Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2007. július
 

Négy kapitányság egy időben ellenőrzött

                        

   2007. július 27-én reggel 8 és 14 óra között a szerencsi, a sátoraljaújhelyi az encsi és a sárospataki rendőrkapitányság illetékességi területén fokozott közúti ellenőrzés végrehajtására került sor – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedési osztály vezetője…
 

  A fokozott ellenőrzés célja az volt, hogy a közutak közlekedésbiztonsági jellemzői javuljanak, a közúti közlekedési balesetek száma, a súlyossági foka, a balesetekben megsérültek száma csökkenjen. A közlekedési akciót a sárospataki rendőrkapitányság vezetője rendelte el, melynek ebben az akcióban fő feladata az ittas vezetők kiszűrése és a sebesség ellenőrzése volt. Külön érdekessége volt ezen akciónak, hogy két fő tűzoltó is részt vett a közúti ellenőrzésben a 37-es számú főúton, akiknek fő feladata a tehergépkocsiknál, a tűzoltó készülékek meglétének ellenőrzése volt.
Eredményes volt a közlekedési akció mind a négy kapitányság tekintetében, akiknél egyszerre történt meg a közlekedési akció megtartása. Az akcióban a 4 kapitányság tekintetében 7 fő közlekedési rendőr, 10 fő közrendvédelmi járőrrel vett részt, így 17 fővel, plusz a két tűzoltó közreműködésével tartottuk meg a közlekedési akciót.
Az ellenőrzések során 90 esetben alkalmaztak ittasság ellenőrzést a járőrök, de ittas személy ellen nem intézkedtek. 37 esetben szabtak ki mind gyorshajtás, mind más szabálysértések miatt helyszíni bírságot, 8 esetben szabálysértési feljelentést, egy esetben pedig büntető feljelentést tettek az intézkedő rendőrök.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.31./

  

 

Nyáron is kapnak meleg ételt a rászoruló gyerekek

                        

    A nyári, szociális gyermekétkeztetés céljából nyújtott támogatás - 126/2007. kormányrendelet - az idén is lehetővé tette városunkban, hogy a szociálisan rászorult családok gyermekei naponta egyszer meleg ételt kapjanak. Az állami támogatás a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, elsősorban a10 év alatti gyermekek étkeztetéséről gondoskodik – tudtuk meg Sáfrányos Saroltától, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője…
 
  Városunkban július 9-től augusztus 17-ig 30 munkanapon keresztül, több mint 40 család közel 200 gyermeke részesül e kedvezményben. A munka lebonyolítása az önkormányzat oktatási intézményei és a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat összefogásával történik.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.07.31./

  

 

Sárospataki küldöttség járt finnországi testvérvárosunkban

                        

    Nokia város önkormányzatának meghívására utazhattunk Finnországba egy delegációval, amelyet a képviselő-testület döntésének megfelelően hárman alkottunk: Oláh József képviselő, Egey Emese finn-magyar szakos pedagógus és jómagam – számol be a finn testvérvárosunkban tett látogatásáról Erdős Tamás tanácsnok, önkormányzati képviselő…

  Vendéglátóink a finn nemzeti hagyományoknak megfelelő vendéglátásban részesítettek bennünket, nem egy belvárosi panel szállodában, hanem kinn a természetben, tavak, folyók és erdők között lakhattunk. A meghívásnak az apropót az adta, hogy ezen a hétvégén zajlott Nokiában egy Finnország szerte nagyon népszerű televíziós táncdalfesztivál döntője, egy 6000 főt befogadó jégcsarnokban. Ennek a rendezvénynek voltunk mi egyfajta díszvendégei, a másik négy ország, Észtország, Oroszország, Izland és Svédorsztágban lévő testvérvárosok küldötteivel együtt.
A pénteki nap egy nokiai ill. tamperei városnézésből állt, este pedig egy fogadáson vettünk rész, amit a polgármester és az ottani képviselő-testület adott. Szombaton napközben szintén városnézés volt a program, és este volt a táncdalfesztivál döntője, amit a TV egyenes adásban közvetített. Nagyon elfáradtunk a 40 fokos csarnokban, az egész napos városnézés után. Ők a rendezvénnyel voltak elfoglalva így csak kevés idejük jutott, a két város dolgainak egyeztetésére. Amiben a legtöbbet léptünk előre, az a két város és környékének a turisztikában való kapcsolat felvételi lehetősége volt.


 
 


Kezdeményeztük a polgármester és a helyi önkormányzat szakemberei felé, hogy első lépésként kezdjük el a finn-magyar családi és diák csereüdültetési programok kimunkálását. Befektetésekről viszonylag kevés szó esett - úgy éreztük, hogy a közelibb tájakat részesítik előnybe e-tekintetben.
Hatékonyak voltak a megbeszélések, számos ponton megtaláltuk a közös nevezőt, így folytatódnak a kapcsolatok, amelyek reméljük kézzel fogható eredményt hoznak majd.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.31./

  

 

A malom már csak emlékeinkben létezik

                        

   
  A bontási munkálatok túlnyomó része 28-án, ill. 29-én délelőtt megtörtént. Hátra van még a bontásból származó törmelékek elszállítása, udvar kitakarítása. A még meglévő falmaradványok helyén vélhetően egy kerítés kerül majd kialakításra, ami a következőkben védi majd a területet – nyilatkozta György Zoltán főtanácsos…

Várható, hogy az udvarban füvesítésre, vagy valamilyen zúzalékos borításra kerül sor, hogy a porártalom a későbbiek során csökkenjen. Ennek a megoldása, e hét folyamán alakul ki.


 
 


A szerk. megjegyzése: a fotózás során szerzett tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy a bontást körültekintően végezték. Az utakat időben lezárták, ill. ahol lehetett, a biztonságos közlekedést biztosították az ott dolgozó munkások. A falakat mindig befelé döntötték, ami kevés törmelék a járdára kiszóródott, azt kézi erővel feltakarították. A porhatást vízsugárral csökkentették.
Többször láttuk, hogy az ott járó, főleg az idősebb emberek megálltak és nézték a bontást. Mindenkinek volt egy-egy emléke a malomról. Többen emlegették, hogy olajütő is működött ott valamikor. Egy idősebb hölgy, aki 28 évet húzott le a malomban dolgozva, meg is könnyezte, ahogy a gigantikus gép elbánik az épülettel, ami a városunk – az életünk – része volt…

További képek >>>        
Film a bontásról >>>    
Film a bontásról >>>   


Törő Gábor
/2007.07.30./

  

 

Felvidékre kirándultak a pataki reformátusok

                        

    Idén a szokásos nyári kirándulását a felvidékre szervezte a református gyülekezet. A teli busz Szepsi, Rozsnyó útvonalon jutott el úticélunk első állomásához, a dobsinai jégbarlanghoz. Örömmel vettük igénybe a lehetőséget, hogy a negyven fő fölötti csoportnak magyar nyelven szólt a tájékoztatás a hangszóróból. Megcsodálva a föld gyomrában működő "fagyasztót", ámulatunkat fokozta Poprád környékének szépsége, és a Szepesség várainak, templomainak gazdag múltja.
Úticélunk másik állomása Lőcse volt, ahol a városháza falában emléktábla őrzi Comenius egykori látogatásának emlékét. Mi is kíváncsiak voltunk a "fekete városra" és a "fehér Asszonyra". A táj és az épületek örömmel töltötték be szívünket, nem így az emberek. Sajnos a lőcsei templomban, amikor magyarul énekeltünk és imádkoztunk a helyi idegenvezető ránk ripakodott, hogy ne zavarjuk a szlovák turisták tájékoztatását. Ezt a bánásmódot sem a kereszténységgel, sem az európai unió alapelveivel nem találtuk összhangban levőnek, és sajnáltuk, hogy a majd 20 oltár közül egyedül a szent Erzsébet oltár hiányzott. Azt mondták, restauráláson van. Épp a jubileumi évben nincs a helyén? Minderre mondtunk egy nagy áldás békességet, és maradtunk örömeinknél, és megígértük a Stratenában, - Dobsina melletti faluban- levő Fenyves panzió vezetőjének, hogy mindenkinek elmondjuk, milyen finom falatokban és szíves látásban volt részünk náluk, ahol a magyar szót nem szégyellték.
 


 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2007.07.30./

  

 

Szinte folyamatosak az ellenőrzések

                        

    2007. július 25-én 8-16 óra illetőleg 26-án 12 és 20 óra között a Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedési és közrendvédelmi állománya is részt vett az "European Operation Bus" TISPOL autóbusz ellenőrzésben. Az ellenőrzés fő, kiemelt feladata az autóbuszok közúti közlekedésével kapcsolatos szabályok ellenőrzése volt.
Az ellenőrzés tényét a helyi médiában, a honlapon közzétettük, a Zemplén Televíziónak nyilatkoztunk, felhívtuk a közlekedők figyelmét a közlekedési szabályok betartására - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedési osztály vezetője...

  Kenézlőn történt egy érdekes közlekedési baleset. 2007. július 23-án egy kerékpáros 12.45 órakor Kenézlő, Rózsa Ferenc úton közlekedett kerékpárjával Viss irányából Kenézlő Zalkodi út irányába. Kerékpározás közben a Rózsa Ferenc út 17. szám előtt, kerékpárján hátrafelé beszélgetve figyelmetlenül, nem a kellő odafigyeléssel vezette kerékpárját, minek következtében az előtte, vele azonos irányba gyalogosan közlekedő idős hölgyet elütötte.
A baleset során a gyalogos megsérült. Az orvos megállapította, hogy nyolc napon túl gyógyuló csuklócsont törést szenvedett.

A figyelmetlen kerékpárossal szemben a Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedési Osztályán közúti baleset okozása miatt bűntető eljárás lefolytatására kerül sor.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.07.29./

  

 

Táboroztak a cserkészek

                        

    A cserkészélet koronája a táborozás. Az egész évi felkészülés eredménye itt mérhető le igazán, mert nem mindegy, hogyan verjük fel az őrsi sátrat, egy szál gyufával, papír nélkül hogyan gyújtjuk meg a tábortüzet, milyen csomókat alkalmazunk a tábori építmények összeállításánál. Az sem közömbös, hogy a kis közösség hogyan tartja be a cserkésztörvényeket a csapaton belüli és az azon kívüli viselkedésében – számol be Újlaki Csaba cst. Cspk az idei táborozásról…

  A Sárospataki Református Egyházközség által fenntartott 763. sz. Sztárai Mihály cserkészcsapat 2007. július 7. és 14. között Soltész Árpád polgármester meghívására az erdőhorváti sportpálya mellett táborozott.
A patak partján, árnyas fák alatt felvert sátoron kívül, érdekes építményeket állítottak fel a cserkészek. Ilyen volt az öt méter magas, működő szélmalom és a hasonló méretű „pókháló-ház”.
A Sárospataki Református Kollégium Közigazgatósága által kirendelt kisteherautó 7-én, szombaton nem csak a konyhafelszerelést és a táborozók hátizsákjait szállította ki Erdőhorvátiba, de több mint 16 féle szabadtéri játékot rejtettek a nagy kartondobozok. Itt jegyzem meg, hogy a feljegyzések tanúsága szerint a községben pataki cserkészcsapat utoljára 1929-ben táborozott.
Vasárnap délelőtt a cserkészfogadalom megerősítésére került sor a helyi református templomban.

Hétfőn az 5 kilométerre fekvő Komlóskán látogattuk meg Haluska István erdész vezetésével a tájházat és a ruszin parkot. Délután sárkányeregetés, este tábortűz volt.  Kedden a szemben lévő domboldalra kapaszkodtunk fel. A borongós, esős nap további részében benti foglalkozást szerveztünk a sportpálya földszinti termében, majd, amint azt az időjárás megengedte, folytattuk a táborépítést a zászlórúd beállításával. A tábortűznél nép- és cserkészdalokat, valamint vidám jeleneteket adtak elő a jelenlévők.
Szerdán Soltész Ernő helyi gazda meghívására kikocsiztunk a Forrás-tanyára, ahol megnéztük a lovakat, a tehenet és borját, a pónilovat és csikóját és a többi háziállatot.

Meghívónk, jól gondozott, szelíd hátaslován minden erre vállalkozó táborlakó gyermeket meglovagoltatott egy kör erejéig.
A helyi óvoda konyháján készített ebéd már a táborban várta a csapatot, ahova vendéglátónk hintón vitte el a jókedvű társaságot.
Délután tovább folyt a táborépítés és a fagyűjtés az esti tábortűzhöz, András bá' főszakácsunk két fa közé felkötötte a hintát is.
Csütörtökön a helyi óvodások látogatták meg a tábort, és néhány érdekes játékunkat ki is próbálhattak. Ilyenek voltak a zsákbafutás, a sántikáló, a mocsárjárás és a lengőteke. A kis vendégek távozása után a csapat karikaversenyt rendezett, majd a többi játék is sorra került.
Vacsorára a látogatási napra megérkező cserkész-szülőkkel együtt fogyasztottuk el a remekben készült vaddisznópörköltet és köszöntöttük fel a 10 éves Kertész Ákost, akinek szülei hatalmas tortával tették emlékezetessé az estét.

Pénteken pontosan 10 órakor kezdődött egy barátságos labdarúgó mérkőzés a községben nyaraló nyíregyházi gyermekekkel. Sajnos, a jobbik csapat győzött.
Este, a jóval nagyobb méretű búcsú-tábortűznél kiértékeltük az elmúlt napok eseményeit. Hanuder András bá' főszakácstól Darmos Márton és Kertész Ákos főkukták dícséretképpen egy-egy feliratos fakanalat kaptak. Sokat énekeltünk, végül szeretet-kört alkotva elhangzott a „Szellő zúg távol” kezdetű záróénekünk.
Szombaton becsomagoltunk és a 11 órakor megérkező kisteherautóra felraktuk a kartondobozokat és az eszközöket. Kolláth Balázs napostiszt, Kövér Zoltán és Hanuder Gábor őrsvezetők kiadták az utolsó tábori parancsokat és a gépkocsik elindultak hazafelé.
Sárospatakon, a Lorántffy-utcai Cserkészotthon udvarán ünnepélyes zárószertertáson, harsány csatakiáltásokkal búcsúztunk el egymástól, hogy ősszel, a csapatba jelentkező fiatalokkal együtt, folytathassuk Isten, haza, embertárs szolgálatát.
  
 

További képek >>>    (A felvételeket Kövér Zoltán őv. készítette.)

/2007.07.29./

  

 

Szemtanúkat keres a rendőrség

                        

    A Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 404/2007 bü. számon eljárást folytat ismeretlen tettesek ellen, akik 2007 .július 3-án, kedden 13.30 óra körüli időben Sárospatak, Bodrog Áruház melletti Fornetti sütőhöz közeli járdán gyalogosan közlekedő fiatalkorú Sz. Richárd bodrogolaszi lakost minden előzetes szóváltás nélkül az áruház falához lökték- nyilatkozta Szabó Béla rendőr hadnagy...

Majd veréssel fenyegetve arra kényszerítették, hogy adja át nekik a fején lévő 500 forint értékű napszemüveget. Miután a sértett félelmében a szemüveget átadta, a legkisebb -12 év körüli - elkövető kétszer megütötte, egyszer pedig mellkason rúgta, s arra szólította fel, hogy adja át nekik az övtáskáját és a mobiltelefonját. Sz. Richárd erre mindhárom támadóját félrelökte és elszaladt a lakótelep irányába.
Mivel a bűncselekmény napközben történ egy gyalogosok által gyakran használt forgalmas helyen, feltételezhető, hogy több szemtanúja is volt az esetnek, ezért a hatóság a lakosság segítségét kéri, hogy aki a jelzett időben a Bodrog Áruház környékén tartózkodott és információval rendelkezik a bűncselekményről, illetve az azt elkövető személyekről, személyesen a Sárospataki Rendőrkapitányságon, vagy telefonon keresztül a 107; illetve 47 /513-030 (51-35) mel1éken Szabó Béla rendőr hadnagynál jelentkezzen.


 
 


Törő Gábor
/2007.07.29./

  

 

Az út célja, az út maga…

                        

    A címben szereplő szlogent nem először írtuk le, hiszen nagy örömünkre nyaranta érkezik egy-egy motoros csapat Sárospatakra. Amíg ők a vár környékén nézelődnek, a motorok helyi szerelmesei a leparkolt motorcsodák között teszik ugyanezt. Az idén a vilyvitányi motorosok tiszteltek meg bennünket látogatásukkal, Kenyhercz Csaba vezetésével…

  Kilencedik alkalommal szerveztük meg a Vílyvitányi Motoros Weekendet. Ez egy motoros hétvége, ahol a motorosok szórakoznak, beszélgetnek, túrázgatnak, élvezik az életet. Az ország minden tájáról eljönnek ilyenkor a motoros barátaink, sokan jöttek most Pécsről, Tatabányáról, Szarvasról, Debrecenből és Pestről is. Most Sárospatak a célpontunk, elsősorban a várat mutatjuk meg, de a borvidék miatt egy pincelátogatást is beiktatunk a Rákóczi Pincébe. 100 körül van a motorok száma, de duplázzuk meg, azaz durván 200 ember ismerkedik most a történelmi várossal.


 
 

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.29./

  

 

Csökken a városban a teherforgalom

                        

   A Sárospataki rendőrkapitányság területén 2007. július 20-án a kapitányság vezetője fokozott közúti ellenőrzést rendelt el. Az ellenőrzése célja elsősorban a tehergépjárművek ellenőrzése, valamint a baleseti helyzet javítása, a balesetveszélyes magatartás visszaszorítása, a közlekedés pozitív irányú befolyásolása, a látható rendőri jelenlét biztosítása volt – tudtuk meg Dr. Gaál Krisztián rendőr százados, kapitány-helyettestől…

  Az ellenőrzés során tapasztaltuk – hasonlóan a korábbi ellenőrzések tapasztalataihoz - hogy jelentősen visszaesett a tehergépjármű forgalom Sárospatak belterületén. Az ellenőrzés során három esetben került sor helyszíni bírság kiszabására. A továbbiakban is fogjuk az ellenőrzést folytatni, mivel erre van igény a városvezetés és a lakosság részéről is. Ígéretet kaptunk a közlekedési hatóságtól, hogy a továbbiakban is segíteni fogják a rendőrkapitányság akcióinak végrehajtását. Az akciókat a polgárőrség is jelentős erővel támogatja.
 

  Azt a célt tűztük magunk elé, hogy Sárospatakon megpróbáljuk a közrendet megőrizni, ill. lehetőségeink szerint még javítani is a jelenlegi állapotokon - tette hozzá Aros János alpolgármester, aki az Önkormányzat részérők követte figyelemmel az akciót…
A tavaly októberi ismert sajnálatos gyilkosság után sárospataki rendőrség Olaszliszkán fokozta jelenlétét. Ez értelemszerűen a mi városi biztonságunk rovására ment az, mivel itt kevesebb járőr teljesíthetett szolgálatot. Ezt a helyzetet tudomásul kellett vennünk. Ugyanakkor szeretnénk, hogyha a közbiztonság most már javulna Sárospatakon. Már adtunk hírt róla, hogy éppen ezért kötöttünk egyezséget a rendőrséggel, mely szerint a nyári hónapokban 50-50-50 ezer Ft-tal támogatja a képviselő-testület a rendőrség munkáját - ugyanis a nehéz anyagi helyzetünk ismeretében többre most nem futja. Valamint, pontosan ezért szerveztük - már nem először - közösen ezt az akciót. A kamionok jelenlegi áldatlanul nagy forgalmának csökkentése is a céljaink közé tartozik. Pár héttel ezelőtt a KPM segítségével súly és tehermérést végeztünk. Most szintén a kamionok ellenőrzésébe fogtunk. Reggel az akció résztvevői egy eligazításon vettek részt dr. Gaál Krisztián vezetésével, ahol kiosztotta a munkát. Ezúttal a Wesselényi, a Kazinczy, ill. a Kossuth utca környékén ellenőriztek, ugyanis az utóbbi időben a kamionosok rájöttek arra, hogy erre lehet lerövidíteni - Ardó felé - az utat. Úgyhogy most már a Kossuth úton és Végardón a Széchenyi utcában is találkozhatunk kamionokkal. Nem tudnak megfordulni, dugókat, és óriási bosszúságot okoznak a közlekedőknek.

Tehát ezúttal ezeken az említett utcákon végeztünk fokozott ellenőrzést a rendőrség segítségével. Hogy mennyire volt hatékony, az már az első órában látszott, ugyanis a megszokott és átlagos kamion forgalomnak, mint egy egytizede volt jellemző azok után, hogy elkezdte a rendőrség az ellenőrzést. Ezek szerint a kamionosok szólnak egymásnak, tájékoztatják társaikat, hogy Sárospatakon milyen ellenőrzés folyik. Nekünk nem is az a célunk, hogy minél több kamionost, teherautóst megbüntessünk, hogy kellemetlenséget okozzunk nekik, hanem az, hogy elkerüljék Sárospatakot. A végleges megoldást valószínűleg azt fogja jelenteni, hogyha Újhelyben az elkerülő út elindul ezzel párhuzamosan, amiről már volt szó. Elkezdtük az előkészületeket, egy útszakasz fizetőssé tételéről, bár egyelőre pontosan nem tudjuk még, hogy Cigánd és Sárospatak, vagy a Vajdácska és Sárospatak közötti útszakasz lenne-e az. Vizsgáljuk azt is, hogy a jelenlegi hidunk mennyire bírja a teherforgalmat. Remélhetőleg jövő tavaszra már érzékelhető változás lesz Sárospatakon.

A közrenddel kapcsolatban pedig, tisztelettel fölkérem a lakosságot arra, hogy bármilyen rendkívüli eseményt tapasztalnak, akár nekem a polgármesteri hivatalba, akár a rendőrség felé tegyék meg a bejelentést - ha lehet, akkor pontos személyleírással, vagy pontos rendszámmal, ami nagy segítség az intézkedéshez.
Hiába küzd csak a rendőrség, vagy hiába küzdünk csak mi külön - a Polgármesteri Hivatal és a lakosság - csak együtt fogjuk tudni megvalósítani azt a szándékunkat, amely érzésem szerint nem csak a mi elképzelésünk, hanem a teljes lakosság elképzelése is városunk közrendjéről és közbiztonságáról. 
 


Cziczer Katalin
/2007.07.29./

  

 

Autóversenyzőink túl vannak az 5. rallye túra versenyen

                        

    Túl van az 5. esztergomi rallye-túra versenyen is Csikó Péter és Nazareczki Nándor, akik Sárospatak jó hírnevét öregbítik szerte az országban, ebben a nem is veszélytelen és meglehetősen költséges sportágban…

  2004-ben és 2005-ben is indultunk már Esztergomban, de mindkét alkalommal műszaki problémák hátráltattak, ezért egy kicsit tartottunk ettől a versenytől, félve attól, hogy folytatódik ez a balszerencsés sorozat. A nagy meleggel is küszködtünk, de ezzel szerintem mindenki így volt, sőt motorok is megszenvedték a kánikula hatásait. Mindkét gyorsasági szakasz tetszett, a lábatlanira picit több figyelmet kellett szentelnünk, mivelhogy helyenként az aszfalt nagyon felolvadt és eléggé csúszkált az autó. A tardosi gyors rendben volt, ott elég jól tapadtak a gumik, és talán ez a gyors kedvezett jobban a Ladáknak, az erősebb autókkal szemben - itt nagyon minimális időkülönbségek voltak. Gondmentes volt a napunk, ezúttal technikai probléma nem hátráltatott, egyedül a csibegyári lassítóval ismerkedtünk meg közelebbről, kicsit rövidre sikerült a féktáv, és esélyünk sem volt megállni. A futóművünk enyhén sérült, de Bodnár Attila, a motorfelelős, Tüske és a szervizcsapata gyorsan orvosolta a problémát. A bajnokság a végéhez közeledik, még két verseny van hátra, a kategóriát 10 ponttal vezetjük Hegedűs Attila előtt. Kemény ellenfélnek számít, de mindent megteszünk, hogy megtartsuk a pozíciónkat.

Nem feltétlenül akarunk nyerni a következő versenyeken, inkább a biztos célba érés, minthogy kockáztassuk az eddig szerzett előnyünket. Jelenleg abszolútban az 5. helyen állunk, szeretnénk itt is minél előrébb végezni, de a nagy autókkal szemben elég kemény küzdelmeket kell folytatni. Az abszolútban az eredményt a szerencsére bízzuk, elsősorban a saját kategóriánkra koncentrálunk.
A versenyzők ezúton is köszönetüket fejezik ki támogatóiknak, elsősorban az AMC TRUPER Kft-nek, akik az amerikai gyártmányú kerti szerszámok magyarországi forgalmazói.

További eredményes és balesetmentes versenyzést kívánunk mindkettőjüknek! 
 


Cziczer Katalin
/2007.07.29./

  

 

Súlyos közlekedési baleset történt

                        

    2007. július 28-án este 20 óra után súlyos közlekedési baleset történt a 37-es számú főúton a sárazsadányi bekötőút közelében – nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…
Seat Ibiza személygépkocsival közlekedett egy férfi a 37-es főúton, Miskolc felől Sárospatak irányába haladva. A két sárazsadányi bekötő közötti úton egy enyhe kanyarban nem az út vonalvezetésnek megfelelően választotta meg a gépkocsi sebességét. Előbb a jobb kerekeivel haladt le az útról, elrántotta a kormányt, amely következtében a gépkocsi keresztbefordult és a menet irány szerinti baloldalon belehaladt az árokba, ahol egy fának nagy erővel nekiütközött, majd a gépkocsi visszapattant az úttestre. A gépkocsiban csak egyedül utazott, más járművel nem ütközött. Olyan súlyosan megsérült, hogy a mentősök hosszú percekig küzdöttek az életért, de megmenteni már nem tudták.


 
 

További képek >>>

Törő Gábor
/2007.07.29./

  

 

Jól hangzik a dixie és a blues a vadonatúj színpadon

                        

    A Dixieland és Blues Fesztivál az éven már 12. alkalommal kerül megrendezésre itt Sárospatakon. Tulajdonképpen a legelsőt leszámítva mindig itt a Vízi kapu alatt, a Bodrog partján tartottuk. A legelső fesztivál a várudvaron volt megrendezve, de aztán rájöttünk, hogy ez a helyszín minden szempontból ideálisabb – nyilatkozta Stumpf Gábor szervező…

  Ez az év a korábbiaktól egy kicsit nehezebb - értem ez alatt elsősorban az anyagiakat - hiszen az idén, hosszú évek óta először nem sikerült semmiféle pályázaton részt venni, mert hogy nem is írtak ki olyan pályázatot, amire adhattunk volna be anyagot. Ennek kapcsán aztán egy kicsit visszafogottabb a fesztivál, de úgy gondolom, hogy a színvonalat sikerült megőriznünk még azzal együtt is, hogy a korábbi 4 esténkénti fellépőt 3-ra csökkentettük. Hiszen éppen a Lucky Boys fejezte be az imént a színpadon a muzsikát. Tőlük hallhattuk azt a sajátos New Orleans-i dixieland muzsikát, ami csak rájuk jellemző. Utánuk Dr. Valter Blues Társasága következik, akik országosan ismert csapat, a blues muzsika egyik jeles képviselője hazánkban. Majd pedig az egyik legjobb dixieland együttes zárja a ma esti programot, Molnár Gyula és csapata, azaz a Molnár Dixieland Band.
Szombaton külföldi fellépőnk is lesz, Jeamme Carroll, és egy újabb csapat is bemutatkozik, a Bényei Tiborék csapata, valamint Bényei Tamás Hot Jazz Band nevű együttese zárja az idei fesztivált. Úgyhogy azt hiszem, sikerült megtalálnunk azt a fellépő gárdát, akikkel a korábbi évek színvonalát tartani tudjuk.
 

A helyszínről annyit, hogy végül is 11 év után, most megújult helyszínen tartjuk a fesztivált, mintegy 100 métere a korábbitól, ami annyira vadonatúj, hogy ma délben még ezen a színpadon dolgoztak az ácsok, ácsolták a színpadborítást, de végül minden időre elkészült. Ahol állunk – a színpad közelében - a fű még nem nőtt ki, de ez majd idővel megoldódik, és a jövő nyáron ez a színpad és környéke már egy csodálatos környezetet fog biztosítani. A színpad már most is nagyon jól néz ki a nézőtérrel, azt hiszem, hogy büszkék lehetünk rá, egész Sárospatak gazdagodott egy olyan új szabadtéri színpaddal, amit majd a jövőben mindenképpen szeretnénk jól kihasználni, ezen a színpadon minél több nagyon színvonalas előadást tartani. Valószínű, hogy ez elsősorban ez a jövő évre vonatkozik, hisz most már nagyon benne vagyunk a nyár közepében, de azért azt elmondom, hogy két hét múlva augusztus 12-én a Tolcsvai fivérek Magyar Miséje nagyon neves hazai előadókkal kerül itt bemutatásra. Úgy gondolom, hogy a Dixieland Fesztivál után egy nagyon méltó folytatás következik két hét múlva, és aztán a terveink szerint azért még lesz itt a nyáron egyéb program is…

                                                                                                                                              
További képek >>>
                                                                                                                       Pár másodperc zene kedvcsinálónak ma estére >>>

                                                                                                                                                     Törő Gábor
                                                                                                                                                    /2007.07.28./

  

Elindult a Sárospataki Vándorkupa a koronglőtéren

                        

    Három éve nyitottuk meg a Hercegkút melletti koronglőteret. Az eltelt idő alatt sok neves versenyt lebonyolítottunk, de a Patak Kupát csak most sikerült összehoznunk – nyilatkozta Olasz László, a lőtér vezetője…

  A Polgármesteri Hivatal támogatásával szerveztük meg ezt a versenyt, és úgy alakult a helyzet, hogy egy vándorkupát is alapíthattunk. Ez azt jelenti, hogy a további évek folyamán aki megnyeri, annak a neve az év megjelölésével felkerül a kupára egy matricával. A mostani versenyre 28 versenyző jelentkezett még idáig - 10 óráig lehet jelentkezni. A legtávolabbi versenyző Nagyatádról jött, de a nagytöbbségük inkább helybeli, pataki.
A mai egy 100 korongos kompakt sporting versenyszám. Egy személynek 100 korongra kell lőni 100 pályán. Úgy vannak kialakítva a pályák, hogy öt lőállás van, ahol különböző irányokból jönnek befele a korongok. Így szavakkal nehéz kifejezni az érzést, látványban szép, amit a helyszínen lehet igazán élvezni, a hangulatához hozzájárul a hanghatás, a lőpor szaga és persze az, amikor látjuk, hogy jön befele a korong, amit ha eltalálunk, akkor széttörik - nagy élmény, amikor látja az ember, hogy szétrobban a korong…

  Év elején ki lett írva a sportegyesületek támogatására egy pályázat, egy ismertető, ennek kapcsán jött Orosz László kérelme – tette hozzá Lendák Lajos, az Oktatási- és Sportbizottság elnöke. Akkor a testület 30 ezer Ft-tal járult hozzá egy verseny megrendezésének költségeihez, mivel maga a koronglövészet egy kuriózum, ez az egy van a környéken, s most már az országos naptárban is benne vannak a versenyeik. Füzesabonytól kezdve, a régióból, s egész Debrecenig jönnek ide versenyzők. Ez a 30 ezer forintnyi támogatásból a Sárospataki Vándorkupa elnevezésű versenyt találtak ki, amit nagyon jó ötletnek tartunk. Sárospataki kerámiából készült az első helyezettnek járó váza, amire minden évben az akkori győzteshez vándorol. Nagyon szeretnénk a jövőben is támogatni a versenyt, legalább ennyivel…


 
 

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.28./

  

 

Rendőrségi hírek

                        

    A A közelmúltban a Sárospataki Rendőrkapitányság területén tartottunk egy migrációs akciót. Ezek az akciók elsősorban a közterületek ellenőrzésére irányulnak, ugyanakkor esetenként szállodák, kereskedelmi szálláshelyeken is ellenőrizzük azokat a külföldieket, akik valamilyen okból a rendőrség látókörébe kerülnek – kaptuk a tájékoztatást Nagy Jánostól, a kapitányság vezetőjétől…

Az utóbbi időben a területen elharapódzódott a házalással történő kereskedés, amiről tudni kell azt, hogy a házaláshoz, ill. a vándorárusításhoz - az alkalmi árusításhoz is - a jegyző, és egyéb hatóságok engedélye szükséges. Aki ilyen engedélyekkel nem rendelkezik, az a jogosulatlan kereskedés szabálysértését követi el. Ezeknek a lefolytatásában a polgármesteri hivatalok illetékesek. Már az akció kezdetekor - amit a határőrséggel együtt hajtottunk végre - előállítottunk két román állampolgárságú nőt, akik hatalmas készlettel felpakolva házról-házra jártak a város különböző területein. Ezt követően átkísértük őket a szabálysértési hatósághoz, ami velük szembe eljárt.

Sárospatakon, a kemping területén megrendezett Csillagpont nevű református ifjúsági találkozó is veszélyeket rejtett magában a nagy létszám miatt, ezért személyesen is felvettük a kapcsolatot a találkozó szervezőivel. Virág lelkész úrral személyesen is találkoztunk, beszéltük a terület ellenőrzéséről, hiszen más esetben is tapasztaltuk azt, hogy alkalmi lopások fordulhatnak elő ilyen esetekben. Olyan nagy számban voltak jelen a résztvevők, hogy a kemping nagy területe - sátrak, faházak - miatt a tábor viszonylag áttekinthetetlen volt. Örömmel állapítottuk meg, hogy megfelelő biztonsági emberekkel dolgoztak, megfelelő ellenőrzést tapasztaltunk a kemping területén. Felajánlottuk a rendőri segítséget a különböző programokhoz is. Sor került a találkozó résztvevőinek a közös felvonulására, melyhez rendőri segítséget kértek a zavartalan lebonyolításhoz Azt hiszem, hogy a találkozó mind az öt napja rendben, és minden problémától mentesen telt el, és az ország minden területéről ideérkezett fiatalok jól érezték magukat.

Mint ahogy ezt megelőzően, így továbbra is gyakorta fordulnak elő falopások, amikor általában az állami erdészeti területeket károsítják meg. Ez különösen Makkoshotyka térségét érinti. Úgy tűnik, több olyan család van Makkoshotykán, aki a rendszeres fatolvajlásból él. Ezt nem lehet megélhetési bűnözésnek tekinteni, hiszen jó anyagi helyzetben vannak, gépkocsikkal rendelkeznek. Az eddigi eljárások során a bíróság bűnösséget állapított meg velük szemben, de ezeknek különösen visszatartó hatásuk nem nagyon volt sőt, most már továbbfejlődtek, a fa feldolgozásával is foglalkoznak, szintén jogosulatlanul. Most kaptunk egy bejelentést, hogy már lánc és szalagfűrészeket, és egyéb fafeldolgozó gépeket is vásároltak. El kell mondani, hogy az erdőterületeket a körzeti megbízott rendszeresen ellenőrzi, vagy egyedül, vagy járőrökkel együtt. Ennek során már több esetben a helyszínen fogtunk el fatolvajokat, akik manapság azt a gyakorlatot követik, hogy amennyiben a rendőr felbukkan az erdőben, akkor a motorfűrészeket magukhoz ragadva, hanyatt-homlok elmenekülnek. Nem ez az első eset, hogy a helyszínen maradtak azok a járművek, amelyeket a fa elszállítására használnak. Jelen esetben is ez történt. A körzeti megbízottal külterület ellenőrzés során motorzúgást hallottunk az egyik erdőrészletből. Viszont ezeknek az elkövetőknek is vannak figyelői, vagy pedig a községből kaptak telefonhívást, hogy látták a rendőrautót az erdőterület felé haladni. Amikor valamilyen módon tudomásukra jutott, hogy a rendőrkocsi a közelbe ért, a megpakolt járművet hátrahagyva elmenekültek. Ezek olyan terepjárók, amelyek másfél köbméter fa elszállítására is alkalmasak, akármilyen erdős területen. A fával megrakott járművet az erdészet segítségével bevontattuk a rendőrkapitányságra, ugyanis most a büntetőeljárás szerint, majd a fa értéke határozza meg, hogy szabálysértési, vagy büntetőeljárás lefolytatására kerül sor. A járműveket is el lehet kobozni. Ezek olyan járművek, amik azonosíthatatlanok. A tulajdonos ez ideig nem jelentkezett érte, és a nyilvántartási adatokból sem tudjuk megállapítani, hogy kinek a tulajdona. Bűncselekmény esetén inkább hagyják veszni a járműveket, minthogy beismernék a tettüket.


 
 


Törő Gábor
/2007.07.28./

  

 

A környékünkön történt tűzesetek

                        

    Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2007. június 21 és 2007. július 19 közötti időszakban 17 tűzesethez, 36 műszaki mentéshez riasztották tűzoltóinkat.
A rendkívül meleg időjárás miatt 14 szárazfű tűzhöz kaptunk riasztást.
- Június 29-én a déli órákban Sátoraljaújhelyen egy 3X4 méteres melléképület égett teljes terjedelmében. A gyorsan helyszínre érkező egységeink 2 db vízsugárral megfékezték a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
A műszaki mentések számát jelentősen megnövelte a viharos erejű szél okozta károk, így 20 esetben kidőlt fákat távolítottak el egységeink, melyek veszélyeztették a közúti forgalmat, a járókelők testi épségét és a lakóházak tetőszerkezetét, a heves esőzés következtében 9 esetben kellett sárospataki pincékben felgyülemlett vizet eltávolítani. Tűzoltóink 1 alkalommal méhraj eltávolításában segédkeztek, 1 alkalommal egy patakba esett kaukázusi juhászkutyát mentettek ki, 1 alkalommal villanyoszlop tetején lévő gólyafészekből a villámcsapás következtében elpusztult kisgólyákat távolították el, 1 esetben lakásba beszorult személyeket szabadítottak ki, 1 alkalommal egy árokba borult teherautó mentését végezték.

