Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Archív

2006.01

2006.02

2006.03

2006.04

2006.05

2006.06

2006.07

2006.08

2006.09

2006.10

2006.11

2006.12

2007.01

2007.02

2007.03

2007.04

2007.05

2007.06

2007.07

         

Aktuális

Szemtanúkat keres a rendőrség

                        

    2007. augusztus 30-án 13:40-kor Sárospatak József Attila úton, az óvoda közelében történt egy közlekedési baleset. Egy Suzuki Swift parkolt az út szélén, amelynek oldalról nekiütközött - feltehetőleg - egy másik Suzuki gépkocsi. A kár okozója elhagyta a helyszínt, a károsult már nem láthatta, ezért Bacsó Tibor rendőr százados szemtanúk jelentkezését kéri...

  Az ügy tisztázás alatt van, hogy ez a Suzuki, aki neki ütközött, ez Swift vagy WagonR típusú gépkocsi volt-e. A rendelkezésre álló adatok alapján a színe zöld volt. Kérnénk a lakosságot, hogy aki látta az esetet és információval rendelkezik a gépkocsi rendszámára, tulajdonosára, ill. a baleset okozójára vonatkozóan, az jelentkezzen a Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedési Osztályán, a 47/ 513-030-as telefonszámon.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.08.31./

  

 

Startol a pályázati akciócsoport

                        

    Pályázati akciócsoportot hoztunk létre az önkormányzat munkatársaiból és az intézményvezetőinkből, hiszen az elkövetkezendő félév legnagyobb kihívása számunkra a pályázatok írása, és a pályázatok benyújtása – számol be erről a szükségszerű kezdeményezésről Dr. Hörcsik Richárd polgármester…
 

  A különböző EU-s pályázatok sajnos késnek, és minden - az év jelentős pályázati kiírásai - az év második felére, tehát szeptember és december közé sűrűsödnek be. Nekünk alkalmazkodni kell ehhez a helyzethez, éppen ezért az elkövetkezendő félévben minden reálisan számba jöhető pályázatot, pályázati lehetőséget szeretnénk megragadni. Éppen ezért hoztuk létre a pályázati akciócsoportunkat, ami az első ülését most tartotta, és ha kell minden héten, vagy minden héten többször fog ülésezni, ahogy a helyzet megkívánja. Az akciócsoport munkájában részt vesz természetesen az alpolgármester úr, a jegyzőasszony, a város főépítésze, Peremeczkiné Dobos Edina, a műszaki osztály vezetője, Takács Péter, aki a pályázatokat készíti. Időnként hívunk szakembereket a lokálpatrióták részéről is, attól függően, hogy milyen természetű pályázatot nyújtunk be. Donkó József a közművelődési, közoktatási szakreferensünk, és természetesen ebben a mostani esetben a Rákóczi iskola igazgatóasszonyát és az óvoda igazgatóasszonyát is meghívtuk. Előttünk van két fontos teendő, két olyan pályázati kiírás fog a következő napokban megjelenni, amelyek közül az egyik az óvoda bővítésére, a másik pedig a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola bővítésére ad lehetőséget. Mind a két dologban elhatározott szándékunk, hogy pályázatot adunk be.


 
 

Rövidesen ki fog derülni a pályázati limit, a jelenlegi tudomásom szerint 230 millió Ft-ra lehet pályázni. Az óvodabővítés témakörét a szakembereink megnézték, megtekintették, és ennek alapján a lakótelepi óvodát szeretnénk bővíteni. Az iskolát pedig több lépcsőben bővítenénk, most a volt Eszében, az áldatlan körülmények között lévő osztályokat szeretnénk kiváltani, ennek lenne ez egy első lépcsője. A második lépcsőben majd ehhez tornacsarnokot fogunk pályázni. Mert ebből a 230 millióból nem lehet mindent kibővíteni.
Ez a legfontosabb, éppen ezért a jövő héten, kedden fogunk összeülni, hogy a - már esetleg kiírt - pályázatokat analizáljuk, de addig is megbíztuk a szakreferensünket az intézményvezetőkkel, hogy egy programcsomagot készítsenek el, hogy mire van még igény szakmailag, s ezt hogyan lehet párosítani pályázati kiírásokkal. A következő héten már a város főépítésze gondoskodik arról, hogy ez záros határidőn belül elkészüljön. Nagyon szűk az idő, hogy ezek a tervek elkészülhessenek, ugyanis a jelenlegi tudomásunk szerint október 19-én már érvényes építési engedéllyel kell beadni a pályázati anyagot. Ez - aki már készített pályázatot, az tudja - szinte lehetetlen. Mi azt reméljük, hogy a határidőt kitolják egy kicsit, de mindenképpen rajtunk nem múlhat az, hogy ezeket a pályázatokat 100%-ra elkészítve hibátlanul beadjuk, mert ez a továbblépés, a város fejlődése érdekében alapvető.
A következő ilyen elképzelés, ami még ezen az őszön fog megnyílni mint pályázati lehetőség, és amire szintén akciócsoportot fogunk létrehozni, ez a járó beteg ellátás bővítése, vagyis az Egészségház bővítése lesz, ami 800 millió Ft pályázati pénzt jelenthet. Erre már most elkezdtük az előzetes tervek kidolgozását, és hasonlóképpen a Polgármesteri Hivatal bővítésére, az un. önkormányzati negyed létrehozása is, hiszen ez egy ilyen játék, hogy különböző pályázati lehetőségek megnyílnak, de csak nagyon rövid időre, és ez alatt kell teljesíteni a feltételeket.


Törő Gábor
 /2007.08.31./

  

 

A mohagyűjtés is lopásnak számít!

                        

    2007. augusztus 28-án ismeretlen, magát fel nem fedő személy tett bejelentést a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy Tolcsva községben két személy nagyobb mennyiségű mohát tulajdonított el Észak-erdő Rt. területéről, amit a lakhelyükre vittek – tájékoztatta szerkesztőségüket Jenei János rendőr őrnagy, a közrendvédelmi osztály vezetője…

  A bejelentést követően a körzeti megbízott a megadott címre érkezett, és ott 25 zsák erdei mohát jegyzőkönyvvel lefoglalt, amit hatóságunk átadott az Északerdő Rt-nek, mint sértettnek. A 25 zsák erdei mohát lemérlegeltük, az 87 kg tömegű volt, aminek az értéke a megállapítás alapján 252 ezer Ft. Jelenleg a nyomozás folyamatban van, lopás miatt indítottunk eljárást.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.08.31./

  

 

Miről tárgyalt az Oktatási Bizottság?

                        

    Első napirendi pontunk volt a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat vezetői megbízásának meghosszabbításáról szóló előterjesztés. A közlönyben megjelent igazgatói pályázati kiírás törvényességének érdekében a jelenlegi vezető, Molnár Marianna megbízását egy hónappal javasoltuk meghosszabbítani – kezdte a bizottsági ülésről szóló rövid tájékoztatást Lendák Lajos, a bizottság elnöke…
 

  Bizottsági hatáskörbe került az oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatainak elfogadása; most az egyesített Mese Óvoda és Bölcsőde elkészült anyagát tárgyaltuk, és fogadtuk el. Lendvainé Szendrei Ágnes megbízott igazgatónő megnyugtató tájékoztatót tartott az összevonás utáni állapotokról. Az intézmény átstrukturálása rendben lezajlott, továbbá szeptember végéig elkészül egy keretprogram, amely a tagintézmények pedagógiai önállóságát biztosítani fogja.
A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat megtartását javasolta bizottságunk a 2008. évre is. Ezeknek a pályázatoknak az elbírálását a Szociális Bizottság végzi majd, az elmúlt évekhez hasonlóan.
A negyedik napirendi pontunkban egyhangú szavazattal támogatta bizottságunk Szegedi Istvánné, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatójának kérelmét, amelyben két igazgatóhelyettes kinevezését kérte.
Az önkormányzat első féléves költségvetésének tájékoztatóját és a fürdő fejlesztésének fontosság egyhangúlag támogattuk; kiegészítve azzal a javaslattal, hogy egy 33 vagy 50 méteres medence megépítésének lehetőségét is vizsgálja meg a képviselő-testület, és a tervek úgy készüljenek el, hogy egy majdani sportcsarnok is megépülhessen a területen.


 
 


Törő Gábor
 /2007.08.31./

  

 

Nem lehet eléggé figyelmes, aki autót vezet

                        

    Egy Skoda típusú személygépkocsi közlekedett Sárospatak Arany János út irányából a Rákóczi út irányába. A Déryné út kereszteződése előtt járt, amikor a Déryné útról egy Suzuki típusú személygépkocsi nem győződött meg arról, hogy közlekedik-e az Arany János úton gépkocsi, és kikanyarodott a Déryné útról, szintén a Rákóczi út irányába – nyilatkozta Ferencz László rendőr zászlós, az elmúlt hétvégén történt két balesetről…
 

  A Skoda gépkocsi blokkoló fékezésbe kezdett, és hogy az ütközést elkerülje jobbra rántotta a kormányt. A két gépkocsi nem ütközött össze, viszont a Skoda gépkocsi a gyalogátkelő előtt a járdán, a kerékpárja mellett álló gyalogos hölgyet elsodorta. A hölgy 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett.

Ezután közvetlenül volt még egy anyagi káros baleset, amelynél egy Ford típusú gépkocsi haladt a Kazinczy úton kifelé Sátoraljaújhely irányába. Egy Mercedes típusú gépkocsi pedig a Határ út felől érkezett a kereszteződésbe, ahol megállt, a vezetője körülnézett. Újhely felől jött egy tehergépkocsi, ami le akart fordulni a Határ útra. A tehergépkocsi jelezte neki, hogy lemond az elsőbbségről, kanyarodjon ki. A fiatalember elkezdett kikanyarodni, s ekkor a Sárospatak felől érkező Ford gépkocsi elejével összeütközött. Ott anyagi kár keletkezett.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.08.30./

  

 

A fürdőterv további pontosítását sürgeti a Kulturális Bizottság

                        

    2007. augusztus 28-án délután ülésezett a Kulturális Bizottság, melynek kiemelt napirendi pontja volt a félévi költségvetés végrehajtásának értékelése - nyilatkozta Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 
  Több fontos napirendet tárgyaltunk, a többi bizottsággal együtt mi foglalkoztunk az élményfürdő látványtervével. Úgy látjuk ez egy elfogadható tervezet, de a további pontosítások feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy egyben lássuk az egész vízi létesítmény jövőjét. Nem csak a látványfürdőnek, hanem a mostani fürdőnek a sorsát is, valamint az árusító helyek elhelyezkedését. Nyilván ennek a tervezése egy következő lépcsőben fog megtörténni, mert a látványfürdő még önmagában kevés, hozzá kell tennünk a most meglévő úgynevezett parkfürdőt is. Természetesen a bizottság üdvözli már ezt az első lépcsőt is, ami a látványfürdővel kapcsolatos. Rendkívül nagy szüksége van városunknak erre a beruházásra.
További napirendekben tárgyaltuk még az RFV – Sárospatak Nonprofit Kft. részére történő feladat átadással kapcsolatos intézmény és álláshelyek megszüntetését és a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház kérelmét.


 
 


Törő Gábor
 /2007.08.30./

  

 

Javasolják a horgászfaluban lévő ingatlanok eladását

                        

    Az elmúlt héten, augusztus 24-én délután ülésezett a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság, ahol hat napirendi pontot tárgyaltunk - nyilatkozta Erdős Tamás a bizottság elnöke…
 
  Egyhangúlag javasoljuk elfogadásra a testületnek a fürdőfejlesztési tanulmányterv elfogadását. Az élményfürdő tanulmánytervét már korábban megkapták a képviselők CD-n, melyet gondosan áttanulmányoztak az ülésre.
Tárgyaltuk a régi horgászfalu területén, önkormányzati tulajdonban lévő, külterületi ingatlanok elidegenítését, illetve bérbeadást.
Kiemelten foglakoztunk az RFV-Sárospatak Nonprofit Kft. részére történő feladatátadással kapcsolatos intézmény és álláshelyek megszüntetéséről.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.08.30./

  

 

Egy 33 m-es medencére is javaslatot tesz a Pénzügyi Bizottság

                        

    A Pénzügyi Bizottság első napirendi pontként a városi önkormányzat első féléves költségvetésének végrehajtásáról kapott tájékoztatást. Ezt a bizottságunk elfogadta, elfogadásra javasolja a képviselőtestületnek, olyan kitétellel, hogy a csökkenő hiány, ami az ÖNHIKI-s pályázatok elnyerésével, ill. egyéb intézkedésekkel már ez megindult, ezt folytatni kell továbbra is – tájékoztat a bizottság üléséről Feró István, a bizottság elnöke…
 
  Többek között lehetőséget látunk a meglévő ingatlanok kihasználtságának növelésében - bérbe adás, vagy egyéb hasznosítás - hogy ez a folyamat ne álljon, meg, hanem folytatódjon.
A másik, ami nagyon fontos, az a fürdőfejlesztési tanulmánytervnek. Ezt javasoljuk elfogadni azzal, hogy egy 33 méteres medencét, ami versenyek megrendezésére is megfelelő lenne, ezt oldjuk meg ezen a beruházáson belül, így ezzel az úszás lehetősége is jobban megteremtődik.
A harmadik, ami talán kiemelhető az összes közül, hogy elkezdett átszervezési folyamatoknak a humán oldalát, a 63 ember sorsának a hogyanját rendeletszerűen is meg kell fogalmazni az önkormányzatnak. Ezzel együtt az átszervezési folyamatot mi is támogatjuk, és úgy gondoljuk, hogy ennek folytatódnia kell.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.08.30./

  

 

Kiemelt napirend volt az Ügyrendi- és Jogi Bizottság ülésén a fürdőfejlesztés

                        

   Bizottságunk a mai ülésén öt napirendet tárgyal. Az elsőben a költségvetés első féléves végrehajtásáról lesz egy tájékoztató, majd a fürdőfejlesztés tanulmányát vettük kézbe – kezdte a napirendi pontok felsorolását Saláta László, a bizottság elnöke…
 

  Ezt követően az új non-profit kft részére történő feladatátadás kapcsán számos munkahely megszűntetésére teszünk javaslatot. Ugyanakkor megemlítjük napirendi pontként, hogy a Makkoshotykai Polgármesteri Hivataltól jött hozzánk egy megkeresés, ebben fogunk állást foglalni, a jegyző személyének kérdésben. Végül a különfélék között szerepel egy ominózus napirendi pont, ugyanis korábban kaptunk egy olyan feladatot, hogy tekintsük át a Végardói Tájház korábbi működését, és arról számoljunk be a testület felé. Ezekben a kérdésekben fogunk állást foglalni. 31-én lesz testületi ülésünk és remélhetőleg ezeket az előterjesztéseket a bizottságunk el fogja fogadni és javasolni fogja az elfogadásra.
Kiemelt napirendi pont maga a fürdőfejlesztés kérdése. A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének szervezésében került sor egy fórumra, ahol igen nagy volt a téma iránti érdeklődés, számtalan kérdés vetődött fel a dologgal kapcsolatban. Most már mi is egyre tisztábban látunk a kérdésben, mert sok ember félreértette magát az előterjesztést, ugyanis a látvány, az élményfürdő beruházásáról van szó, nem a teljes fürdő, tehát nem a komplex fürdő rekonstrukciójáról, felújításáról. Ez egy fontos napirend lesz, mert 31-én szeretnénk ebben is állást foglalni, hogy jövő februárban-márciusban el tudjon kezdődni az építkezés.


 
 


Törő Gábor
 /2007.08.29./

  

 

A Szociális és Egészségügyi Bizottság üléséről

                        

    2007. augusztus 28-án ülésezett a Szociális és Egészségügyi Bizottság, amely több napirendet tárgyalt. Ezekről Ladomérszky László, a bizottság elnöke a következő tájékoztatást adta…
 

  Első napirendi pontként a féléves költségvetés beszámolóját hallgattuk meg, melyet a bizottság egyhangúlag javasol a testületnek elfogadásra. Második napirendi pontként a Bursa Hungarica kiírás pályázatáról tárgyaltuk. Ezzel kapcsolatban módosító javaslatunk volt, mivel az elmúlt évek tapasztalatai alapján igazságtalannak tartjuk azt, hogy a viszonylag magas árvaellátás miatt az árvák és a félárvák egy az egyben kimaradtak ebből a juttatásból. Javasoltuk, hogy ennél a körnél megemelt összeg, a mindenkori legkisebb nyugdíj 250 %-a legyen a felső határ. Még mindig maradt ebben a pályázatban olyan rész, ami talán igazságtalan: a gyermekét egyedül nevelő szülő - az elvált családok esetében – ahol szintén hasonló problémát látok.
Sajnálatos, hogy nem tapasztalunk önmérsékletet a lakosság részéről. Ha ő viszonyítja magát a többi jelentkezőhöz, és úgy ítéli meg, hogy ő maga a többivel szemben lényegesen jobb körülmények között él, akkor kérjük, ne adja be a pályázatot. A változtatások esetében nagyon nehéz megsaccolni, hogy milyen hatása lesz az intézkedésnek, hiszen a pályázatok benyújtása után derül ki, hogy milyen hatása lesz a költségvetésre.


 
 

Nyílt ülésen tárgyaltuk még az Erzsébet Kórház megkeresését, ahol egy szűrőcentrum pályázatáról kellene dönteni a testületnek, illetve támogatásáról biztosítani. Ez önerőt jelent, és érinthet bizonyos meglévő ellátási rendeléseket - ilyen pl. a tüdőszűrés. Amennyiben ez a szűrőcentrum megvalósul, bizonyos ellátások átkerülnek Sátoraljaújhelybe. Elsősorban azt kifogásoltuk testületi ülésen is, hogy sem a szakmával, sem a bizottsággal nem ült le tárgyalni az Erzsébet Kórház. Nem tájékoztattak a részletekről, pedig ezek, mint látjuk fontos kérdések. Az orvosoknak még ezen a héten lesz egy értekezletük, reményeink szerint ott el tudják mondani a véleményüket. Bizottságunk a végén úgy foglalt állást, ezt a szakvéleményt fogjuk majd a testület elé vinni.
Zárt ülésen, pedig az első napirendi pontként a meghirdetett szociális bérlakásokról döntött a bizottságunk.

Cziczer Katalin
 /2007.08.29./

  

 

Találkozás a változásban érintett munkavállalókkal

                        

    A 2007-es évi költségvetés elkészültekor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy városunknak idén is 450 millió Ft hiánnyal kell kezdenie a gazdasági évet. Akkor döntött úgy a képviselő-testület, hogy minden egyes intézményünket, minden egyes körünket átvizsgáljuk – emlékeztetett az átszervezések kiváltó okaira Aros János alpolgármester…
 

  Ennek az átvizsgálásnak az eredményeképpen történt meg az Erdélyi János Általános Iskolának a megyéhez történő átadása, a három óvoda egy intézménnyé való összevonása, ill. a következő lépésként 2 új cégnek a megalapítása. Az egyik a városfejlesztési cég, ez egy egyszemélyes kft, a másik pedig a városüzemeltetési cég. A közalkalmazottainkat érintő kérdések főleg erre az utóbbira, a város üzemeltetési cégre vonatkoznak, hiszen hozzá kell nyúlnunk a konyhák eddigi struktúrájához, változás lesz a hőszolgáltatás és energia korszerűsítés vonatkozásában, ill. hozzá kell nyúlnunk az önkormányzati intézményekre vonatkozóan a karbantartáshoz. Ezért hívtuk össze ma azokat, a munkavállalókat, akiket érinteni fognak ezek a lépések. Eddig tehát közalkalmazotti státuszban látták el ezeket a feladatokat, az új cég létrehozásával, október elsejétől viszont munkaszerződésessé válik az ő jogviszonyuk - természetesen azoknak a kollégáknak, akik vállalják, hogy az új cégben fognak tovább dolgozni. Az elmúlt héten az intézmények vezetőit, a közalkalmazotti tanácsoknak tisztségviselőit, ezeknek a szakszervezeteknek a vezetőit hívtuk össze és tájékoztattuk róla, hogy mindegyikük pontos információval rendelkezzen, és ezekben a nehéz időkben próbáljuk meg olyan ésszerű döntéseket hozni, amelyek minél nagyobb megtakarítást hoznak, ugyanakkor minél kevesebb fájdalmat érezzenek a munkavállalók.


 
 

Nyilván a legnagyobb megtakarítást azt a kisebb létszám, és a hatékonyabban történő feladatellátás jelenti. Tehát felelőtlenség lenne a részünkről, hogy azt mondanánk, hogy mindenkinek ezután is munkája lesz. A konyhákkal kapcsolatosan a felújításokat az idén már nem tudjuk elkezdeni, hiszen oktatási intézményekről lévén szó, itt kizárólag a szorgalmi időszakon kívül kezdhetjük a bontásokat, és az új, modernebb felszerelés beépítést. Ez a következő év június közepén kezdődhet és augusztusig be is kell fejeznünk. Egyelőre a konyhák ebben a struktúrában működnek tovább még egy évig. Itt lesz a legkevesebb az úgynevezett elbocsátás, hiszen az eddigi struktúrához ez a személyzet szükséges. A másik estben - a távhő és az intézményi hőszolgáltatás esetében - ott már kimondhatjuk azt, hogy a jelenlegi létszámnak körülbelül a felére lesz szüksége, hiszen itt korszerű technikákról van már szó, nem az eddigi klasszikus fűtői feladatokról, hanem a számítógépes rendszernek a diszpécser szolgálatáról.
A harmadik terület, ami érinti a közalkalmazottakat az az un. technikai személyzet további foglalkoztatása - itt főleg a karbantartókról van szó. Eddig ők is közalkalmazotti, intézményi státusszal végezték a feladatot. Terveink szerint ők is átkerülnek a munkaszerződéses formába a saját kft-khez és így fogják ellátni a feladataikat.

                                                                                                                                            Törő Gábor
                                                                                                                                           /2007.08.29./

  

 

Ismét kezdődik az iskola

   
  Akár milyen hosszú is volt a nyár, most véget ért. A szeptember szó hallatán mindenkinek az iskolakezdés jut az eszébe. Nagy izgalom ez azoknak akik
most kezdik az iskolát, de van tennivalója az öregebb diákoknak is. Már csak egy pár napunk van, hogy beszerezzük ami még hiányzik,
hogy erőt gyűjtsünk az új tanévhez, s hogy hozzászoktassuk magunkat a korábbi lefekvéshez.

 Városunk iskolái az alábbiak szerint kezdik az évet:

  Az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában a könyvosztás augusztus 30-31-án lesz, akiknek ingyenes, ők az első tanítási napon kapják meg az osztályfőnöktől (az egyedülálló, rendszeres nevelési segélyben részesülők, tartósan beteg gyerekek).

A tanévnyitó ünnepélyét szeptember 1-én 17 órakor kezdődik, az első tanítási nap pedig szeptember 3-án lesz.
 


  A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a tanévnyitó ünnepélyét szeptember 3-án reggel 8 órakor lesz, az első tanítási nap.

  Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanévnyitó ünnepségét 2007. szeptember 2-án 16 órai kezdettel tartja.
A kollégiumba történő beköltözés időpontja: 2007. szeptember 2-án 8 órától.

Tankönyvosztás rendje: 2007. augusztus 27-től augusztus 31-ig 14-18 között!
2007. szeptember 2-án 10 órától 15 óráig.

   

A Vay Miklós Szakképző Iskolában a tanévnyitót ünnepélyét  szeptember 3-án reggel 8 órától tartják, ami az első tanítási nap is lesz.
 


  A Református Gimnázium tanévnyitó ünnepélyét szeptember 2-én 16 órától tartjuk a református templomban.
Gyülekező az osztálytermekben 15 órakor.


Beköltözés az internátusokba: 2007. szeptember 2-én 8-14 óráig.

 
Az Általános Iskola tanévnyitó ünnepélyét 2007. szeptember 2-én 16 órától tartjuk a református templomban. 
 

                                                                                                      
                                                                                                                                                  Cziczer katalin
                                                                                                                                                  /2007.08.28./

  

Kukaosztás Kispatakon

                        

  A mai napon augusztus 27-én utánfutóval kiszállítottuk az időseknek és rászorulóknak szánt kukák első adagját, amit örömmel vettek birtokba. Ezeket a műanyag szemétgyűjtő edényeket pályázaton nyerte meg a városvezetés, és most úgy döntöttünk, hogy első körben kiosztjuk ezek egy részét a városlakók között – számolt be Szabó András a város tisztaságát szolgáló feladatról…

  Több nyugdíjas volt az én körzetemben is, aki fizette becsülettel a szemétszállítási díjat, de még kukával sem rendelkezett, mert a régi tönkrement és nem tudott már újat beszerezni. Mások leselejtezésre megérett, szétkorrodeálódott kukákat használtak.
Első körben minden körzetben 50 kukát kaptak a képviselők. Nekem egyelőre 22 db lett kiszállítva, de még várható, hogy további jelentkezések, igények lesznek.


                                                                                                      
                                                                                                                                                    Törő Gábor
                                                                                                                                                  /2007.08.28./

  

 

Továbbra is ellenőrzik a kamionforgalmat

                        

   Mint azt a forgalomszámlálás számszerűen is bizonyította, városunk forgalmát egészen a tűréshatárig terhelik az áthaladó kamionok. Hogy az ebből adódó veszélyeket csökkentsék, a Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársai rendszeresen ellenőrzik ezeket a járműveket. 2007. augusztus 27-én dr.Gaál Krisztián rendőr százados, a kapitányság vezetője közlekedésrendészeti akciót rendelt el…

  Ennek elsődleges célja a Sárospatakon áthaladó teherforgalom ellenőrzése, továbbá az egyéb közlekedési jogszabályok betartásának ellenőrzése volt. Az akcióban részt vett a Sárospataki Rendőrkapitányság állománya, továbbá a Sátoraljaújhelyi Városi Tűzoltóság a beosztottjai, ill. a Megyei Rendőr-főkapitányság forgalomellenőrző alosztályának két motoros rendőre. Sárospatakon tengelyterhelés mérési lehetőség is van a közlekedési hatóság bevonásával, ahova túlsúlygyanús járműveket az ellenőrző rendőrök elkísérik, és ott elvégzik a mérést. Ilyen – tengelyterheléssel egybekötött - ellenőrzési akciót most végeztek harmadszor az utóbbi időszakban Sárospatakon.


 
 


                                                                                                      
                                                                                                                                                   Cziczer Katalin
                                                                                                                                                    /2007.08.28./

  

Az idén is lesz beiskolázási segély

                        

 Az augusztus 10-ei képviselő-testületi ülésen az egészségügyi és a szociális bizottság javaslata alapján a testület úgy döntött, hogy az eddigiekben megszokott módon, idén is támogatja azokat a tanulókat, akik sárospataki lakosok, és Sárospatakon, vagy más településen lévő intézményben nappali tagozatos tanulók – nyilatkozta Aros János alpolgármester…

  Idén a költségvetésünkbe gyerekenként 2000 Ft-ot terveztünk, ezt a 2000 Ft-ot szavazta meg végül a képviselő-testület. Tettük ezt mindazért, mert tudjuk, hogy milyen nagy nehézséget okoz ilyenkor szeptember elején egy 2 gyerekes családnak a beiskolázás. Sajnos a kormánynak az ígérete, ami arra vonatkozott, hogy ingyenes lesz az oktatás, nem valósult meg. Így egy-két gyerekes család esetében szeptemberre bizony 100 ezer Ft értéket is meg kell vásárolni a gyerekeknek, ami nem csak a tankönyvekből áll - bár a tankönyvcsomagok is 20 - 40 ezer Ft között vannak - de ezekhez a költségekhez tartozik az új ruha, ünneplő ruha, tornaruha vásárlása, különböző tanszerek, tehát közel 100 ezer Ft ez az összeg.
Tettük ezt annak ellenére, hogy a város anyagi helyzete nem változott, továbbra sem rózsás a helyzetünk, viszont ezzel a jelképes összeggel szeretnénk azt bizonyítani, hogy igyekszünk csökkenteni a családok beiskolázási gondjain.


                                                                                                      
                                                                                                                                                    Törő Gábor
                                                                                                                                                  /2007.08.28./

  

 

Urbán György szobrot avattak az Erzsébet Kórházban

                        

    Ajándékot kapni - de adni is - öröm. Ez az öröm sugárzott az arcokon augusztus 24-én a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban, amikor a sárospataki festőművész, Urbán György Remény II. című, gömb alakú alkotását leleplezték a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház főépületében. Az átadáson jelen volt Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak polgármestere és Feró István, aki a sárospataki Kiwanis-t képviselete. A művészt magáról a műalkotásról és az éppen aktuális munkáiról kérdeztük…
 

     Először is körökkel foglalkoztam - ami a legtökéletesebb mértani forma - egy darabig a főiskola után, tehát a mértani lehetőségekkel: háromszög, négyszög és kör. Valahogy ebből adódott, mint egy - kvázi - értelemszerűen, hogy ha kör, akkor a térben való megjelenése az a gömb, és akkor próbálkoztam festeni, különböző applikációkat rárakni és most jutottam három éve oda, hogy mozaikot helyezek el rajta, mert a mozaik formanyelv lehetősége, az adekvát egy gömbfelületre, tehát jól alkalmazható. Úgyhogy ezek közül készült egy budapesti kórházba, de került ebből a Kanári-szigetekre, a Tokaji Polgármesteri Hivatal kertjébe, valamint a Nemzeti Múzeumba, a Szépművészeti Múzeumba, a Nemzeti Galériába és külföldi gyűjtőkhöz, úgyhogy jó pár ilyen fajta gömb elkészült.
A következő évben Rómában lesz kiállításom, azon kívül Szent Erzsébet tiszteletére éppen egy kis produkció, egy ilyen klipp készül, ami magába foglalja a zenét is, a zene és a látvány összekombinálása, ez lesz a legközelebbi szeptember közepén.

    Dr. Antal Gabriella igazgató főorvos a szoborról nem csak a betegek reményére, de a dolgozók, és a kórház vezetésének reményére is asszociál…
Nagyon nagy örömmel értesültünk a hírről, hogy Urbán György művész úr felajánl a kórházunknak egy alkotását. Tudtuk, hogy a budapesti Kútvölgyi Kórházban ezt már évekkel ezelőtt megtette, és nagyon örülünk annak, hogy most ránk gondolt. Azért is, hiszen Sátoraljaújhelyben született, Sárospatakon lakik, sárospatakinak tartja magát, és úgy gondolom, hogy azzal, hogy ő most megajándékozta a mi kórházunkat, egy kicsit a két városnak a barátságát, és az összetartozását is kifejezi. Ez a reményt keltő alkotás természetesen sok gondolatot indíthat most el a fejünkben. Nemcsak azt, hogy a betegek reménnyel jönnek a kórházba, és meggyógyulva távoznak onnan, hanem a dolgozóknak is reményt kell, hogy jelentsen, hogy ebben a mai, nagyon nehéz helyzetben azért van kiút arra, hogy a kórházi dolgozók megtalálják a munkájukat, a társadalmi megbecsülésüket, és a kórház vezetői, fenntartói úgy tudják majd irányítani a kórházat, ahogyan szeretnék, hogy legjobban szolgálja a betegek érdekeit.


