Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2006. november

Ünnepeltek a nyugdíjasok

                  

    Sok nyugdíjasnak volt névnapja és születésnapja, akik közül többen magányosan élnek. A mai este azzal a céllal jöttünk össze, társaságban, együtt ünnepelhessünk – nyilatkozta Vígh Andrásné, a nyugdíjas klub vezetője…
Amikor az ember a 70 éven túl van, már nem biztos, hogy örül az ünneplésnek. De itt a klubban mindenki rokon, mindenki testvér, mindenki barát, nagyon-nagyon örülünk egymásnak. Végül is úgy döntöttünk, hogy így, az év végéhez közeledve tartjuk meg ezt a kellemes szép napot, ami nagyon jól sikerült, hiszen hatvanan jöttünk össze. Egy kis vacsorával kedveskedtem mindenkinek, és sok – sok sütemény is összegyűlt, hiszen mindenki nagyon készült erre a családis estére. Erre nagy szükségünk van, amikor olyan komor minden. A szeretetet kell hangsúlyozni, erősíteni az emberekben, mert sajnos a szeretettel hadilábon állunk. Mindenki rohan, mindenki elfeledkezik arról, hogy a pénztől többet ér az, hogy megsimogassam az édesanyámat, a testvéremet, a barátomat, mert ma éppen névnapja van. A mai este is igazolja, hogy nagyon nagy szükség van arra, hogy valahol összejöhessenek, együtt lehessenek a nyugdíjasok. Kell az embereknek a társaság, a szeretet, és végtelenül boldog vagyok, hogy ilyen örömet tudtam szerezni a nyugdíjas társaimnak.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.30./

              

 

Vizsgáztak a játszóházi foglalkozásvezetők

                  

    Ez volt a VII. Népi játszóházi foglalkozásvezető képzésünk, amelyre 12 hallgató jelentkezett. Közülük kimaradt három hallgató, így 9 fő tett sikeres vizsgát ezen az éven – nyilatkozata Kovácsné Géczi Julianna…
Ez a tanfolyam az előzőekhez hasonlóan a kézművesség alapjaival ismertette meg a résztvevőket, és egyben a kismesterség oktatói tanfolyamnak az első évfolyama volt. Akik sikeresen elvégezték, erről bizonyítványt kapnak, amivel a későbbiekben tovább tanulhatnak, tehetnek szakvizsgát, de az oktatói vizsgára is jelentkezhetnek, és oktathatják az elvégzett szakot. A résztvevők nagy része jelezte a továbbtanulási szándékát, így ennek megfelelően mi igyekszünk ezt teljesíteni. Megfelelő számú jelentkező esetén elindítunk egy új képzést, a szövés tanfolyamot, mely OKJ képzést ad. Ez két éves képzés, várjuk a jelentkezőket. A következő évben is elindítjuk ezt a tanfolyami formát, ami közkedvelt a pedagógusok és a közművelődésben dolgozók körében.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.11.30./

              

 

Az állatok nyelvén tudó juhász

                  

    A Művelődés Háza őszi évadjának programjai között rendszeresen szerepelnek gyereknek szervezett színházi délutánok. Ennek keretében mutattuk be ebben a hónapban Az állatok nyelvén tudó juhász című mesejátékot – nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…
Nagyon – nagy volt az érdeklődés erre a programra, délelőtt és délután is tartottunk előadást, és mind a gyerekek, mind az őket elkísérő pedagógusok visszajelzései alapján a műsor - amibe a gyerekeket is bevonták - nagy sikert aratott. A műfaj kedvelőit megnyugtathatjuk, a sorozat az új évben folytatódni fog.

 


 
 /2006.11.30./

              

 

Kamarakoncert a Múzsák Templomában

                  

    A Művelődés Háza szervezésében került sor november 24-én 18 órától Mozart a zseni címmel az újonnan induló sorozat első előadására. A szép környezetben, Lőrincz Zsuzsanna keramikus alkotásainak társaságában megrendezett hangverseny műsorában Mozart vonósnégyeseket és két operájából - a Figaro házassága, valamint a Varázsfuvola – hallhatott részleteket a nem túl nagy számú, de lelkes közönség. Az Auer Vonósnégyes játékát és az énekesek nagyszerű teljesítményét egyaránt nagy tetszéssel fogadta a közönség.
A Művelődés Háza ezzel az új sorozattal szeretne a város zeneszerető közönségének zenei élményt és kikapcsolódási lehetőséget biztosítani a csendes téli estéken a Rákóczi Múzeum eme új intézményegységében, mely igen alkalmas az ilyen jellegű programok lebonyolítására.
A szervezők ezt a sorozatot hagyományteremtő szándékkal hozták létre, s reményeik szerint 5-10 év múlva ugyanolyan természetes része lesz a helyi közművelődésnek, mint ma a színház vagy a pódium bérlet. A sorozat legközelebbi előadása január 26-án pénteken lesz, amikor Kobzos Kiss Tamás és Lőrincz Éva előadók lesznek a vendégeink.

 


 
 /2006.11.30./

              

 

Készül a karácsonyi világítás

                  

    A Kommunális Szervezet a múlt hét pénteken megkezdte a karácsonyi világítás szerelését. Látjuk azóta mindennap - a hét végén is - szorgalmasan dolgoznak, hogy Sárospatak ünnepi díszbe öltöztetve várhassa a karácsonyt. Városunk vállalkozói komoly anyagi segítséget nyújtottak abban, hogy a díszvilágítás ez éven megújulhasson. Ezúton is köszönet illeti őket, de a későbbiekben név szerint is megnevezve a cégeket, szeretnénk városunk köszönetét kifejezni. Amennyiben az időjárás engedi és jó ütemben tudnak haladni munkájukkal a Városellátó dolgozói, akkor advent első vasárnapján meggyulladhatnak a fények.
 


 
 /2006.11.29./

              

 

A vonat elé hajtott

                  

    Szerencsés kimenetelű, csak anyagi kárral járó vasúti közlekedési baleset történt 2006. november 25-én 13 órakor, a Martinovics úti vasútközi kereszteződésében. Egy sárospataki lakos az általa vezetett személygépkocsival a Martinovics úton közlekedett az Esze Tamás út irányába. A vasúti átjáróhoz érve, az átjáróba való behaladásakor figyelmetlensége miatt nem vette észre azt, hogy az átjárót biztosító fényjelző készülék pirosan jelez – tilosat mutat - a gépjármű forgalom számára - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados. Behaladt a vasúti kereszteződésbe, ahol összeütközött a Miskolc irányába közlekedő InterCity vonattal. A gépkocsivezető lélekjelenlétének köszönhető, hogy amikor észlelte a közeledő vonatot akkor nem a fékre lépett, hanem gyorsított. Majdnem átért a személygépkocsival a vonat előtt, így az csak az autó hátuljának ütközött. Szerencsére így csak anyagi keletkezett.
A Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya megkéri a gépjárművezetőket, hogy a vasútközi kereszteződéseket midig fokozott figyelemmel közelítsék meg. Győződjenek meg arról, hogy működik-e a fényjelző készülék. Ha működik, akkor is meg kell győződni arról, hogy nem közlekedik-e vonat. A vonat mindig erősebb, mint a gépjármű, és ritka eset az, amikor vasúti kereszteződésben a balesetnél csak anyagi káros baleset történik.
A KRESZ eőírja, hogy vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A közúti jármű vezetője köteles a jármű sebességet a vasúti átjáró előtt elhelyezett veszélyt jelző tábláknál lakott területen legalább 30 km/órára, lakott területen kívül pedig legalább 40 km/órára csökkenteni, és a vasúti átjáróig ezzel a csökkentett sebességgel kell közlekednie. A vasúti átjárón folyamatosan, megállás nélkül, legalább 5 km/óra sebességgel kell áthaladni. Sárospatakon megfigyelhető - főleg a Wesselényi út vasúti kereszteződésénél - hogy felgyülemlik a gépkocsisor. A vasúti átjárón állnak meg a gépjárművek, ami a KRESZ szerint szabálytalan. A vasúti átjáróba csak akkor szabad bemenni, hogy ha folyamatosan át lehet rajta haladni.
Ez a közlekedési baleset szerencsére csak anyagi kárral járt, személyi sérülés nem történt, de ez csak a gépjárművezető lélekjelenlétén és a szerencsén is múlott. Kérnek minden gépjárművezetőt, hogy a vasút-közút kereszteződésben kiemelt figyelemmel és kellő odafigyeléssel, körültekintéssel közlekedjenek.
 


 
 Cziczer Katalin
/2006.11.29./

              

 

15 éves a Sárospatak-Zemplén Kiwanis Klub

                  

    A Sárospatak-Zemplén Kiwanis Klub szeptember 30-án ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját. Ezen a rendezvényen történt meg az új vezetőség megválasztása is. A soros elnök két évre ismét Feró István lett, aki 2002-2003-ban már egyszer betöltötte ezt a tisztséget.

A Zemplén Kiwanis vezetősége:
Elnök: Feró István
Post President (volt elnök): Majoros László
Leendő elnök: Kanesütz Tibor
Titkár: Juhász János
Kincstárnok: Laki József

A klub jelenlegi létszáma 20 fő, mivel 2006-ban két fővel gyarapodott a tagság.

Decemberi programok:
07-én: Sátoraljaújhely Erzsébet Kórház Gyermekosztály gyermekeinek Mikulás-napi megajándékozása könyvekkel és játékokkal.
15-én: Évbúcsúztató vacsora a Kőnig Hotelben
16-án: Adomány gyűjtő Karácsonyi Vásár a Női és a Junior Kiwanis Klubbal közösen Sárospatakon, a Hild téren, a beteg gyermekek és árvák megsegítésére.
21-én: a Sárospataki Erdélyi János Iskola gyerekeinek megajándékozása a Karácsonyi Ünnepségen .

A Klub 2006-2007 évre megfogalmazott fő célkitűzése természetesen ismét a gyermekek segítése, különös tekintettel a nehéz sorsú, tehetséges középiskolás diákok támogatására, ösztöndíj létesítésével.
 


 
 
/2006.11.29./

              

 

VI. Árvay - Kupa Nemzetközi Labdarúgó torna

                  

    A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Árvay József Gyakorló Általános Iskolája és az Árvay Diáksport Egyesület közös szervezésében VI. ÁRVAY – KUPA NEMZETKÖZI LABDARÚGÓ TORNA megrendezésére kerül sor.

Ideje: 2006. december 9-10. (szombat és vasárnap) 8 óra
Helye: az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tornacsarnoka

Korcsoportok: Labdarúgás: I. korcsoportos fiúk – 1998.január 1. után született tanulók
II. korcsoportos fiúk- 1996.január 1. után született tanulók
III. korcsoportos fiúk- 1994.január 1. után született tanulók
I-II. korcsoportos lányok- 1996.január 1. után született tanulók
III-IV. korcsoportos lányok- 1992.január 1. után született tanulók

A résztvevő csapatok: ÁMK Karcsa, fiú és lány csapatai, Általános Iskola Tolcsva, fiú és lány csapata, Körzeti Általános Iskola Pálháza, lány csapata, Bolyai János Általános Iskola Szerencs, fiú és lány csapata, Kazinczy Ferenc Általános Iskola Sátoraljaújhely, fiú csapata, Móra Ferenc Általános Iskola Nyíregyháza, fiú csapata, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Tokaj, fiú csapata, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sárospatak, fiú csapatai, Általános Iskola Nagyrozvágy, fiú csapata, Tyczyn (Lengyelország)
Árvay József Gyakorló Általános Iskola Sárospatak fiú és lány csapatai,

KIEMELT TÁMOGATÓK: BODROG WELLNESS SZÁLLODA
RISTORANTE COLLEGNO
PATAK-TANK KFT.
PROFI
MOGUL KENŐANYAG KERESKEDÉS
VECTRA – 2003 KFT. BARKÁCS KELLÉKTÁR
KIKISE KFT.

TÁMOGATÓK: AJTAI ÉS TÁRSAI KFT.
MINIMÁL SPORTBOLT
NIKE MÁRKABOLT
ÁRVAY ALAPÍTVÁNY
PR TELECOM ZRT. TRIÓ MÉDIA KFT.
SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
REÁL ÉLELMISZER
SÁROSPATAKI TÖMEGKOMMUNIKÁCIÓS ALAPÍTVÁNY
100 FT-OS KISÁRUHÁZ, SP. BÉLA KIRÁLY TÉR 9.


Szeretettel hívunk és várunk minden kedves szülőt és érdeklődőt.

 


 
 /2006.11.28./

              

 

Adventvárás pánsíphanggal

                  

    Megtelt a Mudrány terem vasárnap délután a Református Nőszövetség adventváró koncertjén és jótékonysági szeretetbazárján. Steve Taylor Szabó svédországi magyar pánsípművész népszerűen mutatta be a különlegesen szívhez szóló hangszere történetét, és a rajta megszólaló dallamokkal valódi karácsonyi hangulatot teremtett. A résztvevők a szeretetbazár portékáinak megvásárlásával egy kárpátaljai szegénykonyha működését támogatták.
 


 
 Református Lelkészi Hivatal
/2006.11.28./

              

 

Regionális Diákköri Konferencia volt a Refiben

                  

   2006. november 24-én és 25-én a 475 éves Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma adott otthont a Kutató Diákok Országos Szövetsége által kezdeményezett Észak-Magyarországi Regionális Diákköri Konferenciának, melynek keretében huszonhárom középiskola hetvenöt diákja tartotta meg előadását – tudtuk meg Szatmáriné Tóth Pál Ildikó igazgatónőtől…

A munka öt szekcióban folyt, az alábbi témakörökben: irodalomtudomány, néprajz, művészetek - történelem - fizika és matematika - biológia és orvostudomány - környezet és természetvédelem, földrajz.
A neves szakemberekből álló zsűri döntése alapján minden szekcióból, a három legjobb eredményt elért tanuló juthatott tovább az országos döntőbe. Nagy örömünkre, iskolánk diákjai is szépen szerepeltek. Timári István 12. A osztályos tanuló az első helyen végzett szekciójában, s bekerült az országos döntőbe. Tamás Apor és Sztipanov Milos 11. H osztályos tanulók különdíjban, Ocsenás Ailca és Hajdók Borbála 11. A osztályos tanulók dicséretben részesültek.

 


 
 

További fotók >>>


/2006.11.28./

              

 

Kassán szerepeltek

                  

    A Sárospataki Torna Club labdarúgó szakosztályának U-17 -es gyermekcsapata 2006. november 25-én, Kassán szerepelt a X. Unvelt Meghívásos Nemzetközö Teremlabdarúgó Tornán. A meghívásnak örömmel tettek eleget a sárospataki játékosok, és két győzelem mellett, egy döntetlen és két vereség szerepelt a pataki csapat neve mellett a végeredménynél. Így a fiatalok a 7. helyen végeztek. El kell ismerni hogy van bőven mit javítani, és sokat lehetett tanulni a Szlovák fiataloktól is. Ezen túl az STC utánpótlás csapatai nem állnak le, hanem el fognak utazni Debrecenbe, Nyíregyházára, Békéscsabára, Bőcsre, Nyékládházára, Encsre, Göncre - teremlabdarúgó tornákra, azért hogy minél több tapasztalatot szerezzenek, magasabb osztályú ellenfelekkel szemben, és a bajnokságban az öt pontos előnyt, amivel vezetik a bajnokságot, azt megtartsák, minél jobb focival.
 


 
 /2006.11.28./

              

Sajtóközlemény - Olaszliszka

                  

    Az Olaszliszkán történt súlyos bűncselekmény nyomozását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya továbbra is kiemelt ügyként kezelve, nagy intenzitással, jelentős rendőri erők bevonásával végzi.

A nyomozás, a büntető eljárás eredményességét, sikeres lefolytatását előtérbe helyezve a korábbiakhoz hasonlóan közlemény formájában tájékoztatjuk a sajtó munkatársait, a közvéleményt az eljáráshoz kapcsolódó újabb érdemi változásról.
Részleteiben számoltunk be a súlyos bűncselekményt követően arról, hogy a nyomozók a szemlével párhuzamosan bevezetett azonnalos rendőri intézkedések, adatgyűjtések során számos embert hallgattak ki, többüket személyi szabadságukban is korlátozták, előállították. A felmerült adatok alapján emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt három személyt ( a 36 éves H. Dezsőt, a 21 éves Sz. Andrást, és a 18 éves H. Dezsőt) vett őrizetbe a rendőrség, helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság.
A nyomozás kezdeti szakaszában a hatóság nem zárta ki, hogy további személyi szabadságot korlátozó intézkedésekre kerül sor, a gyanúsítottak köre a büntetőeljárás során bővülhet. Ez történt november 10-én, amikor is a rendőrség - a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján őrizetbe vette a 21 éves J. Gusztávot.

Az elmúlt napokban, hetekben a kiemelt ügyként kezelt nyomozás folyamatosan haladt előre. A nyomozók ismételten több tucat személyt hallgattak ki, aprólékos munkával jártak és járnak el annak érdekében, hogy teljes biztonsággal zárják le az ügy egy-egy mozzanatát.

A nyomozó hatóságnak a rendelkezésre álló adatok alapján ismételten sikerült olyan bizonyítékokat felkutatni, amelyek eredményeként újabb személyekkel szemben igazolható a megalapozott gyanú, miszerint részt vettek a bántalmazásban. 2006. november 28-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya előállított, gyanúsítottként kihallgatott majd őrizetbe vett három olaszliszkai személyt (Sz Gergőt (16), F. Györgyöt (31) , H. Dezsőnét (35)

A nyomozó hatóság előterjesztést tesz mindhármuk előzetes letartóztatásba helyezésének indítványozására.
A súlyos bűncselekmény nyomozását a rendőrség változatlanul a büntető eljárás szabályai szerint, szakmai és törvényességi alapon eljárva, fokozott ügyészi felügyelet mellett – az ügyészséggel közvetlen napi munkakapcsolatban végzi.
Amennyiben a nyomozás további szakaszában megalapozott gyanú merül fel bárkivel szemben arra, hogy az említetteken kívül felelősek a bűncselekményért, a rendőrség tájékoztatja a közvéleményt.


 
 B-A-Z Megyei RFK Kommunikációs Iroda
/2006.11.28./

              

 
 

Lakossági Fórum az Újtelep lakóinak biztonságért

                  

    Városunkban is volt már rá példa, hogy bűnözők különböző trükkökkel szerezték meg idős emberek megtakarított pénzét, vagy törtek be fényes nappal családi házakba. Ha viszont a lakosság felkészülten várja őket, el fogják kerülni ezt a várost. Ennek érdekében tűzte ki lakossági fórumának első témájaként a biztonság kérdését Hajdu Imre, önkormányzati képviselő…
A meghívott vendégek, Solymosi Antal bűnügyi osztályvezető és Klima János, a Polgárőr Egyesület elnöke bizonyára érdekes esteket tudnak példaként felhozni, felkészítve a lakosságot a szélhámosok szokásos trükkjeire. Különösen fontos ez az Újtelepen, Sárospatak kapujában, amelynek lakóival először találkoznak az ideérkezők, akár jó, akár rossz szándékkal jönnek.
A második napirend szintén „zsebre menős”, bár ez már inkább a város zsebéről szól, ugyanis a 2007-es költségvetési koncepció megtárgyalása előtt szeretné választói véleményét kérni az Újtelep önkormányzati képviselője.
A Lakossági Fórumot 2006. december 4-én (hétfőn) 17 órai kezdettel tartják az ÉPSZER tárgyalójában.
 


 
 /2006.11.27./

              

 

A lehetőség itt van – beszélgetés Csampa Zsolttal

                  

    Csampa Zsolt országgyűlés képviselő a Tajvani- Magyar Baráti Társaság tagja volt az, aki Lee urat, a Tajvani Magyar Külképviselet vezetőjét Zemplénbe hívta. Csampa Zsolt elmondta, hogy mint országgyűlési képviselőt esküje is arra kötelezi, de saját meggyőződése is az, hogy amiben tud, abban segítsen a magyar embereknek, a kistérségeknek, ahol a legnagyobb szükség van rá, oda hozza befektetőket…

Lee úr jelezte, hogy keresik a jó minőségű bort és úgy gondoltam, hogy ebből van bőven itt Zemplénben, akár Sárospatakon is – kezdte beszámolóját a látogatás előzményeiről a fiatal nemzeti fórumos országgyűlési képviselő. Úgy gondolom, hogy Sárospatak megfelelő hely lehet olyan vonatkozásban is, hogy cégek ide betelepüljenek, mint ahogy már Komárom-Esztergom megyébe is települtek már be tőkeerős tajvani cégek. Ahogy Zemplénbe érve közeledtünk Sárospatak felé, a kocsiban beszélgetve, Lee úr mindig felfedezett valami újat, nem győztünk a kérdéseire válaszolni. Valószínű, hogy ez a rövid látogatásunk meg fog ismétlődni, és mint ahogy Lee úr mondta is, megfelelő szakemberekkel hatástanulmányokat fognak készíteni. Az alpolgármester úr tájékoztatta, hogy itt ipari park is van, így elvileg bármi be tud települni, ami hasznot hoz a városnak. Tajvanból az Európai Unió országai felé kacsingatnak, és mint ahogy már megjelentek Németországban, Franciaországban és Olaszországban, úgy megjelenhetnek Magyarországon is. Nekünk az a feladatunk – és Hörcsik Richárd képviselő úrral ezen vagyunk – hogy bemutassuk hazánkat, bemutassuk a régiókat, a városokat, mert a lehetőség itt van, de be kell mutatnunk ahhoz, hogy ebből gyümölcsöző kapcsolatok kialakuljanak.

Sárospataknak nagy lehetősége a termálfürdő, amit mindenképpen fejlesztenie kell, akár saját forrásból, akár külső befektető bevonásával, a lényeg az, hogy ez a projekt létrejöjjön. A Hegyalján végighaladva Lee úr azt mondta, hogy szinte már érzi a bor illatát a levegőben. Ezt, vagyis a borturizmust kell kapcsolni valami mással, ami lehet akár a termálfürdő is, így ki lehet alakítani egy olyan turizmust, ami miatt szívesen jönnek az emberek Sárospatakra pihenni.


 
 
Cziczer Katalin
/2006.11.27./

              

 

Olvasószolgálati és Helytörténeti Műhelymunka zajlott

                  

    A sárospataki kistérségben működő községi könyvtárosok részvételével október 24-én( pénteken) a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban Olvasószolgálati és Helytörténeti Műhelymunka zajlott. Az összejövetelen először Tapa András, könyvtáros: A helytörténeti gyűjtemény kialakítása a könyvtárakban, a helytörténeti kutatómunkáról tartott elemező tájékoztatást. Ezután a Városi Könyvtár helytörténeti külön gyűjteményét, dokumentumtípusait, és a újságcikk- katalógust, a dokumentumok feldolgozását mutatta be. Szenthe Erzsébet könyvtáros közreműködésével helytörténeti referensz kérdéseket oldottak meg a jelenlévők. Halász Magdolna a kistérségi központ igazgatója a 2006. évi könyvtári statisztikához szükséges kötelező nyilvántartások lezárásához adott tájékoztatást, majd aktuális kérdések megvitatásával zárult a program.
 