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2007. május 15 és 2007. június 20 közötti időszakban 12 tűzesethez, 28 műszaki mentéshez, 1 esetben vaklármához riasztották tűzoltóinkat, 1 esetben kaptunk téves jelzést.
A rendkívül meleg időjárásnak köszönhetően 6 szárazfű, bozótos tűzhöz kaptunk riasztást, emellett 4 lakóháztűzhöz, valamint 2 személygépkocsi tűzhöz riasztották egységeinket.
- Május 26-án a késő esti órákban Fűzérkomlós külterületén egy AUDI 80-as típusú személygépkocsi teljes terjedelmében. A tüzet kiérkező egységeink 2 db sugárral eloltották. Személyi sérülés nem történt.
- Május 27-én a déli órákban Sátoraljaújhelyen égett egy 8x12 méter alapterületű 3 szintes családi ház tetőszerkezete. A tüzet egy becsapódó villám okozta, mely az elektromos vezetéket és a tetőszerkezet éghető anyagait meggyújtotta. Kárérték jelentős. Személyi sérülés nem történt.
- Június 10-én a kora délutáni órákban Sátoraljaújhelyen égett egy lakóházhoz épített melléképület tetőszerkezete, valamint a benne tárolt hűtőszekrény és egyéb éghető anyagok.

A műszaki mentések számát jelentősen megnövelte a viharos erejű szél okozta károk, így 22 esetben kidőlt fákat távolítottak el egységeink, melyek veszélyeztették a közúti forgalmat, a járókelők testi épségét és a lakóházak tetőszerkezetét. Tűzoltóink 2 alkalommal méhraj eltávolításában segédkeztek, 1 alkalommal egy kútba esett személyt mentettek ki, 1 alkalommal a fészekből kiesett kisgólyát helyeztek vissza a fészekbe, 1 esetben a Bodrog folyóba ugrott személy keresésében működtek közre, szintén 1 esetben lakóház pincéjében felgyülemlett esővizet távolították el.
- Június 05-én az esti órákban Vajdácskán egy idős személy kútba esett. Kiérkező egységeink a kútba esett személyt dugólétra és mentőkötél segítségével kimentették, átadták e mentőknek.
- Június 10-én a hajnali órákban Sárospatakon a Bodrog hídról 1 személy a folyóba ugrott, kiérkező egységeink a folyót átvizsgálták, sajnos a vízbe ugrott személyt nem találták.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a megyei ügyeletre fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.


 
 


Bodnár Attila & Barna Norbert tűzoltók
/2007.07.27./

  

 

Emléktábla Lorántffy Zsuzsannának

                        

    A csillagpont találkozón résztvevők városi zarándoklata csúcspontja a vártemplomi esti áhítat volt, melynek végén az esemény emlékezetére az ifjúság egy emléktáblát ajándékozott a vártemplomnak. Ebben a templomban nyugszik ugyanis Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony, de mindezidáig ez megjelölve nem volt.
Az emléktábla átvételekor Nagy Krisztián római katolikus lelkipásztor hitet tett a keresztény testvériségről, és arról, hogy a történelmi múlt egyesít bennünket. Szent Erzsébet és Lorántffy Zsuzsanna a maga idejében hitéből fakadóan alapított kórházat, iskolát, pártfogolta a szegényeket. Ahogy csontjaik nem vesznek össze a templomban, úgy az emlékezetük ápolói, példájuk követői is egyek tudnak lenni Krisztusban. Hirdesse e tábla ezt az örökséget.


 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2007.07.27./

  

 

Tűzgyújtási tilalom az erdőkben

                        

    A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása az erdőkre vonatkozó országos tűzgyújtási tilalom elrendeléséről. Az utóbbi időben a csapadékmentes és rendkívül meleg időjárás miatt fokozottan megnőtt az erdők tűz általi veszélyeztetettsége.
A tűzesetek megelőzése érdekében az ország teljes területén lévő erdőkben és az erdőterületek határától számított 200 méteren belüli területen – a kijelölt tűzrakó helyen is – valamint a közút- és vasút menti fásításokban mindennemű tűzgyújtás, beleértve a parlag és gazégetést is, 2007. június 20-tól átmeneti időre tilos.

A vágástéri hulladék égetése az erdőben a megelőző tűzvédelmi előírások betartása mellett a tilalom időszakában is végezhető. Az égetést a 12/1997. (II.26.) BM rendelet 7. § további (4)-(8) bekezdéseiben foglalt megelőző tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett lehet csak végrehajtani. Az égetésnél figyelembe kell továbbá venni a 35/1996. (XII.29.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat tűzveszélyes tevékenység végzésére vonatkozó követelményeit is.

Kérjük a közúton és vasúton utazókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.
Felhívjuk továbbá az erdőkben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét arra, hogy égő dohányneműt eldobni nem szabad, azt minden esetben gondosan el kell oltani.
Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el. A tilalom feloldására a fokozott tűzveszély elmúltával, későbbi időpontban intézkedik a minisztérium.


 
 


Bodnár Attila & Barna Norbert tűzoltók
/2007.07.27./

  

 

Fókuszban a kerékpárosok

                        

    A mai napon 2007. július 26-án is történt egy személyi sérüléssel járó kerékpáros közlekedési baleset Sárospatakon, ezúttal a Herceg utcában. Egy helyi lakos az ott lévő szórakozóhelyről, reggel 8 órakor elindulva úgy gondolta, hogy kevés stabilitással is tud még ő kerékpározni – tudtuk meg Bacsó Tibor rendőr századostól, közlekedési osztály vezetőjétől…

  A kerékpárral merészen megindult a belváros irányába, de az általa elfogyasztott szeszesitalnak köszönhetően nem észlelte az előtte szabályosan parkoló személygépkocsit, aminek nekiütközött. A személygépkocsiban anyagi kár keletkezett, a kerékpáros pedig könnyebben megsérült. Ráadásul az intézkedő rendőrök vérvételre előállították, és ezen cselekményét szabálysértési eljárással „jutalmazták”.

A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt időszakban több kerékpáros közlekedési baleset történt. Az imént leírt esetben ittas volt a kerékpáros, a többi esetben nem. Felhívnánk a kerékpárosok figyelmét, hogy rájuk ugyanúgy vonatkoznak a KRESZ szabályai, mint a gépjárművezetőkre, hasonlóképpen a kerékpárokra is vonatkoznak műszaki előírások. A Sárospataki Rendőrkapitányság állománya a további balesetek megőrzése érdekében az elkövetkezendő időszakban - pont azért, mert sok balesetet okoztak - fokozottan ellenőrizni fogja a kerékpárosok ittasságát, és a kerékpárok műszaki felszereltségét.

 

Kérjük a tisztelt lakosságot, vizsgálják meg a kerékpárjaikat, hogy azok közúti közlekedésnek megfelelnek-e. Kérjük, hogy tartsák be ők is a közlekedési szabályokat, a fiatal kerékpárosokra figyeljenek oda - főleg a szülők - hogy olyan kerékpárral vegyenek részt a közlekedésben, ami a műszaki feltételeknek megfelel, s hogy a gyermekeiket ne engedjék ki kerékpárral a közútra, amíg nem rendelkeznek a szükséges közlekedési ismeretekkel.

                                                                                                                                                Cziczer Katalin
                                                                                                                                                 /2007.07.26./

  

Egy évvel később szervezik át a kistérség közoktatását

                        

    A Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás múlt heti ülésének a legfontosabb napirendje, a közoktatás helyzetével kapcsolatos döntések meghozatala volt. A 15 település vonatkozásában szerettünk volna 3 székhellyel - Kenézlő, Tolcsva, Olaszliszka - felépülő közoktatási intézményeket létrehozni, amelynek a fenntartója a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás lenne – kezdte beszámolóját Pongrácz László irodavezető…

  A többi településeken lévő közoktatási intézmények, tagintézményként integrálódtak volna ezekbe az intézményekbe - plusz forráshoz jutva ez által, ill. elősegítve azt, hogy az önkormányzatok forráshiányos gazdálkodása némileg enyhüljön
A téma előkészítését 2006. decemberében kezdtük el. Sajnálatos módon a döntések csak később születtek meg, így 2007. szeptember elsejével ez a három intézmény nem indulhat el. A hátralévő idő kevés ahhoz, hogy a szükséges döntéseket felelősségvállalás mellett meg tudjuk hozni mi, és az önkormányzatok is. Nagyon sok olyan kérdés, probléma vetődött fel az önkormányzatok részéről, amelyek miatt első körben nem született részükről egyértelmű döntés. Ezért egy ismételt döntésre van szükség az önkormányzatok egy részénél, akik a testületük elé kívánják vinni a kérdést. Az új tanév kezdetéig nincs elég idő, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzuk, ill. a kérdések tisztázását követően a szükséges lépéseket a határidők figyelembevételével megtegyük. A legszorosabb határidő, ami pillanatnyilag köt minket, az a július 31, ameddig a Magyar Államkincstárhoz be kell nyújtani a második félévre vonatkozó igényléseinket.
 

 Ehhez ismerni kell a naturális a mutatókat, azon szervezetek vonatkozásban, amik tulajdonképpen fel sem álltak. Ezért egy olyan döntés született, hogy az elkezdett utat végigjárjuk, de nem 2007. szeptember elsejével, hanem 2008. szeptember elsejével állna fel a három intézmény. Addig az önkormányzatok részéről minden olyan kérdést le kell rendezni, ami pillanatnyilag akadályozta azt, hogy ezek az intézmények létrejöhessenek. El kell készíteni az alapító okiratokat, le kell folyatatni mindazokat az egyeztetetéseket, amelyeket a közoktatási törvény ill. egyéb törvények, jogszabályok előírnak és a törvényes megalakulás, ill. párhuzamosan a települési önkormányzatok fenntartásában lévő iskoláknál a törvényes megszüntetés feltételeit biztosítják. Erről határozott a tanács, valamint egy ajánlást tett a tagönkormányzatok felé, azon települések vonatkozásában, akiknél olyan döntés született, hogy hajlandóak intézményfenntartó társulás formájában működtetni az intézményeiket. Ezen települések folytassák ezeknek az intézményfenntartó társulási megállapodásoknak a létrehozását.
Az egyebekben egy könyv kiadásának támogatásáról született döntés, amely a magyarországi Bodrogköz földrajzát és élővilágát mutatná be, igényes szerzők igényes munkája lenne. Ennek a megjelenését támogatná a Többcélú Kistérségi Társulás 200 ezer Ft-tal.
Szóba került a terebesi széntüzelésű erőmű elleni tiltakozás is. Ebben is egységes álláspont alakult ki, ezt a jelenlévő tanácstagok aláírásukkal is megerősítették: nem kérünk a terebesi erőmű hatásaiból.

 

  Az irodavezető szavait Dr. Hörcsik Richárd, a kistérségi társulás elnöke a következőképpen erősítette meg…

Tavaly december óta folyik a kistérségi közoktatás szervezése, hiszen a kormányzat 2007. szeptember elsejével egy új finanszírozási rendszert vezet be, és ennek a következményei minden önkormányzat számára egyértelművé teszik az együttműködés kialakítását. Egyik oldalon minden önkormányzat védi az iskoláit, oktatóit, a pedagógusai állását. Másik oldalon pedig az állam, a finanszírozással próbálja rákényszeríteni az önkormányzatokat az együttműködésre. Tavaly december óta szakértőket kértünk fel, szakértői tanulmányokat ismertünk meg, hogy minél világosabban lássanak a kistérség önkormányzatai.
Ezen kettősség között őrlődünk. Egyrészt, az új finanszírozási rendszer arra kényszerít bennünket, hogy a társulások által fenntartandó közoktatási intézményeket létrehozzunk. Több verziót tárgyaltunk végig. Ezen a társulási tanácsülésen tűztük ki azt, hogy elérkeztünk az út végére, és valamifajta megállapodással pontot teszünk a közoktatás átszervezésére. Ez nem sikerült, pontosabban még egy év haladékot adtunk az önkormányzatoknak, hogy végül is kialakítsák a megfelelő, számunkra is optimális társulási tanácsokat, tehát társuljanak a közoktatási intézmények fenntartásában.

Így végül időnyerés céljából azt határoztuk, hogy a társulási tanács tagjainak, Olaszliszka, Tolcsva, Kenézlő székhellyel létrehozandó, a többcélú kistérségi társulás által fenntartandó közoktatási intézmények létrehozásának előkészítését folytatni kell.Olyan ütemben kell ezzel haladni, hogy az intézmények 2008. szeptember elsejével megkezdhessék a működésüket. Ez egyrészről azt jelenti, hogy nem született végső döntés, és emiatt bizony közel 70 millió Ft támogatástól estek el az önkormányzatok. Ugyanakkor a másik oldalon, egy évig még van idejük arra, hogy átgondolják, tehát ez magával vonja azt, hogy nem kell pedagógusokat elbocsátani, nem kell iskolai igazgatókat visszaminősíteni. Nyílván minden önkormányzat ragaszkodik az iskolájához, pedagógusaihoz, ez viszont pénzbe kerül, mert a kormányzat rákényszerít bennünket. Sajnálatos módon ezt 2008. szeptemberéig elhalasztottuk, ugyanakkor szeretném elmondani, hogy Bodrogolaszi és Sárazsadány, valamint, Kenézlő, Zalkod és Viss, már meglévő, társult iskolaként működik tovább. Problémát jelent Olaszliszka, Erdőhorváti és Tolcsva, ill. a többi, még nem társult önkormányzat. Tehát ez folyamatban van.
Korábban megállapodtunk, hogy ebben a társulásban Sárospatak nem tud részt venni, mivel fizikailag nem tudunk helyet biztosítani. Mi szeretnénk segíteni a környező településeken, azonban a képviselő-testület döntött és ennek a döntésének a tudomásul vételével én kénytelen voltam bejelenteni, hogy bár szeretnénk, de logisztikailag sem tudjuk, sem költségvetési forrás kiegészítésként nem tudjuk ezt vállalni. Viszont ez az esztendő számunkra is lehetőséget ad. Tehát a 2007-2008-as tanévtől új pályázatokkal oldjuk ezt a feszültséget, egyrészt a Rákóczi iskola bővítésével egy olyan kistérségi társult intézményt hoznánk létre, ami logisztikailag, tehát 2008-2009-től már tudja fogadni azokat a Bodrogolaszi, Makkoshotyka, Hercegkút, stb. felső tagozatokat, amik megoldást jelentenek.
Ehhez mi pályázatot szeretnénk beindítani, mivel a pályázati kiírás május óta, sőt tavasz óta húzódik, ezért így egy időintervallummal később, jó reménység szerint szeptemberben-októberben szeretnénk beadni pályázatot. Másrészt pedig, nem dőlt az Árvay József Gyakorló Iskolának a sorsa sem, hogy az egyetem tovább működteti-e. Nyílván ez volna az érdekük, ugyanakkor mivel kevesebb a diák, a pedagógus, ezért az önkormányzat közbeléphet, mint intézmény, mint kistérség. A harmadik dolog pedig, a Móricz Kollégium pályázata, ami megint csak érinti az egész Bodrogközt, sőt nem csak a sárospataki kistérséget, hanem a bodrogközi kistérséget, meg a hegyközi kistérséget is, hiszen jócskán a beiskolázási körzetet tekintve az Arany János tehetség gondozó program keretében szeretnénk ezt a kollégiumot felépíteni.
Ez egy 1 milliárdos beruházás, erre az ősz folyamán az önkormányzatunk pályázni fog. Tehát ez is oldja a feszültségeket. Azáltal, hogy nem történt meg a kistérségi társulásban ez a tagiskolává, Olaszliszka, Tolcsva, Kenézlő székhellyel létrehozandó társulás tagiskolái, van még egy évünk, és reméljük, hogy jövőre már meg tudjuk hozni ezeket az intézkedéseket.
Addig talán a kormány is fog változtatni az elképzelésén…

Törő Gábor
/2007.07.26./

  

Punya és beás lecsó a csillagponton

                        

 
A csillagpont találkozó lehetőséget biztosított, hogy a fiatalok megismerkedjenek mind a fogyatékkal élőkkel, mint az etnikai kisebbségek sorsával. A református cigánymisszió Baranyából hozott el egy csoportot, akik bemutatták a cigány-kenyér, a punya készítését, amihez beás lecsót készítettek. A fiatalok közül sokan a dagasztástól kezdve a kemence felfűtéséig kipróbálták a munkafolyamatokat, és a kisült kenyerek pillanatok alatt gazdára, azaz gyomorra találtak. A találkozón az autentikus cigány zenét pedig a Parno Graszt - fehér ló - elnevezésű együttes mutatta be.
 


Református Lelkészi Hivatal
/2007.07.26./

  

Kerékpáros gyermekbaleset történt Sárospatakon

                        

    2007. július 25-én 14 órakor személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Sárospatakon, a Szemere és a Dobó utcák kereszteződésénél, ahol két fiatalkorú fiú egy kerékpáron ülve, szabálytalanul közlekedett. A Szemere utcából – ami egyirányú út - a forgalommal szembe, úgy haladtak be a Dobó utcai kereszteződésbe, hogy nem győződtek meg arról, hogy jön-e ott jármű - nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő...
 
  A Dobó utcán, Végardó irányából szabályosan közlekedett egy Nissan típusú személygépjármű a Kossuth utca irányába, amely elé kihajtottak, és az autó jobb elejének nekiütköztek. Mindkét fiú megsérült, 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedtek, a mentők a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították őket. A személygépjármű vezetője szabályosan közlekedett, egyedül utazott, ő nem sérült meg a baleset során.

A rendőrség kéri a szülőket, hogy - különösen a vakáció ideje alatt - hívják fel a gyerekek figyelmét a közlekedés szabályainak betartására!
 


Cziczer Katalin
/2007.07.25./

  

Benzinpénzzel támogatja az önkormányzat a rendőrséget

                        

    Sárospatak Város Önkormányzata legutóbbi rendkívüli ülésén úgy határozott, hogy - tekintettel a megnövekedett idegforgalomra - fokozottabb rendőri járőrözéssel szeretnénk a városba látogató turisták biztonságát fokozni – tájékoztatta honlapunkat Dr. Hörcsik Richárd polgármester…

 

  A Vendégeink és a sárospataki polgárok biztonsága érdekében a nyári hónapokban, július- augusztus- szeptember hónapban összesen 150 ezer Ft-tal fogjuk támogatni a Sárospataki Rendőrkapitányságot abból a célból, hogy könnyebb legyen a bűnözés felderítése, könnyebb legyen a járőrözés, tehát mindenféleképpen fontos, hogy városunkban a polgárok biztonságban érezzék magukat.
 

  Dr. Gaál Krisztián rendőr százados, kapitány-helyettes szerint jó hasznát veszik ennek a támogatásnak, ami egyébként a köztük jó együttműködést is jelzi…

Az önkormányzati törvény, mind az önkormányzatok részéről, mind a rendőrség részéről együttműködést határoz meg. Korábban is jó volt a kapcsolatunk a helyi önkormányzattal, amikor korábban a polgármester úrral tárgyaltunk a Tourist Police támogatásáról, akkor polgármesterúr részéről felmerült az ötlet, hogy akár egyéb más területen is támogatnák a rendőrkapitányság munkáját. Ők azt gondolták, hogy talán a benzinpénz támogatása lenne egy jó támogatási forma, így a testület elé vitték június 29-én, az „egyebek” között, hogy 3x50 ezer forinttal, a három nyári hónapban támogassák a helyi rendőrkapitányság működését.
Mindenképpen nagyon nagy segítség ez, mert úgy gondoljuk, hogy a rendőrség önmagában nem képes ellátni a teljes bűnüldözési feladatot. A bűnmegelőzés szempontjából is együtt kell, hogy működjünk a társadalmi civilszervezetekkel és így az önkormányzatokkal is.

Ennek üzenet értéke is van, mert ha a sárospataki önkormányzat is mellénk áll, akkor a környékünkön működő többi önkormányzat is ezt fogja tenni, s a továbbiakban szintén együtt fog működni a rendőrkapitánysággal.
Új kocsit most is kaptunk, de hogy mennyit tudjuk használni, az a benzin függvénye. Ez a benzinpénz megkönnyíti a nyári tevékenységünket a turisztikai szezonban. A főkapitány úr meg is határozta minden rendőrkapitánynak, hogy milyen feladatot kell ebben a szezonban végrehajtani. Rengeteg a turistákat idecsalogató rendezvény, tehát mindenképpen nagyon jó, hogy ezen segítség által az egész területünket meg tudjuk közelíteni.
                                                                                                                                                
  

 

 Cziczer Katalin
  /2007.07.25./
 

A hétvégén folytatják a malom bontását

                        

    Tájékozatom a Tisztelt sárospataki lakosokat, valamint a városunkba látogatókat, hogy 2007. július 28-án (szombaton) 14 órától 21 óráig a Sárospatak- Kisvárda összekötő út 0+950-1+150 km-szelvényei között (Erdélyi utca Eötvös utca és Vörössipkások útja közé eső szakasza), valamint az Eötvös utca Szabó Gyula utca és József Attila utca közé eső szakasza a malomépület bontása miatt lezárásra kerül időszakos gépjárműforgalom átengedéssel. Az átengedés időtartama alatt a bontási munkálatok szünetelnek - nyilatkozta dr. Komáromi Éva jegyző...

  Amennyiben a munkálatok a fent megjelölt időpontig nem fejeződnek be, úgy 2007. július 29-én (vasárnap) reggel 6 órától a bontási munkák befejezéséig az útlezárás folytatódik.
A bontási munkák ideje alatt a forgalmat kioktatott jelzőőrök irányítják. A teherforgalmat a 37. számú főközlekedési úton a körforgalom előtt Szerencs és Sátoraljaújhely irányából, a Gárdonyi utca helységjelző táblájánál a Bodrogköz irányából jelzőőrök állítják meg.
Kérem az érintetteket, hogy a forgalmi rend változással érintett útszakaszt a jelzett időpontokban szíveskedjenek elkerülni. Az útzár időtartama alatt a személygépjárművek a Szabó Gyula utcát, a Csokonai utcát, a József Attila utcát és az Esze Tamás utcát vehetik igénybe elkerülő útvonalként.

A forgalmi rend változás okozta esetleges kellemetlenségek miatt szíves elnézésüket és megértésüket kérem.


 
 


Törő Gábor
/2007.07.24./

  

 

Lelkészbeiktatás Bodroghalászban

                        

    Szentimrei Márk lelkipásztor hivatalos beiktatása történt meg július 22-én vasárnap délután. Különösen megható esemény volt ez a gyülekezet és a lelkipásztor családja számára, hiszen Márk gyermek és ifjúkora a bodroghalászi parókián telt, mivel édesapja Szentimrei Mihály, a nagykönyvtár hírneves igazgatója látta ott el a szolgálatot hosszú időn keresztül.

  Dr. Börzsönyi József teológiai tanár, zempléni esperes beiktató beszédében szólt emellett arról, hogy hatvan éve volt ilyen ünnepség a közösségben, Király Zoltán lelkész beiktatásakor, és megemlékezett az utána szolgálatot teljesítők munkásságáról. A beiktatott lelkipásztort a jelenlevő lelkészek bibliai igei áldással erősítették meg. A zempléni egyházmegye nevében Dr. Erdei Pál mondott szívélyes hangvételű szavakat, Sárospatak városa nevében Dr. Hörcsik Richárd köszöntötte az ünneplő közösséget. Kihangsúlyozta: Bodroghalász nevét az egyház őrzi, mindazon hagyományokkal együtt, amelyet az itt élők őseiktől kapott örökségként hordoznak. A városrész sorsát jó kezekben látja ha a tudós és tiszteletes ifjú lelkipásztor és a mellette egy akarattal álló tettrekész presbitérium együttmunkálkodása gyümölcsöző lesz. Az ünnepség végén Szentimrei Márk köszönő szavaiban személyes érzésit is megosztotta a jelenlevőkkel, Sütő László gondnok pedig szeretetvendégségre invitálta az együtt örvendező vendégeket és gyülekezeti tagokat.


 
 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2007.07.24./

  

Eredményes volt a Generális Konvent

                        

  Sárospatakra kettős céllal jöttem, részben itt ülésezik a Generális Konvent, másodsorban pedig, rokonaim élnek itt. Tehát meg kellett találnom azt a közös nevezőt, hogy mindennek eleget tudjak tenni – kezdte beszámolóját az itt töltött napokról Dr. Virágh Pál egyházkerületi főgondnok, aki Debrecenből érkezett Sárospatakra…
 

  Nagy jelentőségű döntést hozott a Generális Konvent. Egyhangú döntés született abban a kérdésben, hogy a Kárpát-medencei magyar református egyházak megalkotják azt a közös alkotmányt - meghatározott kérdésekben - amelyeket valamennyi egyháztestület betart és követni fog.
Egy egységes szempontrendszert fogadtunk most el, ennek fogja a kibontását és jogi formába öntését elvégezni a jogi bizottság, és a jövő júniusban már a Generális Konvent elé kerül az egységes alkotmánytervezet szövege, aminek az elfogadásával valójában nagy lépést teszünk, hogy megvalósítsuk a Kárpát-medencei református egyházak egységét. Egész pontosan, helyreállítjuk azt az egységet, amelyben a világpolitikai hatalmak döntése nyomán a szétdarabolódott egységes magyar református egyház megtalálja a visszatérés, az egység helyreállításának lehetőségét.
A Generális Konvent azért látogatott most ide a sárospataki Csillagpont találkozóra, hogy ezzel kifejezésre juttassa a jogutódlási folyamatot. Az a nemzedék ugyanis, amely ilyen nagyon szép létszámmal most itt van, ők fogják valóra váltani minden bizonnyal - a reformáció 500 éves évfordulójának idején, 2017-ben - azt, amiben most egy idősebb generáció fáradozik.Cziczer Katalin
/2007.07.24./

  

 

Jó tanácsok vízparton lévőknek

                        

   A nyári melegben mi sem lehet kellemesebb a hűsítő habokban való megmártózásnál, azonban a fürdőzés meggondolatlan és felelőtlen magatartással veszélyessé is válhat. Borsod-Abaúj-Zemplén megye szabadvizekben * folyók, tavak * igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos és szórakoztató módon történő eltöltésére. Annak érdekében azonban, hogy szabadságuk valóban kellemesen teljen és gondtalanul végződjön, kérjük szívleljék meg tanácsainkat és tartsák be a fürdőzés alapvető szabályait.

A szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. Ezeket a helyeket - előzetes mederfenék vizsgálat, valamint a parton és a vízben történő kitűzés és vízminőség ellenőrzés után - szakemberek választják és jelölik ki. Itt jelen vannak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik - szükség esetén - a gyors mentést.

6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a szabad vizekben. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata.
Minden vízijárműnek, így a csónaknak is felelős vezetője, kapitánya van, akit megválasztanak, vagy a mindenkori kormányevezős, aki a csónak végén ül. Az ő felelőssége, ha valaki a csónakból a vízbe ugrik, s belefullad. Fontos, hogy menetben lévő csónakot csak a vezető engedélyével lehet elhagyni. A vízijárművet elhagyó fürdőzőt mindaddig követni kell, amíg az nincs teljes biztonságban. A menetben lévő csónakban tartózkodóknak tilos állni, továbbá az úszni nem tudó személy mentőmellényt köteles viselni. A csónak vezetője a beszállás előtt köteles tisztázni, hogy a csónakban helyet foglaló személyek tudnak-e úszni.
Meg kell említeni a másik veszélyforrást, amelyet a számunkra ismeretlen vízterület és annak tulajdonságaiból fakadó váratlan helyzetek okozhatnak (erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei, gödrök, ahol nem ér le a láb). Váratlan veszélyhelyzetben pánik lesz úrrá a fürdőzőkön, nem hoznak helyes döntést, megrémülnek, kapkodnak, a végtagjaik "lebénulnak" és elmerülnek.
További tanácsként javasoljuk, hogy közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, felhevült testtel, szeszesital és gyógyszer hatása alatt ne fürödjünk. Kerüljük a sekély, valamint az ismeretlen vízterületen a vízbeugrást, valamint a szív- és keringési betegségben szenvedőknél az egyedül történő fürdőzést.
Fentiekkel nem a vizektől való elijesztés a cél, hanem a megfontoltabb, józanabb gondolkodásra késztetés, magunk és társaink megóvása.

Folyóban fürdött, úszni nem tudott

Július 20-án pénteken Nyékládháza határában lévő tavak egyikében fürdőzött hozzátartozóival a férfi, aki hirtelen rosszul lett, majd elhunyt.
Az elsődleges vizsgálat szerint halálát szívroham okozta.

A bányatavak sajátossága szerint lehetnek rendkívül mély pontjai, ahol a víz nem tud felmelegedni. Hirtelen beugrásnál pld. izomgörcsöt, akár szívleállást is okozhatnak, nem beszélve a beláthatatlan, változó mélységről, a fenéken rejlő sérülést is előidézhető tárgyakról.

Július 22-én (vasárnap) 17,30 körüli időben értesítette az Encsi RK ügyeletét a helyi tűzoltóság ügyeletese, hogy Gibárt községben a Hernád folyóban két fürdőző elmerült. Mindkettejüket a közelben lévő fürdőzők kihúzták a partra. Egyiküket a kiérkező mentőknek sikerült újraéleszteni, a másik fiatalemberen (17 éves, boldogkőújfalui) már nem tudtak segíteni.
A fürdőzés közben elmerült - egyébként úszni nem tudó - fiatal rendkívüli halálának (az elsődleges adatok szerint
vízbefulladásának) körülményeit az Encsi RK a közigazgatási eljárás szabályai szerint vizsgálja.
  
 

B-A-Z Megyei RFK Kommunikációs Iroda
/2007.07.23./

  

 

„Ha velem akarsz élni”

                        

    „Ha velem akarsz élni” címmel nagy sikerű előadásnak lehetett részese mindaz, aki vasárnap este 8 órára ellátogatott a Római Katolikus Plébániatemplomba. Az előadás,- melynek fellépői mind-mind neves előadók voltak, s közülük sokan már a korábbi Zempléni Művészeti Napok vendégeiként láthatók és hallhatók voltak Sárospatakon – segített Erzsébet és a kor jobb megismerésében, s azon szép számú közönség számára is érdekes és élvezetes volt, akik nem tudtak magyarul (pl. a Kórusakadémia svájci vendégei).

A fellépő együttesek és szólisták magas színvonalú produkciói elkápráztatták a templomot megtöltő nagy számú közönséget. A Szent Efrém Bizánci Férfikar, a Schola Cantorum Budapestiensis,, Palya Bea énekes és Mezei János orgonaművész közreműködésével megtartott előadás lenyűgöző hatását a közönség hosszan tartó tapssal honorálta. Nem véletlen, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is nagy sikert aratott a program, hiszen a nagy érdeklődésre való tekintettel két előadást kellett tartani.
A Szent Erzsébet Év egyik kiemelt sárospataki rendezvénye volt ez a vasárnap esti előadás, amit egyébként a Nyírbátori Zenei Napokon is bemutatnak augusztusban.
Bubnó Tamás az előadás zenei vezetője olyan gazdag zenei anyagot tárt a hallgatóság elé, amiben az ősi zsidó dallamoktól a gregoriánon át a népi hangzás csakúgy jelen volt, mint az ortodox keleti dallamvilág.
A narrátor összekötő szövege és a három női hang néhol vitatkozó, néhol kételkedő, de Erzsébetről, Margitról és Jolántáról szóló szövegei a már említett gazdag zenei anyaggal kiegészülve sokat segített az alcímben szereplő személyek és a kor jobb megismerésében.
 


 
 


/2007.07.23./

  

 

Elkezdődött a Vízi kapui létesítmény átadása

                        

   A Vízi kapunál zajló beruházás elméleti utolsó napja július 20, péntek volt, ezzel a nappal a kivitelező készre jelentette a létesítményt. Ez nem azt jelenti, hogy 20-án megtörtént az átadás, hanem ezzel a nappal kezdődik az átadási folyamat, amely közel két hétig tart – nyilatkozta Erdős Tamás tanácsnok…

  Ennek keretében most a műszaki ellenőrzők fellistázzák azokat a hibákat, hiányosságokat, amelyeket még az átadási-átvételi folyamat végéig a kivitelezőnek el kell végeznie. Július 30-án kerül sor a szakhatósági ellenőrzésekre, ezt követően pedig a műszaki ellenőrök és a szakhatóságok kiadják a szükséges dokumentumokat a műszaki átvételről, és gyakorlatilag ezt követően történik a használatbavétel engedélyezése. Tehát reményeink szerint a következő napokban minden a helyére kerül és a 100 milliós beruházás a következő két hétben lezárul. Amiben nagyon bízunk, hogy már a hétvégén, 27-28-án a sárospataki Dixieland és Blues fesztivál a Vízi kapui színpadon, ill. a nézőtér igénybevételével megrendezhető lesz, és szerintem optimális körülmények között élvezhetik a nézők a programot. Ami biztos nem lesz meg, az a munkálatok során elpusztult fű pótlása, hiszen 40 fok körüli hőmérsékleten ez lehetetlen. Tehát valószínűleg az ősz folyamán, nagyon gondos munkával a parkosítás helyreállítása is meg fog történni.


 
 

Törő Gábor
/2007.07.22./

  

 

Műfüves focipályával gazdagodott városunk

                        

    2007. július 20-án délelőtt megtörtént az Árpád Vezér Gimnázium udvarán épített, rövid határidővel elkészült, műfüves focipálya műszaki átadása - nyilatkozta Aros János alpolgármester…

  A képviselő-testület döntése alapján kezdett beruházásba az építtető az Árpád Vezér Gimnázium udvarán. Ez egy műfüves focipályának a megépítése volt, ami szabványméretű kézilabda pálya - 20 x 40 m nagyságú - olyan kapuval, amely alkalmassá teszi nemzetközi futsal mérkőzések lebonyolítására is. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta ezt az elképzelésünket, mivel pénze az önkormányzatnak nem volt, ezért úgy döntöttünk, hogy a kifejezetten oktatási intézmények sportudvarának korszerűsítésére rendelkezésére bocsátott hitelfelvétel lehetőségével fogjuk finanszírozni ezt a beruházást. 12 millió Ft-os hitelről van szó, amelyet kedvezően bíráltak el. Így minden készen állt arra, hogy elkezdhessük a munkákat. Örülök annak, hogy a vállalkozók - ígéretüknek megfelelően - rövid határidőn belül, megfelelő minőségben készítették el. Megtörtént a pálya átadása, amelynek során csak kisebb hiányosságokat tapasztaltunk, amelyet két héten belül ki fognak javítani. Már az iskolaszezon megkezdése előtt a sárospataki diákok és a felnőtt, sportolni szerető és vágyó felnőtt lakosok rendelkezésére tudjuk bocsátani.
Amennyiben ez a konstrukció beválik, és sikerül úgy működtetni a pályát, hogy a felvett hitelt folyamatosan, zavarmentesen vissza tudjuk fizetni, akkor ez csak az első lépés, és a város más területein is lehetőségünk lesz hasonló minőségű – nem biztos, hogy pont ilyen méretű - de sportolásra megfelelő pályák építtetésére.

A hivatalos átadás után az Árpád Vezér Gimnázium fogja üzemeltetni, ő felel a törlesztő részlet visszafizetéséért. Szeptembertől az ÁVG igazgatójánál, Tóth Tamásnál lehet bejelenteni az igényt a pálya használatára vonatkozóan. Szeretnénk egy városi, esetleg kibővítve, egy városkörnyéki kispályás labdarúgó bajnokságot beindítani. Ezzel megfelelő lehetőséget biztosítani a pataki és a Patak környéki labdarúgó csapatok részére a felkészüléshez. 
 


Cziczer Katalin
/2007.07.22./

  

 

Nyáron is folyik a munka

                        

    A 2007. április 27-i ülésén döntött a képviselő-testület néhány városi út, útszakasz építési terveinek elkészítéséről, nevezetesen a Szalontai és a Toldi utca útépítés és csapadékvíz elvezetés engedélyezési tervének megrendeléséről - nyilatkozták Egyed Attila és Szabó András képviselők.
Hasonlóan döntött a Termálfürdő és Campingben meglévő gyermekmedence vízforgató berendezéssel történő ellátáshoz szükséges építési és vízjogi engedélyeztetési, valamint statikai tervének elkészíttetéséről.
A döntést követően Sárospatak Város polgármestere, Dr. Hörcsik Richárd a legjobb ajánlatot tevő tervezővel megkötötte a szerződést. A tervezési munkálatok a szerződéskötés után megkezdődtek.

  Egyed Attila:
Nagyon örülök, hogy végre döntést hoztunk a tervek megrendelésével kapcsolatban és örömmel vettem részt az előkészítő munkában is. A mindennapokban érzem és átélem az utak felújításának szükségességét, valamint a gyermek medence korszerűsítésének igényét.
Ezzel évtizedes mulasztást kezdünk ledolgozni, mert a Szalontai utcának még eddig terve sem volt. Remélem, a tervek elkészülte és engedélyezése után tudunk a megvalósítására pályázni, és önerőt elkülöníteni.

  Szabó András:
Kispatakon is egy régi problémát oldunk meg. Egy nagyobb eső alkalmával egybefüggő vízfelület borítja a Toldi utcát. A június 23-ai eső után pedig már a tűzoltók is tanácstalanul tárták szét a kezüket, mit is kezdjenek az áradattal. Örülök annak, hogy elindult a folyamat a tervezéssel. Bízom benne, hogy minél hamarabb pályázni is tudunk majd, és új burkolatot kap a Toldi utca, egyben megoldódik a csapadékvíz elvezetése is.


