Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2006.december
 

Óévbúcsúztató koncert a Károlyi Kastélyban

                  

   December 30-án este, a fűzérradványi Károlyi-kastélyban Óévbúcsúztató koncertet rendeztek, a melyen Czili Mátyás, Fűzérradvány polgármestere és dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, a rendezvény védnökei köszöntötték a vendégeket…
A zenekedvelő közönség számára a „A zene bűvöletében” címmel a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Kamaraegyüttese adott koncertet, ami utána a Bodnár Pincészet kiváló borainak kóstolása következett. Az est további részében pedig a Trió Bridge Jazz műsorában gyönyörködhettek, majd a Huszár Panzió által készített, hegyközi vacsora várta a vendégeket.
 
  Immáron 8. alkalommal tartjuk Fűzérradványon a Károlyi-kastélyban az óévbúcsúztató koncertünket. A ma este fővédnöke gróf Károlyi László, aki az egykori - a háború előtti - tulajdonosa volt ennek a kastélynak – nyilatkozta Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. A Fűzérradványért Alapítvány által megszervezett koncertek bevételét a kastélypark folyamatos felújítására fordítjuk. 8 évvel ezelőtt egy hagyományt teremtettünk azzal, hogy mint régen, a XIX. és a XX. században, a háború előtt, itt gyakran voltak nagykoncertek, s mi szerettük volna ezt a hagyományt feléleszteni. Az est első részében mindig térségbeli, zempléni művészeket szólaltatunk meg, a másik részében pedig országos hírű művészeket. Az elmúlt 8 év során nagyon sok művész megfordult már itt. A két koncertrész között borkóstolót tartunk, hiszen Zemplén hungarikuma a tokaji bor, ezért minden alkalommal meghívunk 1-1 kiváló borászt. Jelen esetben Bodnár Sándort, a Bodnár Pincészet tulajdonosát hívtuk meg, aki kiváló borokat mutat be. A koncert után hegyközi vacsorára hívjuk a vendégeket a Huszár Panzió Étterem készítésében, s így válik teljessé a művészetek élvezete. Minden, amit szolgálunk az itt, az térségbeli termék, így különösen szeretnénk ezzel egy olyan hagyományt folytatni, hogy Budapestről és a távoli vidékekről idelátogatóknak vendégcsalogató legyen. Egyrészt azért szerveztük ezt az óévbúcsúztatót, mert mindenki újévet köszönt. Mi búcsúztatunk.

Másrészt, pedig a Hegyköz, Zemplén térsége leginkább nyáron látogatott és a művészeteket leginkább nyáron kedvelik, gondolok itt pl. a Zempléni Művészeti Napokra. A tél holtszezon, ezért próbáljuk felhívni ezzel az óévbúcsúztató koncerttel, a távoliak figyelmét arra, hogy Zemplén télen is szép, és már nem csak a térség, a vidék vonzza a látogatókat, hanem vannak események is. Így minden alkalommal a hegyközi ételeket is, mint hungarikumot mutatjuk be az idelátogatóknak. A bejáratnál ugye hegyközi, kiváló pálinkával, és hegyközi asszonyok által készített kiváló, 2-3 fajta pogácsával kínáljuk a vendégeket. Természetesen a Tokaji borok és a hegyközi, a nyíri alma-körte mellett fontos, hogy olyan jellegzetességet adjunk a zempléni konyhának, ami másutt nincs. Ezek az ételeink azt bizonyítják számunkra, hogy a művészetek nem csak a zenét, a költészetet, az éneket jelentik, hanem ezt a bornak a művészete és kulináris, gasztronómiai művészetek teszik teljessé. Végül ennek az estének van egy olyan célja is, hogy együtt búcsúzunk az óévtől, együtt hegyköziek, újhelyiek, patakiak az idelátogatókkal, hegyköz szerelmeseivel Budapestről, Miskolcról, akik minden évben egyre többen jönnek a távoli vidékekről. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni Zemplén turizmusának a fellendítéséhez.

  Nagyon örülök neki, hogy VIII. alkalommal is sikerült megrendezni az Óévbúcsúztató koncertet. Annak idején ezt még Fűzérradvány Önkormányzata kezdeményezte, majd később átvette a Hegyközi Településszövetség – tette hozzá Czili Mátyás Fűzérradvány polgármestere, az alapítvány elnökhelyettese. Aztán megalakult a Fűzérradványért Alapítvány, melynek Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő az elnöke, és ez vette át a szervezést. Ezzel tulajdonképpen hagyományt teremtettünk, és reméljük, hogy ez a hagyomány nagyon sokáig fog élni. Elsősorban a törzsvendégek szoktak visszajárni, de vannak, akik ma, vagy egy-két éve jöttek el ide először, a Károlyi-kastélyba. Ez egy csodálatos hely, a kastély vonzza az embereket. Remélem, a jövőben is így lesz ez. Annak örülnénk, ha ez a kastély valahol hasznosítva lenne, és sok munkahelyet teremtene, megélhetést biztosítana a hegyközi emberek számára.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.12.31./
 

 

Nyugdíjba ment a legidősebb járőr

                  

   Nyugállományba vonul Borsod-Abaúj-Zemplén megye legidősebb járőre, Molnár Sándor rendőr főtörzszászlós. Nyugdíjba vonulása alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője dicséretben és jutalomban részesítette, melyet rövid házi ünnepség keretében Ruszkai József rendőr ezredes, gazdasági igazgató adott át a Sárospataki Rendőrkapitányság járőrvezetőjének….
A rendőri munka szeretete, a hivatástudat tartott ezen a pályán. A rendőri testület olyan, mint egy nagy család, ez egy csapatmunka, itt egyedül nem lehet dolgozni – vallott a munkájáról Molnár Sándor rendőr főtörzszászlós, járőrvezető. Egymás munkáját kell segíteni, csak így lehet eredményt elérni. Arra a kérdésünkre, hogy a milyen tevei vannak a jövőre nézve, elmondta, hogy különösebben, a nyugdíj mellett nem akar munkát vállalni, csak kertészkedni szeretne, hobby szinten.
A sokat tapasztalt rendőr a legemlékezetesebb szolgálatai közül felidézett néhányat:
2005 szilveszterén riasztott bennünket a kapitányság ügyelete, hogy egy személy három gázpalackot vitt be a lakásába és fel akarja robbantani. Kimentünk a helyszínre, Sárospatakon a Borsi utcába. Valóban, fedte a valóságot a bejelentés, ki voltak nyitva a gázpalackok, a vezetékes gáz is, teljesen tele volt a lakás gázzal. Elzártuk a gázpalackokat, a vezetékes gázt is, és kerestük a személyt, akit bent nem találtunk. Kimentünk az udvarra és láttuk, hogy a lakás meghosszabbított részénél a szerszámosban, ott lóg valaki kötélen. Gyorsan odamentünk, a kést elővettem a járőrtársam közben megfogta a személy lábát, mivel az lógott a levegőben. Egyik kezemmel segítettem megtartani, a másikkal pedig elvágtam a kötelet, így a személyt sikerült megmentettük. Volt a 36 év szolgálat során több élményem is, ami nagyon emlékezetes volt. Többek között 1989- 90-ben egy év leforgása alatt 25 betörő elfogása történt meg, közülük többen éjszakai betöréseket követtek el, lakásokba, pincékbe, boltokba hatoltak be. A legutóbbi elfogás 2006. december 28-án este, fél nyolc körül történt, amikor kimentem az állomásra ellenőrizni, ahol láttam egy gyanúsan mozgó személyt, aki már régebbről ismerősnek tűnt. Az igazoltatás alkalmával az ügyeleten keresztül megnézettem, a körözési nyilvántartó szerint a személyt körözték. Fogolyszökés miatt elfogató parancs volt ellene kibocsátva. Elfogtam, a kapitányságra előállítottam, majd a Sátoraljaújhelyi Fegyháznak átadtuk a személyt.

December 29-én este az utolsó szolgálatát kezdte meg, amikor Hercegkútra kellett menniük a járőrtársával egy lakástűzhöz, ahol egy idős hölgy volt bezárkózva. A mentősökkel közösen sikerült a nénit kihozni a szobájából, akit a mentősök a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállítottak. Szerencsére nem sérült meg az idős hölgy. Ezt követően ismét izzani kezdett a padlástér a lakóházon, melyhez visszahívták a tűzoltókat. A sikeres tűzoltást követően visszatértek Sárospatakra, ahol a meghatározott feladatukat hajtották végre. Így többek között ellenőrizték a gépjárműveket, melynek során a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt bírságot is kiszabott.
 
  Molnár Sándor rendőr főtörzszászlós 1971. március 1-jén, vagyis 35 évvel ezelőtt kezdte meg hivatásos rendőri szolgálatát a Miskolci Rendőrkapitányság járőreként. A Sárospataki Rendőrkapitányságon 1975-ben lépett először szolgálatba, és azóta is ugyanott tevékenykedett járőrvezetőként – nyilatkozta
Nagy János
rendőr alezredes, a kapitányság vezetője. December 30-án vonult szolgálati nyugállományba, 57 éves korában. Megállapítások szerint Magyarországon ő a legidősebb rendőr, aki járőrként ilyen szép kort megélt a rendőrség kötelékeiben, illetve ilyen hosszú időszakot dolgozott végig. Manapság az a jellemző a magyar rendőrségre, hogy egy bizonyos középkorosztály hiányzik a rendőri állományból. Így nagyon ritka az olyan rendőr, aki rendőr járőrként 1971 óta mindig közterületen teljesített szolgálatot. Hogy a munkáját elismerték, ezt támasztja alá az a tény is, hogy a Köztársasági Érdemkereszt bronz fokozatát is megkapta néhány évvel ezelőtt. Ezen kívül számos elismerésben részesült. Igazi közterületi rendőr volt.
 

  Amikor a veterán járőr december 29-én este 8 órakor az utolsó szolgálatát elkezdte, az ügyeleten dr. Hörcsik Richárd polgármester várta, egy díszesen címkézett üveg barackpálinkával – amit természetesen nem bontottak fel a szolgálat előtt.
Hogy egy 36 éven át közterületi szolgálatot ellátó rendőr, Molnár Sándor főtörzszászlós az utolsó szolgálatát látja el, ez nagy dolog városunk életében – nyilatkozta Hörcsik Richárd polgármester, hiszen mindenki ismeri Sárospatakon. Nem csak Zemplénben, hanem országosan is ő az egyetlen olyan rendőr, aki 36 évet egyfolytában az utcai járőrszolgálatban eltöltött. Én, mint a város polgármestere szeretném megköszönni ezt a szolgálatot, amit ő a város polgárainak biztonsága érdekében tett. Talán vannak, akik kellemetlenül emlékeznek vissza arra, ha velük szemben is intézkedett - ez is hozzátartozik a történethez. Ugyanakkor mégis, ők azért vannak szolgálatban, hogy a mi biztonságunkat védjék és őrizzék. Ő valóban, az elmúlt 36 év alatt szolgált és védett. Ezt szeretném megköszönni ezzel az egy apró kis ajándékkal.

  Molnár Sándor neve fogalommá vált az évtizedek során - főleg a szabálysértők – körében, tette hozzá a jellemzéséhez közvetlen felettese, Csoma László rendőr őrnagy, közrendvédelmi osztályvezető.
Kistarcsán végezte a tiszthelyettes iskolát, ami után az összes elérhető rendfokozatot elérte. 1999 óta volt főtörzszászlós. Járőrként kezdte, most gépkocsizó járőrvezető, aki folyamatosan közterületi szolgálatot is adott. Ennyi idő alatt hatalmas személyi és helyi ismeretre tett szert. Emellett érettségi vizsgát tett 1983-ban, ami után az első érettségizett járőr volt. Tanulást folytatta, 1987-ben német nyelvből tett alapfokú nyelvvizsgát. A mostani fiatalok közül sem sokan vannak, akik ennek eleget tettek. A fizikai kondíciója ma is kiváló. 50 éves korától már nem lett volna kötelező megcsinálnia a fizikai felmérőt, ennek ellenére ezt ő minden évben felvállalta, és mivel itt már nincs kategória, hogy mit kell teljesítenie, a 40-50 éves korosztály paramétereivel mérve is mindig kiválót hozott.
Az egyik legmagasabb számú intézkedést hajtja végre évről-évre. 1991-től meghatározó az intézkedések számában a rendőrkapitányságon, mégis elvétve jön be panaszos, hogy az intézkedéseit megreklamálja. Eddig olyan panasz nem volt, aminek lett volna alapja, hogy valakivel szemben jogtalanul intézkedett volna, az elmúlt 14-15 évben. Egy nagyon nyugodt, megfontolt ember, akit kapkodni sose láttunk. A jogszabályok ismeretében is mindig naprakész volt.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.30./
 

Nagyobb szerepet kap a Többcélú Kistérségi Társulás

                  

   A következő évi munkatervekben szorosabb együttműködést szeretnénk kialakítani a Többcélú Kistérségi Társulás tagjai – önkormányzatok – között, ami érinti a közoktatást, a szeptember elsejétől változó normatívák miatt, az egészségügyi ellátást, valamint a szociális ellátást. Ez együttes pályázatok benyújtását is lehetővé teszi majd – nyilatkozta dr.Hörcsik Richárd polgármester, a társulás elnöke…

A következő évvel kapcsolatban nagyon fontos, hogy - azzal együtt, hogy új helyre költözött a kistérségi iroda - megújult erővel készüljenek a munkatársak a pályázatokkal kapcsolatban, hiszen egyedüli költségvetési kiegészítési lehetőségünk a pályázatok megírása, ill. elnyerése. Mindenféle lehetőséget szeretnénk megragadni, különösen ami a közoktatás feladatellátását illeti. Ezekben minden egyes pályázatot szeretnénk kihasználni azért, hogy azokat a feszültségeket, amiket a következő évi költségvetés jelent minden az önkormányzatok, s így a kistérség számára, ezeket a problémákat együttesen orvosolni tudjuk. A végén, a társulási tanács tagjait egy ebédre hívtam meg, ahol megköszöntem az elmúlt évi munkát. Ezen a társulási tanács tagjai, a polgármesterek és jegyzők, valamint a hivatali munkatársak vettek részt.
Az első ľ évi beszámoló, utána a vidékfejlesztési menedzser beszámolóját hallgattuk meg, aztán a 2007 évi költségvetési koncepciót, majd a 2007. évi munkatervet, ami nagyon fontos volt.
Különös tekintettel a 2007. év során ellátandó feladatokra, amelyeket vállalta a Társulás:
- Közoktatási intézményi feladat
- Közoktatási szakszolgálati feladat
- Belső ellenőrzési feladat
- Mozgókönyvtári feladat
- Egészségügyi feladat
- Környezet – és természetvédelem, valamint hulladékkezelés
- Területfejlesztés

Az egyebek között lehetőségként vetődött fel a csatlakozás a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Szövetségéhez – ezt elvetettük. A foglalkoztatási paktummal kapcsolatos tájékoztatás egy pályázati lehetőség, amivel majd élni fogunk. A Reader plusz programmal kapcsolatosan tájékoztatót hallgattunk meg, hogy az elmúlt időszakban milyen hibák miatt nem sikerült a hiánypótlással sem megnyernünk ezt a pályázatot, ami közel 100 millió Ft pályázati pénz jelentett volna. Meghallgattunk Pongrácz László irodavezető tájékoztatását, az új irodába költözéssel kapcsolatban felmerült berendezések pótlását illetően, valamint tájékoztatást hallgattunk meg a lehetséges Pannon Flottához való csatlakozásáról a kistérségi polgármestereknek.


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.12.30./
 

 
 

Köszöntsük együtt az Újévet!

                  

   A város minden polgárát hívjuk Szilveszter éjszakáján a Szent Erzsébet térre, ahol 23.30-kor kezdődik a gyülekezés egy közös újévköszöntésre. A város vezetése szeretné megvendégelni a város polgárait egy kis forralt borral és pogácsával, valamint 2 tűzkosár lesz felállítva, ahol melegedni lehet – tolmácsoljuk dr. Hörcsik Richárd polgármester meghívását…

Pontban 24 órakor megszólalnak az új évet jelző harangok a város minden templomában és Himnusz eléneklésével együtt köszöntjük az Újévet. A Himnusz után következik a sárospataki történelmi egyházak lelkészeinek egy rövid – 10 perces – liturgiája, amivel köszöntik az új esztendőt és megáldják a város polgárait. Ez után pár percben elhangzik egy nagyon rövid polgármesteri köszöntő, ami után pedig a testület tagjai, a jelenlévő polgárokkal együtt köszöntik az Újévet pezsgővel, forralt borral. Az ilyen újévköszöntő összejövetel pl. Szekszárdon, Egerben, de külföldön - Európa számos városában - is régi hagyományra tekint vissza. Ez is azt a célt szolgálja, hogy a város polgárai érezzék, hogy összetartozunk, hogy lehetőségeinkhez képes odafigyelünk rájuk, érezzék azt, hogy Sárospatak a miénk, mi pedig - a város képviselő-testületével – a városért vagyunk.


 
 
/2006.12.30./
 

 

Hó - virág

                  

     A körömvirág bizonyult a legkitartóbbnak a szabadban levő nyíló virágok sorában, mely 3 nemzedéket nevelt ki 2006-ban a református templom tövében. Megküzdött a néhány napja jött fagyokkal, és ki akarja bírni a szünidejüket töltő gyerekek nagy örömére megérkezett havat is.
  Túlélésből jeles. Jó lesz tanulni tőle.

 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2006.12.29./
 

 

A közlekedők figyelmébe!

                  

    Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt órákban hulló csapadék okán - a balesetek megelőzése érdekében - a rendőrség fontosnak tartja óvatosabb, megfontoltabb haladásra inteni a közlekedőket.
Személyi sérüléssel járó közlekedési balesetnél pénteken reggel 1 esetben intézkedtek megyénk útjain a rendőrök. Anyagi káros közlekedési balesethez ez idáig 5 esetben tettek bejelentést, és kértek rendőri intézkedést – küldte felhívását Kompoltiné Jakab Ilona rendőr őrnagy…
Tanácsaink az autósok részére:
- az ablaktörlő – az elhasználódott nem töröl, csak maszatol, zavarva a jármű vezetőjét az amúgy is rossz látási viszonyok közepette a „tisztán látásban”,
- az akkumulátort a pólusok és vezetékek állapotát ne felejtse ellenőrizni, ha pedig huzamosabb ideig nem használják az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni;
- a téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani,
- a síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél, ezért hívjuk fel ez úton is a figyelmet a követési távolság betartására, az irányjelzők használatára!,
- a csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +6 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes is lehet,
- heves hóesés vagy hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét célszerű még otthon kipróbálni, ha úgy tetszik begyakorolni hogy ez a folyamat ne okozzon problémát a dermesztő hidegben.
Indulás előtt tájékozódjanak az út- és forgalmi viszonyokról.
Kérjük a gyalogosokat, hogy az úttestre lépés előtt legyenek körültekintőbbek, hiszen a havas, jeges felületen a járműveknek sokkal hosszabb fékútra van szükségük a biztonságos megálláshoz..
Akik eddig kerékpárral vettek részt a közlekedésben hagyják otthon járművüket, egyéb módón induljanak el úti felé, hiszen ilyenkor még a négykerekűek is, instabillá válnak.
Ezen alapvető szabályok és tanácsok betartásával minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata még a kritikusabb - téli időszakban, a csúszós, havas felületű útszakaszokon való közlekedéskor is.

Kérjük a körültekintően, óvatosan és figyelmesen közlekedjenek!


 
 

Kompoltiné Jakab Ilona rendőr őrnagy
/2006.12.29./
 

 

Hollóházi porcelánok a Polgármesteri Hivatalban

                  

   A Polgármesteri Hivatal arculatváltásának egyik lépése, hogy igen sok külföldi vendég fordul meg az Önkormányzatnál. Ezért a város jelképét, a címerét hordozó készlet egy fontos reklámhordozója lehet a városnak – nyilatkozta dr. Hörcsik Richárd polgármester, miután a teás és kávés készletet megkaptuk Hollóházáról…

A Hollóházi Porcelángyárral való jó együttműködésünk eredményeképpen kaptuk ezt a készletet. Ez egy jó befektetés a porcelángyárnak is, hiszen különösen a Szent Erzsébet év alkalmával nagyon sokan megfordulnak itt, s bizonyára megfogják nézni, hogy hol készült ez a szép készlet. Nekik ez egy reklám, nekünk pedig emeli a Polgármesteri Hivatal vendéglátásának színvonalát.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.28./
 

 

Hagyjuk szabadon a mozgáskorlátozottak parkolóhelyeit!

                  

     A B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság és a fogyatékkal élő emberek regionális társadalmi szervezete között 2005. november 15-én együttműködési megállapodás aláírására került sor. A fogyatékkal élők felvetették problémaként azt, hogy a közterületi parkolókban, a részükre fenntartott és a közúti jelzőtáblával illetve útburkolati jellel ellátott helyeket gyakran arra illetéktelenek - a mozgáskorlátozottak külön engedélye és jelzése nélkül - veszik igénybe gépjárműveikkel – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados…

A Sárospataki rendőrkapitányság is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a mozgáskorlátozott parkolóhelyeknek érvényt szerezzen azért, hogy ott az arra jogosultak parkolhassanak. A Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei mind a közrendvédelmi, mind a közlekedési osztály beosztottai visszatérően és fokozottan ellenőrzik a mozgáskorlátozott parkolókat, ellenőrzik az ott parkoló gépkocsikat, hogy azt arra jogosult személy használja-e. A napi szolgálat során visszatérően ellenőrzik a mozgáskorlátozottakat szállító járművek számára fenntartott várakozóhelyeket, s a szabályszegőkkel szemben első esetben helyszíni bírság kiszabását alkalmaznak, ha ugyanaz a személy visszatérően követi el, akkor pedig szabálysértési feljelentést tesznek.


 
 Törő Gábor
/2006.12.28./
 

 

Ünnepi nagytakarítás az ÁVG-ben

                  

      December 20-án délután az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanulói intézményük falainak megtisztításával készültek az ünnepre. Immár hagyomány, hogy a diákok évente két alkalommal hófehérré varázsolják a lépcsők és a folyosók falait. Idén először a karácsonyt megelőző napokban került sor erre az akcióra, hiszen az év egyik legcsodálatosabb ünnepére készülve az emberek kitakarítják és feldíszítik otthonaikat, hogy mindenki kívülről és belülről megtisztulva várja a kis Jézus születését. 656 diáknak az év nagy részében második otthona az iskola, s ennek az otthonnak is illik tisztán köszönteni a karácsonyt.
  


 
 

További fotók >>>


/2006.12.28./
 

 

Bolti betörés karácsony éjjel

   

   Olaszliszka községbe érkezett népes rokonainak meglátogatására a Bodrog-közből egy állampolgárunk. Nagyon zavarta, hogy anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy karácsonyi ajándékokkal kedveskedjen vendéglátóinak, ezért arra az elhatározásra jutott, hogy 2006. december 24-én 01:30 órakor meglátogatja a település egyik boltját…

Bevásárló kosár helyett csavarhúzót és a hidegre tekintettel kesztyűt is vitt magával. Nem nagyon zavarta, hogy az üzlet nem éjjel-nappal nyitva tartó, gyakorlott mozdulattal feszítette le a rácsot, majd az ablakon keresztül sikeresen bejutott az árú térbe. Ital, édesség és dohányárukkal jól telerakta a táskákat, és távozáskor még magához vette a töltőre felhelyezett mobiltelefont is. Nemsoká örülhetett a bőséges zsákmánynak, mert a rendőrök az ünnepek alatt is tették a dolgukat.
 


 
 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Iroda
/2006.12.28./
 

 

Jutalmazás a karácsonyi ünnepség után

                  

   A II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóinak a Művelődés Házában volt megtartva a meghitt karácsonyi ünnepség. A színpadon kicsik és nagyok egyaránt szerepeltek Sóstói Andrásné és Goreczky Gáborné vezetésével.
A színvonalas, szívet melengető versek és dalok után a Korszerű Oktatásért Alapítvány által meghirdetett karácsonyi ajándékkészítési pályázat jutalmazása volt. Évfolyamonként a legötletesebb, legszebb, legkreatívabb munkadarabokat készítő tanulókat jutalmazták. A jutalmakat Zérczi László igazgató és Ladomerszky Lászlóné igazgató-helyettes adták át.


