Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2008.január

Megnyílt a Boróka Gyógyszertár

    

    Egy újabb gyógyszertárral bővült városunk, amelynek a szerepe az, hogy csökkentse - különösen a járványos időszakokban - a sorban állást, hogy a vásárlók ne kapjanak el újabb betegségeket – mutatja be az üzletet az olvasóknak Törökné dr. Kéri Zsuzsanna, a gyógyszertár vezetője...
 


Törökné dr. Kéri Zsuzsanna

  Másrészt, a mi gyógyszertárunk igyekszik egy kis többletszolgáltatással is élni a betegek felé, hiszen egészségmegőrző feladatokat tűztünk ki célul. Így ingyenes vérnyomásmérést is végzünk a gyógyszertárban, illetve önköltségi áron koleszterinszint és cukorszint mérést is, valamint a koleszterinszinthez tartozó triglicerid mérést.
Ha valaki eddig nem tudott az adott betegségéről, akkor orvoshoz fordulhat, és még időben kezeltetheti magát. Pl. az elhanyagolt magas vércukorszínt okozhat akár végtag elvesztéssel járó komplikációt is.

Ezért mi ez nagyon fontosnak tartjuk, ebben élen szeretnénk járni. Azon kívül célul tűztük ki a szolgáltatásaink bővítését oly módon is, hogy bankkártya leolvasókat fogunk kihelyezni. A szerződést már megkötöttük, de a bankkártya leolvasók kihelyezése csak február vége felé történik meg.

A megnyitón dr. Hörcsik Richárd polgármester elmondta, hogy tiszteletre méltó az a szándék, hogy egy bodrogközi vállalkozó Sárospatakon nyit vállalkozást, s ezzel öt munkahelyet teremt, s egy ilyen új beruházással szép, új környezetben tudja fogadni a betegeket.
 


 
 
A város számára mindig fontos, hogy olyan egészségügyi ellátás legyen, ami a betegek minél jobb kiszolgálását jelenti. Ehhez nem csak az orvosi rendelők állapota és az Egészségházunk állapota, hanem a gyógyszertárak állapota és száma is fontos. Egy biztos, ez a Boróka gyógyszertár is hozzá segíti Sárospatak lakosságát jobb kiszolgálás legyen, kevesebb sorbaállással. A város egészségügyi fejlesztések előtt áll, az Egészségházat szeretnénk az idén felújítani. Erre egy európai uniós pályázatot szeretnénk beadni, 800 millió Forintos keretben. Ha ez megvalósul, nyilván ez nagyot emel majd Sárospatak és a kistérség ellátásán. Ehhez a folyamathoz tartozik a gyógyszertárak a felújítása is. Reméljük, hogy ez a vállalkozás életképes lesz - ezt majd idő fogja megmutatni. Mindenesetre a helyszín közel van a vasút és buszállomáshoz. Nyilván a bodrogköziek itt a buszról leszállva, hamar meg tudják venni a gyógyszereiket. Úgy érzem mindenképpen Sárospatak előnyére válik ez a szép Boróka Gyógyszertár.

Cziczer Katalin
/2008.01.31./
 
 

 

Tornaverseny az Gyakorlóban

    

    Január 23-án megrendezésre került az I. és II. kcs-s lányok egyéni tornaversenye a M.E. Árvay J. Gyakorló Általános Iskolájának tornatermében. A versenyben résztvevő torna szakkörös kislányok nagy izgalommal várták a megmérettetést , mely egyben válogató is volt a diákolimpiai versenyekre - Csehiné Tomkó Krisztina, testnevelő tanár...
 


Csehiné Tomkó Krisztina

  A lányoknak alkalmuk nyílt megmutatni kitartó munkájuk eredményét szüleiknek, osztálytársaiknak, nevelőiknek.
Köszönet a pontozó bíróknak, Batta Zoltánnénak és Belicza Jánosnak.

Eredmények: I. korcsoport:
1. Egyed Anna
2. Székely Andrea
3. Krenyiczky Sarolta
4. Csehi Ibolya
5. Fodor Zsófia

II. korcsoport:
1. Illés Erika
2. Noszály Gréta
3. Kállai Noémi
4. Csehi Kincső
5. Kiss Boglárka
6. Székely Xénia

Ezt követően január 27-én Miskolcon ,a megyei tornaversenyen vettünk részt , ahol csapatunk a 10. helyen végzett.
Gratulálok a versenyeken résztvevőknek!


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.01.31./
 
 

 

Baleset- és bűnmegelőzési óra az iskolában

    

    2008. január 28-án 11 órától a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában balesetmegelőzési jelleggel és más bűncselekményi, bűnmegelőzési funkciókkal ötvözött előadást tartott a Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedési osztályának balesti helyszínelője, Bujdosó Norbert rendőrzászlós, aki a színes óráról a következőképpen számolt be…


Bujdosó Norbert

  Ezen a foglalkozáson mintegy 3-4 osztály vett iskola tornatermében, akiknek kollégámmal - Espák Pál közrendvédelmi járőrrel - különböző kérdéseket tettünk fel, vetélkedő jelleggel tesztlapokat tölttettünk ki a tanulókkal, és nagyon sok tárgyjutalmat osztottunk szét közöttük.
Felhívtuk az iskolások figyelmét a városban, ill. a vidéken való kerékpáros közlekedés szabályaira, a helyes gyalogosközlekedésre, és a kiemelkedő baleseti gócpontokon való elővigyázatosságra.
Mivel elterjedt a hír, hogy az iskolákban is egyre jobban terjednek a lopásos, ill. más hasonló jellegű bűncselekmények, ezekre is felhívtuk a fiatalok figyelmét.
Az óra lezárásként megmutattam a rendőr felszereléseit; bilincs, gumibot, stb. Gyerekek gyakorlatias előadásban láthatták, hogyan zajlik egy menekülő személy megbilincselése, annak mozgásképtelenné tevése, és más hasonló rendőri intézkedéseket is bemutattunk. Ezen órán jelen volt még kollégám Espák Pál közrendvédelmi járőr is, aki a foglalkozás gyakorlatias megtartásában segített, és bemutatókban is tevékenyen részt vett.

Ezt az alkalmat arra is felhasználtuk, hogy erősítsük a pedagógusok bizalmát a rendőrséggel. Elmondtam, hogy a Sárospataki Rendőrkapitányság állományának létszáma most jelentősen nőtt, ezáltal több időnk lesz az iskolákban való megjelenésre. Bármilyen problémával fordulhatnak hozzánk, pataki rendőrökhöz, most már gyakrabban meg tudunk itt jelenni, pl. ilyen előadások megtartására is.


 
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.01.31./
 
 

 

Folytatja támogató tevékenységét a Sárospatak-Zemplén Kiwanis Klub

    

    2008. január 29-én este tartotta meg a Sárospatak -Zemplén Kiwanis Klub az év első klub ülését. Először a soros elnök, Feró István ismertette a majdnem teljes létszámban jelen lévő tagsággal az év programját és a támogatási tervet.
 


Feró István

  A PROGRAMTERV
Kihelyezett ülések:
:
Tüzoltóság Sátoraljaújhely bázisának megtekintése
Házigazda: Lőrincz György klubtagunk, tűzoltó parancsnok

Kiss István pincészetének meglátogatása
Házigazda: Kiss István klubtagunk, tulajdonos

Cigánd víztározó megtekintése
Házigazda: Laki József klubtagunk, szakaszmérnök

Sárospatak Rendőrkapitányság munkájának megismerése
Házigazda: Gaál Krisztián klubtagunk kapitány - helyettes

Cigánd mezőgazdasági helyzete
Házigazda: Balla Dénes klubtagunk mg. vállalkozó


 
 
Meghívandó vendégek:
- kistérségi elnökök
- a 4 zempléni város, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Cigánd, Pálháza polgármestere és jegyzője
- vadásztársaságok elnökei
- országgyűlési képviselők

Egyéb programok:
- baráti látogatás a romániai klubokhoz,
- kiállítás -és képárverés szervezése Hollandiában és Magyarországon,
- holland testvérklubbal kapcsolatfelvétel,
- jótékonysági hangverseny és bál szervezése,

Ülésterv:
Minden hónap utolsó keddje, Hotel Bodrog, Erzsébet terem

A klub 2008. évi támogatási elképzelései:
- 2db számítógép adományozása mozgáskorlátozott gyermekeknek,
- ösztöndíj támogatás egy zenében tehetséges, illetve egy hátrányos helyzetű, kiváló tanulmányi eredményű középiskolai tanuló részére,
- halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kirándulásának támogatása,
- 4 fő részvételének biztosítása a salgótarjáni képzőművészeti gyermek - alkotótáborban ,
- az Erzsébet Kórház Gyermekosztályának támogatása,
- mozgáskorlátozott gyermekek nyári táboroztatása.

A hivatalos program után a klub tagjai kellemes vacsora elfogyasztása mellett beszélgettek a klub eseményeiről.

Cziczer Katalin
/2008.01.30./
 
 

 

Bűnügyek

    

    Lopás miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki ajtókifeszítési módszerrel hatolt be egy olaszliszkai családi házba, ahonnan italféleségeket, élelmiszert és egyéb lakásfelszerelési, használati tárgyakat tulajdonított el körülbelül 35.000 Ft értékben – kezdte az utóbbi bűnestek ismertetését Solymosi Antal rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője…
 


Solymosi Antal

  A bűncselekmény elkövetőjét sikerült elfogni, aki egy 30 éves, ideiglenesen Olaszliszkán tartózkodó hölgy volt, akinek már korábban is voltak összeütközései a törvénnyel. A jelenleg is fennálló jogerős ítélet miatt börtönbe kell vonulnia, de egyelőre még halasztás miatt ezt nem kezdte meg. Egyébként a lakásban a berendezési tárgyakat is összetörte, amivel húszezer forint értéket meghaladó rongálási kárt okozott. Emiatt külön rongálással is gyanúsítjuk, tehát kétrendbeli bűncselekmény elkövetése miatt folyik ellene az eljárás. A bűncselekmény elkövetését elismerte, bíróság elé állítását tervezzük.

Lopás bűncselekményének elkövetése miatt indítottunk eljárást ismeretlen tettes ellen, aki egy éjjel a Sárospatak Rákóczi úton található zöldséges bolt ajtaját betörte, majd behatolva onnan tízezer forint készpénzt tulajdonított el.

Ismeretlen tettesek behatoltak a Sárospatak Bodroghalász melletti pincesoron található egyik pincébe, ahol bor és pálinka is volt, de érdekes módon nem tulajdonítottak el semmit. Tehát ez lopáskísérlet maradt. A közelben egy másik pince ajtaját is megkísérelték kifeszíteni, de nem sikerült, úgyhogy ez is egy kísérleti szakaszban maradt.
 


 
 
Ismeretlen tettes ellen indult eljárás lopás vétsége miatt, aki bement egy végardói ház tyúkóljába, ahonnan öt darab tyúkot tulajdonított el. A bűncselekmény elkövetőjét forrónyomos üldözés során elfogtuk, bíróság elé állítottuk, ahol pénzbüntetésre ítélték.

Ismeretlen tettes ablakbetörés módszerével hatolt be a Sárospatak, Nagy Lajos úton található raktárépületbe, ahonnan 1.2 millió forintnyi értékben tulajdonított el dohányt és dohányhoz tartozó papírt. Két alkalommal is járt a raktárban, először a dohányt vitte el, egy másik éjszaka pedig a papírt.

Egy helyi lakos ellen kezdeményeztünk eljárást lopás bűntett kísérlete miatt, aki 2008. január elsején három óra körül ajtóbetörés módszerével behatolt a Sárospataki Rákóczi úton található százforintos üzletbe, onnan 31.430 Ft értékben kísérelt meg eltulajdonítani különböző árucikkeket. A tizenhét éves fiatalkorú elkövetőt a rendőrök a helyszínen tetten érték, elfogták és előállították. Kihallgatása megtörtént, az eljárás ellene folyamatban van.

Lopás bűntette miatt indult büntető eljárás ismeretlen tettes ellen, aki ablakfeszítés és ajtófeszítés módszerrel behatolt egy olaszliszkai borospincébe, ahonnan összesen 784 palackot tulajdonított el, a sértett megállapítása szerint több, mint hatmillió Ft értékben. Az eljárás során megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a bűncselekményt három helyi lakos követte el, akikkel szemben különböző nyomozati cselekményeket foganatosítottunk. Egy rendőri ellenőrzés során a gépkocsijukban hatvanöt palack, ebből a bűncselekményből származó aszút találtunk és foglaltunk le. Ezt követően a kapitányságra előállítottuk őket, ahol gyanúsítottként vontuk felelősségre őket, majd őrizetbe vettük mindhárom személyt. Ezt követően további adatgyűjtést végeztünk, amelynek során még 39 palack ugyaninnen származó aszú bort foglaltunk le. A Miskolci Városi Bíróság mind három személyt letartóztatta, jelenleg előzetes letartóztatásban vannak, így folytatjuk velük szemben az eljárást. Elsősorban ezért, hogy a le nem foglalt palackok megkerüljenek - remélhetőleg ebben még eredményt fogunk elérni és a kár jelentős része meg fog térülni.

Törő Gábor
/2008.01.30./
 
 

 

I. SUSI - KUPA TEREMLABDARÚGÓ TORNA

    

    A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola első alkalommal rendezett tornát, mégpedig a labdarúgás szakágában. Az eseményre 10 csapat volt hivatalos, az I. korcsoportban (1999-2000) Kisvárda, Tokaj, Zemplén Focisuli és a házigazda SUSI két csapata. A II. korcsoportban (1997-1998) Girincs, Nagyrozvágy, Zemplén Focisuli és a SUSI két együttese - nyilatkozta Belicza János, edző...
 


Belicza János

  Az Árpád Vezér Gimnáziumban lebonyolított rendezvényen igazi kupa hangulat uralkodott. Ez javarészt a gyermekeknek volt köszönhető, hiszen szoros, izgalmas színvonalas mérkőzéseket produkáltak. A mérkőzésekre kilátogató 300-350 néző hangos, ám sportszerű biztatása mellett kezdődhetett el az 1997-esek küzdelme. A megnyitó ünnepség keretében a tornán résztvevő gyerekek és a felkészítő tanárok, edzők ajándékot vehettek át a SUSI vezetőitől.
A végső küzdelemben a sátoraljaújhelyi Zemplén Focisuli diadalmaskodott a lelkes, szimpatikus csapat benyomását keltő nagyrozvágyi és a SUSI piros alakulat előtt. Az érmeket és a különdíjakat – a verseny fővédnöke – Aros János alpolgármester úr adta át és kiemelte, hogy van jövője a sárospataki utánpótlásnak.
A délután folyamán az I. kocsoportban is megkezdték a mérkőzéseket. Az óriási hangulatban lejátszott találkozókon – amelyeket a szülők, hozzátartozók biztosítottak – nagy csata zajlott a dobogós helyezések eldöntéséért. Végül a várva várt találkozót a Kisvárda és a SUSI ’99-es együttese játszotta, amelyet az utóbbi nyerte 1:0 arányban és így hódíthatta el a kupát. A torna gólkirálya, illetve a legjobb hazai játékos egy-egy labdával különdíjban részesült, amit Krai Csaba a Sárospataki Torna Club elnöke ajánlott fel, illetve adott át a gyermekeknek. A mérkőzéseket Szemán Imre és Gombos Géza játékvezetői páros dirigálta.
 


 
 
A nap folyamán a gyermekek tanúbizonyságot tettek arról, hogy nem veszett ki az emberkékből a magyar kincs, a magyar foci. Az eredményhirdetésnél Tóth Tamás igazgató úr – a torna házigazdája – adta át a díjakat. Mondandójában a tanulókat dicsérte és gratulált a színvonalas lebonyolításért.
A kupa végén joggal szólt a vastaps nemcsak a győzteseknek, hanem a szívüket-lelküket kitévő, a gyermekeknek egy feledhetetlen élményt biztosító szervezőknek is. A SUSI élete nem áll meg, hiszen március 2-án a szivacskézisek lépnek pályára, remélhetőleg egy ugyanilyen kaliberű rendezvény keretein belül.
EREDMÉNYEK:
1999-2000-es korosztály:
I. SUSI ’99
II. Kisvárda
III. Zemplén Focisuli
IV. SUSI ’2000
V. Tokaj

Gólkirály: Preszoly Patrik (SUSI ’99)
Legjobb mezőnyjátékos: Dankó Bence (Kisvárda)
Legjobb kapus: Schweitzer Bence (Zemplén Focisuli)
Legjobb hazai játékos: Botos Zsolt (SUSI ’2000)

1997-1998-as korosztály:
I. Zemplén Focisuli
II. Nagyrozvágy
III. SUSI ’97
IV. Girincs
V. SUSI ’98

Gólkirály: Orosz Miklós (SUSI ’97)
Legjobb mezőnyjátékos: Kohánka Ádám (Zeplén Focisuli)
Legjobb kapus: Sulkovszki Gergő (Nagyrozvágy)
Legjobb hazai játékos: Zajácz Ákos (SUSI ’98)

KÖSZÖNET A TÁMOGATÓKNAK: Sárospatak Város Önkormányzatam; Aros János alpolgármester úr; Patak Vizép Kft. – Sárospatak; Árpád Vezér Gimnázium; Árvay József Gyakorló Általános Iskola; RFV – Sárospatak; Hotel Bodrog Wellnes, Tengerszem Camping és üdülő park; Tourinform – Sárospatak; Lukács és Társa Kft.; Zemplén Televízió; Zemplén Hírlap; Mester +Plussz Kft.; Pachmann Zsolt; Tarr Gábor; Ruzsnyák István; Sárospataki Tömegkommunikációs Alapítvány; Nexus Holding; Nosztalgia Virágszalon; STC; Pepe Büfé; Mükercent Bt.; Gödör Söröző; Sütő István; és nem utolsó sorban a SZÜLŐKNEK is jár a köszönet, akik oly sokat segítettek.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.01.30./
 
 

 

Városunkba látogatott a megyei rendőrfőkapitány

    

    Ahogy ezt már a korábbi híradásokból mindannyian hallgatták és tapasztalhatták, a 2007. év vége, ill. 2008. év eleje jelentős változást hozott a Magyar Köztársaság rendőrsége és határőrsége életében, hiszen lezajlott, végbement a két rendészeti szerv integrációja – kezdte tájékoztatóját dr.Vereckei Csaba rendőr ezredes, a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője az Önkormányzat januári képviselő-testületi ülésén…
 


Dr. Vereczkei Csaba

  A Idén január 1-től egy egységes, személyi állományában, technikai állományában és feladatrendszerében megújult rendőrség kezdte meg működését a Magyar Köztársaság területén - ez ugyanúgy igaz Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, illetve a Sárospataki Rendőrkapitányság működési területére is.

Arról tudom tájékoztatni a tisztelt hallgatóságot, hogy a Sárospataki Rendőrkapitányság egy elég komoly megerősítést nyert az integrációt követően, hiszen a korábbi 58 főről 71 főre emelkedett a rendőrkapitányság állományának létszáma annak köszönhetően, hogy a határőrség állományából számos volt kollégát sikerült az integráció folyamán a Sárospataki Rendőrkapitánysághoz igazolni, akik már itt teljesítenek szolgálatot. Ami különösen örvendetes és kiemelést érdemlő tény, hogy ezeknek a kollégáknak a többsége a közterületi rendőri jelenlétet tudja erősíteni, tehát velük a lakosság nap mint nap találkozhat az utcákon, ill. azokon a területeken, ahol szükség van a jelenlétükre.

A határőrség integrációja kapcsán nemcsak a személyi állományt és a technikai eszközparkot kapta meg a rendőrség - mintegy örökségként - hanem a határőrség korábbi feladatrendszerét is tovább kell vinnünk, az ebből fakadó feladatokat el kell látnunk. Mivel a szlovák-magyar határátkelő viszonylatában a közvetlen határátkelő helyen tapasztalt, a korábbiakban élő határellenőrzés megszűnt, a határrendészeti és idegenrendészeti feladatokat a továbbiakban a rendőrség látja el.


 
 
Szándékaink szerint az elvárásoknak megfelelően ugyanolyan színvonalon és ugyanolyan minőségben kell biztosítanunk ezt, mint azt megelőzően a rendőrség és a határőrség külön-külön tette.
Ez is az egyik mozgatórugója és kiváltó oka annak a döntésnek, hogy a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetésével dr. Téglás István rendőr alezredes urat bíztam meg, akinek a kinevezése kapcsán itt, a testületi ülésen folytattuk le a szükséges eljárást.

Törő Gábor
/2008.01.29./
 
 

 

Központi írásbelik az ÁVG-ben

    

  Az Árpád Vezér Gimnázium Kollégiumába a felvételi eljárást megelőző központi írásbeli vizsgára 175 diák jelentkezett. A jelentkezési lapok 1/3-a Sárospatak, míg a többi Bodrogköz, Hegyalja és Hegyköz településeinek általános iskoláiból érkezett.
Január 26-án, a jelentkezők számához képest néhány fővel kevesebben jelentek meg a vizsgán. Ez annak köszönhető, hogy a távolmaradó diákok egy korábbi válogatás keretében már felvételt nyertek iskolánk Arany János Tehetséggondozó Programjába - nyilatkozta Tóth Tamás igazgató...
 


Tóth Tamás

  A most felvételiző 8. osztályos diákok először az anyanyelvi majd a matematikai feladatlapok minél sikeresebb kitöltésére törekedtek. Sokféle készséget mértek ezek a feladatsorok: szókincsbőséget, grammatikai ismereteket, szövegértést, szövegalkotási gyakorlottságot, s hasonlóan fontos volt a kombinatorikai, a problémamegoldó gondolkodás, a számolási készség is.
A vizsgáról kijövő tanulók között végrehajtott „közvélemény-kutatás” alapján úgy tűnik, hogy az anyanyelvi kérdések megválaszolása jelentett kisebb akadályt.

A javítási útmutató előírásai alapján gimnáziumunk pedagógusai már a vizsga napján elkezdték az alapos és nagy figyelmet igénylő értékelő munkát. A javítási hibák elkerülése érdekében minden egyes dolgozatot két-két tanár értékelt.
 


 
 
A felvételi eljárás azonban az írásbeli feladatlapok kitöltésével még nem ér véget. Az intézményünk iránt érdeklődő hatodikos és nyolcadikos diákoknak február 15-ig kell jelentkezési lapjaikat iskolánkba eljuttatni. A szóbeli felvételire - külön értesítés nélkül- február 19-én 13 órára várjuk a tanulókat.
A hat évfolyamos képzésre jelentkezők a szóbeli elbeszélgetés során kommunikációs készségükről, szövegértési és problémamegoldó képességükről tehetnek tanúbizonyságot. A nyelvi előkészítő évfolyammal öt évre kiegészülő emelt szintű angol vagy német vagy informatikai képzésünkre jelentkező diákok esetében pedig a kommunikációs készségét vizsgáljuk.
Az írásbeli és szóbeli megmérettetésen szerzett pontok mellett az általános iskolai eredményeket is figyelembe vesszük, ennek módja iskolánk honlapján (www. avgsp. hu) részletesen olvasható.
Gimnáziumunk eddig elért sikerei, és oktató-nevelő munkánk eredményessége alapján bízunk abban, hogy minél több pataki és nem pataki diák érzi úgy, hogy jövőbeli álmainak eléréséhez legjobb helyszín az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium!

Nagy szeretettel hívjuk és várjuk Őket!

Cziczer Katalin
/2008.01.29./
 
 

 

Úszó Diákolimpia Encsen

    

  2008. január 14-én az alsó tagozatosoknak, 21-én a felsős tanulóknak rendezték meg az úszó Diákolimpiát. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát az alsósoknál Perényi Júlia hát, Bujdosó Norbert gyors, Pauleczki Antal mell, Pauleczki Antal – Bujdosó Norbert – Szabó András – Leitner Csaba 4x50 m-es váltóban képviselték - tájékoztatja az olvasókat Sontra László, testnevelő tanár...
 


Sontra László

  Együtt indultak igazolt és nem igazolt versenyzők, ahol nagyon népes és erős volt a mezőny. Tanulóink a középmezőnyben végeztek. Az utazásban személyautókkal besegítettek a szülők, akik térítésmentesen elhozták a gyerekeket, így pl. Szabó András önkormányzati képviselő, Pauleczki Antal.
21-én az 5-8. osztályosoknak került megrendezésre, ahová már kisbusszal kellett utaznunk, mivel 15 gyerek képviselte iskolánkat.

Itt is nagyon népes volt a mezőny, itt már külön versenyeztek igazolt és nem igazolt tanulók „A” és „B” kategóriában. Igazoltak, ahol a vízilabdában is szerepelnek tanulóink. A 6x50 méteres váltó kategóriában a nagyon előkelő megyei 2. helyet szerezte meg a Gulybán Ádám – Józsa Gábor – Marczi Dániel – Gulyás Ádám – Papp Dávid – Beimli Ákos összeállítású csapat. Nagyon komoly küzdelemben mindössze egy jó benyúlással szorultunk le az országos döntőbe kerüléstől.
 