 
 

Törő Gábor
/2007.07.22./

  

 

A magyar reformátusok fővárosa volt Sárospatak

                        

    A Református Kollégium főépületének kapuja fölött a héten a következő feliratot olvashattuk: Kárpátmedencei Magyar Református Generális Konvent. Hogy mit jelent az valójában, azt Csomós Józseftől, a vendéglátó Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökétől kérdeztük meg…

  Sokan nem gondolnak rá, hogy a Református Egyház életében mit jelentett Trianon. Ezt a nemzeti tragédiát sokan, és sokféleképpen értékelték már, de arra kevesen gondolnak, hogy volt itt egy egységes magyar Református Egyház, ami nem a saját döntése, hanem politikai döntések miatt - a Trianoni határok miatt - 9 részre hullott. Az egyház egységébe belerajzoltak egy mesterséges vonalat és így, a mai országokat sorolva a Magyar Református Egyház egy része Szerbiában, más része Romániában, Ukrajnában, Szlovákiában van. Ahhoz, hogy ez az egység újra helyreállítódjék, ahhoz bizonyos dolgokat újra össze kell rakni, ami összetartozik. Konkrétan olyan dolgok, hogy ha valaki bemegy egy református istentiszteletre, akkor reformátusként tudja, hogy mi az istentisztelet rendje az un. liturgia. Milyen énekeket használnak, mikor állunk fel, mikor ülünk le, és így tovább...
A 9 részben élő egyház, ha csak a saját törvényeit, liturgiáját ismeri, akkor egy idő után eljöhet az a pillanat, amikor elmegyünk egymás istentiszteletére, és nem ismerünk rá, hogy az református. Ezt a mi atyáink már Trianon után nagyon jól érzékelték, ezért már a 20-as években az akkori püspökök megfogalmazták, hogy össze kell jönni időnként tanácskozni arról, hogy ezt az egységet hogyan tudjuk megőrizni. Ők még azzal a vággyal, szándékkal tették, hogy ők teljesen átmenetinek tartották a trianoni határokat. Ők biztosak voltak abban, hogy 1-2 évtized, aztán úgyis összejön történelmileg is az, ami összetartozik, de addig is… Mindenki tudja, hogy ez nem így történt...

Úgyhogy az elmúlt években született az az elhatározásunk, hogy ezt a régi gondolatot föl kell eleveníteni és nem úgy pontosan, amit az atyáink, hanem megcélozni az egységes Magyar Református Egyházat. Ennek egy fontos része az egyházalkotmány, ahol az egyház értékeli önmagát, ahol meghatározza a saját szabályrendeleteit. Így született meg több tervezet, vagy előtanulmány után az a tervezet, ami holnap kerül vitára, ami egy elvi alapvetése az egységes Magyar Református Egyháznak, tehát a Magyar Református Egyház alkotmánytervezete.

Annak idején 5 kerületben élt a magyar egyház, hiszen a mostani 4 magyarországi egyházkerülethez tartoztak azok a határon túli területek, plusz ötödikként itt volt Erdély. Ezt is kevesen tudják pl., hogy a magyarországi Református Egyház zsinati székházában a tanácsterem az úgy épült fel, mint a parlament, épp olyan patkó, megvan a püspökök széke és a főgondnokok széke, de senki nem értette, hogy egy püspök miért hiányzik mindig. Volt, aki ezt szóvá is tette, mert néha TV-s közvetítés is van. Bocsánat, az az erdélyi püspök széke...
Különben korábban is úgy volt, hogy az egységet alkotó kerületek bizonyos önállóságot élveztek, tehát nem mindenben volt minden egyforma. Tehát pl. emlékeim szerint, az erdélyi püspököt nem pontosan úgy választották, mint a Tiszántúlit vagy a Debrecenit. Tehát különbségek mindenütt voltak, tehát nem arról van szó, hogy mi itt bármiféle uniformizálását adnánk az egyházkerületeknek, hanem megteremteni azt az egységet, amit már tavaly májusban, a magyarországi református egyház zsinata kimondott, hogy a mi alkotmányunk szerint, mi magyar reformátusnak, és saját egyházunk tagjának tekintünk mindenkit, aki magát magyarnak és reformátusnak vallja, éljen a világon bárhol. Ezt gondoljuk most tovább, egészen odáig menve, hogy mik azok a területek az egyház életéből, amik közösen megfogalmazhatóak, és valamennyiünkre közösen kötelezőek, és mik azok a területek, amik teljes szabadságot élveznek és az autonómiájuk tág. Hiszen egy un. egyházegyesítésről szó se lehet, hiszen a határok maradtak, az erdélyi, ill. a Királyhágó-melléki egyházkerületnek, mint egyháznak a román alkotmánnyal, és román törvényes renddel is összeférhetőnek kell lennie. Tehát nekik azoknak az állami törvényeknek kell megfelelni, amik Romániában hatályosak, és nem annak, ami Magyarországon. Ugyanígy mondhatom Ukrajnát és az összes többit... Tehát látszik, hogy egy olyan szövevényes világban élünk, amibe mi a magunk módján szeretnénk úgy rendet tenni, hogy azt az egységet ne csak deklaráljuk, hanem egy megfelelő kvalifikált jogszabállyal, 1-2-3 év múlva azt mondjuk, hogy igen, ez a Magyar Református Egyház. Ami továbbra is egyháztesteiben, gyülekezeteiben ott él, ahol eddig, de mégis, van egy olyan általunk választott - értem ez alatt a többes szám alatt, a gyülekezetek presbitériumai által választott - delegált szervezet, ami az egység dolgában is döntéseket hoz.
Az, ami most itt van, ez mondhatom, hogy egy előkészítő, tanácskozó szervezet. A Kárpát-medence 64 egyházmegyéjének és 9 egyházkerületének most itt a presbitériumok által választott tisztségviselői alkotják ezt a grémiumot, amit Generális Konventnek nevezünk. Tehát ez azt jelenti, hogy itt is, pl. most nincs hiányzó, nem is lehet, hiszen nem személyre szóló a mandátum, hanem tisztségre. Tehát, ha Bánáti Egyházmegyében, Szerbiában megválasztották az esperest, akkor annak választottak hivatali helyettest, ha nem tud jönni az esperes, akkor jön a helyettes. Ez ugyanígy érvényes a Beregszászi Egyházmegyében Kárpátalján, vagy a Beregi Egyházmegyében Tiszántúlon. 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.21./

  

Befejeződött a Csillagpont fesztivál

                        

    A szombat délelőtti közös istentiszteleten Dr. Bölcskey Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat Elnöke búcsúzott a Csillagpont találkozón részt vett kárpát-medencei református fiatalságtól. Az ötnapos rendezvény az idén is sokszínű programmal várta a fiatalokat, mintegy 2.000-2.500 résztvevőt…

   Tengerszem Kemping a fiatalok városává vált ezekre a napokra. A kempingben lévő sátorerdők biztosították a szállásukat, a kemping területén étkeztek, a kismedencében hűsíthették magukat – amire nagy szükség volt a kánikulai hőségben. A kisebb színpadokon előadások, zenei műsorok, vitaműsorok váltották egymást, az internetes sátorban – ami manapság már elengedhetetlen - tájékozódhattak a külvilág eseményeiről, a könyves sátorban pedig a vallásos témájú könyvek között válogathattak, csak hogy néhányaz említsünk a százféle lehetőség közül…
A kemping bejáratával szemben lévő sportpályán állították fel a nagyszínpadot, ahol a közös istentiszteleteket, esténként a koncerteket tartották.
Az öt nap lelkiségét az idei Csillagpont nyitó istentiszteletének szolgálattevő lelkipásztora Kis Klára, a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon vallástanára fogalmazta meg legtömörebben:

„Ennek a mostani Csillagpontnak az alapigéje az Apostolok Cselekedeteinek első részéből való. Az a fejezet, amikor Jézus Krisztus felemelkedik a mennybe, és a tanítványok úgy érzik, magukra maradtak. Ekkor angyal jön hozzájuk, és kérdi: „Miért álltok itt, atyámfiai az ég felé nézve?” Azt hiszem, hogy a szervezők, akik ezt az igerészt választották, nem véletlenül tették ezt, hanem azért, hogy megerősödjünk mi fiatalok abban, hogy a keresztyén élet fontos része a várakozás. Jézus Krisztus előtt őrá várt a hívő nép, most pedig mi várjuk második eljövetelét. Amíg pedig ez elkövetkezik, egész életünket bízzuk az Úrra, hogy azt Ő oldja meg, Ő rendezze. Ez az ige foglalja legjobban össze ennek a találkozónak a lényegét. A reménységet és a hitet, hogy van mennyország, nem csak evilági dolgok és problémák. Nemcsak a zűrzavar, a hőségriadó, az anyagi gondok, a politikai zűrzavar. Semmi pánik! Isten országa a helyén van.”
A tábor résztvevői az ökumenikus gondolkodásukról is tanúbizonyságot tettek, amikor csütörtökön a nagy a közös felvonulásuk alkalmával betértek a Római Katolikus Templomba… 
 

További fotók  nyitó >>>      
További fotók  felvonulás >>>


Törő Gábor
/2007.07.21./

  

 
 

A Várban fogadták a Generál Konvent résztvevőit

                        

    A Konvent részvevőit a Rákóczi-várban tartott fogadáson Dr. Ódor Ferenc, a B- A- Z. Megyei Közgyűlés elnöke, a vendéglátó megye részéről szívélyes szavakkal köszöntötte a Kárpát-medence összes református egyházkerületéből összesereglett papi személyeket…

  Dr. Ódor Ferenc megköszönte a Tiszánninei Református Egyházkerület munkatársainak, azt a szervezőmunkát, aminek eredményeképpen a Magyar Református Egyház kiválóságai Sárospatakon tanácskozhatnak. Örömét fejezte ki, hogy itt a Rákóczi-várban köszöntheti a vendégeket, melynek falai között mindig nagyszerű dolgok történtek. Ezek közé sorolta ezt a találkozót is, amikor ennyi kiváló ember gyűlt össze, a hogy az összetartozást erősítse, majd így fejezte be köszöntő beszédét:
Isten hozta önöket, nagy-nagy szeretettel köszöntök mindenkit Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, itt a Tiszáninneni Egyházkerületben, Sárospatakon. Jöjjenek máskor is, hivatali kötelezettségeik elvégzésére, jöjjenek úgy, hogy itt mindig vendégszerető emberek várják Önöket. Jöjjenek, egy kicsit hozzanak nekünk reményt, és talán mi is tudunk önöknek ilyet adni.

  Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, a vendéglátó város polgármestere a vendégek köszöntése után az alkalom és a hely különlegességéről és a város ökomenikus jellegéről beszélt…

Nagy kiváltsága ez Sárospataknak, hogy a Kárpát-medencei reformátusok Generális Konventje itt, városunkban tartja tanácskozását. Ilyen legutóbb 1860-ban volt, és 1931-ben, amikor a Kollégium 400 éves évfordulóját ünnepelte. A Kárpát-medencei református méltóságok jöttek el, és külön megtisztelő számunkra, hogy az a határozat, amit ők hoznak most, az Sárospatak nevéhez köthető. Ezért városunk a Tiszáninneni Református Egyházkerülettel összefogva egy szerény fogadást ad itt a történelmi falak mögött. Szeretném ráirányítani a figyelmet arra, hogy Sárospataknak egy hármas egységben egy ökumenikus arca alakult ki az elmúlt 800 évben.
Az első ilyen az ortodox világgal köt össze bennünket, hiszen Anasztázia, I. András felesége, magyar királynő, aki bölcs Jaroszláv lánya, az ortodox világ nagy szentje, ő révén nyerte el Sárospatak a királynői rangot. Ma, 800 év után a görög katolikus atyafiak vállalták ennek az örökségnek a továbbvitelét.


 
 

A másik ökumenikus arca Sárospataknak, a római katolikus világgal köt össze bennünket, hiszen szintén az Árpád-házi családhoz köthetően, II. Andrásnak a lánya, Árpád-házi Erzsébet 800 éve született Sárospatakon, aki halála után 4 évre a Római Katolikus Egyház szentje lett. Ez Sárospatak számára egy fontos esemény, hiszen a római katolikus világgal, a világ katolikus kereszténységével köt össze bennünket.
A harmadik arca, a protestáns arc, ami elsősorban a Református Kollégium 1531-es alapításával kezdett formálódni. Azok a protestáns főurak, akik a reformációt elindították, a Perényiek, majd később a Lorántffyak, a Rákócziak, akik szintén patrónusai voltak, mind-mind Sárospatak történetéhez tartoznak. Itt a reformátusok vállalták ennek az örökségnek a továbbvitelét.
Ez a három örökség együttesen adja meg azt a különleges arcát Sárospataknak, amit a lelki arcának nevezhetünk. Most, az egész héten zajló református Csillagpont találkozó a református arcot domborítja ki, nem beszélve a Generális Konvent tanácskozásáról. Ezek a falak, szent falak - a szó profán értelmében - hiszen itt volt a Rákóczi szabadságharc, és még jóval előtte, azok a protestáns főurak mind megfordultak itt, akik mindvégig patronálták, nemcsak a városunkban lévő Református Kollégiumot, hanem a Kárpát-medencei református magyarságot is. Szent falak azért is, mert itt éppen jövőre, 2008-ban ünnepeljük a Rákóczi szabadságharc országgyűlésének 300. évfordulóját, amit itt Patakon tartottak. Éppen ez az országgyűlés járult hozzá ahhoz, hogy a vallások egymás között békében éljenek, lezárván egy súlyos vallásháborút, éppen Rákóczi Ferenc és az országgyűlés adta meg azt a lehetőséget, hogy együtt, békében éljenek mind az ortodox, mind a katolikus, mind pedig a protestáns felekezetek.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.21./

  

 

Nagysikerű hangversennyel zárult a Kórusakadémia

                        

    Negyedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Nyári Kórusakadémiát Sárospatakon. A tábor jellegű foglalkozásokra a soknemzetiségű kórusba Észtországból, Hollandiából, Japánból, Lengyelországból, Norvégiából, Svájcból és természetesen Magyarországról érkeztek résztvevők – küldte tudósítását Stefánné Erdei Tícia…

A kórus munkájában részt vettek a sárospataki Gaudium Musici Női Kamarakórus, és a miskolci Bartók Kórus tagjai is. A rendezvény házigazdája a sárospataki Farkas Ferenc Művészeti Iskola volt. A próbák a zeneiskolában és az Árpád Vezér Gimnázium aulájában zajlottak.
A kórustábor három hangversennyel zárult, melyek közül egy, a sárospataki Vártemplomban, 20-án pénteken 19.30 órai kezdettel hangzott el Farkas András vezényletével. A műsoron MendelssohnPsalm 42 “ Wie der Hirsch schreit”
és J.HaydnMissa in tempore belli “Paukenmesse” szerepelt.
A szólisták, Orosz Lilla, szoprán - Simonné Balogh Emese (alt), Potyók Dániel (tenor) és Fenyvesi Attila (basszus) voltak.
Közreműködött a Nyári Kórusakadémia kórusműhelyének kórusa (kórusműhely vezető: Sándor Zoltán) és a A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének Szimfonikus Zenekara.
A művészeti vezetők Kostyŕl Kŕlman és Nemes Ferenc voltak.


 
 


Törő Gábor
/2007.07.21./

  

 

Körzeti megbízotti iroda nyílt Bodrogolasziban

                        

   Egy jól kidolgozott szakmai program keretében, az elmúlt 3 évben eddig 12 helyen hoztunk létre körzeti megbízotti székhelyeket, ezzel a körzeti megbízottak számát jelentős mértékben növeltük. Ez annak érdekében történt, hogy közelebb kerüljünk az állampolgárokhoz, hogy kis településeken is legyen jelen rendőr – jelentette ki Dr. Kökényesi Antal vezérőrnagy, a Megyei Rendőr - főkapitányság vezetője a körzeti megbízott kinevezésekor Bodrogolasziban…

  Egy rendőr nagyon sok esetben egyedül lát el szolgálatot, vagy a polgárőrökkel közösen, nagyobb városoktól, rendőrkapitányságtól, őrsöktől távol. Ezeket az embereket meg kell becsülni és rendkívül jó dolog, hogy mindenhol azt tapasztalatom, hogy helyben, akár a polgármesterek, akár az állampolgárok, vagy a különböző civilszerveződések - mint a polgárőrség is, akik ugye állampolgárok egyébként - mindenütt segítik a saját rendőrüket. Amikor nevesítünk egy-egy rendőrt, mint körzeti megbízottat, az nem csak részünkről felelősség, hanem felelősség azok részéről is, akikhez telepítjük, mert velük fog együtt élni, együtt dolgozni, egymásra lesznek utalva. Nagyon jó azt látni, hogy tökéletes harmóniában működnek ezek körzeti megbízottak az ott élő lakossággal.
A körzeti megbízottak mindig helyi, polgármesteri kérésre, a körzet országgyűlési képviselőinek a kérése vagy kifejezetten lakossági igény alapján vannak kinevezve.
 

  Kovács József polgármester megerősítette, hogy a településen fontos, hogy körzeti megbízott tevékenykedjen… Sajnos élet elleni bűncselekmény is előfordult már a településen. Sok betöréses lopás, a zártkerti lopásoktól kezdve a magánházakba történő betörésekig indokolják azt, hogy itt körzeti megbízott működjön. A rendőri jelenlét egyébként nagymértékben visszaszorítja ezeket. Megfigyeltük, hogy amikor bármilyen jellegű bűncselekmény történt, és a rendőr megjelent, utána hetekig szinte szünetelt ez a fajta tevékenység a bűnözők részükről, majd utána megint csak elkezdődött, ezért fontos a számunkra, hogy a rendőr mindig közünk, szem előtt legyen. Fontos a körzeti megbízotti iroda is, a mai kornak megfelelő felszereltséggel. Településünkön polgárőrség működik, és a polgárőrséggel együttműködésben fogja ellátni a szolgálatot a körzeti megbízott.
 

  Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is, egy folyamat kezdetét véli látni ebben az eseményben…
Kovács József polgármester úr még januárban keresett meg, hogy a kialakult helyzetre tekintettel - az olaszliszkai helyzetre való tekintettel rendőri erőket vontak el Sárospatakról - nem jutott megfelelő rendőri szolgálat Bodrogolaszira, ahol ugyanilyen problémák jelentkeztek. Akkor együtt kezdeményeztük főkapitány úrnál, hogy legyen tekintettel a kialakult helyzetre. Kérésünk meghallgatásra talált, amit én szeretnék megköszönni Kökényesi főkapitány úrnak. Ő nagyon készséges volt, és lehető leghamarabban segített rajtunk. Úgy hiszem, elsősorban az ő érdeme, hogy itt ezen a kistelepülésen egy kis körzeti megbízotti iroda nyílt. Ez számunkra fontos, mert manapság ugye Zemplénnek az egyetlenegy előremutató gazdasági lehetősége van, amit egyszóval így tudnék mondani: a turizmus, a borturizmus, a turizmus különböző válfajai. Ehhez párosul egy másik szó is: a biztonság. Biztonság nélkül nincs turizmus, ezért számunkra nem Patakon, hanem Patak környékén, itt a Bodrog-parton is kiemelt fontosságú a biztonság. Egyrészt az itt lakók biztonságát kell védenünk, szolgálnunk, másrészt pedig, az idelátogató idegenekét. Ha nincs biztonság, nincs turista - ez ilyen egyszerű. Ezért számunkra ez gazdasági kérdés is volt, a turizmus biztosítása szempontjából. Ezzel még nem ért véget, mert a rendőrség és a határőrség összevonásával új lehetőség nyílik a személyi állomány bővítésére. Mi mindenképpen szeretnénk újabb őrsöket is, mint pl. Pálházán.


 
 

 
Nagy János rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője azt emelte ki, hogy mennyivel hatékonyabban tud dolgozni a bűnestek felderítésében egy helyi rendőr…

Az a rendőr tud hatékonyan működni, akinek helyi és személy ismerete van. Tehát ismeri a község lakosságát, a település szerkezetét, a község határát, az itt megforduló személyeket. A körzeti megbízottnak egy bűnmegelőzési tevékenysége is van, ugyanakkor ellát általános rendőri feladatokat, de maga az, hogy helyismerettel rendelkező rendőr van egy településen, az nagyon sokat számít.

  A körzeti megbízott Rézműves Attila, egy fiatal rendőr, aki a szolgálati idejét Ózdon kezdte, ezt követően került – mivel sárospataki illetőségű – Sárospatakra, ahol járőrként teljesített szolgálatot. Én azt hiszem, hogy a személye - annál is inkább, mert Bodrogolaszi községben lakik - alkalmas lesz arra, hogy megfelelő rendet tartson. Bodrogolaszi községben különösebben nagy bűncselekmények az utóbbi időben szerencsére nem történtek, de vannak a lakosságot irritáló személyek, és jelenségek, a bűntető eljárások viszonylag elhúzódnak, és így nyílván nehéz ezekkel szemben hatékonyan fellépni.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.21./
 

Svéd vendégek jártak Sárospatakon

                

    A Heves Megyei Önkormányzatnál tölti napjait Svédországból Sture Hermansson úr, a Európai Határmenti Régiók Gyűlésnek a képviselője és felesége. Mivel a Hegyalja, és történelmi városunk iránt is érdeklődtek, abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy találkozhattunk velük, és egy napra vendégül láthattuk őket Sárospatakon – számolt be a nem mindennapi vendégek látogatásáról dr. Komáromi Éva jegyző…

  Ez történt július 18-án, amikor 11 óra 30 perckor megérkeztek az Önkormányzat hivatalába. Ezután meglátogatták a Nagykönyvtárat és megtekintették a pataki könyveket, majd ebéd után borkóstolás, délután pedig várlátogatás szerepelt a programban. Sárospataknak jelenleg még nincs svéd kapcsolata, ezért is vettük szívesen ezt a látogatást.
Jelenleg a Heves Megyei Önkormányzat a regionális közigazgatás vezetése, akiktől egyfajta elismerés számunkra, hogy a kedves svéd vendégükkel éppen Sárospatakra látogattak el.

  Sture Hermansson úr a következőképpen mesélte el a látogatásának történetét és célját:
Én magam már többször is jártam Heves megyében, ahol sok nagyon szép dolgot láttam már. Amikor ugye sokadjára visszajöttem, azt kértem az egyik barátomtól, hogy jó már mindent láttunk, de mutassatok Heves megyén kívül valami izgalmasat és szépet. Az egri barátaink ekkor javasolták azt, hogy jöjjünk el Sárospatakra és látogassuk meg a várost.
Ami még személy szerint még nagyon érdekelt, az az, hogy miután Svédországból, egy határmenti régióból jöttünk - Norvégival van határmenti területünk - és itt hasonlóan Szlovákiával, Ukrajnával vannak ilyen jellegű kapcsolatok, nagyon érdekes látni, hogy mások hogy, s mint működtetik ezeket a kapcsolatokat. Ezért személy szerint érdekelt a dolog.
Még egy nagyon fontos alapja ennek a látogatásnak a népfőiskolai mozgalom. Mint a polgármester úr is elmondta, a népfőiskolai mozgalom, alapvetően egy svéd örökség. onnan gyökerezik. Onnan vette át a magyar rendszer, és onnan tanulták el tőlünk, és ennek a nyomait, bizonyítékait és a gyakorlatát látni itt Magyarországon nagyon érdekes számomra.


 
 

És még egy nagyon konkrét jövőbeni mozzanat, az hogy novemberben kerül sor a Kárpátok- régió szervezetével egy találkozóra, amin személy szerint én is részt veszek, hiszen az európai határmenti régiók ülésének a képviselője vagyok. Épp most hangzott el Hörcsik Richárd polgármesterúrtól egy meghívás, hogy a novemberi látogatás kapcsán látogassak el megint Sárospatakra és nézzük meg, hogy a határ menti együttműködés keretében milyen programok zajlanak.


Cziczer Katalin
/2007.07.20./

  

 

Találkozott Kassa és Sárospatak alpolgármestere

                        

    Szerdán a kassai alpolgármester meghívására látogattam el a kassai városházára. Jozef Filipkó úrral három fontos pontról folytattunk tárgyalásokat – számol be Aros János alpolgármester a Szlovákiában tett látogatásáról…

  Az első az egy általuk elnyert Kárpátok Eurorégiós Pályázat Szent Erzsébet nyomában vonatkozása Magyarországra és ezen belül is Sárospatakra. Terveink szerint, ennek a rendezvénysorozatnak a nyitóprogramja itt Sárospatakon lenne, az előzetes elképzeléseink szerint szeptember 14-én, amikor összekötnénk a kulturális örökség napjával. Ekkor a Vízi kapunál egy szabadtéri rendezvény keretében egy másfél-két órás programot adnánk pataki kórusok, zenészek, zenekarok részvételével, ill. a kassai Thália Színház rövid bemutatójával. Ennek a részletes kidolgozása folyamatban van.

A következő fontos program, amit egyeztettünk az alpolgármester úrral, az egy újdonság Kassa számára: Bornapokat szeretnénk rendezni Kassa város főterén. Örömünkre jól fogadták ezt az elképzelésünket, szeptember végén kerülhetne erre sor, amikor nem csak a Tokaj hegyaljai borvidék, hanem az egri borvidék, a magyarországi Tokaj-Hegyaljai, és a szlovákiai Tokaj-Hegyaljai borvidék termékeit mutatnánk be a kassai polgároknak.

A harmadik elképzelésünk már a következő turistaszezonra szólna, aminek az előkészítésére szeretnénk Ukrajnában, Romániában, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon népszerűsíteni azokat a városokat, akik ebbe a projektbe be fognak lépni. A tourinform irodákon keresztül minden város a saját programját fogja népszerűsíteni, és turista buszok beállításával egymás településére szállítani a turistákat, vendégeket, s olyan tartalmas programot biztosítani nekik, amely mindenki tetszését elnyerheti és egy közös együttműködés első lépésének tekinti ezt a Tourinform irodákkal történő kapcsolatfelvételt. 
 


Cziczer Katalin
/2007.07.20./

  

 

Sárospataki cég nyitott irodát Kassán

                        

   Ing. František Knapík, Kassa polgármestere és Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak polgármestere is jelen volt Kassán azon az irodamegnyitáson, amely egy sárospataki építőipari cég, a Weinberg93 Kft kelet-szlovákiai térhódítását jelzi…

  Kassa polgármestere elmondta, hogy minden hasonló kezdeményezés segíti, nem csak a helyi gazdaságot, de az egész ország gazdaságát. Minden nagy eredmény egy kis magból indul ki, és reméli, hogy ez a kis mag is egy nagy fává növi ki magát. Biztos abban, hogy ez a cég a hasznára válik a városnak és a régiónak ezzel a szegmenssel, ami az építőipari szerkezetek területét is felöleli. František Knapík kifejezte örömét amiatt is, hogy ezúttal nem egy nyugatról érkezett cég telepedett oda, hanem innen a közelből, a szomszédos Magyarországról.

  Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere a két város történelmi kapcsolataira emlékeztetett, hangsúlyozta a jelenkori kapcsolatok politikai jelentőségét, és derűlátó volt a további együttműködést illetően is…

Sárospatak és Kassa kapcsolta több évszázados múltra tekint vissza. Olyan történelmi személyek kötnek össze bennünket, mint Szent Erzsébet és II. Rákóczi Ferenc. De nem csak a múlt, hanem a jövő is össze fog bennünket kötni hiszen a Weinberg 93 Kft most megnyíló kassai irodája tovább erősíti ezt a kapcsolatot. Sárospatak város polgármestereként büszke vagyok arra, hogy egy sárospataki cég Kelet-Szlovákiában tevékenykedik. Nem csak azért jó ez, mert itt Kassán 25 új munkahelyet teremt, hanem azért is, mert ezzel több sárospataki cég is kapcsolt vállalkozásként megjelenhet Kelet-Szlovákiában. Ugyanakkor fontos a politikai hozadéka is, hiszen amíg Pozsony és Budapest sokszor elbeszél egymás mellett, addig mi itt a régióban megfogjuk egymás kezét és gazdasági kooperációba lépünk egymással. Ennek egyértelmű jele az, hogy a kassai főpolgármesterrel együtt nyitottuk meg ezt az irodát. A háttérben ott van a Comenius Tanítóképző Főiskola, a Miskolci Egyetem kara is, ami a Kassai Egyetemmel kooperálva a szürke állományt jelenti a két város kapcsolatában. Ezeket a kapcsolatokat is szeretnénk most felgyorsítani a két egyetem között. A kínálkozó új lehetőségek között van egy szlovák-magyar nyelvű, szőlész-borász képzés is, ami nagymértékben segítheti a szlovák szakemberek képzését.

 
Dercó István cégvezetőtől arról érdeklődtünk, hogy a sárospataki cég hogyan jutott ki külföldre?
2004-ben egy Királyhelmecen élő, magyar nemzetségű kollégával létrehoztuk a Weinberg’93 kihelyezett cégét ugyanarra a tevékenységre, amit itthon is végzünk. Erre azért volt szükség, mert amikor munkát kerestünk itt közép-kelet Szlovákiában, mindenütt az volt a kérdés, hogy milyen céggel szeretnénk ezt a munkát elvégezni. Ekkor láttuk, hogy célszerűbb egy Szlovákiában alapított és ott működő céggel tevékenykedni.

2005-ben vásároltuk ezt az irodahelységet, és az elmúlt év vonatkozásában egy közel 1 milliárdos nagyságrendű forgalmat bonyolított a cég, amely 30 fős létszámmal dolgozik, 6-8 fő a vezetői, ill. mérnöki létszám, a többi pedig fizikai dolgozó, lakatos és szerelő. Az eddigi tevékenységeink során kb. 10 munkát végeztünk el itt Szlovákiában, főleg Kassa megyében.
Mi adta az apropóját a mai napnak?
A mai nap apropója, hogy elkészült az irodánk berendezésileg is, ill. most már a külvilág felé is fogadó készen megnyitjuk a kapuit, és ilyen kulturált környezetben várjuk a megrendelőinket.

Milyen jellegű munkákat vállal a cégük?
Könnyűszerkezetes ipari-, kereskedelmi- és sportlétesítmények építése a fő tevékenységünk. Alapvetően a magyarországi termelésre épül, a sárospataki acélszerkezet gyártásnak az eladása is szerepet játszik ebben, így Szlovákiában is tudjuk értékesíteni a termékeinket. Irodák, áruház építése, mint említettem az előbb, Inter Spar, Praktiker, Metro, Tesco áruházak vonatkozásában 20-25 db-os nagyságrend áll mögöttünk, ezen kívül ipari beruházások, létesítmények, ill. újabban ezek a bioenergia termelést szolgáló etanol-üzemek, ill. biomassza erőművek beruházásaiban is pályázunk. Most fognak indulni Magyarországon ezek a beruházások, Szlovákiában is ugyanez a célunk, hogy ezt a tevékenységet, ill. ezt a fajta üzleti vonalat szeretnénk mindenképpen kicsit megerősíteni, tehát ilyen szempontból a vegyipar és a technológiai szerkezetgyártás és szerelés vonatkozásában szeretnénk bővíteni a palettát.
Másfél évvel ezelőtt egy hosszabb távú keretszerződést kötöttünk a Budapest Airport Zrt-vel és ennek keretén belül folyamatosan munkát végzünk, ill. az elkövetkezendő 3 évben komoly beruházások fognak megvalósulni. Többek között a 2-es terminált is szeretnénk megépíteni. Azt gondolom, hogy ez nem biztos a mi nagyságrendünk, de részfeladatokat mindenképpen vállalnánk ebből és ugyanígy a termékpalettánkat, tehát az acélszerkezet gyártás és az építőmesteri munkákat végzünk a Budapest Airportnál. Az idei forgalmunk, az ott végzett feladataink is meghaladják az egy milliárd forintos nagyságrendet.
  
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.20./

 

Garázdaság és színesfémlopás – rendőrségi hírek

                        

    Talán a meleg is okozza, hogy ingerültebbek az emberek, ennek ellenére érdemes visszafogni indulatokat, elkerülendő a további kellemetlenségeket. Ezúttal egy garázdaságról és két színesfémlopásról számol be Solymosi Antal rendőr alezredes...

Garázdaság vétsége miatt kezdeményeztünk büntetőeljárást egy fiatalember ellen, aki Sárospatak egyik kávéházában szóváltást követően egy nunchakuval megütötte az ott szórakozó fiatal fiút, aki a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A sértett a könnyű testi sértés miatt nem kért eljárást, viszont garázdaság miatt lefolytattuk az elkövetővel, akinek a személyét megállapítottuk. A bűncselekmény elkövetését alapvetően elismerte, vádemelésre küldtük el a sátoraljaújhelyi városi ügyészségnek. Az adatait rendőri intézkedés során sikerült megállapítani.
Felhívjuk a fiatalok figyelmét - talán nem tudják - hogy ha közterületen és nyilvános helyen összevitatkozás, összeszólalkozás következtében akár egy pofon is elcsattan, egy pohár lerepül az asztalról, vagy felborítják az asztalt az már garázdaságnak minősül. Le kell folytatni a büntetőeljárást, és ha bizonyított a cselekmény, akkor a bíróság el fogja őket ítélni. Ez nagyon hátrányos lehet a munkakezdése során, hogyha a priuszán egy ilyen bejegyzés is szerepel. Tehát az indulatokat vissza kell tartani a fiataloknak, mert ez egy életre megbélyegezheti őket, és esetlegesen pontosan azt a karriert nem tudják majd befutni egy ilyen meggondolatlan cselekmény miatt, amit már hosszú ideje terveznek.
Aki normálisan ül az egyik asztal mellett, és azt látja, hogy pofozkodnak, vagy elővesznek egy fegyvert, azt nyilván ez megrettenti, megrémíti, riadalmat kelt benne, tehát egy ilyen cselekmény már alkalmas arra, hogy a garázdaság tényét kimerítse.

Ismeretlen tettesek – annyit tudunk, hogy 2 főről van szó, 2 fiatalról, de még nem tudtuk beazonosítani őket - Sárospatak egyik panziójának az udvarára éjjel bementek, ahonnan 6 db moslék tárolására rendszeresített alumínium tejeskannát vittek el - miután a moslékot kiöntötték. Ennek volt egy szemtanúja, de az elkövetőket nem tudta beazonosítani, csak annyit tudunk hogy 2 fiatal volt, 14-15-16 év körüliek, akik a temető felé vitték el a kannákat. Sajnos a tanú későn értesített bennünket, ezért nem tudtunk azonnali intézkedést foganatosítani.
Ezért kérjük azokat, akik olyan eseményt látnak, amiről feltételezik, hogy az bűncselekmény lehet, akkor legyenek szívesek azonnal értesíteni a rendőrséget, akár a 107-es számon, akár a 06-47/ 513-030-as számon, hogy azonnal tudjon intézkedni a rendőr, hiszen ebben az esetben is meg lehetett volna fogni őket a helyszíntől nem messze. A későbbiekben már a felderítés nehézkes, mert személyleírása alapján elég nehéz az elkövetőket elfogni. Ezért kérnénk szépen mindenkit, hogy inkább legyen a rendőrségnek vakriasztás, mint hogy kicsússzon a kezünkből egy elkövető. Mint azt korábban is hangsúlyoztuk már, inkább kimegyünk 10-szer potyára, mint hogy egyetlen esetben elszökjön a tettes.
Egyelőre az elkövetők még nincsenek meg. Ellenőriztük az értékesítési helyeket, de itt helyben nem találtuk meg a kannákat, mert nagy valószínűséggel mozgó felvásárlóknak értékesítették azokat, akik Miskolcra vagy az ország bármelyik részére szállítják ezeket a „hulladék anyagokat”.

Lopás vétsége miatt folytattunk eljárást ismeretlen tettesek ellen, akik bemásztak egy sárospataki cég telephelyére, ahonnan 500 festett ajtókilincset tulajdonítottak el, mint egy 150 ezer Ft értékben. A cég sajnos későn észlelte a bűncselekmény elkövetését, így az azonnali rendőri intézkedés kapcsán is csak odáig tudtunk eljutni, hogy a kilincseket lefoglaltuk, de már nem abban az állapotban, ahogyan elvitték, mert a MÉH telepen értékesítették egy részét, és ehhez le kellett égetni a fehér műanyag burkolatot, mert amúgy nem tudták értékesíteni. Tehát teljesen tönkretett állapotban voltak, így felhasználni már nem tudta a sértett. Ezek az elkövetők gyermek és fiatalkorúak voltak.


 
 


Törő Gábor
/2007.07.20./

  

 

  

 

Működik az Idősek Klubja a Kossuth utcában

                        

    2007. március elsejével a sárospataki Gondozási Központ megkapta a működési engedélyt a Megyei Közigazgatási Hivataltól, hogy a Kossuth utca 5. szám alatt Idősek Klubját működtessen. Akár a magány, akár az otthoni ellátás hiánya miatt dönthetnek az idős emberek úgy, hogy igénybe veszik ezt a nappali órákra szóló szolgáltatást, de erről többet tud mondani Pappné Imréné, az intézmény vezetője…

  Harminc férőhelyre kaptuk a végleges működési engedélyt, mivel az intézményünk erre a létszámra mind a személyi, mind a tárgyi feltételeknek megfelel a szociális törvényben foglaltak szerint. A klubvezető szervezi a klub életét, ő az intézménynek a motorja, a három gondozónőnk pedig ellátja az idős emberekkel kapcsolatos egyéb teendőket.
A programjaink nagyon színesek, a programokat az idős emberekkel közösen az idősek klubja kollektívája, a klubvezető segítségével állítja össze. Vannak szabadidős programok, kirándulások, intézményi látogatások. A benti programok túlnyomórészt TV, videó nézésből, olvasásból - napilapokat is járatunk - társasjátékokból és természetesen a társas kapcsolatokból állnak.
Ez az idősek klubja megvolt ezelőtt is, Végardón üzemelt, de nem ilyen körülmények között. Igény mutatkozik arra, hogy az idősek valahol összejöjjenek, kiépítsék a társas kapcsolataikat, a szabadidő hasznos eltöltésén túl, hogy együtt legyenek, egy kis közösséget alkossanak és a közösségen belül mindenki megtalálja a helyét, hogy segítőkészen egymásért is tenni akarjanak.
Szerintem nagyon jól érzik magukat, aki ide bejön az egy kellemes környezettel találkozik, kedves gondozónőkkel, nagyon jól érzi magát és onnantól kezdve nem szeretne elmenni, itt hagyni bennünket.


 
 

Ez egy nappali ellátást nyújtó idősek klubja, ami reggel fél nyolctól fél négyig, hétfőtől péntekig minden nap várja az idős embereket.
Az idős emberek részéről meg kell, hogy érlelődjön az, hogy ő egy közösséghez szeretne tartozni, ezért be kell fáradnia a gondozási központba, ahol felvilágosítással szolgálunk neki. A legfontosabb kritériuma, hogy a nyugdíj korhatárt minimum elérje, vagy hatvanhét és fél százalékban rokkantnak kell minősülnie, tehát az egészségi állapota és a szociális körülményei valamint a kora a döntő abban, hogy bekerülhessen ebbe az idősek klubjába.
A központtól távolabb lakóknak is lehetősége van rá, sőt ajánlom is mindenkinek, aki szeretne bejönni a végardói, a bodroghalászi, a kispataki vagy az újtelepi városrészből, hogy a gondozási központ keretei között működik a Támogató Szolgálat, ami rendelkezik egy személyszállításra alkalmas autóval és igaz, hogy egy minimális térítési díjat kérünk a szállításért, de beszállítjuk az idős embert, délután pedig a lakására hazaszállítjuk. Térítési díj köteles a szolgáltatásunk, a térítési díjat a képviselő-testület állapítja meg, ami jövedelemtől függ. De csak az ebédért kell fizetni, a klub egyéb szolgáltatásai térítésmentesek.

