Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2007 október
 

Végső búcsú Muha Ferenctől

 

 
  

 

Munkájában és magánéletében hihetetlen energia, egészséges önbizalom, önzetlen segítőkészség és nagylelkűség, vidámság jellemezte, kiváló közösségi ember volt, jól beilleszkedett a munkahelyi kollektívába - jellemezték a 45 évesen elhunyt Muha Ferencet munkatársai, akik az Önkormányzat vezetőivel együtt szinte valamennyien elkísérték utolsó útjára a végardói temetőben...

  Muha Ferenc 1998. októberében került az Önkormányzat Kommunális Szervezetéhez, ahol közalkalmazottként, majd 1999. november 30-ától a Polgármesteri Hivatal Műszaki és Kommunális Irodáján köztisztviselőként, kezdetben közterület-felügyelőként, majd a közigazgatási alapvizsga letétele után közlekedésigazgatási ügyintézőként dolgozott.
Optimistán állt az új feladatok elé, szívesen vállalt többletmunkát is. Sohasem azt kérdezte „miért” kell valamit elvégezni, hanem azt, hogy mikorra.
Napi munkája mellett folyamatosan céltudatosan képezte magát, sajnálatos betegsége – melyet nagy türelemmel viselt – azonban megakadályozta főiskolai tanulmányainak befejezésében. 

Muha Ferencet a Polgármesteri Hivatal saját halottjának tekinti.  Nyugodjon békében!


 
 


/2007.10.31/
 

 

Emlék-istentiszteletek rendje a református temetőben

             

    A lélekharang szava emlékezésre és hálaadásra hív. A temetőkertben szembesülünk múlandó voltunkkal és őseinkkel, akik előttünk jártak, akik ránk bízták örökségüket, a házat, hazát, egyházat. Tudjuk megköszönni életük erőfeszítéseit, s a szeretetük áldásait- emlékezik megható szavakkal Virágh Sándor református lelkész...
 

  Sok szenvedést, tragédiát, fájdalmat is őriznek a sírok, amit erős lélekkel kell tudnunk hordozni. Az erőt merítenünk kell valahonnan, erre szolgál az imádság, a csend, és a Biblia üzenete.
A gyertya fénye ősi szimbólum. A kicsi fény, amely felragyog a sötétben, az örök világosság egy piciny szelete, része. Másrészt az ellobbanó láng figyelmeztet arra, hogy egyszer lejár itt a földön az időnk.
A gyertya, miközben világít, melegít is, ami a család, a közösség értékére utal. Végül a gyertya miközben szolgálatot teljesít, önmagát égeti el, az önfeláldozó szeretetet jelképezve. A hitben járók Krisztus világosságát és megváltó szeretetét látják e jelben, s vígaszt találnak szavában: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghalt is élni fog.
Kegyeletes emlékezést, lelki békét, felvállalt lelki örökségben megmaradást kívánunk a temetőkertekbe látogató embertársainknak.

Emlék-istentiszteletek rendje a református temetőben október 31-én szerdán 15 órakor, november 1-én csütörtökön 17 órakor lesz.


 
  Református Lelkészi Hivatal
/2007.10.30/
 

 

Emlék-istentisztelet a bodroghalászi temetőben

                 

   
  A bodroghalászi temetőben, a ravatalozónál november elsején, délután 4 órai kezdettel tartanak istentiszteletet elhunyt hozzátartozóik emlékére - tájékoztatja a híveket Szentimrei Márk, református lelkész...
 


 
 


 Törő Gábor
/2007.10.30/
 

 

Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja

                 

   
  Mindenszentek napján november elsején de. 9 órakor és este 6 órakor lesznek ünnepi szentmisék a Vártemplomban. Ezen a napon a katolikus temetőben a görög katolikusokkal közös imádság és szertartás du. 5 órakor kezdődik - hívja fel a hívek figyelmét az időpontokra Kecskés Attila, plébános- főesperes...


Az egyházközség összes elhunytjainak üdvösségéért november 2 -án Halottak napján du. 5 órakor lesz szentmise a Vártemplomban.
  
 


 Római Katolikus Plébánia
/2007.10.30/
 

 

Imádsággal emlékeznek Végardón

                 

   
  A végardói temetőben november elsején 15 órakor tartanak görög katolikus imádságot, amikor a halottaikra emlékeznek, este 18 órakor a templomban tartanak szentmisét - tájékoztatja a híveket Melles Tivadar parókus..

November 2-án reggel 7 órakor ünnepélyes szentmise lesz Végardó elhunytjaiért
 


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.10.30/
 

Jött a Heves ameddig csak jöhetett

                 

  Férfi kézilabda NB II Észak-Keleti csoport: Sárospataki TC – Hevesi SE 34-22 (18-10)
A Hevesi SE sem állította különösebben nehéz feladat elé a Sárospatak férfi NB II-es kézilabdacsapatát. Pedig volt egy perce a Hevesnek, amikor hihettek a szoros eredményben. 5-2 után ugyanis szívós zárkózásba kezdtek - nyilatkozta Papp József, edző...

  A Fegyelmezett támadójátékuknak köszönhetően 6-6ra jöttek fel a 15. percben. Ekkor azonban Medve pazar találata után két káprázatos leindítás következett az átlövőtől, Nagy pedig köszönte szépen és be is varrta a labdákat, amihez Kovács is hozzátett egyet. 10-7-től kezdve pedig becsülettel küzdött a vendég gárda, de belül ők is érezték, ez itt kevés lesz.
Kevés is volt, hiszen az első félidőben Nagy Gergő a jobb-, Nagyházi Péter pedig a bal szélen villogott, Medve és Kovács peduig középen tette a dolgát, így még az is belefért, hogy ebben az időszakban Kőrizs még nem igazán volt meccsformában.
Vízilabdás berkekben szokták emlegetni a ,,kígyótérről” lőtt gólokat. Ez általában az a távolság, ahonnan nem szoktak góllövéssel próbálkozni. Pláne nem sikerrel. Kovácsnak ez a második félidőben most kétszer is összejött, Kőrizs pedig szokta a tőle már megszokott, ,,lövök már a saját gólvonalamról egy gólt” játékát, így a Sárospatak a második játékrész felétől a kezdőcsapatból pihentette Kőrizst, Medvét, Nagyházi Pétert és Nagyot.
Ettől azonban még nem jutott nagyobb esélyhez a Heves, még úgy sem, hogy kiállítás csak a patakiakat sújtotta, hétméteres pedig csak a vendégek kaptak.Ha kijöttek a játékmesterre, akkor Czili beállóból dobált a hevesiek kapujába, ha ketten álltak a beállósra, akkor a játékmester szórta meg a vendégek hálóját. Ha pedig ennyi mindenre képes egy gárda, azt a közönség is megérzi, akik egyre nagyobb számban látogatják a meccseket.
Sárospatak - Hevesi SE 34-22 (18-10) - Sárospatak, 200 néző. Vezette: Pusztai, Sipos.
KŐRIZS (1) – NAGY G. (8), Baksay, Csendes, Medve (5), KOVÁCS A. (5), NAGYHÁZI P. (5). Csere: Kovács L (kapus), Türk (3), CZILI (3), Papp (2), Braun (2), Durst. Edző: Simák György.

Hétméteresek: 0/0, ill. 6/6 - Kiállítások: 8 perc, illetve 0 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 5-2, 15. perc: 6-6, 20. perc: 10-7, 25. perc: 17-10, 35. perc: 21-13, 43. perc: 27-15, 54. perc: 30-20, 58. perc: 32-21

 /2007.10.30/
 

 

Miyazaki Anime Fesztivált Sárospatakon

                 

  Idén először, hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg a Miyazaki Anime Fesztivált Sárospatakon, november 26 és december 2. között - tájékoztatja az olvasókat Sajószegi Gábor, a Sárospataki Mozi vezetője..

A Mozi hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Hayao Miyazaki mester alkotásaiból összeállított vetítéssorozatot. Célunk, hogy ezt a nálunk kevéssé ismert, mégis a világon oly kedvelt különös univerzumot – a mangák és animék világát - bemutassuk azoknak, akik nyitottak más országok kultúrája iránt. Ez az egy hetes „utazás” Japán mesevilágába kalauzolja el a vállalkozókat. A japán anime a család minden tagját szórakoztató ereje még alig ismert hazánkban. Miyazaki filmjei ötvözik a fantasztikus világokat, a meseszerű történeteket, kedves és gonosz karaktereket, varázslatokat, másrészt a hétköznapi helyzeteket, problémákat, konfliktusokat, tanulságokat. Legalább annyira mindenkihez szólók, mint például a Walt Disney alkotások, bár kevésbé megjósolhatók előre az események, amiről maga a rendező a következőt vallja: "...aki előre kiszámítható lépéseket vár, annak nem valók az én filmjeim. Nem magyarázkodom arról, ha valami nem logikus". Az anime-rajongók által régóta várt Laputa - Az égi palota, a Nauszikaa - A szelek völgye, Totoro - A varázserdő titka, Porco Rosso - A mesterpilóta és a Kiki- A boszorkányfutár című rajzfilmek mellett A Mozi műsorra tűzi a már nagy sikerrel játszott Chihiro szellemországban-t és A vándorló palotá-t.

Jó szórakozást kívánunk!

HAYAO MIYAZAKI mester mangák és tévés rajzfilmek rajzolásával kezdte pályafutását a hatvanas években. Mozifilmes karrierje 1984-ben indult a Nauszikaa - A szelek völgye című opusszal. 2001-ben elkészítette a Chihiro szellemországban-t, amelyért a következő évben a Japán Akadémia díját, 2003-ban többek között a legjobb animációs film Oscar-díját kapta meg. A japán animekészítő művészetének lényege a tudatos fogékonyság a misztikumra. Mint mesélő, olyan történeteket talál ki, amelyek újszerűek és ősiek egyszerre. Filmjei tele vannak mesebeli lényekkel, néhány teremtményének megvan az elődje vagy megfelelője a népi hagyományban, a fantasztikumban vagy más rajzfilmekben. A Miyazaki-univerzum történetei a modern japán városoktól vagy a futurisztikus metropoliszoktól távol játszódnak. Modern világ kritikája inkább filozofikus, filmjei egyfajta, a megszokottól radikálisan különböző látásmódot mutatnak be, mégsem pesszimisztikusak, sőt, mivel tündérmesék, happy end-el végződnek. De az út, amely a boldogsághoz vezet, rögös és kemény. A különbség nem egyértelmű és tiszta jó és rossz között. „Az a koncepció, hogy bemutatjuk a gonoszt, aztán elpusztítjuk, téves. Reménytelen az az elképzelés, főleg a politika világában, miszerint ha valami rossz történik valakivel, az megtorolható. A természet is követi saját törvényeit és ritmusát, azt teszi, amit tennie kell. Az emberi természetet nem lehet egyszerűen megmagyarázni vagy megítélni.” – mondja a mester.


 
 


 /2007.10.30/
 

 

Megérkeztek a várva várt sakkórák az Árvayba

                 

    SAITEK II digitális sakkórákat vehettek át az Árvay Diáksport Egyesület ifjú sakkozói október 15-én. A 21 féle időbeállítás lehetővé teszi rövid villám, illetve rapid partik mellett tradicionális, FIDE időmérés kiválasztását is.

  Nyilván nemcsak ezen múlik az eredményesség, viszont a versenyekre való felkészülést segíti , valamint egyfajta magabiztosságot is ad ezen órák kezelésének ismerete.
Tavaly 12 versenysakk készletet vásárolt az ÁDSE sakk szakosztálya, idén sakkórákra költötte a kapott pénzt. Emellett a sakk utánpótlás nevelést mindig szívügyének tartó ELMŰ-ÉMÁSZ Rt. "ÉMÁSZ a jövőért Alapítvány"-a is ugyanilyen sakkórákkal támogatta a szakosztályt. Az órákat Kovács Gábor sárospataki régióvezető, Szekeres István SESE elnökségi tag, Batta Zoltánné igazgatóhelyettes és Gönczy Zoltán az ÁDSE elnöke adták át a gyerekeknek.


 
  /2007.10.30/
 

 

A Váci Egyházmegye zarándoklata Szent Erzsébet Jubileumi Évében

                 

   Október 27.-én mint egy 1400 zarándok zarándok töltötte meg a sárospataki Vártemplomot. Főtisztelendő Beer Miklós váci püspök vezetésével érkeztek Szent Erzsébet tisztelői lelki találkozóra.
Püspök úr szentbeszédében a családok és a szegények támogatásának ügyét bízta a hívekre. Az ünnepi szentmisét megelőzően előadás, zenei áhítat készítette elő a zarándokokat, délután pedig szentségimádási órán adtak hálát a kapott lelki adományokért.


 
 


Római Katolikus Plébánia
 /2007.10.30/
 

 

Felvételi előkészítő a Református Gimnáziumban

                 

  A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma felvételi előkészítőt hirdetett magyarból és matematikából az általános iskolák 8. osztályosai részére. Az első foglakozásokat szeptember 28-án, október 12-én és október 16-án tartottuk meg, a szép számmal megjelent tanulók körében - kaptuk az információt Búzásné Nagy Gabriella igazgatóhelyettestől, aki a további foglalkozások időpontjairól tájékoztatja az érdeklődőket...

 
A további foglakozások időpontjai:
2007. november 16.
2007. november 23.
2007. december 7.
2008. január 11.
2008. január 18.
A foglakozások helyszíne: a gimnázium földszinti 11-es és 12-es tanterme, az előadások 15-től 17 óráig tartanak.
Valamennyi további érdeklődőt szeretettel vár a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma.
Az előkészítővel kapcsolatban Búzásné Nagy Gabriella igazgatóhelyettestől kaphatnak felvilágosítást.


 
 


Törő Gábor
 /2007.10.29/
 

 

Városunk vendégei voltak a kereszténydemokraták

                 

  Október 20-án a Kereszténydemokrata Néppárt vezetősége látogatott el Sárospatakra, ahol a Dr. Hörcsik Richárd polgármester és Déry Zoltán, a KDNP helyi szervezetének vezetője fogadták őket. A polgármester személyesen mutatta be a vendégeknek a 477. évében járó Református Kollégiumot, majd a Szent Erzsébet Házat tekintették meg.
Dr.Semjén Zsolttól, a KDNP elnökétől megtudtuk, hogyan jutottak el Patakra...

  A Kereszténydemokrata Néppárt minden félévben tart valahol kihelyezett ülést, amikor 3-4 napig együtt van a frakció. Ilyenkor részben országos problémákat megvitatunk meg, részben pedig helyi problémákkal ismerkedünk. Az itteni programunk Fűzérkomlós, Mikóháza és Sárospatak térségére koncentrálódik.
Sárospatakra természetes, hogy eljöttünk, részint azért, mert ez egy keresztény párt, ami természetes, hogy eljön a magyar reformátusság fellegvárába, s azért is természetes, hogy itt vagyunk, mert Hörcsik Richárd polgármester úrhoz nagyon régi barátság köt, személyesen engem, és a frakció több tagját is.

Olyan kötődésem is van Sárospatakkal, hogy még az Orbán kormány idején, amikor államtitkár voltam, többször voltam Moszkvában, lépéseket tenni annak érdekében, hogy az orosz fogságban lévő sárospataki gyűjtemény darabja visszakerülhessenek ide, és természetes, hogy eljöttünk ezeket megcsodálni.

Az is természetes, hogy Szent Erzsébet évében egy keresztény párt eljön Patakra, a másik pedig az, hogy egy térséggel megismerkedjünk, annak a problémáit átérezzük és arra parlamenti megoldást próbáljunk találni - vagy legalább is segíteni - ahhoz meg kell ismerni egy kistelepülésnek a sajátos problémáit - ilyen pl. Mikóháza.

De meg kell ismerni egy nagyobb városnak is a problémáit, aminek egészem mások a lehetőségei, mások a kihívásai. Patak tipikusan olyan város, amely nagyságát tekintve is olyanmegoldásokat igényel, amelyik különbözik pl. Miskolcétól, és különbözik egy kis faluétól. Ezért is örülünk annak, hogy a polgármester úr meghívott, s ezekre a speciális kérdésekre igyekszünk válaszokat találni.
  
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.29/
 

 

Megérkezett Pongrác az ÁVG-be

                 

   Hogy kicsoda Pongrác? Pongrác egy képregény figura, aki van, gondolkodik, filozofálgat, az élet kérdésein töpreng…, és járja az országot. Volt már a Millenáris Parkban, Budapest néhány iskolájában, s most itt, vidéken a harmadik állomása az ÁVG. Ám nem egyedül érkezett, 25 színművész gondolatait hozta el egy kiállítás keretében.
Személyesen kísérte el Pjeczka Katalin, aki rendhagyó órán beszélgetett, játszott a gimnázium 11.a osztályával, közösen gondolkodtak a kultúráról, a szabadidő hasznos eltöltéséről.
Pongrác november 9-ig itt marad iskolánkban, remélhetőleg minél több barátot szerezve, akik együtt elmélkednek majd vele az élet olyan dolgairól, melyet más észre sem vesz.
Ha szeretnéd Te is megismerni Pongrácot, gyere el az ÁVG-be, vagy keresd a www.pongrác.hu honlapon!
 


 
 

További fotók >>>

 /2007.10.28/
 

 

Vidám Suli-buli

                 

  A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Diákönkormányzata 2007. október 18-án és október 19-én őszi Suli-bulit szervezett az alsó-, felső tagozatos osztályoknak. Őszi levelekkel, termésekkel, szalmakalapokkal, tökökkel és madárijesztővel díszítették az iskola auláját - tudtuk meg a pedagógus Dök vezetőktől, Szebényiné Ujhelyi Ildikó tanítónőtől és Kiss Gabriella tanárnőtől...

Mindkét délután programja avatással kezdődött. Az elsősök és az ötödikesek vidám fogadalomtétel után kaphatták meg a Rákóczi sálat, melyet a felső tagozatos DÖK tagok nyújtottak át a kisebbeknek! Hagyományteremtő céllal tették.
Ezek után vidám játékos vetélkedő kezdődött, ami természetesen az őszről, a szüretről, a mulatságról szólt. Majd az osztálytermekben uzsonnáztak a gyerekek, s bontogatták a megvásárolt zsákbamacskákat, újabb meglepetések után kutatva.
Az alsó tagozatosokhoz megérkeztek a Farkas Ferenc Művészeti Iskola néptánc oktatói. Velük kellemes, vidám táncházban rophatta a táncot tanító és diák egyaránt!
A felső tagozatosok vidám ügyességi vetélkedőben vettek rész. Tánc közben megválasztották a diákok a szüreti bál királyát és királynőjét, akikre egész délután lehetett szavazni. A koronázási ceremónia után a felségeket a 6. a-s lánycsapat tánccal köszöntötte.
Mindenki jó hangulatban indult haza. Ez egy jó buli volt!- mondták.
 


 
 

További fotók 1 >>>        2 >>>       3 >>>

 /2007.10.28/
 

 

Újabb jubileumi évnek nézünk elébe

                 

    A 2008-as év a város számára nagyon fontos esztendő lesz, mert olyan évfordulók megünneplésére kerül sor, amelyekről a város polgárainak érdemes megemlékezni. Így jövőre ünnepeljük A Művelődés Háza építésének 25 éves évfordulóját, 40 éve lett újra várossá nyilvánítva Sárospatak, és jövőre lesz a Rákóczi országgyűlésének a 300 éves évfordulója - vázolta fel Dr. Hörcsik Richárd polgármester a következő év megemlékezéseit...
 

  1708. november-decemberében volt a kuruc országgyűlés, aminek egy országos jelentőségű emlékülése lesz itt Sárospatakon amellett, hogy a jövő esztendő a reneszánsz éve. Természetesen ide kapcsolódik még a Zempléni Művészeti Napok szervezése, amiben még a korábbi éveknél is aktívabban szeretnénk részt venni, hiszen az augusztus 8-án kezdődő művészeti napokkal párhuzamosan a Sárospataki Bornapok is megrendezésre kerül.
Így ez nagyon sok teendőt jelent számunkra, ami kisebb részben kiadványok formájában jelenik meg, nagyobb részt kiállítások és rendezvények formájában, harmadrészt pedig rendezvények szervezésében, tehát ezek nagyon sok terhet rónak városunkra.
Éppen ezért egy úgynevezett a 2008-as jubileumi esztendőt előkészítő munkabizottságot hoztunk létre, aminek a vezetője Hajdu Imre, a Kulturális Bizottság elnöke.


 
 
Ebben részt vesznek az oktatási és közművelődési intézmények igazgatói, így A Művelődés Háza, és vár igazgatónője, a kollégium gyűjteményének és múzeumának igazgatója, a kulturális bizottságnak a tagjai természetesen, és Novákovics István, aki segíti a 25 éves évforduló megrendezését.
Tehát így szeretnénk megünnepelni, ugyan kevés pénz van, de mégis méltóképpen a 2008-as jubileumi esztendőt. Szeretnénk a város polgárait is egy kicsit megmozgatni, hiszen ezek az ünnepek alapvetően őket érintik. Ez az előkészítő munkabizottság időről-időre fog ülésezni és részben az önkormányzati ülésen, másrészt a Kulturális Bizottságnak fog időnként beszámolni az eredményekről és a teendőkről.

Cziczer Katalin
 /2007.10.28/
 

 

A foglalkoztatás helyzetéről, a munkanélküliség alakulásáról

                 

   A sárospataki kistérséghez közigazgatásilag 16 település tartozik. A kirendeltség illetékessége gyakorlatilag a kistérséggel azonos terület, melyhez két bodrogközi település, Tiszacsermely és Tiszakarád csatlakozott. A kistérség lélekszáma közel 30 ezer fő. A népesség fele az egyetlen városban, Sárospatakon él. A települések életét évszázadok óta a térség kedvező természeti adottságai határozták meg (hegyvidék, bortermelés, kereskedelem, ásványi anyagok) – nyilatkozta Baranyi József a Munkaügyi Kirendeltség vezetője...

  Sárospatak és vonzáskörzete jelentős iparral nem rendelkezett és jelenleg sem rendelkezik, viszont hagyományosan nagy szerepe van a mezőgazdasági tevékenységnek (részaránya közel 10 %). A foglalkoztatás szerkezete hosszú átalakuláson megy keresztül. A mezőgazdaság eltartó képessége fokozatosan csökken, a korábbinál kevesebb munkaerőt foglalkoztat, azt is idényjelleggel. Nő a foglalkoztatottság az építőiparban, a kereskedelem, vendéglátás és egyéb szolgáltatások terén.
A szőlő-bor ágazatban több komoly tőkével rendelkező gazdasági társaság működik, amelyek jelentős beruházásokat hajtottak végre. Ezek főként az ültetvénytelepítésben és borászati technológiákban öltöttek teret. Ugyanakkor a hagyományos növénytermesztés és állattenyésztés komoly jövedelmezőségi problémákkal küszködik, csakúgy, mint a korábban prosperáló textilipar.
A viszonylag kedvezőtlen közlekedési feltételek és infrastrukturális hiányosságok miatt a befektetőknek nem jelent célterületet a térség.
 


 
 
Térségünk a vállalkozások számát tekintve nem áll rossz helyen a megyei rangsorban. Az egyéni és társas vállalkozások száma 1855. A foglalkoztatás döntően Sárospatakon valósul meg, a vállalkozások 65 %-a található itt. A körzet többi településén (11 hegyaljai és 7 bodrogközi településen) működik a vállalkozásoknak 35 %-a. Foglalkoztatási szempontból a Bodrogköz helyzete a legrosszabb. A működő vállalkozások zöme 50 fő alatti (1350), az 50 és 250 főt foglalkoztató cégek száma alacsony (488), 250 főt foglalkoztató cég nem található a térségben. A tevékenységi kört tekintve a tercier ágazat aránya a legjelentősebb.
A munkaerő mobilitását rontják a magas közlekedési és lakhatási költségek, fokozva a várostól távoli településeken élők hátrányát. Közel 1 % népességfogyás jellemző, amely a gazdasági stagnálást, a prosperitás hiányát jelzi. A népességfogyás nagyobb részt az elvándorlásból adódik, amely főképp a fiatalok körében ölt nagyobb mértéket.
2007. évben a kistérség gazdasági helyzete lényegesen nem változott, de a feldolgozóipari termelés pozíciói romlottak az utóbbi időben, főként a textiliparban.
A kereskedelem területén kialakult foglalkoztatás várhatóan kismértékben növekedni fog. Több üzletlánc jelezte befektetési szándékát (CBA; Lidle; Penny), mely beruházás e területen némileg növelheti a foglalkoztatási szintet.
Ipari fejlesztések területén a svájci tulajdonú FRAISA SZKC Kft. jelezte fejlesztési szándékát.
A kirendeltségünkhöz tartozó körzetben 1855 regisztrált vállalkozás működik, a gazdaságilag aktív népesség 2007. év becsült létszáma 9418 fő volt.
Jelenleg 485 munkaadóval tartunk rendszeres kapcsolatot. A vállalkozások jellemzően a kereskedelem, fémfeldolgozás, építőipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, textiláru gyártása és a lakossági szolgáltatások valamelyik területén működnek.
2007. évben munkáltatói kereslet mutatkozott különböző vas- és fémipari jellegű munkakörökben (lakatos, hegesztő, forgácsoló fémmegmunkáló, öntő, felületkezelő), az építőipar területén (kőműves, festő és mázoló, villanyszerelő, vezeték- és csőhálózat szerelő), a kereskedelem és vendéglátás területén (bolti eladó, pék, szakács, felszolgáló), a mezőgazdaságban (mezőgazdasági traktoros, kubikos, állattenyésztő, szőlőmunkás), továbbá tehergépkocsi-vezető, targoncavezető, nehézgépkezelő, borászati pincemunkás és segédmunkás munkakörökben.
Esetenként előfordult, hogy a munkáltatók felvételi szándékot jeleztek adminisztratív és egyéb ügyintézői munkakörökben (szállodai portás, adminisztrátor, műszaki ügyintéző, előkészítő mérnök, építésvezető).

Törő Gábor
 /2007.10.28/
 

 

Gyermekrajz kiállítás a Főiskolán

                 

    Egy nagyon kedves felkérést kaptunk a Művészeti Tanszékről, hogy szeretnének gyermekmunkákból egy kiállítást készíteni azzal a céllal, hogy gyönyörködtessék a hallgatókat, és módszertani segítséget adjanak számukra, betekintést nyújtva a gyermekek munkáiba – számol be Comenius Tanítóképző Főiskolai Karon rendezett gyermekrajz kiállításról Baranyi Józsefné tanárnő…
 

  Külön nem készültünk a gyerekekkel erre a kiállításra, hanem a tavalyi év munkáiból válogattuk ki a legszebbeket úgy, hogy ezek minden területet lefedjenek. A rajzórákon nagyon sokféle témával foglalkozunk, nagyon sok területtel: vizuális kommunikációval kifejező művészettel, tárgykultúrával. Ezekből próbáltunk egy csipetnyit idecsempészni a kiállításra, hogy lássák a hallgatók és lássák a kiállítást megtekintők, hogy milyen sokrétű a vizuális kultúra, és mennyi mindennel foglalkozunk.
Sajnos a tárgykultúrából keveset láthatunk, sokkal több bábot, tárgyakat, edényeket készítünk, de inkább itt a sík művészet jelenik meg, pl. a tervezés, az illusztráció, a különböző fantázia lények, a mese világa az, ami a gyermekeket a legjobban megragadja, és ezeket látjuk. A nagyobbaknál, 4.-eseknél, 5.-eseknél pedig már inkább a tervezés, hogy hogyan jön létre valami, és hogyan tudnák ezt elkészíteni.
Azon kívül a vizuális kommunikációból, pl. az útvonalrajzok, a térképrajzok mind-mind azt mutatják, hogy milyen sok területen ott vagyunk a vizuális kultúrával és a gyermekeknek élmény, a tanítóknak pedig mindenféleképpen egy jó tapasztalat ez a kiállítás.


 
 
Amikor a hallgatók készülnek egy-egy tanítási órára, akkor a tananyagon belül kiválasztják a témát, és a hozzá legjobban alkalmazkodó technikát. Amikor azon gondolkodik egy hallgató, hogy milyen témát válasszon, akkor valószínűleg ez a kiállítás is segíteni fog neki abban, hogy megragadja a gyerekeket legjobban érdeklő témákat, könnyebben ki fogja tudni választani, hogy mi az, ami a tanulókat jobban fogja érdekelni az órán.
Szeretném megköszönni a kedves kolléganőknek a művészeti tanszéken: Sándor Zsuzsa tanárnőnek, Tornallyay Éva tanárnőnek, hogy ezt a kiállítást létrehozták, mert mi csak a képeket adtuk hozzá, ők viszont rengeteg munkával és szakértelemmel elkészítették ezt a gyönyörű kiállítást, ami remélem tényleg nagyon hasznos lesz és sokáig látható lesz, hogy mindenkinek hasznára váljon.

  Ez a kiállítást a tantárgypedagógusok kezdeményezték – tette hozzá Berencsi Istvánné, általános iskolai tanító, szakvezető.
Ők gondolták úgy, hogy a hallgatói munkát segítik azáltal, ha a gyerekek munkáit láthatják. Tehát nemcsak az óraterveket kell elkészíteni, nem a tananyaggal kell megismerkedni, hanem egyben látják azt is, hogy gyerekek hogyan oldják meg a feladatokat - legyen az elsős vagy másodikos, egészen a hatodikosig, ahol a hallgatók nálunk gyakorolnak.
Nehéz elképzelni a hallgatóknak, hogy bizonyos korosztályú gyerek hogyan rajzol, viszont ha ezt a kiállítást meglátja, akkor az elvárásai nem lesznek se túl kicsik, se túl nagyok ahhoz, hogy mit várjon el a gyerektől.

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.28/
 

 

Miről tárgyalt a testület?

                 

  Október 26-án tartotta soron következő ülését Sárospatak város képviselő-testülete. Húsz napirendi pont tárgyalását tűztük ki célul magunk elé, és köszönhetően a jó bizottsági előkészítő munkának, reggel 9-től délután 2-re sikerült is befejezni a 20 napirendi pont tárgyalását - kezdte a testületi ülés összefoglalóját Aros János alpolgármester
 

  Az első rögtön egy beszámoló volt a Rendelőintézet munkájáról, amit Keresztúri Ferencné, a Rendelőintézet vezetője tartott. Az Egészségügyi és Szociális Bizottság támogatta, valamint a képviselő-testület is egyhangúlag elfogadta. Az igazgatónőhöz több kérdés is érkezett a képviselő-testület tagjai részéről a vizitdíjjal kapcsolatban. Azt kérdezték a képviselők, hogy Sárospatak város rendelőintézetét hogyan érintette a vizitdíj bevezetése. Sajnálattal értesültünk arról, hogy ez közel 20 millió Ft-os bevétel kiesést jelent.
A pataki lakosok erre az új adónem kivetésre úgy reagáltak, hogy megspórolják az orvoshoz való járást - a saját egészségükön spórolnak - tehát sokkal kevesebbet mennek orvoshoz, mint erre szükség lenne. Nem csak a 20 millió Ft-os kiesés a szomorú, hanem még inkább az, hogy a kormány megszorító intézkedései egyre inkább sújtják nem csak az önkormányzatokat, hanem a lakókat is.
Hozzám is nagyon sokan járnak be, akik segítséget kérnek, mert nem tudják, hogy a 30-35 ezer Ft-os nyugdíjukból, hogyan fizessék ki a számláikat, a fűtésüket, egyenek, gyógyszert vásároljanak, vagy orvoshoz járjanak. Sajnos úgy tűnik, hogy itt a környékünkön egyre inkább luxus lett az orvoshoz járás.
 

A következő napirendi pontunk volt a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai munkájának értékelésére. Papp Imréné, a Gondozási Központ vezetője, valamint Molnár Marianna, a Családsegítő Pedagógiai Szakszolgálat vezetője tartott tájékoztatót. Mindkét beszámolót a szakbizottság és a képviselő-testület is elfogadta.

A Vay Miklós Szakképző Iskola igazgatójának megválasztása lett volna a 3. napirendi pont. A pályázat kiírása rendben megtörtént, egy érvényes pályázat érkezett, Halász Tiborné, az iskola mérnöktanára adott be pályázatot, amit még az előző napi Oktatási Ifjúsági és Sportbizottsági ülésen visszavont, így a képviselő-testület az eddig megbízott igazgatót, Gáll Józsefet bízta meg a tanév zavartalan lebonyolításával, augusztus 15-ig.

Egy nagyon érdekes és hasznos előterjesztést hallottunk az épülő sarokbástya és a Vízi kapunál lévő szabadtéri színpad üzemeltetéséről. Ez egy olyan témakör, ami több éven keresztül foglalkoztatta a város lakosságát. Az új képviselő-testület szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt kényszerült meghozni az első ezzel kapcsolatos fontos döntését, miszerint folytatja az előző testület által elkezdett beruházást. Tudniillik, hogy 600 millió Ft-ot nyert pályázat útján egy nagy projekt részeként az előző képviselő-testület a szabadtéri színpad és a Sarokbástya beruházás kivitelezésére. Ez egy nagy projekt része volt, ugyanis a több mint egymilliárdos beruházásban Tokaj, Szerencs és Sátoraljaújhely is részt vesz rajtunk kívül. Amennyiben a képviselő-testület úgy döntött volna, hogy nem folytatja tovább az előző testület által elkezdett pályázat kivitelezését, akkor az említett városok is gondban lettek volna.
A következő nagy döntésünk előtt voltunk most, hiszen december közepén átadásra kerül a sarokbástya, és meg kell találnunk azt a működtetési formát, amely reményeink szerint a legkisebb kiadásba kerül majd az önkormányzatnak. A képviselő-testület úgy döntött, hogy egy ktf-t hoz létre, aminek a leggazdaságosabb üzemeltetés lesz a feladata. Ezzel egy időben a kft ügyvezetői igazgatói pályázatának kiírásáról is döntött a képviselő-testület, és döntött az alapító okiratról is.

A követező előterjesztés a Sárospatak, Szalontai utca csapadékvíz-elvezetés engedélyezési tervének elkészítésére vonatkozott. Szintén egy régi probléma, reméljük, hogy az ott lakók megelégedésére sikerül majd elkészíteni ezt a tervet.

A Lorántffy utcában az útszegélykő megdöntéséhez szükséges pénzügyi fedezet biztosítására kértem felhatalmazást a képviselő-testülettől, hiszen mint az elmúlt héten látható volt, városunkban 6 utcát sikerült leaszfaltoztatni pályázat útján, ezek egyike volt a Lorántffy utca, itt célszerű volt megközelíthetőségi okokból aszfaltozás előtt megdönteni a templom oldalában a szegélyköveket, ezt a pályázat nem tartalmazta, ez 275 ezer Ft plusz Áfa összegbe kerül a képviselő testületnek.

A Sinergy Kft. és Sárospatak Város Önkormányzata közötti megállapodásról szólt a következő előterjesztés. Tulajdonképpen a feltételek ugyanazok, amikor a Sinergy korábban, a Távhővel kötött ugyanilyen szerződést.

A következő napirendi pont is egy régi problémát feszeget, a piac jelenlegi állapotán szeretnénk javítani, ahhoz azonban a piac jelenlegi területén lévő magántulajdonban lévő ingatlanokhoz hozzá kell jutni az önkormányzatnak. Az erre irányuló vásárlási szándékról kértem felhatalmazást a képviselő-testülettől.