 
 

További fotók >>>


/2006.12.27./
 

 

Karácsonyi Ünnep a Kincskereső Óvoda-Bölcsődében

                  

   Intézményünkben régi és szép hagyomány az adventi időszakban az Óvodai karácsony ünnep. Az advent a várakozás időszaka, melyben érzelmileg előkészülünk a karácsonyra. Ebben a készülődésben a gyerekek az óvónénik meséin keresztül megismerik a kis Jézus születésének történetét – számol be az óvodai karácsonyról Demblovszkyné Szabó Judit óvodavezető…

A betlehemes játékban Ők maguk is eljátsszák Mária és József útját, az angyalok és pásztorok örömét Jézus születésekor. Szép karácsonyi énekek éneklése közben finom mézeskalácsokat, mákos –diós beiglit sütnek, várakozással készítik szüleiknek apró ajándékaikat.
A karácsonyvárás egyik kedves színfoltja a közös ünneplés, amikor is a zsibongóban együtt énekelünk, verselünk. Az éven a Nyuszi csoport betlehemes játékában gyönyörködtünk. A gyerekek visszatérve a csoportokba aztán örömmel bontogathatják az ajándékokat. A játékok jelentős részét a jótékonysági bazár bevételéből tudtam megvenni, mely a szülők, nagyszülők segítségével nagyon sikeres volt, amit köszönök mindenkinek.
Csoportjaink másik kedves hagyománya, hogy estére meghívják a szülőket, közös ünneplésre. A gyerekek boldogan kínálgatják az együtt készített finom süteményeket, majd eljátsszák a betlehemes játékot. Ez az Ő karácsonyi ajándékuk szüleiknek.


 
 

További fotók >>>


/2006.12.27./
 

 

Ellenőrzik az árusokat

                  

   A Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője Nagy János rendőr alezredes a kapitányság illetékességi területére fokozott ellenőrzések megtartását rendelte el a tiltott pirotechnikai eszközök árusításának, forgalmazásának, használatának visszaszorítására - nyilatkozta Jenei János rendőr őrnagy, közrendvédelmi osztályvezető helyettes...
Akció célja a vasúti pályaudvarok, autóbusz pályaudvarok ellenőrzése, a jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodó külföldiek, jogtalan kereskedelmi tevékenységet folytatók kiszűrése, valamint a petárdák és egyéb pirotechnikai termékek árusításának, forgalmazásának, használatának megakadályozása. Az idén a petárdák használata még szilveszterkor is tilos.
Az akcióban a közrendvédelmi és közlekedési járőrök, polgárőrök, határőrök és a Vám és Pénzügyőrség munkatársai vettek részt. A közlekedésrendészeti osztály beosztottjai a hét folyamán folyamatosan ellenőrzik a gépjárművek sebességét, amikor igyekeznek a gyorshajtókat kiszűrni, növelve ezzel a közlekedés biztonságát. Fokozottan ellenőrzik a biztonsági övek használatát és a gépjárművek műszaki állapotát is. Felhívják a gépjárművezetők figyelmét a téli gumik használatára.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.27./
 

 

Ajándék a polgárőrségtől

                  

   Sárospataki Polgárőr Egyesület gyűjtési akciót kezdeményezett a városban a rászoruló sárospataki nagycsaládosoknak. A gyűjtés sikerrel járt, ezért felvettük a kapcsolatot a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolával – nyilatkozta Klima János, a polgárőrség vezetője…
Megkerestük az iskola igazgatóját, aki örömmel fogadta kezdeményezésünket. Az adományokat kiegészítettük családonként 2-3 csomag szaloncukorral. Olyan nagycsaládosok is megjelentek, akik 7 gyermeket nevelnek. Az adományokért nagyon hálásak voltak. Az örömteli arcokat látva és a köszönetüket hallván elhatároztuk, hogy a jövőben is ott segítünk a nagycsaládosoknak, ahol tudunk. Ezúttal mond köszönetet a Sárospataki Polgárőr Egyesület Sárospatak minden polgárának, akik adományukkal hozzájárultak a nagycsaládosok karácsonyi terheinek enyhítéséhez.
 
  Nagyon szokatlan, érdekes, de ugyanakkor roppant értékes kezdeményezésnek lehettünk tanúi, hiszen a Polgárőrség vezetőjének kezdeményezése talált partnerre a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatójában és tanári karában – tette hozzá Aros János alpolgármester…
Ennek az összefogásának köszönhető, hogy karácsony előtt néhány nappal - talán karácsonyi ajándéknak nem is mondható - hétköznapi szükségleteket kielégítő ruhadarabok kerültek kiosztásra az arra rászorulók között. A karácsonyra való tekintettel talán ez most nagyobb hangsúlyt kapott, megtöltődött melegséggel. Reméljük mindenki talált magának megfelelő ruhaneműt, amit haza tudott vinni. Főleg a nagycsaládosok kerültek meghívásra, ezzel is segítették őket és kellemesebbé tették a karácsonyukat.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.12.27./
 

 

Karácsonyi készülődés a Mese óvodában

                  

   
   „ Karácsonyi készülődés” címmel játszóházat tartottak a sárospataki Mese Óvodában. A szülők, az óvodás gyerekek és testvéreik együtt vehettek részt az eseményen. Közösen készítettek asztali díszeket szalmából, fenyőágból, termésekből – tájékoztatja az olvasókat Lendvainé Szendrei Ági, az óvoda vezetője.
Vágtak, hajtogattak papírból, az ügyesebb kezűek varrással díszítettek képeslapokat. Kicsik és nagyok együtt sütötték a karácsonyi mézest, és fogyasztották el a játszóház végén. A rendezvény alatt ruha- és játék vásár zajlott. A kapható díszeket és játékokat a szülők készítették munkadélután keretében az óvoda dolgozóival együtt. A vásár bevételét egy digitális fényképezőgép vásárlására fordítják.
A hangulatos délután az óvoda előkertjében a ” nagy fenyő „ alatt ért véget, ahol gyertyák, csillagszórók mellett közösen karácsonyi dalokat énekeltek.
 


 
 

További fotók >>>


/2006.12.27./
 

 

Karácsonyi hangverseny az ÁVG-ben

                  

   Nagyon nehéz megszólalni egy ilyen karácsonyi hangverseny után, amikor az ember szíve telítődik a karácsony hangulatával - kereste a szavakat a színvonalas karácsonyi műsor után Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium igazgatója…

Én úgy gondolom, hogy az ÁVG diáksága, tantestülete és dolgozói úgy élnek nap mint nap, mint egy nagy család. A karácsony pedig a család ünnepe és úgy gondoljuk, hogy minden évben úgy kell elköszönnünk egymástól a két ünnep előtt, hogy ismét érezzük ennek az összetartó erejét. Hála Istennek az énekkarunk Baloghné Rozgonyi Antónia vezetésével, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárainak segítségével elhozta nekünk ezt a családi hangulatot. Öröm volt őket hallani, büszkék voltunk rájuk és sajnálattal vesszük azt, hogy közülük van, aki már el fog tőlünk ballagni, de örömmel látjuk, hogy van utánpótlás, hiszen már az elsőseink is nagyon nívós műsort tudtak adni.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.26./
 

 

Ahol a legnagyobb a szükség…

                  

   Az elmúlt évi Kiwanis vásárok eredményeképpen összegyűlt egy kis pénz, és úgy gondoltuk, hogy azt Erdélyi János Általános Iskolát támogatjuk, mert itt van a legnagyobb szükség a segítségre – nyilatkozta az ajándékok átadását követően a Kiwanis Sárospataki Szervezete részéről Feró István…
Ez a műsor, amit a gyerekek adtak, bizonyítja, hogy milyen eredményes munkát végeznek itt a pedagógusok, hogy ilyen fejlődést érnek el ezeknél a hátrányos helyzetű gyerekeknél.
 

 
  Ebben az évben édességcsomaggal kedveskedtünk az itteni gyerekeknek, hiszen egy nagyobb adományt már kapott tőlünk ebben az évben az iskola, amikor lehetővé tettük, hogy egy kirándulásra autóbusszal elutazhassanak. Azért ezt a módját választottuk a támogatásnak, mert tudjuk, hogy az itt lévő gyerekek mozgatása, a kirándulásra való elvitele sok családnak problémát jelent, anyagiakban is, és a mozgás terén is, hiszen mozgáskorlátozottak is vannak közöttük – tette hozzá Szajkóné Király Erzsébet.
  Nagyon örülünk az ajándékoknak, amiket hálásan köszönünk, különösen azt, hogy a Kiwanis klubtól, a nőitől és a férfitől is kaptunk adományt az előző évben, és nagyon kedvesek, hogy újra gondoltak ránk – köszönte meg az adományokat Törő Lajosné igazgatónő. Ebben az évben nagyon sok ajándékot kaptunk már, sok meséskönyvet és ismeretterjesztő könyveket is Kerchner Zoltán felajánlásából, nagyon sok játékot, képességfejlesztő játékokat és szórakoztató játékokat is, melyeket részben a Dopex Építőipari Kft-től kaptunk, részben a Kiwanis klubtól és egy miskolci játék nagykereskedéstől. Édességcsomagot is kaptak a gyerekek a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, illetve Valler János és Hegyi Tibor közreműködésével.
Az itteni karácsony nagyon sokat jelent a gyerekeinknek, mert lehet, hogy többen csak itt érezhetik át a karácsony meghitt hangulatát, lehet, hogy otthon nem, és lehet, hogy csak itt kapnak ajándékot.
Ezúton is nagyon köszönöm valamennyi adományozónak a felajánlását.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.12.26./
 

 

A Nyugdíjas Klub karácsonyi ünnepén

                  

    Ez a mai este azért jött össze, mert nagyon sok tagunk van, aki egyedülálló és a karácsony szomorú dolog, ha az ember egymagában van. Úgy gondoltam, hogy ha már egy nagy család vagyunk - mert valóban egy jó kis klub alakult ki – akkor miért ne csinálhatnánk egy kis karácsonyi ünnepi estet így együtt – számolt be a Nyugdíjas Klub karácsonyi rendezvényéről Vigh Andrásné a klub vezetője…
Nem csak a karácsony miatt, de valóban elmondhatom, hogy köztünk az egymás iránti szeretetet dominál. Mindenki odafigyel a másikra, itt nincs az, hogy én vagyok én, itt mindenki egyért van, és bármink van, azt megosztjuk egymással. Osztozunk örömben és bánatban. Ez, aminek most a tanúi lehetünk, az örömök közé tartozik. Azt gondoltam, hogy ha közös az örömünk is, akkor örüljünk itt nyilvánosan, közösen, együtt. Láthatóan jól érzik magukat a klubtársak együtt, felkérik egymást táncolni, megbeszélik a problémákat, esetleg kinek kell segítség. Ez a mai este inkább a vidám napok közé fog tartozni, merem remélni, mert szeretnek szórakozni, táncolni a nyugdíjasaink, hiszen nem idős emberek még. Hiszen ahogy elhallgatom, hogy 67 év lesz a nyugdíj korhatár, akkor a mieink közül sokan most kb. 65-66 évesek, tehát nem idős emberek, akik szeretik az életet és szeretik a táncot, hiszen a tánc az egyetlen, ami az embert igazán feldobja egy társaságban. Én magam is nagyon szeretek táncolni, szeretek összejönni az emberekkel. Bízom benne, hogy a mulatság sokáig fog tartani és méltó záróakkordja lesz ennek az évnek.

Én úgy érzem, hogy amikor karácsonykor a szeretetről beszélünk először a szüleink, a nagyszüleink kell, hogy eszünkbe jussanak, hiszen nagyon sok adósságot kell törlesztenünk feléjük – tette hozzá dr. Hörcsik Richárd polgármester…
Ha visszagondolunk karácsony táján arra a szeretetre, amit gyermekkorunkban, fiatalkorunkban kaptunk a szülőktől és a nagyszülőktől, bizony látjuk, hogy van mit meghálálnunk. Most, mint Sárospatak város vezetője, örömmel jöttem, örömmel tettem eleget ennek a meghívásnak, hogy tolmácsoljam a város a köszönetét. Hajlamosak vagyunk arra, hogy elfeledkezzünk a nyugdíjasokról, pedig ha valakikről gondoskodni kell, akkor ők a nyugdíjasok. Mi már beleszülettünk 30, 40, 50 évvel ezelőtt mindabba, ami most körül vesz bennünket. S hogy ez így lett Sárospatakon, az a ma már nyugdíjas, korábbi aktív dolgozóknak köszönhető, akik 30, 50, 60, vagy 70 esztendővel ezelőtt voltak aktív polgárai ennek a városnak. Éppen ezért tartom kötelességemnek, hogy megköszönjem a nyugdíjasoknak azt az áldozatos munkát, amit egész életükön keresztül a városért végeztek S éppen így karácsony tájékán fontos erről a beszélni, hiszen ha problémájuk van - ma már kevesebb az energiájuk, szűkösebb a jövedelmük – segítenünk kell őket. Ez mindössze egy apró kis jelzés, amit magammal hoztam így karácsony előtt – a város és saját magam ajándékát – de ezzel is szeretném kifejezni azt a szeretetet, amivel mi szeretnénk körbevenni a város nyugdíjasait, akiknek köszönettel tartozunk.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.26./

 

Mint egy nagy család – együtt ünnepelt a város vezetése

                  

    Sárospatak város képviselő-testületének és az önkormányzati intézmények vezetőinek évzáró vacsoráján vagyunk. Ilyenkor mindenki, minden család karácsonyra készül, és így van ez a nagy család életében is, hiszen mi, Sárospatak város választott önkormányzata, és hivatásszerű dolgozói, a közalkalmazottak, köztisztviselők, mi egy nagy családot alkotunk – számolt be kérésünkre a december 22-i közös vacsoráról dr. Hörcsik Richárd polgármester…

Ez a vacsora, ez az este alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt esztendőre. Megköszöntem az Önkormányzat minden dolgozójának azt a munkát, amit a városért végeztek az elmúlt évben, de alkalmat ad ez az este a jövőbe tekintésre is. Fontosnak tartom, hogy mi az Önkormányzatban, a választott képviselők, a tisztviselők, közalkalmazottak, köztisztviselők egy nagy családként végezzük munkánkat ezért a városért. Minden családban fontos az összetartás, az egymáshoz tartozás érzése, így ezt a tudatot kell erősíteni minden munkatársunkban, különösen így, hogy nagyon nehéz költségvetési év elé nézünk. Kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk, nagy adóssággal a vállunkon, több feladatot kell ellátnunk. Ráadásul nem csak Sárospatakban kell gondolnunk, hanem a környező településekben is, hiszen a Többcélú Kistérségi Társulást is ideértve sokkal több feladatunk lesz. Mindezt csak úgy lehet maradék nélkül elvégezni, ha összetartunk, ha érezzük az egymáshoz való tartozást, ha egymást segítjük. Éppen ezért, hagyományt teremtve, minden évben szeretnénk így megköszönni munkatársainknak az elmúlt év munkáját. Az is egyfajta családias hangulatot jelent, hogy az Önkormányzat tulajdonában lévő Makk Hetesben vagyunk, a vacsorát az Önkormányzat dolgozói készítették és az egyik képviselőnknek, Ladomérszky képviselőtársamnak a száraz szomorodniját kóstoljuk meg valamint az én barackpálinkámat - mint egy nagy családban.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.12.25./
 

 

Ittas vezetőt nem találtak

                  

    A Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője 2006. december 16-án 20 óra és 02 óra között fokozott közúti ellenőrzés megtartását rendelte el. A fokozott ellenőrzés célja az ittas gépjárművezetők kiszűrése volt, mivel a megyében növekedett az ittas vezetők által okozott balesetek száma – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, közlekedési fővizsgáló…

A fokozott ellenőrzést így a Sárospataki Rendőrkapitányság is megtartotta, főleg Sárospatakon, de a környező településeken is. Az akció eredményes volt, az intézkedő rendőrök minden gépjárművezetőt megszondáztak, ellenőrzés alá vontak. Ittas vezetőt az ellenőrzés során nem találtak. A szórakozóhelyeken valószínűleg elterjedt, hogy fokozott rendőri ellenőrzés van, mert megfigyelhető volt több kocsiban is, hogy az utasok szemmel láthatóan ittasak voltak, a sofőrök viszont nem. Az akció ilyen szempontból eredményes volt, az akció során kisebb fokú szabálysértések miatt helyszíni bírságokat szabtak ki a rendőrök.

2006. december 19-én 12 és 18 óra között szintén fokozott közúti ellenőrzés megtartását rendelte el illetékességi területén a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője, a közlekedés biztonsága és a balesetek megelőzése céljából. Az akció célja, az ittas gépjárművezetők forgalomból történő kiszűrése volt. Az akció ezúttal is eredményes volt, hiszen ittas vezetéssel és más kirívó szabálysértésekkel az intézkedő kollégák nem találkoztak.

Most kaptunk információkat egy múlt heti balesetről, ami a 37-es főútvonalon Olaszliszka közelében történt. Egy külföldi kamion forgalmi okból lassított. A mögötte közlekedő kis tehergépkocsi a lassítást későn észlelte, és mivel nem tartotta be a követési távolságot, hátulról a kamionnak ütközött. A Nissan teherautóban hárman sérültek meg, de nem olyan súlyosan, mint ahogy az első pillanatban látszott. A sérülések ugyanis olyan súlyosnak tűntek, hogy Miskolcról mentőhelikoptert is hívtak a helyszínre. Szerencsére a sérülések enyhébbek voltak, így a kiérkező mentők elegendőnek látták a sérülteket sátoraljaújhelyi Erzsébet kórházba szállítani, így a mentőhelikopter beteg nélkül térhetett vissza.


 
 

Cziczer Katalin
/2006.12.26./

 

Kétszáz gyerek készített ajándékot a Városi Könyvtárban

                  

   A Városi Könyvtárban, a játszóházaknak már hagyománya van, hiszem már volt húsvéti, farsangi, és most - már harmadszor - karácsonyi játszóház is. Egyszerű technikák segítségével készítünk apró kis karácsonyi díszeket, üdvözlő lapokat, kis ajándékokat – tudtuk meg Trembeczki Lászlónétól…

A célunk az, hogy egy kicsit a gyerekek ráhangolódjanak a karácsonyi készülődésre. Örömmel hallottuk azt, hogy sok gyerek, az itt elkészített kis munkadarabot már karácsonyi ajándéknak szánta valakinek, ami nagyon megható, hiszen tudjuk azt, hogy a gyerekek által, saját kézzel készített ajándék sokkal nagyobb érték, mint bármi más. Az idén két hetes volt ez a játszóház, amely idő alatt legalább 200 gyerek fordult meg nálunk, az elsőstől a negyedik osztályosig. Természetesen a korcsoportnak megfelelően próbálunk kicsit egyszerűbb, vagy bonyolultabb munkadarabokat, ajándéktárgyakat készíteni, de a cél mindig az, hogy egy kis ajándék elkészüljön és a gyerekeknek sikerélményük legyen.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.26./
 

Megajándékozták a végardói időseket

                  

   gy felajánlást kaptunk, így karácsonyra örömet tudtunk szerezni az időseinknek, ugyanis így sikerült egy olyan eszközhöz jutniuk, amit évközben, saját költségvetésből nem tudtunk volna beszerezni. Egy DVD lejátszót és hozzá való filmeket kaptunk, mert az idősek nagyon szeretik a régi magyar filmeket - tudtuk meg Gecsénétől, az intézet vezetőjétől…

Krai Csaba képviselőtársammal felvállaltuk, hogy a képviselői tiszteletdíjunk egy részét nemes célra felajánljuk - nyilatkozta Zérczi László képviselő. Úgy gondoljuk, hogy a megajándékozottak köre elsősorban a legfiatalabbak, a gyermekek, és a legidősebbek közül fog kikerülni. Ezért gondolunk arra, hogy decemberi felajánlásunkkal, olyan idős embereknek szerzünk örömet, akiknek nincsenek, vagy nagyon távol vannak hozzátartozóik. Így kerültünk ide a végardói gondozóházba, ahol ilyen idős emberek élnek. Szeretnénk a karácsonyt meghittebbé, ünnepélyesebbé tenni ezzel. Ezért fenyőfát vásároltunk számukra, ill. olyan ajándékokat vettünk, aminek úgy gondoltuk, hogy jó hasznát veszik. Ezen kívül a Rákóczi iskola néhány diákjával egy kis műsort adunk részükre, ezzel is szeretnénk ezt a karácsonyt emlékezetesebbé tenni számukra.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.26./
 

 
 

Karácsonyi ünnep az Árvayban

                  

    Mivel a tavalyi emlékezetes betlehemes játékot úgysem lehetett volna felülmúlni, ezért ezúttal egy több műsorszámot tartalmazó színes műsorral rukkoltak elő a szervezők az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában. A karácsonyi hangulat azért áthatotta a műsort, hiszen erről szólt Pásztor Andrásné igazgatónő ünnepi beszéde, és erről gondoskodtak a kórus - a műsor közben gyakran felhangzó - karácsonyi dalai is. A siker most sem maradt el.

 
 

További fotók >>>

/2006.12.25./

 

Vöröskeresztesek az Idősek Otthonában

                  

    A Magyar Vöröskereszt - Barna Lászlóné által vezetett - helyi szervezete megajándékozta a sárospataki Idősek Otthona lakóit. Az Árpád Vezér Gimnázium vöröskeresztes tevékenysége nem ismeretlen olvasóink előtt és az sem, hogy ők több éve viselhetik a Magyar Vöröskereszt bázisiskolája címet…
Ezek után nem meglepő, hogy elkísérték az időskorúakhoz és talán az sem, hogy egy kedves, karácsonyi hangulatú zenei műsorral is kedveskedtek az otthon lakóinak.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.12.25./

 

Karácsonyi műsor az Imateremben

                  

    A A kis „refisek” nagy igyekezettek készültek a karácsonyi műsorukra, amit a 475 éves Kollégium főépületének Imatermében adtak elő. Minden osztály külön kis műsorral készült, volt amelyik a Didergő király című mesét játszotta el. Az impozáns nagy teremben bátran előadták műsorukat, amivel nagy sikert arattak.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.25./

 

Őrzik az ünnep nyugalmát

                  

    A szeretet ünnepén a Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedési és közrendvédelmi állománya ugyanolyan feszes és aktív szolgálatot lát el, mint az azt megelőző napokban, sőt kiemelt figyelmet fordítanak a közrend, a közbiztonság fenntartására, a bűncselekmények megakadályozására – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, közlekedési fővizsgáló…
A karácsonyt megelőző időszakban gyalogos járőreink folyamatosan ellenőrizték a bevásárló központok, helyek, boltok közbiztonságát a lopások, illetve zsebtolvajlások megelőzése céljából. Az ünnepek alatt a bírságolás helyett inkább figyelmeztetésekkel élnek a rendőrök, de a bűncselekmények elkövetőivel szemben ugyanolyan határozottan lépnek fel mint máskor. Az ittas vezetés, bűncselekmények elkövetése, lopás, az ünnepek alatt sem megengedett.
Felhívom a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy a hideg idő miatt megváltoznak a közlekedési viszonyok, főleg az esti, az éjszakai és a reggeli órákban csúszós útfelületekre lehet számítani, ezért óvatosabban közlekedjenek!
 


 
 


Cziczer Katalin
/2006.12.25./

 

Betlehem Kispatakon

                  

    A szentestén, 16 órakor csendült fel a kispataki Görög Katolikus kápolna kis harangjának hangja, hogy egy szabadtéri ünnepi szentmisére hívja a híveket, ami után betlehemes játékkal emlékeztek Krisztus születésére…
A jelenlévők között feltűnően sok gyermek volt, hiszen a betlehemes játékot évek óta élő állatok tetszik még hangulatosabbá. A bárányok a prédikációra sem voltak tekintettel, bégetésük aközben is gyakran felhangzott, de – mint Telenkó tisztelendő úr is elmondta – ez most nem volt zavaró, sőt még hangulatosabbá, hitelesebbé tette az ünnepi eseményt.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.12.25./

 

Karácsonyi hangverseny

                  

    A Farkas Ferenc Művészeti iskola teltházas közönség előtt mutatta be az ilyenkor hagyományos karácsonyi hangversenyét 2006. december 20-án A Művelődés Házában.
A műsorban minden művészeti terület tanulói színpadra léphettek. A változatos és igényesen összeállított műsor nagy hatással volt a megjelentekre! Öröm volt látni a több száz gyerek komoly részvételét és közreműködését. Fellépett az iskola vonószenekara, fuvolazenekara, cselló együttese, kórusai, kamaraegyüttesei, valamint a színjátszó csoport és a
Csimpolya néptánc csoport!
Ezzel a műsorral kívánt a Farkas Ferenc Művészeti Iskola valamennyi dolgozója a megjelenteknek és minden sárospataki lakosnak Boldog Karácsonyt!

