Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2007 Április
 

Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség

                           

   Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, a Bodrogközi Régi Magyar Kultúra Alapítvány, valamint a B-A-Z Megyei Pedagógiai Intézet szakmai támogatásával és együttműködésével szervezett országos és Kárpát-medencei középiskolai történelmi- műveltségi vetélkedő szóbeli fordulója 2007. április 28-án zajlott Sárospatakon. A vetélkedőt, amit dr. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő nyitott meg, aki lapunknak is nyilatkozott…
 

  Én azt gondolom, hogy Sárospatak mindig is élen járt abban, hogy a nemzettudatot erősítse, a magyarságtudatot ápolja. Ebben már a gimnázium névválasztása - hogy Árpád Vezér Gimnázium - is egy olyan dolog volt, ami irányt mutatott. Hála Istennek, a mostani vezetés is azt gondolja, hogy ebben neki tennie kell és meghirdette ezt a versenyt, amire sokan beneveztek. Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok között ez egy népszerű dolog, és azt gondolom, hogy nem döntöttünk rosszul, amikor a támogatást megadtuk ennek a versenynek, mint Árpád fejedelem halálának 1100. évfordulójához kapcsolódó eseménynek. Sárospatakon, a történelem során olyan fontos személyiségek voltak, akik meghatározóak a magyar történelemben. Most itt van egy alkalom, amelyen az egyik legelsőről és legfontosabbról meg tudunk emlékezni.

  Hét csapat jutott be a „Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség” országos vetélkedő döntőjébe: Kisvárda, Kolozsvár, Mezőberény, Mezőtúr, Siófok csapata és két ÁVG-s, hazai csapat – tette hozzá Tóth Tamás, az Árpád vezér Gimnázium igazgatója.
A döntő két részből áll, két napnak az eseményeiből. Az első napon a szóbeli fordulóra kerül sor, amikor a diákok arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a verseny meghirdetésekor kiadott forrásanyagból hogyan készültek fel. Ezt követően holnap Berzsenyfaluban folytatjuk a vetélkedőt, amikor pedig azt kell bizonyítani ezeknek a tehetséges gyerekeknek, hogy az ismereteiket, hogyan tudják a gyakorlatba átültetni, hogy mennyire tudják átélni valójában, hogy milyen lehetett a honfoglalás korában magyarnak lenni. A kétnapos versenyzés után pedig úgy gondoltuk, hogy Árpád fejedelem és honfoglaló őseink előtt a Vereckei-hágónál illik tisztelegni, megköszönni nekik azt, hogy hazát találtak nekünk Európa közepén. Az egész versenynek a célja tulajdonképpen ez volt, hogy felhívjuk az iskolák és a diákok figyelmét arra, hogy van egy évfordulónk, ami nincs eléggé kihangsúlyozva Magyarországon, mégpedig Árpád fejedelem halálának 1100. évfordulója.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.30./

 

 

Kistérségi versmondó verseny

                           

   2007. április 23-án a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában kistérségi versmondó verseny volt 3., 4. osztályos tanulók részére. Tizenegy általános iskola 44 gyermeke nevezett be e nemes megmérettetésre.
Magyar költők verseiből készültek.
Ajándékul emléklapot kaptak, a helyezettek könyvjutalmat és oklevelet vehettek át. Eredményes, kellemes délutánt élt át ezen a napon minden résztvevő.

Helyezések:
3. évfolyam:
1. Brezóczi Bianka (Tolcsva)
2. Juhász Ádám (Tolcsva)
2. Kállai Zsófia (II.Rákóczi F.Ált.Isk. Spatak)
3. Farkas Réka (II.Rákóczi F.Ált.Isk. Spatak)
3. Drótos Ádám (Tolcsva)
  4. osztály:
1. Kistóth Éva Mercédesz (Árvay J.Gyak.Ált.Isk. Spatak)
2. Bogáthy Csenge (Árvay J.Gyak.Ált.Isk. Spatak)
2. Csizmár Marcell (Kenézlő)
3. Jákób Bianka (Tolcsva)
3. Stempel Richárd (II.Rákóczi F.Ált.Isk.Spatak)

Gratulálunk minden résztvevőnek! 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.04.30./

 

 

Séta az Iskolakertben

                           

   Az elmúlt héten arra vállalkoztunk, hogy az Iskolakeretet látogatjuk meg. A szobroknál meg-megállva felidézzük azokat a történelmi alakokat, személyiségeket, akiket a szobrok ábrázolnak. Közben minél több ismeretet próbáltunk átadni a diákoknak – számolt be a sétáról Csatlósné Komáromi Katalin A Művelődés Háza igazgatónője…

Sajnos a patakiak között is jó néhányan vannak, akik keveset, vagy talán alig járnak az Iskolakertbe. Alig van tudomásuk arról, hogy kik azok a híres személyiségek és volt pataki diákok, akiknek a szobrai itt találhatóak, a tevékenységükről pedig még kevesebbet tudnak. Ezt próbáljuk egy kicsit játékos formában, közösen pótolni, ezeket az ismereteket átadni.
Az Ifjúsági Klub életre hívását azzal a szándékkel tettük meg, hogy a hagyományos közművelődési formák felé vigyük, ahhoz közelítsük az ifjúságot. Szándékunk volt az is, hogy ennek a programnak a keretében olyan helyi, lokális értékekre hívjuk fel a figyelmet, ami talán a hétköznapokban elkerüli a tanulók figyelmét. Én úgy érzem, hogy a civil programsorozat jól sikerült, sok olyan diák van, aki visszatérő vendége ennek a programnak, és mindig vannak újabb résztvevők is. A jövő évadban mindenképpen szeretnénk ezt a sorozatot folytatni, már megvannak azok a tematikus programok, amelyek segítségével még átfogóbb képet szeretnénk adni az ifjúságnak.
 


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.04.30./

 

 

Vissza a vízöntőbe – kiadás előtt Finta Éva hatodik kötete

                           

   Finta Éva Kárpátaljáról származó költőnő, aki már 10 éve él közöttünk szerényen. Éppen a 6. verseskötetének kiadását szervezik barátai, de ő továbbra is az alkotásra koncentrál. Nem eredménytelenül teszi ezt, hiszen még a legszebb magyar versek, a „Versnyi hazám” legszebb költeményei közé is válogattak be alkotásaiból. A Magyar Írószövetségnek 1990-től tagja…

Én elsősorban költészettel foglalkozom, egy verses drámát is írtam az idők során, de az is gyakorlatilag közelebb áll a költészethez, mint a drámához, még műfajában is.
Ez most 6. kötetem. Magyarországon ez volna már a második, amit megjelentetek, a korábbi köteteim vagy Kárpátalján, vagy Budapest és Ungvár közös kiadásában jelentek meg. Olyan időket élünk, amikor a könyvkiadók gyakorlatilag nem adnak pénzt könyvekre, így marad a kalapozás, koldulás - amit én nem vállalok. Megmagyaráztam, kollégáknak és más fórumoknak is, hogy a költészet arról szól, hogy én érzékenyebb vagyok az átlagnál. Nem teszem ki magamat olyasminek, ami egyszerűen károsan hat a foglalkozásomra, és azzal nem összeegyeztethető - véleményem szerint. A barátaim most segítségemre vannak, helyettem kalapoznak. Én nagyon hálás vagy érte, de bevallom, hogy nem szeretném tudni a részleteket, tehát már az is zavar, hogy tudjam. Lehet, hogy ezt nem mindenki fogadja el, vagy nem mindenki gondolja úgy, ahogy én, de egészen különböző területekről van szó, tehát a saját magam propagálása, menedzselése nem fér össze, azzal hogy egy intim műfajt gyakorolok, mert ez az egyik legintimebb, ha nem a legintimebb műfaj valamennyi művészetek közül.

Ennek a kötetemnek címe: Vissza a vízöntőbe. Tudjuk, hogy 2000-et követően a halak 2000 éves ciklusából beléptünk a vízöntő korszakba, ami ismét nagyjából 2000 éves ciklust vesz fel. Határai elmosódottak, mert a vízöntő maga is olyan, hogy nem szab határt pontosan, de már valószínűleg benne vagyunk, érezzük a változásokon. A vízöntő korszakban a személyiség a döntőbb és nem a kollektív gondolkodás és életforma. A cím azért is szól így, hogy Vissza a vízöntőbe, mert arra szeretnék emlékeztetni mindenkit, és a címből következő versem is erről szól, hogy voltunk már itt, jártunk már erre. Tehát az emberiség már megérte minden bizonnyal a vízöntőt. Felteszem igen. 12 ciklus 12-szer 2 ezer éve, tehát bizony nagyon sok ezer esztendeje, de feltehetően megéltük már ezt az időt. Gyakorlatilag a könyvem egyfajta búcsúzás a XX. századtól, tehát ezt a korszakváltást, korváltást én nagyon-nagyon megértem. Azzal a mitológiai csodálattal is, hogy én átlépek 2000-en, hiszen a 19. században is mekkora élmény volt Jókaiéknak az, hogy átlépték azt a századot. Mi ezredet léptünk át és ez - legalább is engemet - az 1999-es esztendőben eufórikus gondolatokkal töltött el, és meg is írtam ezeket a gondolataimat. Elsősorban filozófiai töltete van ennek a verseskötetnek. Van tájélménye is - most a tájélmény nem tájversekre vonatkozik, hanem egyszerűen kötöm a helyhez, ahol élek, ahol gondolkodom, mert az együtt van.


 
 


Törő Gábor
 /2007.04.30./

 

 

Árvay matematika verseny

                           

   Hetedik alkalommal rendezte meg az Árvay József Gyakorló Általános Iskola hagyományos Árvay matematika versenyét. Az idén is nagy érdeklődés kísérte az eseményt, 87 tanuló jelentkezett és vett részt az Oktatási Központban lebonyolított vetélkedőn.
Az idei verseny azért más, mint a többi, mert kerek évfordulót ünneplünk: 150 éves az önálló sárospataki tanítóképző, melynek első igazgatója Árvay József (1820-1879), iskolánk névadója volt.
A gyerekek 10 feladatból álló feladatsort oldottak meg 60 perc alatt. A feladatok a tanulók kreatív gondolkodását mérték fel. Az eredményből kitűnt, hogy ezen a területen nagyon felkészültek a versenyzők. Volt olyan évfolyam, ahol csak 1. díjat adtunk ki, mert több 100 %-os megoldás született.
Az eredményhirdetésre röviddel a verseny után került sor. A következő eredmények születtek:
 
3. osztály:
I. helyezett:Leitner Csaba II. Rákóczi Ferenc Ált Isk.
II. helyezett:Mózes Árpád Benedek Sárospatak Ref Koll. Ált. Isk.
III. helyezett:Gazsi Bettina Sárospatak Ref. Koll. Ált. Isk.

4. osztály:
I. helyezettek:Umarov Richárd Vámosújfalu
Vojnár Dávid Tolcsva
Bajusz Bence ME Árvay József Gyak. Ált. Isk.
  5. osztály:
I. helyezett:Mizsák Áron Tolcsva
II. helyezett: Zsákai Norbert ME Árvay József Gyak. Ált Isk.
III. helyezett:Laczkó Máté II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk.

6. osztály:
I. helyezett: Mátyás Bíborka II. Rákóczi Ferenc Ált Isk.
II. helyezett:Háfra Gábor ME Árvay József Gyak. Ált. Isk.
III. helyezett:Kiss Ákos II.Rákóczi Ferenc Ált. Isk.
 

Ezúton is gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítőiknek. Jövőre is visszavárjuk valamennyiüket! 
 


További fotók >>>

Árvay József Gyakorló Általános Iskola
 /2007.04.30./

 

 

Országos vezetők látogatása

                           

   A Magyar Vöröskereszt Sátoraljaújhely- Sárospatak Kistérségi Szervezetének a területén a nyáron három országos esemény megrendezésére kerül sor. 2007. június 14-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében kerül átadásra a Középiskolások Véradó szervezési versenyének díjai. 2007. augusztus 5-től 10-ig Sárospatak ad otthont az Országos Vöröskeresztes Ifjúsági Tábornak, ahol 120 ifjú vöröskeresztes vesz részt az ország minden pontjáról.

2007.augusztus 12-től 14-ig kerül sor az Országos Vöröskeresztes Titkárok értekezletére, ahová minden területi titkár meghívást kap, közel 200 fő látogat el városunkba.

Ezen események közeledte miatt érkezett városunkba Koltai Éva, a Magyar Vöröskereszt Véradásszervezéséért felelős vezetője, Grúbert Roland, az Országos Ifjúsági Vöröskereszt elnöke, Molnár Józsefné, a Borsod megyei Vöröskereszt vezetője, a házigazda szerepében Barnáné Madák Erika, Kistérségi Vöröskereszt titkár, és Repeiné Bodnár Zsófia, Kistérségi véradásszervező fogadták a városunk megtekintésére érkezett vezetőket.
 


 
 


Törő Gábor
 /2007.04.30./

 

 

Matematika emlékverseny

                           

  A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a 2006 /2007–es tanévben névadója újratemetésének 100. évfordulója tiszteletére egy kétfordulós matematikaversenyt hirdetett meg.
„ Nagy örömünkre szolgált, hogy a körzet iskolái is elfogadták meghívásunkat. Az első fordulóban 169 tanuló mérte össze tudását 3 – 8. évfolyamokon. Iskolánk legjobb feladatmegoldói a döntőben a következő helyezéseket érték el :
 
3. évfolyam
1. Kállai Zsófia ( Kőszegi Bertalanné )
2. Leitner Csaba ( Dávidné Géczi Mária  )
3.Pauljucsák Beáta ( Kőszegi Bertalanné )
4. Molnár Gábor ( Kőszegi Bertalanné )
5. Boós Gabriella ( Dávidné Géczi Mária)
6. Karacs Zsolt ( Kőszegi Bertalanné )

4. évfolyam
1. Tóth László ( Horváth Istvánné )
2. Janovics Dorka ( Horváth Istvánné )
3. Boós Réka ( Ladomérszky Lászlóné )
4. Makláry János ( Horváth Istvánné )
5. Szabó Adrienn ( Ladomérszky Lászlóné )

5. évfolyam
1. Laczkó Máté ( Géczi Tamásné )
2. Lipcsei Ádám ( Géczi Tamásné )
3. Beimli Ákos ( Géczi Tamásné )
4. Gulybán Csenge ( Géczi Tamásné )
  6.évfolyam
1. Albert Annamária ( Bartus Györgyné )
2. Mátyás Bíborka ( Bartus Györgyné )
3. Kiss Ákos ( Bartus Györgyné )
4. Géczi Fruzsina ( Bartus Györgyné )
5. Nagy Dániel ( Bartus Györgyné )
6. Serke Vendel ( Bartus Györgyné )

7. évfolyam
1. Balázs Fruzsina ( Bodnár Lászlóné )
3. Reskó Dániel ( Bodnár Lászlóné )
1. Herman Benjámin ( Géczi Tamásné )

8. évfolyam
2. Götz Lilla (Sztankó István )
3. Molnár Csaba ( Sztankó István )
4. Fábián Kinga ( Géczi Tamásné )
Móricz Klaudia ( Sztankó István )
5. Vajkó Zsófia ( Géczi Tamásné )

A gyerekek ünnepélyes eredményhirdetésen vehették át az okleveleket és a szép könyveket. A legeredményesebb iskolának járó serleget a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói nyerték meg.
Gratulálunk minden résztvevőnek, és továbbiakban is jó versenyzést kívánunk! „ 
 


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
 /2007.04.29./

 

 

Számlálják a hídon áthaladó forgalmat

                           

   A városra iszonyatos forgalom terhelődik. Ez már korábban is lépéseket indokolt volna, de most már olyan problémákat okoz, ami nagyon határozott és komoly lépéseket követel – nyilatkozta Erdős Tamás tanácsnok…

Ennek érdekében a városvezetés két munkatársa munkájának eredményeként készül a hidat terhelő forgalom pontos kimutatása. Április 20-án kezdtük el próba jelleggel a forgalomszámlálást, majd ezt követően 10 munkanapon, reggel 6 órától este 6 óráig minden hídon áthaladó járművet megszámlálunk, amelynek eredményeképpen pontos adataink lesznek, hogy mekkora terhelés hárul egyrészt a hídra, másrészt, ebből adódóan a város egyéb részeire is. Tudomásunk van arról, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola is forgalomszámlálást végzett ezen a héten. Ezeknek az adatoknak az összevetéséből remek képet fogunk kapni arról, hogy milyen céllal és milyen típusú járművek haladnak át a város bizonyos részein. Ez nyújtja majd az alapot ahhoz, hogy a Gárdonyi utca és a Wesselényi utca közötti átmenő útszakasz fenntartója, a Közútkezelő Kht-vel, a Magyar Közút Kht felé a megfelelő intézkedéseket megtegyük. Máskülönben a nagy terhelés látható forgalomszámlálási adatok nélkül is, hiszen vizuális bizonyítékok vannak rá, hogy elképesztően nagy a városon áthaladó kőszállító kamionoknak a száma. A kéthetes forgalomszámlálás után a munkatársaink a két kőbányában - reményeink szerint a kőbánya tulajdonosoknak a hozzájárulásával -szórólapokat fognak osztani, amelyben kérjük a kamionosokat és a szállítmányozó cégeket, hogy vegyék tekintetbe városunk érdekeit. Ez egyelőre még kérés, de az ezt követő héten a rendőrséggel és a polgárőrséggel összehangolt akció keretében igyekszünk a szabályszerű közlekedést ellenőrizni, és minden eszközzel fellépni a gyorshajtók, a túlterhelt, a nem szabályosan közlekedő járművekkel szemben. Azt gondolom, ez egy hosszú folyamat lesz, hiszen olyan döntések is születtek, amelyek közvetve Sárospatakra is vonatkoznak. Például az útdíj bevezetése kapcsán a környék más területeiről a Sárospatakon átmenő utakra terhelődik bizonyos teherforgalom. Ez már kormányzati kérdés, mindenképpen a Magyar Közútkezelő Kht., a rendőrség, és minden egyes szakhatóság bevonása szükséges a megoldásához. Mint tudjuk a hídnak évente történik a terhelhetőségi felülvizsgálata. Ehhez is szeretnénk majd segítséget nyújtani, hogy az adatok pontosítása megtörténhessen. A testületi ülésen napirendi pontként szerepelt közbiztonsági kérdéshez ez a téma szorosan kapcsolódik. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola vonatkozásában is felmerül a közlekedés áldatlan helyzete. Ezért úgy gondolom, minden, mindennel összefügg. Most már nem tűr halasztást, hogy ebben hatékonyan lépéseket tegyünk.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.04.29./

 

 

Miről tárgyalt a testület?

                              

  A képviselő-testület április 27-én megtartott ülésén 27 napirendi pontot tárgyaltunk. A napirendi pontok elfogadása után tájékoztatót hallottunk
polgármester úrtól a két ülés között tett legfontosabb intézkedésekről és eseményekről, illetve beszámolót a lejárt határidejű határozatok
 végrehajtásáról – kezdte az összefoglalóját Aros János alpolgármester…
 
  A rendes napirendjeink között az első, a közterület használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 2007-es rendeletünk módosítása volt. Kijelöltük azokat a területeket, ahol javasolni fogjuk az ideiglenes parkolók létrehozását és meghatároztuk azt a négy parkolót, ahol fizető parkolást szeretnénk működtetni a nyár során.

A képviselő-testület döntött arról, hogy az önkormányzat egy intézménye keretei között fogja végeztetni a fizető parkolók üzemeltetését.
 

A 2006. évi költségvetés végrehajtásáró
l hallhattunk beszámolót irodavezető asszonytól, a könyvvizsgáló kiegészítésével. Ebből kiderült, hogy a helyi adók összességében 109 %-ra teljesültek, amelyből 25 millió Ft többletbevétel iparűzési adóból keletkezett, viszont ebből 11 millió Ft-ot be kellett fizetnünk az államnak.

A 2007-es évről is szót ejtettünk. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy valóban nagyon nehéz év az idei. A miniszter asszonynak az a kijelentése, hogy a kistelepüléseket és a megyei önkormányzatokat nem kívánják támogatni, ezt komolyan gondolják. Veszélybe került az un. „önhiki” pályázat lehetősége, márpedig ha ezt nem kapjuk meg, akkor komoly gondok lehetnek, és elkerülhetetlenek lesznek azok a lépések, amelyekről már szó volt. Az átvilágítás eredményei május közepétől a rendelkezésünkre állnak, s utána várhatóak konkrét lépések ez ügyben.

Tájékoztatást hallottunk a 2006. évi belső ellenőrzés tapasztalatairól. A Pénzügyi Bizottság javaslata alapján a képviselő-testület is javasolja, hogy a 15 esetben meglévő bírósági végzés végrehajtása azonnal kezdődjön el. A lakbértartozások miatt már történtek kilakoltatások, ill. folyamatban vannak, de a Távhő tartozásokkal kapcsolatban még határozott döntések nem születtek, éppen ezért utasítottuk a Távhő vezetőjét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Elkészült Sárospatak város közbiztonsági koncepciója. Egy hiánypótlást végeztünk ezzel a napirendi ponttal, amelyet Víghné Fehérvári Zsuzsa készített elő, és a megfelelő bizottságok véleményezetek. Több középiskolából is kaptunk jelzést, hogy különböző vendéglátó helyiségekben szeszes itallal és dohányárúval szolgálják ki a gyerekeket, holott ezt nem volna szabad. A jövőben fokozott ellenőrzések várhatók ezen a területen.

 

  A másik, a kamionforgalommal összefüggő intézkedési tervünk. A forgalomszámlás alapján megdöbbentő számok kerültek elénk. Egy hét átlagát tekintve napi 500 db, 7.5 tonna feletti szállítójármű megy át a hídon, illetve városunkon keresztül a 37-esre főútra, ami akkora tehet ró nem csak az útjainkra, hanem a lakosságra is, hogy amennyiben rövid időn belül nem történik változás, akkor akár polgári engedetlenségig is hajlandóak vagyunk elmenni. A polgármester úr a Helyi Védelmi Bizottságot össze fogja hívni, és ezt a problémát eléjük tárja, akiknek kötelessége lesz a felettes szerveik felé jelezni.
Javaslatot tettünk két új cég létrehozására. Az egyik egy önálló Városüzemeltető Gazdasági Társaság, a másik pedig egy Városfejlesztő Gazdasági Társaság lenne. Ehhez kértünk felhatalmazást a polgármester úrnak, hogy e két cég dokumentumait megfelelően előkészítve hozza el a következő testületi ülésre, hogy megalakíthassuk a két céget - részben kiadáscsökkentő szándékkal, részben pedig a város fejlődésének elősegítése céljából.

A város csapadékvíz elvezetésének problémáiról kaptunk előterjesztést
. Az ezzel kapcsolatos feladatok két csoportba sorolhatóak: a munkák azon részét, amelyhez megvannak az anyagi és személyi feltételeink, azokat folyamatosan végzik a Kommunális Szervezet dolgozói - ilyen pl. a nyílt árkok tisztítása. Amely feladatokra viszont nincs meg az anyagi fedezet, azokat csak ütemezni tudjuk, a megvalósításukra pedig csak pályázati pénzből kerülhet majd sor.
 
  Döntöttünk a Bodrog keleti holtágán engedély nélkül létesített vízi állások (stégek) megszüntetéséről. Ezzel ismét egy rendezetlen dolgot sikerül rendeznünk, mindenki – főleg a Berek vizeit használó horgászok – megelégedésére. A lényege ennek az, hogy a Berekben telekkel rendelkezők a telkük mögött meghatározott formában megtarthatják a stégüket, vagy létesíthetnek – engedély kérés után – új stéget. Az összes többi stég kiszedésére a tulajdonosokat felszólítjuk, s amennyiben ezt nem teszik meg, akkor mi szedetjük ki azokat, aminek a költségét nekik kell viselniük.


Ezúttal is több engedélyezési tervet hoztuk a testület elé, a Szalontai, a Toldi utca útépítés és csapadékvíz elvezetési tervét, a Herczeg utcában pedig – a fürdő hátsó bejáratánál - a parkolóhelyek bővítését és egy új út engedélyezési tervét.

 
  Tervet nyújtunk be a Termálfürdő gyermekmedence vízforgatójának elkészítésére. Abba a csúfos helyzetbe kerültünk, hogy itt a fürdési szezon és a gyermekmedencénket valószínűleg nem nyithatjuk meg, mert a korábbi években elmulasztották a vízforgatóval történő felszerelését. Most elkészíttetjük a tervet és megpróbálunk pénzt keríteni rá, mert nagy bevételkiesést okozhat, ha a kedvelt gyermekmedencét nem tudjuk a nyáron üzemeltetni.
 

Vajdácska községgel együtt nyújtunk be egy pályázatot,
ami nagyrészt Vajdácska szennyvízelvezetését oldaná meg, de ezen kívül Halászhomok, a kispataki Keller lakópark szennyvíz problémáját, a jelenlegi szennyvíztelepünk korszerűsítését és a Bodrog alatti szennyvízátvezetés lehetőségének a kialakítását is hozzá kapcsolnánk.
 
  Egy kérelem érkezett hozzánk, amelyben egy pataki vállalkozó szeretné megvalósítani a Hild téren lévő Patika-ház befejező ütemét, ehhez kívánja megvásárolni a szükséges területeket. Ezt a kérést most nem tudtuk teljesíteni, viszont a témát napirenden tartjuk, s a szükséges lépéseket elvégezzük. Először is megkérdezzük a Patika-ház két végfalának befejezéséhez szükséges terület beépítéséről a Hild tér lakosságának véleményét. Amennyiben a lakosság a beépítéssel egyetért (ami várható, mert így megoldódik a két felület szigetelése) akkor az önkormányzat a rendezési terv módosításáról intézkedik és ezek után lehet elidegenítésre nyilvánosan meghirdetni, amire természetesen jelentkezhet majd a mostani kérelmet benyújtó vállalkozó is.
 

  A következő napirendi pontban is egy eddig rendezetlen állapotot szüntettük meg, a Termálfürdő területén lévő vendéglátó ipari egységek bérleti díjait egységesítettük. Megállapítottunk egy m2 árat (2500 Ft/m2 egy szezonra) és felmértük, hogy melyik vállalkozó hány m2-t használ. Az eddigi 4 hónappal szemben most 5 hónapra szólhatnak a bérleti szerződések. A bérleti díjat havonta, mindig előre kell majd fizetniük. A bérleti díjba a szemétszállítási díjat is belevettük, amit eddig az intézmény fizetett.

Döntöttünk hosszúlejáratú fejlesztési hitel felvételéről. Ebből kívánjuk megvalósítani az Árpád Vezér Gimnázium udvarán kialakítandó műfüves
labdarúgópálya megépítését
. A felhatalmazást megkaptuk, tehát rövid időn belül indulhat a pálya megépítése, ami első lépés lehet a hosszú idő
óta rendezetlen sportudvar kialakításához is.

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatói pályázatának kiírásáról döntött a képviselő-testület.

  Döntöttünk a Tourist Police szolgáltatással kapcsolatban is. Ez egy jó szolgáltatás, amivel elégedett volt a rendőrség és a lakosság, az idelátogató turisták és a résztvevő diákok is. Az eddigiektől eltérően most nem tudunk rendelkezésre bocsátani 7-800 ezer Ft-ot, ami szükséges lenne a diákok minimálbérének kifizetéséhez. Ennek ellenére a szolgálatot meghirdetjük, beindítjuk, fizetni nem tudunk, de megpróbáljuk más olyan ellenszolgáltatással kompenzálni a munkát elvállaló diákokat, amit ők eltudnak fogadni és a munkát el tudják végezni.

Az Önkormányzat megnövekedett közbeszerzési feladatainak ellátásához a jelenlegi szakapparátus nem elegendő. Mivel sem a létszám
növelésére, sem pedig - egy közbeszerzési tanácsadó céggel – átalánydíjas szerződésre nincs lehetőségünk, évvégéig megpróbáljuk eseti
megbízásokkal megoldani, s majd a következő évi költségvetésbe betervezzük egy átalánydíjas kapcsolat költségét.

  Beszámolót hallottunk a Polgárőr Egyesület 2006. évi munkájáról, amely napirendnél Klima János elnök és Kiss István gazdaságvezető voltak a vendégeink.
Nagyon örülünk a polgárőrség tevékenységének, hiszen mivel már minden rossz – gyilkosságok, és már a bankrablás is – eljutott erre a vidékre is, a rendőrségnek egyre nagyobb szüksége van az önkéntes polgárőrök munkájára. Az előző év tevékenységét megköszönve az idei – Szent Erzsébet év – rendezvényeihez kértük a segítségüket és támogatásunkról biztosítottuk a Polgárőr Egyesület valamennyi tagját. Tervezzük egy együttműködési megállapodás megkötését velük.
 

Beszámolót hallottunk a Sárospataki Torna Club 2006. évi munkájáról. A tájékoztatót a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta.

  Örömmel tájékoztattam az elnökséget, hogy kérésüknek megfelelően sikerült a sportorvosi szakellátást biztosítani Sárospatakon - a környező településeknek is - amivel sikerült az ő terheiket csökkenteni, eddig ugyanis Miskolcra, vagy Budapestre kellett utazni minden versenyzőnek a sportorvosi vizsgálat elvégzése miatt. Az elnökség tagjainak megköszöntük azt a munkát, amit az elnök úr tragikus halála után megnövekedett feladatok jelentettek - nem engedték szétesni a Sárospataki Torna Clubot. Rajtuk keresztül megköszöntük a sportolóknak és a sportszakembereknek is az eredményes munkát, ugyanakkor kritikát fogalmaztunk meg a felnőtt labdarúgó csapat munkájával kapcsolatban, hiszen ha egy szakosztályt 3 millió Ft-tal támogat évente a város, akkor elvárhatja azt, hogy ne az utolsó, kieső helyen álljanak, veszélybe sodorva ezzel az utánpótlás fejlődési lehetőségeit is. Úgy gondolom, hogy egy más mentalitásra van szükség a részükről.


 
 


Törő Gábor
 /2007.04.28./

 

Határon átnyúló Kiwanis kapcsolatok

                           

   A Született egy megállapodás Sárospatakon a Kiwanis klubok közötti együttműködésről, amely egyedülálló a Kiwanis mozgalom történetében: Romániai és Észak-Magyarországi klubok kötöttek megállapodást azért, hogy a Kiwanis eszméje még jobban terjedjen a világban, s hogy egymást segíthessék. Az erdélyi klubok nevében Kala Sándor nyilatkozott…
 

  …aki elmondta, hogy a kezdeményezés a szatmáriaktól származik, és ők örömmel vesznek részt benne. Ez az okirat, amit aláírtak ma, tartalmazza azt, hogy közösen valósítják meg a Kiwanis nemes eszméjét, amiről úgy gondolja, hogy gyümölcsöző lesz. A Kiwanis annyiban különbözik más szervezetektől, hogy abszolút humanitárius. Fontosnak tartja a klubok közötti kapcsolatok és a klubon belüli - a tagok közötti - személyes kapcsolatok ápolását. Ez az alkalom is nagyon jó arra, hogy ezek a klubok, akik itt jelen vannak, megismerjék egymást és reméli, hogy szlovákiai klubokat is sikerül ebbe a közösségbe beszervezni.

  Feró István, a Zemplén-Sárospatak Kiwanis Klub elnöke jelentette be a dokumentum aláírását a sajtó jelenlévő képviselőinek. Köszöntő beszédében hangsúlyozta azt a céljukat, hogy a két uniós állam civil mozgalma előtérbe kerüljön, hogy a lehetőségeket jobban ki tudják használni, s hogy a barátságot és a közös projektek megvalósítását erősítsék, majd így folytatta: A délelőtt folyamán teljesen megszövegeződött ez a megállapodás, amit tisztelettel átadtam a sajtó képviselőinek. Minden egyes szava és mondata közös akaratot tükröz, és ennek megfelelően kívánjuk az együttműködésünket végezni. Van egy mondat benne, amelyik azt mondja, hogy nyitott a szervezet, a klubok egyenrangú partnerként tartják a kapcsolatot. További célunk még, hogy a szlovákiai barátainkkal is próbálunk kialakítani kapcsolatot és megpróbáljuk bevonni őket ebbe a munkába. Így gyakorlatilag a hármas-határ koncepció érvényesül amelyben civil szervezetek együttműködésére még nem nagyon volt példa és egyéb területen sem sok. Én mint lokálpatrióta azért is büszke vagyok, mert ebben a városban ismét egy olyan kezdeményezés indult el, ami példaértékű lehet, amit másoknak is ajánlhatunk. Én megköszönöm a romániai barátainknak, hogy kezdeményezték ezt az egész rendszert. Februárban, Füzesgyarmaton volt egy találkozó, ahol megfogalmazódott ennek az együttműködésnek a gondolata, és nagy öröm számunkra, hogy ma ezt az együttműködést formába öntöttük és aláírtuk.
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.28./

 

 

A Lidl vette meg a leégett malmot

                           

   A Új tulajdonosa van a leégett sárospataki malomépületnek – tájékoztatta lapunkat dr. Komáromy Sándor dékán.

A Miskolci Egyetem – a Kincstári Vagyon Igazgatóság megbízása alapján - árveréssel értékesítette az Eötvös u. 9. szám alatti, 4701 m2 területű épület és udvar ingatlanát. A Lidl Magyarországi Kereskedelmi Bt. részére április 26-án megtörtént az ingatlan helyszíni átadása.
 