 
 
Egyéniben Beimli Ákos mellúszásban 6., gyorsúszásban 4. helyezett lett. A lányoknál Hajdu Réka indult az „A” kategóriában gyors- és mellúszásban. Kérdéses volt az indulása, mivel kosárlabdában ujjsérülést szenvedett, végül vállalta a versenyt. Gyorsúszásban 5. helyezett lett.
A nem igazolt versenyzőknél a 6. osztályos lányoknál is jó eredményt vártunk, a négy fős váltóból ketten sítábor miatt, egy gyerek pedig betegség miatt nem tudott ott lenni, de így tartalékosan is 5. helyezettek lettek. A csapat tagjai: Plébán Gréta, Kelemen Gréta, Grega Dóra, Tóth Klaudia. Egyéniben Plébán Gréta gyors- és mellúszásban szerepelt. Mellúszásban 4. helyezést ért el.
A 7-8. osztályos fiúk a „B” kategóriában 4x50 m-es váltóban az 5. helyezettek lettek. A csapat tagjai: Kopka Balázs, Vécsi Balázs, Csordás Dávid, Horváth István.

Gratulálunk minden tanulónak! Köszönet azoknak, akik segítettek a felkészítésben.

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2008.01.29./
 
 

 

„Nyíló rózsa hóhullásban”

    

   


Szigethy Gábor

  A Szent Erzsébet év véget ért, de Szent Erzsébet tisztelete nem - hallottuk 2007. végén Dr. Szabó Iréntől, az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnökétől. Ennek szellemében indít a Társaság és A Művelődés Háza 2008-ban előadássorozatot Szent Erzsébetről.
A sorozat első rendezvénye Szigethy Gábor előadása lesz, ami 2008. január 31-én 18 órakor kezdődik A Művelődés Háza pódiumtermében...

Az előadássorozatban olyan előadók szerepelnek majd, akik egy-egy tudományág jeles képviselőiként mutatják be városunk szülöttjét. Az első alkalommal Szigethy Gábor irodalomtörténész, rendező előadását hallhatjuk „Nyíló rózsa hóhullásban” címmel.
  
 

Törő Gábor
/2008.01.28./
 
 

 

Ma írja alá a polgármester a fürdőfejlesztés pénzügyi alapjait megteremtő kötvényszerződést

    

   
2008. első rendes testületi ülését tartottuk január 25-én, melynek legfontosabb napirendje a kötvénykibocsátással kapcsolatos határozathozatal volt. A szavazás eredményeképpen a képviselő-testület döntő többséggel felhatalmazott arra, hogy aláírjam a szerződést, amire így január 28-án sor kerülhet Budapesten – nyilatkozta Dr.Hörcsik Richárd polgármester. Ezzel a régóta várt végardói fürdő fejlesztésének pénzügyi alapjai megteremtődnek és tavasszal a beruházás elkezdődhet...
 


Dr. Hörcsik Richárd

  Döntött a képviselő testület az önkormányzat fenntartásában működő közoktatási intézmények tanítási időkeretéről, ami szerint az intézményvezetők a pedagógusok időkeretének meghatározásakor vegyék figyelembe és számítsák be a versenykíséretre, a továbbképzésekre, a mérésre-értékelésre, a vizsgáztatásra, a tanulmányi kirándulásra, és az erdei iskolákra fordított időt is.

Előterjesztés hangzott el a Pannon GSM Távközlési Zrt. által bérelt ingatlan bérleti szerződésének meghosszabbítására, amelynek meghallgatása után a Pannon GSM-mel való tárgyalás folytatása mellett döntött a testület, amivel Erdős Tamás tanácsnokot, a Gazdasági és Idegenforgalmi Bizottság elnökét bízta meg.

A Mese Óvoda és Bölcsőde, valamint tagintézményeinek Helyi Nevelési Keretprogramját a testület jóváhagyta, s hasonlóképpen megszavazta a ricsei sérülékeny vízbázisvédelmi programra való pályázat benyújtását is.
 


 
 
A képviselő-testület döntött arról is, hogy a Kossuth út 48. és 50. szám alatti helyiségeket – amelyek a régi háztartási bolt épülettömbjében vannak – bérbe adja a Munkaügyi Központnak illetve Hegyközségnek.

Tájékoztatót hallgattunk meg Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága tevékenységéről Lőrincz György parancsnok úr előadásában, amelyet köszönettel tudomásul vettünk, nagyra értékelve a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság regionális szerepvállalását.

Szintén köszönettel vettük tudomásul a Rákóczi Diáksport Egyesület és az Árvay Diáksport Egyesület munkájáról szóló tájékoztatót.

A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának felülvizsgálatával kapcsolatosan került sor egy döntés meghozatalára, amely szerint a továbbiakban egy vagyongazdálkodási csoport tartja kézben ezeknek az önkormányzati tulajdonú helyiségeknek a bérbe adását. Ennek a megszervezésével dr.Komáromi Éva jegyzőasszonyt bízta meg a képviselő-testület.

Cziczer Katalin
/2008.01.28./
 
 

Az ÁVG előkészítős "aranyosainak" előadásával ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját

    

    A bemutató sokszínűségén, élmény voltán túl azért is fontos volt ez az este, mert - hagyományosan - ezen mutatkozott be az új osztály az Árpád Vezér Gimnázium kollégiumi közössége előtt.
Műsoruk, mintha Kölcsey gondolatainak lett volna bizonyítéka: a folklórnak s az abból megújulni tudó kultúrának láthattuk szép elemeit.

A hetek óta folyó próbák játéka s küzdelme során az is megvalósult, hogy mentorként a program felsőbb évfolyamosai is beépültek a felkészítő munkába. Kicsik és nagyok egymásra találtak segítőként, szereplőként, elbűvölt nézőközönségként.


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.01.28./
 
 

 

Téli sporteszköz csere-bere az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság szervezésében

    

    Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság 2008. január 19-én ismét kaput nyitott a téli sportok kedvelői előtt, hogy ki-ki adjon és vegyen, esetleg cseréljen a feleslegessé vált vagy kinőtt sportszerek közül- tájékoztatja az olvasókat Bodnár Boglárka...
 


Bodnár Boglárka

  A második alkalom láthatóan több látogatót vonzott, mint az első, jelentősebb „beszerzések” azonban most sem történtek. Eredménynek nevezhető azonban, hogy a megjelentek feliratkozhattak „KERES”, „KÍNÁL”, valamint „CSERE” címszó alatt, igényeiket mintegy hosszú távon is kifejezve. Ezzel nagyobb esély is kínálkozik arra, hogy ez a kezdeményezés sikereket érjen el Sárospatak lakossága körében, hogy az emberek valóban segítsenek egymásnak.

KERES : 36-os jégkorcsolyát.
33-35-ös fiúnak való jégkorcsolyát.
26-29-es lánynak való jégkorcsolyát.
39-40-es fiúnak való jégkorcsolyát.
41-42-es fiúnak való jégkorcsolyát.


 
 

KÍNÁL :
158-as sötétkék lánynak való sínadrágot.
164-es narancssárga lánynak való sínadrágot és dzsekit.
35-ös fehér, lánynak való korcsolyát.
38-as kék, lánynak való egész télicipőt.
33-as és 35-ös síbakancsot.
33-as lánynak való korcsolyát. Ingyen elvihető!
180 cm-es sílecet. Ingyen elvihető!

Érdeklődni lehet a Szent Erzsébet Házban, vagy a 314-107-es számon!

Cziczer Katalin
/2008.01.28./
 
 

 

Faversek és Földszobrok - kiállítás megnyitás a Magyar Kultúra Napján

    

   
A Művelődés Háza és Könyvtára Galériájában 2008.január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyitották meg Égerházi László szobrász és neje Égerházi Erika keramikus, Faversek és Földszobrok című kiállítását…
 


Csatlósné Komáromi Katalin

Gyulai József

Bordás István

Égerházi László

Égerházi Erika

  Mint ahogy bevezetőjében Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő elmondta, ez a rendezvény a vasárnapi, Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepi műsor folytatása. A mércét ennek megfelelően magasra állították, hiszen a bevezető zenét maga Bálint Béla, a Farkas Ferenc Művészeti igazgatója szolgáltatta egy tehetséges tanítványával, Fedor Mariannal.

Ezután a Gyulai József olvasta fel Égerházi László egy versét. Több vendég számára a megnyitón derült ki, hogy a fa szobrásza a művészet hármas egységét gyakorolja, a fa faragásán kívül verseket is ír, de a megnyitó műsorban egy sámánszerű dalt is előadott, igen sajátos stílusban.


Nem volt könnyű dolga Bordás Istvánnak, a Herman Ottó Múzeum képtára igazgatójának, aki a kiállítást megnyitotta, hiszen itt nem a falon függő, valamilyen stílusban készült képekhez kellett bevezetőt mondania, hanem itt a fából és agyagból elkészíthető sík és térbeli, kis és nagyméretű tárgyak végtelennek tűnő variációi voltak körülöttünk, a falon, a földön, az asztalokon és vitrinekben, talán még a plafonon is…
Bordás István ezt a tőle megszokott tudományos alapossággal oldotta meg és kezdődhetett a nézelődés…

E közben kerítettünk sort arra, hogy a művészekkel szót váltsunk saját magukról, a művészetükről, ezekről a különböző alakú és méretű tárgyakról, amelyek között mégiscsak megvan az összhang, amelyek a belőlük áradó hangulattal jelzik, hogy összetartoznak…

Az őseim képírók voltak, Bethlen Gábor és I.Rákóczi György fejedelmek udvarában dolgoztak, és a családban mind a mai napig festők vannak, egyedül én vagyok, aki fával dolgozom - bár én is szeretem festeni a fát – kezdte a bemutatkozást Égerházi László...

A Debreceni Református Gimnáziumba jártam, édesapám ugyanis azt szerette volna, hogy református lelkész legyek. Az irodalmi képzés ott nagyon magas szintű volt. Költőket, írókat hívtunk meg, önképző kör és színjátszó kör működött. Végül is jól éreztem ott magam és nagyon sok mindennel gyarapodtam, viszont képzőművészeti segítséget szinte semmit nem kaptam.
Ez végül is nem baj, így legalább mindent saját magam kellett, hogy megtanuljak az alkotás terén. Nekem volt egy belső indíttatásom, hogy bennem ott vannak a szobrok, amiket ki kell, hogy faragjak. 1993-ban volt az első kiállításom - ekkorra gyűlt össze annyi szobrom – amit Lavotha Géza bácsi nyitott meg Erdőbényén.
Mivel nem adatott meg nekem, hogy valaki tanítson, így saját stílust alakítottam ki, ami elsősorban saját magamnak kell, hogy tetsszen, mások pedig vagy elfogadják, vagy nem - szerencsére azért sokaknak tetszik amit csinálok… Közben folyamatosan tanulok – az élet tanít – és ez remélem így lesz életem végéig.

Hogyan került az alföldi városból, Debrecenből Erdőbényére?

Még gimnazista voltam, amikor Győri István volt a lelkipásztor Erdőbényén, akinek a bátyja tanított engem a gimnáziumban. Ő mondta, hogy jöjjek el egyszer Erdőbényére, mert az egy nagyon jó hely. Győri Istvánék engem nagyon kedvesen fogadtak, szállást, adtak, enni adtak, s a falu is nagyon tetszett. Akkor én Erdőbényébe beleszerettem - és ez a szerelem máig is tart. Itt telepedtem le, és most már az erdészek és a fatulajdonos emberek is szólnak nekem, hogy ha egy fa nem jó a kádárnak és nem jó az asztalosnak sem, tudják, hogy az jó lesz nekem…

Itt Sárospatakon, a Rákóczi Gimnáziumban érettségiztem, ami a után a Kerámiaüzem tanműhelyében tanultam két évig, majd két évig Budapesten.  Ez után ismerkedtem meg a párommal és így kerültem vissza a szülőfalumba, Erdőbényére - kezdte a visszatekintést Égerházi Erika...
Ott kis műhelyt építettünk és kezdtem el dolgozni, kialakítva a saját stílusomat, formavilágomat. Edényekkel kezdtem, és kb. hét évig szinte csak edényeket készítettem. Ekkor kezdtem ismételni magam - ezt a formavilágot nem lehet hova ragozni tovább – és így megpróbáltam kis szobrocskákat készíteni, ami nagyon megfogott. Utána tértem át a fali domborművekre, fali díszekre de közben a szobrászathoz sem lettem hűtlen, körbejárható szobrokat is elkezdtem készíteni.

Egymás mellett látva az alkotásaikat a férjével, mintha azok itt-ott összecsengenének. Hatással vannak egymásra?

A férjemmel egymás mellett dolgozunk, ha ő elkészít egy munkát, mivel én ott vagyok mellette, azok a motívumok, azok a vonalak, valahogy belém ívódnak és így, nem tudatosan, de valahogy előjönnek a kerámiáimban is. Azt hiszem ez fordítva is előfordul, kölcsönösen hatunk egymásra. Így alkotunk együtt Erdőbényén, amibe lassan már két kisfiunk is bekapcsolódik, akik 6, illetve 4 és fél évesek. Ők is jönnek a műhelybe és gyakorolják az alkotást - Zsombor már 3 évesen klassz kis nőalakot készített agyagból.

Gratulálunk a szép, közös kiállításhoz és további sikeres alkotómunkát kívánunk!  (A kiállítás február 23-ig tekinthető meg.)


 
 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.01.28./
 
 

 

Ukrajnában járt a polgármester

    

  Turisztikai megállapodás Myron Lukasevich-el az INTOURS-KIEV igazgatójával   Turisztikai szerződés aláírása az Ukrán Állami Turisztikai Hivatal igazgatójával, Oleksiy Obal úrral  
   
Dr. Hörcsik Richárd polgármester 2008. január 20-25 között látogatást tett Ukrajnában. Az utazás célja a testvérvárosi, valamint a turisztikai és kulturális kapcsolatok építése volt. A végardói fürdő beruházása ugyanis tavasszal megkezdődik és várhatóan 2010-re lesz kész arra, hogy teljes üzemben fogadhassa a külföldi, köztük az ukrán turistákat. Ehhez viszont a kapcsolatok építését már most kell megkezdeni…
 


Dr. Hörcsik Richárd

  Ennek érdekében megbeszéléseket folytatott Myron Lukasevych-csel, az Intourist-Kijev igazgatójával és Oleksiy Oballal az Ukrajna Állami Turisztikai Hivatalának az igazgatójával, akivel a polgármester Sárospatak Városa nevében egy turisztikai keretszerződést írt alá. Ez elsősorban az ukrán turisták sárospataki utaztatását segíti elő, akik – az előzetes felmérések szerint – nagy érdeklődést mutatnak a termál- és gyógyturizmus iránt. Egy zempléni – sárospataki központtal – turisztikai csomagot (3 és 5 napos) fognak kidolgozni.
Ugyanakkor felajánlották a magyar, elsősorban pataki és zempléni turisták nyári útjainak szerevezését az egyre népszerűbb Krím félszigeten található, tengerparti üdülőhelyekre.
Ivano-Frankivskben, a megye turisztikai irodájának az igazgatójával, Olga Sokolova-val szintén megállapodtak, egy tavasszal aláírandó turisztikai keretszerződésben, ami a nyugat-ukrajnai turisták zempléni, sárospataki utaztatását fogja elősegíteni.

E kapcsolatokat fogja erősíteni az a két testvérvárosi szerződés, amelyeket rövidesen aláírnak Kijev Óvárosával és Ivano-Frankivsk-kal. Mindkét város polgármesterével folytattak megbeszélést, ahol a turizmuson túl az oktatási és gazdasági kapcsolatok is szóba kerültek, például magyar építőanyagokat és építőipari cégeket várnak. Mindkét helyen lehetőség nyílik majd Sárospatak bemutatkozására, ahol nemcsak a város nevezetességeit, kultúráját, hanem az itt lévő termékeket (bor, kerámia, stb.) is lehetőség lesz bemutatni.


 
 
         
     
  Testvérvárosi szerződés előkészítése Kiev-Óváros
alpolgármesterével Csorniy Viktor Ivanoviccsal
   Olga Sokolova, az Ivano-Francivsk megyei Turisztikai és Kulturális kapcsolatok osztályvezetője.  
         
   

 
  Megállapodás testvérvárosi szerződés előkészítéséről
Ivano-Francivsk polgármesterével, Anuchkevichus Viktorral
  I. András feleségének Anasztáziának a temploma Kievben  


Cziczer Katalin
/2008.01.27./
 

 

 

Emléktábla állítását tervezik a Sárospatakról elhurcolt zsidó lakosság emlékére

    

   


Hajdu Imre

  Az ENSZ 2004-es határozata értelmében a Holocaust emléknapja minden évben az Auschwitz-Birkenaui koncentrációs tábor felszabadulásának napja, január 27-e. A sárospataki Önkormányzat Kulturális Bizottsága 2008. január 23-i ülésén foglakozott azzal az indítvánnyal, hogy emléktáblát állítsanak a városból elhurcolt zsidó lakosságra emlékezve – tudtuk meg Hajdu Imrétől, a bizottság elnökétől…


A felvetést egyhangúlag támogatja Sárospatak város Kulturális Bizottsága. Nyilván, ez költségvetési, illetve szervezési kérdés is annyiban, hogy össze kell gyűjtenünk, meg kell tudnunk az elhurcolt polgártársaink pontos névsorát – tette hozzá Hajdu Imre.
 


 
 


Törő Gábor
/2008.01.27./
 

 

 

Ülésezett a Szociális Bizottság

    

    Nyílt ülésben meghallgattunk egy rövid tájékoztatót a hajléktalan ellátás helyzetéről. Sommásan megállapítható, hogy gyakorlatilag az utcán nincs senki, tehát legális, vagy illegális szállása gyakorlatilag minden sárospataki hajléktalannak van - kezdte beszámolóját a múlt heti Szociális Bizottsági ülésről Ladomerszky László elnök...
 


Ladomerszky László

  Zárt ülésben - január lévén - valami eszméletlen mennyiségű segélykérelem zúdult a nyakunkba. Novembertől bevezettünk egy új előterjesztési rendszert, mai szerint a kérelmek írásos anyagként kerül a bizottság elé, hiszen a korábbi időszakban nem volt ritka, amikor 6-7 órás bizottsági ülésünk volt. Ezt sikerült lényegesen lerövidíteni. Így is elég hosszúak a bizottsági ülések, de így tartalmi munkával tudunk foglalkozni az alatt a hosszú idő alatt, míg az előző rendszerben gyakorlatilag minden adatot végig kellett hallgatnunk, ha lényeges volt, ha lényegtelen, akkor is. Így több időnk maradt arra, hogy azokat az eseteket vizsgáljuk adott esetben, ahol bármilyen problémát fedezünk fel.

Örvendetesen tovább növekszik a lakásfenntartási támogatásban részesülők száma, ez majd a költségvetési beszámolóban lesz számszerűsítve, amikor konkrét számokkal alátámasztva is fog jelentkezni. Nagyon sok család - felelőtlenül - inkább a 12 ezer Ft-os egyszeri pénzbeli segítséget veszi igénybe. Ezek a családok egyértelműen nem a rendeltetésnek megfelelően használják fel ezeket a pénzösszegeket - hogy nagyon finoman fogalmazzak - tehát magyarul: amikor megkapják a pénzt, akkor a kocsmába vezet az útjuk, vagy a boltba, de ugyanazzal a céllal.
 


 
 
Ezt megakadályozandó úgy döntött a bizottságunk, hogy a februári bizottsági ülésre akár rendeletmódosítással is gátat kívánunk vetni ennek, és aki jogosult lakásfenntartási támogatásra, amennyiben nem azt veszi igénybe, a tüzelő 12 ezer Ft-ot, egyszerűen nem fogjuk megítélni. Pontosan azért mert már más eszközünk nincs, hogy rávegyük ezeket a családokat, hogy inkább a gyerekeknek fűtsenek, világítsanak, legyen vizük stb., amire tulajdonképpen ez a támogatási forma rendelkezésre áll.
 
Másik nagyon fontos napirendünk volt: a pályázati úton meghirdetett szociális bérlakásról döntött a bizottságunk, aminek alapján egy újabb család helyezkedhet el. Bizottságunk az elmúlt héten minden megpályázott helyszínt megtekintett. Nagyon sok időnk megy el, de úgy döntött a bizottságunk, hogy végigcsináljuk, mert e nélkül nem tudunk lelkiismeretesen dönteni.

Nem túlzottan nagy azoknak családoknak a száma, akik nagyon rossz körülmények között élnek, tehát sürgőssé válna a szociális bérlakásban való elhelyezésük. Zömében csere lehetőséget keresünk családoknak. Addig, amíg vannak olyan rászorult fiatal házasok, vagy egyedül élő, gyermeket nevelő nők, addig őket részesítjük előnyben és a lakáscsere vagy városérdekből, vagy pedig amikor már ezeket az igényeket kielégítettük, utána jöhetnek számításba.
 

Törő Gábor
/2008.01.27./
 

 

 

Az ART ÉRT vendégei voltak a Spanyolnátha internetes művészeti folyóirat szerkesztői

    

    A lap decemberi számában Sárospatak volt a vendég. A decemberi, miskolci lapszámbemutatót követően városunkban is megismerkedhettünk a portált működtetőkkel,
Vass Tibor főszerkesztővel és barátaival, a főiskola Oktatási Központjában, a Sárospatak ART ÉRT Alapítvány vendégeiként – tudtuk meg Csetneki Józseftől, a házigazda Alapítvány vezetőjétől…
 


Csetneki József

  A délután öt órakor kezdődő, bő órásra tervezett rendezvény végül is este hét után ért véget, és nem esett mindenről szó, amit a szerkesztők és vendéglátóik terveztek. – De így jó ez, hiszen úgy váltunk el egymástól, hogy folytatnunk kell a megkezdett közös munkát.

A lapszám tartalomjegyzékének végessége vetette fel a gondolatot, hogy a sárospataki lapbemutatón olyan alkotókat is meghívjunk, akiket mindenképpen a „nátha” csapatában szeretnénk tudni.

A decemberi lapszámot kiegészítendő, az estre meghívott vendégeink voltak:
Balázs Ildikó, Tamás Erzsébet, Sándor Zsuzsa, Tornallyai Jánosné, Finta Éva, Balogh Zsuzsa és Siska Tamás.


 
 
Mit kell tudni a Spanyolnátháról?
Spanyolnátha művészeti hálóterem
Negyedévente megjelenő internetes irodalmi, művészeti folyóirat.
Csepp fertő a spanyolnáthában elhunytak (többek között: Guillaime Apollinaire, Kaffka Margit, Ady Endre, Egon Schiele, Edmond Rostand) kúrálására is.
Kiadja a Példa Képfőiskola Kortárs Művészeti Alapítvány.
Főszerkesztő: VASS TIBOR (foszerk@spanyolnatha.hu)
Szerkesztők:BERKA ATTILA (olvasószerkesztő)
TÖRÖK-SZOFI LÁSZLÓ (webszerkesztő)
SZÉKELYHIDI ZSOLT (művészeti szerkesztő)

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.01.27./
 

 

 

Országos verseny volt a Sorompó Darts Clubban

    

    Vége lett a sárospataki országos pontszerző darts versenynek. 20 induló adta le a nevezését, erre a versenyre, amely nagyon hangulatos, átalakult környezetben zajlott a sorompó melletti, Sárospatak Sorompó Darts Clubban – küldte tudósítását Hornyák István, a klub vezetője…
 


Hornyák István

  A viszonylag kis létszám ellenére nagyon magas színvonalon zajlottak a meccsek, gondolok itt a sok bingóra és a magas, (161 – 156 -132-es) kiszállókra, valamint a 15-16 nyilas legekre.

Az egyéni verseny végeredménye:
I. hely: Bai Zsolt (Miskolc)
II. hely: Kamenyiczki Tibor (Miskolc)
III. hely: Hornyák István (Sárospatak)
III. hely: Béres Károly (Sárospatak)

A páros verseny végeredménye:
I.hely: Hornyák -Nyíri
II.hely: Götz -Pásztor
III.hely: Béres -Farkas
III.hely: Kamenyiczki –Toplenszki

A eredményekhez gratulálunk és további sikereket kívánunk!
 


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.01.27./
 

 

 

Két számítógépet ajándékozott a Kiwanis

    

   


Feró István

  2008. január 17-én Feró István, a Sárospatak-Zemplén Kiwanis Klub soros elnöke két számítógépet adott át humánus céllal, melyeket a klubtagok adományaiból vásároltak. A kedvezményezetteket a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén-térségi Egyesülete javasolta…

Az ünnepélyes átadás során lehetőség nyílt arra is, hogy az elnök a klub 2008. évi terveiről is rövid tájékoztatást adjon, melyben szólt arról, hogy ebben az évben is támogatni kívánják a mozgáskorlátozott gyermekek nyári alkotó táborát.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2008.01.26./
 

 

 

A Magyar Kultúra Napját ünnepeltük

    

  Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Erre emlékezve 1989. óta ezen a napon ünnepeljük A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT. Sárospatak Város Önkormányzata ebből az alkalomból január 20-án, vasárnap délután rendezett ünnepséget A Művelődés Háza pódiumtermében…
 


Csatlósné Komáromi Katalin


Aros János


Dr.Szabó Irén

  A Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárainak műsorszáma után Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője köszöntötte az ünneplő közönséget, majd elmondta, hogy ez a nap ünnepnapja mindazoknak, akik az év minden napján a kultúra területén tevékenykednek, akik nap mint nap tesznek valamit azért, hogy a magyar kultúra értékei megmaradjanak, hogy azt generációról generációra tovább örökítsük. Sárospatakon sokan vagyunk akik valamilyen módon fontosnak és magunkhoz közel állónak érezzük ezt az ünnepet – adta át a szót az ünnepség szónokának, Aros János alpolgármesternek…

Aros János annak a 185 évvel ezelőtti, jeles januárnak az idézésével kezdte ünnepi beszédét, amikor Petőfi Sándor és Madách Imre született és amikor Kölcsey Ferenc a nemzeti himnuszunk megírását befejezte. Egy sokat szenvedett nép hite, vágya, Isten trónusáig felhangzó fohászkodása szólalt meg e versben, mely Erkel Ferenc megzenésítésében méltán lett a nemzet imádsága. Méltán született döntés arról is 1989-ben, Kölcsey születésének 199. évfordulóján, hogy a Himnusz elkészültének napja legyen a Magyar Kultúra Napja.

