Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )


Aktuális
2007.június

V. Sátoraljaújhelyi Vadételfőző Verseny 2007

                        

   A Sátoraljaújhely magashegyi vadfőző versenyen városunk is képviseltette magát és az eredmény igazolja, hogy nem hiába. Borpácban érlelt vaddisznóból készült pörköltjükkel a 2. helyezést érték el. Az érdem a városunkban futballbíróként is népszerű Tóth Lászlóé, aki élményszerű beszámolót küldött a versenyről…

Némi dilemmával ugyan, de a csapat amatőr jellegére tekintettel, ebben a kategóriában neveztünk. Az ételhez a versenykiírásnak megfelelően, a szervezők biztosították a húst, mely kitűnő minőségű volt. Választani sem tudtam volna jobbat. Már csak azt kellett eldöntenem, hogy mi készüljön belőle. Rövid gondolkodás után egy borpácban érlelt vaddisznóból készült pörkölt mellett döntöttem. Az eredmény mutatja, hogy jó választás volt.
A megadott időre elkészült az étel, a zsűri asztalára került a minta, a többit pedig jó étvággyal az érkező vendégek fogyasztották el.
A közönség azzal díjazta a művet, hogy mind egy szemig megette, amitől nagyobb elismerés egy szakácsnak nem is kell. Hogy aztán a szakértő zsűri ezt még megtoldotta azzal, hogy az előkelő második helyre sorolta, ez már csak a koronája volt ennek a napnak.
Minden művész arra törekszik, hogy maradandót alkosson. Ez alól csak a szakácsművész jelent kivételt.

Több helyről is érkezett meghívás a Sátoraljaújhelyi Önkormányzattól az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő - immáron országos - vadételfőző versenyen való részvételre – tette hozzá Lendák Lajos, képviselő. Így Sárospatak Polgármesteri Hivatala is nevezett az 51 induló között. Három kategóriában folyt a szakácspárbaj (amatőr-, szakács-, vadász-). A patakiak étke - pörkölt vörösborban pácolt vaddisznóból - az előkelő második helyezést érte el az amatőrök között.
Gratulálunk! Jó étvágyat!

Végül had köszönjem meg azoknak, akik feláldozták szabadidejüket és segítettek:
Koltai József vállalkozó, Sárospatak
Götz Gábor üzletkötő, Hercegkút
Mátyás István tanuló, Sárospatak


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.30./

 

 

Az Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottság üléséről

                        

   Bizottságunk június 27-én tartotta soron következő ülését. A tárgyalt napirendi pontok között az egyik legjelentősebb a Városi Jegyzők Egyesülete által készített anyag véleményezése volt. .Június 15-i ülésünkön is kellően megvitattuk a lehetőségeket, így mostani bizottsági ülésünkre körvonalazódtak a lehetséges lépések. Az óvodák egy intézménnyé való összevonása, természetesen az eltérő pedagógiai program megtartásával- nyilatkozta Lendák Lajos, a bizottság elnöke.

A Művelődés Háza és a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár lehetséges átszervezése, valamint a főként nyugdíjazások miatti álláshelyek megszüntetése. Valamint a gazdasági társaságok létrehozásáról, a képviselő-testület második féléves munkatervéről szóló előterjesztést tárgyaltuk. A Vay Miklós Szakképző Iskola beérkezett igazgatói pályázatának ,és a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat igazgatói pályázat kiírásának véleményezésére került sor. Az Erdélyi János Általános Iskola, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítása volt még napirenden, hiszen az Erdélyi iskola megyéhez kerülésével a Családsegítő és Ped. Szakszolgálat könyvelése a Rákóczi iskolához kerül. Szintén az Erdélyi János Általános Iskolához kapcsolódóan elfogadtuk az intézmény minőségirányítási programját az előbb említettek miatt. A város többi oktatási intézménye is elkészítette a saját - törvényben előírt - programját amit bizottságunknak saját hatáskörben augusztusban kell jóváhagynia. A következő tanév egy próbaév lesz ezen rendszerek kipróbálására, viszont 2008. szeptember 1-től már "élesben" megy.
 



 
 


Törő Gábor
/2007.06.30./

 

 

A Magyar Családok Szent Erzsébet-évi Találkozója

                        

   Több száz fő részvételével kezdetét vette Sárospatakon 2007. június 29-július 1. között, az Árpád-házi Szent Erzsébet születését ünneplő jubileumi évben a Magyar Családok Szent Erzsébet-évi Találkozója. A program küldetése, hogy felhívják a társadalom legkisebb közösségeinek figyelmét arra a boldog életre, amit Erzsébet élt meg önfeláldozó Isten –és emberszeretetével.
Az idei rendezvényt, az elmúlt évi valenziai spanyol találkozó mintájára, annak folytatásaként szervezte meg a Magyar Családok egyesülete. A program Veni Sancte szentmisével indult Bíró László családreferens püspök részvételével, majd Kuklay Antal plébános atya nyitóelőadásával folytatódott a délután. Péntek este bűnbánati liturgiára várták a családokat, melynek keretében rózsafűzér ájtatosságot végeztek. Az esti programot a Vártemplom előtt lévő Szent Erzsébet szobornál elimádkozott Családok litániája zárta.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.30./

 

 

Focitábor profi vendéggel

                        

   Az elmúlt héten nagy érdeklődés mellett, 94 fő részvételével zajlott a focitábor a Városi Sportpályán. A gyerekek nagyon örültek, hogy a sok mozgás, edzés és játék mellett még olyan sztár vendéggel is találkozhattak, mint Szalma Pál, a DVTK kapusa, aki nyilatkozott is olvasóinknak…

Nagyon jó és kellemes érzés meglátogatni ezt a focitábort. Szerintem az országban nagyon sok hasonló tábor működik nyaranként, de az nagyon meglepett, hogy itt, ebben a táborban ennyi gyerek van. Nagyon sokan szeretik a labdarúgást és nemcsak a fiúk, hanem a lányok is, mert láttam egy pár kislányt is, aki nagyon ügyesen bánt a labdával, és őszintén megmondom, hogy meglepett, hogy milyen ügyesek a gyerekek.
Úgy érzem, hogy Sárospatakon ezt a továbbiakban is érdemes szorgalmazni, hogy minden évben legyen ilyen tábor, minél több gyerekkel. Úgy hallom, hogy nem ez volt az első ilyen tábor, és úgy látom, hogy Belicza János nagyon jól megszervezte itt a dolgokat. Én őt már régóta ismerem, most is az ő meghívására érkeztem Sárospatakra.
Most jelenleg Miskolcról érkeztem, mert a diósgyőri csapatban a DVTK-ban futballozom. Mi NB-1-esek vagyunk úgymond 3 éve. Én az 5. évemet kezdem Miskolcon. Előtte Nyíregyházán, Záhonyban és Nyírbátorban védtem.
Bízom benne, hogy a jövőben még sokszor az első osztályú csapat kapujában tudok állni. Bízom abban is, hogy itt Miskolcon elég sok időt el fogok még tölteni és így Sárospatakra is lesz még alkalmam ellátogatni.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.30./

 

 

Ismét lesz TOURIST POLICE

                        

   Sárospatak idegenforgalmának segítése, támogatása, valamint a városba érkező vendégek biztonsága érdekében Sárospatak Város Önkormányzata a nyári szezonra megszervezi a TOURIST POLICE szolgálatot.
A diákok munkájáért megbízási díjat fizet az Önkormányzat - nyilatkozta Aros János alpolgármester.
A jelentkezők a Sárospataki Rendőrkapitányság járőreivel közösen teljesítik napközben a szolgálatot két hétig, a hétfő és keddi napok kivételével szerdától vasárnapig, 10 és 18 óra között.
Jelentkezhetnek azok a sárospataki állandó lakhellyel rendelkező középiskolás diákok, akik valamilyen idegen nyelvet társalgási szinten, jól beszélnek.
Jelentkezni lehet: 2007. július 2-án 16 óráig, a Polgármesteri Hivatal 2. számú irodájában, Vighné Fehérvári Zsuzsanna ifjúsági- és sportreferensnél.

(A fotók 2006-ban készültek)


 
 


Törő Gábor
/2007.06.29./

 

 

Gyakran fogják ellenőrizni a kamionokat

                        

   A Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője 2007. június 26-án, fokozott közúti közlekedési akciót hirdetett meg. Az akció célja elsődlegesen a teherforgalom ellenőrzése volt, amelyben 6 fő rendőr, 3 polgárőr és 3 közlekedési felügyeleti szakember vett részt – számol be az akcióról Dr. Gaál Krisztián rendőr százados, a kapitányságvezető helyettes…

  Az akción belül együttműködtünk mind a polgárőrséggel mind a nemzeti közlekedési hatósággal. A Kazinczy utcában 7.5 tonna súlykorlátozás tábla van kihelyezve, a Wesselényi utcában pedig a kamionok és egyéb tehergépjárműveknek okmányellenőrzése, a tachográf és a vezetési okmányok ellenőrzése, valamint a közlekedési hatóság segítségével a tengelyterhelés ellenőrzése folyt.Eddig még csak kisebb szabálysértések, amiket a kollegáim észrevettek, például egy kisebb sebesség túllépés, szabálytalan teherszállítás - amit a KRESZ szabályoz le - még egyelőre bizonyítottan, tengelyterhelés alapján nem észleltünk szabálytalanságot. Jelenleg is folyik két jármű ellenőrzése, utána fog kiderülni - az akció végén, 13 órakor - hogy van e túlsúlyos jármű az utjainkon.
A rendőrségnek és az önkormányzatnak törvény adta kötelessége, hogy együtt működjön, de ettől függetlenül is a Sárospataki Rendőrkapitányság és a helyi önkormányzat között jó a kapcsolat. A város vezetése és helyi polgárőrség is együtt működik a rendőrkapitánysággal, mind a helyi közlekedési, mind pedig a bűnügyi jellegű akciókban. A város vezetésének nagy problémája a városon átmenő komoly teherforgalom. Jelenleg a rendőrség nem tudja ezt a forgalmat kitiltani, viszont azt gondoljuk, hogy gyakoribb fokozott közúti akciókkal, ellenőrzésekkel elejét tudjuk annak venni, hogy túlsúlyos járművek a belvároson áthaladjanak. Abban bízunk persze, hogy később ez meg fog változni, mert a város vezetése úgy gondolja, hogy a sárospataki Bodrog-híd nem bírja már ezt a terhelést és megpróbálják elérni, hogy a kamion forgalom, ami a városon átmegy, az a későbbiekben megszűnjön.

  A fokozott ellenőrzési akciót Dr.Hörcsik Richárd polgármester is figyelemmel követte, aki – mint elmondta – a városvezetés mindent megtesz az elviselhetetlen kamionforgalom csökkentéséért…
Mint ahogy Sárospatak polgárai láthatták az elmúlt testületi ülések egyikén, a képviselő testület az egyik napirendi pont keretében másfél órát tárgyalt a városban átmenő forgalomról, és ennek a forgalomnak a tarthatatlanságáról. Tudniillik arról, hogy óriási kamionforgalom terheli meg városunkat, nem csak a hagyományos észak-déli, hanem a kelet-nyugati irányban is. Éppen ezért a képviselő-testület közösen gondolkodott arról, hogy hogyan lehet ezt a forgalmat normalizálni, hogyan lehet csökkenteni, hiszen ez egy valóságos veszély forrása. Különösen, hogy az egyetlen városi tulajdonú általános iskola, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola sarkán megy el - az Erdélyi János út kanyarulatában - a kamionforgalom, és mi szeretnénk megóvni attól a diákjainkat, hogy valami baj történjen. Ezért nekünk tennünk kell! Lehetőségeink behatároltak, mert ez az út nem az önkormányzaté, hanem a Közútkezelő Kht tulajdonában van. A másik potenciális veszélyforrás a Bodrog-híd, ami több, mint negyven éve épült, és bizony nem erre a kamionforgalomra.

Éppen ez késztetett engem is, mint a város polgármesterét, hogy erről tájékoztassam az illetékeseket az Országgyűlésben, ahol erre felhívtam a figyelmet, és tárgyalásokat folytattam Garamvölgyi Ábel államtitkár úrral, hogy hogyan lehetne ezt a forgalmat mérsékelni. Most, a képviselőtestületben elhangzottak tükrében, éppen ezért foglalkozott városunk vezetése azzal, hogy próbáljuk meg fokozott ellenőrzéssel egy picikét ellenőrizhetőbbé tenni ezt a forgalmat. Ha kell, akkor elrettentéssel szeretnénk kiszűrni azokat a gyorshajtókat akik nem Trabanttal meg Wartburggal meg Skodával, hanem több tonnás kamionokkal száguldanak és lépik át a sebességkorlátokat, ezzel valós veszélyforrást teremtve. Másrészt pedig zavarják a patakiaknak a nyugalmát, harmad sorban, pedig az ide ellátogató turisták pihenését. Éppen ezért fokozottabb ellenőrzést kezdtünk el. Most volt az első ilyen összehangolt akció a közlekedési felügyelet, a rendőrség, a városi polgárőrség és hát az önkormányzat között, és ezt szeretnénk megismételni kéthetente vagy havonta, attól függően, hogy a közlekedési felügyeletnek a kapacitása meddig terjed. Látható volt, hogy reggel elkezdték a mérést - a közlekedési felügyelet a rendőrség segítségével - és csodák csodája, visszaesett a kamionforgalom, mert inkább kikerülték városunkat, másfele mentek. Nos én úgy látom, hogy itt van mit kereskednünk. Nem akarunk senkit elrettenteni, csak szeretnénk azt, hogy a legnagyobb rendben folyjék ez a forgalom, mert egyelőre nem tudjuk megváltoztatni. Tehát így fokozni fogjuk az ellenőrzést a nyár folyamán, szeretnénk két hetente vagy ha kell, hetente ezt az ellenőrzést, hogy ezzel is a városunk biztonságát növeljük. Ez az intézkedés sorozatunknak az első lépése.
Ezt még számtalan lépés fogja követni, egy akciótervet szeretnénk kidolgozni a rendőrség és a polgárőrség segítségével és a közlekedési felügyelet segítségével, ami azt eredményezi, hogy több ellenőrzést, ellenőrző pontokat fogunk kiépíteni. A következő lépés az, hogy szeretnénk kiszűrni azon kamionokat, akik nem a helyi forgalmat bonyolítják le, például a Sárospatakon lévő kőbánya és a cigándi víztározó között, mert hiszen ez ideiglenes és úgy tudom, hogy ez lassan le fog csengeni, majd lesz egy újabb hullám, de ez nem tart éveken keresztül. Itt azt a kamionforgalmat szeretnénk kiszűrni, főleg a lengyel és az ukrán kamionokat, akik Ukrajnából több, majdnem ezer kilométerrel eljönnek és itt is spórolnak azon, hogy még vagy tizenöt kilométerrel hogyan spórolnának. Tehát, itt szóba jött az is, hogy esetleg fizetőssé próbáljuk tenni a Vajdácskától a 37-es útig lévő, Patakon keresztül futó utat, hogy ezzel kiszűrjük, mint ahogy Tokaj városának úgy tudom sikerült kiszűrnie a kamionforgalom egy részét. Másrészt komoly problémákat fog okozni statikailag. Jövőre szeretnénk elvégezni majd azokat a többkörös méréseket, amik esetleg felhívják a figyelmet arra, hogy a Bodrog hídon nem mehet át ez a forgalom, ez a nagy teherforgalom, hiszen Románia európai uniós tagságával, áttevődött ide a forgalom egy része, nagyon sok román rendszámú kamiont lehet látni. Természetesen ezért, a megnövekedett kamionforgalom miatt kezdtük el a forgalomszámlálást, amit az interneten, a honlapon is láthatnak a sárospataki polgárok.
Ez azt jelenti, hogy naponta, méréseink szerint több, mint 650 kamion megy át a Bodrog-hídon, ami elviselhetetlen. Különösen nyáron, amikor idegenforgalmi szezon van. Tehát nekünk ki kell találni más forgalomtechnikai dolgokat, így például nagy könnyítés lesz számunkra és egy lehetőség, amikor az újhelyi elkerülő utat átadják. Úgy volt, hogy júniusban erre sor kerül, talán valamikor az ősz folyamán, szeptember hónapban, amelynek másnapján elkezdjük a tárgyalásokat az illetékesekkel, hogy próbáljuk meg a kamionforgalmat elterelni. Azt a megnövekedett forgalmat, aminek szerintünk a Bodrogközbe bejövet nem kell Sárospatakon átjönni, hanem az újhelyi elkerülő útnál rávezetne a harminchetesre.
Természetesen az optimális megoldás a Sárospatakot elkerülő út lenne, de hát, mint ahogy két- és három évvel ezelőtt is módosító javaslatot adtam a költségvetéshez, uniós pályázatoknál is próbálkoztunk, de jelenleg 3.6 milliárd forintba kerülne a volt kisvasút Bodrog-hídjának felújításával, vagy még egy új híd építésével egy elkerülő út létesítése, amire most, ebben a ciklusban költségvetési pénz nincs, Európai uniós pénz pedig - majd meglátjuk.
Ez egy égető dolog és visszatérve az eredeti mondandómhoz, tehát ezért kell ez az intézkedés sorozat, amit tovább fogunk folytatni.


  Az Önkormányzat részéről Aros János alpolgármester vett rész a Rendőrkapitányság reggeli eligazításán, ahol a feladatokat meghatározták…
A májusi képviselőtestületi ülésen a kapitány úr beszámolója alkalmával, több képviselő társam is kérte a kapitány úr, illetve a rendőrség segítségét a városunkban megnövekedett kamionforgalom mérséklésével kapcsolatban. Nagy örömünkre egy akciót szerveztek a rendőrség szakemberei Bacsó Tibor százados úr segítségével. Ezen az eligazításon vettem részt, ennek az akciónak az a lényege,- kérésünknek megfelelően az átmenő kamionforgalom fokozottabb ellenőrzése, most két úton a Wesselényi és a Kazinczy úton ellenőrizték az összes Patakon átmenő kamiont és elmondásuk szerint rendszerességgel meg fogják ezt tenni, mind addig amíg nem sikerül Sárospatakról a kamionforgalmat elviselhető mértékűre csökkenteni.

  Az ellenőrzés eredményéről Bacsó Tibor rendőr századostól, a közlekedésrendészeti osztály vezetőjétől kaptunk tájékoztatást…
Tengelysúly terheléses mérések közül mindössze egy volt fajlagosan túlsúlyos, ami azt jelenti, hogy a fajtának megfelelően több súlyt szállított. Több esetben helyszíni bírság került kiszabásra, kisebb súlyú szabálysértések miatt - a tehergépkocsi túlsúlya miatt is bírságoltuk a vezetőket. Eredményesnek tekinthető a közlekedési akció, ugyanis a tehergépkocsi vezetők között hamar híre mehetett, hogy itt ilyen nagy ellenőrzés van, mert kilenc órától szemmel láthatóan csökkent a területünkön megforduló kamionok, tehergépkocsik száma. A továbbiakban rendszeresen várható ez az ellenőrzés. Véletlenszerűen, egy hónapban többször tervezzük megtartani a közlekedési felügyelettel közösen, tehergépkocsikat fogunk ellenőrizni- tengelysúly méréssel, valamint műszaki feltételeknek való megfelelést fogjuk ellenőrizni a továbbiakban is- rendszertelenül sokszor.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.29./

 

Több intézményt is érint a kisegítő iskola átadása

                        

  Az Ügyrendi és Jogi Bizottság június 26-án ülésezett, amikor összesen nyolc napirendet tárgyaltunk nyílt, egyet pedig zárt ülésen. A legfontosabb napirendekről Saláta László bizottsági elnöktől kaptunk tájékoztatást…

Az előterjesztések az átvilágítás alkalmával, a költségtakarékos megoldásokra tett különböző ajánlások gyakorlati lebontását fogalmazták meg, így a Polgármesteri Hivatal és az önkormányzati intézmények gazdálkodásának átvilágítása és racionalizálási javaslatai kerültek szóba, az óvodáknál, A Művelődés Házánál illetve az önkormányzati költségvetési szerveknél tervezett álláshelyek megszüntetésével kapcsolatosan. Ezzel hozható összefüggésbe az, az új rendelet tervezet amelyet bizottságunk javasol a képviselő-testületnek elfogadásra, ez pedig előterjesztés az önkormányzat vagyonáról a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonjogok gyakorlásának szabályairól szóló rendelet megalkotása. Erre többek között azért is volt szükség, mert a négyes napirendi pontként, bizottságunk előterjesztést hallgatott meg gazdasági társaságok létrehozására, amelyeket a bizottságunk szintén javasol a képviselő-testületnek elfogadásra. Itt két gazdasági társaságról van szó, egyrészt egy város üzemeltetési gazdasági társaságról, másrészt pedig egy, egy fős Kft–ről, amely városfejlesztési tevékenységgel fog foglalkozni. Mind a két új gazdasági társaságnak a lényege az, hogy a költségvetésünket nem terhelik, hanem önálló gazdálkodást folytató egységekről van szó, amelyek sok területet átvennének terveink szerint. Egyrészt az energiatakarékos fűtési rendszer korszerűsítését és a konyhák étkeztetését is átvenné a városüzemeltető társaság, amelyben 51%-os tulajdonos lesz az önkormányzat terveink szerint, másfelől pedig a városfejlesztéssel kapcsolatos építési elképzeléseinket, korszerűsítési elképzeléseinket valósítaná meg az egyfős Kft.

Előterjesztés hangzott el az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium átadását megelőző intézkedésekről. Erre azért került sor, mert a korábbi döntésünk értelmében az Erdélyi János Általános Iskola átadásra kerül a megyének, tekintettel arra, hogy nem alapfeladat. Ezzel összefüggésben számos problémát kellett megoldanunk azokkal az intézményekkel amelyekkel kapcsolatban volt eddig az Erdélyi János iskola és közös tevékenységet folytattak, vagy a jövőben fognak folytatni ezért az alapszabály módosítására kell, hogy sor kerüljön. Ezért az Erdélyi János Általános Iskola alapszabályát, a Családsegítő Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítását, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola alapító okiratának módosítását ejtettük meg, illetve egy gazdasági együttműködésről szóló tájékoztató elképzelést, vagy tervezetet fogadtunk el.
Ezen túlmenően elfogadtuk a képviselő-testület 2007. második féléves munkatervi javaslatát és javasoljuk a képviselő-testületnek is elfogadásra. A továbbiakban pedig a peres ügyeinkről szóló tájékoztatót hallgattunk meg.


Törő Gábor
/2007.06.29./

 

 

Ülésezett az Egészségügyi és Szociális Bizottság

                        

   A bizottsági ülésen napirenden szerepelt a Rendelőintézet belső ellenőri vizsgálatának eredménye. Összességében elmondható, hogy a Rendelőintézet nagyon fegyelmezett gazdálkodást folytat, ami kiemelendő, az a különböző pályázatokon való részvétel, ami tényleg példaértékű a rendelőintézet esetében – számol be olvasónknak az Egészségügyi és Szociális Bizottság üléséről Ladomerszky László, a bizottság elnöke…

Gondként jelent meg, hogy az ügyeleti rendszer, ami a Kistérségi Társuláson belül kezdte meg működését, még mindig nem zökkenőmentes. Megállapítható, hogy a korábbi kinnlevőségek jelentősen csökkentek, de továbbra is van olyan kistérségi társulásban lévő falu, amely még egy fillért nem fizetett hozzájárulásként az ügyelethez. Na most ezzel az a gond, hogy ebben a pénzügyi helyzetben, amiben van jelenleg a város, nehéz akár időszakosan is megfinanszírozni olyan dolgokat, amelyek nem a városhoz tartoznak. Adott esetben ez az egy másfél millió Ft nagyságrendű kintlévőség, ami azért korábban szinte rendszeres volt, ez lényegesen csökkent, de mint probléma, továbbra is megmaradt.
A másik dolog pedig amit az ülésről kiemelnék, hogy rákérdeztünk a bizottsági ülésen az intézményvezető nőre, hogy megkapták-e már a háziorvosok azt a kimutatást, amit az igazgató főorvosnő ígért a testületi ülésen, hogy a betegbeutalásban mit tud fogadni a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház. Szomorúan tapasztaltuk, hogy ezzel még mindig nem rendelkeznek a háziorvosok. Ez komoly gondot jelenthet, bár ne adj Isten, hogy bekövetkezzen olyan eset a sürgősségi ellátásban, ahol akár a fél órás utaztatás is emberéletbe kerülhet. Tehát ezért tartjuk ezt kényes kérdésnek, amelyben minél előbb lépni kellene.
Elhangzott egy tájékoztató, arról, hogy a város továbbra is pályázott a nyári kedvezményes gyermekétkeztetésre, amelyben 189 fő részt venni július 9-től, augusztus 17-ig. Ennek volt tegnap egy operatív megbeszélése, ahol a feladatokat a különböző intézmények között szétosztottuk. Úgy tűnik, hogy zökkenőmentesen tudunk július 9-el indulni.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.06.28./

 

 

A Pénzügyi Bizottság üléséről

                        

   A Pénzügyi Bizottság június 27-én 14 órától tartotta soros ülését. Komoly feladatok állnak a bizottságunk előtt, ugyanis a pénteki testületi ülésen komoly döntéseket kell meghozni, amihez javaslatokkal kell hozzájárulnunk – vázolta a bizottságuk előtt álló feladatok komolyságát Feró István, a bizottság elnöke…

Így az első előterjesztés az önkormányzati anyaggazdálkodással kapcsolatos szabályok megalkotásáról szólt, majd a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzat intézményei működésének, gazdálkodásának átvilágítása utáni racionalizálási feladatok és határozatok meghozatala következett. Előterjesztést hallhatunk az új gazdasági társaságok létrehozásával kapcsolatban. Vizsgálati jelentést készített a belső ellenőrzési csoport a város egészségügyi ellátásának helyzetéről, ennek is a vizsgálatnak az eredményét is megfogjuk hallgatni. Az egyéb napi rendekkel együtt, összesen tizenkét napirend vár ránk.. Én azt gondolom, hogy ehhez jó munkakedv kell és nagy kitartás.
 


 
 


Törő Gábor
/2007.06.28./

 

 

Ülésezett a Gazdasági, Városfejlesztési és Idegenforgalmi Bizottság

                        

    Bemutatkozott városunk új főépítésze, Siklósi József Ybl díjas építészmérnök, aki rögtön az első három napirendi pontban érintett volt, a Herceg utca nyomvonalának megváltoztatásában, a Penny Market és a Lidl áruházak kérésének elbírálásában. Ezzel kezdtük az ülést – számolt be a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottsági ülésről Erdős Tamás, a bizottság elnöke…

Nagyon fontos napirendet tárgyalt a bizottság, ami az önkormányzat vagyonrendeltéről szól. Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló a rendelet megalkotásával foglalkoztunk. Az önkormányzat hivatala előkészítette a rendeletet, kisebb módosítási javaslatokkal a bizottságunk támogatja és javasolta elfogadásra. Ez alapjaiban határozza meg az önkormányzat jövőbeni vagyongazdálkodását. 1992 óta ez a rendelet gyakorlatilag létezett, de ez a mai viszonyokra már nem volt alkalmazható, így elengedhetetlenül fontos az új rendelet megalkotása.
Meghallgattuk a Távhő Kommunális Szervezet beszámolóját, valamint a már korábban két alkalommal is tárgyalt, önkormányzati intézmények működésének, gazdálkodásának átvilágítása kapcsán felvetődő racionalizálási javaslatokról foglalt állást a bizottság, elsőként az óvodák működésének jövőbeni alakulásáról. A bizottságunk javasolja 4 igen, 1 tartózkodás és 1 nem szavazati aránnyal a 3 óvoda egy intézménnyé történő összevonását.
A Művelődés Háza és a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár átszervezése előkészítésének elindítását is támogatja a bizottságunk. Döntöttünk arról, hogy 37 álláshely megszüntetését tervezi az önkormányzat, ami nem működő álláshelyeket jelent. Ez nem azt jelenti, hogy munkatársak - éves szinten 37 fő - elbocsátásáról döntünk, hanem az önkormányzat egész intézményrendszerében lévő be nem töltött álláshelyeket, valamint a nyugdíjazás miatt megszűnő álláshelyeket kívánjuk megszüntetni.
A bizottsági ülés legnagyobb, és a leghevesebb vitákat kiváltó részét a gazdasági társaságok létrehozása című napirendi pont okozta. Itt két témában tárgyalunk folyamatosan két hónapja. Áprilisban kapott a polgármester a testülettől felhatalmazást arra, hogy a gazdasági társaságok alapítását előkészítse, azóta tárgyaljuk ezt a feladatot. Teljesen érthető a téma körüli rendkívüli figyelem és összpontosítás, hiszen ez létfontosságú döntések meghozatalát jelenti. Ezekre már korábban, kisebb lépésekben is nagyon nagy szükség lett volna, de az előző testületek nem vették a bátorságot ahhoz, hogy a város működőképességének megőrzése érdekében ezeket az elkerülhetetlen - sok esetben kellemetlen – lépéseket megtegyék.

Így most nekünk látszólag egyben nagyon határozott és nagyon markáns döntéseket kell hoznunk. Ezt különösen az indokolja, hogy a kormányzati intézkedések eredményei, hatásai most egyszerre jelentkeznek. És ami a nagy dráma, hogy most már látható és kiszámítható, hogy a nagymértékű megszorítások 2008-ban folytatódnak, illetve az idei megszorítások hatása is jövőre jelentkezik. Ha tétlenül szemléljük az eseményeket magunk körül, akkor ez beláthatatlan következményekkel járhat az önkormányzat létét illetően. A gazdasági társaságok létrehozásának is a legfőbb célja ennek kivédése. Egyik célja a városüzemeltetés átalakítása, a felesleges kiadások csökkentése, a tevékenységek piaci alapra helyezése. Azokat a százmilliós nagyságrendű többletköltségeket igyekszünk megtakarítani, amit karbantartások, fejlesztések hiányában elpazarolt a város – itt az energiafelhasználásra, elsősorban a fűtésre, áramfogyasztásra gondolok -, ami gyakorlatilag a bérek után a második legnagyobb tételt teszi ki az önkormányzat és intézményei költségvetésében. Tehát az energiafelhasználás racionalizálása halaszthatatlan és azonnali feladat. Ehhez társul a konyhák kérdése, hiszen ez egy gazdaságilag aktív ágazat lehetne az önkormányzat egészét tekintve, ezért ezt is ésszerűsíteni kell. Majd középtávon a kommunális feladatok egy bizonyos része szintén piaci alapok működtethető, és kell is, hogy működtessük. Persze ezzel egyidejűleg a Távhő szolgáltatást - mind intézményi, mind lakossági távhőszolgáltatást is - komoly átalakítás alá kell vetni. Mivel az energiák, energiahordozók beszerzése szabadpiacivá válik a nyáron, a közvilágításban, ill. az elektromos energiafogyasztásban is komoly megtakarítások érhetők el. Mindezek indokolják, hogy a korábban önkormányzati intézményi struktúrába illeszkedő helyi hőszolgáltatást egy saját gazdasági társaság keretében láttassuk el. A saját gazdasági társaság szándékaink szerint 51%-os önkormányzati többségi tulajdonban lesz. A kisebbségi tulajdonos, pedig azért szükséges nekünk - és ez a legdöntőbb érv - mert az energiaszektorban a gáz, a villamos energia és az ezt felhasználó önkormányzati intézmények számára olyan beruházási igény vetődik fel a pillanatnyi műszaki állapotokat ismerve, amit az önkormányzat ebben a passzív ágazatban nem tud vállalni. A felmérés szerint mintegy 600 millió Ft befektetendő összegre van szükség. Ezért van szükség egy olyan külső befektetőre, akinek nem koncessziós szerződés keretében, nem kiszervezve adjuk át ezt a rendkívül fontos ágazatot, hanem egy olyan közös gazdasági társaságot hozunk létre, ill. szerzünk egy meglévő cégben többségi tulajdont, ami egyrészről garantálja a szükséges szakmai tudást, gyakorlatot és a rutint, ami nekünk nincs, valljuk meg. Nincs saját háttér ahhoz, hogy egy ilyen nagyságrendű, több évig tartó, több százmilliós energiaracionalizálási programhoz magunkban hozzáfogjunk. Ez az egyik fontos tényező.
A másik pedig az, hogy az ehhez szükséges tőkét kisebbségi tulajdonos hosszú távú, hosszúlejáratú, a beruházást finanszírozó hitel formájában megszerezni, ami az önkormányzat könyveit, költségvetését, mérlegét nem terheli. Tehát a kisebbségi tulajdonos saját fedezete alatt integrálja az intézményi, távfűtési és energia felhasználó rendszerébe ezt a szükséges közel 600 millió Ft-ot. Mindezek miatt rendkívül fontos, hogy még az idén elinduljunk ezzel a munkával, természetesen egy optimális ütemezéssel, nem egyszerre. Ez bizonyos létszámcsökkentést is eredményez, ütemezetten úgy, ahogy ezt a döntés során látni fogjuk. Viszont ha az idén ezt elmulasztjuk, akkor a jövőben már esetlegesen 100 milliós nagyságrendű többletkiadást jelent az önkormányzatnak.

A következő a városfejlesztő gazdasági társaság. Ahhoz, hogy a város pénzügyi egyensúlyát meg tudjuk teremteni, ez egyik oldalról költségtakarékossággal érhető el. A létszámleépítések nem jelentenek világra szóló megoldást, hiszen annak vannak korlátai, a feladatokat el kell látni, bizonyos személyi állományra szükség van. Ezért kell racionalizálnunk az energiafelhasználást, hiszen itt még komoly megtakarítások érhetők el. Ugyanakkor feladatunk, hogy ezzel egyidejűleg, miközben a gazdaságunk - a miénk és az országé is -láthatóan lefelé tendál, elkezdjünk fejleszteni. Ezért hozzuk létre a másik gazdasági társaságot, ami egy egyszemélyes, 100%-os önkormányzati tulajdonú non-profit Kft lesz. A feladata az lesz, hogy a rövidesen elkészülő városfejlesztési stratégiai tervet valósítsa meg. Ez jelent általános városfejlesztési tervezést és megvalósítást, de jelenti ennek a tervnek a projektekre lebontott színtű megvalósítását is a szükséges tőke bevonásával - és erre megvannak lehetőségeink a közeljövőben, a következő 1-2 évben - részben állami kockázati tőke, részben uniós pályázati támogatás, részben hitel és esetlegesen kötvény. Tehát ezek azok a források, amelyek rendelkezésre állhatnak és finanszírozhatnak hosszú távú és nagyléptékű önkormányzati beruházásokat. Szeretnénk elkerülni azt a korábbi gyakorlatot, hogy az önkormányzat ingatlanokat ad el, majd a beruházás után a befektetők aratják a keletkező hasznot. Erre az önkormányzatnak van módja, hiszen az országban számtalan példa van arra, hogy az önkormányzatok maguk hogyan finanszíroznak több százmilliós beruházást, amelynek a végén természetesen ők - az adott önkormányzat - teszi el ennek a hasznát. A város működőképességének megőrzése érdekében nem mondhatunk le tovább a saját beruházásokból keletkező nyereségről. Ezt, az önkormányzati beruházások alapján az önkormányzat létét biztosító és hiányokat fedezni képes profitot kell megszereznünk. Már most megjegyzem, hogy mindkét gazdasági társaság non-profit Kft lesz, ami azt jelenti, hogy a tulajdonosok osztalékot nem vesznek ki, hanem azt az alapcélokra visszaforgatják, ami további fejlesztéseket finanszírozhat. Ha a tevékenység profitot termel - és nyilvánvalóan és egyértelműen az a célja - akkor az önkormányzat számára felhasználható nyereséget termeljen. Tehát költségtakarékosság, ezzel egyidejűleg fejlesztés, a két cég ezt szolgálja. A bizottsági ülésen is heves vita alakult ki, mindenkin a legnagyobb jószándék látszik, hiszen óvatosságot, körültekintést és a lehető legnagyobb alaposságot, törvényességet óhajt a bizottság minden tagja. Természetesen ebben egyetértünk, ami a vitát generálta, hogy többen talán nem vettek részt az eddigi tárgyalásokban vagy nem kellő alapossággal tekintették át a rendelkezésre álló anyagokat. Én úgy gondolom, hogy az elmúlt 2 hónap alatt ennek a témának az összes apró pici szeletét megbeszéltük, ha valaki ebben részt vett, akkor kellő képe kell, hogy legyen ahhoz, hogy a döntést 29-én vállalja és nagyon bízom abban, hogy mindkét társaság elindítására pontot teszünk pénteken, és aztán elkezdődhet mind az energiaracionalizálási programunk, mind a fejlesztési program.
Tárgyaltunk még a képviselő-testület második félévi munkatervéről, a Mandulásra vezető út kövezésével kapcsolatos kérelemről, telek elidegenítésről Kispatakon. Az önkormányzat jelentős út-, árok-, csatorna-, töltés- és egyéb műtárgy vagyontömeget vesz át törvényi kötelezettség alapján, amivel sok bajunk lesz még a jövőben, de kötelességünk.