 
 

További fotók >>>/2006.11.27./

              

 

Tajvan erős piaca lehet a Tokaji bornak

                  

    Több mint két éve érkeztem Magyarországra, s egyből otthon éreztem magam. Ez a térség különösen kedves a számomra. Sárospatakra most először látogattam el Csampa Zsolt országgyűlési képviselő meghívására – nyilatkozta James T. N. Lee, Tajvan magyarországi képviseletének vezetője…

Csampa Zsolt nagyon jó barátunk, tavaly járt hazámban Tajvanon, az ő ötlete volt, hogy irodánk néhány tagjával együtt látogassuk meg Sárospatakot és ezt a térséget Tokaj-hegyalját is. Természetesen kialakulhatnak üzleti és egyéb kapcsolatok is, mivel Budapesti képviseletünk valójában Nagykövetségként működik. Tehát az én megszólításom - mivel nincsenek hivatalos kapcsolatok a két ország között - képviseletvezető, de valójában nagyköveti felhatalmazással rendelkezem. A képviseletünk híd szerepet tölt be a két ország gazdasági és egyéb kapcsolatainak fejlesztésében. Szépen fejlődnek a kereskedelmi kapcsolatok, tavaly elérte a kétoldalú kereskedelem a 420 millió USA dollárt. Magyarország exportja is bővültek tavaly Tajvan felé. Csampa úr igen jó barátunk, tagja a Magyar – Tajvani Baráti társaságnak, az ő segítsége, és a parlamenti baráti társaság révén is bővülhetnek a gazdasági és egyéb kapcsolatok. Ez a mostani látogatásunk nem annyira turisztikai jellegű, szeretnénk feltárni a lehetőségeket a gazdasági kapcsolatok bővítésére. Ezt tudatosan, évek óta tesszük, a képviseletünk komoly erőfeszítéseket tesz ez irányban. Ami nagyon érdekes lehet, Magyarországon nagyon fejlettek az alapkutatások, Tajvanon viszont az alkalmazott tudomány fejlett. Nagyon szeretnénk, ha ezt a kettőt egyesíteni lehetne, ebből gyümölcsöző együttműködés alakulhatna ki hosszútávon is. Tavaly 20 tajvani szakértő is ellátogatott Magyarországra, a bio-technológia és az információs technika területéről. Tehát ezek a területek, ahol konkrét együttműködést el tudunk képzelni. A 20 szakértő, aki az idén ellátogatott Magyarországra március és október között, jövőre elkészíti a tanulmányokat a látogatásáról, ezekből konkrét együttműködés lesz majd. Természetesen nem csak Budapestre koncentrálunk, Magyarország több részén is próbálunk tényfeltárást végezni, ezért is jött mostanában ennyi szakértő és delegáció. Meg kell, hogy említsem, Komáromban van az eddigi legjelentősebb tajvani beruházás. Azért is kérdezte a kollégám az ukrán acél behozatalt, hogy az együttműködést ilyen perspektívából is megvizsgáljuk. Tehát több helyen végzünk felméréseket, hatástanulmányokat készítünk, aminek konkrét eredményei lesznek. Amikor jöttünk be Tokaj-hegyaljára éreztük a tokaji bornak az illatát. Ez az, amiben perspektívát látunk. Három hónappal ezelőtt jártam itt üzletemberekkel és nagyon szeretnénk importálni a Tokaji bort. Csodálatosnak tartom ezt az egész térséget, eltöltöttünk itt egy napot, és én úgy gondolom, hogy lenne itt mit feltárni, lesznek lehetőségek. Azt hiszem a tajvaniak szeretni fogják a Tokaji bort, különösen a hölgyek ízlésének felel meg. Tajvan igen erős piaca lehet a magyar Tokaji bornak. Remélem nyugdíjas koromban Tajvanon, élvezhetem majd a magyar bort.
 


 
 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2006.11.26/

Lendületben a lokálpatrióták

                  

    A közelmúltban a városfejlesztési és a kulturális műhelyben is parázs viták folytak a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének civil szakemberei részvételével. Ezek folytatása lesz - a további műhelyfoglalkozások mellett - november 30-án „Hogyan tovább Sárospatak?” címmel az a civil fórum, amelyen már a polgármester is részt vesz – tájékoztatja olvasóinkat Saláta László, az egyesület elnöke…

A Városfejlesztési Műhelynek november 14-én az ÉPSZER adott helyet a nemrég felújított tanácskozótermében. A műhely működési rendjének átgondolása és az augusztus 21-én elfogadott keretprogramból adódó feladatok megfogalmazása után, át is tértek a városfejlesztési kérdésekre, amelyeket három csoportba soroltak:
- az azonnal megoldandó
- a rövid távon megoldandó és a
- hosszabb távon megoldandó feladatokra, amelyek közül az utóbbi tulajdonképpen a városfejlesztési koncepciót jelentenék, hogy hová akarunk eljutni. Fontosnak tartják a folyamatos tervezést, ami a hosszú távú koncepcióra épül, és a pályázatok is ezek mentén valósulnának meg. Ezt a bizonyos koncepciót minél szélesebb körű társadalmi vitával kell elfogadni.
Az azonnal megoldandó feladatok közé tartozik az ünnepi díszkivilágítás, amihez Kovács Gábor igazgató fel is ajánlotta az ÉMÁSZ segítségét. A teljesség igénye nélkül, néhány dolog amiről szó esett:
- a városi főépítész szerepéről, személyéről
- a munkahelyteremtés – mint kiemelt feladat – miatt fontos az ipari parkok létrehozása, amely olyan infrastruktúra létrehozását jelenti, ami vonzó lehet a vállalkozók számára
- mint kitörési pontot jelölték meg az idegenforgalmat, ahol komplex módon kell áttekinteni az adottságokat, a lehetőségeket
- fontos feladat a Fürdő rekonstrukciója
- a sétálóutca többek szerint a Szent Negyedben kell, hogy megvalósuljon, amennyiben a főutcán is szeretnénk, úgy először az elkerülő út kérdését kellene megoldani
- az elkerülő út megépüléséig táblákkal lehetne Vajdácska-Sátoraljaújhely felé terelni bodrogközi forgalmat, hiszen a kamionoknak a több száz km-es útjukhoz képest ez a néhány km-es kerülő nem sokat számítana
- a Bodrog part három szakaszán is fejlesztenének, a vár alatt a vízpart kikövezésével, a szemben lévő oldalon parkosítással – esetleg a többi öreg fa kivágása után – a híd másik oldalán pedig a Fazekas – sori töltést egészen a hídig hosszabbítanák meg, s így alakítanának ki sétányt ezen a Kalajkának nevezett szakaszon
- megállapítást nyert, hogy valójában nincs a városnak egy közösségi tere, amit a Főiskola és A Művelődés Háza patkójának egybenyitásával is meglehetne valósítani, vagy a Vízikapu környékén
- A Bástyából idegenforgalmi centrumot alakítanának ki – bár van aki azonnal lebontaná, mert rontja a kilátást a katolikus templomra…
- építési telkek kialakításának szorgalmazása
- milyen jellegét erősítsük a városnak: iskolaváros, fürdőváros, történelmi város, kulturális központ, iparosodott város? – mindegyiket komplex módon…
Szeretnék újabb tagokkal bővíteni a városfejlesztési műhelyt, akiknek a szakértelmére számítanának
A Kulturális Műhely foglakozását november 24-én A Művelődés Házában tartották, ahol nem kevéssé érdekes és fontos témákat érintettek:
- A Pataknak juttatott kulturális adományok (ingatlanok és kulturálisértékek) méltó kezelése: Béres, Domján, Andrássy Kurta… Javasolni fogják az Önkormányzatnak, hogy ezt a témát külön napirendként tárgyalja. Patak nem látható (pincékben lévő, pl néprajzi) műkincseinek feldolgozása, kiállítása…
- A médiáról: a Sárospatak újságra továbbra is szükség van, a Karzat Rádiót jobban ki kell használni. Mindkettőre vonatkozik, hogy Sárospatakról szóljon.
- Kiadványokra is szükség van: aktuális útikalauzra, Sárospatak képekben kiadványra, Sárospatak kulturális térképére…

A műhelyek folytatják munkájukat, az eddig felmerült gondolatok tovább csiszolódnak, november 30-án, pedig a „Hogyan tovább Sárospatak?” fórumon nagyobb nyilvánosságot kapnak, s a Testület elé már kiforrott állapotban kerülnek majd.

Itt hívjuk fel Olvasóink figyelmét arra, hogy az informatika világában már nem feltétlenül kell valakinek órákat áldozni az életéből arra, hogy a véleményét elmondhassa egy témáról. Most indítottuk el városunk honlapján azt a fórumot, ahol témánként lehet hozzászólni városunk ügyeihez. Véleményüket százak fogják olvasni - hiszen a honlap napi látogatottsága az ezret közelíti – közöttük illetékesek is egészen biztos, hiszen a város vezetése különös figyelmet fordít az Internet adta lehetőségek kihasználásának..


 
 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2006.11.26/

              

 
 

Tajvani delegációt fogadott Sárospatak

                  

    Városunk vendége volt James T. N. Lee, Tajvan magyarországi képviseletének vezetője, aki irodájának munkatársaival, Csampa Zsolt társaságában érkezett. A delegációnak Aros János alpolgármester mutatta meg a Nagykönyvtárat, a Termálfürdőt, a Rákóczi várat és a Rákóczi pincét. Látogatásukról Dr. Hörcsik Richárd polgármester a következőket nyilatkozta…

Úgy vélem, hogy nem csak egy ország, egy megye, hanem egy város szempontjából is nagyon lényegesek a külkapcsolatok. Nem csak a testvérvárosi kapcsolatokra értem ezt, ami idáig jellemző volt. Most itt van egy új lehetőség: mindaz a nemzetközi diplomáciai kapcsolatrendszer, amit 16 év parlamenti alatt felhalmoztam, azt most szeretném kamatoztatni a város, és természetesen az egész Zemplén érdekében. Nagyon lényeges, hogy nem csak az Európai Unión belülről, hanem Távol - Keletről is legyenek kapcsolataink. A kilencvenes években többször jártam Távol-Keleten. Ott még őrzik azt a barátságot, ami évszázadokon keresztül élt köztük és Magyarország között. Mindezt szeretnénk kamatoztatni a város érdekében. Először is nagyon fontos, hogy olyan lehetőségeket kínáljunk a külföldi befektetőknek, amelyekkel élni tudnak. Két ilyen kincsünk van Sárospatakon. Az egyik a termálfürdő, aminek a nagy beruházása most készül 2007- 2008-ban, európai uniós segítséggel. Ugyanakkor mi szeretnénk külföldi befektetőket is, hogy minél nagyobb megvalósítása legyen ennek a projektnek. Úgy tűnik - a nagykövetúr is említette - hogy van érdeklődés. Mi szeretnénk egy csomagot készíteni, amiben leírjuk, hogy milyen befektetőket várunk. A másik a Tokaji bor. Tudjuk azt, hogy a világ minden részén szeretik a Tokaji bort és ez egy kiváló lehetőség a számunkra, hogy a sárospataki borokat is megismerhessék Tajvanon, hiszen Sárospatak Hegyaljának egy jelentős bortermelő városa.
 


 
 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2006.11.25/

  

Öreg fákat vágtak ki a Főiskola elől

                  

    Az öreg fák veszélyesek lehetnek, hiszen vihar esetén kidőlhetnek, de ha csak ág törik le róluk, az is balesetet okozhat. Ezért került sor a Tanítóképző Főiskolai Kar előtt lévő sok évtizedes fák kivágására, amit a sátoraljaújhelyi tűzoltók végeztek el nagy gondossággal…

A bal oldali, 1913-ban készült felvételen ezek még fiatal fák voltak, tehát elképzelhető, hogy 100-év körüli életkort értek meg. A kivágás idejére lezárták a forgalmat a Főiskola előtt.


 
 

További fotók >>>/2006.11.25/

              

 

Koncert a sárospataki Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia javára

                  

    Szabadtéri koncertek a Várkertben, a Hild téren, a Református Kollégim udvarán, a Domján ház fenyőfái alatt. Megannyi felejthetetlen élmény, amelyet a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia tanárai és tanítványai szereztek a komolyzene kedvelő sárospatakiaknak és az éppen itt tartózkodó szerencsés turistáknak. Dudás Eszter, aki maga is az akadémia tanárai közé tartozik, egy budapesti koncertre hív meg bennünket…

Szeretettel meghívom Önöket dec. 1.-én este 19 órakor a Zeneakadémia Kistermében tartandó jótékonysági hangversenyre.
A belépés díjtalan, de adományokat az Akadémiát szervező és fenntartó Ének a Nemzetekért Alapítvány javára a helyszínen elfogadunk. Az est folyamán betekintést nyerhettek az évente Sárospatakon tartott Crescendo con Spirito Nyári Akadémia munkájába. Kérem terjesszék a koncert hírét, s ha tehetik, jöjjenek el!

A jótékonysági hangversenyen a nyári akadémia művésztanárai és legkiválóbb növendékei Bozay Attila, Durkó Zsolt, Farkas Ferenc, Hollós Máté, Kodály Zoltán, G. F. Handel, W. A. Mozart és Aaron Copland műveit adják elő.

Közreműködnek: Farkas Dóra - hegedű, Dominkó István - zongora, Dudás Eszter - brácsa, Korpai Dániel - zongora, Körmendi Klára - zongora, Mózes Tamara - zongora, Timothy Bentch - tenor, Szecsődi Ferenc - hegedű, Szerekován János - tenor

Az est fővédnöke: Dr. Hörcsik Richárd Országgyűlési Képviselő, Sárospatak Város Polgármestere
 


 
 


/2006.11.25/

              

 
 

Bocskai István halálának 400. évfordulójára emlékeztek

                  

    A Sárospataki Irodalmi Olvasókör november 21-i összejövetelén, melyet a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárba tartottak meg, Bocskai István halálának 400. évfordulójára emlékeztek. A meghívott vendég: Dr. János István, a Nyíregyházi Főiskola tanszékvezető professzora volt, aki A Bocskai szabadságharc költészete c. rendkivül érdekes előadást tartott. A különböző források alapján felrajzolt egy olyan Bocskai portrét ,amely a fejedelmet kiváló hadvezérnek, a szegények segítőjének, hősnek ábrázolja.. Megtudhattuk, hogy Bocskai szerencsenapja a péntek volt. 56 évesen halt meg Gyászversekben siratták , idézték nagyságát és emlékét. A régi magyar irodalom gyöngyszemeit Kádárné Szász Hilda emlékezetes felolvasásában hallgattuk meg.

 
 

További fotók >>>/2006.11.24/

              

 

Eredményesen szerepeltek az ÁVG diákjai

                  

   
   Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanulói november 18-án szombaton Budapesten egy német nemzetközi versenyen vettek részt, melynek neve: „észrengés” – verseny. Pontosabb megnevezése First Lego League (FLL) LEGO verseny.
A versenyre 5-10 fős csapatokkal jelentkezhettek magyarországi iskolák diákjai, de csak 16 éves korig. A verseny két részből, egy elméleti és gyakorlati egységből állt.
A verseny témája a nanotechnológia volt, amelynek keretén belül egy önállóan működő robotot kellett tervezni, megépíteni és programozni. A robotokat LEGO-ból építették fel, és különböző feladatok elvégzésére programozták be, speciális programmal (RoboLab). A LEGO kimondottan a verseny céljára kifejlesztett egy akadálypályát, és ezen a pályán meghatározott feladatokat kellett a robotoknak elvégezni.
A versenyre 8. osztályos, és informatika tagozatos csapatokkal neveztünk.
A budapesti versenyen nemcsak magyarországi középiskolákkal mérhették össze tudásukat, hanem tengerentúli, az Amerikai Egyesült Államokból érkező csapattal is meg kellett küzdeni. Iskolánk legjobb eredményt elérő csoportja az előkelő 6. helyezést szerezte meg.
A versenyre való felkészülés, és maga a verseny sok új az informatika egyik legmodernebb ágának alapismereteivel fejlesztette diákjaink tudását.
Gratulálunk a versenyen résztvevő tanulók eredményeihez, és Szeder László tanár úr felkészítő tevékenységéhez.
A csoport tagjai:
8. A ROBOTIKA
Bánkuti Mariann, Jesztrebszki Márk, Lipécz Ádám,  Tóth Ádám,  Füi Péter,  Pápai Máté,  Ilok János,  Jobbágy Bianka,  Tóth Dorina,

9. C A. R. T:
 Batta Mirella,  Csendes Kitti Anita,  Halász Bálint,  Kiss László, Soltész Balázs, Tóth Tamás, Prokop István, Majoros Isván Viktor, Kozmándi Gergely, Nedeczki Tamás.


 
 

/2006.11.24/

              

 

Földrengést észleltek térségünkben

                  

   
   A mai nap ( 2006. november 23-án ) 8,15-kor több intézmény részéréről, tájékoztatót kaptam földrengés észleléséről. Az intézmény vezetők elmondták, hogy a földrengés során különösen az emeleti részeken monitorok, tv-k, kisebb tárgyak remegéses mozgását észlelték.

A tájékoztatók a Vay Miklós Szakmunkásképző Intézet, a Sárospatak-i Rendelő Intézet és Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumból, valamint néhány magán személy részéről érkeztek. Az intézményekből és magán személyektől eddig, anyagi kárra vonatkozó bejelentést nem kaptunk.

Információs úton megtudtuk, hogy a 4,2 Richter skála szerinti földrengés Ukrajnában, Munkács térségében Horonda ( Goronda ) epicentrummal történt.
 


 
 
Törő Gábor
/2006.11.23/

              

 

Az Eu állatjóléti és – higiéniai előírásaihoz nyújtott támogatás igényléséről

                  

   
  A kifizetéshez azon gazdálkodók jogosultak kérelmet benyújtani, akik a 2006-os támogatási évre vonatkozóan a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által kiadott, támogatási kérelemnek helyt adó vagy támogatási kérelemnek részben helyt adó határozattal rendelkeznek – tájékoztatja olvasóinkat Rák Tamás az Agrárkamara tanácsadója
A kérelmet a 139/2004. (IX. 24.). FVM rendelet -ben foglaltaknak megfelelően, az MVH által rendszeresített formanyomtatványokon, az MVH területileg illetékes megyei kirendeltségére postai úton kell benyújtani egy példányban (3500 Miskolc Mindszent tér 1., tel: 46/814-900). Levelezési cím: 3501 Miskolc, Pf.: 646. Javaslom a kifizetési kérelmet ajánlott küldeményként postára adni.
A kifizetési kérelem formanyomtatványai beszerezhetőek az MVH megyei kirendeltségein, valamint letölthetőek a www.mvh.gov.hu internetes oldalról is.
A támogatáshoz kapcsolódó kifizetési kérelemcsomag formanyomtatványai: kifizetési kérelem főlap (R4064) és az adatközlő betétlap (R4065). A nyomtatványok kitöltésekor figyelmesen olvassák el a kitöltési útmutatót (4-es melléklet).
Állatjóléti és –higiéniai célú beruházási támogatás, illetve környezetvédelmi célú beruházás kifizetés igénylése esetén csatolni kell: az illetékes hatóság által kiállított használatbavételi engedélyt. Amennyiben a megvalósított környezetvédelmi, illetve állatjóléti és –higiéniai célú beruházás építési engedély köteles, és arra vonatkozóan jogerős építési engedéllyel rendelkezett. A tartási hely szerint illetékes megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás által kiállított igazolást az állatjóléti és –higiéniai célú beruházás állatvédelmi előírásoknak való megfelelősségéről. Szakértő igazolását a beruházás szakmai/műszaki megfelelősségéről, amennyiben erre vonatkozóan a területileg illetékes megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás nem jogosult kiadni az igazolást. Az építésügyi hatóság által kiállított fennmaradási engedélyt, amennyiben a megvalósított környezetvédelmi célú beruházás nem volt építési engedély köteles.
A kitöltéshez segítséget nyújtanak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Agrárkamara NVT-tanácsadói is. A tanácsadók elérhetőségeit a: www. agrarkamara.hu oldal tartalmazza.

Rák Tamás, NVT tanácsadó Magyar Agrárkamara
06-30/497-76-54


 
 /2006.11.23/

              

 

Taktaharkányiaknak szólt a taps Sárospatakon

                  

     A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Hallgatói Önkormányzat szervezésében 2006. november 15-én, szerdán, 18.00 órakor került bemutatásra az Árvay József Gyakorló Általános Iskola aulájában a Rómeó és Júlia című musical a Taktaharkányi Mazsorett, Modern és Formációs Tánccsoport előadásában - nyilatkozta Szemán Ákos, a Hallgatói Önkormányzat alelnöke…
Az eseményen mintegy 150 fő jelent meg, többségében a Főiskolai kar hallgatói, oktatói, de jelen voltak az Árpád Vezér Gimnázium tanulói közül is néhányan, hiszen a Tánccsoport több tagja is tanulója a Gimnáziumnak.
A rendezvény kezdetén Szemán Ákos, a Hallgatói Önkormányzat alelnöke köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy közel állnak hozzá a Tánccsoport tagjai, hiszen sok barátja van közöttük, mivel ő is taktaharkányi. Ezt követően Varga Lászlónak, Taktaharkány polgármesterének adta át a szót, aki a Tánccsoport múltjáról, jelenéről, elért díjairól beszélt. Elmondta, hogy a Tánccsoport 6 éves, több mint 60 fiatal dolgozik 4 korosztályban és nagyon büszke rájuk a település.
A köszöntők után elkezdődött a 105 perces előadás, melyet hatalmas tapsok kísértek folyamatosan. A műsor után a nézők közül többen arról kérdezték a szervezőket, hogy mikor láthatják újra a Csoport fellépését. Ígéretet kaptunk róla, hogy hamarosan.


 
 
Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Hallgatói Önkormányzat
/2006.11.22/

              

 

A Sárospataki TC U-13-as és U-17-es labdarúgó csapatai

                  

     Az STC labdarúgó szakosztályának U-17-es és U-13-as csapatainak jól megy a bajnokságban. Igaz, a tavalyi évben megszüntették a kiemelt bajnokságot így „csak ” a keleti csoport küzdelmeiben vehetnek részt. Heti 2-3 edzéssel készülve próbálnak dolgozni azért, hogy később Ők legyenek a felnőtt csapat meghatározó tagjai – küldte tudósítását Belicza János…

Az edzéseket a kisebbeknél Punyi Gyula, míg a nagyobbaknál Belicza János – edzők végzik. A gyerekek lelkesedését mutatja, hogy a 13 éveseknél 32, a 17 éveseknél 24 igazolt játékos van. A bajnokság mellett, az a cél, hogy minél több nemzetközi tornára jusson el a csapat. Idén október 5- én az 1992-ben születettek részt vettek a NIKE-Premier kupán is, Kazincbarcikán, ahol NB1-es utánpótlás csapatok mellett, az előkelő 4. helyet szerezték meg. A bajnokság eddigi eredményei (U13; U17):
Sárospataki TC – Pálháza 13:0; 6:2
Tolcsva 8:2; 4:0
Abaújszántó 16:1, 1:0
Encs 3:1, 2:0
Gönc 12:3; 4:3
Szerencs 12:0
S.újhely 4:2; 3:0
Bodroghalom 11:0; 3:0

Örömteli dolog, hogy ez edzők a gyerekek hozzáállásával, lelkesedésével vannak a legjobban megelégedve. Fontos dolog, hogy a kettős meccsekre nagyon sok szülő elkíséri a csapatot, ezáltal figyelemmel kíséri a játékosok fejlődést is. A téli felkészülésben mindkét csapat 5-6 teremtornára szeretne eljutni!

Tabella: U-13: 1. Sárospatak 24p
2. Encs 20p
3. Abaújszántó 18p

Tabella: U-17: 1. Sárospatak 21p
2. Encs 18p
3. Tolcsva 15p
 


 
 


/2006.11.22/

              

 

Rendhagyó irodalom óra a Gárdonyi hagyaték gondozójával

                  

     A tini klub első vendége Szalainé Király Júlia volt az elmúlt héten, aki az olvasmányok szeretetére és az olvasásra hívta fel a jelenlévő diákok figyelmét, magával ragadó előadásával – számolt be a sikeres rendezvényről Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza igazgatónője…

Vendégünk az Egri Vármúzeumban Gárdonyi Géza hagyatékát gondozza, így teljesen természetes, hogy az Egri csillagok, a népszerű ifjúsági regény volt az, amiről a legtöbb érdekességet mondta el. Természetesen olyan alkotói fortélyokba is beavatta a diákokat, és egyáltalán az írói munkásságával kapcsolatban olyan dolgokat mondott el, melyeket egy átlagos irodalom órán nem kaphatnak meg. A gyerekek kisebb - nagyobb aktivitással, de bekapcsolódtak ebbe a beszélgetésbe, a végére úgy tűnt, hogy egészen jól összebarátkoztak az előadóval. Remélem, hogy a sorozat következő eseményén - amikor különleges foglalkozásokról fogunk beszélgetni – is itt lesznek ezek a tinédzserek, esetleg barátaikkal, osztálytársaikkal együtt. Decemberben arra vállalkozunk, hogy olyan munkaterületeket mutassunk meg, amik valami miatt különlegesek, vagy másak, mint a megszokott. A programnak már a szervezése is a diákok közreműködésével történik.
 


