Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2008. február

Javában folynak a népszavazás előkészületei

    

  A 2008. március 9-ei népszavazást megelőzően lassan finisébe érkezik az előkészítő munka. Az elmúlt hetekben valamennyi sárospataki, választásra jogosult magyar állampolgár megkapta az értesítő szelvényét és ezt követően 8 napra, február 20-tól 27-éig került közszemlére a névjegyzék – tájékoztatja olvasóinkat dr.Komáromi Éva, Sárospatak város jegyzője, a népszavazás előkészületeiről…
 


dr.Komáromi Éva

  Ez alatt a 8 nap alatt volt lehetőségük az állampolgároknak a névjegyzékkel kapcsolatban kifogást benyújtani a helyi választási irodához. Az említett névjegyzék összeállításával kapcsolatban volt lakossági érdeklődés, de érdemi kifogás benyújtására nem került sor.

Viszont folyamatosan érkeznek hozzánk a Sárospatakon állandó lakosként bejelentett állampolgárok igazoláskérései, akik más településen kívánják választó jogukat gyakorolni. Ezen kérelmek írásban, ill. személyesen vagy meghatalmazott útján kérhetőek, melyeket igyekszünk lehetőség szerint azonnal, de legkésőbb a beérkezést követő napon kiadni. Ezeknek a határideje személyesen március 7-én 16 óra, levélben pedig március 4-ig a helyi választási irodához meg kell érkezni a kérelemnek.

A soron következő határidő a delegált tagok bejelentése volt, amelyre a két nagy parlamenti pártnak van városunkban lehetősége, a Fidesz –Magyar Polgári Szövetségnek (mint népszavazási kezdeményezést benyújtó) és a Magyar Szocialista Pártnak (országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező párt). Nekik február 29-én 16 óráig volt lehetőségük a delegáltakat bejelenteni.
 


 
 
A helyi választási iroda hétfőn, azaz március 3-án, 15 órai kezdettel tart oktatást a szavazatszámláló bizottságok tagjainak. Ez is a szokásos rendnek megfelelő, hiszen minden választási eseményt megelőzően tartunk a szavazatszámláló bizottságok tagjainak összevont oktatást, egy tájékoztató előadást. Ezen egyaránt részt vesznek, a szavazatszámláló bizottság választott és delegált tagjai, valamint meghívást kaptak a rendőrkapitányság munkatársai is.

Folyamatosan érkeznek mozgóurna kéréssel kapcsolatos kérelmek, ugyanis ebben most változás van a korábbi évekhez, képest: mozgóurnát csak írásban lehet kérni. Korábban erre elegendő volt a telefonos bejelentés is, most azonban ennek írásban kell megérkeznie a népszavazást megelőzően a helyi választási irodához, vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottsághoz.

A helyi választási irodának jogi és informatikai próbákat kell elvégeznie a népszavazást megelőzően. Február 29-én volt, és 4-én és 5-én is lesz ilyen próba, amelyet az Országos Választási Iroda irányításával a területi választási irodán keresztül teljesítünk.

A helyi választási iroda már most felfokozott tempóban készül a népszavazás lebonyolítására. Folyamatosan készítjük a helyben előállítandó nyomtatványokat, ill. minden szükséges kelléket ahhoz, hogy a március 9-ei népszavazás lebonyolítása zökkenőmentes legyen.

A március 3-án tartandó oktatáson fognak a szavazatszámláló bizottságok azon tagjai esküt tenni, akik még nem tettek. Nincs esküje még azoknak a választott tagoknak, akiket a képviselő-testület az elmúlt havi ülésen választott meg, valamint a delegált tagok is ezen alkalommal tesznek esküt a polgármester előtt.

Cziczer Katalin
/2008.02.29./
 
 

 

A téli Góliát – Kupa teremlabdarúgó versenyeken sikeresen szerepeltek az Árvay sportolói

    

  A Góliát – McDonald’s kupa téli küzdelmei február 9-én kezdődtek az Árvaysok számára, Tokajban. Ekkor az 1995-ben született lányok és az 1997 és 1999-es fiúk mutathatták meg, hogy hol állnak a felkészülésben. A lányok szépen helytálltak az egy évvel fiatalabb fiúk között - küldte tudósítását Belicza János, edző...
 


Belicza János

  A legkisebbek ügyes játékkal megnyerték a tornát. Óriási csatát hozott a ’97-esek küzdelme is, hiszen csak az utolsó két fordulóban dőlt el a helyezés. Az Árvay József Gyakorló Általános Iskola gyermekei az előkelő második helyet szerezték meg. Február 23-án folytatódott a küzdelemsorozat a III. korcsoportos fiúk tornájával, amelybe egyedüli lánycsapatként az Árvay IV. korcsoportos lányai is bekapcsolódtak. A hét csapat küzdelmei két csoportban zajlottak. A fiúk simán, a lányok bravúros küzdelem árán jutottak be a legjobb négybe. A bronzmeccsen a lányok szenzációs játékkal 1-1 –re végeztek, de a büntetőrúgásokban sajnos alulmaradtak a jóval esélyesebb ellenféllel szemben. A fiúk a döntőben nagy küzdelemben 1-0 –ra legyőzték a házigazdák csapatát és ezzel megszerezték az aranyérmet.

Összességében a tornák kiváló alkalmat teremtettek arra, hogy lemérjék a csapatok, hol tartanak és felkészüljenek a tavaszi tornákra, ahol a tét már az országos döntőbe jutás, amely Budapesten, a Népligetben lesz megrendezve.
 


 
 
Eredmények:
I. kcs.
Karcsa-Árvay DSE 1:2
Tokaj-Árvay DSE 2:4

1. Árvay DSE
2. Karcsa
3. Tokaj

II. kcs.
Karcsa-Árvay DSE lány 1:0
Karcsa-Árvay DSE 2:4
Tiszalúc-Árvay DSE lány1:1
Tiszalúc-Árvay DSE 0:4
Tokaj-Árvay DSE lány 6:0
Tokaj-Árvay DSE 2:0
Árvay DSE lány-Árvay DSE fiú 0:5

1. Tokaj
2. Árvay DSE
3. Karcsa
4. Tiszalúc
5. Árvay DSE lány
 
IV. kcs
1. Árvay DSE
2. Prügy
3. Taktaszada


III. kcs.
Tokaj-Árvay DSE 0-1
Árvay DSE lány-Prügy 3-0
Árvay DSE lány-Tarcal 0-1
Árvay DSE lány-Karcsa 0-0
Árvay DSE-Tiszalúc 2-0
Tarcal-Árvay DSE lány 1-1 (büntetőkkel 2-0)
Árvay DSE-Tokaj 1-0

1. Árvay DSE
2. Tokaj
3. Tarcal
4. Árvay DSE lány
5. Karcsa
6. Tiszalúc
7. Prügy

Gratulálunk a versenyzőknek és edzőiknek- Belicza János és Gönczi Zoltán, testnevelő tanároknak!

További képek>>>

Törő Gábor
/2008.02.29./
 
 

 

Rendőrök az óvodában

    

  A Mese Óvoda és Bölcsőde Micimackó csoportjának meghívását fogadták el a városi Rendőrkapitányság dolgozói. Két „rendőr bácsi”- Molnár János és Szabó Roland látogatott el a gyerekekhez 2008. február 19-én, kedden délelőtt...

Volt nagy csodálkozás az intézmény többi óvodása részéről, akik látták őket, de nem tudtak a „rendőr bácsik” érkezéséről. El sem tudták képzelni, hogy mi rosszat követhettek el, illetve, hogy kihez és miért jönnek a rendőrök.
Ám rövidesen kiderült, hogy a nagycsoportos gyermekek meghívását fogadták el. Eljöttek egy beszélgetésre, munkájuk tartalmának ismertetésére. A beszélgetés kapcsán szinte kérdezz-felelek játék alakult ki, hisz az óvodásokat nagyon érdekelte a rendőrök munkája. Erről sok ismeretet szereztek ezen a délelőttön és rájöttek, hogy aki betartja a közlekedési és egyéb szabályokat, annak nem kell félnie a rendőröktől, hisz ők valójában, ahogy a nevük is mutatja: a rend őrei, akik védik és felügyelik biztonságunkat.
 


 
 

Cziczer Katalin
/2008.02.29./
 

 

 

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 2008/2009-es tanévi beiskolázási tájékoztatója

    

  Elsődleges célunk, hogy a gyermekeink szeressenek iskolába járni, és a tanulás meghatározó értékké váljon számukra! Pedagógiai munkánkban az önálló művelődésre való felkészülés, az egyéni tanulási stratégiák elsajátíttatása, a középiskolában való helytálláshoz szükséges alapok megteremtése a cél - nyilatkozta Szegedi Istvánné, igazgatónő...
 


Szegedi Istvánné

  Kedves Szülők!

A kezdő tanítópárok 4. osztály végéig oktatják a csoportot, ezzel biztosítjuk számukra az állandóságot. Fokozatosan vezetjük át a gyermekeket az óvoda játékközpontúságából az iskolai foglalkozás tevékenységeibe. Mindhárom osztályunkban az Apáczai Kiadó tankönyvcsaládjából dolgozunk, amellyel az olvasástanítás szótagolva történik. A matematikát a logikus gondolkodás fejlesztésére alapulva oktatjuk.

Az induló 3 első osztály tanítói

Gálné Kaczvinszki Johanna (Hanka néni)
Omelka Lászlóné (Marika néni)

Sóstói Andrásné (Kati néni)

Peresné Batta Andrea (Andi néni)
Dávidné Géczi Mária (Marika néni)

 


 
 
 A leendő elsősöknek:
A tanítási órákon mélyrehatóan alapozzuk meg az alapkészségek (olvasás, írás, számolás) elsajátítását. A tanítási órák után változatos szabadidős tevékenységekből választhatnak a gyerekek:
sport (természetjárás, úszás, lovaglás, foci, kosárlabda), egészség- és környezetvédelem,  informatika és angol, matematika és kreatív feladatok, népi játékok, kézművesség, drámajátékok.

Örömmel tájékoztatjuk az elsős szülőket, ha iskolánkat választják, gyermekük az elsős tankönyvcsomagot – az iskolai alapítvány támogatásával – ingyen kapja.
A 3. évfolyamtól testnevelés óra keretében úszásoktatásban vesznek részt. A 4. évfolyamtól bevezetésre kerül az idegen nyelv és az informatika, mint tantárgy. 5. évfolyamtól angolt vagy matematikát emelt szinten tanulhatnak.

Szeretettel várunk minden érdeklődő szülőt és gyermekét 2008. március 11-én (kedden) 17 órakor a Petőfi u. 1. szám alatti épület aulájában az Alapítványunk által kiírt rajzpályázat eredményhirdetésére és a leendő tanítók nénikkel történő ismerkedésre.

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2008.02.29./
 
 

 

Ismét gond van a buszpályaudvar tisztaságával

    

  Több sárospataki lakos és Sárospatakra érkező vendég is jelezte, hogy rendkívül szemetes és elhanyagolt a Vasútállomás és a buszpályaudvar környéke - nyilatkozta Aros János, alpolgármester…
 


Aros János

  Ezért tartottunk rendkívüli helyszíni szemlét azon a területen, melynek során megállapítottuk, hogy az épületet övező bokrok megritkítása után, több hónapja felgyülemlett szemét maradt a helyszínen, valamint a Volán pályaudvar ablakából kidobált csikkek is kupacba felhalmozódva láthatóak a virágágyásokban.
Természetesen ezt nem lehetett így hagyni, és mivel a Volán ott tartózkodó ügyeletesétől nem kaptam ígéretet arra, hogy rövid időn belül eltávolítják a szemetet, ezért elrendeltem a terület rendkívüli takarítását. Ennek természetesen költségei vannak, amit továbbszámláztuk a Volán felé.

Korábban a Kommunális Szervezet végezte a buszpályaudvar takarítását, de ezt a szerződést a Volán felbontotta, más vállalkozóval kötött szerződést. Már nyáron is többször előfordult, hogy napokig, sőt hetekig tele voltak a kukák, s így fogadták az idelátogató vendégeket.

Amennyiben ebben rövidtávon változás nem történik, akkor a közterület felügyelő rendszeresen büntetéssel fog élni a Volán felé. A takarítását mi elvégezzük, és ezt a továbbiakban is továbbszámlázzuk a Volán felé.


 
 Cziczer Katalin
/2008.02.28./
 
 

 

Regionális forduló az ÁVG-ben

    

  Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban 2008. február 22-én került megrendezésre a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny regionális fordulójára. A versenyt 1989 óta minden évben a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyhez csatlakozva a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és az Informatika - Számítástechnika Tanárok Egyesülete (ISzE), az Oktatási Minisztérium támogatásával hirdeti meg - nyilatkozta Tóth Tamás igazgató...
 


Tóth Tamás

  A verseny tárgya, követelménye:
a számítástechnikai és programozási alapismeretek, felhasználói és kezelői felületek kialakítása
a Logo programozási nyelv alapvető elemei
rendszerszemléletű feladatmegoldás, algoritmusok kidolgozása, megvalósítása számítógépen.

A versenyt négy kategóriában, három fordulóban rendezik meg. Az iskolai fordulóból a legjobb teljesítményt nyújtó diákok juthatnak be a regionális versenybe. A sárospataki versenyre Boldváról, Encsről, Felsődobszáról, Miskolcról, Tiszaújvárosból, a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából valamint az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumból jutottak be a diákok.

A 2 órás verseny izgalmait a finom ebéd elfogyasztása után, közös filmnézéssel próbálták kipihenni a résztvevők. Az eredményhirdetésen a dobogós helyezést elért tanulók értékes jutalomban részesültek. Bízunk abban, hogy a legjobb eredményt elért tanulók elegendő pontszámot értek el ahhoz, hogy az országos döntőbe jutva, tovább öregbíthetik, megyénk és iskolájuk hírnevét.
Eredmények:
I. kategória
1. helyezett: Sárga Szabolcs, Általános és Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat, Tiszaújváros
2. helyezett: Káposzta Gergő, Általános és Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat, Tiszaújváros
3. helyezett: Berindza Donát, Általános és Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat, Tiszaújváros

II. kategória 1. helyezett: Szajkó Márk, Szathmáry Király Ádám Körzeti Általános Iskola, Boldva
2. helyezett: Stempel Richárd, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak
3. helyezett: Szűcs Imre, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak

III. kategória 1. helyezett: Varga Bálint Bátor, Bárczay Gábor Általános Iskola, Felsődobsza
2. helyezett: Albert Annamária, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak
3. helyezett: Szabó Péter, Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc

IV. kategória 1. helyezett: Kiss László, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, Sárospatak
2. helyezett: Sebők Márton, Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc
3. helyezett: Soltész Balázs, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, Sárospatak

A verseny támogatásáért köszönetet mondunk: Hegyi Tibor, Spisák Béla és Valler János vállalkozóknak.


 
 


További képek>>>

Törő Gábor
/2008.02.28./
 
 

 

Bűn-és balesetmegelőzés az iskolában

    

 


Soltész Róbert

Bujdosó Norbert

  2008. február 21-én délelőtt az Erdélyi János Általános Iskola tantestületének és igazgatónőjének kérésére a Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársai bűn- és balesetmegelőzési előadást tartottak tanulóiknak. A rendhagyó tanítási óráról Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő számolt be, aki helyes közlekedésre hívta fel a tanulók figyelmét…


A bűnügyi előadó Soltész Róbert rendőr őrnagy, bűnügyi nyomozó volt, a gyakorlatias előadás szemléltetésében Espák Pál rendőr őrmester, közrendvédelmi járőr működött közre.

A bűnmegelőzési előadáson hallhattak a diákok a gyakorta előforduló bűncselekményekről, a lopásokról, rablásokról, a kábítószer terjesztéséről és fogyasztásáról, s ezek következményeiről. A gyerekek megtudhatták, hogy mire kell ügyelniük, mitől kell tartaniuk, s melyek azok a cselekmények, amelyek elkövetése a törvény büntetését vonja maga után.

Ez után a Közlekedés gyerekszemmel című előadásban a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályaira hívtam fel a tanulók figyelmét.

Az előadás végén bemutatásra került néhány közrendvédelmi intézkedés, amelyeket a rendőrök a bűnözők előállításánál használnak.

A gyerekek nagyon élvezték az előadást, melynek során sok hasznos információval bővült tudásuk.


 
 


További képek>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.28./
 
 

 

Mátyás Király Mesemondó Verseny A Művelődés Háza Könyvtárában

    

  Február 25-én Mátyás napján került megrendezésre a Mátyás Király Mesemondó Verseny A Művelődés Háza Könyvtárában. Nagy örömünkre 48 alsó tagozatos tanuló nevezett be a versenyre, a helyi és a kistérségi általános iskolákból. A résztvevők színvonalas felkészültségükről adtak tanúbizonyságot. A gyerekek meséi által Mátyás király korában érezhettük magunkat. Megelevenedett előttünk Mátyás igazságossága, furfangossága, jószívűsége és népének szeretete.

Helyezettek: 1-2. osztály
I. Gócs Annabella – Református Általános Iskola
II. Fodor Zsófia – II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
II. Dékány Kolos – Árvay József Gyakorló Általános Iskola
III. Fedor Lili – II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
III. Szabó Diána Elizabet – Árvay József Gyakorló Általános Iskola

3-4. osztály
I. Dékány Lea – Árvay József Gyakorló Általános Iskola
II. Juhász Dzsenifer – Vajdácska, Általános Iskola
II. Kállai Noémi – Árvay József Gyakorló Általános Iskola
III. Tarr Gábor – Református Általános Iskola
III. Tóth Gréta – Árvay József Gyakorló Általános Iskola


 
 


További képek>>>

Törő Gábor
/2008.02.28./
 
 

 

Elfogadták a Kistérségi Társulás költségvetését

    

  A Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás ülésének egyik legfontosabb napirendi pontja volt az évi költségvetés, melynek tárgyalása során mintegy 200 millió Ft-os költségvetést fogadtunk el. Ez egy növekvő költségvetést jelent, mert igyekeztünk olyan együttműködést kialakítani az önkormányzatok között, hogy minél több normatívát tudjunk lehívni, tehát ez egy jelentős előrelépés az elmúlt évhez képest – nyilatkozta Dr.Hörcsik Richárd, a társulás elnöke…
 


Dr. Hörcsik Richárd

  Szükség is van erre, hiszen olyan többletfeladatokat szeretnénk ellátni, nem csak a közoktatás, hanem az egészségügy és a szociális ellátás területén is, ami ezt indokolttá teszi.

A másik fontos napirendi pontunk volt, egy tájékoztató meghallgatása szakértőnktől Homonnainé dr. Joób Klárától, és a kijelölt ad-hoc bizottsági elnöktől, Aros János alpolgármester úrtól arról, hogy hol tart a kistérség közoktatási feladatai átszervezésének ügye.
Másfél éve húzódó problémáról van szó, de hálaistennek ebben is előrelépést tettek a társulási tanács önkormányzatai az együttműködés kialakításában, tehát már olyan együttműködés felé mozdul el akár Sárospatak, akár Tolcsva vagy Viss és Kenézlő, ill. az aprótelepülések szakiskolába történő beintegrálása, ami - ismétlem - nem elsősorban szakmai, hanem pénzügyi megfontolásokból történik, ugyanis ezáltal több támogatást tudunk lehívni. Erre vagyunk rákényszerítve, amiről másfél éve vitázunk, de ez a vita most végre lezáródni látszik, ugyanis május 10-én lesz a következő forduló, amikor már konkrét előterjesztések lesznek, hogy melyik tagiskola kivel fog szerződést kötni.
 


 
 
Elmondhatjuk, hogy a szakértőnk nagyon jól dolgozott. Konkrétan azt fogalmaztuk meg, hogy a várható gyermeklétszám alakulása, másrészt pedig a finanszírozás alakulása, milyen lépéseket követel meg az önkormányzatoktól. Nagyon fontos elmondani azt, hogy már megvan az együttműködési hajlam minden önkormányzatban - ami korábban nem volt meg. Most már tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel, és ezt szeretném megköszönni a polgármester kollégáknak, hogy mindenki pozitívan állt a dologhoz. Így reményünk van arra, hogy május 10-ével le tudjuk zárni ezt a vitát, amire szükség van ahhoz, hogy szeptemberben egy új finanszírozási felállással tudjuk az iskoláinkat ellátni, ami természetesen további intézkedéseket követel.

Nagyon lényeges volt a közmunka programokkal kapcsolatosan meghallgatott tájékoztatás is, amiről elmondhatjuk, hogy hálaistennek jól halad. Örömmel vettük a telefonos tájékoztatást arról, hogy még 3 hónappal sikerült kitolni ezt a közmunka programot, vagyis a pályázat második részét is megnyertük. Ez újabb 154 munkahelyet jelent 3 hónapra. Minden kis munkahelyteremtést meg kell becsülnünk, ez nagyon jó hír, ugyanakkor fokozottabb terhet is jelent az önkormányzataink számára, mert mindezt utófinanszírozásból kell ellátni. De hát örülünk ennek, mert ez a dolgunk, hogy munkahelyeket teremtsünk.

Döntöttünk a kistérségi honlap a kérdéséről is. Törő Gábor fogja üzemeltetni hosszabb távon a Kistérségi Társulás honlapját, mint ahogy Sárospatak honlapját is kiválóan működteti - ebből kifolyólag több bizalma van felé a kistérségi társulásnak. Fontos hogy az információk ugyanúgy, mint ahogy Sárospatak esetében, a kistérség települései esetében is ugyanolyan jól áramoljanak.
Beszámolót hallottunk továbbá a LEADER program állásáról, erről a Vidékfejlesztési Iroda munkatársai számoltak be, egy reális képet rajzolva a 3 kistérségről, köztük a sárospataki kistérségről is. Ennek a konzekvenciáit mindenki megfogadhatja a további pályázatok beadásánál, hiszen rendkívül fontos tudni, hogy mire érdemes pályázni. Ez megint egy közbenső állomás a LEADER programnál, aminek majd várjuk a fejleményeit.

Cziczer Katalin
/2008.02.27./
 
 

 

Szép eredményeket értek el a Rákóczisok a Körzeti népdaléneklési versenyen

    

  A Művelődés Házában 2008. február 19-én megtartott Körzeti népdaléneklési versenyen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói az alábbi helyezéseket érték el:
I. hely Szebényi Lucia 7.c
III. hely Melles Károly 5.a
Különdíj Egyed Bettina 5.c

Az elért eredményekhez gratulálunk! Köszönet a felkészítő tanárnak, Goreczky Gábornénak.


 
 


További fotók >>>

 II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2008.02.27./
 
 

 

Farsang a kisrefiben

    

  A református iskolában a magyar népszokást felelevenítve ez évben is regösénekkel és kiszeégetéssel indult a farsang. A tanítók és a gyermekek jelmezbe öltöztek, karneváli hangulat jellemezte az estét. Kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagodva tértünk haza.

 
 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.27./
 
 

 

Emlékezés a kommunista diktatúra áldozataira

    

  A Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapján, 2008. február 25-én, Sárospatakon is megemlékeztek a halálos áldozatokról, az elhurcoltakról, a rettegésben tartottakról. A város Önkormányzata által szervezett megemlékezésen Hajdu Imre kulturális tanácsnok adott áttekintést a világméretű „vörös veszedelemről”, és emlékezett meg a magyar, s azon belül a sárospataki áldozatokról…
 


Hajdu Imre

  "... A városháza falán elhelyezett emléktábla előtt tisztelegjünk Becker András és Riskó József emléke előtt. Emlékezzünk meg mindazokról, akiket a kommunista rendszer 40 esztendeje alatt meggyilkoltak, testi és lelki értelemben megnyomorítottak, szomorítottak és megaláztak.

Emlékezzünk azokra a sárospatakiakra, akiket a kommunista önkény távol sodort családjuktól és szülőföldjüktől és mindazokra, akiknek halála figyelmeztet minden utánuk következő generációt arra, hogy embernek lenni kötelességünk.”

A megemlékezést Mózes Zsófia, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 10. évfolyamos tanulójának szavalata és Telenkó Miklós parókus úr megható szavai tette még emlékezetesebbé.

A beszéd teljes szövege >>> 
 


További képek>>>
Részlet a megemlékezésről  (amatőr film) >>>

Cziczer Katalin
/2008.02.26./
 
 

 

Szent Erzsébet kenyérkéje…

    

  2008. február 15-én az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 11. B osztálya, tanáraik Ficsorné Lonscsák Aranka és Gaál Antalné vezetésével a Lukács és Társai Kft pékségében járt üzemlátogatáson. Ezt a téli, hűvös délutánt nemcsak a kemencékből áradó forróság tette szívmelengetővé, hanem a kedves fogadtatás is...
 


Gaál Antalné

  A diákok megismerkedhettek a kenyérsütés fázisaival, és nem tudtak betelni a friss illatos kenyerek látványával sem.
Úgy hisszük, megérintette őket az a csoda, hogy láthatták mennyi fáradozás van abban, amíg az elvetett magból a mindennapi kenyerünk az asztalra kerül.

