Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2006 augusztus

Kedvező visszajelzések

               

    A turistaszezon véget ért. Városunkban sok idegen megfordult, akik – örömmel mondhatom el – láthatóan jól érezték magukat, és elismerésüket, köszönetüket közülük sokan ki is fejezték – számol be a kedves visszajelzésekről Dr. Jánosdeák Gábor polgármester…

  Szeretném megköszönni a levelét annak a gödöllői turistánk, aki Sárospatakon járt, és utána vette a fáradságot, hogy megírja e-mailban - sőt a fórumra is kiírta - hogy nagyon jól érezték magukat és nagyon tetszett nekik, hogy mennyire kultúrált és szép a város. (Szép emlékeit az is gyarapította, hogy becsöppent egy legénybúcsúba, ahol magyaros vendégszeretetben részesült).
  Másoknak is hasonló volta véleményük, akik itt jártak a Zempléni Művészeti Napok alkalmával. A gödöllői fiatalember, de mások is megkérdezték – mennyi pénzből gazdálkodik a város, és mennyi lakosa van? – mert máshol, ennél nagyobb városokban, ahol élnek, az itteni lehetőségekhez mérten teljesen mást tapasztalnak. Sok turista - aki messze él innen - vallja, hogy nem mondhatja azt el saját városáról azt, amit Sárospatakról. Nem olyan rég járt itt a Virágos Magyarországért zsűrije, és azok a főkertészek, akik nálunk nagyobb városokban élnek, elismeréssel nyilatkoztak a város gazdálkodásáról. Példaként had említsem a nyíregyházi főkertészt, akinek minden elismerése a miénk volt, hogy az a 300 ezer négyzetméter, és az a pénzösszeg amit a négy milliárdos költségvetésből arra fordítunk, hogy a város szép és kultúrált legyen, az egy Nyíregyháza méretű városnál mennyivel kevesebb. Bármelyik várossal megálljuk az összehasonlítást, ez egy nagyon jó érzés. Az, hogy egy város költségvetése milyen nagy, és hogy a költségvetési helyzete milyen, nem befolyásolja azt, hogy hozzáértő emberek a rendelkezésre álló pénz, úgy használják fel, hogy jusson mindenre. Jusson szép városra, tiszta városra, legyen pénz működésre és természetesen jusson fejlesztésre is. Nem véletlenül mondják ma már azt, hogy a költségvetést és egy várost irányítani, az egy szakma. Az elmúlt időszakban a város midig költségvetési hiányokkal küszködött és számolt, de évvégére a számok mindig összejöttek. Azok a fejlesztések, amiket elhatároztunk, eldöntöttünk, pályázati összegekkel kiegészítve kivétel nélkül mindegyiket meg is valósítottuk.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.31./


 

 

Leadta az ajánlószelvényeket Kerchner Zoltán

               

    A mai napon leadtam a választási irodán a polgármester-jelöléshez szükséges ajánlószelvényeket. Ezúton is szeretném megköszönni azok segítségét, akik megtiszteltek bizalmukkal és eljuttatták ajánlószelvényeiket hozzám – küldi köszönetét az olvasóknak Kerchner Zoltán polgármesterjelölt…
Független jelöltként, MSZP támogatással indulok. Az elmúlt időszakban megbizonyosodtam arról, hogy érdemes áldozatot vállalnom, érdemes hazajönnöm, ha a város szeretné azt. Látom az igényt, a bíztatást, a szeretetet, amely felém árad. Megnyugtathatok mindenkit: Sárospatak bízhat bennem.
 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.31./


 

 

Virágkarneválokon vendégszerepelt a fúvószenekar

               

    Az Augusztus 20-21-én Debrecenben, illetve Nagyváradon szerepelt a sárospataki Farkas Ferenc Művészeti Iskola fúvószenekara a debreceni Melódia zenekart kiegészítve – kaptuk a tudósítást Bálint Bélától, a zenekar vezetőjétől…
  A két virágkarneválon az együttes mintegy 13 km-t menetelt és fújt végig. Mivel Mozart év van, Mozartot és korát idéző virág kocsit kísért a zenekar és a két tánccsoport (majorett és társastánc). A szamba és boogie dallamokon kívül Mozart: Törökindulójának zenekari átiratát játszotta az együttes, melyre a két tánccsoport, mutatós és látványos koreográfiát mutatott be. A Debreceni Virágkarnevál zsűrije ezt a produkciót találta a legjobbnak és I. díjjal jutalmazta.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.08.31./

 

 

Ünnepi hangverseny a Református Kollégium 475 éves jubileumán

               

    Zsúfolásig megtelt a református templom a Zempléni Fesztivál programjában szereplő ünnepi hangverseny alkalmából, melyen Handel: Dettigeni Te Deuma és J. S. Bach Magnificat című műve hangzott el. Dr Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinata elnöke nyitotta meg a koncertet köszöntő szavaival, a szünetben pedig a telkibányai Hotel Ezüstfenyő felajánlása jóvoltából egy koncertlátogató veheti igénybe nyereményként a szolgáltatásokat azok közül, akik a koncerten az orgona javára adakoztak. Hollerung Gábor karmester a legvirtuózabb formába hozta az Akadémiai Kórustársaság énekeseit, és a korhű hangszereken játszó zenekart, amitől a szólisták sem akartak lemaradni. Ennek eredményeként egy sokáig emlékezetes izzó hangulatú koncertnek lehettek részesei a fesaztivál vendégeinek és a világ minden tájáról "hazaérkező"
öregdiákoknak. Hasonlót érezhettek azok is, akik vasárnap délelőtt jöttek el a templomba, a zenés Istentiszteleten a VOCES 4 énekegyüttes Mizsei Zoltán vezetésével szintén tele templom előtt mutathatta be tudását.
 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2006.08.31./


 

 

Ismét kezdődik az iskola

                Akár milyen hosszú is volt a nyár, most véget ért. A szeptember szó hallatán mindenkinek az iskolakezdés jut az eszébe. Nagy izgalom ez azoknak akik
most kezdik az iskolát, de van tennivalója az öregebb diákoknak is. Már csak egy pár napunk van, hogy beszerezzük ami még hiányzik,
hogy erőt gyűjtsünk az új tanévhez, s hogy hozzászoktassuk magunkat a korábbi lefekvéshez.

 Városunk iskolái az alábbiak szerint kezdik az évet:


Az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában
a könyvosztás augusztus 30-31-án lesz, akiknek ingyenes, ők az első tanítási
napon kapják meg az osztályfőnöktől (az egyedülálló, rendszeres nevelési segélyben
részesülők, tartósan beteg gyerekek).

A tanévnyitó ünnepélyét szeptember 1-én 17 órakor kezdődik,
az első tanítási nap pedig szeptember 4-én lesz.
 


 A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a tanévnyitó ünnepélyét
szeptember elsején reggel 8 órakor
lesz, az első tanítási nap.


 Az Árpád Vezér Gimnáziumban a tanévnyitót szeptember 1-én 10 órától tartják,
 és ez lesz az első tanítási nap.


  A Vay Miklós Szakképző Iskolában a tanévnyitót ünnepélyét
szeptember elsején reggel 8 órától tartják, ami az első tanítási nap is lesz.
 


 A Református Gimnázium tanévnyitó ünnepélyét szeptember 3-én 16 órától
tartjuk a református templomban.
 Gyülekező az osztálytermekben 15 órakor.


Beköltözés az internátusokba: 2006. szeptember 3-én 8-14 óráig.

 
Az Általános Iskola tanévnyitó ünnepélyét
2006. szeptember 3-én 16 órától tartjuk a református templomban.

 

   

                                     /2006.08.30./

 

Rendőrségi hírek

               

    Optikai kábelt loptak Sárospatak az ardói részén. Ezzel megbénult Újhely felé az internet forgalom és a telefon se működött. Az elsődleges információk szerint a kár értéke meghaladja a 300 ezer forintot – tájékoztatja olvasóinkat Csoma László rendőr őrnagy…

Az Olaszliszkán 100 ezer Ft értékű gázolajat loptak el egy telepről, egy gépkocsi üzemanyagtankjából szívta le az elkövető a gázolajat.

Vajdácska községben intézkedtek a járőrök garázdaság miatt, mert két haragos vasvillával és egy vaspajszerrel esett egymásnak és mind a kettőjükön különböző sérülések voltak. Az egyik jelenleg is az újhelyi kórházban van ápolás alatt.

Páros baleset volt itt a sárospataki Rákóczi úton a lámpás kereszteződésben. Személyi sérülés nem keletkezett, anyagi kár viszont van.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2006.08.29./


 

 

Ünnepel a Mozi

               

    A Idén egyéves a Mozi! Ennek örömére, a sárospataki Mozi csatlakozott az országos MOZIÜNNEP rendezvénysorozatához, így augusztus 31-től szeptember 1-ig, délelőtt 10-től este 10-ig minden filmet 250 Ft-ért tekinthet meg a tisztelt nagyérdemű. "GYERÜNK A MOZIBA BE!"
 


 
 


/2006.08.29./


 

 

Fürdőfesztivál a nyár utolsó hétvégéjén

               

    Sikeresen túl vagyunk a fürdőfesztiválon. Nagyon sikeres, színvonalas egész napos műsorral szórakoztatták az idelátogató vendégeket A Művelődés Házával közösen, mind szervezésben, mind lebonyolításban – számolt be szombati rendezvényről Csatlós Csaba, a Termálfürdő és Kemping vezetője…
  Az időjárás igazából nem volt kegyes hozzánk. A meteorológiai szolgálatot a korábbi napok alatt bármikor hiába hívtuk, nem mertek állást foglalni semmilyen időjárás mellett sem. De úgy gondolom, hogy akik kijöttek a rendezvényre, megtiszteltek bennünket és végignézték a műsorszámokat, azok nem csalódtak a , ill. nagyon jól érezték magukat. Ezt azért mondom, mert akikkel beszélgettem utána, nagyon jó véleménnyel voltak és nagyon jól érezték magukat. Különösen az esti Black Bird együttes a koncertje volt az, ami nagyon nagy sikert aratott. Ők régi Beatles számokat játszottak, és akik hallották, jelen voltak, ők fergeteges táncban ünnepelték a zenekart a végén. Úgy gondolom, hogy mi mindent megtettünk a sikeres lebonyolításért, mind a reklámban, mind a figyelemfelkeltő plakátokkal. A jövő évben mindenképpen hamarabb elkezdjük a szervezést. Nagyobb volumenben gondolkodunk, több rendezvényben, és reméljük, hogy az időjárás is jobban fog nekünk kedvezni.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.08.29./


 

 

Horgászverseny Vissen

               

    Az elmúlt hétvégén a Vissi Önkormányzat - aki a holtág halászati kezelője - egy horgászversenyt szervezett a vissi Bodrog-holtágra. Egy vándorkupát indított útjára, aminek Viss-Csonkási Vándorkupa a neve. A versenyen 35 induló volt 3 kategóriában: felnőtt férfi, nő és gyermek kategóriában. Kimagasló eredmények nem születtek, de a résztvevők nagyon jól érezték magukat. A legidősebb induló egy hölgy volt - ő a hölgy kategóriában a díjazottak közzé is bekerült - és neki a díjazottak között volt még az unokája és a dédunokája is.

 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.08.29./


 

 

Bursa Hungarica - ismét lehet pályázni 

               

    A szociális alapon működő Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2007-ben is két kategóriában indul - - tudtuk meg Vadkertiné Kőrössy Anna, közoktatási szakreferenstől...
  A típus – a már felsőoktatásban nappali tagozaton, államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók számára.
  B típus – 2006/2007-es tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert fiatalok számára.
A pályázati űrlap munkanapokon a Polgármesteri Hivatal földszint 2. sz. irodájában szeptember 4-től szerezhető be.
Pályázatot nyújthat be, akinek a családjában az egy főre eső nettó átlagjövedelem nem haladja meg a 38.700,- Ft-ot. Amennyiben a pályázó eltartásáról egyedülálló személy gondoskodik, az egy főre jutó jövedelem 51.600 Ft.
A pályázattal kapcsolatos részletes információ a www.bursa.hu Internet címen, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, illetve a kábel televízióban olvasható.

A pályázat beadási határideje: 2006. november 2.
 


 
 


/2006.08.29./


 

 

A fejedelem tiszteletére

               

    Nem mindennapi látványban részesültek vasárnap délután a városban sétálók, ahol egy kisebb lovascsapat vonult a várhoz kuruc zászlóval, majd a Rákóczi szobor előtti tiszteletadás után végiglovagoltak a főutcán. Az élen Petraskó Tamást láthattuk, a bodrogközi honfoglalási emlékparkok alapítóját, akinek nem ez az első hagyományőrző megmozdulása…
  Zemplén szülötte, II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem tiszteletére, a kuruc szabadságharcra emlékezve 2003 és 2011 között minden évben valamilyen programot szervezünk - kezdte beszámolóját Petraskó Tamás. Az idén a három kuruc országgyűlési helyszínt kötöttük össze, így Szécsényt, Ónodot és Sárospatakot látogattuk meg. Ez egy 300 km-es lovas emléktúrát jelentett, ami egy Rákóczi-portyával teljesítettünk. Igyekeztünk olyan körülmények között lovagolni, ahogyan egykor a portyázó kurucok a hazájukat, a szabadságukért harcolva védték. Ezt sikeresen teljesítettük, a zászlóra új szalagok kerültek. A túrát 13 ember teljesítette, időnként helyi felvezetőkkel bővülve, ugyanis helyenként kuruc hagyományőrzők kapcsolódtak hozzánk, így nagyon szép csapattal jöttünk végig. Az ország különböző pontjairól, sőt felvidékről is voltak lovasok, tehát a Dunántúlról, Nyíregyháza –Napkorról, Komáromból, Budapestről és Sárospatakról – a Rákócziak városát Vismeg István képviselte - így tettük ki a csapatot. Úgy érezzük, hogy méltósággal tudtunk emlékezni erre a korra. Olyan helyeket jártunk be, ami nekünk bebizonyította, hogy nagyon szép ez az ország, gyönyörű… Az éjszakai erdőátkelés, a hajnali indulás, a természet közelsége, az a harmónia, amit a ló és lovas a természettel átél - ezek voltak a legnagyobb csodák, amelyeket utunk során átéltünk. Had beszéljek az emberekről. A mai világban is találkoztunk olyan csodálatos magyar emberekkel, a megosztották velünk az asztalukat, akik nem engedtek el egy jó szó nélkül, akik, ha szomjasak voltak a lovak, vízzel kínálták őket, tehát végig egy szeretet, egy barátság kísérte ezt az emlékezést és azt tudom mondani, hogy valóban, mint a feliratunk mondja, PRO PATRIA ET LIBERTATE, tehát A HAZÁÉRT ÉS A SZABADSÁGÉRT. Azért az emberi szabadságért, azért a hazáért, amit ezelőtt 300 évvel is tiszteletek, becsültek és harcoltak érte. Nagyon sok ma élő embernek üzenetet jelentett az, hogy látták, nem csak egy turisztikai lovaglásról van szó, hanem egy kegyeletteljes emlékezésről.
  Kérjük Petraskó urat, a következő évi szervezéseiről tájékoztasson bennünket, hogy Sárospatak lakossága méltóképpen üdvözölhesse, ha egy ilyen delegáció végigvonul a városon.
 


 
 

További fotók >>>
Törő Gábor
/2006.08.28./


 

 

Ülésezett az önkormányzat

               

    A költségvetés helyzetéről, valamint a panelprogram helyi kérdéseiről is szó esett a sárospataki önkormányzat ülésén. A városatyák hosszasan vitáztak például az első két napirendi pontban megfogalmazott költségvetési kérdésekről. A testület először is módosította az idei büdzsé számait. A pénzügyi bizottság javaslata alapján ugyanis kivették a költségvetésből azokat a betervezett forrásokat, amelyhez tartozó beruházások idén már biztosan nem valósulnak meg. Ezek közé tartozik például a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felújítása. Mint elhangzott, ennek a fejlesztésnek a forrását a volt Esze Tamás Iskola épületének eladása jelentené, de mivel az értékesítés nem történt meg, az építkezés is legfeljebb jövőre kezdődhet el. Ez 180 millió forintot jelentett a költségvetésben. A városatyák mindezeken túl tárgyaltak a lakótelepen elindítandó panelprogram helyi feltételeiről. A képviselő-testület elutasította a kedvezményes hitelfelvételről szóló javaslatot, amelyet a helyi lakásszövetkezettel közösen gondoztak volna. Helyette maradt az eredeti változat, vagyis hogy a lakások felújítási költségeit egyharmad arányban az állam, a fennmaradó részt pedig hasonló
arányban az önkormányzat és a lakók fedezik.


 
 

Bódisz Attila
/2006.08.28./


 

 

Hétfőn kezdődnek az útfelújítási munkálatok

               

    Több utcát felújítanak a városban, hétfőn három utcára vonulnak fel a kivitelezők, a Hunyadi utcára, Borsi utcára és a Petőfi utcára. Várhatóan két hét alatt be is fejeződik ennek a három utcának az elkészítése – nyilatkozat dr. Jánosdeák Gábor, polgármester…

 Augusztus 31-én, csütörtökön kezdődik a várva várt Széchenyi utcai felújítás - ez Végardót és a 37-es főutat köti össze - a kivitelező, a Strabag ekkor vonul fel erre az utcára. Ezzel együtt most már beindul ez a 200 milliós útfelújítási program, amit meghirdettünk. Bízunk benne, hogy ebben az évben, az őszig még több más utca is elkészül. Valamennyi utca, aminek a javítását tervbe vettük, a jövő nyárra készül el teljesen.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.27./


 

 

Nagy sikerű Mystic koncert

               

    Augusztus 25-én este rendezték meg a fergeteges sikerű Mystic koncertet A Művelődés Háza pódiumtermében. Könnyed, populáris hangzású zenét hallhattunk, keleties hangszereléssel ötvözve, Almár Judit és Molnár Bea előadásában – számolt be a rendezvényről Varga András katolikus káplán…
  Elmondta, hogy egy előttük álló óriási feladat a Katolikus Vártemplomuk orgonájának felújítása, ezért igyekeznek a gyűjtési akciót minél színesebbé tenni. Tartottak már egyházias jellegű koncertet is - a Continental Singers koncertjét - vendégük volt a Nyíregyházi Kórus, valamint a Jászapáti Szent Erzsébet színdarabbal a jászapáti hittanosok. Ezúttal a Mystic együttes lép fel – először itt Sárospatakon – a keleties hangzású, nagyon szép énekeivel. Az összes előadás bevételét az orgona felújításának költségeire fordítják. Ez egy hosszú folyamat, de elkezdték, szeretnék folytatni is. Itt szeretné megköszönni A Művelődés Házának, hogy újra és újra lehetővé teszi számukra a koncerteket, rendelkezésükre bocsátja az előadótermeket, ezzel támogatva az orgona felújítási munkálatait.
A művészek elmondták, hogy nagyon jól érezték magukat városunkban. A Judit már az elmúlt héten fellépett Tokajban, a Zempléni Fesztiválon. Szívesen eljönnek máskor is. Remélik, hogy sikerrel járt ez a jótékonysági koncert. A közönségnek megköszönték, hogy eljöttek, s ezzel hozzájárultak az orgona felújításának költségeihez.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.27./


 

 

Tisztelt Szülők! Kedves ÁVG-s diákok!

               

   Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanévnyitó ünnepélye 2006. szeptember 1-jén (pénteken) 10 órától kezdődik. Ez a nap egyben az első tanítási nap is.

A tankönyveket 2006. augusztus 28-tól 13.– 19. óra között lehet átvenni.

Kérik, hogy azok az ingyenes tankönyvre jogosult tanulók, akik a szükséges igazolásokat még nem juttatták el intézményükbe, a vásárlás napján hozzák azt magukkal!
A jogosultsági igazolások hiányában a tankönyvekért fizetni kell!


 
 


/2006.08.27./


 

 

Képviselőjelölteket indítanak a lokálpatrióták

               

    Az elmúlt héten ülésezett a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete. Ez volt az első alkalom, amikor már, mint hivatalosan bejegyzett egyesület tagjai jöhettek össze, hiszen az erről szóló  - jogerőre emelkedett - bírósági végzést augusztus 11-én kapták meg – nyilatkozta Saláta László, az egyesület elnöke…
  Az első napirendi pontban az egyesület jogállásáról, a közhasznú egyesület bejegyzésének folyamatáról tájékoztatta a jelenlévőket az egyesület elnöke.
A második napirendi pontban szervezeti kérdések következtek. Korábbi cikkünkben már tájékoztattuk olvasónkat arról, hogy az ez egyesület a mindenkori városvezetés segítését tűzte ki célul. A több mint 150 tagot számláló közhasznú egyesület ennek érdekében 13 szakmai csoportot, műhelyt hozott létre, amelyben egy-egy témához tartozó szakemberek vesznek részt. Ezek a teamek is figyelik a pályázatokat, javaslatokat tesznek, szakmaiságukkal segítenek a városnak a pályázatok kidolgozásában. Hogy ezeket a szakmai véleményeket kifejezésre tudják juttatni, interpretálni tudják, nem árt, ha minél több képviselő van a képviselő testületben az egyesület soraiból. Ennek érdekében először a teameket alakították ki a következőképpen:
1. Városfejlesztési-városépítési műhely, vezetője Kiss József
2. Műemlékvédelmi-városvédő műhely, vezetője Jósvainé dr.Dankó Katalin
3. Közgazdasági-gazdasági műhely, vezetője Kovács Gábor (ÉMÁSZ)
4. Egészségügyi műhely, vezetője dr. Benke Károly, belgyógyász főorvos
5. Kulturális műhely, vezetője Novákovits István
6. Oktatási műhely, vezetője dr. Gönczi Ákos
7. Idegenforgalmi műhely, vezetője Aranyosi Miklós
8. Környezetvédelmi-ökológiai műhely, vezetője Nagy Sándor (Vízügy)
9. Jogi műhely, vezetője dr.Kun Árpád (Megyei Bíróság)
10. Kisebbségi műhely, vezetője Stumpf Bálint (sváb kisebbség)
11. Hazajáró lelkek műhelye, vezetője dr. Koncz Gábor (Magyar Kultúra Alapívány)
12. Sport-ifjúsági műhely, vezetője Szekeres István (ÉMÁSZ)
13. Marketing csoport – kapcsolat a médiával, vezetője Gulybán László
A vezetők mellett a csoportok tagjai is kiválasztásra kerültek, azok jelentkezése, illetve a műhelyvezetők meghívása alapján. Ezzel megteremtették a munka alapvető feltételeit, amely lehetővé tette, hogy megvitassák az egyesület keretprogramját - egy harmadik napirendi pontban - körvonalazva az egyes műhelyek tevékenységét. Itt nagyon sok konstruktív ötlet született.
A negyedik napirend volt az önkormányzati választások előkészítése. Jelenleg öten vagyunk tagjai az egyesületnek – mondta Saláta úr – és szeretnénk, ha a következő testületben is képviselve volnánk, hogy ezeket a civil, szakmai véleményeket, ötleteket, javaslatokat be tudjuk vinni, hogy a testület előtt előterjesszük. Ezért döntöttük el, hogy indítunk minden körzetben jelölteket. Szóba jött természetesen a polgármester személyének kérdése is. Mi annak idején az alapszabályunkban rögzítettük, hogy a pártoktól függetlenek maradunk, azokat nem támogatjuk és támogatást nem fogadunk el. Ennek értelmében mi úgy döntöttünk, hogy nem fogunk ebben szerepet vállalni, így az egyesület nem indít polgármester-jelöltet, hanem mindenkinek a lelkiismeretére bízza, hogy kire szavaz. Viszont mi a megválasztott polgármester, illetve városvezetés munkáját fogjuk segíteni, és azért akarunk minél nagyobb számban bejutni a testületbe, hogy ezt megtehessük.

További 38 db fotó LEVI-től >>>
  
 

Törő Gábor
/2006.08.26./


 

 

Leadta ajánlószelvényeit Donkó József polgármesterjelölt

               

    Pár napja tájékoztattuk olvasóinkat arról, hogy Donkó József polgármesterjelöltként indul a helyi önkormányzati választásokon, a mai napon pedig már arról adott hírt, hogy sikerült összegyűjtenie és leadnia a megfelelő számú ajánlószelvényt...
  Kedves Sárospataki Választók! Az első szó a köszöneté. Tisztelettel köszönöm mindannyiuknak, hogy néhány nappal a szórólapon történt bejelentésemet követően, ma hivatalosan átadhattam az ajánlószelvényeimet a helyi választási irodának. Ezzel - bár sokak szerint késve indultam - mégis elsőként lettem hivatalosan is polgármesterjelölt. A továbbiakban is számítok megtisztelő bizalmukra.


 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.25./


 

 

Darmos Csaba független képviselőjelölt 8-as számú v. k.

               

    PTisztelt Sárospatakiak! Tisztelt 8-as számú választókörzetben lakók!


Darmos Csaba vagyok, 42 éves tanár. Sárospatakon az Arany János út 100. számú házban lakom családommal. Három kiskorú leánygyermeket nevelek. Huszonhét éve táncolok a Bodrog Néptánc Együttesben, és több mint 15 éve tanítok gyerekeket arra a csodálatos örökségre, amit magyar néptáncnak hívnak. Táncosként és ma már tanárként is megszámlálhatatlan helyi, országos és nemzetközi rendezvényen öregbítettem társaimmal Sárospatak hírnevét. Egész életem Sárospatakhoz köt. Életem minden fontos esemény itt zajlott. Szeretem ezt a várost, és büszke vagyok arra, hogy sárospataki vagyok. Szomorúan figyelem évek óta városunk lassú hanyatlását.