 
 

További fotók >>>


/2006.11.21/

              

 

Az Idősek Napja Végardón

                  

    A Végardóért Egyesület programjainak sorozatát folytatta azzal, hogy a végardói időseket hívta össze és köszöntötte egy műsorral. Vendégük volt a Görög katolikus Egyház énekkara, akik a műsoruk előadása után együtt énekeltek az ott lévőkkel és a beszélgetésbe is bekapcsolódtak – számolt be a rendezvényről Hutkainé Novák Márta az egyesület elnöke, önkormányzati képviselő…

A végardói idősek egy része régebben nem tudott bejönni a számukra rendezett ünnepségekre, amíg csak A Művelődés Házában tartottuk azokat, de most - a meglévő faluházat kihasználva - helyben ünnepelhettük meg a szépkorúak napját. Ez egy teaest keretében bonyolódott le, ahol az egyesület, illetve a szponzorunk süteménnyel és teával látta vendégül az időseket.
Ezúttal is felhívtuk az idősek figyelmét a végardói öregeket is érintő csalássorozatra, hisz többször fordultak elő a Sárospatak és Végardó területén is olyan bűnözők, akik idős embereket próbáltak becsapni. Soltész Róbert, a Sárospataki Rendőrkapitányság nyomozója tartott előadást, hogy ilyen estekben milyen magatartást tanúsítsanak, mire figyeljenek. Milyen azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy be akarják csapni őket.
A további programjaink a karácsonyi előkészületek és a karácsonyra való készülődés jegyében zajlanak. Találkoznunk egy szakáccsal, akivel a karácsonyi ételekről és az egészséges étkezésről beszélgetünk majd. Tervezzük azt is, hogy a karácsonyi előkészületek során a végardói hagyományokat felelevenítsük. Számítunk arra a korosztályra akik még emlékezhetnek ezekre a hagyományokra, akik meg tudják osztani a többiekkel az ezeket az emlékeiket, s el tudják mesélni történeteiket.
Reményeink szerint a közösségi ház sorsa rendeződik, és a végardói lakosok érdekeit, igényeit szolgálja, mint ahogy ez a példa is mutatja.
 


 
 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2006.11.21/

              

 

Szombaton jubileumi játszóház volt

                  

     A szombati jubileumi játszóházba meghívtuk az óvodásainkon kívül, azokat a gyerekeket is, akik már iskolások, de ide jártak óvodába. Nagy örömünkre, jöttek is szép számmal. Élvezettel vettek részt a felkínált kézműves foglalkozásokon, de a Só c. mese előadása is “telt házzal” ment mindkét alkalommal. A bazárban és a büfében megvásárolható termékek (amelyeket részben az óvoda dolgozói, részben a szülők készítettek) is megfogyatkoztak a nap végére. Ennek köszönhetően a bevétel is meghaladta a 100 ezer Ft-ot. Szülők és gyerekek jó hangulatban töltötték a napot nálunk és velünk. Ezt bizonyítja az is, hogy többen kérték, váljék ez hagyománnyá, ismételjük meg máskor is, ünnepségtől függetlenül.

 
 

További fotók >>>


/2006.11.21/

              

Mi lesz veled Tokaji bor?

                  

    November 16-án délután a tokaji Zsinagógában az Észak-Magyarország Fórumot szervezett „Mi lesz veled Tokaji bor?” címmel, amin dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Sárospatak polgármestere is részt vett…

A térség országgyűlési képviselőit, polgármestereit és a szakma képviselőit, hegyközség elnökeit hívták meg erre a rendezvényre, ahol megjelent többek között Kiss László, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója, Marcinkó Ferenc, a Tokaji Hegyközség elnöke, Májer János Tokaj város polgármestere, Konc Ferenc a B-A- Z megyei Önkormányzat alelnöke és ott voltak a fő borászok is. Konkrét kérdések hangzottak el, konkrét válaszokkal, rendkívül hasznos volt ez a fórum, számolt be róla Hörcsik Richárd. Először is a szüretről adott Marczinkó Ferenc egy rövid tájékoztatót, ami Hegyalján lassan mindenütt befejeződik. Egy nagyon jó szüretet zárt a térség, ennek a feladatairól számolt be. Hörcsik polgármester úr néhány információt adott az Európai Uniós borreformmal kapcsolatban. Az Európai Unióban az aktuális borreform éppen a hetekben kerül az Európai parlamentbe. Ezért fontos, hogy minden információt megkapjanak és át tudják adni az itt lévő szakmabelieknek, akik ezzel foglalkoznak, illetve ők is minden információt el tudjanak juttatni az Európai Unióhoz. Nem csak a kormányzati szerveknek, hanem a civil szerveződéseknek, tehát hegyaljaiaknak is fontos, hogy hallassák a hangjukat, hiszen nem mindegy, hogy az Európai Unióban milyen lesz a borreform, ugyanis az bennünket is érint, mivel uniós tagország vagyunk. Mi lesz veled Tokaji bor, ez nem csak nálunk kérdés, hanem Franciaországban – mi lesz veled Bordói bor – mi lesz veled Rajnai bor. Hiszen megkongatták a vészharangot az Európai Unióban a készülő borreformmal kapcsolatban, több ezer hektár szőlőt vágtak már ki Franciaországban vagy Németországban. Na most azért ne azzal kezdjék a borreformot Magyarországon, hogy Hegyalján több száz hektárt kell esetleg kivágni! Nyilván való szükséges ez a reform, mert igen is, az Európai Unió borainak versenyképesnek kell lennie és maradnia a Chilei és egyéb távoli más vidékek és országok boraival. Tehát a mi érdekünk is, csak az nem mindegy, hogyan fog végbemenni ez a reform. Ezért volt fontos többek között, hogy minden információt átadjunk. Éppen ezért fontos az, hogy elhangzott a „rendteremtés”. Teremtsenek már rendet Hegyalján is, hogy ne legyenek kifizetetlen szüretei számlák, hogy ne hamisítsák a bort - ez nem Hegyaljára, hanem országosan értendő. A hegyközségek szerepének a megerősítésére hívta fel figyelmet, ahhoz hogy a bor közigazgatása megerősödjön, ehhez a hegyközségek szerepét kell megerősíteni.


 
 
Cziczer Katalin
/2006.11.21/

              

 
 

Köszönet

                  

 

  Tisztelettel megköszönjük a segélykoncerten résztvevő sárospataki és más településekről érkezett vendégeinknek a támogatást - fejezte ki köszönetét Hörcsik Erika, aki nagy részt vállalt a szervezésből. A koncert bevételét, - 1.310.000.- Forintot - november 17-én, pénteken átutaltuk a Szögi család bankszámlájára.

     Hörcsik Richárd és Hörcsik Erika 
 /2006.11.20/

              

 

Egy komoly borkóstoló hittel és humorral

                  

     A Rákóczi Vár Kávézójában került megrendezésre "Egy hemina bor" címmel Vida Péter szekszárdi borász, Szigethy Gábor irodalom és színháztörténész és Virágh Sándor beszélgetős előadással egybekötött borkóstolója. Vida Péter szólt arról, hogy a bor iránti tisztelet és alázat teszi képessé, hogy mindig tanuljon valami többletet, amivel borai nemzetközi szinten is egyre kiválóbb minősítést nyernek el. Szigethy Gábor kifejtette a hemina ókori mértékegységnek a Bencés rendbeli szerepét, ami a mértékletesség jellembeli
kimunkálást eredményezi, s a regulák nem csak tiltásokat, hanem ajánlásokat tesznek, amit ma is érdemes figyelembe venni. Virágh Sándor a bor Bibliai előfordulása kifejtésével a borral élés átkos és áldásos eseteiből szűrt le tanulságokat. Vida Péter megtanította hallgatóit a borkóstolás mesterfogásaira, melyhez kitűnő alapanyagot szolgáltatott a pincéjéből hozott kóstoló. Dr. Hörcsik Richárd pohárköszöntőjében kifejtette Patak és a borkultúra kapcsolatát és reményét fejezte ki, hogy a túl erős italok vagy a vegyi úton előállított termékek helyett a minőségi, szakmai és lelki háttérrel elkészített borok fogyasztása fog elterjedni a jövőben. Köszönetet mondunk e helyen is a Rákóczi Várnak a helyszínért és a vendégek fogadásáért, valamint a Hotel Bodrognak a rendezvény természetbeli támogatásáért.

 


 
 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2006.11.20./

      

160. évi jubileumát ünnepelte a Carolina Óvoda

                  

    Azért is készültünk olyan nagyon erre a rendezvényre, mert büszkék vagyunk rá, hogy 18 évvel az első magyarországi óvoda megnyitása után Sárospatakon is óvodát alapított Schwarzenberg Carolina hercegné.
Az országban sincs túl sok óvoda, amelyik elmondhatja magáról, hogy 160 éve alapították, és dokumentumok bizonyítják, hogy működése azóta folyamatos, még a háború alatt is működött. – számolt be a jubileumi ünnepről Rák Miklósné óvodavezető…
Ünnepségünket, azért nem vittük ki az intézményből, nem hívtunk úgynevezett külsős előadókat, mert így nemcsak bensőségesebben ünnepelhettünk, hanem meg vagyunk győződve arról, hogy helyben is értékes tapasztalatok gyűltek össze és érdekes események történtek 160 év alatt. Azt hiszem ezt vissza is igazolta a délelőtt. Érdeklődéssel hallgatták az óvoda alapításának körülményeiről, illetve a későbbi időszakok meghatározó eseményeiről szóló előadásokat.
Szabó Béláné (Olimpia) a régmúltról, majd a vezetése alatti évtizedek jellemzőiről beszélt, megismertetve a hallgatóságot a sárospataki óvodapedagógiai elképzelésekkel. Demblovszky Józsefné (Baba néni) az ötvenes évek közepétől a 70-es évek közepéig vezette az óvodát. Megtudhattuk, hogy a számtalan nehézség ellenére ebben az időszakban nagy fejlesztések valósultak meg (pl. az óvoda gyönyörű kertjét is ekkor alakították ki).
Feróné Komolay Anikó főisk. docenstől, mint a gyakorlati képzés vezetőjétől, hallhattuk, milyen eredményeket ért el – 10 év alatt – ezen a területen a Carolina Óvoda.
Jómagam arról beszéltem, hogyan építhet a ma pedagógusa az elődök által lerakott alapokra, miként van jelen a hagyomány és megújulás óvodánk életében.
Nagy örömünkre szolgált, hogy a város vezetése mind ként nyugdíjas, óvodavezető munkáját elismerte, az ünnepség keretében adtak át egy-egy festményt, amelyen az óvoda látható Molnár Irén festőművész alkotásait, ill. elismerő oklevelet a hosszú óvodavezetői munkájuk megbecsüléseként. Az óvodánk díszoklevelet kapott a 160 éves évforduló alkalmából, ezzel ismerve el a múltbeli és a jelenlegi munkánkat, az óvodás gyerekek nevelésében. Köszönjük a város vezetésének!
Nagy meglepetést és örömet szerzett az ünnepségen a sárospataki KIWANIS Női Klub, akik játékok adományozásával lepték meg óvodásainkat. Köszönjük, hogy ezáltal gazdagabbá tették ünnepünket. Köszönet és elismerés illeti meg Zérczi László és Krai Csaba képviselő urakat, valamint a VOLKS Kft-t, akiktől pénzbeli felajánlást kaptunk, amit játékok és sportszerek vásárlására fordítunk. Végül, de nem utolsó sorban a szülőknek szeretném megköszönni, hogy munkájukkal, felajánlásaikkal hozzájárultak a két napos rendezvény színvonalas megszervezéséhez.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.20/

              

 
 

Elmenekült a kerékpáros

                  

     iA tegnapi napon 2006 november 18 –án 18óra után bejelentés érkezett a Sárospataki rendőrkapitányság ügyeletére, hogy egy kerékpáros neki ment egy személygépkocsinak Sárospatak Comenius úton- nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós, baleseti helyszínelő. A helyszíne kiérkezve megállapították, hogy a bejelentés valós. A nyomokat, a bejelentőt, illetve a tanúkat meghallgatva megállapították, hogy egy középkorú férfi kerékpárjával közlekedett a Comenius úton az Eötvös út irányából az Erdélyi út irányába. Amikor ittasságánál fogva áttért az ellentétes forgalmi sávba és vele szemben szabályosan ellenkező irányba közlekedő egy új Seat Toledo gépkocsinak az elejének neki ütközött. Ütközés következtében először a gépkocsi motorháztetőjére borult, majd onnan az úttest aszfaltjára zuhant. A baleset következtében személyi sérülés nem történt, de mivel a szerencsétlen gépkocsivezető kiszállt volna az autójából, addigra a kerékpáros felugrott és kerékpárjával együtt elmenekült a helyszínről. Utána hajtott a gépkocsi vezetője és az úgynevezett lámpás kereszteződésnél az Erdélyi úton tudta csak utolérni a kerékpárost, akit a rendőri intézkedésig visszatartottak. Ezek után vérvételre elő lett állítva, valamint eljárás indult ellene.

 
 Cziczer Katalin
/2006.11.19/

              

 

Határon túli játékszín lépett fel

                  

     Az elmúlt héten folytatódott a színházi előadás sorozat A Művelődés Házában, egy népszerű operett került bemutatásra, Montmartre-i Ibolya címmel a Csíki Játékszín előadásában – tudtuk meg Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónőről…
Az előadás érdekessége az volt, hogy határon túli társulat volt a vendégünk. Minden évben törekszünk arra, hogy ne csak hazai, fővárosi társulatokat hívjunk, hanem lehetőség szerint a határon túlról is. A kedvelt műfaj és az ismert történet igen jó hangulatot teremtett, így egy kellemes estét töltöttek el a vendégek.
 


 
 

További LEVI fotók >>>


/2006.11.19/

              

 

Első helyezéssel zárta az évet a Csikó- Nazareczki páros

                  

     Vasárnap került megrendezésre a Felsőnyárád-Sajókaza közötti aszfaltszakaszon az I. Kerekes Aszfalt Rallye-Sprint verseny. Az éven utoljára rajthoz állt a Csikó Péter – Nazareczki Nándor kettős is. Elbeszélgettünk a pilótával, megkérdeztük hogy zajlott a verseny, és hogy telt el a 2006-os év…
Ilyen aszfalt-sprint versenyt a környékünkön még nem rendeztek, nincs hagyománya, én is a navigátorom révén értesültem róla, ugyanis ő kazincbarcikai, és egy ottani kis csapat szervezte a versenyt – kezdte az élménybeszámolót Csikó Péter. Gondoltuk jó lesz még az év végén indulni, levezető futamnak szántuk a 2006-os évre. Nagyon jól is sikerült, megnyertük az abszolút I. és a Lada kupa I. helyét is. Jó kis verseny volt, hibátlan volt a szervezés, és ezt a pályát nagyon szeretjük, indultunk már rajta többször is mindkét irányból a rallye-túra versenyeken, igazi első osztályú pályák. Sok sárospataki, és környékbeli rallye-rajongó elkísért minket, akik a pálya széléről szurkoltak.
Elmondhatjuk, hogy jól sikerült ez az év, hiszen ahol rajthoz álltunk szinte minden versenyt megnyertünk. Jó lett volna több futamon indulni, de hát ez anyagi okok miatt nem jöhetett létre, nagyon nehéz a környékünkön szponzorokat találni. Ezért is tartozom köszönettel a fő szponzoromnak, az AMC Kft-nek aki a Kertészeti és Kéziszerszámok forgalmazója.
Gratulálunk az ez évi kiváló teljesítményükhöz, és bízunk abban, hogy jövőre jobb szponzori háttérrel, hasonló színvonalon tudják folytatni a versenyzést!
 


 
 

További fotók >>>


/2006.11.19/

              

 

30 éve alkotnak együtt

                  

     November 17-én délután nyitották meg A Művelődés Házában a 30 éve együtt alkotó Rajztanárok Zempléni Alkotó Körének kiállítását, ahol az alkotók egy-egy képpel mutatkoznak be - nyilatkozta Frimmerné Ihnáth Mariann…
A kiállítást Novákovits István A Művelődés Háza nyugalmazott igazgatója nyitotta meg, és a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai köszöntötték a vendégeket. Frimmerné Ihnáth Mariann elmondta, hogy mivel a 30 év alatt nagyon sok alkotó megfordult nálunk, így mindenkitől csak egy képet tudnak kiállítani. A teljesség igénye nélkül készült ez a kiállítás, hiszen az alkotóknak a nagy többsége már önálló kiállító, akik már 40-50 képpel rendelkeznek. Évente rendeznek kiállításokat, gyakran lehet találkozni az alkotásaikkal úgy egyéni, mint közös kiállításokon.
 


 
 

További fotók >>>


/2006.11.19/

              

 

Késői szüret a Pajzos dűlőben

                  

     Aki mer, az nyer – mondja a közmondás, ami igaznak bizonyult most a Pajzos dűlőben, ahol nem hamarkodták el a szőlő leszedését – az idei termésről Butella Lászlót, a cég szőlészeti vezetőjét kérdeztük…

Mennyiségileg ez egy közepes év volt, minőségileg viszont nagyon jó év volt azoknak is, akik korán leszüreteltek - bár nagyon sajnálom azokat az embereket, mert ez az év egy jó évből egy fantasztikus év lehetett volna, ha későbbre hagyják a szüretet, mivel szép hosszú ősz volt. Mi még mind a mai napig szüretelünk. Az évjárat miatt nagyon kevés aszú volt, meg kell becsülnünk minden aszú szemet, így minden energiánkat a válogatásokra fordítottunk. Az időjárás ezt megengedte, így 200 mázsa fölötti aszúmennyiséget sikerült kiszednünk ebben a száraz őszben. A minőséget illetően, a 140 hektár területen 21 fok alatt nem szüreteltünk, az átlag pedig 23-24 fok lesz, tehát egy nagyon jó évjáratról beszélhetünk, mert nem volt ritka a 27-28 fokos szőlő sem, különösen az utóbbi napokban. Nem csak a cukorfoka volt jó, de nagyon jó savai is voltak, így egy nagyon jó ízvilága volt az idei szőlőnek, márpedig a borban csak azok az ízek jelennek meg, amelyek a szőlőben is benne vannak. Így azt kell, hogy mondjam, hogy ez egy nagyon jó évjárat volt, nagyon nagy szüret volt - ami összességében az egész Tokaj-hegyaljáról megállapítható - és bízom benne, hogy majd a borok igazolni fogják. Utoljára 1999-ben és 2000-ben volt hasonlóan jó szüret. Az 1999-es évjárat kicsit savkarakteresebb volt, így minőségben mi az idei évjáratot a kettő közöttinek találjuk.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.19/

              

 

Szent Erzsébet örökséget hagyott ránk

                  

     A Szent Erzsébet év megnyitásaként a Vártemplomban, mint a város polgármestere röviden kértem érsek urat, hogy a sárospataki polgárok számára is nyissa meg a Szent Erzsébet évet. Hiszen Árpád-házi Szent Erzsébet Sárospatak város szülötte, és mi, itt élő polgárok felekezeti hovatartozás nélkül büszkék vagyunk erre – nyilatkozta honlapunknak Dr. Hörcsik Richárd polgármester…

Szent Erzsébet örökséget hagyott ránk, és mi vállaljuk ennek az örökségnek az ápolását. Különösen az elkövetkezendő, 2007-es esztendőben, amikor nem csak Sárospatakon, hanem Magyarországon, Európában és a világon, ez az év Szent Erzsébet éve lesz. A város képviselőtestülete és az itt élő polgárok számára ez különös jelentőséggel bír, hiszen feladatot ad számunkra. Az elkövetkezendő éven látogatók és zarándokok százezrei fognak ellátogatni Szent Erzsébet szülőhelyére, és nekünk a feladatunk az, hogy méltóképpen fogadjuk őket. Sárospatak városa éppen ezért készül erre az esztendőre, erre az emlékévre. A képviselőtestület bizottságának Szent Erzsébet albizottsága alakult, Stumpf Gábor képviselő úr vezetésével. Ez nem csak az egyházközségre, hanem a városra is feladatokat ró, hiszen a Szent Erzsébet év olyan kulturális rendezvények sorozatát is adja, ami egyrészt megszervezésben, másrészt a lebonyolításában fontos feladatokat jelent számunkra. Egyik ilyen feladat a Szent Erzsébet Európai Kulturális Útvonalnak és a Szent Erzsébet Európai Kulturális Központnak a kiépítése. A volt Zrínyi iskola a plébánia mellet már épülőben van - és ahogy érsek úr is említette prédikációjában - ez bizony sok anyagi ráfordítást vár. Reménységünk van arra, hogy az a 125 millió forintos pályázat, amit beadtunk az úgynevezett Norvég Alapra, annak a megnyerésével nagy lendületet kaphat a központ kiépítése. Tehát a Szent Erzsébet Európai Kulturális Központ és a Szent Erzsébet Európai Kulturális útvonal kiépítése, ez mindnyájunk feladata Sárospatakon. Hiszen nem csak Szent Erzsébet, hanem a mi hírünket, a város hírét is elviszi Európa számos országába, ezért számunkra fontos, hogy ez a központ minél hamarabb elkezdjen működni.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.11.18/

              

 

Kezdetét vette a jubileumi év

                  

     MA ma délelőtti Ünnepi Szentmisével kezdetét vette a Szent Erzsébet jubileumi év. Számunkra, akik jelen voltunk, már tegnap este - Erzsébet halálának évfordulóján - a Várkápolnában megtartott szentmisével indult – számolt be az eseményekről szakavatottan Stumpf Gábor önkormányzati képviselő, a Szent Erzsébet évért felelő önkormányzati albizottság elnöke…

Ma délelőtt Dr. Seregély István egri érsek atya által celebrált ünnepi mise jelentette városunkban a jubileumi év nyitányát. Erre az alkalomra mintegy 120 pap, illetve szemináriumi hallgató, Sárospatak város polgármestere Dr. Hörcsik Richárd és az önkormányzat képviselőtestületének több tagja, valamint sok száz zarándok jött el, hogy együtt tisztelegjen Erzsébet emléke előtt, és részese legyen ennek a számunkra kiemelkedően fontos eseménynek. Amikor Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezünk, tudnunk kell, hogy Ő az egész keresztény világ egyik legtiszteltebb szentje. Most, amikor születésének 800 éves évfordulója tiszteletére a Római Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett jubileumi év kezdetét veszi, társaságunk az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság és a szülőváros önkormányzata, karöltve a Sárospataki Római katolikus egyházzal mindent megtesz annak érdekében, hogy méltóképpen emlékezzünk városunk legnagyobb szülöttjére.
Dr. Hörcsik Richárd polgármester úr a szűkebb körben elmondott köszöntője után arra kérte Érsek atyát, hogy vesse latba minden tekintélyét annak érdekében, hogy a most még mállott vakolatú, külsőleg igen leromlott leendő Szent Erzsébet Házat közös erővel felújítsuk, hogy mielőbb méltó helye legyen itt a Szent Erzsébet Irodának csakúgy, mint az állandó Szent Erzsébet Kiállításnak, vagy éppen az Európai Szent Erzsébet Kulturális Útvonal központjának. Polgármester úr azt is hozzátette, hogy Sárospatak város vezetése a 2007. évi költségvetés tervezésénél messzemenően figyelembe veszi a Szent Erzsébet Évvel kapcsolatos feladatokat, s erre a célra mindenképpen igyekszik lehetőségeihez mérten egy komolyabb összeget elkülöníteni. Azt is elmondta, hogy a képviselőtestület Kulturális Bizottságán belül létrehozta a Szent Erzsébet Albizottságot, melynek vezetésével engem bízott meg, aki összekötőként kell, hogy működjek az önkormányzat, az egyház és a társaság között. Egyben ennek az albizottságnak lesz a dolga az operatív feladatok elvégzése az év folyamán.

A tervekről és az előttünk álló feladatokról néhány elképzelés.
- A már említett Szent Erzsébet Ház felújításának befejezése,
- Szent Erzsébet Rózsakert kialakítása
- Emléktábla elhelyezése
- Szent Erzsébet Kulturális Útvonal létrehozása
- Kiállítások a Plébánia templomban, a Rákóczi Múzeumban, a Képtárban és A Művelődés Házában
- Vetélkedő a Kárpát-medence középiskolásai számára
- Szent Erzsébet Rózsája, Amatőr Színjátszó Fesztivál megszervezése és lebonyolítása
- Konferenciák Budapesten, Debrecenben és Sárospatakon
- Ünnepi hangversenyek Sárospatakon, az Egri Főegyházmegye területén több helyen, Eisenachban, Weimarban
- a XV. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep lebonyolítása
- Kiadványok:
A Magyarország Virága 2. kötete és a Szent Erzsébet Bibliográfia megjelentetése

Azt hiszem, az itt elmondottak jól mutatják, hogy feladat, tennivaló van az elkövetkező időszakra. Reméljük, mindezekhez a szükséges forrásokat is sikerül közös összefogással előteremteni.
Még annyit, hogy most, amikor november 18-án a jubileumi évet nyitó ünnepi szentmise után beszélgetünk, el kell mondanom, hogy holnap november 19-én Budapesten a Szent István Bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás szintén ünnepi szentmise keretében nyitja meg az országos Jubileumi Évet, majd ezt követően a Művészetek Palotájában átadja a Szent Erzsébet Rózsája díjat. Ezt követően a nagy számú közönség Liszt Ferenc: Szent Erzsébet legendája c. oratóriumát hallgathatja meg. A hangverseny előtt, vagy a szünetben az érdeklődők megtekinthetik a Szent Erzsébet, Magyarország virága c. kiállítást az első emeleten.
Természetesen Sárospatak szép számú résztvevővel képviselteti magát a budapesti ünnepségen is.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.18/

              

 

Pánsíp koncert tea és sütemény mellett a Mudrányban

                  

     Szeretettel vár minden érdeklődőt adventváró koncertre a Mudrány terembe 2006. november 26-án vasárnap délután 3 órára a Lorántffy Zsuzsanna Református Nőszövetség. Egy csésze tea, és sütemény mellett meghallhatjuk, ahogyan Steve Taylor Szabó pánsípon előadja a világ legkedveltebb dallamait. Az alkalom lehetőséget biztosít jótékonyságra is, adományokat az orgonára, vagy a szeretetbazár portékái megvásárlásával a kárpátaljai Bulcsún működő népkonyha támogatására elfogadunk. Ha lehetősége van, hozzon magával erre a célra egy "pataki váras" bankjegyet. A pánsíp muzsika hangja feltöltekezést ad a léleknek, szeretettel várjuk szeretteivel, barátaival együtt az alkalomra.