  A Gondozási Központ vezetőjétől már hallottuk, hogy tulajdonképpen ennek a jogelődje a végardói városrészben lévő idősek klubja volt, de ott, főleg a tárgyi feltételek olyanná váltak, hogy már maga az épület és a környezete is alkalmatlan volt erre a célra – egészítette ki Ladomerszky László a Szociális Bizottság elnöke.
Ezért időben beemeltük a szociális tervezési koncepciónkba egy új idősek klubjának a létrehozását. Évekig kerestük azt a megfelelő épületet, ahol ezt el tudjuk helyezni és miután a bölcsőde megürült, akkor néztük ki magunknak, hogy ideális lenne idősek klubjának a kertjével, a környezetével. A központi elhelyezkedése is alkalmas, hogy a végardói városrészből a városközpontba került felez az intézmény, ami más városrészekből jobban megközelíthető. Így készen, most már látjuk, hogy megérte és valóban nagyon jól érzik magukat az idősek ebben az épületben. Nem volt egyszerű előteremteni a pénzt rá, lobbiznunk kellett, mert nem csak mi néztük ki ezt az épületet… Maga az udvar rész is nagyon alkalmas, különösen nyáron, szinte pótolhatatlan az időseknek.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.07.20./

  

 

Útfelújítás Bálványoson

                        

    A Sárospatak vonzáskörzetéhez tartozó tanyavilág nehéz sorsán kíván enyhíteni az önkormányzat - lehetőségeihez mérten. Így többek között Bálványoson kőzúzalékkal újították fel az utat - nyilatkozta Oláh József képviselő…
Ezzel nagyon régi problémát sikerült megoldani, mivel már elviselhetetlen volt a közlekedés az ott élő családok számára. A lakosság ezúton is a köszönetét fejezi ki a rájuk való odafigyelésért.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.07.20./

  

 

A Magyar Kálváriáról a Rákóczi-várba

                        

   Szeredi Kálmán, nyugdíjazott sátoraljaújhelyi földrajzszakos tanár a szervezője a "Magyar Diákok és Tanárok Találkozója a Magyar Kálvárián" című rendezvénynek, amelyre 2000 óta hívnak vendégeket a határon innen és túlról. A népes csoporttal a Rákóczi várban találkoztunk, ahol a tanár úrtól sok mindent megtudtunk a találkozó szellemiségéről…

1934. június 4-én a hírhedt Trianoni békediktátum évfordulóján avatták fel Sátoraljaújhelyben a Kis-Szárhegyen hegyen a 100. országzászlót. Az országzászló építése megkezdődött Nagykanizsán és aztán folytatódott az egész országban. Rendeltetése az országzászlóknak az volt, hogy jelezzék az elszakított országrészek lakóinak, hogy nem felejtettük el őket és várjuk őket vissza. Ott született meg az ötlet, hogy az odavezető úton építsenek egy un. Magyar Kálváriát, aminek az az egyedisége, hogy 14 stációból áll és egy kapuból, de ezeken a stációkon nem Krisztus szenvedéseit örökítették meg, hanem az elszakított városoknak a neveit, szám szerint 38 városnak - mert van olyan stáció, amelyiken 5-6 város is szerepel, valahol pedig csak egy. Teljesen közadakozásból ez el is készült 1936. október 4-ére. A következő állomás 1938, amikor a Szent István év alakalmából, és az Eukarisztikus Világkongresszus tiszteletére, az országzászlóval átellenben fölépítenek egy Szent Korona alakú Szent István kápolnát. Ez az emlékmű-együttes a háború után sajnos pusztulást szenved. Azt még had mondjam el, hogy a megalkotói, a rendeltetését nagyon szépen fogalmazzák meg, ilyeneket írtak, ilyeneket hagytak ránk, hogy: „legyen zarándokhelye minden magyarnak”, „buzdítson összetartozásra”, „bátorítsa a csüggedőket”, „jöjjetek el ide erőt meríteni a megpróbáltatásaitokhoz”. Tehát egy ilyen buzdító, lélekemelő helynek szánták ezt az egész emlékmű együttest. Sajnos közbelépett a II. világháború és nem beszélve az azt követő politikai, ideológiai elnyomásról. Egészen a rendszerváltásig ez egy rombolásra és átépítésre ítélt terület volt. Akkor kezdődött el ennek a helyreállítása. Mi, a piarista kollégium tanárai, diákjai, a cserkészekkel közösen határoztuk azt el, hogy mi volna, ha lelket öntenénk ezekbe a kövekbe, a zarándokhely szerepét próbáljuk meg teljesíteni, és hívjunk meg ide a tanárokat és diákokat azokból a városokból, amelyeket megörökítettek ezeken a stációkon, egy találkozóra. Így kezdődött el 2000. június 26-án az első magyar diákok és tanárok találkozója a Magyar Kálvárián, középiskolás diákok és tanárok számára. Ez azt jelenti, hogy egy helyről, egy tanár, és 9 diák érkezhet maximálisan. A határon túliakat vendégül látjuk, és az anyaországiaknak minimális hozzájárulást kellene fizetni. Ebben az évben már a 8. ilyen találkozóra kerül sor. Mostanra már teljes egészében a Rákóczi Szövetség vette át ennek az anyagi és erkölcsi támogatását, és mindenféle támogatást ők adnak ehhez, úgyhogy nem véletlen, hogy itt vagyunk Sárospatakon is, mert ez minden évben a program, hogy Borsiba a Rákóczi szülőházához és ide Sárospatakra áthozzuk ezeket a tanárokat, diákokat. Átlagosan 2-300 fő között szokott mozogni a vendégek száma. Ez egy 6 napos együttlét, ahol ünnepélyes megnyitó és különböző kulturális- és sportprogramok vannak, pl. kispályás foci a fiúknak, és ebben az évben először versmondó verseny is. Tegnapeste Eperjes Károly volt a vendégünk, és tegnap mentünk fel a libegővel a Magas-hegyre. Itt Patakon kihasználjuk a strandolási lehetőséget is, ma délután oda visszük a gyerekeket, ezelőtt a Református Kollégiumot néztük meg, tehát a mai nap az Sárospataké. A holnapi nap a Hegyközbe visszük őket, és az utolsó nap az pedig, a Szent Korona jegyében telik el, Molnár V. József és Varga Tibor jogtörténész fognak előadásokat tartani a Szent Korona eszmeisége terén, ill. este zárásként a Kis-Szárhegy tetején a Szent István kápolnánál egy Szent Korona fogadalom tétel lesz majd.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.07.19./

 

 

Az Andrássyak és Zemplén címmel időszaki kiállítás nyílt Betléren

                        

   A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma és a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma 2006-ban kiállításcserében állapodott meg. Ennek eredményeként rendezhettünk kiállítást az Andrássyaknak emléket állító Betléri Múzeumban.  2007. július 4-én nyitott időszaki kiállításunk „Az Andrássyak és Zemplén” címmel készült- - nyilatkozta Dr. Tamás Edit.
Az Andrássy-család zempléni birtoklása a XVII. században Monokon kezdődött. Az erdélyi származású család már a XVII . században bekapcsolódott a vármegyei politizálásba, kiépült családi kapcsolatrendszere. Valószínűleg kevesen tudják, hogy a család egyik hölgytagja – ha rövid időre is, de – Patak úrnője volt. Ő Andrássy Kata, aki 1613-ban kötött házasságot Patak birtokosával az özvegy Lorántffy Mihállyal. Az esküvőt Krasznahorkán tartották, majd az ifjú feleség férjéhez, s annak családjához Sárospatakra költözött. Lorántffy Mihály első házasságából származó leányai, Zsuzsanna és Mária nevelése is az ifjú feleség feladata lett. Házasságukból egy leánygyermek, Lorántffy Kata született, 1614 nyarán. Néhány hónap elteltével meghalt Lorántffy Mihály. A gyermekek gondviselője Andrássy Kata, s a Lorántffy rokonsághoz tartozó ozsgyáni Bakos János lett. A felcseperedő Lorántffy lányok kötődtek mostohaanyjukhoz, s a később fejedelemasszonnyá lett Lorántffy Zsuzsanna nyomon követte az úgyszintén Erdélybe került féltestvére, Kata életét. Ő Apaffy István felesége lett, s nővéréhez hasonlóan szívének kedvesek voltak a kertek, miként ezt egy fennmarad levele is bizonyítja.
Az ugyancsak ebben az időben élt Andrássy Mátyás 1628-ban kötött házasságot Monoky Annával, a monoki s számos más (csetneki, somoskői) uradalom részbeni örökösével. Monok ezt követően közel három és fél évszázadig az Andrássy-család kezében volt.
A XVIII. században az Andrássy-család két ágra szakadt. Andrássy István leszármazottai a család betléri ágába, az öccse, György utódai a monoki ágába tartoztak. A népes család tagjai közül Andrássy István, György, Pál és Miklós II. Rákóczi Ferenc kiváló hadvezérei, tábornokai voltak. Andrássy István krasznahorkai vára a magyarság emlékezetében összeforrott a szabadságharccal.
Az örökösök között megosztott monoki uradalom a XVIII. században az Andrássy család kezében egyesült újra. 1770 körül építették a reprezentatív monoki nagykastélyt. Dísztermének és kápolnájának falfestése a XVIII. századi magyarországi képzőművészet remeke. Utóbbiban őrizték a Rómából hozott Szent Orbán ereklyét. Az Andrássyak szolgálatában – uradalmi ügyészként – került Monokra Kossuth László és családja. Itt született 1802-ben fiúk, Kossuth Lajos.
A reformkorban a Zemplénben birtokos Andrássyak beírták nevüket az ország történetébe. Az 1825-ös országgyűlésen az Akadémia alapító Széchenyi István követői között tízezer forintos felajánlásával ott volt Monok birtokosa Andrássy György is. A budapesti Lánchíd építésének előkészítése érdekében Széchenyivel együtt utazott Angliába. Dernői vasgyárában alkatrészeket készített a hídhoz. Az 1838-as pesti árvíz idején mentette a bajbajutottakat, segélyezte a károsultakat. 1867-ben ő alapította a kétközpontú monoki és Krasznahorka-váraljai hitbizományt.
Az Andrássy család másik, betléri ága Közép-Zemplénben volt birtokos. Andrássy Károly a magyar liberális ellenzéki mozgalom tagja, országgyűlési képviselő. Fiai, Manó és Gyula a reformellenzék tagjai. Utóbbi Zemplén megye követeként vett részt az 1847/48-as országgyűlésen, majd 1848-ban őt választották a megye főispánjává. A legfiatalabb fiú, Aladár az erdélyi hadseregben, majd a feldunai hadseregben szolgált.
Az 1860-as években tapasztalható változások közepette tért haza az emigrációból s kapcsolódott be a politikai életbe Andrássy Gyula. (Testvére, Manó 1860-ban a megye főispánja.) Miniszterelnöki kinevezése 1867-ben az Osztrák-Magyar Monarchia létrejöttét jelentette. Öccse, Andrássy Aladár 1867-et követően öt esztendeig Zemplén vármegye főispánja lett. Gyula 1871-től a Monarchia közös külügyminisztere, Európa szerte egyik legtehetségesebb diplomatának tartották. Mauzóleuma Tőketerebesen áll.
A XIX. század II. felében a betléri Andrássy-család zempléni birtokaiból is hitbizományok alakultak. A parnói hitbizománynak Manó, a tőketerebesinek Gyula, a homonnainak Aladár a kedvezményezettje. Monokon is tulajdonos váltás történt. Andrássy György halála után a monoki, a krasznahorkai, a csetneki, a lazonyi, a dernői uradalom tulajdonosa fia, Dénes lett. 1913-ban bekövetkezett halálával az Andrássyak monoki ága fiúágon kihalt. A család betléri ága vitte tovább az Andrássy nevet a XX. században. A politikai, gazdasági élet mellett a társasági élet meghatározó szereplői maradtak. Az Andrássy család ifjabb nemzedéke közül Manó gyermekei Gömör megyéhez, Betlérhez kötődtek, míg Gyula és Aladár fiai Tivadar és Gyula, valamint Sándor Zemplén megyében töltötték gyermek és ifjúkorukat, később ott éltek birtokaikon.
Kiállításunk gazdag örökségükből csupán egy szerény válogatás. A bemutatott tárgyak a Magyar Nemzeti Múzeum és filiáléi (Rákóczi Múzeum, Kossuth Emlékmúzeum) ill. a Monoki Református Egyház és a Monoki Római Katolikus Egyház kölcsönzése révén láthatók Betléren. A kiállítás Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg, s 2007. szeptember 16-ig látogatható.


 
 

További fotók >>>

/2007.07.19./

 

 

Eredményes volt a Sárospatak Sorompó Darts Klub

                        

    Most van vége a 2006-2007-es darts évadnak, a magyar bajnoki versenysorozatnak. Itt, a Sorompó Büfében most azok a versenyzők vesznek részt a mai versenyen, akik helytálltak, részt vettek a versenyeinken a 2006-2007-es évadban – számol be a klub munkájáról Hornyák István, a Sárospatak Sorompó Darts Klub elnöke…

Ez egy meghívásos verseny, amihez a városi önkormányzattól kapott támogatásból díjakat rendeltünk, kupákat, serlegeket, okleveleket és azokat az embereket hívtuk meg, akik sokat tettek sokat azért, hogy a darts a megyében jól menjen, és Sárospatak jó hírnevét is öregbítették az országban. A klub taglétszáma 18 fő, ennyivel üzemel a Sorompó Darts Klub. Ebből mindenki igazolt, mindenkinek van éves versenyengedélye. Viszont a versenyekre nagyrészt az a 4-5 ember szokott elmenni - Dunántúlra, Pestre, egyéb távoli régiókba - akik tényleg komolyan veszik a versenyzést. A tavalyi évben közülünk került ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye legeredményesebb darts játékosa, és én lettem a legeredményesebb edző. Ezek a díjak mind Pataknak szólnak, mert mindenütt úgy vagyunk feltüntetve, hogy Sárospatak Sorompó Darts Klub. Hetente egy alkalommal van itt edzés, minden nap csütörtökön, délután 5 órától. Ekkor jön össze az a játékos létszám, akik időt tudnak szakítani erre a sportra, és azoknak az embereknek a játékán meg is látszik a fejlődés, akik rendszeresen eljönnek. Az volt igazából a cél, hogy rendszeressé tegyük ezt a sportot. Voltak ifjúsági versenyzőink is, akik nagyon jól szerepeltek, csak tanulmányaik miatt elkerültek Pestre, Egerbe, igazából itt akadt meg a diáksport nálunk. Amikor ez működött, akkor megyei diákolimpiát nyertek 1.-2.-3. helyezéseket értek el. Most már kinőttek ők is ebből a korból, tehát ők is felnőtt kategóriában játszanak ott, ahol tanulnak.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.19./

  

 

Az idén is lesz Képzőművészeti Szabadiskola

                        

    A Sárospatak ART ÉRT Alapítvány idén nyolcadik alkalommal rendezi meg Sárospatak kortárs képzőművészeti életének egyik jelentős eseményét, a Sárospataki Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskolát augusztus 5-15 között – küldte felhívását Csetneki József…

Idén is érkeznek hallgatók Erdélyből és Németországból. Két műterem áll a hallgatók rendelkezésére. A Kazinczy útiban akt modell utáni tanulmányok készítésére lesz lehetőség, de a portré is a feldolgozott témák között lesz. A Kossuth utcai műteremben - a hagyományokhoz híven - a festészeté lesz a főszerep. A művésztanárok, Aknay János, feLugossy László, Somogyi György, Stróbel Péter és Puha Ferenc vezetésével mód nyílik önálló programok megvalósítására is. A szabadiskola záró kiállítása a tervek szerint augusztus 14-én délután lesz a Művelődés Háza előtti téren.
Várjuk minden 15. életévét betöltött, képzőművészet iránt fogékony fiatal és kevésbé fiatal érdeklődő jelentkezését.
További információ és jelentkezési lap a www.artert.hu oldalon.


 
 


A Sárospatak ART ÉRT Alapítvány
/2007.07.19./

  

 

Munkában a Nemzetközi Nyári Kórusakadémia

                        

    Nagy örömünkre az idén szintén megrendezésre kerül a Nemzetközi Nyári Kórusakadémia, immár negyedik alkalommal. Erre az alkalomra 34 külföldi érkezett Sárospatakra – számol be a kurzus tevékenységéről Bálint Béla, a program szervezője…
A kurzus karmester egyénisége ezúttal egy holland szakember, aki nagyon jó hangulatban, és magas színvonalon végzi a munkáját. Biztos vagyok abban hogy őt is nagyon hamar megszeretik a kurzusban résztvevők. Rengeteg programunk van, három nagy hangversenyt fogunk adni. Az elsőt 19-én Szerencsen, a másodikat itt Sárospatakon, július 20-án 19:30-tól a Római Katolikus Templomban, a harmadikat pedig 21-én szombaton 19 órától Miskolc-Tapolcán a Református Templomban.

Úgy kell elképzelni, hogy először korrepetitorokkal, tehát zongorakísérettel tanulják a meg a karmesterek a művet, utána vonósnégyessel két napon keresztül, majd pedig nagyzenekarral. Így alakul ki ennek a munkának a komolysága, nyílván ez létszámban is egyre többet jelent, a végére 120 fős lesz a kórus létszáma, akik a miskolci Bartók Béla Művészeti Iskolának a növendékei, ill. a Bartók Kórusnak a tagjai. Ennek a vezetője Sándor Zoltán úr, aki itt van velünk, és aki a kórusműhelynek az egyik kiemelkedő egyénisége.
Ők is évről-évre visszatérnek hozzánk, mindig nagyon szívesen teszik ezt, a sárospataki ittlét mindig nagyon sok élményt nyújt nekik, nagyon sok barátságot jelent és szakmai fejlődést.
A Farkas Ferenc Művészeti Iskolában történik a szakmai jellegű munka, ill. a későbbiekben átmegyünk az Árpád Vezér Gimnáziumba a helyszűke miatt, és ott lesz a zenekarnak a kórussal való együttmunkálkodása. A kurzusmegbeszélések német, vagy angol nyelven folynak.
Azt gondolom, hogy ez a sárospataki rendezvény betölti mindazt, amit el lehet kívánni egy magyar, vagy akár egy külföldi szakmai jellegű kurzustól, mert próbálunk arra figyelni, hogy napi 6 óra munka mellett azért a résztvevők megismerjék a város nevezetességeit, a sárospataki gasztronómiai helyeket, és legyen alkalom fürdőzésre is.
Rengeteg, nagyon jó indulatú sárospataki van, akik így-úgy segítik ennek a rendezvénynek a minél magasabb színvonalú megrendezését. Nyílván elsősorban említem az Önkormányzatot, de rengetegen vannak még akik segítenek, a Rákóczi-vár vezetői, de más múzeumok, intézmények vezetői is, akik hozzásegítenek minket ahhoz, hogy ennek a rendezvénynek a megszervezése a legszínvonalasabban történjen.
Sárospatak a fesztiválok városa. Az egyik fesztivál kezdődik, a másik befejeződik egész nyáron, és ebben a nyári fesztiválok sorozatában kiválóan megfér a Nemzetközi Nyári Kórusakadémia – tette hozzá Dr.Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere…
Először is ez nem annyira a publikumnak, hanem inkább a szakmának szól. Európa nagyon sok országából már 4. alkalommal jönnek el hozzánk, és van olyan visszatérő művész, aki jövőre is el fog jönni. Tehát Sárospatak hírnevét elviszi Európa szerte mindaz, aki részt vesz ezen a kurzuson. Másodsorban pedig, a művészeti értéke is nagy ennek a kórusakadémiának, mert kórusműveket adnak itt elő, amivel feltétlenül emelik Sárospatak zenei kultúráját. A zenei világban, a nemzetközi kórusok zenei világában Sárospataknak jó neve van, jó csengése van, köszönhetően azoknak, akik ezt 4 évvel ezelőtt elkezdték. Ezzel egy hagyományt teremtettek, amit szeretnénk tovább ápolni.


 
 Törő Gábor
/2007.07.18./

  

Zemplén népessége, települései konferencia – hetedszer Sárospatakon

                        

  A Bodrogközi Művelődési Egyesület, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, a Herman Ottó Múzeum (Miskolc), a Szent István Egyetem (SZIE) MKK Növénytani és Ökofiziológiai Intézete (Gödöllő), a Magyar Tudományos Akadémia – SZIE Növényökológiai Kutatócsoportja, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság Biológiai Szakbizottsága és a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás közös szervezésében háromnapos konferencián számoltak be a térség kutatói legújabb kutatásaik eredményeiről - tájékoztatja az olvasókat Dr. Tamás Edit.
Július 6-án Pácinban, a Kastélymúzeumban rendezték a tudományos tanácskozás első napját „Régészeti kutatások a Bodrogközben” alcímmel. Révész László a Magyar Nemzeti Múzeum régésze – a korábbi évtizedekben Karos térségében zajlott ásatások vezetője – áttekintő előadásában a Bodrogköz régészeti kutatásának jelentőségét összegezte. Wolf Mária a Kisrozvágy határában megvalósult Berzseny falu szakmai és gyakorlati feladatait vázolta fel. Bemutatva azt, hogy a régészeti ásatások során szerzett tapasztalataikat hogyan sikerült átültetni a gyakorlatba, megvalósítva ezzel egy Árpád-kori régészeti parkot. Szörényi Gábor a Herman Ottó Múzeum égisze alatt zajló, Cigánd térségében megvalósuló árvízi tározóhoz kapcsolódó régészeti kutatásokat tekintette át. Ringer István az ásatások egyik helyszínén, Pácin – Szenna tanyán végzett kutatásaikat, azok eredményeit mutatta be.
Az előadások kapcsolódtak az ezt követő kiállításmegnyitáshoz. „A cigándi árvízi tározó régészeti emlékei” című kiállítást Dr. Veres László megyei múzeumigazgató ajánlotta a közönség figyelmébe, s Barati Attila pácini polgármester nyitotta meg. A jelenleg is folyó régészeti ásatások során feltárt, már restaurált legszebb darabok kerültek a pácini Kastélymúzeumban bemutatásra a Herman Ottó Múzeum által rendezett kiállításon.
A Pácinban rendezett konferencia nagy közönségsiker volt, bizonyítván azt, hogy érdemes, sőt fontos tudományos tanácskozást rendeznünk bodrogközi településen. Konferenciánk kapcsolódott a Bodrogközi Napok rendezvénysorozatához. Köszönjük a páciniak vendégszeretetét, s a Polgármesteri Hivatal segítségét!

Konferenciánk július 12-13-án Sárospatakon, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában folytatódott. A bölcsészettudományok képviselői „Városok és falvak a folyók mentén” témához kapcsolódva tartották előadásaikat, míg a természettudományok kutatói „A Bodrogköz környezeti értékei” témakörben számoltak be legújabb kutatási eredményeikről.
Három előadás hangzott el a régészeti ásatások, a városrekonstrukciók, az épület-felújítások témájában. Az előadások aktualitását a Sárospatak térségében a közelmúltban megindult beruházásokhoz kapcsolódó régészeti ásatások, s az ehhez kapcsolódó városrendezési lehetőségek adták. Jó alkalom volt tanácskozásunk arra, hogy áttekintsük a Sárospatakon zajlott régészeti ásatások történetét, s a városrendezési terv elkészítésének problémakörét. Dankó Katalin múzeumigazgató „Régészeti ásatások és épület-felújítások Sárospatakon” címmel tartott előadása erre vállalkozott. A hozzászólások megmutatták a ma is aktuális feladatokat, a Szentnegyedben hiányzó városrendezési tervet. Ringer István „A sárospataki Retel utcai ásatások eredményei” című előadása jó példa volt arra, hogy milyen jelentős régészeti eredmények születtek egy beruházás kapcsán zajlott régészeti feltáráson. Marcela Ďurišová már egy sikeresen „befejezett” munkáról, a Kassa központjában zajlott városrekonstrukcióról és az ennek keretében a megelőző régészeti ásatások eredményeinek bemutatásáról beszélt.
Egy másik tematikus blokk a folyók mentén fekvő mezővárosok, s települések különböző időszakait mutatta be a társadalom, a gazdálkodás, a kultúra kérdéskörét vizsgálva. Ulrich Attila előadásában Tarcal mezőváros XVII. századi történetét tekintette át. A Tarcali uradalom központi települése a Rákóczi korban vált fontos szőlőbirtokká, jövedelmezősége révén a XVIII. században kincstári birtokként igazgatták. Kónya Péter összefoglaló előadásában a felső-zempléni mezővárosok (Gálszécs, Homonna, Nagymihály) komplex bemutatására vállalkozott a XIX. század időszakában. Ezek a mezővárosok fontos helyszínei voltak a XIX. századi társadalmi-gazdasági átalakulásnak, folyamatos célállomásai a zsidóbevándorlásnak, iparosai, kereskedői révén nagyobb területek gyorsan fejlődő központi települései. Kónya Annamária ugyancsak a felső-zempléni mezővárosokat kutatja, az iskolák szempontjából. Színes, történetekben gazdag előadása Magyarországon kevésbé ismert iskolákat mutatott be. Bodó Sándor a múzeumtörténet hőskorának eseményeit elevenítette fel. A kassai múzeum gyűjteménygyarapodásának száz évvel ezelőtti forrásanyagából válogatott „anekdoták” azt a korszakot idézték fel, amikor a közgyűjtemények szervezése megmozgatta a társadalmat, a városok polgárságát, nemes feladattá emelte a tárgyak adományozását. Bencsik János előadása az Abaúj-Zemplén megye határterületén átfolyó Hernád menti települések életének mindennapjait emelte ki. F. Tóth Balázs Nagytárkány példáján keresztül elevenítette fel a Bodrogközben 100 esztendővel ezelőtt oly jelentős kivándorlás társadalmi, gazdasági folyamatait, a faluképre, a tárgyi kultúrára gyakorolt hatását. Különlegessé tette előadását, hogy napjaink időszakos amerikai munkavállalóit is sikerült megszólaltatnia. Tamás Edit a három település egybeolvadásával létrejött Kaposkelecsényt mutatta be egy most készült adatlapos felmérés segítségével. Ezáltal egy közelmúltban indult kutatás első eredményei kaptak széles nyilvánosságot.
2007-ben a 800. esztendeje született Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezünk. Szülővárosa, Sárospatak rendezvénye közül kiemelkedik a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában rendezett időszaki kiállítás. A „Szent Erzsébet tisztelete” című kiállítást a két rendező, Dankó Katalin és Vámosi Katalin mutatta be a konferencia résztvevőinek.
A Bodrogköz természeti értékei alcímmel rendezett szekcióülésnek nagy közönségsikere volt. Hegyessy Gábor előadásában az Alsó- és Felső-Bodrogközben zajló zoológiai kutatásairól számolt be. Számos színes képpel dokumentált előadásából arról is értesülhettünk, hogy jelenleg 33 védett fajt tartanak nyilván a területen. Milinki Éva „Állat-ökotoxikológiai tanulmányok a Bodrogközben” című előadásában számos, mindennapjainkat befolyásoló témát említett. Eredményeit hasznosíthatjuk az élelmiszerbiztonság terültén. Marschall Zoltán Sárospatak környékének növényzetét, Nyíri Tibor a Szerencsi-dombvidék növényzetét tekintette át. Előadásukból kitűnt, közvetlen környezetünk megismerésének fontossága, az ifjúság minél szélesebb körű bevonása ebbe a munkába. Nagy Beáta előadásában a Bodrogzug folyó- és holtág rendszerében élő vizimadarak körében végzett kutatásairól számolt be. Tuba Zoltán professzor úr nagy ívű előadásában a Bodrogköz botanikai értékeinek európai jelentőségéről beszélt. Kiemelve, azt, hogy nagy számban található védett növény illetve állat a Bodrogközben. Ez az érték védendő, megőrzendő!
A hetedik alkalommal megrendezett Zemplén népessége települései konferenciát sikeres rendezvényként értékeltek a szervezők, s ígéretük szerint lesz folytatása is./2007.07.18./

  

 

Tarlótűz a Bodrogközben

                        

    A Sátoraljaújhelyi Tűzoltóságot bodrogközi tarlótűzhöz riasztották július 18-án, szerdán délután. A tüzet sikerült megfékezniük, így a szomszédos tábla - éppen aratás alatt lévő - gabonát sikerült megmenteni. Addigra azonban leégett 60 hektárnyi tarló, a rajta lévő szalmával, 50 hektár rét a fölterületeket övező akácossal és felperzselődött 3 hektár három éve telepített nyárfás is. Mindez a Páterhomok közelében lévő Várhomok tanya környékén történt.
  A tűz oka ismeretlen, mindenestre ebben
a rekkenő hőségben nagyobb óvatosságra intenek a tűzoltók, ugyanis egy eldobott égő csikknek is felmérhetetlen következményei lehetnek.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.18./

  

 

Sárospatakon ülésezett a Zempléni Településszövetség

                        

    A Zempléni Településszövetség júliusi ülését Sárospatakon tartotta. A ZTSZ már régen keresi a kapcsolatot és az együttműködés lehetőségét Zemplén határon túli részével. Májer Józseftől, a szövetség elnökétől megtudtuk, hogy ez a találkozó is ezt a célt szolgálta…

A mai napnak a legerősebb apropója az, hogy kicsit visszaidézve a közelmúltat, 1997-ben Kossuth Lajos szülőházában a Zemplén Településszövetség és a Bodrogmenti Falvak és Városok Társulása Szlovákiából egy hivatalosan aláírt megállapodást kötöttek egymással. A megállapodás célja az volt, hogy egymás kultúráját megismerjük, és esetlegesen olyan kapcsolatokat teremthessünk a térségben – az akkor még az erősebben elválasztó határok ellenére is - hogy a gazdasági élet szereplői tudjanak találkozni, és a kölcsönös előnyök alapján üzleteket kössenek egymással. A mai találkozó, mint egy „visszavágója” volt a tavalyi évben, Szlovákiában megtartott találkozónak. Ennek az előbb említett társulásának az elnökségét várjuk, előjelzés szerint 7-en fognak érkezni perceken belül. Számunkra nem ismeretlenek ők, bár egy-két váltás ott is volt azóta. Az új emberekkel is szeretnénk megismerkedni, megbeszélni azt, hogy hogyan látják a világot és szűkebb pátriánkat, Zemplént.

Még egy különleges jelentőséget is fog kapni a mai beszélgetésünk, hiszen tudjuk, hogy a szűkebb pátriánkat érinti a Tőketerebesre tervezett széntüzelésű erőmű. Erről is ki akarjuk cserélni a véleményünket. Bár a Zemplén Településszövetség elnöksége már a július 3-i ülésén már foglalkozott a kérdéssel és egyértelmű állásfoglalást is kialakított ez ügyben, most a határon túliak véleményét is szeretnénk meghallgatni.
Tekintettel arra, hogy talán egyszer meghirdetik az EU-s pályázati lehetőségeket, fel akarunk ere készülni, és ezért egy kis házi pályázatot hirdetettünk pályázatíró cégek számára, hogy ki szeretne együttdolgozni a településszövetséggel. Ma szeretnénk ebben dönteni.
Szeptember első hetében lesz a szövetség napja Geszthelyen, ugyanis minden évben más településen tartjuk. Ennek a dolgairól, fontosságáról fogunk szót váltani.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.07.18./

  

 

Figyelmesebben közlekedjünk a hőségben!

                        

    Bizonyára a rendkívüli melegnek tudható be az a szerencsésnek mondható közlekedési baleset amely a 37-es főútvonal végardói bekötőútja közelében történt szerdán délelőtt. A részletekről Ladics Tamás rendőr főtörzszászlós, baleseti helyszínelő számol be olvasóinknak...

A 37-es számú főúton Sátoraljaújhely felől közlekedett egy üres IFA tehergépkocsi Sárospatak irányába. A végardói bekötő út előtt az előtte haladó, forgalmi ok miatt lassító gépjármű mögött nem tartott kellő követési távolságot, melynek során a lassítás következtében a jobb oldali vízelvezető árokba borult. Személyi sérülés nem történt, és más járművel sem ütközött. Sárospatakról kellett egy darus kocsit hívni aminek egy más munkagép közreműködésével sikerült talpra állítani. A forgalom elég nagy volt, ami a helyszínelés és mentés ideje alatt egy sávon haladhatott rendőri irányítás mellett.

Megkérem a tisztelt gépjárművezetőket, hogy
a rendkívüli melegre való tekintettel, jobban figyeljenek oda a forgalmi viszonyokra, a sebességhatárokat és a követési távolságot betartva egymással toleránsabban, óvatosabban közlekedjenek. Vigyázzunk egymásra!
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.07.18./

  

 

Indul a CSILLAGPONT

                        

    Egy hétig Sárospatak a reformátusok fővárosa. Kedden fél 7- kor nyitó istentisztelettel vette kezdetét a Tengerszem Kemping területén megrendezésre kerülő országos ifjúsági találkozó. A három napos előkészítő munkálat után kitűnő feltételek várják a kétezer fiatalt, színes programok, beszélgetések, lelki elmélyülési lehetőségek, koncertek. A már regisztrált táborlakók mellett, aki érdeklődőként részt szeretne venni az eseményen, 1200 Ft-os napi jeggyel bármely programot meglátogathatja. A tábor mellett felállított nagyszínpadon folyó koncertek, események pedig szabadon megtekinthetők a város minden lakója részére.
Csütörtöktől pedig Sárospatakon tanácskozik a Kárpát -Medence valamennyi református egyháztestének vezetősége, az Egyetemes Zsinat.
A Csillagpont résztvevői július 19-én csütörtök este 18 órától a Kempingtől a Várig felvonulást tartanak, melyre szeretettel hívnak minden érdeklődőt. Csillagpont = találkozás a Betlehemi csillag alatt.
Szombaton délelőtt 10 órakor lesz a találkozó záró istentisztelete, melyet az MTV élő adásban közvetít.


 
 


További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2007.07.17./

  

 

Vitafórumon tiltakoztak a szlovákiai hőerőmű építése ellen

                        

    Az Észak-Magyarország szervezésében Bánhegyi Gábor szerkesztő hívta össze ezt a fórumot, amelyen a szlovákiai Tőketerebesre tervezett hőerőművel kapcsolatos aggodalmainkat vitattuk meg – nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd Sárospatak város polgármestere, országgyűlési képviselő…

Ezen részt vett Sátoraljaújhely polgármestere, Vécsi István MSZP-s képviselő, Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, Dankó Dénes, a ZTSZ alelnöke és Illés Zoltán a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa, a szlovákiai környezetvédők és jómagam.
Ez egy nemzetközi fórum volt, ahol elmondtam azt, hogy a pataki diák viselkedésével, a pataki diák természetével kell nekünk itt cselekedni, amint a régi mondás tartja: „amíg debreceni diák kipipál az ablakon és megvárja, amíg a tavasz elérkezik hozzá, addig a pataki diák elé megy a tavasznak”. Tehát preventív módon, meg kell előznünk ezt a bajt, ami itt a zempléni térséget fenyegeti. Elsődlegesen elmondtam azt, hogy itt nem szlovák és magyar polgárokról, hanem a zempléni polgárokról van szó, tehát kb. 250-300 ezer embert érint. Az erőmű felépítése olyan környezeti károkat okozna, ami egyrészt gyermekeink, unokáink jövőjét veszélyeztetné, másrészt a Tokaji Világörökséget és Tokaj Hegyalját, mint borvidéket. Hiszen itt nagyon fontos azt elmondani, hogy hiába van közben a határ, a környezetszennyezés nem ismeri a határokat, tehát veszélyezteti egyrészt a levegőt, savassá teszi az esőt, és ez alapvetően károsítja az erdőinket és a szőlőt. Ez nagyon nagy veszélyt jelent, hiszen itt több mint 10 ezer ember él a szőlőből. Másrészt nagyon fontos beszélni, a Bodrog vizének hőmérsékletemelkedésétől is. Eleget szenvedtünk a 60-as évektől, több szlovák szennyezés miatt is. A határ másik oldalán beleengedték a csersavat a papírgyárból, és most újabb veszélyeknek tennénk ki a Bodrogot, hiszen az elhasznált meleg víz úgy szennyezné a Bodrogot, hogy még inkább problémákat okozna. Nem is szólva a salak elszállítására, ami kilencpercenként egy kamion elhaladását jelentené itt, a tőketerebesi részen. Ez még inkább megterhelné a közutakat odaát, és természetesen ez minket is érint. Így leghatározottabban föl kell lépni, elébe kell menni a dolgoknak, minden fórumot meg kell ragadni. Vécsi István képviselő úr javasolta, hogy a polgármestereket keressük meg, ill. a Zempléni Településszövetség is, aláírásokat gyűjtsünk, hogy az odaát lévő önkormányzati képviselőket megerősítsük abban, hogy ne fogadják el a hőerőmű létesítését. Minden lehetőséget meg kell ragadni hazai és nemzetközi szinten is. Mint ahogy Szamosvölgyi Péter polgármester már tájékoztatta az illetékes minisztériumokat, én pedig fölvettem a kapcsolatot Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterrel, akit látogatásra hívtam meg. Őt arra kértük, hogy a szlovák kollégájával vegye fel a kapcsolatot, hogy az elvégzendő környezettanulmányt, ill. a megvalósítási tanulmányt is kérjük ki. Már fölvettem a kapcsolatot az EU-s parlamenti képviselőinkkel is, tehát minden létező fórumot meg kell ragadni, hogy megelőzzük ezt a veszélyt.