 
 


                                                                                                                  További fotók  >>>

                                                                                                                                                    Cziczer  Katalin
                                                                                                                                                     /2007.08.27./

  

 

Baleset a Martinovics és a Kinizsi utca kereszteződésében

                        

   

 
     2007. augusztus 27-én 9 óra 45 perc körül egy középkorú nő közlekedett fehér Suzuki személygépkocsijával Sárospatak Szabó Gyula utca felől érkezve a Kinizsi úton, amikor a Martinovics utcai kereszteződéshez érkezve, a kihelyezett STOP tábla ellenére nem adott elsőbbséget a neki balról, a Martinovics úton szabályosan közlekedő Ford Focus személygépkocsinak – tudtuk meg Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelőtől…

Kihajtott elé, amelynek következtében a Suzuki bal eleje a Ford jobb elejével nagy erővel ütközött. A baleset következtében a vétlen gépkocsivezető is megsérült, mindkettőjüket mentőautóval szállították kórházba, előre láthatóan 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek.


 
 


                                                                                                              További fotók  >>>

                                                                                                                                                    Törő Gábor
                                                                                                                                                  /2007.08.27./

  

 

Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény minősítéséről

                        

   Az alapfokú művészeti intézményeknek 2007. március 31-ig kérniük kellett az iskolák előminősítési eljárását, a közoktatás minőségbiztosításáról és minőségfejlesztéséről szóló 3/2002.(II.15.) OM rendelet alapján. Az eljárás során a beadott dokumentációk alapján az iskolák kérhették az előminősítési eljárás lefolytatását- nyilatkozta Réthiné Muha Krisztina igazagatónő...

    Az iskola dokumentumait a Minősítő Testület bírálta. Azoknak az iskoláknak, akiknek a Minősítő Testület, 2007. július 31-ig a kérelmét elfogadta, azok léphettek a minősítés következő lépcsőfokára. Ez azt jelenti, hogy a az intézmény szakmai tevékenységét legalább háromtagú minősítő csoport értékeli a továbbiakban. A szakértők a helyszínen, a gyakorlatban is meg fogják vizsgálni az iskolában folyó oktató-nevelő munkát. Örömmel jelenthetem, hogy a Minősítő Testület a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a minősítési eljárás megindítása iránti kérelmét elfogadta. A helyszíni vizsgálat pontos időpontjáról és a további részletekről 2007. augusztus 31-ig értesítik intézményünket.


 
 


                                                                                            
                                                                                                                             Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
                                                                                                                                                /2007.08.27./

  

 

Aláírták a testvérvárosi megállapodást Krosznóval

                        

      Sárospatak testvérvárosi kapcsolatai 2007. augusztus 28-án egy újjal bővültek, mégpedig a történelem során hagyományosan baráti Lengyelország egyik déli városával, Krosznóval. Mint azt a Krosznóban megtartott közös, ünnepi testületi ülésen Piotr Przytocki polgármester, a testvérvárosi megállapodást aláírását követően elmondta, a két város kapcsolata sem új keletű…
 

  Sárospatak lakóival a kapcsolat sok-sok évre nyúlik vissza, mivel Krosznóban nagyon nagy hagyományai vannak a Tokaji bor kereskedelmének, és sok vendég érkezik Krosznóból a pataki termálfürdőbe is. Sárospatakkal a szorosabb együttműködés pár évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Krosnoi Állami Főiskola és a Comenius Tanítóképző Főiskola között megállapodást írtak alá. Ezt követően felgyorsultak az események, már a következő éven vendégül láttuk Sárospatak delegációját a Kárpáti Égtájak Fesztiválján. Természetesen rendszeresen voltak találkozók a két város vezetői között, ahol megbeszélhettük, hogyan hozhatnánk közelebb a két város lakosságát egymáshoz. A 2006-os év a nagyon intenzív magyar –lengyel kapcsolatok éve volt. Ekkor került sor a Portius Expess Konferenciára, ahol magyar, lengyel és szlovák városok delegációi tárgyalták meg az együttműködés lehetőségeit. Ekkor egy közös deklarációt fogadtak el a résztvevők, a magyar a szlovák és a lengyel önkormányzatok, a vasúti forgalom helyreállítására. Ezekhez az eseményekhez kapcsolódva aláírásra került Krosznó és Sátoraljaújhely között egy együttműködési megállapodás.
2006. december 18-án a Sárospatak melletti Hercegkút községben felavatásra kerül egy Portiusról elnevezett pince. Ekkor került sor az első kapcsolatfelvételre a krosznói és a sárospataki rendőrkapitányságok között. Ekkor kezdődtek el a tárgyalások a két város között is, a hivatalos együttműködési megállapodásról.


 
 

2007. márciusában jött létre egy nyilatkozat Krosznó város polgármestere részéről, Sárospatak polgármestere felé, melyben felajánlja a partnervárosi együttműködést. Ezt követte Sárospatak polgármesterének az igen válasza Krosno város polgármesteréhez és képviselő-testületéhez. Majd májusban sor került a Szent Erzsébet emlékév megünneplésére Sárospatakon és egy sikeres, konkrét lépése volt a Sárospatak képviselő-testületnek a Lengyel Fürdőnap megszervezése a termálfürdőben, amire 650 krosznói és környékbeli vendég utazott el vonattal. A két város felvette egymással a kapcsolatot, együtt vettek részt a fürdőben szervezett kulturális programokon.
A mai nap történelmi jelentőségű, mert elérkezett ez együttműködési szerződés aláírásának az ideje. Ezt még ünnepélyesebbé teszi az V. alkalommal megrendezésre kerülő Kárpáti Égtájak Nemzetközi Fesztivál.
Ezáltal tájékoztatjuk mindkét város lakosságát, hogy az együttműködés szintje megfelelő és azt tovább fogjuk fokozni. Mindkét város képviselő-testülete érti azt, tisztában vele, hogy még nagyon sok munkát kell abba belefektetni, hogy ez az együttműködés intenzív és folyamatos legyen. Reméljük lesz folytatása a közös üléseknek, hiszen egy sárospataki ülésnek kezdeményezése a magyar felet illeti, mi készen vagyunk az együttműködésre. A további tervek között szerepel, hogy egyrészt kijelöljük az állandó rendezvények időpontjait mindkét városban a közös részvétet illetően, másrészt pedig a polgárok nap mint nap elutazhatnak a másik városba és tarthatják a kapcsolatot.
 


  Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere, aki régóta dolgozik a krosznói kapcsolat létrehozásán, örömmel nyugtázta a nap eseményeit és a továbbiakban többszálú kapcsolatokra számít…
Krosznó és Sárospatak között a kapcsolatok egy újabb szakaszába lépett, hiszen ma a két város, a két testület szándékának megfelelően testvérvárosi kapcsolatot létesített, testvérvárosi szerződést kötött. Ez nagyon fontos nemcsak két város, hanem a két régió között is, úgymint a Krosznó környéki, ill. kárpátaljai magyarság és a zempléni régió között. Sok dolog összeköt bennünket a múltból. A hagyományos lengyel-magyar barátság, azon túl Szent Erzsébet, hiszen Sárospatak szülötte Szent Erzsébet, jól ismert szentje a lengyel katolikusoknak is, megbecsülik és ismerik - és sok dologról lehetne még beszélni…
Viszont jelen kapcsolataink mutatják azt a két város között, ami 5 éve indult el és ennek számos jelét látták mind a krosnoiak, mind a sárospatakiak. Hiszen csak a legutóbbira a lengyel-magyar végardói fürdőnapokra több mint 600-an jöttek el és ennek a kapcsolatnak a részben a megpecsételését, részben felgyorsítását jelenti ez a mai napi esemény.

Hagyományosan augusztus végén van Krosznóban már több éve a Kárpáti Égtájak Fesztiválja és a Magyar Bornapok. Itt most Sárospatak város kiemelt vendégként vett részt és nagyon örülök annak, hogy két képviselő-testület együttesen van jelen, és történelmi volt a mai nap, nemcsak a sárospataki, hanem krosznói képviselőtestület életében is, hiszen ez az első alkalom, hogy közös testületi ülést tartottunk. Mindkét ország uniós tag, tehát ezt már a törvények is megengedik. Együttesen vonult fel a két képviselő-testület a fesztivál megnyitására. Öröm volt látni, hogy a városunk képviselő-testülete a Szent Erzsébet palástjában vonult fel a táblákkal, amelyeken megjelent Szent Erzsébet alakja, megjelent Rákóczi Ferenc és Lórántffy Zsuzsanna, akiket a Szent Erzsébet és a Sárospatak zászlókkal nagyon kedvezően fogadtak a város lakosai. Én úgy hiszem, hogy ezzel példát mutattunk más magyarországi városoknak is, hogy érdemes testvérvárosi kapcsolatokat létesíteni. Természetesen mi szeretnénk, hogyha ennek a kapcsolatoknak a hasznát nem csak a krosznói, hanem a sárospataki polgárok is látnák. Mi hoztuk magunkkal a városban működő intézmények vezetőit is, hogy konkrét kezdeményezéssel kapcsolatokat létesítsenek. Gondolok itt természetesen elsősorban A Művelődés Házára, akik már el is kezdték a közös programok szervezését, már meg is hívtuk a lengyel barátainkat, a testvérváros polgárait szeptember 22-re a Sárospataki Bornapokra. A Zemplén Fesztivál igazgatóját, Turjányi Miklóst is elhoztuk, aki már közös kapcsolatokat épít a művészeti napok esetleges kibővítésére Krosno és Sárospatak között. Részt vett a Rákóczi Múzeum igazgatónője, Jósvainé Dankó Katalin, aki szeretnénk, ha jövőre, a reneszánsz évében közös kiállításokat szervezne az itteni múzeummal - és nem sorolom tovább…
Tehát mi nem csak a tervezet aláírásával érkeztünk, hanem számos tervvel, amit mi megbeszéltünk a város vezetésével, és reméljük, hogy ennek konkrét folytatása lesz.
Utoljára hagytam, de nem utolsósorban említem a Végardói Fürdőt, aminek az igazgatóját, Csatlós Csabát azzal a szándékkal hoztunk, hogy 2009-2010-ben, mikor az új fürdő felújítása befejeződik, azt szeretnénk, ha sok lengyel vendég jönne. Kötvényt is bocsátanánk ki, és szeretnénk, ha itt Krosznóban is vásárolnának sárospataki részvényeket. Lengyel befektetőket is várunk, bármilyen vállalkozót, akik a fürdő terveinek megvalósításában segít.


                                                                                              További fotók 1 >>>       3     4    5

                                                                                                                                               Cziczer Katalin
                                                                                                                                                /2007.08.26./

  

 

Lángmentesítés miatt 11 napra bezár A Művelődés Háza

                  

    A Művelődés Háza a tűzvédelmi szempontok alapján kiemelt épület, aminek a lángmentesítését 10 évente kötelező elvégezni ahhoz, hogy a tűzvédelmi előírásoknak megfeleljünk. Ennek a munkának az ideje most érkezett el, hiszen 1997-ben volt utoljára lángmentesítés - adott magyarázatot a működés szünetelésére Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

Ez nem kis feladatot jelent sem a kivitelezésben, sem pedig az anyagiak vonatkozásában az intézmény és a fenntartó önkormányzat számára. Már év elején a költségvetésünkbe beterveztük, ill. a fenntartó felé jeleztük ezt a fajta kötelezettségünket. A nyár végére alakult úgy a helyzet, hogy a rendezvények nagy része már lement, az őszi rendezvénysorozat pedig még nem kezdődik el. Tehát ez az alkalmas időpont, amikor a munkálatok kivitelezésre kerül, ill. a városi önkormányzat az ehhez szükséges anyagi feltételeket biztosítani tudja. Így az intézményünk augusztus 27-étől szeptember 6-áig zárva tart. A ház valamennyi részlege munkaterület lesz, így minden szolgáltatásunk szünetel majd, de bízunk benne, hogy szeptember 7-én olyan formában vehetjük birtokba a házat, ami újabb 10 évre megoldja ezt a fajta kötelezettségünket.


 
          Törő Gábor
          /2007.08.25./

  

 

Finkey Ferenc leszármazottai Sárospatakon

                        

    Dr. Finkey Ferenc 1870-ben született Sárospatakon. Jogi tanulmányait is itt végezte, majd országos hírű akadémikus, jogtudós professzor vált belőle, aki a 1935 és 1940 között Magyarország koronaügyészi tisztét is betöltötte. Idős korára visszaköltözött, és itt, szülővárosában halt meg 1949-ben. Az elmúlt héten az Amerikában élő leszármazottai tettek látogatást Sárospatakon, akiket Dr. Hörcsik Richárd polgármester is fogadott…
  Dr. Finkey Ferenc egy sárospataki származású jogtudós, aki nagyon jelentős tisztségeket töltött be. Az ő leszármazottjai az USA-ban élnek, és ők látogatták meg a városunkat. Voltak a Református Kollégiumban, ahol a Finkey hagyatékot őrzik, oda további Finkey dokumentumokat hoztak, majd Dr. Dienes Dénes közigazgató társaságában az Önkormányzatnál tették egy rövid látogatást..
Ez egy kiváló lehetőség számunkra, hogy emlékezzünk az országos hírű jogtudósunkra, és hogy az amerikai magyarokkal, a sárospataki leszármazottakkal is ápoljuk kapcsolatainkat.

  Finkey Lilla az Egyesült Államokbeli New Jerseyből már második alkalommal látogatott el Sárospatakra. Elmondta, hogy a látogatás ezúttal is nagy élmény számára, és hogy az egész Finkey család ma is nagyon kötődik Sárospatakhoz, ahol a felmenőik éltek, valamint a Református Kollégiumhoz, amelynek Nagykönyvtárában ma is őrzik Finkey Ferenc könyveit. Nem jött üres kézzel, a könyvek mellé hozott még néhány Finkey emléket.
A városban még csak ezután fognak körül nézni, de azt már elhatározták, hogy a későbbiekben is - a család más tagjaival – visszalátogatnak még Sárospatakra.


 
 Cziczer Katalin
/2007.08.25./

  

Panelépületek tűzvédelméről szóló értékelés

                  

  Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága tájékoztatja az olvasókat, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felmérte a panelépületek létesítési és használati problémáit, illetve a megoldási lehetőségeket az alábbiak szerint:
Az épületek javarésze a 60-as, 70-es években épült, illetve került megtervezésre. Ebből adódóan számos jelenleg hatályos tűzvédelmi előírás nem, vagy csak részben teljesül. A hatályos előírásoktól eltérő kialakítás magában hordozza a közelmúltban kialakult tűzesetekhez hasonló események bekövetkezését. A panelépületek sok változata terjedt el hazánknak, ezért általánosságban lehet csak az épületek tűzvédelmi helyzetét értékelni, illetve a problémákra megoldást találni.

A panel épületek létesítési problémái:
Az épületek lépcsőházai általában egy légteret alkot a közlekedő folyosókkal, így bármely lakásban keletkezett tűz során felszabaduló égéstermékek bejutnak a lépcsőházba, melyet képes füsttel telíteni, így a menekülési útvonal biztonsággal nem használható.
A pinceszintet tartalmazó panelépületek lépcsőházai a pinceszinti közlekedőn keresztül összeköttetésben vannak egymással, így egy itt keletkező tűz az épület valamennyi lépcsőházára veszélyt jelenthet, mivel azokat füsttel és hővel telítheti ezáltal megakadályozva a biztonságos menekülést.

Egyes épületszerkezetek – különös tekintettel a gépészeti vezetékek aknafalai – nem elégítik ki a velük szemben támasztott éghetőségi és tűzállósági határérték követelményeket. Az aknák szintenként nem kerültek leválasztásra, így lehetővé teszik a tűz függőleges terjedését a bennük kialakuló kéményhatás következtében.
A lakások villamosvezetékei – amennyiben azok nem kerültek felújításra – az akkori idők villamos fogyasztásának figyelembevételével kerültek kiépítésre, melyet a mai állapot jelentősen meghaladt. Most egyidőben akár jelentős fogyasztás is jelentkezhet – a mosógép, mosogatógép, klímaberendezés, és egyéb – villamos fogyasztók együttes használata során. A villamos vezetékek ilyen módon történő túlterhelése a vezetékek felmelegedéséhez vezethet, mely tüzet okozhat.

A panel épületek használati problémái:
A lakók a különböző átalakítások során, pl. lakásajtók biztonságosabbra történő cseréje során figyelmen kívül hagyják a tűzvédelmi követelményeket, és nem megfelelő éghetőségű, illetve tűzállósági határértékű ajtókat építenek be. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy egy esetleges tűzesetsorán a lakásból könnyen kijuthat a tűz – ezzel akadályozva az épületben tartózkodók menekülését – illetve a tűz bejut a lakásba, ezáltal az ottlévőket, azok anyagi javait veszélyezteti, valamint elősegíti a tűz terjedését.

Szintén a lakók biztonságérzetét hivatott növelni a folyosói rácsok beépítése, azonban ezek elhelyezésével a lakók a saját menekülésüket, a tűzoltóság beavatkozását, valamint a tűzvédelmi berendezések alkalmazását akadályozzák.
Egy tűz esetén a lezárt folyosóból a lakók csak a rács kinyitása után képesek kijutni, azonban ha azon a folyosószakaszon keletkezett a tűz, akkor a közlekedő gyorsan füsttel telítődhet – az ajtók nem megfelelő tűzvédelmi paraméterei miatt – ezáltal már a rács kinyitása is problémát jelent, mely helyzetet tovább tetézi a lakók felfokozott idegállapota, esetleges pánikja.
A lakók menekülésének korlátozottságán túl a tűzoltók beavatkozását is késleltetik a lakók, mivel a tűzoltóknak ilyenkor a rácsot le kell vágniuk, hogy a tűzoltásához hozzá tudjanak kezdeni.
Szintén ehhez a magatartáshoz köthető, hogy a lakók a lezárt folyosórészre mindenféle éghető anyagot helyeznek el, mondván nincs elég tárolási lehetőségük, valamint itt bútorokat és egyéb használati tárgyakat helyeznek el. Ez a körülmény egyrészt szűkíti a menekülési útvonalat, akadályozza a menekülést, másrészt egy lakástűz esetén elősegítheti a lakások közötti tűz terjedését.

Hasonló módon szoktak a lakók eljárni a lépcsőházak közötti átjárást biztosító folyosók, illetve tetőátjárók lezárásánál. Az itt történő lezárás azért jelent problémát, mert a kétirányú menekülési lehetőséget a lakók megszüntetik. Az alsóbb szintek felé már nem lehetséges a menekülés a füst miatt, ezért a másik lépcsőház, vagy a tető jelentheti a biztonságos teret. A lezárások miatt a lakók beszorulhatnak az épületbe, lakásukba, melyek az előbb említett okok miatt nem jelentenek megfelelő védelmet.
Az anyagi biztonságra való törekvés mellett megjelenik a lakók gazdasági körülményei miatt a spórolás igénye is. Általánosságban megállapítható, hogy a társasházak a villamosberendezések, és a villámvédelem felülvizsgálatának elhagyásán, a szárazfelszálló tüzivízvezetékek karbantartásának elmulasztásán próbálnak meg takarékoskodni. A villamosvezetékek – a korábban már említett okok miatt is – potenciális gyújtóforrások lehetnek, és a felülvizsgálat a hiányosságokat kiszűrheti ezáltal csökkentve az ilyen tüzek keletkezését. A tűzvédelmi berendezés karbantartásának elmulasztása, pedig a tűzoltói beavatkozást lassítja ezzel elősegítve a tűzterjedését.

A lépcsőházi füstelvezetőket szintén le szokták zárni rácsokkal, vagy a füstelvezető nyitószerkezetét nem tartják karban, így az használhatatlanná válik. Figyelemmel arra, hogy a lépcsőházak füstelvezetésére csak ez a szerkezet szolgál – mivel a lépcsőházi ablakok kinyitását a lakók tűzesetén nem teszik meg érthető okokból – annak működésképtelensége szintén a menekülés meghiúsulását vonhatja magával.
A szellőzőrendszerek a tisztítás hiánya miatt elzsírosodottak, mely anyaglerakódás a tűzterjedését jelentős mértékben elősegíti, mivel saját maga is könnyen ég.
Bár tűzvédelmi előírásba nem ütközik az erkélyeken történő anyagtárolás azonban – amennyiben ott éghető folyadékokat tárolnak – egy esetleges tűz során az alatta lévő lakásból kiáramló hő, illetve az égéstermékek képesek lehetnek meggyújtani ezen anyagokat.
A növekvő energiaárak hatására a panelprogram keretében elkezdődtek az épületek utólagos homlokzati hőszigetelési munkálatai is. Amennyiben a kivitelező megfelelő minősítésű hőszigetelő rendszert épít be, akkor ez tűzvédelmi problémát, illetve veszélyt nem hordoz magában, azonban egy nem megfelelő tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkező homlokzati szigetelőanyag képes akár az épület teljes homlokzatára kiterjedő tűzet okozni. A homlokzat égése során gyakorlatilag lehetetlenné válik, válhat a tűzoltóság magasból mentőszereinek alkalmazása és ezekkel történő személymentés. Ez kifejezetten nagy problémát jelent, mivel a munkálatok nem építési engedélyhez kötöttek, ezért a tűzoltóság a beépítendő hőszigetelő rendszer megfelelőségét nem is tudja ellenőrizni.

A korunk gazdasági fejlődése magával hozta a gépjárműállomány növekedését is, azonban a panelépületek létesítésekor ekkora mennyiségű gépjármű parkolóhely nem lett kialakítva az épületekhez. Ebből adódik, hogy a lakók már a tűzoltási felvonulási területen is parkolnak, mely kifejezetten a tűzoltógépjárművek felállítására szolgál. Az itt parkoló autók, vagy jelentősen korlátozzák, vagy lehetetlenné teszik a tűzoltói beavatkozást, ezzel saját magukat, illetve lakótársaikat is veszélyeztetve.

Megoldások az érintett épületek tűzvédelmi helyzetének javítására:
A használati részben említett utólagos homlokzati hőszigetelési munkálatok problematikájának megoldását az építési engedély kötelessé tétel jelentené, azonban erre jelenleg nincs lehetőség. Áthidaló megoldást jelenthet, hogy a minisztérium a panelpályázatok elbírálásához feltételként előzetes tűzoltói vélemény beszerzését tervezi előírni.

A létesítési gondok kiküszöbölése már bonyolultabb, idő és költségigényesebb. Célszerű a lakosság figyelmét felhívni arra, hogy a saját maguk védelmét is szolgálják ha a lakáson belüli villamos vezetékeket a megnövekedett fogyasztási igényeinknek megfelelően felújíttatják.
Az utólagos tűzszakaszolási és füstszakaszolási problémák, kiküszöbölése szintén jelentős anyagiakat igényel, melyet jelenleg a lakóközösségnek kell kigazdálkodnia, amennyiben úgy dönt, hogy áldoz az épület tűzvédelmi helyzetének javítására.
A gépészeti rendszerekből adódó tűzvédelmi hiányosságok részben és egészben egyaránt orvosolhatóak. Részmegoldást a szellőzőrendszerek rendszeres tisztítása jelenti, mivel így meg lehet akadályozni a zsír lerakodását a csővezeték falán. Természetesen ez önmagában nem elegendő, csak ideiglenes megoldás. Valamennyi szellőzőrendszer esetében a szintenkénti födémlezárásokat, és vezetéklezárási lehetőségeket biztosítani kell. A nem megfelelő éghetőségű és tűzállóságú anyagokat el kell bontani és megfelelőre kell cserélni. A szükséges építési, és átalakítási munkák jelentős anyagi ráfordítást igényelnek, azonban a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001 (I. 31.) Kormányrendelet 28.§ 5. pontjában szerepel a szellőzőrendszerek korszerűsítése és felújítása, mely lehetőség kiaknázásával állami pénzeszközökhöz lehet jutni.

Javasolt a lakosság figyelmét felhívni arra is, hogy a jogszabályoknak megfelelő használati és létesítési előírások érvényesítésén túl – nem csak a panelépületek esetében – tovább növelhető a lakások tűzbiztonsága, ha ott tűzjelző berendezéseket (home detektorokat), és/vagy tűzoltó eszközöket (kézi tűzoltó készülék, Bonpet, Passz 47, Firepro, stb.) helyez el. Ezek aránylag kis költségen beszerezhető eszközök, melyek jelentősen képesek emelni a lakás tűzbiztonságát azzal, hogy a tüzet a keletkezésük korai fázisában jelzi, így biztosítva a gyors menekülés, illetve oltás feltételeit, valamint a tüzet a kezdeti fázisukban képesek eloltani, így a tűzkárt csökkenthetik.
Összességében megállapítható, hogy a panelépületek nem tűzveszélyesek, azonban kiemelt figyelmet kell fordítani a tűzvédelmi használati előírások betartására, betartatására, valamint lehetőségekhez mérten minél előbb meg kell szüntetni a létesítési hiányosságokat. Az építési munkák állami támogatásának lehetőségét információnk szerint az Önkormányzati és Településfejlesztési Minisztérium és a Kormány vizsgálja.Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága
/2007.08.25./

  

 

Még lehet jelentkezni a halasztott értékesítésű bérlakásokra 

    
   

  Az Önkormányzat tavasszal indította be a halasztott értékesítésű bérlakás programját, amelyre már az első körben megfelelő érdeklődés mutatkozott. Most, miután az építendő lakások alaprajzai és a házak látványtervei is a rendelkezésünkre állnak, ismételten felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy továbbra is fennáll a lehetőség, hogy a programról érdeklődjenek, illetve ahhoz csatlakozzanak - nyilatkozta Erdős Tamás tanácsnok.

A programban való részvételi szándékot a Polgármesteri Hivatalhoz címzett levélben (3950 Sárospatak, Kossuth u. 44.), faxon (47/311-404) vagy e-mailben (sarospatak@sarospatak.hu) lehet bejelenteni a honlapról letölthető bejelentőlap kitöltésével.

A programmal kapcsolatban további felvilágosítással állunk az érdeklődők rendelkezésére a honlapon lévő tájékoztató menüben, a programmal kapcsolatos tájékoztató keretében, továbbá ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal Műszaki és Kommunális Irodájában (Sárospatak, Béla király tér 16., Cziráki Zsolt, 47/513-275).
 
   


 
  Felhívás >>>


Földszint alaprajz (pdf) >>>
Emelet alaprajz (pdf) >>>

Látványtervek: 1.    2.    3.    4. 

Cziczer Katalin
/2007.08.24./
  
 

Az ünnepi hétvége rendőri szemmel

                        

   A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén a háromnapos ünnep során több rendezvényre is sor került. Ezek elsődlegesen falunapok voltak, ill. az augusztus 20-ával kapcsolatos rendezvények. Erre a kapitányságunk rendezvényi tervet is készített, ami alapján minden egyes embernek ki volt osztva a konkrét feladata – nyilatkozta dr. Gaál Krisztán rendőr százados, a kapitányság vezetője…

     Rendezvények biztosítása során közreműködtünk mind Györtarlón, mind Kenézlőn, mind a Viss falunapokon, ill. 20-án a Bodrogolaszi falunapon, valamint 18-20-a között a hercegkútiak 3. találkozóján, ill. augusztus 20-án a sárospataki ünnepi rendezvény biztosításában. Hálaistennek rendőri szempontból minden eseményt sikeresen le tudtunk vezényelni, nagyobb fennakadás nem volt.
Augusztus 20-án volt egy olyan probléma, hogy piros jelzést kaptunk, ami alapján a sárospataki tűzijátékot elmoshatta volna a vihar. Megegyeztünk a rendezvény szervezőivel, ill. a megyei rendőrkapitányság osztályvezetőjével, hogy a tűzijátékot nem 21 órakor, hanem kicsivel korábban, 20:45-kor még engedélyezi. Sikeresen meg is történt a tűzijáték, ami után a vihar kb. 22 órakor érkezett városunkba, de addig a közlekedési forgalmat, mind a személyforgalmat olyan módon tudtuk kezelni rendőri erőinkkel, hogy a heves zápor sem tűzijátékot, sem az onnan való eltávozást nem veszélyeztette, tehát rendőri szempontból sikeresnek értékelem az ünnepi hétvége biztosítását.


 
 


                                                                                             
                                                                                                                            Törő Gábor
                                                                                                                            /2007.08.24./

  

 
 

Családi Nap a BOSS2006 Hungária Kft-nél

                        

      Máskor péntek délután 4 órakor ürül ki a gyárudvar, augusztus 24-én viszont éppen ekkor népesült be a BOSS2006 Hungária Kft nevű, német tulajdonú sárospataki cégnél, amely az egykori Csepel gyáregység legnagyobb területét birtokolja, a csarnokokban 200 főt foglalkoztatva.
Dieter Wimmer, az ügyvezető igazgató elmondta, hogy nem először szervez Családi Napot... …
 

  Visszaemlékezett, hogy egy közel 10 éve szervezett Családi Napon is legalább ennyi dolgozó és családtag gyűlt össze. Akkor még a cég neve SPSG Kft volt, de a fő profil akkor is a német minőségű menetfúrók gyártása volt, mint ahogy most is - sőt most a gyártmányaik értékesítését is maguk végzik, szállítva azokat szerte a világba...
Wimmer úr fontosnak tarja, hogy a családtagok is megismerjék a az apuka - vagy éppen az anyuka - munkahelyét munkatársait, s az év egy napján ők is élvezzék a munkaadó vendégszeretetét. A programok szervezésekor minden korosztályra gondoltak, így volt ugráló vár, foci, tűzoltó bemutató, motorbemutató és főzőverseny. A jó hangulatról a Hangár zenekar gondoskodott.
A kezdetben még tikkasztó nagy meleg sem tudta senkinek elvenni a jókedvét (sem az étvágyát), ezt látva  az igazgató úr kilátásba helyezte, hogy a jövőben rendszeresen megszervezi a Családi Napot.


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
/2007.08.24./

  

 

Koreaiak Sárospatakon

                        

    Koreai látogatói voltak Sárospataknak, akik önkormányzatunkat is megkeresték. Találkozásunk alkalmával bemutattam nekik a város múltját, jelenetét és beszéltem a jövőbeli terveinkről is. Ők, mint protestánsok a Református Kollégiummal meglévő kapcsolataik révén jutottak el városunkba, akik nagyon támogatják az ő misszionárius tevékenységüket – számolt be a távol-keleti vendégek érkezéséről Dr. Hörcsik Richárd polgármester…
 

  A vendégek hangsúlyozták, hogy amellett, hogy ők támogatják a misszionárius munkát – szegény gyerekek oktatása, cigány misszió, stb. - emellett ők üzletemberek. A koreai üzleti világ megbecsült tagjai, akik érdeklődnek a befektetési lehetőségek iránt. Tudták azt is, hogy nekem vannak korábbi koreai kapcsolataim, így rajtam keresztül is keresik azokat a kapcsolódási pontokat, ahol üzleti lehetőséget látnak. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy megmutatjuk nekik a fürdőt, hiszen a fürdőszálloda építés, és általában a fürdőberuházás iránt is érdeklődést mutattak. Megmutatjuk a Ruhaipari Szövetkezetet, aztán egyéb más, arra érdemes befektetési lehetőségeket, tehát végigmutatjuk nekik a várost.
A missziós tevékenységük fontos része a cigánymisszió, ők szeretnének segíteni a városunkban élő cigányoknak. Így én fölvetettem, hogy pl. a Csepel mögött és más helyeken, ahol felújításra szoruló önkormányzati, vagy kisebbségi tulajdonban lévő házak vannak, miért nem csinálunk egy közös programot. Egyébként a jövő héten indítunk el egy különálló programot, amelyben felmérjük a romák által lakott lakások állapotát, a cigánytelepeket, egyrészt mert pályázni szeretnénk, másrészt pedig, hogy kimozdítsuk a jelenlegi helyéről ezt a dolgot, mert sajnos áldatlan állapotok vannak, akár a Kazinczy utcát, akár a Kutya-hegyet, akár a Csepel mögötti utcákat nézzük.
Most ebbe szeretnénk őket bevonni, valami közös munkálkodást kitalálni a koreai emberekkel, hiszen ha csak egy, vagy két lakást tudunk felújítani közös pénzen, már akkor is nyertünk.