 


 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2006.11.18/

              

 

A szentek visszatérnek - emlékezés a Várkápolnában

                  

     Mint ahogy Szent Erzsébet élt, olyan szerény ájtatossággal emlékeztek rá a sárospataki hívek, halálának 775. évfordulóján, a Rákóczi várban lévő középkori kápolnában, amiről Kecskés Attila sárospataki plébános számolt be olvasóinknak…

2006. november 17-én kezdtük el Sárospatakon az Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi évet. Ezen a tegnap esti szentmisén emlékeztünk a szent halálának 775. évfordulójára, hiszen éppen a tegnapi nap volt ez. A gondolat, amivel elindultunk, egy régi könyvnek a címe: A szentek visszatérnek. Ez, a tegnapi napon először is arra mutatott rá, hogy Szent Erzsébet visszatért mennyei atyjához 775 évvel ezelőtt. Aztán a jubileumi évben visszatér hozzánk is egy teljes évig „intenzív látogatónk” lesz. És rámutat még arra is, hogy Szent Erzsébet visszatérhet a nemzethez. A spanyol szerző azt írta, hogy a beteg nemzeteknek csak a szentek hozhatnak gyógyulást. Azt reméljük Szent Erzsébet látogatásától, hogy nemzetünk betegségeiben az Ő közbenjárása és az Ő példája segíteni fog. Azzal, hogy elkezdtük ezt a jubileumi évet, azzal Szent Erzsébet visszatér kicsit Sárospatakra is. Reméljük, hogy a jubileumi évben úgy az egyházközség számára, mint az egész város számára, egy kedves és örömteli látogatás lesz Szent Erzsébet részéről ez a visszatérés. Ennek a reményében nyitjuk meg ezt a jubileumi évet, és szeretnénk ennek a látogatásnak a reményében megélni a mindennapokat is.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.18/

              

 

A Fürdő környéke sem elhanyagolható

                  

     November 17-én délután fogadóórát tartottam Sárospatak város 3-as számú választókerületében – nyilatkozta Aros János képviselő, alpolgármester…
Először is megköszöntem a jelenlévőknek azt a nagyarányú szavazatot, amit kaptam az önkormányzati választások során, hiszen az ő segítségük nélkül nem érhettünk volna el ilyen szép eredményt egyéniben sem, és az összes többi Fidesz- KDNP- Nemzeti Fórumos sem. A megjelent lakosok több problémát is felvázoltak, a problémák nagy része ismert, az eddig elhanyagolt állapotokra vezethető vissza, nevezetesen a Fürdő környékének a rendbetétele. Nagyon sok érdeklődő kérdés volt a fürdőfejlesztésről, nagyon konstruktívak voltak a jelenlévők, rengetek javaslat hangzott el. Többek között az Alkotmány út és a Bodrog közötti rész rendbetételére vonatkozóan, ahol valóban egy nagyon szép sétányt lehetne, kis ráfordítással kialakítani. Ezen kívül az utak, a járdák állapotáról volt még több, teljesen jogos felvetés. Hiszen, ha idegenforgalomról beszélünk a városban és fürdőfejlesztésről, akkor az idejövő turisták fogadásához nem méltóak a jelenlegi út és járda állapotok. Főleg a Határ utcára, a Kassai utcára, a Móra Ferenc utcára és a környező összes kis utcára, a fürdő melletti parkolók állapotára gondolok, amit rövid időn belül rendbe kell, hogy tegyünk. Ezen kívül természetesen voltak egyéni jellegű kérések is, igyekszem majd minden kérdésre válaszolni. Ezzel persze még nincs kielégítve a lakosság, hiszen nem csak választ várnak, hanem megoldást is. Tehát rövid időn belül igyekszünk a jogos felvetésekre megtalálni a megoldást, szem előtt tartva a város nehéz anyagi helyzetét is.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.11.18/

              

 

Évente kétszer szerveznek véradást az ÁVG-ben

                  

   November 13-án, a délután folyamán az Árpád Vezér Gimnáziumban véradást szerveztek, amin sok önkéntes véradó vett részt. Évente kétszer szerveznek itt véradást, hiszen az ÁVG a Vöröskereszt Bázis Iskolája, amely címet az országban 80 intézmény nyerte el. Ez a program 6 éve kezdődött el hazánkban, melyben évente kiírnak egy-egy pályázatot általános és középiskolák számára. Az ÁVG a Vöröskereszt Bázis Iskolája címet három éve nyerte le. Az ifjúsági vöröskereszt támogatja az iskolát, képzésekre küldhetnek több diákot az intézményből, ahol tanulhatnak véradás-szervezést, eszmeterjesztést, HIV-AIDS prevenciót, illetve szociális csoport vezetői képzést. A bázis iskolák minden friss információt megkapnak a vöröskereszt tevékenységéről. Az iskolában az ifjúsági vezető fogja össze a fiatalokat, szervezi a vöröskeresztes tevékenységet. Az ÁVG-ben ezt a tisztséget most Molnár Attila, 11. évfolyamos tanuló látja el, akit Szarvas Ilona pedagógus segít munkájában. Év elején tagokat toboroz, majd véradásokat szerveznek, karácsony táján ajándékokat gyűjtenek, amit a területi vöröskereszt vezetője segítségével osztanak szét a rászorulóknak. Az év során elsősegélynyújtó versenyeken is indulhatnak a diákok, ahol sokan elsajátítják az alapismereteket. Anyák Napja előtt képeslap akcióban vesznek részt, amely országos kiadású képeslap, amit az Ifjúsági Vöröskereszt szervezésében terjesztenek.
 


 
 /2006.11.17/

              

 

Megújult a torony az óra szintjén is

                  

   A folyamatos templomfelújítás során megszépült a toronyóra szintje is, nem kis festői bravúrral a kivitelezés technikáját illetően. Mivel hosszabbak most a sötétedés órái, a kivilágított torony megszépülve igazi ékessége a városnak.

 


 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2006.11.17/

              

 

Tégy az erőszak ellen – sikeres volt a segélykoncert

                  

   
Kicsit aggódtunk, hogy ez a hétköznapra szervezett segélykoncert vajon elég sok embert megmozgat-e, de amikor Dr.Hörcsik Richárd polgármester köszöntő szavait elkezdte, már zsúfolásig telve volt az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnoka…

Hölgyeim és Uraim, Kedves Barátaim, Isten hozta Önöket! Köszönöm, hogy elfogadták az Önöket meghívó zenészek meghívását, és hogy elfogadták Sárospatak város meghívását.
Köszönöm, hogy leküzdötték magukban azokat a kérdéseket, azokat a gondolatokat, amelyek - valljuk be őszintén - sokunkban ott bujkált, amikor kezünkbe vettük a segélykoncert felhívását, hiszen sokan vagyunk, akik gondokkal küszködünk és mindenkinek megvannak a saját problémái… igen kedves barátaim, elfásult világban élünk, amikor saját magunkra sincs gondunk és időnk, nem hogy felebarátainkra, embertársainkra. Éppen ezért szeretném megköszönni, hogy ma este ilyen sokan eljöttek. Ma este egy olyan eseményre emlékezünk, amelyre nehéz szavakat találni a magyar nyelvben… Tragédia? – Igen, az ami történt, de sokkal több annál… Erőszak? – Igen, de értelmetlen, mint minden erőszak… Gyűlölet? – Igen, de ki gyűlölt, kit és miért? Nyomor? Igen felbecsülhetetlen. Tudatlanság? – Igen évszázadok óta…
Én jól tudom, hogy számtalan ilyen kérdés van a szívünkben, amivel jöttünk erre a koncertre, amit talán meg sem osztottunk ismerőssel, baráttal, feleséggel és még számtalan kérdés van ma este eszünkben Szögi Lajos családjának a tragédiájával kapcsolatban. És azt is tudom, hogy ahhoz kevesek vagyunk, hogy megoldást hozzunk ennek a családnak. Mégis, hogy eljöttünk, hogy itt vagyunk, a magunk módján tehetünk egy apró lépést a könnyek letörléséért. Igen, ez egy apró, kicsi lépés, aminek az a lényege, hogy a család érezze, hogy ma este csak rájuk gondolunk, hogy érezzék, értük jöttünk össze, hogy nincsenek egyedül a gyászukban…
A három árván maradt gyermek közül kettőt köszönthetünk itt, akiknek még hosszú éveken keresztül kell fogni a kezét. Azt kívánom, hogy ebben az országban, az elkövetkezendő hónapokban és években legyenek olyan polgárok, akik képesek segíteni és képesek megfogni a kezüket. És most szeretném megköszönni a fellépő művészeknek a felajánlást, hiszen ennek a mai estének a gondolata az ő szívükből indult el, az ő fejükből pattant ki, hogy anyagi és érzelmi támogatást adjon a család számára, hogy egy kicsit enyhítsük a tragédiát. És én hiszem azt, hogy az elkövetkezendő 4 és fél órában felhangzó ének gyógyír lesz számukra, egy-egy könnycseppet talán segít feltörölni...
 
Dr. Ódor Ferenc országgyűlési lépviselő, a B.A.Z Megyei Közgyűlés elnöke a következő mondatokkal kezdte köszöntőjét: Szeretettel köszöntök mindenkit, aki az embertelenségre emberséggel válaszol, aki az erőszakra barátsággal, szolidaritással, aki egy család nehéz helyzetében megjelenésével enyhíteni kíván a bajon, a fájdalmon. Ezt értem mindazokra a kedves fellépőkre is, akik elvállalták ezt a napot, hogy tudásuk legjavát adva így tudnak tisztelegni egy ember emléke előtt, akinek így ért véget az élete…
   


Ezután Szögi Lajos két lánya lépett a színpadra. A közönség lélegzetvisszafojtva hallgatta, amint megilletődve köszönték meg a koncert szervezőinek, résztvevőinek és a közönségnek a segítő szándékot. Szögi Zsuzsa elmondta, hogy az emberek együttérzése nagyon sokat jelent számukra…


 
   
Retzler Péter a segélykoncert szervezője ezután Kuklay Antal plébános úr üzenetét olvasta fel, amelyben Árpád-házi Szent Erzsébetet, mint a szolidaritás jelképét hozta példaként, aki mindenét szétosztotta a szegények között. Ezután koncert Kiss Katalin énekesnő 3 dalával elkezdődött…

 
   
Miközben a zenészek játszottak, Dr. Hörcsik Richárdtól a következőket tudtuk meg: a segélykoncertre kb. 1000 jegyet adtunk el, 1000 és 2000 Ft-os jegyeket, így közel másfél millió Ft gyűlt össze. Ez a koncert megmutatta azt, hogy Sárospatak és a zempléni polgárok képesek összefogni, ha baj van. Ez mintát, példát ad mindannyiunk számára, mert összefogott a zempléni térség. Kérdezhetik, hogy sok ez az összeg, vagy kevés? Ha arra gondolok, hogy van a három árva, és van a családnak csomó adóssága, hiszen nagy terveket szőtt még Szögi Lajos tanár úr, amit már nem tudott befejezni - ehhez képest ez egy kevés összeg. Azonban ha azt nézzük, hogy a zempléni emberek nem gazdagok - hiszen mi is sok problémával küszködünk - és ha az összefogás erejét nézzük, akkor ez egy nagyon szép eredmény, hogy ezzel is tudunk segíteni a Szögi családnak. Sokan nem is pénzzel, hanem a két kezük munkájával segítették ennek a koncertnek a sikeres létrejöttét. Az önkormányzat, A Művelődés Háza, az ÁVG, a Kommunális Szervezet, a ZHK, a polgárőrök, mind két kezük munkájával és az idejükkel járultak hozzá, hogy szépen lebonyolódjon ez a koncert és utána visszaálljon a rend, hiszen éjszaka befejeződik a koncert és holnap reggel itt már kezdődik a tanítás. És hogy 3 hét alatt sikerült megszervezni ezt a koncertet, ebben is sok ember munkája van, ami többek között az önkormányzati munkatársak példás összefogását is jelenti.
 


 
 

További fotók LEVI-től >>>

Cziczer Katalin
/2006.11.17/

 

Tégy az erőszak ellen – csütörtökön lesz a segélykoncert

                  

   Kedves pataki fiatalok és már nem annyira fiatalok!
Tisztelettel kérek mindenkit, hogy minél többen jöjjenek (gyertek) a segélykoncertre! A budapesti zenészek felajánlása igazán együttérző Szögi Lajos családjával, gyermekeivel. Megtisztelő városunknak, hogy bennünket választottak a koncert helyszínéül – küldte felhívását Hörcsik Erika…
Szögi Lajos sajnálatos halálára a tragikus esemény óta sem tudunk magyarázatot találni! Nem számít mivel magyarázzák a politikusok! Nem számít hogyan magyarázza a mai preferált értelmiség a történteket! A keresztyén Európában ilyen brutalitásnak nem szabad megtörténnie!
"Tégy az erőszak ellen" - ez a segélykoncert címe. Mi valamennyien azzal a céllal megyünk, - hogy lehetőségünk szerint - segítsük az árván maradt gyermekeket, valamint tiltakozzunk a gyűlölet ellen!
Szeretettel várunk Benneteket az ÁVG-ben csütörtökön este!


 
 


Hörcsik Erika
/2006.11.16/

 

Elkezdődött a báli szezon

                  

   A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Szülői Munkaközössége 2006. november 11.- én, hetedik alkalommal rendezett Alapítványi Bált az Árpád Vezér Gimnáziumban – nyilatkozta Muha Miklós, az intézmény fenntartója. A hagyományokhoz híven vendégeinket tanulóink színes műsorral köszöntötték, mely ízelítőt adott az iskolánkban működő tanszakok munkájából. Moderntáncos növendékeink előadásában hip-hop összeállítást láthattunk, társastáncosaink latin -és standard táncokat mutattak be, néptáncos fiataljaink sóvidéki és mezőségi táncokkal alapozták meg a jó hangulatot.
Nagy örömmel vettük, hogy vendégeink között köszönthettük több környező település polgármesterét, partneriskoláink vezetőit, önkormányzati képviselőket. A közel 120 fős vendégseregben nagy számmal jelentek meg szülők, kiknek gyermekei hosszabb- rövidebb ideje ismerkednek a táncművészetekkel iskolánk égisze alatt. A bál folyamán a talpalávalóról a hercegkúti Pentagon zenekar gondoskodott. A jó zenekar mellett a felfokozott hangulat köszönhető volt annak is, hogy tanulóink révén fiatalos társaság verbuválódott össze. Jó érzéssel töltötte el dolgozóinkat, hogy olyan fiatal felnőttekkel mulathattak együtt, akiket közel tíz évvel ezelőtt a próbatermek falai között ismertek meg, és még a mai napig növendékeink között tudhatjuk őket. A közös bálozás jó alkalmat adott arra, hogy az iskolánkhoz tartozó fiatalok számára utat nyissunk a kultúrált szórakozás felé, hogy megtapasztalják és elsajátítsák azokat a viselkedésformákat, melyeket egy ilyen rendezvény megkíván. Tanulóink meglepetésműsorral szórakoztatták a vendégeket. Kán-kán produkciót láthattunk tőlük, melynek művészi értékét egy cseppet sem csorbította, hogy a résztvevők kissé pocakosak voltak és nem feltétlenül tükröződött a táncra jellemző kecsesség. Fekete Csilla és Fekete Csaba néptánctanáraink előadásában egy szenvedélyes Passo doblét láthattunk, majd Matu Zsolt és párja Szemán Csilla kápráztatott el minket latintánc tudásával. A bálon résztvevők nagy izgalommal várták a tombolasorsolást, hogy milyen értékes ajándéktárggyal térhetnek haza. Reméljük, hogy vendégeink nagyon jól szórakoztak, és mindenkinek köszönjük, hogy megjelenésével vagy támogatójegy vásárlásával, tombolatárgy felajánlásával lehetővé tette a bál megrendezését, és ezzel támogatta a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézményben folyó művészeti képzést.
 


 
 

További fotók >>>

Kövér Mária, néptáncpedagógus
/2006.11.16/

              

 

Decemberben újra látható lesz a Szabadság, szerelem

                  

   Nagy sikerrel futott a sárospataki Moziban a Szabadság, szerelem című film. Az Andy Wajna producer által jegyzett alkotás két héttel az országos premier után került a pataki moziba - tájékoztatja az olvasókat Sajószegi Gábor, A Mozi vezetője. November 9-től 15-ig teltház előtt ment a Dobó Kata, Csányi Sándor és Fenyő Iván főszereplésével készült '56-os témájú mozi. A filmet decemberben újra a műsorára tűzi a sárospataki filmszínház.

1956. Budapesten kitör a forradalom. A vizilabdacsapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. A forradalom magával sodorja Karcsit. Hogy az igazság oldalán harcolhasson, kénytelen elárulni a csapatát, de új, hű társat talál: Vikit a harcias műegyetemistát. A lány rábeszéli Karcsit, hogy utazzon a többiekkel, az olimpiára. A srác rájön, hogy a forradalom kudarcra van ítélve de már nem tud visszafordulni. Kénytelen sorsára hagyni szerelmét, és ha már nem harcolhat, teszi, amihez a legjobban ért: a medencében szerez dicsőséget hazájának. Így kerül sor 1956. december 6-án az elődöntőre.
 


 
 


/2006.11.16/

              

 

Ingatlan konferencia volt városunkban

                  

   Sok más jelző mellett a konferenciák városa is helytálló városunkra, amit az elmúlt hét három konferenciája is bizonyít. Ezekből kettőről már beszámoltunk, ezúttal az Ingatlanosok Magyarországi Érdekképviseleti Egyesületének konferenciájáról olvashatnak, amelynek házigazdája Aranyosi Miklós ingatlanszakértő volt…
 
   

Aranyosi Miklós elmondta, hogy már tavaly megfogalmazódott benne a gondolat, hogy az idén Sárospatakon kerüljön megrendezésre ez a találkozó, amikor Sopronban volt a konferencián. Nagy örömére ez sikerült, így a szakma java – krémje itt van a konferencián és reméli, hogy ez az ingatlan szakmára is jó hatással lesz. A városnak is hasznára válik, hogy egy ilyen konferenciát idehoztak. Az érdekképviselet arra is kíváncsi, hogy helyi szinten milyen problémákkal küzdenek. A szakmai rész az első napon bonyolódott le, a várossal történő ismerkedésre szombaton került sor, amikor szabad programra is volt lehetőség. Nagyon bízik benne, hogy azok a prospektusok, amelyekkel ellátták a kollégákat segítettek a város nevezetességeinek megismerésében és a város jó hírét messzire elviszik a vendégek.

Az Ingatlanosok Magyarországi Érdekképviseleti Egyesületének éves konferenciáját tartjuk Sárospatakon, a polgármester úr meghívásának eleget téve - nyilatkozta Horváth Bálint az egyesület elnökségi tagja.
Az elmúlt évi konferenciánk Sopronban volt, a jövő évit pedig Szegedre tervezzük. A konferencia célja elsősorban az, hogy a magyarországi ingatlanszakmát bemutassuk, a jelenlegi helyzetet értékeljük, és a jövő feladatait próbáljuk meghatározni. Egyesületünk tagja a magyar ingatlantanácsnak, amelybe a magyarországi ingatlanszervezetek tömörültek. Az egyesület célja az, hogy az ingatlanos szakmát, az ingatlanos szervezeteket egy táborba hozza. Beszéljenek egy nyelven, építsék ki a kapcsolatokat és elsősorban a szakma érdekében tegyék meg azokat a javaslataikat, amivel a munkájukat tudják javítani. A kistérségek ill. régiók fontosságát, szerepét is szeretnénk itt kihangsúlyozni, valamint az ingatlanosok szakmai szerepét, szakmai felkészültségét, helyét az önkormányzatokkal, vállalkozókkal, az ingatlan befektetőkkel kapcsolatos munka terén. Ide meghívtuk a társ ingatlanos szervezetek vezetőit is, ők is elmondják a véleményüket. Meghívtuk az ingatlanos szakmai iskolák vezetőit, akik az ingatlanos szakmai képzésről tudnak beszélni, ill. annak fontosságáról. Szó volt arról, hogy az Ingatlanosok Magyarországi Érdekképviseleti Egyesülete az idén csatlakozik a CEI-hez és így az Európai Ingatlantanács munkáját is bemutatjuk. Tehát az IME, mint ingatlanos egyesület, ami ráépül a magyar ingatlantanácsra és az ingatlantanács pedig tagja az európai ingatlantanácsnak, tehát így épül fel a szakma, és ennek mint egy éves értékelése, összefoglalása az idei munkának és a következő év feladataink a megfogalmazására kerül sor..
 

Az Európai Ingatlan Tanács 1989-ben Firenzében alakult, 32 ingatlan szövetség 200 ezer ingatlan közvetítő és kezelő szakemberét tömöríti a brüsszeli székhelyű szövetség, amelynek 2004 óta a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetsége is a tagja. Ennek főtitkáraként 2006. január 1-től az alelnöki pozíciót töltöm be a szervezeten belül – nyilatkozta dr. Németh Miklós, a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetségének főtitkára, és az Európai Ingatlantanács kezelői tagozatának alelnöke.
Az Ingatlanosok Magyarországi Egyesületének sárospataki konferenciáján sor került annak ismertetéséra, amit az Európai Ingatlan Tanács az oktatás - az ingatlan közvetítők és kezelők oktatása - területén eldöntött, elhatározott és ebben az évben véghezvitt. Valamint arra, hogy a 2006. november 24-25-i Európa Ingatlantanácsi Közgyűlésen az Ingatlanosok Magyarországi Egyesülete felvételre kerül, az ingatlan tanács közvetítői tagozatának lesz a magyar tagja. Nagyon-nagy előrelépés, elismerés ez a magyar szakma számára. Tulajdonképpen ebben az európai és nemzetközi tervezett rendszerben, egy újabb szervezettel részt véve pozíciót kapunk, és részt vehetünk az európai ingatlanosok munkájában. A következő három évben egyébként is nagyon sok munkát rejt ez, egyrészt az oktatás, a képzés, a továbbképzés területén, másrészt az egyes szakmai szegmensek – a közvetítők, a kezelők, az értékelők a forgalmazók szervezeteinek az együttműködése terén egy bizottság dolgozik, aminek magyar tagjaként én is részt vehetek ebben a munkában. Ez egy tízfős Európai Uniós bizottság, mely ezen szervezeteknek az együttműködését dolgozza ki 2007-2010 között Brüsszelben.
  
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.16/

              

 

Két néptáncosunk jutott a döntőbe

                  

   A hétvégén zajlott Budapesten, a Hagyományok Házában a felnőtt néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiváljának elődöntője. A selejtezőről a békéscsabai döntőbe jutott a Bodrog Néptáncegyüttes két táncosa, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola néptánc tagozatának tanárai: Kovács Borbála és Sajószegi Gábor - számolt be a pataki néptáncosok újabb sikeréről Darmos István...

A két kötelező táncon kívül, amelyeknek Rábaköz és Marossárpatak táncait kellett feldolgoznia, szabadon választott táncként Gömör tánckincsét állították színpadra. A békéscsabai döntőre 2007 januárjában kerül majd sor, ahová a most továbbjutott 30 táncos mellett a korábbi versenyeken már díjat nyert táncosokkal kell összemérni tudásukat.
 


 
 


/2006.11.16/

              

 

Szemtanúkat keres a rendőrkapitányság!