Úgy érzem, tennünk kell valamit!
Ismerem és érzem a közösség erejét, hiszen számos közösségnek, így Sárospatak lakosságának is tagja vagyok. Azt vallom, hogy elérni mindent csak közösen lehet.
Közösen kell tennünk azért, hogy megszüntetessük az önös érdekek mentén zajló politizálást, az emberek félrevezetését, az alaptalan ígérgetést, a kicsinyes személyeskedést.

Sárospataknak és az itt élő embereknek olyan képviselőkre van szüksége,
 akik partnerként kezelik a választókat,
akik felelősségteljesen, alaposan felkészülve döntenek a felmerülő kérdésekben,
akik minden választójuk személyes problémájával ugyanúgy foglalkoznak, mint az egész lakosságot érintő kérdésekkel.
akik valóban az emberek érdekeit szeretnék képviselni
Hiszem, hogy ez a munka szolgálat, ugyanúgy, mint a pedagógus munkája. Ezt is csak szeretettel, tisztességgel érdemes végezni.
Kívánom minden Sárospatakinak, hogy az elkövetkező választás után olyan képviselője legyen, aki a fent felsoroltak szerint fog dolgozni a város fejlődése és a lakosság életének megkönnyítése érdekében.

Amennyiben megtisztelnek szavazataikkal, és képviselőjükké választanak, szeretném Önökkel közösen kijelölni azokat a célokat, melyekért az elkövetkező években érdemes együtt dolgoznunk.

Kívánom Önöknek, hogy jól válasszanak!

Tisztelettel Darmos Csaba független képviselőjelölt


 
 

Törő Gábor
/2006.08.25./


 

 

Lesz panelprogram, vagy nem?

               

    Ülést tartott a Gazdasági Stratégiai Bizottság, amely már a második alkalommal foglalkozott a panelprogrammal. A fő kérdés természetesen az, hogy induljon-e az önkormányzat, legyen-e hozzá támogatás és végre elinduljon-e Sárospatakon a panelprogram? Ezzel az ott élő emberek tudnák a lakásukat felújítani, a tetőszigetelést, a nyílászárók cseréjét és a hőszigetelést megoldani – tájékoztatta szerkesztőségünket Kőszegi Bertalan a bizottság elnöke…

Ezzel jelentős energiát, fűtési költséget takarítanának meg, megszűnnének a lakásbeázások, megszűnnének a csúnya homlokzatok, határozottan előnyére válna a lakótelepnek. A lakásszövetkezet elnöksége kidolgozott egy 5 éves programot. Az 5 év során 321 db lakást újítanának fel. Ennek az a lényege, hogy az önkormányzatnak 5 éven keresztül 24 millió 185 ezer Ft-ot kellene biztosítani. Elég nagy vita volt a bizottsági ülésen. Természetesen voltak, akik ellenezték, egyéb okok miatt kifogásolták, hogy az önkormányzat elvállalja ezt a kötelezettséget. Én, mint a körzet képviselője és többen, mások is a megvalósítás mellett voksoltunk. Én nem azért, mert a körzet képviselője vagyok, hanem olyan indokokkal, hogy azok az emberek laknak a lakótelepen, akik nem nagyon tudtak elmozdulni onnan. Megszűntek a munkahelyeik, idősek, egyedülállóak, nyugdíjasok, kevés a fiatal, kevés a munkahellyel rendelkező, tehát az „elszegényedett réteg”, akiken mindenképpen segíteni kell. Én azt mondom, hogy ezt a lehetőséget nem szabad kihagynunk, ezt az önkormányzatnak fel kell vállalni, hogy 5 éven keresztül ezt az összeget biztosítsa. A bizottságunk 4 igen, 3 ellen szavazattal támogatta a programot. Voltak, akik amellett érveltek, hogy az önkormányzat ne adjon anyagi hozzájárulást. Tehát támogatja elviekben, fogadjunk be a pályázatot, de két rész a lakók vállalják be. Mert tulajdonképpen úgy áll össze a panelprogram, hogy 1/3 részt a lakók, 1/3 részt az önkormányzat és 1/3 részt az állam vállal. Hétfőn lesz erről a testületben végleges döntés. Én bízom a képviselőtestület bölcsességében, bízom abban, hogy úgy fognak szavazni, hogy igen, a lakótelepen induljon el a panelprogram, az önkormányzat vállalja fel öt éven keresztül ennek a keretösszegnek a biztosítását, boldoguljanak az ott élők, hiszen majdnem minden városban elindult, kormányoktól, pártoktól, színektől függetlenül. Bízom abban, hogy a többség megszavazza.

 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.24./


 

 

Még mindig a húszezressel trükköznek a csalók

               

    A hétvégén ismételten csalók jelentek meg Sárospatakon. Az Árpád utcán egy idős hölgy udvarára bekiabáltak, azzal hívták ki a kapuhoz, hogy a fia részére meghozták a tartozásukat, mert az állítólagosan gépjárművet javított nekik –nyilatkozta Nagy János rendőr-alezredes, a kapitányság vezetője…

Kérték, hogy egy 20 ezer Ft-ost váltson fel részükre. A hölgy ezt követően a férfiakat a lakásba beengedte. Elővette a megtakarított pénzét, ami több százezer Ft-nyi összeg volt. Ennek ellenére nem volt benne olyan címletű bankjegy, így nem tudta felváltani a húszezrest. Ekkor a csalók a lakásból eltávoztak. A hölgy később észrevette, hogy az összes pénz eltűnt. Ezzel a trükkel az egész ország területén próbálkoznak, a rendőri nyomozások adatai alapján. Itt, a környékünkön hasonló eset már egy-két esetben régebben is előfordult. Ezért továbbra is azt tudom tanácsolni, különösen az idős embereknek, hogy egyrészt ne adjanak helyet az ilyen jellegű kéréseknek, másrészt pedig, amennyiben otthon nagyobb összegű készpénzt tartanak, akkor különítsenek el egy kisebb összeget, amit a konyhaszekrényben tartanak, mint ahogy azt hagyományosan szokás. Ezekben az esetekben, ha mégis készpénzkiadásuk van, az összes megtakarított pénzük nem úszik el.
Ugyancsak a hétvégén történt Sárazsadányban, hogy egy férfi napközben az egyik utcában flóbert típusú pisztollyal lövöldözött. A levegőbe lövöldözött, különösen céltalan volt az egész. A fegyverhez engedéllyel rendelkezett. Tudni kell egyébként, hogy most már a flóbert fegyverek tartása is engedélyköteles. Ha valaki engedéllyel nem rendelkezik, az bűncselekményt követ el, és elég súlyos büntetési tételt rendel el a törvény. A rendőrök a férfit előállították, és ellene eljárást indítunk, ugyanis a fegyver használatára, tárolására vonatkozó szabályokat megszegte. Intézkedünk a lőfegyvertartás engedély bevonására is.

 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.24./


 

 

Rockzene a lőtéren

               

    Ideális helyet talált a Híd Alapítvány vezetője, Erdei János a 13 részből álló koncertsorozatnak, azokat ugyanis a Mandulás-hegyi lőtér sziklafalai alatt bonyolítják le. Az erősítőt ott bártan rátekerhetik, az újtelep szélső házai mesze vannak. A zenekar előtt a sörözgető hallgatóság, mögötte a sziklafal, ami jó akusztikát biztosít a katlannak. Eredetileg csak azért ugrottunk ki, hogy pár fotót készítsünk, de ’pechünkre’ éppen a BOMBER játszott, olyan fergeteges kemény rockot, hogy lehetetlen volt otthagyni…

Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kisebb amatőr zenekarokkal is, akiknek a segítése az alapítvány eredeti célkitűzésében is ott van, az alapító okiratban megfogalmazva – számolt be tevékenységükről Erdei János. Az idén nyáron megrendezésre kerülő, amatőr zenekarokat felvonultató koncertsorozat, a klub koncertsorozat, az egyik alapvető eszköze ennek. Hiszen ezek a zenekarokat, akikkel kapcsolatban állunk, így tudjuk konkrét bemutatkozási lehetőségekhez hozzásegíteni. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának a PANK programja támogatásával sikerült ezt létrehozni, illetve a Bomba energiaital forgalmazója támogatta ezt a rendezvényt. Egy 13 koncertből álló koncertsorozatról van szó a sárospataki lőtéren. Nagyon sokféle zene, tehát nem csak rockzene, hanem volt már nálunk blues, jazz, funky, alternatív és punk is. Egy este általában két zenekar lép föl. 10 óra környékén az első, 11 óra-éjfél környékén pedig a második, attól függően, hogy melyik mennyi műsort ad. Eddig bent a lőtér épületében bonyolítottuk a koncerteket minden szombat este. Az elmúlt héten volt az első alkalom, kifejezetten a Bomber tiszteletére, amikor is teljesen szabadtéri programot szerveztünk. Ezen a hétvégén szombaton este pedig a Sikátor és a Boogie Balls együttesek lépnek fel.


 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin- Törő Gábor
/2006.08.24./


 

 

Tisztelt Lakótelepiek!

               

     Újra eltelt négy esztendő. Tájékoztatom önöket, hogy ismét elindulok az önkormányzati képviselő választáson FÜGGETLEN JELÖLT- ként.
Engedjék meg, hogy néhány mondatban bemutatkozzam azoknak, akik esetleg nem ismernének. Kőszegi Bertalan vagyok. Nős, két gyermek édesapja. Sárospatakon
születtem. Feleségem tanítónő. Rendezett családi körülmények között élünk.1976-tól 1990-ig a lakótelepen laktunk. 1992 óta a Kommunális Szervezet vezetőjeként dolgozom. Jelenlegi munkám során naponta megfordulok a lakótelepen. Az ott élők mintegy 95 %-át személyesen is jól ismerem. Tudok problémáikról, gondjaikról, melyeket igyekeztem mindig a lehetőségekhez mérten megoldani.
HÖLGYEIM és URAIM !
Szeretném röviden ismertetni, hogy mit sikerült megvalósítani a lakótelepen korábbi ígéreteimből.
Független, politika mentes képviselet
Fogadó órák rendszeres megtartása
Folyamatos kapcsolattartás az itt élőkkel, a közös képviselőkkel
A lakótelep rendszeres takaríttatása ( télen-nyáron )
Fák, cserjék ültetése
Ülőpadok, virágládák, kerékpártárolók, hulladékgyűjtők kihelyezése
Gerincvezeték szennyvízdugulásának elhárítása
Szeméttároló konténerek cseréje
Összekötő út megépítése – III. sz. Óvoda összekötése a Katona J. úttal Lépcsőházak bejáratához kapaszkodó korlátok kihelyezése Közreműködés a szociális bérlakás megépítésében (Lavotta ut 59.)
„Lakótelep napja” rendezvény
„Sivatagi Vadász” disco bezáratása (éjszakai nyugalom megteremtése) Panel program előkészítése Pénzkiadó automata felszereltetése a Márka- ABC falára A játszótér korszerűsítése – fa játékok kihelyezése A teljesség igénye nélkül próbáltam felidézni néhány megoldott dolgot.

A következő négy évre szóló programom továbbra is az itt élők javaslatai és a megvalósíthatóság alapján állítottam össze. Többek között
.Homokozók körkerítése (kutyák kizárása, fertőzésveszély megszüntetése)
A fásítás folytatása
A játszóterek további fejlesztése (vasjátékok lecserélése) Panelprogram folytatása Lépcsőházi vasportálok felújítása Szeméttároló konténerek fertőtlenítése Hulladéktárolók, virágládák, ülőpadok további kihelyezése igény szerint Fokozott járőrözés a rendőrség, polgárőrség részéről a lakók nyugalmának megőrzése érdekében
Fogadóórák rendszeres megtartása
A lakók egyéni problémáinak megoldásában segítségnyújtás

Eddigi támogatásukat ,valamint a hozzám eljuttatott több száz kopogtató cédulát megköszönöm.
Kérem, most is járuljanak hozzá szavazataikkal, hogy továbbra is együtt dolgozhassunk a lakótelep fejlődéséért!

     Kőszegi Bertalan, független képviselő jelölt
 


 
 


Törő Gábor
/2006.08.23./


 

 

Szombaton Fürdőfesztivál

               

     E hétvégén, 26-án szervezi A Művelődés Háza a Termálfürdő és Kempinggel közösen a Fürdőfesztivált. Az egész napos programot igyekeztük úgy összeállítani, hogy főleg a vidám, zenés műfajok váltsák egymást a színpadon – nyilatkozta a nagy érdeklődésre számot tartó hétvégi programról Csatlósné Komáromi Katalin…

Lesznek olyan programok is, melyek kimondottan gyermekeknek szólnak, a könnyűzenei programok viszont, úgy gondoljuk, hogy minden korosztály érdeklődésére számon tartanak majd. Az előadóink: Zséda, a Fieszta, Marót Viki és a Nova Kultúr Band. Lesz egy nagyon érdekes biciklibalett a Farádi Művészkerékpár Együttes jóvoltából. Többféle táncos produkcióra is sor kerül és egy óriásbáb-meseelőadásra gyerekek kedvéért. Élőkoncertet a magyar Beatlest játszó csapat, a Black Birds együttes ad, akik zenés show-val és színpadi játékkal szeretnék majd megörvendeztetni a közönséget. A kísérőprogramokban is úgy igyekszünk válogatni, hogy az ugráló vár, a kézművesség, a gyöngyfűzés, a pólófestés és sok minden egyéb helyet kapjon. Bízunk benne, hogy az időjárás is kedvez majd a hétvégén, és sokan látogatnak ki erre a kicsit nyárbúcsúztatóként is felfogható fesztiválra. A belépőjegyek egységesen 1000 Ft-ba kerülnek. Akik bérlettel rendelkeznek, ők 500 Ft-os jegy megváltásával jöhetnek majd a programokra. Sok szeretettel várjuk mind a város, mind a város környéke a lakosságát!
 


 
 


/2006.08.23./


 

 

Ismerkedés a gombákkal

               

    A Zempléni Gombász Egyesület szervezésében a gombaismerői tanfolyam tagjai, augusztus 19-én 25 fővel terepgyakorlaton vettek részt Makkoshotyka mellett – tudatta szerkesztőségünkkel Soltész Róbert, az egyesület tagja.
Az út mindkét oldalán tettek egy kört, ahol összegyűjtötték a talált gombákat. Ezek egyik részét mindenki otthoni fogyasztásra hazavihette, másik részét pedig meghatározták. Egri Károly tanár úr vezetésével megbeszélték, hogy melyik gombát miről lehet felismerni - aki ezekből vitt is haza, a saját gyűjteményébe. Egy nagyon kellemes napot töltöttek együtt, amely a gombaismeretekből sok hasznos információval szolgált.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.08.22./


 

 

Ismét látogatható a Béres gyűjtemény

               

    20A Magyar Reformátusok V. Világtalálkozója keretei között szervezték meg a híres pataki iskolában végzettek találkozóját is. Béres Ferenc, aki a 20. század egyik legismertebb pataki diákja volt, éppen 10 éve hunyt el. Rá emlékezve avatták fel szobrát az Iskolakertben és nyitották meg ismét képeinek kiállítását az általa alapított Sárospataki Képtárban. A képek történetéről Béres Ferencnét kérdeztük…

 1967-ben kezdődött el a folyamat, hogy Sárospatak visszakapja a városi rangját. Ezért többen lobbiztak. Ezt erősítendő jött Béres Ferencnek az a gondolata, hogy képzőművészeti gyűjteményét átadja a városnak. Ezzel is egy kissé a művelődéstörténeti rangját megőrzendő, mert hiszen Pataknak csodálatos a művelődéstörténeti múltja. Újszászy Kálmán professzor úr, aki a Nagykönyvtárnak az igazgatója volt, mindenben támogatta. A város akkori vezetése, Tóth József tanácselnökkel együtt, hihetetlen nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadták ezt a dolgot. Úgyhogy 1968. március 18-án megnyílt a kiállítás, ami állt kb. 50 db olyan képzőművészeti tárgyból, festményből, grafikából, kisplasztikából, ami Béres Ferenc tulajdona volt, és közel 40 kortársművész adományából. A kezdeményezés mellé állt Dr. Pogány Gábor a Nemzeti Galéria akkori kiváló igazgatója is, aki letétként az akkori Nemzeti Galériából nagyon sok kisplasztikát, szobrot hozott, hogy színesítse a kiállítást. A kiállítás először a Várban volt, tehát a palota szárnynak a folyosóján és lépcsőházában. Mondhatni legalább 10 éven keresztül igen komoly idegenforgalmi nevezetesség volt, sokan jöttek azzal a szándékkal, hogy megnézzék a Béres adományból lévő kiállítást. Később aztán a város, ezt a ma Sárospataki Galéria néven ismert, gyönyörű 18. századi épületet, ami ott van a katolikus templommal szemben, azt átadta és felújította a galéria javára. Akkor átköltözött ide a galéria és akkor kezdődött a képtárnak a szomorú sorsa. A következő években az adomány raktárba került és a képtárban ideiglenes kiállítások sora nyílt. Tavaly volt itt egy kis megbeszélés, amelyen itt voltak többen a városból, akik Ferit nagyon szerették és közeledvén a halálának a 10. évfordulója, úgy gondolták, hogy egy kicsit itt az ideje a megemlékezésnek. Így, a sátoraljaújhelyi múzeum igazgatója, Fehér József úr is felkarolta és segítségünkre sietett. Elővették a raktár rabságából az adományt, így most látszik a kiállításon egy töredéke annak, ami az adomány valójában. A megnyitó sikerének köszönhetően, úgy érzem, hogy van jövője még itt ennek a kiállításnak.
 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.22./


 

 

Besztercén vendégszerepelt a Bodrog Néptánc együttes

               

    A Bodrog Néptánc együttes 2006. augusztus 16-21-ig a romániai Besztercén vendégszerepelt, a "Nunta Zamfirei" nemzetközi néptánc fesztiválon. A fesztiválon mexikói, indiai, horvátországi, olaszországi, bulgáriai, moldovai, görögországi, jordániai, és több romániai csoport mellett a sárospataki együttes képviselte Magyarországot - – nyilatkozta az együttes vezetője, Darmos István. Besztercén és Naszódon felvonulásokon, fellépéseken, egyéb kiegészítő programokon – polgármesteri fogadáson, vetélkedőn, kirándulásokon – vettek részt a táncosok. A fesztivál közönsége zempléni, gömöri, perkátai, felcsíki, eleki táncokat láthatott a Bodrogosoktól.
Elmondta: - Nagyon jól szervezett fesztivál volt, jól éreztük magunkat, a műsorainkat is jól fogadta a közönség. Számos olyan programban vettünk részt, amely a fesztiválon résztvevő, különböző nemzetiségű táncosok közötti baráti kapcsolatok kialakítását célozták. Egy-egy ilyen rendezvény szakmai eredményein túl fontos az is, hogy lehetőség adódik az együttes nemzetközi kapcsolatainak kiszélesítésére, a jordániai és török csoportokkal további együttműködést határoztunk el.
 


 
 


/2006.08.22./


 

 

Amerikából jöttem... vendégkórus koncertje a református templomban

               

    Az amerikai Charlotte város egyházi kórusa első "külföldi" útját Magyarországra szervezték. Felléptek Debrecenben a Nagytemplomban, Nyírbátorban a zenei fesztiválon, Csengerben és Sárospatakon. A koncerten az európai egyházi motetták mellett spirituálék és amerikai népdalfeldolgozások hangzottak el. A vendégek két napon keresztül ismerkedtek történelmi városunk szépségeivel és a magyar konyha ízeivel, mivel a vendéglátó asszonyok nem fukarkodtak a disznótorossal, gulyással, süteményekkel.
 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2006.08.22./


 

 

Kitüntetések augusztus 20-án

               

    Az augusztus 20. mindig egy különleges ünnep a nemzeti ünnepek sorában. Ezt az alkalmat szeretjük még ünnepélyesebbé tenni azzal, hogy a hivatalos ünnepségen túl a város különböző címeket, kitüntetéseket adományoz – nyilatkozta Dr. Jánosdeák Gábor polgármester…
  Ezekkel a kitüntetettnek a maga területén az elvégzett munkáját értékeli, másrészt pedig azt, hogy ki mennyit tett Sárospatakért. Ebben az évben augusztus 20-a alkalmával a legnagyobb kitüntetést, a Díszpolgári Címet Úrbán György festőművésznek adta a Képviselő Testület. Róla köztudott, hogy sárospataki művész, de gyakorlatilag az egész világot bejárta már, és a különböző irányzatokhoz tartozó alkotásaival méltán öregbítette Sárospatak hírnevét.
Pro Urbe díjat adott az Önkormányzat Kuklai Antal katolikus plébánosnak. Ő, a Szent Erzsébet Társaságban végzett munkájáért, ill. az Egyházi Gyűjtemények kezelésében nyújtott teljesítményéért kapta az elismerést.
 Elismerő oklevelet adományozott az Önkormányzat Németh Lászlónénak, aki a Nemzeti Múzeum gazdasági igazgatója. Neki igen nagy szerepe volt abban, hogy a sárospataki vár most így néz ki. Az a nagyon sok munka és pénz, amit belefektettek, nagyban köszönhető annak, hogy ő mindig a sárospataki vár mellett lobbizott.
Augusztus 20-a alkalmából a „Közszolgálatért” elismerő oklevelet adományozta az Önkormányzat Pató Endrénének, aki a kisegítő iskolában tanít. Szakmáját tekintve logopédus, aki évtizedeken keresztül volt igazgatóhelyettese az intézménynek. Ez a elismerés a közszolgálatban a legmagasabb kitüntetés, amit Sárospatak város alapított.
 Ezen kívül, a gazdasági élet szereplőit is - a különböző nagyságrendeknek megfelelően - az augusztus 20-i kitüntetések keretein belül jutalmazza a város. A 150 fő feletti foglalkoztatók kategóriájában, ebben az évben a legnagyobb idegenforgalmi vállalkozást, a Baba BT-t jutalmazta elismerő oklevéllel. A középkategóriában a Collegno Étterem, a kiskereskedelem kategóriában pedig a Karóczkai kereskedés kapott kitüntetést. Ezen kívül a kisiparosok helyi szervezetének javaslatára Braun Tibor árufuvarozó kapta ez évben az elismerő oklevelet.

Ez az augusztus 20. abban is eltért a többitől, hogy a Sárospataki Kollégiumban végzettek I. Világtalálkozóját is most tartották - a Magyar Reformátusok V. Világtalálkozójának keretében - megünnepelve az iskola 475 éves fennállását.
Ehhez az alkalomhoz kapcsolódva köszönöm meg a világ legkülönbözőbb pontjain élő pataki diákoknak mindazt a segítséget, odafigyelést, amibe Sárospatakot - az Alma Materüket és a várost - részesítik.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.08.21./


 

 

Szoboravatás az iskolakertben

               

    Újabb szoborral gazdagodott augusztus 20-án az iskolakerti szoborsétány, amit most már Béres Ferenc, egykori pataki diák, énekművész élethű szobra is díszít - felsorakozva a nagy pataki elődök mellé. Özvegye, Béres Ferencné volt olyan kedves, hogy nyilatkozott honlapunk számára…
Ferenc ezt a szoborsétányt több alkotással segítette gazdagodni. Az Egressy Béni, a Móricz Zsigmond és a Pécsi Sándor szobor is az ő kezdeményezésére és lobbizására, pénzgyűjtése segítségével kerülhetett ide. Birtokunkban volt Kelemen Kristóf szobrászművésznek egy szerintem nagyon szép, élethű, és kifejező portréja, amit Feriről készített. Ezt a család vállalta, hogy kiönteti. A három fiam volt olyan gáláns, hogy kifizette a számlát, és ide lehoztuk júliusban. A Sárospataki Református Kollégiumért Alapítvány kuratóriuma vállalta, hogy megszerzi az engedélyeket - lévén műemléki környezet – rendezi a helyet, a posztamensét és a felállítást. Tehát így gyakorlatilag magánkezdeményezésből van - ezt is ünnepelhetjük, hiszen ez nagyon nagy dolog ebben a mai pénzorientált világban, hogy magánemberek összefogásából ilyen szép dolog születik. Én úgy érzem, hogy ez a mai nap nagyon szívet melengető volt.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.08.21./


 

 

Nem tartotta a követési távolságot

               

    2006. augusztus 19-én 15 óra 45 perckor a 37-es számú főúton Sárospatak közelében, a Botkő bejáratánál anyagi kárral járó közlekedési baleset történt – tudtuk meg Kocsis Péter, rendőr zászlós, baleseti helyszínelőtől…
Két gépkocsi Sárospatak felől Sátoraljaújhely irányába közeledett. A botkői leágazásnál az első gépkocsi lassított, majd megállt, irányjelzésével jelezve, hogy balra kíván kanyarodni. A mögötte haladó gépkocsi nem tartott megfelelő követési távolságot, melynek következtében fékezett, de már nem tudott megállni, így hátulról nekiütközött az előtte megálló gépkocsinak. A baleset során személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős. Szabálysértési eljárás keretében vizsgáljuk az ügyet.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.21./


 

 

"Orgonabor" segíti a Mooser orgona felújítását

                       

    Egy sárospataki házaspár 14 hordó bor felajánlásával támogatta a református templom orgonája felújítását, amely most a Terra- Vin Kft. jóvoltából palackozásra került. A 2000-es évjáratú száraz ó-furmint az orgonát támogatók megajándékozására szolgál. Az üvegek megkapták szép kiállítású címkéjüket, amely az italt egyedivé teszi, és reméljük szívesen igyekeznek hozzájutni a gyűjtők, valamint a jeles napokra ajándékot adni akarók.