  A koreai vendégeket Szabó Dániel református főgondnok úr kísérte, aki a következőképpen kommentálta a látogatást…
Egy úr és három női presbiter testvér, a maguk protestáns hátterével érkeztek ide Sárospatakra, ahol szeretnének látogatást tenni és kapcsolatot építeni protestáns hittestvéreikhez. Szeretnék látni azt is, amit az itt lévő koreai testvérek, a cigánymisszió területén munkálkodnak, hiszen itt már elindult a cigány gyerekek angol nyelvi és informatikai képzése, amit ők finanszíroznak.
Ugyanakkor, mivel üzletemberek, szeretnének az üzleti élet területén is tájékozódni, hogy milyen befektetést, vagy milyen üzleti vállalkozást kezdhetnének el. Ebben a vonatkozásban még akár a cigány testvérek közötti munkát is támogatnának.


 
 
Mindenképpen fontos, hogy ők maguk is nagyon meg vannak hatva polgármester úr történelmi tájékoztatása és a fogadásnak a nagyon baráti és testvéri hangvétele miatt. Különösen azért, mert polgármester úr személyében olyan kapcsolatot képvisel, ami már nem kezdődő kapcsolat a koreaiakkal, hanem sokkal korábban kezdődött, és amelyeknek már áldásos következményei voltak a Kollégium és a Tudományos Gyűjtemények vonatkozásában. Hisszük, hogy ez a mostani látogatás is talán kiszélesítheti ezt a korábban elindított és meglévő kapcsolatot.

További fotók >>>

 Cziczer Katalin
/2007.08.23./

  

Szinte folyamatos a közutak ellenőrzése

                        

 A Közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében Magyarország közúthálózatán 2007 május l-től 2007 december 31-ig fokozott közúti ellenőrzések megtartására kerül sor – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője…

  A fokozott ellenőrzések célja, hogy a közutak közlekedésbiztonsági jellemzői javuljanak, a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma csökkenjen.

A Szerencsi, A Sárospataki, A Sátoraljaújhelyi, valamint az Encsi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti és közrendvédelmi osztályának beosztottjai közösen vesszenek részt 2007 augusztus 23-án 18 és 22 óra között megtartásra kerülő fokozott közúti ellenőrzésben.

A fokozott közúti ellenőrzés célja a sebességtúllépés szabálysértést elkövetők kiszűrése, ittasság ellenőrzése, passzív biztonsági eszközök ellenőrzése, személygépkocsik, motorkerékpárok, tehergépkocsik ellenőrzése.

A négy kapitányságról összesen 24 rendőr vesz részt a közlekedési akcióban, szolgálati gépkocsival és motorkerékpárral.


                                                                                                        További fotók >>>

                                                                                                                                        Törő Gábor
                                                                                                                                       /2007.08.23./

  

 

Tűzbe mennek értünk – a tűzoltóság hírei

                        

    Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2007. július 20 és 2007 augusztus 20 közötti időszakban 56 tűzesethez, 10 műszaki mentéshez riasztották tűzoltóinkat - küldte tudósítását Bodnár Attila tűzoltó főtörzsőrmester...

Július második és augusztus első felében folytatódott a rendkívül meleg, száraz, csapadékmentes idő, aminek „köszönhetően” 45 szárazfű, tarló, bozótos tűzhöz kaptunk riasztást, ez jelentősen megemelte a tűzesetek számát. Ezen kívül 5 esetben felhalmozott szemét gyulladt meg, 4 esetben fából készült melléképületben keletkezett tűz, 1 alkalommal a padlástérben átvezetett elektromos vezeték gyulladt meg, 1 esetben szalmabálából rakott kazal gyulladt ki.

A műszaki mentések során 3 esetben az úttestre, lakóházra, illetve személygépkocsira dőlt fát távolítottak el egységeink, 1 esetben egy kútból távolították el a vizet, 1 alkalommal sérült gázpalackot távolítottak el egy lakásból, 5 alkalommal közúti baleset mentésénél segédkeztek.
- Július 28-án az esti órákban a 37-es számú főút sárazsadányi elágazásánál egy Seat Ibiza típusú személygépkocsi fának ütközött. A kiérkező tűzoltók a személygépkocsiba szorult személyt feszítő-vágó berendezéssel kiszabadították és átadták a mentőknek.
- Augusztus 08-án a délelőtti órákban Középhutában egy Maruti Suzuki típusú személygépkocsi árokba hajtott. A sérültet a mentőknek sikerült kiemelni a személygépkocsiból. A kiérkező tűzoltók a gépkocsit áramtalanították.
- Augusztus 08-án a délutáni órákban Sárospatakon egy Opel Corsa típusú személygépkocsi árokba hajtott. A mentők a 2 sérültet kiemelték a személygépkocsiból. A kiérkező tűzoltók a gépkocsit áramtalanították, majd az árokból kivontatták.
- Augusztus 16-án a délelőtti órákban Sárospatak és Páterhomok között egy Iveco típusú búzát szállító kamion az árokba borult. A teljesen összeroncsolódott fülkébe szorult személyt tűzoltóink feszítő-vágó berendezéssel szabadították ki és átadták a mentőknek.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a megyei ügyeletre fut be.
A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető. 
 


 
Bodnár Attila tűzoltó főtörzsőrmester
/2007.08.23./

  

 

Nemzetközi Görög Katolikus Ifjúsági Találkozó

                        

    Keresztény összejövetel Zemplén 2007 Szent Erzsébet nyomában címmel, a fiatalok egyhetes táborozást tartottak, ami 20 éves múltra tekint vissza. A kezdetekben érkező fiatalok ma már középkorú anyukák és apukák - nyilatkozta Telenkó Miklós parókus...
A helyszínek és a történelmi idő is más lett azóta. A programok megújultak. Egy dolog mégis változatlan maradt. Úrszínváltozás előestéjén alkalmanként 150-400 fiatallal találkozunk a Zempléni hegyek lábainál, hogy egy hétig sport, kulturális rendezvényeken vegyenek részt, hogy liturgikus és lelki élményeket éljenek át.

  20 éve annak, hogy néhány görög katolikus egyetemista elhatározta, hogy Urunk Színeváltozása ünnepét a hegyekben tölti. Az evangélium így ír erről AZ ünnepről: Az Úr Jézus magához hívja legkedvesebb apostolait, Pétert, Jakabot és Jánost, hogy elvigye őket a Tábor hegyére és megmutassa Istensége dicsőségét. Amikor a barátok meglátják Jézus átváltozását földrerogynak, mert valami olyat pillantottak meg, valami olyan öröm járta át őket ebben AZ Istenélményben, amit korábban nem tapasztaltak. Jól érezték magukat és felkiáltottak: Uram jó nekünk ITT lenni, építsünk hajlékot! A MI táborozásunk a hegynek, AZ átváltozásnak, a titoknak a megismerése. Első nap tábort építünk, mert jó nekünk ITT együtt lenni. Augusztus hatodikán AZ ünnep napján, Utrenyével, Szent Liturgiával, Vecsernyével a görög katolikus egyház imáival felmegyünk hagyományaink hegyére. A következő napon valóságosan is megismerjük a zempléni hegyek titkait.


 
 
Ebben az esztendőben Sárospatakról a mikóházi feketehegyi kilátóhoz mentünk. 25 km-es gyaloglás után, elcsendesedve készültünk a lelkigyakorlatra. Megható mikor 70-80 fiatal kezében meggyullad a mécses és elkezdődik a csend napja, mert a csend is egy nagy hegy. Az ember ugyanúgy vándorol, keresi önmaga legbelsejét, ahol átváltozhat ő is és új szívvel, új lélekkel mehet tovább. A lelkigyakorlatot AZ idén Dr. Papp Miklós nyíregyházi parókus tartotta. Az előadások témái: Árpádházi Szent Erzsébetet és Boldog Rózsa Tódor püspököt állította elénk. Szent Erzsébet sugárzó szeretetét a 800 év sem homályosította el. Tódor püspök pedig vértanúságával, bátorságával mutatta meg, hogy a küzdelem a sátáni erők Ellen (bújjanak azok akár kommunista zubbonyba vagy nacionalista felsőbbrendűségbe) győzelemre visz. Ez a két sárospataki kötődésű Szent női és férfi alakja tanított bennünket. A befejező napokat a kultúra, a sport, a tudás nevében töltöttük. Saját színházunkkal előadtuk Szent Erzsébet életét, sütöttünk kenyeret, festettünk üvegképet, végigjártuk a városban fellelhető Szent Erzsébet emlékhelyeket. A záró estén világ népinek táncait ropptuk, és hálatelt szívvel búcsúztunk egymástól a befejező napon.

Törő Gábor
/2007.08.22./

  

 

Munkában a segítő kezek - kirándulás a mádi tónál

                        

    A „Szent Erzsébet” Segítő Kezek Közhasznú Egyesület támogató szolgálatai Szent Erzsébet kupa elnevezéssel kirándulást és játékos vetélkedőt szervezetek augusztus 10-én, a mádi tónál. A rendezvény hagyományteremtő szándékkal, idén első ízben került megrendezésre – küldte tudósítását a szervezők részéről Hagymássy Zsuzsanna…

Kezdeményezésünket nagy érdeklődés és aktív részvétel kísérte. A szolgálatok ellátottjai összesen kb. 160-an képviseltették magukat.
A játékos vetélkedő keretében minden támogató szolgálat 3 fős csapattal indult. A feladatokat mindenki nagyon ügyesen, lelkesen hajtotta végre. A kapott felajánlásoknak és adományoknak köszönhetően az első három helyezett értékes díjazásban részesült. Ezen felül minden résztvevő vendégünk volt egy finom ebédre.
Az egész nap nagyon vidáman telt, mindenki jól érezte magát. Több éves tapasztalatunk mondatja velünk, hogy nagyon nagy szükség van az ilyen és ehhez hasonló szabadidős tevékenységek megrendezésére, hiszen ellátottjaink döntő többségének ez az egyetlen lehetősége, arra, hogy egyrészt sorstársaival találkozzon és megismerkedjen, másrészt pedig arra, hogy egy kicsit kimozdulhassanak, és ha csak egy rövid időre is, de elfelejthessék az állapotukkal járó temérdek gondot és problémát.
Éppen ezért tartjuk fontos feladatunknak, hogy rendszeresen biztosíthassunk számukra lehetőséget a kirándulásra, az együttlétre. Programokat együtt és külön, támogató szolgálatonként is szervezünk számukra. Az együtt szervezett programokon egyesületünk elnöke, Kaszás Géza is aktívan részt vesz és magára vállalja a programok lebonyolítását, irányítását.

Ezúton szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy szívükön viselik gondozottjaink sorsát, és lehetőségeikhez mérten segítik adományaikkal, a minél több és színesebb programok szervezését. Egyesületünk minden dolgozójának célja, hogy színesebbé tegye, és hasznos tevékenységgel töltse ki gondozottjaink mindennapjait. Áldozatos, lelkiismeretes munkánk és a gondozottakhoz való hozzáállás mellett nagy segítséget jelent számunkra, hogy vannak még olyanok, akik támogatják rendezvényeinket, segítenek adományaikkal. Egyesületünk továbbra is hálás szívvel fogadja azon emberek, cégek adományait, aki valamilyen formában segíteni szeretnének és tudnak, hogy tovább folytathassuk az ellátottak számára sokat jelentő szabadidős programok szervezését.
Elérhetőségeink: „Szent Erzsébet” Segítő Kezek Közhasznú Egyesület Sárospatak, Vörössipkások útja 13. Tel.: 47/511-126 és 47/511-127.


 
 

 
„Szent Erzsébet” Segítő Kezek Közhasznú Egyesület Sárospatak,
/2007.08.22./

  

 

A Crescendo Gálahangverseny

                        

    2007.augusztus 12-én 18 órakor vette kezdetét a Rákóczi vár udvarán a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia idei utolsó eseménye, a Gálahangverseny.

A kamarazene, a zongora és az ének szekció legjobbjait választotta ki a 35 főből álló nemzetközi összetételű tanári kar ennek a különleges eseménynek a fellépőiül, melynek a legeredményesebb szereplője szólóhangverseny meghívást kapott a 2008 évi Zempléni Fesztiválra. A verseny győztese az orosz származású 15 esztendős Ksenia Lubjantseva, ifjú zongoraművésznő lett, akit a zsűri tagjai:
Hollerung Gábor - karmester, a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője; Timothy Bentch - a Magyar Állami Operaház színpadáról jól ismert énekművész - a Crescendo Nyári Akadémia igazgatója; valamint Gwynne Geyer - A new york-i Metropolitan Opera szólóénekese -, a Crescendo Nyári Akadémia énektanára talált a legjobbnak.
A Gálahangverseny során az érdeklődők ízelítőt hallhattak a Cseh Nagykövetség és a Cseh Centrum által szponzorált cseh zeneszerzők műveiből tartott kurzus műsorából, melyet David Danel, Prágában élő hegedűművész tartott.
Nyitószámként elhangzott a kamarairodalom egyik gyöngyszeme, Schubert Pisztráng ötösének variációs tétele, aminek előadói apparátusa kifejezte a Crescendo Nyári Akadémia kulturális sokszínüségét, melynek eredményeképpen budapesti és münchen-i zeneakadémisták muzsikáltak együtt Martin Helmchen (D) zongoraművész közreműködésével.
A Crescendo Nyári Akadémia nagy hangsúlyt fektet a kortárs zene népszerűsítésére mind a diákok, mind pedig a közönség irányába. A magyar kortárs zene egyik kevésbé ismert, de igazán kiváló kamaraművét, Takács Jenő duóját játszotta - a szerző halálának 5. évfordulója emlékére -, a posztgraduális képzésre 3 hónapos gyermekükkel érkezett német művészházaspár.
A Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány számos magyar, és minden Kelet-Európából érkezett résztvevő számára ösztöndíjat biztosít. Ennek az invesztálásnak gyümölcsét is tükrözi a Gálahagverseny fellépői közötti nemzetközi összetétel aránya. A sok tehetséges fiatal muzsikus mindegyike érett, kidolgozott produkcióval hálálta meg a számukra biztosított részvételi lehetőséget.

A Gálahangverseny során elhangzott művek és előadóik:
Franz Schubert: Pisztrángötös - IV. tételelőadták: Szabó Réka - hegedű, Krenedits Katalin - brácsa, Kirkósa Tünde - gordonka, Thomas Sonner (D) - nagybőgő, Martin Helmchen (D) - zongora
G. F. Handel: Messiás - "I know that my Redeemer liveth" előadták: Nagy Silvia (RO) - ének, Annkatrin Garbers (D) - zongora
Jacques Ibert: Piéce előadta: Barócsai Edit - fuvola
W. A. Mozart: Don Giovanni - Leporello áriája előadták: Gradsach Zoltán - ének, Dallos Erika - zongora
Alekszandr Szkrjabin: disz-moll etűd előadta: Swetlana Meerman (D) - zongora
Bohuslav Martinu: Etudes faciles - no. 6 előadták: Rudolf Patrnciak (CZ) és Michaela Wdówková (CZ) - hegedű Nyikolaj Kapusztyin: Toccatina előadta: Alexander Kuklin (RUS) - zongora
Takács Jenő: Variációk egy Paisiello témára előadták: Katharina Misch (D) - fuvola, Jonathan Misch (D) - hegedű
George Gershwin: Prelude előadta: Daniel Dascalu (RO)- zongora
Gioacchino Rossini: A sevillai borbély - Rosina áriája előadták: Leann Oh (Japan) - ének, Horváth Zoltán - színész, Dallos Erika - zongora
Blair Fairchild: Mosquitos előadták: Raphael Hervicke (D) - hegedű, Liene Baumane (LT) - zongora
Charles Gounod: Rómeó és Júlia - duett előadták: Marianne Lemieux (Canada), Ruben Muresan (RO) - ének, Dallos Erika - zongora
Liszt Ferenc: Venezia e Napoli - Canzone - Tarantella előadta: Ksenia Ljubjantseva (RUS) - zongora

A Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia tanária kara, résztvevői és szervezői nagy szeretettel és hálával fejezik ki ezúton is köszönetüket Sárospatak Város Vezetősége és Sárospatak intézményeinek minden egyes vezetője és munkatársa felé, hogy segítették munkánkat, és befogadták rendezvényüket:
ME Comenius Tanítóképző Főiskola Kar, Dezső Lajos Kollégium, A Művelődés Háza, Farkas Ferenc Művészeti Iskola, MNM Rákóczi Múzeuma, a Sárospataki Református Lelkészi Hivatal és a Sárospataki Református Gyülekezet, a Katolikus Plébániai Hivatal és Vártemplom, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei, Zemplén Televízió
Köszönjük Sárospatak polgárainak, hogy eljöttek hangversenyeinkre, tapsukkal és bíztató szavaikkal elismerték mindannyiunk munkáját, erőt adva a továbblépéshez, és a megmaradáshoz!
A szervezők, és a résztvevők mindannyian bíznak abban, hogy jövőre, 2008 nyarán újra találkozhatnak Önökkel Sárospatakon, az V. Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia rendezvénysorozatán! J. S. Bach műveit lezáró gondolattal és megvallással együtt bizakodással tekintve a jövőre: SOLI DEO GLORIA!

További információk: www.hungary.crescendo.org 
 

 Crescendo Nyári Akadémia - Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány
/2007.08.22./

  

 

Sárospatak város díszpolgára lett Makovecz Imre építész

                        

    Óriási érdeklődés mellett zajlott augusztus 20-án Sárospatak városi ünnepsége, amelynek keretein belül kitüntető díjak átadására került sor. Ekkor kapta meg a Sárospatak Város Díszpolgára kitüntető címet Makovecz Imre építész, akiről elmondhatjuk, hogy az általa tervezett épületetek, ma már városunk nevezetességei közé tartoznak – számol be az ünnepségről Aros János alpolgármester…

  Az ünnepi beszédet Dr. Hörcsik Richárd polgármester mondta, és ő adta át a kitüntetéseket azoknak a közismert személyiségeknek, akiknek a hozzánk beérkező javaslatok alapján képviselőtestületünk az augusztus 10-ei zárt ülésén odaítélte. A díszpolgári címet kapott Makovecz Imre mellett - akinek a keze nyomát Sárospatak több épületén is láthatjuk - Pro Urbe díjat kapott Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek, akinek pedig a sárospataki Szent Erzsébet kultusz életre keltésében vannak elévülhetetlen érdemei.
A Pro Urbe díjból idén kettőt talált kiérdemeltnek a képviselő-testület, posztumusz Pro Urbe díjat kapott Engi Andor bácsi, aki a 60-70-es évek meghatározó egyénisége volt Sárospatakon, akinek az iparosodás terén köszönhet sokat a város.


 
 
„A Köz Szolgálatáért” díjat egy olyan személy kapta, akit azt hiszem, nem kell bemutatni Sárospatak lakosainak, hiszen Nagy Béla doktor úr munkába állása óta - immár 40 éve - végzi az emberek gyógyítását városunkban - azt hiszem méltó helyre került ez a díj is.
Az idén először került kiosztásra a „Pécsváradi Botond közéleti díj”, amelyet Makláry Zsolt fiatal, tehetséges sárospataki ikonfestő kapott, aki a nemzettudat és a keresztény értékek megőrzéséért végzett tevékenységével érdemelte ki sokak elismerését. Makláry Zsolt távollétében, helyette Révész Kornél vette át a díjat.
 Kövér Zsolt cukrászmester nemrég indult vállalkozásával óriási sikert arat a sárospataki lakosok körében. Az ő munkáját egy díszoklevéllel szerettük volna elismerni.
A kitüntetettek közé tartoznak még az állami kitüntetéseket kapott sárospataki lakosok, nagy örömünkre 4 pataki lakos is részesült ilyen kiemelkedő kitüntetésben. Aranykoszorús Gazdaasszony díjat kapott Szűcs Ilona sárospataki egyéni vállalkozó, a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét kapta Braun Miklósné, a sárospataki Carolina Óvoda szakácsa, valamint Sztankóné Németh Anna, a Vay Miklós Szakképző Iskola tanára.
Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet kapott Fedor György, a sárospataki Vay Miklós Szakképző Iskola műszaki tanára
, aki hosszú éveken keresztül az intézmény igazgatóhelyettese volt. Valamennyi kitüntetettnek még egyszer gratulálok, sok sikert kívánok mind a szakmai munkájuk, mind a magánéletük során.

A kitüntető díjak és a - Sárospatakon ilyenkor már hagyománnyá vált - ökumenikus kenyéráldás után, az ünnepi műsor keretén belül Almássy Zsóka sárospataki művésznő, valamint Pálfi Zoltán és Tunyogi Péter művészek előadásában láthattunk egy nagyon szép és színvonalas műsort. Örülök, hogy olyan nagyszámú nézőközönség láthatta ezt az előadást, amire példa még nem volt Sárospatak történetében. Az újonnan épült Vízi-kapui színpad lelátója teljesen megtelt és mindenki élvezettel nézte a színvonalas műsort. Mint egy „színpadavató” remekelt az ezután következő kb. 40-50 perces előadás, amikor a műsorban résztvevő színészeken kívül Zám Andrea művésznő lépett még fel. Hatalmas hangulatot sikerült varázsolni az új szabadtéri színpadra, ahol becslésem szerint közel 1000 fő láthatta ezt az operett-részletekből és vidám jelentekből álló előadást. Mivel a jelenlévő patakiaknak - a visszajelzések alapján - nagyon tetszett az előadás, ezért már most valószínűleg tartjuk, hogy jövő augusztus 20-án meg fogjuk ismételni.

Ezt követően egy fogadáson vehettek részt a kitüntetettek, valamint a képviselő-testület tagjai, majd következett az elmaradhatatlan tűzijáték. Itt elnézést kell kérnünk a sárospataki lakosoktól, hiszen bizonyára észrevették, hogy 15 perccel hamarabb kezdtük a tűzijátékot. Ennek az oka egész egyszerűen az volt, hogy vihar-riasztást kaptunk a polgárvédelemtől a rendőrségen keresztül. Két lehetőségünk volt, vagy lefújjuk a tűzijátékot, vagy pedig megpróbáljuk előre hozni. Egy gyors operatív tanácskozás után ez utóbbi mellett döntöttünk. Ezt követően a Bodrog-part másik oldalán az Élő Bodrogért Egyesület szervezésében egy utcabál részesei lehettek a sárospataki lakosok.
Remélem, mindenki jól érezte magát, és úgy érzem, hogy méltóképpen ünnepelte Sárospatak augusztus 20-át, Szent István királyunk ünnepét.
 

  Makovecz Imrében, városunk legfiatalabb díszpolgárában régi emlékek elevenedtek meg…
Számomra az, hogy Sárospatakon vagyok újra, ez olyan mintha disszidáltam volna, és most újra visszajöttem. Egyfolytában azt néztem, hogy a fák milyen nagyok lettek, hogy melyik házat, hogy hozták rendbe, mit építettek ide, mit építettek oda. Teát ittam egy angol hölgy teázójában, egy olyan udvarban, ami az ÁFÉSZ-nek volt az udvara, ami eléggé elhanyagolt volt annak idején - és most egy európai, nagyszerű hely. A városban is rengeteg nagyszerű, klassz üzletet láttam.
Hogy most itt lehetek, az új polgármester személyével összefügg: Hörcsik Richárdot nagyon régóta ismerem, a boldog emlékezetű Újszászy Kálmánnak volt a titkára, egy kicsi ember volt, fantasztikus műveltséggel, eleganciával megáldva.
Elmesélek egy történetet. Amikor művezettem a művház építését, akkor a párttitkár átüzent a titkárnőjével, hogy menjek már be hozzá, mert akar valamit mondani. Végeztem, átmentem oda, mondom – Mi van? Azt mondja – A reformátusok egy könyvtárat akarnak építeni, és én úgy tudom, hogy van valami tervezőjük, de hát azt szeretném, ha ezt te terveznéd. Mondtam neki, hogy jól van, semmi akadálya, majd szóljatok, hogyha esedékes lesz. Mentem tovább és a reformátusok felé mentem, ahol Újszászy Kálmán bácsihoz mindenképpen be kellett mennem, aki azt mondta – Ide figyelj, mi akarunk egy könyvtárat építeni, és én azt szeretném, hogyha te terveznéd - de a pártitkárnak van valami tervezője. Mondtam neki: Kálmán bácsi, majd szóljatok, amikor alkalmas lesz.
Kaptam is két levelet, az egyiket egyik helyről, a másikat a másik helyről, elmentem és mind a kettő kereste a másiknak a tervezőjét. Egyszer csak Kálmán bácsi odajött hozzám, azt mondja – Imre, te mekkora franc vagy!
Voltak nagyon kellemetlen, nagyon rossz dolgok, amiket az ember természetesen eltemet, de nagyszerű emberekre is tudok visszaemlékezni, mint a Budavári Csabára, Kiss Jóskára, és sok más emberre, akikkel együtt dolgoztam annak idején. Azt remélem, hogy most, hogy szabad lett számomra is a pálya és idehoztam az egyik legjóravalóbb, megbízható, anyagilag meg nem környékezhető főépítészt, a Siklósi Józsefet, aki bárkihez bárki odafordulhat, bármilyen építési ügyben, és arra egyenes, tisztességes és komoly választ fog kapni.
A patakiakat üdvözlöm!
 

 
Dr.Seregély István nyugalmazott egri érsek kitüntetett nem csak az elhivatottság, de az emberi szerénység példájával is előttünk áll, amit köszönő szavai is igazolnak…
Az embert érik meglepetések az életben. A meglepetések két fajták, kellemetlen, vagy kellemes meglepetések. A mai, az a kellemes meglepetések számát gyarapítja, az - immár nem rövid - emberi életeim emlékei között. Különösképpen soha nem tettem semmit azért, hogy elismerést kapjak érte. Erre valószínűleg a gyermekkorom, és a család szelleme tudott alapot adni, mert odahaza sem engedték meg azt, hogy a kötelességteljesítést nagy elismerés alapjául, vagy forrásául tekintsük. Így magamévá tettem életem egész folyamára, hogy kötelességnek tekintettem mindazt, amit a rám bízott feladat révén emberek javára, emberek üdvösségére tennem kellett. Sárospatakkal azóta van szorosabb kapcsolatom, hogy egri érsek lettem, és lehetőségem nyílt arra, hogy Szent Erzsébet szentté avatásának pünkösdi ünnepét, az egyházmegye és az egész ország ünnepeként magam is megünnepeljem.
Ezt sem azért tettem, hogy Sárospatak ezért hálás legyen, vagy elismerésre méltónak tartson. Hanem azért, mert Szent Erzsébetet olyan értékének tartom a magyar történelemnek és a magyar nemzetnek, akinek az emlékét ébren tartani, példáját mindenki számára hozzáférhetővé tenni és - tekintettel arra, hogy ő Isten országának lakója - az ő közbenjárását mindenki számára kieszközölni köteles vagyok. Hogy ezt a kötelességet az elmúlt 20 esztendő nyomán Sárospatak városa mégis értékelte, azt én hálásan köszönöm, és én kívánom azt, hogy minél több Sárospatak iránti kötelességét teljesítő polgára, és sok látogatója legyen Sárospataknak az elkövetkezendő időben.

 
Ezt a 40 évet valóban Patak részeként tudtam le, és elmondhatom, hogy mindennel találkoztam - nyilatkozta Dr. Nagy Béla orvos. Való igaz, hogy a nagyapáktól az unokákig mindenkit ismerek, egész családok fogadtak tagjukká engem. Hálásan gondolok a kollégákra is, hogy sokat segítettek nekem és általában mindenki. Jó volt a kollektíva ebben az időszakban, és az együttműködés igazán megfelelő volt, úgyhogy köszönöm szépen mindenkinek, akivel a 40 év során együtt dolgozhattam, és akik érdemesnek tartottak erre a kitüntetésre.

 
Az augusztus 20-ai városi ünnepségen eddig még soha nem látott létszámú városi polgárság jelent meg a Vízi-kapui színpad előtt - fejezte ki örömét Dr. Hörcsik Richárd polgármester. A Vízi-kapu környékét teljesen eltöltötték, majdnem 1000-en voltunk, ez számomra meglepetés volt. Hála Istennek megmozdult a város, ez is jelzi azt, hogy az elmozdulás van a városban. Nagyon örültem, hogy ilyen felemelő, szép ünnepség zajlott le, hogy új díszpolgárunk van Makovecz Imre személyében, hogy Seregély érsek úr, Egri Bandi bácsi, Nagy Béla doktor úr, Makláry Zsolt, Kövér Zsolt és más, arra érdemessé vált személyek díjakat, kitüntetéseket, okleveleket vehettek át. Ez mind-mind azt jelzi, hogy működik, hogy megmozdult a város.

További fotók a városi ünnepségről >>>     a fogadásról >>>     a tűzijátékról >>>

Cziczer Katalin
/2007.08.21./

  

 

Örökség Országos Gyermektánc Fesztiválon vendégszerepeltek

                        

    A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Csimpolya gyermektánccsoportja a megye egyetlen csoportjaként vehetett részt a Budapesten augusztus19-20-án megrendezésre kerülő Örökség Országos Gyermektánc Fesztiválon. A csoport a régiós fesztiválon nyújtott kiemelkedő teljesítményéért kapta ezt a fantasztikus lehetőséget – tájékoztatja az olvasókat Darmos István népművelő...

  Maga a fesztivál a Budai Várban megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepe népművészeti rendezvényhez kapcsolódott, itt volt a programok fő helyszíne is. 19-én gyermekjátékokat tanítottak és táncházat tartottak a csoport tagjai az érdeklődőknek, majd 20-án egy nagyszabású gálaműsoron három koreográfiával léphettek a nézőtéren helyet foglaló hatalmas tömeg elé. Gagybátori, dél-alföldi, és jobbágytelki táncokból készült koreográfiáikat az iskola Berkenye Zenekara kísérte. Valamennyi tánccsoport részt vett az arató felvonuláson is. A fellépések mellett a gyermekek megtekinthették a Parlamentet, a Néprajzi Múzeum állandó kiállítását, 19-én este részt vehettek a Hősök terén Román Sándor új, monumentális táncalkotásának bemutatóján. A népművészeti kirakodó vásár, és népzenei koncertek mellett a gyermekek nagy örömmel nézték élőben az augusztus 20-i, Duna felett zajló repülős versenyt és a különböző légi bemutatókat.