A hulladékkezeléssel, szemétszállítási díjjal kapcsolatban több észrevétel is érkezett hozzám és a képviselő-testület tagjaihoz is. Ezek teljesen jogos észrevételek, azt sérelmezik a lakók, hogy a jelenlegi rendszer, mely szerint egy 120 literes kuka után mindenkinek fizetnie kell a szemétszállítási díjat, sokak érzése szerint igazságtalan, hiszen vannak olyan nyugdíjasok, egyedülállók, akik egész hónapban egy táska szemétnél többet nem produkálnak, ezzel szemben vannak olyan nagycsaládosok, vagy olyan környezetben élők, akiknek a heti kétszeri szállítás is kevés lenne. A problémát jelezzük a ZHK vezetői felé, illetve a jövő évi költségvetési tervünkben igyekszünk a jelenlegi kedvezményezettek körét kibővíteni.

A sporttámogatás felosztásának módosítására történt előterjesztés, valamint a 2008. évi évfordulókhoz kapcsolódó rendezvények előkészítéséről hallottunk tájékoztatót Hajdú Imre tanácsnok úrtól.

Zárt ülésen az első lakáshoz jutók támogatási kérelmének elbírálására, részletfizetéssel megvásárolt önkormányzati lakásra hitel felvételéhez történő hozzájárulás megadására került sor, valamint a „Jó tanuló, jó sportoló” cím adományozására tett javaslatot Lendák Lajos úr, az Oktatási Ifjúsági és Sportbizottság elnöke.

Egy sokak által érdekesnek vélt, nagy érdeklődésre számot tartó kérdés volt a 9-es napirendi pont, amely a Sárospatak Patikaköz forgalmi rendjének a változásával foglalkozott. Eredetileg nyílt ülésbe terveztük, de az előterjesztésben szereplő személy nem járult hozzá a nyílt üléshez, ezért zárt ülésben döntöttünk róla.

Mint ismeretes 2006. október 20-án a képviselő-testület a Patika köz egyik lakójának a kérését indokoltnak találta, és ahhoz, hogy a kapubejáróján megközelíthesse a saját udvarát, két db, útburkolati jellel és táblával ellátott két parkolóhelyet forgalomtól elzárt területté nyilvánított. Ezt sérelmezte a Patika köz többi lakója, s most ők fordultak hozzánk azzal a kéréssel, hogy bírálja felül a képviselő-testület a korábbi döntését.
Zárt ülésen a képviselő-testület úgy döntött, hogy figyelembe veszi mindkét félnek az indokait, ezek alapján felülbírálja a saját korábbi döntését és visszaállítja a 2006. november 20-a előtti forgalmi rendet, tehát a 2 db, jelenleg útburkolati jellel és táblával tiltott parkolóhelyeken a tiltást megszünteti, és mindenki számára biztosítja a parkolás lehetőségét.


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.28/
 

 

Zempléni Vadászlovaglás - negyedszer

                 

  Hűvös őszi napon került megrendezésre a IV. Zempléni Vadászlovaglás a Zempléni Lovas Egyesület rendezésében – küldte tudósítását Lívják Emília, az egyesület elnöke…
 

  A szokásokhoz híven a polgármesteri köszöntőt és a papi áldást követően, a vadászmester vezetésével elindult a 25 fős lovas csapat, a menekülő „Rókát” szimbolizáló lovas után. A Botkő érintésével, a Tengerszemen keresztül haladt a túra, az olykor feltűnő „Rókát” vágtában üldözve.
A hegytetőn végigvonulva 1 óra tájban a Hajagos-völgyön keresztül a Károlyfalvai Halas-tóhoz érkezetek a vadászlovaglás lovas és gyalogos résztvevői. Az ebéd elfogyasztása után, nyergelés következett, majd a „Róka” üldözése tovább folytatódott élvezetes, hosszú vágtákkal a Bodrog árterében.

Itt került sor az eseményt lezáró végső „Run”-ra, ahol minden résztvevő összemérhette lova gyorsaságát a többiekével. A győztes jutalma a rókafarok és egy kupa volt. Az idei győztes az esti Lovas Bál házigazdája, az egyesület tagja, Csetneki Józsi barátunk lett. A nap irányításáról a vadászmester, Vismeg István gondoskodott, illetve a „Rókát” Untener Barna barátunk szimbolizálta.

Este a Lovas Bálon, a Huszár Panzióban a lovasok és vendégeik szórakozhattak.
Kellemes napot tudunk magunk mögött!
A jövő évben megrendezendő vadászlovaglásra nagy szeretettel várunk minden lovas és gyalogos érdeklődőt, akik átélhetik velünk együtt ennek a szép napnak az élményeit.


 
 


További (egyesületi) fotók>>>
További (szerkesztőségi) fotók>>>

Zempléni Lovas Egyesület
 /2007.10.28

Csőtörés Újhely és Patak között

               

    A Sátoraljaújhely felől érkező nyomóvezeték törése miatt szombaton délután Sárospatak, Heregkút és Makkoshotyka területén víznyomás csökkenés, egyes helyeken vízhiány volt. Mint megtudtuk a hibás csőszakasz cseréjét elkezdték, a helyreállítási munkálatokról Lakatos Istvánt, a Zempléni Vízmű KFT ügyvezető igazgatóját kérdeztük…
 

  Sárospatak és térsége vízellátását egyetlen 300 mm-es, un. távvezetéken tudjuk biztosítani Sátoraljaújhely felől, amin 55 ezer fogyasztó kap vizet. Ez egy 45-46 éves vezeték. A hidrosztatikai nyomást biztosító Megyer-hegyi medencéből 1200 m3 vizet tudtunk biztosítani, és fél egykor megkezdtük a Bodrogköz felől az un. haváriás I-es ütemen keresztül a ricsei víznek a beadását Sárospatakra, ami azt jelentheti, hogy Sárospatak alacsonyabban fekvő részein valamilyen színvonalon ivóvíz szolgáltatást tudunk biztosítani. A Bodrog és a 37-es közötti városrészen, hasonlóképpen Hercegkúton és Makkoshotykán viszont teljes vízhiány is előfordulhat.
A hiba Sátoraljaújhely határában keletkezett, aminek a javítását azonnal elkezdtük. A munkát lassítja, hogy a vízcső fölött halad el egy gázvezeték, aminek az épségére nagyon kell vigyázni. A földmunkagép mellett emiatt jelentős kézi földmunkát is kell végezni ahhoz, hogy a sérült csőszakaszt ki tudjuk cserélni. Ehhez 3-3.5 órára van szükség, de ez nem azt jelenti, hogy akkor a vízcsapokban a víz meg is jelenik, ugyanis először a Megyer-hegyi víztározó telik meg, ahonnan a gravitáció útján jut el a víz a fogyasztókhoz, így csak az este folyamán áll vissza az ivóvíz szolgáltatás.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
 /2007.10.27/
 

 

Baleset volt a Gárdonyi úton és Zsadánynál

               

   2007. október 22-én az esti órákban Sárospatakon, a Gárdonyi úton anyagi kárral járó közlekedési baleset történt. Egy személygépkocsi nem az út viszonyoknak megfelelően közlekedett Sárospatak belvárosából Vajdácska irányába - nyilatkozta Kocsis Péter rendőr zászlós, baleseti helyszínelő...

  Így a Gárdonyi úton, az autósbüfé előtti útszakaszon gépjárműve a csúszós, kissé szennyezett, esőtől nedves úton megcsúszott, majd az út menetiránya szerinti jobb oldalán lévő villanyoszlopnak frontálisan nekiütközött. A baleset során a személygépkocsiban nagy értékű anyagi kár keletkezett, valamint a villanyoszlop a helyéről kitört, amely nagy baleseti veszélyt jelentett. Az üggyel kapcsolatosan szabálysértési eljárás lefolytatásra került sor.

2007. október 23-án a délutáni órákban az úgynevezett alsó úton, a sárazsadányi kereszteződésénél súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset történt. A 37-es főút felől haladt Sárazsadány irányába a bekötőúton egy kis tehergépkocsi, amelynek elsőbbségadás kötelező tábla volt kihelyezve. Ezt figyelmen kívül hagyva kanyarodott balra nagy ívben Sárospatak irányába az alsó úton, és nem adott továbbhaladási elsőbbséget a védett úton Sárospatak irányából Olaszliszka irányába közlekedő személygépkocsinak. A két gépkocsi frontálisan ütközött, amelynek során ketten súlyosan megsérültek, őket a mentők kórházba szállították.    (a fotók illusztrációk)


 
 


Törő Gábor
 /2007.10.27/
 

 

Az állatok világnapjára emlékeztek

               

    Az állatok világnapjára emlékeztek októberben a sárospataki Árvay József Gyakorló Általános Iskola diákjai. Ebből az alkalomból az iskola 6.a osztályának tanulói előadásokat tartottak alsó tagozatos társaiknak, és bemutatták hazánk állatvilágának jó néhány ismert faját.

 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.27/
 

 

A tanyavilágra is jobban odafigyelne a Szociális Bizottság

               

    Rendkívül komoly napirendjeink voltak a bizottsági ülésen. Tulajdonképpen az Egészségház és a Gondozási Központ beszámolóiról beszéltünk bővebben – számol be Ladomerszky László, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke a bizottság üléséről…
 

  Első napirendként tárgyaltuk az egészségházunknak a beszámolóját. A szakma nagyon pozitívan értékelte az Egészségház munkáját, külön kiemelve azt, hogy gyakran változó, és sok esetben szinte követhetetlen jogi környezetben is rendkívül rugalmasan tudott alkalmazkodni az Egészségház. Itt külön kiemeltük, hogy különösen a vizitdíj bevezetésének időszakában, amíg nagyon sok egészségügyi intézmény hónapokig nem tudta normális mederbe terelni, addig nálunk érdemleges észrevétel, vagy panasz nem volt a vizitdíj technikai bevezetésével kapcsolatban.
A másik, amit szintén nagyra értékelt bizottságunk, az pedig a különböző szakrendeléseknek a megindítása, ill. a már meglévőknek a stabilitása. Ebből egyet szeretnék kiemelni: a reumának az áldatlan állapotai éveken keresztül foglalkoztatták a lakosságot, hosszú sorban állás volt. Mára ez szinte teljesen eltűnt, stabilizálódtak a szakorvosi ellátások, tehát szakember oldalról is stabil, ami más városokban egyáltalán nem mondható el.
Egyedüli gondként, kis problémaként az elhelyezés körülményeit tartjuk, amiben van, ahol áldatlan állapotok uralkodnak. Aki jár a Tüdőgondozóban láthatja, hogy méltatlan a gyógyászathoz, de véleményem szerint, arra az épületre költeni nem szabad, mert egy nagyon rossz technikai megoldást alkalmaztak már annak az épületnek a felépítésekor, s most jelentkeznek a problémák.


 
 
Az igazgatónő örömmel tájékoztatta a bizottságunkat, hogy megnyílt egy pályázati lehetőség, amire rámozdult az intézmény. Örülünk természetesen az önkormányzattal együtt, és valószínű, hogy rövidesen beadjuk a pályázatot az új épület megépítésére. Erre gyakorlatilag tervek állnak rendelkezésünkre korábbi pályázatokból, ezeket kell összefésülni, ill. a jelenlegi pályázati kiírásnak megfelelően alkalmassá tenni. Tehát összességében a Rendelőintézet munkáját nagyon pozitívnak tartjuk, és a beszámolót elfogadásra fogjuk javasolni a testületnek.

A Gondozási Központ évek óta nem tölti be a törvénybe előírt létszámkeretet, s most ez nagyon élessé vált. Minimum 2 főt fogunk javasolni a testületnek, hogy biztosítsanak a Gondozási Központnak, mivel ez a létszámhiány veszélyezteti a működési engedélyét. Ha úgy tetszik nem is döntés kérdése, hanem meg kell adnunk, mivel nem kockáztathatjuk meg, hogy nem tudunk normatívát lehívni, tehát komoly következményei, szankciói vannak, ha megvonja a Közigazgatási Hivatal a működési engedélyt. Tehát ezt mindenképp javasoljuk a testületnek, hogy oldja meg a kért létszámot - egy gondozónőről és lelki gondozóról lenne szó.

Három terület is van, amiben fejleszteni kellene a Gondozási Központot - költségvetéssel és teljes számsorral terjesztjük elő ezeket az elképzeléseket.
Az egyik ilyen a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás beindítása. A kistérség is pályázik, ennek ellenére a bizottságunk úgy döntött, hogy mivel nem tudjuk, hogy nyer-e a kistérség, olyan stádiumba kívánjuk hozni az előkészítést december végére, hogy az esteleges döntésre készen legyen. Természetesen, ha a kistérség megnyerte a pályázatot egy 600 készülékes központra, akkor természetesen a miénk egy fölöslegesen elvégezett munka volt, de nem ártana az óvatosság, mivel ezt mindenképp be kívánjuk vezetni Sárospatakon. Itt elsősorban az egyedül élő idősekről van szó.
A másik ilyen dolog a támogatói szolgálat kistérségi beindítása. Bizottságunk úgy foglalt állást, hogy amennyiben kész a kistérség, fogadó készek vagyunk, a technikai feltételeket természetesen nem a pataki önkormányzatnak kell biztosítani, hanem a kistérségnek. Tehát a miénk a szakmai irányítás, s amikor készen állnak a feltételrendszerrel, akkor fogadó készek leszünk.

A harmadik dolog a tanyagondnoki szolgálat, ami ugyan nem kötelező feladat, de most, a változott normatíva úgy tűnik, hogy nagyon jó. Gyakorlatilag 2,2 millióba kerülne pluszként az önkormányzatnak, ami elsősorban a gépkocsi beszerzést jelentené, ill. a tanyagondnak a tanfolyam díját. Én azt hiszem, hogy egy ilyen város költségvetésében 2,2 millió Ft nem okozhat problémát, főleg úgy, hogy ezzel nemcsak a tanyákon élők gondját oldanánk meg, hanem egyre nagyobb gondot, a gondozási központnak az ebédek kihordását is. Ezt már egyszerűen képtelen a meglévő gépparkjával megoldani, ugyanakkor a tanyagondnoki szolgálatnak a gépkocsijával be lehetne segíteni, és a külterületen élőket be lehetne vonni különböző szolgáltatásokba, amikbe még nem részesültek.
Még egy nagyon fontos dologra világított rá a beszámoló, hogy egyre nagyobb gondot jelent az időskorúak ellátása. Egyre több azoknak az egyedül, vagy akár párban élőknek a száma, akik nem képesek önállóan ellátni magukat, tehát bővül a gondozási központ feladata. A bizottság úgy foglalt állást, hogy a Családsegítővel közösen egy kerekasztal tanácskozást fogunk összehívni, ahol a szakma, ill. a civilszervezetek, egyházak vennének részt. Kibeszélnénk, összegyűjtenénk a tapasztalatokat és visszakerülne a bizottság elé, későbbi időben, hogy mi a feladata az önkormányzatnak, ill. adott esetben a szociális bizottságnak és a szakmai területeknek ezen a téren.

A következő beszámoló, a Családsegítő beszámolója volt. Itt viszonylag könnyű dolga volt a bizottságnak, hiszen az igazgatónő pályázatakor már értékeltük és folyamosan értékeljük ezt a területet. Bizottságunk pozitívan értékelte a munkájukat. Elismerően szólt a hajléktalan ellátásról is. Tényleg példaértékű nem csak Sárospatakon, hanem országosan is elismert az a tevékenység, amit ezen a téren Sárospatak folytat. Kitértünk a nyári étkeztetésre, ahol egy észrevételünk volt, hogy időben el kell kezdeni, fel kell készülni rá, mert most már úgy tűnik, hogy ez rendszeres feladattá, ill. lehetősséggé válik. Természetesen figyelve arra, hogy a törvénynek megfelelően tudjuk felhasználni a pénzeszközöket. Ez ha úgy tetszik „talált pénz” - olyan pár millió Ft - amit az önkormányzat saját erejéből nem tudna biztosítani, de így mégis sok-sok családnak a nyári gondját oldjuk meg vele.

Szó volt még a családsegítő kapcsán - bár ez nem csak a családsegítő feladata - Sárospatak szociális térképnek az elkészítése, amelyet el kell kezdeni még ebben az évben. Az előbb szóltam az öregek gondjairól. Úgy saccolja a szakma, hogy az idős korúaknak csak kb. 20%-a van a látókörünkben. Ez valami borzasztó rossz szám, ezen feltétlenül javítani kell. A szociális térkép elkészítésébe - előzetes elképzelés szerint – be kívánjuk vonni a Főiskolát, aminek nagyon sok diákja van itt nyári, szakmai gyakorlaton. Valószínű, hogy meg fogjuk keresni a főiskolát ezzel a kéréssel. Ettől függetlenül ez ingyen nem megy, tehát erre pénzt kell áldozni, és utána természetesen az itt szerzett tapasztalatokat feltétlenül testület elé kell vinni. Folyamatban van a felmérés, a szakmai anyag elkészítése, és utána ez fog érinteni több bizottságot is, ill. a végén testület levonja a következtetéseket.

Ezek voltak a nagy napirendjeink, amikkel időben is csúcsokat döntöttünk, hiszen 5 órás bizottsági ülésünk volt. Azt hiszem ezeket a kérdéseket végig kell tárgyalnunk, ki kell beszélnünk, mert egyébként nem sok értelme van a bizottsági munkának.

 Törő Gábor
 /2007.10.26/
 

 

Rendhagyó irodalom óra a Rákóczi Iskolában

               

    Rendhagyó irodalom órán vettek részt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3-4. osztályos tanulói. Tomanek Gábor színművész sokoldalú előadással adott segítséget a helyes beszédtechnikához, a szép magyar beszédhez, a versmondáshoz. Mindezt játékos formában zenével színesítette. A gyerekek körében ez nagy tetszést aratott...
  Előadását a 7-8. osztályosoknak folytatta A Művelődés Házában, ahol dráma óra keretében sor került a színházi élet rejtelmeinek megismerésére. Rövid színjátszó bemutatót rögtönzött, amelybe a tanulókat is bevonta. Szükség van ilyen értékközvetítő, rendhagyó irodalomórákra, melyek szervezését a továbbiakban is fontosnak tartjuk.


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.26/
 

 

Országos matematikaverseny a Főiskolán

               

    Városunkban, a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskola Karán rendezik meg a XVI. Tanítójelöltek Országos Matematika Feladatmegoldó Versenyét, amelyet ma délelőtt nyitottunk meg az Oktatási Központban - nyilatkozta Dr. Muha Miklósné főiskolai docens, a Természettudományi Tanszék vezetője…

  Két apropója is van annak, hogy ebben az évben vállaltuk el ennek a versenynek a megszervezését. Az egyik az, hogy 150 éves a sárospataki önálló tanítóképzés, a másik pedig, hogy 30 éves a Természettudományi Tanszék. Tulajdonképpen erre is emlékezünk, és úgy gondolom, ettől méltóbb megemlékezés nem is létezik, amikor az oktatók és a hallgatók együtt dolgoznak.
Sárospatakon ez a 3. alkalom, 1996-ban és 2000-ben is voltunk már házigazdák a verseny lebonyolításában. A versenyzők szintén olyan képzési intézményekből jöttek, ahol tanítókat képeznek. Jelen esetben 11 intézményből 50 versenyző érkezett, akik már a mai nap folyamán összemérik tudásukat. A zsűri elnöke dr. Lajkó Károly debreceni egyetemi tanár, aki évek óta összefogja ezt a versenyt. A versenyfeladatok kiválasztásához javaslatot kérnek az intézményektől, mindenki beküld néhányat, amiből az elnök kiválasztja azt a 8 feladatot, amit a versenyen megoldanak a hallgatók.


 
 
Sárospatakot öt hallgató képviseli, Csabai Zsuzsanna, Greskó Erika, Pallik Renáta, Sass Rita és Smajda Katalin, akik reméljük sikeresen szerepelnek majd a versenyen. A verseny támogatásához nagyon sok szponzort megnyertünk, akiknek ezúton is köszönetet mondok.
A város nevezetességeit is szeretnénk az ideérkezett kísérő tanárokkal és a versenyzőkkel megismertetni. Este fogadáson vesznek részt, műsorral is kedveskedünk nekik, amit az Alapfokú Művészeti Iskola diákjai adnak elő, majd táncház és diszkó várja a hallgatókat.

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.26/
 

 

Már dolgoznak a sarokbástya helytörténeti kiállításán

               

    A Kulturális Bizottság is az elmúlt héten tartotta ülését, amelynek napirendi pontjai közül Hajdu Imre, a bizottság elnöke, az észak-nyugati sarokbástya ügyét emelte ki…
 

  EzRendkívül súlyos örökség az előző önkormányzattól, hiszen funkció nélküli ingatlanról van szó, melynek működtetése a nyakunkba szakad gyakorlatilag anélkül, hogy költségvetési forrást emellé tudnánk hirtelen csoportosítani.

Úgy gondolom, hogy pár hónapon belül sikerül megtalálni azt a működési formát, ill. azokat a tevékenységeket beletenni a sarokbástyába, amelyek segítségével rentábilisan, de legalább bukás, pénzügyi veszteség nélkül tudunk kikeveredni belőle.

Egy helytörténeti kiállítás feltétlenül kell, hogy legyen benne, a pályázat is ezt tartalmazza, és nyilván ezzel el is kell majd számolnunk az irányító hatóság felé. Ennek tartalmát nekünk kell kitalálnunk. Ezen dolgozunk most a Református Kollégium, ill. a Rákóczi Múzeum munkatársaival közösen, hogy megtöltsük tartalommal ezeket a kiállító tereket.


 
 Cziczer Katalin
 /2007.10.26/
 

 

Az Oktatási Bizottság üléséről

                 

    A legfontosabb napirendi pontunk a Vay Miklós Szakképző Iskola igazgatói pályázata volt. Az előző pályázat elbírálásakor nem választott igazgatót a testület, így megbízott igazgatóval működik az intézmény – kezdte összefoglalóját a bizottsági ülésről Lendák Lajos, a bizottság elnöke…
 

  Az egyetlen pályázó, Halász Tiborné ülésünk kezdetén visszavonta pályázatát, így a bizottság csak év végén látja értelmét új pályázat kiírásának, addig a jelenleg megbízott igazgatót javasolja az intézményvezetői teendők ellátására.
Amit minden bizottság tárgyalt, az a Sarokbástya helyzete, ugyanis a projekt lassan a befejezéséhez érkezik. Ez két feladatot tartalmaz - a szabadtéri színpad és maga a bástya épületének üzemeltetését. Most kell megalkotni egy olyan intézményt, ami el tudná magát tartani. Három alternatíva van az előterjesztésben, amelyből választanunk kell. Egy tartalmas épület lehet a sarokbástyából, de nagyon fontos, hogy jól üzemeltessük.

A másik napirendi pontunk - ami az előző testületi ülésen merült fel - a sporttámogatások felosztásában történő változás. Ez a Sárospataki Sport Club labdarúgó szakosztályát érinti, hiszen tavaly, amikor megszavaztuk a támogatásukat, akkor még egy megyei első osztályú csapatra kalkuláltuk. Most egy középszintű csapatnak számítanak,és - ami sajnos fontosabb - megyei másodosztályba esett vissza a csapat.


 
 
Reméljük ez nem marad így. Ez az év egy bizonyítási időszak lesz a számukra. A 3 millió Ft támogatás viszont az első osztályú csapatnak lett megszavazva, ezért jött egy kezdeményezés 300 ezer Ft elvonásáról, amit az utánpótlás csapatok felhasználhatnak fel.
Volt még egy másik kérelem is a sport támogatásáról, ez a SESE (Sárospataki Elektromos Sportegyesület) sakk szakosztályának a kérelme volt. Szeretnének egy megyei Rapid bajnokságot rendezni Sárospatakon, amihez anyagi támogatást várnak az önkormányzattól.

Zárt ülésben tárgyaltunk a jó tanuló – jó sportoló cím adományozásáról szóló előterjesztést

Törő Gábor
 /2007.10.25/
 

 

Sikeres volt a kispataki lakossági fórum

               

    Nagyon jó hangulatú lakossági fórumon vagyunk túl, ahol számos érdeklődő mellett több képviselőtársam is megjelent. Beszámolót tartottam az elmúlt egy évben végzett munkámról. Stumpf Gábor képviselő tájékoztatott a Szent Erzsébet évvel kapcsolatosan, majd Aros alporgármester úr a városban történt, és történő változásokról, eseményekről számolt be - nyilatkozta Szabó András, képviselő...

  Ezután a kérdéseké, javaslatoké volt a főszerep. Azt hiszem nagyon fontos eszmecserét tartottunk az itt megjelent Kispatakiakkal. Köszönet a Telenkó házaspárnak a szíveslátásért, és a megjelenteknek a kérdésekért, és véleményekért.
Azt hiszem, hogy Kispatak is csak összefogással juthat előrébb. Ezért kérek mindenkit, ha észrevétele, javaslata, problémája adódik forduljon hozzám bizalommal.
Elérhetőségeim: Tel. 06/70/239-7373, e-mail<szabogarancia@pr.hu>


 
 Cziczer Katalin
 /2007.10.25/
 

 

Első szülői értekezlet a SUSI-ban

              

    Az első edzéseket követően – a vezetők – megtartották azt a szülői értekezletet a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskolában, melyen az egyesület céljai és távlati tervei voltak elmondva. Belicza János elnök úr először a vezetőség és az edzői team bemutatásával kezdte, majd a konkrét célokkal folytatta: egészségre nevelés; életre nevelés; 13 év alatti korosztálynak edzési lehetőség biztosítása; minőségi – felmenőrendszerű – sport kialakítása; versenyeztetés; tanulás-sport összehangolása; komoly, őszinte szakmai kapcsolat kialakítása a szülőkkel...

  Természetesen nemcsak a jelenről, hanem a jövőről is szó volt az értekezleten, ahol több mint ötven szülő, hozzátartozó vett részt. A SPORTISKOLA távlati céljai:
megfelelő mennyiségű és minőségű eszköz beszerzése – aminek érdekében a vezetőség másnap Budapestre utazott tárgyalni egy sportszergyártó céggel; az edzéseken megfelelő ruházat kialakítása; bemutató edzés megtartása; szülők- gyerekek- edzők-vezetők közti összejövetelek megszervezése, focimeccseik beindítása; karácsonyi kézi-focifesztivál létrehozása; SPORT1 TV Játszótér elnevezésű műsorprogramjának a SUSI-ba csábítása.
 


 
 
Ezen kívül Sikora Attila alelnök úr ismertette a felkészülés téli időpontjait, és a tagdíjak mértékét, valamint beszélt a leendő versenyekről is. Ezek után, az eddig lezajlott eseményekről, tapasztalatokról, felmerült problémákról, vonták le a tanulságokat – kérdések formájában.

A szülők mondták a SUSI-ról:
Koleszár Péter: Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, már régebben kellett volna a kicsiknek ilyen lehetőség. Öröm számomra, hogy a kapusokra külön figyelmet szentelnek az edzők.

Budai Viktorné: Ritka az az egyesület ahol egy csapat mellett két edző is dolgozik. Nagyon sok kisgyerek érzi úgy, hogy sportolni szeretne, amit bizonyít az a tény, hogy a szerdai edzéseken alig férnek el egy pályán az együttesek. Olyan korban kapja a képzést a kisfiam, ami megfelelő ahhoz, hogy később ne legyen lemaradása az NB-s utánpótlás csapatok tanulóival szemben.

Fodor István: A szivacskézilabda egy olyan csodálatos sportág, melyet a gyerekek egyszerűen imádnak. A gyermekem szinte minden nap megkérdezi, hogy mikor lesz edzés. Örömmel jár, lelkesen végzi, ami nekem is külön jól jön, hiszen addig sem ül a számítógép mellett. Mozgásigényét az edzések maximálisan kielégítik.

Preszoly András: Üdvözítő a Sportiskola mostani beindulása, hiszen már a tavalyi focitábor alkalmával is jó volt a gondolat. A heti edzéseken baráti kapcsolatok alakulhatnak ki, a szakmai fejlődésről nem is beszélve. /2007.10.24/
 

 

Ünnepre készülődés a református temetőben

    

    

    Hármas összefogás eredményeképp szépül a református temető. Elsősorban a fenntartó egyházközség tesz erőfeszítéseket a rend és tisztaság érdekében, amit hatékonyabbá tesz a gyülekezeti tagok közösségi munkája. Minden segítségnek örülünk, amit kapunk, mint például a Közútkezelőtől kaptunk felmart aszfaltzuzalékot, vagy a nyáron lekaszálták az üres területeket...
A Kommunális szervezet munkatársai is besegítenek a tavaszi és őszi időszakban egy-egy hetes kaszálással, amit ezúton is köszönünk. Az erőfesztéseknek viszont akkor van sikere, ha a temetőbe járók is követik a jó szokásokat, és a síroknál keletkezett hulladékot nem a legközelebbi fa tövébe, hanem a szeméttárolóba viszik. Elharapódzott a szokás, hogy a közelben lakók kommunális hulladékaikat a temetőbe viszik be.
Sajnos vannak olyan átmenő úthasználók, akik sörösdobozaikat dobálják szét laza eleganciával. E hármas összefogás gyümölcse lehet, hogy az ünnepek alatt az őszi lombhulláskor festői szépségű temetőkert méltó feltételeket biztosít a kegyeletes emlékezésnek. A temetőkertben Istentiszteleteteket október 31-én délután 3 órakor és november 1-én este 5 órakor tartunk.
 


 
 Református Lelkészi Hivatal
 /2007.10.25/
 

 

Ünnepség a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola dolgozóinak

              

   Szép ünnepség keretében köszöntek el a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola dolgozói az átszervezés miatt kis munkaközösségükből kikerülő konyhai illetve karbantartói dogozóiktól. Bár napi munka során úgy tűnik semmi nem változott, de a közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnt, fenntartójuk más lett - tudtuk meg Szegedi Istvánné igazgatónőtől....

  Jó volt egy kötetlen beszélgetés formájában leülni, elbeszélgetni, hiszen velük így ki tudja mikor lehetnek együtt?
Ezt a délutánt, estét használták ki, hogy a betegsége miatt rokkantnyugdíjba vonuló Mészárosné Veres Katalin tanítónő nyugdíjas búcsúztatását is megtartsák. 30 évig dolgozott a pedagógus pályán igazából 2 munkahelyen. A búcsú mindig fáj, de a 4. c osztály szívhez szóló műsora még meghatóbbá tette ezt.
Kívánjuk a nyugdíjas évei egészségben teljenek!


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.25/
 

 

Így emlékeztünk ’56-ra

             

  2007. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján, az esős és szeles idő ellenére sokan megjelentek az emlékezés helyszínein. A református temetőben Virágh Sándor, az iskolakerti emlékoszlopnál Gáll József és Tarnavölgyi László, A Művelődés Házában pedig Kuklay Antal atya emlékezett a hősökre…
 

  Már hagyománnyá válik, hogy a város intézményei, pártjai és civil szervezetei a református temető hősi emlékművénél helyezik el koszorújukat ezen a napon. Az esemény ünnepélyességéhez Virágh Sándor tiszteletes úr az ’56-os események, és az azt követő megtorlás hőseire és áldozataira való emlékezéssel, a kis cserkészek pedig díszsorfalukkal járultak hozzá.

A koszorúzás végére eleredt az eső, így az ünneplő közönség esernyők alatt vonult át az Iskolakertben lévő 1956-ot idéző emlékoszlophoz, ahol Tarnavölgyi László és Gáll József a Wass Albert Kör nevében szólt a jelenlévőkhöz.

A koszorúzások után az Önkormányzat által szervezett városi ünnepség következett, amire A Művelődés Házában került sor.
Kuklay Antal plébános, gyűjteményvezető a személyesen is átélő magával ragadó előadásával emlékezett a véres eseményekre. A Credo Verséneklő Együttes az ünnep hangulatához méltó előadással tette emlékezetessé a napot.
 


 
 

A koszorúzások után az Önkormányzat által szervezett városi ünnepség következett, amire A Művelődés Házában került sor. Kuklay Antal plébános, gyűjteményvezető a személyesen is átélő magával ragadó előadásával emlékezett a véres eseményekre. A Credo Verséneklő Együttes az ünnep hangulatához méltó előadással tette emlékezetessé a napot.


További fotók LEVI-től  >>>

Törő Gábor
 /2007.10.24/
 

 

Súlyos baleset a Rákóczi utcában

               

  Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt október 24-én, szerdán este 18 órakor a Rákóczi utcában. Egy középkorú nő és egy valamivel idősebb férfi akart átkelni az úttesten a zuhogó esőben a katolikus temető felöli oldalra, amikor egy belváros felé tartó személyautó elütötte őket - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője...

  Az ütközés következtében a nő a helyszínen életét vesztette, a férfit pedig súlyos sérülésekkel vitték a mentők a kórházba, Miskolcra. A baleset körülményeit műszaki szakértők bevonásával vizsgálják
 


 
 Törő Gábor
 /2007.10.24/
 

 

10 éve alkot Sárospatakon a 60 éves feLugossy László

                        

    A Festészet Napja arra is alkalmat adott, hogy a meglehetősen elfoglalt, és sokat utazó feLugossy Lászlóval egy rövid interjút készítsünk…
 

  Utoljára egy tolcsvai - az Ős Kajánban tartott -  rendezvény kapcsán írtunk rólad hónapokkal ezelőtt. Mi történt veled azóta, mit csinálsz mostanában?

A MŰÚT című lapban jelent meg 60 oldal rólam, mivel most lettem 60 éves. Ez egy irodalmi, kulturális folyóirat, talán lesz Sárospatakon is bemutatója. Egy hosszabb interjú van velem, összeállítás a képeimből, és néhány írás, amit rólam írtak barátaim, kollégáim.
Most készülünk egy művészeti albumot összeállítani, amit a Szoba Kiadó szeretne, ha karácsonyra megjelenne. Ez egy képzőművészeti album lenne, ami egy DVD mellékleten mozgóképeket is tartalmaz majd a régi és új videó műveimnek az anyagából. Éppen most válogatom ezeket a képeket kronologikusan, a 70-es évektől napjainkig.


 
 

Szeptemberben Budapesten két kiállításom volt, utána egy Nyíregyházán, most pedig éppen Szegeden láthatóak a festményeim egy kiállításon, ami október elején az egyetemi napok alkalmából nyílt - és az idén még Békéscsabán fogok kiállítani.

A Sárospatakhoz való viszonyod hogyan alakul az évek során? Megtalálod-e itt azt, amire számítottál?

Igen, 10 éve lakom itt, ahol kollegákra, barátokra találtam. A régi, szentendrei barátaim is gyakran meglátogatnak, a kapcsolatom velük folyamatos, ugyanakkor szeretem ezt a nyugodt kisvárosi levegőt, itt nagyon jól tudok dolgozni, már abszolút itt dolgozom a pataki házban kialakított kis műtermemben. Közben azért jövök-megyek, voltuk pl. Soest-ban, ahol festettünk egy közös képet, voltam Hamburgban is, de mindig visszatérek ide, Patakra.

Örülünk, hogy Szentendrét maga mögött hagyva városunkban talált otthonra, és itt alkot feLugossy László, akinek további eredményes, alkotóéveket és jó egészséget kívánunk!