                  

   A Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedési osztálya a lakosság segítségét kéri a 2006 november 10-én, 14 óra 45 perckor történt közlekedési baleset ügyében, amely a 37-es főút Hercegkút és Bodrogolaszi közötti szakaszán történt- nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados baleseti fővizsgáló…
Egy Opel személygépkocsi az úttestről lehaladt és a menetirány szerinti baloldali fának ütközött. Kérjük, hogy akik a közlekedési balesetet látták, azzal kapcsolatban érdemleges információkkal rendelkeznek, jelentkezzenek a Sárospataki Rendőrkapitányságon, keressék Bacsó Tibor rendőr századost, vagy Sárosi József rendőr alezredest, de hívhatják telefonon a 47/ 513-030-as, vagy a 107-es számot is.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2006.11.15/

              

 

Könyv vagy mozi?

                  

   Új sorozat is indul A Művelődés Háza programjai között, amellyel leginkább a tinédzser korosztályt szeretnénk megszólítani. Olyan programokat, beszélgetős rendezvényeket szeretnénk szervezni számukra, ahol egy-egy témával kapcsolatban ők is őszintén elmondhatják a véleményüket- nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő…
Természetesen egy kis ízlésformálást, egy kis hagyományos művelődési területek felé való kötődést is szeretnénk ezzel elérni. Így, a novemberi program keretében az olvasmány és a film témát állítjuk egymással szembe. Nagyon elharapózott az a tendencia, hogy inkább a filmet, a DVD-t, a számítógépet és minden más csatornát előnybe részesítenek a mai fiatalok, miközben a hagyományos szépirodalmi regények és egyáltalán maga az olvasás háttérbe szorul. Ezért szeretnénk mi ezzel a programmal az olvasásnak, a könyveknek reklámot csinálni. A vendégünk Szalainé Király Júlia irodalmár és muzeológus lesz, aki Egerben, az egri vármúzeumban Gárdonyi Géza hagyatékát, és így természetesen az Egri csillagokkal kapcsolatos dolgokat is gondozza. Azért is választottuk, illetve hívtuk vendégül Júliát, mert az elmúlt évben a Nagykönyv című országos akció keretében a Gárdonyi regény ismét dobogós helyen végzett. Úgy gondoljuk az ő irányíttatásai alapján sok olyan téma felszínre jön, ami bebizonyítja, hogy az olvasmányélmény még mindig hasznosabb és hatékonyabb, mint ha egy kalóz DVD-t néznek meg.
 


 
 /2006.11.15/

              

 

Őszi vadászlovaglást rendezett a Zempléni Lovas Egyesület

                  

   2006. november 11-én rendezte meg a Zempléni Lovas Egyesület a III. Zempléni Vadászlovaglást. A 20 km-es túra a Betyár Lovastanyáról indult ezen a szép őszi szombat reggelen. 22 lovas sorakozott fel a legelőn, akik a helyi lovasok mellett Budapestről, Hódmezővásárhelyről, Miskolcról és Nyíregyházáról érkeztek Sárospatakra – küldte tudósítását Lívják Emilia…

Dr. Hörcsik Richárd polgármester úr köszöntője és Mosolygó Tamás papi áldása után Bokodi Béla, a vadászmester tájékoztatta a résztvevőket a túrán betartandó szabályokról, majd a lovasok elindultak a tanyáról. A túra a Radvány völgyön keresztül, a Cirókanyakon át a károlyfalvai horgásztóhoz vezetett, ahol egy kis pihenés és ebéd várta a lovasokat és kísérőiket. Lószerető gyerekek, szülők és a lovas sport után érdeklődők lelkes csapata kísérte, segítette végig a lovastúrát. A pálinka és a finom gulyás után nehéz volt újra elindulni a melegedőből, de nekiiramodtak a lovasok az utolsó szakasznak, ami az ártéren vonult végig.
Napjaink vadászlovaglása mára már csak egy szerepjáték, egy kellemes, közös tereplovaglás.
A nap során a róka - akinek a vállára van tűzve a rókafarok, ez szimbolizálja az ő szerepét - külön lovagol a tömegtől. Amikor fel-feltűnik a lovasok előtt, akkor a vadászmester vezényszavára nekiiramodnak a lovasok, és egy vágtaszakasszal "üldözik" a rókát. Majd igazán a végén kerül sor a rókahajszára, ami kétféleképpen történhet: egy ügyességi játék keretén belül, ami azt jelenti, hogy egy meghatározott területen az a legügyesebb, aki utoléri a rókát, és letépi róla a rókafarkat (és ezzel ő lesz a győztes), vagy a másik változat, amikor gyorsasági versenyre kerül sor. Van egy rajtvonal és egy célvonal. Az a győztes aki hamarabb áthalad a célon.
A 2004, 2005-ös vadászlovagláson az első változatot választottuk, míg az idei évben a második variáció szerint zajlott a verseny.
A nézők számára a tereplovaglás záróeseménye, az ügyességet és a bátorságot kívánó próbatétel volt a leglátványosabb része a napnak. Együtt szurkoltunk a lovakért és a lovasokért. A rókahajsza végén mindenki, lovas, segítő, néző, együtt pezsgőzött, ünnepelte a győztest és hogy balesetmentesen véget ért a túra. Aztán kényelmesen besétáltak a lovak, lovasok a tanyára.

Kis pihenés után ló nélkül folytatódott az este. Zenés vacsorával vártunk minden résztvevőt és érdeklődőt a Huszár Panzióba, egy kellemes vacsora elfogyasztására.
Vacsora előtt Götz István hercegkúti borász kellemes borait kóstolhattuk, majd a finom vacsorát.
A játéknak még itt sem volt vége, mert az este folyamán megalakult a vadászbíróság, és az egész nap elkövetett hibákért, szabályok megszegéséért büntette játékos formában a lovasokat. Nagy kacagásokkal és jó hangulattal telt az este, miközben projektoros kivetítéssel láthattuk a nap eseményeit képekben.
Igazán sikeres napot tudhatunk magunk mögött, amire mindig büszkén emlékezhetünk vissza, mint a Zempléni Lovas Egyesület egyik kiemelkedő eseményére.
Ha valakinek felkeltette az érdeklődését a programunk, nagy szertettel várjuk jövőre rendezvényünkön lovasként vagy kísérőként, illetve egyesületi tagjaink között. Egyesületünkről érdeklődhet a Huszár Panzióban, illetve az alábbi telefonszámon: Lívják Emlia: 06-30-9982-528.
 


 
 

További Lívják Csaba - Cziczer Katalin fotóki >>>

Lívják Emlia, Zempléni Lovas Egyesülete
/2006.11.15/

              

 
 

Egészség-délután

                  

   Mind a gyerekek, mind pedig a szülők részéről nagy érdeklődés kísérte a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában november 14-én megrendezett egészség-délutánt. Az iskola pedagógiai programjában is kiemelten kezeli az egészséges életre való nevelést. Ennek szellemében hívták meg vendégeiket, állították össze a délután programját. A rendezvényt Sangula András konyhavezető előadása nyitotta meg az egészséges táplálkozás és étrend összeállításáról. Nemcsak szemet gyönyörködtető, de nagyon finom és ízletes volt a sokféle saláta, melyet elkészítettek. A rendezvény vendége volt Nagy László és felesége egri vállalkozók, akik kecsketejet és kecskesajtot kínáltak. Öröm volt nézni ahogy a gyerekek több pohárral is elfogyasztottak a tejből, bátran mondhatjuk akár a duplája is elfogyott volna. A pedagógusok, gyerekek segítségével egészséges édességeket készítettek, s nagy sikere volt az almából készített finomságoknak is, pl. sült alma, almasaláta. S ha valaki megszomjazott, gyógyteával olthatta szomját. A programot színesítette, hogy védőnők vérnyomást, vércukrot és testzsírt mértek. Akik eljöttek, részt vettek a rendezvényen jó hangulatban töltötték el ez a délutánt.
 


 
 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2006.11.15/

              

Sárospatak vendége volt Bálint András színművész

                  

   A pódium sorozatunk novemberi programjában Bálint András színművész volt a vendégünk, aki egy Arany János esttel mutatkozott be – tájékoztatja az olvasókat Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza igazgatónője…
A költő egész életútjából válogatta verseit, tehát az ifjúkori, aztán a felnőtt kori, a nagyon kiteljesedett alkotói évek, a magán életéből is szemezgetve, majd végül az időskori problémáiról írott versekből válogatott a színművész. Úgy gondolom, hogy ebben a nagyon rohanó világunkban ez a XIX. századi költő nagyon sok olyan verssort hozott példaként, ami napjainkban is megállja a helyét. Úgy a jelenlévő diákok, mint a felnőttek, a bérletes közönség egy igazán szép estének lehetet a részese.
Ha az Ezeregyéjszaka dzsinnjei egy nap felkapnák Magyarországot és elvinnék a távolabbi egekbe, úgyhogy nem maradna semmi más, csak Arany János tizenkét kötete, ezekből a mágikus könyvekből maradék nélkül ki lehetne olvasni a magyarság képét (Szerb Antal). Versek, levelek, naplójegyzetek, balladák, szerkesztői üzenetek, papírszeletek...


 
 


Cziczer Katalin
/2006.11.15/

              

 
 

A jubileumi szentév megnyitása

                  

   Mint ahogy már arról többször, többféle híradásból értesültek kedves olvasóink a Magyar Katolikus Püspöki Kar ebben az évben megnyitja az Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóját ünneplő jubileumi évet. Az alábbiakban az előttünk álló hétvége ünnepségének programját ismertetjük:

November 17. (péntek)
a Szent halálára való emlékezés, 18 órától ünnepkezdő szentmise – immár hagyományosan – a Rákóczi Vár kápolnájában.

November 18. (szombat) – a sárospataki Jubileumi Év nyitó ünnepsége

9.00 a Vártemplomban a Szent ereklyéjének ünnepélyes kihelyezése, ájtatosságok és köszöntők
10.30 Ünnepi szentmise Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére; celebrálja: Dr. Seregély István, egri érsek
12.00 csoportos és egyéni tisztelgés a Szent ereklyéje előtt

November 19. (vasárnap) – a Jubileumi Év országos megnyitása; ünnepi körlevél felolvasása, gyűjtés a Magyar Karitász javára minden templomban

16.00 Ünnepi szentmise Budapesten a Szent István Bazilikában
18.00 Ünnepi hangverseny a Művészetek Palotájában, ahol átadásra kerül a Szent Erzsébet Rózsája díj

Az ünnepi programokra mindenkit szeretettel hívunk és várunk!
Imádkozzunk közösen és kérjük együtt szülővárosuk Szentjének közbenjárását!
 


 
 

Római Katolikus Egyházközség
/2006.11.15/

              

 

Két ezüstöt szereztek a pataki ökölvívók

                  

   Sárospatakon, az ÁVG tornacsarnokában rendezte meg az STC és a MÖSZ 2006. november 9 és 12 között az Ökölvívó Junior Magyar Bajnokságot. A Sárospataki Torna Club és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség közös rendezvényén 38 egyesület 78 versenyzője vett részt – küldte tudósítását Kerchner Zoltán az STC elnöke…
Az elődöntők és a döntők napján Sárospatakra látogatott Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség első alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja. Az elnök úr mellett részt vett az eseményen Balzsay Károly szövetségi kapitány is. A versenyre kilátogatók remek mérkőzéseket és küzdelmes csatákat láthattak. A Sárospataki Torna Clubot Győri László (51 kg) és Sipos Balázs (69 kg) képviselte. Mindketten remek eredményt értek el, bajnoki ezüstérmet szereztek az STC számára. Győri László ellenfele a csütörtöki mérkőzésen feladta a 3. menetben a küzdelmet, az elődöntőbeli ellenfele pedig ki sem állt ellene. A döntőben a szakemberek szerint megverte a válogatott Lakatost, akire kétszer is számolt a mérkőzésvezető, a pontozók mégis a pécsi versenyzőt hozták ki győztesnek. 69 kg-ban Sipos Balázs két győzelem után került a döntőbe, ahol az MTK-s ellenfelét szintén nagy arányban verte a semleges edzők véleménye szerint, ám itt is az ellenfél győzött. A Sárospataki TC számára ez a két hazai ezüstérem így is szépen csillog, a két fiú számunkra igazi bajnok. Krai Csaba tanítványai mindent megtettek a győzelemért és büszke lehet rájuk az egyesület és a város egyaránt.
A rendezők munkáját Csötönyi Sándor mellett elismerte a szövetség vezérkara, és a résztvevő csapatok is csak pozitív visszajelzéseket adtak. Reméljük, hogy Sárospatak város vezetése ennek ismeretében fogja támogatni a Sárospataki Torna Clubot és rendezvényeit a jövőben.

A rendezvényt Sárospatak város önkormányzata 700e Ft-tal támogatta és Dr. Hörcsik Richárd polgármester nyitotta meg. A vasárnapi döntő alkalmával Csötönyi Sándor mellett Aros János alpolgármester köszöntötték a megjelent sportolókat, szakembereket és versenyzőket.
A város vezetői gratulálnak a jó szervezéshez és az elért eredményekhez, valamint további szép eredményeket kívánnak a szakosztálynak, reményüket kifejezve a további jó együttműködésre.
 


 
 

További LEVI és Törő Gábor fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.14/

              

 

Szalagavató ünnepség

                  

   A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 2006. november 10-én tartotta szalagavató ünnepségét.
Vitányiné Tóth Eszter tanárnő, 12. D osztályos osztályfőnök köszöntő szavai után az osztályfőnökök tűzték föl végzős diákjaikra az érettségi-, és a gimnáziumi évek befejezésének közeledtét jelző zöld színű szalagot.
Az ünnepélyes szalagtűzést vidám, humoros, néhol elgondolkodtató, zenés - táncos produkciók követték. A diákok műsorának nagy sikere volt, a szülők, testvérek és a meghívott vendégek körében. Az iskola hagyományainak megfelelően, az ünnepi műsor után, a gimnázium aulájában, a diákok és pedagógusok közös vacsorával és bállal zárták a napot.
Az intézmény vezetősége és a végzős diákok köszönetet mondanak A Művelődés Háza dolgozóinak.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.11.14/

              

 

Egy hemina bor... különleges előadás a Vár Kávézójában

                  

   November 18-án szombaton 18 órai kezdettel a Vár Kávézójában borkóstolással egybekötött különleges előadás vár minden érdeklődőt. Áprilisban Budapesten a Márai Szalonban Szigethy Gábor irodalom és színháztörténész rendezésében a Bencés szerzetesrend regulájából származó címadással volt előadás Vida Péter szekszárdi borász, aki az év borásza címmel is rendelkezik, és Virágh Sándor lelkész közreműködésével. Ebben a beszélgetős előadásban most a Patakiaknak is része lehet, s akit érdekel a borral való foglalkozás lelkisége, s a bor "isteni "természete, szeretettel várjuk.
 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2006.11.14/

              

 

A testületi ülésről

                  

    2006. november 9-én csütörtökön tartotta soron következő ülését Sárospatak város Képviselőtestülete. A közgyűlésről készült jegyzőkönyvet hamarosan Önök is tanulmányozhatják a bizottsági jegyzőkönyvekkel együtt. Addig is rövid összefoglaló a döntésekről – tájékoztatja az olvasókat Hajdu Imre tanácsnok, a kulturális bizottság elnöke.

1.) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérleti díja 2007. január 1-től 10%-al emelkedik. Szavazati arány: egyhangú

2.) A panelprogramban való részvételt is egyhangúan támogatta a képviselőtestület. Rózsahegyi Ferenc, a lakásszövetkezet elnöke ajánlására a rendelet 5. szakasz (2) bekezdése nem módosult, így „önkormányzati támogatás az éves költségvetésben jóváhagyott keretösszeg erejéig nyújtható. A keretösszeg kimerülése estén a pályázatok befogadását a Polgármesteri Hivatal felfüggeszti.”

3.) A Gondozási Központ munkájának elismerése mellett az intézmény beszámolóját egyhangúlag fogadták el a képviselők.

4.) A Családsegítő Szolgálat beszámolóján Molnár Mariann az intézmény vezetője többek között azt kérte, hogy a hajléktalanok számára egy fedett melegedő helyiséget biztosítson a város. Ez 14 fő számára jelentene átmeneti megoldást. A beszámolót a testület egyhangúlag elfogadta.

5.) Halász Tiborné, a Vay Miklós Szakképző Iskola igazgatója részletes beszámolójának elfogadásakor is egyhangú szavazat született.

6.) A Fürdő 2007. évi árait 10%-al emelte a testület, kedvezményes bérletet váltók körét kiszélesítve (csak sárospatakiak részére).
a. 50%-os kedvezmény: családon belül legalább három, bármilyen típusú bérlet vásárlása esetén
b. 50%-os kedvezmény: gyermeküket egyedül nevelő szülők
c. 25%-os kedvezmény: a házaspároknak.

7.) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díja 2007. január 1-től 15%-al emelkedik.

8.) A testület engedélyezte a 3069/6. hrsz. ingatlanán közművezeték átvezetését.

9.) Páterhomok ivóvízellátásának helyzete tarthatatlan, nem megoldott. Ezért a képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy „a kis-regionális rendszerhez történő csatlakozás megtervezését saját forrásból az önkormányzat biztosítja, majd az engedélyes tervek birtokában, a pályázati lehetőségek kihasználásával és a közműfejlesztési hozzájárulások megállapításával valósítja meg a beruházást.” Egyben felkéri a Műszaki Irodát, hogy a zacskós ivóvíz biztosításáról mielőbb gondoskodjon Páterhomokon.

10.) A Kossuth u. 65. sz. önkormányzati ingatlant megvételre meghirdeti az önkormányzat. A befolyt összeget bérlakás vásárlásra fordítja a város. Szavazati arány: egyhangú.

11.) A dorkói 11019 hrsz. ingatlanra érkezett 50.- Ft/m2-es vételi ajánlatot a képviselőtestület egyhangúlag elutasította.

12.) Az Önkormányzatok az élhetőbb környezetért Közalapítvány alapító okiratát szintén egyhangúlag módosította. Támogatta, hogy a tevékenységi körbe vegye fel a TEÁOR 74.30 szerinti műszaki vizsgálat, elemzést, illetve a kuratórium elnöke Prof. Dr. Tóth László, újabb tagja pedig Szentpéteri István (Észak-magyarországi Gyáriparosok Szövetsége) legyen.

13.) Az Első Magyar Bérlakásépítő Kft Halasztott értékesítésre épített bérlakás konstrukcióra adott ajánlatot (az előterjesztést a jegyzőkönyvvel együtt később olvashatják). Az egyhangúlag elfogadott határozat: „A képviselő-testület tárgyban előterjesztést megtárgyalta, a bérlakások építésének lehetőségével egyetért. Felhatalmazza a polgármestert, hogy a beruházás megvalósításának előkészítésével kapcsolatos intézkedéseket tegye meg.”

14.) A Zemplén TV tájékoztatóját tudomásul vette a testület (egyhangúlag).

15.) A Sárospatak újság főszerkesztője a tájékoztató szóbeli kiegészítésében bejelentette, hogy lemond az újság szerkesztéséről. Ennek okai között többek között a Kulturális Bizottsági ülést említette, ahol elmondása szerint politikai támadások érték. Hajdu Imre a bizottság nevében elmondta, hogy szó sem volt ilyenről. A bizottsági ülésen a tájékoztató negyedik oldalán található részlet miatt bontakozott ki éles vita, ami a következő: „Amikor az újság elindult úgy gondoltam, hogy egy olyan – szellemi életére büszke – városban, mint Sárospatak, lesz olyan ember, aki társadalmi, alkalmanként politikai, kulturális, vagy egyéb ügyekben valamilyen publicisztikát tud írni és természetese szándék is van benne arra, hogy gondolatait megossza a helyi közösséggel. Mindeddig ebben tévedtem a legnagyobbat, ami szomorú. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a véleményformáló értelmiség ma üres halmaz Sárospatakon. Eljutott hozzám olyan információ, hogy néhányan, akik egyébként írtak volna, a korábbi polgármester személye, valamint a képviselőtestület korábbi összetétele miatt nem voltak hajlandók publicisztikát közöltetni a Sárospatak újságban. Remélem ők ezután sem fognak. Ez a hozzáállás ugyanis szűklátókörűségre vall és vajon mi okosat tud mondani egy szűklátókörű ember a sárospatakiaknak?” A bizottsági jegyzőkönyvet hamarosan Önök is olvashatják. A képviselőtestület a tájékoztatót 6 igen 6 nem szavazat és egy tartózkodás mellett nem vette tudomásul.
 
16.) Sárospatak hivatalos honlapjának működéséről Törö Gábor írásos anyagát tárgyalta meg a testület. Elismerte a munkatársak tevékenységét és a honlap naprakészségét, de felhívta a figyelmet arra, hogy a fórumban toleránsabb legyen a szabad vélemény-nyilvánítás alkotmányos jogának megítélésében, vagyis a moderálást (cenzúrát?) ne alkalmazza olyan esetekben, amikor nem trágár, nem rágalmazó, de valakinek mégiscsak kényelmetlen vélemények hangzanak el. A tájékoztató elfogadása: egyhangú.

17.) A 2006. évi számvevői jelentés 55 pontban fogalmazott meg elmarasztalást. Az ezek megoldására irányuló intézkedési tervet egyhangúlag fogadták el.

18.) Monos Árpád támogatási kérelmét egy tartózkodás mellett fogadták el. Monos Árpád október 20-22 között képviselte Magyarországot a svájci hadsereg által szervezett SWISS OPEN 2006. nevű szolgálati kutyás versenyen, ahol 23. helyezést ért el. A versennyel kapcsolatos további információk: www.haz-vbs.ch, www.hspallschwil oldalakon található. Monos Árpád részére a képviselőtestület 50 000.- Ft-őt szavazott meg, ami fedezi útiköltségét.

19.) Zárt ülésen többek között döntöttek a Jó tanuló jó sortoló díj odaítéléséről.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.13/

      

Felborult egy kamion

                  

    2006. november 13-án a délutáni órákban egy magyar cég Volvo típusú kamionja a 37-es főúton Sátoraljaújhely irányából érkezett Sárospatak felé. A körforgalomhoz érve nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet, így gépkocsi kanyarodás közben rakományánál fogva megbillent, és a jobb oldalára borult – tudtuk meg Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós, baleseti helyszínelőtől…

A kamion fűrészport szállított, ami boruláskor kiszakította a rakodótér ponyváját és az út szélén szétszóródott. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a kamion más gépjárművel nem ütközött. A felborult kamion a forgalmat nem akadályozta, így a forgalom elterelésre, az út lezárásra nem volt szükség. A kamion rakományát speciális kisgéppel ki kellett markoltatni, valamint Szolnok mellől, Fegyvernekről kellett egy speciális kamionmentőt hívni a kamion felállításához és elszállításához.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.11.13/

              

 
 

Szatmárnémeti vendégek a református gyülekezetben

                  

    Tíz éve áll testvérkapcsolatban a Szatmárnémeti Láncos Templom Kórusa a Sárospataki Református Énekkarral. A hatvan tagú küldöttség péntek este érkezett városunkba, szombaton megtekintették a hazatért könyveket, felkeresték a pataki nevezetes helyeket, majd a Mudrány teremben szüreti bálon vettek részt a vendéglátó családokkal együtt. Látványos, szüreti dalokból összeállított műsort adtak a Református Általános Iskola tanulói és tanítói együttesen. Ezt követően a 8-kor együttes hazaszeretetre és hitre buzdító, megható összeállítását hallhatta a közönség. A vacsorát követően a Református Énekkar tagjai az előző évek báljainak sikerszámaiból adott ízelítőt a Váradi Zoltán, Mazug Péter, Fedorcsák Katalin, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai zenés kíséretével. Vasárnap az Istentiszteleten szolgálatot végeztek a szatmári lelkipásztorok, Korda Zoltán és Szilágyi Balázs, valamint Orosz Márta karnagy vezetésével a szatmáriak két kórusa, az ifjúsági és a felnőtt kórus. Természetesen a házigazda énekkar is köszöntötte a vendégeket Dr. Takács Andrásné vezényletével, és együttes éneklésre is sor került. A szeretetben megélt kapcsolat következő állomása a jövő évben a patakiak látogatása lesz a szatmáriak temploma 200 éves jubileumi ünnepségére.
 


 
 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2006.11.13/

              

 

 26 ittas vezető néhány nap alatt

                  

    Az elmúlt napokban Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrei összesen 26 ittas vezetővel szemben intézkedtek. A legeredményesebbek a sárospataki (5), a miskolci rendőrkapitányság (5), a forgalomellenőrző alosztály (5) egyenruhásai voltak. Az autóval, motorral forgalomban résztvevők közül hárman közlekedési baleset feltételezett okozóiként kerültek kapcsolatba az alkohol szondával.