Előttünk volt még a NORPAN Sütőipari Kft kérelme, közterületi használati díj mérséklése ügyében. Döntöttünk a megüresedett önkormányzati bérlakások hasznosításáról és a jövőbeni sorsáról, illetve zárt ülésben az augusztus 20-án kiadandó kitüntetésekről és díjakról. Ami még egy fontos információ és egyéb ügyek között szerepelt: a KIWANIS klub megkereste az önkormányzatot, hogy A Művelődés Háza melletti parkot közösen fejlesztjük. Egy együttműködési megállapodás megfogalmazására került sor, ezt a bizottságunk támogatja. Reményeink szerint A Művelődés Háza melletti parkban a KIWANIS Klub, az önkormányzat, illetve a lakosság, vállalkozók és civil szervezetek segítségével a parkot egy kicsit rendbe tesszük és a funkcióját visszaadva valódi játszó-, és szabadidő parkká tudjuk tenni, mint ahogy azt 1983-ban megálmodták. Itt jegyzem meg, hogy jövőre lesz 25 éves A Művelődés Háza, ennek apropóján is időszerű ezt a parkot végre rendbe tenni.


 
 



Cziczer Katalin
/2007.06.27./

 

 

Ülésezett a Kulturális Bizottság

                        

   Június 26-án 14.00 órától tartotta ülését Sárospatak Város Önkormányzatának Kulturális Bizottsága. A bizottság megvitatta a Polgármesteri Hivatal és az intézmények működésének, gazdálkodásának átvilágításáról és az ésszerűsítésről készült anyagot, ezen belül tárgyalt az óvodák működésének lehetséges átalakításáról, a Művelődés Háza és a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár működésének lehetséges átszervezéséről, valamint meghallgattunk egy tájékoztatást az önkormányzat költségvetési szerveinél tervezett álláshelyek megszüntetésének tervéről – tudtuk meg Stumpf Gábortól…

Ez utóbbi kérdés az elmúlt napokban a város intézményeiben elég nagy riadalmat okozott, ezért annyit mindenképpen el kell mondani, hogy a csökkentés a betöltetlen álláshelyek megszüntetésével, a nyugdíjazásokkal, részben pedig a határozott idejű szerződések lejártával valósul meg. A bizottság kialakította álláspontját az előző két témában, melyről majd a testület dönt pénteken.
Ugyanígy megtárgyaltuk a gazdasági társaságok létrehozásának kérdését, melyről jó két hónapja egyeztetünk, s minden remény meg van arra, hogy a mostani testületi ülésen végre döntés születik, s ennek következtében elindul valami, ami a város hosszú távú működőképességét és fejlesztését elősegítheti.
Meghallgattuk Erdős Tamás tanácsnok úr tájékoztatóját a sarokbástya és a szabadtéri színpad jelen helyzetéről, valamint Puskár Tibor főszerkesztő jelenlétében szót váltottunk a Zemplén Hírlappal kaocsolatos gondokról, problémákról.
Végezetül bizottságunk zárt ülésen tárgyalt az aug. 20-án adományozandó kitüntetésekre érkezett javaslatokról.


 
 



Törő Gábor
/2007.06.27./

 

 

Kongresszusi vendégek fogadása Sárospatakon

                        

    Az elmúl napokban a magyar szőlő- és borágazat életében kiemelkedő eseményen közel 500 résztvevőt láttak vendégül a szervezők a világ több mint 40 országából, abból az alkalomból, hogy Budapesten tartotta XXX. Kongresszusát a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) -nyilatkozta Marcinkó Ferenc a Hegyközségi Tanácsa elnöke.
A rendezvény záró eseményeként közel 150 fő látogatott el a Tokaj-Hegyaljára, ahol a nap folyamán számos vállalkozás szőlőültetvényeit, borászati üzemét tekinthették meg és kóstolhatták legjellemzőbb boraikat. A nap végén közös fogadáson és vacsorán vettek részt Sárospatakon a Rákóczi vár udvarában. A történelmi hangulatú udvarra beérkező vendégeket tárogatószó fogadta, mint Rákóczi korában a magas rangú méltóságokat. Ezt követően Marcinkó Ferenc elnök a borvidék Hegyközségi Tanácsa, majd dr. Hörcsik Richárd Sárospatak polgármestere pedig a város nevében köszöntötte a világ neves szőlészeit és borászait.

A szervezők nevében Marcinkó Ferenc egy palack tokaji aszúval köszöntötte Federico Castellucci urat az OIV főigazgatóját abból az alkalomból, hogy éppen az itt tartózkodása idején ünnepelte születésnapját. A nap egy jó hangulatú és remek büfévacsorával zárult, melyhez kitűnő borokat mutattak be a részt vevő termelők.
A kongresszus egész heti eseményei, majd záró rendezvénye is hozzájárult ahhoz, hogy a jelenlévők jó tapasztalatot szerezzenek a magyar szőlő és bortermelésről, ugyanakkor megismerjék az ágazat gondjait és azok nemzetközi összefüggéseit. Az OIV ugyanis olyan független nemzetközi szakmai szervezet, amely ajánlásokat dolgoz ki és szakmai anyagokat készít az egyes országok szakmai szervezetei és gazdasági együttműködési szervezeteikben dolgozó döntéshozók számára, és ez által közvetlen kihatása van a világ bortermelésének 70 százalékára.


 
 



Cziczer Katalin
/2007.06.27./

 

Könyv és DVD bemutató a városi könyvtárban

                        

   A Városi könyvtár olvasóköre is megismerhette a Református Egyházközség idei két kiadványát, a Sárospataki Református Kalendáriumot, és a Sárospatak Református Kincsestára címet viselő DVD lemezt, melyen 70 fotó vetítése történik. Halász Magdolna üdvözlő szavait követően Dr. Dienes Dénes egyháztörténész professzor mutatta be a könyvet, elmondva, hogy a kalendárium egy ősi, kedvelt műfaj. Régen az ünnepek nyilvántartására született, majd ezek a naptárak bővültek erkölcsi nevelést, művelődést segítő írásokkal, egészen a szórakoztató irodalomig. A Pataki Református Kalendárium megfelel címének és tartalma hordozza ezt a klasszikus értelemben vett műfaji sajátosságokat a református gyülekezet és a Sárospatakon működő iskolák, közösségek életét tekintve. Mint változatos, értékközvetítő olvasmányt ajánlotta a jelenlévőknek a professzor úr. Az alkalmat verses-zenés összeállítás gazdagította. Kádárné Szász Hilda-szavalat, Kiss József - hegedű, Dér Krisztina-furulya, zongora, Virágh Sándorné - ének, zongora. Virágh Sándor köszönetet mondott a kalendárium munkálataiban résztvevőknek, hiszen a presbitérium elhatározta, Dr. Komáromy Sándor felkarolta, szerkesztette, Mészáros Ildikó az igenaptárt összeállította, sok jótét lélek írását rendelkezésre bocsátotta, Debreceni Gézáné gépelte, Laczó Éva tördelte, és Györki Marián kinyomtatta. A DVD lemez megtekintése után a jelenlevők megkóstolhatták a Kalendáriumban szereplő receptek közül Kövér Zsolt cukrászmester cseresznyés pitéjét és a "papné pogácsát". Az esemény könyvvásárral, dedikálással ért véget, melyet Halász Magdolna különlegesen értékesnek, gazdag lelki tartalmat hordozónak értékelte.
 


 
 

További fotók >>>


Református Lelkészi Hivatal
/2007.06.26./

 

 

Tanévzáró a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

                        

   A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola június 21-én 9 órától tartotta tanévzáró ünnepélyét.A vidám,nyári hangulatot idéző tanulói műsor után Ladomérszky Lászlóné igazgatónő beszédét hallgathattuk meg. Számos tanuló vehetett át jutalomkönyvet,oklevelet a tanévben nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismeréseként. Idén is átadták a "Jó tanuló,jó sportoló" vándorserleget az arra érdemes tanulóknak.A nyugdíjba vonuló kollégák Aros János alpolgármestertől vehették át az oktatási minisztérium által adományozott "Pedagógus Szolgálati Emlékérmet".
A kitartó munka megérdemelt jutalmát az iskola közössége előtt szeretném átadni azoknak a tanulóknak, akik a legtöbbet tettek az iskola jó hírnevéért.
 
Alsó tagozaton az évfolyam legjobbjai:

Legszebben olvasói:
1. osztály: Pothurszky Virág 1.b
2. osztály: Donkó Janka 2.a
3. osztály: Móricz Vivien 3.a
4. osztály: Frikker Balázs 4.b

Legjobb helyesírói:
2. osztály: Gáspár Lillia 2.b
3. osztály: Kállai Zsófia 3.a
4. osztály: Batta Petra Alexandra 4.c

Legszebben írója:
1. osztály: Papp Dóra 1.a

Legjobbja matematikából:
3. osztály: Leitner Csaba 3.b
4. osztály: Makláry János Zsolt 4.a

Jó tanuló, jó sportoló” kitüntető címet kapják, s egy évig őrizhetik a serleget:
Vachter Zsófia 6.b
Horváth István 6.d osztályos tanulók
Ők a balatonszemesi Hotel Szinbád felajánlását, 3 napos wellness hétvégét is kapnak jutalmul.
 
  Felső tagozaton az évfolyam legjobb sportolói:
5. évfolyam: Beimli Ákos
7. évfolyam: Gecse Gréta
8. évfolyam: Kovács Tamás

Országos weblap készítő verseny 5. helyezéséért
Apjok Bernadett 8.a
Katócs Krisztina 8.a
Tatárka Eszter 8.c

Kimagasló versenyeredményeikért könyvjutalomban részesülnek:
Balázs Fruzsina 7.a
Móricz Klaudia 8.a
Muha Bettina 8.a

Általános iskola minden évfolyamán kitűnő tanulmányi eredményt értek el:
Apjok Bernadett 8.a
Götz Lilla 8.a
Józsa Judit 8.c
Móricz Klaudia 8.a
Muha Bettina 8.a

Iskolánk legrangosabb kitüntetését, a Rákóczi Emlékérmet ez évben 4 tanuló kapja meg:
Józsa Judit 8.c
Móricz Klaudia 8.a
Muha Bettina 8.a
Viczmándi Ferenc 8.c

Gratulálok az elismerésekhez a pedagógus kollegáknak is. Köszönöm a munkájukat.

a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztere által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adták át:
Kelemenné Garbóczi Máriának
Kiss Andrásnénak
Kőszegi Bertalannénak
Laczkóné Enyedi Irénnek
Rózsahegyi Ferencnének
Tóth Lászlónénak.

Köszönöm a munkájukat.



 
 

További fotók >>>

/2007.06.26./

 

 

Kiállítás megnyitó a Református Templomi Galériában

                        

   2007. július 1-én vasárnap 11 órakor, az öregdiák találkozós Istentiszteletet követően nyílik meg Buka László debreceni festő - rajztanár alkotásainak tárlata. A kiállítás aktualitását adja az, hogy 150 éves a sárospataki Tanítóképző, melynek egykor tanára volt az a Dóczy Gedeon, akinek nevét a Debreceni Református Kollégium egyik gimnáziuma viseli. Buka László ebben az iskolában tanár, és alkotásai bemutatásával a néhány éve megélénkült Debrecen- Sárospatak egyházi kapcsolatok további kiteljesedésének is örvendhetünk. A kiállítás a TERMÉS - TEReMtÉS címet viseli, amikor bemutatásra kerül három évtized alkotása. A megnyitón a képeket ajánlja Zakar Zsuzsa és Virágh Sándor. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2007.06.26./

 

 

Tanévzáró a Gyakorló Iskolában

                        

   Június 22-én 17 órai kezdettel tartotta tanévzáró ünnepélyét a M.E. Árvay József Gyakorló Iskolája. Batta Zoltánné igazgatóhelyettes tanévet értékelő beszéde után került sor az Árvay Oklevelek átadására.

Ebben a tanévben Berencsy Istvánné és Háfráné Cziba Judit részesült ebben az elismerésben. Az ünnepi műsort az 1.a és 1.b osztály Szünidőváró című verses, dalos összeállítása zárta.



 
 

További fotók >>>

/2007.06.25./

 

 

Megemlékezés dr. Deseő László vezérőrnagy sírjánál

                        

   2007.06.24-én a Zempléni Hadtörténeti Egyesület a Sárospataki Református Egyházközséggel karöltve megemlékezést tartott a református temetőben Dr. Deseő László vezérőrnagy sírjánál.
Dr. Deseő László 1935-1940 között katonai attasé volt Moszkvában, s egyben lett, litván és észt attasé is. 1942-től a 2. magyar hadsereg I., majd III. hadtestének tüzérparancsnoka volt. 1943.02.03-án szovjet hadifogságba került. Krasznogarszkban halt meg 1948.06.25-én.
A család kérésére földi maradványait 1994-ben haza hozták és katonai tiszteletadás mellett temették el.
A Zempléni Hadtörténeti Egyesület kutatásai során került kapcsolatba a Deseő családdal. Felvállalta, hogy hadisír gondozás keretén belül gondozza a sírt, s megemlékezést szervez.
A megemlékezésen Virág Sándor református lelkész köszöntője és imádsága után Gyárfás Pál nyá. határőr alezredes tartott emlékbeszédet. A Zempléni Hadtörténeti egyesület koszorút, a jelenlévők pedig a megemlékezés virágait helyezték el.
A megemlékezést - támogatva az egyesület kezdeményezését - Deseő László fia és családja is megtisztelte jelenlétével.


 
 



Rózsahegyi Tamás, a Zempléni Hadtörténeti Egyesület elnöke
/2007.06.25./

 

 

Összejöttek a legszelídebb sport kedvelői

                        

   2007. június 23-án a városi sportpályánál tartott összejövetelt a Sárospataki Galambász Szövetség, amely a környékbeli tagokkal együtt 22 főt számlál. A jelenlévő tagokat és a vendégként meghívott polgármestert Dr. Ramocsa Manaszesz köszöntötte.

A galambászok tevékenységéről Varsányi Sándortól kaptunk kis információt, aki több mint 30 éve foglalkozik postagalambokkal - de szabadkozott, hogy nem ő a rangidős galambász Sárospatakon. Elmondta, hogy ők tenyésztik a postagalambokat és versenyeztetik is. A versenyzés abból áll, hogy elviszik a galambokat több száz kilométerre, ahol felengedik, itthon pedig várják, mérve az időt, amíg a postagalamb megérkezik. Ez egy hobby, amit hozzá hasonlóan többen 2-3 évtizede évtizede űznek Vannak azért közöttük fiatalok is, bár az igazán fiatal korosztály hiányzik, talán azért mert ők anyagilag nem bírják, hiszen ez elég költséges sport. Évente egy-két összejövetelt tartanak, megbeszélve a tapasztalatokat, és az eredményeket. A díjkiosztó ünnepséget novemberben tartják, amiről szintén tudósítunk majd, hiszen már most meghívtak bennünket.


 
 



Törő Gábor
/2007.06.25./

 

 

Nem mosta el az eső a Grillpartyt Kispatakon

                        

   Harmadik alkalommal szervezte meg A Művelődés Háza a kispataki bogrács- és grillpartyt. Első ízben, amikor ezt a rendezvényt létrehoztuk akkor voltak kétkedők, hogy ennek a városrésznek hogyan fog tetszeni ez a program, de szerencsére évről évre egyre többen jöttek el erre a rendezvényre, és egyre többen neveznek be a főzőversenyre is – számol be a nagysikerű rendezvényről Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…
 

  Így volt ez ebben az évben is, hosszas előkészületek előzték meg a programot, amelyben Szabó András és Darmos István kispataki illetékességű képviselő urak is részt vettek és különböző programelemek szervezésével segítették ennek a rendezvénynek a létrejöttét. A programot időben, nagyon jó környezetben és hangulatban tudtuk elkezdeni, de sajnos az eső közbejött. Fél óra után úgy tűnt a tomboló vihar közepette, hogy itt lesz vége a mai rendezvénynek, de aztán sikerült a terepet is viszonylag kipofozni és hát a vendégek sem hagytak minket cserben, úgyhogy most már úgy tűnik, hogy az esti programokat is sikerül lebonyolítani, és a között a néhány főző csapat között, akik kitartottak a rossz idő ellenére, azok között mindenképpen eredményt hirdetünk, méghozzá nagyon neves szakemberek közreműködésével. Kövér Gábor és Bíró László séfmesterek lesznek itt, akik az étkeket majd bírálják, és hát remélem, hogy - bár ez a hármas szám nem mesebeli szám, mégis meghatározó lesz a jövőt illetően - és ezt a hagyományőrző programot minden éven sikerül megvalósítani.
 

  Az ítéletidő sem tudta elmosni a Kispataki Bogrács és Grillpartyt. Soha nem látott jégverés próbálta útját állni a kellemes kikapcsolódásnak. A vihar alatt ugyanolyan összefogást tapasztaltam, mint ahogy ez a program szerveződött – tette hozzá Szabó András, Kispatak képviselője…
A gyermekeket családi házakba, és autókba dugták el az égiháború alatt a gondos felnőttek, a sátrakat egymásba kapaszkodva tartották a baráti társaságok. Ahogy elvonult a vihar azt láttam, hogy agyonázva - megfogyva bár, de törve nem - az emberek nem azon gondolkodtak, hogy mit mentsenek, hanem, hogy hogyan gyújtsanak alá a bográcsoknak újra, hisz a régóta tervezett program nem maradhatott el. Valami csoda folytán a ROKONOK zenekar technikája csak annyira ázott be, hogy működőképes maradt, így egy gyors „B” verzió kidolgozása után elindult a program. A népszerű sorozat szereplői után Barabás Sándor és barátai egy nótaesttel szereztek sok a idelátogatónak egy feledhetetlen órát. A ROKONOK rokonai egy rövid ízelítőt adtak tudásukból, a fiatalok pedig - akik közt kispatakiak is vannak - keményebb húrokat pengetve örvendeztették meg kortársaikat - felhőtlenül szólt a rock. Az este egy igazi nosztalgia bulival fejeződött be, ahol a több sárospataki polgárt is soraiban tudó ROKONOK zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A hajnali órákban sokan keserű szájízzel vettük tudomásul, hogy véget kell vetni a bulinak, tekintettel mások pihenésére. Remélem, senkit sem botránkoztattunk meg a késői időponttal, és mindenki jól szórakozott. Még egyszer köszönet a vendégművészeknek, a nagyszámú résztvevőnek, a ROKONOK zenekarnak - akik technikája nélkül ez a program „elúszott” volna - az összes segítőnek, és itt köszönöm meg A Művelődés Háza dolgozóinak a kitartását, az együttműködését.
Ne feledjék, jövőre ugyanitt immár negyedszer Kispataki Bogrács és Grillparty.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.24./

 

 

Ismét tombolt a vihar

                        

   Június 23-án, szombaton délután Sárospatak területére rendkívül jelentős mennyiségű csapadék hullott le nagyon rövid idő alatt. Mint egy fél óra alatt számtalan pincébe és egyéb tárolóba, aknába folyt be a víz - nyilatkozta Kiss István polgárvédelmi alezredes…
 

  Sárospataknak ez több utcáját is érintette, melyek közül kiemelném a legproblémásabb területeket – a Katona József, a József Attila, a Dobó Ferenc és a Szalontai utcákat, de folytathatnám a Fazekas sorral és több más utcával is. A Dobó Ferenc utcánál pl. több méteren felszakította a lefolyó víz az úttestet. A Fazekas sornál a szokásos régi gond jelentkezett, hogy a szennyvíz visszanyomta a csapadékvizet és a szennyvízzel keveredve állt az utcán a víz. A Kommunális Szervezet bevonásával, a helyzet felmérése után alpolgármester úrral úgy határoztunk, hogy több helyen telepítünk konténeres szemétgyűjtő helyeket, segítve ezzel a lakosságnak a pincetakarítási munkálatait, amelyet az ilyen vízelöntés után végre kell hajtani. Ezekbe a konténerekbe a pincékből és egyéb helyekről kitakarított eszközöket és rothadó dolgokat pakolhatnak bele. A megyének jelentettem ezt az eseményt, a Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A tűzoltóság is kivonult, a Balassi utcában és több helyen szivattyúzták a pincékből a vizet, a József Attila utcában pedig egy házat kellett megszabadítaniuk a rádőlt fától.
 

 
Aros János
alpolgármester, akivel több „katasztrófa sújtotta” utcában is találkoztunk, a következőképpen értékelte a helyzetet:
A hatalmas vihar után egy felhőszakadás részesei lehettek Sárospatak lakosai, ami a múlt hetihez hasonló heves széllel, jégesővel és sokkal nagyobb csapadékkal érkezett. Ilyet még a régi öregek sem láttak, amikor Sárospatak város útjai eltűntek és az utak helyén szó szerint folyók lettek. Rengeteg pincét elöntött a víz, többek között a Balassi utcát, ahol most vagyunk, de volt akinek a garázsban lévő autójába is befolyt a víz. A tűzoltók segítségével oldották meg a víztelenítést, illetve mindenki próbálta a saját dolgait menteni. Sokkal rosszabb volt a helyzet a Görbe út végén, a Fazekas sor elején, ahol a szennyvíz jött fel, és az öntötte el a pincéket - fekáliát és pelenka darabokat és egyéb ilyen dolgokat kellett eltakarítani az ottani lakosoknak. Ide is kikértem a Kommunális Szervezet munkásait, akik a fertőtlenítést is elvégezték. Természetesen ezzel nincs megoldva a dolog, hiszen meg kell néznünk, hogyan lehet az estleges későbbi hasonló nagyságrendű csapadék és szennyvíz problémákat megoldani. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy ez még egyszer ne történhessen meg. A Dobó úton ez a hatalmas esőzés az aszfaltot is felszaggatta, a kár felmérése folyamatban van. Az elmúlt hét után, a jövő héten is be fogjuk adni a vis maior keretre a kérésünket, hiszen ezeket a károkat saját pénzből nehezen tudnánk megoldani. Bízunk abban, hogy megfelelő pályázattal, megfelelő támogatással rendbe tudjuk hozni a felhőszakadás okozta károkat.
Köszönetet mondunk a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság szakembereinek, hogy a technikájukkal nagyon gyorsan felvonultak és nagyon derekas munkával segítettek a vihar után a rend helyreállításában!


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.06.23./

 

 

Hangverseny a névadó szülőhelyén

                        

   A Gyimesfelsőloki Római Katolikus Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium csángó és székely növendékei június 20-án érkeztek Sárospatakra, a 'Hódolat Szent Erzsébet előtt' címet viselő magyarországi hangversenykörútjuk utolsó állomására…
 

  A gyerekek szereplése felkeltette érdeklődésünket az Árpád-házi Szent Erzsébet nevét viselő, Hargita-megyei iskola iránt is, amiről Berszán Lajos címzetes kanonok, igazgató beszélt nagy elhivatottsággal…
1994.szeptember 15-én indult az iskola élete abból a célból, hogy segítsünk azokon a Gyimes völgyében élő gyerekeken, akiknek nem volt anyagi lehetőségük, hogy Csíkszeredába, Brassóba, Sepsiszentgyörgyön, vagy akár Székelyudvarhelyen tanulhassanak. Az iskola egy osztállyal, 30 gyerekkel kezdődött - ez az osztály jövőre már a 10 éves érettségi találkozóját ünnepli. Közben fejlődött az iskola, s ma már 368-an vannak a gyerekek. Van óvodánk, vannak 1-4 osztályos, 5-8 osztályos tanulóink, 9-ediktől kezdve pedig két párhuzamos osztályunk van, egy humán és egy reál.
Egyes diákjaink, nagyon büszkék arra, hogy ők az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban végeztek. Úgy gondolom, hogy ehhez az önérzethez most a sárospataki zarándoklatunk nagyban hozzájárul…
 

  A gimnazisták és kísérőik a debreceni Szent Anna Székesegyházban, a mezőkövesdi Szent László Plébániatemplomban, az egri Főszékesegyházban és a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban adott ötnapos hangversenysorozat utolsó állomásaként érkeztek Sárospatakra.
A körutat méltó helyen méltóképpen sikerült befejezniük, hiszen a sárospataki közönség előtt is nagy sikert arattak a templomban előadott egyházi kórusművekkel ugyanúgy, mint a templom előtt énekelt népi ihletésű dalokkal.

Amint a karnagyként kiválóan szereplő zenepedagógustól, Antal Tibortól megtudtuk, a gyerekeknek nagy élmény volt ez az anyaországi körút, hiszen közülük többen most jártak először Magyarországon. Az eddig csak történelemkönyvből ismert helyszínek – Debrecen, Eger, Sárospatak – nagy hatással voltak rájuk, nemkülönben a vendéglátók szeretete és a hallgatóság lelkesedése. A szűnni nem akaró taps esetenként a gyerekek könnyeit is kicsalta, s a tanár úrnak várnia kellett kicsit, hogy megnyugodjanak, s következő dalt el tudják kezdeni.

  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a jubileumi Szent Erzsébet év alkalmából hozta létre a Sárospatakon működő Szent Erzsébet irodát, amelynek munkatársai és az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi társaság pályázott a koncertkörút útiköltségére, valamint az étkeztetést is támogatták – tudtuk meg a koncertkörút anyagi hátteréről dr. Szabó Iréntől, a Társaság elnökétől….
Egyébként mindenhol a plébániák vállalták a szállás-, és van ahol az étkezés megoldását is. A helyi, Sárospataki Római Katolikus Egyházközség a mai napon az ebéddel és a vacsorával támogatta a hangverseny létrejöttét. Mindenki számára nagyon felemelő élmény volt ezeket a gyönyörű énekeket hallani. Nagyon jól kifejezte az egész évnek a lelkületét és szellemiségét, ahogyan ez a hangversenykörút megvalósulhatott, mert mindenki adhatott és mindenki kapott is. A gyerekek, akik énekeltek, reméljük nagyon sok szép élményt szereztek itt, a magyarországi helyszíneken, és nekünk is az ő éneklésük igazi, felemelő lelki élmény volt - Szent Erzsébet szellemében igazán örömet tudtak adni.

A jótékony célú hangverseny a moldvai és a gyimesi csángó magyar, valamint a székelyföldi fiatalok középisoklai tanulmányait támogatja.

A jubileumi koncertsorozat állomásai:
Az ötnapos koncertsorozat első állomása június 16- án a debreceni Szent Anna Székesegyház.
Június 16. szombat 19 óra: Debrecen Szent Anna Székesegyház
Június 17. vasárnap 18 óra: Mezőkövesd Szent László Plébániatemplom
Június 18. hétfő 18 óra: Eger Főszékesegyház
Június 19. kedd 18 óra: Miskolc Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium
Június 20. szerda 18 óra: Sárospatak Plébániatemplom.



 
 

További fotók >>>

Cziczer  Katalin
/2007.06.23./

 

 

Kiwanis véradó nap országszerte

                        

   Negyedik alkalommal szervezték meg A Művelődés Házában a Zemplén Kiwanis véradást, a Junior és a Női Klubok közösen - nyilatkozta Szajkó Józsefné, a Női Kiwanis Klub elnöke….
Örülünk neki, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a véradáson. Elsősorban cégeket, intézményeket próbáltunk megkeresni, akiknek a dolgozói jöttek el. Ez a nap Kiwanis véradó nappá lett nyilvánítva.
 

  Feró István elmondta, hogy ez a negyedik véradás, melyet az Európai Kiwanis Szervezetek Szövetsége megalakulásának alkalmából szerveztek meg. Ezt a véradást – amit az egész országban megszerveznek ezen a héten - mi kezdeményeztük. Fontos, hogy ilyen szinten is megjelenjük a nyilvánosság előtt. A véradóknak egy emléklappal is kedveskedtünk.


 
 

További fotók >>>

Cziczer  Katalin
/2007.06.23./

 

 

Frontálisan ütköztek

                        

   Az előző évekhez hasonlóan, a mai nap folyamán, június 22-én is történt egy súlyos sérüléssel járó közúti közlekedési baleset a Sárospatak Végardói bekötőúton - a Széchenyi utcában - amelynek során egy motorkerékpár és egy személygépjármű frontálisan, szemből ütközött egymásnak – nyilatkozta Kocsis Péter rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…

A baleset körülményeire vonatkozóan elsődlegesen információgyűjtést végeztünk mivel súlyos sérülés történt, így bűntető eljárás keretében vizsgáljuk a baleset körülményeit. Az elsődleges orvosi vélemény szerint a motorkerékpár vezetője mindkét lábán súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.
A meleg kánikulai idő és az éjszaka folyamán előforduló viharok igen megviselik az embereket. Ezért felhívnám a gépjárművezetők, illetve bármilyen jármű vezetőjének a figyelmét, hogy náluk víz és egyéb élelmiszer legyen, mert az ilyen melegben ez különösen fontos! A figyelmetlenség ebben a kánikulában gyakrabban előfordul, és már a területünkre is kiterjed, ami az ország más területein is megfigyelhető, hogy a kánikula okozta balesetek száma egyre nő.


 
 



Cziczer  Katalin
/2007.06.22./

 

 

Pénzjutalom a nyomravezetőnek

                        

   Felháborítónak tartom én magam is, de sok pataki lakos is jelezte megbotránkozását, hogy miután a frissen felújított és letisztított vasútállomás összefirkálása megtörtént, az elmúlt héten a szépen fölújított végardói kőbuszmegálló falát is összefirkálták - fejezte ki nemtetszését Aros János alpolgármester…

Éppen ezért, hogy a további hasonló cselekményeket megakadályozzuk én 10 ezer Ft-ot felajánlok a tiszteletdíjamból annak, aki megfelelő információval tud szolgálni, hogy végre kiderüljön Sárospatak lakosai számára, hogy kik azok, akik tönkreteszik mások munkáját. Illetve, ha valakinek lesz még kedve és szándéka csatlakozni ehhez a felajánláshoz, akkor elkezdjük ezeknek a veszélyeztetett területek a bekamerázását, ill. ezeknek a pénzeknek a segítségével fogjuk rendbe tenni és lemosatni az így összefirkált falakat, hiszen ez egy nagyon költséges mulatság.
 


 
 


Törő Gábor
/2007.06.22./

 

 

Továbbra is számít a város a polgárőrökre

                        

   Ülést tartott a Sárospataki Polgárőr Egyesület, melyre dr. Hörcsik Richárd polgármestert is meghívták. A városvezetés és a polgárőrség jó kapcsolatára enged következtetni, hogy a polgármestert az egyesület tiszteletbeli elnökévé választották…

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Sárospataki Polgárőr Egyesület engem választott tiszteletbeli elnökké. Úgy érzem, ez a bizalom jele, másrészt pedig örülök, hogy olyan munkatársaim vannak, akik már teljesítettek, akik már bizonyítottak. A közeljövőben is nagy szükség lesz az ő munkájukra, egyrészt a város közbiztonságának megőrzése érdekében - kiegészítve a rendőrség munkáját – másrészt pedig Sárospatak a turizmus fejlesztésére szánta el magát, így a turisztikával összefüggő közbiztonság megőrzésében is nagyon sokat tudnak segíteni. Ebben is számítunk a polgárőrökre, mint ahogy legutóbb a Szent Erzsébet ünnepségen tették, ami hihetetlen terhet rótt nem csak a városra általában, de a rendőrökre és a polgárőrökre is. Mint ahogy a testületi ülésen másoknak, úgy a polgárőröknek is megköszöntem a helytállásukat, akiket meg is látogattam az ünnepség alatt, szolgálatuk teljesítése közben.


 
 



Cziczer Katalin
/2007.06.22./

 

 

Hol jársz, hol kelsz

                        

   Megjelent Darmos István népművelő legújabb könyve „Hol jársz, hol kelsz” címmel, mely a Szent Erzsébet a magyar népi gyermekjátékokban címet is viselhetné…

A tanulmány Szent Erzsébet alakjának, a pünkösdi népszokásoknak, valamint a hidas és várkörjáró játékoknak az összefüggéseit boncolgatja. Igyekeztem a játékokat úgy összeválogatni, hogy mind tudományos szempontból, mind pedig a pedagógiai felhasználás céljaira igényes és használható legyen.
A magyar folklórban – így a népi gyermekjátékok néhány típusának szövegeiben is - az egyik leggyakrabban előforduló név, Szent Erzsébet neve. E tanulmányban arra keressük a választ, hogy miért kerülhetett a játékszövegekbe e név, hogyan maradhatott meg évszázadokon keresztül, milyen összefüggések fedezhetőek fel az Árpád-házi királylány, a pünkösdi népszokások és a népi gyermekjátékok között. A tanulmány mellett e könyv, mintegy félszáz népi gyermekjáték leírását is tartalmazza.


 
 




/2007.06.22./

 

 

Már a mohát is lopják

                        

   Az intézkedések során moha-tolvajokat is találtak a sárospataki közrendvédelmi járőrei, akik a Zemplén hegységből tulajdonítottak el mohát. Közúti ellenőrzés során érték őket tetten, amikor 217 ezer Ft értékű mohát találtak náluk- nyilatkozta Jenei János rendőr alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője.

2007. június 18-án a délelőtti órákban állóellenőrzést tartottak a 37-es számú főút tolcsvai útelágazásánál. Ekkor értek tetten egy nyírségi személyt, aki csomagterének az átvizsgálása során 5 zsák mohát találtak, amit a helyszínen lefoglaltak. A sértett elszámoltatása során megállapítást nyert, hogy azt az Észak Erdő Zrt. területéről, a Darnó völgyből tulajdonították el. A moha súlya 54 kg volt, ez a jelenlegi kiskereskedelmi forgalmi értéket figyelembe véve, 217.000 Ft. Ellene vétségi eljárás indult, tekintettel arra, hogy az eltulajdonított moha értéke a 20 ezer Ft-os értékhatár fölött van.
 


 
 


Törő Gábor
/2007.06.21./

 

 

Elballagtak a nyolcadikosok

                        

   A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában már szeptemberben felmértük a diákok és a szülők körében, hogy a pénteki vagy a szombati ballagásnak örülnének-e jobban. Így esett az idei ballagásunk június 16-ára, szombatra.

Iskolánk Rákóczi Gála műsorában június 8-án a nyolcadikos osztályok már a búcsú szellemében, hangulatában adták elő műsorszámaikat.

Az utolsó héten csütörtökön hagyományainknak megfelelően a nyolcadikosok ballagási bankettet tartottak, ahol a ballagtató hetedikeseket és a pedagógusaikat látták vendégül, miközben vidáman táncoltak, szórakoztak.

Végül eljött az esős szombat reggel és mindenki izgult, hogy az esős-viharos éjszaka után hogyan lesz a ballagás. A hetedikesek már hajnaltól díszítették a termeket, a folyosókat, a bejáratokat. A Rákóczi úti épületben gyönyörűen feldíszített termekben a hetedikesek búcsúztatták a „nagyokat”, majd a nyolcadikosok búcsúztak el megható szavakkal a hetedikesektől.
A csengőszó után indult el a 8.a, a 8.b, a 8.c és a 8.d osztály a Petőfi úti épület felé, miközben ballagó dalokat énekeltek. 1-2 perc „ballagás” után eleredt az eső és ki esernyővel, ki esernyő nélkül kissé megázva ballagott tovább. Mire átért a menet a Petőfi úti épület udvarára, kisütött a nap és megkezdődött a hangulatos, ünnepélyes műsor. Az iskola igazgatónője, Ladomérszky Lászlóné ünnepi beszéddel búcsúzott el a nyolcadikosoktól. Természetesen sokan meghatódtak a búcsú órájában, a búcsúzást az osztályok a tantermekben még tovább folytatták Nekik már csak egy év záró van hátra az általános iskolából.


