Csomós József a pataki kollégiumot fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke elmondta: egy könyvtár alapítása mindig történelmi pillanat. A püspök utalt rá, hogy hasonló felemelő élmény lesz majd a református kollégium öregdiákjainak első világtalálkozója, amelyet augusztusban fognak megrendezni. Az eseményre a közeli napokban több mint tizenháromezer meghívót postáznak ki a világ minden tájára. A könyvtár átadásán Tarján Tamás, Bertha Zoltán, Márkus Béla, N. Pál József, valamint Babus Antal irodalomtörténészek méltatták Király István gyűjteményét, valamint az adományozó tevékenységét, munkásságát. A kézikönyvtár kötetei között rendkívül sok értékes darab van, például akad közöttük Nyugat első kiadás és számtalan dedikált mű is. A megnyitó ünnepségen több alkalommal is megfogalmazódott, hogy a gyűjtemény példásan tükrözi az egykori akadémikus színes és széles érdeklődési körét.  

Bódisz Attila, újságíró
/2006.05.21./

Sétány a Bodrog-parton

                     
 

  Ha a Bodrog folyó partja rendezett lesz, s ha sikerül majd valamikor véglegesen egy sétányt kialakítani, esetleg a partszakaszt kikövezni, az mindenkinek jó lehet. Ez nagyszerű látványt mutatna. és ha nem csak a helyi lakosok, de az idegenek, az idelátogatók is végig tudnának egy partszakaszon sétálni, abból mindenki csak profitálhatna – fejtette ki a Bodrog-part fejlesztési javaslatát Kőszegi Bertalan, a Kommunális Szervezet vezetője.
A javaslatom arról szólt - és ez már régebben is felvetődött – hogy a Bodrog partját rendezni kellene. Tudjuk, hogy árvizek vannak, azok minden alkalommal kijönnek, de számos példa van más városokban is, hogy a kiemelt szakaszokat szépen kikövezik, rendbe teszik, sétányokat alakítanak ki, ülőpadokat, világítótesteket helyeznek el, és tényleg azt mondom, hogy a városnak egy ékessége lenne, gyönyörű kiránduló hely, a szabadidő eltöltésére alkalmas sétány. Azt tudjuk, hogy a jelenlegi anyagi körülmények között ezt most nem tudjuk megoldani egyik napról a másikra, de a hosszú távú elképzelések között mindenképpen kell, hogy szerepeljen, hiszen kövünk is lenne hozzá a kőbányából. Ki kell jelölnünk a legfontosabb szakaszt, például a Bodrog hídtól a Vár sarkáig. Azon a szakaszon van a Vízi kapu, ott lesz a szabadtéri színpad a kiszolgáló épületekkel és az infrastruktúra is ki lesz építve. Az a partszakasz megérdemli azt, hogy egy kikövezést végezzünk és mikor lemegy az árvíz gyönyörűen szivattyúval, slaggal le lehet mosni és egy szép sétányunk lesz, ahova mindenki lemehet a szabadidejét eltölteni. Ezeket természetesen a vízügyi igazgatóság bevonásával végeznénk, esetleg ők vállalnák a földmunkát, uszállyal feljönnének, segítenének a kő kirakásában, a tervezésben, szakmai tanácsokat adnának, tehát segítenének a megoldásban. Természetesen Bodrog Folyóért Egyesületet is bevonjuk ebbe a munkába, tervezéstől, a kivitelezésig és mindenkit, minden sárospatakit, minden vállalkozót, aki bármivel hozzá tud járulni, örömmel veszünk, mindenféle segítségre szükség van, hogy elindulhasson a munka. Ez a jövő, erről az útról letérni nem szabad.
 

Törő Gábor
/2006.05.21./

KAPU Galériát nyit az ART ÉRT

                     
 

  Ez év júniusától KAPU Galériát nyit a Sárospatak ART ÉRT Alapítvány a Kossuth u 32. alatt található műtermének udvarában – tudatja olvasóinkkal Csetneki József a művészeti iskola vezetője.
A kiállítás kortárs képzőművészek alkotásaiból áll majd, akik részben Magyarországon, részben Európa más országaiban élő magyar és nem magyar származású alkotók, mint pl. Á-Tóth Franyó (Franciaország), Leeman Pascal, feLugossy László és a Patak Képzőművészeti alkotócsoport művészei. A kiállítások szerény belépő ellenében tekinthetők majd meg, amelyet az alapítvány az alapfokú művészetoktatásban résztvevő, hátrányos helyzetű gyerekek támogatására fordít.
 

/2006.05.21./

Horgászverseny egyenruhásoknak

                     
 

  2006. május 20-án került megrendezésre a Vállaposok Kupája, amelyen öt csapat vett részt – nyilatkozta Kocsis Péter rendőr zászlós, a Sárospataki Rendőrkapitányság horgászcsapatának vezetője.
Ezen a sátoraljaújhelyi tűzoltók, börtönőrök, határőrök és a rendőrkapitányság csapata, valamint a Sárospataki Rendőrkapitányság ötfős csapatai versenyeztek egymással. A verseny folyamán szektorokra voltak felosztva, minden szektorban öt ember vett részt - minden csapatból egy fő. A versenyen három órán keresztül horgásztak, a kifogott hal mennyisége alapján dőlt el az eredmény. Az első helyet a Sátoraljaújhelyi Börtön csapata szerezte meg, a második helyezett pedig a Sárospataki Rendőrkapitányság csapata lett, akik vezetője Kocsis Péter, a tagjai pedig Csoma László, Soltész László, Szobonya László és Komora András voltak. Jó hangulatban telt el a délelőtt, amelynek az időjárás is kedvezett. A verseny értékelése után a legjobbak serleget és oklevelet vehettek át.
 

Cziczer Katalin
/2006.05.20./

Mozart pályázat

                     
 

  A Zrínyi Ilona Városi Könyvtár zenei részlege ebben az évben már második alkalommal hirdet meg olvasói pályázatot - nyilatkozta Stumpfné Gyöngyösi Etelka.
Az elsőt Bartók Béla születésének 125., a másodikat pedig Wolfgang Amadeus Mozart születésének 250. évfordulója tiszteletére. A pályázaton az általános iskolák 6. és 7. osztályos tanulói vettek részt. Örömünkre nem csak a sárospataki iskolákból, hanem a kistérségből – Vámosújfaluból, Vajdácskáról és Kenézlőről is érkeztek be pályamunkák. A megadott irodalom segítségével mindannyian ügyesen megoldották a feladatot. A Mozart pályázat eredményhirdetésére május 17-én délután került sor a Városi Könyvtárban.
Eredmények:
I. helyezett: Móricz Klaudia 7. osztályos tanuló - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak
II. helyezett: Nagyházi Nóra 6. osztályos tanuló - Árvay József Gyakorló Általános Iskola, Sárospatak,
III. helyezett: Farkas Lilla 6. osztályos tanuló - Általános Iskola, Vajdácska
IV. helyezett: Szabó Levente 6. osztályos tanuló - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak,
V. Kerchner Virág 6. osztályos tanuló - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak.

Gratulálunk a résztvevőknek!
 

/2006.05.20./

Még színesebb Szent Erzsébet ünnepre számíthatunk

                     
 

  Az idei Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep - miután egy évvel van a nagy, 800 éves ünnepség előtt - egyfajta ráhangolódást is jelent a nagyévfordulós rendezvényre. Tehát az eddigiekhez képest már ez igen nagy lesz, sokkal több fellépővel, sokkal színesebb-gazdagabb árusokkal, bemutató kézművesekkel – tájékoztatja olvasóinkat Stumpf Gábor.
Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság május 16-án délután tartotta összejövetelét, aminek az elsődleges célja az előttünk álló a XIV. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep megrendezésével kapcsolatos feladatok szétosztása, egyáltalán a jelen helyzetünk értékelése volt. Elöljáróban elmondtam, hogy a pályázatokon ugyan nyertünk de ezek a pénzek minden valószínűség szerint csak valamikor az ősz folyamán fognak a számlánkra kerülni. Mindenesetre ez is nagy szó, hogy legalább nyertünk, az eddigiekhez képest több pénzt. A korábbi évekhez hasonlóan azért sakkozni kell keményen, hogy minden rendben legyen, de mégis egy fokkal jobban állunk, mint a korábbiakban. Ezt követően sorra vettük a feladatokat. Az elnök asszony elmondta, hogy mi-mindenhez kérünk segítséget a rendezvény lebonyolítása érdekében. Elmondta, hogy mint ahogy eddig, most is igen-igen számítunk A Művelődés Háza munkatársi gárdájára, illetve a felszerelésére, infrastruktúrájára, mert hiszen e nélkül eddig sem tudtuk volna, és most sem tudnánk megrendezni ezt a programot. Én arról tájékoztatattam a jelenlévőket, hogy most gazdagabb, látványosabb lesz a rendezvénysorozat. Az Őskultúra Alapítvány most egy másfajta megjelenítéssel, egy XIII. századi haditábor képével fog megjelenni, durván 60 fővel, akik nagyobb részt majd a felvonulásban is részt vesznek. Lesz egy új bábcsoport, itt lesz a Langaléta Garabonciások csapata, akik a korábbi években soha nem voltak itt, mert mindig külföldön volt fellépésük. Most nagy szerencsénkre idehaza vannak, őket is meg tudtuk nyerni. Itt díszkovács verseny, gazdasszony verseny lesz, és olyan bemutatók lesznek, amelyek az eddigiekben nem voltak. Tavaly az időjárás megtréfált bennünket, bár végül is nagy panaszra nem lehet okunk, mert az, hogy reggel 6-tól fél 10-ig esett, az nagyon rossz volt, de legalább utána kijavult az idő és igen nagy érdeklődés volt. Ha most jó időnk lesz, akkor szerintem minimum 5000 ember ott lesz a várárokban. Remélem, hogy el fogunk férni, de nagy izgalommal várom, hogy ez a hatalmas tömeg, ez a nagy nyüzsgés majd mit jelent ténylegesen odalent, mert azért ott elég szűk az a hely. Ha most kiderül, hogy valóban szűk és ez így nem jó, hogy akkor jövőre a nagy évfordulós rendezvényre lehetőségünk van továbblépni és egy más helyszínt keresni. Az elképzelés is megvan erre, viszont a Várárok amellett, hogy szűk, pontosan ebből adódóan kicsit olyan bensőségesebb, családiasabb. Ha a Vízi kapuhoz mennénk ki, ahol sokkal nagyobb a tér, mindent ragyogóan el lehet helyezni és ott szerintem 10000 ember is bőven elférne. Tulajdonképpen leginkább erről beszéltünk, illetve néhány szó esett az egyéb dolgokról is, hiszen itt most már készülődni kell a jövő évre. Szó volt arról is, hogy november 19-én a Szent Erzsébet Rózsája kitüntető díj átadásával indul a jubileumi időszak, ami majd 2008. Pünkösdjével zárul. Erre a társaságunk, illetve a város az egyházzal közösen méltóképpen szeretne kiadványokat megjelentetni, valamint tervezzük a 2001-ben megjelent Magyarország virága című kiadvány átdolgozott és bővített kiadásának a megjelentetését is. Most már lassan ezeket is össze kell szedni, véglegesíteni kell és meg kell a világhálón és nyomtatott formában is jelenni velük a nagyvilág előtt, hogy mi így készülünk az évfordulóra. Terv már van, az elképzelések megvannak, de még nem véglegesült az egész, most annak az ideje következett el. Viszont most először az idei ünnepség megrendezése a legelső és legnagyobb feladat, ami után nagyon gyorsan véglegesíteni kell azt a programtervet, ami az évfordulós dolgokat tartalmazza.
 
Ruha kölcsönzési lehetőség!
2006. május 29 (hétfő)- 30 (kedd)-31 (szerda) a Római Katolikus plébánia udvarán lévő épületben.

cím: Sp. Szent Erzsébet út. 17.
 