A Himnusz, Nemzeti Színházi bemutatója után szinte futótűzként terjedt hazánkban. Eljutott városunkba, a híres Pataki Kollégiumba is amely kórusa nem csak Patakon, hanem fellépéseinek valamennyi színterén műsorára tűzte.

Az alpolgármester ünnepi beszéde további részében a kultúra fogalmát a következőképpen határozta meg: „Az emberi társadalmak által létrehozott anyagi és szellemi javak összessége, a műveltség, az értékek, a hagyományok megőrzése, tovább örökítése, s egyben magatartásforma”, valamint a kultúra szó jelentésére is rávilágított: eredeti jelentése szerint szántást-vetést, megművelést jelent. Latinul azt jelenti: gondozni.

Mint ahogy fáradhatatlanul végezték a őseink a szántást-vetést, ugyanúgy végzik ma a kultúra munkásai Sárospatakon is mindennapos tevékenységüket.
Aros János emlékeztetett arra is, hogy Sárospatak 2006-ban a Magyar Kultúra Városa, 2007-ben – Szent Erzsébet Évében – pedig az Év Települése címet nyerte el.

Az ünnepi beszéd elhangzása után A Művelődés Háza Kamarakórusának műsora következett, Csehi László karnagy vezényletével.

Az ünnepség további részében sor került a Ködöböcz József-díj átadására, ami az idén az Árpád-házi Szent Erzsébet Társaság kapott, a Szent Erzsébet Év sikeres és méltó megrendezésében végzett munkájáért. Az oklevelet Dr. Szabó Irén, a Társaság elnöke vette át Aros János alpolgármestertől.

A megemlékezés bővelkedett zenei élményekben, zenei műfajokban, hiszen a kamarakórus után most a 8KOR Színház műsora következett, akik hazafias dalok, versek és prózai művek színes csokrának előadásával igazán maradandó élményt nyújtottak.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.01.26./
 

 

 

Kassán Jártak a Sárospataki Lokálpatrióták

    

    A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete 2008 első közös rendezvényeként kassai kirándulást szervezett. Az egyesület életében nem először fordult elő, hogy ismerkedtek a határ túlsó oldalára kényszerült várossal - tájékoztatja az olvasókat Saláta László elnök...
 


Saláta László

  Történelmünk összeköt bennünket. Ennek egyik jeles eseményére, II. Rákóczi Ferenc újratemetése 100. évfordulójának megünneplésére szervezett első ízben utazást az egyesület Kassára. Különös jelentőséget adott a kirándulásnak, hogy a Nosztalgia Vonaton érkeztek az események színhelyére. A kassai Szent Erzsébet Székesegyházban rendezett monumentális megemlékezés egyszeri és megismételhetetlen élményt jelentett a résztvevők számára.
Mindemellett sokakat elvarázsolt a megújult, megszépült város, ezért elhatározták, visszatérnek, hogy megismerjék, felfedezzék a város jelenkori értékeit.
Azóta már két ízben ismerkedhettek a város építészeti és kulturális remekeivel. Január 22-én a városi kirándulás mellett a Thália - magyar - Színház látogatása volt az úticél.
A kissé zordra változott időjárás ellenére jó hangulatban indult a kirándulásra A Művelődés Háza előtt összegyűlt csapat. Kovács György tagtárs 5o fős Mercedes busza zsúfolásig megtelt az új ismeretek befogadására készülő egyesületi tagokkal, barátokkal. Megérkezés után a közben eleredő eső és a fokozódó szél miatt a vidám társaság arra kényszerült, hogy fedél alatt keressen oltalmat. Erre kiváló megoldásnak bizonyult Kassa egyik legújabb büszkesége az OPTIMA pláza meglátogatása.


 
 
A modern és impozáns kör alakú épület minden igényt kielégítő kínálatával, kávéházaival, bevásárló üzleteinek színes kavalkádjával elkápráztatta a sárospatakiakat. Itt mindenki igénye szerint felfrissülhetett, ehetett, ihatott, vásárolhatott, felkészíthette magát a színházi előadásra.
A színházi előadás hét órakor kezdődött, Csáth Géza: Janika című színműve került bemutatásra. Többen a valaha Turai Ida és Szabó Sándor főszereplésével bemutatott film színházi adaptációját várták, de valójában egy 1909-ben, kispolgári családban játszódó drámát láthattunk. A műfaj ellenére egy jó színészi alakításokat nyújtó szerelmi háromszög bontakozott ki, sokszor humorral iróniával megspékelve.

Koroknai Károly műkritikus szerint: "igazi mestermű, egyedi, nehezen hasonlítható a világ drámairodalmának bármely más darabjához". Annak ellenére, hogy nem a sokak által várt vígjátékot látta a publikum, az előadás mégis nagy sikert aratott, melyet a közönség nagy tapssal ismert el.
A vissza út is jó hangulatban telt el, az élmények felidézésével, új tervek latolgatásával. Ez a kirándulás is jól szolgálta az egyesület közösségének összekovácsolódását. A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete programjában továbbra is szerepel Kassa "felfedezése". A következő helyi rendezvényük 2008. február 16-án egy jótékonysági vacsora lesz a Huszár Panzióban.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.01.26./
 

 

 

Nem tartották a követési távolságot a 37-esen

    

    2008. január 26-án reggel 6 óra 20 perckor a 37-es számú főúton, a hercegkúti bekötőút közelében jelentős anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…
 


Bujdosó Norbert

  A baleset során egy középkorú hölgy közlekedett Nissan típusú gépkocsijával Miskolc felől Sátoraljaújhely irányába, amikor a hercegkúti bekötőút előtti egy kilométerre az előtte, vele azonos irányba haladó Volkswagen Transporter személygépkocsi mögött nem tartott kellő követési távolságot. Annak forgalmi ok miatt lassítani kellett, és a reggeli, csúszóssá vált úttesten a Nissan vezetője már hiába vészfékezett, nagy erővel a Volksvagen hátuljának ütközött.

A baleset következtében személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett: az okozó gépjárművet autómentőnek kellett elszállítani a helyszínről. Mindkét járműben csak a vezető tartózkodott, akik nem sérültek meg. A helyszínen szabálysértési szemlét tartottunk, amelynek ideje alatt a forgalom egy sávra korlátozódott.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2008.01.26./
 

 

 

Elindult Végardó honlapja

    

    Útjára indult Végardó városrész önálló honlapja. A portál üzemeltetője a Végardóért Egyesület. A honlapon egyenlőre csupán a régi falut bemutató fényképek és azok leírásai láthatóak - tájékoztatja az olvasókat Bordás István...
 


Bordás István

  Néhány évvel az egyesület tagjai tetemes mennyiségű fényképet gyűjtöttek be a falu lakosaitól, amit F. Tóth Balázs és Bordás István digitalizáltak. Most ezek a dokumentumok folyamatosan kerülnek fel a világhálóra. Hamarosan azonban a település rész mai életét bemutató oldalakkal bővül a portál. A készítők igazi közösségi web-lapot terveznek.

Terveik szerint nem csupán Végardó mai állapot bemutató dokumentumokat tesznek közzé, hanem a mindennapi élete és eseményeit is nyomon lehet majd követni. Kérjük látogasson el a www.vegardo.hu internet címre.

 


 
 


Törő Gábor
/2008.01.25./
 

 

 

Milyen esetekben vonhatja be az intézkedő rendőr a jogosítványunkat?

    

    Az országos média is sokat foglalkozik ezzel, és mi is felhívtuk már a figyelmet arra, hogy január 20. óta él rendőrségnél a „zéró tolerancia” elve. Ennek a jelentéséről kérdeztük meg Bacsó Tibor rendőr századost, a közlekedésrendészeti osztály vezetőjét, valamint arról, hogy más indoklással is elvehetik-e az intézkedő rendőrök a jogosítványunkat...


Bacsó Tibor

  A 2008. január 20-tól megváltozott a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet, amely a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, valamint a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról rendelkezik.
Jelentősen változott az ittas vezetés esetén követendő eljárás. Az új szabályozás szerint az intézkedő rendőrnek, ha a járművezetőnél ittasságot jelez az alkoholszonda, akkor minden esetben el kell vennie a vezetői engedélyt.

Az új szabályozás szerint a rendőr a vezetői engedélyt a helyszínen elveszi, ha

a) a járművezető azzal gyanúsítható, hogy közúti veszélyeztetés [Btk. 186. §], a közúti baleset során maradandó fogyatékosságot, halált, kettőnél több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséget okozó [Btk. 187. § (2) bekezdés], illetve a járművezetés ittas vagy bódult állapotban [Btk. 188. §] bűncselekményt követett el,


 
 
Tehát az alkalmazott alkoholszonda 0.8 ezrelék feletti véralkoholszintet jelent

b) a jármű vezetője az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szr.) 42. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott ittas vezetés szabálysértésének elkövetésével gyanúsítható,

0.8 ezrelék alatti véralkoholszint esetén is el kell venni a vezetői engedélyt

c) a járművezető járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, vagy a közlekedési igazgatási hatóság a vezetési jogosultságának szünetelését jogerősen elrendelte,

d) gyanú van arra, hogy a vezetői engedély hamis, meghamisították vagy azzal más módon visszaéltek.

gyanút megalapozza, ha:
- a vezetői engedély körözés alatt áll,
- a nyilvántartás szerint a vezetői engedély kiadására nem került sor, vagy azt nem az engedélyben feltüntetett gépjárművezető részére állították ki,
- az okmányban javítás, törlés vagy más illetéktelen beavatkozás jelei észlelhetőek, illetve a vezetői engedély anyaga, kivitele a valóditól eltér.

A vezetői engedély helyszíni elvételére vonatkozó rendelkezéseket valamennyi járművezetésre jogosító okmányra alkalmazni kell. (pl. segédmotornál a vezetői igazolványra is, lovas fogatnál a hajtási engedélyre.

Cziczer Katalin
/2008.01.25./
 

 

 

Vagyongazdálkodási szervezet létrehozását javasolja a Pénzügyi Bizottság

    

    2008. január 23-án tartotta soron következő ülését a Pénzügyi Bizottság, melyről Feró István elnök az alábbiakban adott tájékoztatást…
 


Feró István

  Az ülés napirendjében prioritást élvezett a zárt ülésben tárgyalt nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának felülvizsgálatáról tett előterjesztés. A Bizottság javasolja a képviselő-testületnek, hogy alakuljon meg a város Vagyongazdálkodási szervezete, mely első tevékenységeként ennek a kérdésnek a vizsgálatát végezze el, és tegyen előterjesztési javaslatot a jelenlegi kusza helyzet megoldására. A bizottsági egyetértett abban, hogy a jelenlegi előterjesztésben szereplő értékesítési javaslatokról jelen pillanatban ne szülessen döntés.

Az RFV-Sárospatak Nonprofit Kft-vel kötött szerződések belső ellenőri felülvizsgálatáról készült jelentéseket is tárgyalta a bizottság:
- a Távhő és Hőszolgáltatási Szerződésről készült jelentést levette napirendjéről, mert az abban megfogalmazott kérdésekről még nem volt egyeztetés a kft ügyvezetésével.
- a konyhaüzemeltetési és a karbantartási szerződés felülvizsgálatáról készült jelentést un. első olvasatnak tekintette, és felkérte a belső ellenőrt, hogy ezen szerződések alapadatait vizsgálja meg, és ennek ismeretében egészítse ki az előterjesztést.
Ez a vizsgálat az előző két szerződésre is vonatkozik.
 


 
 
Az ülés napirendjén szerepeltek még:
a kötvénykibocsátással kapcsolatos határozat,
a ricsei sérülékeny vízbázis védelmi program pályázata,
a Kossuth u 48 és 50 sz. alatti üzlethelyiségek bérbeadása.
Ezen napirendek előterjesztését a Bizottság egyhangúlag javasolta elfogadásra a képviselő testületnek.


Törő Gábor
/2008.01.25./
 

 

 

Megyei 6. hely grundbirkózásban

    

    Sérülés és betegségek miatt egy erősen megfiatalított csapattal érkezett az Árvay József Gyakorló Általános Iskola csapata a Grundbirkózó Diákolimpia Megyei Döntőjére, Szerencsre. Ennek ellenére nagyon jól kezdték a gyerekek a versenyt, és bejutottak a középdöntőbe - küldte beszámolóját Fekete Csaba testnevelő...
 


Fekete Csaba

  A folytatásban a sorsolás szeszélye folytán előbb szembekerültek a tavalyi országos bajnokkal, majd rögtön ezt követően az országos harmadik helyezett csapattal. Ez a két mérkőzés (ahol nagyon tisztességesen, erőn felül küzdöttek versenyzők) sokat kivett a csapatból, mely cserék nélkül volt kénytelen végigbirkózni a versenyt.

Így a záró mérkőzésen, melyen az utolsó két párig nyílt volt a küzdelem, s melynek tétje a területi döntőbe való továbbjutás volt, sajnos alulmaradtak ellenfelükkel szemben. Végül a pontszerző hatodik helyen zárták a versenyt, mely nagyon szép és a jövőre nézve biztató eredmény a fiatal csapattól.

 


 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.01.25./
 

 

 

Nem tartotta a követési távolságot

    

    A mai napon, 2008. január 24-én 11 óra után személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Sárospatakon, a Wesselényi utcában – nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…
 


Bujdosó Norbert

  A helyszínre kiérkezve megállapítottuk: egy középkorú hölgy a Suzuki kis terepjáró gépkocsijával úgy közlekedett, nem tartott kellő követési távolságot a forgalmi ok miatt lassító Renault Laguna combi személyautó mögött. Ennek következtében az elejével, nagy erővel a Renault személygépkocsi hátuljának ütközött.
Az ütközéstől az okozó Suzuki terepjáró autó mindkét légzsákja kinyílt, és a benne utazó középkorú hölgy könnyebben megsérült. Őt a mentőautó a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállította.
 


 
 


Törő Gábor
/2008.01.24./
 

 

 

Adóköteles időszak, néhány esetekben harmadolva

   

Januártól a lakás és lakóház eladásából származó haszon (amit az adózásban jövedelemnek hívunk) adóköteles időszaka 15 évről 5 évre csökkent, azonban a lakásszerzési kedvezmény ezzel együtt megszűnt.
Az idei évtől ha, lakásunkat, lakóházunkat eladjuk, akkor annak jövedelme után a vétel évét követően már csak 5 éven belül kell adót fizetnünk. A változás azt jelenti, hogy ha még a vásárlás (szerzés) évében, vagy az azt követő első évben kénytelenek vagyunk értékesíteni a lakóingatlant és azt nyereséggel tesszük akkor az így szerzett jövedelem 100%-a után kell 25 százalékos mértékkel adóznunk. Ezzel szemben a vételt követő második évben történő értékesítéskor 90 százalék, a harmadikban 60 százalék, míg a negyedikben a jövedelemnek már csak 30 százaléka után kell megfizetnünk az adót. Az ötödik évtől pedig lakóingatlan értékesítésünkből származó hasznunk után már nincs adófizetési kötelezettségünk.  

Nézzünk erre egy leegyszerűsített példát

 

Szerzés éve

Követő  első év

Követő második év

Követő harmadik év

Követő negyedik év

Követő ötödik év

Eladási ár (Értékesítés)

10.000.000

10.000.000

10.000.000

10.000.000

10.000.000

10.000.000

Vételár

(Szerzéskor)

8.000.000

8.000.000

8.000.000

8.000.000

8.000.000

8.000.000

Adóköteles jövedelem

2.000.000

2.000.000

1.800.000

1.200.000

600.000

0

Fizetendő adó

500.000

500.000

450.000

300.000

150.000

0

 Azonban senkit ne tévesszen meg ez a változás, hiszen a fentiekben leírt szabály az egyéb ingatlanok eladására nem igaz, esetükben megmaradt a régi 15 éves adóköteles időszak, ami azt jelenti, hogy a vételt követő tizenhatodik évben mentesül csak az ilyen ügyletből származó jövedelem az adózás alól. (pl; ilyenek az önálló garázs, műhely, istálló stb) 

Azt gondolhatnánk, semmi gond, jól ismerjük a megoldást, hiszen bármely ingatlan értékesítéséből szerzett jövedelmünket beforgatjuk a magunk vagy hozzátartozónk lakásának, házának megszerzésére és máris eltűnik adófizetési kötelezettségünk. Ezt a lehetőséget szinte mindenki ismeri. De az adózásban sem lehet csak rutinból dolgozni, a törvények változnak és a változásokat, követnünk kell. A 2008-as évnek pedig az volt az egyik változása, hogy megszűnt az említett lakásszerzési  kedvezmény.

Természetesen létezik átmeneti szabály is, amely szerint azok, akik 2008 előtt már megszerezték a kedvezményre a jogot, még a régi szabályok szerint élhetnek vele. 
 


APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.01.24./
 

 

 

A Diákolimpiai és Adidas – Gyermekbajnokságra készülnek

    

   Az Árvay József Gyakorló Általános Iskola kézilabda csapata gőzerővel készül a Diákolimpiai és Adidas – Gyermekbajnokság megmérettetéseire. Az Árvay DSE – a tanulók még nagyobb motiválása érdekében – pályázatot adott be a Magyar Kézilabda Szövetséghez, azzal a szándékkal, hogy a gyermekek új felszerelésben tudjanak indulni a közeledő versenyeken.

Az eredményről Sinka László főtitkár és Dudás Katalin projekt menedzser számolt be, a sárospataki iskola legnagyobb örömére, pozitív végkifejlettel. Hiszen, egy teljes garnitúra adidas mezzel gyarapodott az intézmény szertára, ami 275.000 Ft értékű. Csendes István a csapat edzője elmondta, hogy a tanítványai nagy örömmel vették át az ajándékot.


 
 


Törő Gábor
/2008.01.23./
 

 

 

XI. Zempléni Gyermek Szólótánc Verseny

    

   2008. január 22-én a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezte meg A Művelődés Háza a XI. Zempléni gyermek Szólótánc Versenyt. A versenyre Bodroghalomból, Szerencsről, Vajdácskáról, Sátoraljaújhelyből és Sárospatakról érkeztek gyermekek, összesen harminchárman - nyilatkozta Darmos István...
 


Darmos István

  A zsűrit Hercz Beáta és Hercz Vilmos - a Debreceni Népi Együttes vezetői, a népművészet ifjú mesterei - alkották. Az alábbi gyermekek részesültek díjazásban:
Különdíjat kaptak:
Csetneki Huba /Farkas Ferenc Művészeti Iskola, Sárospatak/ a hegyközi táncok előadásáért
Ulicsák Ágnes / Bodroghalom/ a szép előadásmódért
Jákob Jennifer / Farkas Ferenc Művészeti Iskola, vajdácskai tagozat/ hegyközi táncokért
Pothurszki Jenifer / Farkas Ferenc Művészeti Iskola, vajdácskai tagozat/ hegyközi táncokért
Csomós Henrietta / Farkas Ferenc Művészeti Iskola, vajdácskai tagozat/ a legigényesebb öltöztetésért
Csomós Nikoletta / Farkas Ferenc Művészeti Iskola, vajdácskai tagozat/ a legigényesebb öltöztetésért

Zempléni kalárist /fődíjat/ nyertek:
Boglyasovszky Petra /Farkas Ferenc Művészeti Iskola, Sárospatak/
Máji Franciska /Farkas Ferenc Művészeti Iskola, Sárospatak/
Szebényi Lucia /Farkas Ferenc Művészeti Iskola, Sárospatak/
Preszoly Fruzsina /Farkas Ferenc Művészeti Iskola, Sárospatak/
Kamarás Bernadett /Farkas Ferenc Művészeti Iskola, vajdácskai tagozat/


 
 


Zempléni bokrétát / fődíjat/ nyertek:
Kállai Zoltán /Farkas Ferenc Művészeti Iskola, Sárospatak/
Tomori Márk /Bokréta Művészeti Iskola, Sátoraljaújhely/
Darmos Márton /Farkas Ferenc Művészeti Iskola, Sárospatak/

Örökös Zempléni Kalárist nyertek / harmadszor nyerték el a fődíjat/
Csatlós Csenge /Farkas Ferenc Művészeti Iskola, Sárospatak/
Frank Tímea /Farkas Ferenc Művészeti Iskola, Sárospatak/

Örökös Zempléni Bokrétát nyertek /harmadszor nyerték el a fődíjat/
Csabai József /Bokréta Művészeti Iskola, Sátoraljaújhely/
Szabó Levente /Farkas Ferenc Művészeti Iskola, Sárospatak/

A rendezvényt támogatta: Nemzeti Kulturális Alap

További fotók>>>
/2008.01.23./
 

 

 

Biztonság, Bizalom, Becsület

    

    Az elmúlt év jelentős változásokat hozott úgy hazánk, mint szűkebb térségünk Borsod-Abaúj-Zemplén megye polgárainak életében, de ugyanez mondható el a magyar rendőrség tekintetében is- nyilatkozta Dr. Vereckei Csaba rendőr ezredes, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Rendőrfőkapitánya...
 


Dr. Vereczkei Csaba r. ezredes

  Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozásával megyénk Szlovák Köztársasággal közös, 292,117 km hosszú határszakasza 2007. december 21-től immáron bármikor és bárhol – tehát nem csak a korábbi kijelölt határátkelőhelyeken – szabadon átjárható. Ezzel teljessé válik az Unió négy alapvető szabadságjogának érvényesülése, vagyis az áru, a tőke és a szolgáltatás szabad áramlását követően megvalósul a személyek szabad mozgása is.
Kialakult egy olyan félelem, hogy a határok szabad átjárhatósága negatív irányba befolyásolhatja a schengeni tagállamok határ- és közbiztonságát.

A belső határon megszüntetett határellenőrzés miatt ún. „biztonsági deficit” keletkezik, melyek ellensúlyozására a rendvédelmi szerveknek pótlólagos cselekvéseket, „kiegyenlítő/kompenzációs intézkedéseket” kell tenniük. Fokozni kell az ország belső területén végzett idegenrendészeti munkát, éberebben kell figyelnünk a nyitott schengeni határokon keresztül az Unió területére bűnelkövetési szándékkal érkező személyekre.

A 2008. év beköszöntével – a Rendőrség és a Határőrség integrációját követően – elmondhatjuk, hogy egy megerősödött, megfelelő hatáskörökkel felruházott, kvalifikált személyekből álló, nagy hatékonyságú szervezet felel majd megyénk közrendjéért, határ- és közbiztonságáért. Az integráció következtében létrejött szervezetre azonban több új feladat is vár. Ennek érdekében új szolgálati ágakkal bővült, hogy szavatolja megyénk polgárainak biztonságát.


 
 
A schengeni határellenőrzési rendszer kompenzációs követelményeiből adódóan a mélységi ellenőrzésre, valamint a csapaterős feladatok végrehajtására létrejött a bevetési szolgálat. Egységes szervezetben erő-, és eszköztartalékot képeznek, komplex helyi, regionális és országos végrehajtói feladatok ellátására alkalmazhatók, egyúttal biztosítják az illegális migráció elleni hatékony fellépést.

A határrendészeti kirendeltségek megszűnését követően a határterülettel rendelkező rendőrkapitányságokon határrendészeti osztályok alakultak meg, mindamellett tovább működtetjük a tavalyi évben Sátoraljaújhelyen, a szlovák rendőri szervekkel közösen felállított Közös Kapcsolattartási Szolgálati Helyet is.
Az ellenőrzési szolgálat tevékenységének fokozásával erősítjük a parancsnoki kontrollt. A területen dolgozó állomány helyszíni ellenőrzését az eddigiekhez képest más, hatékonyabb módszerek alkalmazásával hajtjuk végre.

A magyar Rendőrség által meghirdetett Védőbástya Programmal összhangban a XXI. század belépőjeként, a megye rendőri vezetése is vallja a „Biztonság, Bizalom, Becsület” hármas jelszavát. Az integráció kapcsán megújult rendőrségre több munka, nagyobb felelősség vár az idei évtől.
Célunk többek között a mindennapok biztonságának megteremtése, az erőszakos és az embereket leginkább irritáló bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépés biztosítása, felelős közlekedés kialakítása az utakon. Fontosnak tartjuk a korszerű technikai eszközök alkalmazását a bűnüldözésben, kiemelt feladatként kezeljük a nyilvánossággal, valamint a hazai és külföldi szervekkel való aktív kapcsolatot.
Mindezekért választottuk programunk alapelveinek a „Biztonság, Bizalom, Becsület” hármas jelszavát.

MRFK Kommunikációs Iroda
/2008.01.22./
 

 

 

A közösségi fejlődés új lehetőségei – nyilvános kommunikáció a Szociális szövetkezetekről

   


Szentirmai László

  Sárospatakon 2008. február 5-én kerül sor arra a konferenciára, amely az érdeklődők előtt kitárja az ajtót a szociális szövetkezetek felé. A rendezvény helyszíne a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kara. A konferenciát a Sárospataki Népfőiskolai Egyesület, mint a Magyar Népfőiskolai Társaság regionális partnere szervezi- nyilatkozta Szentirmai László, dékánhelyettes...