 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.24./


       

Fogyatékos gyermekeinkért

                  

    Ha a városban van hely, ahol a városvezetésnek, a polgármesternek kötelező megjelennie, az az Erdélyi János Általános Iskola, és a Pató Endréné által vezetett Fogyatékos Gyermekeinkért Alapítvány, kezdte elismerő szavait dr. Hörcsik Richárd polgármester, a karácsony előtti látogatásakor…
 

 
  Úgy hiszem, hogy az a munka, amit itt az alapítvány vezetői és munkatársai 12 év óta végeznek, az egy szolgálat, az egy misszió. A hátrányos helyzetű gyermekeket nevelik, ápolják, gondozzák, hogy a társadalomban minél teljesebb életet tudjanak élni. Én látom azt a munkát, ami az alapítvány teljesítménye mögött van. Karácsonyra készülünk, ilyenkor mindenki a szeretet ünnepére gondol. Én azt hiszem, hogy ha a szeretetről, a szeretet ünnepéről beszélünk, akkor ez a hely, ahol most vagyunk, az Erdélyi János Iskola és a Fogyatékos Gyermekeinkért alapítvány az a hely, ahol ez a szeretet kimutatható. Ez a szeretet több mint 12 év óta működik, sok gyermek, sok család nagy örömére. Úgy hiszem, hogy a város vezetésének itt a helye, hogy megköszönje azt a munkát, amit itt az alapítvány dolgozói 12 év óta, az Erdélyi János Általános Iskolában a hátrányos helyzetű gyerekekért végeznek. Szeretet ünnepére készülünk és ezt a szeretetet ilyenkor, a karácsony ünnepén szeretnénk megköszönni elsősorban azoknak a pedagógusoknak, az alapítvány vezetőinek és a vezetőjének, akik a karácsonyon túl is szeretettel fogják körül ezeket a gyermekeket, akik éheznek a szeretetre. Az otthon nem elég, az iskolában is kell, hogy ez a világ vegye körül őket, hogy így tudjuk őket visszavezetni, hogy teljes életet tudjanak élni. Ezt az áldozatos munkát szeretnénk megköszönni a város vezetése nevében, amit itt az alapítvány dolgozói, munkatársai kifejtettek. Így lesz teljessé a város ünneplése, hogy megköszönjük a munkáját ezen pedagógusoknak, és ezen munkatársaknak is, akik a karácsonyunkat hosszabbítják meg egész évben.
 


 
 

 
  Több mint egy évtizede, pontosabban 12 éve hoztuk létre a Fogyatékos Gyermekeinkért Alapítványt, ami az én ötletem volt – tette hozzá Pató Endréné, az alapítvány vezetője. Abból a célból keltettük életre, hogy a városban és a város környékén élő, halmozottan sérült gyermekeket egy kicsit fölkaroljuk, segítsük a szülőket, akik nem tudnak munkát vállalni, mert nem tudnak elszabadulni a gyerektől, mert állandó felügyeletet igényelnek. Azóta minden év decemberében, karácsony előtt megrendezzük a szeretet napját, amikor eljönnek természetesen a tanítványok, a gyerekek, eljönnek a szülők, a hozzátartozók, az egészséges testvérek, együtt ünnepelünk, és együtt beszélgetünk, közösen uzsonnázunk. Ez 12 éve működik és remélem, hogy még nagyon sokáig fog.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.24./

 

 

Rendőrségi hírek

                  

    Solymosi Antal rendőr őrnagy, a bűnügyi osztály vezetője három esetről számol be, egy vámosújfalui visszaeső erőszakos cselekedetéről, 17 ajtó eltulajdonításáról Zalkodon, és bizonyos autófeltörésekről, amelyek viszont megelőzhetőek, ha nem hagyjuk látható helyen sem a táskánkat, sem pedig értékes tárgyainkat…

Vissza a börtönbe
Lopás alapos gyanúja miatt folytatunk büntetőeljárást egy személy ellen, akik a rendelkezésre álló adatok szerint 2006. december 11-én késő délutáni órákban a Vámosújfaluban, az eddig ismeretlen társával bántalmazott egy helyi lakost, majd zsebeiből 1500 Ft készpénzt tulajdonítottak el. A későbbiek folyamán a két elkövető megjelent a sértett lakásán, ahol az ajtót befeszítve bementek a lakásába, majd ismét pénzt követelve ütlegelték, a padlón fekve rugdosták, nyakkendővel fojtogatták, s végül két szál kolbásszal és egy csavarhúzóval távoztak a helyszínről. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló orrcsonttörést szenvedett. A forrónyomos intézkedés során, a helyszíni szemlét követően megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a bűncselekményt egy Vámosújfaluban lakó, néhány hónappal korábban több éves börtönbüntetéséből szabadult személy követte el, akit gyanúsítottként vontunk felelősségre, amelynek során az elkövetést tagadta, de a lakásán lefoglalt tárgyi bizonyítási eszköz, ill. a sértett és egyéb tanúk vallomása megalapozta továbbra is a gyanút. Ezért előterjesztést tettünk az őrizetes letartóztatására, az őrizetbe vételét követően és a sátoraljaújhelyi városi ügyészség indítványozta az előzetes letartóztatást, majd a sátoraljaújhelyi városi bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, ami egyelőre egy hónapra szól. A másik elkövető személye eddig számunkra ismeretlen, remélhetőleg a nyomozás további szakaszában sikerül megállapítani az ő személyét is.

Ajtólopás
December 7-én tette feljelentését a sértett, amiben az szerepelt, hogy 17 ajtót tulajdonítottak el 850 ezer Ft értékben. Ezek originál csomagolásban, 1991 óta voltak elhelyezve egy zalkodi házban. December 7-én vette észre a sértett, hogy ezeket eltulajdonították, az elkövetők ajtóbetörés módszerével hatoltak be. December 8-án egy információ alapján sikerült Nagyhalászban lefoglalni 16 db ajtót, egy ajtót pedig Kenézlőn már beépített magának valaki. Ennek a lefoglalása is megtörtént. A kár majdnem teljes egészében megtérült és a bejelentést követő másnap sikerült elfogni az elkövetőt, akit kihallgattunk és a bűncselekmény elkövetését elismerte. Úgy néz ki, hogy lesz benne más elkövető is, egy másik bűncselekmény, esetleg orgazdaság kapcsán, de ezt a jelenlegi állásnál nem tudjuk még biztosra, csak a nyomozás adataiból feltételezhetjük.

Autófeltörések
A Szent Erzsébet téren már a második autót törik föl. Ennek nincs más oka, csak az, hogy a sértett, amikor a kocsit ott hagyja a parkolóba és bemegy pl. a templomba (mert az egyik eset ilyen volt) természetesen a táskáját ott hagyja az ülésen, jól látható helyen. Az is természetes, hogy benne van 150 ezer Ft-ot, és mire kijön, csodálkozik, hogy nincs a kocsiban, mert betörik a szélvédőt. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a gépkocsiban ne hagyjanak látható helyen táskát, egyéb értéket, mert a gépkocsi feltörők általában akkor követik el a bűncselekményt, hogy ha látnak is a kocsiban valamit. Ha nem látnak a kocsiban semmit, akkor nem fogják feltörni. Nagyon ritka az, hogy azért töri fel, mert úgy sejti, hogy valami lesz benne. Akkor töri fel, hogy ha lát is benne valamit, eddig kivétel nélkül így volt az összes autófeltörés.
 


 
 

Törő Gábor
/2006.12.24./

 

A KIWANIS a gyermekekért

                  

    Immár második éve rendezzük meg civil szervezetünk keretén belül, a sárospataki gyerekek megsegítését szolgáló jótékonysági vásárunkat. Mint tavaly, úgy ebben az évben is a Hild téren kaptunk lehetőséget, hogy a szervezetünk tagjai által, hetek óta nagy szorgalommal készített ajándéktárgyakat, karácsonyi dekorációkat és kiegészítőket kínáljunk a pataki lakosoknak „megvételre” – küldte tudósítását Szajkóné Király Erzsébet a klub soros elnöke…

Tesszük ezt azért, hogy minél több mosolygós, jókedvű gyermeket láthassunk magunk körül, hiszen a vásár bevételéből most is a gyermekeket kívánjuk támogatni. Itt is hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy megköszönjem mindenkinek, akik valamilyen formában, ebben az évben támogatták munkánkat, és így segíteni tudtuk az arra rászorulókat. Hajlamosak vagyunk lassan elfelejteni azt is, hogy adni sokszor sokkal nagyobb örömöt jelent, mint kapni, arról nem is beszélve, hogy a nehéz helyzetben levőknek ez komoly segítség. Megható érzés volt a vásár alkalmával látni sok ismerős és ismeretlen arcot, akik hozzájárultak adománnyal, vagy vásárlással a jótékonysági vásárunk sikeréhez. Köszönjük mindenkinek! Különösen annak az idős néninek, aki amikor meghallotta, hogy milyen célt szolgál a vásár,  alig pár száz forintjából szívesen adott nagy szeretettel, és nem is nagyon akart érte elfogadni semmit. Köszönet illeti városunk polgármesterét is dr. Hörcsik Richárd urat, hogy az éppen városunkban
tartózkodó lengyel delegációt elhozta sátrunkhoz és tájékoztatta őket szervezetünk mibenlétéről. Összegezve, jóleső érzés volt látni és érezni, hogy az emberi együttérzés, odaadás, a sok nehézség között is jelen van az emberekben.
A női KIWANIS sátor mellet természetesen mint szinte minden esetben, jelen volt a férfi KIWANIS tagsága is, akiknek a sátránál meleg teát és forralt bor lehetett kapni.
A KIWANIS szervezetnek egy új szerveződése is bemutatkozott a vásár keretében, ez pedig az Ifjúsági tagozat. Nagy reményeket fűzünk hozzájuk, hiszen pedagógus-növendékek, s nem elhanyagolható az sem, hogy érzelmileg tevékenységük tudatosabb és célirányosabb lehet.
Bízunk abban, hogy célunk jövője bennük sokszorozókra talál!
A 2007-es év is szervezéssel, munkával kezdődik majd. Február 10-én rendezzük meg a szokásos Jótékonysági bált, amelynek bevétele szintén a gyermekekre fordítódik.
Hívunk és várunk mindenkit a báli rendezvényre, aki szívesen nyújt segítő kezet a célok megvalósításához. Ez a bál egyben lehetőséget ad arra is, hogy közösen szórakozva, és beszélgetések közepette egy közös estét eltöltve, tudatosítsuk, hogy a szeretet, a megértés, a segítségnyújtás jelen van Sárospatakon a KIWANIS civil szervezetekben is.
Köszönöm, hogy mindezt leírhattam, és engedjék meg, hogy a városunk honlapja adta lehetőséget megragadva, kívánjak mindenkinek Áldott karácsonyt és békés, boldog Új Esztendőt a NŐI KIWANIS KLUB valamennyi tagja nevében. Szajkóné Király Erzsébet a klub soros elnöke.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.24./

 
 

Az Istentiszteletek rendje a Református Templomban

                  

    A Sárospataki Református Templomban szenteste 16 órakor kezdődik az ünnepség, karácsony 1. és 2. napján délelőtt 10-kor és este 5-kor tartunk Istentiszteletet. Úrvacsora vételi lehetőség a templomban ünnep első napján van, kérésre beteghez házhoz megyünk. Az ünnepi legátus Nádasi Erika. Szeretetben, békességben megélt, lelki ajándékokkal teljes karácsonyi ünneplést kívánunk mindenkinek.

 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2006.12.24./

 

Karácsonyvárás együtt

                  

    Advent a készülődés, a várakozás időszaka. Minden család készül ilyenkor a karácsony ünnepére. Úgy gondoltuk, hogy a nagy család, Sárospatak közössége is készülődik. Így szerveztük meg a karácsonyváró, adventi ünnepségünket – osztotta meg velünk adventi gondolatait Dr. Hörcsik Richárd polgármester…
Hagyományt szeretnénk teremteni ezzel, minden városi polgárt megszólítani, hogy ez az ünneplésünk, készülődésünk közös legyen. Miért ne legyen ez az ünnepség az egész városé? Az adventi várakozásnak az első teendője az, hogy visszatekintünk az elmúlt esztendőre. Az advent a számadás az ideje is. Az elmúlt esztendő mindenki számára egy nehéz esztendő volt, de mégis vissza kell tekintenünk és erőt meríteni a jövő évre. Amikor a város jövőjéről gondolkozunk, felvetődik bennünk egy elhatározás, hogy van egy kapu, amit szeretnénk kinyitni a város polgárai felé. Szeretnénk, ha az elkövetkezendő időben ez átjárható lenne. Ez a kapu, a Városháza kapuja. A jövőt fürkésszük. Advent mindig egy kicsit a várakozás ideje, de úgy várakozik az ember, hogy mindig azt reméli, hogy jobb lesz. Két választáson vagyunk túl, és most fontos, hogy többet kommunikáljunk, hogy jobban odafigyeljünk egymásra, a város fejlődése érdekében.
 


 
 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2006.12.23./
 

 

Figyelem, csúszásveszély!

    December 23-án reggel 5 óra körül a Gomboshegyi Csárdától nem messze árokba csúszott egy autó, de szerencsére sem személyi sérülés, sem anyagi kár nem keletkezett. A baleset oka egyértelműen a nyári gumik használata volt a síkos, csúszós úton, amellett a gépkocsi sebességének megválasztása sem volt megfelelő – nyilatkozta Bujdosó Norbert baleseti helyszínelő…
Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy most már reggelenként az utak le vannak fagyva, nyári gumival nagyon veszélyes rajta közlekedni. Ha esetlegesen nincs téli gumi, akkor nagyon óvatosan haladjanak!

 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.12.23./
 

 

Karácsonyi ünneplés az idősek otthonában

     


    

    A református gyülekezet karácsonyi műsorral és úrvacsorás Istentisztelettel köszöntötte az idősek otthona lakóit. A verses zenés összeállítás, melyet a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai adtak elő, nagy örömöt szerzett az intézményben lakóknak, s a muzsika hangjai, a csengettyűk szava szinte áthatotta az egész épületet. Az otthon
munkatársai mindent megtettek, hogy az idősek az ünnepet külsőségeiben is méltóan, de lelki tartalommal megtöltötten élhessék át.
 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2006.12.23./
 

 

Figyelem, csúszásveszély!

    December 23-án reggel 5 óra körül a Gomboshegyi Csárdától nem messze árokba csúszott egy autó, de szerencsére sem személyi sérülés, sem anyagi kár nem keletkezett. A baleset oka egyértelműen a nyári gumik használata volt a síkos, csúszós úton, amellett a gépkocsi sebességének megválasztása sem volt megfelelő – nyilatkozta Bujdosó Norbert baleseti helyszínelő…
Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy most már reggelenként az utak le vannak fagyva, nyári gumival nagyon veszélyes rajta közlekedni. Ha esetlegesen nincs téli gumi, akkor nagyon óvatosan haladjanak!

 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.12.23./
 

Vendégünk volt Kárpátaljáról

                  

    Vendégünk érkezett Kárpátaljáról, akitől a Zrínyi Ilona Városi könyvtárban jelenlévők sokat megtudhattak az ott, elszakítottan élő magyarság megpróbáltatásairól és irodalmáról. Vári Fábián László, József Attila-díjas költő, műfordító, a beregszászi Főiskola tanára, az Irodalmi Olvasókör előtt tartott előadást…

A kárpátaljai magyar irodalomról úgy igazából az utóbbi 50 esztendőben beszélhetünk, és maga a fogalom is csak Trianon után jött létre, mint földrajzi, politikai fogalom. Addig ugye szervesen hozzátartozott a nagy Magyarországhoz. Ott is, ezen belül is az észak-keleti Felvidék része voltunk mi, de ugye Trianon után szükségszerűvé vált, hogy ezt a Magyarországtól elszakított területet valamiképpen megnevezzék. Tudjuk, hogy „slovensko” volt hosszú időn keresztül, de ezen belül is kialakult a Kárpátalja fogalom, mert ruszin ill. szlovák nyelven a már használatos volt ez az elnevezés. Irodalomról sem beszélhettünk addig igazán, amíg a fogalom ki nem alakult. Az utóbbi 50 esztendőben, tehát a szovjet megszállást követően, viszont ennek a kis közösségnek szükségszerűvé vált az életében, hogy kultúrát teremtsen, hogyha meg akar maradni. Szóltam én néhány gondolatot arról a rettenetes nagy tragédiáról, amely a kárpátaljai magyarságot 1944 őszén érte. Hiszen akkoriban emlegették is, és azóta is emlegetik, hogy állítólag Sztálin úgy nyilatkozott a magyar kérdésről, hogy ha lesz elegendő vagon, akkor a magyarkérdés meg lesz oldva Ukrajnában. Szerencsére nem úgy oldódott meg, ahogy ő képzelte, mindenesetre 25-30 ezer magyar férfit elhurcoltak és ennek a harmada nagyon óvatosan becsülve odamaradt, nem jött haza. Vannak, akik ennél borzasztóbb adatokat emlegetnek, azt mondják, hogy a fele nem jött haza. Többek között az én apámat is elvitték, amikor a 18. évét alig töltötte be. 22 hónapi fogság után ő hazatért, a szerencsések között volt. Aztán ezt követően, az 50-es években, voltak akik magyar nyelven írni kezdtek. Úgy kezdődött az irodalom náluk, hogy megengedték azt, hogy az orosz és ukrán nyelvű lapoknak magyar fordítása is legyen, magyar tükörfordítása, magyar változata, hogy a magyarul olvasóknak is el tudják juttatni a propagandát. Aztán a szükségszerűség, úgy hozta, hogy ezekben a lapokban, azoknak az embereknek az írásai is megjelentek, akik úgy gondolták, hogy szépirodalmat is fognak művelni. Persze, hogy a nagy Sztálint és a legyőzhetetlen szovjet rendszert, a nagy Szovjetuniót, azt kellett éltetniük. Így volt ez azt hiszem Magyarországon is, és más, a szocialista tömbhöz tartozó országokon belül is, az 50-es években. Azonban a 60-as évek végére azért mintha mégis változni látszott volna a helyzet, és már egy olyan írója, költője volt a kárpátaljai magyarságnak, mint Kovács Vilmos, aki a Holnap is élünk című regényével azt hiszem, hogy valóban lefektette a kárpátaljai magyar próza alapjait. Azt a regényt a korabeli magyar kritika is úgy értékelte, mint a kárpátaljai magyar kisebbség regényét. Ő mondja ki először talán, ő kísérli meg először kimondani, ha nem is közvetlenül, de közvetett módon, a szereplők szájába adva a gondolatot, hogy eltelt már az a 3 nap, már jócskán 1 év is eltelt, és sokuknak halálhíre jött. Hol vannak a férfiak? Az örök kérdés ugye, hol vannak a férfiak. Sokuknak halálhíre jött, ő mondja ki először 1965-ben. Nem sokkal később a regényt a könyvtárak polcairól leszedik, mert úgy gondolják, hogy ez az ideológiailag ártalmas, félreneveli a kárpátaljai magyar ifjúságot és lakosságot. Aztán Kovács Vilmos mellett felnőtt egy újabb nemzedék, amelyhez már én is tartozom.
Ez a Forrás Stúdió nemzedéke volt, akik már úgy gondoltuk, hogy szakítunk azzal a folyamatos félelemmel, amely az apáinkból úgy kellett volna, hogy öröklődjön ránk is, de mi eldöntöttük, hogy vége ennek a korszaknak, és mi már nem félünk, és azt írjuk, amit gondolunk. Ez megint szálka volt a hatalom szemében és ezt a csoportot is szétkergették 1971 nyarán. Végül is vagyunk többen, legalább 4-5-en, akik 7-8 esztendei hallgatásra lettünk ítélve. Tehát az irodalmi pályánk kezdetén lett elvágva az az ösvény, amelyen mennünk kellett volna, aztán vagy visszataláltunk rá vagy nem. Vannak olyan pályatársaim is, akik nem tudtak rá visszatalálni, akik nem tudtak ebből feleszmélni. Most jelenleg ott tartunk, hogy a kárpátaljai magyar irodalom számon van tartva. Az egységes magyar irodalom vonulatában nem csak úgy, mint egy elszakított nemzetrésznek az irodalma, hanem mint az egész egységes magyar irodalomnak a része. Mert azok a művek, Kovács Vilmos műve és Nagy Zoltán Mihály nagyszerű kisregénye a Sátán fattya, és a versek, a Füzesi Magda, Fodor Géza versei, melyből az Együtt című folyóiratunkban, az utóbbi 4 esztendőben közölt anyagok közül nagyon sok, valóban szervesen és szépen illeszkedik az egységes magyar irodalom ilyen vagy olyan vonulatához, de mégis csak része ennek az anyanyelvi kultúrának. Nagyjából erről beszéltem és arról, ami ennek a néhány évtizednek a munkásságával vagy munkájával, folyamatával szorosan összefügg, a népköltészet gyűjtésével és kutatásával, azzal is foglalkoztunk, mert be kellett bizonyítanunk, hogy van ennek a néptöredéknek múltja, van a kultúrában is múltja, nem csak a történelemben. Az a népballada anyag, népdalanyag, amit feltártunk és közzétettünk, az nagyon szépen igazolja azt, hogy amit állítottunk, vagy amit azzal az állítással szemben az asztalra tettünk, hogy ezer évig nem volt itt semmi - mert ezt hangoztatták, ezt vágták mindig a fejünkhöz. Bebizonyítottuk mégis csak a magunk igazát, hogy ennek a népnek van múltja. Van - olyan amilyen – jelene, és bízunk abban, hogy jövője is lesz.
 


 
 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2006.12.23./
 

 
 

Diszkós baleset a 37-esen

                  

    2006. december 23-án hajnali 2 óra 50 perckor egy 26 éves fiatalember közlekedett egy Citroen Berlingo típusú személygépkocsival Sárospatak felől Sátoraljaújhely irányába, amikor a Végardói leágazás közelében ittasságánál fogva az árokba haladt, ahol két fának is nekiütközött. A baleset következtében a gépkocsi vezetője, és a jobb első ülésen utazó 23 éves fiatalember nyolc napon túl gyógyuló, a hátsó ülésen utazó 22 éves személy pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett az ügyletes orvos elsődleges véleménye szerint. A két első ülésen ülő személy kirepült az autóból, őket az arra közlekedők vették észre. Az ütközés erejét érzékelteteti, hogy a gépkocsi motorja kiszakadt a gépkocsiból, az ellentétes oldalon lévő vízelvezető árokban, a gépkocsitól mintegy 70 m-re találták meg a tűzoltók.
 


 
 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2006.12.23./

 

 

Madárkarácsony az Árvayban

                  

    Szerdán délután tartották az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában a Madárkarácsony című műsort, melyet a 4.c osztály adott elő. Advent utolsó napjai. Hófehér karácsonyt áhít sok ember. A hófödte táj, a zimankós hideg a hűséges madarainknak komoly próbatétel. Az életben maradásuk múlik azon, hogy gondoskodunk-e az etetésükről.
Iskolánk madárbarát napközisei színes műsorral köszöntötték kedvenceiket. Megismerkedtek a leggyakoribb költöző és itt telelő madarakkal, a madárkalács-készítés fortélyaival. A szülők segítségével madáretetőket készítettek, tömérdek eleséget gyűjtöttek. Az ünnepség után kitették a sok-sok finomsággal teli etetőket. Ügyelnek arra, hogy a madárcsemegét folyamatosan pótolják. Igazi madárünnepet varázsoltak a gyerekek!
 


 
 

További fotók >>>


/2006.12.22./
 

 

Régészeti feltárások miatt csúszik a vízikapui beruházás

                  

    Májusi ülésén tárgyalt a képviselő testület a PEA pályázatban megnyert, közel 700 millió Ft-ról amelyet a Vízikapunál létesítendő szabadtéri színpad építésére, valamint a Sarokbástya beruházás befejezésére fordítanak. A közbeszerzés folyamat azóta befejeződött és a beruházások elkezdődtek - nyilatkozta Erdős Tamás tanácsnok...