 

Cziczer Katalin
/2006.05.20./

A tiszta Bodrog-part sokba kerül

                     
 

  A Bodrog a napokban húzódott vissza a medrébe, maga mögött hagyva a hordalékot. Ehhez adódik hozzá az a kommunális hulladék, amit a part közelében lakók helyeznek el a kertjük végében. Tavaly végeztek egy felmérést, amely szerint Végardótól Bodroghalászig mintegy 23-25 ilyen csomópont van, amelyek veszélyes hulladékot is tartalmaznak – tudtuk meg Kőszegi Bertalantól, a Kommunális Szervezet vezetőjétől.
Sajnos hiába igyekszünk eltávolítani, ezek évről-évre újra megjelennek. A tavalyi felmérésünk szerint 1,8 millió Ft-ba kerülne a lerakott hulladék elszállítása. Most, ami a Bodrog folyó hozadékaként, az árvízzel idekerült, legalább olyan 2,5-3 millió forintos szállítási költséggel szállítható el. Ha az anyagi fedezet biztosított, akkor két hét alatt el lehet szállítani ezt a szemétmennyiséget. Először össze kell ezeket kupacolni, csomózni. Ahol markológépekkel és egyéb szállítójárművekkel meg tudjuk közelíteni, ott egyszerűbb a dolgunk, de ahol csak kézi erővel tudunk dolgozni, ott hosszabb időt vesz igénybe. Ezek az akciók 8-10 embernek adnak legalább két hetes feladatot. Ez jelentős kiesést jelent, nem beszélve arról, hogy ez nincs is tervezve a költségvetésünkben és a munkatervünkben, de ezt el kell végezni, a városnak ezeket a feladatokat meg kell oldani. Az Bodrog által hozott szemét, ami itt akad meg, itt rakódik le, az természetesen a város érdeke, hogy minél hamarabb eltakarítsa. Azt hiszem ugyanakkora érdeke a vízügynek is, és ebben mindenképpen összefogásra van szükség, hogy felszámoljuk ezeket a hulladékokat.
Természetesen vannak olyan területek, ahol előszeretettel hordják a kert végébe a hulladékot a tulajdonosok, ami nem a legideálisabb látvány. Lomtalanításkor ezeket a hulladékokat el lehet szállítani, ingyen összeszedjük, elszállítjuk, és azért kérnék mindenkit, hogy inkább próbálja meg kivinni a kapu elé, vagy szóljon nekünk időben, hogy szállítsuk el, mivel a Bodrog partról legalább 3-4 szeres költséggel lehet elvinni a szemetet, nem beszélve arról, hogy szennyezzük a környezetet: a vizet, a földet, az élőlényeket és ez a legtragikusabb az egészben.
Az áradással érkező, a Bodrogon lejövő, rengeteg műanyagflakon, és mindenféle szemét - gondolom ott is illegális hulladék lerakókból hozta a folyó ide ezeket az anyagokat.
Attól félek, hogy az idősebb embereknek már nagyon nehéz megváltozni, hogy a hulladékot ne a Bodrog partra vigyék le. Viszont a gyerekek, ők fogékonyak, könnyen megtanulják, hogy a természetet óvni kell. Ha visszagondolok arra, hogy amikor elhelyeztük a városban a hulladékgyűjtő szigeteket, az iskolák megmozdultak, programokat szerveztek, felvilágosító, nevelő-oktató tevékenységet folytattak a pedagógusok, az óvónők és a gyerekek megértették a dolgot. Ezek a gyerekek be is tartják, megszokják, és egész életében így fogják már csinálni.
Kérjük most is az iskolai és óvodai nevelőket, hogy térjenek ki erre, beszéljenek a gyerekeknek arról, hogy milyen fontos óvni a környezetünket, amihez kincsünk, a Bodrog is hozzá tartozik.
 
 

Törő Gábor
/2006.05.19./

Sárospataki Polgárőrök III. helye a Megyei döntőben

                     
 

  A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, és a B-A-Z. megyei Polgárőr Szövetség a megyében tevékenykedő polgárőr egyesületek tagjai részére felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági vetélkedőt hirdetett meg. A verseny védnöke Dr. Kökényesi Antal r. vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, megyei főkapitány, MBB. elnöke és Csóra György B-A-Z. Megyei Polgárpr Szövetség elnöke volt. A verseny KRESZ, műszaki, polgárőr szakmai (OPSZ alapszabály) elméleti, valamint gyakorlati ügyességi részből állt. A megyei döntőt 2006.05.18-án 8óra 30 perckor rendezték meg Miskolcon, az elméleti vetélkedőt a B-A-Z Megyei Közlekedési Felügyelet vizsgaközpontjában, az ügyességi versenyt az MRFK Kiképző Központjában. A megyei döntőn 2 fős csapattal plusz 1 fő tartalékkal vett részt a Sárospataki Polgárőr Egyesület. A Sárospataki Polgárőr Egyesületet Borbíró Tamás, Kiss Zoltán valamint Klima János képviselte. A döntőn 12 csapat vett részt.  

/2006.05.19./

A vetélkedő az Európai Unióról

                                                    
 

  Már hagyománynak nevezhető, hiszen harmadik alkalommal rendezzük meg a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban ezt az EU-s vetélkedőt, amit minden alkalommal egy ismeretterjesztő óra előz meg – tudtuk meg Trembeczki Lászlóné könyvtárostól.
A vetélkedőn különböző iskolák 7. és 8. osztályos tanulói vesznek részt. A célunk ezzel az, hogy megismerjék egy kicsit az Európai Uniót, ugyanis az iskolai tananyagban nem sokat tanulnak róla, viszont ha tovább tanulnak a felvételi vizsgán ezeknek az ismereteknek jó hasznát vehetik. A vetélkedő anyaga az ismeretközlő órán elhangzottakra épül, illetve mindig megadunk egy-két szakirodalmat, ami direkt a gyerekeknek készült. Egyik ilyen a „Mi micsoda?” sorozatban megjelent Európa, a másik pedig az Útmutató az Európai Unióról tanároknak és diákoknak című kis könyvecske, amiben minden hasznos tudnivaló benne van.
A gyerekek mindig szorgalmasan készülnek a versenyre és gazdag tudásról adnak számot.
 

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2006.05.18./

Felújítják A Művelődés Háza színháztermét

                     
 

  A Közkincs Program keretében az elmúlt évben sikeresen pályázott Sárospatak Város Önkormányzata. A pályázat keretében a színházterem felújítására kértek támogatást, ami sikerült is, így 20 millió forintból újul meg az idén a színházterem színpada, a nézőtéri padlózat egy része, a színházterem teljes világítása és azok a drapériák, illetve székek, amelyek már nagyon elhasználódtak – nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin.
Fontos, hogy olyan lángmentesített anyagokat használjanak majd színpadi körfüggönynek és előfüggönynek, amelyek a szabványnak megfelelnek. Ugyanez érvényes a faanyagokra is, amelyek majd beépítésre kerülnek. Az önkormányzat közbeszerzési pályázat keretében választja ki a kivitelezőt és ennek a lefolytatása után, május 22-én kezdik meg a munkálatokat. A tervek szerint ez június végére be is fejeződik, hiszen nyáron a Zsákomban a bábom nemzetközi bábfesztivál már ebben a megújult színházteremben kerül megrendezésre, illetve minden olyan nyári rendezvény eső helyszíne A Művelődés Háza, amikor készülniük kell az esetleges bizonytalan időjárásra is, így a Dixieland és Blues Fesztivál vagy a Zempléni Művészeti Fesztivál rendezvényei.
 

Törő Gábor
/2006.05.18./

Elkezdték a virágok kihelyezését

                     
 

  Kommunális Szervezet dolgozói a szerdai nappal kezdték el kihelyezni a kandeláberekre a futó muskátlikat és a petóniákat – számolt be a munkálatokról Kőszegi Bertalan, a szervezet vezetője.
Ezek pár napon belül a város díszei, ékességei lesznek. A virágokat természetesen minden nap gondozzák, locsolják és gyomtalanítják. Jövő héten megkezdik a kiültetéseket parkokba is. A palánták nagyon szépek, remélik, hogy mindenkinek örömére szolgálnak majd, hiszen a virágok gyönyörű színösszeállításban pompáznak majd városszerte.
 

/2006.05.18./

Néptánc Gálát rendeztek

                     
 

  Vasárnap telt ház előtt, nagy sikerrel zajlott a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Néptánc Gálája, melynek keretében az iskola néptánc tagozatos növendékei mutatták be tudásukat - tájékoztatja az olvasókat Sajószegi Gábor. A színes műsor a magyar nyelvterület minden szegletéből mutatott ízelitőt hagyományos táncainkból, Bodrogköztől-Rábaközig, Mezőföldtől-Moldváig. Bálint Béla igazgató kiemelte a tagozat magas színvonalú művészi munkáját, amelyet számos fesztiváldíj és elismerés fémjelez.  

/2006.05.18./

Hatvani vendégeket fogadtunk

                     
 

  A Hatvani Többcélú Kistérségi Társulástól szakmai tapasztalatszerzés céljából mintegy 40 fő érkezett Sárospatakra azzal a céllal, hogy az itteni társulás területén működő közoktatási intézményhálózattal, közoktatási feladatellátással ismerkedjenek. A csoport tagjai között intézményfenntartókat képviselő polgármestereket, óvodavezetőket, általános és középiskolai igazgatókat, valamint a hatvani kistérség munkaszervezetét fogadták a sárospataki Polgármesteri Hivatalban. Az előzetes érdeklődés és egyeztetés alapján a következő témákban hallgattak előadásokat.
Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium szerepe a kistérségben, különös tekintettel az Arany János Tehetséggondozó Programra és a Közoktatási Ellátási Körzettel közösen működtetett tehetséggondozó
centrumra - előadó Tóth Tamás az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium igazgatója.
A Közoktatási Ellátási Körzet működése, feladata 1997-2006 között a tanügy-igazgatási feladatellátás és a szakmai szolgáltatás területén, valamint a többcélú társulás létrehozásában végzett munkájukról adott tájékoztatást - Donkó József a Polgármesteri Hivatal közoktatási és közművelődési szakreferense.
A kistérségben működő közoktatási szakszolgálatról és annak részterületeiről - nevelési tanácsadás, logopédiai ellátás, gyógytestnevelés, diagnosztizálás, fejlesztés - Molnár Marianna, a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója tartott előadást.
 A belső ellenőrzés jogszabályi hátteréről és a kistérségi munkájáról Batta-Istók Sándor belső ellenőr nyújtott tájékoztatást.
Az idelátogatók egyöntetűen kifejezték, hogy érdemes volt a sárospatakiakat tapasztalatszerzés céljából felkeresni, hiszen Ők még
csak most kezdik az ottani közoktatással összefüggő feladatok ellátásának szervezését. A programot, a városról készített film megtekintésével egészítették ki.
 

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2006.05.18./

Kiválóan szerepeltek

                     
 

  A Farkas Ferenc Művészeti Iskola gyermektáncosai május 13-án részt vettek a Országos Gyermek Szólótánc verseny regionális fordulóján. A jelentkező gyermekek dél-alföldi oláhost, és csárdást táncoltak kötelező táncként, szabadon-választott táncok között gömöri csárdást, bodrogközi csárdást, érpataki csárdást, dámóci lassú és friss csárdást táncoltak. A jelentkező hat pár közül öten továbbjutottak, így a 83.3 %-os teljesítménnyel a regionális fesztivál legeredményesebb táncműhelye lett a Farkas Ferenc Művészeti Iskola. A térségünk művészeti iskolái közül is legmagasabb számban innen jutottak tovább a gyermekek.
Továbbjutók a Csodaköszörű csoportból Boglyasovszky Bianka és Máji Gábor, felkészítőik Kovács Borbála és Sajószegi Gábor.
A Csimpolya Gyermektánccsoport tagjai közül Frank Tímea és Illés László, Csatlós Csenge és Lehoczki Gergely, Bordás Zsófia és Csetneki Huba, valamint Ajtai Beatrix és Stumpf Attila jutottak tovább, felkészítőik Darmos Éva és Darmos István.
A szólótáncverseny eredményei is azokat a szakmai sikereket bővítik, amelyeket a Farkas Ferenc Művészeti Iskola táncosai ezéven elértek. Ezek között is kiemelkedik a Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztiválon elért több fődíj és örökös fődíj, a Vécsei Kamaratánc Versenyen a térségből egyedül elért kiemelkedő korosztályi helyezések, az Országos Ifjúsági Fesztiválon való, a zsűri által magas színvonalúnak ítélt szereplés és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Amatőr gálán valamennyi, ebből az iskolából nevezett tánccsoport továbbjutása.
 