 
 


További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2007.06.21./

 

 

Rendőrségi hírek

                        

   Ezúttal Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője számolt be egy kisebb kamionos balesetről, egy „eredményes” fokozott közúti ellenőrzésről …

Június 18-án hajnali 1 óra 10 perckor anyagi káros közlekedési baleset történt Sárospatakon, az Attila úton. Egy szlovák kamion érkezett Sárospatakra Kisvárda felől, amikor nem az út vonalvezetésének megfelelően közlekedve áttért az út menetirány szerinti bal oldalára, ahol érintőlegesen ütközött a vele szemben szabályosan közlekedő Opel személygépkocsival. Szerencsére az ütközés ereje kicsi volt, így csak kisebb anyagi kár keletkezett a személygépkocsiban - a kamionban pedig nem keletkezett kár. Érdekessége a balesetnek az, hogy a szlovák kamionsofőr egyáltalán nem beszélte a magyar nyelvet, ezért az intézkedő rendőröknek az éjszaka folyamán tolmács után kellett „szaladgálni”, aki hajlandó volt arra, hogy a rendőri intézkedésnél részt vegyen, hogy le tudják zárni ezt a közlekedési balesetet. Ezúton is kifejezem köszönetemet a tolmácsnak, aki önzetlenül segített az intézkedő rendőröknek, a baleset helyszínelésén végig jelen volt és tolmácsolt.

Szintén június 18-án 16 és 22 óra között 4 kapitányságot érintő fokozott közúti ellenőrzés megrendezésére került sor a sárospataki rendőrkapitányság szervezésében. Az ellenőrzésben részt vettek a szerencsi, az encsi, a sátoraljaújhelyi és a sárospataki rendőrkapitányság közlekedési és közrendvédelmi osztály beosztottjai. Az ellenőrzés főleg az ittas vezetők és sebességtúllépők kiszűrésére és azok szankcionálására irányult. A 4 kapitányságról 9 fő közlekedési és 13 fő közrendvédelmi járőr vett részt az ellenőrzésben, akik 8 db szolgálati személygépkocsival, 2 db sebességmérő műszerrel teljesítettek szolgálatot. Az akció ideje alatt több szabálysértési feljelentés is készült, és az intézkedő rendőrök összesen 43 esetben szabtak ki bírságot szabálysértésért, amelyek oka több esetben a gyorshajtás volt. A közlekedési akcióban a megyei forgalmi ellenőrző alosztály 2 beosztottja is aktívan részt vett, akik Sárospatak területén, átmenő útjain és a 37-es úton mérték a gyorshajtók sebességét.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.06.21./

 

 

A moldvai zenekar a kispataki parasztház udvarán

                        

   Népzenei körökben illusztris vendégeink voltak június 20-án a kispataki parasztház udvarán. Legedi László István furulyás Klézséből, Mandache Aurél hegedűs Külsőrekecsinből, Benke Gráci dobos Somoskáról, valamint egy trombitás, egy tubás és egy harmonikás Bákóból- tájékoztatja az olvasókat Darmos István. A moldvai zenekar, és kísérőik Ambrus Kristóf vendégeiként álltak meg egyetlen éjszakára Sárospatakon, majd továbbutaztak Litvániába egy folklórfesztiválra.

Érkezésükről olyan későn kaptunk hírt, hogy nem tudtunk kiplakátolt, meghirdetett táncházat szervezni, ennek ellenére mintegy hetven-nyolcvan ember gyűlt össze a parasztház udvarán. A moldvai muzsikára egy rendkívül jó hangulatú, fergeteges táncház kerekedett. Gyerekek, felnőttek, táncosok és nem táncosok egyaránt jól érezték magukat, hiszen a ritka zenekari felállásban játszó kiváló zenészek rendkívüli zenei élményben részesítették az összegyűlteket, másrészt zenéből, táncból olyan hangulat kerekedett, amely magával sodort mindenkit, aki beállt a körtáncokba.
 


 
 



/2007.06.21./

 

 

Rövid volt a horgászegyesületi közgyűlés

                        

   A Bodrogmenti Horgászegyesület rendkívüli közgyűlése június 17-én vasárnap 9 órától, Sárospatak művelődési házának színházterembe volt megtervezve, ami iránt a tagok megfelelő érdeklődést mutattak – nyilatkozta Bujdosó Norbert, egyesületi tag…

Több mint 112 horgász tisztelte meg jelenlétével a közgyűlést, amiről viszont az első percekben kiderült, hogy az nem törvényes módon ült össze, ugyanis a tagok nem kaptak meghívókat, amelyen a napirendi pontok fel lettek volna tüntetve. Ezért jogilag nem volt megoldható a tisztújító választás. Így, egy néhány perc beszéd után, megköszönve a jelenlétet, fel kellett oszlatni a közgyűlést, ami valószínűleg néhány, 2-3 hét múlva lesz újra megtartva.
 


 
 


Törő Gábor
/2007.06.20./

 

 

Városunk vendége volt a Véradók Napján Habsburg György

                        

   2007. június 14-én ünnepelték a véradókat világszerte, hiszen ezt a napot a Nemzetközi Vöröskereszt a Véradók Napjává tette. A Magyar Vöröskereszt az idén itt Sárospatakon, a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartotta országos ünnepségét, melynek díszvendége Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke volt…
 

  Többször voltam már Sárospatakon édesapámmal, édesanyámmal is jártunk itt. Ez a környék nekünk nagyon ismerős, hiszen édesapám tokaji díszpolgár, és ezért is elég gyakran járunk erre. Az itteni polgármesterrel régi kapcsolat fűz össze bennünket, mert amikor édesapám az Európai Parlament Vegyes Bizottságának tagja volt, akkor Hörcsik úrral éveken keresztül együtt dolgoztak, és nagyon szoros kapcsolat volt kettőjük közt. Ez természetesen engem is összeköt ezzel a nagyon fontos régióval.
Ezek a rendezvények lehetőséget adnak, hogy köszönthetjük ezeket az embereket, akik nap mint nap önkéntesen, együtt dolgoznak a vöröskeresztesekkel, önkéntesen szervezik a véradást. Hasonlóképpen ilyenkor van alkalmunk köszönetet mondani azoknak, akik hívásukra odamennek vért adni. A véradás nagyon fontos, mert ha vérhiány lenne magyar területen, ez katasztrofális lenne. Hála Istennek nem úgy néz ki, hogy ez a veszély ebben a pillanatban fennállna, mert a magyarok nagyon sok vért adnak, az európai átlaghoz viszonyítva is - amiért ezen alkalommal is szeretnénk köszönetet mondani.

  Az idén Sárospatakon került megrendezésre, ez az ünnep, aminek nagyon örülünk, hiszen a pataki diákok, a megyében élő sok-sok fiatal egyfajta versenyben is részt vesz, hogy ki tud több véradót szervezni, vagy véradásra eljönni – nyilatkozta Dr. Morzsányi Éva a Magyar Vöröskereszt főigazgatója az ünnepség megkezdése előtt. Egyébként ez a mozgalom országossá terebélyesedett, és most ezen a napon fogjuk köszönteni a véradókat, a sokszoros véradók kitüntetésére és köszöntésre kerül sor, de elsősorban a fiatalokat, a diák véradókat szeretnénk köszönteni. Évek óta versenyt hirdetünk körükben, a felsőoktatásban is, hogy ki tud több véradót szervezni és ennek a versenynek az eredményét fogjuk most értékelni, munkájukat szerény ajándékkal megköszönni. Egyúttal szeretnénk sárospataki véradóknak és a vöröskeresztes szervezőknek köszönetet mondani. A mai rendezvényen a Magyar Vöröskereszt vezetése mellett az Egészségügyi Minisztérium képviselői is jelen lesznek, ezen kívül természetesen az országos vérellátó szolgálat vezetése is. Nagy öröm számomra, hogy a polgármester úr az elsők között köszönti a megjelenteket.
Nehéz feladat rávenni az embereket, a fiatalokat az első véradásra. Nem is azért, mintha nem lennének eléggé szolidárisak, inkább mert nagyon sokan félnek az első tűszúrástól. Ezért a legeredményesebben olyan helyen tudunk szervezni, ahol példamutató embereket látnak a leendő véradók. Ilyenek a példamutató pedagógusok, ezért az iskolák nagyon jó helyek a véradásra. Ilyenek azok a családok is, ahol már családi hagyománya van a véradásnak, ha édesanya és édesapa is szokott vért adni, a gyermek is könnyebben véradóvá válik. El kell mondanom, hogy nagyon-nagyon sok ügyes önkéntes szervezőnk van, több mint 16 ezer az országban, akik ezt évek óta csinálják, ügyesen és eredményesen.

 
Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Véradók Világnapján itt köszönthetjük mindazokat, akik részt vesznek a véradó mozgalomban – nyilatkozta a rendezvényről Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak polgármestere. Talán a hely szelleme, a „genius loci” meghatározója ennek napnak. Hiszen ez az év Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója, a Szent Erzsébet év. Szent Erzsébet Sárospatakon született. Az Ő szülővárosában megrendezni ezt az ünnepséget, ez úgy hiszem üzenet a ma élők számára is. Hiszen mindenki, aki vért ad, egy kicsit Szent Erzsébet örökébe lép. Szent Erzsébet az európai karitasz megtestesítője, aki az akkori embertelen világot megállította és jótékonyságra, tiszteletre és szeretetre szólította föl azzal, hogy nem csak beszélt, hanem tett is ezért - hiszen a vagyonát a szegények között szétosztotta. Akkor ez egy óriási dolog volt. Nekünk követnünk kell ebben a sokszor embertelen, globalizált világban Szent Erzsébet példáját, és úgy hiszem hogy a véradók az ő nyomdokaiban járnak, hiszen a legdrágábbat, a saját vérüket adják azért, hogy honfitársainkat önzetlenül, fizetség nélkül segítsék. Ma ebben az elanyagiasodott világban ez igen nagy dolog. Tehát ez, a véradók mai napja, a kitüntetések átadása is, Szent Erzsébet örökségét idézi, azt, hogy van más szó is, mint a pénz, és van más gondolat is mint a hajtás és a versenyképesség, hiszen egyre több olyan honfitársunk van - idősek, betegek - akiről gondoskodnunk kell.
Ez a nap szól arról is, hogy megálljt parancsoljunk a rohanó világnak, és egy kicsit elgondolkodva, örüljünk annak, hogy van szolidaritás Európában, Magyarországon, Sárospatakon. Ezért fontos az, hogy a Vöröskereszt képviselői ezt az ünnepséget itt Sárospatakon rendezték meg. Szent Erzsébet szülővárosában, és mi más lehetne ennek az üzenete, minthogy Szent Erzsébet örökét, az európai karitaszt ápolni kell.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.20./

 

 

Szent Erzsébetről az Európai Parlamentben

                        

    Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Sárospatak polgármestere 2007. június 11-12-én, az Országgyűlés négypárti delegációjával a brüsszeli Európai Parlamentben részt vett az "Európa jövője" konferencián, ahol felszólalásában kifejtette Magyarország álláspontját az ismét tárgyalás alatt lévő Alkotmányos Szerződésről.

A konferencia lehetőséget adott arra, hogy találkozzon René van der Lindennel az Európa Tanács elnökével és Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament elnökével. Mindkettőjük számára átadta a nemrégen elkészült "Sárospatak, Szent Erzsébet szülővárosa" című kötetet, s egyben beszámolt a több európai országban érdeklődést kiváltott, többek között Sárospatakon is folyó Szent Erzsébet ünnepségekről. A képviselő kérte a két elnök segítségét, a közeljövőben, az unióhoz benyújtandó "Szent Erzsébet Európai Kulturális Útvonal" pályázat elnyeréséhez, akik támogatásukról biztosították.
 


 
 


Törő Gábor
/2007.06.20./

 

 

Rendszeresen ellenőrzik a vizeket

                        

   A Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője Nagy János rendőr alezredes 2007. június 12-én fokozott ellenőrzést rendelt el a kapitányság illetékességi területéhez tartozó vizeken, amelyről Jenei János rendőr alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője számolt be…

Az eligazítás a rendőrkapitányság nagytermében történt, ahol az akció minden résztvevője megjelent: a közrendvédelmi osztály beosztottjai, a közlekedési osztály járőrei, a Szabolcsi Halászati Kft halőrei, és az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrei. Az ellenőrzés céljai között szerepelt a vízi közlekedés szabályinak - a kishajókra és a csónakokra vonatkozó biztonsági előírások – betartatása, a tiltott halászat, az engedély nélküli horgászat, jogosulatlan vadászati tevékenység felderítése, valamint az Aggteleki Nemzeti Park területén elhelyezkedő horgászhelyek, természetes tavak ellenőrzése, a természetkárosítások felderítése, valamint a tiltott helyen fürdőzők és szabálysértők felderítése. Az ellenőrzés során kialakított csoportok a Sárospataki Rendőrkapitányság vonzáskörzetéhez tartozó vizeket ellenőrizték, a Bodrog folyó zempléni szakaszát, a Fekete tavat, az Áres- tavat, az Orojt, vajdácskai Bodrog holtágát, a Hosszú tavat, a Csizmár- Szög- Kifli tavat. Az akció során Sárospatakon tiltott fürdőzővel szemben intézkedtek, 13 főt jelentettek fel engedély nélküli horgászati tevékenység miatt, illetve egy fő körözött személyt is elfogtak.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.20./

 

 

Országos döntőben az Árvay focistái

                        

   2007. június 16-án rendezték meg – Budapesten – a GÓLIÁT McDONALDS – LABDARÚGÓ TORNA országos döntőjét, ahol a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskoláját két csapat képviselte, a III. és a IV. korcsoportos lány csapat -nyilatkozta Belicza János tanár, edző... A tanévzáró rendezvény 3 játéknapján 265 együttes, 7 korcsoportban versengett a helyezésekért.

Óriási küzdelmet hozó viadalon, a fiatalabbaknál 18, míg az idősebbeknél 10 iskola képviselte városaikat. Mindkét csapat jól kezdte a küzdelemsorozatot. A III. korcsoportosok helyenként tetszetős játékkal nagy akarással küzdöttek, Jászalsószentgyörgy illetve Tiszaroff ellen. Két győzelmet és két döntetlent értek el, Kaposvár, Kaposfő, Budapest és Kecskemét diákjai ellen. Így a csoportban másodikként, bekerültek a legjobb nyolc közé, ahol az előkelő országos 5. helyet szerezték meg.
A IV. korcsoportos lányok győzelemmel a tarsolyukban nyugodtan játszhattak volna, ám – a későbbi országos első helyezett - Hajdúnánás tanulói megállították őket, és 2:1-es vereséget szenvedtek. Ez nem törte le a gyakorlós diákokat, hiszen megszerezték az országos 4. helyet. A hosszú, de örömteli hazafelé vezető utat segítette, hogy a csapatok és vezetőik megtekintették a Ferencváros- Baktalórántháza NBII-es labdarúgó mérkőzést, és a lányok olyan híres személyekkel találkozhattak, mint Bicskei Bertalan és Villám Károly-szakedzők, Szakály Péter magyar válogatott játékos, Nenad Puljezevics a magyar férfi kézilabda válogatott kapusa. A csapat tagjai: Márki Erika, Sütő Réka, Sohajda Krisztina, Kapéri Kitti, Szemán Eszter, Tomkó Katalin, Orosz Alexandra, Kovács Zsófia, Fábián Luca, Nagy Nikoletta, Taskovics Fruzsina, Balogh Vivien, Braun Barbara és Ferenczi Evelin. Kísérők: Csehiné Tomkó Krisztina, Belicza János tanár, edző.


 
 



/2007.06.20./

 

 

Munkaértekezleten tárgyaltak az átszervezésekről

                        

   Június 15-én, pénteken az Önkormányzatnál munkaértekezletet tartottak, amelyen a képviselő-testület tagjain kívül jelen voltak az átvilágítást végző szakemberek, és az érintett intézmények vezetői is. Az értekezlet apropójáról és eredményéről Aros János alpolgármestert kérdeztük meg…

A 2007. évi költségvetés elkészítése során vált számunkra egyértelművé és világossá az a tény, hogy a kormány megszorító intézkedései Sárospatakot is elérték. Éppen ezért a 450 millió Ft-os hiány leküzdése és csökkentése érdekében, akkor a képviselő-testület egyhangúlag úgy döntött, hogy a mérséklésre egy ad-hoc bizottságot állít föl, aminek tagjai a bizottsági elnökök, a jegyzőasszony és jómagam voltunk. Mi kaptuk azt a feladatot, hogy nézzünk meg minden olyan lehetőséget, hogyan lehetne ezt a hiányt csökkenteni, mi a munkát komolyan vettük, többször üléseztünk és a képviselő testület elé vittük a javaslatunkat, hogy egy független szakemberekből álló szervezettel világítassuk át az önkormányzatot és annak az összes intézményét, hiszen feltételezhető volt, hogy itt esetlegesen megtakarításokat lehet majd elérni. Az átvilágítás anyaga - amelyet a jogászok egyesülete végzett - elkészült, ezt a képviselő-testület elé vittük, minden egyes bizottság áttárgyalta és eljuttattuk az érintett intézmények vezetőinek is. Sőt, hogy minél szélesebb körű legyen az anyag megismerése és minél megalapozottabb döntést tudjunk majd hozni, a Sárospatak honlapon is elérhetővé tettük. Rengeteg visszajelzés, észrevétel, kiegészítés érkezett. Ezeket az anyagokat gyűjtöttük össze. Az elmúlt hét során összehívtam érintett intézmények vezetőit, akik szóban is elmondták észrevételeiket, valamint írásban eljuttatták hozzánk. Az írásban eljuttatott anyagot mi visszajuttattuk a szakértői anyag készítőinek, akiket a 15-ei ülésre szintén meghívtuk. Itt lehetőségük volt az észrevételekre válaszolni. A célunk az volt, hogy minél megalapozottabb döntést hozzunk, hiszen egyetlen lehetősége, egyetlen esélye nem csak a városunknak, hanem rajtunk keresztül a város összes érintett intézményének az, hogy együttműködve megtaláljuk azokat a pontokat, ahol a költségvetési hiányt csökkenteni lehet. Hiszen közös érdekünk az, hogy túléljük ezt a nehéz 2007-es, és a valószínűleg még nehezebb 2008-as évet. Ezt csak együttműködve tudjuk megcsinálni. Éppen ezért örömömre szolgált, hogy az intézményvezetők is érezték az anyagnak a súlyát és ők is meglepően pozitívan álltak hozzá. A 15-ei munkaértekezletre meghívtuk az összes külsős bizottsági tagot, a képviselő testület tagjait és a szakértőket. 9-től délután 2-ig folyt a tanácskozás és megbeszélés. Az anyag minden egyes javaslatát, minden egyes pontját átbeszéltük. Volt az anyagnak olyan pontja is, amelyet nem tartottunk szükségesnek az intézkedések között bevezetni, hiszen nem tartalmaz olyan megtakarítást, ami miatt a jelenlegi struktúrához érdemes lenne hozzányúlni. Viszont találtunk rengeteg olyan javaslatot, amit feltétlenül meg kell lépnünk. Éppen ezért minden egyes javaslat után feltettem a kérdést a képviselő testület tagjainak, hogy rendelkeznek-e már a szükséges információkkal, amivel a 29-ére összehívott rendes testületi ülésünkön, a döntést meg tudjunk hozni. Ki-ki saját belátása szerint szavaz majd, remélhetőleg politikai nézettől, egyéni vagy csoportos érdekektől mentesen minden egyes képviselő-testületi tag át fogja érezni a jelentőségét. Ezek nem népszerű, sőt kifejezetten népszerűtlen döntések lehetnek. Viszont amennyiben ezt nem lépjük meg, akkor a megszorító intézkedések miatt komoly veszélybe kerülhet a város működőképessége.
Tehát összegezve úgy tűnik, a képviselő-testületi tagok rendelkeznek a szükséges információkkal, tehát a 29-ei testületi ülésen dönthetünk az átvilágítás eredményéről és az ebből fakadó szükségszerű változásokról is. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy csoportos létszámleépítésről nem lesz szó. Úgy tűnik, hogy maximum 10-15 fős elbocsátásra lehet számítani. Megpróbálunk minél kevesebb vérveszteséggel járó döntéseket hozni, tehát elsősorban a nyugdíjasokat, a nyugdíjhoz közel állókat, ill. a szerződéssel alkalmazásban lévőket fogjuk megvizsgálni. Az érintett két gazdásági társaságnál - aminek megállapításaira is valószínűleg sor kerül 29-én - szintén nem kell tartania elbocsátásoktól, hiszen a jelenlegi jó szakemberekkel szeretnénk tovább működtetni ezt a két céget - itt a konyhák egy intézménnyé történő összevonásáról és saját cég formájában való történő működtetéséről van szó, hasonlóan a Távhőhöz. Az ő életükben annyi változásra lehet számítani, hogy a jelenlegi közalkalmazotti viszony - gazdasági társaságról lévén szó - munkaszerződéssé fog átalakulni. Tehát egyenként minden egyes dolgozónak - majd a későbbiekben ütemezés szerint - nyilatkoznia kell, hogy ki az, aki elvállalja a munkaszerződéses formát, ki az, aki nyugdíjba szeretne menni, és ki az, aki végkielégítésre igényt tartva, nem kívánja tovább folytatni a munkát. Nehéz döntések előtt állunk, éppen ezért mindenkitől megfelelő koncentrációt és hozzáállást szeretnénk megkapni a 29-ei testületi ülésen.


 
 


Törő Gábor
/2007.06.19./
 

Főkapitányi fogadóóra

   

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője dr. Kökényesi Antal r. vezérőrnagy  2007. június 21-én (csütörtökön) 09 - 12 óra közötti időben
lakossági f o g a d ó ó r á t tart.

Helye: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
Miskolc, Zsolcai kapu 32. szám
Érkezési sorrendben fogadja az állampolgárokat.

Előzetes bejelentkezés 2007 június 20-án 16,00 óráig a 46/ 514-507-es telefonszámon.
 


 
 

B-A-Z Megyei Rendőr- Főkapitányság Kommunikációs Iroda
/2007.06.19./

 

 

Szombaton lesz a Kispataki bogrács- és grillparty

                        

   Június 10-én vasárnap Úrnapja, az Eucharisztia ünnepe volt a római katolikus egyházban. Ez alkalommal a Vártemplomban is megtartották az ünnepi körmenetet- tájékoztatja az olvasókat Varga András káplán. Az Eucharisztia a jelenlévő Jézus az Egyház legnagyobb kincse. A körmenetben a hívő közösség nagy tisztelettel vette körül az Oltárszentséget, ezzel mutatta meg hitét, háláját és szeretetét.

 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.19./

 

 

Rákóczi Gála

                        

   A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában június 4-től június 8-ig került megrendezésre a hagyománnyá vált Rákóczi hét.
Szülőknek, vendégeknek szerepeltek a gyerekek a Rákóczi Gálán, ahol nagyon nagy sikert arattak ! Gratulálunk minden fellépő osztálynak és felkészítőiknek, s az iskola valamennyi dolgozójának akik segítettek a hatalmas siker elérésében.


 
 

További fotók >>>

/2007.06.19./

 

 

Szombaton lesz a Kispataki bogrács- és grillparty

                        

   Június 23-án délután 14 órától, immár III. alkalommal, kerül megrendezésre a Kispataki bogrács és grillparty, melynek helye a Dózsa György úti játszótér - nyilatkozta Szabó András, Kispatak képviselője…
A tartalmas program kellemes kikapcsolódást ígér minden érdeklődőnek. A helyszín gumikerekes kisvonattal is megközelíthető. Egyben szeretnék köszönetet mondani támogatóinknak, akik lehetővé tették, hogy bővítsük és színesítsük a műsort.


 
 



/2007.06.18./

 

 

Ballagás a Gyakorló Iskolában

                        

   2007. június 15-én a déli harangszóra elkezdődött a ballagási ünnepség az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában. A három 8. osztályból 72-en, a 6. osztályos tanulók közül pedig 10-en vettek búcsút az iskolától, ahol Pásztor Andrásné igazgatónő búszúztatta a diákokat…

A 8 éven át tanúsított kimagasló tanulmányi eredményéért Fedor Marianna 8.a, kimagasló sportteljesítményéért pedig Márki Erika szintén 8.a osztályos tanuló részesült dicséretben.


 
 

További fotók >>>

/2007.06.18./

 

 

A tettes visszatér – rendőrségi hírek

                        

    Lopás kísérlete miatt indítottunk eljárást ismeretlen tettes ellen, aki ablakbetörés módszerével behatolt Sárospatakon az egyik Erdélyi úti családi házba, ahol eltulajdonítási szándékkal tizenöt- húsz kilogrammnyi fagyasztott húst és különböző dolgokat készített össze – kezdte beszámolóját Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője…

A sértett az udvarban találkozott is az elkövetővel viszont mivel a portáján vállalkozást is üzemeltet, nem lepődött meg azon, hogy valaki szembe jött vele. Aztán kb. két perc múlva az egyik kuncsaftja jelezte, hogy valaki éppen most töri be az ablakát. Tehát ez délután négy órakor történt, akkor kirohant és látta, hogy valaki tényleg betörte a háznak az egyik ablakát, de az elkövető már nem volt ott, hanem eltávozott valahol a piac felé. Aztán este fél tíz körül távozott el otthonról a sértett, amikor hallotta, hogy abból az épületrészből ahol az ablak be volt törve motoszkálás hallatszik. Nyilván levonta a következtetést, hogy visszajött megint a betörő. Így is történt, visszament és keresett valami szerszámot, amivel esetleg meg tudja magát védeni az esetleges támadással szemben, de már erre nem volt ideje, mert látta, hogy közben már kimászott az ablakon az elkövető. Akkor ő is kezdett utána szaladni, az elkövető azonban macska módjára átvetette magát a kerítésen és eltávozott. Aztán keresésére indult a városban, hát így utólag megállapítottuk, hogy nagy valószínűséggel találkozhatott és beszélt is vele, de hát ez akkor kevés volt ahhoz, hogy eljárás alá vonjuk, mert mire beért a rendőrségre addigra eltűnt az elkövető. Ez után tette meg a feljelentését, majd két nap múlva ismételten megjelent nála az elkövető, akkor azonban megszólalt a lakás riasztója, és akkor elmenekült mielőtt érdemben tudott volna akár összekészíteni is valamit. A sértett által adott személyleírás alapján - illetőleg a módszerből is - visszakövetkeztethetően azonosítottuk be a bűncselekmény elkövetőjét akit bíróság elé állítottunk és huszonnyolc hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság.



Lopás miatt indult eljárás, ismeretlen tettesek ellen, bemásztak a CBA áruház bekerített udvarára ahol kifigyelték, hogy a söröket illetőleg a különböző üdítőket a szabadban tárolják - tehát nem bent a raktárban bezárt helyen - és bementek, majd üdítőket és söröket tulajdonítottak el. Akkor csak kisebb mennyiségben, mert az ott dolgozók észrevették a bűncselekményt, megzavarták őket, majd a rendőri intézkedés során két fő elfogásra került. Aztán a többiek személyét is beazonosítottuk mindannyian gyermek- illetve fiatalkorúak az elkövetők. Korábban is történt már hasonló jellegű bűncselekmény, úgyhogy nagy valószínűséggel az elkövetők azonosak lehetnek, de ezt a későbbi eljárásban fogjuk tisztázni. Kihallgatásuk részben megtörtént. Egyébként a bűncselekményt videokamera is rögzítette.

Ismeretlen tettes egy aszfaltdarabbal betörte Sárospatakon a Bodrog áruház melletti fornettit árusító pavilon ablaküvegét, ami olyan szerencsétlenül sikerült, hogy a mögötte lévő fornetti sütő is megsérült és így a rongálási kár meghaladja a tízezer forintot, úgyhogy rongálás miatt rendeltünk el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Arra fel szeretném hívni a figyelmet, hogy egyre több olyan sértettel találkozunk, akiktől a vonaton lopják el a táskájukat, pénzzel, iratokkal. Nem nagy értéket képviselnek ezek, viszont az iratok pótlása sok utánajárást igényel és kiadással is jár. Szeretném felhívni a lakosság figyelmét, hogy ha vonaton utaznak, ne bízzanak meg senkiben, aki nem közvetlen rokon, barát, vagy ismerős. Másrészt a táskát ne hagyják őrizetlenül akkor sem, ha WC-re mennek, főleg ne nyitott cipzárral. De ha mégis arra kényszerülnek, hogy a fülkét elhagyják, akkor vigyék magukkal táskájukat, mert egyre több ilyen bejelentésünk érkezik, amikor a nagyobb táskát kicipzárazzák, a kisebb táskát belőle elviszik és tulajdonképpen nem is észleli időben, mert nem nézi meg az utazó a táskáját amíg pl. Budapestről Sárospatakra ér. Amikor leszáll Patakon, akkor veszi észre, hogy hiányoznak az iratai, a táskája, a pénze. Tehát szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy kerüljék az ilyen jellegű figyelmetlenséget és figyeljenek jobban az értékeikre. Volt olyan eset is, amikor nem hagyta el a fülkét az utas, de elaludt és alvás közben a feje fölül elvitték a táskát. Különösen veszélyes, ha az láthatóan kilóg, vagy figyelemfelkeltő módon van elhelyezve. Kérnék mindenkit arra, hogy ezekre figyeljen oda, mert ezeknek az eredményes nyomozása szinte lehetetlen. Tehát az nem elvárható Sárospatakon a rendőrtől, hogyha valaki Budapestről utazik, ő kinyomozza, hogy éppen hol emelték el a táskáját, mert még a helyszínt se lehet megállapítani.

Felhívnánk a lakosság figyelmét arra a típusú bűncselekményre is, ami már korábban is előfordult a területükön. Egy kenézlői lakásnál jelent meg egy férfi, aki nyílászáró beépítéssel foglalkozott - legalábbis az ő elmondása szerint - és ehhez előleget vett fel. Egyelőre egy sértett jelezte ezt, de várhatóan több is lesz, aki 25.000 Ft előleget adott az ajtó és ablak házhoz szállítására és felszerelésére. Sikerült beazonosítanunk az elkövetőt a sértettnek bemutatott nyilvántartási fényképek alapján és megállapítottuk, hogy ugyanaz az elkövető, aki már korábban is voltak itt a területünkön, és akik- mert ez egyébként egy testvérpár - már korábban is követtek el hasonló jellegű bűncselekményt. Tehát a lényeg az, hogy megjelennek ezzel a legendával, aztán felveszik az előleget, aztán soha többet nem jelentkeznek. Tehát kérnénk a lakosságot, hogy erre alaposabban figyeljenek oda. Ha valaki Deák László néven mutatkozik be és ajtót, ablakot szeretne beszerelni, akkor nem árt, ha előtte a rendőrséget felhívják. Ha ő ezek után távozni fog akkor nyílván egy csalóról van szó. Azért mondom ezt a nevet, mert Deák László néven mutatkozott be ebben az esetben meg a korábbiakban is. Deák László vagy a testvére, tehát a Deák néven jelentkezőket érdemes a rendőrségen előzetesen ellenőriztetni. Nyugodtan telefonáljanak be a rendőrségi ügyeletre, hogy ezzel jelent meg valaki és akkor a rendőrség ezt le fogja ellenőrizni. Nyilván úgy, hogy ne sérüljön az a Deák aki esetlegesen tisztességes. Nyilván ezeknek az uraknak a körözését ki fogjuk adni, mert korábban is erre volt szükség, ugyanis önként nem jelennek meg a rendőrségen.

Tovább folytatódik az oltványlopás, ennek van az idénye, ez az, amit korábban már említettünk. Más területen is megjelent ez a típusú bűncselekmény és ezeknek a felderítése is borzasztóan nehéz, hiszen az oltványokat fölismerni szinte lehetetlen. Nyilván miután már beültették elszámoltatni, hogy ki honnan szerezte, igazán erre a rendőrségnek nincs lehetősége.
Sajnos most ennek van az idénye és be is jött…

2007. május tizenkilencedikén Györgytarlón futballmeccs zajlott és ekkor az egyik férfi agya kicsit elborult és betörte az óvodának az egyik ablakát, majd ezt követően egy kővel az egyik ott parkoló autónak – egy Seat Cordovának betörte a szélvédőjét. A helyszínen a személyleírás alapján sikerült beazonosítani az elkövetőt, aki ricsei lakos. De kihallgatására nem tudtunk sort keríteni, mert egyrészt vérző kezét el kellett látnia az orvosnak másrészt mert olyan ittas állapotban volt, hogy egyébként sem lehetett volna ezt kivitelezni. Bíróság elé állítását tervezzük.

Lopás miatt tett feljelentést olaszliszkai férfi akinek bodza ültetvénye található Olaszliszka külterületén. 2007. május 15-én 16 óra és május 18-án 19 órai között ismeretlen tettes, vagy tettesek az ültetvényéből nagyobb mennyiségű bodzavirágot téptek le és tulajdonítottak el. Mindezt olyan barbár módon tették, hogy közben a növények ágait, gallyait is letördelték és ezzel olyan kárt okoztak, ami nyilván a későbbiekben okoz majd hátrányt. Nem zárható ki, hogy helyi lakosok voltak, de az sem tudjuk bizonyítani, hogy ők voltak, mert erre utaló konkrét jelekkel még nem rendelkezünk. Tény az, hogy Olaszliszkán van olyan felvásárló aki a bodzavirágot felvásárolja, de az ő ellenőrzése során sem sikerült olyan adatokat beszerezni amelyek azt támasztanák alá, hogy ezt a virágot ő vásárolta volna föl. A jellegzetessége az volt ennek, ami egyébként nagy nyilvánosságot kapott, hogy a bodzát nem sokkal előtte permetezte le egy erős rovarölő vegyszerrel a sértett és amennyiben ez feldolgozásra kerül akkor ebből akár egészségügyi probléma is lehet.


 
 


Törő Gábor
/2007.06.18./

 

 

Tettenérés

                        

     Szép és békés városunkban sajnos még mindig előfordul firkálás és rongálás, melyek elkövetői többnyire ismeretlenek maradnak. A közelmúltban viszont sikerült egy csoportot tetten érni, akik egy köztéri faragott oszlop körül serénykedtek. Hogy nem szaladtak el, ennek a legfőbb oka az volt, ők nem rongáltak, hanem szépítettek…

A futás különben is nehezére esett volna egyik-másik személynek, hiszen nem mai gyerekek már. Tettük indítékáról kicsit nehezen tudtak számot adni, valahogy úgy voltak vele, mint a hegymászó, akitől mikor megkérdezték, hogy miért mászta meg azt a magas csúcsot, kissé bizonytalanul csak ennyit tudott mondani: „Mert ott volt.”. Hát igen, a faragott oszlop is ott volt, az Ady téren kifakulva, ahogy a nap megszívta, és akkor ők úgy gondolták, hogy lekenik, megfrissítik.
Saját ötlet alapján, saját szabadidejükben, saját festékkel, saját erőből, mint ahogy Balogh István elmondta: inkább így, minthogy tönkremenjen. Nem akármiről szól ez az oszlop, hogyha valaki jobban belegondol, vagy kikérdez bennünket el, tudjuk mondani, azon túl ami rá van írva. Nem csak erre az oszlopra él ez, hanem él az egész parkra A kuglipályától, a kifutókig - amik már meg sincsenek - az ülőbútorok, amik iparművészeti alkotások voltak. Az életfa, Samu Géza igen neves faszobrásznak az alkotása is úgy áll, mint Csáki szalmája. Többet kellene törődni ezekkel az értékekkel, mert aki a múlttal nem törődik, az mit akar a jövőtől?

