Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2006 október

Halottak Napja - szemerkélő esőben

                  

    A hűvösre, esősre fordult idő ellenére városunk temetői környékén nagy volt a forgalom a nap folyamán. Sokan már napközben meggyújtották az emlékezés gyertyáit, s álltak meg összekulcsolt kézzel elhunyt szeretteik sírja előtt. Szerencsések voltak, akik közel lakva tegnap - még jobb időben - díszítették fel a sírokat, mert ma reggelre nem fagyott, a virágok szépek maradtak. Akik az utolsó napra, elsejére hagyták a virágosítást, bő választékban találtak krizantémokat a piacon és a temetők bejáratánál.

 
 /2006.11.01/

              

 

"Koncert Zempléni Hangulatban"

                  

    November 3-án 18 órakor A Művelődés Háza Pódium termében a HEGYKÖZ FESZTIVÁL "Koncert Zempléni Hangulatban" címmel tart előadást. A műsorban közreműködik a Winlandia Klarinétzenekar és a Kovácsvágási Népdalkör. Vezényel: Balogh József és Somorjai G. Lehel

A klarinétosok idén ötödik alkalommal tartják őszi találkozójukat Zemplén szép fekvésű településén Fűzérradványban. A kurzus részeként koncerteket adnak helyben és a környező településeken. A Balogh József klarinétművész által elindított fűzérradványi klarinét találkozó évek alatt szerves részévé vált a Hegyköz, leginkább Fűzérradvány őszi program kínálatának. Idén először mutatkoznak be Sárospatakon, A Művelődés Házában.
Belépés díjtalan, az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők.
 


 
 /2006.10.31/

              

 

Mesével a szelektív hulladékgyűjtésért

                  

    Zemplén több településén bemutatásra került az óvodásoknak szóló „Hajnal” című ismeretterjesztő mesejáték, melyet A Művelődés Házában október végén adtak elő - tudtuk meg Vadkertiné Kőrössy Annától, az Önkormányzat közoktatási szakreferensétől…

A Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft minden lehetséges eszközzel segíteni kívánja a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítését – különösképpen a gyermekek, az óvodások és az iskolások körében.
Az októberben Zemplénbe érkezett „Hajnal” című ismeretterjesztő vándor mesejáték a picinyekkel már idejekorán megismerteti és játékos formában tanítja, mi a szelektív hulladékgyűjtés, és milyen lehetőséget nyújt az otthoni hulladékgyűjtés ezen módja a környezetvédelemben. A 45 perces előadás főszereplői a már ismert ÖKO Panna és ÖKO Palkó hangyácskák. A tanulságos mesét a Maskara Társulat négy fiatal színésze adta elő mesebeli figurák és szereplők jelmezébe bújva. Ezt az előadást A Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft. ajánlotta fel Sárospatak város Önkormányzatának. Az előadást mintegy négyszázötven gyermek élvezhette. A programban résztvevő óvodák mesekönyveket, kifestőket, feladatlapokat is kaptak.


 
 /2006.10.31/

              

 

Jótékonysági akció

                  

    Tudatjuk a sárospataki lakossággal, hogy a sárospataki Református Egyház, a Kiwanis Női Klub és a Sárospatak Városi Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat jótékonysági akciója keretében 2006. november 03-án (pénteken), 10 és 14 óra között adományosztást szervez. A piac fedett területére kihelyezett használtruha adományok elvihetőek!
A ruha díjmentes, az eseményre 100 Ft-os „kapupénzzel” lehet belépni!
Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


 
 
/2006.10.31/

              

 

Szívélyes fogadtatás Kassán és Borsiban

                  

       A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete kivette részét a Rákóczi emlékvonat közönségének szervezéséből. Fáradozásuk eredményes volt, hiszen szervezésükben közel 60 fő utazott Kassára és vett részt október 29-én a fejedelem újratemetésének 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. Élményeikről Saláta László, az egyesület elnöke számolt be olvasóinak...
     A Rákóczi vár kertjében történő koszorúzás és a várudvaron adott műsor megtekintése után az emlékvonat utasai - most már a patakiakkal kibővülve - visszasétáltak az állomásra és a Rákóczi vonat átvitte őket Újhelybe. A város felé közeledve, már a vonatból lehetett látni a Sátor-hegy oldaláról messzire világító tábortüzeket. Az állomáson kuruc vitézek korhű öltözékben, és persze sok-sok ember várta az érkezőket, majd Szamosvölgyi Péter polgármester köszöntője hangzott el, és a zászlókra ott is felkerültek a helyiek szalagjai. Az emlékező tömeg a kultúrházba vonult, ahol ünnepi műsort tekinthettek meg. A vonat utána visszajött Patakra, ahonnan másnap reggel 7 órakor közel 200 fővel indult el Kassára.
    Egy kort tükröző szerelvénysoron utazhattunk, amelyen a fapadostól kezdve a szuper kényelmes fülkés kocsikig mindenféle előfordult. Volt egy büfés kocsi és éttermi kocsi is, ahol az előre megkapott tiketteket lehetett beváltani, így eszegetéssel, iszogatással, beszélgetéssel telt az út Kassáig. Velünk, a vonaton utazott Hörcsik polgármester úr és neje is.
    Kilenc óra körül érkeztünk Kassára, ahol nagy-nagy ovációval vártak bennünket. Minden reménységünket felülmúlta az a fogadtatás, amiben ott részesültünk. Lovas kurucok vártak bennünket, és amíg a pályaudvarról a zenepavilonig zászlók kíséretében, tárogatók hangja mellett átértünk, az ottani magyarok tömegei álltak körül és köszöntöttek bennünket. Fantasztikus hangulat volt, annak ellenére, hogy az időjárás nem igen volt kegyes hozzánk, mert amikor a zenepavilonhoz értünk, ahol fogadtak és köszöntöttek bennünket, akkor már kezdett szemerkélni az eső. Ott szlovák és magyar részről hangzottak el köszöntők, méltatták az ünnepi esemény nagyságát és azt a tényt, hogy együtt ünnepelhetünk. Utána sorba rendeződtünk és a sok-sok település küldöttségének zászlói alatt, rezesbanda által kísérve, egy elég nagy kerülőt leírva, a történelmi városrészen át értünk a Dómhoz, közben a 3-4 ezres tömeg létszáma több mint tízezerre nőtt. Fél 12-kor értünk a Szent Erzsébet Dómhoz, ahol megyei szintű vezetők, Kassa polgármestere és Sólyom László is szóltak az emlékező tömeghez. A köztársasági elnökünk hangsúlyozta, hogy Kassa példát mutat abban, hogy hogyan lehet és kell együtt ünnepelni történelmünk közös gyökereit, és hogy a fejedelem korában nem volt nemzetiségi kérdés, hívó szavára együtt gyülekeztek szlovákok és magyarok egyaránt. Utána ünnepi istentiszteleten vettünk részt a Dómban, ahol 3 nyelven prédikáltak, latinul, szlovákul és magyarul. Gyönyörű kórusénekeket is hallhattunk de a csúcspont az volt, amikor a kint élő magyarok és mi meghatottan, együtt énekelhettük el a Himnuszt. Utána történt meg a koszorúzás a kazamatában, ahová persze nem fértek be csak a legrangosabb vendégek. Azért sikerült nekünk is Sárospatak koszorúját a kazamatában elhelyezni, miközben a legtöbb település a templomon kívül, annak falán helyezte el koszorúját.
     Hazaindulásunk előtt a MÁV Nosztalgia Kft által szervezett ebédünket fogyasztottunk el egy étteremben, majd a visszamentünk az állomásra, ahonnan a vonat elindult velünk Borsi felé - elég nagy késéssel. Borsiba érve már sötét volt és az eső is esett, de a szegény gyerekek átázva, átfázva, de mégis lelkesen vártak ránk és nagy ünneplésbe részesítettek bennünket. Benn a kastélyban, az erre az alkalomra helyreállított két helyiségben a polgármester köszöntött bennünket és egy nagyon szép műsort nézhettünk meg. Végül is oda érkeztünk vissza, ahonnan Rákóczi elindult, ahol született…
 


 
 

További fotók  a Rákóczi vonatról  >>>
További fotók az útról  >>>

A fotókat Kék Gergely készítette

Törő Gábor
/2006.10.30/

              

 

Láthatósági mellényt kaptak a kerékpárosok

                  

    Ahogy közeleg a tél, úgy romlanak a látási viszonyok. A legnagyobb veszélynek a kerékpárosok vannak kitéve, az ő esetükben különösen fontos, hogy minél előbb észleljék őket. Ezért osztottak a Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztály beosztottjai láthatósági mellényeket ezúttal a kerékpárosoknak...

A kerékpárosok biztonságának növelése érdekében az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottságtól a Sárospataki Rendőrkapitányság részére biztosított láthatósági mellényeket osztottak az elmúlt napokban azon kerékpárosoknak, akik kerékpárral az esti órákban közlekedve, a korlátozott látási viszonyok között fokozott baleseti veszélynek vannak kitéve. A Sárospataki Rendőrkapitányság területén az egyik veszélyeztetett terület a Sárospatak és Kenézlő közötti útszakasz - különösen Apróhomok térsége - ahol az esti órákban gyakran tapasztalható, hogy kivilágítatlan kerékpárral közlekednek, így fokozott baleseti veszélynek vannak kitéve. Ezért döntöttek úgy, hogy ezen kerékpárosok körében osztják ki a láthatósági mellényeket. Azzal a kéréssel, kívánalommal tették ezt, hogy amikor az esti órákban közlekednek, ezt a mellényt - a saját biztonságuk érdekében - viseljék. A KRESZ jelenleg Magyarországon nem teszi kötelezővé a sárga mellény viselését, ezt csak biztonsági okból ajánlják. A rendőrök, a láthatósági mellény kiosztása során egy írásos nyilatkozatott is kértek a kerékpárosoktól, amelyben vállalták - a továbbiakban kötelezettségeként - a viselését. Igaz, ennek elmulasztása semmilyen szankciót nem von maga után, mindössze ez az egész akciósorozat a közlekedési biztonságot kívánja növelni, minden egyéb, a jogszabályban elő nem írt biztonsági eszköz használatát is szorgalmazva.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.10.30/

              

 

Elkezdődött a színházi évad

                  

   Október 25-én kezdődött el A Művelődés Házában az új színházi évad. Nagy örömünkre szolgált, hogy minden eddiginél több bérletes vásárolt magának biztos helyet az egész évadra szólóan - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin.
Ez részben azt jelenti, hogy a régi bérleteseink visszavásárolták a helyeiket, és szinte naponta jöttek új igények is. A bérleteseinknek az évad során, az előadásokon kívül apró gesztusokkal, figyelmességekkel is szeretnénk ezt a fajta szimpátiát megköszönni. Természetesen, majd az évad végén, a színházi páholy partit is megrendezzük. Az első előadás a Körúti Színház jóvoltából Molnár Ferenc: Doktor úr című darabja volt, amelyet így teltház előtt mutatott be a társulat. Nagyon - nagy siker volt a darab, részben a szereposztásnak és a nagyszerű színészi játéknak köszönhetően. Természetesen a téma is olyan volt, ahol a sorok között, akár a mi valós hétköznapjainkra is ráismerhetünk. A közönségnek, és nekünk a befogadó intézménynek is egy kis meglepetés volt, hogy Koltay Róbert színművész október 23-án állami kitüntetést kapott, és ebből az alkalomból a társulat e körben is köszöntötte a címszereplőt. Ehhez a gratulációhoz a 450 fős nézőközönség is csatlakozott. Nagyon kellemes, jó hangulatú gesztussal ért véget az előadás. A közönség soraiban többen voltak, akik még csak most találkoztak azzal, hogy a színházterem megújult a nyári hónapokban. Így egy kicsit tisztább, elegánsabb, fényesebb teremben kezdtük meg a színházi évadot.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.10.30./

              

 

Rákóczit a magunkénak, patakinak érezzük

                  

    Éppen 100 éve, 1906 október 28-án a késő esti órákban érkezett a vezérlő fejedelem és bujdosó társai hamvait szállító vonat, ami Budapestről Kassára indult, hogy végső nyughelyére helyezze a fejedelmet – kezdte véleményének kifejtését dr. Hörcsik Richárd polgármester, aki maga is aktív részese a jubileumi eseményeknek…

Ez egy olyan menet volt - amikor a vonat áthaladt a falvakon, városokon - hogy az emberek ezrei, százezrei, milliói hajtottak főt a nagyságos fejedelem előtt. Ez Sárospatak népét is megmozgatta, hiszen a korabeli feljegyzések szerint, a képviselőtestület a főbíróval együtt kivonult, a Főiskola a tanuló ifjúsága és a város polgárai is. Hiszen II. Rákóczi Ferenc nem csak a magyar nemzet emlékezetében, hanem szűkebb pátriánk Sárospatak polgárai szívében is élt, és él a mai napig is. Rákóczi a miénk, hiszen Rákóczi Ferencet nagyon sok szál kötötte Sárospatakhoz: a családi kötelékek, a Rákóczi vár, ami fiatalságának kedvenc tartózkodási helye volt, és fontos országos események. Megannyi dolog, a Református Kollégium, ahol nagyon sokszor fordult meg a vezérlő fejedelem, meglátogatván a diákságot. Nem csak Zemplén térsége, hanem Abaúj és a felső–magyarországi részek is örömmel fogadták ezt az emlékvonatot. 100 évvel ezelőtt elhangzott, hogy Rákóczi a sárospatakiaké. Most 100 év után pontosan napra, ma is ugyan ezt tudjuk elmondani. Sárospatak képviselőtestülete ma is megjelent, megjelentek a pataki polgárok, a fiatalság, sok százan voltunk itt.
Ez jelzi azt, hogy Rákóczi Ferenc ma is képes megmozgatni embereket, szíveket megdobbantani, mert Rákóczit ma is magunkénak, patakinak érezzük. Rákóczi Ferencre a magyar szabadságharc hőse volt, aki megtanította a magyarokat a szabadság szeretetére és megtanította a hazát szeretni. Ő volt a magyar történelem egyik fontos alakja, aki egységgé kovácsolta a nemzetet. Gondoljunk csak bele, 1703-ban, a szabadságharc kezdetén egy szétzilált ország volt Magyarország. Nem csak a török háború hagyta itt a nyomait, hanem az osztrákkal folytatott állandó harc is. 1703-ban, a hívó szóra egy éjszaka összesereglettek, nemcsak a reformátusok, nemcsak a katolikusok, hanem a ruszinok, a görögök, a zsidók, nemcsak magyarok, hanem más nemzetiségűek- jobbágyok - főurak – és nemesek is. Ez jelzi azt, hogy Rákóczi a magyar szabadságnak, a magyar hazaszeretetnek és az összefogásnak is a szimbóluma volt.
 Milyen érdekes?! - Rákóczi Ferenc még hamvaiban is szolgálja ezt az egységet, ezt a hazaszeretet. Hiszen 1906-ban éppen kormányváltságból jött ki az ország, egy új kormány lett, szétzilált politikai helyzet, de volt egy nap, amikor megszűntek a politikai viták, amikor elhallgattak az ellenségek, és egyértelműen az összefogás jellemezte azt a napot, azt a hetet. Sőt, már az azt megelőző hónapokat is. Természetesen, ez nemcsak a magyarság összefogását, hanem az akkori uralkodó Ferenc József és a magyar nemzet kibékülését is jelentette. Még hamvaiban is ezt az egységet szolgálta! A magyar történelem tragédiájához tartozik az is, hogy a fejedelem végső akaratának megfelelően hazaszállították a hamvait, mégpedig Kassára. Jól tudjuk, hogy 14 évre rá Kassa Csehszlovákiához került, így csak 14 évig nyugodhatott a fejedelem magyar határokon belül. Szerencsére a történelem valamit visszahoz ebből az elszakítottságból, hiszen Magyarország és Szlovákia az Európai Uniónak a tagja, és már jövőre a sengeni határok életbe lépnek. Akkor szabadon, útlevél nélkül - mint 1906-tól 1920-ig – tekintetjük meg Rákóczi koporsóját Kassán, az Erzsébet Dómban. Tehát erre is emlékeznünk kell, mert az emlékezés nemcsak a múlt, hanem a jövőnek is szól. Minden emlékezésnek akkor van értelme és értéke, hogy ha megtanít bennünket, hogy hogyan kell a múlt hibáit kiköszörülni, és mik azok a pozitív dolgok, amelyeket folytatnunk kell.
Három ilyen dolog, melyet Sárospatak és Zemplén - Abaúj polgárainak folytatni kell. Az egyik a haza szeretete, amiben Rákóczi példát adott számunkra. A szabadság szeretete, amire szintén a fejedelem tanította a magyarságot, és végül, az összefogás ereje. Mind, e három adjon számunkra példát zemplénieknek, patakiaknak, hiszen ha úgy tetszik jövőre új helyzet élé áll Zemplén és az egész Magyarország. Hiszen az új Nemzeti Fejlesztési Tervvel, az Európai Unió segítségével egy új Magyarországot kezdünk el építeni. Ez csak ezzel a három, múltból merített gondolattal lehetséges, a haza szeretetével, a szabadság szeretetével és természetesen az összefogás erejével. Ha mind e három meglesz bennünk, akkor semmi sem tántoríthat el attól, hogy azok az európai forintok, azok ide is guruljanak Zemplénbe, Sárospatakra. Adjanak lehetőséget arra, hogy mind az a 200 száz év, mind az a 800 év, amit eleink itt ránk hagytak, azt mi akár a kultúra, akár a turizmus keretében be tudjuk mutatni nemcsak utódainknak, hanem az idelátogató polgároknak akár Szlovákiából, Németországból vagy Európa számos helyéről. Tehát nem kérdés, hogy számunkra egy új helyzet van. Mi azért merítünk a múltból, hogy ezekkel a példákkal tudjunk a jövőben, ezekért a célokért harcolni, mert csak akkor vagyunk méltó örökösei Rákóczinak, hogy ha ezeket a fejedelem utódaiként, az itt lévő polgárai számára maradék nélkül el tudjuk végezni.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.10.29./

              

 

Nosztalgiavonat érkezett

                  

   1906-ban hozták haza Rákóczi és bujdosótársai hamvait és úgy gondoltuk, hogy ezt a nagyon szép eseményt 100 év multával is érdemes megünnepelni. Az egész utat Rodostótól Kassáig nem tudtuk megcsinálni, hanem ennek egy szakaszát Budapest és Kassa között, ezen a történelmi Miskolc- Sárospatak- Sátoraljaújhely- Kassa fővonalon – nyilatkozta Szendrei András, a MÁV Nosztalgia Kft. igazgatója…
Most nem éjszaka jött a vonat, mint valamikor, hanem utasokkal érkeztünk nappal, és holnap még a pataki és az újhelyi utasokkal megháromszorozva megyünk tovább, hiszen közel kettőszázan fogunk Kassára megérkezni. 9 óra után érkezünk, ahol méltó fogadtatás lesz, hiszen a köztársasági elnök úr is ott lesz a kassai megemlékezésen. Ezt követően megnézzük a gyönyörűen újjáépített Kassa fő utcáját, és a Dómban szentmisén veszünk részt. Individuális programok keretében az újjászületett Rodostó háznak a kiállítását meg lehet nézni, vagy meg lehet kóstolni a szlovák sört. 15 óráig vagyunk Kassán, majd Borsiba is rövid kirándulást tesz a vonat, hiszen Rákóczi szülőházát mindenkép meg kell tekinteni az eljötteknek, itt kb. egy órát töltünk majd el. Este hat órára tervezik a visszaérkezést Sárospatakra, a vonat utasai pedig kb. éjfélre érnek vissza Budapestre. Bízunk benne, hogy ugyan az a lelkesedés, ami itt Sárospatakon fogadott bennünket, ez folytatódik majd Kassán és Borsiban is. Akkor mindenkinek egy jó időre elegendő abból a szeretetből, amit a történelem és az egymás közötti kapcsolat adott mindannyiunknak.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.10.29./

              

 

Rákóczi ünnepség

                  

    Száz esztendeje, 1906. október 28-29-én országos ünnepség keretében búcsúzott az ország II. Rákóczi Ferenctől és bujdosótársaitól. A fejedelmet és a kuruc kor vezéreit, ugyanis emigrációban, a törökországi Rodostóban, illetve Isztambulban temették el - nyilatkozta dr. Tamás Edit a MNM Rákóczi Múzeumának történésze.
 A kiegyezést követően fogalmazódott meg az igény, hogy Magyarországon, valamely történelmi helyszínen helyezzék őket örök nyugalomra. 1906-ra rendeződtek ennek a történelmi feltételei, tárták fel a sírokat és választották ki végül is Kassát, hogy ott legyen a végső nyughelyük. Ekkorra dőlt el az is, hogy kik kerülnek ezen országos ünnepség keretében újratemetésre. 1906 október 27-én indultak egy menetben a hamvak Magyarországra. Orsovánál lépett az emlékvonat az ország területére, és október 28-án, Budapesten volt egy nagy ünnepség a Szent István Bazilikában, illetve a Deák téri evangélikus templomban, ahol gyászmisére került sor. A Keleti Pályaudvarra beérkezett a vonat, a hamvakat szállító vonatról levett koporsókat gyászkocsik vitték az említett templomokba. Országos küldöttségek vettek részt a szertartásokon, a vármegyék, a civil szervezetek és a kormány képviselői alkották a meneteket. Amikor megvolt a budapesti ünnepség, Budapestről Hatvanon, Miskolcon, Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen keresztül a hamvakat szállító vonat elindult Kassára.
 Ezt az útvonalat ismétli meg a Rákóczi emlékvonat, melyet a MÁV Nosztalgia Kft indított erre az alkalomra, emlékezve arra, hogy 100 esztendeje Rákóczitól búcsúzott az ország. Tegnap Budapesten, a Szent István Bazilikában volt egy megemlékezés, egy gyászmise. Ezen egyébként ott voltak a hagyományőrző lovasok Zemplénből - természetesen nem lovakkal, hanem gyalogosan – ahol Petraskó Tamás vezetésével Rákóczi és Zrínyi Ilona képe előtt tiszteleghettünk. A szentmisét celebráló kanonok úr ismertette II. Rákóczi Ferenc életútját, történelmi nagyságát, idézett Mikes kelemen leveleiből is. Október 28-án, ma reggel 7 órakor indulhatott el ez a történelmi vonat Budapestről Hatvanon át - egy kis technikai szünet után - Miskolcra a délelőtti órákban érkeztünk. Ott, a Rákóczi háznál, a Rákóczi Szövetség szervezésében a megye és a város vezetői jelenlétében volt egy kis ünnepség. Igazából úgy tűnik, hogy a mai nap fő rendezvénye itt Zemplénben Sárospatakon, és ezt követően Sátoraljaújhelyben lesz.
Sárospatakon, a vasútállomáson Hörcsik Richárd polgármester úr ünnepi szavai után indult el a lovasokat követve a történelmi menet a Rákóczi szoborhoz és érkeztek ide a várba, amely tudjuk, 1616 óta a Rákóczi család központja és ma is egybe kapcsolódik a Rákóczi családdal Sárospatak neve, a Rákóczi vár neve. Talán így lehetünk büszkék erre, hogy ez az ünnepség is méltó volt Sárospatakon a Rákócziakhoz, az országos ünnephez. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a zempléni megemlékezések a fő magyarországi megemlékezések, miként 1906-ban Kassán. Most büszkeséggel mondhatjuk, hogy városunk és ezt követően Sátoraljaújhely uralja a magyarországi megemlékezéseket.
Holnap pedig, vasárnap lesz kereken 100 esztendeje, hogy örök nyugalomra kerültek a kassai Dómban II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai hamvai, ahol Zrínyi Ilona, Rákóczi József, Csáki Krisztina és Bercsényi Miklós, Sibrik Miklós és Eszterházy Anna hamvai nyugszanak. Míg a kuruc fejedelem, Tököly Imre hamvai Késmárkon az Evangélikus templomban nyugszanak, az ő hamvait is ezen ünnepség keretében helyezték ott el 100 esztendeje. Reméljük, hogy nagyon sokan ott lesznek, azok is, akik vonattal érkeznek, és azok is, akik egyénileg, a városokból, a vármegyékből - a történelmi Rákóczi vármegyéből - és a különböző civilszervezetektől érkeznek majd.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.10.28./

              

 

Vasárnap hajnalban átállítjuk az órákat

                  

    Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, hajnali háromkor kell visszaállítani a mutatókat két órára. Ezzel kapjuk vissza a nyári időszámítás miatti veszteséget, akkor ugyanis egy órával előbbre kellett igazítani az órákat.
Az óraátállítás leglátványosabb következménye, hogy így hosszabb a nappali világosság. Ezzel évente átlagosan egy nagyobb város egész évi villamosenergia-igényét, körülbelül 200 gigawatt áramot lehet megspórolni Magyarországon.
A téli-nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajár-robbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést az energia megtakarítással indokolták. Azóta már több, mint száz országban állítják át az órákat ősszel és tavasszal. Magyarországon 1980-ban vezették be ezt a rendszert.