 

/2006.05.17./

Köszöntés a Szociális Otthonban

                     
 

  A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályos tanulói - Livjákné Ildikó néni és Horváthné Gabika néni irányításával - Anyák Napján kedves műsorral látogattak el a sárospataki Szociális Otthonba.
Versekkel, dalokkal, tánccal köszöntötték az ott élő édesanyákat, nagymamákat. Saját készítésű színes virágokat ajándékoztak. Szeretetteljes arcok fogadták a gyerekeket, akik elhatározták, hogy máskor is el fognak oda menni, hogy egy kis vidámságot, derűt vigyenek az otthon falai közé.

                                                                            További képek >>>     
 

/2006.05.17./

Aláírásgyűjtés az intercityért

                     
 

  Aláírásgyűjtésbe kezd hétfőtől Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere azért, hogy a MÁV Rt. ne szüntesse meg a zempléni város és Budapest között közlekedő napi 3 intercity járatot. A polgármester tegnap megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, ugyan az értesülést a vasúttársaság sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem kívánta, ám egyre több jel arra mutat, hogy valóban várható a járattörlés. Pedig - tette hozzá - a vonatok jó kihasználtsággal működnek, ráadásul az utak rossz állapota miatt a környéken lakók egyetlen kultúrált utazási formájának számít az intercity. Szamosvölgyi Péter ezt kívánja megelőzni azzal, hogy a héten kérte akciójához a térség polgármestereinek támogatását, hétfőn pedig aláírásgyűjtésbe kezdenek a régió összes településén. Kavalecz Imre a MÁV Rt. szóvivője érdeklődésünkre elmondta, idő előtti az újhelyi polgármester kezdeményezése, ugyanis az új menetrend egyeztetése a térségi önkormányzatokkal, valamint a vállalatokkal jelenleg is zajlik. Az új menetrend életbe
léptetése egyébként december közepén várható. Mint hozzátette, az egyeztetések során Sátoraljaújhelynek, valamint a többi önkormányzatnak is lehetősége van arra, hogy hivatalosan is véleményt alkosson ebben a kérdésben. A szóvivő kiemelte, a MÁV Rt. egyébként azt tervezi, hogy az egész északkelet-magyarországi régióban egy új, az utazás lehetőségeit javító, ütemesebb eljutást biztosító fejlesztést hajt végre.
 


 Bódisz Attila
/2006.05.17./

Rendőrségi hírek

 
A nyílt utcán kínozta kutyáját a 34 éves helybéli férfi vajdácskán
Lakossági bejelentésre - miszerint egy vajdácskai férfi az állítólag magunt kutyájától úgy akart megszabadulni, hogy összekötözte annak lábait, majd egy doronggal ütlegelni kezdte a védekezésre és menekülésre képtelen álltatot - vonult a helyszínre a rendőrség.
A helybeliek kérésére a félholt állatot nem bántotta tovább, hanem egy zsákba tette és az útmenti vizesárokba dobta. A kutya túlélte a bántalmazást, egy vajdácskai lakos megsajnálta a négylábút és magához vette. Bántalmazója ellen állatkínzás miatt indult eljárás.

Jogosulatlanul árultak
A sárospataki rendőrök 2006. május 16-án reggel megállítottak és ellenőriztek egy román rendszámú gépjárművet. A Daciaban nagymennyiségű árut (pld. horgászfelszereléseket, edényeket, ruhaneműket stb) találtak, a gépjármű vezetőjétől pedig megtudták, hogy a Sárospatakhoz közeli faluba nemrég érkeztek két autóval, összesen hatan. Társai a települést járják – árulnak.
A gépjárművezetőt visszatartva a község különböző pontjain társait is felkutatták.
A hat házalót (1 nő, 5 férfi, a csoport két tagja fiatalkorú) az egyenruhások a Sárospataki Rendőrkapitányságra előállították.
A rendőrség az érintettek ellen eljárást kezdeményezett, majd ezt követően a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala illetékesének adják át a jogosulatlan kereskedés szabálysértésének elkövetésén tetten értek ügyének intézését.
 
 

Rendőrségi felhívás >>>

A A Sárospataki RK tájékoztatása alapján:
 Kompoltiné Jakab Ilona r.őrgy sajtóreferens

2006.05.16.

Tovább jutottak a Szólótánc Fesztiválon

                     

A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény öt párral képviseltette magát a Gyermek Néptáncosok X. Országos Szólótánc Fesztiváljának Gyöngyösön megrendezett regionális selejtezőjén, mely két éve a művészeti iskolák országos tanulmányi versenye is. A selejtezőn Miskolcról, Mezőkövesdről, Tiszaújvárosból, Salgótarjánból, Karancslapujtőről, Gyöngyösről, Sátoraljaújhelyből és Sárospatakról vettek részt gyerekek. A majd száz gyerek négy korcsoportban 49 produkciót mutatott be. A kötelező tánc a dél-alföldi volt, melyből korosztály szerint vagy oláhost, oláhost és friss csárdást, vagy lassú és friss csárdást kellett két percben a gyerekeknek improvizálni. Szabadon választott táncként a mi gyerekeink mezőföldi ugróst választottak. A versenyzők délelőtt a kötelező, délután a szabadon választott produkciókkal léptek színpadra. A verseny után mindenki izgatottan várta a zsűri döntését. Az eredményhirdetést szakmai értékelés követte. Iskolánkat Rusznyák Ágnes-Szatmári Gergő, Vajkó Petra-Molnár István, Darmos Ágnes- Kántor Patrik, Czakó Petra- Fercsák Elemér, és Haluska Katalin-Hajdú Tibor képviselte.
A 2006.06.11.-én Nyíregyházán megrendezésre kerülő Középdöntőbe három párosunk jutott tovább.
I. korcsoportban: Rusznyák Ágnes -Szatmári Gergő
                          Vajkó Petra- Molnár István  
II. Korcsoportban: Darmos Ágnes – Kántor Patrik
Felkészítő tanáraik: Egyed Erzsébet és Darmos Csaba
Gratulálunk minden versenyzőnek, hiszen akik most nem jutottak tovább azok is nagyon szépen helyt álltak, és mindegyikükre büszkék vagyunk, hiszen nagyon sok munkával és kitartással készültek erre a versenyre. Minden tanulónk méltóan képviselte iskolánkat. Reméljük egyre többen követik példájukat és vállalnak külön felkészülést, hogy ilyen országos rendezvényeken is bemutathassák tudásukat.
A középdöntőre további jó felkészülést és sok sikert kívánunk a gyerekeknek!                                                                              

                                                                                    
                                                                                                                  /2006.05.15./

Pataki diákok országos sikere

                     

A Civitas Egyesület által szervezett Polgár az Európai Demokráciában verseny országos döntőjét 2006. május 2-án rendezték a budapesti Városháza dísztermében, amelyre a hét regionális döntő első két helyezettje jutott tovább. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma Masters csapata - amely Debrecenben szerezte meg az indulási jogot az első helyezésével - az országos döntő erős mezőnyében a 4. helyen végzett. A diákoknak az európai integráció, alkotmányosság, országgyűlés, választások, törvényhozás, alkotmánybíróság, ombudsmanok témakörökben és egyéb általános állampolgári ismeretekben kellett számot adniuk tudásukról. A versenyre előzetes projektfeladattal készültek a csapatoknak. Egy, a diákokat érintő, helyi jellegű problémát kellett feltárni, és ehhez megoldási javaslatot készíteni. A Masters tagjai Sárospatak egyre súlyosbodó közlekedési helyzetére találtak megoldást egy elkerülő út
megépítésének javaslatával. A versenyzők az ügy érdekében több állami és civil szervezetet is felkerestek. Az elkerülő út a városon
kívülre terelné a Szlovákiából és Ukrajnából érkező átmenő forgalmat, továbbá új beruházásokat vonzana a térségben, ezáltal dinamizálná a zempléni régió fejlődését. A döntőt a témakörrel foglalkozó multimédiás előadással kezdték, majd írásbeli és szóbeli feladatok következtek. A résztvevők egy tízoldalas teszt kitöltésével folytatták a versenyt, majd országgyűlést szimuláló frakcióvitát tartottak, a csapatvezető pedig miniszterelnöki programbeszédet mondott. A verseny második napján a csapatok Demokrácia sétán vettek részt.
Ennek során Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára kalauzolta őket az Országházban. Jártak az Állampolgári
Jogok Országgyűlési Biztosának Hivatalában és a Sándor Palotában. Az Alkotmánybíróság elnöke, Dr. Bihari Mihály adta át az okleveleket a
verseny résztvevőinek. A Masters csapat tagjai voltak: Czók Dávid, Gyükeri Ferenc, Melles Kristóf, és Puzder Filip. Végül, de nem utolsó sorban a csapat köszönetet szeretne mondani azoknak, akik segítséget nyújtottak számukra: Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatóhelyettes asszonynak, Sinkóné Tóth Zsuzsanna osztályfőnöknek, Hajdú Krisztinának, Szabó Miklós felkészítő tanárnak, Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő úrnak és mindenkinek, aki a felkészülés során munkájukat támogatta.                                                                                                                    /2006.05.15./

Flobert fegyver tulajdonosok és vagyonőrök figyelmébe

                     

Hamarosan lejár a határidő a flóbert fegyverek legalizálására, továbbá a személy, -és vagyonőrök, magánnyomozók új igazolványát is meg kell újítani – hívja fel az érintetek figyelmét Dr. Gaál Krisztián rendőr százados, igazgatásrendészeti osztályvezető.
    Hatóságunk már többször propagálta, hogy az EU-s jogharmonizációt követően a flóbert fegyverek lőfegyvernek minősülnek, megszerzésük és tartásuk engedélykötelessé válik. A jogharmonizációt megelőzően vásárolt és tartott flóbert lőfegyverek tartására legkésőbb 2005. június 30-ig engedélyt kellett kérni. Ezen határidőt a Magyar Köztársaság Kormánya 118/2005 (VI.27.) Kormányrendelettel, 1 évvel meghosszabbította. Aki ez idáig nem tette meg az legkésőbb 2006. június 30-ig – felelősségre vonás nélkül – engedélyt kérhet flóbert fegyver tartására a lakhelye szerinti rendőrkapitányságon. Aki nem akar ezen lehetőséggel élni, az a továbbiakban is választhatja a hatóságnál történő érték nélküli leadást vagy a fegyverboltban való bizományos értékesítést.
Felhívom az érintettek figyelmét, hogy a végső határidő közelsége miatt ne az „utolsó pillanatokra” hagyják az ügy intézését! Akit a fent említett kérdések érintenek, s bárminemű információra lenne szüksége, az telefonon (47/513-030) vagy személyesen még időben (!) kérjen segítséget a Rendőrkapitányság Igazságrendészeti Osztályától, ill. az engedélyügyi előadótól! 2006. július 01-től a flóbert fegyver engedély nélküli birtoklása bűncselekménynek minősül!
    2006. június 01-én a személy- és vagyonvédelmi valamint magánnyomozói tevékenység szabályairól, Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamaráról szóló 1998. évi IV. Tv. valamennyi rendelkezése hatályát veszti. Az új jogszabály, a 2005. évi CXXXIII. Tv. szerint a korábbi Tv. alapján kiadott – visszavonásig érvényes – tevékenységi engedélyek és igazolványok csupán 2006. december 31-ig érvényesek! Az új engedélyek és igazolványok kiadása 2006. június 01-től folyamatos lesz. Javaslom az ügyfeleknek, hogy június 01. előtt már ne nyújtsanak be új kérelmet, mivel azok érvényessége a fentiek szerint 2006. év végén le fog járni, tehát – amennyiben az engedélyezett tevékenységet 2007. évben is gyakorolni kívánják – úgy 2006. június 01-ét követően ismételten kérelmet kell benyújtaniuk, illetve az ezzel kapcsolatos illetéket is ismételten meg kell fizetniük. Ugyancsak javaslom, hogy kérelmüket – az ügyintézés év végi feltorlódásának elkerülése céljából – lehetőség szerint 2006. június 1-ét követően nyújtsák be. Egyébként a flóbert tartási engedély, s a személy, -és vagyonőri igazolvány külsőleg modern, kártyaformájú.
                                                                               