 
 
Ez az országos fesztivál megkoronázta számunkra azt a sikersorozatot, amelyet a Csimpolya 2007-ben eddig elért. Kiváló eredményeket értünk el a Zempléni Gyermek Szólótánc Versenyen, a Vécsei Kamaratánc Versenyen, a Művészeti Iskolák Országos Tanulmányi Versenyén, s most az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Országos Fesztiválján is képviselhettük régiónkat. Ennyi eredménnyel a környéken egyetlen csoport, egyetlen művészeti iskola sem büszkélkedhet. Mindez a kitartó, alapos, szakmai munkának, a gyermekek lelkesedésének és igyekezetének, szülők és kollégák együttes segítségének köszönhető.

 /2007.08.21./

  

 

A sárospataki modellezők sikere Hollóházán

                        

    A pataki Modellező Klub tagjai augusztus 11-én Hollóházán, a falunap alkalmával autó modell bemutatót tartottak. A modellek teljesítménye, a látványos bemutató nagy sikert aratott – küldte tudósítását Göncfalvi Balázs szakosztályvezető…

  Az ilyen bemutatókkal finanszírozzuk a versenyeinket és próbálunk minél jobb eredményeket elérni. Nagyon készülünk az év utolsó versenyére, ami szeptember 15-16-án lesz megrendezve Csongrádon. Reméljük jó eredménnyel sikerül zárni az évet és így készülhetnénk a 2008-as Világbajnokságra!
Szeretnénk minél népszerűbbé tenni ezt a sportágat, s ennek érdekében a közeljövőben versenyeket rendezni Sárospatakon is.


 
 


 /2007.08.20./

  

 

Ünnepi lapbemutató

                        

    A Zempléni Múzsa 25. és 26. számának ünnepi lapbemutatóját augusztus 17-én tartották a sárospataki vár kávézójában - nyilatkozta Földy Lilla...
 

  Bordás István, a folyóirat kiadásáért és terjesztéséért felelős lapigazgató köszöntője után Bolvári-Takács Gábor, a lap alapító főszerkesztője büszkén ismertette az eltelt hat és félév eredményeit. Régiónk évszakonként megjelenő tudományos és kulturális folyóiratának kialakult a rendszeresen publikáló szerzőgárdája, melyben egyaránt találunk országosan ismert tudósokat, Zemplénhez kötődő és helyi szerzőket, példaként álljon itt Beke Pál, Vitányi Iván, Szabadfalvi József, Dobay Béla, Tamás Edit neve. A folyóirat a szépirodalmi rovatot szerkesztő Lapis Józsefnek köszönhetően bekerült a Szépirodalmi Figyelő által rendszeresen szemlézett rangos folyóiratok közé. A lap gazdag képanyaggal 22 Zemplénhez, Észak-Magyarországhoz kötődő képzőművészt, keramikust, építészt és négy közgyűjteményt mutatott be. A Művészet rovatban azonban a képzőművészek mellett más művészeti ágak képviselőinek portréi is helyet kaptak: a már elhunyt híres, pataki művészek – Képes Géza, Béres Ferenc, Pécsi Sándor – mellett megismerhettük sikeres kortársaink, Kiss József oboaművész, Spala Korinna táncművész, Herczku Ágnes népdalénekes életútját.
 


 
 
A rövid összefoglaló után Földy Lilla szerkesztő Dr. Szathmáry Béla sátoraljaújhelyi bíróval, a Károli Gáspár Református Egyetem Alkotmányjogi Tanszékének docensével, a lap szerkesztőbizottsági tagjával beszélgetett a Zempléni Múzsa legfrissebb, 2007 nyári számában megjelent Az állam és egyházak szétválasztásának lehetőségei Magyarországon című tanulmányáról és ehhez kapcsolódóan az állam és az egyházak felelősségéről, az aktív református egyház hiányáról és ennek okairól, a lelkészek és a hívők egyéni felelősségéről.
A lapbemutatót Bordás István a közönséghez intézett felhívással zárta: „Szeretettel forgassák a Múzsát, olyan szeretettel, mint amilyennel a lap készítői végzik munkájukat!”

További fotók >>> 
Földy Lilla, a Zempléni Múzsa szerkesztője
 /2007.08.20./

  

 

Dr. Gaál Krisztián lett az új rendőrkapitány

                        

    Miután Nagy János alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság eddigi vezetője 2007. augusztus 17-én nyugállományba vonult, a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője augusztus 18-ai hatállyal dr. Gaál Krisztián rendőr századost bízta meg a rendőrkapitányi feladatok ellátásával, aki eddig az igazgatásrendészeti osztály vezetője volt…
 

  1993-ban kerültem BM szolgálatba – kezdte rövid bemutatkozását a 32 éves rendőrkapitány. A Szombathelyi Rendőrtiszt-helyettesképző Iskola elvégzését követően 1994-ben neveztek ki rendőr őrmesterré. 1997. június 27-én a Rendőrtiszti Főiskolán, mint bűnügyi tiszt szereztem oklevelet. Bűnügyi nyomozóként 10 éve 1997. július 01-én kerültem a Sárospataki Rendőrkapitányság állományába. A gyakorlati nyomozói ismereteket Nagy János bűnügyi osztályvezető-, majd kapitány úrtól tanultam meg. A munka mellett végeztem el a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi karát. "Cum Laude" minősítéssel 2002. június 21-én avattak jogi doktorrá. 2004. december elseje óta vezetem a Kapitányság Igazgatásrendészeti Osztályát. 2007. június elejétől osztályvezetői teendőim mellett a kapitányságvezető-helyettesi feladatokat is elláttam. Szakmai szempontból szerencsésnek érzem magam, mert mindkét rendőri (bűnügyi és közbiztonsági) szakterületen is dolgoztam, dolgozom. Nős vagyok, feleségem pedagógus. Két kiskorú gyermekem van, Dániel és Diána.

Felelősségteljes munkájához sok sikert kívánunk!


 
 


Törő Gábor
 /2007.08.20./

  

 

Nyugállományba vonult Nagy János alezredes, Sárospatak város rendőrkapitánya

                        

    2007. augusztus 17-én, a nyugállományba vonulása előtti utolsó munkanapot töltötte a Sárospataki Rendőrkapitányságon Nagy János alezredes, a kapitányság vezetője. Különleges esemény ugyan nem történt a kapitányság területén, a nap mégsem telt számára eseménytelenül, hiszen munkatársai, a megyei főkapitányság képviselője és a város polgármestere köszöntötték…

  1968. augusztus elsején kezdtem meg a fegyveres szolgálatot. Akkor vonultam be a katonai főiskolára elsőévesként Szegedre. Ezt követően - miután 4 év után elvégeztem a főiskolát - 72-ben avattak tisztté – kezdte a visszaemlékezést Nagy János alezredes, akit termetes növése miatt „Pici bácsi”-nak becéznek.
Ez a főiskola egy színvonalas intézmény volt, a tiszti képzés mellett egy tanári diplomát is sikerült szereznem. Azt hiszem, hogy ez a pedagógus végzettség sokat segített a későbbiekben, az emberekkel való bánásmódot illetően. Utána dolgoztam kb. 2 évet Miskolcon az akkori készenléti rendőrség elődjénél, majd ott átszervezés történt és lehetőségem nyílt, hogy Sátoraljaújhelybe kerüljek. Ott különböző beosztásokban dolgoztam, voltam egy rövid ideig őrparancsnok, majd bűnügyi nyomozó lettem. 1991-ben Forgács úr, az itteni kapitány, Kovács Károly úrral együtt felajánlotta, hogy jöjjek át bűnügyi osztályvezetőnek. A bűnügyi osztály akkor erősödött meg, nagyobb létszámúvá vált, mint előtte volt. Először bűnügyi osztályvezetőként dolgoztam, majd amikor elődöm nyugállományba vonult, akkor először megbízva, majd kinevezve kapitányságvezető lettem, ami a mai napig tartott.


 
 
A munkámat igyekeztem mindig tisztességesen elvégezni, ezt jelzi szerintem az is, hogy 1993-ban megkaptam a Magyar Köztársaság Aranykeresztjét, most pedig, ebben az évben a Rendőrség Napja alkalmából a Szent György érdemérmet. Ezek állami, ill. szakmai vonalon is kiemelkedő jellegű kitüntetések, ill. elismerések.A családi életemet illetően, van egy felségem, egy fiam és egy lányom. Mindkét gyerekem egyetemet végzett, a fiam elment rendőrnek, a VIII. kerületi rendőrkapitányságon kezdte a pályát - hogy megismerje Budapestet rendesen – most pedig a Pest-megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozik. A lányom egy külföldi cég irodavezetője. Mindketten Budapesten vannak, nyilván az is közrejátszott, hogy ezen a környéken munkát találni nagyon nehéz.
Bízom benne, hogy nyugdíjasként megfelelő módon el tudom majd magam foglalni. Egy ideig hobbim volt a horgászat - a horgászegyesületnek is tagja voltam - akkoriban vettem is Pácin községben egy régi parasztházat éppen azért, hogy ott jól tudjak horgászni, de azóta nem horgászom…
 

  Ruszkai József, a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági főkapitány-helyettese a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott búcsúzó kollégájáról:
Kiemelkedő példaként lehet beszélni róla. Egyrészt maga az a tény, hogy 57 éves koráig szolgált, ez ma már nem jellemző. Az az életút amit bejárt, az pedig teljesen egyedülálló. A kisbeosztottól, a közepes beosztottig, a kis vezetőtől a közepes vezetőn át a felső vezetőig minden utat végigjárt, és mindezzel, a szakmai múltjával és szakmai tevékenységével magas elismeréseket ért el. Amit az állománygyűlésen is említettem, hogy ő számomra is egy óriási példa. Forgács Lászlóval együtt – aki a Sárospataki Rendőrkapitányság első kapitánya volt - ők tisztességből, becsületből, munkaszeretetből, elhivatottságból mindig példát mutattak. Sajnos már nagyon kevesen vagyunk azok, akik együtt dolgozhattunk velük, és ezt megtanulhattuk, eltanulhattuk tőlük.

 
Sárospatak város polgárai és önkormányzata nevében megköszöntem a kapitány úrnak - a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőjének, Nagy János alezredesnek - az elmúlt évtizedek munkáját, amit a sárospataki polgárok biztonsága érdekében végzett – nyilatkozta Dr.Hörcsik Richárd polgármester, aki szintén részt vett az állománygyűlésen…
Ennek kifejezésére egy elismerő oklevelet hoztam, amit nyugdíjba vonulása alkalmából a város nevében átnyújtottam. Mi nagyra értékeljük azt, hogy az elmúlt évtizedekben tisztességgel és becsülettel végezte munkáját, amelyet mindenki elismer. Úgy hiszem, hogy az utána következő fiataloknak jó példát adott tisztességből és becsületből. A mai rendőrségi fénye megkopott az országosan ismert események miatt, azonban itt Sárospatakon tisztességes helytállásból adott mindenki számára példát.
Gaál Krisztián úrnak sok erőt és egészséget kívántam a nagyszerű munka folytatásához, Nagy János úrnak pedig – akit mi nem felejtünk el - hosszú-hosszú, jó egészségben eltöltött nyugdíjas éveket.

Cziczer Katalin
 /2007.08.19./

  

 

Születésnapi buli a Highlander Disco bárban

                        

    Éppen 10 éve nyitotta meg kapuit a szórakozni vágyó fiatalok előtt Kelet- Magyarország legnagyobb disco bárja, a sárospataki Highlander. Az üzemeltető cég vezetője, Hegyi Tibor elmondta, hogy erre az alkalomra – a 10 éves évfordulóra – különös gonddal készültek…

 
Olyan neves vendégeket hívtak, mint a Kozmix, a Desperado, a Groovenhouse, vagy a Kerozin, nem beszélve a DJ-kről: Hamvai, Budai és Julián, akik a Highlander Music Hall kedvencei.
Az est fénypontja mégis a minden idők leghosszabb tűzijátéka volt, amelyben a fél város is gyönyörködhetett.

 


 
 


Törő Gábor
 /2007.08.19./

  

 

Felfigyeltek Sárospatak ökumenikus arcára

                        

    Platthy Iván nyugalmazott államtitkárt régóta ismerem, tudom róla, hogy sok esetben segítette a zempléni térség egyházait. Jelenleg a Stáció című egyházi lap a szerkesztésében vesz részt – számol be Dr. Hörcsik Richárd polgármester egy újságíró látogatásáról...

 
Felfigyeltek arra, hogy Sárospatak kötődik a keresztény egyházakhoz, hiszen olyan programok indultak be az elmúlt évtől kezdve, amiknek elment a híre. Felfigyeltek arra is, hogy Sárospataknak ökumenikus arca van, és hogy a város polgárai ennek az ökumenikus örökségnek az ápolói. Anasztázia, aki valójában királynői rangra emelte a várost, az ortodox világ szentje, és a városban a görög katolikus atyafiak vállalták az öröksége ápolását. Árpád-házi Szent Erzsébet, akinek a születésének a 800. évfordulóját ünnepeljük. Ez országosan elvitte a hírét Sárospataknak - és természetesen a protestáns kapcsolatok, a Református Kollégium, Comenius, Lorántffy Zsuzsanna és a pataki könyvek visszaérkezése, mind-mind országosan még ismertebbé tették Sárospatakot. Így keltette fel városunk a Stáció című lap szerkesztőinek a figyelmét, és egy interjút szeretnének készíteni, hogy hogyan is létezik ez az ökumenikus egység, és ennek milyen gyakorlati hasznai vannak a városra nézve, tehát hogyan is működik a vallási turizmus. Ezt jött megbeszélni a nyugalmazott államtitkár úr, akinek örömmel számoltam be az elmúlt év történéséről és a jövő évi terveinkről is.
 

  Arról esett szó, hogy éppen egy éve, tavaly augusztusban beindult egy olyan vallási magazin, aminek a neve Stáció, bár nem azt az igazi stációt akarjuk ezzel, mint Krisztus szenvedéseinek a különböző állomásait, hanem az ember életében is lehetnek állomások, és ezeket stációknak is lehet nevezni – számolt be a látogatásról Platthy Iván szerkesztő, nyugalmazott államtitkár.
Amikor az ember megtalál egy olyan közösséget, vagy egy olyan közösségben jól érzi magát, ami eddig tabu volt, és egy valláshoz kötődik. Erre nagyon sok jó példát lehet találni, amikor megtalálják az emberek egymást. Gondolok itt a településekre, amikor az önkormányzat és az egyházak kettő, az emberek szolgálatára hivatott és az emberek bizalmából létező közösség, amikor megtalálják a hangot, és valóban az emberek érdekében tudnak tenni önmaguk, és természetesen a lakosság érdekében is, valami olyan dolgot, ami egy picit segíti a település szellemi fejlődését. Ezek sok esetben egy műemlék, egy-egy épület tradíciójának újraéledését jelentheti, és Sárospatak erre nagyon jó példa. Én nagyon szeretném, hogy ha Sárospatak azokat az értékeit, ezen a lapon keresztül is megmutathatná, amelyeket 40 év alatt nem lehetett értékként megjeleníteni, mert olyan kort éltünk.


 
 
Akár azt is mondhatom, hogy a Szent Erzsébet év, ami a határon túl is érintett, és ahogy hallom egy testvérvárosi kapcsolattal tovább is bővülnek a kapcsolatok. Természetesen Anasztázia hercegnő szintén ide kötődik, valamint a reformáció egyik fellegváraként is híres a város, aminek annyi sok értéke van, amit ha nem ismernek meg az emberek, akkor honnan tudnák azt, hogy milyen állomást válasszanak. Itt volt ez legutóbb a Csillagpont, aminek igazán nagy propagandája nem nagyon volt, csak az egyházi lapokban.
Ez az újság, ez a vallási magazin, valóban az ökuménia jegyében született meg. Erre a városra is azt lehet mondani, hogy ökumenikusság egyik kis fellegvára. Ezt be tudjuk mutatni, akár egy-egy interjú keretében, akár egy tanulmány megjelenítésével, szép fotókkal, hiszen egy 50 oldalas, színes magazinról van szó. Mi nem sztorikat keresünk, hanem igaz tényeket, hiszen azokkal lehet példát mutatni, olyan településeknek, akik lehet, hogy még a kezdet kezdetén vannak, vagy lehet, hogy még csak méregetik egymást - itt a méregetés alatt értem az egyházi is és az önkormányzati, vagy állami és egyházi emberek közötti un. bizalmatlansági tényezőket. Én azt mondom, hogy a települési, sok jó példa az országban, az hat a mindenkori politikára és olyan muníciót ad, hogy szükség van a tisztességes emberi párbeszédre. Ezt tudja igazán előrevinni az országot, vagy egy települést is.

Ilyen gondolatokkal jöttem Sárospatakra, és örültem, hogy Richárddal ismét találkoztunk, mert hiszen amióta ő országgyűlési képviselő, azóta ismerjük egymást. Én 89-és 99 között munkálkodtam az állam és az egyház kapcsolatán, a parlament jogi bizottságában, így sok konzultációs kapcsolatunk volt. Örülök annak, hogy valóban valamit tudtam én is tenni - pl. hogy a Református Kollégium újrainduljon - annak a nehéz időszaknak az utolsó évében, amikor már elindult egy konszolidáltabb gondolatmenet…


Cziczer katalin
 /2007.08.19./

  

 

Dzsingisz Kán nyomában az ausztrál utazó

                        

  Berzsenyfaluban Petraskó Tamás, Sárospatakon pedig Lívják Emilia és Vismeg István vendégeként, a Betyár Lovastanyán  tapasztalta meg a magyaros vendégszeretetet, és pihente ki a több ezer km-es, lóháton megtett út fáradalmait lovaival Tim Cope, az ausztrál utazó. Küldetéséről Lívják Emília számol be...   

2004. júliusában egy fiatal ausztrál kalandor, Tim Cope, megkezdte a történelem kutatását, utazva lovon, gyalog és tevén. 10 000 kilométert tett meg a mongolok és a legendás Dzsingisz Kán nyomában Mongóliától Európáig.
Az egykori Mongol Birodalom fővárosából, Karakorumból 3 lóval indult útnak. Célja hogy átszelje az Eurázsiai sztyeppéket az egykori birodalom széléig - amely akkor a távoli Magyarország volt-, és átérezze a nomád népek életét, ezáltal azonosuljon azok lelki világával.

    Az utazás egy fontos célja, hogy a múlt nagyszerű lovainak és lovasainak példaértékű teljesítményét felelevenítse, akik nagyban hozzájárultak a modern világ fejlődéshez. A nomád kultúra legnyugatibb képviselője, Magyarország, mindig döntő szerepet játszott abban, hogy megmutassa a keleti és nyugati lovaskultúra közötti különbséget.
Tim szeretne tisztelegni azon ősök öröksége és kultúrája előtt, akik átszelték Eurázsia hatalmas sztyeppéit. Tim hisz abban, hogy a nomád kultúra és filozófia értékes tanulságokkal szolgálhat a mai modern társadalom számára.
 

  Ki is az a Tim?
Tim Cope egy 28 éves ausztrál fiatalember, aki 10 évet töltött utazással, Oroszországban, Szibériában, és Mongóliában kerékpárral, evezős csónakkal és számos más járművel. Folyékonyan beszél oroszul, túrákat vezetett az Antarktiszon, de mindenek előtt szereti megismerni az embereket az otthoni környezetükben.

Már gyermekként is hobbija volt az utazás, ami ma már megélhetést biztosít számára, azáltal, hogy megosztja élményeit az érdeklődőkkel az alább felsorolt könyveiben és filmjeiben:
Off the Rails: Moscow to Beijing by Bike (Penguin 2003)
Dokumetum filmeket készített az ABC Austrália, National Geographic, és a Discovery Channel számára,
Elnyerte az „Ausztralian Adventurer of the Year 2006” díjat, valamint a „ Royal Geographic Society” tagja.

Tim, mint hivatásos utazó:
Tanulmányok Finnországban és Oroszországban, „International Wilderness Guide School (1998-1999),
10 000 km kerékpározás Moszkváról Pekinkig (1999-2000),
5000 km evezés Jenyiszej folyón Szibériában egészen a Jeges tengerig (2001)
Túravezetés az Antarktiszon (2003)


 
 
Az Út
3 év és két hónap, 10 000 km, 4 nyár, és 3 tél nyeregben – Tim keresztül utazott rengeteg különböző országon, Mongólián, Kazahsztánon, Dél Oroszországon, Ukrajnán és Magyarországon.
A nomád népek különös kultúrája inspirálta Tim utazását. Tim sokszor egyedül, gyakran csak iránytűvel és GPS-el tájékozódva szelte keresztül a magas jégborította Altáj Hegyeket, Kazahsztán „éhező sztyeppéinek” hóborította vadregényes tájait, Kazahsztáni sivatagok égető forróságát, a lenyűgöző Fekete-tengeri partokat a Krím félszigetnél, a Kárpátok erdőkkel borított sziklás csúcsait, és legvégül Magyarország alföldjeit, ahol az Eurázsiai Sztyeppe utat enged Európa mérsékelt éghajlatának.
A hosszú út során Tim élményeket és tapasztalatokat szerzett, élve a nomád népek között, és teljes elszigeteltségben is. Háromszor lopták el a lovát, utazott mínusz 50 fokban és plusz 54 fokban is, problémái voltak a különböző nemzeti határokon, több mint 160 család invitálta meg a saját otthonába, folyamatosan küzdött azért, hogy vizet és füvet találjon az állatainak.
A perzselő nyarakon, mindig csak éjszaka utazott állataival egy teve kíséretével, míg télen megpróbált világosban utazni amikor a hőmérséklet emelkedett egy kicsit.

A Út vége
Az Odüsszea véget ér a Magyar Alföldön.

Ópusztaszer 6767 Nemzeti Történeti Emlékpark
2007. szeptember 22-én 13 órától Ópusztaszeren lesz fogadás Tim útja befejezésének tiszteletére. Jelen lesz a Mongol, Kazah, és az Ausztrál nagykövet, egy csapat iskolás gyerek, sok-sok magyar az ország egész területéről, valamint bemutatkozik a Ópusztaszeri Hagyományőrzők csapata.

2007. szeptember 22-én Tim utazása véget ér Magyarországon, és megpihenhet abban a tudatban, hogy mint egy hétköznapi mongol katona csomagolhat és hazatérhet, mert a küldetés teljesítve.

  Búcsú a vendéglátó Betyár Lovastanyától   További fotók >>>
Még egy ebéd a Huszár Panzióban és irány Dombrádon át Ópusztaszer  További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.08.18./

  

Előkészületben a két új cég beindítása

                        

  Az elmúlt héten egy megbeszélésre hívtuk össze az összes intézményünk vezetőit, szakszervezeti tisztségviselőit, valamint a közalkalmazotti tanácsok tisztségviselőit. A mai találkozó célja az volt, hogy tájékoztatást adjunk, hogy áll a két cégünk alapításának ügye – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 

 
Főleg a Sárospatak Városgazdálkodási Nonprofit Kft az, amelynek a megalakulása érinteni fogja az eddigi intézményeinkben működő tevékenységi köröket. Nevezetesen a konyhai étkeztetést, és más fűtői-karbantartói tevékenységeket. Azért kezdeményeztük ezt a megbeszélést, hogy segítséget kérjünk az intézményvezetőktől ahhoz, hogy a zökkenőmentes átadás-átvétel megtörténhessen. Hiszen ezekben a tevékenységi körökben dolgozó munkatársaknál a közalkalmazotti jogviszonyokat megszüntetik az intézmények, és egy új munkaszerződéssel az új cégben lesz lehetőségük dolgozni. Az új cég a konyhákkal kapcsolatosan minden egyes alkalmazottat át fog venni, hiszen reálisan előretekintve idén valószínűleg csak a Hetes Étterem felújításába tudunk belekezdeni. Az összes többi olyan konyhánál, ami oktatási intézményeihez tartozik, csak a tanév befejeztével, tehát május végén, június elején kezdjük a munkálatokat és egy nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre, hiszen a következő tanév kezdetéig be kell befejeznünk ezeket a munkálatokat.
Más a helyzet a Táv-Hővel, ill. az intézményekben dolgozó fűtő és karbantartó dolgozókkal. Őket is át fogja venni az új cég - mindenkit átvesz. Előzetesen nyilatkozniuk kell írásban, hogy vállalják-e az új munkaviszonyt. Ha vállalják, akkor lehetőségük lesz dolgozni, ha nem vállalják, akkor az ide vonatkozó jogszabályoknak megfelelő végkielégítésben fognak részesülni. Azt előre kell vetíteni, hogy ebben az utóbbi formában, tehát a fűtő és karbantartói munkakörnél a jelenlegi összes intézményben található létszámra valószínűleg nem lesz szüksége a Kft-nek. Tehát itt meg kell vizsgálnunk, hogy ki az, aki nyugdíjba, ki az, aki előnyugdíjba tud menni, ill. ki az, aki a közalkalmazotti jogviszony befejezésével az élet más területén próbálná ki magát. Ezek fájdalmas döntések. Az eddigiek is azok voltak, itt azonban már személyekről, családokról van szó. Igyekszünk ezeket úgy megoldani, hogy a lehető legkisebb kellemetlenségekkel járjanak, ugyanakkor a legnagyobb megtakarítást jelentsék a városunk számára.

Törő Gábor
 /2007.08.18./

  

 

Zenés Istentisztelet harmadszorra is!

                        

    A 2007. évi nyári fesztiválos szezon utolsó ilyen alkalmára kerül sor a református templomban augusztus 19-én vasárnap délelőtt 10 órától, melyre nagy szeretetettel hívunk mindenkit. Az Excanto együttes játékában gyönyörködhetünk, akik reneszánsz és barokk kamaramuzsikát adnak elő. Az együttes 1998-ban alakult, tagjai: Kállay Gábor, - blockflőte, Kállay Katalin -blockflőte, Kállay Ágnes - cselló, és Csáki András gitár. A lelki békét és elmélyülést kínáló alkalom méltó előkészítése lehet az esti fesztiválzáró koncertnek, amelyen a Rolla János vezette Liszt Ferenc kamarazenekart hallhatjuk.

 
 Református. Lelkészi Hivatal
 /2007.08.17./

  

 

A havi járulékbevallás tapasztalatai

   
Már több mint egy félév eltelt azóta, hogy széles körben kötelezővé vált a havi járulékkal kapcsolatos bevallási kötelezettség. Az eltelt időszakban keletkezett tapasztalatokat most megosztjuk az olvasókkal.
Az egyik problémát az jelenti, hogy aránylag sok a hibásan beérkező bevallások száma, bár ezeket könnyen lehetne javítani. Sokan azonban a javításra történő felhívásra sem küldik be a javító bevallást. A javítás elmaradásának az a következménye, hogy az egészségbiztosító/nyugdíjbiztosító felé a bevalláson szereplő egyetlen munkavállalóról sem tudja az adóhatóság az adatszolgáltatást teljesíteni, ami problémát jelent a biztosítási jogviszony igazolásánál. Így előfordul, hogy több száz munkavállalóról szóló bevallás egyetlen hiba miatt lesz feldolgozhatatlan.
Ilyenkor a bevallás benyújtására kötelezett adózó felelőssége, ha a hibás – esetleg hosszabb idő óta ki nem javított - bevallás miatt nem lehet adatot szolgáltatni az egészségügyi ellátás igénybe vételére való jogosultsághoz, netalán a pénzbeli egészségügyi ellátás, vagy nyugellátás megállapításához.
Az elektronikusan beküldött bevallások javításának speciális módszerét az APEH-on kívül a kamarák, és a különböző szakmai szervezetek is széles körben ismertették, oktatták de az eljárás leírása részletesen megtalálható az APEH honlapján is.

A járulékbevallások javítása történhet elektronikus javító bevallás benyújtásával, illetve a hagyományos úton személyesen az APEH ügyfélszolgálatán, vagy levélben.

A hibás bevallásról minden esetben elektronikus üzenetet küld az APEH központi feldolgozó rendszere az ügyfélkapu regisztrációjánál megadott e-mail címre, vagy tárhelyre. Csak ezt követően válik lehetővé a javítás. Előfordul, hogy idővel már törölték az üzenetet a tárhelyről, illetve változott az e-mail cím és azt nem módosították az ügyfélkapun. Ilyen estben az eBEV szolgáltatások között a nyugtaletöltés menüpontot kell megnyitni, itt ugyanis az adózók ellenőrizni tudják a benyújtott bevallásaik állapotát és esetleges hibaüzeneteit is.
Célszerű néha ellenőrizni, hogy az év folyamán benyújtott bevallások feldolgozottsága hogyan áll. Amennyiben valaki még hibaágon lévő, feldolgozatlan bevallást talál, haladéktalan küldje be a javító bevallást!


Határtalan köztartozások

A Magyar Köztársaság Alkotmánya alapvető jogként deklarálja a lakóhely vagy az ország elhagyásához és az oda való visszatéréshez való jogot.
Az Európai Unióhoz való csatlakozást követően megnyíltak a határok, részben az Unión belüli munkaerőpiac is, így számos honfitársunk próbál szerencsét az ország határain kívül. Előfordul, hogy közülük néhányan úgy gondolják, hogy külföldön nyugodtan felhalmozhatnak adótartozást, hiszen nekik az adott országban úgy sincs fedezetként szolgáló vagyonuk, a külföldi adóhatóság keze pedig úgy sem ér el Magyarországig. Természetesen mindez fordítva is igaz: a Magyarországon élő egyes külföldi állampolgárok is elmulasztják alkalmasint a magyar költségvetést megillető követelések megfizetését, annak reményében, hogy az anyaországban birtokolt vagyonuk úgy sincs veszélyben.
Nos, ez nagy tévedés, hiszen az APEH Központi Kapcsolattartó Irodája adóigazgatási együttműködést folytat az Európai Közösség illetékes hatóságaival. Ennek keretében bármely tagállamban fellelhető adóadat beszerzésére, okirat külföldi adóhatóság útján történő kézbesítésére, vagy akár az adótartozások másik tagállamban fellelhető vagyontárgyakból történő megfizetésére is sor kerülhet.

A behajtási jogsegély jogintézménye még kevésbé ismert, de nemcsak elviekben létezik, hanem a gyakorlatban is.
2006. évben 15 esetben - közel 240 millió forintnyi követelés behajtása érdekében – élt az APEH az együttműködés biztosította lehetőségekkel. A megkeresések 1/3-a Németország felé irányult. Sokatmondó adat, hogy a 2005. évhez viszonyítva a behajtani kért összeg több mint hétszeresével nőtt.

És ami igazán „húsbavágó”: a magyar adóhatóság 2006-ban 8 tagállamból, 48 behajtás iránti megkeresést fogadott 928 millió forintnyi tartozás behajtása érdekében. A megkeresések 71 %-a érkezett Németországból.