 


 
 


/2006.10.28./

              

 

Szelíd motorosok Olaszliszkán

              

  Már lassan két hét telik el Szögi Lajos értelmetlen halála óta, de a fájdalom nem enyhül, mintha mindenki saját családtagját veszítette volna el Olaszliszkán. Ezúttal a Jobbik Magyarország B.A.Z. megyei Szervezete érkezett a bodrogmenti faluba, hogy lerója kegyeletét...
  Szombaton, déli 12-kor a virágokkal díszített emlékhely környékén csak fotósok és rendőrök álltak, amikor a csonka templom irányából felhangzott a dübörgés. A motoros rendőr által felvezetett konvoj elején legalább 30 motoros haladt, akiket a személyautók végeláthatatlan sora követett. A rendőrök csak a járművek parkolásában segítettek, más dolguk nem volt. A miskolci delegáció tagjai - legalább 200 fő - körbeállták a szörnyű tett színhelyét és először - az összes jelenlévő együtt - a Himnuszt énekelte el, amit egy szívhez szóló vers követett. Az erőszak ellen demonstrálók meghatottan hallgatták végig a 20-25 perces megemlékezést, helyezték el virágaikat, s vetettek egy utolsó pillantást a megölt tanár békességet sugárzó fotójára. Az ünnepség végén felhangzott még a Székely Himnusz, majd a miskolciak járművükre ültek és elindultak Tiszavasvári irányába.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.10.28./

Rendőrök segítik a forgalmat a Halottak Napján

              

    Az ORFK Közlekedési és Közrendvédelmi Főosztálya, a B-A-Z megyei Rendőr-főkapitányság vezetése a Sárospataki Rendőrkapitányság részére a november elsejei Halottak Napjával kapcsolatban rendőri feladatokat határozott meg - nyilatkozta Sárosi József rendőr alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője…
A fő rendőri feladat ezen a napon, a forgalomsegítő rendőri magatartás a temető környékén. Segítenünk kell a temetőre érkező járművezetőket a parkolásban, a biztonságos megállásban, elindulásban. Az esetlegesen előforduló, mozgásukban korlátozott személyeket szállító járművek temető bejárathoz közelítésében. Ugyanakkor egy közbiztonsági védő- óvó jelenlétet is biztosítanunk kell, mivel várhatóan megszaporodnak a temetőkben tartózkodó személyektől a lopások. Tehát, azon személyek kiszűrése is feladatunk, akik potenciálisan számításba jöhetnek lopás bűncselekmény elkövetésével. Egy ilyen, rendőri megelőző jellegű magatartást is be kell mutatnunk. Sárospatakon elsősorban a római katolikus temető Rákóczi úti bejáratánál, valamint a református temető Kazinczy úti bejáratánál kívánunk aktívan közreműködni. Már a korábbi években is tapasztalhatták, hogy nem csak elsején, hanem már az azt megelőző hétvégén is figyelemmel kísérjük a forgalom sűrűségét, nagyságát és a szükségnek megfelelően vagyunk jelen.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2006.10.28./

              

 

Ülésezett a Szociális és Egészségügyi Bizottság

              

    Összeállt az új önkormányzat, munkára készek a bizottságok, sőt már el is kezdődött az érdemi munka. Elsőként a Szociális és Egészségügyi Bizottság első üléséről számolhatunk be Ladomerszky László, a bizottság elnökének jóvoltából, aki az előző ciklusban is ugyanezt a feladatot látta el…

Két napirendet tárgyalt a bizottság nyílt ülésben, melyek közül az első, a Gondozási Központ éves beszámolója volt. A bizottság elismerte a munkájukat, szóltunk azokról az előrelépésekről, amelyek nagymértékben javították eredményeiket, a központ új elhelyezéséről, az idősek otthonáról, a végardói házról. Örömmel vettük tudomásul, hogy az idősek klubja átalakítása folyamatban van, rövidesen igénybe lehet majd venni. Természetesen ezzel együtt megszűnik a Végardón az életveszélyes volt tanácsi épületben az idősek klubja. Ezen kívül szóltunk azokról a feladatokról, amelyek a tervezési koncepciónkból adódóan már elindultak ebben az évben. Ilyen a támogatói szolgálat beindítása, valamint bizottságunk támogatja a tanyagondnoki szolgálat elindítását, ennek viszont a pénzügyi fedezeteit még körül kell járni. A másik, a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat beszámolója volt, amelyből a családsegítő rész a szociális bizottság kompetenciája. Ezen a területen két olyan fő tevékenységet emeltünk ki, ami az elmúlt időszakban erőteljesebben jelentkezett a városban. Az egyik a hajléktalan ellátás volt, a másik pedig a családsegítésben bekövetkezett olyan változások, amelyek ebben az évben jelentkeztek először. Szóltunk a nyári gyermekétkeztetésről, ami a családsegítőt szintén nagy feladat elé állította. Meg is haladta teljesítőképességét, ezért kellett bizottsági szinten ebben városi összefogást sürgetni. Így került bele több intézmény – a három óvoda, illetve a Rákóczi Iskola - hiszen sem létszámban, sem gépparkban nem tudta volna önállóan megoldani ez az intézmény. A Művelődés Háza két gépkocsit biztosított, valamint a TÁVHŐ szintén gépkocsi biztosításával járult hozzá a feladat ellátásához, amit ilyen módon sikerült maradéktalanul teljesíteni.


 
 


Törő Gábor
/2006.10.27./

              

 

Szakácskönyvíró volt a Tűsarok Magazin első vendége

              

    A „Tűsarok” elsősorban nőknek szervezett magazin program, amely októberben Lajos Mari szakácskönyvíróval kezdte a 2006/2007-es évadot – nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin A Művelődés Háza igazgatónője…
Nagyon szimpatikus volt a hölgy, sokat mesélt a pályájáról. Arról, hogy az olasz nyelvtanárból hogyan lett gasztronómus, hogy milyen tendenciák követték egymást a könyveinek a megjelenésében. A közvetlenségén kívül - amit mi mindannyian megállapítottunk - hogy roppant hiteles, és ezt alátámasztják azok a receptek, azok a szakfolyóiratok is, amelyek a tollából megjelennek. Azokat bárki kipróbálja, biztos, hogy sikeres lesz a dolog. Nagyon szívesen válaszolt a jelenlévő hölgyek kérdéseire, sokféle praktikus fortélyról és konyhában hasznos dologról adott számot. Természetesen nem maradhatott el a dedikálás sem, hiszen Sárospatakon is jó néhány olyan vendégünk volt, aki már saját könyves polcáról hozta el Lajos Mari receptgyűjteményét. A sorozatott ebben az évben is támogatja a Heitzmann Cukrászat, így a hagyományos sütizés sem maradt el a végén. A tűsarok novemberi vendége a Nők a Balatonért civilszervezet képviselői lesznek. Ők azok a hölgyek, akik a Balaton különböző vonatkozású ügyeiben - akár a víz tisztasága, a Balaton körüli kulturális rendezvények, könyvek kiadása - már nagyon sokat tettek.
 


 
 /2006.10.27./

              

 
 

Cserbenhagyásos közlekedési baleset a kerékpárúton

              

    2006. október 27-én, pénteken este 20 óra 30 perc körül a Sárospatak közelében, a 37-es főútvonal melletti kerékpárúton a végardói bekötő úttól kb. 100 m-re Sátoraljaújhely irányában "segítségnyújtás elmulasztásos" közlekedési baleset történt, amelynek során egy Sátoraljaújhely felől közlekedő ismeretlen segédmotorkerékpár, egy gyalogosan a kerékpárját toló személlyel ütközött - segítségét - nyilatkozta Kocsis Péter rendőr zászlós, baleseti helyszínelő...
  A baleset során a gyalogos 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Az ütközést követően a motorkerékpáros - aki vélhetően maga is megsérült - a helyszínről eltávozott ismeretlen helyre. A rendőrséget egy arra haladó autós értesítette. Az elkövetőt a személyazonossága megállapítása érdekében a rendőrség nagy erőkkel keresi. Az ügy tisztázása érdekében igazságügyi- műszaki szakértőt alkalmaznak, aki láthatósági vizsgálaton a baleset elemzésében nyújt segítséget. A rendőrség kéri a lakosság segítségét, aki a balesettel kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, az a Sárospataki Rendőrkapitányságon tehet bejelentést vagy telefonon a 47/ 513-030-as számon, hogy az elkövető vagy éppen a balesetben részt vett személy kilétét minél hamarabb meglehessen állapítani.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2006.10.27./

   

A Rákóczi emléknap programjáról

               

    II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai kassai újratemetésének 100. évfordulóján több településen is sor kerül megemlékezésre. Sárospatak város is csatlakozott ahhoz az eseménysorozathoz, hogy egy nosztalgiavonat indul Budapestről Kassára, amely azokon a településeken áll meg, ahol Rákóczi kötődése jelen van – számol be a hétvégi emlékrendezvények menetrendjéről Csatlósné Komáromi Katalin…

Sárospatakon 2006. október 28-án, délután 13.30-ra várjuk az ünnepelni és tisztelegni kívánó sárospatakiakat és zemplénieket a vasútállomásra, ahová 13.40-kor érkezik majd be a nosztalgiavonat. Ezt követően a vasútállomás melletti téren rendezünk a város nevében egy kis ünnepsége. Ezen azok a hegyaljai települések is részt vesznek, aki valaha a Rákóczi birtoknak szerves részei voltak. A polgármester úr ünnepi köszöntője után korhű kosztümökben, zászlókkal és a jelenlévő sokasággal együtt tervezünk egy felvonulást, amely a Táncsics úton halad majd végig az Iskolakert mellett és a Református Gimnázium előtti Rákóczi szoborhoz érkezik. Ott tárogatómuzsikával és verssel köszöntjük majd a vendégeket, és egy koszorúzás lesz a Rákóczi szobor előtt. Innen az ünneplő közönség a lovasok kíséretében a Rákóczi várba vonul, ahol kulturális programokra kerül sor.
Mindazokat az intézményeket, civil szervezeteket és magánszemélyeket, akik tisztelegni kívánnak e különleges esemény és Rákóczi fejedelem nagysága előtt, a várkerti Rákóczi szoborhoz hívjuk és várjuk. 17 óra 25 perc körül a vonattal utazók visszasétálnak a vasútállomásra, akikkel fél hat körül a vonat visszaindul Sátoraljaújhelyre. Másnap, október 29-én a nosztalgiavonat Kassára megy, ahol nagyszabású emlékprogramot rendeznek, és természetesen azok a történelmi helyszínek, amelyek 1906-ban is fontos szerepet játszottak - a vasútállomás és a Dóm - ezek lesznek a központi ünnepség helyszínei. Ide vonattal, vagy pedig magánúton gépkocsival lehet követni az ünneplő közönséget.
 


 
 

/2006.10.27./       
 

Csodák palotája

              

    Kiválóan szerepeltek az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanulói a budapesti Csodák Palotája által kiírt pályázaton. A Dr. Ferenczy György születésének 60., és a Csodák Palotája megnyitásának 10. évfordulójára emlékező pályázatra, a fizikai törvényszerűségeken alapuló játékos eszközök ötleteivel, terveivel jelentkezhettek a diákok. Az ÁVG-ből 4 pályamunka érkezett, amelyből három az I.-II.-III. helyezésen osztozkodott, míg a negyedik dicséretben részesült. A Szeder László tanár úr által mentorált, győztes pályamunkákban szereplő eszközöket - a zsűri ígérete szerint- jövőre már a Csodák Palotájába látogató vendégek is kipróbálhatják. Gratulálunk az eredményes pályázatot írt diákok és felkészítő tanáruk munkájához.

I. helyezett: Téglás Tamás és Molnár Attila
Mágneses Vihar

II. helyezett: Volczér Gábor
Mágneses (séta)tér


III. helyezett Gecse László
Fénycsocsó

Dicséretben részesült: Nemcsák János és Bánkuti Máté
Hangovány


 
 

További képek >>>

/2006.10.27./

              

 
 

Pitti Katalin egy héttel később énekel az orgonáért 

               

    Október 29-én vasárnap este helyett november 5-én 18 órai kezdettel kerül sor a Református Kollégium Imatermében Pitti Katalin operaénekes koncertjére. Kíséri Virágh András orgonaművész. Aki az 1000 Ft-os támogatói jegyet megvásárolja, a muzeális Mooser orgona további felújítását segíti. A koncert előtti este, 18 órától a Lorántffy teremben a művésznővel való kötetlen társalgás lehetősége, és egy csésze tea vár minden érdeklődőt. Jegyhez a Művelődés házában, a parókiákon, és az előadás helyszínén juthatunk. Pitti Katalin ez évben megjelent életrajzi könyvéhez, és hangfelvételeihez is hozzájuthatnak a koncertlátogatók.
 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2006.10.27./

              

 
 

Jubileumi játszóház a Carolina Óvodában!

              

    Óvodánk alapításának 160. évfordulóját szeretnénk együtt ünnepelni azokkal a ma már iskolás gyerekekkel, akik a Carolina (volt I. számú) Óvodába jártak.

Kedves volt óvodásaink!
Szeretettel hívunk és várunk játszóházunkba, 2006. november 11-én (szombat) 10-14 óráig a Carolina Óvodába.
Játsszunk és ünnepeljünk együtt!

Meghívó!
A Carolina Óvoda (volt I. sz. Óvoda) fennállásának 160. évfordulója alkalmából ünnepséget rendez, melyre szeretettel hívjuk és várjuk mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben óvodánk dolgozói voltak.
Az ünnepség ideje: 2006. november 10. (péntek) 10 óra

Helye: Carolina Óvoda (Sárospatak, Szent Erzsébet út 16.)


 
 


Carolina Óvoda

/2006.10.26./

              

 

Közönségtalálkozó a Moziban

              

    2006 október 19-én, 19 órától Szemző Tibor filmrendező, zeneszerző volt A Mozi vendége. Az Élet vendége: Csoma legendárium c. film sárospataki premierje kapcsán a rendezővel FeLugossy László képzőművész és Csetneki József az Art-Ért Művészeti Alapítvány elnöke beszélgetett. A bensőséges hangulatú beszélgetésből sok érdekességet megtudhattak az érdeklődők a film készültéről, a zenéről, Kőrösi Csoma Sándorról és Tibetről. A beszélgetés első felét október 26-án 18 órától a Rádióaktív Vászon című magazinműsorában hallgathatják meg az érdeklődők, a 100 Mhz-en. A beszélgetést később a Karzat Rádió is sugározza.

 
 /2006.10.26./

              

Bursa Hungarica - ismét lehet pályázni 

               

    A szociális alapon működő Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2007-ben is két kategóriában indul - - tudtuk meg Vadkertiné Kőrössy Anna, közoktatási szakreferenstől...
  A típus – a már felsőoktatásban nappali tagozaton, államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók számára.
  B típus – 2006/2007-es tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert fiatalok számára.
A pályázati űrlap munkanapokon a Polgármesteri Hivatal földszint 2. sz. irodájában szeptember 4-től szerezhető be.
Pályázatot nyújthat be, akinek a családjában az egy főre eső nettó átlagjövedelem nem haladja meg a 38.700,- Ft-ot. Amennyiben a pályázó eltartásáról egyedülálló személy gondoskodik, az egy főre jutó jövedelem 51.600 Ft.
A pályázattal kapcsolatos részletes információ a www.bursa.hu Internet címen, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, illetve a kábel televízióban olvasható.

A pályázat beadási határideje: 2006. november 2.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2006.10.26./

              

 
 

Iskolabusz baleset a 37-esen

              

    Október 26-án reggel fél 8 körül, a 37-es számú főútvonalon, a Sárospatak közelében lévő Gomboshegyi csárda melletti veszélyes útszakaszon személyi sérüléssel járó baleset történt - tudtuk meg Kocsis Péter rendőr zászlós, baleseti helyszínelőtől...
A baleset körülményeiről a helyszínelő elmondta, hogy az útszakaszon gépkocsisor alakult ki, amely forgalmi ok miatt lassított. A gépkocsisor végén haladó, gyermekeket szállító kisbusz már megállt, de az utána érkező teherautó vezetője későn észlelte ezt, fékezett, de már megállni nem tudott, így belecsúszott a már álló kisbuszba. Az iskolabuszban utazó gyermekek közül ketten könnyebben megsérültek. A baleset körülményeit szabálysértési szemle keretében vizsgálta a rendőrség.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2006.10.26./

              

 

Városunk vendége volt George Pataki

              

    New York állam magyar származású kormányzóját, George Patakit fogadta ma dr. Hörcsik Richárd polgármester. A kormányzó, az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójának megünneplésére érkező amerikai küldöttség vezetőjeként érkezett hazánkba, ahonnan ő maga is származik. Sárospatakon először a 475 éves Kollégiumot, azon belül pedig a hazaérkezett könyveket tekintette meg, majd a program egy munkaebéddel, a Vár Étteremben folytatódott...
  Elmondta, hogy a családja kint Amerikában a tradíciókat, a magyar történelmet nagyon életben tartotta, ő abban nőt fel, így nagyon szívesen jött ide vissza, ahonnan a családja származott. Nagyon boldog, hogy itt lehet. Úgy érzi, hogy bármikor jön Magyarországra, ide mindig haza jön. Sárospatakon nem csak az általános történelem érdekelte, hanem a Nagykönyvtár és a benne található könyvek. Ez egy olyan ritka kincs, amire nem csak az itteniek és a magyarok lehetnek büszkék, hanem az egész világ, mivel itt olyan ritkaságok vannak - jelentette ki George Pataki.
  A látogatásról dr. Hörcsik Richárd polgármester a következőket nyilatkozta: meghívásomra Sárospatakra látogatott George Pataki, New York állam kormányzója, aki Oláh Albert kisvárdai polgármester vendégeként a kisvárdai körzetben tölt egy kevés időt, s így lehetővé vált, hogy néhány órát itt Sárospatakon is eltöltsön családjával. Önmagában az a tény, hogy Pataki kormányzó úrnak a neve városunk régi nevével egyezik meg, adta azt a lehetőséget, hogy elmondjuk neki, az ősei erről a vidékről származhattak - nagyszülei a múlt század elején emigráltak az Egyesült Államokba. Kormányzó úr nagyon meg volt lepve azon a múlton, amit mi itt őrzünk. Keresi a gyökereket, és az első dolog az a több mint 800 éves történelem. Ahogy végighaladt Sárospatakon, a Vár elbűvölte. Itt ígértem meg, hogy egy szép festményt készíttetünk számára, mire ő megígérte, hogy a kormányzói hivatalának a szobájában fogja kitenni a pataki várat ábrázoló festményt, és el fogja mondani mindenkinek, hogy ő innen származik. Természetesen Sárospatakot röviden bemutattam neki, megnézte a Nagykönyvtárat, ahol a hazatért pataki könyvek nagyon érdekelték. Elmondtam a történetét, hogy hogyan kerültek vissza, és megköszöntem azon amerikaiaknak is a segítségét, akiknek érdemeik voltak ebben, még a 90-es évek elején. Egy eltöltött munkaebéden végigbeszéltük a jövőbeni lehetőségeket, szorosabb kapcsolatot szeretnénk Pataki kormányzó úr és Patak kötött. El fogjuk küldeni azokat az elképzeléseinket, amelyekkel esetleg amerikai befektetőket várunk, de várunk amerikai turistákat is, és borászokat, borkereskedőket. Egyre nagyobb az igény az Egyesült Államokban arra, hogy minőségi magyar bort áruljanak. A kormányzó úrral egy bor importőr is volt. Egyre több olyan másod - harmad – negyed generációs amerikai magyar él az Egyesült Államokban, New York államban is, akik vágynak arra, hogy megismerjék a gyökereket. Ahhoz mi kiváló lehetőséget tudunk biztosítani, programokat is, ha úgy tetszik - a jövő év a Szent Erzsébet év. Az Egyesült Államokban is sok római katolikus atyafi él, felkínáljuk nekik a lehetőséget, hogy ha eljönnek Magyarországra, akkor iktassanak be egy – két napot Sárospatakra, Zemplén meglátogatásával. Érdeklődést mutatott a kormányzó úr a Tokaji bor exportja és a termálfürdő iránt is. Hiszen ez egy közkedvelt kultúra az Egyesült Államokban, nagyon sokan - főleg a nyugdíjasok - ezért jönnek át Európába. Ha jövőre megépül, akkor számíthatunk amerikai turistákra is. Nem csak a kultúra, az oktatás, hanem az elektronikai ipar és a gépipar is érdekelheti az amerikai befektetőket. Ezzel egy élő kapcsolatot indítottunk el New York állam kormányzójával, aminek remélhetőleg lesz folytatása és konkrét eredményei is, az elkövetkezendő években.