 
 


Törő Gábor

/2007.07.16./

  

 

Semmelweis Nap volt Sárospatakon

                        

    1999-től folyamatosan megünnepeljük a Semmelweis napot kisvárosi szinten, amely rendezvényen Sárospatak város összes szakdolgozója és orvosa, illetve technikai dolgozója részt vesz, akik az egészségügyben tevékenykednek, akik a betegellátást végzik – nyilatkozta Keresztúri Ferencné, a Rendelőintézet vezetője…

  Sárospatak összes egészségügyi dolgozója hivatalos erre az eseményre, és amint látni lehetett elég szép számban ott is voltunk. Ilyenkor, mivel hogy jutalmat nem tudunk osztani - ugyanis az egészségügynek pénze nem sok van - ezért úgy gondolom, hogy legalább egy vacsorával illik megünnepelni ezt a napot.
Azért tartottam fontosnak a szakdolgozókat és a többieket is megemlíteni, mert tényleg nagyon sokat dolgoznak azért, hogy az egészségügy Sárospatakon jól működjön. A munka színvonala szerintem megfelelő, sőt a sárospataki orvosok illetve, dolgozók munkáját mindenütt elismerik
Szeretnénk tovább folytatni ezt a hagyományt és - a pénzügyi lehetőségeinkhez mérten - a továbbiakban is megünnepelni, mert egy nagyon jó csapat dolgozik itt Sárospatakon, és elég jó hangulatúak szoktak lenni ezek az összejövetelek.
Most nyár van, a szabadságolások ideje, de igyekeztünk, hogy a szabadságon lévőket is be tudjuk hívni, hogy így együtt ünnepelhessünk ezen a napon.

  Az összejövetelt Dr. Hörcsik Richárd polgármester is megtisztelte jelenlétével, aki elismerően szólt a sárospataki egészségügyi dolgozók munkájáról…
Az évben van egy nap, a Semmelweis Nap, amikor egy önkormányzat számára is illik megköszönni azt a sok-sok munkát, amit jelen esetben Sárospatak város polgáraiért tettek az orvosok, asszisztensek, egészségügyi dolgozók. Valóban hálásak lehetünk, hiszen egész évben sok betegséggel, problémával, bajjal jövünk a város orvosaihoz, és most szeretném megköszönni azt a gondoskodást, hogy - azon túl, hogy a hivatásukat teljesítik - szeretettel fordulnak a pataki lakosokhoz. Úgy érzem, hogy ezen a napon beszélnünk kell a város és a kistérség egészségügyi problémáiról is, hiszen átalakulóban van, mondhatnám forrongóban van a magyar egészségügy, és ez a kormány úgy kezdett bele a reformokba, hogy nem látjuk a végét. Mi önkormányzatok, kistérség, falvak és települések érezzük igazán ennek a hátrányát, hiszen most, hogy Sátoraljaújhely súlyponti kórház lett, bizony sokszor előfordult, hogy a betegek bizonytalanul mentek a kórházba. Hála Istennek minket még elkerült az, ami más térségeket nem, hogy nem tudtak ellátni betegeket, akiknek ezért utazniuk kellett. Úgy érzem, hogy ez a csapat, az egészség ügyben dolgozók- orvosok, asszisztensek, ápolók, kisegítő munkaerők - egy jó csapat Sárospatakon, és nekünk, a város önkormányzatának kötelességünk, hogy megfelelő körülményeket tudjunk teremteni a gyógyításhoz.

Ezért fontos, hogy köszönetet mondjak Keresztúri igazgató asszonynak, aki minden pályázási lehetőséget megragadván jól szervezi az egészségházat, és együttes erővel szeretnénk az elkövetkezendő időszakban, minden európai uniós pályázatot megragadni, hogy a pályázatokon elnyert pénzeken olyan egészségügyi berendezéseket vásárolhassunk - esetlegesen fizikailag is bővítsük az egészség házát - hogy az egészségügyi ellátás színvonalát Sárospatak és a sárospataki kistérséghez tartozó települések lakossága számára emelni tudjuk. Ez egy közös összefogásra szólít bennünket, nem csak a város önkormányzatát, hanem az egészségügyben dolgozókat is. Úgy hiszem, hogy jó úton járunk, hiszen az egészségügy és a város vezetése között egy jó, partneri viszony épült ki, és ezt szeretnénk a közeljövőben megőrizni.
Ha a jövőt nézem, akkor elengedhetetlenül szükséges a sárospataki egészségügy minőségének a javítása, olyan gépek, eszközök beszerzése, amelyek a gyógyítást segítik, és emellett a rendelőintézetünknek a bővítését is magába foglalja. Ezért szeretnénk európai uniós pályázatból az egészségügyi szolgáltatást bővíteni, a szakrendelés, a járóbeteg ellátás minőségének a javítását, az épület bővítését megpályázni, újabb eszközöket szeretnénk beszerezni, és a sürgősségi ellátáshoz tartozóan a mentőállomás kérdését megoldani. Jelenleg annyit sikerült elintézni, hogy két mentőt fognak kihelyezni Sárospatakra, ami a város és a térség sürgősségi ellátását segíti alapvetően, de nem mondtunk le arról, hogy az egészségügyi centrum bővítésével egy állandó mentőállomást szeretnénk, ami már bizony régóta húzódó folyamat. Mind ez egy cél érdekében történik, hogy a város polgárai és a kistérségben élők egészségügyi szolgáltatását minőségileg tudjuk javítani.
  
 


Cziczer Katalin

/2007.07.16./

  

 

Sárospatak vendége volt Makay Zsolt, az MDF alelnöke

                        

    A Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóján megtartott szentmisére érkezve tette tiszteletét Sárospatakon Makay Zsolt, az MDF alelnöke, aki nagy örömmel beszélt a látogatásáról…

Nagy szeretettel érkeztem ide Sárospatakra a Szent Erzsébet év alkalmából, amikor is ezen az eseményen az érsek úr számára Dávid Ibolya elnök asszony üdvözletét kellett tolmácsolnom, hiszen ő szeretett volna jönni, de más elfoglaltsága miatt, mint helyettesét kért meg, hogy szeretettel és békességgel jöjjek el erre az alkalomra. Örülök, hogy itt lehetek, hiszen minden olyan esemény, amely erősíti a hitünket, lehetőséget ad arra, hogy Magyarország és a magyar társadalom erősebb és gazdagabb legyen. Hiszen azt látjuk, mi konzervatívok, hogy akkor volt Magyarország társadalma erős, és az ország sikeres, amikor hitben gazdag volt, és erős keresztény kultúra volt jellemző kis hazánkra, vagy éppen akár a nagy Magyarországra.
A Magyar Demokrata Fórum számára a kereszténység nagyon fontos, ezért - egy konzervatív, keresztény, demokrata pártként - minden olyan eseményt támogat, amely ezt erősíti, függetlenül attól, hogy az római katolikus, görög katolikus, vagy református esemény.
A Szent Erzsébet év kiemelkedő eseménysorozata, nem csak a katolikusok életében, de azt gondolom, az egész ország életében fontos kell, hogy legyen.
 


 
 


Törő Gábor

/2007.07.15./

  

 

Ausztrál rendőrtiszt ismerkedett a kapitánysággal

                        

    Az elmúlt hét folyamán a Tourist Police diákjai együtt járőröztek a szolgálatot teljesítő rendőrökkel. Azt hiszem, hogy a frekventált területek, a fürdő, a belvárosi rész, a vár és egyéb művelődési közintézetek területén ez jó szolgálatot fog tenni – nyilatkozta Nagy János rendőr alezredes, a kapitányság vezetője…

Erre példa, hogy a várnál történő járőrözés során jelentkezett nálunk egy ausztrál rendőrtiszt Steven John Davis- super intendent- főfelügyelő , aki látva ott a rendőröket a diákokkal, érdeklődött tőlük, hogy hogyan ismerkedhetne meg a rendőrséggel és a rendőr vezetőkkel. Külföldi állampolgárként azon kívül, hogy Sárospatak városára kíváncsi volt, meg akart ismerkedni az itteni rendőrséggel is. Ott találkoztunk a várkertben és meghívtam a rendőrkapitányságára is - bár ennek idő hiányában nem tudott eleget tenni. Tájékoztattam a rendőrség tevékenységéről, ugyanakkor ebben az időszakban egy közlekedési akció is folyt a város külterületén sebességméréssel. Nagy érdeklődéssel tekintette meg az itteni sebességmérési módszereket és szerkezeteket, és azt hiszem jó véleménnyel távozott el Sárospatakról.
 


 
 


Cziczer Katalin

/2007.07.15./

  

 

Nem takarítják a buszpályaudvart

                        

    Az elmúlt napokban több lakos is jelezte, észrevételezte, hogy a Vasútállomás mellett található Volán buszpályaudvar rendkívül elhanyagolt, szemetes – nyilatkozta Aros János alpolgármester…

A kukák tele vannak sőt, belőlük ki van szórva a szemét. Olyan állapotok uralkodnak, amelyen szükséges változtatni, ezért kerestem meg a sárospataki telephely vezetőjét, aki a segítségét ígérte. A helyzet az, hogy az eddigi szerződést Kommunális Szervezettel – akik eddig takarították a buszpályaudvart - a miskolci központ felbontotta. Jelenleg nem tudjuk, kivel és milyen szerződést kötöttek. Mindenképpen azt szeretnénk, hogy a város többi részéhez hasonlóan, itt is rendszeresen történne a szemét elszállítása, hogy a Sárospatakra érkezők és az innen busszal elutazók megfelelő körülmények között vehessék igénybe a Volán szolgáltatását. Reméljük, hogy mihamarabb rendeződni fog ez a jelenlegi áldatlan állapot.


 
 


Törő Gábor

/2007.07.15./

  

 

Jól sikerült a Lengyel- Magyar Fürdőnap

          

    Kedvezett az időjárás a szombaton megtartott Lengyel- Magyar Fürdőnapnak. Ragyogó strandidőben fürdőzhettek a Végardói Termálfürdőben a Piotr Przytocki polgármester vezetésével, Krosnoból érkezett turisták. A fürdés mellett színes műsor is szórakoztatta a Dél-Lengyelországból érkezett vendégeket, A Művelődés Háza és Termálfürdő munkatársainak szervezésében.
   Az esemény jelentőségét az is jelzi, hogy erre az alkalomra Sárospatakra érkezett Joanna Stempinska, Lengyelország magyarországi nagykövete is, aki az egész napot honfitársaival töltötte. A tavaly év végi előkészítő látogatás után már másodszor jár városunkban Krosznó város rendőrkapitánya, aki folytatta az egyeztetést sárospataki kollégáival. A fürdő színpadán lezajlott köszöntésen Dr. Hörcsik Richárd polgármester szívélyesen köszöntött a jelenlévő Portius Társaság elnökét is, aki sokat tett a kapcsolat megvalósulásáért.
   Távozáskor megkérdeztük a Przytocki polgármestertől, hogy hogyan érezte magát Sárospatakon, mire azt válaszolta, hogy Sárospatakon ő mindig jól érzi magát. Reméljük hasonlóan vélekedtek a többiek is, hiszen a meghívás nem titkolt célja az volt, hogy megkedveljék Sárospatakot és visszatérjenek majd ide...
 
 

  Nagyon fontos maga a barátság az emberek kötött, a két nép között –nyilatkozta Joanna Stempinska, Lengyelország magyarországi nagykövete. Ez egy nagyon kivételes rendezvény. Sárospatak és Krosno polgármestere újra szeretnék feleleveníteni ezt a hagyományt, ami századokon át tartott, a történelmi borvidék és a borszállítók között egészen Krakkóig. Ezt a rendszerváltás után kicsit elfelejtettük, de most újból sikerülni fog, nagyon sok ember munkája révén. Azt remélem, hogy ezt e rendezvényt még nagyon sok kulturális esemény fogja követni. Nagyon bízom benne, hogy innen is elmennek az emberek Lengyelországba, Krosnoba, ami nagyon szép hegyvidéken van. Remélem, hogy sikerül újra felfedezni egymás országát. Fontosnak éreztem, hogy részt vegyek a rendezvényen, hiszen a nagykövet munkája a politikai és a gazdasági kapcsolatok elősegítése, ami társadalmi érdek. Tudom, hogy ebben több hónap munkája van a polgármestereknek és még sok embernek, hiszen már jártam itt néhány héttel ezelőtt a Szent Erzsébet ünnepségek idején. Akkor tudtam meg, hogy lesz ez a találkozó, és megígértem, hogy személyesen jövök el megmutatni, hogy ez nagyon fontos a lengyel- magyar kapcsolatokban.

  Piotr Przytocki Krosno város polgármestere hozzátette - nagyon örülünk, hogy sikerült megszervezni ezt a programot, ami elég nehéz volt sok szempontból is. Remélem, hogy ezt az első alkalom segíti majd, hogy továbbra is tudjuk a kapcsolatot tartani, ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket szervezni. Elsősorban a vasutas turizmusról beszéltünk, jó lenne, ha sikerülne ezt hosszú távon megoldani, ha a vonat folyamatosan járna oda-vissza a Lengyel- és Magyarország között. Én itt mindig fantasztikusan érzem magam. Gondolom a krosnóiak jó hangulatát elősegítette a jó idő és a vendégszeretet. Nagyon barátságosak a patakiak, kiváló a víz a medencékben és nem utolsósorban nagyon jó a Tokaji bor is.

  Néhány hónappal ezelőtt jártunk Sárospatakon, amikor a polgármester úr látott bennünket vendégül - nyilatkozta Wieslaw Nowak, Krosno város rendőrkapitánya. Nagyon jó benyomásaink voltak a látogatásról. Szeretnénk kapcsolatot teremteni a Sárospataki Rendőrkapitánysággal. Jelenleg Sidnikkel készítünk elő egy Európai Uniós projektet, amihez szeretnénk, ha Sárospatak is csatlakozna. Jelenleg ez a megbeszélések stádiumában tart, de szeretnék, ha ebben a magyar térség is részt venne. Megbeszélést folytatok a mai napon kapitány úrral, majd egy kicsit én is kikapcsolódom.


 
 

  Ez a nap nem jött volna létre nélküle - így konferálta be Csatlósné Komáromi Katalin  Zbignew Ungehauert, a Portius Társaság elnökét, aki köszöntő szavaiban elmondta, hogy szívből köszöni a lengyel turisták nevében a kedves fogadtatást. Ahogy néhány éve ígértük, a lengyel turisták vonattal jöhettek Sárospatakra. Adja Isten, hogy minél több alkalom legyen erre. Szintén ilyen nagy számban szeretnénk Krosnoban a magyar vendégeket vendégül látni, akiket ezúton szeretettel meghívunk. Ez a nap jól kezdődött és jól is folytatódik, ez alkalomból még a jól ismert mondást szeretném felidézni: "Lengyel – magyar két jó barát, együtt isszák egymás borát.”

  A szervezés nagyon jól sikerült, mint egy 650 - egy vonatnyi - lengyel vendég érkezett a fürdőnapra – tette hozzá Dr. Hörcsik Richárd polgármester. Szeretnénk ezt a vonatjáratot a jövőben is üzemeltetni, ami különösen akkor fog jól jönni, amikor egy- két éven belül elkészül a sárospataki Termálfürdő. Ez egy jó kezdet. Minden sikerért harcolni kell, és azt hiszem ez egy nagyon jól sikerül nap. Reméljük az ideérkezett vendégek, és a lengyel sajtó ezzel elviszi a jó hírünket dél – Lengyelországba, és sok ember érdeklődését felkeltik Sárospatak iránt, ahová érdemes eljönni.

További fotók a gyorshírekben >>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2007.07.14./
 

Hatszáz református fiatal táborozott Sárospatakon

                        

    A Tiszáninneni Református Egyházkerület idén is megtartotta a gyülekezetekből jelentkező gyerekek, fiatalok számára nyári konferenciáját. A két turnusban lebonyolított táborban mintegy hatszázan vettek részt július első két hetében. A nap programját reggel és este a sok énekkel fűszerezett templomi áhitat keretezte, napközben pedig rengeteg játékos program, kézműves foglalkozás, szellemi vetélkedő, strandolás tette emlékezetessé a sárospataki tartózkodást. A tábort vezető lelkipásztorok mellett sok fiatal segítő foglalkozik a gyerekekkel, akik az előző évi alkalmak résztvevőiből nőttek ifivezetőkké. Sok gyermek jött kis gyülekezetből, ahol néhányan vannak csak, számukra nagy élmény ennyi barátot és testvért szerezni.

 
 Református Lelkészi Hivatal
/2007.07.14./

  

 
 

Lengyel delegációt fogadunk pénteken

                        

    Adam Pawlust és Witold Lechowskit, a dél-lengyelországi Jaslo kistérség vezetőit fogadta pénteken Hörcsik Richárd polgármester…

  Adam Pawlus tanácstag elmondta, hogy nagyon örülnek annak, hogy meghívást kaptak magyar barátaiktól, akik nagyon kellemes környezetben fogadták őket. A jasloi kistérség lakói – akik őket megválasztották – és Sárospatak vezetősége biztosítani fogja a lehetőséget a közvetlen kapcsolatokra. Sárospatak közel van hozzájuk - mindössze két és fél órás az út - ahová nagyon könnyű eljönni és eltölteni itt egy kellemes hétvégét, ami lehetőséget biztosít arra, hogy megismerjék a várost, és esetleg később visszajöjjenek.
Elmondta, hogy ma szélesebb körű együttműködésről is volt szó volt a kistérségek között, amelyekre látnak lehetőségeket a jövőben, több dimenzióban is, ami fontos szerepet tölthet be a sárospataki és a jaslói kistérség életében is. Ezekre a találkozókra uniós segítséget is igénybe lehet venni, most már vannak olyan szakemberek, akik egyre inkább képzettek az uniós pénzek elérésében.

  Witold Lechowski hozzátette, hogy a jaslói kistérség jelentős része katolikus, és mivel itt született Szent Erzsébet, így nagy lehetőséget lát a vallási turizmusban is.
Személyesen is meggyőződött róla, hogy továbbra is aktuális marad, a mondás: magyar – lengyel két jó barát…
Már van egy ukrajnai testvérvárosi kapcsolatuk, amit a jövőben akár 3 oldalúvá is lehetne bővíteni.
 

  Dr. Hörcsik Richárd polgármester - amint elmondta - nagy turisztikai és egyéb lehetőségeket lát a kibővített lengyel-magyar kapcsolatokban…
Jaslo járás vezetőit hívtuk Sárospatakra, hogy a kapcsolatokat tovább építsük, hiszen szükségünk van a dél-lengyelországi kapcsolatokra, hogy a lengyel turisták minél többen eljöjjenek Sárospatakra. Ezt a látogatást korábban Ladomerszky képviselő úr látogatása előzte meg Jaslo járásban. Ennek a folytatása ez a látogatás, amikor a járás vezetői végigjárják azokat a helyeket, amelyek Sárospatakon érdemesek arra, hogy a lengyel turisták meglátogassák. Éttermek, múzeumok, egyéb látnivalók, és maga a Fürdő… Megállapodtunk abban, hogy majd szeptemberben valószínű, hogy innen a városból ismét egy delegáció megy ki, ahol kulturális, turisztikai és gazdasági megállapodásokat fogunk kitűzni. Egy üzletember találkozót készítünk elő Jaslo járás és a sárospataki kistérség szakemberei között. Felmérjük a helyzetet, hogy a sárospataki cégeknek van-e keresnivalójuk ebben a járásban.
Jól tudjuk azt, hogy Hajdúszoboszló komoly konkurenciát jelent számunkra – egyelőre. Ezt a hátrányt szeretnénk ledolgozni egy jól megszervezett kampánnyal, hiszen itt nem csak egy jó 40 ezres város, hanem egy 200 ezres térség is van, ami számításba jön. A következő lehetőség pedig, az oktatási intézményeink közötti együttműködés. A gimnázium és a szakképző iskola kapcsolata lengyel iskolákkal - közös táboroztatás – és minderre közös európai uniós pályázatot szeretnénk benyújtani.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.13./

  

 

Fidelitas találkozó volt Sárospatakon

                        

    Immáron másodszor került sor a Zempléni Fidelitas Találkozó megrendezésére Sárospatakon. Tavaly csak a zempléni csoportok képviseltették magukat, idén már az egész megyéből lehetőség nyílt a jelentkezésre. Mi, sárospatakiak a kikapcsolódás, eszmecsere, politizálás, szórakozás, sportolás céljából alapítottuk ezt a találkozót hagyományőrzést teremtve ezzel – küldte tudósítását Demeter Zita, a program szervezője…

Közösségi programokkal igyekeztünk színesíteni a július 6-8-ig tartó rendezvényünket. Örömmel tapasztaltuk, hogy Fidelitas tagok, szimpatizánsok, bulizni, sportolni, kirándulni vágyók egyaránt jelentkeztek.
Sokakban merülhetetett fel a kérdés (lévén a Fidelitas a FIDESZ ifi társszervezete), hogy egy ifjúsági találkozóba miért is vonjuk be a politikát. A Fidelitas szerint egy valamelyest is a jövőjéről gondolkodó fiatalnak tájékozódnia kell a közéletről, az őt körülvevő politikáról. Vagy ilyen vagy olyan formában véleményt kell formálnia. A Fidelitas egy olyan közösség, ahol erre a véleményformálásra lehetőség nyílik, ahol baráti kapcsolatok szövődnek szerte az országban és ahol a fiatalok lendületével, kreativitásával, jókedvével zajlanak a mindennapok „csipetnyi” politizálással fűszerezve azt.
Szösszenetnyi beszámoló a három napról:
a Találkozó megnyitójára július 6-án, pénteken 17 órától került sor, a Lorántffy teremben, melyen előadóként részt vett dr. Navracsics Tibor, a FIDESZ frakcióvezetője, dr. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő és a Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Hörcsik Richárd Sárospatak polgármestere, valamint dr. Zsiga Marcell a Fidelitas országos alelnöke. Mindannyian értékes gondolatokkal gyarapították a fórumot. Ezután a regisztrációk megtétele, a szálláshelyek (melyek a ME Comenius Tanítóképző Főiskolájának kollégiumában voltak) elfoglalása következett, majd egy barátságos focimeccsre került sor az ÁVG tornatermében, a Patak FC és a Fidelitas kazincbarcikai csoportja között. A mérkőzés a Patak FC győzelmével zárult. Ezúton is gratulálunk nekik! Szép volt fiúk! A vizsgazáró buli a koli „félkör” nevezetű helyiségében zajlott. A részvétel kissé foghíjasra sikeredett, mivel a társaság az utazásban, a politikai eszmecserében, focizásban jóízűen elfáradt.
Szombaton a reggeli elfogyasztása után a Rákóczi-várat „ostromoltuk” meg idegenvezető segítségével, aztán foci, kosár következett kifulladásig. Felüdülést, lehűlést a Heitzmann cukrászdában kaphattunk pár gombóc fagylalt erejéig. A vacsorát, amit a Huszár-panzió biztosított számunkra a Bodrog-parton, a Lábas-háznál kanalaztuk be. Ez egy igazán pikáns bográcsgulyás volt, melyhez frissen sült, 2 kg-os kenyérszeletek dukáltak Sütő Öcsi bácsi jóvoltából. Ugyanitt az esti órákban retro buliban vehettek részt a bulizós kedvükben lévők.
Vasárnap délelőtt vonattal Sátoraljaújhelybe vezetett utunk, hiszen előttünk állt a Magyar Kálvária megmászása, ahol ünnepi megemlékezés zajlott rajtunk kívül még sok-sok érdeklődővel, akik a határon innen, s határon túlról is képviseltették magukat a Tanár- Diák Találkozó keretén belül. Eme igazán színvonalas eseményen Wittner Mária és Kövér László országgyűlési képviselők is hallatták hangjukat. Ezt követően kicsit kitikkadva került sor az estebédre a Zempléni Casinó Étteremben. 16 órakor pedig elérkezett a könnyes búcsú, annak reményében, hogy jövőre ugyanitt, kb. ugyanekkor újból találkozunk.


 
 


További fotók >>>

/2007.07.13./

  

 

Emlékoszlop a pataki öregdiákoknak és tanároknak

                        

   
Az öregdiáktalálkozók idején az osztályok kilátogatnak a temetőbe elhunyt tanáraik sírjához. Minél magasabb évjáratú a találkozó, annál foghíjasabb egy-egy osztály, mivel "hiányoznak" a már örökkévalóságba tértek. A sárospataki református temetőben idén emlékoszlopot állított az egyházközség mindazon öregdiákok és pataki tanárok emlékezetére, akik nem Patakon, hanem a nagyvilág bármely pontján nyugszanak, hogy a Patakra emlékezni jövők itt is gondolhassanak rájuk.
Az emlékoszlop alatt egy szikla áll, amely a Gombos hegyről származik, formájában, mintha templomi oszlop talapzatához kezdték volna valaha megfaragni. Ez jelzi a hit fundamentumát Krisztust, aki a feltámadás és élet. A kopjafa a múlandóságot jelképezi. Ez a fa egykor egy lelkipásztor sírja felett állt, de mivel az idő nagyon megrongálta, a család új síremléket készített. A restaurált, felújított oszlop most újra szolgálatban áll, és hirdeti a pataki öregdiákok összetartozását.


 
 Református Lelkészi Hivatal
/2007.07.13./

  

 

A KRESZ szabályainak változásairól tartottak előadást

                        

   
A Sárospataki Rendőrkapitányság megbízott közlekedésrendészeti osztály vezetője Bacsó Tibor rendőr százados és Kocsis Péter rendőr zászlós, az ÉMÁSZ Rt. Sárospataki Kirendeltség felkérésére KRESZ oktatást tartottak nagy érdeklődés mellett...

Az előadáson ismertették a május elsejével életbe lépett KRESZ szabályainak módosítását, illetve válaszoltak az ott felmerülő kérdésekre. Felhívták a gépjárművezetők figyelmét a közlekedési szabályok betartására, a balesetveszélyes szituációkra, azokra a vezetéstechnikai hibákra, amelyek általában balesetekhez vezetnek. Jó hangulatú oktatás volt, melyet nagyon hasznosnak tartottak a résztvevők.


 
 Cziczer Katalin
/2007.07.13./

  

 

Miről szólt a rendkívüli testületi ülés?

                        

    A napirendi pontok fontossága miatt volt szükség rendkívüli testületi ülés összehívására, hiszen néhány nappal ezelőtt volt rendes testületi ülés és augusztus 10-re tervezzük a következőt, de mivel nagyon fontos napi rendi pontokat kellett tárgyalnunk, ezért volt szükség a testületi ülés összehívására – tájékoztatja olvasóinkat Aros János alpolgármester…

A Többcélú Kistérségi Társulás pályázatának lebonyolításáról döntött az elmúlt héten a kistérségi társulás, mint köztudott a Bodrogolaszi - Sárospatak szennyvíz nyomóvezeték meghosszabbítására nyertek el egy pályázatot, ennek a lebonyolítását adta át a kistérségi önkormányzat Sárospatak város önkormányzatának. Természetesen a pénzügyi lebonyolítás a pályázat elnyerőjének, tehát a kistérségi társulatnak a feladata lesz a továbbiakban is.

Előterjesztést hallottunk egy megüresedett önkormányzati bérlakás elidegenítésére. A Budai Nagy Antal út 20. sz. alatti önkormányzati bérlakás lakói sajnálatos módon elhunytak így ennek a lakásnak a további sorsát kell rendezni az önkormányzatnak. Önkormányzatunk úgy döntött, hogy nem adja továbbra bérbe ezt a kertes házat, hanem meghirdeti, és 11 millió forintos vételáron fogja megversenyeztetni.

Szintén nagyon fontos napirendi pontunk volt a gazdasági társaság felügyelő bizottsági tagjainak a delegálása. Az elmúlt testületi ülésen két gazdasági társaság létrehozásáról döntött a testület. A munka megkezdődött, s mindkét új cégünk nagy lendülettel vágott bele a munkába, hogy minden törvényesen működjön és a szükséges papírok beszerzésre kerüljenek, így a felügyelő bizottság tagjainak delegálása volt előttünk napirendi ponton.
A városüzemeltető cégben Erdős Tamás fogja a felügyelő bizottságban képviselni a képviselő-testületet, mint a gazdasági bizottság elnöke, Feró István pedig mint a pénzügyi bizottság elnöke teszi majd ezt.

A városfejlesztő cégünkbe is delegáltunk felügyelő bizottsági tagokat, ide szintén Erdős Tamást javasolta a képviselő-testület, valamint Dr. Ablonczy Zoltánt, aki az Ügyrendi és Jogi Bizottság tagja, illetve Téglás Erikát aki a Pénzügyi Bizottság külsős tagja. Ehhez a napirendi ponthoz kapcsolódott - és így a sorrendet föl is cseréltük - tehát előterjesztést hallhattunk a társasági szerződés jóváhagyására a városüzemeltető cég vonatkozásában. Szükséges volt ezt az okiratot a képviselő-testület elé vinni és a döntés itt is megszületett.

Tájékoztattam a képviselő-testületet a Vay Miklós vezetésében történt változásokról, hiszen az elmúlt képviselő-testületi ülésen, az egyetlen érvényes pályázatot beadó Halász Tibornét, az eddigi igazgatót a képviselő-testület nem támogatta, így új pályázat kiírására került sor. Az új pályázat elbírálásáig arra kaptunk felhatalmazást, hogy a két jelenlegi igazgatóhelyettes közül bízzunk meg valakit, arra az időtartamra amíg elbírálódik az új pályázat. Mivel a két jelenlegi igazgatóhelyettes közül egyik sem vállalta ezt a munkát, így az elbírálásig Gaál Józsefet - aki korábban már igazgatóhelyettese volt az intézménynek - bízzuk meg. Azonnal elkezdődött a pályázat kiírása és számításaink szerint október november környékén lehet új vezetője a Vay Miklós Szakképző Iskolának.

A fürdőnapokkal kapcsolatban tartott tájékoztatót polgármester úr, valamint az előttünk lévő néhány hét programjairól hallhattak tájékoztatást a képviselő-testület tagjai.


 
 


Törő Gábor
/2007.07.12./

  

 

Megnyílt a IX. Zempléni Tárlat

                        

    A IX. Zempléni Nyári Tárlat nyílt meg a hétvégén Művelődés Házában. 1989 óta rendezi meg a négy zempléni város: Szerencs, Tokaj, Sátoraljaújhely és Sárospatak ezt a periodikus tárlatot, amelynek kapcsán a régióban élő alkotók a legkülönbözőbb technikával készült munkáikkal mutatkozhatnak be – tudtuk meg Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónőtől…

  Több mint félszáz alkotó, 200-nál is több anyaggal jelentkezett az idei tárlatra. Ezt az Urbán György vezette szakmai zsűri értékelte és válogatta ki azokat az alkotásokat, amelyek a szombati megnyitó alkalmával bemutatásra kerültek. Nagy öröm volt számunkra, hogy erre a képzőművészeti seregszemlére egyrészt ilyen sokan jelentkeztek, másrészt pedig, hogy ilyen sokan személyesen jöttek el a sárospataki művelődési házba, hogy ennek a megnyitónak és ennek a kulturális kapcsolatnak részesei legyenek. A megnyitón valamennyi város a saját alkotói közül a legjobbakat jutalmazta, részesítette elismerésben. Sárospatakon Fazekas Balogh István kapta a város díját, akinek ezúton is szívből gratulálunk. A kiállítás egészen szeptember 5-ig lesz látogatható. Azért is örülünk annak, hogy július-augusztus hónapokban a városunkban tudhatjuk ezt a kiállítást, mert mint tudjuk, jó néhány fesztivál, képzőművészeti és egyéb művészeti kurzus zajlik ezen időszak alatt Sárospatakon, és így minden kedves vendég, aki a rendezvényekre, vagy akár turistaként érkezik a városba, a kiállítás által betekintést nyerhet az itt élő és alkotó művészeknek a gondolatvilágába és alkotásaiba. A megnyitón polgármester úr többször is hangsúlyozta, hogy ez a tárlat is a zempléni egységet hivatott valamilyen módon bemutatni és képviselni és én is úgy érzem, hogy akár az alkotók nagy száma, akár a jelenlévők nagy száma azt mutatja, hogy ez a zempléni régió sok tekintetben együtt gondolkodik.

 
Megtisztelő, hogy most Sárospatak városa, A Művelődés Háza adhat otthont ennek a színvonalas tárlatnak. Ezek a képek azt mutatják, hogy Zemplén csodálatos szeglete az országnak. Ez a szín és képvilág megelevenedik, amit minden zempléni ember talán lát, de nem tud megörökíteni, hiszen nem művész – méltatta a tárlatot a Dr. Hörcsik Richárd polgármester…
Ezekből a képekből az tűnik ki, hogy ide érdemes eljönni, egy-két napot, hetet eltölteni, másrészt pedig érdemes itt a művészetekre áldozni. Tehát itt egy olyan folyamatban vagyunk, mint a Zempléni Művészeti Napok, a Szent Erzsébet ünnepség, és ez a kiállítás - amelyek már nem csak régiós, hanem országos hírű ünnepségek, rendezvények. Először is azért örülök, mert tükröződik mindaz a kép és színvilág, ami Zemplénben valóban megtalálható, és akik itt élő művészek ezt meg tudják örökíteni. Másodsorban azért is örülök, mert Zemplénben van annyi plusz a művészetek területén, annyi művész, rajztanár él és dolgozik, hogy minden kiállítást színvonalas művészeti alkotásokkal tudnak megtölteni. Tehát Zemplénben - a művészetek hazájában - úgy érzem, hogy bárki, aki idejön meggyőződhet arról, hogy itt él és virágzik a művészetnek szinte minden vállfaja. Ezt mutatják azok a kiállítások - mint a jelen művészeti képzőművészeti kiállítás - azok a zenei, gasztronómiai rendezvények és mindez természeten összefügg a turizmussal, hiszen Sárospatak számtalan látványossága mellett most be tudjuk mutatni ezeket a képzőművészeti alkotásokat is.
 


 
 


Sárospatak város díját kapta : Fazekas Balogh István
Sátoraljaújhely város díját kapta : Éles Bulcsu
Szerencs város díját kapta: Schlosserné Báthory Piroska
Ttokaj város díját kapta: Zajácz András

Szerencs város különdíját kapta: Matuscsákné Jobbágy Erika - ZA-NOR Bt díja
Juhász Gábor - DENRÉ Kft díja
Lóránt Adrienn SYDNEX Kft díja
Sélley Attila SZATMÁRI KERÁMIA díja

Sátoraljaújhely város különdíját kapta: Bodrogi Albert - könyv
Dávidné Petik Margit- Művészellátó vásárlási utalvány
Sebestyén Ágnes könyv
SZigeti Sándor könyv

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.12./

  

 

Az építésügyi hatóság tájékoztatója a Malom épület bontásáról

                        

   
A LIDL Magyarország Kereskedelmi BT. bontási engedélyt kért és kapott a tulajdonában lévő Malom épületre, s jogerős és végrehajtható határozat birtokában végzi a bontási munkálatokat – tájékoztatja olvasóinkat Peremiczkiné Dobos Edina műszaki és kommunális irodavezető...

Ugyanezen engedélyt az előző tulajdonos is megkapta pár évvel ezelőtt, de a Comenius Tanítóképző Főiskola a saját beruházásban történő beépítés helyett, az ingatlan elidegenítése mellett döntött. A bontási engedély kiadásának semmilyen törvényes akadálya nem volt.

Ezen engedély kizárólag az épület-torzó elbontására vonatkozik, semminemű építési munka végzésére nem jogosít.
A területre vonatkozó - jelenleg érvényes - rendezési terv kizárólag oktatási funkciójú épületek létesítését teszi lehetővé. Kereskedelmi célú létesítmény (LIDL Áruház) építése ez alapján nem engedélyezhető. A rendezési terv felülvizsgálatáról a Képviselő-testület határozott, s a vizsgálati eredmények birtokában fog dönteni a testület a rendezési terv esetleges módosításáról.


 
 

További fotók >>>

Peremiczkiné Dobos Edina - műszaki és kommunális irodavezető
/2007.07.12./

  

 

Szombaton Lengyel - Magyar Fürdőnap lesz Végardón

                        

    A végardói fürdőbe egyre több lengyel és szlovák turista érkezik, de számunkra nagyon fontos, hogy még többen jöjjenek, hiszen ez a város bevételét növeli. Éppen ezért használjuk fel a korábban kiépített lengyel kapcsolatainkat arra, hogy szervezettebbé tegyük a lengyel turisták érkezését – tájékoztatja olvasóinkat Dr. Hörcsik Richárd polgármester…

  Ennek az első állomása a most szombaton megszervezésre kerülő lengyel-magyar fürdőnap, amit Krosznó városával szervezünk, akivel testvérvárosi kapcsolatot szeretnénk augusztusban létesíteni. Ennek az első fontos mozzanata ez a közösen szervezendő fürdőnap, amit a krosznói és a városi önkormányzat együtt, közösen szervez. Közel hatszáz turista érkezik, és egész napos közös programban vesznek részt. Az ügy fontosságát mutatja, hogy a lengyel nagykövetasszony - aki nemrégiben volt városunk vendége - fogja megnyitni, és természetesen a két város polgármestere. Mi szeretnénk, hogyha minél több lengyel turista megtapasztalná, hogy ide érdemes eljönni, hiszen nem csak a sok közös, lengyel és magyar nyelvű program lesz vendégcsalogató - együttesek lépnek fel - hanem a termálvíz minősége is, valamint a kiszolgálás és természetesen a finom zempléni étel és a jó bor. Tehát egy turistacsalogató napot szeretnénk megvalósítani, amit a Zemplén Televízió segítségével reklámozni fogunk a dél-lengyelországi területeken, már arra is gondolva, hogy ha majd egy-két év múlva elkészül a fürdőberuházás, akkor a megváltozott körülmények között sokkal több lengyel turistát fogadhassunk majd - de addig ezért keményen meg kell dolgozni.
A második lépcsője ezeknek a kapcsolatoknak a szeptember 22-ére szervezett Sárospataki Bornapok, amire szintén közös rendezésben, minél több lengyel turistát szeretnénk vendégül látni. A turistáink számának a növeléséért tenni kell, és mi szeretnénk felhasználni ennek érdekében minden testvérvárosi kapcsolatunkat, különösen a dél-lengyelországi kapcsolatokat.