Mindezek tükrében látható, valós a veszélye annak, hogy nem úszhatjuk meg az Unió más tagállamaiban felhalmozott tartozás rendezését. Meggondolandó, hogy vállaljuk-e az Európai Közösség bármely tagállamában a költségvetést megillető követelések meg nem fizetésének következményeit, vagy a Franklin D. Roosevelttől származó mondásnak megfelelően abban a szellemben fizetünk adót, hogy az végül is nem más, mint díj, amit azért a kiváltságért fizetünk, hogy szervezett társadalomban élhetünk- akár hazánkban, akár külföldön.


 
 Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
 /2007.08.17./

  

 

Film készül A Vöröstorony kincseiből

                        

    Elkezdődött egy folyamat, ami remélem hosszú távú lesz és eredményes. Hollós Korvin Lajosnak van egy nagyon szép regénye A Vöröstorony kincse. Amiről szól, az a pataki Vörös torony, a Rákóczi kincsek, tehát a Rákóczi várról szóló ifjúsági kalandregény, és ezt szeretnénk filmre vinni – nyilatkozta Dér András filmrendező…
 

  Ez egy nagyszabású játékfilmterv, televíziós, nemzetközi koprodukciós terv, nagy része itt forgatva Patakon, gyakorlatilag Patakról, pataki miliőben játszódik a film. A polgármester úr úgy tűnik, hogy érdeklődik és sikerül megnyernünk ehhez a témához. Igyekszik ő is a kapcsolatait bevetni, érzi ennek a fontosságát, hogy Patak szempontjából előre mutató, hogy milyen jó lenne, egy olyan filmet elkészíteni, mint amilyen az Egri Csillagok, ami Egert hozta és promotálta, hasonlóképpen ez a film, ez a kisregény tudná Patakot.
Nehéz megmondani, hogy mennyiből lehet ma egy ilyen filmet megcsinálni Magyarországon. Történelmi kalandfilm nagyon ritkán készül és elég régen készült utoljára. Most, hogy ha a legutóbbi kosztümös nagyszabású filmre gondolunk, akkor az a Hídember volt. Ekkora költségvetésre ma is szükség van, ahhoz, hogy látványos, versenyképes filmet készítsünk a külföldi amerikai, francia, olasz hasonló témájú filmekkel. Azt szeretnénk, hogy ezt minél többen megnézzék, hogy a fiatalok, hogy a fiatalabb generáció megismerje ezt a regényt, mert elég régen adták ki, tehát föl lehetne támasztani egy kicsit ezt a regényt is. Azért ez egy költséges vállalkozás lenne, de üzlet is. Ez megtérülne, mert ez egy olyan nemzetközi téma, ami mindenhol, mindenütt érvényesül: a kaland, a szerelem, az izgalom, a romantika, egy hősi korszak felidézése, megidézése. Ha ezt fordulatosan, jó ritmusosan, látványosan van elkészítve, akkor ez egy olyan termék lesz, ami eladható.

 
Úgy hiszem, hogy minden olyan művészeti alkotást támogatni kell a városnak, ami a város nevét, történelmét hordozza és a város hírnevét elviszi nem csak Magyarországba, hanem szerte a világba – tette hozzá Dr. Hörcsik Richárd polgármester. Ezért örülök annak, hogy Dér András filmrendező és művészbarátai megkerestek, hogy egy pataki vonatkozású irodalmi alkotást szeretnének megfilmesíteni, A Vöröstorony kincsei című ifjúsági regényt. Ebben a szervezésben városunk önkormányzatát képviseltem, szeretnék segíteni. Először is a magyarországi lobbyzásban, másodszor az európai és a tengerentúli filmes világ lobbyzásában, és az esetleges koprodukciók létrehozásában. Hiszen közismert személy Robert Halmi hollywoodi filmrendező, aki pataki diák volt, és aki úgy hiszem, hogy érzelmileg kötődik Sárospatakhoz - őt is meg fogom keresni. Hasonlóképen az EU bizonyos filmes alapítványait, mint az Euro Image, az EU parlamenti képviselőinken keresztül természetesen a magyar kulturális minisztert is. Hiszen olyan produkcióról van szó, aminek a tervezése folyamatban van, és ha minden jól megy, akkor 2009-ben tudnánk bemutatni ezt az ifjúsági filmsorozatot, amit Sárospatakhoz köthető. Úgy hiszem, hogy a városunknak érdeke az, hogy támogassuk ezt a produkciót, hiszen ez elviszi városunk hírnevét. Ez kicsit Sárospatakról is szól, tehát minden támogatást szeretnénk megadni a film előkészítéséhez, és a készítésében részt venni, hogy 2009-ben ez a művészeti alkotás, ez az ifjúsági filmsorozat megszülethessen. Ez kötődik egyrészt Sárospatakhoz, a helyszínhez, másrészt pedig a Rákóczik korához, és nagyobbrészt Sárospatakon játszódna.


 
 Törő Gábor
 /2007.08.17./

  

 

Szerencsés kimenetelű kamionbaleset

                        

    2007. augusztus 16-án délelőtt 11 óra 30 perc körül személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a Fűzes-éri kanyarban - nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…

 
Sárospatak felől haladt Cigánd irányába egy búzát szállító kamion, amikor egy bal ívelésű kanyart nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közelített meg. Ennek következtében az úttestről kisodródott, és a menetirány szerint jobb oldali, útmenti árokba borult. A sofőr beszorult a kamion vezetőfülkéjébe, ahonnan a tűzoltóság és a rendőrség a mentőkkel közösen, nagy erőkkel kivonulva mentette ki. A gépjárművezető szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett, a mentők a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították.
A baleset helyszínén szabálysértési szemlét tartottunk, a késő délutáni órákra a műszaki mentés is befejeződött.
A balesethez még annyit fűznék hozzá - amit jó elmondani - hogy az elsődlegesen a helyszínre érkező más kamionsofőrök, és mindenki, aki a közelben tartózkodott, velünk együtt közösen segített a szerencsétlenül járt kamionsofőr mentésében. Példamutató magatartással segítettek, hoztak segédeszközöket, szerszámokat, s mindent megtettek, hogy meg tudjuk menteni a sofőr életét.


 
 


További fotók >>> 

Cziczer Katalin
 /2007.08.16./

  

 

Edzőtáborban az ÁVG-sek

                        

    A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Kézilabda leánycsapata 2007. augusztus 4-9-ig Németországban, Atlandsbergben edzőtáborozott - küldte tudósítását Csengő Krisztina volt 12. A osztályos tanuló...

 
A kirándulás alkalmával a 11 lány Györki Erika testnevelés tanárnő, Vinnai István edző és Sipos István kíséretében megismerhették az odavezető úton a gyönyörű Prága nevezetességeit, Németországban a csodálatos Berlin, és a visszavezető úton Drezda látványosságait. A kint tartózkodás alatt barátság alakult ki a két csapat tagjai között, nem kizárva a későbbi találkozások lehetőségeit.

 


 
 


 /2007.08.16./

  

 

A Zempléni Fesztivál az új színpadon folytatódott

                        

    A Zempléni Fesztivál nyitóhangversenyt követő második nagy attrakciója szintén egy évfordulóhoz, a Szent Erzsébet évhez köthető, amire nagy erőkkel készültünk. Ugyanakkor szerettük volna a Bodrog-parton épült új szabadtéri színpadot is bevonni a programsorozatba, ezért a Tolcsvay testvérek Magyar Miséjét a Vízi-kapunál adtuk elő – nyilatkozta honlapunknak Turjányi Miklós fesztiváligazgató…

  Ha lehet, ez még nagyobb szabású produkció volt, mint a Székelyfonó, legalább is, ami az előadók létszámát illeti. Tolcsvay Lacival még korábban összeszámoltuk, hogy több mint 200 ember fog állni a színpadon és reméltük, hogy a nézőtéren többen lesznek, mint a színpadon, és meg fogják tölteni ezt az 500 fős nézőteret az érdeklődők. Ez a vágyunk valóra vált, hiszen egyetlen ülőhely sem maradt, sokan állva, vagy a várfalakon ülve hallgatták és nézték végig a produkciót.
 


 
 
Ennek is jubileuma van, magának a műnek, mert 20 évvel ezelőtt mutatta be a Margit-szigeten a Tolcsvay testvérpár ezt a darabot. Ez egy óriási szó volt - ugye még a 80-as években járunk-, hogy egy misét be lehetett mutatni és úgy, hogy a rock zenészeket és a komolyzenészeket és az operaénekeseket és a rock énekeseket egy színpadra össze tudta hozni. Akkor, az ősbemutatón Demjén Rózsi és Pitti Katalin állt egymás mellett, és ez egy óriási szó volt, hogy szimfonikus zenekar rock zenekarral és közben néptánc is… Azóta nagyon sokszor adták már elő ezt a művet, de általában kihagyják a tánc részt, mert azzal ugye még bonyolultabb a helyzet. Mi azt vállaltuk, hogy az eredeti verziót adjuk elő, tehát a Honvéd Táncszínház ebben is táncol, nemcsak a nyitón. Mind a két koreográfia Novák Ferenc keze munkáját dicséri. Nagy öröm, hogy ő személyesen is itt volt és személyesen irányította mind a két program előkészületeit.

A várfal alatt kialakított félkörívű padsorok között egyetlen egy ülőhely sem maradt, így sokan a várfalról nézték és hallgatták végig ezt a magával ragadó zenés táncos rockoperát. A nagyszabású színpadi produkcióban számos énekes szólistát kísért a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Honvéd Férfikar, az Amadinda Ütőegyüttes valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az előadás végén szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a közönség a művészek odaadó szereplését.

További fotók (Nagy Károly Zsolt) >>>

Törő Gábor
 /2007.08.16./

  

 

Kiállították a képzőművészet szabadiskola legszebb alkotásait

                        

    A VIII. Sárospataki Képzőművészeti Szabadiskola záró kiállítását tekinthették meg az érdeklődők 14-én 14 óra és 18 óra között a Múzsák Temploma előtti téren. 22 hallgatónk volt az idén, akik közül öten Erdélyből érkeztek és közel 300 munka született – számol be az eseményről Csetneki József, a kurzus vezetője…

  Az alkotások közül egy nagyon kemény zsűrizés után válogattuk ki a művészekkel azokat, amelyeket ma bemutattunk ezen a kiállításon. Ez a kiállítás egyfajta lenyomata egyrészt annak a 8 évnek, ami mögöttünk áll, másrészt, aki most már 6 éve visszajár hozzánk, hogy az ő személyes múltja milyen. Hiszen van, aki most már végzett rajztanár, vannak 2000-ben kezdettek közül, akik hivatásos művészek lettek, és vannak akiket most vettek fel az egyetemre, Pécsre, Budapestre. Nem mondom, hogy ez a mi érdemünk, de azért egy kicsit biztosan benne vagyunk.
Két díjat osztottunk ki, két fő díjat, a Gubis Mihályról elnevezett Gubis-díjat, ő volt az a művész, aki tavaly májusban tragikusan elhunyt. Ezt a díjat a Czuder Tamás nevű, Tolcsván lakó fiatalembernek adtuk, aki korábbi tanítványunk volt a művészeti iskolában. Ezzel a díjjal jár egy lehetőség és egy kötelezettség. A lehetőség az, hogy jövőre ő ingyen vesz részt a szabadiskolában, a kötelezettség pedig, hogy a következő szabadiskolán ő egy egyéni kiállítási lehetőséget kap a kapugalériában, amivel nyitnánk a szabadiskolát.


 
 
A másik díjat Sztojka Viktória kapta, ő most végzett a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola rajz-vizuális kommunikáció szakán. Ő pedig, jövőre a Hajdúsági Művésztelepen 3 hetet tölthet el – ez egy nemzetközi művésztelep, ahol profi művészek között dolgozhat, ez sem kis díj. Olyan jó munkák születtek, hogy néhány könyvet is ki kellett, hogy osszunk, valamint a Szalay András által hagyományosan felajánlott 12 üveg pezsgőt.

Az idei szabadiskola tanárai voltak:
Aknay János, Puha Ferenc, FeLugossy László, Wróbel Péter és jómagam.
Idén már meg is hirdettük már a kilencediket, ami majd jövő évben, augusztus 9. és 15. között lesz.


Cziczer Katalin
 /2007.08.15./

  

 

Beiktatták Mádon Tar tiszteletest

                        

    Tar László Péter közel 5 évig volt a sárospataki református gyülekezet beosztott lelkésze, és az elmúlt ősszel a mádi reformátusok választották lelki vezetőjükül.

 
Az ünnepélyes beiktatásra augusztus 12-én került sor. Megtisztelte az alkalmat Csomós József püspök úr, a beiktatást Dr. Börzsönyi József zempléni esperes-teológiai professzor végezte, és 25 palástos lelkész áldása erősíti a fiatal lelkész szolgálatát. Patakról egy busznyian vettek részt a szép ünnepségen, ahol a templomban gazdag lelki eledelben, a Művelődési Házban pedig a mádiak bőkezű vendéglátása nyomán testi eledelben részesültünk. Köszöntések hangzottak el az egyházkerület, az egyházmegye, a testvéregyházak, a község és a gyülekezet részéről, akik bizakodással tekintenek a beiktatott lelkész gyümölcsöző szolgálata elé.
 


 
 


Református Lelkészi Hivatal
 /2007.08.15./

  

 

Elbúcsúztunk a hagyományőrzőktől

                        

    Dr. Hörcsik Richárd polgármester, Aros János alpolgármester és Donkó József szakreferens is részt vett a Magyarország Felfedezői Szövetség sárospataki táborának záróünnepségen, ahol díjakat adtak át a kis felfedezőknek és megtekintették a szövetség bodroghalászi házában lévő állandó, hazafias kiállításukat…
 

  Nagyon örülök annak, hogy az 1990-es évek elején városunkban telepedett meg a hagyományőrzők egyik szervezete, a Magyarország Felfedezői Szövetség, ami az általános iskolás korú Kárpát-medencei magyar diákoknak az iskolán kívüli képzését, nyári táboroztatását vállalta, fejezte ki elismerését Rakó József táborvezetőnek a polgármester.
Csak üdvözölni tudom, hogy minden nyáron itt, Sárospatakon szerveznek tábort, hogy a városunkban meglévő történelmi hagyományok ápolásban jeleskednek, elsősorban a Rákóczi kultuszt ápolják, különös tekintettel a Rákóczi szabadságharcra, de az 1848-49-es szabadságharc 56-os kultusz ápolásának is ékes bizonyítékait láthattuk a kiállítótermeikben. Azért jó kezdeményezés ez, mert történelmi példákat állít a mai ifjúság elé, még pedig a korosztálynak megfelelően gyermekhősöket, a Rákóczi szabadságharc, vagy a 48-49-es szabadságharc gyermekkatonáit, valamint az 56-os fiatalokat.


 
 
Az itt tapasztalt módszert azért tartom nagyon jónak, mert saját maguk fedezik fel ezt a múltat, és ebben van egy bizonyos pedagógia, ha a tanuló önmaga kutatja fel, pl. a Rákóczi szabadságharc szokásait, akkor nagyobb élményt jelent számára, és maradandóbb is lesz, mintha csak úgy elmondják. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezzel a hazafias nevelés alapjait teremtik meg és mindezt természetesen Sárospatakon, kellemes környezetben eltöltve ezt a néhány hetet.
Városunk az elmúlt időszakban egy Sárospatak Hagyományőrzője díjat alapított és ez minden évben átadásra kerül. Ezzel is szeretnénk ösztönözni, elismerni ezen diákok felfedező munkáját és ösztönözni őket a múlttal való ismerkedésre, annak kutatására.

Krasznahorka büszke vára című dal, amit direkt a mi kérésünkre énekelt el az erdélyi csapat...

További fotók >>> 

Törő Gábor
 /2007.08.14./

  

 

Kapugaléria a Kossuth utcán

                        

    Strak István a vendége idén a Kossuth út 32. alatt található Art-értes kapugalériának. Róla azt illik tudni, hogy tolcsvai származású, Budapesten élő képzőművész, aki azon túl, hogy festészettel foglalkozik, művésztelepeket vezet és szervez az országban…

 
Többek között ő szervezi Tolcsván is, a Land art művésztelepet. Az ország egyetlen Land art-os művésztelepe, ami Tolcsván évszakokhoz kötődően szokott megszerveződni. A Kossuth utcai kapugaléria szeptember elejéig-közepéig lesz megtekinthető - lehetőség szerint bejelentkezés alapján.

 


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.08.14./

  

 

Áldás a zenére, békesség a vendégnek!

                        

    Minden meteorológiai jóslat ellenére szép időben rendezhette meg idén is a református gyülekezet a fesztivál ideji zenés Istentiszteletét és több száz résztvevős kerti piknikjét. Különleges zenei élményben lehetett része a jelenlevőknek, mert az eseményen jelen volt Eisenachból az evangélikus fúvószenekar, akik szent Erzsébet nyomában jártak itt, és saját műsorszámaik mellett ők kísérték a gyülekezeti éneklést. Továbbá a Crescendo akadémia kitűnő szólistái és gyermekeik kápráztatták el a füleket, és töltötték be békességgel a szíveket.

  Az eisenachi küldöttség köszöntőjére Dr. Hörcsik Richárd polgármester - presbiter válaszolt, készülve a két település közti testvérvárosi megállapodás őszi aláírására. Nem volt nehéz áldást kérnie Virágh Sándor lelkésznek a templomot megtöltő "nemzetközi" népes gyülekezetre, hiszen az Istentiszteletet emléktábla avatás és kerti piknik követte, valamennyi részvevő meghívást kapott a Márki Bertalan "királyi mesterszakács" által elkészített gulyásra és a pataki református asszonyok süteményeire. Az emléktábla a debreceni Pro Pátria alapítvány jóvoltából Simonyi óbester hajdani pataki huszártoborzásának állít emléket, melyet Emődy Dániel, az alapítvány elnöke és Dr. Hörcsik Richárd leplezett le. Emelték az esemény fényét a jelenlévő hagyományőrző lovasok, akiknek ezúton is köszönetet mondunk parádés megjelenésükért. A kert piknik a sok helyről összejött vendég találkozásának és kapcsolatápolásának alkalma volt, ahol békesség és szeretet sugárzott a szemekből. A jó hangulatot fokozta a Kovács János vezetésével vendégszereplő debreceni Melódia Big Band és a Jazz Mode saxofon együttes, valamint hallhatták a résztvevők a sárospataki ütő együttes produkcióját is.


 
 


További fotók - Lívják Emíliától >>> 

Református Lelkészi Hivatal
 /2007.08.14./

  

 

A „TOTÁLKÁR” vagyon-, és áldozatvédelmi program

                        

    A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya - az IRM pályázati támogatással megvalósuló „TOTÁLKÁR” vagyon-, és áldozatvédelmi programon belül - a betöréses lopások megelőzése érdekében vagyonvédelmi bemutató táskát tervezett és kiviteleztetett. Vagyonvédelmi szakemberek segítségével összeállításra került egy olyan, elsősorban mechanikai védelmi eszköztár, ami a lakások, melléképületek biztonságát szolgálja. Az összeállításnál figyelembe vették azt, hogy az anyagi elérhetőség pár ezer forint legyen, ugyanakkor a biztonsági szint a többszörösére emelkedjen.
A több mint 100 ezer Ft értékű bemutató táskát előadásokon gyakorlati bemutatásra szánják.

B-A-Z Megyei RFK Kommunikációs Iroda

Hajnali (hal) fogás

A Szerencsi Rendőrkapitányság Taktaharkány Rendőrőrs szolgálatban lévő járőrei 2007. augusztus 08-án hajnalban 04 óra körüli időben Taktaharkány külterületén ellenőrzés alá vontak egy közlekedő személygépkocsit.
Az ellenőrzés során a csomagtartó átvizsgálásakor egy műanyag ládában félmázsányi halra ( ponty, busa és kárász) bukkantak mellettük pedig a kifogásukhoz szükséges úgynevezett húzó háló is ott lapult.
A kocsiban utazó Sz. András, B. Zoltán, I. Attila, Sz. Gábor és V. András sárospataki lakosok elállításra kerültek a rendőrőrsre, mivel a halak származásával kapcsolatban megnyugtató választ nem tudtak adni és még engedéllyel sem rendelkeztek.
Az előállítás követően elmondták, hogy a halakat a lefoglalt húzó hálóval a Tiszalúc Holt-Tiszában fogták.
A fentiek miatt a Szerencs Rendőrkapitányság Taktaharkányi Rendőrőrse kisebb értékre elkövetett lopás miatt indított eljárást bíróság elé állítással tervezi befejezni.

Mezősi Ákos r. százados őrsparancsnok-helyettes 
 


B-A-Z Megyei RFK Kommunikációs Iroda
 /2007.08.13./

  

 

A Vízi-kapunál tartjuk a városi ünnepséget augusztus 20-án

                        

    A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezzük az augusztus 20-án a városi ünnepségünket, amellyel államalapító Szent István királyunkra emlékezünk. Az idén ezt a Vízi kapunál, az új szabadtéri színpadon fogjuk lebonyolítani – tájékoztatja a lakosságot Aros János alpolgármester…

 
Az ünnepi beszéd megtartása után Dr. Hörcsik Richárd polgármester átadja azokat a díjakat, amelyekről a képviselő-testület zárt ülésen már döntött, nevezetesen a Pro Urbe díj, a Díszpolgári Cím, a Köz Szolgálatáért díj, a Pécsvárady Botond díj, valamint itt értékeljük azokat a vállalkozásokat is több kategóriában, amelyek Sárospatak életében fontos szerepet játszanak. A lelkészek közreműködésével az idén is sor kerül a Kenyéráldásra, majd a pataki származású Almássy Zsóka énekes, valamint Pálfi Zoltán és Tunyogi Péter adnak ünnepi műsort. Ezt egy 50 perces operett műsor követi, amelyben Zám Andrea is közreműködik.
Lesz tűzijáték is, majd 22 órától utcabál - az Élő Bodrog Egyesület szervezésében - a Bodrog-parton.
Ide is szeretettel vár mindenkit városunk képviselő-testülete!
 


 
 


Törő Gábor
 /2007.08.13./

  

 

Tuningoltak a vöröskeresztes tábor résztvevői

                        

    Felpörgetett autócsodákra és nagy nyüzsgésre lettünk figyelmesek egyik este az autóbusz parkolóban. Nagy nehezen találtunk egy embert – Szatmári Krisztina, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt táborvezetője személyében – aki magyarázatot tudott adni arra, hogy mi ez a lárma, az elmúlt héten, késő este…

 
Az Országos Vöröskeresztes Ifjúsági Találkozó, az idén 15. alkalommal kerül megrendezésre. Minden évben máshol tartjuk meg ezt a rendezvényt, az idén Sárospatakot választottuk - erre pályázni kellett. A program célja az, hogy a vöröskeresztes önkéntes fiataloknak szakmai tapasztalatcserére, kulturális és szabadidős programokra biztosítsunk lehetőséget. Az ország milyen tájáról jöttek fiatalok, olyanok, akik önkéntes munkát végezve velünk dolgoznak, és most velünk töltik a szabadidejüket is.
Ma estére tuning-bemutatót szerveztünk számukra, aminek az a lényege, hogy optikai, ill. technikai, vagy audio-tuninggal megspékelt autók és motorok bemutatója van éppen, amit megnézhetnek a fiatalok, megnézhetik mi is az a tuning, és mit hogyan lehet feltuningolni. Ez nagyon érdekli a mai fiatalokat, és ezért ezt a programot terveztük nekik kikapcsolódásként.
A Bodrogon volt kenuzás, ill. kerékpártúra annak, aki nem akar kenuzni. Délután pedig, készültek a búcsúestre, és a záró foglalkozásokat tartották meg, mert este a búcsúest, amikor elköszöntünk, buliztunk, és pénteken mentünk haza.


 
 

                           

Cziczer Katalin
 /2007.08.13./

 

 

A Bodrog Néptáncegyüttes újabb nemzetközi sikere

                        

    A Bodrog Néptáncegyüttes augusztus első hetében a Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége – C.I.O.F.F. - által a törökországi Kesan településen szervezett V. Kesan Kulture Festival rendezvényein vett részt - nyilatkozta Darmos István, az együttes vezetője...

 
Az előző években számos alkalommal szerepelt sikeresen az együttes felnőtt és utánpótlás csoportja Törökországban, nemzetközi fesztiválokon. Ezeknek is köszönhető az, hogy a C.I.O.F.F. törökországi igazgatója e fesztiválra meghívta az együttest.

A rendezvényen 5 törökországi csoport mellett görög, koreai, és lengyel csoportokkal találkozhattak a magyar táncosok. A hat előadáson három különböző szerkesztett műsorban többek között gömöri, jászsági, lőrincrévi, moldvai táncokat mutathattak be a sárospataki együttes tagjai. A műsorokat kétféle hangszer-összeállítású zenekar – vonós zenekar és hegedű, kobza, dob összeállítású moldvai zenekar – kísérte. A fellépéseken és felvonuláson túl táncházak, nemezetek közötti sportversenyek, kirándulások színesítették a fesztivál programját. A török és más nemzetiségű táncosok között is nagy sikert aratott a magyar táncház, és gasztronómiai program keretében a Bodrogosok által készített gulyás is. A táncosok sikereinek köszönhetően tovább bővültek az együttes nemzetközi kapcsolatai, amelyek újabb külföldi fesztiválmeghívásokat eredményezhetnek.


 
 

A táncosok a fellépéseken és közös táncos programokon túl megismerkedhettek Kesan nevezetességeivel, kirándulásokat tettek Saros Erikli gyönyörű tengerpartjára, valamint Edirnébe és Rodostóba.
A Bodrog Néptáncegyüttes törökországi fesztiválszereplését támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Sárospataki Amatőr Művészekért Alapítvány, a Béres Alapítvány, valamint fenntartója, A Művelődés Háza.

                            

 /2007.08.12./

  

 

A helyszínen robbantották fel a Bodrog-parton talált gránátot

                        

    A Sárospatakon, szombaton este talált gránátot a tűzszerészek vasárnap este, kb. 19 órakor a helyszínen semmisítették meg. Addig a rendőrök és a polgárőrök folyamatosan őrizték - számolt be a nem mindennapi feladatról Klima János polgárőr parancsnok…

 
Amikor a rendőrség bejelenti a tűzszerészeknek a talált robbanószerkezeteket, akkor mindaddig, amíg a szakemberek ki nem érnek, a helyszínt biztosítani kell. Amikor megérkeznek, akkor az első feladat, hogy beazonosítsák a gránátot veszélyességi fok szerint. Amikor beazonosították, akkor tudják eldönteni, hogy szállítható állapotban van-e, vagy a helyszínen kell megsemmisíteni. Az is előfordul, hogy a helyszínen nem lehet felrobbantani, ilyenkor a tűzszerészeknek hatástalanítaniuk kell, és úgy kell elszállítaniuk. Amikor ezeket a döntéseket meghozták, akkor végezik el a munkát.

A Bodrog-parton talált gránát 75 mm-es magyar aknászgránát volt, ami az I. Világháború végéről esetleg a II. Világháború elejéről származhatott. Mivel élesített állapotban volt, a szakemberek a legjobb, legbiztonságosabb megoldásnak látták, ha a helyszínen robbantják fel. A gránát hangja messze elhallatszott, és mély krátert hagyott maga után.


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.08.12./
  

 

Világháborús lövedéket találtak a Bodrog partján

                        

    2007. augusztus 11-én, szombaton este 19 óra körül egy sárospataki horgász fel nem robbant háborús lövedéket talált a Bodrog-parton, a vártól kb. 500 m-re, aki azonnal bejelentést tett a Sárospataki Rendőrkapitányságra. A járőrök azonnal kivonultak, a helyszínt biztosították, reggel pedig értesítették a Polgármesteri Hivatalt, ahová azonnal kiszálltunk - nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd polgármester…

 
Mi értesítettük a helyi katasztrófavédelmi parancsnokot Kiss István pv. alezredest, akivel megtekintettük a II. világháborús robbanószert, aminek őrzésében a továbbiakban a polgárőrség is részt vesz. A rendőrség felvette a kapcsolatot az országos szervekkel, ahonnan tűzszerészek fognak kiszállni a helyszínre.
A lövedék emberi életre így nem veszélyes, mert megfelelő őrzéssel senkiben sem tehet kárt.
A most zajló Zempléni Fesztivál vasárnap estére meghirdetett szabadtéri előadására sem veszélyes, bár az új szabadtéri színpad szintén a Bodrog jobb partján van, de az a vártól feljebb, a háborús lövedék pedig lejjebb esik, így a kettő között közel 1 km a távolság.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.08.12./
  

Nagyszabású produkcióval vette kezdetét a 16. fesztivál

                        

    Ez a 16. fesztivál, ami tulajdonképpen Zempléni Fesztivál néven még csak a negyedik., hiszen 12 évig Zempléni Művészeti Napok néven futott, és arról mindannyiunknak nagyon szép emlékei vannak. Mint ilyen nagy múlttal rendelkező rendezvény, rengeteg hagyományunk van, ezekhez hűek is vagyunk és hűek is maradunk – nyilatkozott a Sárospatak Honlapnak Turjányi Miklós, a fesztivál igazgatója...

 
Ilyen hagyomány, hogy magyar programmal, az időjárás engedi, a sárospataki vár udvarán kezdjük a fesztivált – az utóbbi most nem adatott meg. Idén adott a Kodály emlékév, ezért Kodály Zoltán Székely Fonóját mutattuk be egy nagyon szép, és nyugodtan mondhatom nagyszabású produkció keretében, amelyben a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Honvéd Férfikar, a Honvéd Táncszínház művészei, valamint kiváló operaházi énekes szólisták vettek részt Hollerung Gábor vezényletével, aki a fesztivál művészeti vezetője. Ő tulajdonképpen most először vezényli a nyitókoncertet. Miután idáig mindig egy vendég karmestert hívott meg a nyitókoncertre, most először vállalta, hogy személyesen vezényli el a nyitó programot. Egy nagyon-nagyon szép estnek lehettünk részesei A Művelődés Háza színháztermében.

A nagysikerű nyitókoncert után Sárospatak Város Önkormányzata az Árpád Vezér Gimnáziumban adott fogadást a Zempléni Fesztivál szervezőinek és támogatóinak.


 
 


További fotók a nyitókoncertről >>>        amatőrfilm részlet  
 
   

További fotók a fogadásról >>>

Törő Gábor
 /2007.08.11./
  

 
 

Miről tárgyalt testület?

                        

    Augusztus 10-én 9 órai kezdettel ült össze nyári szabadság után a képviselő-testület. Ezt a nyári szabadságot képletesen kell érteni, hiszen nemrég ültünk pontosan a két cég megalapítása miatt. A testületi ülés főbb napirendjeiről Aros János alpolgármester tájékoztatja olvasóinkat…

  A polgármester úrtól hallottunk egy beszámolót a két ülés között eltelt eseményekről, valamint a lejárt idejű határozatok végrehajtásáról.
Az első napirendi pontunk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola vezetői pályázatának az elbírálása volt. A megadott határidőre 3 olyan pályázat érkezett be, amely megfelelt a kiírásnak. Időközben az Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottsági ülésén az egyik pályázó visszavonta pályázatát. Tehát a testület előtt két pályázó, Durts Géza és Szegedi Istvánné igazgatójelölt mutatta be pályázatát. Mindkettőjük pályázati munkája értékelhető volt, ezek az ilyenkor szokásos fórumokon keresztül mentek, ezeknek a véleményeit a szakreferens úr ismertette. A képviselőtestületi döntés értelmében végül is 2007. augusztus 15-től Szegedi Istvánné látja el az igazgatói feladatokat a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában.
Az új igazgatónőnek sok sikert kívánunk, Ladomerszky Lászlóné megbízott igazgatónak pedig köszönjük az elmúlt időszakban végzett lelkiismeretes munkát. Reméljük, hogy ezzel a döntéssel a jelenleg is tapasztalható feszültségek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tantestületében végleg megszűnnek.