 
 


További fotók (Nagykönyvtár) >>>

További LEVI fotók (Vár Panzió és Étterem) >>>

Cziczer Katalin
/2006.10.25./

              

 

Továbbra is tart a fokozott ellenőrzés

                  

    Az ünnepek alatt sem Sárospatakon, sem a vonzáskörzetében nem történt rendkívüli esemény - nyilatkozta Nagy János rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…
Az október 23-ai rendezvényeket rendzavarás nélkül, méltóképpen tartották meg városunkban. Olaszliszka községben továbbra is fenntartják a fokozott rendőri ellenőrzést. Ez általában azt jelenti, hogy nappal kevesebb, éjszaka viszont lényegesen több rendőrt állítanak szolgálatba. A község közbiztonsága megfelelő. A fokozott rendőri ellenőrzés kiterjed a községbe érkező gépjárművekre, ugyanis különböző civil szervezetek és magánszemélyek gyakran meglátogatják a bűncselekmény elkövetésének helyszínére telepített emlékművet. Ott gyertyát gyújtanak, virágokat helyeznek el. Ez idáig nem okozott problémát, illetve megmozdulást sem a kisebbség, sem mások részéről. Különösebb bűncselekmény nem történt az ünnepek alatt, de ezt meg előző héten sem volt jellemző, pedig általában nagy számban fordulnak elő kisebb súlyú, vagyon elleni bűncselekmények. Ez feltehetően betudható annak is, hogy a terület erőteljes rendőri ellenőrzés alatt áll, még Sárospatak és környéke is, de leginkább Olaszliszkát, és a 37-es főutat ellenőrzik fokozottan.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.10.25./

              

 

Segítik a temetők rendben tartását

                  

      A közelgő Mindenszentekre készülve a Kommunális Szervezet nagyobb munkálatokat végez a város mind az öt temetőjében - Bodroghalászban, Végardón, a Református és a Katolikus valamint a Zsidó temetőben – nyilatkozta Kőszegi Bertalan, a szervezet vezetője…

A temetők egyházi kezelésben vannak ugyan, ettől függetlenül szervezetük is mindent megtesz a rendben tartásukért. Évente két alkalommal jelentős munkát végeznek el, tavasszal és ilyenkor ősszel, amikor a Mindenszentek előtti időszakban segítenek a takarításban. Kiemelte a katolikus temetőt, ahol még jelenleg is dolgoznak, hiszen több köbméter zöld hulladékot és nyesedéket szállítanak el. E mellett az aljnövényzet irtását, kaszálását és a bozót irtását végezik el a temetőkben Mindenszentekig.
 


 
 


/2006.10.24./

              

 

Koszorúzás és ünnepi megemlékezés

                  

    Amíg Budapesten meglehetősen zajosan, addig Sárospatakon csendes méltósággal ünnepeltük az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulóját. Az ünnepi beszédet dr. Hörcsik Richárdtól hallhattuk A Művelődés Házában…

Az ünnepi események tulajdonképpen már október 22-én, délután elkezdődtek az Iskolakertben, ahol ’56-os emlékoszlopot avattak. Hasonlóan kellemesen enyhe, őszies időben kerülhetett sor a koszorúzásra október 23-án 16 órától a református temetőben a hősi emlékműnél, ahol először dr.Komáromi Éva jegyző és dr.Hörcsik Richárd polgármester helyezték el Sárospatak Város Önkormányzatának nemzeti színű szalagokkal díszített koszorúját, majd őket követték városunk intézményeinek, egyesületeinek és pártjainak képviselői. Az ünnepi hétvége záróeseményére A Művelődés Háza színháztermében került sor, ahol az ünnepi beszédet dr.Hörcsik Richárdtól hallgattuk, de az est fényéhez nagymértékben hozzájárultak az emlékműsorban közreműködő Kassai Thália Színház művészei is.

 


 
 

További képek >>>
További LEVI- fotók >>>

Törő Gábor
/2006.10.23./

              

 

"A Szabadság Hőse" emlékérmet kapta Újlaki Csaba

                  

    A 2006. október 20-án, az 1956-os Emlékbizottságtól vehette át városunk lakója, Újlaki Csaba, a Szabadság Hőse Emlékérmet, aki egy ’56-os cselekedetéért 4 évet töltött börtönben…
Csaba bácsit – hiszen legtöbben, mint cserkészparancsnokot, így ismerjük – azért helyezték vád alá, mert 1956-ban, mint 14 éves kisdiák társaival az iskola ablakából, egy 56-ot dicsőítő verset dobott ki az ablakon, több példányban. Őt főbűnösnek nyilvánították és 9 évet kapott, amelyből majdnem 4 évet töltött le. Mindez Nagyváradon történt - ugyanis Csaba bácsi erdélyi származású – így ügyét a szekuritate vizsgálta. A nagyváradi börtön után, ahol a kivizsgálás idejét töltötte, a bukresti jilavai, földalatti börtönben raboskodott. Ez már 18 éves kora után történt, ugyanis megvárták, hogy elérjék ezt a kort és akkor kellett elkezdeni a büntetést letölteni. A hátrányt egész életében érezte, még nem 1988-ban feleségével Magyarországra nem költöztek. Itt mindketten a gimnáziumban dolgoztak nyugdíjaztatásukig. 1993-ban kapcsolódott be a sárospataki cserkész mozgalomba, ahol a cserkész tisztképző elvégzése után Ablonczy Bélát követően a Sztárai Mihály Cserkész Csapat parancsnoka lett.
Feleségével rész vesznek a Népművészeti Egyesületek munkájában is, ahol a felesége Zsóka, a csodálatos népi hímzéseivel hívta fel magára a figyelmet - munkái most is ki vannak állítva A Művelődés Házában - Csaba bácsi, pedig már-már elfelejtett népi játékokat készít el újból, amelyeket nem csak a kiscserkészeinek mutat be, de országos fórumokra, kiállításokra is gyakran meghívják – a kerepelő sáskája most is slágerjáték a budai várban.
  Ezúton is elnézést kérek a kitüntetettől, a „Csaba bácsi”-ért, hiszen ő a Vitéz Újlaki István Csaba név viselésére is jogosult, amely címet az 56-os tettéért, illetve az utána elszenvedett retorzióért kapta pár évvel ezelőtt. Erről a fent látható 3 kitüntetés közül a középső, a karddal díszített nemzeti címer tanúskodik. A baloldali, egy 2 éve kapott 56-os emlékérem, a jobb oldali pedig a mostani, az 50 éves jubileumra kapott „Szabadság Hőse” emlékérem.
Gratulálunk Vitéz Újlaki István Csabának, és kívánjuk, hogy még nagyon sokáig vezesse jó egészségben városunk cserkész csapatát!
 


 
 


Cziczer Katalin
/2006.10.23./

              

 

'56-os Emlékoszlop avatás 

                  

     Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára állított EMLÉKOSZLOP avatására került sor október 22-én, vasárnap délután 15
órai kezdettel – kaptuk a tudósítást Makláry Zsolttól, aki a kis ünnepséget levezette…
   A Himnusz eléneklése után a jelenlevők Götz Gábor előadásában meghallgatták Illyés Gyula: "Egy mondat a zsarnokságról" című versét, majd Miklós Árpád miskolci tanár leleplezte az emlékművet. A történelmi egyházak képviselői - Telenkó Miklós görög katolikus lelkipásztor, Kecskés Attila római katolikus plébános, dr. Tóth Albert református lelkipásztor a Magyar Református Lelkészegyesület elnöke - mondtak áldást és adták közre gondolataikat az évfordulóval kapcsolatban. Jubileumi emlékbeszédében Török István református lelkész, gimnáziumi tanár személyes 56-os emlékeit is fölelevenítette. Koszorút helyezett el dr. Hörcsik Richárd polgármester, a Nemzeti Fórum, a MIÉP sárospataki szervezete, a Konzervatív Kör, a Sárospataki Polgári Kör és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Sárospataki Csoportja.
 
A szervezők kifejezték köszönetüket Bálint István fafaragó művésznek, a Sárospataki Református Kollégium vezetőségének, valamint az emlékmű felállítását anyaggal, munkával, pénzzel támogató cégeknek és polgároknak. Az emlékoszlop tetején az imádkozó kezeket kötél köti össze, alóla előbukkan a lyukas zászló, a hasáb oszlop pedig bitófát formáz, melyen feltűnik az "1956" felirat. Egy régi adósságot törlesztettek ezáltal - legalább részben - a pataki polgárok, hiszen Sárospataknak a rendszerváltás óta nem volt az 1956-os forradalmat és szabadságharcot szimbolizáló emlékműve.


 
 

További fotók >>>

Makláry Zsolt
/2006.10.22./

              

 

50 éve történt...

                  

    Az Árvay József Gyakorló Általános Iskola 2006. október 20-án irodalmi összeállítással emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. A 7. osztályos tanulók méltó tisztelettel és átérzéssel tolmácsolták az emlékező verseket és énekeket. Az iskola tanulói, ha nem is ismertek mindent a történelmi eseményekből, kellő áhítattal fogadták a műsort, és ünnepeltek együtt. Az ünnepi megemlékezést a Himnusz közös éneklésével kezdték és a Szózat szavaival zárták. Köszönjük a méltó megemlékezést Kovács Attiláné és Dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea felkészítő tanároknak, valamint az igényes színpadkép elkészítését Berencsy Istvánné tanárnőnek. 

 
 

További fotók >>>


/2006.10.21./

              

 

Nemzetközi könyvtáros konferencia - több színhellyel

                 

    A Zrínyi Ilona Városi Könyvtár, a kassai Jan Bocatius Városi Könyvtár és a bodrogszerdahelyi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében rendeztük meg 2006. október 17 és 18-án a Zempléni és a Szlovákiai Kistelepülési Könyvtárosok III. Nemzetközi Konferenciáját. A kétnapos összejövetel fő célkitűzése: a kistérségi könyvtárak ellátása határon innen és túl volt.
A kistérségi könyvtárak ellátásának (KSZR) hazai helyzetéről, módszereiről Kopcsay Ágnes, az Oktatási és Kulturális Minisztérium címzetes vezető főtanácsosa adott részletes tájékoztatást. Mgr. Kolivosko István, a kassai Jan Bocatius Városi Könyvtár igazgató-helyettese pedig kelet-szlovákiai községi könyvtárakban végzett ellátási formákról, többéves tapasztalatairól számolt be. Jan Simkó, informatikus-könyvtáros, Az internetezés jelentősége a községi könyvtárakban címmel, a gyermekek intenzív internet használata mellett, az olvasásra való nevelés hatékony módszereit osztotta meg a jelenlévőkkel. Másnap a bodrogszerdahelyi Művelődési Központ előadótermében folytatódott a tanácskozás. A vendéglátók színvonalas műsorral kedveskedtek nekünk, majd Gecse Ferenc, a település polgármestere meleg hangon köszöntötte a résztvevőket. Ezután Gecse Valéria, igazgató szemléletesen mutatta be Bodrogszerdahely történetét és az intézményében folyó sokszínű tevékenységet. Ezután Dr.Halász Péter, a kassai Ifjúsági Könyvtár igazgatója az olvasószervező munkájukról beszélt, és a gyermekek olvasóvá nevelésének különleges módszereit osztotta meg velünk. Halász Magdolna, könyvtárigazgató a Nyilvános könyvtári ellátás a sárospataki kistérségben címmel számolt be az eddig elért eredményeikről. A Fórum keretén belül Komló Albertné, a kenézlői Községi és Általános Iskola Könyvtárának vezetője adott elemző tájékoztatást a kettős funkciójú könyvtárban végzett hatékony munkájukról. Szegedy Mária, a borsi Községi Könyvtár vezetője, (a többségében magyar) kistelepülésen működő könyvtári munkáról, feladataikról, nehézségeikről számolt be.
A nemzetközi konferencia félnapos kirándulással zárult. Lelesz - Dobóruszka kultúrtörténeti értékeinek megtekintése után Borsiba érkeztünk, ahol Gál Mihály polgármester úr vezetésével néztük meg a megújult és folyamatosan szépülő kastélyt, II. Rákóczi Ferenc születésének helyét. Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük meg a bodrogszerdahelyi , a borsi vendéglátást és a szeretetteljes fogadtatást.

 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.10.21./

              

 

A biztonságos tüzelésről

                   

    Újra itt az ősz, kezdődik a fűtési szezon, így ismét előtérbe kerül a biztonságos tüzelés kérdésköre.
A szénmonoxid mérgezés több ember életét követelte az előző évben is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A gyilkos gáz – akárcsak az oxigén – levegővétellel kerül a szervezetbe, a magas szénmonoxid-koncentráció perceken belül halált okoz. A berendezések rendszeres ellenőrzése a jogszabály alapján ugyan csak 2008-tól lesz kötelező a tulajdonosoknak és az üzemeltetőnek, azonban addig is rendszeresen –hozzáértők szerint legalább kétévente -érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a készülékeket.

A biztonságos fűtés néhány fontos szabálya
A kémények felülvizsgálatáról sem szabad megfeledkezni, hiszen a lakótérbe kerülő égéstermékek könnyen tragédiát okozhatnak.
A veszélyhelyzetek nagy része elkerülhető, ha az ingatlan tulajdonosa rendszeresen ellenőrizteti kéményeit a kéményseprővel, gázkészülékeit a megfelelő engedélyekkel rendelkező gázszerelővel.
Folyamatosan figyelemmel kíséri a kémények és a tüzelőberendezések állapotát, működését és bármilyen gyanús jel esetén értesíti az illetékes szakembert. Gondoskodik a kürtők rendszeres karbantartásáról.

Minden földgáztüzelésű berendezés üzemeltetési útmutatójában szerepel, hogy a készüléket minden fűtési szezon kezdete előtt szakemberrel felül kell vizsgáltatni, és a tapasztalt hiányosságokat meg kell szüntetni! Ezt a szabályt többnyire az emberek figyelmen kívül hagyják, pedig saját és családjuk életét is veszélyeztethetik ezzel a mulasztással.
Elemi szabály, hogyha lakásunkban gázszagot érzünk, azonnal hívjuk a gázszolgáltató szakemberét!

Az új berendezések bekötését is csak engedéllyel rendelkezőkre bízzuk, hiszen a házilag történő barkácsolás tragédiához vezethet.
Nem árt beszerezni egy szén-monoxid érzékelő készüléket sem, amely ugyan nem tűzvédelmi előírás, viszont az emberi élet védelmét szolgálja.
A szénmonoxid lakótérbe kerülésének jelzésére immár több, korszerű műszer kapható, amely hanggal is figyelmeztet az egészségügyi határértékre. Talán érdemes elgondolkodni: bár a karbantartás pénzbe kerül és a komolyabb, megbízhatóan működő jelzőkészülék sem olcsó, azonban az emberélet mindennél drágább.

Az utóbbi időben elterjedt a légtömör nyílászárók használata, ami veszélyeket is hordoz magában. A lakásokban elhelyezett gázkészülékek működéséhez ugyanis jelentős mennyiségű levegőre van szükség, amit a túl jól szigetelő ajtók és ablakok miatt nem áll rendelkezésre a lakótérben. Az életveszélyes helyzetek azonban ilyenkor is megelőzhetők megfelelő szellőztető berendezés beszerelésével. Az emberi élet biztonsága megéri a befektetést.

Tanácsoljuk továbbá, hogy:
Villamos üzemű berendezések tetején ne szárítsunk ruhaneműt, mert meggyulladhatnak.
Függönyt, sötétítőt lehetőleg olyan méretben válasszunk, hogy az ne érjen az ablak alatt levő berendezéshez.
Padlószőnyeggel rendelkező szobában, illetőleg parkettás helyiségben tegyünk magasítót a készülék alá, ezzel nem csak a gyulladásveszélyt kerüljük el, hanem hatékonyabbá is válik a fűtésünk.
Szilárd tüzelőanyaggal, illetve fűtőolajjal üzemelő berendezések mellett ne tároljunk fát, szenet, olajat, ezeknek távolabb a helyük!
A füstcsövet csak a berendezés teljesítményének megfelelően méretezett kéménybe szabad bekötni!
A tűzhelyek tisztításakor az összegyűlt salakot, hamut csak teljesen lehűtött állapotban öntsük az erre szolgáló (nem éghető anyagú) edénybe, tárolóba!

Kérjük Önöket, hogy a saját nyugalmuk és biztonságuk érdekében fogadják meg a tanácsainkat!


 
 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei RFK Kommunikációs Iroda
/2006.10.21./

              

 

1956-ra emlékeztek a Főiskolán

                  

    A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kara az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 50. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulóján ünnepséggel emlékezett a főiskola Dísztermében. A félévszázados eseményeket méltatva, ünnepi beszédet dr. Komáromy Sándor kari főigazgató mondott. Az emlékünnepségen részt vett dr. Hörcsik Richárd Sárospatak város polgármestere, országgyűlési képviselő és Aros János alpolgármester. Az ünnepi műsorban közreműködtek a főiskola oktatói és hallgatói. 

 
 

További fotók >>>


/2006.10.21./

              

 

Megemlékezés Olaszliszkán

                  

    A többszáz fős tömegben mindenki meghatódottan és  - a borzalmas cselekedet után 5 nappal - még mindig döbbenten állt Olaszliszkán Szögi Lajos tanár úr értelmetlen halálának színhelyén a Kossuth utcában, ahol az Önkormányzat elhelyezte a koszorúit 2006. okóber 20-án, 18 órakor.  A megemlékezők az '56-os koszorúzás után hosszú tömött sorban vonultak le a Kossuth utca vége felé, az égő gyertyáktól és mécsesektől már messziről látható emlékhelyhez. A tragédia napja óta gyűlnek ott a gyertyák és a virágok. Időközben a virágok közé odakerült a tiszavasvári tanár fotója, és erre a napra, október 20-ra pedig egy márványból készült, könyv formájú síremlék is, amit az önkormányzat állíttatott. A nyitott könyv lapjain a szörnyű tett dátuma és a következő idézet olvasható: "Minden fűszál, falevél, apró virág vagy szirom, olyan mint egy felirat, amely a reményt hirdeti /Richard Jefferies/. A megemlékezés rövid, és  kimondottan egyházi volt, talán szándékosan mellőzve a történtek felidézését. Amikor a polgármester megköszönte a jelenlévőknek a megjelenését, és jó éjszakát kívánt, senki nem mozdult. A tömeg mintha csodára várt volna, mintha nem akarta volna tudomásul venni, hogy egy ember élete ennyi. A szinte kínossá vált, hosszú pillanatokat a református lelkész oldotta meg a "Hozzád vezet utam..." református ének elkezdésével. A gyászolók csatlakoztak hozzá, majd hírt kaptunk még egy Sátoraljaújhelyben megrendezendő jótékonysági, fúvós zenekari koncertről és csak utána kezdtek elindulni az emberek - nagyon lassan - hazafelé. A megjelentek főleg falubeliek voltak, az utca lakói közül is sok nőt és gyereket láthattunk...