Törő Gábor
 /2007.10.24/
 

 

A Festészet Napja Sárospatakon

   
 

A Festészet Napját néhány éve Bráda Tibor képzőművész kollégánk indította el a Magyarországon, amit a festők védőszentjeként tisztelt Szent Lukács napján, október 18-án tartunk – számolt be a Sárospatakon első ízben megtartott jeles napról Csetneki József, a szervező ART-ÉRT Alapítvány elnöke…
  Tavaly is megfordult a fejünkben, hogy kellene már ezzel foglalkozni, de akkor kicsit elkéstünk ezzel. Idén viszont sokkal több időnk volt rá, és Bráda Tibor is felkért minket, hogy kapcsolódjunk be ebbe az országos programba. Azt terveztük, hogy Molnár Irén, Fazekas Balogh István, feLugossy László és jómagam vállaljuk fel ennek az egésznek a kivitelezését. Az egész mögött végső soron az ART-ÉRT Alapítvány áll, hiszen ez a feladatunk, hogy hasonló kérdésekkel foglalkozzunk.
Azt terveztük, hogy egy 4 felvonásból álló, egy délután megvalósuló szabadtéri kiállítás-sorozatot bonyolítunk le - emlékezve a szentendrei, hasonló szabadtéri kiállításokra. Így délután 3-kor a Múzsák Templománál, fél 4-kor a katolikus templomnál, 4-kor a Hild téren, fél 5-kor A Művelődés Házánál, 5-től pedig a Házon belül mutatjuk be a képeinket.
   
 Itt az érdeklődőknek egy akciófestészeti megmozdulás keretében egy közös képet festünk, miközben néhány mondatban elmondjuk azt, hogy nekünk milyen kötődésünk van a festészethez. Aztán azon gondolkozunk, hogy az itt született alkotást a városnak adományoznánk. Egyrészt azért, hogy a városi, igazán jó kortárs gyűjtemény tovább gazdagodjon, másrészt azért, hogy ha ez a kép kikerül valahova nyilvános helyre - amit mi szeretnénk - akkor az arra nézőnek a kortársművészet, mint műfaj, mint jelenlévő műfaj adjon új inspirációkat, és nem engedje elfelejteni, hogy ezzel törődnie kell mindnyájunknak.

A nap Csetneki József elképzelése szerint zajlott le, az idő szép volt, sok érdeklődő nézegette a hangulatos szabadtéri tárlatot, a felsorolt – egyébként is hangulatos – helyeken. A Művelődés Háza Galériájában este ki is vallotta, hogy a fő célja ez volt, a művészetet kihozni a múzeumok komor falai közül.

A szemünk előtt születő, négy művész közös alkotása igazán jól sikerült, és magát az alkotás folyamatát is élmény volt végignézni, hiszen ebből a nézők mindig kimaradnak, a kiállításokon már csak a „késztermékekkel” találkozunk.

Az ígéretét Csetneki József beváltotta, s a helyszínen adományozta az impozáns alkotást a városnak, amit Hajdu Imre, az Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke vett át.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
 /2007.10.23/

  

 

Megemlékezések 1956-ról

                        

    A Református Kollégium Gimnáziumának tanulói 2007. október 18-án és 19-én emlékeztek meg az 1956-os forradalomról. Október 18-án ünnepi istentisztelettel egybekötve rövid műsorral a gimnázium tanulói idézték fel a forradalom és szabadságharc legemlékezetesebb eseményeit, míg 19-én a kollégium általános iskolájában került sor az 51 évvel ezelőtti események felidézésére. A gimnáziumi ünnepség keretén belül adták át Panka Tamás és Melles Marcell 12. E osztályos tanulóknak, az 1956-os pályázat első helyezettjeinek a pénzjutalmát.

 
 

Cziczer Katalin
 /2007.10.23/

  

 

36 év videotechnikáját állították ki a Főiskolán

                        

    A technika korábban soha nem tapasztalt mértékben fejlődik. A pár évtizede még újdonságnak számító elektrotechnikai csodák ma már kiállító vitrinbe kerültek – már ahol volt, aki ezek megőrzéséről gondoskodott. Ilyen szerencsés helyzetben van ME Comenius Tanítóképző Kara, ahol az oktatás-technikusok által megőrzött eszközöket Molnár László oktatástechnológus-operatőr mutatta be, az október 16-án bemutatott kiállításon…
 

  Az oktatástechnika-történeti kiállítást - melyet Szentirmai László dékánhelyettes nyitott meg – az Informatikai Tanszék a Felnőttképzési Központban, közvetlenül az új stúdió szomszédságában rendezte meg.
Főképpen a videotechnikára fókuszáltunk – kezdte a kiállítás bemutatását Molnár László. 1969-től, a mai napig használatos videotechnikai eszközökig, az első colos videomagnótól a szuper VHS-sel bezárólag próbáltuk meg ide a tárlatba elhelyezni ezeket az eszközöket, hogy láthassák az informatika és a média asszisztens szakkollégista hallhatók, ugyanis oktatási segédanyagnak is készült a kiállítás, de végül is mindenkinek a rendelkezésére áll, aki videotechnika fejlődését meg akarja tekintetni.
Ez volt a főbb célunk, de elhelyeztünk itt más, fotótechnikai eszközöket is, szuper 8-as, 16-os vetítőket, felvevőket, ami megmaradt, amit sikerült még eddig megmenteni az utókor számára. A fejlődés az idő 36 éves távlatában tekinthető meg, a colos, egyórás fekete-fehér felvételtől, a digitális technikáig.

Akkortájt ez a Philips volt az első videó magnó egész Kelet-Magyarországon, én jártam utána, akkor elég bonyolult volt a beszerzése. 1970-ben 270 ezer Ft-volt az ára. Akkor egy Zsiguli 80 ezer Ft volt, tehát 3 Zsiguli árából lehetett megvenni egy ilyen készüléket, ami akkortájt fél-professzionális technikának számított. Tehát ez nagyon értékes számomra, s örülök, hogy meg tudtuk őrizni a mai kornak.


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.23/

  

 

Rádiós megemlékezés a Rákóczi iskolában

            

        

    Október 19-én, az első órában tartotta ünnepi megemlékezését a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola.
Az 1956-os Forradalom és Szabadságharchoz méltó műsort - a 7. c osztály szereplésével - rádión keresztül hallgatták az iskola tanulói, így emlékezve meg az '56-os eseményekre.


 
 

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
 /2007.10.23/

  

 

Elismerésben részesült Nagy Mariann, a ZTV szerkesztő riportere

                        

    Katasztrófavédelmi Emlékérmet kapott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főigazgatójától Dr. Tatár Attila tű. altábornagy úrtól Nagy Mariann, a Zemplén Televízió Kht. szerkesztő riportere, akinek a munkáját B-A-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Rétközi Ferenc tű. ezredes úr is elismerte…
 

  A Zemplén Televízió Kht. szerkesztő riportere, a Rendvédelmi Szervek, ezen belül a katasztrófavédelem és polgári védelem színvonalas bemutatásáért részesült a fenti elismerésekben. Szoros együttműködést alakított ki a rendvédelmi szervekkel, helyi és megyei szinten egyaránt. Állandó rovata a „Szolgálatban” című műsor, mely hűen tükrözi a rendvédelmi szervek munkáját. Rendszeresen tudósít a különböző eseményekről, rendezvényekről, jeles személyekről.
A tevékenységét huzamos ideje magas szinten látja el. Rendszeresen tudósít a Sport és Barátság Nemzetközi Labdarúgó Tornákról - immár 14 esztendeje -, a különböző szintű ifjúsági versenyekről, a polgári védelem tevékenységéről, a Polgár Védelmi Szövetség életéről.
Egyik kiemelkedő munkája a „DIANA 2007” Krízisintervenciós és Katasztrófa-elhárítási Gyakorlatról készült film, melyben magas szinten ábrázolta az összehangolt előkészítő tevékenységet, és az együttes végrehajtást.
Tudósításaiban törekedett a tárgyszerűségre, a hivatás hű ábrázolására, ezért érdemelte ki 2007 évben a fenti elismeréseket.


 
 Cziczer Katalin
 /2007.10.23/

  

 

Az ÁVG diákjai is segítik városunk idegenforgalmát

                        

    Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium utazás és turizmus fakultáció 11-es csoportjában az idegenforgalommal, turizmussal, utazással foglalkozunk. Úgy gondolom, nagyon fontos az, hogy saját lakóhelyünk idegenforgalmát ismerjük meg először, és ebből kiindulva tágítsuk ismereteinket – kezdte a csoport tevékenységnek ismertetését Vitányiné Tóth Eszter tanárnő, a Városházán tett látogatásuk során…
 

  Ezért kértem meg Erdős Tamás tanácsnok urat, hogy segítsen nekünk feltérképezni Sárospatak idegenforgalmi helyzetét, turisztikai lehetőségeit és tájékoztassa csoportunkat a fejlesztési tervekről is.
Nem ez volt az első alkalom, hogy a Polgármesteri Hivatallal, illetve a várossal sikerült együtt dolgoznunk, ez egy folyamat következő lépése volt, amire sok más is épül. Én nagyon szeretném, hogyha ténylegesen sikerülne ezeket a diákokat bekapcsolni Patak idegenforgalmába, akár a segítség szintjén, akár a későbbi munkalehetőségek terén is.
Együttműködésünk egyik főbb állomása volt az idei Szent Erzsébet ünnepi programokon való részvételünk, ahol úgy tudtunk segíteni a városnak, hogy az Árpád Vezér Gimnázium diákjai álltak az információs pontokon és adtak információt, nyújtottak segítséget az ide látogató turistáknak, zarándokoknak.
 

 
Erdős Tamás, a Gazdasági és Idegenforgalmi Bizottság elnöke szívesen fogadta a csoportot…
Együttműködésünk kölcsönösen hasznos, egyrészt ők folyamatosan tudnak segíteni a város idegenforgalmi programjának a megvalósításában – mint ahogy a tanárnő is elmondta, a Szent Erzsébet ünnep kapcsán ezt már be is bizonyították - másrészről a város az ő ismereteik gyarapításában tud segíteni. Leginkább arra gondolok, hogy a turizmus értelmezése a diákok számára egyértelmű legyen. Előttük van a helyi modell, ami meggondolás tárgya, hogy jó vagy rossz modell, de mindenképpen a helyi modell alapján tudnak konkrét ismereteket szerezni.
Erre kért tanárnő, és ennek a beszélgetésnek ez a tárgya, hogy hogyan működik most Sárospatak turizmusa, és hogyan kellene működnie.
A gyerekek érdeklődőek, már feladatot is vállaltak. A következő összejövetelen meg fogják velünk osztani tapasztalataikat a felvetődött témákkal kapcsolatban.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.23/

  

 

Befejeződtek az idei, aszfaltozási munkálatok

                        

    Amint Sárospatak lakosai láthatják, megtörtént a város néhány utcájának az új, szilárd burkolattal történő ellátása. Ezek közé tartozik a Szabó Gyula, a Teleki Pál, az Áchim András és a Sport utca, valamint a Lorántffy és az Egri köz – számol be az útjavítási munkák befejezéséről Aros János alpolgármester…
 

  Ezeket az aszfaltozási lehetőségeket pályázaton nyerte Sárospatak a TEUT pályázatok keretében, amelyek a települések szilárd burkolatú útjainak felújítására szolgálnak. Sárospatak város szinte valamennyi útjára ráférne az új aszfalt burkolat, ezért elkezdjük a többi út pályázati feltételeknek megfelelővé tételét, a tervek elkészítését, és bízunk benne, hogy a közeljövőben - jövőre, vagy azután - jóval több utat sikerül majd felújítani. Az volt a kérésünk a kivitelező felé, hogy próbálják meg a lakosság számára minél kevesebb kellemetlenséggel elvégezni ezeket a munkálatokat, és bízom benne, hogy ez így is történt.

Elkezdődtek a Németh László utcai szennyvízrendszer átalakítási munkálatai is. Mint ismeretes itt is pályázaton sikerült közel 40 millió Ft-ot nyernie Sárospatak kistérségének, amely munka lebonyolítását Sárospatak vállalta magára. Reméljük, hogy ezzel a 40 milliós beruházással megoldódik az a több évtizedes probléma, ami a Németh László utcai lakosok életét megkeserítette. Bízunk benne, hogy a szennyvíz miatt keletkezett bűz ezen túl nem lesz érezhető a környékén.


 
 Cziczer Katalin
 /2007.10.22/

  

 

Kézilabdás győzelem Hajdúszoboszlón

                        

    A Sárospatak Torna Club kézilabda csapata Hajdúszoboszlón játszotta vasárnap az NB II-es kézilabda bajnokság 6. fordulójának mérkőzését. Az izgalmas játékról Papp József edző küldött tudósítást…
 

  Hajdúszoboszló KSKE - Sárospataki TC 22-32 (13-15)
Hajdúszoboszló, 150 néző. V: Kertész,Tömöri
Kőrizs-Nagyházi 2, Braun, MEDVE 10, KOVÁCS 7, NAGY 7, CZILI 4.
Cs:Simon, Csendes, Türk 1, Durst 1, Papp, Baksay
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 0/0. ill. 1/0
Mérkőzés alakulása: 4.p 3:1, 11.p 9:3, 20.p 10:10, 27.p 12:14, 30.p
13:15 - félidő. 38.p 14:19, 48.p 17:27, 53.p 19:30, 59.p 22:32 - végeredmény

 


 
 
A bemelegítés közben súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett Simon András, melynek komoly hatása volt a csapat játékára, ugyanis a hazai fiatalok gyors szélsőiknek köszönhetően 11 perc alatt 9:3 -ra elhúztak.
Simák György vezetőedző időkérése viszont jókor jött, rendezte sorait a vendégcsapat és a 19. percben utolérte az egyre többet hibázó hazaiakat. 10:10.
Kőrizs a kapuban parádézott aminek következtében egyre jobban elbizonytalanodtak a hajdúsági fiatalok.
A támadások egyre szervezettebbé váltak és a csapat jobbszárnya Kovács és Nagy vezérletével Medve és Türk szellemes játékszervezése mellett egyre többször mattolták a fáradni látszó hazaiakat.
A második félidő megint balul indult a vendégcsapatnak. A hazaiak 47-es játékosa támadás közben könyökkel ütközött a kilépő Baksayval akinek felrepedt a bal szemöldöke és enyhe agyrázkódást is szenvedett. (Debrecenben látták el sérülését a megyei kórházban). Ez a sérülés viszont nagyon feltüzelte a vendégcsapatot és 10 perc alatt egy 8:2-es hajrával végképp tudatta a hazai csapattal, hogy ezen a mérkőzésen már
nem sok babér fog teremni számukra.(17:27) A hátralévő időben már csak az eredmény tartására törekedett a vendégcsapat.(22:32) Összességében magabiztos győzelem, csak mekkora árat fizettünk érte...

Az NB II-es kézilabda bajnokság 6. fordulójának az eredményei:
2007. 10. 20. Hajdúböszörményi KSE - Balmazújvárosi KK 23 : 23
2007. 10. 21. Nádudvari SE - Füzesabonyi SC 32 : 35
2007. 10. 21. Hajdúszoboszlói KSKE - Sárospatak TC 22 : 32
2007. 10. 21. Hajdúnánás-Robzol 2000 KSE - Hevesi SE :
2007. 10. 21. Mátészalkai MTK - SHS Eger SE 28 : 29
2007. 10. 21. FVSE-Fevill - Tiszavasvári SE 25 : 22
( a fotók illusztrációk)

 /2007.10.22/

  

 

Átadták az új fűtési rendszert

                        

    Sárospatak Város Önkormányzata és az RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Nyrt, mint az RFV-Sárospatak Városgazdálkodási Nonprofit Kft tulajdonosai 2007. november 16-án átadták a város intézményi fűtési rekonstrukciójának eső ütemét. A II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola felújított kazánházában tartott átadási ünnepég Dr.Hörcsik Richárd polgármester köszöntőjével kezdődött…
 

  Tisztelettel köszöntöm meghívott vendégeinket a mi kis házi ünnepségünkön. Október 15. a fűtési szezon hivatalos kezdete, és ma, 16-án alig múlt el egy nap, és máris készek vagyunk arra, hogy e kis ünnepség keretében megmutassuk mindazt, hogy mi volt és mi lesz Sárospatakon.
Az elmúlt 3-4 hónapban nagyon sok kérdés merült fel, nagyon sok a bizonytalanság, nemcsak a város polgáraiban, hanem a képviselő-testületben is, hogy miért van ez az átalakulás, amit elkezdtünk tavasszal. Úgy hiszem, hogy sok ellenérv hangzott el, most be tudjuk mutatni azt, hogy érdemes volt elkezdeni ezt az átalakítást. Annál is inkább, mert ha megnézzük a gazdasági környezetet, sajnos nagyon sok rossz hírem van. Az energiaárak emelkednek és nemcsak magyar, hanem az európai és világviszonylatban is, egy energiaválság felé gyűrűzünk, és nekünk, önkormányzati vezetőknek az a feladatunk, hogy próbáljuk ezt megelőzni. A város lakossága, akik részesülnek az energiaellátásban, távhőben, vagy villamos energiában, drasztikusan ne érezzék ezeknek a hatását.


 
 
Ezért volt előrelátó önkormányzatunk és döntött úgy, hogy ezt az átalakítást elkezdi. Ezért hoztuk létre azt a közös Kft-t, amelynek az első, és kézzelfogható munkája itt van. Remélhetőleg havonta tudjuk bemutatni azt a fejlődést, amelyet itt a munkatársak elérnek.
Szeretném elmondani, hogy az egészségháznak a régebbi része, a volt szülőotthon fűtésrendszere, a fűtési szezon kezdete előtt, egyik napról a másikra felmondta a szolgálatot. Ha az önkormányzatnak saját forrásból kellene ezt kijavítani, akkor először szakembereket kellene toborozni, másodszor pedig olyan összegre lenne szükség, amelyet nem tudnánk kigazdálkodni. Hálaistennek van egy közös Kft-nk, és most ezt az átalakítást nem saját, hanem bevont forrásból tudjuk megoldani. Úgy hiszem, hogy jó úton járunk és ennek az első állomása ez a mai délután. Kérem Makra urat, hogy röviden számoljon be az elmúlt napok, hónapok fejleményéről, mindarról a beruházásról, amit itt láthatunk, és a következő lépésekről is.
 

  Talán egy pillanatra visszatérve arra, amit a polgármester úr az előbb említett – kezdte ismertetőjét Makra József, az RFV Nyrt vezérigazgatója.
A bemutató után vendégül szeretnénk látni Önöket egy kötetlen beszélgetésre a Városháza díszteremben, ahova kollégáink elrettentő példaként ennek a bizonyos szülőotthoni fűtésrendszernek néhány elemét kikészítették, hogy látható legyen, mi volt abban belül. Én magam is elszörnyűködtem, megmondom őszintén, láttam már ilyen elvágott radiátort és csövet, de azért ez párját ritkítja, érdemes megnézni. Tehát valóban ezek a rendszerek - legyünk őszinték - megérettek arra, hogy egy kicsit rendbe legyenek téve. Nem csak az energia- és költségmegtakarítás miatt, hanem a biztonság miatt is, hogy akár egy rendelőintézetben, egy iskolában, vagy egy óvodában biztosak lehessünk abban, hogy másnap is elmehet a gyerek az iskolába, nem fog megfázni, és nem küldik haza fagyszünetre. Valószínűleg néhányan még emlékszünk, hogy volt ilyen anno.
A mostani rendszer, amit látunk, én azt hiszem, hogy a kor minden követelményének megfelel, ellentétben a korábban szokásosokkal ezt már tudja, hogy mennyi kint a hőmérséklet és mennyi bent. Mind a kettőt figyeli, mind a kettő igazít, ezt hívják úgy, hogy időjárásfüggő szabályozás. Tehát hajlandó még azt is észrevenni, hogy a nap kisütött és jó idő van, és nem fúj a szél, és azt is, ha hóvihar van odakint, és nyilván más módon reagál ezekre a külső behatásokra.
Ennek a következménye remélhetőleg az lesz, hogy akik használják ezeket a rendszereket, ők csak azt fogják ebből érezni, hogy egyenletes, jó a fűtés minden teremben. Itt az előzetes beszélgetések kapcsán én említettem, de most is szeretném elmondani, hogy ez egy picit szemléletváltozásra, vagy gondolkodásmód változtatásra is kell, hogy ösztönözzön mindenkit.
Egy apróbb példa: már kaptunk olyan telefont, hogy nem jó a fűtési rendszer. Megkérdezem, hogy miért? Hát mert hideg a radiátor – válaszolták. És hány fok van? 23.
Ha hideg a radiátor, az nem azt jelenti, hogy rossz a fűtési rendszer. Mostantól egy normálisan működő rendszernek az a dolga, hogy csak akkor fűtsön, ha kell, nem pedig mindig és állandóan, és ne forró legyen a radiátor, hanem csak akkora hőmérséklet legyen a radiátorban, ami ahhoz kell, hogy 23 fok legyen abban a helyiségben.
Tehát én azt hiszem, hogy az embereknek, a használóknak, az intézményeknek is ehhez egy kicsit hozzá kell szokni. Mint ahogy azt is mindig szoktuk kérni együttműködésképpen, hogy az intézmények azt is vegyék figyelembe - ha már van egy ilyen szabályozható rendszer - hogy ha véletlenül egy picit melegebb van - ami egy ilyen beállítás után, egy most újrainduló rendszernél előfordul - akkor ne az ablakot nyissák ki, hanem szóljanak nekünk, hogy egy kicsit szabályozzuk már vissza a rendszert, hogy ne az ablakon menjen ki a meleg. Ez fontos - én azt hiszem - az energiatakarékosság, és egyéb dolgok szempontjából is, de mindenképpen leginkább azért, hogy hosszútávon, együtt, közösen tudjuk élvezni mindazokat az előnyöket, amelyek a beruházásokból származnak.
A város összes önálló hőközpontjában, önálló kazánházzal rendelkező intézményében megtörtént már a rekonstrukció, tehát az óvodák, iskolák, bölcsődékben már teljesen készen vannak. A távfűtési rendszerek nagyjából működnek, még a szabályozások folynak. Lassacskán jönnek azok a műveletek, amik nem annyira láthatóak itt a rendszerekkel, a csövekkel és egyebekkel kapcsolatban.
Ugyan itt most hőszolgáltatásról és a távhő szolgáltatásról beszélünk, de azért azt is el kell mondanom, hogy már indul, és nemsokára látható lesz a közétkeztetés rekonstrukciója, ami a 7-es Étteremben fog elkezdődni.
Tehát én azt hiszem, hogy nagyjából egy év múlva mindenki fogja látni, hogy azért itt sok minden történt. Még ha ezek nem is mind látványosak, mert legyünk őszinték, a város lakói számára az, hogy itt ebben a kazánházban is rend és tisztaság van, és itt egy új kazán van, ez kívülről nem látható, de fontos és kell, hogy a város és az intézményei jól tudjanak működni. Mi ebben vagyunk partnerek és érdekeltek, és reméljük, hogy ez így is lesz mindenki megelégedésére.

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.22/

  

 

A Sárospataki Rendőrkapitányságra került a horgász vándorserleg

                        

    2007-ben egy októberi hétvégén ismételten megrendezésre került a Vállaposok Kupája, amely rendezvény keretében Sátoraljaújhely és Sárospatak egyenruhás állománya vett részt – számolt be az egyenruhások számára rendezett horgászversenyről Kocsis Péter rendőr zászlós…
 

  Mint a korábbi években, úgy az idén is rész vettek a versenyen a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság, a Rendőrség, a Határőrség, a Vám és Pénzügyőrség illetve a Sárospataki Rendőrkapitányság négyfős csapatai, közülük nem minden csapat tudott részt venni. Az idén sikerült az első helyezést megszereznünk a Sárospataki Rendőrkapitányság színeiben, mint Cops Team. A csapat négy tagja Csoma László, Soltész László, Ferenc László és jómagam Kocsis Péter voltunk, mindannyian a Sárospataki Rendőrkapitányság dolgozói. A verseny alatt a legnagyobb halat Soltész László fogta, egy több mint három kilogrammos tükörpontyot, melynek kifárasztása és kifogása csapatmunkát vett igénybe.
A hétvége e rendezvény keretében jó hangulatban, baráti körben telt el, melynek végén jutalmazásként kaptuk meg a vándorserleget, illetve az első helyért járó kupát. A verseny Sátoraljaújhely - köveshegyi horgásztónál volt, ami Demkovics József kezelésében van.


 
 Cziczer Katalin
 /2007.10.22/

  

 

Fontos kérdések a Gazdasági Bizottság előtt

                        

    10 napirendi pontot tárgyalt nyílt ülésben a Gazdasági és Idegenforgalmi Bizottság. Ezek közül is talán a legfontosabb kérdés volt az észak-nyugati sarokbástya, és a Vízi kapui szabadtéri színpad üzemeltetésre vonatkozó előterjesztés – kezdte az október 15-én megtartott bizottsági ülésről szóló beszámolóját Erdős Tamás, a bizottság elnöke…
 
  Mint ismeretes, a Vízi kapunál a szabadtéri színpad műszaki átvétele az utolsó fázisához érkezett, az északnyugati sarokbástya pedig – ami ugyanezen projekt keretében valósul - meg reményeink szerint december 15-re építői szempontból átadásra kerül, majd február 20-a lesz az a határnap, amíg a projektet elméletileg le kell zárnunk.
Ennek érdekében a bizottság döntést hozott arról, hogy milyen üzemeltetési formát javasol a képviselő-testületnek a használatbavételt követően. A döntésünk lényege, azt javasolja a bizottság, hogy a képviselőtestület hozzon létre egy 100%-os önkormányzati tulajdonú non-profit Kft-t a két létesítmény hosszú távú üzemeltetésére. 3 alternatívából kellett választanunk, ami valójában csak 2, hiszen a vállalkozói bérbeadás lehetőségét, a támogatási szerződés egyértelműen kizárja, így két lehetőség nyílt, vagy önkormányzati intézményi keretek közt, vagy non-profit kft keretei között. Ez utóbbit választotta a bizottság és ezt javasolja a képviselő-testületnek. Valamint azt is javasolja, hogy még októberben döntsünk az alapszabályról, indítsuk el a cégbejegyzést és pályáztassuk meg az ügyvezetői állást.
 


 
 
A következő napirendben döntött a bizottság belterületi mezőgazdasági földek bérleti díjának módosításáról. A döntés 32 földterület kapcsán vetődött föl, de van a városnak számos, ezt a számot többszörösen meghaladó mennyiségű földterülete, ami nincs bérbe adva. Ezért a bizottság javaslata, hogy a képviselőtestület az önkormányzat tulajdonában lévő mezőgazdasági földek sorsát egyben rendezze, és a későbbiekben egy komplett önálló napirendként valamennyi mezőgazdasági művelési ágban lévő önkormányzat tulajdonában lévő földterületről döntsünk. Tehát megtárgyaljuk majd egyeztető ülésen, de a javaslatunk az lesz, hogy egy későbbi ülésen egészében tárgyaljuk meg a földek sorsát.

A következőkben döntöttünk jelenleg ÁFÉSZ tulajdonban lévő ingatlanok megvásárlásáról, melyek egyike a 7-es Étterem udvarán lévő raktár, ami használaton kívül és nagyon rossz állapotban van. Ezt az ingatlant az önkormányzat megvásárolja, s az udvart a 7-es étterem igényeinek megfelelően átalakítja, így már 100%-os önkormányzati tulajdonban.
A másik ingatlan, amit az önkormányzat az ÁFÉSZ-tól megvásárol az az Erdélyi János és Vörössipkások útjának zárt háromszögében található nagyon rossz állapotban lévő ingatlan, amit szintén az ÁFÉSZ ajánlatának megfelelően az önkormányzat megvásárol, nyilván rendbe teszi, ill. a további hasznosításáról későbbiekben dönt.

Döntöttünk arról, hogy a Szalontai utcai csapadékvíz elvezetés készülő engedélyezési tervében milyen korrekciót kell végrehajtani, hogy a Szalontai utcában képződő csapadékvíz ne a Szeles utcai, egyébként rendkívül sok problémát okozó mély lapályban álljon meg. Így a Szalontai utcáról a Harsányi Zsolt közön, a Széchényi úton, a Borsi úton a temető határvonalánál, a Bodrog felé vezetjük le ezt a csapadékvizet, ami megnyugtató megoldást jelent. Ennek a terveihez kell hozzájárulnunk néhány 100 ezer Ft-tal, erről is döntött a bizottság és javasoljuk a testületnek jóváhagyásra.

Hasonló műszaki korrekció a következő napirend a Lorántffy utcában, a református templom-közben, ahol pályázatot nyertünk az útburkolat javítására, újraépítésére. Itt, a lefelé menő irányban, tehát a jelenlegi haladási irány szerinti bal oldalon a szegélykő megdöntése mellett döntöttünk és javasoljuk a testületnek, hogy 68 méter hosszúságban ehhez járuljon hozzá. Hiszen ez lehetővé tenné a jobb oldalon lévő ingatlanok jobb kifordulási lehetőségét, ezért ennek a költségeivel is szeretnénk ezt a pályázatot saját erő terhére kiegészíteni.
Egy régóta akut probléma a városban a Patikaköz forgalmi rendje, amit tavaly ősszel változtatott meg a műszaki szakhatóság a Patika köz egy lakójának kérelme alapján. Az azóta eltelt időben a hatósági eljárást akkor lefolytatta a műszaki iroda, de a szerzett tapasztalatok és lakossági bejelentések alapján ezt a döntésünket felülvizsgáljuk, és a
bizottság javasolja, hogy az akkor kizárt 2 parkolóhelyen - amelyben tilos volt parkolni - ezt a tiltást szüntessük meg. A lakosság számára is nagyon fontos, hogy az egyébként is zsúfolt belvárosból indokolatlanul ne zárjunk ki olyan parkolókat a közforgalomból, amelyeknek az indokai nem megalapozottak. Ha a testület úgy dönt, akkor
újra parkolható lesz a Patika köz teljes bal oldala.

Egy megállapodás szerepelt még a napirenden a Sinergy Kft-vel, amely a város Távhő üzemében gázmotort üzemeltet. A Sinergy Kft kérte, hogy kössünk egy elvi megállapodást, arra vonatkozóan, hogy a 10 éves szerződés fenntartásáról. A távhő üzem megszűnése kapcsán ugyanis változás történt a szerződő fél tekintetében. Az önkormányzatunk, mint fenntartó, ill. az új kft többségi tulajdonosa nyilatkozzon a tekintetben, hogy a 2001-ben megkötött szerződést a hátralévő 4 évben, azaz 2011-ig abban az esetben is fenntartja a Sinergy Kft-vel, amennyiben az üzemeltetőben a következő, hátralévő 4 évben változás történne. Formalitás, tehát megerősítettük, hogy a Sinergy Kft 10 éves szerződési ciklusát letudja itt a városban, a gázmotor üzemeltetésének tekintetében.

A következő szintén egy akut probléma a piac, olyannyira nehéz a helyzet, hogy már a működés alapjai vannak veszélyben, méltatlan a városhoz a piac kinézete, ugyanakkor a városnak korábban, és az elmúlt egy évben sem volt akkora forrása, hogy a piac egészét rendbe tegye, de nem tudunk tovább várni. Első lépésként bármilyen fejlesztéshez arra van szükség, hogy az ott lévő önkormányzati területen álló magántulajdonú építményeket megvásároljuk. Az előterjesztés erről szól és javasoljuk is a testületnek, hogy az ott lévő két felépítményt a város vásárolja meg, hogy a piac területe egyben, szabadon, tehermentesen álljon rendelkezésre egy következő évi fejlesztéshez.

Meglapozott lakossági észrevételek hívták fel a figyelmünket arra, hogy a hulladékkezelésben számos igazságtalanság fedezhető fel. Ugyanakkor nem tudunk egyedi megoldásokat alkalmazni, azért mert a ZHK a térségben nem csak Sárospatak számára, hanem számos, több 10 település számára szolgáltat. Egységes üzletszabályzat és üzletpolitika alapján és egységes árképzés alapján működik a rendszerük. Az önkormányzatnak joga a hatósági ár meghatározása, de ez minden esetben a ZHK ajánlata alapján, és mindenütt egységesen történik. Ez önmagában is igazságtalan, hiszen Bodrogkeresztúr ugyanannyit fizet - annak ellenére, hogy a lerakóhely ott van - mint Sárospatak. Az igazságtalanság ebben a rendszerben nyomon követhető, ezért olyan megoldásokat kell találnunk, hogy ezt rendbe tegyük, ami mind a ZHK-nak, mint szolgáltatónak, mind az összes érintett önkormányzatnak - akinek a területén a kötelező közszolgáltatást a szervezet végzi – mind pedig lakosság számára is megfelelő.
Ezért javaslatot teszünk arra - ahogy az előterjesztésben is leírtuk – hogy a polgármester úr kezdeményezze ezeknek az ellentmondásoknak a feloldását mind a közgyűlés, mind pedig a szolgáltató felé.
Hozzá kell tenni, hogy minden kedvezmény, amit a város nyújt a lakosságnak, azoknak az anyagi vonzatát a város köteles megfizetni a ZHK felé.
Mindenki tudja, hogy nemcsak a magánszemélyeknek nehezebb az élete, és egyre magasabbak a díjai, az önkormányzatot is nyomorítják azok az intézkedések, amelyek arra kényszerítik, hogy mindig takarékosan és óvatosan bánjon a közvagyonnal. Ennek megfelelően ezen a közszolgáltatási területen is érezhetőek azok a változások, amelyek a lakosság indulatait borzolják. Tehát amiben döntöttünk, hogy a polgármester egy olyan, a szolgáltatási területen működő valamennyi önkormányzat számára elfogadható megoldási javaslattal álljon a közgyűlés, ill. ennek támogatása esetén a ZHK elé, ami a felvetett ellentmondásokra - az elszállított mennyiség, a gyakoriság és egyáltalán a díjak tekintetében - megoldást jelenthet.
Zárt ülésen az első lakáshoz jutók támogatási kérelmét bíráltuk el, ill. a korábban megvásárolt önkormányzati lakás hitelfelvételéről tárgyaltunk.

Cziczer Katalin
 /2007.10.22/

  

 

Ülésezett a Pénzügyi Bizottság

                        

    A Pénzügyi Bizottság 17-én, szerdán, 14 órakor tartotta soron következő ülését, amelyen a testületi ülést megelőzően tárgyalta azokat a napirendi pontokat, amik az önkormányzat pénzügyeit érintik. Az ülésről Feró István, a bizottság elnöke nyilatkozott honlapunknak…

  Az első, és az egyik legfontosabb napirendi pont volt az észak-nyugati sarokbástya és Vízi kapunál lévő szabadtéri színpad üzemeltetésének a kérdése. Többféle alternatíva van, ezek közül kellet kiválasztani azt, ami jelenlegi tudásunk szerint a legalkalmasabb lehet az üzemeltetésre. Mind a három elképzelés járható, egyet, amit magam részéről erősen kifogásolnék, az lenne, hogy önkormányzati intézményként működjön ez a két objektum. Abban az évben, amikor közalkalmazottak jogviszonya szűnt meg, és egyéb takarékossági intézkedéseket kellett hozni, egy újabb önkormányzati intézmény nem valószínű, hogy sikeres és eredményes lenne. A másik kettővel tudtunk érdemben foglalkozni.