 
 
Következő napirendi pontunkban egy szóbeli előterjesztés szerepelt, ahol a fürdőfejlesztés tanulmánytervének bemutatását láthattuk a megjelent vendégektől. Ami miatt itt is szorít az idő az, hogy szeretnénk olyan tervekkel rendelkezni, amely alapján pályázatot nyújthatunk be. Ennek az elképzelésnek a megvalósítása részben pályázatból, részben pedig, egy kötvénykibocsátásból realizálódhat.

A Többcélú Kistérségi Társulás megállapodásának elfogadásáról hallhattunk előterjesztést a polgármester úrtól.
A háromhutai ifjúsági tábor területén meglévő mélyfúrások további hasznosításáról döntött a képviselőtestület.

A Kossuth út 25. szám alatti ingatlanról, un. Bertha-féle ház hasznosításáról volt előttünk egy előterjesztés. Ebben a napirendi pontban nem döntött a képviselőtestület. A következő testületi ülésen remélhetőleg végleges döntés születhet, és akkor ennek az értékes épületünknek a felújítása is megtörténhet.
Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium megszüntető okiratának elfogadása volt előttünk, valamint előterjesztést hallhattunk a beiskolázási segély biztosításáról.

Az eddigi évekhez hasonlóan idén is tudja a pataki gyerekeket támogatni Sárospatak város önkormányzata 2000 Ft-tal. Tudjuk, hogy ez egy jelképes összeg, hiszen annak ellenére, hogy a jelenlegi kormány ingyenes oktatást ígért mindenkinek, mi szülők mindannyian tudjuk, hogy bizony szeptemberben megközelíti az 50-60 esetenként 100 ezer Ft-ot is az, amit 2-3 gyerek után tankönyvekben, taneszközökben, ill. az iskolára való felkészítésben ki kell fizetnie a családoknak.

A Szent Erzsébet út 12. szám alatti épületnél – a volt tornaterem épülete - kialakult helyzet megoldására hallottunk egy előterjesztést, ahol pályázaton 9 és fél millió Ft-ot nyert Sárospatak város önkormányzata. A kérdés az volt, hogy az eredeti állapotokat állítsuk-e vissza, vagy pedig egy merészebb elképzelés alapján egy tetőtér beépítéssel a mellette lévő épület tetőszintjére hozva ezt az épületet, lehetőséget adjunk arra, hogy későbbiek során valamilyen bővítés lehetséges legyen.
Az augusztus 20-ai ünnepségről tájékoztattam a képviselő-testületet.
Még egy nagyon fontos és nagyon aktuális napirendünk volt, a hőszolgáltatás és a táv-hőszolgáltatási szerződés jóváhagyása. Ez a képviselő-testület részéről megtörtént, tehát hétfőn kezdődhetnek meg az intézményeinkben a bontási és hamarosan a felújítási munkálatok is.

Zárt ülésen az első lakáshoz jutók támogatási kérelméről döntöttünk, valamint a méltányossági ápolási díj megszüntetése ügyében benyújtott fellebbezések elbírálásáról volt szó.

Törő Gábor
 /2007.08.11./
  

 

Nyári internet tanfolyam a Városi Könyvtárban

                        

    A sárospataki Zrínyi Ilona Városi Könyvtár immár 5. alkalommal rendez internet tanfolyamot. A korábbi években kezdők részére rendeztünk 20 órás kurzust, az idén viszont az olvasói igényeknek megfelelően, az ő kérésükre haladó tanfolyamot indítottunk – számol be a nyári kurzusról Trembeczky Lászlóné könyvtáros…
 

 
A tanfolyam tematikáját úgy állítottuk össze, hogy a résztvevők alaposabban ismerjék meg a világhálón való böngészést (szörfözést),a levelezési programok közül az új freemail használatát, a spam szűrést. Ezenkívül képek, rajzok, ábrák küldését, digitális fényképek letöltését, CD-re történő másolását, a szkennelést, az adatbázisok használatát, a szövegszerkesztés titkait, az Excell táblázat kezelését

 


 
 

Cziczer Katalin
 /2007.08.11./
  

 

Nyitott templom - nyitott udvar

                        

    Augusztus 12-én vasárnap délelőtt 10 órakor zenés Istentiszteletre várunk minden kedves érdeklődőt a református templomba. A Crescendo akadémia művészei mellett hallhatjuk az Eisenachból érkező evangélikus fúvószenekart is. A templomi alkalom után a templomkert is megnyílik mindenki előtt. A debreceni Pro Pátria Alapítvány, amely elkötelezetten ápolja Simonyi óbester hagyományait, emléktáblával tiszteleg a hajdani sárospataki toborzás emléke előtt. Az avatóbeszédet Emődy Dániel tartja, aki a híres pataki jogtanár és 48-as Közlönyszerkesztő Emődy Dániel dédunokája. Köszöntést mond Dr. Hörcsik Richárd polgármester. Az esemény fényét emelik a sárospataki lovasok. Ezt követően szeretettel látunk mindenkit egy tál gulyásra, baráti beszélgetésre.

 
 

Református Lelkészi Hivatal
 /2007.08.10./

  

 

Két hét Samsunban

                        

    A Bodrog Néptánc Együttes Sárospatak Egyesület táncosai 2007. július 15.-én délután indultak útnak, és egy Isztambulban eltöltött éjszaka után 17.-én estére már meg is érkeztek Samsunba a fesztivál helyszínére - tájékoztatja az olvasókat Darmos Csaba...

  A szállás elfoglalása után, mely teljesen megfelelt az elvárásoknak, (tv, hűtőszekrény, WC, zuhanyzó minden szobához), máris az ismerkedési esten találtuk magunkat, ahol 16 ország táncosai próbáltak jól szórakozni az elképesztő hangerővel bömbölő török diszkóra. A zene ellenére sikerült a csapatnak úgy felpörögni, hogy a lendület kitartott a második hét végéig. A fesztivál kicsit monoton programját, reggeli sorban állással (tojás, vagy méz), ebéd sorban állással (döglött állat semmi csak padlizsán), szabadtéri fellépés, esti fellépés a fesztivál színpadon, vacsora sorban állással (megint zöldség), minden nap sikerült színessé és mozgalmassá tennünk. Reggelig tartó buli az új barátokkal, mexikói, litván, bolgár, horvát, grúz táncosok, na meg az utánozhatatlan Szerda, a török barát, aki mindig kapható volt egy kis ivászatra, hajnali kocsikázásra, kagyló és kutyahús evésre.


 
 
Aztán voltak még felejthetetlen tengerparti séták, városnézés török rendőrautóból, 18. születésnap (ami remélem az ünnepelteknek örök emlék marad), hagyományos avatási szertartás az első külföldi útjukon résztvevő táncosoknak, vízipipa parti, strandolás, focimeccs, bazár, és természetesen ékszervásárlás, hiszen csak Törökországban voltunk. A fergeteges bulikhoz kellett egy igazi zenész, Hunyadi Péter (ebbe a névbe egyszer már beletört a fogatok), aki a mellett, hogy egy teljesen ismeretlen csoport ismeretlen koreográfiáit a fesztivál minden fellépésén tökéletesen eljátszotta, képes volt a buli kedvéért népzenészeket meghazudtoló mélységekbe lemenni( kék pettyes rakott szoknya), ezzel is emelve az amúgy is emelkedett hangulatot.

Természetesen a fesztivál nem csak a buliról szólt. 17 nap nagyon hosszú idő. Aki volt már 30-40 emberrel összezárva ennyi ideig tudja, hogy az együttélés nagyon nem egyszerű dolog. Idegen helyen, szokatlan körülmények között, fokozott megterhelésnek kitéve, folyamatosan időpontokhoz kötve, kell egymáshoz alkalmazkodni, egymást elviselni. A csoport tagjai és a kísérők példát mutattak barátságból, összetartásból, segítőkészségből, toleranciából, ami legalább olyan fontos, mint az, hogy a vendéglátók, más csoportok tagjai, és az együttesünk vezetői is azon a véleményen voltak, hogy az együttes a két hét alatt mind a 25 fellépésén kimagasló produkcióval szórakoztatta a nagyszámú érdeklődőt. Az együttes sikerét mutatja számos csoportvezető gratulációja, és a horvát, ciprusi, grúz vezetők fesztiválmeghívása is.
A fesztivál a nyitó bulihoz hasonló rendezvénnyel zárult, ahol az újdonsült barátok címeket, e-mail címeket, telefonszámokat cseréltek, és táncoltak még egy utolsót együtt.

30.-án hajnalban elindultunk haza. Rodostón még táncoltunk egyet, csak úgy megszokásból, majd egy szokatlanul csendes éjszaka után délelőtt az emlékházban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szobrát. Délben indultunk útnak, és augusztus 1.-jén délre itthon is volt a fáradt, de lelkes és élményekben, emlékekben gazdag csapat.

Mint az együttes művészeti vezetője minden résztvevőnek, vezetőnek, táncosnak, zenésznek, kísérőnek, tolmácsnak, és nem utolsó sorban a két sofőrnek Zakar Józsefnek és Fehér Tíbornak köszönöm ezt a felejthetetlen két hetet.


 /2007.08.10./
  

 

Ilyen sem volt még Patakon

                        

    Kreatív istentiszteletet tartott augusztus 7-én kedden este a Vártemplomban a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia. Az igét hirdető Beat Rink svájci református lelkész szerint az elnevezés tautológia, hiszen minden istentisztelet kreatív kell, hogy legyen. A nyomatékos cím azt jelzi, hogy az istentisztelet hagyományos elemei helyett a művészek kreatív szolgálata dicsőíti Istent. Az igehirdetőkből sugárzó kreativitás és spontaneitás a híveket is felszabadítja, akik valóban megnyílnak Isten előtt, maguk is az istentisztelet aktív közreműködőjévé válnak.

Kiss József sárospataki származású oboaművész játéka a hatalmas gótikus oszlopok fölé emelte a közönség tekintetét, minden gondtól, bajtól megszabadított, valóságos elevációban lehetett részünk Willaim Boyce Matelotte c. művének hallgatása közben. Verena Küllmer német szoprán énekesnő viszont a kereszt súlyát éreztette meg a hallgatósággal, mikor elénekelt J. S. Bach Máté passiójának Blute Nur áriáját a Fájdalmak Férfiáról. Tina Bailey tánca Ernest Bloch Zsidó énekére, amit Judit Emert-Robe csellón és Dominkó István zongorán adott elő, oldott a szomorú hangulaton, igazán azonban akkor szabadultunk fel, amikor az Isten áldásairól szóló prédikációt Beat Rink dramatizált jelenetekkel illusztrálta: hirtelen kinyíló esernyő érzékeltette Isten gondoskodó, betakaró szeretetét, egy szomjat oltó, friss pohár víz pedig Krisztus felüdítő erejét. „Hogyan nyerhetjük el Isten áldásait, amelyek összetéveszthetetlenül biztosabbak, mint az ingatag szerencsében bízó hiedelmek? „Egyszerű – mondta Beat Rink. Istentől kell kérnünk és várnunk őket. Imádkoznunk kell.
” Ennek gyönyörű példáját mutatta David Danel cseh hegedűművész J. S. Bach C-dúr szonátájának Largo tételével. A karzatról leszűrődő fennhangú ima utána felcsendülő hegedűszóló valódi fohász volt, a templom a végét követően még percekig hallgatott. Ilyen hosszú és mély csendet még sohasem hallottam. Ezután mindenki szabadon imádkozhatott, s feltárhatta legbelső kéréseit Isten előtt. A kurzus résztvevőinek Istent dicsőítő improvizációja közben a hívek a templomban szabadon mozogtak, négy imasarokban különböző nyelveken közös imádkozást kértek, kitett papírlapokra írták le legmélyebb fohászukat, s szólították meg Istent.
A Svájcban és más nyugat-európai országokban már gyakori szabad istentiszteletek talán a sárospatakiaknak kicsit idegenek. Megszoktuk a kötött formákat és a passzív igehallgatást. Ki így, ki úgy imádja Istent. A kreatív istentisztelet azonban egy dologra feltétlenül megtanít: Isten mindannyiunkat személyesen szólít meg, s nekünk önállóan, egyenként kell válaszolnunk neki. A lelkipásztorok vezetnek minket, de a felelősségteljes, szabad döntést minden embernek magának kell meghoznia. Isten közvetlenül szeretne beszélgetni velünk.


 
 

Földy Lilla, szervező
 /2007.08.10./
  

 

Ellopták a játszótérről a csúszdát – rendőrségi hírek

                        

    A címben szereplő bűncselekménynél súlyosabbakat is felsorol Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője, mégis, talán ez tűnik a legelvetemültebbnek. A Hild téri működőképes játszóteret megcsonkítani – mintha mindannyiunkat meglopott volna a tolvaj…

  Ismeretlen tettes 2007. július 24-ére virradóan a sárospataki Hild téren található játszótérről eltulajdonította a helyi önkormányzat tulajdonában lévő, 60 ezer Ft értékű műanyagcsúszdát.

Ismeretlen tettes 2007. július 18-ára virradóan egy sárospataki parkolóban álló Peugeot 206 típusú személygépkocsiról leszedte a dísztárcsákat és eltulajdonította (mintegy 30 ezer Ft értékben).

Ismeretlen tettes 2007. július 18-ára virradóan bement egy – Sárospatak, Baross Gábor utcában található - Kft bekerített telephelyére, a betonkeverőről a vezetéket levágta, majd ablaktöréssel behatolt a raktárba, ahonnan hegesztőtrafót tulajdonított el. A lopással kb. 140 ezer Ft kárt okozott.


 
 
Ismeretlen tettes 2007. július 22-ére virradóan a sárospataki Tengerszem Kempingben parkoló lakókocsi ablakán benyúlt, és onnan digitális fényképezőgépet tulajdonított el, miközben a tulajdonosok bent aludtak. Tanulság: nem célszerű értékeinket az ablak közelébe, olyan helyre tenni, ahová belátnak, és ahová be tudnak nyúlni.

2007. július 20. és 22. között, egy azóta ismertté vált személy bement egy Sárospatak Vásárhelyi Pál úti bekerített telephelyre, ahonnan különböző alkatrészeket tulajdonított el 200 ezer Ft értékben. Közöttük volt gépjárműhez tartozó hűtő, fékdob, láncok, fűkasza alkatrészek, egyéb MTZ alkatrészek. Az innen eltulajdonított hűtőt megkísérelte értékesíteni a helyszíntől 100 m-re lévő MÉH telepen, így az elkövető kilétét sikerült megállapítani - egy visszatérő fiatalkorú személyében került kihallgatásra. A bűncselekmény elkövetését e vonatkozásban elismerte a hűtőt illetően, a többit tagadta. Folyamatban van az eljárás.

Ismeretlen tettes ellen folytatunk nyomozást, aki 2007. július 22-én 21:30 óra és 23-án 0:40 óra között behatolt egy vajdácskai büfébe, ahonnan jégkrémet és 117 ezer Ft készpénzt tulajdonított el.

Két vámosújfalui fiatalember 2007. július 25-én 21 óra körül kiment a Bodrog töltéséhez, ahová vittek magukkal egy légpuskát is. Ott célba lövöldöztek vakondokra, majd a nyomozás jelenlegi adatai szerint az egyik srác, amikor lőtt, a golyó gellert kapott és a másik srácot eltalálta. Ezt követően, akit eltalált a lövés, elkérte a puskát és utána szándékosan belelőtt a másik srácnak a bokájába. Az érintett ezzel különösen nem akart foglalkozni, de látta, hogy a lába bedagadt és csak akkor ment el a sebészetre, ahol megröntgenezték és kiderült, hogy a golyó még benne van a csontban. A gyerek sorsát még nem pontosan nem ismerjük. Egyelőre folyamatban van még a nyomozás.
Tanulság, hogy óvatosan kell bánni a légpuskával, mert korábban is volt már légpuskalövéstől származó sérülésünk, ami komolyabb volt.
Felhívjuk a felnőttek figyelmét, hogy akinek van otthon légpuskája, a gyerek kezébe csak úgy adja, hogy ha ő is jelen van, és figyeljen oda, hogy ne legyen belőle olyan probléma, mint a fentiekben.

Törő Gábor
 /2007.08.10./

  

A kistérségnek is be kell szállni az egészségügy finanszírozásába

                        

  A kistérségi társulás felvette feladatai közé az egészségügy bizonyos részeit, a gondozási központokhoz tartozó jelzőrendszeres hálózat kiépítését, valamint a támogatói szolgálatot. Bizottsági ülésünkön fölvállaltuk, hogy semmi akadálya ezen a területen ennek az együttműködésnek, de adott esetben tudomásul kell venni a településeknek, hogy amennyiben finanszírozási gond van, akkor nekik is a zsebükbe be kell nyúlni – osztotta meg velünk az Egészségügyi és Szociális Bizottság gondjait Ladomerszky László

 
A Családsegítő Szakszolgálatnál ugyanez a helyzet. Amennyiben igénybe veszik ezt a szolgáltatást, akkor ehhez is meg kell majd tenni a hozzájárulásukat. Egészségügy területén egy bizonyos értelemben előrébb tartunk, hiszen már tapasztalatunk van a közös ügyeleti rendszerrel, de pontosan ebből okulva, mondtam el az előzőeket, ill. mondtuk el bizottsági ülésen, hiszen a finanszírozással, ill. a hozzájárulásokkal gondok voltak a korábbi időszakokban, és az önkormányzatunk ilyen anyagi kondíciók mellett nem igazán tudja megelőlegezni, vagy adott esetben finanszírozni ezeket a plusz tevékenységeket.
A napirendek között szerepelt még a beiskolázási támogatás az odaítélése. Ez formai feladat volt, mivel gyakorlatilag minden pataki tanuló részesül ebben a támogatásban.
Zárt ülésen pedig, különböző fellebbezések szerepeltek, ill. az első lakáshoz jutók támogatásáról döntöttünk.

 
 

Törő Gábor
 /2007.08.10./
  

A Jogi és Ügyrendi Bizottság üléséről

                        

  A Jogi és Ügyrendi Bizottság augusztus 7-én tartotta ülését a Városháza Dísztermében, ahol négy napirendi pontot tárgyaltunk- nyilatkozta Saláta László, a bizottság elnöke…

 
Beszámoló hangzott el a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Ezt a Jogi Bizottság hónapról-hónapra végrehajtja, megnézzük melyek azok a határozatok, amelyek végrehajtása megtörtént, és melyek azok, amelyeknek nem. A megtörténtek végrehajtását helyben hagyjuk, a nem történtekre további intézkedéseket teszünk.

Előterjesztés hangzott el a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás megállapodásának elfogadásáról, tekintettel arra, hogy három éve kötöttük ezt a megállapodást a környező településekkel, amelyben egy átfogó komplex együttműködés fogalmazódott meg. Ezeknek az áttekintése történik meg, másfelől pedig a korrekciója. Igazából nem történtek nagy változások e tekintetben, csak az aktualizálására kerül majd sor. Itt az együttműködés a paramétereiben, illetve a költségek megszerzésének a módjaiban és módszereiben próbáltunk állást foglalni. Bizottságunk az előterjesztésre egyhangúlag elfogadta.
 
A harmadik napirendi pontként előterjesztést hallhattunk a Kossuth utca 5. szám alatti ingatlan hasznosításáról. Ez, a tulajdonunkban lévő ingatlan korábban egy művész pedagógus által lakott lakás volt – Bertha Zoltán háza -, ennek a tovább hasznosításáról tárgyaltunk. Egy társaság volna, aki felvállalná az ő életművének a további gondozását, s ez szeretné az önkormányzattól használatba átvenni. A bizottság tagjai különbözőképpen foglaltak ebben állást, mivel bizonyos garanciákat nem látunk ebben az ügyben. Ugyan is az egyesületnek, akivel ezt a megállapodást meg akarjuk kötni igazából saját tőkéje nincs, saját vagyona nincs, amit erre fordítanának. Ők is pályázati pénzből szeretnék ezt rendbe hozni. Amennyiben pénzügyi fedezetet erre nem tudnak biztosítani, akkor öt év múlva ismét visszaszáll az önkormányzatra. Ez nem volna szerencsés, hiszen a homlokzata meglehetősen elavult, korrodálódott – nem a városképi viszonyoknak megfelelő. Azt szeretnénk, ha valamiféle garanciát sikerülne beépíteni a szerződésbe, legalább minimum 3 millió Forintot fel tudnának mutatni a rekonstrukcióra. A bizottság kettő igen, kettő nem és egy tartózkodással tudott állást foglalni ez ügyben. A döntés a testületre hárul majd.

Cziczer katalin
 /2007.08.09./
  

 

Három pályázat érkezett az igazgatói állásra

                        

    Elsősorban a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatói pályázatainak véleményezése miatt lett összehívva az Oktatási Bizottság. Még május végén írtuk ki pályázatot, amire Durst Géza, Szabó Éva és Szegedi Istvánné pályázati munkája érkezett. Második napirendi pontként szerepelt az Erdélyi János Általános Iskola megszüntető okiratának elfogadásáról szóló előterjesztés - nyilatkozta Lendák Lajos, a bizottság elnöke...

 
A beérkezett pályázatok jól szerkesztett, világos vezetői elképzeléseket tartalmaznak. Más-más előnyökkel rendelkeznek : élsportban szerzett tapasztalat, vezetői, diákönkormányzati és több évtizedes pedagógiai gyakorlat.

Az Erdélyi János megszüntető okiratának elfogadására tettünk javaslatot, hiszen augusztus 1-jével már a megyéhez került. Sajnos erre az évre már olyan kiegészítést kellett az önkormányzatnak az intézmény költségvetéséhez hozzátennie - amely jövőre még nagyobb lett volna - , ami döntési kényszerbe hozta a képviselő-testületet. Mivel az iskola tevékenységi köre nem szerepel a kötelező feladatok között, így megbíztuk polgármester urat a megyével való tárgyalások megkezdésére. Több szomszédos városban már több éve megyei fenntartásúvá váltak ezek az intézmények, most pedig nekünk is meg kellett hozni ezt a nem népszerű döntést. Polgármester úr a tárgyalások lezárását az iskola jövőjének biztosításától tette függővé. A gyakorlatban nem fog változni semmi, hiszen itt marad az intézmény; továbbra is jól együttműködve kell ellátnunk a város oktatási feladatait.


 
 
 

Törő Gábor
 /2007.08.09./
  

 

A beiskolázási segély továbbra is megmarad

                                   

    A címben szereplő, megnyugtató információt Hajdu Imre tanácsnoktól hallottuk, aki a Pénzügyi Bizottság ülését vezette csütörtökön. A hat napirend tárgyalása alatt esett szó többek között a kistérségi társulásról, a Bertha-ház bérbeadásáról, és a Szent Erzsébet utcai tornaterem várható munkálatairól…

  Örömmel tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a beiskolázási segély az idén is ugyanúgy
rendelkezésre áll a sárospataki általános és középiskolások számára, mint eddig. 3000 Ft-tal járul hozzá az Önkormányzat minden sárospataki lakos diáknak, a tankönyv, ill. tanszer vásárlásához.
Tanulmányoztuk a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás megállapodásának a dokumentumát. Itt egy módosító javaslatunk volt, ami az utalványozás rendjével kapcsolatos - ez szigorúan pénzügyi dolog. Egy más módosítás viszont az eddigiekhez képest látványos változást jelent, hiszen eddig úgy volt, hogy lakosságarányos volt a társulást alkotó 16 település szavazati joga. Most, a demokrácia nagyobb dicsősségére, minden település egy szavazattal fog rendelkezni, így Sárospatak, Erdőhorváti, Komlóska stb…


 
 
Előterjesztést tárgyaltunk a Sárospatak Kossuth út 25. szám alatti ingatlan, az un. Bertha-ház bérbeadásával kapcsolatban. Itt jó pár - az önkormányzat számára fontos - biztosíték beépítését tartjuk szükségesnek. A pénzügyi bizottság azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy ezt a mostani ülésről vegye le, és majd az augusztus végi testületi ülésre hozza vissza a kidolgozott feltételek szerint.

Minden sárospataki polgár láthatta, ha járt a Szent Erzsébet utcában, hogy a 12-es számú ház, a volt tornaterem - ahol most a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanterme van - enyhén megroggyant, még tavasszal meg kellett támasztani. Tudni kell, hogy az életveszély elhárítására közel 10 millió Ft-ot nyert az Önkormányzat, de közben funkcionális igény érkezett be a Farkas Ferenc Művészeti Iskola részéről, hogy a tető megemelésével egy tetőtér hasznosítás, ill. egy plusz emelet, szerepeljen a lehetősségek között. Ez 20 millió Ft körüli plusz költséget jelentene. A Pénzügyi Bizottság nem tudott forrást megnevezni, hiszen az idei költségvetésben erre sajnos keretünk nincs, tehát azt javasoljuk a képviselő-testületnek, hogy az életveszély elhárítására rendelkezésre álló 10 millió Ft-ot használja fel az eredeti céloknak megfelelően.

Cziczer Katalin
 /2007.08.09./
  

 

Kerékpáros baleset Sárospatakon

                        

    2007. augusztus 9-én a délelőtti órákban személyi sérüléssel járó kerékpáros közlekedési baleset történt Sárospatakon, a Kazinczy úton – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője…

  Egy 13 éves fiú közlekedett kerékpárjával a Kazinczy úton a centrum irányába. Megelőzte a vele azonos irányban közlekedő 61 éves hölgyet - aki szintén kerékpárral haladt ugyanebbe az irányba - majd visszanézett, és ekkor figyelmetlenségből a jobboldali útszegélykőnek hajtott. Így kerékpárjával felborult, s ennek következtében hirtelen a kerékpáros hölgy elé került, aki a saját kerékpárjával átesett rajta.
A baleset következtében mindkét személy megsérült. A fiú - a tanúk elmondása szerint - az útszegélykőbe ütötte be a fejét, még a hölgy a gerincét fájlalta az esés után. Mindkét személyt a mentőautó szállította a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba.


 
 
 

Törő Gábor
 /2007.08.09./
  

 

Ingatlan végrehajtás, csak végső esetben

   

  A végrehajtási eljárásban az egyik legdrasztikusabbnak hitt lépés az ingatlan végrehajtása és árverezése. De ne ítéljünk elsőre és vizsgáljuk meg egy kicsit alaposabban a témát!
A jogszabályok lehetővé teszik, hogy az adóhatóság végrehajtási jogot jegyeztessen be a földhivatali ingatlan-nyilvántartásba akár a végrehajtási eljárás legelején. Ez azonban nem jelenti azt, hogy máris kalapács alá kerül az ingatlan.
Az ingatlanok végrehajtásával kapcsolatos jogszabályok számos módosításon mentek és mennek keresztül napjainkig. A sok módosítás legfőbb oka az, hogy részben biztosítani kell a végrehajtási eljárásban a tartozás beszedését, amely lehet, hogy csak az ingatlanvagyon értékesítésével érhető el, másrészt az állam sem szeretné teljesen kisemmizni, és földönfutóvá tenni állampolgárait. Ezt az ellentmondást kell feloldani, amely lássuk be nem könnyű feladat.


 
 
Fontos tudni, hogy a méltányolható lakásigénynél nem nagyobb ingatlan, amely az adós és a közeli hozzátartozóinak lakhatását szolgálja, csak abban az esetben árverezhető, ha a végrehajtási eljárás során sem inkasszóval, sem munkabérletiltással, sem követelésfoglalásból, sem ingóvégrehajtásból, ingóárverésből, illetve nem lakás céljára szolgáló ingatlan árverezéséből nem térült meg a tartozás vagy azokból a tartozás nem egyenlíthető ki. Végrehajtási jogot is csak akkor jegyezhet be az adóhatóság, ha a tartozás nagysága meghaladja az 500 ezer forintot, vagy az ingatlan értéke arányban áll a tartozás nagyságával. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor csak jelzálogjog bejegyzésre van lehetősége a végrehajtónak.
Új szabályként jelent meg a törvényben, hogy a végrehajtó nemcsak az ingatlan becsértékét közli az adóssal az árverést vagy a pályáztatást megelőzően, hanem ezzel együtt a részletfizetés lehetőségét is felajánlja, így az adósnak adhat még egy esélyt a fizetésre, elkerülhetővé téve ezzel az ingatlan értékesítését.
Ha mégis árverésre kerül sor, akkor lehetőséget ad a jogszabály, hogy a lakóingatlan becsértékét – ha nincs vételi ajánlat - ne a felére szállítsa le a végrehajtó az árverésen, hanem csak 70 %-ra. Ez azonban kizárólag akkor történhet meg, ha az adósnak ez az egyetlen lakóingatlana, és a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban lakóhelye is ebben volt. Ilyen esetben talán az adósnak is marad valami a vételárból, amiből új életet kezdhet, sőt az ingatlan értékesítése esetén, az ingatlan elhagyására 6 hónapig terjedő halasztást is kaphat, amennyiben ezt kérelmezi.
A végrehajtás tisztaságát hivatott elősegíteni az az előírás, miszerint az árverésről a jegyzőkönyv mellett ma már kép-, és hangfelvételt is kell készíteni.
Nem árt tudni és figyelni azonban egy fontos tényezőre. Amennyiben a végrehajtást megelőzően jelzáloggal terhelték meg az ingatlant, mert pl. banki hitelt kellett felvenni, akkor a végrehajtási jog bejegyzését követően értesíteni kell a zálogjogosultat, aki a zálogjogból fakadó igényét érvényesítheti. Ha a zálogjogosult, - példánknál maradva a pénzintézet – be kíván kapcsolódni a végrehajtási eljárásba, megeshet, hogy a banki hitel egyösszegben válik esedékessé, ráadásul az ingatlant önálló bírósági végrehajtó fogja értékesíteni, megeshet, nem kevés végrehajtási költség felszámítása árán.
A fentiekből talán érzékelhető, hogy az ingatlan végrehajtását és árverezését körültekintően igyekszik az állam szabályozni és az adóhatóság elvégezni.
 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
 /2007.08.09./

  

 

Baleset délután és baleset este

                        

    A Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársainak nem volt könnyű napja szerdán, hiszen a délutáni, kispataki helyszínelést éppen, hogy befejezték, már újabb balesethez hívták őket a cigándi útra. Mindkettőről Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő számol be…

  2007. augusztus 8-án délután, 16 óra 30 perckor Sárospatakon, az Árpád út végén, a Dorkói úti kereszteződésben személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. Egy középkorú hölgy vezetett egy Opel Corsa típusú személyautót, amely az Árpád úton Apróhomok irányába haladt. A Dorkói úti kereszteződéshez érve nem az út vonalvezetésnek megfelelően választotta meg a személygépkocsija sebességét, aminek következtében az útról lehaladt és a szemközti, mély vízelvezető árokba hajtott.
A beleset következtében a gépkocsivezető és férje, egy középkorú férfi az elsődleges mentőorvosi vélemény szerint könnyű sérülést szenvedtek. A hátsó ülésen, biztonságos gyermekülésben becsatolva ülő hét éves gyermek nem sérült meg. A sérülteket a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították. A gépjármű vezetője nem fogyasztott alkoholt. A helyszínelés idejére a forgalmat lezárták.