A Gazdasági- Idegenforgalmi- és Városfejlesztési bizottság elnöke elmondta még, hogy mindkét beruházásnál nem vár akadály merült fel, ami miatt a határidők csúsznak. A szabadtéri színpad esetében ezt a terület régészeti feltárásának elhúzódása okozza, a sarokbástyánál pedig a földszint fölötti födém  szerkezeti megoldása.
A határidő változásokról az érintetteket és az érdeklődőket közleményben tájékoztatták.


 
 /2006.12.22./
 

 

Városkörzeti Diákolimpia úszóversenyt rendeztek

                  

    A 2006-2007-es tanév Városkörzeti Diákolimpia úszóverseny 2006. december 19-én 14 órától került megrendezésre a Termálfürdőben. Résztvevő intézmények: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Árvay József Gyakorló Általános Iskola, Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Tolcsva, Vámosújfalu.

A versenyzők a Diákolimpia általános szabályai szerint mérkőztek meg egymással. A Mikulás-Kupától eltérően ezen a versenyen a tanulók hosszabb távokat tettek meg, és a versenyszámok győztesei, időeredményeiktől függően, továbbjutottak a megyei döntőbe. A megyei verseny 2007. januárjában kerül megrendezésre, az előzetes kiírás szerint Encsen.

                                                             I. korcsoport:

Gyorsúszás:

1. Dékány Lea ,Árvay
2.Papp Dóra, Rákóczi
3.Csehi Kincső, Árvay

 

 

Mellúszás (fiú):
1. Korda Péter, Rákóczi
2.  Nagy Bálint, Kisrefi

Mellúszás:
1.  Dékány Lea, Árvay
2. Boros Panna, Kisrefi
3. Kállai Noémi, Árvay

Gyorsúszás
1. Nagy Bálint, Kisrefi
 

Hátúszás (leány):
 Perényi Júlia, Rákóczi

                                                             II. korcsoport:

Mellúszás (leány):
1. Korda Evelin, Rákóczi
2. Pogácsás Nóra, Tolcsva
3. Darmos Flóra, Árvay

Gyorsúszás (leány): 1. Korda Evelin, Rákóczi
2. Nagy Zsófia, Árvay
3. Gazsi Bettina, Kisrefi

Hátúszás (leány):
1. Pogácsás Nóra, Tolcsva
2. Tóth Klaudia, Rákóczi
3. Gazsi Bettina, Kisrefi

 


Mellúszás (fiú):

1. Bódisz Áron, Árvay

2. Stumpf Martin, Rákóczi
3. Tóth Balázs, Rákóczi

Váltó (fiú):
1. Árvay: Bódisz-Marczi-Bajusz-Kállai
2. Rákóczi: Sáfrányos-Józsa-Tóth-Bujdosó

Váltó (leány):
1. Árvay: Darmos-Vartnal-Nagy-Vajkó
2. Rákóczi: Korda-Tóth-Kocsmárszki-Nezáczki
3. Tolcsva: Pogácsás-Tóth-Jákób-Soltész

Gyorsúszás (fiú):
1. Bódisz Áron, Árvay
2. Bujdosó Norbert, Rákóczi
3. Józsa Gábor, Rákóczi

Hátúszás (fiú):
1. Rák Gergő, Kisrefi
2. Vojnár Dávid, Tolcsva

                                                          III. korcsoport:

Mellúszás (leány):

1. Papp Kinga, Rákóczi
2. Hajdu Réka, Rákóczi
3. Plébán Gréta, Rákóczi

Gyorsúszás (leány):
1. Hajdu Réka, Rákóczi
2. Plébán Gréta, Rákóczi
3. Haluska Barbara, Tolcsva

Hátúszás (leány):
1. Fábián Luca, Árvay
2. Hochrek Dóra, Tolcsva
3. Palik Petra, Árvay
 

 Mellúszás (fiú):
1. Beimli Ákos, Rákóczi

2. Vécsi Balázs, Rákóczi
3. Stumpf Attila, Árvay

Hátúszás (fiú):
1. Szatmári Gergő, Tolcsva
2. Papp Dávid, Rákóczi
3. Vécsi Balázs, Rákóczi

Gyorsúszás(fiú):
1. Beimli Ákos, Rákóczi
2. Horváth István, Rákóczi
3. Trikó Norbert, Árvay

Váltó (leány):
1. Rákóczi: Hajdu-Papp-Plébán-Leskó
2. Árvay: Gyükeri-Fábián-Braun-Darmos
3. Tolcsva: Hochrek-Felházi-Haluska-Tauzer

Váltó (fiú):
1. Rákóczi: Beimli-Papp-Horváth-Kopka
2. Árvay: Nalesnyik-Trikó-Fischinger-Szemán
3. Tolcsva: Szatmári-Molnár-Krucsai-Kaczur

                                                        IV. korcsoport:

Mellúszás (leány):
1. Márki Erika, Árvay
2. Sajgó Henrietta, Vámosújfalu
3. Komáromi Vivien, Tolcsva

Gyorsúszás (leány):
1. Márki Erika, Árvay
3. Deák Patrik, Tolcsva

Gyorsúszás (leány):
1. Márki Erika, Árvay
2. Sajgó Henrietta, Vámosújfalu
3. Tomkó Katalin, Árvay

Mellúszás (fiú):
1. Farkas Dávid, Árvay
2. Csehi Donát, Árvay
3. Deák Patrik, Tolcsva

Hátúszás (leány):
1. Matolcsi Andrea, Vámosújfalu
2. Kretovics Noémi, Tolcsva

Váltó (leány):
1. Árvay: Cserépi- Didics- Tomkó- Márki
2. Tolcsva: Czakó- Komáromi- Tóth- Kretovics
Gyorsúszás (fiú):
1. Pableczki Tamás, Tolcsva
2. Füzi Péter, ÁVG
3. Máté Dávid, Árvay


Váltó (fiú):
1. Árvay: Göttli- Csehi- Kincses- Máté
2. Tolcsva: Szalánczi- Pableczki- Bolbás- Deák
3. Rákóczi: Fodor- Hoffman- Oláh- Hajdu

További sok sikert kívánunk a versenyzőknek! 
 

További fotók >>>


/2006.12.21./
 

 

Karácsonyi ajándékot készítettek

                  

    A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Diákönkormányzata a hagyományokhoz híven karácsonyi ajándékkészítés foglalkoztató délutánt szervezett. A következő műhelyekben szorgoskodtak a kis kezecskék: gyapjúzás-nemezelés, gyertyaöntés, üvegfestés, képeslapkészítés, csuhéj - készítés, mézeskalácssütés, karácsonyi díszkészítés, gipszkép készítés, viasztechnikával festménykészítés és korongozás. Itt is szeretnénk minden kedves kollegának és külön Jakab Gábor keramikusnak, a NÉPMŰVÉSZET MESTERÉNEK megköszönni a nagyon sikeres műhelymunkát. A gyerekek boldogan vitték haza a szebbnél szebb ajándékokat.

 
 

További fotók >>>


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2006.12.21./

 

 

Már hiába jött a mentőhelikopter

   
6-7 hónapos csecsemőt szállítottak ma személygépkocsival az Orvosi Rendelőbe, aki olyan rossz állapotban volt, hogy mentőt hívtak hozzá. A mentőorvos mentőhelikoptert rendelt - ami a sportpályán szállt le - de sajnos minden igyekezet hiábavaló volt, a csecsemő életét nem tudták megmenteni - tudósította szerkesztőségünket Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője.
A riadalmat tovább fokozta, hogy miközben az orvosok a gyermek életéért küzdöttek, ittas állapotban megérkezett a gyermek apja, aki szóváltásba keveredett azzal a személlyel, aki a gyermeket a rendelőhöz szállította. Mivel ez tettlegességig fajult, a rendőrség segítségét kérték az ittas férfi megfékezésére.
 


 
 

Törő Gábor
/2006.12.21./
 

 

III. Árvay – Kupa Kézilabda Torna

                  

    Idén is megrendezésre került Sárospatakon – az Árvay József Gyakorló Általános Iskola és az Árvay Diáksport Egyesület közös szervezésében – a III. Árvay – Kupa Kézilabda Torna. Nagy sikert aratott a rendezvény. A 2004 óta megrendezendő már hagyományossá vált eseményen, idén Cigándról, Vámosújfaluból, Miskolcról és Sárospatakról érkeztek csapatok - nyilatkozta Belicza János. A jelenlévő szakemberek szerint az idei volt az eddig legszínvonalasabb és legizgalmasabb torna. A 6 mérkőzését hivatásos játékvezetők felügyelték. A torna színvonalára jellemző hogy mindkét korcsoportban (III. és IV. fiú) csak az utolsó pillanatokban dőlt el az első hely sorsa. Ami azonban ennél is fontosabb hogy a játékos küzdeni tudása mellett a szurkolók szép számban látogatták az eseményt, és egyre erősebb csapatoknak ad otthont az Árvay-s tornacsarnok.
Összegezve a szervezők fáradtságot nem kímélve december 9-10-ére egy 22 csapatos labdarúgó tornát, és december 16-ára egy 6 csapatos, nemzetközi kézilabda tornát szerveztek, így összesen mintegy 350 sportoló vehet részt a 3 napos tornákon.

IV. korcsoport

1. hely: Árvay (Sárospatak)                                                                                                Legjobb játékos: Krenyácz Zsolt (Miskolc)
2. hely: ÁMK Vámosújfalu                                                                                                    Legjobb hazai játékos: Budai Márk (Árvay)
3. hely: Miskolci Sportiskola                                                                                                 Legjobb kapus: Kincses László (Árvay)

III. korcsoport

1. hely: Árvay (Sárospatak)                                                                                                  Legjobb játékos: Liszkai Pál (Vámosújfalu)
2. hely: Cigánd                                                                                                                   Legjobb hazai játékos: Kincses Kristóf (Árvay)
3. hely: ÁMK Vámosújfalu                                                                                                     Legjobb kapus: Lehóczki Ákos (Árvay)
 


 
 

/2006.12.20./
 

 

Adventi műsor

                  

    A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2006. december 16-án tartotta az évek során már hagyományossá vált Adventi műsorát A Művelődés Házában. Tanítványaink számára az adventi időszak a karácsonyi ”várakozás” mellett a műsorra való felkészülést is jelentette - nyilatkozta Darmos Csaba igazgató.
A műsorban bemutatkoztak a Sárospatakon működő csoportjaink. A közönség soraiban helyet foglalók képet kaptak a társastánc, néptánc, moderntánc tanszakokon folyó munkáról. Nagy öröm számunkra, hogy bemutatónk évek óta zsúfolt nézőtér előtt zajlik, és az egyik leglátogatottabb program az év során.
A műsort egy Angol keringő formáció nyitotta, legnagyobb társastáncos növendékeink előadásában, majd a műsorban standard-és Latin-amerikai táncokat láthattunk, melyeket minden csoport életkorának és évfolyamának megfelelő módon tolmácsolt.
Iskolánk keretein belül Sárospatakon négy moderntánccsoport működik. A műsorban bemutatott produkcióikból egyértelművé vált, hogy mindegyikük a moderntánc más-más vonalát képviseli, és ez lehetővé teszi, hogy mindazok, akik a moderntánc iránt érdeklődnek iskolánkban megtalálják a számukra megfelelő stílust.
Az Adventi műsorunkban a néptáncosaink apraja-nagyja megmutatkozott. A legkisebbeknek tanáraik színpadra lépése nyújtott biztonságot a szereplés során, de ez nem csökkentette a produkció értékét, hiszen mindannyian el tudjuk képzelni, hogy az óvodások számára mennyire monumentális lehet egy ekkora színpad, és egy négyszáz fős nézőtér.
A Serteperte csoport kis táncosai mezőföldi játékokat és táncokat mutattak be, a Csintekerintősök sárközi ugrós táncanyag megjelenítésével mutatták be tudásukat és bizonyították színpadra termettségüket. A Csitergő néptánccsoport Tiszára járás címmel, Dél-alföldi koreográfiát adott elő, mely egy népszokás köré épül.
A rendezvényt színesítette az ukrán vendégcsoport műsora, melyben hangszeres előadás és táncos produkció egyaránt szerepelt. Kedves előadásukat nagy örömmel vették a megjelentek.
Reméljük, hogy azoknak, akik megtiszteltek bennünket és tanítványainkat jelenlétükkel, értékes műsorral szolgáltunk. Ezúton szeretnénk mindenkinek a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény dolgozói és növendékei nevében Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánni!

 


 
 

További fotók >>>

Kövér Mária, néptáncpedagógus
/2006.12.20./
 

 

Díjemelésekről szólt a testületi ülés

                  

    Nagyon kemény napunk volt ez elmúlt héten pénteken, amikor a képviselő-testületi ülésen 26, az egyebek között négy, illetve zárt ülésen még egy naprendi pontot tárgyaltunk – nyilatkozta Aros János alpolgármester…

Ezek többnyire a kötelező év végi emelésről szóltak, amelyekre részben a Gyurcsány csomag megszorító intézkedései, részben pedig az infláció növekedése miatt kerül sor. Az első ilyen áremeléses napirendi pontunk volt a ZHK díjemelési javaslata, amelyet a képviselő-testület az előkészítő bizottsági ülések tárgyalása után, egyhangúlag el is fogadott.
Következett a Zemplén Vízmű Kft által szolgáltatott közüzemi ivóvíz és csatornamű használati díj emelésére vonatkozó előterjesztés. A cég felügyelő bizottsága által ajánlott javaslat került a képviselő-testület elé, amely tartalmazott a vízdíjak esetében egy 12%+áfás emelési javaslatot, a csatornadíj esetében pedig egy 14% plusz áfás javaslatot. Szó volt a szállított szennyvízárról is, amely most függ a távolságtól is, pl. Dorkó városrészről 1400 Ft plusz támogatás, amíg Sárospatak belvárosából csak 1050 Ft plusz támogatás az elszállítás díja. Dorkó képviselője, Oláh József kérésére megvizsgáljuk, hogyan lehetne egységesíteni az árakat, hogy a távolabbi területek lakói se legyenek hátrányosabb helyzetben. A távhő esetében kategóriáktól függően lesznek jelentős emelések, amelyek közül a legkisebb is 21%-os, a nem támogatottak esetén 91% az emelés mértéke, viszont ezt el kell fogadni, mert különben a Távhő működésképtelenné válik és akkor a lakások fűtetlenek maradnak - ráadásul tartok tőle, hogy a 2007-es évben még egyszer hozzá kell nyúlni a távhő díjaihoz.
Hasonlóan elfogadta a képviselő-testület a kéményseprői díjak emeléséről szóló javaslatot is.
Elfogadásra kerültek a pénzügyi előterjesztések, köztük a 2006. évi költségvetés előirányzatok módosítása, a 2006. éves költségvetés ľ éves végrehajtásáról szóló tájékoztató és 2007. évre vonatkozó költségvetési koncepció, amely hosszas vitát nem igényelt, hiszen az országos költségvetés ismerete nélkül korai lenne részletekbe menni.
Elfogadtuk a képviselő-testület 2007 első félévi munkatervét. A képviselők nagyon konstruktívak voltak, rengeteg ötlettel jöttek elő, így az első félévünk éppen olyan sűrű lesz, mint a választások óta eltelt időszak volt.
Végre van érdeklődő a régóta meghirdetett Kossuth utca 25. sz. alatti Bertha-féle házra és a Kossuth u. 49. sz. alatti volt húsboltra. Eladó ingatlanunk még a Vörösmarty u. 1. szám alatti pinceház.
Alapító okiratok módosítására is sor került. A Polgármesteri Hivatal szakfeladatai közül tervezzük 2007-től kivenni a 7-es Étterem feladatát, ami a Gondozási Központ irányítása alá kerül majd. Hasonló a helyzet a Tourinform Irodával, aminek a feladatait A Művelődés Háza veszi át.
Támogatási kérelmek érkeztek hozzánk, amelyek nagyon nemes ügyeket képviselnek, de támogatni sajnos mégsem tudjuk őket, mert a költségvetési hiány – bár már 250 millió alá csökkent – még mindig magas.


 
 


Törő Gábor
/2006.12.19./
 

 

Hat kórusos adventi hangverseny

                  

    Az ihletett kórusmuzsika töltötte be a szíveket advent harmadik vasárnapja estéjén a Református Kollégium imatermében. Az alkalom a karácsonyvárás lelki előkészületét szolgálta, de egyúttal a sárospataki kórusok találkozója is volt, és nagy szeretettel nyilvánított tetszést az elhangzott műsornak mind a hálás közönség, mind a jelenlévő kórustársak. A fellépők sorrendje a következő volt. A Görög Katolikus Melodosz énekkar kezdett, Kaszó Lajos vezényletével, melyet az Árpád Vezér Gimnázium Énekkara követett, Baloghné Rozgonyi Antónia vezényletével, Urbanovics Nóra zongora, és Tóth Izabella szólóének közreműködésével. A Református Templom Énekkara következett Dr. Takács Andrásné vezényletével. Közreműködött Fedorcsák Katalin orgona, Dér Krisztina furulya, Dér Gábor trombita. Majd a Kelemen Judit vezette Gaudio Musici női kar énekelt, akiket a Református Kollégium Gimnáziuma Énekkara követett Gulyás Orsolya vezényletével. Végül a Művelődés Háza Kamarakórusa mutatta be műsorát Csehi Ferenc vezényletével, orgonán közreműködött Dr. Mellesné Boros Kinga. Az est résztvevőit adventi gondolatokkal köszöntötte Csatlósné Komáromi Katalin a Művelődés Háza igazgatónője és Virágh Sándor református lelkész. A helyszín méltó környezetet biztosított a kórusok részéről nagy lelkesedéssel és szeretettel átadott műsornak, mely lelki-szellemi felüdülést nyújtott a karácsonyt váró adventi közönségnek.

 
 

További fotók >>>

Református  Lelkészi Hivatal
/2006.12.19./
 

 

Jogász vendége volt a városi könyvtárnak

                  

    A Zrínyi Ilona Városi könyvtárban mindig történik valami. December 14-re pl. Dr. Horváth Sándor Domokos könyvtárigazgatót, szabályozási szakjogászt hívták meg Győrből egy Szakmai Napra, aki a szerzői jogról és a könyvtári munkajogról tartott előadást. A könyvtárjogász az előadás előtt így nyilatkozott…

A meghívásom jogi témákra szól, egyrészt a könyvtári munkajogból a munkakörök kérdése, ami az AKJT végrehajtási rendeleteiben, a képesítési rendeletben, ill. a 150/92-es kormányrendeletben foglalt. Tulajdonképpen ennek a problematikája, erről szeretnék beszélni. Mi az a munkakör, egyáltalán ennek a besorolási, fizetési osztály besorolási problémái. A másik oldalról, pedig magáról a szerzői jog működéséről. Igazából mindegyik tekintetben a működésről szeretnék beszélni, mert alapvetően ugye rengeteg kérdés merülhet fel. Természetesen, ha felmerülnek, akkor igyekezni fogok rá válaszolni. Viszont általában arról nincs szó, hogy ez a dolog ilyen KT-szerűen működik a szakmában, hogy föltesznek egy-egy kérdést, ez hogy van, az hogy van. Én arról szeretnék most inkább beszélni, hogy az egész, hogy működik. Tehát mi a logikája, mi az alapja az egésznek. Tehát arra törekszem, hogy talán egy kis kedvet csináljak a kollégáknak, hogy a jogszabály ne legyen számukra olyan borzalmasan, sűrűn teleírt szörnyű szöveg - ami tulajdonképpen az is - de mégis azért ne riadjanak vissza tőle, és akkor nem ijedjenek meg az értelmezéstől. Bizony lehet azzal boldogulni. Ha meg nem, akkor a jogászoknak sem megy - általában ez így van…


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.18./
 

 

Két kihűléses haláleset Sárospatakon

    
    Hétvégén a Sárospataki Rendőrkapitányság területén két rendkívüli haláleset történt. Az orvosi vélemény szerint mindkettő kihűlésből adódott. Az egyik Sárospatakon egy magánlakás mellékhelyiségében, a másik pedig a Király-hegy területén, egy faházban - tudtuk meg Nagy János rendőr alezredestől, a kapitányság vezetőjétől...
   A körülmények az idegenkezűséget mindkét esetben egyértelműen kizárják. A járőröző rendőrök is tapasztalják, hogy az éjszaka folyamán jelentős hőmérsékletcsökkenés történik, így azokban a lakásokban ahol nem fűtenek, vagy éppen az udvaron ér rosszullét valakit, akkor tartani lehet attól, hogy ha valahonnan nem kap segítséget, akkor a kihűlés következtében reggelre meghal. Mivel a meteorológiai jelentések szerint további lehűlés várható, ezért intézkedtünk a körzeti megbízottak felé, hogy legyenek figyelemmel, főleg a perifériás részeken illetve a tanyavilágban lakó egyedülállók, illetve idősek felé, s ha veszélyeztetett személyeket találnak, azt jelezzék felénk, vagy a szociális gondozók felé. Az előző évekhez hasonlóan a polgárőrség és a családgondozók segítségével fogjuk megkeresni az egyedülálló időseket és a kellő segítséget megadjuk a rászorulóknak.
  
 Iskolabetörés Makkoshotykán

   A hétvégén a Makkoshotykai Általános Iskolába történt egy betörés. A riasztásra a rendőreink a helyszínre érkeztek és tetten értek egy felnőtt korú helyi lakost, aki a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható. A tettenéréskor különböző, az iskolában összeszedett tárgyakat már kirakott az épületen kívülre, így a rendőrök elfogták, előállították és ellene betöréses lopás bűntette miatt eljárást kezdeményeztünk.
  
 


Cziczer Katalin
/2006.12.18./
 

 

Magyar – lengyel két jó barát…

                  

     Szombaton lengyel delegációt láttunk vendégül, akik a déli határ közelében fekvő Krosno városából érkeztek Piotr Przytocki polgármester úr vezetésével. Ők, nem mint leendő befektetők, hanem mint leendő turisták nézték meg a termálfürdőt, de városunk polgármestere és alpolgármestere társaságában ellátogattak a rendőrkapitányságra és a kerámiaüzembe is…

   Dr.Hörcsik Richárd, a vendéglátó polgármester elmondta, hogy a krosnoi delegáció a nyári turistaszezon előkészítésnek céljából érkezett városunkba. Szeretnénk ugyanis rendszeressé tenni a lengyel turisták sárospataki látogatásait és elérni azt, a városon ne csak áthaladjanak, hanem akár több napra itt maradjanak, 2-3 napot vagy akár egy-két hetet is eltöltsenek itt. Ezért a két tourinform iroda is felveszi egymással a kapcsolatot. A kerámia üzemet pedig azért látogattuk meg, hogy elvigyék a termékek jó hírét, mert szeretnék ezeket a fürdő területén is árustani. Innen a Sárospataki Rendőrkapitányságra látogatunk, ahol a két város rendőrkapitánya felveszi egymással a kapcsolatot, hiszen nekünk fontos az, hogy az idelátogató turisták érezzék azt, hogy itthon vannak, hogy a rendőrség is odafigyel rájuk, hogy biztonságban érezzék magukat városunkban. Szeretnénk minél komfortosabbá tenni a lengyel turisták számára Sárospatakot, hogy minél többen látogassanak ide. Kimegyünk Ardóra is, mert a legfőbb vonzóerőt természetesen a Termálfürdő jelenti számukra. Krosno Lengyelország déli részén fekszik, a távolság a két város között 200 km sincs. Ha sokan tudnak Sárospatakról és vonzónak találják, akkor sokan el fognak ide látogatni. A cél tehát az, hogy előkészítsük a lengyel turistaforgalmat, ami várhatóan számában is meg fog emelkedni.

   Piotr Przytocki, Krosno város polgármestere a látogatásról a következőképpen nyilatkozott: az ilyen kapcsolatok kialakításakor kölcsönösen mindkét félnek kell valamit nyújtania a másik oldalról érkezők számára, ami érdekes. A polgármester úr által javasolt kínálat a lengyel turisták számára maximálisan támogatandó részünkről, mivel elébe megy a lengyel turisták igényeinek. A sárospatakiak láthatóan mindent megtesznek azért, hogy a lengyel turisták jól érezzék itt magukat. Más magyar kapcsolataink is vannak, amelyek nagyon jól működnek, ahogy a mondás mondja, „magyar-lengyel két jó barát…”, ezért igyekszünk újabb kapcsolatokat kialakítani. A nyelvi különbségek ellenére nagyon jók ezek a kapcsolatok, rendszeresen találkozunk, és az ilyen együttműködések mindkét félnek egyaránt előnyösek. Lengyelország és Magyarország kölcsönösen sokat tud egymásnak nyújtani, ami Sárospatak és Krosno viszonylatában is fennáll.