Rádöbbenhettek arra is, hogy a mai elszegényedő társadalmunkban nagyon meg kellene becsülni ezt az ősi kincset: a KENYERET!
A sütőüzem vezetője Lukács Krisztián úr meglepetéssel is kedveskedett a diákoknak. A látogatás végén nemcsak megkóstolhatták, de magukkal is vihettek „Szent Erzsébet” forró, ropogós cipócskáiból.
A délutánt mintegy „szellemi táplálékként” a Szent Erzsébet Ház meglátogatása zárta. Bodnár Boglárka a Szent Erzsébet Iroda munkatársa érdekes előadását hallgathattuk meg városunk szülöttének, Szent Erzsébetnek az életéből és a szegények iránti önfeláldozásáról.

Reméljük, hogy a 18. életév küszöbén álló fiatalok már átérzik, és egyre jobban felismerik Szent Erzsébet példájának időszerűségét, napjaink emberére gyakorolt hatását. Ezen a délutánon a pedagógusok és a diákok is úgy érezték, hogy hasznos és szép élményekkel tértek haza a kollégiumba.
Intézményünk nevében ismételten megköszönjük a Lukács és Társai Kft Sütőüzem dolgozóinak és Bodnár Boglárkának önzetlen segítségét.


 
 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.26./
 
 

 

Dalra, táncra, maskarára, legyél készen hamarjára…

    

  Az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában szombat délután tartoták a hagyományos, jelmezes, álarcos mulatságot. A régi bálok hangulatát idézték fel az iskola diákjai: udvartartás, nyitótánc, csoportos jelmezes felvonulás - tájékoztatja az olvasókat Dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea, a diákönkormányzat vezetője...
 


Dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea

  Ez a szó, hogy álarc, jelmez mit juttat eszedbe? Mókát, vidámságot, vágyat a jókedvre. Mert a vigadalomnak itt van az ideje, aki most bánkódik, ne törődjünk vele! A zenét, mókát, táncot mindenki szereti, tudjuk, hogy ma este senki meg nem veti. Felejtsünk el mindent, ami szomorító, tanulás, tankönyvek, most nem idevaló. Vigadjunk ma este, ahogy bálban szokás, s aki el van keseredve, ne nézze a mókát! Mulatság, sok-sok tánc ez mind kikapcsolódás. Elfeledjük most a jelest és szekundát.
Mindjárt felcsendül a keringő dallama, a lányok és fiúk arra táncolnak ma. Mutassák meg nekünk – őket arra kérem – hogy kell keringőzni könnyedén és szépen! Táncoljatok lányok, táncoljatok!
Hisz már úgyis rég táncoltatok. Iskolánk ma a mulatság színhelye, éppen most van a táncnak ideje!

Ilyen köszöntővel indult az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában egy szombat délutáni hagyományos, jelmezes, álarcos mulatság. A régi bálok hangulatát idézték fel az iskola diákjai: udvartartás, nyitótánc, csoportos jelmezes felvonulás.
A tanulók, szülők, osztályfőnökök sok ötlettel készültek a rendezvényre.
Alsó tagozat: Katicabogarak, Gombák, Állatok Noé bárkájáról, Boszorkányok és varázslók, Sakkfigurák, „Gedeon bácsi a nők bálványa”, Macskafogó és a patkány gengszterek.
Felső tagozat: Hupikék törpikék, Kenó- sorsolás, Olimpia 2008, Szulejmán szultán és hastáncos háremhölgyei, Kán-kán… , Sztárok a jégen, Rapperek.

Az izgalmas és nyereményekben gazdag tombolasorsolás után a gyerekek, tanárok, szülők egy fergeteges táncba kezdtek a mulatság végéig.
Köszönetet szeretnék mondani a szülőknek, a támogatóknak és mindenkinek, aki hozzájárult a remek hangulatú bál sikeréhez.


 
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.26./
 

 

 

A tandíj eltörléséért kampányolt a Fidelitasz Sárospatakon

    

  A Fidelitas sajtótájékoztatót tartott szerda délután Sárospatakon. Résztvevők: Ágh Péter, Országgyűlési képviselő, a Fidelitas Ügyvezető Alelnöke és Csepreghy Nándor a Fidelitas Kampányfőnöke, országos alelnök, akiket Tölgyesi Gergely, a Fidelitas sárospataki szervezetének alelnöke mutatott be a sajtó képviselőinek a Tanítóképző Főiskolai Kar előtti téren...
 


Ágh Péter

Csepreghy Nándor

Tölgyesi Gergely

  A Fidelitas sárospataki szervezete azért tartotta fontosnak ezt a tájékoztatót összehívni, mert mint egy nagy múltú iskolavárosban működő ifjúsági szervezetnek a tagjai, nem értünk egyet és nem tudjuk elfogadni azt a kormányzati intézkedést, miszerint tandíjat vezetnek be a felsőoktatási képzésben.
Valamint szerettük volna, ha egy olyan, a mi korosztályunkhoz tartozó politikus tájékoztatja a fiatalokat a kialakult helyzetről és a Fidelitas álláspontjáról a helyi médián keresztül, aki a mi érdekeinket képviseli az Országgyűlésben.

Emlékszünk még, mit ígért a szocialista-liberális kormányzat a 2006-os választási kampányban a fiataloknak.
Ingyenes felsőoktatás, ingyenes jogosítvány, részben megtérített nyelvvizsga, ingyenes utazás a lakóhely és az iskola között, új kollégiumi férőhelyek.

Ehhez képest a valóság: káosz az érettségiken és a felvételi eljárásban, átláthatatlan, évenként módosított felvételi pontrendszer, nem lett ingyenes a jogosítvány, nem építettek új kollégiumi férőhelyeket, drágábbak lettek a nyelvvizsgák, elvették a 67,5%-os utazási kedvezményt (50%-os lett), emelkedtek a tankönyv- és jegyzetárak, valamint a kollégiumi díjak is.
A jéghegy csúcsa pedig, ami teljessé teszi az oktatási „reformot”: tandíjat vezetnek be a felsőoktatásban. -Ha hagyjuk.

A kormányzat azzal érvel, a felsőoktatás nem ingyenes, azért fizetni kell. Ebben még egyetértünk: az utazás pénzbe kerül, az élelem is, a kollégiumi- és albérleti díj is, a tankönyv, a jegyzet is. Ha ezekhez a (szükséges) kiadásokhoz hozzájönne még az évi 100-150 ezer forintos tandíj, akkor elveszik a tanulás lehetőségét azoktól a fiataloktól, akiknek a szüleik nem rendelkeznek akkora jövedelemmel, amelyből ezt ki tudnák fizetni.

A tandíj híré már éreztette hatását, tavaly 30ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemre, vagy főiskolára, mint a korábbi években. Úgy gondoljuk, ez nem lehet véletlen, tehát az igazságosság jegyében meghirdetett tandíj már 30ezer „áldozatott” szedett, akiknek senki nem fogja elmagyarázni a Kormány részéről, hogy miért nem lehet diplomájuk, miért nem lehetnek hallgatók a felsőoktatásban. Sajnálatunkat fejezzük ki, hogy nem a tudás fogja eldönteni, hogy kinek lesz diplomája, hanem a szülők pénztárcája.
Ezért véleményünk az, hogy a tandíj csak hátrányt, anyagi nehézséget, eladósodást, feszültséget, és igazságtalanságot eredményez.

A Fidelitas a megoldást a fiatalok cselekvésében látja, ezért országjáró kampánykörúton szeretnénk felhívni a fiatal választópolgárokat, hogy vegyenek részt a május 9-ei Népszavazáson, és egy szimbólikus igennel mondjanak IGEN-t saját jövőjükre, a tudás megszerzésére. Ahogy a kampányanyagainkon is szerepel, „5 perc alatt 500 000 forintot spórolhatunk!” A legjobb tőke a tudás, ne hagyjuk elveszni!

Arra kérünk minden fiatalt, és a gyermekei, unokái jövője iránt felelősséget érző minden magyar választópolgárt, ne engedjük bevezetni a tandíjat, a döntés rajtunk múlik. 
 


Törő Gábor
/2008.02.26./
 

 

 

Olvasószolgálati és helyismereti munka a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban

    

  2008. február 22-én Műhelymunkára hívtuk a sárospataki kistérség könyvtárosait. A 2007-es év értékelése után az aktuális problémákat beszéltük meg, majd tisztáztuk az idei esztendő szakmai feladatait - nyilatkozta Kövér Sándorné, szakmai igazgatóhelyettes, könyvtárvezető...
 


Kövér Sándorné

  Ezután került sor az ELKA 7.3-as könyvtári adatbázis használata során szerzett tapasztalatok kicserélésére. A feldolgozást végző könyvtáros kollégák jó tanácsokat is kaphattak a program helyes alkalmazásához.

Végül sor került a 2008-as év Műhelymunka tervezetének összeállítására is.
Következő összejövetelünkre – március 26-án – szeretnénk vendégül látni a felvidéki magyar könyvtárosokat is.

 


 
 


Cziczer Katalin
/2008.02.25./
 

 

 

Új vezetője van a Kommunális Szervezetnek

    

  Kőszegi Bertalan nyugdíjba vonulása miatt az Önkormányzat pályázatot írt ki a Kommunális Szervezet igazgatói állásának betöltésére. Több pályázat is beérkezett, amelyek közül a képviselő-testület Mahalek Istvánét fogadta el. Az új vezető több, mint egy hónappal ezelőtt foglalta el az állást, akit megkértük, hogy mutatkozzon be olvasóinknak és számoljon be eddigi tapasztalatairól…
 


Mahalek István


 

  1955-ben születtem Györgytarlón, ahol az általános iskolai tanulmányaimat is végeztem. Középiskolába Miskolcon, az akkori Zalka Máté Gépipari Szakközépiskolába jártam. Innen kerültem be a Nehézipari Műszaki Egyetemre Miskolcon, ahol 1979-ben gépészmérnöki diplomát szereztem. 1986-ban szereztem még egy gazdasági mérnöki diplomát is a Miskolci Egyetemen – akkor már így hívták – majd 1996-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen egy közgazdász diplomát.

Az első munkahelyem a Hollóházi Porcelángyár volt, ahol 1979-ben kezdtem. Először az alapvégzettségemnek megfelelően műszaki területeken dolgoztam néhány évig, de annak köszönhetően, hogy közben elkezdtem a gazdaságmérnöki egyetemet, először közgazdasági osztályvezető voltam, majd 1986-tól az akkori állami vállalatnak lettem a gazdasági igazgatóhelyettese, a 90-es évek legelején pedig az igazgatója.

Akkor jött egy nagy szakmai kihívás, az akkori trendeknek megfelelően az állami céget részvénytársasággá kellett alakítani - ahogyan azóta is működik. Ez akkor egy abszolút ismeretlen terület volt, hiszen a sok állami vállalat közül az elsők között alakítottuk át részvénytársasággá a Hollóházi Porcelángyárat. Ennek a részvénytársaságnak lettem később a gazdasági igazgatója, Körtvélyes István vezérigazgató mellett. Tőle sokat tanulhattam, hiszen korábban ipari miniszterhelyettes volt, azt megelőzően pedig a Borsodi Vegyi Kombinát vezérigazgatója. Tőle vettem át ’99-ben a stafétabotot, és 2005-ig, hat éven keresztül voltam vezérigazgató Hollóházán.
Ezt követően a sátoraljaújhelyi Zemplén Hús Kft-nél dolgoztam, majd egy multinacionális cég, az Allians Hungária Biztosító működését ismerhettem meg belülről.
A feleségem még most is Hollóházán dolgozik, bár 2000 óta már Sátoraljaújhelyben lakunk. Két lányunk van, az egyik a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán tanul, a másik pedig harmad- éves orvostan hallgató.

Az állás betöltésekor célul tűztem ki, hogy ez továbbra is egy olyan szervezet legyen, ami maximálisan a város érdekeit szolgálja, az itt élő emberek közérzetét javítja, valamint munkája nyomán az ide látogatók szép, rendezett, tiszta várossal találkozzanak, hiszen ebben kulcs szerepe van ennek a szervezetnek.

Az itt eltöltött egy hónap alatt nagyon sok tapasztalatot szereztem már, amelyek megerősítették bennem azt a meggyőződést, hogy átgondolt intézkedésekkel és döntésekkel, a Kommunális Szervezet tevékenységének hatékonyságát, gazdálkodásának átláthatóságát jelentősen javítani lehet. Ehhez elsősorban még több tapasztalatra van szükségem, hogy megismerjem, megszerezzem azokat az információkat és ismereteket, amelyek birtokában munkatársaimmal közösen egy komplex programot tudunk kidolgozni, azt a döntéshozókkal elfogadtatni, majd együtt végrehajtani.
Addig is azonban, amíg ez meg nem történik, tesszük a dolgunkat az eddig alkalmazott és bevált munkamódszerek szerint.


 
 


Törő Gábor
/2008.02.25./
 
 

 

Vissza a vízöntőbe - megjelent Finta Éva legújabb kötete

    

  A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Nyelvi-Irodalmi Tanszéke 2008. február 20-án tartotta Finta Éva főiskolai tanársegéd, költő, író legújabb könyvének bemutatóját a Főiskola dísztermében. Az irodalmi délután házigazdája Lavotháné dr. Jáger Katalin főiskolai docens volt, a megnyitó beszédet Dr. Komáromy Sándor dékán úr tartotta, A XX. századi kárpátaljai magyar irodalom címmel. A kötet verseiből a főiskola színjátszói adtak elő. A könyvbemutató és a dedikálás végeztével a költőnőt saját magáról, és a most megjelent kötetéről kérdeztük…

 


Finta ÉvaDr.Komáromi SándorLavotháné dr. Jáger Katalin

  Beregszászból jöttünk, 1990 telén települt át a családunk. A férjem háziorvos, vidéken éltünk éveken keresztül, és ez a gyakorlatilag az én sorsomat is megpecsételte - nem nagyon tudtam magam önállósítani. Másfél évig éltünk Rakacán, ezt követően Kenézlőre költöztünk 1992 májusában.
Kenézlő már egy kicsit közelebb hozott bennünket a városi élethez. Én városi ember vagyok, elég nehezen viseltem a falusi életet, törekedtem is arra, hogy beköltözzünk. Már 10 éve élünk Sárospatakon, de én itt is nagyon sokáig anonim módon, lappangva éltem. Részben azért is, mert nem volt munkahelyem, a családommal zártan éltem.

Két éve már, hogy itt, a Főiskolán taníthatok, most szeptembertől kinevezéssel dolgozom, ami 4 évre szól. Sokan csodálkoztak is, hogy hogyan kerültem én ide, hiszen engem a gyermekeim anyjaként, és a Szabó doktor úr feleségeként ismertek, hogyan is kerültem én a konyhából egyenesen a Főiskolára? A legtöbben azt sem tudták, hogy egyetemi diplomám van. Az anyai szerepemet különben komolyan vállaltam - nem akartam, hogy a gyerekeim „irodalmi árvák” legyenek.

1972-től publikálok. Én már úgy jöttem át Magyarországra, hogy az Írószövetség kültagjává fogadott 1990 októberében - a későbbiekben pedig rendes tagja lettem. Sorrendben ez már a 6. könyvem, ezekből 5 verseskötet, egy pedig verses dráma.

Elég hosszú lappangó idő volt az a 13, illetve csaknem 14 év, amíg összejött a kötet anyaga. Én sokat írok, és gyors vagyok, de azt hiszem éppen ez az időszak volt az, amiben rengeteg váltás, változás volt, és valószínű, hogy én ezt nehezebben éltem meg. Nem csak az áttelepülés miatt volt nehéz, hanem a vidéki élet, az anonimitás miatt is.

Én a női szerepemet ebben a kötetben is vállalom. Ez egy érdekes kérdés az irodalomban. Emlékszem, az induláskor mindent megtettem azért, hogy ne lógjon ki az, hogy egy nő írja a költeményeket, mert amit ugyancsak nem szeretek, az a gyengébbre sikeredett női líra, szerelmes, tájjellegű és egyéb versekkel. Tehát én kezdettől fogva megpróbáltam felvenni a versenyt a teljes irodalommal, mert azért ne tagadjuk, az irodalom dandárja, a legerőteljesebb rész azért a férfiak tollából származik. Nagyon kevés a velük versenyképes női szerző. És ez nem azért van, mert a nők butábbak, vagy tehetségtelenebbek, hanem azért, mert más a sorsuk. Én azokkal a kortársaimmal vagyok versenyben, akiknek a feleségük odakészíti a papucsot és az ételt.
Különben nálam az írás egy belső tevékenység és csak öt perc kell, hogy meg is tudjam valósítani. Én egyenesen számítógépbe írok, és nyomban javítok is. Lassan tanultam meg, hogy ezt így tudjam csinálni, de most már rutinosan megy.

Ebben a kötetben minden benne van, az utóbbi 10 esztendő irodalmi közélete is, ami rettentően elsilányosodott. Azzal, hogy kiesett az állami támogatás kezéből a művészet, minden kulturális dolog magára maradt. Ez a kötetem is úgy jelent meg, hogy – bár nem így indult – de végül teljes mértékben önfinanszírozó lettem. A barátaim segítettek, kalapozgattak és kutattak fel pénzeket, de nekem is van benn pénzem, pedig mint mondtam, nem így indult. Valószínű, hogy a kiadóm is áldozatául esett egy folyamatnak…

Hogy miről szólnak ezek a versek? Egy időutazásnak is nevezhető a kötet, olyan értelemben, hogy én barangolok a saját történelmi időnkben. Én az ezredfordulót nagyon megéltem, gyakorlatilag a leghangosabb verseket talán éppen az erről szóló versek adják. Ezen kívül mindaz benne van, ami foglalkoztatja az életünket, a mindennapjainkat.
Rengeteg magyar probléma is van benne, de ahogy én már Kárpátalján össznemzetben és összemberiségben tudtam gondolkodni, ezt a képességemet, úgy érzem, hogy máig megőriztem.
A kötetemben hozzászólok még napi hírekhez is, van egy olyan versem, aminek Egészen új költemény a címe, és ez már magában egy vicc, mert egy újsághírre reflektál. Egy újsághír pedig, csak egy napig egészen új.

Filozófiai jellegűek ezek az írások, az életünkkel, az idővel, a térrel, a változásokkal, a szerves lét dolgaival foglalkoznak, Talán kicsit absztrakt, de mindenképpen filozófiainak nevezik azt, amit csinálok.


 
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.25./
 
 

 

Lejjebb engedik a műfüves pálya bérleti díját

    

  Újra indul a szezon az Árpád Vezér Gimnázium udvarán található műfüves pályán. Az előző évben hatalmas érdeklődésre tartott számot, délelőtt a gimnazisták, délután a kollégisták körében, este és hétvégén pedig a városi csapatok bérelték ki a pályát – tudtuk meg Aros János alpolgármestertől…
 


Aros János

  A nagy érdeklődésre való tekintettel és a felmerült igényeknek megfelelően idén csökkenteni fogjuk a bérleti díját, az eddigi 5.000 Ft-tal szemben most 3.000 Ft-ért lehet óránként igénybe venni. Ezzel talán további segítséget tudunk nyújtani a műfüves pályán felkészülő labdarúgó csapatunknak, ill. a város civiljeinek, akik közül többen jelezték, hogy szívesen használnák a pályát, de azt az összeget nem tudják kifizetni.

Több tornát is szervezünk idén a műfüves pályára, a Sárospataki Torna Club utánpótlás csapatai részére, ill. az iskolás korosztály részére is. A pálya bérletével kapcsolatosan az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium igazgatójánál, Tóth Tamás igazgató úrnál, vagy a gazdasági vezetőnél, Göncfalvi Józsefnél lehet érdeklődni.
 


 
 


Törő Gábor
/2008.02.24./
 

 

 

A Vöröstorony kincse című film előkészületeiről beszélgettek

    

  A Művelődés Háza és Könyvtára ifjúsági klubjának vendége volt Dér András filmrendező, akit az előkészületben lévő Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse című regényből készülő filmről kérdezett Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő. A beszélgetés során a jelenlévők sok érdekességet tudhattak meg a filmkészítés „műhelytitkairól", valamint megtekinthették a forgatókönyv képes szinopszisát.
 


Dér András

  Az NKA Mozgókép Szakmai Kollégiuma támogatásával 2007 folyamán elkészült a film forgatókönyve Békés Pál forgatókönyvíró közreműködésével, melynek szakértőjeként R. Várkonyi Ágnes történész, az MTA levelező tagja fogadta el a felkérést. A film producere Szekeres Dénes, a Tivoli-Filmprodukció Kft. alapítója, producere, cégtulajdonosa, és ügyvezető igazgatója: http://www.tivolifilms.com/index2.html

A Vöröstorony kincse című, 100 percesre tervezett ifjúsági film már levédett, és bejegyzett film. A forgatás előkészítésének nagy részét a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatja. A film készítői 2008. májusának végéig több alkalommal érkeznek majd Sárospatakra, többnyire helyszín és szereplőválogatás céljából. A gyerekfőszereplők válogatása március végén kezdődik a sárospataki és környékbeli gyerekek között. A film forgatási helyszíneinek 70%-át Sárospatakon és környékén tervezi a rendező.

Szervezés alatt áll a közeljövőben néhány újabb találkozó Sárospatak Város Vezetősége, a Lokálpatrióták Egyesülete, az érdeklődő sárospataki polgárok, és a stáb tagjai között.


 
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.24./
 
 

 

Két önkormányzati képviselő adományából kirándulnak a nyugdíjasok

    

  Február 19-én a Sárospataki Nyugdíjas Klub szokásos rendezvénye rendhagyó módon kezdődött. Vígh Andrásné a klub vezetője bemutatta a megjelenteknek Zérczi László és Krai Csaba önkormányzati képviselőket, akik egy borítékot nyújtottak át a klub vezetőjének és elmondták, hogy egy kirándulás költségének fedezésével szeretnének örömet szerezni a klub tagjainak...
 


Vigh Andrásné

Zérczi László

Krai Csaba

  Ennek hagyományjellege van – adta meg a magyarázatot erre a nemes gesztusra Zérczi László. Krai Csaba képviselőtársammal még a választások után eldöntöttük, hogy a havi tiszteletdíjunk egy részét felajánljuk Sárospatakon működő, rászoruló csoportoknak, személyeknek, családoknak.

Elsősorban a fiatalabb és idősebb korosztály kerül szóba, így voltunk már óvodában is, az elmúlt évben pedig a Gondozási Központot látogattuk meg karácsony alkalmával, akik egy videomagnót kértek és mi megvásároltuk nekik.

A nyugdíjas klubbal a hasonló kapcsolatunk most realizálódik. Ezen a szokásos összejövetelükön látogattuk meg őket, és itt adtuk át azt az összeget, ami egy közös kirándulásuk költségét fedezi.

Vígh Andrásné köszönettel vette át az ajándékot és elmondta, hogy ez éppen kapóra jött egy tavaszi kirándulás autóbusz és egyéb költségének fedezésére. Már ezen a foglalkozáson el fogják kezdeni az út szervezését.
 

Elmondta azt is, hogy milyen nagyra értékelik az ilyen felajánlásokat, amelyek az idő előrehaladtával, egyre ritkábbak, sőt talán egyedülállónak is nevezhető ez a mai eset. Régen azért az üzemek és vállalkozások szinte rendszeresen támogatták az idősek klubját, de ez már kimet a divatból.

Pedig ma is nagy szükség volna rá, hiszen a nyugdíjasoknak a forintjai ki vannak számolva, szórakozásra, kirándulásra nem igen telik belőle. Ha belegondolunk meg is érdemelnék a hálának ezt a jelét, hiszen sok munkával terhelt, nehéz élet áll mögöttük.

Vígh Andrásné ezért, ezúton is kéri az olvasókat, a sikeres vállalkozókat, a cégek vezetőit, akiknek a szülei is nyugdíjas korúak, az elszármazottakat, akiknek a szülei itt élnek, vagy itt éltek, hogy ne hagyják kiveszni ezt a szép szokást, gondoljanak néha az idősebb korúakra.
 

Nem nagy összegekre gondolnak, hiszen nincsenek nagy igényeik azoknak, akik egész életükben szerényen éltek. Nekik kis adománnyal is nagy örömet lehet szerezni, mert azzal is színt visznek mindennapjaikba.  
 

Amatőr film >>>

Törő Gábor
/2008.02.24./
 
 

 

„TÜZES HÍREK”

    

  Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2008. január 21. és február 20. közötti időszakban 21 tűzeset, 7 műszaki mentés történ, 1 esetben kaptunk téves jelzést- nyilatkozta Bodnár Attila, tűzoltó...
 


Bodnár Attila


Barna Norbert

  A műszaki mentések során 2 esetben árokba csúszott gépjárművek kivontatásánál működtek közre tűzoltóink, 2 esetben a lakóház tetőszerkezetét, a járókelők testi épségét veszélyeztető fát távolítottak el a balesetveszély elkerülése érdekében, 1 esetben a szél által megbontott tetőcserepek megigazításában segítettek.