2006-ban jelent meg a szövetkezetekről szóló X. törvény és a szociális szövetkezetekről szóló 141/2006. (IV.29.) Korm. rendelet*, amely a társadalom tagjainak ösztönzését igyekszik elérni, hogy azok a szociális gazdaság aktív szereplőivé váljanak. Különleges lehetőség, speciális szervezeti forma ez, amely olyan igények, szükségletek kielégítésére törekszik, amelyekre a gazdasági szektor más területei nem alkalmasak.
A szociális szövetkezetek különlegessége abban áll, hogy alkalmat ad munkanélküliek és más személyek együttműködésével olyan szövetkezetet alapítani, amely működésében igazodik a változó tőke elveihez.

Magyarországon egyre fontosabb lenne, hogy olyan szociális szövetkezetek kezdjék el és fejlesszék tevékenységüket, amelyek a szociálisan hátrányos helyzetű emberek számára teremtenek munkafeltételeket, elősegítik tagjaik szociális helyzetének javulását. Már hét fő természetes személyből álló csoport is megalakíthatja, akik közül legalább a felének munkanélkülinek kell lennie.
Az állam támogatja ezeket a kezdeményezéseket és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány megállapodása nyomán öt éves időszakra előretekintő támogatás pályázati úton való elnyerése lehetőségét teremtette meg. (Lásd www.ofa.hu) Részletesen kidolgozott tevékenységi és üzleti tervvel indulhatnak el.
A közösségiség és a szolidaritás alapelvén működő Magyar Népfőiskolai Társaság és tagszervezetei az egész országban – így az észak-magyarországi régióban is – főként a hátrányos helyzetű településeken és körzetekben (ahol nagy szükség van az önszerveződésre), igyekszik részletes tájékoztatással szolgálni.
Ez a februári konferencia, amelyet a Sárospataki Népfőiskolai Egyesület szervez, mindehhez feldolgozott információkkal, konkrét tanácsokkal járul hozzá. Alkalmat ad arra, hogy a meghívott szakemberek, mentorok segítségével az érdeklődők a saját helyzetükre lebontottan is tájékozódhassanak a pályázati lehetőségeiket illetően.
A folyamatos változások korát élve megfigyelhető, hogy bizonyos lehetőségek megszűnnek, egyes források elapadnak, viszont új irányok nyílnak meg a vállalkozások előtt, amelyek más helyen kereshetik a támogatást. Jól mutat rá mindezekre az alábbi összehasonlítás.

A törvény* új megvilágításba helyezi a lehetőségeket. Világos különbségtételre kerül sor a gazdasági társaságok és a szövetkezetek között. Mind a kettő esetében közös elem a haszonra törekvés, de míg a gazdasági társaságok egyetlen célja a nyereség, addig a szövetkezeteknél ez a nyereség nem cél, hanem eszköz, amelyet tagjainak szükségletei és igényei szolgálatába állít. Míg a gazdasági társaságoknál a nyereség felosztása a vagyoni hozzájárulás arányától függ, addig a szövetkezetnél a jövedelem egy része közösségi alapba kerül, míg a másik része a tagokat gyarapítja részben a szövetkezettel való együttműködés arányában, és a vagyoni hozzájárulás szerint is. Míg a gazdasági társaság a tulajdonos hasznára működteti a tőkét, addig a szövetkezet, az együttműködők közössége a meglévő társadalmi erőforrásokat mobilizálja – azokat, amelyek egyébként az egyének elkülönült működésével nem tudnának ilyen hatékonyan érvényesülni. Ötvözi a gazdálkodási feladatokat a kulturális, szociális, közösségszervező funkcióval.

De ami a legfontosabb, a szociális szövetkezet az, amelynek kifejezett célja a munkanélküli, illetőleg szociális tekintetben hátrányos helyzetbe kerültek számára munkafeltételeket teremteni. Nagyon érdekes az, ahogy az évszázadok óta ismert, klasszikus elveken alapuló szövetkezés a XXI. században ismét erőt nyer a társadalom leszakadó rétegei helyzetének javítására való törekvés jegyében.
Várjuk tehát azokat, akik a civil és közigazgatási szférában tevékenykedve felismerik a kezdeményezés jelentőségét és a tenni akarásukhoz jogi és gyakorlati ismereteket szeretnének szerezni. 
 


Cziczer Katalin
/2008.01.22./
 

 

 

Sakk háziverseny az Árvayban

     

    Január 17-én délután ültek asztalhoz a M.E. Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának sakkot szerető diákjai, hogy eldöntsék, kik a legjobbak ezen a napon. A háziverseny azon túl, hogy versenyzési lehetőséget biztosított a gyerekeknek, egyben válogató is volt a diákolimpiai versenyekre. Az alsós lány és fiú, valamint a felsős lány és fiú kategóriák első három helyezettje vehette át az érmeket Pásztor Andrásné igazgatónőtől, Kovács Tamás SESE szakosztályvezetőtől és Gönczy Zoltántól, az ÁDSE elnökétől...


Pásztor Andrásné

  Díjazottak:
Alsós lány: 1. Molnár Klaudia 3.b
2. Dékány Lea 3.a
3. Balogh K. Cintia 3.b

Alsós fiú: 1. Szalai Márton 2.b
2. Zsákai Tamás 4.b
3. Kovács Kende Gyula 3.b

Felsős lány: 1. Tóth Kinga 7.a
2. Taskovics Fruzsina 7.a
3. Tamás Kitti 7.a

Felsős fiú: 1. Simai Balázs 6.a
2.Zsákai Norbert 6.c
3. Kardosi Kristóf 5.a


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.01.22./
 
 

 

Megkezdődtek az ökumenikus imaalkalmak a Biblia évében

    

   Sárospatakon is ellátogatnak január 4. hetében a különböző keresztyén felekezetekhez tartozók egymás templomába, hogy közös imádsággal erősítsék a lelki összetartozást és a világ felé való bizonyságtételt. A Biblia évének szentelt 2008. esztendőben az imádságra készség a fő gondolata az összejöveteleknek, a testvériség megélését pedig a sötétben fellobbanó gyertya fénye szimbolizálja, amely a Krisztus feltámadására és az újjászületésre utal- tájékoztatja a híveket Virágh Sándor református lelkész...


Virágh Sándor

  Január 21-én Végardón a megtelt görög katolikus templomban indult el idén is az ökumenikus imaesték sora, ahol Mezei Gábor új evangélikus lelkész hirdetett igét.

Kedden Bodroghalászban Melles Tivadar,

szerdán a görög katolikus templomban Kecskés Attila, csütörtökön a református templomban Mosolygó Tamás,

pénteken a basilica minor vártemplomban Virágh Sándor gondolatai szólítják meg az egybegyűlteket, és gyakorolhatják a hitük közös megvallását és az imádkozás szolgálatát esténként 17 órakor kezdődően.
 


 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2008.01.22./
 

 

 

Kiválóra minősültünk

   

   Az Oktatási Minisztérium által előírt Minősítési eljárásban az iskolánk is részt vett. A minősítést minden intézmény maga kérhette. A minősítés két szakaszból állt. Először az iskoláknak egy előminősítésen kellett megfelelniük, ahol megvizsgálták a beadott dokumentumokat- nyilatkozta Réthiné Muha Krisztina, a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója...
 


Réthiné Muha Krisztina

  A minősítés második szakaszában már csak az előminősített művészeti iskolák vehettek részt. 2007. szeptemberében a mi iskolánk is kérte minősítését. Az ellenőrzés során vizsgálták az iskola technikai felszereltségét, iskolajellegét, a fesztiválokon való részvételt, az egyéb rendezvényeket, és persze a személyi feltételeket. Intézményünkbe, novemberben jöttek a szakértők órát látogatni. Hét pedagógus szakmai munkáját ellenőrizték, és büszkén mondhatom, semmi kivetni valót nem találtak.

Az itt tapasztaltakat összegezve egy javaslatot készített a vezető értékelő a Minősítő Testület felé. Ennek eredményeképpen a Minősítő Testület meghozta döntését, és elküldte levelét, miszerint a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény elnyerte a Kiválóan Minősített Művészetoktatási Intézmény címet, mely öt évre szól. Úgy gondolom, hogy ez a minősítés tükrözi az intézményben évek óta folyó következetes pedagógiai munkát. A minősítés megerősített bennünket abban, hogy eddig is jó munkát végeztünk, és a nálunk tanuló gyerekek és szüleik biztosak lehetnek abban, hogy jó helyre járnak. Célunk továbbra is a folyamatos magas szintű oktatás, a hagyományosan színvonalas és nagy tömegeket vonzó rendezvények, versenyek, táborok megvalósítása, egy jó hangulatú XXI. századi iskola kialakítása, tanulóink és partnereink megelégedésére.


 
 


Törő Gábor
/2008.01.22./
 

 

 

I. SUSI – Kupa Teremlabdarúgó Torna

   

   A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola 2008. január 27-én rendezi meg azt a teremlabdarúgó tornát, melyen az egyesület négy csapata is indul. Az első ízben kiírt rendezvényen, olyan együttesek lépnek pályára, akikkel a SUSI-s gyerekek már találkoztak más tornákon- tájékoztatja az érdeklődőket Belicza János, edző...
 


Belicza János

  Ilyen a Zemplén Focisuli is, hiszen a két egyesület közt nagyszerűnek mondható a kapcsolat. Szabolcsi csapat is részt vesz a tornán, ahol érem, oklevél és különdíjak kerülnek kiosztásra. Az egész napos versenyen, bizonyára nagy küzdelem várható, és végre hazai környezetben láthatják a kilátogató nézők a Sportiskola csapatait.
 

A mérkőzések az Árpád Vezér Gimnáziumban kerülnek megrendezésre. Hír még SUSI házatájáról, hogy az érdeklődők megnézhetik azt a hivatalos honlapot, mely a www.susi.mlap.hu-n érhető el.

  
 


Cziczer Katalin
/2008.01.22./
 

 

 

Tüzes hírek

 


  
  
 
Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2008. január 1. és január 20. közötti időszakban 8 tűzeset, 7 műszaki mentés történ, 1 esetben vaklármához vonultak egységeink, 1 esetben pedig téves jelzést kaptunk - számol be az új év kezdetéről Bodnár Attila és Barna Norbert, akik a tavalyi év eseményeiről is számot adnak olvasóinknak...
 Bodnár AttilaBarna Norbert

  A műszaki mentések során 4 esetben árokba csúszott gépjárművek kivontatásánál működtek közre tűzoltóink, 1 alkalommal a fának ütközött kisteherautóból mentették ki a beszorult személyt, 1 esetben a lakóház tetőszerkezetét, a járókelők testi épségét veszélyeztető fát távolítottak el, 1 esetben pedig a tetőn lévő havat és jégcsapokat távolították el a balesetveszély elkerülése érdekében.

A tűzesetek közül 3 esetben lakóház, illetve 1-1 esetben lakókocsi, kémény és szemét tűzhöz vonultak tűzoltóink.

2008. január 10-én feltehetően 21 óra 10 perc és 21 óra 45 perc között Tolcsva, Bem u. 16. szám alatt lévő lakásban tűz keletkezett. A jelzett helyen égett a családi ház szobája teljes terjedelmében a benne lévő bútorokkal együtt. A tűz átterjedt a tetőszerkezetre. A szobában az ágy fémrugózatán egy 5 éves leánygyermek holtteste volt összeégve. A tűz egy elborult szilárd tüzelésű fémkályhánál keletkezett. A tűzeset bekövetkeztéért a személyi felelősséget a rendőrség vizsgálja.

Minden év első hónapja az éves statisztika készítés ideje, hagyományosan a tűzoltóságon is az elmúlt esztendő elemzésével és értékelésével kezdődik az újév.

A 2007-ben történt események számokban:
Az összes események száma a 2006 évi 444-ről 526-ra nőtt, ez 18%-os emelkedést jelent.
A tűzesetek száma a 189-ről 328-ra nőtt, ez 73%-os emelkedést mutat.
A műszaki mentések száma 255-ről 167-re esett vissza, ez 35%-os csökkenést jelent.
A „vaklárma” és „téves jelzések” száma összesen 31.
Az utólagosan bejelentett tűzesetek száma 20-ról 25-re nőtt.
A tűzesetek következtében 3 haláleset történt, 2 polgári személy szenvedett égési sérüléseket.
A tűzesetek keletkezési okait összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy a „Nyílt láng” vezet, melyet az „Elektromos energia”, a „Dohányzás” és a „Hőtermelő berendezés” követ.

Tűz esetén hívják a
105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a megyei ügyeletre fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a
06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.
 

Bodnár Attila és Barna Norbert  - Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság
/2008.01.21./
 

 

 

Ülésezett a Gazdasági és Idegenforgalmi Bizottság

 


  
  
 
Hétfőn délután ülésezett a Gazdasági és Idegenforgalmi Bizottság, a melynek legfontosabb napirendjeiről Erdős Tamást, a bizottság elnökét kérdeztük…


Erdős Tamás

  A kötvénykibocsátást megelőző utolsó jogszabályi kötelezettségünknek eleget téve tűztük újból napirendre ezt témát, amiről a Testület pénteken fog döntést hozni.

Megtárgyaltuk a Pannon GSM Távközlési Zrt. által bérelt terület bérleti jogviszonyának kérdését, ami szintén a Testület elé kerül pénteken.

Egy u.n. KEOP pályázatot nyújtunk be a ricsei sérülékeny vízbázisvédelmi programra, ami az ivóvíz ellátásunk biztosítását szolgálja majd. (Szerk: az emlékezetes sátoraljaújhelyi nyomócsővezeték törése idején ebből a rendszerből látták el Sárospatakot a hiba kijavításáig.)
 
Egyes önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségek bérbeadásáról is tárgyalt a bizottságunk, nevezetesen a Kossuth út 48. és 50. szám alatti üzlethelyiségekről volt szó. Az egyiket az átalakítás előtt álló Munkaügyi Központ számára adjuk bérbe a munkálatok idejére, az iratok tárolása céljából, a másikat pedig a Sárospataki Hegyközségnek, mivel a törvényi okok miatt megnövekedett feladataik ellátásához a jelenleginél nagyobb irodára van szükségük.

Tárgyaltunk a fürdőfejlesztéssel kapcsolatos pályázat benyújtásáról is, a korábbi döntéseinkkel összhangban. A fürdőfejlesztésre szánt 1.5 milliárdos kötvényforrás mellé további 250 millió Ft-os támogatási igényt nyújtunk be, az EMOP 2.1.1. turisztikai attrakciók fejlesztése című program keretében.

Az „egyebek” között a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának rendszerét vizsgáltuk felül.

Törő Gábor
/2008.01.21./
 

 

 

Elkezdődött a kóbor ebek begyűjtése

 


  
  
 
Az utóbbi időben nagyon elszaporodtak a kóbor ebek a város közterületein, ahol gyakran csoportokban, falkákban láthatóak. Egyre gyakoribbak a lakossági bejelentések az Önkormányzat felé, hogy a gyermekek az iskolából hazafelé menet megijednek tőlük, kerékpárosokat megugatnak, így az alpolgármester úr utasítására a mai napon megkezdtük a város utcáiról a gazdátlan ebek begyűjtetését – nyilatkozta Zelina József közterület felügyelő…Zelina József

  Úgy tervezzük, hogy ez folyamatos lesz, és ami kóbor, gazdátlan eb fellelhető az utcákon, tereken, azoktól mindtől megtisztítjuk a várost. Az első napon mindössze hatot sikerült összeszedni - nagyon hideg volt, a kutyák is elhúzódtak, kevés volt látható az utcákon.

Felhívom a sárospataki ebtulajdonosok figyelmét arra, hogy az ebtartásról szóló rendeletünket tartsák be, tartsák bezárva az ebeket, ne engedjék ki, különös az éppen most következő párzási időszakban figyeljenek oda, mert ilyenkor ezek a háziállatok hajlamosabbak az elszökésre, és veszélyesebbek, csoportokba verődve félelmetesek, főleg a gyermekek számára.

Az ebek befogása, elszállítása költséges dolog, a városnak ez ebenként közel 10 ezer Ft-jába kerül, ami éves szinten sokra rúg, hiszen városunkban 100 fölött van évente az összeszedett kutyák száma.
 
A ebgyűjtő - Csekő Bt nevű - cég munkatársa elmondta, hogy az összegyűjtött állatokat két hétig kötelesek tartani, ezalatt beoltatják őket, megpróbálnak gazdát szerezni nekik, majd a két hét elteltével állatmenhelyre továbbítják őket - kivéve idős és beteg vagy sérült állatokat, amelyeket állatorvos közreműködésével elaltatnak.

A fiatalember elmondta még, hogy a szilveszteri pukkantgatásoktól sok kutya riad meg és kerül az utcára ebből adódóan. A kutyák hallása sokkal finomabb, mint az embereké és azok a durranások szinte elviselhetetlenül erősek számukra.

Megtudtuk azt is, hogy a befogott kutyák között elég sok ápolt kutya is van, amik – bár valószínűleg van gazdájuk – az utcán kóborolnak. Sajnálatukra ritkán fordul elő, hogy a befogott kutyát keresné a gazdája.
Ha ilyen eset fordulna elő városunkban - hogy valakinek az elkóborolt kutyáját befogják - akkor két hétig még az ő számukon lehet érdeklődni (
30 911 44 78) vagy az önkormányzaton keresztül érhetőek el, utána pedig a sátoraljaújhelyi állatmenhelyen keressék az elveszett kutyákat.
Visszakérés esetén csak - az addigra már valószínűleg bekövetkezett - oltás díját kell kifizetni, de szoktak otthagyni egy-egy csomag kutyaeledelt, vagy az árának megfelelő összeget a gazdátlan kutyák ellátásának segítésére.

Ha valaki kutyát szeretne, akkor szintén fent megadott számon érdeklődjön, vagy az újhelyi állatmenhelynél (
47-321-365, vagy 47-322-158)

Tulajdonképpen az ebtartás minden családnak javasolt, ha meg vannak ennek a feltételei, egy zárt udvar és a gondoskodó személy.
 -
ha gyerek van a családban, akkor nevelési szempontból sem érdektelen, hiszen a kis gazdi megtanulja a gondoskodást, a törődést, a felelősséget.
 - I
dős, egyedülálló személyeknél még inkább javasolt, hiszen csökkenti a magány érzetét, a depresszióra való hajlamosságot.
 -
Ami miatt pedig mindenkinek hasznos lehet, az a hagyományos házőrző feladat, hiszen ha az csak ugatásával jelez, a nem kívánt vendég valószínűleg tovább áll, és olyan helyre megy lopni, ahol ezt zavartalanul megteheti.

Törő Gábor
/2008.01.20./
 

 

 

Az apa testvérénél helyezik el a tolcsvai tűzvészt túlélő gyermekeket

 


  
  
 
A múlt csütörtöki tolcsvai tűzvészt túlélő gyermekek számára helyi szinten gyűjtés kezdődött. Ruhából már elég van, tűzifára, pénzre van most már szükség a megfelelő körülmények megteremtéséhez - mondta érdeklődésünkre Vojnár László, Tolcsva polgármestere. A két gyermek, akik füstmérgezést szenvedtek, jelenleg is kórházban vannak. A polgármester szerint jövő hét közepén térhetnek „haza” - küldte tudósítását Prokop Viktor, a Rádió Aktív munkatársa...


  Az Erzsébet Kórház igazgatónője szerint nem ajánlott még elengedésük, lelkileg nagyon megviselték a gyerekeket az események, ezért sem engedik ki őket a temetésre. Az elhunyt gyermek temetése január 20-án lesz, Hercegkúton. Oda temették 3 éve elhunyt édesanyját és tavaly elhunyt – vízbefulladt - testvérét is.
Az édesapa testvére lehet a gyámja a tolcsvai tűzvészben életben maradt két kisgyereknek- közölte szerkesztőségünkkel település polgármestere. Mint ismert nemrég tűz keletkezett egy tolcsvai házban, egy 5 éves gyerek meghalt, két másik gyermek jelenleg is kórházban van. Vojnár László polgármester elmondta, az önkormányzat vállalta magára a tűzben elhunyt 5 éves gyerek temetését, ami 20-án lesz Hercegkúton.

A rendőrség szerint az apa szándékosan okozta a tüzet tolcsvai albérletükben. A bíróság emberölés alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyzete a férfit, jelenleg a tököli börtönben van. Úgy tudjuk a kályhába ruhákat rakott, majd miután azok lángra kaptak, felgyújtotta velük az egész házat. Az elhunyt gyermek nem, két testvére ki tudott menekülni a pusztító lángok elől.
A polgármester közölte, a gyámhivatal csütörtökön járt a községházán, a rendőrséggel és az önkormányzattal egyeztetve arra a döntésre jutottak, hogy az apa testvérénél helyezik majd el a gyermekeket. A nő lakását azonban fel kell újítani, ugyanis még fürdőszoba sincs benne. A Zempléni Vízmű kft vállalta, hogy hétfőn ingyen beköti a vezetékes ivóvizet a Bónis Ferenc utcai családi házba.

Helyiek már rengeteg ruhát gyűjtöttek. Most már pénzre lenne szükség - mondta Vojnár László. Kiemelte, hogy gyűjtést indítottak a lakosság és a vállalkozók körében.

Az adományokat a Zemplén Takarékszövetkezett Tolcsvai részlegénél megnyitott Tolcsvai Nebulókért Alapítvány Béres gyerekek megsegítéséért elnevezésű 5550050-11023964 számú alszámlára várják.

Az eddigi gyűjtések eredményeként bútorokat és némi fát is felajánlottak a helyiek.

A körülményekhez képest a megfelelő helyre kerülnek a gyerekek- válaszolta kérdésünkre Vojnár László. Hozzátette, önkormányzati és gyámsági szinten a folytatásban rendszeres odafigyelésre lesz szükség.

Prokop Viktor -Rádió Aktív  -  www.radioaktiv-fm100.hu
/2008.01.20./
 

 

 

Ismét a Malomkőgyár út közelében volt baleset a 37-esen

 


  
  
 
2007. január 17-én délután fél négy körül a 37-es számú főútvonalon Sárospataknál, a Malomkőgyár utca és a Sátoraljaújhely felöli kijárat között súlyos közlekedési baleset történt – nyilatkozta Kocsis Péter rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…


Kocsis Péter

  Az eddigi vizsgálatok alapján megállapítható volt, hogy egy magányos gépkocsi nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel haladt, így megcsúszott, s a sodródást követően az úttest jobb oldalán lehaladva a 10 m mély árokba zuhant, majd ott felborult.

A baleset következtében egy személy súlyosan megsérült, akit a mentők a sátoraljaújhelyi kórházba szállítottak.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.01.19./
 

 

 

Helyesírási verseny a Gyakorlóban

 


  
  
 

  A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny iskolai fordulóját rendeztük meg iskolánkban. A felső tagozatosok közül 41-en vettek részt a megmérettetésen.
Az iskolát a következő tanulók képviselik a körzeti fordulón:

5. évf. Kistóth Éva Mercédesz, Debnár Melinda
6. évf. Zsákai Norbert, Bihi Noémi
7. évf. Csomó Nikolett, Rusznyák Ágnes
8. évf. Majoros Fanni, Nagyházi Nóra

Gratulálunk nekik és jó felkészülést kívánunk!
 

További fotók>>>

Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2008.01.19./
 

 

 

A kötvénykibocsátásról és a fürdőfejlesztésről szólt a rendkívüli testületi ülés

 "Élményfürdő" Sárospatakon 50 évvel ezelőtt

A pénteki rendkívüli testületi ülés elsősorban a kötvénykibocsátással kapcsolatos határozathozatallal összefüggésben került összehívásra.
Két döntést hoztunk ezzel kapcsolatban és a következő, legutolsó döntésre – ami felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására – január 25-én kerül sor – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
  
 


Aros János

 
Szintén a fürdőfejlesztéssel kapcsolatban alapítunk egy100%-ban önkormányzati tulajdonú egyszemélyes kft-t, amelynek az elsődleges feladata a pályázat elkészítése, benyújtása és a fejlesztés lebonyolítása lesz. A bejegyzéskor felkért ügyvezető igazgató Kiss József ny. főépítész, később pályázat kiírására kerül majd sor.

A fürdő üzemletetése ebben az évben az előző évihez hasonló keretek között történik, hiszen a költségvetésünknek szüksége van arra a bevételre, amit a fürdő 2007-ben is produkált.
Tavasszal elkezdődik a gyermekmedence felújítása, és az egész fejlesztésre vonatkozó tervek is ekkorra készülnek el.

A nyári szezonban a fürdő zavartalanul fog működni, hiszen a parkfürdő és a wellness építése csak a nyári szezon után kezdődik el.
 
Zárt ülésen tárgyalta a képviselő-testület a Zempléni Vízmű Kft Felügyelő Bizottságának javaslatát, miszerint a Kft ügyvezető igazgatójának megbízatása február 17-én lejár, de új pályázat kiírása helyett a jelenlegi ügyvezető igazgató további 5 évre történő megbízatását javasolja a bizottság.. (Sárospatak város a 2. legnagyobb tulajdonos a Kft-nek). Erre a gazdasági társaságokról szóló törvény biztosít lehetőséget.

Szintén zárt ülésen fogadta el a képviselő-testület Szoták Csabának, az RFV Sárospatak ügyvezetőjének a vezetői megbízás visszavonására vonatkozó kérelmét, és azzal egyidejűleg Gulybán Lászlónak, a FOTON Kft értékesítési vezetőjének megbízását javasolja február 1-től, 3 hónapos próbaidővel.