 
 


Törő Gábor
 /2007.04.28./

 

 

Ötven év együtt

                           

   A Nyugdíjas Klub elmúlt héten tartott összejövetele a megszokott módon indult: Vígh Andrásné, a klub fáradhatatlan vezetője köszöntötte azokat, akik ezekben a hetekben ünneplik a név- vagy születésnapjukat. Szavaiból azonban hamar kiderült, hogy ez most egy jelesebb alkalom, ugyanis az asztal mellett ül Sápi Antal és felesége Fodor Mária, akik éppen 50 éve kötöttek házasságot…
Az ünnepi alkalmon jelen volt Dr. Hörcsik Richárd polgármester és Aros János alpolgármester is, akik az Önkormányzat nevében köszöntötték az idős házaspárt. Hörcsik Richárd köszöntő beszédében példaként állította őket a fiatalabb generációk elé és elmondta, hogy a fiatalabbak számára különösen megbecsülendő az 50, boldog házasságban töltött esztendő különösen ma, amikor nagyon sok a válás, és az élettársi kapcsolat. Egy házasságban eltöltött tisztességes 50 esztendőt nekünk meg kell becsülni, példaként kell a fiatalok elé állítani. Megköszönte azt is, hogy ezeket az éveket munkával, itt Sárospatakon töltötték el. „Nekünk, fiatalabbaknak mindig kell, hogy legyen egy köszönő szavunk az idősebbek felé, és most ezt tesszük itt a Nyugdíjas Klub keretében. Nagyon örülünk, hogy Sárospatakon vannak ilyen polgárok, aki 50 esztendőt boldog házasságban eltöltenek” – fejezte be a köszöntést dr. Hörcsik Richárd polgármester, majd Aros János alpolgármesterrel egy oklevelet és egy ajándékkosarat nyújtottak át az elérzékenyült házaspárnak.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.27./

 

 

Ismét a gyorshajtás okozott balesetet

          

   2007. április 21-én - szombaton - 23 órakor a 37-es számú főúton a kőbánya és a Bodrogolaszi közötti útszakaszon anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Kocsis Péter rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…
Egy egyenes útszakaszon három személygépkocsi haladt egymás után, az első autó egyéb ok miatt fékezett - a gépjárművezető elmondása szerint egy kisebb termetű állat futott át előtte - a második gépjármű észlelve, hogy az első fékez, szintén fékezésbe kezdett, majd meg is állt az első két jármű. Az őket követő harmadik gépjármű vezetője későn észlelve ezt - valamint a sebességénél fogva - már nem tudott megállni, így több tíz méter féknyomot húzva, ütközött a második gépjárműnek, amely az ütközés következtében nekicsapódott az elsőnek. A baleset során szerencsére csak anyagi kár keletkezett. A baleseti helyszínelés során szabálysértési eljárás során vizsgálják a baleset körülményeit. Az éjszakai látási viszonyokra való tekintettel félpályás útlezárás volt alkalmazva.
Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy ezen időszakban az állatok mozgása a főút mentén gyakoribb, ezért óvatosabban kell közlekedni. A közúti szabályokat, sebességkorlátozásokat az éjszaka folyamán is be kell tartani, mert kisebb a látótávolság a gépjárművek fényszórója mellett!
 


 
 

Törő Gábor
 /2007.04.27./

 

 

A Föld napja 2007

                           

   A korábbi évek tradícióját folytatva, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola az idén is nagy figyelmet fordított a Föld napjának megünneplésére. Április 23-án reggel a város utcáin tartottak demonstrációt a Földért, a Föld védelméért, ahol a gyerekek zöldbe öltöztek, sok-sok plakátot készítettek, melyen a legégetőbb problémákra igyekeztek felhívni a figyelmet, és szórólapokat osztottak a járókelőknek, hogy minél több emberhez juttassák el gondolataikat. Délután az 1-2. osztályosok számára rajzverseny volt, a nagyobbaknak játékos vetélkedőt szerveztek, ahol a gyerekek bejárták a Földet. Az állomáshelyek földrészekhez, tengerekhez, óceánokhoz kapcsolódtak, sok játékos ügyességi feladattal, s természetesen az elméleti tudásra is szükség volt a sikeres szerepléshez. Jó hangulatú délutánon sok ismerettel lettek gazdagabbak a gyerekek.
Ezzel nem ért véget a program, hiszen április 24-én mindkét épület udvarát virágok ültetésével tették szebbé a gyerekek, s adományozók jóvoltából a Petőfi úton több fát is elültettek, melynek gondozását egy-egy osztály vállalta. S tavaszi nagytakarításra is sor került, az osztályok saját termeikben takarítottak, remélhetőleg így még jobban figyelnek majd környezetük tisztaságára.
A szervezők bíznak abban, hogy ezzel a megmozdulással nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek figyelmét is sikerült ráirányítani a Földdel kapcsolatos globális problémákra, s arra, hogy mindenki tehet azok megoldása érdekében.


 
 

További fotók >>>

 /2007.04.27./

 

 

A Szent Erzsébet ünnep előkészületei

                           

   A Kulturális Bizottság ülése a Szent Erzsébet év előkészületeinek jegyében zajlott le, de a napirendben szerepelt még a 2006. év zárszámadása és a bűnmegelőzési koncepció megtárgyalása is – nyilatkozta Hajdu Imre, a bizottság elnöke…

Stumpf Gábor, a Szent Erzsébet Társaság elnöke elmondta, hogy ahogyan közeledik Pünkösd ünnepe, és ahogyan egyre inkább benne vagyunk a jubileumi évben, úgy egyre komolyabbak és konkrétabbak az előkészületek. Példaként említette, hogy készülnek azok a zászlók - 15 nagy és 100 kicsi - melyekkel a hosszú hétvégén feldíszítik a várost.
A bizottsági ülésen sorra vették pünkösdi előkészületeket, a színpadépítéstől kezdve a konkrét előkészületekig mindent, melyek már megvalósultak, és azokat is, amelyek még előttünk állnak.
Április 29-30-án és május elsején Sárospatak képviseletében egy delegáció megy a szlovák Derec nevű kisvárosba, ahol ekkor rendeznek Szent Erzsébet ünnepeket.
 


 
 

Törő Gábor
 /2007.04.26./

 

 

Ülésezett az Oktatási és Sport Bizottság

                           

   Az Oktatási és Sport Bizottság ülésén megvitatták a 2006-os év költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót, amin kívül még sok fontos napirendet tárgyaltak – tudtuk meg Lendák Lajostól, a bizottság elnökétől…

A tavalyi számokat ismerve - főleg az „önhikis” pályázatok miatt - 5% költség zárolásra került sor, hogy az idén kedvezőbben tudjon elindulni a város ezekben a pályázatokban. Tárgyaltak még a bűnmegelőzési koncepcióról, a TOURIST POLICE-ról, ami több éve sikeresen működik a városban. Most a Szent Erzsébet ünnep miatt is nagyon fontos, hogy segítsük a külföldi turistákat. Az előterjesztésben szerepel, hogy az Árpád Vezér Gimnázium utazás és idegenforgalomi szakkörének tanulói tudhatnák le a nyári gyakorlatukat ennek a programnak a keretében. A szükséges hat főt megpályáztatnánk, és kérnénk a helyi vállalkozók segítségét a díjazásukban. Ezzel több, mint fél millió Forintot spórolna meg az önkormányzat. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatói pályázatát kiírják, továbbá a STC éves beszámolóját hallgatták meg.
 


 
 

Cziczer Katalin
 /2007.04.26./

 

A Pénzügyi Bizottság üléséről

                           

   2007.április 25-én, szerdán 14 órai kezdettel tartotta a Pénzügyi Bizottság a soros ülését - nyilatkozta Feró István, a bizottság elnöke.
A 14 napirend közül a 2006. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló, és ezzel összefüggésben a könyvvizsgálói jelentés megtárgyalása volt a kiemelt napirend. A bizottság jóvá hagyta a végszámokat, mely 4 005 515 e. Ft. bevételt - 3 983 429 e Ft kiadást és 22 086 e Ft pénzmaradványt jelent. Ez utóbbi nem tényleges pénzeszköz, mert feladattal terhelt.

Kiemelte még a napirendek közül:
-Az engedélyezési tervek készíttetéséről,
-a hosszú lejáratú fejlesztési célhitel felvételéről és visszafizetéséről,
-a sporttámogatások felosztásáról, valamint
-a városban fizető parkoló létesítéséről, üzemeltetésük szabályozásáról szóló előterjesztések megtárgyalását.
 


 
 

Törő Gábor
 /2007.04.26./

Kidolgozták a szociális bérlakások odaítélésének rendjét

                           

   Ladomerszky László, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke az ülés napirendjei közül a 2006. évi költségvetés beszámolóját emelte ki, amelynek a lényege az volt, hogy a bizottság tervszerű gazdálkodást folytatott, a tervezett kereteket nem lépték túl…

Második napirendi pontként az Erzsébet Kórházról szóló tájékoztató került a bizottság elé, majd pedig az új feladatuk, a szociális bérlakások odaítélésének rendjét dolgozta ki a bizottság. Új adatlapok kerültek elfogadásra, mert a régiekről kiderült, hogy fontos adatokat nem tartalmaznak. Hasonlóképpen, új nyomtatványokat vezetnek be a megkötendő szerződésekhez is. A szokások feladatukra, a segélyek odaítélésére most is sor került.
 


 
 

Törő Gábor
 /2007.04.26./

 

 

Közterület hasznosítás, gazdasági program, átvilágítás…

                           

   Az Ügyrendi és Jogi Bizottság nyolc napirendi pontot tárgyalt nyílt ülésen, amelyek közül Saláta László, a bizottság elnöke a közterület hasznosításával kapcsolatos rendeletet emelte ki. Elmondta, hogy a Szent Erzsébet ünnepek közeledtével sok olyan dolgot kellett szabályozni, amelyek lehetővé teszik, hogy megfelelő módon tudjuk fogadni a vendégeinket…

Fontos kérdésnek tartotta a Déry Zoltán által kidolgozott gazdasági program újabb kiegészítéseit, amit talán már talán elfogad a testület. Ezt alapul véve egy olyan hosszútávra szóló gazdasági program készülhet majd, ami éves lebontásokkal, az európai uniós pályázatokhoz is használható lesz.
Az önkormányzat átvilágításának eredményét is véleményezték ezen a plenáris ülésen, majd zárt ülésen még két napirendet tárgyaltak.
 


 
 

Cziczer Katalin
 /2007.04.26./

 

 

Szabályozzák a stégeket, a pavilonokat és a hirdetőtáblákat

                           

   A korábbiakhoz képest rekordidő - mindössze öt óra alatt - sikerült a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottságnak 17 napirendi pontot megtárgyalnia. Ezek jelentős része az idei turisztikai szezonra való felkészülést jelentette – számol be az ülés legnagyobb érdeklődésre számot tartó témáiról Erdős Tamás, a bizottság elnöke…

Ezek között nagy hangsúlyt kapott a város köztisztasági állapotára vonatkozó helyzetértékelés, és az ezzel kapcsolatos rendelet vitája. Értékelést hallgattunk meg a régóta megoldatlan csapadékvíz elvezetés helyzetéről, ami sajnos forráshiány miatt most sem oldódik meg – itt a csapadék-csatornarendszer tisztítására, az átemelők, a fogadólétesítmények, a gyűjtőlétesítmények korszerűsítésére, felújítására kell gondolni, amikkel sok gond adódik.

Szóba került a Berekben lévő stégek állapota, amelyek eddig engedély nélkül épültek, semmilyen harmonizációra nem került sor a tervezéskor. Ezt a rendezetlen állapotot szeretnénk megszüntetni. Minden illegálisan épített stéget le kell bontania a tulajdonosának, vagy ha szeretné megtartani, akkor fennmaradási engedélyt kell kérnie, és a stég mérete alapján mederhasználati díjat kell fizetnie. Az illegális, gazdátlan stégeket le fogjuk bontani. Az önkormányzat az új stégek esetében már szabályozza azok megjelenését, formáját. Tehát egy rendezett állapotra törekszünk a Berekben.
Hasonló a helyzet a Termálfürdőben, ahol az ott működő bérlők, kereskedők, szolgáltatók eddig egy teljesen áttekinthetetlen, az egységességet nélkülözve működtették üzleteiket. Ebben is szeretnénk egységesíteni és egy szabályzott rend szerint valamennyi szerződést újra kötni egy emelt és egységesített bérleti díjat tartalmazva.

Szó volt még a hirdető berendezések, hirdetmények elhelyezését szabályzó rendeletről, amit most a testület nem tárgyal, pedig nagyon fontos dolog, hiszen a város arculatát alapjaiban határozza meg. Döntést hoztunk, hogy a következő hónapokban előkészítjük ennek az egész kérdésnek a rendszerét, amely három fő téma köré csoportosul: az egyik az út szélen, magán illetve közterületen lévő hirdetőoszlopok, útbaigazító táblák, reklámtáblák kérdése, a másik az üzletek homlokzatán lévő cégtáblák kérdése, a harmadik pedig az Önkormányzat által biztosított hivatalos hirdetőfelületek rendszerének, használatának a kérdése. Meglehetősen bonyolult, mert nehezen szabályozható és nehezen nyomon követhető mindez, ezért miután városunk leendő főépítésze rövidesen munkába áll, azt szeretnénk, ha az ő koordinálásával ennek az egésznek a végére járnánk és a bizottság elképzelései szerint a város egyébként meglévő, történelmi hangulatához minél inkább méltó rendszert vezetnénk be.
Elhangzottak nagyon drasztikus javaslatok is, melyek szerint minden hirdetőtáblát meg kell szüntetni és adjuk vissza a városnak azt a természetes közeget, ami századokkal ezelőtt lehetett – valószínűleg nem tarkította a Wesselényi utcát minden méteren négy különböző színű, formájú és alakú tábla. Ugyanakkor más vélemények is elhangzottak, amelyek a helyi vállalkozók érdekeit védik. A főépítészre támaszkodunk és egy szakértői társaságot kérünk fel, hogy ennek az arculatnak a meghatározásában közreműködjön nyárig.
Döntöttünk önkormányzati lakások sorsáról, a tourist- police szolgáltatásról, ami az idén is – reményeink szerint – működni fog. A fizető parkolók rendszeréről - amit az idén csak a fürdő környékén és az Arad utcában igyekszünk bevezetni a turisztikai szezonban - és arról is, hogy jövőre egy tanulmány készül, hogy Sárospatakon van-e üzletileg és morálisan értelme általános fizető parkolórendszer bevezetésének. Tehát az idei év egy próbaév és csak a város bizonyos részeit érinti. Elsősorban az ott lakók érdekeit szeretnénk ezzel védeni, elsősorban a fürdő környékén, akik az elmúlt évtizedekben nem tudtak a saját házuk előtt parkolni, nem tudtak közlekedni a saját utcájukban . Reményeink szerint a fürdőnél hozott intézkedések ennek a kaotikus állapotnak a végét jelentik.
 


 
 


Törő Gábor
 /2007.04.26./

 

 

GENIUS versenyen voltak a gyakorlósok

                           

   Az ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola, a nemzetközi GENIUS logikai matematika versenyre 24 főt nevezett. A levelező fordulóban 51 intézményből, az előkelő 13. helyezést érték el. 6 tanuló országos minősítést kapott. Brogli Péter 8. osztályos tanuló pedig, nemzetközi feladatmegoldó lett 96 %-os teljesítménnyel. A GENIUS logikai verseny szervezői „diplomákat” küldtek az iskolába, amit Pásztor Andrásné igazgatónő adott át a tanulóknak.
A verseny 7 országban zajlott egyszerre, és a szervezők elsősorban a gyermekek logikájára, gondolkodás módjára voltak kíváncsiak.

Az érdekes matematikai feladatokat a diákok nagy lelkesedéssel oldották meg és már nagyon várják a második fordulót, ami 2007. április 24-én lesz megrendezve.
Résztvevő tanulók: Zsákai Norbert, Varga Laura, Tóth Kinga, Taskovics Fruzsina, Tarnavölgyi László, Simai Balázs, Sebők Ákos, Patay András, Nalesnyik Mátyás, Nagyházi Nóra, Lencsés Ákos, Kincses Csaba, Kalocsay Lívia, Háfra Gábor, Gecse Viktória, Fűzi Orsolya, Fedor Mariann, Cserépy Annamária, Brogli Péter, Braun Réka, Bogáthy Nikolett, Bódisz Áron, Bihi Zoltán, Bajzát Balázs
Belicza János koordinátor


 
 
 /2007.04.25./

 

Ifjúsági nap a plébánián

                           

 Április 28-án, 10 és 17 óra között ifjúsági napot rendeznek a Római Katolikus Plébánián, amelynek témája Szent Erzsébet élete és példája.
A rendezvényre 10 és 19 év közötti fiatalokat várnak. A csoportok megérkezése után egy előadással kezdődik a program, majd csoportos feladatot kapnak a résztvevők, ebéd után pedig játékos vetélkedőre kerül sor…
A napot Szentmisével, és a nap összegzésével zárják.

Április 27-én a Kecskeméti Közösségépítő Egyesület tagjai érkeznek, akik a Szülő akadémia című sorozat második előadását tartják, Családi életre nevelés címmel.Cziczer Katalin
 /2007.04.25./

 

 

Nyílt nap a Rákóczi Iskolában

                               

   Április 12-én nyílt tanítási napot szerveztünk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. A 4. osztályok tanítói színvonalas, változatos óravezetéssel mutatkoztak be a leendő elsős tanítók szüleinek. A jelenlévő óvodásokat játékos feladatokkal vonták be a tanulók munkájába. A szülők képet kaphattak a tanítók munkájáról, a tanulók tudásáról, az iskola életéről.

 
 


 /2007.04.25./

 

Elsősegélynyújtó verseny az ÁVG- ben

                           

 2007. április 21-én szombaton került megrendezésre a Sátoraljaújhely-Sárospatak Kistérségi Vöröskereszt szervezésében, a hagyományosnak számító, Ifjúsági elsősegélynyújtó verseny. 21 csapat nevezett, általános-, középiskolás, és felnőtt kategóriában.

A verseny szórakoztató légkörben telt, a gyerekek élvezték a szimulált balesetek ellátását. Az általános iskolás kategóriában a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola; középiskolás kategóriában az Árpád Vezér Gimnázium, és Kollégium; felnőtt kategóriában a sátoraljaújhelyi Kossuth Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola, Kollégium csapata jutott tovább a Miskolcon megrendezésre kerülő megyei fordulóra.

További fotók >>>

 /2007.04.25./

 

 

 Számlatömb, üzemanyagárak, készpénzkezelés

                           

       Szinte mindannyiunknak van valamilyen kapcsolata az APEH-al. Egyre többen vagyunk önbevallók - aminek éppen az idejét éljük ezekben a hetekben - és nem kevés köztünk a vállalkozó sem. Ezért élünk szívesen azzal a lehetőséggel, hogy az APEH által a szerkesztőségünkbe elküldött ismeretterjesztő anyagokat közzétegyük...

Szemünk fénye a számlatömb

A vállalkozások bevételeiket (jó esetben) számlákon illetve nyugtákon rögzítik. Az adóellenőrök ezért a bevételek ellenőrzését mindig a bevételeket rögzítő bizonylatok teljes körűségének ellenőrzésével kezdik. Ez azt jelenti, hogy az adózó valamennyi számlaforgalmazótól vásárolt számláját, számlatömbjét tartalmazó nyilvántartását összevetjük a forgalmazók adatközlésével.
A két nyilvántartás között eltérés következmény nélkül nem lehet, a vállalkozásnak valamennyi vásárolt számlatömbjével el kell tudni számolnia, és azokat az ellenőröknek át kell adnia.
Ezen bizonylatokat az adózó az adóhatósághoz bejelentett helyen köteles őrizni, azokat az adóhatóság felhívására 3 munkanapon belül kell bemutatnia. A vállalkozásoknak ezen túl biztosítaniuk kell a számlák eredetének hitelességét, tartalmuk sérthetetlenségét, valamint olvashatóságukat a megőrzési időszak teljes tartalma alatt.
Ehhez tudni kell, hogy a könyvviteli elszámolást közvetlenül és közvetetten alátámasztó számviteli bizonylatokat (ideértve a főkönyvi számlákat, az analitikus, illetve részletező nyilvántartásokat is), legalább 8 évig a könyvelési feljegyzések hivatkozása alapján visszakereshető módon kell megőrizni.

Előfordul azonban, hogy a gondos őrzés ellenére egy-egy számlatömb mégis elvész, illetve megsemmisül. Ennek a tényét haladéktalanul be kell jelenteni az adóhivatal felé, és az adózónak meg kell próbálnia rekonstruálni az abból kiállított számlákat. Ezt segíti, hogy a könyvelőnél általában megtalálható a tömb egyik példánya, vagy a vevői körtől lehet a hiteles másolatokat megkérni. Normál üzletmenet esetén ez ugyan utána járást jelent, de nem okozhat gondot.

Ellenőrzéseink során találkozunk olyan esetekkel, hogy az adózó analitikája hiányosan tartalmazza egy-egy számlatömb példányait. E hiányzó példányok pedig legtöbbször hiányoznak a könyvelésből és áfa tartalmuk sem kerül bevallásra. Ilyen esetekben a számlatömbök tőpéldányai alapján a számlák adatai ellenőrizhetők.
Amennyiben az adózó nem tudja a számlatömböt bemutatni és a hiányzó számlákat sem tudja hiteles másolatban átadni, nyilatkoztatjuk megrendelőiről, vevőiről, akiket megkeresünk egyeztetés céljából. A legtöbb esetben az eljárás során a hiányzó példányok előkerülnek.

Abban az esetben, ha az adóellenőr számára megnyugtató módon nem sikerül a számlatömb „rekonstruálása”, számunkra kissé bonyolultabb, az adózó számára pedig legtöbbször „fájdalmasabb” módon folytatjuk az ellenőrzést. A valós adóalap meghatározására ilyen esetekben a becslési eljárás alkalmazható, ráadásul az iratmegőrzési kötelezettség megszegése miatt a magánszemély adózó 100.000 Ft, más adózó 200.000 Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal is sújtható.
A szigorú számadás alá vont bizonylatokra tehát célszerű úgy vigyázni, mint a szemünk fényére.

A 2007. MÁJUS 1-JE ÉS MÁJUS 31-E KÖZÖTT ALKALMAZHATÓ ÜZEMANYAGÁRAKRÓL

A személyi jövedelemadóról szóló - többször módosított - 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat.

Ólmozatlan motorbenzinek:
- ESZ 95 ólmozatlan motorbenzin 267 Ft/l
- ESZ 98 ólmozatlan motorbenzin 279 Ft/l
Gázolaj 252 Ft/l
Keverék 287 Ft/l
Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

Ellenőrzi az APEH a készpénzkezelést

A számviteli törvény 2007. január1-től hatályba lépő rendelkezése szerint szigorodott a pénzkezelési szabályzatra vonatkozó előírás. Bár a törvény hatálya alá tartozó vállalkozások számára eddig is kötelező volt a számviteli politika keretében a pénzkezelési szabályzatot elkészíteni, a módosítás most már előírja annak tartalmát is. E szerint a szabályzatban rögzíteni kell többek között a pénzkezelés személyi és tárgyi feltételeit, a felelősség szabályait, a napi készpénz záró állomány maximális mértékét, pénzszállítás feltételeit, stb.
A szabályzatok aktualizálását a törvénymódosítás hatályba lépését követő 90 napon belül kell elvégezni, amely határidő 2007. március végén lejárt.
Az előírások betartását az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának adóellenőrei már ellenőrzik. Az ellenőrzés kiterjedhet a könyvelés szerinti és a ténylegesen a kasszában lévő készpénz egyezőségére is, és természetesen nem minden esetben előzi meg a vizsgálatot értesítés.
Célszerű az előírások betartására fokozottan ügyelni, mert az adózás rendjéről szóló törvény értelmében hiányosságok esetén 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírság szabható ki.


APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense
2007.04.25.

  

 Rövid időn belül elfogták a tetteseket

                           

   Kedden 12 óra 10 perc körüli időben lépett be a zempléni település (Bodroghalom) takarékszövetkezetének ajtaján egy férfi, fejére sísapkát húzva arcát eltakarva, kezében egy fegyvernek látszó tárggyal az ott dolgozóktól pénzt követelt. Miután az alkalmazottól megkapta azt, a pénzintézetből kilépve társához sietett, aki az épület előtt várta egy járó motorú, kávébarna színű gépkocsival, majd elhajtottak. A támadás során személyi sérülés nem történt, fegyverhasználatra nem került sor.

A sátoraljaújhelyi rendőrök tudomást szerezve a súlyos bűncselekményről azonnal értesítették a közterületen lévő járőröket a történtekről.
A gépkocsival menekülő rablók elfogása érdekében a lehetséges menekülési útvonalakon - ellenőrző áteresztő pontokat állítottak fel. Néhány kilométerre a takarékszövetkezettől Nagyrozvány környékén járőröző egyenruhások figyeltek fel a nagy sebességgel haladó
* a leírásnak megfelelő * autóra. Követték, miközben az ügyelet újabb gépkocsizó járőröket irányított az útvonalra.
A rendőrök többszöri jelzése ellenére továbbhaladó autóst végül az említett településhez közeli szántóföldön késztették megállásra * pár száz méterre a szlovák határtól. Az autó utasait elfogták * a gépkocsiban megtalálták a bűncselekményhez használt eszközöket, tárgyi bizonyítékokat * a pisztolyt, ami az elsődleges megállapítások szerint nem lőfegyver, a fekete, kötött, szemnél kivágott sapkát, valamint az elrabolt készpénzt.


Az elkövetők - akik egyébként baráti kapcsolatban állnak egymással - sátoraljaújhelyiek, egyikük 28, társa pedig 22 éves.

A nyomozó hatóság fegyveres rablás megalapozott gyanújával vette őrizetbe a két férfit. Előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásuk indítványozására.
 


 
 

Kompoltiné Jakab Ilona rendőr őrnagy, kommunikációs irodavezető
 /2007.04.25./

 

 

Árvay Családi Nap

                           

   Sok színes program várta a családi nap résztvevőit április 21-én délelőtt, az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában. A mazsorettes csoportok vezette zenés felvonulás után számtalan helyszín fogadta a szórakozni vágyókat – számol be a sikeres napról Juhászné Nyüsti Klára…

A "Mesesarok"-ban az 1.b osztály bábelőadása, valamint a 2.b-sek által bemutatott kis mese volt látható. Óriáscsúszda és rodeó bika, sportjátékok, teaház, lovaglás és népi játszóház gondoskodott arról, hogy mindenki jól érezze magát e kellemes tavaszi napon.
A családi nap célja, hogy a tanítási órákon túl a gyerekek, a szülők a pedagógusok találkozzanak, legyen alkalom kötetlen együttlétre, a kapcsolat ápolására. Sok nagycsoportos óvodás gyerek is érkezett, akik most ismerkedtek az iskolával
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.24./

 

 

Új résszel bővült

                           

   A Fogyatékos Gyermekek, Tanulók Felzárkóztatásáért Országos Közalapítvány az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium támogatásával a Magyar Köztársaság Kormányának „100 lépés” Programja keretében pályázatot hirdetett a „Súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermekek fejlesztő iskolai oktatásának támogatása” érdekében. A pályázat célja elősegíteni a súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermekek fejlesztő iskolai oktatásának elindításához, működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését.
A pályázók körét képezték azok az oktatási intézmények, melyek vállalták a 2006/2007-es tanévtől a fejlesztő iskolai oktatás beindítását. Előnybe részesültek a gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézmények, melyek közül a sárospataki Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium nyújtotta be a pályázatát. Ez az intézmény a nyertes pályázók körét bővítette, s akadálymentes épületrész kialakítása, átalakítása céljából elnyerte az egy pályázó által elnyerhető maximális összeget: 7 000 000 Ft-ot.
Ebben az intézményben már 1992. szeptemberétől beindult a halmozottan fogyatékos gyermekek intézményi nevelése-oktatása. Nem volt azonban megoldott a csoport elhelyezése, hisz a Kossuth utcai Bölcsőde épületében kaptak helyet a gyerekek. A Közalapítvány által kiírt pályázat jó lehetőséget biztosított a meglévő épületrész – a volt Állami Gazdaság konyhája – átalakítására, s ezáltal a csoport az intézmény falain belül történő elhelyezésére.
A beruházás teljes összege közel 13 000 000 Ft volt. A pályázaton felüli különbözetet a fenntartó, Sárospatak Város Önkormányzata vállalta magára.
Ebből az összegből került átalakításra, kialakításra két szép, tágas szoba. Az egyikben a halmozottan fogyatékos és a korai fejlesztésben résztvevő gyermekek elhelyezése történt, a másikban az autista tanulóink kaptak helyet.
Három fejlesztő – logopédiai, mozgásfejlesztő és önkiszolgálást segítő - szoba szolgálja a gyermekek fejlődését, ideális egyéni fejlesztését.
Az épületrész akadálymentesített, rámpa segíti az intézménybe való bejutást, s akadálymentesített mosdó áll a gyermekek rendelkezésére.
Gyógypedagógus, logopédus, gyógytornász, szakképzett ápolók, felsőfokú végzettséggel rendelkező gyógypedagógiai asszisztensek foglalkoznak a gyerekekkel.

Várjuk Sárospatak és környékén élő halmozottan fogyatékos, autista és korai fejlesztésre szoruló gyermekek jelentkezését az átépített, szép, az Európai Unió elvárásainak is megfelelő épületrészbe.
 


 
 

Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
 /2007.04.24./

 

 

A francia lovagrend küldöttségét fogadtuk

                           

   Egy francia eredetű lovagrend dr. Bruno Hamand nagymester keresett meg bennünket Kisvárdai Tiboron keresztül, akik kapcsolatot keresnek városunkkal. Magyarországon már számos várossal van kapcsolatuk, és Európa más országaiban is. Városunk híre eljutott hozzájuk, és így keresték meg Sárospatakot, mint szent Erzsébet szülővárosát, ami a Magyar Kultúra Városa címet viseli – számolt be a látogatásról dr.Hörcsik Richárd polgármester…
 

  Lassan beérik az a magvetés amit Sárospatakról próbálunk nem csak Magyarországon, hanem Európában is kialakítani egy imázst, aminek konkrét hasznai kell, hogy legyenek a közeljövőben. Így megállapodtunk arról, hogy a lovagrend nagymestere és pénzügyminisztere egy szerződést készít Sárospatak számára. Testvérkapcsolatot szeretnénk kialakítani, elsősorban kulturális együttműködéssel. Ennek több területe lehet. Az egyik nagyon konkrét felajánlás, hogy esetleg a Szent Erzsébet ünnepségsorozatban szeretnének részt venni, anyagilag is szeretnének segíteni, hogy az ünnepségek lebonyolítása minél zökkenő mentesebb legyen. Rövidtávon még néhány együttműködési lehetőség megfogalmazódott. Az egyik a diákcsere, a másik a boraink Francia piaca. A városunkban működő Pajzos és Megyer Zrt francia tulajdonosa is tagja ennek a lovagrendnek, de én szeretném, ha minél több kistermelőnek a bora is megjelenhetne, akár a lovagrend támogatásával Franciaországban. Sárospatak keres Francia testvérvárost – ebben is segítségünkre lesznek. A gazdasági kapcsolatokról is szó esett, hogy Sárospataknak milyen gazdasági profilja van, valamint a turizmussal kapcsolatban kértük a segítségünket, hogy vigyék el a hírünket, esetleg a prospektusainkat…

  A lovagrend nagymestere dr. Bruno Hamard elmondta, hogy azért érkeztek Kisvárdai Tibor sárospataki polgár meghívására Sárospatakra, hogy megpróbáljanak kapcsolatokat létesíteni városunk, és Franciaország egyes területei között. Szeretnének többek között oktatási kapcsolatot létesíteni a főiskolával és a gimnáziummal, továbbá kulturális kapcsolatokat - pl. festők számára kiállítási lehetőség - valamint a Pajzsos és Megyer francia tulajdonosán keresztül a gazdasági kapcsolatokat is előmozdítanák.
 