  A fenti programok mellett maradt kis idő városnézésre is. A vendégek a Hild teret nézték meg, ahol éppen a szombat délelőtti, karácsonyi vásári zsibongás tanúi lehettek. A hideg időben különösen jól jött a Kiwanis sátorban kapható forró tea és forralt bor.
 


 
 

További fotók (80 kép) >>>

Törő Gábor
/2006.12.18./
 

 

Két órán át tartott a közmeghallgatás

                  

    Pénteken délután A Művelődés Háza pódiumtermében a képviselőtestület közmeghallgatást tartott Dr. Hörcsik Richárd polgármester vezetésével, aki a rendezvényről a következőképpen nyilatkozott…
Törvényi kötelezettségünk, hogy minden évben egyszer a város vezetése, képviselőtestülete kiálljon a polgárok elé, közmeghallgatást tartson. Erre azért van szükség, hogy a polgárok konkrétan feltehessék azon kérdéseiket, amikkel nem akarják megkeresni külön az önkormányzatot, vagy problémás ügyük van, amit nem sikerült más módon megoldani.
Ezt sokféleképpen lehet működtetni. Korábban a képviselőtestület befejeződött és a jó tanuló, jó sportoló díjak átadásával folytatódott. Most mi ezt szerettük volna szétválasztani - ami meg is történt - hogy legyen meg a méltósága, legyen meg az értelme és az értéke a közmeghallgatásnak, hogy a képviselőtestület álljon ki és hallgassa meg a polgárok kérdéseit, ha kell a dicséreteit, ha kell a kritikáit. Ez is annak a része, ami itt elkezdődött, hogy szeretnénk átláthatóvá tenni a város működését, állunk elébe az olykor kellemetlen kérdéseknek is. Régóta, talán ez az első ilyen közmeghallgatás, ami két órát tartott. Több tucat kérdés vetődött föl, kisebbek, nagyobbak és nem csak a polgármester, hanem az alpolgármester és a képviselők maguk is próbáltak válaszolni. Én azt hiszem, hogy ennek a közmeghallgatásnak az adja meg a jelentőségét, hogy megmozgatta a polgárokat, hiszen 63 főt számoltam meg. Reméljük, hogy jövőre még többen leszünk, elviszik a hírünket, hogy lehet kérdezni, bármi felől érdeklődni.

A közmeghallgatáson többek között szó esett az Újtelep csapadékvíz elvezetéséről, a város tisztaságáról, a Kossuth utca tisztaságáról, a Dobó Ferenc út közbiztonságáról, a Bodrog partról, a strandról (az ardóiról és a szabad strandról is), valamint Gárdonyi utcai járdaépítésről.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.17./
 

 

Sárospatakon alakult meg a Hegyközi Településszövetség

                  

    A Hegyközi Településszövetség Sárospatakon tartotta alakuló ülését, ahol váasztottak egy elnököt Sápi Tibor személyében, valamint két alelnököt Antalóczy Attilát, és személyemet – nyilatkozta Hörcsik Richárd polgármester, országgyűlési képviselő…
A Hegyközi Településszövetség Hollóházától Széphalomig, foglalja magába a településeket. Áttekintettük a követező év munkatervét, hogy mik a legszükségesebb teendők. Így pl. szóba került az Inter City ügye - ami nagyon szomorúan érinti a Hegyköz településeit - valamint az autóbuszjáratoknak a kérdése. Az IC ügyében egy ütemes véleménynyilvánítást szeretnének kifejteni a polgárok. Szó volt a Fűzérradványban immár 8. alkalommal megrendezésre kerülő óévbúcsúztató koncertre, amit a fűzérradványiak alapítványának a kuratóriumi elnökével együtt szervezünk. Ennek a megbeszélése és számos olyan apró dolog volt, amit a Hegyközben élő települések polgárai vetettek föl. Természetesen a munkaterv megbeszélésében átvettük a dolgokat, hogy az Európai Uniós pályázatokban,
és egyéb programokban, mik azok az elkövetkező félévben lévő pályázatok, amikre nekünk pénzt csoportosítani és pályázni kell.
 


 
 


Törő Gábor
/2006.12.17./
 

 

Hidasnémetiben szerepelt a Bodrog Néptáncegyüttes

                            

    December 16-án Hidasnémetiben szerepelt a Bodrog Néptáncegyüttes, az Ureczky Csaba koreográfus, táncpedagógus emlékére szervezett Abaújtól - Abaújig elnevezésű fesztiválon. Az 1968-ban a sárospataki együttes munkáját is irányító szakember életművét megidéző fesztivált, néhány évvel ezelőtt már megrendezték egyszer, most kamara és szóló műsorszámokat várt a rendező Ureczky család. A Bodrog mellett cigándi fiatalok, a Hegyalja Népi Együttes tagjai, a helyi táncosok, citerások és egykori ismerősök, barátok idézték fel a szakember emlékét.
- A Bodrog Néptáncegyüttes zempléni táncokkal, gömöri verbunkkal, lassú és friss csárdással, perkátai kecskekereséssel, és eleki táncokkal lépett színpadra ezen az estén, Hunyadi Péter és zenekara szolgáltatta számunkra a zenét. Mi nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy elődeink emlékét őrizve, az általuk kitaposott ösvényen haladjunk előre, s ez nem csak szólam, erről nem csak beszélünk, de teszünk is érte. E tevékenységek sorába tartozik az, hogy 1991-ben - akkor még az együttes táncosaként, Sipos Gyuri bácsival rengeteget beszélgetve – megírtam az együttesünk történetét, ezt az ötven éves évfordulóra az öt évtizedes szakmai munkát összefoglalva sikerült A Művelődés Házának megjelentetni, s ide tartozik az is, hogy ilyen, és ehhez hasonló, elődeink emlékére szervezett rendezvényeken minden esetben ott legyünk. A mai világban vannak, akik elfelejtik, honnan indultak, vannak akik szép szólamokat szónokolnak a gyökerekről, elődeik munkájáról, és vannak – ide sorolom a Bodrog Néptáncegyüttest is – akik egy tánccal, egy énekkel, egy főhajtással megköszönik mindazt, amit az előttünk járó nemzedékektől – ez esetben táncosoktól, koreográfusoktól, szakmai vezetőktől – kaptak. Ez most, Karácsony ünnepéhez közeledve még aktuálisabb, mint máskor - mondta el az együttes vezetője, Darmos István.
 


 
 

/2006.12.16./

 

Az Év Közössége pályázat

                  

    2006. december 15-én vehették át – első alkalommal - az „év közössége pályázat” díjazottjai a megyei rendőr-főkapitányságon az elismeréseket dr. Kökényesi Antal r. vezérőrnagytól.
Jól működő mikroközösségek teszik eredményessé a makroközösséget.
E gondolat jegyében fogant meg az ötlet, melynek eredményeként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetése 2006. február 13-án „Az Év Közössége „ pályázatot kiírta.
12 jelentkező közösség közül, 9 nyújtott be a megadott határidőig pályázatot.
Az egyes közösségek a saját területükön igyekeztek szakmai tevékenységüket a minőségügyben alkalmazott eszközökkel, módszerekkel még színvonalasabbá tenni. Nyitottak a lakosság felé, új ötleteket kerestek, a hatékonyabb, eredményesebb munka érdekében.
Tették mindezt úgy, hogy közben mint közösségek is fejlődjenek, az emberi kapcsolatok a munkatársak között úgy alakuljanak, hogy a munkahelyen belül, de munkaidőn kívül is jól érezzék magukat.
A bírálóbizottság nem kis vita után tett javaslatot az elismerésben részesíthető három közösség sorrendjére.
Sok mindent figyelembe vettek, az ötletet amivel jelentkeztek a pályázatra, az ennek szellemében végzett folyamatos évközi munkát és az elkészült pályaművet amivel tevékenységüket bemutatták.
Vizsgálta a bizottság azt, hogy a pályázók ténylegesen közösséget alkotnak-e, továbbá, hogy az a munka amit végzetek szolgálhat-e mások számára hasznosítható tanúságokkal, átadhatók-e ötletek, tapasztalatok, amelyek a pályázaton részt nem vett közösségeknél is emelhetik a szakmai munka színvonalát.
Mindezek figyelembe vételével alakult ki a végleges sorrend.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője által kiírt „Az Év Közössége 2006.” pályázaton:
A minőségügyi módszerek bevezetéséért, sikeres alkalmazásáért, ezek hatására a közlekedés-biztonság területén elért kiemelkedő eredményekért, továbbá a jó kollektív szellem megteremtéséért a Szerencsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya I. helyezést ért el.

Főkapitány úr a kollektívát ezért emléktárgy (kisplasztika, melynek készítője: Gönczi Gergő a Pécsi Tudomány Egyetem II. éves szobrász hallgatója) oklevél, és tárgyjutalom díjazásban részesítette.

Minőségügyi alapokra helyezett komplett bűnmegelőzési projekt kidolgozásáért és beindításáért, mely a várhatóan pozitív eredmények megismerését követően megyei, sőt országos terjesztés alapjául is szolgálhat, II. helyezést ért el az Encsi Rendőrkapitányság Hivatalának mikroközössége, ezért oklevél elismerésben részesül.

A lakossággal történő proaktív kommunikáció megteremtéséért, ennek eredményeként a rendőrség megítélésében bekövetkezett pozitív változásért, továbbá, a közlekedés biztonsága, mint szakmai területen elért jelentős sikerekért III. helyezést ért el a Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya, melyért oklevél elismerésben részesült.
A pályázaton bármely rendőri mikroközösség indulhatott, amely szakterületén képes a szokásostól eltérő, kiemelkedő eredményt elérni, olyan ötleteket megvalósítani, mely akár szélesebb körben történő terjesztésre is alkalmas lehet.
A teamek munkáját az alábbi szempontok, alapján értékelték:
csoport bemutatása, minőségfejlesztésiŘ tevékenység cél, alkalmazásiŘ terület bemutatása, elért,Ř várható eredmények, terjesztés továbblépés ötletgazdagság, munkaráfordítás, team munkaŘ minősége, projektŘ életképessége, projektŘ hasznossága.
A közösségek értékelése, a díjazottak sorrendjének megállapítása a pályázatok és az évközi tapasztalatgyűjtés eredményeként alakult ki.
 


 
 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Iroda
/2006.12.16./

 

Pannon Nyelvvizsga Sárospatakon!

                  

   2007. januártól Pannon nyelvvizsga tehető Sárospatakon a Hansa Nyelviskola szervezésében – nyilatkozta Téglás Zsolt, a nyelviskola vezetője. A Pannon vizsgarendszer  államilag elismert nyelvvizsga, tehát a sikeres vizsgázók számára a következő jogosultságokat biztosítja:
• nyelvtudásért járó felvételi többletpontokat felsőoktatási intézménybe való jelentkezéskor;
• diploma megszerzésének nyelvi feltételét;
• nyelvpótlék jogosultságot a már munkában állók számára.
A Pannon nyelvvizsga kétnyelvű és kiemelt módon méri a nyelvi kreativitást, a használható nyelvtudást, a nyelvi találékonyságot. Garantálja tehát, hogy a vizsgát sikeresen teljesítők valóban használható nyelvtudás birtokában vannak; akár tanulóként, akár egyetemi/főiskolai hallgatóként, akár munkavállalóként, akár turistaként.

Nyelvvizsga tehető:
angol, német nyelvből; alap-(B1), közép(B2) és felsőfokon(C1).
Jelentkezési határidő a 2007.
februári nyelvvizsgákra: január 05.
márciusi nyelvvizsgákra: február 28.

A Hansa Nyelviskola eddigi szolgáltatásai (nyelvoktatás, fordítás, tolmácsolás) 2007. januártól nem csak a nyelvvizsga lehetőséggel bővülnek, hanem hamarosan egy idegen nyelvi könyvtár, a Hanse Bibliothek is az érdeklődők rendelkezésére áll!
Bővebb információt a Hansa Nyelviskola vezetőjétől, Téglás Zsolttól kaphatnak. Sárospatak, Eötvös u. 3. Tel.: 20 582 1006
 


 
 


/2006.12.15./

 

Félpályás útlezárás a 37-esen

                  

    A mai napon - 2006. december 15-én - kormányellenes demonstrációkat tartanak országszerte, legalább 80 településen. Ehhez a A Forradalmi Nemzeti Bizottság Sárospataki Szervezete is csatlakozott, akik a 37-es főútvonal végardói leágazásánál tartanak félpályás útlezárást. A demonstráció 10-től 16 óráig tart.
 


 
 

Törő Gábor
/2006.12.15./

 

Visszaeső ittas vezető Sárospatakon

                  

    2006. december 5-én a délutáni órákban a Sárospataki Rendőrkapitányság beosztottai igazoltatás alá vontak egy sárospataki lakost, aki az igazoltatás alatt az intézkedő rendőrökkel szemben ingerülten viselkedett- nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados közlekedési fővizsgáló…
Az intézkedő rendőrök szondáztatni akarták, aki nem volt hajlandó kifújni az alkohol szondát. Mivel ingerülten és agresszívan viselkedett a gépjármű vezetője, a rendőrök segítséget kértek és közös erővel a rendőrkapitányságra állították elő, ahol az ügyletes orvos két esetben vett tőle vért. Itt az aznapi rendőri intézkedés befejeződött, a sárospataki lakossal szemben - ittas vezetés bódult állapotban - feljelentést tettek az intézkedő rendőrök, ahol az eljárás folyamatban van.
Az ügy érdekessége az, hogy ugyanez a sárospataki gépjárművezető két nap múlva, december 7-én ugyanazzal a gépkocsival ittasan balesetet okozott Sárospatakon. Ittasságánál fogva Végardónál nagy sebességgel közlekedett, az úttestet elhagyta és nekiütközött egy családi ház fakerítésének. A baleseti helyszínelő rendőr itt már meg tudta szondázni - ebben az esetben már együttműködő volt a sárospataki lakos – azért ugyan úgy vérvételre előállították.
A rendőrség feladata a közúton közlekedők biztonságának védelme. Az ittas állapot a gépjárművezetőknél nagyon veszélyes, mivel a reakció idejük és a vezetői képességük nagy mértékben romlik az alkoholos befolyásoltságtól. A rendőrség az elmúlt időszakban és a jövőben is folyamatosan ellenőrizni fogja az ittas vezetőket. A gépjárművezetőket szondáztatni fogja, és szigorúan eljárnak az ittas vezetőkkel szemben.
 


 
 Törő Gábor
/2006.12.14./

              

Mikulás- kupa Városi Úszóverseny

                  

     Városunkban több éves múltra tekint vissza a Mikulás-kupa úszóverseny hagyománya. Minden évben december első hetében kerül megrendezésre a Termálfürdőben, kicsik és nagyok részvételével - nyilatkozta Vighné Fehérvári Zsuzsa, ifjúsági és sport referens. Az utóbbi években több száz nevezője volt a versenynek,tehát a szervezők úgy döntöttek, hogy kétnaposra szervezik a megmérettetést. A "kicsik" versenye 2006. december 5-én zajlott, 150 úszó küzdött meg egymással.Az úszni tudó óvodások közül 2 kisgyermek vállalta a 25 méteres távot, reméljük jövőre többen megpróbálkoznak. Az általános iskolások első osztálytól negyedik osztályig mérkőztek meg különböző versenyszámokban: 25 m mellúszás, 25 m hátúszás, 25 m gyorsúszás és 4X25 méteres váltó. A fiúk és a lányok teljesítményét külön értékeltük. A versenyen tiszteletét tette a Mikulás bácsi is, akinek ezúton is szeretnénk köszönetet mondani áldozatos és lelkes munkájáért, hiszen velünk együtt szurkolt a kis versenyzőknek, és ő adta át a jól megérdemelt díjakat. December 7- én 14 órakor  úsztak a "nagyobbak", és a még nagyobbak, hiszen az első alkalom volt az idén, amikor a Főiskola hallgatói is "beugrattak a mélyvízbe".
 

                              I. korcsoport
Gyorsúszás:
I. helyezett: Dékány Lea ,Árvay
II. helyezett: Papp Dóra, Rákóczi
III. helyezett: Csehi Kincső, Árvay

Mellúszás:
I. helyezett:  Boros Panna, Kisrefi
II. helyezett: Kállai Noémi, Árvay

Hátúszás
 I. helyezett: Dékány Lea, Árvay
II. helyezett: Perényi Júlia, Rákóczi

Óvodások szabadstílus
I. helyezett: Dékány Kolos
II. helyezett: Méhész Bence

 
Gyorsúszás
 I. helyezett: Nagy Bálint, Kisrefi
II. helyezett: Korda Péter, Rákóczi
III. helyezett: Pap Ferenc Levente, Kisrefi

Mellúszás
I. helyezett: Nagy Bálint, Kisrefi
II. helyezett: Korda Péter, Rákóczi
III. helyezett: Marczi Máté, Árvay

Hátúszás
Pap Ferenc Kisrefi
                                                                   II. korcsoport
Mellúszás
 I. helyezett:Korda Evelin, Rákóczi
II. helyezett:Pogácsás Nóra, Tolcsva
III. helyezett:Tóth Csenge, Kisrefi

Gyorsúszás
I. helyezett:Korda Evelin ,Rákóczi
II. helyezett:Nagy Zsófia, Árvay
III. helyezett:Gazsi Bettina, Kisrefi         
                                        
Váltó
I. helyezett:Bódisz – Marczi – Bajusz – Kállai Árvay
II. helyezett:Józsa – Stumpf – Bujdosó – Takács Rákóczi
III. helyezett:Bálint – Rák G. – Nagy B. – Pap L. Kisrefi
   Hátúszás
   I. helyezett:Tóth Klaudia, Rákóczi
   II. helyezett:Pogácsás Nóra, Tolcsva
   III. helyezett:Csököly Anna, Árvay

   Váltó
   I. helyezett:Korda – Tóth – Orosz – Nezáczki R. Rákóczi
   II. helyezett: Darmos – Vartnal – Nagy – Csököly Árvay
   III. helyezett:Tóth – Bakos – Gazsi – Boros Kisrefi

 

Mellúszás
I. helyezett:Bódisz Áron, Árvay
II. helyezett:Stumpf Martin, Rákóczi
III. helyezett:Kállai Zoltán

Gyorsúszás
I. helyezett:Bódisz Áron, Árvay
II. helyezett:Józsa Gábor, Rákóczi
III. helyezett:Bujdosó Norbert, Rákóczi

Hátúszás
I. helyezett:Tarkos László, Rákóczi
II. helyezett:Rák Gergő, Kisrefi
III. helyezett:Karacs Máté, Rákóczi
 
                                 III. korcsoport
Mellúszás

I. helyezett:Hajdu Réka, Rákóczi
II. helyezett:Papp Kinga, Rákóczi
III. helyezett:Plébán Gréta, Rákóczi

Gyorsúszás
I. helyezett:Hajdu Réka, Rákóczi
II. helyezett:Plébán Gréta, Rákóczi
III. helyezett:Felházi Anikó, Tolcsva

Hátúszás
I. helyezett:Hochrek Dóra, Tolcsva
II. helyezett:Fábián Luca, Árvay
III. helyezett:Gyükeri Nikolett, Árvay

Váltó
I. helyezett:Hajdu – Korda – Plébán – Papp Rákóczi
II. helyezett:Gyükeri – Fábián – Vojta – Braun Árvay
III. helyezett:Hochrek – Halurka – Felházi – Tauzer Tolcsva

Mellúszás
I. helyezett:Beimli Ákos, Rákóczi
II. helyezett:Vécsi Balázs, Rákóczi
III. helyezett:Stumpf Attila, Árvay

Gyorsúszás
I. helyezett:Beimli Ákos, Rákóczi
II. helyezett:Horváth István, Rákóczi
III. helyezett:Trikó Norbert, Árvay

Hátúszás
I. helyezett:Papp Dávid, Rákóczi
II. helyezett:Beimli Ákos, Rákóczi
III. helyezett:Szatmári G. ,Tolcsva

Váltó
I. helyezett:Beimli – Pap D. – Gulyás Á. – Kopka Rákóczi
II. helyezett:Gulybán – Frikker – Horváth – Vécsi Rákóczi
III. helyezett:Nalesnyik – Hogya – Szemán – Trikó Árvay

                                        IV. korcsoport
Mellúszás

I. helyezett:Márki Erika, Árvay
II. helyezett:Sajgó Henrietta, Vámos
III. helyezett:Komáromi Vivien, Tolcsva

Gyorsúszás
I. helyezett:Márki Erika, Árvay
II. helyezett:Tomkó Katalin, Árvay
III. helyezett:Sajgó Henrietta, Vámos

Hátúszás
I. helyezett:Matolcsi Andrea, Vámos
II. helyezett:Kretovics Noémi, Tolcsva
III. helyezett:Garlati Fanni, Árvay

Váltó
I. helyezett:Márki – Cserény – Didics – Tomkó Árvay
II. helyezett:Tóth – Komáromi – Czakó – Kretovics Tolcsva

Mellúszás
I. helyezett:Bolló Csaba, ÁVG
II. helyezett:Csehi Donát, Árvay
III. helyezett:Farkas Dávid, Árvay

Gyorsúszás
I. helyezett:Pableczki Tamás, Tolcsva
II. helyezett:Szalánczi Richard, Tolcsva
III. helyezett:Máté Dávid, Árvay

Hátúszás
I. helyezett:Oláh Attila, Rákóczi
II. helyezett:Tóth Levente, Árvay
III. helyezett:Bárány Dávid, Rákóczi

Váltó
I. helyezett:Göttli – Csehi – Szebényi – Máté Árvay
II. helyezett:Deák – Pableczki – Szalánczi – Bolb?? Tolcsva
Rákóczi 
             V. korcsoport

Mellúszás
I. helyezett:Farkas Fruzsina, ÁVG
II. helyezett:Lévai Viola, ÁVG
III. helyezett:Kovács Evelin, ÁVG

Gyorsúszás
I. helyezett:Pingó Zita, ÁVG
II. helyezett:Vigh Zsófia, ÁVG

Hátúszás
Matolcsi Réka, ÁVG

Mellúszás
Viczmándi Gergely,  ÁVG

Gyorsúszás
Viczmándi Gergely,  ÁVG

 
VI. korcsoport

Gyorsúszás
Bolló Eszter,  ÁVG

Gyorsúszás
Husz Ákos, ÁVG

Hátúszás
I. helyezett:Frikker Tamás, Refi
II. helyezett:Molnár Adrienn, MECTFK
 

  
 

További fotók >>>          További fotók 2>>>

/2006.12.14./

              

 
 

Közös, nagy karácsonyi ünnepség lesz

                  

    Az adventi játszóházzal kezdetét vették az adventi ünnepi rendezvények. Ezek csúcspontja lesz a december 17-i adventi hangverseny, amelyen A Művelődés Háza Kamarakórusa a város több kórusával együtt lép fel…
Tulajdonképpen a színházi előadásunk és minden rendezvény, amely advent időszakában valósul meg, egy kicsit az ünnepvárás, az ünnepre való felkészülés jegyében telik. A hagyományokhoz híven A Művelődés Háza ad otthont több városi intézmény szintén ünnepi programjának is. Mi magunk, pedig a december 19-én 17 órától kezdődő városi nagy ünnepségen szeretnénk a csoportjainkkal és a város lakóival együtt ünnepelni.
 


 
 /2006.12.14./

              

 

A karácsonyi ünnepekre készül a rendőrség

                  

     December 11-én került sor a Sárospataki Rendőrkapitányságon a Közterületi Egyeztető Fórum a második ülésére – nyilatkozta Nagy János rendőr alezredes, a kapitányság vezetője…

Ezt a fórumot a karácsony előtti közrend és közbiztonság biztosítása érdekében hoztuk létre. Ez a B-A-Z megyei rendőr-főkapitány úr intézkedése alapján kötelez bennünket, a közrendvédelmi tevékenység megerősítésére, és a társ fegyveres szervekkel történő együttműködésre. Bevonva természetesen akár a fogyasztóvédelmet, akár a polgárőrséget, illetve azokat a szervezeteket, amelyek a rendőrséget a tevékenységben támogatni tudják. Ennek értelmében fokozott jelenlétet biztosítunk a közterületeken, így különösen a bevásárlóközpontok környékén, a piacokon és azokon a helyeken, ahol sok ember megfordul - állomásokon és hasonló helyeken is. Ez ideig ilyen bűncselekmény szerencsére nem történt. Úgy gondoljuk, hogy kellő szolgálatszervezéssel és a Polgárőrség bevonásával az ünnepek zavartalan lebonyolítása biztosított lesz.