 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2006.08.21./


 

 

Alkotómunka a kispataki alkotóházban

               

    A negyedik továbbképző táborunkat tartottuk az idén, a sárospataki alkotóházban. Ennek az volt a célja, hogy azok a pedagógusok, ill. résztvevők, akik a korábbi években már a játszóház vezető tanfolyamon részt vettek, most más szemléletű, új dolgokat sajátíthassanak el – tudtuk meg Kovácsné Géczi Julianna táborvezetőtől…
  Minden tábornak megvan a témája. Az idén ez a téma, a botfaragás volt, Kovács László fafaragó vezetésével. Minden témának van egy apropója. Hogy miért is nyultunk ehhez a témához? A botfaragás nagyon sok dologra visszavezethető. A bot, az egy használati eszköz. Leghamarabb ugye a fenyegetés jut eszünkbe. De hát a botra támaszkodni is lehet. A kezdetkor két bot összecsiholásával tüzet tudtak fakasztani. A bot egy jelkép is, ha a támaszkodásra gondolunk, hogy a pásztorember a botjára támaszkodott - ami itt hozzánk közelálló - de ugyanígy az egyházban is ott van, ahol a pápának, az egyházfőknek is van botjuk. Sok minden más is van, amire használható a bot. Nagyon sokszor előfordul, hogy a pedagógusok nem tudnak kirándulások, vagy táborozások alkalmával a gyerekek a kezébe olyan eszközt adni, ami hozzáférhető és nem drága. Egy darab bot szerintem mindenhol található és már a formájával adja, hogy milyen legyen a fogója, milyen legyen a feje. Ugyanakkor a szárára motívumokat lehet faragni. Tehát nagyon egyszerűen, mint ahogy a pásztorember, egy egyszerű bicskával és egy bottal hasznosan le tudjuk kötni a gyerekeket.
  Volt fazekasság is Jakab Gábor és Gécziné Bankó Zsuzsanna vezetésével.
A fazekasságban megint csak visszamentünk a nagyon régi időbe, amikor az egyszerű díszítési formákat, az ősi jeleket, motívumokat egyszerűen belekarcolták, rárajzolták a régi formájú edényekre, amit készítettek. A tábor összefonódott a pataki fazekas kisinasokkal. Minden éven felveszünk kisinasokat, akik ugyanúgy tanulhatnak fazekasságot, de ugyanakkor a felnőttek más tevékenységébe is betekintést kapnak. Odaengedjük őket természetesen, és mindenki megcsinálhatja amit szeretne, így a gyerekek együtt tanulhatnak a felnőttekkel.
  A gyöngyözés, az mindig mindenkit vonzott, és hogy legyen neki apropója, ezért egy sárközi nyakbavalót készítettünk, mert mi igazából a népi vonalat szeretnénk továbbvinni.
  A nemezelést – amire megint csak kevés idő jutott - mi úgy hívtuk, hogy örömnemezelés, ugyanis most már mindenki rendelkezik a nemezelés alapjaival. Azért egy kicsit csak újítottunk rajta, annyit, hogy most egy más formán, egy kövön nemezeltünk. Ki mit lát a kőbe bele, azt a formát tudja megadni neki és ebből aztán egy bábot, vagy használati eszközt tud készíteni.
  A tábor témáiba, az éven először, belevettük a gyapjúfestést is. Ez arról szólt, hogy növényi anyagokkal hogyan lehet megfesteni házi körülmények között a gyapjút. Hogyha nagyon szép színeket szeretnénk elérni, a természetből vett anyaggal hogyan tudunk bánni otthon.
  Közben voltak jó hangulatú főzések, beszélgetések, találkozások régiekkel. Jövőre újra szeretnénk itt összejönni. A témát már el is döntöttük: ünneplés. Az évszakhoz kapcsolódó ünnepeknek a kellékeit készítenénk el, az ételeit és szokásjátékait, dalait, táncait szeretnénk átismételni. A farsang, a húsvét és a karácsony lenne igazából a témakörünk, kiegészítve néprajzi ismeretekkel.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.08.21./


 

 

Fotókiállítás a Zempléni Fesztiválról

               

    Most is megtekinthető A Művelődés Házában az a fotókiállítás, amelyet a Zempléni Fesztivál kezdetekor nyitottak meg. A kiállítás a Zempléni Fesztivál elmúlt 14 évének legemlékezetesebb eseményeit idézi fel. A fotók egy jelentős részét Nagy Károly Zsolt készítette, akit a fesztiválfotók készítésének történetéről kérdeztünk…
 Ez történet 1994-ig nyúlik vissza, amikor én ideköltöztem Sárospatakra. A következő évben az akkori Sárospatak újság főszerkesztőjével, Tarnavölgyi Lászlóval kerültem egész jó kapcsolatba, és ő kért meg, hogy csináljak már pár képet a fesztivál koncertjein. Ezek nagyon egyszerű gázsival mentek, mert én bementem, hallhattam a jó zenét és készítettem a jó képeket. Akkor ez így ment addig, amíg a Rola féle csapat csinálta a fesztivált, többé-kevésbé észrevétlenül. Aztán én elköltöztem innen 3 évre. 2004-ben költöztünk vissza Sárospatakra és akkor jött elég bonyolult úton egy kérdés, ugyanis A.Tóth Józsefnek vetődött fel az az ötlete, hogy jó lenne, ha fiatal fotográfusok fényképeznének a fesztiválon. Ez az ötlet Szamódi Zsolton a Fotóművészek Szövetségnek az elnökén keresztül eljutott a Fiatal Fotóművészek Stúdiója vezetőjéhez, Bán Andráshoz, aki úgy gondolta, hogy ezt jó lenne helyi erőkkel megoldani. Nekem ő tanárom volt Miskolcon az egyetemen. Így jutott aztán odáig a dolog, hogy a Miskolci Egyetem Kulturális Antropológia Tanszékéről páran jöttünk fotózni. Helyi erőként jöttem ide, és aztán itt is maradtam. Elég jó kapcsolatba kerültünk Hollerung Gáborral, a fesztivál igazgatójával. Ez a kapcsolat azóta is megmaradt. Egy ilyen háttérmunkás dolog ez végül is, hogy az embernek van kiállítása, meg nincs is – mert igazából ez így nem lett nevesítve - de végül is örülök annak, hogy ez az anyag most, itt megjelenhetett.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.08.21./


 

 

Életellenes bűncselekményekről

 
Az elmúlt napokban a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának forró nyomosai három eset helyszínelésébe is bekapcsolódtak, s indítottak nyomozást élet ellenes bűncselekmény miatt

2006. augusztus 16-án (szerdán)

a kórházból kapott bejelentés alapján indult a rendőrségi eljárás – e szerint a Sárospatakhoz közeli településről, Vissről láttak el egy 19 éves nőt, akinél megállapították, hogy 24 órán belül szült, vagy elvetélt. A bejelentést követő rendőrségi intézkedések során a fiatal nő lakásához tartozó udvari WC-ben egy halott újszülöttre bukkantak a szemlebizottság tagjai. Az elsődleges orvos szakértői vélemény alapján: a fiú életképesen született, halálának közvetlen oka ellátatlansága volt, a körülmények vizsgálata azonban még tart. A megyei rendőr-főkapitányság emberölés miatt rendelt el nyomozást az eset részleteinek kiderítésére, így arra is keresik a választ, hogy mi volt a nő cselekedetének oka. A nő –jelen eljárási szakban – szabadlábon védekezik.

2006. augusztus 17-én rendelt el nyomozást a hatóság ismeretlen tettes ellen.

Az eljárás kiváltó okát annak az 50 éves sátoraljaújhelyi férfinek az igazságügyi orvos szakértői boncolásakor tapasztaltak adták, miszerint a halál bántalmazás következtében keletkezett sérülések miatt állt be.
A rendelkezésre álló addigi adatok alapján a város egyik borospince során lakó áldozatot két férfi kereste fel azzal, hogy korábban kölcsönadott pénzüket visszaköveteljék. Mivel az adós fizetni nem tudott, ezért egyikük puszta kézzel, majd lábbal test szerte bántalmazta. Ezek után az eszméletlenségig vert férfi zsebeit átkutatta ám amikor azokban nem talált semmit mindketten távoztak, magára hagyták. Az idősebb férfivel lévő fiatalabb a cselekménye elkövetésében nem akadályozta társát. A férfi haláláról a hatóság az egyik pincesor lakójának bejelentése alapján értesült másnap. A rendőrség az ismeretlen elkövetők kézrekerítése érdekében a szükséges intézkedéseket megtette. Az adatgyűjtések, a tanu kihallgatások eredményeként a megyei rendőr-főkapitányság nyomozói csütörtökön őrizetbe vették, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte az emberöléssel megalapozottan gyanúsítható 50 éves L. Gyulát. Fiatalabb társa ellen önbíráskodás miatt indult eljárás.

2006. augusztus 20.

Emberölés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen azért indult eljárás bejelentés alapján, mert az 50 éves asszony halálával kapcsolatban felmerült az idegenkezűség gyanúja, ugyanis szúrt sérülést fedezett fel rajta az orvos.

Az Emőd-Isvánmajorban élő asszonyon egy éllel és heggyel bíró eszközzel ejtett olyan súlyos sérülést, hogy ennek következtében a helyszínen elhunyt.
A bevezetett azonnalos intézkedések, az adatgyűjtések, a jól megválasztott kihallgatási taktika eredményeként megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a bűncselekményt a sértettel közös háztartásban élő fia követte el.
A rendőrség a 22 éves fiatalembert őrizetbe vette, s előterjesztést tesz előzetes letartóztatásba helyezésének indítványozására.
Jelenleg sem a beszerzett adatok, sem az illető gyanúsítottkénti kihallgatásában rendelkezésre álló tények nem határolják be mi volt tettének kiváltó oka, így ennek tisztázása is a további eljárás részét képezi majd.


Építőanyagos csaló sértettjeit keressük!

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság csalás megalapozott gyanújával folytat eljárást egy 50 éves nyírpazonyi férfi ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított egy nyíregyházi cég nevében több újságban hirdetéseket adott fel, hogy olcsón kínál építőanyagot. A hirdetésekre jelentkezőknek a cég nevére kiállított számlát adott, ám az építőanyagot nem szállította le. A csaló Szabolcs-Szatmár- Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében sorozat-jelleggel követte el a bűncselekményeket.
Akit a képen látható Farkas Pál hasonló módon megkárosított, munkaidőben jelentkezzen a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi osztályán, Fekésházi Szabolcs r. főhadnagynál a (42) 5214-600/3088 mellékén.

                                      Szabolcs- Szatmár- Bereg - MRFK- Sajtószolgálat


 
 

Kompoltiné Jakab Ilona rendőr őrnagy, irodavezető

/2006.08.21./


 

 

Kedves Sárospataki Választópolgárok!

               

   Tisztelettel bejelentem, hogy a 2006. évi önkormányzati választásokon, pártoktól és más szervezetektől függetlenül, de valamennyi sárospataki emberben bízva, elindulok polgármesterjelöltként. Felelősen egyetlen ígéretet tehetek: tisztességgel, kitartóan és számonkérhetően fogok dolgozni az itt élőkért, a városért. Ehhez kérem támogatásukat - tette bejelentését Donkó József.

Minden lehetőséget mérlegelve, hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy elindulok polgármesterjelöltként. Azért, mert lehetővé kívánom tenni mindenki számára, hogy az országos politikát meghatározó pártok szempontjai mellett, elsősorban az itt élők érdekeit szem előtt tartó független jelöltre is adhassák szavazatukat. Elismerem, hogy mindenkinek dobban valamerre a szíve, hiszen ez a demokrácia adta joga. Éppen ezért nem megosztani, hanem összefogni akarom mindazokat, akiknek
SÁROSPATAK JELENT MINDENT.
A családot, az otthont, a megélhetést, barátokat, a múltat és a jövőt egyaránt. Azt a jövőt, amelyben – a fiatalokra is számítva - gyermekeink, unokáink itt maradnak velünk és itt találják meg boldogulásuk lehetőségét.

                                                                                                                        Tisztelettel: Donkó József
 


 
 TörőGábor
/2006.08.20./

 

Városunk vendége volt Dr. Pap Géza, Erdély püspöke

               

   A Magyar Reformátusok V. Világtalálkozójának egyik fő rendezvényére érkeztem ide Sárospatakra. A Világtalálkozó Kolozsváron kezdődött, és számunkra igen nagy megtiszteltetés volt, hogy éppen Erdély fővárosában indult a Református Világtalálkozó – kezdte a válaszát Dr. Pap Géza, Erdély püspöke arra a kérdésünkre, hogy milyen alkalomból és milyen érzésekkel jött Sárospatakra…
  Ennek a világtalálkozónak aktualitást ad, hogy Bocskai István 400 esztendővel ezelőtt harcolt a reformátusságért - akinek végrendeletét nagyon gyakran idézzük. Ez meghatározta a világtalálkozó központi gondolatát is, ami az egységkeresés. Amikor tapasztaljuk azt, hogy olyan sokféle szakadás van a mi népünk tagjai között, olyan sok minden éket ver közénk, akkor én nagyon fontosnak tartom a gondolatot, hogy keressük meg az egység megvalósításának lehetőségeit. 2007-ben Románia is az Európai Unió tagja lesz, minden valószínűség szerint. Mi 86 esztendeje várjuk azt, hogy Trianon után végre ismét határok nélkül élhetjük meg az egy nemzethez tartozás örömét és bánatait is. Nekünk nagyon fontos az, hogy érezzük, tudjuk, hogy valahova tartozunk. December ötödike olyan sebet ütött az erdélyi emberek lelkén, amit nehéz elfelejteni. Ha kicsit is fontosak vagyunk az anyaországnak, akkor minket fognak megkérdezni, hogy mit éreztetek, amikor ez a döntés elhangzott? Először is nagyon fájt nekünk, hogy bennünket betolakodóknak, koldusoknak állítottak be, akik majd elárasztják az országot. Mi úgy éreztük, hogy a hosszú távollét után végre lehetőség nyílik arra, hogy a magyar nép mondjon igent a mi magyar nemzethez való tartozásunkra, és ez sajnos nem érkezett el hozzánk… És akkor sokan kérdezték, hogy mi most hova tartozunk? Romániában szakkifejezéssel élve „bozgoroknak”, azaz hazátlanoknak tartanak és neveznek, itt pedig mi az oláhok vagyunk. Hát akkor kik vagyunk mi igazából?
  És tényleg, mi 86 éve őrizzük annak a reményét a szívünkben, hogy egyszer majd az Úristen elhozza annak lehetőségét, hogy a magyar nemzet szétdarabolt testrészei egységet alkotnak. Mi úgy érezzük, hogy ez az idő már valóban nagyon közeleg. Szeretnénk kifejezni, és a világtalálkozó alkalmával mindenki számára nyilvánosságra hozni, hogy mi ezt a reményt megőriztük szívünkben, mi a magyar néphez és nemzethez tartozónak valljuk magunkat. Még akkor is, ha jelenleg még mindig elválaszt bennünket egy határ, még akkor is, ha egyeseknek esetleg nem igazán tetszik a mi gondolatunk, vagy hozzáállásunk, de mi úgy érezzük, hogy az egységesítés most már feltartóztathatatlan és a megvalósuláshoz közeledik.
 Annak idején, a történelem sajátos körülményei között, Erdély nyújtott Sárospataknak segítséget, amiért el is hangzott az Istentisztelet során a főgondnok ajkáról a köszönet Erdély felé. Had köszönjem meg én is Sárospataknak azt, hogy az átlagnál magasabb számban jelentek meg és mondtak igent, amikor a kettős állampolgárság kérdése olyan kritikus helyzet elé állított bennünket. Én úgy gondolom, hol egyikünknek, hol másikunknak van szüksége segítségre. Az egység gondolata éppen ezt jelenti, hogy hol én vagyok bajban, hol a testvérem van bajban. Az is lehet, hogy nem mindig értünk egyet mindenben, de amikor létfontosságú kérdésekről van szó, amikor egyiknek vagy a másiknak a helyzete kritikussá válik, akkor nem lehet kérdés az őszinte egymásmellé állás és a segítség. Én merem remélni azt, hogy az állandóan gazdagodó kapcsolatok révén sohasem fogunk megfeledkezni a segítségnyújtásnak erről a fontos követelményéről.
Csupán érdekességként jegyezném meg, hogy a fiam révén is sokat hallottam Sárospatakról, aki jelenleg teológia hallgató, és aki egy félévet itt töltött a Sárospataki Teológián. Egészen sajátos világ nyílt meg előtte is, és rajta keresztül én is nagyon sok jó hírt hallottam Sárospatakról.

 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.19./


 

 

Református Világtalálkozó Sárospatakon

               

   Körülbelül 13 ezer volt pataki diáknak küldött meghívót az alma mater, közülük közel 1400-an jelezték részvételi szándékukat a Pataki Kollégiumban Végzettek első világtalálkozójára. Az eseményre nemcsak az országból, hanem az egész Kárpát-medencéből, Nyugat-Európából és a tengeren túlról is érkeztek résztvevők- tájékoztatja az olvasókat Bódisz Attila, újságíró. A Református Világtalálkozó kiemelt eseményévé is kijelölt szombat délelőtti istentisztelet keretében Pap Géza, Erdély püspöke hirdetett igét. Ábrám Tibor az intézményt fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnoka arról szólt, hogy a pataki kollégiumnak vissza kell térni a nemzet fellegvárai közé, oda, ahová mindig is tartozott. Ehhez a fenntartói szándék, valamint a dolgozói elkötelezettség adott, de kell hozzá egy
széles körű társadalmi bázis, amelynek fontos eleme lehet a pataki öregdiákok közössége. A volt pataki diákok nevében Stumpf István a politikatudományok kandidátusa beszélt. Mint elmondta, Patak nem egyszerű iskolaváros, a kollégiumban ugyanis a hit, az emberség és a nemzet iránti elkötelezettség megélhető és tetten érhető a mindennapokban. A világtalálkozó során a résztvevők megkoszorúzzák elhunyt tanáraik sírjait, valamint vasárnap felavatják egy híres volt pataki diák, Béres Ferenc szobrát is.
 


 
 

Bódisz Attila, újságíró
/2006.08.19./


 

 

Tisztelt Választópolgár! Hölgyem – Uram!

               

    Röviden magamról: Szajkó József, 53 éves tősgyökeres sárospataki születésű vagyok. Ebben a választókörzetben lakom a Martinovics utcában.
Nagyszüleim és szüleim is városunk lakosai voltak.
Egyetemet (ELTE) és többek között Közoktatás-vezető szakot (BME) végzett tanárként dolgozom az Árpád Vezér
Gimnázium és Kollégiumban.
Megszerzett tudásomat a pedagógus pálya több területén ,más intézményekben is kamatoztatom.
Hiszem és tudom, hogy tanári munkám során, sikerül a világról alkotott hitvallásomat
a jövő nemzedékébe átültetni.
Feleségem Király Erzsébet Sarolta a
Református Kollégium Gimnázium és Általános Iskola tanára.
Egy lány gyermekünk van, aki szintén pedagógus végzettségű.

Közös gondolkozás, közös tett, Sárospatakért!
Ne csak ígérgessünk,
hanem tegyünk is
a sárospataki emberekért,
a „Bodrog-parti Athén” jövőjéért

Amit nagyon fontosnak tartok
 - Olyan tevékenységeket hozzunk városunkba és támogassunk, amelyek az egyéni érdekeken túl segítik a fiatalok Sárospatakon maradását és biztos megélhetését, Pl. a régen ígért Ipari Park létesítését!
- Pályázatokkal is keresnünk kell az olyan munkahelyteremtő tevékenységeket, amelyek az elszegényedést megelőzik és segíti a környék településeihez a felzárkózást!
-  Megbecsülni és támogatni a város idős lakóit! Pl. alkalmi járat az orvosi rendelőhöz és a melegvizű strandra!
- Az egészségügy területén többek között, iskolafogászatot és drogprevenciós tevékenységet támogatni!
- Az okmány irodát, a megnövekedett feladatához megfelelő helyre költöztetni és működtetni!
- Utjaink, utcáinkat rendbe tenni és karbantartani. ( Pl. Katona J. ú.) Városunkat elkerülő út megvalósítását. Utcai szemetesek és szelektív hulladékgyűjtők elhelyezését a lakókörzetben!
- Az 5-ös választókörzetet is a parkosítani, virágosítani. A zöldhulladékot mindenki elől rendszeresen elszállítani.. A katolikus temetőt állandóan rendben tartani, illemhelyet megépíteni!
- Idegenforgalmi tevékenységet fellendíteni! Pl. a Szent Erzsébet napot kibővíteni!
- Fontos, hogy a „Bodrog- parti Athén” jelzőt a város szélén kitehessük. Ezért pl. fejleszteni kell az iskolaváros jelleget, a szülők elvárása szerinti hiteles személyekkel. A Bodrog folyónk kínálta lehetőségeket a város lakosai és az idegenforgalom részére a városhoz méltó szintre felemelni, felfejleszteni!
- Szesz és dohánymentes Ifjúsági Klubot létrehozni!
- Egyéb, érdekektől függetlenül és közvetlenül képviselni az 5-ös választókörzetet, valamint rendszeres találkozási lehetőséget biztosítani a körzetben lakókkal!

Köszönöm a figyelmét és ha rám szavaz, megtisztelő bizalmát.
Elérhető vagyok, mob.: 06 30 355 46 31 számon.Az eddig kapott „kopogtató cédulákat” köszönöm, és ha még továbbiakkal tisztelnek meg, azt a Martinovics ú. 2. sz. alatt várom.

                                                                                            Tisztelettel: Szajkó József


 
 


/2006.08.18./


 

 

Tovább csökkent a működési hiány

               

   A Sárospatak Város Önkormányzata működési hiánya nemrég csökkent azáltal, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok pályázatán 168 millió Ft-ot nyert a város. Most pedig a személyi jövedelemadó kiegészítés folytán - ami emelkedett - újabb 14,5 millió Ft-ról kaptunk értesítést. Ez azt jelenti, hogy ha nagyobb árrobbanás nem történik a különböző szolgáltatások területén az intézményeknél, akkor évvégére elérhetjük a 150-200 millió Ft-os költségvetési hiányt, ami már kezelhető – jelentette be dr. Jánosdeák Gábor polgármester.
A másik hír, hogy újabb pályázatot nyert az önkormányzat. A korábban felújított mozi felújításából egy dolog maradt ki, ez pedig a légkondicionálás megoldása, amire most 3,9 millió Ft-ot nyertünk. Ebből gyakorlatilag most már teljesen be tudjuk fejezni a mozi korszerűsítését. Most már nem csak egy megújult technikával, nemcsak egy megújult nézőtérrel, hanem egy teljesen modern légkondicionált mozival állunk a mozi kedvelők rendelkezésére.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.18./


 

 

Rendőrségi hírek – falopás, kábellopás, tűzesetek

               

   Szerda éjszakán, Vajdácska községben bejelentés alapján fogtak el a járőrök egy személyt, aki fát tulajdonított el. Az eddigi eljárás során megállapítást nyert, hogy az eltulajdonított tűzifa mennyisége összesen 4 m3, az értéke pedig 52-53 ezer Ft. Az elkövetőt várhatóan bíróság elé állítják – tudtuk meg Csoma László rendőr őrnagy, a közrendvédelmi osztály vezetője…

Ugyanaz nap, a délutáni órákban Tolcsva község határában a tulajdonos tetten ért két személyt, amint éppen a fáját vágták ki. Rájuk szólt, hogy azonnal fejezzék be. Felszólításnak eleget tettek és eltávoztak a helyszínről. A bejelentést követően a körzeti megbízott az elkövetők személyét megállapította, mert a tulajdonos nem ismerte őket személyesen. Az ellopni szándékozott fa mennyiségének a megállapítása van folyamatban, mert attól függ, hogy milyen eljárás lesz megindítva.

Vasúti kábellopás is történt Sárospatakon. A Martinovics út és a vasút kereszteződésében elhelyezett fénysorompóhoz tartozó kábelekből loptak el 23 m-t. A MÁV műszerészei kijavították a hibát és elmondták, hogy a kábel eltulajdonításának következtében hosszabb ideig volt tilos jelzés az átjáróban. Az ismeretlen elkövetőkkel szemben lopás megalapozott gyanúja miatt nyomoznak.

Szintén a múlt hét folyamán, a kapitányság területén egymástól függetlenül két lakástűz volt. Az egyik Tolcsván történt, amelynél az elsődleges megállapítások szerint az ott lakók ágyban dohányoztak és ez okozta a tüzet. Ezzel majdnem egy időben Vámosújfaluban egy magánlakás tetőszerkezete gyulladt ki. A tűz okának a megállapítása jelenleg vizsgálati szakaszban van. Ettől függ, hogy milyen eljárás lesz részünkről megindítva.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.17./

 

 
 

Sárospatak város eseményeinek kronológiája

               

   Tamás Erzsébet, nyugdíjas pedagógus neve nem ismeretlen városunk lakói előtt, hiszen gyakran publikál a Sárospatak újságban, de könyvei is jelentek már meg, legutóbb a Sárospatak képekben című könyvét vehettük kézbe. Egy igazi lokálpatrióta, akit minden érdeket ami Sárospatakkal kapcsolatos, mindenütt ott van, mindent megfigyel és mindenre emlékszik. Ezúttal a “Sárospatak város eseményeinek kronológiája 1990-2006.” című tanulmányát ajánljuk figyelmükbe, aminek előszavában ezt írja:
“Közeledik a helyhatósági választások ideje. Ezzel az összeállításommal szeretnék segítséget nyújtani a legmegfelelőbb polgármester és képviselők megválasztásához. Ennek érdekében időmet és energiámat nem kímélve gyűjtöttem össze a város tizenhat évének legfontosabb eseményeit, - tájékoztatás céljából – amely a fejlődés, a megoldásra váró feladatok és a hiányosságok tükörképe. A kronológiát a teljesség igénye nélkül nagy tisztelettel nyújtom át a jelölteknek és a választópolgároknak.“.
Beszélgetésünk során elmondta még, hogy a tanulmányban szereplő információk nagy részét a saját tulajdonú Sárospatak újság gyűjteményéből kutatta ki, amelyeket mindig szorgalmasan eltett. Most is egy könyvön dolgozik, amelyben a Horthytól Gyurcsányig terjedő időszakot dolgozza fel. Legújabb könyvébe ezt a tanulmányt is beépíti majd.
 