  Remélhetőleg június elsején aláírásra kerül az a megállapodás, amely tartalmazni fogja az oktatásra, a kultúrára és a gazdaságra vonatkozó elképzeléseinket – fejtette ki Aros János alpolgármester részletesebben az együttműködés lehetőségeit. Ez a megállapodás természetesen kétoldalú lesz, hiszen nem várhatunk úgy támogatást senkitől, hogy mi ne tudnánk viszonozni valamivel. Ami nagyon fontos számunkra, hogy szeretnénk kialakítani egy cserediák kapcsolatot, a lovagrend közvetítésével és segítségével. Szóba kerülhet még vendégtanárok fogadása, és tanáraink kiküldése Franciaországba A testvérvárosi kapcsolat, nem csak az iskolákra vonatkozna, hanem más, kulturális és sporttevékenységekre is. Az első nagy támogatás, amit kapunk a lovagrend segítségével, az a Pünkösdi Szent Erzsébet napok támogatása

 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.23./

 

 

Konfirmáció a református templomban

                           

   Huszonnyolc fiatal adott számot hitvallási ismereteiről és tett fogadalmat a konfirmációi ünnepélyen április 22-én a református templomban. A gyermekek izgatottan készültek a vizsgára, melyet hittanból és bibliaismereti tanulságokból tettek le a szülők, keresztszülők, családtagok alkotta népes gyülekezet előtt - nyilatkozta Virágh Sándor református lelkész. Az eseményre a konfirmálók Dér Krisztina kürtszavára vonultak be, és köszöntötte a jelenlévőket a templom énekkara is. A felkészülést és beszámolót Sipos István tanár úr, az egyházközség főgondnoka elfogadta, és megadta az engedélyt a konfirmálásra. Az elnyert áldást követően részesülhettek a fiatalok először az úrvacsorában. A szülők nevében Csatlósné Komáromi Katalin mondta el szívhez szóló, megható gondolatait, az egyházközség jókívánságait, és az ajándék szentírást Sipos istván adta át. A konfirmáció szó megerősítést jelent, és a 12 évüket betöltött fiatalok ekkor lesznek a gyülekezet úrvacsorával élő, önálló tajaivá, és magukra vállalják azt a fogadalmat, amit a keresztségben a szülők és keresztszülők reménységgel vállaltak. Reméljük, hogy a belső gazdagodás értékessé teszi fiataljaink életét, és segítségül lesz tanulmányi előmenetelükhöz, egészséges személyiséggé fejlődésükhöz.

 
 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
 /2007.04.23./

 

 

Közgyűlést tartott a KIOSZ Sárospataki Szervezete

                           

   Minden évben, az adott év első negyedévében tartjuk a kötelező éves közgyűlésünket – nyilatkozta Sáfrányos Miklós elnök, akit további 4 évre újraválasztottak ezen a közgyűlésen. Több napirendi pontot tárgyalunk, először is beszámoltunk a 2006. évi költségvetés végrehajtásáról…

A második napirend a 2007. évi költségvetés tervezete volt, majd egyéb ügyek, és végül a választás következett, ugyanis lejárt a mandátuma az elnökségnek. Mintegy 4 millió Forintból gazdálkodunk és pozitívan zártuk az évet - a tagság ezt elfogadta. Az üzleteink rendben vannak, vagyis legalább is nagyobb részben. A tavalyi év folyamán hajtottuk végre az udvar rendbetételét és egy üzlet újraburkolását. Minden évben kitűzünk egy-egy ilyen célt, hiszen úgy érzem az ipartestületi székház frekventált helyen van Sárospatakon, meg kell felelnünk a városnak.
A második napirendnél a 2007. évi költségvetés tervezetét nyújtottuk be, amit szintén szeretnénk a nehézségek ellenére is pozitívan zárni. Szintén elképzeltük, hogy egy-egy üzlethelyiséget újraburkolunk és rendbe teszünk, így felelve meg tagjaink elvárásainak. El kell, hogy mondjam, hogy az alapbevételeink az üzletek bérbeadásából és a tagsági díjakból adódnak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében dobogós helyen vagyunk a taglétszámot illetően, már legalább 12 éve - azóta képviselem országos fórumon a szervezetünket, és 8 éve vagyok az elnöke. Most az alelnök Götz Mihály lett, Rák Zoltán és Braun Tibor valamint a jelenlegi gazdasági vezetőnk, Takács Antalné pedig az elnökség tagjai.
Célkitűzéseink között szerepel, hogy meg tudjunk felelni a tagság igényeinek, hogy megfelelően tudjuk tagságunk érdekeinket védeni. Pl. jelenleg is kapcsolatot tartunk egy un. körbetartozások behajtásával foglalkozó szervezettel. Ha valakinek ilyen jellegű problémája van, ipartestületi tagjainknak, vagy bárkinek, aki megkeres bennünket és a tagságunkhoz akar tartozni, akkor szívesen eljárunk az érdekében. Valamilyen formában ez egy juttatással jár, ennek a társaságnak a behajtott összegből bizonyos összegű rész jár, viszont úgy érzem, hogy hiteles cég.
A jövőt illetően természetesen tesszük továbbra is a dolgunkat, és bárki bármilyen problémával - úgy APEH, egészségbiztosítás, TB – fordul hozzánk, megpróbáljuk tájékoztatni, ill. lehetőségeinknek megfelelően segítünk.


 
 

Törő Gábor
 /2007.04.23./

 

 

Finisben a szabadtéri színpad építése

                           

   A végső, befejező stádiumához érkezett a Vízi kapui szabadtéri színpad és a kiszolgálói épület beruházása. A régészeti feltárásokat követően a színpad kialakítása a Vízi kapunál a héten elkezdődött, tehát a földmunkák után rövid úton elkészül a színpad nézőtere, illetve maga a színpad is - tájékoztatta szerkesztőségünket Erdős Tamás tanácsnok…. Ennek elvben - ha úgy alakul az időjárás is - már a Szent Erzsébet ünnepségekre működnie kell.

 
 

Törő Gábor
 /2007.04.22./

 

 

Szövetségben a Kiwanis és az ART-ÉRT

                           

   A sajtó nyilvánossága előtt írtuk alá azt a keretszerződést, amit az ART-ÉRT Művészeti Alapfokú Iskola és a Kiwanis sárospataki szervezetei között jött létre, abból a célból, hogy a művészek által készített képek forgalmazásához a Kiwanis csatornáin keresztül tudjunk segítséget adni – nyilatkozta Feró István a Zemplén Kiwanis Klub elnöke...
 

  A célunk az, hogy ezzel az akcióval támogassuk az iskolát, a hátrányos helyzetű gyerekeket, a tehetséges művészpalántákat iskolai tanulmányaikban. Ennek a keretszerződésnek az a lényege, hogy a Kiwanis csatornáin, klubhálózatán keresztül Magyarországon, ill. külföldön megpróbáljuk a pataki művészek alkotásit értékesíteni, és az ebből befolyt összeget visszajuttatjuk részben az iskolának, részben a klub céljaira használnánk fel, hogy a Kiwanis alapvető célját, a karitatív tevékenységet hatékonyabban tudjuk folytatni. Ilyen jellegű megállapodás még nincs ma Magyarországon, ezt elsőként mi kezdeményezzük, és ha ennek valami sikere lesz, akkor megpróbáljuk a Kiwanis hálózaton keresztül propagálni ezt az adománygyűjtési lehetőséget. Én azt hiszem, hogy ez a kezdeményezés el fogja érni a célját, és nagyon ürülök neki, hogy az ART-ÉRT Művészeti Iskola alapítványának az elnöksége együttműködik ebben. Én úgy gondolom, hogy a város és az alkotó művészek hírnevét is öregbíti, ha a pataki művészek alkotásai ország egyéb pontjain megjelennek kiállításokon, árveréseken, és egyéb jótékonysági rendezvényeinken. A felajánlott alkotások összértéke 2-2.5 millió Ft között van.

 

  A Zemplén térségi Kiwanis klubnak volt ez az ötlete, hogy az ART-ÉRT-tel egy ilyen együttműködési megállapodást kössünk – tette hozzá Szajkó Józsefné, a Sárospatak Női Kiwanis Klub elnöke. Mi szívesen csatlakoztunk, a női Kiwanis klub tagjaival megbeszélve, mindenkinek az volt az első gondolata, hogy végre, hogy az a pénz, ami eddig hiányzott, végre meglesz és oda fog, jutni, ahova kell. Hiszen a hátrányos helyzetű gyerek, azok, akik a legrászorultabbak. Sokan vannak köztük akik tehetségesek, akik pénzhiány miatt nem tudnak olyan iskolákba járni, és olyan eszközökhöz jutni, amivel a tehetségük jobban kibontakozhatna. Tudjuk, hogy az ART-ÉRT Alapítvány évek óta a szívén viseli ezeknek a gyerekeknek a gondját és próbálja megoldani. Én azt gondolom, hogy egy civilszervezet pontosan erre hivatott, hogy ezt továbbvigye, és támogassa ebben az iskolát, az alapítványt.
 

  Csetneki József, az ART-ÉRT Alapítvány elnöke lelkesen és bizakodva beszélt a megállapodásról…
Mindenképpen nagyon szerencsés ami most történik, hogy civilek ülnek egy asztal körül. Azért ültek egy asztalhoz, hogy akiknek szükségük van erre, azokon segítsenek. Felemelő érzés ez, hiszen gyerekekről van szó, másrészt azért, mert látható, hogy a művészet ehhez is jó eszköz lehet. Meg kell, hogy mondjam, hogy ebben egy folyamatos együttélés, folyamatos együttgondolkodás történik. Hiszen többször fordult már elő, hogy azok a művészek, akik egyébként támogatásra szorulnának, ők támogatnak olyan feladatokat, célokat, amiket közösen fontosnak tartunk. Nagyon fontos az is, hogy Magyarországnak ebben a szegletében nagyon sok, és egyre több olyan gyerek van, akik ilyen és hasonló segítségre szorulnak. A magam részéről minta- és példaértékűnek szeretném javasolni a mi együttműködésünket azoknak az embereknek, akik hasonló feladatokat látnak el, közvetlen-, vagy tágabb környezetükben - itt a Kiwanis nemzetközi hálózatára gondolok. Én nagyon nagy szeretettel üdvözlöm ezt az együttműködést és bízom abban, hogy igen komoly hatásfokkal fog működni.
 

  Debrődi Judit a Junior Klub elnöke - főiskolai hallgató - is kifejezte örömét, hogy ezzel az akcióval is segíteni tudnak azokon a gyerekeken, akik közül többet személyesen is ismernek. Megtiszteltetésnek érzi, hogy a tanárai közül is többen ajánlottak fel képeket az alkotásaik közül. Bízik benne, hogy sikeres lesz az akció és ezzel a klub karitatív tevékenységének a lehetőségei kibővülnek.
 


 
 


Feró István ezúton is köszönetet mond azoknak művészeknek, akik felajánlották az alkotásaikat az első ilyen akcióra:
feLugossy László, Szirtes János, Csetneki József, Fazekas Balogh István, Aknai János, Borgó, Lukács Gábor, Répánczki Ferenc, Molnár Irén, Szentirmai László, Szidor Ágnes, Bodolóczky Anikó, Urbán György.

Cziczer Katalin
 /2007.04.22./

 

 

A lokálpatrióták komolyan gondolták

                           

   Hideg volt a szombat reggel, a Sárospataki Lokálpatrióta Egyesület aktivistái mégis megjelentek már 8 óra után a megbeszélt helyen, Kispatakon a téglagyári tónál. Saláta László, az egyesület elnöke elmondta, hogy a Magyar Közút Kht megkeresésére csatlakoztak a Föld Napja alkalmából megrendezésre kerülő országos környezetvédelmi programhoz…

Mint a híradásokból tudjuk, az országban több száz csoport dolgozott szombat délelőtt a különböző városokban, akik az utak mentén eldobált szemetet szedték össze. A patakiak a téglagyári tótól a vajdácskai elágazásig tisztították meg az út mindkét oldalát a szeméttől, amivel egy szállítójármű teljesen megtelt. A munka jutalma egy halászlé ebéd volt, amit Saláta úr saját receptje szerint, saját kezűleg készített el, mindenki nagy megelégedésére.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.04.22./

 

 

Bemutatkoztak az elsőáldozók

                           

   Május 21-én 29 kisgyerek fog részesülni az első szentáldozásban a római katolikus templomban. Ez alkalomból most vasárnap a jelölteket Varga András atya mutatta be az Egyházközségnek.

 
 

További fotók >>>

 /2007.04.21./

 

 

Szent Erzsébet és kora - Pajzsok, címerek, fegyverek

                           

   A Művelődés Háza Szent Erzsébet és kora című előadássorozata keretében április hónapban Pajzsok, címerek, fegyverek címmel Dr. Tamás Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi múzeumának munkatársa tartott előadást…

A címereket megjelenésük, széles körű elterjedésük a keresztes hadjáratokhoz és a lovagkorhoz kapcsolja. Kik voltak a lovagok? Lovon jártak, egy vagy több fegyverhordozó kísérte őket. Ők vitték a lovag után a pajzsát és gondozta lovát. A lovag drága hadi felszereléssel rendelkezett: karddal, lándzsával, sisakkal, mellvérttel. A lovagság alkotta a hadsereg elitjét.
A felsorolásból is kitűnt, hogy a lovag fegyverzete több részből állt és idővel ezek is változtak. A sisak előbb egyszerű, kúpos orrvédős volt, a X-XI. századtól a zárt páncélsisak terjedt el. A pajzsot belülről a csuklójához erősítve tartotta kezében a katona. A páncéling vagy sodronying kis átmérőjű acélgyűrűkből állt. S természetesen volt még páncélvértje, s a felszerelés elengedhetetlen része volt a paripa. Egy jó lónak el kellett bírnia gazdája és teljes páncélzata, összes fegyvere súlyát, testét időnként vastag kemény bőrrel, fejét fejpáncéllal védték.
A címer egy színes jelvény. Ábrázolásai mértani formák vagy stilizált képek. A címer fő hordozója a pajzs. A címerek öröklődnek, a földbirtokhoz vagy a családhoz kötöttek. Vannak nem személyekhez kapcsolódó, pl. testületi címerek is.
A címerhasználat kialakulása a XI. sz. végére, XII. sz. elejére tehető. A keresztes hadjáratban résztvevő lovagok a muzulmánoktól vették át használatának szokását. A német kutatók az ősi germán hit- és mondavilág elemeinek, illetve azok ábrázolásának pajzsra vitelében látják a címerek kialakulását. Mások vallási, irodalmi és folklorisztikus hagyományokat említenek.
A címerek megjelenésének közvetlen oka katonaiak voltak. Említhetjük a fegyverzet fejlődését, az arcot felismerhetetlenné tevő sisaktípus megjelenését, a harcosok azonosíthatóvá tételét a csatamezőn. Ebben a legfőbb segédeszköz a pajzs volt. Nagy, szabad felületére mértani ábrázolásokat, állati, növényi és egyéb képeket festettek. Nem elhanyagolható szempont, hogy a korabeli társadalom nagy része írástudatlan volt, így ezek a jelek őket is segítették az azonosításban.
Fontos szempontként említhetjük a láthatóság kérdését. A címerpajzs ugyanis nem látható minden oldalról, így a címerek rákerültek zászlókra, a lovagi tornákon a nyeregtakarókra, a sisakokra. Így kapott jelentőséget a címer másik két fő alkotóeleme a sisak és a sisakdísz.
A címer többi alkotórészét is soroljuk fel, ezek a pajzstartók, a címerköpeny, a címersátor, a jelmondat, a heraldikai jelvények. Ezek kisebb jelentőségűek, később alakultak ki.
A címertörténet első fejezete az, amikor a pajzsokra, zászlókra alkalmazott jelek állandósultak. Címerré válásuk a XII. század első felében következett be. Geoffroy Plantagenet gyásztáblácskáját tekintjük az első címernek a XII. század derekán. Ezt követően a címerek rohamosan elterjedtek a csatamezőkön és lovagi tornákon. Drága a lovagi felszerelés, csak a legelőkelőbbeknek telik rá. Így a nemesség főrendű és gazdag rétegeinek lesz először címere.
A lovagi tornák előtt bemutatták címereket, sisakdíszeket. Az uralkodók, nagy hűbérurak heroldokat tartottak. Az elesetteket címerük alapján azonosították a csatamezőn. A puskapor feltalálása után átalakult a hadművészet. A címeres pajzsok, sisakdíszes sisakok kiszorultak a harcmezőről, megszűntek a lovagi tornák.
A címerek azonban tovább éltek a lovagkor letűnte után is. Használatuk túllépett a lovagság keretein. A legkülönbözőbb társadalmi osztályok, rétegek kezdtek alkalmazni heraldikai jelvényeket. A XII. századtól már az előkelő nők is használtak címereket. Papok, polgárok, városok (mint testületek) hamar követték őket. Nem lehetett azonban olyan címert választani, amit már valaki használt.
A címer legfontosabb alkotórésze a címerpajzs. Alakja a címertörténet során többször változott (csatapajzs, tornapajzs). Legkorábban normann pajzsot (hosszúkás, nagy felületű, domború) alkalmazták. Ezt követően háromszögű a pajzs (kissé kerekített oldalú). Ez kedvelt forma lett, napjainkig használatban maradt. A kerek talpú vagy doborpajzs XVI. században terjedt el. Ebből alakult ki a tárcsapajzs, ekkor a lándzsa megtámasztására kis bemélyedést alkalmaztak. A reneszánsz pajzs esetében már mindkét oldalon volt bemélyedés. Speciális a lófejpajzs. A barokk korban már ovális, barokk rámás, kerek pajzsokat is alkalmaztak. A pajzs általában egyenesen állt. A felfordított pajzs a család kihalását jelenti. Több pajzsot egymás mellé, vagy egymásra téve is lehet alkalmazni. Ha két pajzs kerül egymásra a nagy pajzs, vagy öreg pajzson van a boglárpajzs. Ha három pajzs van egymáson, nagypajzs, boglárpajzs, szívpajzs elnevezéssel illetjük a részeket.
A pajzs tagolható pajzsfőre, pajzsderékra, pajzstalpra (pajzsláb) is. A pajzsmezőn vannak a mázak. A mázak lehetnek színek (vörös, kék, zöld, fekete), fémek (arany, ezüst). A heraldikai díszeknél megjelenik a bíbor. A színek is bővültek később barnával és narancsszínnel. Színre szín, fémre fém nem alkalmazható.
A pajzson előfordulnak mesteralakok és képek. A mesteralakok a pajzs szabályos mértani vonalakkal való felosztása útján jönnek létre. Egyenes vonallal oszthatjuk a pajzsot. Függőleges vonallal való osztás a hasítás, vízszintes osztás a vágás, a vágott és hasított pajzs a negyedelt, négyelt pajzs, a több hasítás/vágás, ha négynél többcímer kerül egy pajzsra, átlós osztás haránt osztás/szelés. Kerülhetnek keresztek is a pajzsra: görög, latin, kettős kereszt, stb.
Címerképnek nevezhetünk bármilyen ábrázolást. Vehetünk a természetből címerképeket, ezek emberi alakok (meztelen, ruhába, páncélba öltözött, gyalog, lóháton), állatok – ágaskodó, lépő, ugró, álló, legelő, ülő – (oroszlán, sas, kecske, medve, halak, szarvas, kos, pelikán, daru, rák, kígyó), növények (babérkoszorú, búzaszálak, dohánylevél, liliom, szőlő), égitestek (nap, félhold), épületek (városkapuk), természetből vett alakzatok (sziklabérc, hármas halom), fegyverek, szerszámok (kerék, ekevas), képzelet szülte címerképek (egyszarvú, griff, kétfejű sas, sárkány, hárpia, szirén).
A címerpajzs fölött van a sisak, ami csata- vagy tornasisak. A sisakhoz kapcsolódik a sisakdísz (szarv, szárny, toll, zászló, virágok, gallyak, emberi és állati alakok). A pajzstartók emberi vagy állati alakok a pajzs mellett vagy mögött. A címersátor és címerpalást a pajzs mögé helyezett díszítések. Vörös, bíborszínűek, belül szőrmével vagy hermelinnel bélelve. Ha koronából indul ki a címersátor, akkor hívjuk címerpalástnak. Ha az egész címer (koronástól) alá kerül az a címersátor. A jelmondat a csatakiáltásból ered, s minden esetben rövid. A címertulajdonos rangjának jelölésére koronákat, kalapokat használnak. A rangjelölő koronák a XVII. században terjedtek el, közvetlenül a pajzs felső peremére helyezték. Magyarországon a nemesek: ötgyöngyös, a bárók hét, a grófok kilencgyöngyös rangkoronát használtak. A hercegek, fejedelmek bíborral bélelt nyitott vagy pántos koronát helyeztek a pajzsra. A magyar királyi koronát csak az uralkodói, államcímerre helyezték.
A magyarországi címerhasználat kezdetének tekintjük 1151-et. Ekkor Kijevben a magyarok harci játékot rendeztek. A XII. század közepén, a bizánci háborúk idején már a magyar seregben harcoltak nehézfegyverzetű katonák. Így 1190 körüli időre kialakult idehaza is a címerpajzsba foglalt jelvény. Először az uralkodó és családja használta pajzsán, majd az országos méltóságok is. A pajzsra helyezett jelvény öröklődése, tartós használata esetén alakult ki a címer. A magyaroknál a címer előzményének tekintjük a harcmezőkön használt zászlókat. Szent István jelvénye a kereszt volt. Vörös zászlajára is kereszt került. Anonymus idején már meghonosodott a zászlókon elhelyezett jelvény. Kézai Simon (IV. László krónikása) Attila király zászlaján és pajzsán látható turulmadárról írt. A Képes Krónika (XIV. sz.) számos címeres zászlót örökített meg. Az őstörténet eseményeinél vörös alapon fekete turult ábrázoltak. A XI-XII. században vörös alapon ezüst kettős kereszt látható, illetve vörössel és ezüsttel vágott (sávozott) zászlók tűnnek fel a későbbi ábrázolásokon. Lépegető oroszlánok (változó számban) ugyancsak láthatók. Az oroszlán az Árpád-ház családi címere, vagy uralkodás szimbóluma volt. A címeres zászló jelentősége megnőtt az Anjou-korban, a banderiális hadsereg széles körűvé válásával (saját zászló). Gyorsan elterjedt. A XIII. századtól már Magyarországon is ismerünk családi és városi címereket.


 
 


Törő Gábor
 /2007.04.21./

 

 

Hol tart a Mooser orgona felújítása?

                           

   Gyakran hallhatunk híreket jótékonysági rendezvényekről, melyek célja a sárospataki református templom muzeális Mooser orgonája felújítására gyűjt adományokat. A felújítás munkája 2005. szeptemberében indult el, és 2007 folyamán jut el az 50%-os készültségig. A különböző munkafázisokat a a pénzügyi lehetőségek szabják meg, hiszen ha a teljes összeg birtokában lennénk, akkor egy bő év alatt lezajlana a restaurálás. Még így is jól haladunk, hiszen összehasonlításként a méretében hasonló nagykőrösi orgona felújítását 5 év alatt sikerült a gyülekezetnek lebonyolítania. Az Áfával együtt 50 milliós költségkihatású vállalás nyomán a hangszer az eddigi 130 ledolgozott év után újabb 100 éves szolgálati lehetőséget nyer, és kategóriájában Magyarország legeredetibb állapotában megmaradt Mooser hangszerével büszkélkedhetünk majd. Jelenleg a hangszer légrendszerének a restaurálása folyik, amit a mozgatószerkezet követ. Az utolsó állomás a budapesti összeszerelés, és az új homlokzati sípok elkészülése lesz. Köszönjük a megtisztelő figyelmet az orgona felújítás iránt, még inkább köszönjük a jó szívvel eljuttatott támogató adományokat, és nagy reménységünk, hogy 2008-ban a Lorántffy Zuzsanna évben újra hallhatjuk csodálatos hangját. További támogatók felkutatóit "orgonaborral" jutalmazzuk. Az orgonaszekrény belsejében még néhány karikatúra is található, melyet most a nagyérdemű közönség is megtekinthet a fotókról.

 
 


Református Lelkészi Hivatal
 /2007.04.21./

 

 

Mi lesz Sárospatakon a kortárs képzőművészettel?

                           

   Sárospatak város (képző)művészeti életének egyik elhivatott munkásaként örömmel vettem a hírt, hogy a Domján- gyűjtemény egy jelentős része kiállításra került a jobb sorsra érdemes Képtár emeleti traktusában. Megérdemelte az anyag és nem utolsó sorban a kiváló művész emléke, hogy hagyatéka tisztességes körülmények közé kerüljön végre - nyilatkozta Csetneki József, az ART ÉRT Alapítvány elnöke. Ezzel együtt azonban aggasztó kérdések merültek fel néhányunkban Patakon, főleg azokban, akik a kortárs képzőművészet elkötelezett hívei, szereplői vagyunk, és örömmel vesszük, ha városunkban e műfaj jeles művészei kiállítanak.

E kérdések akkor fogalmazódtak meg bennünk, amikor azt olvastuk, hogy a Domján- anyag állandó kiállítás formájában lesz ezután megtekinthető, ami egyúttal azt is jelen(the)ti, hogy a megszokott időszaki kiállítások - köztük a kortárs tárlatok - elmaradnak ezután a Képtárból. De további kérdések is felmerültek még. Tavaly Sárospatak lett volna a soros a Zempléni Nyári Tárlat megszervezésében, amelyről ugye mindnyájan tudjuk, hogy Szerencs, Tokaj, Sárospatak és Sátoraljaújhely közös kortársművészeti fóruma, de a tárlat elmaradt. Mára úgy tűnik, ismerve a város kiállítóhelyeinek lehetőségeit, adottságait, hogy már nem is jöhet létre többet.
A Múzsák Templomában megtekinthető kiállítások hozzáértést, magas szakmai elkötelezettséget mutatnak, és a helyszín adottságai és jónak mondhatók minden korlátaival együtt. Itt elsősorban a méretére és tér tagolatlanságára, világításra gondolok. Belátható tehát, hogy a Rákóczi vár kezelésében álló, galéria funkcióknak is hellyel-közzel megfelelő terem nem veheti át a Képtár feladatait, mint ahogy a Művelődés Háza kiállítóterme sem, illetve a Repositorium sem vállal már kiállítói tevékenységet.

És most itt állunk, és próbálunk megválaszolni magunknak a kérdésekre, köztük is az elsőre: „Mi lesz Sárospatakon a kortárs képzőművészettel?” Mi lesz azokkal a megkezdett folyamatokkal, amelyek képzőművészeti szabadiskolát, művészeti iskolákat, művésztelepet, Zempléni Nyári Tárlatot, (szoborparkot), hozzánk járó kiváló képzőművészek sorát, óriásképeket, kiváló kiállításokat kötöttek Sárospatakhoz?

Ez is az országban megfigyelhető „reformfolyamatok” egyik megnyilvánulása? 
Kérdeztük még magunktól azt is, kik hozhatták a döntést. Kérdeztük még azt is, vajon minden körülményt megvizsgáltak-e. Feltételeztük, hogy azért azon is elgondolkoztak, hogyan tegyék rendbe döntésük következményeit. De erre megint csak azt kérdeztük magunktól, hogyan maradhatnak ki egy helyi közösségi tér, speciális funkciójú közösségi tér feladatainak meghatározásából a helyi művészek, azok a civil szervezetek, amelyek köztudomásúan művészet-közelinek mondhatók!!

Megérdemelte a Domján-gyűjtemény és nem utolsó sorban a kiváló művész emléke, hogy hagyatéka tisztességes körülmények közé kerüljön végre. Hozzászólásunkkal mi is a kiváló művész emlékét szeretnénk ápolni.


 
 


ART ÉRT Alapítvány
 /2007.04.21./

 

 

Ülésezett a Kari Tanács

                           

   Ülést tartott a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karának Tanácsa – tájékoztatta lapunkat dr. Komáromy Sándor kari főigazgató. A tanács napirend előtt tájékoztatót hallgatott meg a Rektori Kabinet legutóbbi üléséről.

Döntött a kari tanács:
-a 2007-ben esedékes 65 arany, 37 gyémánt, 20 vas és 3 rubin díszoklevél adományozásáról.

- a 2006-2007. tanévi záróvizsga-elnökök személyéről.
- A 2007. évi kari költségvetésről.
- A kollégiumi térítési díjakról.

Tájékoztatás hangzott el az önálló sárospataki tanítóképzés megindulásának 150. évfordulójával kapcsolatos előkészítő munkákról, a végzős évfolyamok év végi rendezvényeiről.


 
  /2007.04.21./

 

 

Történelmi pillanatok

                           

   Ikervárosi program címen kötött együttműködési megállapodást Sátoraljaújhely és Sárospatak önkormányzata, melyet április 19-én Zemplén fővárosában Sátoraljaújhelyen, a Polgármesteri Hivatal dísztermében írt alá Szamosvölgyi Péter és Dr. Hörcsik Richárd, a két város polgármestere…

A polgármesterek nyilatkozataikban hangsúlyozták, hogy együttműködnek a Tokaj-hegyaljai Világörökség és a történelmi Zemplén értékeinek megőrzésében, hagyományaik ápolásában, az itt élők életminőségének javításában, a két kistérség településeinek fejlesztésében.

Az együttműködés fontosabb részterületei a történelmi hagyományok ápolása, a történelmi emlékhelyek feltárása, a meglévők mind szélesebb nyilvánosság részére történő hozzáférhetővé tétele.
A nemzeti és nemzetiségi kulturális hagyományok ápolása, közös rendezvények, fesztiválok keretében való megismertetése.
A két város és a két kistérség fejlesztését célzó közös pályázati lehetőségek felmérése, közös projektek kidolgozása és pályázatok benyújtása.
A turisztikai vonzerő, a helyi attrakciók bővítése Sárospatakon elsősorban a strand- gyógyfürdő, Sátoraljaújhelyben a Zempléni Turisztikai és Sportcentrum fejlesztésével. A turizmus fejlesztésében a kínálat bővítése, a komplexitásra törekvés, az itt töltött idő, a vendégéjszakák számának növelése. Együttműködés a marketing tevékenységben, közös programkiajánlásokban.
A helyi gazdaságfejlesztés segítése, közös gazdasági stratégia kidolgozása, különös figyelemmel a képzésre, átképzésre, a foglalkoztatási helyzet javítására, az álláskeresők számának csökkentésére.
 

  A két város 12 km-re van egymástól, 800 éves történelmünk összeköt bennünket. Úgy hiszem a történelem tanít, a jelenben mutatja azt az utat, hogy egymásra vagyunk utalva – nyilatkozta dr. Hörcsik Richárd polgármester. Először is az Európai Uniós támogatásokkal kapcsolatban vannak olyan projektek, ahol ha együtt pályázunk, akkor nagyobb esélyünk van. Szeretnénk dolgokat közösen üzemeltetni, mint pl. a két város az újságja, hogy egymás polgárait is tájékoztassuk. Számtalan dolog van ami összeköt bennünket pl. a Zemplén Televízió, vagy a közös vízmű. A két város testülete úgy gondolta, hogy azt a keveset amink van összetesszük, és ezzel több lehetőségünk lesz e két város fejlesztésére. Az együttműködés során már megvalósult - amit tavaly ősszel adtuk át - a két várost összekötő kerékpárút. Ez jelképesen már összekapcsolta a két várost, de nem csak a két város polgárait, hanem a két városba érkező kerékpáros turistákat is átvezette a másik városba. Tehát itt olyan turisztikai közös fejlesztéseket szeretnénk - közös pályázatot beadni - amelyek érintik az újhelyi Magas-hegyet illetve a sárospataki Végardó – Termálfürdőt. Ez már egy konkrét közös megfogalmazás az együttműködésnek. Ez közel 1,5 milliárdos beruházás, a kérdés az, hogy megnyerjük-e a pályázatot. Mindenesetre, ha együtt nyújtjuk be, akkor több esélyünk van.
 

  Közel van a két település egymáshoz, az élet is azt diktálja, hogy legyen együttműködés közöttünk – nyilatkozta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. Most szervezetten, hivatalosan is deklarálva van az, hogy a két település innentől kezdve együttműködik mindenben, amiből a két városnak haszna van. Ilyen még nem volt, pedig a városunk történelme 750 évre tekint vissza. A két település eddig is nagyon sok sikeres pályázaton vett részt, de látható, hogy ha nagyságrendben szeretnénk változtatni az itt élő emberek életminőségén, akkor meg kell találni azokat az új eszközöket, amelyek ezt elősegítik. Márpedig ha 18 ezer ember pályázik - akár uniós forrásra, akár másra - vagy 14 ezer ember pályázik, ennél több az esély, ha a két település összefogásával már több mint 30 ezer ember pályázik, a két város, esetleg a hozzájuk tartozó két kistérség is. Ez mindenképpen más elbírálás alá esik. A pályázat elbírálója el kell, hogy gondolkodjon, hogy milyen nagyszerű egy vidéken két település, mely akár konkurálhatna is egymással - ami a történelem folyamán sűrűn előfordult- ehhez képest nem ezt teszi, hanem összefog. Az összefogásban nem csak erő van, hanem anyagi haszon is származik belőle. A konkrét célokban az idegenforgalom felé próbálunk elmozdulni, de ez csak egy része a terveinknek. Itt van az ipar és a kereskedelem, Újhelyben nagyon komoly kereskedelmi fejlesztések folynak folyamatosan, most is indul kettő. De vannak betelepülők az ipari parkba, itt is meg kell találnunk a közös lehetőségeket.

Talán a leglátványosabb az idegenforgalom, hiszen Pataknak óriási tartalékai vannak a Végardói Termálfürdővel, a Bodroggal, mely keresztül folyik a városon, illetve a várral - lássuk be, páratlan értékeket képvisel. Itt van Sátoraljaújhely is Zemplénben a történelmi és a táji adottságaival, a Magas-heggyel, a sípályával, a felvonóval, eklektikus belvárosunkkal, a közelünkben Borsival, Széphalommal, ahol nemrég kezdődött meg a Magyarnyelv Múzeumának építése. Egy olyan csokrot tudunk adni az idelátogatóknak, amely már nem egy hétvégét jelent a turistáknak. Elmondhatjuk, hogy egy hetes tömény elfoglaltságot tudunk ajánlani, és a borturizmusról még nem is beszéltem…
  
 

További fotók >>>

Cziczer  Katalin
 /2007.04.20./

 

 

Ideiglenes parkolók a Pünkösdi ünnepre

                           

   Rövidesen elkezdődik a belvárosban és szerte a városban azoknak az ideiglenes parkolóknak a kialakítása, amelyek a Szent Erzsébet ünnep hétvégéjén hivatottak majd fogadni a - reményeink szerint - több ezer ideérkező személykocsit és autóbuszt – számol be a munkálatokról Erdős Tamás tanácsnok…

Ezért közterületeken, a város több pontján tereprendezési és kőterítési munkálatok kezdődnek az elkövetkezendő napokban.
 