 
 Cziczer Katalin
/2006.12.14./

              

 

Közös, nagy karácsonyi ünnepség lesz

                  

    Az adventi játszóházzal kezdetét vették az adventi ünnepi rendezvények. Ezek csúcspontja lesz a december 17-i adventi hangverseny, amelyen A Művelődés Háza Kamarakórusa a város több kórusával együtt lép fel…
Tulajdonképpen a színházi előadásunk és minden rendezvény, amely advent időszakában valósul meg, egy kicsit az ünnepvárás, az ünnepre való felkészülés jegyében telik. A hagyományokhoz híven A Művelődés Háza ad otthont több városi intézmény szintén ünnepi programjának is. Mi magunk, pedig a december 19-én 17 órától kezdődő városi nagy ünnepségen szeretnénk a csoportjainkkal és a város lakóival együtt ünnepelni.
 


 
 /2006.12.14./

              

 

Hétvégén sem pihentek a garázdálkodók

                  

    Az elmúlt héten több bűnügyben - ami Zalkod községhez kapcsolódott - sikerült eredményes rendőri intézkedéseket tenni. Ezek általában lopások, vagyonelleni bűncselekmények voltak – tudtuk meg Nagy János rendőr őrnagytól, a kapitányság vezetőjétől…
A nyomok minden esetben a Szabolcs megyébe, Nagyhalász községbe vezettek. Így pl. szőlőprést loptak, ugyanakkor egy lakásbetörés kapcsán 16 db ajtót loptak, ami építkezésre várt. Átvitték Nagyhalász községbe, ahol orgazdánál értékesítették, ott nyertek lefoglalást. Ezek ellen a személyek ellen eljárást folytatunk.
A hétvégén ugyancsak történtek bűncselekmények Olaszliszkán, ahol az éjszaka folyamán feltehetően ittas állapotban lévő személy vagy személyek a Dankó Pista utcában lévő házakat kővel megdobálták. A házak mögötti részen elhagyott kertek, gyümölcsösök, gazzal benőtt terület van. Az éjszaka odaérkező rendőrjárőrök megkísérelték a dobálókat felkutatni, akik lehettek fiatalok vagy fiatal felnőttek is. A sötétben és ilyen terepviszonyok között ez nem járt sikerrel - még az egyik járőr autót is találat érte, aminek következtében a szélvédő üvege betört.
Ugyanakkor Sárospatak Vasútállomás Volán pályaudvarról a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére bejelentés érkezett. A biztonsági őr észlelte, hogy a Mercédesz csuklós busz összekötő harangrészét ismeretlen személyek felvágták, feltehetően késsel vagy éles szerszámmal, így jelentős anyagi kárt okoztak. A kiérkező járőrök egy – két csoportot igazoltattak. Majd a későbbi eljárás során próbálják tisztázni, hogy a rongálást ki okozta.


 
 Törő Gábor
/2006.12.14./

              

 

Oktatási intézmények labdarúgó tornája

                  

     A hétvégén rendezték meg az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában az oktatási intézmények labdarúgó csapatainak részvételével a labdarúgó tornát, melyet Aros János alpolgármester nyitott meg…
Az alpolgármester elmondta, hogy nagyon örült ennek a kezdeményezésnek, amely tavaly indult el Sárospatak oktatási intézményei között a két felső oktatási intézmény kezdeményezésére. A Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar, és a Református Teológiai Akadémia volt az, akik forszírozták ennek a városi labdarúgó tornának létrehozását, életre hívását. Ez a szűk kör már tavaly kibővült, az Árpád Vezér Gimnáziummal és a Vay Miklós Szakképző Iskolával, az idén pedig még nagyobb lett ez a kör, és reményeik szerint jövőre már nem csak az oktatási intézmények tanulói fognak részt venni benne, hanem Sárospatak amatőr csapatai is, illetve elképzelésünk szerint nemzetközivé is válhat ez a torna a környező országok szintén nem profi csapatainak bevonásával. Örülünk, hogy legalább diák szinten ilyen jól működik a labdarúgás Sárospatakon. Nagyon szép eredményeket érnek el az ifjúsági és serdülő csapatok is. Szeretnénk ha a felnőtt labdarúgó csapat is példát venne ezekről a játékosokról, és kívánjuk nekik, hogy a következő szezont ők is jobban zárják, mint az ideit.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.13./

              

 

Vendégünk volt Csorba Csaba, a magyar várak kutatója

                  

     Rendhagyó történelem óráknak is nevezhetnénk azokat a foglalkozásokat, amelyeket Dr.Csorba Csaba történész, a Regélő várak sorozat írója tartott a Többcélú Kistérségi Társulás könyvtáraiban, ahol Halász Magdolna, a sárospataki Zrínyi Ilona Városi könyvtár igazgatónője kalauzolta végig…

Nagyon örülök, hogy Sárospatakon és környékén találkoztam általános és középiskolai diákokkal. Már csak azért is, mert ez a szűkebb hazám. Sátoraljaújhelyben születtem, és elsősorban ennek a vidéknek a múltjával foglalkoztam, főleg a várakkal, a középkorral, települések történetével – kezdte beszámolóját Dr. Csorba Csaba történész, főiskolai tanár…
A várakat és a várakhoz fűződő mondákat, legendákat igyekeztem elmondani a gyerekeknek. Nagyon kellemes volt az, hogy a fővárosban sajnos a felsőoktatásban megszokott közömbös és unott arcokkal szemben itt érdeklődő gyerekeket találtam és egészen fantasztikus volt, hogy Vissen és Kenézlőn is, de Sárospatakon vagy Vámosújfalun és Erdőhorvátiban is olyan fantasztikusan érdeklődtek a gyerekek, és gyakorlatilag ezt a kb. ľ órás egy-egy előadást pisszenés nélkül végigülték és végigfigyeltek. Nem is hittem volna, hogy ennyire le lehet ezeket a gyerekeket kötni. Ez egyébként feltétlenül a pedagógusok érdeme. Tehát láthatóan nem erőszakosan fegyelmezett gyerekek voltak, hanem ténylegesen érdekelte őket, amit elmondtam. Azt hiszem, hogy egy könyveket-folyóiratokat író ember számára ennél nagyobb öröm, minthogy érdeklődnek az iránt, amivel foglalkozik, ennél nagyobb öröm nem lehet.
Sárospatak és a környéke köszönhetően a történeti, kulturális emlékeinek, ha jól csinálják - és remény van arra, hogy jól csinálják - a következő évtizedekben Magyarország egyik idegenforgalmilag legszebb reményekre jogosító területe lehet, annyi mindenféle látnivaló van Patakon és környékén. Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy elég sok munka van, mert a várat, a vár környékét teljesen rendbe kell tenni. Már a Bodrog-parti rész, meg az egyik oldala megvan. Most a város felöli árokrészt, falakat kellene kitisztítani. Az árokból a fölösleges és különösebb értékkel nem bíró házakat le kellene bontani, és ezzel egy újabb látványosságot lehetne teremteni. Hiszen itt csak úgy lehet elképzelni, hogy aki erre a tájra jön, az elmegy Sárospatakra, elmegy Sátoraljaújhelybe, ellátogat a Bodrogközbe, megnézi az ottani szép templomokat, várkastélyt, átmegy a határon is adott esetben, hiszen manapság ez nem jelent problémát. Itt vannak az igazán jó gasztronómiai lehetőségek, ezen kívül a világhírű bor. Ezek együtt azt hiszem, hogy olyanok, amivel nem igen hiszem, hogy főleg Észak-Magyarországon bármi is mérkőzhet. Szerintem egyébként a sárospataki vár messze látványosabb és érdekesebb, izgalmasabb lehet, mint pl. az egri vár, amelynek a látogatottsága momentán a várak közül évtizedek óta a legmagasabbnak számít. Persze ehhez az is kell, hogy itt a közlekedést is fejlesszék, hogy jobban megközelíthető legyen Sárospatak.
 


 
 

További fotók >>> Viss -Kenézlő - Vay- Városi Könyvtár - Vámosújfalu - Erdőhorváti - Tolcsva

Cziczer Katalin
/2006.12.13./

              

 

A rongálás A Művelődés Házát is elérte

                  

    Nagy örömünkre szolgált, hogy hosszas utánajárás után A Művelődés Háza fő homlokzatán található két nagy üvegtáblát cserélni tudtuk- nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

Ez erősen megrepedt két tábla volt, ami nem csak esztétikailag volt már zavaró, hanem félő volt, hogy valami erősebb szél hatására esetleg kitörik, és akkor befelé vagy kifelé dőlve balesetveszélyes lehet. Örültünk, hogy sikerült ezt megoldani, még mielőtt valami baj történt volna. Végre teljes pompájában mutatkozhat meg így A Művelődés Háza fő homlokzata, de az örömünkben rögtön egy kis bánat is ért minket. Ezzel megegyező időpontban az Ady tér felé eső oldalon összefestették, összefirkálták az ablakfelületeket, hasonlóan az Egészségház felé eső vészkijáratoknál is. Ami egyértelműen rongálás, semmiképpen nem esztétikai élmény. Eddig örültünk, hogy A Művelődés Háza ezeknek rongálóknak és a randalírozóknak a látóköréből kikerült, de úgy látszik, hogy tévedtünk. Amellett, hogy az intézményünkre mi magunk - akik itt dolgozunk - nagyon vigyázunk, és akik ide járnak, mindenkit arra kérünk, hogy védjük, óvjuk együtt az állagát és a szépségét, hiszen azonkívül, hogy a tevékenység is fontos ami benne folyik, az épület maga, mint nagyon jelentős Makovecz alkotás, a magyar és a nemzetközi építészetben is különleges helyet foglal el. Így még inkább bosszantó, hiszen nem csak anyagi, hanem erkölcsi kárunk van ilyen értelemben.
 


 
 


/2006.12.13./

              

 

Adventi bazár volt a Kincskereső Óvodában

                  

    Évek óta hagyomány az óvodánkban, hogy Advent idején bazárt rendezünk egy vasárnap délután – nyilatkozta Demblovszkyné Szabó Judit a Kincskereső Óvoda vezetője - amikor a szülők, a nagyszülők is eljönnek a gyerekekkel az óvodába…

Ennek a bazárnak a lényege az, hogy együtt töltsünk egy kellemes délutánt, hogy új kapcsolatok, barátságok alakuljanak ki, a szülők kötetlenebb formában ismerkedhessenek egymással. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a bazár bevételéből a gyerekek számára olyan eszközöket, játékokat vásárolhatunk, amire szükségük van. Hosszú évek tapasztalata alapján a bazárt kibővítettük játszóházzal, ahol közös tevékenységet kezdeményeztek az óvónők, a szülők és a gyerekek számára. Ábrázoló, kézműves tevékenységet, mely az ünnep hangulatát idézi - mikulás hajtogatás, csuhéjzás, rajzolás. Minden évben báb előadást is szervezünk, az idén a Furulyás Palkó mesét játszottuk el a gyerekeknek. Nagy örömünkre szolgált, hogy óriási volt az igény, háromszor játszottuk el a bábelőadást. Jó látni a csillogó gyerekszemeket, és velük együtt a szülők is szívesen megnézték. A szülők szeretnek eljönni az óvodába különféle estekre, amikor ünnephez kapcsolódva a gyerekek megvendégelik őket, eljátsszák a körjátékukat, egy kellemes estét eltöltenek együtt. Így lesz ez a karácsonyi ünnepkor is, amikor a betlehemes játék eljátszására is meghívjuk a szülőket.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.12.13./

              

 

Csütörtök délután lesz az adománygyűjtés a Hild téren

                  

     Városi szintűvé nőtte ki magát az a segélyakció, amit sárospataki középiskolások indítottak el egy szerény felhívással, miszerint ők gyűjtenek a kárpátaljai gyerekeknek, és ki is szállítják karácsonyra, de ha mások is adakoznának ill. gyűjtenének, azt is szívesen célba juttatják vallástanáraik segítségével...
A város honlapján megjelenő felhívás kedvező fogadtatásra talált, hiszen kinőtt, gyermekruha mindenütt van, régi meséskönyv is, még a gyerekek is szívesen megválnak egy-egy Mikulás csomagjuktól, ha egy árvaházra gondolnak, ahol ritkaságszámba megy az ajándékosztás. Mi sem élünk jól, de tudjuk, hogy vannak nálunk még szegényebbek, akiket nem csak a szegénység súlyt, de a határon kívül élés összes keserűsége, megaláztatása. Tudjuk, hogy ezekkel a kis ajándékokkal a sorsukon nem változtathatunk, de akik ezekből kapnak, talán ismét úgy tudnak ránk gondolni, mint az Anyaországban élőkre, akik nem vagyunk közömbösek irántuk.
A szervezők a lakosság, az iskolások, a civil szervezetek, az egyházak és a vállalkozók által felajánlott ajándékokat csütörtök délután 14 és 17 óra között a Hild téren veszik át. A csomagok átvételében, pakolásában további fiatalok segédkeznek, akik ezzel a munkával támogatják az ügyet. A szállítmány fő úti célja a Rát községben lévő árvaház, de terveznek ajándékokat vinni Munkácsra is. A rászoruló családok közötti kiosztásban lelkészek segédkeznek majd.

A gyűjtés szervezési híreiről a Fórumon, a Határon túli ügyek menüben is olvashatnak, ahová Önök is beírhatják javaslataikat, további ötleteiket…

Találkozzunk csütörtök délután, a Hild téren!
 


 
 Törő Gábor
/2006.12.12./

         

Három delegáció egy napon

                  

     Az elmúlt szombaton nagy volt a vendégjárás a Polgármesteri Hivatalban, ahol egymás kezébe adták a kilincset a különböző delegációk. Közülük kettő külföldi volt, amelyek többek között testvérvárosi kapcsolat ügyében tárgyaltak, a harmadik pedig a Szent Erzsébet év turistaforgalmának bonyolításáról – tudtuk meg Dr.Hörcsik Richárd polgármestertől…

Eisenachból érkezett hozzánk delegációja élén Christ Fried Boelter, a türingiai felnőttképzési központ vezetője. Magyarországi látogatásuk egyik állomása Sárospatak volt. Amiért ők minket meglátogattak, az elsősorban Szent Erzsébet, hiszen Ő nem csak a magyar, hanem az európai Karitasz szimbóluma is. A Sárospataki programjaik között felkeresték a Munkaügyi Központot, Baranyi József urat, Molnár Mariannt, a Családsegítő Szolgálat igazgatóját, tehát Sárospatak város - mint Szent Erzsébet városa - szociális hátteréről is érdeklődnek. Egy rövid tájékoztatást adtam nekik a város helyzetéről, múltjáról, jelenéről és arról, hogy jövőre milyen fontos évfordulónk lesz, Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója, amit kiemelten kezel a város, és lám, már Szent Erzsébet összehozott bennünket ezzel a szakmai csapattal is. Ő hozta Eisenach polgármesterének az üzenetét, amelyben a korábbi levelünkre válaszolva elfogadta meghívásunkat a jövő évi Szent Erzsébet ünnepségekre. Ennek a látogatásnak volt egy másik célja is, hogy testvérvárosi kapcsolatot építsünk ki. Christ Fried Boelter úr aki bírja az eisenachi képviselő-testület felhatalmazását, hogy kezdje meg a tárgyalásokat. Természetesen, aki összeköt bennünket, az Szent Erzsébet, hiszem Türingia, Eisenach volt az egyik lakóhelye, Sárospatak pedig a szülőhelye. Azon túl, hogy részt veszünk egymás Szent Erzsébet ünnepségein, egy szoros kulturális és gazdasági kapcsolatot szeretnénk kiépíteni, mert a testvérvárosi kapcsolatoknak csak úgy van értelme, ha élővé tesszük a kultúrák és az üzleti szférák közötti átjárást.

Lengyel delegációt fogadtam ugyanezen a napon, ugyanis Tyczyn város delegációja járt itt Sárospatakon, aki testvérvárosi kapcsolatot szeretnének velünk kiépíteni, egyrészt a turizmus, másrészt az iskolák közötti sport és egyéb kapcsolatok érdekében. Ők már meghívtak bennünket egy iskolai csoporttal egy tornán való részvételre jövőre – ezen szeretnénk majd részt venni. Természetesen ezek mellett gazdasági megállapodásokat is szeretnénk kötni. Tehát vannak közös pontjaink, az oktatás, a turizmus, és a gazdaság.

Módi Ilona az Aktív Tours igazgatója és munkatársai felfigyeltek Budapesten arra, hogy Szent Erzsébet év nyílik - a következő év - és Szent Erzsébet szülőhelyére, Sárospatakra látogattak el, mert ők ebben üzletet látnak. A vallási turizmus lebonyolításával ők szeretnének aktívan rész venni a Szent Erzsébet év rendezvényeiben. Nem csak budapesti, de mivel kiterjedt kapcsolataik vannak, Szlovákia, Csehország, Németország, Ausztria területéről is hoznának vendégeket. Ebben már Hajdú Imre, a Kulturális Bizottság elnöke tovább folytatja a tárgyalásokat. Én elmondtam azt, hogy Sárospataknak jövőre kiemelten fontos Szent Erzsébet, és kiemelten fontos a turizmus is. Bemutattam, hogy a városnak milyen kapacitása van az idegenforgalom szempontjából, és a délután folyamán ők végiglátogattak minden vendéglátó egységet, hogy azokat megismerve együttműködés jöhessen létre az Aktív Tours és Sárospatak városa között.
 


 
 

További fotók >>> Eisenacht - Tyczyn- Aktív Tours

Cziczer Katalin
/2006.12.12./

              

A munkanélküliek helyzetéről tárgyaltak

                  

    Hétvégén három országból álló delegáció érkezett Sárospatakra, melyet az Önkormányzat Dísztermében Dr. Hörcsik Richárd polgármester fogadott, majd a délután pedig A Művelődési Házában tartottak előadásokat és szemináriumokat - nyilatkozta Bodnár Boglárka…

A Magyar Karitasz gazdasági vezetője Török Bernadett keresett meg, hogy egy három ország által szervezet programban vesznek részt. Ezt a programot Szent Erzsébet szellemében szervezték meg azzal a céllal, hogy a munkanélküliek számára felnőttképzés keretében egy tanfolyam programját állítsák össze. A három ország érdekessége, hogy Németországból evagélikusok, Szlovákiából reformátusok, Magyarországról pedig katolikusok vesznek részt a programban. A három országban tartanak előadásokkal és szemináriumokkal egybekötött képzést. Az első képzést itt tartották Magyarországon, aminek keretében idelátogattak Sárospatakra, Szent Erzsébetnek a szülőhelyére. A következő két alkalom a tavasz folyamán Szlovákiában lesz, aztán majd Németországban. Nagyon speciális módon igyekeznek segíteni a munkanélkülieken, az úgynevezett biografikus módszerrel. Ez azt jelenti, hogy pozitív életpéldákkal, mint Szent Erzsébet élete is volt, igyekeznek segíteni és ösztönözni a munkanélkülieket. A délutáni előadásokon találkoztak a Munkaügyi Kirendeltség vezetőjével Baranyi Józseffel és a Családsegítő Szakszolgálat vezetőjével Molnár Mariannal is.
 


 
 Törő Gábor
/2006.12.12./

              

 
 
 

Komplett programokkal várjuk a vendégeket!

                  

     Bágyi Pállal, a Sárospatak Turizmusáért Egyesület Elnökével arról beszélgettünk, hogy hogyan tudnánk azoknak vendégeknek az érdeklődését felkelteni Sárospatak iránt, akik év végi ünnepeket ebben a régióban szeretnék eltölteni…

   Az egyesület elnöke és a szerkesztőség abban állapodott meg, hogy a város honlapjának bal oldali menüjében – közvetlenül a vendégek köszöntése után – egy szezonális hirdetést helyezünk el, ami az éppen aktuális időszak hirdetéseit tartalmazza. A szerkesztőség fogadja az email címére elküldött ajánlatokat, és ott elhelyezi. Bágyi úr tapasztalatai szerint jobban felkeltik a vendégek érdeklődését azok az ajánlatok, amelyek komplett programokat tartalmaznak, a szánkózástól, a lovaglástól kezdve a fürdőzésig, a pincelátogatásig - több napot kitöltve.
   Tapasztalatai szerint már most is nagy érdeklődés mutatkozik Sárospatak iránt a karácsonyi és szilveszteri időszakra. Az egyesületi tagoktól olyan információkat kapott, hogy azoknál, akik nagyobb szálláshely kapacitással rendelkeznek, és hozzá megfelelő gálavacsorát is rendeznek szilveszterkor, ott már csak elvétve kapható szálláshely. Vannak még olyan szálláshelyek, ahol nincs szilveszteri vacsora, de egyéb jó programokkal ki lehet egészíteni, és szerinte még most fognak jönni azok a vendégek, akik magas színvonalú szolgáltatásokat nem igényelnek, de kisebb panziókba, turistaszállásokra szívesen eljönnének. A szálloda is teltházzal dolgozik már november vége óta, ami köszönhető annak, hogy beindult a wellness részleg, ami nagyon csábítja a vendégeket. A Hotel Bodrog éttermi férőhelyeinek száma is korlátozott, így már csak kis létszám, 20-30 fő részére tudnak a helyi vendégek részére helyfoglalást biztosítani a szilveszteri programra és vacsorára, 9500 Ft/fő áron.

Felhívjuk tehát a figyelmét mindazoknak, akik az idegenforgalomban szerepet vállalnak, hogy éljenek ezzel a díjmentes hirdetési lehetőséggel, és küldjék el ajánlataikat!
 


 
 Cziczer Katalin
/2006.12.12./

              

 

VI. Árvay – Kupa Nemzetközi Labdarúgó Torna

                  

     Idén is megrendezésre került Sárospatakon – az Árvay József Gyakorló Általános Iskola és az Árvay Diáksport Egyesület közös szervezésében – a VI. Árvay – Kupa Nemzetközi Labdarúgó Torna. Nagy sikert aratott a tavaly kétnaposra bővült, idén pedig nemzetközivé lett foci előadás. A 2002 óta megrendezendő már hagyományossá vált eseményen, idén először Lengyelországból – Tyczyn városából – is érkeztek csapatok. A jelenlévő szakemberek szerint az idei volt az eddig legszínvonalasabb és legizgalmasabb torna. A két nap 22 mérkőzését hivatásos játékvezetők felügyelték. A torna színvonalára jellemző hogy három korcsoportban csak az utolsó pillanatokban dőlt el az első hely sorsa. Ami azonban ennél is fontosabb hogy a játékos küzdeni tudása mellett a szurkolók szép számban látogatták az eseményt, és egyre erősebb csapatoknak ad otthont az Árvay-s tornacsarnok. Így egyszerű kívülállóként is öröm volt ott lenni.

Összegezve a szervezők fáradtságot nem kímélve december 9-10-ére egy 22 csapatos labdarúgó tornát, és december 16-ára egy 8 csapatos - szintén nemzetközi - kézilabda tornát szerveznek, így összesen mintegy 350 sportoló vehet részt a 3 napos tornákon.
 