- 2008. február 04-én a déli órákban Bodroghalomban a zsarói elágazásnál egy MAN típusú kisteherautó az árokba borult. Személyi sérülés nem történt. A kiérkező tűzoltók a kisteherautót az árokból kivontatták.
- 2008. február 12-én Sátoraljaújhelyen a délutáni órákban egy Fiat Ducato típusú kisteherautó egy lakóház kerítésének csapódott. A tűzoltók a kifolyt üzemanyagot felitatták, a forgalmi akadályt megszűntették.

A tűzesetek közül 12 esetben szárazfű tűzhöz vonultak tűzoltóink, további 2 alkalommal a tűz a szárazfűről átterjedt az erdő aljnövényzetére is.

 2008. január 25-én 21 óra 45 perckor Sátoraljaújhelyen a Prec-Cast Kft. öntödéjében keletkezett tűz. A 3-as öntöde és a raktáron áthaladó elszívó berendezés csöveiben lerakódott anyagok gyulladtak meg, a tűztől a tető-felülvilágítók megolvadtak, az elszívó berendezés ventillátorháza teljesen kiégett. A tűzesethez riasztották a szerencsi tűzoltókat is, akiknek a helyszínre érkezve már nem kellett beavatkozniuk. A tüzet a sátoraljaújhelyi tűzoltók két és fél óra alatt oltották el. A tűz keletkezési oka ismeretlen.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a megyei ügyeletre fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.


 
 


Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága
/2008.02.24./
 

 

 

Döglött aknák

    

  Csurka István  Döglött aknák c. komédiájával folytatódott a színházi bérletes előadás sorozat A Művelődés Házában. A szórakoztató és izgalmas vígjáték főszereplői (Koncz Gábor és Ujlaki Dénes) és szereplői játékában nem csalatkozhatott a színházszerető közönség - tájékoztatja az olvasókat Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő..
 


Csatlósné Komáromi Katalin

  Bár a darab a régi rendszerben játszódott aktualitása ma is van. Az előadást jó hangulatú Páholy parti követte itt a közös élmény után a közönség, találkozhatott a darab előadóival. A parti alatt a tálalást a Sárospataki Kerámia termékei színesítették.

Március 3-án Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabja lesz a sorozat befejező előadása.


 


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.24./
 

 

Egyházi vezetőkkel tárgyalt az alpolgármester

    

A sárospataki történelmi egyházak vezetőit és képviselőit hívtam meg rövid megbeszélésre, egyeztetésre a sárospataki kegyeleti rendelettel kapcsolatban, hiszen sem kegyeleti rendelet, sem kegyeleti közszolgáltatási megállapodás hosszú évek, vagy évtizedek óta nem volt Sárospatakon – nyilatkozta Aros János, alpolgármester…
 


Aros János

  Ismét, egy olyan hiányosság, amelyet nekünk kell rendbe tenni, és mivel mi komolyan gondoltuk az egyházak és az általuk képviselt sárospataki polgárokkal történő kapcsolattartást, ezért mindenképpen szükségesnek tartottam azt, hogy a megállapodás elkészítése előtt egy ilyen egyeztető tárgyalást létrehozzuk, hogy az ő véleményüket is kikérhessük.
Igyekszünk rendszeresen, és minél több témában kitérni a véleményüket, hiszen az ő tevékenységük szinte minden téren érezhető. Jó lenne összehangolni tehát a tevékenységeinket, amit nekünk kell koordinálni, a város minél jobb színvonalú működése érdekében.

Olyan problémák is felszínre kerülnek most, amelyek még az 1960-as évekre nyúlnak vissza, nevezetesen az, hogy a külső városrészek, Bodoroghalász és Végardó temetőinek tulajdonjogát rendezzük, hiszen az ott lakók ezt igénylik, és mi nem látjuk akadályát annak, hogy a temetők az illető egyházközségek tulajdonába kerüljenek.

Előrelépés már most is történt, a megállapodás megtervezéséhez pedig egy újabb időpontot tűztünk ki, és reményeink szerint a márciusi képviselő-testületi ülésen már konkrét, és minden részletre kiterjedő megállapodást tudunk majd kötni.Cziczer Katalin
/2008.02.24./
 

 

 

Az ifjúsági bűnmegelőzésre koncentrál a rendőrség

    

  Kezdeményeztem a város oktatási intézményeinek vezetőivel, a Polgármesteri Hivatal szakirányú dolgozóival, gyámügyi kollégákkal, pártfogó kollégákkal és a Családsegítő Szolgálattal közösen egy beszélgetést az ifjúsági bűnmegelőzési témában, függetlenül a gyermekvédelmi kerekasztaltól – nyilatkozta dr. Téglás István r. alezredes a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…
 


dr. Téglás István

  Ezen örvendetesen nagy létszámban, 24-en vettünk részt, köztük a kapitányság osztályvezetői állománya is. Egy tájékoztatást, ill. javaslatokat kértünk az oktatási intézmények vezetőitől, hogy milyen tevékenységgel, milyen intézkedéssel tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy az ifjúsággal kapcsolatos, bűnügyi helyzetet javítsuk, ill. milyen óvintézkedéseket vezessünk be - amit saját hatáskörünkben megtehetünk - ami elősegíti azt, hogy a fiatalok ne lépjenek a bűn útjára.
A beszélgetés elérte a célját, több javaslat konkrét formában is felmerült, amelyekre válaszként intézkedéseket vezetünk be. Egyik példa erre, hogy amikor a fiatalok vonattal és autóbusszal megérkeznek Sárospatakra, az általuk használt útvonalakon - tehát a Vasútállomás, az Iskolakert, a főutca egészen a szakképző iskoláig, ill. az Árpád Vezér Gimnáziumig - fokozottabb rendőri jelenlétet biztosítunk…

Továbbá, a belvárosba busszal érkező fiatalabb gyerekeket rá fogjuk szorítani arra, hogy csak az átkelőhelyeket használják, hiszen azt tapasztaltuk, hogy reggel 7:20 perc táján, amikor beérkezik a Bodrogközből négy busz, a gyerekek leözönlenek róluk, és rögtön keresztülvágnak az úttesten a Bodrog Áruház irányába, ott ahol nincs felfestve a gyalogátkelőhely. Ez komoly veszélyforrás minden közlekedőnek, főleg a gyerekeknek. Ezt közösen, mindennapos rendőri jelenléttel és intézkedéssel vissza kívánjuk szorítani.
 


 
 
Fölmerült kérésként is - amit már eddig is folytattunk – a bűnmegelőzési előadások tartása. Erre van egy bűnmegelőzési referensünk, aki a bűnügyi osztály munkatársaként ezt másodfeladatként végzi. Hasonlóan tartunk közlekedési előadásokat balesetvédelmi, baleset-megelőzési jelleggel, ill. ezzel a céllal szerveztünk közlekedési versenyeket és tesztek kitöltését, amit vállalunk a továbbiakban is.

A Családvédelmi Szolgálattal, ill. a „gyámügyisekkel” az un. családon belüli erőszak jelző rendszerét továbbra is működtetjük, amennyiben olyan esteket észlelünk, azonnal tájékoztatjuk többek között a Családsegítő Szolgálatot és akkor ők megteszik a saját hatáskörben a szükséges intézkedéseket.
Felmerült néhány olyan terület, ahol rendőri jelenlétet igényelnek, többek között a Várkert mögötti autóbusz parkoló. Ott alkalmanként a fiatalok csoportosulnak, de nem is ez a gond, hanem az, amikor a gépjárművel rendelkező fiatalok ott cross bemutatókat tartanak. Ezeket is igyekszünk visszaszorítani.

Ezen a beszélgetésen az oktatási intézményekben, a fiatalokkal, illetve gyermekekkel foglalkozók sok olyan problémát felvetettek, ill. tényt állapítottak meg, amelyek úgy gondolom hasznosíthatóak a rendőri munkában. A szolgálatszervezésnél ezeket figyelembe tudjuk venni, ill. tudunk járőröket vezényelni a szükséges helyekre.
Konkrétan is átbeszéltünk iskolaigazgatókkal és a vezetőkkel a feladatokat bizonyos iskolák vonatkozásában, és ezeket az intézkedéseket be is vezettük, aminek a visszajelzések szerint, már vannak is eredményei. Tehát a fiatalokat visszatartja a rendőri jelenlét bizonyos cselekmények elkövetésétől.

Hozzáteszem nehezen mérhető, hogy mi az, amit megelőztünk, de ha már egy folyamatot be tudunk indítani a fiatalok társadalmában, ha tudjuk formálni a látásmódjukat és a viselkedésüket a helyes irányba, akkor úgy gondolom, már sikert értünk el.

Említettem azt, hogy a gyerekek, amikor leszállnak a buszról, és a busz mögött, a busz előtt özönével ömlenek át az utcán, nem csak rendőri feladat ennek a megállítása. Ugyanis a mai reggel során is több olyan felnőttet küldtünk vissza a járda másik oldalára, aki nemhogy példát mutatott volna, hanem a rossz példát adta a gyerekeknek, és nem szólt rá egyik gyerekre sem, hiszen ő is ott ment volna át. Ezt egy következetes tevékenységgel megpróbáljuk visszaszorítani.

A mai nap folyamán a közrendvédelmi osztályvezetővel és a helyettesével egy terület bejárást végeztünk. Többek között a Református Gimnázium, ill. az Iskolakertet környékét néztük át rendőri szempontból, valamint a Református Általános Iskola környékét, hiszen ott is megjelennek alkalmanként olyan személyek, akik nem figyelnek arra, hogy közvagyonnal állnak szemben. Azt értem ez alatt azt, hogy kerítésen másznak át, ezáltal a kerítés kiszakad, és feltépik a sportpálya körüli drótkerítéseket. Igyekszünk majd ezeket a személyeket is kiszűrni és megpróbálunk egy rendőri jelenlétet oda is biztosítani.

Ott merült fel problémaként a közlekedők helyzete, ugyanis a Tompa utcát egyirányúsították, csak egy oldalról behajtható. A kollégáim ott is jelen vannak, figyelmeztetéssel és megfelelő szankciókkal élni fognak a közlekedési szabályokat megsértők ellen, hiszen kiemelt figyelmet kell fordítani a gyerekek által látogatott intézményekre, kiemelten az iskolákra.

Ennek a délelőttnek még volt egy másik programja is, egy rendhagyó osztályfőnöki óra került megtartásra az Erdélyi János Általános Iskolában, amelyet én, és a két kollégám tartottunk. Egyfajta kapitányi osztályfőnöki óra volt ez, az 5-6-7-8. osztályban, amelyben kitértünk a bűnmegelőzési feladatokra, egyfajta állampolgári ismereteket közvetítettünk a gyerekek felé, egy kis példamutatást, példaértéket próbáltunk közvetíteni feléjük, hiszen ott sok gyerek van, akik a problémás kategóriába tartoznak.
Mint ahogy a munkaértekezleten, úgy ezen a napon is azt állapíthattam meg sajnos, hogy a szülői háttér nagyon sokat jelent egy gyerek viselkedése szempontjából. A deviánsnak mondott gyerekek esetében az tapasztalható, a beszélgetésekből az derül ki, hogy nincs megfelelő szülői példa számukra, ill. az a példa amit otthon látnak az nem helyes.

Ez tényleg egy nagyon kényes téma, hiszen ez társadalmi-szociológiai és társadalmi probléma is egyben, de azt kell látni mindenkinek, hogy igenis nagy a szülők felelőssége. A családi gazdálkodás nagyon sok helyen nem működik. Értem ezalatt azt, hogy a család pénzügyeiben nincs előre szervezettség, hanem sok családnál a fizetésnek, vagy segélynek - éppen ki miből él - hamar a végére járnak. Nem osztják be egy hónapra előre, és ezzel az a gond, hogy a gyerek látja a kárát, ugyanis nem étkezik rendesen, lehet, hogy a ruházatán is meglátszik, éppen ezért kimarad az iskolából és lehet, hogy bolti lopásokból fogja magát fenntartani.

Ez a mai délelőtt szintén sikeres volt, én remélem, hogy több diák „vette az adást”, vette a tájékoztatást, és ha már csak egy kicsit is úgy viselkednek, ahogy mi kértük és tanácsoltuk, akkor már egy kicsit megváltozik az esetleges bűnelkövetési szándékuk, nem következik be a bűncselekmények elkövetése, vagy bármilyen szabálysértés.
(
A fotók illusztrációk)

Cziczer Katalin
/2008.02.24./
 

 

 

Az Apáczai Kiadó rendezvénye a gyakorló iskolában

         

  Rangos eseménynek adott helyet a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája 2008. február 19-20-án. Az Apáczai Kiadó 4. alkalommal rendezte meg Országos Környezetismeret Tanítási Versenyét az intézményünkben- nyilatkozta Pásztor Andrásné, igazgatónő...
 


Pásztor Andrásné

  A kiadó alapvető kötelességének érzi, hogy a tanítójelöltek módszertani kultúráját tudatosan ápolja és fejlessze. Ezért adott lehetőséget a tanítóképző főiskolák végzős hallgatóinak erre a szakmai megmérettetésre. A verseny három fordulós. A hallgatók tanítási tervezettel nevezhettek, amelynek kedvező elbírálása után felvételt készítettek a tanítási órájukról. A legjobb teljesítményt nyújtók vehettek részt az országos döntőben, jelen esetben Sárospatakon, ahol a házigazdák nevében Pásztor Andrásné igazgató üdvözölte a résztvevőket.

A „kistanító nénik” az ország 6 tanítóképzőjét képviselték: Baja, Esztergom, Kaposvár, Nyíregyháza, Szarvas, Vác. Tartalmas, színes, érdekes óráikat szakmai zsűri értékelte: Esztergályosné Földesi Katalin tankönyvszerző, Sassné Antal Gabriella, Bács – Kiskun megye vezető szaktanácsadója, Dr. Komáromy Sándor PhD, a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar dékánja, Dr. Muha Miklósné, a MECTFK Természettudományi Tanszékének vezetője.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre áprilisban kerül sor.


 
 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.23./
 

 

 

Dr.Hörcsik Richárd nyitotta meg a berlini Szent Erzsébet kiállítást

    

  Dr. Hörcsik Richárd Sárospatak város polgármestere, országgyűlési képviselő nyitotta meg 2008. február 20-án Berlinben, a Magyar Nagykövetség és a Thüringiai Tartomány berlini képviselete közös rendezésében, a Thüringiai Tartomány Palotájában a Szent Erzsébet életéről szóló kiállítást. Az est fővédnökei Dr. Renate Meier államtitkár asszony és Dr. Peisch Sándor nagykövet voltak. A mintegy 320 fős hallgatóság – többek között a német bundestag képviselői és a berlini kulturális élet prominensei – előtt a polgármester egy előadást tartott, aminek szerkesztett, magyar nyelvű változatát az alábbiakban adjuk közre.
 


Dr. Renate Meier
államtitkár


Dr.Peisch Sándor
 nagykövet


Dr.Hörcsik Richárd
polgármester

  Államtitkár Asszony, Nagykövet Úr!
Hölgyeim és Uraim!
Kedves német és magyar barátaim!

Számomra – mint Szent Erzsébet szülővárosa polgármesterének - rendkívüli megtiszteltetés, hogy itt lehetek Önök között ma este, Berlinben. Ugyanis abból a városból jövök, ahol Erzsébet 800 évvel ezelőtt kezdte földi pályafutását. Ez a város Sárospatak.

Úgy hiszem, ez egy kivételes alkalom, hogy Sárospatak polgármestereként nyithatom meg a város szülöttéről, Szent Erzsébet csodálatos életéről szóló kiállítást. S hogy hol? Úgy vélem, hogy a hely kiválasztása szintén ilyen szimbólikus dolog. Mert ezt a kiállítást Németország fővárosában Berlinben, a Thüringiai Képviselet palotájában rendezték meg. Vagyis abban az országban, amelyik befogadta Erzsébetet és új hazát adott számára, ahol befejezte földi pályafutását. Szent Erzsébet életének kezdete és vége egy rendkívüli köteléket jelent számunkra, hiszen a németek és magyarok között fűzi szorossá a kapcsolatokat.

Hölgyeim és Uraim!
Először is engedjék meg, hogy teljesítsem városom polgárainak a kérését, akik szívélyes üdvözletüket küldik Önöknek. Sárospatak egy csodálatos történelmi város, ahol a polgárok rendkívül büszkék arra, hogy itt született Európa legismertebb szentje, Erzsébet. Azokat a sárospataki polgárokat képviselem, akik – legyenek katolikusok, reformátusok, lutheránusok vagy éppen ateisták – ma is rendkívül aktívan ápolják Erzsébet élő emlékét.

Az elmúlt évben, amikor Magyarországon, csakúgy mint Európa számos országában megemlékeztek a 800 éve született Erzsébetről, Sárospatak központi szerepet töltött be az ünnepségek eseményei sorában. Mi sem jelzi ezt jobban, mint annak a közel 30.000 zarándok turistának a száma, akik Erzsébet miatt látogattak el hozzánk.
A látványos események mellett számos konferenciát, kiállítást szerveztünk. Átadtuk azt a Szent Erzsébet Házat, ami reménységünk szerint a kezdő pontja lesz az Európai Szent Erzsébet Kulturális útvonalnak.

Kedves Barátaim!
Hogy önök is meggyőződjenek ezekről, szeretném meghívni a kedves jelenlévőket Sárospatakra. Legelsőben is a pünkösdi Szent Erzsébet fesztiválunkra, ahol többek között korabeli öltözékekben felvonulván a város utcáin, Erzsébet életének fontosabb eseményeit elevenítjük meg Sárospataktól Eisenachig. Tavaly több tízezren gyönyörködhettek ebben. De számos más kulturális eseményben is részük lehet, miközben egyéb varázslatos dolgokkal ismerkedhetnek meg, mint az Európa szerte híres termálfürdőnk, vagy Tokaji borok kóstolása a híres pataki pincékben. A Rákóczi vár és a Református Kollégium évszázados falai között pedig visszarepülhetnek a múltba.

Hölgyeim és Uraim! Hadd kezdjem mondandómat egy igaz történettel! Hol volt, hol nem volt, volt egyszer, úgy a 13. század elején Thüringiában egy fiatal, nagy csinos, nemes és rendkívül gazdag özvegy asszony, aki mosolyogva, bár de visszautasította az akkori világ leghatalmasabb uralkodójának a házassági ajánlatát.
Erzsébet, Lajos thüringiai herceg özvegye volt ez a bátor asszony. Aztán alig hat év múlva ismét találkoztak, de már merőben más körülmények között. 1236 május elsején az előbb említett uralkodó, akit a nyugat-római császárság nagyhatalmú fejeként tiszteltek, az egykor kikosarazott kérő, II. Frigyes mezítláb, vezeklő ruhában vitte vállán a marburgi érsekkel együtt az egy évvel korábban 1235 Pünkösdjén Perugiában szentté avatott Árpád-házi Szent Erzsébet türingiai tartománygrófné koporsóját.


 
 
Miután a koporsót az oltárra helyezték, a császár levette koronáját, s Erzsébet feje fölé helyezte ezekkel a szavakkal: „Ha nem tudtalak császárnévá koronázni itt a földön, fogadd tiszteletem jeléül ezt a koronát, aki Isten országában már királynő vagy”!

Hallgatva ezt a megható történetet, a 21. század emberében több kérdés is megfogalmazódik: - Ki volt ő? - Milyen személyisége volt neki, hogy halála után alig 4 év leforgása alatt uralkodók, királyok, nemesek tisztelték és csodálták őt? - Mit tett életében, hogy nemcsak a gazdagok, hanem nagyon sok szegény ember zárta szívébe emlékét? – Volt-e valami titka Erzsébetnek? – S ha igen, akkor több évszázad távlatából lehet-é felfedezni ezt, miközben kutatjuk emlékét?

Remélem, hogy a mai kiállítás tud önöknek az előbb feltett kérdésekre választ adni, segít abban, hogy Szent Erzsébet titkának megismerésében ajtót nyisson önök előtt.

Nézzük először is Szent Erzsébet életének rövid eseményeit!
Erzsébet, II. András magyar király és Andechs-Merániai Gertrud bajor hercegnő harmadik gyermeke, 1207-ben született a magyar királynők sárospataki birtokán. Négyévesen eljegyzik a türingiai tartománygróf Hermann nevű fiával és Wartburg várába viszik. Hatévesen gyászolja anyját, kilencévesen vőlegényét. Ekkor kibontakozik egy, a korban szokatlanul szenvedélyes szerelem az ifjabb Lajos gróffal, aki lelki társa is volt, támogatta Erzsébetet jótékony cselekedeteiben. Lajos távollétében Erzsébet kormányozta az éhínség sújtotta őrgrófságot. Megnyittatta a fejedelmi éléskamrákat, és ezreket látott el élelemmel.

Hatévi boldog házasságukat megpecsételi a keresztes hadjáratba induló férje halála. A húszéves Erzsébet már özvegy, amikor harmadik gyermeke megszületik. Most már csak az imádságnak és jótékonyságnak él. Özvegyi járandóságából Marburgban kórházat épít, felveszi Assisi Szent Ferenc szürke daróc ruháját. A lobogó Isten- és emberszeretetből huszonnégy évre telt.
Hallgatva élettörténetét, úgy vélem, ahhoz nem férhet kétség, hogy Erzsébet egy rendkívül sugárzó egyéniség volt, aki a tevékeny, önfeláldozó szeretet, és szolidaritás jelképévé vált ismertté. Nem véletlenül, világszerte jótékony célú szerzetesrendek tucatjai, templomok ezrei, kórházak és szeretetházak tízezrei viselik nevét a legismertebb és legtiszteltebb magyar, illetve thüringiai nőnek.

Hölgyeim és Uraim!
Erzsébet egyik „nyílt titka” az volt, amit II. János Pál pápa fogalmazott meg egyik levelében. Azt írja róla: „Korát meghaladó távlatokban gondolkodott, zseniális szívvel megérezte a szeretet egységesítő erejét és az egység mély igényét.”- Pontosan ez az, amire manapság a legnagyobb szüksége van Európának, aminek a hiányától szenvedünk a legtöbbet. Hadd tegyek fel egy kérdést, kedves német barátaim! Pontosan itt, német földön ne értenék meg ezt, ahol annyi tragédiát okozott a megosztottság a múltban?
Mi, Európa mai polgárai, különböző etnikumokhoz tartozunk, más és más kultúrák vonzásában élünk, különböző nyelveken beszélünk. A sokszínűség különbözetet meg több más kontinenstől. Mégis az Európai Unió az elmúlt 50 éve alatt – ebben a sokszínűségben - egyfajta egység kialakítására törekedett. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság, az „erzsébeti egység mély igényé”-hez hasonló üzenettel próbálta megfogalmazni ezt a törekvést, amit az általa kibocsátott „Egység a sokszínűségben” direktívában fogalmazódott meg.

Ebből is látható, hogy Szent Erzsébet 800 év távlatából is mennyire példát tud adni számunkra. Élete és személyisége fényes példája a megosztottság illetve a sokszínűség különböző helyzeteiben, az egység igényének.
Elég ha csak az életére gondolunk. Magyarországon született, Németországban halt meg. Volt amikor hercegséget kormányzott, majd elhagyatottan halt meg. Volt gazdag és megtapasztalta a szegénységet is. Átélte a szerelem és szeretet szépségeit, de életét az özvegyi magánytól szenvedve fejezte be.

Nem sorolom tovább azokat a megosztó ellentéteket, amiket végül is Erzsébet alakja magában egyesített. „Az egység mély igénye” az, amivel Erzsébet példát ad a mának, s ez cseng egybe az Európai Bizottság által nem régen meghirdetett „Egység a sokszínűségben” programjával.

Hölgyeim és Uraim! Erzsébet titkának a másik, számunkra megfontolandó példája az, hogy mennyire közel áll a mai európai polgárhoz, mennyire modern ő. Hiszen 800 év távlatából is van mondanivalója a mai modern ember számára Magyarországon és Németországban egyaránt. Azt hiszem érdemes meghallgatni üzeneteit, hiszen példát ad számunkra!

Először is az életszemléletében. Válságban élünk, fiataljaink félnek házasságot kötni, gyermeket vállalni és nevelni, mert megfogyatkozott az erősítő példa, a tapasztalat. Szükségünk van arra az egyszerűségre, amely Szent Erzsébetet a világhoz, Istenhez kötötte.
Másodszor: az életvitelében. Az igazi szerelem, a házasság, a család felette nagy titok, ahogy mondja a Szentírás; ugyanakkor bátorság is. Szent Erzsébet 800 év múltán is arra szólítja a közélet felelőseit Németországban és Magyarországon egyaránt: közös felelősségünk mindent megtenni az életért és a családért.
Harmadszor, a szeretet fontosságára hívja fel a figyelmünket Erzsébet. Akinek vallásossága sohasem lett önmagába forduló élménykeresés, hanem abból a szolgálat lelkülete fakadt. Nemes egyszerűséggel azt is mondhatnám, hogy Erzsébet a szolgálatra és szeretetre hív bennünket.