                                                                                                                 Cziczer Katalin
                                                                                                                  /2006.05.14./

Gratulálunk a kis mesemondónak

                     

A Tanítók Egyesülete országos mesemondó versenyt hirdetett meg 6-10 éves korú gyermekeknek Budapesten a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, melyen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából Rák Máté 1. b osztályos tanuló vett részt, aki a zsűri különdíját kapta – tájékoztatja az olvasókat Németh Erika tanító. A nevezés feltétele volt, hogy a tanuló korábban területi, megyei vagy városi verseny győztese legyen. Mátéka nagy szorgalommal, szülői és tanítói segítséggel nagyon szépen felkészült a versenyre, ahol az ország több városából és falvaiból érkező mesemondókkal versengett.
Szívből gratulálunk neki, és további sikereket kívánunk!
                                                                               

                                                                                                             
                                                                                                                /2006.05.14./

Ismét elfogtak egy csempészt

                     

Csütörtök reggel virradóra a Semjéni Határőr Kirendeltség beosztottai Páterhomoknál meg akartak állítani egy személyautót, ami a jelzésre nem állt meg, hanem nagy sebességgel tovább hajtott – nyilatkozta Csoma László rendőr őrnagy, a közrendvédelmi osztály vezetője. A határőrök telefonon értesítették a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletét, aki a járőröket utasította, hogy figyeljék a személyautót és várják a hídnál, de az itt Sárospatakon, a Wesselényi úton tűnt fel. A rendőrök megállásra szólították fel, aminek nem tett eleget. Végül Bodrogolaszinál műszaki hiba állt meg a személyautó. Az ideérkező járőrök megállapították, hogy a gépkocsi egyik fejtámlája, illetve a pótkerék tele van cigarettával. Értesítették a Vám és Pénzügyőrséget, ami az eljárást lefolytatja.
                                                                               


                                                                                                                 Törő Gábor
                                                                                                                /2006.05.13./

Beíratták az elsősöket

                        

Sárospatak általános iskoláiban lezajlott a tanköteles korúvá és iskolaéretté vált, leendő első osztályosok beíratása. A szülők a
megfelelő iratok birtokában írathatták be gyermekeiket a számukra vonzó intézménybe. Ezek alapján a 2006/2007-es tanévben várhatóan a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában 49 fő, az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában 43 fő, a Református Kollégium Általános Iskolájában 21 fő, az Erdélyi János Általános Iskolában pedig 14 fő kezdi meg első osztályos tanulmányait - remélhetően mind a gyerekek, mind a szülők maradéktalan örömére. Sok sikert kívánunk a kisiskolások most kezdődő tanulmányaikhoz!
                                                                              

                                                                                                              /2006.05.13./

Testnevelési bemutatóval kezdődtek a Comenius Napok

                     

2006. május 9-én került megrendezésre a már hagyománnyá vált Testnevelési Bemutató a ME Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán - nyilatkozta Visneg István testnevelő tanár. A tanító és óvópedagógus jelöltek adnak számot ilyenkor a szakmai tudásukról, rátermettségükről. Ilyenkor a félév során, az adott órakeret egy részében kitalált és begyakorolt műsorszámokat mutatják be. A zene kiválasztásától kezdve, a tartalmi mondanivaló kidolgozásán át, a mozgásnak a zene ütemével való összehangolásáig, a fellépő ruhák, jelmezek kitalálásáig, teljesen a saját gondolataikat valósítják meg. A feladat éppen ez: megtanulni a mások gondolatait elfogadni, képesnek lenni együtt dolgozni, az adódó konfliktusokat kezelni és más szociális és egyéni képesség felhasználásával, kialakításával teljesebb emberré válva - remélhetőleg azért vidám formában – megoldani a félév követelményeit. A bemutató során - nagyszámú közönség előtt - a tanítói pályához nélkülözhetetlen előadói képességek gyakorlása egybekapcsolódik a Comenius Napok rendezvénysorozatával, annak talán legnagyobb látogatottsággal, érdeklődéssel övezett eseménye.

                                                                                 További képek >>>


                                                                                                             /2006.05.12./

Szakmai hétvége

                     

A közkincs pályázaton nyert pénzből szakmai hétvégét rendeztek A Művelődés Házában az elmúlt héten, amiből a szövés hétvégét tudták megvalósítani – nyilatkozta Kovácsné Géczi Júlia. A szakmai hétvégén Vetró Mihály és Árvay Anikó tartott előadást, akik nem kevesebbet vállaltak fel, mint a kilim szövéssel, a festékes szőnyegtechnika szövését megtanítani. Ami a szőnyegkészítés méretét illeti, egy hétvégén nem történhet meg, azonban az úgynevezett karmantyúfán a szövés technikáját sajátíthatták el. Így a mintákat és a terveket minden résztvevő el tudta magának készíteni. Ennek megfelelően akár otthon, vagy itt a szakköri foglalkozás keretén belül tudja folytatni a munkáját ezzel a technikával. Az egyik nap főtémája ez volt, illetve az esti vetítés. A néprajzi előadás nagyon gazdag élményt nyújtott, ami színesítette a programot. Másnap, pedig a szedettes mintával szalagszövést tanulhattak, amivel régen a sátrakat, nemezsátrakat díszítették, illetve a lakásokat. Különböző alkalmakra használták ezeket a szalagokat, ami szintén egy új dolog volt a szakköri tagok számára, hiszen ezt a technikát ilyen módon még nem ismerték. Nagyon hasznos és tanulságos volt ez a hétvége, ugyanakkor kiváló ötleteket adott a folytatásra, a szakkör számára.

                                                                                      További képek  >>>


                                                                                                              /2006.05.12./

Sajtótájékoztatót tartottak a Lokálpatrióták

                     

 A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének elnöksége sajtótájékoztatóval egybekötött ülést tartott 2006. május 11-én a
Huszár Panzióban, amelyen a Zemplén Televízió és az Észak-Magyarország munkatársai vettek részt. A médiák tájékoztatást kaptak a frissen alakult egyesület céljairól, közeli és távolabbi terveiről.


   /2006.05.12./

Fiatalkorú bűnözők Olaszliszkán

                     

A későbbi sértett ittasan tartott hazafelé az italboltból, amikor két gyermekkorú fiatalember utánament az udvarra és a lakásába is, ahol pénzt kérte tőle, s majd - mivel nem adott nekik - megverték. A sértett felesége kihívta a rendőrséget, amikor elmondták, hogy mi történt velük - tájékoztatta szerkesztőségünket Nagy János rendőr alezredes a kapitányság vezetője. A rendőrök az esetet megvizsgálva megállapították, hogy a sértett valóban könnyű testi sértést szenvedett - ekkor még nem mondta el pontosan, hogy miért történt, a pénzkérésről sem tett említést. A rendőrök távozását követően a két gyermekkorú újra visszatért. A nap folyamán még több esetben megverték, végül ez a verés addig fajult, hogy eltörték a kezét és a lábát is. Vascsővel, karóval bántalmazták, a végén pedig 4-500 Ft-nyi pénzt tulajdonítottak el tőle. Erről a rendőrség már csak a kórházba szállítás után szerzett tudomást, mivel fenyegetés hatása alatt álltak, és nem mertek újra telefonálni a rendőrségre. A gyermekkorúak tagadják a bűncselekmény elkövetését, de ez egyéb módon bizonyítható a terhükre. Ennek ellenére koruk miatt nem büntethetőek, ezért kezdeményezzük az ideiglenes intézeti elhelyezésüket. Tudni kell azt is, hogy 14 év a büntethetőség határa a magyar jogszabályok szerint és ez az egyetlen lehetőség, hogy a káros családi környezetből kiemeljük a két fiatalkorú elkövetőt. Az egyikükről el kell mondani, hogy már az iskolában sem bírnak vele. Több esetben vettek fel jegyzőkönyvet olyan eseményekről, amelyek a bűncselekmény megalapozott gyanúját vetik fel, de gyermekkorúval szemben az eljárás mindig megszüntetéssel zárult. Viszont a szülő ellen kiskorú veszélyeztetése miatt eljárást indítottunk, mert nyilvánvalóan felelőssége van abban, hogy a nevelésben antiszociális magatartásúvá vált a gyermeke.


                                                                                                          Cziczer Katalin
                                                                                                           /2006.05.11./

Labdarúgó Diákolimpia megyei elődöntő eredményei

                     

A Sárospatakon a Zrínyi utcai Sportpályán került megrendezésre az I. és II. korcsoportos labdarúgó Diákolimpia megyei elődöntője. A versenyek két pályán, egyszerre zajlottak a délelőtt során. Színvonalas mérkőzéseket láthattak az odalátogató szülők és szurkolók - nyilatkozta Víghné, Fehérvári Zsuzsa, szakreferens. Mindkét korosztályban képviseltette magát városunk: az I. korcsoportos fiúk versenyében a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata, míg a II. korcsoportban az Árvay József Gyakorló Általános Iskola csapata mérkőzött meg az ideérkező ellenfelekkel.
Eredmények:
I. korcsoport:
1. Miskolc-Avastetői Általános Iskola
2. Sárospatak- II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
3. Tokaj- II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
4. Sátoraljaújhely- Kazinczy Ferenc Általános Iskola
II. korcsoport:
1. Szerencs- Bólyai Általános Iskola
2. Miskolc- Fazekas Általános Iskola
3. Sárospatak- Árvay József Gyakorló Általános Iskola
4. Pálháza- Körzeti Általános Iskola
                                                        A csapatoknak további sikeres versenyzést kívánunk!

                                               
                                          További képek >>>
                                                                                                          /2006.05.11./

Írásbeli érettségi

                     

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában 149 tanuló érettségizik. Ez az évfolyam még szerencsés helyzetben van, hisz az elmúlt vizsgaidőszakban angol nyelvből 53, német nyelvből 59, franciából 2 diák tett előrehozott emelt szintű érettségi vizsgát.
Az elmúlt év tapasztalata alapján a felsőfokú intézményekbe való bekerüléshez elengedhetetlen az emelt szintű érettségi vizsga. Ebben a vizsgaidőszakban 82 érettségiző diák tesz emeltszintű vizsgát 1-2 tantárgyból. Az írásbeli vizsgák a megszokott rendben és nyugalomban zajlanak. Az érettségizők elmondása alapján a tavalyihoz képest nehezebbek voltak az írásbeli feladatok. Reményeink szerint a színvonalas felkészítés után minden jelölt eredményesen írja meg a dolgozatait.

                                               
         A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
                                                                                                          /2006.05.10./

Jelentkezőket várnak a pünkösdi jelmezes felvonulásra

                     

A Sárospatak ART ÉRT Alapítvány idén is közreműködik a Szent Erzsébet Történelmi Társaság pünkösdi felvonulásának szervezésében. Várjuk a menetbe jelentkező, korhű jelmezekbe beöltözni kívánó résztvevők jelentkezését.