Az ittasság ellenőrzésen „bebukott” 22 – 52 év közötti férfiak többségét vérvételre állították elő a rendőrök. Vélhetően egyik sem múlja felül majd annak az autósnak a „teljesítményét” aki 4,14-es véralkohol szintjével csúcsot döntött Sárospatak térségében.
Az autósok közül volt olyan, aki az ellenőrzés során kiszállva a járművéből csak dűlöngélve tudott a kérdésekre válaszolni, a szonda megfújására is alkalmatlannak bizonyult, több autósnál a teszt a maximális zöld tartományban mutatta az értékeket.
Volt olyan gépjármű vezető, aki a legközelebbi kapitányságra autóval érkezett, hogy bejelentést tegyen: egy kamionos leszorította őt az útról, emiatt a jelző táblát kiütötte. A helyszínen rögzített nyomok ezt nem támasztották alá, az azonban bizonyossá vált, hogy az éjszakai bejelentő ittasan vezetett, így eljárás indult ellene.

Mire számíthatnak megyénkben az ittas vezetők?
Aki ittasan vezet gépjárművet mindenképpen számítani kell arra, hogy a vezetési jogosultságát a hatóság korlátozza.
Vérvételnél, ha az orvos az alkoholos befolyásoltságot megállapítja az intézkedő rendőr a vezetői engedélyt már nem adja vissza.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrségi szabálysértési hatóságai ittas vezetés esetén gyakorlatilag minden esetben eltiltják a szabálysértőt a közúti járművek vezetésétől. Az eltiltás 1 hónaptól 12 hónapig terjedhet és 6 hónap időtartamú eltiltástól már kötelező az utánképzés.
A kiszabott pénzbírság 100.000 Ft-ig, halmazat esetén maximum 150.000 Ft-ig terjedhet.
Ittas vezetés bűncselekmény elkövetése esetén (0,8 ezrelék felett) az intézkedő rendőrök a vezetői engedélyt már a helyszínen elveszik és azt a cselekmény elkövetője az eljárás jogerős befejezéséig nem kapja vissza.
Ittas vezetés vétsége esetén 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, továbbá a bíróság végleges hatályú, vagy meghatározott ideig (1 évtől 10 évig) terjedő járművezetéstől eltiltást alkalmazhat.
Sokak tudatában úgy él, hogy az ittas vezetés csak gépjárművel követhető el, holott a jogszabály a nem gépi meghajtású járművel (kerékpár, állati erővel vont jármű) történő elkövetést is bünteti a szeszes italtól való befolyásoltság függvényében 30.000 illetve 100.000 Ft-ban meghatározva a büntetési tétel maximumát.

Az alkohol hatása alatti járművezetés veszélyei
A közlekedésbiztonság javítására, a balesetek és veszélyhelyzetek megelőzésére számos hazai és nemzetközi szinten elismert, bevált módszer áll rendelkezésre. A fő cél, hogy csökkenjen a balesetek, a halálos kimenetelű balesetek és sérültek száma. Ma már közismert tény, hogy a balesetek, a közlekedési veszélyhelyzetek leggyakrabban emberi mulasztás, gondatlanság és a kellő figyelem hiányának következményei.
Az esetek túlnyomó többsége valamilyen KRESZ-szabály megsértésére, helytelen vezetési gyakorlatra, a felkészültség hiányosságaira vezethetők vissza. Ugyanakkor a balesetek bekövetkezésénél jelentős szerepet játszik az alkoholtól befolyásolt állapotban történő járművezetés negatív hatásai.
Saját közúti biztonságunk központi kérdése, hogy milyen mértékben lehetséges tudatosítani az ittas, drogos állapotban történő járművezetés veszélyességét és megelőzni azt.
Az alkoholos befolyásoltság állapotában levő járművezetőben indokolatlanul megnövekedhet az önbizalom, folyamatosan elveszítheti a „cselekedetei” feletti kontrolt, nem ura döntéseinek, feloldódhatnak gátlásai, agresszívvá válhat, tompulhatnak a reflexei, megnövekedhet a cselekvési idő, károsodhat a látása, beszűkülhet a látómező, kettős látás alakulhat ki.
A felsoroltak egyenként önmagukban is súlyosan veszélyeztetik a közúti közlekedést, összhatásukban pedig beláthatatlan következményekkel járnak.
Évről évre tovább csökken az utánképzéseken az olyan személyek száma, akiknek vezetői engedélyét ittas vezetés miatt vonták vissza. Közülük néhányan a közúti ellenőrzések során megállapíthatóan engedély nélkül vezetnek, vállalva a „rizikót”.
Hasonló problémát jelent a közlekedés biztonsága szempontjából, hogy évről évre növekedik a segítségnyújtás elmulasztásával, illetőleg a cserbenhagyással elkövetett bűncselekmények száma. A KRESZ jogszabály – amit minden vezetői engedéllyel rendelkezőnek ismernie kell – előírja a balesetben érintettek – a nem okozó, hanem a részes járművezető számára is – a megállási kötelezettséget.

ITTAS VEZETÉS – RENDŐRI ELLENŐRZÉS- SZANKCIÓ
Fontos tudni, hogy Magyarországon a jelenlegi jogszabályok szerint még mindig nem lehet a járművezető szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol! Ez alól még a kerékpáros sem kivétel!
Nem lehet azt sem elégszer elismételni, hogy az alkohol:
· csőlátást okoz (a vezető nem figyel az útszéli forgalomra),
· a reakció időt jelentősen megnöveli, lelassulnak a reflexek,
· az érzékelést tompítja, az ítélőképességet közvetlenül befolyásolja.

Ezáltal a szeszesital hatása nagy mértékben megnöveli a baleseti veszélyforrásokat a közlekedés során. Ez a felelőtlen viselkedés sok esetben balesethez vezet, gyakran a tragédia sem kerülhető el, és emberéleteket is követel az ittas vezetés.
Megyénkben az utóbbi években a járművezetők az országos átlag (12-14 %) felett okoznak alkoholtól befolyásolt állapotban balesetet.
A 2006-os év első tíz hónapjának statisztikai adatai kedvező képet mutatnak. A halálos balesetek száma 15 %-kal, a súlyos sérülésesek 6 %-kal, míg a könnyű sérüléses balesetek száma 11 %-kal csökkent.
Sajnálatos tény azonban, hogy a balesetek 15 %-ában játszott szerepet az alkohol megyénkben. Ez a szám egy kedvező tendenciát látszik megtörni, hiszen az ittasan balesetet okozók aránya 2003-ban 18 %-ot, 2004-ben 16%-ot, míg 2005-ben „csak” 14 %-ot tett ki.
A rendőrségnek szándékában áll megfordítani ezt a kedvezőtlen folyamatot. Erre a leghatékonyabb eszköz a közutakon történő fokozott és visszatérő ellenőrzés.
Az év eddig eltelt időszakában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság személyi állománya 245 alkalommal tartott fokozott közúti ellenőrzést, melynek során közel 28.000 járművezetőt szondáztak meg, és ebből 390 fő bizonyult ittasnak.
Mindezek miatt az elkövetkezendő időszakban a járművezetők megyeszerte számítsanak arra, hogy gyakrabban fognak találkozni olyan ellenőrzésekkel az utakon, amelyek konkrétan arra irányulnak, hogy az ittasan vezetők következetesen és célirányosan kiszűrésre kerüljenek a forgalomból.


 
 RFK Kommunikációs Iroda
/2006.11.12/

              

 

Kitüntették Goreczky Gáborné pedagógust

                  

   Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a köztársasági elnök által adományozott Érdemkereszt bronz fokozatát 2006. október 20-án, a Stefánia Palotában az oktatási minisztertől átvehettem – kezdte a rövid életrajzot Goreczky Gáborné pedagógus, amit a kitüntetésének alkalmából kértünk tőle…
Köszönettel tartozom a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola vezetésének és munkaközösség-vezetőinek, hogy méltónak tartottak arra, hogy megkaphassam ezt a kitüntetést. Úgy gondolom, köszönetet kell mondanom kollégáimnak is, mert nevelő-oktató munkámban ők is segítettek. Mindig pedagógus szerettem volna lenni, ebben szüleim is támogattak. Sok kiváló pedagógus tanított, akik példaként állnak előttem ma is. Az általános iskola elvégzése után a sárospataki gimnáziumban tanultam tovább. Érettségi után a Tanítóképző Intézetbe nyertem felvételt. 1975-ben kaptam meg tanítói diplomámat, s Tolcsván, alsó tagozatban kezdtem tanítani. Itt nem volt ének-zene szakos nevelő, így a vezetés kérésére elvégeztem a tanári szakot. Szívesen tettem, mert 6 évig tanultam zenét. Tulajdonképpen már ekkor érlelődött bennem, hogy zenével szeretnék foglalkozni. Ebben az időben már a városi énekkarnak is tagja voltam - egészen 2000-ig - ami szintén arra ösztönzött, hogy ének-zenét tanítsak.
1979-ben tanári diplomát szereztem, s ettől az évtől kezdve tanítok képesítéssel ének-zenét.
Az 1981-es tanévet már Sárospatakon kezdtem a Petőfi Sándor Általános Iskolában, napközis nevelőként. Néhány év után átvettem az ének-zene tantárgy tanítását és a kórus vezetését.
Azóta ezt a tantárgyat tanítom, mellette még a napközis munkában is részt veszek. Az idén 4. osztályban is tanítok éneket, ami régi álmom volt. Közben körzeti munkaközösség-vezető lettem. A körzet iskoláiban dolgozó ének-zene szakos kollégák munkáját kellett összefognom és irányítanom. Versenyeket, előadásokat, bemutató órákat szerveztem.
Fontos feladatnak tartom a tehetséges tanulók kiválasztását, akikkel rendszeresen foglalkozom. Versenyeken, rendezvényeken veszünk részt. Körzeti, megyei, sőt nemzetközi énekversenyekre is eljutottam tanulóimmal, ahol mindig volt dobogós helyezésünk. Az énekkarral és a szólistákkal nagyon sok iskolai, városi és egyéb rendezvényen veszünk részt, ahol sikeresen szerepelünk. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola közösségi életében mindig igyekeztem és igyekszem aktívan részt venni, szem előtt tartva a tanulók és az iskola érdekeit. Oktató-nevelő munkámban igyekszem tudásom legjavát adni. Fontos feladatom a zene megszerettetése, a zenei alapképzés megvalósítása a Kodály módszer segítségével. Személyes példamutatásommal igyekszem a tanulóimat a kitartásra nevelni, s arra, hogy minden akadály legyőzhető, ha kitartóak vagyunk. Tanítani, úgy gondolom, csak teljes odaadással, hivatástudattal lehet, így érhetünk el szép eredményeket és kaphatunk sok szépet és tiszteletet tanítványainktól! A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában nagyon sok értékes pedagógus van. Kívánom Nekik, hogy minél többen éljék át azt a nagyon szép érzést, amit én átélhettem akkor, amikor átvettem a kitüntetést.

Kitüntetéséhez gratulálunk és még sok szép, eredményes évet kívánunk tanítványai körében!


 
 /2006.11.12/

              

 

A két várost összekötötte a kerékpárút

                  

    Régi álmunk valósult meg ezzel, hogy Sárospatak és Sátoraljaújhely városát kerékpárút köti össze. A 90-es években kezdtünk el erről gondolkodni, de akkor még nem volt rá lehetőségünk. Most azonban az út két vége Károlyfalvánál összeért – nyilatkozta dr. Hörcsik Richárd Sárospatak polgármestere…

 

Dr. Hörcsik Richárd Sárospatak polgármestere elmondta: szomorú dolog, hogy mindez a kisvasút egykori pályáján történt, korábban a kisvasút kötötte össze a két várost. Most megújult formában egy modernebb kerékpárút köti össze, ami alapvetően fontos a két város turizmusában, hiszen nagyon sok Sátoraljaújhelyben megszálló turista jön át Patakra a termálfürdőbe, és sokan jönnek Patakról is síelni vagy más attrakcióra a szomszéd városba. Ez fizikailag összeköti a két várost, segíti a turisztikai fejlődését, mert ma már olyan régióban, ahol a turizmusra akarjuk fektetni hangsúlyt, nem lehet kerékpárút nélkül létezni. A külföldi rendszámú autók nyáron mind biciklikkel a tetejükön jönnek, mert akár Hollandiában vagy Németországban, az ott élők kultúrájához hozzátartozik a biciklikultúra. Nálunk ez még gyerekcipőben jár, de úgy Patakon, mint Újhelyben is nagyon sok fiatal biciklis van. Apró megjegyzés, hogy mi az önkormányzati kampányunkat - a Fidesz Magyar Polgári Szövetség - bicikli túrával kezdtük, s lám érdemes volt ezt akkor elkezdeni, mert most már igazi kerékpárúton biciklizhetünk.
Most ott tartunk, hogy a következőkben a két város turisztikai céljait próbáljuk összehangolni, a két ikerváros úgynevezett európai programját, a végardói gyógy-termálfürdő turisztikai központ, valamint a Magas-hegyi turisztikai központ - síelés és bob pálya - összehangolását. Tehát ez mutatja a fejlődés irányát, hogy együtt talán több sikerrel tudunk pályázni.
 

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere elmondta, hogy az utolsó megépült szakasz 3 km hosszú volt, és 60 millió forintba került. Ennek a felét kerékpárút pályázaton nyerték, így csak 50% saját erő kellett hozzá. Lassította a haladást, hogy voltak különböző építési problémák, amikkel meg kellett birkózniuk. Tervezik jövőre tovább építeni a kerékpárutat Mikóházáig, és már pályáznak a Mikóháza - Pálháza szakaszra is, amit később Hollóházáig folytatnának. Polgármester úr az ünnepségre kerékpárral érkezett és elmondta, hogy 8 éve nem kerékpározott, de azért nagy lelkesedéssel kerekezett idáig. Jó érzés volt az új úton biciklizni, nagyon örül, hogy ez megvalósult és most saját maga is kipróbálhatta azt, aminek valóra válásáért éveken át dolgoztak. 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.11.11/

              

 

Párbeszéd a mezőgazdaságról és vidékfejlesztésről

                  

    Folytatódik az Országgyűlés és az Európai Parlament által indított, a parlamentek iránti bizalom növelését célzó rendezvénysorozat. A hét eseményből álló szakmai programsorozat harmadik állomásán, Sárospatakon a "Mezőgazdaság és vidékfejlesztés az Európai Unióban" című rendezvényen a parlamenti képviselők és szakértők arról cserélnek eszmét, hogyan lehet egyensúlyt teremteni a mezőgazdaság lehetőségei és a vele szemben támasztott követelmények között, és hogyan lehet az Európai Unió rendszerébe ágyazottan korszerű vidékfejlesztési politikát folytatni. A konferencia különös aktualitását adja, hogy az európai borágazat eddigi és jövőbeni átalakulása a Magyarország zászlóshajójának tekintett tokaji borvidék jellegét is átalakítja. A rendezvény előadói Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő (Fidesz), Sárospatak polgármestere és Dr. Tabajdi Csaba, az Európai Parlament képviselője (MSZP), a beszélgetés további résztvevői, pedig Bágyi Pál, a Sárospatak Turizmusáért Egyesület elnöke, Marcinkó Ferenc, a Tokaj- Hegyaljai Hegyközségi Tanács elnöke, Pataky Sándor Ákos, a Tokaj- Hegyaljai Borút Egyesület elnöke és Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője.
 

Tokaj-Hegyalján már nagyon sokszor jártam, döntően Ficsor Ádám szakállamtitkár barátom meghívására. Ismerve az ország más régióit is, én mindig irigykedve nézem ezt a vidéket – kezdte nyilatkozatát dr. Tabajdi Csaba, az Európai Parlament képviselője.
Tudva ugyan, hogy rengeteg a gond itt is, mégis mennyi mindenben előbbre jár Zemplén Euro-régió, mint az ország számos más térsége. Először is abban, hogy van egy olyan terméke, amely világszínvonalú, ez a Tokaji bor. Van egy csodálatos földrajzi adottsága, és mindehhez társul, hogy egy rendkívül kemény, aktív munkával Zemplén kistérségei képesek voltak megszervezni önmagukat, így kezd felépülni teljes egésszé ez a régió. Sajnos a szőlő és bor termelés nem tartozik az unió támogatott ágazatai közé, itt jövedelmezőségi problémák is vannak, és számos gond van. Viszont az EU most ebben az évben indította el a szőlő és a bor ágazat átfogó reformját, amiről tájékoztatást tudtam adni a jelenlévőknek. Az európai szőlő és bor ágazat óriási kihívásokkal néz szembe, a világ más tájai borainak vonatkozásában, ezért Európának lépnie kell.
Nekünk is össz-uniós érdekben kell gondolkodnunk, hiszen, ha helyt akarunk állni, a nagyon nagy unión kívüli nyomással szemben, akkor ebben csak együtt lehetünk esélyesek. A magyar mezőgazdaság legnagyobb baja, az összefogás, a szövetkezés hiánya. Volt itt Simkó úrnak - egy 20 hektáron dolgozó szőlősgazdának - egy kiváló felszólalása, és tulajdonképpen annak kapcsán pontosítottam, hogy szövetkezés nélkül semmilyen esélye nincs ma az európai gazdáknak a túlélésre, a versenyben való talpon maradásra, mert ő hozta azt a példát, hogy milyen gondokkal küszködnek még a szövetkezésben összefogott francia gazdák is. Vagyis, elengedhetetlen létszükséglet a szövetkezés - és ezt helyettünk az unió nem fogja megcsinálni. Az unió nem fog eljönni, hogy helyettünk a teendőinket elvégezze, az unió egy esély, a garancia bennünk van.
 


Az országgyűlés az Európai Parlamenttel együtt azért indította el ezt a „Párbeszéd európai fejlődésünkért” című rendezvénysorozatot, hogy egyrészt szó essen arról, mi a parlamentek szerepe az Európai Unióban, mi az Európai Parlament szerepe, és mi a nemzeti parlamentek szerepe – nyilatkozta dr. Horváth Zoltán a Magyar Országgyűlés Külügyi Hivatal EU főosztályvezetője.
A parlamenteknek igazából az a szerepe, hogy hozzák a döntéshozatalban az állampolgári érdekeket, a polgárok kezdeményezését, a civil társadalom kezdeményezését. Ezért hétről - hétre más helyszínen más – más témákat vitatunk meg, és próbáljuk az állampolgárok érdekeit – nézeteit megismerni különböző, olyan jelentős témákban, amelyek az Európai Unióban sikerünket biztosíthatják. Tokaj-Hegyalján, Sárospatakon nyilvánvalóan a legfontosabb kérdés a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés és azon belül a Tokaji bor, amely egyrészt a magyar mezőgazdaságnak zászlós hajója, másrészt a turizmusnak, a vidékfejlesztésnek óriási lehetőséget biztosító termék, egy brend márkanév, amelyre nagyon sokat lehet felépíteni nem csak a mezőgazdaságban, hanem más szektorokban is.
  
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.11/

              

 

A jövő évi költségvetésről tanácskoztak

                  

    A Magyar Nemzeti Múzeum kilencedszer rendezi meg ezt a konferenciát, amelyen az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz tartozó kulturális központi költségvetési szervek vannak jelen, akiket 33 intézmény főigazgatója és gazdasági igazgatója képvisel - nyilatkozta Németh Lászlóné, a Nemzeti Múzeum gazdasági igazgatója…
Most azért volt a költségvetés jóváhagyása előtt ez a konferencia, mert ezen a területen nagy reform elé nézünk, létszámleépítések lesznek, intézmény összevonások. De mindezzel együtt az Európai Uniós pénzekből fejlesztési lehetőségek is vannak. A Pénzügyminisztérium és az Oktatási Minisztérium részéről voltak az előadók, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részéről kaphattak tájékoztatást a résztvevők.

A jelenlegi konferenciát az oktatási és kulturális tárcához tartozó valamennyi kultúra területén működő intézmény vezetői és gazdasági vezetői számára hívták össze – kezdte összefoglalóját Dr. Vígh Annamária, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztály Múzeumi Osztály vezetője - azzal a céllal, hogy egy átfogó tájékoztatást kapjanak a gazdaság aktuális helyzetéről. Természetesen külön súllyal szerepel a költségvetés számainak, a lehetséges adatainak az ismertetése is. Ennek érdekében a Pénzügyminisztérium vezető tisztségviselői kapnak szót a tanácskozáson. Az Európai Uniós fejlesztésekről - kiemelten a kultúra területére vonatkozóan - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségről szerveztek előadást. A konferencia hosszú hagyományra tekint vissza, minden évben sor kerül hasonló tájékoztatásra. A célja az, hogy ne csak a saját szűk számaikat ismerjék az egyes intézmények vezetői, hanem minél tágabban lássák a helyzetet.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.11.11/

              

 

Halálos közlekedési baleset történt a 37-esen

                  

   2006. november 10-én 16 óra körül halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt a 37-es főút Sárospatak és Bodrogolaszi közötti szakaszán. Egy Opel Astra típusú személygépkocsi közlekedett Sárospatak irányából Miskolc irányába. Előtte egy több autóból álló gépkocsisor haladt normális tempóban. Az Opel gépkocsi vezetője a kocsisor előzésébe kezdett, miközben a kocsisor egyik tagja, egy Peugeot típusú autó szintén előzni kezdett. Az Opel gépkocsi vezetője, hogy az ütközést elkerülje, félrerántotta a kormányt és az út baloldalánál lévő fának ütközött. A baleset során a gépkocsi hátsó két utasa elhalálozott, valamint két könnyű sérültje lett a balesetnek, akiket a mentők a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállítottak. A helyszínelés idejére a forgalmat az alsó útra terelték. A baleset körülményeit szekértők bevonásával vizsgálják.

 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.10./

     

Látogatás a Kerámia üzemében

                  

  Dr. Hörcsik Richárd polgármester, Komáromi Éva jegyzővel és Hajdu Imre tanácsnokkal együtt a Sárospataki Kerámia Manufaktúra üzemét látogatta meg.