 
 
Különböző ingatlanvásárlások voltak még napirenden. Ezek nem önkormányzati épületek, amelyeknél azért fontos, hogy önkormányzati tulajdonba kerüljenek, mert így fog tudni velük gazdálkodni az Önkormányzat, ami beruházásoknál fontos lehet. Úgy gondolom, hogy árban olyan összegekről van szó, ami nem rendíti meg a költségvetést. Ha jelen pillanatban nem is látszik a teljes fedezete ezeknek a pénzeknek, akkor is meg kell találnunk a módját, hogy megvásároljuk őket.

A hulladék közszolgáltatási díjakkal kapcsolatban lakossági panaszok vannak, ezért ennek a rendeletnek a felülvizsgálása szükséges. Jelenleg úgy látom, hogy meg kell maradni a mostani rendeletünknek. Nem szerencsés, hogyha minden, akár még jogos panaszra is azonnal ugrik az Önkormányzat és rendeletet módosít, mert annak vége-hossza nem lehet. Azt el tudom képzelni, hogy újból átnézzük az egész rendeletet, és meglátjuk, hogy tényleg vannak-e benne olyan pontok, amik módosításra szorulnak.
Támogatási kérelmek is voltak, ezeknek a véleményezésével véget ért a bizottsági ülés.

Törő Gábor
 /2007.10.22/

  

 

Fókuszban a sarkbástya

                        

    Az Ügyrendi és Jogi Bizottság elnöke Saláta László, szintén a sarokbástyára, illetve azon belül a kazamata leendő hasznosítására helyezte a hangsúlyt múlt heti bizottsági ülésük előtti riportban…

  Arról van szó, hogy rövidesen befejezésre kerül a sarokbástya épülete, mint olyan. Most már elkezdünk azon gondolkodni, hogy hogyan milyen konstrukcióban próbáljuk majd működtetni, milyen funkciót adjunk ennek a sarokbástyának, ill. magának a kazamatának. Itt 3 alternatíva hangzott el. Egyfelől, egy költségvetési üzletet hoznánk létre, ami nem valószínű, tekintettel arra, hogy az utóbbi időkben pontosan ennek az elhárítására hoztunk létre különböző intézkedéseket. Másrészt pedig abban gondolkodunk, hogy egy KFT-t hozunk létre. A 3. variáció arról szól, hogy esetleg valamikor vállalkozásba kerül. Valószínű, hogy a befutó a második megoldás lesz, egy önkormányzati tulajdonú kft létrehozása. Az ezzel kapcsolatos körülményeket szeretnénk itt megbeszélni, ill. magát a funkciót, vagy funkciókat, amiket szeretnénk a kazamatákban végezni.


 
 
Másik napirendünk, ami szintén fontos, a közelmúltban bekövetkezett változásokhoz, ill. a kft létrehozásával kapcsolatos. Megszűntettük a távhőt, aminek a Sinergy céggel korábban volt egy kapcsolata, az áramfejlesztéssel összefüggésben. Mi azt szeretnénk, hogy 2011-ig, amíg a szerződés tart, most már az új céggel kötne megállapodást a Sinergy. Gyakorlatilag azt kívánjuk megerősíteni, hogy egyfelől a távhővel megkötött megállapodást-szerződést semmisnek minősíteni, és 2011-ig az új kft kötne megállapodást a Sinergy Kft-vel. 

Cziczer Katalin
 /2007.10.22/

  

 

Az elnökség tagjává választották Halász Magdolnát

                        

    Az Olvasókörök Szövetsége 2007. október 12-14-én a sárospataki Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban tartotta országos konferenciáját. A program keretén belül az éves közgyűlésén új vezetőséget választottak meg.
A Szövetség Elnökségének tagja lett Halász Magdolna könyvtárigazgató is, aki koordinátorként rendszeresen együttmunkálkodik a hazai olvasókörökkel és hatékony kapcsolatot épít ki a határon kívüliekkel is.


 
 

 
Cziczer Katalin
/2007.10.21/

  

 

A „kisrefisek” megemlékeztek az 56-os eseményekről

                        

    2007. október 19-én délelőtt a „kisrefisek” az 56-os eseményekről emlékeztek meg az Iskolakertben lévő emlékműnél. A műsort a 4. osztályosok adták, melyet Mózesné Nagy Mária és Lipiczkiné Dul Emese tanítónők állítottak össze. Minden osztály elhelyezte az emlékezés virágait.

 
 

További fotók>>>
Amatőr film >>>
 
/2007.10.21/

  

 

Csillag születik

                        

    2007 november 3-án indul az RTL klub által újraélesztett "Ki mit tud?" modern változata, a Csillag születik! Ebbe a versenybe sikerült bejutnia egy sárospataki lánynak is: Polyák Ritának.
Szurkoljunk együtt a fiatal énekesért!


 
 

 /2007.10.21/

  

 

Abaúj kincset érő kövei - kiállítás a református templomi galériában

              

     

    Október 21-én vasárnap délelőtt nyílt meg a sárospataki református templomi galériában Ekhardt Júlia fotókiállítása, amely az abaúji ősi templomok szépségeit mutatja be- küldte tudósítását Virágh Sándor református lelkész és felesége... A kiállítást Baksy Mária abaúji esperes nyitotta meg - az ország egyetlen esperesnője - aki sárospataki származású, hiszen nagyapja volt a Malomkőgyár egykori tulajdonosa. Elmondta, hogy a fogyó népességű térségben mintegy húszezer lélekre csökkent a reformátusság, viszont száznál több, nagyrészt műemlék templom fenntartásának terhe nehezedik vállukra. A kincset érő kövek mégsem csupán a múlt tanúi és az egyetemes magyar épített örökség része, hanem a jövő zálogai is, hiszen itt meríthetnek erőt a helyben megmaradást vállaló emberek a Csereháton, az abaúji kis falvakban. A megnyitó egyben "születésnapi ünnepség" is volt, hiszen a galéria immár 10 éves és különleges kiállításaival tisztes helyet vívott ki Sárospatak kulturális életében. Az alkalmat áhítattal telt muzsikával gazdagította Dér Krisztina, ( kürt, furulya ) Fedorcsák Katalin (zongora) és Virágh Hajnalka ( fuvola ) A tárlat három hónapig lesz megtekinthető.

 
 


Református Lelkészi Hivatal
 /2007.10.21/

  

 

1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek

                        

    A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karának hallgatói, oktatói és dolgozói a Kar dísztermében emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulójáról. Ünnepi beszédet Szemán Ákos IV. éves tanító szakos hallgató, a kari HÖK elnöke mondott.
A főiskola hallgatói - Bodnárné Novákovits Zsuzsa főiskolai tanársegéd rendezésében - színvonalas és méltó műsorral emlékeztek 1956 hőseire, az évfordulóra.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.21/

  

 

Befejeződött az Áchim András út felújítása

                        

    Az itt lakók örömmel vették használatba az új aszfaltot. Köszönet a kivitelezőnek a gyors, precíz munkáért. Régi probléma oldódik meg, ha a csapadékvíz elvezető árok is elkészül- nyilatkozta Szabó András Kispatak képviselője...
 
  Reméljük ez csak az első lépés a kispataki utak felújításában. A Toldi utcánál elkészült a tervrajz, pályázati lehetőség esetén tovább folytatódhat a felújítás. Sajnos ezek után is marad még ami megoldásra vár, hisz a Dózsa György utca burkolata is nagyon rossz, de azt hiszem az igazán megoldásra váró feladat a Gárdonyi út kamionforgalmának csökkentése, és a járda felújítása. Így nem dőlhetünk hátra, hanem dolgozunk tovább a következő sikerért.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.10.20/

  

 

Szüreti hét a kisrefiben

                        

    2007. október 12-én a szüreti hetet felvonulással zárták a „kisrefisek”. Erre az alkalomra minden osztály vidám műsorral lepte meg a szülőket és hozzátartozókat. A már hagyományosnak mondható rendezvényről szülők és gyerekek egyaránt élményekkel gazdagon tértek haza.

 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.20/

  

 

Baleset az Árpád úton

                        

  Október 20-án 13óra 15 perckor Sárospatak Árpád utcán anyagi káros közlekedési baleset történt – nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő….
 

  Egy 17 éves fiú friss jogosítvánnyal közlekedett Sárospatakon az Árpád úton a Bodrog- híd irányából Kenézlő irányába. Amikor egy balra ívelő kanyarban, az úgynevezett Árpád utca 4 szám alatti útszakasznál (ahol az út a töltéstől elágazik) nem az útvonalvezetésnek megfelelően választotta meg gépkocsija sebességét. Így megpördült, megcsúszott menetirány szerint jobb oldalon lehaladt az útról. Ahol a kerítésnek ütközött, majd fejre borult. Baleset következtében személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős, utasa nem volt.
 

Szerkesztői megjegyzés: az Árpád út alsó szakaszának mindkét végén a fizika törvénye "vicceli meg" a gyorshajókat. A helyzet az útszakasz mindkét végén ugyanaz: enyhe balívű kanyar van a vezető előtt, ami önmagában még nem lenne veszélyes. Attól válik veszélyessé - és ezt nem kalkulálják be a gyorshajtók - hogy ez lejtővel párosul.
A lejtőhöz érve a gyorsan haladó személyautó hasonlóan viselkedik mint a síugrók alatt a sítalp, kicsit elválik a talajtól. Ha viszont a kerék a levegőben van - vagy csak minimálisan tapad a talajhoz - akkor a kormányzás hatástalan. A levegőben az autó nem tudja megkapni a talajtól azt az oldalirányú erőt, ami irányváltoztatásra kényszerítené, hanem a tehetetlenség törvényét követve "megtartja egyenes vonalú egyenletes mozgását", vagyis egyenesen halad tovább.
Ez történik időnként az Árpád utca alsó szakaszának mindkét végén. A városfelőli végen vagy az első ház hátulja sínyli meg, vagy valamelyik kerítés, a Dorkói út felőli végén pedig egy villanyoszlopot cserélnek a szokásosnál gyakrabban.

 


 
 

Törő Gábor
 /2007.10.20/

  

 

Építkezés a Szent Erzsébet utcában

                        

  Lebontották és átépítik a Szent Erzsébet u. 12. szám alatti, hajdani Zrínyi Ilona Általános Iskola épületének egy részét, ami közvetlenül a Képtár mögött található. Ennek okáról Erdős Tamás tanácsnok úrtól kaptunk magyarázatot…
  Idén tavasszal nyújtottunk be pályázatot a Regionális Fejlesztési Tanácshoz, a vis maior keret terhére, és nyertünk közelítőleg kilencmillió forintot. Ebben az épületben ismeretes, hogy korábban oktatási céllal tantermek voltak, illetve később a Képtár raktáraként használták. Nagyon rossz állapotban volt ez az épület, az alapok és a falak megsüllyedtek és az épületet életveszélyesnek nyilvánították. A vis maior pályázat arra ad keretet, hogy a korábban ott álló épületet újraépítsük. Reményeim szerint az idén ez az építés befejeződik, és az Önkormányzat a további hasznosítást el fogja dönteni.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.10.20/

  

 

Készül a református egyház október 23-ára

                        

      Az október 23-i ünnepség eseményeire való emlékezésben, egyrészt a református templomban a vasárnap délelőtti istentiszteleten emlékezés lesz a református énekkar szolgálatával, amit egy kiállítás megnyitása követ majd - tájékoztatja az érdeklődőket Virágh Sándor református lelkész...

  Az abaúji nagyon szorvány sorban élő református templomokról egy fotókiállítás nyílik meg, amit Baksy Mária egyetlen esperesnője nyit meg. Majd pedig október 23-án a hagyományok szerint ide a református temető emlékművéhez várjuk Sárospatak emlékező közönségét, ahol délután 15órakor kezdődik a koszorúzással a városi ünnepség sorozat. Ezt követően a menet elhalad az iskola kerti emlékmű előtt és úgy kezdődik A Művelődés Házában a hivatalos ünnepség.


 
 

Cziczer Katalin
 /2007.10.20/

  

 

Motorbaleset Erdőhorváti és Tolcsva között és egy éjjeli baleset a 37-esen

                 

 
  2007. október 19-én 16 órakor egy 28 éves fiatalember motorkerékpárjával Erdőhorváti felől Tolcsva irányába haladt. Egy balra ívelő kanyart nem az út vonalvezetésének megfelelő sebességgel közelített meg, aminek következtében a vészfékezése ellenére a menetirány szerinti jobb oldalon lehaladt az úttestről, az árokba hajtott, ahol felborult.
A fiatalembernek a rázuhanó motor súlyos, 8 napon túl gyógyuló, csonttöréses sérülést okozott, a mentők kórházba szállították - nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleset helyszínelő...

A következő balesethez hajnali 1 óra körül riasztották az ügyeletes helyszínelőt, szintén Bujdosó Norbertet. Amint elmondta, egy szerencsi férfi közlekedett a 37-es számú főútvonalon Szerencs felől Sárospatak irányába, a Peugeot 206-os személygépkocsijával. A középső zsadányi leágazást elhagyva, egy egyenes útszakaszon, jobb oldali kerekeivel lehaladt az útról. A kormányt balra rántotta, mire az autó keresztbe fordult, s a menet irány szerinti bal oldalra lesodródott az útról és a bal hátsó részével egy fának csapódott. A sofőr könnyebben megsérült, a mentők kórházba vitték. Utasa nem volt.
 

               
 


További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.20/
  

 

Szent Erzsébet köszöntésével kezdődött a színházi évad

              

  A 2007-2008-as színházi évad Erkel-Doppler: Erzsébet c. operájával kezdődött A Művelődés Házában – számol az idei évad indulásáról Csatósné Komáromi Katalin igazgatónő…
  A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagy számban, 343 fő vásárolt bérletet az öt előadásból álló sorozatra. A színházszerető közönség Sárospatakról és a környező településekről látogat el hozzánk.

Az évad első előadásával Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójára emlékeztünk.
A bemutató előtt Hedri Mária a produkció művészeti vezetője mutatta be a darabot és keletkezésének körülményeit.

Nagy szeretettel várjuk a tisztelt közönséget következő előadásunkra, 2007. november 22. Shakespeare: És Rómeó és Júlia … c.darabra. 
 
Az opera tartalma:
Magyarországon vagyunk, keresztes háborúra készülődnek a katonák. A „rongyosok hada” miközben küldetésükről énekel, üldözőbe veszik Gundát, a szép parasztlányt, Erzsébet királylány szolgálóját. Gunda menekül a katonák elől, de Kunó, a csapat vezére zsákmányának akarja. A kegyetlenül üldözött préda igazi szerelmet ébreszt Kunóban, amely ezzel a találkozással kezdődik. Lajos megérkezett a csatlakozó seregel Thüringiából, kíséretül Kunó van kirendelve. Az ifjú herceg elmondja Kunónak, hogy Erzsébet gyerekkori játszótársa volt. Most álruhában, vándor lantosként kíván meggyőződni róla, hogy királyi eljegyzésük beváltható-e? Miközben álmairól, szerelméről énekel, megjelenik előtte Erzsébet képzelt alakja. A következő jelentben Erzsébet és Gunda meghitt kettősét láthatjuk. Gunda nagyszüleinek aranylakodalmára készülnek, s hogy Erzsébet királylányi mivolta ne zavarja a násznépet, Gunda parasztruhába öltözteti. Közelednek a keresztesek. A két megrémült lány Kunóban és a „lantosban” keres védelmet. Egy szempillantás műve, Erzsébet és Lajos nem tudva egymás kilétéről, az egyik parasztruhában, a másik dalnokként beleszeret egymásba. Gunda és Kunó, a föld gyermekei, noha kigúnyolják érzelmeiket, ők sem képesek elszakadni egymástól. Hiába óvják, védik a rájuk bízott két királyi ivadékot, a vígoperai hangvételű négyes fergeteges zenéje mindannyiunkat boldogságba röpteti. Koldusok kara. Megannyi Tiborc kér életet.Erzsébet tűnik fel közöttük. A könyörgőkből lassan követelő csoport válik, s a nincstelen szerencsétlenek kifosztják Erzsébetet, aki határtalan szeretetével mindenét önként odaadja nekik. Az egyik koldusban Krisztus jelenik meg előtte, ereje elhagyja, s összeesik. A megtisztulás, az önvizsgálat katartikus jelenete a Himnusz, s míg a kórus énekel, Erzsébet, mint a kifosztott ország ájultan fekszik. Lajos lép a színre. Felismeri az ájult lányban a nemrégen meglátott ismeretlen szerelmesét. Mindketten bavallják egymásnak, hogy jegyesük van, de szerelmük átizzik a lelkiismeret diktálta elváráson.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.19/
  

 

Sikeres gombakiállítás Sárospatakon

              

     A Zempléni Gombász Egyesület három éves történetében már negyedik alkalommal, Sárospatakon először rendeztük meg a gombakiállítást. Így a helyi lakosok és gyerekek számára is elérhetővé vált a 130 gombafaj élő példányának, a gyermekrajzpályázatra beérkezett 270 alkotásnak és a 44 színes gombafotónak a megtekintése - nyilatkozta a Zempléni Gombász Egyesület nevében Kőszeginé Tóth Judit, az egyesület egyik sárospataki tagja...
 

  Az egyesület tagjai, családtagjai és barátai vasárnap Kisvárdától Bózsváig terjedő területről gyűjtötték a Zemplén gazdag gombavilágát hűen reprezentáló kiállítási anyagot. Csodálatos színekben pompázó levelekkel, ágakkal, bogyókkal igazi őszi hangulatot varázsoltunk A Művelődés Házába. Az erdőben sétálás illúzióját erősítette a madárhangok bejátszása és az újhelyi kiállítás anyagából készült képek vetítése. A látogatók száma- ami közel 3000 fő-, mutatja a nagy érdeklődést. Ismeretterjesztésünk fő célcsoportja az iskolás korú gyermekek, de nagy örömünkre nagyon sok óvodás, felnőtt és idős ember kíváncsiságát is sikerült felkelteni. Többen a saját maguk által szedett gombát hozták be, amit a jelenlévő gombaszakértőnk bevizsgált és szakszerű tájékoztatást tudott nyújtani a felmerülő kérdésekre.

Szeretnénk felhívni az általános iskolák figyelmét, hogy lehetőséget kínálunk arra, hogy iskolai tanóra keretében előadóink egy 45 perces blokkban gombákkal kapcsolatos ismeretterjesztő előadást tartanak. Várjuk a minél hamarabbi visszajelzéseket a maflo@freemail.hu e-mail címre.
További terveink között szerepel a felmerülő igények kielégítésére egy újabb alapfokú gombaismereti tanfolyam indítása.
Minden látogatónak köszönjük az érdeklődését, reméljük jövőre is sikerül megrendeznünk a kiállítást.


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.19/
  

 

Szlovéniában jártunk

                                     

    Folytatódott az elmúlt tanévben elkezdődött csereprogram a Kocevje Gimnázium és az Árpád Vezér Gimnázium tanulói között. Májusban itt fogadtuk az Európa-osztály tanulóit, október 6-tól 13-ig pedig mi töltöttünk egy tartalmas hetet Szlovéniában - küldte tudósítását Kiszelyné Lencsés Anna tanárnő...
 

  Csoportunkat a hivatalos vendégfogadás során a polgármester és az EU- program felelős koordinátor köszöntötte, majd kezdődtek az előre eltervezett tevékenységek. Megismerhettük Kocevje város és Szlovénia történetét diákok vezetésével, valamint a múzeum munkatársai segítségével, a környék nem mindennapi természeti értékeit filmbemutató, kirándulás és a tanösvényen szervezett feladatok során. Ismerkedtünk a nyelvvel „Szlovén túlélő nyelvóra” keretében, a zenei kultúrával a Dupljak zenekar előadásában, a helyi szokásokkal, és EU-val kapcsolatos feladatokat is oldottak meg a diákok. A munka mellett helyet kapott természetesen a szórakozás is. Saját műsort adtak elő a diákok, melyben volt vidám történet, ének és tánc is. Egy egész napos kirándulás során csodálatos helyeket láthattunk. Megnéztük a főváros, Ljubljana főbb nevezetességeit, a tavat és kastélyt Bledben, a végállomás pedig a Vogel 1580 m magas csúcsán volt.
Fáradtan, de rengeteg élménnyel, értékkel gazdagabban érkeztünk Sárospatakra 13-án a korareggeli órákban.
Az útról részletes prezentációt készítenek a résztvevő diákok, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk október 25-én 19 órakor az Árpád Vezér Gimnáziumban.


 
 

További fotók >>>

 /2007.10.19/

  

 

„TÜZES HÍREK”

              

   Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2007. szeptember 23 és 2007 október 18 közötti időszakban 12 tűzesethez, 5 műszaki mentéshez, 1 vaklármához riasztották tűzoltóinkat, 2 esetben kaptunk téves jelzést - Barna Norbert tűzoltó...

  Az előző időszakhoz képest a tűzesetek száma csökkent. Szárazfű tűzesethez 6 alkalommal riasztották egységeinket, 3 esetben felhalmozott szemét, illetve műanyag hulladék gyulladt meg, 1-1 esetben lakóházban, illetve pincében keletkezett tűz, 1 alkalommal kéményben keletkezett tűz..
- Szeptember 25-én a déli órákban Vilyvitányon egy bekapcsolt elektromos fűtőtesten otthagyott ruha kapott lángra. Szerencsére a tüzet hamar észlelték és megfékezték. Személyi sérülés nem történt.
- Szeptember 28-án a délutáni órákban Sárospatakon egy lakóház pincéjében égett szemét és hulladék. A kiérkező tűzoltók a tüzet 1 vízsugárral oltották el. Személyi sérülés nem történt.


 
 
A műszaki mentések során 2 esetben az úttestre dőlt fát távolítottak el egységeink, 1 esetben a viharos erejű szél által megrongált hirdetőtáblát igazították meg, 1 alkalommal gázszivárgás elhárításánál működtek közre, 1 esetben pedig egy robbanásnál avatkoztak be.
- Szeptember 28-án a déli órákban Sátoraljaújhelyen egy lakásban a lévő pébé gázpalackról üzemelő gáztűzhely öntvény csatlakozószerelvénye kilazult és a gáz szivárgott. A kiérkező tűzoltók a palackot leszerelték és a Tigáz szakembereivel mérőműszerrel átvizsgálták a helyszínt.
- Október 03-án a kora délutáni órákban Sátoraljaújhelyen egy családi ház pincéjében felrobbant egy vegyes tüzelésű kazán. A robbanás következtében 2 személy súlyos égési sérüléseket szenvedett. Sajnos az egyikük a kórházba szállítást követően életét vesztette, a másik személyt életveszélyes sérülésekkel szállították Kórházba.

Jó tanácsok:
A Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság vonzáskörzetében Tokaj hegyalján is megkezdődtek a szüreti munkálatok, ezért felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a pincékben elhelyezett must erjedésekor mustgáz keletkezik, melynek kismennyiségű belégzése is eszméletvesztéshez vezet. Az elmúlt évek során többször előfordult, hogy ezt figyelmen kívül hagyták, így a szerencsétlenség be is következett. Mivel a mustgáz nehezebb a levegőnél, ezért a pince alsó részében gyülemlik fel. Ha mégis a pincébe indulnának, vigyenek magukkal egy égő gyertyát, melyet tartsanak derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, a helységet azonnal hagyják el!

A fűtési szezon is elkezdődött, ezért felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy csak kifogástalan állapotú tüzelő- és fűtőberendezést használjanak. A gázkazánokat a fűtési szezon előtt vizsgáltassák felül szakemberrel, hogy halálos mérgezéses balesetek ne forduljanak elő! A füstelvezető csövet 1,5 méterenként, de legalább egy helyen az épület szerkezethez kell rögzíteni. A kéményeket kéményseprő által rendszeresen felül kell vizsgáltatni, ki kell tisztíttatni. A használaton kívüli kémény-nyílásokat nem éghető anyaggal hézagmentesen le kell zárni. A hőtermelő berendezés és az éghető anyag között olyan távolságot kell megtartani, illetve olyan hőszigetelést kell alkalmazni, hogy az éghető anyag felületén mért hőmérséklet a legnagyobb hőtermeléssel való üzemeltetés mellett se jelentsen az éghető anyagra gyújtási veszélyt! Az éghető padozatú helységekben lévő szilárd tüzelésű kályhák elé megfelelő nagyságú, nem éghető anyagú parázsfelfogó tálcát helyezzenek el, mely biztosítja, hogy az esetlegesen kihulló, kipattanó szikra ne juthasson a padozatra. Soha ne használjunk éghető folyadékokat a tűz élesztésére, mert robbanás lehet a végeredménye. A tűzhelyek tisztításakor összegyűlt hamut, salakot csak teljesen kihűlt állapotban öntsék ki!

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a megyei ügyeletre fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.


Bodnár Attila & Barna Norbert Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága
 /2007.10.18/

  

 

Patakiak a Kassai Békemaratonon

                        

  2007. október 7-én került sor a 84. Kassai Békemaratonra, melyet 1924. óta minden október első vasárnapján megrendeznek.
Európa legrégebbi, a világ második legrégebbi maratonján városunkat három futó is képviselte: Kenderesi László, Kenderesi Zoltán és Sasi Róbert.
 

  A résztvevők az évszakhoz képest kellemesnek mondható, hol napos, hol felhős időben futhatták végig a klasszikus maraton 42,195 km-es illetve a félmaraton 21,097 km-es távját. Az időjárás végig kedvező maradt, s bár néha egészen beborult, de sem eső, sem erős szél nem nehezítette meg a táv teljesítését. A verseny Kassa történelmi óvárosában, illetve a környező parkokban halad, így sok szép és érdekes látnivaló akad a célba érkezésig.
A verseny szinte teljes távján nagyszámú szurkoló lelkesítette a versenyzőket a táv leküzdésében.
A sportolók között szépszámmal képviseltette magát hazánk is, itt is-ott is felcsendültek az egymásnak szóló magyar biztatások.
A több éves edzéseknek köszönhetően a sárospataki futók az előírt szintidőt jóval megelőzve érkeztek a célba.
 


 
 

További képek >>>

Kenderesi László, futó
 /2007.10.18/

  

 

Helyszíni szemle a sarokbástyánál

                 

   Az elmúlt hét szerdáján a képviselő-testület, most pedig a gazdasági bizottság külsős tagjai tekintették meg a sarokbástyát. Ennek a konkrét oka az, hogy a huszonhatodikai ülésen, ahogy már ez ismeretes, a sarokbástya jövőjével kapcsolatosan hozunk stratégiai döntést – nyilatkozta Erdős Tamás, a Gazdasági és Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke…

  Ahhoz, hogy ez a döntés megalapozott és kellően körüljárt lehessen, szerettem volna, ha a képviselők, illetve a bizottság tagjai is megtekintik a sarokbástyát élőben, hogy lássák azokat a lehetőségeket és korlátokat, amik a hosszú távú üzemeltetésben felvetődhetnek. A tegnapi bizottsági látogatás kiegészült még egy személlyel, ugyanis a sarokbástya projekt egy nagyon sajátos módon úgy kerül megvalósításra, hogy a menedzsmentje, a fizetett szakapparátusa a projekt lebonyolításának nem Sárospatakon, nem az önkormányzat megbízása alapján, hanem egy központilag kirendelt szervezet útján valósul meg.
Tehát az önkormányzat a projekt költségvetésében a lebonyolítás költségéből nem részesül. A projekt a PEA (Pályázati Előkészítő Alap) 2003-ban indított folyamatának eredményeként jutott el meg a Regionális Operatív Programból támogatott állapotig. Ennek keretében egy központi menedzsmentet rendeltek ki. Ennek a központi menedzsmentnek a mi projektünkért felelős tagja is részt vett a látogatáson, akivel egyeztettük a projekt jelenlegi folyamatát és egyeztettük azokat a feladatokat, amiket a közeljövőben el kell végeznünk, és azt is, hogy a projekt milyen ütemben, milyen műszaki, pénzügyi és jogi keretek közt fog zárulni - természetesen ez ránk is jelentős munkát ró.
Ez egy nagyon egyedi dolog, hiszen az uniós pályázatokban az az általános és nagyon meghatározó gyakorlat, hogy ilyen projekteknél a beruházó - jelen esetben az önkormányzat - állít föl egy szakapparátust, aki mind a szakmai, mind a pénzügyi, mind pedig a műszaki ellenőrzési folyamatot elvégzi, ellenőrzi. Ebben a projektben ez nincs meg, a központilag kirendelt menedzsment végzi ezeket a feladatokat. Ez számos esetben plusz egyeztetést, és plusz munkát jelent számunkra is és a menedzsment számára is, de reméljük, hogy rugalmasan és sikeresen tudjuk zárni a projektet.
 


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.10.18/

  

 

Bűnmegelőzési felhívás!

                                                     

   Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy új bűnelkövetési módszer jelent meg megyénkben, mely ismételten a hiszékeny, megtévesztésre hajlamos lakossági rétegeket érinti. Az elkövetői magatartást az alábbi példán keresztül ismertetjük – nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője...
 

  A sértett a déli órákban gyalogosan lakására tartott, amikor a mellette elhaladó gépkocsiból egy férfi és egy nő szólította meg. A férfi közölte, hogy a televíziókat szállító kamionja balesetet szenvedett, s ennek során a sofőr kórházba került. Mivel náluk csak külföldi pénz van, 500.000 forintot kért a sofőr kórházi műtétjére. Közölte továbbá a sértettel, hogy pár nap múlva vissza adja az 500.000 forintot, s a segítőkészségért még 200.000 forinttal pótolja azt ki.
Miután a sértett elfogadta az ajánlatot, az elkövetőkkel a helyi pénzintézetbe ment, ahol a számlájáról 500.000 forintot emelt le és adott át az elkövetőknek. A férfi ekkor további megtévesztés és biztosítékként még egy olyan táskát adott át a sértettnek, melyben közlése szerint nagyobb mennyiségű külföldi pénz van. Miután a sértett hazament, s kinyitotta az üres táskát, akkor döbbent rá, hogy bűncselekmény áldozata lett.
Egy óra elteltével az elkövetők a fenti trükköt ugyanazon településen megismételték, ahol az előzőhöz hasonlóan szerencsével jártak!

Kérjük a lakosságot, legyen számukra tanúság a fenti valós történet, ismerjék fel, ha bűncselekmény áldozatának szemelték ki őket, ne hagyják magukat félre vezetni, jegyezzék fel az elkövetői gépkocsi rendszámát, színét, típusát, és azonnal értesítsék a rendőrséget a 107-es segélyhívó, vagy a (47) 513-030-as telefonszámon.
A bűncselekmények megelőzése, megszakítása és felderítése közös érdekünk, ezért várja és megköszöni segítségüket a Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya!


 
 


Törő Gábor
 /2007.10.17/

  

 

Napirenden a hulladékgazdálkodás

                                                     

   A Zemplén - Abaúj Hulladékgazdálkodási Társulás Sárospataki Településcsoportja tartott ülést, amely településcsoport felöleli a Többcélú Kistérségi Társulás településeit – nyilatkozta dr. Komáromi Éva jegyző…

  Az ülést a Társulás munkaszervezete a ZHK Kft. hívta össze abból a célból, hogy a 2008-2011 évi pályázatokra a társulás - azaz a Hulladékgazdálkodási Társulás - önálló jogi személyként pályázhasson. Jelenleg ez még nem így van. Ezért szükséges az általuk javasolt határozati minta valamennyi tagtelepülés általi elfogadása.
Ezt a határozati mintát elhozta Lengyel Attila általános igazgatóhelyettes, aki részletesen elmagyarázta a polgármestereknek, s mindenki számára ki fogják küldeni. Azt kérik, hogy ezt valamennyi település október 31-ig fogadja el.
A várható pályázat - amely szinte minden települést érint - a szilárd hulladéklerakók rekultivációs pályázata, valamint a hulladék átrakóudvar építése Sárospatakon.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.10.17/

  

 

Rendben ment lomtalanítás

                                                     

    Október 12-én zajlott az idei őszi lomtalanítás Sárospatakon. A visszajelzések alapján sikeres volt, mindenkinek sikerült kitenni a kapu elé a már megunt, elhasznált régi lomjait, dolgait, amiket a ZHK szállítójárművei elszállítottak – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 

  Két esetben érkezett észrevétel hozzánk, a Bessenyei úti lakótelepről, illetve a külvárosi részről, amikor is szombat este pakolták ki a szemetet, amit természetesen a ZHK már nem tudott elszállítani, így a Kommunális Szervezet autójával szállítottuk be a telephelyükre és innen fogjuk elszállíttatni a ZHK-val a hulladékgyűjtő telepre. A porták elé kitett zöldhulladék elszállítása is megtörtént, bár ez nem lett volna benne a lomtalanításban, de nyilvánvaló, hogy nem maradhat ott a hulladék város területén belül. Mindenki figyelmét szeretném felhívni arra, hogy a közterületeken elvégzett, kaszálás nyomán keletkezett zöldhulladékot -mit a sárospataki lakosok helyettünk végeznek el tulajdonképpen, hiszen az előttük lévő közterületi részt tartják rendben - továbbra is el fogjuk szállítani, viszont nem fogjuk elszállítani a kertekben, magánterületeken keletkezett zöldhulladékot. Ennek az összegyűjtési lehetőségén most dolgozunk.
Szeretnénk egy aprítékoló gépet vásárolni, amivel komposzt előállítását, komposztálható anyag előállítását fogjuk tudni elvégezni. Tehát ennek a kidolgozása folyamatban van. Az összes lomtalanítás több mint kétmillió forintba került most Sárospataknak. Ezt a szolgáltatást azonban úgy érzem, hogy ki kell gazdálkodnunk, hiszen ha nem tennénk, akkor már az így is elszaporodott illegális szemétlerakása nagy mértékben megnőne Sárospatakon. Ez pedig nekünk többe kerülne - tehát az eldugdosott, kihelyezett szemétnek az elszállítása és összeszedése - mint kétmillió forint. Tehát ezt a szolgáltatást meg fogjuk tartani jövőre is.


 
 


Törő Gábor
 /2007.10.16/

  

 

A Gyakorló Iskolában járt a Magyar Televízió

                                                     

   Nagy nap volt 2007. október 9-e, a gyakorló életében. Az „Én Grundom” pályázat eredményeként, a Magyar Televízió stábja látogatta meg az intézményük tanulóit - nyilatkozta Pásztor Andrásné, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola igazgatónője...
 

   A diákok rajzzal, fogalmazással és fotóval pályáztak a megadott témában, melyek annyira sikeresnek bizonyultak, hogy az MTV1 forgatási időpontot kért az intézmény igazgatójától, aki nagy örömmel tett eleget a felkérésnek. Az egész napot igénybevevő felvételen mind a pályázó gyermekek, mind a felkészítő tanárok lelkesen és odaadóan vettek részt.
Mann Dániel projektvezető úr és csapata azokat a GRUNDokat járták végig, melyekről a tanulók rajzoltak, fogalmaztak és fotóztak. Ezeken a területeken a fiúk-lányok bepillanthattak egy-egy forgatás titkaiba, rejtelmeibe. A kamerák előtt mesélhettek a grundon történt nagy játékokról, az együtt töltött időről, és elmondhatták, hogy miért az övék a legjobb GRUND. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regénye ihlette pályázaton a gyerekek jobban felfigyeltek városuk, saját lakókörnyezetük értékeire.
A forgatás két nagy helyszínre konkretizálódott. Egyik az Újtelep közelében lévő régi lőtér, a másik a csodálatos környezetben lévő Bodrog-part.
Úgy gondoljuk, a gyerekek egy életre szóló élménnyel gazdagodhattak a nap során, és izgalommal várhatják a sorozat bemutatását az MTV1-en. Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk a pályázat kiírását nevelő és oktató hatása miatt. Nevel a környezet és a természet védelmére, tanít a környezet a lakóhely szeretetére. Ilyen és ehhez hasonló ifjúsági műsorokat szeretnénk látni gyakrabban a televízióban.