  
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.10.20./

              

 

Megalakultak a bizottságok, összeállt az új városvezetés

               

    A pénteki rendkívüli képviselő-testületi ülésen valójában megkezdődött az érdemi munka. Azok után, hogy néhány nappal ezelőtt megalakult a képviselő testület, hosszasan tartó egyeztetések után több mint 2 hétig, több fordulóban egyeztettünk a bejutott pártokkal, civil szervezetekkel, egyéni képviselőkkel – nyilatkozta a testületi ülés után Aros János alpolgármester…

 Tehát ezek után a mai, rendkívüli ülésen tehettünk javaslatot arra, hogy a bizottsági munkát hogyan képzeljük el a következő ciklusban. Természetesen voltak az egyeztetés során olyan merészebb kérések, amelyeket nem minden esetben tudtunk figyelembe venni, de nagyon nagy örömünkre, sikerült megállapodni a pártokkal, civil szervezetekkel. Ennek hatása a mai szavazásnál is látszott, hogy tulajdonképpen szinte egyhangúan, ill. néhány tartózkodással minden egyes bizottsági tagot, bizottsági elnököt és külsős bizottsági tagot sikerült elfogadni a képviselő testületnek. Ami a változás: az előző ciklusban négy bizottság volt, ezzel szemben most hat bizottság létrehozását javasoltuk a képviselő testületnek. Teljesen új az Ügyrendi és Jogi Bizottság, amely a napirendi pontok előkészítésével, a jogszabályok betartásával fog foglalkozni. Ilyen eddig nem volt, a hiányát viszont nagyon éreztük. Akik nézték eddig a képviselő testületi üléseket, láthatták, hogy néhány előterjesztés bizony eléggé megalapozatlan és előkészítetlen volt. Ebből adódnak azok a többórás viták, amelyek nagyon hosszúvá teszik a képviselő-testületi üléseket - és ezen szeretnénk változtatni. A Pénzügyi Bizottság működése, az törvényben meghatározott. Egy Gazdasági és Idegenforgalmi Bizottság létrehozását is javasoltuk. Ebben a ciklusban szerintünk szorosan össze fog függeni a gazdaság és az idegenforgalom, csak hogy a két nagy beruházásunkat említsem, az egyik a Fürdő beruházása, a másik pedig a Szent Erzsébet évvel kapcsolatos idegenforgalmi műsorok és rendezvényekkel kapcsolatos fejlesztések. Javasoljuk egy Kulturális Bizottság, valamint az Egészségügyi és Szociális bizottság létrehozását és az Oktatási Bizottsághoz fognak tartozni az ifjúsággal és sporttal kapcsolatos kérdések is.
 Javaslatot tettünk az elnökök személyére, amelyet egyhangúan fogadott el a képviselő testület. Ami minket erre a struktúrára ösztönzött, az volt, hogy valóban szakmai munkát végezni tudó bizottságok jöjjenek létre, hiszen a mi munkánkat könnyíti meg, ha a külső bizottsági tagok olyan szakértői az adott területeknek, akik segítenek nekünk előkészíteni az adott napirendi pontokat, hogy ne itt, a testületi üléseken kelljen megtárgyalni ezeket, hanem egy megfelelő előkészítettséggel jöjjenek elő, és nekünk csak dönteni kelljen. Célunk volt az is, hogy minél kisebb bizottságokat hozzunk létre. Ugye emlékszünk rá, hogy az előző ciklusban volt 11 fős bizottság is, amely létszámot már szinte lehetetlen mozgatni. Az Ügyrendi és Jogi Bizottságon kívül az összes többi bizottság 7 fővel fog működni. Mivel törvényben meghatározott, hogy a belsős tagoknak magasabb létszámúnak kell lenni ezért az elnök mellett 3 belsős és 3 külsős tag van minden bizottságban. Célunk volt a takarékosság is, hiszen számításaink szerint ezzel a struktúrával közel 5 millió Ft-ot tudunk megtakarítani évente. Köszönhető ez annak, hogy a polgármester úr és jómagam is lemondtunk a költségtérítésünkről, hogy a polgármester úr tiszteletdíja a törvényben előírt minimumnak felel meg, hogy az eddigi két alpolgármester helyett most egy főállású alpolgármesterrel működik a testület és annak is, és hogy a képviselői tiszteletdíjból kikerült a helyi közlekedési bérletnek az ára. Ez is fejenként olyan 10 ezer Ft-os tétel volt. Mindezt összeadva éves szinten kb. 5 millió Ft a megtakarítás. Szó volt még a települési képviselők tiszteletdíjáról és egyéb juttatásairól szóló rendelet módosításáról. Itt összegszerű változtatást nem javasoltunk, 70 ezer Ft maradt a tiszteletdíj havonta. Ha mellette még bizottsági tag is valaki, akkor plusz 22 ezer Ft, akkor is, ha több bizottságnak a tagja. A bizottság elnöke 22 ezer Ft helyett 37 ezer Ft-ot fog kapni. És ha még a bizottság elnöke tanácsnok is, akkor 42 ezer Ft jön még a 70 ezer Ft-os alapdíjra.
A tanácsnoki rendszert az előző képviselőtestület hozta létre. Ez nagyon jó és hatékony lehetett volna, ha működik. A Gazdasági és Idegenforgalmi Bizottság elnöke lesz tanácsnok (Erdős Tamás) és a Kulturális Bizottság elnöke (Hajdu Imre). Az ő tiszteletdíjukat ez nagyban nem módosítja. A tanácsnokok szerepe jóval nagyobb lesz mint eddig volt, a hozzájuk tartozó kérdésekben a polgármester, az alpolgármester és a képviselő testület munkáját fogják segíteni és használhatják a tanácsnoki címet a nevük mellett.
Szó volt még a szervezeti és működési szabályzat módosításáról, hiszen a bizottságok száma, létszáma és összetétele is megváltozott, ezért az egész szabályzatot, nagyon rövid időn belül át kell dolgoznunk.
 Eredetileg zárt ülésen szerepelt volna a külsős tagok megválasztása és az ő eskütételük, de mivel az előzetes egyeztetés során mindenki, hozzájárult ezért ez is nyíltan, a TV kamerái előtt történt meg.
 Zárt ülésben egy előterjesztés volt, üzlethelyiség bérbeadásáról.
Mint polgármester úr elmondta az egyebekben, felhatalmazást kért a képviselő testülettől egy több ciklusra visszamenő pénzügyi és jogi átvilágításra. Miután ezt megkapta, rövidesen kezdődik a munka, szeretnénk tisztán látni, megtudni, hogy melyek azok a sarkalatos pontok, amelyeken sürgősen, a saját érdekünkben változtatni kell.
 


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.10.20./

              

 

Különleges élmények a Mese Óvodában

              

    Különleges élményekben volt részük a Mese Óvoda nagycsoportos gyermekeinek az elmúlt napokban, tudtuk meg Lendvainé Szendrei Ágnestől, az intézmény vezetőjétől…
Dorkó tanyára kirándultak, ahol sokféle háziállattal ismerkedtek meg. A gyerekek örömmel simogatták a kisbárányok puha gyapját. A bárányakolban egy csoda szemtanúi lehettek. Végignézhették egy kisbárány megszületését, ugyanis az anyajuh a szemünk láttára hozta világra kicsinyét. Kirándultak Kispatakra is egy veteményes kertbe, ahol ismerkedtek a különböző zöldségekkel. Ezután elkezdték a kukoricatörést. Kis kezek szorgoskodtak az érett kukoricacsövek betakarításában. A munka után jöhetett a jól megérdemelt pihenés, evés-ivás, majd játszás a közeli játszótéren. A gyerekek gyorsan birtokba vették a szép fajátékokat Kispatakon. Környékünkön nagy hagyományai vannak a szüretnek. Sok gyerek otthoni élményeket is szerez erről. Az óvodában is sokat beszélgetünk arról, hogyan is zajlik a szőlő szedése és feldolgozása. Mindkét csoport az óvó néni illetve a dajka néni meghívására részt vehetett egy igazi szüreten, ahol a helyszínen is megtapasztalhattak az eddigi ismereteik valóságát. A gyerekek kisvödrökkel, kosárkákkal és tele izgalommal érkeztek a területre. Szorgalmasan dolgoztak, szedték, hordták a szőlőt. A préselés mindkét formáját kipróbálták, kis préssel és lábbal is. Készítettek mustot, amit később meg is kóstoltak. Közös játékkal, futkározással, őszi termések gyűjtésével zárták a napot a hegyoldalon.

Az óvodában több mint 10 éve gyakorlat, hogy a nagycsoportos gyerekek hetente 2 órában - a körzet iskolabuszának segítségével – járnak az uszodába vízhez szoktatás, illetve úszásoktatás céljából. Ezeket a foglalkozásokat az intézmény dolgozója Ujjné Tausz Katalin tartja. Ez a tevékenység is elkezdődött október elején.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.10.19./

              

 

Ágacska - teltházzal

               

    Október 18-án 14 órakor mutatták be A Művelődés Házában Csukás István: „Ágacska " című zenés mesejátékát egy felvonásban, a Kassai Thália Színház színészeinek előadásában.
A Varázsló megérkezett a lakásba és megkérte a gyerekeket, hogy közösen találjanak ki egy mesét. Majd megérkeztek a Varázsló színész barátai, akik megígérik, hogy el is játsszák azt. És elkezdődött a mese, sok-sok dallal fűszerezve. A Művelődés Háza színházterme zsúfolásig megtelt iskolás nézőkkel, akik hol lélegzetvisszafojtva figyeltek, hol pedig szűnni nem akaró tapssal értékelték kiválóra a színészek játékát.
 


 
 /2006.10.19./

              

 

Kitartóan demonstrálnak Patakon

              

    Lassan egy hónapja demonstrálnak minden este Sárospatakon azok az emberek, akik a kormány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelik. Szerdán este nyolc órakor ismét összegyűlt körülbelül negyven-ötven ember az iskolakerti Kossuth szobornál. A szónokok újból a miniszterelnök erkölcsi normáit feszegették, verseket és idézeteket
olvastak fel. Az est vendége, Torockai László a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szövetség elnöke arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc csak a tünet, az igazi probléma az a média, amely - véleménye szerint - manipulálja az emberek gondolatait. Elhangzott az is, hogy a kirakatban lévő média személyiségek többsége nemcsak azért veszélyes, mert pénzért mindenre képes, hanem azért is, mert egyszerűen gyűlöli ezt a nemzetet – fogalmazta meg Torockai. Ezen kívül arról is beszélt, hogy Magyarország az üldözési mániások országa. Mégpedig ez azért van így, mert valójában nem történt rendszerváltás. Így azok akik korábban irányították az országot és a helyi ügyeket, ma is mind pozícióban lehetnek, csak most már gazdasági hatalmuk is van a politikai mellett – hangzott el a demonstráción.
 


 
 


Bódisz Attila, újságíró
/2006.10.19./

              

 

A cigány kisebbség vezetői is elhelyezték koszorúikat

               

    A keddi és szerdai nap folyamán Olaszliszka községben továbbra is megerősített rendőri szolgálat volt, ami lényegében a közrend fenntartására irányult – számolt be az olaszliszkai események alakulásáról Nagy János rendőr alezredes, rendőrkapitány…
A délután folyamán a cigány kisebbségi önkormányzat tanácskozott a tragédiáról, majd a cigány lakosságot tájékoztatták a kialakult helyzetről. Beszéltek többek között arról is, hogy a szkinhed felvonulásnak nyoma sincs, tényleges alapja nincs és nem is volt, sem Borsod megyében sem az ország más területén sem észleltek még ilyen irányú cselekményeket. Ez egy komolytalan fenyegetés és rémhírterjesztés volt, ugyanakkor az ott lakók között mentek az sms-ek, értesítették egymást ezekről a felkapott rémhírekről. Nyilvánvalóan ez okozta a félelmet. Ezt követően a község önkormányzata is megbeszélést tartott, és az ott megjelenő cigány lakossággal együtt levonultak a bűncselekmény elkövetésének helyszínére. Ott virág letételével fejezték ki együttérzésüket, ugyan is ezzel akarták jelezni azt, hogy a Kossuth utcai lakosság nagy része nem ért egyet ezzel a brutális bűncselekménnyel. A szerdai nap folyamán tovább folytatódik a rendőri ellenőrzés, ezt a fokozott rendőri szolgálatot fenntartják, amíg a kedélyek bizonyos tekintetben meg nem nyugodnak, amíg az esetleges, de valószínűsíthetetlen fenyegetés ténye valamilyen mértékben is fennáll. Addig az éjjeli és a nappali órákban megerősített rendőri szolgálatot tartanak fenn.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.10.18./

              

 

Óriási siker! Jól minősült a Bodrog Néptáncegyüttes Sárospatak Egyesület

               

    2006. október 8.-án Sárospatakon a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada elnevezésű minősítő fesztiválon együttesünk 120 pontot ért el, és jól minősült együttes címet szerzett „Végzésbál” című, hegyaljai szüreti bálok hagyományait feldolgozó 30 perces szerkesztett műsorával. A csoport jelenleg 50 aktív tagot számlál. A tagok közül 36 fő 18 és 42 év között felnőtt, akik igazi csoporttá formálódtak a 14 utánpótlást jelentő fiatallal. Ez az összhang a produkción is meglátszott, úgy érzem mindenkinek megtaláltuk a megfelelő feladatot. Ezt, a zsűri értékelése is bizonyította. Együttesünk a zsűri szerint hatalmas erőket vonultatott fel a színpadon. Dicsérték a helyi szokásanyag feldolgozását, a táncanyagba jól beépített szokáselemeket, dramatikus részeket, a különböző szerepekben megjelenő egyéniségeket. Kiemelték, hogy az idősebb jó táncosokat érdemes az együttesben tartani, hiszen ebben a produkcióban is nagyon jól megtaláltuk a helyüket, kihasználtuk az egyénenként 20-25 éves táncos rutint. Természetesen az értékelés során kritikát is megfogalmazott a zsűri. A legmagasabb pontszámokat az előadói színvonalra és a folklorisztikai hitelességre, a legalacsonyabbat a színpadi megjelenésre és a műsorszerkesztésre kaptuk.
Ez a 120 pont igaz, hogy csak egyel több, mint a 119, amit két éve kaptunk, de a tisztán látás miatt néhány dolgot megemlítenék. Az egyesület önfenntartó. Egyesületi tagdíjakból, pályázatokból, és egy-egy szponzori felajánlásból tartja fenn magát. Sárospatak városa évek óta egyetlen fillérrel nem járul hozzá az egyesület működéséhez, pedig ez a csoport is a város hírét öregbíti a belföldi és külföldi fesztiválokon. Ezzel szemben van olyan „felnőtt együttes”, akiket két önkormányzati intézmény is fenntart. A minősítő fesztivál műsorát együttesünk vezetői a táncosok segítségével szerkesztették, dramatizálták, állították össze. Egyszerűbb lett volna nekünk is, ha elhívunk 6-7 vendégkoreográfust többszázezer forintért, hogy állítsa össze és tanítsa be a műsort, de nekünk erre nem telik. Anyagi lehetőségeink miatt színpadi próbát egyszer sikerült tartanunk. 4 teljes órára hozzájutottunk a színpadhoz. Ez persze nem volt elég arra, hogy a megfelelő fénytechnikát, a kellékek és eszközök helyét, a zenekarral való együttműködés minden részletét kidolgozzuk. Mennyivel egyszerűbb azoknak, akik rendszeresen színpadon próbálhatnak, és minden segítséget megkapnak a felkészüléshez.
Ezeknek a megjegyzéseknek a tükrében a 120 pont és a jól minősült együttesi cím jelentős módon felértékelődik. Remélem az új összetételű önkormányzat, és polgármester úr is elgondolkodik ezeken a dolgokon, és talán egyszer elérjük azt, hogy a Bodrog Néptáncegyüttes Sárospatak Egyesületet és az itt táncoló tehetséges táncosokat is magáénak tekinti majd a város.
Tisztelettel, a környék egyik legjobb „felnőtt” együttesének művészeti vezetője - Darmos Csaba


 
 /2006.10.18./

              

 

Csoma legendárium

               

    Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves barátait AZ ÉLET VENDÉGE :Csoma legendárium című film sárospataki premierjére és az azt követő közönségtalálkozóra 2006. október 19-én, csütörtökön, 19 órára a Moziba.

Vendégünk: SZEMZŐ TIBOR, rendező
Beszélgetőtársak: FeLugossy László képzőművész és Csetneki József, az Art- Ért Művészeti Alapítvány elnöke.
A belépőjegy: 300 Ft.

Kőrösi Csoma Sándor a magyar tudomány talán legkülönösebb alakja. A 19. század elején a romantika nemzeti érzéseitől hajtva indult el Ázsiába felkutatni a magyarok őseit, vagy azok nyomait, emlékeit. Akkoriban úgy vélték, bizonyos, hogy a magyarok Ázsiából érkeztek mai lakóhelyükre. Csoma egész életében erre az útra készült, bizonyosságot keresett népe származására. Már hazájában, az erdélyi (Transzszilvánia) Nagyenyeden klasszika-filológiát tanult, és azért sajátított el szép számmal modern nyelveket, hogy a kollégium könyvtárában tanulmányozhassa a történelmi forrásokat. Ezért tanulta meg később a török, az arab, a perzsa nyelvet, ezért iratkozott be a Göttingeni Egyetemre, ahol jeles korabeli Kelet-kutatók voltak a tanárai. Amikor 1819 őszén útnak indult, tizenhárom élő és holt nyelvet vallhatott magáénak. Később a távol-keleti nyelvekkel együtt húszra emelkedett az általa elsajátított nyelvek száma.
Csoma az Erdély-Bukarest-Szófia- Philippopolisz (Plovdiv)-Enosz-Alexandria- Ciprus-Aleppo-Bagdad-Teherán-Buhara- Kabul-Leh útvonalon gyalogszerrel, a tengeren hajóval, évek múltán érkezett meg Indiába, ahol megismerkedett a buddhizmussal. 1827 és 1830 között egy tibeti buddhista kolostorban (Kanam) a Himalájában végigolvasta, kivonatolta és a nyugati világ számára magyarázatokkal látta el a tibeti nyelvű buddhista "Biblia" 325 kötetének 105 ezer lapját, elkészítette a tibeti-angol szótárt és a tibeti grammatikát. (1834-ben jelentek meg kötetben Kalkuttában.) Kőrösi Csoma Sándor munkáiból ismerte meg a Nyugat a buddhizmust és a tibeti kultúrát. Ő alapította meg a tibetológia tudományát.

Miután tibeti kutatásaival végzett, nem utazott tovább eredeti úticélja, az akkori kínai-tibeti határvidék, Belső-Ázsia keleti tájai felé. Kalkuttában maradt, s a szanszkrit, a bengáli, a hindi és a maharatta nyelvű irodalmat tanulmányozta ismeretlen céllal. Könyvtárosi állást vállalt a Brit Ázsiai Társaságnál. A könyvtár épületén kívül szinte sohasem látták. Őt azonban, mint híres tudóst, többen is meglátogatták. A korábban zárkózott, csendes ember derűs és beszédes volt vendégeivel. De sohasem önmagáról, csakis olvasmányairól beszélt. Nyolc évi könyvtári munka után váratlanul felkerekedett. A tibeti főváros, Lhásza felé vette az útját. Nem jutott messzire, a mai indiai-kínai határon halt meg a Himalájában. 1842-ben, ötvennyolc éves korában.
 


 
 /2006.10.18./

              

 

Tar tiszteletes elköszönt

               

    Tar László Péter és felesége Berki Andrea sárospataki református beosztott lelkészek elköszöntek vasárnap a református gyülekezettől. A mintegy öt esztendei pataki szolgálat után a mádi egyházközség tagjai választották meg lelkipásztorukul. A megható búcsúzás alkalmával verses, énekes köszönetet és köszöntést adtak át a kisrefis hittanos gyerekek, az ifjúsági csoport tagjai, az énekkar, valamint az egész közösség nevében Sipos István főgondnok köszönt el. A szívünkhöz nőtt család további útjához sok
erőt kívánunk az új szolgálati helyen.


 
 Református Lelkészi Hivatal
/2006.10.18./

              

 

Hogy többé ne történhessen meg – intézkedések Olaszliszkán

               

    Szögi Lajos, tiszavasvári tanár neve örökre bevésődött az emlékezetünkbe. Egy napfényes őszi vasárnap érkezett térségünkbe, ahonnan nem térhetett haza élve. Halálát nem egy véletlen baleset okozta, hanem szándékosan vették el tőle az életét anélkül, hogy okot adott volna rá. Tettükre nincs mentség és magyarázat…

Ez a brutálisan elkövetett tragikus esemény félelmet váltott ki minden törvénytisztelő emberből. Nagy János rendőr alezredest, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen intézkedéseket tettek Olaszliszkán.

Az Olaszliszka községben elkövetett súlyos bűncselekmény kapcsán a rendőrség a közrend fenntartása érdekében megtette a szükséges intézkedéseket Ez abban valósult meg, hogy megerősítették a közterületi szolgálatot, ami részben a Sárospataki Rendőrkapitányság állományából, részben pedig más rendőri szervek állományából került vezénylésre. A tegnapi nap folyamán dr. Kökényesi Antal megyei rendőrfőkapitány vezetésével és helyettesének jelenlétében az Olaszliszkai Polgármesteri Hivatalban az ott jelenlévő személyek, többek között a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével, illetve a roma polgárőri mozgalom megyei elnökével megbeszélést tartottunk. A tárgy, a bűncselekmény bekövetkezésének körülményei, illetve az ezt követően beállt helyzet volt. A főkapitány úr ismertette elvárásait a rendőri vezetőkkel, illetve a roma önkormányzat tevékenységével kapcsolatban. Ugyan is nagy mennyiségű e-mail érkezett az önkormányzat részére, melyben fenyegetések is elhangzottak. Megállapították, hogy ezek alaptalanok, mindegyiket még a tegnap este során ellenőrizték. Így alakosság lényegében megnyugodott. A mai nap folyamán a megerősített szolgálat tovább folytatódott, és tovább folyik még az elkövetkezendő napokban is, hogy a közrend a korábbi színvonalon megmaradjon. Nyilvánvalóan nem beszélhetünk arról, hogy ebben a községben a közrend megbomlott volna, természetesen egy nagyon súlyos bűncselekmény elkövetéséről van szó, és a közrend biztosítása mellett van a rendőrségnek lehetősége arra, hogy további elkövetőket kutasson fel, illetve a még számításba vehető tetteseket kézre kerítse.
 


 
 


Törő Gábor
/2006.10.17./

              

 

Vendégmarasztaló csűrzáró parti Kispatakon

               

    Évadzáró „Csűr partit” rendeztek a kispataki Alkotóházban szombaton délután, amelyre meghívták azokat a kézműveseket, akik egész évben itt, az Alkotóházban különböző szakkörökön, tanfolyamokon tevékenykedtek. Így szerették volna megköszönni az éves munkájukat - tájékoztatja az olvasókat Kovácsné Géczi Julianna…
Ez e Teréz nap környéki program a Hegyalján a szüret kezdő időpontja, náluk pedig egy csűrzáró szabadtéri program. Sokan eljöttek kézművesek, vesszőfonók, agyagozók, szövők, fonók, nemezelők, közben pedig főtt a bográcsos, vendégül láttuk őket enni és innivalóval
A továbbiakban is számítunk a munkájukra!
 


 
 

További fotók >>>

/2006.10.17./

          

Könyves vasárnapon emlékeztek meg Rákócziról

               

    A könyves vasárnap keretében rendeztek II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai hamvai hazahozatalának 100. évfordulója tiszteletére egy 10 órás maratoni felolvasást – tudtuk meg Halász Magdolnától, a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár igazgatónőjétől…

Nagyon örülünk, hogy a 10 órás időtartam alatt nagyon sok olvasó vett részt rendezvényünkön, még olyanok is, akik nem jelentkeztek be. Elérte a célját a rendezvényük, mert a jelenlévők élőben hallgathatták a magyar és a világirodalom legjelentősebb és legszebb alkotásait. Mindenki jól érezte magát, maguk a versenyzők is és a nézőközönség is. Összesen 60 fő olvasott fel, gyerekek, fiatalok és felnőttek, szülők hozták a kisgyermeküket és házaspárok is voltak. Azt gondolom, hogy ez a könyves vasárnap elérte a célját, mert az, amit terveztünk, amit szerettünk volna, teljes mértékben megvalósult.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.10.17./

         

 
 

Balassa Iván emlékérmeket adtak át

               

    2006. október 12-én a Múzsák Templomában, a Bodrogközi Művelődési Egyesület ünnepi közgyűlésének keretében Balassa Iván emlékérmek átadására került sor. A két díjazottat, Filep Antalt és Viga Gyulát az egyesület részéről Jósvainé dr.Dankó Katalin mutatja be olvasóinknak…  Filep Antal, aki 1961 és 67 között volt a Rákóczi Múzeum igazgatója, majd a pécsi egyetemen tanított de máig ragaszkodik Patakhoz és a kutatási területe részben lefedi ennek a területnek a népi építészetét és a történeti néprajzával is foglalkozik. Viga Gyula pedig, aki a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese, Bodrogköz néprajza mellett a hármas határ menti, népi kultúra változásainak folyamatát vizsgálja.
 