                                                                                                      december 9. (szombat)
I. korcsoport (1998-1999) fiúk

1. 8.00- 8.25: Karcsa - Árvay fiú 4:2
2. 8.25- 8.50: II. Rákóczi – Bolyai (Szerencs) fiú 0:3
3. 8.50- 9.15: Karcsa – Móra (Nyíregyháza) fiú 5:1
4. 9.15- 9.40: Árvay – II. Rákóczi fiú 3:2
5. 9.40- 10.5: Bolyai - Móra (Nyíregyháza) fiú 2:3
6. 10.05- 10.30: Karcsa - II. Rákóczi fiú 6:3
7. 10.30- 10.55: bemutató mérkőzés: Árvay – Karcsa lány 3:1
8. 10.55- 11.20: Árvay – Bolyai fiú 2:1
9. 11.20- 11.45: II. Rákóczi - Móra (Nyíregyháza) fiú 3:1
10. 11.45- 12.10: bemutató mérkőzés: Árvay – Karcsa lány 0:0
11. 12.10- 12.35: Karcsa – Bolyai fiú 9:0
12. 12.35- 13.00: Árvay - Móra (Nyíregyháza) fiú 2:4
 
IV. korcsoport (1992-1993) lányok

13. 13.00- 13.25: Karcsa – Árvay lány 2:1
14. 13.25- 13.50: Pálháza – Bolyai (Szerencs) lány 0:0
15. 13.50- 14.15: Karcsa – Tolcsva lány 2:1
16. 14.15- 14.40: Árvay – Pálháza lány 2:1
17. 14.40- 15.05: Bolyai – Tolcsva lány 3:0
18. 15.05- 15.30: Karcsa – Pálháza lány 1:3
19. 15.30- 15.55: Árvay - Bolyai lány 2:1
20. 15.55- 16.20: Pálháza – Tolcsva lány 3:0
21. 16.20- 16.45: Karcsa – Bolyai lány 3:0
22. 16.45- 17.10: Árvay – Tolcsva lány 6:0
 

 


I.hely:
Karcsa Legjobb játékos: Preszoly Patrik (Árvay)
II.hely: Móra, Nyíregyháza Legjobb kapus: Pápa Gergő (II. Rákóczi)
III.hely: Árvay, Sárospatak Gólkirály: Csóka László (Karcsa)
IV.hely: II. Rákóczi, Sárospatak
V.hely: Bolyai, Szerencs

 
  I.hely: Árvay, Sárospatak Legjobb játékos: Márki Erika (Árvay)
II.hely: Karcsa Legjobb kapus: Kabai Krisztina (Bolyai)
III.hely: Pálháza Gólkirály: Setét Rita (Karcsa)
IV.hely: Bolyai, Szerencs Gulyás Brigitta (Pálháza)
V.hely: Tolcsva
                                                                                              december 10. (vasárnap)
II. korcsoport (1996-1997) fiúk

1. 8.00- 8.25: Árvay – Tolcsva 2:4
2. 8.25- 8.50: Nagyrozvágy – Tokaj 2:1
3. 8.50- 9.15: Tyczyn – Árvay 5:1
4. 9.15- 9.40: Tolcsva – Nagyrozvágy 2:6
5. 9.40- 10.05: Tokaj – Tyczyn 0:1
6. 10.05- 10.30: Árvay – Nagyrozvágy 0:3
7. 10.30- 10.55: Tolcsva – Tokaj 3:0
8. 10.55- 11.20: Tyczyn – Nagyrozvágy 7:2
9. 11.20- 11.45: Árvay – Tokaj 0:4
10. 11.45- 12.10: Tolcsva – Tyczyn 0:8
    
III. korcsoport (1994-1995) fiúk


11. 12.10- 12.35: Árvay I. – II. Rákóczi 1:2
12. 12.35- 13.00: Kazinczy – Árvay II. 1:4
13. 13.00- 13.25: Árvay I. – Kazinczy 6:1
14. 13.25- 13.50: Árvay II. - II. Rákóczi 0:6
15. 13.50- 14.15: Tyczyn – Kazinczy 6:2
16. 14.15- 14.40: Tyczyn - Árvay I. 5:2
17. 14.40- 15.05: II. Rákóczi – Kazinczy 4:0
18. 15.05- 15.30: Árvay II. – Tyczyn 0:3
19. 15.30- 15.55: Árvay I. - Árvay II. 2:4
20. 15.55- 16.20: Tyczyn - II. Rákóczi 2:3

 


I.hely: Tyczyn Legjobb játékos: Kis Lajos (Tolcsva)
II.hely: Nagyrozvágy Legjobb kapus: Ziaja, Wojciech (Tyczyn)
III.hely: Tolcsva Gólkirály: Bandor Roland (Nagyrozvágy)
IV.hely: Tokaj
V.hely: Árvay
 
I.hely: II. Rákóczi, Sárospatak Legjobb játékos: Bartkó Attila (II. Rákóczi)
II.hely: Tyczyn Legjobb kapus: Stumpf Attila (Árvay)
III.hely: Árvay II. Gólkirály: Gibata Jacek (Tyczyn)
IV.hely: Árvay I.
V.hely: Kazinczy, Sátoraljaújhely
    
     

 
 

További fotók  1.>>>  2.

Cziczer Katalin
/2006.12.12./

              

Szalagavató a Vay Miklós Szakképző Iskolában

                  

    Az elmúlt hétvégén rendeztük meg iskolánkban a szalagavató ünnepséget a végzős tanulóinknak. Tulajdonképpen esetükben elérkeztünk a tanévnek a legjelentősebb mozzanatához, amikor feltűztük a szalagot nekik - nyilatkozta Halász Tiborné, igazgatónő…

Ez már azt jelzi, hogy néhány hónap múlva igazi megmérettetés elé kerülnek, ahol bizonyítaniuk kell, hogy felkészültek az érettségire, illetve a szakmai vizsgák letételére. Az elmúlt években próbáltuk tudatosítani, hogy ha megfelelő szorgalommal készülnek fel a további életükre, ha megfelelő szakmai képzettséget szereznek, akkor mindenképpen megtalálják helyüket a munkaerőpiacon. Azt hiszem ezekben a napokban még nem ez foglalkoztatja őket. Ma 56 utolsó éves tanulónak tűztük fel a szalagot, akik közül 42 tanuló készül érettségi vizsgára. Ennél több, 96 végzős tanulónk van, de közülük 40 tanuló már korábban volt szalagavató ünnepségen két évvel ezelőtt, mivel érettségi utáni szakmai képzésben vettek részt. Tulajdonképpen ez a szalag figyelmezteti őket, felhívja a figyelmüket arra, hogy még van néhány hónap, amit nagyon komolyan kell venniük. Még következetesebben kell készülniük, hogy sikeresen vegyék - talán az életükben a legnagyobb - megmérettetést. Ugyanis ez mérföldkő lesz abból a szempontból, hogy hogyan tovább, vagy tovább tanulnak vagy szakmát tanulnak, vagy pedig elhelyezkednek dolgozni, az életüket úgy alakítani, ahogy azt korábban elképzelték.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.12./

              

 
       

Templombúcsút tartottak

                  

     A sárospataki Római Katolikus Plébániatemplom búcsú ünnepét 2006. december 10.-én tartották. Az ünnepi szentmisét Mons. Dr. Csizmadia István pápai prelátus, az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Szeminárium (www.eghf.hu) rektora végezte. A sárospataki híveken kívül jöttek zarándokok a környékbeli településekről is. Az ünnepségen
közreműködött egyházközség énekkara is.


 
 

További fotók >>>

/2006.12.12./

              

 

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv

                  

     Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv (Stratégia) a 2007-2013 évekre vonatkozó egységes - magyar vidékfejlesztési program stratégiai kereteit tartalmazza.
Hazánknak 2007-2013 között mintegy 5 Milliárd euró fejlesztési forrást van lehetősége az agrárium, a vidéki környezet és a vidéki térségek fejlesztésére költeni. Ezzel lehetővé válik, hogy a megkezdett szerkezetváltás folytatódjon, valamint, hogy a vidéki térségek leszakadása lelassuljon és megkezdődjön a társadalmi-gazdasági felzárkózás. A Stratégia megteremteni a mezőgazdaság fejlesztéséhez, a vidék környezeti értékeinek megőrzéséhez, a vidéki térségek gazdaságának megerősödéséhez és a vidéki társadalom kohéziójához szükséges fejlesztési kereteket.

Az elmúlt időszak nemzeti forrásból finanszírozott, valamint uniós társfinanszírozással megvalósuló agrár-vidékfejlesztési programjainak tapasztalatain alapulva a Stratégia célja, hogy - összhangban az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel és a vonatkozó közösségi és hazai fejlesztési dokumentumokkal - kijelölje az agrár-vidékfejlesztés irányait, célkitűzéseit, és meghatározza a célok elérésének módját, eszközeit.

Az Európai Unió által meghatározott keretek : a Tanács 1290/2005/EK 1698/2005/EK rendelete az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatásokról. Valamint a Lisszaboni Stratégia és a Göteborgban megfogalmazott fenntarthatósági elvek. A hazai fejlesztéspolitikai dokumentumok által kijelölt keretek: Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció, mely hazánk fejlesztéspolitikájának céljait és azok elérésének eszközeit fogalmazza meg. Országos Területfejlesztési Koncepció, mely kijelöli az ország területfejlesztési politikájának céljait, elveit és prioritásrendszerét. Nemzeti Akcióprogram (2005-2008), mely a Lisszaboni Stratégiában meghatározott célkitűzések megvalósításához szükséges lépéseket határozza meg és a Nemzeti Környezetvédelmi Program.

A Stratégia kidolgozása - kutatóintézetek, háttérintézmények munkájának segítségével - 2005 októberében kezdődött a vonatkozó uniós jogszabály elfogadását követően. A Stratégia első verziója 2005 decemberében készült el. A társadalmi egyeztetés 2005. december 19-én kezdődött meg. 2006 januárjában került az Európai Bizottság részére kiküldésre a Stratégia első verziója véleményezésre. 2006 tavaszán széles körű, kérdőíves módszerrel elvégzett felmérés lebonyolítására került sor. 2006 áprilisában tematikus munkacsoportok tárgyalták meg a Stratégia egyes fejlesztési irányait és fogalmazták meg gondolataikat, véleményüket, melyek a Stratégia második verziójába beépültek. 2006 őszén elkezdődött a társadalmi egyeztetés amely december 19.-én zárul.
Bővebb információk és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv teljes szövege az www.fvm.hu és a www.strategia.fvm.hu oldalakon található.
Rák Tamás, NVT tanácsadó Magyar Agrárkamara
06-30/497-76-54


 
 /2006.12.11./

              

 

Adventi szeretetnap

                  

     A református általános iskolások műsora örvendeztette meg a református templomban lévőket a 2. adventi vasárnap. Az énekekkel, versekkel szolgáló gyerekeket ezt követően a gyülekezet asszonyai szeretettel látták vendégül, hogy megköszönjék a gyerekeknek és szülőknek, hogy az év során számos alkalommal tették ünnepélyessé a műsorukkal az egyházi rendezvényeket.

 


 
 Református Lelkészi Hivatal
/2006.12.11./

              

 

Eltűnt személyt keresnek a környékbeli erdőkben

                  

     A Dunakeszi Rendőrkapitányság keresett meg bennünket azzal, hogy egy ottani lakóhellyel rendelkező személy a térségünkben eltűnt – számol be egy pszichiátriai kezelt személy eltűnéséről Nagy János rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője a lakosság segítségét kérve…
Az illető személy barátjával, kocsival érkezett Sároaljaújhelybe, majd Újhuta községbe vitette magát. Ott, a Flórika forrás közelében, menet közben kiugrott a gépjárműből és beszaladt az erdőbe. A gépkocsit vezető barátja utána eredt, megpróbálta előkeríteni, de nem sikerült. Az eltűnt személy neve Szabó Balázs, 28 éves, valószínűleg az iratai is nála vannak, és kevés készpénzzel is rendelkezett. Kb. 170 cm magas, 60 kg körüli súlyú, barna, rövid göndör hajú, kék szemű, normál testalkatú. Eltűnésekor egy sötétkék tréning felsőt és drapp bársonynadrágot viselt. A bejelentés 0 óra 20 perckor történt a rendőrkapitányságra. Ezt követően megkíséreltük a hollétének felderítését, a helyszín közelében, részben rendőr járőrökkel, részben a határőrség hőkamerás technikájával átvizsgáltuk a terepet, de az éjszaka folyamán nem vezetett eredményre. Másnap a közrendvédelmi osztály újra kutatást szervezett erre a területre, amikor bekapcsolódott többek között a Heves Sziklamentő Csoport, egy speciális mentő és tűzoltó csoport és a nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület is nyolc emberrel és négy keresőkutyával, de ez a kutatás is eredménytelen maradt, így kénytelenek vagyunk folytatni. Az eltűnt személy pszichiátriai kezelés alatt állt előzően, feltehetően ez játszott köre, a kocsiból történő kiugrásban és elmenekülésben. Számítani lehet a felbukkanására Újhuta, Huta, Középhuta környékén, de elmehetett Makkoshotyka, vagy éppen Pálháza irányába is. Adataink vannak arról, hogy számolni kell esetlegesen öngyilkossági kísérlettel.
Kérjük a lakosságot, ha egy ilyen személy felbukkanna, értesítsék a Sárospataki Rendőrkapitányságot. A környékbeli erdészeket már tájékoztattuk erről az eseményről, és elláttuk őket az eltűnt személy fényképével, hasonlóképpen a környék italboltjait, polgármesteri hivatalait is.
 


 
 Törő Gábor
/2006.12.11./

              

 

Két önkormányzati képviselő támogatta a Carolina Óvodát

                  

     Még a választások előtt a Független Sárospatakért Egyesület hozott egy olyan elvi állásfoglalást, hogy amennyiben bárki bejut a város képviselő-testületébe, akkor a képviselői tiszteletdíja egy részéről lemond, és felajánlja a város különböző területén élőknek – nyilatkozta Zérczy László képviselő…
 

 
  Miután jelen esetben Krai Csaba képviselőtársammal ketten jutottunk be a testületbe, ezért mi ketten, a bizottsági tagságért járó tiszteletdíjunkat - ami 22 ezer Ft havonta - minden hónapban félretesszük és akár az egyesület által eldöntött személyeknek, csoportoknak, közösségeknek, akár a segítségért hozzánk fordulóknak átadjuk.

 


 
  Krai Csaba, arra kérdésre, hogy mi késztette erre őket, és miért pont ezt az intézményt segítették, a következőket válaszolta. Az indíttatás az volt, hogy jó adni, sokkal jobb, mint kapni. Ez az óvoda most ünnepelte a 160. évfordulóját és ezért közösen úgy döntöttünk, hogy ezt az óvodát segítjük ezzel a pénzzel. Tudjuk, hogy ez nem sok, de évek alatt a sok kicsi sokra mehet, és szerintünk lesznek, akik követik példánkat.
  Az átadás után az óvodavezető, Rák Józsefné a következőképpen fejezte ki örömét és köszönetét: a két képviselő úr megkeresett bennünket a 160 éves jubileumi ünnepségünk előtt, hogy mire lenne szükségünk, mert ők egy felajánlást akarnak tenni. Mi ezt megbeszéltük a nevelőtestülettel és úgy döntöttünk, hogy két ejtőernyőt kérünk és labdákat. Ez régi vágyunk volt már, csak eddig nem sikerült összehoznunk rá a megfelelő pénzt. Az ejtőernyő egy jó mozgásfejlesztő eszköz, fejleszti a koordinációs készséget, a labdákat pedig a gyerekek nagyon-nagyon szeretik és sosincs belőlük elég. Nagyon örültünk az ajándékoknak, mert azt mindenki tudja, hogy játékból, sportszerből, meséskönyvből akármennyi elkel egy óvodában. A költségvetési forrásainkból csak a legszükségesebbekre telik és amikor ilyen felajánlást kapunk, akkor ezzel örömmel élünk és a most kapott ajándékokat ezúton is szeretnénk megköszönni a két képviselőnek.

Törő Gábor
/2006.12.11./

  

Szalagavató a Tanítóképző Főiskolai Karon

                  

     A Művelődés Háza színháztermében tartották meg a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karának szalagavató ünnepségét. Nappali és levelező tagozaton, tanító és óvodapedagógus szakon tanulmányait befejező 327 végzős hallgató tűzhette fel az emlékszalagot- nyilatkozta dr. Komáromy Sándor kari főigazgató. A végzős hallgatókat Szentirmai László főigazgató-helyettes, Szemán Ákos és Lukács Ákos a hallgatói önkormányzat vezetői és a diáktársak műsora köszöntötte, majd dr. Komáromy Sándor kari főigazgató mondott pohárköszöntőt.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.10./

              

 

A hétvégi InterCity járat megmaradt

                  

     2006. december 6-án befejeződtek a tárgyalások Devecz Miklós úrral, a MÁV személyszállítási üzletágának vezetőjével. Az InterCity ügyében az eredményekről a következőképpen tudok beszámolni – kezdte nyilatkozatát Dr. Hörcsik Richárd, polgármester, országgyűlési képviselő…

Korábban már megállapodtunk a MÁV vezetésével abban, hogy a legnagyobb forgalma az InterCityknek, a visszautazó diákok, ingázók visszautazása miatt vasárnap délután van, ezért a Sárospatakról 16.34-kor induló Fűzér IC járat megmarad. Sikerült kiharcolnunk azt is, hogy a hétvégére hazautazók számára 18 órakor indul Budapestről egy InterCity járat, ami 21.32-re van Sárospatakon, 21 óra 43-kor pedig Sátoraljaújhelyen. Tehát ez a két InterCity megmarad, és minden más további lépésnek ez a kiindulási pontja. Ezeknek a kihasználtsága – ami nem kétséges – reménységet ad arra, hogy tovább fogják fejleszteni. Ütemes menetrend lesz, és mi ütemesen fogjuk a véleményünket elmondani a térség polgárai részéről a MÁV vezetésének. Nagy eredménynek tartom, hogy a MÁV nyitott volt, további tárgyalásokat helyezett kilátásba, s mi legközelebb a tavaszi menetrendváltozásnál tudjuk érvényesíteni az addig felgyülemlett tapasztalatokon alapuló további kéréseinket az újabb járatok visszaállítására.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2006.12.09./

     

Mikulás az Árvayban

                  

     December 6-án kora délután lovas Mikulások (és krampuszok) érkeztek a MECTFK. Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának udvarára a gyerekek nagy
örömére. Nem sokkal később, a 8. a osztály által előadott mesejáték közben megérkezett "igazi" Mikulás bácsinak, az alsó tagozatosok énekeltek, verseltek szívvel lélekkel.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.09./

              

 

Kiwanis Mikulás a Kórházban

                  

     Négy évvel ezelőtt indult el a Kórház-Baba projekt, amely világszabadalom. A Kiwanis Női Klubban Feróné Komolay Anikó indította el -elsőként az országban - ezt a népszerű programot a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Gyermekosztályán…
A lélekgyógyító babák a klubtagok keze munkája eredményeként segíthetik a beteg gyermekek mihamarabbi gyógyulását. Később a Zemplén Kiwanis Klub is csatlakozott a programhoz, ők játékok és könyvek ajándékozásával segítettek. 2006.december 7-e ismét örömet adó nap volt a kórház kis betegeinek, hiszen most már három Kiwanis Klub vitte el az ajándékait közel 100 000 Ft értékben. A Kiwanis Női Klub soros elnöke, Szajkó Józsefné tájékoztatása szerint a hölgyek sok értékes rajzeszközzel, kifestővel, írókészletekkel lepték meg a gyerekeket. A szeptemberben megalakult Kiwanis Junior Klub vállalta át a babák elkészítését, melyet Debrődi Judit elnök adott át a gyermekeknek. A Zemplén Kiwanis Klub az idén is csodaszép könyvekkel és sok szép játékkal örvendeztette meg Mikulás napján a gyerekeket, melyet Feró István elnök adott át Dr. Szűcs Erzsébet osztályvezető főorvos Asszonynak.

További hírek:
A Kiwanis Klubok december 16-án szombaton 8-13 óráig a Hild téren Jótékonysági Vásárt tartanak. Az összegyűjtött adományt Sárospatak rászoruló gyermekei megsegítésére fordítják.
Ha eljönnek a Vásárra, egyedi, különleges, sehol másutt nem kapható ajándékokkal lephetik meg szeretteiket, s így Önök is hozzájárulnak e nemes cél megvalósulásához.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.09./

              

 
 

A Művészeti Iskolában is járt a Mikulás

                  

    Mikor a Farkas Ferenc Művészeti Iskolába a Mikulás megérkezett, még senki sem sejtette, hogy kit rejt az öltözék. Még amikor a hangszerét elővette, akkor is csak annyit állapítottak meg, hogy pontosan olyan művészien játszik rajta, mint ahogy az intézmény igazgatója…

 
 


/2006.12.09./

              

 

Tanári hangverseny a Farkas Ferenc Művészeti Iskolában

                  

     2006. december 4-én tartotta a Farkas Ferenc Művészeti Iskola az évi szokásos tanári hangversenyét, amelyen színes programmal örvendeztette meg hallgatóságát a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tantestülete…

A változatos zenei műsorszámok után az iskola tánctanárai is színpadra léptek produkciójukkal. Az intézmény következő rendezvénye a Művelődés Házában 2006. december 20-án megrendezésre kerülő Karácsonyi hangverseny lesz, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.09./

              

 

Lovas mikulások az óvodában

                  

     A Mikulás napja jellegéből adódóan igazi gyermekünnep. Igyekszünk is óvodásaink számára minden évben érdekessé tenni. Az előző években profi előadóktól rendeltünk e naphoz kapcsolódó témájú műsort – számolt be az idei Mikulás érkezéséről Rák Miklósné, vezető óvónő…

Idén az óvoda dolgozóiból alakult "társulat" örvendeztette meg a gyerekeket a "Télapó az erdőben" c. mese előadásával, ami igen nagy sikert aratott. A gyerekek természetesen felismerték a szerepekben óvónénijüket vagy dajkanénijüket, de annál hálásabb közönségnek bizonyultak. Segítettek a "Zsuzsa néni Mikulásnak" és nem árulták el "Ancika néni krampusz" csínytevéseit sem. Az előadás végén boldogan vették át a hatalmas zsákból előkerülő óvodai Mikulás csomagokat.
A nap kedves színfoltja volt még a lovas Mikulások és Krampuszok udvarunkra érkezése is. Gyereknek és felnőttnek egyaránt különleges, emlékezetes élményt nyújtott a Zemplén Lovas Egyesület.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.08./

              

 

Jótékonysági hangverseny a Zeneakadémián

                  

     Jótékonysági hangverseny a Zeneakadémián a sárospataki Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia javára. December 1-én a budapesti közönség is bepillantást nyerhetett a sárospataki Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia termékeny munkájába. A Zeneakadémia Kistermében pénteken 19 órakor kezdődő jótékonysági hangversenyen a nyári akadémia tanárai mellett az akadémia tehetséges növendékei is bemutatkoztak. A legfiatalabb, 13 éves Korpai Dánieltől a legkiválóbb zeneakadémistákig, többek között a 2006-os Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen középdöntős Monostori Gáborig.
A tanítványok után Dudás Eszter brácsaművésznő, a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia sárospataki születésű igazgatója és Körmendi Klára Liszt-díjas zongoraművésznő Farkas Ferenc Bihari román táncok c. darabját játszotta. A zongoraművésznő ezt követően drámai erővel adta elő Kodály Zoltán Marosszéki táncait. A koncertet Timothy Bentch operaénekes felemelő dalai zárták. Az idén nyáron Amerikába hazaköltözött, de évről-évre Sárospatakra visszajáró tenor előadásában Aaron Copland Régi amerikai dalai megrendítően szóltak hazaszeretetről, otthonról, szabadságról, és sugárzó örömmel hirdették a mindenható Isten dicsőségét. A csodálatos atmoszférájú hangverseny után a a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia tanárai megvendégelték közönségüket és a Crescendo Támogatói Kört, melynek nagylelkű támogatását továbbra is várják, hogy évről-évre megrendezésre kerülhessen az sárospataki Akadémia.
 


 
 /2006.12.08./

              

 

Újhely és Patak összefog

                  

     Az októberi választások után a két város vezetése elhatározta, hogy olyan együttműködést fog kialakítani, amilyenre már számos példa van Európában: egy ikerváros programot hozunk létre – jelentette be Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere, országgyűlési képviselő azon a sajtótájékoztatón, amelyet december 7-én Szamosvölgyi Péterrel, Sátoraljaújhely polgármesterével közösen, a sátoraljaújhelyi Magas-hegyen tartottak…
Tudjuk azt, hogy egyedül nem megy, összefogással nagyobb eredményt érhetünk el – folytatta Hörcsik Richárd. Másodsorban az Európai Unió is erre kényszerít bennünket, mivel a pályázati esélyeket ez nagyban növelheti. Az elbírálásnál sokat számíthat az, hogy mekkora körzetet, mennyi lakosságot, mennyi vendéget céloz meg egy-egy terv. Ez is azt diktálja, hogy a két város fogjon össze. Ezért együtt hozunk létre egy Zempléni Turisztikai Centrumot, amelynek két fontos leágazása van, a sárospataki Termálfürdő és a Magashegyi Sícentrum. Ezzel a cél az, hogy az idelátogató vendégek által eltöltött napok számát megnöveljük, hogy olyan turisztikai, közös attrakciókat tudjunk majd a közös pályázatok során megvalósítani, amelyek azt eredményezik, hogy ne csak átfussanak a vendégek, hanem megszálljanak több éjszakára, akár több hétre is. Éppen ezért fogalmazódott meg az, hogy van a Magashegyi Sícentrum közel 1.5 milliárdos, és a sárospataki Termálfürdő program 3.5-4 milliárdos projekt, amelyeket mi szeretnénk összetenni és az első körben azt elérni, hogy már 2008-ban elkezdhessük a beruházásokat.
 