És végül Szent Erzsébet alakja olyan személy, aki példát, aki fogódzót adhat az értékválsággal küszködő Európának. Olyan személy, aki szorossá fűzi a lelki kötelékeket az Unió országai között. Hiszen gondoljunk csak bele: Erzsébet alakja összeköti Sárospatakot Kassával, Pozsonnyal, Erfurttal, Wartburggal, Perugiával és mindazon városokkal az Unióban, ahol ma Szent Erzsébet tisztelete él.

Kedves Barátaim!

Ebben az összefüggésben, örömmel tájékoztatom a jelenlévőket, hogy Eisenach és Sárospatak a tavasz folyamán testvérvárosi szerződést fog kötni. Mi élő példái vagyunk annak, hogy Szent Erzsébet emléke képes összehozni európaiakat, városokat, polgárokat és nemzeteket egyaránt, amint mi itt Berlinben ezen az estén ennek a csodáját élhetjük át. Személye képes a távoli helyeket és népeket összehozni. A mi közös európai örökségünkben Erzsébet a személyes autonómia és szolidaritás modern és élő példáját adja számunkra.
Úgy vélem, hogy Erzsébet azon európai személyiségek közé tartozik, akinek kisugárzása, az évszázadok elmúlásával sem halványult el. Mi sem jelzi ezt jobban, mint az a pár sor, amit II. János Pál pápa Erzsébet halálának 750. évfordulóján a magyarokhoz írott levelében megfogalmazott: „Legyetek büszkék arra, hogy a magyar földből sarjadt Erzsébet Európa, sőt világszerte ismert és szeretett szent lett!”
Köszönöm hogy meghallgattak! Ezennel hivatalosan is megnyitom a Szent Erzsébet életéről szóló kiállítást!

 
 
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.23./
 

 

 

Baleset a kenézlői úton

    

  2008. február 23-án, 13 óra 35 perckor a Kenézlő felé vezető út györgytarlói leágazás és Bálványos közötti szakaszán anyagi kárral és kisebb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt – tudtuk meg Bujdosó Norbert rendőr zászlós, balesti helyszínelőtől…
 


Bujdosó Norbert

  Egy 26 éves fiatalember közlekedett Kenézlő felől Sárospatak irányába Honda Civic típusú gépjárműjével, amikor nem az út vonalvezetésének megfelelően választotta meg a sebességet, és egy jobb ívelésű kanyart elhagyva előbb a gépkocsi kerekeivel az úttestről jobbra lehaladt, majd a hirtelen ellenkormányzás következtében az úton keresztbe fordult, és a menetirány szerinti baloldali árokban kötött ki, ahol az oldalára borulva állt meg.

A baleset következtében egyetlen utasa, az édesanyja sérült meg, akit mentőautóval a kórházba szállítottak. Az ügyeletes orvos elsődleges véleménye szerint 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy mindkettőjük biztonsági öve be volt kapcsolva, és mindkét légzsák működésbe lépett. A gépkocsi semmilyen más járművel nem ütközött.
 


 
 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.23./
 

 

 

A temetők helyzetéről rendezett fórumot a Lokálpatrióták Egyesülete

    

  Sárospatak város Önkormányzata és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete 2008. február 21-én fórumot tartott a városi temetők és a városi temetkezés helyzetéről, feladatairól, amelyen az egyházak és a temetkezési vállalkozás képviselői is részt vettek. A találkozó kiváltó okáról, céljairól és eredményéről Saláta László, az egyesület elnöke számolt be…
 


Saláta László

dr.Téglás István

  Nagyon egyszerű oka volt a fórum létrejöttének, ugyanis tavaly évvégén volt egy közgyűlésünk, ahol éles vita alakult ki a temetők, a temetkezés sárospataki helyzetéről. Ez spontán alakult ki, így akkor nem voltak jelen az illetékesek, illetve csak néhány érintett volt jelen.
Ezek után jött hozzám egy levél, egy ideérkező csoporttól, akik Patakon tartották az érettségi találkozójukat, keresték egy tanár sírját az egyik temetőben, és nem találták meg. Kértek bennünket, hogy lehetőség szerint segítsünk már abban, hogy a temetők áttekinthetőek legyenek.

Aztán kiderült, hogy a temetők nagyjából áttekinthetőek - másik temetőben volt az illető eltemetve, azért nem találták. Ettől függetlenül úgy gondoltuk, hogy érdemes átgondolni a dolgot, miután a közgyűlésünkön is felvetődött a kérdés. A temetkezési vállalat vezetője is jelezte, hogy szívesen részt venne egy ilyen beszélgetésen.
Ezért mi ezt felvállaltunk. Eldöntöttük, hogy napirendre tűzzük, és a testület elé is elvisszük ezt a témát, s miután ketten a képviselő-testület tagjai vagyunk, ezt el is értük: májusban fogja tárgyalni a képviselő-testület.

Nagy örömünkre legalább 70-en eljöttek, és ezen a fórumon egymás mellé ültethettük azokat a feleket, akik a dologban érintettek, tehát a tulajdonosokat, a fenntartókat, az üzemeltetőket, a temetkezési vállalkozót, sőt az újonnan kinevezett rendőrkapitány dr.Téglás István rendőr alezredes is megtisztelt bennünket jelenlétével és hozzászólásával. Megtekintettünk a temetők mai állapotát bemutató vetített képeket és megbeszéltük közös dolgainkat, hogy hogyan tudunk közösen tenni ezért az ügyért.

A fórum eredményes volt, hiszen több kérdést tisztáztunk, születtek felajánlások, a temetkezési vállalkozótól és más vállalkozóktól is, pl. lesznek, aki részt vállalnak majd a hulladék elszállításában, mi, a lokálpatrióták pedig részt veszünk a temetők rendbetételében. 
 


Aros János

 
Az Önkormányzatot Aros János alpolgármester képviselte, akinek a szavai szerint ez a Fórum beleillett abba a folyamatba, amit már korábban elkezdtek…
Mi komolyan vettük azt az ígéretünket, hogy szeretnénk a város kegyeleti életével kapcsolatban szorosabban együttműködni a történelmi egyházakkal, a római és görög katolikusokkal és a reformátusokkal.
Már az előző évben is többször kezdtem egyeztetést ezen egyházak képviselőivel. Ennek a mai megbeszélésnek is megvolt az az előhangzása, ami részben a lakosságtól jött észrevételeken alapszik, részben pedig azokon az előzetes egyeztetéseken, amelyeken kiderült, hogy az egyházaknak és Sárospatak város vezetésének, képviselő-testületének vannak még rendezetlen ügyei.
Ezen a héten is tartottunk egy egyeztetést, aminek az alapvető célja az volt, egy régi, több évtizedes múltra visszavezethető hiányosságot pótoljunk. Nevezetesen egy kegyeleti rendeletnek, kegyeleti közszolgáltatási megállapodásnak a létrehozását, amelyben papírra leírjuk, szabályozzuk azokat a dolgokat, amelyek eddig szabályozatlan módon történtek.
 
Hogy csak két példát ragadjak ki a tisztázandó dolgok közül: még van olyan 1963-as állapotot rögzítő okirat, amelynek értelmében a Sárospataki Református Egyház tulajdonában van a bodroghalászi temető, amit valójában a Bodroghalászi Református Egyház használ. Hasonló a végardaiak régi kérése is, miszerint a temetőjük kerüljön a végardói egyház tulajdonába. Mi ez elé sem szeretnénk akadályt állítani, hiszen a mi érdekünk is, hogy mindenki számára megnyugtató módon történjen meg a temetőkben a kegyeleti szolgáltatás.

Éppen ezért örültünk ennek a kezdeményezésnek, mely a lakosság részéréről indult, és a Lokálpatrióták Egyesülete volt az, aki felkarolta. Itt jelen voltak azok a lakosok is, akik részben hozzánk, részben más fórumokon jelezték észrevételeiket a temetkezéssel, a temetők fenntartásával kapcsolatosan.
Bízunk abban, hogy a következő testületi ülésre a már elkezdett kegyeleti megállapodást késszé tudjuk tenni.


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.23./
 
 

 

SUSI – MOGYI – Adidas Kupa Szivacskézilabda Torna

    

  A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola kézilabda szakosztálya első ízben rendez tornát. 2008. március 8-án (szombaton), az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában, így végre hazai környezetben láthatják a kilátogató nézők a Sportiskola Szivacskézilabda csapatát. Az eseményre 4 leány és 5 fiú csapat hivatalos. Szinte az egész megyét átölelő viadalon, a hazai csapatok mellett, Kazincbarcika, Bőcs, Mezőnagymihály, Ózd és a Miskolci Sportiskola fiataljai is részt vesznek. A rendezvényen nagy küzdelem várható, ahol a gyermekek érmeket, okleveleket, különdíjakat is kaphatnak a játék öröme mellett.

Egy-két gondolat a szivacskézilabdázásról: a játékot 3 mezőnyjátékos és 1 kapus játssza, 20 x 10 méteres pályán; a kapuk 240 x 160 centiméteresek; csere folyamatosan történhet; a mérkőzés 2 x 10 perces – 3 perces szünettel; a labda speciális szivacsból van. A szervezők nagy szeretettel látják a szurkolni vágyókat.
A rangos eseményt az a csávolyi MOGYI Kft. támogatja, mellyel az egyesület vezetői a napokban írták alá a SUSI első reklámszerződését. Hír még a SUSI házatájáról, hogy egy héttel e rangos torna előtt, a „szivacsos” lányok és fiúk Miskolcon vendégszerepelnek a Miskolci Sportiskola vendégeként. A SUSI hivatalos honlapján továbbra is friss információhoz juthatnak a kedves olvasók.
A torna menete a következőképpen alakul:


 
 


Törő Gábor
/2008.02.23./
 
 

 

Magyar tájak – Gömör

    

    

  Február 20-án este a Magyar tájak sorozat újabb darabját rendezte meg a Művelődés Háza. Ezúttal Gömör került sorra, a meghívott vendég, Agócs Gergely népdalénekes, zenész segítségével - tájékoztatja az olvasókat Darmos István, népművelő...
 


Adócs Gergely

  Ő ugyan a Nógrádhoz tartozó Füleken született, de a szomszéd falu már Gömörhöz tartozott, s e mellett számos alkalommal járt néprajzi gyűjtőúton az említett területen. Előadásában Gömör történelmét, nemzetiségi viszonyait, az ott élő emberek életmódját ismertette. Bemutatta a gömöri pásztorok hangszereit, így pásztornótákat hallhattunk furulyán, flótán – fából készült fuvola féle -, és tárogatón. A Bodrog Néptáncegyüttes táncosai ezúttal élő zenére – Agócs Gergely tárogatójátékára – mutatták be a vasvári verbunkot, és a gömöri lassú-, és friss csárdást.
A Városi Könyvtár készletéből ezúttal Gömörről szóló könyvekből rögtönzött kiállítást láthattak az érdeklődők, s természetesen arra is volt lehetőség, hogy a könyveket kézbe vegyék, bele lapozzanak.
Az előadás után a egy különleges – nálunk kevéssé ismert – ételt kóstolhattak a résztvevők, a gömöri gulykát, amelyet a Huszár Panzió és Étterem munkatársai készítettek el.

A sorozat következő részében - amelyre március 26-án kerül majd sor –, a Hajdúság értékeivel ismerkedhetnek az érdeklődők.


 
 


Cziczer Katalin
/2008.02.23./
 

     

Egy este három ittas vezetőt találtak a rendőrök

    

A közlekedési és közrendvédelmi osztállyal közös összefogásban tartottunk ellenőrzést február 15-én a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén. A fokozott ellenőrzést, a megerősített rendőri jelenlétet azért vetettük be, mert a területünkön növekedőben van az ittas járművezetők száma, ami az egyik legveszélyesebb járművezetési forma. Ennek kiszűrésére intézkedtünk Kecskés Lajos rendőr főhadnagy, közrendvédelmi osztályvezető helyettessel - tudtuk meg Bacsó Tibor r. századostól…
 


Bacsó Tibor

  Az ellenőrzésben azt a módszert alkalmaztuk, hogy hirtelen megszállunk egy települést, és aki arra közlekedett, azzal szemben mindenkivel alkoholszondás ellenőrzést alkalmaztunk. Egy-egy településen 30-45 percet tartózkodtunk, és utána vonultunk tovább a következő településre. A szondáztatás eredményeképpen három ittas járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök, valamint több közlekedési szabálysértés miatt helyszíni bírságot szabtak ki, ill. feljelentést tettek.

Ezt az akciót 18-tól 24 óráig tartottuk, 22 óra után Sárospatak területén teljesítve szolgálatot fokozott rendőri jelenléttel. Itt is több szabálysértővel szemben intézkedtünk. Volt rá példa, hogy engedély nélküli fiatal vezetőket állítottak meg a Wesselényi úton az intézkedő rendőrök. Mivel péntek este volt nagy számban közlekedtek a városban 18 év alatti, fiatalkorú személyek, akiknek a figyelmét felhívtuk a helyes közlekedési magatartásra. Az eljárás alá vontak mind 30 év alatti, fiatal személyek voltak./A képek egy korábbi ellenőrzésen készültek./

Cziczer Katalin
/2008.02.22./
 

 

 
 

Kistérségi helyesíró verseny

    

  A helyesírás a nyelvi műveltség részét képezi, és fontos szerepe van a társadalomban. Ezt oktatják az iskolákban az anyanyelvűeknek és a külföldieknek egyaránt, és ezt igyekeznek követni a magyar nyelvű nyomdatermékekben, reklámanyagokban.

2008. február 13-án 14 órakor a ME Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában rendezték meg a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny kistérségi fordulóját - nyilatkozta dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea, a munkaközösség vezetője....
 


dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea

  A versenyt arról a Simonyi Zsigmondról nevezték el, aki 1903-ban elkészítette az új iskolai helyesírást, amelyet az egész irodalmi élet elfogadott. Mind tanárként, mind tudósként jelentőset alkotott a magyar nyelvtudomány fejlődéséért.

A megmérettetésen 40 felső tagozatos tanuló vett részt, a térség iskoláiból.
Gratulálunk a megyei továbbjutóknak és tanáraiknak, akik felkészítették őket!

Az eredményeket a mellékelt táblázatban tekinthetik meg.


 
 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.02.22./
 

 

 

Trükkös lopások úton - útfélen (nem minden jó szándék, ami annak látszik)

 


 
Előzetes letartóztatásban várja az eljárás lefolytatását a két elkövető, akiket azzal gyanúsítanak, hogy miután szándékosan defektet idéztek elő a sértett személygépkocsiján, majd egy alkalmas pillanatban eltulajdonították értékeit a 81. számú főúton Mór közelében. A trükkös tolvajok a kereszteződésben úgy álltak a sértett kocsija elé, hogy pár perces várakozásra kényszerítsék, majd kiszúrva gumiját követték a közeli parkolóig, ahol „jó szándékú segítségnyújtóként” ajánlották fel szolgálatukat, és amíg a sértett kerékcserével lefoglalta magát, egyikük ellopta a nyitott kocsiból az utazótáskát, és a bőrkabátot.

A másik eset a sárospataki rendőrkapitányság illetékességi területén a múlt év végén történt:
A sértett férfi gyalogosan tartott lakására, amikor a mellette elhaladó gépkocsiból két személy szólította meg azt közölve, hogy műszaki cikkeket szállító kamionjuk a közelben balesetet szenvedett, és a sofőr kórházba került. A sürgős műtétre 500.000.-Ft-ot kértek kölcsön, mivel náluk csak külföldi fizetőeszköz van.
Ígérték, ezt az összeget pár napon belül még további 200.000.-Ft-tal megpótolva visszaadják, a segítőkészségért cserében. A sértett rövid egyezkedés után ráállt a „kedvező” ajánlatra, és azonnal a helyi pénzintézetbe ment, ahol számlájáról leemelve a kért összeget, átadta a két elkövetőnek, akik további biztosítékként kezébe nyomtak egy táskát mondván abban egy nagyobb mennyiségű külföldi pénz van, majd sietve távoztak. A sértett csak odahaza nyitotta ki a táskát, mely üres volt, és a mai napig is hiába várja a mindent megígérő személyeket.
Ugyanezen a településen egy órával a történtek után, a fenti trükköt alkalmazva, egy másik sértettől szerezték meg annak pénzét is.
 


 
 
Figyelem! Az ilyen trükkös lopások, illetve csalások elkövetőire általában jellemző, hogy megnyerő modorúak, és sok esetben határozott fellépésükkel beférkőznek az emberek bizalmába, ugyanakkor kedvező ajánlatokkal kecsegtetik a jóhiszemű áldozataikat. Sokféle hihető, életszerű legendákba szövik bele a valójában megtévesztő és mindig haszonszerzésre irányuló mondandójukat.
Megjelenhetnek mint hivatalos személyek, közműszolgáltató cég képviselői, vagy mint házaló árusok, illetőleg rosszullétre hivatkozva kérnek bebocsátást, majd alkalmas pillanatban elemelik értékeinket....

Lakossági Hírlevél  

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
/2008.02.22./
 
 

 

Megjelent a Zempléni Múzsa legújabb száma

    

  Már kapható a Zempléni Múzsa téli száma. A 7. évfolyamában lévő folyóirat továbbra a zempléni kulturális értékek összegyűjtését és közreadását tartja a legfontosabbnak- Bordás István...

A legfrissebb lapszám R. Várkonyi Ágnes izgalmas tanulmányával indul, amely a 17. és 18. századi magyar béketárgyalásait járja körül a királyi Magyarország és az Erdélyi Fejedelemség szemszögéből.
 


Bordás István

  Kónya Annamária a felső-zempléni városi iskolák történetét bemutató cikke izgalmas adalék e táj kultúrtörténetéhez. Koncz Péter pedig a Kalajka rehabilitációjának egy lehetséges változatát tárgyalja kimerítő részletességgel. A tanulmány rovat egy olyan statisztikai elemzéssel zárul, amely az észak-magyarországi régió gazdasági és társadalmi viszonyait tekinti át az ezredfordulón.

A művészettel foglakozó írások zenei, képzőművészeti és színházi vonatkozású írásokat közöl. Egey Emese Kodály Zoltán finn zenei vonatkozásairól értekezik. Novotny Tihamér Gubis Mihályra emlékezik. Siartó Ildikó a könyvárak és a színházak kapcsolatát elemzi.

Az szépirodalom elsősorban szláv vonatkozású szépirodalmat közöl kitűnő fordítók közreműködésével. A lap hamarosan olvasható lesz az interneten is a www.zemplenimuzsa.hu webcímen.
l


 
 


Cziczer Katalin
/2008.02.22./
 

 

 

Új világi elnöke van a Római Katolikus Egyháztanácsnak

    

  A többfordulós titkos szavazás után sikerült megválasztania képviselőtestületünknek az egyházi elnök helyetteseként működő világi elnököt. A sárospataki Római Katolikus Egyháztanács februári ülésén Dr. Cserkúti Sándort választotta meg az egyházközség világi elnökének. Ezúton is köszönjük Szabó Miklós testvérünknek eddigi fáradozásait, és továbbra is számítunk a testületben hűséges, lelkes közreműködésére.
Isten áldása kísérje mindkettőjük életét és munkáját!
 


Dr. Cserkúti Sándor

  Világi elnök:
4.9. A jóváhagyott és kinevezett tanácstagok maguk közül választják meg titkos szavazással a világi elnököt. Az egyházmegyei központba küldött hivatalos beadványokat (költségvetés, zárszámadás, jegyzőkönyv) az egyházi elnök mellett a világi elnöknek is alá kell írnia. Az egyházi elnök akadályoztatása esetén a világi elnök vezeti a képviselőtestületi gyűlést. Neki kell a munkabizottságokat ellenőriznie és munkájukban segítenie, lelkesítenie....

5.4. Az egyházközségi képviselőtestület világi elnöke az elnök mindenkori helyettese, a testület ügyeiben. Annak akadályoztatása esetén összehívhatja a gyűlést, azon elnökölhet, s ott neki kell eldöntenie, hogy nyilvános vagy titkos szavazással döntsenek-e bizonyos kérdésekben. Joga közvetlen írásos felterjesztést küldeni az esperesnek vagy a püspökségnek. Kőtelessége meghallgatni a hívek panaszait vagy kívánságait. (Megtisztelő hely illeti meg az egyházi ünnepélyeken.)...       Részlet a Magyarországi Egyházközségek Képviselőtestületi Szabályzata c. dokumentumból
 


 
 


Koleszár Krisztián - lelkipásztori kisegítő
/2008.02.21./
 

 

 

Napirenden a kistérség közoktatási reformja

    

  A Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa az elmúlt év végén úgy döntött, hogy a közoktatási feladatok ellátása tekintetében újra asztalhoz kell, hogy ültesse az érintett települések vezetőit, a polgármestereket és az érintett intézmények vezetőit – nyilatkozta Dr.Komáromi Éva jegyző…
 


Dr. Komáromi Éva


Homonnainé dr. Joób Klára

  Ennek az előkészítő munkának az első fázisában idén januárban a települési jegyzők és az iskolaigazgatók elkezdtek egy előzetes egyeztetést, amelynek eredményéről a jegyzők tájékoztatták a polgármestereket, akik úgy döntöttek a legutóbbi - 2008. január végi tanácsülésen - hogy szakértőt bíznak meg a további megoldási javaslatok kidolgozásával.

Homonnainé dr. Joób Klára tanügy igazgatási szakértő lett megbízva a munka elvégzésével. Ő ezt a munkát elkezdte és az első egyeztető megbeszélést tartottuk február 19-én délelőtt a sárospataki Városháza Díszteremben.

A szakértő asszony kidolgozta a lehetséges variációkat, és ezt ismertette a megjelent iskolaigazgatókkal és jegyzőkkel. Kérte, hogy mindenki mondja el a véleményét a munkaanyagról. Ennek a megbeszélése több mint két órán át tartott. Végül azzal álltunk fel az asztaltól, hogy a pénteki tanácsülésen ismertetni fogja szakértő asszony ezeket a lehetőségeket a polgármesterekkel, a társulási tanács tagjaival, akik felé az a kérés fog megfogalmazódni, hogy a saját településeiken a képviselőtestületekkel ismertessék meg ezeket a megoldási lehetőségeket.

Döntsenek a képviselő-testületek arról, hogy a leírt anyagban található megoldási lehetőségeket intézményfenntartó társulások, illetve többcélú kistérségi társulás által fenntartott intézmény vonatkozásában tudják-e támogatni.


Folytatásként a szakértő asszonynak május végéig kell kidolgoznia a teljesen végleges megoldást és a végrehajtást előkészíteni. Ahhoz, hogy ez határidőben lebonyolódhasson, a március 10-ei héten újabb megbeszélés szükségeltetik az érintett települések vezetőivel és intézményvezetőivel.

 


 
 


Törő Gábor
/2008.02.21./
 
 

 

Élmezőnyben végeztek a Rákóczisok a Teleki Pál Földrajz- Földtan versenyen

    

 

2008. február 11-én került sor a kistérségi Teleki Pál Földrajz-Földtan verseny lebonyolítására a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. Négy iskolából készültek a gyerekek a versenyre, a hetedik évfolyamon 13 tanuló, a negyedik évfolyamon 8 tanuló mérte össze a tudását- tájékoztatja az olvasókat Szegediné Gonda Zsófia, a kistérségi munkaközösség-vezető. Az írásbeli verseny eredménye a következő:

7. évfolyam

Helyezés

Tanuló neve

Iskola

Felkészítő tanár

I.

Horváth István

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

Zérczi László

II.

Göttli Boglárka

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

Zérczi László

III.

Kucsinka Flóra

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

Zérczi László

8. évfolyam

I.

Balázs Fruzsina

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

Zérczi László

II.

Kovács Tamás

Leitner Ádám

Hegyalja Ált. Isk., Olaszliszka

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

Szabó Zoltán

Zérczi László

III.

Reskó Dániel

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

Zérczi László

Az első helyezettek automatikusan bejutottak a megyei fordulóba, a 2-3. helyezettek az elért pontszámok megyei rangsorolásával esetleg szintén bejuthatnak az áprilisi megyei fordulóba. A díjazott tanulók oklevelet és könyvutalványt nyertek, minden résztvevő tanuló emléklappal távozott a versenyről.

Miért is jók ezek a versenyek? A földrajz tantárgy a humán és reál ismereteket ötvözi, így eredményes tanulásával az általános műveltség, az egységes rendszerben történő gondolkodás fejleszthető. A gyerekek összemérik tudásukat, önbizalmuk fejlődik és a későbbiekben is motiváltabbá, tájékozottabbá válnak a világ eseményeinek megítélésében, azok alakításában.