Filep Antal
, a MTA Néprajzi Kutató Csoportjának tudományos kutatója
Most fejeztem be tulajdonképpen az aktív egyetemi szolgálatomat, bár még a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen tanítok. Nagyon jól esett a kollégáimnak a figyelme, hogy a 70 éves születési évfordulómhoz viszonylag közel, ebben a kitüntetésben részesítettek. Én ugyan az utóbbi évtizedekben nagyon keveset kutathattam Zemplénben, Sárospatakon, a Bodrogközben vagy a Hegyalján, de a szívemhez évtizedek óta közel áll ez a vidék és különösen nagy öröm számomra, hogy a hivatali elődömről elnevezett kitüntetést kaphattam meg, hiszen 1961-ben Balassa Ivánt én váltottam a Rákóczi Múzeum élén és dolgoztam 1967 október 1-ig, amikor az Akadémiához szólítottak. Balassa Ivánt ernyedetlen szorgalmáért, invenciójáért, és hallatlan kitartásáért mindig megtanultam becsülni és számomra ez a további munkákhoz ösztönzést is jelentett. Azokat a munkákat, közéleti erőfeszítéseket amelyeket valaha tehettem akár Sárospatakon, akár Sárospatakért, azt ezzel a kitüntetéssel nagyszerűen elismerték.

Viga Gyula néprajzkutató, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgató-helyettese
Nagyon megtisztelő dolog számomra ez a díj, ami egy olyan embernek a nevét viseli, akivel volt alkalmam 10-15 éven át együtt dolgozni, sok mindent együtt megcsinálni, sőt több alkalommal a lakásán vendégeskedni. Ő egy bölcs tanítómester volt. Ez az elékérem egy igen nagy megtiszteltetés. Ez nem olyan, mint amikor az embert egy névsorból kipipálják, mert hogy most ő következik. Ennek van egy személyes indíttatása. Ő nagyon sokat vállalt és tett azért, hogy a Bodrogköznek a kutatása - különösen 90 után, amikor végre együtt tudtuk a határ két oldalán, a történeti tájnak az egészét vizsgálni - ez helyi mozgalommá váljon a tudomány számára is. Én azt gondolom, hogy ez ilyen szempontból is egy nagyon komoly megbecsülés. Másrészt pedig szeretném elmondani, hogy az ez az egyesület, ami ezt a szerepet viszi - főleg a várban dolgozókra, Dankó Katalinra és kollégáira gondolok - valóban küldetésszerűen végzik ezt a munkát, nem könnyű körülmények között, a Bodrogköz tradíciójának, kultúrájának, társadalmának kutatását. Ebben a mezőnyben ilyen módon előrelépni egy sorral, ennél komolyabb elismerést nem igen kaphat az ember a munkájában.
  

További fotók >>>

Törő Gábor
2006.10.16./
     

Lovagolni voltak a gyakorlós elsősök

               

    Az Árvay József Gyakorló Általános Iskola sport osztályai nagy örömmel vesznek részt a lovaglásokon. Most az 1. a osztály ismerkedő foglalkozásának képeit láthatják. Volt, aki először ült lóháton, de le sem akart szállni róla. Nem véletlen, hogy azt mondják, hogy a magyar "lovas nemzet" ! Már alig várjuk a következő lehetőséget!
 


 
 

További fotók >>>

/2006.10.16./

              

 

56-os vándorkiállítás és filmvetítés volt Sárospatakon

               

    Szerdán délután A Művelődés Házában 56-os vándorkiállítás nyílt, mely a forradalom kordokumentumait és tárgyi emlékeit mutatta be. A tárlatot egy 56-os forradalmár, illetve szabadságharcos, a RAP parlamentnek az alelnöke, Srötter Tibor nyitotta meg, ai elmondta…

A céljuk az, hogy a magyar ifjúság ismerje meg 1956 igazi történetét azokon keresztül, akik tevőlegesen részt vettek a forradalomban, mint ahogyan mi is. Az elmúlt évtizedekben igyekeztek meghamísítva, sőt időnként meghazudtolva az eseményeket, egészen más színbe tüntették fel a forradalmunkat, illetve a szabadságharcnak a történéseit. Pontosan ez az, ami miatt mi hárman, 56-osok, saját anyagi erőnkből ezt a kiállítást létrehoztuk. Pont ezért visszük vándorkiállításként, - elsősorban iskolákban próbáljuk bemutatni - hogy az ifjúság minél nagyobb számban megismerje ennek az újkori történelemnek a valós történéseit, az igazságot, és ők vigyék tovább ’56 szellemiségét.

A vérrel és kötéllel című filmmel járom a magam útját, ha úgy tetszik, mert 1989-ben az egyik szakértője lehettem ennek a filmnek – mutatta be a kiállítás bemutatásának napján vetített filmet Szeredi Kálmán, tanár – 56-os veterán. Sok helyre eljutok a filmmel. Azok a barátaim, akik látták már, és akik hívnak, hozzájuk elvisszük a filmet, a kiállítással együtt. A kettő együtt mozog most, remélem nagyon sok helyre eljutunk vele. A film a mosonmagyaróvári sortűz történetét dolgozza fel, egy dokumentumfilmben. A filmről tudni kell azt, hogy a rendszerváltást idején 1990-ben - még a parlamenti választások előtt - a Budapesti Filmszemlének a dokumentumfilm kategóriában a nagydíját nyerte el. Aki ezt megnézi, annak ez egy eléggé megdöbbentő élményben van része a 110-120 perces vetítés alatt.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer katalin
/2006.10.16./

              

 

EMBERÖLÉS OLASZLISZKÁN

   

2006. október 15-én (vasárnap) délután 16 óra után néhány perccel érkezett bejelentés a Sárospataki RK-ra: a bejelentő elmondása szerint lányát elütötte egy autós, akit – mivel nem akart megállni – bántalmaztak.

A helyszínre érkező rendőrök és mentősök már nem tudtak segíteni a férfin, elhunyt.

Olaszliszka (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) belterületén Vámosújfalu irányába haladt a Renault vezetője, amikor – eddig tisztázatlan körülmények miatt - egy gyalogost, egy 11 éves gyermeket elsodort.
A felelősség kérdésében egyelőre a rendőrség nem tud állást foglalni, ennek megállapítása érdekében – szakértő bevonásával – szabálysértési eljárás indult.

Az ezt követő események már a bűncselekményhez tartoznak.

A szemle, az információ gyűjtés során beszerzett adataink szerint az elsodort 11 éves lány hozzátartozói látván, hogy a gyermek elesik az azonnal megálló autóshoz rohantak. A jármű ablakait betörték, a volán mögött ülő férfit kirángatták, s ütlegelni kezdték. A bántalmazás következtében a 44 éves tiszavasvári férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott.

Az autóban utazott a férfi két – 5 és 13 éves lánya – is, akik apjuk brutális bántalmazásának idején is a járműben tartózkodtak, mígnem egy alkalmas pillanatban kimenekültek a gépkocsiból.

Helyszínre érkezett a megyei rendőr-főkapitányság forró nyomos csoportja. A szemle során számos ember kihallgatása történt meg, volt akit személyi szabadságában is korlátoztak, előállítottak, a felmerült adatok alapján emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt három embert vett őrizetbe a rendőrség. A 36 éves. H. Dezsőt, a 21 éves Sz. Andrást és a 18 éves H. Dezsőt.

  
 

RFK Kommunikációs Iroda
/2006.10.16./

              

 

Fotókiállítás nyílt a református templomi galériában

               

    Széles Lajos debreceni fotográfus képeiből nyílt kiállítás a refromátus templomi galériában október 15-én. A képek az egyházi élet és az emberi életkorszakok kötődéseit, eseményeit örökítik meg. A kiállítás december végéig látható.
 


 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2006.10.15./

              

 

Halálos közlekedési baleset

               

    Szombaton este halálos közlekedési baleset történt Szegilong és Olaszliszka között, a 37-es főútvonallal párhuzamos alsó úton. A baleset körülményeiről Bacsó Tibor rendőr százados, közlekedési fővizsgálót kérdeztük...
Egy személygépkocsi közlekedett Szegilong felől Olaszliszka irányába, az alsó úton.  A gépkocsivezető a járműve felett az uralmát elvesztette, az úton kisodródott és az út szélén lévő beton hídkorlátnak ütközött. A baleset következtében a gépkocsivezető a helyszínen életét vesztette, utasa pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, akit a mentők a miskolci Megyei Kórházba szállítottak. A rendőrség vizsgálatot folytat az a baleset körülményeinek felderítésére igazságügyi műszaki szakértő bevonásával.
 


 
 


Törő Gábor
/2006.10.14./

              

 

Az új képviselők részt vesznek a bűnmegelőzésben

               

    Példaértékű együttműködésről számolhatott be a Sárospataki Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya, akik az újonnan megalakult önkormányzati képviselőket vonták be a bűnmegelőzési munkába - nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője…

A rendőrség szórólapon tüntette fel azokat a bűncselekményeket, bűncselekmény típusokat, amelyek Sárospatakon és vonzáskörzetében ismételten megjelentek. Mivel ezekből már többet regisztráltak a bűnügyi osztályon, úgy döntöttek, hogy valamilyen módon meg kell oldani, hogy megelőzési célzattal a lakosság figyelmét felhívják ezekre a bűncselekményekre. Így jött az ötlet, hogy az újonnan megválasztott képviselőket hívták fel telefonon, akik nagyon készségesek voltak. Szívesen közreműködnek abban, hogy az ő körzetükben minden lakoshoz eljusson a Rendőrkapitányság bűnmegelőzési felhívása. A szórólapok egy részét már át is adták képviselőknek, a másik részük átadása pedig folyamatban van. Így a lakosság körében mindenki kézhez kaphatja ezeket, hiszen az volt a bűnügyi osztály célja, hogy minden egyes háztartásba eljusson a felhívásuk. Direkt nem üzletekbe tették ki, hiszen nem biztos, hogy úgy mindenkihez eljutna.

Rendőrségi bűnmegelőzési felhívás (1)
Rendőrségi bűnmegelőzési felhívás (2)

Boltosok, üzlettulajdonosok számára
Szórakozóhelyekre járók számára
 


 
 Cziczer Katalin
/2006.10.14./

              

 

Már a téli feladatokról tanácskoznak

               

    Az idő még kellemes ezen a hétvégén, de a jövő hétre a meteorológia már hideg, szeles időt jelez. Városunk Védelmi Bizottsága viszont sokkal előbbre tekint, már a téli katasztrófahelyzetek megoldására készültek az elmúlt héten megtartott ülésükön, amelynek két napirendje volt - nyilatkozta Kiss István polgárvédelmi alezredes…

A helyi Védelmi Bizottság első napirendi pontként tekintette át a tevékenységi és okmányrendszerét. Dr. Hörcsik Richárd polgármester - aki első alkalommal vett részt a bizottság elnökének minőségében az ülésen - köszöntő szavai után ismertette elképzelését. Elmondta, hogy előre kell gondolkodni, felkészülni kell az őszre, a télre. Át kell gondolni, hogy mik lehetnek azok az előre nem látható események, amelyek sajnos az elmúlt évtizedekben is sokszor nehezítették meg a pataki, ill. a zempléni polgárok életét. Fontosnak tartja a munkáját mindenkinek, aki ebben részt vesz, akikre az előre tekintés és a koordináció munkája vár. Próbálják megelőzni mindazt, ami rendkívüli állapotként, eseményként várható a közeljövőben, legyen az akár hó-helyzet, árvíz vagy bármely más katasztrófa. Ha előfordulnak, ezeket úgy kell megoldani, hogy a polgárok minél kevesebbet érezzenek a bajból.
Második napirendi pontként pedig a téli rendkívüli időjárásra való felkészülés aktuális és várható feladatairól tanácskoztak a helyi védelmi bizottság tagjai, illetve tájékoztatták a Védelmi Bizottság elnökét. Együttesen koordinálják és összefogják mindazokat a feladatokat, melyek ilyenkor aktuálisak, hogy ezeket közösen hogyan tudják a lakosság érdekében elvégezni. Ezek a feladatok a téli rendkívüli időjárásnál külön szakterületekre kell lebontani, az ÁNTSZ- től a Rendőrség- a Határőrség-, a Kommunális Szervezetig. Meg kell szervezni azt az operatív tevékenységet is, amit a polgárvédelmi kirendeltség területén esetleg ügyeleti szolgálat végez el a lakosság ellátása érdekében, ha olyan kritikus helyzet alakul ki, pl. az itt rekedteknek elszállásolása és élelmezése, amelyre az előző években is volt már példa. A betegek dialízisre való szállításától kezdve, gondolni kell arra is, hogy szükség esetén a lakosság élelmiszer ellátását hogyan oldják meg, a hó-mentesítési munka elvégzése után.
Kiss István alezredes hangsúlyozta, hogy a lakosság ellátása és életvitelének normalizálása érdekében történik mindez.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.10.14./
              

 
 

Baleseti helyzetkép – rendőri ellenőrzés – rendőrségi hírek

               

    Az év első háromnegyed évében a Sárospataki Rendőrkapitányság és vonzáskörzetében 29 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, amelyből 4 halálos, 6 súlyos sérüléses, 19 esetben pedig könnyű sérüléssel járó baleset történt – nyilatkozta Sárosi József rendőr alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője…

Ezen kívül 97 olyan közlekedési baleset történt, amely mindössze anyagi kárral járt. A baleseti statisztikában csak a személyi sérüléses közlekedési baleseteket tartják számon, Lényegében a baleseti helyzetük javult, mert 19%-kal kevesebb baleset történt az idén, mint az előző év hasonló időszakában. Október 11-én délután a baleseti helyzet javítása érdekében közlekedési akciót tartottak, mely egész hét folyamán végzik, melynek során sebességet is mérnek, ugyanis a leggyakoribb baleseti ok a gyorshajtás. A szerdai nap tapasztalatai között volt, hogy a Sárospataki Rendőrkapitányság működési területéhez tartozó Olaszliszka községben ellenőriztek a rendőrök egy olyan gépjárművet, amelynek a vezetője gépjármű vezetői engedéllyel nem rendelkezett, a gépkocsinak pedig nem volt érvényes műszaki engedélye. A gépkocsit tulajdonosa kölcsön adta egy olyan ismerősének, aki szintén nem rendelkezett vezetői engedéllyel. Az utóbbi személy a rendőri ellenőrzésen fennakadt, ellene szabálysértési eljárást folytatnak le. Összességében a rendőrök 3 szabálysértési feljelentést tettek, 12 esetben pedig, összesen 63 ezer forint pénzbírságot szabtak ki. A legtöbb bírságot gyorshajtással és a biztonsági öv használatának elmulasztásával érdemelték ki. A baleseti szám csökkenése annak köszönhető, hogy folyamatosan végzik a közúti ellenőrzéseket. A jövőre nézve mindenképpen figyelembe veszik, hogy ősz van, szüreti időszak, így indokolt a fokozottabb közúti ellenőrzés, különösen Hegyalján Olaszliszka, Tolcsva térségében, ahol naponta meg fognak jelenni és alkoholszondás ellenőrzéseket fognak végezni.

Egyéb rendőrségi hírek
Az elmúlt hétvégén észlelték Erdőhorváti községben, hogy a falu határában lévő temető ravatalozó mellett felállított haranglábról eltűnt egy öntöttvas harang, ami kb. 40 centiméter magasságú, 30 centiméter átmérőjű volt. Minden bizonnyal a felfedezést megelőző éjszaka lophatták el, a viszonylag lakatlan területről, ami megkönnyítette az elkövetők dolgát. Az értéke kb. 50 ezer forint, valószínű, hogy fémgyűjtők áldozatává vált.

A héten szerda éjszaka történt egy bűncselekmény: arra figyeltek fel a Zemplén Kő Kft. Páncélhegyi bánya a biztonsági őrei, hogy a körbekerített telepen az egyik munkagépből gázolajat akart ismeretlen személy eltulajdonítani. Amikor a helyszínt megközelítették, a munkagép mellett találtak két 20 literes kannát. Amikor közelebb értek, felismerték a személyt a biztonsági őrök, aki megkísérelte a lopást, hiszen az eddigi adatok szerint ennél a cégnél dolgozott. Az illető futva elmenekült a helyszínről. Az őrök értesítették a rendőrséget, akik az illető keresésére indultak, de nem találták meg a terület átvizsgálása során. A teleptől kb. 350 méterre viszont egy földúton megtalálták az autóját és ott találtak még több kannát is. Feltehetően nagyobb mennyiségű gázolaj eltulajdonítására készült.

 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.10.14./

              

 
   

Jubileumi játszóház a Kincskereső Óvoda - Bölcsődében

               

Október 6-án, péntek délután jubileumi játszóházba hívtuk és vártuk óvodásainkat, szüleiket és az érdeklődő gyerekeket, felnőtteket - meséli az olvasóknak Hubainé Józsa Magdolna, óvodavezető helyettese...
A játszóház szervezése évek óta hagyomány óvodánkban. A mai, jubileumi játszóház azért másabb, mert ez alkalommal ünnepeljük a gyerekekkel óvodánk 30. születésnapját is.
A játszóház tevékenységkínálata, hangulata mindig az időszaknak, az aktualitásnak megfelelően alakul. Pedagógiai programunknak megfelelően ezen a gyönyörű "szépasszonyok nyarán" bent és kint egyaránt kínálunk foglalatosságokat: sárkányt készítünk és eregetünk, termésbábokat készítünk, pókfonással és csuhézással ismerkedünk, az udvaron pedig ügyességi játékokat szervezünk, részben a benti tevékenységekhez kapcsolódva.
A mai délutánt, együttmunkálkodást a meglepetés tette igazán ünnepi hangulatúvá, mint ahogyan családi körben, úgy óvodánknak is tortával ünnepeltük a születésnapját. A hatalmas emeletes torta látványa a 30 gyertyával, a tűzijátékkal együtténeklésre ösztönzött mindnyájunkat. A csillogó gyermekszemek, a jóízűen elfogyasztott finom torta, az együtt töltött kellemes délután élménye ismét azt erősítette bennünk: szükség van az ilyen együtt megélt alkalmakra, ahol lehetőség van beszélgetni, közösen alkotni, játszani, mozogni, kellemesen és hasznosan együtt tölteni néhány órát.
  
 

További fotók >>>

/2006.10.14./

              

 

Segítséget ígért a nagykövet

               

       Már érkezésekor beszámoltunk a brit nagykövet, John Nichols úr és felesége Sárospatakon töltött első napjáról. Most, a látogatás végeztével a polgármestert arról kérdeztük, várható-e, hogy valamilyen pozitív hatása lesz a városra nézve ennek a látogatásnak…

     Mint régi ismerőst és barátot hívtam meg Sárospatakra Nichols urat. Látogatása alatt négy fontos dologról beszéltünk. Először is megmutattuk Sárospatakot, mint a magyar oktatás egyik fellegvárát. Ellátogattunk a város két gimnáziumába és bemutattuk a nagykövet úrnak az itt folyó angol nyelvű oktatást. Találkoztunk mind a két gimnáziumban angol tanárokkal és diákokkal is. Nagyon gyümölcsöző volt ez a beszélgetés, hiszen konkrét dolgok is felmerültek, beszéltünk arról is, hogy hogyan lehetne a diák és tanárcserét felgyorsítani az elkövetkező időszakban, hogy ezeket milyen konkrét lépésekkel tudja segíteni a Nagykövetség és a British Council.
Megmutattuk Sárospatakot úgy is, mint a magyar kultúra egyik büszkeségét. Itt nem csak a múzeumokra, a Nagykönyvtárra, az iskolatörténeti múzeumra, a vár galériáira, a templomokra gondolok, hanem kicsit a jövőt is megmutattuk. Az európai Szent Erzsébet Központot, amit szeretnénk itt felépíteni, és mivel Nagy-Britannia érdekelt a Szent Erzsébet kultuszban, ezért megszólítottam a nagykövet urat, hogy vegyen részt a Nagykövetség, a British Council, vagy valamilyen civil szerveződés formájában az európai Szent Erzsébet Központ építésében. Ebben konkrét segítséget is ígért.
A harmadik téma az volt, hogy Sárospatak a brit befektetések egyik lehetősége. Talán elcsodálkoznak, hogy brit befektetők Sárospatakon, hiszen Miskolcig is alig jönnek el. Itt viszont van egy fontos projekt, a fürdő. Az elmúlt időszakban nagyon sok brit befektetés történt Európában és Magyarországon is a gyógy turizmussal kapcsolatban. Mi várjuk azon befektetéseket, amelyekkel Nagy-Britanniából pénzügyi, esetleg szakmai befektetések érkeznének, hiszen a következő évben pályázunk az európai pénzügyi alapokra a fürdő fejlesztéséhez és ebben bizony komoly önerőt kell felmutatni, amit esetleg szeretnénk kiváltani befektetői segítséggel.
És természetesen a brit turistáknak az idevonzása, a tokaji bor – ez volt a 4. dolog, amiről beszéltünk, hogy ne csak a tokaji, vagy mádi, hanem a sárospataki bortermelőknek a borait is próbáljuk besegíteni a brit piacokra.
Úgy érzem, hogy gyümölcsöző volt ez a látogatás. Tovább erősítettük Sárospataknak a brit kapcsolatait, és szeretnénk konkrét eredményeket is látni a közeljövőben, nem csak ennek a látogatásnak az eredményeképpen, hanem a többi nagyköveti látogatásnak is, pl. a következőnek, amikor a norvég nagykövet asszony érkezik majd hozzánk, hiszen a Szent Erzsébet Központ norvég segítséggel kezdtük, el és ezt szeretnénk is tovább folytatni.

