Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2007. március

Mirek Topolánek cseh miniszterelnök Sárospatakon

                           

   Magyarországi tartózkodásának második napján, pénteken délután, dr. Hörcsik Richárd polgármester meghívására Sárospatakon tett látogatást Mirek Topolánek, a Cseh Köztársaság miniszterelnöke, aki megtekintette a Rákóczi várat, a Nagykönyvtárat és koszorút helyezett el Comenius cseh pedagógus szobránál….
 
  Nagyon kellemes volt, hogy sikerült megszervezni azt, hogy a magyarországi utamat itt zárhatom – nyilatkozta a cseh miniszterelnök. Az a tény, hogy én magam is itt vagyok, remélem majd példát mutat többi cseh számára, és nagyobb létszámban látogatnak majd ide. Azt hiszem megfelelő módon kell majd értékelnünk Comenius műveit, amelyeket többek között Sárospatakon írt meg.
Azt hiszem, azon kell munkálkodnunk, hogy mind a személyi, mind az eszmei értékek mozgása szabaddá váljon és terjedjen egyik országból a másikba, határok nélkül. A magyarországi látogatásommal nagyon elégedett vagyok. Sokszor nem is az a fontos, hogy milyen pártok vannak kormányon itt Közép – Európában. Azt hiszem, hogy minden helyzetben szót kell egymással értenünk, és igen nagyra tartom, hogy ez sikerült. Az értékes dolgokat kell tovább adnunk az Európai Unió felé, de azon államokra is gondolok, amelyek az EU határain kívül maradtak. Tehát dolgoznunk kell azon, hogy ők is uniós taggá válhassanak.
 
  Úgy érzem, hogy a protokollon kívül nagyon barátira sikeredett ez a látogatás, hiszen meglepte a miniszterelnök urat, hogy milyen Comenius kultusz van Sárospatakon – tette hozzá dr. Hörcsik Richárd. Amint elmondta, ő sokat tudott Comeniusról, de ezen a helyen, ahol Comenius élt Magyarországon, ez az első látogatása.
Úgy érzem, egy olyan benyomást adott a cseh miniszterelnöknek az itt töltött két óra, ami remélhetően érződik majd a két ország kapcsolatában is. Hiszen az országok kapcsolatában nem csak a politikusok, a minisztériumok kapcsolatai jelentenek sokat, hanem a személyes benyomások is. Én úgy hiszem, hogy Sárospatak megadta ezt a személyes benyomást, amivel talán az elkövetkezendő időszakban a magyar kapcsolatok egy kicsit gyorsulnak, hiszen szükségünk van az Európai Unióban a Visegrádi Négyek együttműködésében a cseh kapcsolatokra is, ezért úgy érzem, hogy ez a látogatás nagyon fontos volt.
Nem csak az ország, de Sárospatak szempontjából is fontos lehet ez a látogatás, hiszen mint ahogy Szent Erzsébet a katolicizmus összekötője a nyugati kereszténységgel, Anasztázia a keleti ortodox világgal, úgy Comenius a protestáns világgal köti össze városunkat. Sárospatak turisztikai rendszerébe tehát fel kell, hogy vegyük Comeniust is. Komoly zarándoklatai vannak Comenius emlékápolóinak, hiszen nagyon sokan elzarándokolnak Hollandiába, ahol meghalt, de kevésbé Magyarországra. Mirek Topolánek látogatása után várható, hogy sok Comenius kutató szakember és más érdeklődő jön majd városunkba.
Ha más haszna nem lesz ennek a látogatásnak, csak annyi, hogy a cseh sajtó tájékoztatja az olvasóit, hogy Sárospatakra látogatott vidéki útján a miniszterelnök úr, akkor már Sárospatak sokat nyert ezen a látogatáson. Ha azt is megírja a cseh sajtó, hogy milyen okból jött el, akkor bizonyára várhatjuk azt, hogy ezek a kapcsolatok megelevenednek.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.03.31./

 

 

Fórum a civilszervezeteknek

                           

   1994-ben volt az utolsó ilyen kezdeményezés, amikor Balázsi Károly tanár úr szervezésében, a civilszervezeteket összehívták, hogy majd a város vezetésével egyeztetnek. A találkozó után, már eltelt több mint 10 év, de nem történt semmi. A Sárospatak város új vezetése úgy gondolta, hogy a várospolitikai dolgokba minél nagyobb számban és mennyiségben bevonja a civilszervezeteket, alapítványokat – nyilatkozta dr. Hörcsik Richárd polgármester, a március 28-án megrendezett civil fórum után…

Ez két dolgot jelenthet. Az egyik a fokozottabb civil kontrol, az átlátható várospolitikai vezetés. Szükségünk van a civilekre, a civilszervezetekre, hiszen mi szeretnénk egy szolgáltató önkormányzatot a közeljövőben, amely a civilekért, a polgárokért van. Ez a civilek bevonása nélkül nem működhet.
A másik jelentőségét ennek az adja, hogy szerte Európában egyre nagyobb teret engednek a civilszervezeteknek és alapítványoknak. Polgárbarát Európát, közelebb az Európai Uniót a polgárokhoz - ez a szlogen az Európai Unióban, ami unió egyik alapelvén nyugszik. Nos, mi is ezt szeretnénk követni, egy civilbarát, egy polgárbarát önkormányzatot szeretnénk működtetni, ami abban nyilvánul meg, hogy kikérjük a civilszervezetek és alapítványok véleményét a különböző várospolitikai kérdésekben. Szükségünk a civilszervezetekre, mert bennünket azért választottak, hogy meghallgassuk a polgárok véleményét. Úgy hiszem, hogy a civilszervezetek, függetlenül a politikai hovatartozástól, leginkább tükrözik a polgárok érdekeit, és az ő véleményüket tudják átadni.


 
 Törő Gábor
 /2007.03.31./

 

 

Tapasztalatcsere az orvhalászat megfékezéséért

                           

   2007. március 28-án délelőtt 10 órától a Sárospataki Rendőrkapitányság nagytermében Bujdosó Norbert rendőr zászlós meghívására, B-A-Z megye halászati felügyelője, Hoitsy György volt a kapitányság vendége, aki az új törvénymódosításokkal kapcsolatban tartott előadást…

Erre az alkalomra meghívtam a térségben érintett horgászegyesületek elnökeit, halőreit, valamint az egyesületek fegyelmi bizottságának tagjait – kezdte beszámolóját Bujdosó Norbert. Térségünkben, Sárospatak vonzáskörzetében a horgászvizeken az elmúlt időszakban, nagyon elfajult, megsokszorozódott az orvhorgászat, az orvhalászat, aminek az ellenőrzése egyre nehézkesebb. Ezzel kapcsolatban a kapitányság vezetősége osztályvezetői, ill. kapitány úr, valamint Hoitsy úr közösen, a horgászelnökökkel együtt, megpróbáltak közös megoldást találni arra, hogyan lehet ezeket megelőzni, hogyan lehet ezeket a személyeket törvény elé állítani, a megfelelő büntetést rájuk róni. Valamint szó esett arról is, hogy milyen eszközökkel, milyen törvényi előírások betartásával lehet az orvhalászatot, orvhorgászatot féken tartani. A gyűlés után el tudom mondani, hogy nagyon eredményes volt ez az együttműködés, ez a megbeszélés. Hoitsy úr nagyon sok tapasztalatot adott át nekünk, és mi is a rendőrség részéről, rendőrségi szemszögéből nézve, sok problémáról, tapasztalatról számoltunk be, és nagyon sok kérdéssel fordultak hozzá horgászelnökök és halőrök is. Ebben ő segítséget nyújtott, úgyhogy biztos vagyok abban, hogy ezek után eredményesebb lesz az orvhorgászok lefülelése, és az orvhalászok megfékezése.


 
 Cziczer Katalin
 /2007.03.31./

 

 

Koncert az  orgonák felújítására

                           

   Csodálatos zenei élményben részesültünk márciusban Sárospatakon A Művelődés Háza színháztermében. Három kiváló zeneművész „örömzenélésének” voltunk tanúi. A művészek a koncert teljes bevételét a református és a római katolikus templom orgonájának felújítására ajánlották fel. Érdekes és színes műsor született az oboa, fagott és zongora különböző párosításából- nyilatkozta Ecsedi Zoltánné, zongora tanárnő.
Az oboa művészi megszólaltatója az a Kiss József, akit kisgyermek korában zeneszerető szülei a sárospataki Zeneiskolába írattak be. Itt furulyázni és zongorázni tanult, majd egy élesszemű fagott tanár, Fridl András meglátta benne a jövő kiváló oboistáját. Így kezdte el oboatanulását, s szép sikerrel tett ezt gimnáziumi tanulmányai mellett is. Érettségi után műszaki és zenei tanulmányait egy ideig párhuzamosan folytatta, végül is a zene győzött, és kiváló eredménnyel végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát. Oboista pályafutását szép sikerek és versenygyőzelmek jelzik. Saját bevallása szerint azonban a tanításban találta meg legnagyobb örömét, s ezt teszi most a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusaként, valamint Tokióban is vendégprofesszorként.
A koncert fagott- és zongoraművésze Okazaki Koji és felesége Etsuko kápráztattak el játékukkal. A kedves japán házaspár néhány éve Patak rajongója, s már házat is vásároltak itt, ahol félig magyarnak és patakinak érzik magukat. Ez a „pataki szellem” érződött is a hangverseny egésze alatt.
A koncert első felében az olasz A. Morigi oboa-fagott duettje után két szellemes magyar mű hangzott el: Ránki György Don Quijote és Dulcinea oboára és zongorára, majd Bozay Attila Episodi fagottra és zongorára. Ezután pedig egy igazi különlegesség, az erre a nem mindennapi hangszerhármasra az Okazaki házaspár felkérésére C.M. Wagner által írt „mobil” trió következett. A színes, humoros, a fúvósok helyváltoztatásaival megkoreografált zene érdekes hanghatásaival és ritmikájával különleges élményt nyújtott.
Szünet után a fekete hajó és pirosba öltözött filigrán Etsuko – aki szinte az egész hangversenyt végigzongorázta – Mozart D-dúr szonátáját adta elő tüneményesen. Végül Robert Schumann Adagio és Allegróját oboán és zongorán, majd egy F. Poulenc triót hallottunk a három művésztől.
A csodálatos hangversenyt a pataki közönség vastapssal jutalmazta, az egyházak képviselői pedig virágcsokrokkal, hegyaljai borokkal, és kedves szavakkal köszönték meg. A művészek a japán cseresznyevirágzásról szóló kis dallal kedveskedtek a közönségnek. Érzelmileg, lelkileg feltöltődve, jobb emberként távoztunk erről a koncertről.


 
  /2007.03.31./

 

 

„ Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!”

                           

   A „Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!” című országos történelmi – műveltségi középiskolai verseny középdöntőjének megrendezésére került sor a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban - nyilatkozta Tóth Tamás igazgató.
A gimnázium, valamint a Bodrogközi Régi Magyar Kultúra Közhasznú Alapítvány által meghirdetett vetélkedő első fordulójára határon innen és túlról 120 középiskola 165 csapata küldte el az interneten közzétett feladatlap kitöltésével jelentkezését. A középdöntőbe a 21 legjobb eredményt elérő csapat jutott be, akik az írásbeli kérdések megválaszolásán túl lakóhelyük, illetve környékük honfoglalás kori emlékeit mutatták be a zsűrinek.
Az előadások sokszínűsége nehéz helyzet elé állította az elbírálókat. Az írásbeli és a szóbeli eredmények összesítése után a 2007. árpilis 28-29-én megrendezésre kerülő döntőbe Mezőtúr, Siófok, Kolozsvár és Kisvárda csapatai mellett az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium csapata jutott.
A versenyt megelőző napon Igaz Levente és Petraskó Tamás mutatta be a honfoglalás kori férfiak viseletét, élményszámba menő előadásmódjukkal. Az előadást követően a sámándob segítségével idézték meg őseink szellemét.
Városunkba látogató, gazdag élménnyel távozó csapatok nagy megelégedéssel szóltak a verseny megrendezéséről és célkitűzéséről. Bízunk abban, hogy a verseny meghirdetésével sikerült országszerte a középiskolás diákok egy részének figyelmét honfoglalásunkra irányítani, és rádöbbenteni arra, hogy mennyire értékes és gazdag hagyományokkal bír magyarságunk.


 
 


További fotók >>>


 /2007.03.31./

 

 

Félmillió forint a nyomravezetőnek!

                                         

   A györgytarlói gyilkossággal kapcsolatban érkezett a B-A-Z Megyei Rendőrfőkapitányság felhívása:

Az eltulajdonított növényvédő szerek mennyisége és típusa:
15 kg Chonus, valamint 60 liter Mythos elnevezésű gombaölő vegyszer, összértéke megközelíti az egymillió forintot.

Emberölés bűntette miatt indított nyomozást a rendőrség; a nyomozók kiterjesztett adatgyűjtést és tanú kutatást folytatnak az ismeretlen elkövető felderítése érdekében.
 
A megyei rendőrfőkapitány a bűncselekmény elkövetőjének azonosításához közvetlenül vezető adatot vagy bizonyítékot szolgáltatójának félmillió (500.000 Ft díjat) tűzött ki.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 107, vagy 112-es rendőrségi segélyhívó számokon, hivatali időben a 46/514-579-es miskolci számon várja azok jelentkezését, akik a bűncselekménnyel, illetve az egyelőre ismeretlen elkövetővel kapcsolatban segíteni tudja a rendőrség munkáját, de közlendőjüket bármely rendőri szervhez eljuttathatják.
A nyomravezető személyét hatóságunk bizalmasan kezeli, ugyanakkor a díjkitűzés visszavonásának jogát fenntartja.
 


 
 Kompoltiné Jakab Ilona r. őrnagy, kommunikációs irodavezető
 /2007.03.30./

 

 

Sárospatakon is vetítik a Születés című filmet

                           

   Április 2-3-4-én délután 17 órától vetítik a Születés című filmet A Moziban. Mindenkinek szeretettel ajánlja ezt a filmet Varga András katolikus káplán, amely tavaly decemberben jelent meg. A világ talán legismertebb történetét dolgozza fel ez a film, Krisztus születését…

Ami számára nagyon megragadó volt a film megtekintésekor, hogy az olyan formában, olyan megvilágításban dolgozza fel a Biblia történetét, amilyen megoldással még nem találkozott. A világ talán legismertebb története egy minden ízében hitelességre törekvő, megrázó és izgalmas filmben éled újjá. Mária és József Názáretből Betlehembe menekül, és mert senki nem fogadja be őket, a kis Jézus egy istállóban, az állatok között születik meg. A filmet Jeruzsálemben, Marokkóban és egy kis olasz faluban forgatták - ugyanott, ahol A passió egy részét is. A nagy költségvetésű, látványos alkotás, A passió méltó utóda lehet. Olyan eseményeket láthat a közönség a filmben, amelyek nagyon megrázóak és elgondolkodtatóak. A keresztény ember keresztény hitét mindenképpen elmélyítik.
A káplán úr örömét fejezet ki, hogy hívei itt Sárospatakon is meg tudják nézni ezt a filmet.


 
  /2007.03.30./

 

 

Véradás volt a Rákóczi iskolában

                           

   A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola immár 9. alkalommal szervezte meg a sajátos véradását március ban. Azért mondhatjuk sajátosnak, mert a gyerekek ugyan még nem adhatnak vért, viszont ők szervezték be a véradásra a 18 év feletti felnőtteket. A kétheti szervezés eredményeképp 45 felnőtt /dolgozók, szülők/ jelent meg a véradásra az iskola Petőfi úti épületébe. 5 fő az előzetes vizsgálatok eredménye miatt nem adhatott vért, de a 40 főtől levett 18 liter vér hatalmas segítséget jelent az országos vérutánpótlásban. A gyerekek saját készítésű ajándékkal köszöntötték a véradókat és a Véradó Állomás dolgozóit.
A legtöbb véradót /9 – 9 főt / beszervező osztály a 1. a /tanítói: Kun Lajosné, Lipcsei Gáborné/ és az 5. d /osztályfőnök: Szegedi Istvánné/. Ők emléklapot és óriási kosárnyi gyümölcsöt vettek át jutalmul.

Köszönjük a véradóknak, hogy véradásukkal életeket mentettek meg. Külön köszönet illeti azokat a gyerekeket, akik szüleiket első véradóként „hozták el” az iskolánkba.
Jó érzés tudni, hogy az országban a mi megyénkben, azon belül a Sárospatak-Sátoraljaújhely kistérségben a legnagyobb a véradókedv. Ehhez mi így segítettünk.

„ AKI VÉRT AD, ÉLETET AD.”


 
  /2007.03.30./

 

 

OLASZLISZKA - újabb őrizetbe vétel

                           

   Köztudott, hogy a nyomozók a súlyos bűncselekmény helyszíni szemléjével párhuzamosan bevezetett azonnali rendőri intézkedések, adatgyűjtések során számos embert hallgattak ki, többüket személyi szabadságukban is korlátozták, előállították. A felmerült adatok alapján emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt három személyt ( a 36 éves H. Dezsőt, a 21 éves Sz. Andrást, és a 18 éves H. Dezsőt) vett őrizetbe a rendőrség, helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság.
A nyomozó hatóság nem zárta ki, hogy további személyi szabadságot korlátozó intézkedésekre kerül sor, a gyanúsítottak köre a büntetőeljárás során bővülhet. Ez történt november 10-én, amikor is a rendőrség - a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján őrizetbe vette a 21 éves J. Gusztávot, november 28-án pedig Sz. G-t (16), F. Györgyöt (31) , H. Dezsőnét (35).

Az elmúlt hónapokban a kiemelt ügyként kezelt nyomozás - látványos elemeket nem felmutathatóan - folyamatosan haladt előre. A nyomozók több tucat személyt hallgattak ki, aprólékos munkával jártak el annak érdekében, hogy teljes biztonsággal zárják le az ügy egy-egy mozzanatát.

A nyomozó hatóságnak a rendelkezésre álló adatok alapján sikerült olyan bizonyítékokat felkutatni, amelyek eredményeként újabb személlyel szemben igazolható a megalapozott gyanú, miszerint részt vett a bántalmazásban.
Ezért március 28-án (szerdán) a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya őrizetbe vette a 17 éves, olaszliszkai H.K-t. A rendőrség előterjesztést tesz előzetes letartóztatásba helyezésének indítványozására.

A súlyos bűncselekmény nyomozását a rendőrség változatlanul a büntető eljárás szabályai szerint, szakmai és törvényességi alapon eljárva, fokozott ügyészi felügyelet mellett az ügyészséggel közvetlen napi munkakapcsolatban végzi.

Amennyiben a még folyamatban lévő nyomozás további szakaszában megalapozott gyanú merül fel bárkivel szemben arra, hogy az említetteken kívül felelősek a bűncselekményért, a rendőrség tájékoztatja a közvéleményt.


 
 


Kompoltiné Jakab Ilona r. őrnagytól, a kommunikációs irodavezető
 /2007.03.30./

 

 

Fontos kérdésekben döntött a Pénzügyi Bizottság

                           

   Nem kis feladat áll a Pénzügyi Bizottság tagjai előtt, akiknek összesen 14 naprendi pontot kell tárgyalniuk – nyilatkozat Feró István, a bizottság elnöke…

Ha a legfontosabbakat akarom kiemelni, akkor az első napirendi ponttal kezdem, ami egy előterjesztés Sárospatak Város Önkormányzatának a 2007-től 2010 december 31-ig terjedő időszakra vonatkozó gazdasági programjáról, amely anyagot a pénzügyi bizottság elfogadásra javasolta. A következő feladat a kistérség közoktatási feladatainak ellátására vonatkozik. Az a témája, hogy a Rákóczi és az Erdélyi iskola hogyan tud bekapcsolódni a kistérségi oktatási rendszerbe. Fontos téma a pályázatok beadása is, mivel több, mint 10 pályázatot akar beadni az Önkormányzat különböző feladatok ellátására, amelyek 90 % támogatással és 10 % sajáterő igénnyel rendelkező pályázatok. Ezekre gondolkodás nélkül igent kell mondani, mert a feltételek nagyon kedvezőek. Szintén fontos pénzügyileg az Önkormányzat részére az un. ÖNHIKI-s pályázat benyújtása, ezért bízom benne, hogy elfogadja a bizottság. Kértük egy korábbi bizottsági ülésen a belső ellenőrünket, hogy vizsgálja meg, hogyan tudjuk a gazdasági tevékenységünket un. „kiskincstári” rendszerbe átszervezni. Ezt a jelentést én átolvastam, nagyon korrekt, jó anyagnak tartom, és azon leszek, hogy javasoljuk a képviselő-testületnek az elfogadását. Ez tulajdonképpen azt jelentené, hogy a most szanaszét szórt, intézményeknél lévő gazdasági tevékenységet egy koncentrált szervezetben, harmadnyi létszámmal tudná az Önkormányzat megvalósítani.
 


 
 

Törő Gábor
 /2007.03.29./

 

 

Fókuszban az egészségügyi ellátás – ülést tartott a Kistérségi Társulás

                           

   Az elmúlt héten tartotta soron következő ülését a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás, amelynek elnöke, dr. Hörcsik Richárd polgármester nyilatkozott a fontosabb tárgyalandó témákról…
A mai ülésen az elmúlt esztendő költségvetési kiigazításait vesszük sorra, az előirányzatok módosítását tárgyaljuk, valamint a 2006-os költségvetés végrehajtását, hogy milyen eltérések vannak, s miből fakadnak ezek. Ezt a bizottságok már megtárgyalták, tehát egyfajta konszenzusos döntés várható. Ami számunkra izgalmas, az a kistérségi társulás központi ügyeletének a 2006. évi beszámolója, illetve a 2007-es tervek. A kistérségi közoktatási probléma mellett ugyanis az egészségügyi ellátás is problémát jelent, ennek a közös megoldásán dolgozunk. Nagyon szeretnénk minél hatékonyabb orvosi ügyeleti ellátást, sürgősségi ellátást biztosítani. Ebben az évben új mentőket állítunk be Sárospatakon, ami egyfajta kis mentőállomás lesz, segítve a kistérségi sürgősségi betegellátást. Ugyanakkor a vizitdíj bevezetésével felmerült problémákat tekintjük át, s szeretnénk a közeljövőben más kistérségekhez ellátogatni, hogy ott hogyan is oldjál meg a központi orvosi ügyeletet. Az a probléma a sárospataki kistérséggel, hogy elég nagy a körzet, sok települést, aprófalut érint, tehát ezt közös megoldásban szeretnénk minél hamarabb dűlőre vinni. A 2007. évben benyújtandó pályázatok sorát is áttekintjük, hiszen nagyon sok közös célunk van. A különböző decentralizált és centralizált pályázati lehetőségeket vesszük számításba, hogy ehhez milyen önerőt, és ki biztosít - ilyen pl. a polgári védelem leamortizálódott autójának a kicserélése. Gondolunk itt falubuszokra is, a közoktatást segítő buszoknak a pályázatára, szennyvíz pályázatra, az utak pályázatára. Ezeket hangoljuk össze, hiszen mindegyik önkormányzat jól tudja térségben azt, hogy pályázni, pályázni, pályázni… Most mi ezt szeretnénk összehangolni, mert ha több önkormányzat együtt pályázik, akkor több esélye van a pályázat elnyerésének.
 


 
 

Cziczer Katalin
 /2007.03.29./

 

 

Ülésezett a főiskola kari tanácsa

                           

   Ülést tartott a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karának Tanácsa – tájékoztatta lapunkat dr. Komáromy Sándor kari főigazgató. A tanács – egyebek mellett tájékoztatót hallgatott meg az egyetem szenátusának legutóbbi üléséről, továbbá az önálló sárospataki tanítóképzés megindulásának 150. évfordulójával kapcsolatos előkészítő munkákról. A kari tanács elfogadta –többek között- a 2006. évi költségvetés beszámolóját és a 2007. évi költségvetés irányszámait. Ezt követően a kar működését irányító különféle szabályzatok elfogadásra került sor.
A kari tanács ülésén részt vett dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Sárospatak város polgármestere. Felszólalásában szólt a város és a főiskola együttműködésének fontosságáról, a kar fejlesztésének lehetőségeiről, továbbá azokról a törekvésekről (oktatás, évfordulók, közös városfejlesztési programok, stb.) amelyekben a város vezetése és önkormányzata számít a főiskola oktatói karára és hallgatóságára.


 
 

További fotók >>>


 /2007.03.29./

 

 

Gyilkosság Györgytarlón

                           

   2007. március 29-én reggel bejelentés érkezett a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy a Györgytarló melletti Borsós tanyán, az ott lévő gyümölcsösben szolgálatot teljesítő őrt holtan találták. Az előzetes megállapítások szerint bűncselekmény áldozata lett. Az ügyben a Megyei Rendőrkapitányság folytatja a nyomozást...
 Az épületben vegyszereket is tárolnak, feltételezhető, hogy ez is közrejátszott a bűncselekményben annál is inkább, mert néhány évvel ezelőtt ugyanott már történt hasonló jellegű bűncselekmény. Akkor az őr életben maradt, csak a vegyszereket vitték el.
 

Kompoltiné Jakab Ilona r. őrnagytól, a kommunikációs irodavezetőjétől a következő információt kaptuk:
Holtan találta váltótársa az éjjeli őrt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Györgytarló térségében csütörtökön reggel. A helyszíni szemle jelenlegi adatai szerint a 46 éves sárospataki férfi - aki a növényvédő szerek tárolására szolgáló épületet felügyelte - bűncselekmény áldozata lett. Az ismeretlen elkövető bántalmazta, aminek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.
A helyszíni szemlén tapasztaltakról - a bűnügyi szempontokat figyelembe véve * a rendőrség egyelőre információkat nem közöl.
Emberölés bűntette miatt indított nyomozást a rendőrség; a nyomozók a szemlével párhuzamosan kiterjesztett adatgyűjtést és tanú kutatást folytatnak az ismeretlen elkövető felderítése érdekében.
Az elsődleges adatok szerint a tárolt növényvédő szerekből hiányzik bizonyos tétel, azonban, hogy milyenek és mekkora mennyiségben ennek pontosítása még folyamatban van. 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.03.29./

 

 

Újabb kutya okozott balesetet a 37-esen

                           

   2007. március 21-én a délelőtti órákban, ismét a harminchetes számú főút Bodrogolaszi bekötőútjánál, anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…
Egy középkorú hölgy a Suzuki Swift típusú személygépkocsijával közlekedett Újhely irányából Miskolc felé, amikor hirtelen, a menetirány szerinti jobb oldalról, egy szabadon lévő kutya ugrott ki elé. Hogy az ütközést elkerülje, ellenkormányozással próbálta a kutyát kikerülni, de a gépkocsija ekkor megcsúszott a csúszós, nedves úton, és a menetirány szerinti jobb oldali árokba sodródott, majd egy betonalapú drótkerítésének csapódott. A baleset következtében, sem a gépkocsivezető, sem pedig a jobb első utasa nem sérült meg, még a kutya is elmenekült a helyszínről. Tanúkutatást végeztünk, amelynek során megállapítottuk, hogy a kutya gazdája Bodrogolasziban, a Hosszú úton lakik, aki már jó néhány hónapja szabadon hagyja kószálni a kutyáját. A felelősségét nem ismerte el a balesetért, az eljárást vele szemben folytatjuk.
Sajnos néhány napon belül ez volt a második baleset ezen az útszakaszon, úgyhogy mindenképpen felhívnánk a lakosok figyelmét arra, hogy mindenki zárja el a kutyáját és figyeljen arra, hogy az ne tudjon az útra kiszabadulni, ugyanis ha ez megtörténik, az ebtulajdonos törvénysértést követ el.
 


 
 

Cziczer Katalin
 /2007.03.28./

 

 

A könyvtárban ülésezett a Kulturális Bizottság

                           

   A Zrínyi Ilona Városi Könyvtár igazgatónője, Halász Magdolna meghívására a Kulturális Bizottság a márciusi ülését a könyvtárban tartotta - nyilatkozta Hajdu Imre, a bizottság elnöke…

Hajdu Imre elmondta, hogy megtiszteltetésnek vette a meghívást, melynek a bizottság tagjai is örömmel tettek eleget. Több napirendi pontot tárgyaltak, többek között a könyvtár igazgatónője is beszámolt a Városi Könyvtár munkájáról, amit egyhangúlag elfogadtak. Kiemelte még az egyik legfontosabb napirendi pontot, a térségi lap indítására vonatkozó előterjesztést. Bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy Sátoraljaújhely és Sárospatak városa közös bizottsági ülésen határozott arról, hogy a közös, kéthetente megjelenő újságot pályáztatás útján kívánják elindítani. Ennek előkészítő munkálatai fontos mérföldkőhöz érkeztek, amikor a Kulturális Bizottság elé terjesztették a pályázati felhívást, illetve az erről szóló előterjesztést. A bizottság ezt elfogadta, így a testület elé támogatólag fogják előterjeszteni.
 


 
 


Törő Gábor
/2007.03.28./

 

 

A közterület hasznosítására vonatkozó rendeletet is szabályozzák

                           

   Az Ügyrendi és Jogi Bizottság ülésén tíz napirendet tárgyaltak, amelyek közül kettőre zárt ülésen került sor. A szabályzásra kerülő rendeletek közül Saláta László, a bizottság elnöke a közterület hasznosítására vonatkozó rendeletet emelte ki, amely a közelgő Szent Erzsébet ünnepek miatt is fontos…
A bizottság elnöke még a gazdasági programot emelte ki: a Déry Zoltán úr által készített fejlesztési koncepciót alapul véve, egy olyan hosszú távú fejlesztési program készülhet majd, ami éves lebontásokkal - az európai uniós és más pályázatok segítségével - meg is valósulhat. Októberben egy teljes átvilágításon esett át az Önkormányzat a jogi és a gazdasági területen, amit egy külső cég végzett. Mivel mi is jogi bizottság vagyunk, intézkedések, és javaslatok megtételére kerül sor részünkről. Ezeken kívül néhány praktikus előterjesztésünk lesz még, amelyek a napi problémák megoldását szolgálják.
 


 
 


Törő Gábor
/2007.03.28./

 

 

Ülésezett a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság

                           

   2007. március 26-án hétfőn 14 órától ülésezett a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság, melyen 13 napirendi pontot tárgyaltunk nyílt ülésben és 3 napirendi pontot zárt ülésben – nyilatkozta Erdős Tamás, a bizottság elnöke…

A pénteki testületi ülés 22 napirendet tárgyal, amelyek között jelentős számban vannak gazdasági, idegenforgalmi és városfejlesztési kérdések. Bizottsági ülésünkön sok olyan kérdést tárgyaltunk meg, amelyek a város jövőjét érintik. Kiemelném ezek közül a pályázatok kérdését: mint közismert, decentralizált alapokra április 15-ig lehet benyújtani különböző témakörökben pályázatokat. Közel 20 pályázatot fogunk benyújtani, amelyek jelentős része épület felújítás, tervkészítés, városterület fejlesztési koncepció, útépítés és egyéb fejlesztésekre vonatkozó előterjesztések, aminek a sajáterőit fogjuk megszavazni. Ezen kívül, olyan régóta húzódó témákkal is foglalkozott a bizottságunk, mint a város parkolási gondjainak enyhítése, illetve különböző rendeletmódosítások, amelyek gazdasági és városfejlesztési kérdéseket érintenek. A parkolás az egyik legfontosabb kérdés, a tárgyalandó napirendek között. Tapasztalható, hogy a városunk parkolási kapacitása elégtelen az itt megforduló autók mennyiségéhez. Ennek érdekében már nem halasztható tovább újabb parkoló területek kijelölése és építése, illetve a jelenlegieket alkalmassá tenni a parkolásra. Így rövid, közép és hosszútávon a városnak foglalkozni kell a parkolási díj kérdésével is, ami az ideérkező idegeneket és turistákat érintené. Rövidesen stratégiai terv is készül, ami már a konkrét helyeket is megjelöli.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.03.28./

 

 

Nyíregyházán játszottak az Árvay focistái

                           

   Az Árvay József Gyakorló Általános Iskola II. és III. korcsoportos fiú csapatai a nyíregyházi Móra Kupán vettek részt az elmúlt hétvégén. A gyakorlósok már másodszor kaptak meghívást a sportrendezvényre, egyetlen nem nyíregyházi csapatként. Ez annak köszönhető, hogy a Móra Ferenc Általános Iskola is részt vett a már hagyományos Árvay-Kupán. A résztvevő nagy nyíregyházi iskolák között a patakiak jól helytálltak. A kisebbek ötödikek, a nagyobbak harmadikok lettek úgy, hogy egyedül ők verték meg a későbbi győztes Kertvárosi Általános Iskola csapatát.
A legjobb kapus díját a II. korcsoportban Sikora Markó, míg a III. korcsoportban Tarnavölgyi László kapta.
Különdíjat kaptak : Kapéri Kitti (II. korcsoport) és Takács Tamás (III. korcsoport).


 
 /2007.03.28./

 

 

A napfordulót köszöntötték Karosban

            

       

   Eltelt ismét egy hónap, és úgy néz ki, hogy elmaradt a tél. A napokban volt a tavaszi napéjegyenlőség, mikor eleink emlékezetére és az egyre hosszabbodó nappalok, a fény és a nap tiszteletére szertüzeket gyújtanak barátaink szerte a világban – küldte tudósítását a Csetneki József aki önmagát és az ART-ÉRT Alapítványt képviselte a szer tartáson…

Közösen vettünk részt az Etelköz - Karos Alapítvány rendezvényén 2007. március 24.-én, délután négy órakor Karosban, a Kultúrházban, a Honfoglalás és államalapítás kori temetők Karos környékén című előadáson, és az ezt követő beszélgetésen, valamint este fél héttől, a
szertűz mellett, a honfoglaláskori temetőben.

Ez alkalommal Révész László volt az előadó. Az a régész, aki 1985-86 körül feltárta a karosi honfoglaláskori sírokat. További információk a www.etelkoz-karos.hu honlapon.


 
 


/2007.03.28./

 

 

Rendhagyó történelemóra

                           

   2007. március 21-én intézményünk vendége volt dr. Pálffy Géza, a MTA Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa. A történész kutatott korszaka a magyar koraújkori történelem; jelenleg elsősorban a Magyar Királyság helyzetét vizsgálja a Habsburg Birodalom és Közép-Európa történeti összefüggéseiben.
Diákjaink szívesen hallgatták a kutató előadását, amelyben megpróbálta feltárni Magyarország Mohács utáni lehetőségeit, illetve azt, hogy miért volt fontos a Habsburgok számára Magyarország, és miért volt ugyanilyen fontos Magyarországnak a Habsburg-dinasztia. Az előadást a táblázatok, a korabeli, ma kuriózumnak számító térképek még élvezetesebbé, szemléletesebbé és színesebbé tették. A rendhagyó óra végén a diákok kérdéseket is tehettek fel, melyeket vendégünk örömmel fogadott, és szívesen válaszolt is rájuk.
A diákok és a történész számára is pozitív konklúzióval zárult a rendezvény: minél több ilyen találkozóra van szükség a különböző tudományterületek jeles képviselői és a fiatal, tanulni vágyó generáció között.


 
 


Remeczki Imre, Ember és társadalom munkaközösség-vezető, ÁVG
/2007.03.28./

 

Domján József állandó kiállítás nyílt Sárospatakon

                                                  

   2007. március 25-én a Szent Erzsébet év nagy eseménye zajlott Sárospatakon, amikor megnyitották a 100 éve született festő- és fametsző művész, Domján József állandó kiállítását a Sárospataki Galériában. Az ünnepi köszöntők mellett A Művelődés Háza kamarakórusa tette még fennköltebbé az ünnepi alkalmat…
 
  Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével Domján Józsefné, és jelen voltak a művész Amerikában élő gyermekei is. Az éppen 85 éves Evelin asszony meghatott szavaiból kiderült, hogy ez az alkalom nem csak számunkra ünnep, de a család számára is…
"Ez egy csodálatos dolog, hogy itt vagyunk Sárospatakon, remekül süt a nap az esők után, és itt van a családom, a lányom, aki nagy segítség nekem és az összes lányom és az összes unokám...  Messzi Kaliforniából, különböző helyekről, Los Angeles-ből, Sandiagból, a másik fiam pedig Wischonsinból, messziről... Amerika nagy, és mi mindenhonnan összejöttünk - mint egy esküvőn - és nagyon gyönyörű a kiállítás, nagyon szépen van rendezve. A korai művek, amiket már rég nem láttam, azt hittem már nem léteznek és most találkozom velük. A későbbiek is - és aztán ilyen titkos dolgok, mint a Toldi, ami Amerikában készült, mi nyomatokat küldtünk, de hogy létezik, hogy itt van a fadúc? Ez egy regény, ez egy titok, nem tudom, hogy került ide, nem tudott repülni… Domján jött többször, látogatta Sárospatakot, hozott nyomatokat, de az volt az elmélete, hogy egy fadarab nem mehet ki a házból. Hát hogy jött ez ide?
Nagyon gyönyörű a kiállítás és nagyon sokoldalú, itt vannak a korai virágok, érdekes madarak, nagyon gyönyörű a fekete-fehér is, a színesek… Rendkívül boldog vagyok! Én nagyon szeretem Sárospatakot. Annak idején írtam egy könyvet, Faragott képek címmel. A kézirat sokkal több volt, és a szerkesztő aztán levágta, hogy beleférjen egy könyvbe, és én nagyon boldogtalan voltam. Elmentem Újszászy Kálmánhoz - aki nagy bölcse volt Sárospataknak - hogy nem engedhetem. Ő azt mondta, hogy hagyd, hogy megjelenjen a könyv, úgy ahogy van. Hallgattam rá, a könyv megvan, örülnék, ha lefordítanák angolra és újra kiadnák magyarul, mert nagyon sok ember nem olvasta, és sok mindent elmond Domjánról.
Boldog vagyok! Itt látom festmény is van, fametszet is van, és a dúcok … Ez különleges, egyedülálló, sehol a világon ilyen nincs. Még egy ilyen kiállítás és múzeum nem létezik!"
 