 
 

Tamás Erzsébet, nyugdíjas pedagógus
/2006.08.17./


 

 

Megkérdeztük az alpolgármester asszonyt

               

   Lassan lejár a négyéves ciklus ideje, amikor az elmúlt időszak eseményeit, eredményeit értékelhetjük. Ennek jegyében tette fel kérdését a fórumunkon egy kedves olvasónk, aki Hutkainé Novák Márta alpolgármester asszony tevékenységéről szeretne többet tudni…
  Örülök, hogy van aki megtartotta azt az írást, amit négy évvel ezelőtt írtunk és számon kéri. Én úgy gondolom, hogy ez így van rendjén. Számon kell kérni azokat a dolgokat, amiket ígértünk, amiket mondtunk. Mint alpolgármester, az a feladatom, amit az alpolgármester ad, de azon kívül is úgy gondolom, hogy van miről elszámolnom. Amit konkrétan kérdett a beíró, arra szeretném azt válaszolni, hogy sok pályázatunk beadásra került, és ez nem ez én érdemem, hanem az önkormányzatban dolgozó szakembereké, a testületé, akik kezdeményezték vagy hozzájárultak egy –egy elképzelés megvalósításához.. Amikor viszont bekerül egy pályázat és az a pályázat megfelel az előírásoknak, akkor lehet sok mindent segíteni mellette, mert egy hajszál hiányzik, hogy befogadásra kerüljön, ill. ha befogadásra került, akkor kedvezően bírálják el. Hogy konkrét legyek – mert a kérdező konkrétumokra kíváncsi – a teljesség igénye nélkül szeretném elmondani, hogy a közreműködésem, hathatós beavatkozásom nélkül a végardói közösségi ház nem valósult volna meg, ha én nem járok utána, nem járok a végére és a pályázatokat nem igyekszem kezelni. Az időskorúak átmeneti otthona, amit nagyon gyorsan kellett megoldani. Először önkormányzati pénzből, de utána volt egy pályázat, aminek sikerült utánajárni és a forrást ehhez is sikerült biztosítani. Azt gondolom, hogyha csak a legutóbbi pályázatokról beszélek, a Széchenyi út felújítása, amihez 20millió forintot nyertünk,, a Borsi út, ami közel 5 millió Ft-os pályázati pénzt jelent, és nem utolsó sorban a kistérségi irodára kapott 20 millió Ft, ami egész konkrétan az én közreműködésemnek is köszönhető. Azt szeretném elmondani, hogy ezeken túl volt más jellegű tevékenységem is: nagyon büszke vagyok arra, hogy a mellrák csoportos szűrését sikerült megoldani. Nagyon sok olyan sárospataki hölgyet szerveztem be, aki korábban soha nem ment el mellrák szűrésre. Más jellegű tevékenységem volt az időskorúak segítése, az ő programjaiknak szervezése. A négy év alatt ez elég sok programot jelentett, amiben részt vehettek a sárospataki időskorúak, nyugdíjasok, sőt nemrégiben itt láttuk vendégül az egész megye nyugdíjasklubjait, amit a Megyei Közgyűlés elnökével, Gyárfás Ildikóval közösen szerveztünk. Ezen túl be kell számolnom arról is, ami nem sikerült: a főutca pályázata, amit befogadtak, nekem is sok lobbizásomba került, kis híján meg is nyertük a pályázatot, de levelek mentek, amelyek megkérdőjelezték ennek a jogosultságát, így pénzhiány miatt elutasításra került. Sok nagy pályázathoz kellett azt a pluszt hozzáadni, hogy megvalósuljon, ilyen a vízikapus pályázat, amibe az összefogás, és a szakszerű pályázatmegírás dominált, de elkelt a lobbizás is. A teljesség igénye nélkül a pályázatokról ennyit – de ha azt vesszük, hogy a 4 év alatt itt járt Gyurcsány Ferenc, Göncz Kinga, Tabajdi Csaba, Baráth Etele Veres János pénzügy miniszter Vitányi Iván, akik olyan kedvező benyomással mentek el Sárospatakról, hogy ha ügyekben hozzájuk fordul az ember, akkor mindig meghallgatásra talál. A teljesség igénye nélkül adtam kis ízelítőt a négyéves munkámból, de fogok tartani ennél sokkal részletesebb beszámolót, ahová meghívom a kérdezőt és minden érdeklődőt, ahol vissza is kérdezhetnek és részleteiben is megismerhetik a munkámat.
 


 
 


Törő Gábor
/2006.08.16./


 

 

Jósvafőn táboroztak a református hittanosok

               

   A Jósva patak festői völgyében levő faluban kialakított Erdei iskola és református oktatási központ szolgált idén nyáron a hittanos tábor színhelyéül. Élményekkel gazdagon tértek haza a résztvevők, mert a Szentírásból Jónás könyve alapos megismerése mellett sokat túráztak erdőben és barlangban, kézműveskedtek, s jó időt kaptak az izgalommal várt számháborúzáshoz. Különösen nagy sikere volt az angyaljátéknak, ami egyfajta nyári Mikulásként a meglepetésre és a leleményes titokzatos örömszerzésre nyújtott lehetőséget. Végül a tábortűznél kiderült, ki kinek volt az angyalkája, és egy összekovácsolódott csapat tért haza szent fogadalommal, hogy a jövő évi táboron ismét együtt lesznek. A tábort vezető lelkészek munkáját főiskolai hallgatók segítették, akik közösségi játékokkal tették élménnyel telivé a tábort.
 


 
 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2006.08.16./


 

 

Tisztelt Választópolgárok!

               

   Apróhomok, Halászhomok, Dorkó, Páterhomok és a környező tanyák lakói!
Rusznyák Ferenc vagyok, Sárospatakon lakom feleségemmel és két gyermekemmel.
1967 . október 29-én születtem Sárospatakon. 1975-ben költöztünk a városba. Iskoláimat is itt végeztem, 1985-ben szereztem szakmunkás bizonyítványt szerszámkészítőként. A Csepel Gépgyár sárospataki üzemében kezdtem dolgozni. 1991. óta Bodrogolasziban a RUFÉM Kft-ben dolgozom cnc- gépeken beállítósként. Szoros kötődésem van a néptánchoz, gyermekkorom óta a Bodrog Néptánc együttes tagjaként képviseltem városomat számos hazai és külföldi rendezvényen. 2004-től a Sipos György Alapítvány által működtetett Alapfokú Művészetoktatási Intézmény munkáját segítem táncos tudásom továbbadásával.
Gyermekkoromat Halászhomokon töltöttem, rokonaim és ismerőseim Apróhomokon, Dorkón és a kömyező tanyákon élnek. Ezért döntöttem úgy, hogy mindennapi gondjaikat, problémáikat ismerve indulok a 2006. évi önkormányzati választásokon a térség képviselőjelöltjeként.
Egyik politikai pártnak sem vagyok tagja, de az MSZP támogatottságát élvezem mert mind a pártnak, mind saját magamnak hasonlóak az elképzeléseink.
A térségben orvosolni kell a következő problémákat:
~ Az utak állapotának felülvizsgálata, a burkolatok felújítása, járdaépítés
~ A szennyvízelvezetés gondjainak megoldása ~ A csapadékvíz elvezetésének megoldása
~ Halászhomokon orvosi rendelő kialakítása, a rendszeres orvosi ellátás megoldása
~ Fedett buszmegállók létesítése minden körzetben
~ A helyközi buszjáratok kihasználtságának javítása ~ Játszóterek, sportolási lehetőségek kialakítása ~ A közvilágítás korszerűsítése
~ A települések közterületeinek gondozása
Amennyiben megtisztelnek szavazatukkal, ígérem, hogy minden követ megmozgatva fogom képviselni a térség lakóinak érdekeit.

Tisztelettel: Rusznyák Ferenc
 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.15./


 

 

Macskássy Izolda jótékonysági tárlata a Mooser orgonáért

               

   A Sárospataki Református Templom Galériájában jótékonysági tárlat nyílt a Zempléni Fesztivál ideje alatt. A kiállított képek megvásárolhatók, melynek árából a Macskássy Galéria vezetője Füzesséry József egyrészt kedvezményeket biztosít az itt vásárlóknak, másrészt a vételár 30%-át a felújítás alatt lévő Mooser orgona javára
ajánlják fel. Az ünnepélyes megnyitón Virágh Sándor kiemelte a képek és alkotások különleges hatását, és örömét fejezte ki jótékonyság eme lehetősége felett. A tárlat naponta 10-18 óráig látható augusztus 26-ig.


 
 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2006.08.15./


 

 

Bemutatkozik a Fidesz 10.sz képviselőjelöltje

               

    A Fidesz és a KDNP képviselőjelöltje a 10. számú választókörzetben Oláh József, 32 éves esztergályos. Születésétől 1997-ig Kispatakon élt. Családja ekkor költözött Apróhomokra. Felesége családja generációk óta ott él. Szeretik a kisfalusi, tanyasi életet. A hivatalos iratokban úgy szerepel, hogy Apróhomok, Kisbálványos, Dorkó, Halászhomok, Páterhomok, valamint több egyedülálló tanya alkotja a sárospataki 10. sz. választókörzetet. A szétszórt tanyáknak és településrészeknek több közös
tulajdonsága mellett a legfontosabb az, hogy a szomszédok, rokonok és ismerősök összetartóak és segítik egymást a hétköznapokon is.
 


 
 

A Fidesz Sárospataki Szervezete
/2006.08.15./


 

 

Szvitankó Tamás, független képviselőjelölt - 7.sz. vk.

               

  Szvitankó Tamás vagyok, foglalkozásom operatőr. 26. éve végzek közszolgálati munkát, a városban és a régióban.
Napi munkám része foglalkozni az Önök gondjaival, problémáival, sikereivel. Ez csak úgy lehetséges, ha őszinte és folyamatos kapcsolatot tartunk fenn. Véleményem szerint a képviselői munka egyik alappillére is ez! Ezért döntöttem úgy, hogy független képviselő jelöltként indulok az önkormányzati választáson a 7.sz.választó körzetben.
Ebben a kerületben együtt él a jelen és a múlt, ezért nagyobb odafigyelést igényel mint amit eddig kapott! A felelőtlen ígérethalmazok a szórólapokon maradtak. Más az elképzelésem a képviselői munkáról, mint amit eddig tapasztaltam. Az egymásra mutogató, önös érdekeket hajszoló testületi munka eredménye, hogy Sárospatak elvesztette vezető szerepét a zempléni régióban.
A város fejlődésében egyik legfontosabb feladat az elvándorlás megállítása, hogy fiataljaink Sárospatakon létbiztonságra és otthonra találjanak. Párbeszéd a termelő üzemekkel, turisztikai vállalkozásokkal, oktatási intézményekkel.
Ha már a tennivalókról van szó:
Thököly utca árvízveszély, Teleki u. bűzös csatornák, Szent J.u. járda, útszegély, csapadék csatorna problémák, Arany J.u. veszélyes forgalom, parkolási és játszótér gondok.
Útburkolatok javítása átgondoltan, nem lobbi érdekek szerint!
Felelőtlen ígéreteket nem teszek, de meggyőződésem, hogy közös összefogással a választókerület érdekeit érvényesíteni tudjuk.

Kérem szavazataikkal támogassanak!

Tisztelettel:

Szvitankó Tamás
a 7.sz.választókerület
független képviselő-jelöltje
06 / 20-966-4638
 


 
 


/2006.08.14./


 

 

KulturForum Európa érdemérmet kapott dr. Jánosdeák Gábor

               

       Ez a díj egy érdemérem. A KulturForum Európa 15 éve adja át minden évben „Az európai kultúráért” díjat és bizonyos időszakokban ezt az érdemérmet adományozza. Ebben az évben a KulturForum Európa díjat a Musica Mundi Alapítvány és az Interkultur Hungária Kht kapta, az érdemérmet pedig három személynek nyújtottuk át a Zempléni Fesztivál szervezői közül – nyilatkozta Dieter Topp, a KulturForum Europa elnöke…
    Elsőként Sárospatak város polgármesterének, dr. Jánosdeák Gábor úrnak, akinek hatalmas érdeme van abban, hogy 15 éve segít ennek a fesztiválnak a szervezésében. A különleges érdeme ennek a fesztiválnak, hogy nem egy metropoliszban, a fővárosban jött létre, hanem a vidéken. Különösen ebben a zempléni régióban van nagy jelentősége ennek a fesztiválnak, aminek a múltja elég viharos volt az unióhoz való csatlakozás előtt is, de még most sem problémamentes. A történelmi Zemplén területe egyrészt Szlovákiában, másrészt Magyarországon fekszik. Nagyon fontosnak találjuk, hogy ez a két ország a kultúra területén is közel legyen egymáshoz. A polgármester úr ebben a törekvésben már sok év óta hatalmas munkát fektetett és ezt a munkát, ezt a törekvést - ami tulajdonképpen az európai eszme megvalósítása - szeretnénk most ezzel jutalmazni. Ezt valaki aki kívülről, jön, még jobban látja, még jobban tudja értékelni, mint aki itt él. Természetesen ezek a fesztiválok anyagi támogatók nélkül nem működnek, ezért döntöttünk úgy, hogy a fő szponzor, az Antenna Hungária vezérigazgatója, dr. László Géza is kapjon ilyen érdemérmet. És nem utolsó sorban a fesztivál művészeti vezetőjét Hollerung Gábort tüntettük ki, aki hatalmas erőfeszítéssel törekszik arra, hogy igazán neves művészeket nyerjen meg ennek a fesztiválnak.
 


 
 


/2006.08.14./


 

 

Táboroztak az ÁVG diákjai

               

    Idén nyáron is megrendezte hagyományos nyári táborait az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium. Július végén közel hetven diák vehetett részt a Tisza-tó körüli kerékpártúrán és az azt követő vizitúrán a Felső Tisza vidékén Tiszabecstől - Gergelyiugornyáig. A résztvevő tanulók, öregdiákok és szülők, nemcsak a táj szépségeivel, hanem az érintett területek nevezetességeivel is megismerkedhettek Tóth Csaba és Aros János tanárurak vezetésével.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.08.14./


 

 

Hátrányból előnyt

               

    Együttműködési megállapodást írtak alá a sárospataki és a szlovákiai nagykaposi kistérségek vezetői a Tolcsvai Borfesztivál keretében lebonyolított szakmai napon. A dokumentumot dr.Jánosdeák Gábor a pataki kistérség vezetője, valamint Gabri Rudolf a kaposti kistérség elnöke írták alá- tájékoztatja az olvasókat Bódisz Attila, újságíró. Pásztor Zsolt vidékfejlesztési menedzser elmondta: mindkét mikrorégiónak azonosak a problémái, így közösen kell keresni a kivezető utat is. A mostani partnerségi kapcsolatot a nagykaposiak kezdeményezték, ugyanis a Szülőföld Alap támogatja az ilyen kezdeményezéseken keresztül a határon túli civil szervezeteket. Erre nagy szükség is van, hiszen a szlovákiai magyar szervezetek szervezettségben még elmaradnak az anyaországiaktól - tudatta Gabri Rudolf. Mint hozzátette, szeretnék közösen előnnyé tenni azt, ami eddig hátrányként kellett elviselni, vagyis a határ okozta elzártságot.
 


 
 


Bódisz Attila, újságíró
/2006.08.14./


 

 

Nagy sikerű kerti partival egybekötött zenés Istentisztelet

               

    A Zempléni Fesztivál keretében már hagyománnyá vált a vasárnap délelőtti zenés Istentisztelet, melynek keretében az idén a Balassa Ildikó vezette Akadémiai Kórustársaság előadásában Johann Sebastian Bach: Jesu meine Freude című motettáját hallhatta a mintegy ötszáz fős közönség - nyilatkozta Virágh Sándor, református lelkész. Az alkalom kedves eseménnyel, Herman Nagy Zsófia megkeresztelésével kezdődött, s mivel a változó időjárás kegyes maradt a jelenlevőkhöz, a templomkertben Márki Bertalan főszakács által elkészített toros káposzta, sült kolbász és a helyiek ez alkalomra készített sokféle süteménye várta az egész gyülekezetet.
Ref. Lelkészi Hivatal 2006. 08.14.
 


 
 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2006.08.14./


 

 

Nyitókoncert a Rákóczi-vár udvarán

               

    A szokásos nyitókoncerttel kezdetét vette az idei, jubileumi Zempléni Fesztivál Sárospatakon, valamint a környező településeken. Ezúttal két hét alatt, negyven helyszínen, körülbelül hetven produkciót kínálnak a szervezők. Dr. Jánosdeák Gábor, Sárospatak polgármestere szerint a rendezvény erőssége a helyszín, hiszen az olyan szép díszlet, mint a Rákóczi-vár, bárhol megállná a helyét. A Zempléni Fesztiválon idén részt vesz az egyik rangos, európai kultúrát támogató alap megbízottja, Dieter Topp, aki amellett, hogy gratulált az eltelt 15 esztendőhöz, további sikereket kívánt a szervezőknek. Dr. László Géza a főszponzor Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója nem titkolta, egyre nehezebb összeszedni a pénzt a fesztiválra, de ők maguk továbbra is a rendezvény mögött állnak. A szombati nap minden bizonnyal egyik leglátogatottabb rendezvénye volt a hercegkúti tunki party, ahol sramli muzsika mellett a helybeliek egyik sajátos és közkedvelt eledelét szolgálták fel, a német nemzetiségi falu szabadidő parkjában. A Zempléni Fesztivál az Union Rézfúvós Kvartett koncertjével részben csatlakozott a több ezer embert megmozgató III. Tolcsvai Borfesztivál programjához, Sárospatakon pedig, minden este jazz zene várja az érdeklődőket A Művelődés Háza előtti patkóban.
 


 
 

További fotók >>>

Bódisz Attila, újságíró
/2006.08.13./


 

 

Bemutatkozik a Fidesz kispataki képviselőjelöltje

               

    Szabó András 1968-ban született, pontosan abban az évben, amikor Sárospatak újra város lett. A Téglagyár mellett nőtt fel, tanulmányait az akkor még működő kispataki iskolában kezdte. Családjával együtt azóta is Kispatakon él. Felesége az Újhelyi Kórházban ápolónő, két gyermeket nevelnek. András a Fidesz és a KDNP képviselőjelöltje a 9. számú választókörzetben, Kispatakon.
 


 
 

A Fidesz Sárospataki Szervezete
/2006.08.13./


 

 

A Lvovi Szent György Székesegyház énekkara Sárospatakon

               

    Sárospatak görög katolikus egyházközösségének a karával, május hónapban Lembergbe utaztunk, ahol egy hétvégét töltöttünk el a Szent György Székesegyház vendégeként. Ott egy liturgián vettünk részt, közreműködve a liturgia éneklésében. Akkor ismerkedtünk meg Nagyíja Povorovnyikkal, az énekkar vezetőjével, aki jelezte, hogy szívesen eljönnének a fesztivál keretében Sárospatakra – mesélte el a csodálatos koncert előzményeit Mosolygó Tamás sárospataki parókus...
   Reméltük, hogy esetlegesen sikerül a fesztivál keretében - már az idén - az ő éneklésüket megvalósítani. Sajnos erre már nem volt lehetőség a kései időpont miatt, ugyanis akkora a fesztivál programja már összeállt. Így most a következő esztendőben reméljük, hogy sikerül majd újra őket vendégül látni és az ő gyönyörű szép éneklésüket, Istent dicsőítő, liturgikus vallási és népdaléneklésüket újfent meghallgatni. Az énekkarnak a vezetője Nagyíja Povorovnyik, a parókus pedig Roman Kravcsik. Most 5 napot tartózkodnak Sárospatakon, megismerkednek városunkkal, kirándulásokat tesznek a környékre, hallgatóként bekapcsolódnak a Zempléni Fesztiválba és élvezik a pataki környezetet. Nagyon örülök, hogy sikerült ezt a kapcsolatot is a többi kapcsolat után fölvenni és élővé tenni. Nem ez az első kapcsolat a lembergiekkel, hiszen az Árpád-ház kihalása után, ill. a tatárjárás után a keleti szertartásúaknak a jelenléte meggyengült Sárospatakon és a reformáció utáni időben éppen Galícia volt, ahonnan megerősödött a keleti szertartásúak vallásos élete a városban. Tudni kell, hogy 1940-ig egy Galíciában készült oltár volt a templomunkban, amely most is látható a templom hátsó oldalkápolnájában. Igaz már nem az eredeti szépségében, de faragásoknak és a festéseknek a szépsége ma is nagyon gyönyörű. Most nem éppen ilyen tárgyi jellegű és vallási értékű dolgot kaptunk tőlük, hanem az éneklésnek egy csodálatos kultúráját, szépségét, amely ugyanúgy megerősít bennünket, mint ahogyan megerősítette a régi korok embereit is, és ahogyan a szép éneklés az embert megerősítheti. Reméljük ez a kapcsolat tovább él velük.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.08.13./


 

 

Sikeres volt a Dixieland Fesztivál

               

     Túl vagyunk a XI. Sárospataki Dixieland és Blues Fesztiválon, amiről néhány nappal a fesztivál vége után, már átgondoltan mondhatunk véleményt. Úgy hiszem – mint kezdetektől az egyik főszervezője ennek a fesztiválnak -, hogy akár a szakmai, akár a lebonyolítás színvonalát nézzük, az utóbbi évek, vagy akár az egész sorozat egyik legsikeresebb fesztiváljának lehettünk részesei az idén – nyilatkozta a rendezők részéről Stumpf Gábor…
  Hangulatában mind a két nap nagyszerű volt, tökéletes időjárási körülmények között, tökéletes helyszínen, nagyon jó előadásokkal. Akármelyik előadót említhetem, pl. az itt először fellépő Hot Club of Hungary csapatát, vagy mondjuk Fekete Jenőt és a Muddy Shoest, illetve az első napot záró Budapest Ragtime Bandot. Igazán jó hangulatú estével zártuk az első napot, amit aztán a második nap még fokozott. Persze az izgalmakat fokozta az időjárás is, hiszen még délután esett az eső, de mint örök optimisták, végül is kitartottunk és nem hiába. Ugyan voltak véleménykülönbségek, de végül is örülök, hogy nem hagytuk magunkat az előadók által befolyásolni és a kinti helyszín mellett döntöttünk. Mindig nagy rizikó egy-egy ilyen döntés, azonban az időjárás most minket igazolt. Bár A Művelődés Háza mint esőhelyszín kiváló adottságokkal rendelkezik, mégis a Vizikapu az igazi, ezért mi ha egy mód van mindig igyekszünk ehhez ragaszkodni. Az esti programról pedig - amit a Miskolc Dixiland Band kezdett, majd a Pribojszki Quartett követett - szerintem csak legfelső fokon lehet beszélni. Az külön élmény volt, amikor Bényei Tamás (trombita) és Pribojszki Mátyás (szájharmonika) kettősét hallhattuk, amikor mindkét előadó a tőle telhető legtöbbet igyekezett kihozni hangszeréből, s úgy hiszem sikerrel. Ugyanakkor említhetném a francia Jazzticots együttes játékát, ami szintén nagy élmény volt, a jelenlévők számára újszerű dolgot hoztak. Őket még nem hallottuk itt, a pataki fesztiválon. Természetesen az i-re a pontot a két napos fesztivált záró Hot Jazz Band tette fel Bényei Tamás vezetésével. Egy kis öröm zenélés még a végére is jutott, ezt a Francia Jazzticots és a Hot Jazz Band „követte” el. Ja és majdnem megfeledkeztem arról a fiatal táncos csapatról, akik mindkét este hangulatát emelték látványos, fáradhatatlan táncaikkal. Ők egyébként a Hot Jazz Band budapesti klubjának állandó vendégei, akik most Patakra is elkísérték kedvenceiket. A XI. Sárospataki Dixieland és Blues Fesztivál úgy hiszem minden igényt kielégített. Talán csak nekünk szervezőknek maradt némi hiányérzetünk, ami azonban nem az előadókkal, sokkal inkább a közönséggel kapcsolatos. Sajnáltuk, hogy a helybéliek közül nem jöttek ki többen a Bodrog partra. Ha megteszik, bizonyára Ők is jól érezték volna magukat. Voltak viszont az ország legkülönbözőbb részeiből, s ennek nagyon örültünk.
   Meggyőződésem, hogy a reklámja minden eddiginél jobb volt, olyan marketing munkát végeztünk idén, amilyen eddig még soha nem volt. Nem csak Sárospatakon, hanem az egész térségben. Nyíregyháza, Miskolc vonaláig biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan tudtak a rendezvényről. Országos hírverése is volt, nyílván ennek volt köszönhető a távoli vendégek jelentős száma. A mostani közönségnek kb. a fele volt pataki, a másik fele pedig máshonnan, messzebbről jött. Egyre több a fesztivál a térségben az egész nyári időszakban, ezt is be kell kalkulálni. Kis szépséghibája a dolognak, s ez még idetartozik, hogy saját kis városunkban sem tudunk egymásra odafigyelni, illetve másokra tekintettel lenni. Nyílván ennek köszönhető, hogy a Bodrog túloldalán a kikötőben „ellenrendezvényt” szerveztek, ami zavarta a fesztivál vendégeit. Pedig a Pataki Nyár kiadvány már márciustól kézbe vehető, tehát mindenki tudhatta, hogy ezen a két napon dixi lesz. Ezt nagyon szerencsétlen dolognak tartom, annál is inkább mert az ellenszervezők éppen a korábban intézményünk kezelésében álló kikötői területen, tehát velünk majdnem szemben követték el a dolgot. Tavaly a szúnyogírtás, most ez. Úgy látszik, valami mindig kell, hogy megkeserítse a szánk ízét.
Ennek ellenére természetesen folytatjuk, s remélem jövőre hasonló jó fellépők, s még több a blues és a dixi muzsika iránt érdeklődő vendég tart velünk.
 