 
 Törő Gábor
 /2007.10.16/

  

 

Az olajra lépés nem sikerült

                                                

    2007. október 14-én érdekes közlekedési baleset történt Tolcsván, a Jókai úton. A miskolci forgalomellenőrző alosztály beosztottai járőrszolgálatot láttak el a településen. Ellenőrzésük alá akartak vonni egy feléjük haladó UAZ gépkocsit, ezért szabályos „megállj” jelzést adtak neki – kezdte a baleset leírását Bacsó Tibor rendőr százados…
 

 

Ezt látva a jármű vezetője lassított, viszont a közelükbe érve gázt adott és őket kikerülve el akarta kerülni a rendőri intézkedést. A rendőrök utána indultak, de az UAZ - ahogy nagy sebességgel menekült - egy jobbra ívelő kanyarban egy ház falának ütközött. Személyi sérülés nem történt, viszont megállapítást nyert az eljárás során, hogy nem volt nála vezetői engedély, szabálytalanul szállított személyeket a tehergépkocsin, aminek a környezetvédelmi igazolólapja (zödkártyája) le volt járva.
Mivel közlekedési baleset történt, értesítették a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletét, és így vonult ki a baleseti helyszínelő járőr.
A gépkocsivezető meghallgatása során elmondta, hogy úgy akarta elkerülni a rendőri intézkedést, hogy – mivel helyi lakos és jó helyismerettel rendelkezik - tudta, hogy ha ezen az úton halad tovább, akkor ott lesz egy vízmosás, ahol ő az UAZ-zal át tud menni, de rendőrök már nem tudják követni – csakhogy addig nem jutott el. A gépjárművezetővel szemben több szabálysértésért indítunk eljárást.
 Cziczer Katalin
 /2007.10.16/

 

 

Az Idősek Napja Sárospatakon

                                                

    Október 12-én, pénteken ünnepelte Sárospatak város az Idősek Napját A Művelődés Házában, ahová szertettel vártuk Sárospatak szépkorú lakosságát. Nagy örömünkre szinte megtelt a színházterem, mindenki jól eső érzéssel fogadta a műsort, amely kért részből állt –számolt be az idősek köszöntéséről Aros János alpolgármester…
 

 

Donkó József köszöntője után az első részben – mintegy egy órán keresztül a sárospataki alapfokú iskolák, illetve a művészeti iskolák tanulóitól láthattunk egy nagyon színvonalas bemutatót. Itt látszott az, hogy rengeteg szülő, nagyszülő, dédszülő ült a nézőtéren, hiszen minden egyes produkciót óriási lelkesedéssel és tapssal fogadtak. Ezúton mondok köszönetet a műsorban szereplő valamennyi diáknak, illetve a felkészítésben résztvevő valamennyi pedagógus kollégámnak.
Ezután polgármester úr köszöntője következett, amelynek a vezérfonala a család, és az idősek kapcsolata volt, valamint előre jelezte a jövőre sorra kerülő évfordulókat, nevezetesen a várossá nyilvánítás 40. és A Művelődés Háza átadásának 25. évfordulóját. Hangsúlyozta, hogy mindkettőért éppen azoknak tartozunk köszönettel, akik most már nyugdíjasok, de akkor még aktív dolgozók voltak.

A következő részben szerettük volna az idősekkel szemben évközben olykor világméretekben is jelentkező közönyt egy kis műsorral kompenzálni, amikor is a Miskolci Nemzeti Színház művészeitől láthattunk egy operett részletekből álló előadást, ami nagyon tetszett a közönségnek. A kinti beszélgetés alkalmával – ugyanis egy pohár borra és pogácsára az idén is meghívtuk az ünnepelteket – jelezték az igényt, hogy ha lehet, többször is rendezzünk ilyen előadást, hiszen nem csak a nyugdíjasokat, hanem szinte Sárospatak összes lakosát érdekli ez a műfaj.


További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.15/

 

Sárospatakon tartotta konferenciáját az Olvasókörök Szövetsége

                                                

    Ez a találkozó annak köszönhető, hogy két évvel ezelőtt, a nagy olvasási program keretén belül megalakult városunkban a Sárospataki Irodalmi Olvasókör, melynek taglétszáma azóta is hónapról hónapra nő. Összejöveteleinket havonta tartjuk itt, a könyvtáron belül – nyilatkozta Halász Magdolna az olvasókör vezetője…

Mi szervezzük a programjainkat, szerveztünk már színházlátogatást Kassára, valamint Erdélybe és Szlovákiába, és voltunk már csoportos kiránduláson is. Ezeknek tulajdonképpen az a célja, hogy kialakuljon egy olyan közösség, ahol a baráti és a szeretetteljes légkör jellemző. Tavaly felvételt nyertünk az országos Olvasókörök Szövetségébe, és a munkánk alapján döntöttek így, hogy ez évben Sárospatakon, nálunk a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban tartják meg a konferenciájukat, és ezen belül az éves közgyűlésüket, illetve a tisztségviselők megválasztását. Mi pedig ehhez a programhoz szeretnénk bemutatni azt a szellemi környezetet, amelyben a Sárospataki Irodalmi Olvasókör működik. Neves történészeket, irodalomtörténészt kértünk fel előadások megtartására, megemlíteném Dr. Dienes Dénes professzor urat, Veress Miklós kisvárdai irodalomtörténészt és Nagy László főiskolai tanárt. Ezen kívül, mivel ez évben ünnepeljük Szent Erzsébet születésének nyolcszázadik évfordulóját, a programba beillesztettük Szent Erzsébet tiszteletét és emlékezetét is, a Vártemplomban koszorúzzuk meg a Szent Erzsébet ereklyét, és Szentmisén is részt vesznek a vendégeink.

 

Szeretnénk, hogy országosan is megismerjék a Sárospataki Irodalmi Olvasókör tevékenységét, ugyanis ez a rendezvény arra is alkalmas, hogy megismerhessük egymás munkáját, és ezen túl segíthessük egymásnak valamilyen formában, valamint hogy kialakuljon egy baráti, szakmai kapcsolat. Hiszen ezek a körök az egész országban működnek, Hódmezővásárhely a Szövetség székhelye, ahol tizenkilenc olvasókör működik. Gondolom, hogy a mi irodalmi olvasókörünk is - kirándulás formájában - fel fogja keresni a hódmezővásárhelyi olvasóköröket, mert mi is szeretnénk megismerkedni az ő munkájukkal. A mi olvasókörünk programját a tagok javaslatára alakítjuk ki, Sárospatakon vannak olyan témák, amelyek még kevésbé ismertek, és a javaslataik alapján választunk ezek közül. Én azt gondolom, hogy mivel a könyvtár keretén belül működik az olvasókör, és a könyvtár tevékenységét az Önkormányzat finanszírozza, bízom benne, hogy az elkövetkező időben is ad annyi anyagi támogatást, hogy ez az irodalmi olvasókör továbbra is sikeresen és hatékonyan működjön.
Tulajdonképpen ennek az irodalmi olvasókörnek egyik titkos célja a felnőtt olvasók megnyerése - és a nem olvasó felnőttek megnyerése is - valamint a szellemi és kulturális értékeink közkinccsé tétele.
 


 

A sárospataki könyvtár igazgatónőjét nem most, 2 éve, és nem mint az olvasó kör egyik vezetőjét ismertem meg, hanem még korábban, a szakmai területről, mivel én is könyvtáros vagyok – kezdte a beszélgetést Dr. Nemes Erzsébet az Olvasókörök Szövetsége társelnöke…

Akkor, amikor a Nagy Könyv mozgalom megindult, az országban számtalan olvasókör jött létre, ezek egyike a sárospataki. Talán egy reklámfogás is volt, de nagyon nagyszerű ötletnek tartom az olvasás népszerűsítésére, mert néhány olvasókör, aki ekkor alakult - ezek között van a sárospataki is - megmaradt, nemcsak abban a kampányban. Az itteni, Sárospataki Olvasókör ráadásul tényleg úgy megerősödött - tudva a szövetség részéről - hogy az Olvasókörök Szövetségbe tömörültek, jelentkeztek a szövetségbe. Az olvasóköri kapcsolat innen származik, így lehetünk most itt, a kibővített vezetőségi ülésen, mert az olvasókörök vezetői, elnökei azok, akik itt vannak, ezen a sárospataki találkozón.
 


 

Talán azzal kell kezdeni, hogy ma már az, hogy olvasás, egy kicsit kiterjedt, éppen a technika miatt – tette hozzá Szenti Tibor, a Szövetség társelnöke. Ugye van digitális olvasás, a számítógép, az Internet. Úgyhogy tulajdonképpen ma egy könyvtárnak a szolgáltatása - és az olvasókörök számára a hozzáférhetősége - már nem csak könyvekből áll, hanem DVD lemezekből, számítógépekből, CD lemezekről, tehát mindazt próbáljuk az olvasóköröknek rendelkezésére bocsátani, amit a mai technika és tudomány produkál.
Sajnos szomorúan kell egyetértenem azzal, hogy a fiatalságnak majd újra hozzá kell szokni ahhoz, hogy van könyv is, hogy nem csak a digitális technika, és nemcsak a számítógép, vagy nemcsak a televízió áll rendelkezésükre, hanem a könyvek is.


 


Dr. Dienes Dénes a Sárospataki Református Kollégium professzora, még ma is nagy jelentőséget, sőt talán egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít a könyvnek, az olvasásnak és az olvasóköröknek…
Otthonról jövök a Kollégiumból, és éppen ezért a Kollégium a témám, amit itt az Olvasókörök Konferenciáján előadók. Ebben is elsősorban a reformkor kollégiumát, annak az arculatát próbálom felvázolni. Egy olyan fordulatot, nemcsak a Sárospatak és Kollégium történetében, hanem egyáltalán a magyar művelődés és a magyar nemzet történetében is jelentős, ami nagyon szorosan összefonódott, összekapcsolódott - egyszerűen fogalmazva – az olvasással, a könyvvel, a nyelvújítással, a nyelvműveléssel. Ezért tartom nagyon fontosnak azt, hogy vannak még ilyen közösségek, mert hiszen azt jósolják nekünk, hogy vége van a Guttenberg galaxisnak, a könyvnyomtatás korszakának. Én azért bíztatóan úgy látom, hogy nincs vége, de ugyanakkor katasztrofális is lenne, hogyha vége volna. A könyv ugyanis mindig közösséget teremt. Részben szellemi értelemben, elvonatkoztat ugye, tehát az ember el kezd olvasni egy regényt és elképzeli. Nagyon fontos az, hogy egy bizonyos könyv, egy bizonyos író, egy bizonyos történet valahogy összekapcsol embereket. Ugyanazt az írót szeretik, ugyanaz a kedvenc könyvük, már tizedszer olvassák el, és még mindig találnak benne újat. Úgy gondolom, hogy ma, ebben az individuális világban, amiben élünk, amikor a szomszédok sem nagyon ismerik egymást, nagyon fontos, hogy létezzenek ilyen közösségek, és ismétlem, úgy látom, hogy erre a könyv és az olvasás nagyszerű eszköz.


 
 

Tamás Erzsébet, aki a legrégebbi tagok közé tartozik, nem csak az elismerését, de a kívánságait is megfogalmazta…
Úgy gondolom, hogy sehol máshol olyan jó hely nincs az irodalmi kör számára, mint itt a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban. Ez a hősasszony megérdemli azt, hogy itt irodalmi kör is működjön az ő neve alatt.
Én nagyon örülök annak, hogy azok az emberek, akik érdeklődnek az irodalom iránt, olvasnak, gondolkodnak, ők eljöhetnek ide. Én azt szeretném, ha még többen jönnének rendszeresen, mert elég nagy a fluktuáció. Tehát jönnek 6-an, 10-en, utána a 2. alkalommal már megint újak jönnek. Szeretném, ha a tagság maga, stabilabb lenne, tehát nagyobb létszámú lenne a törzsgárda. Nagyon sok helyre elmegy kirándulni a csoport, és előadások is vannak. Azt hiszem, hogy javaslatot tehetnénk arra, hogy az irodalmi körben nemcsak előadásokat lehetne hallgatni, hanem beszélgetni is, és nemcsak az irodalomról, hanem az ország, a világ helyzetéről is.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.15/

 

 

"Vigyázz, mert elvisz a MUMUS!"

                                                

    A II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola 4.c osztálya Omelka Lászlóné és Gálné Kaczvinszki Johanna tanító nénikkel Miskolcra utazott a Miskolci Nemzeti Színház repertoárján szereplő gyermekdarab megtekintésére.

Sokat hallottunk szüleinktől... talán mi is mondtuk gyermekeinknek: "Vigyázz, mert elvisz a MUMUS!"
Ki is az a MUMUS?
Létezik-e? Baj lesz ha elvisz? Jó vagy gonosz?
Félni kell tőle vagy szeretetre méltó?
Ennek a titoknak jártunk utána 2007.október 11-én délután. Minden kérdésünkre választ kaptunk egy igazán jó hangulatú, gyermekközpontú előadás alkalmával.
Talán a gyerekek őszinte megnyilvánulását tükrözi legjobban, hogyan is éreztük magunkat:

"Marika néni! Hanka néni! Nagyon jó volt! Jöjjünk holnap is!"

További fotók >>>

II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola
 /2007.10.15/

 

 

Emlékezés az egy éve elhunyt Szögi Lajosra

                              

  A motorosok többnyire az utazás öröméért szoktak nyeregbe ülni, de ez a vasárnap kivétel volt. 2007. október 14-én délelőtt azért indultak útnak, hogy emlékezzenek az egy évvel ezelőtt brutálisan meggyilkolt Szögi Lajos tanár úrra…

A szervező a Gój Motoros Egyesület volt, de csatlakoztak hozzájuk zempléni szimpatizáns motorosok is, akik közül a sárospatakiak sem hiányoztak.
A rendőrséggel történt megállapodás alapján zárt rendben vonultak és rendőrségi felvezetéssel érkeztek a tett színhelyére, ahol ma már emlékmű áll: egy könyvet formázó márvány síremlék, és egy faragott fa emlékoszlop. Az önkormányzat kis hidat is létesített a vízelvezető árkon, az emlékhely előtt.

A motorosok járműveiket a közelben hátrahagyva gyalogosan közelítették meg az emlékhelyet, ahol a tanár úr fotóját virágokkal körberakva láthatták.
A vezetőjük, Mészáros Imre elmondta, hogy egyesületük semmilyen kisebbséget nem rekeszt ki, viszont szerintük minden kisebbségnek el kell fogadnia a Magyar Köztársaság törvényeit, be kell illeszkedi a társadalomba, hogy ilyen eset ne fordulhasson többé elő.
A romákról elmondta, hogy sok roma normálisan él, és dolgozik, és a helybeli romák többsége sem tehet a történtekről. Akik tehetnek, azokat a Magyar Köztársaság bírósága reményeik szerint példás büntetésben részesíti. Már csak azért is értelmetlen volt ez a tett, mert nemcsak az a szegény kisgyerek szenved most, aki látta saját apjának az agyonveretését, de az elkövetőnek is van lánya, aki szintén sokáig - reményeik szerint évtizedekig - nem fogja látni az édesapját, tehát abszolút értelmetlen volt ez a cselekedet.
S rövid beszédének a végén ismét hangsúlyozta, hogy a Gój Motoros Egyesület tagjai és szimpatizánsai soha nem voltak kirekesztők, mi mindig az EMBERT néztük...

Ezután átadta a szót a Zempléni Farkasok képviselőjének, Vad Kálmánnak aki összefogásra buzdította a motorosokat: „Amellett hogy mélyen elítéljük azt a sajnálatos eseményt, ami Szögi Lajos tanár úrral történt, azt valljuk, hogy minden motorosnak össze kell fogni – mert a motorosok jó emberek – és demonstrálni kell azért, hogy ilyen még egyszer Magyarországon ne történhessen meg.

Ezután a motorosok egyenként, vagy kettesével az emlékhelyhez járulva elhelyezték mécsesüket.
A megemlékezés méltóságát növelte, ahogy a marcona motorosok után a katonás Nemzeti Őrsereg - a zászlójukon ez a felirat volt - tette tiszteletét Szögi Lajos emlékhelye előtt. A szakasznyi egyenruhás katonai vezényszavakra vonult a színhelyre ahol tisztelgéssel emlékeztek, a vezetőjük pedig elhelyezte koszorújukat.

Utánuk még sok civil is az emlékhelyhez járult, majd ismét a motorosok következtek. Ezúttal járműveikkel, kettesével érkeztek, megálltak egy pár másodpercre, megtúráztatták a motort és elhagyták a helyszínt.
Legvégül a menetet kísérő rendőrautó zárta a sort, aminek a vezetője Szögi Lajos arcképe előtt elhaladva szintén kifejezte tiszteletét egy rövid dudaszóval…
 


További fotók1 >>> 
         További fotók2 >>>    További fotók3 >>>    További fotók4 >>>  

Gyalogosan (amatőrfilm)>>>   Tiszteletadás1 (film)>>>  Tiszteletadás2 (film)>>>  Tiszteletadás3 (film)>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
 /2007.10.14/

 

 

Végre már volt egy kis izgalom is

                                                

    Férfi kézilabda NB II Észak-Keleti csoport: Sárospataki TC - Fehérgyarmati VSE 28-24 (15-11)
Jelesre vizsgázott a Sárospatak NB II-es férfi kézilabdacsapata a hét végén, hiszen most kiderült, igazán szorongatott helyzetben mire képes a gárda - küldte tudósítását Papp József, edző...

 

Az ellenfél a szintén élmezőnyben tanyázó Fehérgyarmat csapata volt, amely ellen úgy indult a találkozó, ahogy általában szokott újabban. Az ötödik percben 4-1, a tizedikben 7-2. A megnövekedett számú szurkolósereg egy picit hátra is dőlhetett. Volt okuk rá, Kovács brillírozott, Nagy a jobb-, Nagyházi Péter a bal szélen villogott, Simon
bravúrok sorozatát mutatta be a kapuban. Az elkövetkező tíz percben azonban a négy hazai gólra dupla annyival válaszoltak a fehérgyarmatiak elsősorban remek napot kifogó átlövőjüknek köszönhetően. A következő öt perc maga volt a rémálom: teljes tanácstalanság hazai oldalon, eladott labdák, akadozó összjáték, Simon bravúrjai ellenére azonban egyenlített a vendéggárda. Ekkor mintha magukhoz tértek volna a patakiak, és hatalmas koncentrációval ismét négyre tornázták a különbséget. Ehhez kellett egy emberhátrányból szerzett gól, kimaradt vendéghetes, Papp labdaszerzése utáni leindításból szerzett találat.

A második játékrész első tíz perce a kiegyenlített küzdelem jegyében telt, maradt a ,,közte négy". Ekkor a pályán belül is lezajlott a nagy teszt. Gyors egymásutánban két pataki játékost is a kispadra küldtek pihenni. A kettős emberhátrány azonban a szokásos nagy fehérgyarmati felzárkózást követően is csak az egyenlítésre volt elég, mert Medve ebben az állásban is gólt szerzett. Ez láthatóan megroggyantotta a vendégeket, akik ugyan pár perccel később még kaptak egy újabb kettős emberelőnyös lehetőséget, de a hazaiakat ez sem gátolta meg abban, hogy
az 55. percben beállítsák a két csapat közötti legnagyobb különbséget (27-21). Ekkor már hiába volt a Fehérgyarmati lendület, ez csak a közelítéshez bizonyult elegendőnek.

Eredmény: Sárospatak - Fehérgyarmati VSE 28-24 (15-11)
Sárospatak, 200 néző. /Vezette: /Nagy L., Végert.
Sárospatak: SIMON - Nagy (3), KOVÁCS (11), Medve (6), Czili (2), Braun (1), NAGYHÁZI P. (4). /Csere:/ Kőrizs (k), Csendes, Papp (1), Baksay, Durst.
/Hétméteresek:/ 7/5 ill. 8/4
/Kiállítások:/ 14 ill. 8 perc

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.14/

 

 

Hírek a Sárospataki Kiwanis Klubok életéből

                                                

     Sárospatak Zemplén Kiwanis Klub, a Kiwanis Női Klub és a Kiwanis Junior Klub elnökei 2007.október 12-én, sajtótájékoztató keretében ismertették klubjaik közelmúltbeli eseményeit és a jövő elképzeléseit. Feró István a Sárospatak- Zemplén Kiwanis Klub elnöke és mint a keleti divízió igazgatója beszámolt a III. Országos Kiwanis Borversenyről...

 

Tokaji bor kategóriában 24 termék nevezés érkezett, melyből 22 érmes helyezést ért el.
Nagy Arany díjat nyer: Fazekas András Késői szüretelésű Cuvee bora
Kiss István 6 puttonyos aszú bora

Arany érmes lett többek között: Dr. Serfőző János félédes Furmintja
Ladomerszki László Száraz Szamorodnija
Kubus László 5 puttonyos aszúja
Szabó Dániel Száraz Szamorodnija és a Polgármesterek Bora Sárospatak 5 puttonyos aszúja.
Ezüst érmes minősítést szerzett 8 bor, Bronz minősítést pedig 5 bor. Az Oklevelek kiosztására is a sajtótájékoztató keretében került sor.

A magyarországi Kiwanis Klubok évente két alkalommal tartanak Konferenciát, a miskolci találkozó a második volt ebben az évben. Ezt a rendezvényt az európai elnök, Giampolo Ravassi is megtisztelte, és elismeréssel szólt a magyar klubok munkájáról.

A Zemplén Kiwanis Klub további akciói ebben a Kiwanis évben a következők: Jótékonysági Hangverseny november 24-én a Sárospatakról elszármazott zeneművészek közreműködésével ,melynek bevétele a zene területén tehetséges, rászoruló gyermekek tanulmányi ösztöndíjjal történő támogatására fordítódik majd.
Szeretettel hívunk ezúton is, és várunk minden zeneszerető és a jó ügyért önzetlenül adakozó polgárt erre a rendezvényre. A hagyományos Karácsonyi Vásár megtartása, melynek bevétele gyermekintézmények támogatását szolgálja.

  Szajkóné Király Erzsébet, a Női Kiwanis Klub elnöke, beszámolt arról, hogy tagjaik aktívan közreműködtek a Borverseny és Borárverés előkészítésében, hiszen az idei borárverés bevételét a klub Junior szervezete nyerte el pályázaton.
Elmondta, hogy az európai központtól pályázat útján 800 EUR támogatást kapott a klub, melyet a „Kisrefi” eszközbeszerzésre benyújtott pályázatának megfelelően használtak fel.
A következő hetek várható eseményei még:
A Kórház-Baba program folytatása decemberben és a Gyermekosztály megajándékozása.
Karácsonyi Vásár az ünnepet megelőző szombat délelőttjén, ahol egyedi és különleges ajándékokat és egyéb termékeket vásárolhatnak az érdeklődők, s a vásár bevétele a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Gyermekpszichiátriai Osztálya felszerelésének bővítését szolgálja.

  Debrődi Judit a Junior Klub elnöke zárásként beszámolt arról, hogy a Kiwanis Szövetség által kiírt pályázati felhívásra benyújtott pályázatuk eredményes volt. Ők nyerték el, a Borárverés bevételét, a mintegy 380 000 Ft-ot, mely összeget a miskolci GYEK Rehabilitációs Osztálya gyermekeinek támogatására fordítanak, együttműködve Miskolc Kiwanis Klubbal, mivel ők is hasonló pályázatot adtak be.
Közeljövőben a következő programok megvalósítását tervezik:
A Tiszalúci Harlekin Gyermekszínház két Jótékonysági előadást tart Sárospatakon, A Múvelődés Házában, október 29-én 18 órától felnőtt előadás lesz, november hónapban pedig az óvodások és kisiskolások számára délelőtt 10 órától a Dzsungel könyve interaktív előadás lesz. Mindkét rendezvényre várják az érdeklődőket, hiszen a bevétel a beteg gyermekek támogatását szolgálja. A Karácsonyi Vásáron ismét felállítják a standjukat az érdekes és egyedi termékeikkel.


Törő Gábor
 /2007.10.14/

 

 

Balesetmegelőzés felvilágosítással

                                                

    Mindenféleképpen több dologról kell beszélni egy ilyen konferencia alkalmából. A legfontosabb célja mindenképpen az, hogy megosszuk egymással azokat a tapasztalatokat, ismereteket, amiket Magyarországon, a balesetmegelőzés területén összegyűjtöttek a kollégák, Tolna megyétől Szabolcs megyéig – nyilatkozta a Sárospatakon tartott konferencia alkalmával Pauszt Ferenc rendőrezredes, az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője…
 

 

A másik apropója pedig az a konferenciának, hogy a kollégák, akik több száz kilométerre élnek egymástól, ne csak telefonon tudjanak beszélni egymással, hanem itt, személyesen is megtudják tárgyalni egymás között a különböző problémáikat, vagy akár a sikereiket. Ezért hasznos, ha egy-egy ilyen találkozót tartunk minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel.
A céljaink mindenféleképpen maradnak, mert három fontos eleme van a közlekedésbiztonságnak, vagy maradjunk inkább a felvilágosítás szónál. Az egyik egyértelműen a sebességhez kötődik, a másik az ittas vezetéshez, a harmadik pedig - az már nem a baleset kialakulásához, hanem inkább a kimenetele súlyosságának csökkentéséhez kötődik - a passzív biztonsági eszközök használata.
Nagyon nehéz megtalálni azokat az utakat, azokat a kommunikációs csatornákat, amelyeken keresztül mindenkit el tudunk érni, mindenkinek el tudjuk küldeni azt az üzenetet, amit szeretnénk, hogy eljusson hozzájuk. Csak gondoljunk arra, hogy egy kis faluban, ahol néhány százan vagy ezren élnek és különböző életkorúak, tehát az egészen fiataltól az idősebb korúig mindenki jelen van, nagyon nehéz elérni őket. Alapvetően azokra a területekre, helyekre próbálunk meg koncentrálni ahol, ahol több korosztályt egyszerre tudunk elérni. Az óvodák, iskolák, középiskolák, egyetemek - ahol könnyebb dolgunk van - ezeket a helyeket is igyekszünk megcélozni.
A másik lehetőségünk a médián keresztüli információtovábbítás. Ez már egy másfajta megközelítése a dolognak, mert ott vagy meghallgatják azt a csatornát, vagy nem. Tehát százszázalékos hatékonysággal nagyon nehéz ezt a fajta munkát végezni.


 

Ez egy nagyon összetett és érdekes kérdés, hiszen már az országos balesetmegelőzési bizottság tizenöt éve létezik - éppen ebben az évben novemberben lesz a megalakulásának a tizenötödik évfordulója – tette hozzá Kiss Csaba rendőr alezredes, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Valóban nagyon összetett a tevékenységünk, nagyon sok és nagyon fontos feladat hárul a megyei balesetmegelőzési bizottságokra, ezért is vagyunk most itt, ahol a balesetmegelőzési főelőadóknak az éves tovább képzését végezzük. Azt gondoljuk, hogy a felvilágosítás a közlekedők minden rétegéhez kell, hogy szóljon. Egészen a gyermektől kezdve, aki utasként utazik, vagy már önállóan gyalogosként, esetleg kerékpárral közlekedik, illetve a későbbiek során, segédmotorral, nagy motorral vagy személygépkocsival. Úgyhogy elég jelentős réteget kell átfognunk, szinte a társadalom egészét. Pontosan ezért az információ-kampányainkat elég nehéz úgy kitalálni, és úgy tálalni, hogy az mindenkihez eljusson.

Itt van például a „Közlekedik a család”, ami nyolc-tíz éve országos felmenetelű verseny volt, csak harmadszorra már nem tudtuk országosan meghirdetni, mert úgy ítéltük meg, hogy már a második alkalom is sokkal kevesebb érdeklődőt vonzott. Ennek ellenére nagyon sok megyében önállóan megszervezik egy megyei döntővel. Nagy sikere van, sok emberhez eljut, és sok embert meg tudnak mozgatni vele.
Azért sokat tudunk egymásnak segíteni, mert ha például ha valami segédanyagot kell beszerezni, kiadványokat kell készíteni, akkor át tudják adni egymásnak a címet, vagy össze tud fogni két-három megyei balesetmegelőzési bizottsága, és ha nagyobb tételben vásárolnak, az már olcsóbbá teszi a beszerzést. Tehát mindenképpen hasznos ez a tapasztalatcsere, ahol több olyan ötletet, furfangokat - legyen az akár apróság is – át tudnak adni egymásnak a kollégák, amivel ki tudják egészíteni egymás eszköztárát.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyermekek felé irányuló propaganda az, aminek egy rövidebb távon van foganatja. Sokkal lelkesebbek a gyerekek és jobb velük dolgozni. Jobb nekik elmondani bármit is, mert sokkal jobban megragad bennük életkoruknál és a kíváncsiságuknál fogva. Rájuk is irányul egyébként az Országos Balesetmegelőzési Bizottság tevékenységének a nagyobbik része, tehát nekik szervezzük országos, felmenő rendszerű kerékpárversenyeket, tanulmányi versenyeket, rajzpályázatokat, amelybe már az óvodásokat is bevonjuk. Tehát mindenképpen a gyerek az a réteg, akik hálásabbak, és akiknél jobban visszaköszön a munkánk eredménye. Ez egyébként a baleseti statisztikán is megmutatkozik, hiszen amíg kilencvenben 100 fölött volt a balesetben elhunyt gyermekek száma, addig az elmúlt években 35-38-ra csökkent – természetesen még mindig magas ez a szám, de itt egy látványos javulást értünk el, egy látványos eredményünk van.
Mindenképpen ez irányba szeretnénk a tevékenységünket folytatni, vagy akár szélesíteni is. Lehet, hogy most ennek a két napnak lesz egy olyan tanulsága, hogy pl. egy újabb rendezvényt, egy újabb országos felmenő rendszerű rendezvényt fogunk majd meghirdetni, akár a gyerekek, akár a felnőttek körében, a jövő évben.
Az általános célok mindenképpen maradnak, szeretnénk egy szűk körre összpontosítani az erőinket, gondolok itt a passzív biztonsági eszközök használatának a fontosságára - a biztonsági öv, biztonsági gyermekülés, és a bukósisak használatának a fontosságára. Azt gondolom, hogy ez a téma egész éven át meghatározza a munkánkat, és e köré fogjuk csoportosítani a többi témát. Ilyen fontos dolog még a sebességhatárok betartása, illetve az ittas vezetés elleni hatékony fellépés, mert még mindig minden hatodik, hetedik balesetet ittas állapotban követnek el.
 

  Gaál Krisztián rendőr százados a Sárospataki Rendőrkapitányság parancsnoka a balesetmegelőzés helyi tevékenységéről számolt be…
2007. októberében a Sárospataki Rendőrkapitányságon is megtartottuk a Területi Balesetmegelőzési Bizottságnak ülését, ahol mind az iskoláknak a vezetői, mind a közlekedési vállalatok és egyéb érintettek - közlekedési hatóság, közútkezelő – munkatársai jöttek el kapitányságunkra, ahol megbeszélést tartottunk a rendőrkapitányság ez évi baleseti helyzetéről, és minden olyan intézkedésről, ami válaszol a problémákra, illetve minden olyan egyéb dologról, ami a prevenciót szolgálja. Nagyon eredményesnek tartották a megbeszélést a résztvevők, és ők is szükségesnek tartják, hogy minden éven megtartsuk. Értékeljük a korábbi évek tapasztalatait, és ezek mentén dolgozzunk, mert tudjuk és hisszük, hogy mi ezzel mindenképpen a város, a lakosság közlekedésbiztonságát, a közlekedési morált erősítjük.

Elmondanám azt is, hogy milyen nagy örömet és megtiszteltetést jelent számunkra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye, azon belül városunk, Sárospatak adhat otthont az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési továbbképzésének, hogy városunk vendégei azok a közlekedésrendészeti szakemberek, akik ebben a témában igazi szaktekintélyeknek számítanak. Nagyon sokat tanulhatunk tőlük és mi igyekszünk is minden alkalmat kihasználni erre, ez alatt a két nap alatt. Reméljük, hogy a továbbképzésük hatékony és eredményes lesz, és hogy jól érzik magukat Sárospatakon.

Cziczer Katalin
 /2007.10.13/

 

 

Zene és képmontázs Szent Erzsébet tiszteletére

                                                

    Nagy érdeklődés övezte Urbán György, Szent Erzsébet tiszteletére készített zene és képmontázsát, amit október elsején mutatott be a Vártemplomban. A Stockhausen, Vivaldi, Mozart-Lousire, Brubeck és Dobos László szerzeményeiből összeállított háttérzene alatt megjelenő vetített képek különleges élményt jelentettek a megjelenteknek.

 

Dr.Szabó Irén, a Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke a bevezetőben elmondta, ne arra számítsunk, hogy a mű Szent Erzsébet életét fogja eseményszerűen bemutatni. És ez így is történt; a mű inkább hangulatában adta vissza a Szent Erzsébet életét és korát. Az alkotás hosszú másodpercekig tartó sejtelmes zenével kezdődött, ami mintha az elmúlt századokon át vitt volna vissza bennünket a 13. századig.
Ezután különböző hangulatok megjelenítése követte egymást – amelyek Liptay Gábort technikai segítségével készültek. Időnkét a képek között felsejlett Szent Erzsébet megragadóan szép arca – amit a művész Szabó Erikától „kölcsönzött”. Aki átengedte magát a zene és a képek által nyújtott élménynek, az elröppenő 12 perc eltelte után úgy érezhette, mint aki időutazáson vett részt. A program a Szent Erzsébet házban, a kiállítás megtekintésével és egy fogadással folytatódott, ahol a művésszel és egymással való beszélgetés segített „lereagálni” a nem mindennapi élményt.

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.13/

 

 

Sokan fizettek gyorshajtásért

                                                

    2007. október 12-én fokozott közúti ellenőrzést rendeletem a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén, legfőképpen a város belterületén és a várost övező 5 km-es körzetben - nyilatkozta dr.Gaál Krisztián rendőr százados, a kaptányság vezetője...
 

Az akció célja a közlekedési szabálysértések kiszűrése volt, és az elsődlegesen már nyáron megkezdett kamionok, és a városon áthaladó tehergépkocsi forgalom fokozott ellenőrzése. Az ellenőrzés eredménye az lett, hogy 13 esetben kellett helyszíni bírságot kiszabnunk gyorshajtás miatt, 4 esetben pedig a jármű műszaki érvényességének lejárta miatt tettünk feljelentést.

Az akció Sárospatak város forgalmát is elviselhetőbbé tette, mert ilyenkor érezhető, hogy a kamionforgalom szinte eltűnik a város belterületéről. A délután folyamán, de még másnap is érezhető volt a szállítójárművek forgalmának ritkulása.
A tapasztalatunk az, hogy ezek az akciók jelentősen javítják a belváros élhetőségét.