 
 


Törő Gábor
 /2007.04.20./

 

Isztambulban vendégszerepelt

                           

   Törökországban, Isztambulban vendégszerepelt a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Csimpolya Gyermektánccsoportja április 13-18-ig. A Tarhan College Nemzetközi Fesztiválon kínai, macedón és török gyermekcsoportok között Csimpolya táncosai képviselték hazánkat nyilatkozta Darmos Éva, az együttes vezetője. Naponta több fellépésen, felvonuláson mutathatta be a csoport, a magyar néptánckultúrára épülő műsorait, az iskola zenekarának kíséretében. Rögtönzött táncházakban, moldvai kör-, és sortáncokba a török és macedón gyermekeket is sikerült bevonni. A fellépések mellett a rendező intézmény vezetői, valamint a városrész polgármestere is fogadta a csoport képviselőit. A fesztivál gálaműsorát az isztanbuli magyar konzul is megtekintette, s külön gratulált a dél-alföldi és gagybátori táncok lendületes, jó hangulatú előadásáért. E gálaműsoron vehették át a csoport vezetői az aranydiplomát, s egyéb emléktárgyakat, ajándékokat.
A fesztivál szakmai programjai mellett a Csimpolya csoport tagjai megtekintették a Kék mecsetet és annak környékét, Isztanbul számos szép városrészét, s hajókiránduláson vehettek részt a Boszporuszon. Számos barátot szereztek a vendéglátó török gyerekek, valamint a fesztiválon részt vevő többi csoport tagjai közül.
- Fontos egy csoport életében az, hogy fesztiválokon mutathassa be műsorait. Számos magyarországi fesztivál mellett a Csimpolya csoport eddig Szlovákiában és Csehországban vendégszerepelt, most meghívást kaptunk a C.I.O.F.F nemzetközi fesztiválszövetség törökországi igazgatójától, a Tarhan College Fesztiválon való részvételre. Az utazás a gyermekek befizetése mellett a Farkas Ferenc Művészeti Iskola, a Geo-Milk KFT, valamint a fesztiválszervezők támogatásával valósulhatott meg, s támogatást kértünk a Nemzeti Kulturális Alaptól és a Mecénás Alaptól is. A csoport tagjai rengeteg élményt szereztek, megismerhették a kínai, macedón és török néptánckultúrát, bepillanthattak a török gyermekek, és egy török iskola életébe. Mindenki élményekkel telve érkezett haza, s reméljük ez újabb lendületet ad a csoport további tevékenységéhez – mondta el Darmos Éva együttesvezető.


 
  /2007.04.20./

 

 
 

A pásztoróra elmaradt

                           

   2007. április 1-jén a hajnali órákban, egy sárospataki lakos az egyik, vele együtt szórakozó barátjától kölcsönkérte a parkolóban lévő gépkocsijának a kulcsát azzal, hogy az újdonsült barátnőjével kellemes perceket töltsenek a gépkocsiban – tudtuk meg Bacsó Tibor rendőr századostól…

Az újdonsült barátnőnek a kérése az volt, hogy a gépkocsi megfelel, viszont más helyszínen szeretné a kellemes perceket eltölteni a fiatalemberrel. Ezért a gépkocsivezető - aki már kellőképpen ittas állapotban volt - elhatározta, hogy elviszi a hölgyet olyan helyre, ami a hölgynek is megfelel. Annak ellenére, hogy nem rendelkezett vezetői engedéllyel úgy gondolta, hogy ő Sárospatakon merészen tud közlekedni, az autó tulajdonosa tudta és beleegyezése nélkül is. Ennek a merészségnek csak egy kanyar vetett végett, ahol beborult a gépkocsival az árokba. Szerencsére személyi sérülés nem történt, viszont a gépkocsivezetővel szemben a jármű önkényes elvétele és közúti jármű ittas vezetése miatt bűntető eljárást folytattunk le, itt a rendőrkapitányságon, majd gyorsított bíróság elé állítást alkalmaztunk.
 


 
 


Tötő Gábor
 /2007.04.19./

 

 

TAVASZI KUPA 2007 ÚSZÓVERSENY

                           

   A Sárospatak és Sátoraljaújhely Város Önkormányzata első alkalommal rendezte meg a Tavaszi Kupa Úszóversenyt. A két városban működő általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára hirdettük meg a sporteseményt, melyen 100 diák mérkőzött meg egymással.

A felső tagozatosok versenyét 2007. április 26-án szervezzük meg a sátoraljaújhelyi uszodában.

A versenyen a következő eredmények születtek:
I. osztály
Fiú- mellúszás
1. helyezett : Preszoly Patrik- Sárospatak, Árvay

Leány- mellúszás
1.helyezett: Egyed Boglárka, Sárospatak, Árvay
2. helyezett: Barna Amarilla, Sátoraljaújhely, Esze

Leány- gyorsúszás
1. helyezett: Papp Dóra, Sárospatak, Rákóczi
2. helyezett: Szabó Panna, Sátoraljaújhely, Jókai
3. helyezett: Perényi Júlia, Sárospatak, Rákóczi

Leány-hátúszás
1. helyezett: Perényi Júlia, Sárospatak, Rákóczi

II. osztály
Fiú-hátúszás
1. Fejér Zakariás, Sátoraljaújhely, Kazinczy
2. Papp Ferenc Levente, Sárospatak, Kisrefi

Leány-hátúszás
1. Dékány Lea, Sárospatak, Árvay
2. Kállai Noémi, Sárospatak, Árvay

Fiú-gyorsúszás
1. Korda Péter, Sárospatak, Rákóczi
2. Fejér Zakariás, Sátoraljaújhely, Kazinczy
3. Gál András, Sárospatak, Kisrefi

Leány- gyorsúszás
1. Csehi Kincső, Sárospatak, Árvay

Fiú- mellúszás
1. Molnár Márk, Sárospatak, Rákóczi
2. Korda Péter, Sárospatak, Rákóczi
3. Csizmadia István Dániel, Sárospatak, Rákóczi

Leány- mellúszás:
1. Dékány Lea, Sárospatak, Árvay
2. Boros Panna Flóra, Sárospatak, Kisrefi
3. Kállai Noémi, Sárospatak, Árvay

III. osztály
Fiú-hátúszás:
1. helyezett: Rák Gergő, Sárospatak, Kisrefi
2. helyezett: Vigh Ákos, Sárospatak, Rákóczi
3. Csordás Sándor, Sárospatak, Rákóczi

Leány-hátúszás:
1. helyezett: Karajz Petra, Sárospatak, Rákóczi
2. helyezett: Bakos Anett, Sárospatak, Kisrefi
3. Boós Gabriella, Sárospatak, Rákóczi
 
  III. osztály

Fiú-gyorsúszás:
1. Nagy Bálint, Sárospatak, Kisrefi
2. Marczi Tamás, Sárospatak, Árvay
3. Földi József, Sátoraljaújhely, Kazinczy

Leány-gyorsúszás:
1. helyezett: Nagy Zsófia, Sátoraljaújhely, Jókai
2. Gazsi Bettina, Sárospatak, Kisrefi
3. Tar Emese, Sátoraljaújhely, Kazinczy


Fiú-mellúszás:
1. helyezett: Pingor Gergely, Sárospatak, Rákóczi
2. Földi József, Sátoraljaújhely, Kazinczy
3. Kiss Csongor, Sárospatak, Rákóczi

Leány-mellúszás:
1. helyezett: Nagy Zsófia, Sátoraljaújhely, Jókai
2. Tóth Csenge, Sárospatak, Kisrefi
3. Vartnal Zsaklin, Sárospatak, Árvay

IV. osztály:
Fiú-gyorsúszás:
1. helyezett: Bódisz Áron, Sárospatak, Árvay
2. Hubay Rajmund, Sátoraljaújhely, Esze
3. Dulina Ádám, Sátoraljaújhely

Leány-gyorsúszás:
1. Pozsa Vanda, Sátoraljaújhely, Petőfi
2. Darmos Flóra, Sárospatak, Árvay
3. Füzi Veronika, Sátoraljaújhely, Jókai

Fiú-hátúszás
1. helyezett: Hubay Rajmund, Sátoraljaújhely, Esze
2. helyezett: Tóth Sándor, Sárospatak, Rákóczi
3. Karacs Máté, Sárospatak, Rákóczi

Leány- hátúszás:
1. helyezett: Pozsa Vanda, Sátoraljaújhely, Petőfi
2. helyezett: Tarr Petra, Sárospatak, Rákóczi

Fiú-mellúszás:
1. helyezett: Bódisz Áron, Sárospatak, Árvay
2. helyezett: Stumpf Martin, Sárospatak, Rákóczi
3. Hubay Rajmund, Sátoraljaújhely, Esze

Leány-mellúszás:
1. Pozsa Vanda, Sátoraljaújhely, Petőfi
2. Darmos Flóra, Sárospatak, Árvay
3. Füzi Veronika, Sátoraljaújhely, Jókai 
  /2007.04.19./

 

 

Dr. Olofsson Placid Sárospatakon

                           

   A Keresztény Értelmiségi Szövetség meghívására érkezett Sárospatakra Dr Olofsson Placid bencés szerzetes tanár, aki már 91. életévében jár, és hajdanán tíz évet töltött a Gulág munkatáborában. Élete emlékeit elbűvölő stílusban és humorral fűszerezve mondta el, emellett a nagyszámú érdeklődővel megosztotta a túlélés 4 titkát. 1. Nem szabad panaszkodni, és sajnáltatni magunkat. 2. A legnehezebb helyzetben is találni kell apró örömöket. 3. Kifejezésre kell juttatni a belső értékeinket 4. Akinek van lelki kapaszkodója, hite, annak minden könnyebb.
Az alkalmon jelen volt Éliás Erzsébet, aki könyvet írt Placid atya sorsáról, melyet a jelenlévők dedikáltathattak is. A szellemi és testi állpotában is csodálatos állóképességű szerzetes élete Magyar Örökség, mely kitüntetést ugyanazon az alkalmon nyerte el, amikor a Sárospataki Református Kollégium is. Kedves összekötő kapocs volt az esemény felidézése, mivel Placid atya most először járt Sárospatakon.
 


 
 

További fotók >>>

Tötő Gábor
 /2007.04.19./

 

 

A Művelődés Háza programjairól

                           

   Az ifjúsági klubsarok következő programjában március 24-én 16-órától az iskolakertben teszünk egy rendhagyó sétát a diákokkal. Rendhagyónak azért nevezem, mert minden olyan szobornál megállunk, akinek a személyisége fontos volt Sárospatak életében mivel elképzelhető, hogy az általános iskolások kevésbé ismerik még ezeknek a személyiségeknek az életét – számol be A Művelődés Háza soron következő rendezvényeiről Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

A téma és a program mindenképpen a Sárospatakhoz való kötődést szeretné erősíteni, hogy minél több ismerettel rendelkezzenek a fiatalok a városról, hiszen Sárospatak, mint iskolaváros is nagy hírnévre tett szert. Az ő korosztályuk - mivel általános iskolások - talán még kevésbé találkozhatott ezekkel a nevekkel tanulmányai során, de nekünk mégis fontos, hogy legyen erről kellő ismertük.
Az áprilisi programokat követően már a Pataki Nyár kiadványban megjelent menetrend szerint halad A Művelődés Háza rendezvénysorozata.
Így a május 19-ére tervezett Lakótelepi Nap lesz az első nagyobb, szabadtéri programunk. Ott a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan gyermekrendezvények, szórakoztató programok, zenés-táncos produkciók szerepelnek majd a műsorban, a nap végén pedig egy Varga Feri - Balási Betti koncerttel zárjuk az összejövetelt. Természetesen már ez a hét az, amikor a pünkösdi rendezvényekre is gőzerővel készülünk. Itt két rendezvényt szeretnék kiemelni, ami A Művelődés Háza szervezésében valósul meg.
Az egyik május 21-én, a sárospataki ikonfestő műhely bemutatkozása. Ez a kiállítás megnyitó hétfőn délután lesz majd, és kifejezetten azért szerettük volna, hogy már abba a miliőben, azzal a hangulattal várjuk a vendégeket, hiszen annak a hétnek a végén, május 25-26-án Szent Erzsébet rózsája címmel, amatőr színjátszófesztivált rendezünk itt az intézményben, amelyre 10 amatőr színjátszó csoport jelentkezett. Közülük a három legsikeresebb színdarab, Pünkösd vasárnapján már a rendezvények része lesz, és a várárokban, a nagyszínpadon bemutatásra kerül. Nyílván ezek a programok még időben távol esnek, de már most, a nagyon sokféle apró részletre való odafigyelését igénylik részünkről. Tehát igyekszünk így összehozni ezt a programot, és mindamellett a Szent Erzsébet Társaságnak a pünkösdi nagy rendezvényéhez a teljes apparátusunk hozzájárul. Ugyanakkor pünkösdhétfőn már a Pünkösdi Gyermektánc Találkozó már ismét A Művelődés Háza saját rendezvénye, amit pedig a hagyományőrzéssel foglalkozó kollégák koordinálnak.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.04.19./

 

 

Patakon ülésezett a Zempléni Településszövetség

                           

   Zemplén Település Szövetségi elnökségi gyűlését Sárospatakon tartotta az én meghívásomra, ugyanis fontosnak tartom, hogy az önkormányzatunk szoros kapcsolatot tartson a szövetséggel annál is inkább, mivel az elmúlt testületi ülésünk egyikén a képviselő testület arról határozott, hogy a településszövetségi tagságunkat egy évre meghosszabbítja abban a reményben, hogy ennek az együttműködésnek eredménye lesz –nyilatkozta dr. Hörcsik Richárd polgármester…

Éppen ezért hívtam meg az elnökséget, hogy ezt demonstráljuk és ez egybeesett a Zemplén Település Szövetség elnökségének azon elképzelésével, hogy a tagok nagyobb településein tartja az elnökségi üléseit, ezáltal is szélesítvén azt a bázist, hogy nem csak egy városban történnek a döntések, hanem ez egy egész zempléni térségben. Ez tehát egy további együttműködésnek a kezdete. Felvetettem jó néhány kérdést, amit javasoltam az elnökségnek, hogy vegye bele a programjába. Így a világörökség, a tokaji borvidék világörökségének a jogi problémáit, amit az Országgyűlésben is fölvetettem, hogy nincs törvényileg rendezve a hegyaljai világörökség, nincs levédve. Ennek törvényi vonatkozásait próbálom vinni, de álljon mellénk a településszövetség, hiszen Hegyalja része a Zemplén Településszövetségnek.
Itt van egy másik kérdés a Tokaji, a szlovák és a magyar Tokaji kérdésének a megoldatlansága, amiben az Országgyűlésnek tegnap fölvetettem. Volt egy kérdésem a minisztériumhoz, amiben megoldását kértem, hiszen 3 év óta nem történik semmi, bizonyos esetekben, amelyeket a háromoldalú megállapodásban, szlovákiai vállalt. A szlovák kormány önkéntesen vállalta 2004. június 14-én Brüsszelben, hogy minek alapján használhatja a Tokaji nevet. Tehát itt nincs külön szlovák, nincs külön magyar Tokaji, hanem csak van a Tokaji. Ez bizonyos előnyöket is ad a piacon, viszont bizonyos kötelezettséget is kell, hogy magával támasszon.
Aztán itt van a kisiskolák ügye, ami a Zempléni Településszövetsége öt kistérségét, ugyanúgy érinti és sújtja, tehát lehet közös megoldásokat kitalálni ebben. A kisposták ügye szintén, és a közlekedés, a 37-es útnak a megoldatlansága együttes fellépésében talán hamarabb megoldható, hiszen egységben az erő. Természetesen a pályázatírás is, tehát jó néhány olyan dolog van, amit én kértem, hogy a Zempléni Településszövetség elnöksége vegye föl az ebben az évben a programjába. Nyílván csak azt fogja fölvenni, amit el tud végezni, de továbbra is szeretnénk egy szoros együttműködést. Aros János alpolgármester az, aki a Zempléni Településszövetség elnökségében részt vesz, ő képviseli az önkormányzatunkat.


 
 


Törő Gábor
 /2007.04.19./

 

 

Határon túli gyerekek táboroztak Patakon

                           

   A "De vagyunk-e azok, amik lehetnénk" címet viselte az a tábor, amelyben hátrányos helyzetű gyerekek töltöttek el öt napot Sárospatakon, április 10. és 14. között. A táborba Erdélyből, Ukrajnából és a Sátoraljaújhelyi Kistérségből érkezett 30 felső tagozatos kisdiák – tudtuk meg Lőrincz Györgyné tanársegédtől…
 

  Az elmúlt években azon dolgoztam, hogy a „Tanulással a békéért és az egyesülésért” Alapítványnak a szervezeti keretei, és minden jogi kerete olyan legyen, hogy pályázni lehessen vele. Megtaláltam a civil alapprogramnak a pályázati kiírásait és itt lehetőség nyílt arra, hogy a hátrányos helyzetű, határon túli magyar gyerekeket táboroztassuk. Megkerestem a környező településeken a polgármestereket, akik mindegyikétől kaptam segítséget és ennek köszönhetően Ukrajnából és Erdélyből érkeztek hozzánk gyerekek. A nyert pályázati összeg 300.000 Ft volt, amihez a kistérségi társulástól minden egyéb támogatást megkaptunk, pl. gyerekek utaztatását is az ő segítségükkel oldottuk meg. Kedden elindult maga a tábor, de sajnálatos módon, mivel Ukrajnából a gyerekeket csak tanári felügyelettel és vízummal lehet kihozni, itt problémák akadtak a tanári kíséret kapcsán, és nagyszombaton lemondták a tábort. Így már nem volt lehetőségünk arra, hogy újabb gyerekeket próbáljunk beszervezni, ezért Ukrajnából így csak 19 gyerek vett részt a táborban. Örök élmény marad számunkra, a pedagógusok számára az, ahogy ezek a gyerekek egymást elfogadják ismeretlenül, és talán most érzik igazán annak a szónak a súlyát, hogy magyar vagyok, mert egymás mellett, egymást segítve és nagyon-nagyon őszintén együtt eltöltve az időt, vannak itt a táborban. Azt hiszem valamennyien olyan jó érzéssel mennek haza, amit szavakkal nem lehet kifejezni.

  A program megszervezéséhez nagyon sok segítséget nyújtott a főiskola – tette hozzá Nagy György, aki szintén a Főskolán tanít. A főigazgató úr nagyon szívesen rendelkezésünkre bocsátotta azokat a technikai eszközöket, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy a programokat meg tudjuk szervezni. A gyakorlóiskolától kaptunk sporteszközöket, ezeknek is nagy hasznát vettük. A hallgatókat is sikerült a főigazgató-helyettes úr révén beszerveznünk egy hétre, és - ugyan tanulmányaikból kiesve, de azt majd később bepótolva - segítenek nekünk itt a munkában. Nekünk is munkaidő van, de megoldottuk azt - óráink áthelyezésével, amit a főigazgató engedélyezett - hogy ezt a tábort ellássuk.
Viszont nem kaptuk meg a kért összeget, hanem jelentősen kisebb összeget tudott a minisztérium biztosítani számunkra. Azért megoldottuk, hogy mégis benne legyenek a programban azok a fontosabb pontok, amelyeket lényegesnek tartottunk. Az első napon egy ismerkedési estet tartottunk, a második napon egy helyismereti program keretében a Tengerszemet néztük meg, majd délután kimentünk egy lovastanyára, megnéztük a lovakat, lovagoltunk, a gyerekek íjászkodtak. Este volt egy sportvetélkedő, egy focizás, később pedig egy filmnézés, egy történelmi jellegű ismeretanyag, ill. egy szórakoztató film megtekintése. A mai nap úgy telt, hogy délelőtt megtekintettük a Rákóczi Múzeumot, megnéztük Sárospatak nevezetességeit. Ma délután lesz egy előadás arról, hogy a magyarság hogyan jutott ide az őshazából, hogyan fejlődött az államunk, ill. hogy jutottunk el addig, ahol most vagyunk. Azok, akik a határon kívüliek, hogy kerültek oda, milyen szerződések, milyen háborúk révén, - pl. Trianon - és egyéb ilyen ismereteket fogunk nyújtani. Később ennek alapján egy vetélkedőt állítottunk össze, ahol a gyerekek számot adnak arról, hogy mire emlékeznek. Holnapi napon pedig Budapestre kirándulunk, megnézzük a főváros nevezetességeit

  A tábor megvalósításához Lőrinczné tanárnő szerezte meg a forrást a sikeres pályázatával. Mi azzal próbáltunk segíteni, hogy a sátoraljaúhelyi kistérségi buszt rendelkezésükre bocsátottuk, az erdélyi gyerekeknek a határtól való utaztatásához, ill. majd vissza egészen Sóváradig utaztatjuk a gyerekeket nyilatkozta Szamosvölgyi Péter. Ezen kívül kistérségünk busza folyamatosan rendelkezésük fog állni, még a budapesti kiránduláshoz is. Tehát, amiben tudunk, közreműködünk a tábor sikeres lebonyolítása érdekében. Nagyon sajnáljuk, hogy a kárpátaljai gyerekek egy részét nem volt aki áthozza, pedig az 10 gyerek szerintem már hetek óta várta, hogy eljöhessen Zemplénbe, de a vízum miatt otthon kellett maradniuk. Nagyon szomorú vagyok, mert megmondom őszintén igazából ez az élmény nem egy regmeci, újhelyi, pataki gyereknek nagy, hiszen ők itt laknak, hanem azoknak, akik több száz kilométerrel a határ túloldaláról jönnek.

  A táboroztatást a sárospataki Önkormányzat is támogatta, dr.Hörcsik Richárd polgármester személyesen is találkozott a gyerekekkel….
Sárospataknak hagyományosan, jó erdélyi kapcsolatai vannak. Külön öröm számunkra az, amikor a kapcsolatok keretében fiatal diákok, tanulók jönnek, ismerkednek Sárospatakkal, a térséggel. Egy kicsit visszavezetjük őket a múltba, hiszen Pataknak szoros kötődése van Erdélyhez. Nem csak Rákóczi Györgyön keresztül, hanem a Református Kollégiumon keresztül is. Nagy öröm számunkra, amikor általános iskolások jönnek, mint ahogy jelen esetben is, mégpedig hátrányos helyzetű iskolások. Ha keveset is, de mindig próbálunk adni valamit, nem csak a város múltjából, hanem jelenéből is. Igyekszünk építeni az erdélyi kapcsolatainkat, hiszen szeretnénk azt, hogy ha ezek a kapcsolatok tovább folytatódnának, majd a gyermekeink, és unokáink is ápolnák ezeket a kapcsolatokat. Örülünk annak, hogy vannak olyan pedagógusok Sárospatakon, a főiskolán, akik fölvállalták a gyermekek üdültetését, hiszen ez plusz energiát követel, úgy kell összeszedni a pénzt és van egy alapítvány, aki ezt felvállalta. Mi szeretnénk ebben a programban segíteni.
A hagyományos kapcsolatok mellett szeretnénk a közeljövőben Erdély egyik kisvárosával testvérvárosi kapcsolatot létesíteni. Még keressük a lehetőséget és az alkalmat. Magától érthető lenne Marosvásárhely, hiszen a Református Kollégium a 18. század elején ott működött, vagy akár egy kisebb város is.

Most elindítottuk a kapcsolat felvételét több kisebb várossal. Reméljük, hogy ebben az évben össze is jön, és akkor még szorosabbá fűzzük Erdéllyel a kapcsolatunkat. Egyébként ebben az évben Szent Erzsébet fog bennünket össze Erdéllyel, hiszen Erdélyben is nagyon nagy kultusza van Szent Erzsébetnek. Kézenfekvő lenne Csíksomlyóval is a kapcsolat, mivel nemrégen találkoztam Nyíregyházán, az utazás kiállításon Hargita megye idegenforgalmi szervezetének az elnökével, akivel elkezdtük a kapcsolatok felvételét. Nem csak abból a célból, hogy magyar turistákat fogadnának, hanem szeretnénk azt, hogy Erdélyből is jönnének, akár vallási turizmus keretében, a római katolikus zarándokok Szent Erzsébet kapcsán, vagy a Református Kollégium miatt. Nagyon sok erdélyi református látogatott már hozzánk és Magyarországról is - hála Istennek - sokan mennek Erdélybe. Magam is minden nyáron igyekszem egy pár napot, hetet eltölteni Székelyföldön. Reméljük, hogy a követő évtől - miután a nagyberuházás megkezdődik és lesz egy európai hírű végardói fürdőnk - még több turista érkezik hozzánk, nemcsak Szlovákiából, Lengyelországból, hanem Erdélyből is. 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.19./

 

 

A Magyar Nyelv Múzeumának építése elkezdődött

                           

   Ünnepélyes keretek között tették meg az első kapavágást 2007. április 18-án Széphalomban, amivel a Magyar Nyelv Múzeuma építésének kezdetét szimbolizálták. Az esemény nagy jelentőségű, hiszen - mint ahogy Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere elmondta – ez a múzeum nem csak Széphalomé, Sátoraljaújhelyé, vagy Magyarországé, hanem a mind a 15 millió magyar ajkú emberé lesz, bárhol is éljenek, az ország határain belül vagy kívül…

Dr. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke beszédében utalt rá, hogy az építkezés 6 év késésben van, ugyanis az épület alapkövét még 2001-ben letették, de pénzhiány miatt az építkezést nem tudták elkezdeni. Most a 700 milliós beruházás uniós támogatással, a Tokaj Világörökségéért projekt részeként valósul meg.
Hogy mennyire szükségszerű, hogy legyen egy hely, ahol a magyar nyelv emlékei együtt tekinthetőek meg, arra dr. Veres Lászlónak, a miskolci Hermann Ottó Múzeum igazgatójának Petőfi idézete döbbentette rá a hallgatóságot: "Ujhelytől félórányira észak felé esik Széphalom, Kazinczy Ferenc egykori lakása. Nevét megérdemli, mert festői szépségű táj. Különben pedig szent hely, szent az öreg miatt, kinek ott van háza és sírhalma. Kötelessége volna minden emelkedettebb lelkű magyarnak életében legalább egyszer odazarándokolnia, mint a mohamedánnak Mekkába.”
Fehér Józseftől a Kazinczy Ferenc Társaság elnökétől az 1500 m2 alapterületű építmény funkciójáról hallhattunk, miszerint helyet fog adni állandó kiállításoknak, időszakos tárlatoknak, s az idelátogatók a technika legmodernebb eszközeinek segítségével ismerkedhetnek majd nyelvi kultúránk emlékeivel. Ebben különbözik a szerepe az 1870-es években átadott, Ybl Miklós tervezte mauzóleumtól, ahol Kazinczy relikviákat őriznek.
Radványi György DLA Ybl díjas építész, Sátoraljaújhely városi főépítészt, az épület tervezőjét is megismerhették a jelenlévők, aki az épület szerepéről és jelentőségéről beszélt.
Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, az ünnepség utáni interjúban a „nyelvében él a nemzet” idézetből indult ki. S mivel most beteg a nemzet, erősítéséhez a nyelvének ápolásával is hozzájárulhatunk.

Bár az építendő objektum szükségességével, céljával és funkciójával mindenki egyetért, az ünnepséget megelőzően, az internetes portálokon zajló „társadalmi vitában” többen kifejtették azt a véleményüket, hogy - a látványterv alapján - az építendő objektum külső megjelenésében meglehetősen sablonos, kozmopolita stílust képvisel, nemzeti sajátosságok nélkül, tehát nincs összhangban a tervezett belső tartalommal. Ez a vélemény az építkezés színhelyére is eljutott egy MÉLTÓ ÉPÜLETET A MAGYAR NYELVNEK feliratú táblán, amit kifelé jövet a Kazinczy kert kapujánál olvashattunk...
 


 
 

További képek >>>

Törő Gábor
 /2007.04.18./

 

 

Forgalomszámlálás

                           

   Április hónapban olyan mértékű teherforgalom nehezedik a városra, ami szinte már tarthatatlan. Ahhoz, hogy biztos számunk legyen erről, ettől a héttől, két héten át forgalomszámlálást kezdeményezünk – nyilatkozta Erdős Tamás tanácsnok…

Szeretnénk tisztán látni azt, hogy a hídon és a városközponton átvezető útvonalon mennyi, és milyen típusú jármű halad át. Ezt követően, ha a számok birtokában leszünk, akkor nagyon határozottan megteszünk minden lehetséges lépést annak érdekében, hogy ezt az iszonyatos terhelést felszámoljuk. A polgárőrséggel, a rendőrséggel és a civil szervezetekkel a nyári turisztikai szezonra vonatkozóan megtesszük azokat a lépéseket, amelyekkel elérhetjük, hogy a város forgalmi rendjét, biztonságát közlekedési szempontból stabilizáljuk.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.04.18./

 

 

Tűzoltó és polgárőr bál Hercegkúton

                           

   Első alkalommal rendezett bált április 14-én a Hercegkúti Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, amelynek elnöke Rák József elmondta, hogy ezt hagyományteremtő szándékkal szervezték meg abból a célból, hogy erősítsék a résztvevőkben az összetartozás érzését…

A szervezés valójában két civil szervezetet dicsér, a Hercegkútért Közalapítványt és a Hercegkúti Polgárőr és Tűzoltó Egyesületet. A dicsértet meg is érdemlik, hiszen a több mint 100 fős közönség hajnalig jól érezte magát. Az esti műsorban nagy tetszést arattak az Árvay József Gyakorló Általános Iskola kis mazsorettesei Bódiszné Hajnak Aliz vezetésével, valamint Karacs Mónika előadóművész, aki énekével kápráztatta el a közönséget. A svédasztalos vacsora, az éjféli tombola, a hercegkúti Pentagon együttes zenéje, mind hozzájárultak ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát.
Az est fővédnöke Dr. Stumpf István, Hercegkút szülötte volt, díszvendégei pedig Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Hercegkút díszpolgára és Csóra György, a B-A-Z megyei Polgárőr Szövetség elnöke voltak.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.18./

 

 

Újra matematikaverseny

                           

   A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 24 diákja versenyzett a Hegyalja matematikaverseny körzeti első fordulóján. Az összesítés után 7 tanulónk Szerencsen 2007. március 28-án a döntőben mérhette össze tudását versenytársaival. Szép eredmények születtek:
6. osztály: 1. Mátyás Bíborka (felkészítő Bartus Györgyné)
2. Albert Annamária (felkészítő Bartus Györgyné)

8. osztály: 2. Molnár Géza (felkészítő Sztankó István)

A döntősök névsora:
Beimli Ákos, Matisz Ádám, Mátyás Bíborka, Albert Annamária, Balázs Fruzsina, Reskó Dániel, Molnár Csaba.
Gratulálunk!


 
  /2007.04.18./

 

 

Állománygyűlés a tűzoltóságnál

                           

   Számomra mindig öröm, ha visszajöhetek Sátoraljaújhelyre, hiszen és is itt szolgáltam éveken keresztül, ismerem az állomány nagy részét, és elismeréssel adózom az itt folyó munkáért. A katasztrófavédelem nagy családjában a tűzoltók az első helyen vannak, hiszen elsőként avatkoznak be, szervezett erőként együttesen dolgoznak és komoly technikával rendelkeznek – köszöntötte a Sátoraljaúhelyi Tűzoltóság állománygyűlésének résztvevőit Kohánka István pv. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese …
 

  2006-os esztendő egy jó év volt. Az események száma, a felszerelések gyarapodása és az egyéb tényezők mind azt mutatták, hogy egy sikeres esztendő van mögöttünk. Sikeres, de nehéz esztendő, hiszen több más esemény mellett erre az időszakra esett a hejcei tragédia is, ahol helyt kellett állni, hasonlóan az áradások okozta feladatokra. A megyei parancsnok felhívta a figyelmet a „gyenge pontokra” is, pl. az elöregedett teherautóra, amit ideje volna már lecserélni.
 

  Lőrincz György őrnagy, tűzoltóparancsnok felszólalásában kitért a 2006-os év nehézségeire, amelyek közül a legmegrendítőbb a hegybe csapódott repülőgép tragédiája volt: „Sajnálatos módon 2006-ban is több tragikus esemény történt megyénkben, melyek felszámolásából parancsnokságunk is tevékenyen kivette a részét. 2006. január 19-én a Hejce település mellett lévő Borsó hegyen történt repülőszerencsétlenséget követően három napon keresztül segítettük a felszámolási munkálatokat. A rendkívüli esemény az oly sok tragédiát megélt tűzoltó kollégákat is megrendítette, ezért az események következményeinek feldolgozásához pszichológust kellett igénybe venni.”
Figyelemreméltó még a beszámolóból az az adat, hogy amíg a tűzesetek száma enyhén csökken, addig a tűzoltóság műszaki mentési feladatai nagyon jelentősen növekedtek, az utóbbi négy év alatt megduplázódtak. Amíg 2004-ben 125 műszaki mentésük volt, addig 2006-ban 255. Ezek között jelentős számú a közlekedés balesetekkel összefüggő műszaki mentés, amikor a feladat a deformálódott autókból a sérült személyek kiemelése.

  Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere gratulált Lőrincz György parancsnok úr kinevezéséhez és arra kérte az állomány jelenlévő tagjait, hogy segítsék a munkáját, hogy az a színvonal ami az eddigiekben megvolt a teljesítményben, a gyakorlati munkában és a versenyeken az megmaradjon a továbbiakban is. Kitért arra, hogy a tűzoltók munkája messze nem csak a tűzoltásra korlátozódik, hanem mindenféle problémához őket vesszük igénybe, amelyek közül a közúti műszaki mentést emelte ki. Megköszönte az újhelyi tűzoltók öntevékenységét, hiszen az épület felújítását saját maguknak végezték el. Mint a Hegyközi Kistérségi Társulás elnöke 18 település nevében is megköszönte a tűzoltók munkáját.
 

  Dr. Hörcsik Richárd köszöntötte az állománygyűlésen megjelenteket, majd gratulált az őrnagy úr kinevezéshez, s távollétében is megköszönte Ruzsinszki László, a nyugállományba vonult eddigi parancsnok munkáját.
Elmondta, hogy hármas kötődéssel érkezett az állománygyűlésre. Mint országgyűlési képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy az országban történt átszervezések miatt a tűzoltóságra fordított figyelem és anyagi ráfordítás csökkent. Sárospatak város polgármestereként elmondta, hogy ugyan sátoraljaúhelyi a tűzoltóság, de mi patakiak is magunkénak érezzük, és meghívta a tűzoltóság parancsnokát egy önkormányzati ülésre, hogy a pataki polgárok is megismerjék őt és a tűzoltóság munkáját, és ha jelképesen is, de Sárospatak városa is szeretné támogatásáról biztosítani a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóságot. Harmadsorban pedig, mint a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke 15 település képviseletében is megköszönte a tűzoltóság munkáját, majd kitért a 37-es út 6 km-es szakaszának rossz minőségére. Annak ellenére, hogy még az országgyűlésben is interpellált ez ügyben, még most sincs változás, de reményét fejezte ki, hogy még ebben az évben megoldódik a 37-es út problémája.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.04.18./

 

 

Különös ajándékozás

                           

   A vasárnap délutánonként csendes Erdélyi János Általános Iskolából április 15-én délután vidám gyermekzsivaj hallatszott ki, ugyanis ekkor kapták meg a gyerekek a Varga Csaba, Olaszországban szolgálatot teljesítő NATO katona közbenjárására kapott ajándékokat. A különös ajándékozás történetéről Csaba számol be…

A nápolyi NATO bázison hosszú évek óta minden év októberében megrendezésre kerül egy úgynevezett Charity Bazaar rendezvény, ami – mint ahogyan azt a neve is tartalmazza - egy „jótékonysági vásár”. A vásárra a bázison szolgáló különböző nemzetek saját termékekkel, italokkal, ételekkel készülnek, amelyek eladásából befolyt összeget jótékonysági célra fordítják.
Mi magyarok is minden évben, hosszú hónapokon keresztül készülünk erre a rendezvényre, ahol magyar borokat – többek között Tokaji aszút -, szalámikat, hímzéseket, porcelánokat, valamint a világ egyik legismertebb magyar ételét a pörköltet árusítjuk. Azt hiszem elmondhatom, hogy különösen a magyar italoknak, ételeknek hatalmas sikere van ezen a rendezvényen, mivel annak befejezését követően még hónapok múltán is megkeresnek más nemzetiségű emberek, hogy elkérjék például a pörkölt receptjét, vagy érdeklődjenek az egyedülállónak mondható Tokaji vagy Egri borok iránt.
A Nápolyban szolgáló magyar katonák és családtagjai - beleértve a gyerekektől a felnőttekig mindenkit -, áldozatvállaló és kemény munkáját követően az árusításból befolyt összegre pályázat került kiírásra. Tudva azt, hogy a sárospataki Erdélyi János Általános Iskolában működő Fogyatékos Gyermekeinkért Alapítvány részére egy esetleges pozitív elbírálású pályázat mennyiben is segítené a foglalkoztatott gyermekek életét, megkeresésemmel és segítségemmel továbbítottam a megfogalmazott pályázati munkát az illetékes bizottság felé.
A nápolyi magyar katonacsaládok összes beérkezett pályázatra történő szavazását követően a legtöbb szavazatot kapott nyolc pályázat közül az elsők közt szereplő sárospataki alapítvány sikerrel járt és mintegy 1000 EUR-os összeghez jutott, amelyből a pályázati anyagban szereplő játékok, írószerek és készségfejlesztő eszközök kerültek megvásárlásra.
Az összes nápolyi magyar katonacsalád nevében nyugodtan mondhatom, nagyon örülünk annak, hogy egy nemes cél érdekében adományozott összegből megvásárolt játékok, eszközök olyan helyre kerültek, ahol azok alkalmazásával, használatával a cseppet sem könnyű életű gyermekek tanulásához, fejlődéséhez ennyivel is hozzájárulhattunk.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.17./

 

 

Középiskolások versenye Sárospatakon Szent Erzsébetről

                           

  A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság, a Sárospataki Római Katolikus Egyház, a Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény és Sárospatak Város Önkormányzata 2006-ban hirdette meg „Árpád-házi Szent Erzsébet és kora” című történelmi vetélkedőjét a Kárpát-medence magyar középiskolásai számára – nyilatkozta dr. Tamás Edit.
A versengésbe Felvidék, Erdély és Magyarország gimnáziumai, szakközépiskolái, hittanos csoportjai kapcsolódtak be.
2007. április 14-én rendeztük Sárospatakon a vetélkedő döntőjét 12 csapat részvételével. Hat magyarországi és hat határon túli csapat jutott a legjobbak közé. Itt volt Egerből a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Budapestről a Deák téri és a Fasori Evangélikus Gimnázium csapata, Debrecenből a Svetits Katolikus Gimnázium, Miskolcról a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, Sárospatakról a Református Kollégium Gimnáziuma diákjai. A négy felvidéki csapat Révkomáromból érkezett: a Selye János Gimnázium és a MARIANUM Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont diákjai. Erdélyt a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a szilágysomlyói Simion Barnutiu Kollégium képviselte.
A vetélkedőn a zsűri elnök feladatkörét a korszak kiváló ismerője, Szent Erzsébet életrajzának írója, Sz. Jónás Ilona professzorasszony vállalta. Helyet kapott még a zsűriben Jósvainé dr. Dankó Katalin a MNM Rákóczi Múzeuma igazgatója, Dr. Szabó Irén az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke, Bodnár Boglárka a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény munkatársa és Gál József a Vay Miklós Szakképző Iskola tanára. A verseny szervezője, a feladatok szakmai összeállítója, a döntő játékmestere Dr. Tamás Edit volt.
A verseny résztvevőit köszöntötte Dr. Hörcsik Richárd Sárospatak Város polgármestere, országgyűlési képviselő és Kecskés Attila római katolikus plébános.
A hétfordulós vetélkedő feladatai sokoldalúan tekintették át Szent Erzsébet korát és Árpád-házi királyaink évszázadait. A kérdések megidézték a korszak szerzetesrendjeit: ferenceseket, domonkosokat, az Árpád-ház szentjeit, a keresztes-hadjáratokat. A diákoknak ismerniük kellett a korszak legfontosabb forrásait. Két történelmi szerepjáték a korszak részletes, ugyanakkor egyedi bemutatására adott alkalmat. Az egyik feladatsor Szent Erzsébet életének elemeit emelte ki, melyet párbeszédes formában mutathattak be a csapatok. A másik feladatsor szóbeli megoldásánál a csapatok XIII. századi történelmünk politikai eseményeit jelenítették meg.
A magas színvonalú vetélkedőt Sz. Jónás Ilona gondolataival zártuk. A verseny minden résztvevője e napra készült emléklapot és gazdag könyvcsomagot kapott. Az ajándékkönyveket a jelenleg kapható Szent Erzsébet életrajzok, tanulmánykötetek és forrásmunkák közül válogattuk. A verseny a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Szakmai Kollégiuma támogatásával valósult meg. Az ajándékkönyveket a Szent Erzsébet Történelmi Társaság, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Római Katolikus Egyház és a Szent Gellért Kiadó és Nyomda ajánlotta fel, illetve a Római Katolikus Egyház és a Pataki Vár Alapítvány támogatásából vásároltuk.
A verseny résztvevői megismerkedtek Sárospatak nevezetességeivel, a Vártemplomban Kecskés Attila plébános úr vezetésével emlékeztek, és együtt imádkoztak Szent Erzsébet ereklyéjénél. Bízunk benne, hogy minden résztvevő történelmi ismeretekben gazdagodva és lelkiekben feltöltődve távozott Szent Erzsébet városából, Sárospatakról. Közülük sokan ígérték, visszatérnek. A Szent Erzsébet Jubileumi Év programjai őket és minden érdeklődőt, zarándokot várnak városunkba!
 
A verseny végeredménye:
1. Selye János Gimnázium, Révkomárom (Szlovákia)
Kovács Orsolya, Pakši Julianna, Pócsik Gabriella
Felkészítő tanár: Kovácsné Deák Irén

2. Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
Bankus Róbert, Őri Péter, Szilágyi Rita
Felkészítő tanár: Vinnainé Lakatos Éva

3. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, Miskolc
Tóth Fruzsina, Tímár Lilla, Lányi Kristóf
Felkészítő tanár: Ötvös Lajos

 
  4. Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely (Románia)
Cseterás Györgyi, Kiss Kató, Kovács Zsuzsanna Csilla
Felkészítő tanár: Józsa István

5. Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest
Gresits Orsolya, Gergely Orsolya, Bíbok András
Felkészítő tanár: Gergely Koszta Attila

6. Selye János Gimnázium, Révkomárom (Szlovákia)
Danczi Hajnalka, Kovács Erika, Molnár Éva
Felkészítő tanár: Elek


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.04.17./

 

 

Összefogással a turizmusért

                           

   Április 11-re kapott meghívást a Sárospatak Turizmusáért Egyesület a Miskolc és Térsége Turizmusáért Egyesület kezdeményezésére, ahol végighallgattuk és megismerhettük a miskolci egyesület elképzeléseit – nyilatkozta Bágyi Pál, a sárospataki egyesület elnöke…

Ezt párosítottuk egy közös megállapodás aláírásával, melynek a lényege az volt, hogy a térségben működő egyesületek fogjanak össze, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a turizmus keretében ki tudjuk használni a lehetőségeinket úgy a marketing területén, mint a vendégforgalom javításában. Azt gondolom ennek nagy jelentősége van, hiszen így a turizmus egy alulról jövő kezdeményezéssel eljuthat egy magas szintre, ami koordinálni tudja majd a térség idegenforgalmát. Ezt bizonyította az ottani előadás is, ahol Karintián keresztül mutatták be, hogy milyen jól tudnak működni ezek a szerveződések, és milyen eredményessé tud válni ilyen irányítással a turizmus kezelése egy-egy térségben. Ezt a megállapodást a sajtó nyilvánossága előtt ünnepélyes keretek között írta alá Miskolc és Térsége -, Sárospatak és Térsége - , valamint a Tarcal és Térsége Turizmusáért Egyesület és a nem régiben megalakult Borsodi Hotel Castel és a Borsodi Kereskedelmi és Iparkamara képviselője. Azt gondolom, hogy ezeknek az egyesületeknek az összefogásával rövidesen érezhető előrelépés történhet, hiszen így most már nagyobb erővel, közös összefogással, pályázatokon történő közös részvétellel sokkal eredményesebbek lehetünk, mint eddig voltunk.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.04.17./

 

 

Hatvannapos gyalogoszarándoklat Eisenachból-Sárospatakra

                           

   A 65 esztendős Rolf Damm március 26-a délelőttjén egymagában indult el Eisenachból 1500 km-es zarándokútra, melynek célállomása Csehország, Ausztria és Szlovákia után Sárospatak pontosan május 25-én, pünkösdöt megelőző szombaton- tájékoztatja az olvasókat Matisz Melinda, Szent Erzsébet Iroda munkatársa. A zarándok, akit indulása előtt a wartburgi várárokban kereken hatvanan imával is búcsúztattak, az „Európai Fórum – Nők napjainkban Szent Erzsébet nyomában” című kiállítás magyarországi megnyitójára időzíti érkezését. Az útravalóul kapott Erzsébet-kenyéren kívül két szobrocska is bekerült Damm úr hátizsákjába, melyet a weimar- apoldai segélyező szervezet tagjai készítettek ajándékba. Írásos üdvözletét küldi vele Christina Lieberknecht, a CDU frakcióvezetője, ugyancsak üzenetet hoz a Marburgi Erzsébet-ösvény Egyesülettől, a Szent Vitus béketemplomból, és a weimari Madrigálkórustól is. A kiállítás és a zarándoklat ötletadója illetve kidolgozója a Türingiai Filmiroda és Maria Pawlowna Társaság Wolfgang Knappe vezetésével.

 
 


Szent Erzsébet Iroda
 /2007.04.17./

 

 

XII. Comenius- Árvay Kupa

                           

    Április 14-én, immár 25. alkalommal indították el sakkóráikat az Árvay József Gyakorló Általános Iskola aulájában a XII. Comenius- Árvay Kupa ifjúsági sakkverseny résztvevői- nyilatkozta Lendak Lajos.
Idén 13 település 17 iskolájából összesen 105 gyerek ült asztalhoz, hogy összemérje tudását. E versenysorozat versenyzési lehetőséget biztosít a sakkoktatásban valamint a szakkör rendszerű képzésben résztvevő iskolák számára, egyben vetélkedés a Comenius- Árvay Kupáért. A kétfordulós (őszi, tavaszi) versenyben két korcsoportban folytak a
küzdelmek. Egyéniben az I- III. helyezettek, a legjobb leány versenyző valamint a legfiatalabb résztvevő kapott oklevelet és tárgyjutalmat. Az ünnepélyes díjátadást megragadva köszönték meg a szervezők az idén 83 éves Tölgyessy Pista bácsi (testnevelő, korábbi szakreferens) eddigi áldozatos munkáját.
A fordulatos, sok izgalmat hozó 9 forduló, valamint a csapatverseny (értékelés az iskolánként a legtöbb pontot szerző négy fő összpontszáma alapján) végeredménye a következő: XII.Comenius- Árvay Kupa(9 forduló,15-15perces játékidő, svájci rendszerű lebonyolítás)
I. korcsoport
1. Hercsik Tímea 8,5p.(Kazincbarcika)
2. Mikó Ákos 8,5p. (Nyíregyháza)
3. Tóth Levente 7p.(Szerencs)

II. korcsoport
1.Csatlós Roland 7,5p. (Kazincbarcika)
2. Csörsz Ferenc 7.5p.(Kisvárda)
3. Simai Máté 6,5p.(Ref Koll. Sárospatak)

Legjobb leány versenyző:
Ács Petra 6.5p. (Miskolc)

Legfiatalabb versenyző:
Ács Kristóf 5p.(Miskolc)

Csapatverseny (a két forduló utáni végeredmény):
1. Ricse 47,5 p.
2.Árvay J. Gyakorló Általános Iskola Sárospatak. 43,5p.
3.Taktaharkány 40p.
4.Olaszliszka 39p.


 
 

További fotók >>>

 /2007.04.17./

 

 

Támogatás szeretetből

                           

    A Sárospataki Lorántffy Zsuzsanna Református Nőszövetség tagjai úgy fejezték ki együttérzésüket az Alsószuhán történt tragédiában édesanyját és testvérét elvesztett G. Erika iránt, hogy sárospataki tanulmányai folytatását havonta támogatják egy szerény, de nagy szeretettel adott összeggel. Az erről szóló adománylevél átadásakor a megajándékozott elmondta, hogy számára ez a lelki támasz nagyon sokat jelent, és segíteni fogja őt a tanulmányai végzésében.

 
 

Református Nőszövetség
 /2007.04.17./

 

Nem ittak a sofőrök Húsvétkor

                           

    A húsvéti időszakban fokozott közúti ellenőrzéseket tartott a Sárospataki Rendőrkapitányság
közlekedési és közrendvédelmi osztályának állománya. Köztudott, hogy ezen időszakokban megnövekszik az ittas vezetések száma, illetve az ittas állapotban okozott közlekedési balesetek száma – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados….

Az ellenőrzés célja az volt, hogy megakadályozzuk az ittas vezetéseket. Rengeteg gépkocsivezetővel szemben alkalmaztunk alkoholszondát, szám szerint 305 gépkocsivezetőt szondáztunk meg, akik közül mindössze egy bizonyult ittasnak. Őt vérvételre is előállítottuk, amelynek eredményétől függően, büntető vagy szabálysértési eljárást fogunk kezdeményezni. A hétfői naptól kezdve munkába állítottuk a trafipax készüléket is, amelynek segítségével ellenőriztük a gépjárművezetők gyorshajtását, szintén baleset megelőzési céllal. Ezt a Húsvét hétfői napon nagymértékben megnövekedett forgalom is indokolta. A hétfői és keddi napon 29 esetben intézkedtünk gyorshajtókkal szemben.
 


 
 

Cziczer Katalin
 /2007.04.17./

 

 
 

Új helyre költözött az Okmányiroda

                           

    Mai naptól április 16-tól az Okmányiroda új helyen kezdi meg a működését. Az új hely valójában nem teljesen ismeretlen az ügyfelek előtt, hiszen épületen belüli áthelyezésről van szó. A korábbi okmányirodai egységből a régi ügyfél-tájékoztatói irodába, ill. a gyámhivatal épületrészébe költözött az Okmányiroda – nyilatkozta dr. Komáromi Éva jegyző…

Itt egymásból nyíló szobákban, közvetlenül a folyosóról megközelíthető helyiségekben került elhelyezésre az Okmányiroda. Úgy gondoljuk, hogy mind az ügyfeleknek és az ügyintézőknek nagyobb, tágasabb és áttekinthetőbb tér áll rendelkezésükre és ezzel talán az ügyfélfogadás színvonalát tudjuk javítani. Ez az átalakítás, áthelyezés nem végleges megoldás. Sajnos ez még mindig nem az az optimális körülmény, ami 36 ezer sárospataki és vonzáskörzetbe tartozó lakosnak a teljes kiszolgálására megfelelő lenne, de jelenleg jobb helyet nem tudtunk biztosítani. Úgy gondoljuk, hogy a korábbitól –amikor olykor az utcán kellett várakozni az ügyfeleknek - ez már egy jobb elhelyezési lehetőség.
A gyámhivatal pedig átköltözött a Béla király téri épületünkbe, a volt ÁNTSZ épületrészébe. Ez az átköltözés tulajdonképpen egy hivatalon belüli átszervezés, átköltözés része. További irodai egységek is költöznek új helyre. Kicsit változik a hivatalon belül az ügyintézők elhelyezkedése, de arról, hogy kit hol találnak meg az ügyfelek, folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot. Ez az első nagyobb lépcső, ezután már csak kisebb, apróbb változtatásokat tervezünk.


 
 Törő Gábor
 /2007.04.16./

 

 

Városnézés kisvonattal

                           

    MSzombaton hangulatos kis szállítóeszköz tette meg bemutatkozó útját Sárospatak utcáin, egy gumikerekű városnéző kisvonat. A bemutatkozás jól sikerült, hétvégén már sok helyi család vonatkázta vele körbe a várost, a gyerekek nagy örömére. Pink Ferenc, az üzemeltető Evergreen Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Sárospatak nagyon régóta a terveik között szerepel..
 

  Az Evergreen Kft. kisvonatai már évek óta működnek az ország különböző részein, több olyan történelmi városban, mint Eger, Tata, Szeged és Esztergom. Megkeresésünkre Sárospatak város vezetése nagyon pozitívan fogadta ezt a lehetőséget, gyakorlatilag 3-4 hónap alatt sikerült előkészíteni. Úgy gondolom, hogy nagyon jó helyen lesz itt ez a kisvonat, hiszen gyönyörű a város és sok turista látogatja.
 

  Tavaly ősszel kaptunk egy megkeresést az Evergreen Kft. ügyvezetésétől, melyben arról tájékoztattak, hogy az általuk üzemeltetett kisvonatot Sárospatakon is szeretnék elindítani a tavasz folyamán. Viszonylag rövid és gyors egyeztetés után a cég készen volt a szakhatósági engedélyekkel a vonat működéséhez – nyilatkozta Erdős Tamás tanácsnok…
Valamennyi érintett magántulajdonossal, illetve - a közterület használatára - az önkormányzattal a megállapodások elkészültek. Így nagy örömünkre itt van, és itt is lesz Sárospatakon ez a kisvonat, mostantól egész éven át rendelkezésünkre áll, a helyi családok és főként a turisták rendelkezésére. Természetesen pénzbe kerül a vonaton való utazás (400 Ft fejenként). Igény esetén idegenvezetőt - akár több nyelven is – tudunk biztosítani, aki végigkalauzolja a vendégeket városunkon. Reméljük, hogy az időjárás a nyár folyamán is jó lesz, és gyakran láthatjuk majd a város utcáin ezt a hangulatos kisvonatot. Felhívnám a figyelmet arra, hogy ez fokozott figyelmet igényel majd mindenki részéről. Némileg lassítani fogja a város forgalmát, hiszen ahol a maga sebességével a vonat közlekedik, ott az autósoknak és a gyalogosoknak is figyelniük kell. Reméljük, hogy a város türelmes lesz, és mindenki örömmel fogadja ezt a kisvonatot.

  Az első érzése az embernek a kisvonaton való utazás közben a nosztalgia. Hiszen ki ne emlékezne itt Sárospatakon az idősebbek közül az 1981-ben megszüntetett kisvonatra, hiszen itt a Hegyközi és a Bodrogközi kisvasút emlékének komoly ápolói vannak. Nemrég volt 25 éve, hogy az a kisvasút megszűnt, a történelem túllépett rajta. Egy megemlékezést tartottunk róla itt Sárospatakon, de most eszünkbe juthat mindannyiszor, amikor ezt a járművet meglátjuk, hogy volt egy kisvasút a városban. Külön öröm az, hogy ezzel a nem kötött pályás városnéző kisvonattal be tudjuk járni a várost, ami erről szemlélve egy kicsit másképpen látszik. Remélem, hogy a kisvonat működése hozzájárul majd ahhoz, hogy az a sok turista, aki eljön majd Sárospatakra, minél többet lásson a városból. Számítunk arra is, hogy bizonyos rendezvényeinken is közreműködik majd ez a kisvonat. Nagyon jó ötlet volt, nem csak a szűken vett turizmust szolgálja, hanem a turizmus minden válfaját.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.16./

 

 

Felvidéki költő volt a vendégünk a Költészet Napján

                           

    A sárospataki Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban tartotta meg 2007. április 11-én az Irodalmi Olvasókör az idei Költészet Napi rendezvényét, melynek vendége Hudák Katalin, királyhelmeci költő, előadóművész volt. A zenés irodalmi műsor címe: „Az én magyarságom” volt, amelyről a művésznő a következőképpen nyilatkozott…

Gondolom, gyakran találkoztok határon túlról érkezett vendégekkel, és gondolom, hogy kb. ugyanazt tudja elmondani mindenki. Azt hiszem, hogy számunkra különösen fontos az, hogy a magyarságunkat megőrizzük, mert biztosan nem titok, hogy asszimilálódunk, az utóbbi években egyre jobban. Még az sem lenne baj, hiszen mindenki úgy dönt, ahogy dönt, ugyanakkor az a kis csoport, ami megmarad, az egy belső kényszert érez arra, hogy a kincseit - ami a mi otthonunkban semmit nem jelent az országunk számára - óvja, védje. Mivel, hogy teljesen más nemzet között kell élnünk, ezért sokkal jobban védjük, óvjuk ezeket a kincseket. Megpróbáljuk a fiatalok számára átadni, és megpróbálunk üzenni, mert szerintem most már az idősek számára is fontos, hogy üzenjünk. Üzenjük azt, hogy nem mindegy, hogy törődünk-e magyarságunkkal vagy nem. Előfordul ugyanis, hogy sokan egyfajta kettős identitásban élünk. Én is rá vagyok kényszerülve, hogy a szlovákiai dolgokban otthon legyek és otthon is vagyok teljes mértékben, mert ott is születtem. Ugyanakkor ez egy kettős érzés. Érzem, hogy az én igazi énem az a magyar, és nekem sokkal inkább kutatnom kell a gyökereket, az értékeket. Nálunk ezt nem adják tálcán, még ha tanulunk is magyarul, de nem úgy van, mint itthon, ahol ez teljesen természetes.
Azt tapasztaltam, hogy az énekelt vers jobban megfogja a fiatalokat - legalább is az én estemben, aki a saját verseimet éneklem. Már a gimnáziumban tapasztaltam ezt egy előadásomon, ami előtt nagyon izgultam, és ami olyan jól sikerült, hogy egyszerűen nem engedtek le a színpadról, amíg minden dalomat el nem énekeltem.
Én azzal kezdtem, hogy verseket írtam, de nem feltételeztem, hogy valaha olvasni fogja olyan személy, akire én nem kényszerítem rá. Kiderült, hogy a versek nem rosszak, a Madách Kiadó elkezdte publikálni az Irodalmi Szemlében és alig voltam 24 éves, amikor az első kötet meg is jelent. Hobbi szinten, otthon, magamban foglalkoztam a versek megzenésítésével, csak a szabadidőmet akartam ezzel elütni. De a barátoknak tetszett, kértek, hogy énekeljek, így már öt éve hívogatnak egyre több helyre, de csak a meghitt kis közösségeket vállalom el, ahol biztos lehetek benne, hogy a jelenlévők közül mindenki szereti a verseket.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.16./

 

 

Rákóczisok nyelvi versenyeken

                           

   A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói körzeti angol és német versenyen vettek részt, ahol nagyon szép eredménnyel öregbítették iskolánk hírnevét.
Angol:
5. osztály: Gulyás Ádám; Józsa Gábor; Laczkó Lívia 4. helyezést hozták el.
6. osztály: Horváth István; Iván Viktor; Pásztor Gergő 1. helyezést értek el.
Felkészítő tanáruk: Kiss Gabriella

Német:
7. osztály: Benda Veronika; Kiss Noémi; Szakály Orsolya 3. helyezést hozták el.
8. osztály: Apjok Bernadett; Kiss Anikó, Kinga; Móricz Klaudia 1. helyezést érték el.
Felkészítő tanáruk: Laczkóné Enyedi Irén - Klíma Beáta
Gratulálunk az elért eredményekhez!


 
 
 /2007.04.15./

 

 

Sárospatakon tanácskoztak a CSILLAGPONT szervezői

                           

    Országos református ifjúsági találkozó színhelye lesz Sárospatak júliusban. Szinte az ország minden részén van egy-egy lelkes fiatal, aki a szervezés munkájából örömmel veszi ki részét, s a várhatóan kétezer fős rendezvénynek háromszáz fős rendezői munkatársi köre lesz. A hely megismerése és a találkozó színvonalas lebonyolítása érdekében most a negyven fős ifjúsági "vezérkar" látogatott Sárospatakra. A találkozó gazdag lehetőséget kínál lelki töltekezésre, fiatalokat érdeklő témák megvitatására, zenei élményekre. Itt lesz például Caramel, aki maga is református, és református iskolában tanul. Elkíséri Bartók Eszter, jön Dr Walter Blues társasága, a Szkítia, és keresztyén zenekarokban sem lesz hiány. A lehetőségek piaca, a Szeretet-sziget betekintést ad az ifjúsági szervezetek életébe, lehetőséget kínál az abban való tevékenykedésre. A találkozó mozgáskorlátozottak számára is biztosítja a feltételeket. Bővebb információkat a  csillag.reformatus.hu weboldalon szerezhetnek az érdeklődők.

 
 Református Lelkészi Hivatal
 /2007.04.15./

 

 

Még mindig van, aki bedől a pénzváltós trükknek

                           

    A közelmúltban történt egy nagyobb kárértékű bűncselekmény Sárospatakon, ahol az újtelepi részen, az állomás, ill. vasúti sínek mögötti területen lévő kertes családi házaknál ismeretlen személyek becsöngettek egy idős emberhez, és ott egy rossz rozsdás hordóért 5.000 Ft készpénzt ajánlottak fel – nyilatkozta NagyJános rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője

A sértettnek egy 20.000 Ft-ost adtak át, hogy váltsa fel, mivel nincsen kisebb címletű pénzük. Ezt követően a lakásba bementek, ahol az idős ember a pénzét elővette, és akkor az egyik elkövető vizet kért. Amíg a sértett kikísérte a konyhába, hogy vizet adjon neki, addigra a lakásból közel 1 millió forint készpénzt tulajdonítottak el. Annak ellenére, hogy a rendőrség folyamatos felhívásokat tesz közzé az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében, továbbra is a kapzsiság vezérli ezeket az eseményeket, mert nyílván egy rossz rozsdás hordó nem ér meg 5.000 Ft-ot és még mindig van, aki nem gondol rá, hogy sértetté válhat. Az a rendőrségi tanács és felhívás az állampolgárok felé, hogy a vasgyűjtéssel, színesfémgyűjtéssel foglalkozó személyeket, de ugyanakkor azokat a személyeket sem, akik többnyire külföldiek és un. olcsó ágyneműgarnitúrákat, ill. takarókat, ill. késkészleteket vagy étkészleteket értékesítenek, ne engedjék be a lakásba, ne tárgyaljanak velük, hiszen könnyen bűncselekmény áldozatai lehetnek. Különösen az egyedül élő idős emberek figyelmét hívjuk fel erre, akiknek a figyelmét elvonva bűncselekményt követhetnek el a sérelmükre.


Április 2-án éjjel intézkedtek a rendőrök a Hegyi Szupermarket környékén, ahol egy állampolgár az épület körül gyanúsan ólálkodó személyekre figyelt fel, akik közelében egy autó is volt. A helyszínre érkező rendőrjárőr igazoltatott három férfit, majd a területet átvizsgálva egy kerékpárt és közel 30 palack üdítőt találtak. Megállapították, hogy feltehetően a diszkont raktár épületéből, a rácson benyúlva, vagy azt kibontva lopták el ezeket. Az állampolgári bejelentés akadályozta meg, hogy más bűncselekményt, ill. nagyobb kárt okozzanak. Az ügyben bíróság elé állítást terveznek.


 
 Törő Gábor
 /2007.04.15./

 

 

Most is sokan adtak vért

                           

    Sárospatakon egy évben három alkalommal szervezünk városi véradást, április hónapban, augusztusban és szeptemberben. 180-190-en jelenik meg egy ilyen alkalommal, ami nagyon jónak mondható – nyilatkozta Repeiné Bodnár Zsófia…

Megyei szinten a legjobban a sátoraljaújhelyi kistérségben sikerültek a véradások. Az ország biztonságos vérellátásához egy héten 9-11 ezer ember kell, hogy megjelenjen véradáson, akkor beszélünk vérbiztonságról, akkor van meg hazánkban a nekünk megfelelő mennyiségű vér. Hogyha kisebb ez a szám heteken keresztül, akkor beszélünk vérhiányról. Ilyenkor van szükség rendkívüli véradásokra. Főleg a nyári hónapokban szokott vérhiány lenni.
Egy óra alatt 40-en adtak vért, ami kiválónak mondható, egész nap 142–en jelentek meg.
Többnyire visszatérő véradóim vannak. Sajnos egy lassú elöregedés tapasztalható, ezért van szükség a fiatalok bekapcsolására a véradó programunkba. Miután 18 éves kortól lehet valaki véradó, ezért valamennyi középiskolában szervezünk véradást. Első alkalommal nem biztos, hogy abszolút az motiválja a fiatalokat, hogy segítsenek, de ez nem baj, megtapasztalják a véradást, a véradás légkörét. Hogyha semmilyen negatív élménnyel nem találkozik a fiatal, akkor biztos vagyok benne, hogy visszatérő véradó lesz és ők is hamarosan a véradók táborába fog tartozni.


 
  /2007.04.15./

 

 

Korona, kenyér és rózsák – kiállítás Szent Erzsébetről

                           

    2007. április 12-én délután, Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából nyílt meg Sárospatakon, az Árpád Vezér Gimnáziumban, a Korona, kenyér és rózsák című kiállítás. Ezt Kurhessen-Waldeck és a Hessen-Nassau Evangélikus Egyház püspökségek Diakóniai Szolgálatai hozták létre és dr. Jürgen Römer nyitotta meg – tájékoztatja olvasóinkat dr. Szabó Irén, a Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke…

  Tették ezt egyrészt azzal a céllal, hogy tisztelegjenek Szent Erzsébet - ahogyan ők nevezik - Thüringiai Erzsébet emléke előtt, másrészt pedig az a kifejezett célja ennek a kiállításnak - ami vándorkiállítás - hogy Németországban és Németországon kívül több országban - létrehozva a magyar, portugál, olasz és szlovén nyelvű változatait - bemutassák. Németországon kívül Magyarországon nyílik meg először ez a kiállítás, majd ezt a szlovén követi. Egy rendkívül gazdag anyag, mely bemutatja Szent Erzsébetet életét, születésétől haláláig, tiszteletét elsősorban Németországban, de kitekint az európai tiszteletére is. Bemutatja azt a változást, ahogyan a különböző századok korszellemének megfelelően változott a megítélése, a róla való gondolkodás – s emellett a különböző korok Szent Erzsébet képeit is igyekszik bemutatni a kiállítás. A magyar változat létrehozói az Árpád-házi Szent Erzsébet Társaság: Matisz Meleinda végezte a fordítói munkát, Kuklai Atya és Szabó Irén pedig a korrektúrát és a tényszerű kiegészítéseket. Kiegészítettük a kiállítást három magyar tablóval, melyekbe beírtuk a magyar vonatkozású adatokat, illetve elhelyeztünk olyan térképeket, amelyek a magyar tiszteletet mutatják be. A kiállítást dr. Jürgen Römer nyitotta meg, aki a Hesseni Evangélikus Egyházmegye Szent Erzsébet jubileumi évének a programvezetője. Ő volt az, aki decemberben azzal keresett meg bennünket, hogy felajánlja ezt a kiállítást számunkra. Az egyházmegye anyagilag is támogatta a kiállítás létrejöttét, valamint Magyarország Német Nagykövetsége, és természetesen a Római Katolikus Egyház Gyűjteménye, a Római Katolikus Egyház és az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi társaság a gyakorlati tevőleges munkákkal.