    Hörcsik úr szavait a nagykövet a következő szavakkal erősítette meg: mióta utoljára itt jártam, azóta nagyon sokat változott a világ és a város is. Nagyon jó benyomást keltett bennem a város és az iskolák is amelyeket meglátogattunk, a Református Kollégium és az Árpád Vezér Gimnázium. Talán a legfontosabb benyomás az volt, hogy milyen kulturális történelme van ennek a városnak. Hogy Sárospatak a jövőben is kulturális központ legyen, ez azt hiszem egy nagyon fontos célkitűzés. A városnak szoros kapcsolata van Szent Erzsébet legendájával, és mivel most lesz a szent születésének a 800. évfordulója, remélem, hogy meg lehet valósítani addig ezeket a terveket, és helyre állítani azt az épületet, mint egy európai kulturális központot. A térségben már vannak angol befektetők a Tokaji-hegységben, és bízom benne, hogy ahogy javul az infrastruktúra, jönnek a többiek is. Természetesen beszéltünk a bor exportjáról is Angliába. A termálfürdő befektetéséhez is próbálok segítséget szerezni, mivel szoros kapcsolatom van pl. a Danubius szálloda lánccal - természetesen ajánlani fogom, hogy itt van egy ilyen lehetőség a termálfürdővel kapcsolatban.

Reméljük Nichols úr és neje jól érezték magukat városunkban, talán pihenésre is maradt idejük. Máskor is szívesen látjuk őket Sárospatakon!
 

További fotók - Árpád Vezér Gimnázium >>>
További fotók - Szent Erzsébet Ház >>>
További fotók - Rákóczi - vár >>>


Cziczer Katalin
/2006.10.14./
  

Genius loci címmel előadássorozat indul

               

    Genius loci (a hely szelleme) címmel előadássorozatot indít a sárospataki Római Katolikus Szeplőtelen Fogantatás Plébánia, az egykor Sárospatakon működött szerzetesrendekről az egyházközség lelki identitása keresésének jegyében. Az sorozat nyitóelőadása 2006. október 19-én, 18.30-kor lesz a Plébániaházban. Az előadás címe: A ferences rend karizmája és üzenete. Előadó: fr. Dobszay Bendek (OFM) ferences atya – tájékoztatta olvasóinkat Koleszár Krisztián, a sárospataki Katolikus Ifjúsági Kör vezetője.

Elindult a Sárospataki Római Katolikus Szeplőtelen Fogantatás Plébánia weblapja.
A cél, hogy a helyi egyházközség tagjai, a település, valamint tágabb értelemben a jubileumi szentévre készülő határon inneni és túli egyházközségek információkat kapjanak az ünnepre vonatkozólag. Bár még nem teljes a weblap, a legalapvetőbb információk már felkerültek rá, ezenkívül pedig folyamatosan dolgozunk, hogy minél több hasznos információ és anyag megtalálható legyen rajta. Ajánljuk mindenki figyelmébe, aki szeretne többet megtudni az egyházközség életéről – tudtuk meg Koleszár Krisztiántól, a weboldal szerkesztőjétől.
 


 
 /2006.10.13./

              

 

Bursa Hungarica - ismét lehet pályázni 

               

    A szociális alapon működő Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2007-ben is két kategóriában indul - - tudtuk meg Vadkertiné Kőrössy Anna, közoktatási szakreferenstől...
  A típus – a már felsőoktatásban nappali tagozaton, államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók számára.
  B típus – 2006/2007-es tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert fiatalok számára.
A pályázati űrlap munkanapokon a Polgármesteri Hivatal földszint 2. sz. irodájában szeptember 4-től szerezhető be.
Pályázatot nyújthat be, akinek a családjában az egy főre eső nettó átlagjövedelem nem haladja meg a 38.700,- Ft-ot. Amennyiben a pályázó eltartásáról egyedülálló személy gondoskodik, az egy főre jutó jövedelem 51.600 Ft.
A pályázattal kapcsolatos részletes információ a www.bursa.hu Internet címen, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, illetve a kábel televízióban olvasható.

A pályázat beadási határideje: 2006. november 2.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2006.10.13./

              

 

Pitti Katalin énekel az orgonáért 

               

    Október 29-én vasárnap este 18 órai kezdettel a Református Kollégium Imatermében Pitti Katalin operaénekes koncertjére kerül sor. Kíséri Virágh András orgonaművész. Aki az 1000 Ft-os támogatói jegyet megvásárolja, a muzeális Mooser orgona további felújítását segíti. A koncert előtti este, 28-án szombaton 18 órától a Lorántffy teremben a
művésznővel való kötetlen társalgás lehetősége, és egy csésze tea vár minden érdeklődőt. Jegyhez a Művelődés házában, a parókiákon, és az előadás helyszínén juthatunk. Pitti Katakin ez évben megjelent életrajzi könyvéhez, és hangfelvételeihez is hozzájuthatnak a koncertlátogatók.
 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2006.10.13./

              

 

Városunk vendége a brit nagykövet és felesége

               

    Dr. Hörcsik Richárd polgármester az Önkormányzat dísztermében köszöntötte a városunkba érkezett angol nagykövetet, Mr. John Nichols urat, Nagy-Britannia és Észak-Írország magyarországi nagykövetét, és feleségét Susanne Nichols asszonyt. A nagykövet úr – amint ez köszöntőjéből is érződik - nagy érdeklődést mutatott városunk iránt…

Az első alkalommal 1990-ben, 17 évvel ezelőtt jártam Sárospatakon. Amikor itt jártam, még a feleségem nem volt velem, így számára ez az első alkalom. Sárospatakot nagyon megszerettem, amikor annak idején itt jártam. Ez egy olyan város, melynek hosszú időre nyúlik vissza a kapcsolata az Egyesült Királysággal különösen az oktatás terén. Nagyon örülök annak, hogy itt lehetek és tárgyalhatok a polgármester úrral. Nagyon fontosnak tartom, hogy megismerjünk városokat a fővároson kívül is. Természetesen a fővárosnak fontos szerepe van az ország életében, illetve irányításában, de a fővároson kívüli tevékenységek is éppen olyan fontosak. A polgármester úrtól már sok mindent hallottam a sárospataki oktatási rendszerről. Remélem sikerül megtartani a nemzetközi kapcsolatokat, és mindenféleképpen törekedni fogok arra, hogy amit megtehetek az ügy érdekében, azt megtegyem. Beszélgettünk Sárospatakról, mint Zemplén kulturális központjáról és Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójáról. Bízunk benne, hogy ez is további fejlődést fog eredményezni a városnak, továbbá beszélgettünk a már létező brit befektetésekről - pl. a tokaji borral kapcsolatban - valamint bízunk abban, hogy a Végardói Termálfürdővel kapcsolatban is további befektetéseket tudunk elérni. Feleségemmel együtt nagyon várjuk, hogy megismerjük a várost ma délután és a holnapi nap folyamán.

A vendégek délután látogatást tettek a 475 éves Református Kollégiumba, ahol diákokkal is találkoztak. Meglátogatták a Teológiát, megtekintették a Nagykönyvtárat, ahol megcsodálták a visszakerült sárospataki könyveket. Az Iskolakerten át elsétáltak az egykori Angol Internátusba, ahol szintén találkoztak a diákokkal, és nagy érdeklődéssel tekintették meg szobáikat és a tanulótermeiket. Végül ellátogattak a „kis Refibe” is, ahol különleges termésbemutatót láthattak a gyerekek gyűjtéseiből.
A vendégek pénteken az Árpád Vezér Gimnáziumba és a Rákóczi Várba is ellátogatnak.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.10.12./


 

 

Az alakuló testületi ülésről

               

   Szerdán délelőtt 10 órai kezdettel került sor az október 1-jei önkormányzati választásokon megválasztott új képviselőtestület alakuló ülésére. Az ülést a 18 fős grémium legidősebb tagja, a testület korelnöke, Kőszegi Bertalan nyitotta meg és vezette az új polgármester, Dr. Hörcsik Richárd hivatalos beiktatásáig. Elsőként a helyi választási
bizottság elnöke, Dr. Tóthné Dr. Béres Katalin ismertette a választások eredményét, tájékoztatót adott a választási bizottság munkájáról. Ezt követően a képviselők, majd a polgármester esküt tettek az alkotmány, a haza és Sárospatak feltétlen szolgálatára. Az eskütétel után a képviselőtestület megállapította a polgármester illetményét, amelynek
összege - a polgármester kérésének megfelelően - a törvény által meghatározott minimum mértékben, 460 ezer forint összegben került elfogadásra. Dr. Hörcsik Richárd a több mint 120 ezer forintos havi polgármesteri költségáltalányról lemondott. Döntését azzal indokolta, hogy a város költségvetésének állapotára tekintettel nem indokolt magasabb illetmény megállapítása, illetve költségtérítés megfizetése. A napirend után elnöklő új polgármester ezt követően tett javaslatot az új főállású alpolgármester személyére. Indoklása szerint a feladatra a képviselőtestületben Aros János képviselő úr a legalkalmasabb, hiszen régóta ismeri őt, megbízik benne, és személyes képességei alapján alkalmasnak tartja őt arra, hogy a testületben megteremtse az együttműködést és az összhangot. A titkos szavazás eredményeképpen a 17 képviselőből 16-an a polgármester javaslatával egyetértve Aros Jánost választották Sárospatak új főállású alpolgármesterévé. Egy képviselő érvénytelenül szavazott...  Dr. Hörcsik Richárd zárszavában köszönetet mondott a város választópolgárainak és választások megszervezésében közreműködőknek a fegyelmezett, és törvényes lebonyolításért. Emlékeztetett Sárospatak történelmére, és arra, hogy a most esküt tett képviselők felelőssége nem kisebb, mint az korábban volt. Felelősségük abban áll, hogy képes lesz-e a város kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, vagy lemarad vetélytársai mögött. Közös munkára szólított, és kérte minden sárospataki közreműködését a reményteljesebb jövő formálásában. Végül a polgármester bejelentette: az első testületi ülésre október 20-án, pénteken kerül sor.

 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.10.11./


 

Emlékezés a magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján

               

    Az "1956 könyvtári dokumentumokban. Emlékezés a magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján" - címmel készített és a látogatók számára augusztus 19-től megtekinthető kiállítást Dobay Béla tanár emlékezetes előadása nyitotta meg a Református Kollégium Repositoriumának könyvtártermében - nyilatkozta Kiss Endre József.Másfélszáz könyv, 18 eredeti röplap és plakát, 15 korabeli újság mellett a fővárosi eseményeket megörökítő fotó-galéria idézi fel a forradalom ismert és ismeretlen alakjait és epizódjait. A dokumentumok tematikus csoportosítása a résztvevők vallomásain, a történelmi egyházak szerepének bemutatásán, a szabadságharc irodalmi reflexióin, a hazai és külföldi visszhangján keresztül vezeti a látogatót a történelmi tények jobb megismerésére. Eközben Illyés Gyula, Márai Sándor, Albert Camus, Bartis Ferenc, Nagy Gáspár, Wittner Mária és mások irodalmi és közéleti megnyilatkozásai segítik az élmény elmélyítését a forradalom zenéjének Beethoven Egmont nyitányának a zenei kísérete mellett. A kiállítás naponta 9 és 17 óra között vár minden érdeklődőt.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.10.11./


 

Országos KÉSZ küldöttgyűlés Sárospatakon

               

    A Keresztény Értelmiségek Szövetségének országos küldöttgyűlését rendezték meg Sárospatakon október 6-7-8-án a Református Kollégium Gimnáziumában, amelyre évente sor kerül – nyilatkozta Makláry Zsolt…
Minden ülést más – más helyszínen rendeznek meg, most városunkra esett a választás, így a helyi csoport szervezte a mostani rendezvény hátterét. Az ország különböző szervezeteiből kb. 60 résztvevő érkezett, akik az egyesület belső feladatait vitatják meg. Többek között szó lesz a költségvetésről, a kialakult helyzetről, hogyan tudják tovább folytatni a KÉSZ szervezetek tevékenységüket a különböző városokban. A sárospataki találkozó különlegessége, hogy kifejezetten ökomenikus alapokon nyugszik - ezért tartják a Református Kollégium imatermében. A küldöttek nagy része római katolikus, de vannak közöttük görög katolikusok és kisebb arányban reformátusok is. A sárospataki szervezetben mind a három felekezet képviselve van, ahogyan a város lakossága is három egyházban éli az életét.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.10.11./


 

 

Szőttes kiállítás

               

    Szombaton, október 7-én délután 16 órakor nyitották meg a Szőttes Kiállítást A Művelődés Házában. Hortiné, Dr. Phd. Bathó Edit nagyra értékelte, hogy ez az intézmény ilyen nagy gondot fordít a népművészeti témájú kiállítás rendezésére…

Volt már itt viselet és kerámia kiállítás, most pedig a zempléni szőttesekből rendeztek egy kitűnő kiállítást. Egyrészt régi anyagokból, amit gyűjtöttek itt Patakon, illetve a város környékén, de a környékbeli népi iparművészek, szövő asszonyok, de - egy kicsit átugorva a határon - Kaposkelecsén szövő asszony munkából, valamint bodrogközi, hegyközi és Makkoshotykáról származó szövő asszonyok munkáiról állítottak ki egy nagyon szép anyagot.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.10.11./


 

 
 

A Mozi vendége volt Fancsikai Péter színész

               

    Tegnap, október 10-én A Mozi vendége volt Fancsikai Péter színész, a Mansfeld című film főszereplője. A délutáni vetítés után jó hangulatú közönségtalálkozó kezdődött, ahol a Sárospataki Református Kollégium diákjai kérdezhettek a fiatal színésztől. Fancsikai Péter szívesen válaszolt a filmmel, a színházzal és korábbi szerepeivel kapcsolatos kérdésekre.

 
 /2006.10.11./


 

 
 

Gyanúsított már van, szobor még nincs

                      

    Szeptember elején indított ismeretlen tettes ellen nyomozást a Sárospataki Rendőrkapitányság mivel a sárospataki Iskolakertből eltulajdonították Somogyi György Kossuth-díjas szobrászművész alkotását - Bessenyei György mellszobrát.
Már a nyomozás kezdeti szakaszában a rendőrség látóterébe került egy társaság, akiket azzal gyanúsítottak, hogy több alkalommal is megrongáltak épületeket és ereszcsatornákat tulajdonítottak el. A csapat fiatalkorú tagja kihallgatásakor elmondta, a kérdéses éjszaka is éppen a közeli intézmény faláról leszerelt és eltulajdonított csatornadarabokkal haladtak át az Iskolakerten, amikor meglátta a mellszobrot, amelyet valakik előzőleg már leszereltek a talapzatról. A maga előtt csak a súlyos fémet látó fiatal élve a lehetőséggel ekkor döntött úgy, hogy a csatornadarabokkal együtt ezt a több tízkilós szobrot is magához veszi.

A csatornák ügyében házkutatást tartottak a végardói illetékességű társaságnál, melynek híre a fiatalhoz is eljutott. Ekkor állítása szerint megijedt és egy kötelet kötött a szoborra, majd azt a Bodrogba hajította. A kihallgatást követően a gyanúsított - aki egyedül vállalta magára a szobor eltulajdonítását és a folyóba rejtését - megmutatta azt a helyet, ahol a milliós eszmei értékkel bíró alkotás a Bodrogba került. A kutatásra felkért Spider csoport tagjai fémkeresőkkel sem találták egyelőre a megjelölt körzetben a szobrot. A sárospataki rendőrök – szakemberek bevonásával – tovább folytatják a kutatást a folyóban, de más irányba is folytatják a nyomozást, hiszen nem kizárható az sem, hogy a Bessenyei-szobor már nincs a folyóban.


 
 


RFK Kommunikációs Iroda
/2006.10.11./


 

Sajtbemutató a Vár Vendéglőben

               

    Vasárnap a Vár Vendéglőben Sándor Tamás egri sajtkészítő mutatta be különlegességeit, ahol a sajtok kedvelői megízlelhették a nem mindennapi termékeket…
A sajtkészítő elmondta, hogy Egerben, egy kézműves sajtházban készülnek a házi készítésű sajtok, főként tehéntejből - leginkább a magyar tarka állomány tejéből - különböző ízesítéssel. A sajtok különböző érési fázisokban vannak, és különböző ízesítéssel készülnek, többek között közkedvelt a bükki fűszeres, melyek gyógynövénnyel vannak ízesítve, de van pl. füstölt sajt, mely vörös áfonyás, pirított diós vagy tökmagos. Ezt - természetesen -összekötötték egy borbemutatóval is, ahol bemutatták, a sajt- és borkultúrát együttesen, amit egy kis bagett is kiegészített. Nagy sikere volt a sajtbemutatónak, ahol az érdeklődők ingyen kóstolhattak, de elvitelre vásárolhattak is az ízletes termékekből.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.10.10./


 

 
 

A képviselőtestület alakuló ülése

    
 A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény 12. § (2) bekezdésében foglaltakkal összhangban Sárospatak város képviselőtestületének alakuló ülésére 2006. október 11-én szerdán délelőtt 10 órakor, a Városháza dísztermében kerül sor.
A napirendek között szerepel többek között a polgármester és az önkormányzati képviselők eskütétele, az alpolgármester megválasztása, illetve a polgármester és az alpolgármester illetményének megállapítása.


 
 Törő Gábor
/2006.10.10./


 

Sikeres tanévkezdési baleset-megelőzési kampány

               

    Az elmúlt évekhez hasonlóan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei baleset-megelőzési egységek kitűzött célja idén is az volt, hogy a tanév kezdetén az általános iskolák környékén elősegítse a gyermekek biztonságos közlekedését, csökkentse a tanév kezdeti időszakában jelentkező veszélyhelyzeteket.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőrkapitányságok közlekedésrendészeti osztályai már augusztusban megkezdték a tanévkezdeti feladatok végrehajtásának előkészületeit, melyek alapján:

- felmérték és elemezték az illetékességi területükön található iskolák környékének baleseti helyzetét, az utak forgalmi telítettségét;
- kezdeményezték mindazokat a forgalomtechnikai beavatkozásokat, illetve változtatásokat, amelyek a biztonságosabb közlekedési környezet megteremtését szolgáltatták;
- szeptemberben a legveszélyeztetettebb iskoláknál a tanítás kezdetén és végén, illetve a váltott oktatási rendben működő intézményeknél a délutáni órákban is biztosított volt a rendőri jelenlét;
- a szolgálatot teljesítő rendőr reggelente felvette a kapcsolatot az adott iskola megbízottjával;
- a kampány első napjaiban átadásra kerültek az ORFK-OBB (Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság) által biztosított tanévkezdeti kiadványok;
- a gyermekbalesetek megelőzése érdekében a megelőzési munkát a polgárőrség is segítette;
- a balesetmegelőzési előadók, illetve az iskolákat patronáló rendőrök október hónapban is folytatják a különböző korosztályokat érintő preventív előadásokat, elbeszélgetéseket az osztályfőnöki órák keretén belül;
- a tanév kezdeti propaganda kampány részeként, szeptember 16-án ismét megszervezték - a területi vetélkedők után - az „Ifjú közlekedési rendőrök” megyei versenyét, melyet megelőzött egy felkészítő tábor, szeptember 14-16. között.
Augusztus utolsó és szeptember első napjaiban intenzív figyelemfelhívó tájékoztató munka kezdődött megye szerte. A rendőr-főkapitányság Kommunikációs Irodája, valamint a rendőrkapitányságok - illetékességi területükön – a médiák segítségével ismertették a tanévkezdéssel kapcsolatos feladatokat, felhívva a figyelmet a gépjárművezetők és szülők felelősségére. Folyamatosan tájékoztatás zajlott a sajtó munkatársainak együttműködő közreműködésével a bevezetett intézkedésekről, a kitűzött célokról, azok megvalósításáról illetve a balesetek alakulásáról annak érdekében, hogy ezekről a lakosság folyamatosan, mind szélesebb körben értesülhessen.

A kampány sikeresnek és eredményesnek bizonyult. Az iskolák közelében a rendőrök és polgárőrök jelenléte, hatékony segítsége még a kisebb szabálysértéseket is kellően visszaszorította. Kiemelt figyelmet és hangsúlyt kapott a biztonsági öv és a biztonsági gyermekülés kötelező használatának ellenőrzése.A gyermekek az úton történő átkelés szabályait a gyakorlatban is el tudták sajátítani, a helyes közlekedési magatartást – különösen a kisiskolások körében – előnyösen befolyásolta a kampány, és nem utolsó sorban ismét pozitív visszajelzések érkeztek a lakosság részéről.

Az eredményesség egyik objektív fokmérője azonban a statisztika.
Örvendetes tény, hogy a tíz rendőrkapitányság közül kettő (Miskolc, Ózd) illetékességi területén történt olyan közlekedési baleset, amelynek 14 év alatti volt az érintettje. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2006. szeptember hónapban három baleset történt, melyek hangsúlyozottan nem az iskola közvetlen környezetében következtek be. Ezek könnyű sérüléssel végződtek, melyből kettőt gyalogosként okoztak a gyerekek (Miskolc), egy esetben pedig személygépkocsi utasaként volt érintettje a közlekedési eseménynek kisdiák (Ózd).

B-A-Z Megyei RFK Baleset-megelőzési Csoport tájékoztatása alapján:


 
 


Kompoltiné Jakab Ilona rendőr őrnagy, irodavezető
/2006.10.10./


 

 

Bodrog Néptáncegyüttes új műsorral lépett fel

               

    Október 7-én a Bodrog Néptáncegyüttes új műsorral lépett az Amatőr Néptáncosok Országos Bemutató Színpada közönsége és zsűrije elé. A műsorban – amelynek darabjai a négy évszakhoz kapcsolódó szokáshagyományra épültek – Szilágyi Zsolt által színpadra állított zempléni leánytáncokat, kamara formációban, Putz Katalin és Dobsa Tamás által koreografált, kecskeduda kísérettel előadott zoborvidéki csárdást, Kupec Andrea és Kupec Mihály által készített borzovai pásztorfogadást, valamint Kocsánné Kuli Orsolya és Kocsán László moldvai táncokból alkotott Urálás és kecskés című koreográfiáit fűzték össze.
Az együttes 123 ponttal jól minősült kategóriát ért el.
- Az év folyamán gyerekcsoportokkal, szólótáncosokkal elért, országos és megyei szinten is kiugró eredmények megkoronázásának tartom azt, hogy a felnőtt csoporttal is sikerült ilyen szép fesztiváleredményt elérni. A sikerek mindig erősítik a táncosok alkotta együttesi közösséget, s megmutatják a további fejlődés irányát is. Számomra bizonyítja az elért eredmény azt, hogy jó úton járunk, színvonalas munkát végzünk. A zsűri kiemelte az élményszerű előadást, az ízléses és szép viseleteket, a műsor magas előadói színvonalát.
A szakmai értékelés, más együttes-vezetőkkel történt beszélgetések, és a pontszámok alakulása is egyértelművé tette, hogy a város legkiemelkedőbb, s a térség egyik legkiemelkedőbb szakmai műhelye együttesünk. Mindezek mellett nem az együttesek közötti rivalizálást, hanem a saját együttesünk szakmai sikerét tartom meghatározónak – mondta el Darmos István együttesvezető.
 