                                                                                                           /2006.05.10./

Martinák tanár urat köszöntötték

                     

A Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban rendezték meg május 9-én azt költő – olvasó találkozót, melynek vendége Martinák János költő volt, akit a 65. születésnapján köszöntöttek barátai és ismerősei.
    Az igazgatónő, Halász Magdolna ünnepi köszöntője után Molnár László főiskolai docens méltatta a költő életét és munkásságát: könnyű és nehéz helyzetben vagyok – kezdte a bemutatást Molnár László. Könnyű, mert Martinák János tanár urat, költőt és esszéírót egyetemista kora óta ismerem. Itt Sárospatakon nap mint nap találkozunk és rövidebb-hosszabb megbeszéléseink, vitáink vannak. Ezek többnyire befejezetlenül érnek véget, így a következő találkozáskor van mit folytatnunk. Nehéz helyzetben pedig azért vagyok, mert tanár úr élményvilága rendkívül sokszínű, gazdag. Hogy csak néhány dolgot mondjak: esszéíró, költő és különböző tanulmányai is vannak. Ezen kívül tudni kell azt is, hogy egy jellegzetes materialista világnézetű költővel van dolgunk. Ennek a sokszínű költészetnek, alkotóművészetnek a bemutatása nem olyan könnyű a rendelkezésemre álló időben. Most csak annyit szeretnék mondani, hogy mind formai, mind tartalmi szempontból példamutató és az előbb említett világnézetből tulajdonképpen esztétikai nézetei, nyelvfilozófiája, etikai nézetei egyaránt következnek. Nem véletlenül lett ennek a mai rendezvénynek a címe: A tudós Martinák tanár úr köszöntése.
Martinák tanár úr ehhez szerényen csak annyit tett hozzá: felkértek, hogy beszéljek az eddigi dolgaimról, amiket irogattam. Ezeket kicsit túlzás lenne nagy költői alkotásoknak vagy tudományos munkáknak tekinteni. Ezekkel foglalkoztam, és örömmel veszem, hogy megmutathatom, hogy bírálat elé bocsáthatom, tehát ajánlhatom, hogy elolvassák, hogy elmondják róla a véleményüket, és azt hiszem, ezzel gazdagszunk, talán az olvasók is, de én biztosan.


                                                                                                      
További képek >>>
                                                                                                              Cziczer Katalin
                                                                                                               /2006.05.09./

Javult a közbiztonság és a baleseti helyzet Sárospatakon

                     

A lakosság hiteles tájékoztatására szeretném elmondani, hogy meglepetten olvastam a televízió egyik csatornáján, a helyi TV reklámanyagában, hogy megjelent az Újhelyi Krónika című újság, melynek a főcímei között szerepel, hogy rosszabbodik a bűnügyi helyzet Sárospatakon, hogy romlik a közbiztonság. A cikk tartalmát nem ismerem, különben a cikkel kapcsolatban nyilatkozatot senki nem kért tőlem – kezdte a hír cáfolatát Nagy János rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője.
    Ezt a dolgot csak cáfolni lehet, annál is inkább, mert a jelenlegi év első 4 havi statisztikája szerint közel 20%-kal csökkent a bűncselekmények száma. Csak egy viszonyszámot mondok, tavaly 2005-ben, ebben az időszakban 346 bűncselekmény kapcsán fejeztük be a nyomozást, most 2006-ban pedig 283 volt az, ami lényegében befejezésre került. Ezen belül nagyon sok a bíróság elé állítás. Azokat az ügyeket, amelyek egyszerű tényállásúak, érdemes 15 napon belül bíróság elé állítani. Ennek bűnmegelőzési célzata is van, mert így az elkövetőket gyorsan felelősségre vonják. Összességében csökkentek a mutatók minden kategóriában, tehát a személy elleni bűncselekménynél is, és a közlekedési bűncselekményeknél is. A közlekedési bűncselekményekről el kell mondanom, hogy jelentősen csökkent a balesetek száma: összességében eddig 4 súlyos baleset történt, amelyekből egy lett halálos kimenetelű. Általában a vagyon elleni bűncselekmények a legjellemzőbbek, ezen belül is a betöréses lopások, amelyek száma 44%-kal, de összességében a vagyon elleni bűncselekmény száma 22%-kal csökkent. Csökkent a fiatalkorú elkövetők száma is. Tavaly, az első 4 hónapban 3 gyermekkorú ellen folyatattunk, illetve szüntettünk meg eljárást, ebben az időszakban pedig csak 1-el szemben. Tehát összességében 283 bűncselekmény vált így befejezett módon ismertté, és a bűnügyi iktatás sem több a múlt év hasonló időszakához képest. Nyilván a lakosság is látja azt, hogy milyen jellegű bűncselekmények történnek a területen, hogy kirívó bűncselekmény Sárospatakon nem volt. Sárospatak környékén viszont történt 2 emberölés, a Sárospatakhoz tartozó tanyavilágban, illetve Olaszliszkán. Ezeknek a megelőzése köztudottan nehéz, és ezekben az ügyekben egyébként még tart a nyomozás, tehát ezek a statisztikába nyilván még nem kerültek bele, de az élet elleni bűncselekmény nem jellemző Sárospatakon. Ugyanakkor nem történtek olyan bűncselekmények, amelyek a lakosság nyugalmát, biztonságérzetét jelentősen sértenék. El kell mondanom, hogy mint minden helyen, nyilván itt is vannak csendháborítások, vannak olyan események, amelyek valakinek a nyugalmát zavarják. Esetenként ezeket tudomásul kell venni, vagy pedig amennyiben valakinek problémát okoz, értesítse a rendőrséget. A polgárőrség Sárospatakon jól működik, bűnmegelőzési szempontból különösen nagy szerepük van. Szívesen vállalnak szolgálatot, közszolgálatot. A határőrséggel és a vámőrséggel ugyancsak jó a kapcsolatunk és természetesen az akciók során meghívjuk a munkavédelmi, munkabiztonsági felügyelőség embereit is, és ellenőrizzük a külföldieket is.
El kell mondanom egy esetet, ami pénteken történt, amikor egy kollegánk Károlyfalváról Sárospatakra tartott a munkahelyére, motorkerékpárral. Négy személy megállította egy autóból kiszállva és egy aranygyűrűt kínáltak értékesítésre, arra hivatkozva, hogy annyi pénzük sincs, hogy tankoljanak az autójukba. A kollegánk felfedte a rendőri mivoltát, aminek hatására hanyatt homlok elrohantak az árusok, akiket a sátoraljaújhelyi rendőrkapitányság járőreinek sikerült megállítani Sátoraljaújhelyben. A kollegánknál maradt az inkriminált aranygyűrű is, melyről kiderült a bizományiban, hogy teljesen értéktelen rézgyűrűről van szó. Nyilván más helyen biztos becsaptak embereket. A nyilvántartásokban történt ellenőrzések során megállapítást nyert, hogy ez a 4 személy - 2 nő és 2 férfi - román állampolgár volt, akiknek Magyarországon jelentős bűnlajstromuk van, így velük szemben intézkedtünk. Végül mind a négy személyt kiutasították Magyarországról. Ezzel azt akartam érzékeltetni, hogy mi azért résen vagyunk…


                                                                                                      
                                                                                                               Törő Gábor
                                                                                                              /2006.05.09./

Anyák napi műsor

                     

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában több osztályban is volt anyák napi köszöntés. Volt olyan osztály- a 3. a – akik a Szociális Otthon idős néniit is köszöntötték. Az I. b osztályban az ÉDESANYÁK és a NAGYMAMÁK figyelték, hallgatták izgatottan, hogy gyermekük milyen nagy szeretettel, odaadóan köszöni meg a fáradozásukat, hogyan versel, énekel és táncol. Meghatódott, mosolygós, boldog szülők mentek haza az iskolából anyák napi ajándékkal a kezükben! – mesélték a tanító nénik, Németh Erika és Szebényiné Újhelyi Ildikó.

                                                                                                       
                                                                                                           
További képek >>>

                                                                                                                 /2006.05.09./

Soest és Sárospatak közös pályázata

                     

A Sárospatak ART ÉRT Alapítvány és a Soest-i Népfőiskola közös pályázatot adott be a Bipolar c. német-magyar kulturális, művészeti kapcsolatok élénkítésére kiírt pályázatra Roma holokauszt címmel. A pályázat elnyerése esetén idén októberben 10 magyar és 10 német, képzőművészet iránt érdeklődő roma fiatal részvételével eltöltünk egy hetet Auswitzban, majd Soestban, a következő év tavaszán pedig Sárospatakon. A pályázatban foglalt téma feldolgozását képzőművészeti eszközökkel szeretnénk megvalósítani, azaz a program végére szeretnénk egy míves kollekciót alkotni, amelyet Sárospatakon, Budapesten, Berlinben és Soestban állítunk ki. A technikák: grafika, szobrászat, festészet, performance és video.


                                                                                                      
                                                                                                              /2006.05.08./

Önálló lesz a strand és a camping

                     

Várhatóan június elsejétől önálló intézménnyé alakítja át az eddig költségvetési szervként működő, városi strandfürdőt és campinget a sárospataki önkormányzat. Erről rendkívüli testületi ülés keretében döntöttek a városatyák – kaptuk a tudósítást Bódisz Attilától.
    Korábban a város két alkalommal meghirdette a fürdőt vállalkozói üzemeltetésre, amelytől nagyléptékű fejlesztést vártak. Ugyan mindkét alkalommal akadtak jelentkezők, akik beruházásokat hajtottak volna végre a termálfürdő területén és évtizedekig bérelték volna a létesítményt, ám tavaly a képviselő-testület mindegyik befektetői ajánlatot visszautasította, mivel nem láttak garanciát a stabil, hosszú távú együttműködésre. A vállalkozói bérbeadás helyett pedig úgy határoztak, hogy továbbra is az önkormányzat kezelje a fürdőt. A létesítmény közvetlen szomszédságában elterülő campinget éppen most vette vissza vállalkozói bérletből a város. A két egységből tehát hamarosan egyet formál a képviselő-testület, amelynek élére egy idegenforgalomban jártas szakembert szeretnének kinevezni. Az erről szóló pályázatot rövidesen kiírják.


                                                                                                          Bódisz Attila újságíró
                                                                                                              /2006.05.08./

Lesz lakópark és CBA áruház

                     

Hosszas előkészület után végre elkezdődött Sárospatakon a kispataki lakópark építése. Innentől kezdve lehet jelentkezni a beépíthető telkekre, valamint a lakásokra. Mindezt Keller József tulajdonos mondta el a helyszínen megtartott sajtótájékoztatóján.
    Mint kiderült, az eredeti elképzelésekhez képest semmi sem változik, minden ugyanúgy épül meg. A lakások négyzetméterára nettó 180 ezer forint, a telkeké 6500 forint. Hogy a telkeken felépülő otthonok valamelyest egységes képet mutassanak, ezért a cég tervezői csapata, élükön az Ybl-díjas Dely Györggyel mintegy 10 típusház tervet készít el, amelyekből a tulajdonosok választhatnak. Ugyancsak a tulajdonosok dönthetik el majd, hogy lakásuk alapterületén belül miként is helyezkedjenek el a közfalak. Ha valaki nagy fürdőszobát és kicsi hálót szeretne, olyat kap, aki pedig épp fordítva gondolkodik, annak úgy építik meg a helységeket. Idén 52 lakást szeretne átadni a beruházó. A 20 lakásos B épületet októberben szeretnék tulajdonosaik birtokába adni, s nem sokkal később a C épület átadását is tervezik. Ugyancsak rugalmasan kezeli a csoport a fizetés körülményeit. Keller József hangsúlyozta, a szokásos ügyvédi díjon kívül senkitől nem kérnek előre pénzt. Azoknak, akik hitelt vesznek fel a vásárláshoz, helyben segítik az ügyintézést azért, hogy a bankok ne járassák fölöslegesen az ügyfeleiket és ne terheljék őket pluszköltségekkel. Az építkezés helyszínén minden nap elérhető az építtető helyi megbízottja Cseh János. Keller József és a segítő stáb pedig minden potenciális vevővel személyesen tárgyal ugyancsak a helyszínen minden pénteken 9 órától.
    Az építtető kiemelte: az időjárás sem kedvezett eddig az építkezésnek, emellett sokakat zavar a területen felbukkant víz. Ennek elvezetésére egy rendkívül modern szivattyúrendszert építettek ki, amely hatékonyan tűnteti el a területről a csapadékvizet. A területen a lakások és a telkek kialakítása mellett megvalósul a már korábban beígért CBA nagyáruház is, valamint a nyugdíjas otthon az étteremmel. A zárt parkban kártyás beléptető rendszer lesz, amely megakadályozza, hogy illetéktelenek menjenek be a házak közé. Egyetlen változás az, hogy a bányatavat a tulajdonos betömeti.
Mint Keller József elmondta, ezzel az intézkedéssel elsősorban majdan a lakóparkban lakó gyerekekre gondolt, akik számára komoly veszélyforrást jelentene a mély víz.