  Dr. Hörcsik Richárd polgármester elismeréssel nyilatkozott a ki állításról, aminek nagy jelentőséget tulajdonít…
A Szent Erzsébet életét bemutató vándorkiállítás az elkövetkezendő hetekben, hónapokban hasonló kiállításon lesz bemutatva Európa nagyobb városaiban. Nagyon örülök annak, hogy Sárospatakon kezdődik ez a nemzetközi kiállítás sorozat, hogy innen indul. Ennek az első és legfontosabb üzenete az, hogy Szent Erzsébet szülőhelye Sárospatak. Ezt mindenkinek eljuttatja, aki még nem ismeri, hogy milyen nemzetiségű volt, hogy melyik országhoz kapcsolhatja. Másodszor, ez a rendezvény majdnem a Szent Erzsébet Év eseménysorozatának a megnyitó ünnepsége, hiszen ezzel a kiállítással kezdődnek azok a programok Sárospatakon, amelyek Szent Erzsébet életét mutatják be, az életével kapcsolatos konferenciák, rendezvények sorozatát nyitja meg. Külön öröm számunkra, hogy ezt a kiállítás a németek közreműködésével jött létre, a német evangélikus egyház támogatásával, hogy dr. Jürgen Römer nyitotta meg, aki a Szent Erzsébet programokért felelős. Ennek is külön üzenete van, hogy Szent Erzsébet, aki Sárospatakon született, nem csak a magyaroké, hanem a németeké is, és Európa szinte minden nációjáé, ahol Szent Erzsébetnek kultusza van. Nemcsak úgy tartják a világon őt számon, hogy Sárospatak szülötte, hanem a Thüringiai Erzsébet. Fontos tehát, hogy a német evangélikus egyház is részese ennek a rendezvénysorozatnak.

Nagy öröm számomra, hogy ez a kiállítás nem egy múzeumban, vagy egy bezárt templomban, hanem egy nyitott, tág térben, egy oktatási intézményben – itt Sárospatakon, az Árpád Vezér Gimnáziumban - nyílt meg. Nekünk sárospatakiaknak büszkéknek kell arra lennünk, hogy itt született, és van egy kötelezettségünk, hogy ápolnunk kell az ő emlékezetét. Éppen ezért indul el ebben az évben a Szent Erzsébet rendezvénysorozatunk, ezzel a kiállítással. Hogy itt, egy oktatási intézményben van ez a kiállítás, ez azt jelzi, hogy Szent Erzsébetnek van üzenete a fiatalok számára is. Szent Erzsébet élete, tevékenysége, ma is olyan aktuális üzeneteket hordoz, amivel a fiatalabbak is gazdagodhatnak, hiszen ő maga is fiatal volt, még korán bekövetkezett halálakor is. Remélhetőleg ezzel a kiállítással Sárospatak jó hírét is elviszik, szerte Európába. Ezért számunkra fontos, hogy sikerüljön megvalósítani egy Szent Erzsébet Európai útvonal kezdőpontjának Sárospatakot, hogy ez a kulturális útvonal élővé legyen, hogy ezzel sok – sok zarándok, látogató jöjjön Sárospatakra. Nem csak ebben az évben, 2007-ben, Szent Erzsébet évében, hanem az elkövetkezendő években is.

A kiállítás 2007. május 28-ig tekinthető meg. 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.04.14./

 

 

Véget ért az országos tanulmányi verseny

                                      

    A Vay Miklós Szakképző Iskola diákja, Szegedi Ferenc negyedik helyezett lett az épületgépészet országos tanulmányi versenyén, amit Sárospatakon rendeztek meg.
 

  A sikeres diák nem titkolt örömmel számolt be a versenyről: számomra a harmadik feladat volt a legkönnyebb, ami a legnehezebb feladatnak volt kiírva. Itt elveszítettem egy pontot, ami a harmadik helyezésembe került. Ennek az eredménynek is nagyon örülök, annál is inkább, mert éppen ma vagyok 20 éves. Jó volt versenyezni a megszokott környezetben, nagyon jó hangulatban telt el a verseny. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani felkészítő tanáraimnak.
 

  Gángó Péter a zalaegerszegi Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola tanulója nyerte az első díjat, aki a következőképpen számolt be a megmérettetésről… A verseny első részében az írásbeli elődöntőn kellett rész venni, ami a várakozásokhoz képest erősebb volt. Nagyon nehéz és összetett feladatok voltak. Nagyon örültünk, hogy az iskolánkból hárman is bejutottunk a döntőbe. A gyakorlati, illetve szóbeli feladatokra való felkészüléssel két hónap telt el.
Nagyon örülünk, hogy ilyen vendégszeretőek a sárospatakiak, a kollégiumi ellátás is nagyon jó volt, mindenben támogattak bennünket. A gyakorlati verseny három részből tevődött össze, két feladat viszonylag egyszerű, szinte rutinfeladat volt. A harmadik egy átfogó, nehezebb feladat, aminek sikeréhez nem csak gyakorlati, hanem elméleti tudásra is szükség volt. A szóbeli vizsgára tételeket adott ki a versenybizottság, amire sikerült jól felkészülni. Nem számítottunk rá, hogy ilyen sikeresek leszünk, hiszen az első és a második helyezést mi nyertük el, a harmadik társunk pedig a nyolcadik helyen végzett, neki is sikerült a technikusi oklevél. Ez a siker nemcsak a diákoké, hanem a felkészítő tanároké is. Mind az elméleti, mind a gyakorlati tanárokról elmondható, hogy az ő szakmai tudásukból merítettünk erőt, mindenben partnerek voltak, amiért szeretnénk köszönetet mondani. Így nagyon jó volt felkészülni. Zalaegerszegen nagyon jó osztályközösség jött össze, ami szintén erőt adott. Talán érdekesség még, hogy mindhárman kollégisták vagyunk és egy szobában lakunk.
 

  Ez a verseny péntek április 13-án lezárult. A döntőben résztvevő mind a 10 tanuló szakmai képzettség birtokában távozik a helyszínről, ami a legnagyobb örömet szolgálja nekik, amellett, hogy nagyon sok jutalmat illetve díjat kaptak. A díjazás, jutalmazás önerőből nem történhetett, így felvettük a kapcsolatokat azokkal a cégekkel, akikkel már korábban is ilyen jellegű viszonya volt a szakképző iskolának – nyilatkozta Halász Tiborné, a Vay Miklós Szakképző Iskola igazgatója. Az általuk felajánlott díjak, tárgyak, pénzjutalmak emelték ennek a versenynek a rangját. Látják a fiatalok és nem csak ők, hanem az utánuk következők is, amellett, hogy szakmai végzettséget szerezhetnek, mindenki elismeri a tevékenységüket, amelyet az oktatás terén folytatnak.
 

Az épületgépész technikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjének végeredménye:

Az elődöntőben 32 tanuló vett részt, ahonnan az írásbeli dolgozatok eredményei alapján a legjobb tíz tanuló került a Vay Miklós Szakképző Iskolában megrendezett döntőbe, ahol a következő végeredmény született:

1. helyezett: Gángó Péter, Deák Ferenc és Széchényi István Szakközép- és Szakiskola, Zalaegerszeg
2. helyezett: Barcza Gergely,  Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép- és Szakiskola, Zalaegerszeg
3. helyezett: Dobóczi Olivér, Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskola, Kazincbarcika
4. helyezett: Szegedi Ferenc, Vay Miklós Szakképző Iskola, Sárospatak
5. helyezett: Nagy Bálint, Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, Szakiskola és Kollégium, Budapest
6. helyezett: Pápai Barnabás, Arany János Épületgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola, Budapest
7. helyezett: Mátrai István, Arany János Épületgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola, Budapest
8. helyezett: Lőrincz Milán, Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép- és Szakiskola, Zalaegerszeg
9. helyezett: Szurovszki István, Arany János Épületgépészeti Szakközépiskola És Szakiskola, Budapest
10. helyezett: German Ádám, Arany János Épületgépészeti Szakközépiskola És Szakiskola, Budapest
  
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.14./

 

 

Féláron lovagolhat

                           

    Április 22-ig tart „A család lovardája” akció, amelyhez az ország 100 lovagoltatással foglalkozó családja csatlakozott. Köztük egy sárospataki – a Betyár Lovastanya - és egy vajdácskai – a Rigó Lovastanya – is várja a lovaglásra vágyókat. Az akció lényege az, hogy a csatlakozott lovardák az akció ideje alatt 50 %-os árengedménnyel adják szolgáltatásaikat…

Ahol szállás is kapható, pl. a vajdácskai Rigó Lovastanyán, ott az engedmény arra is vonatkozik. Az ő elérhetőségük: Rigó Lovastanya, 3961. Vajdácska Fő út 151. E-mail: simonicsmagdi@freemail.hu, telefon: 06/70 273 78 41, vagy 06 47/322-880 (Simonics Kft)
(Hét közben csak 17 órától állnak a látogatók rendelkezésére.)

A sárospataki Betyár Lovastanya elérhetősége a honlapjukon: www.betyartanya.hu található meg.

A programot Magyar Lovasturisztikai Szövetség és a Magyar Turizmus Rt szervezte.
 


 
 


Törő Gábor
 /2007.04.14./

 

Húsvéti körmenet

                           

    A katolikus hívek az idén is nagy számban vettek részt Húsvét szombatján a hagyományos körmenten. Varga András káplán a körmenet jelentését és jelentőségét a következőkben foglalta össze: Az Egyház Krisztus feltámadásának hitéből él. Jézus kereszthalála után az apostolokat a félelem és a kétségbeesés érzése gyötri. Mi lesz a mi sorsunk? Vajon Jézus valóban a Megváltó? De harmadnapra a félelem bátorsággá, kétségbeesés bizalommá válik! Mert találkoznak a Feltámadottal. A Feltámadás élményéből, bizonyosságából él az Egyház. A húsvéti körmenet a keresztény nép tanúságtétele: hirdetjük a világnak, hogy az emberiség megváltója Jézus Krisztus feltámadt a halálból!

 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.14./

 

 
 

Játszóház az Erdélyi Iskolában

                           

    Az Erdélyi János Általános Iskolában hagyomány, hogy a nagyobb ünnepekhez kapcsolódóan játszóházat szerveznek, amelyre hagyományos ételeket is készítenek. Az idén április elején, egy délután került sor erre a rendezvényre. A gyerekek a nevelők segítségével ismerkedek meg a különböző díszítési technikákkal…

Az előző nap együtt kifújt tojásokat dekorhomokkal, decoupage-zsal (szalvétatechnikával) és festéssel díszítették. Készítettek kosárkát tojástartóból, krepp – papír segítségével és előre kiöntött húsvéti gipszképeket is. De voltak, akik kiscsirkét ragasztottak zseniliagolyókból, amelyeket tojáshéjba helyeztek szizállal bélelve. Színes papírból origamis tavaszi virágok is készültek. Az elkészült munkákat a foglalkozás végén közös tojásfára aggatták fel, majd zárásképpen megterítettek, s elfogyasztották a kifújt tojások felhasználásával elkészített édes túrót.


 
 

További fotók >>>
 
 /2007.04.14./

 

Zajácz Tamás bőr műremekei a református templomi galériában

                           

  2007. április 1-én Zajácz Tamás bőrműves iparművész alkotásaiból nyílt tavaszi tárlat a református templomi galériában. A Sárospatakon felnevelkedett és Tiszaújvárosban élő alkotó szeretettel ajánlotta meg is vásárolható műveit a nagyszámú érdeklődő közönségnek. Hitelesen tolmácsolta az ifjúkori emlékekből szőtt összeállítást unokaöccse, Birtalan Dániel, a Református Gimnázium tanulója, valamint szavalattal szolgált az alkotó keresztlánya. Énekkel közreműködött a Tiszaújvárosi Református Kórus Birtalan Judit vezényletével. A tárlat június 25-ig tart, és naponta 9-12, valamint 14-16 óráig látogatható.

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
 /2007.04.14./

 

 

Tüzes hírek

                           

    Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2007 március 14 és 2007 április 11 közötti időszakban 73 tűzesethez, 13 műszaki mentéshez, 1 esetben pedig vaklármához riasztották tűzoltóinkat.
A száraz, meleg, csapadékmentes időnek köszönhetően 64 szárazfű, bozótos tűzhöz, 2 erdőtűzhöz vonultak tűzoltóink, valamint 1-1 esetben lakóházban, borházban és ABC-ben keletkezett tűzhöz kaptunk riasztást. Az április 04-én bodrogkeresztúri Faluházban keletkezett tűz oltásánál a sátoraljaújhelyi tűzoltók segítséget nyújtottak a szerencsi kollégáknak 1 egységgel.

Március 15-én a késő esti órákban Vajdácskán égett egy ABC üzlet 10x5 méteres helyiségében 1 db pénztárgép, pénztárszalagok, dohányáru, 2 db klímaberendezés. A kiérkező egységeink gyorsan eloltották a tüzet. Az anyagi kár jelentős. A tűzet elektromos meghibásodás okozta.
Március 24-én az esti órákban Olaszliszka Harasztos-dűlőn lévő 4x3 méteres fából épített borház teljes terjedelmében leégett a benne lévő használati tárgyakkal, eszközökkel együtt. A tüzet 1 db sugárral eloltották az egységeink. A tűz keletkezési körülményeit a Sárospataki Rendőrkapitányság vizsgálja.
A műszaki mentések során 5 esetben a lakóház tetőszerkezetét, a járókelők testi épségét veszélyeztető fát, 3 alkalommal a pincében felgyülemlett esővizet távolítottak el tűzoltóink, 2 esetben közúti balesethez vonultak és 3 esetben a szél által megrongált tetőszerkezet igazították meg.
Március 14-én az esti órákban a Tiszacsermely és Cigánd közötti útvonalon egy Seat Cordoba típusú személygépkocsi árokba hajtott. Kiérkezésünkig 4 súlyos sérültet a mentők elláttak. Az egységeink a gépkocsit áramtalanították.
Április 03-án a déli órákban a 37-es Főút sárospataki lehajtójánál egy Saab típusú személygépkocsi és egy lengyel nemzetiségű Volvo típusú kamion ütközött. Személyi sérülés nem történt. Kiérkező egységeink az áramtalanítást elvégezték, a közúti akadályt megszüntették.

Jó tanács:
Felhívjuk az olvasók figyelmét arra, hogy szabadban csak szélcsendes időben gyújtsanak tüzet. A meggyújtott tüzet ne hagyják felügyelet nélkül, és mindig tartsanak a tűz helyszínén olyan eszközöket, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz eloltható.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a megyei ügyeletre fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a
06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.


 
 


Bodnár Attila és Barna Norbert, Tűzoltóság- Sátoraljaújhely
 /2007.04.13./

 

 

Látogatás Krosnóban

                           

    Dr. Hörcsik Richárd polgármester hivatalos látogatást tett a lengyelországi Krosnóban, ahol a város vezetőivel tanácskozott a Sárospatak-Krosno közötti kapcsolatok továbbfejlesztéséről. Ennek rövid összefoglalása a következő: Április végén Krosnó városa részt vesz egy Varsóban rendezendő turisztikai kiállításon, ahol bemutatják
városunk lengyel és angol nyelvű kiadványait, különös tekintettel a Szent Erzsébet ünnepségekre.

Május 28-án a sárospataki Szent Erzsébet ünnepségekre meghívtuk Krosnó város delegációját.
Julius 14-én Sárospatakon kb. 4-500 fő lengyel részvétellel, közös szervezésben, "lengyel-magyar fürdő fesztivált" tervezünk a végardói termálfürdőben.
Agusztus 25-én Krosnóban tervezzük, a Tokaji-bor és a Kárpátok- klímája nemzetközi fesztivál alkalmával aláírni a testvérvárosi szerződést.
Szeptember 22-én a sárospataki szüreti fesztiválra népes delegációt és sok-sok lengyel látogatót várunk.
 


 
 


Törő Gábor
 /2007.04.13./

 

 

Utazás 2007

                           

    Az elmúlt héten rendezték meg Budapesten az Utazás 2007 turisztikai kiállítást melyen városunk önálló pavilonnal jelent meg. Különösen nagy jelentőséggel bír az idén, hogy minél több hazai és külföldi vendég figyelmét irányítsuk Sárospatakra, hiszen Szent Erzsébet Évet ünneplünk- tájékoztatja az olvasókat Csatlósné Komáromi Katalin A Művelődés Háza igazgatója.
A kiállítás szakmai napján számos média képviselője kereste fel standunkat, vitte magával a város, A Művelődés Háza és a Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság kiadványait. Itt sajtótájékoztatót tartott Dr. Szabó Irén a társaság elnöke. A négy napos rendezvényen az Árpád Vezér Gimnázium idegenforgalommal foglalkozó tanulói is segítettek. A Művelődés Háza hagyományos fesztiváljai, nagyrendezvényei iránt is szép számmal érdeklődtek, melyet az is bizonyít, hogy az ide szánt szóróanyagaink szép számmal fogytak. A város újszerű megjelenését az is segítette, hogy a stand fölött elhelyezett reklámhordozó felületen az idei év jelképei jelentek meg.
 


 
 

További fotók >>>

 /2007.04.13./

 

 

Előadásokkal és szakmai versennyel telt a mai nap

                           

     A látottak alapján elmondhatom, hogy az iskola felszereltsége megfelelő arra, hogy olyan technikus szakembereket képezzen, akikre nagyon nagy szükség van ma az épületgépészeti iparban – fejezte ki elismerését Pattantyús Á. Istvánné gépészmérnök, a vizsgabizottság elnöke…
 

  Mindenképpen dicséretes dolog, hogy ennek a versenynek a szervezését a Vay Miklós Szakképző Iskola magára vállalta, biztosítva, hogy az országból összegyűlt tíz diák színvonalasan versenyezhessen. Szakmai szempontból a feladatok megfelelőek, mindössze egy dolgot hiányolok, ami már a korábbi évek tapasztalataiból is következik, hogy kevés légtechnikára vonatkozó feladat van. Ez valahogy a vizsgakérdéseket előállítók fantáziáját nem mozgatja meg igazán, holott a jó szellőztető kis rendszerekre is nagy szükség van. Ebben kell egy kicsit előre lépni mindenképpen a technikusi képzésnél. A versenyzők jól teljesítettek. A képzés folyamán az alapfogalmak ismeretének a megszerzése a legfontosabb.
 

  AA szakmai verseny gyakorlati része az iskola tanműhelyében reggel 7 órakor megkezdődött – számolt be a nap eseményeiről Halász Tiborné igazgatónő. Ezt követően 8 órától iskolánk műszaki- és mérnöktanárainak valamint a versenyző tanulók kísérő tanárainak szakmai előadások hangzottak Rót Ervin úr a ZTRT kereskedelmi igazgatója, Plósz Antal, a Nemzeti Szakképzés és Felnőttképzés koordinátora, és Dénes István az épületgépész szakmai közösségnek a vezetőjének előadásában. Ezek a szakmai előadások egyrészt érintik az épületgépészetet, az OKJ - az országos képzési jegyzék - bevezetését, felépítését, illetve a moduláris képzés alkalmazását. Ezt azért tartjuk fontosnak, hogy minél szélesebb körben megismerjék a kollégák, mert 2007. szeptemberétől már két szakmában is bevezetik a moduláris képzést, a gépi forgácsolás és a géplakatos szakmában. Ez azért lesz jelentős a későbbiekben, mert lehetőséget ad arra, hogy különböző szakmai tantárgyak, illetve szakmai vizsgák beszámíthatóak legyenek egy újabb szakmai képzésben. A gépi forgácsoló szakma, ahol korábban két év volt a szakmai képzés időtartalma, most szeptembertől három évre változik. A szerkezet lakatos szakmában a képzési idő ugyan nem változik, de a modulárisképzés mindenképpen változást hoz majd. Abban fog megnyilvánulni, hogy lesznek majd tantárgyak, amelyek mind a két gépészeti szakképesítésnél kell, hogy ismeretet adjanak a tanulóknak. Ez lehetőséget ad majd a későbbiekben, hogy a tantárgyakat és a modulokat ütköztetve beszámíthassuk az egyik szakma megszerzését követően a másik szakma képzési rendszerébe.


 
 

További fotók >>>

 Cziczer Katalin
/2007.04.12./

 

 

A Virágos Sárospatakért – kiosztották a díjakat

                                   

     2006-ban 10. alkalommal hirdettük meg a Virágos Sárospatakért versenyt, amelyhez nagyon sokan csatlakoztak a városból. A legszebb kerteket, udvarokat, erkélyeket augusztus hónapban értékelte a zsűri – tudtuk meg Ágoston András főkertésztől az elmúlt heti díjkiosztó ünnepségen…

A kialakult szokáshoz híven 5 kategóriát állítottunk fel: virágos erkély, virágos udvar, virágos kiskert, virágos közterület, valamint virágos intézmény. Az elmúlt években bevezettünk egy úgynevezett csúcskategóriát is, a virágvarázs mintakertet.
Azok az emberek, akik a korábbi években csatlakoztak az akcióhoz, évről évre szeretnének részt venni ezen a versenyen, de csak 5 évenként tudunk újra díjat osztani számukra. Így sok, nagyon szépen és nívósan rendbetett udvara, erkélyre nem tudtunk díjat adni, így ők csak szóbeli elismerést kaptak.

Én úgy hiszem, hogy a legjobb visszajelzés az, amikor az idelátogató turisták hazamennek és levélben, vagy más formában, akár a honlapunkon jelzik, hogy milyen szép város Sárospatak – tette hozzá dr. Hörcsik Richárd polgármester. Hogy Sárospatak, mint virágos város díjakat nyer, ebben jelentős része van az itt lakó polgároknak. Hiszen így tevődik össze a város, házról-házra, virágoskertről-virágoskertre. Sárospatak szépítéséért, a város, a Kommunális Szervezet mindent megtesz, de ez önmagában véve kevés. Ezért szeretném megköszönni azon sárospataki polgároknak, akik kertes házban laknak, hogy pénzt, időt és fáradságot áldoznak azért, hogy szebbé tegyék a várost azáltal, hogy saját otthonukat szebbé teszik. Szeretném megköszönni, főleg az idősebbeknek, hogy széppé teszik a kertjüket, széppé teszik az előkerteket, s ezáltal a várost – a fiataloknak is szép példát mutatva ezzel. Ez mind-mind jó érzés nekem, a város polgárainak, és örülök, hogy az idelátogató turistáknak is. Különösen most, amikor 2007 Szent Erzsébet éve. Itt szeretnénk felhívni Sárospatak lakosságát, hogy ha virágot telepítenek, virágot ültetnek, ne feledkezzenek meg a rózsákról, hiszen Szent Erzsébet virága a rózsa volt. Szeretnénk felhívni, felkérni minden olyan lakost, akinek tehetsége, pénze, és egy kis ideje van, hogy minél több rózsát ültessen. Hiszen a jövő évi elbírálásban alapvető szempont ez is, hogy hol látható több rózsa, kik ültetett több rózsát. Ezzel is ápoljuk Szent Erzsébet szellemiségét, és természetesen még szebbé varázsoljuk Sárospatakot.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.04.12./

 

 

Szülői értekezlet a Rákóczi Iskolában

                           

     2007. március 29.-én szülői értekezletet tartottunk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. A negyedikes tanulók lelkesen szerepeltek egy-egy iskolába csalogató műsorral, mellyel köszöntötték a leendő elsős gyerekeket és szüleiket.
Minden osztály a diákévek fontos eseményeit képekben, írásokban elevenítette fel, s ebből kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.
Ezután a szülők rendhagyó módon kaptak tájékoztatást az iskola életéről. Négy nyolcadik c-s tanuló: Muha Boglárka, Peres Ádám, Tatárka Eszter, Varga Dóra és Tatárkáné Nagy Anna tanár nő ötletére egy sikeres film készült, ami bemutatta a tanulókat munka közben, szabadidőben valamint az intézményt.
Ezt követően Ladomerszky Lászlóné megbízott igazgató nő az elsős tanító párok bemutatása után a tanórai és tanórán kívüli lehetőségekről adott ismertetést. Addig a gyerekek az alsós tanítók segítségével játszóházban húsvétváró hangulatban színeztek, festettek, ragasztottak, számítógépeztek.
 


 
 

További fotók >>>

 /2007.04.12./

 

 

Országos döntő a Vay Miklós Szakképző Iskolában

                           

     Április 11-én került megnyitásra az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője az épületgépészeti technikus szakmában – nyilatkozta Halász Tiborné, a Vay Szakképző Iskola igazgatója. A döntőben 10 tanuló vesz részt, akiket a 32 elődöntős tanuló közül választottak ki az elért pontszámaik alapján…
 

  A versenyzők összetétele túlzottan vegyesnek nem mondható, hiszen ez a képzési forma működik Győrben, Békéscsabán, Pécset, Siófokon, Miskolcon, Budapesten, Kazincbarcikán és Sárospatakon. Ennek ellenére mindösszesen Budapestről, Zalaegerszegről, Kazincbarcikáról és Sárospatakról került tanuló a döntőbe. Úgy érzem ezek a fiatalok az írásbeli során mindent megtettek annak érdekében, hogy a szakmai versenyt követően már olyan képzettséggel rendelkező fiatalokként utazzanak haza, akiknek szakmai vizsgát a nyári vizsgaidőszakban nem kell tenni.

  Az országban több helyen van képzés, amit szakmailag értékelünk, másrészt pedig igyekszünk a tanulókat és a tanárokat más iskolákban is eljuttatni - nyilatkozta Plósz Antal, a Nemzeti Szakképzés és Felnőttképzés koordinátora. Így esett a választás Sárospatakra, hiszen tanműhelyük a fejlesztések eredményeképpen megfelel a szakmai követelménynek, és egy ilyen jellegű verseny lebonyolítására is alkalmas. A város történelmi hagyományaival is megismerkednek itt a versenyen részvevő diákok.

  Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere elmondta, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet felkérésére került ebben a tanévben a sárospataki Vay Miklós Szakképző Iskolában megrendezésre az épületgépész-technikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője.
Ilyen jellegű szakmai verseny az elmúlt 20 évben nem került megrendezésre városunkban.
A versenyben résztvevő tanulók kísérőinek és a helyi műszaki pedagógusoknak a gyakorlati verseny ideje alatt szakmai előadásokat szerveztek, amelyeket a szakma jeles képviselői tartanak. Ezeken szó lesz az új képzés rendszeréről, a moduláris képzésről is.
Vendégeink délután városnézésen vesznek részt, a Református Nagykönyvtárat és a Rákóczi Múzeumot tekinthetik meg idegenvezető segítségével - ezzel is hozzá kívánunk járulni a város vonzóbbá, ismertebbé tételéhez. Fontosnak és jelentősnek tartjuk a verseny itteni lebonyolítását, hiszen ez az itt folyó szakmai munka elismerésének egy formája. Örömünkre szolgál, hogy a felkérésnek úgy tudunk eleget tenni, hogy 40-nél több vállalkozás támogatja rendezvényünket, talán ezzel is bizonyítva, hogy szívükön viselik a kistérség szakember utánpótlásának biztosítását.
A gyakorlati verseny során alapvetőnek tartjuk a szakmában alkalmazott legújabb technológiák alkalmazását, ami lehetőséget ad a versenyzőknek későbbi tevékenységük során az új iránti nyitottságra és elkötelezettségre.


 
   Azonban van más vonzata is ennek a versenynek, hiszen Sárospatakon mindig nagy hagyománya volt az iparos képzésnek. Ennek verseny egy kevés szeletét adja a szakképzésnek. Fontos az, hogy Sárospatakon ebben a szakmában is jó szakembereket képezzenek. Fontos, hogy az országból idelátogató - nemcsak a versenyzők, hanem a felsőfokú tanárok is - megismerjék ennek a szakmai munkának a hátterét. Éppen ezért fontos, hogy a város a maga szerény lehetőségéhez képest támogassa a szakképző iskolánkat. Nekünk érdekünk az, hogy minél több jó szakembert képezzenek, régiesen szólva jó iparosokat, akik meg tudják javítani a gázt, a vizet, bármilyen probléma adódik. Ennek Sárospatakon nagy hagyományai voltak, és mi azt szeretnénk, ha ennek folytatása volna. Ezért örülünk annak, hogy ez az Országos Szakmai Tanulmányi verseny itt, városunkban zajlik. Örömünkre szolgál az is, hogy a versenyzők között sárospataki tanuló is van. Reméljük, hogy szép díjakkal fogják befejezni a versenyt.
 


 
 

További fotók >>>

 Cziczer Katalin
/2007.04.11./

 

 

Felszólalt az Euro-Mediterrán Parlamenti Közgyűlésén

                           

     Dr. Hörcsik Richárd részt vett és felszólalt az Euro-Mediterrán Parlamenti Közgyűlés, Tuniszban 2007. március 17-én tartott plenáris ülésén. Mint az EUMED-PKGY állandó magyar tagja a "Kultúrák közötti párbeszéd" napirendjénél fejtette ki mondanivalóját többek között arról, hogy a politikai és gazdasági kapcsolatok mellett mennyire fontos a kulturális dialógus napjainkban. Magyarország évezredes történelmével erre a legjobb példa. A képviselő támogatta egy magyar részvétellel Szlovéniában meginduló euro-mediterrán egyetem felállítását.

 
 


Törő Gábor
 /2007.04.11./

 

 

A papír világa

                           

    Kiállítás nyílt Neszádeli Gyula, a kazincbarcikai Gyermekek Háza vezetőjének munkáiból április 2-án A Művelődés Háza Galériájában. Nagyon örülök, hogy itt lehetek és, hogy most rövidesen gyerekekkel is kipróbálom azt, amiért jöttem, hogy egy kicsit ők is kóstoljanak bele ebbe a műfajba - mondta a mester, a kiállítás megnyitása után, a papírhajtogatás előtt…

Azt szeretném megmutatni, hogy egyáltalán nem nehéz ez. Egy kicsit olyan lila köd veszi körül ezt az egész dolgot, és én ezt szeretném eloszlatni. Ezt bárki megtanulhatja, mint ahogy annak idején én ezt megtanultam – és én nem érzem magam, olyan kivételes egyéniségnek. Ez tanítható, ez elsajátítható és én azt szeretném, hogy az itt kiállított 15 technikából a gyerekek minél többet előbb-utóbb kipróbálhatnának.
Több mint 20 éve foglalkozom papírral. Egészen véletlenül cseppentem ebbe a dologba, és valahogy úgy érzem, hogy a papír engem megtalált. Csupa szerencse kísér engem végig, pl. tanítani is így kezdtem japán szakon, egy magánegyetemen, hogy egészen véletlenül elvállaltam egy hasonló foglalkozást és volt ott egy japán, aki japán nyelvet tanított, szintén díjtalanul, úgy ahogy én is, mindketten óvónőknek. A szünetben találkoztunk és látta, hogy én miket csinálok, és pont akkor volt egy váltás, hogy a tea szertartás helyett, inkább origami legyen, és ekkor meghívtak erre a magánegyetemre, a japán tanszékre, hogy tanítsam az origamit és közel 7 éven keresztül tanítottam azt magyar létemre. Egyedül én nem voltam japán. Nagyon érdekes dolog volt. Eddig mindig a szerencse kísért, mint ahogy említettem itt a kiállítás alkalmából, olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy eljuthattam egy mesterkurzusra, hogy a budai várban fönt lehettem és velencei maszkkészítőkkel dolgozhattam együtt, és hogy lengyel népművészekkel gyakorolhattam együtt a papírvágást. Amire a legbüszkébb vagyok a kiállítással kapcsolatosan, hogy az itt kiállított munkáknak a döntő többségét már gyerekekkel is elkészítettem. Mondhatom, hogy nem egy munka sokkal szebbre sikerült, mint az enyém, mert én bemutatom, hogy hogyan néz ki ez a műfaj és utána a gyerekek sokkal bátrabban, merészebben nyúlnak hozzá, meg több idejük is van, mint nekem. Én panellakásban lakom, és sajnos otthon nincs lehetőségem, hogy ilyenekkel foglalkozzam. Táborokban van leginkább lehetőségem, ott csináljuk ezt a gyerekkel és gyakorlatilag, amik itt vannak kitéve, többnyire tábori munkák alapján készültek. Egyedül a papírmetszés az, amit otthon is tudok művelni - van egy picike kis asztalom - de az összes többire sajnos otthon nincs lehetőségem.
Jó pár évvel ezelőtt itt már volt egy kiállításunk. Vezettem egy pedagógus origami kört, 22 pedagógus járt hozzám és itt Sárospatakon volt a pedagógusoknak egy kiállítása, és akkor is ugyanígy fejeztük be a kiállítás után, hogy leültünk és gyerekekkel hajtogattunk, úgyhogy ezzel kicsit a hagyományokat is folytatom.
A kiállítás április 22-ig tekinthető meg.