 
 
Néhány óra elteltével, este 19 óra 45 perc körül ismét személyi sérüléssel járó - ezúttal motoros - közlekedési baleset történt a vajdácskai útkereszteződés után Cigánd felé. Egy sárospataki fiatalember közlekedett a Honda CB 400 típusú motorkerékpárjával Sárospatak felől Cigánd irányába, amikor a vajdácskai kereszteződés után nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a motorkerékpár sebességét.
Így felborult, és a menetirány szerinti baloldali árokba lesodródott. A motorkerékpár vezetője az elsődleges mentőorvosi vélemény szerint 8 napon belül gyógyuló személyi sérülést szenvedett. A mentők a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították további ellátás céljából. Szerencsére a motorkerékpár más gépjárművel nem ütközött, a vezetője alkoholt nem fogyasztott.

                    További fotók az autóbalesetről >>>                   
   További fotók a motoros balesetről>>>


Cziczer Katalin
 /2007.08.08./
  

 

Sárospatakon táboroznak az ifjú vöröskeresztesek

                        

    A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt rendszeres évi tábora kezdődik ma itt Sárospatakon. Ez egy nagyon jó alkalom ara, hogy az ország különböző részeiről összejöjjenek azok a fiatalok, akik aktívan részt vesznek az ifjúsági vöröskereszt munkájában – tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Czimbalmos Ágnes, a Magyar Vöröskereszt igazgatóhelyettese…
 

  A programokat úgy szervezik meg ilyenkor a kollégáim, hogy a pihenés mellett legyen benne egy kis tanulás is, tehát új információkhoz is jussanak. Ezek természetesen kötődnek a vöröskereszthez, az idén az egy ilyen téma lesz pl. az embléma használat, jövőre pedig az embléma védelem, tekintettel arra, hogy Magyarországon nagyon sokan használják a vöröskereszt emblémát egészségügyi szolgáltatások reklámozására - erre szeretnénk felhívni a szolgáltatók, ill. a lakosság figyelmét is. Ebben a programban számítunk az ifjúsági vöröskeresztesekre is. A másik kiemelt terület a szociális gondoskodás, a szociális ellátás, ahol a szintén aktív az ifjúsági vöröskereszt. Hiszen a fiatalok programban segítik az idősöket, tehát olyan ismereteket adunk itt át, ill. olyan programok vannak, amelyek az idősekért való tevékenykedésről szólnak.
Úgy alakítottuk ki a programot, hogy ne csak komoly programok legyek, hanem legyen lehetőség arra, hogy tapasztalatot cseréljenek, de lesz idejük kirándulásra a környék megismerésére, strandolásra, és lesz esti program, bulizás is, ami azért is nagyon fontos, hogy barátságok szövődjenek, összekovácsolódjon ez a csapat és így, egy összetartozás érzés kialakuljon. Tehát, amikor majd jövőre, vagy bármilyen más rendezvényünkön találkoznak, akkor már barátokként üdvözölhessék egymást.

 
Megtiszteltetés városunk számára, hogy a Vöröskereszt immáron másodszor tart országos rendezvényt Sárospatakon, ezúttal a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt nyári táborát – kezdte a tábor részvevőinek köszöntését a megnyitó ünnepségen Dr. Hörcsik Richárd polgármester…

Számunkra fontos a Magyar Vöröskereszt mozgalma, hiszen városunk lakói - különösen az Árpád Vezér Gimnázium tanulói - már régóta, nagyon aktívan részt vesznek a vöröskeresztes mozgalomban. Ezért egyfajta elismerés is a Magyar Vöröskereszt részéről, hogy a nyári táborukat Sárospatakon tartják. Ez a tábor jó alkalom a tanulásra, de amellett a pihenésre is. Fontosnak tartjuk, hogy az ide érkezett vöröskeresztes diákok megismerkedjenek városunkkal, annak múltjával, jelenével. Szeretnénk, ha megismerkednek Szent Erzsébet szellemiségével, különösen most, hogy születésének 800 éves évfordulóját ünnepli városunk. Szent Erzsébet a magyar és az európai karitas szimbóluma, s szülővárosának azt hiszem fontos feladata, hogy ápolja ezt a szellemiséget és fontos, hogy ebben azok a fiatalok, akik a magyar vöröskereszt mozgalmában - mint egy fajta katitatív mozgalomban - vesznek részt, megismerkedjenek Szent Erzsébet életével, szellemiségével. Reméljük, hogy jól érzik majd magukat itt Sárospatakon.


 
 

                   
 További fotók >>>


Cziczer Katalin
 /2007.08.08./
  

 

Rövid, de tartalmas volt Gazdasági Bizottság ülése

                        

    Hétfőn délután a Gazdasági Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság rövid ülésén - ami bő másfél óráig tartott - összesen 9 napirendi pontot tárgyaltunk – nyilatkozta Erdős Tamás a bizottság elnöke…

  Ennek egy része ingatlanokat érint, szociális bérlakások, illetve más ingatlanok hasznosítása (pl. a Kossuth utca 25. szám), valamint a Szent Erzsébet út 12. szám alatt lévő épületnek a vis maior pályázatával kapcsolatosan felmerülő kérdéseket tárgyaltuk meg. Foglalkoztunk még a Háromhutai Ifjúsági Tábor területén lévő mélyfúrású kút hasznosításával is, valamint tájékoztató jelleggel megismerkedett a bizottság a Termálfürdő fejlesztés megvalósíthatósági tanulmánytervével. Erről a képviselő-testület a pénteki ülésen részletes, alapos prezentációt kap a tervező cég munkatársai részéről. A bizottság csak előzetesen tekintette ezt át, a valódi vitája és a valódi elemzése ennek a tervnek pénteken, a testület és a televízió nyilvánossága előtt fog lezajlani
A zárt ülésben pedig az első lakáshoz jutók támogatásáról döntöttünk.


 
 

Törő Gábor
 /2007.08.07./

  

 

Eisenachban járt Sárospatak küldöttsége

                        

    A Szent Erzsébet Napok alkalmával itt járt eisenachi delegáció, kettős céllal hívta meg Sárospatak város küldöttségét a július elején megtartott Thüringiai Napokra. A kiutazó küldöttség lehetőséget kapott Sárospatak bemutatására, illetve Eisenach vezetésével folytatott tárgyalásra, részben előkészítvén a megkötendő testvérvárosi szerződést. A delegációt dr. Komáromi Éva jegyző vezette.

  A Thüringiai Napokon a Szent Erzsébet év jegyében együtt mutatkozhattunk be Marburggal az eisenachi régióval és a berlini magyar Tourinform Irodával. Ezt a négyest kereste fel a Németországban hivatalos látogatáson résztvevő Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Kíséretében Thüringia több minisztere és Eisenach főpolgármestere is meglátogatta Sárospatak kiállítását.
Kiutazó delegációnkat színesítette a Bodrog Néptáncegyüttes 11 tagjának produkciója Darmos István vezetésével. Az együttes több alkalommal is megmutathatta tudását, óriási elismerést aratva a helyiek körében.
Küldöttségünk tagjainak csak megosztva volt alkalma részt venni a helyi kulturális eseményeken, mint például a Bach koncerten vagy a Szent Erzsébet életét bemutató, fantasztikus kiállítású musical első bemutatóján, hiszen pavilonunk megtekinthetőségét napi 12 órában kellett biztosítani. Wartburg várát a teljes csoport együtt tekinthette meg, amelyre méltán használható a lenyűgöző jelző.

Az Eisenachban töltött három nap alatt vendéglátóink igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy a leendő testvérváros küldöttsége gazdag élményekkel térhessen haza Sárospatakra.
Köszönjük Eisenach! 
 

  További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.08.07./

  

 

Sikeresen zárult az Élő Bodrogért Egyesület második halfőző versenye

                        

    Örömmel töltött el minket a rendezvényen részt vevők nagy száma, az amatőr versenyzők komoly felkészültsége és az a vidám hangulat, ami az eseményt kísérte - nyilatkozta Pásztor Zsolt, az Élő Bodrogért Egyesület elnöke...

  Az egész napos rendezvény esti mulatsággal zárult, a ’80-as ’90-es évek zenéivel.
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a versenyt támogató helyi vállalkozóknak, akik felajánlásaikkal lehetővé tették, hogy mind a hat induló csapat díjban részesüljön.

A zsűri tagjai voltak:
Dr. Hörcsik Richárd - zsűri elnök
Márki Bertalan István - mesterszakács, Hotel Bodrog
Balogh Zoltán - Vár Vendéglő Panzió
Vartnal András - Vár Vendéglő Panzió
Pásztor Zsolt - Élő Bodrogért Egyesület


 
 

 
További fotók >>>


az Élő Bodrogért Egyesülete
 /2007.08.07./

  

 

Árad a szeretet

                        

    Nyilvános programokkal kedveskedik a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia augusztus 3-tól Sárospataknak.
A nyári akadémia központi témája Händel Messiás című oratóriuma. A Messiás bibliai szövege a reggeli áhítatok igehirdetésének alapja, esténként ez vezeti a kurzus résztvevőinek kiscsoportos beszélgetéseit - küldte tudósítását Földy Lilla szervező...

  Pénteken Barabás Márton képzőművész és Beat Rink svájci református lelkész, író Händelről, kortársairól, a 18. század kultúr - és eszmetörténetéről tartott előadást, hogy bevezesse hallgatóságát a mű születésének gondolati hátterébe. Augusztus 7-én kedden 17 órától a Tanítóképző Dísztermében Újházi János előadása zenetörténeti szempontból mutatja be Händel megrendítő erejű oratóriumát, amely augusztus 11-én szombaton 18 órakor hangzik majd el a református templomban. Az előadás előtt a Lorántffy Imateremben 16.30-kor Beat Rink teológiai elemzése segíti a közönséget a Messiás mondanivalójának mélyebb megértésében.
Megszoktuk már, hogy a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia idején minden nap ingyenes promenád koncerteket élvezhetünk a város különböző helyszínein. Szombaton a Református Kollégium Imatermében mutatkoztak be a nyári akadémia növendékei: a legkisebbek és a legnagyobbak. A koncert Tarnavölgyi László, fiatal sárospataki zongorista virtuóz Czerny etűdjével kezdődött, s hallhattuk a pataki származású, világhírű oboaművész, Kiss József tanítványának, Szkordilisz Emíliának obaoa játékát is. A promenád koncerten tomboló sikert aratott az Oroszországból érkező Alexander Kuklin, aki hihetetlenül könnyed játékossággal és bravúros technikával játszotta Nikolai Kapustin Toccatina-ját.

A moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium végzős növendéke fellépett a fagott kurzus résztvevőinek hangversenyén is, s minden bizonnyal hallhatjuk majd augusztus 12-én az akadémia Gálahangversenyén. Mindenkinek buzgón ajánlom, ne hagyja ki ezt az élményt, hatalmas kaliberű zongorista született!
Már hagyománnyá vált az is, hogy a művészkurzus idején vasárnap a református templomban zenés istentiszteleten vehetünk részt. Virágh Sándor Grieg, J. S. Bach, Vivaldi betétekkel körülvett prédikációjában bibliai példákkal illusztrálta, a zene szolgálhat hatalmasokat, megörvendeztetheti az embereket, kifejezhet határtalan örömet, igazán méltó tartalmat viszont akkor kap, ha a Crescendo Nyári Akadémia koncertjeihez hasonlóan utat ad a Messiásnak, hogy szeretetével megérintse az embereket. A református lelkész figyelmeztetett, nyissunk ajtót a kopogtató Krisztusnak, fogadjuk el a felénk nyúló, segítő kezet, nehogy büszkén magunkra maradjunk.
Évről-évre ismétlődő szokás az akadémia különböző szekcióinak hangversenye. A fagott kurzus koncertjét mindig nagy várakozás kíséri. Lakatos György fagottművész összetartó csapata idén is számtalan apró szellemességgel lepte meg közönségét. A műsor Béres Anna kétszólamú furulyajátékával kezdődött. A publikum tágra nyílt szemmel, mosolyogva csodálta, amint a kislány egyszerre fújt egy szoprán és egy alt furulyát. De a meglepetések sora folytatódott: tűzpiros autót kapott, aki megszámolta Ibert fuvolaszólójának hangjait, s azt is megtudhattuk, hogy az oboista japán résztvevő Sárospatakig 9438 km-t utazott. A változatos műsor új zeneszerzőkkel ismertette meg a közönséget, felfedezhettük a francia zeneszerző, Bozza színes hangzásvilágát.
Augusztus 6-án hétfő este az Erdélyi János utcában mindenki szerenádot kapott. A kurzus résztvevői spontán szerveződő koncerten, a gyarapodó sokaság soraiból kilépve jókedvükből adakoztak. Holland, német, román tagokból álló kvartett énekelte a himnuszt „Deep, deep love”, Timothy Bentch és Gwynne Geyer szólóénekükkel dicsérték a világ Urát, Ruben Muresan román vallásos népénekével, az amerikai Greg Pascuzzi jazz trombitaszólóval ébresztgette az alvó várost. Ébredj Patak, töltődj, itt árad a szeretet! 
 

 

 /2007.08.07./

  

 

Figyeljünk jobban a szomszéd házára is!

                        

    Szinte hihetetlen, mégis előfordul, hogy valaki gyanúsat észlel a szomszéd portáján, talán azt is sejti, hogy éppen betörnek oda, mégsem értesíti sem a tulajdonost, se a 107-es számon a rendőrséget. Az alábbi bűncselekmények között két hasonló eset is van, amelyekről most is Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője számol be…

  Július 10-ére virradóan ismeretlen tettes ismételten behatolt az erdőhorváti boltba, hasonló értékben tulajdonított el cigarettát az üzletből, mint legutóbb. Annak idején felhívtuk a figyelmet, hogy a szomszéd hallotta a szirénát, látta az elkövetést, és jól magára zárta az ablakot, ajtót, nehogy hozzá is bemehessenek. Természetesen semmit nem tett annak érdekében, hogy a bűncselekményt ne tudják befejezni az elkövetők. Most ismét hallotta, mások is látták, és ismételten, úgyszintén senki nem tett semmit…

Ismeretlen tettes ellen folytatunk eljárást, aki 2007. július 12-én 18 óra és 18:40 között a sárospataki Erdélyi János Általános Iskola ablakáról a vasrácsot leszedte, majd behatolt az épületbe és onnan 18.500 Ft kézpénzt tulajdonított el, valamint egy mp3 lejátszót. Az elkövető azt az időszakot használta ki, amíg a konferenciákra érkezett személyek vacsorázni mentek el. Ennek is van tanulsága. Ha elmegyünk vacsorázni, legalább valakit hagyjunk ott az épületben, sehol ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket.

Ismeretlen tettes ellen folytatunk eljárást, aki 2007. június 29-e és július 12-e között a Bodrog folyó sárazsadányi szakaszáról 10 db varsát tulajdonított el 100 ezer Ft értékben.
Július 15-én a halőr, ill. a sértett közösen megtalálta a víz alatt a varsát, ami a közelben volt egy bokros részen elrejtve, így a kár megtérült.

2007. július 14-én 06:30 és 08:30 között ismeretlen személy ismeretlen módon bement egy hercegkúti családi házba, ahol az egyébként egyedül élő tulajdonos nem volt otthon és a lakásból 100 ezer Ft készpénzt tulajdonított el. A házban kutatási nyomok nem voltak, az elkövető szinte rutinszerűen nyúlt a pénzért és tulajdonította el. Azt sem tudjuk pontosan megállapítani, hogy hogyan jutott be az elkövető a lakásba – nem zárható ki, hogy kulccsal - mert behatolási nyom nem volt. Itt meg kell jegyezni, hogy a szomszéd látta, amint két férfi bement az udvarra, de nem értesítette se a tulajdonost, se a rendőrséget, bár felmerült benne, hogy mit keres ott az a két férfi. A sértett a szomszédon keresztül szerzett tudomást arról, hogy bent jártak nála, ő hívta fel a figyelmét, hogy idegenek jártak ott. Ezután bement, megnézte a pénzét és kiderült, hogy a pénze már nincs meg. Tehát itt is nyilván, ha a szomszéd a telefonjába beüti a 107-et, és hívja a rendőröket, akkor meg lehetett volna fogni az elkövetőket. Így aztán a rendőrség esélyei már sokkal kisebbek.

Ismeretlen tettes 2007. június 12-13-án Sárospatakon egy hétvégi telek kertjéből, ahol több barackfa található, két nap alatt a 10 fáról mintegy 200 kg-nyi barackot tulajdonított el.

Ismeretlen tettes 2007. július 2-án 15 óra körül a sárospataki strandfürdő területén egy táskából kiemelt egy irattárcát, és a benne lévő személyes iratokkal és 10 ezer Ft készpénzzel eltulajdonította. Ebben is nagyon sok irat volt. Nagyon nehéz megszervezni a strandfürdő területén a saját dolgaink őrzését, de strandidény van, úgyhogy felhívnánk mindenkinek a figyelmét, hogy öntevékenyen oldja ezt meg, mert a rendőrségnek egyszerűen nincs lehetősége arra, hogy folyamatos jelenlétet biztosítson a strand területén. Ha valaki egyedül jön, és nem tudja másra bízni az őrzést, akkor váltson kabint és próbálja meg kabinban elzárni, vagy az értékmegőrzőben elhelyezni, mert különben kockázatos, és minimális az esélye, hogy ez bármikor előkerül.

Nyomozást folytatunk ismeretlen tettes ellen, aki 2007. július 16-án 15:30 és 16:30 között Sárospatakon az egyik Zrínyi utcai telefonfülkében megtalálta a sértettünk által otthagyott rádiótelefont és el is tulajdonította, 100 ezer Ft értékben.

Ismeretlen tettes ellen folytatunk nyomozást, aki 2007. július 14-e és 16-a között Bodrogolaszi egyik bekerített telkén lévő konténer alól eltulajdonított egy db 800 ezer Ft értékű kajakot. 
 

 
Törő Gábor
 /2007.08.06./

  

 

Már jegyzik a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Fúvószenekarát

                        

    A II. Balatonföldvári Térzene Fesztiválon Észak-Magyarországról gyakorlatilag iskolánk, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola fúvószenekara képviselte ezt a műfajt – számolt be a sikert hozó utazásról Bálint Béla igazgató, aki egyben a fúvós zenekar vezetője is…
 

  Volt a fesztivál után egy kiértékelés, ahol Csikota József a fúvószenekari világszervezet magyarországi a képviselője értékelte a zenekarokat, aki már tavaly is hallott minket. Ő kiemelte, hogy mennyit fejlődött a zenekar tavaly óta, és arra próbált rávenni, hogy minősíttessem a csapatot. Ez azt jelenti, hogy koncert fúvószenekarrá próbáljam meg minősíttetni a zenekart, ami nagyon nagy eredmény, hogy két év alatt ilyen szintre eljutottunk. Kellemes napokat töltöttünk a Balaton, fürödni, kikapcsolódni is volt egy kis időnk.
Nagy örömömre szolgál az felkérés, hogy a Zempléni Fesztivál keretein belül is lépjünk fel. Így augusztus 15-én Telkibányán, 18-án pedig Királyhelmecen fog térzenét adni a Farkas Ferenc Művészeti Iskola a fúvószenekara.


 
 

 
További fotók >>>


Cziczer Katalin
 /2007.08.06./

  

 

Nemes ifjak avatása a Rákóczi-vár Lovagtermében

                        

    Augusztus 4-én, szombaton délelőtt a Magyarország Felfedezői Szövetség vezetőképző táborának tagjai tettek fogadalmat a Rákóczi-vár Lovagtermében…

Rákóczi 300 éve avatta fel a nemes ifjak 100 fős csapatát. Ebből az alkalomból az erdélyi Kibédből érkezett csapatuk, akik Kolozsváron ünnepelték meg a jeles évfordulót, most itt, a vár Lovagtermében mutatták be kolozsvári köszöntőjüket.
Ezt követően játékkal folytatódott a program a bástyák alatt. Délután, és este játék volt a gáton, majd pásztortűz mellett énekeltünk.
Az 1100 éve meghalt Árpád fejedelemről is megemlékeztünk.
 


 
 

  További fotók >>>

          Fogadalomtétel (film)            Búcsú Magyarországtól (film) 

Törő Gábor
/2007.08.05./

  

 

Népi játszóházvezető- és kisinas tábor a kispataki alkotóházban

                        

    Már az 5. továbbképző táborunkat tartjuk, ami elsősorban azoknak a pedagógusoknak, népművelőknek szól, akik a népi játszóházi foglakozás-vezetői tanfolyamot már elvégezték, de végül is nem zárunk ki senkit, aki itt még valami újat akar tanulni – kezdte a népi játszóházvezetők továbbképző táborának bemutatását Kovácsné Géczi Julianna népművelő…

  Ezzel egy időben rendezzük meg a pataki fazekas kisinas tábort, ahová mindig veszünk fel tanoncokat. Olyan gyerekeket, akik még most szeretnének megtanulni, korongozni, formázni.
Jöhetnek és itt, a helyi viszonyokat kihasználva elég olcsón részt vehetnek ezen a programon, ahol egy tartalmas nyári elfoglaltságot tudunk nekik biztosítani a szünidőre. A témánk egyébként az éven - miután ez az 5. tábor, hogy egy kicsit ünneplejünk is - az ünnepekkel foglakozunk, ami a naptári év jeles napjaihoz kapcsolódik, nevezetesen most a karácsonnyal, a húsvéttal és a farsanggal foglakozunk. Ezekhez tartozik mindig egy-egy néprajzi előadás is. Ezt követően pedig az egyik jellemző eszközét, használati tárgyát próbáljuk meg elkészíteni. Egy olyan maradandó tárgyat létrehozni, amit az ünnepkörhöz tudnak kapcsolni és hasznosítani. A mai napunk a karácsonyról szól. Most mézes öntőformát készítenek, amit hagyományosan fából, de mi most cserépből készítjük el. Egyrészt nekünk nőknek talán könnyebb ezt megalkotni, másrészt pedig most azt találtuk ki, hogy ez itt Patakon jobban helytáll. A következő témánk már a farsang és a húsvét lesz.

A húsvéthoz most egy karcolt tojást fogunk rendelni. Ezáltal is tudunk gyakorolni, ezen keresztül ezeket a jelképeket, a jelképrendszert és azt az ősiséget bele tudjuk vinni. Az egyik célja az, hogy picit az elméleti tudásunkat hasznosítsuk, kamatoztassuk a gyakorlat során. A farsanghoz egy kicsivel több dolgot gondoltunk odarendelni, mindenki a saját maszkját el tudja készíteni. Ezt gipszből fogjuk megcsinálni, mindenki a saját arcára formálja. Ugyanakkor lehetőségünk lesz megválasztani azt is, hogy ha valaki esetleg nem bírja ezt a maszkot elviselni magán, akkor nemezből is elkészítheti a farsangi álarcát. A negyedik nap a bonusz napunk, amikor is még egy kis örömnemezelést terveztünk be, de ezt sem céltalanul. Egy külön nemezeléssel megpróbáljuk a figurákat megalkotni, amit a Betlehembe is be tudnak helyezni, vagy akárcsak egyszerűen a gyerekeknek ajándéknak oda tudnak majd adni. 
 

 
További fotók >>>


Cziczer Katalin
 /2007.08.05./

  

 

Rendőrségi hírek

                        

    Csoportos garázdaság bűntette miatt folytattunk büntetőeljárást három, Kenézlő községben lakó férfival szemben, akik 2007. július 6-án, 22 óra körül a község egyik italboltjában, ittas állapotban agresszív magatartást tanúsítottak – kezdte beszámolóját az utóbbi hónap bűncselekményeiről Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője...

  Az italboltban tartózkodó személyek közül többet bántalmaztak, majd az italbolt berendezési tárgyait szándékosan összetörték, a rongálással kb. 300 ezer Ft-os kárt okozva. Miután a sértett értesítette a rendőrséget, az elkövetők a helyszínt elhagyták. A kiérkező rendőrök a felkutatásukra, ill. a személyazonosság megállapítására, adatgyűjtést végeztek, melynek során sikerült az elkövetők tartózkodási helyét, s részben személyazonosságát is megállapítani. Felkeresésük során az egyik elkövető kaszával támadt a rendőrökre, ebből következően hivatalos személy elleni erőszak miatt is folytat eljárást a nyomozóügyészség.

2007. július 6-ára virradóan ismeretlen tettes betörte az egyik sárospataki húsbolt ablakát, majd behatolt az épületbe, ahonnan húskészítményeket és jégkrémet tulajdonított el, kb. 40 ezer Ft értékben. A helyszínen az elkövető megsérült és elég komolyan vérzett, mert az épület előtti járdán, ill. a falon is jól láthatóak voltak a vérnyomok, ill. a falon egy vércsík volt végighúzva, ahogy haladt az iskola irányába. Az ügyben forrónyomos intézkedés során adatgyűjtést végeztünk, ennek kapcsán került látótérbe egy olyan helyi lakos, akit hasonló bűncselekmény miatt már vontuk eljárás alá.

Jelenleg is folyamatban van vele szemben egy ilyen eljárás. Amikor a lakásához érkeztünk, a lakás előtti részen, az udvaron is jelentős mennyiségű vérszennyeződést találtunk, ami megerősítette bennünk a gyanút, hogy ő lehetett ismételten az elkövető. Aztán a kihallgatás, ill. számonkérés során úgy nyilatkozott, hogy a délután folyamán öngyilkossági kísérlete volt. A mentő kórházba is szállította. Miután leellenőriztük a vallomását kiderült, hogy valóban így történt, tehát kizárható, hogy ő követte volna el a bűncselekményt - az időpontok miatt. Ezt követően tovább folytattuk az adatgyűjtést, ez eredményre vezetett, sikerült megállapítani az elkövető kilétét, aki szintén sérült, csak nem olyan mértékben, mint aki még jobban felvágta magát. Ennek kapcsán az elkövető az eltulajdonított dolgokat, húskészítményeket önként átadta a rendőrségnek, azt lefoglaltuk, majd kiadtuk a sértettnek.

Ismételten csalás miatt folytatunk eljárást ismeretlen tettes ellen, aki 2005. március 19-én egy Nyíregyházán található autókereskedésben megvásárolt egy Ford Mondeo típusú személygépkocsit, majd hamis munkáltatói igazolás felhasználásával 1,4 millió Ft hitelt igényelt és kapott az egyik autófinanszírozási cégtől és természetesen a későbbiek során nem fizette.

Ismét ismeretlen tettes ellen folytatunk eléjárást, aki 2007. július 6-án 19 és 19:15 óra közötti időben besurrant egy sárospataki Erdélyi János úti lakásba, ahonnan a fogasról leakasztotta sértett táskáját, benne a személyes irataival. Kézpénzt nem tulajdonított el az elkövető, de azt hiszem az iratok pótlása az sokkal nagyobb utánajárással és bajjal jár, mintha a kézpénzt lopta volna el. Ismételten arra hívnánk fel a figyelmet, hogy zárják be az ajtókat, mert a besurranók résen vannak.

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést egy budapesti lakcímmel rendelkező hölgy, aki a sárospataki református gimnázium mellett lévő buszmegállóban otthagyta táskáját a padon, majd úgy gondolta, hogy túl sokat várt, és leállt stoppolni 3-4 m-re a padtól. Addig-addig stoppolt – kb. 30 percen keresztül - mire visszament a buszmegállóba a padhoz, akkor a táskája nem volt ott, benne az irataival és 107 ezer Ft készpénzzel.

2007. július 8-án a délutáni órákban egy személy bement a sárospataki strandfürdőben lévő irodába, és onnan eltulajdonította az ott dolgozó pénztárcáját, benne 14 ezer Ft-tal. A bűncselekmény elkövetését sikerült megszakítani a jelenlévőknek, akik az elkövetőt elfogták, az eljárás folyamatban van ellene, a kár természetesen megtérült. 
 

         
Törő Gábor
/2007.08.05./

  

 

A téma az utcán hever – a városban festettek a crescendósok

                        

   A Művelődés Házával szemben lévő járdán kicsit nehéz volt közlekedni az elmúlt hét egyik délutánján, ahol kerülgetni kellett az oda kiült, festegető fiatalokat. Úgy tűnt, hogy ezt nem vették zokon a járókelők, aki így legalább bepillantást nyerhettek a készülő festményekbe. Tanáruk - akiről kiderült, hogy Barabás Márton, budapesti festőművész – elmondta, hogy a diákok a Crescendo Művészeti Kurzus növendékei…

  A Crescendo alapvetően egy zenei kurzus, zenélni, énekelni tanítják a növendékeket, ennek egy mellékösvénye tulajdonképpen a képzőművészet, mint ahogy van színházi és mozgás szekció is – tehát próbálnak a művészet teljességével foglalkozni. Én első ízben tanítok itt, de tudok róla, hogy már a korábbi években is volt képzőművészeti kurzus.
Az idei évnek a zenei témája Händel Messiása, ezt dolgozzuk fel, nem csak zeneileg, hanem az üzenetét is, hogy miről is szól, hogyan keletkezett és mit üzen a mai embernek. A képzőművészeti rész ehhez úgy kapcsolódik, hogy a Händel korában élt képzőművészeket próbálom megmutatni a résztvevőknek, ami egy közös előadásomnak is témája.
Pl. Mányoki Ádám, Rákóczit ugyanebben az időben festette meg. Itt Sárospatakon is van olyan épület, amit séta közben láttam, az 1700-as évek végéből, valamivel később épült, mint amikor Händel élt, aki a 18. század közepén halt meg.
 


 
 
Nagyon sokszínű a tanárok és a növendékek összetétele, a belgától a hollandon a németen keresztül, elég sok amerikai résztvevői is van, mint ahogy a vezető is Timothy Bench, de a környező országokból is sokan vannak, az én csoportomban pl. több bolgár diák is van.
A Crescendo kurzuson eső ízben veszek részt, de nem teljes ismeretlen előttem Sárospatak, mert néhány évvel ezelőtt a Zempléni Művészeti Napok alkalmával a Református Kollégium Repozitóriumában volt egy önálló kiállításom, így örömmel vettem, hogy erre a kurzusra meghívtak.