Törő Gábor
/2008.01.18./
 

 

 

Mit tehetünk a szénmonoxid mérgezés elkerülése érdekében?

 

A fűtési szezon közepén tartunk, a különböző tüzelő- és fűtőanyagok (szén, fa, gáz), fűtési módok különféle veszélyeket hordozhatnak magukban, a tüzelőberendezések különféle meghibásodásai folytán. Most a szén-monoxid mérgezés megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet a rendőrség által küldött lakossági hírlevél... 
 


 
Az új évben is ölt már a szénmonoxid: 2008 január 13-án vasárnap történt, amikor rokonaik találtak rá Budapest XII kerületi lakásában az eszméletlen házaspárra, ugyanis többszöri kopogásra sem engedték be őket, és rosszat sejtve törték be a zárt ajtót. A helyszínre kiérkező mentők, a férfin már nem tudtak segíteni, már halott volt, míg a feleségét súlyos szénmonoxid-mérgezéssel kórházba vitték.
A tragédia oka a szén-monoxid felhalmozódása a zárt térben, és az általa okozott füstmérgezés. Feltehetően a tüzelőberendezés (ez esetben a gázkazán) égéstermék-elvezetőjének elégtelen működése miatt történt meg a tragédia...
 

Hírlevél >>>

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG   -  BŰNÜGYI SZERVEK  -  BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

/2008.01.18./
 

 

 

Orosz est a Maminti teaházban

 


  


Január 17-én Szergej Pershyn Ukrajna Cserkaszi kerületének gazdasági szakembere tartott előadást és bemutatót az érdeklődőknek az orosz és a volt szovjet tagköztársaságok teázási szokásairól, teakultúrájáról a Maminti teaházban...
  
 

 
Az eredeti, ma már nem kapható első osztályú grúz teát Pershyn úr egy ukrajnai tartalék raktárból szerezte be. A rendkívül színes előadás során - melyet számos képpel és megfelelő zenével illusztrált - bemutatta a szenes szamovár működését és annak történetét, használatát az oroszoknál.

Az est során a grúz tea mellett még négy teaféleséggel ismerkedhettek az érdeklődők: az üzbég és a türmén teával, majd végül orosz tea puncsot és orosz jeges teát kóstolhattunk.

További képek >>>

Maminti teaház
/2008.01.18./
 

 

 

Rendkívüli testületi ülésen szavazták meg a kötvénykibocsátást

   Rendkívüli testületi ülésre gyűltünk össze január 14-én, amelynek a legfőbb napirendi pontja a kötvénykibocsátással kapcsolatos döntéssorozatunk következő lépése volt. Ugyanis az elmúlt képviselő-testületi ülésen került elénk az a szerződéstervezet, amelyet a kötvénykibocsátás procedúrájának lezártával, a képviselő-testület felhatalmazása alapján polgármester úr fog aláírni – nyilatkozta Aros János alpolgármester…

 
 


Aros János

  Ezzel kapcsolatban jó néhány olyan kérdés merült még fel, amely bizonytalanságot okozhatott bennünk, képviselőkben. Éppen ezért hívtuk meg a kötvénykibocsátással megbízandó Hypo Bank képviselőjét és jogászát, akik a feltett kérdésekre a képviselőtestületi ülést megelőző bizottsági üléseken kielégítő választ adtak, így a képviselőtestület ezt a napirendi pontot elfogadta.

Ha már összegyűltünk, akkor még jó néhány aktuális problémát megbeszéltünk, ill. döntéseket hoztunk, amelyek a határidő betartása miatt fontosak voltak. Ilyen volt a rendőrkapitány kinevezésével kapcsolatos véleménynyilvánítás, amikor bemutatkozott a képviselőtestület előtt, ill. a Zemplén Tv nyilvánosságát kihasználva a város lakossága előtt dr. Téglás István alezredes úr, aki a megyei rendőrfőkapitány, dr. Vereckei Csaba ezredes úr társaságában volt a vendégünk. A rendőrkapitány kinevezését a képviselőtestület egyhangúlag támogatja.
A 2008. évi iskolatej programról is döntést hoztunk. Az iskolatej program kezdete óta részt vesz Sárospatak város ebben a programban, és így ez lesz ez 2008-ban is. Sajnálattal láttuk azt, hogy az állami támogatás itt sem elég, így az önkormányzatnak 1 millió 700 ezer Ft-tal kell még kiegészítenie a költségvetéséből az állami támogatást, de ezt örömmel tesszük, mivel így az iskoláinkban és az óvodánkban minden nap hozzájuthatnak a gyerekek ennek a programnak a keretén belül egy pohár tejhez vagy egy pohár kakaóhoz.

A Farkas Ferenc Művészeti iskola alapító okiratának a módosítása került még elénk annak kapcsán, hogy a minősítő eljárás során az intézmény kiválóra minősített alapfokú művészeti oktatás címet kapott. Gratulálunk az intézmény vezetőinek, és dolgozóinak. Ez megnyugtató számunkra, hogy színvonalas keretek között tanulhatnak a művészetek terén a sárospataki gyerekek.

A január meglehetősen zsúfolt lett a képviselőtestület tagjai számára, hiszen ezen a héten még egy rendkívüli ülésre került sor 18-án, pénteken, előreláthatóan 9 órától. A legfontosabb napirendi pont itt is két döntés meghozatala, az egyik a kötvénykibocsátással kapcsolatban, a másik pedig, ha az előterjesztés addig olyan állapotban lesz, akkor a fürdőfejlesztés kapcsán egy új cégnek a létrehozása is a képviselő-testület elé kerül.

A jövő hét sem lesz leányálom a képviselőtestület tagjainak, hiszen a jövő héten már bizottsági ülések lesznek és 25-én pénteken pedig ismét egy zsúfolt képviselő-testületi ülésre lehet számítani.
A 25-ei rendes képviselő-testületi ülésünkön hozzuk meg előzetes terveink szerint az utolsó döntést a kötvénykibocsátással kapcsolatban. Ezek után polgármester úr aláírhatja Budapesten a Hypo Bankkal a kétmilliárdos kötvényszerződést. Reményeink szerint január végén, február elején a 2 milliárd Ft megérkezik Sárospatak számlájára és innentől kezdve a kamatok már a mi költségvetésünket fogják gyarapítani. Innentől kezdve érdekünk, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a fürdőberuházás, hiszen a törlesztés is megkezdődik, amint aláírásra kerül a szerződés. Reményeink szerint minden határidőt ugyanilyen szorosan betartva, mint ahogy tettük ezt a kötvény kibocsátása kapcsán, legkésőbb ősszel elkezdődhetnek a munkálatok, de a gyermekmedence felújítását már a szezon megkezdése előtt el kell kezdenünk. Természetesen, ha a különböző jogi procedúrákat sikerül zökkenőmentesen lebonyolítani - gondolok itt a közbeszerzésekre és a tervek elkészítésére, engedélyezésére - akkor nem kizárt, hogy már a fürdési szezon előtt megtudunk lépni olyan munkálatokat, amelyek nem zavarják majd a nyári fürdőszezont, hiszen azt nem tehetjük meg, hogy egy évre bezárjuk a fürdőnket. Úgy kell a munkálatok elvégzését ütemezni, hogy a tavalyi évben realizálódott 60 milliós nyereség az idén se csökkenjen.
Sajnálatosan konstatáltuk, hogy a kötvénykibocsátást a Magyar Szocialista Párt 3 tagja ill. a Független Sárospatakért egyesület 2 tagja sem szavazta meg. Reméljük, hogy a döntésünk helyessége mielőbb bebizonyosodik, és egy, maximum 2 éven belül Sárospatak lakossága megláthatja ennek a 2 milliárd Ft-nak az ellenértékét a fürdőberuházás során.

Cziczer Katalin
/2008.01.17./
 

 

 

Rendőrségi „fűkasza”

     

   Klimatizált helyiségben termesztett kábítószer ültetvényre bukkantak a rendőrök Sátoraljaújhelyen január 16-án. A hónapokon keresztül tartó felderítő munka eredményeként több kábítószer terjesztő és fogyasztó került a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya, illetve a B-A-Z. megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya rendőreinek a látókörébe...

 
 

  Az összehangolt rendőri intézkedések eredményeként négy terjesztőt és öt fogyasztót fogtak el a szerdán megtartott akció alkalmával. Az üggyel kapcsolatos rendőri eljárásban további fogyasztók beazonosítása várható.

Az egyik gyanúsított lakásán a házkutatás alkalmával egy klimatizált helyiségben a rendőrök összesen 12 tő cannabist találtak, a termesztésükhöz szükséges eszközökkel, növényvédő szerekkel együtt, illetve más hatóanyagú drogot is lefoglalt a hatóság.
A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság kábítószerrel való visszaélés vétsége, illetve bűntette miatt indított eljárást az ügyben.    


A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda
/2008.01.17./
 

 

 

Keretszerződés Cserkasszival

     

   Sárospatak Város Önkormányzata nevében Dr.Hörcsik Richárd polgármester, a Cserkasszi Ipari és Kereskedelmi Kamara nevében pedig Serhiy Pershyn alelnök 2007. január 16-án gazdasági, kulturális és turisztikai keretszerződést írtak alá...

 
 


Serhiy Pershyn

  Egy négy éve létező kapcsolat fellendülése kezdődött el ezen a napon. Dr. Hörcsik Richárd polgármester úgy nyilatkozott, hogy több más előnye mellett ez fellendítheti a fürdőben az ukrán turisták forgalmát, ami a fürdőfejlesztéssel összefüggésben nem közömbös.

A keretszerződés első kézzelfogható eredménye, hogy meghívták Sárospatak és Zemplén térség képviselőit egy májusban, Cserkassziban tartandó turisztikai kiállításra. Addig a turisztikai szakemberek felveszik egymással a kapcsolatot. Cserkasszi egy város, de ugyanakkor egy fél-Magyarországnyi megye is, tehát akár az ideérkező fürdőzőkre, akár mint felvevő piacra gondolunk Cserkasszira, ez a kapcsolat nem lehet közömbös Zemplén, illetve Sárospatak számára.

A cserkassziak egy Anasztázia öröksége című kiadványt fognak készíteni, amelynek fókuszában Sárospatak és Anasztázia keleti, történelmi kapcsolatai lesznek. Az újabb kutatások szerint II. Rákóczi Györgynek is voltak  cserkasszi kapcsolatai a 17. században.

Keleti vendégeink egy hetet töltenek Zemplénben, ennek volt része ez a sárospataki látogatás. Ez alatt az idő alatt ellátogatnak Komlóskára is, ahol a ruszin kisebbség nyelvi és kulturális hagyományaival ismerkednek.
   


Törő Gábor
/2008.01.16./
 

 

 

Vasárnaptól könnyen elveszíthetjük a jogosítványunkat

      

   2008-tól jelentős változások léptek életbe a közlekedési szabályozás területén. Nem csak a közlekedési törvény változott, hanem a szabálysértési is, továbbá több jelentős rendelet módosult, valamint újakat is alkottak – tudtuk meg dr. Gaál Krisztián r. őrnagytól, a Sárospataki Rendőrkapitányság igazgatás-rendészti osztályának vezetőjétől…

 
 


Dr.Gaál Krisztián

  Az állampolgárok már saját bőrükön tapasztalhatják, hogy emelkedett a helyszíni bírságok mértéke. Alsó határa 3 ezer, felső határa 20 ezer forint lett. Ettől függetlenül feltétlenül javaslom, hogy ha lehet, akkor a bírságolt személy fogadja el a rendőr által felkínált összeget, mert ha ezt nem teszi, akkor a rendőrnek kötelező feljelentést tennie, ami súlyosabb jogkövetkezményekkel járhat, pl. a bírság kiszabása mellett, akár a járművezetéstől való eltiltással is.

A helyszíni bírság összegével párhuzamosan módosult a szabálysértési törvény is: a kiszabható pénzbüntetés mértéke 3 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedhet.

A módosítás nulla toleranciát hirdet az ittasan vezetőkkel szemben. 2008. január 20-tól (vasárnap) a rendőr az ittasság mértékétől függetlenül elveszi a gépjárművezető jogosítványát, ha rajtakapja, hogy az ittasan vezet. Január 19-ig csak akkor veheti el a rendőr a helyszínen a jogosítványt, ha a járművezető alkoholtól befolyásolt állapotban vezeti a gépjárművét, azaz a sofőr vérében 0,8 ezreléket meghaladó véralkohol koncentráció van.
Szintén változás lesz: 2009-től kell alkalmazni, hogy a közúti forgalomban közlekedő segédmotoros kerékpárok hatósági engedély és rendszám nélkül a továbbiakban nem közlekedhetnek. Könnyítés, hogy a 2009. január 1. előtt használatba vett mopedek esetén elég 2011. január 01-ig a hatósági engedély és jelzés beszerzése.

A 2007. évi 175. tv. és a 410/2007. kormányrendelet bevezette január 01-től az objektív felelősségen alapuló, közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabálysértések körét. A rendeletet csak a május 1. után elkövetett szabálysértések esetén kell alkalmazni, addig is figyelmeztetést kapnak a renitensek, hogy május 01-től, ismételt jogsértés esetén milyen retorzióra számíthatnak.

Fontos, hogy a közigazgatási bírság kiszabására irányuló eljárás a szabálysértési eljárás ugyanazon jogsértés miatt történő lefolytatását nem érinti. Május elsejétől nem érdemes arra hivatkozni, hogy a hozzátartozó vezette a járművet, mivel a felelősség ezen esetben is az üzembentartót terheli, aki ellen 30 ezertől 300 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kell kiszabni.

A kiszabható bírságok összeghatárai >>>

Cziczer Katalin
/2008.01.16./
 

 

 

Első helyezés a Kutató Diákok első plakátversenyén

      

   1996-ban kezdte meg munkáját a Kutató Diákok Mozgalma, ahová bekapcsolódhatnak azok a fiatalok, akik már iskolásként érdeklődnek a kutatás iránt. A mozgalom első plakátversenyét az elmúlt hétvégén rendezték meg Miskolcon, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumban.

Harmincnyolc diák tartott bemutató előadást. Első lett Varga Torda, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma diákja, megelőzve a további helyezetteket, a debreceni KLTE Gyakorló Gimnáziuma két tanulóját.
A verseny nehézsége épp a műfajból adódott. A kutatást egyetlen, A/1 méretű poszteren kellett bemutatni öt perces előadásban.
A szép sikerhez gratulálunk az ifjú „kutatónak”, s mentorának Halász László tanár úrnak!
  
 


Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2008.01.15./
 

 

 

Hegyközi lakodalmas

   

    A Szeredás Zenekar, a Bodrog Néptáncegyüttes és hegyközi hagyományőrzők együtt mutatták be A Művelődés Házában a Hegyközi lakodalmas című műsort. A mintegy 80 közreműködő előadására teljesen megtelt a színházterem nézőtere- tájékoztatja az olvasókat Darmos István
 


Darmos István

  2007 tavaszán adta ki A Művelődés Háza a Hegyközi lakodalmas című CD-t. Ezt néprajzi kutatás előzte meg, s ennek a munkának a kapcsán fogalmazódott meg bennünk alkotókban – zenészekben, táncosokban -, hogy a szokások és a terület tánckincsének feldolgozásával színpadi alkotás is szülessen. A műsorban a zenekar, énekesek és a Bodrog Néptáncegyüttes tagjai mellett hegyközi hagyományőrzők is közreműködtek. Mikóházáról a népdalkör a bokrétakötés dalait énekelte, a füzéri asszonyok menyasszonybúcsúztatót és karikázót adtak elő, a pusztafalusiak szintén a karikázóban és a kontyolóban működtek közre. Két füzéri vőfély – Kovács József és Laczkó Péter – mondta a vőfélyszövegeket, s a pusztafalusi Czók Zoltán irányította a tréfás verbuválást. Úgy érzem, az alkotó és a szervező munka meghozta a gyümölcsét, hiszen a visszajelzések alapján a közönségnek az előadás tetszett, s a műsor utáni beszélgetésekben kiderült, hogy az előadók számára is élmény volt e műsorban közösen színpadra állni.


 
 
Szinte minden néptáncegyüttes ismertetőjében jól hangzó gondolat a helyi hagyományok ápolása. Számunkra ez nem csak egy gondolat, nem csupán egy mondat a szórólapon. A Művelődés Házában a Bodrog Néptáncegyüttes szakmai műhelye a néprajzi gyűjtések és számos helyi anyagra épülő műsor színpadra állítása mellett létrehozta a Bodrogköz zenei- játék- és tánchagyományát bemutató honlapot, kiadta a Tisza szélén lakom című bodrogközi CD-t, a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködött a bodrogközi táncfilmek digitalizációjában, s ennek a munkának a legújabb gyümölcsei a Hegyközi lakodalmas CD és a most megvalósult műsor. Az is fontos számunkra hogy együttesünk mindig új arcát mutassa meg, legyen az folklór, középkori tánc, vagy modernebb táncfeldolgozás, s e téren is sikernek könyveljük el a Hegyközi lakodalmas műsor megvalósulását.

További képek >>>

Amatőr film részlet>>>

Cziczer Katalin
/2008.01.14./
 
 

 

A rendőrségnél történt változásokról tárgyalt a Jogi Bizottság

 


     

  A Jogi és Ügyrendi Bizottság a bizottságok közül elsőként foglalkozott kizárólagosan ezzel a dologgal, amikor is meghallgattuk itt a leendő rendőrkapitányt dr. Téglás Istvánt, aki egyrészt bemutatkozott, másrészt elmondta életútját, tanulmányait és a szakmai önéletrajzát is, hogy milyen területeken tevékenykedett eddig - számolt be a bizottsági ülésről Saláta László elnök...
 


Saláta László

 

Tudjuk, hogy milyen okból került sor erre a váltásra, ami elsősorban a határőrség és a rendőrség integrációja következtében következett be. A korábbi kapitányunk munkájával is meg voltunk elégedve, és mi abban bízunk, hogy a két fiatal titán együttműködéséből majd valami csoda születhet itt a városban.

Túl azon, hogy személyében idekerült Sárospatakra, a határőrség állományából 18 fő gyarapítja a sárospataki rendőrség állományát, így összesen 71-en vannak a kapitányság státuszában.
Aki az utcán végigmegy, már látja is, hogy több rendőr van a városban, így egyrészt a jelenlétük, másrészt a tevékenységük is biztonságérzetet jelent a város lakóinak körében. Bízunk abban, hogy ezzel a megnövekedett állománnyal könnyebb lesz a bűnözést visszaszorítani.
Ugyanakkor beszéltünk arról is, hogy miután Sárospatak város idegenforgalmi központ is, a város tisztasága és fogadóképessége nem közömbös számunkra. Ezért kértük őt arra, hogy amennyiben a kinevezésére sor kerül, figyeljen oda arra, hogy a város fogadóképességét a rendőri jelenlét is javítsa.
  
 


Dr.Téglás istván

 


A kollégáimmal, az osztályvezetőikkel és az alparancsnoki állománnyal átbeszéltem Sárospatak közbiztonsági helyzetét, ill. megkértem a Megyei Főkapitányságtól a Sárospataki Rendőrkapitányság értékelő jelentését. Ezek alapján kialakult egy kép bennem, amelyet más oldalról is szerettem volna megerősíteni - tette hozzá dr.Téglás István r. alezredes, mb. kapitányságvezető...

Ezt jelentette számomra egyrészt ez a beszélgetés is, ill. az Önkormányzattal való közös helyzetfeltárás. Természetesen megvannak Sárospataknak azok a - bűnügyi szempontból - gócpontjai, amelyeket fel kell számolni.
Ezen kívül a közlekedési morálon kell javítani, a közlekedési helyzetben kell változást létrehozni, nem csak a kamionforgalomban, hanem éreztetni kell a lakossággal, hogy pl. a főutcai, szabálytalan parkolási gyakorlaton változtatni kell, és jogszabálykövető magatartást kell kérni az állampolgároktól.

Továbbá, a közterületi jelenlét fokozásával nemcsak a belváros, hanem a zöldövezetek, ill. a külterületek fokozottabb rendőri ellenőrzését is kitűztem feladatul.

 Cziczer Katalin
/2008.01.13./
 

 

 

A kézművesség oktatása nem új keletű Sárospatakon

 


     

  1980. óta foglalkozom kézművességgel - annak idején még az óvodában kezdődött ez az egész folyamat, amikor ott dolgoztam - azóta tartunk a városban kézműves foglalkozásokat különböző színtereken. Később A Művelődés Háza elődjeként működő régi művelődési házban is tartottunk különböző kis kézműves foglalkozásokat, amelyek a mostaniakhoz képest még kezdetlegesek voltak – kezdte a visszatekintést Kovácsné Géczi Júlia népművelő…
 


Kovácsné Géczi Júlia

 

Ezt követően, amikor A Művelődés Háza végre megnyílt, 1983-tól mi is itt tartjuk a kézműves foglalkozásainkat, már a megnyitón is játszóházzal kezdtük a programot. Ehhez képest azóta nagyon sokat fejlődtünk, a kézművességi tevékenységi körünk kibővült, a különböző területek rendszereződtek és azon belül is nagy fejlődés mutatható ki, hiszen – bár a technikákban az eredetiség mindenhol megtalálható – mindig tanultunk valami új fogást a továbbképzéseken, amit érdemes volt tovább adni, de hosszú ideig ezekből a kezdő lépésekből táplálkoztunk.
Az akkor újdonságnak számító játszóház nagyon sok gyereket vonzott, olykor száz gyerek is volt egy foglalkozáson, ami fölvetette bennünk azt a gondolatot, hogy kellenek majd még emberek, akik segítenek ennek a lebonyolításban. Tehát azzal a kezdő gárdával - akikkel nagy lelkesedéssel mindenféle technikát belevéve dolgoztunk - később már a felnőtteket is képezni akartuk. 
 
A legelső időben belső indíttatásból jött létre egy játékműhely nevű szakkörünk, amire elsősorban pedagógusok jöttek el, őket vártuk, hogy az óráikba beépítve használni tudják az ott szerzett ismereteket. A mintadarabot itt el tudták készíteni, és ez hosszú ideig nagyon jól működött. Viszont mindig jött egyfajta változás, újabb kérés, kihívás, aminek meg kellett felelni és így ez a fajta tevékenység is átalakult.
Utána hoztunk létre itt A Művelődés Házában az úgynevezett kilencvenhat órás kézműves tanfolyamot. Papírt ez nem adott, de azt a célt megvalósította, hogy a szintén pedagógusokból álló társaság – amelynek tagjai nem csak Patakról, hanem a környékről is érkeztek – meg tudja tanulni ezt a szakmát.
Ebbe mi már belevittünk elméleti órákat is, ahol a hátteret, a néprajzi tudást is megpróbáltuk átadni a hallgatóknak. Ez is nagyon sikeres volt, mert az elején két csoportot is kellett párhuzamosan vinnünk, hogy eleget tegyünk az érdeklődésnek.
Ugyanakkor, amikor ez a kézműves tevékenység elindult 85-ben, akkor szerveztük meg az első kézműves táborunkat és nagyon vártuk, hogy hogyan fog ez majd Újhutában működni.
Újhutában a kézműves, illetve az akkori ifjúsági táborba hívtuk a gyerekeket és legnagyobb meglepetésünkre hetvennyolc fő jelentkezett erre az első táborra, ahova megint csak magunkkal vittük azokat a pedagógusokat, kézműveseket, akik nagyon lelkesen és odaadóan adták magukat a programhoz, és így az egy hét nagyon jó hangulatban és eredményesen telt el.
Természetesen ezen felbuzdulva, ezt követően megint csak évről-évre megszerveztük ezt a tábort. Hosszú ideig A Művelődés Háza keretein belül tettük mindezt, olyan sikeresen, hogy húsz tábort csináltunk meg egymás után - ami végül is átment már magán kézbe, de nem akartuk a folyamatot megszakítani.

Aztán már nem csak Hutába mentünk ki, hanem Zemplén különböző területein kerestünk helyeket, ahol elfértek a táborlakók. Vittük magunkkal az anyagokat és az eszközöket, ugyanis azon túl, hogy a kézművesség oktatása volt a fő cél, mi azt is célul tűztük ki, hogy megismerjék a tanulók a környékünket és a természetet, a közelünkben lévő természeti közeget.
Azután ez átalakult családi táborrá, jöhettek anyukák, szülők, tehát az egész családot szeretettel vártuk, és együtt tudtak dolgozni - és ennek is megvolt a maga hangulata.

1996-ban indítottuk el útjára a népi játszóház foglalkozásvezetői képzést, aminek keretén belül elsősorban pedagógusok képzése folyt, de jöhettek népművelők, szabadidős tevékenységet szervező emberek is. Már a nyolcadik ilyen tanfolyamot csináljuk, ami vizsgával zárul, és a kiírt tananyagnak megfelelően elméleti, és gyakorlati oktatást tartunk. Nagy örömünk, hogy Patakról már nagyon sokan elvégezték ez a tanfolyamot a nyolc évad alatt, akik az ott szerzett tudást tovább tudják adni az óvodákban, iskolákban és művelődési házakban a gyerekeknek.