Gratulálunk a gyerekeknek és a felkészítő tanároknak
!                                                       

Teleki Pál, gróf (1879-1941)

Politikus, földrajztudós, egyetemi tanár, az MTA tagja, Horthy kormányzó közeli barátja. Az első világháború előtt a világ számos táján vett részt földrajzi expedíciókban. A trianoni békét követően szakmai érvekkel igyekezett alátámasztani a magyar revíziós törekvéseket. 1920-ban külügyminiszter, 1920-21-ben miniszterelnök, 1938-39-ben közoktatásügyi miniszter, 1939-től ismét miniszterelnök. Az általa vezetett kormány működésének idejére esett Kárpátalja visszacsatolása és a második bécsi döntés megszületése. Bár látja, hogy az ország területi gyarapodásának a Németországgal szembeni elkötelezettség az ára, megpróbálja Magyarországot távol tartani nemcsak a háborútól, de a szorosabb német szövetségtől is. Ennek ellentmond a háromhatalmi egyezményhez való csatlakozás, melyet a Jugoszláviához való közeledéssel kísérelt meg ellensúlyozni. Az örök barátsági szerződés megkötése után nem sokkal végbement belgrádi katonai hatalomátvétel következtében politikája tarthatatlanná vált. Ellenezte Magyarország részvételét a Jugoszlávia elleni agresszióban, s végső kétségbeesésében az egyébként is labilis idegzetű Teleki 1941. április 3-án öngyilkosságot követett el. 
 


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2008.02.21./
 
 

 

Ma is gyűjtik a kóbor ebeket

    

  Köszönöm a lakossági észrevételeket a kóbor kutyákkal kapcsolatban. Megnyugtatásul közlöm, hogy elrendeltem a kóbor kutyák befogásának folytatását, amire csütörtökön már sor kerül – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


Aros János

  Eddig ezt a szolgáltatást egy tokaji vállalkozó végezte, akinek tízezer Ft-ot fizettünk minden befogott kutyáért. Most szolgáltatót váltottunk, a sátoraljaújhelyiekkel vettük fel a kapcsolatot, akiknél jelentős kedvezményt tudtunk elérni, és a befogott állatok is azonnal az újhelyi telepen kerülnek elhelyezésre.

Minden egyes befogott ebről felvételt készíttetek a közterület felügyelőkkel, amely felvételek alapján be lehet azonosítani, és a telepről ki lehet váltani a megfelelő ellátás után, a gazdával rendelkező, elcsavargott kutyákat.

Tisztelettel kérek minden kutyatulajdonost, hogy a tavaszi időszak kezdetével gondoskodjon a háziállatok zárt helyen tartásáról, mert a közterületen tartózkodó kutyákat elszállítják.
 


 
 


Cziczer Katalin
/2008.02.20./
 
 

Zsuzsanna nap "családi körben"

    

  A Lorántffy Zuzsanna Sárospatakra költözésének 400. évfordulója emlékének szentelt jubileumi év nyitányaként, Zsuzsanna napon a Művelődés Háza pódiumtermébe gyűltek össze mai tisztelői, jelképesen, öröksége révén "családjának" tagjai.
 


Dr.Tamás Edit

 

  Életművének legújabb kutatások szerinti bemutatását Dr. Tamás Edit történész, Dr. Dienes Dénes egyháztörténész és Virágh Sándor lelkész tárta az érdeklődő közönség elé, melynek soraiban minden nemzedék képviseltette magát…

Lorántffy Zuzsanna korát megelőző gondolkodású asszony volt, akinek lelki, szellemi öröksége ma is példakép értékű. Legyünk ennek megbecsülői, és ne hagyjuk a feledés homályába veszni azt a nagyasszonyt, aki Sárospatakért élt, cselekedett, és élete a városnak igazi reneszánsza, újjászületése volt.

Bemutatásra került a Borsa desszertcsalád új terméke a Zsuzsanna desszert, melynek külcsínyéről a tervező Makláry Teréz szólt. A különleges szépségű doboz a "sub rosa" terem motívumainak felhasználásával készült el. Gurzóné Kormány Emese az ízkialakítás hátterével ismertette meg a jelenlévőket, akik Gurzó József szíves kínálásával meg is kóstolhatták a mazsolás-narancslekváros-meggyes-mandulás terméket.
 


 
 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2008.02.20./
 
 

 

Rendőröket jutalmaztak

    

   


Dr. Téglás István

Matisz János
r. őrmester

Rézműves Attila
r.törzsőrmester

Dr. Konrad Mussenbrock

Solymosi Antal

  Bejelentés érkezett a kapitányságra az ÉMÁSZ munkatáraitól, miszerint az egyik transzformátoruk közelében egy oda nem illő gépjárművet észlelnek. A helyszínre érkezve a transzformátornak már csak a hűlt helyét találták a levágott vezetékcsonkokkal, valamint egy hátrahagyott létrát és egy erővágót – számolt be egy sikeres felderítésről dr. Téglás István rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…


Azt megelőzőleg a kapitányság járőrei igazoltatás alá vontak egy - az ÉMÁSZ munkatársai által is észlelt - személyt egy kis tehergépkocsival, így az eljárás további szakaszában, az elszámoltatás során sikerült beazonosítani a bűncselekmény elkövetőit.


Ezért a felderítésért jutalmazta meg most az ÉMÁSZ Zrt német igazgatója, Dr. Konrad Mussenbrock úr az eredményes munkát végző rendőreinket- Matisz János rendőr őrmestert és Rézműves Attila rendőr törzsőrmestert.
 

Örömteli ez az alkalom azért is, mert ennek kapcsán megállapíthatjuk, hogy a Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei gyors és szakszerű intézkedést hajtottak végre, aminek eredményeként elfogásra került az elkövető. A jutalmazás kapcsán az igazgató úrnak köszönetemet fejeztem ki a két megdicsért, pénzjutalomban részesített járőr, és a teljes rendőrkapitányság személyi állománya nevében.


Úgy gondolom, hogy e jutalomtól függetlenül is, mi végezzük a munkánkat, és ehhez hasonlóan minden bejelentésre, amely akár az ÉMÁSZ, akár bármely gazdálkodó, vagy magánszemély vagyonát érinti, azonnal intézkedünk, megtesszük a szükséges intézkedéseket.


Motiváló erőt is tulajdonítok ennek a pénzjutalomnak, amely a teljes állományra pozitív hatással lehet. Mindig megdöbbenek, amikor az ilyen lopások feszültség alatt lévő rendszereken történnek. A rendőrség sok esetben egy egyszerű lopásügyben intézkedik, azonban ha az elkövetőnek nem sikerülne ezt „szakszerűen” megoldania, akkor lehet, hogy haláleset miatt kellene intézkednünk. Sajnos megszaporodtak az ilyen jellegű elkövetések, nem csak áramszolgáltatók sérelmére, hanem egyéb, pl. vízmű, távközlési műtárgyak, berendezések esetében is.

Egy példaértékű együttműködésnek lehettünk tanúi ebben az esetben, ami a kitűzött feladataink között is szerepel. Egy általános, társadalmi összefogást próbálunk létrehozni, illetve elősegíteni és erősíteni - legyen az gazdálkodó szervezet, vagy magánszemély. Figyeljünk egymás értékeire és jelezzük a rendőrség felé a bűncselekményeket, vagy azok gyanúját! Mi erőink, lehetőségeink, eszközeink függvényében, ezekre azonnali intézkedéseket fogunk tenni.


Ha nem is a napi gyakorlat ez, de azért időnként meg szoktuk köszönni a rendőrség munkáját – tette hozzá Dr. Konrad Mussenbrock úr, az ÉMÁSZ Zrt divízió igazgatója. Azon igyekszünk, hogy a cselekmény időpontja és a köszönet időpontja ne legyen túl távol egymástól, hiszen az emberekben él az, hogy volt itt egy lopás, és ha tudatosul bennünk az ilyen híradások révén, hogy elcsípték a tetteseket, hogy javul a felderítési arány, akkor ennek lehet elrettentő hatása.

Erről az esetről nem is azt mondanám, hogy elszemtelenednek a tolvajok, hanem hogy egyre nagyobb szakértelemmel látnak munkához. Tehát egyre kevésbé olyan dolgokat lopnak el, ami éppen az útjukba akad, hanem szisztematikusan készülnek, szerszámokkal és szakmailag is egy-egy lopás elkövetésére. Ilyen volt a mostani eset is, hiszen egy trafóállomást leszerelni az nem csekélység, hozzáértést kíván.


Érdemes tudni, hogy itt a jogszabály alkotóknak is fontos szerep jut, pl. abban, a törvények által megengedett módon, hogyan ítélik meg ezeket a bűncselekményeket. Korábban pl. az eltulajdonított anyagnak az ára volt mértékadó a büntetésre, most pedig az okozott kár, amely ennek a többszöröse is lehet. Ezenkívül valóban, az is egy fontos szempont, hogy az együttműködésünk ténye közismertté váljon és így potenciális elkövetők is látják, hogy egyre nagyobb a veszélye annak, hogy fülön csípik őket.


Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője olyan műszaki javaslatokat tett az eredményesebb felderítés érdekében, amelyeket a cég illetékesei az elkövetkezendő időszakban fel tudnak használni a biztonsági rendszerük fejlesztése során. 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.02.20./
 
 

 

Wass Albert kiállítás a Sárospataki Református Kollégiumban

     

  Wass Albert kiállítás nyílt a Sárospataki Református Teológiai Akadémia épületében. A megnyitó 2008. február 18-án, hétfőn, 18.30 órakor kezdődött a teológia Szikszai Fabricius Balázs Termében Kis Endre József köszöntő szavaival.
 


Kis Endre József


Dr.Pándy-Szekeres Dávid


Pándy-Szekeres Júlianna


Makláry Zsolt
 

  A Farkas Ferenc Zeneiskola növendékeinek rövid zenés bevezetője után Papp-Váry Elemérné: „A Magyar Hiszekegy” c. verse hangzott el  Pándy-Szekeres Julianna előadásában.

 Ezt követően kezdte meg dr. Pándy-Szekeres Dávid lelkész-tanár vetített-képes előadását „Erdélyi országút szélén” címmel. Bevezetőjében beszélt arról, hogy a Wass Albert sorsban saját családja is érintett volt, ahogyan ez sok más embernek a sorsa is volt akkor.

Az általa bemutatott képek 1978 és 1982 között készültek Erdélyben az akkori nagyon nehéz helyzetben, és azt mutatta be, hogy hogyan éltek az erdélyi emberek. A képes előadás a következő mottóval indult: Sok útja van a világnak, s nincs ember aki bejárhatja mindezeket, gondoljuk meg jól, hogy mit akarunk látni.

Ezt követően Makláry Zsolt festőművész megnyitotta a kiállítást, rövid beszédében idézetet olvasott fel Wass Albert a „A funtineli boszorkány” harmadik kötetéből, majd lehetőség volt megtekinteni a kiállítást, mely két hónapig várja az érdeklődőket.


                   


 
 


További fotók >>>

A Tiszáninneni Református Egyházkerület Kommunikációs Szolgálata

/2008.02.20./
 
 

 

Bowling-verseny rendeztek Hotel Bodrog Wellnessben

    

  Jó hangulatú bowling-versenynek adott otthont szombat délután a Hotel Bodrog Wellness Bowling Clubja. A résztvevők izgalmas párharcokban döntötték el a továbbjutások sorsát. A versenyzők között 11-12 éves gyermekek is voltak akik bebizonyították, hogy ez a nagyszerű játék kortalan, és méltó ellenfelei voltak a felnőtteknek is. A remek csaták után a következő végeredmény alakult ki:
1.Tóth Zsolt
2.Sikora Attila
3.Stumpf Attila

A helyezettek értékes ajándékokat kaptak, melyeket a Hotel Bodrog Wellness ajánlott fel. Reméljük a következő versenyen még több játékos kedvű versenyzőt üdvözölhetünk majd!


 
 


További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.02.19./
 
 

 

Lorántffy Zsuzsannáról az ifjúságnak

    

  Lorántffy Zsuzsanna Sárospatakra költözésének 400. évfordulója emlékezetére szentelt jubileumi év Zsuzsanna napjának "víliáján", az ifjúság ismerkedett a fejedelemasszony életművével a Művelődés Háza Ifjúsági Klubja rendezésében...
 


 

  A részvételben dicséretesen, különösen a Református Kollégium Gimnáziuma Lorántffy Internátusának lakói jártak az élen, hogy névadójukról többet megtudjanak. Csatlósné Komáromi Katalin felelevenítette egykori diákélményeit a Lorántffy szoborhoz kötődő diáklegendákon keresztül. Örsi Anikó internátusigazgató szólt Lorántffy Zsuzsanna műveltségéről, hímzésszeretetéről, és a levelezése fontosságáról, amelyen keresztül életműve tükröződik. Illusztrációként néhány mai levélből idézett, amit egykori Lorántffys diákok írtak a nagybetűs életből, amikor saját gyermekük nevelése közben emlékeztek vissza arra a szeretetre, türelemre, amit ott a nevelőktől kaptak, és sok levélben szerepelt Lorántffy Zsuzsanna alakja, példája is.

Virágh Sándor lelkész pedig történelmi helyzetképekben mutatta be a fejedelemasszony családi helyzetét, küldetését, korát megelőző gondolatait, Comenius meghívásának hátterét. A beszélgetős előadás végén mód volt kérdések feltételére. Lorántffy Zsuzsanna 8 éves kislányként lett sárospataki, 16 éves korában lett asszony, és az élet terheit azért bírta oly erővel hordozni, mert erőforrása volt számára a hit, a Szentírás. Az a Biblia, amit ő olvasott, idén szintén 400 éves, az 1608-as Hánaui biblia, amely saját kezű bejegyzéseit is tartalmazza, hála Istennek hazatért Sárospatakra az orosz fogságból. 
 


További fotók>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2008.02.19./
 
 

Mit hozott a Fizibusz?

    


2008. február 7-én begördült a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába a Fizibusz. Nem utasokat szállított, hanem az energiával, energiatakarékossággal és a fizika tudományával kapcsolatos ismereteket hozott 5-8. osztályos diákjaink és tanáraink számára. Az Energia Suli a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (ELMŰ) és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ) általános iskolai programja.

Két tanórán át látványos és érdekes kísérleteket láthattunk, amely során nem csak ismereteink bővültek, hanem emlékezetes, vidám játékban vehettünk részt. A játék során használhattuk a tanórán megszerzett ismereteinket és játszva tanulhattunk új dolgokat is.
Reméljük, hogy ezzel a programmal felkeltettük diákjaink érdeklődését a természettudományos tantárgyak iránt és mindannyian gazdagabbak lettünk egy élménnyel.


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.02.19./
 
 

 

 XI. Szólótánc és Népdaléneklési Verseny

    

  A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2008. február 16-án kilencedik alkalommal rendezte meg szólótánc és népdaléneklési versenyét. A verseny helyszínéül Karcsa község Nagy Géza Művelődési Központja szolgált, melynek igazgatója Balogh Sándorné nagy odaadással segítette a rendezvény sikeres és zökkenőmentes lebonyolítását- nyilatkozta Réthiné Muha Krisztina, igazgatónő...
 


Réthiné Muha Krisztina

  Itt kell köszönetet mondanunk Dakos János polgármester úrnak, és Karcsa község Önkormányzatának, akik iskolánkat támogatandó, ellenszolgáltatás nélkül bocsátották rendelkezésünkre a művelődési házat, mely méltó helyszíne volt ennek a páratlan rendezvénynek. A hagyományoknak megfelelően az idei verseny iránt is nagy volt az érdeklődés.

A gyerekek Sárospatakról, Sátoraljaújhelyből, Miskolcról, Taktaharkányból, Tiszacsermelyről, Tiszakarádról, Bodroghalomból, Tolcsváról, Olaszliszkáról, Vámosújfaluról, Alsóbereckiből, Bodrogolasziból, Tiszaladányból, Erdőhorvátiból jelentkeztek. A szólótánc versenyen rekord számú 107, a népdaléneklési versenyen 22 versenyző mutatta be produkcióját. Ekkora tömeget megmozgató és ilyen jellegű verseny egyedülálló a régióban, és az országban is ritkaság számba megy. 
 
A versenyzők kötelező anyagként bodrogközi táncokat, és népdalokat mutattak be. A szabadon választott produkciók felölelték az egész magyar nyelvterület tánckincsét, hiszen rábaközi, sárközi, dél-alföldi, szatmári, mezőségi, kalotaszegi táncokat is láthatott a zsúfolásig megtelt művelődési ház közönsége. A maratoni verseny után a Lévai Péter, Kiss Anita, Juhász Erika összetételű zsűri visszavonult, hogy eldöntse a bokréták, kalárisok, pacsirták és különdíjak sorsát.

Ez idő alatt a közönséget iskolánk Silver Line moderntánc csoportja, Balogh Márk és Balogh Emőke társastáncosok, a Dávid család cigánytánc bemutatója, és a helyi citerazenekar szórakoztatta. Ezek után a zsűrire várakozó gyerekek elfoglalták a színpadot, és egy fergeteges felcsíki táncházat rögtönöztek. Végre este fél nyolcra megszületett az eredmény, és az egész napos izgalmak után a rendezvény az ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult.

Gratulálunk minden díjazottnak, és minden résztvevőnek. Köszönjük a gyerekek, rendezők, szervezők, felkészítő tanárok, és szülők áldozatos munkáját. További sok sikert és kitartó szorgalmas munkát kívánunk az elkövetkező fellépésekhez és versenyekhez!

A IX. Szólótánc és Népdaléneklési verseny győztesei

További fotók >>>

A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
/2008.02.19./
 
 

 

Tovább jutottak a megyei fordulóba

    

  2008. február 6-án rendezték a Hevesy György Országos Kémiaverseny körzeti fordulóját, ahol az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tanulói is sikeresen szerepeltek. Ők képviselik iskolánkat Miskolcon, a márciusban megrendezendő megyei fordulón.
7.évfolyamon :
I. helyezést: Bogáthy Nikoletta
II. helyezést: Tóth Kinga
III. helyezést ért el Vajda Levente.

8. évfolyamon:
II. helyezett: Majoros Fanni
III. helyezett lett. Nalesnyik Mátyás
Felkészítő tanáruk : Fedorné Szabó Marianna


 
 Cziczer Katalin
/2008.02.19./
 
 

 

Országos szakmai kitűntetést kapott Darmos István

    

  Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület alkotói díját vehette át Darmos István A Művelődés Háza munkatársa, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola táncpedagógusa 2008. február 17-én, Budapesten. Az alkotói díj átadására a táncpedagógusok, koreográfusok, és táncosok előtt került sor, a Gyermektánc Antológia rendezvényén, az Operett Színház színpadán. Az egyesület évente egy pedagógiai és egy alkotói díjat ad ki...
 


Darmos István

  A díjátadáson Csasztvan András, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke ismertette Darmos István táncpedagógiai eredményei mellett, koreográfusi és szervező munkáját, s külön kiemelte néprajzi kutatói tevékenységét. Ez utóbbinak fontos részeként említette a gyermekjáték-gyűjtéseket, táncfolklorisztikai kutatásokat, s azt, hogy ezek könyvekben, szakfolyóiratokban megjelennek, s így minden szakember számára hozzáférhetőek.

- Számomra az alkotói díj értékét az jelenti, hogy a gyermektánc-mozgalomban tevékenykedő szakemberek érdemesnek tartották a munkámat kiemelni. Azt gondolom, ez szól az ez éven 25 éves táncosi, 19 éves oktatói és koreográfusi, valamint 17 éves kutatói tevékenységemnek, de szeretném hozzá tenni, hogy mindezeket nem egyedül végzem, hanem kollégáim, tanítványaim, valamint hagyományaikat őrző és átadó emberek körében, így ez a díj nekik is szól – mondta el Darmos István.


 
 


Törő Gábor
/2008.02.18./
 
 

 

Ének-zene bemutató óra a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

    

   


Süle Ferenc

  Egy kivételes bemutató órát láthattunk a 2.a osztályban. Az ének órát az Apáczai Kiadó ének-zene tankönyvének írója, Süle Ferenc tartotta...

Kivételes volt ez az óra egyrészt azért, mert a gyerekek nem minden nap találkozhatnak tankönyvük írójával úgy, hogy az órát is ő tartja nekik.
Mi pedagógusok is rengeteg módszertani ötlettel gazdagodhattunk, ezenkívül Feri bácsi gyermekszeretete, szuggesztív egyénisége is mindnyájunkat lenyűgözött.

Az énekórát a tanár úr is nagyon sikeresnek érezte, amelyhez – szerinte – sokban hozzájárult az osztálytanítók eddigi alapos munkája. 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.02.18./
 
 

 

Fizikai becslési verseny az ÁVG-ben

    

  Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban 2008. február 15-16-án rendeztük meg a fizikai becslési versenyt. A versenyen immár 13. alkalommal a határon túli testvériskolák, míg 7. alkalommal az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő intézmények versenyeztek számolt be az eseményről Szeder László tanár úr...
 


Szeder László

  A versenyben résztvevő csapatok az előre megadott ismeretanyag elsajátításán túl (Bánki Donát élete és munkássága, a gimnáziumi tananyag mechanika, hőtan, elektrosztatika, egyenáram fejezetei), meghatározott előírások figyelembevételével még otthon lufi ágyút, fütyülő gyertyát és lufi liftet készítettek.

Pénteken délután, a versengés előtt, a résztvevők érdekes előadást hallhattak Dr. Kirsch Évától, Ericsson-díjas fizikatanártól, aki előadásában a Svájcban működő CERN központról beszélt, amely a világ legnagyobb felbontású mikroszkópját és teleszkópját működteti.

Az előadás után mutatták be a csapatok az általuk elkészített eszközöket, amelyek a zsűri számára is meglepő kreativitást és váratlan teljesítményt mutattak. A kimerítő gyakorlati rész, valamint a jól megérdemelt pihenés után szombaton reggel folytatódott a verseny.
A feladatlapok kitöltése mellett az érdekes és gondolkodtató kérdéseket felvető állomásokon a diákok becslési képességeikről és fizikai tudásuk gyakorlati hasznosításáról adtak számot. A zsűri tagjai (Pántyánné Kuzder Mária, Dr. Kirsch Éva, Stóka György) rendkívül nehéz helyzetben voltak a színvonalas válaszok értékelése során.


 
 
Végül a következő döntést hozták:
határon túli testvériskolák kategóriájában:
1. Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr
2. Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, Sárospatak
3. Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár

az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő iskolák kategóriájában:
1-2.Zrínyi Ilona Gimnázium, Nyíregyháza
1-2.Bessenyei György Gimnázium, Kisvárda
3. Türr István Gimnázium, Pápa

Ezzel az érdekes versennyel iskolánk célja az, hogy felhívjuk a figyelmet a fizika varázslatos világára. Hasonló a szándékunk akkor is, amikor érdekes, természettudományos témájú rendhagyó órákat fogad be intézményünk. Ilyen volt a FIZIBUSZ ÁVG-s látogatása is.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.02.18./
 
 

ARANY PATKÓ

    

    Az első ukrán állami történelmi-turisztikai program, ami 2006-óta működik Cserkasszi megyében. A megye területén 9.266 történelmi, kulturális és turisztikai nevezetesség is található, amelyből 85 nemzetközi fontosságú- nyilatkozta Vozdvizsenszkij Vagyim...
 


Vozdvizsenszkij Vagyim

  Ezen kívül 7 nemzeti parkról is híres, közülük Tarasz Sevcsenkó, ukrán nemzeti költő szülőföldje, Csigirin, ukrán kozákok tanyája, Tripolje kultúrájának ősi maradványai, stb. A program Cserkassziból indul, ami fordításban „cserkészek”. Jelenleg kb. 400.000 lakosa van, 3 egyeteme és az egyik legnagyobb személy-, tehergépkocsi és buszgyártó üzeme. A városnak hosszú története van. 1284 óta ismerik.

1569 óta lengyeleké és 1793 óta az oroszoké volt. Bogdan Khmelnyiczkij, ukrán hetman (államfő), rezidenciája is volt, ahol 1654-ben levelet írt az orosz cárnak, amelyben politikai és katonai szövetséget kért. II Rákóczi Györggyel is szoros diplomáciai kapcsolatokat kötött és nagyköveteket cserélt. Alexander Puskyin és Pyotr Csajkovszkij is megfordultak itt. „Evgenyij Onyegin” című operát itt komponálta a világhírű zeneszerző.

Rajtuk kívül, meg kell említeni még Mária Zankoveczkij színésznőt, Iván Karpenkó-Karij drámaírót, Kosztantyin Pausztovszkij írót, akik itt éltek és alkottak. Cserkasszi utcái és parkjai nagy gesztenyefákkal vannak beültetve, ami tavasszal Sárospatakra is emlékeztet. Ezért régóta vonzanak ide művészeket mindenhonnan.
Most is ide készülnek fellépni a Budapesti Színi Tanoda növendékei, akik részt vesznek a minden évben megrendezett nemzetközi színházi fesztiválon. Molnár Ferenc „Liliom” című előadásával fogják megismertetni az ukrán műkedvelőket.

Május 21-23-ig lehetőség nyílik arra is, hogy Sárospatak nevezetességeit bemutassuk az ukrán regionális turisztikai kiállításon Cserkassziban. Erre már is készül  a "Történelmi séta a "magyar Cambridge-ben" című fotókiállítás. Ezen kívül a Tokaj Kereskedőház Zrt. ukrán partnere a tervek szerint be fogja mutatni „a magyar borok királyát, a királyok borát”.