 
 

További fotók >>>

 Cziczer Katalin
/2007.04.11./

 

 

Táncverseny az Erdélyi Iskolában

                          

    Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium minden hónapban 1-1 kollégiumi rendezvényt szervez, pl.: non-stop vetélkedők, ügyességi versenyek, játszóházak, szavaló- és tanulmányi versenyek, stb.
Március 29-én táncverseny megrendezésére került sor, melyet az egész iskola tanulóinak meghirdettek. A gyermekek a pedagógusok és pedagógiai asszisztensek irányításával nagy lelkesedéssel készültek, és szinte minden osztály kivette részét a felkészülésből.
A szorgalmas előkészület eredményeként számos igényes műsorszám született mind csoportos, mind egyéni kategóriában. A színvonalat jellemzi, hogy szinte minden stílusú tánc képviselve volt a versenyen, úgy mint magyar néptánc, görögtánc, cigánytánc, moderntánc, társastánc és aerobic.
A helyezettek jutalmazására a Máltai Szeretet Szolgálat által Németországból küldött adomány nyújtott lehetőséget. A tárgyjutalmakon túl a közönség vastapsa volt a legnagyobb elismerés.
 


 
 

További fotók >>>

 /2007.04.11./

 

 

Kistérségi Könyvtáros Értekezlet Kenézlőn

                           

     2007. március 30-án délután 2 órától a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár Olvasószolgálati és Helytörténeti Könyvtáros Műhely kihelyezett foglalkozását Kenézlőn tartotta. A találkozón a kistérség könyvtárvezetői elsőként Hunyadi Tibor Kenézlő polgármesterének köszöntőjét hallgatták meg, majd egy jó hangulatú bemutató gyermekfoglalkozás következett Komló Albertné könyvtárvezető irányításával és a kenézlői alsó tagozatos tanulók részvételével.
Ezt Halász Magdolna könyvtárigazgató előadása követte, aki a 2007. évi mozgókönyvtárakról beszélt. Előadásában kiemelte Komló Albertné hozzáértő, aktív munkáját. Ezután Konkoly Mihályné igazgató mutatta be a kenézlői Körzeti Általános Iskolát. Végül a látogatók végigjárták az iskola épületét, melyben a gyönyörűen felújított könyvtár is található.


 
  /2007.04.10./

 

 

Bolondos vetélkedő

                           

     Április 2-án "Bolondos vetélkedőt" rendezett A Művelődés Háza első osztályos gyermekek számára. Április 1-i hangulatot igyekeztek megidézni, játékos feladatokkal, fordított divatbemutatóval, a mintegy hatvan résztvevő kisiskolás számára.
Darmos István elmondta a vetélkedőt úgy építettük fel, hogy a feladatok hangulatosak, élvezetesek legyenek, a gyermekeknek örömet szerezzenek. A társasjátékok mintájára készítettünk egy nagy méretű táblát, s a csapatok a szerzett pontok szerint ezen léphettek előre, vagy esetenként hátra. Sok eszközt használtunk fel, de az alapelv az volt, hogy minden eszközt másra használunk, mint amire rendesen. Így fordulhatott elő, hogy karikás ostorral kellett ugrókötelezni, vagy nagy fakanállal labdát terelni. Az egyik feladatban a fiúknak női, míg a lányoknak fiú ruhába kellett felöltözni. Ezzel egy kicsit a néphagyományokhoz is közelítettünk, hiszen számos dramatikus szokásban fordul elő hasonló alakoskodás. A csapatok végül egy-egy hatalmas, gyümölcsökkel megtöltött batyut vihettek magukkal útravalónak, a jókedv és az élmények mellett.


 
 


További fotók >>>


 /2007.04.10./

 

Miről tárgyalt a testület?

                           

   A március 30-án tartott képviselő-testületi ülésen annyi napirendi pontokat tárgyaltak választott képviselőnk, hogy egy cikk kevés volt, hogy mindenről hírt adjunk. Az előzőeken kívül döntöttek még a benyújtandó pályázatokról, egy új testvérvárosi kapcsolatról, telkek vásárlásáról, a Kalajka rendbetételéről, a fürdőjegyek szigorított kedvezményeiről – amelyekről szintén Aros János alpolgármestert kérdeztük…

A legutóbbi képviselő-testületi ülés egyik napirendi pontja egy elég száraznak tűnő és hosszú napirendi pont volt, hiszen közel 20 db pályázat beadásáról döntött a képviselőtestület. Ennek az önereje, ha mindegyik pályázatunk befogadásra találna, és a megvalósítást elkezdhetnénk, akkor kb. 15 millió Ft lenne. Bár nagyon szeretnénk ezt, a realitások mégis azt mutatják, hogy a jelenlegi közel 20-ból, mint egy 3-4, jó esetben 5 nyertes pályázat fog majd kikerülni. A következő testületi ülésre hasonló nagyságrendben kívánjuk behozni a pályázatokat, hiszen ezt ígértük a választóknak, és a fejlesztésnek ez az egyetlen lehetséges, előre mutató iránya. Pályázunk, hiszen önerőből nem lesz lehetőségünk fejleszteni.

A Szent Erzsébet út 12 szám alatti iskolaépület életveszélyes állapotba került.  Ezért - az életveszély elhárításához szükséges munkálatok finanszírozására - a Regionális Fejlesztési Tanácshoz adtunk be pályázatot vis maior támogatás igénybevételére. Reményeink szerint sikerül elhárítani az életveszélyességet, amely ideiglenesen már meg is történt. A Kommunális Szervezet - mikor kiderült a hiba - azonnal aládúcolta, de egy ilyen aládúcolással nem vághatunk neki a Szent Erzsébet évnek, tehát meg kell kezdeni az épület tényleges kijavítását. Pályázatot adtunk be az önhibájukon kívül hátrányos pénzügyi helyzetben lévő helyi önkormányzatok támogatására vonatkozó igény benyújtására.

Kroszno városával egy testvérvárosi kapcsolat kialakítását szeretné mindkét testület. A képviselő-testülettől a polgármester úr már megkapta a felhatalmazást, hogy kezdődjön el az előkészület, így április végén, május elején egy közös képviselő-testületi ülésre kerül sor Kroszno városában. Ennek az aktualitása egy fedett uszoda átadása lesz. Ezzel kapcsolatban továbbra is nagy terveink vannak a Lengyelországból érkező vendégekkel. Valamikor a nyár elején lengyel napokat is szeretnénk rendezni a fürdőben. Elkészítettjük a lengyel feliratú táblákat is, és reméljük, hogy több busszal érkeznek majd és talán nem csak egy napra, hanem egy hosszú hétvégére, vagy talán egy egész hétre.

Sárospatak város hosszú távú kulturális koncepciójáról, ill. a tanácsadó testületek létrehozásáról hallhattunk szóbeli előterjesztést Hajdú Imre tanácsnok úrtól.

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata, ill. a képviselő-testület nevében a polgármester úr és az újhelyi jegyző asszony fordult kéréssel a mi képviselő-testületünkhöz, hogy támogassuk az ő kezdeményezésüket, ami arra vonatkozik, hogy a rákszűrést ezentúl a sátoraljaújhelyi Szent Erzsébet Kórházban végeznék el. Így a mi lakosainknak sem kellene busszal vagy vonattal Miskolcra zarándokolni, hanem itt helyben, a mi korházunkban lehetne elvégezni a mammográfiai vizsgálatokat. Reméljük, hogy arra is lesz lehetőség, hogy szervezett formában, előre megbeszélt időpontban szállítsuk át a jelentkezőket mellrákszűrésre.

Egyebek között több tájékoztatót hallottunk még Feró úrtól, a pénzügyi bizottság elnökétől, aki a kis kincstárrendszerről tartott tájékoztatót.

Szó volt még a Kucik-gödörben vásárolt ingatlanról. Tájékoztatást adtunk a Comenius és az Erdélyi út sarkánál lévő telek visszavásárlásáról. A főépítészi pályázat kiírásáról, ill. tájékoztattam a képviselőtestületet, hogy az Árpád Vezér Gimnázium udvarán reményeink szerint elkezdődhet egy műfüves 20x40-es labdarúgópálya építése.

Képviselőtestület döntött egy az Attila utcában található, jelenleg magán tulajdonban lévő telek megvásárlásáról. Építési engedély nem adható ki erre a telekre, viszont ha megvásároljuk – erről döntött a képviselő-testület - akkor elkezdődhet a Kalajka rendbetétele. Meg fogjuk szüntetni a jelenlegi rendezetlen állapotokat, kivágjuk a bokrokat, bozótokat, összeszedjük a szemetet és akkor a jelenlegi szoborpark mögötti rész is gondozottabbá válik. Ezzel megnyílhat a lehetőség majd összekötni a Fazekas sori gátat, ill. Kalajka alsó részét.

Szintén fontos napirendi pontunk volt, a Sárospatak Város Önkormányzatának közbeszerzéseiről készült előzetes tájékoztató jóváhagyása.

Több olyan kérelem is érkezett hozzánk, amely arra vonatkozott, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően jelentős kedvezményeket, vagy ingyenességet biztosítsunk némely szervezetnek a végardói Strandfürdő használatával kapcsolatban. Egy esetben döntött úgy a képviselő-testület, hogy módosítja a jelenlegi, Strandfürdőről szóló határozatunkat. Ezt kiegészítjük egy olyan kedvezmény lehetőségével, amely szerint azok a cégek, akik egy összegben 500.000 Ft fölött vásárolnak napi jegyet, legyen az felnőtt, vagy diákjegy, 75%-os áron kapják meg ezeket a jegyeket. Azok, akik 1.000.000 Ft felett vásárolnak egy összegben, szintén felnőtt, napi-, ill. diákjegyeket, azok pedig 50%-os kedvezményben részesülnek. Az eddigi gyakorlattól eltérően az idén nem teszi lehetővé a mi szabályozásunk azt, hogy bármely szervezet ingyenesen vagy biankóra kiállított családi bérlettel, vagy egyéb más formában ingyenesen vehesse igénybe a strandfürdő szolgáltatásait. Megállapítottuk, hogy ezek az előző években közel egymillió Ft-os bevételkiesést jelentettek a városnak.

Szóbeli előterjesztés hangzott el a sporttámogatások felosztására, hiszen már az április hónapot kezdtük meg, és amíg a sportolók folyamatosan teljesítik a rájuk rótt feladatukat, addig a sporttámogatás fölosztása még nem történt meg. Az egyik képviselőtársunk javaslatára azonban ez most nem került a testület elé. Levettük napirendről és az áprilisi testületi ülésen lesz róla döntés.

Zárt ülésen hosszasan beszélgettünk az önkormányzatnál végzett gazdasági és jogi átvilágításról. A cég, akit megbíztunk az előző két ciklus átvilágításra, nagyon alapos munkát végzett, ezt a munkát értékelte ki a Jogi és Ügyrendi Bizottság.
Zárt ülésben az első lakáshoz jutók támogatási kérelmeinek elbírálása történt még meg, illetve a Sárospataki Ifjúságáért Közalapítvány kuratóriumára és a felügyelő bizottság új tagjaira tettünk előterjesztést.


Törő Gábor
 /2007.04.10./

 

 

Pataki siker a kutató diákok konferenciáján

         

            

    2007. március 31-én és április 1-én a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban megrendezett Tudományos Diákkörök VII. Országos Konferenciáján vett részt a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma diákja, Timári István 12. A osztályos tanuló. A több mint 140 résztvevő, -
határainkon túlról is - érkezett diákok 18 szekcióban tartottak előadásokat, ahol saját kutató munkájukat mutatták be az egyetemi tanárokból és kutatókból álló zsűri előtt. A 18 szekcióban összesen 123 előadás hangzott el. Tímári István az agrár szekcióban „Makro – és mikroelemek a hegyaljai borokban” címmel tartott előadást.
A jól szervezett két napos verseny magas színvonalon és jó hangulatban telt, melynek célja nemcsak a megmérettetés, hanem a Kárpát – medence kutató diákjainak találkozása egymással és neves tudósokkal. A konferencián híres előadók tartottak plenáris előadásokat, majd lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésekre is.
A vasárnapi eredményhirdetésen a zsűri értékelése alapján kiosztották a szekciók külön – és első díjait, valamint a legjobbaknak a konferencia nagydíjait, amelyeket Csermely Péter professzor a KUTDIÁK mozgalom elindítója és Freund Tamás Bolyai-díjas akadémikus, világhírű agykutató adott át. A 18 szekció 123 előadója közül, kutatómunkájának és előadásának elismeréseként nyolcan részesültek „Nagydíj”-ban, köztük a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma 12. A osztályos tanulója Timári István is.
Büszkék vagyunk rá, s gratulálunk neki!


 
 Református Kollégium Gimnáziuma
 /2007.04.09./

 

 

Húsvét a Kispataki Alkotóházban

                           

      Amíg Húsvét első napján a templomba mennek a családok, és azután együtt ebédelnek generációk - tehát inkább egyházi jellegű az ünneplés - addig Húsvét másodnapján inkább a kirándulásé, a szabadidős tevékenységé a főszerep. Erre alapozva szervezte meg A Művelődés Háza az idén első alkalommal a szabadtéri húsvétolást, a Kispataki Alkotóházban - számolt be a kezdeményezésről Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

Akár a sárospatakiak, akár az idelátogató kirándulók - akik nem otthon töltik az ünnep második napját - egy jó hangulatú családi program részesei lehetnek ma Kispatakon. Persze ebben a programban is őrizzük a hagyományokat, hiszen tojásgurító verseny, hímestojás készítés, nyuszisimogatás, tojástánc és egyéb hagyományok is előkerülnek. Készülünk egy kis húsvéti étellel és itallal is, de mindenképpen a családi összetartozást szeretnénk erősíteni. Ez is egy olyan ünnepnap, ahol a gyerekek és felnőttek együtt lehetnek, egy kicsit a hagyományokba is beletekinthetnek, de mindenképpen egy új típusú programot kapnak.
Azokon a településeken, ahol a népi hagyományokat kihasználják, évek óta komoly üzletet fejlesztettek a húsvétolásból, gondolok itt akár a hollókői, akár a kazári vidékre. Nekünk ez az első próbálkozásunk, de reményeink szerint lesz folyatása, hiszen a jelenlévő nagyszámú érdeklődő is azt mutatja, hogy van igény a mi vidékünkön is hasonló eseményre.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.04.09./

 

 

A húsvéti istentiszteletek rendje

      
Szeretettel várjuk a közösségben ünnepelni vágyó testvéreinket, és mindenkinek áldott húsvétot, a feltámadás erőiben való örömteljes sorsfordulót kívánunk
 
      Református Templom

    Nagyszombat: 17 óra - bűnbánati istentisztelet

    Húsvét vasárnap: 5 óra - hajnali feltámadási istentisztelet
                           10 óra úrvacsorás ünnepi istentisztelet
                           17 óra úrvacsorás istentisztelet

   Húsvét hétfő: 10 óra - Istentisztelet a legátus szolgálatával
                     17 óra- Istentisztelet a legátus szolgálatával

  Római Katolikus Templom

Nagyszombaton: este 20 órától Feltámadás, majd ezt követően körmenet

Húsvét vasárnap: 9 órakor- 10 óra 30 perckor és este 18 órakor Szentmise

Húsvét hétfő: 9 órakor és 10 óra 30 perckor Szentmise

             Görög Katolikus Templom

   Április 8. Vasárnap: 10 óra Szent Liturgia és Pászkaszentelés
                            18 óra Szentmise

   Április 9. Hétfő: 10 óra Szent Liturgia és Pászkaszentelés
                      18 óra Szentmise

 
      A kispataki kápolna közössége

      Április 8. Vasárnap: 4 óra Hajnali feltámadási utrenye,
                             8 óra 30 perckor Ünnepi Liturgia, pászkaszentelés

      Április 9. Hétfő: 8 óra 30 perckor Liturgia, Körmenet

      Április 10. Kedd: 8 óra 30 perckor Liturgia


 
 
 /2007.04.07./

 

Programajánló

                           

    Mikolai Péter meghívását tolmácsoljuk Kedves Olvasóinknak, aki a Megyer-hegy Károlyfalva felőli lábánál alakított ki egy kellemes pihenő és szabadidő parkot. A három halastavat övező pázsiton, tölgyfaasztalok mellett piknikezhetnek, a hegy megmászásának jutalma pedig a Tengerszem nem mindennapi látványa lehet…

A Tengerszem meglátogatása a Botkő sétaerdőn keresztül is minden túrázó kedvű patakinak ajánlható erre a hétvégére, hiszen országos hírű látványosságról van szó. Aki viszont ekkora gyalogtúrára nem vállalkozik, annak bártan merjük ajánlani azt az útvonalat, amelyik a Mikolai Pihenő- és Szabadidőparkon keresztül vezet a Tengerszemhez. Ebben az esetben autóba ülve Károlyfalva felé kell venni az irányt, ahol a falu közepén lévő ’Tengerszem’ tábla mutatja az utat a halastavakhoz, ahonnan már csak egy rövid hegymászás, és elénk tárulhat a régen bezárt malomkőbánya látványa.
A pihenőpark kísérleti halastavában 24 fajta halat tenyésztenek, de él ott mocsári teknős, és vadkacsa is fészkel a nádasban. A gyerekeknek jó szórakozás lehet a haletetés, a halak ugyanis hívásra jönnek, az emberi hangot meghallva csapatostól érkeznek meg. A park munkahelyi kollektívák pihenésére is alkalmas. Fedett része is van, amely 50 fős létszámot is képes befogadni.
Amíg a hegyet másszuk az autónkat a tó melletti parkolóban biztonságban tudhatjuk. A hegyoldalon felvezető erdei ösvényről visszatekintve Károlyfalva és az újhelyi hegyek látvány tárul elénk.

Mindehhez már csak jó időt kívánunk erre a hétvégére!


 
 Törő Gábor
 /2007.04.07./

 

 
 

Egy pohárral se! - fokozott húsvéti ellenőrzés

                           

 

      Húsvét szombatján délelőtt, amikor a forgalom a legnagyobb volta városban, sárgamellényes polgárőrök lepték el a sárospataki útkereszteződéseket, ahol az gépjárművezetőknek figyelemfelhívó szórólapokat osztogattak. Klima János, a Sárospataki Polgárőrség parancsnoka elmondta, hogy ez egy közös akció a rendőrséggel, amivel az a céljuk, hogy csökkenjen a Húsvétkor bekövetkező balesetek száma, hogy a Húsvét minden családnak felhőtlen ünnep lehessen...
 
 
    
Ezzel egyidejűleg megkaptuk a Megyei Rendőr-főkapitányság felhívását is, amelyben a fokozott rendőri ellenőrzésre hívják fel a figyelmet:

FOKOZOTT HÚSVÉTI ELLENŐRZÉS * EGY POHÁRRAL SE!

Az ittas vezetés visszaszorításával összefüggésben a húsvéti ünnepek előtti szombattól, április 7-től kezdve öt napon keresztül, egészen szerdáig (április 11-ig) közlekedésrendészeti és balesetmegelőzési közúti ellenőrzési akciókra kerül sor az ország és ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain.
Az ellenőrzésnél megállított autósoknak szondát kell fújniuk, ha nem színeződik el, azonnal tovább mehetnek. Az erősen ittas vezetőktől viszont a helyszínen elveszik a jogosítványt. Az akcióba új elem is került: lesznek olyan félórás időszakok, amikor kivétel nélkül minden járművezetőt félreállítanak a rendőrök, és át kell esniük az alkoholellenőrzésen.

Magyarország közútjain 2006-ban 20.977 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset következett be, amely csekély mértékű, 0,96 %-os növekedést mutat az előző évhez képest. Ezt jóval meghaladja az ittasan okozott balesetek abszolút számának 6,78 %-os emelkedése (2.583-ról 2.771-re). Az összes baleseten belüli részarányuk a 2005. évi 12,4 %-ról 2006-ra 13,21 %-ra változott.

Megyénkben ezek az adatok az országoshoz viszonyítva hasonló tendenciákat jeleznek. A személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek ugyan csökkentek 2006-ban 2005-höz képest (-8 %, 1195-ről 1096-ra), de az ittasan okozott balesetek száma ennek ellenére emelkedést mutat (159-ről 179-re), ami 12,6 %-os növekedést jelent.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a húsvéti ünnepek ideje alatt a járművezetők az éves átlagot is meghaladó arányban vesznek részt ittasan a közúti közlekedésben, így a közlekedésbiztonságot alapvetően sértő ezen magatartás visszaszorítása elengedhetetlen.

Vigyázzunk egymásra a húsvéti ünnepek alatt is!

A húsvéti ünnepekre készülődve a közutakon is az átlagostól eltérő viszonyokkal találkozhatunk.

Az amúgy is zsúfolt utak még telítettebbé válnak, mert a családok jelentős része hosszabb-rövidebb útra kel, hogy rokonait, ismerőseit meglátogassa, vagy kirándulást szervezzen. A városokban a bevásárlóközpontok és üzletházak környékét ellepik a siető, sokszor türelmetlen közlekedők; nehéz várakozóhelyet találni, a gyalogosok szabálytalanul az úttesten vagy a jelzőlámpák jelzéseit figyelmen kívül hagyva közlekednek.

Mindemellett a járművezetőknek alkalmazkodniuk kell a szeszélyes tavaszi időjáráshoz is, valamint a megváltozott járművezetői összetételhez. A jobb idő beköszöntével ugyanis azok a vezetők is megjelennek, akik a téli időszakra leállították személygépkocsijukat és még a kellő gyakorlat nélkül, ügyetlenebbül vágnak neki az utaknak. Legyünk türelmesebbek velük szemben, mindannyiunk érdekében. Az indulat nemcsak az életben, hanem a közlekedésben is rossz tanácsadó. Sokszor tizedmásodperc alatt kell döntenünk saját magunk és mások biztonságáról, az indulat szülte döntés pedig végzetes lehet. Tragédiák százai figyelmeztetnek: nincs helye a közlekedésben az agresszív, indulatos magatartásnak és vezetési stílusnak.

A húsvéti ünnepek alatt még mindig előfordul, hogy a járművezetők alkoholfogyasztás után ülnek a volán mögé. A vendéglátók sajnos gyakran elfelejtik, hogy gépjárművezető van a társaságukban és rosszul értelmezett kötelességként, folyamatos unszolás mellett kínálgatják szeszes itallal. Sokszor nehéz ellentmondani, de ha a sofőr elfogadja a kínálást, azzal az egyik legsúlyosabb közlekedési szabálysértést, vagy netán bűncselekmény követi el. Már csekély mennyiségű alkohol elfogyasztását követően is romolhat a vezető távolság- és sebességbecslő képessége, szűkülhet a látótere, növekedhet a reakcióideje, mely nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Sokan jól bevált trükkökre vagy ellenszerekre esküsznek, amivel az alkohol lebontását felgyorsíthatják vagy egyszerűen eltüntethetik azt - azonban mindez tévhit. Az alvás, a feketekávé, a tej, a savanyúság, az olajos ételek vagy a fizikai munka nem befolyásolják a szervezetben az alkohol elégetését.A közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok. A szabályok persze rájuk is vonatkoznak, és nemcsak védik, hanem kötelezik is őket. A járművezetők tisztában vannak vele, hogy a gyalogosok védelmében mindent meg kell tenni, mégis sok a gyalogosbaleset, főleg a lakott területen belül. A legveszélyesebb átkelőket táblák, lámpák, zebrák, illetve külön utak, vagy 'fekvő rendőrök' védik, mégis sok elütés történik. Az ittas gyalogosok körében, évente rengeteg áldozatot követel, ha este vagy szürkületben a környezetbe olvadó ruhában, a járművek előtt 'teremnek', vagy a forgalomnak háttal, maguknak esélyt sem biztosítva közlekednek.
Veszélyforrás az is, ha a gyalogos túlságosan bízik védettségében és esetleg kora, állapota vagy más ok miatt rosszul becsüli fel a forgalmat, a járművek távolságát.

Kérjük a közlekedés minden résztvevőjét - legyen az gyalogos vagy járművezető - , hogy mind a húsvéti ünnepeket megelőzően, mind az ünnepek alatt a fenti észrevételeket, javaslatokat megszívlelve, óvatosan, egymást tiszteletben tartva, fokozott körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közlekedjen.

A megelőzés mindannyiunk érdeke. Önök is segítsenek, ne engedjük volán mögé azokat, akik szeszes italt fogyasztottak! Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a napi szolgálatellátást során a polgárőrökkel, határőrökkel közös rendőri jelenlétre, ellenőrzésekre számítsanak a közlekedők az előttünk álló napokban is.

Jó utat, balesetmentes közlekedést és kellemes húsvéti ünnepeket kíván a

B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szolgálata   
 
Cziczer Katalin
 /2007.04.07./

 

Terepszemle Berekben

                           

 Közös bejáráson vettünk részt a rendőrség képviselőjével, a Kommunális Szervezet vezetőjével és annak a földtulajdonnak a bérlőjével, akinek a területét ez a probléma érinti – nyilatkozta Aros János alpolgármester, a Berek holtág belső oldalán végzett terepszemle alkalmával…


  Két ok miatt került sor erre a bejárásra. Az egyik az, hogy a Berek horgásztavon - amely a Sárospataki Horgászegyesület kezelésében van - az új telkek kialakításával csökkent az a partterület és vízfelület, ahol horgászok igénybe tudták venni a horgászegyesület szolgáltatásait. Így a horgászok a Berek belső oldalánál próbálnak maguknak helyet keresni, ahol nem önkormányzati területi van, hanem egy magáncég bérletében lévő földterület, akik természetesen nehezményezik azt, hogy az ő általuk lucernával-kukoricával bevetett területet, tönkreteszik a gépkocsival, motorral, terepjárókkal érkező a horgászok, akik itt veszik igénybe a horgászjeggyel megvásárolt szolgáltatást.
Tehát megpróbáltunk olyan köztes megoldást keresni, amely elfogadható a horgászoknak és megnyugvást jelent a terület bérlőjének is. Mind a két fél részéről az a szándék, hogy a megfelelő egymás mellett élés lehetőségét biztosítsák. Mi ebbe úgy tudunk belépni, hogy amennyiben a terület bérlője kijelöli azt a nyomvonalat, amelyet igénybe vehetnek a horgászok úgy, hogy kisebb mértékben károsítsák az ő területüket, akkor mi ezt járhatóvá tesszük, s így a legtávolabbi rész is megközelíthető lesz. A horgászok viszont vállalják, hogy a kijelölt útról nem térnek le, hiszen eddig rengeteg helyen keresztbe-kasba vágták a bérlő lucernával bevetett területét, ami hatalmas károkat okozott. A rendőrség ebbe a körbe úgy lép be, hogy részben biztosítja ezt a földutat, részben pedig, neki is segítséget jelentene ez a járhatóbb út az orvhalászok-orvhorgászok megfogásában. Ez az út - amelyet később akár sorompóval is föl lehetne szerelni - jelentené a megoldást, hogy sem a horgászegyesület, az sem érintett földhasználó érdekei ne sérüljenek és a rendőrség is végezni tudja ellenőrző munkáját.

  Én szerveztem ezt a közös helyszínbejárást Sárospatak Berek horgásztó belső részén 2007.április harmadikára – tette hozzá az alpolgármester nyilatkozatához Bujdosó Norbert rendőr zászlós - ugyanis nagyon gyakran használják ezt az útvonalat az orvhorgászok és orvhalászok is a Berek belső oldalának megközelítéséhez. Az ellenőrzés részünkről nagyon nehézkes, nem tudunk bemenni, ha nincs rendben az út. Másodsorban pedig, a horgászok mindennapos gondokkal küzdenek a bejárással, a horgászhelyek megközelítésével, hiszen ezek az utak esős időben járhatatlanok, valamint sokszor még jó időben nem lehet őket használni. Viszont amivel mindennap szembe kell nézni, hogy ez a belső rész művelési terület, aminek tisztáztuk a valós tulajdonviszonyait, így a Geomilk Kft. – mint földbérlő - képviselője is jelen van. Így valójában négyen jártuk be ezt a részt, a Gál Béla a Geomilk Kft részéről, az Önkormányzat részéről Aros János alpolgármester úr, valamint a Kommunális Szervezet vezetője Kőszegi Bertalan, és jómagam. Valójában a teljes bejárásnak, ill. megbeszélésnek az lett az eredménye, hogy szembe kellett nézniük azzal a ténnyel, hogy a Geomilk Kft. bérlő kezelésében lévő földet a horgászok rendszeresen tönkreteszik, kárt tesznek benne. Az éppen bevetett növényt letapossák, nem egy útvonalon járnak, hanem szanaszéjjel közlekednek, össze-vissza haladnak és ezzel kárt tesznek a tulajdonban. Másodsorban pedig azt is meg lehet állapítani, hogy a régi út, ami a térképen valójában szerepel, az teljesen el van hanyagolva. Így azt tudtuk elérni, hogy - amennyire Polgármesteri Hivatal anyagi helyzete megengedi - a régi útvonalat valamennyire felújítják, rendbe teszik, a Geomilk Kft. által kezelt földterület pedig körbe lesz ásva, ami által a horgász megközelíteni nem tudja. Ígéretet kaptunk arra is, hogy a Geomilk Kft. az úgynevezett kökényes rész felé mégis csinál utat, amit eleinte sáros időszakban nem igazán lehet használni, de legalább száraz időben már ott is lehet közlekedni a horgászvizek megközelítéséhez.

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.04.06./
 

Konferencia az oktatásért

                           

   Ez a konferencia egy alapítvány kezdeményezésére jött létre. A célja az, hogy - nem csak a magyarországi, hanem a környékünkön élő - olyan szakemberekkel találkozzunk, akiknek az iskola, az oktatás, a közoktatás elsősorban, ill. a gyermeknevelés nagyon fontos – nyilatkozta Dr. Hegedűs László főiskolai tanár, PhD, a „Tanulással a békéért és az egyesülésért” Alapítvány alapítója...

Azok a szakemberek érkeztek ide, akiket foglalkoztat mindazon kérdéseknek a köre, amelyek a kihívásokban egyre jobban megjelennek, legyen az a hátrányos helyzet, a tehetséggondozás, az iskola, a közoktatás vagy a szakemberképzés, hogy az általános iskolából kikerülő gyerekek, hogyan tudnak elhelyezkedni, mire számíthatnak, és egyáltalán a továbbtanulási lehetőségeik az általános iskola után, hogyan alakulnak.
Az előadások során több olyan témát érintettünk, amelyek egyrészt magát az iskolát, mint rendszert vizsgálták, hogy milyen tantárgyi rendszerek, milyen blokkosítások vannak és egyáltalán mik azok a fő csomópontjai ma a képzésnek, amelyek a társadalomban visszacsatolásként megjelennek. Ilyen pl. a kommunikáció, az írás-olvasás problematikája, hogy egyre több általános iskolát végzett gyerek valójában nem tanul meg írni-olvasni. A másik kérdés az, hogy mi az oka annak, hogy egy általános iskolát végzett gyerek Magyarországon ma 30% eséllyel tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon akkor, amikor a környezetünkben lévő országok esetében, több mint 60%-os ez az arány. Ez valahol a tartalomra teszi fel a kérdést, hogy jó-e az iskolai tananyagtartalom. Aztán műhelybeszélgetések zajlottak Sátoraljaújhelyen az ottani önkormányzat keretében, ahol a térségi pedagógusokkal, intézményvezetőkkel, sőt polgármesterekkel találkoztunk azzal összefüggésben, hogy ősztől kezdődően jelentős változások lesznek, amelyek adott esetben iskolák bezárását jelenthetik. Az iskolák átszervezését jelenthetik, erre a szakmának fel kell készülnie. Nyilván való, hogy jó ezeket a gondolatokat, problémákat egyeztetni másokkal, hiszen ilyenkor fogalmazódhatnak meg, mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban olyan gondolatok, amelyeket érdemes továbbvinni. Elsősorban a magasabb színtű döntéshozatal érdekében, éppen azért, hogy azok iskolák esetleg ne vesszenek el, és legkevésbé se érezzék a gyerekek azt, hogy hátrányba kerülnek.


További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.06./

 

 

Kereszttel a Mandulás-hegyre

                           

       Keresztúttal idézték fel Krisztus szenvedését a Római Katolikus Egyház hívei 2007. március 31-én, akik a katolikus templomtól indulva a Mandulás hegyre vitték fel a keresztet vállról-vállra adva. A stációkat felidézve, több helyen megálltak és közös imádsággal emlékeztek Krisztus keresztútjának mozzanataira.