  Dr. Veres László megyei múzeumigazgató köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Domján József a magyar képzőművészet legnagyobb alakjai közül való. Képzőművészeti életünkben talán Munkácsy Mihályon kívül nincs a magyar festészetnek olyan alakja, akinek annyi alkotása szerepelne nagy, külföldi kiállításokon, mint Domján Józsefnek. Dél Amerikától Ázsiáig, különösen Kínáig, Egyesült Államok és Európa különböző kiállításai több tucat alkotása található meg. „Mi nagyon sokat gondolkoztunk azon, hogy hogyan tudnánk 2007-ben a Szent Erzsébet évet emlékezetessé tenni, a magunk eszközeivel egy ilyen képtárban, amelynek elég behatároltak a lehetőségei. Tudjuk, hogy ez a város, több mint nyolcszáz éve, Szent Erzsébet születése óta, folyamatosan gyűjti, magába fogadja a különböző kultúrák emlékeit. Ezek között azt hiszem igen jelentős helye van Domján József életművének” – kapcsolta a Szent Erzsébet évhez az állandó kiállítás megnyitását Dr. Veres László.
 

  Fehér József, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum igazgatója - aki nem állt egyedül azzal a véleményével, hogy Domján József a színes fametszetek legnagyobb hatású mestere a világon - a következőképpen szólt az ünneplő közönséghez:
„Ismerjük a sárospataki Domján ház és a mostani kiállítás történetét. Végre most, sok év után, ismét sikerült ezt a pompás, látványos és nagyon sokak által szeretett anyagot, bemutatnunk nem csak a sárospatakiaknak - reményeink szerint - hanem a magyaroknak, akár a határon túl is. Sőt azt gondolom, hogy nem csak a magyarokat érdekli ez, hiszen olyan nemzetközi színtű rangú ez a művészet, amit a világ bármely országában bármikor, bárkik előtt bemutathatunk. Külön tisztelettel köszöntöm és engedjék meg, hogy ezt valamennyiünk nevében tegyem, Evelin asszonyt, Domján József feleségét, aki életének hű szerelmese minden vonatkozásban és had emeljem ki, hogy a munkatársa is… Nagyon sok szeretettel és tisztelettel köszöntjük őt, köszöntjük lányát, két fiát és családjából másokat is, akik Amerikából el tudtak jönni. Köszöntjük a négynapos rendezvénysorozat valamennyi résztvevőjét, hiszen Budapesten már három napja emlékeznek rá, és ünneplik Domján Józsefet. A Nemzeti Galériában, a Képzőművészeti Egyetemen kiállításokkal, tudományos előadásokkal és ma a sárospatakiak is, ennek a kiállításnak a megnyitásával. Úgy gondolom, hogy szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei múzeumi szervezet és a sárospatakiak erre a nagy rendezvénysorozatra, ezzel a kiállítással teszik rá a koronát. A Sárospataki Képtár emeletén három kiállító helyiség van, melyek közül kettőben Domján József művei vannak kiállítva, a mellettünk lévő teremben pedig Béres Ferenc életművéből rendeztünk kiállítást - éppen azért, mert Domján József életműve, Béres Ferenc jóvoltával került Sárospatakra, és most ilyen módon lehetnek együtt...”
Végezetül az igazgató úr Béres Ferencnét - Erzsébet asszonyt - köszöntötte, aki szintén megtisztelte jelenlétével ezt az ünnepi alkalmat, valamint megköszönte Hajdu Imre tanácsnok gondos előkészítő munkáját.
 

  Dr. Hörcsik Richárd szívélyes hangon köszöntötte a vendégeket…
Kedves Evelin Asszony! Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink!
Sárospatak városa Önkormányzata és polgárai nevében sok szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket. Kedves Evelin Asszony! Isten hozta itthon, Sárospatakon. Mert Miskolc, Tuxedo Park, New York mellett 1979 óta Önnek Sárospatak is otthona, amióta Domján József állandó kiállítása megnyílt városunkban. Huszonnyolc évvel ezelőtt, ez városunk életében egy igen jelentős esemény volt, hiszen ezzel a kiállítással városunk kilépett a vidéki kisvárosok elszigetelődéséből, s új dimenziót kapott, mert belépett a művészeteket pártoló neves városok sorába: úgymint New York: a Metropolitan Múzeummal, London: a Victoria és Albert Múzeummal, Budapest: a Magyar Nemzeti Galériával, ahol Domján József művei szintén láthatók. A sor végén, pedig Sárospatak következik, 1979 óta a Domján Házzal és ezzel az életmű kiállítással. Ezzel Sárospatak ismét visszakapcsolódott a Kontinens és a nagyvilág művészeti vérkeringésébe, azt is mondhatnám, ezzel visszakapott valamit abból a fényből, ami évszázadokon át jellemző volt Sárospatakra.
Ez Domján Józsefnek is köszönhető, ezért emlékét és gyűjteményét hűen ápoljuk a jövőben is.
Sokan megkérdezik, hogyan került Sárospatakra ez a csodálatos gyűjtemény? Hosszú története van ennek. Most csak egyetlen egy gondolatot szeretnék megemlíteni ezzel kapcsolatban. Egy titkot elárulni Önöknek.
Mert Sárospataknak van egy titka, ami különös vonzerejének köszönhet. Eleink régen nem véletlenül nevezték Patakot a Bodrogparti Athénnek, vagy a Magyar Cambridgenek. Végigtekintvén a város 800 éves történelmén, nyugodt szívvel mondhatjuk: Sárospatak mindig a magyar kultúra fellegvára volt. Ma, pedig büszkén viseljük a tavaly elnyert „ A Kultúra Magyar Városa” címet.
Ezt a különös vonzerőt vagy titkot érezte meg egykor a világhírű Cs. Szabó László író, Andrássy Kurta János szobrász vagy Béres Ferenc énekművész, amikor életművüket is tartalmazó gyűjteményüket Patakon helyezték el. Nem Budapesten, vagy Miskolcon, hanem Sárospatakon.
Ugyanezt a titokzatos vonzást érezhette Domján József is a 40-es években, mikor eljött Patakra és itt dolgozott. Ekkor jegyezte el magát Patakkal, került a város bűvöletébe. Hát ez az a titok, ami miatt soha sem feledte városunkat. Mindig szeretettel gondolt az emigrációban is az itt töltött napokra. Itt került szoros barátságba Béres Ferenccel és Újszászy Kálmánnal. Hát ezért döntött úgy, hogy 1979-ben ránk hagyja életműve jelentős részét.

Ezért is különös megtiszteltetés, hogy Domján József születésének 100. évfordulójára emlékezhetünk Budapest után, itt Sárospatakon ezzel a csodálatos kiállítással. A város minden polgárának nevében hálásan megköszönöm a dolgos és őriző kezek munkáját. S egyben köszöntöm Domján Józsefnét, Evelin asszonyt, aki ma ünnepli 85. születésnapját. Isten éltesse!

  Dr. Kárpáti László művészettörténész a saját aspektusából beszélt az alkotásokról, számos érdekességre híva fel a figyelmet…
Én igen szerencsésnek mondhatom magam és nemcsak én, hanem a kollégáim is, akik ebben a munkában részt vettek. Mert amíg önök csak üveg mögött láthatják ezeket a szép nyomatokat, addig nekünk módunk volt ezeket kézbe venni, megtapogatni, megszagolni, megsimogatni és miután ezzel végeztünk, akkor betettük, elrejtettük az üveg alá. Tehát ugyanez ez az öröm jutott nekünk, mint az alkotónak. Talán nyomatot nem készíthettünk, de időnként a kísértés nagy volt, bevallom. Nagyon röviden szeretném elmondani, hogy méltán nagyszerű ez a Domján életmű. Azért olyan nagyszerű, mert a sokszorosító grafikán belül a fametszett az egy elég érdekes és kitüntetett műfaj. A legkonkrétabb, a legkorrektebb műfajok közé tartozik. Ugyanis itt minden vonalért kétszer kell megküzdeni. Mert két oldala van minden vonalnak, és onnan bizony a fölösleget el kell távolítani. Másrészt pedig nem olyan, mint a piktogram, ahol széles ecsetekkel, nagy gesztusokat lehet feldobni a felületre és létrehozunk valami szép gusztusos dolgot, ami akár el is gondolkodtat minket, hanem bizony kitartó, szívós munkával elgondolva a végeredménynek a mikéntjét, megtervezve gondolatban, észben és szívben, lát hozzá a grafikus művész ehhez a munkához.

Domján mester is ezek közé a fametszők közé tartozik és mondhatjuk, hogy tényleg a késő középkor és a reneszánsz kortársak színvonalán művelte ezt a műfajt. Ő ezt a felelősséget abszolút komolyan vette. Evelin asszony Budapesten az eladásában nagyon szép példákat tárt elénk a munkásságából és bizony, az a hallatlan szakmai odafigyelés, gondosság, alaposság, az a Domján lapokon is érezhető. Nem véletlen, hogy a fametszetek, a legkorábban az ötvös mesterségbeli eszközökkel készültek. Tehát az ötvös mesternek a finom mozdulatai, ezek megjelennek a Domján lapokban is, mind a fekete-fehér, mind a színes lapokban. Domján mestert nemcsak az európai grafika nagy hagyománya ihlette és érintette meg - bár tudjuk, hogy egy véletlen intermezzónak köszönheti, hogy ő fametsző lett - hanem a távol keleti fametszés technikája is… Átütően fényes, érzelemdús, gazdag, elbűvölő felületeket és látványokat tudott létrehozni, mert a pontosan kimetszett felületeket lapos sörte ecsettel festékezte meg és így készítette a nyomatokat. Ezzel a távol-keleti technikát ismételte, ill. annak az eredményeit használta fel. Hogy ez mennyire így van, ezért az ő igen gazdag és értékes gyűjteményéből néhány japán rajzot, ill. népinek mondható kínai fametszetet helyeztünk el itt, hogy esetleg, akinek jó szeme van, a párhuzamokat föl tudja fedezni a két eljárás között. A tematikát tekintve mindenki meggyőződhet róla, hogy Domján József kozmikusan gondolkodott. Egyrészt mindig a kishazában, Magyarországban, aminek nem felejtette a csodálatos nyelvét, mert amikor a Toldi illusztrációkat készítette, egy-egy sort választott, nem egy versszakot. Csak egy sornyi mondatot és elég volt Arany Jánosnak ez a parádés, csodálatos nyelve, hogy őt ez az egy sor is egy gyönyörű alkotás elkészítésére inspirálta. Ugyanez vonatkozik a népdalok és más irodalmi alkotások által ihletett lapokra is, de tágabbra tekintve magába foglalja az egész univerzumot, melyet a Nap, a Hold, a kozmosz különböző jelenségei, az égitestei, a csillagok, mind témául szolgáltak neki. A látható és megfogható hétköznapi világunk, a madarak, a halak a virágok jelentették számára az örök és kimeríthetetlen témát. Már régen foglalkoztatta őt az erdő, a botanika, a virágok világa. Volt egy hivatalos megbízása is. Korábbi kiállításain nem lehetett látni, de tessenek megnézni az első teremben azt a növény rajzsorozatot, ami egy gyógynövény kalendáriumhoz készült, hogy micsoda érzékkel, hogy mennyire a virágok és a növények nyelvén vannak ezek a lapok megrajzolva és emellett micsoda grafikai értékeket hordoznak. A sok-sok felsorolhatatlan meglepetés és öröm között volt még egy nem várt örömünk, ez pedig az volt, hogy az anyagot átnézve feltűnt, hogy van egy jó adag festmény - roppant izgalmas meseszerű virágokat, régi korokat idéző, frissen finoman ábrázolva - hogy ezt férfi ember nem csinálhatta. Itt valami finom lelkű nőnek kell a háttérben lenni, csak ez a finom lelkű nő, ez mindig elfejtette ráírni az ő nevét ezekre a munkákra… Nos ezek a ritka lapok segítettek abban, hogy tudtuk azonosítani Evelin asszony munkáit nagy örömmel, és nagy tisztelettel tárjuk most a közönség elé ezeket a korábban nem nagyon publikált műveket, amelyeknek a címét most fogjuk megtudni a művésznőtől… 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.03.26./

 

 

Vendégeink voltak Ukrajnából

                           

   2007. március 22-23-án látogatást tett a városunkba egy új ukrán gazdasági delegáció, amelyet Dr Hörcsik Richárd személyesen fogadott a sárospataki Rákóczi várban. A delegáció fogadásában közreműködött Vozdvizsenszkij Vagyim, a Cserkasszi Kereskedelmi és Iparkamara magyarországi képviselője…

A delegáció tagjai között voltak: Dimitrij Lukjancsikov, volt ukrán közlekedési miniszterhelyettes, aki jelenleg nemzetközi logisztikai üzletekkel foglalkozik Tunézia és Ukrajna között, valamint Alexander Mazin, a híres jachttervező -és gyártó Cserkassziból, illetve hivatásos jachtozó, aki egyedül körülhajózta egész Európát. Tárgyalásaik során magyarul és oroszul folyt a kötetlen beszélgetés, mivel Dimitrij Lukjancsikov többször járt már Magyarországon és beleszeretett kultúrájába. Sárospatakot viszont eddig nem volt lehetősége, hogy meglátogassa, de nagyon tetszett neki. Óriási logisztikai lehetőségeket lát Sárospatakon és környékén, nem beszélve termál és borászati kincseiről. Miután megtudta, hogy az egyik sárospataki fiatalembernek őssejt beültetésre van szüksége, amit Kijevben is végeznek, azonnal felajánlotta a baráti segítségét. Alexander Mazin, mint vízi sporteszköz tervező -és gyártó, felajánlotta, hogy felszereli a sárospataki kempinget. A vendégek a Pataki Kerámiában és a Végardói Strandon is megfordultak, ami szintén mély benyomást tett rájuk. Ezen kívül több orosz és más idegennyelvű kiadványt kaptak a sárospataki Tourinform irodából, hogy elvigyék a barátaiknak Ukrajnába.
 


 
 

További fotók >>>

/2007.03.26./

 

 

Az egészséges tinédzser évekért

                           

   Az Ifjúsági Klub márciusi programján az Egészséges (?) tinédzser évek szerepeltek témaként. A tizenéves korosztály táplálkozásáról, a mozgás fontosságáról sok szó esett - tájékoztatja az olvasókat Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő.
A diákok őszintén elmondták véleményüket, tapasztalataikat a közétkeztetésről, saját kialakult esetleges rossz szokásaikról. Az előadás érintette a személyi higiénia fontosságát és a tinédzser divatot is. Filmvetítés színesítette a beszélgetést, melynek keretében szakemberek adtak tanácsokat a jelenlévőknek.
Az Ifjúsági Klub áprilisi 24-i programja egy rendhagyó séta lesz az Iskolakertben lesz.


 
 /2007.03.26./

 

 

A turistaszezonra készül a Strandfürdő

                           

   Az idegenforgalmi szezonra való felkészülés jegyében jártuk végig a Végardói Strandfürdő területét március 22-én Aros János alpolgármesterrel, Erdős Tamással, a Gazdasági és Idegenforgalmi Bizottság elnökével, valamint Csatlós Csabával, a fürdő igazgatójával – nyilatkozta dr. Hörcsik Richárd polgármester…

Megvizsgáltuk, hogy melyek azok a legfontosabb teendők, amelyeket el kell végezni a szezon kezdetéig. Tesszük mindezt a jó gazda gondosságával, hiszen a város legnagyobb idegenforgalmi bevételét a fürdő biztosítja, ezért nagyobb figyelmet kell rá fordítani. Ez a szezon különösen fontos, hiszen lengyel vendégeink felé szeretnénk nagyobb reklámmal fordulni. A lengyel testvérvárosi kapcsolatoknak az egyik célja az, hogy a szezonban még több fizetőképes lengyel turistát tudjunk fogadni.
Ehhez természetesen nekünk kell megfelelő feltételeket biztosítanunk. Egyelőre csak kisebb átalakításokról van szó, hiszen a fürdő nagy rekonstrukcióját jövőre tervezzük. Nagyon lényeges apróságok ezek: a vizes blokk felújítása, kültéri WC-k elhelyezése, a bérelt pavilonok rendezettebbé tétele, a kerítések és a faházak állapotának javítása. Fontos változás lesz a lengyel és szlovák nyelvű információs táblák kihelyezése, azért hogy még otthonosabban érezzék magukat nálunk szlovák és lengyel vendégeink.


 
 


Törő Gábor
/2007.03.25./

 

 

Nívódíj a Rákóczi vár felújítási munkáiért

                           

   2007. március 23-án díjátadó ünnepség volt a MNM Rákóczi Múzeumában, ahol a Palotaszárny és az Olasz bástya rekonstrukciója, a műemlék helyreállítás, rehabilitáció kategóriában Építőipari Nívódíjat kapott. Dr. Jósvainé Dankó Katalin a Rákóczi vár igazgatónője elmondta, hogy ez egy szakmai elismerése az épület műemléki helyreállításának, annak a munkának, ami évtizedek óta folyik a Rákóczi várban…
 
  Most az elmúlt öt év munkája lett értékelve, ahol a palota szárny emeleti traktusának a felújítása, a vendégszobák, a várkonyha felújítása, illetve az olaszbástya új szigetelése és burkolása nyert ezáltal egy szakmai elismerést. Nagyon fontos ez nívódíj, mert a visszaigazolása annak, hogy mindaz ami itt Sárospatakon történik, az hiteles és szakmailag elismerésben részesíthető. Somogyi László – volt miniszter - a bíráló bizottság elnöke leleplezte az emléktáblát és adta át az elismerő okleveleket. Jelen volt Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Dr. Kovács Tibor és a helyettese Dr. Pintér János. A generál kivitelező Épszer Zrt. részéről a díjat Leskó János igazgató vette át, fontosabb alvállalkozói, a Reston és a Várterm Kft. munkáját pedig oklevéllel jutalmazták.

  Ez a nívódíj elismerése mindannak, ami az elmúlt időszakban történt – erősítette meg Dr. Kovács Tibor a MNM főigazgatója. A régészek megpróbálták az újabb adatok alapján rekonstruálni az épület kisebb nagyobb részeit. Nagyon sok esetben meg kellett találni a kivitelezőnek azt a legjobb technológiai-technikai megoldást, amivel hosszú távon lehet biztosítani a rekonstruált épület adott részének a jövőjét. Hosszan lehetne folytatni, hogy a régészek, a mérnökök hogyan bizonyítottak, és a mesteremberek is - mert arról néha elfeledkezünk, hogy ehhez kitűnő szakmunkások, szakemberek is kellenek. Ők azok, akik bizonyos technológiát magukkal hoztak, a kezükben, az agyukban van, de ami a legfontosabb volt ez esetben, hogy a másfél évtized alatt nagyon sokszor itt találták ki, hogy az adott helyen mi a legjobb és a legfontosabb. A Rákóczi vár rekonstrukciója azért is volt nehéz, mert, mert volt már, amit jóval korábban kellett volna megvédeni. Az állagvédelem a 40-es években - sőt korábban is - bizonyos kívánnivalókat hagyott maga után. Ami nagyon fontos - és erre had legyünk büszkék - hogy a több mint 50 év alatt, amikor a Nemzeti Múzeum egységenként működik a vár, minden szempontból a legkörültekintőbb segítséget próbálta megadni a múzeum, a minisztérium - és ami a legutóbbi időkben, azt hiszem különösen fontos - az egymást váltó kormányok is. Mert valahol a legfontosabb az, hogy ha egy ilyen történelmi emlékről van szó, akkor az semmiféle politikának, nézőpontnak nem lehet alárendelve, hanem csak egyetlen egynek, a szakszerűségnek.

  Sárospatak büszke erre a nívódíjra, mert ez két dolgot takar – fejezte ki örömét és elismerést dr. Hörcsik Richárd polgármester. Egyrészt azt, hogy itt olyan vezetői vannak akár a Rákóczi Múzeumnak, akár bármely más intézménynek, akik méltóak arra, hogy ápolják azt az örökséget, amit eleink ránk hagytak. Másodsorban pedig, hogy vannak olyan kivitelezők, akik európai színvonalon képesek felújítani, elvégezni a munkájukat. Ez mindenképpen arra jogosít bennünket, hogy az elkövetkezendő időszak terveit nézve, ne féljünk a kihívásoktól. Sárospatak - ahogy szoktam mondani - amikor az Isten teremtette, jókedvében tette, mert itt minden együtt van. Perényi Pétertől, a Pálócziaktól, a Rákócziakig, mind-mind olyan örökséget hagytak ránk, amelynek ápolása nagy feladatot, kihívást jelent a város mai vezetésének. Egyrészt kötelezettségünk van arra - mint a világörökség része - hogy minél többet bemutassunk a múltunkból, nem csak Sárospatak, hanem Zemplén, Magyarország múltjából. Másrészt a turizmusban nagy lehetősége van városunknak, tehát olyan feltételeket kell teremtenünk, hogy minél több turista jöjjön el. Ez a város polgárainak az érdeke, mert a múlt öröksége itt van, de azt fel is kell tudnunk használni értelmesen és európai színvonalon. Erre ad lehetőséget a városban lévő szellemi kapacitás, nem csak a város vezetése a város intézményeivel, vagy a Rákóczi Múzeum vezetésével, hanem az építőkkel, a kivitelezőkkel is, akik hasonló színvonalon állnak. Ez azt jelenti, hogy ha összefogva ápoljuk az örökséget, akkor ebből a polgároknak haszna lesz.

Sárospatakon a jövőt a turizmus jelenti, az épített örökséget ezért ápolnunk kell. 2007 és 2013 között rengeteg tervünk van. Tovább szeretnénk folytatni az épített örökség ápolását úgy, hogy ez méltó legyen a Sárospatak nevéhez, méltó legyen ahhoz az örökséghez, amit mi kaptunk. Másrészt, pedig a vár-negyedtől távolabb, a fürdő fejlesztése szintén ebbe a kategóriába tartozik, hiszen a fürdőturizmus Sárospatak jövőjét jelenti. Sárospataknak az elkövetkezendő 7 éves tervei között kiemelten szerepel a szent-negyed rendbetétele, ami már most is égető probléma, hiszen a 2007 Szent Erzsébet éve, amikor nagyon-nagyon sok turista és zarándok fog idelátogatni. Szeretnénk a májusi ünnepségekig az elvégezhető, szükséges felújításokat elvégezni, hogy méltóképpen tudja fogadni Sárospatak az ideáramló turisták tömegét. 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.03.25./

 

 

Virágvasárnap - zenés Istentisztelettel és kiállítással

                           

   Idén a húsvétot bevezető időszak, a nagyhét, Krisztus szenvedéstörténetének a kezdete, Április 1-re esik. A református templomban a vasárnap de. 10 órai Istentiszteletre látogatók egy 100 tagú kórust hallhatnak énekelni, amely a Tiszaújvárosi Református énekar, a Sárospataki Művelődés Háza Kamarakórusa és a Sárospataki Református Templom Énekkara összefogásával jött lére erre az alkalomra. Vezényel: Birtalan Judit, Csehi Ferenc, Dr. Takács Andrásné, orgonán közreműködik Dr. Mellesné Boros Kinga, Bundzik Tímea. Az esemény a lelki gazdagodás biztosítása mellett a Mooser orgona felújítására való gyűjtés újabb szakaszának mérföldköve is, hiszen az éven az 50 milliós felújítási munka 50%-ig sikerül eljutni. A Tiszaújvárossal való kapcsolatépítés jegyében - hiszen egykor e terület Lorántffy Zsuzsanna birtoka volt - nyílik meg az Istentiszteletet követően Zajácz Tamás bőrműves iparművész tavaszi tárlata a templom galériájában, mely művek megvásárolhatóak.

 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2007.03.25./

 

 

Indul a halasztott értékesítésű bérlakás program

                                 

    Sárospatak Város Önkormányzata az elmúlt év végén elhatározta, hogy segíteni szeretné, hogy minél többen, kedvezményes konstrukcióban lakáshoz juthassanak. Az önkormányzat az elmúlt év őszén felhatalmazott arra, hogy előkészítsünk a halasztott fizetéses lakásprogramot, amit az idén tavasszal – megfelelő számú érdeklődés esetén – el is indul – jelentette be dr. Hörcsik Richárd polgármester
 
  Sárospatak Város Önkormányzata az elmúlt év végén elhatározta, hogy segíteni szeretné, hogy minél többen, kedvezményes konstrukcióban lakáshoz juthassanak. Az önkormányzat az elmúlt év őszén felhatalmazott arra, hogy előkészítsünk a halasztott fizetéses lakásprogramot, amit az idén tavasszal – megfelelő számú érdeklődés esetén – el is indul. – jelentette be dr. Hörcsik Richárd polgármester…
Először is tájékozódtunk arról, hogy más városokban ez a program hogyan halad. Tudomásunk van arról, hogy Körmend önkormányzatánál már a második körben, a 20. bérlakás épül, és Sátoraljaújhelyben is előrehaladottak a előkészületek. Az építkezés az önkormányzat tulajdonában lévő, beépítetlen telkeken fog történni, a lakótelep mögötti területen a 3. számú Óvoda és a Benczúr utca között.
Két dolgot szeretnék kiemelni: az első a fix, 180-200 ezer Ft-os m2 alapár, a másik fontos tényező pedig az, hogy ha kellő számú jelentkező van, akkor ezek a lakások a szerződések aláírása után mintegy 12 hónap múlva kulcsrakész állapotban, első osztályú minőségben átadásra kerülhetnek. És ami a lényeg, a kedvező konstrukció a fizetéssel kapcsolatban. A legtöbb esetben az okoz problémát a fiatal családoknál, hogy 5-10 év kell ahhoz, hogy össze tudják spórolni azt a pénzt, amivel egyáltalán el tudnak kezdeni tervezni.

Az általunk alkalmazott megoldás lényege, hogy 13 év áll rendelkezésére a fiataloknak, hogy a vételárat kifizessék. Nem kell előre letenni a vételárat, beköltözhetnek a majdani lakásukba, ahol módjuk van az első három évben azt bérlőként használni havi 30-35 ezer forintért. A negyedik és a 13 év közötti időszakban kötelesek a lakást megvásárolni. Ami előnyére válik ennek a programnak, hogy ha most megállapodtak egy vételi összegben, akkor ez 13 év múlva sem fog változni, tehát a program teljes futamideje alatt változatlan marad.
   Szeretnénk a programot a tavasz folyamán beindítani, amire minél több leendő lakástulajdonos jelentkezését várjuk. A Zemplén TV-ben március 28-án szerdán 18 órától a következő fogadóórámon egy félórát szeretnénk a témának szentelni. Közöljük a felhívást a Zemplén Televízió és a pataki kábeltv képújságán is. Sárospatak honlapján külön oldal fog ezzel a témával foglalkozni. Az Önkormányzatnál megbíztam egy munkatársat, aki minden kérdésre választ fog adni a programmal kapcsolatban. Minden szükséges információ megtalálható a közzétett felhívásban.
 

  Erdős Tamás tanácsnok, a projekt felelőse kérdésekre válaszolva további információkkal szolgált…

Mikor indul a program és meddig lehet jelentkezni?
A program 2007. március 26-ával indul, amikor a Zemplén Televízióban, a sárospataki Kábel TV képújságban és Sárospatak honlapján is meghirdetjük. Az első ütemre való jelentkezéseket április végéig kérjük benyújtani.

Hány jelentkező szükséges a program indulásához?
Ha 16-20 lakásra van megrendelés, akkor már az első tömb építését elkezdik. További jelentkezések esetén újabb tömbök építésére lesz lehetőség.

Csak Sárospatakiak jelentkezhetnek?
Nem csak Sárospatakiak, hanem környékbeli fiatalok is jelentkezhetnek, akik önálló lakáshoz akarnak jutni.
 


 
 

Milyen méretű lakások épülnek?
43, 50, 65 m2-es lakásokra lehet igényt benyújtani (a szoc.pol. 50 m2-ig vehető igénybe), ezért még nincs is kijelölve az építendő tömb pontos alapterülete, mert az a benyújtandó igényektől függ.

Mi a jelentkezés menetrendje?
A pályázatokat az Önkormányzathoz kell benyújtani, s jelentkezők közül az Önkormányzat jogosult kiválasztani a leendő lakástulajdonosokat, akik aláírnak egy megrendelést, egy kötelezvényt, ami arról szól, hogy az első 3 évben van módjuk bérelni a lakásokat. A szerződéskötéskor majd azt is meg kell jelölniük, hogy a 4. és a 13. éven belül hányadik évben kívánják megvásárolni a lakást. De ha pl. bankon keresztül módjukban áll hozzájutni az összeghez, akkor akár a beköltözés napján is kifizethetik a lakás árát.

Ezek panelházak lesznek?
Az építési technológiát illetően, nem panel, hanem hagyományos technológiával épült házakról van szó.

Támogatja az Önkormányzat a lakásigénylőket?
Az állami támogatások is igénybe vehetőek bizonyos korlátozások mellett, de az Önkormányzat is támogatja olyan módon, hogy akik szociális bérlakásból költöznek ezekbe a lakásokba, vagy első lakáshoz jutók, azoknak az önkormányzat elengedi a telek árának kifizetését, vagy rendkívüli kedvezménnyel adja a telket. Ezzel akar az önkormányzat bizonyos lakás mobilizációt elérni, különösen a szociális bérlakásban élők körében, akik ilyen módon saját tulajdonú lakáshoz juthatnak.

Törő Gábor
/2007.03.24./

 

 

Megjelentek a tavasz első gombahírnökei: a kucsmagombák!

 

 

   
 

                                                           simasüvegű kucsmagomba
 

                           fattyú kucsmagomba  
 

   
                                                                                                                                                         hegyes kucsmagomba                           cseh kucsmagomba  
   
A természet egy hónappal előbbre tart „szokásos menetrendjénél”, ez nemcsak a fákon és a virágokon figyelhető meg, hanem a gombák legelső, kora tavaszi „hírmondói”: a kucsmagombák is jelzik. A máskor csak április közepén „esedékes” cseh kucsmagomba termőtestei az idén már most, a csillagászati tavasszal szinte pontosan egy időben fölbukkantak – tájékoztatta honlapunkat Egri Károly, a Zempléni Gombász Szövetség mikológiai szakértője, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanára…

A kucsmagombák a tömlősgombák kizárólag tavasszal megjelenő, jóízű, ehető képviselői. Nevüket jellegzetes alakú termőtestükről kapták, amely barnás színű süvegre és sárgásfehér tönkre tagolódik Bár nem túl ritkák, viszonylag kevésbé ismertek, mert néhány nap alatt kifejlődnek, és ugyanolyan hamar el is tűnnek; emellett remekül bele is olvadnak környezetükbe. Mivel csoportosan teremnek, érdemes alaposan körülnézni, ha egy-egy példányukra sikerül rábukkannunk. Hozzájuk csak némiképpen hasonlóak a mérgező papsapkagombák, azonban ezek termőteste kettévágva mindig több üregre tagolódik. (A kucsmagombák belsejében mindig csak egyetlen üreg található! Felhasználás előtt azért is célszerű felvágni őket, mert néha hangyák is „albérlők” lehetnek bennük…) A kucsmagombák a lomberdők ligetes, bokros részein jelennek meg, kedvelik az erdőszéli, ritkásabb területeket. Gyakran találhatjuk meg őket nyárfák, kőrisfák, vadcseresznyefák alatt.
Környékünkön a sort a már említett cseh kucsmagomba kezdi, melynek harang alakú, ráncos kis süvege csak a csúcsán nőtt össze a tönkkel. Bár ebből is ízletes étel készíthető, legyünk vele óvatosak: vizenyős húsa ugyanis hamar romlik és forrázás nélkül egyeseknél allergiás reakciót válthat ki. (Főként néhány idősebb, elsárgult tönkű példány.) Ezután a legnagyobb termetű (akár 20cm-re is megnövő!) hegyes kucsmagomba következik (általában április elejétől), amelynek süvege sötétebb, hosszanti barázdákkal tagolt. Alja a tönkhöz nőtt, a spórák – a többi fajhoz hasonlóan – a gödröcskék felszínén termelődnek. Ez még jobb ízű, elkészítése során az előzőtől eltérően nem igényel forrázást. A „sereghajtó”, kisebb termetű fattyú kucsmagomba rendszerint György-nap után jelenik meg. Gasztronómiai szempontból kevésbé értékes, kucsmája csak félig nőtt össze tönkjével. A legkiadósabb, méhsejtszerűen gödrös felszínű ízletes kucsmagomba mifelénk ritkábban fordul elő, ebből készíthető a legfinomabb étel. A vékony, apró termetű simasüvegű kucsmagomba ritkán kerül a szemünk elé. Étkezési szempontból jelentéktelen, kíméletre szoruló, védendő faj.
Receptajánlat: Tojással vagy tejfölösen is elkészíthetők, de a legfinomabb étel a töltött kucsmagomba. Ilyenkor a nagyobb, kettévágott kucsmákat, hagymás- petrezselymes-tojásos zsemlebéllel töltjük meg, amibe a gomba apróra vágott tönkjét keverjük. Tepsiben addig sütjük, amíg a teteje ropogós nem lesz. Igazán kiváló, vitamindús, tavaszi csemege!


 
 /2007.03.23./

 

 

Fél éve demonstrálnak a patakiak

                       

    Fél év egy ember, egy város életében nem nagy idő. Nagy idő viszont, ha tüntetők ennyi ideje nap mint nap állnak ki meggyőződésük, igazuk mellett, tesznek folyamatosan hitet egy jobb, egy igazságosabb Magyarország, és egy őszinte, hiteles politika mellett. Merthogy bizony a pataki tüntetők ennyi ideje követelik kitartóan a hazug kormány távozását – küldte tudósítását a Tarnavölgyi László…

2006. szeptember 18-án, a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követő napon – amelyben a hazugságon kapott kormányfő minősíthetetlen stílusban gyalázta az általa vezetett országot – közel 1.000 ember tiltakozott Sárospatakon A Művelődés Háza, majd a Magyar Szocialista Párt sárospataki irodája előtt, követelve a becsapott, meggyalázott emberek megkövetését és a hatalmát hazugsággal, a nép megtévesztésével szerzett kormány(fő) távozását.
A sárospataki demonstrálók azóta is összegyűlnek hétköznapokon minden este – nyári időszámításkor 19, téli időszámításkor 18 órától – az iskolakerti Kossuth szobornál. S teszik ezt mindig békésen, attrocitások nélkül, emelkedett hangulatban, de ugyanakkor határozottan, elszántan és elveik melletti következetes kiállással. Az eseményeken gyakran vannak jelen családok gyerekeikkel, diákok, vagy éppen az idősebb korosztály. Ez is mutatja, hogy a társadalmi támogatottságát folyamatosan és rohamosan veszítő, valódi „programját” a választásokon eltitkoló, azt így meg nem mérető kormány reformnak nevezett pénzbehajtó és népnyúzó intézkedései valamennyi generációt, minden társadalmi csoportot egyformán sújtják, családok ezreit taszítják egyre kilátástalanabb helyzetbe, sokaktól még a jobb élet reményét is elvéve.
A kitartó tüntetők teszik mindezt pártoktól, szervezetektől függetlenül, nemzeti lobogó alatt, belső meggyőződésből, morális felháborodástól és a szolidaritás érzésétől vezérelve. Ezeket tükrözték vissza a beszédek, hazafias, vagy éppen keresztény érzületű versek, dalok. Az olykor a 100 fős létszámot is elérő, sőt meghaladó tömeg a változást, a valódi – szellemi-lelki téren is végbemenő – rendszerváltozást, alkotmányos jogainak kiszélesítését és gyakorlása biztosítását követelve gyűlik össze immár több mint fél éve. A legkitartóbbak télen is, esőben is hitet tettek magyarságuk, továbbá egy erkölcsös és őszinte, széles népakaraton nyugvó, a nemzet egészének és nem csak a régi-új kiváltságosoknak felemelkedést ígérő politika mellett.
A fél év során megfordult közöttünk és beszédet mondott az ún. Kossuth téri tüntetők közül Bene Gábor, Halász József, Tamás Károly, Toroczkai László. Ám mi pataki demonstrálók is eljutottunk a Kossuth téri színpadig, vagy épp október 23-a és március 15-e budapesti rendezvényeire. Testközelből tapasztalhattuk meg, hogy a hatalom letűntnek hitt diktatórikus rendszerek demokratikus jogállamban elfogadhatatlan módszereit alkalmazva védi ebül szerzett hatalmát az „ő népétől”. Elveszett a közbizalom, 16-17 évvel az ún. rendszerváltozás után ismét odajutottunk, hogy nem tudjuk elhinni: a rendőrség és egyéb kormányzati szervek nem politikai megrendelésre cselekszenek. („Nem igaz vádakkal választást nyerni, nem igaz országhoz vezet.” Ebben sajnos, igaza lett Gyurcsány Ferencnek.)
Mi sárospataki tüntetők, a Rákócziak fészkéből továbbra is kitartunk elveink mellett. Isteni parancs számunkra, hogy ne fogadjuk el a választók tudatos félrevezetésén, médiahazugságokon alapuló kormányzati hatalmat. Közös sorsunk, gyermekeink jövője, a magyar nemzet megmaradása a tét, amelynek záloga csak egy valódi népakaratot megtestesítő, a nemzetét meg nem tagadó, népéhez hű és őszinte, kórházainkat, iskoláinkat, földjeinket, vasútjainkat, önkormányzatainkat és történelmi egyházainkat védő, történelmünket meg nem hamisító, összmagyar érdekeket szolgáló kormány és Országgyűlés. Ehhez pedig csakis egy új, előrehozott választásokon vezet az út, mert az alig egy éve kétes körülmények között hatalomra került erő hitelét vesztette itthon és külföldön egyaránt. A mára súlyossá dagadt alkotmányos, politikai, gazdasági, társadalmi, valamint morális, szellemi válságból kivezető út első állomását a morális és politikai hullává vált, oligarchiaként működő, hiteltelen Gyurcsány-kormány azonnali távozása jelenti, amit új választások kiírása, majd a történelmi magyar alkotmány jogfolytonosságának helyreállítása kell kövessen.
Az igazukért, hitükért és nemzetükért a jövőben is kiálló, és az iskolakerti Kossuth szoborhoz esténként ezután is kijáró pataki tüntetők a legnagyobb magyarral, gróf Széchenyi Istvánnal együtt vallják:
„Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De, ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen."