                                                                                    
Bódisz Attila
                                                                                                         /2006.05.07./

Nyári Képzőművészeti Szabadiskola Sárospatakon

                     

A Sárospatak ART ÉRT Alapítvány idén is megrendezi képzőművészeti szabadiskoláját, ezúttal hetedik alkalommal. A szabadiskolára várunk minden 15 évesnél idősebb, képzőművészet iránt érdeklődő fiatalt és kevésbé fiatalt egyaránt. A szabadiskola tanárainak névsora a régi: Aknay János Munkácsy-díjas festőművész, Csetneki József, Gubis Mihály, feLugossy László Munkácsy-díjas festőművész, Puha Ferenc, Somogyi György. Jelentkezés, további információ: www.artert.hu.


Sárospatak ART ÉRT Alapítvány
/2006.05.07./

Városkörzet Atlétika III. korcsoport eredménye

                     

Nagyon kellemes időben rendezték meg május 5-én a Diákolimpia III. korcsoportos atlétika versenyét, melyen három városkörzeti iskola versenyzői vettek részt. Több tehetséges, szorgalmas sportoló színvonalas versenyt vívott. A győztesek a Megyei Döntőbe jutottak – tájékoztatta az olvasókat Demblovszky József.
Fiúk:
Csapatverseny:
1. II. Rákóczi F. Ált. Isk. Sárospatak 2438 pont
2. Árvay J. Gyakorló Sárospatak 2359 pont
3. Vajdácska 2113 pont
Egyéni:
1. Pöstényi Dávid II. Rákóczi, Spatak 601 pont
2. Henczel József Vajdácska 527 pont
3. Kincses László Árvay, Spatak 519 pont
Leányok:
Csapatverseny:
1. Árvay J. Gyakorló Sárospatak 2297 pont
2. II. Rákóczi Spatak 2102 pont
3. Vajdácska 1561 pont
Egyéni:
1. Vachter Zsófia II. Rákóczi,Spatak 519 pont
1. Márki Erika Árvay,Spatak 519 pont
2. Szabó Regina Árvay, Spatak 478 pont
3. Gecse Gréta II. Rákóczi, Spatak 451 pont


                                                                                                          /2006.05.07./

 

Anyák Napja

                     
 

  Május legszebb ünnepe az Anyák Napja. Erről a napról nem feledkeztek meg a Református Általános Iskola tanulói sem. Pénteken felkeresték a szociális otthon lakóit. Verssel, dallal és maguk által készített ajándékkal kedveskedtek az idős anyukáknak, nagymamáknak. Délután az iskolában a gyerekek édesanyjuknak és nagymamáiknak adtak elő zenés, verses, táncos műsort. Vasárnap a református templomban anyák napi Istentiszteleten szerepeltek az iskola tanulói. Az Igehirdetést Kovácsné Hegedüs Ágota lelkész-hitoktató végezte. A műsorban közreműködtek az iskola tanulóin kívül: Tar László lelkipásztor, Szabó Katalin, Fedorcsák Katalin, Dér Krisztina zeneiskolai tanárok. Hangszeres játékukkal színesítették a műsort: Tarnavölgyi László, Pándy-Szekeres Áron és Dániel.  

További képek >>>

A Református Kollégium Általános Iskolája
 
/2006.05.05./

Ballagás - 2006

                     
 

  A ma délelőtti ballagásról elmondhatjuk, hogy izgalmakban volt részünk bőven, de a végén minden jóra fordult. Reméljük ugyanez lesz jellemző a jövő héten kezdődő érettségi vizsgákra is...
A Vay Miklós Szakközépiskola végzősei ballagtak leghamarabb, akkor még nem esett az eső, de tíz óra felé - amikor az ÁVG-s vendégek gyülekezni kezdtek - már eleredt. Dél felé viszont elállt, sőt a nap is kisütött amikorra a Református Gimnázium tanulói kijöttek a templomból, ahol a ballagási ünnepséget tartották. A nagy létszámú vendégsereg körbekísérte őket az Iskolakerten, ahol ilyenkor hagyományosan fényképezkedni szoktak.
 

További képek >>>

 
/2006.05.05./

Kirakatokban az érettségi tablók

A május különleges a hónapok között. Annyi mindenben lehet gyönyörködni. Zöldell a természet és mindenütt virágok pompáznak. Hasonlóképpen gyönyörködhetünk a tablókon lévő bájos fiatalokban. Kívánjuk, hogy olyan sikeres és boldog életük legyen, mint amilyen bizakodóan tekintenek a jövőbe!

              

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium érettségi tablói         


              
     

A Református Kollégium Gimnáziuma érettségi tablói


     

A Vay Miklós Szakképző Iskola érettségi tablói

Köszönjük a LEVI FOTÓ-nak, hogy a képeket rendelkezésünkre bocsátotta!

/2006.05.05./

Megalakult a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete

                     
 

  2006. május 4-én a Múzsák Palotája adott helyet a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete Alakuló ülésének. Saláta László hosszú előkészítő munkája után 67, városát szerető és azért tenni akaró személy gyűlt itt össze, akik megvitatták az egyesület alapszabályát és megválasztották az elnökség, valamint az ellenőrző bizottság tagjait...
Az énekkar és Gulybán László közreműködésével előadott kis műsor után Jósvainé dr. Dankó Katalin mint házigazda köszöntötte a vendégeket. A tervek szerint kiemelten közhasznú egyesület alakuló ülését dr. Klinga Ágnes vezette le, de előtte Saláta László - aki ugyan már korábban már minden jelenlévővel elbeszélgetett - még egyszer kiemelte az egyesület céljait:
 - Sárospatak történelmi múltjához méltó, jelenkori és jövőbeni rangjának és szerepének kialakításában való közreműködés.
 - A városért tenni akaró és tudó polgárok polgárok tevékenységének összehangolása.
 - A mindenkori városvezetés - önkormányzat - munkájának segítése az egyesületi tagság széleskörű szakmai ismereteinek felhasználásával.
 - Civil kontroll szerep betöltése a város életét jelentősen befolyásoló döntések meghozatalánál.
 - Az egyesület mozgatórugó szerepet kíván vállalni a város fejlődésében.
 - Fő célkitűzése a város mindenirányú fejlesztése az egyesület sajátos eszközrendszerével.
Saláta László nagy lehetőséget lát a pályázatokban, amelyekben az egyesület szakmailag segíteni tudja a pályázókat, de önállóan is nyújthat be pályázatokat. Szólt még többek között a városszépítő és értékmegóvó feladatokról, a társadalmi munkaakciók szervezéséről, a többi civil szervezettel való együttműködésről és a városból elszármazottakkal való kapcsolattartásról. Hangsúlyozta továbbá, hogy a szervezet politikai tevékenységet nem folytat, pártoktól független, egyedül Sárospatak szépülését, fejlődését tartja szem előtt.
    Ezek után vitatták meg a résztvevők pontról-pontra a cégbíróságra beadandó alapszabály szövegét, amelynek egy példányát érkezéskor mindenki megkapott. Dr. Klinga Ágnes végtelen türelemmel és hozzáértéssel vezette le, olykor "zárta rövidre" a helyenként már-már túlzottan részletekbe menő pontosításokat. A végén szavazásra kerültek a tagsági díjak is amelyeket illetően magánszemélyek esetén 1000 Ft, jogi személyek (cégek) esetén pedig 10.000 Ft éves díjban egyeztek meg, kérve a tagságot, hogy a tárgyévi díjat - az egyesület indulásának segítése érdekében - június végéig fizessék be. (További bevételei ez egyesületnek támogatásokból, később 1%-okból és pályázatokból lehetnek.)
    A személyi kérdések eldöntésekor izgalmas pontjához érkezett az alakuló értekezlet, amikor a 15 tagú elnökség és az ellenőrzési bizottság megválasztására került sor. Talán az idő előrehaladott állapota volt az oka - ekkor már legalább két órája tartott az értekezlet szünet nélkül - hogy a személyi kérdések gyorsan eldőltek a következő eredménnyel:
Elnök: Saláta László
Alelnökök: Kiss József (városfejlődés, építészet) és Zelina Józsefné (gazdálkodás)
Titkár: Donkó József
Elnökségi tagok: Kántor Jánosné (gazdaság, pénzügy), Jósvainé dr. Dankó Katalin (műemlékvédelm), Novákovics István (közművelődés), dr. Gönczi Ákos (oktatás), dr. Koncz Gábor (a "hazajáró lelkek" összefogása),  Nagy Sándor (környezetvédelem, ökológia), dr.Benke Károly egészségügy, Aranyosi Miklós (idegenforgalom), Dr. Kun Árpád (jogi képviselet), Kovács Gábor (gazdaságpotitika) és Stumpf Bálint (nemzetiségek, kisebbségek).
A felügyelő bizottság tagjai: Sárosi Lászlóné, Kerchner József, Fürjész Gyula, Váradi László és Megay Oktáv.

A hosszúra nyúlt értekezlet végén zongorakíséret mellett harsogták a lelkes lokálpatrióták a híres pataki dalt, Bathó tanár úr szerzeményét:
Bodrog partján van egy város, én is laktam benne...  
(Ha meg akarja hallgatni Béres Ferenc előadásában kattintson ide - csak 10-es windows média playerrel megy)        

Saláta László később elmondta, hogy a tagsági szándéknyilatkozatot éppen a jelenlévők duplája, 134 fő írta alá. Indulásképpen ennyi ember fog találkozni a havonta tartott megbeszéléseken. Ígéretet kaptunk arra is, hogy ezeknek eredményeiről - a tervekről és az elvégzett munkáról  - rendszeresen tájékoztatják majd olvasóinkat.
 

További képek >>>

 
/2006.05.05./

Fesztiválon vettek részt a mazsorettesek

                     

Bronz díszoklevelet kaptak az április 30-án a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség által megrendezett I. Nagykállói Országos Ifjúsági Mazsorett Fesztiválon az Árvay József Gyakorló Általános Iskola Csillag és Plasztik mazsorett csoportjai. Az eseményen 20 csoport, mintegy 450 leány vett részt. Bódiszné Hajnal Aliz a csoportok szakmai vezetője elmondta: a gyerekek ugyan még csak rövid ideje dolgoznak együtt, ám fontosnak tartotta, hogy tapasztalatokat és kellő rutint szerezzenek a pataki lányok az országos rangú rendezvényekre. Saját szempontjából pedig azért tartotta lényegesnek a megmérettetést, hogy szakmai megerősítést kapjon, valamint hogy rangos szakemberek mondják el véleményeiket a két csoport eddig végzett munkájáról. A szakmai vezető a két, első fesztiválos csoporttól jó eredménynek tartja a bronz oklevelet. A részvétel másik pozitív üzenete pedig az, hogy a mazsorett műfaj legrangosabb szakértőitől kaptak útmutatást a következő hónapok munkájához.

/2006.05.04./

Atlétika verseny a Sportpályán

                     

Szerdán délután Demblovszky József, a Sárospataki Diáksport Bizottság elnökének vezetésével megrendezték a Városkörzet Atlétika II. korcsoport versenyét, amelynek az időjárás is kedvezett. Színvonalas verseny volt, amelyre a fiúk és lányok egyaránt jól felkészültek.
A győztesek tovább jutottak a megyei elődöntőbe.
Sárospatak Városkörzet Atlétika II. korcsoport végeredménye
Fiúk:
Csapatverseny:
1. II. Rákóczi F. Ált. Isk. Sárospatak 1415 pont
2. Árvay J. Gyakorló Sárospatak 1391 pont
3. Tolcsva 1338 pont
Egyéni:
1. Frikker Tamás II. Rákóczi, Spatak 304 pont
2. Rostás József Tolcsva 294 pont
3. Józsa Gábor II. Rákóczi, Spatak 278 pont
Leányok:

Csapatverseny:
1. Árvay J. Gyakorló Sárospatak 1500 pont
2. II. Rákóczi Spatak 1277 pont
3. Vajdácska 1021 pont
4. Tolcsva 960 pont
Egyéni:
1. Csomós Klaudia Árvay, Spatak 342 pont
2. Tapasztó Leila Árvay,Spatak 321 pont
3. Papp Kinga II. Rákóczi, Spatak 261 pont

                                                                Gratulálunk a versenyzők szép teljesítményéhez!