 
 

/2006.08.13./

 

 

Urbán György kiállítás Sárospatakon

               

     Ez az anyag a Nemzeti Múzeum kiállítása után jött ide Patakra. Nagyjából az az összeállítás, ami előtte 2000-ben a Budapest Galériában volt látható, de azóta kétszer volt Párizsban, egyszer Prágában és Stutgartban is ki volt állítva. Ez most egy magyarországi másodpremier – mondta a Múzsák Templomában augusztus 11-én, a kiállítása megnyitója után Urbán György festőművész…
  Egy élő műalkotást is bemutattam, Dienes Franciskát, akin az általam készített csövek, körök, félgömbök szerepeltek. Érdekes volt a széplány arcán, illetve testén látni ezeket a dolgokat. Egy új utat nyitott ez a munkásságomban, ebben ilyen kozmikus gondolatok szerepeltek. Megjelenik a kozmosznak, a mindenségnek a háttere, egy ilyen fél-plexigömbökre festett színes kép, ami hátulról neonnal van megvilágítva, ami a szubjektumot jelképezi a nagy világmindenségben. Hogy egyedül vagyunk, vagy nem, ez egy filozófiai kérés, ez a gondolat szerepel ezen a soron. Ezen kívül zenei, ritmikus kérdések, hogy bizonyos formák hogyan ismétlődnek, hogyan szerepelnek, hogy villan el a fény, szóval ezek a festői problémáim most, és ezeket akarom továbbfejleszteni majd a következő évi római kiállításon.
 


 
 

További Levi fotók >>>

Törő Gábor
/2006.08.12./


 

 

Bemutatkozik a Fidesz 8.sz képviselőjejöltje

               

     A Fidesz és a KDNP jelöltje a 8. számú választókörzetben Lendák Lajos Sárospatakon született 1976. március 5-én. Bodroghalászban nőtt fel, családja, rokonai, barátai ma is ott élnek. Onnan járt iskolába, a Petőfibe, majd az érettségi után a Képzőbe, ahol tanítóként és oktatás informatikusként végzett. Ezt követően Egerben tanult, ahol történelem tanári diplomát szerezett. Korosztályából egyre többen költöznek el, ő azonban hiszi, hogy van értelme itt maradni, vagy ide költözni.

(A légi felvétel nagyítható)


 
 

A Fidesz Sárospataki Szervezete
/2006.08.12./


 

 

Sárospatakon járt a Mikszáth Társaság

               

    A Mikszáth Társaság 1993-ban alakult meg Nógrád megyében. Kimondottan azzal a céllal, hogy Nógrád megye - Madách után - második legnagyobb szülöttjének az életművét állandóan szem előtt tartsa, közvetítse, beszéljen róla, illetve, hogy Nógrád megye irodalmi értékeit is közreadja, megjelenjen az ünnepségeken, s szorgalmazza az emlékjelek állítását - nyilatkozta Dr. Praznovszky Mihály a társaság elnöke.
  A társaságnak jelenleg több mint 350 tagja van. Igen élénk és aktív életet élünk, az ország majdnem minden megyéjéből van tagtársunk, sőt Európa hét más országból is. Évente rendszeresen három nagy eseményünk van: januárban Mikszáth születésnapját ünnepeljük; májusban mindig elmegyünk a budapesti temetőbe, ahol Mikszáth Kálmán sírját koszorúzzuk meg, októberben, Kálmán napon pedig felköszöntjük vidáman, jókedvűen a mestert, hogy Isten éltesse sokáig. Eközben persze vannak kisebb-nagyobb eseményeink. Ki kell emelni 1997-et, Mikszáth születésének 150. évfordulóját, amikor egész évben, az egész Kárpát-medencét megterheltük Mikszáth rendezvényekkel. Több szobrot is állítottunk az év alatt, amire mi gyűjtöttük össze a pénzt. Horpácson egy hatalmas nagy Mikszáth bronz szobor ül a kastély előtt és várja a látogatókat, de állítottunk az író feleségének is szobrot Mohórán, de Ausztriától kezdve Szlovénián át Erdélyig mindenütt vannak tábláink, szobraink, amikre mi gyűjtöttük össze a pénzt és állítottuk fel. Minden évben megyünk egyszer kirándulni, vagy tanulmányútra. Mindig Mikszáth emlékhelyet keresünk fel, de természetesen összekötjük az egyéb látnivalókkal, hiszen azért nem zárkózunk be - nekünk az egyetemes magyar nemzeti kultúra a legfontosabb. Így aztán már gyakorlatilag szinte minden Mikszáth emlékhelyen voltunk a Kárpát medencében, Selmecbányán, Rimaszombaton, Fogarason, Szegeden, Budapesten, a történeti Nógrádban, tehát az elszakított felvidéki részen, és már voltunk az Alföldön is. Most eljöttünk Zemplénbe, mert bármennyire is nógrádi a csapat nagy része, ezt a tájat kevésbé ismerjük. Tudjuk jól, hogy itt, ami van, érték, történeti érték, az nem egy háromnapos program, hanem az egy három éves programra is bőven elegendő, de most csak egy villanásnyi látogatást teszünk Sárospatakon. Ez után Sátoraljaújhelyre megyünk, majd a klasszikus gönci, vizsolyi és monoki emlékhelyeket látogatjuk meg. Utunkat kiegészítjük egy kitérővel, ugyanis ezen a tájon született Cinke Ferenc Munkácsi díjas érdemes művész Pácinban, akinek most lenne a 80. születésnapja. Tekintve, hogy élete döntő részét Nógrádban élte le, mi nógrádinak tartjuk. Elmegyünk, felkeressük az emléktábláját, és azt is megkoszorúzzuk.
  Tehát azért jöttünk ide, hogy a pataki diákok, a pataki diákélet egyik klasszikus megörökítőjének, Mikszáthnak az emlékét kövessük nyomon. Hiszen több regénye, a Két koldusdiák és a Különös házasság is itt játszódik. Mikszáth maga is eljött egyszer Rákóczi nyomába, amikor Borsiban felavatták a Rákóczi emléktáblát, ő is ott volt, tehát bármerre nézünk, Mikszáth emlékével találkozunk ezen a tájon is. Bízunk abban, hogy a pataki olvasók is ugyanúgy szeretik Mikszáthot mint mi, és ahogy fogadtak bennünket, amilyen szeretettel, annak alapján úgy tűnik, ez igaz is.
 


 
 

További fotók >>>
Cziczer Katalin
/2006.08.12./


 

 

Elkezdődött a Zempléni Fesztivál

               

    Az idén is nagy várakozással tekintettünk a Zempléni Fesztivál elé, hiszen ez a fesztivál az elmúlt másfél évtized alatt kellemes megszokássá vált számunkra, ami viszont mindig tartogatott valami meglepetést is. Az idei hangversenysorozat jellegzetességeiről Turjányi Miklóst, a fesztivál igazgatóját kérdeztük…
 Az előzetesen, tavasszal kiadott programfüzetünkhöz képest elég jelentős eltérés van a programban, mert egy Európai Uniós inter-regionális pályázatot nem nyertünk el, amire nagyon számítottunk - ez persze főleg a szlovákiai oldal programját érinti. Idén nagyot szerettünk volna előrelépni az előzetes terveinkben, lett volna 12 komoly, nagy koncert Szlovákiában is. Ennek a tükörképe itt a magyar oldalon is megjelent volna, de ezeknek a nagy része elmaradt. Viszont amit most mindenki a kezében foghat itt a rendezvények helyszínén, az úgynevezett tényleges programfüzetet, abból természetesen minden meglesz tartva. Itt már csak az időjárás a kérdés, hogy a kültéri, szabadtéri rendezvényeket meg tudjuk-e az eredeti helyszíneken tartani, vagy pedig a programfüzetben is szereplő esőhelyszínek lépnek életbe. Ezt mindenhol csak aznap délután döntjük el, és azt a mi honlapunkon - a www.zemplenifesztival.hu -n - naprakészen nyomon lehet követni, mi ugyanis arra minden nap fel fogjuk tenni, hogyha helyszínváltozás lenne.
 A tradícióinkat azt hiszem, már nem kall felsorolnom, tehát, hogy nyitókoncert Sárospatakon, a várudvaron, a záró koncert majd a végén a Református Templomban, közte sok-sok remek program, kirándulókoncertek. Most is vannak lakomával egybekötött programok, ez az Andalúziai éjszaka.
Ami újdonság, egyrészt, hogy minden este van jazz koncert. Két helyszínen is, egymással párhuzamosan a Sárospatakon A Művelődés Háza előtti patkóban, valamint Sátoraljaújhelyen a színház előtti kis téren, amit Jazz Udvarnak neveztük el. Tehát itt minden este lehet arra számítani, hogy szól a jazz. Ezen kívül nagyon erős az idén a színházi-táncházi programkínálat, ami eddig talán nem szerepelt ennyire nagy súllyal a fesztivál programjában. Remek néptánc produkciónk van, a „Csárdás - A kelet tangója”, valamint lesz egy nagyon érdekes táncos színház, amit az egri Gárdonyi Géza Színház művészei táncolnak. Végül is színészek, de táncolják, ez a Dezsavű, ami augusztus 23-án lesz Sátoraljaújhelyen. Lesz egy igazi ősbemutató a Bartók évhez kapcsolódóan, Bartók Bélának a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve, amire mi egy vadonatúj koreográfiát készítettünk Zsuráfszky Zoltánnal, a remek néptánc koreográfussal. Annak itt lesz a bemutatója A Művelődés Házában, 12-én. Lesz még két olyan koncert, amivel Mozartra emlékezünk. Az egyik azért különleges, mert egy sztárparádé a pataki vár udvarán, Miklósa Erika, Szakcsi Lakatos Béla és Bálint János szólóival egy kicsit másként játsszuk Mozartot, mint ahogy ezt a mindennapi koncertközönség megszokhatta, de szerintem nagyon fogják élvezni. A másik, pedig azért különleges, mert egy Izraelből érkező kamaraegyüttes - kiegészülve itteni, tehát a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar egy részével, valamint a Sátoraljaújhelyi Dohánygyár Fúvószenekarával - fog játszani a tokaji Zsinagógában, 15-én. Mozartnak azokat a muzsikáit válogatták össze, amelyek úgynevezett keleties, törökös hangvételűek. Lesz persze emellett opera - ahogy már tavaly is volt - a Disznókő Szőlőbirtok traktorgarázsában, Verdi Rigolettója. Rengeteg kamaraprogram lesz még a kis helyszíneken, amelyek közül nem is nagyon tudok kiemelni, inkább csak azt a tényt, hogy mindegyik valamiért egy különleges kis koncert - vagy a hangszer-összeállítása miatt, vagy a témaválasztása miatt. Tehát pl. egy barokk koncert lesz, de nem egy szokványos, hanem a barokk korban élt zeneszerzőnők kompozícióit válogatta össze az a csapat. Vagy lesz egy énekesnő négy klarinétossal, ami megint nagyon érdekes, vagy Maros Éva Geiger Györgyel, ami trombita-hárfa duó. Vagy lesz egy olyan szaxofonos fiú egy zongorista hölggyel, aki pedig eredetit, tehát nem átiratokat játszik, hanem eredeti klasszikus szaxofon műveket fog előadni, többek között olyan zeneszerzőtől, aki egy nagyon híres filmzeneszerző, valamint japán zeneszerzők műveit adja elő az Oremus szalonjában, azon az úgynevezett szalonkoncerten.
Azt hiszem mindenki kedvére válogathat. A gyerekes családoknak is kínálunk három programot, így hétvégén a délutáni órában egy gyermekoperát, Csemiczky Miklósnak a Brémai muzsikusok-ját. Vagy itt a várudvaron lesz a Mátyás mesék a Honvéd Kamaraszínház előadásában, ami Mátyás király legendáit eleveníti fel, vagy az utolsó hétvégén, Kőkapun, egy kirándulókoncert keretében szintén egy ilyen családi programot tervezzünk a kisvasutazással, és ott fönt pedig a Gázsa Együttes és Demeter Erika nagyon jó kis népi zenét játszik illetve népéneket fog énekelni. Lesz Ghymes koncert, ami megint csak azt hiszem, hogy sok embert vonz a sárazsadányi futballpályára. Ez a program azt az oldalhajtását erősíti, hogy minden évben egy ilyen populárisabb, nagyobb tömegek érdeklődését vonzó programot lopjunk be a fesztiválba. Egyetlen feltétel van, hogy a rendezvény színvonalas legyen, mert nálunk a színvonal a lényeg. Volt a Cafe Club Singers, vagy tavaly az az amerikai énekegyüttes, most pedig a Ghymes. Szerintem ez bőven vállalható a Zempléni Fesztivál keretében.
 Az idén először csatlakoztunk egy internetes egy jegyértékesítő rendszerhez a Ticket Portál rendszeréhez. Tehát, aki otthonról szeret programokra jegyeket vásárolni, az akár online is megteheti. Akár a mi honlapunkon keresztül a www.zemplenifesztival.hu -n van egy jegyrendelés link és akkor hozzánk egy e-mail üzenet érkezik a mi e-mail címünkre, és a kolleganők rögtön válaszolnak, hogy hol lehet a jegyet kifizetni vagy átvenni. Aki pedig teljesen direktben szeretné, az a Ticket Portálon keresztül akár hitelkártyával, vagy valamilyen fizetési móddal megválaszthatja otthonról a jegyeit.
 


 
 


Törő Gábor
/2006.08.12./


 

 

Megújult a könyvtár

               

    Nagy örömünkre, a Nemzeti Kulturális Alap program igazgatósága elfogadta a pályázatunkat és 230 ezer Ft-ot kaptunk a könyvtári arculat és az információs szolgáltatás kiépítésére. Erre nagyon nagy szükség volt, ugyanis már 22 éve ez az arculatunk, ami már korszerűtlenné vált – nyilatkozta Halász Magdolna, a városi könyvtár igazgatónője…
  A másik dolog az, hogy a könyvtár A Művelődés Házában működik, és a városba jövő turisták vagy érdeklődők számára nem volt egyértelmű, hogy hol található a könyvtár épülete. Ezért is örültem annak, hogy a pályázati célkitűzéseink megvalósításához megnyerhettem Mihalcsikné Forgács Mária dekoratőr grafikust, aki megálmodta a mi elképzeléseinket. Ezek alapján A Művelődés Háza főbejáratánál, a könyvtár bejáratánál és a lépcső feljáratánál eligazító táblák várják az érdeklődőket, amelyek a könyvtárra való információt tartalmazzák. Tehát a nevét, a logóját, és a nyitva tartás idejét. Ezen kívül a könyvtári részlegen belül megfelelő táblák segítik az olvasókat az eligazításban. Ezek a táblák ízlésesek, a belső térhez harmonikusan illeszkednek. Még nincs teljesen kész, de reméljük mindenki megelégedését, és tetszését fogja kiváltani ez a megújult külső és belső környezet, ami tovább fogja növelni a könyvtár vonzerejét.
 


 
 

További fotók >>>
Cziczer Katalin
/2006.08.12./


 

 

Hustác, Józseffalva és környékének Fidesz képviselőjelöltje

               

     A 7. számú választókerületben (Hustác, Józseffalva és környéke) a Fidesz és a KDNP képviselőjelöltje Stumpf Attila 1969-ben született Sárospatakon . Gyökerei innen erednek, hiszen dédapja 1869-ben került Józseffalvára. Nagyapja is itt élt; a falu, sőt az egész város ácsa volt, így nagyon sokan ismerték. Édesapja pedig ide született 1935-ben. Házasságkötése után 1995-ben Attila a Bessenyei utcában vett lakást, azóta itt ott él családjával. Mozdonyvezetőként dolgozik, jövőre végez a Képzőben.

(A légi felvétel nagyítható) 
 

A Fidesz Sárospataki Szervezete
/2006.08.11./


 

 

Búcsú a Crescendotól

               

    Az utolsó koncert attól különleges, hogy egy egész kurzusnak a záróeseménye. A kurzus színvonalát azt hiszem, jelezte a műsor színvonala is, de a jelenlévő közönség is a legnagyobb volt a mostani fesztivál koncertjei közül. A tapsaik is fantasztikusan lelkesítők voltak – számolt be lelkesen a Crescendo záró koncertjéről Dominkó István zongoraművész…
 Azt gondolom, hogy a műsort is sikerült úgy összeválogatni, hogy mindenkinek megadja azt a különleges szórakozásra, kikapcsolódásra való lehetőséget, amire vágyott. Ugye mi mindig fontosnak tartjuk a zeneművek mellett azt a lelki és szellemi felfrissülést, ami nélkül nem nagyon van értelme az életünknek, mert ha nem tudunk megállni, megnyugodni, akkor hiába élünk. Erről szólt az a néhány bibliai vers is, ami elhangzott. Ez, azt gondolom épülésünkre szolgált, mint ahogy a muzsika is, amit hallhattunk a fiatalok előadásában.
A szerkesztőség, valamint a város vendégszerető és zenekedvelő közönsége nevében ezúton is kifejezzük köszönetünket azért a sok zenei élményért, kedvességért, amit Crescendo Con Sprito művészeitől kaptunk. Szeretettel visszavárjuk Őket!
 


 
 

További fotók >>>
Cziczer Katalin
/2006.08.11./


 

 

Termelőüzemeket látogatott a polgármesterjelölt

               

    Mi nagyon fontos dolognak tartjuk, hogy a polgármesterjelöltünk megismerje a városban működő ipari üzemeket, azok tevékenységét, az ott dolgozó embereket. Ezért látogatta meg a Csepel helyén működő 12 vállalkozást az elmúlt napokban a Kerchner Zoltán polgármesterjelöltünk – nyilatkozta Újhelyi Ernő, az MSZP képviselőjelöltje.
 Látogatása során megismerte az itt dolgozó embereket, a munkafolyamatokat, a cégek perspektíváit a jövőt illetően. A városfejlesztési terve kialakításánál mindenféleképpen figyelembe tudja venni az itt elhangzott véleményeket és a vállalkozók által az önkormányzattól kért segítséget, ami igazából ma már nem lehet sok, de a minimális is jól jöhet adott esetben. A vállalkozásokat oly módon szeretné segíteni, amilyen eszközei vannak az önkormányzatnak. Tehát, hogy ha megfelelő szakemberekre van itt szükség a fejlesztés érdekében, akkor ebben tud segíteni az önkormányzat, akár lakáskérdéssel, akár a képzésben való orientálásokkal, hogy hogyan képezzék a szakembereket, vagy talán azzal is, hogy az innen elment, máshol tevékenykedő szakembereinket, fiataljainkat hazacsábítani különböző eszközökkel. Elsősorban mindenképpen erősíteni szeretnénk a meglévő vállalkozások pozícióit, hogy maradjanak meg, akik rutinnal, tapasztalattal rendelkeznek. Ez a könnyebbik oldala. A nehezebb pedig az, hogy teljesen új beruházásokkal, akár zöldmezőssel is munkahelyeket teremteni. Itt nem nagy létszámra kell gondolni, hanem 10-12 fős vállalkozásokkal indítani, természetesen előtte felmérve, hogy milyen munkaerő van, ami rendelkezésünkre áll, és megpróbálni olyan irányú tevékenységet beindítani.
 


 
 


/2006.08.11./


 

 

A Bodrog Néptánc Együttes Sárospatak Egyesület Lengyelországban

               

    A Bodrog Egyesület harminc táncosa vett részt azon a nemzetközi néptánc és népművészeti fesztiválon, melyet a Gorlicei Járás Művelődési igazgatója Francisek Rzeszutek szervezett. A “Kultúrák Panorámája” elnevezésű rendezvénysorozaton ukrán, szlovák és lengyel csoportokkal közös műsorokban vettünk részt - nyilatkozta Darmos Csaba művészeti vezető. A csoport július 28.-án pénteken, a déli órákban indult útnak. Este hat óra körül érkeztünk meg Szymbarkba, ahol a rendezvény igazgatója fogadta a csoportot. A szállás elfoglalása és a vacsora után egyeztettük az előttünk álló két nap programját, majd hajnalig tartó beszélgetés, mulatozás kezdődött. Szombaton délelőtt egy első világháborús katonai temetőt látogattunk meg, és megkoszorúztuk az elesett magyar katonák tiszteletére állított emlékművet. Kísérőink elmondták, hogy a nagyon szépen rendezett temető egy-egy részét az ott eltemetett katonák mai utódai tartják rendben. Minden évben érkeznek magyar, osztrák, német, orosz, lengyel katonák és elvégzik a megfelelő munkákat. A koszorúzás után Gorlicébe mentünk, ahol a városközpontban sétáltunk. Délután egy Európai Uniós Integrációs Konferencián vettünk részt, melynek fő témája a közös munkálkodás lehetőségeinek keresése, az EU.-s források kulturális célokra való felhasználásának módja, valamint az Egyesület és a Gorlicei Művelődési Központ közötti hosszú távú kulturális szerződés megkötésének előkészítése volt. A konferencia után Dominikovice településen közös műsorban táncoltunk 30 percet. A 300-400 fős közönség körében óriási sikert arattunk, és többen külön gratuláltak, és csodálták a temperamentumot, a dinamikát. A sikeres műsor után közös vacsorán vettünk részt, mely közös éneklésbe és táncba torkollott. A jó hangulatnak a szálláson sem lett vége. Előkerült a CD, és már szólt is a mezőségi zene. Hajnalig tartott a tánc. Vasárnap délelőtt szabad programunk volt, amit arra használtunk, hogy a délutáni egy órás műsort átnézzük, megbeszéljük. A fellépésre Szymbarszkban került sor egy skanzenben, ahol népművészeti vásár, kiállítás, ételkóstoló és középkori várjáték is várta az érdeklődőket. Műsorunkat, melyben bökönyi, magyarbődi, bodrogközi, szilágysági, mezőségi, lőrincrévi, sóvidéki táncok szerepeltek, ismét hatalmas tapssal fogadta a közönség. A rendezvény igazgatója is elismerően szólt az együttesről és a nagyközönség előtt is felvetette a közös együttműködés lehetőségét. Az este az előzőhöz hasonlóan zajlott. Zene, tánc, jó kedv, hajnalig.
Hétfőn reggeli után indultunk haza. Az ebédet már mindenki otthon, családi körben fogyaszthatta el. Nagyon jó volt ez a néhány nap, és nagyon hasznos. Nem csak a lengyel vendéglátókkal kialakult barátság miatt, hanem azért is, mert egy-egy ilyen fesztivál a legjobb közösségépítő tréning.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.08.11./


 

 

Megnyílt a VII. Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskola

               

    Augusztus 6-án megnyitotta kapuit a VII. Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskola Sárospatakon. Idén is érkeztek hallgatók Erdélyből és Németországból egyaránt - nyilatkozta Csetneki József. A festészet és grafikai ismeretek mellett az alkotás szabadságát és a mesterek nyújtotta segítséget nyújtja az augusztus 16-ig tartó kurzus. AZ ART ÉRT Alapítvány és a szabadiskola művésztanáraim akik a Patak alkotócsoport tagjai ösztöndíjat hoztak létre a májusban, tragikus körülmények között elhunyt művészbarátjuk, Gubis Mihály emlékének tiszteletére, amelyet a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó hallgató kap a szabadiskola végén.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.08.11./


 

 

Tisztelt Választó Polgárok!