 
 


a Kossuth szobornál tüntető pataki polgárok nevében: Tarnavölgyi László
/2007.03.22./

 

 

A barátság és szeretet koncertje - a pataki orgonák javára

                           

   Március 23-án pénteken 19 órai kezdettel Sárospatakon A Művelődés Házában jótékonysági koncertre invitálunk minden kedves zenebarátot. Kiss József oboaművész és Japán barátai Koji és Etsuko Okazaki művészetének lehtünk részesei. A világhírű muzsikusok szeretetből és barátságból ajánlották fel e koncertet, amelynek bevétele fele fele arányban a református és római katolikus templom orgonája támogatására kerül. Viszonozzuk a művészek nemes gesztusát azzal, hogy meghallgatjuk őket. Ajándékozzuk meg mi is a Japánból hozzánk érkezett, Sárospatakhoz nagyon ragaszkodó művészházaspárt szeretetünkkel, és a koncertre hozzunk magunkkal szomszédot, barátot ismerőst...

 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2007.03.22./

 

 

A felejthetetlen koncert

                       

    Kis kihagyás után kihagyhatatlan koncerttel jelentkezett újra az ETNOFÓNIA! A környéken ritkán koncertező, a worldmusic műfajában világsztárnak számító Nikola Parov, a kiváló énekesnővel, Herczku Ágnes volt pataki diákkal koncertezett Sárospatakon. A Művelődés Házában teltház előtt mutatták be az ősszel megjelent új, közös albumukat, „Volt nékem szeretőm...” címmel…

Nikola Parov zeneszerző, muzsikus és producer világszerte elismert képviselője a world-music stílusnak, mely több nemzet népzenei sajátosságait ötvözi magában. A bolgár származású zenész, aki a világhírű Riverdance formáció hangszeres szólistájaként vált ismertté, minden alkalommal sikeres kísérletet tesz arra, hogy újabb és újabb formában dolgozza egybe a különböző népek zenéit.
A Riverdance turnéval körbejárta az egész világot, és kifinomult zenei érzékenységének köszönhetően minden helyszínről magával hozott valamit az adott nép muzsikájának hangzásvilágából. Itthon a nagy sikerű Naplegenda előadás zeneszerzőjeként mutatta meg nekünk egyedülálló muzikalitását, ahol egy csodálatos eredettörténetet vitt színpadra. Most pedig az emberiség egyik legősibb és legcsodálatosabb érzésének a bemutatása inspirálta. Az album témája a szerelem, melyet Herczku Ágnes (a Fonó együttes énekese, és a 2004-es év legjobb, a Magyar Rádió eMeRTon-díjával jutalmazott folklór-énekese) varázslatos hangja juttat el a hallgatóhoz. Parov zenéje mindazok lelkét megérinti, akik már átélték a dalokban leírt érzéseket, és azok helyett is szól, akik megélik a szerelmet, de nem képesek szavakkal kifejezni azt.
Ezen a lemezen a zenész a magyar, az ír és gyökereihez hűen a bolgár népzene hangzásvilágának egy egzotikus keverékét szólaltatja meg. A népdalok előadásmódjának egyszerű, őszinte, letisztult hangzása egységes egésszé kovácsolódik a különböző nemzetek hangszereinek: a gadulkának, a kavalnak, a mandolinnak, a görög buzukinak, az ír buzukinak, a gaidának a kíséretével, melyeket az albumon közreműködő Megyaszay István (basszus), Födő Sándor (ütőhangszerek) és Pál István (hegedű) játéka egészít ki. Szalóki Ágnes, akinek énekhangját a Naplegenda korongon is hallhattuk, vokalistaként énekel a lemezen.
Az album az igényes zene kedvelőinek valóságos multikulturális meglepetésként szolgálhat.
Parov világán keresztül világossá válhat, hogy bármennyire is különbözőek a nemzetiségek és azok hagyományai, bizonyos dolgokat ugyanúgy élünk meg, legyen szó szerelemről, féltékenységről, bánatról, és nincs annál csodálatosabb, mikor ez a zenében is kifejezésre kerül. A közös érzéseinket egy "közös zene" által szólaltatja meg. Így lesz az ő zenéje mindannyiunk zenéje.


 
 

További fotók >>>

/2007.03.22./

 

 

Soestban jártunk

                       

    Március 8-12 között Soestban járt feLugossy László és Csetneki József sárospataki képzőművészek. Közös barátjuk, Helmut Alber meghívására utaztak Sárospatak testvérvárosába, ezúttal is konkrét feladattal. Két évvel ezelőtt a Patak alkotócsoport tagjaiként, a kiállítás megrendezésére és megnyitására, idén pedig a Helmut által nyitott borozó első szintjén található fal megfestésére. A kihívás (szó szerint) komoly feladatnak bizonyult. A két sárospataki művész segítsésére volt Uli Becker soesti képzőművész barátjuk. Egy teljes napi tervezés után egy teljes napig festették meg a kb.8 méter hosszú képet, amely ezután remélhetőleg hosszú évekig fogja díszíteni a hegyaljai bort is bemutató ódon épület emeleti termének falát. Lám, egy követendő példa arra, hogyan lehet élővé tenni egy ezúttal sem csupán formálisnak bizonyuló kapcsolatot.

 
 

További fotók >>>

/2007.03.22./

 

 

1000 éve született Szent Imre herceg

                       

    2007. március 20-án a Nyugdíjas Klub és a Sárospataki Irodalmi Olvasókör szervezésében Szent Imre herceg életéről tartott előadást a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban Martinák János ny. gimnáziumi tanár, akit irodalmi munkásságáról - verseiről és értékes tanulmányairól – jól ismernek az irodalomkedvelők…

I. István király és Gizella királyné fia, Szent Imre herceg születésének 1000. évfordulója adott alkalmat arra, hogy felidézzük alakját. Az előadás érzékeltette, milyen egyoldalú kép él a köztudatban a "liliomos hercegről": törékeny, szűzies életű szent, pedig történelmi alakja ennél gazdagabb, összetettebb. Közvetlen források nem maradtak ránk róla, de a legendák, krónikák és magánlevelek adataiból sok minden kiolvasható.
A továbbiakban beszélt születésének körülményeiről, nevének eredetéről, itt tért ki testvéreinek történetére (Ottó, Ágota, Hedvig). Beszélt neveltetéséről, tisztázta, hogyan került Magyarországra Gellért, s milyen szerepet játszott Imre életében. Ottó halála után hogyan nőtt fel a trónörökös szerephez, milyen katonai sikereket ért el a királyi testőrség parancsnokaként, a bihari dukátus fejeként. Hogyan vállalta házasságát, mit tudunk halála körülményeiről, utóéletéről.
Az Imre alakját megjelenítő legendákból és irodalmi alkotásokból több részletet olvasott fel az előadás közben Kádárné Szász Hilda tanárnő, s a képzőművészeti alkotásokat tartalmazó könyveket pedig a hallgatók kedvtelve lapozgathatták.
Ebből az előadásból az önmegtartóztató, szűzies életre szánt ember élete bontakozott ki, aki - amikor sorsa úgy hozta - vállalta a rárótt kötelezettségeket, s uralkodásra alkalmas trónörökössé vált úgy, hogy önmaga maradt, s esküjét nem szegte meg.


 
 


Törő Gábor
/2007.03.21./

 

 

Sátoraljaújhelyen lép fel a Cotton Club Singers

                       

    A sárospataki közönség előtt is jól ismert énekegyüttes 2007. március 23-án (pénteken), 19 órai kezdettel Sátoraljaújhelyen lép fel. Leánybemutató koncertjükre honlapunk közvetítésével hívják meg pataki rajongóikat…
2007. január 3-án a Budapest Kongresszusi Központban „Leánybúcsú” címmel telt ház előtt zárta le a 2006-os esztendőt és eddigi 14 évét, és indította el 2 új énekesnővel megfrissülve 2007-es évét.
Ennek az első igazi megmérettetése 2007. január 25-én az Uránia Moziban volt„Premier” címmel. A csilláron is lógtak a január 25-i Premieren. Ezen a napon fedtük fel a két új énekesnő személyét. Mezőfi Gabriella, és Bartus Patrícia január 25-től immáron tényleges tagjai a Cotton Club Singersnek. A nézők egybehangzó dicsérete után bátran kijelenthetjük, hogy a Premier koncert igazi fordulópontot hozott az együttesnek.
Az új koncert egy pörgő lendületű, vokál- centrikus, az 1940-es évek világát idéző vidám show elegáns ruhákkal, és díszletelemekkel.
Sok magyar nyelvű dallal bővült a repertoár. A régi Cotton Club Singers zenékből csak néhány szólal majd meg, azokat is újra hangszerelte a zenekar.
A fantasztikus zenészekből álló Cotton Club Band a két új énekesnővel fellépő énekegyüttes, egy felejthetetlen estén a Vokális Szving legjavát adja majd.
A zenekar 2006-os évi ABBA JAZZ Show- ja az eddigi legnagyobb nézőszámot hozta. A közel 40 koncertből álló országos turnén több mint 20.000 néző volt jelen. Idén ezt a nézőszámot szeretnénk túlszárnyalni, ezért a Cotton Club Singers turnéját idén egész évre kiterjesztjük, és ebbe bevonjuk a környező országok magyar lakta területeit is.


 
 /2007.03.21./

 

 

Crescendo vezetők Berlinben

                       

    A Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány vezetői Dudás Eszter, Füzesséry Attila és Kovács Fruzsina képviselte Magyarországot Berlinben, 2007. március 2 - 4 között az 1500 fős tagságú, keresztény művészeket nemzetközi szinten összefogó Crecendo International  vezetői részére rendezett konferencián.
A nemzetközi szervezet képviselői Svájcból, Németországból, Ausztriából, Magyarországról, Finnországból, Észtországból, Lettországból, Oroszországból, Nagy-Britanniából és az USA-ból érkeztek. A konferencia során a nemzetközi programok egyeztetése és kidolgozása között kiemelkedő helyet kapott a 2007. július 30. és augusztus 13. között ismét Sárospatakon megrendezésre kerülő Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia. Az idei nyári akadémián az eddigiekben megrendezett 14 szekció mellett új színfolt lesz a karmester és musical kurzus. A tanári kar rangos meghívottjai között újonnan üdvözölhetjük Gwynne Geyer-t, a new york-i Metropoliten Opera szólista (szoprán) énekesnőjét, a már fiatalon nagy karriert befutott Martin Helmchen zongoraművészt, és két magyar egyetemi tanárt: Gyöngyössy Zoltán fuvolaművészt (Zeneakadémia) és Barabás Márton szobrász, festőművészt (Képzőművészeti Egyetem).
A Crescendo con Spirito Nyári Akadémia honlapján betekintést nyerhetnek az érdeklődők a két hetes intenzív képzés tervezetébe, nyilvános, és belépődíjtól mentes hangversenyeinek és előadásainak programsorozatába. Az akadémia részvételi lehetőségének feltételei és az on-line jelentkezés is ezen a címen található.


 
 


Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia
/2007.03.21./

 

 

Ismét kigyulladt a cinegei szeméttelep

                       

    Évek óta problémát okoz az elvileg nem működő szeméttelep Sárospatakon. Elvileg nem működik ugyan, de aki közelebbről megnézi, azonnal láthatja, hogy gyakorlatilag folyamatos a friss szemét utánpótlása. Az elmúlt hétvégén vastag füstfelhőt okádott a Cinege. „Egy nagyon régen húzódó probléma került ismét napvilágra. Bizonyára minden sárospataki észrevette, hogy megint ég a Cinege, hiszen füstje a városban is érezhető volt.” - nyilatkozta Hajdu Imre, az Újtelep városrész önkormányzati képviselője…

Ez gyakorlatilag környezetvédelmi katasztrófához is vezethet, hiszen az égő szemét az emberi szervezetre nagyon ártalmas. Az alpolgármester úrral természetesen azonnal intézkedtünk, szóltunk a Kommunális Szervezetnek, hogy próbálják meg a tüzet eloltani - bármilyen módon. Mint ahogyan a szervezet vezetőjétől megtudtam, az első lépés az volt, hogy földet hordtak rá, de az semmi eredményt nem hozott, mert annyira mélyen égett és izzott a szemét, hogy egyelőre egyelőre ezzel a módszerrel nem sikerült a tüzet elfojtani.

Hétfőn az alpolgármester úr értesítette a sátoraljaújhelyi tűzoltókat, akik a tűz oltására kivonultak, de a szakemberek nem fűztek sok reményt a sikeres oltáshoz, szintén a vastag szemétréteg izzására hivatkozva..

Súlyos örökségről van szó. A mostani izzás mindannyiunk számára egyértelművé tette a Cinege rekultivációjának szükségességét, azt, hogy minél hamarabb ártalmatlanná kell tennünk a szeméthegyet. Már évekkel ezelőtt számos alkalommal értesítettem a Környezetvédelmi Felügyelőséget hasonló alkalmakkor. A hatóság kötelezte az önkormányzatot, hogy rekultivációs tervet készítsen, s a szeméttelep ártalmatlanítását kezdje el. Évek óta nem történt semmi… Mai tárgyalásaim megerősítettek abban, hogy a város vezetése végre komolyan gondolja a probléma megoldását, és mindannyian bízhatunk a szemétfüst-mentes napokban.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.03.19./

 

 

Késsel szerzett mobiltelefont

                       

   A Sárospataki Rendőrkapitányság 24 órán belül bíróság elé állított egy rablót, akinek a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság gyorsított eljárásban két év tíz hónap szabadságvesztés büntetést szabott ki a bűncselekmény elkövetése miatt – nyilatkozta Nagy János rendőr alezredes, a kapitányság vezetője…

Ennek az esetnek az volt az előzménye, hogy Viss községben egy felnőtt korú személy bement a szomszédjaihoz, azokkal italozott, majd az egyik ott lakótól elvette a rádiótelefonját és követelte, hogy a töltőt is adják oda részére. Ezt követően a két sértett nyakához kést nyomott, lényegében így megszerezte a telefont és a töltőt.
Összességében rablás bűntettét valósította meg ezzel a cselekménnyel, ugyanakkor a bíróság mérlegelte a büntetés kiszabásával azt, hogy megöléssel fenyegette meg az ott levő sértetteket, akiket felszólított, hogy a támadását követően ki ne merjenek jönni a lakásból, mert elvágja a nyakukat. Ezzel lényegében a személyi szabadságukat is megsértette.

Az ítéletet követően ez a páciens ismételten, gyanúsítottként került kihallgatásra a Sárospataki Rendőrkapitányságon, mert az egyéb ügyekben történő nyomozás alapján ugyancsak Viss községben, magánlakásokba tört be és onnan használati tárgyakat, eszközöket tulajdonított el - de már ezt megelőzően is folyt ellene büntetőeljárás.
Most, egy betöréses lopás elkövetése már az elítélését követően bizonyosodott rá, úgyhogy reméljük, a már jogerős ítélettel és a későbbiekkel hosszabb időre kivonjuk a forgalomból.

Március negyedikén került sor egy emlékünnepségre Olaszliszka községben, ahol a tavaly tragikusan elhunyt Szögi Lajos baráti köre és hozzátartozói emlékeztek meg az elhunyt születésnapjáról. Ehhez ugyan nem kérték a területi rendőrkapitányság segítségét, de jobbnak láttuk a zavartalan lebonyolítás érdekében, ha megfelelő rendőri erőkkel biztosítjuk az odaérkezést, az ott tartózkodást, illetve az elvonulást. A hideg idő ellenére több mint egy órán át tartott ez a megemlékezés, ami végig zavartalan volt. Tehát a tiszteletet méltóképpen sikerült megadni az elhunytnak. Ennek kapcsán a rendezvény szervezője, a Megyei Rendőrfőkapitányságra egy levelet juttatott el, amelyben megköszöni a rendőrség által adott segítséget.


 
 


Törő Gábor
/2007.03.20./

 

 

Ovisok az iskolában

                       

    Március 13-án a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában Az Oktatás Korszerűsítéséért Alapítvány által meghirdetett rajzpályázat díjait osztották ki a leendő első osztályos tanulóknak…

Mindhárom óvodából érkeztek rajzok, melyből az iskola aulájában kiállítás készült. Az eredményhirdetés előtt a színjátszó csoport - Lázár Ervin: A négyszögletű kerekerdő című meséjéből - mesejelentettel kedveskedett a megjelenteknek, majd a negyedikes tanító nénik sokféle tavaszi ajándékot készítettek az óvodásokkal.
Reméljük, hogy örömteli délutánt szereztünk a gyerekeknek és szülőknek egyaránt.
 
  Vighné Fehérvári Zsuzsa, a kuratórium tagja elmondta, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános iskolában működő alapítvány már másodszor írja ki rajzpályázatát a leendő elsőosztályosok számára.
A legjobbakat óvodánként díjazták, tehát három első, három második és három harmadik helyezést osztottak ki az ideérkező leendő kisdiákoknak. Ebben az évben is nagy sikert aratott a felhívás, nagyon sok munkát küldtek be a gyerekek. Az óvodások rajzaikkal a „Milyen iskolába szeretnék járni? Milyennek képzelem az iskolát?” kérdésekre válaszoltak. A paravánra kihelyezett kiállítás mutatja, hogy milyen sok rajzot készítettek. Az iskola kezdeményezésére a délután folyamán egy ismerkedés zajlott, ahol a majdani első osztályos tanító nénik foglalkoztak a leendő kisdiákokkal, akik különböző kreatív alkotó tevékenységek közül választhattak.
 


 
 

További fotók >>>


/2007.03.20./

 

 

Az első színházi élmény

                       

    Nem mindennapi élményben volt részük az Árvay József Gyakorló Általános Iskola 2.a osztályos tanulóinak, akik Miskolcon, színházlátogatáson vettek részt. A Hamupipőke c. előadásról, és magáról az útról a legnagyobb elismerés hangján számoltak be…

„Egy szép tavaszi napon, március 8-án kirándultunk Miskolcra. Ellátogattunk egy gyönyörű színházba. Megnéztük a Hamupipőke című előadást. Fantasztikus volt!
A történetet már jól ismertem, mivel már olvastam és anyukám is mesélte. De mégis nagy élmény volt, mert életem első nagy színházában lehettem.
Azok a csodálatos, színpompás jelmezek, szikrázó fények! Csak ámultam, amikor Hamupipőke belépett a bálterembe.
Gyönyörű látványban volt részem. Legszívesebben felmentem volna a színpadra és valamelyik szereplő bőrébe bújtam volna! Az előadást két órán keresztül élvezhettük. Gyorsan elszaladt az idő, hamarosan búcsút kellett vennünk Hamupipőkétől. A végén még a rendező nénit is megismerhettük és egy közös fotót készítettünk. Hazafelé a buszban énekeltünk, beszélgettünk. Fáradtan, de boldogan és élménnyel telve érkeztünk meg az iskolánk elé, ahol már izgatottan vártak ránk a szülők, nagyszülők.
Felejthetetlen marad számomra ez a nap. Köszönöm mindenkinek. Lehet, hogy színésznő leszek?”  -  Hársfalvi Roxána

„Nagyon élveztük az előadást. Jókat nevettünk. Szépek voltak a szereplők ruhái. Nekem a galambok tetszettek a legjobban. A végén még a rendező nénit is megismertük és közös fotót készítettünk vele.”     - Csorba Réka

„Nekem az tetszett a legjobban,amikor felrepült a lufikkal a mostoha. Még nem voltam ilyen színházban. Nagyon jól éreztem magam.”  -  Jaskó Eszter

„Nekem nagyon tetszett a színház és az előadás. Az volt a legmókásabb, amikor a banya a lufival felemelkedett. Az is jó volt, hogy a buszon sokat nevettünk.”  - Farkas Soma
 


 
 

További fotók >>>

/2007.03.20./

 

 

Zongorahangverseny a Múzsák templomában

                       

    2007. március 9-én, pénteken este 6 órától láthatta a közönség a Múzsák Templomában Mózes Tamara nagy sikerű zongorahangversenyét. A fiatal művésznő elmondta, hogy nem teljesen ismeretlen a sárospataki közönség előtt, hiszen nyáron márt járt itt, amikor a Crescendo Nyári Akadémián vett részt…

Dudás Eszter segítségével jött ismét Sárospatakra, ahol az idei vizsgadarabját adta elő nagy sikerrel, szinte teltház előtt.
Mózes Tamara középiskolai tanulmányait a budapesti Szent Imre Gimnáziumban végezte, és ezzel párhuzamosan a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolába járt, zongora és szolfézs-zeneelmélet szakra. 2001-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakos hallgatója, Lantos István, Király Csaba, Kemenes András, és Gulyás Márta tanítványaként. Számos alkalommal adott szólókoncertet a Zeneakadémia Kistermében és a Régi Zeneakadémián. Rendszeresen játszik budapesti és vidéki (pl. Baja, Cegléd, Keszthely, Szombathely, Debrecen) hangversenyeken, szerepelt Ausztriában, Németországban, Romániában, Svájcban, Svédországban, továbbá meghívást kapott az Egyesült Államokba is.
A hazai és nemzetközi mesterkurzusok rendszeres résztvevője.
2006-ban, a Crescendo Nyári Akadémia által rendezett kortárs zenei versenyen a Bozay Alapítvány Különdíjában részesült. Előadásában a következő darabokat hallhattuk: J. S. Bach D-dúr partita (BWV 828), Bartók: Négy sirató-ének (Op.9/a) és Schubert: B-dúr szonáta (D960).
 


 
 


Cziczer Katalin
/2007.03.20./

 

 

A lakosság segítségét kéri a rendőrség

                       

      2007. március 9-én 15 óra 26 perckor az egyik sárospataki bevásárlóközpontban a dolgozók figyelmetlenségét kihasználva, figyelmüket elterelve két férfi megállt az egyik pénztárgépnél, amely akkor éppen üzemen kívül volt, de a dolgozók benne hagyták a kassza kulcsát. Kinyitották a kaszát és abból 370 ezer Ft készpénzt tulajdonítottak el. Ezt videofelvétel rögzítette.
    Sajnos a sárospataki és sátoraljaújhelyi rendőrkapitányságok számára ismeretlen ez a két személy, ezért kérjük, hogy aki felismeri őket, jelentkezzen a Sárospataki Rendőrkapitányságon (47 513 030) - kéri a lakosság segítségét Solymosi Antal rendőr alezredes.  Egyben felhívja az üzlettulajdonosok figyelmét, hogy erre az újfajta bűncselekményre figyeljenek oda, a használaton kívüli pénztárgépben ne hagyják benne a kassza kulcsát. Ilyen eset korábban nem történt, viszont kiderült, hogy a közelmúltban Szerencsen és Sátoraljaújhelyen is ugyanilyen bűncselekményt követtek el.


 
 További fotók >>>
További fotók (nagyobb méret, gyengébb minőség)  >>>

Törő Gábor
/2007.03.14./

 

 

Szent Erzsébet terítőkön dolgozik a hímző szakkör

                       

    Ez a Szent Erzsébet jubileumi év, s mi úgy érezzük, ez az ünnep az egész várost érinti. Akkor válik teljessé, ha mindenki a maga módján hozzá teszi azt, amit tud. Mi varrni tudunk és úgy gondoltuk, hogy ezzel járulunk hozzá az ünnephez – számol be az aktuális munkájukról Gondáné Tarr Katalintól, a hímző szakkör vezetője…

Ha mindenki hozzá teszi a magáét, akkor ki fog kerekedni az a méltó megemlékezés, ami nekünk városlakóknak és az idejövő vendégeknek is megelégedésére szolgál. Nagyon sokat gondolkoztunk rajta, hogy milyen hímzést válasszunk. Először egy úri hímzéses mintát akartunk, de aztán átgondoltuk, hogy végeredményben ez egy jubileumi évfordulóra készül. Mivel megengedték, hogy a Szent Erzsébet társaság lógójából használjunk fel elemeket, úgy döntöttünk, hogy varrunk ilyen kis terítőcskéket, kendőcskéket ajándékozási céllal, az idelátogatóknak.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.03.19./

 

 

72 óra kompromisszumok nélkül - országos ifjúsági mozgalom

                       

    A hosszúhétvége idején az országos Ökumenikus Ifjúsági Központ keresztény ifjúsági csoportok számára közhasznú jótékonysági akciót hirdetett, melyben a sárospataki református és római katolikus ifjúsági kör tagjai is részt vettek. Pénteken a helyi idősek otthonában meglátogatták az öregeket és imával, lelki üzenettel szolgáltak részükre. Szombaton délelőtt közhasznú munkát végeztek a két nagy temetőben, szerszámokat a Kommunális Szervezet biztosított számukra, amit e helyen is megköszönünk. Délután a két ifjúsági kör közös gyalogtúrán vett részt, vasárnap pedig a hajléktalanok házát látogatták meg, megismerkedve a családsegítő központ munkájával.

 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2007.03.19./

 

 

Első helyezett a SÁROSPATAKI TC U-17

                       

    A „mini” BOROSI Teremlabdarúgó Torna megyei döntőjét Sátoraljaújhelyben rendezték meg, így a patakiak két döntőbe jutott csapatának nem sokat kellett utazniuk. A viadalra NB III-as és megyei I-es utánpótlás csapatok nevezhettek, és a múlt héten 6 csoportban rendezték meg a megyei elődöntőket - nyilatkozta Belicza János edző. A döntőbe a Putnok, Borsod Volán, Tiszaújváros, Gönc, Felsőzsolca együttesei jutottak be, a Sárospataki TC U-13-as és U-17-es csapatai mellett.
A kisebbeknél gyönyörű eredményt értek el mieink, hiszen 3 győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel másodikok lettek és hozhatták haza a kupát. A torna legjobb mérkőzését Tiszaújváros ellen játszották a patakiak, amelyet 5:4 arányban elvesztettek, de fejlődni csak ilyen csatákban lehet – nyilatkozta a kisebbek edzője, Punyi Gyula. A torna legjobb kapusa Iván Viktor lett.
Az U-17-esek csatájában megyei első, azaz megyei bajnok a Sárospataki TC. A szervezők a kevesebb csapat miatt kétfordulósra írták ki a bajnokságot, azonban a focistákat ez sem zavarta meg. Meggyőző játékkal a döntőnek is beillő mérkőzésen Tiszaújváros csapatát fektették két vállra, 6:1 arányban Igaz intő jel lehet a fiúk számára, hogy a Borsod Volán ellen csak döntetlenre futotta. Összességében 2 győzelemmel és két döntetlennel, veretlenül végeztek az élen, és az NBIII-as és megyei I-es csapatok közül ők vehették át a legnagyobb serleget – mondta Belicza János edző. A torna legjobb kapusa Tóth Ádám lett.
A nagy sikert aratott torna nagyon jól illeszkedett bele a Sárospatakiak felkészülésébe, és plusz motivációval szolgált a nagypályás bajnokságra.
A küzdelem sorozaton résztvevő gyerekek:
U-13: Iván Viktor, Frikker Tamás, Takács Tamás, Bartha Attila, Bartha Ádám, Szabó Péter Márk, Tóth Levente, Fodor Tibor, Bartkó Attila, Horváth Zoltán, Szebényi Ádám Poroszka László, Sohajda Tamás, Csomós Miklós.
U-17: Tóth Ádám I, Durst Ádám, Vitányi Balázs, Tóth Ádám II, Tóth Dávid, Hoffmann Gábor, Lovász József, Kovács Tamás I, Kovács Tamás II, Tarjányi Péter, Demkovics Gábor, Leitner Lóránt, Köteles Csaba, Porubszki Zsolt, Mlincsek Norbert, Kőrössy Dániel.


 
 /2007.03.19./

 

 

Készülődés a Pünkösdre

                       

   Március 12-én hétfőn a Polgármesteri Hivatalban egyeztető megbeszélést tartottak a Szent Erzsébet Év és a közelgő Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep előkészületeiről - nyilatkozta Stumpf Gábor, a Szent Erzsébet Bizottság elnöke.
A megbeszélésen a Szent Erzsébet Társaságot Dr. Szabó Irén elnök, az önkormányzatot Erdős Tamás tanácsnok, s a Szent Erzsébet Bizottságot Stumpf Gábor elnök, az önkormányzat tagja képviselte.
Áttekintették a legfontosabb teendőket, így pl. a szállás kérdést, mely már most is jól látható, hogy az egyik legkomolyabb feladatot jelenti majd a szervezőknek, hiszen már most alig van szabad férőhely Pünkösdre a városban. Szó esett a Tourinform Iroda koordinációs feladatáról, valamint arról is, hogy a teljes zempléni térség szálláskapacitását fel kell mérni és adott esetben igénybe kell venni.
Szó esett a nagy látogatottsággal együtt járó közlekedési rend szükséges megtervezéséről, valamint a megfelelő ideiglenes parkolók kialakításáról, s az érkező gépjárművek majdani irányításának lehetséges módjairól Természetesen ebbe a munkába a szervezők számítanak majd a Rendőrség és a Polgárőrség segítségére, akikkel az egyeztetés rövidesen megkezdődik.
Arról is döntöttek, hogy az önkormányzat rövidesen megkeresi a Szent negyed ingatlan tulajdonosait annak érdekében, hogy az érintett városrész méltó módon várhassa a közelgő ünnepet.


 
 /2007.03.19./

 

 

Betörések és más bűnügyek

                       

    Sajnos Huta területén elkezdődtek a hétvégi ház feltörések. 2007. március 2-ára virradóan az egyik hétvégi ház melléképületéről a lakatot ismeretlen tettes leverte, az épületből fűnyírót, búvárszivattyút, 10 literes bográcsot, slagot, két köbméter tűzifát, csákányt, ásót, hosszabbítót tulajdonított el –kezdte az utóbbi bűnesetek felsorolását Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője…

Hasonló bűncselekmény történt Sárospatakon is, ahol a szeméttelep környékén törtek fel március 5-ére virradóra egy hétvégi házat. Onnan egy dróttekercset, egy mázsa acélhuzalt, és 2 db gázpalackot tulajdonított el az elkövető. Nagy valószínűséggel a fémtárgy sorsa a MÉH-ben történő értékesítés lesz, mert egy mázsa fémért 3700 Ft-ot adnak a méhtelepen.

2007. március 4-én a hajnali órákban egy vajdácskai tanyán található sertéstelepen ismét leütöttek 7 db 40 kg körüli malacot. Nagy valószínűséggel az időjárás viszontagságai miatt - nagyon sáros volt az út, nehezen tudták volna kocsival megközelíteni – a hétből csak egyet tudtak elvinni az elkövetők. A többit a telepen kívül otthagyták az út mellett. Az elkövető - a helyszínelés során gyűjtött adatok szerint - azonos azzal, aki szilveszterre virradóan azt a 2 malacot levágta és eltulajdonította. Sajnos a bűncselekmény elkövetésének másnapján a területet elhagyta és ismeretlen helyre távozott, jelenleg a keresése folyamatban van. Amennyiben sikerülne 8 napon belül megtalálni, akkor ismételten bíróság eléállítanánk.

Ugyancsak ezen a területen volt egy fűrészlopás is. Egy motoros láncfűrészt tulajdonított el az egyik elkövető a sértett lakásának melléképületéből. A rendelkezésre álló adatok szerint nagy valószínűséggel, ezt a bűncselekményt is a malactolvaj követte el. Tehát ha elfogásra előállítják, akkor ezt a bűncselekményt is tudjuk majd nyomozni.

2007. március 6-án 0 óra és 4 óra között ismeretlen tettes Tolcsva község egyik lakásába surrant be kihasználva azt, hogy a hátsó ajtót a tulajdonos nem zárta kulcsra. Az elkövető a helyiségből 30.000 Ft készpénzt, rádiótelefont, bankkártyákat tulajdonított el. Ebben az még folyik a nyomozás.

Állatkínzás miatt rendeltünk el eljárást, mert 2006 őszén, egy sárospataki tanyán található lóállomány elszállítására vette fel a kapcsolatot az örökös szilvásváradi ménes gazdasággal, ahonnan több személy érkezett a tanyára. A lovakat megkísérelték a szállítógépre beterelni, ami nehezen ment. A lovak ellenálltak az utasításoknak, és eközben a sértett elmondása szerint az egyik személy a szállítók közül felkapott egy vasdarabot és az egyik akaratos lónak a szegyrészébe beleszúrta. A feljelentés tartalmazza, hogy két nap múlva ez a ló elpusztult. Az állatorvosi vélemény szerint a ló halálát ez a szúrás okozta, ennek következtében alakult ki vérmérgezés az állatnál. Állatkínzás miatt rendeltük el a nyomozást, mert ez az állatkínzás bűncselekményét kimeríti ez az eset. Az követi el ezt a bűncselekményt, aki olyan formában bántalmazza az állatot, ami súlyos egészségkárosodását, vagy a halálát okozza. Itt a halálát is okozhatta, természetesen ezt még tisztázzuk, hogy valóban ez volt-e a halálok, és ezután kerülhet sor az elkövető megállapítására és gyanúsítottkénti felelősségre vonására.


 
 Törő Gábor
/2007.03.18./

 

Sporttal az egészségért

                                  

 Március 14-én Gyarmati Dezső és Dr. Kárpáti György vízilabdázó olimpiai bajnokok, a magyar sport élő legendái beszélgettek a sárospatakiakkal sportról, közéletről és emberségről A Művelődés Háza pódiumtermében. „Arra kell törekedni, hogy minél többen sportoljanak. Hogy ez úszás, vízilabda vagy bármi más – teljesen mindegy. Ha az alapok szélesek, akkor a végére úgyis kibontakoznak a tehetségek” – hallottuk Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó, a nemzet sportolója bíztatását.
 
  Az egészséges életmódot nem lehet elképzelni napi testmozgás nélkül. Óriási a testnevelők és az edzők felelőssége abban, hogy a gyerekek egészségesen éljenek és rendszeresen sportoljanak. A rendszeres testmozgás ugyanis megelőzés, aminek segítségével elkerülhető a felnőttkori betegségek jelentős része. Mindannyian tudjuk, hogy a sportolás távol tart a dohányzástól, az italozástól és a drogoktól. Az egyéni érdeken kívül a nemzetnek is fontos, hogy egészségesebb életmódot éljünk. Mindenki, akinek lehetősége van rá, próbáljon hatni arra, hogy a fiatalok közül - a satnya fiatalok közül sajnos - minél többen vállalják az egészséges életmódot, a testmozgást, a sportolást.
Eddig az általános egészségről, a testkultúráról beszéltem, most pedig a tehetségek gondozásáról: a sárospataki Sulipóló bajnokságon jó pár tehetséges fiatallal találkoztam. Mindannyian tudjuk, hogy lassan három éve annak, hogy Sátoraljaújhelyben elindult a vízilabda edzések sora és nagy öröm számomra, hogy most már Sárospatakon is teret adnak nagyszerű sportágunknak. Erdei Jánost régóta ismerem, az ő szakmai tudása záloga a szakszerű, emberséges és következetes munkának. Amellett, hogy ő ügyesen dolgozik, meghatározó dolog, hogy kineveljen maga mellett egy másik edzőt, mert ha ez itt így megy tovább, akkor létszámon felül annyian lesznek, hogy egyedül nem fogja bírni kézben tartani a dolgok menetét. Másrészt ugye, talán hasznos elmondanom, amit mindig elmondok, hogy egy pedagógusnak mindig oda kell figyelni önmagára is - ő fogja tudni, hogy mire célzok. Szóval ki kell nevelni egy segédedzőt, hogy tovább tudjanak lépni, mert egymagában kevés lesz - de jó úton haladnak.

   A múlt héten találkoztam Gyarmati Dezső bátyámmal a parlament folyosóján, ahol megemlítettem neki, hogy Sárospatakon vízilabda szakosztály indul, és szeretnénk, ha erkölcsi támogatásáról biztosítana – adta meg a magyarázatot dr. Hörcsik Richárd polgármester az olimpiai bajnokok érkezésére. Röviden beszámoltam neki azokról az eredményekről, amiket Erdei tanár úr már itt Zemplénben (Sátoraljaújhelyben) elért az elmúlt három évben.
Gyarmati Dezső, a magyar vízilabdasport állócsillaga elvállalta azt, hogy eljön a Sulipóló bajnokság utolsó napjára, hogy találkozzon a pataki gyerekekkel. Így adódott lehetőség arra, hogy a meccsek és edzések megtekintése mellett az utolsó meccsen játékvezetést is vállaljon. Úgy hiszem, hogy ez nagyon nagy jelentőségű dolog, elsősorban azon gyermekek és szülők számára, akik látnak fantáziát a vízilabda sportban. A két országos hírű sportember érkezése nagy örömet és bíztatást jelenthet azok számára, akik arról álmodoznak, hogy majd egyszer ők is olimpiai bajnokok lehetnek.
A magyar sportnak egyik húzóága a vízilabda. Itt éppen Sárospatakon, ami vízi város - ahogy szoktuk mondani - van nekünk a Bodrog folyóvizünk és van nekünk termálvizünk is, amit sok ezer és százezer turista élvez, akkor miért ne élvezzék azt azok, akik Sárospatakon születtek, a saját gyermekeink? Próbáljuk meg kihasználni ezt a lehetőséget!
Mindannyiunk számára nagy élmény élmény, hogy a vízilabda két olimpiai bajnoka eljött, és reménységünk van arra, hogy 2-3 hónaponként találkozunk majd velük: megnézik a tehetségeket, tanácsokat adnak Erdei tanár úrnak. Szóval - korábbi ismeretségünkre tekintettel - örömmel jöttek, és úgy látom, hogy ennek van értelme és értéke, hiszen egy új generáció nőhet fel itt Sárospatakon, nem csak a Bodrogon, hanem a Termálfürdőben is. Terveink között szerepel, hogy egy nagy, ötven méteres medencére is tudunk pályázati és befektetői források segítségével beruházni, ezzel is segítve a vizes sportágakat. Remélem, hogy a mai nap meggyőzte a szülőket és a gyerekeket - akik már vízilabdáznak - hogy van értelme és értéke ennek a sportnak. Az értelme, hogy öregbítsék Sárospatak jó hírét, és olyan szakosztályunk legyen, ami elviszi a város nevét, nem csak a megyébe, hanem országszerte is. Értéke pedig az, hogy aki vízilabdázik, az egészséges életmódot folytat, ami mindenféleképpen hasznára válik a gyermekeknek.