  A korábbi elképzeléseket összegyűjtve, már birtokunkban vannak bizonyos előkészületi tervek, amelyek kiinduló alapjául szolgálnak egy közel 4 milliárdos beruházásnak a sárospataki Termálfürdő területén – fejtette ki a sárospataki beruházás terveit Hörcsik Richárd. Tudjuk azt, hogy ez egy igen nagy összeg és egyszerre nem pályázható, hiszen ennek van egy önerő része, akár a magyar, akár az uniós pályázatokat nézzük. Ezért mi dominószerűen szeretnénk összehozni ezt a pályázatot. 2010-2012-re fokozatosan szeretnénk ezt a beruházást megvalósítani elsődlegesen európai uniós pályázatokból, amit a Nemzeti Fejlesztési Terv-II. lehetőségképpen ad számunkra. A bázis, a kiindulópont, az a Termálfürdő, ami ma is látogatható. Ennek, az első lépcsőben való fejlesztése a legfontosabb, miközben ezt szeretnénk önkormányzati tulajdonban tartani. Erre épül rá a többi létesítmény, amelyek közül elsőként említem a gyógyszállót, aminek a kialakítása nem kevés összegbe kerül, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az igazán jó minőségű iránt van a legnagyobb kereslet Európában.
Jelenleg a Danubius Szállodalánc brit befektetőivel kezdtük el a tárgyalást, akik Európa-szerte a régi monarchiabeli fürdőket próbálják meg ilyen módon fejleszteni. A harmadik fontos dolog a szállodához tartozó gyógy-centrum, amit vagy a szállodával együtt, vagy attól külön is fel lehet építeni. Ne felejtsük el ugyanis, hogy a vizünk nem csak termálvíz, hanem gyógyvíz is, amely különböző betegségek gyógyítására ad lehetőséget. A negyedik pedig, amit célul tűztünk ki, az a környezet rehabilitációja, amely alatt sport és egyéb szabadidős tevékenységek céljaira szolgáló objektumok felépítését értem. Ezek így együtt teszik ki a közel 4 milliárd forintos beruházást.
 
  A sátoraljaújhelyi beruházásról Szamosvölgyi Pétertől azt tudtuk meg, hogy a létesítendő Magas-hegyi Sportcentrum nevű létesítménnyel szembeni legfontosabb elvárás az, hogy minden évszakban legyen alkalmas a térségbe érkező, kirándulni, sportolni, pihenni vágyó vendégek magas színvonalú kiszolgálására. Ennek érdekében a meglévő sípályák fejlesztése mellett tervezik egy téli-nyári bobpálya, ökológiai tanösvény, vadas park, szabadtéri színpad, gyermekjátszótér, kalandtúra park, gyalogtúra és kerékpáros útvonalak létesítését, a kilátó két szinttel történő magasítását, valamint szállás és étkezési lehetőség biztosítását a középső szinten is.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2006.12.08./

  

Mesefigurás tányérból jobb ízű az étel

                  

     A Pataki Kerámia üzem megajándékozta a Kincskereső Óvoda és Bölcsőde kisgyermekeit, akiknek étkészleteket vittek. Uzelmann Annamária, a gyár tulajdonosa - az üzem vezetőivel -személyesen vitte el a bölcsödébe az ajándékokat. A kedves gesztusnak tanúja volt dr. Hörcsik Richárd polgármester és dr. Komáromi Éva jegyzőasszony is…

A mi profilunkban a legnagyobb mértékben az edények szerepelnek, szeretnénk ha az étkezési kultúra javulna - mondta el az átadáskor Huzelman Annamária. Azt gondoltuk, hogy ezt az elején kell elkezdeni egészen a bölcsődés korban. Vannak gyerek készleteink, amelyeken különböző, mesékből vett figurák vannak, királylány, autó, bohóc. A gyereknél az étkezés nem mindig öröm, sok gyerek nehezen eszik, így ha egy tányérkának az alján meglátja a kedvenc mesefiguráját, azt gondolom, talán nagyobb kedvvel fog étkezni. Szeretnénk ha az étkezési kultúrában már egészen pici korban megjelenne az esztétika iránti igény, egyáltalán az igényesség, és ezért gondoltuk, hogy most, amikor Karácsonyra készülődnek a gyerekek, akkor már Mikuláskor megkaphatják ezeket az edényeket

 
  Nagyon nagy szeretettel fogadtuk ezt a kedves ajándékot, gyönyörűek a kis kerámia tányérok és csészék – fejezte ki örömét Demblovszkyné Szabó Judit az óvoda vezetője. Azt gondolom mindenfajta segítség adomány, ami a gyerekeknek szól, a gyerekekért van, az mindenkinek nagyon jól esik. Így, hogy ezt Mikulás napján kapták, ez egy nagyon kedves gondolat volt a Kerámia Üzem tulajdonosától és vezetőitől, hogy a bölcsődéseket megajándékozzák ezzel. Persze hasznosítani is nagyon jó lesz itt a bölcsődében, ahol a gyerekek napi háromszori étkezést kapnak, amihez az eszközöket használják majd.
 
 
  Dr. Hörcsik Richárd polgármester a következőket tette hozz: a mai napon nemcsak a bölcsőde kapott a Pataki Kerámiától egy szép Mikulás ajándékot, hanem az önkormányzat is. Hiszen ez szimbolikus jelentőséggel is bír, hogy Sárospataki cég Sárospatakon lévő oktatási és nevelési intézetnek a segítségére siet. Ez példaértékű, hiszen a Kerámia Üzemnek külföldi piacképes termékei vannak, de nem csak a külföldi, hanem a hazai piacra is termelnek, s közben nem feledkeznek meg Sárospatak Önkormányzatáról, oktatási intézményeiről. Így az összefogásnak a példáját adja ez a mai ajándékozás. Nem csak a gyermekek örülnek neki, hanem az önkormányzat is, hiszen egy intézményünk gazdagabb lett ezek által a nagyon szép kerámiák által. Ezek olyan kerámiák, melyeket a gyerekek nagyon szívesen fogadtak, letisztult mesevilágot tükröznek, magyar mese alakokat jelenítenek meg.

Ha valakinek felkeltették volna az érdeklődősét a mesefigurás bőgrék és tányérok, vagy egyáltalán a - karácsonyi ajándékozásra kiválóan alkalmas - pataki kerámiák, figyelmébe ajánljuk, hogy e hétvégén és még december 16-án is karácsonyi akciós vásárlási lehetőség van a Kerámia Üzemben. 
 További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.08./

       

Őszi Ifjúsági sakkverseny

                

     2006. december 2-án került megrendezésre a XVII. Comenius- Árvay Kupa 2006-07 évad őszi fordulója. A versenynek hagyományosan az Árvay József Gyakorló Általános Iskola adott otthont- nyilatkozta Kovács Tamás. A rendezvény fő célja, a tehetséges gyerekek felkutatása, játéklehetőség biztosítása, illetve a szakosztályok munkájának segítése az utánpótlás nevelés terén.
A versenyre most is szép számmal (77 fő) jöttek gyerekek, bár a zsúfolt versenynaptár miatt néhányan kénytelenek voltak kihagyni e versenyt.
Több résztvevővel már a korábbi években is találkozhattunk, és voltak akik sakkversenyen most tették meg első lépéseiket. Nagy örömünkre szolgált, hogy az idén újabb település (Sajószentpéter) sakkozóival bővült a verseny résztvevőinek száma. Nagy fölénnyel nyertek a miskolci sakkiskolások akik évről évre jobb teljesítményt nyújtanak. A játszmák izgalmas és kemény küzdelmet hoztak, különösen a legkisebbek harcoltak szívvel-lélekkel az utolsó lépésig. A játékosok mindvégig a felnőttekhez hasonló fegyelemmel és sportszerűséggel versenyeztek.

Köszönet a rendezvény támogatásáért:
ME Conenius Tanitóképző Főiskolai Kar
Polgármesteri Hivatal - Sárospatak
Árvay József Gyak. Ált. Isk.
ÁDSE
Kilenc forduló után a következő eredményekkel zárult a XVII. Comenius-Árvay Kupa:

Az  I. számú korcsoport (alsósok) díjazottjai:
1. Korpa Bence (Miskolc) 9 pont
2. Heidrich Máté (Sajószentpéter) 8 pont
3. Ács Petra (Miskolc) 7 pont

Legjobb lány: Hercsik Tímea (Miskolc) 6 pont

Legfiatalabb résztvevő: Ács Kristóf (Miskolc) (2001-es születésű)

A II. számú korcsoport (felsősök) díjazottjai:
1. Halmi Bence (Miskolc) 8 pont
2. Runda Bence (Miskolc) 8 pont
3. Békési Bence (Ricse) 6,5 pont

Legjobb lány: Tari Viktória (Ricse) 5 pont

A csapatverseny (bármely 4 játékos eredménye alapján) végeredményét az őszi és tavaszi forduló együttesen fogja adni, de előzetesen a verseny állása az őszi forduló után:
1. Ricse 23 pont
2. Árvay Gyakorló Ált. Isk. – Sárospatak 22 pont
3. Taktaharkány 21 pont

A díjakat átadták:
Lendák Lajos önkormányzati képviselő, az oktatási bizottság elnöke
Balogh István a MECTFK képviseletében
Gönczy Zoltán Árvay ÁDSE


 
 

További fotók >>>

/2006.12.07./

              

 

Patakon is nagy siker volt az Énekes Madár

                  

    Decemberben játszották a színházi évad soron következő előadását A Művelődés Házában, ami Tamási Áron Énekes Madár című darabja volt - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

Nagyon népszerű színészek játszották a szerepeket: Mikó István, Hűvösvölgyi Ildikó, Ivancsics Ilona, a darabot Mikó István rendezte. Természetesen a Tamási Áronra jellemző nagyon jellegzetes humor, ugyanakkor a humor mellett megbúvó nagyon magvas gondolatok alkották a színdarab lényegét. Úgy éreztem a közönség visszajelzéséből, hogy kellemesen és jót szórakoztak, jót derültek egy – egy népi igazságon, ami nem csak Tamási Áron idejében, hanem napjainkban is érvényes. Színházi évadunk a Revizor című darabbal, januárban folytatódik.
 


 
 

További LEVI fotók >>>


/2006.12.07./

              

 

Adventi gyertyagyújtás

                        

    December 2-án, szombaton az adventi koszorú első gyetyájának meggyújtására a római katolikus templom vendégei voltak Ferencz Éva, Ritter József és felesége Viktória. József és Viktória zenével, Ferencz Éva pedig az erdélyi néphagyomány csodálatos adventi és karácsonyi énekeivel tette ünnepivé az új egyházi év kezdetét. Az alkalom egyben az orgona felújításának ügyét is szolgálta, a januárban elkezdet gyűjtés már túllépte a 2,5 millió forintot. Az ünnepi hangverseny végén András atya az egyházközségnek megköszönte az orgona ügyében tett felajánlásokat, a vendégek pedig nagy tapsban részesültek. Stumpf Timea hitoktató pedig Árpádházi Szent Erzsébet albumát adta át ajándékba a kedves vendégeknek.
 


 
 

További fotók >>>


Római Katolikus Egyházközség
/2006.12.07./

              

Domján-házról és a Képtárról tanácskoztak

                  

     Sárospatakon régóta húzódó probléma a Domján-ház, illetve a Képtár ügye. Sajátos jogi helyzet áll fenn, ugyanis mindkét épület a Megyei Önkormányzat tulajdonában van, viszont a bennük őrzött gyűjtemények - a Domján, az Andrássy Kurta és a Béres gyűjtemény - a nagylelkű adományozók jóvoltából Sárospatak város tulajdonában van – tudtuk meg Hajdu Imre tanácsnoktól…

Itt két részre kell bontani a problémát, hiszen tudjuk, hogy a Képtár sem felel meg a funkciójának, ugyanis a megyei vezetés nem nevezett ki képtárigazgatót Bordás úr távozása után, ezért a Képtár gyakorlatilag zárva tart, már legalább másfél éve. A Domján-házzal az előző önkormányzatnak volt egy olyan terve, hogy az idősek napközi otthonaként működjön, de azt még a megyei önkormányzattal is el kellett volna fogadtatni, másrészt a Domján gyűjtemény sorsa még kilátástalanabb lett volna. Most megszerveztünk egy tanácskozást, amelyen részt vett Veres László, a Hermann Ottó Múzeum igazgatója, Fehér József a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum igazgatója, aki most gyakorlatilag a szakmai felügyeletét látja el a képtárban őrzött gyűjteménynek és Dobrik István a Miskolci Galéria igazgatója, aki szintén elismert szakember ebben a témában. Látogatásuk mérföldkő az épületek és a bennük őrzött kulturális értékek ügyében. Az igazgató uraktól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Képtár épületének állapota nagyon sokat romlott az elmúlt időszakban, az alagsori rész már statikailag is veszélybe került, így az ott tárolt gyűjteményeket biztonságos helyre kell szállítani. Ezzel párhuzamosan kezdeményezni fogjuk a tárgyalásokat a megyei önkormányzat vezetőivel, mindkét épület sorsát illetően, valamint arról, hogy az ott tárolt értékes gyűjteményeket mielőbb, méltó helyen kiállíthassuk.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.07./

              

 
 
 

Felszólalás a parlamentben

                  

     November 28-án lehetőséget kaptam a frakciómtól, hogy napirend előtt 5 percben, Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete címmel felszólalást tarthassak - nyilatkozta Hörcsik Richárd, polgármester, országgyűlési képviselő…

   Ebben a felszólalásban fontosnak tartottam az ország közvéleményét tájékoztatni - egyrészt mint Sárospataknak, Szent Erzsébet szülővárosának a polgármestere, másrészt mint keresztény politikus - a Szent Erzsébet év jelentősségéről. Hiszen november 19-én a Római Katolikus Püspöki Konferencia Szent Erzsébet évvé nyilvánította 2007-et. Ennek a celebrálása megtörtént a Szent István Bazilikában Budapesten, utána pedig egy emlékhangverseny volt, ahol én is részt vettem. Fontosnak tartottam elmondani azt, hogy mi, sárospataki polgárok felekezeti hovatartozás nélkül vállaljuk Szent Erzsébet örökségét, mert Szent Erzsébetnek 800 év után is van üzenete. A legfontosabb az, hogy Szent Erzsébet olyan alakja az európai történelmünknek, aki összeköt, és nem szétválaszt. Összeköti Sárospatakot nagyon sok Európai Uniós várossal, és összeköti Magyarországot az Európai Unióval. Jövőre Szent Erzsébet év kiemelt feladatot ad számunkra, mind az önkormányzat, mind a város polgárai számára. Felhívtam a figyelmet arra, hogy ez egyedül, önerőből nem megy. Ezért kértük a kulturális kormányzat támogatását egy Európai Szent Erzsébet Központ kialakítása, illetve, hogy az Európai Szent Erzsébet Kulturális útvonal kezdőpontját tudjuk kiépíteni, az ünnepségeket lebonyolítani. Hála Istennek, Arató Gergely államtitkár válaszában pozitívan állt a kérdéshez, hogy a kormány támogatni fogja, ha jól összeállított programmal jelentkezünk. Ez számomra azt jelenti, hogy a különböző pályázatoknál van egy helyzeti előnyünk amivel el lehet indulni.

 


 
 

Cziczer Katalin
/2006.12.06./

      

Felavatták a gólyákat a Főiskolán

                  

     Az idén is megtartották a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karának hagyományos gólyabálját. Az elsőéves hallgatókat dr. Komáromy Sándor kari főigazgató, Lukács Ákos a HÖK elnöke és Kovács Viktor az egyetem főtitkára köszöntötte. Az ifjú gólyákat diáktársaik vidám műsorral szórakoztatták.
 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.06./

              

 
 

Sárospatakon járt Makovecz Imre

                  

     A mai napon Sárospatak polgármesterének vendége volt Makovecz Imre Ybl díjas tervező, aki munkásságának remekei Sárospatak számos pontján megtalálhatóak. Az új városvezetés fontos feladatának tartja, hogy a kilencvenes években elkezdett, a tervező nevéhez kötődő, máig befejezetlen belvárosi munkák lezáruljanak, ezzel kialakuljon azok végleges arculata.
Szeretnénk, ha Makovecz Imre sok éves szünet után ismét adhatna a városunknak olyan remekeket, amelyek szerte a világban méltán aratnak elismerést – nyilatkozta Hörcsik Richárd polgármester. A megszakadt együttműködést újjáélesztjük, ebben örömmel vesz részt Makovecz Imre, aki Sárospatakon már újra jól érzi magát.

 


 
 

További fotók >>>

/2006.12.06./

              

 

Lakossági fórum az Újtelepen

                  

     Fontosnak tartottam azt, hogy az Újtelepen élők az utóbbi hónapokban elkövetett betörések, lopások miatt első kézből kapjanak információt a megelőzés lehetőségeiről - nyilatkozta Hajdu Imre, képviselő tanácsnok…

Ezért hívtam meg Solymosi Antalt a Sárospataki Rendőrkapitányság bűnügyi osztály vezetőjét és Klima Jánost a Polgárőr Egyesület elnökét. Számos hasznos dolgot tudhattak meg tőlük, azok akik - meglepően nagy számban - eljöttek a lakossági fórumra. Magam, mint egy 4-5 A/4 –es oldalt írtam tele azokkal a problémákkal, amelyek felmerültek az Újtelep, illetve a bűnmegelőzés kapcsán. Elmondták Solymosi úrék, hogy a megelőzés a legfontosabb feladat: tartsuk zárva a kaput, ne engedjünk be idegeneket, tartsunk kapcsolatot a szomszédokkal, mert a jó szomszédság fél biztonság. Erre főleg Klima János hívta fel a figyelmünket, hogy próbáljunk meg úgy élni, mint a régen, vagy a mai nap is a falusi közösségekben, ahol mindenki tudja egymásról, hogy éppen mi történik vele. Ezt egyébként az emberi kapcsolatokban is nagyon fontos lenne, ha fenntartanánk, nem csak bűnmegelőzési célból. Megállapodtunk abban, hogy ezt a lakossági fórumot havonta meg fogjuk tartani, amikor mindig beszámolok arról, hogy a felmerült problémákban sikerült-e előrehaladni az önkormányzatnál.
 
  Nagyon jó kezdeményezésnek tartom az ilyen lakossági fórumokat. Ez jó hangulatban telt annak ellenére, hogy kritikus hangulatú volt. Bízom benne, hogy ez a lakossági fórum rendszeressé válik nem csak ebben a választókörzetben, hanem máshol is – nyilatkozta Solymosi Antal, rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője. Szerintem előnyös mindenki számára, a lakosság és a rendőrség számára egyaránt. A rendőrség kap egy visszajelzést, egyfajta kis közmeghallgatásnak is tekinthetjük. A lakosok pedig választ kapnak azokra a kérdésekre, melyeket egyébként nincs kinek feltenniük. Itt megvan a lehetőség arra, hogy a felmerülő problémákat orvosoljuk, vagy továbbítsuk a megfelelő szolgálat felé, amelyik éppen érintett, pl. volt itt közlekedési téma is, azt nyilván a közlekedés felé, vagy ami a közrendvédelmet illeti, azt a közrendvédelem felé. Véleményem szerint egy jó, korrekt együttműködés lehet ebből.
 
  Nagyon jól esett, hogy meghívtak a fórumra, fejezte ki örömét Klima János, a Polgárőr Egyesület elnöke. A városban most fordult elő először, hogy lakossági fórumon a Polgárőrség véleményét is kikérjék. Örülünk annak is, hogy a jövőben tudunk segíteni a rászorulóknak, az egyedülállóknak, a nyugdíjasoknak, az időseknek. Remélem, hogy sikerül a szomszédok egymásért mozgalmat mindenütt beindítani. Ígéretet tettünk arra, hogy felmérjük a segítségre szorulókat, és megvizsgáljuk, hogy milyen védelmi rendszerrel tudjuk őket ellátni. Hoztam is magammal pár példányt bemutatni, hogy mivel tudnak segítséget kérni a szomszédoktól. Nagyon örülök, hogy itt konstruktív beszélgetés volt, és olyan dolgok kerültek felszínre, melyek gyakorlatias esetek. Pl. a polgárőrök 22 órától 02 óráig voltak szolgálatban eddig, de ezután a diszkós napokon meg fogjuk hosszabbítani a szolgálatot, olyankor hajnalig leszünk szolgálatban, hogy ott legyünk amikor a randalírozók mennek haza. Ezzel talán sikerül csökkenteni a balesetek, a bűncselekmények vagy károkozások számát. Számomra nagyon tanulságos volt ez a lakossági fórum.
 

  
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.06./

              

 

 

Két hetvenszeres véradót is köszöntöttek

                  

    November 29-én délután tartották Sárospatakon a Polgármesteri Hivatal Dísztermében a Véradók Napját, ahol Aros János alpolgármester, Dr. Muha Miklós és Repeiné Bodnár Zsófia kistérségi véradószervező köszöntötték a véradókat…

Országszerte ezekben a napokban köszöntöttük a többszörös véradókat, amire Sárospatakon a mai napon került sor. Nem csak a véradókat tüntetjük ki, hanem azokat a szervezőket is, akik saját intézményükben, illetve lakóterületükön kiválóan segítenek a véradások szervezésében. Így a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából Szegediné Gonda Zsófiát, a Református Kollégium Gimnáziumából és Általános Iskolájából pedig Szajkó Józsefnét köszöntöttük. Büszkén mondhatom, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, kistérségünkben sikerültek legjobban a véradások, itt minden 19. lakos véradó.
November 27-e a Véradók Napja. Meg kell ilyenkor állnunk egy pillanatra és tiszteletünket kifejezni azoknak a véradóknak, akik a mai rohanó világban hajlandóak erre a nagyon emberséges cselekedetre – nyilatkozta Aros János alpolgármester - miszerint saját vérüket adják azért, hogy esetlegesen mások életét megmenthessék. Erre a mai világra inkább az a jellemző, hogy nem köszönnek egymásnak az emberek, nem köszönnek egymásnak a szomszédok, nem segítenek egymásnak, ha földön fekvő sérültet látnak, nagyon gyakran átlépnek felette, nincs időnk törődni és foglalkozni egymással. Éppen ezért nagy a jelentősége ennek a Véradó Napnak. Láthatjuk, hogy milyen szép számban eljöttek, amit ezúton is megköszönök az itt megjelent aktív véradóknak. Elszorult az ember torka amikor látta, hogy nem csak 10 szeres, 20 szoros, 30 szoros véradók vannak, hanem két 70 szeres véradót is köszönthettünk itt a mai napon. Tolmácsoltam feléjük a képviselőtestület köszönetét, köszöntését. Bízom benne, hogy e nagyon nemes cselekedetüket még nagyon sokszor megismételhetik.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2006.12.01./

              

 

Most szokatlan időben, szombaton lesz a színházi előadás

                  

    December 2-án, szombaton kerül sor a színházi évad következő előadására. Az időpont talán egy kicsit rendkívüli, mert általában a bérletes előadásokat hétköznap szoktuk rendezni. De a közreműködő színművészeket az anyaszínház csak ilyen időpontban tudta elengedni – tudatja a színházkedvelőkkel Csatlósné Komáromi Katalin…

A színdarab Tamási Áron Énekes madár című székely népi játéka lesz, amely különleges hangulatot teremt majd itt, a színházi előadások sorában. Tamási Áron 1933-ban írta ezt a művét, de mint általában minden Tamási Áron alkotásnak, úgy ennek is a mondanivalója, a jellemzői, úgy gondolom a napjainkra is lefordíthatóak. Természetesen a magával ragadó humor sem hiányzik majd. A főbb szerepeket Hővösvölgyi Ildikó, Ivancsics Ilona, Mikó István, Boros Zoltán és Benkő Péter játssza, Mikó István rendezésében. A bérletesek mellett jegyeket még az előadás kezdetéig lehet pénztárunkban vásárolni.
 


 
 
/2006.12.01./