 
 


/2006.10.10./


 

 
 

Szüreti fesztivál

               

    Idén is elkészül a polgármesterek bora, ugyanis a borvidék 27 településének vezetői, képviselői összeadták a nedű elkészítéséhez szükséges aszú- szőlőmennyiséget a hét végén lezajlott tokaji szüreti fesztivál keretében. A kizárólag reprezentatív célokra használt bor elkészítésének ötlete Nyikos Istvántól a Magyar Borok Házának vezetőjétől származik, aki a tokaji művelődési központtal együtt a fesztivál szervezője is egyben. Az eseményen az alig egy hete lezajlott helyhatósági választások következtében sok újonnan megválasztott polgármester először tölthette be a térségükből származó szőlőt beletöltenie a közös hordóba. Közöttük volt dr. Hörcsik Richárd Sárospatak polgármestere is, aki egy pohárnyi aszút és egy kosár szőlőt vitt magával Tokajba. Az alapanyagból a Tokaj Kereskedőház ZRt. készíti el a polgármesterek borát és aszúját. A borvidék legnagyobb szüreti fesztiválján kiemelt vendég volt Tokaj új testvérvárosa, az ausztriai Rust küldöttsége, akik saját borukkal kínálták a vendégeket. Bort egyébként is lehetett kóstolni a hét végén Tokajban, hiszen a térség jelentős borászatai standokon kínálták nedűiket a több ezerre tehető közönségnek
 


 
 

További fotók >>>

Bódisz Attila, újsáríró
/2006.10.09./


 

 

Amatőr Néptáncosok minősítő fesztiválja Sárospatakon

               

    Október 7-8-án Sárospatakon A Művelődés Házában került megrendezésre az Amatőr Néptáncosok országos Bemutató Színpada minősítő fesztiválja - tájékoztatja az olvasókat Darmos István, szervező. A fesztiválon résztvevő együttesek 25-30 perces szerkesztett műsorral léptek a szűri és a közönség elé. Az együttesek az alábbi eredményeket érték el:
-  Hegyalja Népi Együttes - Minősült 111,5 pont
-  Bocskai Táncegyüttes - Jól minősült 127,5 pont
-  Zemplén Néptánc együttes - Jól minősült 124 pont
-  Igrice Néptánc együttes - Kiválóan min. 133 pont

-  Bodrog Néptánc együttes, /vezetője Darmos István/ - Jól minősült 123 pont

-  Dobbantó Néptánc együttes - Minősült 106,5 pont
-  Hajdú Táncegyüttes - Kiválóan min. 143,5 pont
-  Újfigurás Táncegyüttes - Kiválóan min. 136 pont
-  Ilosvai S. Péter Néptánc együttes - Kiválóan min. 139,5 pont.

-  Bodrog Néptánc együttes Sárospatak Egyesület, /vezetője dr. Muha Miklós/ - Jól minősült 120 pont
-  Nyírség Táncegyüttes - Kiválóan min. 148 pont

A zsűri tagjai voltak:
 - Dr. Ratkó Lujza
 - Dr. H. Bathó Edit
 - Zsuráfszki Zoltán
 - Merczel István
 - Pál Lajos


 
 

/2006.10.09./

 

Triálkupa Sárospatak szeptember 30 - október 01.

               

    Sárospatak adott otthont az őszi triálverseny 2. fordulójának. A 2000 Híd Alapítvánnyal szövetkezve, a pataki lőteret jelöltük ki erre a célra- élményszerűen tájékoztatja az olvasókat Sebők Bea, a verseny fő szervezője. Szelei Feri pénteken landolt és nekiláttunk a pálya kijelölésének. Segítségünkre volt a környék legboldogabb „Kertésze” Fábi, aki leamortizált minden álló dolgot, ami az útjába került. Szóval rendet vágott a pályán és vártuk a másnapot!
Szombaton megdöbbenve láttuk, hogy a sziklákon mindenütt felírat olvasható: „Figyelem omlásveszély, a sziklákra mászni életveszélyes!” Mi lesz itt emberek! Azt hiszem sokan gondolták, hogy ezt nem ússzuk meg épp bőrrel!
Veszélyesnek látszó meredek, sziklás szakaszok és nem lehet hibázni….
Gyülekezett a jó nép… Megjelentek a Dreamtuning által készített autók is! Itt szeretném megjegyezni, azaz megköszönni Balogh Attilának, a Dreamtuning vezérének a két napos bírói segítségét! Minden elismerésem! Egy rögtönzött gyorstalpalón vett részt, és még 4 másik társával vezették végig a két napos versenyt! A verseny 5 különböző szekción zajlott. Minden szekciót 4-szer kellett teljesíteni. Sebők Csabee a verseny kezdetén ismertette a szabályokat és bemutatta, hogy milyen egy triál motor. A nézők pontról pontra tudták követni az eseményeket, mert a bírók kezéről olvashatták a hibapontokat. Amikor a triálos elindult egy szekción, szinte mindenki lélegzet visszatartva nézte, és amikor befejezte a szakaszt sokan nagyot sóhajtva nyugtázták, hogy,” nem semmi!” Hát érdekes egy sport az biztos! Volt körforgás aztán, mert beindult a verseny és mindenki ment, kísérte a versenyzőket a különböző szakaszokra. Nagy örömünkre szlovák induló is volt és ezzel még izgalmasabb lett a verseny. A Zemplén Televízió által Tóth Istvánék elég bevállalósan filmeztek. Olyan helyekre mászott fel a kamerás, hogy nem hittem el. Biztosan jó kis felvétel lesz! Közben a kondérban főtt a gulyás, nagy szeretettel kavargatta Kovács Zoli bácsi és neje, akiknek ezúton is köszönöm a segítségüket!
Az első körök megtétele után a fiúk egyre szebben, azaz egyre kevesebb hibapontokkal teljesítettek! Belejöttek! Ezt sokan nem hitték el!
A szombati díjkiosztón oklevéllel díjaztunk és bíztunk a másnapban, hogy még többen leszünk! A verseny végeztével mindenki örömmel esett a kajának, melyre vendégeink voltak! A Huszár Panzióban tértek pihenőre a résztvevők, este pedig jó néhányan felmentünk a 18:00-04.00-ig tartó buliba, ahol több együttes adta az élőzenét! A belépés ingyenes volt és mindenki jó hangulatban élte meg a hajnalt! Köszönet az Irgum-Burgum Nomád Rock Klubnak, Hegyi Krisztáéknak!
Vasárnap csak a versenyről szólt! Csatlakozott még további 3 triálos! Így az általunk forgalmazott Sherco triálok mellett minden márka képviselve volt. A tegnapi naphoz képest profibban vették az akadályokat a srácok! Voltak esések is persze! Tóth Geri megugrasztotta a mociját, mert sok esetben hamarabb került fel mint ő maga. Az egyik sziklán Marozsán és Rigó Karcsi is malőrözött. Volt akinek segítséggel jött egyenesbe a gépe a meredek falon… Szóval volt látvány! A testi épségekre Pitkó Andi mentősünk felügyelt! Neki is köszi a kitartásért! A díjkiosztón a dobogósok átvették Kárász Csaba, hollóházi mester spataki műhelyében készült plaketteket, melyeket Kék Geri ihletett és alkotott! A legjobb bíró is megkapta a pezsgőjét, Szelei Alexandra! A nap meglepije ifj. Dobor Sándornak szólt, édesapjáéktól megkapta 2007-es vacsi új Shercoját!
Gratulálunk!
Eredmények:
Kezdő:

Helyezés Név       1. nap    2. nap   Pont
1 Dobor Sándor       10         8         18
2 Kiss Tamás            0        10        10
3 Váradi Tamás         0         6          6

Haladó
Helyezés Név           1. nap    2. nap     Pont
1 Dobor Sándor Jr.       10          8         18
2 Légár Zoltán              8          6         14
3 Rigó Károly                 0         10         10

Elit
Helyezés Név             1. nap      2. nap      Pont
1 Mihal, Martin             10           10          20
2 Szelei Ferenc              8            8          16
3 Marozsán Gábor           6            6          12


Köszönöm mindenkinek, akik segítettek, hogy ezt a két napot maximálisan levezényeltük! Jövőre ismét találkozunk! Mindenkit szeretettel visszavárunk! „Sok sikert, sok sikolyt!”  Üdvözlet a sarospatak.hu-nak!
 


 
 

További Sebők Bea fotók >>>

Sebők Bea, a verseny fő szervezője
/2006.10.08./


 

Megtörtént a polgármesteri munkakör átadása

    
 Az elmúlt héten pénteken megtörtént a polgármesteri munkakör átadása-átvétele a vonatkozó rendeletnek megfelelő formában. Ez annyit jelent, hogy az önkormányzatok működése felett törvényességi felügyeletet gyakorló Megyei Közigazgatási Hivatal munkatársának és a város jegyzőjének jelenlétében jegyzőkönyv felvételére került sor, amely jegyzőkönyv tartalmazza mindazokat az ügyeket, amelyeket a következő ciklus önkormányzata köteles átvenni, amelyek után a jövőben a törvény előtt is felel. Ezt az esemény megelőzte a folyamatban lévő ügyek teljeskörű áttekintése az önkormányzat pénzügyeivel, szerződéses kötelezettségeivel, esetleges peres ügyeivel, rövid és hosszú távú elkötelezettségeivel kapcsolatban.
Természetesen számos olyan probléma is felmerült, amelyet az előző polgármester, önkormányzat nem, vagy csak részben rendezett. Ezekben a kérdésekben a távozó polgármester megtette a szóbeli kiegészítéseit, ami a jegyzőkönyv mellékletében rögzítettünk. Ezt követően minden olyan ügyben, amelyről az új vezetés nem kapott kellő alaposságú tájokoztatást, lehetőségünk van jogi eljárás keretében jogorvoslattal élni. Minden olyan esetben, amelyben az önkormányzat anyagi kárára korábbi személyi felelősség állapítható meg, sort fogunk keríteni a jogorvoslatra. Bízom benne, minden nyitott kérdésben megtaláljuk majd a megoldást, és az önkormányzat rövid idő alatt le tudja zárni a korábban keletkezett problémás ügyeket és új szellemben, a korábbinál nagyobb fegyelemmel és felelősséggel kezdhetjük a valódi alkotómunkát.

   Dr. Hörcsik Richárd
   polgármester


 
 /2006.10.08./


 

 

 
 

A Zene Világnapja Sárospatakon

               

    Yehudi Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet és ekkor hívta életre a Zenei Világnapot, amit október1-én ünnepelünk, de most a választások miatt hétfőn, október 2-án rendeztük meg a - már hagyományosnak nevezhető - koncertünket- nyilatkozta Bálint Béla, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola igazgatója…

Több mint 100 gyerek vett részt ezen a hangversenyen az iskola minden zenetanárával együtt. Minden tanszak képviseltette magát, így a közönség megismerkedhetett a zeneoktatás sokszínűségével. Ezzel is megemlékeztek a nagy magyar zeneszerzőkről, valamint a világirodalomban fontos szerepet betöltő zeneszerzőkről is.
 


 
 

További LEVI fotók >>>

/2006.10.08./


 

 

Az Állatok Napja

               

    Október az állatok hava. Ebből az alkalomból az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában a napközis tanulók számára szavalóversenyt, fogalmazás-és rajzpályázatot hirdettek meg, "Mondd, szereted az állatokat?" címmel.
A szavalóverseny eredményei:
Első osztályosok:

1.Repei Anna 1.a
2.Vaszilkó Ivett 1.b
3.Egyed Boglárka 1.a
4.Szécsi Rebeka 1.b

Második osztályosok:
1.Dékány Lea 2.a
2.Csomós Kitti 2.b
3.Kállai Noémi 2.a
4.Molnár Klaudia 2.b
                                                                                      Gratulálunk minden résztvevőnek!
 


 
 

További fotók>>>

/2006.10.08./


 

 

"Virághvasárnap" Debrecenben

               

              

    A Debreceni Nagytemplom imaterme felújítás utáni felszentelési alkalma volt vasárnap. Az imaterem új díszítő elemeit id. Virágh Sándor nyugalmazott lelkész készítette el nyolc hónapi munkájával. Mindez hálaadományként szolgált az egykori iskolája és kezdő szolgálati helye számára, hiszen 1953-57-ig bátyja, 1955-56-ban ő maga szolgált itt fiatal lelkészként, jelenleg pedig öccsük a gyülekezet főgondnoka. Az újabb nemzedéket képviselve ifj. Virágh Sándor hirdette az Igét a Debreceni Nagytemplom szószékén, a Sárospatak és Debrecen közti kapcsolatok mai erősítése és ápolása jegyében, hiszen a múlt számos emléke köti össze a két várost, például mindkét templom tornyában Rákóczi harang van, vagy az ezerhétszázas évek végén egy debreceni püspök a pataki vizsgán rosszul léte után elhunyván Patak földjében nyugszik. Az elkészült díszítő fafaragás motívuma a debreceni pásztorok szűrmintáinak, a debreceni asszonyok csigacsináló formáinak, valamint az ősi úrasztalai terítők mintáinak felhasználásával készült egyedi tervezésű és kivitelezésű munka.
 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2006.10.08./


 

 

Az Aradi Vértanúk Emléknapja az Árvayban

               

    Az aradi vértanúkra emlékezni mindig szomorú, mindig megható. Örök kötelességünk a felnövekvő generációknak továbbadni ezt az érzést, a tiszteletet, a megbecsülést, amit a kivégzett 13 aradi vértanú iránt érzünk. Ezt a felelősséget éreztük az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában a műsor közben, amit az egész iskola – még a kis elsősök is - lélegzetüket visszafogva nézek végig…

Az egyik felkészítő tanárnő Benkő Béláné volt, akit arról kérdeztünk, hogy hogyan sikerült összeállítani ezt a megható kis műsort?
Iskolánkban hagyomány, hogy mindig a 6. osztályosok feladata, az aradi vértanúkról való megemlékezés, így most is a három 6. osztály tanulói adták a műsort. Akik ezekben az osztályokban tanítunk, besegítünk, megpróbáljuk kiválogatni azokat a tanulókat, akik a legszebben beszélnek, a legszebben szavalnak. A hatodik évfolyamon nagyobb arányban vannak a lányok, elég kevés a fiú, így nem volt könnyű összeválogatni a 13 fiút a műsorhoz. Andikával, a magyart tanító kolléganőmmel alakítottuk ki, hogy végül is mit tartalmazzon a műsor. Arra is ügyeltünk, hogy ne legyen hosszú, mert a kicsik még nem tudnak hosszú ideig figyelni. Úgy gondoltuk, hogy egy 10-15 perces műsor megfelelő lesz. Talán sikerült tartalmilag, és az idejét illetően is megfelelően összeállítani a megemlékezést, mert az összes gyerek figyelmét végig lekötötte.

A nap folyamán minden osztály ellátogatott az Iskolakertben lévő Kazinczy szoborhoz, ahol mécsest gyújtottak és elhelyezték virágaikat.
 


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2006.10.07./


 

 

Elkezdődtek a Diákolimpia selejtező mérkőzései

               

    A II. korcsoportos Városkörzeti Labdarúgó Diákolimpiát rendezték meg csütörtök délután a Sportpályán, két csapat részvételével. – nyilatkozta Demblovszky József…
A sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata és az Árvay József Gyakorló Általános Iskola csapata mérte össze labdarúgó tudását. 1996-95 évi születésű gyerekek játszanak, ahol 3-0-ra nyert a Rákóczi csapata. Sajnos csak két csapat nevezett a városkörzetből. Nagyon ügyes gyerekek, szép mérkőzést játszottak, szép gólokat rúgtak. Nagyon sok tehetséges kis labdarúgó van mind a két csapatban, akik a jövő reménységei.
 


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2006.10.07./


 

 

Bartók Bélára emlékeztek

               

    Az elmúlt hétvégén ünnepelték Bartók Béla születésének 125. évfordulóját, melynek tiszteletére a Farkas Ferenc Művészeti Iskola hangversenyt rendezett A Művelődés Házában - nyilatkozta Bálint Béla igazgató…

A minisztérium pályázatot írt ki Bartók megemlékezése címmel, melyen az iskola nyert 250 ezer Forintot. Ezen a hangversenyen gyakorlatilag az iskola művészeti területei, mint a néptánc és a zene voltak műsoron, melyen nagyon sok növendék részt vett.
 


 
 

További LEVI fotók>>>

/2006.10.07./


 

 

Megemlékezések városszerte

       

    A város minden oktatási intézményében, valamint önkormányzati szinten is megemlékeztek a 13 kivégzett tábornokról az Aradi Vértanúk Napján. A városi ünnepség A Művelődés Háza pódiumtermében volt, az emlékbeszédet Tóth Tamástól, az Árpád  Vezér Gimnázium igazgatójától hallhattuk. A színvonalas ünnepi műsort is a gimnázium tanulói és tanárai adták. Az emléknap záróeseménye volt a koszorúzás az Iskolakertben, ahol Kazinczy Lajos honvédtábornok szobránál helyezték el az emlékezés koszorúit, a város intézményeinek, pártjainak képviselői.

 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2006.10.06./


 

 

'56-os Vándorkiállítás és megemlékezés hónapja lesz

               

    A Művelődés Házában október 11-én 17 órától nyílik meg az '56-os Vándorkiállítás.
A tárlat a forradalom kordokumentumaiból és tárgyi emlékeiből október 14-ig tekinthető meg - tájékoztatja az olvasókat Sajószegi Gábor, a mozi vezetője. A kiállítást megnyitja Szeredi Kálmán történelemtanár. A kiállítás mellett előzetes egyeztetés alapján megtekinthető:

Erdélyi János és Zsigmond Dezső: VÉRREL ÉS KÖTÉLLEL című dokumentumfilmje a mosonmagyaróvári sortűzről.
A film 1990-ben a Magyar Filmszemlén dokumentumfilm kategóriában fődíjat nyert.


 
 /2006.10.06./


 

 

Road Show a szelektív hulladékgyűjtésért

               

 

                                                                                          Sárospatakon az ÖKO-Pannon Kht. road show-ja

2006. október 5-én  A Művelődési Házban és az előtte lévő téren a sárospataki gyerekek játékos formában ismerhették meg a szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosításának folyamatát az ÖKO-Pannon Kht., a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft. és Sárospatak Város Önkormányzatának közös szervezésében megvalósuló szelektív hulladékgyűjtési road show-n. A Hasznosító Torony, az Öko-Fa, a Tudás kereke és a Rend(m)ező elnevezésű interaktív játékok játszva tanítják az érdeklődőket a szelektálásra, akik így azt is megtudhatják, hogyan tehetnek a szelektív gyűjtéssel minél többet a környezetük tisztaságáért.
A hulladékká vált csomagolás gyűjtését játékos formában bemutató installáció minden korosztály számára izgalmas és tartalmas élményt biztosít. A Hasznosító Torony a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás gyakorlatát mutatja be hasznos és interaktív formában. A Tudás kereke az anyagtípusok hasznosításáról ad fontos és érdekes információkat. Az Öko-Fa az egyes anyagtípusok pontos gyűjtésének fontosságára hívja fel a figyelmet, így a gyerekek olyan tudással gazdagodhatnak, amely segít abban, hogy otthonukban, környezetükben a jövőben is helyesen válogatva gyűjtsék a hulladékot.
„Az ÖKO-Pannon Kht. a hulladékká vált csomagolások hasznosítását koordináló szervezetként kiemelt fontosságot tulajdonít a lakossági tájékoztatásnak” – mondja Gönci Beáta, az ÖKO-Pannon Kht. kommunikációs vezetője. „Amellett ugyanis, hogy felhívja a gyermekek és a lakosság figyelmét a környezetvédelem fontosságára, lehetőséget ad számunkra a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos legfontosabb gyakorlati ismeretek bemutatására, elsajátítására, hogy a gyakorlatban is hozzájárulhassunk környezetünk megóvásához.”

„A Hasznosító Torony, az Öko-fa és a Tudás kereke mind olyan kreatív oktatóeszközök, amelyek látványosan szemléltetik a különböző hulladéktípusok felhasználását és a szelektív gyűjtés gyakorlatát, valamint játékos formában mutatják be a hasznosítás folyamatát felnőttnek és gyereknek egyaránt” – mondja Gönci Beáta, az ÖKO-Pannon Kht. kommunikációs vezetője.
Idén új játékkal bővült az ÖKO-Pannon road show-ja. Egy terepszőnyegen papír, műanyag, üveg és fém hulladékot helyeznek el a szervezők. A gyerekek feladata, hogy a szőnyeg szélén állva, kötelek végére erősített kampó segítségével kihalásszák és a szelektív gyűjtőedényekbe helyezzék a különböző hulladékokat. A négy játékos összehangolt munkájára van szükség, hogy a kampót közösen mozgatva minden hulladékot a megfelelő kukába helyezzenek.
A road show az ÖKO-Pannon a lakosság tájékoztatását és a fiatalok oktatását felölelő kommunikációs tevékenységeinek részeként kerül megvalósításra. A kht. az óvodás, általános iskolás gyerekek tájékoztatására dolgozta ki azt a különböző kiadványokból álló oktatóprogramot, amelynek célja, hogy a felnövekvő generációk körében kialakulhasson és megerősödhessen a környezettudatos gondolkodás és életforma, valamint segítsen elsajátítani
a szelektív hulladékgyűjtés lényegét és gyakorlatát.