                                                                                                               További fotók >>>

                                                                                                                                                Cziczer  Katalin
                                                                                                                                                 /2007.03.18./

 

 

Neves vendégek az uszodában

                       

    Március 14-én délután a vízilabdázó gyerekek, edzőjük és pedagógusaik, valamint az Önkormányzat képviselői a végardói fedett uszodában nagy izgalommal várták, hogy megérkezzen Gyarmati Dezső és Dr. Kárpáti György. Szinte hihetetlen volt, hogy világhírű – többszörös olimpiai bajnok vízilabdázók Sárospatakra látogassanak, ahol csak most indul be ez a sportág…

A már nem fiatal, de még mindig kitűnő kondícióban lévő, egykori élsportolók végre megérkeztek és közvetlen stílusukkal, kedves egyéniségükkel hamarosan feloldották a várakozással és izgalommal teli légkört. A beszélgetés és a póló-autogramozás hamarosan elkezdődött, majd a szakmai munkába is bekapcsolódtak, hogy átadják sok évtizedes tapasztalataikat.

  A sulipóló-bajnokság sorozat véget ért, ahol mind a három korcsoportban az Árvay József Gyakorló Általános Iskola csapata győzött – számolt be bajnokság eredményéről Erdei János vízilabda edző. Gyakorlatilag azzal ünnepeltük meg ezt a mai döntőt, hogy Kárpáti György és Gyarmati Dezső, a két háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó adta át a díjakat, ami örök élmény marad számunkra. Remélem, hogy innen fogjuk folytatni a vízipólót, hogy az iskolák között kialakul egyfajta verseny.
 

  Juhászné Nyüsti Klára, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola testnevelője elmondta, hogy a sulipóló-bajnokság 4. korcsoportjának volt ma a mérkőzése, ahol a Gyakorló két csapattal képviseltette magát. A gyerekek szívesen jöttek, úgy látom, nagy kedvet kaptak a vízilabdához. Célunk, hogy az úszást bővítsük a vízilabda alapokkal, és úgy gondolom, hogy Erdei János személyében ebben a törekvésünkben nagyon jó partnerre találtunk. Örülök, hogy a vízilabda sport beindul Sárospatakon.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.03.18./

 

Petraskó Tamás az Árpád Vezér Gimnáziumban

                       

  Árpád vezér halálának 1100. évfordulóján névadójuk korát idézték fel az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban. Az emlékezés nem lett volna ilyen teljes és hiteles Petraskó Tamás nélkül, aki a Bodrogközben, Kisrozvágy mellett 2002-ben létrehozta Berzseny falut, ahol nem csak honfoglalás kori jurták és gerendaházak láthatóak, de az akkori mesterségek műhelyei és őshonos állataink is…
Nagyrészt szintén Petraskó Tamás munkája nyomán jött létre karosi honfoglalás kori emlékhely is, ahol korábban régészeti ásatások során igen értékes honfoglalás kori temetőt tártak fel.
Petraskó úr órákon át tud a magyar hagyományok ápolásának jelentőségéről, eleink szokásairól beszélni, de kérésünkre mondandóját az alábbiak szerint röviden foglalta össze…
Nagyon érdekes a kapcsolatunk az Árpád Vezér Gimnáziummal, hiszen ők gimnáziumként az Árpád-kor szellemét képviselik, mi pedig a mindennapokat, az életmódot. Ezen az Árpád fejedelem emlékére rendezett hétvégén játszottak, mint ahogy a gyerek játszik. Íjászkodtak, kipróbálták játék közben, hogy mire képesek. Egykor az emberré, a férfivá nevelésben is fontos szerepe volt a játéknak, hiszen így erősödtek meg, s közben tanulták meg mind azokat az ismereteket, amit az ősöktől kellett ellesni. Egyszer csak elértek egy kort, éppen az itteni gyerekek korát, tizennyolc év körülit, és akkor felövezték őket és felnőttekké váltak. Tehát nagyon jó ezt a XXI. században így ötvözni, mert én azt hiszem, hogy közelebb kerülnek a gyerekek ahhoz, hogy hogyan lehet megérteni egy régi, több ezer éves kultúra gyökereit.
Én azt hiszem, hogy van egy óriási érdeklődés a múlt iránt, éppen azért mert olyan napokat élünk, amikor mindenféle értékek összekuszálódnak kis Magyarországunkban. Beérkeznek a külhoni értékek, beérkezik egy globalizációs érték, és amikor ezeket az ember nem igazán érti, mindig keres egy stabil, egy fix pontot, és ez a mi saját kulturális gyökerünk. Éppen ezért én úgy látom, hogy a hozzánk érkező fiatalok, igenis errefelé fordulnak, és nagy élmény nekik, hogy megfeszíthetnek egy íjat. Nem akarnak ők emberre vadászni, sem állatra, hanem maga az érzés, az a kor, az a dinamizmus, az az erő, az a koncentrálás, az a fegyelem, ami azt a kort jellemezte, az érinti meg őket és én azt mondom, hogy nagyon nagy nevelő hatása van. Nem kell mindenkinek lóra ülni, nem kell mindenkinek íjat feszíteni, rengeteg része van ennek a kultúrának. Van aki az agyagot formálja gyönyörűre, van aki ötvös és gyönyörű szép öveket, vereteket csinál. Ez így egész, így teljes. Én úgy hiszem, hogy mindig szükség lesz ilyen történelmi időutazásokra. Mindig fontos lesz - több ezer év múlva is - hogy visszanyúljunk a múltba. Egy fontos kérdés van: mi vajon tudunk- e olyat tenni ehhez a kultúrához, amit majd ezer év múlva szívesen csinálnak leszármazottaink.
Az íj, az egy nagyon-nagyon ősi fegyver, a puszta íjat a magyarok - hogy úgy mondjam - nagyon szépen kifejlesztették, tökéletes íjakat készítettek. A kisgyerek is tudott íjászni, tehát az íjak különböző fokozatokban, különböző erősségűre készültek. Eleink íjai erősebbek voltak - fontban mérik az íj erejét – a harcosok olyan hatvan-hetven fontos íjakkal lövöldöztek. Az átütötte a vaspántot, az elég volt ahhoz, hogy le tudjanak teríteni vele egy szarvast. A mi sport íjaink alkalmasak vadászatra is, de hát mi inkább sportra használjuk, ezek harminc- harmincöt fontosak. Bárki nyugodtan tudna velük lövöldözni, az első egy-két hétben kicsit fájna a válla, az ujjbegye de az ezredik lövés után már teljesen élvezné ezt a dolgot. Ami még nagyon fontos, hogy kint a természetben lehet csinálni. Tehát az, amit megint elvesztettünk, a természet és az ember harmóniája. Talán minden idegbajunk ebből ered, hogy nem tudjuk, nem találjuk ezt meg. Ezek a dolgok oda visznek vissza, és ez egy csodálatos élmény, amikor kint vagyok a természetben, rengeteg olyan pozitív inger ér, ami segít nekem, hogy elfeledjem a mindennapok zűrzavarát, és közben játszok, sportolok, közösségben a barátaimmal íjászok.

Árpád év van, ezerszáz éve halt meg honfoglaló fejedelmünk Árpád. Mivel az állam nem írta ki ezt a rendezvénysorozatot, úgy gondoltuk, hogy innen a Bodrogközből mi indítjuk el. Valahol itt, a Bodrogköz felső Tisza-vidékén volt először az első úgynevezett honfoglalás kori, fejedelmi szálláshely. Tehát átjönnek Vereckén, valahol megállnak itt a Bodrog és a Tisza mentén és a vezérkar innen irányítja a Kárpát-medence elfoglalását. Ez egy nagyon fontos hely, azt is mondhatnám, hogy minden döntés itt született, amivel új hazát tudtak teremteni. Tehát mondhatnám azt is, hogy itt született Magyarország, valahol ezen a környéken. Büszkék lehetünk erre, hiszen Sárospatakon is vannak honfoglalás kori leletek, amik nagyon szépek, pl. a sárospataki életfa motívum is nagyon gyönyörű. Éppen ezért a Bodrogközből, Sárospatakról elindult egy szellemi vetélkedő, ami azt jelenti, hogy középiskolás diákok fognak majd számot adni arról, hogy mit tudnak a régi magyar kultúráról, az ősi magyar honfoglalás kori kultúráról, történelemről. Elindul, egy történelmi zarándok út is, amely a maga nemében az első. Ez Vereckéről indul el lóháton. Felmegyünk a Hősök terére, majd ott egy nagy, úgynevezett hagyomány őrző katonai díszszemle keretein belül, hajtunk fejet Árpád és vezérei szobra előtt. Utána jön vissza a zarándoklat ide Karosba, a Bodrogközbe és Karosban, az egyetlen úgynevezett honfoglalás kori temető emlékhelyet nemzeti sírkertté avatjuk. Ez egy nagyon szép ünnepség lesz július hatodikán. Július hetedikén, szombaton pedig az Árpád-kori régészeti parkban, Kisrozvágyon ér véget ez a rendezvény egy nagyon szép esti programmal, egy áldozó tűzzel, Kormorán koncerttel, mindenféle olyan mesterség bemutatkozásával, amik kötődnek a honfoglalás korához. Hogy a sporthoz is kötődjünk, egy sportverseny is elindult folyamatosan, ezt úgy neveztük el, hogy Arany Nyílhegy Íjászverseny, ami folyamatosan zajlik. Ennek a döntője a Budapesten, június 23-án lesz. Én azt gondolom, hogy bárki, aki hírét veszi annak, hogy most az első honalapító fejedelmünkre emlékezünk, akár a saját baráti körében, akár otthon egyedül találhat alkalmat arra, hogy egy-két percben elmerengjen azon, hogy valóban, milyen gyökerek is tartják össze ezt a magyarságot, hogy ki is volt ez a fejedelem… Hiszen, a mi korunkban, az oktatás sem ad erről teljes képet, hogy hova tartozunk. Én azt mondom, gyökér nélkül nincs ember, gyökér nélkül nincs kultúra, a mi gyökereink itt a Kárpát medencében vannak, eleink itt vetették meg a lábukat, ide gyökereztünk. A pusztáról érkezett kultúrájú nép vagyunk, és én azt hiszem, hogy ha kell ilyet tenni, akkor mi bizonyíthatjuk azt, hogy több ezer éves történelmünk alatt igenis, alkotó módon vettünk részt, a Föld emberi társadalmainak életében. Mi a teremtőtől kaptunk egy ilyen képességet, s ha ezzel magyarként tudunk élni tovább, akkor újabb ezer évekig lesz magyarság, ha viszont ebbe a nagy globális kulturális katyvaszba mi is elkeveredünk, hát akkor nem tudom mi fog történni. Remélem, ez soha sem valósul meg!

Petraskó Tamás korhű honfoglalás kori öltözékben volt, amelyből a süveg mindenki érdeklődését felkeltette…
Ez is egy fejfedő, süvegnek nevezik. Nyilván a gazdagabb emberek díszesebb süveget hordtak, az egyszerű harcosok is, akik szabad harcosok voltak, süveget viseltek. Akinek nem volt süvege, az rabszolga volt, az nem volt szabad harcos, tehát ez volt az első jelentése. Érdekes volt, ha ránéztek valakire, akkor az öltözékéből azonnal el tudták helyezni a hierarchiába. Tehát, hogy milyen fegyver-öve van, milyen fegyverei vannak, az öv, amin tarsoly van, az hogy néz ki… Mindenkinek volt tarsolya, mert abban tartották a tűz gyújtásához szükséges száraz taplót, a kovát és a csiholó acélt. De díszes tarsolya, veretes tarsolya, veretes öve, sűrűn veretezett öve nyilván, a legmódosabbaknak volt. Most is, ugye az egyszerű ember Trabanttal jár, a nagyarcú testvérek pedig füstös Mercedeseken. Most ugye egy kicsikét más a világ, de akkor ezek szintén rangjelzőként működtek. Alig találnak olyat tarsolyból, aminek tarsoly lemeze van, ilyenből fél száznál kevesebbet találtak, miközben több tízezer honfoglalás kori sírt találtak meg. Ugyan ez van a szablyáknál is, csak néhány tucat szablyát találnak meg, tehát akkor nyilván a legelőkelőbbek viselték ezeket Büszkék lehetünk rájuk, ha ilyen ruhákba jártak. Az akkori korban de még ma is, utána fordulnak az embernek és megkérdik: miből készült? Bölcs Leo, bíborban született Konstantin azt mondja - ők ugye bizánci császárok voltak, tehát nem magunkról mondjuk - hogy a magyarok szépek, délcegek, impozánsak, szeretik a pompát, az aranyat, díszesen öltöznek, brokátból vannak a ruháik és így tovább. Ha azt mondják rólunk, akkor higgyük már el, hogy igen, értékesek vagyunk! Ezt kell a maiakkal megértetni, hogy igen, a mai magyarság is értékes, természetesen mások vagyunk, mint eleink, de ez a nép értékes, és hordozza magában azt, hogy alkotóképes.


Cziczer Katalin
/2007.03.18./

 

Megoldódott a szemétszállítás Dorkó tanyán

                       

  Már a kampányunk során is többen megkerestek erről a településről, hogy nincs megoldva a háztartási hulladék elszállítása. Az október elsejei választás után beiktatásra kerültem az Önkormányzatnál, mint 10-es számú választókörzet képviselője és rögtön meg is tettem az első lépéseket ebben az ügyben – nyilatkozta Oláh József…

Megkerestem Zempléni Z.H.K. Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft. szállítási vezetőjét, akitől ígéretet kaptam arra, hogy terület bejárása után megkezdhető a hulladékszállítás. Ez megtörtént, majd az önkormányzat támogatásával, a pályázaton elnyert hulladéktárolókból kiosztásra került térítésmentesen negyven család részére egy-egy szeméttároló edény. A szemétszállítás a Györgytarló útvonalba kapcsolódott be, és érthetetlen számunkra, hogy eddig Dorkó tanyáról miért nem szállították el a hulladékot, amikor a járat Györgytarlóra ezen az útvonalon megy el. Most ez végre megvalósult, március első szerdájától folyamatosan, minden szerdán ürítik a Dorkó tanyán kihelyezett tárolóedényeket.


 Cziczer Katalin
/2007.03.17./

 

Megjelent a Pataki Nyár programfüzet

                       

  A napokban jelent meg A Művelődés Háza szerkesztésében a 2007-es Pataki Nyár kiadvány. A szokásokhoz híven ebben a programfüzetben nemcsak A Művelődés Háza, hanem a város valamennyi szabadidős, kulturális és egyéb fontos nyári rendezvénye benne van – tájékoztatja a nyári programok látogatóit és az idegenforgalomban érintetteket Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

Nagyon színes, talán az elmúlt évek egyik legsikerültebb kiadványa kerül majd a lakosok és a városunk iránt érdeklődők kezébe, hiszen roppant sok fotó díszíti és sok információt tartalmaz ezt a kis füzet. A megjelenés dátuma a belföldi utazási kiállításokhoz köthető. Ezek közül az elsőt március 2. és 4. között rendezték meg Szegeden, ahová már a Tourinform irodavezető kollégánk el tudta vinni magával ezt a kiadványt. Nyíregyházán szintén jó hasznát vettük az elmúlt hétvégén, Budapestre áprilisban megyünk, majd pedig Veszprémben lesz olyan utazási kiállítás, ahol ezzel megjelenhetünk. Természetesen itt az intézményünkben is hozzáférhető ez a programfüzet. Különösen azok keressék, akik a nyár nagy rendezvényeit évek óta látogatják és számítanak az időpontokra. Gondolok itt akár a Pünkösdi ünnepekre, a Dixieland Fesztiválra, vagy a Zempléni Fesztiválra. Nagyon sok olyan kiegészítő, szabadidős program is bekerült a műsorfüzetbe, ami mindenképpen színessé teszi a sárospataki nyarat. Örömünkre szolgál, hogy ebben az évben, a korábbiaktól eltérően több volt a hirdető is, ami a költségcsökkentés szempontjából fontos. Én nagyon remélem, hogy egy hasznos nyári kiadványa lesz a városnak ez a kis füzet, amit természetesen a polgármester úr köszöntőjével indítottunk. Az első lapon megjelennek azok az emblémák, amelyek a városunk nevéhez már jól kapcsolhatók, akár a Világörökség része, akár a Kultúra Magyar Városa és a Szent Erzsébet év apropója, ami most mindenképpen beazonosíthatja a mi településünket.Törő Gábor
/2007.03.17./

 

 
 

Zsoltáros anyanyelv – bemutatta Dinnyés József

                       

    Feltételezzük, hogy a korabeli helyzetjelentés, a versek zenével illusztrált bemutatása és a régi idők felelevenítése újabb történelmi felfedezést nyújt a hallgatóknak - írta Dinnyés József az ART-ÉRT által szervezett „500 év történelme versben-dalban” című, 10 részes sorozatának előszavában, mely sorozatnak március 13-án, a Zsoltáros anyanyelv című előadása hangzott el…

Az elmúlt előadásomon az anyanyelv megtartó zsoltáros nyelvet mutattam be. Szenczi Molnár Albert azt a csodát elkövette, hogy a zsoltárok könyvének minden igeversét énekelhető versbe szedte. Az énekelhető versben mondott zsoltár az olyan, mint ha hangosan fölolvasnánk az ószövetségben lakozó, a teljes bibliának éppen a közepén lakozó zsoltárok könyvét. Nagyon izgalmas ez az énekelhető részt a bibliából, a szentírásból, mert sok olyan vers van amely a tanításról, az erkölcsi tanításról beszél. A pásztornép tapasztalatai, amely ott azon a Közel-keleti tájon versbe foglalta, indulatokba foglalta, tanító szövegbe foglalta a magatartást, a verséneklő, a krónikás, vagy a zsoltáros kedvéért, hát arra bizony figyelni kell, azt meg lehet tanulni, meg lehet jegyezni.
De hogyha megnézzük azokat a régi- régi népeket akik annak idején ott éltek, mind ugyanazon törvények alapján kellett hogy éljenek, mert ugyanúgy sütött rájuk a nap, ugyan úgy esett az eső és ugyan úgy szaporodtak a birkák. A kereskedők ugyanazon az úton jártak, tehát mindenki, aki ott élt, az a sok nép mind ezeknek a tanításoknak, erkölcsi gondolatoknak voltak alávetve. Azért mondtam ezt ilyen hosszan, mert mi itt a Kárpát-medencében sok kis nép együtt élünk, ugyan úgy, ugyanannak a természeti törvénynek vagyunk alávetve, ugyanazoknak a körülményeknek vagyunk kitéve, s hogy ha a politikát nézzük a szovjet zónának - ugye most már elvonult - mondhatjuk ugyanúgy ki voltunk szolgáltatva, mint azelőtt a német zónának, vagy előtte a Habsburg zónának, vagy előtte a törököknek. Tehát a közös történelmünk, közös hitünk följogosít arra, hogy a zsoltárok önvédelmi és szellemi önvédelmi és fizikai önvédelmi gondolatait elmondjam. Ez az anyanyelvvédő program, amit gyönyörű szavakkal mond el Szenczi Molnár Albert. Az előadás elején azt az öt-hat nagyon népszerű zsoltárt mutattam meg, amit minden gyülekezetben ismernek szerte Európában. Igen, mert a nyolcadik zsoltár olyan népszerű Bonnban, mint itt Sárospatakon, és a tizenkettedik zsoltárt ugyanolyan szívesen éneklik a Francia hugenották leszármazottjai, mint a mi alföldi parasztjaink.

Annyit beszélünk a rossz emberekről. Mindig azt mondjuk ő rossz ember és van a név és kimondjuk a nevet. De a név mögött tulajdonságok vannak, és a zsoltár elmondja ezeket a tulajdonságokat, hogy milyen tulajdonságai vannak a gonosz embernek. Akkor a fölkent embernek, akire figyelnünk kell. Azt is elmondja, hogy ki legyen a fejedelem - ma a miniszterelnök - a tizenötödik zsoltár például erről beszél. Hogy milyen legyen a tiszta beszéd. S mindegyik zsoltár hordoz valami üzenetet, és ez került a műsorban sorra. A jövő hónapban már a XVII.-XVIII.-XIX. század versei és magyarjai szerepelnek majd.
Az eredeti dallamokat énekeltem az előadáson, ugyanazokat amelyeket Szenczi Molnár annak idején dudorászott, vagy Kölcsey Ferenc, vagy Tompa Mihály. Én bízom benne, hogy ezek a régi énekek ugyanolyan frissek a mai napig is és büszke vagyok arra, hogy ennek a magyar nyelvnek vagyok az állampolgára, mert ez a négyszázötven éves nyelv amit én énekeltem, ez ma ugyanúgy érthető, mint annak idején. Ezt sajnos Sheakespeare londoni rajongói nem mondhatják el magukról, mert ott a nyelv akkorát változott. Csak egy apró példa, Mórusz Tamás angolul írt meg egy könyvet utolsó éveiben a kivégzése előtt és bizony ma tolmácsok, műfordítók kellenek, hogy angolul elolvashassák a mai emberek.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.03.17./

 

 

Rendőrségi hírek

                       

    Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője ezúttal három bűnesetről számolt be, amelyek tanulságai a következők: ha az üzletünkbe riasztót szereltetünk, ezzel jelentősen lecsökkenthetjük a betörők esélyét és az általuk okozott kárt. Nézzük meg jól, hogy kikkel kötünk üzletet. Sohase tartsuk a bakkártya mellett felírva a PIN-kódot…

2007. február 24-én a hajnali órákban Olaszliszkán észlelték, hogy az egyik presszó riasztója megszólalt. A helyszínre érkezők megállapították, hogy a tettes az épület ablakát törte be, majd miután bemászott az ablakon a függönykarnissal leverte a riasztó érzékelőjét. Ettől a riasztó jelzett és az elkövető a helyszínről el is menekült anélkül, hogy bármit is elvitt volna. A tanulság az, amit már sokszor említettünk, hogy a riasztó megszólalására a legtöbb esetében megszakítja a bűncselekmény elkövetését, és nyílván így a bűncselekmény okozta károk is csökkenhetnek. Ebben az esetben is csak rongálási kár keletkezett, ami így is kb. 50.000 Ft volt. Az elkövetőt elfogtuk, kihallgattuk, a bűncselekmény elkövetését elismerte. Bíróság elé állítottuk, ahol egy év börtönbüntetésre ítélték, mert többszörös visszaeső volt, a közelmúltban is bíróság elé volt állítva hasonló jellegű bűncselekmény miatt. Amikor a vámosújfalui boltot feltörték, és elvitték a tulajdonos töltőn maradt mobilját, az ugyanez az elkövető volt. Tehát gyorsított eljárás keretében látszik, hogy gyorsan kap ítéletet, az elkövetéstől számított akár néhány napon belül „kivonjuk a forgalomból”.

Egyik Sárospatak közeli faluban lakó károsult tett feljelentést két személy ellen, akiktől az előző napon - mint hulladékfelvásárló - egy üzemen kívüli MZ motorkerékpárt vásárolt 3.000 Ft-ért. Másnap az eladók meggondolták magukat, a portájára mentek, ahol szóváltásba keveredtek. Közben az egyik személy meg akarta ütni a tulajdonost, de nem vette észre, hogy a kutya hosszú láncra van kötve, a kutya a gazdája védelmére kelt, elérte és megharapta a követelő személyt. Miután távoztak, a kaput a tulajdonos bezárta és másnap vette csak észre, hogy a lakatot eltávolították a kapujáról és a motort mégiscsak eltulajdonították Az eljárást folytatjuk.

2007. február 23-án egy sárospataki illetőségű hölgy 16 és 17 óra között a könyvtárban tartózkodott. A táskáját és a kabátját a ruhatárban helyezte el, majd a könyvtári munkájának végeztével szerette volna a táskáját és a kabátját kivenni a ruhatárból, de már csak a kabátját találta ott, a táskáját ismeretlen tettes eltulajdonította. Különösebb érték nem volt benne, inkább személyes iratok, de ezek pótlása elég költséges és időigényes is, ezek eltulajdonításával is elég sok bosszúságot tud okozni az elkövető. Még volt benne 3 bankkártya és kisebb mennyiségű pénz is, de ez igazából nem az anyagi kár a jelent itt gondot, hanem az iratok pótlásának költsége és az utánajárás. Az adatok szerint a bankkártyák mellett a PIN-kódok nem szerepeltek, de szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy több esetben fordult már elő bűncselekmény elkövetésekor, hogy a kártya mellett ott volt a PIN-kód és a későbbiek során ennek felhasználásával nagyobb összeget emeltek le a bank automatánál. Kérjük a kártyatulajdonosokat, hogy a PIN-kódot mindenképpen külön tárolják a kártyáktól.


 
 


Törő Gábor
/2007.03.16./

 

 

Az évelejei autóbusz menetrend változásairól

                       

    A Borsod Volán Személyszállítási Rt működési területén 2007. február 1-től, ill. március 4-től menetrendváltozást hajtottunk végre – számol be olvasóinknak a menetrend változásairól és azok kiváltó okairól Koncsol Ernő, személyszállítási üzemigazgató…

A 2007. február 1-től csak a december 10-ei vasúti menetrendváltozással kapcsolatosan korrigáltuk azokat az eltéréseket, amiket előzetes információk hiányában nem tudtunk már a menetrendünkben szerkeszteni. Ez történt február 1-jén. Március 4-ére, pedig az Rt. részére előírt, százalékos járatkilométer csökkentést hajtottuk végre. Ugyanúgy, mint ahogy az egész megye területén, úgy a sárospataki, ill. a sátoraljaújhelyi autóbusz állomás működési területén is. Ezeket a járatleállításokat mindig messzemenő körültekintéssel végezzük, ami azt jelenti, hogy az előzetes információk alapján - amiket autóbuszvezetőktől, utasoktól, volándolgozóktól kapunk - utasszámlálást végzünk. Ez az utasszámlálás a mi rendszerünkben úgy történik, hogy 10 napot egyfolytában számolunk, ami tartalmaz egy teljes munkahetet, valamint két hétvégét. Ezeken az utasszámlálásokon lapokat töltünk ki, amiket folyamatosan kiértékelünk, és a kiértékelés alapján állapítjuk meg azokat a vonalakat, amelyekből kiveszünk járatokat, amik veszteségesek. Ezeket a veszteséges járatokat összesítve javaslatokat készítünk, amivel felkeressük az illetékes polgármesteri hivatalokat, ahol a járatleállításokat akarjuk végrehajtani. Az ő hozzájárulásukat kérjük ebben, nyílván visszük magunkkal a számláláskor készített utasszámlálási lapokat, és ezzel bizonyítjuk, hogy ezek a járatok kihasználatlanok és nyílván ezért gazdaságtalanok is.
A buszjárat számszerűleg kb. 20 körüli, de ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni, mert összevonásokkal, ill. vezérlésekkel is oldattunk meg járatkilométer csökkenést. Konkrétan pl.: a Sárospatak- Tiszakarád- Cigánd-i vonalon két hétfő reggeli járat egymást kísérte. Az egyik elment Tiszakarádra, visszajött Sárospatakra, a másik végigment Cigándra és nyílván nem volt annyi utas, hogy mindkét busz tele lett volna. Így a tiszakarádi járatot kivettük, ezzel kilométert csökkentettük, viszont a cigándit betettük tiszakarádira és a feladatot ugyanúgy el tudjuk látni, mint eddig, csak kevesebb kilométerrel.
Nem tekinthető nagy mértékű változásnak, mert az előzetes információ alapján március 4-étől még egyetlen negatív visszajelzés sem történt részünkre, hogy észlelték volna ezt a járatcsökkentést. Nyílván igyekeztünk úgy eljárni, hogy minél kevesebb problémát okozzunk az utasainknak, ezért a hivatásforgalmat, ami az iskolába járókat és a munkába járókat érinti, azokat szinte egyáltalán nem csökkentettünk. Ahol egy-egy járatot kiszedtünk, mellette párhuzamosan egy vezérléssel, vagy valamilyen más úton lehetővé tesszük, hogy a folyamatos munkába járást és a hazajutást biztosítsuk.

 


 
 


Cziczer Katalin
/2007.03.16./

 

 

Kerámia címert kapott a város

                                  

   Az önkormányzat feladata, hogy helyzetbe hozza azokat a vállalkozókat, akik a város területén élnek és dolgoznak, különös tekintettel azokra, akik valamilyen hagyományt ápolnak. Ilyen cég a Pataki Kerámia Manufaktúra, akik már a nevükben is hordozzák a város nevét. Éppen ezért egy jó együttműködés alakult ki, már az elmúlt esztendőben a kerámiaüzem vezetőivel – mondta a kerámia címer átvételekor dr.Hörcsik Richárd polgármester…
 
  Amikor a polgármester úr hivatalba lépett, az elsők között látogatta meg a kerámia gyárat. Számunkra nagyon jó érzés volt, hogy igényli az együttműködést a mi kis gyárunkkal – tette hozzá Uzelman Annamária, a gyár tulajdonosa. Az együttműködésünk mát tavaly elkezdődött, amikor Mikulás napon az egyik óvodába vittünk ajándékot a gyerekeknek. Ezek kifejezetten gyermek étkészletek voltak. Ezt követően együttműködtünk télen A Művelődés Házban a színházi évad alkalmával. A polgármester látogatásakor megfogalmazódott az, hogy jó lenne, ha a hivatalban nem papírmaséból és olcsó megoldásokkal lenne a városcímert kitéve, és innen jött az ötlet, hogy ez a város, ahol ilyen fazekas hagyományok vannak, megérdemli, hogy e tekintetben is folytassuk ezt a hagyományt és a címert kerámiából készítsük el. Egyrészt nagyon jó feladat volt, hogy történelmi hagyományokhoz igazodva tudunk elindulni, másrészt azért is jó, hogy ezt elkészítettük, mert egy igényességet tudtunk megvalósítani. Elővettük azokat a hagyományokat, amivel régen készültek ezek a címerek. Természetesen ma már nagyon kevés ember van, aki ezt ilyen művészi fokon el tudja készíteni, de szerencsére még akad egy-kettő. Nagyon míves az a címer, amivel Sárospatak rendelkezik, hiszen rózsák, liliomok, és ami még ennél is több, négy db angyalka is van ezen a címeren, amit egyáltalán nem könnyű megmintázni. Úgy gondoljuk, hogy szépen sikerült, és lehet tovább gondolni most azt, hogy a kerámiacímert milyen helyeken lehet még megjelentetni, másrészt pedig, hogy magát a címert hogyan tudjuk továbbfejleszteni. Tehát ezek még további igényeket és gondolatokat ébresztettek bennünk, amelyek mentén tovább lehet gondolkozni.

   Az első lépésben nagyon szép ajándékokat kapott az egyik óvodánk, most pedig egy nagyon szép címert, a város címerét formázó kerámiát kaptuk tőlük. Minden támogatást megadunk a kerámia üzemnek, hogy piacokhoz jusson, hiszen a pataki kerámiának több mint 500 éves múltja van, és a gyár új vezetése fölvállalta ennek a hagyománynak az ápolását. Nekünk érdekünk az, hogy annak a cégnek, amely hordozza a város nevét, a város hagyományát ápolja, annak minden támogatást megadjunk. Ennek az ajándéknak van egy hagyományteremtő jellege is, mert a város címere a múltat és a jövőt is hordozza. Szeretnénk, hogy ha ezt a címert minden városlakó, minden polgár magáénak érezné, és minden cégnek szeretnénk ajánlani, hogy vásárolja meg, hogy ne csak Magyarország címere legyen az irodájában, hanem a város címere is. Másrészt pedig, ez ajándékozási célokra is kiválóan alkalmas. Az elkövetkezendő időszakban - különösen a Szent Erzsébet ünnepség folytán - sok külföldi fog ellátogatni Sárospatakra - újabb testvérvárosi kapcsolatokat is létesítünk. Az ide érkező delegációknak ez egy nagyon szép ajándék lesz.


 
 

  1991-ben a megváltozott képviselőtestület foglalta rendeletbe Sárospatak városnak a régiói címerét – folytatta a címer történetével dr. Hörcsik Richárd. Magam is kezdeményezője voltam, hogy a 1970-es években átalakított új, szocialista címer helyett térjünk vissza a hagyományokhoz, ahhoz a címerhez, ami közel 800 éves. Akik egykor az 1200-as években megalkották ezt a pataki címert, azok bölcsek voltak, és mi ragaszkodjunk az ő bölcsességükhöz, mert ez hagyományt ápol. Sárospatak több mint 800 éves múltra tekint vissza, és Sárospatak egyik büszkesége a város a címere. A címerről annyit, hogy az 1980-as évek végén találtam meg az elsőt az Országos Levéltárban egy pecsétlenyomat formájában, ugyanis az 1300-as években már pecsétlenyomatként látható volt Sáros- Nagypatak városának a címere, a királynői korona, a heraldikai liliom és a négy angyal, az emberarcú hold és a csillag. Ezek azok a motívumok, amik időnként változtak, variáltak voltak, de mindig rajta voltak a címeren.
1904-ben egyesítették a két várost, hiszen Sáros- Kispataknak külön címere volt, az Anjou liliom, ami a királynői jogállásra utal. 1904-ben látható mai formájában ez a régi-új címer, amint a pajzsfőben az Anjou liliom és két heraldikai liliom lebeg, ill. a pajzsfő nagyobbik részében a királynői koronát tartó négy angyal. A címer szimbolikát nagyon nehéz megmagyarázni, ha nincsenek meg a kellő források. II. Mátyás kiváltságos levelében sajnos nem találunk erre utaló nyomokat. Az 1201-es privilégiumban szintén nem találunk konkrét megfogalmazást. Bizonyos források arra utalnak, hogy a négy angyal, ill. a két lebegő angyal, akik a királynői koronát tartja, utal a város különleges jogállására, hogy a XIII. században királynői város volt. A négy angyal önmagában véve utalhat a XIII. századtól kezdve azon kolostorokra és kolostorok iskoláira, amik Patakot híressé tették már a középkorban is, mint iskolavárost, hiszen a későbbiekben az esztergomi érsek Szalkai László - a kisvárdai csizmadia fia – is itt tanult. Tehát itt egy jeles oktatás folyt. A reformáció után ez tovább folytatódott és a Református Kollégium tette világszerte ismerté Sárospatakot. Érdekes módon a kollégium címerében is egy lebegő szárnyas angyal van, tehát lehet, hogy innen vették az atyafiak annak idején.
A város címere mindenképpen egy gazdag múltat takar, azt a szimbolikát adja, hogy Sárospatak mindig kiváltságos terület volt Zemplén megyében és az országban, nem csak mint királyi, királynői város, hanem az oktatásban betöltött szerepe miatt is. A két színe, a vörös és a kék, az pedig a Rákócziak színe is, de ez talán korábbi a város életében. Ez egy szép szimbólumrendszer, én azt szeretném, hogyha ezt a patakiak magukénak éreznék, viselnék a címeres pólót is, és majd szeretnénk mezt is csinálni. Minden város büszke a címerére, az is, aki 50-30 éve alkotott egy címert.
Nekünk 800 éves címerünk van, kötelességünk, hogy ragaszkodjunk hozzá.


                                                                                                             További fotók >>>

                                                                                                                                                Cziczer  Katalin
                                                                                                                                                 /2007.03.16./

 

Március 15.

                       

  A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kara Március 15-e és az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére ünnepséggel emlékezett a főiskola Dísztermében. Az eseményeket méltatva, ünnepi beszédet Lavotné dr. Jáger Katalin tanszékvezető, főiskolai docens mondott. A színvonalas ünnepi műsorban közreműködtek a főiskola oktatói és hallgatói.

További fotók >>>


/2007.03.15./

 

 

Mit kíván a magyar nemzet? – ünnepség a Kossuth szobornál

                       

   Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepséget az Önkormányzat, amely ragyogó, tavaszias időben az Iskolakertben, a Kossuth-szobornál zajlott le. A színvonalas ünnepi műsort városunk gimnáziumainak tanulói és a Bodrog Néptánc Együttes adták. Az ünnepi beszédet Dr. Dienes Dénes, a Református Kollégium Tudományos Gyűjteményének igazgatója a 12 pontra építette fel, az mégis jelen korunkról szólt…

Mit kíván a magyar nemzet? Tették fel a kérdést 1848 forradalmának szellemi munkásai, a 12 pont szerkesztői. Meg is válaszolták: Legyen béke, szabadság és egyetértés!
Magasztos, emelkedett kívánság. Magasztos és emelkedett szellemű volt a kor, mely szülte.
Az akkori „rendszerváltó elit” például nem meggazdagodási lehetőséget látott a reformokban, hanem kész volt öröklött előnyeiről lemondani.
Időszerű kérdés ma is: mit kíván a magyar nemzet? Fájdalom: sokkal kevesebbel beérjük. Talán 13. havi fizetéssel és 14. havi nyugdíjjal megelégednénk. Még erőteljesebb óhajtással fogalmazódik meg az, hogy a kormány mondjon le. Ez is nagyon időszerű lenne!
Még is figyelmeztetek arra, hogy ez nagyon kevés, ne adjuk magunkat ilyen olcsón. Térjünk vissza 1848 eszményeihez, hogy igazán megtaláljuk önmagunk helyes útját.

Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Kívánjuk, hogy legyen béke!
Az igazi béke sok irányba kiterjedő harmóniát jelent. E nélkül a közösség nem épül és nem szépül a környezete, hanem torzul kívül és belül.

Kívánjuk, hogy legyen szabadság!
Mit jelent ma a „liberalizmus” kényszere alatt nyögő szabadság? Azt jelenti, hogy következmények nélkül lehet rombolni a hagyományos értékeket? Azt jelenti, hogy a sajtóban, a parlamentben és a pártértekezleten lehet szabadon hazudni?
Az igazi szabadság korlátok nélküli cselekvési lehetőség a jóra, a szépre és az igazra. Ezt nem írhatja felül semmilyen más érdek: sem a pártérdek, sem az istenként imádott gazdasági érdek, sem semmi más.

Kívánjuk, hogy legyen egyetértés!
Az egyetértés nem az egy húron pendülők cinkossága Az igaz egyetértés egy nemzet idegrendszere: összhang, amely ha megbomlik, minden kiszámíthatatlan és értelmetlen lesz. Ezt a bomlottságot hozta felszínre 2004. december 5-ének őrült testvérgyilkossága. Ez a bomlottság uralkodik ma a magyar közéletben.
Vannak vitathatatlan alapok, amelyeket figyelmen kívül hagyni árulást jelent.

Legyen béke, szabadság és egyetértés!
Ha nem csak kívánjuk ezeket, de készek is vagyunk így cselekedni, akkor válhat valóra Széchenyi István látomása: Magyarország nem volt, hanem lesz.

Az ünnepi beszéd kivonatos, rövidített változatát a professzor úr, kérésünkre állította össze, amit ezúton is megköszönünk.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.03.15./

 

 

Koszorúzás a Petőfi szobornál

                       

   A Polgári Körök, a Fidesz, és a Nemzetei Fórum sárospataki csoportjai évek óta közös ünneplésre invitálják a sárospataki polgárokat, akik magyar nemzetben gondolkodnak – küldte tudósítását a Petőfi szobornál történt koszorúzásról és ünnepi megemlékezésről Kovács Ágnes…

Hosszú évek óta először a nemzeti ünnephez méltó körülményeket találtunk a sárospataki Petőfi szobornál. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola épülete fel volt lobogózva (előző éveken ezen a napon mindig eltűnt a nemzeti zászló az iskoláról!), és az oldalra megbillent, megsüllyedt Petőfi szobor pedig az új városvezetés jóvoltából újra függőlegesen áll, egy hete aláalapozással helyére igazították.
A Petőfi szobornál megtartott emlékezésen idén Demeter Zita előadásában Ady Endre A Tűz csiholója című versét hallhattuk, majd id. Sipos István, nyugalmazott gimnáziumi tanár úr mondta el az 1948-49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek sárospataki történéseit, és az akkori sárospataki diákok, tanárok magyar nemzetért vállalt áldozatos életútját. Miután közös koszorút helyeztünk el Petőfi Sándor mellszobrán a megjelentek nevében, néma főhajtással emlékeztünk Pécsvárady Botondra, aki maga is szervezője volt a korábbi megemlékezéseknek. A mintegy 70 fős ünneplő közösség katonaénekekkel, dobszó mellett, rendőri biztosítással indult el Sárospatak főutcáján, a Petőfi-, Kossuth-, és Szemere emléktáblák érintésével, hogy az Iskolakertben csatlakozzon a Kossuth szobornál tartott városi ünnepséghez.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.03.15./

 

 

Ünnep az Árvayban

                       

      Az Árvay József Gyakorló Általános Iskola aulája szerdán 12 órakor már az alkalomhoz illően feldíszítve várta az órákról kisereglő diákokat. Az 1848-as forradalomra és szabadságharcra színvonalas műsorral emlékeztek, amit lenyűgözte a hallhatóságot.

 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.03.15./

 

 

Március 15-i ünnepség az ÁVG- ben

                       

      „Annak a 159 évvel ezelőtti tavasznak a hangulatát, melyet ünnepelni most összegyűltünk, nagyon nehéz felidézni. Semmilyen verses vagy prózai mű sem tudja azt a felfokozott forradalmi lázat igazán átéreztetni velünk melyet nagyjaink éreztek akkor. De nekünk, az utókornak legalább ilyenkor, március 15.-e idején meg kell próbálnunk kifejezni tiszteletünket, büszkeségünket a forradalmi hősök iránt, s megteremteni a folytonosságot a múlt és a jelen között. Nem szabad hagynunk, hogy a magyar történelem csak unalmas adat legyen a könyvekben, hanem tennünk kell azért, hogy néha, legalább évente egyszer mi is egy kicsit a forradalmi ifjúság legyünk, akik valami nagyszerű igézetében égnek!
Irodalmi műsorunk verssel, prózával és dalokkal szeretné feleleveníteni az eseményeket, eszünkbe juttatni történelmünknek ezt a nagyszerű fejezetét.” Ezen sorokkal vette kezdetét az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium ünnepi megemlékezése március 15.-e tiszteletére.


 
 További fotók >>>

Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
/2007.03.15./

 

 

1848 eseményeire emlékeztek

                       

     Verőfényes tavaszi napsütésben tartotta március 15-i megemlékezését a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. A műsorban az iskola tanulói felelevenítették 1848 eseményeit, történéseit. Az osztályok virágot helyeztek el Petőfi Sándor szobránál, ezzel is tisztelegve a kor nagy költője előtt.

 
 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2007.03.15./

 

 

Március 15-e az Erdélyi János Általános Iskolában

                       

 

  "Hol sírjaink domborulnak,
 Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket"


Minden évben, március 15-én, ünneplőbe öltözünk, kokárdát tűzünk a ruhánkra és megemlékezünk 1848 márciusáról. Ezt tették már dédapáink, nagyapáink, apáink - és mi is, az Erdélyi János Általános Iskola tanulói és dolgozói. Mély tisztelettel, nagy lelkesedéssel, kitartó munkával készültünk e napra. 
 További fotók >>>

Erdélyi János Általános Iskola
/2007.03.15./

 

 

A lakosság segítségét kéri a rendőrség

                       

      2007. március 9-én 15 óra 26 perckor az egyik sárospataki bevásárlóközpontban a dolgozók figyelmetlenségét kihasználva, figyelmüket elterelve két férfi megállt az egyik pénztárgépnél, amely akkor éppen üzemen kívül volt, de a dolgozók benne hagyták a kassza kulcsát. Kinyitották a kaszát és abból 370 ezer Ft készpénzt tulajdonítottak el. Ezt videofelvétel rögzítette.
    Sajnos a sárospataki és sátoraljaújhelyi rendőrkapitányságok számára ismeretlen ez a két személy, ezért kérjük, hogy aki felismeri őket, jelentkezzen a Sárospataki Rendőrkapitányságon (47 513 030) - kéri a lakosság segítségét Solymosi Antal rendőr alezredes.  Egyben felhívja az üzlettulajdonosok figyelmét, hogy erre az újfajta bűncselekményre figyeljenek oda, a használaton kívüli pénztárgépben ne hagyják benne a kassza kulcsát. Ilyen eset korábban nem történt, viszont kiderült, hogy a közelmúltban Szerencsen és Sátoraljaújhelyen is ugyanilyen bűncselekményt követtek el.


 
 További fotók >>>
További fotók (nagyobb méret, gyengébb minőség)  >>>

Törő Gábor
/2007.03.14./

 

 

Szülők a Mese Óvodában

                       

    Nagy szülői érdeklődésre számító események zajlottak a sárospataki Mese Óvodában a nyílt napokon, ahol a korábbi években is mindig nagy volt a résztvevők száma. Így történt ez az elmúlt napokban is. Ilyenkor az érdeklődők az egész délelőtt folyamán figyelemmel kísérhetik, hogy mivel foglalkoznak a gyerekek az óvodai csoportban – tudtuk meg Lendvainé Szendrei Ágnes vezető óvónőtől…

A szülők ilyenkor megtekinthetik az óvodások szokásait, tevékenységeit, ismeretszerzésük folyamatát, napirendjük felépítését. Az intézmény helyi nevelési programjában rögzítettek szerint az óvodában osztott csoportok működnek, az azonos korú gyerekek egy óvodai csoportban nyernek elhelyezést.
A délelőtti tevékenységben volt 5 perces testnevelés, mindennapos mese és kezdeményezésre épülő foglalkozások (ének-zene, vizuális, külső világ tevékenység megismerése, matematika). A szülőknek nagy meglepetést szerzett a délelőtti tevékenységek megfigyelése, hogy mi minden történik itt, a gyerekek milyen aktívan vesznek részt ezekben a folyamatokban.
A középső csoportban Greskó Lászlóné, a kiscsoportban Debreczeni Erika, és Szabóné Vinnai Ilona, a nagycsoportban Fehérné Tóth Zsuzsanna, a kis- középső csoportban Gyana Ferencné vezették a délelőtti tevékenységeket. Még egy nagycsoportban, a 6-7 éves gyerekek szülei számára szerveztünk szülői értekezletet. Az értekezlet témája az „Iskolaérettség, mikor menjen iskolába a gyermekünk?” kérdés volt. A közel 40 fős szülői létszám mindennél jobban tükrözi a téma fontosságát és az érdeklődést. A téma előadói, illetve a beszélgetés vezetői a Pedagógiai Szakszolgálat vezetője, Molnár Mariann és két munkatársa, Bártfai Béláné és Albert Irén voltak.


 
 


További fotók >>>

/2007.03.14./

 

 

Gyermekvédelmi tanácskozás volt

                       

      A Sárospatak Városi Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat Gyermekjóléti Szolgálata 2007. március 13-án rendezte meg éves gyermekvédelmi tanácskozását, amely különösen fontos a gyermekek helyzetének, a városi és szakmai feladatok áttekintésének szempontjából. A tanácskozáson elhangoztak a városi oktatási -
nevelési intézmények gyermekvédelmi felelőseinek beszámolói – tájékozatja olvasóinkat Sáfrányos Sarolta…
A szakmaközi tanácskozás helyzetértékelést adott a városban élő 0-18 éves korúakról... Lehetővé tette mindazoknak a szakembereknek az együttműködését, akik bárhol, bármilyen formában kapcsolatba kerülnek gyermekekkel, feltárva a veszélyeztető tényezőket, elősegítve a kialakuló problémák időben történő felismerését, valamint azok megoldását és kijelölte a következő évi teendőket.
 

  A gyermekekről szólt ez a tanácskozás, amelyen az önkormányzat több területét érintő, különböző szakterületeken dolgozó munkatársak vettek részt – tette hozzá Ladomrszky László a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke. Valahogy egyformán kellene gondolkodni, mert a problémás családok esetében, a gyerekek érdekében történő intézkedések kapcsán már nincs helye a szakmai vitának. Ezt megelőzendő nagyon fontos még, hogy az információáramlás megfelelő legyen, hogy ne csak az utolsó pillanatban, amikor már ég a ház, akkor kezdjük el oltani a tüzet. Nagyon sok esetben már az iskolában, az ifjúságvédelmi felelősök észlelik, és a családsegítővel együtt dolgozva megpróbálják megoldani a problémát, de sok estben ez nem elegendő, tehát tovább kell menni akár a hatóság felé, akár más intézkedést kell hozni.


 
 Cziczer Katalin
/2007.03.14./

 

 

Sárospatakon járt Dobolyi Alexandra európai parlamenti képviselőnő

                       

      A Heitzmann cukrászdába kaptunk meghívást az elmúlt pénteken, ahol a helyi MSZP-sek és újságírók társaságában találtuk Dobolyi Alexandra európai parlamenti képviselőt, aki a helyi honlap olvasóinak a következőket nyilatkozta zempléni útjáról…

Hollóházán jártunk, ahol a porcelángyárat látogattuk meg. A porcelángyártás minden fázisát végignéztük, amit nagyon élveztem és megerősített abban a hitemben, hogy a Hollóházi Porcelángyárat mindenképpen meg kell menteni. Az Agrármarketing Centrumnak van egy ötlete, miszerint magyar termékek népszerűsítésével kíván kimenni a 2008-as pekingi olimpiára. Úgy gondolom, hogy a hollóházi porcelán megérdemli azt, hogy magyar termékként népszerűsítsék a világ élvonalbeli sportolói és diplomatái előtt. Ezért próbálunk mindent megtenni, hogy belekerüljön a hungarikum csomagba, és kikerüljön a pekingi olimpiára. Ezt próbáljuk körüljárni, hogy ehhez mit tudnak hozzátenni a dolgozók, a gyár vezetése, az APV Rt, az Agrár Marketing Centrum, és nekünk hogyan kell politikai nyomást gyakorolnunk ahhoz, hogy ez valósággá váljon.

Hogyan jutott el Zemplénbe, milyen kapcsolata van térségünkkel?
Mikor képviselővé választottak, nem egyéni választókörzetekben, hanem országos listákon indultunk, és ennek megfelelően ki kellett választanunk azokat a megyéket, amelyekért szívesen felelünk, amelyekhez jobban kötődünk. A nagypapám Nógrád megyei, a keresztlányom tállyai, ezek is hozzájárultak, hogy én ezt az észak-keleti régiót, Nógrád -, Borsod-Abaúj-Zemplén - és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét választottam. Hétfőtől csütörtökig Brüsszelben vagyok, hétvégén 3 éves kislányommal és a férjemmel itthon töltöm a napjaimat. Ha együtt el tudunk jönni, akkor több napra, ha egyedül, akkor egy-egy napra elmegyek ezekre a területekre, és próbálom magam hasznossá tenni, a saját kapcsolataimat és ismereteimet úgy összerakni, hogy a helyieken tudjak ezzel segíteni.
 

  Azért itt fejeztük be a látogatást, mert a képviselőasszony tájékozódni akart arról is, hogy Sárospatakon milyen célkitűzések vannak – tette hozzá Hutkainé Novák Márta, aki a helyi MSZP képviseletében kalauzolta és látta vendégül a képviselőasszonyt városunkban. Tájékoztattuk a Szent Erzsébet évvel kapcsolatos készülődésről, hogy a Bástya és a Vízi kapui színpad európai uniós beruházásai hol tartanak. Elmondtuk, hogy mik a következő nagy sárospataki tervek, köztük a fürdőfejlesztés - ami Sárospatak jövőjének meghatározó eleme - valamint tájékoztattuk arról is, hogy a főutcára már egyszer nyertünk támogatást, de gyakorlatilag ennek megvalósulására nem került sor. Dobolyi Alaxandra nagy érdeklődést mutatott a városban végzett fejlesztések és ambiciózus tervek iránt és ígéretet tett arra, hogy Brüsszelből is segítően követi majd figyelemmel városunk fejlődését.


 
 Törő Gábor
/2007.03.14./

 

 

Nemzetközi kiállításon mutatkoztunk be

                       

   Sárospatak városa megtisztelő felkérést kapott, hogy a március 9. és 11. között, a Nyíregyházán megrendezett VAKÁCIÓ XII. Nemzetközi Utazási, Idegenforgalmi és Szabadidő Kiállítás és Vásáron, mint belföldi díszvendég vegyen részt – számol be Erdős Tamás arról, hogy városunk hogyan mutatkozott be ezen a rangos nemzetközi vásáron…

Így, az elmúlt pénteken 13 órakor a megnyitón polgármester úr és a meghívott vendégek széles köre köszöntötte a vásár résztvevőit, majd 3 napon keresztül a standunkkal népszerűsítettük Sárospatakot - különös tekintettel a jubileumi év rendezvényeire. Az érdeklődők informálását a Tourinform Iroda és Hotel Bodrog munkatársaival, valamint A Művelődés Háza igazgatónőjével közösen végeztük. A Bodrog Néptáncegyüttes felnőtt csoportja 10-12 perces műsorával nagy sikert aratott a megnyitó résztvevői között. Sajátos volt, hogy péntek délután 1 órakor viszonylag alacsony érdeklődés mellett indult a vásár. Szombaton – ami szintén munkanap volt – délelőtt még mindig alacsony volt a látogatottság, viszont délután már egész nagy tömegek látogatták meg a vásárt, és ugyanez volt jellemző a vasárnapi napra is. Ami Sárospatak számára értékes tapasztalat, hogy a kiállítás résztvevőinek nagy többsége ismeri a városunkat, tehát nem a várost kell reklámoznunk, hanem az itt zajló rendezvényeket. Másrészt megállapíthatjuk, hogy Sárospatak egy közismert és látogatott turisztikai célhely, aminek tudatában az egynapos rendezvényekre érkező turisták fogadására is fel kell készülnünk, akik Nyíregyháza és Debrecen környékéről érkeznek majd hozzánk. Mivel nagy volt az érdeklődés, nagyon sok leporellót osztottunk ki, amelyek a sárospataki Szent Erzsébet ünnep és a Pataki Nyár rendezvényeiről készültek. Összességében a vásáron való részvételt sikeresnek ítéljük, hiszen a közeli vendégkör, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye lakosai számára mindenképpen hatékonyan nyújtottunk tájékoztatást, és már meghívást kaptunk a következő évi rendezvényre is.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.03.13./

 

 

Fogadalmat tettek az újonc cserkészek

                       

   A nemzeti ünnep közelében március 11 -én tettek fogadalmat a Református Egyházközség fenntartásában működő 763.sz. Sztárai Cserkészcsapat- Újlaki Csaba parancsnok vezetésével -újoncpróbát tett új cserkészei. A Lorántffy teremben lezajlott eseményen a cserkészet célkitűzéséhez híven, mint Isten, haza, embertárs szolgálatára elkötelezett mozgalom, először az Igére figyelés történt meg, majd a Nemzeti dal buzdított a hazaszeretetre, végül a 7 új cserkészt fogadalomtételük után idősebb társaik cserkésztestvérükké fogadták. Újlaki Csaba parancsnok beszámolt az elvégzett munkáról, és hírül adta, hogy a nyáron Angliában megrendezésre kerülő 100 éves jubileumi Jamboree-n a magyarországi 600 fős kontingensben 2 pataki cserkészünk is ott lesz. A református nőszövetség tagjai és a szülők ezután szeretetvendégséget rendeztek a csapat részére, amely bekoronázta a szép eseményt.

 
 


További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2007.03.13./


 

 

Országos tanítási verseny

                       

   2007. február 28-án országos környezetismereti tanítási versenynek adott helyet a gyakorlóiskola. Az Apáczai Kiadó 4. alkalommal kérte fel iskolánkat ennek a rangos szakmai rendezvénynek a megszervezésére.
Negyedéves tanítóképzős főiskolai hallgatók bizonyíthatták a zsűri előtt felkészültségüket, rátermettségüket a 3. és 4. osztályokban tartott óráikon. Itt üdvözölhettük Nyíregyháza, Szeged és Szarvas gyakorlóiskoláinak szakvezető-tanítóit is.

A zsűri neves szakemberekből állt:
Dr. Komáromy Sándor PhD kari főigazgató
Esztergályos Jenő ügyvezető igazgató
Dr. Mester Miklósné tankönyvszerző
Fonódiné Vidovics Katalin tankönyvszerző
Pete Lászlóné tankönyvszerző
A versenyző hallgatók az alábbi osztályainkban tartották az óráikat: 3.b (tanítójuk Juhász Józsefné); 4. a (tanítójuk Sasiné Kántor Katalin); 4. c (tanítójuk Kecskeméthy Károlyné).
Külön öröm számunkra, hogy a résztvevő szakemberek elismeréssel szóltak tanulóink felkészültségéről, munkafegyelméről.
Az eredményhirdetésre 2007. április 26 – án kerül sor az Apáczai Kiadó budapesti központjában.


 
 Törő Gábor
/2007.03.13./

 

 

Nyolcból első az Árvay csapata

                       

   Március 11-én az Árvay József Gyakorló Általános Iskola III. korcsoportos fiú csapata részt vett a Góliát-McDonald’s Kupa téli körzeti teremlabdarúgó tornáján. A Tokajban megrendezett eseményen az Árvay nyolc csapat között szerezte meg az első helyet - nyilatkozta Gönczi Zoltán edző. A négyes csoportokban szervezett előcsatározások során a fiúk nagy csatában lettek csoportgyőztesek. Ezután beindult az „árvays henger” : az elődöntőben 7:0-ra, a döntőben 5:0-ra nyert a csapat. A győztesek: Tarnavölgyi László, Juhász László, Szemán Martin, Takács Tamás, Sohajda Tamás, Bartha Attila, Szoboszlay Ákos, Lívják Ábel, Götz Máté, Márkus Bálint, Sikora Markó. Edző: Gönczy Zoltán.

 
 
/2007.03.13./

 

 

A mezőgazdasági parcellák rajzi pontosítása

                       

   Az agrár-környezetvédelmi célprogramokban 2004. évben támogatást nyert mezőgazdasági parcellák rajzi pontosításáról. A 2005. év folyamán az MVH megkezdte a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) teljes, tervszerű felújítását - nyilatkozta Rák Tamás, NVT tanácsadó. Ennek során bármely, a korábbi térképeken kialakított blokk megváltozhatott, területében, támogatható területében és határaiban is, továbbá a MEPAR felújítását követően valamennyi blokk új azonosítót is kapott, -05 véggel.A blokkok határainak változása miatt, a 2007. évi kifizetési kérelemhez már az új blokkazonosítók szerint kell a támogatást igényelni, továbbá a kifizetési kérelmekhez csatolni kell az új térképet, amelyen be kell jelölni az AKG program keretében művelt területeket.
Az egyedi blokktérképeken lehetőség van adatpontosításra. Az ehhez szükséges megszemélyesített blokktérképet a pontosítással érintett ügyfelek számára a falugazdászok juttatják el. További adatpontosító blokktérképet szintén a falugazdászon keresztül, illetve az MVH megyei kirendeltségein a G015B jelű nyomtatványon lehet igényelni 2007. március 10-ig. A falugazdász a kérelmező regisztrációs száma alapján adja át az AKG támogatással érintett blokktérképeket az eredeti (2004-ben benyújtott) parcellarajzokkal.
Az adatpontosítás során az alábbi szempontokat kell alapul venni: a parcella valós elhelyezkedésének megfelelő ábrázolására, a térképszelvény méretarányának megfelelően a rajzi terület térmértéke, valamint a parcella valós térmértékének egyezésére, valamint a parcellarajznak a (felújított) blokkhatárokon belül történő elhelyezésére.
A pontosításhoz igénybe vehető az illetékes Földhivatal munkatársainak segítsége a terület felmérése céljából. A pontosítás költségeit az igénylő viseli. A pontosított parcellarajzokat a 2007. évi területalapú kérelem helyes benyújtásához, mint segédanyagot szükséges használni.
A 2007. évi területhez kapcsolódó támogatási kérelemmel benyújtott parcellák valós elhelyezkedésének összhangban kell lennie a 2004-ben AKG célprogramokra benyújtott, jóváhagyó határozattal érintett területekkel – függetlenül attól, hogy utóbbiak SAPS támogatás alapjául szolgáló területen helyezkednek-e el. A pontosítás tehát valamennyi területalapú támogatás összhangját is szolgálja.
A kifizetési kérelem beadási időpontját, ennek értelmében a SAPS-TOP UP kérelmekkel közös nyomtatványon és időpontban 2007. április 1 - és május 15 között kell az AKG kifizetést igényelni (a KAT is ezen a nyomtatványon igényelhető).
További információk a www.mvh.gov.hu, www.fvm.hu, weboldalakon érhető el.
 


 
 


Rák Tamás, NVT tanácsadó Magyar Agrárkamara - 06-30/497-76-54
/2007.03.13./


 

 

Fogyókúra helyett életstílus program – hasznos tanácsok a Női Hétvégén

                       

   A negyedik Női Hétvégén vagyok előadó és mindig az egészséggel kapcsolatos témában kér fel az igazgatónő. Ma életstílus programokról esett szó, ugyanis a mai világunkban borzasztóan fontos, hogy egészségesen és stílusosan éljük az életünket, mert nagyon nagy a stressz terhelés, s emellett egészségtelenül táplálkozunk. Tehát annyira sok az ártó tényező, hogy szükséges rendet tenni ezekben a dolgokban – kezdte László Irén életmód tanácsadó A Művelődés Házában tartott előadása összefoglalóját…

Riasztóak a népegészségügyi mutatók hazánkban, szinte minden haláloki statisztikát Magyarország vezet. Az ország lakosságának 60%-a elhízott - hogy csak a legfontosabbakat említsem - másfél millió a magas vérnyomásban szenvedők száma, népbetegség lett a csontritkulás, 500.000-en vannak a cukorbetegek, a keringési megbetegedéseknek a száma is borzasztóan magas és vezetünk a daganatos betegségeket illetően is. Tulajdonképpen ezeket a mutatókat ki lehetne védeni, ha változtatnánk az életmódunkon. Négy alappilléren kellene tulajdonképpen változtatni. El lehet dönteni, hogy mozgásszegény életmódot folytatunk, vagy pedig egy aktív életvitel mellett döntünk. Egészségesen táplálkozunk, vagy pedig folytatjuk az egészségtelen, civilizációs táplálkozási szokásainkat. Negatív életszemlélettel vágunk neki az életünknek, vagy pedig pozitívan, tettre készen cselekszünk, és tulajdonképpen azt is el lehet dönteni, hogy túlterheltek, stresszesek leszünk egész életünkben, vagy pedig végre rászánjuk magunkat arra, hogy hagyunk magunknak kellő időt a pihenésre is. Ha ezen a négy alappilléren tudunk változtatni, akkor egy minőségibb életet lehet élni és az élettartamunkat is meghosszabbíthatjuk.
A túlsúly az nagyon nagy probléma hazánkban, hozzátenném azonban azt, hogy ezek a testi dolgok - tehát a testi tényezők, a méretek, a kilók - eléggé középpontban vannak és eléggé egészségtelen módon a média azt sugallja, hogy a karcsú test a boldogságnak a lényege, a forrása. Tudjuk, hogy ez nem így van, hiszen hallottunk nem egy szépségkirálynő öngyilkosságáról, sztárok drogfüggőségéről. Mégis mindenki, valahogy erre törekszik, szinte betegesen. Én azt gondolom, hogy a túlsúllyal csak akkor kell foglalkozni mikor az egészség van veszélyben. Tehát, hogyha valaki egy kicsit molettebb, öt-hat kiló súlyfeleslege van, nyugodtan fogadja el önmagát és próbáljon megbékélni a genetikai adottságaival, és ebből a kicsit molett testből hozza ki azt, ami kihozható belőle, és ami a legjobb neki. Természetesen, amikor már az egészség van veszélyben, akkor kell foglalkozni a túlsúllyal. Én mindenképpen az életmódváltást javaslom, semmiképpen nem javaslok egy könyvből egy fogyókúrát gyorsan kiválasztani, és az alapján megpróbálni lefogyni. Szakemberhez kell fordulni, aki egy életmód programot, egy életstílus programot állít össze, aminek a része a táplálkozási hibáknak a kijavítása, másrészt pedig a mozgás, és a kettő együtt az életmódváltás, ami nagyon sok, tíz-tizenöt kiló fogyást is eredményez. Én tudom, hogy lefogyni elég nehéz, hosszú folyamat. Vannak pszichés elakadások és vannak olyan pontok, amikor tudom, hogyha nem tudnánk gyorsítani a fogyáson akkor abbahagynánk. Ilyenkor is egy ésszerű fogyókúra mellett kell döntenünk és megint csak ne magunk döntsünk ebben, hanem kérdezzünk meg ehhez értőt, mert a fogyókúráknak nagyon nagy veszélye van. Tehát akár a kalóriamegvonásos fogyókúrára gondolok (káposztaleves) és egyebekre, akár ha valamilyen életfontosságú anyagot vonunk meg a szervezettől, és nem tudjuk ennek a határait betartani, mindkettő nagyon veszélyes. Tehát én azt gondolom, hogy mindenképpen szakember segítségével kell ezeket a dolgokat eldönteni és arra a súlyra kell csak lefogyni amit a genetikánkkal magunkban hordozunk, nem kell mindenkinek nádszálvékonynak lenni….


 
 Törő Gábor
/2007.03.13./

 

 
 

 

A Világörökség része a Tokaji történelmi borvidék

                       

   Dr. Hörcsik Richárd március 5-én felszólalt a Parlamentben, a Világörökség 2002 és 2006 közötti magyarországi végrehajtásával kapcsolatosan. A Tokaji történelmi borvidék 2002-ben lett a Világörökség része. A képviselő szólt ennek az előnyeiről, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a lehetetlen állapotra is, hogy nem került sor a területnek, a magyar jogszabályok szerinti védelmére, aminek számtalan hátrányát érezhettük Hegyalján. Sürgette Hegyalja világörökségi védelmének a mielőbbi kihirdetését.
 

2002. március 5-én az Országgyűlés megtárgyalta a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló 1972. évi UNESCO Világörökségi Egyezmény 2002-2006. közötti magyarországi végrehajtásáról szóló jelentést. Az alábbiakban közöljük Dr. Hörcsik Richárd felszólalását.

Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr!
1987 óta nyolc magyarországi helyszín nyerte el a világörökség kitüntető címet, legutoljára, mint hallottuk, 2002-ben nyolcadikként a tokaji történelmi borvidék a kulturális kategóriában, mint kultúrtáj kapta ezt a lehetőséget.
Mint Tokaj- Hegyalja egyik választott képviselője, engedjék meg, hogy az előttünk lévő jelentéssel kapcsolatban először arról szóljak, hogy Tokaj- Hegyalja számára milyen előrelépést hozott ez a lehetőség. Ugyanakkor szót kell ejtenünk arról is, hogy az elmúlt négy év során milyen megoldatlan kérdések nehezítették a világörökségből adódó előnyök kiaknázását.

Tisztelt Elnök Úr! Végigtekintvén a magyarországi világörökség helyszínein, és nem lebecsülvén a többi tájegység jelentőségét, úgy vélem, hogy 2002-ben Tokaj- Hegyaljára, a legjobb helyre esett a döntőbírák választása. Hiszen gondoljunk csak bele, a nagyvilágban két olyan dolog van, amelyet Magyarországgal bármikor beazonosítanak: Puskás Öcsi és a tokaji. Persze nem ezért kapta a kiválasztást a térség, hanem azon egyedülálló természeti adottsága miatt, ami végül is egyedivé teszi Hegyalját. Hadd idézzek az indoklásból: „amely a tájjal összeforrottságban élő ember sok évszázados kapcsolatrendszere, amely ma is tovább él”. Tehát, azt is mondhatnánk, hogy a tényezők páratlan együttállása adja ezt a csodát. Az őshonos szőlő, a gazdag vulkáni örökség, az egyedi mikroklíma, az aszúsodást előidéző nemes penész, aztán az itt élők sajátos borkészítési eljárása és érlelése, a természet és az ember együttes csodája ez. Nem véletlen, hogy a világon Tokaj- Hegyalja volt az első zárt történelmi borvidék.
Talán sokkal egyszerűbben is lehet fogalmazni, hogy mi ez a csoda, egyszóval is, ez a tokaji aszú, amit itt tartok a kezemben. (Felmutat egy palackot.) Mert ebben az üveg aszúban benne van mindaz az indoklás, ami a világörökség védelmére való felvétel alapjául szolgált. Benne van a szőlőkultúránk, a földtörténeti örökség, a klíma a szőlőben, a klíma a pincében, a zempléni tölgy, ami a hordók anyagát adja, aztán a föld alatti mennyország, ahogy szoktuk mondani, a történelmi pincék, az itt élők hagyománya, a szüreti szokások és hozzáteszem, az ünnepek. Vagyis, tisztelt képviselőtársaim, ez az üveg aszú nem más, mint a hely, a táj és az ember évezredes összetartozásának ma is élő tanúja. A tokaji borvidéken a szőlőművelés és a borkultúra évszázados tapasztalatai ma is élők. Tehát történetileg folytonosság a jellemzője.
Tisztelt Elnök Úr! A világörökséghez való csatlakozás, úgy hiszem, első kézzelfogható eredménye Hegyalján az összefogás volt. Nem kis dolog. Ugyanis a hegyaljaiak csakhamar rájöttek arra, hogy a világörökség rangjának a megőrzése érdekében kemény összefogásra van szükség. Ennek első jele a Tokaji Történelmi Borvidék Világörökségi Egyesületének létrejötte Mayer János tokaji polgármester elnökletével.
A második eredmény a céltudatos tervezés volt. Ugyanis az egyesület tüstént elkészítette a fejlesztés további zálogaként a világörökség kezelési tervét. Mindezt alig fejezték be, máris a borvidékhez tartozó 13 település egy turizmusfejlesztési programot dolgozott ki, egyrészt a tokaji borhoz, másrészt az aktív és kulturális turizmus témákhoz kapcsolódva a ROP l.1-es pályázat keretében nyújtották be sikerrel. Meggyőződésem, hogyha nincs világörökség, akkor kevésbé lett volna esélyes az említett pályázat elnyerésére, sőt az itt elnyert kétlépcsős, közel 1,7 milliárdos pályázat, támogatás a világörökség rangjához méltó beruházásokkal nagymértékben fogja segíteni a térséget. Csak néhányat említek: a Tokaji Borok Háza Tokajban, a sárospataki várbástya és a Bodrog-parti szabadtéri színpad, Széphalomban a Magyar Nyelv Múzeuma. Nagyon remélem, hogy az újabb uniós pályázatainknál ez a világörökségi rang segíteni fogja nyerési esélyeinket.

Tisztelt Elnök Úr! A sikerek mellett azonban szólnom kell a nehézségekről és azokról a megoldandó jogszabályi rendezésekről is, amelyek még előttünk vannak. Elsőbben is arra az ellentmondásra szeretném felhívni a figyelmet, hogy Tokaj- Hegyalját, emlékezzünk csak, amikor 2002. június 29-én az UNESCO Világörökség Bizottsága felvette a listára, ezzel párhuzamosan nem került sor a területnek a magyar jogszabályok szerinti védelmére. Így tehát, a védelem hivatalosan nem lett kihirdetve. Nem tudni tehát, hogy pontosan mely településekre vonatkozik ez az előírás, hiszen a közvélemény csak a sajtóból tájékozódik. Nincsenek a jogszabályban hivatalosan megfogalmazva a terület, ezen belül tehát a magterület és a pufferzóna pontos határai. Nem tudjuk, hogy milyen előírások érvényesülnek a területen. Azt sem, hogy kinek milyen felelősségei és jogai vannak, az államtól az önkormányzatokig, a lakosságtól az egyes hatóságokig. De az sem tisztázódott egyértelműen, hogy mikortól érvényes a világörökségi védelem. Az építési hatóság hol, milyen előírások alapján intézkedik, hogyan tudja az intézkedéseit megvalósítani vagy megvédeni? A többi világörökségi helyszínnel ellentétben, amelyek hazai természeti vagy műemléki védelemben részesültek, Tokaj- Hegyalja a magyar védelmi kategóriák szerint nem védett terület.
Ennek a jogszabályi bizonytalanságnak bizony a hátrányait máris tapasztaljuk a térségben. Hadd említsek egy nagyon érdekes példát: amikor egy mobiltelefonos szolgáltató cég, amelyik a pufferzóna területén adótornyot kívánt építeni, és az elsőfokú építési hatóság a világörökség védelmére való tekintettel megtagadta az engedélyt, a cég jogilag jártas képviselői jelezték máris, hogy a magyar jogszabályok szerint védelem hiánya miatt a bíróságon ők lesznek a nyertesek.
Hasonló problémát vet fel, például az is, hogy a tervtanácsokról szóló 252/2006-os kormányrendelet értelmében a központi tervtanács előtt kell bemutatni a világörökségi településekre készülő rendezési tervet, illetve az e területen építendő jelentősebb, 20-30 ezer négyzetméteres épületek terveit. Azonban a kisebb, 2000 négyzetméter alatti építésű, engedélyköteles épületek terveire a rendelet nem ír elő semmilyen tervtanácsi kontrollt. Majdnem minden épület, jól tudjuk, ezek alatt a küszöbértékek alatt van. Így tehát indokolt lenne gondolkodni a küszöbértékek csökkentéséről és az építészeti kontroll erősítéséről.
Tisztelt Elnök Úr! A hegyaljai világörökség kihirdetése óta majdnem öt év telt el, és itt bizony felvetődik az állami felelősségvállalás kérdése. Tudniillik az 1985. évi 21. törvényerejű rendelettel kihirdetett, a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló egyezmény 5. cikk d) bekezdése alapján az államnak a hatékony védelem érdekében törekednie kell többek között a megfelelő jogi, igazgatási intézkedések megtételére, és ez az, ami Hegyalján öt éve várat magára. Úgy vélem, hogy a jogbiztonság elve megköveteli, hogy a magyar jogszabályok szerint is hivatalosan kerüljön kihirdetésre a terület világörökségi védelme, kerüljenek pontos meghatározásra az ezzel járó kötelezettségek, jogosítványok, a védett terület pontos hivatalos lehatárolása.