 
 


Cziczer Katalin
/2008.02.18./
 
 

Kilyén Ilka meghódította Sárospatak közönségét

    

  Telt ház fogadta szombat kora este a Marosvásárhelyről ékezett színésznőt, A Művelődés Háza és Könyvtára pódiumtermében. A lenyűgöző estről Földházi István – aki Gáll Józseffel együtt a szervezésben is részt vett – küldött beszámolót…
 


Kilyén Ilka
színművésznő
(Marosvásárhely)Földházi István ny.népművelőGáll József, a Sárospataki Wass Albert Kör vezetője

  KILYÉN ILKA a 90-es évek elején járt először városunkban, amikor Ágrólszakadt madár címmel, a csángó magyarok sorsát balladisztikusan feldolgozó összeállítását mutatta be.

Most a helyi Wass Albert Kör meghívására érkezett újból hozzánk abból az alkalomból, hogy napjainkban a nagy erdélyi magyar íróra emlékezünk,
születésének századik, tragikus halálának 10. évfordulója alkalmából.

A művésznő is, mint Wass Albert, az erdélyi Mezőföld szülötte. Ez a táj az író több regényének is színhelye, így főleg ezekből a művekből és az
ugyanitt termett népdalokból állította össze ARANYORSZÁG c. műsorát.

Előadóművész és közönség értő együttrezdülése volt jellemző az est közel másfél órája alatt.

Hittel, nagy művészi átéléssel, néhol keményen, majd lágy líraisággal, őszinte tárgyilagossággal, huncut humorral és kétségbeesett reménytelenséggel is mindig, minden rezdülésével magával ragadott.

A helyi médiákon túl, a közönség sok tagja is szót válthatott a művésznővel, megtapasztalhatták "civilként" is valódi elkötelezettségét közös magyar ügyeink iránt.

Köszönjük a szép estét abban a reményben, hogy még találkozhatunk!


Hogyan tudott ilyen nyitott szívvel Magyarországra jönni és ilyen ragyogó műsort adni nekünk, amikor mi 2004. december 5-én gyakorlatilag megtagadtuk a határon túli magyarokat? – tettük fel a fájó kérdést a művésznőnek, közvetlenül a műsor után…

Ez a szavazás nem azt mutatta meg, hogy ebben a népben nincsen lélek, hogy nem érez velünk. Ez azt mutatta meg, hogy ezt a népet 50 év alatt el lehetett butítani, meg lehetett félemlíteni – ezért lehetett sakkban tartani hamis dolgokkal.

Ez azt jelenti, hogy nekünk – bárhol is éljünk – nagyon sok tennivalónk van, hogy az emberek a történelmi igazságot megismerjék, és hogy felfedezzék magukban, hogy erősebbek – mint nemzet – mint ahogy politikusok esetleg el akarják velük hitetni - mert egy gyengét könnyebb kézben tartani, mint egy erős nemzetet.
Az a nemzet, aki büszke önmagára, az értékeire, a kudarcokkal teli múltjára is - mert abból erőt merített - azt a nemzetet nem lehet egykönnyen irányítani. Ezt a nemzetet, amelyet háborúk során legyengítettek, megfélemlítettek, megcsonkítottak, azt persze most már bármivel meg lehet zsarolni…

Én nem hiszem azt, hogy a magyar nép nem szeretné a testvérét. Én egy percig sem így éreztem. Akik december 5-e előtt a NEM mellett agitáltak, számukra az a szavazás egy politikai bravúr volt, ez nekik sikerült. De ez csak egy pillanatnyi siker volt: nem háborút nyertek, hanem csak egy csatát!

Mert megerősítették azokat, akik igennel szavaztak, és azokat is, akik nem mentek el - mert akkor úgy gondolták, hogy jól cselekednek - de azóta kiderült, hogy elmehettek volna nyugodtan… és minket is megerősített, akik ott maradtunk… Végül is, Erdély nagyon sokszor volt magára utalva és mindig meg tudott állni...
 
Én nem tudok sajnálkozni, és én azt mondom, hogy nem kell ezen rágódni, hanem tovább lépve erőt meríteni, és azt mondani, hogy nagyon sok dolgunk van még, hogy leküzdjük ezt a rettenetes 50 évet...


 
 


További fotók >>>

Wass Albert: Mikor a bujdosó az Istennel beszél című versét a művésznő úgy adta elő, hogy mindenki a könnyeivel küszködött.
 Bíró Ferenc háttérzenét és szép erdélyi képeket is tett hozzá.  Íme a klipp.
 
Wass Albert : Mikor a bujdosó az Istennel beszél      
Uram, én nem tudom az igazságot
miképpen osztogatod ezután,
hogy mindenkinek bár maréknyi jusson:
Annyit tudok csak: esztendeje immár,
hogy végigdúlt a vihar otthonunkon.
Tudnod kell Uram, hisz mindent tudó vagy:
nem akartunk mi semmi mást, csak élni.
Szántani, vetni és remélni
Szántani, vetni és remélni
jó munkáért vidám aratást.
Nem imádkoztunk sokat, az igaz.
De szerettük a világodat, Uram,
ahogy megadtad: gondokkal telítve,
búval és örömmel fűszerezve,
a tövisek között egy-egy virág...
szép volt Uram, jó volt a világ.
Szerettük a patakodat, mely zengve
selyempartok közt vígan szökdösött.
A szellőt, ahogy hegyeidről este
virágillattal megrakódva jött.
Hajnalodat, amikor bokrétásan
felkacagott az ablakunk alatt.
Szerettünk minden bokrot, fát, virágot,
pillangót, felhőt, madarat...!
Apánk kezét. Anyánk mosolyát.
Kisgyermekünk első kacaját.
A csókot, ahogy lányajkon kigyúlt.
A vágyat, mikor fellegekbe nyúlt,
Feléd, Uram, akár a jegenye!
Jövendőt kért! Békét és életet!
Mégis a balkezed mozdult elénk
s reánk bocsátottad a végzetet.
Most már igazán nem tudom: a sorsot
hogyan s miképpen rendezed.
De bujdosók könnyében s bánatában
nem lelheted Uram a kedvedet.
Uram, nekünk ez a föld idegen.
Az ég sem derít itt sugarat miránk
Bajor erdőkön bujdosó magyarnak
bogáncsos úton nem terem virág..
Más itt a szél. Másként suhog az erdő.
Más nyelven szólnak a patakok.
Bozót tépi a bujdosó magyart,
kivert, hazátlan árva és zavart...
Uram, Te ezt így nem akarhatod!
Amerre járunk: köd lepi az erdőt.
Nyögnek a fák és tövisek sebeznek.
Bármerre indul céltalan nyomunk:
még az ösvény is átfordul keletnek.
Uram! Rendeld már, hogy hazamehessünk!
Mindegy hogyan és mindegy, milyen áron!
Nem akarunk örökké bujdokolni
ezen a zord, otthontalan világon!
Ha kell gyalog is, éhesen, vacogva,
tépett lélekkel és halálra váltan:
csak otthon legyünk egyszer a hazánkban!
Vert farkas mellé farkasnak beállunk,
vagy koldusnak a templom küszöbére,
rabnak, ha kell, testvér-rabok közé:
csak haza jussunk végre!
Hogy beszélhessünk magyarul a földhöz
s megértsük, amit zúgnak a szelek...!
Ha Szodoma láttán kővé változom:
Uram, én akkor is haza megyek!
Nincsen napodnak máshol melege.
Sehol sem olyanok a csillagok.
Ha százszor átkozott is az, aki magyar:
nem lehetek más, ha egyszer az vagyok...!
Add újra látnom apámat, anyámat,
vagy sírjukat bár, ha többet nem lehet...
Hadd roskadjak egy üszkös rom tövébe
eldobva végre a vándorbotot
s úgy súgjam megadással: Miatyánk...
sokat vétettem Ellened s nagyot...
de nézd:
megtörtént a Te akaratod.

 


Földházi István - Törő Gábor
/2008.02.17./
 
 

Megkezdődnek a Lorántffy emlékév programjai

    

   


 

  Február 18-án hétfőn, 18 órától a Művelődés Háza és Könyvtára pódiumtermében, az Ifjúsági Klub keretében lesz beszélgetős előadás Lorántffy Zsuzsanna, az ifjúság példaképe címmel Csatlósné Komáromi Katalin, Örsi Anikó és Virágh Sándor közreműködésével.

Február 19-én, Zsuzsanna napon pedig a felnőttek példaképéül szolgál Lorántffy Zsuzsanna életműve, a pódiumteremben 18 órakor kezdődő beszélgetős előadáson, Dr. Dienes Dénes, Dr. Tamás Edit és Virágh Sándor közreműködésével.
Ez alkalommal tájékoztatás hangzik el a Lorántffy emlékév rendezvényiről és a Borsa desszertcsalád Zsuzsanna nevet viselő termékéről.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


 
 


Református Lelkészi Hivatal
/2008.02.17./
 
 

A Magyar Vitézek Bálján adott műsort a 8KOR Színház

    

  A 8KOR Színház tagjai a januárban Sárospatakon megrendezett Wass Albert emlékünnepséget követően, februárban Budapesten szerepeltek. Ezúttal a Történelmi Vitézi Rend által február 2-án rendezett Magyar Vitézek Báljára kaptak meghívást Hunyadi László országos főkapitánytól és Debreczeny István budapesti székkapitánytól. A fellépésről Donkó József, a csoport tagja számol be olvasóinknak…
 


Donkó József

  Az együttes örömmel tett eleget a felkérésnek, hiszen Budapesten legutóbb 2002. március 15-én volt lehetőségünk szereplésre, amikor is az Országházban adtunk műsort. A Magyar Vitézek Bálja a Budai várban, a Hadtörténeti Intézet Márványtermében került megrendezésre. A Vitézi Szék és a zászlók bevonulása után a nemzeti imádság a Himnusz eléneklése nyitotta meg a bált.

A Palotást követően Hunyadi László országos főkapitány köszöntője, majd – mint ahogy a műsorközlő konferálta – a szellemi táplálékot nyújtó 8KOR Színház következett. Műsorunk végén elhangzott a Mi Atyánk Kormorán által megzenésített imádsága, amit a közönség felállva hallgatott végig.

Az együttes legközelebb – várhatóan március 15-énNagybányán ad műsort, tisztelegve 1848 hőseinek.
  
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.17./
 
 

 

Öt megye fiatal kézilabdásai játszottak Sárospatakon

    

  A Magyar Kézilabda Szövetség 2008. február 16.-án rendezte meg az Adidas Gyermekbajnokság Régiós Döntőjét Sárospatakon az Árpád Vezér Gimnáziumban.
Öt megye csapata képviseltette magát a bajnokságban: Budapest, Pest, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye – kaptuk a tudósítást Csendesné Karádi Katalintól...

Megyénket a Sárospataki Árvay DSE képviselte. A gyerekek felkészültségének köszönhetően a csapatok között nagyon szoros küzdelem alakult ki. Városunk diák sport egyesülete az 1. helyen végzett és tovább jutott az Országos Elődöntőre.

Eredmények: Sárospatak Árvay DSE - Gyöngyös Sportiskola 19-14
Sárospatak Árvay DSE- - Budapest Elektromos 13-13
Sárospatak Árvay DSE - Budakalász MSE 16-14
Sárospatak Árvay DSE- - Dózsa DSE 16-6

Gratulálunk a Árvay DSE edzőjének és csapatának, akiknek hasonló sikereket kívánunk az Országos Elődöntőben is!
 


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.17./
 
 

 

Vigyázz, ha jön a vonat!

    

  2008. február 16-án 13.45-kor egy szerencsés kimenetelű, anyagi kárral járó közúti baleset történt az Olaszliszka és Szegilong közötti vasúti átjárónál – tudtuk meg Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelőtől…
 


Bujdosó Norbert

  Egy középkorú férfi gépkocsijával úgy akart áthaladni a vasúti fénysorompóval ellátott vasúti átjárón, hogy a piros jelzésnek nem tett eleget, így a személygépkocsi jobb eleje a Miskolc felől Sátoraljaújhely irányába haladó személyvonat mozdonya bal elejének ütközött. Az ütközés következtében szerencsére a mozdony nem gyűrte maga alá a gépkocsit, hanem oldalra kidobta, az autó jobb elejét alaposan megrongálva. A gépkocsi vezetője – aki egyedül tartózkodott az autóban – nem sérült meg, csak anyagi kár keletkezett.
A mozdony a vasúti árjárótól 200-re tudott megállni és akkor értesítették a rendőrséget. Az üggyel kapcsolatban szemlét tartottunk, s a gépkocsi vezetővel szemben eljárást indítottunk.

A baleset érdekessége, hogy a gépkocsi vezetője észlelte a vonat érkezését, a piros jelzőlámpát is, és valójában meg is állt, de nem a jelzőlámpa előtt, hanem azon túlhaladva a sínek közelében. Viszont rosszul becsülte meg a sínektől való biztonságos távolságot, s így következett be a baleset.


 
 


Törő Gábor
/2008.02.16./
 
 

 

Dabason jártunk … Fel a cipővel!

         

  Sikeresen szerepelt a "Fel a cipővel!" új, országos sport-játékban a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diák-szülő csapata. A csapatban 12-en voltak, 4 alsós, 4 felsős és 4 szülő, fiúk-lányok azonos számban. Érdekes és változatos versenyszámok elé állították a február 9-én (szombaton) megrendezésre került elődöntőn a versenyzőket.

Futás, görkori, bicaj, gördeszka, kúszás-mászás – együtt és külön. Fontos volt a csapatmunka, egymásért küzdés, de versenyzésüket egy nagyon lelkes szurkolótábor is segítette, akikkel együtt indultak Dabasra még hajnalban. A szurkolók között voltak az iskola vezetői, pedagógusai, diákjai, szülők, mintegy 75 fő. A csapat teljesítményének és a kitartó szurkolásnak köszönhetően – ami a versenyszámok alatt egyre javult –, holtversenyben a 3. helyet szerezte meg a csapat. Továbbjutásukat az adás idejétől (február 23., szombat 915 óra) hétfő délig SMS-szavazással lehet segíteni.

A csapat tagjai: Hajdú Vanda, Horváth István, Korda Evelin, Korda Péter, Koronky Csenge, Papp Dávid, Vachter Zsófia, Vigh Ákos, Ivánné Rácz Judit, Korda Zoltán, Korda Zoltánné, Sontra László.

A versenyen való részvételt támogatták: Sárospatak Város Önkormányzata, Az oktatás korszerűsítéséért Alapítvány, Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület, KIKISE Kft. – Sereg János.
A támogatást köszönjük!

Az eddig elért eredményhez gratulálunk! Fogjunk össze, segítsük a lelkes kis csapatot egy-egy szavazattal! A szavazás lehetősége és a versenyen készült sok-sok kép a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola weblapján – www.rakoczi-sarospatak.sulinet.hu – megtalálható!
 


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.16./
 
 

 

Makovecz stílusban épül a fürdő

    

  2008. február 15-én rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottunk, melynek legfontosabb napirendi pontjai a 2008-as költségvetés elfogadása és a fürdőfejlesztéssel kapcsolatos – wellnessközpont és élményfürdő előterve – pályázatok elbírálása volt – tájékoztatja olvasóinkat Aros János alpolgármester…
 
A 2008. évi költségvetést a képviselő-testület 6.163.562.000 bevétellel, 6.574.391.000 Ft kiadással, 410.829.000 Ft hiánnyal fogadta el. Ez a hiány 40 millió Ft-tal kevesebb, mint a mint a 2007.évi tervezett hiány volt. A tavalyi évben meghozott döntések eredménye látszik az idei költségvetésen, de a normatívák csökkenése és a kormány további megszorító intézkedései ismét szigorú költségvetést igényeltek. A város kötelezettségei tovább nőttek, a finanszírozás pedig csökkent.

Idén a legfontosabb feladatunk az intézményeink zavartalan működésének biztosítása és nagy beruházásaink (a fürdőfejlesztés, az iskolabővítés és az egészségház bővítése) önrészének biztosítása.
Amennyiben 2007-ben nem hoztuk volna meg a fájó, de nélkülözhetetlen döntéseinket, akkor ez a hiány most 600 millió Ft körül lenne. Köszönet illeti az önkormányzati intézmények vezetőit is, a fegyelmezett, takarékos gazdálkodásért.

A képviselő-testület döntése értelmében ma került elbírálásra a fürdőfejlesztéssel kapcsolatos előterv-pályázatok elbírálása, amelyre három pályázó adta be munkáját. Az előkészítő bizottság, Vörös Imre szakértő és a városi főépítész javaslata alapján a képviselő-testület formaisága és építészeti stílusa alapján a Makovecz Imre nevével fémjelzett Makona Kft pályázatát találta legalkalmasabbnak, s felhatalmazta a polgármestert arra, hogy a Makova Kft-vel folytassa a további tárgyalásokat.

A gyermekmedence felújítása a törvényben előírt közbeszerzési eljárás után azonnal elkezdődik, amit a szezon kezdetére be kell fejeznünk. A szezon befejezése után, szeptember közepén kezdődhet el a wellness részleg beruházása, és ezzel párhuzamosan a szálloda építése is.


Ezen a napon találkozott a képviselő-testület a megújult PADISZ (Pataki Diákok Szövetsége) vezetőivel, Pavletitsné Egressy Mária elnökségi taggal és Nagy Szabolccsal, az igazgatóság tagjával.
Bemutatkozott a testületnek Lőrincz Szabolcs, a Sárospataki Református Kollégium Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint a 88 éves Dr. Tukacs Béla tiszteletbeli elnök is.

Dr. Bolvári-Takács Gábor pataki öregdiák korábban a PADISZ elnöke volt, ezúttal viszont, mint a Zempléni Múzsa társadalomtudományi és kulturális folyóirat alapító főszerkesztője volt jelen.
Mint ahogy a korábbi évtizedekben a volt pataki diákok sokat segítettek a város fejlődésében, a jelenlegi öregdiák vezetők ígéretet tettek arra, hogy a segítségünkre lesznek a korábbiakhoz hasonló, gyümölcsöző kapcsolatok felkutatásában.


 
 


Törő Gábor
/2008.02.16./
 
 

Az idei költségvetés jobb mint a tavalyi

    

A 2008. évi költségvetés vitája a Pénzügyi Bizottságban lezajlott, és meghozta döntését. Bizottságunk a költségvetést 4 igen és 1 tartózkodással a képviselőtestületnek elfogadásra javasolta – nyilatkozta Feró István, a bizottság elnöke…
 


 Feró István

  A bizottságban felmerülő kérdések többnyire a bevételi oldal bizonytalanságaira vonatkoztak. Elsősorban az ingatlaneladások hosszú évek óta felmerülő gondjaira, és annak a biztosítékaira kérdeztek rá.
Fontos volt az a kialakult vélemény, hogy továbbra is nagyon takarékos gazdálkodásra van szükség. Amennyiben a bevételi oldalak nem teljesülnek, akkor újabb intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy a költségvetésbe befolyjanak. Vannak olyan tételek is a költségvetésükben, amelyek az elmúlt évről áthúzódó fizetési kötelezettségek.

Attól tartok, hogy a költségvetésünk többször lesz módosítva az év során, hiszen sok apró dolog befolyásolhatja a költségvetést. Például, mi számolunk azzal, hogy 130 millió Ft kamat jön be a kötvények után. De ha ezeknek a felhasználása hamarabb kezdődik el, akkor ez az éves kamat feltételezés már nem valósul meg.
A számok tükrében az idei költségvetés jobb, mint a tavalyi, hiszen most kisebb költségvetési hiánnyal számolnak.


Cziczer Katalin
/2008.02.16./
 
 

 

Nem nőtt, de nem is csökkent a sport támogatására szánt összeg

    

  Az intézményi költségvetés előkészítésében a bizottsági elnökök is részt vettek, így jómagam is ott voltam az intézmények költségvetési megbeszélésein – kezdte beszámolóját a bizottsági ülésről Lendák Lajos, az Oktatási Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke…
 


 Lendák Lajos

  Az oktatás területéről elmondhatjuk - amit már korábban is hangsúlyoztuk - hogy most már az egész évre szervezzük a csoportnormatívákat, amit az új finanszírozási rendszer tesz szükségessé. Sárospatak sok iskolával rendelkezik, ezek közül sajnos tavaly meg kellett válnunk az Erdélyi János Általános Iskolától, ami a megyéhez került. A normatívákat tekintve 118 millió Ft-tal kevesebb normatíva érkezett az önkormányzathoz, ebben persze benne vannak az Erdélyi János Általános Iskolában tanuló gyerekek fejkvótái is, ami már a megyékhez került.

Nincsenek könnyű helyzetben az intézmények, de - mint ahogy az intézményi megbeszéléseken is hangsúlyoztuk – megpróbálunk úgy gazdálkodni, hogy ez ne hátráltassa a jó működést. A bér jellegű kiadások fogva kötöttek, a dologi kiadásoknál viszont minden sor át lesz beszélve önkormányzati pénzügyi osztálya, az intézményi vezetése és gazdasági igazgató között. Én azt hiszem, hogy ez nem fogja veszélyeztetni az intézmények működését, bármilyen nehéz helyzetben van is a költségvetés.
 


 
 
A sporttámogatásokkal kapcsolatban elmondhatom, hogy nem lett több, de ugyanannyi – a 9,5 milliós keretösszeg - megmaradt, ami az utóbbi évek költségvetésében szerepelt.
A mai bizottsági ülésünkön elfogadta a bizottság, az új pályázati adatlapot, hiszen tavaly óta pályáztatási rendszerben osztjuk ki a sporttámogatásokat. Ez azért fontos, hogy pontosan megnézzük, hogy az egyes versenyeken mennyi diák és mennyi felnőtt sportolója vesz részt az egyesületnek. A minőség úgy gondolom, hogy annak a felelőssége, aki a támogatást osztja, ezért van ez a pályázati adatlap is, ami egyszerűbb, mint az előző éven volt. Visszajeleztek ugyanis az egyesület vezetői, hogy szeretnék, ha nem olyan részletes lenne, mint tavaly. Ezért egyszerűsítettünk rajta, ami úgy gondolom, hogy a megelégedésünkre szolgál.


Cziczer Katalin
/2008.02.16./
 
 

 

Módosították A Művelődés Háza és Könyvtára alapító okiratát

    

  Az Ügyrendi és Jogi Bizottság 2008. február 13-án tartotta rendkívüli ülését a Polgármesteri Hivatal Dísztermében, amelynek leglényegesebb döntéseiről Saláta Lászlót, a bizottság elnökét kérdeztük…
 


Saláta László

  A most esedékes, 2008. évi költségvetés megvitatásán kívül sok időt szántunk A Művelődés Háza alapító okirat módosítására, ami a továbbiakban, mint A Művelődés Háza és Könyvtára működik tovább, miután a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárral összevonásra került.
Az alapító okirathoz viszont nem csak emiatt kellett hozzányúlni, hanem a „módosított tevékenységi osztályozás” miatt is, amire viszont az európai uniós pályázatok miatt volt szükség.

Eddig a tevékenységeket un. TEÁOR kódokkal jelöltük Magyarországon, az EU-ban viszont a NACE rendszert használják, és a pályázatokban is az ennek megfelelő besorolások szerepelnek a szakfeladatok és szakágazatok jelölésére. Ha már emiatt át kellett tekinteni és átkódolni A Művelődés Háza és Könyvtára által végzett tevékenységeket, célszerű volt néhány olyan, újat is belevenni, ami eddig nem szerepelt az okiratban, de valójában végzi ezt az intézmény, vagy végezheti. Ilyenek, mint pl. az utazásszervezés vagy az idegenvezetés.

Ezek után az intézmény bármilyen európai uniós pályázatra gond nélkül jelentkezhet.


 
 


Törő Gábor
/2008.02.16./
 

 

 

Farsang az ÁVG-ben

    

  „Ó tánc! Ó tánc! Farsangi pálma!
Rogyásig tánc, te álmok álma!”
(Kosztolányi)

Az idei év téltemető – tavaszváró mulatságai között volt az ÁVG farsangja is, melyet hagyományosan a DÖK szervez, ám több osztály összehangolt, gondos munkája eredményezte a szórakoztató, vidám táncos estét.


 
 

További fotók>>>

Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
/2008.02.15./
 

 

 

Mátyás mesék, kassai színészek előadásában

    

  Február 12-én 14 órakor a Kassai Thália Színház művészei adták elő Thúróczy Katalin – Papp Zoltán: Mátyás mesék című zenés mesejátékát, A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében- tájékoztatja az olvasókat Kurucz Tamás...
 


 Kurucz Tamás

  Telt ház előtt, jó hangulatú előadást láthatott a gyermekközönség: Prága városában börtönben ül az ifjú Hunyadi Mátyás barátaival, az olasz humanista Jacopo Bardi-val, a Hollóval, a Lóval és hűséges szolgálójával, Andulkával a cselédlánnyal.

Nagy az izgalom, amikor megtudják, hogy Magyarországról követség érkezett a városba. Találgatják, vajon mi lehet a célja, hiszen mindannyian tudják, hogy Budán a nemesség királyválasztásra gyűlt össze.
A rabok a Holló segítségével bepillantanak a jövőbe: vajon mi történne, ha Mátyás lenne a király? Így elevenednek meg a Mátyás mesék, melyek évszázadok óta kedvenc történetei kicsiknek s nagyoknak egyaránt. 
 