               

    Engedjék meg, hogy néhány szóban bemutatkozzam!
Barna László vagyok, Sárospatakon születtem, itt is jártam általános iskolába, majd a tanulmányaimat a kazincbarcikai Irinyi János Vegyipari Szakközépiskolában folytattam, ahol vegyész technikusi oklevelet szereztem.
1979-1981 között az akkori Borsodi Vegyi Kombinátnál dolgoztam.1981-ben hazajöttem, és a Borsod Megyei Gyümölcsszesz, és Üdítőipari Vállalatnál helyezkedtem el.1984-1992 között a volt Bodrogközi Állami Gazdaságnál különböző középvezetői beosztásokban tevékenykedtem.1992-től saját vállalkozásaimat vezetem.
Jelenleg a feleségemmel, aki a Magyar Vöröskereszt Kistérségi titkára, közösen idegenforgalommal és vendéglátással foglalkozunk.
Nagyon jól ismerem a környék problémáit, az itt élők gondjait, hiszen itt élek már több mint 40 éve.
Úgy érzem, egy dinamikusabb, fejlődőbb; az itt élő emberek problémáit ismerő; és megoldani is akaró, szolgáltató önkormányzati képviselőre, és polgármesterre lenne szükségük az itt élőknek.
Ezért szeretném elnyerni az Önök bizalmát, és figyelmükbe ajánlani egy nagyszerű gazdasági szakembert polgármesternek: Kerchner Zoltánt.
Néhány probléma, amit meg kívánok oldani a megválasztásom esetén:
Városfejlesztés:
- A környék jelentős részén nincs megoldva a csapadékvíz elvezetése
- Az utak állapota rossz, javításuk szükséges
- A strandszezonban a parkoló kapacitásának elégtelensége mind a környéken lakóknak, mind a vendégeknek jelentős gondot okoz
- A Fazekas-sor szennyvíz gondjai, valamint a Bodrog-part elhanyagoltsága, egészen a Suta patakig is megoldásra várnak
- A szennyvíz-, és gázberuházás miatt megsérült házak tulajdonosainak kárenyhítésére forrást kell találni.
Gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés:
Az Önkormányzati tulajdonban lévő strandfürdő fejlesztése mielőbb kezdődjön el, ez újabb munkahelyeket teremt és a környéken élőket a falusi turizmus plusz
jövedelemhez juttathatja
Szociális ellátó rendszer:
Nagy figyelmet kell fordítani az egyedül álló idős emberekre, a külterületeken élőkre fokozottabban koncentrálva ( Botkő-domb, Hosszúhágó-hegyhát) be kell vonni ezt a
területet is a falugondnoki szolgálatba; a jobb közbiztonság eléréséhez meg kell szervezni a „Szomszédok Egymásért Mozgalmat”
Ezek a gondolatok csak részei a rengeteg megoldandó feladatnak, várom javaslataikat, ötleteiket a közösen megvalósítandó cél elérésében, hogy egy szebb, használhatóbb környezetben élhessünk.
Megtisztelő bizalmukat előre is megköszönve!
                                                                                                                                                    Üdvözlettel: Barna László
 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.10./


 

 

Nyitott műhely

         

         

    Fesztivállal zárult a harmadik Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia
Kortárs zenei versennyel indult a sárospataki nemzetközi, összművészeti akadémiához kapcsolódó első Crescendo Fesztivál, melyen az Akadémia tizenegy különböző korú növendéke mutatta be kortárs, elsősorban magyar zeneszerzők darabját. A legjobbnak Doráti Antal művét játszó Megyesi Tímea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 4. éves oboa szakos hallgatója bizonyult, aki fődíjként szólóhangverseny-meghívást kapott a Magyar Rádió Márványtermébe. Bozay művek előadásáért kapott kitüntetést Farkas Dóra és Mózes Tamara a Bozay Alapítványtól, az Artisjus különdíját pedig a tizenhárom éves Korpai Dániel kapta Durkó Zsolt Törpék és óriások c. művének előadásáért. A tizenöt országból érkező 150 diáknak otthon adó Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémián nagy hangsúlyt kapott a kortárs zene, két zeneszerzőnek: Hollós Máténak és Daniel Matejnek volt az Akadémián mesterkurzusa, a zongoristák Körmendi Klára magyar kortárs zene kurzusát látogathatták, az énekesek pedig Rosemary Hardytól vehettek brit kortárs zenei órákat. „A magyarországi zenei képzésben általában kevésbé hangsúlyos a kortárs zene és az improvizáció, ami viszont elengedhetetlen feltétele a felszabadult játéknak, ezért helyezünk rájuk kiemelt figyelmet. Ugyanakkor nemzetközi akadémiánk arra is kiváló alkalom, hogy kortárs magyar zeneszerzők műveit népszerűsítsük a világban, számos kotta kelt így el, felfigyeltek szerzőinkre külföldi tanárok, diákok – nyilatkozta Dudás Eszter a Crescendo con Spirito Nyári Akadémia tanára.”
A kortárs verseny oboista győztese augusztus 1-én a Vártemplomban tartott kreatív istentiszteleten Benjamin Britten Metamorfózisá- nak három tételével is bemutatkozott. A Fesztivál nyitónapját záró kreatív istentiszteletről a hallgató az Akadémia és Fesztivál mottójaként vihette haza Timothy Bentch és Szabóki Tünde könyörgését: „Hinni taníts Uram!” Nagy Csaba oboaművész református énekfeldolgozásának szólóiban.
Az Akadémia reggeli áhítatai is megnyíltak a Fesztivál közönsége előtt. A különböző stílusú dicsőítések a teremtő Isten sokszínűségéről vallottak: volt, amikor héber gyökerű táncos igehirdetéssel, máskor gregorián, reneszánsz dallamokkal, vagy gospellel, modern ifjúsági dicsőítő énekekkel és hagyományos biblia magyarázattal indult a nap, egyszer vizuális, máskor zenei vallásos elmélkedés csendesítette és frissítette a fáradt résztvevőket, s olyan kuriózumok segítették az elmélyülést, mint Arvo Pärt Stabat Mater-e.
A tanítás a Fesztivál alatt is tovább folyt, délelőtt órákra jártak a kurzus résztvevői, de a közönség sem maradt szellemi táplálék nélkül, 11-től külföldi teológusok és művészek előadásait hallgathatták a kereszténység és művészet egy-egy találkozási pontjáról.
A Fesztivál hat napján kora délutántól késő estéig zenétől volt hangos a város. Sárospatak legszebb terein és termeiben promenád koncerteken mutatták be tudásukat az Akadémia növendékei. Nemzetközi versenyekre készülő diákok mutatkoztak be a közönség előtt, csak példaként említsük meg a tizenhárom éves csellistát, Ripka Jánost vagy Juhászt Tamást, aki a nemzetközi Liszt zongoraversenyre készült a Crescendo con Spirito Nyári Akadémián. Külön hangversenyen mutatkoztak be Lakatos György tanítványai, Ernst Toch hálaadó énekét egyszerre 12 fagott szólaltatta meg a színpadon. Önálló koncertet adott a zongora és az ének tanszak. Az érdeklődők a színész szekció nyilvános főpróbáján annak is tanúi lehettek, milyen oldó, kreatív gyakorlatok segítik az előadóművészek természetes mozgását a pódiumon.
Esténként változatos program várta a publikumot. A művésztanárok koncertjén már meglévő és frissen alakult kamaraformációk szerepeltek, Szecsődi Ferenc Körmendi Klárával Hubay Jenő Carmen-fantáziá-ját, Laborfalvi Soós Béla Rosemary Hardyval Bartók Kékszakállú herceg várának 7. ajtó duettjét adta elő. Az operaműhely Humor és szerelem címmel önálló est keretében mutatkozott be. A dramatizált jelenetekben Händel, Mozart, Rossini, Donizetti operáiból adtak elő részleteket a fiatal énekesek. Az áriákat, duetteket tanáraik bevezetői kötötték össze, az operakalauzok segítségével a közönség megismerhette a felcsendülő történetek kontextusát. A Művelődés Háza ragyogó, új faszínpadán, a jelzésszerű díszlet és visszafogott, de mindig egységes színpadképet teremtő jelmezek kíséretével a művészjelöltek játéka többször minimalista, modern rendezéseket idézett, ahol a néző egyszerre vonódik be és távolodik el a szereplők életétől, hisz kíváncsian várja a történet végét, amiről azonban tudja, hogy csak játék. Egy-egy jelenetben kivételes adottságú énekeseket hallhattunk, érdemes figyelnünk az ifjú magyar tenor, Gábor Zsolt további karrierjét, aki kanadai énekes társával, Mariane Lemieux-vel énekelte Donizetti Szerelmi bájitalának kettősét.
A két hetes művészkurzus alatt most először a Crescendo con Spirito Akadémiának saját szimfonikus zenekara alakult. A müncheni Hochshule für Musik-on tanító Christoph Adt vezette zenekar péntek este érett, telt szimfonikus hangzással, váratlan egységben és dinamikával játszotta Schumann, Respighi és Mozart műveit. Igaz ugyan, hogy minden zenekari tag felkészülten érkezhetett az akadémiára, hiszen már a kurzus előtt megkapta kottáját, de az eredmény ennek ismeretében is meglepő. Méltán ünnepelt tehát a koncert végén együtt a színpadon illetve a közönség soraiban az Akadémia apraja-nagyja. A terv jövőre még ambíciózusabb, szeretnék Händel Messiás című oratóriumát megszólaltatni, hisz így a vonósok és a fúvósok mellett kórus és énekesek is felléphetnek a fesztivál színpadán, sőt az oratóriumhoz kapcsolható vetítés megmozgathatja a képzőművészeket is.
Igazán a záró hétvégén teljesedett ki az Akadémia és Fesztivál programja. A színész szekció Dér András rendezésében A Művelődés Háza melletti parkszínpadon Arisztophanész Madarak c. drámáját adta elő. A mindig aktuális darab díszletek és jelmezek nélkül, kizárólag a színészek testének játékával hozott létre embervilágunkra utaló madárvilágot, beszélt manipulációról, diktatúráról, naivitásról és aljasságról. A szombati és vasárnapi gálahangversenyeken pedig az Akadémia legkiválóbb produkcióit mutatták be a növendékek. A sárospataki Református templomban tartott koncerten elsősorban szakrális művek hangoztak el. A német kontraalt, Tabea Lempe J. S. Bach h-moll miséjének Agnus Dei tételét énekelte, s itt szólalt meg John Cage Four6 c. félórás, egész teret betöltő meditatív zenéje húsz, hangszercsoportonként a templom karzatának különböző pontjairól játszó zenész előadásában. A Cage-mű megszólaltatói Daniel Matej szlovák zeneszerző kortárs zenei mesterkurzusának hallgatói voltak, akik vezetőjük szabad improvizációkra épülő művét másnap igen fegyelmezett és érzékeny zeneiséggel adták elő kotta nélkül a zeneszerző irányításával. „A nyitott kottától az improvizációig” c. kurzus egyik fuvolista résztvevője, Vass Ágnes szerint „hagyományos kottával lejegyzett művekhez szokott szemeink számára eleinte meglepőek voltak a nagyrészt szavakkal, számokkal és egyéb jelekkel leírt darabok, de végül egészen világosan kirajzolódott előttünk a „cél”: a zeneszerző által elképzelt, megvalósítandó hanghatás. Sok, a zenén túl mutató ismeretet adott nekünk ez a kurzus, megtanított arra, hogy az egyéni előadói teljesítmények mellett, elengedhetetlen az előadók folyamatos egymásra figyelése.”
Fontos üzenete ez a keresztény szellemiségű Akadémiának, ahol legalább olyan hangsúlyos szerepet kapott a tanárok-diákok közötti beszélgetés és szeretetteljes légkör kialakítása, mint a szakmai képzés, hiszen azt kívánják megmutatni növendékeiknek és közönségüknek, hogy művészként is lehet, sőt érdemes más emberekre odafigyelő, teljes, boldog életet élni.
 


 
 

Földy Lilla, a fesztivál szervezője
/2006.08.10./


 

 

Bemutatkozik a Fidesz lakótelepi képviselőjelöltje

               

    Sikora Attila - aki 28 évvel ezelőtt, 13 évesen költözött szüleivel a Lakótelepre - a Fidesz és a KDNP képviselőjelöltje a 6. számú választókörzetben. Azóta is ott él, most már feleségével és 10 éves kisfiával együtt. Az 1970-es évek vége felé a Lakótelep egy része még építés alatt állt, ő akkor nagyokat játszott a félkész házak között, ma pedig ezek egyikében lakik. A szeme láttára nőttek ki a házak, így ismeri a Lakótelep minden zugát.
 


 
 

A Fidesz Sárospataki Szervezete
/2006.08.10./


 

 

Fokozottan ellenőriztek a hétvégén

               

    Az országos rendőr-főkapitány helyettesének az utasítására a B.A.Z. megyei Rendőr-főkapitányság vezetőinek intézkedése alapján a 2006 augusztus 4-től - 7-ig tartó hétvégén a sárospataki rendőrkapitány vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el Sárospatak területére – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, közlekedési fővizsgáló.
  A fokozott ellenőrzés célja az volt, hogy a baleseti helyzetet javítsuk. A balesetveszélyes magatartásokat visszaszorítsuk és a közlekedést pozitív irányba befolyásoljuk. Ennek céljára látható rendőri jelenlétet biztosítottunk, a súlyos balesetek megelőzésére. Fokozott ellenőrzés végrehajtása az augusztus 4-én délelőtt, pénteki napon reggel 8-tól 10 óráig. 5-én, szombati napon 8-tól 10-ig. 6-án, vasárnapi napon 16 és 20 óra között került sor. Az ellenőrzés fő célja a 37-es főút látható ellenőrzése volt, melynek során a rendőrállomány ellenőrzőpontokon a 37-es főúton ellenőrizte a forgalmat, ellenőrizte a gépkocsivezetőket. Eredményes volt a közlekedési akció, helyszíni bírságok és szabálysértési feljelentések születtek.
 Augusztus 5-én 20 óra 50 perckor Sárospatak Rákóczi út és Eötvös út kereszteződésben személyi sérüléssel járó közúti baleset történt. Egy Volkswagen Passat típusú személygépkocsi Sárospatak Rákóczi úton közlekedett a közúti lámpától az Eötvös út irányába és a Rákóczi útról az Eötvös útra kívánt kanyarodni. Szemben vele közlekedett a Rákóczi úton egy motorkerékpár. A gépkocsi balra kanyarodott és összeütközött a motorossal. A baleset során a motoros 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. Az ügyben szabálysértési eljárás lefolytatására kerül sor a sárospataki rendőr-főkapitányságon.
 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.10./


 

 

Rekordösszegű pályázatot nyert az Önkormányzat

               

    A Sárospatak Város Önkormányzata soha ilyen nagy „önhikis” pályázatot nem nyert még, mint ebben az évben. 168 millió Ft-ot kaptunk az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok pályázatán - igaz, hogy a költségvetés hiánya sem volt még ilyen méretű – nyilatkozta dr. Jánosdeák Gábor polgármester…
A további pályázatokat is szeretnénk kihasználni, ugyanis van lehetőségünk más fizetésképtelen, vagy nehéz helyzetbe került önkormányzatok úgynevezett működési célú kiadásainak a megpályázására is. Azt szeretnénk, hogy a költségvetésünk működési kiadásai az előzőévek mértékét, a 150 millió Ft-ot ne haladják meg. Ez kedvezően befolyásolhatja az ez évi költségvetési helyzetünket, ill. a fejlesztéseinknek a biztos lebonyolítását is tulajdonképpen ezek biztosítják.

 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.09./


 

 

Kedves Lakótelepiek!

               

    Modern, biztonságos és  olcsóbb lakótelepi életet!

Ujhelyi Ernő vagyok, Sárospatakon a Zrínyi út 22 szám alatt lakom.
A 6-os számú választókerületben – Lakótelepen – indulok képviselőjelöltként a helyi önkormányzati választásokon.
1960. május 21.-én születtem Sárospatakon. Nős vagyok, feleségem a ME Comenius Tanítóképző Főiskolán könyvtáros. Két gyermekem van Noémi 23, Ákos 20 éves, ők a Miskolci Egyetemen tanulnak. 1978-ban érettségiztem Miskolcon, a Zalkai Máté Gépipari Szakközépiskolában, mint gépgyártástechnológus. 1988-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen Felsőfokú beruházói képesítést szereztem. Munkahelyeim: -1978-1995 Csepel M. Sárospatak -1995-2006 Vállalkozó (Csepel)
28 éve dolgozom és 20 éve élek Sárospatakon
Folyamatosan részt vettem és részt veszek a város társadalmi, politikai, kulturális és sport életében egyaránt.
Tíz évet sportoltam az STC színeiben, jelenleg pedig három éve tagja vagyok a klub elnökségének.
Külsős tagja vagyok az Önkormányzat Gazdasági és Stratégiai, valamint a Megyei Önkormányzat Pénzügyi Bizottságának.
Alapító tagja vagyok a helyi MSZP szervezetének.

Figyelemmel kísérem városunk életét, az önkormányzat működését, döntéseit. Elkeserít, a sok elszalasztott lehetőség mely környezetünket szebbé, életünket könnyebbé tehetné.
Szemléletváltásra, gyors cselekvésre van szükség lemaradásaink behozására.
Készítettünk egy felmérést, melyből kiderült, melyek a városban és az egyes városrészekben megoldásra váró feladatok.
Tudjuk, hogy minden ötödik honfitársunk panelban lakik, így szinte mindenkit érint a lakótelepek sorsa. Vagy azért mert maga is ott él, vagy szeretteink barátaink, munkatársaink laknak itt. Az elmúlt 30 évben mégsem történt semmi a lakótelepek sorsának javításáért. A megoldás előttünk van! A kormány és az önkormányzat segítségével egy modern, biztonságos és olcsóbb lakótelepi élet alakítható ki. Sürgősen cselekedni kell!
- Pályázni kell a Panel, Panel Plusz programhoz, s ezek segítségével megvalósítható a lakóházak:
- Homlokzat felújítása, szigetelése, nyílászárók cseréje
- Belső gépészeti elemek cseréje
- Tetőszigetelések kijavítása
- Pályázni lehet és kell a fűtésszabályozások korszerűsetésére, az egyedi hőmennyiség mérésére.
- Meg kell oldani a csapadékvíz elvezető rendszerek folyamatos karbantartását, tisztítását.
- A forgalom szabályozására, a megfelelő helyeken forgalomlassítók (fekvőrendőrök) elhelyezése szükséges.
- Szükség van és létre kell hozni egy „Lakótelepi Szolgáltató Házat” melyben helyet kaphatnak:
- posta, gyógyszertár, banki szolgáltatás, orvosi szoba rendőr-polgárőr pihenő, internet szoba, lakásszövetkezeti képviselet, nyugdíjas klub, valamint közösségi célokat szolgáló helyiség.
- Az óvoda épületét fel kell újítani, eszközeit korszerűsíteni, funkcióját bővíteni kell.

Ezek az elképzelések szerves részét képezik annak a városfejlesztési tervnek, melyet Kerchner Zoltán polgármester jelölt képvisel.
Természetesen nap, mint nap új feladatokat kell megoldani, s ezek megismeréséhez folyamatos kapcsolattartásra van szükség a lakókkal, a lakásszövetkezetek képviselőivel.
Amennyiben programom, személyem elnyerte tetszését kérem, szavazzon rám.

                                                                                                Tisztelettel:  Ujhelyi Ernő
(A légi felvétel nagyítható)
 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.09./


 

 

Kapugaléria második kiállítása

               

    Második alkalommal gyűltek össze a művészetkedvelő érdeklődők az ART ÉRT ALapítvány Kapugalériájában, a Kossuth u. 32. szám alatt. Ezúttal Pascal Leeman francia származású, hosszú évek óta Tolcsván élő és dolgozó alkotót mutattak be a közönségnek. Pascalról a szűk baráti körén túl kevesen tudták, hogy maga is fest. Képeit maga mutatta be pantomim-performance keretén belül. A képek megtekinthetők naponta 14-18 óra között. A ART ÉRT ALapítvány belépődíjat nem kér, de adományokat - mint minden civil szervezet - szívesen fogad, amelyet a tehetséges, de szegény gyermekek művészeti oktatására kíván fordítani."
 


 
 

További fotók >>>

/2006.08.09./


 

 

A Fidesz képviselőjelöltje az 5. számú választókörzetben

               

    Stumpf Gábor - a Fidesz és a KDNP képviselőjelöltje az 5. számú választókörzetben - 51 éves nős, két gyermekes családapa. Tanulmányait a Zrínyi Ilona Általános Iskolában kezdte, majd a Rákóczi Gimnáziumban érettségizett. Diplomáit a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerezte. Szülei a család otthonát a Hunyadi úton építették fel 1954-ben, ahol születésétől 1984 végéig élt. 1974-ben Sárospatakon kezdett dolgozni, s 1979-től jelenlegi munkahelyén, A Művelődés Házában, illetve annak elődjében tevékenykedett. 1991- től 2002-ig A Művelődés Háza
vezetőjeként a helyi kulturális élet irányítása volt a legfőbb feladata..
(A légi felvétel nagyítható)
 


 
 

A Fidesz Sárospataki Szervezete
/2006.08.09./


 

 

Ráadás promenád koncert a Crescendótól

               

    Itt, A Művelődés Házában ma este egy promenád koncert volt, egy ráadás. Ez nem volt tervezve, de olyan sok fiatalember van, akik nagyon méltóak arra, hogy kapjanak lehetőséget előadni, így az ő számukra csináltunk még egy promenád koncertet most, szombaton este – adta meg a magyarázatot a hirtelen jött koncertre Timothy Bentch, a kurzus vezetője…
Ebben én is énekeltem – folytatta Timothy - ugyanis nem volt tenor a kurzuson aki BRITAIN-ben kész lett volna tenort énekelni, ezért beléptem én. Nagyon hálás vagyok, hogy Bechan Richard eljött Angliából és betanította ezt a darabot a zenekarnak és a British Councilnak, hogy támogatta.

 


 
 


/2006.08.09./


 

 

Vendégbűnözők Sárospatakon

               

   A múlt hét vége felé ismételten besurranásos lopás történt Sárospatakon, mégpedig a Kazinczy utca elején, ahol az éjszaka folyamán egy magánlakásba ment be ismeretlen elkövető a nyitott ajtón keresztül, miközben a lakók a lakásban aludtak – nyilatkozta Nagy János rendőr alezredes, a kapitányság vezetője.
Innen az elkövető egy laptopot, arany ékszereket és egy rádiótelefont tulajdonított el több százezer Ft értékben, viszont az egyik elkövetőnek a sapkája ott maradt a helyszínen. A nyomozás során megállapítást nyert, hogy Végardó területrészre költözött a nevelőapjukhoz, ill. apjukhoz két Mátészalka környéki személy, az egyik felnőtt a másik fiatalkorú akik mindketten bűnözői múlttal rendelkeznek. Az eltulajdonított dolgok lefoglalást nyertek, bár már értékesítették azokat, pl. egy olyan nagy értékű aranyláncot, ami millió Ft-ot meghaladja, kb. 200 ezer forintért. Később újra bűncselekményt követett el ezek közül az egyik, 20 év körüli személy, aki a református temető parkolójában futballozó gyerekek egyikének az aranyláncát a nyakából kiszakította, a másiktól pedig elvett 5 ezer Ft-ot. Sőt egyúttal a másik gyereknek a lakására mentek és ott a lakásban újra magához vett 10 ezer Ft-ot, ill. az egyik szülőnek a bankkártyáját. A sértettek hozzátartozói tették meg a feljelentést. A rendőrség részéről a járőrök azonnal kivonultak. Az elkövetőről csak személyleírással rendelkeztek. Sárospatak területén keresték azt a személyt, akire illik ez a leírás. Egy rendőrjárőr az állomás területén lévő büfében figyelt fel ugyanilyen személyleírással rendelkező személyre, akit igazoltatott és a sárospataki rendőrkapitányságra előállított. A sértettek egyértelműen felismerték, hogy ez a személy vette el tőlük pénzt és a nyakláncot. Ellene eljárást indítottunk.
A nevelőszülő által idevett két páciens ténylegesen veszélyt jelent a közrendre, közbiztonságra, ezért őket folyamatosan, fokozottan ellenőrizzük, főleg azokat a területeket, amiket látogatnak. Ez a sárospataki strand és a kemping környéke, ill. a kemping környéki italmérő helyek. Ezeken a helyeken gyakran megfordulnak és nyilvánvaló azért, hogy amennyiben lehetőségük van rá, bűncselekményt kövessenek el.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.09./


 

 

Nemzetközi ifjúsági csereprogram Sárospatakon

               

     Korábban már röviden tudósítottunk a nemzetközi ifjúsági csereprogramról, amelyről most újabb információkat és nagyszerű fotókat közölhetünk dr. Győri István, egyetemi tanár jóvoltából…
Július 26. és aug. 7. között 45 fiatal találkozott egymással Sárospatakon és Telkibányán. A találkozó házigazdája a Sárospataki Református Egyházközség volt.
A külföldi vendégek közül 15-en Burwell (Anglia) községből érkeztek Stephen Earl anglikán lelkész vezetésével, tizen Bansin (Németország) községből, Peter Nieber evangélikus lelkész vezetésével. A házigazda Sárospatakot 18 fiatal képviselte.
A kapcsolat már négyéves múltra tekint vissza. 2004-ben Sárospatakon volt az első háromoldalú találkozó, 2005-ben Németországban, 2005-ben pedig Angliában. A csereprogramot támogatta az EU a Mobilitáson keresztül. A mostani hét témája így szólt: Building-bricks of Europe – Európa építőkövei. Ezen belül kilenc témával foglalkoztak: Demokrácia, Keresztyénség, Szolidaritás, Család, Emberi jogok, Nemzet, Kisebbségek, Kultúra, Az „európai gondolat”.
Július 26 -30 között a vendégek Sárospatakon tartózkodtak, a magyar résztvevők családjánál, július 30-aug 5. között pedig Telkibányán egy ifjúsági táborban, majd 6-án és 7-én újra Sárospatakon. A fiatalok arra keresték a választ, hogy hogyan épülhet fel a közös Európa-ház, amely jelképesen az Európai Uniót illetve az egyesülő Európát jelenti. Melyek azok az építőkövek, elemek, amiből a megálmodott közös európai ház felépül? Mik ennek az építkezésnek az akadályai, mik az alapok, melyek a konstrukciós elemek. A témák feldolgozása előadások, polgármesterekkel, politikusokkal való találkozók, intézménylátogatások, filmnézés, csoportos viták, szemináriumok, közös játékok formájában történt. Sárospatakon a csoport látogatást tett a Városházán, ahol Bárány István alpolgármester tartott tájékoztatót a városról, intézményeiről, a helyi közéletről. A kisebbségek kérdéséhez egy, a cigányságot bemutató filmet néztek meg, majd pedig meglátogattak egy a református egyház által szerevezett nyári ifjúsági tábort Fonyban, amelyen hátrányos helyzetű, nagyobb részt roma fiatalok vettek részt. Az EU aktuális kérdéseiről szóló vita vendége és előadója volt dr. Hörcsik Richárd parlamenti képviselő. Egy napot Szlovákiában, Alsóláncon töltöttek, ahol helybeli magyar fiatalokkal találkoztak, majd pedig Hangácsi Mihály polgármester bemutatta nekik a községet, annak intézményeit és általában a szlovákiai magyarság életét. Aug. 5-én délután Sárospatakon a református templom kertjében volt egy nagyobb találkozó, ahol a magyar résztvevők családtagjaival és helybeli érdeklődőkkel, fiatalokkal találkoztak. A templom kertjében felépítették kartondobozokból azt a jelképes „Európa-házat”, amelynek minden elemére három nyelven rá volt írva egy-egy olyan téma, amit megvitattak. A kevés szabadidőben arra is jutott idő, hogy megismerkedjenek Sárospatak nevezetességeivel, kajakozzanak a Bodrogon. A csereprogram jövőre Németországban folytatódik.