Tisztelt Elnök Úr! A szakemberek szerint azt is minél hamarabb el kellene érni, hogy a kultúrtáji védelemnek legyen mielőbb felelős szakhatósága. Végül: a települések rendezési terveinél célszerű lenne egységes metodikát alkalmazni, legalább a külterületek vonzásában ezt mindenképpen szükséges lenne megtenni. A helyi építészeti értékekről, pedig értékvédelmi katasztert kellene készíteni, tehát szorgalmazni kellene a falumegújítási tervek készítését. El kell készíttetni a terület pincekataszterét, például Hegyalján. A tokaji világörökségi terület minden településén végül biztosítani kellene önkormányzati települési főépítésszel a főépítészi kontrollt, akár egységes, mondjuk, kistérségi főépítész kinevezésével - egyébként érdemes lenne Tokaj világöröksége egy állami főépítésznek a beállítására.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezt a jobbítás szándékával említettem, hogy Tokaj- Hegyalja a nehezen megnyert világörökségi rangot nehogy elveszítse, hanem fejlődésének egy fontos motorja legyen. Úgy vélem, hogy közös a feladatunk, és van még jó néhány tennivalónk, ami az elkövetkezendő négyéves ciklusban, úgy hiszem, mindnyájunk feladata.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.) 
 Cziczer Katalin
/2007.03.12./

 

Még mindig az autóülésen hagyjuk a táskát – rendőrségi hírek

                       

   2007. február 26-án délután Sárospatakon, a Kinizsi utcában parkolt egy személygépkocsi, aminek az ablakát megfeszegetve kinyitották az ajtaját. Ezt azért tették - amire már korábban is felhívtuk a figyelmet - mert egy női táskát jól láthatóan az ülésen hagytak – kezdte a bűnügyi eseményekről szóló beszámolóját Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője…
A táskát az elkövető eltulajdonította. Volt benne 100.000 Ft készpénz, 300 EURO, egy 110.000 Ft értékű Fuji Z1 fényképezőgép - ezt azért mondom el, ha esetleg valaki találkozik vele, és segíteni szeretné a rendőrség munkáját, akkor várjuk a hívását. Mind emellett gépjármű indítókulcs volt benne, személyes iratok, amelyeknek a pótlása sokba kerül, és sok utánajárást igényel. Ismételten nyomatékosan felhívnánk a lakosság figyelmét, hogy ne hagyják már a táskájukat az ülésen, és semmilyen egyéb értéket sem, mert ezt a kocsit is ezért törték fel, különben nem tették volna. Itt még az is nehezítette a rendőrség munkáját, hogy a sértett nem is vette észre amikor beült, hogy nincs meg a táskája, és azt sem hogy az ablakot kinyitották. Csak később tűnt fel neki, hogy egy kicsit nehezebben mozog az ablak. Elvitte a szerelőhöz és csak ezt követően, este hat óra körül tűnt fel neki, hogy nincs meg a táskája. Még az az esélyünk sem maradt meg, hogy az ablaknál valami nyomot találjunk, mert közben az autó a szerelőt is megjárta. A kár kb. 300.000 Ft.

Hitelsértés miatt tettek feljelentést egy sárospataki lakos ellen, aki a gépjármű hitelszerződésben foglaltakat megszegve a hitel fedezeteként szolgáló gépjárművet a végrehajtás előtt, nagy valószínűséggel ismeretlen személynek értékesítette. Tudni kell, hogy a gépjármű vásárlásakor a pénzügyi intézetek a hitel feltételeként szerepeltetik azt is, hogy a gépjármű az ő tudtuk és beleegyezésük nélkül nem idegeníthető el, nem ruházható át másra, tehát tulajdonjogot nem cserélhet. Amennyiben ezt megszegik, akkor bekövetkezik a hitelsértés, mint bűncselekmény. Amennyiben valaki nem fizeti a törlesztő részleteket akkor egy polgárjogi intézkedésként a gépjárművet a bank elviszi és annak értékesítéséből egy bizonyos összeggel tudja a kárát csökkenteni. Ekkor ez még polgárjogi kategóriában marad. Abban az esetben viszont, hogyha a gépjárművet elvonják a végrehajtás alól, akkor ez már büntetőjogi cselekménynek minősül és a tulajdonos ezzel bűncselekményt valósít meg. Országos szinten több ilyen eset előfordul. Ehhez hozzátartozik az is, hogy elég sok akciót indítottak a kereskedő cégek a bankokon keresztül, amikor nulla indulóösszeggel lehetett autókat elvinni. Ezt sokan kihasználták, törlesztő részlet csúsztatásra és arra is alkalmasak voltak, hogy hónapokig lehetett úgy használni az autót, hogy egy fillért sem fizettek utána, mert a végrehajtás is csúszik hónapokat, és ezt nyilván sokan kihasználják az országban.

2007. február 27–re virradóan, Vajdácskán az egyik Fő úti lakás udvarában lévő tyúkólnak az ajtajáról lefeszítették a lakatot, tíz darab tyúkot és egy kakast vittek el, továbbá a kamrából elvitték a terménydarálót, edényeket és egyéb olyan használati tárgyakat, amiket kint szoktak használni. Az elkövető egyelőre ismeretlen, még folyik a nyomozás.

2007. február 27-re virradóan a Sárospatak, Erdélyi út 1. szám alatti társasház egyik zárt lépcsőházából, loptak el egy 15.000 Ft értékű kerékpárt. A társasház egyébként telefonos, lakásból nyitható-zárható biztonsági zárral van ellátva, de ez feltehetően nem működött. Tény az, hogy az elkövető valahogy bejutott a lépcsőházba és elvitte a kerékpárt. Személyét a tegnapi napon megállapítottuk, ki is hallgattuk, melynek során a bűncselekmény elkövetését beismerte. Elmondta, hogy a kerékpárt valóban ő tulajdonította el és a végardói részen, a Suta patak mellett rejtette el, aznap éjszaka. Másnap ment a kerékpárért, de már nem találta ott - tehát a lopott kerékpárt ismét ellopta valaki. Az elkövetőt a mai napon bíróság elé állítottuk, most hoznak éppen ítéletet. Ilyen esetben pénzbüntetés várható, mert ha az elkövető nem visszaeső, akkor nem várható más ítélet, tekintve, hogy ez egy kisebb bűncselekménynek minősül. Amennyiben a későbbiek során a kerékpárt megtaláljuk, és be tudjuk azonosítani azt a személyt aki megtalálta és a birtokába vette, vele szemben jogtalan elsajátítás miatt járunk majd el, mert a talált dolgokat vagy a rendőrségen, vagy az önkormányzatnál, vagy a tulajdonosnál le kell adni a megtalálástól számított nyolc napon belül. Ha ezt nem teszi, büntetőjogi felelőséggel tartozik a megtaláló, aki ezzel a jogtalan elsajátítás bűncselekményét követi el.


 
 Törő Gábor
/2007.03.12./

 

 
 

Sárospatak is csatlakozott a nők világima napjához

                       

   Évről évre márciusban rendezik meg a nők világimanapját, melyet a sárospataki egyházak ökumenikus keretben tartottak meg. Idén Praguayban készítették el az imákat és az ottani nők helyzetéről való tájékoztatást. Megismerhették a résztvevők hímzésmintáikat, kedvenc receptjeiket, és életük nyomorúságainak okait is. Az imádságos alkalmat beszélgetés, teázás zárt.

 
 Református Lelkészi Hivatal
/2007.03.12./

 

 

Kedves szentmise látogatók és a Vártemplom mellett parkolók!

                       

   Újabb autófeltörés történt 2007. március 11-én a 9 órai mise alatt, egy fehér színű szgk. hátsó ablakát törték be és vittek el belőle értékeket. A korábbiakban már történt hasonló eset, szintén a templom melletti parkolóban. Arra kérnék mindenkit, hogy az autó elhagyása és lezárása előtt ellenőrizze az utasteret, és ne hagyjon benne semmiféle értéket; ne adjuk alkalmat az elkövetőnek arra, hogy kárt tegyen gépjárművünkben. Ez a felhívás nem újkeletű, hallhattuk már a rendőrség közleményeiben is, kérek mindenkit, hogy figyeljen erre, valamint adja ezt tovább ismerősei számára, hiszen az esetek többségében ezzel lehetne elkerülni a nem várt esemény bekövetkezését.

Szintén a parkolással kapcsolatos észrevétel:

A Szent-negyed bevezető szakaszán már egy ideje folyik, az un. Sarokbástya építése. Önmagában már ez balesetveszélyes, hiszen a munkálatok miatt az egyik sáv teljesen el van foglalva. Ehhez társul nagyon gyakran az is, hogy a megmaradó szakaszt parkolásra használják a közeli vendéglátó egységekbe, ill. egyéb üzletekbe látogató személyek. Nemcsak hétköznap, hanem vasárnap is tapasztalható ez, amikor a szentmisék után dugó alakul ki az említett kivezető szakaszon. Kérek mindenkit, hogy könnyítse meg az utca közlekedését azzal, hogy máshol keres autójának parkolóhelyet. Általában fiatal autósokról van szó, akiknek remélem nincs semmi baj a lábával, így biztos vagyok benne, hogy nem nagy gond esetleg 50 v. 100 méter megtétele. Főleg egy-egy kiadós pizza elfogyasztása után egy a kis séta kifejezetten jól is esik. Köszönöm mindenki megértését!


 
 Koleszár Krisztián - a sárospataki Katolikus Ifjúsági Kör vezetője
/2007.03.12./

 

 

F E L H Í V Á S!

   
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány által meghirdetett
"Így látom én..." című rajzpályázat lezárult.

A pályázatra beérkezett közel 500 alkotás közül megszületett a döntés arról a 16 legjobbnak, legszebbnek, legötletesebbnek értékelt műről, akik díjazásban részesülnek.

Készült azonban egy olyan plakát is, ami elnyerte a bírálók tetszését, díjazásban is részesítenék, de a pályázó nem csatolta hozzá a pályázati kiírásban kért adatokat.

A gazdáját kereső alkotás A3-as méretű, fekete-fehér ceruzarajz. Vélhetően a fiatalkori bűnözés kategóriájában készült. Három elemet ábrázol: egy csuklyás alakot, egy villamosra felszálló bandát. A harmadik rajzon látható elem szolgál majd a készítő beazonosítására.

Kérjük tehát, hogy aki a leírtak alapján felismerni véli saját alkotását jelentkezzen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályán személyesen, vagy a 46/514-523-as telefonszámon, 2007. március 26-án 12 óráig.


 
 Kompoltiné Jakab Ilona r. őrnagy, kommunikációs irodavezető
/2007.03.12./

 

 

Elindult a vízilabdasport Sárospatakon

                       

   Sárospatak város sportélete szempontjából nagyon fontos esemény a mai, amikor a Zempléni Vízilabda Szakosztállyal most indul az első sportesemény Sárospatakon – fejezte ki örömét dr. Hörcsik Richárd polgármester 2007. március 8-án, a bemutató vízilabda mérkőzés előtt…
 
  A Sárospatak nem csak a magyar kultúra, a magyar oktatás fellegvára, hanem vízi város is. Van egy élővizünk, a Bodrog. Régen nagy hagyományai voltak a diák vízi sportnak a Bodrogon, és természetesen itt van a végardói fürdő a hatvanas évek óta, amit nekünk jobban ki kell használni. Nem csak az idelátogató idegenek, hanem az itt élő gyermekeink számára is, akik szeretnénk, ha sporttevékenységük céljára hasznosítanák. A választások előtt ígértük, hogy új szakosztályt indítunk, ennek az első megvalósulása, az első edzése ma történik. Mi reméljük azt, hogy ezzel hagyományt teremtünk. Újhely mellett Sárospatak is, mint vízi város felzárkózik - ennek első lépése ennek a szakosztálynak a beindítása, amit más, vízhez kapcsolódó szakosztályok követnek majd.
 

   Hosszas előkészítő munka után végre sikerül megvalósítani, hogy az uszoda lehetőségei jobban ki legyenek használva - tette hozzá Aros János alpolgármester. Minden reményünk meg van arra is, hogy szervezett formában meginduljon a délutáni úszásoktatás is. Mint ahogy már elhangzott, a vízilabdázás alapjait is szeretnénk ennek a szakosztálynak a létrehozásával oktatni. Nagyon-nagy az érdeklődés, sikerült egy megfelelő szakembert is idecsábítani erre a programra. Reményeink szerint a képviselő-testület is tudja majd anyagilag és erkölcsileg is támogatni ezt a szakosztályt, hiszen nekünk nagyon fontos az, hogy a diáksport palettáján minél több színt sikerüljön kikeverni. Az eddigi sportágakhoz remélhetőleg - később önálló tevékenységi formaként - kitűnően fog tudni illeszkedni ez a vízilabda szakosztály. Ezzel még nem tekintjük befejezettnek a sporttal kapcsolatos elképzeléseinket, hiszen - ne menjünk messzire és még mindig a víznél maradjunk - a későbbiek során szeretnénk a Bodrog adta lehetőségeket is sokkal jobban kihasználni és elképzelésünk van más sport formáknak a bevezetésére is.


 
 


További fotók >>>

Cziczer  Katalin
/2007.03.11./

 

 

Bor- és gasztronómiai nap volt a Vár Étteremben

                       

   Az éven második alkalommal rendezünk bor- és gasztronómiai napot. A mai alkalommal a sárospataki Evinor Pincészet a vendégünk, akik borkóstolót tartanak, a másik vendégünk pedig a szerencsi Bon-bon Kft, akik csokoládéikat bonbonjaikat mutatják be az érdeklődőknek – számolt be a jeles alkalomról szombaton Balogh Zoltán, a Vár Étterem és Panzió egyik tulajdonosa…

Az érdeklődők mindkét kiállító termékeit szabadon kóstolgathatják és vásárolhatnak is. Este hat órától egy borvacsora estet tartunk, amelyen előre megváltott borvacsora jeggyel lehet részt venni. Ötfogásos vacsorát adunk, amelynek minden fogásához külön bort szolgálunk fel. Este is folyamatosan lehet a csokoládé- és borpultnál kóstolgatni. Egy nagyon gazdag és kellemes este vár a résztvevőkre.


 
 Törő Gábor
/2007.03.11./

 

 

Csonka András Sárospatakon

                       

   A Női Hétvége legnagyobb közönséget vonzó programja Csonka András fellépése volt, amihez A Művelődés Háza pódiumterme majdnem kicsinek bizonyult. A sokoldalú művész a fellépése után még sok időt töltött a közönséggel, autogramot osztott, fényképezkedett és kérdésekre válaszolt…

Hogy hogyan választottam a színészetet, hogyan az éneklést, hogyan a műsorvezetést? -
A fő szakmám azért mindenképpen a színészet, arról van nekem hivatalos papírom, 17 éve végeztem el a Színművészeti Főiskolát. Igazából gyermekkoromban, ha megkérdeztek, akkor mégiscsak azt mondtam, hogy színész szeretnék lenni. Édesapám is színész volt, de sajnos, miután ötven év volt a korkülönbség közöttünk, ezért igazából én őt nem nagyon láttam színpadon – mikor én tíz éves voltam, amikor ő már hatvan. Kis szerepeket játszott és nyilván gyerekként nem az volt az álmom, hogy kis szerepeket alakítsak - mindenki nyilván a nagy csillogást akarja maga körül látni. Persze, aztán az élet mást produkál, de a lényeg az, hogy nagyon sokat jártam színházba, sokat voltam színészek között és nagyon tetszett az a világ, a siker, a taps, a csillogás. A gimnáziumban dőlt el, hogy én igazából a főiskolára jelentkezem, mert ott volt irodalmi színpad, ott játszottunk minden évben egy darabot és ott voltak az első sikerélményeim. Harmadik nekifutásra vettek fel a főiskolára és két évig voltam a Nemzeti Színház stúdiósa. Kilencven óta pedig lehet tudni nagyjából, hogy mit csinálok.

Hogyan került kapcsolatba a tánccal?
Engem is váratlanul ért a felkérés, mert gondolom azért a szerkesztők is igyekeztek olyanokat megkeresni első körben, akiknek semmi közük nincs a tánchoz. Amikor elvállaltam, azt hittem, hogy könnyebb lesz. Nekem tényleg van valami színpadi rutinom, de az a tánc egész más tánc, mint amit a színpadon mondjuk egy musicalben csinálunk. Az sokkal könnyebb és sokkal lassabb is. De itt olyan sűrű, hogy ha tüsszentesz, az alatt tíz lépést megcsinált a partnered. Tehát nagyon más. Sokkal keményebb és sokkal komplikáltabb, de pontosan ezért sokkal mámorítóbb érzés, amikor valamit meg tudtál csinálni, amikor sikerült megtanulni. Amikor sikerült meghallanom egy ritmust egy hét után a cha-cha-cha-ból, amikor kihallottam a zenéből, hogy mikor kell cha-cha-cha lépést csinálnom, az egy nagyon mámorító érzés volt. Amikor elejétől végéig meg tudtam csinálni egy koreográfiát, az aztán végképp. Ráadásul amikor az ember sikerrel találkozott a nézők véleményében, akkor az ráadásul nagyon nagy energiákat adott. Végül is azt gondolom, hogy életem egyik legnagyobb élménye ez az egész műsor, de az biztos, hogy most el kell kezdenem tanulni táncolni, mert ha elmegyek egy szórakozóhelyre, akkor én még mindig csak azt a két percet tudom eltáncolni és csak az Andreával, mert ugye ez egy koreográfia. Tehát a táncok alaplépéseit, hogy miből állnak azt nem tudom, úgyhogy meg kell tanulnom, hogy önállóan és Andrea nélkül is tudjak cha-cha-cházni és szambázni.

Hogyan érezte magát Sárospatakon?
Istenien éreztem magam, mert tényleg - most ez nem ilyen púder szöveg - nagyon jó, hogy egy ilyen aránylag intim közegben találkoztam a - főleg hölgyekből álló - közönséggel. Nagyon aranyosak voltak, lelkesek, érdeklődőek és érzőek. Ez nagyon fontos, hiszen akkor nekem is sokkal több energiát adnak ahhoz, hogy végigcsináljam, amit szeretnék. Jó volt az, hogy beszélgettünk is egy kicsit egymással. Ez nem szokás amúgy egy műsorban, mostanában inkább csak énekelni hívnak vagy legfeljebb táncolni. Én szeretem ezeket a pillanatokat, mert így megtudom, hogy mi az, ami érdekli őket, meg mi az amire fogékonyak belőlem. Úgy hogy remélem, nem kell újabb tíz évet várnom, hiszen most döbbentünk rá, hogy tíz éve jártam itt. Kokóval és Erdei Zsolttal voltunk valamilyen rendezvényen díszvendégek, rettenetes idő volt esett az eső. Szeretnék itt Sárospatakon szikrázó napsütésben és pozitív hangulatban találkozni mindenkivel.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.03.11./

 

 

Táncbemutató a Női Hétvégén

                       

   Ennek a táncbemutatóval azt akartuk bemutatni, hogy a férfi és a nő kapcsolata hogyan tükröződik a különböző táncokban – számol be Darmos István tánctanár a Női Hétvége záróműsoráról…

A különböző történelmi korokból választottunk táncokat. Mutattunk be magyar néptáncot, latin amerikai táncokat is, és szintén egy kicsit erotikus táncot, ami nem igazán a párkapcsolatot jeleníti meg, az pedig a hastánc volt – ez zárta a műsort. Azt gondolom, hogy bármelyik kort vizsgáljuk vagy akármelyik nemzet tánckultúráját, azt találjuk, hogy mindig nagyon hangsúlyos szerepe volt a táncnak, hiszen általában a táncos összejövetelek szolgáltak arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek egymással, és érdemi kapcsolatok is kialakuljanak. Ezekből sok esetben házasság is lett, tehát ebből azt is leszűrhetjük, hogy a tánc az emberiség szempontjából sokkal fontosabb, mint ahogy azt sokan gondolnák. Ma igyekeztünk bemutatni, hogy a középkorban már egy kézfogás, egy kéz érintés is jelenthette ezt a kapcsolatot. A későbbi korokban, a reneszánszban már sokkal közvetlenebb volt a férfi és a nő egymáshoz való viszonya, sokkal belsőségesebb, sokkal szorosabb. A latin táncokban ez még jobban kifejezésre jutott. A hastánc pedig egy olyan különleges dolog, amely a mi kultúránktól egy kicsit távol esik, hiszen azt hozzá kell tennem, hogy azokban a kultúrákban, ahol a hastáncot művelik, ott még nagyon sok helyen a mai napig is tilos nyilvános helyen a férfinek és a nőnek egymást megérinteni. Térben nem messze lévő kultúráról van szó, hiszen nagyon sokat nem kell utazni Törökországig, de az emberi kapcsolatokban ez mégis teljesen más, mint ahogyan Európában kialakult.
Igyekeztünk ezeket összefoglalni, bemutatni, és azt gondolom, hogy ez egy szép lezárása volt a Női Hétvége programsorozatának.
 


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.03.11./

 

 

A praktikus nő

                       

   A Női Hétvége második napján A Művelődés Háza emeletén rendezték meg a Praktikus nő vetélkedőt, melyen különböző korosztályú hölgyek oldottak meg játékos feladatokat, nagyon jó hangulatban – számolt be a rendezvényről Kurucz Tamás, a zsűri elnöke…

A versenyszámokban többek között - a Szent Erzsébet év kapcsán -különböző anyagokból egy rózsát kellett összeállítani, és még sok ötletes feladatot kellett megoldani a versenyzőknek. Nagyon érdekes, és jó hangulatú versenyen vettünk részt, tetszett a hölgyek vállalkozó szelleme, bátorsága valamint a jó humorú hozzáállása a feladatokhoz.
 
  A „Praktikus nő” elnevezésű vetélkedővel kapcsolatban már többször hangzott el kérdésként, hogy valóban praktikus-e a nő? – vetette fel Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő, és rögtön meg is adta a választ…
Hogyan is jön össze ez a fogalom? Pontosan erről szól az egész életünk, hogy szervezzük az életünket mobiltelefonon, közben varrunk, táncos ruhát vasalunk, vacsorát főzünk. Tehát nagyon sokféle olyan feladat van, amit az élet ír, amihez nekünk gyorsan, a lehető legjobbak szerint kell alkalmazkodni - tehát kénytelenek vagyunk praktikusnak lenni. Ez volt a vetélkedő lényege is, hogy hogyan tudnak a versenyzők vártalan feladatokat praktikusan megoldani. A versenyen több korosztály vett rész, melyek mindegyike „praktikusságból” jelesre vizsgázott.


 
 Cziczer Katalin
/2007.03.11./

 

 

1100 perces sportvetélkedő

                       

   2007 tavaszán az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma névadójára, Árpád vezérre emlékezik, aki 1100 évvel ezelőtt, 907-ben vesztette életét – számol be a megemlékező sportprogramról Tóth Tamás, igazgató…

A nyitóünnepségen Petraskó Tamás, a bodrogközi, honfoglalási emlékparkok atyja, a magyar hagyományok őrzésének elkötelezett híve idézte meg a honfoglalás szellemét, majd Aros János alpolgármester kürtjelzésére megkezdődött az 1100 perces sportvetélkedő.
A névadóról való megemlékezés alkalmából egy rendezvénysorozattal igyekeznek megidézni a honfoglalás korát. A sorozat egyik fontos állomása ez, az 1100 perces sport program. Úgy gondolták, hogy komoly és vidám alkalmakat is teremtenek a megemlékezésre. Ez az 1100 perc igazából erről szól, a vidám hangulatról. Amikor az egész iskola diáksága kézilabda kosárlabda, foci, tollaslabda, röplabda, asztalitenisz, sakk és különböző játékos vetélkedők formájában kicsit megmozdul. Az egész rendezvénysorozatot nem szorítják be az iskola falai közé, igyekeznek kiterjeszteni a sárospataki és a határon túli barátaik irányába is. Így több pataki oktatási intézmény is elfogadta a meghívásukat, akikkel együtt játékos sportvetélkedőn vettek rész a délután folyamán. A rendezvénybe - játékos volta mellett -belecsempésztek egy kis hagyománytiszteletet, megemlékezést is, akár a versenyben, magával a nyilazással, akár a játék szervezésével. Este az önkormányzat csapatával mérkőzött az ÁVG tanári csapata, ami a hazai csapat 2:1-es győzelmével végződött. Este 10 órától zártkörűvé válik a rendezvény, amikor a gimnázium diákjai különböző labdajátékokkal folytatják a megemlékezést.


 
 


További fotók >>>1 - 23

Törő Gábor
/2007.03.10./

 

 

Elkészültek a kiadványok

                       

   A Amit ígértünk, azt szeretnénk teljesíteni, olyan kiadványokat megjelentetni, amelyek Sárospatak és Zemplén turizmusát segítik. Ezekkel jelenünk meg a turisztikai kiállításokon, ahová Sárospatakot, Szent Erzsébet szülővárosát, mint kiemelt vendéget várják – mutatta be dr. Hörcsik Richárd polgármester a turisztikai kiállításra elkészült plakátokat és kiadványokat…
 
  A kiadványainkon, mindegyiken megjelenik, mint mottó, hogy Sárospatak Szent Erzsébet szülővárosa, és hogy ez a Szent Erzsébet év. Az első kiadványunk Sárospatakról az „Árpád-házi Szent Erzsébet szülőhelye”, ezt magyarul és több nyelven is megjelentetjük, hiszen feltett szándékunk, hogy a kiadványunk nem csak magyar, hanem európai kiállításokon is megjelenik. Szent Erzsébetet nem csak Magyarországon, hanem különösen Németország szerte - elsősorban Thüringiában - is megünneplik, ahol június elején lesznek a Szent Erzsébet napok. Ezen Sárospatak kiemelt vendég lesz, erre is készülünk különböző kiadványokkal. Ezen kívül van még egy kisebb kiadványunk, a harmadik pedig a Pataki Nyár, ami azt mutatja meg, hogy Sárospatak hogyan készül a Szent Erzsébet jubileumi év megünneplésére.
Ajánljuk mindenkinek a figyelmébe ezeket a kiadványokat, amelyek egyfajta új megjelenést biztosítanak a városnak. Ki kell használnunk a Szent Erzsébet év adta lehetőségeket, különös tekintettel májusban a pünkösdi Szent Erzsébet ünnepségekre, nyáron konferenciákra, ősszel pedig az Erzsébet napra, amikor november 19-én ünnepi szentmise lesz városunkban, amit a prímás úr celebrál. Közben pedig nemzetközi események lesznek, egyházi, önkormányzati és különböző szervezetek konferenciái, amelyek megint csak a Szent Erzsébet téma köré szerveződnek.

  .Ezek olyan hirdetőeszközök, installációs eszközök, amelyek szándékunk szerint elsősorban a turisztikai szakkiállításokon fognak szerepelni – tette hozzá Erdős Tamás tanácsnok. Az idén Szegeden és Nyíregyházán és Veszprémben vannak szakkiállítások, valamint a Hungexpo területén az Utazás 2007 című nemzetközi, turisztikai szakkiállítás, ahol megjelenünk ezekkel az eszközökkel, amelyek eszközök korszerű, hatékony és szép megjelenést biztosítanak városunknak. Az elmúlt három hét alatt készültek el, és azt gondoljuk, hogy nagyon univerzálisan tudjuk majd hasznosítani, mind turisztikai szakirányban, mind pedig a rendezvényeink keretében. Ennek a háttér rendszernek a megjelenése harmonizál az idei évet végig kísérő kiadványoknak az arculatával, hangulatával, a kettő együtt összeszedett képet mutat a városról és úgy gondolom, hogy velük bátran mehetünk neki a turisztikai évnek.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.03.10./

 
 

Nőnap a Városházán

                       

   A Nemzetközi Nőnap alkalmából a Polgármesteri Hivatal nődolgozóit a Díszteremben köszöntötték a férfi munkatársak. Dr. Hörcsik Richárd polgármester az elismerés és a köszönet hangján szólt a nők munkahelyen és a családjuk körében végzett áldozatos munkájáról…

A Nemzetközi Nőnapon hagyományosan a hölgyeket, nőket köszöntik. Teszi ezt Sárospatak Város Önkormányzata is, mint minden munkahelyen, így itt is, a városháza dolgozóit, intézményünk női munkatársait köszöntjük sok szeretettel – kezdte köszöntőjét dr. Hörcsik Richárd polgármester. Ezen a napon köszöntjük őket, mint munkatársakat, akik áldozatos munkájukkal segítik mindennapjainkat. Ez sokszor nem csak napi nyolc órát jelent számukra, hanem sokkal többet. Köszöntjük őket úgyis, mint édesanyákat, nagymamákat, akik a napi munka mellett családot látnak el. Egyébként mi is egy nagy család vagyunk, úgy érzem, ezért mi is mindig számítunk az önkormányzat női dolgozóira. Ezúton köszöntöm Sárospatak város Önkormányzata nevében a város minden kedves női tagját, legyen az apró gyermek vagy nagymama. Számunkra fontosak a hölgyek, ők ízesítik meg számunkra az életet, teszik azt könnyebbé és szebbé. Megköszönjük mind azt a jót, a szeretetet, amit egész évben ránk, férfiakra pazarolnak. Most legalább van egy nap, amikor egy szerény kis virággal ezt meg tudjuk köszönni.

 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.03.10./

 

 

Elsodorták a kerékpárost

                       

   2007. március 8-án, a délután folyamán személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Sárospatakon, az Attila utca és Kossuth utca kereszteződésében – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados…

Egy Toyota Yaris személygépkocsi közlekedett az Attila úton Kispatak felől a belváros irányába. A Bodrog hídon áthaladva, a Kossuth utcai kereszteződéshez érve, az előtte, vele azonos irányba szabályosan közlekedő elektromos kerékpárost előzni kezdte. Az előzés után úgy tért vissza a forgalmi sávjába, hogy a kerékpárt elsodorta, vagyis a gépkocsi jobb oldalával érintőlegesen ütközött a kerékpárnak. Az ütközés következtében a kerékpáros felborult. A mentők a sátoraljaújhelyi Erzsébet kórházba szállították. Az elsődleges orvosi vélemény szerint szerencsére csak könnyebb, hámhorzsolásos sérülést szenvedett. Az intézkedő rendőr szabálysértési szemlét tartott a baleset helyszínén, a baleseti felelősséget a Rendőrkapitányság vizsgálja.
 


 
 


Törő Gábor
/2007.03.10./

 

 

Csalogatás az iskolába

                       

   Mint tavaly és tavalyelőtt, úgy az idén is elindultak Református Kollégium Általános Iskolájának tanulói a város óvodáiba – balázsolásra - hogy iskolába invitálják a nagycsoportosokat - számolt be a népszokás felelevenítéséről Tímáriné Király Sarolta, a tagintézmény vezetője…

Kicsit elkéstünk az időben, mert nagyon sok beteg gyerek volt az iskolában és az óvodákban egyaránt. Nem lett volna balázsolni kivel és kinek – tette hozzá a vezetőnő. Ez egy olyan hagyomány, amikor a nagycsoportos óvodásoknak kicsit kedvet csinálunk az iskolához . Ennek régen is volt a célja, hogy iskolába hívogatták a gyerekeket. Mi is megpróbálunk nekik az iskolai életből egy kis ízelítőt adni, olyan műsorral készültünk, ami verses, táncos, zenés, így az óvodások is belekóstolnak egy kicsit az iskolai életbe. Nagyon fontosak tartjuk a hagyományok ápolását. Minden régi hagyományt illetve népszokást, próbálunk feleleveníteni és a gyerekekben ezt tudatosítani. Nagyon fontosnak tartják ezt a nevelők is, akikkel közösen törekszünk arra, hogy a régi, szép népszokások és hagyományok ne felejtődjenek el teljesen.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.03.09./

 

 

A matematika és az irodalom

                       

   A matematika és az irodalom kapcsolatáról tartott előadást a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban Veres Miklós irodalmár, MTA díjas irodalomtanár Kisvárdáról…
Az előadást követően elmondta, hogy a matematika és az irodalom, a költészet és matematika kapcsolatáról talán nem erőltetett a mai szerteágazó, darabokra hulló, vagy hullófélben lévő világunkban beszélni. Nyilván nem a még inkább széttöredeztetés szándéka vezet bennünket, amikor egymástól nagyon látszólag távoli területek összekapcsolását akarjuk elvégezni. Ha már az egy kultúrát, egy nyelvet beszélő, egy nemzeti gyökérrel rendelkező, Szent Istváni múltból táplálkozó, mai magyar és magyar annyira divergens, annyira széthúzó és egyet nem értő, akkor próbálkozzunk más olyan tényezők összevonásával, amely megvalósíthatónak tűnik. Távol eső tudományágak ugyan, de tudjuk jól, hogy a filozófiából nő ki szinte minden mai tudomány. Az is nyilvánvaló, hogy az antikvitásban a római számoknak, betűjelölő és mennyiség jelölő szerepük is volt. Nem kell egészen odáig- sőt nem kell az inkák sajátos vippu eszközéig – visszahaladnunk ahhoz, elég talán itt Patakon - különös nyomatékkal ejtve ki a hely szellemét - Balassi Bálint néhány olyan versére hivatkoznunk, ahol a vízszintes olvasat és a szöveg függőleges versfők, verssorok nyitó betűjének függőleges olvasata is valamilyen fogalmat, adatot, nevet, személyt, tényt fedezetet fel a figyelmes szemű olvasóval. Nem áll távol tőlünk a betű hang jelölés, a gondolat nyelvi lejegyzése, és a számokkal való örökbehagyás. Mind a két tartomány gyakorlatilag a jeltudomány körébe tartozik. Fölfedeztetni azt, hogy egy-egy vers alkalomadtán prózai mű formája, miért olyan amilyen. Ráébreszteni önmagunkat arra, hogy amikor pl. Vajda Jánosunk közismert Üstökös című versében „fenséges Niobéja az égboltnak, lobogó gyász, én neked hódolok” sorát látjuk, mondjuk, mondatjuk, megtaníttatjuk tanítványokkal, miért éppen Niobéj a kővé dermedő gyász mitológiai alakja, aki az antik monda szerint - hét fiú és hét lány - 14 gyermekét veszítette el. Egy Vajda János katona költőtől, az önkényuralom idejében íródott versben Niobéjra hivatkozás, alkalomadtán nem lehet véletlen. Az aradi 13 és később - Kazinczy Ferenc fia, Lajos - 14 halottja van, fia van a hazának is. Az ilyen egybeeséseket kikutatni, meglátni, megláttatni, mindenképpen bővíti az irodalmi látásmódunkat. Más aspektusból világítja meg ugyanazt a panorámát. Ahány nézőpont, nyilván annyiféle megvilágítás, színtónus, több szem többet lát – mondják a magyarok. És több szem többet láttat - ez is igaz. Nem egy elvont teoretikus matematizálására kívánok én utalni - ahhoz nem is értek - hanem adatok, számszerűségek, a versbe szőtt matematika sémájával ráébreszteni a két tudomány konvergens, összetartó azonos gyökereire. Amikor 1848 tragédiáját, leverését Vörösmarty megénekli Előszó című versében, vajon véletlen-e, hogy 49 sorból áll a híres tragikus Előszó. Véletlen-e, hogy a Nép nevében 6x8 sor Petőfinél, ami 48 sor. Véletlen-e, hogy a tisztulás az újrakezdés az üdvözlés számán szinte megduplázva szól. Nemzeti Himnuszunk Kölcseynél 8x8 sor. 8 darab 8 soros, 8 oktáva, ahol a szerző Isten oltalmába ajánlja bűnös nemzetét. Vezekel annak vétkeiért, megtisztítani kívánja, vagy a bűn alól felmenteni, vagy legalább mérsékelni az ítéletet számára. Ilyen számok, adatok, tömegével fordulnak elő a magyar és világirodalmi szerzőknél. Ha a forma-tartalom összhangjában akarunk látni, láttatni, ne különítsük el a megjelenés köntösét a tartalomtól, ne legyen ott válaszfal. Vegyük, vétessük észre, hogy mi, miért olyan formátumú, amilyen!


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.03.09./

 

 

Viseletek Szent Erzsébet korában

                       

   2007. március elsején Rádainé Bodnár Katalin, a Református Egyházi Gyűjtemény textil restaurátora tartott előadást „Viselet és kellékek, kiegészítők” címmel a Szent Erzsébet korabeli öltözetekről és szokásokról…

Az előadás része volt annak a sorozatnak, amit A Művelődés Háza a Szent Erzsébet év tiszteletére szervezett. Az előadáson látottak alapján megismerkedhettük a kor női és férfi öltözeteinek stílusjegyeivel, ruházatuk kiegészítőivel. A ruhák története - ahogy napjaink olvasói számára megjelenik - divathóbortokból, bizarr formákból, ismeretlen vagy jól ismert történeti illusztrációkból a róluk leolvasható formák változásaiból tevődnek össze. Arról, hogy milyen anyagból készültek a ruhák, hogy maguk az anyagok miből készültek, sokkal kevesebbet tudunk. Pedig az egyik legrégibbi emberi mesterség termékeiről, a legsokoldalúbb iparról van szó, melynek sokszínűsége, változatossága elkápráztat. A textíliák természetes szálas anyagból épülnek fel, melyek növényi, állati, ásványi eredetűek voltak. A teljesség igénye nélkül: növényi eredetű szálak a len, a kender és a gyapot növény, amiből a pamutot nyerték. Említésre méltó a csalán is, mint rostnövény. Sírok leletei bizonyítják, hogy egykor ebből a növényből is készültek textíliák. Állati eredetű szál a gyapjú, melyet a birka szőréből nyertek, de a kecske, a nyúl és a vadon élő állatok szőrét és bőrét is felhasználták. Az állati eredetű szálakhoz tartozik a hernyóselyem is, melyet a selyemhernyó mirigyváladékából állítottak elő. Az ásványi eredetű szálak főleg a színfonalak, ilyen az arany, az ezüst és más egyéb fémek. Ahhoz, hogy a viseleti darabok ilyen színesek legyenek, színező anyagokra is szükség volt, amit szintén a természet nyújtott. Ez szintén lehetett növényi, állati és ásványi eredetű. A növényi eredetű festék pl. a kék színezék, melyet az Indiából importált indigó növényből nyertek. Használtak csőrenget, festőbuzért, berzsenyfát, sárgafát, kávét, teát és még sok más növényt. Hamuból és gubacsból készültek a színező vagy pácoló anyagok. Az állati eredetű színezőanyag leginkább a vörös színt adta, amit többféle állatból nyertek, pl. a karmazsin tetű, amely mediterrán vidékeken, tölgyfákon élősködött - a nőstény szárított testéből nyerték a színező anyagot. Ásványi eredetű színező anyag a vaspác volt. A szöveteket illetve a szálakat pácolták, trágyalében, trágyában, vizeletben, aludttejben, a fehérítés pedig gyepen történt. Ezeket alkalmazták és használták a XII. – XIII. században.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.03.09./

 

A hely, ahol élünk

                       

   "A hely ahol élünk" előadássorozat városunk történetét mutatja be a kezdetektől 1945-ig. Az elmúlt hét végén Sárospatak 1616 és 1711 közötti szakaszáról dr. Tamás Edit a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának történésze és dr. Dienes Dénes Kollégiumi közigazgató, gyűjteményi igazgató tartott nagyon érdekes előadást…
Célunk, hogy városunk történetét kicsit más perspektívából ismertessük meg az érdeklődőkkel. Az előadássorozat segítségével képet kaphatunk Sárospatak épületeinek, településszerkezetének változásairól, lakosainak életéről és a nagyjaink szerepéről a város életében. Az egyszerűbb és könnyebb tájékozódás érdekében kb. 100 éves időszakra bontottuk egy-egy előadás terjedelmét.