Az üzem menedzsmentjével folytatott megbeszélésen a polgármester elmondta, hogy véleménye szerint a pataki kerámia ismét olyan húzónév kell, hogy legyen, mint volt az 1926-1990 közötti időszakban. Ehhez a város minden tőle telhető segítséget megad, hiszen az itt élők érdeke is, hogy komoly és megbízható munkalehetőséget biztosítson a Kerámia. A megbeszélésen az együttműködés általános lehetőségeiről volt szó. A konkrétumokra a jövő héten folytatódó megbeszéléseken kerül majd sor, a város és az üzem vezetői között.
Hörcsik Richárd elmondta, hogy a közeljövőben minden sárospataki termelő és szolgáltató céget szeretne felkeresni, hogy együtt keressük a fennmaradás vagy a fejlődés lehetőségeit.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.11.10/

              

 
 

Városunk vendége volt Szijjártó Péter

                  

   A helyi Fidesz és Fidelitas szervezet meghívására érkezett Sárospatakra Szíjjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője és szóvivője, aki a Református Kollégium imatermében az aktuális politikai kérdésekről és a belpolitikai helyzetről tartott fórumot…

A fiatal politikus kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy két személyes oka is volt, hogy elfogadja ezt a meghívást. Egyrészt Hörcsik Richárddal régóta jó baráti és kollegiális kapcsolatban van, ez már a második ciklus, amit együtt kezdenek meg parlamenti képviselőtársakként. Másrészt, a helyi és a megyei fidelitászosok meghívására, akik a Fidesz Ifjúsági szervezetének egyik bástyáját jelentik. Nagyon sokan tagjai a Borsod megyei Fidelitas csoportoknak, itt Sárospatakon is van egy önálló erős szervezetük. Ez a fórum főleg információ átadására szolgált, itt el lehetett mondani azokat az információkat, amelyek ide nem jutottak el. Az ország nyilvánosságához nem mindig jutnak el kellőképpen és korrektül azok a hírek, amelyek a kellő tájékozottsághoz szükségesek, és amelyek a mindennapi életünket befolyásolják. Egy ilyen fórumon lehetőséget kell adni a kérdésekre, ami főleg a fiatalok szempontjából fontos. Sokszor éri őket az a vád, hogy a fiatalokat nem mindig érdekli a politika, nem törődnek a közügyekkel. Egy – egy ilyen rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy számukra is bebizonyítsák, nem valami ördögtől származó rossz dolog, ha egy fiatal a közügyekbe bekapcsolódik, a közügyekkel foglalkozik. Azt gondolja, hogy az igazán jó döntések ott tudnak születni, ahol különböző szemléletek állnak egymás mellett, vagy csapnak össze, ahol fiatalok és idősek együtt hozzák meg a döntéseket. Ha az idősebbek érettsége, élettapasztalata, bölcsessége, és a fiatalok néha mindent elsöpörni képes dinamizmusa összeadódik, akkor igazán jó döntések tudnak születni. Jelenleg az a fő céljuk, hogy a népszavazási kezdeményezésüket sikerre vigyék – lehetőleg fél éven belül.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.11.10./

     

Újabb letartóztatás Olaszliszkán

                  

    Lassan egy hónap telik el az olaszliszkai brutális gyilkosság óta, de feledni nem tudjuk. Művészek ajánlják fel jótékonyan koncertjeik bevételét az apa nélkül maradt család számára és a tett színhelyére is mindig kerülnek újabb virágok. Megnyugtató számunkra, hogy a rendőrség sem felejt: aprólékos nyomozással, kihallgatások százaival igyekeznek felderíteni a szörnyű eset részleteit, hogy egyetlen elkövető se ússza meg a büntetését…

KÖZLEMÉNY
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a bűncselekmény összes körülményét értékelve – szem előtt tartva a nyomozás, a büntető eljárás eredményességét, sikeres lefolytatását – a korábban ígérteknek megfelelően közlemény formájában tájékoztatja a sajtó munkatársait, a közvéleményt az Olaszliszkán történt súlyos bűncselekmény nyomozásához kapcsolódó érdemi változásokról.
Köztudott, hogy a nyomozók a szemlével párhuzamosan bevezetett azonnalos rendőri intézkedések, adatgyűjtések során számos embert hallgattak ki, többüket személyi szabadságukban is korlátozták, előállították. A felmerült adatok alapján emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt három személyt ( a 36 éves H. Dezsőt, a 21 éves Sz. Andrást, és a 18 éves H. Dezsőt) vett őrizetbe a rendőrség, helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság.
A nyomozás kezdeti szakaszában a hatóság nem zárta ki, hogy további személyi szabadságot korlátozó intézkedésekre kerül sor, a gyanúsítottak köre a büntetőeljárás során bővülhet.
Az elmúlt hetekben a kiemelt ügyként kezelt nyomozás - látványos elemeket nem felmutathatóan - folyamatosan haladt előre. A nyomozók több tucat személyt hallgattak ki, aprólékos munkával jártak el annak érdekében, hogy teljes biztonsággal zárják le az ügy egy-egy mozzanatát.
A nyomozó hatóságnak a rendelkezésre álló adatok alapján sikerült olyan bizonyítékokat felkutatni, amelyek eredményeként újabb személlyel szemben igazolható a megalapozott gyanú, miszerint részt vett a bántalmazásban.
Ezért pénteken kora este (november 10) a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya őrizetbe vette a 21 éves, olaszliszkai J. Gusztávot. A rendőrség előterjesztést tesz előzetes letartóztatásba helyezésének indítványozására.
A súlyos bűncselekmény nyomozását a rendőrség változatlanul a büntető eljárás szabályai szerint, szakmai és törvényességi alapon eljárva, fokozott ügyészi felügyelet mellett – az ügyészséggel közvetlen napi munkakapcsolatban végzi.
Amennyiben a nyomozás további szakaszában megalapozott gyanú merül fel bárkivel szemben arra, hogy az említetteken kívül felelősek a bűncselekményért, a rendőrség tájékoztatja a közvéleményt.


 
 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya
/2006.11.10/

              

 
 

Felolvasó ülést tartottak Magyar Tudomány Napja tiszteletére

                  

   A ME Comenius Tanítókéző Főiskolai Karán november 7-én tartottuk a Magyar Tudomány Napja tiszteletére felolvasó ülésünket. A Kar tanárai közül ez alkalommal nyolcan számoltak be kutató munkájukról- nyilatkozta -Lavotháné dr. Jáger Katalin tv. főiskolai docens szervező. Színes, változatos ,érdekes kép alakult ki az előadásokból, mivel úgy szerveztük rendezvényünket, hogy a humán és a reál tudományok képviselői nem külön szekciókban elemezték/értékelték kutatásaikat, hanem mindnyájan meghallgattuk egymást. Így tájékozottabbak lettünk mi, főiskolai tanárok a kollégáink kutatási területében, valamint a hallgatók érdeklődését is igyekeztük felkelteni az előadások iránt. A közönség nagyon elégedett volt a rendezvénnyel, várják a folytatást! Az érdeklődőknek bemutatjuk felolvasó ülésünk programját: -Lavotháné dr. Jáger Katalin tv. főiskolai docens szervező köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. -Dr. Komáromy Sándor kari fő igazgató: A magyar gyermeklíra sajátosságai az ezredfordulón -Sándor Zsuzsa főiskolai docens: A vizuális kommunikáció társadalmi színterei és aspektusai -Dr. Nagy György főiskolai adjunktus: Az élettelen környezet bemutatása Comenius Orbis Pictusában -Vincze Tamás főiskolai adjunktus: "Irodalompedagógia" a XX. sz. első felének magyar neveléstudományában -Dr. Szabó Irén: A gesztusok néprajzi vizsgálata -Dr. Tusnády László főiskolai tanár: Bartók Béla Törökországban - Bednarik László főiskolai adjunktus: Az eLearning fázisainak Web- es megvalósítása az oktatásban -Burai Pál főiskolai tanársegéd: Függvényegyenletek és középértékek.

 
 /2006.11.09/

              

 

Párbeszéd európai fejlődésünkért – szakmai program Sárospatakon

                  

    Az Országgyűlés és az Európai Parlament szakmai programsorozatának következő állomására Sárospatakon, 2006. november 10-én kerül sor. A rendezvény témája a Mezőgazdaság és vidékfejlesztés az Európai Unióban – kaptuk a tájékoztatást dr. Földy Ferenc jogász-tanácsadótól, aki Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata képviseletében vesz rész a találkozón…
Párbeszéd európai fejlődésünkért címmel 2006. november és decemberében, a Magyar Országgyűlés és az Európai Parlament 7 helyszínes szakmai programsorozatára kerül sor. A nyitórendezvényt Budapesten az Országházban tartották november 2-án, amely az Európa jövője, a parlamentek szerepe alcímet viselte és a vitatémák között az alábbi kérdések szerepeltek: Milyen keret szükséges az EU számára ahhoz, hogy képes legyen megfelelni a jövőbeni kihívásoknak? - az Alkotmányszerződés jövője: a parlamentek és polgárok szerepe és befolyása; Globalizáció és az európai gazdasági és szociális modell - milyen módon segíthetik elő a parlamentek az EU versenyképességét; Hol vannak az EU határai? - a parlamentek szerepe az EU jövőbeni alakjának formálásában.
A regionális események sorozatát Pécs indította a Kultúra az Európai Unióban című konferenciával - figyelemmel arra, hogy Pécs 2010-ben Európa kulturális fővárosa lesz.
A további vidéki helyszínek és témáik a következők: Sárospatak (Mezőgazdaság és vidékfejlesztés), Keszthely (kis- és középvállalatok és a versenyképesség), Veszprém (Fiatalok és munkavállalás), Debrecen (Infrastruktúra: közlekedés és környezetvédelem), valamint Szeged (Belső biztonság: bevándorlás, határellenőrzés, szervezett bűnözés elleni küzdelem).
Az eseményen köszöntőt mond Butella László, Sárospatak Hegyközség elnöke, a meghívott előadók pedig Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő, Sárospatak polgármestere, valamint Dr. Tabajdi Csaba, az Európai Parlament képviselője.


 
 /2006.11.08/

              

 

Saját szabályzatával kezd az Ügyrendi és Jogi Bizottság

                  

    Az Ügyrendi és Jogi Bizottságnak ez volt az első – mondhatjuk, történelmi - ülése, hiszen korábban, az előző ciklusokban egyáltalán nem volt ilyen . A bizottságnak öt tagja van, amelyből hárman a testület tagjai, Hutkainé Novák Márta, Kőszegi Bertalan és jómagam – kezdte a beszámolót a bizottság üléséről Saláta László…
A bizottság munkáját segíti még dr. Ablonczy Zoltán jogász és Demeter Zita, aki joghallgató, így ő is jogi oldalról tudja erősíteni a munkánkat. Egyelőre a saját működési szabályzatunk elkészítésén munkálkodunk, a hatáskört ki kell dolgozni, munkatervet kell készíteni. A hatáskörünk ismerete nélkül is már két napirendet kitűztünk a mai napra. Mivel tudjuk hogy, a rendeletek megalkotása a mi feladatkörünk lesz, így ma már két rendelet módosítására sor kerül. Az első, az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások bérleti díjának megállapítása, a másik, pedig a - közismert nevén – panel programról szóló rendelet módosítására. Az első időszak feladatai közé tartozik még a hatályos rendeletek áttekintése és szükség szerinti módosítása is.

 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.08/

              

 

Kilenc napirendet tárgyalt a Pénzügyi Bizottság

                  

    2006. november 7-én kilenc napirendet tárgyalt a Pénzügyi Bizottság. Többek között a Fürdő 2007. évi díjtételeinek előterjesztéséről határoztak. Ennek lényege, hogy az árak - ha a képviselőtestület is jóváhagyja – 10%-al emelkednek (az inflációs előrejelzések szerint ez az emelés nem haladja meg majd a pénzromlás jövő évi ütemét) – kaptuk az információt Hajdu Imrétől, a Pénzügyi bizottság tagjától…

A bizottság támogatta a családi kedvezmények visszaállítását, újabb kedvezményzetti kört bevonva. E szerint nemcsak a 3 fős családok, hanem a házaspárok is válthatnak majd kedvezményes bérletet. A bizottság egyhangúlag szavazta meg és egyhangúlag ajánlja a testület számára elfogadásra a fent leírtakat.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.08/

              

 

Ősszel is érettségizhetnek

                  

    A 2006. évi október- novemberi érettségi vizsgák írásbeli szakasza Sárospatakon október 25-én és november 6.-a között zajlott. Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium szervezésében a városunk három középiskolájából 24 diák tett szintemelő, javító, illetve előrehozott érettségit – nyilatkozta Vadkertiné Kőrössy Anna, oktatási- szakreferens. A vizsgadolgozatok november 13-án (hétfőn) 8-16 óráig tekinthetők meg a fenti gimnázium igazgatóhelyettesi irodájában. Az írásbelivel kapcsolatos észrevételek november 14-én (kedden) tehetők meg az intézményben 8-16 óráig. A szóbeli érettségi vizsgák időpontja november 24. (péntek).

 
 Cziczer Katalin
/2006.11.08/

              

 

Hulladékgyűjtés a Gyakorlóban

                  

    A ZHK. KFT. szelektív hulladékgyűjtési versenyt hirdetett okt.20. és nov. 17-e között. Az Árvay J. Gyakorló Általános Iskola is minden évben csatlakozik a felhíváshoz. A gyűjthető hulladéktípusok közül a papírt választották. A verseny célja, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint az újrahasznosítás fontosságára.
Ugyanakkor a környezetvédelem szempontjából is nagyon fontos, valamint közösségi összefogásra és takarékosságra is nevel. Minden osztály nagyon aktívan vett részt a gyűjtésben, nem kis segítséget kapva a szülőktől akik a hulladék helyszínre szállításából is kivették részüket.


 
 /2006.11.08/

              

 

Kedden ülésezett a Kulturális Bizottság

                  

    Kedden tartotta első ülését Sárospatak Önkormányzata Kulturális Bizottsága. Egyetlen napirend a város által támogatott média (ZTV, Sárospatak újság, a város hivatalos honlapja) tájékoztatója volt. Hajdu Imre bizottsági elnök a következőkről tájékoztatott:

A bizottsági tagok részletes szóbeli kiegészítés után ismerkedhettek meg a ZTV munkájával, melynek vezetői többek között választ adtak arra, hogy mit értenek azon, hogy az utóbbi időben (a választások előtt) erős politikai nyomásgyakorlást éreztek. Tájékoztattak anyagi helyzetükről, a fejlődés, a fejlesztés elképzelt irányairól, illetve a tulajdonosi kör esetleges változásairól. A ZTV tájékoztatóját a bizottság tudomásul vette és ezt ajánlotta a közgyűlésnek is.
A Sárospatak újság főszerkesztője a vitában elmondta, hogy a jövőben nem kívánja szerkeszteni a lapot.
Törő Gábor, a honlap főszerkesztője felhívta a bizottság tagjainak figyelmét arra, hogy a fórumban egyre több közérdekű információ kérést fogalmaznak meg a polgárok, és hasznosnak tartaná azt, ha ezekre hivatalos helyről válaszok érkeznének.
A vitában résztvevők elmondták, hogy a honlap tartalmilag kimagasló a városi portálak között, de a nyilvánosság jobb kiszolgálása érdekében tartalmi változtatásokat, bővítést és - a fórum esetében - nagyobb toleranciát kért a főszerkesztőtől.
A jövőben a honlapra kerülnek a képviselőtestületi jegyzőkönyvek, a bizottságok jegyzőkönyvei, illetve a városi rendeletek s nyomtatványok is.

Kulturális Bizottság
Elnöke: Hajdu Imre képviselő
Tagjai:  Lendák Lajos Zoltán képviselő
          Stumpf Gábor József képviselő
          Darmos István képviselő
          Tarnavölgyi László kültag
          Kiss Endre József kültag
          Kovács Gábor kültag 
 

További képek >>>

Törő Gábor
/2006.11.08/

              

 

Hétfőn ülésezett az Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottság

                  

    November 6-án hétfőn tartotta első ülését az Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottság – tájékoztatta honlapukat Lendák Lajos a bizottság elnöke. Az első napirendi pontban a Vay Miklós Szakképző Iskola elmúlt 3 éves munkájáról készült beszámolót tárgyalta a bizottság. Halász Tiborné igazgató asszony számolt be az elvégzett és a még előttük álló munkáról. Egy sporttevékenység támogatására irányuló kérelem is előterjesztésre került. Monos Árpád több éve képviseli hazánkat és Sárospatakot a NATO által szervezett nemzetközi versenyeken. Végezetül a „Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetésre beérkezett javaslatokat véleményezte a bizottság zárt lésen.

A bizottság tagjai:
Lendák Lajos a bizottság elnöke
Stumpf Attila képviselő
Krai Csaba képviselő
Zérczi László képviselő
Dr. Komáromy Sándor kültag
Gáll József kültag
Gönczy Zoltán kültag


 
 

További képek >>>

/2006.11.07/

              

 

Speciális könyvek látáskárosultak részére

                  

    A könyvtárunkba járó olvasóink között elég sok látáskárosult gyermek és felnőtt van. Pár évvel ezelőtt a Kulturális Minisztérium , a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázati támogatása segítségével egy speciális külön gyűjteményt alakítottunk ki. A dokumentumállomány egy része öregbetűs ( az átlagostól eltérő betűvel kinyomtatott) mesekönyveket és felnőtt szépirodalmat tartalmaz - tájékoztatja az olvasókat Halász Magdolna igazgatónő. A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől pedig hangos könyveket szereztünk be. Ezek hangkazetták, amelyekről a magyar-és a világirodalom klasszikusait lehet meghallgatni, neves előadóművészek tolmácsolásában. Mindkét speciális dokumentumot lehet kölcsönözni. Nagy sikere van a látáskárosult gyermekek és a felnőttek körében ezeknek a könyveknek. Szeretnénk, ha minél többen keresnék fel intézményünket, hogy igénybe vegyék ezt a szolgáltatásunkat is. Beteg, mozgásukban korlátozottak részére házhoz visszük a kért könyveket.

 
 /2006.11.07/

              

 

Pitti Katalin elbűvölte Sárospatakot

                  

    November első hétvégéjén három alkalom kínált lehetőséget a Pitti Katalin operaénekesnővel való találkozásra. Szombat este tea mellett, kötetlen beszélgetésben osztotta meg az érdeklődőkkel élete, hivatása tapasztalatait. A Szent Erzsébet társaság ez alkalmon kedves meglepetésként a társaság tiszteletbeli tagjai közé választásról szóló oklevelet nyújtott át a művésznőnek, megköszönve a legutóbbi részükre adott jótékonysági koncertet. Vasárnap délelőtt a református templom Istentiszteletén Pitti Katalin olvasta fel a napi szentírási szakaszt, és verssel, énekkel imádkozott. Áldó hangjával, hitet sugárzó mosolyával bejárta a templomot, személyessé téve a találkozást. Este a Református Kollégium Imatermében nagy számú közönség előtt a Mooser orgona javára adott hangversenyt Virágh András orgonaművész kíséretében. Az anyanyelv szépségét, a hit magasztosságát, a kiművelt zenei tehetség rendkívüli eszköztárának ezernyi színét adta át Pitti Katalin hallgatóságának, akik a művészi éneklés élménye mellet bölcs életvezetési tanácsokat is kaptak tőle. Hétfőn a Patakra hazatért könyvek meglátogatásával ért véget a látogatás. A Liszt díjas énekművésznő mindig nagy örömmel jön el ide, hiszen élete első énekversenyét 1971-ben épp Sárospatakon nyerte meg. Köszönetet mondunk a művésznő fogadásában nyújtott természetbeli támogatásért a Rákóczi Várnak, a Vár étteremnek, Rákóczi panziónak, Bodrog Hotelnek, Huszár Panziónak, s virágot felajánló Csorbáné Zsuzsának, a Borsa desszert készítőinek, és a színhelyet biztosító Református Kollégiumnak, valamint köszönjük minden koncertlátogatónak, hogy megjelenésükkel a Mooser orgona felújítását további adományokkal segítették.
 


 
 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2006.11.07/

              

 

Minőségi díj bűnmegelőzési tevékenységéért

                  

    Az országgyűlés felsőházi termében megtartott 10. Nemzetközi Minőségbiztosítási Konferencia adott alkalmat 2006. november 6-án (hétfőn) a minőségi díjakra pályázók legjobbjainak járó elismerések átadására.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei RFK Bűnmegelőzési Osztályát a „kiemelkedő minőségfejlesztő munkáért” az IISA-Shiba Alapítvány IISA-Shíba díjban részesítette.
Az elismeréssel járó plakettet és oklevelet dr. Kökényesi Antal r. vezérőrnagy megyei főkapitány vette át az alapító dr. Shoji Shiba professzortól.
(E minőségi díj alapítása óta megyénkből ez idáig egészségügyi és oktatási kategóriában pályázók vehettek át elismerést; a közigazgatásban tevékenykedő szervezetek, csoportok 2001. évtől pályázhatnak a díjra.)

A jelentkezés és döntés mechanizmusa
Idén először nyújtotta be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya - a főkapitányság minőségbiztosítási egységével együttműködve – pályázati szakmai anyagát, bűnmegelőzési modellprojektét -„csoport” ketagóriában a IIASA-Shiba díjra. A benyújtott jelentkezéssel szembeni alapvető elvárás volt a program, tevékenység egész folyamatának bemutatása a Shiba-féle 7 lépés alapján (téma-meghatározás, adatgyűjtés, adatelemzés, ok-elemzés, megoldás tervezése, visszamérés, szabványosítás). A bemutatkozó anyagot a Minőségfejlesztési Központ kijelölt munkatársai elemezték, majd helyszíni szemlén győződtek meg valódiságáról.

Ezt követően került sor a Központban az értékelő bizottság előtt egy 20 perces prezentáció megtartására. Ezek összegzése alapján hozta meg döntését a bizottság.
A Minőségi díjakról általában
A minőségügyben kiemelkedő eredmények elismerésére a világon elsőként 1957-ben Japánban hoztak létre minőségdíjat, a Deming díjat. Az amerikai Malcolm Baldrige Díj (1987.) és az Európai Minőség Díj (1992.) megalapítása óta már a világ számos országában hirdetnek meg nemzeti minőség díjat a Teljes Körű Minőségirányítás (TQM) bevezetésében kiváló eredményeket elért vállalatok elismerésére.
A díjakat rendszeresen (évenként), pályázati rendszerben, előre meghatározott kritériumoknak megfelelő önértékelés és helyszíni felülvizsgálat alapján ítélik oda.
Követve a példát Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a szervezetek a minőségre, mely területen elért kimagasló eredményeket különböző díjakkal is értékelték és értékelik mind a mai napig. Először 1989-ben Shiba professzor létrehozta a IIASA-Shiba Díjat, majd 1994-ben egy elődíjat követve megszületett az EU-EFTA Phare Magyar Minőség Díj, legvégül pedig 1996-ban megalapították a magyar Nemzeti Minőségi Díjat (NMD). Ez a modell - csakúgy, mint Európa többi országában - az Európai Minőség Díj modelljét vette alapul, ahol nem a termék vagy a szolgáltatás minőségét, hanem az egész szervezet tevékenységének és működésének kiválóságát díjazzák.
2002-ben első alkalommal került kiírásra a Közoktatás Minőségéért Díj, mely kritériumrendszere szintén az európai Kiválóság Modellen alapul, azt az oktatás speciális területére adoptálva. Jól mutatja az önértékelés térhódítását, hogy szintén 2002-ben számos területen regionális (több megye összefogásával) illetve megyei minőség díjra pályázhattak a TQM területén kiemelkedő eredményeket elérő vállalkozások.
Hazánkban jó gyakorlat terjesztésére és a tapasztalatcserére lehetőséget adva működik a Nemzeti Minőség Klub, melynek tagjai a Nemzeti Minőségi Díjat valamint a IIASA-Shiba Díjat nyert szervezetek és egyének. 2006 nyarán emellett megalakult a Nemzeti Regionális Minőségi Klub is.

A IIASA-Shiba Díjról általában
Japán és az Amerikai Egyesült Államok után 1989-ben a világon harmadikként Magyarországon hoztak létre minőségdíjat a Teljes Körű Minőségirányításban (TQM) kiváló eredményeket elért szervezetek elismerésére.
1987-ben dr. Shoji Shiba professzor a IIASA (Nemzetközi Rendszerelemzési Intézet) nemzetközi szakértőjeként az akkori ipari miniszter felkérésére egy 10 tagú magyar csoporttal Cselekvési Programot dolgozott ki a TQM (Magyarországon: ÁMR - Átfogó Minőségvezetési Rendszer) bevezetésére a magyar iparban. A csoportmunka vezetéséért járó tiszteletdíját Shiba professzor és a IIASA felajánlotta a IIASA-Shiba Díj megalapítására, amely az Átfogó Minőségvezetési Rendszer bevezetésében kitűnt vállalatok, csoportok és egyének erőfeszítéseit ismeri el.
A IIASA-SHIBA Díjat az ÁMR bevezetés megkezdése utáni évben, 1989-ben adták át először. A díjat a minőségjavítási folyamatért vagy a folyamatban használható tapasztalatok terjesztéséért lehet odaítélni vállalati, csoportos és egyéni kategóriában. Az alapító a díjat 1996-tól az ipar és szolgáltatás mellett az egészségügy és az oktatás, majd 2001-től a közszolgálat területére is kiterjesztette.
A díj átadása igen fontos szakmai elismerést jelent a győztes szervezetek számára. A IIASA-Shiba díjas szervezetek igen gyakran élnek a díj adta elismerés, ösztönzés lehetőségével, pályázatok elbírálásánál előnyt jelenthet, illetve megadja a lehetőséget a szakmai szervezetekkel való gyorsabb, szorosabb együttműködésre.
A szervezetek e díj elnyerésével nagyot lépnek a magyar Nemzeti Minőségi Díj elnyerése felé. A szakemberek tapasztalatai szerint elmondható, hogy ez a továbblépés a legtöbb esetben sikerrel zárul.
A díj – eddigi története során – mindig is kiemelkedő szerepet jelentett a magyar minőségkultúra fejlesztésében. Kategóriarendszerével is elsősorban a távlatokba mutató ösztönzési rendszerekre koncentrált, mely folyamatosan segítette a nemzetközi trendekkel azonos, és számos esetben az európai gyakorlat előtt járó fejlesztések elindítását, ösztönzését.