Bővebb információ az ÖKO-Pannon Kht.-ről: www.okopannon.hu
További információ:
Kancsár Mónika
ÖKO-Pannon Kht.
1/383-9305
mkancsar@okopannon.hu 
 

További fotók>>>

/2006.10.06./


 

 

A kapitányságra látogattak az óvodások

               

    Október 4-én délelőtt a Carolina Óvoda Mackó csoportja ellátogatott a Sárospataki Rendőrkapitányságra, ahol ismerkedtek a közlekedés szabályaival és megnézték közelről a rendőrautót is - mesélte Sáfrányos Lászlóné, óvónő…
Fontosnak tartják, hogy a gyerekek megtanulják a helyes közlekedést, ez a látogatás az ő munkájukat is segíti. Az óvoda programjában szerepel, hogy az ilyen helyeket - mint pl. a kapitányság is - meglátogassák és közelről is megtapasztalhassák az óvodások. Tavaly is jártak már itt, akkor nem nyílt lehetőségük a rendőrautót megtekinteni, de ezt most pótolták. Ezért is köszönetet szeretnének mondani a rendőrkapitányságnak, hiszen a látogatásuk nagy hatással volt a gyerekekre. Tapasztalták, hogy játékaik körében egész év során felhasználják a gyerekek az itt szerzett élményeket.
 


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2006.10.06./


 

 

Módosult a közoktatási törvény

               

    A közoktatási törvény módosításáról tanácskoztak a kistérségi ellátási körzet oktatási intézményei igazgatói és helyettesei október 4-én délután A Művelődés Házában – tudtuk meg Varga Gyula, vámosújfalui igazgatótól…

Igazgató úr elmondta, hogy a közoktatási törvény került módosításra a nyáron, amely érinti egyrészt - a gyerekek szempontjából - a beiskolázási körzeteket és a beiskolázás szabályait. Érinti a pedagógusokat a létszámváltozások miatt, az elrendelhető többlet óraszám miatt. Érinti a munkatörvénykönyvi változásokat, az elbocsátásokat, a végkielégítés kifizetését, ezen kívül még sok területet, amelyeket megbeszéltek a délután folyamán.
 


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2006.10.06./


 

 

„Könyves Vasárnap”

               

     Könyvtárunk is csatlakozott a „Könyves Vasárnap” országos felhíváshoz, és 2006.október 8-án vasárnap nyitva leszünk - nyilatkozta Halász Magdolna, a könyvtár igazgatónője..
II.Rákóczi Ferenc és bujdosótársai hamvai hazahozatalának centenáriuma alkalmából 10 órás felolvasó versenyt hirdetünk meg, amely vasárnap reggel 9 órától kezdődik és este 19 órakor fejeződik be. A maratoni versengésre sok szeretettel várunk minden kedves Olvasónkat, érdeklődőket. A legjobbak könyvet nyerhetnek.
Nagyon örülnénk, ha minél többen jelentkeznének bármilyen témájú irodalmi alkotással, melynek időtartama max. 10 perc lehet.
Ezzel a rendezvénnyel tisztelegnénk a Nagy fejedelem és édesanyja emléke előtt is.
A könyvtár nyitvatartási ideje alatt internetezni is lehet, bekapcsolódhatnak az országos” Betűbuli” internetes játékba is, ahol sokféle meglepetés várja a versenyzőket.
 


 
 /2006.10.05./


 

 

RENDŐRSÉGI FELHÍVÁS -Fizetünk a nyomravezetőnek

                        

     A Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás miatt indított eljárásához kéri a lakosság segítségét.
2006. szeptember 3-ra virradó éjszaka Sárospatak József Attila utca- Kazinczy utca közötti ún. „Iskola kert” szoborparkból ismeretlen tettes vagy tettesek levágták és eltulajdonították Bessenyei György bronzból készült mellszobrát.
A magyar felvilágosodás első szakaszának vezető alakjáról (író, filozófus, művelődéspolitikus) Somogyi József Kossuth díjas szobrász készítette a 80 cm magas, kb. félszáz kilogramm súlyú alkotást.
A bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy elfogását közvetlenül elősegítő részére a megyei főkapitány 50.000 Ft díjat tűzött ki.

A rendőrség a díjkitűzés visszavonásának jogát fenntartja, a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli!

A nyomozást segíthetik személyesen megtett bejelentéseikkel (Sárospatak, Rákóczi út 33/a), de telefonon is értesíthetik a Sárospataki Rendőrkapitányságot a 47/513-034-es számon, vagy hívhatják a telefontanú zöld számát a 06-80-555-111-et, de tárcsázhatják bármely rendőri szervet a 107-es rendőrségi számon.


 
 


Kompoltiné, Jakab Ilona rendőr őrnagy
/2006.10.05./


 

 

Hangverseny a Múzsák Templomában

               

     Október 8-án vasárnap 18.00 órakor a Soesti Madrigál Sindikátus és A Művelődés Háza Kamarakórusa közös hangversenye hallható a Múzsák Templomában. A német testvérváros Soest egy fiatal együttese mutatkozik be a sárospataki közönség előtt, hisz mindössze 2001-ben alakult a quartett. Repertoárjukon, mint ahogy ez nevükből is kiderül, elsősorban madrigálok szerepelnek, de ezek mellett szívesen éneklik a középkor egyházi zenéjét is.
Az együttes rövid fennállása óta több sikeres hazai és nemzetközi szereplést tudhat maga mögött.
A vasárnapi műsorukban a középkor egyházi zenéjéből és francia, német, angol és olasz madrigálokból hallhatunk összeállítást.

Az együttes tagjai:
Wolfram Herbe - tenor
Hans Heyer - tenor
Arp Hinriche - basszus
Stefan Wicsner - basszus

A műsorban közreműködik A Művelődés Háza Kamarakórusa, mely együttes ellentétben a vendégekkel, igen nagy múltra tekinthet vissza, hisz a kórus két év múlva már a negyvenedik születésnapját ünnepelheti.
A házigazda együttes műsorán Vecchi, Hyöky, Purcell és magyar szerzők művei szerepelnek. A kamarakórust Csehi Ferenc dirigálja. Zongorán közreműködik Dr. Mellesné Boross Kinga, szólót énekel Virágh Sándorné.
A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők.


 
 /2006.10.04./


 

 

Népi szőttesek, bodrogközi motívumok

               

     Szombaton, október 7-én délután 16 órakor nyílik meg a Szőttes Kiállítás A Művelődés Háza emeletén – nyilatkozta Kovácsné Géczi Julianna. Zemplénből gyűjtöttük össze az anyagot, de főleg a Bodrogközből, elsősorban Cigándról, ami kiemelkedő a népi szőtteseit illetően…

A szőttesek mintája meghatározó tényező a Bodrogközben, innen sajátították el a környező falvak. Hoztak még anyagot Révleányvárról, Makkoshotykáról, Szlovákiából Nagykaposról, és a saját gyűjteményem is a kiállított szőttesek között található, amelyeken szintén a Bodrogköz motívumai láthatóak. Nagyon időszerű volt már megrendezni ezt a kiállítást, mivel ezzel a gazdag témakörrel még nem foglalkoztak. A megnyitás ideje egybeesik a hétvégi néptánc minősítő fesztiváléval. A hagyományőrzéshez és a rendezvény sikeréhez ezzel is szeretnének hozzájárulni. Bemutatásra kerülnek még a régi szövő eszközök is, amelyekre ma már rácsodálkoznak, hogy ilyen körülmények között szőttek az asszonyok ilyen anyagokkal és eszközökkel. Ezekről az asszonyokról csak a tisztelet és a megbecsülés hangján lehet beszélni, akik közül a még élő alkotók maguk is ellátogatnak majd a kiállításra.


 
 /2006.10.04./


 

 

Változások a testületben

    
Lényeges információ a lakosság felé, hogy a
Független Sárospatakért Egyesület által abc sorrendben leadott eredeti kompenzációs listát előre írásban rögzített megállapodásunk szerint a választópolgárok szavazatai úgy módosították, hogy a legtöbb szavazatot szerzett jelölt kerül az első helyre és az ezt követő sorrend is ennek megfelelően alakult ki.

   Így a 8-as számú választókörzetben induló Zérczi László 141 szavazattal lett a lista első helyezettje, és az 5-ös sz, választókörzetben induló Krai Csaba 86 szavazattal lett a lista második helyezettje. Így ők lettek a képviselők - küldte tudósítását Zérczi László.
       
 
 
     A 8-as számú választókörzetben induló Zérczi László 141 szavazattal lett a lista első helyezettje, és az 5-ös sz.    
 
 
       A választókörzetben induló Krai Csaba 86 szavazattal lett a lista második helyezettje    
  Hasonló okokból történt változás a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete képviselőinek személyében is, ahol Darmos István került be a testületbe - tudtuk.
Kiegészítés:
Az egyesület augusztus 21-i közgyűlésén döntöttek arról, hogy a kompenzációs lista első helyén Saláta Lászlót szerepeltetik, akit a tagság a legalkalmasabbnak talált arra, hogy az egyesületet képviselje a testületben. A további képviselők személyét viszont már az elért szavazatok határozzák meg így került be Darmos István, az abc szerint következő Aranyosi Miklós helyett.
(ennek az információnak olvasói kérésre jártunk utána)
   
 


Törő Gábor
/2006.10.04./


 

 

Rendőrségi hírek

 
Mohagyűjtők


Lopás miatt indított eljárást a Sárospataki Rendőrkapitányság egy Erdőhorvátiban lakó család négy tagja ellen, akik között egy gyermekkorú is van.
A helyi erdőgazdaság már korábban is jelezte a rendőrség felé, hogy a környező erdőkből több alkalommal is nagy mennyiségű mohát tulajdonítottak el ismeretlen elkövetők.
A sárospataki rendőrök a késő délutáni órákban találkoztak a négy tagú családdal, akik zsákokat cipeltek. Az igazoltatás és a zsákok átvizsgálása során kiderült, hogy 10 zsáknyi mohát gyűjtöttek össze. A rendőrök a csaknem százezer forint összértékű, 60 kg-nyi mohát tartalmazó zsákokat lefoglalták, majd az erdészet alkalmazottjának átadták. A mohagyűjtők ellen lopás miatt indult eljárás.


Előbb észre, majd elvette

Egy helyi asszony bejelentette, hogy az egyik iskola udvaráról eltulajdonították a lezáratlanul hagyott, új, alig egy napja használt kerékpárját.
A járőrök a bejelentést követően végig járták a környező utcákat, mígnem néhány háztömbnyire szembe kerekezett - az eltűnt kerékpárral megegyező típusú kétkerekűn - egy fiatal. A járőrök megállították, akiknek a fiú elmondta, hogy a kerékpár az ő tulajdona és előző nap vásárolta. A helyszínre hívott asszony azonban egyértelműen azonosította a saját kerékpárját. Ezek után a 15 éves fiú beismerte, hogy miután észrevette a lezáratlan kerékpárt, eltolta azt és egészen igazoltatásáig rótta azzal az utcákat.
A jármű önkényes elvevője, illetve használója ellen a rendőrség lopás miatt indított eljárást.
A kerékpárt tulajdonosa visszakapta.
 


 
 

Kompoltiné, Jakab Ilona rendőr őrnagy
/2006.10.03./


 

 

Mesemondó verseny

               

     A Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban a mesemondó versenynek nagy hagyománya van, minden évben megrendezik óvodásoknak és iskolásoknak egyaránt. Az idén a magyar népmeséket helyezték előtérbe, ezeknek az előadásából hirdettek versenyt a Népmese Napja alkalmából – tudtuk meg Trembeczky Lászlóné, könyvtárostól…

Nagy örömünkre nagyon sokan jelentkeztek, 80 fölött volt a jelentkező gyerekek száma. Két korcsoportban adták be a pályázatot, az 1-2. osztályban 37 tanuló, a 3-4. osztályban, pedig 43 tanuló. A zsűri nagyon nehéz helyzetben volt, mert nagyon sok, jól felkészült gyerekkel találkoztak. Azért csak döntést kellett hozniuk, a mi valóban nem volt könnyű, hiszen a tanító nénik nagyon jól felkészítették a gyerekeket, és ők is szívvel – lélekkel készültek a mesemondó versenyre.
Eredmények:
Első osztályosok:
I. helyezett: Fodor Zsófia, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak, és Séra Kornél, Református Általános Iskola, Sárospatak,
II. helyezett: Darmos Ábel, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak
III. helyezett: Fehér Anna, Vámosújfalu, Általános Iskola, és Batta Eszter, Árvay József Gyakorló Általános Iskola, Sárospatak

Második osztályosok:
I. helyezett: Móré Zsófia, Református Általános Iskola, Sárospatak,
II. helyezett: Rák Máté, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak, és Tamás Ilka, Református Általános Iskola, Sárospatak,
III: helyezett: Dékány Lea, Árvay József, Gyakorló Általános Iskola, Sárospatak,
IV. helyezett: Pál József, Tolcsva Általános Iskola,

Harmadik osztályosok:
I.helyezett: Molnár Gábor, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak, Brezóczki Bianka, Tolcsva, Általános Iskola, és feLugossy Zoltán, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak
II. helyezett: Györki Dóra, Református Általános Iskola, Sárospatak
III: helyezett: Szilva Szilveszter, Makkoshotyka, Általános Iskola

Negyedik osztályosok:
I. helyezett: Kistóth Mercédesz, Árvay József Gyakorló Általános Iskola, Sárospatak
II. helyezett: Urmarov Richard, Vámosújfalu, Általános Iskola, és Szabó Adrienn, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak
III: helyezett: Tamás Piroska, Erdélyi János, Általános Iskola, Sárospatak, és Jákób Bianka, Tolcsva, Általános Iskola
 


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2006.10.02./


 

 

Vadászlovaglás

               

     Negyedik alkalommal került megrendezésre szeptember 22. és 24. között a Vajdácskai Vadászlovaglás hatvani, nyíregyházi, debreceni és környékbeli lovas barátokkal, Simonics Gyula, a Vajdácskai Lovas SE elnöke szervezésében…

A 30 km-es tereplovaglás során olyan vadregényes tájakat lovagoltak be, mint a Vajdácskai holtág, Sárospatak Berek és Dorkó tanya felé is ellátogattak. A résztvevők díjazásban részesültek, első díj egy Hollóházi porcelánváza volt. A három nap jó időjárási körülmények között, kitűnő hangulatban telt el.
A folytatásra 2007 tavaszán kerül sor melyre ismét szeretettel várják lovas barátaikat.
 


 
 

További fotók>>>

/2006.10.02./


 

 

Elkészült a református templom hátsó térkiegyenlítése

               

     A nyáron arról szólt a híradás, hogy a templom hátsó részénél a padlószintnél magasabb talajszintet a nedvesedés és repedések elkerülése végett sok közösségi munkával igyekszik rendbe tenni. Az erőfeszítéseket siker koronázta, és a munkát Eu-s, Állami, és Önkormányzati pénzek nélkül, teljes mértékben a hívek adományaiból és segítségével végezte el a közösség. Szívesen osztjuk meg az eredmény képét a honlap látogatóival, és köszönetet mondunk mindazoknak, akik kétkezileg is segítettek.

 
 

További fotók>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2006.10.02./


 

 

A jobboldal győzött Sárospatakon

               

         Nem mindennapi izgalmakat éltünk át október első napján, hiszen egy önkormányzati változás nagy esemény egy település életében. A szavazóképes 11.200 polgár nagyobbik fele ezt komolyan is vette, hiszen 6.516-an (58,15%) mentek el szavazni. A választások eredménye az lett, hogy a képviselő testület kétharmad része kicserélődött, valamint a négy ciklust maga mögött tudó dr.Jánosdeák Gábort, dr.Hörcsik Richárd váltotta fel a polgármesteri székben, aki emellett a térség országgyűlési képviselője is.
       Az eredmények megszületése után az új polgármester és FIDESZ-es hívei A Művelődés Háza előtt nagy ünneplésbe kezdtek. Erre meg is volt az okuk, hiszen szinte minden képviselőjelöltjük mandátumhoz jutott. Az ünneplés kezdetén dr.Hörcsik Richárd a következőképpen nyilatkozott:
"Szeretném megköszönni Sárospatak választópolgárainak ezt az eredményt. Nem csak a jobb oldalnak, hanem a baloldalnak is, hiszen nagyon sok baloldali érzelmű polgár szavazott ránk, ami az eredményekből látható. Én a város minden polgárának szeretnék polgármestere lenni. Számomra ez egy olyan szerződés, ami ma este megköttetett a polgárokkal, amit én szeretnék betartani minden képviselőtársammal együtt. Én, a képviselőtestületbe jutott, akár baloldali, akár jobboldali vagy független képviselőknek tiszta szívből gratulálok, és együttmunkálkodásra hívom őket. És nem csak a szó udvarias értelmében, hanem én látom előre, hogy az élet ránk kényszeríti ezt az együttműködést, mert ha nem tud egy egységes testület felállni, akkor lemaradunk, nem csak itt a zempléni régióban a városok mellett, hanem a megyében és az egész észak-kelet Magyarországban. Most ez a választás, azzal a mandátummal ruházta fel a képviselő testületet és engem is, hogy a történelmi lehetőséget ragadjuk üstökön, ami Zemplén és Sárospatak előtt áll. Az előttünk álló gazdasági nehézségek, ill. az európai uniós kihívások egy nagyon nagy együttműködésre szólítják fel a képviselő testületet, legyen az jobb oldal, bal oldal, civil szerveződés, vagy bármilyen párt. Ennek szellemében kell elkezdenünk a közös munkát! "

 


 
 

További 40 kép (LEVI FOTO) >>>

Törő Gábor
/2006.10.01./


 

 

Maradandó élmény a mesemondónak és a gyerekeknek is

               

     Nagyon maradandó élményekkel indulok haza Sárospatakról - meséli Weinrauch Katalin beregszászi írónő, akinek nyolc gyermekverses kötete jelent meg. Csodálatosan jól sikerültek az előadások, amelyeket a gyerekek nagy érdeklődéssel, ragyogó szemekkel és tekintetekkel fogadtak…

Szerdán két kistérségi könyvtárban – Vissen és Vajdácskán tartottam előadást, ahol a szívem repesett az örömtől, ahogyan a gyerekek befogadták az elmondottakat. Úgy érzem, hogy nagyon jót tettek a szervezők ezekkel a találkozókkal, mert ezek közelebb hozták a gyerekekhez a könyvet. Az én célom is az volt, hogy szeressék meg a gyerekek a könyveket, az élő madarakat- állatokat-, embereket, ne a műmeséket és a robotokat. A könyvtárban való találkozásom a gyerekekkel egy külön élményt nyújtott a számomra, főleg amikor a második csoport is megérkezett. Hiszen a tanulók még a lépcsőn is fürtökben csüngtek, és az elején arra gondoltam, hogyan fogom őket lekötni. Ez sikerült, én magam is és a gyerekek is nagyon élvezték az előadást, nagyon figyeltek. Ami azt jelenti, hogy igen is, kell nekik a mese, le lehet őket kötni, szükségük van az élő kapcsolatra. Csütörtökön ismét újabb kistérségi könyvtárakat látogatunk meg- Vámosújfaluban, Komlóskán és Három-Hutában – találkoztunk gyerekekkel, ahol csodálatos élményekkel lettem gazdagabb.

Az előadás után a könyveit is dedikálta az érdeklődőknek. Visszavárjuk Sárospatakra!

 


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2006.10.01./


 

 

Családi muzsika a zene világnapján a református templomban

               

     Október 1-je Jehudi Menuhin kezdeményezésére a zene világnapja. A sárospataki református templomban a vasárnap délelőtti Istentiszteleten ebből az alkalomból családi "egyházimuzsikálás" gyönyörködtette a jelenlevőket Fassang László orgonaművész és szülei jóvoltából. Az operaház művészeiként zenélő szülők haza jöttek Sárospatakra, hiszen Fassang anyuka - László Éva, Sárospatakról indult, büszkesége egyrészt a pataki zeneiskolának, melyben egykor tanult, és most az iskola nagybőgőjén játszott a templomban. Valamint büszkesége a református gyülekezetnek, mert élő hite bizonyíték a szülői ház áldásairól, édesapja hosszú időn át volt a pataki gyülekezet főgondnoka. Kívánjuk príma primisszima díjra javasolt Lacira úgy tekintsünk, mint Patakira, és reméljük Ő is járva a világot elviszi hírét városunknak.
 


 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2006.10.01./


 

 

Nagyszabású állásbörzét szervez a Munkaügyi Központ

               

     A B-A-Z megyei Munkaügyi Központ szervezésében rendeznek képzési- és állásbörzét Sárospatakon az Árpád Vezér Gimnáziumban, október 2-án 10 és15 óra között – tájékoztatja az érdeklődőket Dékányné Bodnár Tímea, szervező…

Sok szeretettel várják az érdeklődő diákokat, szülőket, álláskeresőket és munkaadókat! A kiállításra meghívtak nagyon sok felsőfokú intézményt, többek között a Debreceni Kossuth Lajos Tudomány Egyetemet, A Miskolci Műszaki Egyetemet, az ELTE-t, valamint több főiskolát is. Ezen kívül meghívtak még számtalan középiskolát, szakképző iskolákat is, valamint felnőtt képző intézményeket. Részvételét jelezte az OFIK, a BOBIK, s rajtuk kívül még 33 vállalatra számítanak, akik állásajánlatokkal érkeznek.

 


 
 /2006.10.01./


 

 

Szép rally sikereket ért el a Csikó-Nazareczky páros

               

     Szeptember 24-én került sor Szendrőn a Rally Túra bajnokság záró futamára, ahol a városunkat képviselő Csikó Péter – Nazareczki Nándor kettős ismét nagyon szép eredményekkel zárta a versenyt. Megkértük a pilótát, hogy meséljen a versenyről…

Nagyon vártam már ezt a versenyt, szeretem ezeket a pályákat, két éve már mentük rajtuk, gyors technikás pályák, amik nagyon fekszenek nekem. Igaz, kihagytam két versenyt és kicsit izgultam, hogy nem jöttem-e nagyon ki a gyakorlatból, de hamar kiderült hogy minden jól megy. Szoros csatát vívtunk az ellenfelekkel, de az ötödik gyors végére sikerült az első helyet megszerezni és megtartani, így megnyertük az A/3 kategóriát és a Lada kupát is. Valamint - ami számunkra talán még nagyobb siker - az abszolút 4. helyen végeztünk összetettben. Egész nap jó idő volt, gond- és technikai hiba mentesen sikerült autózni. Nagyon örülök az eredményeknek, csak azt sajnálom, hogy anyagi okok miatt nem tudtunk teljes évet menni. Remélem jövőre sikerül több szponzort találnunk.

Gratulálunk a szép eredményekhez, és előre is sok sikert kívánunk a jövő évre vonatkozóan!
 


 
 

További fotók>>>

/2006.10.01/