Cziczer Katalin
/2008.02.15./
 
 

 

„2008 a Biblia éve” – kiállítás-megnyitó a Sárospataki Református Gimnáziumban

    

  A különböző keresztyén egyházak számára 2008 a Biblia éve. Istennek egyik legdrágább kijelentése az írott ige, a Szentírás. Iskolánk ezzel kapcsolatosan rendezvénysorozatot indított, amelynek első állomása a biblia kiállítás. „Csodák és csudák” címmel, csendes hétvégét szerveztünk, így a kiállítás megnyitója is e hétvégi program keretében zajlott.
 


 Virágh Sándor

  A tanulóktól, és a tanárkollégáktól több héten keresztül gyűjtöttük a különböző fajtájú, méretű Szentírásokat, énekeskönyveket. Dédszülőktől örökölt régi, sárgalapú ereklyék éppúgy érkeztek, mint modern, különböző nyelven íródottak. A lényeg az volt, hogy a diáknak vagy tanárnak valamilyen személyes élménye kötődjön hozzá. Így lettek olvashatók hadifogságból Bibliába írt üzenetek, kedves családi bejegyzések, fontos dátumok. Ezzel azt szerettük volna hangsúlyozni, hogy Isten személyesen szólítja meg az embert. A lelki gazdagodás, Isten igéjéből való töltekezés éppúgy fontos nagyon örömteli eseményeken, pl. házasságkötés, de szól és támasz nagy terhek idején, pl. haláleseteknél. Fontos a gyermekek számára és az idősek számára egyaránt.

A kiállítás megnyitója 2008. 02.08-án, délután 14 órától volt a Református Gimnázium Kollégiumában. A kórus szolgálata után Virág Sándor sárospataki lelkipásztor áhítatát hallgathattuk meg. majd a Sinkóné Tóth Zsuzsanna által összeállított irodalmi műsorral gazdagodhattunk.

A diákok által felolvasott versek, prózák is azt mutatták be, hogy a Szentírás mennyire fontos volt egy-egy költő, író életében, hogyan értelmezték, és mennyire volt jelen saját életükben. A kiállítás megnyitó rendhagyó magyar és történelem óra is volt egyben. A megnyitón egyszerre gyönyörködhettünk a Bibliák gyönyörű, míves kötésében, a lassan feledésbe merülő szépírásokban a sárga lapokon, és a kiejtett szavak, rímek csengésében. Lélekben meggazdagító fél óra ajándék lehetett minden résztvevő számára.
 


 
 

További fotók>>>

Református Gimnázium Kollégiuma
/2008.02.15./
 
 

 

Ülésezett a Kulturális Bizottság

    

  2008. február 12-én tartotta rendkívüli ülését a Kulturális Bizottság, melynek legfontosabb témája a 2008. évi költségvetés volt. Hajdú Imrétől, a bizottság elnökétől megtudtuk, hogy a bizottság örömmel fogadta a tervezett költségvetési hiány csökkenését…
 


 Hajdu Imre

  Tavaly 448 millió Ft-os hiánnyal terveztük, az idén ez kb. 400 millió forintra csökkent. Ez egyrészt a tavalyi, szigorúan takarékos gazdálkodásnak köszönhető, másrészt pedig azoknak az intézkedéseknek, amelyeket kénytelenek voltunk megtenni. Gondolok az önkormányzati tulajdonú cégek megalapítására, illetve egyes tevékenységek odaszervezésére, a konyhák működésére és az óvodáknak az egy igazgatás alá vonására.
A 2008. évi költségvetésben van egy 85 millió Ft-os tétel, ami csak ebben az évben lesz.

Ezt azok a személyi kifizetések képezik, amelyek az átszervezések kapcsán – nyugdíjazások és egyéb bér jellegű költségek – kerültek kifizetésre.
Ami a kulturális költségvetést illeti, itt is szigorúan kellett bánnunk a tervezéssel. Olyan tételeket emeltünk be a költségvetésbe, amelyek a 40 éves, városi ünnepségeket érintik.
 


 
 


Törő Gábor
/2008.02.14./
 
 

 

Farsang a Rákóczi Iskolában

    

  A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában február 1-jén /pénteken/ a felső tagozatos tanulók szórakozhattak kedvükre. Igyekeztek ezt a rendezvényt is változatossá tenni, így a disco mellett arcfestéssel próbálkozhattak, valamint farsangi puzzle-ben mérhették össze ügyességüket.

A gyerekek örömére, az arcfestésnek nagy sikere volt, ami a képeken is látható! Sok ötletes és szép kivitelű munka sikerült. Végül tombolasorsolásra került sor, ahol sok értékes nyereményt nyerhettek!


 
 

További fotók>>>


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2008.02.14./
 
 

 

Sárospataki Irodalmi Olvasó Kör taggyűlése

    

  A Sárospataki Irodalmi Olvasókör 2008. február 6-án, a Nyugat c. folyóirat jubileuma alkalmából tartotta első összejövetelét - nyilatkozta Halász Magdolna, az olvasókör elnöke...
 


 Halász Magdolna

  Vendégünk Veres Miklós, a kisvárdai irodalomtörténész volt. Az Olvasókörünkben is kedvelt, népszerű tanár úr Haladás és kritika Ady Endre lírájában c. érdekfeszítő előadást tartott.

Megtudhattuk, hogy az 1908-ban megjelent Nyugat nagyhatású, színvonalas, népszerű irodalmi és kritikai sajtóorgánum volt ,előfizetői táborából tartotta fenn magát. A folyóirat szerkesztősége a magyar irodalom prominens személyiségei voltak. A periodika borítóján Beck Ö Fülöp képzőművész Mikes Kelement ábrázoló emblémája szerepelt.

Ady Endre írásainak nagy része a Nyugat hasábjain jelent meg. Az „ új időknek új dalaival” a Nyugat elismert „ poétája” lett. Költészetét eredeti stílusa, harcos megnyilvánulása, a meglévő társadalmi körülmények kritikája , a szegénység valósághű ábrázolása jellemzi. Ady Endre a magyar irodalom egyik kiemelkedő személyisége.
 


 
 
Az előadás után a Sárospataki Irodalmi Olvasó Kör beszámoló taggyűlését tartotta meg. A Kör elnöke, Halász Magdolna a 2007. évi tevékenységüket jónak, sokszínűnek értékelte . A Kör tagjai 7 előadást, 3 író-olvasó találkozót, 1 előadói estet hallgathattak meg . Immár három éve, havonta színházlátogatást szerveznek a kassai Thália Színházba.
Sikeres volt kassai Bornapok programján való részvétel, a két alkalommal szervezett erdélyi kirándulás. 2007. november 8-9-én az Olvasókörök Országos Szövetsége 2 napos konferenciáját Patakon tartotta, a házigazda az Irodalmi Olvasókör volt.
A éves munkáról szóló beszámoló után a Noszályné Bodnár Ágnes, a Kör titkára ismertette a 2008 .évi terveket ,amelyet a Kör tagjai egyhangúlag elfogadták.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.14./
 
 

 

Farsangi kézműves foglalkozás a reneszánsz évében

    

  2008 a reneszánsz éve. A Művelődés Házában elindítottunk egy sorozatot, amihez gyerekek és felnőttek is csatlakoztak. Nekik állítottuk össze ezt a programot, amelyben szeretnénk bemutatni a reneszánsz kort, ennek különböző élettereit – adott magyarázatot Kovácsné Géczi Julianna, a szakköri szobában serénykedő csapat tevékenységére…
 


Kovácsné Géczi Julianna

  Betekintést nyújtunk az étkezéskultúrába, az öltözködésbe, a viseletekbe, a harcmodorba, hogy milyen nagy családok éltek, hogy milyen könyveik voltak. A mai napon pedig reneszánszkori álarcokat készítünk, festünk a gyerekekkel, akár a saját arcukra is formázhatjuk gipszből, díszíthetik textilekkel, festhetik festékekkel. A kisebbek papírból vágják ki, és van arcfestés is.

Ezt követi majd a reneszánsz tánctanulás. Most farsang van, és ezt a reneszánsz jegyében szeretnénk eltölteni a gyerekekkel. Amit készítenek a gyerekek, azt elvihetik haza, vagy az iskolába, ahol az osztály jelmezbemutatóján is felhasználhatják.

Aláfestő zeneként természetesen reneszánszkori muzsikát hallgatnak a gyerekek, és a későbbiekben a reneszánsz mozdulatokat és táncokat is tanulhatnak majd Kovács Borbála vezetésével.


 
 


További  fotók >>>

Törő Gábor
/2008.02.14./
 
 

 

Árvay bál

    

 


Pásztor Andrásné

  2008. február 9-én, a ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola Szülői Munkaközössége, ismét megrendezte hagyományos farsangi bálját, melyet Pásztor Andrásné, igazgatónő nyitott meg.

Színes, szórakoztató műsor után a vendégek hajnalig mulattak. Köszönjük a résztvevők, támogatók hozzájárulását, hiszen a bál bevételéből jelentős összeggel tudjuk támogatni az iskola tanulóit.

Köszönetünket fejezzük ki a Szülői Munkaközösség tagjainak, önzetlen, fáradságos munkáját.


 
 

További fotók >>>  

  
Amatőr film (részlet a meséből) >>> 
 Amatőr film (az egész mese) >>>
(A mesét Kistóth Mercédesz, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola 5. osztályos tanulója mondja.)Cziczer Katalin
/2008.02.13./
 
 

 

Munkajogi előadás gazdasági szakembereinknek

    

  2008. február 11-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartott előadást Selmecziné dr. Csordás Mária jogtanácsos és kollégája, Horváth Erzsébet. Selmecziné már nem első alkalommal segít a munkajogi kérdésekben való eligazodásban, hiszen a korábbi, szakmai napokon is tartott előadásokat, tudtuk meg Donkó József közművelődési szakreferenstől…
 


 Selmecziné dr. Csordás Borbála

  A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, valamint a hozzákapcsolódó végrehajtási rendeletek változásai és a rendkívüli figyelmet élvező nyugdíjjal kapcsolatos változások voltak napirenden. Az előadásokra való igényt a közoktatási intézmények vezetői jelezték.

Természetesen ez az igény a kistérség intézményeinél és hivatalainál is jelentkezett, így természetes volt, hogy az előadások anyagi hátterének biztosítását az önkormányzat és kistérség együttesen vállalja. A meghívottak körét a jegyzők, az intézményvezetők, a hivatalok munkatársai, valamint azok a pedagógus kollégák jelentették, akik közvetlenül szerettek volna választ kapni kérdéseikre.
 


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.13./
 
 

 

Haupricht Tamás koncertje

    

  A böjti csendeshét rendhagyó programja volt Hauptricht Tamás, a Református Gimnázium Kollégiumának 12.h-s diák szólókoncertje az Imateremben. Tamás saját szerzeményeit játszotta pianínón, a darabok közt volt jól ismert dzsessz-sztenderd, klasszikus, de népzenei ihletésű mű is. ő maga az "improvizatív komolyzene" kifejezéssel szokta jellemezni azt a zenét, melyet játszik.

A majd egy órás koncert jó alkalom volt az elcsendesedésre, a "mélybenézés"re és a reménység szerinti megtisztulásra. A fogadtatásra jellemző, hogy a közönség a ráadás-darab után is a helyén maradt, a terembe visszatérő művész döbbenten meg is kérdezte: "Játsszak még?" Hangos taps volt a válasz.
Semmi kétség sem férhet hozzá, hogy vele és muzsikájával hamarosan "nagyobb" színpadokon is találkozhatunk.
 


 
 

További fotók>>>

Református Gimnázium Kollégiuma
/2008.02.13./
 

 

 

Sárospatakon találkoztak az alapítványi művészeti iskolák pedagógusai

    

  Az Alapítványi Művészeti Iskolák Egyesületének művészeti tagozata tartotta kihelyezett ülését Sárospatakon, ahová az ország több településről – Nyíregyházáról, Pécsről, Szegedről, Szombathelyről, Budapestről - érkeztek alapítványi művészeti iskola igazgatók és vezető pedagógusok. A találkozóról a házigazda ART-ÉRT Alapítványi Művészeti Iskola Igazgatóját Csetneki Józsefet kérdeztük…
 


Csetneki József

  Egyrészt egy baráti összejövetelről van szó, ahol a minősítő után kicsit kifújjuk magunkat, másrészt pedig megpróbálunk valamilyen jövőképet felvázolni magunk elé, keresve a továbblépés lehetőségeit.

Örülök, hogy éppen itt Sárospatakon jött létre ez a találkozó, így meg tudjuk mutatni azt, amit mi csinálunk. Nem árt az, ha egy intézményt, egy tevékenységet, egy szellemiséget egy tágabb környezetbe beágyazva lehet megvizsgálni. Javasoltam is többieknek, hogy negyedévenként, félévenként ezt ismételjük meg, mindig más-más településen, ahol alapítványi iskola működik.

Nagyon fontos kérdés, hogy mi történik ezután velünk, hiszen ezen a minősítésen átkényszerítettek bennünket, de mi fog következni most? Hogy ebből az állapotból hogyan tudunk továbblépni, az nincs meghatározva. Mi azt szeretnénk, ha az élethez igazodhatna ez is…
A felsorolt településekről érkezett kollégák többféle művészeti ágat képviselnek - vannak itt zenészek, táncosok, képzőművészek - tehát sokféle probléma megjelenik egy sajátossal együtt, azzal, hogy mi mindannyian alapítványi iskolák vagyunk. Sok dologról egyformán gondolkodunk, egyforma utakat járunk, egyformán sújtanak bennünket a körülmények. Másrészt viszont azokban a vitákban, ahol a továbblépési lehetőségeket próbáljuk összeállítani, mégis más-más szempontokat, különböző alternatívákat hoznak, hogy hogyan lehet ebből a helyzetből kimozdulni. Biztosan délután is lesznek még viták erről.

A különböző véleményeket, javaslatokat, majd olyan konstruktívan kell tudnunk egymáshoz tenni, hogy ebből meg tudjunk fogalmazni egy álláspontot, amit az elkövetkezendő hetekben kell képviselnünk a parlament oktatási bizottságában, a minősítő testület előtt.


 
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.12./
 
 

 

Jótékonysági bál a Kincskereső Tagóvodában

    

  Jótékonysági bált rendezett az elmúlt hét végén a Személyiségközpontú Nevelés Alapítvány kuratóriuma, a Kincskereső Tagóvoda és a Bölcsőde szülői és dolgozói közössége – nyilatkozta Demblovszkyné Szabó Judit tagóvoda-vezető...
 


Demblovszkyné Szabó Judit
 

  A vendégek köszöntése után az óvodások örömtől sugárzó, önfeledt gyermeki játékában, népi gyermekjáték csokrában gyönyörködhettek a megjelentek. Az óvónők reneszánsz táncát az édesanyák fiatalos lendületű, fergeteges countryja követte.

A bálok a mulatozás, a kikapcsolódás mellett mindig hasznos, nemes cél megvalósítását is szolgálják. Néhány a jelentősebbek közül: az udvari játékok cseréje, az udvar egy részének térkövezése, a csoportszobákban új gyermek székek készíttetése, az asztalok felújítása, fektetők vásárlása. Az éven újabb gyermek fektetők megvételére kerül majd sor.

Az óvoda szép hagyománya, hogy a bálon egy emléklappal külön is köszönetet mondanak azoknak, akik megkülönböztetett segítséggel fordultak az intézmény felé, akik jelentős pénzadománnyal vagy munkával hozzájárultak a célok megvalósításához. Az éven a nevelő közösség köszönetet mond Sereg Jánosnak és nejének Király Andreának, Tóth Csabának és nejének Sípos Tündének, valamint Varga György Ferenc közjegyző Úrnak.

Egymás segítése, a kölcsönös bizalom az óvodások és a bölcsődések érdekeit szolgálja, és hozzájárul ahhoz, hogy ebben a felgyorsult világban nyugodt, szeretetteljes, őszinte, érzelem gazdag légkör, és szebb, otthonosabb, barátságosabb környezet teremtődjön számukra.

Köszönet jár mindenkinek, aki évről évre akár a Bazáron való vásárlással, akár a SzJA 1%-ának felajánlásával, akár más adománnyal segíti az óvodát.
De köszönet jár mindazoknak, akik a bál szervezésében közreműködtek, akik részvételükkel, támogató jegyvásárlással, tombolatárgy ajándékozással, segítő szándékkal hozzájárultak a bál sikeréhez.


 
 


További fotók >>>   Fotók: Kincskereső Tagóvoda

Törő Gábor
/2008.02.12./
 
 

 

Vízilabda nagyüzem a hétvégén

    

  A Zempléni Vízilabda Klub szinte valamennyi korcsoportja vízbe szállt a hétvégén. A 11-13 évesek Debrecenbe látogattak, ahol edzőmérkőzés(eke)t játszottak a helyi Debreceni Vízilabda SE korosztályos csapataival. A serdülők (16-17 évesek) pedig bajnoki fordulón vettek részt Nyíregyházán.
Két örömteli hírről is beszámolhatok. Zajácz Hanna a hétvégén Szegeden megrendezésre kerülő U15-ös nemzetközi tornán bekerült a válogatott keretbe. Hajdu Réka pedig – őszi eredményei alapján – részt vesz az U13-as keret - február végi - idei első edzésén. A Zempléni Vízilabda Klubról eredményeiről, játékosairól részletesen a www.zvk.uw.hu oldalon tájékozódhat. A vízilabdás hétvége eseményeiről Erdei János szakedző tájékoztatta honlapunkat...
 


Erdei János

Hajdu Réka

Zajácz Hanna

  A Zempléni Vízilabda Klub összes korcsoportja (az 1993/94-est kivéve) mérkőzést játszott a hét végén. Az U11, U12 és U13-as csapataink a bajnoki felkészülés (alapozási időszak) vége felé járnak, aminek fontos állomása volt a pénteki debreceni kirándulás, amelynek során az országos vidékbajnokságban szereplő Debreceni Vízilabda SE csapataival vívtunk edzőmeccseket. Különleges környezetben – Európa egyik legmodernebb és legszebb sportuszodájában – és különleges feltételek mellett találkoztak a csapatok. A negyedek ideje nem volt kötött, ezért előfordultak 15-20 perces játékrészek is, hiszen mostani célunk a játékhelyzetek élesben történő gyakorlása volt.

U12 edzőmérkőzés:
DVSE-ZVK
22:13
(3:2, 8:2, 8:6, 3:3)
ZVK: Vincze Márton, Józsa Gábor, Hajdu Réka (2), Hubay Rajmund (5), Máté Zsuzsa (2), Pozsa Vanda (4), Lőrincz Eszter, Kállai Zoltán, Páles Bence, Füzi Vera, Tóth Balázs, Sütő Ádám.

Először a 12 évesek ugrottak a medencébe. Szoros első negyed után - védelmi kihagyásoknak betudhatóan – elhúztak a debreceniek és végül 60 percnyi tiszta játékidő után 22:13-ra legyőzték a ZVK csapatát.
Minden csapattagnak gratulálok, nagyszerűen helytálltak a nagyobb meccsrutinnal rendelkező debreceniek ellen. Mostani kirándulásunk célja az volt, hogy a gyerekek élesben is gyakorlolják mind a statikus, mind a dinamikus játékelemeket, hiszen az edzésen tanultakat ilyen körülmények között lehet a legjobban csiszolni. Tanulság: több meccset kell játszani! Ne felejtsük el azt, hogy az U12-es csapat jelentős része alig egy-két éve vízilabdázik. A mai eredmény - ha feldolgozzuk a tapasztalatokat - szép reményekre jogosít fel bennünket.

Ezt követően jött a legkisebbek (1997) játszottak 2x15 percet. Az első negyed 3.2-es vezetése után, a pályafutásuk 3. mérkőzését (!) játszó ZVK-s gyerekek végül 7:4-es vereséget szenvedtek, de róluk is csak az elismerés hangján szólhatunk.

U11 edzőmérkőzés:
DVSE-ZVK
7:4
(2:3, 5:1)
A csapat tagjai: Vincze Márton, Szabó András, Vígh Ákos, Gulyás Kristóf, Pingor Gergely, Csordás Sándor, Pozsa Vanda, Máté Zsuzsa

 


 
 
Legvégül a „nagy” meccs következett. A 13 évesek utolsó mérkőzése december elején volt, ezért már nagyon várták a magasabb osztályban szereplő csapat elleni meccset. Nehezen lendültünk játékba. Ahogy mondani szokás, nehezen vettük fel a ritmust. A DVSE hozta el a labdát, de támadásukat kivédekeztük. Mivel a zónavédekezés (területvédelem) ebben a korcsoportban még nem megengedett, a szoros emberfogás nem nagyon feküdt a gyerekeknek. Ez különösen a centerposzton derült ki, ahol előbb Hajdu Rékának, majd Pozsa Vikinek okozott kellemetlen perceket az ellenfél állóbekkje. Az első gólt a hazaiak szerezték rögtön a második támadásukból. Egy labdaeladást követően a jobbátlövő helyén megúsztak, és ki is használták a ziccert (1:0).

Szokolovszi Laci a bal szélen bátran vállalkozott lövésekre, de ekkor még vagy a kapus védte, vagy a kapufa segített a védőknek egészen a negyed közepéig, amikor is az adódó - megúszás utáni - ziccert értékesítette (1:1).
Az első negyedben 4:1-re elhúztak a hazaiak (sőt, volt már 5:1 is), de a második negyedben kiegyenlítettünk, de a második 20 perc után 9:7-et mutatott a képzeletbeli eredményjelző. Izgalmas, változatos mérkőzés volt. Az első három negyedet a kismedencében (25 méteres) játszottuk, a 4. és 5. negyedet pedig a 30 méteres felnőtt medencében tudtuk le. A számunkra szokatlan (ez a csapatunk soha nem játszott még nagy pályán) körülményhez eleinte nem is sikerült alkalmazkodnunk, mert a 3. negyed elején 6 (!) megúszásos gólt kaptunk. Utána rendeztük sorainkat, de végül hét góllal vesztettünk.

Edzőmérkőzés volt a javából, amiből nagyon sok kellene. A maratoni hosszúságú negyedek, a 4. és az 5. negyed 30 méteres medencéje nem volt megszokott. A csapat minden tagját maximális dicséret illeti, hiszen harcosan és jól játszottak. Az elkövetett taktikai és védekezésbeli hibák a kevés éles mérkőzésnek tudhatók be, de látszik a gyerekek akarása, ami biztosan meghozza gyümölcsét.

U13 edzőmérkőzés:
DVSE-ZVK
27:20
(4:1, 5:6, 4:3, 11:6, 3:4)

Helyszín: Debreceni Sportuszoda
Időpont: 2008. február 8. 20.00

ZVK: Pozsa Viktória (4), Marschalkó Soma (1), Szokolovszki László (6), Gulyás Ádám (2), Hajdu Réka (1), Beimli Ákos, Marczi Dániel, Gulybán Ádám (2), Zajáros Tamás (1), Hubay Rajmund, Horváth Bence, Csordás Dávid, Erdős Márton (3)

Szombaton Nyíregyházán a serdülők két bajnoki mérkőzést játszottak. Az első találkozón 13.5-re vertük az Aqua SE Nyíregyháza csapatát, a másodikon azonban 19:5-ös vereséget szenvedtünk a ZF Eger gárdájától. Ebben a korcsoportban célunk a rájátszásba kerülés. Célunk eléréséhez legközelebb a debrecenieket kell legyőznünk.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.11./
 
 

 

Balázsjáráson a református általános iskolások

    

  Immár negyedik éves hagyományunkat folytatva február 7-én balázsolni voltunk a város három óvodájában. Minden évben az első osztályosok verssel és dallal készülnek és ellátogatnak volt óvodájukba, ahol nagy szeretettel fogadják őket.

Az előadott versek és dalok főleg a nagycsoportos gyermekekhez szólnak, „kedvcsináló” szándékkal.
 


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.11./
 
 

 

Lengyelországban jártak az Árvay labdarúgói

    

  Az Árvay - Kupáról már ismerős lengyel sportegyesület a Strug Tyczyn viszonozta az Árvay DSE és az Árvay József Gyakorló Általános Iskola decemberi meghívását. Február 2-án hajnalban 23 gyerek kelt útra kísérőikkel, edzőikkel, hogy másnap részt vegyenek a két korcsoportban 6-6 csapatot felvonultató teremlabdarúgó tornán - számolt be a látogatásról Gönczy Zoltán, edző...
 