Ezt a faoszlopot már egy külön csoport faragta 96-ban, hiszen a tábor befejeződött sajnos 84-ben, akkor volt az utolsó. Voltak, akik nem akarták, hogy itt már újabb táborok legyenek és így befejeződött. 1996-ban a tábor emlékére faragta ezt 4-5 ember. Volt is itt egy fafaragó konferencia, egy emlék-összejövetel, akkor még fölmerült a remény, hogy esetleg folytatódik, de nem. Úgyhogy ez a fafaragó tábornak a mementója. Ezért is sajnáljuk, hogy így megy tönkre és nem törődnek vele. Azt a rengeteg oszlopot, ami be volt rakva a művház oldalánál, a szakköri szobák mellett, ahol a négy kifutó volt, azt is meg lehetett volna javítani.
Úgy lett tervezve, ez az egész tér az épülettel, a főiskolával együtt nagyon szisztematikusan, nagyon komolyan Makovecz által, az organikus szemlélet alapján - bevonva a Péterfit, Samu Gézát, a helybélieket Pista bácsival az élen. Most már nem úgy néz ki…
Szvitankó Tamás bíztat, hogy fényképezzem körül a parkot, ott van a hintaló feje letörve, a hintaszékek a földön, a lipityókák megrongálva…

Mikor azt próbáltam kiszedni a társaságból, hogy mégis, milyen egyesület, vagy civil szervezet színeiben vannak itt, élénken tiltakoztak. Novákovics Pista bácsi végül is elárulta –amit már sejtettem - hogy mindannyian „művházasak” voltak, ez a közös bennük. Mindenkinek van köze a művészethez és részesei voltak ennek az egésznek a megteremtésében. Ezért érzik jobban a pusztulást, mint más, ezért akarnak tenni ellene…

Vukovich László a fafaragó táborra emlékezik, miközben szemléli, hogy Kovács László a létráról éppen a faoszlopon lévő évszámot festi… 72 tavaszán indult a fafaragó tábor, most 35 éves lenne, ha működne az utótábor. Mi, ezt az egykori, együtt dolgozó kollegák, ennyivel járunk hozzá ahhoz a szellemiséghez, amit ők képviseltek annak idején, hiszen nem akármit csináltak ők, a népművészet hagyományát vitték tovább a faműveseink, és annak az elemi kerültek a Makovecz ház tőszomszédságába, amit sajnos már csak töredékében láthatnak a ma emberei.

Köszönjük, hogy példát mutattak a fiataloknak arra, hogy ilyen is van! Reméljük, egyre több hasonló esetről tudunk majd beszámolni…


 
 



Törő Gábor
/2007.06.17./

 

 

Mesés ajándékokat kapott a Mese Óvoda

                        

     Idén is folytatjuk a már hagyománnyá váló támogatói jellegű tevékenységünket. Úgy gondoljuk mind a ketten Krai Csaba képviselőtársammal együtt, hogy a legjobb érzés ajándékozni, mindig mindenkor bárkit, de azok közül is leginkább a legfiatalabb korosztályt, a gyermekeket, a legrászorultabbakat és a legidősebb korosztályt – nyilatkozta Zérczi László önkormányzati képviselő, aki képviselőtársával együtt már nem először fordítja tiszteletdíjának egy részét ajándékozásra…

A Karolina Óvoda után a gyermeknap alkalmából meglepetést szerettünk volna szerezni a Mese Óvoda gyermekeinek. Gondoltunk a gumikerekű vasútra, gondoltunk arra, hogy ilyenkor szokásos kirándulást finanszírozzuk az óvodáscsoportoknak, illetve tárgyi eszközök vásárlást is felajánlottuk. Az óvoda kollektívája az utóbbi mellett döntött, ezért természetesen mi ezt támogattuk, és örömmel nyújtottuk át a gyermekeknek a vásárolt játékokat. A hagyományra visszatérve - folytatni kívánjuk, és annyit elárulok, hogy a Kincskereső Óvoda is sorra fog kerülni…
 

  Baloghné Pintér Katalin vagyok, óvodavezető helyettes. Nagyon örülünk, hogy nem halt ki ez a hagyomány, ez a szokás. Minden évben 2-3 szülőtől, ill. cégtől, intézménytől kapunk felajánlást, amit a gyerekek játékaira, taneszközeire tudunk fordítani.
Itt nagyon nagy szükség van rá, hiszen egyre kevesebb pénz jut fejlesztésre, eszközbeszerzésére, minden fillérnek megvan a helye. Írószereket, játékokat szoktunk beszerezni ezekből a pénzekből, ill. udvari fejlesztésre fordítjuk. Próbáljuk lecserélni az udvarban az idejétmúlt, korszerűtlen fémjátékokat és próbálunk fajátékokat szerezni ezekből a felajánlásokból.
Szerintem az óvónőknek és a gyerekeknek is nagy örömet szereznek ezzel. Mi örülünk, mert tudjuk, hogy a gyerekek modern, balesetmentes eszközökkel tudnak játszani, a gyerekek pedig azért, mert egyre több új játékot tudnak birtokba venni.
A gyerekek nevében is nagyon szépen köszönöm a játékokat. A gyerekeknek véget ért a tanév. A héten kirándulni mennek a csoportok, ahová magukkal tudják vinni azt a sok labdát, amit vettünk - összesen 10-et. Az udvaron pedig jól tudnak játszani a dömperekkel, ill. a homokozó játékokkal, úgyhogy még egyszer nagyon szépen köszönöm Krai Csabának, és Zérczi úrnak is.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.06.17./

 

 

Az átvilágítás eredményét világította át az oktatási műhely

                        

     Júniusban ülésezett a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének kibővített oktatási műhelye, ugyanis a kulturális szférából kértünk két-három szakértőt, hogy vegyen részt ezen a megbeszélésen, tekintettel arra, hogy napirendre a sárospataki önkormányzat intézeteinek átvilágításával kapcsolatos megállapítások és javaslatok véleményezése került – nyilatkozta Saláta László, az egyesület elnöke…

Tulajdonképpen arról van szó, hogy az Önkormányzat egy megyei jegyzőkből álló bizottsággal átvilágíttatta, az önkormányzat teljes intézményrendszerét, bele értve a Polgármesteri Hivatalt és az intézményeket, így az oktatási intézményeket, óvodákat, kulturális intézményeket is. Felkértük Feróné Komolai Anikót, aki a Tanítóképző Főiskola tanára, hogy szakmai véleményével ismertessen meg bennünket. Ő ismerte az átvilágítás anyagát, amit egyébként minden tagunknak - aki az ügyben érdekelt, és aki a műhelynek tagja - rendelkezésére bocsátottunk egy kivonatban, ami kifejezetten ezzel a szakmai területtel foglalkozik. Tizenöt fő jelent meg ezen a megbeszélésen, amiről én azt gondolom, hogy nagyon hasznos volt. Az óvodák, az iskolák, a művészeti iskolák képviseletében is jelen voltak. Szakemberek mondtak véleményt, mind amellett ez volt az első olyan megbeszélésünk, amikor az oktatási team ülésezett. Gönczy Ákos, a team vezetője vezette az ülést, miután én elmondtam előtte, hogy mi is a célja ennek a megbeszélésnek ő vette át a szót, és én azt gondolom, hogy mindenki megelégedésére vezette le ezt az ülést, amiről külön jegyzőkönyv is készült. Ennek a kivonatát egyébként az internetre szeretnénk feltenni, hogy egyáltalán mi zajlott ott és milyen megállapodások születtek. A lényege az a dolognak, hogy sok tekintetben elmarasztalóan nyilatkoztak magáról az önkormányzatról, hogy miért volt szükség erre az újra átvilágításra, amikor egyébként korábban már több átvilágításra is sor került. Ezek a tényadatok melyeket feltárt a jelen vizsgálat, már korábban is rendelkezésünkre álltak, ugyanakkor hiányolja néhány vélemény azt, hogy itt tulajdonképpen csak a költségvetés költéséről van szó, illetve a zavaró takarékoskodásról, viszont a bevételek növelési lehetőségeiről, mint olyan, szó sem esett. Itt például, az óvodák estében felvetődött például a magánóvodák létrehozásának a kérdése is. Nem akarok belemenni, mélyebben a kérdésekbe, a lényeg az, hogy néhány megállapítással nem értettek egyet. Azon intézményvezetők közül, akik jelen voltak, a jelentésben lévő adatokat és megállapításokat cáfolták. Néhányan feltették azt a kérdést is, hogy miért nem helyi, hasonló szakemberekkel végeztettük el ezt a vizsgálatot. Azt gondolom ez önmagáért beszél, itt arról volt szó, hogy független szakértők vizsgáljanak, hogy ne vádolhassanak senkit elfogultsággal. Az már egy megfontolandó kérdés, hogy miért került még egyszer erre sor, mert a megállapítások valóban már korábban is rendelkezésünkre álltak, illetve azok a tényadatok, amelyekről tudunk. Ami az intézmények átalakításával, illetve a takarékos gazdálkodással kapcsolatos véleményeket illeti, annak egy részével egyet értett a teamünk azzal, hogy igen, meg kell lépni a költségvetés érdekében, a lehető legmélyebben azokat a lépéseket, amelyeket törvény adta lehetőségek között, eddig is meg tudtunk volna tenni. Mondjuk csoportok megszűntetését az óvodákban, vagy létszámuk csökkentését - bizonyos értelemben - átcsoportosításokkal, vagy a konyhák átszervezését. Felvetődött például - és konkrét javaslat is született – hogy mint ahogy ezt már megpróbáltuk megtenni, illetve megtettük a kisegítő iskola esetében, azoknál az intézményeknél, amelyek nem jelentenek számunkra kötelező feladatot, azokon el kell gondolkodnunk. A zeneiskola kivételével, mert ennek tekintetében mindannyian úgy foglaltunk állást, akik ott voltunk, hogy a zeneiskolára szükség van továbbra is. Viszont például a családsegítő kérdésében ott már felvetődött, hogy miután kistérségi feladatokat is ellát - a nevelési tanácsadóhoz hasonlóan - ezért át kellene gondolni, hogy miután nem kötelező feladat a kistérségi feladatokkal együtt, vagy közösen a kistérségekkel együtt látnák el ezt a feladatot…
Tehát rövid távon felvetődött, hogy tegyük meg azokat a lépéseket, amelyek azonnal meghozhatóak, és amelyek fájdalommentesek. Viszont az összevonásokkal kapcsolatos kérdésekben egyelőre úgy foglaltunk állást, hogy hosszú távon lehet egy cél, de ehhez előbb meg kell teremteni a jogi, a gazdasági, és személyi feltételeket. Még megfogalmazódott, hogy az átvilágítás az nem elsősorban szakmai, hanem gazdasági kérdés, ezért úgy érzik a szakemberek, hogy sok tekintetben sérül a cél. Hiszen Feróné is megfogalmazta, hogy a központi irányelvek azt sugallják, illetve törvényes rendeletek vannak erre, hogy a gyerekek érdekei legyenek az elsődlegesek, tehát mindent annak kell alárendelni, és másodlagosnak ítéli meg a gazdasági kérdéseket. A városnak viszont mégiscsak a költségvetésből kell gazdálkodnia, és ha ez a költségvetés szűkös, akkor természetesen meg kell nézni, hogy hol tudunk ezen változtatni. Úgyhogy a szükséges lépéseket meg kell tenni, átgondoltan, megfontoltan, szervezetten, nehogy a fejünkre visszahulljon az esetleges téves, vagy rossz, vagy oktalan döntés.


 
 


Törő Gábor
/2007.06.17./

 

 

Búcsú Engi Andortól

          

          

    Június 15-én, a római katolikus temetőben helyezték örök nyugalomra Engi Andor hamvait. Sárospatak város polgárai és képviselő-testülete nevében Dr. Hörcsik Richárd polgármester búcsúzott tőle…

Engi Andor nem volt tősgyökeres pataki születésű, és mégis azzá vált, ízig -vérig patakivá lett. S most a gyász, a búcsúzás pillanatában azért állok itt, hogy megköszönjem a város polgárai nevében azt a 40 évet, amit közöttünk élt, amit ez idő alatt a városért, az itt élő polgárokért tett – búcsúzott elfogódottan a polgármester.
Búcsúbeszédében felidézte a múltat, 1968-at, amikor Sárospatak újból városi rangot kapott. Éppen ebben az évben jött városunkba – a fővárost hátrahagyva – Engi Andor, akinek nagy érdemei vannak abban, hogy Sárospatak valóban város lett. A 170 fővel dolgozó Gépállomásból egy 1200 főt foglalkoztató üzemet fejlesztett ki, amely városunk ipai termelésének 40 %-át adta évtizedeken keresztül. Generációk váltak a keze alatt igazi szakmunkássá, kiváló műszaki mérnökökké, akik nemcsak a szakmát, hanem emberséget, tartást és egymásért érzett felelősséget tanultak tőle.
A polgármester beszédében megköszönte, hogy annyit tett Patakért, hogy A Művelődés Háza építésének egyik kezdeményezője és aktív támogatója volt, hogy több tucat fiatal induló házast segített otthont építeni, hogy volt ideje és energiája a város sportjára is, hogy olyan sokat fáradozott azon, hogy a Berekben horgászfalu legyen és horgászparadicsommá váljon.

Engi Andor 1998-tól volt a Ferro-Tool Rt. sárospataki üzemének vezetője, amikor a tőle korábban megszokott építkezés, fejlesztés jellemezte munkáját.

Utolsó útjára – a rekkenő hőséggel mit sem törődve – végeláthatatlan hosszú sort alkotva követték tisztelői.
86 évet élt. Nyugodjon békében!


 
 


Törő Gábor
/2007.06.16./

 

 

Gólyafiókákat mentettek Kispatakon

                        

    Az éjjel Kispatakon tomboló erős vihar kirepített egy kisgólyát a fészkéből az Áchim András utcában. Az esetet a lakók a főkertésznek jelezték, aki szakembereket hívott segítségül. Így érkezett meg munkatársával nagyon rövid időn belül Serfőző József, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zempléni csoportjának gólyavédelmi felelőse…

Amíg a kipottyant kisgólyát biztonságba helyezték az autójukban, aggódva figyelték a fészket, ahol a feltehetően még lenni kellett fiókáknak. A további eseményekről Serfőző József a következőképpen számolt be…
Úgy tűnik, hogy a fészekben maradt fiókák is életben maradtak, bár nem mutatnak egészséges fiókára utaló életjeleket. A beérkezett anyagólya párja elszállt, ilyenkor etetni szoktak, de a fészekben lévő fiókák nem kérték a táplálékot. A fészek egy része is leszakadt, de a többi része stabil, már rendezgetik a gólyaszülők a fészket. A sérült fiókát nem tesszük vissza, hanem elszállítjuk megfigyelésre - le kell mosni a sártól és a Hortobágyi Madármentő Állomásra visszük. Most éppen egy fekete gólya is kiesett pár napja, a fészek ott is megbillent, és a fióka több napig a fészek alatt tartózkodott, amíg meg nem találták. Ezen a mentőállomáson gyógyítják a madarakat, hogy gyógyult állapotban ismét szabadon engedjék.
Indulásunk előtt egy kislány észrevette, hogy a fészekben az egyik fióka életjelet adott magáról. Közben a tűzoltók segítségét kérve megérkezett egy darus autó, melynek segítségével megközelítettem a fészket, ahol a három fióka közül már kettőt betakart a gólyaszülő, aki azt hitte a sérült fiókákról, hogy már nem élnek. Kiszabadítottam őket, és a hátizsákomban gondosan elhelyezve, lehoztam a három fiókát. Kisebb tisztogatás után az autóba tettük, és mind a négy fiókát a madárkórházba szállítjuk ápolásra. Felépülésüket követően visszavadítják a gólyákat, majd vonuláskor elengedik őket.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.16./

 

 

Nagy pusztítást végzett az éjszakai vihar

                        

    A városunkban az éjszaka során végigvonuló szélvihar a város különböző pontjain fákat döntött ki, illetve nagyobb faágakat tarolt le – számolt be a nem mindennapi eseményről Ágoston András főkertész…

  A vihar fő epicentruma a Bodrog partján volt, de nagy károkat okozott a fákban a Szent Erzsébet téren, Béla király téren illetve a Kossuth utcában is. A Bodrog-parton a Vár Vendéglőtől lefelé a tátrai katasztrófához hasonló látványt mutató, óriási pusztítást tapasztalhatunk. A Közútkezelő Kht. nagy erőkkel felvonult, markológéppel takarította le az útról a nagyméretű fákat, faágakat, hogy a közlekedés megindulhasson. A reggeli, délelőtti órákban kosaras autóval és daruval végezték a faágak eltakarítási munkálatait. A város belső útvonalairól a Kommunális Szervezet mintegy 25 fővel és szállító járművekkel takarítja el a letört ágakat, a kitört fákat. Reményeink szerint egy-két napon belül helyre tudjuk állítani a megszokott rendet. Sajnos nagy értékű díszfák is estek áldozatul az éjszakai pusztító szélviharnak, óriási kár keletkezett a város növényállományában. A Szent Erzsébet úton nagyméretű tölgyfa sérült meg, amely igen nagy díszítőértékkel rendelkezett a Képtár előtt, illetve a Rákóczi vár kapujának közelében található fák sérültek nagymértékben. A Rákóczi úton, a nagyméretű gesztenyefákról törtek le ágak, oldalról az Iskolakertet szemlélve, ott is hatalmas kár keletkezett. A Bodrog-parton 270 fa sérült meg, a városban, közterületen 180, ebből 6 kitört illetve tövestől kifordult, pl. a Dózsa György utcai játszótéren. Az eltakarítással egy időben elindult a katasztrófaturizmus is városunkban, hiszen Sárospatakot még soha ilyen természeti katasztrófa nem érte.

  Aros János alpolgármester elmondta, hogy az éjszakai vihar nem csak a növényzetben - elsősorban a fákban - okozott károkat, de az épületekben is. Jelenleg az állapotfelmérés még zajlik, de szemmel látható, hogy az épületekben sok helyen keletkezett kár, többnyire a tetőzetet bontotta meg a szél, sok helyen cserép, hullámpala, csatorna, került a földre.
Személyi sérülésről, vagy igazán komoly anyagi kárról nincs tudomásunk. Természetesen, ha bárkinek olyan segítségre van szüksége, amiben mi önkormányzat segíteni tud, akkor ezt soron kívül biztosítjuk. A Bodrog-parton, Kispatak térségében lehetett a legnagyobb a vihar, itt a legnagyobb a pusztítás. A mai nap során a Közútkezelő, a Kommunális Szervezet a Tűzoltóság és a Katasztrófavédelem segítségével igyekszünk elhárítani azokat az akadályokat, amelyek a lakosságot a mindennapi élete folytatásában gátolhatják.


 
 

További fotók >>>
További fotók a Görög Katolikus Plébánia udvaráról >>>

Törő Gábor
/2007.06.16./

 

Vendégünk volt a bűnügyi igazgató

                        

  A május végi képviselő-testületi ülés egyik napirendi pontja a Sárospataki Rendőrkapitányság munkájának értékelése volt. A testület – melynek kérdéseiből kiderült, hogy nagy figyelemmel kísérik a kapitányság munkáját - beszámolót egyhangúlag elfogadta. A feltett kérdések egy részét Dr. Vereczkei Csaba rendőr ezredes, a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója válaszolta meg, aki lapunknak is beszámolt tapasztalatairól…

Elsősorban azokra a kérdésekre reagáltam, amelyek nem csak és kizárólag a kapitány úr kompetenciájába tartoznak, hanem a megyei főkapitányság, ill. az egész magyar rendőrség aktuális kérdéseit, ill. problémáit érintették. Itt elsősorban a létszámproblémákra gondolok, amelyekkel kapcsolatosan elhangzott a fokozottabb közterületi rendőri jelenlétre irányuló igény. Minderre megoldást jelenthet és reményeink szerint megoldást is kínál majd a határőrség, és a rendőrség tervezett és küszöbön álló integrációja. Hiszen a határőrség egy jelentős állománnyal bővítheti majd a rendőrség jelenlegi állományát és a közös feladatokon túl, a létszámgondok enyhítése is várható a csatlakozástól ill. integrációtól.
Ez az eljövendő, közeli schengeni csatlakozás kicsit misztikus fogalomnak tűnhet a laikusok számára, viszont rendőrségnek konkrét feladatokat fog jelenteni, ami a mindennapi munkában is jelentkezik majd, egyrészt a tervezett és reményeink szerint rövidesen megvalósuló határőrség és rendőrség integrációjából fakadóan, a határőrizeti feladatok közös végrehajtásában, ill. a nemzetközi bűnügyi együttműködés területén jelentkező szorosabb együttműködésben és több feladatban.

A városban megnövekedett kamionforgalom - úgy tapasztaltam - kifejezetten helyi jellegű probléma. Ezt a problémát a rendőrség - véleményem szerint - csak részben tudja megoldani, hiszen mi betartatjuk, megpróbáljuk betartani azokat a szabályokat, amiket nem a rendőrség, hanem a közút kezelője, ill. a helyi önkormányzat hoz. Úgyhogy ebben valóban szoros együttműködésre lesz szükség majd a jövőben, hogy hathatósan tudjuk ezt a problémát kezelni, hiszen egyrészt olyan szabályokat kell hozni az arra feljogosított szerveknek és hatóságoknak, amelyek valós megoldást kínálnak erre a problémára. Miután ezek a szabályok körvonalazódtak és életbe léptek, a rendőrség segítségével minden kétséget kizáróan érvényt szerzünk ezeknek.

A kapitányság munkájáról azt tudom mondani, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan most is megfelelő színvonalon és megfelelő szakmaisággal látják el a feladataikat. Az egy nagyon megnyugtató állapot, hogy nincs hullámzás a kapitányság tevékenységének az értékelésében. Ugyanúgy, mint a megyei, egy állandóságot mutat a sárospataki rendőrkapitányság munkája is. Több évre visszamenőleg hasonlóan jó színvonalon és eredményességgel végzik az itt dolgozó kollégák a munkájukat. Én mindenképpen, elismeréssel köszönöm meg az eddigi tevékenységüket.


Cziczer Katalin
/2007.06.16./

 

 

Rajzoltunk magunknak iskolát!

                        

    A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában június 4-től június 8-ig került megrendezésre a hagyománnyá vált Rákóczi hét.Szerdán rajzoltunk magunknak iskolát! - nyilatkozta Szegedi istvánné, tanárnő. Felhívásra minden gyerek egy rajzot készített az általa elképzelt iskoláról. Ezekkel az volt a célunk, hogy szeretnénk egy épületbe - a XXI. sz. megfelelő felújított - iskolába járni.
Csütörtökön került sorra a Gyerek Gála, ahol a páros évfolyamok társaiknak szerepeltek műsorszámaikkal. Változatos, érdekes produkciókat láthattunk, ahol volt 4 perc alatt a Föld körül bemutató, de láthattunk szerelmet a gyermek szemmel és a pancsoló kislány is énekelt nekünk. Ekkor került sor a fordított nap diákigazgató pályázat nyertesének kihirdetésére, akik átvehették az iskolakulcsot jelképesen az igazgatónőtől.

Pénteken fordított nap volt az iskolában. A két épületben egy-egy osztály az általuk választott diákigazgató irányításával érdekes, izgalmas napot szerveztek. Volt aszfalt rajzverseny, TOTO, múmia készítés, de jósdába is mehettek ezen a napon a diákok.
- A reggelt az iskola tanulói egy sétával kezdték, melynek keretében elvitték rajzukat a Polgármesteri Hivatalba, ahol Aros János alpolgármester úrnak a diákigazgatók átadták.
 


 
 

További fotók >>>

/2007.06.15./

 

 

Tornaverseny az Árvayban

                        

     Közel az év végéhez megrendezésre került az I. és II. korcsoportos lányok egyéni tornaversenye a M. E. Árvay József Általános Iskolájának tornatermében- tájékoztatja az olvasókat Csehiné Tomkó Krisztina. A versenyben résztvevő torna szakkörös kislányok nagy izgalommal várták a megmérettetést. Alkalmuk nyílt bemutatni egész éves kitartó munkájuk eredményét nevelőiknek, osztálytársaiknak, szüleiknek. Gratulálok a verseny minden résztvevőjének! Köszönet a pontozó bíráknak: Batta Zoltánnénak és Belicza Jánosnak.

Eredmények: I.kcs.1. Csehi Kincső, 2. Kállai Noémi, 3. Székely Andrea, 4. Horváth Inez, 5. Repei Anna.

II.kcs.1. Noszály Gréta, 2. Illés Erika, 3. Vartnal Zsaklin, 4. Székely Xénia, 5. Barna Vivien, 6. Tóth Gréta.

 


 
 

További fotók >>>

/2007.06.15./

 

 

Szerencsiek fogták el, Sárospatakon indul ellenük eljárás

                        

    2007. június 15, (péntekre) virradó éjszaka 02,00 óra körüli időben figyelt fel Bodrogkeresztúr felé haladva a Szerencsi RK Tokaji Rendőrőrsének járőre egy Suzuki Swift tip. személygépkocsira. A szemből érkező autó Tokaj felé haladt. Néhány perc elteltével ugyanez az autó a 37-es főútra kikanyarodva Szerencs felé vette az irányt.
A járőrök Erdőbénye településre érkeztek, amikor a Suzuki mögöttük feltűnve előzésükbe kezdett, majd hirtelen - megpillantva a civilesített, fekete autóban ülő egyenruhásokat - a gázra taposva megpróbáltak elhajtani, ám a nagyobb teljesítményű autóban ülő rendőröknek alig száz méternyi üldözést követően sikerült őket megállítani.

Az ellenőrzés alá vont jármű utasait (két vilmányi (G. B. (21), H. Zs. (22)) és a két hernádvécsei (fk. K.M. (15), D. T. (18) ) igazoltatták, majd átvizsgált a gépkocsit is. A Suzuki csomagtartójában egy vászon zsákban nagyobb mennyiségű dohányárut, a gumiszőnyegek alatt erővágót, csavarhúzókat, üvegtörő kalapácsot, feszítővasat, munkás és gumikesztyűket találtak. A gépkocsiban utazók az egyenruhások kérdéseire összefüggéstelenül, egymásnak ellentmondva válaszoltak, ezért a helyszínre érkező rendőri segítséggel előállították valamennyiüket.

A 418 doboz különböző márkájú cigarettát és a 3 csomag pipadohányt a rendőrök lefoglalták. A szomszédos kapitányságoktól kért információk alapján a Sárospataki RK illetékességi területéhez tartozó Erdőhorváti egyik boltjából származnak az eltulajdonított dohányáruk, amit addig ismeretlenek feltörtek.

A betöréses lopás ügyében a szerencsi rendőrök által elfogott, encsi területen élő gyanúsítottak ellen az elkövetési helye szerint illetékes sárospataki rendőrök indítanak eljárást.


 
 


Kompoltiné Jakab Ilona rendőr őrnagy, B-A-Z Megyei RFK Kommunikációs Iroda

/2007.06.15./

 

 

Vidám Kerti Mulatság a Mese Óvodában

                         

    Óriási szülői támogatással szerveztünk Vidám Kerti Mulatságot a sárospataki Mese Óvodában, 2007. június 9-én nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes az intézmény vezetője.
Az ötlet már a tanév elején megszületett, a szervezés pedig hónapokkal ezelőtt elkezdődött. A Szülői Szervezet szinte valamennyi tagja nagy lelkesedéssel kezdett hozzá az előkészületekhez. Tervezték a programot, keresték a támogatókat.
Szombaton az óvoda dolgozói egész délelőtt díszítették az intézmény egyébként is hangulatos udvarát. Délután a Bodrog Welness Hotel szakácsa grillezni kezdett, a dajka nénik babgulyást főztek, egyik szülő, Karóczkainé Kerchner Anikó pedig vadpörköltet főzött. Este, a 6 órakor érkező vendégeket élőzene, gyönyörű, hangulatos környezet és finom ételek fogadták. A program, az intézmény vezetőjének köszöntőjével kezdődött, majd a Farkas Ferenc Művészeti Iskola műsorával folytatódott. Karacs Mónika dalokat énekelt a Mozart című musicalből, majd a Néptáncegyüttes adott elő két műsorszámot. Ezután az ételválasztékból mindenki kedvére fogyaszthatott és vásárolhatott a dolgozók által működetett ideiglenes büfében.
Játékvásár is volt a szülők által készített tárgyakból, gondolván, hogy ha másnap reggel a gyerek megkérdezi a szülőket, hogy mit hoztak az óvodai rendezvényről, akkor legyen valami neki való ajándék.
Fél kilenc körül – rendkívüli alapossággal előkészített – tréfás vetélkedőt vezettek le az ötletgazda, Kalocsainé Abuczki Erika és Dr.Téglás István szülők.
A kellemes hangulatú rendezvény egyik fénypontja, annak a közel 100 értékes tombolatárgynak a kisorsolása jelentette, amit szülőktől és vállalkozóktól kaptunk.

Ezúton is köszönetet mondunk nekik:
Anita Rövidárú, Borsa - Desszert Kft. Buksi Állateledel , Dream-Car Bt,Drogéria, Euronics, Faház Büfé, For You 2 Kft. ,Halász András dísznövény termesztő, Kozma Ferencné vállalkozó, Kövér Zsolt cukrász, Leporello, Margitttayné Oláh Éva (Oriflame), M-Computer Szerviz Kft, Palatinus Fürdőszobaszalon, Petra Butik, Perge István vállalkozó, Poremba Marianna manikűrös, Quelle Ajándék, Rákóczi Panzió, Sanitas Gyógyszertár, Stumpf Timea fodrász, Szilvi Szalon, Traszik Miklós.

Köszönet azoknak is, akik eszközök biztosításával segítették a rendezvény lebonyolítását: Sárospatak Város Önkormányzata, Kommunális Szervezet, A Művelődés Háza, Thermál Fürdő, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola.
Nagyon örülünk annak, hogy ez a kellemes és hangulatos nyári este elérte célját. Ismerkedtünk, jókat beszélgettünk, kötetlenül szórakoztunk több mint százan. Közben jótékonykodtunk is az óvoda javára, hisz a rendezvény 180.000.- Ft anyagi hasznot hozott.
Még egyszer köszönet érte a támogatóknak, a szülőknek akik eljöttek, akik süteményt sütöttek, akik támogatói jegyet vettek és a szervezőknek, a fent megnevezetteken kívül a Szülői Szervezet további tagjainak: Csecskedi Szilvia, Kerékgyártóné Pesta Timea, Lukácsné Újhelyi Anita, Mayher Lászlóné Molnárné Fábián Éva, Napravszki Zsoltné, Rák Zsoltné, Tán Gáborné.
 


 
 

További fotók >>>

/2007.06.14./

 

A lokálpatrióták az átvilágításról

                        

    A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete városfejlesztési műhelye kibővített ülésére került sor az elmúlt napokban. Alapvetően az ülés célja az volt, hogy az önkormányzat által megrendelt, és az elkészítők által prezentált átvilágítási anyagban foglaltakat próbálja véleményezni, tehát állást foglalni abban, hogy mennyire ért egyet a helyzetelemzéssel, az arra tett javaslatokkal, intézkedési megoldásokkal – számol az ő véleményezésük eredményéről Saláta László…

Ez az ülés az ÉPSZER Rt. épületében került megrendezésre. Itt is elmondható, hogy az egyesületünk valóban olyan szakemberekből áll, akiknek a véleménye kompetens e tekintetben, ettől függetlenül mi meghívtunk egy jogász embert is, aki gazdasági joggal foglalkozik. Ő pedig dr.Barati Béla ügyvéd úr, egy újhelyi ügyvéd aki vállalta ezt a feladatot, akinek ezúton is megköszönöm, hogy elfogadta a meghívásunkat. Hasonlóképpen Erdős Tamás tanácsnok úr is, akit én azért kértem, hogy jöjjön el, mert talán nem haszontalan számára sem, ha olyan emberektől hall véleményt, akik függetlenül, érdek által nem vezérelt módon szónak hozzá a témához. Én azt gondolom, hogy mindenképpen hasznos volt ez a tanácskozás. Barati úr vagy húsz olyan kérdést tett föl, amelyet még a szerződéskötés időszakában tisztázni kell. Maga a megbeszélés a gazdasági területek átvilágításával kellett, hogy foglalkozzon - a Kommunális Szervezet, a hő központ, a fürdő és konyhák kérdésével, tehát elsősorban gazdasági egységek aspektusából közelítettük meg a takarékosság problémáját - ezzel együtt, miután Erdős Tamás úr is részt vett a megbeszélésünkön, a két új gazdasági társaság létrehozásában merültünk el és ezzel próbáltunk foglalkozni. Erdős Tamás elmondta a két előterjesztéssel kapcsolatosan, hogy milyen elképzelései vannak. Konkrétan és elég részletesen. Egy néhányan, a testület tagjai már négyszer hallottuk, de még mindig ülepedik bennünk. Ezzel együtt jó, hogy ott volt a Barati úr, mert hogy ő jogász szemmel próbált nekünk tanácsot adni, hogy milyen szempontokat próbáljunk még a szerződéskötés során, elsősorban garanciákat beépíteni a szerződésekbe. Végső soron, úgy ítélte meg a team - tehát a gazdasági, városfejlesztési team - hogy ezeket a lépéseket meg kell tennünk. Úgy érezzük, hogy egyébként egy pici körüljárással, egy pici csiszolással, egy pici pontosítással tehát a jogászok egyeztetésével, lehet még csiszolni az együttműködési szándékunkat. Arról van szó egyik esetben, hogy létre hoznánk egy városgazdálkodási egységet, ami ötvenegy százalékban az önkormányzati tulajdona lenne, ily módon beleszólhatnánk a döntésekbe. Ezek bizonyos szolgáltatásokat át vennének - terveink szerint - a várostól, így magát a városgazdálkodás részét, az élelmezési tevékenység egy részét, azon kívül mivel eredeti profilja szerint hőtakarékos rendszerek tervezését illetve kiépítését végezte ez a vállalat vagy ez a társaság, elsősorban tehát a hőközpont, illetve a fűtési tevékenységet vállalná el, annak minden gondjával együtt, a hatszázhúsz millió forintos fejlesztést terveznek. Ebben szeretnének megvalósítani egy korszerű és energiatakarékos fűtési rendszert és ők próbálják meg a behajtást is végrehajtani és ebből próbálják majd finanszírozni a hitelt. Így az önkormányzatot ez nem terhelné igazából, ugyanakkor mégiscsak beleszólhatnánk abba, hogy milyen fajta tevékenységet lássanak el . Oda ki lenne víve egyébként, az előzetes tervek szerint a konyhák egy része, hiszen ez maradna továbbra is az önkormányzat tulajdonába, hiszen ötvenegy százalékban önkormányzati tulajdon lenne ez a gazdasági társaság, tehát nem akarjuk oda adni vállalkozónak, hogy ebek harmincadjára jusson és csak a profitérdekeltség vezérelje az illetékeseket, hanem itt mi mondanánk meg, a nyersanyag normát is , hogy egyáltalán milyen színvonalon, meg mit kapjanak a gyerekek. Egy másik részében pedig, hogy egy másik tevékenység során pedig átvenni a városgazdálkodás, a Kommunális Szervezet tevékenységének egy részét is. Mind a mellett úgy gondoljuk, hogy bizonyos tevékenységeket továbbra is a Kommunális Szervezet működtetésében próbálunk megoldani. Ezt úgy ítéltük meg, hogy erre szükség van, mindenesetre a legfontosabb összeállítani egy olyan kronológiát amibe döntenénk arról, hogy mit akarunk megvalósítani, hogyan, milyen ütemezéssel, mert hogy ugye a másik két gazdasági egységünknek a megszűntetése – ennek jogi következményei vannak, jogi elvárások, határidők vannak, emberek problémáját kell megoldani, esetleg végkielégítések problémáját kell megoldani, tehát ezeket próbáljuk úgy ütemezni, hogy lehetőleg fájdalom mentesebben valósuljanak ezek meg. Mi tudjuk, hogy ezt abszolút úgy kell megoldani, hogy ne sérülnének emberek ebben. Ezt biztos, hogy nem fogjuk tudni végre hajtani, viszont a lehető legkisebb áldozattal járjon ez a dolog és mindenkinek próbáljuk megnyugtató módon rendezni a sorsát. Tehát végül is ez volt az egyik, a másik gazdasági társaság pedig még a város fejlesztésével kapcsolatosan egy egyszemélyes kft létrehozásáról volt szó, ennek is egyébként zöld utat gondolunk mi, a lokálpatrióták szakmai teamjai részéről, de mondom mindenek előtt és a legfontosabb dolog, hogy tervszerűen, átgondoltan, szervezetten, jogszerűen végezzük, és úgy hogy minél kevesebb áldozattal járjon.
 