 
 /2007.03.08./

 

 
 

Zenebazár

                       

   Megalakulásának 10. évfordulója alkalmából gyerekeknek adott koncertet a Pom-Pom Família A Művelődés Házában – tudtuk meg Kurucz Tamás népművelőtől…
A Pom-Pom Família Zenebazár című, 50 perces műsora az elmúlt 10 év legsikeresebb dalait a tartalmazza. Újdonság, hogy a műsorban, a közönség sorai közül kiválasztott gyerekek folyamatosan szerepelnek a színpadon.


 
 /2007.03.08./

 

 

Nőnapi ünnepség az MSZP szervezésében

                       

   A Művelődés Háza színháztermében a szocialista párt által szervezett ünnepségen köszöntötték a Nőnap alkalmából ideérkezett hölgyeket. A vendégeket Vécsi István országgyűlési képviselő és dr. Muha Miklós köszöntötte, majd a piros szegfűk átadása után az Alapfokú Táncművészeti iskola tanulói adtak színes műsort…
 
  Hutkainé Novák Márta elmondta, hogy rendszerváltás óta ez a 17. Nőnap, amit a szocialista párt szervezett. A rendszerváltáskor kezdték elfelejteni a nőnapot, a nőket, de azóta már munkahelyeken és a kollektíváknál is, egyre több helyen, ismét megünneplik. Mi ilyenkor kedveskedünk a város nőtagjainak, a kortól, hovatartozástól függetlenül. Sok szeretettel köszöntjük őket egy színes műsorral, egy szál virággal és egy szerény vendéglátással. Ez nagyon jó alkalom arra, hogy beszéljünk a női dolgokról, annak szépségeiről és nehézségeiről. Azt gondoljuk, hogy ezen a napon a férfiaknak és egyáltalán a társadalomnak, egy nagyobb odafigyelése a nőkre aktuális.
 

  A Nőnapot, mint ünnepet az amerikai varrónők kényszerítették ki az akkori szocialista párt közreműködésével – fejtette ki Barna László. Ez egy szocialista hagyomány tulajdonképpen, ami azt bizonyítja, hogy a szocialista párt már a múlt században a férfiakkal egyenrangúként kezelte a nőket. A rendszerváltás óta a Magyar Szocialista Párt a nőnapot rendszeresen megünnepli. Ilyenkor nagy szeretettel hívunk meg minden nőt, akit úgy érzünk, hogy nők, anyák, nagymamák, feleségek. Szükség van nem csak erre a napra, hanem sokkal több napra is szükség lenne ahhoz, hogy kicsit jobban érezzék magukat, kicsit boldogabbak legyenek. Mi, a szocialista párt férfi tagjai ilyenkor felvállaljuk köszöntésüket egy műsorral, majd megvendégelésüket uzsonnával, hogy emlékezetesebbé tegyük számukra ezt a napot.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.03.08./

 

 

Nőnapot köszöntöttek a kisrefisek

                       

   A Sárospataki Református Kollégium Általános iskolájának tanulói már híressé válnak figyelmességükről - többször láttuk őket műsort adni az Idősek Otthonában is - ezúttal iskolájuk Gazdasági Hivatalában találkoztunk velük, amint piros szegfűvel a kezükben a nő dolgozókat köszöntötték.

 
 

További fotók >>>

/2007.03.08./

 

 

Emlékmérkőzéssel búcsúznak Kerchner Zoltántól

                       

   A Sárospataki Torna Club Kézilabda Szakosztálya és minden sportot szerető sárospataki lakos nevében szeretnénk méltó körülmények közepette búcsút venni egy nagyszerű sportembertől, KERCHNER ZOLTÁN – tól, akinek a tiszteletére, rá emlékezve március 11-én egy emlékmérkőzést bonyolítunk le – küldte tudósítását Papp József szakosztályvezető…

Tragikus körülmények között elhunyt Kerchner Zoltán, a Sárospataki Torna Club (STC) elnöke. Kiváló személyiség volt, aki elsősorban nem munkának érezte a vállalt feladatát, hanem élete részének. Ha azt írom; sokat tett Sárospatakért, nem mondtam semmit. Tett erején felül, odaadóan, felelősségteljesen és szívből!

2007. március 11-én vasárnap 18 órától Sárospatak NB II-es kézilabdacsapata az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában mérkőzik Gyöngyössolymos ellen. Csapatunk, Számára ajánlja fel a mérkőzést. Mi így szeretnénk méltó emléket állítani Kerchner Zoltánnak.
Kérem jöjjön el mindenki, aki csak tud, hogy emlékére töltsük meg a tornacsarnokot!


 
 A Sárospataki Torna Club Kézilabda Szakosztálya
/2007.03.07./

 

 

Dr. Hörcsik Richárd felszólalása Rómában

                       

   Dr. Hörcsik Richárd felszólalt az olasz Parlamentben megrendezésre kerülő Euro Mediterrán Parlamenti Közgyűlés (EMPK) Kulturális Bizottsága ülésén, Rómában 2007. február 26-án.
Az országgyűlési képviselő a migráció témájában fejtette ki a magyar álláspontot. Felhívta mind az Unió, mind az érintett afrikai államok figyelmét arra a tényre, hogy Magyarország ugyan nem határos a Földközi-tengerrel, mégis érdekelt a migráció és főleg az illegális migráció által keltett problémák megoldásában. Ugyanis Magyarország az un. dél-keleti és keleti migrációs útvonal metszéspontjában fekszik. Ez bizony többlet terhet jelent hazánk számára. Éppen ezért érdekelve vagyunk abban, hogy az un. kelet-mediterrán migrációs útvonalat fokozottabban ellenőrizzék. Különösen az illegális bevándorlás visszaszorítása közös érdekünk.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.03.07./

 

 

Mester és mesterség – Heitzmann Károly cukrász

                       

   A Mester és Mesterség kiállítás-sorozat cukrászati kiállítása nyitotta meg a Női Hétvégét, amelyen Heitzmann Károllyal és termékeivel ismerkedhettek meg az édességek kedvelői…

Évek óta szerették volna már, hogy A Művelődés Házában létrejöjjön ez a kiállítás – mondta el Csatlósné Komármi Katalin igazgatónő - de a cukrászda tulajdonosai nagyon szerények voltak. A pályaválasztás nem volt kérdés - meséli Heitzman Károly vállalkozó. Mint falusi gyereknek megtetszett a közelükben lévő cukrászda munkája, így ő is ezen a pályán indult el. 1977-ben a fiatal cukrászok versenyének I. helyezettje lett, 1980-ban Kisipari oklevelet szerzett. 23 éven át az ÁFÉSZ különböző egységeiben végezte munkáját töretlen elhivatottsággal. 1984-ben gondolt egy merészet és önálló vállalkozásba kezdett. A család számára ezek nem voltak könnyű évek. 2003-ban megnyílt a Táncsics utcai üzlet, ahol a vállalkozás 20 éves évfordulóját ünnepelte a család, a barátok és a szakemberek 2004-ben. A Magyar Gasztronómiai Szövetség 2005-ben Mestercukrász címmel tüntette ki Heitzmann Károlyt. Üzletükkel nap, mint nap jelen vannak a sárospataki családok életében. A gyerekek, szülők, nagyszülők születés és névnapi ünnepségeinek állandó résztvevői ők a finomságaikkal.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.03.07./

 

 

Konferencia szőlészeknek, borászoknak

                       

   Sárospatakon hagyományosan, minden évben konferenciát szervez szőlészeknek és borászoknak a Tokai Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a BSF Hungária. Jarecsni Jánost, a hegyközségi tanács titkárát az idei, 2007. március 1-én megrendezett konferencia témáiról kérdeztük…

A konferencia fő témája a szőlő szerkezetátalakítási támogatása. Ez azért emelkedik ki, mert most differenciálva van, nagyobb hangsúlyt kap a szőlők áttelepítésére, a fajtaváltása, és a támberendezés korszerűsítése. A fajtaváltás azt jelenti, hogy az ideiglenesen engedélyezett szőlőfajták közül - pl. szürkebarát, tramini - az ajánlott szőlőfajtákra lehet váltani, pl. furmint. hárslevelű, muskotály, zéta, vagy kövérszőlő.
Nagyon enyhe volt a telünk, nagyon sok kórokozó áttelelt és remélhetően a gazdák fognak kapni a növényvédelemben jártas cégtől egy olyan tájékoztatót, hogy sikeresen tuják majd évközbe megvédeni a termésüket, hogy ősszel egy jó minőségű, és főleg egészséges szőlőt tudnak majd a gazdák betakarítani.
 
  Marczinkó Ferenc, a Tokaj Kereskedőház főborásza előadásának tartalmát a következőkben foglalta össze…
Fogom tájékoztatni a jelenlévőket az elmúlt időszak néhány változásáról, hogy hogyan változott a szőlőterület a borvidéken és hogyan változott a borkészlet. Az utóbbi fogyóban van, aminek azért van jelentősége, mert ebben az évben is fogják keresni a szőlőt, tehát nem kell attól félni a szőlőtermelőknek, hogy nem fogják tudni eladni a termésüket. Várható néhány módosítás a hegyközségi törvényben. Ennek a legfontosabb eleme, hogy változik a legkisebb szőlőterület nagysága, amivel tagnak lehet lenni. Azon kívül változik az alapítandó hegyközség nagyságrendje, 500 hektár lesz az ajánlás. Ettől eltérőt a hegyközségi tanácsok engedélyezhetnek. A kisebb, szomszédos hegyközségeknek ezért egyesülniük kell. Ennek értelmében fel kell oldani azt a gátat, hogy egy hegyközségi tag csak egy hegyközségben lehet tisztségviselő. A járulékfizetést is szeretnénk egységesíteni, az egész országban. Lenne egy alapjárulék, és az egyéb járulékokat is jó lenne egységesíteni, mert pillanatnyilag elég széles a skála, hogy minek alapján vetnek ki a hegyközségek járulékokat. Tervezünk egy változást a borvidéki rendtartásban, ami az aszúbor készítésének a szabályozását jelentené, valamint a borkülönlegességek egymás közötti házasításának szabályozását. Fogok még szólni egy érdekes eseményről, hogy Kínában is le akarták védeni a Tokaji nevet, de sikerült ezt megakadályozni.


 
 Cziczer Katalin
/2007.03.07./

 

 

Zsoltáros anyanyelv – Dinnyés József előadása

                       

   „Nagyon szeretném a magyar költészet elmúlt ötszáz évéből idézni azokat a verseket, amelyek megráztak és kifejezőkészségem erősítették, szókincsem gyarapították” – írta Dinnyés József és az ART ÉRT Alapítvánnyal közös rendezvénysorozata bevezetőjében. A sorozat 7. részének előadása március 13-án a szokottnál egy órával korábban – 17 órakor kezdődik – de a program változatlan marad…
Zsoltáros anyanyelv
Egyedüli segítség a szépen szóló nyelv

A zsoltáros vers költészetünk legtisztább formanyelve. A gondolat versformává fejlődött és évezredek tapasztalatait közvetítette, a költői nyelv metaforáival segítette a cselekvő embert. Tanítva irányít a jobb élet felé. Szellemi és fizikai önvédelemre serkent.
A magyar nép énekvilágától nem idegen a bensőséges hang. Tartalmuk fohásszá emelkedett, védelmet adott templomon kívül, templom nélkül is. A Szenci Molnár Albert zsoltárait szeretném Isten dicsőségére elénekelni.

Akikről szó lesz és akiknek verseit hallhatjuk: Huszár Gál, Sylvester János, Szkárosi Horváth András, Gálszécsi István, Dévai Bíró Mátyás, Bogáti Fazakas Miklós, Misztótfalusi Kis Miklós, Sztáray Mihály, Kecskeméti Vég Mihály, Szenci Molnár Albert.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


 
 


ART ÉRT Alapítvány
/2007.03.06./

 

 

A gombafajokkal ismerkedtek

                   

                           

  A Zempléni Gombász Egyesület által szervezett alapfokú gombaismereti tanfolyam 2006. márciusában indult. A tanfolyamra jelentkezők a természetet és a gombákat egyaránt kedvelik, de szerették volna még jobban megismerni az élővilág ezen "különös" csoportját - tájékoztatta az olvasókat Soltész Róbert, az egyesület tagja. A tanfolyam során terepgyakorlatokon és egyéb, különböző rendezvényeken (vadétel-főző verseny, gombász-találkozók,
gombakiállítás) is részt vehettek, amelyekről a honlapon is hírt adtak. Az egyéves tanulás után, idén február 28-án került sor a megmérettetésre. A vizsga két részből állt. Az elsőben fagyasztva szárított (liofilizált) gombákat kellett felismerni és azokat 3 csoportra (ehető, mérgező és fogyasztásra nem ajánlott) szétválogatni. A mérgező fajokról azt is tudni kellett, milyen típusú mérgezést okoznak, és mi a teendő esetleges elfogyasztásuk után. Az ehető nagygombákról árusíthatóságukkal kapcsolatban is kaptak kérdéseket a vizsgázók. A második részben számítógép segítségével bemutatott, digitális képek alapján kellett beazonosítani a gombafajokat. Emellett számot kellett adnia a hallgatóknak sejttani, alaktani és élettani ismereteikről is. A nyolc személy közül, akik vállalták a megmérettetést, hatnak sikerült a szintet teljesíteni. A vizsgáztatók a tanfolyam anyagaként használt, Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat c. könyv két szerzője, Dr. Vasas Gizella és Dr. Locsmándi Csaba voltak. A sikeresen megmérettetett hallgatóknak is ők adták át a tanúsítványokat. A tanfolyam többi tagja Mihályi Attilától, az egyesület elnökétől, és Egri Károlytól,a foglalkozások vezetőjétől vehette át a részvételt igazoló dokumentumot. Ezután került sor az egyesület rendes, első félévi közgyűlésére, ahol a tagok elfogadták a tavalyi működésről szóló beszámolókat, valamint a 2007-re tervezett programot. Többek között tiltakozásukat fejezték ki az aranyosi-völgyi, "szivattyús energiatározó" tervezett építése ellen. Ez véleményük szerint nemcsak a környék gombaflórájában okozna jóvátehetetlen károkat, hanem az egész Zempléni-hegység élővilágát is veszélyeztetné, tönkretéve a helyi idegenforgalmat, csorbítva az itteni emberek jogát a természetben történő kikapcsolódáshoz, pihenéshez.


 
 /2007.03.06./

 

 

Elhunyt Kerchner Zoltán

                       

  Megdöbbenve értesültünk róla, hogy Kerchner Zoltán, városunk fiatal polgármesterjelöltje, a Sárospataki Torna Club elnöke, autóbalesetben életét vesztette. A tragikus esemény 2007. március 5-én a késődélutáni órákban, a rajkai autópálya-szakaszon történt. Az Önkormányzat megrendülését, gyászát, a családdal való mély együttérzését a Polgármesteri Hivatal épületére kitett fekete zászlóval jelezte.         

 
 

Törő Gábor
/2007.03.06./
 

 

Az olvasókör éves munkáját értékelték

                       

   Közel másfél éves múltra tekint vissza az Irodalmi Olvasókör, ami spontán kezdeményezésként született meg a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár kebelében – nyilatkozta Dobai Béla, nyugalmazott gimnáziumi tanár, az olvasókör elnöke…

Akik rendszeres könyvtárlátogatók, azok körében történt egy kis igényfelmérés, hogy mit szólnának egy ilyen társadalmi szervezet megalakulásához. Sokan igen nagy tetszéssel fogadták, újszerű ötletnek ítélték meg. Kellemesen lepett meg, hogy az első rendezvényünkön – melyet alakuló ülésnek is nevezhetünk – 35-40 fő jelent meg. Ez bátorítást adott a további rendezvények szervezéséhez. Bátorítást adott ahhoz is, hogy végig gondoljuk, mire terjedjen ki az olvasókör munkája, és kiknek a közreműködésére számítson. Arra is gondolni kellett, hogy minden szervezetnek - bármennyire önzetlen alapon működik is - bizonyos anyagi keretekre szüksége van a működéshez. A kezdet kezdetén nem szedtek tagdíjat, ezért elsősorban - de nem kizárólag - helybeli előadókra támaszkodtunk, akik tiszteletdíj nélkül is nagyon színvonalasan közreműködtek a rendezvényeinken. Aztán a pénzügyi lehetőségeink nem nagyon bővültek, de különböző átcsoportosításokkal el lehetett érni, hogy évente két - három távolabbról jött, nagynevű előadót is meghívjunk, írókat, írónőket, előadóművészeket is. Ezen a vonalon mentünk tovább akkor, amikor a szóbeli előadásokat kibővítettük a határon túl ívelő kapcsolatoknak a megteremtésével. Ennek a keretébe tartozott a kassai Thália Színház meglátogatása. Nem csak egyszeri alkalommal, hanem évente kétszer-háromszor, rendszeresen a megalakulásunk óta. Örömmel állapítottuk meg, hogy az idegen nyelvi környezetben a kassai Thália Színház művészei, magyar nyelven, átélt produkciókat tudtak nyújtani. Senki nem bánta meg azt a kb. egy órás busz utat, ami Sárospataktól Kassáig vezet. Ha látott valaki esetleg világhírű művészeket az egy dolog, de ha látott művészeket, akik tényleg átélték a szerepüket, valóban tudtak nevetni, valóban tudtak sírni, és valóban tudtak kifejezően énekelni, akkor ezt itt megkapták tőlük. Remélem ez a gyakorlat az éven is folytatódni fog, hiszen a lelkesedés a kör tagjaiban továbbra is megvan. A könyvtár igazgatónője, Halász Magdolna, aki végeredményben a házigazdája is a rendezvényeknek, ugyan csak lelkes támogatója ennek a mozgalomnak. Természetesen ami rajtam múlik, mindent megteszek én is, nem beszélve az alelnökről, Gáll Józsefről és külön ki kell emelni a könyvtár segítőkész munkatársait is, akik részéről szintén megkapunk minden támogatást.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.03.05./

 

Népzenei CD-felvétel a Végardói Tájházban

                       

   Egy hiánypótló kiadvány elkészítésében veszünk részt, amit itt a Végardói Tájházban veszünk fel. Úgy gondoltuk a Szeredás Együttessel, hogy betársulunk A Művelődés Háza népművelőinek munkájába, mivel szívügyüknek érezzük a Hegyköz népzenei anyagának feldolgozását – számol be a munkáról Kálmán Péter, a Szeredás Együttes művészeti vezetője…
  Az anyag összegyűjtése hónapokba került, hiszen mind a kottaanyagot, mind a hangzó felvételeket, aprólékos munkával gyűjtöttük össze. Ezek közül a legértékesebb darabokat dolgozzuk most fel. Két részből áll össze a lemez anyaga, hagyományőrzők működnek közre rajta, illetve a Szeredás Együttes és fiatal népzenészek dalai lesznek a lemezen. Egy hegyközi lakodalmast szeretnének a CD-n megjeleníteni, amelyen vőfély szövegek, kontyoló nóták, karikázó, tehát a Hegyköz jellegzetes dallam- és érzelemvilága jelenik majd meg. Nagyon fontosnak érezzük a hagyomány ápolását, már elkészült egy lemezünk, amely a Hajdúság zenei kincsét dolgozta fel - szintén egy hiánypótoló kiadvány volt. Az idős adatközlőket mindenképpen meg kell örökíteni lemezen, őket fotókon is megőrizzük. Nagyon fontos, hogy ez a magyar kincs, amely kiveszendőben van, mindenképpen meg legyen örökítve, hogy az utódok is meghallgathassák. Mindenkinek ajánljuk majd a CD-t, amivel a világ elé is kiléphetünk. Minden nép nagyon büszke arra, hogy milyen hagyományai vannak, milyen hagyományai maradtak meg. Mi, magyarok különösen büszkék lehetünk arra, hogy ilyen sok gyönyörű népi hagyományunk maradt.

  Magáról a Szeredás Együttesről Pete Lászlót, az együttes egyik vezetőjét kérdeztük…
Debreceniek vagyunk és a magyar népzenével foglalkozunk. Nagyon fontosnak érezzük, hogy a fiataloknak átadjuk a - lassan már feledésbe merülő - hagyományokat. A Bodrog Néptáncegyüttes kísérőzenekara vagyunk már lassan 20 éve, nagyon sokat jártunk a Hegyközben és a Bodrogközben. A Művelődés Háza felkérésére közösen készítünk most egy albumot. A zenekar létszáma 4-től 12 főig változik, a magyar népzenén kívül romantikus népszokások előadásával foglalkozunk. Az országot járjuk, nagyon sok fellépésünk van, közel 200 egy évben.

 
  Darmos István, A Művelődés Háza népművelője elmondta, hogy a lemez ötlete tőlünk indult, amire pályázat útján sikerült forrást szerezniük a Nemzeti Kulturális Alapprogram segítségével. A lemez kiadója A Művelődés Háza, és nagyon örülnek, hogy közreműködőként sikerült megnyerniük a Szeredás Együttest, akik a hagyományőrzés elkötelezett hívei. Velük és a kollégáival nagyon sokat dolgoztak azért, hogy ezt meg tudják valósítani. 
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.03.05./

 

Idegen nyelvi könyvtár Sárospatakon

                       

   Gyűjteményünk a német nyelvet tanulók és a nyelvtanárok számára egyaránt hasznos könyvtári hátteret biztosít- nyilatkozta Téglás Zsolt, a Hansa Nyelviskola vezetője.

 2007-ben a nyelvoktatás, fordítás és nyelvvizsgáztatás mellett könyvtári kölcsönzéssel is bővültek a nyelviskola szolgáltatásai. A nyelvvizsgákra felkészítő anyagok mellett megtalálhatók itt olyan szépirodalmi alkotások, video – és hangkazetták is, amelyek élményszerű tanulást tesznek lehetővé a nyelvtudás különböző szintjein álló tanulóknak a kezdőtől a haladóig. A könyvtár kiinduló tájékoztatást ad továbbá a nyelvészet, országismeret, kereskedelem valamint az idegenforgalom területén is.
A Hanse Bibliothek szeretettel várja a német nyelv és kultúra iránt érdeklődőket minden hétfőn 13:45-14:30 és pénteken 15:15-16:00 között.


 
 

További fotók >>>

/2007.03.05./
 

 
 

Újra ETNOFÓNIA Sárospatakon!

                       

   Kis kihagyás után kihagyhatatlan koncerttel jelentkezik újra az ETNOFÓNIA! A környéken ritkán koncertező, a worldmusic műfajában világsztárnak számító Nikola Parov a kiváló énekesnővel Herczku Ágnessel koncertezik Sárospatakon, A Művelődés Házában március 13-án 19 órától. Az őszel jelent meg Herczku Ágnes és Nikola Parov új, közös albuma, Volt nékem szeretőm... címmel. Ennak a lemeznek az anyagát mutatják be Sárospatakon.

Nikola Parov zeneszerző, muzsikus és producer világszerte elismert képviselője a world-music stílusnak, mely több nemzet népzenei sajátosságait ötvözi magában. A bolgár származású zenész, aki a világhírű Riverdance formáció hangszeres szólistájaként vált ismertté, minden alkalommal sikeres kísérletet tesz arra, hogy újabb és újabb formában dolgozza egybe a különböző népek zenéit.

A Riverdance turnéval körbejárta az egész világot, és kifinomult zenei érzékenységének köszönhetően minden helyszínről magával hozott valamit az adott nép muzsikájának hangzásvilágából. Itthon a nagy sikerű Naplegenda előadás zeneszerzőjeként mutatta meg nekünk egyedülálló muzikalitását, ahol egy csodálatos eredettörténetet vitt színpadra. Most pedig az emberiség egyik legősibb és legcsodálatosabb érzésének a bemutatása inspirálta. Az album témája a szerelem, melyet Herczku Ágnes (a Fonó együttes énekese, és a 2004-es év legjobb, a Magyar Rádió eMeRTon-díjával jutalmazott folklór-énekese) varázslatos hangja juttat el a hallgatóhoz. Parov zenéje mindazok lelkét megérinti, akik már átélték a dalokban leírt érzéseket, és azok helyett is szól, akik megélik a szerelmet, de nem képesek szavakkal kifejezni azt.
Ezen a lemezen a zenész a magyar, az ír és gyökereihez hűen a bolgár népzene hangzásvilágának egy egzotikus keverékét szólaltatja meg. A népdalok előadásmódjának egyszerű, őszinte, letisztult hangzása egységes egésszé kovácsolódik a különböző nemzetek hangszereinek: a gadulkának, a kavalnak, a mandolinnak, a görög buzukinak, az ír buzukinak, a gaidának a kíséretével, melyeket az albumon közreműködő Megyaszay István (basszus), Födő Sándor (ütőhangszerek) és Pál István (hegedű) játéka egészít ki. Szalóki Ágnes, akinek énekhangját a Naplegenda korongon is hallhattuk, vokalistaként énekel a lemezen.
Az album az igényes zene kedvelőinek valóságos multikulturális meglepetésként szolgálhat.
Parov világán keresztül világossá válhat, hogy bármennyire is különbözőek a nemzetiségek és azok hagyományai, bizonyos dolgokat ugyanúgy élünk meg, legyen szó szerelemről, féltékenységről, bánatról, és nincs annál csodálatosabb, mikor ez a zenében is kifejezésre kerül. A közös érzéseinket egy "közös zene" által szólaltatja meg. Így lesz az ő zenéje mindannyiunk zenéje.


 
 


/2007.03.05./

 

DSárospataki TC U-13-as és U-17-es csapatai a megyei döntőben

                       

   A Sárospataki TC tizenhárom és tizenhét éveseiből álló csapatai, Borosi Teremlabdarúgó Torna, megyei elődöntőjén vettek részt, a sátoraljaújhelyi sportcsarnokban - nyilatkozta Belicza János edző. A napokban megrendezett eseményt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Labdarúgó Szövetség írta ki, a felnőtt csapatok mintájára. Tehát a tét, itt is a megyei döntőbe való jutás volt. A viadalon NBIII-as és megyei I-es utánpótlás teamek indulhattak. A patakiak ellenfelei mindkét napon, a Tolcsva, Bodroghalom, Sátoraljaújhely és Pálháza együttesei voltak. Az első játéknapon az U- 13-as csapatok léptek pályára. A kék-piros alakulat nagyon meggyőző játékkal, 16:0-s gólkülönbséggel jutott tovább. Punyi Gyula tanítványait egyedül a pálházai csapat tudta megszorítani, de ellenük is 2:0-ra nyertek a fiatalok. Az „öregebbeknél” keményebb csaták zajlottak. A Sárospataki TC U-17- es csapata 3 győzelemmel és egy vereséggel zárta a tornát. Az óriási küzdelmet hozó csoporttalálkozó és a nap mérkőzését, a pataki és az újhelyi fiatalok játszották, amely végül 2:0-s sikerrel zárult, Belicza János focistái javára. Így Ők is kvalifikálták magukat a BAZ Megyei Döntőbe, és bekerültek a megye legjobb 6 csapata közé. Összességében jól szolgálta ez a teremtorna a két alakulat felkészülését, az edzők szerint a gyerekek nagyon élvezték a kupát, és nagy lelkesedéssel várják a március 17-ei Döntőt. Mivel a nagypályás bajnokság csak áprilisban kezdődik, ezért pont beleillik a programba még egy felkészülési megmérettetés, az csak hab a tortán, hogy ez pont a Borosi Teremlabdarúgó Torna Döntője lesz!
A küzdelem sorozaton résztvevő gyerekek:
U-13: Iván Viktor, Frikker Tamás, Takács Tamás, Bartha Attila, Bartha Ádám, Szabó Péter Márk, Tóth Levente, Fodor Tibor, Bartkó Attila, Horváth Zoltán, Szebényi Ádám Proszka László, Sohajda Tamás.
U-17: Tóth Ádám I, Durst Ádám, Vitányi Balázs, Tóth Ádám II, Tóth Dávid, Hoffmann Gábor, Lovász József, Kovács Tamás I, Kovács Tamás II, Tarjányi Péter, Demkovics Gábor, Leitner Lóránt, Köteles Csaba, Porubszki Zsolt, Mlincsek Norbert, Kőrössy Dániel.


 
 

/2007.03.05./

 

Döntöttek az ünnepi szónok személyéről

                       

   2007. március 2-án rendkívüli testületi ülést tartott a képviselőtestület, melynek egy témája volt, a március 15-i ünnepség szónokának a felkéréséről szóló előterjesztés - nyilatkozta Hajdu Imre tanácsnok…
 
  Eddig is a képviselő-testület határozott arról, hogy kit kérjen fel szónoknak különféle nemzeti ünnepeinken, március 15-én, augusztus 20-án, és október 23-án. Ezt a kérdést a Szervezeti és Működési Szabályzat nem szabályozza, így most is a szokások alapján döntöttek, szóbelei előterjesztés alapján, egyhangú szavazattal elfogadták, hogy dr. Dienes Dénes professzor urat kérik fel szónoknak, a március 15-i ünnepi beszéd megtartására.


 
 

Cziczer Katalin
/2007.03.05./

 
 

Professzionális informatikai képzés a versenyben maradásért

                       

      Az informatika rohamos fejlődése szükségessé teszi, hogy a szoftverfejlesztés területén dolgozó szakemberek is folyamatosan fejlesszék, aktualizálják tudásukat, hiszen e nélkül, a pár évvel korábban szerzett képesítés - akár diploma is - sokat veszíthet értékéből. Ezért is számolunk be örömmel arról, hogy egy, a  magyar állam Európai Szociális Alap által támogatott, a versenyben maradást célul kitűző projekt éppen Sárospatakon valósult meg. Ennek a részleleteiről Mátyás Györgyöt, a Mátyás Concept Kft. ügyvezető igazgatóját, a projekt felelősét kérdeztük...
 
A projektet magyar állam Európai Szociális Alap támogatta, a lebonyolítását pedig az ESZA Europai Szociális Alap Nemzeti Programirányítói Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht. végezte - kezdte ismertetőjét a cégvezető. A projekt elsődleges célja az volt, hogy résztvevői piacképes ismeretek birtokába kerüljenek, valamint, hogy cégünk munkavállalói készsége növekedjen az informatikai adatbázis kezelő programok fejlesztési ismeretének elterjesztése által.

A további célok között szerepelt a meglévő tudásszint emelése, különös tekintettel a vállalat irányítási eszközök és rendszerek egyedi igény szerinti, felhasználóbarát fejleszthetőségének javítása. Programozási ismereteken belül a következő piacképes tudásanyag elsajátítása: szerver programozás (SQL, PL\SQL modulok), adatbáziskezelőkkel kapcsolatos teendők elsajátítása (database administrating, Backup&recovery, Tuning modulok) valamint a kliens programozás (Java modul), ami az Interneten keresztül működő szoftverek alapját képezi.
 
Tanfolyam keretében cégünk, a Mátyás Concept Kft. munkatársai modulonként 40 órában elsajátították a fenti modulokhoz szükséges ismereteket. A projekt elérte célját. A partnercégeink számra, ha informatikai alkalmazásokat akarnak kifejleszteni, akkor már a piacvezető Oracle-Java alkalmazásfejlesztést, migrációt tudjuk felajánlani.

A projekt résztvevői, akár a Mátyás Concept Kft., akár más cég dolgozójaként, vállalkozójaként már a Oracle-Java technológia ismerői.
Ez az előremutató technológia keresett a piacon. A projekt résztvevőihez tartozó partnerek jövőbeli informatikai fejlesztésekor várhatók, hogy az általunk megismert Oracle-Java technológiát fogják választani.

A projekt által megszerzett tudás, technológia és az ebből keletkezett produktum (számítógépes alkalmazások) az információs társadalom követelményeit közvetlenül segítik elő. A projekt eredményeként előremutató, korszerű, emberközpontú számítógépes alkalmazások fejleszthetők.

A Jáva alkalmazás pl. az Internetet felhasználók számára adhat korszerű felhasználói felületet. A piacvezető Oracle adatbázis-kezelő pedig az Internet egyik szerverén szolgáltathat információkat az adott alkalmazás használóinak.


 
 Törő Gábor
/2007.03.05./
 

 

Két napon át tárgyalt a külpolitikai kabinet

                       

   A FIDESZ Polgári Szövetség külügyi és európai kabinetje tárgyalt két napon át Zemplénben, a sátoraljaújhelyi Hunor szállóban. Amint a záró sajtótájékoztatón kiderült, fontos kérdéseket érintettek és egyértelmű állásfoglalásokat, észrevételeket tettek. Pelczné dr. Gáll Ildikó, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alelnöke többek között a jelenlegi pályázati rendszer problémáira hívta fel a figyelmet….
 
  Magyarország előtt az elkövetkezendő hét évben soha vissza nem térő lehetőség van, ami egy nyolcezer milliárdos fejlesztési forrásról. Ezt le is osztották Magyarország lakosságára, 800 ezer forintos elvárást támaszthat mindenki és érezze is úgy, hogy jár neki ez a fejlesztési lehetőség. Egyetlen egy feladat van, jól előkészíteni, majd a jó cél érdekében minél többen, kedvező pozícióból rajtvonalhoz állva részesülni ebből a lehetőségből. Egyetlen egy probléma van, hogy a kormány bármennyire is igyekszik, erre a munkára szakmailag nincs felkészülve. Látszik ez abból is, hogy nem tudtak kiírni pályázatokat, bár nagyon ígérték január elsejétől – csak társadalmi egyeztetés következett. Majd aztán kiírtak a 8 meghirdetette pályázatból 5-öt, de azok sem voltak zökkenőmentesek…
A kormány nem veszi komolyan a hazai vállalkozásokat. Nem látja azt az áldatlan helyzetet és azt a bizonytalanságot, amit a kormányzati munkájával pontosan ő idézett elő. Olyan adóterhek mellett nyögnek a vállalkozások, hogy azt a lehetőséget, amit az Európai Unió felkínál, nem tudják igénybe venni, az lehetőség marad és nem lesz belőle pályázati forrás. Ettől a mi vállalkozásaink nem fognak fejlődni! Látjuk, hogy a kormány itt zsákutcába ért, de komolyan véve, hogy ez a 8.000 milliárd ott áll és arra vár, hogy a vállalkozások, az önkormányzatok startoljanak, úgy gondoljuk, hogy segítenünk kell a kormánynak. Ha nem tud elkészíteni szakmai anyagokat, akkor a mi kötelességünk ellenzékként is az, hogy a vállalkozásokat és önkormányzatokat helyzetbe hozzuk, és támogassuk. Az önkormányzati választások után Magyarország térképe kicsit átrajzolódott. Ezek az önkormányzatok szintén forráshiányosak. Ezért úgy gondoljuk, hogy összefogással, kihasználva a kistérség, a régió lehetőségeit, mi kínálunk olyan projekteket, olyan pályázati lehetőségeket, amelyekre startolhatnak a vállalkozások. Ezt nyújtjuk a regionális fejlesztési tanácsok számára, kérjük a támogatásokat, majd utána a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatását is kérjük ehhez. Ez nyílván egy alulról jövő kezdeményezés, ami egyezik az EU alapelveivel, a decentralizáció szerint, és minden olyan segítséget meg kívánunk adni még ellenzékben is, ami szolgálja a magyar gazdaság és azon keresztül annak szereplői, az önkormányzatok és a vállalkozások és tulajdonképpen mindannyiunk az érdekét.

  Németh Zsolt a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség külügyi kabinetjének vezetője, tájékoztatójából a határon túli magyarokért való aggódás és felelősségérzet csengett ki:
Nagyon örültünk annak, hogy ilyen kedves fogadtatásban részesültünk, hogy mind Sárospatak, mind pedig Sátoraljaújhely polgármestere és képviselő testülete fontosnak tartotta, hogy a FIDESZ külügyi kabinetével találkozzon. Megcsodálhattuk a régi Megyeházát, a pincéjüket, és nagyon jól éreztük magunkat. Ezek a feltételek hozzájárultak ahhoz, hogy egy olyan eszmecserét tudott folytatni a kabinet, ami a napi politikának a körülményei közepette, de abból kicsit kiemelkedve kicsit nagyobb rálátással tudta kialakítani koncepcióját. Most, az itt töltött idő alatt döntöttük el, hogy megalkotjuk a saját külkapcsolati stratégiakoncepció változatunkat. Úgy látjuk, hogy nagyon nagy a baj. A határon túli magyarok fogynak és nem csak fogynak, hanem elvándorolnak, beolvadnak, megosztottak, és Magyarország már nagyon nagy részben elveszítette a határon túli magyarok szemében a tekintélyét. Magyarország ennek a tekintélyvesztésnek önmaga is oka, hiszen a 2004. december 5-i népszavazás és az azt követő kormányzati magatartás arról szólt, hogy a határon túli magyarokat fel lehet rövid távú, pártpolitikai célok érdekében áldozni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy egy alapvető változás következzen be. A határon túli magyarokról higgyük el, hogy nem elvesznek, hanem hozzáadnak Magyarország erejéhez. Egy ilyen, nemzetben való gondolkodásra van szükség egy új kormány és egy új nemzetpolitika keretei között.