A legelső időnkben, amikor A Művelődés Háza megnyílt, akkor napközis gyerekeknek is tartottunk foglalkozást, akik előre jelentkeztek be. Nekik egy tematikát összeállítottunk, a napköziből elhozták őket a pedagógusok, és az itt a kialakított műhelyben folytattuk ezt a tevékenységet. Aztán egy idő után ez is megszűnt, de nagy örömünkre az idén újra kezdődött, és a gyerekek most újra ide járnak hozzánk. A Rákóczi iskola veszi igénybe ezt a szolgáltatást, hogy a napközis gyerekeket egy héten egyszer elhozzák hozzánk, akiknek össze tudunk állítani egy tematikát.
Ennek az előnye az a játszóházakkal szemben, hogy a gyerekek egy folyamatosan felépített tematika szerint haladnak, tehát a kezdetektől fejlődve tudnak eljutni valameddig, hogy mélyebben megismerjék az adott kézműves tevékenységet. Szemben a játszóházzal, ahol két-három óra hosszán át csak egy adott kis szeletet kapnak valamiből, és mikor visszajönnek legközelebb, nem biztos, hogy ugyanazt fogjuk folytatni.

Talán ezzel válik teljessé az, hogy a gyerekeknek és a felnőtteknek is – különös tekintettel a pedagógusokra - tudunk adni ebből a kézművességből, ami különböző színtereken: játszóházban, képzésen, szakkörben nyilvánul meg.
A szakköri munkán belül is mindig fölvállalunk valamit. Az idei évünk Szent Erzsébet éve volt, amit most zártunk, ennek keretén belül ennek a kornak a kézműves jegyeivel ismertettük meg az érdeklődőket. A felnőttekkel előadás formájában ismertettük meg, a gyerekekkel pedig játszóházban megcsináltuk azokat a kézműves jegyeket magukon viselő termékeket, amelyek az öltözetben, a kiegészítőkben megnyilvánultak. Az idén elkezdtük a reneszánsz év előkészítését, előadást hallgattunk a felnőttekkel, melyet Rádainé Bodnár Katalin tartott az öltözékről, kiegészítőkről, ugyanakkor december másodikán ezeket a kézműves tevékenységeket kis is próbáltuk. Megpróbáltjuk azokat a stílusjegyeket belecsempészni az adott kis tarsolyba, ékszerbe, kiegészítőkbe, hímzés, szövés területén, amiket aztán a reneszánsz évében folytatunk, és ezt az évet úgy fogjuk zárni, hogy azon belül lesz zene, tánc, gasztronómia és nagy reményünk, hogy a nyáron majd egy reneszánsz napot is tudunk tartani a szabadban - amikor az idő is engedi - és ott mindenféle kézműves tevékenységet is folytatunk majd.
Hosszú évek óta dédelgetett álmunk, hogy legyen egy saját műhelyünk, amit csak mi használunk, aminek a falát a különböző tevékenységeink legszebb darabjaival díszítve - mint egy állandó kiállítást - megtudnánk azokat mutatni, nem csak a foglakozásaink résztvevőinek, hanem a városba, illetve A Művelődés Házába érkező vendégeknek is.

Törő Gábor
/2008.01.13./
 

 

 

Újévi üdvözlet Cserkassziból

 


     

Cserkasszi Kereskedelmi és Iparkamara és Cserkasszi Megye Önkormányzata boldog új esztendőt kíván Sárospatak minden polgárának!
A két város partneri kapcsolata már több éve sikeresen működik Dr. Hörcsik Richárd kezdeményezésének köszönhetően - továbbítja az újévi jókívánságokat Vozdvizsenszkij Vagyim sárospataki tanár…


Vozdvizsenszkij Vagyim

 


Cserkasszi városának már az 1650-as években is történelmi kapcsolatai voltak Magyarországgal, mivel ez volt Bogdán Hmelniczkij, ukrán államfő székhelye és Ukrajna fővárosa, ahonnan II. Rákóczi Györggyel levelezett és követeket küldött hozzá. Valamint élénk borkereskedelmet is folytattak, amit a későbbiekben Nagy Péter cár kibővített.

Cserkasszi Tarasz Sevcsenkó, ukrán nemzeti költőnek is szülőföldje. Olyan híres emberek is megfordultak Cserkassziban mint Puskin, Glinka, Csajkovszkij, stb. Szentpétervár jelenlegi polgármestere, Valentina Matvijenkó, szintén Cserkassziból származik és nemrég Budapesten járt, ahol nagy jelentőségű szerződéseket kötött magyar cégekkel, köztük a TriGránittal.

Mivel a Sárospataki Vár aktívan részt vesz az európai uniós Interreg programban, így lehetőség nyílik arra, hogy Ukrajanával és Oroszországgal is közösen együttműködve arra törekedjünk, hogy minél több országból érkezzenek turisták hozzánk.

  
 

További képek >>>

 Cziczer Katalin
/2008.01.13./
 

 

 

EU pályázati portál – a nemzeti fejlesztésért

 


 

Egy éves az operativprogram.hu, amely büszke zempléni kötődésére és az eddig elért eredményeire, amellyel az EU-s források iránt érdeklődőket segíti nap, mint nap – mondta Földy Ferenc a portál főszerkesztője. 

 

Az EU pályázati portál (operativprogram.hu) célja, hogy az EU 2007-2013 közötti fejlesztési időszakában Magyarországot megillető támogatásokról és hazánk EU tagságával kapcsolatos lehetőségekről nyújtson tájékoztatást, pályázati és kommunikációs szolgáltatásokat

 

A honlap szakmai indíttatásból, állami és politikai szervezetek támogatása nélkül működik.

E nemes célú vállalkozás mögött a fejlesztéspolitika és az EU kommunikáció különböző területein jártas fiatal szakemberek csoportja áll.

 

A portált alapító dr. Földy Ferenc Gábor beszámolt lapunknak arról, büszkék zempléni kötődésükre. A honlap létrehozói, szerkesztői között ugyanis több az egykori sárospataki, zempléni diák: Török Mátyás, Csicsek Beáta, Jobbágy Zsolt.
 

Az operativprogram.hu az elmúlt hónapokban dinamikusan növekvő látogatottságot ért el az interneten hasznos és aktuális információkkal segítve az EU-pályázatok iránt érdeklődőket.

 

A szerkesztők különös figyelemmel vannak az észak-magyarországi régióra, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fejlesztésekre, hogy a helyi elképzeléseknek és megvalósult terveknek médiafelületet adjanak, így segítve a szülőváros Sárospatak és környezete értékeinek minél szélesebb körű bemutatását a világhálón. 
 


www.oprativprogram.hu - Törő Gábor
/2008.01.12./
 

 

 

Helyi nevelési keretprogram megvitatása a Mese Óvoda és Bölcsőde nevelőtestületi értekezletén

 


 

2008. január 09-én a Mese Óvoda és Bölcsőde József Attila úti épületében nevelési értekezletet tartottunk az intézmény óvodapedagógusai részvételével – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes megbízott intézményvezető...


 Lendvainé Szendrei Ágnes


Lendák LajosDonkó József
 

  Az értekezlet fő napirendje az összevont intézmény helyi nevelési keretprogramjának megvitatása, illetve elfogadása. A közoktatási törvény 33. par. (7-8.) értelmében „A többcélú intézményben egy pedagógiai programot kell készíteni. A közös igazgatású közoktatási intézményben a nevelési program alapján, a különböző tevékenységet folytató intézményegységek egymással együttműködnek, tevékenységüket összehangolják.”

Mindezen törvényi rendelkezés értelmében készült el a dokumentum. A vitaanyag első olvasatát széles körű tájékozódás, óvodai szakemberekkel folytatott konzultáció előzte meg. Végleges - alapos, részletes és jogszerű - formáját kollektív munka eredményeként, munkacsoport közreműködésével, több lépcsős folyamatban nyerte el.

A dokumentumot - Sárospatak város jegyzője által felkért - óvodai szakértő is pozitívan véleményezte. Az anyaggal egy egységes, keretjellegű nevelési koncepció kidolgozására került sor, mely egyben lehetőséget ad arra is, hogy az intézmény-egységek megtarthassák önálló arculatukat és továbbra is a jól bevált, szakértő által minősített saját helyi nevelési programjaik alapján végezzék pedagógiai munkájukat.

Az értekezleten, még kisebb észrevételek hangzottak el az írásos anyag pontosítása érdekében, melybe beépítésre került a Bölcsődei Szakmai Program is. Mellékletét képezik továbbá a tagintézmények, az 1. Carolina Tagóvoda, a 2. Kincskereső Tagóvoda elfogadott helyi nevelési programja, melyek az alábbiak:

Carolina Óvoda
„A Carolina Óvoda természetszeretetre és környezetvédelemre épülő nevelési programja”

Kincskereső Óvoda
„Személyiségközpontú óvodai nevelési program”

Mese Óvoda
„A gyermeki személyiség harmonikus fejlesztése az óvodai nevelés eszközeivel”

Így kívánjuk megőrizni az eddig elért óvodapedagógiai eredményeinket.
A nevelőtestület jelenlévő 39 tagja a dokumentumot egyhangú szavazattal elfogadta.

Az intézményvezető a keretprogramot a képviselő-testület 2008. január 25-ei ülésén terjeszti elő elfogadásra.
Az értekezleten meghívott vendégként részt vett Lendák Lajos, az Oktatási és Sport Bizottság elnöke és Donkó József oktatási szakreferens.


 
 


További képek >>>

Cziczer Katalin
/2008.01.12./
 

 

 

A „Csillagszóró hadművelet” tapasztalatainak összegzése

 


 

Az APEH-tól legutóbb kapott információs levél a „Csillagszóró hadművelet” tapasztalatainak összegzéséről szól, valamint néhány aktuális tudnivalóról tájékoztatják Olvasóinkat... 

 


 

 
 

  Az év végén a kereskedelmi és vendéglátó-ipari ágazathoz kapcsolódóan központilag elrendelt „Csillagszóró-hadművelet” nevű akciósorozat a héten lezárult.

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának operatív adóellenőrei az ellenőrzéssorozatban 7 héten keresztül fokozottan vizsgálták a számla és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét és a foglalkoztatás szabályszerűségét. Az ellenőrzések fókuszában álltak a frekventált piacok, vásárok, szezonális jellegű kitelepülések és elárusítóhelyek.

A vizsgálatok célja elsődlegesen a kiemelt forgalmú időszakban az adókikerülő magatartásformák feltárása és ezen keresztül a feketegazdaság visszaszorítása. Az ilyen típusú ellenőrzéseknél az adóhatóság szolgáltató jellege is érvényesül egyúttal: az adóelkerülésből adódó jogosulatlan piaci előnyök letörése a jogkövető magatartást gyakorló vállalkozások számára segítség a tisztességes piaci versenyben.

Számokról összességében:
a régiót alkotó három megyében (B-A-Z, Heves és Nógrád) összesen több mint 130 különböző helyszínen mintegy 600 vizsgálatot folytattunk le, melynek 45%-át Borsod-Abaúj-Zemplén, 30%-t Heves és 25 %-át Nógrád megye területén végeztük el. Több alkalommal szerveztünk a társhatóságokkal közös hatósági fellépést.

Eredmények:
A vizsgálatok tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy az adózók nyugta és számlaadás tekintetében törekednek az önkéntes jogkövető magatartásra, köszönhetően az ellenőrzéssorozat propagandájának és a fokozott hatósági jelenlétnek: az ellenőrzött vállalkozások kevesebb, mint 15 %-a mulasztotta el teljesen a bizonylat kiállítást. A revíziók másik két témáját érintően rosszabb a helyzet: az árúk eredetét a helyszínen a vizsgálatok felénél nem tudták igazolni a vállalkozók, 25 alkalommal pedig feketén foglalkozatott munkavállalókat tártak fel az adóellenőrök.

Szankciók:
Az ellenőrzéssorozatban feltárt mulasztások következményeként a régióban összesen 12 millió Ft-ot meghaladó összegű mulasztási bírság kerül kiszabásra, mindemellett 23 adózó esetében a mulasztás súlya és rendszeressége üzletbezárást is von maga után.

Változó bírságtételek:
2008-tól az Art. változás következtében jelentősen emelkednek a mulasztási bírságtételek. A mulasztások nagy részénél a kiszabható mulasztási bírság felső határa magánszemély adózó esetén 100 ezerről 200 ezer Ft-ra, más adózó esetében 200 ezerről 500 ezer Ft-ra emelkedett. Néhány súlyosabb, elsődlegesen a feketegazdaság témakörét érintő mulasztásnál (nyugta- számlaadás elmulasztása, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása, valamint igazolatlan eredetű áru forgalmazása) a szankció 1 millió Ft-ig terjedhet. Számla- nyugta-kibocsátási kötelezettség elmulasztása esetén az adózó alkalmazottja, képviselője, vagy az a magánszemély, aki az értékesítésnél közreműködik 10 ezer Ft-tól 50 ezer Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.


 
 Cziczer Katalin
/2008.01.12./
 

 

 

Tanácskozott a grémium

 


  

Az iskolapályázat előkészítése során merült fel az a kívánság az intézményvezetők részéről, hogy jó lenne, ha havi rendszerességgel találkozhatnának a város vezetésével azért, hogy az információk könnyebben áramolhassanak – számolt be a vezetők tanácsának januári üléséről Aros János alpolgármester…


 Aros János
 

 
Ezt a kérésüket figyelembe véve először december hónapban került összehívásra ez a grémium abból a szándékból, hogy a fölmerült problémákat első kézből tudjuk tisztázni, ill. természetesen abból a szándékból is, hogy az intézményvezetők részére az információkat át tudjuk adni - és viszont. A decemberi ülésünkön határoztuk el, hogy január második hetében, az év beindulásakor ismét találkozni fogunk. Ennek most több aktualitása is van.

Első napirendi pontként a 2008. évet érintő kulturális rendezvényekről tartunk egy tájékoztatót, ill. kérünk tájékoztatót az intézményvezetőktől is, hiszen ezeket a programokat - amelyekből hála Istennek nagyon sok lesz 2008-ban - szeretnénk úgy összefésülni, hogy mindenki részt vehessen ezekben a programokban, és lehetőleg minél kevesebb ütközés keletkezzen.

A következő napirendünk már a költségvetés tervezésével kapcsolatos, hiszen ebben a hónapban legkésőbb február közepéig szeretnénk a költségvetést végleges formában a képviselő-testület elé terjeszteni. Ehhez nagyon aprólékos egyeztető munkára van szükség a pénzügy irodavezetője, valamint az intézmények vezetői és gazdasági vezetői között.
 


 
 
Ezek nagyon kemény egyeztetések szoktak lenni, hiszen az intézményvezetőknek az az érdeke, hogy minél jobban képviseljék saját intézményüket, nekünk városnak viszont globálisan kell néznünk a költségvetést, és látva azt, hogy több 100 millió Ft-tal kevesebb jut idén is az állami normatívából Sárospatak városának, ez bizony nagyon nehézkes egyeztetés lesz.

Az eddigi tapasztalatok szerint azért mindig közös nevezőre szoktunk jutni, amihez szükség van az intézményvezetők belátására is. A következő napirendi pontban az RFV Sárospatak Nonprofit Kft eddigi működésével kapcsolatos észrevételekre leszünk kíváncsiak, hiszen 3 hónap eltelt. Az első negyedév lezárta után értékelni szeretnénk most már a kft működését, hiszen több olyan tevékenységi kört is áthelyeztünk a kft tevékenységeihez, amelyek eddig közalkalmazottakkal, önkormányzati intézményekben voltak, nevezetesen: az étkeztetést, a karbantartást, a távhőszolgáltatást és a hőszolgáltatást.

Ezekhez a témákhoz várjuk az észrevételeket, hiszen szeretnénk az eddigi munkánkon korrigálni ahol szükséges, és reméljük, hogy a következő negyedéves értékelésnél már minden flottul fog működni, és be tudjuk bizonyítani, hogy erre a lépésre szükség volt, mert jelentős megtakarítást lehet így elérni.

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2008.01.12./
 

 

 

Rákóczi Kupa Kiskunhalason - Hajrá Refi!

 


  

Még Rákóczi Gimnázium volt a neve a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának, amikor a Rákóczi nevet viselő középiskolák teremlabdarúgó tornájára - a Rákóczi Kupára - Kiskunhalasra először meghívták. Ekkor 1974-et írtunk.
 


Szűcs Mihály
testnevelő tanár

  Azóta - egy kivételével - minden évben, Sárospatak nevétől is visszhangzott a kiskunhalasi tornacsarnok. Így lesz az idén is, amikor február első napjaiban a Refi legjobbjai - Szűcs Mihály tanár úr kíséretében - az alföldi városba utaznak. Éppen 33. alkalommal utazik tőlünk focicsapat Kiskunhalasra, mindössze egy évet hagytunk ki 1974 óta - az 1980-as év maradt ki valamilyen oknál fogva.

Tavaly 11 csapat vett részt a versenyben, akik között volt egy magyar csapat a szerbiai Magyarkanizsáról, és az erdélyi Sepsiszentgyörgyről is.
A 11 csapat közül tavaly a 6. helyezést sikerült elhoznunk, de éltünk már jobb időket is, ugyanis 1981-ben, 82-ben és 94-ben első helyezést értünk el.
Az örök ranglistán, összesítésben, úgy a 3. - 4. helyen állunk.

Jó felkészülést és eredményes szereplést kívánunk a csapatnak!


 
 


Törő Gábor
/2008.01.11./
 

 

 

A Szép Magyar Beszéd Verseny iskolai fordulója a Gyakorlóban

 


  


 Kistóth Éva
Mercédesz

   
Egy januári délután az iskola könyvtára benépesült. A felső tagozatosok egy része nagy izgalommal várta a verseny kezdetét. Kerestük a jó olvasók között is a legjobbakat. A zsűri nehéz helyzetben volt, hiszen a tanulók nagyon komolyan gondolták a felkészülést és a megmérettetést - küldte tudósítását dr.Rózsahegyiné Nagy Andrea tanárnő...
 
Kistóth Éva Mercédesz 5.c
Záhonyi Patrik 5.c
 
Vaskó Zsófia 7.b
Balogh Vivien 7.b

Gratulálunk a  nyerteseknek és mindenkinek, aki résztvevője volt a versenynek!
 


 
 

További képek >>>


ME Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2008.01.11./
 

 

Megtartották a HEFOP pályázat záró konferenciáját

   

     HEFOP pályázatunk záró konferenciáját tartottuk, amelynek a címe „Közeledve-közvetíteni” volt. Ez a szociális területen dolgozó szakembereknek a képzését volt hivatott megvalósítani azért, hogy minél hatékonyabban tudjanak segíteni a hátrányos helyzetű csoportok beilleszkedésében, illetve ez a munkaerőpiacra való visszatérésükben – nyilatkozta Molnár Marianna, a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat vezetője…
 


Molnár Mariann

  Ennek a megvalósítására képzést szerveztünk a program egyik részeként, ahol 10 napon keresztül 3 szervezetnek a munkatársai és azok vettek részt, akik még kapcsolódtak hozzánk. Ezek a munkatársak két workshop-on és 4-szer 2 nap képzésen vettek részt. Ezek készségfejlesztő képzések voltak, azért, hogy a konfliktustűrő képességünk, a konfliktuskezelési módjaink, a meggyőzőkészségünk, összességében a kommunikációnk a klienseinkkel minél hatékonyabb legyen.
Ezek a kliensek a három szervezetnek megfelelően három körből kerültek ki, értelmi fogyatékosok, drogrehabilitációban résztvevők, illetőleg hátrányos helyzetű, általában a Családsegítőhöz forduló kliensek. Közülük is elsősorban azok, akik tartósan munkanélküliek, szociális segélyezettek.

A projektnek a másik része volt egy olyan honlapnak a beindítása, amely szintén ennek a zempléni együttműködési modellnek a fórumává tud válni, ahol ez a három szervezet lehetőséget biztosít arra, hogy a programon túl még, mindenki kapcsolódni tudjon hozzá cikkekkel, hozzászólásokkal - ez a www.z-szem.hu weblapon érhető el.


 
 
Eddig is nagyon sok mindent töltöttünk már föl és úgy tervezzük, hogy nem fog a december 31-ével, a szakmai program végével ez a honlap megszűnni, hanem tovább fog élni, és tényleg egy olyan fórumot tud biztosítani, amelyre mindenki tölthet fel anyagot, másrészt pedig, hogy meg tudja nézni azt a hat tananyagot, amelyik része volt a programunknak.
A három szervezet képviselője, illetőleg a két workshop vezetője és a trénerünk ugyanis egy olyan tananyagfejlesztést hajtottak végre, amely elsősorban a mi igényeinkre, ezeknek a munkatársaknak a kívánságaira alapozva mutatta meg azt, hogy a szociális munkában hogyan kell ezekkel a csoportokkal dolgozni, milyen nehézségei és buktatói vannak, illetőleg hogy milyen ismeretek kellenek ehhez a munkához.

A mai napon ennek a tananyagnak a bemutatása zajlik, vinni is lehet belőle, hiszen nagyobb példányszámban készítettük el őket, nem csak a résztvevők számára. Továbbá bemutatjuk azt a 25 perces filmet a vendégeinknek, amelyet a Zemplén Televízióval közösen készítettünk a képzésről, és azt gondolom, az is nagyon fontos, hogy ne csak a szervezők tartsák ezt jónak, hanem lehetőség legyen arra is, hogy egy résztvevő számoljon be a saját élményeiről - így áll össze a mai nap programja.

Nagyon sok gyakorlati, drámai jellegű feladatot oldottunk meg. A szociodrámának az volt a lényege, hogy azoknak a csoportoknak az együttműködését segítse, akik vagy kisebbségekkel, vagy olyan problémás csoportokkal dolgoznak, amelyek eleve konfliktushelyzetet teremthetnek. Ezeknek a helyzeteknek a feloldását a mediálást, tehát mindenféleképpen konfliktuskezelést meg tudja valósítani.
Nagyon sok gyakorlati feladatunk volt a tréningek során, rengeteg szituációs játék volt, amelyben egyrészt részt vettünk, másrészt pedig elemezni lehetett. Nagyon jók a tananyagok is, amiket utána - hiszen akkor csak elhangzott, felírtunk, lerajzolgattuk - nagyon jó, hogy a kezünkbe is vehetjük, és utána tudunk nézni nagyon sok mindennek.
Úgy gondolom, hogy nagyon hasznos volt egyrészt a mai nap, másrészt pedig az a kapcsolati tőke, ami a három szervezet között kialakult.
Kicsit nehéz volt, amikor ezek az uniós pályázatok Magyarországra bejöttek és elkezdtünk pályázgatni, hogy mindig konzorciumi partnereket kellett keresni. Ezt kezdetben mindenki úgy érezte, hogy egy kényszer, most viszont, mikor kipróbáltuk, hogy milyen együtt dolgozni, mindenki a legmesszebbmenőkig azt tudja megfogalmazni, nagyon jó volt. Az, hogy emberi kapcsolatok alakultak ki már egy olyan dolog, amit tovább viszünk. Hiszen már most megbeszéltük, hogy kihez mikor fogunk elmenni, tehát egy személyes kapcsolattartás is kialakul majd a honlapon kívül.

Törő Gábor
/2008.01.11./
 

 

 
 

Tűzhalál Tolcsván

 


  

Elsődleges információink szerint, 2008. január 10-én az éjszakai órákban Tolcsva egyik családi házában tűz keletkezett, aminek következtében egy gyermek meghalt. Feltehetően a lakás egyik szobájában lévő kandalló borult fel és az abból kihulló parázs gyújtotta be a szoba berendezéseit.
A lakásban tartózkodó két nagyobb gyermek (8 és 10 évesek) kimenekültek, sérülést nem szenvedtek. A legkisebb, 5 éves gyermek azonban olyan súlyos füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott. Az apa súlyos, de nem életveszélyes II. fokú égési sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították, egyelőre nem volt kihallgatható állapotban.
A rendőrség az eset körülményeit szakértő bevonásával vizsgálja.
  
 

MRFK Kommunikációs Iroda
/2008.01.11./
 

További információk :  www.boon.hu
 

 

A címnyilvántartás megújítása

   

    A jelenleg vezetett címnyilvántartás 1993-ban kezdte meg működését, mely kiválóan megfelelt az akkori követelményeknek és a reális lehetőségeknek, de az eltelt évek alatt megváltozott követelmények, elvárások miatt, az új technikai lehetőségekre figyelemmel ma már jelentős megújításra szorul – nyilatkozta dr. Komáromi Éva, jegyző...
 


Dr. Komáromi Éva

  Mindezekre tekintettel a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) az e-Kormányzat és az e-Önkormányzat célkitűzéseivel összhangban folyamatosan korszerűsíti az igazgatási eljárások informatikai támogatását.
Ebben a munkában kerül sor a 146/1993. (X. 26.) Korm. rendeletben szabályozott címnyilvántartás megújítására is.

Az új címnyilvántartás bevezetésének főbb okai:
bűnmegelőzés érdekében fontos, hogy a lakcímbejelentések és a házszámozások minőségének javításával az arra illetékes hatóságoknak a jelenleginél pontosabb adatok álljanak rendelkezésre a polgárok lakóhelyeiről

a régi címnyilvántartás adataiból hiányzik a település-részek neveinek. a városi kerületek nyilvántartása, a szint-ajtó adatok nyilvántartásszerű kezelése is megoldatlan


 
 
az e-Kormányzat keretében kidolgozandó internetes rendszerek, közöttük a lakcímbejelentés intemetes megoldása szükségessé teszik, hogy a címeket a polgárok egy ellenőrzött, hiteles nyilvántartásból választhassák ki, illetve a megadott címeket egy ilyen nyilvántartás alapján ellenőrizni lehessen

az új címnyilvántartás lehetőséget nyújt a szavazókörök, választókerületek körzeteinek folyamatos kezelésére, a címek és a körzetek együttes kezelésére, sőt az önkormányzat számára többféle körzetfajta vezetésére is lehetőséget nyújt

A megújítás egyik legfontosabb jellemzője, hogy a jegyzők számára lehetőség nyílik a helyi címnyilvántartásuk számítógépes kezelésére és saját céljaikra történő hasznosítására, egyben megszűnik a címnyilvántartás hagyományos, papír alapú jelentésének kötelezettsége.
A jegyzők a saját helyi nyilvántartás vezetésével egyben automatikusan, külön teendők nélkül eleget tesznek a jogszabályban előírt jelentési kötelezettségüknek.