 


 
 

További fotók >>>
/2006.08.09./


 

 

Ismét hivatalában a jegyző asszony

               

    23 hónap távollét után 2006. augusztus 1-jével tértem vissza az önkormányzat hivatalához. Gyermekszülés miatt voltam távol, és most döntöttünk úgy a családdal, hogy a gyerek bölcsődébe megy, én pedig visszatérek a hivatalba. Ezt a szakmai munka miatt is fontosnak tartottam – nyilatkozta dr. Komáromi Éva, Sárospatak város jegyzője…
  Az önkormányzat nagyon fontos események előtt áll: itt vannak a helyi önkormányzati választások, ill. a helyi közigazgatási reform végrehajtása. Mind két feladat olyan súlyú, hogy úgy éreztem, jegyzőként ebben részt kell vennem. Rengeteg munka van, egyik napról a másikra tényleg a mélyvízbe kellett beleugranom. Ez most nagyon nehéz, hiszen az eltelt idő alatt sok minden megváltozott - 23 hónap ebben a szakmában is nagy idő - hiszen a jogszabálykörnyezettől kezdve az élet hozta változásokkal együtt sok minden újjal kell megismerkedni. Azért is láttam jónak ezt az augusztusi időpontot, mert az igazán nagy munkák a tanév kezdete után várnak ránk, így most van egy hónap ráhangolódás, aztán szeptembertől, amikor az összes intézményünk teljes gőzzel működik, már akkorra talán én is naprakész tudok lenni minden kérdésben.
   Közigazgatási változások is történtek, hiszen életbe lépett az új közigazgatási eljárási törvény, ami jó néhány ponton módosítja a korábban már rögzült eljárási rendet. Ebből az ügyfelek keveset vesznek észre, ugyanakkor nekünk az adminisztrációs dolgokat nagyon figyelemmel kell kísérni. Egészen új iratminták jöttek be, határidő módosulások történtek, amikben nekem is fontos ismeretekkel kell szereznem. Egyébként sok más ágazati jogszabály is változott, pl. a belkereskedelmi törvényt folyamatosan módosítják, és ahhoz a végrehajtási rendeletek folyamatosan változnak, valamint az okmányirodai igazgatóságban is jöttek apróbb végrehajtási rendeletek. A választási eljárásban is vannak változások, hiszen teljesen új a kisebbségi választásokról szóló törvény, abba is el kell mélyülni.
A választásban eddig 2 fontos esemény történt. Egyrészt a választási bizottság kiírta a kisebbségi választást, ugyanis most az új szabály szerint ennek külön kell megtörténnie. A kopogtató cédulák kikézbesítése is megtörtént a városban, a postán keresztül. Ez már be is fejeződött a múlt hét péntekkel. Rendben megtörtént, különösebb észrevétel egyelőre nem érkezett. Nyilván ilyenkor vannak visszaérkező cédulák, amiket a posta nem tudott kézbesíteni. Azoknak az átvétele a jegyzői irodában történhet meg. Aki jelentkezik érte, az itt személyesen átveheti. A héten van a választói névjegyzék közszemlére téve. Az Okmányirodában meg lehet tekinteni, ugyanis az okmányirodai ügyintéző kolléganők kezelik most már a névjegyzéket, ők vezetik át a változásokat is. Ha valaki elköltözik, elhalálozik, ide költözik, tehát az úgynevezett népességmozgást ők koordinálják, és ezt majd csak közvetlenül a választást megelőző időpontban fogjuk lezárni, és akkor összesítjük. Elindult a kopogtatócédulák gyűjtésének lehetősége. Ez szeptember 8-ig tart, addig a jelöltekről semmit nem tudunk mondani. Amikor összegyűjtik a megfelelő számú cédulát, akkor itt lehet jelentkezni. Itt leadják a kopogtatócédulákat, a választási bizottság egyenként átvizsgálja, hogy érvényesek-e, megfelelőek-e. Amennyiben igen, akkor történik meg a regisztrációjuk, az okmányirodai rendszeren keresztül az országos választási iroda rendszeréhez csatlakozva regisztrálásra kerülnek. Augusztus 11-ig a helyi bizottság tagjait, és szükséges számban a póttagokat is meg kell választani. Ez jogvesztő határidejű, tehát ennek meg kell történnie a héten. Emiatt valószínűleg rendkívüli testületi ülést kell összehívnunk, hiszen a képviselőtestület tagjainak kell ezeket a személyeket megválasztani. Az említett póttagok pedig azok a személyek, akik most a kisebbségi választásban szavazatszámláló bizottságként működnek. Ugyanis ez is most egy új dolog, hogy ott külön szavazatszámláló bizottság lesz. Csak a kisebbségre leadott szavazatokat fogják ők számlálni. Őket is a testületnek kell megválasztania.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.08./


 

 

Tisztelt Választópolgárok!

               

    Ismét eltelt négy esztendő és újra választásra kerül sor városunk önkormányzati képviselőinek.
Ezen a választáson szeretnék az Önök felhatalmazása alapján a testület tagja lenni és méltóképpen képviselni lakókörzetemet az 5-ös választó kerületet – tájékoztatja olvasóinkat dr.Muha Miklós.
Azért szeretnék az Önök képviselője lenni, mert érzek magamban annyi ambíciót, hogy az eddig szerzett tudásommal és tapasztalataimmal, kompromisszumot alkalmazni tudóan, jól tudnám szolgálni választó körzetünk, és városunk fejlődését, szépülését és gazdagodását.
Méltóképen tudnám képviselni a választókörzetemben élők érdekeit.
Olyan testületben szeretnék dolgozni az Önök bizalmából, ahol szakmailag kellőképpen előkészített és konszenzus alapján születnek a döntések, fontosabb a köz- érdeke, mint a személyes érdek.
A képviselő testület szolgálja a választókat, úgy dolgozzon, és olyan döntéseket alkosson, hogy városunk megőrizze eddig kiharcolt eredményeit és lehetőségeihez képest a ciklus végére, fejlődési pályára állítsa a várost.
Megválasztott képviselőként az utak és járdák felújítását és megépítését fogom szorgalmazni, hasonlóképpen, mint tettem azt - listás képviselőként- a Lavotta utca és járda kivitelezésénél és megvalósításánál. Fontos feladatomnak tekintem a választók szolgálatát, körzetemben egyedül élők és gyermeküket egyedül nevelők folyamatos segítését, az út és járda építését a játszóterek európai normáknak megfelelő felújítását, a városi sportpálya rekonstrukcióját, hogy gyermekeink egész évben biztonságosan használni tudják.
Az Erdélyi János út forgalmának lassítását az ott lévő két általános iskolába igyekvő gyermekek biztonsága miatt.
Fejlődő, virágos, lakóinak száma növekvő, az idegeneket fogadni, elszállásolni, programokat biztosítani és a város lakóinak biztonságos megélhetést nyújtó, mások által, irigyelt város megvalósítását.
Kérem, támogasson abban, hogy programom megvalósításához megtisztel bizalmával és az őszi választáson, szavazatával megerősít, hogy az 5-ös számú választókörzet önálló képviselője lehessek.
Bizalmát és támogatását tisztelettel megköszönöm.
                                                                                                                       Tisztelettel:

                                                                                                                  Dr. Muha Miklós ,Sárospatak, Lavotta János út 41/A alatti lakos
 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.08./


 

Közgyűlést tartott a Nemzeti Fórum Sárospataki Szervezete

   
A Nemzeti Fórum Sárospataki Szervezete augusztus 5-i közgyűlésén áttekintette az önkormányzati választások előkészületeit. A grémium egyhangú döntéssel  támogatja szövetségesei, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a
Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjeit – küldte tudósítását Tarnavölgyi László, a szervezet elnöke.
 A Nemzeti Fórum jelölő szervezetként közös jelölteknek tekinti dr. Hörcsik Richárd polgármesterjelöltet, továbbá a korábban bemutatott egyéni önkormányzati képviselőjelölteket. (1. körzet: Hajdu Imre, 2. körzet: Egyed Attila, 3. körzet: Aros János, 4. körzet: Erdős Tamás, 5. körzet: Stumpf Gábor, 6. körzet: Sikora Attila, 7. körzet: Stumpf Attila, 8. körzet: Lendák Lajos, 9. körzet: Szabó András, 10. körzet: Oláh József).


 
 

A Nemzeti Fórum Sárospataki Szervezete
/2006.08.08./


 

 

 

Családi napot rendeztek a szebb Bodrog-partért

               

    A Bodrog-parti nap „A szebb Bodrog-partért” című rendezvényünk eleddig a legnagyobb szabású és – talán – legsikeresebb akciónk volt. A nap folyamán minden korosztály képviseltette magát a gyermekektől az időskorúakig egyaránt - nyilatkozta Pásztor Zsolt, Az Élő Bodrogért Egyesület alelnöke. Főzőverseny, borkóstolás, gyermekprogramok, egész napos sportolási lehetőségek, koncertek tették színessé az eseményt. A szeszélyes időjárás ellenére sokan meglátogattak minket, és adományaikkal támogatták mindannyiunk közös ügyét, a Bodrog sárospataki partszakaszának újjáélesztését, tisztává, szebbé tételét. A befolyt összeget ugyanis Az Élő Bodrogért Egyesület, e legfontosabb célok megvalósítására fordítja.
Az a tény, hogy a kiszámíthatatlan idő dacára ilyen nagyszámú gyermek, fiatal, szülő, nagyszülő jött el a „Lábas házhoz”, jóleső érzéssel tölti el Egyesületünk tagjait és bízunk abban, hogy elindultunk azon az úton, melynek végén egy élettel teli ékesség vár minket:
„A szebb Bodrog-part”.


 
 

További képek >>>

/2006.08.08./


 

A Fidesz belvárosi képviselőjelöltje Erdős Tamás

          

       Fidesz és a KDNP képviselőjelöltje a 4. számú választókörzetben (Belváros) Erdős Tamás. Nős, két gyermek apja. Mádról származik, 1981 óta, a gimnázium  elkezdésének pillanatától patakinak vallja magát, és sosem akar innen hosszabb időre elmenni. Pályázati szakértőként dolgozik. 1998 óta - két év megszakítással - tagja a képviselőtestületnek.
(A légi felvétel nagyítható)
 


 
 

A Fidesz Sárospataki Szervezete
/2006.08.08./


 

 
 

Zenés Istentisztelet a Crescendoval

               

    Augusztus 6-án a Crescendo Művészeti Akadémia résztvevői jóvoltából nagy sikerű kétnyelvű zenés Istentiszteletben lehetett része a református templomba látogatóknak. A templom és a Lorántffy terem az egész kurzus ideje alatt rendelkezésére állt a művészeknek. Többszöri promenád és bemutató koncert megrendezése mellett a koronát mégis a lelki közösség gyakorlása és az Isten dicsőségére történő muzsikálás tette fel. Az előző években kialakult jó kapcsolat eredménye volt tavasszal a budapesti jótékonysági koncert az orgonáért, és a jövőre nézve Sárospatak adottságai és a művészek lelkülete magában hordozzák a folytatást.
 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2006.08.08./


 

 

Bemutatkozik Polyákné Szebényi Erika képviselőjelölt

               

    Polyákné Szebényi Erika vagyok. Az 1. sz. választókerületben indulok képviselőjelöltként az Önkormányzati választásokon az MSZP támogatásával, független jelöltként.
   Számomra mindig fontos volt Sárospatak. Úgy éreztem, hogy kevés város van olyan szerencsés helyzetben, mint Sárospatak: történelmi múltja, földrajzi fekvése és adottságai, szellemi értékei olyan alapot adnak, amelyre szilárdan lehet építeni.
Célom, hogy az 1. választókerületben élő, valamennyi ember érdekét tudásom és az adódó lehetőségek minél jobb kihasználásával képviseljem.
     Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy csodát tenni nem tudok. A felelőtlen és csábító választási ígéretek is távol állnak tőlem.
Minden erőmmel azon szeretnék dolgozni, hogy az én körzetemben lakó emberek problémáit orvosoljam, illetve közösen megoldást találjunk rá. Mindannyian egy virágzó, érzékelhetően fejlődő, az időseket tisztelő és megbecsülő, az aktív dolgozókat is támogató, a fiatalokat is meg - és itt - tartó és segítő várost képzeltünk el. Az elképzelések és álmok azonban önmagukban kevesek. A változást ugyanis nemcsak várni és remélni kell, hanem tenni is kell érte.
        A város ugyanis olyan, amilyenné mi, itt élők tesszük.

 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.07./


 

 

Angol- német- magyar református tábor

               

    Burwell, Bansin, Sárospatak városaiból 45 fiatal táborozott együtt 12 napon keresztül. Európa építőköveiről beszélgettek a találkozó résztvevői, valamint megismerkedtek észak-Magyarország természeti és kulturális értékeivel. A 4. éve tartó kapcsolat nyomán ismét Sárospatak volt a házigazda, 5 napot családoknál töltöttek a vendégek, egy hetet pedig Telkibányán. A fiatalok személyisége kialakításában és világlátásuk fejlődésében meghatározó szerep jut a keresztyén értékrendnek, mely segít az európai gondolatot, a kultúra, a kisebbségek védelme, a szolidaritás megvalósításában. A három település lelkésze egy nyilatkozatot írt alá, hogy a kapcsolatokat a továbbiakban is építeni kívánják, kölcsönös látogatásokkal, közös programokkal. A búcsúzás előtt egy magyaros, műsoros délutánon vettek részt a vendégek, ahonnan nem hiányzott a bográcsgulyás sem, és közös Istentisztelen erősítették meg barátságukat.
 


 
 

További képek >>>
Református Lelkészi Hivatal
/2006.08.07./


 

 

Utcabál Végardón

               

    Vidám zene és mulatozás hangja zengte be Sárospatak végardói városrészét szombaton este, öt óra után. A falu apraja nagyja megjelent ebben a népes, beszélgető, mulatozó társaságban. Az eseményről Egyed Attilát, az est szervezőjét kérdeztük…
  Ez egy magánkezdeményezés. Arra próbáltunk már tavaly, és az éven is összpontosítani, hogy ismerjék meg az emberek egymást jobban, ebben a rohanó világban. Megpróbálok az emberektől egy estét, pár óra hosszát kérni arra, hogy üljenek le, beszélgessenek egymással a lakóközösségen belül. Tavaly még szűkebbre fogtuk, csak az utcán belül szerveztük meg, de most már egy picit kibővítettük, az egész falut meghívtuk. Ennek az egésznek a lényege az, hogy jobban összekovácsoljuk ezt a lakóközösséget annak érdekében, hogy minél kellemesebben éljük le itt együtt az életünket. Örülök, hogy fiatalodik ez a falu, ez a városrész. Ez annak köszönhető, hogy rengeteg fiatal vesz itt lakást, amit felújítgatnak. Ezzel függ össze a találkozón egyik célja is, hogy ismertessük meg az időseket és a fiatalokat egymással.
 


 
 

További fotók >>>
Cziczer Katalin
/2006.08.07./


 

 

Bemutatkozik Aros János a Fidesz képviselőjelöltje

               

    A 3. számú választókörzetben Aros János a Fidesz és a KDNP képviselőjelöltje, aki 39 éves, nős, két gyermek édesapja. A nyíregyházi Tanárképző Főiskolán, a Magyar Testnevelési Egyetemen , majd a Jannus Pannonius Tudományegyetem holland-magyar közoktatás vezetői szakán szerezte diplomáit.1993 óta - átadásától kezdve - az Árpád Vezér Gimnáziumban dolgozik. Az elmúlt két cikluson át képviselte a 3. számú körzet lakóinak érdekeit a képviselőtestületben. Az utolsó négy évben a Humánstratégiai Bizottság elnökeként tevékenykedett.
(A légi felvétel nagyítható)
 


 
 

A Fidesz Sárospataki Szervezete
/2006.08.07./


 

 

Szemtanúkat keresnek

               

    Hétfőre virradó éjszaka a Bodrog Áruház és az Erste Bank között kiültetett virágokban ismeretlen tettesek jelentős kárt okoztak. A virágok egy részét eltulajdonították, más részüket pedig a közeli játszótér homokozójába "ültették át" - Ágoston András, a Kommunális Szervezet főkertésze a lakosság segítségét kéri a tettesek felkutatásához. Akik látták az esetet, vagy információjuk van az elkövetők személyét illetően, kérjük, hogy jelezzék a Kommunális Szervezet vagy a rendőrség felé. 
 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.07./


 

 

Kenézlői diáklány a Miss World Hungary szépségversenyen

                

    Csoma Brigitta, bár nem sárospataki lakos, de itt érettségizett, így helyénvalónak tartjuk, hogy pataki portálon is beszámoljunk arról, hogy egy neves szépségverseny döntőjében vett részt…
  Itt lakom Sárospatak mellett, Kenézlőn. Az Árpád Vezér Gimnáziumban érettségiztem, jelenleg Budapesten, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájára járok.
Engem mindig is érdekeltek a szépségversenyek, de soha nem tettem érte semmit, hogy én is részt vegyek rajtuk. Aztán olvastam egy felhívást a Miss World Hungary- ről és úgy gondoltam, megpróbálom. Többfordulós válogatáson után jutottam be a fináléba.
A döntő előtt egy egyhetes felkészítő táborban vettünk részt a Tolna megyei Bikácson, egy négycsillagos szállodában, ahol a színpadi koreográfiát gyakoroltuk. Ezt    Kovács Zsolt képzett táncos- koreográfus vezette. Három szám volt: egy bikinis, török zenére, egy arisztokratikus zenére a koktélruhás és egy estélyi ruhás felvonulás. A koreográfia-tanulás mellett a kevés szabadidőnkben sokféle sportolási és egyéb wellness lehetőséget is kipróbálhattunk.
Július 7-én volt a döntő a Millenáris Parkban este 8 órától. Ez egy kb. 3 órás modern Hamupipőke történet keretében zajlott, ahol Boros Lajos volt az öregedő király és a fiának, a hercegnek keresett párt Tornóczky Anita, a lánya segítségével. Ennek a végén került fel Tóth Renáta fejére a korona. Az első udvarhölgy Oláh Noémi lett, a második Nagy Réka.
Én a „legszebb mosoly” különdíjat kaptam meg. Ezzel két, a SkyEurope által felajánlott repülőjegyet nyertem egy európai utazásra, úgyhogy szeptemberben valószínűleg megyünk Barcelonába a testvéremmel.
(A képek nagyíthatóak.)
 


 
 


/2006.08.06./


 

Korongvadászat a hercegkúti lőtéren

               

     Szombaton rendezték meg a Hotel Hunor Zempléni Koronglövő Versenyt a Hercegkút melletti lőtéren. A versenyre az ország különböző részeiből - sőt külföldről is - érkeztek. Összesen 30 egyéni versenyző és 4 csapat kezdte meg a koronglövést, ideális időjárási viszonyok között.
Hegyes Lászlót, a Magyar Korongvadász Szövetség elnökét - aki Szegedről érkezett - magáról a koronglövészetről kérdeztünk…
A Zemplén Lőtér nevezetű lőtérkomplexumon vagyunk, amelyik három évvel ezelőtt került létrehozásra. Olasz László nevezetű lövő cimborám - aki valahol a világon beleszeretett ebbe a játékba - kitalálta, hogy itt a sárospataki dombok között, másra alig használható lankákon csináljon valami olyat, amit egyébként az országban a Békés megyében, az Alföldön, a Dunántúlon, Baranyában, Somogyban már sok helyen csinálnak. Ezt hívják úgy, hogy korongvadászat. Ez a korongvadászat ez Magyarországon nagyjából 11 évre tekint vissza, amikor létrejött a Magyar Korongvadász Szövetség, amelyik önálló világszövetségi feladatokat próbál Magyarországon ellátni. Ezt a világszövetséget úgy hívják, hogy FITASC. Ez 1921 óta olyan típusú koronglövő számokat gyűjt össze, foglal rendszerbe és végzi a világon a versenyeknek a szervezését, rendezését, Európa és világbajnokságokat, amelyek kifejezetten vadászlövészeti célúak. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a korongoknak - amelyeket dobnak - nincs feltétlenül az olimpiai számokhoz hasonlóan milliméterre, km/h-ra, vagy cm/s-ra meghatározott pályája. Itt arról szól a dolog, ha belesüt a nap, ha belefúj a szél, ha egy gurulókorong fölpattan a göröngyön, akkor ez inkább érdekesség, inkább izgalmassá teszi a dolgot. Ezekre a véletlenszerű dolgokra való fölkészülés tulajdonképpen, ennek a rendkívül impulzív, rendkívül kreatív és rendkívül improvizatív lövészetnek a lényege. Arról szól tehát a dolog, hogy kijövünk pl. ide a hercegkúti dombok közé, leteszünk néhány korongdobó gépet, és az innen kirepülő korongokat különféle kották alapján megpróbáljuk lelövöldözni. Nos, ennek több lehetséges motiválója van. Az első lehetséges motiváló tényező az, hogy az ember szeretne egy aktív hétvégét eltölteni a barátaival, az ismerőseivel, amibe belefér, hogy az ország másik végében megismerünk valami olyat, amit még nem láttunk, vagy esetleg azért, mert a múltkor láttunk és nagyon tetszett. A második, ami motiválhatja az embert, amit a hozzám hasonló őrültek csinálnak, akik ezt sportnak tekintik. Ugye a világban, ahogy említettem, itt világ- és Európa-bajnokságok is zajlanak. Amit egyébként nem árt tudni, hogy Magyarország meglehetősen előkelő helyen van ahhoz képest, hogy milyen pici ország, és amilyen kevés ideje csináljuk, mert junior korú világbajnokunk és Európa-bajnokunk is van ebben a játékban. Tehát, aki sportnak tekinti ezt a játékot, az természetesen minden olyan dolgot megtesz, amit itt eközben kell csinálni, hogy eltalálja az ember a korongot, azt nagyon szakszerűen akarja csinálni, nagyon odaadóan és ennélfogva roppantul tudja bosszantani, amikor egy-egy korongot elhibáz.
Viszont ezzel együtt azt gondolom, hogy bármelyik változatot is csinálja az ember, a szórakoztatás a lényeg. Hiszen a férfiemberben - bár itt ma hála az istennek hölgyeket is találunk a lövők között - van egy alapvetően zsákmányszerzési ösztön, ami ebben az esetben nem jár vérrel, nem jár tollnak és bőrnek a lerángatásával. Tehát egy kellően humánus vadászati mód. Azt is gondolom, hogy számosan csatlakoznak ehhez a dologhoz, olyanok is, akik nem vadásznak. Ez egy olyan típusú cselekvés, amely a résztvevők túlnyomó részének egy sajátos relaxációs lehetőség. Az ember fölrak egy szemüveget, egy fülvédőt, amivel a környezeti hatásokat igyekszik a legjobban minimalizálni, kvázi kikapcsolja a környezetét és igyekszik nagyon jól érezni magát. Valahol az alkotóelme, az mindig csinál valami olyat, ami az embereknek vagy saját magának a gyönyörűségére szolgál. Itt kell azért áldozatot is hozni valakinek, aki ide hozza a gépeket, ezeket megtölti, ide hoz bírókat, írókat, szakácsot, büfést, aki mind ide települ. Aztán mi, amikor fogjuk magunkat és örömünkben, vagy bánatunkban összeszedjük a sátorfánkat és elballagunk - én például éppen Szegedre nagyjából 360 km-t utazva - akkor ő fogja magát és elkezdi a romokat eltakarítani. Ami egyébként a Lacihoz hasonló megszállott emberek számára nem okoz problémát, és néha előfordul, hogy többen segítünk is ebben a dologban.

 
Sallai László, a szlovák Vadász Szövetség alelnöke, a Kiskövesdi Vadásztársaság vadászmestere elmondta, hogy először íjászversenyen volt itt, Sárospatak környékén, amikor megtetszett neki ez a táj és akkor alakultak ki a barátságok is. Ők is rendszeresen meghívják a magyar vadászokat szlovákiai versenyekre – erről hivatalosan aláírt szerződés is van, a miskolci és a tőketerebesi szervezetek között. Nálunk elején, júniusban van egy nagy rendezvény, amikor a lövészverseny mellett a csapatok által főzött bográcsos ételeket is értékelik.


 
 
A versenyre Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő is kilátogatott, aki a következőket tette hozzá:
Rendkívül nagyra értékelem azt, hogy van Sárospatakon egy vállalkozó, aki jól ráérzett arra, hogy az idegenforgalomnak van egy apró szegmense, ami teljesen kihasználatlan. Ez a koronglövészet. Ennek óriási európai baráti köre van, és ő egy olyan szegmenset fogott meg ezzel a vállalakozással, amivel az idelátogató turistáknak egy új lehetőséget kínál. Folyamatosan versenyeket rendez Olasz László, amely versenyekre külföldről is jönnek. És ha valaki már egyszer idejött koronglövészetre, biztosan itt tölti azt az éjszakát, itt étkezik, és itt megy el a pincébe is. Tehát ez a teljes körű szolgáltatásoknak a részét adja, ami rendkívül fontos az idegenforgalom növekedése szempontjából.
A versenyt a Hotel Hunor szponzorálta, melynek vezetője Huszág Lajos elmondta, hogy
örül, hogy itt lehet, örül, hogy történik valami, ami mindenkinek jó. Jó annak, aki részt vesz a versenyen, jó annak, aki rendezi, és a környezetnek is jó, mert olyan produkciót ad, amire később az idegenforgalomban is számítani lehet.
 