 
 B-A-Z Megyei RFK Bűnmegelőzési Osztálya
/2006.11.07/

              

 

Ülésezett a Gazdasági és Idegenforgalmi Bizottság

                  

    November 6-án hétfőn tartotta első ülését az önkormányzat Gazdasági és Idegenforgalmi Bizottsága. Az ülésen a bizottság 18 különböző témát tárgyalt - tudtuk meg Erdős Tamástól, a bizottság elnökétől. A napirenden szerepelt az önkormányzati bérlakások díjainak módosítása, a panelprogram, a fürdő és a mellette lévő kemping jövő évi díjainak megállapítása. A napirend keretében a bizottság javasolja, hogy a családi kedvezmények körét a testület szélesítse ki a sárospatakiak számára azzal, hogy a gyermeküket egyedül nevelő szülők és gyermektelen házaspárok is jogosultak legyenek a kedvezményre. Az ülésen tárgyaltak még az önkormányzati üzlethelyiségek bérleti díjának módosításáról, Páterhomok vízellátásának problémájáról, és egyéb önkormányzati tulajdonú ingatlanokat érintő kérdésekről. A bizottság megismerte annak a piaci bérlakás építési programnak a feltételeit, amelynek elindításáról a remények szerint a képviselőtestület csütörtökön döntést hoz. Az egyéb ügyek között a bizottság tagjai tájékoztatót hallgattak meg a Szent Erzsébet év előkészületeiről, és az ezzel kapcsolatos önkormányzati feladatokról.

A bizottság tagjai:
Erdős Tamás a bizottság elnöke
Hutkainé Novák Márta képviselő
Saláta László képviselő
Stumpf Gábor képviselő
Lívják Emilia külső tag
dr. Szabó Irén külső tag


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.11.06/

              

 

Történelmi jelentőségű esemény a pataki református templomban

                  

    Zsúfolásig megtöltötte november 4-én a pataki nagytemplomot a Tiszáninneni Református Egyházkerület Ünnepi Közgyűlésére és Konferenciájára egybegyűlt 1500 presbiter és lelkész, valamint a Zsinat és testvér egyházkerületek képviselői, akik megemlékeztek az egyházkerület 50 évvel ezelőtti önkormányzatisága visszaállításáról, valamint neves előadók szóltak a szabadság eszményének keresztyéni és társadalmi vonatkozásairól. 1948-ban az államhatalom még meghagyta a pataki Kollégiumot az egyház kebelében, de mivel annak egyházi szellemiségét a marxista ideológia nem bírta elviselni, felszámolását "belülről" indította meg, az iskola egyház általi felajánlása kikényszerítésével. Az egyházkerület gyülekezetei és a felelősen gondolkodó lelkészek, professzorok a törvénytelenséget megakadályozni nem tudták, de kifejezték ellenvéleményüket, ami miatt Tiszáninnen önkormányzatiságát modernizáció címén megszüntették és "Debreceni püspöki fennhatóság" alá helyezték. Az ötvenhatos eseményeket követően sikerült visszaállítani az egyházkerületet, melynek tényeiről Dr. Dienes Dénes egyháztörténész professzor tartott előadást, aki nyilvánosságra hozott olyan tényeket, amelyről hosszúm évtizedeken át nem volt szabad beszélni. Dr. Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke a nemzeti gyásznapon olvasta fel a Református Egyház nyilatkozatát országunk mai helyzete megítélése tekintetében. Dr. Mészáros István nyugalmazott püspök, mint a nagy idők tanúja emlékezett meg személyes életútja tapasztalatain keresztül öt évtized eseményeiről. A díszvendégek köszöntő szavai után Tőkéczki László, Dr Mezei István, Dr Kádár Zsolt tartottak előadást, zárszóval Dr Hörcsik Richárd, Sárospatak polgármestere szolgált az egybegyűlteknek. Az ünnepi igehirdetést Csomós József püspök tartotta, Ábrám Tibor főgondnok a közgyűlés megnyitó beszédét tartotta meg.

 
 


További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2006.11.06/

              

 

Pirotechnikai termékekkel kapcsolatos előadás

                  

    A téli ünnepekkel kapcsolatos rendészeti feladatokra való felkészülés jegyében 2006. október 19-én pirotechnikai előadásra került sor a Sárospataki Rendőrkapitányságon. Az előadáson vendégelőadóként Kovács László pirotechnikus, meghívottként a sátoraljaújhelyi rendőrök, határőrök, pénzügyőrök és tűzoltók vettek részt nyilatkozta dr. Gaál Krisztián rendőr százados, igazgatásrendészeti osztályvezetője.

Az előadás fő témája volt, hogy 2006. október 01-től a 155/2003. Kormányrendelet a pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló jogszabály módosult, miszerint a játékos pirotechnikai termékek összetevői nettó hatóanyagtartalmának felső határa 3 grammról 7,5 grammra emelkedett. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy az egész évben engedély nélkül vásárolható (még Szlovákiában is) I. osztályba tartozó játékos termékek közé került több olyan termék is, ami korábban kis tűzijátékként (II. osztály) került forgalomba, s magánszemélynek a mostani jogszabályváltozásig csak minden év december 28-a és 31-e között volt megvásárolható. Aki Szlovákiában vásárol pirotechnikai terméket számítson arra, hogy ott nem egyezik meg a termékek osztályozása a magyar szabályozással. Szlovákiában alacsonyabb a játékos termékek (I.osztály) nettó hatóanyagtartalmának felső limitje, így az ottani II. osztállyal (kis tűzijáték) jelölt termékek közül több a magyarországi I. osztályba tartozik, s így azok egész évben szabadon vásárolhatók, a határőr sem veheti el. A beazonosításra kiinduló lehet az egységes csomagoláson termékenként feltüntetett nettó tömeg jelzése, pl. szlovák II. osztályos 5 grammos termék nálunk csak I. osztályos, így hazánkba egész évben behozható és felhasználható. Azonban Magyarországon osztályba tartozástól függetlenül semmilyen petárdát!!! nem szabad birtokolni, s felhasználni. Szabálysértési eljárás során az engedély nélküli birtoklás ötvenezer forintig, míg a felhasználás százezer forintig is büntethető. Petárdát csak pirotechnikus szakember közreműködésével lehet elműködtetni, pl. hanghatása miatt a mozifilmekben, s a szőlőben kárt okozó madarak elriasztására is alkalmazzák.
 


 
 Törő Gábor
/2006.11.06/

              

 

Használtruha adományozás összefogással

                  

    A Sárospataki Református Egyház Lorántffy Zsuzsanna Nőszövetsége összefogásban a Kiwanis Club sárospataki női csoportjával és a Családsegítő Szolgálat munkatársaival a piac területére hirdette meg november 3-ra az adományosztást. A piac asztalait beborító mintegy száz zsáknyi használt ruha adomány, mely magánszemélyek és intézmények felajánlásából gyűlt össze meglepően rövid idő alatt gazdára talált. A polgárőrök jelenléte nyugalmat és rendet biztosított, csak az adományelfogadási kultúra terén van még némi tanulnivaló. A legtöbben azok voltak, akik mértékletesen, a szükséges holmikat kiválogatva vették igénybe e segítséget. Voltak, viszont, akik gátlástalanul, másokkal nem törődve, válogatás nélkül "aratták" autójuk csomagtartójába tömve a ruhákat. S amikor az utánpótlás megérkezett, a segítő hölgy munkatársak kezéből a zsákot kiragadva részesítették magukat néhányan előnyben sok szegény ember és nagycsaládos orra előtt. Az ő érdekükben tesszük e tapasztalatokat közhírré, mert senkit sem korlátoztak a rendezők, hogy szükségei szerint részesüljön a szeretettel felajánlott és gondos munkával megszervezett adományokból. Bőség volt, nem kellett félni, hogy nem jut, ezért reméljük hogy néhányak méltatlan viselkedésükkel nem veszik el sem sorstársaik, sem az adományozók kedvét a további jótékonyságtól, melyre a jelek szerint egyre nagyobb szükség van. Az adományosztás ennek ellenére jó érzéssel töltötte el a rendezőket, hogy sokaknak tudtak segíteni, s mindezt összefogással vitték végbe, ezért köszönetet mondunk minden segítőnek, s reméljük Karácsony előtt újra lehetőség lesz bizonyítani, hogy Sárospatak valóban a kultúra és a szeretet városa.

 
 
Református Lelkészi Hivatal
/2006.11.06/

              

 

Serlegeket találtak az éjszakában

                  

    Az éjszaka folyamán a járőrök felfigyeltek egy három fős társaságra Sárospatakon a Kazinczy úton, akik nagy dobozokat és táskákat cipeltek – nyilatkozta Csoma László rendőr őrnagy, a közrendvédelmi osztály vezetője…
Az ellenőrzésük során a dobozokban különböző serlegeket, vízvezeték szerelési tárgyakat és egy pár focicipőt találtak. Arra hivatkoztak a járőröknek, hogy találták ezeket - ennek ellenére mindhárom személyt előállították a Sárospataki Rendőrkapitányságra. Ezt követően felderítették, hogy a Kazinczy úton az egyik iskolába törtek be ismeretlen személyek. A helyszínen megállapítható volt, az épületből ilyen tárgyak tűntek el. Így velük szemben az eljárás megindult.
 


 
 Cziczer  Katalin
/2006.11.06/

              

 

Tégy az erőszak ellen - segélykoncert Sárospatakon

                  

    Az elmúlt napok belpolitikai fejleményeinek kontrasztjától szinte alig láthatóvá halványult Szögi Lajos tragédiája, aki Olaszliszkán lincselésnek lett ártatlan áldozata. Helyesebb azonban elhalványulás helyett azt mondani, hogy kikerült a közérdeklődés fókuszából. A hírműsorokban is láthatóvá váló, tömegessé lett erőszak árnyékában még fontosabbnak tartjuk azonban, hogy az emberéletet követelő értelmetlen erőszak ne lehessen kiindulópontja az esztelen gyűlöletnek. Ezért, és főként az árván maradt család megsegítésére 2006. november 16-án (csütörtökön) a Sárospataki Sportcsarnokban (Árpád Vezér Gimnázium Sportcsarnoka) könnyűzenei 18.00-tól (22,30-ig) segélykoncertet szervezünk.

Az emlékkoncert könnyűzenei megemlékezésen részt vesz:
Kiss Katalin és a Kronos Együttes (a B.A.Z. Megyei tehetségkutató verseny győztesei) valamint Keresztes Ildikó, Balázs Ferenc, Varga Miklós és a Band, Vikidál Gyula, Kormorán Együttes, Kárpátia Együttes, valamint Nagy Feró és a Beatrice.

Jegyek elővételben Sárospatakon, A Művelődés Háza pénztárában, valamint a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központban kaphatók. Felnőttek részére 2000 Ft, diákigazolvánnyal 1000 Ft. A rendezvényre támogatójegyet is válthatnak, melynek ára szintén 2000 Ft.

A könnyűzenei megemlékezésről információkat Sárospatakon, A Művelődés Házában (+36-47 313 811) kaphatnak.

A rendezvény fővédnöke Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, valamint Dr. Ódor Ferenc, a BAZ Megyei Közgyűlés elnöke.
 


 
 Retzler Péter előadóművész, a segélykoncert szervezője
/2006.11.05
 

 

Rendőrségi hírek

                  

    Tovább folytatódik Olaszliszka fokozott rendőri ellenőrzése, ahol a rendőrök intézkednek is. A bűncselekmények az elmúlt időszakban a területen és körzetében továbbra sem történtek, de észlelnek a járőrök szabálysértőket, vezető engedély nélkül vezetőket, illetve lejárt műszaki engedéllyel közlekedőket. Ellenük szabálysértési eljárásokat indítottunk- nyilatkozta Nagy János rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…

Az elmúlt héten egy Miskolcról idevezényelt járőr a Sátoraljaújhelyi Bíróság által elfogató parancs hatálya alatt álló személyt igazoltatott és fogott el. Ezt a körözött személyt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A környékünkön viszont apróbb vagyon elleni bűncselekmények történtek, továbbra is sok a mobiltelefon lopás, ami általában a tulajdonosok hanyagságára vezethető vissza. A bűnügyi nyomozók egyéb ügyben tartott házkutatás, illetve intézkedés során az egyik bűnöző család lakásában olyan tárgyakat fedeztek fel, amelyek bűncselekmény elkövetéséből származhattak. Ekkor még nem voltak tisztában azzal, hogy hol követhettek el bűncselekményt. A közelmúltban megállapítást nyert, hogy a Sárospatak, Dobó utcán egy magánlakásba törtek be. Az azonosított, illetve megtalált tárgyak ebből a lakásból származnak. A lakás tulajdonosa a Dunántúlon lakik, a halottak napi időpontban érkezett vissza Sárospatakra, és ekkor észlelte, hogy a lakásába időközben betörtek. Az elkövetőkről el kell mondani, hogy több büntetőeljárás van ellenük folyamatban, büntetett előéletűek, az eddigi büntetések és felelősségre vonások nem nagy eredményt értek el velük szemben.
 


 
 Cziczer Katalin
/2006.11.05/

              

 

Őszi lomtalanítás

                  

    Sárospatakon az idén késő ősszel november 10-én (pénteken) történik az ingyenes lomtalanítás az egész város területén – nyilatkozta Kőszegi Bertalan, a Kommunális Szervezet vezetője.
FONTOS! Az ömlesztett anyagokat lehetőleg zsákolva kérik előkészíteni a szállításra! A szállítandó fölösleges lomokat szíveskedjenek a kora reggeli órákban, de leghamarabb a szállítást megelőző este az úttest széléhez kikészíteni!
Figyelem! Veszélyes hulladékot, építési törmeléket nem szállítanak el!
 


 
 /2006.11.05/

              

 

Ismét bálozunk!

                  

    A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Szülői Munkaközössége sok szeretettel meghívja Önt az iskola ALAPÍTVÁNYI BÁLJÁRA, melynek ideje 2006.
november 11. 19 óra.
Helye: Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium A talpalávalóról a hercegkúti PENTAGON együttes gondoskodik.
 


 
 /2006.11.04/

              

 

Megemlékezés az 1956-os forradalom 50. évfordulóján

                  

   2006. október 19-én a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája megemlékezést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából. Az ünnepség Kovács József vallástanár igehirdetésével kezdődött, majd a gimnázium diákjai irodalmi műsort adtak elő, melyben elhangzottak rádióbeszédek, versek. Meghallgattuk Nagy Imre 1956. október 30-án tartott beszédét, melyben bejelentette az egypártrendszer megszűnését. Tollas Tibor Október 23.és Nagy István Indul a pesti tüntetés című verse mellett, megismerkedtünk Gérecz Attila fiatalon elhunyt költő életével és Így bocskorosan című versével is. Az ünnepi beszédet Zöld Zsolt tanár úr tartotta, majd az ünnepség végén Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő ismertette az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának tiszteletére kiírt pályázatok eredményét és átadta a díjakat.
 


 
 


Református Kollégium Gimnáziuma
/2006.11.04/

              

 

500 év magyar történelme dalban-versben

                  

    Dinnyés József soron következő előadására november 14-én 18 órakor kerül sor, Hol vannak a többiek? Határon túl - címmel. A környező országokban és a diaszpórában alkotó költők énekelt versei. Az ART ÉRT Alapítvány közös rendezvénysorozata 2006 szeptemberétől 2007 júniusig.

"Nagyon szeretném a magyar költészet elmúlt ötszáz évéből idézni azokat a verseket, amelyek megráztak és kifejezőkészségem erősítették, szókincsem gyarapították. A XIX. század második felére fokozatosan leszoknak a költők a zene és a versszöveg szoros együttműködéséről. A beszélt szöveg, a ritmus, a rím és nem utolsó sorban a központozás, azaz az írásjelek használata kezdi elfoglalni a muzsika helyét. Feltételezzük, hogy a korabeli helyzetjelentés, a versek zenével illusztrált bemutatása és a régi idők felelevenítése újabb történelmi felfedezést nyújt a hallgatóknak.
Az alapoktatás és a középiskolai tanulmányok ismereteit, a történelmi regények, színpadi művek és filmek élményszerű emlékeit kiegészíti a tíz előadásból megismert nemzeti ismeret." - írja Dinnyés József, zeneszerző, előadóművész, „daltulajdonos”.  
 


 
 /2006.11.03/

              

 

A körzet tanítói tanácskoztak

                  

   Október 25-én szakmai tanácskozásra gyűltek a körzet tanítói a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába, melyet "Az íráskép javításának módja és lehetőségei" címmel szervezett Kőszegi Bertalanné szaktanácsadó.
A tanulók írásának javítása, javíttatása nem egyszerű feladat, hiszen a tanulók írástechnikájának fejlődése különböző ütemű. A tanító az egyes tanulók írásának folyamatos ellenőrzésével, írásszintjének pontos ismeretében képes a tervszerű fejlesztő munkára. Erre mutatott szemléletes példát Mészárosné Veres Katalin tanítónő a 3. c osztályban vezetett magyar órán.
A változatos, tudatosan felépített, jól motivált, hangulatos óra után Fülöp Mária tankönyvszerző számos útmutatással, ötlettel és új fogással gazdagította a jelenlévők ismereteit.
 


 
 /2006.11.03/

              

 

Országos versenyen vettek részt

                  

   Gyulán került megrendezésre 2006. október 20-21-én a VI. Simonyi Imre Országos Szavaló-, Versillusztrációs és Versmegzenésítő verseny, ahol szép eredményeket értek el Puskár Alexandra 9. A és Varga Bálint 9. E osztályosok, Református Kollégium és Gimnáziumának tanulói. A verseny programjainak keretében október 20.-án este, a gyulai Szentháromság kápolnában hallhattuk a versmegzenésítők produkcióit majd ezt követően, másnap került sor a versillusztrációs kiállítás megnyitójára a Karácsonyi János Katolikus Gimnáziumban. A programok záró eseményeként a szombat délutáni eredményhirdetésen, versenyzőink büszkén vehették át méltán megérdemelt díjaikat.
Eredményeikhez szívből gratulálunk!
 


 
 Református Kollégium Gimnáziuma
/2006.11.03/

              

 

Súlyos baleset a 37-esen

                  

    A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén 2006. november 3-án 18 óra körül a 37-es számú főút tolcsvai útkereszteződésében súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset történt - nyilatkozott Kocsis Péter rendőr törzszászlós, baleseti helyszínelő…

Egy Volkswagen típusú személygépjármű Tolcsva irányából haladt a 37-es számú főút irányába, és az állj - elsőbbségadás jelzőtáblánál nem állt meg, megállás nélkül behajtott a 37-es számú főútra, továbbhaladási elsőbbséget nem biztosítva a Miskolc irányából Sárospatak felé közlekedő Suzuki Swift típusú személygépkocsinak. A szabálytalan haladás következtében összeütköztek, melynek során a két gépkocsi az útról lesodródott, majd az útmenti árokban, illetve füves területen álltak meg. A baleset következtében két súlyos, illetve három könnyű sérülés történt. A baleset helyszínén büntető eljárási szemlét tartottak, a baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.
 


 
 

További képek >>>

Törő Gábor
/2006.11.03/

              

 

Az első díjat hozták haza Besztercebányáról

                  

    Mindig örömmel adunk hírt arról, ha valakik városunk jó hírnevét öregbítik. Ezúttal a katasztrófavédelmi versenyen szereplő gyerekeink szerezték meg nekünk ezt az örömet, a megyei majd a határainkon túli dicséretes szereplésükkel. Gratulálunk nekik és felkészítőiknek, elsősorban Alakszai Mihályné tanárnőnek és Kiss István polgárvédelmi alezredesnek.
 
     

  Kiss István polgárvédelmi alezredes: nagy megtiszteltetésnek érzem azt, hogy Sárospatakot a szlovákiai Besztercebányán megrendezett Polgárvédelmi
  Ifjúsági Versenyen, egy olyan csapat képviselte, amelyik rendkívül eredményesen szerepelt itt a megyén belül is, hiszen a megyei első helyezést ők
  nyerték el. Először fordult elő a megye katasztrófavédelmi ifjúsági versenyeinek történetében, hogy egy városból, az általános iskola és a
  középiskolai kategóriában is első helyezést érjenek el. Ez Sárospataknak sikerült, ami mindenképpen nagy örömmel és boldogsággal tölt el bennünket.
 

Alakszai Mihályné, mint a II. Rákóczi Ferenc Általános iskola tanára, 6. éve foglalkozom a gyerekek felkészítésével, hiszen sokszor értünk már el szép helyezéseket országos és megyei versenyeken. Nekem ez volt a második szlovák utam, amikor kísérhettem a gyerekeket, az úgynevezett Nemzetközi Katasztrófavédelmi Versenyre. A besztercebányai járás egyik nagyon szép városában volt a verseny, ahol 20 csapat volt jelen. Mi Borsod - Abaúj - Zemplén megyét képviseltük. Hét állomás volt, amelyeken tesztkérdések megválaszolása, egyéni védőeszközök használata, szennyezett területen való áthaladás, tűzvédelem, elsősegélynyújtás, térképtan és célba lövés légpuskával volt a feladat. Kb. 1,5 km volt a táv olyan területen, ahol a biatlon versenyeket, tehát a sí lövészetet tartják. Nagyon nehéz terep volt, de a gyerekek vették az akadályokat. Végül is szép eredményt értek el, hiszen elnyerték az első díjat. Büszke vagyok rájuk, és azt hiszem az iskolánk, és az egész város is büszke lehet a teljesítményükre.

A csapat tagjai:

Móricz Klaudia a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 8.a osztályos tanulója,ja.

 

Muha Bettina a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 8.a osztályos tanulója.

 

Molnár Attila, az Árpád Vezér Gimnázium 11.a osztályos tanulója

  
 

Nemcsák János, az Árpád Vezér Gimnázium 11.c osztályos tanulója,

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2006.11.02/
              

 

Terrorelhárító él közöttünk

                  

    Közeledett az október 20. Monos Árpád, a Sárospatakhoz tartozó Rózsás tanya lakója, beült az autójába az Argos nevű kutyájával és elindultak Svájcba, hogy rész vegyenek NATO által szervezett SWISS OPEN 2006, kutyás biatlon versenyen…

Azért nem sűrűn járnak ki Rózsásról - sőt még Magyarországról sem – erre a versenyre, hiszen Monos Árpád hazánkat egyedül képviselte ezen az embert - és kutyát – nem kímélő megpróbáltatáson. Ő viszont már nem először járt ott, ugyanis 23 éven át szolgált Budapesten terrorelhárítóként a rendőrség kötelékében, ahol a kutyás csoport vezetője volt. Így korábban rendszeresen részt vett már - több más mellett - ezen a versenyen is, amit kétévente rendeznek meg Svájcban. Miután nyugállományba vonult – tekintve, hogy felesége pataki származású – itt vettek tanyát, és úgy gondolta, hogy az edzettsége még megvan hozzá, miért is ne folytathatná a versenyzést.
A versenyről elmondta, hogy több kategóriában szervezik, van katasztrófakutyás, járőrkutyás, robbanóanyag-kábítószer kutyás, és ami az egyik leglátványosabb, a kutyás biatlon, ahol 10 km-es pálya van a hegyek közt kijelölve. Ezen 40 akadályt kell leküzdeni. Patakokon kell átkelni, kúszófolyosóban mászni, lőni, lövészgödröket kerülgetni, hegyre föl, hegyről le, mély gyöngykavicsban futni, a kutyát felvenni vállra, azzal autógumikban lépkedni. Az egész pálya egy harckocsi és terepjáró autóknak a gyakorlópályája, amit a kutyával végigcsinálni, nem egy egyszerű dolog.
17 ország 400 résztvevője vett részt a versenyen, a biatlonban 130-an indultunk. Én, a 40 év fölötti korcsoportban a 23. lettem. Nem olyan kimagasló ez, öreg már a kutya és én is. Én 47 éves vagyok, a kutyám, a malinois pedig 8 éves. A kutyával ez egy közös teljesítmény volt – mondta szerényen a volt kommandós.

Nyár óta laknak Rózsáson, jól érzik itt magukat. A felesége a lovakkal szeret foglalkozni – bár még csak egy csikójuk van - ő pedig a kutyákkal. Nem bánták meg, hogy leköltöztek Budapestről, itt azzal foglalkozhatnak, amit szeretnek, és úgy érzik, befogadták őket. A kisfiuk Patakon jár iskolába - az alma nem esik messze a fájától - ő karatézik, és már az ő fala is tele van oklevelekkel…

Köszönjük, hogy a lakásán készített fotókon kívül a fotóalbumából is válogathattunk!
 


 
 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2006.11.01/

              

 

Halottak Napja - szemerkélő esőben

                  

    A hűvösre, esősre fordult idő ellenére városunk temetői környékén nagy volt a forgalom a nap folyamán. Sokan már napközben meggyújtották az emlékezés gyertyáit, s álltak meg összekulcsolt kézzel elhunyt szeretteik sírja előtt. Szerencsések voltak, akik közel lakva tegnap - még jobb időben - díszítették fel a sírokat, mert ma reggelre nem fagyott, a virágok szépek maradtak. Akik az utolsó napra, elsejére hagyták a virágosítást, bő választékban találtak krizantémokat a piacon és a temetők bejáratánál.

 
 /2006.11.01/