 

Érdekességképpen mondanám, hogy ellenőrzés alá vontunk egy fát szállító tehergépkocsit, aminél a tengelyterhelés mérés túlsúlyt állapított meg. Vele szemben a közlekedési felügyelet indított szabálysértési eljárást - tette hozzá Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője.

Szintén egy tanulságos eset volt, amikor intézkedő járőreink ellenőrzés alá vontak egy vasat gyűjtő, vasat szállító gépjárművet. Megállapították, hogy a menetleveleit a gépjárművezető nem vezeti. A rendőrség a közlekedésfelügyelet munkatársainak átadta az ügyet, akik vele szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek.
Tudni kell, hogy a közigazgatási eljárásnak a büntetése 50 ezer Ft-tól, 300 ezer Ft-ig terjedhet. Itt hívnám fel a teher gépjárművezetők figyelmét arra, hogy igaz, hogy teher a menetlevél vezetése, viszont ha e miatt közigazgatási eljárást kezdeményeznek velük szemben, akkor komoly pénzösszegeket fizethetnek.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.13/

 

 

Konferencia az összetartozás erősítéséért a Református Kollégiumban

                                                

    Fontos, hogy visszatekintsünk a hagyományainkra és az is fontos, hogy a közösség erejét mindenki megérezhesse. Azt gondolom, ha a Sárospataki Református Kollégium közel 500 éves múltjára való visszatekintéssel rá tudtunk világítani a közösség összetartó erejére, a közösségben való együttmunkálkodás örömére, akkor ezzel a konferenciával sikerült elérnünk a célunkat – nyilatkozta Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő…
 

Néha-néha - de lehet, hogy napjainkban egyre gyakrabban - megtapasztalhatjuk az egymásra utaltság érzését, és ezzel együtt a segítségnyújtás örömét is. Ezzel a konferenciával is sokat segíthettünk egymásnak, hiszen a szakmai program keretében, információkat és mindenféle egyéb segítséget nyújtottunk egymásnak, hogy jobban és eredményesebben végezhessük a munkánkat.
A sárospataki gimnázium 476 éves múltra tekint vissza, és rendkívül sok hagyományt fedezhetünk fel az eltelt évszázadokra visszatekintve. Egy azonban folyamatosan jellemezte az intézményt már a középkor végétől: a tizenhatodik századtól megjelenik az összetartozás, a diákok érdekeinek védelme, s ez az összetartozás évszázadokon keresztül megmaradt, és még most is él.

Ha erről beszélünk, akkor sok kaput nyitunk meg a tanárok, a diákok és szülők felé, hiszen az összetartozásnak mai is különböző formáit élhetjük meg. Ha csak a diákokra gondolok, akkor a tanulópárok alakítását, a tanulócsoportok alakulását, vagy hogy sajátos helyzetünknél fogva több internátusi épületben laknak a gyermekeink, akkor az internátusokon belüli összetartozás, de a közöttük szervezett tanulmányi, sport és egyéb versenyek, mind a közösségek tagjainak az összetartozását erősítik.
Fontos az összetartozás számunkra, tanárok számára is, hiszen e nélkül nem dolgozhatunk, nem élhetünk együtt. Természetesen ne feledjük el a nagyobb összetartó erőket sem, részei szeretnénk lenni a városnak, részei vagyunk a Református Egyháznak és meggyőződésem, hogy a magyar hazának, és nemzetünknek is.

Törő Gábor
 /2007.10.12/

 

 

Összegyűlt az alapanyag a Polgármesterek Borához

                                                

    Már hetedik éve, hogy minden ősszel, szüret idején a Tokaj-hegyalja történelmi borvidék településeinek polgármesterei, mindenki 20 kg aszút és 2 mázsa furmint hárslevelű, vagy muskotályos szőlőt ad össze, amiből a Polgármesterek Borát elkészítik - számolt be a múlt heti, tolcsvai útjáról Dr.Hörcsik Richárd polgármester...

 

Ez egy nagyon szép gesztus, az összefogás szükségességének a gesztusa. Hiszen mi egyrészt összetartozunk, Hegyalja egy egységet alkot, másrészt pedig mutatja azt, hogy a Tokaji bor marketing, vagy piaci lehetőségeiből az összefogásé a jövő. A kistermelőknek összefogva célszerű piacot kutatni, piacot szerezni. Ez egy hetedik éve visszatérő hagyomány, amit folytatni kell.
Ezért, mint Sárospatak város polgármestere, örömmel hoztam a pataki határban szüretelt aszúból és szőlőből, hiszen Sárospatak része Hegyaljának és ezzel, ezt szeretném kifejezni, hangsúlyozni.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.12/

 

 

Előkészítő foglalkozások általános iskolásoknak

                                                

  Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium felvételi előkészítő foglalkozásokat tart az általános iskolák 8. osztályosai számára magyar és matematika tárgyakból.
A foglalkozások időpontjai:

2007. október 19. 14 óra matematika
        október 19. 15 óra magyar

november 16. 14 óra magyar
november 16. 15 óra matematika

december 7. 14 óra matematika
december 7. 15 óra magyar

2008. január 4. 14 óra magyar
2008. január 4. 15 óra matematika

Szeretettel várjuk az érdeklődőket iskolánk nyílt napjára is: 2007. november 20-án az 5 és 6 évfolyamos osztályok nyílt napján.

Kérjük, a nyílt napon való részvételi szándékukat jelezzék iskolánk titkárságán. Elérhetőségünk: 47/312-140


Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
 /2007.10.12/

 

 

Börtönbüntetést kapott a jogosítvány nélküli vezető

                                                

    2007. október 9-én a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén járőreink elfogtak egy eltiltás hatálya alatt vezető olaszliszkai illetőségű lakost, aki soha nem is rendelkezett vezetői engedéllyel, ilyen képzésen nem vett részt korábban sem, és mégis több esetben személygépkocsit vezetett - nyilatkozta dr.Gaál Krisztián rendőr százados, a kapitányság vezetője...

 

A mi hatóságunk engedély nélküli vezetés miatt már korábban felelősségre vonta, azonban ezt követően is vezetett, de ismét sikerült tetten érnünk. Ezek után engedély nélküli, eltiltás hatály alatti vezetés miatt följelentettük a sátoraljaújhelyi városi bíróságon. Azonban ez év október 9-én ismét elfogtuk - immár harmadszor - ugyanúgy eltiltás hatálya vezetett, ezért őt 72 órára őrizetbe vettük, átvittük a miskolci rendőrkapitányság fogdájába és 2007. október 11-én a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróságra vezettük, ahol az őrizetben lévő személyt a bíróság 20 nap elzárásra ítélte.
Itt hívnám fel a gépjárművezetők figyelmét, hogy ez legyen elrettentő példa mindenkinek arra, hogy aki el van tiltva a vezetéstől, az ebbe a hibába ne essen, mert ez esetben a bíróság szabálysértés miatt sokkal nagyobb büntetést ki tud szabni, mint sok esetben egyéb bűncselekmények elkövetése miatt.


Cziczer Katalin
 /2007.10.12/

 

 

Véget vetnek az illegális szemétlerakásnak

                                                

     Sárospatak lakosai tapasztalhatják mostanában, hogy a város több pontján is kihelyeztek illegálisan, részben zöld hulladékot, részben pedig háztartási szemetet, kommunális hulladékot - műanyag flakonokat, különböző ételmaradékokat, tehát olyan szemetet amelyik nem hogy Sárospatak belvárosába, hanem egyáltalán sehova nem illik –nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 

 

Megdöbbenve tapasztaltuk ezt a tényt, igazán nem tudom mi lehet az oka, hiszen még a madár is vigyáz arra, hogy ne piszkoljon saját fészkébe. Feltételezem, hogy nem az ott lakók rakják a saját portájuk elé, hanem valahonnan máshonnan viszik oda a szemetet. Természetesen ez így nem maradhat, úgyhogy a ZHK-val el fogjuk szállítani ezt az illegálisan lerakott hulladékot. Ez Sárospatak városának több százezer forintjába fog kerülni, itt nem maradhat, viszont szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a következőkben a közterület felügyelők rendszeresen fogják ellenőrizni az ilyen illegális tevékenységet és nagyon kemény pénzbírsággal fogjuk sújtani azokat, akik kihelyezik ezt a szemetet Sárospatak város területén.
Tudni kell azt, hogy vannak olyan pataki lakosok, akik az önkormányzat feladatát vállalják át azzal, hogy az előttük lévő közterületet szépen rendben tartják, karban tartják, lenyírják a füvet. Az így keletkezett hulladékot ez után is ingyenesen el fogjuk szállítani, viszont a kertből az utcára kihordott – esetleg a konyhából, vagy a lomtalanításkor kihordott szemetet nem fogjuk elhordani.

Éppen ezért kérek mindenkit, aki ilyen tevékenységet észlel Sárospatakon, jelezze a közterület felügyelet felé, vagy hozzánk a Polgármesteri Hivatal felé, hogy meg tudjuk fogni azokat, akik ezt a szemetet kihelyezik. Ugyanakkor mindenkit szeretnék tájékoztatni arról, hogy tizenkettedikén, pénteken ingyenes lomtalanítás lesz. Ez az ingyenes lomtalanítás természetesen Sárospatak városnak pénzébe kerül, több mint kétmillió forintjába. Kérem, hogy akinek olyan hulladéka van, amit pénteken szeretne elszállíttatni, azt csütörtök este, vagy péntek reggel helyezze ki. Célszerűbbnek látom péntek reggel kihelyezni - amennyiben lehetősége van rá - hiszen az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy az előző nap kihelyezett hulladékot bizonyos személyek szétválogatják, szétszórják, amivel nagy rendetlenséget okoznak a városban.

Nem fogja elszállítani a ZHK a közterületre kihelyezett építési törmeléket, veszélyes hulladékot és zöld hulladékot sem. Kérem, hogy ezeket ne helyezzék ki a pataki lakosok, mert ez ott fog maradni és ott fog díszelegni mindenkinek a portája előtt. Mostanában több lakossági fórumon, illetve levélben is tudatták velem azt a problémát a sárospataki lakosok, hogy a szemétszállításban igazságtalan az a jelenleg érvényben lévő rendeletünk, amely alapján ugyanannyit kell fizetni, ha öten élnek egy háztartásban, mint például egy kisnyugdíjasnak, vagy egy egyedülállónak. Nekik tudjuk, hogy havonta egy-két reklámszatyornyi szemetük keletkezik, szemben egy olyan lakással, ahol laknak öten-hatan - itt ugye minden nap jelentős mennyiségű szemét keletkezik. Éppen ezeknek az észrevételeknek a hatására, kezdeményezni fogjuk a hulladékrendeletünknek a felülvizsgálatát és megpróbálunk olyan megoldást találni, hogy mindenki a valóban keletkezett szemét után fizethesse a szemétszállítási díjat.


Törő Gábor
 /2007.10.11/

 

 

Szerveződik a Borostyán út

                                                

     A kassai Polgármesteri Hivatal képviselőivel tárgyaltunk szerdán. Szeretnénk egy Kárpátok Eurorégiós pályázaton részt venni, együtt a kassaiakkal, a lengyelekkel és Magyarország több településével. Tulajdonképpen egy kis Borostyán út létrehozását tervezzük, és az ezzel kapcsolatos előkészítő munkálatokról szóltak a tárgyalások – nyilatkozta Aros János alpolgármester, amit Csunya Jenő, a kassai Városháza képviselője a következőkkel egészített ki…
 

 

A projekt célja az lenne, hogy népszerűsítsük egymás lehetőségeit, egymás termékeit, és ezeket a lehetőségeket kihasználva, megpróbáljunk minél több olyan előnyre szert tenni, ami minden egyes település számára hasznos lehet. Ezekkel a projektelemekkel foglalkoztunk, szeretnénk két korridort, egy északit és egy délit, amit ha össze tudnánk kötni, úgy gondoljuk, hogy több baráti, illetve testvérvárost be tudnánk kapcsolni. Ez turisztikai kapcsolatokkal indulna, de a kapcsolatokat tovább bővítenénk. Ez lenne a fő téma, ami elősegíthetné a helyi lehetőségek kibontakoztatását is. Tipikus a kassai vágy, visszahozni a bor tradícióját, illetve a bortermelés körüli tradíciót, és mivel Kassa város indul a pályázaton az Európa Kulturális Fővárosa címért, én azt hiszem, hogy ez a régiónak is sikert hoz majd, és valószínűleg meghozza majd a hasznot is. És az sem mellékes, hogy sokat tanulhatunk egymástól, és így együtt eredményesebbek lehetünk a régió fejlesztésében.
Magyar oldalról a vendéglátás, és a turizmus az, ami jelentős értéket képvisel ebben a kapcsolatban, de mi is tudunk nyújtani több projekteket, ami érdekes lehet.


Cziczer Katalin
 /2007.10.10/

 

 

Sárospatakon járt a köztársasági elnök

                                                

     2007. október 9-én 13-órakor Sárospatakra érkezett Sólyom László köztársasági elnök, aki az egész délutánt városunkban töltötte feleségével, Erzsébet asszonnyal. A Rákóczi-várban találkoztak Dr.Hörcsik Richárddal, Sárospatak város polgármesterével és a térség polgármestereivel...
 
Sólyom László nem ezzel a programmal kezdte a napot, hiszen reggel az Aranyosi völgyet nézte meg, ahonnan Széphalomba, majd Sátoraljaújhelyre utazott, s onnan jött vissza Sárospatakra. A délutánja is meglehetősen zsúfolt volt, hiszen az elnök meghatározott céllal érkezett, láthatóan a lehető legtöbbet akarta megtudni Sárospatakról, és hasonlóképpen a Bodrogközről is. Erre úgy tűnik jó módszert választott, hiszen az együtt elköltött munkaebéd a polgármesterekkel, jó alkalmat adott a közvetlen, fesztelen beszélgetésre 

Természetesen felesége is velük ebédelt, és a program végén a Nagykönyvtárban is együtt voltak, de közben külön programokra is meghívta Hörcsik Erika, a polgármester felesége. Megmutatta - a végtelenül kedves és szerény - Erzsébet asszonynak a Református Kollégium múzeumában féltve őrzött főúri hímzéssel készült oltárterítőket, a Vármúzeum egy részét, a Múzsák Templomában lévő Szent Erzsébetről szóló kiállítást – az utóbbiak házigazdája Jósvainé dr.Dankó Katalin volt, a látnivalók bemutatásában pedig Vámosi Katalin remekelt.

A Szent Erzsébet házban Kuklay Atya kápráztatta el a Szent Erzsébet iránt kifogyhatatlan érdeklődést mutató vendéget, akinek a következő programja már pihentetőbb volt, a Telenkó család vendégszeretetét élvezhette Kispatakon.
Itt csatlakozott hozzá a férje, aki a sajtótájékozató után szintén nem hagyhatta ki a Szent Erzsébetet ábrázoló ritkaságokat a Múzsák Templomában. Kis beszélgetés Telenkó Miklós parókussal, és nejével - aki a Szent Erzsébet Társaság elnöke – és már csak egy program volt hátra, amit bármilyen fáradtan is megnéz az idelátogató: a Nagykönyvtár, a kalandos út után hazatalált könyvekkel.
A házigazda itt maga a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Csomós József volt, a szakmai kísérő pedig Dr.Dienes Dénes professzor, a Kollégium közigazgatója.

Már sötét volt, amikor kijöttek az épületből és megálltak egy percre a 477. tanévében lévő Kollégium udvarán. „Európa szívében vagyok - gondoltam megkönnyebbülve a holdfényes Kollégium udvar közepén” – írta korábban Cs.Szabó László a világhírű esszéista. Hogy a Magyar Köztársaság legmagasabb közjogi méltósága mit érzett, azt nem tudhatjuk, mindenestre hálás szavakkal búcsúztak el Dr.Hörcsik Richárd polgármestertől és a Kollégium vezetőitől. 
  Sárospatak a Magyar Kultúra Városa, de nem csak az épített, hanem a szellemi örökségnek is ápolói a város polgárai és önkormányzata. Erről meggyőződött elnök úr, hiszen maga a helyszín, a Rákóczi-vár, a Református Kollégium önmagában véve mutatta ennek az örökségnek az ápolását.
Nagyon örültem annak, hogy Sólyom László elnök úr meggyőződött arról, hogy városunk és térségünk mennyire ápolja az épített és a szellemi örökséget. Ebben Sárospatak a térségben is élen jár.
Külön jelentőséget adott a programnak, hogy elnök úr nem csak a város nevezetességeivel ismerkedett, hanem a Rákóczi-vár Lovagtermében a térség polgármestereivel is találkozott. Minden asztalhoz odament és szinte minden polgármesterrel szót váltott. Személyesen győződhetett meg arról, hogy mi foglalkoztatja a vidék Magyarországát, a bodrogközi és a hegyaljai polgármestereket.

Amint a sajtótájékoztatón is hangsúlyozta, elnök úr figyelme kiterjedt a Tokaj-hegyalja mellé tervezett erőművekre, úgy mint a Tőketerebesre és Szerencsre tervezett erőművekre. Aggódva figyelte elnök úr ezt a két tervet, és meghallgatta a polgármesterek és a borászok véleményét is. Ígérte, hogy különös figyelmet fog szentelni ennek az ügynek, hiszen Tokaj-hegyalja a Világörökség része, meg kell óvnunk és meg kell becsülnünk ezt az értéket, függetlenül attól, hogy milyen erőművet, vagy milyen természeti beavatkozást akar bármely beruházó.

Nagyon örültem annak, hogy elnök úr a Bodrogköz iránt is nagy érdeklődét mutatott. Figyelmet fordított a bodrogközi emberek életére, az elvándorlásra, a munkanélküliségre, az etnikai kisebbség problémájára és arra a kitartásra, amit mutattak a polgármesterek ebben a beszélgetésben. Elmondták, hogy ők ragaszkodnak ehhez a térséghez, és az az optimizmus, ami megvolt bennük, lenyűgözte az elnök urat, hogy a sok gond ellenére is bizakodóak a jövőt illetően.
Szóba került az épülő tározó, a Vásárhelyi terv - II, ami bizony késében van - elnök úr ennek a megvalósulását is figyelemmel fogja kísérni.

Hasonlóképpen az uniós pályázatokat is, hogy a támogatásoknak ne csak a nagyvárosok és térségeik legyenek a haszonélvezői, mint Miskolc, Debrecen, vagy Győr, hanem a vidék, a kisebb városok és települések is részesüljenek ezekből. Hiszen a vidék számára nagy lehetőség, hogy az uniós pályázatokból munkahelyeket teremtsünk és a népesség itt tartását így próbáljuk megoldani.

Elnök úr felhívta a figyelmet arra, hogy a térségben vannak civil szervezetek, akiknek a véleményére fontos, hogy odafigyeljenek a döntéshozók. Az elkövetkezendő időszakban akár az uniós programokban, akár az önkormányzati munkában jobban oda kell figyelni ezekre a szervezetekre, akik pl. a környezetvédelemben elől járnak, és fel tudják hívni a figyelmet az ökológiai egyensúly megóvására is.
Nagyon fontos volt, hogy első kézből kapta elnök úr az információkat, amire ez a munkaebéd nagyon jó lehetőség volt - értékelte a látogatást Dr.Hörcsik Richárd polgármester…

LEVI fotói a köztársasági elnök és felesége látogatásáról >>>

Látogatás a Református Kollégium múzeumában >>>


A vendégek fogadása a Rákóczi-várban >>>


Sajtótájékoztató >>>


Erzsébet asszony látogatása a Rákóczi Múzeumban >>>


Látogatás a Múzsák Templomában és a Szent Erzsébet Házban >>>


Sólyom László a Múzsák Templomába látogat >>


A Telenkó családnál >>>


Látogatás a Nagykönyvtárban >>>


Cziczer Katalin - Törő Gábor
 /2007.10.10/

 

 

Gyűlik a szőlő a Polgármesterek Borához

                                                

     Október 6-án, a Tokaji Borfesztivál keretében adta össze Tokaj-hegyalja 27 polgármestere azt a fejenként egy kosárnyi szőlőt, és egy pohárnyi aszúszemet, amiből az idén a Polgármesterek Borát el fogják készíteni. A valódi mennyiséget - 200 kg szőlőt és 20 kg aszúszemet - egy későbbi időpontban szállítják Tokajba. Dr.Hörcsik Richárd polgármester nagy jelentőséget tulajdonított ennek az eseménynek…
 

 

Van egy régi mondás, ami úgy hangzik, hogy egységben az erő. Ez a Tokaji bor esetében is így van, hiszen Tokaj-hegyalja szőleit és borát nem egy településen, Tokaj határában termesztik és készítenek belőle jó bort, hanem Tokaj-hegyalja 27 településén. Én úgy hiszem, hogy ez egy nagyon jó ötlet volt annak idején, hogy a térség polgármesterei hozták a szőlőt és az aszút. Ez az egységet fejezi ki. Nekünk az erőnk nem a különbözőségekben van, hanem az egységben, hiszen Tokaj-hegyalja 27 településének határában ugyanolyan jó tokaji furmintot, hárslevelűt, muskotályost és aszút lehet készíteni, és éppen ez adja azt a különlegességét, hogy mégis egy picit más, ami a pataki határban, a zsadányi határban, vagy éppen a tarcali határban termett.
De úgy vélem, hogy a Polgármesterek Bora, amit majd ebből készítenek, jól jellemzi ennek az összefogásnak az erejét, hiszen akár marketingben a világpiacon, akár bármi másban az együttes fellépésnek van igazán ereje. Egyrészt ezért jövök minden évben, másrészt pedig ezzel pedig azt is szeretném kifejezni, hogy Sárospatak része Hegyaljának, Patak nem csak a magyar kultúra, a magyar oktatás fellegvára hanem a Tokaji bornak is. Mi büszkén vállaljuk azt, hogy eleink az elmúlt hat hét évszázadban kiváló pataki borokat termeltek - ez a múlt, a jelen pedig az, hogyha megnézzük az országos borversenyeket, nagyon sok jó pataki bor is díjakat nyer ott, éppen ezért kell a jövőre gondolni.
 

E A jövő pedig az, hogy mi mindenütt ott legyünk ahol Tokaji borról van szó, mert ha a Tokaji borászokon segítünk akkor a pataki borászokon is, és ha a Sárospataki borászokon és a szőlőtermelőkön segítünk akkor nekik adunk segítséget, hogy jobb bort készítsenek és jó szőlőt termeljenek.
Ez egy vicc, amit a néhány multinacionális cég csinál a Tokaji borral. Hatszázötven forintért nem lehet három puttonyos Tokaji aszút tisztességesen előállítani - ez a véleményem. És itt egy kicsit mi is hibásak vagyunk, hogy az egyszerű termelő odaadja a borát, vagy odaadja a szőlejét - itt egy nagyon határozott fellépést kellene mutatni, elsősorban a Tokaji borvidéknek. Mi az elmúlt időszakban többször szorgalmaztuk is ezt, bár a bortörvénybe csak részlegesen került be - viszont a hegyközségi szabályzatba bekerült - hogy különleges minőségi Tokajit csak Hegyalján lehet palackozni.
A hegyközségeknek - legalábbis a Tokaji hegyközségnek - kell egy határozott fellépés. A magam részéről, én mindent meg fogok tenni - bár nekem, mint képviselőnek nem sok beleszólásom van a piac mozgásába, hiszen a piac önmagát adja és talán a fogyasztó örül annak, hogy hatszáz forintért egy üveg Tokaji aszúhoz hozzá jut. Viszont a fogyasztó nem biztos, hogy tudja, hogy milyen az igazi Tokaji aszú, el kell ide jönni Hegyaljára, Tokajba és Sárospatakra, és meg kell kóstolni – és ez a mi felelősségünk, hogy megismertessük. Mindenütt, ahol rendezvény van, a borainkat próbáljuk meg itatni, mert ez hozzájárul ahhoz, hogy ha a jó minőséget felfedezik, akkor nem fogják azt a hatszáz forintos fél literes palackot megvenni, hanem inkább kevesebbet vesznek, de jó minőséget. 

 
A lényeg pedig az, hogy a jó bornak is kell a cégér. Azt tapasztaltuk Nyugat-Európában és mindazokon a borvidékeken, ahol megfordultunk, hogy a legtöbb bor nem a külkereskedelemben, hanem a helyi idegenforgalomban fogy – tette hozzá Májer János, Tokaj polgármestere.
Ezért van szükség arra, hogy mi a bornak egy nagyon nagy imázst kerítsünk itt helyben, a forrásoknál. Most nem kizárólag Tokajban gondolkodok, hanem Hegyaljáról van szó, tehát Sárospatakról, Sátoraljaújhelyről, Szerencsről és az összes községről, amelyik Hegyalján van. Örülök annak, hogy ott is vannak szüreti napok, hiszen mindenhonnan ugyanazok a turisták jönnek vissza, s aki eljön az óvhatatlanul megkóstolja a Tokaji bort. Ezt már nem kell a külkereskedelembe vinni, ez itt eladható. Tehát azt gondolom, hogy egy nagyon nagy PR értéke van a szüreti napoknak.
Egyfajta összefogást is kezdeményeztünk azzal, hogy kitalálta Nyikos István a Polgármesterek Borát. Tehát valamennyi hegyaljai polgármester eljött Tokajba, hogy összeadjuk a jövő évi termésnek a mennyiségét. Ez pedig egy generáló eszköz, hiszen a tavaszi borfesztiválra szintén eljönnek a polgármesterek.
Azt látom, hogy most sikerült a médiát is megmozgatni, hiszen a helyi televízión és internetes portálokon kívül, azért itt van a Magyar Televízió is, és itt vannak a különböző kereskedelmi televíziók is, amelyek azért fontosak, mert tulajdonképpen a családoknak, a háztartásokba viszik a Tokaji bor hírét. Nekem az a benyomásom, hogy sokan ismerik a Tokaji bort, de kevesebben kóstolták, és én azt szeretném, ha az egész ország megkóstolná.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.09/

 

 

Fontosnak tartják a hagyományok ápolását

                                                

     Az őszi időszakban több borfesztiválra is meghívást kapott a Bodrog Néptáncegyüttes. Az évnek ezen szakasza, bővelkedik olyan rendezvényekben, amelyeken a folklór – néptánc, népzene, vagy valamely népszokás – főszerepet kap. Ennek is köszönhető, hogy ilyenkor szinte minden hétvégén várják a Bodrog Néptáncegyüttest, különböző rendezvényekre - nyilatkozta Darmos István...

 


Az augusztusi Tolcsvai Borfesztivál után szeptember elején a Budai Várban az Országos Bor- és Pezsgőfesztiválon léptünk fel, már hatodik alkalommal. A következő hétvégén a Boldogkőváralja Fesztiválra kaptunk meghívást, majd legutóbb a kassai Magyar Borok Fesztiválján képviseltük lakóhelyünket. Igyekszünk ezeken a műsorokon nem csak a hagyományos műsorszámainkkal színpadra állni, ahol lehet bővítjük a szokások megjelenítésével, vagy a felvonulások színesítésével. Nem csupán idegenforgalmi szempontból tartjuk fontosnak a hegyaljai szüreti hagyományok ápolását, hanem azért, mert ezzel mi is hozzá tudunk járulni, a Tokaji bor régi hírnevének visszaállításához.
 


Törő Gábor
 /2007.10.09/

 

 

Szent Erzsébet és hagyománya

                                                

  2007. október 5-én pénteken tudományos konferenciát szerveztek Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi múzeumában „Szent Erzsébet és hagyománya” címmel, melyet Dr. Hörcsik Richard egyetemi tanár, Sárospatak polgármestere nyitott meg. Beszédében hangsúlyozta Árpád-házi Szent Erzsébet és Sárospatak kapcsolatát
 


A konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, Sárospatak, az Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár, az MTA Debrecen Területi Bizottsága, Debrecen, a Miskolci Egyetem Történettudományi Intézete, Miskolc, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, Debrecen közösen szervezte. Beszámoltak az eddigi kutatások eredményeiről Szent Erzsébet életében.

A következő előadóktól hallhattunk többek között Szent Erzsébet életéről:
Orosz István akadémikus (Debrecen): Szent Erzsébet évszázada
Sz. Jónás Ilona egyetemi tanár (Budapest): Szent Erzsébet három legendája
Horváth Emőke egyetemi docens (Miskolc): Szent Erzsébet spanyolországi kultusza
Makó Mária egyetemi tanársegéd (Kolozsvár): Szent Erzsébet kultuszának megnyilvánulási formái a középkori Erdélyben. A kolozsvári Szent Erzsébet-ispotály
Bitskey István akadémikus (Debrecen): „Magyarország szép nemes csillaga” (Szent Erzsébet a kora újkori magyar irodalomban).
Gábor Csilla egyetemi tanár (Kolozsvár): Női szentség, nemzeti szentség. Szent Erzsébet- prédikációk a 17–18. század fordulóján.
Gyulai Éva egyetemi docens (Miskolc): Andechs–Szilézia–Thüringia–Szepesség. Árpád-házi/Thüringiai Szent Erzsébet és Sziléziai Szent Hedvig ábrázolása az arnótfalvai Szűz Mária-oltáron (1485).

 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.08/

 

 

Előtérben a balesetmegelőzési feladatok – országos szintű továbbképzés Sárospatakon

                                                

     Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya minden évben két alkalommal szervez a megyei és a budapesti rendőr-főkapitányságok balesetmegelőzési bizottságok titkári feladatait ellátó főelőadók részére továbbképzést. Ennek a továbbképzésnek a szervezési jogát az idén megyénk kapta meg, amely október 8. és 10. között kerül lebonyolításra Sárospatakon - nyilatkozta Dr. Lovassyné Németh Mária rendőr alezredes...
 


A továbbképzések célja, hogy a résztvevők tájékozódhassanak a közlekedésrendészeti és balesetmegelőzési tevékenységet érintő ORFK szintű elképzelésekről, az éves és az aktuális feladatokról, valamint a jogszabályi változásokról. Itt kerül sor a megyei titkárok éves beszámoltatására, valamint az éves rendezvények megyénkénti "elosztására" is.
A háromnapos rendezvény tematikáját és programját az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya határozza meg, melyet kiegészíthet a szervező megye saját elképzeléseivel -egyeztetést követően - így kerül sor ezen a továbbképzésen egy, a megyénkben megvalósított közlekedésbiztonsági - program bemutatására. A „Tandem" címmel fémjelzett módszertani útmutató elsősorban a pedagógusok részére készült.
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.08/

 

 

A könyvtár vendége volt Gál Halász Anna

                                                

     Gál Halász Anna az utóbbi négy évben tűnt fel irodalmi tevékenységével. Dr. Hőgye István, a sátoraljaújhelyi Levéltár igazgatója ösztönzésére jelentette meg Mint az aszú c. kötetét, amelyből a Versenyfutás c. novella egy nemzetközi irodalmi pályázaton III. helyezést ért el...

 

Eddig két novelláskötete, két szerelmes és egy történelmi regénye jelent meg A Titkos küldetés c. regényben levéltári források alapján egy 13.századi történetet dolgozott fel. A kettős szálon futó izgalmas cselekmény főszereplője a nyugati országból hazaérkezett szerzetes, aki a puskaport feltalálta. A volt pataki diák írónőt, szívesen láttuk vendégül, hogy a pataki nőolvasók is megismerhessék rokonszenves személyiségét és sokszínű munkásságát.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.08/

 

 

Speciális tréning családsegítőknek

                                                

    A humán erőforrás fejlesztési operatív programhoz benyújtott pályázatunk alapján egy olyan képzésre nyertünk lehetőséget, amely három szervezet együttműködésével valósul meg, ez a mi intézményünk a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat, a Paraklisz Drogellenes alapítvány, akik Rakacán drog rehabilitációval foglalkoznak, illetve a Kondíció Humana Alapítvány, akik pedig fogyatékos gyerekek táboroztatását végzik – nyilatkozta Molnár Marianna igazgatónő…

 

Ez a három szervezet arra vállalkozott, hogy egy olyan együttműködési modellre tesz kísérletet, amelyben a különféle kliensekkel, különféle hozzá forduló emberekkel foglalkozók érdekében egy olyan képzési programot állít össze, amely kifejezetten a mi igényeinkre, a mi nehézségeinkre válaszol. Ennek keretében a mai délelőttön munkaerő-piaci ismereteket, aktuális ismereteket hallhatunk, illetőleg minden HEFOP-hoz beadott pályázatnál van egy Európai Uniós blokk, amely azt a célt szolgálja, hogy a résztvevők, akik a képzésben és ebben a támogatásban részesülnek, minél tájékozottabbak legyenek az Európai Unióról. Mi úgy gondoltuk, hogy szűkítjük egy kicsit az uniós témát, szociálpolitikai szempontból közelítjük meg, és azt a szociális ellátó rendszert, modell típusokat nézzük végig, amely az Európai Unió egyes tagországait jellemzi, ahogyan az unióban gondolkodnak a szociális ellátásokról a szociálpolitikáról. Ehhez két előadót hívtunk, az egyik Baranyi József, aki a Sárospataki Munkaügyi Kirendeltség vezetője, a másik pedig Pavlics Tamás aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek a szakértője, s akinek elévülhetetlen érdemei vannak ennek a pályázatnak a létrejöttében - hiszen szakértőként ő segített bennünket.

Azért kerestünk partnereket, és azért szerettünk volna egy saját igényeinkhez igazodó képzést, mert bár a munkatársak folyamatosan tanulnak - nemrégiben hatan is szereztek szakirányú képesítést - de ezeknek a képzéseknek az anyaga kötött. Tehát egy valamilyen egyetem vagy főiskola által összeállított képzés - aki volt már valaha ilyen képzésben, az tudja, hogy néha úgy érezzük, hogy nagyon sok felesleges dolgot tanítanak meg nekünk. Egy ilyen saját magunk által kialakított képzési struktúrában - amelyhez a hat blokk tartozik, kettő elmélet és négy tréning - gyakorlatilag tananyag fejlesztésre is lehetőségünk nyílt, ez azt jelenti, hogy kifejezetten azokra a problémákra, azokra a kérdésekre válaszolnak ezek a képzések, válaszol a trénerünk, amelyeket itt most ez a három szervezet fontosnak tartott.
Én úgy gondolom, hogy aki a szociális szférában dolgozik, az soha nem véletlenül kerül ide. A tréningnek lesz egyébként egy ilyen része is, amely mindenkinek az életútját tekinti végig, és helyezi el azt a munkát, amelyet most végez abban az életútban, karriertörténetben, amelyet valaki befutott. Tehát erre is valamilyen módon egy mélyebb választ keresünk most a képzés által, de amit nagyon fontosnak tartunk, hogy a szociális segítő munkában kimondottan családgondozóként, vagy olyanként aki együtt él a gyerekekkel, vagy együtt él a drogosokkal, hiszen ez egy rehabilitációs intézmény, nagyon nagy a kiégés veszélye. Mi a legfontosabbaknak azt tartjuk, hogy ezeken a képzéseken lehetőségünk nyílik a mindig csak adni, mindig csak befogadni szerepből arra, hogy mi feltöltődjünk, hogy mi saját magunkból - az a munkatársi közösség akik most együtt vesznek részt ezen a programon - mi együtt, egymásnak is adva, egymásból feltöltődve és bízom benne, hogy a trénerünk segítségével minél többet profitálva, a kiégés ellen minél többet tudjunk tenni. Mindenki számára nagyon fontos valahonnan táplálkozni, valahol megnyugodni, valamiből építkezni - ezt meg tudjuk valósítani a program által. A tananyag fejlesztése pedig azért nagyon jó, mert nem lehet mindent egy előadásban elmondani, a tréning az saját élményt nyújt. Minden játéknak, amely a tréningen zajlik, mindig van egy megbeszélési része, amikor tudatosítja a tréner bennünk azt, hogy mi az ami történik, miért fontos. Kapcsolódik hozzá egy kis elméleti ismeret is, de elsősorban nem ez a célja.
A tananyagnak pedig, amelyet mindenki megkap, és amelyet majd a szélesebb közvéleménynek is a rendelkezésére is bocsátunk, hiszen a honlapunkon amely a programhoz kapcsolódik ezek elérhetőek lesznek, illetőleg nyomtatott formában is megjelentetjük majd ezt, és akkor mindenki, aki ebből szeretne kapni és értesülni, erre mindenkinek lehetősége nyílik.