 
 


Törő Gábor
/2007.06.14./

 

 
 

Kilencedik tanévét zárta iskolánk

                        

    A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2007. június 2-án, szombaton 17. 00 órától tartotta tanévzáró bemutatóját. A Sárospatakon táncot tanuló gyerekek a Művelődési Házban mutatkoztak be- nyilatkozta Réthiné Muha Krisztina, igazgatónő.
Az érdeklődő közönség egy színes összeállítást kapott a nálunk folyó oktatásról. A műsorban felléptek néptáncosok, moderntáncosok és társastáncosok. A sort a legkisebbek kezdték és a legnagyobbak zárták. A tanévzáró elején emléklapok átadására is sor került. Az iskola vezetősége jutalmazta azokat a csoportokat és pedagógusaikat, akik ebben a tanévben öregbítették az iskola hírnevét.
Emléklapot kapott a Csitergő néptánc csoport és a Silver Line modertánc csoport. A pedagógusok közül Egyed Erzsébetet, Móré Edinát, Darmos Csabát és Lehoczki Sándort jutalmazták. Az ez évi tanévzárón került átadásra először a Kerchner Zoltán Díj. Ezt a díjat minden éven egy tanár és egy csoport kaphatja meg az adott tanévben nyújtott munkájáért, teljesítményéért. A díj odaítéléséről a tantestület döntött titkos szavazás útján. A díj mellé a nyertesek 20-20 ezer Ft-ot is kaptak. A díjat sajnos nem tudta az alapító átadni, mert Kerchner Zoltán tragikus körülmények között elhunyt, ezért édesanyja Kerchner Andrásné adta át. A 2006/2007-es tanév legjobb csoportja a Csintekerintő csoport, a legjobb tanára, pedig Varsányi Tekla lett. A kitüntetéshez gratulálunk. A tanévzárón a tanévet csak jelképesen zártuk be, hiszen a nyáron is lesz tánctábor, lesznek fellépések, külföldi utak. Az iskola természetesen szeptembertől ismét mindenkit nyitott kapukkal és nagy szeretettel vár.
A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény valamennyi dolgozója nevében a nyári szünetre, kívánunk mindenkinek jó nyaralást és pihenést.
 


 
 

További fotók >>>

/2007.06.14./

 

 

Rendkívüli testületi ülés az átvilágításról

                        

    2007. június 15-én pénteken, 9 órai kezdettel szakmai tanácskozásra hívtuk a képviselő-testület tagjait, és a testület munkáját segítő külsős tagokat. A napirendi pontjaink a Polgármesteri Hivatal és az Önkormányzat intézményei gazdálkodásának átvilágítása, illetve a gazdasági társaságok létrehozása – nyilatkozta Aros János alpolgármester…

   Értelemszerűen meghívtuk mindkét anyagot készítő szakértőket, szakembereket is. Mint emlékezetes a költségvetés elfogadása után tudatosult bennünk az a megdöbbentő tény, amelynek értelmében 450 millió Ft hiánnyal kezdtük meg a 2007. évi költségvetés végrehajtását. Ekkor döntött úgy a képviselő-testület, hogy létrehoz egy ad-hoc bizottságot. A bizottsági elnökök részvételével, a jegyzőasszony és jómagam vettünk részt ebben a munkában.

   Ennek a bizottságnak az előkészítő munkája során jutottunk arra a következtetésre, hogy tőlünk független szakértőktől kérünk be az önkormányzat intézmények működésével kapcsolatos állásfoglalást és véleménynyilvánítást. Miután ez a szakértői anyag elkészült és áttanulmányoztuk, megküldtük minden egyes képviselőtestületi tag és külsős bizottsági tag részére, illetve az összes érintett oktatási intézményünk vezetőinek részére CD-n, s hogy teljes legyen a véleménynyilvánítási kör, ezért a Sárospatak Honlap szerkesztői segítségével magára a honlapra is feltettük.

   Vártuk és kaptuk is az észrevételeket. Ezek után kértünk minden intézményvezetőt, hogy a saját területével kapcsolatos felvetésekre írásban juttasson el hozzánk észrevételezést. Az intézményvezetők nagy örömünkre komolyan vették a feladatot, összehívták a közalkalmazotti tanácsok tagjait, a tantestületek tagjait, és véleményüket írásban juttatták el hozzánk. Ezeket az észrevételeket továbbítottuk az anyagot készítő szakembereknek, akiknek lehetősége lesz június 15-én reagálniuk a viszontválaszra.

   Az intézményvezetőket az elmúlt hétvégén összehívtam, ők szóban is elmondták a véleményüket, ahol körvonalazódott az a kép, hogy a kormány megszorító intézkedései miatt nem csak a város, hanem a városon belül az intézmények is nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Ezt túlélni, csak együtt, összefogással lehetséges. Éppen ezért örültem annak, hogy szinte valamennyi intézmény vezetője partnerként vett részt ebben az előkészítő munkába, amelynek következtében a következő rendes testületi ülésen, június 29-én, pénteken hozhatjuk meg azokat a döntéseket, amelytől a költségvetésünk rendbetételét remélhetjük.

   Ezek után terveink szerint 11- 12 óra környékén fogjuk megnyitni a képviselő-testületi rendkívüli ülést. Ez egy nyílt ülés lesz, ha minden információt megkapunk a jelenlévőktől, akkor a június 15-i testületi ülésen már bizonyos, irányvonalat meghatározó döntést hozhatunk. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az információ még mindig kevés, akkor a június 29-i képviselő-testületi ülésen fognak ezek a döntések.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2007.06.14./

 

 

A 2007. évi decentralizált pályázatok eredménye

                        

    A NORDA Kht., az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács munkaszervezete hivatalosan közzétette a 2007. évi decentralizált pályázatok eredményét - tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Hörcsik Richárd Sárospatak Város polgármestere, a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke.
A város a pályázott 4 jogcímből egyben nyert támogatást összesen 7.523.520 Ft összegben, ami útfelújításokra használható majd (Szabó Gyula, Achim, Lorántffy, Teleki utcák és az .Egri köz) ugyanilyen nagyságrendű önerő kiegészítéssel. A kistérségi társulás három pályázatot nyert: Bodrogolaszi - Sárospatak szennyvíz nyomóvezeték meghosszabbítása, 39.485.771 Ft összegben, életmentő készülékek beszerzése a kistérség települései számára 15.056.319 Ft összegben, illetve 5,652.500 Ft összeggel támogatták a falugondnoki feladatok ellátása céljából terepjáró beszerzését.
Az elbírált nyertes pályázatok teljes listája elérhető a www.norda.hu honlapon a /hazai források/ menüpont alatt.
A város és a kistérség nevében köszönetet mondok a Regionális Tanácsnak és Dr. Szabó György elnök úrnak a támogatásért, Szkircsák István önkormányzati és térségi koordinátornak a közreműködésért. Külön köszönetemet fejezem ki az önkormányzat azon munkatársai felé, akik közreműködtek a pályázatok elkészítésében.


 
 


Törő Gábor
/2007.06.13./

 

 

A sárospataki bajnokcsapatoknál vendégeskedett a Nyíregyházi Spartacus gárdája

                        

   A 2006/2007-es utánpótlás labdarúgó bajnokság keleti csoportját, az STC U-17-es és U-13-as csapatai egyaránt megnyerték, miután az utolsó fordulóban mind a két együttes győzni tudott- nyilatkozta Belicza János Edző... A kisebbek 9: 0 arányban győzték le a sportszerű Bodroghalmiakat, meggyőző játékkal. Óriási akarattal és alázattal játszottak a 13 évesek, és vehették át a megérdemelt aranyérmüket. A 17 éveseknél jó előjelnek bizonyult a télen megrendezett megyei döntő első hely, hiszen kellő önbizalommal vághattak neki a bajnokságnak a labdarúgó palánták. A bajnokcsapat 15 győzelemmel és egy vereséggel megnyerte a bajnokságot, így a nagypályán is bejutott a területi döntőbe. Az utolsó mérkőzésen Bodroghalomba látogattak a piros-kékek, ahol 3:2-es győzelmet arattak, így jó hangulatban várhatták másnap, a nyíregyházi – országos bajnokságban játszó – alakulatot. A Nyírségiek örömmel jöttek Sárospatakra, hiszen levezetés képen jól esett a városnézés és a mozgás is.
A focisulisok már végeztek a bajnokságban, mégpedig a Debrecen mögött a másodikok lettek a tabellán. A mérkőzést egy ismeretségen alapuló, szakmai kapcsolat hozta létre, melynek barátságos mivolta jól szolgálta mindkét team fejlődését. A két félidőt szép számú szurkoló sereg nézte végig, és tapsolhatott a hazaiak lelkesedéséhez, és megcsodálhatták a Nyírsuli focisták labdabiztonságát, góljait. A mérkőzést meglepően jól kezdték a hazaiak, Demkovics révén a vezetést is megszerezték. Erre 3 gól volt a szabolcsiak válasza. Ám a lelkes patakiak nem adták fel – szebbnél szebb támadásokat vezetve – négy négyig méltó partnerei voltak, a 3 magyar korosztályos válogatottal érkező vendégeknek.
 Ezután a hazaiak edzője – gála mérkőzés révén – mindenkinek játéklehetőséget adott, így 23 fő mondhatja el magáról, hogy játszott a nagyhírű Nyíregyházi Spartacus ellen. A mérkőzést egyébként a vendégek nyerték 8:4 arányban. Összességében a cseppet sem megilletődött STC focistái tisztességesen helytálltak a válogatottakat felvonultató Nyíregyháziak ellen. Az elvesztegetett kalóriát bográcsgulyással és óriás tortával pótolták a játékosok, a labdarúgó szakosztály jóvoltából. A rangadót sok szülő mellett, Sárospatak Város Önkormányzat képviselőtestülete, az STC vezetői, az Árvay DSE elnöke, a Rákóczi DSE elnöke is megtekintette, és segítette.
 
A mérkőzésről és az utánpótlás csapatokról elmondták:

  Aros János - alpolgármester: Gratulálok a két csapat bajnoki címéhez, és örülök, hogy létrejöhetett ez a mérkőzés. 80 percig kitűnően helyt álltak a hazaiak, már csak 10 percet kell megtanulni, hajtani, futballozni. Köszönjük a Nyírsuli vendégszereplését, és sok sikert kívánok a további szereplésükhöz.

  Krai Csaba – STC elnöke: Gratulálok bajnokcsapatainknak, és a mai mérkőzéshez is. Bízok benne, hogy igazi sportszakmai kapcsolat kezdődött ma el az STC életében.

  Kovács Gábor – STC labdarúgó szakosztályának vezetője: Ez a mai mérkőzés is bebizonyította, hogy a gyerekek nagyszerű lelkesedéssel helyt tudnak állni egy országosan elismert csapat ellen. Bár igaz, hogy ha akaratban nem is, de még erőnlétben, játékban van mit fejlődni, Köszönöm a két csapatunk hozzáállását és az edzők nagyszerű munkáját. Köszönjük az Önkormányzat eddigi támogatását.

  Gáspár László – Nyírsuli: Boldog vagyok, mert megismerhettünk egy olyan közeget, csapatot, mely ritka a kis egyesületek társaságában. A mérkőzésről annyit, ha nem cserél a kollégám – ami persze természetes – akkor nagyon megüthettük volna a bokánkat. Sok tehetséget láttam, és sok sikert az összes sárospataki labdarúgónak.

  Punyi Gyula – U-13-as edző: Méltó lezárása a bajnokságnak. A hétvégén magabiztosan és bajnokhoz méltóan játszottunk és biztosítottuk be az első helyünket a tabellán. Tovább dolgozva készülünk a megyei döntőre. Örülök, hogy több játékosom szerepelhetett ma a Nyírsuli ellen.

  Belicza János – U-17-es edző: Örülök, hogy sikerült idecsalogatni a nyíregyháziakat, és köszönet mindazoknak, akik segítették a kis csapatom éves munkáját. A mai mérkőzésen is bebizonyították a fiúk, hogy milyen tehetség rejlik bennük. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen nagyszerű csapatnak lehettem az edzője.

 KÖSZÖNJÜK!
 



 
 

További fotók1 >>> - 2 >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.13./

 

 

Rendőrségi hírek

                        

    Még el sem készült a Vízi kapui öltöző, máris betörtek az épületbe. Nagy értéket nem tudtak elvinni, hiszen még üres - éppen a belső munkálatok folytak - így hát a munkások szerszámait vitték el, sarokcsiszolót, korongecsetet, glettvasat, bakancsot, spaknit, meszesvödröt, de ezek értéke is eléri az 50 ezer forintot – számol be az utóbbi időszak bűncselekményeiről Solymosi Antal alezredes, a bűnügyi osztály vezetője…

További részleteket tudtunk meg egy korábban már közölt makkoshotykai bűncselekményről, amikor a - ma már ismert - elkövetők bementek egy ház udvarára, betörték a konyha ablakot, majd bemásztak az épületbe, ahol az egyedül élő 57 éves sértettől pénzt követeltek és mivel ő ezt megtagadta, többször arcul ütötték, majd a kezéről lecsatolták a 3.500 Ft értékű karóráját melyet eltulajdonítottak és elmentek. Aztán kiderült, hogy az ezt megelőző éjszaka is jártak már nála, bár akkor nem ablakbetörés történt, hanem kopogtatásra ajtót nyitott. Akkor is bántalmazták, pénzt követeltek tőle, s mivel nem adott jelezték, hogy másnap visszamennek, amely ígéretüket be is váltották, hiszen bementek másnap és akkor vették el a karóráját. Az első nap viszont egy baltát tulajdonítottak el tőle. Tehát ennyi volt a kár, mert pénzt nem adott, de a sérülései jól láthatóak voltak, erről látlelet is készült. Akkor eredményt nem tudtunk produkálni, mert a sértett az elkövetőket nem ismerte, hiszen azok a fejükre sapkát húztak és egyéb más ruhadarabokat, hogy ne legyenek felismerhetőek. Aztán ennek ellenére sikerült beazonosítanunk az elkövetőket, akiket kihallgattunk, összesen idáig hat elkövető ellen kezdeményeztünk büntetőeljárást, akik a bűncselekményt javarészt beismerték. Vannak még ellentétek a vallomásaikban, viszont az eltulajdonított balta és karóra az eljárás folyamán lefoglalásra került tehát a bűncselekményt tudjuk bizonyítani.

Szintén Makkoshotykán, az egyik lakás fürdőszoba ablakát a tulajdonos távolléte alatt, ismeretlen tettes benyomta és 18.500 Ft készpénzt tulajdonított el.

Továbbra is „toplistásak” a fémlopások, nem kategorizálok, mert visznek mindent, ami fémből van, nekik az teljesen mindegy. Nagyon sok ilyen van, ami igazából túl nagy kárral nem jár a sértetteket tekintve, de bosszantóak. Bemennek az udvarra, a csatornát leszedik a házról, mert látják, hogy lakatlan az épület, összeszedik az udvarról a fém dolgokat. Tehát ezek mindennaposak, nehéz megelőzni őket, mert általában a lakatlan portákat szemelik ki a hulladékgyűjtők. A lopott fémhulladékot Miskolcon vagy környékén, olykor Szabolcs megyében értékesítik, csak a kisebb része az, aki itt helyben adja le a méhtelepen. Ezek felderítése borzasztóan nehéz, korlátozni nem lehet a felvásárlást, sajnos a sértetteknek kell jobban odafigyelni ezekre. Ezekhez a bűncselekményekhez sajnos gyakran kapcsolódnak más jellegű bűncselekmények is, mert ha már bemennek egy idős ember portájára, akkor megpróbálják a figyelmét elterelni - „csak azt szeretném megnézni” - aztán közben bemennek a lakásba és a pénzét is ellopják. Tehát nagyon sok minden kötődik most ezekhez a fémlopásokhoz. Ez nem csak a mi területünket érinti, hanem országos szinten is egyre jobban fertőződik ezzel a bűncselekménnyel minden egyes kapitányság területe.

Bejelentés érkezett a sárospataki rendőrkapitányság ügyeletére egy részvénytársaságtól, akik azt közölték a rendőrséggel, hogy az egyik telefonjukra sms üzenetben az érkezett, hogy bomba van az épületben és a nagy buszon. Ez azt jeleni, hogy a cég abban az időben egy tokaji munkát végzett, ahová busszal vitte a dolgozóit. A fenyegetés erre a buszra szólt és az épületre. A bejelentést leellenőrizték de természetesen - a múltkorihoz hasonlóan - ez is félrevezető bejelentés volt. A telefonszám beazonosítása folyamatban van.

Továbbra is lopják a transzformátort, most legutóbb a Megyer-hegyen tulajdonítottak el egyet hasonló módszerrel, mint a korábbiakban. Leszerelik az oszlop tetejéről, a réz alkatrészeket kiszerelik belőle, amit nyilván valamelyik hulladékfelvásárlónál értékesítik. Jelentős kára van ezekből a bűncselekményekből az ÉMÁSZ-nak, ugyanis kb. másfél millió forint egy ilyen transzformátor és sajnos eddig még csak egy esetben sikerült a tettest megtalálnunk.

Egy ismeretlen tettes behatolt egy sárospataki lakásba, ahonnan egy arany fülbevalót, ezüstöt és egy zsebórát tulajdonított el - bár lehetősége lett volna, hogy több mindent is elvigyen. Az eltulajdonított tárgyak értéke így is eléri a 200 ezer Ft-ot.

Megrongálták a Forma 1 autót ábrázoló szobrunkat - az Ayrton Senna emlékművet - Bodrog parton lévő szabadtéri szoborparkban. A beton alapzatból kitépték és arrébb vitték, de nem vitték el. Viszont a helyreállítási költség így is jelentős, úgyhogy rongálás miatt rendeltünk el nyomozást.

2007. május hetedikére virradóan ismeretlen tettes a kerítésen átmászva behatolt egy vissi lakás portájára, ahol a tyúkól ajtajáról a lakatot lefeszítette, abból hat darab tyúkot és három kakast tulajdonított el 13 ezer Ft értékben. Az elkövetőt sikerült beazonosítani és bíróság elé állítani, akit a bíróság pénzbüntetésre ítélt.

2007. május ötödikére virradóan, a frissen megnyílt Misi husi húsboltba hatolt be ismeretlen tettes úgy, hogy az ajtót kifeszítette. Kisebb mennyiségű kolbászt és egy rádiótelefont tulajdonított el.


 
 


Törő Gábor
/2007.06.13./

 

 

Rákóczi hét

                        

   A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában június 4-től június 8-ig került megrendezésre a hagyománnyá vált Rákóczi hét. A gyerekek ennek keretében hétfőn a városban kijelölt különböző helyszíneket kerestek fel, ahol feladatokat kaptak- tájékoztatja az olvasókat Ladomérszky Lászlóné, megbízott igazgató. A ’Mozdulj Rákóczi’ megmozduláson jártak a várban, összeírták az iskolakertben található szobrok kiknek állítanak emléket, de a Tourinform irodában ők állítottak össze egy-két turistaútvonalat Sárospatak nevezetességeiből, a Művelődés Házában különböző játékokat játszottak. Kellemesen elfáradva jó hangulatban ért véget ez a nap.

Keddi nap próbálták a gyerekek a gálára készített műsorukat.


 
 

További fotók >>>

 II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2007.06.13./

 

 

Minden eddiginél nagyobb szabású volt az idei Szent Erzsébet ünnepség

                        

    Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság tagjai oroszlánrészt vállaltak a Szent Erzsébet ünnep szervezéséből. Dr. Szabó Irén, a társaság elnöke, a jövőre nézve hasznosnak tartja a szervezés tapasztalatait, és a rosszkor jött esőt sem fogja fel tragikusan…

  Azt hiszem, hogy egy nagyon jó csapatmunka alakult ki. Az eddigiekhez képest sokkal nagyobb szervezőmunkával, több ember megmozgatásával, nagyon jól felkészült a társaságunk és a város is arra, hogy az évfordulóhoz méltóan tudjuk fogadni az ideérkező látogatókat. Akár ha a Vízi kapu előtti vásár megszervezésére gondolok, a történelmi felvonulásra, akár a város előkészületeire a közlekedés a forgalom irányítására vonatkozóan.
Természetesen hozzátartozik minden ilyen szabadtéri rendezvényhez, hogy ha rossz az idő, akkor minden másképpen történik, mint ahogyan azt elterveztük. Az idei a tizenötödik alkalom és ilyen még nem volt, hogy az eső így elmosta volna, de nekem folyamatosan az volt a fejemben - mikor akár a délelőtti eső volt, akár délután a menet negyedik jelenete előtt - hogy Erzsébet élete nem szólt másról, mint hogy elengedni a dolgokat. El kell tudni engedni, nem kell ragaszkodni feltétlenül ahhoz, hogy mindig minden a csúcson, a legsikeresebb legyen. Nem tudjuk, hogy mikor, és hogyan jó, és miért jó - a földeknek biztos nagyon jó volt ez az eső. Erzsébet példát ad nekünk arról is, hogy egy ilyen helyzetet hogyan kell feldolgozni, hogyan kell egy ilyen helyzetet értelmezni, megtanít bennünket elengedni a dolgokat, akár a sikernek azt az értelmezését is, ahogyan eddig gondoltuk. Mindenképpen nagyon hasznos az az együttműködés is, ami az elmúlt hetekben hónapokban a szervezők között kialakult, az a rendszer amit sikerült kidolgozni most az elmúlt hetekben, az működőképes, és a legközelebbi alkalommal ezt már sokkal kevesebb munkaráfordítással mozgásba lehet hozni.

Tehát semmiképpen nem volt haszontalan a befektetett munka és mondhatom azt, hogy a felvonulásnak a negyedik jelenete, ami a templom előtt szokott zajlani, most az eső miatt beszorult a templomba és ez valami olyan csodálatosat adott hozzá ehhez a jelenethez, Erzsébet szentté avatásának jelenetéhez, amit az eső nélkül nem tudtuk volna meg. Ez például egy pozitívuma a negyedik jelenetnek, vagy felvonulásnak. Úgy láttam, hogy végül is mindenki nagyon lelkesen és derűsen távozott a templomból.
Ezzel a Szent Erzsébet év nincs befejezve, hiszen júliusban, augusztusban, szeptemberben, tehát novemberig minden hónapban lesznek ezzel kapcsolatosan zenei rendezvények, koncertek, misztérium játék, opera előadás. Nyitva vannak a kiállítások, fogadjuk a zarándokokat - amiben a társaságunk is részt vállal - tehát a jubileumi év folyamatosan zajlik tovább, amit Sárospatak városa 2008. pünkösdjén zár. Reméljük, hogy akkor teljes pompájában tudjuk megmutatni, amit most az időjárás miatt nem sikerült. Ez év novemberében pedig, a Magyar Katolikus Egyháznak a november 19-i hagyományos ünnepe, a Szent Erzsébet rózsája díj átadása, és egyben a Katolikus Egyház részéről a jubileumi év záró miséje is itt lesz Sárospatakon, ami szintén egy nagy ünnepség lesz. Városunknak ez is nagy megtiszteltetés és örülünk, hogy ennek a szervezésében is segítséget tud nyújtani társaságunk, az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság.

  Dr.Hörcsik Richárd polgármester és a képviselő-testület nem felhőtlen örömünnepként élte meg a kerek évfordulót, hiszen ez hosszú előkészítő munkát és az ünnep óráiban is a mindenre – különösen a külföldi delegációkra, a különböző rendű és rangú vendégekre - való odafigyelést jelentette számukra. Az ünnep elteltével, a fáradtságot feledve mégis az ünnep nagyszerűségéről, jelentőségéről a város jövőjéről beszélt a város „főbírája”…

Az idén immár tizenötödik alkalommal gyönyörködhetett Sárospatak lakossága és a népes vendégsereg a pünkösdi Szent Erzsébet felvonulásban, ami minden eddiginél nagyobb szabású volt. Az égiek viszont kíméletlenek voltak, az eső nagyon jól jött a földeknek de most várhatott volna egy kicsit. Ennek ellenére reggel tíz órakor a vásárt, mint Sárospatak város főbírája nyitottam meg, mögöttem a képviselő testülettel - a magisztrátus tagjaival – ami után együtt vonultunk a Rákóczi vár lovagtermébe, ahol megint csak együtt a szenátus, tiszteletünket tettük a Szent Korona előtt. Ez régi szokás, hiszen valamikor a tizenharmadik században Sárospatakon a vallon telepesek elevenítették fel a középkori szokásokat, hozták el a városias életet, és akkor már a főbíró a magisztrátussal együtt vezette a várost. Erre is emlékezett a város képviselő-testülete, akikkel szeretnénk hagyományt teremteni. Délután tizenöt órakor kezdődött a hagyományos Szent Erzsébet napi felvonulás, ahol Szent Erzsébet életéből mutattunk be néhány mozzanatot.

Nagyon lenyűgöző, pompás volt az a menet, ami elindult a Rákóczi vártól. Szent Erzsébetet mint kisgyermeket - akkor még Árpád-házi Erzsébetet -Türingiába vitték a szekéren. Utána korabeli zászlók és kosztümösök, a város főbírája és felesége, utánuk szintén beöltözve korabeli, XIII.-XIV. századi pataki, magyar és európai kosztümökben vonultak fel papok, katonák, polgárok - megelevenedett a történelem. Ez után A Művelődés Háza előtt mutattuk be Szent Erzsébet életének egy jelenetét, majd a Hild téren a következőt, és hol lenne alkalmasabb helye bemutatni Szent Erzsébet szentté avatásának procedúráját, mint a vártemplomban, a rotundától pár méterre, ahol megkeresztelték Erzsébetet, II. András és Gertrúd a gyermekét. Úgy hiszem, hogy ez számunkra fontos és felemelő érzés. Így összességében mi sárospatakiak a polgárok, a képviselő testülettel együttesen vállaltuk ezt, hogy bemutassuk ország és világ előtt - ezzel hagyományt teremtve - Szent Erzsébet életútját. Különösen fontos számunkra ez az esztendő, hiszen születésének 800. évét ünnepeljük. Ha valahol Magyarországon, a Kárpát-medencében, akkor nekünk kötelességünk ezt a hagyományt folytatni, hiszen ezen a napon ránk figyelt nem csak Közép-Európa hanem minden európai nemzet. Városunk testvérvárosokat és delegációkat hívott, akik több mint tíz országból érkeztek, és jó tudnunk azt - amit a Duna Televízió képernyőjén láthattunk - hogy még Csíksomlyón is gondoltak ekkor a patakiakra. Lélekben nem csak ezren, tízezren voltunk itt, hanem több százezren, millióan. Szent Erzsébet az európai történelemnek olyan alakja, aki összeköt bennünket. Összeköti a Kárpát-medencei magyarokat, összeköti a keresztényeket, összeköti mindazokat, akik képesek Európában a karitasról, a kegyességről, a szolidaritásról gondolkodni. Összeköti az egyszerű embereket az államfőkkel, az üzletembereket a rászorultakkal. Szent Erzsébet példája ma is sugároz, olyan alakja ő az európai történelemnek, akit nem felejtettek el, és nekünk patakiaknak kötelességünk, hogy erre emlékeztessük a Kárpát-medencei magyarságot, emlékeztessük Európát is, hogy Európának volt egy szentje, aki a maga korában kihívta a sorsot. Ő Assisi Ferenccel együttesen olyan lelkiséget honosított meg, ami megállj-t parancsolt a könyörtelenségnek, és elgondolkodtatta Európa nemzeteit - mert akkor is nagyon kemény volt az élet, keményen zajlottak a háborúk, a betegségek, a szegénység tizedelte Európa népét. Úgy hiszem, hogy Erzsébet méltán lett szentjévé a katolikus kereszténységnek, és ebben mi is tiszteljük őt, más felekezetűek, és mi is büszkén vállaljuk az ő múltját. Éppen ezért fontos számunkra, hogy hagyományt is teremtve, minden éven megemlékezzünk Árpád-házi Erzsébet életútjáról, és reménységünk van arra, hogy ez évről évre több ezer turistát és zarándokot fog ide vonzani Sárospatakra. Az ünnepi szent misén hagyományosan az egri érsek celebrálja, és utána indul a hagyományos körmenet a Szent Erzsébet ereklyével. Reméljük azt, hogy Szent Erzsébet tisztelete beleillik a vallási turizmus azon áramlatába, amit itt Sárospatakon ápolunk, úgy mint Anasztázia, I. András felesége, akinek nagy tisztelete van az ortodox keleti világban, Árpád-házi Erzsébet a katolikus világ szentje, Lorántffy Zsuzsanna - természetesen Comeniussal - a protestáns világ tanítója és mestere, így hármas egységben szeretnénk a továbbiakban a vallási turizmust egy magasabb fokra fejleszteni. Remélhetőleg a közeljövőben megnyílik az európai Szent Erzsébet kulturális útvonal, amit majd valószínűleg követ majd Borút vonala, és a Comenius kultuszát ápoló útvonal is.


  A pünkösdi Szent Erzsébet ünnepek sorozatában az idei - a 800 éves jubileum miatt - egy kiemelkedő alkalom volt. Ezért a szervezők egy szakembert, Szigethy Gábor írót - irodalomtörténészt kérték meg a jelmezes felvonulás megrendezésére…
A tavalyi évekhez képest valóban volt változás, részben a szöveg nagy része változott meg. Kiiktattam a szövegből azokat a - talán kicsit maibb – részeket, amelyek felidézni akarták Erzsébet alakját, és eredeti szövegeket illesztettem be. Tehát Erzsébet is megszólal ebben a mostani változatban. A szentté avatási eljárás közben lejegyzett szövegekből illesztettem be Erzsébet szövegébe és a végén - a szentté avatás jelenetében - pedig Temesvári Pelbártnak a prédikációjából vettem ki mondatokat, amelyek talán jobban illettek most ehhez az ünnepélyes pillanathoz, mint a korábbi szövegek. Egyébként a meghagytuk azokat a helyszíneket, amelyek az elmúlt tizenöt évben is voltak, és tulajdonképpen a lelkesedés is megmaradt, ahogy mindenki igyekezett részt venni ebben a felvonulásban. Minden csodálatos volt!
Tulajdonképpen elképesztő az a szeretet, az az odaadás amit itt tapasztaltam. Én nem vagyok sárospataki, kedd reggeltől vagyok itt, azóta reggeltől estig dolgoztunk Szabó Irénnel és a többiekkel, hogy minden flottul menjen. Természetesen miután ez egy egyszeri alkalom, ebben nagyon sok a bizonytalansági tényező. Az emberektől, az esőtől - ami most itt minket majdnem elsodort - a dolog lényege végül is az, hogy ha jól meg van szervezve egy ilyen történés, akkor rögtönözni is lehet.

Végül is nem volt szervezve, hogy a templomba megyünk, de mégis sikerült azzal, hogy időben észbe kaptunk, és elindítottuk a menetet a templomba. Úgy érzem, hogy nagyon bensőséges, nagyon szép lett ennek a délutánnak a vége, a szentté avatás végül is a templomban történt meg.
Nagyon sok munka volt ebben. Hihetetlen sok munka, hogy ezek a ruhák tiszták legyenek, időre megvarrassanak, elkészüljenek, szétosszák az embereknek. Kitalálni, megszervezni nyolcvan - száz embert. Aztán megírni a szövegeket, megtalálni, hogy méltó legyen a szöveg. Felkészíteni a megszólaló szereplőket, végül is egy amatőr társaságot rávenni, hogy fegyelmezetten, örömmel, időben legyen ott. Olyan jó érzés volt látni, hogy két óra tíz perckor már mindenki ott volt a várban, senki sem késett el. Hogy amikor én megjöttem, már este hívtak a lovasok, megmutatták, hogy, hogyan áll az, amit ők elterveztek. Nagyon sokan dolgoztak annak érdekében, hogy sikerüljön az a délután, és úgy érzem, hogy ez a városuk iránti, és a Szent Erzsébet iránti megbecsülésből adódik - meg az önmagukkal szembeni megbecsülésből is. A mai világban olyan jó látni embereket, akik komolyan veszik a munkát, és erkölcsi alapon úgy gondolják, hogy bármilyen állapotok vannak ma pillanatnyilag az országban, mégis csak az a legfontosabb, hogy tisztességesek legyünk.
 



 
 

További fotók >>> 1

További fotók >>> 2

Cziczer Katalin
/2007.06.12./

 

 

Valótlan bejelentés a zöldszámon

                        

   2007. június 6-án este bejelentés érkezett a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy Olaszliszka községben egy magánlakásban betörés történt, a betörők még feltehetően a lakásban tartózkodnak – nyilatkozta Nagy János rendőr alezredes, a kapitányság vezetője…

A helyszínre érkezett egy háromfős rendőr járőr csapat, akik a zárt lakásba bementek. Az elkövetők észlelték a rendőrök megérkezését, így az egyik elkövető elmenekült. A másik kettőt a helyszínen tetten érték, és megbilincselték őket. Az intézkedés jogszerű volt, lopás bűntettének elkövetésével gyanúsíthatók az elkövetők, az elmenekült személyazonossága is megállapítást nyert. Ő egy felnőtt korú, többszörösen büntetett előéletű személy, aki rávett két fiatalkorút a bűncselekmény elkövetésére. Az elkövető üldözésekor az épületből kiugró rendőr keze is megsérült – beleesett a kitört üvegcserépbe. Az egyik elkövető egy 17 éves olaszliszkai lány volt, akit szintén megbilincselték arra az időre, amíg a menekülőt üldözték. A rendelkezésre álló zöld számon keresztül a lány anyja bejelentést tett, hogy a lányával szemben a rendőrök jogtalanul intézkedtek. Azt állította, hogy a lánya a fiával együtt éppen az épület környékén sétált, amikor észlelték, hogy az épületben betörő jár. Ők azzal a szándékkal bújtak be a lakásba, hogy a betörőt elfogják. Az anya azt is sérelmezte, hogy a rendőrök nem vették figyelembe, hogy a 17 éves lány már két hónapos terhes. Viszont a rendőrök a sötét lakásban nem láthatták a lányon a terhesség jeleit, de miután ez a tudomásukra jutott, azonnal levették a bilincset a lányról, amit a szolgálati szabályzat is előír.
Ennek az ügynek a kapcsán elmondanám, hogy a zöld számra nem mindig valós bejelentés érkeznek. Ilyen valótlan bejelentéssel a hatóságot valamennyi időre félrevezethetik. Az intézkedést követően előállították őket, ahol megállapítást nyert a bűncselekményben való részvételük. A felnőtt korú személy vette rá őket, hogy menjenek be vele a lakásba, ahonnan nagyobb mennyiségű CD-ét akartak eltulajdonítani.

                                      -------------------------------------------------------------

Megtalálták a vízbeugrott fiatalember holttestét

2007. június 11-én a késői órákban kiemelték a Bodrog folyó hídjáról szombaton éjszaka vízbe ugrott 20 éves fiatalember holttestét, amit egy horgász vett észre néhány tíz méterrel a híd lábától. Bűncselekményre, idegenkezűségre utaló nyomott nem állapított meg a rendőrség.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.06.12./

 

 

I. Prepaparty

                        

   Páratlan év, páratlan eseménye lesz az a találkozó, amelyre először kerül sor az intézmény életében! 150. éves fennállása jubileumát ünnepli a főiskola, amit rendezvényekkel teszünk emlékezetessé. Ezek között is kiemelkedő szerepet szánunk a nyári találkozónak, amelyet I. „prepaparty” címmel rendezünk meg június 30-án – egész napon át - a főiskola kerítésén belül.

Mindenkit szeretettel várunk, hogy a központi megnyitó, a köszöntők és a koszorúzás után (9.30-10.15 között) szabadabb programok keretében élvezhessük egymás társaságát.
Mindenben szeretnénk a résztvevők kívánságaihoz és életkorához igazodni, így aztán a kőépület hűvös falaitól elkezdve az udvar lombos fái árnyékán át, a verőfényes napsütötte szabad területekig mindent felajánlunk az érkezőknek.
13.00 órakor remélhetőleg már mindenki kész lesz a közös étkezésre, amelyet ingyenes ebéd formájában ajánlanánk fel összes volt diákunknak. Terveink szerint ez a megszokott zsíros, magyaros, vagy - könnyített formában - vegagulyás lesz.

Délután kissé kötött, szabad-programokra kerülhet sor, amennyiben az idesereglett, volt hallgatók részesei kívánnak lenni szellemi és fizikai versengésnek, mókás és komoly árverésnek, vásárnak (az intézmény alkalomra készített emlék-DVD-i, könyvei, stb.) s ha elég jól alakulnak a dolgok, korcsoportos szépségverseny igazságos levezénylésére is vállalkozunk.
Mindenben szeretnénk alkalmazkodni volt diákjaink kívánságaihoz. Ehhez azonban szükségünk van az érdeklődés mértékének felmérésére.