Minden településnek -egy cím revízióval egybekötve -fel kell venni az illetékességi területén a nyilvántartásból hiányzó cím elemeket és a kiegészítő adatokat. / A nyilvántartás adattartalma ugyanis a korábbihoz képest bővül./

Ezért szükséges a település címjegyzékében szereplő valamennyi címet /szükség szerint a helyszínen/ felülvizsgálni, nyilvántartásba venni majd ezt követően a számítógépes programon belül az egyes címekhez tartozó címelemeket rögzíteni.

Mindezen túl a későbbiekben gondoskodni kell a címnyilvántartás változásoknak megfelelő folyamatos kezeléséről, naprakész karbantartásáról

Ennek érdekében 8 fő közcélú foglalkoztatott megbízólevéllel járja a várost és helyszínen győződnek meg ezen a jelenleg nyilvántartás adattartalmának a valódiságáról. A változásokat, eltéréseket az okmányiroda számítógépes hálózatában kell átvezetni ezentúl folyamatosan. A jövőben csak olyan címre lehet bejelentkezni, amely lakcím bejelentésre engedélyezett, szerepel a lakcímnyilvántartásban.
Problémák: a helyszínen több lakóház rendelkezik azonos házszámmal. Ha szükséges a munkatársak visszamennek és a lakókkal is egyeztetik a szükséges kérdéseket.

Cziczer Katalin
/2008.01.10./
 

 

 

Az első hét tapasztalatai

   

     Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a Sárospataki Rendőrkapitányság év eleji létszámnövekedése lehetővé tette azt, hogy több rendőr teljesítsen szolgálatot a közterületen.
Többek között reggelente is érezhető a hatásuk az iskolák környékén, az iskolakertben és a pályaudvaron, a belvárosban a gyalogos járőrök visszatérő ellenőrzéseket végeznek, mellyel kapcsolatosan már több pozitív visszajelzés érkezett a lakosok részéről. Az utakon is nagyobb létszámmal vagyunk jelen, a hétvégén a gyorshajtók kiszűrésére több intézkedés is történt - foglalja össze az első hét tapasztalatait dr. Téglás István r. alezredes, mb. kapitányságvezető...
..


Dr.Téglás István
r.alezredes
 

 

Ami előnyös, az hátrányos is?!? Ne így érezzük!

Az a tény, hogy több rendőr van a közterületeken, hasznos abból a szempontból, hogy visszatartó ereje van a bűnelkövetőkkel szemben, azonban azt is jelenti, hogy a lakosok, közlekedők sűrűbben kerülhetnek kapcsolatba velünk, s ezért nekik is hozzá kell szokni ehhez a jelenséghez.

Ezt ne tehernek érezzék, hanem segítségnek abban, hogy biztonságunk érdekében együtt javítsuk a közlekedési morált, a közbiztonságot. 

Ezért arra kértem a kollégáimat, hogy intézkedéseiket kellően differenciáltan hajtsák végre, melynek során a jogkövető állampolgároknak félnivalója nincs. Ezért azt javasoljuk mindenkinek, hogy a vonatkozó jogi normáknak megfelelően cselekedjenek, hiszen a rendőrség ezen szabályok betartatása érdekében jár el. 

A Rendőrség csak jogalkalmazó!

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a helyszíni bírság összeghatárai –a szabálysértési törvény módosításának következtében- 2008. január 01-től emelkedtek, melynek során a rendőr által helyszínen kiszabható bírság legkisebb összege 3 000 Ft-ra, a felső határa 20 000 Ft-ra módosult.

Továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy a kiszabott helyszíni bírságot készpénz-átutalási megbízáson kell befizetni, tehát készpénzt a helyszínen nem kell a rendőr részére átadni, és hangsúlyozottan kérem, hogy ne is próbálkozzanak ilyen cselekménnyel, hiszen abban az esetben a vesztegetés bűncselekményt követhetik el.

E hónap elejétől szigorodott a közúti közlekedési előéleti pontrendszer is: a közlekedési bűncselekményekért és szabálysértésekért kiszabható pontokat megemelték.

A változásokról kollégáim részletesen fogják még tájékoztatni a Tisztelt Olvasókat e honlapon.
Megértésüket és pozitív hozzáállásukat kérem a kollégáim és a magam nevében egyaránt.
    
 Cziczer Katalin
/2008.01.09./
 
 

 

100 éve született Wass Albert – ünnepélyes díjkiosztás Sárospatakon

   

    A kollégiumi Nagykönyvtár tavaly ősszel, Kiss Endre József szervezésében kiírt Wass Albert - pályázatára 57 szerző 66 művét küldte be. A pályázók helyből, a szűkebb régióból, de más országrészekből, a Dunántúlról, a fővárosból, az Alföldről, határon túlról, a Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről érkeztek. A Wass Albert életét és munkásságát feldolgozó pályaművek értékelésére az író-fejedelem születésének századik évfordulóján - január 8-án - került sor a Kollégium Imatermében, népes közönség előtt..


Kiss Endre József

Wass Albert

  Az ünnepi megemlékezés során, mely a Szózat éneklésével kezdődött, házigazdaként dr Dienes Dénes közigazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Kiss Endre József felolvasta Wass Albert Amerikában élő fiainak erre az alkalomra küldött, üdvözlő sorait. Gáll József igazgató, a sárospataki Wass Albert Kör elnöke megnyitotta a centenáriumi Wass Albert - emlékévet. Bertha Zoltán irodalomtörténész az író és az emlékév irodalmi jelentőségéről szólt.

A sárospataki Nyolckor Színház Wass Albert-összeállítását adta elő. A pályázatra érkezett 25 irodalmi művet Kiss Endre József, a 41 képzőművészeti alkotást Makláry Zsolt festőművész méltatta, s felhívta a figyelmet arra, hogy a műveket - Wass Albert halálának a 10 éves évfordulójára emlékezve - kamara-kiállításon mutatják be a Kollégiumban, február 18-án.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület képviseletében főtiszteletű Csomós József püspök szólt az egybegyűltekhez, s adta át a díjakat. Mind a felnőtt, mind az ifjúsági korosztálynak négy kategóriában 16 pénzdíjas elismerés átadására került sor, 10 érdemes munkát pedig a zsűri külön-díjjal jutalmazott és valamennyi pályázó számára elismerő oklevelet és Rákóczi-albumot, illetve Wass Albert -könyvet adományozott.

Az ünnepség dr Dienes Dénes záró szavaival és a Himnusz éneklésével fejeződött be, az alkalom pedig szeretetvendégséggel, kötetlen beszélgetéssel folytatódott.
  
 

További fotók >>> 

A Tiszáninneni Református Egyházkerület portáljának beszámolója és képei

Törő Gábor
/2008.01.09./
 
 

 

Fejlesztések az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában

   

  Az oktatás korszerűsítésében jó gazdasági évet zárt az Árvay József Gyakorló Általános Iskola - nyilatkozta Batta Zoltánné igazgatóhelyettes...
 


Batta Zoltánné

  Több területen nyílt lehetősége a felszerelések, oktatás-technikai eszközök bővítésére.
Az anyagi fedezetet részben a központi költségvetés–ezen belül az informatikai normatíva -, nagyobb részben azonban a fenntartó Miskolci Egyetem által biztosított összeg jelentette.
Mindez ebben az évben körülbelül 5,3 millió Ft, amelyet a következőkre fordítottunk:
- A teljes bútorzat cseréjének folytatása újabb 3 tanteremben.
- A funkcionális taneszközök pótlása a földrajz, történelem, fizika, angol nyelv, technika, testnevelés oktatásához.
- Új írásvetítő vásznak felszerelése.
- CD-s magnók vásárlása.
- Informatikai eszközök beszerzése: 4 db lézernyomtató, 7 db Notebook, 4 db projektor, 2 db scanner, 2 nagy teljesítményű számítógép, amelyből az egyik alkalmas komplett film készítésére, komplett interaktív tábla, számítógép tartozékok.
A 2008-as évben a fenntartó további támogatásával folytatjuk a felszerelések, eszközök pótlását.

A fejlesztő oktatás zavartalan biztosítása érdekében kb. 500,000 Ft értékben fejlesztő szobát alakítottunk ki, ahol felkészült fejlesztő pedagógusaink foglalkoznak az arra rászoruló gyerekekkel.


 
 


Cziczer Katalin
/2008.01.09./
 

 

 

Számlatömböt újat vegyek?

   

Ha tavaly vásárolt számla/nyugtatömbünk van, akkor a gyártás éve dönti el, hogyan tovább: használhatjuk-e azt az idén is vagy le kell cserélnünk.

Tavaly egyszerre voltak kaphatók a 2007. év előtt és az év közben gyártott számlatömbök is. Ez utóbbiak még most is használhatók, hiszen megfelelnek a legújabb előírásoknak.
Honnan tudhatjuk, hogy jó-e a miénk? Ehhez keressük meg a vásárláskor kapott számlát, azon rajta kell lenni, mikor gyártották tömbünket. Ha azt nem találjuk, akkor az APEH honlapjáról is lekérdezhetjük az ott közzétett sorszámtartományok nyilvántartásából.

Minderre azért van szükségünk, mert a 2007 előtt gyártott számlatömböket csak 2007. december utolsó napjáig használhattuk. Ha ilyenekkel rendelkezünk akkor két dolgot tehetünk. A megkezdett de be nem telt nyomtatványtömböket. december 31-vel le kell zárni, és a jogszabályoknak megfelelően meg kell őrizni. A fel nem használt tömböket pedig bizonylattal alátámasztottan január 31-ig kell selejtezni..

A nyugta, számla nyomtatványok sorszám hosszúsága 2008-ban továbbra is 12 karakter marad, felépítése annyiban módosul, hogy az eddig az ötödik karakter-helyen álló kötőjel kimarad, az utolsó hét karakter csak számokból áll.
Január elsejétől csak az adóhivatal által kijelölt sorszámtartományú nyugta és számla kibocsátása, illetve befogadása a jogszerű. Erre figyeljünk oda. Ha rossz számlát kapunk, akkor haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot a számla kiadójával, és új, szabályos számlát állíttassunk ki, hogy minden szabályos legyen.
  
 

APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.01.09./
 

 

 

Árvay Grundbirkózó Bajnokság

   

   Kedden délután került sor az Árvay Grundbirkózó Bajnokság megrendezésére. A verseny célja az iskolai bajnoki cím eldöntése mellett a megyei döntőn résztvevő csapat összeállítása is volt- tájékoztatja az olvasókat Fekete Csaba...
 


Fekete Csaba

  A grundbirkózás egyre népszerűbb sportág az általános iskolák alsó tagozatos tanulói között. A Diákolimpia Országos Döntőjén évről évre a elsöprő sikert aratnak megyénk iskolái, így a megyei döntő erőssége felér az országoséval, ezen vesznek majd részt a győztesek a jövő héten.

A győztesek súlycsoportonként:
24 kg Dékány Kolos
27 kg Czipper Dominik
29 kg Molnár Csaba
31 kg Megay Marcell
34 kg Orosz Dávid
37 kg Sárosi János
41 kg Budai Ákos
45 kg Tóth Máté
+45 kg Marczi Máté Tamás


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.01.08./
 

 

 

Több rendőr van az utakon

   

    Nincs talán még egy olyan szervezet Magyarországon, amely akkora változáson ment keresztül az elmúlt két évtizedben, mint a magyar rendőrség – írja az összevonással összefüggő tájékoztatójában Dr. Bencze József r. altábornagy, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője. Mivel ez Sárospatakot ez ugyanúgy érinti, mint az ország többi települését, így városunk honlapján is közzé tesszük…
 


Dr. Bencze József r. altábornagy

  Nem terhelném az olvasókat e folyamat valamennyi állomásával. A legfontosabbat azonban mindenképpen kiemelném, amely meghatározza e testület életét és tevékenységét: a rendőrség a demokratikusan működő társadalomban ma azt a helyet foglalja el, melyet a közösség elvár tőle, s szerepét nem egy hatalmi gépezetnek, hanem az őt fenntartó adófizetők elvárásainak megfelelően tölti be. Szolgáltat, biztonságot és védelmet kínál. Fenntartja az ország törvényes rendjét, őrzi a polgárok biztonságát. E folyamatban óriási mérföldkövet és egyben óriási kihívást jelentett 2007-ben hazánk csatlakozása a schengeni megállapodáshoz, ami az Unió felé nyíló határaink kinyitását jelenti, valamint két nagyszerű testület, a rendőrség és a határőrség szervezeti összevonása. E nemzeti intézmény ezzel nem csak Magyarország legnagyobb munkáltatójává vált, hanem az egyik legfontosabb uniós szervezetté is, mely 2007. december 21. óta az Európai Unió külső határainak jelentékeny szakaszaiért is felel.

Mindebből az állampolgárok annyit már nagyon hamar érzékelni fognak, hogy gyakrabban látnak járőröző rendőrt, javul az általános közbiztonság, és miközben ők a határokon megállás nélkül suhanhatnak át, a rendőrség olyan mélységi ellenőrzéseket végez, amelyekkel kiszűri a nyitott határokon hazánkba érkező bűnözőket. A megújuló rendőrségre az eddigieknél tehát nagyobb felelősség hárul, melyre felkészült.


 
 
Az új feladatokra és a megváltozott működésünkre készített Védőbástya programunk ésszerűbb, hatékonyabb szervezetet, rugalmasabb, szakszerűbb munkára képes testületet eredményez. Két patinás szervezet, a rendőrség és a határőrség jó házasságot kötött. Hozományként mindkét fél magával hozta tapasztalatait, felkészült, világszínvonalú állományát.
A szervezeti átalakítás arányaiban olcsóbb de hatékonyabb működést tesz lehetővé, amiből az emberek, szándékaink szerint, annyit fognak érzékelni, hogy magasabb színvonalú és látványosabb lesz a rendészeti munka, a rendőrség jól és olcsón szolgáltat. Ezt várják el tőlünk az adófizetők, akiknek a bizalma elengedhetetlen e testület jó működéséhez. Az Európai Unió is bizalmat szavazott nekünk, miután meggyőződött arról, hogy felkészültünk a feladatokra, s képesek vagyunk megvédeni közös, keleti határainkat, és persze benne saját magunkat. Európa védőbástyájának szerepe nem ismeretlen történelmünk során. Hálás de leginkább fontos szerep, mely hazánkat újra felértékeli a közösségen belül. Színházi hasonlattal élve a próbákon, főpróbán túl vagyunk. A premier decemberben nagyszerűen sikerült, talán érzékelhették is a hangos sikert, az ünneplést, a tűzijátékot. 2008-tól azonban már minden nap van előadás, s a publikum minden nap a legmagasabb színvonalat várja el a jegye áráért. Nos, ez a társulat, ez a testület felkészült, s ráadásul még tapsot sem vár el a teljesítményért. Nekünk éppen elég, ha javul a közbiztonság, s ezt az állampolgárok is így gondolják!

MRFK Kommunikációs Iroda
/2008.01.08./
 

 

 

Játékos sportvetélkedő Szikszón

   

 


Ivánné Rácz Judit

   2007. decemberében a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola alsó tagozatos diákjai képviselték a térséget, a Szikszón megrendezésre került Játékos sportvetélkedő megyei selejtezőjén.

A gyereket Ivánné Rácz Judit tanárnő vezette. A jó hangulatú versenyen az iskola 5. helyezést ért el.
 


 
 

/2008.01.08./ 
 

 

Tört és távozott

   

  2007. január 7-én a délutáni órákban, 16 óra körül bejelentés érkezett a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy egy ismeretlen személygépjármű vezetője Sárospatakon, a Szent József utcában két üresen álló, parkoló autónak nekihajtott, majd onnan a neve és címe hátrahagyása nélkül eltávozott- nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…...  
 


Bujdosó Norbert

  Ezek után érkeztünk a helyszínre, ahol megállapítottuk, hogy a bejelentés valós volt. Valószínűleg nem az útviszonyoknak megfelelően haladt az ismeretlen személygépjármű vezetője, vélhetően nagyobb sebességgel érkezett, így a havas, csúszós úton megcsúszva a gépkocsijával, a menetirány szerinti jobb oldalra lehaladt, ahol a két üresen parkoló autónak nagy erővel neki ütközött. Pontosabban a Suzukinak ütközött neki, ami az ütközés erejétől nekilökődött az előtte parkoló, másik személyautónak.

Ezek után, mire a tulajdonosok kiérkeztek, a gépkocsivezető elhajtott a helyszínről. A balesetet egy szemtanú látta, aki annyit tudott mondani, hogy egy bordópiros színű régebbi típusú Ford Fiesta okozta. Rendszámmal, vagy más információval nem tudott szolgálni. Az üggyel kapcsolatba került rendőrök és határőrök a személy-, és helyismeret alapján tudtuk, hogy a városban csak két ilyen típusú autó van, így elkezdtük ezek felkutatását. Az egyik éppen egyik kollégánké volt. Ennek ellenőrzése után eljutottunk a másik gépkocsivezető lakásához, de nem tartózkodott otthon, és gépjárművet sem találtuk.

Majd, egy óra elteltével az egyik új – volt határőr - kollégánk ezt a gépjárművet felismerte a városban. Mivel az autó lámpája nem világított, és az eleje össze volt törve, így egyértelművé vált, hogy ezt a gépkocsit keressük. Követni kezdtük a városon keresztül, ugyanis a város legszélén lévő, egyik üzemhez tartott. Csak az üzemnél értük utol, ahol azonnal kiderült, hogy a gépjármű vezetője ittas állapotban van, ezért vele szemben a rendőri intézkedést megtettük.

Ez az eset is bizonyítja a rendőrség gyors intézkedését, és azt, hogy már látszik az eredménye, hogy január elsejétől több járőr teljesít szolgálatot a határőrség integrálása kapcsán. Segítségük nagyban hozzájárul az ilyen, és ehhez hasonló esetek gyors és hatékony felderítéséhez.

A rendőrkapitányság felhívja a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy a síkos és havas - csúszós utakon az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedjenek! Ilyen útviszonyok esetén még határozottabban tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától!
 


 
 

Cziczer Katalin
/2008.01.07./
 

 

 

Tisztelt Sárospataki Ingatlantulajdonosok - használók!

   

  Felhívom szíves figyelmüket, hogy Sárospatak Város Képviselő-testülete 12/2003. (V.27.) KT. számú rendelete értelmében az ingatlanok előtti járdaszakasz tisztántartásáról, síktalanításáról, a hó eltakarításáról, az ingatlan tulajdonosának, használójának kell gondoskodni - nyilatkozta Dr. Komáromi Éva, jegyző...  
 


Dr. Komáromi Éva

  A rendelet értelmében az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált járdát első ízben reggel 6 óráig, majd szükség szerint naponta többször is meg kell tisztítani és a síkosságtól mentesíteni. A felhintésre bomló, szerves, anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (fűrészport, homokot, kőport, hamut, kis szemcséjű salakot) kell felhasználni.

Fenti kötelezettség elmulasztásából eredő mindennemű felelősség a tulajdonost terheli.

Tájékoztatom, hogy amennyiben a síktalanítás elmulasztása miatt valaki elesik, és emiatt keresőképtelenné válik, úgy a társadalombiztosítás a gyógyszer és táppénz összegét a tulajdonoson, bírósági úton behajthatja.

Fentiek megelőzése érdekében kérem, hogy az ingatlan előtti járdaszakasz tisztántartásáról az előírásoknak megfelelően gondoskodni szíveskedjék.

Amennyiben az ingatlan tulajdonosa az ingatlana előtti járdaszakaszt nem síktalanítja, úgy a közterület-felügyelők helyszíni bírságot szabhatnak ki, melynek összege 20 eFt-ig terjedhet, ill. szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek, mely esetben az elkövetők 30 eFt összegű pénzbírsággal sújthatók.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2008.01.07./
 

 

 

Jó tanuló-, jó sportolók

   

   Sárospatak Város Önkormányzatának rendelete ad lehetőséget a „Jó tanuló- jó sportoló” kitüntető címek adományozására. A Képviselő- testület döntése alapján 2007-ben Budai Márk, Búzás Eszter Bíborka, Csehi Donát és Kincses László kaptak az elismerő oklevelet, amelyet a tanulók a decemberi testületi ülésen vehettek át Dr.Hörcsik Richárd polgármestertől…
 


Budai Márk

  BUDAI MÁRK, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tanulója.

Több alkalommal választották a kézilabda csapat legjobb játékosává, mely a múlt tanévben a legtöbb diákolimpiai pontot hozta az iskolának.
Akaraterejével, koordinációs képességével meghatározó szerepet tölt be az együttesben.
Társai csapatkapitánynak választották, mely számára nagy elismerést jelentett. A korosztályos régióválogatottnak is tagja.
Sokoldalúságát mutatja, hogy több sportágban versenyeztethető- ilyen a labdarúgás és az atlétika is- melyekben komoly eredményeket ért el.
Szorgalmával, akaraterejével, kitűnő játékintelligenciájával szép jövő előtt áll mind a sport, mind a tanulás terén.

Testnevelő tanára: Belicza János
Edzője: Csendes István
 Búzás Eszter

  BÚZÁS ESZTER BÍBORKA, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma tanulója

A tavalyi tanév során, a diákolimpiai versenyrendszerben, asztalitenisz sportágban országos döntőbe jutott. A református iskolák országos versenyén egyéniben második, csapatversenyben első helyezést ért el.
Szintén a Diákolimpiai versenyrendszer sakk sportágában, a megyei döntőn első helyezést ért el.
Személyisége alapján igazi csapatember. Jókedélyű, társaival és tanáraival szemben tisztelettudó, segítőkész, becsületes. Jó tanulmányi eredményeket ért el, különösen a természettudományos tárgyakból.

Testnevelő tanára: Punyi Gyula
Edzője: Lipiczki Imre
 Csehi Donát

  CSEHI DONÁT, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tanulója.

A tanuló egyik erőssége kézilabda csapatának. Példamutató hozzáállásával, irányítási készségével meghatározó szerepet tölt be az együttesben. Figyelemreméltó a helyzetfelismerése. Több sportágban is versenyképes, ilyen az úszás és az atlétika is.
Szorgalmával, tisztelettudásával, kitűnő játékintelligenciájával érdemelte ki az elismerést.

Testnevelő tanára: Belicza János
Edzője: Csendes IstvánKincses László

  KINCSES LÁSZLÓ, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tanulója.

Évek óta meghatározó tagja az iskola kézilabda csapatának. A tavalyi évben megválasztották a Diákolimpia Megyei Döntője legjobb kapusának. Állandó résztvevője az atlétika és az úszóversenyeknek, amelyeken eredményeivel öregbíti iskolája hírnevét. Segítőkészségével felhívta magára edzői és társai figyelmét is. Az alacsonyabb korcsoportos kapusedzéseken is számítani lehet segítségére.

Testnevelő tanára: Belicza János
Edzője: Csendes István
 


 
 


Törő Gábor
/2008.01.06./
 

 

 

Globalizáció ellenes prédikációt tartott a pápa

   
A globalizáció nem jelenti a világrend szinonimáját, épp ellenkezőleg - hangoztatta XVI. Benedek a római Szent Péter bazilikában bemutatott szentmisén. A gazdasági uralomért, az energiahordozókért, a vízért és a természeti kincsekért vívott harcok azoknak a munkáját nehezítik, akik megpróbálnak egy igazságos és szolidáris világot felépíteni.


XVI. Benedek

 
A pápa szerint a világnak reménységre van szüksége, amely lehetővé teszi, hogy a tömegek jóléte fontosabb legyen, mint kevesek fényűzése.
Egyúttal lándzsát tört az egyszerű életmód mellett. "Ha hiányzik az igaz remény, akkor az emberek a boldogságot a fölösleges dolgokban, az
ivásban, a kicsapongásban keresik, tönkretéve magukat és a világot" - fogalmazott az egyházfő. Szerinte ezért a mértékletesség nem csupán
aszkétai erény, de az emberiség megmentésének egyik eszköze is.

 


 
 

HunHír.Hu
/2008.01.06./
 
 

 

Megbirkóznak a téli feladatokkal a Kommunális Szervezet dolgozói

   

  Az előző évekhez hasonlóan az idén télen is felkészítettük a járműveinket a várható síkosság mentesítésére és a hó eltakarításra – nyilatkozta Ágoston András, a Kommunális Szervezet vezető-helyettese…
 


Ágoston András

  Két nagyteljesítményű IFA gépjárművel takarítottuk közterületeinken a havat, illetve végeztük a síkosságmentesítési munkákat. Azt nem tudom elmondani, hogy ezek a járművek nagyon jó műszaki állapotban vannak – az egyik éppen szilveszter éjszakáján romlott el – de igyekszünk a meglévő személyi állománnyal úgy megoldani a feladatokat, hogy a téli feladatok ellátása folyamatos, és problémamentes legyen, hogy a biztonságos és balesetmentes úthálózatot tudjuk Sárospatak belterületén biztosítani.
A köztéri járdafelületen a személyi állományunk letakarította a havat, itt kálcium- kloriddal végeztük a síkosságmentesítést.