  A Sárospataki Munkaügyi Kirendeltség tevékenységéről Baranyi József, a kirendeltség vezetője tájékoztatta a tréning résztvevőit…
A munkaügyi szervezet a perifériára szorult embereknek, a hátrányos helyzetűeknek tud segítséget nyújtani, elsősorban szolgáltatásokkal és elhelyezkedési támogatásokkal. Jelenleg az kell, hogy ezek az egyének regisztráltassák magukat nálunk, hogy tudjunk róluk és megpróbáljuk bevonni őket az általunk nyújtható szolgáltatásokba. Több lehetőségünk van, a képzéstől kezdve az elhelyezkedési támogatások nyújtásán keresztül arra, hogy ezek az emberek újra munkahelyhez jussanak. A képzésekhez uniós támogatások is kapcsolódnak, nem régen fejeződött be a humán erőforrás operatív programja nálunk, amelynek keretében több, mint kétszáz fő hátrányos helyzetű egyént tudtunk képzésbe bevonni és támogatott munkahelyre elhelyezni. Igyekszünk olyan képzéseket indítani amelyekre vannak munkáltatói igénynek, ezért aki nagyon akar, és a képzésekben aktívan részt vesz, tehát elsajátítja azokat a tudnivalókat amelyeket a képzés során, a szakma megszerzéséhez szükségesek, akkor nagy valószínűséggel munkalehetőséget tudunk biztosítani számukra, a képzés befejezését követően.
A térségben elég jelentős az építőipar, elég nagy létszámban foglalkoztat, így elsősorban építőipari szakmákban indítottunk képzéseket. Elég nagy igény mutatkozik kőműves, burkoló, ács és állványozó szakmunkásokra, de a fémforgácsolás, fémmegmunkálás területén is mutatkoznak igények, ezért indítottunk forgácsoló tanfolyamot, minősített hegesztő és szerkezetlakatos tanfolyamokat.
Nagy jelentőséggel bírnak ezek a képzési lehetőségek, annál is inkább mivel az egyén, aki részt vesz ezeken, azon túl, hogy ingyenesen vehet részt a képzésben, a képzés idejére megélhetési, keresetpótló támogatást kap, amely pillanatnyilag a minimálbér összegével megegyező juttatás. Tehát azt kell mondani, hogy akik részt vesznek a képzésben, nincsenek napi gondjaik, tehát teljes mellszélességgel a feladatnak szentelhetik magukat.

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.08/

  

Meghívás Vadászlovaglásra

                                                

    A Zempléni Lovas Egyesület az őszi időszakban gyakorlott lovasoknak rendezi meg a hagyományos vadászlovaglást, ami az őszi időszak kiemelkedő eseménye, minden amatőr lovas legnagyobb álma – hívja fel a lósport kedvelőinek figyelmét a jeles eseményre Lívják Emília, az egyesület vezetője…

 

Hangulata semmihez sem hasonlítható. Az őszi erdő ezernyi színe, a lovak patáinak dobogása, győzelem mámora magában is felejthetetlen, hát még mindez együtt!
A lovasok számára az őszi-téli vadászlovaglás jelenti a lovaglószezon befejezésének és az új szezon kezdetének méltó megünneplését. E hagyományos lovas program a régi korok lovas vadászatait eleveníti fel, melynek középpontjában ma már nem egy róka, szarvas vagy vaddisznó elejtése, hanem egy mintegy 20 km-es, akadályokkal nehezített terep végiglovaglása áll.
Az akadályok teljesítése után kerül sor a befutó vágtára, ahol a leggyorsabb lovas nyeri a rókafarkat.
A nap végén zenés vacsorával zárul a nap, amely keretében rendezzük a vadászbíróságot, ahol a nap során elkövetett hibák kerülnek értékelésre játékos formában.

Helyszín: A Zempléni-hegység sárospataki térsége A túra kb. 20 km hosszú természetes akadályokkal.
Időpont: 2007. október 20. szombat

Program:
9:00 Gyülekező, reggeli
10:00 Köszöntő, Áldás
Indulás
11:30 Pihenő
12:30 Ebéd a Károlyfalván lévő horgásztónál
14:30 Rókavadászat
18:00 Vacsora a Huszár Panzióban
Eredmény hirdetés - Zene és tánc

Minden érdeklődőt Sok Szeretettel várunk!

Zempléni Lovas Egyesület
 /2007.10.08/

  

Csatakoztunk az Országos Könyvtári Napok rendezvényeihez

                                                

  2007. október 3-án és 4-én rendezték meg az Országos Könyvtári Napok programsorozatát, amelynek az alcíme a Nagy olvaShow volt – nyilatkozta Halász Magdolna, a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár igazgatónője…

 

Mi is igyekeztünk bekapcsolni ebbe a könyvtári programba, az olvasói korosztályt, kezdve a piciktől, egészen a nagymamákig állítottuk össze a kétnapos programunkat. Az országos könyvtári sorozat sárospataki programjának az első részében baba show-t szerveztünk, ahová a kismamák jöttek el pici gyermekeikkel. Ennek keretében dr. Szamuelisz Mária gyermekorvos tartott egy előadást.

Ezt követte a baba börze, egy játékos foglalkozással, majd a Gyógynövény Centrum üzletből termékeket ajánlottak és mutattak be a kismamáknak. Ezen kívül babakönyvet és baba olvasójegyet adtunk át azoknak a kismamáknak és gyermekeiknek, akik ellátogattak a rendezvényeinkre.
Igyekszünk minden olvasói réteget megszólítani, hiszen ezeknek a foglalkozásoknak a középpontjában a könyv és természetesen az olvasás áll.


 

Dr. Szamuelisz Mária a homeopátia alapjairól tartotta a bevezető előadását. Beszélgettek még a terhességről, magáról a szülésről - hiszen a nők életének egyik legszebb időszaka az áldott állapot, majd a szülés - majd csecsemő ápolásáról, annak gondjairól is. Minden ember más és más, így mindenkinek más emléke van erről a csodálatos élményről.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.08/

  

Két új létesítménnyel gazdagodott a Comenius Főiskolai Kar

                                                

    Az önálló sárospataki tanítóképzés megindításának 150. évfordulója alkalmából rendezett Emlékülésen adta át dr. Mang Béla stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes a főiskolai Kar hallgatóinak, oktatóinak a tornatermi épület tetőterében kialakított új testnevelési gyakorló termet, továbbá a táncoktatást segítő gyakorló tánctermet...

 

A táncterem és az új tornaterem a főiskola fejlesztési céljait, terveinek megvalósítását szolgálja. Mindkét létesítményt a főiskolai tanítási órákon túl, külön egyeztetés alapján külső felhasználók is igénybe vehetik.

A mintegy 20 millió Forintos beruházást az ún. Malom ingatlan értékesítéséből származó bevételből valósították meg - tájékoztatta lapunkat dr. Komáromy Sándor, a Kar dékánja.

További fotók táncterem>>>                                      További fotók tornaterem >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.07/

  

Ünnepi megemlékezések a Főiskolán

                                                

    Az őszi ünnepeink között két nagyon fontos megemlékezést tartunk évek óta itt, a sárospataki főiskolai karon. Az egyik az október 6-i, aradi vértanúkról való megemlékezés, a másik pedig az 56-os forradalom, szabadságharccal kapcsolatos megemlékezés – számol be dr. Komáromy Sándor dékán az őszi ünnepek szervezéséről…
 

 

Mindkét ünnep fontos számunkra, hiszen pedagógusképző intézményünkben nagy jelentősége van annak, hogy megemlékezzünk az eseményekről. Elsősorban nevelési-, magyarságunk és nemzeti identitásunk szempontjából emlékezzünk tisztelettel, kegyelettel az elődökre, akiknek bizony nagyon szomorú sors jutott osztályrészül.

Ami még fontos ezekkel a megemlékezésekkel kapcsolatban az az, hogy ebben az évben a hallgatói önkormányzat szervezi ezeket, tehát a műsort, a megemlékező beszédet, mindent, ami az ünnepséggel összefügg. A fiatalok, a hallgatók megfelelő komolysággal és hozzáállással vállalták ezt, és én őszintén fontosnak tartom, hogy gyakoroljanak, próbáljanak, hiszen ha kimennek az iskolákba, óvodákba, akkor ott is rájuk vár ez a feladat.

 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.07/

 

 

A gyenge minőségű termőterületeken termesszünk energianövényeket

                                                

    Vannak olyan mezőgazdasági területek vidékünkön is, amelyeken a növénytermesztés gazdaságosan nem oldható meg. Egy új lehetőség ezek hasznosítására az energianövények termesztése. A lehetőségről az Oktatási Központban hallhattak tájékoztatót az érdeklődők Patay Tibor szervezésében…
 

 

Mészáros Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kirendeltségnek vezetője a következőkben foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.
Mivel ültetvény telepítésről van szó, van ennek egy szakhatósági engedélyeztetési része, tulajdonképpen ezt a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal teszi. Ha a termelő ennek a támogatási engedélynek a birtokában eldönti, hogy energetikai célú ültetvényt telepít, akkor az engedély lehetőséget biztosít arra, hogy a telepítéshez támogatást igényeljen. A támogatás differenciált, 75 ezertől 250 ezer Ft-ig terjedhet, ez attól függ, hogy lágyszárú energetikai célú ültetvény telepítése, vagy fás szárú ültetvény telepítéséről dönt a termelő. Természetesen annak tudatában dönt, hogy azt a területet eddig hogyan hasznosította. Tehát, hogyha mondjuk itt egy Szerencs-Mezőkövesd tengelyében jó adottságú termőföldön 5 tonna búzát tud termelni, akkor biztos nem fog energetikai célú növényeket termelni, de vannak a megyének olyan területei, ahol ezen nagyon komolyan el kell gondolkodni, mert ez egy hasznosítási mód lehet. Ha ő energetikai célú hasznosítást vállal, akkor további támogatási lehetőségeket is igénybe vehet.

 Egyrészt jár számára az energetikai célú felhasználású növények külön támogatása, ami hektáronként 45 euro. Klasszikus ilyen célú felhasználású a repce, és a napraforgó nem növényi ipar felé értékesített része is, és a kifejezetten energetikai célú biodízel felhasználású repce. Ha olyan energetikai hasznosítást választ, hogy a jelenlegi fűtési rendszerét, vagy energiaellátását úgy alakítja át, amelynek gépesítési lehetőségét is meg kívánja oldani, akkor ehhez a gépesítési megoldáshoz is - az eszközvásárláshoz - támogatást igényelhet.
Mint minden támogatásnak, úgy ennek is meg vannak a maga feszes szabályai. Tehát egy ilyen energetikai célú hasznosítás minimum 5 évre kell, hogy szóljon, tehát ha 5 évre eldöntötte annak a területnek a sorsát, vagy annak a tevékenységnek a sorsát, amit ő támogatással meg akar valósítani. Ennek van egy utóellenőrzése, egy folyamatos jelentési kötelezettsége, és van egy olyan része, amiben úgy az energetikai célú felhasználást, mint magát az ültetvénynek a hasznosítását ellenőrizni fogja a hivatal. Ez egy nagyon komoly döntés, mert 5 évre elkötelezi magát a termelő. Ha mondjuk nem ezt az utat választja, hanem azt mondja, hogy a növényi olajipari helyett, most energetikai célra hasznosítsa mondjuk a repcéjét, vagy egyéb olajos növényét, akkor azzal egy évre szóló kötelezettséget vállal. Tulajdonképpen azt mondja, hogy azt a megtermelt mennyiséget, amely a legtöbbször egy hektáronkénti referenciahozamot jelent, afelé az energetikai célú felhasználó felé értékesíti, aki egyébként egy jegyzett és FVM listán szereplő olyan cég, aki jogosult az ilyen típusú tevékenység végzésére. Egyébként ez is egy gazdasági ügy. Tehát el kell döntenie azt, hogy ő azon a területén, ahol gazdálkodik, klasszikus növénytermesztéssel meg tudja-e termelni azt a jövedelmet, ami az ő gazdaságának a fenntartásához, fejlesztéséhez szükséges. Hogyha ő ezt meg tudja a búza, kukorica, napraforgó, vagy egyéb klasszikus szántóföldi növényével termelni, akkor valószínű, hogy nem fog ebbe az irányba gondolkodni. Abban az esetben viszont, ha vannak olyan területei, amelyeket tartósan nem tud hasznosítani, vagy van olyan területe, ami nem hozza azt az eredményt a növénytermelési tevékenységével, akkor a többlettámogatások igénybevételével lehet egy olyan jövedelmező tevékenységet folytatni, ami egy úgy nevezett tevékeny-diverzifikációt jelent.
Az első év tapasztalatait tudom mondani: átlagban 11 ezer olyan kérelmünk van, ami a termőföld hasznosításhoz kapcsolódik, ebből ez évben kifejezetten energetikai célú ültetvényekhez kapcsolódó - tehát energiafű - 30 db volt. Tehát ez egy viszonylag szerény szám. Az elején vagyunk ennek az ügynek, majd akkor derül ki tulajdonképpen a másik energetikai célú felhasználás, jelesül a repce-biodízel vonal, hogyha a betakarítást követő termékértékesítési szerződésekhez kapcsolódó értékesítések megtörténnek. A termelő lejelenti felénk, hogy a megtermelt repcéjét ilyen célra adta el, a felvásárló lejelenti felénk, hogy xy termelők ezt a terméket hozzánk adták le, és ha összeér a két információ, akkor tulajdonképpen a termelő jogosulttá válik erre. Akkor tudjuk azt mondani, hogy volt (csak egy számot mondok) 2000 olyan kérelmünk, amiben a repce meg volt jelölve, a 2000 kérelemből volt 500, aki energetikai célra szánta ezt a repcéjét és az az 500 teljesítette. Tehát most ott tartunk, hogy tulajdonképpen ezeknek az információknak a feldolgozását végezzük.

Cziczer Katalin
 /2007.10.07/

 

 

Méltóképpen emlékeztünk az Aradi Vértanúkra

                                                

További fotók >>>

   
 

A legszentebb kötelességeink közé tartozik, hogy emlékezzünk azokra, akik életüket áldozták a magyar hazáért. Arról is gondoskodnunk kell, hogy az Ő emlékük soha ne merüljön feledésbe, hogy nemzedékről nemzedékre tovább szálljon. Mindkettőnek eleget tettünk.
A városi ünnepségen Gáll József igazgató úr megrendítő szavai hatottak el a szívünkig, de ugyanez elmondható az egyes iskolák műsorairól is, amelyekre a mártírok által hozott áldozat nagyságának megfelelő komolysággal készültek és adtak elő a tanulók a kisiskolásoktól a főiskolásokig… 


 

   

További fotók >>>
 

További fotók >>>
 

   

 Törő Gábor
 /2007.10.06/

 

 

Látogatás a köztársasági elnöknél

                                                

     Az elmúlt csütörtökön Sólyom László köztársasági elnök a hivatalában fogadott bennünket, dr. Ódor Ferencet, Szamosvölgyi Pétert Sátoraljaújhely, Májer Jánost Tokaj , Szilvai Attilát Tomor és Garan Bélát Jósvafő polgármesterét - számol be a látogatásról és annak okáról Dr. Hörcsik Richárd, városunk polgármestere…
 

 

A köztársasági elnöki látogatásnak az apropót az adta, hogy Sólyom László köztársasági elnök úr az ”Értékőrző tájak és emberek Magyarországon” országjáró sorozatának keretében, az Aggteleki Nemzeti Parkban fog látogatást tenni október 7-8-9-én. Ennek egyik része lesz az Abaúj- Zempléni térség meglátogatása.
Tehát köztársasági elnök úr érdeklődött tőlünk a térség települései felől. Így lehetőségem nyílt röviden szólni Sárospatakról, bemutatván pár mondatban a települést, megismertetve azokkal a települési és térségi problémákkal, amikkel foglalkozunk, elsősorban a környezetvédelemmel kapcsolatosan. Hiszen köztársasági elnök úr látogatásának az egyik fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a környezeti ártalmakra, a környezeti problémákra. Nyilván itt szó esett, a tőketerebesi erőműről, a szerencsi, készülő erőműről, ill. az Aranyosi-völgyben tervezett szivattyús energiatároló erőműről is. Ezen kívül fontosnak tartja a köztársasági elnök úr, hogy itt Sárospatakon - azon túl, hogy a város nevezetességeit megismeri - tájékozódjon a város életéről is.

Fontosnak tartja, hogy mint a térség egyik központjában Sárospatakon, a várban találkozhasson egy ebéd keretében azon polgármesterekkel, akik a térségben élve, a természet erőivel küzdenek. Gondolok azon polgármesterekre, akik az elmúlt években a Bodrog-Tisza mentén árvízi problémákkal küzdöttek.
Remélem, hogy a köztársasági elnök úr a városunkban jól érzi majd magát. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy - kedves feleségének is külön programot szervezve - jól érezzék magukat. Érdekessége a programnak, hogy a köztársasági elnök úr pár percre ellátogat a kispataki görög katolikus kápolnához, és itt meglátogatja Telenkó Miklóst és családját - ez egy külön érdekes és kedves színfoltja lesz ennek a köztársasági elnöki látogatásnak.

Cziczer Katalin
 /2007.10.06/

 

 

Kirándult a Nyuszi csoport

                                                

     A Kincskereső Óvoda egyik csoportja - a Nyuszi csoport - kirándulni ment csütörtök délelőtt a képviselő urak, Zérczi László és Krai Csaba segítségével. Ők ajánlották fel azt az összeget, amiből az óvodások ezt a kirándulást meg tudták tenni - nyilatkozta Demblovszkyné Szabó Judit a tagóvoda vezetője…
 

 

Minden csoport kirándul, már volt, amelyik városnézésen vett részt a gumikerekű kisvonattal, a későbbiekben a többi csoport is kimozdul, lesz amelyik a Botkőre látogat ki, de lesz amelyik Zemplén más tájait fogja meglátogatni. Az összeg 20 ezer Ft volt, amit felajánlottak, ez hat óvodai csoport kirándulását fedezi, a bölcsődések számára pedig ábrázolás eszközökre költjük majd. Ezt az összeget ilyen formában osztottuk szét, így volt lehetőség arra, hogy ez a kirándulás is létrejöhetett. A Nyuszi csoport tagjai a Bodrogközben, Kenézlő irányában lévő Katona tanyára mentek, ahová a csoportjukba járó gyerekek szülei hívták meg őket.

Nagyon fontos nálunk, hogy a családdal való kapcsolatunk az jó, és élő legyen. Szívesen mennek olyan helyekre a gyerekek, ahová a családok meghívnak bennünket, ahol vendégül látják őket. Valós élethelyzetekben találkozhatnak a környező világgal, az állatokkal, a növényekkel. A szabad természetben csodálhatják meg az ősz színeit, így egy nagyon gazdag és szép élményben van részük. Nagyon sok valós tapasztalatot szereznek a vendéglátó család környezetéből, az életükből.Törő Gábor
 /2007.10.06/

 

 

Lakossági fórum az új cég tevékenységéről

                                                

   Az elmúlt héten lakossági fórumot tartottak A Művelődés Házában elsősorban azon lakosok számára, akik a távhőszolgáltatás változásaiban érintettek. Megjelent a fórumon a szakmai befektető, az RFV Sárospatak Nonprofit Kft. kisebbségi tulajdonos cégének a vezérigazgatója, Makra József úr is, aki egy folyamatot vázolt fel...
 

 

Ott kezdeném, hogy ez egy folyamat lesz. Most első lépésben már az új fűtési rendszerrel kezdjük meg a szolgáltatást, tehát ezen a héten és a jövő héten a hőközpontoknak a teljes rekonstrukciója megtörténik. Nem egy látványos dolog, ezt az emberek nem érzik, de mégis csak jobb ezzel a rendszernek a minősége, már haladunk afelé, hogy ez szabályozható legyen, ha lehetséges ne legyenek veszteségek, illetve ne legyenek a veszteségek akkorák. Ez lesz az első lépések egyike. Aztán amiről most beszélünk még itt a lakókkal, az a dolognak a másik oldala, az ő lakásaikról, az ő tulajdonukról van szó. Most azt is rendbe kellene tenni, de hát az nem önkormányzati tulajdon és nem is a cégnek a dolga, hogy a lakók a saját vagyonukat hogyan teszik rendbe, vagy hogyan nem. De valahol össze vannak zárva, kis közösségben vannak és az önkormányzatnak az a célkitűzése, hogy megragadja azt a lakossági kezdeményezést, vagy ha úgy tetszik élére áll annak a lakossági kezdeményezésnek, hogy igen is, a lakók gondolkodjanak abban, hogy a sajátjukat is rendbe kell tenni. Ebben segítséget ad nekik, de ehhez a lakók is kellenek. Tehát azt nem kell várnia senkinek, hogy majd helyette majd megcsinálják. Ez az ő lakásuk, csak még nem mindenki vette tudomásul, hogy azért ha lakása van, akkor azzal járnak lakói kötelezettségek is.

Amennyiben azon a részen is túl fogunk jutni, amikor a lakásoknak a felhasználása is egy kicsit racionalizálódik, ami elsősorban megjelenik majd a lakóknál, amikor jobb lesz a radiátor, jobb lesz a hőszigetelés, nyílászáró cserék, ezek mind azok a lépések, amik majd ezután következnek. Azt én nem merem megígérni, hogy ez még a jövő évben le fog zajlani, mert hiszen ezt azért itt látni kell, hogy társasházanként kell pályázni, tehát társasházanként kell szerződni, ott bizony meg kell lennie a társasházi közösségben lakóknak az 50 százalékos többségének, vagy el tudják dönteni, vagy nem. Tehát itt ez egy folyamat, ezt most elkezdjük, ez a tájékoztatás azért van, hogy a lakók lássák, hogy hogyan kell ezt végigvinni. Én azt hiszem ez mindennek a kezdete.
 

  Október elsején egy nagyon fontos ponthoz jutottunk el a RFV Noprofit Kft megalakulásával kapcsolatban, hiszen október 1-jétől veszi át az új cég a régi TÁVHŐ feladatait, nevezetesen a távhő szolgáltatást és a hő szolgáltatást - fűzte hozzá Aros János alpolgármester...

Ezeken kívül még más feladatokat is átvesz, amelyeket amelyek véleményem szerint és a hozzám eljuttatott információk alapján erősen érdeklik a közvéleményt, természetesen Sárospatak lakosságának azt a részét, akik a TÁVHŐ szolgáltatást veszik igénybe. Magát a döntést ebben az évben, a költségvetés elfogadása után hoztuk, hogy valami más formában kell a TÁVHŐ nevű szervezetünket működtetni, hiszen az országban egyedülálló volt már az a módszer, hogy önkormányzati intézményként szolgáltatta a távhőt, közalkalmazottakat foglalkoztatva, tehát feltétlen szükségünk volt erre a lépésre, hiszen a kormány megszorító intézkedései miatt meg kellett lépni néhány olyan fontos intézkedést, amelyek megtakarításokat eredményezhetnek.
Ezen intézkedések sorozata kezdődött a képviselő-testület minden tagjának a térítési díj csökkentésével, azzal, hogy a polgármester és az alpolgármester lemondott a költségtérítéséről, aztán folytatódott az Erdélyi János Általános Iskolának a megyéhez történő átadásával, folytatódott a három óvoda egy intézménnyé való összevonásával, valamint 2 új cég megalakításával: a városfejlesztő és a városüzemeltető kft megalapításával. Tehát most jutottunk el ahhoz a ponthoz, hogy minden olyan információt szeretnénk megosztani a távhő szolgáltatást igénybe vevő lakossággal, amelyekre véleményem szerint igényt tartanak.
 

  Lakásonként lehet majd szabályozni a hőmérsékletet és mérni a fogyasztott energiát - ecsetelte Erdős Tamás tanácsnok a változás előnyeit...

A város távhőszolgáltatás és hőszolgáltatási rendszere - értem itt az intézmények hőszolgáltatási rendszerét is - rendkívül elavult technológiával működik. Ennek az az oka, hogy a városnak az elmúlt 16 évben, sőt az előtt sem volt olyan forrása, amiből a szükséges karbantartási, felújítási, korszerűsítési munkákat elvégezhette volna. Ennek az állapotnak mára olyan súlyos következményei vannak, hogy bizonyos hőszolgáltatási egységek teljesen használhatatlan állapotba kerültek - viszont ezt nem tudtuk néhány hónappal ezelőtt, amikor ezt a döntést meghoztuk. Ezek a dolgok folyamatosan, a beruházások kapcsán derülnek ki. Miután az önkormányzatnak nincs akkora volumenű tőkebevonási lehetősége ebbe a passzív ágazatba, ezért olyan megoldáshoz kellett folyamodnunk, ami egyrészt nem terheli az önkormányzat költségvetését, másrészt pedig szabadon hagyja az önkormányzat esetleges fejlesztési forrásait.
Erre egyetlen lehetőség kínálkozott, olyan szakmai befektető bevonása, aki a szükséges tőkét ebbe a rendszerbe úgy tudja behozni, hogy az nem jelent sem a lakosságnak, sem az egyéb felhasználóknak rendkívüli megterhelést. Sőt amit szeretnénk elérni - és erre utalnak a hírek, a miket manapság lehet látni Budapesti távhő szolgáltatás kapcsán is - hogy csökkenjenek a költségek középtávon. Nyílván nem az első hónapban, vagy az első félévben, mert ennek a rendszernek be kell állnia, a korszerűsítéseket el kell végezni, de középtávon oda kell eljutni, hogy a lakosok is élvezhetik - nyilván az energiahordozók árában - a költségek csökkenését. Ami még egy nagyon fontos dolog, hogy azt a 600 millió Ft-ot, amit a cég behozott ebbe a rendszerbe, arra nekünk nem lett volna módunk. Ezt a 600 millió Ft-ot a közös cégbe úgy fogjuk visszafizetni, hogy a korábbi technológia és a mostani új technológiai fogyasztási különbözetéből fogjuk finanszírozni ennek a tehernek a költségeit.
Egyrészről az elavult technológia miatt rendkívül magasak voltak a veszteségek és ezt a lakosok és a fogyasztók fizették meg, másrészről pedig nem volt mérhető, szakaszolható és leválasztható az egyes lakások fűtési teljesítménye. Tehát nem tehette meg egyik lakó sem, hogy 18 fokra szabályozza a lakása hőmérsékletet, másrészt nem volt olyan egzakt mérési rendszer amivel a lakások energia felvételét mérni lehetett volna.

Ez a program, ez a beruházás azt gondolom, hogy rövid időn belül meg fogja oldani ezeket a problémákat is, tehát minden lakásban külön szabályozható és külön mérhető rendszert fog telepíteni a beruházás keretében a partnervállalkozás.
Az új rendszernek az lesz az alapja, hogy itt a társasházak együttműködésre lesznek kényszerítve, hiszen a végső és a nagymennyiségű megtakarítás akkor fog megvalósulni, ha társasházak egységesen döntenek amellett, hogy mindenki szeretne megtakarítani. Ennek lehet az eredménye, hogy új hőmennyiségmérés legyen, új szabályzórendszer, új leolvasási rendszer.
Aztán távlati céljaink között természetesen szerepel, hogyha már megfogtuk a hőt és szabályozhatóvá tettük, akkor a külső hőszigetelés és a nyílászárók cseréje is adott esetben panelprogram vagy egyéb támogatási programok keretében ennek a cégnek a keretei között fog lezajlani. Ehhez egy dolog kell, hogy az ott lakók egységesen akarják azt, hogy kevesebbet fizessenek hosszabb távon.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.06/

 

Korán kezdődött az idei szüret

                                                

  A Pajzos és a Megyer Zrt-nél már régóta szüretelnek, a meleg nyárnak köszönhetően már augusztus végén elkezdték egyes fajták szedését. A cég francia vezetőjétől, Hervé Laguignertől megtudtuk, hogy 1991-92 óta vannak Magyarországon, azóta gazdálkodnak a Megyer dűlőben 59, a Pajzos dűlőben pedig 52 hektáron. Ezen kívül még azt kell tudni róluk, hogy az ő tulajdonukban és kezelésükben van városunk egyik büszkesége, a Rákóczi pince…

 


Augusztus 28-án kezdtük a szüretet, a must cukorfoka már akkor 19-19.5 volt, és a mennyiség is megfelelőnek nevezhető a 100 mázsa körüli hektáronként átlaggal - kaptuk a további tájékoztatást Hudák János szőlésztől.  Ezt a Pajzos dőlőben tapasztaltuk, de 30-án elkezdtük Megyer-hegyen a Chardonnayt szedni, amiből 70-80 mázsa hektáronkénti termékmennyiséget hoztunk be. Ez megfelelő nálunk, ilyen mennyiség mellett még tudjuk garantálni a kiváló minőséget. Eddig Furmintot és Chardonnayt, Sárga muskotályt, és Hárslevelűt szedtünk, mindegyikből csak egy kis területet, válogatás jelleggel, de már a Zétát is elkezdtük szüretelni a Pajzos dűlőben. Az aszúsodás folyamata most indult el, már aszút is lehet szedegetni furmintból és Zétából is.
Még csak a kisebb részét szüreteltük le a teljes területünknek, a Furminthoz és a Hárslevelűhöz szedtük le az alapanyagot és egy ideig még ezzel is folytatjuk. Még van fent 15 ha körül muskotályunk is, amire várunk, hogy aszúsodjon, de ha nem lenne belőle aszú, akkor késői szüretelésű muskotályként fogjuk leszüretelni. Nem sietjük el a szüretet, az idő jó, had növekedjen a cukorfok, had aszúsodjon a szőlő.
A cég felvásárlással is foglakozik, az aszúfelvásárlás már elkezdődött, a minőségtől függően 1500-1800 Ft-os áron, ami a piac függvényében változik.További fotók >>>Törő Gábor
 /2007.10.06/

 

 


 

Már 10 borlovag van Sárospatakon

                                                

  Sárospatak előretör a borpiacon és harcol a rangos helyért a bortermelő városok között. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy öt új sárospataki borlovagot avattak ünnepélyes keretek között a sátoraljaújhelyi templomban az elmúlt hétvégén. Köztük városunk polgármesterét és fiát, aki a borászként jeleskedik.
Az eseményről Dr. Hörcsik Richárdot kérdeztük…

 

Az Európai Borlovag Rend magyarországi konzulátus tokaji legátusa avatási ünnepségén Sátoraljaújhelyben tagjává fogadott fiammal együtt, ami nagy megtiszteltetés számomra. A borlovag rend mottója: In honorem Dei, et in honorem Vini, ami azt jelenti, hogy Isten tisztelete és a bor tisztelete - ez jelzi a lovagrend értékrendjét.
A Európai Borlovag Rend egy európai hálózat, és a magyarországi borra ráfér az európai propagálás. Remélem, mint borlovag többet tudok segíteni Tokaj Hegyalja szőlészeinek és borászainak, hogy jó hírét keltsem az európai lovagrenden belül a tokaji bornak. Nagy öröm számomra a fiam sikere is, aki a borászati pályát választotta és hála Istennek jól debütált az elmúlt évek során. Másod-diplomai tanulmányait most fogja befejezni, és külön öröm volt számomra az esti bemutatón, hogy a 2006-os félédes hárslevelűivel köszöntötték a társaságot.
 

Számomra a bor az életem egy része, hiszen 90 óta sok formában vettem részt a Tokaj-hegyaljai szőlészet, borászat ágazatának az alakításában, és most azon dolgozom, hogy Sárospataknak megfelelő rangot, helyet adjunk Tokaj-Hegyalja bortermelő városai, ill. települései között. Patak nemcsak a magyar kultúra és a magyar oktatás egyik fellegvára, hanem a kiváló boroknak is a hazája - de ezért tenni is kell. Ezért szerveztük meg a Sárospataki Bornapokat, és ezért kezdtük el Sárospatak Város Borát meghirdetni a verseny egy kategóriájáént. Mindezt azért teszem, hogy a sárospataki szőlő és bortermelőknek tudjak segíteni.

Korábbi sárospataki borlovagok:
Bágyi Pál, Bártfay József, Bogdán Lajos, Derczó István és Kubus László.

Újonnan avatott sárospataki borlovagok:
Bártfay Péter, Dr. Hörcsik Richárd, ifj. Hörcsik Richárd, Dr.Matisz János, Papp József.


A Borlovag Rend tagjai lehetnek azok, akik a bor kultúráját építik, vagy a vele kapcsolatos magas színvonalú művészeti, tudományos tevékenységüknek elismeréseként közéjük meghívást kapnak, és elfogadják a lovagrend szabályait. Hagyományaik a 13. századig, a Szent György Lovagrendig nyúlnak vissza. Életüket a Lovagi Kódex szabályozza. Vallják: "Ha az irigységet legyőzöd és másokért síkra szállsz, akkor leszel igazi lovagias ember." Segítőkészek jótékonysági tevékenységben, embertársaik támogatásában.


További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.06/

  

Jól szerepeltek a hazaiak

                                                

  Ismét a sárospataki sorompó büfé adott otthont a második steel darts országos pontszerző versenynek. Abaújszántóról, Miskolcról Füzesabonyból, Nyíregyházáról,Edelényből és Egerből jöttek a versenyzők - küldte beszámolóját Hornyák István. a darts club elnöke...

 

A mezőny 24 egyéni nevezőből állt össze, és a selejtezők után szinte minden hazai versenyző felkerült a főtáblára, de a végső győztes mégsem a hazai clubból került ki, pedig nagyon kevés hiányzott a 100%-os teljesítményhez.