                                                                                                         További fotók >>>

                                                                                                                                          Cziczer Katalin
                                                                                                                                           /2007.08.05./

  

 

Jövőre ugyanitt - sikeres volt a Dixieland és Blues Fesztivál

                        

        250-300 néző avatta fel a Vízi kapunál épült új nézőteret, a színpadot pedig az a hat dixie illetve blues együttes, akik a két estét kitöltötték zenéjükkel. Az új létesítmény - a hangtechnikát és a kiszolgáló épületet is beleértve - jól vizsgázott, mindössze a színpad faborításán kell még utómunkálatokat végezni…

      Nem is igazán tűnt fel a nézőknek, hogy az eddig megszokott napi négy együttes helyett három lépett fel, mivel ők a korábbi 45 perc helyett most 60 percig játszottak. Stumpf Gábor - aki a szervező Művelődés Háza részéről a kezdetektől a rendezvény felelőse - elképzelhetőnek tartja, hogy ez így is marad, még akkor is, ha pályázati pénzek állnak majd rendelkezésre. Erre van remény – hiszen már van is beadva pályázat jövőre - de szükség is van rá, mert ezzel a nézőszámmal elért bevétel csak a kiadások felét fedezte. Stumpf Gábor a mérsékelt látogatottságot azzal magyarázta, hogy végül is egy rétegzenéről van szó…
Pedig sajnálhatják, akik kihagyták, hiszen nagyon kellemes, az átlagember számára is élvezhető, ismerős dallamokat hallhattunk ott, nem beszélve a hely varázsáról. Már az első alkalommal látszott, hogy az új színpad és a kissé süllyesztett nézőtér telitalálat, ahol még sok kellemes órát fognak eltölteni a patakiak, és remélhetően sok-sok vendég is.
A Vízi kapui létesítmény terheléspróbája tehát megtörtént, mi nézők már a színpad deszkázatát is átvettük volna annak alapján, amilyen táncot roptak rajta az alkalmi táncosok, a fesztivált befejező Hot Jazz Band zenéje alatt…
 
 


 
 

  További fotók >>>

Kisérleti filmfelvétel részletek >>>  Freeman Jazz Band     Hot Jazz Band   Tánc1  Tánc2  Tánc3  Tánc4


Törő Gábor
/2007.08.04./

  

 

Személyi változások a Római Katolikus Egyházközségben

                        

   Mint az sokak számára ismert, az augusztus hónap a helyezések hónapja egyházmegyénkben. Ebben az évben városunk egyházközségét is érintette a főpásztor dispozíciós terve.
Augusztus 1-től Varga András káplán atya, Jászjákóhalmára került, ahol az egyházközség plébánosaként folytatja tovább papi munkáját.
Nagy Krisztián káplán atya az egyházmegye szívébe, Egerbe került, az egri bazilika káplánjaként szolgálja tovább az Istent és a híveket.
Sárospatakra, Kecskés Attila jelenlegi plébános atya mellé két káplán érkezett augusztus 1-jén.
Dombi Ferenc újmisés, aki városunkban kezdi meg papi szolgálatát, valamint Matyi Péter eddigi kazincbarcikai káplán.
Az Isten áldását kérjük papi szolgálatukra!
 


 
 

                                                                                                         További fotók >>>

                                                                                                                       Koleszár Krisztián – lelkipásztori kisegítő
                                                                                                                                          /2007.08.04./

  

 

Patakon táboroznak Magyarország kis felfedezői

                        

   A Magyarország Felfedezői Szövetség 18 évvel ezelőtt alakult meg. A célja a magyar nemzeti hagyománykincs átadása a jövő nemzedékeinek, évről évre újaknak és újaknak. Nem véletlenül Sárospatakon alakult meg ez a szervezet és alapítottuk meg a táborunkat, mert Sárospataknál - a történelmi hagyományokat tekintve - gazdagabb hely nincsen Magyarországon – mondta ezeket a szívünkhöz szóló szavakat Rakkó József, a szövetség alapító elnöke, az idei vezetőképző táboruk alkalmával…
 

  Itt alapítottuk meg az ország egyetlen olyan kicsi múzeumát, ahol a magyar szabadságharc gyerekhőseit ábrázoljuk. Nem a legendák és a mesék hőseit, hanem a valóságos gyerekhősöket. Évről-évre az ország különböző részeiről idehozzuk a gyerekeket, hogy itt átvegyék a város nemzeti örökségeit, hazavigyék, és otthon továbbadják. Óriási nagy játékaink vannak, szépen kidolgoztuk a Szent Korona játékot, a pataki szoborkert játékunkat, a sárospataki várhoz kötődő játékainkat, úgyhogy mindaz amit mi a nemzet kincseiből értékeiből, hagyományaiból átakarunk adni, az játékokkal történik és élmények adásával.
Megjelent egy pályázati felhívásunk a Köznevelésben is az egész diákság számára, amelynek az a mottója, hogy Borsi- Patak- Rodostó. Ez azt jelenti, hogy a pályázati feladatok e köré a helységek köré csoportosulnak, és a rodostói diákság ugyanúgy vesz részt ebben a pályázatban. Ezért pl. az emléklap, kitüntetés, az török és magyar nyelven van. Ők arról írnak, hogy hogyan ápolják Rodostóban a magyar hagyományokat, elsősorban a Rákóczi emlékeket, mi pedig írjuk azt, ami a fejedelmet a gyerekvilághoz kötötte - és játsszuk. Pl. holnap Regécre megyünk, ahol 10 éves koráig élt Rákóczi és felidézzük azokat a napokat, amikor Rákóczi együtt volt még a kis csapatának a tagjaival, gyerekekkel, ifjakkal.


 
 
 Ez történelmi tény, de nagyon kevesen tudnak róla, hogy Rákóczi volt az első magyar uralkodó fejedelem - bárcsak király lett volna - aki gyerekcsapatot szervezett: gyerekeket és ifjakat, a nemes ifjak társaságát. Szombaton pedig, az öregpalotában, a lovagteremben történik egy izgalmas esemény: 300 évvel ezelőtt volt az első eskütétele a gyerekeknek és ifjaknak Rákóczi előtt. Ez Kolozsváron történt. Pontosan az évfordulón, két hónappal ezelőtt a kolozsvári csapatunk - ott a helyszínen, ahol történt - visszajátszotta a történelmet, és újra felidézte ezt az eseményt. Most ők megérkeztek ide hozzánk - az erdélyiek - és az Öregpalotában, a lovagteremben bemutatják ezt az eskütételt, hogy hogyan történt ez Kolozsváron most, és hogyan történt 300 évvel ezelőtt, ott Kolozsváron.
 
  Baksa Brigitta, a Magyarország Felfedező Szövetség titkára, a néphagyományőrző tagozat vezetője a következőket mondta el a csapat összetételéről, létszámáról és programjáról…
A Magyarország Felfedezői Szövetség hagyományos, évente ismétlődő vezető-képző táborát tartjuk most Sárospatakon. Magyarország több területéről, Dunántúlról kezdve Pest-megyén át mindenhonnan vannak a csapatunkban fiatal vezetőjelöltek, akik itt készülnek fel arra, hogy a csapatot segítő munkát, vagy akár önálló vezetést is vállaljanak. A határon túlról is érkeztek, Felvidékről, és Erdélyből is két csapat jött. Évente, most már hagyományosan rendezzük meg itt augusztusban ezt a vezető képző tábort. Idén is 73-an vagyunk jelen, ismerkedünk a város értékeivel, szépségeivel, valamint Zemplénbe szervezünk túrákat különböző helyekre. Különböző történelmi játékokkal, vetélkedőkkel és hasonló játékos megoldásokkal próbáljuk meg a gyerekekkel megismertetni a történelem jelesebb időszakait, eseményeit. Elsősorban a Rákóczi szabadságharc, és a 48-as szabadságharc eseményeivel foglakozunk. Mivel most a Rákóczi szabadságharc 300. évfordulóját éljük ezekben az években, ezért a szövetségnek volt egy pályázata, nem csak szövetségi tagoknak. Nagyon sok pályázat érkezett erre, ez a Borsi-Sárospatak- Rodostó - Rákóczi teljes életét felölelő pályázat volt. Ma délután arra készülünk, hogy ebből egy kis ízelítőt adjunk az ittlévőknek
.

                                                                                                            További fotók >>>

                                                                                                                                            Cziczer Katalin
                                                                                                                                             /2007.08.04./

  

 

Szó - Zene - Kép : Istentisztelet művészekkel a református templomban

                   

   Augusztus 5-én de. 10 órakor a sárospataki református templomban gazdag lelki- szellemi kincsek várják az érdeklődőket. A Szentírásból megszólal az isteni SZÓ, az Ige, hogy lelkünk kenyere legyen. Ezt öleli körül, mint az ékkövet a foglalat, a gyakorta felcsendülő ZENE, hogy szívünkbe békét töltsön.

  A Crescendo con Spirito keresztyén zenei akadémia tehetséges hallgatói mutatják be tudásuk legjavát Isten dicsőségére, s a hallgatók örömére. S honnan lesz KÉP? A karzati galérián 11 órakor a Mécsvilág keresztyén művész kör tagjai Láng- Miticzky Katalin textilművész, Herman Emőke festőművész és M. Kiss Katalin keramikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás, és lehetőség nyílik a művészekkel való találkozásra, hogy gyönyörködtessenek minket a szemmel látható világban a láthatatlan világból érkezett gondolatok. A műalkotások szeptember 30-ig láthatók naponta 9 -16.30-ig.
 


 
 

                                                                                                          Református Lelkészi Hivatal                                                                                                         
                                                                                                                                           /2007.08.04./

  

 

Figyelmesebben közlekedjünk!

                        

   2007. július 30-án este, az esőtől nedves, vizes úttesten, a Cigánd és Sárospatak között lévő útszakaszon személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt – nyilatkozta Molnár János rendőr főtörzszászlós, baleseti helyszínelő…

  Egy Wolksvagen Passat típusú személyautó közlekedett Cigánd felől Sárospatak irányába, aminek a vezetője a sebességet nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg. Ennek következtében a Hatház kanyarban átsodródott az úttest menetirány szerinti bal oldalára, ahol egy betegszállító Toyota kisbusszal ütközött. A betegszállító gépjárműben, a jobb első ülésen ülő utas nyolc napon túl gyógyuló felkartörést szenvedett, a hátsó utas pedig nyolc napon belül gyógyuló lábsérülést. A Passatban egy 9 éves kisfiú sérült meg a bal szemén.
A gépjármű vezetője elismerte a felelősségét, a megengedett 50 km/óra helyett, 70- 80 km/óra sebességgel haladt be az éles kanyarba, az esőtől nedves, csúszós úton.
 


 
 
Kedden délben ismét történt Sárospatakon egy anyagi káros közlekedési baleset. Sárospatak Táncsics út és a József Attila út kereszteződésében – a Vasútállomás közelében - az elsőbbségadás táblánál egy Debrecen illetőségű férfi nem állt meg, nem adott elsőbbséget a védett úton haladó jármű részére. Itt csak anyagi kár keletkezett, viszont az ütközés erejét mutatja, hogy a Suzuki típusú személygépjárművet teljesen kiütötte, majd felszaladt az úttest baloldalán a járdára, ahol még kitörte az elsőbbségadás táblát is.

                                                                                                         További fotók >>>

                                                                                                                                            Törő Gábor
                                                                                                                                          /2007.08.03./

  

 

Negyedszer indult el a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia Sárospatakon

                        

  Várva várt esemény volt ez, ami hétfő este történt A Művelődés Házában. Egy éves szervezőmunka gyümölcse, hogy tanárok és diákok együttvéve 180-an, összegyűltünk 3 kontinensről, több mint 15 országból – számol be a CRESCENDO CON SPIRITO NYÁRI MŰVÉSZETI AKADÉMIA megnyitójáról a sárospataki származású Dudás Eszter brácsaművésznő, a kurzus egyik tanára és szervezője…

  Timothy Bentch igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd nekem is meg kellett szólalnom, úgyhogy átadtam a Sárospatak város üdvözletét is mint házigazda is, de mint szervező és mint vezető tanár is köszöntöttem őket, ill. buzdítottam arra a társaságot, hogy amellett, hogy nagyon sokat dolgozunk, igazából tényleg a legfontosabb az, hogy egymásra is jusson időnk. Egy kiváltságos helyzet az, hogy ennyien együtt lehetünk és mindezek mellett nagyon fontos, hogy egymással is törődjünk és megismerjük egymást.
Ezt követte egy csodálatos kis mini hangverseny, ahol a tanáraink léptek fel, Andreas Henkel zongoraművész Drezdából aki Chopent adott elő, aztán egy házaspár - Olaf Adler és Ute Adler - akik itt tanítanak, egy hegedűművész és egy csellóművész játszott két duót. Tényleg nem csak egy szép hangszer összeállítás, de mindig megható, amikor egy család, egy házaspár játszik együtt. Őket is több éve ismerjük, a kezdetektől fogva itt vannak, tehát most már negyedszer. Tényleg jó volt őket újra látni itt, ezen a színpadon. Kodály meditációját Körmendi Klára Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára játszotta.


 
 
Itt megemlékeztünk arról, hogy Kodály Zoltán 125 éve született és 40 éve halt meg. Mivel itt van Magyarországon ez a kurzus, fontos, hogy ezt képviseljük, továbbadjuk az ideérkezettek felé is. Záró számul egy amerikai operaénekesnő - Gwynne Geyer - lépett fő, aki egy istendicsőítő himnuszt énekelt Ann Cartin Gerber zongorakíséretével, ami egy nagyon népszerű dallam Amerikában. Ő az egész világon egy keresett szólista, úgyhogy kiváltság részünkre, hogy most 2 hétig sárospataki lakos, és tényleg rengeteg tanítvány érkezett hozzá a világ minden részéről.
Mivel ez volt az első este, itt mondtuk el a tudnivalókat, hogy hogyan is képzeljük el ezt a kurzust, mik a lehetőségek, és mire kell még figyelni. Majd a végén a tanárokat bemutattuk a diákoknak, ill. a diákokat a tanároknak és elkezdődött az órák szervezése, illetve ez már meg volt hamarabb, így inkább a pontosítás és az ismerkedés…

Andreas Henkel - zongoraművész (Drezda) - Chopin: c-moll Nocturno op. 48. No. 1.
Olaf és Ute Adler: (hegedű és csellóművész házaspár - Weimar) - Reinhold Gliere: Canzonetta Op. 39, No. 4. és Scherzo Op. 39 Nr. 7.

Körmendi Klára - Liszt - díjas zongoraművész - Kodály: Meditáció
Gwynne Geyer operaénekesnő az USA-ból - Annkatrin Gerbers zongoraművész Németországból

       További fotók >>>

       Cziczer Katalin
          /2007.08.02./

  

A kézművesség Szent Erzsébet korában - tábor Kispatakon

                        

  Ezen az éven próbálkozunk először azzal - évforduló lévén - hogy a Szent Erzsébet ünnepséget kiegészítjük, és az Árpád-házi Szent Erzsébet élete és kora címszó alatt a kézművességgel foglalkozzunk. Ehhez egy tábort hívtunk össze itt a Kispataki Görög Katolikus Parókián, ahol az alkotni vágyó gyerekeket és felnőtteket vártuk és foglalkoztattuk – számolt be a tábor munkájáról Kovácsné Géczi Júlianna táborvezető…

  A táborra 15 fő jött össze, melynek a témája nem volt más, mint amit mi már eddig is feldolgoztunk a felnőttekkel és ezek a felnőttek felkészülten adták tovább most a gyerekeknek: kitekintést tettünk a kornak az öltözködési szokásaira, kiegészítőket készítettünk hozzá. Pajzsokat is készítettünk, címereket terveztünk, ezáltal megismerkedhettek a kornak a heraldikájával, hogy hogyan is készültek a címerek annak idején, mit ábrázoltak, mik ennek a szabályai - ehhez mindig előadás is társult.
Ugyanakkor a gyermekkorba is betekintést tettünk, gyermekjátékokat készítettünk a gyerekkel. Játszottunk olyan társasjátékokkal, amik akkor már megvoltak és ezeket is megismertettük a gyerekekkel. Igyekeztünk őket gasztronómiába is bevonni.
A búcsúestünk arról szólt, hogy egy korhoz illő ételt készítettünk, amit korabeli módon tálaltuk. A gyerekek megkaphatták az öltözéket a társaságtól, felöltöztek és tényleg nagyon hangulatos estet töltöttünk így el. Ide meghívtuk a helybéli szülőket is, akik szintén örömmel fogadták ezt az eseményt és ígérték, hogy jövőre is eljönnek. Reméljük lesz folytatása, mert ez a kezdet nem maradhat folytatás nélkül…

                                                                                                         További fotók >>>

                                                                                                                                            Törő Gábor
                                                                                                                                          /2007.08.02./

  

 

Adóhatóságok közös fellépése a feketegazdaság visszaszorítására  az Észak-magyarországi régióban

   

  Az év első félévében végzett közös ellenőrzések tapasztalatait értékelték a regionális adó- és vámhatóság képviselői tegnap az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságán Egerben. A két hatóság közös ellenőrzéseit ez évtől megújított együttműködési szerződés szabályozza, melynek keretében a nyugtaadási kötelezettség teljesítését, árueredet vizsgálatot, és a foglalkoztatás szabályszerűségének ellenőrzését végzik az adó- és vámhatóság revizorai, valamint adókötelezettség ellenőrzése során - ki-ki saját hatáskörében eljárva -, de együttesen jelennek meg az adózóknál. Visszatérő közös terület az olcsó távol-keleti ruha, cipő és jövedéki termék kereskedők vizsgálata. Az önálló ellenőrzések során szerzett mindazon információkat, amelyek a másik hatóság hatáskörébe tartozó jogsértésre utalnak, Interneten cserélik ki, így nem ritka, hogy az egyik adóhatóság ellenőrei után rövid idővel a másik adóhatóság revizorai is megjelennek az adózóknál.


 
 

Az év második felében tovább bővül a közös ellenőrzések és információk cseréjének a köre, többek között közös áfa ellenőrzések, továbbá a személygépkocsik importjának valamint az export ügyletek valódiságának vizsgálata szerepel a tervek között. Tapasztalataink szerint ugyanis az állami bevételek megrövidítésének még mindig ezek a kedvelt területei, ahol nem egyszerűen adóeltitkolás, de a mások által megfizetett adók költségvetésből való elvonására való törekvés érhető utol.

                                                                                

                                                                                                Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
                                                                                                                                                /2007.08.02./

  

 

Szép tervekkel indul a Wass Albert Kör

                        

  Wass Albert Kör a Polgári Körök mozgalom hanyatlása után alakult meg. Szükség volt arra, hogy Sárospatak városának összefogja azokat a személyiségeit, akik hisznek még abban, hogy a hagyományápolás, a nemzeti múlt iránti elkötelezettség és a jövő alakításának az útja, az szükséges és fontos. A kör e mentén szerveződik – kezdte a tervek ismertetését Gáll József, a kör vezetője, a megalakulás utáni első ülésükön…

  Ez egy önképző kör lenne, aminek a névadóból eredően egyrészt Wass Albert életútjának, életművének a még jobb megismerése, újragondolása és az erről való együttgondolkodás, beszélgetés lenne a célja, időnként a témában avatott történészek, irodalomtörténészek meghívásával. Másrészt, Sárospatak kultúrtörténeti, történelmi emlékeinek az ápolása. Ennek szintén több formájában gondolkodunk. Nyílván ezek nem fix kategóriák még, ezeket újra kell beszélnünk, mert nyilvánvalóan, ha többen leszünk, több hasznos gondolat, ötlet jöhet ebben a dologban. Egyik része ennek az, hogy a város történészének, helytörténészek, irodalmárjainak a munkásságát közzétennénk itt élőben, támogatnánk a megjelenését ezeknek, segítenénk ezt, mert ez Patakon hagyomány. Nagy értékek vannak itt szellemiekben a városban, amit nem szabad hagyni, hogy elvesszen, mert az idős generáció elmegy és értéket visz magával, ami pótolhatatlan. Tehát ezt nekünk fel kell eleveníteni, meg kell ismerni, tovább kell adni. Másrészt pedig, a nemzeti ünnepünk hagyományaink ápolása, adott esetben együttműködés a város olyan szerveivel, a vezetéssel, vagy más egyesületekkel, akik ennek részesei lesznek, hogy ez is tisztességes módon történjen, ne feledkezzünk meg róla, ne egy szűk kör vegyen azon részt.


 
 

Amit a Wass Albert Kör erősebben vállalhat, az egyik nyilván a névadónk emlékéhez köthető, hogy minden év január 8-án vagy a hozzá közel eső hétvégén megkoszorúznánk, illetőleg koszorúzás ünnepséget tartanánk az író emlékére. Mivel még nincs Wass Albert emlékművünk, méltó helye lenne a Trianon Emlékoszlop, tehát egyelőre ott tartanánk meg ezt. Ez az év több szempontból is évfordulós, mert Wass Albert 100 éve született és 10 éve halt meg. Tehát január 8-án van a 100 éves évforduló és február 17-én pedig, a 10 éves. Tehát ezt a megemlékezést minden évben megrendeznénk, és ebből hagyomány lenne. Igyekeznénk megoldani a Wass Albert emlékmű megvalósítását - ez nem tűnik könnyűnek, de belevágunk.

                                                                                                         További fotók >>>

                                                                                                                                         Cziczer Katalin
                                                                                                                                          /2007.08.02./

  

 

Rendőrségi hírek

                        

   Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője számol be néhány bűnesetről. Ezek között még mindig van fémlopás, éjszakai besurranásos lopás, de több erőszakos behatolásos eltulajdonítás is…
 

  2007. július 1-re virradóan ismeretlen tettes a sárospataki MÁV állomáson található Büfé bukóablakát benyomta, és onnan cigarettát, sört tulajdonított el, összesen kb. 120 ezer Ft értékben.
Ismeretlen tettes 2007. július 2-án éjjel a Sárospatak közeli kistelepülésen, a nyitott lakásajtón keresztül ment be az épületbe, ahonnan mobil telefont, okiratokat és készpénzt tulajdonított el 35 ezer Ft értékben. A tanulság az, hogy éjszakára zárjuk be az ajtókat. Bent volt a sértett a lakásban, de a korábbi esetek tapasztalata is az, hogy a jó alvók nem ébrednek fel éjszaka, ha valaki bemegy a lakásba.

2007. június 30-án egy Mandulás-hegyi sértett észrevette, hogy a hétvégi háza környékéről különböző dolgok tűntek el. Ahogy indult Sárospatakra, észrevett két fiatal férfit, akik kerékpárral hajtottak, szintén Patak irányába. Követte őket és látta, hogy a MÉH-telep mögötti rész felé kanyarodtak le. Tovább követte őket, majd miután észrevették őt, a kerékpáron lévő zsákot eldobták. A sértett a zsákot betette a kocsijába, behozta a sárospataki rendőrkapitányságra és átadta nekünk, mert feltételezte, hogy valamilyen bűncselekményhez kapcsolódik.


 
 

Ott, a helyszínen meg tudta állapítani, hogy ami a zsákban van, az nem tőle származik. A későbbiekben megállapítottuk, hogy azok egy helyi Kft Mandulás hegyen található raktárhelységéből hiányoznak, 2 db hajtómű, 120 ezer Ft értékben. Feltételezhetően ezt is a MÉH telepen kívánták értékesíteni, de a tanunknak köszönhetően ezt most sikerült megelőzni és megakadályozni. A kár így a károsult részéről megtérült. A fiatalkorú elkövetőket a későbbiekben sikerült előállítanunk, majd eljárás alá vonni őket.

Ismeretlen tettes 2007. július 3-ára virradóan ablakkifeszítés módszerével hatolt be a hercegkúti italboltba, ahonnan dohányárut, édességet tulajdonított el kb. 72 ezer Ft értékben.

Lopás bűntette miatt folytatunk nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki 2007. július 4-ére virradóan ablakbefeszítés módszerével hatolt be egy Sárospatak Hunyadi utcai családi házba, ahonnan kézpénzt, ékszereket, mobiltelefonokat, digitális fényképezőgépet tulajdonított el. A sértettek nyaralni utaztak külföldre, és ez alatt az idő alatt történt a sérelmükre a bűncselekmény. Tehát itt feltételezhető, hogy az elkövetők olyan információval rendelkeztek, hogy a sértett elutazik. A nyomozás folyamatban van, várjuk az eredményt. A házból vittek el nemcsak aranytárgyakat, hanem bizsu dolgokat és egyéb értéktelennek tűnő tárgyakat. Ezeket az elkövetők egy hátizsákba különválogatták és a hátizsákot nem sokkal bűncselekmény után Bodrog folyóban megtalálta valaki, és azt a rendőrség részére elhozta. Egyértelmű azonosítást nyertek ezek a tárgyak, tehát minden kétséget kizáróan igazolható, hogy ebből a bűncselekményből származnak.

Ismeretlen tettes 2007. július 4-ére virradóan egy Tolcsva községben található raktárépület ajtajáról a lakatot levágta, majd behatolt az épületbe és onnan 2 db fűkaszát tulajdonított el kb. 300 ezer Ft értékben. Egyiknek van gyári száma, ha esetleg valaki vásárolna fűkaszát.
Still Fs 300-ast, 150571205 gyári számmal akkor jelentse a rendőrségen.


                                                                                                                                           Törő Gábor
                                                                                                                                          /2007.08.01./

  

 

30 éves a Rajztanárok Zempléni Alkotó Köre

                        

   Harminc gyertya díszítette a Rajztanárok Zempléni Alkotó Körének születésnapi tortáját, amikor a művésztanárok összejöttek ünnepelni, emlékezni. Ennyi éve tartják egymással a kapcsolatot évközben az alkotó napok, nyaranta a művészeti táborok, valamint a közösen szervezett kiállítások alkalmával. Hogy az egész körnek az anyavárosa Sárospatak, ezt nagyon jól esett hallani Goda Gertrúdtól, a kör vezetőjétől…
 

  Zempléni a kör neve is, ami azt jelenti, hogy nem Sárospatak városához kötődik a tábor, hanem ehhez a régióhoz, de mégis ez az anyavárosa az alkotó körnek. Évközben is idejárunk, és inkább úgy lehetne mondani, hogy időnként el-ellátogatunk más településre is a környéken. Korábban voltunk már a Hutákban, és Bodrogkeresztúrban is volt már egy nagyon érdekes táborunk. Mégis, mindig visszahúz a szívünk ide, mert vonz a városnak a lelkülete és egyáltalán az, hogy az itt megtalálható kulturális rendezvényekkel még tovább lehet ezt a bizonyos feltöltődést gyakorolni, tehát nemcsak a saját munkálkodásunkkal, hanem zenével, sőt néha sikerül egy-egy színházi előadást is kifogni - ezt jelenti a város. Tehát több rétegű, mint egy kis, vidéki település, ahol csak a sajátos kis világunknak tudunk élni. Ezért szeretjük Sárospatakot.
Az emberek évente ilyenkor tudnak összejönni kicsit hosszabb időre, találkozni - különben egész évben működik a tábor a sárospataki művelődési ház szervezésében. A tábor résztvevői rajztanárok elsősorban. Az a céljuk, hogy ezt a műves hobbit - és én itt kicsit kivártam, hogy mondhatom ezt a szót, de én ennek tartom, és én vállalom ezt a többiek előtt is - gyakorolják, és olyan szinten műveljék, hogy aztán megint, egy esztendő során mindig ebből táplálkozva ki tudják adni magukból a gyerekek felé azt az új emóciót, amit itt megszereztek, és amivel feltöltődtek.


 
 


Meg kell pihenni, kell az embereknek önmagukkal foglakozni, kicsit akkumulálódni ahhoz, hogy az újabb évközi munkát eredményesen tudják folytatni. Tulajdonképpen a mi ünnepeink, a mi nagy betakarításaink a kiállítások. Most is van egy ilyen, a Zempléni Nyári Tárlat, ahol gyakorlatilag a kör szinten valamennyi tagja szerepelteti magát, megméretetett tőlünk független zsűri munkája során, s kikerültek a falra a bekeretezett munkáink. Tehát mi ebben érezzük igazán az ünnepet, hogy itt, a város lakói, a környékbeliek láthatják a munkáinkat.
Én hiszem azt, hogy kellenek a hétköznapi ünnepek az emberek életébe, különösen most, amikor az élet kihívásai, a munkahelyek megtartása, a rajztanítás visszaszorítása, mind olyan problémák, amiket itt, a hasonszőrű emberek egymással megkonzultálva, erőt merítenek a jövőre vonatkozóan.
Az idei táborunk tematikája a kassaiakkal függ össze, akikkel az évek során nagyon jó kapcsolat alakult ki. El szoktunk hozzájuk menni, és visszahívjuk a tábor néhány tagját. Most is van egy 4 tagú delegáció tőlük, akik kimondottan városfestészettel foglalkoznak, tehát a város építészeti jellegét örökítik meg, nagyon szép munkákat csinálnak. Az ő inspirációjukra, mi is a várossal foglakozunk ebben az évben. Még csak halkan merem mondani, hogy azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy ezekből a munkákból egy kis városképeslap sorozatot szeretnénk megnyitni, ill. kis anyagot letenni a város képtárában.

  Mi már azt mondhatjuk, hogy rendszeresen járunk ide, hiszen nekem pl. ez már a harmadik alkalom, hogy Sárospatakon vagyok – tette hozzá Lorencz Éva, kassai művésztanár. Először egyedül jöttem, aztán a kolléganőmmel, és most már négyen vagyunk. Nagyon érdekes város Sárospatak. Az első benyomásom az volt, hogy kis város, mit fogok itt 8 napig csinálni. És mostanra ott tartok, hogy maga a vár olyan érdekes, hogy egész életet végig lehetne itt festeni, és mégis, mindig találna az ember újat és érdekeset. Még az is jó, hogy nagyon jó emberekkel találkozom, és sokat tudok tanulni is a többiektől.

  A 2007. esztendő az évfordulók és megemlékezések esztendeje. Immár 30 éves fennállását ünnepli Sárospatakon a Rajztanárok Zempléni Alkotó Köre, amelynek 1976. decemberétől itt Sárospatakon a Művelődés Háza ad otthont - tette hozzá köszöntőjében Leskóné Szemán Éva, A Művelődés Háza  kiállítás rendezője.
Sárospataki és környékbeli- zempléni- kezdeményezésre indult ez az öntevékenyen szerveződött szakmai közösség, azzal a céllal, hogy az alkotni vágyó rajzpedagógusok tevékenységéhez szervezett keretet biztosítson, az elszigetelten dolgozók számára szakmai fórumot teremtsen. A kör tanárai: Debreceni Zoltán festőművész, Andrássy Kurta János szobrászművész, Seres János festőművész voltak, jelenlegi szakmai vezető Goda Getrud művészettörténész.
Ez a harminc év igazolta a szervezők szándékát: az elmúlt időszakban a köri tagok 2 hetente együtt rajzolnak festenek- a 30 éve folyamatosan megrendezett nyári művésztelepen az elmélyültebb alkotómunkára nyílik lehetőség. A zempléni csoport ez évek alatt megyeivé bővült-időszakonként más térségek, országok meghívottaival is, mely az idén sem volt másként.
A kör 30 éves működésében a közös gondolkodás lehetőségeinek megteremtésével, a megújulást segítő vállalkozásokkal jelentős fórum lett; szerepe meghatározó Borsod-Abaúj-Zemplén megye nevelésének országos elismertségében.
Az évforduló ünnep, teljesítményekkel mérhető e 30 éves idő. A cél az eddigi munka folytatása és az új feladatok továbbgondolása.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2007.08.01./