További fotók >>>
Cziczer Katalin
/2006.08.06./


 

 
 

A Fidesz végardói képviselőjelöltje Egyed Attila

               

    A Fidesz és a KDNP képviselőjelöltje a 2. számú választókörzetben, Végardón Egyed Attila, aki 1971-ben született Sárospatakon. 1988 és 1991 között a Bodrog Áruház műszaki osztályán dolgozott, 1991-től a hídfőnél működő autósboltban kereskedelmi és személyzeti vezető. Végardón a Kölcsey utcában 1995 óta él feleségével és két kislányával.
(A légi felvétel nagyítható)
 


 
 

A Fidesz Sárospataki Szervezete
/2006.08.05./


 

 

Baráti kör alakult Szent Erzsébet tiszteletének előmozdításáért

               

    Az  Nemzetközi Szent Erzsébet Baráti Kör alakult augusztus 3-án Sárospatakon, az Árpád-házi királylány szülővárosában. Mint már korábban hírül adtuk, Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a 2007-es esztendőt jubileumi évvé nyilvánította.
A sárospataki tanácskozáson, amelyet a Szent Erzsébet Történelmi Társaság és a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma szervezett, Seregély István egri és Alojz Tkáč kassai érsek, Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselője, valamint szlovák, német és magyar szakemberek vettek részt. Áttekintették az egyes országokban tervezett jubileumi eseményeket, hogy a szolgáló szeretet világszerte ismert szentjének méltó nemzetközi megünneplését összehangolják. A jubileumi év idén november 19-én, Szent Erzsébet napján Budapesten kezdődik, és 2007. november 19-én Sárospatakon zárul. A most megalakult baráti kör, melynek koordinátora Kuklay Antal atya, a jubileumi év előkészítése mellett azon is fáradozik, hogy az Európa Parlament támogatásával mielőbb megalakulhasson a nemzetközi Szent Erzsébet kulturális út, amely összefogja mindazokat a helyeket Európa különböző országaiban, amelyek kapcsolódnak Szent Erzsébet életéhez, illetve ahol a szent tisztelete ma is élő. A baráti kör várja mindazok jelentkezését, akik tenni akarnak Szent Erzsébet tiszteletének előmozdításáért.
 


 
 

 A Nemzetközi Szent Erzsébet Baráti Köre
/2006.08.05./


 

 

Sikeres évadot zárt a Foltos Pille Kör

               

    A sárospataki Foltos Pille Kör az elmúlt héten tartotta évadzáró délutánját. Nagyon-nagyon szorgos időszak végén vagyunk. Nagyon lelkesek a társak, 19-en vagyunk a klubban, és mi elhatároztuk, hogy csak nagyon rövid szünetet tartunk, úgyhogy csak augusztusban nem találkozunk, mert hogy mégiscsak egy pici nyári szünetünk legyen, de szeptembertől újra indul a klub működése – nyilatkozta Bogdán Erzsébet, a klub vezetője.
  Az elmúlt félévben nagyon sok programunk, több kiállításunk volt. Először is a sátoraljaújhelyi klubbal közösen rendeztünk egy kiállítást. Utána voltunk Kassán, ahol egy közművelődési intézetben állítottunk ki. Nagyon sok új technikát tudunk már, de ennek az az ára, hogy részt vegyünk ilyen régiós kiállításokon. Most először fordult elő, hogy mi hívtunk vendéget. Ő Egerből érkezett, és egy nagyon különleges francia technikát, a buti-t tanította meg nekünk. Természeten közösen szerveztük ezt is a sátoraljaújhelyi klubbal. A buti egy nagyon szép technika, két lenvásznat egymáshoz öltögetünk picike kis kézi öltéssel, és a motívumokat ezzel alakítjuk ki, majd a két réteg anyag közé, a hátoldalán pamutcérnával töltjük ki a mintát. Időigényes, de csodálatos technika és ezt a foltvarrásban tudjuk alkalmazni. A buti-nak több évszázados hagyománya van Franciaországban, és ez most már elterjedt az egész világon. Akkor a bárónők ruházatában, a nagyon drága textíliákon jelent meg ez. Ezt a technikát a kiállításainkon mindenkinek be tudjuk majd mutatni.


 
 


/2006.08.05./

 

 

Tisztelt Választópolgár!

          
                                                                                                      a légi felvétel nagyítható

    Sárospatak bodroghalászi kerületében, az Izsó Miklós u. 4. sz. alatt lakom. 1983 óta Sárospatakon élek, ma már - úgy gondolom – igazi Patakinak mondhatom magam. A politika mindig is jelen volt az életemben. Alapító tagja vagyok a helyi MSZP szervezetének- írja önkormányzati képviselőjelölti bemutatkozásában Feró István, a 8. számú választókerület MSZP-s jelöltje…
  1949. augusztus 5-én születtem Kiskunhalason. Szarvason, a Mezőgazdasági Főiskola Öntözéses-és Meliorációs szakán szereztem üzemmérnöki diplomát (1970), majd a
Politikai Főiskolán egyetemi oklevelet (1989). Munkatapasztalataimat a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén szereztem, ahol vezető beosztásokban dolgoztam. A rendszerváltás után a biztosítási és befektetési piac megélénkülése adott számomra új lehetőségeket, ahol kamatoztathattam kommunikációs, szervezetirányítási - és fejlesztési képességeimet. Nős vagyok, feleségem a ME-Comenius Tanítóképző Főiskola docense. Két felnőtt gyermekem van, mindketten Budapesten élnek és dolgoznak.
  Már az első szabadon választott városi önkormányzatnak tagja voltam, majd három cikluson át voltam önkormányzati képviselő Sárospatak Város Önkormányzatában.
1990-1994 között az Urbanizációs Bizottság tagjaként, 1994-1998-ig az elnökeként, majd 1998 és 2002 között A Pénzügyi Bizottság elnökeként tevékenykedtem.
Több civil szervezetnek is tagja vagyok, melyek közül a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványt és a Kiwanis Egyesületet szeretném kiemelni.
  Ismét indulok önkormányzati képviselői helyért a 2006. évi választásokon, az MSZP színeiben.
Azért akarok egyéni önkormányzati képviselő lenni, hogy újra döntéshozó és felelősséget vállaló résztvevője lehessek a város irányító testületének, és ezzel a 8. sz. választókerület további fejlődését elősegíthessem.
Szeretném, hogy a városért tenni akaró és együttműködő, hatékony önkormányzat működjön Sárospatakon. Ezért tenni kell, változtatni kell.
A választókerület lakosait megkérdezve az a vélemény alakult ki, hogy a legégetőbb, megoldandó feladatok a következők:
1. Bodroghalász és a hozzá kapcsolódó városrész mélygarázsok csapadék és szennyvíz helyzetének generális megoldása.
2. A Bodroghalászban megkezdett útfelújítás folytatása és befejezése.
3. A választókerületben egy Közösségi Ház létesítése és működtetése, lakossági összefogással.
4. A településen élők komfortérzetének fokozásáért a parkosítás, virágosítás javítását, a szelektív hulladékgyűjtés kiszélesítésének megszervezését tartom fontos feladatomnak.
Megválasztásom esetén, e helyi teendőkön kívül, az eddig elért eredmények mellett, a város fejlődését jelentő programokban is tevékenyen szeretnék közreműködni, és szakmai, önkormányzati tapasztalataimmal a közösség ügyét szolgálni, s minden időmmel és energiámmal csak önkormányzati képviselőként - a választókerület lakosainak megbízásából, az ő érdekükben - dolgozni.
Ha programom elnyerte tetszését, személyem pedig elnyerte bizalmát, kérem szavazzon rám.

Tisztelettel: Feró István
 


 
 

/2006.08.04./
 

 

A Fidesz képviselőjelöltje az Újtelepen: Hajdú Imre

               

    Az 1. számú választókörzet (Újtelep, illetve a Vörössipkások útja és a vasút közötti terület) képviselő-jelöltje a Fidesz-KDNP képviseletében Hajdu Imre
Az Újtelepen él családjával, foglakozása levéltáros, kereskedelmi vezető. Sok minden az Újtelephez köti, hiszen gyermekkora nagy részét is itt töltötte a Bercsényi utcában és a Manduláson lévő szőlőben. Kisebb megszakításokkal mindig itt volt az otthona.
 


 
 

A Fidesz Sárospataki Szervezete
/2006.08.03./

 

 

Ifjúsági csere Soestban

               

     Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 16 diákja lehetett részese a július 1-10. között megrendezett ifjúsági cserének, amelyre török és német testvérvárosunkkal közösen pályáztunk – nyilatkozta Heitzmann Csilla.
A rodostói, soesti és sárospataki diákok két témával foglalkoztak a tíz nap során: a turizmus hatásával a három város életében, valamint Törökország Európai Uniós csatlakozásával.
Lehetőséget kaptak szakmai gyakorlaton való részvételre különböző hotelekben és éttermekben, majd nemzetközi csoportokban közösen dolgozták fel a szerzett tapasztalatokat és élményeket. A szakmai munka mellett szabadidős programok színesítették az együttlétet. Egynapos kirándulást tettünk Kölnbe, megtekintettük Soest nevezetességeit, és ellátogattunk a soesti mecsetbe, ahol beavattak minket az iszlám vallás rejtelmeibe.
A fiatalok lelkesedését még inkább fokozta az a tény, hogy a futball-világbajnokság döntő mérkőzései ugyanebben az időpontban zajlottak, aminek különleges hangulata magával ragadta őket is. A pályázat anyagi hátterét – az előkészítési és utazási költségeket – a Mobilitás Ifjúság 2000-2006 Programja biztosította.
 


 
 

További képek >>>

/2006.08.03./

 

 

Új intézmény, új vezetővel - változások a fürdőben

               

     Sárospatak Város Képviselő -Testületének döntése alapján - 12 igen szavazattal és 4 tartózkodással - 2006. július 15-től Csatlós Csaba vezeti a Termálfürdő és Camping néven alapított új intézményt. Az új vezető korábban már kilenc évig részese volt Sárospatak idegenforgalmi életének. A 40 éves, vendéglátóipari képesítéssel rendelkező szakember öt éve él családjával városunkban. Hosszabb és rövidebb távra szóló elképzeléseket, fejlesztéseket fogalmazott meg pályázatában. Csatlós Csabát az első munkanapjairól kérdeztük…
   A főszezon közepén vettem át a fürdő és a camping irányítását. Elsődleges feladatunk a mindennapi üzemelés zavartalanságának biztosítása, s e mellett apró lépésekkel a szolgáltatások színvonalának emelése. A háttérben zajlik, de jelentős odafigyelést igényel a megalakult új költségvetési intézmény működésének megszervezése, számos alapdokumentum elkészítése, a gazdasági ügyek elindításához szükséges feltételek megteremtése.
Már egy jó hangulatú program is színesítette a fürdő kínálatát: egy fúvós zenekar térzenével szórakoztatta a vendégeket. Több hasonló eseménnyel kívánjuk gazdagítani augusztus hónapban is a fürdő életét.
 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.02./

 

 

Rendőrségi hírek

               

     Tegnap délután bejelentés érkezett a kapitányság ügyeletére, hogy Sárospatak Rákóczi úton az egyik lakásba betörtek, méghozzá úgy, hogy a lakásba a szúnyogháló beszakításával jutottak be – erről és még néhány, a közelmúltban történt bűncselekményről Csoma László, rendőr őrnagy, közrendvédelmi osztályvezető számol be olvasóinknak…

A rendőrök kimentek a helyszínre, tanúkutatást végeztek, melynek során találtak egy személyt, aki a vélt elkövetőről tudott adni egy hozzávetőlegesen jó személyleírást. Ennek alapján ellenőrizték azokat a helyeket, ahol megfordulhatnak személyek, így az állomáson egy régi ismerőst igazoltattak. Igaz, hogy fiatalkorú még, de már nem ismeretlen a rendőrök előtt. A személyleírás ráillett, ezért a ruházatát átvizsgálták. A ruházatában nem találtak pénzt. Feltűnt a rendőröknek, hogy a fiatalember olyan furcsán megy, ezért lehúzatták vele a cipőjét, amiben a talpbélés és a talpa között megtalálták az eltulajdonított pénzt, 26-27 ezer forintot. Az előállítása során a fiatalember elismerte a bűncselekmény elkövetését, de abban hezitált, hogy ő nem az egész pénzt lopta el, hanem csak egy jóval kisebb összeget. Arra viszont már nem tudott magyarázatot adni, hogy akkor miért dugta el az egészet a talpbélés alá. A sértett szerint a megtalált pénz az nagyjából annyi, amennyi eltűnt a tárcájából.

Az olaszliszkai körzeti megbízott tetten ért egy tolcsvai illetőségű személyt, aki 2 m3 fát lopott a hegyről. Ezzel a sértetnek több, mint 20 ezer forint kárt okozott. Vele szemben lopás miatt van eljárás folyamatban.

Kb. 2 hete a Tolcsva külterületén, az egyik körzeti megbízott ellenőrizte az éjszakai órákban a víkend házakat, mert előző időszakban oda betörtek. Ennek során, az egyik helyen megállt, és azt hallotta, hogy tőle nem messze egy motorfűrész zúg a szőlősorok között. Elindult a hang irányába, de a motorfűrészes embert nem sikerült megfognia és nem is tudta megállapítani, hogy ki volt az. Nem tudta, hogy mi történt, mert semmi fűrészelésre utaló nyomot nem talált. Másnap délelőtt visszament a helyszínre, de semmi különöset nem észlelt. Hétfőn jött bejelentést tenni a sértett, hogy több száz tőke szőlőjét ismeretlen elkövető, motorfűrésszel kivágta. Az ügyben eljárás indult rongálás miatt, a pontos kár megállapítása szakértői kérdés. Feltehető, hogy többet akart az elkövető kivágni, csak mivel a rendőr megzavarta ebben a tevékenységében, ezért ott abbahagyta a fűrészelést.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.08.02./

 

 

I. Sárospataki Autó és Motor Show

               

      2006.08.12. emlékezetes nap lesz Sárospataki autókedvelők életében, ugyanis az évek óta hódító autós rendezvények végre elérik városunkat is. A DREAM TUNING TEAM néven jegyzett kis csapat tagjai úgy gondolták, hogy eljött az idő arra, hogy Sárospatak is beírja nevét az autós rendezvények nagykönyvébe, az I. Sárospataki Autó és Motor Show-val, melynek a Vasútállomás és a Csokonai utca által határolt terület ad helyet - küldte tudósítását Balogh Atilla…
  E nagyszerű esemény reggel 9 órakor veszi kezdetét, melynek fő irányvonalát az autó és motor tuning találkozó adja, melyre a szervezők szeretettel várnak minden módosított autó és motortulajdonost, valamint az érdeklődőket.
Az eddigi jelentkezések alapján nem kevesebb, mint 150 szebbnél szebb tuningautó, 10 rally autó és 10 különleges motor érkezik az egész országból Sárospatakra. A legszebbek és leghangosabbak értékes díjazásra is számíthatnak, hiszen autó szépségversenyre, valamint Amatőr és Profi hangnyomás versenyre is sor kerül. A szervezők azonban minden korosztályra gondoltak, amikor a programokat tervezték, így nem maradhatnak ki a gyermekprogramok sem a sorból. Lesz akadálypálya, ugráló-vár, képfestés és egyéb ügyességi játékok. A nap fő attrakciója ERDŐS CSABA kaszkadőr világbajnok egyedülálló 30 perces motoros bemutatója lesz, mely délután 14.00 órakor kezdődik. A hazai tuning autókon kívül jelen lesz még néhány magyar- és európabajnok hifi autó, illetve egy igen különlegesen átépített Volkswagen mikrobusz.
  A helyszínen elfogyasztott ebéd után felpörgetjük az eseményeket és CSIKÓ PÉTER rally-versenyző mutatja be tudását, aki a látogatók kedvéért versenyautója egyik gumiját is örömmel elfüstöli. Ezután egy különleges zenei program következik a nagyszerű RAPSTER és GIDZSO előadásában. Az este közeledtével kerül sor a díjak átadására, és a közönség közötti ajándékok kisorsolására.
  Ha ez még mindig kevés lenne, akkor íme a ráadás: zárásként egy külön a sárospataki autó-kiállításra készült táncbemutató következik egy neves miskolci tánc-stúdió főszereplésével.
 Az egész napos jókedvről DJ gondoskodik, és a nagy melegben a HELL Energy Drink energia itallal hűsítheti magát a látogató.
A rendezvényre a belépés díjtalan!
Program tervezet:
6.00 Gyülekező a kiállítók részére
9.30 Megnyitó
9.40 Versenyekre való jelentkezés
10.30 Amatőr és profi hangnyomás verseny 1. rész
14.00 ERDŐS CSABA streetfighter világbajnok egyedülálló kaszkadőr showja
14.30 Amatőr és profi hangnyomás verseny 2. rész
15.30 RAPSTER és GIDZSO (rap és beatbox előadás)
17.00 Gumifüstölés, interjú rally versenyzőkkel
17.30 Nyereményjáték
18.00 Eredményhirdetés, díjkiosztó
18.30 Táncbemutató
19.00 Zárás
Ahhoz, hogy egy ilyen volumenű rendezvény díjmentes legyen, nem kevés támogatásra van szükség. Ezzel az oldallal nekik szeretnék köszönetet mondani.

Fő támogatónk:
ZEMPLÉNKŐ Kft – Páncélhegyi kőbánya
Támogatóink:
FOTON Kft – Sárospatak, METALTOOLS Kft – Bodrogolaszi, Heitzmann Cukrászda – Sárospatak, RUFÉM Kft – Bodrogolaszi, Katóka élelmiszerbolt – Sárospatak, Rákóczi Panzió – Sárospatak, Szuzuki Autó Kft – Szerencs, Kispatak 2000 Kft – Sárospatak, Africafe – Szerencs, Patak Tank – Sárospatak, Moped bolt – Kisvárda, STOP üzletház – Sárospatak,
Szegedi és Kálnási Bt – Sárospatak, AFIT Sárospataki Autójavító Kft – Sárospatak, Bogi Color – Nyíregyháza, Levi fotó – Sárospatak, Jászai Autó – Tokaj, Kisgépcentrum – Szerencs
Skoda Szalon – Kisvárda, Simai Design – Sárospatak, Standox festékbolt – Szerencs, Vectra 2003 Kft – Sárospatak, Ristorante Collegno – Sárospatak, Hutkai - Mayer Kft – Sárospatak, Tóth Sándor autószerelő – Sárospatak, Sütő László – Sárospatak, Ol-Gép-Bau – Sárospatak
Faház büfé - Sárospatak
Médiatámogatóink:
Dobraverő, Szuperinfó, Brainman – AB System, Parti7, Miskolci EST, Zemplén Televízió, Sárospatak.hu

Minden kedves támogatónknak köszönjük a nagylelkű és segítőkész hozzájárulást! Mindenkit szeretettel várunk: A DREAM TUNING csapat
Jelentkezés:
Tel: 06-70-504-1951, 06-20-396-8949
Web: www.dreamtuning.hu
Mail: info@dreamtuning.hu
 


 
 

 DREAM TUNING csapata
/2006.08.02./

 

 

Bemutatkozik Végardó MSZP-s képviselőjelöltje

               

      A végardói városrészben szeretnék egyéni képviselőként elindulni, hogy a sárospataki képviselőtestületben megfelelő módon tudjam a városrészt képviselni – nyilatkozta Hutkainé Novák Márta.
  Azt gondolom, hogy a végardói fejlesztésekre, amik eddig megtörténtek, méltán lehetünk büszkék: a faluház, a megvalósult idősek otthona, és ami most van folyamatban és ősszel kész is lesz, az a Széchenyi utca és a Borsi út egy szakaszának megjavítása. Tudom, hogy még nagyon sok más feladat vár, fontos ügyek. Végardó életében elsősorban az utak állapotának javítása a legfontosabb, de amit én majdnem ilyen fontosnak tartok, az a faluház, a közösségi ház élettel való megtöltése. Már folyamatban vannak az egyesületen belül szerveződő klubok, így az idősek klubja, a fiatalok klubja és más szakmai érdeklődés alapján is van rá lehetőség és mód, hogy ez a ház éljen. Azt gondolom, hogy ha ott kellő aktivitást mutatnak azok az emberek, akik szeretnék igénybe venni ezt a házat, nagyszerű lehetőség nyílik a számukra. A jövőben, pedig azt gondolom, hogy ha kormánypártiként, megyei képviselőként, kapok kellő szavazatot, akkor megint - megfelelő kapcsolatokkal bírva - tudom segíteni azokat a pályázatokat, azoknak a Végardót érintő kérdéseknek a megoldását, amelyeket fontosnak tart a lakók közössége, és fontosnak tartok én is.

 


 
 

Törő Gábor
/2006.08.01./

 

 

Promenád koncert a Hild téren

               

      Élmény volt itt játszani, nagyon örvendünk, hogy itt lehetünk Sárospatakon, ez egy nagyon szép hely. Zsúfolt a program, de két hét múlva majd minden leülepszik bennünk – mesél az itt szerzett élményeiről Dércs Dénes, a székelyudvarhelyi gitár tanár a Hild téri koncert után…
  Most elég fáradtak vagyunk, ugyanis nagyon sokat gyakorolunk, sokat játszunk. Ez a mai koncert is szerintem, megfelel annak a színvonalnak, ami itt Sárospatakon van. Mi annyira nem örvendtünk, hogy szabadtéren kell játszanunk, mert a klasszikus gitár nem nagyon érvényesül a szabadban, akusztikailag általában egy csengőbb terem szerencsésebb, de amúgy élveztünk itt játszani.

Amatőr felvételek promenád koncertekről: Hild tér 1.  Hild tér 2.  Várkert

  
 

További fotók >>>

/2006.08.01./

 

 

Gyerekek is adhatnak hangversenyt

               

      A gyerekek leülnek a zongorához és a felnőttek koncertje után ők is játszanak. Ez a csodálatos! A szombati hangversenyünkön, ami a második promenád koncert volt a sorozatban – számolt be lelkesen a főiskola dísztermében elhangzott koncertről Dominkó István zongoraművész.
  Elsősorban kicsi gyerekek, tizenévesek, főleg 14 éves korosztály alattiak játszottak. Tulajdonképpen az volt a lényege, hogy ők is megmutathassák a nagyok mellett, hogy mire képesek rövid egy hét munkája árán. Az itt lévő közönség tapasztalhatta, hogy mennyire fantasztikusan fel tudtak készülni, mennyire tudtak egymásra figyelni. Olyan jellegű műveket tudtak játszani, amelyekhez nem szoktak, hiszen kamarazenékről volt szó. Ők általában szólózongoráznak vagy szóló hegedülnek. Itt pedig, egy hét alatt kellett összeismerkedniük. Közülük sokan hazamennek a holnapi nap, és szerettük volna, hogy mindannyian megmutathassák a legjobb darabjaikat. Úgy gondolom ez sikerült is. A koncert vége felé pedig, ilyen fantasztikus hallgatók, növendékek, mint Juhász Tamás vagy a már több éve ide visszaérkező Liene Baumane is zongorázott, vagy a 13 éves Koltai Dánielt had említsem, akik fantasztikusan bűvölték a zongorát. A hegedű és a cselló is, talán még a kürtöt említeném meg, ami egyik legszólisztikusabb hangszer volt a mai napon, ezen a fantasztikus koncerten.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.08.01./

 

 

Bemutatta képviselőjelöltjeit a Fidesz

               

      Július 31-én hétfőn Hörcsik Richárd polgármesterjelölt sajtótájékoztató keretében mutatta be a Fidesz és a KDNP sárospataki képviselőjelöltjeit. Bevezetőjében elmondta: ahogyan azt már közel egy hónappal ezelőtt hivatalosan bejelentette, az október 1-én sorra   kerülő önkormányzati választáson Sárospatakon a Fidesz, a KDNP és a Nemzeti Fórum polgármesterjelöltjeként indul. Egy fiatal és lelkes csapat segíti majd abban, hogy végre változás legyen ebben a városban. Véleménye szerint talán soha nem volt még akkora igény arra, hogy egy új szemléletű, csakis a város érdekeit szem előtt tartó városvezetése legyen Sárospataknak. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a KDNP jelöltjeinek segítségével elérhetjük, hogy a város érdekében meghozott döntések mindig nyílt, tiszta és törvényes körülmények között szülessenek A most bemutatott Fidesz-KDNP jelöltek nyilatkozatban vállalták, hogy megválasztásuk esetén ez így lesz.
    Déry Zoltán a Kereszténydemokrata Néppárt helyi elnöke elmondta, hogy mind Hörcsik Richárdot, mind a bemutatott jelölteket a Fidesz és a KDNP közös jelöltjeinek tekintik.

A jelöltek névsora:
1. körzet: Hajdú Imre, 2. körzet: Egyed Attila, 3. körzet: Aros János, 4. körzet: Erdős Tamás, 5. körzet: Stumpf Gábor, 6. körzet: Sikora Attila, 7. körzet: Stumpf Attila, 8. körzet: Lendák Lajos, 9. körzet: Szabó András, 10. körzet: Oláh József
 


 
 

További LEVI FOTÓK >>>

A Fidesz Sárospataki Szervezete
/2006.08.01./