                                                                                                             /2006.05.04./

Mesekönyveket rajzolok

                     

Régi vágyunk és elképzelésünk volt, hogy Szegedi Katalin meseillusztrátor kiállítását megrendezzük – mondta a megnyitón Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő. Nagy öröm volt számunkra, hogy az intézet meghívását elfogadta és éppen május hónapban, amikor a gyermekeket és az édesanyákat is ünnepeljük, akkor kerülhet ez a téma a ház falai közé.
    Úgy gondolom, hogy a május bensőséges és szeretetteljes hangulatához ez a kiállítás nagyon jól párosul. Hiszem azt, hogy a mesére minden korosztálynak szüksége van, akárhány éves is az ember. Ezek olyan gyönyörű, szép képek és olyan hangulati elemeket mutatnak, hogy akármennyi időt tölt el az ember a kiállító teremben, mindig újabb és újabb élményekkel töltődik fel.
A kiállítás anyagáról Szegedi Katalint, az alkotót kérdeztük: Ennek a kiállításnak az anyaga viszonylag egy vegyes válogatás, több mesekönyvből is láthatunk képeket. Kezdeném a legkedvesebb munkáimmal, amelyek még nagyon újak. Még meg sem jelent a könyv, ugyanis jelenleg is dolgozom rajta, ez az Aliz Csodaországban című könyv, amely 2007-ben fog megjelenni, rögtön amint elkészítettem az anyagot. Ezen kívül másik nagy kedvenc könyvem, amiből itt a vetítést is lehetett látni, az Jákob és Wilhelm Grimmnek Az aranyhajú leány című meséje. Ezen a címen, talán még a mai gyerekek nem biztos, hogy nagyon ismerik, a nagyvilágban Rapuncel és egyébként pedig korábban magyar nyelven Rapolc címen jelent meg ez a mese. Folytatnám a könyvek felsorolását, még Alekszej Tolsztoj Arany kulcsocska, vagy Buratino kalandjai című mesekönyvéből is vannak itt képek. Ezt a mesét is nagyon szeretem, ez a Pinokkiónak egy orosz adaptációja és szerintem jobb, mint az eredeti. Élveztem olvasni is és rajzolni is ezt a könyvet. Ezen kívül A kisleány, aki nem tudott aludni című mesekönyvéből is van itt néhány kép. A felsorolt könyveket egyébként mind a General Press adta ki, akikkel jó kapcsolatban vagyok. A képek nemcsak a témájukban térnek el egymástól, hanem a technikájukban is meg tudjuk különböztetni a két stílust. A korábban megjelent mesekönyveim inkább akvarell technikával készültek. Gyakorlatilag ugyanaz a festék, amivel a gyerekek az iskolában festenek. Hosszú ideig ezzel festettem. Most egy kicsit meguntam és váltottam. Az újabban készülő képeim akrillal készülnek farostra és vászonra, de az igazi érdekességük abban rejlik, hogy mindenféle kincseket ragasztgatok a képekre...
A kiállítás május 31-ig látogatható, és a General Press kiadó jóvoltából a Szegedi Katalin által illusztrált mesekönyvek árusítása is zajlik a kiállítás alatt.


                                                                                                       /2006.05.04./

A kulturális központok képviselői tanácskoznak városunkban

                     

A Kulturális Központok Országos Szövetsége tartja az éves rendes közgyűlését május 4-5-én Sárospatakon, A Művelődés Házában. Azok a városok és intézmények képviseltetik ebben a szervezetben magukat, amelyek 10 ezer fő fölöttiek, és közművelődési intézményt és színteret tartanak fenn. Érkeznek vendégek Szekszárdról, Balassagyarmatról , Békéscsabáról, Bajáról, Kecskemétről és az ország számos pontjáról. Valójában a 2005. évi eredményeit és a 2006-os jövőbeni elképzeléseket fogják itt megbeszélni a közművelődési szakemberek. Pénteken délelőtt a tanácskozást megtiszteli Nagyné Varga Melinda, a Nemzetei Kulturális Örökség Minisztériumának közművelődési főosztály vezetője, aki pedig a legfrissebb ágazati témákról ad majd képet az itt jelenlévőknek. Természetesen egy kis városnézést is szerveznek a házi gazdák a messziről jött vendégeknek, borkóstolással együtt, hiszen minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy a város és az intézmény jó hírnevét öregbítsék.

/2006.05.03./

Továbbképzés a Városi Könyvtárban

                     

Újabb és újabb olyan elektronikus eszközök vannak, amelyekkel a közkönyvtárakban javítjuk a szolgáltatások minőségét és új szolgáltatásokat vezetünk be, s a könyvtáros társadalomnak, nekünk szakembereknek meg kell ezekkel ismerkedni – fejezte ki a tapasztalatcsere célját Imédiné dr. Holló Ibolya, könyvtári információs tanácsadó, a Publika Magyar Könyvtári Kör elnöke.
    Egyre gyakrabban vannak ilyen programok, amelyeken az új eszközök használatának tapasztalatait osztjuk meg egymással. Most, a mai napon olyan technológiákról számolnak be a kollégák, amelyeket tavaly kezdtek el itt Magyarországon a könyvtári szolgáltatásban alkalmazni. Az egyikük - Fülöp Margit – arról fog beszélni, amit Gödöllőn a városi könyvtárban próbáltak ki. Ez az un. mobil játéktechnológia. Úgy lehet elképzelni mint egy mobiltelefont, amelynek van egy adatbázisa, egy platformja, amihez hozzáférnek az olvasók és ott különböző információkat kapnak, ők saját maguk kereshetnek benne. A másik a Szombathelyi Tanárképző Főiskola könyvtár szakának a projektje, amelyben a távoktatáshoz használatos mobil technológiát próbálnak ki és olyan tartalmakat, amelyekkel elősegíthetik – egyrészt az iskolai oktatásban résztvevők, másrészt pedig az iskolán kívüli oktatásban résztvevők tanulását, információszerzését.
    Mi magunk szeretnénk most továbbadni azt, amit már néhányan elkezdtek, hogy mások is megismerjék, és a továbbiakban csatlakozhassanak ilyen európai projektekhez, ugyanis mindkettő Európai Uniós projekt része.

                                                                               További képek >>>

                                                                                                        Cziczer Katalin
                                                                                                         /2006.05.03./

Sikeresen szerepeltek

                     

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Csodaköszörű Táncegyüttese a hétvégén részt vett az V. Pápai Ifjúsági Néptánc Találkozón. A fesztivál az egyedüli seregszemléje az ifjúsági néptánccsoportoknak az országban,ahol az idén 31 együttes képviseltette magát. A szakmai zsűri Felföldi László az MTA Zenetudományi intézetének igazgatóhelyettese vezetésével a három nap bemutatói közül kiemelkedőnek ítélte meg a csoport munkáját. A zsűri kiemelte a pontos, érzelemgazdag tolmácsolást, mellyel az ifjú táncosok színpadra vitték Kocsán László két koreográfiáját, melyek a Jászság és Moldva táncanyagát dolgozták fel. A csoportot az iskola Berkenye zenekara kísérte Váradi Zoltán vezetésével.

/2006.05.03./

Biztonsági öv ellenőrzés nemzetközi akcióban

                     

Az Európai Unió közlekedésrendészeti szerveit magába foglaló szervezet végrehajtó csoportja, a TISPOL Operational Group 2006 évi ellenőrzési tervei alapján május 2-án reggel 7-től este 19 óráig a Sárospataki Rendőrkapitányság területén, egy ellenőrzési ponton akció végrehajtására került sor – nyilatkozta Sárosi József rendőr alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője.
    Lényegében ez az akció egyszerre több országban kerül végrehajtásra, azonos céllal és feladattal. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányságon belül pedig, Sárospataki Rendőrkapitányságon is egy ellenőrző ponttal. Tehát egy nemzetközi akcióhoz csatlakoztunk a mai napon és ennek az ellenőrzésnek a célja a biztonsági öv használatának az ellenőrzése, különös tekintettel a gyermekek közlekedésének a biztonságára. Fontos, hogy a közlekedők a biztonsági övet bekössék. Ezzel, ha a baleseteket nem is szoríthatjuk vissza, de a bekövetkezett baleseteknél a személyi sérülések számát lehet csökkenteni, vagy a súlyosságának a kimenetelét lehet tompítani. Amennyiben használják a megállított gépjárművekben a biztonsági öveket, akkor megköszönjük, és egy - a megyei rendőr-főkapitányság által kibocsátott - két kérdéses KRESZ tesztlapot adunk át azoknak a járművezetőknek, akik hajlandók erre és ráérnek, azokkal a tesztlapot kitöltetjük a helyszínen. Közel száz ilyen kitöltésére került sor, amelyek közül a jó megfejtők adatait a megyei rendőr-főkapitányságra sorsolásra beküldjük, ahol tárgynyereményeket sorsolnak ki közöttük. A mai nap folyamán folyamatosan történik ez az ellenőrzés, ahol a gépjárművek műszaki állapotát is megvizsgáljuk. Ha más, súlyosabb problémát is észlelünk, akkor rendőri intézkedés történik, de az ellenőrzés célja ez, s erről a célról a biztonsági övet bekötőket is tájékoztatjuk - ezzel is reklámot biztosítva a biztonsági öv a használatának. Az ellenőrzésnek az eddigi tapasztalata az, hogy szinte mindenkinek be volt kötve a biztonsági öve, aki ellenőrzésre került. (Tudjuk, hogy jeleznek a járművezetők egymásnak, amikor érzékelik a rendőri jelenlétet.) Korábban is hagyománya volt itt a területünkön a biztonsági öv ellenőrzésének, de ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a célt elértük, hiszen ráirányítottuk a közlekedők figyelmét ennek a fontosságára. A Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészetén belül Nagy Kristóf rendőr százados úr, a forgalomellenőrző alosztály főelőadója ellenőrizte a sárospataki ellenőrzési csoportot.

                                                                                      További képek >>>

                                                                                                                  Törő Gábor
                                                                                                                /2006.05.02./

Csernus doktor a menekülő embereket kezeli

                     