  A július 14.-i, szombati Lengyel - Magyar Napot Sárospatak és Krosznó város önkormányzata, a Termálfürdő és A Művelődés Háza közösen szervezi – szolgál további információkkal Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza igazgatónője.
Ennek a rendezvénynek az elsődleges célja az, hogy a különvonattal érkező lengyel vendégek egy kis betekintést nyerjenek a város életébe. A nap folyamán lehetőségük lesz arra is, hogy a történelmi értékeinkkel ismerkedjenek, de a szórakoztató programok természetesen a fürdőben kerülnek lebonyolításra. A Művelődés Háza a maga részéről a programok összeállításában és lebonyolításában vesz részt onnantól kezdve, hogy a vasútállomáson a különvonatot megfelelő fogadtatásban részesítsük. A program összeállításánál azon kívül, hogy krosznói vendégcsoportok és sárospataki csoportok is fellépnek, hivatásos előadóművészek is szerepelnek, mint pl. Benkő László az Omega Együttesből, aki tulajdonképpen fő vendége lesz ennek a napnak, de rajta kívül még sok olyan színpadi produkció kerül bemutatásra, ami első sorban a szórakoztatást célozza.

 Egy kicsit a város egyéb kulturális területét is szeretnénk bemutatni, ezért lesznek kézművesek, ki is lehet majd próbálni bizonyos tevékenységeket, el is lehet vinniük a sárospataki jellegű ajándéktárgyakat. Mindenképpen azt reméljük, hogy ha így, ha úgy alakul az időjárás ez egy jó hangulatú nap lesz, és a hozadéka pedig az lesz, hogy Krosznó városából nem csak egyetlen napra, hanem akár egy teljes hétvégére, vagy hosszabb időre jönnek majd vendégek Sárospatakra, illetve a kulturális cserekapcsolatok is elmélyülhetnek.
A vonat 11 óra 25 perckor érkezik a vasútállomásra, ahol majd megfelelő zenei és egyéb fogadtatásban lesz részük az érkezőknek, majd a vasútállomásról autóbuszok viszik a vendégeket a fürdőbe, ahol pedig ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a program, és egészen este nyolc óráig tartanak majd a rendezvények. A termálfürdőt ezen a napon egyébként a normál díjszabás szerinti jeggyel bárki látogathatja. 
 


Törő Gábor
/2007.07.12./

  

 
 

Tartoztak - elvitték a gyereket

                        

  2007. július 11-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály, Életvédelmi Alosztálya nyomozást rendelt el a BTK 175 /A. §. (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő és büntetendő emberrablás és más bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen az alábbi tényállás alapján:

2007. július 10-én Viss jegyzőjének hivatalos eljárás során olyan adat jutott tudomására, hogy egy, a településen állandó lakhellyel rendelkező család 11 éves gyermekét volt szomszédai 2007 júniusában elvitték a szülőktől Sárospatak- Halászhomok tanyájukra. A kislányt azóta nem engedték haza azzal az ürüggyel, hogy amíg a szülők nem egyenlítik ki a tartozásukat, addig maguknál tartják. Mivel az érintett (sértetti) családban a gyermekek veszélyeztetve voltak, öt kiskorú gyermeküket * köztük az érintett kislányt * azonnali hatállyal ideiglenesen állami gondozásba helyezték.
Az önkormányzat családgondozói, a sárospataki rendőrökkel keresték fel az elvitt gyermeket tartózkodási helyén, az érintett tanyán, ahol meg is találták. (A gyermeket nem bántalmazták).
A történteket követő rendőrségi eljárás elsődleges intézkedései során megállapítást nyert, hogy B. A. és családja szerény anyagi körülmények között él, több esetben segítségre szorultak. Ilyen esetekben az akkor még szomszédjukban lakókhoz fordultak, akik különböző élelmiszerekkel segítették ki őket. A. A. és felesége azonban a felgyülemlett * számszerűen meg nem határozott * tartozást úgy próbálták kiegyenlíteni, hogy a család részére folyósított különböző ellátásokat, mint pld. GYES, segélyek, együtt vették fel a helyi postán, melyből az asszony törlesztette a tartozást.
A már több mint egy éve tartó adósság leróvása odáig fajult, hogy a sértett a volt szomszéd asszony felhívására számlát nyitott, bankkártyát igényelt az egyik banknál. A kártyára utalt pénzhez azonban nem fért hozzá, az arra utalt összegeket - mivel a bankkártyát a volt szomszédasszonya magához vette - soha nem is látta.
Június elején a sértett asszony 11 éves lányával Sárospatakra indult (a gyermek odajár általános iskolába) amikor a buszmegállóban találkozott a házaspárral, akik felajánlották, hogy úgy is autóval vannak elviszik ők a kislányt. A gyermeket azonban nem az iskolába, hanem lakásukra vitték, másnap pedig közölték az anyával, hogy náluk van, az ő kiskorú gyermekeikre vigyáz.
Három hét múlva, amikor az anya pénzhez jutott elutazott lányáért, az asszony azonban megfenyegette közölte vele, hogy addig nem kapja vissza gyermekét, amíg a segélyből nem ad át neki 15 ezer Ft-ot.
A sértett nőt néhány nap múlva újra megfenyegették, lakása előtt az autójukba tuszkolták (amiben a házaspáron kívül az asszony öccse és egy negyedik személy is utazott), megütötték, majd vissza szállítva lakására bántalmazták * könnyű sérüléseket okozva - a családfőt és egyik fiát is.
A sárospataki rendőrök július 10-én - tudomást szerezve a történtekről - az asszonyt még aznap lakásáról előállították. Férjét kora délután igazoltatták, ő Kenézlő irányából Sárospatak felé
közlekedett személygépkocsijával. A járművet A. A. vezette, melyben rajta kívül további három személy tartózkodott, valamennyiüket előállították, az autó utasterében fémcsöveket, fa rudat találtak.
A beszerzett adatok alapján a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki ( emberrablás és személyi szabadság megsértése bűntettének minősített esete megalapozott gyanúja miatt A. A-t (28) és 24 éves feleségét,
az asszony 23 éves öccsét (aki egyébként több mint egy tucatszor volt már különböző bűncselekmények miatt büntetve) személyi szabadság megsértése megalapozott gyanúja miatt,
Mindhármukat őrizetbe vette a rendőrség és előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk indítványozására.
Az ügy negyedik érintettje egy fiatalkorú, aki - személyi szabadság megsértése miatt - szabadlábon védekezhet.

A büntető eljárás folytatódik.

Megjegyzés
175. § (1) Aki mást személyi szabadságától megfoszt, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki emberkereskedelemmel összefüggésben megszerzett és a személyi szabadságától megfosztott sértett személyi szabadságának megfosztását fenntartja, és a sértettet munkavégzésre kényszeríti, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) A büntetés az (1) bekezdés esetén öt évig, a (2) bekezdés esetén öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
a) aljas indokból vagy célból,
b) hivatalos eljárás színlelésével,
c) a sértett sanyargatásával,
d) jelentős érdeksérelmet okozva,
e) a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére követik el.

175/A. § (1) Aki mást személyi szabadságától erőszakkal, avagy az élet vagy testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel, illetve védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát kihasználva megfoszt, és szabadon bocsátását követelés teljesítésétől teszi függővé, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (BTK)


B-A-Z Megyei Rendőr- Főkapitányság Kommunikációs Iroda
/2007.07.11./

 

 

Harmonia terrena

                        

    Az idén ünnepeljük Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóját. Ebből az alkalomból a magyar királylány szülővárosa, Sárospatak egész évben gazdag programmal tiszteleg.
2007. július 15-én vasárnap 20 órakor a sárospataki római katolikus plébániatemplomban Harmonia terrena ("Ha velem akarsz élni…") - ősbemutatója lesz, amely Misztériumjáték Árpád-házi Szent Erzsébetről, Szent Margitról és Jolánról.
A szövegeket írta és válogatta: Bánki Éva
Zenei szerkesztő: Bubnó Tamás.
Közreműködik: Palya Bea / ének, Szent Efrém Bizánci Férfikar, a Budapesti Énekes Iskola kórusa, Mezei János / orgona.
A 13. században élt Árpád-házi királylányok közül kiemelkedik sajátos személyiségével és életútjával a fenti három hölgy. Erzsébet gyermekkorára rányomta bélyegét a magyar nemesség által gyűlölt édesanya, Meráni Gertrúd meggyilkolása, amely a kislány szeme előtt megy végbe. Thüringiai életében rengeteg jót tett- néha dacolva a korszellem parancsaival. Féltestvére – Jolán- nem szent, de Aragónia királynéjaként máig emlegeti őt a népi emlékezet és a vallásos folklór. Unokahúguk, Szent Margit nem szeretett volna hercegnői életet vinni, s dacolva apjának IV. Bélának- akit második honalapítóként is emlegetnek – határozott kívánságával, elvonult a lelki magányba.
Bánki Éva szerint ezek a lányok nem beszéltek – szemben a kor olasz, francia és német szentjeivel, -hanem cselekedtek. Akkor, abban a korban tették ezt, amikor a nyilvános cselekvés a férfiak előjoga volt. Szent Erzsébet álmában elhangzó Krisztusi mondat is tömören fejezi ki filozófiájukat: „ Ha Velem akarsz élni, én is veled akarok élni.” A főcím pedig – mely a magyar zenében és irodalomban egyaránt jelképes Harmonia caelestisre rímmel- a hercegnők tulajdonképpen beteljesült vágyára utal: kevesen voltak abban a korban, akik a korszellem ellenére földi harmóniában tudtak létezni s ezért mertek is cselekedni.

A misztériumjátékban a három nő csak hangjuk által kel életre. A szereplők zenészek, akik a hangokra válaszolnak, hol égi, hol földi zenével. Néha a zene mozdítja meg a hangokat, véleményt kíván tőlük az elhangzó – esetleg későbbi korokból származó – zenei anyag. A 16 férfiénekes és a „rusztikus díva” (Palya Bea) néha együttes, néha pedig ellentétes zenei reakciókkal lendíti tovább a játékot, amelybe a gyerekhangok a „nagyon égi-nagyon földi” bírákként szólnak bele: angyali részvétlenséggel és könyörtelenséggel.

Mindeközben képek tűnnek föl és képek mosódnak el – ezek az azóta eltelt 800 év művészetének az említett kor szellemiségére, illetve a királylányokra vonatkozó utalásait hordozzák. A gregorián zenei keretbe lépten-nyomon más zenei anyagok villannak be – melyek „eltörik” a sommás 13. századi általános értékítéletünket. A hercegnőkből nők lesznek – ahogy ezt ők is akarták…
Forrás: http://festivalcity.hu/btf2007/?id=2939


 
 /2007.07.11./

 

Lezárult a kistérségi társulások első három éve

                        

  Június 26-án egy országos kistérségi konferencián vettem részt, ahol a sárospataki kistérséget, valamint a városi jegyzők egyesületét is képviselhettem – számol be budapesti útjáról Dr. Komáromy Éva, jegyző…

  A konferenciát az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium hívta össze és az igen rangos előadók mellett, igen nagy volt a résztvevők száma is. A jelenlegi 168 kistérségből 98%-ban képviseltették magukat a kistérségek. A munkaszervezetek és egyéb kistérségek részéről sok esetben több kolléga is részt vett a konferencián.
A levezető elnök Újhelyi István államtitkár volt, és az előadássorozat Lampert Mónika miniszter asszony előadásával kezdődött. Az a nagyon érdekes helyzet állt elő, hogy jelen volt a konferencián mind a leköszönő, mind az azóta hivatalba lépett új Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetője is, hiszen a második előadást Bajnai Gordon úr tartotta.
A konferencia összehívásának alapvető indoka az volt, hogy a kistérségek működésében lezárult az első 3 éves ciklus, és egy számvetést kívánt készíteni a kormányzat, a program kialakulásának első tapasztalatairól, ill. a közeli és hosszabb távú jövő lehetőségéről. A kormányzat részéről pozitívan értékelik ezt az eltelt 3 évet. Úgy gondolják, hogy a kistérségi szerveződés betöltötte a célját. Sikerült megvalósítani azokat az elképzeléseket, amivel a kormány annak idején életre hívta a kistérségi társulásokat. Úgy gondolják, hogy az önkéntes társulási elv beváltotta a hozzáfűzött reményeket és a kezdeti bizonytalanságok után igen hatékonyan sikerült megszervezni a kistérségeket, hiszen ahhoz képest, hogy ahány kistérség létrejöhetett, 98%-ban megszervezésre kerültek ezek a többcélú társulások.

A Bajnai Gordon úr előadása egyértelműen az EU- s programokra és lehetőségekre világított rá, de természetesen nem tudott ő sem elszakadni a várható közeljövőtől, és nyílván mondott néhány gondolatot arról, hogy miniszterként milyen elképzelései vannak a tárca irányításáról. Ezt követően Csizmár Gábor tartott előadást a szociális ellátórendszerek működéséről. Ugye a többcélú kistérségi társulásokban minden kistérségnek kötelezően föl kellett vállalni a szociális feladatellátás néhány részét - így van ez Sárospatakon és minden más kistérségben is - ezért itt is szó volt mind az elmúlt időszak tapasztalatairól, mind a közeljövőben várható változásokról. A legnagyobb horderejű változás itt az lesz, hogy a szociális törvénynek teljesen átfogó módosítása várható, és a jelenlegi egy jogszabályt két törvény fogja felváltani, és két törvényben lesznek szabályozva szociális területekre vonatkozó elképzelések. A következő, a kistérségi közoktatási feladatok ellátásáról szóló előadás volt, ami szintén nagy érdeklődésre tartott számot. Egészen konkrétan pedig itt nálunk, a sárospataki kistérségben ez napi szinten is a legégetőbb probléma, ezért én magam is nagy érdeklődéssel hallgattam ezt az előadást. A minisztérium részéről előadást tartó Arató Gergely teljes mértékben azokat a célokat és elképzeléseket fogalmazta meg, amelyeket mi fontosnak tartunk a kistérségi közoktatás átalakításánál. Egyértelműen a tagintézménnyé válás, a közeljövőben lehetséges megoldási lehetőség, ill. a kormányzat egyértelműen preferálja, hogy elsősorban a felső tagozatok kerüljenek integrálásra és az alsó tagozatok - amennyiben megoldható - helyben maradjanak. Tehát az alsó tagozatos gyerekek utaztatásának elkerülése a cél.
Ezt követően a dél-dunántúli regionális közigazgatási hivatalvezető tartott egy előadást a kistérségi társulások munkaszervezeteiről, ami szintén nagyon érdekes előadás volt, és a számomra nagyon sok hasznos megoldási lehetőséget és információt nyújtott a munkaszervezetek működésével kapcsolatosan.
Ezután a Pénzügyminisztérium részéről volt előadás a kistérségi társulások finanszírozásáról, míg végül a Magyar Fejlesztési Bank képviselője tartott előadást az önkormányzatok és társulásaik által igénybe vehető hitellehetőségekről.
Az ebédszünetet követően zárt üléseken lehetett részt venni, közigazgatási, területfejlesztési, közoktatási és szociális ágazati területeken. Fél 4-ig tartott a konferencia és a kistérségi tanácsülésen is elmondtam a polgármester uraknak, hogy a más hasonló konferenciákhoz képest nagyon sok olyan hasznos információ elhangzott, mind az előadók, mind a megjelent kistérségek képviselői részéről, ami a napi operatív munkában nagy segítséget és hasznos továbblépési lehetőséget jelenthet.
Én ezt a napot mindenképpen eredményesnek értékelem.


Cziczer Katalin
/2007.07.10./

  

 

Aláírták a szerződést

                        

   Örömmel jelenthetem be, hogy többhavi előkészítő munka után aláírásra került az Első Magyar Bérlakásépítő Kft- vel az az együttműködési megállapodás, aminek eredményeképpen a halasztott értékesítésű bérlakások építése elkezdődhet Sárospatakon - nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd polgármester…

  Régóta várjuk ezt a pillanatot, hiszen szükség van arra, hogy minél több fiatal kedvező feltételekkel tudjon lakáshoz jutni. Most, az aláírás után elkezdődik a tervezés szakasza, és a tervek elkészülte után a majdani tulajdonosokkal való egyeztetéssel. Reménységünk szerint az engedélyeztetés végigfuttatása után, szeptember hónapban ünnepélyesen elkezdődhet az első kapavágás. Ezzel úgy hiszem, hogy városunk gazdagodik, és ezzel ismételten elindul egy olyan program, ami érezhető, hogy egy éven belül megvalósul, s a fiatalok lakáshoz jutnak.
Ezt majdnem féléves munka előzte meg. Tájékoztatáson, tagtoborozáson keresztül tájékoztattuk Sárospatak város lakosait. A Sárospatak honlapján is rajta voltak azok a jelentkezésformák, és tervek, hogy milyen formában lehet jelentkezni a halasztott értékesítésű bérlakás programra. Hála Istennek 20 jelentkezővel elindult ez a program és a második találkozáson vagyunk túl, amikor a befektetők, pontosabban az építők találkoztak a majdani bérlőkkel, ill. tulajdonosokkal és az apró részleteket is meg tudták beszélni. Tehát nagyon fontos az, hogy egyetlen mondat, egyetlen kérdés sem lett megválaszolatlan. Úgy érzem ez fontos, hiszen amikor egy program elkezdődik, akkor mindenkire tekintettel kell lenni, hiszen itt lakásokról, családok jövőjéről van szó.
Ezek a lakóházak a lakótelep mögötti egykori vásártéren, az erre kijelölt helyen épülnek majd meg, ahol a városnak van területe, ugyanis ezzel is szeretnénk hozzájárulni a kivitelezés sikeréhet, hogy biztosítjuk a telket az építkezés számára.

  Első Magyar Bérlakásépítő Kft. aláírta az együttműködési megállapodást Sárospatak város Önkormányzatával, aminek nagyon örülünk – folytatta Dr. Bognár Zsolt, a Kft igazgatója. Úgy gondoljuk, hogy ezzel egy olyan lehetőség nyílik meg Sárospatak polgárai számára, amelynek segítségével, egy egészen újszerű technikával és módszerrel, bérlakás-építési programnak lehetnek a kedvezményezettjei, hosszútávon vásárolói. A mi elképzeléseink szerint, felépítünk első ütemben 20 lakást, ami várhatóan, ha minden az ütemezésnek megfelelően halad, akkor kb. szeptember végén már el is kezdődik az építkezés, és jövő év közepe táján az első ütem átadásra kerül. Ennek az építkezésnek tulajdonképpen a legfontosabb eleme eltér mindattól, amit ma a piacon ismernek: azok, akik lakásépítésbe vagy lakásvásárlásban gondolkoznak - itt egy 13 éves periódus áll rendelkezésükre arra, hogy azt adott lakást megvásárolják. Ezért is hívjuk a programot úgy, hogy halasztott értékesítésű bérlakás-építési program. Tehát itt nem kell előre finanszírozni a jelentkezőknek az építendő lakásokat, mi a beruházókkal - nem a bérlőkkel, potenciális vásárlókkal - finanszíroztatjuk a beruházást, a beruházás kezdő időpontjában, ekkor a beruházás bruttó összege már rendelkezésre áll. Be tudnak költözni a bérlők, és ezt követően kezdődik egy 13 éves periódus, ami 2 részre oszlik – és ez a dolognak a lényege.


 
 

Az első 3 évben mindenki bérli a lakásokat, csak bérleti díjat fizet, ill. a lakásnak a rezsi költségeit, és a 4. évtől kezdődően, amely 10-11 éves szakasz, amikor is a 4. és a 13. év közötti időszak alatt kell valamelyik évben megvásárolni az adott jelentkezőnek a lakást. Hogy ez melyik év lesz, a 4. vagy a 13. az a közös megállapodásunktól függ. Mindenkinek nyílván fel kell mérnie az élet kilátásait, az egzisztenciális lehetőségeit, a kisebb-nagyobb családi hátteret, de az biztos, hogy több évet tudunk adni arra, hogy fel tudjanak készülni a vásárlásra. Tehát ez egy gyökeresen más modell. Ami még nagyon-nagyon fontos, szeretném hangsúlyozni, hogy függetlenül attól, hogy valaki a 4. vagy adott esetben a 13. évben fog vásárolni, sem a bérleti díj, sem a négyzetméter ár nem változik a futamidő alatt. Innentől kezdve a jövő nagyon jól tervezhető. Ezek a beruházások, ezek lakások, a terület, minden évben többet érnek, tehát nagyon jól jár az, akinek nem azonnal kell megvennie. Biztos lehet abban, hogy ez a 187 ezer Ft-os négyzetméter-ár amire vonatkozóan megállapodást kötöttünk, az 12-13 év múlva is ugyanennyi lesz, ami nagyon kedvező. Még azt a kedvezményt is tudjuk nyújtani, ha valaki a 10. évben hitelhez jut és meg tudja vásárolni a lakást, és akkor fog beballagni a bankba, hogy szeretne hitelt fölvenni - ha már előtakarékoskodott, nyilván akkor csökkentett összeget. Szociálpolitikai kedvezmények is igénybe vehetőek, a lakás-takarékpénztári szolgáltatás és mint élőtakarékosság is igénybe vehető. Tehát a hiányzó összeggel bemegy egy bankba, hogy ezt felvegye, akkor ezt a lakást, amiben úgymond bérlőként lakik, azt fedezetként föl tudja ajánlani a banknak. Tehát nem kell más lakást keresnie, nem kell egyéb, életét elnehezítő garanciális feltételeket nyújtani, hanem ez a lakás függetlenül attól, hogy az még nem a tulajdona, tudja használni, hogy fedezetet tudjon kapni a bankszámlára. Függetlenül attól, hogy ezt a lehetőséget nyújtjuk, hogy később vásárolhatja meg, természetesen korábban bárki megveheti. Tapasztalatból mondom, hogy nagyon sok helyen előfordul - érdekes, hogy az emberek szeretnék minél előbb tulajdonban tudni, bár örülnek annak, hogy 6-8 év múlva is elég megvenniük, de ha lehet, akkor minél korábban fogják megvenni. Természeten a korábbi vásárlásnak semmi akadálya nincs.

Törő Gábor
/2007.07.10./

 

 

XII. SÁROSPATAKI DIXIELAND ÉS BLUES FESZTIVÁL

                        

    Július 27-28-án kerül megrendezésre a Vízikapunál a XII. Sárospataki Dixieland és Blues Fesztivál.
A 1996-ban útjára indított fesztivál az elmúlt tíz év alatt rangos, a hazai dixieland és blues muzsika egyik fontos, állandó és az előadók, valamint az érdeklődők által egyaránt kedvelt rendezvényévé vált. A gyorsan elröppent évtized során a hazai dixi és blues muzsika valamennyi kiválósága megfordult Sárospatakon. Mellettük sok neves és kiváló előadóval találkozhatott a közönség úgy Európából, mint a tengeren túlról. Elég talán utalni a 2005. év fesztiválján a közönség elé lépő amerikai néger blues énekesre, Big Daddy Wilsonra, aki pillanatok alatt magával ragadta a közönséget. Meg kell azonban említeni, hogy a fesztivál rangját a neves előadók mellett a szinte egyedülálló helyszín is emeli, hiszen a sárospataki Rákóczi-vár tövében, a Bodrog partján lebonyolításra kerülő rendezvény együtt nyújtja a jelenlévőknek a zene és a környezet szépségéből fakadó, feledhetetlen élményt. Jöjjenek, győződjenek meg róla!
Tervezett fellépők péntek:
Lucky Boys, Dr. Valter Blues Társasága, Molnár Dixieland Band
Tervezett fellépők szombat:
Freeman Jazz Band, Jeamme Carroll (USA), Hot Jazz Band
Rendező: A Művelődés Háza


 
 /2007.07.09./

 

 

A Bodrog Néptáncegyüttes Eisenachban

                 

           

   Sárospatak Város Képviselőtestületének megbízására kultúrális küldetést teljesített a Bodrog Néptáncegyüttes kamara csoportja 2007. július 5-8-ig, Eisenachban, a Thüringiai Napok rendezvényein. Sárospatakot és Eisenachot Szent Erzsébet személye köti össze, s e rendezvénysorozatot is az ő emlékének szentelték a szervezők. A sárospataki együttes 10 taggal, Darmos István együttesvezető irányításával, 2 alkalommal 45 perces szerkesztett néptáncműsort mutatott be a magyar stand mellett felállított színpadon. Ezen a helyszínen a rendezvény alatt többnyire magyar előadók - többek között az Állami Népi Együttes kamara csoportja, Ferenczi György blues-zenész - léptek színpadra a pataki táncosok mellett. A fellépéseken túl részt vettek a hatalmas - mintegy 180 csoport által alkotott -, az egész várost érintő felvonuláson.

Igyekeztünk a saját eszközeinkkel - a színes és változatos ,magyar tánckultúra minél magasabb szintű közvetítésével -, hozzájárulni ahhoz, hogy Eisenach és Sárospatak között testvérvárosi kapcsolatot sikerüljön kiépíteni. Reméljük, hogy mindkét fél részére, idegenforgalmi, kulturális és gazdasági szempontból is gyümölcsöző kapcsolat alakul majd így ki.


 
 


/2007.07.09./

 

 

Ezt csak Sárospatakon tanulhatták - japán mestertől

                        

   Július 2-6 között – bár már rég vége a tanévnek - sokszor még este 10 után is égett a lámpa a M. E. Tanítóképző Karának tantermeiben. A kontinens határain jóval túl is jól ismert „Zsákomban a bábom” Nemzetközi Bábfesztivál 2007-es Nyári Műhelyének résztvevői dolgoztak éjt nappallá téve azért, hogy Noriyuki Sawa mestertől alaposan megtanulhassák az egyedülállóan különleges japán bábkészítési technika apró titkait.

  Noriyuki Sawa – aki a prágai Szín- és Bábművészeti Egyetem professzora a design és bábmechanika szakon – elmondta, hogy immár a negyedik alkalommal is örömmel jött városunkba. Ő, aki szerte a világban tanít és fellép különlegesen eredeti előadásaival (tőlünk éppen Barcelonába, majd Manchesterbe megy) az itt elért közönségsikereken túl azért szereti Sárospatakot, mert ebben a szép, csendes kisvárosban mindig megleli mindazt, amit másutt, sok helyen eddig nem kapott meg – legelébb is a hamisítatlan vendégszeretetet. Itt mindig őszinte a taps, a mosoly és érzi, hogy a mindenkori meghívás szívből jött.
Huszonnégyen érkeztek szerte mindenhonnan Magyarországból – hivatásosak, félprofik és amatőrök vegyesen – megtanulni a bunraku technikát. Megközelítően háromszáz évvel ezelőtt (pontosabban 1684-ben), míg Shakespeare - az akkori Angliában - élő színészeknek, addig Chikamatsu Monzaemon Japánban a Bunraku Ken által fából faragott, egyben elképesztően élethűen mozgatható fafigurák számára írta a drámákat, amelyet aztán kabuki és no színházon nevelkedett közönség az elejétől fogva kitüntető érdeklődéssel fogadott Nori mester és asszisztense, Sota Sakumo – mint azt a járulékos képanyag tanúsítja – szinte minden titkot „elárult” a féltve őrzött japán nemzeti kincsről. (további képek találhatók a www.zsabfest.hu oldalon)
 


 
 

A magyar tanítványok elmondása szerint – túl a megtanultakon - a Pinocchio Alapítvány szervezőmunkájának, a ME Comenius Tanítóképző Karának, illetve a legfiatalabb Szalay Andrásnak és a mögötte felvonuló értő vendéglátásnak köszönhetően feledhetetlennek bizonyult az ittlét.
Nem jöhetett volna létre mindez, ha nem támogatja törekvéseinket Sárospatak városa, illetve a mecénás hajlandóságú BAZ Megyei önkormányzat.
Munka, munka . . . . – eredmény. A lokális remények így nyerhetnek erőt, jövőt.

További fotók >>>

Szentírmai László, szervező
/2007.07.08./

 

 

Köszönet a pünkösdi ünnepség segítőinek és támogatóinak

                        

   Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság az idei pünkösdi ünnepség után is megrendezte a - már hagyományossá vált - kerti vendégségét. Három évvel ezelőtt határoztuk el azt, hogy azokat a magánszemélyeket, civilszervezeteket és intézmények munkatársait, akik bármilyen formában segítik és támogatják a pünkösdi ünnep megvalósulását, meghívjuk egy ilyen vendégségbe - nyilatkozta Dr. Szabó Irén, a társaság elnöke…

  Ezzel szeretnénk megköszönni nekik azt a munkát, amivel hozzájárultak a pünkösdi ünnephez, ugyanis nagyon sok az önkéntes munkafelajánlás és sok a szponzorálás, amit mi nem tudunk másképp meghálálni. Azt gondolom, hogy nagyon fontos a köszönő szó, ami által az emberek érezhetik azt, hogy fontos minden egyes apró gesztus, fontos egy sütemény, fontos egy egyórás kapuőrség pünkösdkor, fontos az, hogy a galambászok eljönnek. Fontos az, hogy a hivatalban dolgozó munkaidejét szánja erre és munkaidő után is gondol arra, hogy Szent Erzsébet jó hírét és a város jó hírét ezzel öregbítse. Ezt mindenképpen, valamilyen formában meg akarjuk hálálni és meg akarjuk köszönni. Örülünk annak, hogy polgármester úr is eljött, és ő is köszönetet mondott minden jelenlévőnek, és hogy vázolta azt a tágabb összefüggést, amiben tulajdonképpen a sárospataki Szent Erzsébet tisztelet, és Szent Erzsébet jelentősége Sárospatakon elhelyezkedik. Úgy éreztük, amikor még kezdődött a jubileumi év, hogy ez a befejezése lesz valaminek. Most, hogy már így a közepén túl vagyunk, látjuk, hogy ez egy új kezdet. Az idei minőségileg más volt, mint az előzőek, hiszen egy igazi városi ünnepnek lehettünk részesei, ahol mind a három felekezet, a római- és görög katolikusok és reformátusok is, intézményileg és egyénileg is bekapcsolódtak. Ezzel a város önkormányzatának apparátusa és nagyon sok civilszervezet és intézmény kapcsolódott be. Ez így jó, ha mindenki magáénak érzi, és reméljük, hogy az évek során mindenki meg fogja ezt érezni, hogy ő mit kap vissza ebből, mit kap Szent Erzsébettől. Már most is azt hiszem, hogy nagyon sokat, hiszen mindez, ami itt történik, azt tőle kapjuk, ő általa kapjuk. Reméljük, erre minél többen éreznek rá személyesen is, és ez segít abban, hogy minél aktívabban kapcsolódjanak be.
Remélem, hogy ez a kis kerti vendégség is ezt erősíti, hogy az emberek jóérzéssel tegyenek valamit a városukért, tegyenek valamit Szent Erzsébet szellemében.

  A kerti vendégeskedésre méltán kapott meghívást kapott Dr.Hörcsik Richárd polgármester is, aki saját feladatkörében végig a gáton volt…
Örömmel vettem a meghívást, a Szent Erzsébet Társaság és a Görög Katolikus Egyházközség szervezésében létrejött kerti partira. Nagyon jól esett, hogy akik a Szent Erzsébet Történelmi Társaság részéről több éve rendezik a Szent Erzsébet pünkösdi ünnepségeket, most meghívtak bennünket, az önkormányzat dolgozóit, és mindenkit, akik részt vettünk a Szent Erzsébet ünnepség szervezésében, lebonyolításában, hogy ezzel kedveskejenek. Ez nekünk is igazán jól esett, mert munkatársaimmal nagyon sokat dolgoztunk. Amint elmondtam az itteni köszöntőmben, hogy Szent Erzsébet maga, az ünnepségek megszervezésében ma is üzen az összefogásra. Szent Erzsébet kincse Európának és kincse Magyarországnak és természeten Sárospataknak. Ha van hely Magyarországon, ahol ezt a kultuszt kötelezően kell, és érdemes is ápolni, akkor ez a hely a szülőváros, Sárospatak. Mi ezért vállaltuk föl és most, és örömmel tapasztalhattuk, hogy a város teljes szélességében beállt a Szent Erzsébet ünnepségek mögé. Mi szeretnénk továbbra városi ünnepségként kezelni ezt az ünnepet, hisz ez számunkra a turizmus lehetőségét is jelenti.Ez egy nagy erőpróba volt, és én úgy hiszem, hogy a szeszélyes időjárás ellenére egy sikeresen lebonyolított ünnepségként marad meg a résztvevők emlékezetében.


 
 

Ezt közös összefogással értük el. Görög és római katolikusok, reformátusok, egyéb felekezetűek és mindenki más, mindnyájan egy hívó szóra tettük amit tudtunk, egy Szent Erzsébet szellemű Sárospatak mutatkozott be az ide érkezőknek. Nem kérdezték, hogy ki mennyit kap, mi lesz a fizetség, hanem mindenki tette a maga dolgát. Ez egy kicsit előremutató, hogy az előttünk, a város előtt álló nehézségeket így együttesen - korra, nemre és beosztásra való tekintett nélkül - le tudjuk küzdeni.
Szent Erzsébet tisztelete mellett, szeretnénk valamit „aprópénzre váltani” ebből, a pataki polgárok számára azzal, hogy a turistákat idevonzzuk. A rendezvények, amelyek elviszik a hírünket a nagyvilágba, egyrészt a városnak, másrész közvetlenül a város polgárainak is bevételt jelenthetnek.
Kívánom, hogy a további feladatokat is így, ehhez hasonlóan vállvetve oldja meg a most ilyen módon bemutatkozott, Szent Erzsébet szellemű Sárospatak!

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.08./

 

 

„Sárospataki Református Kollégiumért” díjat kapott Halmi Róbert filmproducer

                        

   A tavaly alapított „Sárospataki Református Kollégiumért” díjat az idén Halmi Róbert vehette át, aki a 65 éves érettségi találkozóra érkezett Sárospatakra. Az Amerikában élő, világhírű filmproducer az elismerést azzal érdemelte ki, hogy 20 éve támogatja Alma Materét…

  A díjat a fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Csomós József és a Sárospataki Református Kollégium közigazgatója, Dr. Dienes Dénes adták át, Sárospatak város köszönetét, jókívánságait és ajándékát pedig Dr. Hörcsik Richárd polgármestertől vehette át a neves vendég, a június végén tartott öregdiák találkozón.
Az egykori diák kalandos, de nagy sikerekhez vezető életútját, Dr. Dienes Dénes ismertette az Imaterem szintén öregdiákokból álló hallgatóságával - amit csak vázlatosan közlünk:
Halmi Róbert, Budapest, 1924. január 22.
Sárospatakon érettségizett 65 évvel ezelőtt.
Budapesti egyetem, közgazdaságtan.
A nácik 1944-ben halálra ítélték.
A kommunisták 1947-ben halálra ítélték.


 
 

Az amerikaiak 1948-ban Ausztriába csempészték.
1950-ben emigrált az USA-ba.
1962-ig a Life magazin munkatársa.
(Édesapja fotográfus volt, dolgozott a Vatikánnak és a Habsburg családnak).
Robert Halmi egzotikus tájakon fotózott: Alaszka, 3 napig egy gleccserben; Afrika, 3 hónap a pigmeusok között.
Volt félprofi autóversenyző, profi légballon repülő, hegymászó.
11 könyve jelent meg: pl. Afrikáról, a világ állatkertjeiről;
1962-ben fordult a filmipar felé, mégpedig a dokumentum-film irányába; amerikai sportolók.
1972-ben a játékfilmek producere lett, de közben színházi előadásokat is támogatott.
Dolgozott neves színészekkel: pl. Walter Matthau, Burt Lancaster.
Többször jelölték Emmy-díjra (TV-s Oszkár), kétszer el is nyerte: 1990, 1996 (Gulliver utazásai).
Az 1990-es években nagyfilmjei láttak napvilágot (Kleopátra), ezzel egy időben fordult a bibliai témák felé (Nóé bárkája, A tízparancsolat, jelenleg a Teremtés könyve készül).
Eddig 225 filmet jelentetett meg, amely egyedülálló a szakmában.
Magyar szinkronnal számos filmje a Hallmark csatornán látható.

5 dollárral a zsebében érkezett Amerikába, most a saját repülőgépén érkezett szülőföldjére.
20 éve, 1987-ben kezdte támogatni egykori iskoláját, mintegy 5 ezer könyvet adományozott, az idei Nagytalálkozón pedig 10 ezer dollárt.
Halmi Róbert: „Nem a legjobb fotográfus voltam Amerikában, de a legjobban tudtam ajánlani magam, mert Patakon önálló gondolkodásra neveltek.”

További sikereket és jó egészséget kívánunk az egykori pataki diáknak, aki hű maradt hazájához és iskolájához!

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.07.08./
 

 

Templombúcsú Kispatakon

                        

   2007. június 29-én este ünnepelt a kispataki görög katolikus közösség, hiszen 10 éves a kápolna. Az a kápolna, amelyiket közben mi 1000 évesnek tudunk, hiszen a közepén ott van egy kis kő, ami egy kolostor köve – számolt be kispataki ünnepről Telenkó Miklós parókus…

  Ez egy Szent István alapítású kolostor volt, és az a kis kő 1000 éven keresztül hallgatta az imádságot, és a 12 apostol apostoliságára épült sziklára ez a templom. Ezért 12 ablaka van körben, és a kiskupola pedig a négy evangélistának a fényét hozza be. Ezen az ünnepségen a Sátoraljaújhelyi Esperesi Kerület papsága és a hívek vettek részt. Az itteni asszonyok és az itteni hívek lelkesedéből mindenkit vendégül láttunk, és vendégeink voltak még a kiskőrösi zarándokok, akik a templom búcsújára és Szent Erzsébet évfordulójára érkeztek Sárospatakra, majd innen Kassára zarándokoltak. Isten kegyelméből hálát adtunk, és kérjük a Jóisten áldását mindazokra, akiknek a templom, a kápolna a békességet és az istenszeretetet jelenti.
Azért is fontos számunkra ez a templombúcsú Szent Erzsébet évében, mert itt a kápolnában őrizzük Árpád-házi Szent Erzsébet koponyacsont ereklyéjét, de itt őrizzük annak a Rózsa Tódor boldoggá avatott görög katolikus munkácsi püspöknek az ereklyéjét is, aki 70 évvel ezelőtt a kommunizmus áldozata lett. Sárospataki kötődése az, hogy az ő dédapja itt volt görög katolikus lelkész az 1800-as évek közepén.
Ezeknek a szenteknek a nyomában mi is ott vagyunk, és a megszentelődést keressük a templomban.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.07./

 

 

Nagytalálkozó volt a Református Kollégium Gimnáziumában

                        

    Június utolsó hétvégjén a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának öregdiákjai minden évben összejönnek hogy, megtartsák az un. Nagytalálkozójukat. A szombat délutáni osztálytalálkozókat a közösen elfogyasztott vacsora követi, a vasárnap délelőtti istentiszteletet pedig az Imateremben történő felszólalások, amelyre inkább az idősebb korosztályok jönnek el, egészen a 70 évvel ezelőtt érettségizettekig.

  Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő a felszólalásokat végighallgatva elmondta,hogy az itt töltött évek meghatározóak az életükben, hogy a tudás és a hit harmóniája az egész életüket végigkísérte. Erre alapozva szép emberi pályákat futottak be és most, mikor lehetőségük nyílik rá, szívesen nyújtanak segítő kezet a jelenlegi diákoknak és az Alma Mater valamennyi intézményének. Nekik köszönhetően ebben az évben 15 díjat oszthattunk ki ösztöndíj, vagy egyéb más formában. Mindez azt bizonyítja, hogy a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának hajdani diákjai hűségesek intézményükhöz, Alma Materükhöz és amikor az érettségi bizonyítványt a kezükben tartva tovább mennek, akkor valóban a szívükbe zárják az „Alma Mater visszavár” mondatot.
Az egyházkerület vezetősége egy tavaly alapított díjat is átadott Halmi Róbert 65 éve érettségizett öregdiákunknak, amely díj a „Sárospataki Református Kollégiumért” nevet viseli.

  A legidősebb felszólaló látható, aki 70 éve, 1937-ben érettségizett.

  A 65 éve érettségizett Fekete Gyula írót láthatjuk.


 
 

További fotók (szombat) >>>
További fotók (vasárnap) >>>

Törő Gábor
/2007.07.07./

 

 

Hagyományt teremtett az I. Prepaparty

                  

   Az önálló tanítóképzés 150. évfordulóját ünnepelték a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán. Erre az ünnepi alkalomra első ízben szerveztek öregdiák találkozót Prepaparty néven, június 30-án. Az ünnepet a Miskolci Egyetem is magénak tekintette, amint azt Prof. Dr. Patkó Gyula, az egyetem rektora is kifejtette…

  A Miskolci Egyetem diákjainak életében nagyon fontos a találkozás. Amikor erről szólok, had emlékeztessek arra, hogy a Miskolci Egyetem a világ legelső mérnökképzési intézménye, a Selmecbányai Bányászati Akadémia jogutódja. Ott képeztek a világon elsőként mérnököket. Kialakult az évszázadok során egy hagyomány az egyetemen, az intézményben, hogy a végzett diákok találkoznak, elmondják örömeiket, bánataikat, elmondják mennyire voltak sikeresek az életben - és ehhez hasonló találkozót szervezünk most Patakon is. Mindkét intézménynek, a miskolcinak és a patakinak is van egyfajta hagyománya. A miskolci, a selmeci örökséget-szellemiséget hozza tovább, ez úgy foglalható röviden össze, mint a rendíthetetlen bajtársi összetartás, a hazáért, a szabadságért és a demokráciáért való elkötelezettség és a hagyomány tisztelete. Ez itt Patakon, az ősi tanítóképzőben egy újabb nagyon fontos momentummal, egy nagyon fontos szemponttal egészül ki, ez pedig, a közösség szolgálata. A közösség szolgálata, amely nagyon fontos hagyománya a pataki intézménynek. Ha mi itt Patakon és Miskolcon, ezzel az örökséggel összefogunk, minden bizonnyal hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a növendékeink sikeresek legyenek. Hiszen minden, ami az intézményen belül történik, így az öregdiák találkozó is azért zajlik, hogy mi pedagógusok, professzorok a munkánkat az iskolában, a főiskolán, az egyetemen jobban tudjuk végezni, és sikeresebbé tegyük a növendékeinket.
Amikor öregdiákokkal találkozunk, nagyon fontos, hogy halljuk azt az élménysorozat, amelyet diákjaink, volt diákjaink megéltek. Felhívják a figyelmüket az oktatóknak, a professzoroknak, hogy mi az, ami igazán jó volt az ő munkájukból, mi az ami igazán értékes, mi az, amit tovább kell vinni. Elmondják nekünk, hogy mit tartana értékesnek, s mi tovább adjuk. Így lesz erősebb az intézmény, így tudunk jobb nevelést, jobb képzést adni a mi növendékeinknek - mert a mi küldetésünk ez.
Meggyőződésem, hogy ez így van, hiszen a selmeci örökség évszázados, a 272. tanévet zártuk egy héttel ezelőtt. Úgy vélem, hogy ez minden bizonnyal olyan hagyomány lesz, amit még 100-200 év múlva, a mi utódaink is örömmel fognak követni és meggyőződésem szerint hasznára fog válni a közösségnek

  Örömmel és nagy-nagy várakozással készültünk erre az ünnepnapra, hiszen 1857 óta 150 esztendő telt el. Ez az alkalom egy olyan mérföldkő a főiskola életében, amelyet méltóképpen, az elődeink előtti tisztelgéssel szeretnénk megünnepelni. Nagy örömmel vállaljuk ezt a 150 évet – tette hozzá Dr. Komáromy Sándor, a kar dékánja.
Hála Istennek ebből 40 évet én magam is itt töltöttem, így több évtizedet saját magam is átéltem. Az elmúlt 150 év szakaszait szépen meg lehet határozni. 1857 után egy 10-12 éves korszak következett, majd a következő korszakhatár az 1869 volt, amikor is az egyház átadja az államnak a tanítóképző intézetet. A képzés folyamatosan fejlődik, és új épületet kap a tanítóképzés - azt a szép épületet, amit ma is látunk 1911 és 1913 között építik meg. Gazdagodik a tanterv, bővül a tanítóképzés feladatrendszere. Újabb határkő 1929, amikor a trianoni békeszerződést követően megszüntetik Sárospatakon a jogakadémiát, és tulajdonképpen az állam visszaadja, mint egy kárpótlásként az egyháznak a tanítóképző intézetet - ekkor még középfokú tanítóképzőről beszélünk. Majd a fenntartó ismét változik 1950-ben, amikor államosítják az intézményt. Újabb határkő 1959, amikor a középfokú tanítóképző végérvényesen megszűnik és úgynevezett felsőbb fokú tanítóképző intézet lesz, majd eljön 1976, amikor is főiskolai rangot kap a tanítóképző intézet, azt követően pedig 2000, amikor újból változik a fenntartó, a Miskolci Egyetem egyik karaként működik tovább az intézmény.

Hagyományt szeretnénk teremteni ezzel az első öregdiák un. „prepa” találkozóval - hiszen így hívták a tanítóképzősöket - mivel ilyen még nem volt. Egy országos méretű tanítóképzős öregdiák találkozót szerveztünk, és majd megkérdezzük az öregdiákjainkat, hogy mikor akarnak találkozni júniusban, és innentől kezdve így történne jövőben is, és lenne második, harmadik, tizedik és reméljük századik is.
 

  Dr. Hörcsik Richárd polgármester örömmel üdvözölte a találkozót, amely szerinte a városnak is hasznára válhat:
Először is szeretnék gratulálni Dr. Komáromy Sándor dékán úrnak, aki fölfedezte ennek a hagyományteremtő találkozónak a lehetőségét. Sárospatak a Bodrog-parti Athén, a magyar oktatás egyik fellegvára és nekünk mindig merítenünk kell a múltból. Ahhoz, hogy Pataknak jövője legyen, ahhoz egy kicsit vissza kell tekinteni, ugyanis a hagyományokra lehet építeni, hiszen az előttünk járó generációk évszázadokon keresztül nem véletlenül építettek egymásra. Nagyon fontos, hogy ez a hagyomány most egy új körrel bővül, hiszen már mondhatom, hogy évszázadok óta mindig, a Sárospataki Református Kollégiumban hagyományosan a június utolsó hétvégéje a pataki diákoké. Amikor, tíz-húsz-harminc-hatvan és hetven éve végzett diákok jönnek és emlékeznek. Ezek nem csak egyszerű emlékezések, hanem a találkozás lehetősége, információk cseréje és új kapcsolatok létesítésének a lehetősége is. Ugyan ezt a hagyományt teremtették meg természetesen a város gimnáziumában, az Árpád Vezér Gimnáziumban, ha tényleg csak a kilencvenes évek közepére tekintünk, már több mint tíz éves hagyománya van, tehát beállt a sorba. Ugyanez van a Vay Miklós Szakképző Iskolával és én örülök annak, hogy most a Tanítóképző Főiskola, a Miskolci Egyetem kara, a „prepa”, - vagy ahogy még szoktuk egyszerűen nevezni - a „képző”, egy új lehetőséget adott a pataki diákoknak.

Hiszen nagyon sokan vannak, akik itt érettségiztek, és ide jöttek a prepába és hát nagyon sokan vannak akik itt tanultak a prepában és itt lettek Patakon oktatók. Tehát ez egy láncolat amit látunk, és nagyon fontos, hogy ez a hagyomány, ez egy olyan lehetőséget teremt, hogy most már a Sárospataki Tanítóképző Főiskolába is évről évre eljönnek az öregdiákok, hiszen ez egy kincse nem csak a képzőnek hanem magának a városnak is - az öreg pataki diákok.
Én azt hiszem, hogy a város polgármesterét erre az ünnepségre meghívták és szót adtak, talán jelzi azt, hogy itt nem csak a Tanítóképző Főiskolai Kar, az itt lévő szellemiség, a tanárok a fontosak hanem maga a város is. Egy kicsit mindig elfeledkezünk magáról a városról, hiszen ha megnézzük, az oktatási intézményeiről sok száz, ha nem ezer tanulmány született már, és a pataki múlttal mindenki a pataki iskolákra gondol. A város - ahogy rektor úr is említette - ami helyt ad az itt lévő tanintézeteknek így a tanítóképző főiskolai karnak is, én nagyon fontosnak tartom, hogy a város is ápolja ezeket a kapcsolatokat, minden oktatási intézményével és minden öreg pataki diákkal. Had mondjak konkrét példát, miért van szükségünk az öreg pataki diákokra? Hiszen akik egykor tíz-húsz –harminc éve itt végeztek, tehát még aktívak, ma már az ország számos olyan intézményében, minisztériumában, cégénél dolgoznak, akiknek borzasztó fontos ismeretanyag van a birtokukban, információik vannak és hát Patak az a város, aki úgy érzem, építhet a pataki diákokra. Elsősorban az információkra. Nem véletlenül, hogy például az elmúlt időszakban, több olyan öreg pataki diák jött a városházára, akik gazdaságilag is mérhető kapcsolatokat hoztak. Pusztán azért, mert pataki diákok voltak és nem feledkeztek meg a városról. Tehát ezért fontos, hogy Sárospatak város önkormányzata figyelmet fordítson az öreg pataki diákokra. Nem elsődlegesen a mi feladatunk, de mégis, a városnak is lehet gyakorlati haszna ebből. Éppen ezért gondoltuk azt a város vezetőivel, hogy tovább ápoljuk ezt a kapcsolatot minden oktatási intézménnyel, és egy kicsit kibővítjük, hogy nem csak ilyen öregdiák találkozókon, hanem, hogy az általunk felkutatott, aktív dolgozók, öreg pataki diákok, akik információval tudnak segíteni, talán egyfajta tanácsadó testületet is képezhetnénk. Meghívhatnánk őket, hogy évente egyszer vagy kétszer jöjjenek el, adjanak információkat és azt hiszem, hogy ha nem is ebből fog megélni Sárospatak, de ez egy olyan lehetősége a városnak amit ki kell használnunk és jó úton jár a város vezetése, hiszen a képviselő-testület tagjai között is sok öreg pataki diák van, akik érzik ennek a felelősségét és lehetőségét.

  
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.06./

 

Második helyezés a Komló Rallyn

                        

  A rally túra versenysorozat újabb szakaszát zárta a Csikó Péter-Nazareczki Nándor páros, akik ezúttal az ország felén öregbítették Sárospatak és a támogatóik hírnevét…

Június16-17-én került megrendezésre a Baranya kupa - Komló rally, ahol nem volt kérdéses, hogy indulunk. Sajnos elég messze van ez színhely számunkra, de úgy érezzük, a hosszú út nem volt hiábavaló. A szombat esti és a vasárnap reggeli eső nagyon megnehezítette a dolgunkat, ugyanis az első gyors egy elég szűk szakasz volt, erdős részen, ahol állt a víz, még néhol a sár is! Nem voltunk teljesen felkészülve a vízre, ezért itt szereztünk egy kis hátrányt. A 2. gyors után már teljesen felszáradtak a pályák, amikor Slick gumikkal mentünk ki a szervizből. Nem adtuk fel, megpróbáltuk behozni a lemaradásunkat, ami a 4. gyors végére majdhogynem sikerült is, de végül 3 mp-el a második helyen végeztünk. Sajnáltuk, hogy csak 4 gyorsasági szakasz volt, minden versenyen általában 6 szokott lenni, ahol van lehetőség az esetleges hibákat, hátrányt ledolgozni, és izgalmasabb a verseny. De azért nekünk ez is nagyon jó, örülünk, hogy olyan messziről nem üres kézzel kellett hazajönnünk. Értékes pontokat gyűjtöttünk, abszolútban az 5. helyen végeztünk, míg az A/3 kategóriába és az A Lada Kupába második helyen értünk célba. Így megerősítettünk az összetettben az 5. és a kategória és kupa 1. helyünket is. Készülünk az Esztergom Rallyra - ami már nagyon közel van - bízva az ottani sikerekben is.
Köszönjük a támogatást mindazoknak akik segítettek, elsősorban az AMC-TRUPER Kft-nek.
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.07.06./

 

 

A kivitelező ígérete szerint a dixieland fesztiválra elkészül a Vízi-kapui színpad és nézőtér

                        

   A Vízi-kapui beruházás, ami az Összefogással Tokaj Világörökségért projekt részét képezi, a legutóbbi szerződésmódosítás alapján július 20-ára elkészül. A korábbi átadási időpont május 20-ra volt kitűzve, ugyanis szerettük volna, hogy a Szent Erzsébet ünnep rendezvényei már ott legyenek megtartva – számol be a Vízi kapui beruházás állásáról Erdős Tamás tanácsnok…

A projekt pályázatából korábban kihagyott, kifelejtett régészeti feltárás miatt két és fél hónap csúszást szenvedett a beruházás, ugyanis december 13-ától február végéig régészeti kutatások, ásatások zajlottak ezen a területen, így magának a színpadnak és a nézőtér területének az építését a kivitelező nem tudta megkezdeni. A kivitelező kérésére - amely indokok tehát alátámaszthatók voltak - a kiviteli szerződés módosítására került sor.
Miután számos akadály, és probléma merült fel azóta is - csapadékvíz elvezetés, folyamatos esőzések, ami miatt napokig állt a kivitelezés - most már rohammunkával zajlanak a végső munkálatok. Reményeink szerint a Kósa házat, a színpadot és a nézőteret üzemkész, működő kész állapotban július 20-án a kivitelező átadja. Ennek a reményüknek megfelelően a július 27-28-án sorra kerülő Dixieland és Blues fesztivált már ezen a helyszínen szeretnénk megszervezni.

Amennyiben az adott időpontra nem készül el, akkor a szerződésben szabályozott szankciók életbe lépnek. Ennek megfelelően bízom abban, hogy a kivitelező fokozott energiákat mozgósít, és a munkálatok befejeződnek itt lent, a Vízi-kapunál. Ami még ezt követően történni fog - és ez egy folyamatos dolog - a gyepesítés és a parkjelleg helyreállítása. Kötelezettsége a kivitelezőnek, hogy a nézőtér környékén, az építéssel, földtárolással érintett területeken a parkosítást befejezze.
 


 
 


Törő Gábor
/2007.07.06./

 

 

Családtalálkozó volt Sárospatakon, Szent Erzsébet szülőhelyén

                        

   Június 30-án, szombaton a sárospataki Művelődés Házában folytatódtak a programok, ahol különböző dimenziókból közelítették meg a családok helyzetét. Az ebéd után három szekcióban pódiumbeszélgetésekre nyílt lehetőség. A szombati napon Dr. Seregély István, nyugalmazott érsek látogatta meg a családokat egy szentmise keretében, végül a Vagantes Trió koncertjével zárult a nap. Július 1-jén a reggeli közös imát követően a záró előadást Dr. Szabó Irén a Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke tartotta a családanya Erzsébetről. A program a vasárnapi ünnepi szentmisével zárult, melyben a résztvevők hálát adtak a találkozóért, valamint annak kegyelmeiért. Szent Erzsébet, családok védőszentje, könyörögj érettünk!
 

  Szent Erzsébet Sárospatakon született éppen 800 éve - ez adta az apropót arra, hogy Sárospatakra jöjjünk. Ehhez hozzátartozik, hogy Sárospatakon Szent Erzsébet kultusza elég kiterjedt, valamint az is, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, amikor Szent Erzsébet évének hirdette ezt az idei esztendőt, akkor egyúttal a család évének is hirdette – kezdte a beszámolóját a hétvégén Sárospatakon tartott családtalálkozóról Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke…
Szent Erzsébet minden családi állapotot megélt, amit valaki megélhet. Volt ő gyermek, kamaszlány, menyasszony, fiatal házas, családanya, volt szalmaözvegy és volt özvegy is. Ebben a sokrétűségben a családi életet olyan módon élte meg, hogy az mindannyiunk számára példa lehet. Tehát ez már akkor a témát is adta, a család témáját, amellyel nagyon ma sok probléma van, és amelyről feltétlenül érdemes beszélni, erőt és ihletet meríteni Szent Erzsébetből.
Nagyon sok és gazdag program volt ezen a napon. Szombaton délelőtt meghallgathattuk dr. Egri Lászlót, aki az életszentség és a családi élet kapcsolatáról beszélt. Ez egy nagyon érdekes és nagyon mély előadás volt. Azután meghallgathattunk egy körmendi házaspárt, akik arról beszéltek, hogy a szeretet az életben - és a családi életben is - milyen döntő szerepet játszik és, hogy a szeretettel lehet az életet széppé tenni. Farkas Péter egyetemei docens előadásában arról beszélt, hogy a család az ideológiák kereszttüzében hogyan nézett ki és alakult.

Hogy egy családnak milyennek kell ma lenni, ez nagyon sokrétű és bonyolult kérdés, de elsősorban arra kell gondolni, ami az egyik előadásban elhangzott, hogy a szeretet, az egy alapvető kérdés. A másik pedig, ami ezzel persze összefügg, hogy valaki ahhoz, hogy az életét sikeresnek minősíthesse, hogy boldog lehessen, ahhoz önmagát és egész működését oda kell ajándékoznia. Tehát, aki a családot is azért alapítja, vagy azért megy bele egy családi kapcsolatba, mert önmagának akar vele valamilyen jót, az valószínűleg kudarcra van ítélve. Ha viszont a házastársát akarja boldoggá tenni és ez a szándéka az egész családi élettel, hogy a családon belül a többieket boldoggá tegye, akkor már jó úton van.

Ezt a programot és az egész összejövetelt, a Sárospataki Plébániával közösen a Magyar Katolikus Családegyesület szervezte, amelynek az elnöke Bíró László püspök úr, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családi Bizottságának elnöke.
  
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.05./

 

 

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

                        

   A tegnapi nap folyamán egy horgász kifogott a Bodrogból egy hátizsákot, ami még eddig tisztázatlan módon került a folyóba. Nem kizárt, hogy bűncselekményből származó tárgyak vannak a hátizsákban - demo telefonok, nagyon sok bizsunak látszó tárgy, több fülbevaló. Ezeknek az eredetét kutatják, ehhez kéri Nagy János alezredes, a kapitányság vezetője a lakosság segítségét. aki bármit tud a tárgyak származásáról, vagy vízbe kerülésükről, értesítse a kapitányságot a 47/ 513-030-as telefonszámon, vagy a 107 segélyhívószámon

Sárospatakon az utóbbi napokban több esetben történt lakásbetörés
Ezekben az esetekben a tulajdonosok nem tartózkodtak otthon, az egyik esetben a víkend telkükön voltak, a másik esetben pedig nyaraltak. Saját maguk hazaérkezésükkor, illetve a szomszédok észleleték, hogy bűncselekmény történt. Huzamosabb távollét esetén célszerű a szomszédokra rábízni a lakást, ha megbízhatóak. Ugyanakkor attól sem zárkózunk el, amennyiben valaki hosszabb időre a elhagyja a lakását, akkor bejelentheti a rendőrségre. A megye területén pl. az Encsi Rendőrkapitányság kezdeményezett egy hasonló távollét bejelentést - ebben az esetekben a rendőrség sűrűbben ellenőrzi ezeket a területeket.

A rendőrség is készül a strandszezonra
Beindult Sárospatakon is a standszezon, amellyel kapcsolatban figyelmeztető táblákat kapunk a bűnmegelőző osztálytól, a megyei főkapitányságról. Ezeket azokon a területeken helyezzük el, ahol nagy parkolók vannak, felhívva a gépjárművezetők figyelmét a helyes parkolásra és arra, hogy a gépjárművekben látható helyeken ne hagyjanak értékeket.
Különböző rendezvények lesznek a sárospataki fürdő közelében és a fürdő területén is, ahol több száz szervezett vendéggel lehet esetenként számolni, akik gépjárművel érkeznek. Ezeknek az ellenőrzését fokozottabban kívánjuk megoldani.
Ugyanakkor egy régebbi jelenség újra fölütötte a fejét - ez általában a fürdőkhöz, strandokhoz kötődik - amikor az elkövetők a parkolóba érkező gépjárművek tulajdonosait megfigyelik, lekövetik, ismereteket szereznek annak vonatkozásban, hogy melyik öltözőfülkében vetkőznek, az értékeit hol helyezik el. Ezeket az öltözőfülkéket amennyiben feltörik, könnyen hozzájutnak az okmányokhoz, a készpénzhez, ill. a gépjárművek indítókulcsához és okmányaihoz. Több helyen előfordult már Magyarországon, ahol hasonló módon, főként a nagy értékű és új autókat tulajdonították el ilyen módon. Tehát mindenképpen vigyázni kell arra, hogy körültekintőek legyünk, és ezeket a kulcsokat, a készpénzünket, az ékszereinket értékmegőrzőkben helyezzük el, így ezeket a bűncselekményeket meg lehet előzni.

Eltévedt egy gombázó
A hétvégén volt egy bejelentés Makkoshotyka községből, hogy egy csoport - férfi, nő vegyesen - gombázni indult a közeli erdőbe. Ennek során egy erdőben járatlan férfi, az egyik nőnek az élettársa a csoportból elvált és eltévedt. A többiek ezt követően, miután nem találták meg, értesítették a rendőrséget, és az ügyelet közreműködésével szerveztek egy kutatócsoportot. Ennek nyomán megtalálták a szívbeteg pácienst, aki azért maradt le a csoporttól, mert úgy érezte, hogy infarktus közeledik. Lényegében más baja nem esett azon kívül, hogy megijedt amikor rájött, hogy eltévedt.

Halálos közlekedési baleset történt Hutában
Az elmúlt napokban érkezett egy bejelentés a sárospataki rendőrkapitányságra Óhuta község külterületéről, hogy az un. Hutavölgyében áthaladó közúton közlekedési baleset történt. A bejelentő szerint egy német rendszámú mikrobusz egy fának ütközött, amelyben feltehetően az egyik női utas életét vesztette. Járőreink és a közlekedési járőreink a bejelentés helyszínére kiérkezve ellenőrizték a bejelentést, melynek során bebizonyosodott a szomorú tény, hogy egy fiatal - tudomásom szerint 15 év körüli lány - vesztette életét, és többen megsérültek. Az illetékesség tisztázásakor kiderült, hogy a terület ugyan Óhuta község határához közel van, de már a Szerencsi Rendőrkapitányság illetékességi területét érinti, így a további eljárást és a helyszínelést ők folytatták.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.07.05./

 

Szombaton Zenemplén

                        

   Már csak egyet kell aludni, és irány Hercegkút, ahol – hogy a gyengébbek is meg tudják jegyezni - 2007.07.07-én, talán éppen 07 óra 07 perckor kezdődik a Zenemplén. Itt felhőtlenül szórakozhatnak a kispénzű, de a kemény rockot nagyon szerető fiatalok – küldte tudósítását a szervezők részéről Markovics Ádám…

Tavaly rendeztük meg először azzal a céllal, hogy egy fesztivált biztosítsunk a környéknek, ahol amatőr zenekarok juthatnak elsősorban "szóhoz". A tavalyi inkább még családi hangulatú volt – ez volt a tapogatózás éve. Felmértük, hogy van-e erre igény, milyen a közönség reakciója. Ezek azonban mind pozitívak voltak, úgyhogy ezen fellelkesülve vágtunk bele az ideibe. Most nagyobb hangsúlyt fektettünk a körülményekre és a megrendezésre. Idén az lesz a változás, hogy délelőtt most egyéb programok lesznek. Ilyenek, mint Zenemplén legerősebb embere verseny, gyermek és felnőtt ügyességi versenyek, kreatív sátor, bögre-póló festés és egyéb kézműves dolgok várják a kicsiket és nagyokat, ezen kívül lovaglásra és íjászatra is lesz lehetőség. Délután 3-tól kezdődnek a koncertek, amik hajnalig tartanak majd. A fellépők: ROM, Pardon, Fáziskésés, Chrome Rt, Hurkatöltő, Karantén, Név nélkül, és az idén már egy nagyobb nevet is találhatunk itt, a Hollywoodoo együttest.
A rendezvény teljes egészében ingyenes! A helyszínen lehetőség van sátorozásra is. Lesz büfé, lángos, minden ami kell, meg persze sörsátor is!
Bővebb információt találhatnak az érdeklődők: www.zenemplen.hu oldalain.


 
 /2007.07.05./

 

 
 

Zenés, táncos kerti mulatság Végardón

                        

   2007. június 30-án megrendezésre került Végardón, a zenés, táncos kerti mulatság. Ezt a rendezvényt a városrész választott képviselője, Egyed Attila, hirdette és rendezte meg, a hagyományos Kölcsey utcabál folytatásaként. A program a délután folyamán főzőversennyel kezdődött. Kilenc lelkes, amatőr, helybeli csapat nevezett be. Egymással versengve, az otthonról hozott tudásuk sóját-borsát beleadták ételeik elkészítésébe. A versenyzőket profi szakácsok (Vartnal András, a Vár étterem és Panzió, Tóth Árpád, a Rákóczi étterem és Panzió) zsűrizték, és osztottak ki közöttük díjakat. A gyerekek szórakoztatását Kareoki- program biztosította. Az elkészült remekműveket az ide látogatókkal közösen fogyasztották el a versenyzők és családjaik. Azért, hogy senki ne maradjon éhesen versenyen kívül lencsegulyást és pörköltet főzetett a képviselő. Vacsora után Zsalucki István és zenekara szolgáltatta a talpalávalót késő éjszakáig. Jó hangulatban telt el a délután és az este.

A főzőverseny eredménye:
I. helyezett: Gondozónők csapata,
II. helyezett: Bartha Krisztina és barátai,
III. helyezett: Madák bácsi csapata.

Különdíjat kaptak: Bodrog-parti betyárok, Csipet csapat, Éhesek csapata, Kovács Zoltánné és férje, Móré Ferencné és csapata, valamint a Rokonok csapata.
Köszönetet mondunk támogatóinknak: Rákóczi Panzió - Kék Tamás, Vár Étterem - Balogh Zoltán, Don Patya Pizzériája - Tóth István, A Művelődés Háza és Mozi, A Végardói Strandfürdő, Zsalucki István.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.04./

 

 

Buka László tárlata a Református Templom Galériában

                        

   Július 1-től Augusztus1-ig látható Sárospatakon Buka László debreceni festő rajztanár három évtizedet átölelő alkotásainak tárlata TERMÉS- TEReMtÉS címmel. A Dóczy Gedeon Református Gimnázium tanára a kiállításmegnyitón elmondta, hogy számmára ünnepi esemény a pataki kiállítás, hiszen ekkora felületet még sosem kapott alkotásai bemutatására, továbbá élete 50. alkotói tevékenysége 30. és házassága 20. évfordulója is ebben az esztendőben van.
A különleges színhatású, expresszív képek álmokat, belső világot, magyar őstörténetről, keresztyén hitről való gondolatokat osztanak meg a szemlélődővel. A kiállítást Zakar Zsuzsa református lelkész nyitotta meg, zenés közreműködéssel a Violinetta Duo, Füzesséry Attila és Dudás Eszter szolgált. A képek egy része megvásárolható.
 


 
 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2007.07.04./

 

 

GÓL focitábor Sárospatakon

                        

   Győrből, Budapestről, Békéscsabáról, Kecskemétről, Székesfehérvárról, Jászberényből, Nyíregyházáról, Miskolcról, Göncről, Edelényből, Hollóházáról, Taktaharkányból, Bodrogkisfaludból, Bodrogkeresztúrból, Sátoraljaújhely, Karcsáról is érkeztek gyerekek abba a focitáborba, melyet Sárospatak Város Önkormányzata és az Árvay Diáksport Egyesület szervezett. Így – rekordot döntve – 94 (!) labdarúgó palántával, minden idők legmagasabb létszámával, színvonalas labdarúgó képzés folyt egy héten keresztül a sárospataki sportpályán. A napi két edzésen kívül, asztalitenisz verseny, szabályismereti vetélkedő, csocsó, társasjáték, lábtenisz, strandolás, szakmai filmek megtekintése, pizza parti, edzőmérkőzések, várlátogatás, dekázó és fejelő verseny volt a programban. A tábort meglátogatta két sztárvendég is, mégpedig Szalma Pál – a Diósgyőri VTK NBI-es focistája, Karászi Roland – Magyar válogatott freestyle játékos, akik nem győztek elég autogramot kiosztani a gyermekeknek. A pénteki és a zárónapon tiszteletét tette Kovács Norbert az MLSZ utánpótlás koordinátora, aki kulcstartókkal kedveskedett a nebulóknak, Aros János alpolgármester úr és Kraj Csaba az STC elnöke is.

A rendezvény résztvevői: Tóth Sebestyén, Séra Kornél, Gönczy Márk, Sisán Balázs, Molnár András Imre, Madarasi Attila Bence, Ulimájer Donát, Sárosi Simon, Répási Tamás, Vitányi Patrik, Megay Marcell, Takács Alex, Kerékgyártó Kolos, Sikorszki Máté, Ifj. Nagy Gábor, Bujdosó Richárd, Géczi Ákos, Preszoly Patrik, Fischinger Bence, Rák Máté, Kuti Vendel, Sánta Soma, Pauleczki Balázs, Farkas Soma, Bíró Márk, Mitró Dávid, Majoros Máté, Monos Marcell, Aros Damjan, Szabó Bálint, Szólya Erik, Szigedi Bence, Götz Bence, Zajácz Ákos, Korda Péter, Almádi Richárd, Ferencz Gergő, Pauleczki Antal Alex, Kocsis Tamás, Gyarmati Ádám, Czinke Máté, Magyari Csaba, Molnár Krisztián, Szabadka Sándor, Sisán Máté, Koleszár Dávid, Palcsó Patrik , Oláh Bence, Oláh Ferenc, Veréb Szilvia, Molnár Tímea, Somogyi Roland, Nyizsnyik Tamás, Sikora Markó, Székelyi Áron, Szegedi Marcel Gyula, Pirnák Péter, Szendrey-Nagy Dániel, Menyhért Patrik, Takács Nándor, Palánkai Dániel, Zsíros Dávid, Matta Bence, Sápi-Járdán Márk, Faragó Dániel, Borovszky Dávid, Frikker Tamás, Póka Péter, Szécsi Máté, Hmelyovszki Márk, Poroszka László, Karacs Máté, Mózes Máté, Vojtovics Ákos, Belicza Bence, Varmuzsa Márton, Kovács József Dávid, Vachter Zsófia, Bartha Attila, Sztankovics Péter, Szendrey-Nagy Olivér, Tarnavölgyi László, Iván Viktor, Horváth Zoltán, Sztojalovszky Márk, Viszoki Ádám, Gottfried Péter, Solymosi Soma, Pálinkó Tamás, Mészár Csanád, Somogyi Erik, Halász Péter, Leitner Lóránt.

Edzők, nevelők, segítők: Szabóné Bartha Krisztina, Gönczy Krisztina, Koleszárné Braun Mónika, Vígné Fehérvári Zsuzsanna, Greskó Erika, Sikora Attila, Gönczy Zoltán, Belicza János, Punyi Gyula, Vécsi Gábor, Vachter Tamás, Kovács Kornél, Koleszár Péter.

A focitáborról mondták:
Szalma Pál – DVTK kapusa: Örömteli látni ennyi focistát, edzeni, és szemlátomást nagy kedvvel teszik a dolgukat. Kitűnő hangulatot tapasztaltam a táborban, a gyermekeknek pedig kitartást kívántam, hiszen én sem rögtön NBI-ben kezdtem. Gratulálok a szervezőknek!

Aros János – alpolgármester: Köszönöm a szervezőknek ezt a hetet, hogy felejthetetlen élményekhez juttatták a gyerekeket. El kell gondolkozni azon, hogy jövőre legalább kettő vagy több turnussal indítsuk a tábort, a jelentkezők nagy számára való tekintettel.

Kovács Norbert – az MLSZ utánpótlás koordinátora: Gratulálok a rendezvény lebonyolításához, és a gyerekeknek azt kívánom, hogy legyenek szorgalmasak, sokat gyakoroljanak és szeressék a futballt.

Kraj Csaba – STC elnöke: Nagyon jónak tartom ezt és az ilyen típusú rendezvényeket. Remélem jövőre még több gyereket, több turnusban lehet megmozgatni. A fő cél az, hogy a fiatalok szeressék a sportot, ezen belül a labdarúgást is.

Gönczy Zoltán – Árvay DSE elnöke: A legek focitábora volt: legtöbb gyermek, legnagyobb stáb, legelső sztárvendégek, legtöbb kiegészítő program. Köszönet a munkatársaimnak, akik nélkül ez nem sikerülhetett volna.

Leitner Lóránt – focista palánta: Immár hatodik alkalommal vettem részt a focitáborban, egyről sem hiányoztam. A legnagyobb élményem az volt, amikor büntetőből gólt rúgtam a Diósgyőr kapusának.

A SZERVEZŐK KÖSZÖNETET MONDANAK: a Szülőknek, a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának, a Don Patya Pizzériának, a Pepe büfének, Levi fotónak, For You 2 KFT. Hegyi Szupermarket és a korábbi focitáborok szervezőinek – a jó tanácsokért.
 


 
 

További fotók >>>

/2007.07.04./

 

 

A Zempléni Népművészeti Tábor Újhután

                        

   Az előző héten rendezte meg A Művelődés Háza a Nemezeti Kulturális Alap támogatásával a Zempléni Népművészeti Tábort Újhután. A táborba ártándi, vajdácskai, vámosújfalui, sárospataki gyermekek és fiatalok, mintegy hatvanan vettek részt - nyilatkozta Darmos István, népművelő.
A népművészeti tábor célja az, hogy többféle népművészeti ággal ismerkedhessenek meg a gyermekek, így a folyamatos néptánc és népi ének foglalkozások mellett, kézműves játszóház, népi játékok tanulása, táncház, népzenei bemutató, táncbemutató, métabajnokság, hajfonó verseny, néprajzi előadás is színesítette a programot. Olyan kiváló előadók működtek közre a táborban, mint például Gyebnár László táncpedagógus, vagy János Hajnalka népdalénekes.
Mivel a tábor vezetőinek nem titkolt szándéka, hogy évről-évre a helyi hagyományok is helyet kapjanak a programban, így többek között bodrogközi énekek, dámóci csárdás, valamint tiszakarádi pásztortánc tanítása is szerepelt a programban. A szakamai foglalkozások mellett túrázásra, vetélkedésre, éjszakai akadályversenyre, fürdőzésre, sportjátékokra is jutott idő. Szerencsére az időjárás is kegyeibe fogadta a táborozókat, így élményekel teli, e mellett hasznos hetet tölthettek Újhutában.
 


 
 

További fotók >>>

/2007.07.04./

 

 

A Sárospataki Rendőrkapitányság bűnmegelőzési felhívása!

                        

   Tisztelt Lakosság!
Sárospatak város területén az utóbbi hetekben elszaporodtak a lakásbetörések. Sajnos az elkövetés helyszínei, időpontjai és a módszer alapján a sértettek nem jelezhetőek előre, ezért a bűncselekmények megelőzése és megszakítása csak a rendőrség és a lakosság együttműködése alapján lehet eredményes - hívja fel a figyelmünket Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője.
Kérjük a lakosságot, hogy amennyiben nincs lehetőségük riasztó vagy jelzőrendszer telepítésére, könnyen mozgatható értékeiket (készpénz, aranytárgyak) lehetőleg ne tartsák otthon, ha mégis, akkor rejtett, - biztonságos helyen őrizzék.
Amennyiben saját vagy mások lakása körül gyanús személyek mozgását észlelik, azonnal értesítsék a Sárospataki Rendőrkapitányságot !
Rendőrkapitányság Sárospatak Rákóczi út 33/a
Telefon: Vonalas készülékről: 107 -es segélyhívó szám.
Mobilról és vonalas készülékről: ( 47) 513-030.