Kérjük, hogy a „prepaparty”-ról szóló hírt ne hallgasd el volt osztálytársaid, régi cimboráid előtt, sőt őket is sarkalld hasonló cselekedetekre. Egyben kérünk téged (és mindenki mást is), hogy az alábbi elérhetőségeken jelentkezz:
06/47/513-000/2801, titk@ctif.hu.
További tájékozódási lehetőség a www.ctif.hu honlapon.
Fontos! Szállást a főiskola nem tud biztosítani.
Jelentkezz! jelentkezz! jelentkezz!


 
 



/2007.06.12./

 

 

Több külföldi delegációt fogadott Sárospatak

                        

  Dr. Hörcsik Richárd polgármester köszöntő beszédeiben gyakran hangsúlyozta, hogy a Szent Erzsébet ünnep által szorosabbra fűzzük kapcsolatainkat testvérvárosainkkal, és új kapcsolatokat is létesítünk más városokkal, országokkal, ahol Szent Erzsébet tisztelete szintén erősen él az emberekben…

Ennek megfelelően az Önkormányzat különös figyelmet fordított a városunkba érkező delegációkra, szállásról, étkezésről, programokról gondoskodott számukra és kísérőt is biztosított melléjük. A vendégek a szombati nap folyamán érkeztek meg, akik közül már sokan részt vettek a 17 órakor a Múzsák Templomában a kiállítás megnyitásán. Ez után fogadta a polgármester hivatalában Joanna Stempinska, lengyel nagykövetasszonyt, majd 19 órai kezdettel a polgármester és a jegyzőasszony pezsgős koccintással köszöntötte a delegációk tagjait a Polgármesteri Hivatal dísztermében, a kísérők és tolmácsok jelenlétében.
Vasárnap a vásári forgatagban ott láthattuk vendégeinket is, akik a Szent Koronát is megtekintették a Vöröstorony Lovagtermében. Remélhetően a Korona és a délutáni jelmezes felvonulás is emlékezetes lesz számukra – nem beszélve a borkóstolásról a Rákóczi Pincében. Minden elismerés megilleti őket, hiszen ezek után még becsülettel részt vettek az Árpád Vezér Gimnázium aulájában tartott fogadáson, ahol vezetőik még köszöntőt is mondtak a Szent Erzsébet emlékérem és a város ajándékainak átvétele után.
Hétfőn, (hajnali) 9 órára már mentek értük a kísérőik, hogy elkalauzolják őket az ünnepi Szentmisére, ami után az ünnepi körmeneten is sokan részt vettek. Délután kötetlen városnézés, mint szabad program keretében élvezhették városunk szépségét és a patakiak vendégszeretetét, majd egy közös vacsora mellett búcsúztunk el tőlük.
Kedden, a reggeli után indultak útnak, hogy elvigyék a hírét, hogyan ünnepelt Sárospatak, leghíresebb szülötte, Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóján…

A delegációk tagjai voltak:

Soest
Christel SAUERLAND – CDU frakció tagja
Roland MAUBAUM – SPD frakcióvezető

Eisenach
Gizella REXRODT – építésügyi szakember
Volker STHRATHMANN – szervezési osztályvezető
Thomas WENZL – kulturális menedzser
Cornela HARTLEP – Tourinform irodavezető

Kassa
Mikulás CECKO – alpolgármester
Jozef FILIPKO – alpolgármester
Marek KOLARCIK – kulturális koordinátor

Tekirdag
Hayati KÜCÜK
Ismail HÜNKAR
Ilman SALTIK – önkormányzati képviselők
Ahmet CAN KOC
  Slovenj Gradec
Matajz ZANOSKAR – polgármester
Marko KOSAN – múzeumi ember
Maria LAH – Tourinform irodavezető
valamint egy fő, az egyház képviseletében

Nokia
Mr Reino Ojala
Ms Mervi Veijola
Mr Esa Martikkala
Ms Tetti Tuhkio

Krosno
Bronislaw Baran - alpolgármester
Stanislaw Slys – hivatal vezetője
Zygmunt Rysz - osztályvezető
Anna Struba – tolmács

Köszönjük a segítőknek, kísérőknek, szervezőknek, tolmácsoknak, hogy mindent megtettek vendégeink méltó fogadtatásáért: dr. Komáromi Éva, Buchalter Nóra, Hajdu Imre,Erdős Tamás, Donkó József, Vadkertiné Kőrössy Anna, Koleszárné Braun Mónika, Vighné Fehérvári Zsuzsanna, Hajdú Nóra, Peremiczkiné Dobos Edina, Dankóné Gál Terézia, Bobkó Csaba, Zelina Józsefné, Szobonya Anett, Vukovich Lászlóné, Tóth Gábor, Molnár Roland és még sokan mások…
 



 
 

További fotók >>> a fogadásról

További fotók >>> a Rákóczi pince látogatásáról


További fotók >>> az ÁVG-ben az ünnepségről

Törő Gábor
/2007.06.11./

 

 

Évvégéig tekinthető meg a Szent Erzsébet emlékkiállítás

                        

   2007. december 31-ig tekinthető meg a Múzsák Templomában az Árpád-házi Szent Erzsébet
tisztelete című kiállítás, amit a pünkösdi Szent Erzsébet ünnepek egyik kiemelkedő eseményeként, Dr. Seregély István egri érsek a következő szavakkal nyitott meg…
 

  Minden nép megbecsüli múltjának nagyjait, hála Istennek mi, magyarok is. A világegyház naptárában Elisabeth Hungariae szerepel mindenki számára - akit egyébként Türingiai Erzsébet néven ismer Európa - mi azonban makacsul, Árpád-házi Szent Erzsébetnek hívjuk.
Méltó módon szeretnénk megünnepelni születése 8OO. évfordulóját az Úr 2007. esztendejében, természetesen elsősorban itt szülőhelyén, Sárospatakon. Bizonyíték sok más mellett ez a rangos kiállítás, melyet nagy megtiszteltetésnek tekintve megnyitok.
Magdeburgi Mechtild nevezi az Erzsébetről írt, az eddigiek közt legvonzóbbnak sejtett életrajzában, (Mechtild von Magdeburg: "Das fliessende Licht der Gottheit" című művében) Isten áradó fényének, a 800 éve világító magyar királylányt. Ne is alkudozzunk! Szent volt, az az ember, aki nem csak Isten képére és hasonlatosságára lett teremtve, mint mindnyájan, de rövid, magasan lobogó lángban elégő élete is, Istenhez való hasonlóságot hordozott. Jobban világít 800 év után is - Arany János szavaival élve - mint pásztortűz ég nyári éjszakákon.A kor, amelyben élt, meggyőződésem szerint nem volt, se jobb, se rosszabb mint a mi korunk. Esendő emberek vergődtek akkor is a lét kiteljesedését gátló hatalom, vagyon és kéjhajhászás emberi viadalában. Ö azonban időben megtudta mire való mindez, a hatalommal, vagyonnal, életörömmel úgy tudott bánni, hogy csodálatot váltott ki akkor, és ma is.
A hatalom, a vagyon és az életörömének minden forrása az emberért van. Viszont csak akkor szolgálja életünk javát, ha másoknak adjuk. A mi szentjeink, a szentté avatottakon kívül, rengetegen vannak, akik előbb vagy utóbb, részben vagy egészben, megértették, hogy az élet elmúlik. Az élet adta hatalom, vagyon és öröm is véget ér. Ha tetszik, ha nem. Még sem hull a semmibe, ha idejében odaadjuk másoknak, mások javára ajándékozzuk el.


 
 

Árpád-házi Szent Erzsébet, élete 24 éve alatt, évszázadokat és valószínűleg évezredeket meghatározó üzenetként tudta ezt megvalósítani. Hol? Nos a házasságában. Csodálta és irigyelte szerelmük boldogságát a környezet és kiolthatatlanul, ilyenre vágyik ma is minden egészséges fiatal férfi és nő. Sajnos mind ketten kellenek hozzá, egyszer és mindenkorra, kizárólagosan az utolsó szívdobbanásig. Ezt látják meg és próbálják megfogalmazni az intuitív géniusz birtokosai a nagy művészek (Pl. Rómeo és Juliában). Nem csoda, hogy Erzsébet is majdnem meghalt, amikor férje halála hírét megtudta. "Számomra meghalt a világ" jegyezték föl szavait.
Krisztusi hite volt az, amely átsegítette az élet-szakadékon. Mindent odaadó lelkisége megtalálta a további utat. Megpróbált mindenkiért élni, akinek szüksége volt rá.
Vitathatatlanul gondoskodott gyermekeikről. Bizonyíték, hogy fölnőtt kort megérő leánya, Zsófia, késői leszármazottja Charle de Montalabert, a XIX. században, szent ősére tudta irányítani a világ figyelmét.
Miután Konrád, aki magában véve és mai szemmel egy zsarnok fajzat volt, nem engedte, hogy rokonsága kisemmizze. Ö pedig, Erzsébet, juttatott vagyonát a mindenkit szolgáló szeretet szolgálatába állította. Végül is erre ment rá egészsége és ifjú élete, a marburgi ispotályban.
Hogy mindezt meg tudta valósítani egy magyar királylány kurta 24 év alatt, annak alapja az Árpádok történetében ismételten fölragyogó istenesség volt. Ez is üzenet. Az Isten teremtette világban, aki maga a Szeretet, XVI. Benedek enciklikája címében, hivatkozik János apostol levelére, nincs más út az ember időbeli és örök teljessége felé, mint a másokért, föltétel nélkül, odaadott és elfogyó élet, a szeretet.
Nem csoda, hogy Erzsébet halála után a csodálat és a benne Isten ajándékát fölismerő tisztelet belevésődött Európa és a világ történetébe. Gondoljunk gyors szentté avatására Peruggiában. Holttestét, győzelmes elhelyezésére a császár és a sógora vitte a martburgi Dómba. Ünnepe stabil napja az esztendőknek. Képei, szobrai, szentélyei, ereklyéi kincsek a vallás és kultúra világában.
Ennek egyik bizonyítéka a kiállítás, melyet most megnyithatok. A régi és újkor emlékei értékei tanúskodjanak a korról, és benne Erzsébetről, Isten ma is áradó fényéről. Köszönöm a magam és minden látogató nevében az ihletett munkát. Köszönöm a szervezők közreműködését. Kívánom pedig a látogatóknak, hogy teljék kedvük a kiállítás megtekintésében. Főleg azt kívánom, hogy az erzsébeti üzenetet tegye hatékonnyá a kiállításon való részvétel és látogatása. A világ rendjét, benne az ember boldogulását meghatározó Úristenhez való ragaszkodás és egész életet odaadó szeretet teremt meg nem bánt és el nem múló életet.
Köszönöm, hogy volt, aki művészeti és történelmi érdemben is méltatta a kiállítást. , Legyen Árpád-házi szent Erzsébet tiszteletére, születése városában, a jubileumi esztendőben
mindenki javára. Sajnos, be kell vallanom, bármilyen lelkesen beszélek szent Erzsébet örökségéről érzem a saját tehetetlenségemet és a mi keresztény tehetetlenségünket a nagy világ sok bajának javításában. Ránk nehezedik a családokat veszélyeztető zűrzavar, a tömegeket elszegényítő, szociális közbűn terhe, amit sem én, sem mi nem tudunk megszüntetni.
Csak egy vigasztal, hogy minden emberi nyomorúság ellenére, mely Árpád-házi szent Erzsébet idején is grasszált a világban és elmúlt, az emberi aljasság ma sem fogja megakadályozni az örök Szeretet, a jó Isten embert üdvözítő és világot beteljesítő terveinek megvalósulását. A Gondviselés magát az emberi nyomorúságot használja föl, hogy előbb vagy utóbb megint helyre billen a keserűlevében forgó világ sorsa. Addig nekünk Erzsébet üzenetét kell fölismerni, saját életünkben a lehetőségek korlátai közt érvényesíteni és róla tanúságot tenni, mint só, mécsláng és kovász. Ha ezt is elmulasztjuk képmutatás szentjeink, Árpád-házi szent Erzsébet tisztelete is.
Kérjük azonban, hogy ő és ők járják ki számunkra Isten trónusánál ennek a képmutatásnak elkerülését. Ők kérjék, Istenhez közel állva, hogy küldjön ma is hozzájuk hasonló követeket a kajla világnak.
Mondjon nálam sokkal többet és jót a kedves Kiállítás. Köszönöm!
 

  Dr. Hörcsik Richárd köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, hogy Sárospatak milyen felelősséggel és büszkén vállalja Szent Erzsébet örökségét, ami a más népekkel való kapcsolatteremtésben is sokat segít…
Szent Erzsébet olyan európai személyisége a kontinens történelmének, akinek ma is kisugárzása van. A Szent Erzsébet esztendő egy jubileumi év, aminek minden rendezvénye - közöttük ez a mai is - egy jó példa arra, hogy Szent Erzsébet emléke megszólít európai embereket, városokat, népeket. Ők az utat önként vállalva, eljöttek Sárospatakra. Mi, pataki polgárok büszkén vállaljuk Szent Erzsébet örökségét és éppen ezért hívtuk testvérvárosainkat és azoknak a városoknak a delegációit Európából, akik valamilyen formában történelmileg is kötődnek Szent Erzsébethez. Éppen ezért fontos, hogy a mai napon testvérvárosi delegációk érkeztek a városunkba, hogy együtt idézzük fel Szent Erzsébet emlékét. Úgy hiszem nem csak a múltba, hanem a jövőbe is mutat ez a jubileumi esztendő, ez a nap, hiszen Szent Erzsébet Európa jövőjéről is szól. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok minden szétválasztott bennünket. Úgy hiszem, hogy elérkezett a 21. században, az Európai Unió keretében az az idő, amikor az egységesülés felé haladunk, Európa egyesülése felé. Szent Erzsébet egy olyan történelmi alak, aki segíti a szlovákokat, a németeket, az osztrákokat, az olaszokat, franciákat, bennünket magyarokat - és nem sorolom tovább - segít abban, hogy közösen gondolkodjunk. Nagyon sok feladata van Európának, amit közösen kell megoldani.

Ilyen pl. a szociális védőháló foltozgatása, nem csak Németországban, Szlovákiában, hanem Magyarországon. Szent Erzsébet példája jól mutatja, hogy hogyan kell ezt megcselekedni, példákat ad egy város közösségének, hogy hogyan kell gondoskodni a szegényekről, elesettekről, a betegekről, az idősekről. Példát ad egy ország kormányának, hogy hogyan kellene ezzel foglalkozni. Úgy hiszem, hogy Szent Erzsébet ünnepén nem csak a múltban való gondolkodás, hanem a jövő felé tekintés is fontos.
Én úgy hiszem, hogy bennünket egy kicsit arra is késztet, hogy nagyobb sebességre kapcsoljunk a testvérvárosi kapcsolatok létrehozását illetően is. Különösen Németországgal és Lengyelországgal, hiszen mindkét országban komoly tisztelete van Szent Erzsébetnek, és úgy hiszem, hogy ez a város vezetőinek lehetőségeket ad arra, hogy kulturális és egyéb kapcsolatokat létesítsenek. Konkrétan arra gondolok, hogy Szent Erzsébet évében minél több lengyel turistát szeretnénk Krosznóból, Krosznó környékéről fogadni. Szeretnénk azt, hogy minél többen jöjjenek, hogy érezzék jól magukat nálunk. Sárospatak az a hely, ahova ha eljön bármelyik turista, egy teljes, kerek egész feltöltődést kap. Nemcsak a Bodrog vize, nemcsak a
 termálvíz, nem csak a jó bor, a jó étkek, hanem a lelki feltöltődés is hozzájárulhat ehhez.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.06.11./
 

 

Ismét lesz TOURIST POLICE

                        

   Sárospatak idegenforgalmának segítése, támogatása, valamint a városba érkező vendégek biztonsága érdekében Sárospatak Város Önkormányzata a nyári szezonra megszervezi a TOURIST POLICE szolgálatot - nyilatkozta Aros János alpolgármester.
A jelentkezők a Sárospataki Rendőrkapitányság járőreivel közösen teljesítik napközben a szolgálatot két hétig, a hétfő és keddi napok kivételével szerdától vasárnapig, 1000 és 1800 óra között.
Jelentkezhetnek azok a sárospataki állandó lakhellyel rendelkező középiskolás diákok, akik valamilyen idegen nyelvet társalgási szinten, jól beszélnek.
Anyagi ellenszolgáltatás megfizetésére nincs lehetősége önkormányzatunknak.
Jelentkezni lehet: 2007. június 15-ig, a Polgármesteri Hivatal 2. számú irodájában, Vighné Fehérvári Zsuzsanna ifjúsági- és sportreferensnél.
(A fotók 2006-ban készültek)


 
 



/2007.06.11./

 

 

Újra itt lesz a Crescendo

                        

   Gwynne Geyer szopránt és Martin Helmchen zongoraművészt, a nemzetközi művészélet két fiatal kiválóságát köszönti idén nyáron a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Crescendo Nyári Művészeti Akadémia, de Sárospatakon tanít majd Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész és Barabás Márton képzőművész is- tájékoztatja az olvasókat Földy Lilla, szervező.
 Metropolitan Opera sztárja, Gwynne Geyer két hetet tölt Magyarországon, hogy az Akadémia ének-opera kurzusán hangképzést és interpretációt tanítson 2007. július 30 – augusztus 13. között. A new yorki szoprán énekelt már Musettát (Bohémélet), Rosalindát (A denevér), Rusalkát, Neddát (Bajazzók), Margitot (Faust), Évát (A nürnbergi mesterdalnokok), Merenkát (Az eladott menyasszony) a Metropolitan Operában. A Scalaban 2004-ben Madame Lidoine szerepében debütált. Poulenc operáját, A karmeliták párbeszédét Riccardo Muti vezényelte. Ezután a világ számos színpada megnyílt előtte, énekelt a Bécsi Állami Operaházban, a párizsi Opera Bastille-ben, a müncheni Bayerische Staatsoper-ben, Amszterdamban, Madridban, Barcelonában, Nápolyban, fellépett a Philadelphia Zenakarral, a Los Angeles Filharmonikusokkal, a Holland Rádió Zenekarával, a Sydney Szimfonikusokkal.

Martin Helmchen 2006 szeptemberében “Crédit Suisse Díjat” kapott, miután a Lucerni Fesztiválon fellépett a Bécsi Filharmonikus Zenekarral Valery Gergiev vezényletével. A berlini zongoraművész karrierjében ekkor már több jelentős díj szerepelt, 2001-ben például megnyerte a Clara-Haskil-Versenyt. A fiatal zongoravirtuóz koncertezett már a berlini Deutsches Sinfonie-Orchester-rel, a BBC Symphony Orchestra-val. Idén debütál Salzburgban és a londoni Wigmore Hall-ban. Rangos nyári fesztiválok szólistája, olyan karmesterekkel volt lehetősége együtt dolgozni, mint Lawrence Foster, Vladimir Jurowski, Bernhard Klee, Jiri Kout és Christoph Poppen. Kamarapartnere volt Boris Pergamenschikow gordokaművész, Christian Tetzlaff, Daniel Hope, Lars Vogt. A fiatal muzsikus nemrég kötött a PentaTone lemezcéggel szerződést Mozart KV 415. és KV 491. jegyzékszámú zongoraversenyeinek felvételéről.

A Liszt-díjas fuvolaművészt, Gyönygyössi Zoltánt kevésbé kell bemutatni a magyar zeneszerető közönségnek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető tanára tagja volt a Claudio Abbado vezette Európai Kamarazenekarnak, kezdetben a Budapesti Fesztiválzenekarnak, turnézott az Ensemble Wien-nel, és Európa szinte valamennyi jelentős zenei centrumában önállóan is fellépett. Önálló CD-jén nemcsak előadóként, hanem szerzőként is bemutatkozik, s rendszeresen hallható a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok hangversenyein.

Minden bizonnyal Barabás Márton képzőművész neve sem hangzik idegenül a zenekedvelőknek. Műveit 2004-ben „Bécsi mechanika – Talált és kitalált zongorák" címmel mutatta be a Budapesti Tavaszi Fesztivál. 2006 őszén a kiszeparált zongorák kalapácsaiból, billenyűzetéből készített modern harmóniát sugárzó szobrait és síkplasztikáit a MOL Jazz Fesztivál alatt a Művészetek Palotájában láthatta a közönség. Művei a Ludwig Múzeum állandó kiállításán is megtalálhatók. A művész rendszeresen együtt dolgozik Binder Károllyal. A Crescendo Nyári Művészeti Akadémián Barabás Márton vezetésével a résztvevők előadásokat hallgathatnak a zene és a képzőművészet közti viszony változásairól a klasszicizmustól a szecesszión át egészen az absztrakt művészetig, különös tekintettel a közelmúlt és jelen művészetére, melyben a műfajközi területeken kísérletező alkotók sokszor egy személyben zenészek és képzőművészek vagy performerek.

A Crescendo Nyári Akadémia résztevői közösen mutatják be Händel Messiás c. oratóriumát 2007. augusztus 11-én a sárospataki Református templomban. A Crescendo Szimfonikus Zenekart Christoph Adt müncheni karmester vezényli, az Akadémia énekesei lesznek a szólisták, résztvevői a kórusban énekelnek, a képzőművészeti szekció vetítéssel készül az előadásra.

Természetesen nemcsak az új, de a már jól ismert tanárok: Timothy Bentch operaénekes, Kiss József oboaművész, Lakatos György fagottművész, Körmendi Klára zonogoraművész, Dudás Eszter brácsaművész, Dér András rendező és még sokan mások várják a Crescendo Nyári Művészeti Akadémián a zenei, színházművészeti és képzőművészeti tanulmányokat folytató diákok jelentkezését.

Online jelentkezés és bővebb információ a www.hungary.crescendo.org honlapon. A jelentkezési határidő június 20.


 
 


Földy Lilla, szervező
/2007.06.11./

 

 

Megnyerte a 2006/2007-es bajnokságot a Sárospataki U-17

                        

   Sárospataki U-17 – Gönc 4:1 (1:0)
A mérkőzés nagyon nyögvenyelősen kezdődött a hazaiak részéről, hiszen ahhoz hogy két fordulóval a vége előtt bajnokcsapatot ünnepeljen Sárospatak, győzni kellett, a nagy fizikai fölényben játszó, ám gyengébb játékerőt képviselő gönci csapat ellen. Tehát a nagy tét rányomta bélyegét a mérkőzés első részére - nyilatkozt Belicza János edző. Ám ekkor Hoffmann-Vitányi-Hoffmann volt a labda útja és a szép kényszerítő végén megszerezte a vezetést a hazai csapat. Megnyugodhattak volna a piros-kékek, ám a gólt két gönci ziccer követte, a védelem hibájából. A félidő után, egy teljesen más pataki csapat futott ki a pályára, és egymás harcosságát felülmúlva, bedarálták, felőrölték a sportszerű vendégeket, akiknek az erejéből csak a szépítésre tellett. A gólokat Hoffmann Gábor (11-es ből) és Tóth Dávid (2) szerezték. Így a gönci csapat asszisztálása mellett, újra bajnokcsapata van Sárospatakinak, U-17-es szinten. A mérkőzést nagy ünneplés követte, ám az igazi pihenést csak a két bajnoki forduló, a megyei döntő és – a 4 magyar válogattat felvonultató – Nyíregyháza FC Nyírsuli elleni edzőmérkőzés után engedélyezi a hazaiak edzője.

Belicza János: Gratulálok a csapat minden játékosának a bajnoki címhez. Az év elején a vezetőkkel egyeztetve, a 17 éveseknek kiírt bajnokságban 15 éves gyerekekkel indultunk el, mert így a megmérettetés kellő fokú volt. Köszönet minden olyan támogatónak, vezetőnek, aki a mi sikerünkért szorított. Ezt a címet szeretné a csapat, a nemrégen elhunyt elnökünknek – Kerchner Zoltán – emlékének ajánlani.
Varga László: Gratulálok a patakiak bajnoki címéhez!

Sárospataki U-13 – Gönc 10:0 (4:0)
A szakadó esőben lejátszott mérkőzésen a hazaiak tetszés szerint érték el góljaikat, a sportszerű gönci kicsik ellen. Az Encsi vereséget követően elszállni látszottak a pataki bajnoki remények, ám a hétvégi fordulóban – óriási meglepetésre – a Pálháza megverte hazai pályán az Encs csapatát, így három fordulóval a vége előtt, újra három pont a Sárospatakiak előnye. Tehát izgalomban nincs hiány, de úgy látszik gólokban sem. Hiszen a Punyi legények újra 10 gólt rúgtak, így már közel járnak a 100. gól eléréshez is. Összességében pozitív előjel az, hogy Sárospatakon más megyei I-s csapatokkal szemben igazi tehetségek játszanak, ami közeljövőre nézve több mint bíztató. Arról nem is beszélve, hogy a két csapatban összesen 48 igazolt labdarúgó van.

Punyi Gyula: Edzőmérkőzésnek beillő délutáni program, köszönjük a Pálházaiak hozzáállását!
Varga László: A végére elfáradtunk.


 
 



/2007.06.10./

 

 

Wolksvagen ütközött Wartburggal

                        

   2007. június 10-én, vasárnap délután 16 órakor Sárospatak Attila út és a Kossuth utca kereszteződésénél közúti közlekedési baleset történt, amelyről Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő számol be…

Egy magyarul is jól beszélő szlovák állampolgár közlekedett Wolksvagen Golf típusú személygépkocsijával a Béla király tér irányából az Attila út irányába. Az Önkormányzat épülete előtti jobb ívelésű kanyarból a Kossuth utca felé akart tovább haladni, de nem adott elsőbbséget a Bodrog híd irányából szabályosan közlekedő Wartburg személygépkocsinak. Ennek következtében a Golf személygépkocsi bal elejével, nagy erővel ütközött a Wartburg bal oldalának. A baleset következtében személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős. Alkoholfogyasztás egyik gépjárművezető esetében sem történt. A szlovák állampolgár a balesetért a felelősséget elismerte, helyszíni bírsággal büntették. A Wartburg személygépkocsit autómentő szállította el a helyszínről.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2007.06.10./

 

 

Az Ünnepi Könyvhét vendége Bosnyák Viktória írónő

                        

   Az Ünnepi Könyvhét alkalmából június 6-án vendégünk volt a Bosnyák Viktória írónő. Délelőtt a vámosújfalui ÁMK-ban, az erdőhorváti Községi és Iskolai Könyvtárban tartott nagysikerű író-olvasó találkozót, délután a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban találkozott a 4-6 osztályos általános iskoláskorú gyermekekkel. A népszerű író az eddig megjelent négy kötetét rendhagyó módon mutatta be. Irodalmi és nyelvi játékokkal kápráztatta el a gyermekeket, így észrevétlenül hívta fel figyelmüket az olvasás megszerettetésére , a könyvtár szerepére. Az izgalmas, jó hangulatú találkozók a szerző könyveinek dedikálásával zárult.

 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.06.10./

 

 

A Rákócziak nyomában

                        

   A szerencsi Rákóczi Zsigmond Általános Iskola " A Rákócziak nyomában" címmel országos pályázatot hirdetett. A M.E. Árvay József Gyakorló Általános Iskolájából három tanuló készített pályamunkát: Zrínyi Ilonáról, Lorántffy Zsuzsannáról, és II. Rákóczi Ferencről- nyilatkozta Pásztor Andrásné, igazgatónő.

Iskolánk tanulói a színvonalas pályázataikkal eredményesen szerepeltek:
Nagyházi Nóra (7.b )II. helyezést ért el.
Oláh Eszter (8.c)III. helyezett lett,
Virágh Hajnalka 7.b osztályos tanuló dicséretben részesült.
Felkészítő tanár: Kovács Attiláné

Gratulálunk tanítványainknak.


 
 



/2007.06.10./

 

 

A hídról ugrott a Bodrogba

                        

   2007. június 9-én hajnali 1 és 2 óra között Sárospatakon a Bodrog hídról a folyóba ugrott egy 20 éves helybeli fiatalember…
A barátja elmondása szerint este egy szórakozó helyen voltak, majd elköszönt tőle. Éjfél körül felhívta őt mobiltelefonon - nagyon ideges volt -, hogy ismét szeretne vele találkozni, beszélgetni. Megittak egy üveg sört, majd kérte, hogy menjenek le a Bodrog túloldalán, a vízparton lévő szórakozó helyre. Közben megálltak a Bodrog hídon, ahol huzamosabb ideig civakodott velük, hogy le akar ugrani. Elkezdett vetkőzni, egy másik barátjával meg próbálták megakadályozni, de nem tudták. Fellépett a korlátra és ugrott, ő is ugrott utána, de már nem találta a vízben. Többször is utána merült, eredmény nélkül…
Megérkeztek a miskolci (Spider) és a debreceni speciális mentő alakulatok, akik elkezdték a keresést, de az a déli órákig nem vezetett eredményre.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.06.09./

 

 

Vendégünk volt a lengyel nagykövetasszony

                        

   A pünkösdi Szent Erzsébet ünnepek rangos külföldi vendégei közé tartozott Joanna Stempinska asszony, Lengyelország magyarországi nagykövete is. A Múzsák Templomában rendezett kiállítás megnyitása után Dr. Hörcsik Richárd polgármester a Városházán fogadta, ahol egy Szent Erzsébet Emlékéremmel tisztelte meg…
 

  A lengyel népnek a vallás, mind mai napig nagyon fontos – fejezte ki gondolatait magyar nyelven a nagykövetasszony. Mi nagyon tiszteljük a szenteket, nálunk Szent Erzsébet mellett még Szent Kinga az, aki nagyon ismert. A két ország kapcsolatának van egy történelmi alapja, és van ez a lelki, szellemi, amiben a vallás nagy szerepet játszik. Most, hogy megváltoztak a körülmények, az EU-s tagság több lehetőséget hozott számunkra. Nem csak a központok, hanem a régiók, a városok is tudnának együtt dolgozni, tudnának együtt pályázni közös programokra, ezzel az emberek is jobban megismernék egymást. Már elmúlt az az idő, amikor mindenki nyugat felé nézett és nem egymást kerestük. Azért nekünk közös a történelmünk, a mögöttünk lévő nehéz időszakban is sok minden volt, ami közös. Most a jövőben kell gondolkodni, hogy a gazdasági fejlődést hogyan tudnánk serkenteni, valamint a turizmust, amiben még sok tennivaló van. Azért is jöttem, mert úgy tudom Sárospataknak nagyon jó és erős kapcsolata van a lengyel Kroszno várossal, amit én nagyon támogatok és ha valamiben tudok, nagyon szívesen segítek.
Szent Erzsébet nagyon jó példát adott. A mai időben nem tudunk úgy dolgozni, ahogy Szent Erzsébet tette, ahogy Ő segített a szegény embereknek. A munkánkban viszont példát vehetünk róla, hiszen a diplomata szolgálat egy nagyon szép feladat, ahol sok lehetőség nyílik az emberek segítésére. Feladtunk az, hogy a két ország között a kapcsolat minél jobb legyen. Most is nagyon jó, de mindig lehet változtatni, több mindent megcsinálni, hogy még jobb legyen.
Ez az első látogatásom Sárospatakon – amit nagyon régen tervezek - de azt hiszem nem az utolsó…
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.09./

 

 

Elkészült a polgármesterek bora

                        

   Május végén, a Tokaji Borok Fesztiváljának keretében adták át a polgármestereknek - az idén 5. alkalommal - a Polgármesterek Borát. A 27 hegyaljai polgármester által leadott szőlőből készült borban az idén is benne van a pataki dűlőkben termelt szőlő íze is, így Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere is jogosult volt a bor átvételére…

  Ez is egy kifejezése annak, hogy Sárospatak része Tokaj-Hegyaljának. A pataki határban termelt borok mindig és mindenkor legalább olyan minőségűek voltak, mint a tokaji, tarcali, vagy a mádi borok. Nagyon fontos dolog, hogy a közvéleményben tudatosítsuk: Sárospatak része Tokaj-Hegyaljának, a Sárospataki Hegyközség pedig része Tokaj-Hegyalja bor-közigazgatásának. Én, mint Sárospatak város polgármestere örömmel jöttem és a hátam mögött lévő kis kiállítás is jól mutatja, hogy ez az év számunkra különösen fontos. Ez Szent Erzsébet éve, és nem véletlen, hogy mi a Sárospatakra érkező vendégeket Szent Erzsébet kenyerével és Tokaji borral köszöntjük. Ez hozzátartozik a mi ünneplésünkhöz. Hegyalja a világban jól ismert a Tokaji boráról és ennek része Sárospatak is. Jó bornak is kell a cégér, még a Tokaji bornak is azért, hogy a világban mindenütt megismerjék, hogy az igazán jó bor az Tokaj-Hegyalján terem. Erre az ünnepségre most Butella László urat is meghívtam, aki nálunk a Hegyközség elnöke. Úgy hiszem, hogy ha polgármester jön, akkor a Hegyközség elnökének is jönnie kell, hiszen a tokaji, hegyaljai borközigazgatásában a hegyközségek is nagyon fontos szerepet játszanak. Borainkra az őket megillető figyelmet fordítunk, éppen ezért kiemelt rendezvényként kezeljük Sárospatakon szeptember 22-ét, amikor a Sárospataki Szőlő- és Bornapok lesznek. Tisztában vagyunk azzal, hogy Zemplénnek és Sárospataknak a jövője nem csak a Termálfürdő, nem csak Szent Erzsébet, hanem a bor is. Ha Tokaj város meg tudja szervezni, Sárospatak ugyanúgy megszervezheti hasonló minőséggel és hasonló tömegeket idevonzva. Ezért a Bornapok Sárospatakon nemzetközi lesz, tehát külföldi vendégeket is fogunk hívni.
Természetesen, aki eljön Sárospatakra jó barátunk - legyen a világ bármelyik sarkáról - egy pohár bor mindig jut számára. Most pedig egy üveg bor is fog jutni, amivel promóciós anyagként szeretnénk ajándékozni az idelátogató testvérvárosok küldöttségeinek természetesen, vagy egyéb magas rangú vendégeknek. Mi, sárospatakiak büszkék vagyunk arra, hogy mi is részesei lehetünk ennek az eseménysorozatnak. Büszkén vállaljuk Hegyalja múltját, benne a tokaji bor múltját, a sárospataki bort, ami szintén világhíres.

  A hegyaljai bor, mint nemzeti kincs, még most sincs a méltó helyén. Éppen ezért úgy gondolom, hogy példaértékű, ahogy a polgármesterek hozzáálltak a népszerűsítéséhez. Ez így – hogy elkészítették a polgármesterek borát - már egy marketing. Rengeteg ember megkóstolja, sok helyre eljut azáltal, hogy a polgármesterek ezt a bort adják ajándékba a településeiken megjelenő vendégeknek, mind külföldieknek, mind magyaroknak, ezáltal viszik a hírét tovább – méltatta a polgármesterek borát Butella László, a Sárospataki Hegyközség elnöke Tokajban, a polgármesterek borának átadására rendezett ünnepségen…

  A polgármesterek által leadott szőlőből a bort a Tokaj Kereskedő Ház szakemberei készítették el. Részükről Kiss László vezérigazgató szólt a polgármesterek boráról…
Megköszönöm a polgármester uraknak, hogy időt, fáradtságot nem kímélve összegyűjtötték azt a szőlőt, amiből ezt a bort el tudtuk készíteni. Azt is el kell mondanom, hogy valahogy, ahogy telnek az évek, a szőlő és a bor minősége is egyre jobb. Amikor először elkezdtük a polgármesterek borát készíteni, az első gondolatunk az volt, hogy legyen ez a tokai borvidék települései összefogásának a jelképe. Emellett most már arra is gondolunk, hogy mutassuk meg a tokaji borvidék, a tokai szőlőfajták sokszínűségét. Azokat a finom árnyalatokat, amelyek ebben a vidékben benne vannak, és ezekben a borokban benne vannak. Ezért az első alkalmakkor, a furmintra építetve mindig száraz borokat készítettünk, ezt követően pedig a furmintra építve, késő szüretelésű bort. A tavalyi évben úgy döntöttünk, hogy mutassuk meg a borvidék második fő fajtáját, a hárslevelűt, ezért a 2006-os évjáratból most egy késő szüretelésű hárslevelű bort fogunk átadni. Őszintén mondom, hogy tényleg fáj a szívem, hogy átadjam. Fáj a szívem, nagyon szívesen megtartanám, majd meg fogják látni, hogy miért… Kérem, hogy kóstolják meg, váljék egészségükre, és vigyék el ezzel a Tokaji bor jó hírét!