A végeredmény, a következőképpen alakult:
1.hely Bai Zsolt XXI. Század darts club Miskolc
2.hely Béres Károly Sorompó darts club Sárospatak
3.hely Tagai András Sorompó darts club Sárospatak
3.hely Molnár Sándor Sorompó darts club Sárospatak
 

Cziczer Katalin
 /2007.10.05/

  

A LIDL ragaszkodik a volt Malom területéhez

     


 
                                        nagyítható
     
  Sárospatak lakosságát nagyon érdekli a LIDL témája Vannak LIDL pártiak, és vannak akik ellenzik az ide települését. Mint ismeretes a volt Malom épületét, ami a Magyar Államkincstár tulajdonában és a Miskolci Egyetem kezelésében volt a LIDL áruházlánc vásárolta meg, majd ezek után szembesült azzal a ténnyel, hogy a jelenlegi rendezési tervünk alapján ez kiemelt oktatási övezetként van nyilvántartva – kezdte tájékoztatóját Aros János alpolgármester…

 


Így tehát azt a kérésüket, hogy a képviselő-testület járuljon hozzá a LIDL áruház létesítéséhez, a rendezési terv módosítása nélkül a képviselő-testület nem teljesítette. Arról hogy a rendezési tervet módosítsuk-e egyáltalán, több olyan szakemberrel tárgyaltam és kértem ki a véleményüket, akik a városrendezési terv elkészítésében is részt vettek. Nevezetesen az Észak-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal állai főépítésze, a Magyar Közút Állami Közútkezelő Fejlesztő Műszaki és Információs Közhasznú Társaság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Igazgatóságának képviselője, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóság képviselője, Sárospatak város főépítésze, a Z-terv Városépítészeti és Mélyépítési Tervező Iroda irodavezetője, a Novia Magyar-Amerikai Közlekedésfejlesztő és Mélyépítő Mérnöki Iroda KFT vezetője, Sárospatak város Gazdasági Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottságának elnöke, valamint jómagam vettem részt ezen az egyeztetésen, és természetesen a műszaki iroda vezetője is. Az említett szakemberek egydöntetűen alátámasztották a képviselő-testületnek azt a döntését, hogy jelenlegi formájában a LIDL áruház felépítését a volt malom területére nem javasolják.
 

Ennek ellenére érzem azt a lakossági akaratot, amely azt képviseli, hogy Sárospatakon épüljön fel a LIDL áruház, hiszen az elmúlt jónéhány évben nem volt lehetőség az ilyen jellegű multinacionális cégek Sárospatakra való településére, holott Sárospatak lakosságának egy részében ez az igény felmerült - ami teljesen jogos, hiszen olcsó termékekkel tudná ellátni a pataki lakosokat.
Ezek után kezdeményeztem egy megbeszélést ismét a LIDL vezetőivel, akik elfogadták a meghívást. Velük hosszasan tárgyaltunk, amikor is kategorikusan kijelentették, hogy más terület szóba sem jöhet – annak ellenére, hogy több területet megneveztünk ahol támogatnánk a LIDL áruház felépítését, mint pl. Kispatak, Végardó, Bodroghalász, vagy éppen az Újtelep városrészek. Sajnos egyiket sem fogadták el.
Még mindig nem tettünk le arról, hogy az egyezség létrejöjjön. Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a városrendezési terv módosításához a képviselő-testület milyen feltételekkel járulhatna esetleg hozzá. Éppen ezért egy újabb tárgyalás következik, amelybe a városi főépítészt, a műszaki iroda vezetőjét, polgármester urat és természetesen a LIDL vezetőit fogjuk bevonni.
Szerencsére a multinacionális cégek közül nem csak a LIDL érdeklődik Sárospatak iránt. Örömmel tájékoztathatom Sárospatak lakosságát, hogy a Penny áruház 2008 elején elkezdi építeni az üzletét Sárospatakon, a Wesslényi úton, a benzinkúttal majdnem szemben lévő magánterületen.


Törő Gábor
 /2007.10.05/

  

Óvodások látogattak a Városházára

                                                

  2007. október 2-án délelőtt a Mese Óvoda József Attila úti tagóvodájának iskola előkészítő éves csoportja, a nagycsoportosok látogatták meg a Városházát környezet foglalkozás keretében, amikor a szülő, város és munkahely témájának a feldolgozása volt a cél - számol be a gyerekek fogadásáról dr. Komáromi Éva jegyző…

 

Meglátogatták a Városházát, ahol alpolgármester úrral fogadtuk a 28 fős csoportot és 4 óvodapedagógusukat, akik elkísérték őket. A hivatal udvarán köszöntöttük őket, majd alpolgármester úr a Díszteremben mondott nekik néhány szót arról, hogy milyen események zajlanak a teremben. Ezt követően körbe vezettük a csoportot a Városházán, megmutattuk a polgármester úr szobáját, a jegyzői irodát, illetve néhány különböző irodahelyiséget. Röviden, természetesen a korosztálynak megfelelő egyszerű magyarázattal próbáltuk bemutatni a Városháza életét. A gyerekek nagyon-nagy lelkesedéssel néztek szét, fogadták a köszöntőt. Élénken érdeklődtek a technika újdonságok iránt, mint a számítógép, forgószék és a különböző nyomtatványok, pecsételési lehetőségek. Mint egy félórás-negyven perces látogatás után az udvaron köszöntünk el, egy kis csokoládé kíséretében engedtük útra őket, akik visszatértek az óvodába, ahol ebéd és alvás volt a napirend további része.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.04/

  

Szüreti mulatság a Kincskereső Óvodában

                                                     

  Nevelőmunkánk szerves része az ünnepekre való érzelmi ráhangolódás, a hagyományok felelevenítése, a jeles napok megfigyeléseinek nyomon követése – mondta Demblovszkyné Szabó Judit tagóvodavezető…

 

Egy ilyen régi hagyomány a szüreti mulatság, hisz Tokaj-Hegyalja és benne Sárospatak egyik legmeghatározóbb ismérve a tokaji bor. A gyerekek a mai nap előtt játékos keretek között a tevékenységek közben, beszélgetések alkalmával, a dalos játékokban, a mesékben, mondókákban ismerkedtek a szőlő-, a szőlőszüret élményével. Ha a szülők lehetőséget biztosítottak rá igazi szőlőszüreten is részt vettek.
A mulatság előtt a szőlőt mi magunk dolgozzuk fel. Gyermek méretű darálót, és prést használunk. A mustot természetesen meg is kóstoljuk. A szüreti felvonuláson aztán szüreti dalokat éneklünk, táncolunk, körjátékozunk.
Az óvodások tevékenységének érdeklődő szemlélői a bölcsődés gyerekek is.
 

További fotók >>>

Kincskereső Óvoda
 /2007.10.04/

  

„Trükkös lopások!”

 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, és a Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatja az állampolgárokat, hogy Miskolc, illetve vonzáskörzetében ismeretlen személyek időskorúak sérelmére követnek el úgynevezett „Trükkös lopásokat”.

A bűnelkövetők különböző kitalált történettel jutnak be a sértettek lakásába, ahol az ott lakók figyelmét elterelve értékeit, de elsősorban készpénzüket tulajdonítják el. A tettesek (2-3 személy) általában a következő fals történetekkel keresik fel kiszemelt
áldozataikat:
● Tartoznak az ott lakó egyik rokonának, és a kölcsönt szeretnék visszafizetni,
● Zöldséget, szenet, fát árulnak,
● Vasat, hulladékot, papírt vásárolnak,
● Nyugdíjfolyósító Intézettől eseti nyugdíjat hoztak.

Az elkövetők minden alkalommal arra kérik az érintetteteket, hogy a náluk lévő 20 000 forintos bankjegyet váltsák fel. A váltópénz előkeresése alkalmával kifigyelik, hogy áldozatuk hol tartja a pénzét, majd egyikük egy pohár vizet kér, vagy más indokkal a lakás/kert egy távolabbi pontjára csalják az áldozatukat, s miközben elterelik a figyelmét, a másik elkövető eltulajdonítja a tulajdonos értékeit, készpénzét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, és a Miskolci Rendőrkapitányság az alábbiakra figyelmezteti az állampolgárokat:
● Ne nyissanak ajtót idegennek!
● Kertes házban élők, ne hagyják nyitva a kertkaput; bezárt kertkapuban ne hagyják a kulcsot!
● Amennyiben házalók keresik fel Önöket, akkor hívják át a szomszédjukat, hogy ne egyedül tartózkodjanak a lakásban az üzlet megkötése idejéig!
● Lehetőség szerint kerítésen át (bezárt kapuk mellett) kérdezzék meg az Önökhöz becsengetőket jövetelük céljáról, és mielőtt beengednék őket bizonyosodjanak meg történetük valódiságáról!
● A magukat hivatalos személynek kiadó emberekről kérjék el az igazolványukat, esetleg telefonon hívják fel az őket kiküldő szervezetet, intézményt személyazonosítás céljából!
● Bármilyen gyanús körülmény esetén azonnal értesítsék a rendőrséget az ismert 107-es vagy 112-es telefonszámon!
 


 
 


B-A-Z Megyei Rendőr- Főkapitányság Kommunikációs Iroda
 /2007.10.04/

  

 

A jól kitöltött kérelem, jövedelemigazolást terem

   
Hivatalos ügyeink intézése során számos alkalommal szükséges jövedelmünk igazolása, ezért tekintsük át a jövedelemigazolás igénylésének/kiadásának lépéseit.
Az igazolás kiadására minden estben az APEH-hoz benyújtott kérelmünkre kerül sor. Ehhez az adóhatóság ügyfélszolgálatain térítésmentesen beszerezhető, vagy az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) letölthető – bár nem kötelező – K02 számú nyomtatványt érdemes használni. Nagy előnye, hogy minden szükséges adatra tartalmaz sort és még kitöltési útmutatóval is, segíti munkánkat.

A kérelemnek mindig tartalmaznia kell:
- azonosító adatainkat
- azt, hogy melyik évről és hány példányban kérjük az igazolást
- és hogy az igazolást milyen célból kérjük (Pl.: hitelfelvétel, kollégiumi elhelyezés, stb.)
- továbbá a felhasználó szervezet megnevezését (Pl.: OTP Bank Nyrt, Miskolci Egyetem, stb.)
- és természetesen aláírásunkat.

A kérelmet benyújthatjuk személyesen valamelyik ügyfélszolgálaton, de postai úton is eljuttathatjuk azt az APEH-hoz.
Előfordul, hogy ügyünkben nem tudunk személyesen eljárni, ilyenkor kérelmünkhöz csatolni kell egy meghatalmazást is. (Ehhez szintén ajánlatos az ügyfélszolgálatokon beszerezhető, vagy a már említett honlapról letölthető nyomtatványt használni.) Ez azért fontos, mert a meghatalmazás, képviselet igazolásának hiányában, vagy akkor, ha nem megfelelő meghatalmazást nyújtottunk be, az adóhatóság visszautasítja képviselőnk vagy meghatalmazottunk eljárását.
Az igazolás illetékmentes hatósági bizonyítványnak minősül, melynek kiadási határideje 8 nap. Hiányosan benyújtott kérelmünk esetén ez az időpont kitolódik mivel az APEH ilyenkor hiánypótlásra fog felszólítani minket. Amennyiben kérelmünk hibátlan és bevallásaink rendben vannak, akkor személyes ügyintézésünk esetén – csak sorunkat kell kivárnunk –azonnal megkapjuk jövedelemigazolásunkat.

Tört időszakról (pl.: utolsó 3 hónap) igazolást ne kérjünk, mert az APEH jövedelemigazolást csak bevallással lezárt időszakról, azaz teljes adóévről adhat. Az igazolás adóévenként tartalmazza az általunk bevallott, vagy a munkáltatói, vagy az adóhatósági adómegállapítás útján megállapított összevontan és elkülönülten adózó jövedelmeinket, valamint e jövedelmek után keletkező adófizetési kötelezettségünket. Ha a kérdéses adóévről nincs bevallásunk, vagy azzal egyenértékű munkáltatói, illetve adóhatósági adómegállapításunk, akkor jövedelemigazolást nem kaphatunk. Ne is próbálkozzunk – mert az ilyen esetekben az igazolás kiadását határozattal megtagadja az APEH.


 
 


APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense
 /2007.10.04/

  

 

Az Idősek Világnapja Sárospatakon

                                                     

  A Gondozási Központ az idős korúak ellátására szakosított intézménye Sárospatak város önkormányzatának. Mi gondoskodunk az időskorúak étkeztetéséről, a házi segítségnyújtásáról, az idősek nappali klubjáról, a gondozóházról – nyilatkozta Papp Imréné, a Gondozási Központ vezetője…

  Úgy gondoljuk, nem csak munkaköri kötelességünk és feladatunk az idős emberekről való gondoskodás, hanem mint emberek is igyekszünk a napjaikat szebbé, mosolygósabbá, vidámabbá és egyben könnyebbé is tenni. Ezt fel kell vállalni, és végig kell vinni, hiszen ők nagyon sokat letettek az asztalra. Ők alapozták a mi jelenünket, és a múltunkat is.
Október másodika az Idősek Világnapja, ennek alkalmából országszerte, sőt világszerte is megemlékeznek az idős emberekről. Nagyon sajnálom, hogy csak ezen az egy napon emlékezünk meg méltóképpen, ahogyan illik. Mi ezen a napon igyekszünk egy kis műsorral, egy kis vidámsággal, meglepetéssel, kis ajándékkal örömtelivé varázsolni a napjukat. Felkelteni az érdeklődésüket, hogy élni szép, az idősek klubjába bejárni, pedig kellemes és vidám. Minden egyes alkalmat megragadunk az ünneplésre, az élet apró örömeit ilyenkor tudjuk nekik egy kicsit megszerezni.

  Nagyon – nagy megtiszteltetésnek tartottam, hogy ezen az ünnepségen köszönthettem a több mint 20 megjelent nyugdíjast – osztotta meg velünk gondolatait Aros János alpolgármester - akik kellemes környezetben töltik itt a mindennapjaikat, nagyon barátságos és segítőkész alkalmazottakkal. Ennek ellenére úgy gondolom az év 365 napjából nem elég az, ha egy napon megállunk, és számvetést készítünk, megemlékezünk a szép korúakról, a nyugdíjasokról. Azt szeretném, ha ennek az egy napnak a szeretetéből, ami ilyenkor őket éri, az év valamennyi napjára jutna egy kicsi. Azoknak az embereknek, akik nekünk lehetővé tették, hogy ilyen színvonalon élhessünk, azoknak a megbecsülése nem olyan szinten áll napjainkban, mint ahogyan az elvárható lenne.
A mai köszöntőm a család köré összpontosult. Hiszen amit látok a szereteten kívül a legnagyobb dolog, ami hiányzik az értékrendből, sajnos úgy tűnik egyre távolabb kerül, az a CSALÁD. Régen - emlékszünk rá - egy család azt jelentette, hogy nagyszülők, esetleg dédszülők is, a családot fenntartó szülők, gyerekek és az unokák is egy légtérben, egy közös udvarban, egy közös házban lakhattak. A családnak a legmegbecsültebb tagja, akit az asztalfőre ültettek, akit a kályha mellé ültettek, az mindig a legidősebb ember volt. Hiszen az ő tapasztalatára, az ő egész életében végig húzódó tevékenységére szükség volt, tanácsát mindenben kikérték. Ezzel szemben sajnos ma nem ezt látjuk.
Ezen szeretném ha változtatnánk, ha nem csak ezen az egy napon éreznék a szeretetet a nyugdíjasok, az idősek, hanem az év valamennyi napján.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.03/

  

 

Közlekedik a család

                                                     

  2007. szeptember 27-én 15 órai kezdettel került megrendezésre a „Közlekedik a család” vetélkedő, amit a Területi Balesetmegelőzési Bizottság szervezett meg. A vetélkedőt az Árvay József Gyakorló Általános Iskola udvarán illetve épületében kezdtük, majd kimentünk sárospataki rutinpályára is – számol be a jó hangulatú versenyről Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője…

  A gyakorló iskola udvarán a gyerekek - a családok gyermekei - egy kerékpáros ügyességi versenyen vettek részt, miközben a családok hölgy tagjai számítógépen egy KRESZ vizsgalapot töltöttek ki, majd a B kategóriával rendelkező férfi tagok pedig rutinfeladatokat hajtottak végre gépkocsival a rutinpályán. Ezen feladatok alapján díjaztuk a résztvevő családokat. Az első és a második helyezett család fogja képviselni a Sárospataki Rendőrkapitányságot az október 13-án megrendezésre kerülő megyei versenyen.
Nagyon ügyes, nagyon jó hangulatú verseny volt, a résztvevők élvezték a feladatokat. Első helyezést ért el Andrási László és családja, a második helyezést pedig Korda Zoltán és családja érdemelte ki jó felkészültségével.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.03/

  

 

Borsiba és Kassára látogatott az Olvasókör

                                                     

  A Zrínyi Ilona Városi Könyvtár Irodalmi Olvasóköre egy felvidéki kiránduláson vett részt a hétvégén, aminek az első állomása Borsi volt. Itt elhelyeztek koszorújukat abban a szobában, ahol a névadójuk II. Rákóczi Ferencet világra hozta. Innen Kassára mentek tovább, ahol részt vettek a bornapok forgatagában. Erről Halász Magdolna a következőképpen számol be…

  Szeptember 29-én délután kezdődött a Tokaj-Hegyaljai Bornapok programja Kassán. Az ünnepség nyitányaként csinos mazsorettek, kékruhás fúvós zenekar kíséretében vonultak végig a város főutcáján az Alsókapuig, ahol az emelvényen a város főpolgármestere, az alpolgármester, és a város többi vezetője, Abaújszántó, Eger és Sárospatak küldöttsége fogadta a vendégeket. Ezután Frantisek Knapik főpolgármester meleg hangon üdvözölte a vendégeket, és megnyitotta a Kassai Borünnepélyt. Megtudhattuk, hogy a város történelme szoros kapcsolatban állt a borkészítéssel, a világhírű tokaji bor tárolásával és a borkereskedelemmel.
Ezt a hagyományt a Kassai Bornapokkal tervezik újjáéleszteni, a magyarországi tokaji régióban működő városok közötti baráti kapcsolat elmélyítésével pedig tartalmasabbá tenni. A határon kívüli küldöttségek képviseletében az abaújszántói, az egri polgármester, valamint Aros János, Sárospatak alpolgármestere szívélyesen köszöntötte a nagy létszámú közönséget. A színes műsorban fellépett az abaújszántói Sivák Barnabás Népdalkör, Janó István harmonikaművész, a Blizzard Country együttes és a Bodrog Táncegyüttes is, akik igen nagy sikert arattak.
A földalatti, régészeti folyosókon különféle, jó minőségű tokaji, egri és kelet-szlovákiai borokat kóstolhattak meg a borkedvelő érdeklődők.
A Bornapok megnyitóján magyarországi vendégek is nagyszámban vettek részt. A színvonalas, érdekes és jó hangulatú programon mindenki jól érezhette magát.


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.03/

  

 

Elkezdődtek az edzések a SUSI-ban

                                                     

   Az 1997-2000-ben született gyerekek megkezdték az edzéseket a Sportiskolában. Az első foglalkozásokon: 52 diák a labdarúgást és 20 tanuló pedig a kézilabdát választotta, a vezetők, edzők legnagyobb örömére. A gyakorlásokat a lelkes nagyszülők, szülők, testvérek nagy érdeklődéssel nézték végig és egy-egy szép megoldást tapssal, jutalmaztak. Mint Belicza János – elnök – elmondta, nem számítottak ekkora létszámra, de nagyon boldogok voltak, hogy ennyi sportolni vágyó gyermek jelent meg...

  Az egészségre nevelésen túl, célul tűzték ki a nevelők, hogy – két hónapon belül – egyénszerelésben játszhassanak a csapatok, ezért fel is vették a kapcsolatot egy nemzetközileg elismert sportszergyártó céggel. Megfogalmazódott az is, hogy a versenyeztetésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Szeretnének a későbbiek folyamán egy bemutatóedzést tartani és a SPORT1 TV – Játszótér elnevezésű műsor-programját Sárospatakra csábítani.
Az első szülői értekezlet időpontja sem várat magára, hiszen 2007. október 10-én lesz 17 órai kezdettel a Városi Sportpályán.
A SUSI szervezői köszönetet mondanak: Sárospatak Város Önkormányzata, a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Sárospataki Református Kollégium Gimnázium és Általános Iskola, és az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium vezetőinek, testnevelőinek a szervezési és eszközbeli segítségekért.


 
 
Edzésidőpontok:
LABDARÚGÁS:
1999 és 2000-ben születettek: szerda (sportpálya) és csütörtök (ÁVG-műfű) 16 óra 15 perctől-17 óra 15 percig
EDZŐ: Belicza János, edző, tanár

1997 és 1998-ban születettek: hétfő (ÁVG-műfű) és szerda (sportpálya) 16 óra 15 perctől-17óra 15percig
EDZŐ: Punyi Gyula, edző, tanár

KÉZILABDA:
1997 – 2000-ben születettek: hétfő (ÁVG) és csütörtök 17 óra 30 perctől-18 óra 30 percig
EDZŐ: Papp József, edző, tanár

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.03/

  

 

Halálos kerékpáros baleset a zempléni hegyek között

                                                     

   2007. október 2-án 16 óra 50 perckor halálos kimenetelű közlekedési baleset történt az Erdőhorváti és Komlóska közti útszakaszon – nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…
 

  Egy férfi kerékpárjával Komlóska felől Erdőhorváti irányába közlekedett, viszont nem az út vonalvezetésének megfelelően haladt, áttért az úttest bal oldalára, aminek következtében a szemből érkező, ellentétes irányba haladó Mazda típusú kis tehergépkocsinak nagy erővel nekiütközött. Az ütközés következtében a kerékpáros súlyos koponyasérülést szenvedett.
A helyszínre kiérkező mentőautó a sátoraljaújhelyi kórházba szállította, de sajnos már a sérülten segíteni nem tudtak. Az ügyeletes orvos telefonon értesítette később a kapitányságot, hogy a kerékpáros 21 óra 20 perckor elhalálozott. A baleset helyszínén szabálysértési szemlét tartottunk és igazságügyi műszaki szakember bevonásával vizsgáljuk a baleset pontos körülményeit.


 
 


Törő Gábor
 /2007.10.03/

  

 

Október 1. a Zene Világnapja!

                                                     

    Ez alkalomból a Farkas Ferenc Művészeti Iskola hangversenyt rendez minden évben.
A hangverseny különlegessége, hogy minden tanár tanítványával, tanítványaival áll színpadra és mutatják be produkciójukat. A több, mint 100 fellépő növendéket szép számú közönség hallgatta és jutalmazta tapssal.
A fellépők között az óvodás korúaktól a továbbképző osztályosokig minden korosztály bemutatkozhatott.


 
 

szerkesztőségi fotók            LEVI FOTÓ 

Farkas Ferenc Művészeti Iskola
 /2007.10.03/
  

 

A Népmese Hete Sárospatakon

                                                     

    A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át 2005-ben a Magyar Népmese Napjává nyilvánították. Az idén is egyhetes programmal csatlakoztunk a Népmese Napja országos rendezvényéhez, az előző évekhez hasonlóan –nyilatkozta Halász Magdolna…


A Népmese Hete című foglalkozásokat óvodások és alsó tagozatos tanulók részére tartjuk szeptember 24-től 28-ig, és a nagy érdeklődésre való tekintettel, folytatjuk a következő héten is. A hétfőtől péntekig tartó rendezvénysorozat alapját a népek meséi adják. Erre a hétre húsz csoport jelentkezett a pataki óvodákból, iskolákból és a kistérségből, Vajdácskáról, Bodrogolasziból, Olaszliszkáról.
Minden alkalommal A mezei nyúl és a sündisznó című bábjátékkal fogadjuk a gyerekeket. Ezt követően választhatnak a pedagógusok, az interaktív mese, meseposztó, diavetítés és mesehallgatás közül.
A három pillangó című francia népmeséhez jelmezeket készítünk, melyek segítségével eljátsszuk a mesét, így a gyermekek aktív részei a mesének.
A mesekosár, válogatás különböző népek meséiből. Szerepel közöttük afrikai, angol, spanyol, norvég, koreai népmese is.
A meseposztón a Kacor király magyar népmesét meséljük el filcfigurák segítségével.
A diafilmeket Benedek Elek meséiből válogattuk össze.
 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.03/
  

 

Soha ne előzzünk a visszapillantó tükör használata nélkül!

                                                     

   A Sárospataki Rendőrkapitányság területén az elmúlt napokban több anyagi káros, valamint személyi sérüléses közúti közlekedési baleset is történt – nyilatkozta Molnár János rendőr főtörzs-zászlós baleseti helyszínelő…

  Az egyik anyagi káros baleset Sárospatakon, a Béla király téren történt, amikor egy parkoló gépkocsi tolatás közben nem győződött meg róla, hogy a háta mögött egyenesen kanyarodnak be a Polgármesteri Hivatal felé. Így nekitolatott az egyenes haladó járműnek, amely során anyagi kár keletkezett. Az okozó gépjármű vezetője nem ismerte el a balesetet, ezért szabálysértési szemlét folytattunk le.

Az elmúlt héten esett esti eső és felhőszakadásnak köszönhetően egy segéd motorkerékpár vezető Tolcsván Erdőhorváti irányába közlekedett. A viharos esőben nem kellő sebességgel közlekedett, a szemből jövő személyautó elvakította elmondása szerint és nem látta az útszélén jobb oldalon parkoló kamion szerelvényt. Ennek következtében neki ütközött a segéd motorkerékpár a parkoló kamion pótkocsijának. A baleset következtében a motoros megsérült 8 napon túl gyógyuló lábszártörést szenvedett.

Szombaton délután a 37-es számú főúton az előzés szabályai be nem tartása miatt történt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset. Egy Suzuki személygépjármű vezető egy oktató személygépjárműt akart megelőzni. De közben nem győződött meg róla, hogy az ő általa vezetett gépjárművet egy másik gépjármű előzi, már a mellette lévő baloldali sávban haladt agy Opel Astra típusú személygépkocsi. A Suzuki személy gépjármű vezetője, aki nem győződött meg, hogy már őt előzik- átkapta a kormányt a bal oldali sávba, ahol neki ütközött a bal hátsó kerekével az őt előző Opel Astra típusú személyautó jobb elejével.
Amelyet a haladás irányából meglökte, ennek következtében az Opel kisodródott a 37-esen, keresztbe fordult, aztán a baloldali sávba áthaladt, lement a vizes árokba, ahol egy fának ütközött, megpördült és megállt. A baleset következtében a gyerekülésben utazott a kér kis gyerek, annak ellenére az egyik megsérült, valamint a jobb első ülésen a felesége a gépjárművezetőnek.
  
 


Törő Gábor
 /2007.10.02/
  

 

Bornapok Kassán

                                                     

    Kassán nagyon régen rendeztek bornapokat, ezért ezzel a rendezvénnyel most egy hagyományt szeretett volna feleleveníteni Knapik főpolgármester úr, illetve Kassa város önkormányzata - nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 

  Ennek a szervezésében nyújtott segítséget Sárospatak város képviselő-testülete, hiszen mint köztudott Kassa környékén bortermelés nem folyik. Éppen ezért gondoltuk közösen, hogy a felső-magyarországi borvidékek, valamint a Szlovákiához tartozó borvidék borainak bemutatásával, együtt tartanánk meg ezt e rendezvényt. Ezért Egerből, Abaújszántóról - amivel szoros kapcsolata van Kassának – a polgármesterek, Sárospatakról jómagam, Kassáról természetesen Knapik polgármester úr és felesége, akik részt vettünk ezen a protokoll megbeszélésen, amely az első Kassai Bornapok keretein belül zajlott.
Eger vidékéről több mint 10 borbemutató, a Tokaj-hegyaljáról is közel 10-en és a Felső- Felvidékről is hasonló szép számban érkeztek résztvevők, akik bemutatták az ő általuk képviselt borvidéket, saját cégüket. Nagy sikernek örvendett ez a kétnapos rendezvény. Természetesen kihasználtuk a lehetőséget, hogy ilyen körben találkozhattunk. Elkezdtük a következő projekt tárgyalását, amely egy Borostyán út lenne. Szeretnénk a bor régi szállítási útvonala mentén lévő városokkal felvenni a kapcsolatot. Ebben az első lépések már meg is történtek, tehát Eger, Tokaj, Abaújszántó, Sárospatak, Kassa, Krosno és Krakkó városok jelentenék az útvonalat. Továbbá szeretnénk, ha Kassa történelmi belvárosában, a gyönyörű főtéren található pince felújításban a két fél - a magyarok és a szlovákok - együtt vehetnénk részt. Itt létrehoznánk egy állandó borkiállítást, az egri és a tokaji borvidék részvételével, hiszen óriási piaca lehet a tokaji és az egri bornak Kassa környékén.


 
 


Cziczer Katalin
 /2007.10.02/
  

 

Mesemondó verseny a könyvtárban

                                                     

    A Népmese Hetének záróeseménye a Benedek Elek regionális mesemondó verseny volt, amelyet alsó tagozatos tanulóknak hirdettünk meg. A gyerekek Benedek Elek meséi és a magyar népmesék gazdag tárából választhattak. A sárospataki általános iskolákból és a kistérségből Makkoshotykáról 55-en jelentkeztek – tudtuk meg Krenyitzkyné Sárosi Krisztina könyvtárostól…
  A mese megszerettetését már egész kicsi korban el kell kezdeni, hiszen gazdagítja a gyermek képzeletét, szókincsét, érzelemvilágát és pozitív hatással van a személyiségük fejlődésére.
A játékos könyvtári foglalkozások segítik, a mese, a könyv iránti érdeklődés felkeltését, s az olvasóvá válást.
 
1.osztály

I. Dékány Kolos - Árvay József Gyakorló Általános Iskola
I. Ladomérszky Bence - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
II. Szuromi Kornél - Refi
II. Siska Zsombor - Refi
III. Krenyitzki Sarolta - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

2.osztály


I. Fodor Zsófia - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
I. Gócs Anabella - Refi
II. Egyed Fédra - Refi
II. Darmos Ábel - II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
III. Batta Eszter - Árvay József Gyakorló Általános Iskola
 
   3-4 osztály

I. Dékány Lea - Árvay József Gyakorló Általános Iskola
I. Rák Máté -II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
II. Takács Zoltán -Refi

I. Szabó Ferenc -Refi
I. Tóth Gréta - Árvay József Gyakorló Általános Iskola
II. Zelina Márk -II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Szilva Szilveszter - Különdíjat kapott.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.02/
  

 

150 éves az önálló sárospataki tanítóképzés

                                                     

    A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kara és a Magyar Comenius Társaság közös rendezvényén a főiskola dísztermében emlékeztek a mai utódok az önálló sárospataki tanítóképzés 150 évvel ezelőtti megindítására, az elődökre, a sárospataki pedagógusképzés értékeire – tájékoztatta lapunkat dr. Komáromy Sándor, a sárospataki Kar dékánja…
 

  Az 1840-es évek elején a Tiszáninneni Református Egyházkerület több gyülekezete erőteljesen sürgette az eredményesebb, speciális tanítóképzés megindítását, tanítóképző állítását. Ennek megfelelően 1843-tól sajátos szakirányú pedagógiai felkészítéssel került sor a tanítóképzésre. 1851-től az egyházkerület újabb intézkedéseket tett a főiskolai „pedagógiai intézet” kialakítására. A legszükségesebb anyagi feltételek előteremtése, az intézet tartalmi munkájának és szervezeti kereteinek kidolgozása után 1857-ben indította meg munkáját a főiskola keretében, annak egyik intézeti ágaként az önálló tanítóképző.

Az Emlékülést Dr. Komáromy Sándor dékán nyitotta meg a résztvevők köszöntésével.
Dr. Mang Béla stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes szavai után Dr. Hörcsik Richárd polgármester, országgyűlési képviselő szólt az ünneplő közönséghez. Ezt követően délelőtt és délután is előadásokkal folytatódott az Emlékülés.


 
 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
 /2007.10.01/
  

 

Nevelik az utánpótlást

                                                     

    2001-ben indult a labdarúgás utánpótlás nevelés eredményesebbé tétele érdekében az úgynevezett "Bozsik" Labdarúgás Utánpótlás Nevelési Program. A Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület az elsők között csatlakozott, hogy aktívan részt vegyen a szimpatikus elképzelés helyi megvalósításában – számolt be az október 1-jén megrendezett focitornáról Demblovszky József testnevelő tanár…

A mai napon is közel 150 kisgyermek, 6-11 évesek népesítették be Sárospatakon a Városi Sportpályát, hogy kedvelt sportágukban bemutassák tudásukat. Sátoraljaújhely, Tolcsva, Cigánd és a Sárospataki RDSE tanulói fociztak az újjáalakult, ma MLSZ - NUPI Utánpótlás Program (Sport XXI. Program) keretében megrendezett focitornán.
Reméljük, hogy a sok ügyes és tehetséges focista néhány évvel később már a város nagycsapatában fogja bizonyítani tudását.
Az SRDSE csapatait Sontra László, Farkas Lajos és Vachter Tamás edzők készítették fel.
További szép eredményt kívánunk a gyermekeknek!
Hajrá Patak! 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
 /2007.10.01/
  

 

Egerben vendégszerepeltek

                                                     

    A szikrázóan kemény, magas hőfokú mérkőzésen mindkét csapat sok hibával játszott. A hazai csapat nagyon elszánt volt, de a végjátékot jobban bírta idegekkel a vendégcsapat így a végén ők örülhettek a győzelemnek - nyilatkozta Papp József, edző.
 

  SHS Eger-Eszterházy SE - Sárospataki TC 21-22 (11-10)  -     Eger, 150 néző. V: Pusztai,Sipos

Sárospatak:
SIMON-Nagyházi(1)-Nagy(2)-MEDVE(11)-Braun(2)-Kovács(2)-Czili(1)
Cs.:KŐRIZS-Durst-Baksay-Papp(1)-TÜRK(2)-Csendes-Hevele
Hétméteresek: 6/5, ill. 5/4
Kiállítások: 14 ill. 10 perc
Az erdmény alakulása: 4.p.:2-1, 13.p.:2-4, 19.p.:6-6, 25.p.:9-9, 30.p.:11-10(félidő) 35.p.:12-14, 43.p.:15-14, 47.p.:17-17, 54.p.:17-20, 60.p.:20-21, 20-22, 21-22.


 
 


 /2007.10.01/

  

 

Ismét Sárospatakon járt Bosnyák Viktória író

                                                     

    Szeptember 26-án, a Mese Napja alkalmából vendégünk volt Bosnyák Viktória írónő. A számos és sikeres könyv népszerű szerzője délelőtt a bodrogszerdahelyi ÁMK Könyvtárában találkozott az általános iskola 4-5 osztályos tanulóival. Különleges és szeretetteljes volt a hangulat, hiszen a gyermekek első alkalommal találkozhattak íróval.

  A 4. osztályos tanulók saját írásaik felolvasásával kedveskedtek neki, a dedikálás után pedig nagy tapssal és virágcsokorral köszöntötték Bosnyák Viktóriát. Délután a Kenézlői Általános Iskola és Könyvtárban a jól sikerült író-olvasó találkozó után a sárospataki Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban csaknem másfélszáz résztvevő előtt vallott az író munkájáról, könyveiről és terveiről.

Meghatóan szépnek tartjuk amit Bosnyák Viktória és Halász Magdolna tett, amikor a kenézlői gyerekek mellett a borogszerdahelyi iskolásokat is meglátogatták. Bizonyára azok a gyerekek is hallottak szüleiktől a 3 évvel ezelőtti népszavazás fájdalmas eredményéről, miszerint mi nem szeretnénk, hogy az elszakított területeken élő magyarok visszakapják az őket mindig is megillető magyar állampolgárságot. Talán ez a két kedves hölgy, a belőlük áradó szeretettel meggyőzte őket arról, hogy ezt nem mindenki gondolja így kis hazánkban. Akik ott voltak a könyvtárban, biztos vagyok benne, hogy ismét mint Anyaországra fognak Magyarországra gondolni. Köszönjük! 


 
 

Képek:         Bodrogszerdahely                                       Kenézlő                                    Sárospatak

Cziczer Katalin - Törő Gábor
 /2007.10.01/