 
Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Sárospatak város polgármestere az ülés fő témáinak összefoglalása mellett a regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozta:
Minden évben két alkalommal van a külügyi kabinetnek kihelyezett ülése, ahol az aktuális kérdéseket átbeszélik. Ez azért fontos, mert a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség külügyi vonatkozásokban egy markáns vonalat jelenített meg az elmúlt évtizedben, és mi ezt nem csak kormányon, hanem ellenzékben is szeretnénk folytatni.
Bizonyos tanulmányok készülnek szinkronban a kormány által készített tanulmányokkal, s azokkal összevetve, egyfajta ajánlásokat is jelentenek a kormány számára. Ezt ők vagy megfontolják, vagy sem természetesen, hogy mi mit tartunk a külpolitikai vonatkozásokban fontosnak az elkövetkezendő években. Ezt mi három nagy egységben tárgyaltuk végig. Az első, egy általános külpolitikai helyzetértékelés, amit a kormány is elkészített, és külügyminiszter asszony be is harangozott. Másodsorban egy szűkítése a témának, az Európai Unióban való szerepünk, hogy Magyarország mennyire találta meg a helyét az unióban, harmadsorban pedig - szintén az unióval kapcsolatosan - az un. európai pénzek felhasználásáról tárgyaltunk. Hogyan történnek ezek, és mi az, ami sajátosan történik itt Zemplénben, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon. Hangsúlyoztam a regionális együttműködés fontosságát, hiszen önmagban véve a helynek a kiválasztása nem csak személyfüggő, hanem témafüggő is, hiszen az elkövetkezendő 3-5 évnek az egyik kiemelkedő lehetősége éppen a regionális együttműködésben rejlik. Ez minden válfajában értendő, úgy mint interreg program, vagy az unión kívüli un. határmenti együttműködés, az unión belül pedig a határmenti régiók együttműködése. Tehát ezt szeretnénk egy kicsit konkretizálni – és amit én az előadásban el is mondtam - ennek a figyelemfelhívásával többet kell foglalkozni a három dimenzió mindegyikében, mert az elmúlt 20 év európai uniós gyakorlata azt mutatja, hogy hihetetlen mennyiségű támogatást tudtak megvalósítani az unión belüli együttműködéssel. Számunkra ezek a pénzek lehetőséget jelentenek, és ezt a lehetőséget mi felelősséggel szeretnénk párosítani. Felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy a régiók együttműködésében rejlő minden lehetőséget ki kell használni.


 
 


                                                                                                              


                                                                                                                                                   Törő Gábor
                                                                                                                                                 /2007.03.05./

 

 

Iskolákat zárnak be Zemplénben is

                       

    Az elmúlt év költségvetésében a számok egyértelművé tették, hogy ebben az évben nehéz döntéseket kell meghozni a kistérségekben élő polgármestereknek és önkormányzatoknak. Már akkor látszott, hogy a finanszírozás átalakul és egy olyan kacifántos felszámolási rendszer lép életbe 2007. szeptember elsejétől, ami nem teszi lehetővé, hogy a kis iskolák továbbra is úgy működjenek, mint korábban – vetíti elénk dr. Hörcsik Richárd polgármester a szeptembertől bekövetkező változásokat…

Súlyos döntéseket kell meghozni, éppen ezért, mint a Sárospataki Kistérség elnöke a kistérség tagintézményeivel, önkormányzataival együttgondolkozva úgy döntöttem, hogy nem a fejük felett hozzuk meg a döntéseket, hanem velük együttgondolkozva. Már az elmúlt év decemberében egy olyan anyagot készítettünk, amiben vázoltuk a várható megszorításokat, azok következményeit, mert bizony itt iskolák bezárásáról, pedagógusok elbocsátásáról van szó. Ez van az egyik serpenyőben. A másik serpenyőben viszont próbáljuk meg elfogadni, hogy kevés gyereket nem lehet ugyanolyan pedagógus létszámmal oktatni, mint korábban. Az ésszerűség is rákényszerít bennünket bizonyos lépések megtételére. Az első olvasatban találkozhattak a polgármester kollegák ezekkel a reális lépésekkel, amik sajnos fájdalmasak. Most pedig, a második lépésben az Oktatási Minisztérium illetékes főosztályvezetőjét hívtuk, hogy adjon számunkra információt, hogy részben a minisztériumnak mi az elképzelése, mit finanszíroznak, hiszen ez a lényeg, hogy a mi terveink összhangban vannak-e azzal a minisztériumi finanszírozással, ami részben január elsejével, ill. szeptember elsejével lép életbe. Most a második lépést tettük meg és természetesen indulatoktól nem volt mentes az a megbeszélés. A kistérségi önkormányzati vezetők úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a sok negatív hatásból kihozni azt a kevés pozitívot, amit lehet. Szeretnénk kikeveredni ebből, olyan kevés fájdalommal, amilyen kevéssel csak lehet. Ami azt jelenti az összevonások vonatkozásában, hogy minél kevesebb pedagógust kelljen elbocsátani. Nem eléggé megoldott még a gyermekek utaztatása, és az iskola felújítások sem - ha egy-egy kistérségen belül központi iskolákat alakítanak ki. Bizony nehéz döntések várnak ránk az út végén, március végén, április elején, amikor meg kell tenni a lépéseket a település jegyzőjének, hogy az illető iskolák tagiskolákká lesznek-e, újat alapítanak-e, miként szűnnek meg, jogutóddal, vagy jogutód nélkül. Tehát ahhoz, hogy szeptember elsejére felálljon ez az új közoktatási rendszer, ahhoz most kell megtenni a lépéseket. Éppen ezért a kistérségi társulásunk közösen gondolkodik, nem egymás feje fölött, hanem egymással egyetértve, ha kell fájdalmasan is, de szeretnénk meghozni ezeket a döntéseket. Alapvetően nagyon sajnálom, hogy ide jutott a magyar közoktatás, de azt megértjük, hogy racionalizálni kell. Viszont éppen az egyik polgármester kolléga fogalmazott úgy, hogy az iskola, a gyermek kivonulásával, az élet vonul ki a kistelepülésekről. Ez fájdalmas, mint a 60-as 70-es években történt meg, megyünk vissza az időben. Mi, akik vidéken élünk itt Zemplénben, tudjuk, hogy mit jelent egy térségben, egy kistelepülésen az iskola, a pedagógus, a pap, az orvos, a posta. Mindez természetesen nem olcsó, de egy állam attól állam, hogy üzemeltesse. Mi az elmúlt 30-50 évben tisztességesen fizettük az adót a településeken, és éppen ezért elvárjuk, hogy az állam legalább, ha nem is gondoskodik már, de legalább segítsen abban, hogy saját magunk tudjuk ezt megoldani. Sajnos ilyen helyzetbe kerültünk, most kapjuk telibe mindazt, amiről az elmúlt év november-decemberében a költségvetés tárgyalásakor volt szó. Sajnálatos dolog, de fegyelmezetten végre kell hajtanunk azért, hogy megőrizzük a településeink működőképességét.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.03.04./

 

Hazai győzelem

                    

    Remekül sikerült a tavaszi hazai bemutatkozása a Sárospatak NB II-es férfi kézilabdacsapatának. Szombaton délután a bajnokság harmadik helyén álló Mátészalkát fogadták és bár a vendégek a mérkőzés elején többször is vezetéshez jutottak, Nagyháziék egy pillanatra sem adták fel és a második félidő közepétől ellenállhatatlan játékkal behozhatatlan előnyre tettek szert így végeredményben teljesen megérdemelten gyűjtötték be a két bajnoki pontot.

                                                                                          Sárospatak – Mátészalka 24-19 (8-7)


 
 

/2007.03.04./

 
 

Kiköltöztetés vasárnap reggel

                       

    Rendőrségi tájékoztatás alapján érkeztem ki ma éjjel 2 órakor a Fazekas sor 9. szám alá, ahol az albérletben lakó fiatal pár megmutatta, hogy a konyha kövezete alól erőteljesen tör fel a víz, áztatja a bútorokat és már a szoba berendezésit is veszélyezteti – nyilatkozta Kiss István polgári védelmi alezredes…
Éjszaka ennek a víznek a forrását nem igen találtuk - igazából csapadékvízre gondoltunk - csak ma, vasárnap reggel 8 órakor, egy okfeltárási keresés után jöttünk rá, hogy a szintben magasabban lévő Kövy Sándor utca felől érkezett a víz egy előző napon bekövetkezett csőtörés következtében. A ház elázásban az is közrejátszott, hogy a - közvetlenül a ház mögött lévő - vízelvezető árok be volt tömődve, s e miatt a felülről jövő vízmennyiség nem tudott lefolyni, hanem a ház alá talált utat magának. Az árok kitisztítása reggel megtörtént, a Vízműveket az eseményekről értesítettük. Úgy gondolom, hogy a ház másfél, két hét alatt kiszárad annyira, hogy ismét lakható lesz, addig az Önkormányzat biztosít szállást a lakóknak.
 
  Szintén a helyszínen tartózkodott Aros János alpolgármester, aki elmondta, hogy a lakás áramtalanítása után a Kommunális Szervezet 8 embere az árkot kitisztította, majd téglával alátámasztva megemelte a lakás bútorzatát, biztosítva azt, hogy további károsodás ne következzen be. A két fiatalnak az Árpád Vezér Gimnázium Kollégiumában ajánlottak fel átmeneti szállást, amíg a ház ismét lakhatóvá nem válik.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.03.04./

 

A megyei diákolimpiai döntőben is jól szerepeltek

                       

    Sikeresen szerepeltek az árvays sakkozók a megyei diákolimpiai döntőkben. A február 19-én Igriciben megrendezett egyéni versenyen az I. korcsoportban Szalai Márton(1.b), míg a III. korcsoportos fiúk között Háfra Gábor(6.a) egyaránt bronzérmet szerzett. 21-én a csapatversenyekkel folytatódtak a küzdelmek Sajószentpéteren. Itt az I. korcsoportos fiúk (Sisán Bence 5.c, Szalai Márton 1.b, Zsákai Tamás 3.b,) szintén az előkelő harmadik helyen végeztek.

 
 

További fotók >>>

/2007.03.04./

 
 

Elkezdődött az átvilágítás

                       

    A február 14-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen - melynek témája a 2007. évi költségvetés volt - bízott meg a képviselőtestület azzal, hogy a közel 450 millió Forintos költségvetési hiány kezelésére egy ad hoc bizottságot hozzunk létre – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
Ennek a bizottságnak a tagjai a hat bizottság elnöke, a jegyző asszony, a mindenkori aktuális témához értő szakreferens és jómagam vagyunk. Ezt a bizottságot létrehoztuk, melynek tagjai a héten már másodszor találkoztak. Az első találkozásunkkor általában beszéltük meg, hogy melyek azok a témakörök, amelyekről rövidtávon, illetve hosszútávon – ez szeptembert jelent – javaslatot kell tennünk. A mostani bizottsági ülésünkön már tájékoztatást adtam arról – erre szintén felhatalmazást kaptunk – hogy az átvilágítást minden önkormányzati intézménynél elvégezzük. Erre megkötöttük a szerződést a Jegyzők Egyesületével, akik rövid határidővel vállalták a munkát - amit már el is kezdtek. Előkerestük az összes létező dokumentumot az összes óvodával, illetve a városban működő konyhákkal kapcsolatosan. Az átvilágítás azzal kezdődött, hogy a héten összehívtuk az önkormányzat által működtetett intézmények vezetőit, akik tájékoztatást kaptak a vizsgálattal kapcsolatban. Megkapták a kérdőívet, amelyet egy héten belül kell kitöltve visszaküldeniük. Remélhetőleg április első hetében már eredményt tudunk produkálni ezzel kapcsolatban. Mellette párhuzamosan megkezdődik a többi intézményünk átvilágítása is, melyek közül a Kommunális Szervezetet és a TÁVHŐ- t emelném ki. Megkezdődnek azok a - szintén költségcsökkentési célzattal végzett - vizsgálatok, amelyek a fűtés korszerűsítésére és a világítás költségének esetleges csökkentésére vonatkoznak.


 
 

Cziczer Katalin
/2007.03.03./

 

Az év turizmusáról tárgyaltak

                       

   Egy országnak, még inkább egy városnak az életében ritkán adódik egy olyan világra szóló esemény, mint aminek most Sárospatak örülhet, és ez a 800 éves jubileuma annak, hogy Szent Erzsébet megszületett Sárospatakon – hangsúlyozta a jubileumi év jelentőségét Gecsei Anikó, aki a turisztikai tanácskozásra a Megyei Önkormányzattól érkezett…
 
  Nagy erőkkel készül a Szent Erzsébet Társaság, a város erre az eseményre, és ha a turizmus ebbe be tud kapcsolódni ötletekkel, elképzelésekkel, akkor úgy gondolom, hogy hosszú távon is nyertese lehet egy ilyen legendának, egy ilyen helynek, hogy itt van Szent Erzsébet szülőhelye. Magyarországi, és külföldi példákkal bíztatom az érintetteket, hogy találjanak ki dolgokat, kapcsolódjanak hozzá, kezdve azzal, hogy szuvenír tárgyakat készítenek, bezárólag azzal, hogy konkrét turisztikai programcsomagokat állítanak össze. A városba rengeteg turista fog érkezni. A konferenciák itt lesznek megrendezve, de lesznek olyan jellegű rendezvények is, mint a városmisszió. A városmisszió programokat európai fővárosokban rendeznek meg vagy 2000 résztvevővel, ebből 1700 külföldi. A Szent Erzsébet Társaságnak köszönhetően ott a résztvevők tájékoztatást kapnak majd erről az eseményről. Én azt szeretném, hogy turisztikai oldalról, turisztikai programcsomagokkal már most be tudnánk kapcsolódni, hiszen akik távoli országokból érkeznek, nyílván a szeptemberi utazásukat már most elkezdik tervezni. Én azt szeretném, hogy akik Budapesten ezen a városmisszión részt vesznek, majd pár napra, vagy többre jöjjenek el ide a városba, hogy megtekintsék azokat a helyeket, amelyek csak itt tekinthetőek meg.

  Erdős Tamás, a Gazdasági és Idegenforgalmi Bizottság elnöke arra a kérdésre, hogy milyen teendőik vannak még a turista szezon beindulásáig, a következőket válaszolta:

Néhány felületi kezelésre van még módunk. Az elmúlt időszakban a lényeg, az nem került előkészítésre. A szent negyed állapota – mint tudjuk - nem a legmegfelelőbb. Ebben már különösebb változás nem is történik. A város a költségvetésében 15 millió forintot elkülönített a Szent Erzsébet évre 3 logikai keret köré csoportosítva: rendezvények, kiadványok és a szent negyed állapotának felújítására. Ebben jelentős változás kell még, hogy történjen, tehát a homlokzatot, az utcakép sok mindenben még változni a rendezvényig. Itt van a nyakunkon két nagy beruházás a sarokbástya és a vízi kapui rendezvénytér, ami szintén érinti a Szent Erzsébet év rendezvényét - ez még mind ránk vár a tavasz során.

A tanácsnok úrtól azt is megtudtuk, hogy a testvérvárosi kapcsolatok is bővülnek a Szent Erzsébet év kapcsán:
Kell hogy legyen ennek a tervnek egy olyan fejezete, ami a város kapcsolatairól szól. Új testvérvárosi kapcsolatok is vannak tervbe véve, egész pontosan a Szent Erzsébet év kapcsán Eisenach városa ajánlotta föl városunknak tavaly, hogy szeretne a Szent Erzsébet év apropójából Sárospatakkal testvérvárosi kapcsolatot létesíteni. Igyekszünk egy kétfordulós tárgyalássorozat végén júniusban a testvérvárosi szerződés a megírására módot keríteni.
 

  Bágyi Pál, a Sárospatak Turizmusáért Egyesület elnöke, mint a tanácskozás házigazdája fejtette ki gondolatait:
Azt mindannyian tudjuk, akik idegenforgalommal foglalkozunk, hogy 2007-ben a legfontosabb események városunkban Szent Erzsébet nevéhez fűződnek. Itt olyan előkészítő bizottságok munkálkodnak, hogy nekünk már csak arra kell felkészülnünk, hogy az egyesületi tagjaink - az idegenforgalommal foglalkozó munkatársak - minden információ birtokában legyenek, bízva abban, hogy itt nagyon sok vendég fog megjelenni a Szent Erzsébet év jegyében. Fel kell készülnünk, hogy minél zökkenőmentesebben, minél jobb kiszolgálással tudjuk őket ellátni. Nem mindegy, hogy mit fognak azok a vallási turizmus keretében érkező vendégek mondani városunkról, akiket majd vendégül fogunk látni és fogadni fogjuk őket. Ez egy nagyon fontos dolog most az életünkben, de ennek az egyesületnek nemcsak ez a dolga, hanem igazán az, hogy a szerény lehetőségeinkhez képest, minden olyan dolgot megragadjunk, amivel kicsit előmozdíthatjuk ennek a városnak az idegenforgalmi életét, esetleg jobbá tehetjük apró pici szolgáltatásokkal, amivel a vendégeknek jobban a kedvére tehetünk. Most érkezett el annak a napja, amikor hallhatunk a hosszabb távú tervekről is, hiszen mi voltunk, azok, akik idehívtuk fél évvel ezelőtt a polgármesterjelölteket, hogy meghallgassuk őket az idegenforgalmi elképzeléseikkel kapcsolatosan. Örömünkre szolgál, hogy most olyan tájékoztatót fogunk kapni, ami konkrétan elemezni fogja a következő 4 év fejlesztési tervét. Mivel készült az idegenforgalom és milyen fejlesztések várhatók.
Mi egy fiatal egyesület vagyunk, hiszen most ünnepeljük a második évünket, de az elmúlt évben is a lehetőségünkhöz mérten tettünk, hiszen mondhatni sikeres pályázatot írtunk, amit ugyan forrás ellenében elutasítottak, de az azt jelenti, hogy az elképzelésünk jó volt. Azt szerettük volna, hogy idegenforgalmi kiállításokon tudjunk részt venni, hozzá szükséges reklám és marketing programokat tudjunk készíteni. Viszont már az elmúlt évben is eljutottunk Kaposvárra, ahol a Sárospatak Turizmusáért Egyesület megjelent, ott tudhattak rólunk és ezen felbuzdulva a 2007 évben már természetes, hogy meg kell jelennünk különböző megyei kiállításokon és természetesen a Budapesti a 2007-es Utazási Kiállítást sem hagyhatjuk ki.


 
 

Ennek keretében, hogy ha itt most úgy döntünk és érdeklődés is mutatkozik, akkor már most hétvégén Szegeden szeretnénk kiállításon részt venni, utána városunk lesz a díszvendége a nyíregyházi Utazási Kiállításnak majd következhet Budapesten a nemzetközi utazási 2007. év és Veszprémben fejeznénk be április 14-én. Remélem, hogy ezzel a kis túrával - hogyha ma így döntünk - még újabb vendéget tudjunk idecsábítani.
Zemplén az elkövetkezendő években kapcsolódni tud azokhoz a programokhoz, amelyek várhatók. Hiszen jövőre a Rákóczi évforduló is számításba jöhet, s egy reneszánszév is előttünk van. Már tovább gondolkodnak, hogy jön a Kazinczy év 2008-ban és bízom benne, hogy ez szépen folytatódik, és mire eljutunk majd a 2010-es évekhez akkor majd egy jelentős idegenforgalom lesz, és már nem kellenek hozzá évfordulók mert már akkor fogja tudni a turista, hogy ide el kell jönni. Mert a vendégek jól érzik magukat, kedvesen fogadjuk őket és sok idegenforgalmi értéket, és látványosságot tudunk mutatni.
Végül is az első lépéseket megtettük, ez a mai összejövetel is azt jelenti, hogy tudunk tenni annak érdekében, hogy az összefogás erősödjön, aki az idegenforgalom területén dolgozik, minél több ilyen információt kapjon, tudhassa azt, hogy mire készülünk, hogy mi várható az év folyamán.
Azt hiszem most már alkalmasak vagyunk arra, hogy majd városunk önkormányzatának esetleges segítségkérésében elmondhassuk a véleményünket, sőt ki is szeretnénk ezt fejteni, annak reményében, hogy a jobbító szándékú észrevételeink ki fognak hatni az elkövetkező turisztikai fejlesztésekre. Örömünkre szolgál, hogy már van olyan felvetésünk - a pályaudvarral kapcsolatosan - ami meghallgatásra talált, hiszen a városvezetés már foglalkozik vele, sőt elmondhatjuk, hogy a szilveszter is már valami mást hozott. Meg kell minden alkalmat ragadni, hogy ez így menjen tovább, és örülni kell a kis eredményeknek is. Az idén sem hagyjuk ki a pályázati lehetőségeket, és nagyon intenzíven fogjuk figyelni, hogy most milyen pályázatok lesznek, és az idén már lehet, hogy rutinosabban, több eredményt fogunk elérni.

                                                                                                               További fotók >>>


                                                                                                                                                   Törő Gábor
                                                                                                                                                 /2007.03.03./

 

 

Kisebbségi fórum a szavazásról

                       

   2007. március elsején az önkormányzat dísztermében üléseztek a cigány kisebbség képviselői, ahol a március 4-én megtartandó kisebbségi önkormányzati választásokról és a pályázati lehetőségekről kaptak tájékoztatást – nyilatkozta Farkas Félix, a B-A-Z Megyei Közgyűlés Kisebbségi Bizottságának elnöke…

A pályázati lehetőségekről elmondta, hogy ez az egyetlen lehetőségük, hogy a kisebbségi önkormányzatok pénzhez juthassanak. A kistérségi társulás az egyetlen lehetőség, ahonnan pályázat útján pénzekhez lehet jutni, összefogva azokkal a többcélú Kistérségi Társulásokkal, amelyek már egyébként működnek. A 2005. évi kisebbségi törvény módosításának köszönhetően új elemként került be a Területi Kisebbségi Önkormányzat. Minden képviselő a saját településén fog szavazni az önkormányzat által erre biztosított helyiségben a területi, illetve az országos kisebbségi önkormányzatra is - tulajdonképpen a listákra fognak szavazni. Azért jöttek össze, hogy felkészítsék a képviselőiket, hogy hogyan kell szavazni. Egyébként csak az az öt ember fog szavazni, aki képviselői mandátumhoz jutott, ők, mint elektorok fognak elmenni szavazni. A területi kisebbségi önkormányzat 9 fővel fog működni, Sárospataknak és Sátoraljaújhelynek közös kisebbségi képviselőjelöltje van.


 
 

Cziczer Katalin
/2007.03.03./

 

Kezdődik a vízilabdaélet Sárospatakon

                       

   Mint a híradásokból is értesülhetnek róla az olvasók, Sárospatakon jelentős sportélet zajlik. Szintén köztudott, hogy az Önkormányzat támogatja a sportegyesületeket és a sporttal foglalkozó civil szervezeteket. A terveink szerint a támogattak közé újabb sportágak kerülhetnek be, melyek sorát a vízilabda nyitja – tudtuk meg Hajdú Imre tanácsnoktól…

Eddig, hagyományosan a labdarúgás, a kézilabda, az ökölvívás a sakk és a diák sportegyesületek munkájának támogatása volt az, ami meghatározta az Önkormányzat fő támogatási irányvonalát. Az Önkormányzat szeretné azt, ha a továbbiakban több más sportág is támogatásra kerülne, természetesen szerény összeggel, ugyanis összesen 9.5 millió Ft-ot irányoztunk elő sportcélú feladatokra. Az új elemek közül elsőként az utánpótlás vízilabda edzések bevezetését említem, illetve szeretnénk azt, ha több olyan sportág is – lehetőségeinkhez mérten - támogatásra kerülne, amelyek eddig nem voltak támogatottak, pl. a darts, a sporthorgászat, a modellezés, a postagalamb egyesület, vagy akár az ultisok, hiszen ezek mindegyike országos jelentőségű eredményeket ért el az elmúlt évben.
A felsoroltak közül elsőként a vízilabda jelenik meg látványosan, hiszen március 8-án, délután 4 órakor vízilabda bemutatót tart a Zempléni Vízilabda Klub. Ezt követően szülői értekezletre kerül sor, ahol megbeszélik a szülőkkel, hogy mikor indulnak az edzések és milyen időpontokban lesznek megtartva. Annyit már tudunk, hogy több korcsoport lesz, 6-tól 14 éves korig.


 
 

Törő Gábor
/2007.03.02./

 

Kisebbségi önkormányzati választás lesz vasárnap

                       

   A kisebbségi önkormányzati választás március 4-én vasárnap, mint mindenütt máshol az országban -ahol működik kisebbségi önkormányzat - úgy itt is meg fog történni. Sárospatakon három kisebbségi önkormányzat: a német, a ruszin és a cigány kisebbségi önkormányzat képviselői lesznek jogosultnak szavazataik leadására – tudtuk meg dr. Komáromi Éva jegyzőasszonytól…

A kijelölt szavazóhelyiség az a városháza épületében a díszterem. A választási bizottság működik ezen a napon és a megelőző időszakban is, bármiféle bejelentés hozzájuk címezhető. Reményeink szerint ez egy rendben lezajló szavazás lesz. Annyiban térhet el a szokásos választásnapi menetrendtől, hogy amennyiben a választásra jogosult képviselők valamennyien leadták a szavazatukat - ez itt jelen esetben 15 fő, kisebbségenként 5-5 fő - a választásnapi cselekmények, azaz választás lezárható. Ugyanis itt névjegyzék továbbvezetésére nincs lehetőség, igazolással szavazásra nincs lehetőség, tehát ha valamennyi - mind a 15 fő -képviselő leadta a szavazatát, akkor a szavazatok elszállíthatóak az OEVK (Országgyűlési Egyéni Választókerület) helyszínre, azaz Sátoraljaújhelyre. Ezt nem csak nálunk természetesen, hanem az országban mindenhol így teszik, az OEVK székhely, pedig Miskolcra a területi választási irodához szállítják a szavazatokat, és a szavazatösszesítés majd ott történik Miskolcon. Innen Sárospatakról, mind Sátoraljaújhelyből Miskolcra, lezárt borítékban kerülnek továbbításra szavazatok. A szavazatok összesítését a területi választási iroda 19 órakor fogja elkezdeni.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.03.02./

 

A városfejlesztési programról tanácskoztak a lokálpatrióták

                       

   A lokálpatrióták városépítő műhelyének egy kibővített ülését tartjuk ma. Mindazok itt vannak, akiknek van véleményük a város további sorsával, fejlesztésével, a város további életével kapcsolatban – nyilatkozta Saláta László, a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének elnöke, akit 2007. február 26-én megtartott tanácskozás előtt kerestünk meg…

A mai ülésünk apropóját az adta, hogy készül a város gazdasági, fejlesztési programja, amit Déry Zoltán úr készített el és a város honlapján is olvasható. Mi, a lokálpatrióták – a kitűzött célunk szerint - a város mindenkori önkormányzatát szeretnénk támogatni, természetesen ilyen kérdésekben is, mint a városfejlesztés. Ötleteinkkel, javaslatainkkal a lokálpatrióták egyesületében lévő szellemi kapacitással, ebben a kérdésben is a város rendelkezésére szeretnénk állni. Ebből következik, hogy mi is véleményt akarunk mondani erről az anyagról, ezért jöttünk most össze. Szűkebb értelemben a városépítő műhely, ill. a kibővített csapat, mindenki itt van, akit érdekel a dolog, és akinek van mondanivalója. Egyfelől már készült egy anyag „Gondolatok Sárospatak jövőjéről” címmel, egy írásos dokumentum, ami sok-sok dolgot tartalmaz, egy komplex elképzelés. Azon kívül egyesületünk rendelkezik egy un. keretprogrammal, amiben prioritásainkat is beállítottuk, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket azonnal meg kellene oldanunk, melyek azok, amelyeket rövid időn belül, és amelyeket hosszabb távon kellene megvalósítani. Remélhetőleg a ma este folyamán ez tovább bővül az ötletekkel, és tovább gazdagodhat majd az az elképzelés, amelynek a végrehajtásában is szeretnénk részt venni.
A sok-sok fejlesztési feladat közül csak egyet említek, hiszen mindannyiunk szíve-lelke a Bodrog-part, a város belső területének a megoldása. Egyfelől már most is folynak munkálatok, a híd vár felöli oldalán. Mi viszont a másik oldalban is gondolkodunk, a híd északi oldalán, a Kalajka rész rendbetételével szeretnénk ott egy sétányt megvalósítani. Egyfelől azért is, mert a város tüdeje is ez a vízparti erdős rész, ha rendbe tennénk, akkor egy csodás, ligetes parkot tudnánk kialakítani. Másrészt a Fazekas sor felöli a védőgátnak a meghosszabbításával lehetne ott is egy szép sétányt kialakítani. Elhelyezhetnénk ott szobrokat, szökőkutakat és még folytathatnám, de igazából akkor lesz ebből valami, ha valamennyien megállapodunk a prioritásokban is, és egy irányba próbálunk lépni.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.03.02./

 
 

Árvay farsang 2007.

                       

   MA diákönkormányzat szervezésében zajlott az idei farsang is. A 8. évfolyamos diákok nyitották meg a bált a Bécsi keringővel és tangóval. Az osztályok csoportos jelmezbe öltözve szórakoztatták az érdeklődőket, majd a tombolasorsolás után még sokáig ropták a táncot kicsik és nagyok egyaránt.

 
 

További fotók >>>

/2007.03.02./

 

Sikeresen szerepeltek

                       

   A hétvégén került megrendezésre Kazincbarcikán az Országos LOGO Számítástechnika Verseny megyei fordulója, ahol a sárospataki diákok kiemelkedően szerepeltek. A II. kategóriában 1. helyezést ért el Albert Annamária (II. Rákóczi F. Ált. Iskola, felkészítő: Tatárkáné Nagy Anna). A III. kategóriában 2. helyezett Lipécz Ádám (ÁVG, felkészítő: Szeder László), a IV. kategória 3. helyét pedig Bénó Tamás (ÁVG, felkészítő: Szeder László) szerezte meg. A csapat többi tagja is jól szerepelt, az első 10-ben 7 fő végzett. Gratulálunk az eredményhez, és jó felkészülést kívánunk az országos döntőre, mely április 14-én lesz Budapesten.

 
 

/2007.03.02./

 

Kezdődik a Női Hétvége

                       

   Március 2-án és 3-án, már negyedik alkalommal szervezik meg A Művelődés Házában a Női Hétvégét. Péntek délután a Mester és Mesterség sorozatban Heitzmann Károly cukrászmester kiállításával kezdődnek a programok, tekintve, hogy a cukrászat és az édesség minden hölgy számára kedves - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin…

Őt követi Csonka András, akit több zenés műfaj kapcsán is ismer a közönség. Ezúttal a táncos- és énekes produkciójából láthatunk összeállítást. Már hagyomány, hogy a Női Hétvége egyik szakmai házigazdája László Irén, személyi edző- életmód tanácsadó. A szombati program az ő előadásával kezdődik. A „praktikus nő” vetélkedő évek óta visszatérő programja a rendezvénysorozatnak. Ebben az évben is négyfős csapatok jelentkezését várjuk. Bernád Ilona természetgyógyász arról tart előadást, hogy a régi népi gyógyászat és a mai gyógyászat hogyan találkozik. Az estét befejező program ismét a tánchoz vezeti vissza a résztvevőket: a férfi-nő kapcsolat a tánc tükrében. Egy olyan bemutatóra kerül sor, melyben többféle műfaj jelen lesz. Bízunk abban, hogy azok kedves hölgyvendégek az idén is eljönnek, akik évek óta vendégei ennek a tavaszi rendezvénynek. (A fotók a tavalyi rendezvényen készültek)


 
 

/2007.03.01./

 

III. Társastánc verseny

                       

   A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2007. február 24.-én harmadik alkalommal rendezte meg társastánc versenyét - nyilatkozta Réthiné Muha Krisztina, igazgató.
A rendezvénynek az idén is A Művelődés Háza adott otthont. A több mint százötven versenyzőt és a közönséget Dr. Muha Miklós a fenntartó Sipos György Művészetoktatási és Nevelési Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. Beszédében a művészeti nevelés fontosságát, és a gyerekek fejlődésére gyakorolt pozitív hatását hangsúlyozta. A program a formációk versenyével kezdődött, ahol a zsűri a figurakészletet, a térformákat, az előadásmódot, a zene és a mozgás összhangját figyelembe véve döntött a minősítésekről.
A zsűri tagjai: Maros Král, Matej Mikula, Peter Pajzinka szlovák versenytáncos tanárok, valamint Réthiné Muha Krisztina és Darmos Csaba iskolánk vezetői voltak.

Döntésük alapján Arany minősítést kapott: Angol keringő Ricse, Felkészítő tanár Huszár Zsuzsanna
Kán-kán Ricse, Felkészítő tanár Huszár zsuzsanna

Ezüst minősítést kapott: Latin mix Sárospatak, Felkészítő tanár Huszár Zsuzsanna
Samba Györgytarló, Felkészítő Matu Zsolt, Szabó Magdolna
Cha-cha-cha Ricse, Felkészítő tanár Huszár Zsuzsanna

Bronz minősítést kapott:Paso Doble Bodrogolaszi, Felkészítő tanár Matu Zsolt
Samba Sárospatak, Felkészítő tanár Matu Zsolt
Latin mix Sárospatak, Felkészítő tanár Matu Zsolt

A formációk után a páros verseny következett, amelyre Adácsról, Bodrogolasziból, Borsiból, Bodrogkeresztúrból, Györgytarlóról, Erdőbényéről, Ricséről, Szepsiből, Sárospatakról neveztek versenyzők.
A gyerekek négy korcsoportban versenyeztek. A zsűri a tánctechnika, előadásmód, figurakészlet, zeneiség, tartás alapján döntött a továbbjutókról. A döntőkbe már csak a legjobbak kerülhettek. A zsűrinek egyre nehezebb volt a feladata, hiszen a döntőben minden páros magas szintű produkciókat mutatott be. A helyezésekről apróságok döntöttek. Amíg a versenyzők pontszámait összesítették Móré Edina tanítványai, a Silver Line csoport mutatott be moderntánc koreográfiát, majd Matu Zsolt tanárunk, aki több versenyzőt is indított a versenyen, párjával Szemán Csillával mutatta be, hogy kitartással, szorgalmas munkával és tehetséggel milyen szintre fejleszthető a tánctudás.
A formációs verseny és a páros verseny díjait Dr. Muha Miklós adta át.

I. kategória I. helyezett: Oláh Ádám – Bakos Anett Sárospatak
II. helyezett: Kállai Zoltán – Kormány Vanda Sárospatak
III. helyezett: Kavcsak Stefan – Svajkova Angelika Sárospatak

II. kategória I. helyezett: Rákosi János – Mudróczki Zsanett Györgytarló
II. helyezett: Livják Ábel – Sikorszki Nikoletta Sárospatak
III. helyezett: Klencs Roland – György Ágnes Erdőbénye

III. kategória I. helyezett: Lőrinc Patrik – Termai Bianka Szlovákia, Szepsi
II. helyezett: Balogh Márk – Balogh Emőke Sárospatak
III. helyezett: Újvári Jószef – Séra Alexandra Sárospatak

IV. kategória I. helyezett: Guba Gergő – Gulyás Anita Adács
II. helyezett: Tóth Viktor – Varga Vivie Adács
III. helyezett: Rapi Ádám – Tamasi Marina Adács

A verseny sikeréhez hozzájárult az iskola dolgozóinak lelkiismeretes munkája, a gyerekek szorgalma, aktivitása és tanáraik szakértő segítsége. Minden versenyzőnek, díjazottnak gratulálunk! Reméljük az elkövetkező tanévben is ilyen lelkesen készülnek majd a versenyre, és hasonló színvonalas produkciókkal örvendeztetik meg szüleiket, tanáraikat és az érdeklődő közönséget.


 
 

További fotók >>>

 A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
/2007.03.01./
 

 

Útrakeltek

                       

   Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tanulmányi kirándulást szervezett az Útravaló Ösztöndíjprogramban résztvevőtanulók számára. Azzal a szándékkal tette ezt, hogy a hátrányos helyzetű vidéken élő, tehetséges tanulókat hozzá segítse olyan kulturális rendezvények, nevezetes helyek megtekintéséhez, amelyekre egyébként nem lenne lehetőségük.

Borsod – Abaúj - Zemplén megyéből 6 iskola tanulói lehettek részesei ennek a kezdeményezésnek. Sárospatakról az Árvay József Gyakorló Általános Iskola 6 tanulója kapott meghívást a budapesti kirándulásra. A gyerekeket Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszöntötte a Szépművészeti Múzeumban, ahol megtekinthették a világhírű Van Gogh kiállítást. A nap folyamán ellátogattak a Fővárosi Állatkertbe, a Hősök terére, sétáltak a Városligetben.
A szervezők ebéddel és ajándékokkal is kedveskedtek a gyerekeknek.
Biztosak vagyunk benne, hogy feledhetetlen élményt jelentett tanulóink számára ez a rendkívüli esemény.


 
 


/2007.03.01./