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.09./

 

 

Találkozás a szalagkorláttal

                        

   2007. június 6-án reggel 6 óra 50 perckor hívott az ügyeletes, hogy a 37-es számú főút Bodrogolaszi előtti szakaszán baleset történt. A helyszínre érkezve tájékozódtunk a történtekről – számol be egy balesetről Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…

Egy középkorú férfi Opel Astra típusú személygépkocsival közlekedett Sátoraljaújhely irányából Szerencs irányába, amikor a 59 km-es szelvényhez érve egy vízátfolyás által kialakult sárszennyeződésen megcsúszott a gépkocsija – amivel valószínűleg nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett - és a menetirány szerint jobb oldali szalagkorlátnak nagy erővel nekiütközött. A baleset következtében sem a gépkocsivezető, sem a felesége - aki utasként a jobboldalt ült - nem sérült meg. Semmilyen más járművel nem ütközött a gépkocsi, így csak a saját autóban keletkezett anyagi kár. A felelősségét a gépkocsivezető elismerte - akinél a szonda alkoholfogyasztást nem mutatott ki.


 
 


Törő Gábor
/2007.06.08./

 

 

Felszentelték a Szent Erzsébet Ház homlokzatát

                        

    Pünkösdhétfő délután szentelték fel az Árpád-házi Szent Erzsébet Ház homlokzatát. Az avatáson részt vettek a város vezetésén kívül Kuklay Antal körömi plébános, művészettörténész, dr. Gyárfás Ágnes a miskolci Nagy Lajos Magánegyetem elnök asszonya, dr. Bakay Kornél, régész-történész professzor és Ódor Ferenc a BAZ - megyei közgyűlés elnöke…
 

  Ódor Ferenc országgyűlési képviselő elmondta, hogy két irányból is kaptak felkérést, egyrészt Kuklay Antal plébános úrtól - ő a megye egyik kitüntetettje volt az előző közgyűlési időszakunkban, tehát mi ismertük az ő munkásságát, amit nagyra tartunk - másrészt dr. Hörcsik Richárd polgármester fordult a megyéhez segítségért. Megértettük, hogy mennyire fontos ez ennek a városnak, az itteni közösségnek, és azt gondolom, ezáltal a megyének is fontos. Ezért, az általunk kiadott naptárban is szerepel a Szent Erzsébet év a templommal, az ereklyetartóval, mindezeket megjelenítve próbáltunk mi is segíteni ennek a hírüladásában. De ami miatt mi úgy gondoltuk, hogy ide Sárospatakra mindenképpen segítséget kell adjunk, az arról szól, ami a szellemisége ennek a háznak. Odafigyelni a másikra, és ha van lehetőségem, segítsek. Mi ebben partnerek szeretünk volna lenni, de a fő érdem itt mindenképpen Kuklay Antal atyáé. Azt mondjuk, hogy amit ő az életével reprezentál, az mellé odaállni nekünk büszkeség. Aki régóta sok mindent tett Sárospatakért, s most ismét egy csodadolgot hoz létre, a Szent Erzsébet Házat, amitől elindul egy Szent Erzsébet út - ami szintén nagyon fontos. Azt gondolom, hogy a város jó partner volt hozzá, mi pedig a megye szerény lehetőségeivel segítettük. Jó művészek álltak össze, akik jó szándékkal voltak. Azt hiszem a névadóhoz méltóan viselkedtek az itteniek, a patakiak, a miskolciak, a művészek, az egyházi emberek, az önkormányzatok.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.07./

 

 

A tisztább és élhetőbb környezetért

                        

   Az Önkormányzatok az Élhetőbb Környezetért közalapítvány zempléni nagytakarítási akciót hirdetett, amihez 30 település csatlakozott, több mint 4 ezer önkéntes részvételével. Az akcióhoz a technikai segítségnyújtást a Zempléni ZHK Kft. adta – nyilatkozta Farkas Imre üzemvezető…

Főként közintézmények, polgármesteri hivatalok intézményei, baráti társaságok, horgász egyesületek, illetve vadásztársaságok vettek részt a hulladékmentesítésben. A vállalt feladat elsősorban az volt, hogy a települések kül- és belterületein lévő épített, illetve természeti környezetet megtisztítsuk a kommunális hulladéktól. A 44 településből 30 csatlakozott az akcióhoz, melynek célja az volt, hogy a környezetet tisztábbá és élhetőbbé tegyük, a turisták és saját magunk számára.
 


 
 

Az Árvay József Gyakorló Általános Iskola -  További fotók >>>
Általános Iskola, Makkoshotyka - További fotók >>>
Az Élő Bodrogért Egyesület - További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.07./

 

 

Közlekedési vetélkedő a kapitányságon

                        

     2007. május 25-én a Sárospataki Rendőrkapitányságon megtartottuk a rendőrök közlekedésbiztonsági vetélkedőjét- nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője…

A vetélkedőn a kapitányság egyenruhás állományából a közrendvédelmi és a közlekedés rendészeti osztály beosztottjai vettek részt. A közlekedési vetélkedő a KRESZ ismeretek felmérése volt, melyet a tesztlap kitöltésével mérték fel.
Az első három helyezett képviseli a Sárospataki Rendőrkapitányságot a június 14-én Miskolcon megtartásra kerülő megyei versenyen. A helyezettek tárgyjutalomban részesültek.
Helyezettek:  Kocsis Péter rendőr zászlós,
                     Füreczki Zsolt rendőr őrmester és
                     Matisz János rendőr őrmester


A Szent Erzsébet hétvége rendőri szempontból nézve eseménytelenül telt el. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a megyei forgalomellenőrző alosztály beosztottjaival és a polgárőrség tagjaival közösen a rendezvényeket. A rendezvényeken atrocitás nem történt, semmilyen rendbontásra nem került sor. Nyugodt és szép megemlékezés volt a városba idelátogatók részéről is.


 
 



Törő Gábor
/2007.06.07./

 

 

Ünnepi megemlékezés a sátoraljaújhelyi Kálvárián

                        

  2007. június 4-én ünnepi megemlékezésre került sor a sátoraljaújhelyi Magyar Kálvárián, a trianoni békediktátum 87. évfordulója alkalmából. A megemlékezés szervezője a Magyarok Világszövetsége Zempléni Tagozata és Sátoraljaújhely Város Önkormányzata volt.
Rendezvény főszervezője Végsőné Fazekas Aranka, emlékbeszédet mondott Damjanovics József gk. esperes, parochus, közreműködtek a Jókai Mór Általános Iskola tanulói.
A jeles napon már a reggeli óráktól kezdve 10-12 iskolás csoport érkezett az ország szinte minden részéről pedagógusaik vezetésével, akik megemlékező túrákat szerveztek számukra. Fővárosból több autóbusszal érkeztek megemlékezők, akik kellemes kirándulással, gyönyörű időben járták végig a stációkat az emléknapon.
A városi megemlékezés du. 17 órától kezdődött. Több száz ünnepi megemlékező sétált végig a stációk útján, akik meg-meg állva elevenítették fel az elcsatolt területek városainak üzeneteit és nagy költőink gondolatait - közösen énekelve el a Szózatot, Himnuszt és a Székely Himnuszt.
Az évforduló alkalmából, emléktábla megáldására is sor került, melyet a Sátoraljaújhelyi Zempléni Farkasok Motoros Klub helyezett el a Kálvárián.

A megemlékezésen számos sárospataki polgár is jelen volt.


 
 

További fotók >>>

Sátoraljaújhelyi Zempléni Farkasok Motoros Klub - Vad Kálmán László
/2007.06.07./

 

 

Árvays diákok Londonban

                        

   Az Árvay József Gyakorló általános Iskolából 2007. május 5-én 8 diákkal tanulmányi kiránduláson vettünk részt Londonban. Budapestről indult a busz, melynek útvonala: Ausztria, Németország, Belgium, Franciaország, Anglia volt – tájékoztat Gönczy Krisztina kísérő tanár. Brüsszelben a Grande Place-t, Maneken Pis-t és a Luxemburg Palotát néztük meg. Este Franciaországban egy dunkerque-i tranzithotelben volt a szállásunk, majd reggel átkeltünk a Csalagúton. Megnéztük az anglikán egyház anyatemplomát, a Canterbury Székesegyházat, és Becket Tamás Canterbury érsek sírhelyét. Az egyik legszebb várkastély- Leeds Castle - park- és sövénylabirintusában bolyongtunk. Roshesterrel, Dickens városával is ismerkedtünk. Londoni városnézésünk során megtekintettük: a Buckingham Palace-t, St. James parkot, a Houses of Parliament-et, Big Ben-t, Picadilly Circus-t, Trafalgar Square-t, Downing Street 10-et. Isten házának, királyok koronázási és temetkezési helyének- a Westminster Abbey- nek 1000 éves történelmével ismerkedtünk. Csodálatos panoráma nyílt a fővárosra a London Eye-ból.
A tengerpart mentén található Holiday Park ,,Mobil Home’’ –jaiban szálltunk meg. A park területén étterem, disco, pub, fedett uszoda, sportpályák álltak rendelkezésre. Greenwichben, az Old Royal Observatoy-t, Naional Maritime Museum-t láttunk. A Natural History Museumban természettudományi és őslénytani kiállításnak és egy imitált földrengésnek lehettünk részesei. A Science Museumban a tudomány és technika vívmányait próbálhattuk ki. A lelkes pataki diákokkal a Kensington Palace-t,a Victorial and Albert Museumot, a Royal Albert Hall-t és a Diana szökőkútját sem hagytuk ki, majd vásárolgattunk a Harrods-ban. Hajóztunk a Thames-én a Tower bridge alatt, Towerben a királyi koronázási ékszereket is megcsodáltuk. Ezt követte a St. Paul Cathedral, és a Shakespeare’s Globe. A világszerte híres személyiségek viaszmásai keltek életre előttünk a Madame Tussaud’s Panoptikumban. Az egyedülálló régészeti gyűjteménnyel rendelkező British Museummal és Oxford Street-i szabadprogrammal zárult ez az igazán felejthetetlen, élményekben gazdag utazás.
Résztvevők:
Szécsi Karolina 5.c, Balla Richárd 6.c, Ujvári János 6.c,Trikó Norbert 6.c, Cserépy Annamária 7.a, Livják Ábrahám 7.a, Jakab Vivien 7.a, Nagyházi Balázs 8.c
 


 
 

További fotók >>>

/2007.06.07./

 

 

Könyvtárhasználati vetélkedő Erdőhorvátiban

                        

   Június 1-én az erdőhorváti Községi és Iskolai Könyvtárban tartotta összejövetelét a Zrínyi Ilona keretében működő Olvasószolgálat és Helytörténeti Műhely. A kistérségi könyvtárosok részére szervezett tanácskozáson először Soltész Árpád, a település polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd Bődi Gyuláné,a Körzeti Általános iskolai igazgatója mutatta be az intézményt. Ezután a Könyvtárhasználati versenyre benevezett 7 osztályos tanulóknak az ELKA 7.3. könyvtári programon elektronikus formában kellett kutatni a kérdésekre adott válaszokat, kiselőadáshoz irodalmat, be kellett mutatni egy-egy legújabb könyvet. Az igen szoros mezőnyben a 3 csapat közül a C –sek: Golenya Evelin, Kalóczki Anita, Matisz Tibor, Pásztor András szerezték meg a legtöbb pontszámot és értékes könyvjutalomban részesültek. A foglakozást Soltész Árpádné, a könyvtár vezetője vezette, aki az igen színvonalas verseny kérdéseit is összeállította. Ezután Halász Magdolna könyvtárigazgató vezetésével az aktuális kistérségi könyvtári feladatok realizálása következett. Hálásan köszönjük a szíves vendéglátást, a kedves fogadtatást.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.06./

 

 

Irány a Szelidi tó!

                        

   Az ACM Truper Kft. rajzversenyt hirdetett iskolánk tanulóinak. Kiadott vers alapján minden hónapról, rajzot készítettek a gyerekek. Szakmai zsűri értékelte a munkákat. Május 31-én ünnepélyes eredményhirdetésen osztották ki a díjakat. A 12 első helyezett jutalma egy 7 napos kézműves táborban való részvétel, – a cég költségén – a Szelidi tónál. A vállalat egy kísérő tanító költségeit is finanszírozza. Nagyon örülünk, és köszönjük Roland Yeager úrnak és munkatársainak a támogatást.

 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.06.06./

 

 

Óvakodjunk a kamionoktól

                        

   A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén két kamionos baleset is történt a hétvégén - nyilatkozta Molnár János rendőr főtörzszászlós…

Május 30-án, a 37-es úton a végardói bekötőútnál egy litván felségjelzésű kamion ütközött egy sárospataki Trabanttal. Mindkét jármű Sátoraljaújhely felől Sárospatak irányába haladt, amikor a kamion a záróvonalnál előzni akarta a négyütemű Trabantot. A záróvonalat átlépve későn észlelte az előtte kanyarodó személyautót, így hátulról nekiütközött, s azt az árokba taszította. Szerencsére csak anyagi kár keletkezett. A kamionos elismerte felelősségét, akit helyszíni bírsággal bűntettek.

A másik baleset Sárospatakon, a közlekedési lámpánál, este 10 óra után történt. A lámpák sárgán villogtak a kereszteződésben, amikor a Béla király tér felöl érkező szlovák rendszámú kamion a villogó sárga jelzés és az elsőbbségadás tábla ellenére nem adta meg az elsőbbséget és nekiütközött a balról - a védett úton - érkező Seat személygépkocsinak. Ennek következtében a gépkocsi vezetője súlyos sérülést, kartörést szenvedett Az ügy kivizsgálása folyamatban van, mivel a személygépjármű vezetőjét sérülése miatt nem lehetett meghallgatni.


 
 



Cziczer Katalin
/2007.06.06./

 

 

Az Ónodi Országgyűlés 300. évfordulója

                        

   Az Ónodi Országgyűlés 300. évfordulója alkalmából megrendezett „Eb ura fakó!” – című országos történelmi és műveltségi versenyen vett részt a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának 3 fős csapata.
A háromfordulós versenyre 84 csapat jelentkezett. Ebből a második forduló eredményei alapján 12 csapat került a döntőbe.
Az országos döntőt 2007. június 2-án rendezték meg Ónodon.
A tíz feladat – amely a gyermekek tudását, műveltségét, rátermettségét vizsgálta – igazi próbatétel volt a versenyzők számára. A neves szakemberekből álló 5 fős zsűri elnöke R. Várkonyi Ágnes professzor asszony volt. Iskolánk csapata az 5. helyezést érte el.

A csapat tagjai: Nagyházi Nóra, Nalesnyik Mátyás, Sebők Ákos 7.b osztályos tanulók.
Felkészítő tanár: Kovács Attiláné

Gratulálunk!


 
 

További  fotók >>>


/2007.06.06./

 

 

KÉZINYÁR - Kézilabda tábor

                        

   A Sárospataki Torna Club Kézilabda Szakosztálya 2007. július 2-6. között ismét megrendezi a hagyományos kézilabda táborát az utánpótlás korú gyerekeknek.
Helye: Sárospatak Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnoka.
Ideje: hétfő-péntek 9.00-17.00
Az edzéseket Nagyházi Sándor és Papp József kézilabda edzők vezetik.
A tábor célja a kézilabda sportág népszerűsítése, a tehetségek felkutatása és a szünidő minél tartalmasabb eltöltése.
Két korosztályban várjuk a gyerekek jelentkezését:
I. korosztály- alsó tagozat 7-10 évesek - szivacskézilabda
Nagyházi Sándor
II. korosztály felső tagozat 11-15 évesek - kézilabda
Papp József
A tábor ideje alatt a gyerekek napi 2 edzésen vesznek részt, amelyeken a kézilabda alapvető technika és taktikai sajátosságait ismerhetik meg, illetve sajátíthatják el.
Az edzések után minden délután a Strandfürdőben fejezzük be a napi foglalkozásokat, igény szerint akár úszásoktatással egybekötve.
Költségek: 9000 Ft , amely magában foglalja a napi 3x étkezést ( tízórai, ebéd ,uzsonna)
Érdeklődni és jelentkezni:
Papp József, 06-20-2525993
Nagyházi Sándor, 06-30-2707173


 
 



/2007.06.06./

 

 

Kiemelkedő eredményekkel zárta az évet Csimpolya

                        

    A tavaszi fesztiválsikerek után az elmúlt hétvégén a Csimpolya Gyermektánccsoport ismét egy nemzetközi fesztiválon vehetett részt, a szlovákiai Buzitán, ahol szlovákiai magyar, szlovák, lengyel és ukrán csoportokkal léphettek fel. E mellett hétfőn érkezett az örömhír arról, hogy az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület fesztiválrendszerében a megyéből egyedül a Csimpolya csoport jutott tovább országos fesztiválra - nyilatkozta Darmos Éva, táncpedagógus.

Országos fesztivált az Örökség Egyesület három helyszínen rendez az éven, Gyulán, Szekszárdon és Budapesten. Csoportunk ebben a fesztiválrendszerben augusztus 19-20-án a Budai várban megrendezésre kerülő, a mesterségek ünnepéhez kapcsolódó Országos Örökség Gyermektánc Fesztiválra kapott meghívást, a regionális fesztiválon nyújtott kimagasló teljesítményéért. Ezt a sikert az egész tanév kimagasló szakmai munkájának megkoronázásaként könyveltük el, külön jelentősségét az adja, hogy megyénket egyetlen gyermekcsoportként képviselhetjük 2007-ben az Örökség országos fesztiválján. Ezzel ismét bizonyítottuk, hogy a térség kiemelkedő szakmai műhelye a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Néptánctagozata, hiszen környékünkön egyetlen más iskola, vagy csoport sem ért el ebben az időszakban ennyi eredményt.

A csoport 2007 tavaszán elért sikerei:
- több fődíj a Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztiválon
- két korosztályban második helyezés a Vécsey Kamaratánc Versenyen
- vendégszereplés a törökországi Tarhan College nemzetközi fesztiválon
- a Művészeti Iskolák Tanulmányi Versenyének döntőjében való szereplés
- vendégszereplés a Buzitai Nemzetközi Gyermekfesztiválon
- továbbjutás Budapestre, az Örökség Országos Fesztiváljára


 
 



/2007.06.05./

 

 

Zempléni Labdarúgó Torna Királyhelmecen

                       

                        

   2007. június 1-én pénteken, huszonkettedik alkalommal, Királyhelmecen rendezték meg a hagyományos Zempléni Labdarúgó Tornát két korosztályban a 1991-1992 -ben és az1993-1994- 1995 –ben született játékosoknak
A versenyen évről évre, Királyhelmec, Nagykapos, Szerencs és a Sárospataki Rákóczi DSE csapatai vesznek részt. Nagyon színvonalas és izgalmas mérkőzéseken a Sárospataki Rákóczi DSE csapatai a második (a fiatalabbak) és a harmadik (idősebbek) helyezést érték el.
A verseny díszvendége volt Buzánszky Jenő, az ARANYCSAPAT legendás balhátvédje. Jenő bácsi nagyon hasznos tanácsokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy élsportolóvá csak nagy önfegyelem, kitartás és szorgalom árán válhatnak a mai fiatalok is.
Jövőre Sárospatak rendezi a Zempléni Tornát.
A megelőző napon, május 31-én szintén Királyhelmecen fociztak azok a „ veterán játékosok, akik már a Zempléni Labdarúgó Torna legelső mérkőzésein is játszottak. A nagyon erős ellenfél, a Nagykapos- Királyhelmec vegyes csapat, 4:2 arányban nyert a Sárospataki TC játékosai ellen.
 


 
 


Sárospataki Rákóczi DSE
/2007.06.05./

 

 

Trianonra emlékeztek Sárospatakon

                        

   2007. június 3-án, vasárnap délután 16 órára, az Iskolakertben egy évvel ezelőtt felavatott Trianon Emlékoszlophoz hívták a szervezői mindazokat, akik úgy érezték, hogy együtt kell emlékezni a 87 évvel ezelőtt bekövetkezett gyászos napra…

A kiadós zápor is éppen 16 órára érkezett meg, így a megemlékezést a Tornacsarnokban tartották meg. A Nemzeti Ima után Sajó Sándor szavalta el Gáll József Vagyunk még magyarok című versét. Az ország szétdarabolásának szomorú eseményére Balczó Zoltán, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke emlékezett, majd felhangzott a Székely Himnusz. A tornatermi megemlékezés Götz Gábor szavalatával - Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz – és a Szózat eléneklésével zárult, majd kivonultak az Emlékoszlophoz, ahol a már a csillapodó vihar lehetővé tette a koszorúk elhelyezését.

Mint tudjuk, a vesztes I. világháború után 1920. június 4-én Versailles-ban írta alá a magyar békedelegáció a trianoni szerződést. A történelmi Magyarország területének kétharmadát csatolták el, ekkor 282 ezerről 93 ezer négyzetkilométerre csökkent hazánk területe, a lakosság létszáma pedig 18,2 millióról 7,6 millióra esett vissza.

2004. december 5. óta a fájdalom még erősebb. Az akkori népszavazás szomorú eredményét második Trianonként emlegetik. Akiket a nagyhatalmak határokkal rekesztettek ki, ők most lelkiekben is kirekesztettekké, megtagadottakká váltak. Az első Trianont, mint egy sorscsapást próbáltuk elfogadni, ezzel a másodikkal – amit mi követtünk el – nem tudunk mit kezdeni, nincs rá mentség…
 


 
 

További  fotók >>>

Törő Gábor
/2007.06.05./

 

 

Az Önkormányzattal tárgyalt az STC vezetése

                        

   Megváltozott az STC elnöksége, ezért úgy döntöttünk, hogy le kell ülni egyeztetésre az Önkormányzattal - mivel ők a fő támogatók - nyilatkozta Krai Csaba, az Sárospataki Torna Club elnöke…

Az egyeztetés sikeres volt, bizonyos kitűzött cél irányába haladunk. Az ígért pénzügyi támogatásokat megkaptuk, melyek lehetővé teszik a klub további működését. További előrelépést várunk a pálya fenntartásával kapcsolatos tárgyalástól, a szerződés megkötésétől. Minden sportágról beszámoltunk, hogy melyik milyen eredményt ért el. Minden városban a labdarúgás a legfontosabb sportág a lakosság számára, de sajnos Sárospatak nem áll jó helyen a tabellán. Bízom benne, hogy ebből kilábalunk, és erőteljes sikereket fog elérni a felnőtt labdarúgó csapat is.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2007.06.05./

 

 

Pedagógus Nap Sárospatakon

                        

   A Művelődés Háza színháztermében, 2007. június elsején került sor városunkban az óvónők, tanítók és tanárok Pedagógus Napi köszöntésére. Aros János alpolgármester Comenius Emlékérem átadásával fejezte ki az Önkormányzat elismerését három pedagógusnak, majd az aranydiplomásokat köszöntötték. Az ünnepi beszédet Dr.Komáromy Sándor dékán úrtól hallhattuk…

Dr. Komáromi Sándor
köszöntőjében emlékeztetett Sárospatak iskolaváros voltára, amelynek közel félezer éves iskolája van, és ahol az önálló tanítóképzés éppen 150 éves. Kis városunkban ma is színes palettája van az oktatásnak, ahol háromféle fenntartásban – állami, egyházi és alapítványi – 3 óvoda, 3 általános iskola, 3 alapfokú művészeti oktatási intézmény, 3 középiskola és 2 felsőoktatási intézmény működik. A dékán úr említést tett arról is, hogy a 2007. évi Pedagógus Nap nem a felhőtlen ünneplés napja, hiszen a magyar közoktatás megrendítő változásokat él át, ami sok esetben iskolák összevonását, a finanszírozás csökkenését jelenti. Ezen jeles alkalommal a szónok ezt nem kívánta tovább részletezni, ünnepi beszédének további részében az óvónők, az általános és középiskolákban, valamint a és felsőoktatásban dolgozó pedagógusok köszöntésére helyezte a hangsúlyt, akik hivatástudattal, szertettel, tudásuk folytonos gazdagításával nap mint nap, sokszor nagyon nehéz helyzetben és kedvezőtlen körülmények között végzik munkájukat - majd köszöntője végén Sárospatak város polgármesterének és képviselő-testületének köszönetét és jókívánságait tolmácsolta a város pedagógusai felé.
 

  Dr. Komáromy Sándor, a Miskolci Egyetem Coménius Tanítóképző Főiskolai Karának dékánja – folyamatosan végzett kiemelkedő pedagógiai munkájának elismeréseképpen Comenius -emlékérem kitüntetésben részesült. A kitüntetés indoklásának főbb részletei:

Főiskolai és egyetemi tanulmányainak befejezése után több mint n e g y v e n éve különböző oktatói/vezetői beosztásokban tevékenykedik, új kutatási eredményeket is felmutató tudományos munkája a magyar gyermek-és ifjúsági irodalomhoz, különösen a határon túli magyar irodalomhoz kapcsolódik.
1968 óta dolgozik – folyamatosan, megszakítás nélkül – a felsőoktatásban, Sárospatakon, a jelenlegi tanítóképző főiskolai kar jogelőd intézményeiben. Gyakorlóiskolai tanárként (1968-1971) kezdi, majd gyakorlóiskolai igazgatóként (1971-1976) folytatja.
1976-ban Debrecenben bölcsészettudományi egyetemi doktori címet szerez. Ezt követően (1976-tól) különféle főiskolai oktatói beosztásokban tevékenykedik. Előbb tanársegéd, adjunktus majd docens, magyar nyelv és irodalmat tanít. Közben (1986-1990) főigazgató-helyettes, majd (1986-2000 között) tanszékvezető, jelenleg a nyelvi-irodalmi tanszéken főiskolai tanár.1994-1998 között és 2006-tól Sárospatak város Képviselőtestülete oktatási bizottságának külső tagja.
1990-1997 között folyamatos megbízással, két ciklusban a sárospataki főiskola főigazgatója. 2006. július 1-jétől harmadik alkalommal ismét kari főigazgató, majd 2007. április 24-től a Kar dékánja.
Tudományos minősítését (PhD) 1998-ban irodalomtudományból kapja meg. Négy könyve/tankönyve és több mint félszáz szakmai publikációja a magyar gyermek- és ifjúsági irodalomhoz kapcsolódik. Folyamatosan részt vesz a szakmai közéletben, több alkalommal kapott megbízást a Magyar Akkreditációs Bizottságtól akkreditációs (elnöki, bizottsági tagként) feladatok elvégzésére.
1997-ben oktatói és vezetői munkásságának elismeréseként megkapja a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje (polgári tagozat) kitüntetést.

  Sárospatak Város Önkormányzata Comenius Emlékéremben részesíti Dr. Derda Istvánt, a Református Kollégium angol tanárát.

Dr. Derda István Cserépfalun született 1948-ban. 1972-től jelenlegi intézményének angol tanára. Teljes pedagógus pályáját itt töltötte Sárospatakon. Előbb a Rákóczi Gimnáziumban, majd a Református Kollégiumban. Több, mint 30 éve tanítja az angol nyelvet, keze alól országos hírű szakemberek is kikerültek. Sárospatak hírnevéért, a közoktatásért kevesen tettek többet, mint Ö.
Példát mutatott abban is, hogy az egyetemi diploma után, miként kell folyamatosan továbbképezni, megújítani az ismereteket.
Tanult Nottinghamban, Colchesterben, Philadelphiában. Bölcsészdoktori címet szerzett 1981-ben. Több publikációt írt, amelyek megjelentek a Pedagógiai Szemlében és a Sárospataki Református Lapokban is. Jelenleg munkaközösség- vezető, de igazgatóhelyettes és igazgatója is volt intézményének.

 
Sárospatak Város Önkormányzata Comenius Emlékéremben részesíti Frimmemé Ihnáth Mariannt, az Árpád Vezér Gimnázium tanárát.

Frimmemé Ihnáth Mariann 1967-ben a Comenius Tanítóképző Főiskolán tanítói, majd 1970-ben az egri és nyíregyházi Tanárképző Főiskolán rajz szakos általános iskolai tanári diplomát szerzett. 1969-től tanít Sárospatakon. Két évig a Zrínyi Ilona Általános Iskolában, majd 1971-től 1994-ig a Petőfi Sándor Általános Iskolában oktatta diákjait a képzőművészet alapismereteire. Intézményében 1994. szeptemberétől dolgozik. Pedagógusi feladatát a kezdetektől nagy odaadással, lelkiismeretesen végzi. A tantárgy iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy a hosszú pályafutása alatt folyamatosan törekedett szakmai ismereteinek bővítésére, amit a továbbképzéseken és tanfolyamokon való gyakori és aktív részvétele is jelez. Jó érzékkel ismeri fel a diákokban rejlő tehetséget és motiváló készségének köszönhetően ezen képességeket ki is bontakoztatja. Osztályfőnökként szeretettel és gondoskodó törődéssel fordul diákjaihoz. Iskolai tevékenységén túl aktív részese a város és a zempléni térség művészeti életének. Körzeti munkaközösség-vezetőként évek óta lelkesen koordinálja a rajzversenyeket, a szakmai továbbképzéseket.
A Rajztanárok Zempléni Alkotó Körének alapító tagja, aktív közreműködője a nyári alkotótáboroknak. Nemcsak tanárként, hanem művészként is megmutatta már magát festményeinek kiállításával és a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár névadó portréjának elkészítésével.

 
Az emlékérem odaítéléséről, és a rendezvény fényét emelő műsor szereplőiről a következőket tudtuk meg Donkó József szakreferenstől:
A Comenius Emlékérem adományozását Sárospatak kitüntető díjrendelete tartalmazza. Ez a díjrendelet fogalmazza meg egészen pontosan azoknak a körét, akik a kitüntetettek személyére javaslatot tehetnek. A javaslatot első ízben az Oktatási Bizottság tárgyalja, a bizottság javaslata alapján pedig Sárospatak város Képviselőtestülete dönt.
A színes műsor a színes közoktatási palettának köszönhető Sárospatakon, úgy ahogyan az ünnepi beszédben is elhangzott - valóban találunk önkormányzati, állami fenntartású intézményt, úgy ahogy magánintézményt illetve egyházi intézményt is. Ezek az intézmények közösen állították össze ez a színes ünnepi műsort.
Sárospatak Város az idén is három pedagógust részesít hosszantartó, kiemelkedő pedagógiai munkája elismeréseképpen Comenius Emlékéremben. A kitüntetéseket Aros János alpolgármester adta át Dr. Derda Istvánnak, a Református Kollégium Gimnáziuma angol tanárának, Frimmerné Ihnáth Mariannak, az Árpád Vezér Gimnázium tanárának és dr. Komáromy Sándor a Miskolci Egyetem kari dékánjának. Ezt követően az alpolgármester átadta a főiskola által majdan átadandó díszoklevél mintegy kiegészítéseként a város elismerését az arany diplomásoknak, Dienes Tibornénak, Poremba Ferencnének, Földházi Istvánnak, dr. Földi Ferencnek és Pásztor Andrásnak. Tisztelettel bejelentették, hogy városunknak van egy gyémánt díszoklevelese is, Havril József tanár úr személyében.
Gratulálunk a kitüntetetteknek, és minden pedagógusnak! A közelgő nyári szünetre tartalmas időtöltést és aktív pihenést kívánunk!


 
 


További  fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.04./

 

 

Pataki vízilabdázók Újhelyben

                        

   Aki figyelemmel kíséri a sportág zempléni történéseit, bizonyára tudja, hogy az ikerváros program egyik sikeres eleme a Zempléni Vízilabda Klub működése.
Az egyesület két és fél éves sátoraljaújhelyi működés után március óta sárospataki szakosztályában is heti három alkalommal (kedd, csütörtök, szombat) tart edzéseket általában 30- 35 ifjú sportembernek.
Június 2-a sporttörténeti szempontból is jelentős állomás életünkben - mondta Erdei János szakedző. Mérföldkő azért, mert a pataki és az újhelyi gyerekek most találkoztak először közös edzésen és közös mérkőzésen az újhelyi uszodában. Szakmai szempontból indokolt a két város sportolóinak közös csapat(ok)- ba integrálása - ami nehéz, de hálás feladat -, hiszen a mai napon hat korosztály (1993, 1994, 1995, 1996, 1997 , 1998 -as születésűek) fiataljait most láttuk először együtt.
A legkisebbektől a nagyobbakig a vegyes csapatok egymás ellen játszottak barátságos, de komoly meccseket. Már most vannak olyan pataki gyerekek, akikre szeptembertől igazolt játékosként számítok.
Sokszor elmondtam már, hogy Zemplén szinte kimeríthetetlen kincsesbányája a vízilabda- utánpótlásnak. Most, hogy Sárospatak Önkormányzata is lehetőséget ad erre a csodálatos sportágra, ismét és újra tapasztalom az előbbi tétel helytállóságát. Öröm látni a folyamatos fejlődést.
A Zempléni Vízilabda Klub gyereknapi programjában a szülők-gyerekek összecsapás is szerepelt, ahol az apukáknak esélyük sem volt a 12-14 éves csemetéikkel szemben.
A napot a Felsőberecki Kempingen zártuk, ahol bőkezű támogatóinknak köszönhetően gulyásleves, kenyérlángos és rétes várta a népes gyereksereget és szüleiket. Ezen a napon közösség született, a zempléni vízilabdázók közössége.


 
 

További  fotók >>>

További Vincze Tamás fotók >>>

forrás: Zemplén Hírlap
/2007.06.04./
 

Körzeti megbízotti irodát adtak át Olaszliszkán

                        

   A tavaly őszi, brutális olaszliszkai gyilkosságot, annak vétlen áldozatát sohasem feledjük el. Az eseményt meg nem törtétté tenni nem lehet, de azért lehet tenni, hogy hasonló eset soha többé ne következzen be. Ezt a célt szolgálja az önkormányzat által kialakított körzeti megbízotti iroda, és a polgárőrség részére biztosított szolgálati gépjármű is, amit a közelmúltban adott át dr. Kökényesi Antal vezérőrnagy, a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője…

  Én azt gondolom, ennek az átadásnak több üzenete van. Egyrészt mutatja az önkormányzat, a rendőrség és a lakosság jó kapcsolatát. Másrészt azt is üzeni, hogy a rendőrség a történtek után változatlanul, folyamatosan, nagyon intenzív rendőri jelenlétet biztosít a településen. Miután egy plusz státuszt biztosítottam az itteni körzeti megbízotti munkához, ez változatlanul így marad a jövőben is, ami megnyugtató hatással lehet az itt élő lakosságra. Ezen túlmenően azt gondolom, hogy mindig jó dolog, hogy ha arról beszélünk, hogy a rendőrség társadalmi támogatottsága, akár épületben kifejezve, akár a technika biztosításában, akár más természeti támogatásban jónak tekinthető, legalábbis Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Igazából ez egy szimbólum is, ezen kívül természeten gyakorlati, praktikus haszna és jelentősége van mind az épületnek, mind pedig a polgárőrök számára átadott autónak. Mindennapi használatba vehetik ezeket, megkönnyítve a mindennapjaikat.
Nem lehet külön választani, a körzeti megbízott része a kapitányságnak. Oda tartozik állományilag, odatartozik a tulajdonképpeni eligazítás, beszámoltatás kapcsán is. A parancsnokok fokozottan felügyelik az ő mindennapjaikat is. Azon túlmenően, hogy ők itt speciális helyismerettel kell, hogy rendelkezzenek, speciális viszonyrendszert kell, hogy kialakítsanak a településen. Ismertnek kell lenniük az adott környezetben és megnyugvást, biztonságot kell biztosítani jelenlétükkel az itt élő törvénytisztelő emberekben. Kicsit azért másabb, mint az egyéb járőri tevékenység, de egyébként azt gondolom, hogy szerves része a kapitányság mindennapjainak.


 
 

Túl vagyunk egy jelentős szakaszán az itteni eseményeket követő időszaknak. Mindenki tudja, hogy milyen súlyos bűncselekmény történt itt az elmúlt év őszén. Azt követően nagyon erőteljes, fokozott rendőri jelenlét volt folyamatosan, és ez pillanatnyilag is tart a településen. A plusz körzeti megbízotti státusz is azt jelzi, hogy változatlanul intenzív és folyamatos a rendőri jelenlétet településen, vagy is a feltételek biztosítottak lesznek ahhoz, hogy nyugalomban, békességben éljenek itt az emberek.
Pillanatnyilag már a nyomozás befejező szakaszánál tartunk, bár még tart a nyomozás és változatlanul végzik kollégáink a munkát - a Legfőbb Ügyészség és Főügyészség szakmai útmutatásai, felügyelete mellett.
Nyolc előzetes letartóztatott van, még egy szakértői véleményre várunk. Eddig is igen sok szakértői véleményt kellett beszerezni többféle területről, de úgy gondolom, hogy lassan a befejezéshez közeledik - amennyiben az ügyészség is egyetért vele. Természetesen szakmailag úgy gondoljuk, hogy mindent megtettünk és - amíg hátralévő nyomozati cselekmények vannak - meg is fogunk tenni annak érdekében, hogy a bizonyítás teljes körű legyen. Én azt hiszem a lakosság is jól fogadta, hogy rendkívül aprólékos munkával, egymásra építve a bizonyítékok láncolatait, jutottunk el odáig, hogy 8-an előzetes letartóztatásban vannak.
Már a bizonyítási eljárás jelentős része is befejeződött, néhány apróbb nyomozati cselekmény van még hátra, egyébként valószínűleg már nem várhatóak újabb gyanúsítások.