Az Városunk adott otthont a Gyermek- és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély szolgálatok (GYITOSZ) országos konferenciájának, amelyet a Comenius Tanítóképző Főiskola dísztermében rendeztek meg a hétvégén.
A két napos konferencián több előadást hallhattunk, többek között dr. Csernus Imre pszichiáter előadását, aki a legelismertebb hazai szaktekintély a különböző függőségek kezelésében. Az előadások szünetében a munkájáról kérdeztünk.
    1992-ben fejeztem be az orvosi tanulmányaimat, 1993-tól dolgozom, 1997-ben szereztem meg a szakvizsgát, de valójában már 93 novemberétől elkezdtem foglalkozni narkósokkal. Mindig kíváncsi voltam arra, amire azt mondják mások, hogy lehetetlen megcsinálni. Számomra ez adja a legnagyobb önbizalmat, ebből kapom a legtöbb sikerélményt. A középszerű kis megmérettetésből mindig kis sikerélmény fakad, a kis sikerélmény pedig soha senkinek nem elég, ami az emberi tartást illeti. Mivel kíváncsi voltam, soha nem adtam fel, ez vitt előre. Úgy érzem az, ahogyan én gondolkodom és funkcionálok az működik - nem csak drogosoknál, hanem egy 30-40 éves embernél is, akinek semmi köze a droghoz, semmi köze az italhoz, meg a nyugtatókhoz, mégis rosszul érzi magát a bőrében. Ha nem meri a valót meglátni úgy, ahogyan az van, és aki nem meri meglátni, az eleve zsákutcába viszi önmagát. Ennek következtében pedig egy halom kudarcot fog átélni. Nem akarja meglátni azt ami van, és keresi a kifogásokat, hogy az miért van így. A hazugságokat nagyon gyorsan átütöm, ledarálom, meglátom, hogy mi van – tetszik a másiknak, vagy nem tetszik ő jött hozzám, ez az ő döntése. A drog az csak egy tünet. Az olyan ember, aki elhanyagolja kezelni saját befolyásoltságát és a megtalálni vágyását, az haláláig egy rabszolga marad. Igyekszik megfelelni, hol a szüleinek, hol a barátjának, hol a külvilágnak, de hol lesz ő? – Sehol. Pedig egy életük van az embereknek. És tudja, hogy a jó pap holtig tanul, az azt jelenti, hogy nem csak a mai napon szükséges nekem jól megtenni a dolgaimat, hanem ott van a holnapi nap is. A drog az semmi, - ott marad a sorban állás a postán, hogy tudok-e türelmesen hozzáállni a dolgokhoz, vagy amikor a dugóban, vagy amikor a dolgok nem úgy történnek ahogyan én akarom, - de mégis megtörténnek. Nem a drog a lényeg, hanem a kiegyensúlyozott konfliktuskezelés jóban – rosszban.
    A drogban van a klasszikus felosztás: legális és illegális szerek. A lazább szemlélők azt mondják, keményebb és könnyebb drog. Szerintem ilyen drog nincs, mert mindegyik egyformán kemény. Mindegyiknél fennáll az a lehetőség, hogy a használója egy idő után elveszti a kontrollt, amikor már nem ő fog diktálni. Ez a különböző drogoknál más és más időintervallumot feltételez. Még a fű is tud okozni ilyen fizikális tüneteket, tévhit, hogy nem tud. Csak ezek a tünetek nem olyan egyértelműek.
Drogos az, aki rendszeresen használ valamilyen szert, és életminőségére, szociális helyzetére, családjára ez kihatással van. Mert van! Még akkor is, ha az illető azt mondja, hogy nincsen. A dolog kezdete valahogy úgy definiálható, hogy kijelentem: akkor teszem le a szert, amikor akarom. Ez már azt jelzi, hogy nem akkor teszem le, csak fontos, hogy bizonygassam magamnak, hogy még én vagyok a király, de már nem én vagyok. Nem vagyunk hajlandóak felismerni azt, hogy emberek vagyunk, és meg fogunk halni. Ez tudatlanságból, ismerethiányból, a realitástól való menekülésből fakad, de itt fel lehetne sorolni az emberi nyomor egész tárházát. Le kell menni a metróba, és szétnézni, hány ember vigyorog spontán. Nagyon sokan menekülnek valami elől.
A menekülő embereket kezelem, akik ezt a feszültséget például droggal, alkohollal, gyógyszerrel, társsal, csokival, zabálással, internettel próbálják kompenzálni. Mindennel foglalkozom, mivel én is változom, és egyre mélyebben kezdek rálátni a dolgokra. Kétségtelen, hogy a heroinfüggők a legdurvább önpusztítók, akik ráadásul illegális eszközöket használnak. De hát vannak finom módszerek is. Én mindenkit kezelek, szeretem a színest. Mert a gyökér közös, csak mindenki más módszereket választ a probléma elfelejtésére. Én a szembenézést választottam. Egyszerű, de véres. Egy tükör. Az első beszélgetésen megkérdezem: miért van szükség vesztes emberekre? A legtöbb esetben azt mondják, hogy nincs szükség vesztesekre. Én meg azt mondom, hogy nekem orvosként valóban nincs, de emberként igenis szükségem van vesztesekre. A kezeltjeim azért fordulnak a drogokhoz, mert egyszerűbbnek látszik így megélni a szerdát vagy a csütörtököt.
    Dr. Csernus Imre Bevállalja? című kötetében tíz beszélgetés lelhető fel, a do ktor gondolataival kísérve. Minden beszélgetés előtt van egy röpke idézet: egy-egy szabály, amit érdemes lehet követnünk:
    -Aki tudja, hogy mit kellene tennie, de valamiért mégsem teszi, az tudatosan köpi szembe magát. Ennél jobban pedig nem alázhatja     meg magát senki. Önmaga előtt.
    -Tanuld meg elengedni a múlt szerelmeit, szeretteit! És tanuld meg tiszteletben tartani az ő döntésüket! Mert ami nincs, az fájhat, de attól még nem lesz...
    -Tartsd tiszteletben a saját érési idődet! A türelmetlen ember önmagát erőszakolja meg, amikor sietteti sorsát. Ezzel magában hordozza az örök elégedetlenséget.
    -A gondjaidért soha nem más, mindig te magad vagy felelős. Tanuld meg vállalni a következményeket a tetteid után, és nem másban keresni hibáid okát!
    -Az önző ember először környezetét, majd önmagát teszi tönkre. Ide vezet az önzőség. Miért teszed mással azt, amit magadnak nem kívánsz?
    -Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket.
    -Másra támaszkodni mindig veszélyes. Igaz, sokszor ez a könnyebbnek látszó út. De a támaszték eldőlhet. Tudod mit? Támaszkodj magadra!
    -Merj szembenézni a saját tükörképeddel! Ez az első lépés a talpra álláshoz. Harc, amit meg kell vívnod a menekülések helyett. Egy napon pedig nemcsak sajátodéba, de mások szemébe is büszkén nézel majd.
    -A világban épp elég dologtól függsz akaratlanul. Ne válassz magadnak újabbat! A kiszolgáltatottság helyett a szabadságért küzdj, hogy lehess büszke is magadra!
    -A gyengeség valójában gyávaság. A gyáva embert pedig fölemészti az állandó megfelelni vágyás. Így hogyan valósíthatod meg önmagad?

                                                                                                            Cziczer Katalin
                                                                                                             /2006.05.02./

Negyvenkilencen konfirmáltak a református templomban

                     

Az ősi gyakorlat szerint a tizenkét évet betöltöttek számára a "felnőtté " érés egyik próbatétele a konfirmáció. A szó jelentése
megerősítés. Április 29-én szombaton Bibliaismeretből és hittanból tartották meg beszámoló vizsgájukat a fiatalok. 30-án vasárnap pedig
az ünnepélyes fogadalomtételre és az első úrvacsoravételre került sor. A televíziós vetélkedők bizonyítják, hogy nem csak a műveltséghez, hanem az egészséges és teljes személyiségfejlődéshez is szükség van lelki táplálékra. A konfirmáció visszaigazolás volt a szülők, nagyszülők, keresztszülők felé, jól döntöttek, amikor gyermekük számára a kereszteléssel felkínálták a hit útja megismerését.


Református Lelkészi Hivatal
/2006.05.02./

Borbemutató a Huszár Panzióban

                     

Hétvégén a Huszár Panzióban borkóstolóval egybekötött bemutatót tartott az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet. A szőlőbirtokot és a borokat Zöldi-Kovács Árpád, a birtok szőlésze mutatta be. A tulajdonos - a cseppek készítéséből ismert Béres család - egy 90 hektáros területet birtokol Erdőbényén -Tokaj-hegyalja mértani középpontjában - amely területből 45 hektár van beültetve, ebből már 10 hektár terem, a többi folyamatosan fordul majd termőre. Már elkészült a komplett feldolgozó üzem is, amely a szőlő teljes feldolgozásának minden stádiumát biztosítja a palackozásig. Mellette egy vendégház található, amely marketing és vendéglátási célokat szolgál. A szőlőfajtákat tekintve gyakorlatilag a klasszikus tokaji fajtákat termesztik. A szőlőbirtok 50%-án van furmint, mint fő fajta, mellette hárslevelűt és muskotályt telepítettek. A Béres Szőlőbirtok egy új vállalkozás itt Tokaj-hegyalján, az utolsó ütemben belépő vállalkozások közé tartozik. Most keresik az utat, hogy milyen irányba lépjenek tovább a boraikkal, hogy milyen stílusú borokat készítsenek. Ez alapján alakítják majd ki a szőlőbirtok arculatát. Sárospatakon sikeres bemutatót tartottak, amely után a birtok szőlésze reméli, hogy ezt több ilyen kellemes este követi majd, amelyeken tovább népszerűsíthetik boraikat.

További képek >>>

Törő Gábor
/2006.05.02./

Sokan voltunk – rekordlétszám a Berekben

                     

Talán sohasem voltunk ilyen sokan a Berekben Majálison mint a mai napon. Ehhez a kellemes időjárás is hozzájárult, hiszen a nap sütött, de nem volt olyan rekkenő hőség, mint pl. tavaly. A kellemes szórakozáshoz minden adva volt: körhinta, kisvonat, ajándékos és lacikonyhás sátrak hosszú sora, és persze a szabadtéri színpad, ahol mindig volt látnivaló. A horgászverseny már reggel 6-kor elkezdődött, a szabadtéri színpadon pedig 10 óráról ebédidőig váltották egymást az általános- és a művészeti iskolák tanulóinak látványos műsorai. A technika kedvelőinek az autótuning bemutató biztosított látnivalót. Miután a minden véget ért, még a sátrakat is lebontották, akkor kezdett el szemerkélni az eső…


További képek >>>

/2006.05.01./

Kulturális Találkozó mozgáskorlátozottaknak

                     

A Művelődés Háza pódiumtermében április 29-én rendezték meg a II. Kulturális Találkozót az egyesület életében, mely dr. Jánosdeák Gábor polgármester megnyitóbeszédével vette kezdetét. A Nemzeti Civilalapnál pályáztunk a rendezvény költségeire, amit az idén megint megpályázunk, ugyanis szeretnénk ebből hagyományt csinálni - nyilatkozta Székely József, a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zempléni Egyesületének az elnöke.
Általában két rendezvényre szoktunk pályázni - természetesen a működésen kívül. Az egyik ez a rendezvény, a másik pedig a határon túli kapcsolataink finanszírozására szolgál. Nagyon jó kapcsolatunk van a szlovákiai Királyhelmeccel és mondhatnám, hogy az ukránokkal is, csak sajnos velük mindig az a probléma, hogy nem tudnak átjönni, illetve bizonyos műveket küldtek volna át, csak sajnos nem tudták áthozni a határon. Kint viszont lehet látni egy kiállítást sorstársaink alkotásaiból. A tavalyi évben jóval több alkotást tudtunk kiállítani, remélem, hogy a közeljövőben ezt meg tudjuk sokszorozni. A mai nap is bizonyította, hogy komolyan foglalkozunk a kultúrával is. Nagyon büszke vagyok arra, hogy mindkét városban vannak olyan költőink, akiknek már több kötete jelent meg és bízom abban, hogy lassacskán akár országos hírnevűek is lesznek közük. A mai rendezvényünket megtisztelték a megye különböző egyesületeitől - Mezőkövesdről és Miskolcról - érkezett vendégeink Elég kevesen tudtak eljönni, mert sajnos ez a hónap a rendezvények hónapja, de azt hiszem, hogy a jövő hónap is ugyanilyen lesz.
Örülök annak, hogy a sárospataki iskolák, a művészeti iskola és a gyermekek segítették, színesítették a mai műsorunkat. A próza és a versek közé egy kis lazítás is kell - mint ahogy itt elhangzott - a vers valahol párosul a zenével, ezek a kis zenei betétek színesítették a mai programot, melyeket Székely György előadóművésztől hallhattunk gitáron.

                                                                                    További képek >>>

                                                                                                              Cziczer Katalin
                                                                                                               /2006.05.01./

Segítséget várnak a nyári játszóházhoz!

                     

Várjuk azokat a vállalkozókat, egyéni felajánlókat, akik adományaikkal segítenék a Családsegítő Szakszolgálat szervezésében működő nyári játszóházat. A játszóház a gyerekeknek egyfajta nyári programot nyújt, többek között készségfejlesztő, kézműves foglalkozásokat, szakavatott pedagógusok vezetésével. Ehhez várjuk a lakosság segítségét, akár élelmiszer adomány formájában is, amely az étkeztetésük megoldásában segítene. Ezt a feladatot csak segítséggel tudjuk megoldani, hiszen az intézmény költségvetéséből nem tudjuk fedezni, így ez teljesen ilyen karitatív jelleggel működne, ha kellő támogatást tudunk szerezni.


/2006.05.01./