 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.04.06./

 

 

Ketten előzetesben a györgytarlói emberölés gyanúsítottaiként

                           

   A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya indított eljárást ismeretlen tettes ellen emberölés bűntettének gyanúja miatt. A rendelkezésünkre álló adatok szerint március 28-án az éjszakai órákban Györgytarlón egy raktárépületben az ott szolgálatot teljesítő 49 éves vagyonőrt ismeretlen tettesek olyan súlyosan bántalmaztak, hogy sérüléseibe belehalt. Ezt követően a raktár ajtaját felfeszítették és onnan több mint 1 millió forint értékben vegyszereket tulajdonítottak el. A forrónyomos intézkedések és mindenre kiterjedő adatgyűjtések során megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a bűncselekményt SZ.R. 20 éves, H.A. 33 éves sárospataki férfiak követték el. A rendőrség mindkét férfit április 2-án előállította és gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vette, a bíróság pedig április 5-én előzetes letartóztatásba helyezte őket.

 
 


Egyedné Novodonszki Éva, kommunikációs iroda
 /2007.04.06./

 

 

A visszapillantó tükrök használata nélkül nincs biztonságos előzés

                           

   Sok súlyos baleset történt már amiatt, hogy az előzés megkezdés előtt, nem győződött meg a gépjármű vezetője arról, hogy a mögötte jövők közül nem kezdte-e meg valaki az ő előzését, hogy egyáltalán szabad-e a mellette lévő sáv. Egy ilyen balesetről számolt be Bujdosó Norbert rendőr zászlós, aki a helyszínelést végezte…

2007. április 5-én 7 óra 30 perc körül anyagi káros baleset történt a 37-es főúton. Egy Mann típusú nyerges vontató haladt a főúton Sárospatak felől Miskolc irányába, amikor a tolcsvai elágazás előtti útszakaszon úgy akart megelőzni egy vele azonos irányba haladó IFA tehergépkocsit, hogy nem vette észre, hogy az ő előzését egy másik jármű - egy betegszállító kis tehergépkocsi - már megkezdte. Hogy az ütközést a személyszállító jármű vezetője elkerülje, azonnal vészfékezni kezdett, ennek következtében az autó megcsúszott. A vezető az uralmát elveszítette a járműve fölött, és a menetirány szerinti, jobb oldali vízelvezető árokba sodródott. A baleset következtében szerencsére személyi sérülés nem történt. A betegszállító gépkocsiban utazó két személy, a vezető és utasa nem sérültek meg. A baleset helyszínén mindkét gépjárművezetővel szemben alkoholszondát alkalmaztunk, amely ittasságot nem jelzett. A baleset okozásáért a kamionos a felelősségét elismerte - egyébként azonnal megállt a baleset bekövetkezésekor, megfordult, és visszajött a helyszínre.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.04.05./

 

 

Közönségtalálkozó a Moziban

                           

   Nagy érdeklődés mellett zajlott március 29-én a sárospataki Moziban az SOS SZERELEM c. film premierje. A premieren A Mozi vendégei voltak a film alkotói és szereplői is. A jó hangulatú beszélgetésen Ullmann Mónika - a film női főszereplője, Kaszás Géza - art director, Sas Tamás - rendező és Neményi Ádám producer válaszolt több mint 1,5 órán át a nézők kérdéseire. A beszélgetés közben sok filmes ajándékot kiosztottak és egy rögtönzött ének versenyt is tartottak, amelynek fődíja a film zenéjét tartalmazó CD volt.

 
 

További fotók >>>

 /2007.04.05./

 

 

Sárospatakiak a Nemzeti Ultibajnokságon

                           

   Március 31-én, szombaton, Budapesten rendezték meg a Szabad Föld Sportulti Nemzeti Bajnokság első fordulóját. A Sárospataki Ulti Egyesület a verseny 45 fős mezőnyében 2 csapattal (3-3 fővel) képviseltette magát. A nem hivatalos csapatversenyben - ahol 15 csapat versenyzett - Sárospatak I-es csapata a 7., II. csapata pedig a 9. helyen végzett. Az egyéni versenyben Kovács Csaba (az Árpád Vezér Gimnázium tanulója) - megcsillantva tudását - a 2. helyen zárt (58,1%) a 3 fordulós 45 leosztásos versenyben. A sárospatakiak további eredményei: 10. Várszegi Szilárd, 18. Gyöngyösi Géza, 34. Hajdu Imre, 41. Várhomoki Ambrus, 43. Palkó László.
A 2007. évi éves mesterpont ranglistán így Kovács Csaba a 2., Várszegi Szilárd a 10. helyen áll. Az örök mesterpont listán Hajdu Imre a 9., Szépréti László a 10., Várhomoki Ambrus a 12., Várszegi Szilárd a 15., Gyöngyösi Géza a 16., Kovács Csaba pedig a 17. helyen áll. A Nemzeti Bajnokságot a Foton Kft, a Hotel Bodrog és a Bomba energiaital gyártója is támogatja.


 
 


 /2007.04.04./

 

 

Húsvéti játszóház a könyvtárban

                           

   Az elmúlt héten a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban húsvéti játszóházat szerveztek kisdiákok részére, ahová a városi iskolákon kívül a kistérség iskoláiból is érkeztek gyerekek – nyilatkozta Krenyitzkyné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros…

Már többéves hagyomány a könyvtár gyermekrészlegén, hogy a húsvéthoz közeledvén egyszerű technikákkal – tépéssel, ragasztással, hajtogatással, vágással - készítenek tojásdíszeket és asztali díszeket.


 
 

További fotók >>>

 /2007.04.04./

 

 

ÁVG-s sikerek a Festival d’Italiano-n

                           

   2007-ben a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő budapesti Szent László Gimnázium rendezte az évenkénti Festival d’Italiano-t, melyen az ország minden olasz nyelvet tanító középiskolája vesz részt.
A versenyzők közel 900 fős mezőnyében jelen voltak a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai is.
A résztvevők magas számát a verseny kategóriák változatossága indokolja. Nevezni lehetett többek között ének, vers, próza, színjáték, élőbeszéd, szituációs játék, tolmácsolás, írásbeli vers-, mese-, prózafordítás, nyelvészeti, történelmi esszé és kultúrtörténeti kategóriákban.
Diákjaink közül Kováts Bence 1. helyezett lett versmondásban. Nagy Gabriella az 1848-as olaszországi eseményekről, ezek magyarországi hatásairól írt történelmi esszéjét szintén a legjobbnak ítélte a zsűri.
A kultúrtörténeti vetélkedő témája ez éven az opera volt. Csapatunknak Rossini, Verdi, Puccini életével, adott műveikkel, ezek alapjául szolgáló irodalmi alkotásokkal, librettóikkal és természetesen zenéivel kellett megismerkednie. A hosszadalmas felkészüléshez szükséges anyagok beszerzésében az iskola tanárain kívül segítséget kaptunk a Farkas Ferenc Művészeti Iskolától és a Zrínyi Ilona Könyvtártól is.
Az alapos felkészülés eredményeként iskolánk csapata (Császár Ildikó, Hankó Adrienn, Karászi Kitti, Kozma Éva) az induló 21 csapat közül 2. helyezett lett.
Gratulálunk a diákoknak és a felkészítő tanáruknak (Mózes Erika) kiemelkedő eredményükhöz!


 
 
 /2007.04.04./

 

 

Jimi Hendrix szobor a város központjában

                           

   Valamikor a hatvanas évek végén, akkori fiatalok, mint egy csodát hallgatták Jimi Hendrixet, akinek gitárjátékát, a kor színvonalát messze felülmúló zenéjét gyakran kérték Szabad Európa rádióból, s hallgatták szalagos magnókról a kollégiumi szobák homályában. Azok fiatalok ma már elmúltak 50 évesek, de Jimi Hendrix zenéje mára sem üresedett ki, ma is megállja a helyét. A szívünk ma is megdobban, ha jellegzetes hangját meghalljuk, de felidézi az emlékeket akkor is, ha a szobrát pillantjuk meg. Ezen túl erre több alkalmunk lesz, hiszen néhány helyváltoztatás után Sárospatak város Jimi Hendrix szobra a város központjában lévő parkban kapott helyet.

A szobor új helyén az avatóbeszédet Sajószegi Gábortól, A Művelődés Háza népművelőjétől hallhattuk:
Ennek a szobornak a története 1997-ig nyúlik vissza, amikor is Árkasi Nagy Judit felajánlotta a városnak. Hányatott sorsa volt ennek a szobornak valljuk be, hiszen annak idején a vízi kapunál ez fölállításra került, majd hosszú ideig egy kertben volt elhelyezve. Majd az alkotó és maga a város is úgy gondolta, hogy ennek a szobornak mindenképpen közterületen van a helye. Aztán sokáig történt a keresése ennek a helynek, és így került ide a rendelőintézet elé Jimi Hendrix szobra. A szobor elhelyezése bizonyos szinten társadalmi vitát váltott ki és elég heves indulatokat, hogy Sárospatakon mi helye van egy Jimi Hendrix szobornak. Sokan voltak, akik elutasították ezt azzal indokolva, hogy Sárospatak történelmi hagyományaihoz méltatlannak tartják, hogy a rock zenész, gitáros Jimi Hendrix szobra legyen itt látható.
Sokan voltak viszont, akik azt mondták, hogy szerintük rettenetesen jó ötlet, mert hogy ez a város a folyamatosan megújuló szelleméről, és az új dolgok felkarolásáról volt híres. Ennek köszönheti azt a hatalmas kulturális tárházat és bázist, amely ma is a szellemi potenciálját jelenti ennek a városnak. Ez a nyitottság volt az, ami helyet adott a szobornak. Jimi Hendrix zenéje valóban értéket képvisel - ezt kevéssé lehetne kétségbe vonni - és azt hiszem, hogy ezen gondolat mentén viszont valóban van létjogosultsága Jimi Hendrix szobrának. Remélem, hogy most már itt, a végső helyére kerülve, egyik dísze lesz ennek a városnak. Aki ellátogat ide, az joggal mondhatja: lám ez a város milyen szorgosan ápolja azokat a hagyományokat, amelyek a történelméből következnek - hiszen számos nagy történelmi személyiségnek van szobra Sárospatakon - de ez a város nyitott az új értékek felé is, hiszen Ayrton Sennanak térplasztika emlékműve, Jimi Hendrixnek pedig szobra van ebben a városban. Azt hiszem ez a gondolat a legfontosabb ennek a szobornak az átadása során.


 
 


Itt belehallgathat Jimi Hendrix zenéjébe (All Along A Watchtower)


Törő Gábor
/2007.04.03./
 

 

A betörők nem pihennek – rendőrségi hírek

                           

   Ajtókifeszítés módszerével hatolt be ismeretlen tettes a Sárospatak Zrínyi úti un. Lakótelepi óvoda és bölcsödébe, ahonnan 1.500 Ft váltópénzt és 2 db hagyományos (nem digitális) fényképezőgépet tulajdonított el. A tettes felkutatása folyamatban van – nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője…

Ismét ismeretlen tettes ajtókifeszítés módszerével behatolt egy olaszliszkai a ház udvarán található garázsba, ahonnan 2 db motoros láncfűrészt egy Still 170-es, és Still 029-es fűrészt, valamint szalagcsiszolót, felsőmarót, dekopírfűrészt, flexet, akkumulátoros fúrót, szúrófűrészt, akkus ütve fúrót tulajdonított el, összesen több mint 300.000 Ft értékben.

Szintén ismeretlen tettesek ellen folytatunk eljárást akik, 2005. május 5-e és 2005. október 6-a közötti időben az OTP sárospataki fiókjában, valamint helyi kereskedői egységekben hamis munkáltatói igazolás igénybevételével nagyobb értékben jutottak hitelhez majd a törlesztő részeket nem fizették. Előreláthatóan 7 elkövetője van a bűncselekménynek.

Három fő ismeretlen tettes ellen folytatunk eljárást rablás bűntette miatt, akik 2007. március 13-án este 20 óra körül behatoltak egy makkoshotykai családi házba, ahol az 57 éves, egyedül élő férfitől pénzt követelve többször megütötték, majd tőle karórát tulajdonítottak el. Sajnos az elkövetőkről semmiféle információt nem tud közölni a sértett, így a keresésük még folyamatban van.

Ismeretlen ellen indult eljárás, aki 2007. március 18-ra virradóan ajtóbetörés módszerével behatolt egy vissi vegyesboltba, ahonnan mosóport és italárut tulajdonított el. Az elkövető először a kirakatüveget törte be, mivel azon vasrács volt ezért benyúlt a vasrácson keresztül, és mosóporokat tulajdonított el. Azokkal az egyik helyi portára ment, ahol gyakran megfordult, mert udvarolt az egyik lánynak. Az ott lakók tudta nélkül a kertben elrejtette egy gödörben, azt letakarta gazszeméttel, majd magához vett az udvaron egy baltát. Azzal visszament és a bejárati ajtót szétverte és úgy hatolt be az épületbe, ahonnan még italt, egy rádiót, túrórúdit és édességeket tulajdonított el, melyek összértéke kb. 40.000 Ft-ra tehető. Megállapítást nyert, hogy a bűncselekmény elkövetője az a személy, aki ellen nemrégen bíróság elé állítást alkalmaztunk rablás miatt - talán egy héttel korábban. Ez ügyben is bíróság elé állítottuk, az ítélet letöltendő szabadságvesztés lett.

2007. március 18-án 16 óra körül, egy Rózsás tanyai ház ajtaját feltörték, de a lakásból nem vittek el semmit. Mellette állt egy olajtároló, aminek az ajtaját kinyitották, majd onnan kb. 30 kg-nyi vasalkatrészt készültek bepakolni egy Trabant típusú gépkocsiba. Eközben megzavarta őket a szomszéd telek tulajdonosa, aki traktorral próbálta elállni az útjukat. Az elkövetők menekülés közben nekimentek a traktornak, az autó megsérült, egy darabja ott is maradt a helyszínen - ennek ellenére elmenekültek. A sérült autóból egy darab és a rendszám is a rendelkezésünkre állt. Felderítettük, hogy a gépkocsit nem a tulajdonosa használta, hanem akiknek kölcsönadta. Sikerült megállapítani a gépkocsit használó elkövetők adatait, 4 fő sárospataki lakosról van szó, akik a bűncselekmény elkövetését részben elismerték. Nem is volt sok esélyük letagadni, mert éppen az autót festették, mikor megtaláltuk őket. Ez ügyben is bíróság elé állítást tervezünk.

Ismeretlen tettesek 2007. március 18-ra virradóan, a Hercegkút melletti pincesor egyik borospincéjéről feszítették le a lakatot és kb. 120 liter fehérbort, és poharakat tulajdonítottak el kb. 50.000 Ft értékben.

Ismeretlen tettesek ellen folytatunk eljárást, akik 2007. március 14. és 19. között Sárospatak belvárosából 41 db nemzeti színű zászlót tulajdonította el 103.950 Ft értékben.


 
 Törő Gábor
 /2007.04.03./

 

 

Egy rendhagyó óra a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

                           

   2007. március 26.-án, hétfőn az ötödik órában a nyolcadik évfolyam egy rendhagyó órán vehetett részt A Művelődés Házában, a pódium teremben. Érdekes előadást tartott nekünk Molnár Géza bácsi az osztálytársunk édesapja, a VÍZ VILÁGNAPJÁNAK alkalmából. Az előadás a Tiszáról, pontosabban a Tisza kialakulásáról, vándorlásáról, partjain élő növényekről, ezen növények fontosságáról, áradásáról, apadásáról szólt. Érdekes képekkel, rajzokkal támasztotta alá a meglepő „tiszai tényeket.
Leginkább mindenkinek az Istenes történetek és a kísérletek tetszettek. Nagyon örülünk, hogy a Tiszáról többet megtudhattunk és szeretnénk ezen az úton köszönetet mondani Molnár Géza bácsinak a 8. a osztály.


 
  /2007.04.03./

 

 

Baleset a 37-esen, a Botkő közelében

                           

   2007. április 3-án 13 óra körül útpadka javítást végeztek a 37-es út Botkő sétaerdő közeli szakaszán, ami miatt a forgalmat váltakozó irányból leállították. Éppen a Miskolc felől érkező járműveket intették megállásra, amikor egy, a kocsisor végén lévő, már álló Seat típusú személygépkocsiba a mögötte jövő lengyel kamion belerohant és az árokba taszította – tudtuk meg Molnár János rendőr főtörzszászlóstól…
A személygépkocsi vezetője nem sérült meg, de a gépkocsiban jelentős kár keletkezetett.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.03./

 

 

Szakmai kiállítás a Vay Miklós Szakképző Iskolában

                           

   Az elmúlt hétvégén 10. alkalommal került megrendezésre a Vay Miklós Szakképző Iskolában az épületgépészeti, és a gépjármű-technikai kiállítás. Halász Tibornét, az iskola igazgatónőjét arról kérdeztük, hogy kiknek, és milyen célból rendezik meg évente ezt a szakmai kiállítást…
 
  A kiállításnak és a szakmai napnak az alapvető célja az, hogy a tanulók megismerkedjenek az új technikával, technológiával, amire az oktatás jelenkörülményei között nincs lehetőségük. A gazdasági élet szereplői részt vesznek ezen a rendezvényen, van olyan kiállító, aki már tizedszer fogadja el a meghívásukat. A kiállítás mellett szakmai előadások segítségével hívjuk fel a tanulók figyelmét a mai világ újdonságaira, amit a későbbiekben a munkájuk során fognak kamatoztatni.

 

  A kiállítást dr. Hörcsik Richárd polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki nagyra értékelte a kiállítás jelentőségét…
Az elmúlt években többször tárgyalta a parlament a szakképzés kérdését, problémáját, hiszen számtalan a kérdést vetettünk fel. A legtöbb polgár úgy találkozik ezzel a problémakörrel, hogy vannak hiányszakmák, más szakmákban pedig túljelentkezés van, és ezt valahol - a piaccal egyeztetve - összhangba kell hozni. Úgy érzem, hogy a Vay Miklós Szakképző Iskola egy nagyon jó hagyományt indított el 10 évvel ezelőtt. Ez egy szakmai kiállítás, ahol felsorakoznak a térségben élő vállalkozók, akik alkalmazzák a tanulókat, tehát valójában ez nem csak a vállalkozókról szól, hanem legalább annyira a diákokról is. Ők találkozhatnak a munkaadókkal, akik később munkát adhatnak számukra. Megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal, hogy a vízvezeték szerelés, a fűtésszerelés, gázszerelés stb. szakmákban mik a legújabb kihívások.
Tehát a diák, aki az iskolapadból nem tud kellő figyelmet szentelni annak, hogy hogyan alakul a piac, esetleg hol talál magának munkát, ezen a szakmai napon találkozik a piaccal, a szakmával és találkozik azokkal a problémákkal, amikkel talán a későbbiek folyamán - amikor elhagyja az iskolapadot - találkozni fog, amelyekre még addig készülnie kell.

A Vay Miklós Szakképző Iskola kezdeményezése immár 10 éves, és örülök neki, hogy a kiállítás minden évben megrendezésre kerül, és egyre több kiállító van jelen. Ez megmozgatja a térségben a munkaadókat, azon vállalkozókat, akik a szakmában dolgoznak, és bizonyos mértékig megmozgatja a diákokat is, hiszen a kétnapos szakmai konferencián előadásokat hallhatnak a legújabb szakismeretről, a legújabb technológiákról és nagyon fontos, hogy egy kicsit tájékozódjanak arról, hogy fiatal szakemberek iránt hol van kereslet. A város vezetőinek fontos szempont az, hogy városunkban minél több és jobb szakmunkás pályázó legyen, akik a hiányszakmákban is tudnak betölteni állásokat, és nem csak bizonyos cégeknél, hanem akár mint vállalkozók, a lakosság ellátásán is tudjanak javítani. Nekünk az érdekünk az, hogy minél több, jól képzett diák hagyja el a Vay Miklós Szakképző Iskolát, hogy minél több jó szakember álljon munkába.
Tehát ez a szakmai kiállítás megmozgatja a piacot, a munkaadókat, és felkelti a diákok érdeklődését a munkaadók iránt. Ezt kölcsönösen nagyon hasznosnak látom és örülök, hogy részese lehetek ennek a színvonalas szakmai rendezvénynek. 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.02./

 

 

Olimpia mozgáskorlátozottaknak

                           

   Szombaton rendezték meg az Árpád Vezér Gimnáziumban a képességek és készségek olimpiáját, az Abylimpiát. Székely József, a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesületének elnöke elmondta, hogy ennek lehetőségét 3. alkalommal nyerték el a Nemzetközi Civilalap Nemzetközi Kapcsolatok Kollégiumától…
 
  Szeretnék ezt hagyományként megőrizni, hiszen ez egy mozgás és kézügyességi verseny, amely egy kellemes, közösségben végzett tevékenység, jó alkalom az együttlétre, a baráti kapcsolatok ápolására is. Hasonlóan rendeztük meg mint az elmúlt évben: a kézügyességi versenyben tortadíszítés, virágkötészet, és üvegfestés szerepelt, a sportban pedig kislabda és darts célba dobás. A rendezvény célja az is, hogy a megyében működő egyesületek tagjai - de még a határon túlról érkezettek is - megismerkedjenek egymással és az egyesületek vezetőivel, akik szakítanak időt egy kis tanácskozásra, tapasztalatcserére is.

  Úgy hiszem, hogy a Zempléni Mozgáskorlátozottak Egyesületével nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanom, mint országgyűlési képviselőnek, és mint polgármesternek is. A jó kapcsolatot az is mutatja, hogy Sárospatakon kerül megrendezésre a 3. Abyolimpia, aminek nagyon örülök – nyilatkozta
dr. Hörcsik Richárd
polgármester…
Ez nagyon fontos a mozgáskorlátozottak számára, azon honfitársaink számára, akik egy kicsit nehezebben veszik a mindennapok akadályait. Úgy vélem, hogy kell egy nap a mozgáskorlátozottaknak, hogy egy kicsit a sporttal, a mozgással, egymással foglalkozzanak, közösségben legyenek. Amikor átalakítjuk a középületeinket, nem szabad elfeledkezni az akadálymentesítésről, hiszen ez egy törvény által előírt szabályozás. Az elkövetkezendő terveinknél - amit a város fejlesztésével szeretnénk megvalósítani a különböző pályázatok keretében - mi nem feledkezünk el a mozgáskorlátozott honfitársainkról, akár a polgármesteri hivatal bővítésére, akár egy új kollégium építésére, vagy bármi más pályázatokra gondolok. Fontos, hogy ők is, minél teljesebb életet éljenek, hogy könnyebben tudjanak megküzdeni azon akadályokkal, amik számunkra egyelőre nem jelentenek akadályt. Nagyon fontos ez a nap azért is, hogy egy kicsit a figyelem a zempléni, a sárospataki mozgáskorlátozottakra terelődjön, hogy segítsük őket, nemcsak jó szándékkal, de akár programok szervezésével is. Nagyon fontos, hogy érezzék, hogy ők is teljes jogú tagjai Sárospatak közösségének, és hogy rájuk is figyelünk. Nagyon lényeges, hogy az országgyűlés az elmúlt időszakban ismét foglalkozott az akadálymentesítéssel, az Európai Unió támogatásával külön pénzügyi keretet is elkülönített erre a célra. Most az önkormányzatoknak talán több lehetőségünk lesz arra, hogy pályázatokkal Uniós támogatásokat is igénybe vehessünk, hogy a középületeket a mozgáskorlátozottak számára próbáljuk meg akadálymentésíteni, ami egyébként törvényi kötelezettségünk.


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.04.02./

 

 

Sikeresen szerepeltek

                           

   A Farkas Ferenc Művészeti Iskola fuvolistái szép eredményeket értek el a miskolci Megyei Fuvolaversenyen 2007. március 24-én szombaton. A kétévenként megrendezésre kerülő fuvolaversenyen a Farkas Ferenc Művészeti Iskolát 9 fuvolista képviselte. A tanulók produkcióját neves zsűri : Dr. Csetényi Gyula fuvolaművész, egyetemi tanár, Hercegh Mária fuvolaművész, Fővárosi szaktanácsadó és Móri Marianna fuvolaművész, főiskolai tanár értékelte Kiemelt nívódíj, Nívódíj, Dicséret elismerésekkel.

Eredmények:
Soltész Károlyné tanárnő növendékei közül:
Gaál Teodóra I. korcsoport Dicséret
Sereg Fanni I. korcsoport
Mózes Enikő VI. korcsoport Nívódíj

Karacs Mónika tanárnő növendékei közül:
Vigh András Zsolt I. korcsoport Nívódíj
Hajdu Réka II. korcsoport Dicséret
Bánkuti Mariann V. korcsoport
Karacs Martina V. korcsoport Dicséret
Kiss Nóra VI. korcsoport Kiemelt Nívódíj

Bálin Béla tanár úr növendéke:
Makláry Karina III. korcsoport Nívódíj

A tanulókat zongorán Fedorcsák Katalin tanárnő kísérte, aki zongorakísérői tanári díjban részesült.
 


 
 

További fotók >>>

 /2007.04.02./

 

 

67 éve a szakmában – látogatás Tarr Ödön fodrászmesternél

                           

   Sárospatak város köszöntését hozom Tarr Ödön mesterfodrásznak, aki 67 évvel ezelőtt kezdte a munkáját, és aki nemsokára a 83. életévét tölti be. Emlékezzünk az ő munkájára, hiszen fodrászüzletét Sárospatak összes polgára látogatta az elmúlt 67 évben – kezdte köszöntőjét dr.Hörcsik Richárd polgármester, az idős mesternél tett látogatásakor…

Ödön bácsi Sárospatak története egy jelentős részének élő tanúja volt, hiszen a város társadalmi életének egyik központja volt az ő fodrászüzlete. És el kell mondani, hogy nem csak a családi élete volt példás, hanem a szakmai munkája is, hiszen mesterfodrászként, kisiparosként, példaként állhatott a városban dolgozó mesteremberek előtt. Szeretnénk megköszönni az ő élete munkáját, a Sárospatakon betöltött szerepét, és megköszönni azt a sok-sok szeretetet, amit tőle Sárospatak polgárai az elmúlt 67 évben, a munkája mellett kaptak tőle. Egy elismerő oklevéllel, egy kis virággal és egy kis kedvességgel szeretnénk ezt viszonozni, kifejezni köszönetünket, elismerésünket és elmondani jókívánságainkat a város polgárai részéről.

A generációk által ismert fodrász és felesége meghatottan vették át az oklevelet, a virágot és az ajándékot, majd Ödön bácsi elmesélte, hogyan lett fodrász…

Mikor édesanyám meghalt, hárman maradtunk testvérek árván. Sokféle munkát kellett végeznünk, napszámba járni, hogy a kenyeret megkeressük. Aztán lett egy mostoha anyám, aki nem olyan volt, mint az édes, de azért elég jól megvoltunk vele. Az apám csizmadia mester volt dolgoztam mellette is a suszterájban, csináltam a munkát, de nekem nem tetszett. Aztán elmentem egyszer nyiratkozni Kaczián Gyulához és az a munka tetszett. Meg is kérdeztem, hogy felvenne-e tanulónak. Ő megbeszélte apámmal is, és felvett. Egy Neumann Edit nevű zsidó lány helyére mentem, aki akkor szabadult fel. Annyira megtetszett az a mesterség, ami a földmunka, a favágás és az egyéb nehéz, sáros munkák után egészen más volt. Gyönyörű dolog emberek fején dolgozni! Éreztem, hogy ez a munka nekem való és, hogy nem fogok innen elmenekülni. Azután később sárospataki elit emberek, tanárok, professzor urak, katonatisztek, ügyvédek, orvosok ültek a kezem alá, mert iparkodtam jól dolgozni és hála Istennek, hogy idáig eljutottam, hogy 67 évemet meg tudtam a szakmában tartani.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.04.01./

 

 

Ülésezett a képviselő-testület

                           

   A képviselő-testület március 30-án ülésezett, amikor közel 30 napirendi pontot tárgyaltak - nyilatkozta Aros János alpolgármester…

Az első napirendi pont volt ÉKÖVIZIG I. sz. Szakaszmérnökség vezetője, Poremba Ferenc beszámolója, akitől előterjesztést hallhattunk a Bodrog-part belvárosi szakaszának jelenlegi állapotáról. Javaslatot hallhattunk a rehabilitációs intézkedésekre és idegenforgalmi hasznosításra.
A következő napirendi pontunk egy hiánypótló anyag elkészítéséről szólt, ami pedig a város gazdasági programja. Ez részben a pályázatoknál jelentett előnytelen helyzetet, részben pedig tavaly az állami számvevőszéki vizsgálat is hiányolta. Éppen ezért megkérték Déry Zoltánt, aki elkészítette ezt az anyagot, amely már harmadszor került a képviselő testület elé, így mindenki hozzátehette az észrevételét, kiegészítését. Ez az anyag így megfelel az elvárásoknak, azonban több bizottság és képviselő társunk kezdeményezésére ezt az anyagot részletesen ki fogjuk dolgoztatni szakemberekkel, hogy egy megfelelő pályázati alapot biztosíthasson számunkra.
A Zrínyi Ilona Városi Könyvtár igazgatónőjének, Halász Magdolnának a könyvtár munkájáról szóló beszámolóját egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.
Szintén nagy beszélgetés alakult ki a városi játszóterek és parkok állapotáról, új játszóterek létrehozásáról, szabadidős területek kialakításáról. Ezzel kapcsolatban Ágoston András városi főkertész volt a vendégünk, a bizottságok, illetve a képviselők pedig megtették módosító javaslataikat. Részletesebb információkat a honlapról, az előbb említett gazdasági program kidolgozása után kaphatnak az érdeklődők.
Az előző testületi ülésen fogadtuk el a végardói Tájház városi strandfürdőhöz történő csatlakozását, ezzel kapcsolatban kérték az igazgató urat az üzemeltetési szabályzat elkészítésére. Mindazokat a kéréseket, kedvezmények, melyek a végardói lakosoktól érkeztek, ez a szabályzat tartalmazza. A Jogi és Ügyrendi Bizottság kérésére megvizsgáljuk, hogy az eredeti pályázat feltételei megvalósulhatnak-e ezzel az üzemeltetési szabályzattal.
A parkolási gondok enyhítésére, és új gépjármű parkolók kialakítására az egyik legfontosabb problémánk a Szent Erzsébet év előtt. Hogyan oldjuk meg az ideérkező vendégeknek, zarándokoknak a parkolási gondjait. Felmerült annak a lehetősége, hogy három olyan helyet jelölnénk ki, ami fizetőssé válna már most, ettől a szezontól. Ez a strandfürdő alsó- és felső bejárata, illetve a várkert mögötti, a jelenlegi autóbusz parkoló. Természetesen ideiglenes parkolókat is kell majd kijelölünk, melyek közül az egyik az OTP által megvásárolt, katolikus temető melletti terület lesz.
Térségi lap alapítására és működtetésére hozott előterjesztést a képviselőtestület elé Hajdu Imre tanácsnok úr. A lényege az, hogy a tavaly megszűnt Sárospatak újság pótlására az idén új konstrukcióban Sátoraljaújhely városával együtt, az ikerprogram keretén belül szeretnénk egy kéthetente megjelenő térségi lapot indítani. Ennek a pályázati felhívásáról döntött a képviselő testület.
Szintén fontos két napirendi pontunk volt a kormány megszorító intézkedései, illetve a kormány falurombolási szándékával kapcsolatos intézkedései miatt.
Az első előterjesztés a kistérségi közoktatási feladat ellátásába való bekapcsolódás lehetőségeiről szólt. A nagyon nehéz helyzetbe kerülő kistérségi iskolák közül hárman jelezték azon szándékukat, hogy intézményfenntartó társulásba szeretnének lépni a sárospataki iskolákkal. Mindhárom esetet megvizsgáltuk, és égy arra a következtetésre jutottunk - bár a kormány szándéka szerint azok a települések intézményei, amelyek intézményfenntartó társulás kötnek, bizonyos plusz normatívákhoz juthatnak - mégsem tudjuk felvállalni ezt a társulást, mivel nem tudjuk hol elhelyezni azokat a gyerekeket, akiknek az utaztatásával plusz normatívához juthatnánk. A két szakbizottság véleményét fogadta el a képviselő testület, melyek elutasították a társulást, így egyhangúlag megszavazta azt.

A másik nagy problémánk az egyik nem kötelező feladat ellátására vonatkozik. Nevezetesen az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium problémaköre, ugyanis - szintén a kormányunk és az Oktatási Minisztérium falurombolási politikájának következtében - ez az oktatási forma egyre kevesebb normatívát kap. Addig, amíg néhány évvel ezelőtt olyan normatívával rendelkezett, hogy pluszban volt ez az intézmény, az idén már 50 millió Forintot kell a normatíván felül Sárospatak városának hozzátennie. Látható az oktatáspolitika azon szándékát, hogy az ide járó gyerekeket integrálni szeretné a rendes általános iskolába, ami katasztrofális helyzetet alakíthat ki, hiszen ezek a gyerekek nem fognak tudni beilleszkedni a normál osztályokba, a normál osztályokba járó gyerekek fejlődését visszavethetik. Így esélyük sem lesz az általános iskolai anyagot elsajátítani. Mivel Sárospatak városa nem fogja tudni hozzátenni a 2008-ban esedékes 70-80 millió Forintot, ezért fennáll a veszély, hogy be kell zárni ezt az iskolát. Egyetlen kiutat láttunk csak, hogy ha a tárgyalásokat a megyével megkezdjük és megfelelő garanciát kapunk arra, hogy a megye - bár ők is erősen forráshiányosak - tovább fogja működtetni ezt az intézményünket.


 
 Törő Gábor
 /2007.04.01./