A tapasztalatom az, hogy sajnos a város több helyén az ingatlantulajdonosok és a kereskedelmi egységek tulajdonosai ezt nem mindenütt végezték el, pedig a közterületei rendelet értelmében az előttük lévő járdaszakaszon meg kellene oldani reggel 6 óráig a hó eltakarítást és a síkosságmentesítést. Az lenne a kérésem a lakosság felé, hogy tartsák be ezt a közterületi rendeletet.
 


 
 
A Kommunális Szervezetnél folyamatos ügyeletet tartunk, így havazás esetén, éjjel, az ügyeletes gépjárművezető többször ellenőrzi az utak állapotát. Ennek megfelelően az ügyeletben részvevő személyeket értesíti, először a gépjárművezetőket, majd azt követően a személyi állományt, a kézi úttisztítókat.
Fel vagyunk készülve az erősebb havazásra is, beszereztük a megfelelő szóróanyagokat - így pl. sót, homokot, fűrészport, illetve zúzalékot.
Remélem, olyan nagymértékű havazás nem áll be, hogy idegen gépjárműveket kelljen igénybe vennünk, ugyanis szeretnénk a saját gépparkunkkal költségtakarékosan megoldani a téli időjárás adta feladatokat.

Cziczer Katalin
/2008.01.05./
 
 

 

Egy riasztó is sokat segíthet – ha van

   

    Solymosi Antal rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője ezúttal olyan bűnesetekről számol be, amelyek legalább egy riasztó felszerelésével megelőzhetőek lettek volna. Ezúton is felhívja, különösen a város peremén lévő üzemek tulajdonosaink figyelmét arra, hogy riasztó felszerelésével, vagy éjjeliőr alkalmazásával előzzék meg a bűncselekményeket…
 


Solymosi Antal

  Még karácsony előtt történt, hogy ismeretlen tettes behatolt a sárospataki csokoládégyár raktárépületébe, ahonnan 130 kg-nyi belga exportra szánt csokoládébonbont tulajdonított el összesen 800 ezer Ft értékben. A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a bűncselekményt három megyaszói lakos követte el, akik nemcsak bonbont, hanem ugyanekkor szaloncukrot is vittek el. A bűncselekmény elkövetését a kihallgatás során elismerték, azonban a csokoládét lefoglalni már nem tudtuk, mert az eltelt idő alatt elfogyasztották, illetve értékesítették…

Ugyanezekben a napokban a csokoládégyár mellett, az egyik sárospataki cég raktárépületébe hatolt be ismeretlen tettes, ahonnan fűkaszákat, láncfűrészt, aggregátort, szivattyút, egyéb nagy értékű gépeket, kábeleket, valamint gázolajat tulajdonított el kb. 4 millió Ft értékben. A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan ugyanaz a két meggyasszói lakos gyanúsítható, akik a csokoládégyárba is behatoltak.


 
 
Az egyik elkövető a bűncselekmény elkövetését elismerte, és egyéb bizonyítékokat - tanúkihallgatást és tárgyi bizonyítékot - is beszereztünk az elkövetés alátámasztására. A gépek lefoglalására ez idáig még nem került sor, mert azt közben értékesítették, és az értékesítés helyét még eddig nem sikerült pontosan beazonosítanunk. Tehát a nyomozás tovább folyik. Ez egy kiemelt bűncselekmény, 4 millió Ft értékben követték el, amelyre jelenleg a büntetési tétel 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Az elkövetés éjszakáján háromszor fordultak Sárospatak és Meggyasszó között, úgy hogy senki nem észlelte. Azért hozzáfűzném ehhez azt is, hogy ahonnan a csokoládét vitték el, és ahonnan a gépeket, ott semmiféle megelőző intézkedést nem tett a sértett, sem riasztóval, sem éjjeliőrrel nem védte a területet. Ráadásul annyira a város peremén találhatók ezek az üzemek, hogy ott még egyéb személyi mozgás sincs, így bárki nyugodtan, bármikor bemehetett, és ha megyünk tovább a többi telepen is ezen a vonalon, azokat sem őrzik, sem riasztóval, sem éjjeli őrrel, ami ezeket a bűncselekményeket megakadályozhatná. Amikor több milliós gépekről van szó, ezeknek az elveszítése komoly gondot okoz magának a sértettnek is, így neki is érdeke lenne a megelőzés. Ennek ellenére riasztóval sem volt a raktár ellátva, aminek felszerelése töredékébe kerülne ennek az értéknek, amit most innen elvittek. Mert ha pl. mobil riasztót kötnek be, az kijön 80 ezer Ft-ból, és megvan az elkövető a helyszínen.

Sajnos továbbra is azt kell mondanom, hogy az internetes és egyéb felhívásaink, figyelmeztetéseink ellenére a sértettek továbbra is könnyelműen kezelik ezt a kérdést, és nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a vagyonukat megvédjék. Pedig elsődlegesen a tulajdonos dolga volna, hogy a vagyonát megvédje, ezen kívül a rendőrségé is természetesen, viszont ezt - a bűnmegelőzést - csak közösen lehet hatásosan alkalmazni.

Törő Gábor
/2008.01.05./
 
 

 

Fejlesztések előtt áll az egészségügy Sárospatakon

   

   A képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalt a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, valamint a fogorvosi működtetési szerződések felülvizsgálatáról, a Rendelőintézet által jelenleg működtetett szakrendelések átcsoportosítására vonatkozó előterjesztésről, valamint a Rendelőintézet bővítése miatt a Rendezési Terv módosításának szükségességéről. Ezek hátteréről nyilatkozott Keresztúri Ferencné, a Rendelőintézet igazgatónője...
 


Keresztúri Ferencné

  Az egyik döntés a háziorvosok, ill. a fogorvosok vállalkozási szerződése volt, amelyekkel kapcsolatosan a módosításokat - amelyek jogszabályváltozás miatt következtek be - elfogadta az Önkormányzat.
A másik döntés az épületpályázat ürügyén jött létre, ugyanis lehetőséget kaptunk egy pályázat beadására. Az Önkormányzat is nagyon szeretné, ha ez sikerülne - március 31-éig kell beadnunk. Ebben lehetőség van arra, hogy az óraszámot átstrukturáljuk, ami azt jelenti, hogy magasabb szintű szolgáltatást tudnánk nyújtani a betegeknek. Emiatt szeretnénk a belgyógyászatot szétbontani, indítanánk kardiológiát is, mivel sokat kell várni a kardiológiai vizsgálatokra Újhelyben. Szeretnénk diabétesz gondozást, diabétesz szakrendelést indítani, és olyan szakrendeléseket, amelyek jelenleg nálunk nem működnek, ilyenek az ortopédia, az urológia és a bőrgyógyászat. Emiatt a jelenlegi óraszámot átstrukturáltuk - ebben kértem a testület döntését - és a pályázatot már az új struktúrának megfelelően szeretnénk beadni.

Szeretnénk bővíteni ezt a Comenius utcai épületet egy új szárny megépítésével, ill. ennek a felújításával. Most együttes pályázatot nem lehet beadni alap és járó beteg szakellátásra, ezért most csak járóbeteg szakellátás fejlesztésére pályázunk. Akkor egy épületben tudnánk végül is az összes ellátást nyújtani, ami a betegek számára is egyszerűbb lenne.


 
 
Ez egy európai uniós pályázat, amely megvalósításnak az ideje 2 év, tehát 2010 őszén lehetne birtokba venni ezt az épületet, ha sikerülne ez a pályázat - amit mi nagyon szeretnénk.

Az új feladatokhoz szakemberek is kellenek, viszont mi jelenleg is jól el vagyunk látva szakemberekkel, és én azt tudom mondani, hogy Sárospatakon jól képzett szakorvosok illetve szakdolgozói gárda van, hiszen szinte minden szakasszisztens felső fokú végzettséggel rendelkezik, diplomásaink is vannak, akik ennek megfelelően végzik az ellátást. Biztos, vagyok benne, hogy tudjuk majd ezt a szakembergárdát is biztosítani.

Jelenleg is folyik a Comenius utcai épületben a kazánház felújítása, amivel mi egy 30 m2 területet nyerünk, vagyis sokkal kisebb lesz a kazánház. Ezáltal nyílik lehetőségünk, arra, hogy a tüdőszűrést behozzuk ebbe az épületbe, ezért áll még a röntgen áthelyezése is, mert együtt szeretnénk a kettőt.
Tehát most készítik azt a komplett tervet, ami majd lehetőséget ad arra, hogy a röntgen, ill. a tüdőszűrő állomás itt a Comenius utcai épületben, a földszinten, egy helyen legyen megtalálható, és a későbbiekben tervünkben szerepel a tüdőgyógyászat és a tüdőgondozás behozatala is, onnan a Tompa útról. Mivel messze van az épület, így a betegek nem is keresik úgy fel a tüdőszűrést, emiatt szeretnénk ezt megoldani, s majd az az épület ideiglenesen más funkciót fog kapni, mert szükségünk van arra az épületre is, hiszen nagyon helyszűkében vagyunk.
Mentőállomás is várható, hogy lesz Sárospatakon, mi is arra várunk, hogy az OMSZ a pályázatát elnyerje. Ez egy zöldmezős beruházás, már kaptunk róla információt, hogy Sárospatak benne szerepel az első ütemben.


Cziczer Katalin
/2008.01.04./
 
 

 

A Művelődés Háza és a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár összevonásáról

   

  A Művelődés Háza és a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár összevonásának a gondolata már többször felvetődött az elmúlt évek során. A december 21-ei testületi ülés hozta meg végül is azt a döntést, amely most már január 1-jétől egy intézményként mondja ki ezt a házat – nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…
 


Csatlósné Komáromi Katalin

  A két intézmény egy épületben található és a szakmai munkáját tekintve szinte valamennyi más területen - a gazdaság az ügyvitel, a technikai dolgok, az intézmény fenntartása - már eddig is közösen működtünk. Most ez a kényszerű sorozat, ami nemcsak Sárospatakot és nem csak a mi intézményünk összevonását érinti, hozzánk is eljutott.
Úgy gondolom, hogy a könyvtár eddigi magas színvonalú szakmai munkáját elismerve, ezt a szakmai önállóságot továbbra is biztosítani kívánjuk számukra. Hiszen olyan maradandókat alkottak az olvasás megszeretetése, egyáltalán a könyvtári szolgáltatásoknak a minél szélesebb körű megismertetése terén, amelyet tovább kell vinni.

Természetesen úgy gondolom, hogy az intézményegységeknek van még olyan lehetősége, ami az átjárhatóságot, a hatékonyabb működést szolgálja majd. A jelenlegi szerkezeti forma úgy néz ki, hogy az igazgató mellett szakmai igazgatóhelyettes irányítja majd a könyvtár munkáját, amely feladatra nyilván a jelenlegi munkatársak közül választjuk ki majd a legalkalmasabb személyt. A könyvtári szakterületeknek az ismerete, a pályázatokon való részvétel, a szolgáltatásoknak a további fejlesztése ez mind-mind a könyvtárosok feladata lesz jövőben is.


 
 
Természetesen azok a rendezvények, amelyekben véleményem szerint azért mutatkoztak az elmúlt időkben átfedések, ezeknek egy olyan optimális formáját kell megtalálni, amelyben mind a közgyűjteményi, mind a közművelődési terület a leghatékonyabban fejthetik ki a munkáját, nemcsak a Sárospatakon élők javára, hanem az egész kistérség javára.
Az is köztudott, hogy a könyvtári feladatellátás a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás megalakulása óta a könyvtári feladat is a társulás feladatai között szerepel. A közművelődés így nevesítve még nem, ugyanakkor a mi tevékenységünk is Bodrogolaszitól Tolcsváig, Hercegkúton át nagyon sok kistelepülést felölel. Ezekben a munkafolyamatokban is van még lehetőség.

Azt gondolom, hogy most első hallásra mindenképpen egy kis bizonytalanságot keltett az összevonás gondolata, és talán a könyvtáros kollégák úgy érzik, hogy mi rá akarunk telepedni erre a területre, holott ez egyáltalán nem így van, mert először is nem A Művelődés Háza, hanem fenntartó intézkedései eredményezték az összevonást, aminek nyilván meg vannak az okai. Másrészt pedig számos példa van a megyén és az országon belül, ahol két ilyen intézménytípus már régen együttműködik, úgy gondolom, hogy az eredményesség tekintetében ez nem kérdőjelezhető meg.


Törő Gábor
/2008.01.03./
 
 

 

Korcsolyapálya készül Sárospatakon a Várnegyedben

   

   Sárospatak Város Önkormányzatának támogatásával napok óta lelkes önkéntesek készítik a volt Borostyán mögötti udvarban a jégpályát.
Ha az idő engedi, hétvégétől már minden délután este 20 óráig várja a korcsolya szerelmeseit a Maminti Teaház melletti kivilágított korcsolyapálya, melyet ingyen használhatnak a patakiak.
A régen dédelgetett ötlet megvalósulásának támogatói: Sárospatak Város Önkormányzata, Hotel Bodrog Wellness, Zempléni Vizmű Kft., M-Computer Kft. és a Maminti Teaház és Kávézó.


 
 


Cziczer Katalin
/2008.01.03./
 
 

 

Teremlabdarúgó tornán a Rákóczi DSE

   

   A Sikeresen szerepeltek a Sárospataki Rákóczi DSE 1994-1995 –ben született labdarúgói decemberben Nagykaposon megrendezett teremlabdarúgó tornán.
A Nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola szép, új tornatermében, a színvonalas, erős csapatok részvételével megrendezett tornán a Pataki Rákóczis focisták voltak az elsők!

1. II. Rákóczi F. Ált. Isk. Sárospatak 7 pont
2. Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Királyhelmec 6 pont
3.Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Nagykapos 2 pont
4. Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola Nagykapos 1. pont

A torna gólkirálya Bartkó Attila Sárospatak Rákóczi lett öt góllal.
A csapat tagjai: Iván Viktor, Bartha Ádám, Szemán Tamás, Bartkó Attila, Horváth István, Horváth Zoltán, Szebényi Ádám, Tóth Erik, Poroszka László, Gombos Márió.
 


 
 


Sárospataki Rákóczi DSE
/2008.01.03./
 

 

 

ÁVG-s pedagógus országos szintű elismerése

   

   


Szeder László

  A Tarján Rezső Emlékérmet 1987-ben alapította a Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság. E díjjal az informatikai képzésben és az informatika népszerűsítése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket tüntetik ki. Ezt a címet 2007-ben Szeder László, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium informatika-szakos pedagógusa érdemelte ki.
A tanár úr sokszínű személyiségét, ötletgazdag pedagógusi munkáját iskolánk diákjai a mindennapokban, óráikon érzékelik, ám sikeresen hívja elő kísérletező kedvüket, innovációs készségüket versenyfelkészítéseken, szakkörökön is.

Kitüntető elismeréséhez gratulálunk!
Munkájához további sok sikert kívánunk!


 
 


Törő Gábor
/2008.01.03./
 
 

 

Változások a Sárospataki Rendőrkapitányságon

   

   Nehéz időszakon van túl a Sárospataki Rendőrkapitányság, hiszen hosszú idő óta létszámhiánnyal küszködve kellett helytállniuk. A Rendőrség és a Határőrség integrációja következtében a hiány feltöltésre került, a január 2-án megtartott állománygyűlésen már 18 új rendőr is ült a sorok között. Ezzel összefüggésben változás történt a vezetésben is, ugyanis a kapitányság vezetésével dr. Vereckei Csaba rendőr ezredes, megyei rendőr-főkapitány dr. Téglás István rendőr alezredest bízta meg…

Az eddigi megbízott rendőrkapitány dr. Gaál Krisztián rendőr őrnagy– akinek színvonalas munkáját a megyei főkapitány nyilvánosan is elismerte – továbbra is az állományt erősíti, a rendőrkapitányság igazgatásrendészeti tevékenységét fogja irányítani.
 


Dr. Vereckei Csaba r.ezredes

  Ez a megbízás csak azért „megbízás”, mivel a végleges kinevezéséhez a megfelelő procedúrát végig kell járni, ennek a lépcsőin végig kell haladnunk – fűzte hozzá a megbízáshoz dr. Vereckei Csaba főkapitány úr…

Ennek a folyamatnak a beteljesedése az lesz, hogy reményeink szerint még január hónapban a végleges kinevezése is megtörténik majd a kapitány úrnak.
Az idei évre szóló terveink szinte magától értetődőek, és a feladatok is ebből következnek. Ahogy erről a nagyközönség is értesült 2008. január elsejével megvalósult, végbe ment a Határőrség és a Rendőrség integrációja. Létrejött az új integrált rendőrségi szervezet, amelyben számos határőr kolléga is lehetőséget és feladatot kapott, illetve a rendőrség átvette a határőrségtől azokat a feladatokat, amelyek a schengeni csatlakozást követően ránk szálltak.
Ezeknek a feladatoknak a maradéktalan végrehajtása, a papíron már bekövetkezett integráció gyakorlati megvalósítása. A maradéktalan biztonság szolgáltatása az, ami 2008-ban a legfőbb, szinte az egyetlen feladatunk.
 


Dr. Téglás István

  A személyi állománygyűlésről dr. Téglás István rendőr alezredes, mb. kapitányságvezető a következőket mondta el:

A személyi állománygyűlés elsődleges célja az állománnyal való ismerkedés volt, mind személyes, mind szakmai vonalon. Ennek keretében elmondtam az életpályámat, a kitűzött célokat, közöltem az elvárásaimat, a végrehajtandó általános feladatokat.

Az új, integrált rendőrség létrejötte - mely a rendőrség és határőrség összevonásának következménye - lehetővé tette, hogy egyrészt 18 fő volt határőr kerüljön a Sárospataki Rendőrkapitányság állományába, mely az összlétszám negyede, így az állománytábla feltöltötté vált; másrészt – szintén határőr állományból kerül ki - az új megbízott kapitányságvezető az én személyemben.
Minden új rendőrnek nagy kihívást jelent a beilleszkedés, betanulás, az azonosulás, és az, hogy minél hamarabb egyenletes, jó szintű, eredményes munkavégzést tudjon felmutatni.


 
   
A Sárospataki Rendőrkapitányság eddig végzett tevékenységét a megyei rendőr-főkapitányság által rendelkezésemre bocsátott jelentések, értékelések, valamint a helyi osztályvezetőkkel és alparancsnokokkal folytatott beszélgetések alapján megismertem. Ezekből megállapítható, hogy összességében jó úton haladunk; a korábbi létszámgondok rendeződtek, így az eredményesség már nagyrészt az állományon múlik. Ehhez szükséges azonban a technikai eszközök fejlesztése, erre – remélhetőleg - január hónapban sor kerül.

Közöltem a személyi állománnyal az általános elvárásaimat is, hiszen a szakmai irányítás és Sárospatak város, valamint az illetékességi területünkhöz tartozó további 15 település állampolgárai, vezetői részéről is megfogalmazódnak az elvárások: a közbiztonság, a közrend javítása, az állampolgárok szubjektív és objektív biztonságérzetének, és a rendőrségbe vetett bizalmának növelése; továbbá a jelentős idegenforgalomból ránk háruló feladatok végrehajtásának eredményessége, hiszen az ide látogatók benyomása, véleménye nagyban befolyásolja megítélésünket. Számolnunk kell a schengeni csatlakozás következtében megnövekvő átutazó és utazó bűnözéssel is.

A közterületi jelenlét fokozásával célunk a jogellenes cselekmények számának visszaszorítása, ezáltal a közrendvédelmi mutatók és a bűnügyi statisztikai adatok javítása, hiszen egyértelműen érezhető a rendőri jelenlét visszatartó ereje.

A rendőrség – és így a Sárospataki Rendőrkapitányság is -szabályozottan, jogi normák által meghatározott keretek között működik, és egy új vezető akkor jár el helyesen, ha ezeket a kereteket megerősíti: ezért – a teljesség igénye nélkül - zsinórmértékként kértem, határoztam, követeltem meg a következőket:
- Legyen rend az egyén, a működési egységek, és a kapitányság szintjén, ez nagy hatással bír a külső környezetünkre, és megelőlegezi azt, hogy rend lesz a szervezeten kívül, az illetékességi területünkön is.
- Kitértem a belső viszonyok megkívánta szabályok betartására (elöljárók, alárendeltek, és azok kötelességei; utasításadás és végrehajtásának rendje; a jelentkezések rendje; a tiszteletadás szabályai; a szolgálatba lépés követelményei: tiszta, ápolt személy és öltözet, egységes), mert az állampolgárok ezen első benyomásai nagymértékben meghatározzák a rólunk kialakított képet.
- Intézkedési aktivitás: a képesség, készség színvonala emelkedjen abszolúte és relatíve egyaránt; kulturált, és szakmailag helyesen végrehajtott intézkedések, melyek differenciáltak az eset/ügy összes körülményének megfelelően.

Vezetőként mit ígérhetek?
Következetes, kiszámítható vezetői tevékenységet kívánok megvalósítani. Olyan munkahelyi légkört, és -a lehetőségek függvényében- munkahelyi feltételeket (anyagi/technikai feltételek és személyi körülmények) szeretnék biztosítani, amelyek elősegítik a fentiek megvalósulását, s az eredményességet javítják.

Elmondtam, hogy a megfogalmazottak számomra és számunkra nagy kihívást, próbatételt jelentenek, melynek csak együtt-egymásért, az állománnyal közösen együttműködve tudunk megfelelni.
Ehhez kértem mindannyiuk támogató segítségét, és kívántam mindenkinek jó erőt, egészséget és boldog új esztendőt.

Dr. Téglás István (1969) sárospataki születésű, középiskolai tanulmányait is e városban folytatta, majd agrártudományi egyetemen szerzett diplomát. Néhány év múlva a Rendőrtiszti Főiskolán szakmai iskolai képesítést, 2005-ben a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogász végzettséget szerzett. 1993-ban került a határőrség hivatásos állományába. 14 évig Sátoraljaújhelyen szolgált, 2007 áprilisától pedig a miskolci bűnügyi és felderítő egységnél tevékenykedett.

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2008.01.02./
 
 

 

Rendkívüli ülésen tárgyaltak a kötvénykibocsátásról

   

   A kötvénykibocsátással kapcsolatban tartott rendkívüli testületi ülést Sárospatak város Önkormányzata december végén. Előtte a témában érintett három bizottság: a Gazdasági-, a Pénzügyi- és Jogi Ügyrendi Bizottság alaposan, két órán keresztül vesézte ki ezt a témát, így maga a képviselő-testületi ülés csak egy 10 perces döntéshozás volt. Két határozatot hoztunk – nyilatkozta Aros János Alpolgármester…
 


Aros János

  Az egyik határozatban azt állapította meg a képviselő-testület, hogy az előttünk lévő szerződéstervezet még pontosításokra szorul. Ezért megbíztuk a jegyzőasszonyt, ill. az önkormányzatunk ügyvédjét, hogy vegye fel a kapcsolatot a kötvényt kibocsátó bank ügyvédjével, és ezeket a pontosításokat tegye meg, majd legkésőbb 14-éig kerüljön vissza a képviselő-testület elé.

A másik határozatunk pedig az volt, hogy fölhatalmaztuk a polgármester urat, hogy indítsa meg a kötvénykibocsátással kapcsolatos eljárást, hiszen most már szorít az idő, részben a beruházás kezdése miatt, részben pedig szeretnénk, hogyha ez a 2 milliárd Ft már nekünk kamatozhatna.
 


 
 


Törő Gábor
/2008.01.02./
 
 

 

BOLDOG ÚJ ÉVET SÁROSPATAK!

   

     Ha Karácsonyra nem is, de Szilveszterre megérkezett a hó, így a Református Kollégium épülete előtt szép számban összegyűlt polgárok nagyon hangulatosan, szállingózó hópelyhek között kívánhattak egymásnak egy boldogabb új esztendőt...
 


Dr.Hörcsik Richárd

  Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza igazgatónője először Polyák Ritát, a TV Csillag születik című műsorában feltünt és bizonyított 18 éves sárospataki diáklányt konferálta be. Akiért annyit izgultunk, drukkoltunk és szavaztunk a TV készülékek előtt, most élőben hallhattuk. A templomban, a református gyülekezet előtt már bemutatott világhírű Memory című dalt énekelte el, ezúttal az egész város közönsége előtt és már nem a karácsonyi szöveggel.

Ezután Kecskés Attila katolikus és Virágh Sándor református lelkészek léptek a színpadra, akik megáldották a 2008-as évet, ami után egy közös imádság és a Himnusz éneklése következett.

Dr. Hörcsik Richárd  polgármester beszédében visszatekintett az elmúlt évre, vázolta az elért eredményeket, különösen azokat hangsúlyozva, amelyeket a város lakossága összefogással, közös munkával ért el.

Ez után nem is maradt más hátra, mint a koccintás és a kölcsönös jókívánságok. Mivel elég nagy tömeg gyűlt össze, hosszú időt vett igénybe amíg a sok barát és ismerős  egymást köszöntgette. Közben előkerült néhány jókora tálca pogácsa, a tűz ropogott a melegedő fémkosarakban, így nem volt nagyon sietős hazaindulni. A jól összeválogatott rockandroll zenére időnként beindultak a lábak is, és csak akkor kezdett oszlani a tömeg, amikor már minden enni és innivaló elfogyott.
  
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2007.01.01/