 
 Törő Gábor
/2007.07.03./

 

 

A Miskolci Egyetem Kiemelt Támogatója címet kapta Sárospatak

                        

   A Miskolci Egyetem minden évben megköszöni mindazoknak a támogatását, akik erkölcsileg, vagy más formában segítették az oktatást a Miskolci Egyetem különböző karain. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy nemrég átvehettem a Miskolci Egyetem Kiemelt Támogatója oklevelet és díjat, ezt a címet adományozta az egyetem rektora városunknak - nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd polgármester…

Az oklevél megfogalmazásában az áll, hogy a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kara alap és szakirányú továbbképzése, az infrastruktúra javítása érdekében kifejtett tevékenységéért, a gyakorlati képzés feltételeinek biztosításáért és a főiskolai közélet, a diákhagyományok ápolásáért kapta a városunk. Örömmel vettem át ezt a díjat, hiszen Sárospatak diákváros, és Sárospatak város polgárai megbecsülik a város területén lévő oktatási intézményeket. Két főiskolánk van, a Teológiai Akadémia és a Tanítóképző Főiskola, ami most már a Miskolci Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara, tehát a Miskolci Egyetem kebelében működik. Számunkra ez rendkívül fontos, hiszen megbecsüljük ezt a színvonalas munkát végző intézményt. Külön öröm számunkra, hogy ebben az évben ünnepeljük a sárospataki tanítóképzés 150. évfordulóját, tehát régi patinás intézményről van szó. Ez a városé is, hiszen nagyon sok ezer Sárospatakon született polgár tanult itt, és nagyon sok a tanítóképző főiskola falai között végzett pedagógus. A Főiskolai Kar tehát számunkra egy fontos tanintézet a városban. Ezért bír különös jelentőséggel, hogy az önkormányzat jó kapcsolatot építsen ki, és tartson fenn a főiskolával.
Ez megmutatkozik abban is, hogy a tanítóképző főiskolai kar dékánja, Dr. Komáromy Sándor úr, az Oktatási Bizottságunknak külsős tagja, és mint korábban, úgy most is minden szakértelmét adja, hogy az oktatásügyeket jobban tudjuk szervezni a városban. Természetesen nagyon fontos az is, hogy a városban élve, akik nem pataki polgárok, de mégis szeptemberben a tanítóképző főiskola intézményének a hallgatói - bizony jócskán vannak 7-800-an évente - ők is egy kicsit patakiakká lesznek, hiszen szeptembertől a következő év júniusáig valamelyik internátusban, valamelyik háznál laknak, tehát áttételes értelemben, de pataki polgárok. Aki a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar polgára, az természetesen Sárospatak polgára is. Éppen ezért fontos, hogy nemcsak az iskola vezetésével, hanem a hallgatóival is jó kapcsolatot építsünk ki. Szeretnénk a közeljövőben minden támogatást megadni ennek az intézménynek, hiszen fontos, hogy számunkra ennek az iskolának ne csak 150 éves múltja legyen, hanem legalább 150 éves jövője is. Viszont ezért tenni kell, közösen a főiskola karral, a Miskolci Egyetem vezetésével.
Azon dolgozunk, hogy ez a főiskola megújuljon, természetesen az alapképzés a pedagógusképzés legyen, de még számos olyan szakot szeretnénk a város segítségével indítani, amik itt a térségben piacképesek. Az új szakokat a piac diktálja, szükség szerint lehet az a könyvtár szak, az idegenforgalmi szakember, vagy akár szőlész-borász képzés és még jó néhány van a tarsolyban, amin elsősorban a főiskola tanári kara dolgozik, dékán úrral az élen, a Miskolci Egyetemmel együtt. Sárospatak város pedig minden támogatást megad ehhez.


 
 Cziczer Katalin
/2007.07.03./

 

 

Hírek a rendőrkapitányságról

                        

   2007.június 29-én állománygyűlés megtartására került sor, ahol a korábban megtartott ORFK értekezleten elhangzottakról tájékoztattam az állományt, valamint a 2007. évi turisztikai idény rendőri feladatairól esett szó. Dr. Kökényesi Antal rendőr vezérőrnagy, főkapitány úr a turisztikai idény megyei rendőri feladataira egy végrehajtási tervet is jóvá hagyott, ami Sárospatak és környékét a turisztikailag frekventált területek közé sorolja- nyilatkozta Dr. Gaál Krisztián rendőr százados...
Mind a megelőzésre, mind a reagálásra nagy hangsúlyt fektetünk. Már feltérképezésre kerültek azok a nagyobb rendezvények, ahol megnövelt rendőri létszámról kell majd gondoskodnunk. Gondolok itt a még júliusban megrendezésre kerülő lengyel fürdőnapokra vagy református ifjúsági találkozóra, ahol egy helyen, egy időben ezres nagyságrendű turistára, vendégre lehet majd számítani. Ezen rendezvények szervezőivel már el is kezdtük az előzetes egyeztetést. A város főutcáján és a rendezvények helyszínén posztos rendőrre, ill. gyakori, visszatérő rendőri ellenőrzésre lehet majd számítani. A gépjárműparkolókban bűnmegelőzési jellegű táblákat is kihelyezünk majd, s 24 órás tolmácsszolgálattal is rendelkezünk. A Tourist Police- ban is gondolkodunk, és nagyon jó a kapcsolatunk a polgárőrséggel, rájuk is bizton számíthatunk.

A napokban beszéltem dr. Hörcsik Richárd polgármester úrral, hogy szeretnénk a Tourist Police hagyományát megőrizni. Korábban már megjelent a Sárospatak internetes honlapján, hogy az önkormányzat meghirdeti 2007 évre is a Tourist Police-t, de megbízási díjat nem tudnak majd a jelentkező diákoknak fizetni. A polgármester úr azt ígérte, hogy mindent megtesz majd azért, hogy a város ehhez anyagi segítséget is tudjon nyújtani. Továbbá a turisztikai idény rendőri feladatainak támogatására, együttműködésünk kiszélesítésére további anyagi segítségben is gondolkodnak az önkormányzatnál, amit június 29-i testületi ülésen az egyebek között meg is szavaztak.

A június 9-én a Bodrogba ugró és elmerült fiatalember ügyében az eljárás a vége felé közeledik. A boncolás eredménye is a halottszemle adatait erősítette meg, hogy nem történt idegenkezűség. A fiatalember önszántából ugrott a folyóba és halálát fulladás okozta. Az orvosszakértő a holttestén nem talált olyan sérülést, amit a vízben lévő régi hídmaradványok, vascsövek vagy más idegen tárgyak behatása okozhatott volna.
Azóta megtörtént a szignalizáció is a jegyző asszony felé, hogy a veszélyhelyzet nyomatékosítására a híd mindkét oldalán kihelyezésre kerüljenek a fürdeni tilos, ill. a hídon pedig a hídról a vízbe ugrálni életveszélyes kiegészítő tábla.


 
 Törő Gábor
/2007.07.03./

 

 

A testületi ülésről

                        

   Június 29-én pénteken, 9 órára tettük a képviselő-testületi ülés kezdését. Hosszas előkészítő munka után úgy döntöttünk, hogy 23 napirendi pontot fogunk tárgyalni, így egy elég hosszú napnak néztünk elébe – kezdte összefoglalóját Aros János alpolgármester…

Az első napirendi pontunk rögtön egy nagy érdeklődésre számot tartó napirend volt, hiszen előterjesztést hallhattunk a Vay Miklós Szakképző Iskola vezetői megbízásáról. Egyetlen egy pályázat érkezett be a megadott határidőig, mégpedig Halász Tibornénak, az intézmény jelenlegi igazgatójának a pályázata. Halász Tiborné pályázatát a Vay Miklós Szakképző Iskola alkalmazotti közössége nem támogatta, valamint az Oktatási- Ifjúsági és Sport Bizottság sem, ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy Halász Tiborné elvitathatatlan érdemeinek megköszönése mellett, újabb 5 évre megbízást nem ad az igazgatónőnek, hanem azonnali hatállyal új pályázat kiírását javasolja. A pályázat elbírálásáig pedig, a jelenlegi két igazgatóhelyettes közül az egyiket fogja megbízni.

Polgármester úr bemutatta Siklósi Józsefet, a város új Ybl-díjas főépítészét, aki a következő három napirendi pontban volt a képviselő-testület segítségére. Nem sok szabadidőt adtunk a főépítész úrnak, elhalmoztuk munkával, hiszen az átmeneti időszakban, mikor a régi főépítész már nem dolgozott, az új főépítész megbízása pedig még nem volt meg, az akták halmozódtak, ezért hatalmas lendülettel kellett belekezdenie a munkába.

Előterjesztést hallottunk a Herceg utca nyomvonalának megváltoztatásáról, amihez szükség volt a szabályozási terv módosítására. Itt arról van szó, hogy a fürdő hátsó bejáratánál, részben a jelenleg is kaotikus parkolási gondok miatt, részben pedig, már az új fürdőtervhez illeszkedően, a hátsó bejárati rész parkolójának megnagyobbítását tervezzük. Ebből kifolyólag a jelenlegi sportpályát majd feljebb kell helyezni egy szintén önkormányzati területre, és a jelenlegi sportpályának kb. a felénél fog átmenni egy út, amely oda-vissza, talán könnyebbé teszi majd a jelenleg elviselhetetlen parkolási gondokat.

Két „multi” cég is bejelentkezett a mögöttünk lévő szűk három hónapban. Ez is mutatja, hogy hatalmas az érdeklődés Sárospatak iránt, úgy érzik, hogy nyitott most már a piac, megvan a lehetőség, hogy ide is bejöjjenek, Sárospatakra. A Penny Market áruház rendezési tervmódosítási kérelmét támogatta mind a főépítész, mind a képviselő-testület, hiszen a Penny Market két, saját tulajdonban lévő telket vásárolt meg a városban: a Wesselényi utcai MOL benzinkúttal szinte szemben. Tehát a képviselőtestület támogatta, bízva abban, hogy hamarosan terveket is látunk - természetesen ezeket igyekszünk úgy alakíttatni a Penny Market kivitelezőivel, hogy az a városkép szempontjából megfelelő legyen. Reméljük, hogy rövid időn belül egy új áruháznak adhat otthont a város.

Nem volt ilyen egyszerű a másik a multi cég kérése: a Lidl áruház vásárolta meg - mint utólag kiderült - a volt malom épületét, amely leégett. A malom épülete az Államkincstár tulajdonában és a Miskolci Egyetem Tanítóképző Főiskolai karának a használatában volt, ők adták el egy Kft-nek, amely - a Lidl áruház - vásárolta meg a területet. Szerette volna ezt Sárospatak város is megszerezni, hiszen egy roppant értékes belvárosi területről van szó. Sajnos 88 millió Ft-unk nem volt rá, pedig megpróbáltunk mindent megmozgatni, hogy erre előteremtsük ezt a pénzt. A Lidl áruház kérését nem javasolta támogatni a főépítész úr, és nem támogatta a képviselő-testület sem. Lidl áruházra is szükség lehet ugyan Sárospatakon, azonban úgy gondoljuk, hogy ezen a területen, amely jelenleg oktatási célokra van feltüntetve a rendezési tervben, valamint az elkerülő út egy része is ezen a területen menne keresztül, nem lenne szerencsés - más városokban látott elképzelések szerint - ezt az áruházat megvalósítani. Tehát ezt a kérelmet nem támogattuk, viszont nem mondtunk le arról, hogy a Lidl Sárospatakra jöjjön, tehát csere-telek felajánlásával, vagy esetleg más megoldással próbáljuk majd a köztünk lévő egyelőre átvághatatlannak tűnő gordiuszi csomót megoldani.

Vagyonrendeletről hallhattunk előterjesztést, a jegyző asszony jóvoltából. Hosszú idők óta nem volt aktualizálva Sárospatak vagyonrendelete, tehát itt is óriási hiányt pótoltunk ezzel a napirenddel.

Beszámolót hallhattunk a Távhő és a Kommunális szervezet munkájáról, ami szintén nagy érdeklődésre tartott számot, hiszen a gázdíjak emelkedése miatt mindenki kíváncsi volt arra, hogy ténylegesen mekkora mértékben emelkedtek a lakótelepen a távhő-díjak. Örömmel láthattuk, hogy az enyhe tél következtében néhány esetben, még visszafizetésre is sor kerülhetett a lakótelepi lakások vonatkozásában.
A másik kritikus kérdés volt, ami nemrég derült ki, hogy a Távhő igazgatója Tóth József úr fölmondta a TIGÁZ-zal kötött gázszerződést. Több kérdés is elhangzott ezzel kapcsolatban. Egyes vélemények szerint az igazgató úr túllépte a hatáskörét, minimum tájékoztatni kellett volna a fenntartóját.

Talán a legfontosabb napirendi pontunk volt a polgármesteri iroda és az önkormányzati intézmények működésének, gazdálkodásának átvilágítására tett racionalizálási javaslatok megtárgyalása. Kb. három hónapja foglalkozunk ezzel, hiszen a költségvetési hiány napfényre kerülésekor derült ki az, hogy nem mehet így tovább. A 450 millió Ft-os hiánnyal nem tudunk mit kezdeni már ezen az éven sem, jövőre pedig még rosszabb lesz a helyzet. Tehát ekkor döntötte el a képviselő-testület, hogy minden egyes intézményünket átvilágítjuk és a szakértők által megfogalmazott javaslatok közül azokat, amelyek ésszerűek, megpróbáljuk megvalósítani.
Hosszas tárgyalások után az óvodák működésének átalakításáról döntöttünk, amely csoportszám csökkentést, munkaidő csökkentést, tehát óraszámcsökkentést, ill. a 3 óvodának egy intézményé történő összevonását jelenti. Ettől az intézkedéstől 28-30 millió Ft megtakarítást remélünk. Tudni kell azt, hogy a 3 óvoda működése ebben a struktúrában közel 100 millió Ft-ot igényel még Sárospatak városától, hiszen a jelenlegi oktatáspolitika, ill. a jelenlegi kormány megszorító intézkedései miatt az óvodákhoz kapott normatíva az ennyivel kevesebb, ahhoz képest, mint amilyen színvonalon az óvodai oktatást előírja akár az oktatási törvény, akár az Oktatási Minisztérium. Tehát a megszorító intézkedések miatt kellett hozzányúlni az óvodák szerkezetéhez, amely - mint a testületi ülésen is elmondtam - nem a szakma érdekeit szolgálja, nem a gyerekekét, nem az ott dolgozó pedagógusokét és nem a szülőkét. Nagyon nehéz lesz a tőlük megszokott, jó munkával elért színvonalat tartani, ezekkel a megszorító intézkedésekkel.

Döntöttünk A Művelődés Háza és a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár átszervezésének kérdéséről. A szükséges minisztériumi szakvélemények beszerzése után, ismét visszakerül a kérdés a képviselő-testület elé, és valószínűleg még az ősszel megtörténhet a két intézmény összevonása.
38 álláshely megszüntetéséről döntöttünk az önkormányzat költségvetési terveinél, azonban nem kell megijedni, mert ez elbocsátással nem jár. Mindössze az üres állásokat, a nyugdíjba vonulók állásait szüntettük meg, ill. néhány esetben a határozott idővel munkaviszonyban állók munkaviszonyának megszüntetéséről döntöttünk. Ezekre a helyiekre a későbbiekben sem nem lehet fölvenni új alkalmazottakat.

Szintén fontos napirendi pont volt a gazdasági társaságok létrehozása, mivel itt is hosszasan tárgyaltunk mindenkivel, egyeztettünk, minden véleményt meghallgattunk. Szerencsére minden egyes képviselő, és több civil szervezet is magáénak érezte a döntés felelősségét, úgyhogy többen segítettek nekünk a végső döntés kialakításában. Ezúton is köszönet érte. Tehát, így konszenzussal, szinte egyhangúlag, megtörtént a városfejlesztési, és a városüzemeltetési gazdasági társaság létrehozása.

Az Erdélyi János Általános Iskola átadásával kapcsolatosan kellett még néhány döntést meghoznunk, amelyet szintén egyhangúan támogatott a képviselő-testület.

Egy sárospataki lakos és 30 társa útjavítási kérelmet nyújtott be hozzánk, ami arra vonatkozott, hogy ők vállalják az út megépítését, hengerelését, a kő szállítását, tőlünk viszont az ingyenes kőből kértek. A képviselő-testület hozzájárult. Mindössze a kő áfájának befizetését kérjük az említett sárospataki lakosoktól.

Szintén sárospataki lakos nyújtott be vásárlási szándékot egy kispataki ingatlanra, amely jelenleg gazos, rendezetlen állapotban van. Lakásokat szeretne rá építeni. A képviselőtestület egy megállapított áron javasolja az ingatlannak az eladását.

Egy legújabbi törvény értelmében több önálló helyrajzi számon nyilvántartott utat, árkot, csatornát, töltést és azok műtárgyait kell átvennie az önkormányzatnak. Ez részben örvendetes, hiszen tovább növeli a vagyonunkat, viszont más szempontból nézve, hogy ha ezeket nekünk kell ezentúl rendben tartani, akkor azt hiszem újabb megterhelő feladattal gyarapodott Sárospatak városa.

A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat igazgatói megbízatására írtunk ki pályázati kiírást.

Az önkormányzat jelenlegi peres ügyeiről hallottunk tájékoztatót zárt ülésen, valamint az augusztus 20-ai ünnepségen adományozandó kitüntetésekről döntöttünk.


 
 


Cziczer Katalin
/2007.07.02./

 

 

Tanévzáró a Református Gimnáziumban

                        

   2007. június 23-án zajlott a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolájának tanévzáró ünnepélye a református templomban. Török István nagytiszteletű úr igehirdetése után a gimnazisták és az általános iskolások rövid ünnepi műsora következett. Ezután Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő értékelte az elmúlt tanévet. Szólt a munkás hétköznapokról és az örömteli eseményekről. Elhangzottak a kiemelkedő versenyeredmények, és ekkor került sor a különböző alapítványi díjak átadására is.
Az Alma Mater Díj humán tagozatát Puzder Filip, a reál tagozatát Nagy Noémi kapta. A Béres Alapítvány Krupi Bernadettet jutalmazta. A Bertha Zoltán Alapítvány kedvezményezettje Melles Kristóf. Albert Áron és Vígh Miklós kiemelkedő versenyeredményeiért kapott elismerést. A Czinke Alapítvány díjazottjai, Czók Dávid és Bodnár Gabriella dr. Erdei Pálné igazgatóhelyettestől vehették át jutalmukat. Tuba Zoltán professzor adta át az újonnan alapított Lorántffy Zsuzsanna szellemében díjat Timári Istvánnak kiemelkedő természettudományos eredményeiért. A nemzetért díjat Miklós István kapta az alapítókat képviselő dr. Dienes Dénes közigazgatótól. A Kiwanis Női Klub jutalmát Szajkó Józsefné tanárnőtől Szabó Regina és Karacs Martina vette át.
Az ünnepség a Szózattal ért véget, s az évzáró számvetés a tantermekben folytatódott a bizonyítványok kiosztásával.
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.07.02./

 

 

Magyar állampolgárságot kaptak

                        

   2007. június 27. ünnepnap volt két ember, Koscsóné Nagy Anita és Nagy Erika számára, de egy kicsit minden pataki számára is, akik át tudjuk érezni, mit jelenthet az, ha egy elcsatolt területen született honfitársunk visszakapja a magyar állampolgárságát…

Sárospatak lakossága - mint azt a szomorú emlékű népszavazás alkalmával is bizonyította - legszívesebben minden határon túl élő magyarnak visszaadná a magyar állampolgárságot, amit önhibáján kívül veszített el. Nagyon fájó, de erre a történelmi igazságtételre nem nyílt lehetőség. Minden magyar örömében nincs lehetőségünk osztozni, de két ember örömében szívesen osztoztunk, akik Dr.Hörcsik Richárd polgármester és az anyakönyvvezető előtt letehették az állampolgári esküt.

Koscsóné Nagy Anita és Nagy Erika – akik már 1998 óta köztünk élnek – meghatottan nyilatkoztak…
Nagyon jó érzés, hogy megkaptuk a magyar állampolgárságot, szinte most még ez felfoghatatlan, a következő napokban érezzük talán majd igazából, mikor már a magyar személyi igazolvány is a kezünkben lesz … nagyon jó, tényleg megható… én úgy érzem, hogy talán így kiteljesedett, hogy így is magyarok vagyunk … kiteljesedett ezzel, hogy megkaptuk az állampolgárságot … annyiban, hogy állampolgársága nem ukrán, hanem magyar…
Tavaly januárban született meg az elhatározás, mert egy olyan törvény jött létre, hogy aki Kárpátalján magyar általános iskolát végzett és tudja igazolni, annak nem kell itt állampolgársági vizsgát tenni. Akkor döntöttünk így, végül is akkor érett meg az elhatározás bennünk, mert már nagyon régóta gondolkodunk rajta és akkor, márciusban adtuk be a kérelmet és így, tizenöt hónapra rá teljesült az álmunk…


  Dr. Hörcsik Richárd polgármester az érzelmi jelentősége mellett az állampolgárság praktikus előnyéről is beszélt…
A magyar állampolgársággal magyar útlevél is jár. Bizony azt látjuk, hogy ma már Magyarország az Európai Uniónak tagja, és a Magyarországon kívül rekedt hazánk fiai, akik Kárpátalján vannak, bizony hátrányos helyzettel tudnak utazni Európában - ukrán útlevéllel, ami azt jelenti, hogy több országból vízumot kell beszerezni, holott ugyan olyan magyarok, mint mi vagyunk. Éppen ezért a magyar állampolgárság lehetőséget ad a könnyebb utazásra. A Magyar Köztársaság polgárai az Európai Unóban szabadon utazhatnak, sőt személyigazolványt kapnak, és az Európai Unió tagországaiban személyi igazolvánnyal is lehet utazni. Tehát ez egy kicsit azt az érzést is kelti bennünk, hogy azáltal, hogy Magyarország tagja lett az Európai Uniónak, nem csak kötelezettségeink lettek, hanem lehetőségeink is nyíltak. A schengeni határok kiépülésével remélhetőleg a jövő esztendőben lehetővé válik az, hogy aki például Záhonynál belép a Magyar Köztársaság területére, az egészen Lisszabonig megállítás nélkül szabadon közlekedhet. Tehát ez az európai uniós tagságunk egy olyan előnyt ad a magyar állampolgároknak, amivel nagyon sokan éltek, nem csak az által, hogy külföldre utaznak, hanem az által is, hogy nagyon sok magyar állampolgár vállal munkát külföldi, azaz európai uniós országokban, és nagyon sok magyar polgár megy ki tanulni is. Tehát ez egyfajta szabadság, amiről bizony huszonöt-harminc évvel ez előtt még csak álmodtunk.


 
 

Annak, hogy valaki megkapja a magyar állampolgárságot, van egy törvényi előírása, emellett azonban van egy adminisztrációs folyamata is, ami sokszor egy, másfél, két éves eljárást von maga után. Akik szeretnék megkapni, nyilván nekik ez hosszú idő, akik viszont adják - nyilván a kérelmet meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az adott feltételeknek, hiszen nem csak Kárpátaljáról, hanem Európa más országaiból - sőt tengeren túlról is - vannak olyan állampolgárságot kérők, akik nem magyar anyanyelvűek, tehát itt a felelősségteljesen kell, hogy eljárnak az ügyben. Ha minden feltételnek megfeleltek, akkor a köztársaságelnök úr évente kétszer írja alá - egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel. Most abban a szerencsében részesülhetünk, hogy Ukrajna területéről két honfitársunk lett magyar állampolgár. Ők is elég régóta beadták az igényüket, és hála Istennek most végre megkapták a magyar állampolgárságot.

Gratulálunk mindkettőjüknek!

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.02./

 

 

Tanévzáró az Árpád Vezér Gimnáziumban

                        

   Az elmúlt héten rendeztük meg iskolánk tanévzáró ünnepségét, ami minden évben nagy öröm a diákoknak, de egy kicsit a pedagógusoknak is, hiszen ezzel elérkezik a megérdemelt és várva várt nyári szünet – osztja meg velünk a tanévzáróval kapcsolatos gondolatait Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium igazgatója…

Ez az alkalom azonban kiválóan alkalmas arra is, hogy végig gondoljuk, hogy ebben az évben mit is tettünk, hogyan is dolgoztunk közösen. Nagy megelégedéssel mondhatom, hogy ebben a tanévben is eredményesen dolgoztak diákjaink és pedagógusaink egyaránt. Ezt bizonyítják a tanulmányi eredmények, hiszen iskolánk tanulmányi átlaga meghaladja a négyes osztályzatot, ezt bizonyítják az érettségi vizsgák eredményei, hiszen az emelt szinten érettségiző diákjaink 73 %-os eredménnyel teljesítettek ötösre, és a középszinten teljesítő diákok is 70%-os arányban négyes vagy ötös osztályzatot kaptak. Nagyon bízom abban, hogy ezek az eredmények elegendőek számukra arra, hogy felvételt nyerjenek oda, ahova szeretnének, és még inkább bízom abban, hogy ez a tudás, amit itt megkaptak nálunk, az egyetemen és főiskolán kellő alapot nyújt majd ahhoz, hogy sikeresen megállják a helyüket ott is.
Természetesen egy iskola élete nem csak tanulmányi munkából áll, hanem rendezvényekből és olyan eseményekből is, amelyek örök emlékül szolgálhatnak a diákjainknak. Ezekből is volt hála Istennek jócskán ebben az évben. Ezt hallhattuk a tanévzáró ünnepségen az első, és az utolsóelőtti évfolyamon lévő diákok visszaemlékezéseiben. Én összességében azt mondhatom, hogy az a 654 diák, aki beiratkozott szeptember elsején, döntő többségben talán jó megelégedettséggel, a jó munka gyümölcsét learatva megy majd pihenni és nagyon bízom, hogy az elbúcsúzók helyére érkező új diákjaink szeptemberben szintén fogják tudni ezt a színvonalat tartani, s egy év múlva hasonló eredményekről tudok majd beszámolni. Százhuszonnégy érettségizőnk volt és százharminchat új elsősünk lesz.
A diákönkormányzat minden évben szabadon választ az év tanárja és az év diákját illetően, ebben az évben - de már nem először - Vigyikán Csaba kollegám lett az év tanára, az év diákja pedig az idén Nemcsák János.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.07.02./

 

 

Mit sodor a víz?

                        

   Különleges vízi jármű érkezett június közepén Sárospatakra a Bodrogon. Egy üres műanyagpalackok által vízen tartott és ugyanilyen palackokkal díszített tutaj, kenuk által kísérve. Amint azt Stoll László projektkoordinátortól, a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársától megtudtuk, egy környezetvédelmi demonstráció tanúi lehettünk…

A kassai Sosna Egyesületnek, a Holocén Természetvédelmi Egyesületnek, a bodrogszerdahelyi Tavirózsák Társaságnak és a sárospataki Élő Bodrogért Egyesületnek volt ez egy közös akciója, ami a „Mit sodor a víz?” címet viselte. A petpalackokkal arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy ezek a vízen úszó palackok, ha nem is a legalattomosabb, de a leglátványosabb szennyeződések a folyókon. Hoztunk Bodrogszerdahelyről, gyerekektől ilyen petpalackposta üzeneteket, különböző rajzokkal, festményekkel, vizes ihletésű témákkal.
Bodrogszerdahelyről érkeztünk ide Sárospatakra és aztán a hajó majd szét lesz szedve és újra össze lesz rakva Miskolcon június 29-én, ami nemzetközi Duna Nap és ott, a Szinva teraszon lesz egy nemzetközi Duna-napi rendezvény.
Ma reggel vettük itt föl a gimiből a kenukat és terveinkkel szemben kb. kétszer annyi idő alatt értünk le, annyira áll a Bodrog. Heten voltunk a hajóban. Egy tutaj, 2 kenuval, amely tutaj egyébként nagyjából 700 petpalackból van, amelyek fémkalickákba vannak bepasszírozva.
Az út célja a figyelemfelkeltés, a figyelemfelhívás. Azért is a petpalack, mert az látszik legjobban a vízen, amikor úszik. Másrészt pedig, azért mert az egyes embereknek - az utca embereinek - ehhez több közünk van, mint mondjuk egy vegyi gyárnak a szennyezéséhez. Ha mi nem figyelünk oda, és eldobáljuk a vízparton, itt ott amott az üres palackokat, akkor azok árvíz idején bekerülnek a vízbe, elsodródnak és egyes palackok akár évekig tudnak parkolni, egy két bedőlt fánál felakadva...
A program főszervezője a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület, mellyel a Nemzeti Civil Alapprogram Nemzetközi Kollégiuma által nyertünk pályázatot. A nemzetköziségből fakadt, hogy a programban szlovák partnerek is be lettek vonva, így a Kassai Sosna Egyesület, így két ilyen nagy egyesület volt a főszervezője a programnak. A helyi szintű bevont csapatok, pedig itt ugye a Sárospatakon az Élő Bodrog Egyesület, ill. a kiindulási pontról, a starthelyről pedig, a bodrogszerdahelyi Tavirózsák Társaság.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.07.01./

 

 

Nyilvános európai uniós fórum a ZTV műsorán

                        

   A Zemplén Televízió nyilvános európai uniós fórumot rendez július 4-én (szerdán) 18.30 órától Sátoraljaújhelyben, a Hunor Hotelben. A meghívott vendégek segítségével az érdeklődők első kézből értesülhetnek az Európai Unió borreform tervezetéről. A televíziós felvételre sok szeretettel várunk mindenkit, a részvétel ingyenes.

Az Európai Bizottság támogatásával a Zemplén Televízió ez év február 2-án indította útjára európai uniós sorozatát. Ennek keretében hetente három alkalommal friss európai uniós hírekkel várjuk a nézőket, hetente egy alkalommal, a hétvégén kismagazin keretében bővebben számolunk be az adott hét legfontosabb témájáról. Havonta egyszer pedig olyan kérdéskörrel foglalkozunk a harminc perces magazinműsorunk keretében, amely a legjobban érinti a térségben élőket. Az eltelt időszakban 64 rövidhír, 21 kismagazin és 5 nagymagazin segítségével tájékoztattuk nézőinket az Európai Unió legfontosabb eseményeiről. Így szóltunk már például az európai uniós pályázatokról, a megújuló energiaforrásokról, a schengeni felkészülésről és a borreform-tervezetről is. A műsor készítői az év végéig továbbra is folyamatosan tájékoztatják a nézőket a legfontosabb tudnivalókról. Lehetőség van arra is, hogy a nézők véleményüket az internetes fórum keretében megírják.

A július 4-én megtartandó esemény most első alkalommal ad lehetőséget arra, hogy az érdeklődők fórum keretében beszélgessenek a térséget legjobban érintő borreform tervezetről. Az Európai Unió, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői így szeretnék tájékoztatni az érintetteket e kérdésben. A rendezvényre a 22 magyarországi borvidék képviselője, a Tokaj-hegyaljai borvidék meghatározó szőlő és bortermelői, polgármesterei, országgyűlési képviselői kaptak meghívást. A Zemplén Televízió 90 percben rögzíti a fórumot és azt július 5-én műsorára tűzi 19 óra 20 perctől, hogy az ott elhangzott információkat még szélesebb körben tudja eljuttatni az érintettekhez.


 
 


/2007.07.01./

 

 

Rendőrségi hírek

                        

   Lopás bűntette miatt indítottunk büntetőeljárást ismeretlen tettesek ellen, akik 2007. június 11-én kifeszítették egy sorházban lévő családi ház garázsának ajtaját, majd azon, és a hátsó bejáraton keresztül behatoltak a lakásba, ahol szinte minden helységet átkutattak, majd egy laptopot és különböző arany ékszereket tulajdonítottak el – kezdte az utóbbi bűnesetek ismertetését Solymosi Antal rendőr őrnagy, a bűnügyi osztály vezetője…

A kár értékét egész pontosan nem tudjuk, mindenesetre 300 ezer Ft fölötti értékről beszélhetünk. Az adatgyűjtés során kiderült, hogy az esetnek volt szemtanúja, egy úr éppen akkor haladt el a gépjárművével az épület mögött, amikor látott egy magasabb - 180 cm magas vékony - és egy alacsonyabb, szintén vékony testalkatú, 17-18-19 év körüli srácot. A garázs ajtó előtt voltak, és amikor odaért, elfordultak és egymás mellé szorulva a fal felé néztek. Ez fel is tűnt neki, és amikor hazaért - ugyanezen az utcán laknak, csak az utca másik végén - elmondta a feleségének is, hogy gyanúsat látott és nézzék már meg, hogy ezek a fiatalok, hogy nem járkálnak-e itt az utcában, mert esetlegesen intézkedhetnek, hogy ha olyasmit követnek el, ami büntetendő. Kimentek mind a ketten az utcára, de már nem látták a két fiatalt és ezért elkönyvelték, hogy valószínűleg távoztak. Nagy valószínűséggel a két elkövető ekkorra már bement a házba, és valószínűleg akkor követték el a bűncselekményt, pontosan ebben az időben és később távoztak majd el. Így is segített a tanú, mert megadta az időt, hogy ez háromnegyed 12 körül volt, megtudtuk a korukat, a magasságukat stb. Sokat segített, de igazából akkor lett volna még hasznosabb nekünk, ha azonnal értesíti a rendőrséget, amikor úgy gondolta, hogy ez gyanús. Nyílván gyanús volt neki, mert egyébként nem mentek volna ki megnézni őket, és visszautalva a korábbiakra, itt is kérjük a lakosságot, hogy ha gyanúsat észlelnek, akkor értesítsék a rendőrséget. Kimegyünk szívesen, nem fogunk háborogni, ha hiábavaló volt, inkább potyára 10-szer, minthogy egyszer kihagyjunk egy lehetőséget. Ebben az esetben mivel látta is, hogy a mély garázsajtó előtt álltak, nyílván ott a helyszíni szemle során megállapítottuk volna, hogy az ablakot is feszegették előtte, az ajtót is kifeszítették, tehát ha kiment volna egy rendőr, azonnal tudta volna dokumentálni azt, hogy itt valóban egy betörésről lehet szó és bent a lakásban, a helyszínen lehetett volna az elkövetőket elfogni. Kérnénk tehát a lakosságot, hogy ilyen módon is segítsék a rendőrség munkáját, mindannyiunk érdekében.
Az eltulajdonított aranytárgyak képét mellékeljük. Ha valaki legális vagy illegális értékesítés során ilyen aranytárgyakat talál és felismeri, akkor kérjük, hogy értesítse a rendőrkapitányságot.


Lopás büntette miatt kezdeményeztünk büntető eljárást ismeretlen tettes ellen, aki 2007. június 15-ére virradóra társaival ajtóbetörés módszerével behatolt egy erdőhorváti élelmiszer boltba, ahonnan kb. 250 ezer Ft értékben tulajdonított el cigarettát. A hajnali órákban a szerencsi rendőrkapitányság tokaji rendőrőrsének beosztottjainak feltűnt egy gépjármű a területükön, amit Erdőbénye belterületén megállítottak, igazoltatták, ellenőrzés alá vonták, és ennek során megállapították, hogy a gépjárműben nagy mennyiségű cigaretta található. A későbbiekben sikerült beazonosítani, hogy az Erdőhorváti cigarettákról van szó. A kollégák előállították a rendőrkapitányságra az elkövetőket, akik 4-en voltak, közülük 1 volt fiatalkorú. Az Encsi Rendőrkapitányság területéről érkeztek a mi területünkre, nyílván azzal a céllal, hogy ha itt elkövetik a bűncselekményt, s azt értékesítik, akkor sokkal kisebb az esélyük arra, hogy lebukjanak. Nyílván így is lett volna, mert hogy tudtuk volna felderíteni az encsi elkövetőket - kicsi lett volna az esélyünk rá. Végül is a bűncselekmény elkövetését előbb tagadták, később mind a négyen elismerték, így tulajdonképpen a lopással okozott kár megtérült. A kihallgatásuk során elismertek még egy hasonló jellegű bűncselekményt - bár kisebb értékben - amit encsi területen követtek el.
Még érdemes az esetről elmondani, hogy a boltban volt riasztó, ami meg is szólalt. A szomszéd észre is vette, de a reakciója mindössze annyi volt, hogy gyorsan becsukott mindent, nehogy hozzá is bemenjenek és elfelejtette értesíteni a rendőrséget. Ezt a magatartást meg kellene változtatni, ha a riasztó megszólal, akkor nem mindent bezárok, hogy hozzám nehogy bejöjjenek, hanem legalább felhívom a rendőrséget, hogy valamit csináljanak. Annyit még érdemes az esetről elmondani, hogy a gépjárművet a fiatalkorú használta. Ez egy bérelt autó volt, ugyanis a saját kocsijukat a srác összetörte - ami elég nagy értékű autó volt - majd ezt követően a nevelője bérelt neki egy autót - a 17 éves gyereknek, hogy tudjon szegényke mivel járni - és ezzel a bérelt autóval követték el a bűncselekményt. Azt is megjegyzem, hogy az új büntető törvénykönyvi változással, azok a gépjárművek, amiket az eltulajdonított dolgok szállításra használtak, június 1-jétől lefoglalhatóak, ugyanis a törvény ilyenkor ezek elkobzását rendeli el. Ez lehetőséget ad arra, hogy későbbiekben a kerékpárokat, motorokat, vagy gépjárműveket lefoglaljuk, ha bűncselekményhez kapcsolódik. Ez esetben nem tudtuk lefoglalni, mert nem az ő tulajdona volt, ugyanis csak akkor lehet lefoglalni, ha aki rendelkezésre bocsátotta, az tudta hogy bűnös célra fogják használni.


 
 Törő Gábor
/2007.07.01./

 

 

A VIII. motoros találkozó

                        

   A Zempléni Farkasok Motoros Baráti Kör az elmúlt hétvégén /péntek, szombat és vasárnap/ a VIII. motoros találkozót szervezte, Kácsárdon. Színes programok tették kellemessé a motoros bulit.
A hangulatról nyolc zenekar gondoskodott.
A vasakkal két gurulást szerveztek a Farkasok. Az első megmozdulás előtt, szombat reggel a tolcsvai esperes – aki természetesen motoros – megáldotta a motorokat, majd ezt követően 100 vassal elgurultak Szögi Lajos tanár úr Olaszliszkai emléktábláját megkoszorúzni. Ezt követően a jóízűen elfogyasztott ebéd után, áldott szép időben, megfelelő felvezetéssel a hegyek között Sátoraljaújhely főutcájára gurult az addigra több mint kétszáz motoros. A városháza falán elhelyezett Kurucz emléktáblát a Farkasok is megkoszorúzták, majd ezt követően vette kezdetét egy a városban soha nem látott Street Fighter sohow amin a hangulatot és az éget gumi szagát Hidi Miki garantálta.
Az etetésről a Kövesudvar Étterem és a vágáshutai kocsmáros gondoskodott.

A motoros bulin résztvevők a baráti kluboktól jöttek, de meglátogatták Zemplént Németek, Osztrákok, és szép számmal Szlovákiai magyar motorosok.
Illa berek nádak erek a motorosok jó emberek! Találkozzunk jövőre is!
 


 
 

További fotók >>>

Vad Kálmán, a Zempléni Farkasok Motoros Baráti Köre
/2007.07.01./