  Nagy János rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője is elégedetten nézett körül az újonnan kialakított irodában. Ezt a körzeti megbízotti irodát sikerült olyan állapotba hozni az olaszliszkai önkormányzatnak, hogy jó munkahelynek lehet minősíteni – fejezte ki elégedettségét. Azt hiszem, hogy az önkormányzat, a község lakossága, és maga a rendőrség is örülhet, hogy ilyen irodát kapott, és hogy mellette szép lassan kialakítanak egy szolgálati lakást is. A rendőrség részéről megköszönve az önkormányzat segítségét, bízunk abban, hogy az iroda, és a polgárőrség számára biztosított jármű elősegíti azt, hogy Olaszliszka és a társközség - Vámosújfalu - területén is megfelelő szolgálatot lássanak el rendőreink és a polgárőrség tagjai.

  A körzeti megbízotti iroda felújításának anyagi részét az önkormányzat vállalta fel. Nagy részét értékteremtő közhasznú foglalkoztatással próbáltuk megoldani - mivel önkormányzati ingatlanról van szó – csak bizonyos szakipari munkákhoz, mint a vízvezeték-, gáz-, villanyszerelés alkalmaztunk olyan szakembert, aki garanciát vállalt a kivételezését – ismertette az átadás előzményeit Fekete Gyula, Olaszliszka polgármestere…
Ennek az értéke 1,2 millió Ft volt, de ez nem csak az irodára, hanem a mellette lévő kétszobás szolgálati lakásra is vonatkozik. Szeretnénk az ingatlan hátsó taktusát is felújítani, ahol később a körzeti megbízottaknak egy színvonalas kis irodát, ill. foglalkoztatót lehetne kialakítani. Most is van helyiségük, az egyik iskolaépületben egy tantermet használnak, de hosszabb távon azt hiszem, a körzeti megbízotti iroda közvetlen szomszédságában szerencsésebb lenne berendezni. Azt reméljük ettől a beruházástól, hogy végre betöltésre kerül ez a második státusz is, amit megkapott a rendőrség. Ha itt nyugodt körülmények között dolgozhat egy körzeti megbízott, akkor a lakossággal közvetlen kapcsolatot tartva, a rendet fenntartva úgy gondolom, hogy előbb-utóbb a turisták is visszatérnek erre a csodálatos adottságú településre.
Mint polgárőr is mondhatom, hogy a szolgálati autónak is nagyon örülünk. Korábban a járőrözést úgy oldottuk meg, hogy mindenki a saját autóját használta szolgálati célokra és az önkormányzat igény szerint mindenkinek költségtérítést biztosított - de szinte 99 %-ban mondhatom, hogy nem vettük igénybe ezeket a térítéseket. Most végre ez is tisztázódik és ez a pénz, amit emellett a polgárőrségnek biztosítanak, ez egyfajta fejlesztésre, ill. az alapfelszereltség biztosítására ad ehetőséget a polgárőrségnek.

  Komora András rendőr törzsőrmester, Olaszliszaka község körzeti megbízottja érintett a legközvetlenebbül az új irodahelyiség kialakításban, hiszen ő az első, akinek munkahelyként szolgál. Elmondta, hogy ez nagyban segíti a munkájukat, itt nyugodt körülmények dolgozhatnak majd. Véleménye szerint az állampolgároknak sem mindegy, hogy milyen irodába jönnek be, és a rendőröknek se, hogy milyen irodában dolgoznak.

További  fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.04./

 

 

Módosult az időpont

                        

   Önkormányzatunk 2006. augusztusában kötött szerződést a vállalkozóval közbeszerzési eljárás keretében, melynek címe "Sárospatakon Rákóczi Várbástya rekonstrukciójával a helyi történelemhez kötődő látványbástya kialakítás", ami a lakosság körében egyszerűen Sarokbástya beruházásként vált ismertté - számol be a közérdeklődésre számot tartó beruházás állásáról Erdős Tamás tanácsnok...

Az utóbbi időben lehullott jelentős csapadék hátráltatta az építkezést, ami határidő módosításokat eredményezett, így a beruházás befejezése csak december közepére várható. Az érdeklődőket erről közleményben tájékoztatjuk


 
 


Törő Gábor
/2007.06.04./

 

 

Útfelújítás Kispatakon

                        

   Elkezdődött az útfelújítás Kispatakon a Gárdonyi úton, ezért kérem az erre haladókat, hogy tartsák be a 40 km/ó sebességkorlátozást – hívja fel a gépjárművezetők figyelmét az óvatos közlekedésre Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselője…

A Közútkezelő KHT szórási technikával javítja a kátyúkat ezen az útszakaszon. Szükséges volt megvárni ezzel a meleg időt, hiszen ilyenkor a pótlás jobban beleolvad az aszfaltba. Ez a munkálat egy-két napig tart, addig fontos a fokozottan óvatos közlekedés, mivel a kavics-, vagy aszfaltfelverődés komoly károkat okozhat főleg az autók szélvédőjében. A gyalogos és a kerékpáros forgalom is nagyobb figyelmet igényel. Kérem az erre haladók megértését!


 
 


Törő Gábor
/2007.06.04./

 

 

Visszavárjuk Érsek Úr!

                        

   Nyugállományba vonulása miatt, érseki minőségében utoljára tisztelhettük Sárospatakon dr. Seregély István egri érseket az idei Pünkösdi Ünnepek alkalmával. Érsek úr, aki 15 éven keresztül fő pártfogója és főszereplője volt a pünkösdi Szent Erzsébet ünnepnek, nagy érdemeket szerzett a sárospataki Szent Erzsébet kultusz kialakulásában, ami városunkat európai szinten is közismert zarándokhellyé tette…

  Gyerekkoromtól tudok Sárospatakról, de a kapcsolat azóta épült ki, mióta az Egri Egyházmegye szolgálatára küldtek. Ez 1987 júniusában, húsz évvel ezelőtt vált valóra, és rövidesen alkalmam volt Sárospatakkal, a Szent Erzsébettel való kapcsolat révén szorosabb kapcsolatot létesíteni. Az 1990-es változások után Göcz Pál plébános elgondolását helyesnek tartva, elkezdtük ünnepelni Árpád-házi Szent Erzsébet szentté avatásának pünkösdi ünnepét. Erzsébet ünnepe november 19-én van, s ilyenkor a Kárpát-medencei időjárás már nem alkalmas arra, hogy nagy távolságú zarándoklatokat szervezzenek. Ezért alkalmasnak bizonyult ez a május végén, június elején esedékes pünkösdi zarándoklat ünnep, amikor Szent Erzsébet tisztelői a környékről, az egyházmegyéből, más egyházmegyékből és a szomszéd országokból is el tudnak jönni, hogy Szent Erzsébet üzenetének az ébrentartására részt vegyenek ezen a pünkösdi ünnepen. A magam részéről természetesnek tekintettem, hogy vállalom a pünkösdi ünneplést, tekintettel arra, hogy a Pünkösd hétfő ma már nem liturgikus ünnep az egyház naptárában de munkaszüneti nap, lehetőség nyílik arra, hogy a pünkösdi elfoglaltság után az egyházmegye papjai és hívei egy ilyen közös zarándoklaton kifejezzék együttérzésüket, hovatartozásukat Árpád-házi Szent Erzsébet emléke előtt. Az 1990-es évektől kezdve, minden esztendőben sort kerítettünk arra, hogy az Árpád-házi Szent Erzsébet emlékét őrző körmenetet megszervezzük. Ennek most már tizenöt esztendeje megvalósult programja az ünnepi szentmise és az utána következő körmenet az ausztriai Admondi bencés apátságtól kapott ereklye kíséretében.


 
 

Hálásan mondok köszönetet mindazoknak, akik Sárospatakon egyre inkább magukénak érzik ezt az ünnepet és gondoskodnak arról, hogy az ünnep résztvevői megfelelő vendéglátásban, barátságban részesülve, részesei legyenek annak az örökségnek, amit Árpád-házi Szent Erzsébet hagyott ránk.

Arra a kérdésre, hogy hogyan érzi magát Sárospatakon, az érsek úr a következő választ adta: „Nagyon nehéz ezt megfogalmazni, mert ahová engem a hivatásom küld ott általában otthon szoktam magam érezni. Sárospataknak ez a középkori negyede, ahol a vár és a középkori templom áll, természetesen egy sajátos atmoszférát tud teremteni a látogató számára. Ez alól kezdettől fogva nem vontam ki magamat, hiszen a Rákóczi kora és a hagyományos középkori örökséget őrző miliő maradandó emléket hagy a látogató és az itt bármilyen feladatot ellátó ember számára. Én sohasem zárkóztam el népem hagyományának és történelmének megbecsülésétől és attól az örökségtől, amelyet Sárospatak is képvisel részeként annak a magyar örökségnek amely ezer év óta tart meg minket a Kárpát- medencében.”

Jó egészségben töltött, hosszú, boldog nyugdíjas éveket kívánunk Érsek Úrnak!

Életrajzi adatok:
1931. március 13-án született Szombathelyen, két testvére van. Középiskolai tanulmányait Miskolcon, a Fráter György Gimnáziumban végezte. Az érettségi után egy évig fizikai és adminisztratív munkát végzett, majd 1950-től a szombathelyi püspöki papnevelő intézet növendéke lett. A szeminárium hatalmi szóval történt bezárása után a budapesti Hittudományi Akadémián folytatta tanulmányait.
1955. június 19-én szentelték pappá a szombathelyi egyházmegye szolgálatára. Első kápláni állomáshelye a Szombathely melletti Gyöngyösfaluban volt.
1959-től Nyőgérben folytatta szolgálatát.
Doktori disszertációját 1960 júniusában készítette el. Még ebben az évben Bagodvitenyédre, majd 1962-től Zalaegerszegre, végül Szombathelyre került káplánnak.
1974-ben foglalta el első plébánosi állomáshelyét Kőszegszerdahelyen.
1981-től Kőszegen volt plébános.
II. János Pál pápa 1987. június 5-én nevezte ki az Egri Főegyházmegye főpásztorává.
1990-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökévé választották. Elnökségének idejére esik II. János Pál pápa két magyarországi látogatása (1991, 1996), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alapítása (1992), a magyarországi egyházmegyék területének rendezése (1993), a Vatikán és a Magyar Köztársaság nemzetközi érvényű egyezményének létrejötte (1997) valamint a Magyar Katolikus Rádió alapítása.
1993-2001 között az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) alelnöke volt.

További fotók 1  -  2>>>

Cziczer Katalin
/2007.06.03./

 

 

Pro Caritate díjat kapott Tarnavölgyi Béláné

                        

   Tarnavölgyi Béláné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fenntartásában, Sárospatak városában működő Idősek és Fogyatékosok Otthona intézményvezetője az idősek és fogyatékos személyek ellátása érdekében kifejtett több évtizedes munkája elismeréseként - a Közgyűlés elnökének felterjesztése alapján - Pro Caritate díjban részesült…

A kitüntetést 2007. május 15-én - a szociális és munkaügyi tárca által a Nemzetközi Családi Nap és a Munka ünnepe alkalmából megrendezett ünnepségen - Kiss Péter miniszter úrtól vehette át.


 
 



/2007.06.03./

 

 

Országos Döntőben az Árvay focistái

                        

   2007. május 26-án bonyolították le – Tokajban – a GÓLIÁT McDONALDS – LABDARÚGÓ KUPA megyei selejtezőjét, ahol a tét, az országos döntőbe való jutás volt. A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskoláját két csapat képviselte a tornán: a IV. korcsoportos lány és a III. korcsoportos fiú csapat- nyilatkozta Gönczy Zoltán edző. A nagy tét rányomta bélyegét a játékra, így kevés gólt láthattak a nézők a lányok versenyében. Ám azt a keveset is pataki játékosok rúgták, hiszen, egy 0:0 –ás döntetlennel és két győzelemmel (2:0 ill. 1:0), megelőzték a szerencsi, tokaji, karcsai focistákat, így első helyen végeztek a megyében.
Ezért, részt vehetnek a 2007. június 16-17-én megrendezendő budapesti országos döntőn, ahová egyébként az iskola III. korcsoportos leány csapata, már korábban bejutott. A csapat tagjai: Márki Erika, Sütő Réka, Sohajda Krisztina, Kapéri Kitti, Szemán Eszter, Tomkó Katalin, Orosz Alexandra, Kovács Zsófia, Fábián Luca és Hornyák Adrienn, testnevelő tanár Belicza János.

A III. korcsoportos fiúknak 8 csapattal kellett megküzdeniük, a továbbjutásért. A csoportküzdelmek során mind a három mérkőzést magabiztosan megnyerték Gönczy Zoltán edző tanítványai, így jöhetett az elődöntő, melyet 2:1 arányban nyertek a gyakorlósok. A döntőben azzal a tokaji csapattal találkoztak, amelyet a csoportküzdelmek alatt 3:0-ra vertek meg. 1:0-s pataki félidő után azonban a hazaiak megfordították a mérkőzést, az utolsó pillanatban lőtt góllal. Így az erős mezőnyben az előkelő 2. helyen végeztek az Árvay focistái.


 
 




/2007.06.03./

 

Nem állt meg a STOP táblánál

                        

 A közelmúltban két érdekes baleset is történt, amelyekről Molnár János rendőr főtörzszászlós számol be…

Az elmúlt héten szombat délután anyagi káros baleset történt Sárospatakon, az Árpád út Bodrog-hídnál lévő végénél. A STOP táblánál nem állt meg egy kezdő vezetői engedéllyel rendelkező 19 éves gávavencsellői fiatalember. Két hónapos a jogosítvánnyal, a STOP táblát figyelmen kívül hagyva, kihajtott a híd felől közlekedő OPEL személygépkocsi elé. Csak anyagi kár keletkezett, személyi sérülés szerencsére nem történt. A baleset okozásáért a felelősséget elismerte. Az eljárás során az is kiderült, hogy a személygépjármű a nagynénje tulajdona, viszont átíratási kötelezettségének ő sem tett még eleget, ami miatt vele szemben is szabálysértési eljárást kezdeményeztünk.

Az elmúlt héten - hétfőn- a  koraesti órákban, Hercegkút felől Sárospatak irányába haladt Seat típusú személygépkocsijával egy hercegkúti hölgy. Egy jobbívű kanyarban nagyobb sebességgel haladt a kelleténél, ennek következtében kisodródott, s áttért a menetirány szerint baloldali sávba, és összeütközött a Sárospatak irányából érkező FIAT személygépkocsival, amit egy szintén hercegkúti fiatalember vezetett. Szerencsére személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett.


Cziczer Katalin
/2007.06.03./

 

 

Mesemondó verseny óvodásoknak

                        

   Már több éves hagyomány a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban, hogy az Ünnepi Könyvhét alkalmából mesemondóversenyt rendezünk az óvodások részére – nyilatkozta Krenyitzkyné Sárosi Krisztina,gyermekkönyvtáros…
Ez így történt az idén is, amikor regionális versenyt hirdettünk meg. Többen jelentkeztek a helyi óvodákból, de a kistérségből is - Vajdácskáról és Olaszliszkáról is jöttek gyerekek. Kilenc díj került kiosztásra, két első- második- és harmadik hely és három különdíj is, mivel nagyon felkészült óvodások érkeztek a versenyre. A gyerekek könyvjutalmat és csokoládét kaptak. Nagyon szoros volt a mezőny, remekül oldották meg a feladatot. Nagyon nagy szerepe van az ilyen korú gyerekek életében a mesének. Úgy gondoljuk, hogy őket mindenképpen a könyv szeretetére és a mese szeretetére kell nevelni.

  Váratlanul ért a meghívás, mondja Finta Éva, a zsűri elnöke. Nem tudtam nemet mondani, hiszen gyerekmániás vagyok. Minden korosztály érdekel, de leginkább a legkisebb és a legnagyobb, a köztes kevésbé - ők a legproblémásabb diákok. A kicsikkel még mindent lehet, a nagyokkal meg már megint lehet, világot képzelni, építeni. Igen sűrű teendőim között jöttem el, de érdemes volt, mert valóban nagy élményben volt részem. Nem is emlékszem, saját gyerekeim idejéből, hogy mondtak-e ilyen hosszú meséket szabadon. Nagy teljesítménynek gondolom, mivel olvasni még nem tudnak, hallás után tanulták meg a szöveget. Nagyon sok a szépbeszédű gyerek, nagyon kevés a beszédhibás óvodás. Egy szép délelőttöt töltöttem el itt a könyvtárban, nagyon hálás vagyok érte.

A regionális mesemondó verseny díjazottjai:

1. helyezett: Gulyás Gergő Mese Óvoda, Sárospatak
                   Berta Zoltán, Olaszliszka

2. helyezett: Tinon Augusztin, Olaszliszka
                   Iván Violetta Kincskereső Óvoda, Sárospatak

 
  3. helyezett: Krenyitzky Sarolta, Mese Óvoda, Sárospatak
                   Vitányi Szabolcs, Mese Óvoda, Sárospatak

Különdíj: Bodnár Krisztián, Vajdácska
              Ladomérszky Bence, Kincskereső Óvoda, Sárospatak
              Gombos Attila, Olaszliszka

Gratulálunk az óvodásoknak!



 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.06.03./

 

Felújították a világháborús emlékművet

                        

 A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete igazán elismerésre méltó cselekedetet hajtott végre azzal, hogy az Iskolakert saroknál lévő hősi emlékművet felújította. A gondolat Tamás Erzsébettől származik, aki talán még éjjel is Sárospatakról álmodik. Az ötlet megszületéséről „Böci néni” a követezőképpen számol be…
 

  Már régen foglalkoztat engem ez a gondolat, mert erre járok a temetőbe a húgommal, meg hát pataki lévén, és igazi lokálpatrióta vagyok, akinek a hite a cselekvő hit. Ezért nagyon sok ötletet szoktam összeírni és átadni a vezetőségnek Sárospatakkal kapcsolatosan, hogy mi mindent veszek észre, és mit kellene megvalósítani. Legutóbb is sok észrevételt írtam össze, amit Hörcsik Richárd úrnak is átadtam. Én úgy éreztem, hogy ez igazán lokálpatrióta feladat, és akkor Saláta László úrral megbeszéltük, ő elindította – aminek én nagyon örültem.
 

  Aránylag nagyon rövididő telt el, talán még másfél hónapja sincs annak, hogy az egyik városfejlesztés című műhelyünk vitája, vagy beszélgetése kapcsán merült fel több száz kérdés között ez, a felújításra szoruló hősi emlékmű problémája – emlékezik vissza a szervezőmunkára Saláta László, az egyesület elnöke. Tekintettel arra, hogy a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete még csak most lett egy éves, ezért nincs módunk pályázni különböző beruházások megvalósítására, ezért gondoltunk arra, hogy erre talán össze tudjuk gyűjteni azt az összeget mely a kivitelezéshez szükséges. A munkát Erdélyi Gábor barátunk, az egyesületünk egyik tagja vállalta föl. Négy javaslat közül az ő ajánlata volt a legkedvezőbb, és ő még azon túlmenően, hogy a legolcsóbban valósította meg, még harmincötezer forintot felajánlott a javunkra - tekintettel arra, hogy ő is lokálpatrióta. Azért, hogy a Szent Erzsébet napokra elkészüljön ezért ő valóban csak azt kérte tőlünk, hogy csak az anyag árát fizessük most ki, a többit ráérünk a későbbiek során rendezni. Hála Istennek a hozzáállás végtelen jó volt. Eddig, akiket megkerestünk a lokálpatrióták közül, minden további nélkül támogatták ezt a nemes ügyet, sőt olyanok is voltak, akik telefon kerestek meg és úgy ajánlották fel a segítségüket. Egyébként a háromnegyed része már ki van fizetve az összegnek és nem is kérdés, hogy a többit ki tudjuk-e fizetni, ez mindössze azon múlik, hogy eljussunk minden egyesületi tagunkhoz. Tehát rövid idő alatt valósult meg a dolog, volt egy vacsora amely szintén ezt a célt szolgálta.
Tulajdonképpen sokkal nagyobb munkát végeztek a szakemberek, mint amennyit vállaltak, mert a mi kérésünk az volt elsődlegesen, hogy a két táblán szereplő neveket újítsák fel, restaurálják. Ez komoly restaurációs munkákat jelentett, mert a betűket újra kellett formálni, de ők emellett többlet feladatként elvégezték még magának az emlékmű környékének, beton aljzatának a csiszolását és a kőműves munkálatokat is.

  Miután Sárospatak város lelkészei megáldották a hősi halált haltak emlékművét, dr.Hörcsik Richárd polgármester is emlékezett a hazáért elhunytakra és méltatta ezt a példaértékű összefogást…
Sárospataknak nem csak a jelenéről és a jövőéről kell gondolkodnia, hanem múltjáról is kötelessége, hiszen a múlt része a jelenünknek is. Ezért köszönet a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének, akik felhívták a figyelmünket arra, hogy itt van egy hiátus, hiszen naponta elmegyünk a hősök szobra előtt, akiknek eléggé megfakult a nevük, megfakult az emléktábla és a szobor. Köszönet a lokálpatriótáknak, hogy nem csak felhívták a figyelmünket, hanem ők anyagilag is lehetővé tették, hogy ismét régi fényében pompázzék. Hiszen most a hősök vasárnapja közeledik és ilyenkor minden városnak kötelessége, hogy a hőseire emlékezzen, akik az I. világháborúban, a II. világháborúban, ’56-ban, a vérzivataros időkben hősi halált haltak. Ők hősök és áldozatok voltak, akikre nekünk most emlékeznünk kell, hiszen talán nincs is olyan sárospataki család, akinek ne lennének halottai az elmúlt évszázad háborúiban.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.02./

 

 

Bemutatjuk az új főépítészt

                        

   Pályázat útján Siklósi József Ybl díjas építész, vezető tervező, a Kós Károly Egyesülés igazgatója lett Sárospatak város főépítésze. A hosszú időn át Makovecz Imre munkatársaként dolgozó építészt eddigi tevékenységéről és a városunkkal kapcsolatos elképzeléseiről kérdeztük…

  1960-ban születtem Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetem Építész Karán 1985-ben végeztem. Egyetemista korom óta, 1981-től folyamatosan kapcsolatban vagyok, ill. együtt dolgozom Makovecz Imrével. Rajta keresztül a 80-as évek elején A Művelődés Háza átadásán már itt voltam, és ami ilyen komoly, konkrét kapcsolatom még Sárospatakkal, az az Árpád Vezér Gimnázium, aminek 3 kollégámmal együtt mi rajzoltuk a részletes terveit, ill. mi csináltuk az egésznek a tervezői művezetését. Tulajdonképpen akkor nagyon élő kapcsolatban voltam Sárospatakkal, rengeteget jártunk ide. Ennek vége lett, és most 14-15 év után a polgármester úr újra fölvette a kapcsolatot Makovecz Imrével, és ennek a kapcsolatfelvételnek a keretében kerültem ide főépítészként.
1990-ig közös cégben dolgoztunk Makovecz Imrével, s ekkor két volt egyetemi évfolyamtársammal csináltunk egy saját céget, a Triskell Kft-t, de az Imrével változatlanul együtt dolgozunk, csak most már szerződéses viszonyban. Ilyen módon volt szerencsém 1990-91-ben végigrajzolni a sevillai világkiállítási pavilon terveit, és két kollégámmal együtt a helyszínen mi vezettük az építkezést is, sőt egy idő után a teljes beruházást. 1992 óta dolgozom folyamatosan Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tervezésén. 2001-2002-ben volt az utolsó épület átadása, addig folyamatosan 6-7 épületet terveztem. Most ez kicsit annyiban folytatódik, hogy azzal szemben egy laktanyán is zajlik építkezés ehhez kapcsolódóan, aminek a tervezésében szintén részt veszek - ez egy folyamatos hosszú munka. 1993 óta dolgozom folyamatosan Szlovákiában Dunaszerdahelyen, de most már Komáromban és környékén is.

Tavaly óta tagja vagyok a szlovák építész kamarának is. 2002. március 15-én Ybl díjat kaptam, a magyar organikus építészet területén végzett magyarországi és határon túli tevékenységemért. 2003-2004 óta vezetője vagyok a Kós Károy Egyesülésnek, ami a magyar organikus, szerves építészet egy szervezete, amely magában foglal több mint 30 céget, magánszemélyt, akik valamilyen módon kötődnek ehhez az építészethez.
Nagy kíváncsisággal, örömmel és izgalommal várom itt Sárospatakon, hogy mi az, amiben együtt tudunk működni a várossal, a létező problémák megoldásában és a város szépítésében. Azt gondolom most, hogy az elsődleges feladatom az, hogy meg kell ismernem teljes egészében a várost, mert az, amennyire ismerem, csak bizonyos dolgokra korlátozódik – leginkább a vár környékére és a belvárosra. Nagyon szeretném, ha ez egy hosszú távú együttműködés lenni, mert a főépítészség egy kicsit olyan, hogy hosszú időnek kell eltelni, amíg konkrétan a főépítészség munkának jól látható jelei lesznek. Például az, hogy az általános építészeti színvonalat szépen lassan megpróbálni kicsit följebb emelni, még a családi házak tervezése és építése terén is. Ezekben a dolgokban mindenképpen azt gondolom, hogy hosszú, szívós munkával egy kicsit jobb színvonalat lehet elérni. Talán ez lehet az egyik olyan dolog, ami a főépítész munkáját valamilyen módon megmutatja, ill. én mindenképpen tevékenyen részt akarok venni az esetleges egyedi, komolyabb beruházások tervezésének előkészítésében, egyeztetéseiben - adott esetben tervezésében - mert abszolút fontosnak gondolom, hogy a főépítész ezekben is mindenképpen a tőle elvárható maximális szakmai hozzáértéssel és figyelemmel képviselje a város építészeti érdekeit.



 
 



Törő Gábor
/2007.06.02./

 

III. Pataki Vándorkupa

                        

 2007. május 23-24-én került megrendezésre a már hagyománnyá vált Pataki Vándorkupa. A torna részt vevői fociban mérhették össze tudásukat - nyilatkozta Szemán Ákos, szervező. A rendezők célja az volt, hogy összekovácsolják azt az ifjúságot, illetve az ifjúsággal kapcsolatban állókat, akiket Sárospatak köt össze, továbbá jelen voltak az állandó vendégcsapatok is. A Kupa fővédnöke dr. Hörcsik Richárd polgármester, országgyűlési képviselő volt, a szervezők Kardos Imre, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia Diákpresbitériumának sportfelelőse és Szemán Ákos, a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Hallgatói Önkormányzatának alelnöke voltak. A kétnapos tornának, melyet Aros János alpolgármester nyitott meg, helyszínt az Árpád Vezér Gimnázium adott.

Részt vevő csapatok:
Árpád Vezér Gimnázium diákcsapata
Club Win csapata
Mádi Öregfiúk csapata
Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar hallgatói csapata
Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar oktatói csapata
Sárospataki Református Gimnázium diákcsapata
Sárospataki Református Teológiai Akadémia hallgatói csapata
Vay Miklós Szakképző Iskola diákcsapata

Eredmények:
1. Club Win csapata
2. Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar oktatói csapata
3. Sárospataki Református Gimnázium diákcsapata
4. Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar hallgatói csapata

Legjobb kapus: Tóth Ádám (Sárospataki Református Gimnázium diákcsapata)
Legjobb játékos: Punyi Gyula (Club Win csapata)
Gólkirály: Ártim Richárd (Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar hallgatói csapata)
 

További fotók >>>

/2007.06.02./

 

Újságírói Study Tour Sárospatakon

                        

  Városunk idegenforgalmának fellendítése céljából szervezte a Sárospatak Turizmusáért Egyesület az úgynevezett újságírói Study Tourt, ahová újságírókat hívtunk meg, hogy bemutathassuk nekik a várost - nyilatkozta Balogh Zoltán az egyesület vezetőségi tagja…

Azzal a céllal történt ez, hogy írjanak újságjaikban a városunkról, a város szépségeiről, hogy minél többen megismerjék Sárospatakot és kedvet kapjanak az idelátogatásra. Az egyesület tagjai aktívan segítettek ebben, a költségeket az egyesület tagjai állták. Kézről – kézre adtuk őket, minden étterem és szolgáltató kivette ebből a részét valamilyen szinten. A Vár Vendéglőben indult a program egy ebéddel, ahol dr. Hörcsik Richárd polgármester köszöntötte az újságírókat. Ezt követően mentek a mézeskalácsoshoz, majd a Várnegyedbe, ahol a Szent Erzsébet Társaság tartott egy tájékoztatót a Szent Erzsébet évvel kapcsolatosan. Azután a Rákóczi várat, majd Simkó Sándor pincéjét látogatták meg, A Betyár lovastanyán lovagolhattak, Végardón a Termálfürdőben fürödhettek. A város minden nevezetességével megismerkedtek, amit az egyesület tagjai koordináltak. Ez egy kétnapos program volt, melynek a záróeseményeként a Rákóczi pince látogatását terveztük be. Elláttuk őket prospektusokkal is abban a reményben, hogy újságjaikban segítenek népszerűsíteni városunkat, Sárospatak idegenforgalmi nevezetességeit.
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.02./

 

 

Bérmálás a Vártemplomban

                        

   Dr. Seregély István egri érsek atya május 26-án szombaton du. 3 órakor 61 diákot bérmált meg a Vártemplomban. Az 50 pataki, 6 károlyfalvi, 4 györgytarlói diák több éves hittan után vizsgáztak a bérmálás előtti héten.
A bérmálás a nagykorúság szentsége: a Szentlélek kiáradása és befogadása által lehet hitvalló keresztény életet élni.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.06.01./

 

 

Elsőáldozók a Vártemplomban

                        

   Május utolsó vasárnapján a Vártemplomban 29 kisgyerek, és egy felnőtt részesült az Eucharisztia szentségében. A fehérbe öltözött gyerekek az atyával és a ministránsokkal ünnepi bevonulással jöttek át a plébániáról a templomba.
Varga András káplán atya prédikációjában Krisztus testének és vérének gyakori vételére bátorította az elsőáldozókat. Hangsúlyozta, hogy az Oltáriszentség ajándék, amit örömmel kell fogadnia minden kereszténynek. Az ünnepi szentmise után, az elsőáldozók agapén- szeretet vendégségen vettek részt a plébánián, ahol jó volt látni a boldog gyerekeket!


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.06.01./

 

Árpád fejedelemre emlékeztek a Városi Könyvtárban

                        

 A honfoglaló Árpád fejedelem halálának 1100. évfordulójáról a nevét viselő gimnázium mellett a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban is megemlékeztek, a könyvtár és a Sárospataki Irodalmi Olvasókör szervezésében. Az előadást tartó Dobay Béla történészt, középiskolai tanárt előadásának tartalmáról kérdeztük…

A magyar honfoglalást középpontba állítva, annak előzményeire is kitérek - ugyanis térben és időben messze nyúlnak az előzményei.- valamint a honfoglalás a következményeiről is fogok beszélni. Közbevetőleg nyilvánvalóan szó esik Árpádról, életműveiről, tevékenységéről.

Minden jel arra mutat, hogy felül kell vizsgálni a nézetet, hogy az Etelközben vereséget mértek a besenyők az ott táborozó magyarokra, akik menekülésszerűen hagyták azt el. Egy menekülő had az szétszórt, rendezetlen, ez a honfoglalás pedig, mértani pontossággal, célszerűen zajlott le. Hogy ténnyel is alátámasszam: Árpádnak a harcoló alakulatai a Vereckei-hágón jöttek be és attól északra is, hiszen az elmúlt évtizedekben az általunk Galíciának hívott területen is találtak honfoglalás kori sírokat - tehát a Kárpátok karéján kívül – de hasonlóan az Al-Dunánál is. Tehát mesterien megtervezett akcióról volt szó a honfoglalás idején. Elég részletesen kell szólni az előzményekről, nem lehet ugyanis ezt a történelmi akciót azzal kezdeni, hogy 895-86-ban bejöttek a magyarok Kárpát medencébe. Ezt kb. 3 és fél, 4 ezer évvel korábban kell kezdeni és a Kárpát medencétől úgy 7-8 ezer kilométerre, keletre. Szeretnék kitérni arra is, hogy Árpáddal kapcsolatban nem annyira az írott források a beszédesek, mert az írott források nem magyar területen készültek, sok közülük az események után készült, hallomás alapján. Róla inkább a tettei beszélnek. A tettei beszédesek, mert akkor ő szerzett egy hazát, amelyik mindmáig véglegesnek tűnik a számunkra, még ha a méretei változtak is a honfoglalás óta.



Törő Gábor
/2007.06.01./

 

Tisztelgés a tanítóképzés 150. évfordulójának

                        

   Az Árvay Nap megrendezésének gondolata 15 ével ezelőtt merült fel először. Azóta kezdetben gyermeknapnak, fordított napnak neveztük és az utóbbi időben, most már ez a 8. alkalom, amikor Árvay Napnak nevezzük – tekint vissza az Árvay Napok történetében Pásztor Andrásné, a ME CTFK Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának igazgatója…

  Megrendezését mindig a gyermeknap időpontjának közelébe tesszük. Ezzel az volt a szándékunk, hogy a tanítványainknak gyermeknapi ajándékot adjunk mi a pedagógusok és az itt dolgozó felnőttek. Emlékezetessé tesszük ezt a napot oly módon is, hogy ilyenkor ők dönthetnek, hogy mivel tölthetik el a napot, milyen programokat szerveznek, sőt annyira övék a nap, hogy diákigazgatót is választanak helyettessel, akik a nap folyamán szervezik az iskola életét és a gyerekek ügyes-bajos gondjait, problémáit - amennyiben adódnak ilyenek - igyekszenek megoldani. Ennek - azon túl, hogy örömszerzés volt a szándékunk - van egy olyan üzenete is, hogy a gyermekekkel meg kell láttatni, hogy mit jelent az, hogy egy intézményben szervezni, vezetni, irányítani kell a mindennapokat. Ez egy kicsit felkészítés bizonyos értelemben a felnőtt életre is. A gyerekek mindig azt várják ugye, hogy bárcsak már felnőttek lehetnének, mi felnőttek pedig sokszor vágyunk arra, hogy 1-2 napra jó lenne gyermeknek lenni, amikor kevesebb a gondunk. Azt akartuk, hogy kicsit belekóstoljanak abba, hogy a felnőtt élettel sok gond és felelősség is együtt jár. Visszatekintve a 15 évre egy úgy látszik, hogy bevált a reményünk és annak nagyon örülünk, hogy a gyerekek nagyon szépen irányítják ezen a napon az életüket Ez a mostani alkalom azért is különleges, mert a névadónk, Árvay József az önálló tanítóképzés első igazgatója volt, és az önálló tanítóképzés ezen az éven ünnepli a 150. évfordulóját. Ez a nap egy kicsit tisztelgés az önállóvá válás, a tanítóképzés 150. évfordulójának is.

Ezen a napon adjuk át a kitüntetéseket, az Árvay emléknapot azoknak a tanítványainknak - a 4. osztálytól, mert a kicsiknél talán nincs olyan nagy múlt, hogy nagy eredményekre lehetni visszatekinteni - akik mind a tanulmányi, mind a sportbeli eredményeikkel, mind pedig a magatartásukkal, szorgalmukkal is kiérdemelték. Erre először a diáktanács tagjai tesznek javaslatot, majd az osztályokban tanító pedagógusok, végül pedig az intézmény vezető testülete választja ki a legjobb 10 tanulót. Aki pedig 3. alkalommal kapják, ők Árvay emlékkönyvet is kapnak jutalmul, emlékül.



 
 



Cziczer Katalin
/2007.06.01./