Gönczy Zoltán

  A hosszú út során többször is megállt a csapat, így megtekintett egy II. világháborús emlékművet is. Megérkezéskor a lengyel egyesület elnöke – Darius Fudali – köszöntötte a magyar vendégeket, majd a szállás elfoglalása után az ebéd következett. A délutáni szabadprogram és a vacsora után jól esett az esti pihenés, hiszen másnap reggel lengyel sportegyesületek csapataival kellett felvennie a küzdelmet az Árvay DSE labdarúgóinak.
Vasárnap délelőtt az 1995-1996-os korosztály küzdelmei zajlottak. A csapat remekül kezdett és csak eggyel rosszabb gólkülönbségének köszönhetően maradt le a döntőről. Végül a bronzmeccsen könnyed játékkal szerezte meg a 3. helyet. A torna gólkirálya Budai István lett 7 góllal. Különdíjjal jutalmazták Kapéri Kitti játékát.

Eredmények:
Strumyk Malawa – Árvay DSE 1 – 7
Árvay DSE – Resovia Rzeszów 0 – 0
Árvay DSE – Strug Tyczyn 4 – 2
 


 
 
Az 1993-1994-es korosztály tornája ebéd után vette kezdetét. Első mérkőzésüket szintén megnyerték a sárospatakiak, de a következő mérkőzést a rzeszów-i sztárcsapat ( Miskolcnál nagyobb város) sportiskolásai ellen kellett megvívni. Az árvays gyerekek ezen a mérkőzésen hősies küzdelem után 2 – 1-es vereséget szenvedtek.
A bronzmérkőzés nagy küzdelmet hozott és döntetlennel zárult.
A büntetőrúgások sajnos nem hoztak szerencsét, így 4. helyen végzett a csapat, de küzdeni tudásból jelesre vizsgáztak. A torna legjobb játékosa Szabó Péter Márk lett, akinek védekező és támadó játéka egyaránt kiemelkedő volt.

Eredmények:
Árvay DSE – Junak Slocina 1 – 0
Stal Rzeszów – Árvay DSE 2 – 1
Árvay DSE – Resovia Rzeszów 2 – 2 (büntetők: 1 - 2)

Az utazás feltételeit az Árvay DSE, az Árvay Alapítvány és a szülők biztosították.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.11./
 
 

 

Új helyre költözött a Közjegyzői Iroda

    

  Dr. Varga György Ferenc Közjegyzői Irodája egy évvel ezelőtt, 2007. január 30-án kezdte meg működését Sárospatakon. A közjegyző úr ezzel összefüggésben a következőkről tájékoztatja olvasóinkat…
 


Dr.Varga György Ferenc

  A munkába állást követő kezdeti időkben a napi közjegyzői munka mellett a legfontosabb feladat volt, hogy a Sárospatakon és környékén élők minél nagyobb bizalommal tekintsenek a közjegyzői tevékenység felé.
A bizalmat mélyítette az is, hogy a Közjegyzői Iroda a hét minden munkanapján reggel 8 órától délután 16 óráig ellátta, és ellátja a közjegyzői tevékenységet.
Hivatali időben a folyamatos elérhetőség és a kiszámíthatóság növelte a magánszemélyek és a cégek bizalmát a közjegyző közhiteles és pártatlan jogi szolgáltatása iránt.
Eleinte a hagyatéki ügyek és a hitelügyletekkel kapcsolatos közjegyzői tevékenység volt a domináns. Ma már szélesebb körben ismert Sárospatakon a Közjegyzői Iroda.

Az igényelt közjegyzői tevékenység körébe tartozik
az aláírások és másolatok hitelesítése,
a polgárjogi szerződések okiratba foglalása,
végrendeletek készítése,
és minden közjegyzői hatáskörbe utalt tevékenység.


 
   
Továbbá a közjegyző jogosult a TAKARNET program alapján tulajdoni lap hiteles másolatát bárkinek kiadni. Az IRM Online Céginformációs rendszeréből a cégnyilvántartás tartalmáról tájékoztatást adni, ezzel összefüggésben cégkivonatot lekérni.

Az ingatlan és cégügyeken kívül egyre komolyabb szerep jut a közjegyzőnek az élettársi és házastársi vagyonjogi kérdések megnyugtató rendezésében. A közjegyző biztonságosabb alternatívát kínál a magán és céges ügyfeleink teljes körű jogi szolgáltatást nyújtva, a közjegyzői okiratba foglalt jognyilatkozatokkal és jogügyletekkel kapcsolatban.

A Közjegyzői Iroda a Rákóczi utca 43. szám alatti helyiségéből elköltözött.

A Közjegyzői Iroda új címe és elérhetősége:
3950 Sárospatak, Erdélyi János út 1/A II. lépcsőház I/2.
Postacím: Pf. 197.
Telefon: 47/314-263
Tel./Fax.:47/511-123
Mobil: 06 30 639 09 83
e-mail: vargagyf@mokk.hu
Hivatali órák: Hétfő-Péntek: 10-12 óra között, egyéb időpontokban bejelentkezés alapján.
Az Iroda munkatársai: Siposné Várhomoki Bernadett és Réthiné Sikora Lili.

Forduljanak hozzánk bizalommal!

Cziczer Katalin
/2008.02.10./
 

 

 

„Ügyeskedj a könyvtárban!”

    

  „Ügyeskedj a könyvtárban!” című foglalkozásokra jöttek a könyvtárba az általános iskola alsó tagozatos tanulóit 2008. február 4-től 8-ig. Farsangi álarcokat, kellékeket készítettek a gyerekek egyszerű technikák alkalmazásával. Jó hangulatban teltek a foglakozások. A gyerekek boldogan öltötték fel a saját maguk által készített álarcokat. A vidám farsangi zenére többen táncra perdültek.

Az alkotó munka mellett sor került könyvajánlásra is. A könyvtárban megtalálható barkácskönyveket ajánlottuk a gyermekeknek, amelyekből újabb ötleteket meríthettek farsangi jelmezeik elkészítéséhez.


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.10./
 

 

 

Lendületesen kezdi az évet a Kistérség

    

  A Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulási Tanács 2008. év első rendes ülését tartotta február elsején. Több napirendi pontot megtárgyaltunk, ezek közül az első A Művelődés Háza és Könyvtára pályázata volt, amit a Nemzeti Kulturális Alaphoz fogunk benyújtani. Ehhez kellett a Kistérségi Tanács hozzájárulása, mivel a pályázat a kistérségi tagönkormányzatok közművelődési feladatainak ellátását is szolgálja – kezdte a napirendek áttekintését Dr. Hörcsik Richárd elnök…
 


Dr. Hörcsik Richárd

Pongrácz László

  A 2. napirendi pont az alapító okirat néhány pontban történő módisítása volt, amit vita nélkül elfogadtunk. Ezek a társulás önállóbbá válását célozzák, pl. hogy a gazdálkodását is maga végzi, nem pedig a "gesztor önkormányzat" Polgármesteri Hivatala, mint ahogy eredetileg állt az okiratban.

A 3. napirendi pontban az Állami Számvevőszék jelentést tárgyaltuk meg. Az elmúlt évben ugyanis az ÁSZ egy ellenőrzést tartott a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulásnál, ami november végén fejeződött be, s amelynek eredményeképpen egy számvevői jelentést kaptunk. Ez a számvevői jelentés számunkra rendkívül fontos, mert összegzi a társulásunk működését, illetve, javaslatot tesz arra, hogy az előttünk álló feladatok elvégzéséhez milyen változtatásokat kell elvégezni. Alapjában véve rendben találták a dolgokat a Társulási Tanácsnál, ami igen megnyugtató, mert azt jelenti, hogy a Többcélú Kistérségi Társulási Tanács a törvényi előírásoknak megfelelően működik.

Az összegző megállapításokat, következtetéseket és javaslatokat áttekintettük, azt tudomásul vettük és ennek megfelelően egy intézkedési tervet készítettünk. A terv elkészítésén felül egy következő ülésen vissza fogunk térni a Társulási Tanács egészét érintő kérdésekre. A hatékonyabb együttműködés érdekében tett javaslat azonban néhány olyan gondolatot fogalmazott meg, ami élénk vitát ébresztett a Társulási Tanács tagjai között, elsősorban a közoktatási intézmények-, másrészt pedig a munkaszervezet hatékony együttműködését illetően.
Nagyon fontos hogy az elkövetkező társulási tanácsi ülések egyikén ezt külön napirendi pontként megtárgyaljuk, hiszen folyamatban van a közoktatási intézmények társulásának az ügye, aminek a meglétét az ÁSZ jelentés is sürgette.

A társulás munkaszervezetének a kialakításával kapcsolatban pedig, a hatékony működés érdekében a Jegyzői Kollégiumot felkérte a Társulási Tanács, hogy június 30-ig az ÁSZ által is megfogalmazottakat figyelembe véve egy javaslatot tegyen le. Mindez azért fontos, mert az elkövetkezendő egy-másfél évben fokozottabb teher hárul az irodára, és magára a Társulási Tanács tagönkormányzataira, hiszen indul a LEADER akcióprogram, valamint megkezdi munkáját a Társulási Fejlesztési Bizottság. Itt két olyan projektről van szó, amelyek egyike 2 milliárd, a másik pedig több mint 4 milliárd Ft-nak a szervezést jelenti. Ez fokozottabb felelősséget jelent, s ahhoz, hogy ezt zavartalanul le tudjuk bonyolítani, bizonyos szervezeti változtatásokat kell eszközölni. Erre kértünk javaslatot a Jegyzői Kollégiumtól.
 


 
 
A következő napirendi pont egy megbízási szerződés megbeszélése volt a kistérségi közoktatási intézményhálózat átalakítására. Ez egy olyan napirendi pont, amit az elmúlt másfél évben már tárgyaltunk, de végleges megoldására még nem jutottunk. Ennek kapcsán szeretném elmondani, hogy az elmúlt év végén Aros János alpolgármester vezetésével egy ad-hoc bizottságot hoztunk létre, aminek a tagjai a tagönkormányzatok polgármesterei, jegyzői, illetve intézményvezetői, a közoktatási referensünk és egy szakértő voltak. Arra kértem ezt a bizottságot, hogy május végéig tegyen le egy olyan javaslatot, ami elfogadható a közoktatási intézményhálózat átalakítására. Ezt ugyanis a törvényi előírás kényszerítő eszköze – az anyagiak - miatt is meg kell tennünk. Éppen ezért szakértőt kértem fel, és a szakértő megbízási szerződését tárgyaltuk meg most, amit végül hosszas vita után a Társulási Tanács jóváhagyott. Tehát szakértő felkérésével reménységünk van arra, hogy május elején, már előre egyeztetett formában, az illető szerződések le lesznek téve az asztalra, és ezzel pont kerül egy hosszú vita végére.

A következőkben a közmunka programmal kapcsolatban hallgattunk meg tájékoztatást. 154 munkahelyet teremtettünk (Sárospatakot érintően 40), egyelőre három hónapra, ami remélhetőleg ismét három hónapra meghosszabbítható. A tagönkormányzatok felé ez bizonyos kötelezettségeket ró, ugyanis sajnos - mint nagyon sok más pályázat, így ez is - utófinanszírozott, tehát az önkormányzatoknak kell megelőlegezni a munkabért.

Tájékoztatást hallgattunk meg a LEADER munkacsoporttal kapcsolatban, ahol a törvényi előírásoknak megfelelően vesz részt a kistérségünk részéről Rák József alelnök és Pongrácz László irodavezető.
Meghallgattunk egy Fejlesztési Bizottsággal kapcsolatos tájékoztatót, amely munkabizottságnak az életre hívásával szintén elkezdődik egy program, ami egész évben tart majd.

Meghallgattuk az "Élőlánc a kisiskolákért" felhívást, amit Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke indított el. Ez egy parlamentből induló országos előadás-, vita és gyűjtési akció sorozat, amely a kisiskolák megmentését célozza, annak a lehetőségeit kutatja.  

Arról is döntött a Társulási Tanács, hogy saját honlapot üzemeltet, de annak anyagi vonatkozásaira egy későbbi időpontban fog visszatérni.

Törő Gábor
/2008.02.10./
 

 

 

Farsang a Rákóczi Iskolában

    

  A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában január utolsó délutánján tartották az alsó tagozatosok farsangi bálját. A karneválon több ötletes jelmezt láthattak. A legjobbakat díjazták is.
A felvonulás után tombola húzáson izgulhattak a gyerekek, sok aranyos játék talált gazdára. Ezután vidám tánccal fejezték be a mulatságot.


 
 

További fotók>>>

/2008.02.10./
 
 

 

FARSANG- farka az óvodában

    

  A rendezvények között a legkedveltebb esemény a Farsang, amit minden évben nagy-nagy várakozással és készülődéssel szervezünk meg a tél végén.
Ebben az évben tényleg a legeslegvégére maradtunk, de betegség miatt sok gyermek hiányzott és vártuk, hogy visszajöjjenek – mesélte Baloghné Pintér Katalin, a Mese Óvoda és Bölcsőde általános vezetőhelyettese...
 


Baloghné Pintér Katalin

  A gyerekek – kicsik és nagyok egyaránt – izgatottan várják ezt a napot. Már hetekkel előtte elkezdődik a tervezgetés, az ötletek közötti latolgatás.
A szülők is kiveszik részüket a készülődésből, megpróbálják gyermekeik kívánságát teljesíteni. Az ügyesebbek jelmezeket varrnak, mások inkább kölcsönöznek.
A Farsangi rendezvényre készülődve az óvoda minden helyiségét lufikkal, szerpentinekkel díszítettük fel, ezzel is fokoztuk a várakozás izgalmát.
Február 8-án, pénteken már reggeltől „állt a bál” a Mese Óvoda és Bölcsőde József Attila úti épületében.
A gyerekek izgatottan érkeztek, majd magukra öltötték jelmezüket szüleik segítségével. A délelőtt folyamán sokat táncoltak, tréfás, vidám vetélkedőkben vettek részt, evéssel-ivással múlatták a napot.
A nap fénypontját jelentette, mikor a maskarás gyermekek, az óvónénik és a dajkanénik a szomszédos csoportokba is ellátogattak, ahol közösen folytatták a mulatozás. Jó hangulatú, vidám rendezvény volt, mely nagy élményt jelentett az óvodás gyermekek számára.
 


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.09./
 
 

 

Bűnügyek

    

  Ismeretlen tettes 2008. január 4-re virradóan ajtóbetörés módszerével behatolt Sárospatakon, egy vendégházába, ahonnan 2 db. TV-készüléket, egy DVD lejátszót és egy kávéfőzőt tulajdonított el – kezdte a januári bűnesetek felsorolását Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője…

Ismeretlen tettes 2008. január 8-án, 14.00 óra körül besurrant Sárospatakon az egyik gyógyszertárba, ahonnan eltulajdonította az alkalmazott pénztárcáját. Az eltulajdonított dolgok - a készpénz kivételével - előkerültek, mivel azokat a tettes eldobta.
 


Solymosi Antal

  Ismeretlen tettes 2008. január 10-re virradóan ajtókifeszítés módszerével behatolt Kenézlőn egy lakatlan házába, ahonnan TV készüléket, mikrohullámú sütőt és egyéb használati tárgyakat tulajdonított el 150.000 Ft értékben.

2008. január 04. és 09. között a Sárospatak, Mandulás hegyen lévő MTTSZ lőtér épületének ablaküvegeit betörték, majd az ablakokat leemelve, azt eltulajdonították. Az ablakok lefoglalásra kerültek, az elkövetők eljárás alatt állnak.

Ismeretlen tettes 2008. január19-re virradóan ablakbetörés módszerével behatolt a Sárospatakon az egyik húsboltba, ahonnan hústerméket, kávéfőzőt, teafőzőt és telefont tulajdonított.

Ismeretlen tettes 2008. január 20-ra virradóan ajtókifeszítés módszerével behatolt Sárospatak - Bodroghalász egyik borospincéjébe, ahonnan 45 liter pálinkát és 9 üveg bort tulajdonított el 150.000 Ft értékben.

Lopás bűntette miatt nyomozunk ismeretlen tettes ellen, aki 2008. január 22-re virradóan több, a Berek Horgászfaluban található hétvégi házba hatolt be, ahonnan horgászfelszereléseket és egy robogót tulajdonított el.


 
 Törő Gábor
/2008.02.09./
 
 

 

Itt a minimum jövedelem! Fizessek, vagy nyilatkozzak?

 


Az egyéni vállalkozóknak a bevallás leadásáig, vagyis február 15-ig kell a fenti kérdésre válaszolniuk.
Tavaly év közben léptek életbe a jövedelem minimumra vonatkozó szabályok, melyekkel először az egyéni vállalkozók találkoznak a gyakorlatban, hiszen nekik február 15-éig kell benyújtaniuk személyi jövedelemadó bevallásukat.  

Nézzük meg, hogy mit is takar ez az új szabályozás?

Az idén, amikor a vállalkozók megállapítják adóalapjukat meg kell, hogy vizsgálják, hogy az eléri-e a minimum jövedelem mértékét. Ha nem, akkor két lehetőség közül választhatnak.

 

Dönthetnek úgy, hogy a számított minimum jövedelmet tekintik adóalapnak, és az után adóznak függetlenül attól, hogy könyvelésük alapján valójában ettől kisebb alapot állapítottak meg, vagy esetleg egyenesen veszteséget mutattak ki. Ebben az esetben a jövedelem minimumot pedig úgy tudják megállapítani, hogy éves bevételüket bizonyos tételekkel csökkentve, eljutnak a korrigált bevételhez, majd annak 2 %-át kiszámítva kapják meg az éves adóalapot. Ezt azonban most még meg kell felezni, hiszen a jövedelem minimumra vonatkozó előírások csak 2007. július 1-ét követően lettek hatályosak. Ezután már csak a 16 %-os mértékkel kell felszorozni az adóalapot és meg kapják a fizetendő adót.
 

Nézzünk egy egyszerű példát arra, hogyan kell megállapítani a 2007. II. félévi jövedelem minimumot egy veszteséges egyéni vállalkozónál: 

a) Vállalkozói bevétel:

50.000.000,- Ft

b) Eladásra beszerzett áruk értéke:

15.000.000,- Ft

c)  Eladott közvetített szolgáltatás értéke:

1.500.000,- Ft

d) Korrigált bevétel (a-b-c):

33.500.000,- Ft

e) Minimum jövedelem= korrigált bevétel 2%-a ( d x 2%)

670.000,- Ft

 

f) Minimum jövedelem szerinti adóalap megállapítása 2007. II. félévére arányosítással (e x 0,5)

335.000,- Ft

g) Módosított vállalkozói adóalap (mivel veszteséges)

0 Ft

h) A minimum jövedelem után keletkező vállalkozói szja kötelezettség /16%-os mértékkel/ (e x 16%)

53.600 Ft

 A másik út az, amikor úgy döntenek az adózók, hogy gazdálkodásukban és könyvelésükben minden rendben van, és veszteségük vagy alacsony jövedelmük a valós helyzetet mutatja. Ekkor egy bevallást kiegészítő nyomtatvány kitöltésével nyilatkozniuk kell bevételeik és költségeik meghatározott köréről. Ez a nyilatkozat maga is bevallásnak minősül, és valóságtartalmát az adóhatóság ellenőrzi. Amennyiben az apeh kockázatelemző rendszerén az adatok fennakadnak, akkor bizony jön a vizsgálat.

Hiányzik ez valakinek?
  
 


APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.02.09./
 

 

 

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat készen áll a problémák megoldására

    

  A mai ülésünkön tárgyaljuk 2008-as költségvetést, valamint a tervet a Kazinczy és a Szemere utcával kapcsolatosan, ugyanis a múlt héten a polgármester úrral már egyeztettünk, akitől azt a tájékoztatást kaptam, hogy lesz egy pályázat, amit közösen tudnánk beadni a Kazinczy, a Szemere, és a Kossuth utca roma lakóival és romatelepekkel kapcsolatosan – nyilatkozta Budai Gyula Károly, a kisebbségi önkormányzat elnöke...
 


Budai Gyula Károly

  Meg kell oldanunk ezeket a tarthatatlan helyzeteket, ezért ígéretet tettem a polgármester úrnak, hogy a kisebbségi önkormányzat maximálisan együtt fog vele működni és mindent megtesz annak érdekében, hogy a város és a romaérdekek szem előtt tartásával a problémák megoldásra kerüljenek.

A pályázattal kapcsolatosan is sürgős megoldásra vár az a tarthatatlan helyzet, ami kialakult a Kazinczy, Szemere és a Kossuth utcával kapcsolatosan. Úgy viselkedni, mint ahogy egyes emberek teszik - tisztelet a kivételnek - nem lehet, ezt a cigányönkormányzat vezetése és én magam is elismerem.

Azt is elismerem, hogy ezért a kialakult helyzetért, nem ezt a testületet érheti szó, hanem az elmúlt rendszerben keresendő az oka, ahol mi is dolgoztunk, ahol én is dolgoztam. Elmondtam a testületi ülésen is, hogy ez úgy alakult ki, hogy mikor egy magyar család eljött onnan, akkor megkérdezték a véleményünket - a kisebbség önkormányzat véleményezte – hogy melyik romának tudjuk javasolni, hogy odaadják. Az megtörtént, és folyamatosan így kerültünk ebbe a helyzetbe: kijött egy magyar - ment egy cigány család és így egyre több cigány került oda. Ha már ott van 5-6 cigány család, akkor melyik magyar család menne oda? Tehát nem vállalta ezt egy sem, ezért ment még egy cigány család oda, és így kialakult egy olyan helyzet, mint ami a Hunyadi utcán is volt.


 
 
Ott hálaistennek megoldottuk azt a helyzetet, a Hunyadi utcát felszámoltuk, de az időközben létrehoztunk egy új „Hunyadi utcát”. Én tájékoztattam a testületet, hogy bármikor kirobbanhat egy olyan helyzet, amikor ez egyik oldal és másik oldal nem tudja eltűrni másiknak a viselkedésmódját. Ebből lehetnek komoly feszültségek, gondok. Ennek elkerülése érdekében én is azt látom, hogy valamit tenni kell, de nem csak a Kazinczy és a Szemere utcáról van szó, hanem a romatelepről is. Úgy nem lehet már élni a XXI. században, hogy egy szoba-konyhában élnek 11-12-en.
Meg kell közösen szerveznünk a hivatallal, hogy ne szegregáljuk a romákat. Próbáljanak azok is beilleszkedni a többségi társadalomba, akik idáig nem tudtak, vagy nem akartak. Azt mondom, hogy 5 ember miatt ne egy cigánytársadalom bűnhődjön.

Törő Gábor
/2008.02.09./
 

 

 

"Holnaptól itt a tavasz!?"

    

  A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában Kiszebáb-elégetésével űztük el a telet, melyet a 4. osztályos tanulók kedves műsorral színesítettek. A szereplő gyerekek Busó-maszkban, álarcban segítették az évszakváltást.

Rendezvényünkön vendégül láttuk az óvodás gyerekeket is, akik az általunk készített csörgőkkel és hangos kiáltásukkal segítettek a tél elijesztésében. Rajtunk már nem múlik, várjuk a tavaszt!
 


 
 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2008.02.09./
 
 

 

Óvodások Regionális Mesemondó Versenye

    

  Február 6-án délelőtt került megrendezésre az Óvodások Regionális Mesemondó Versenye a Művelődés Háza Könyvtárában. Örömünkre 23 óvodás jelentkezett a helyi és környékbeli óvodákból. Nagy élményt nyújtottak a kis mesemondók a szebbnél szebb meséikkel- tudtuk meg Krenyitzkyné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtárostól...
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

  A zsűrinek nehéz dolga volt, amikor választania kellett a színvonalas előadások közül. Köszönjük az óvónők, szülők, nagyszülők felkészítő munkáját!

Díjak:
I. helyezett: Babes Fruzsina - Carolina Tagóvoda
II. helyezett: Soltész Csenge- Napköziotthonos Óvoda, Tolcsva
II. helyezett: Vinkler Viktória -Mese Óvoda és Bölcsőde
III. helyezett: Kerekes Attila - Kerekerdő Óvoda, Olaszliszka

Különdíjat kapott: Szabó Márta - Kincskereső Tagóvoda
                           Szebényi Dávid - Carolina Tagóvoda
 


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.08./
 
 

 

Magyar tájak - Füzér

    

  A Művelődés Háza Magyar tájak című sorozatában január 29-én a Hegyköz került sorra. A sorozat második részének meghívott vendégei Laczkó Péter erdész és a füzéri hagyományőrzők voltak. Az előadás alatt a hagyományos tevékenységek közül csigatészta készítést, fonást és a lakodalomhoz kapcsolódó - bokrétakötést mutattak be füzéri asszonyok.


Laczkó Péter

 
Laczkó Péter vetített képes előadásban mutatta be a hegyköz természetes növény és állatvilágát, Füzér épített örökségét, és az ott folyó hagyományőrző tevékenységeket. Az előadást hagyományőrző fiatalok reneszánsz tánca, páncélbemutató, és - a XI. Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivál résztvevői bemutatásában - hegyközi verbunk és csárdás színesítette.

Az est programjából nem maradhatott ki a gasztronómia sem, így hegyközi pálinkával és szilvalekváros krumplilángossal kínálták meg az érdeklődőket.

A sorozat február 20-án, 19.00 órakor, Gömör kultúrájának és gasztronómiai értékeinek bemutatásával folytatódik.

 


 
 

További fotók >>>               Tánc >>>         

 
Törő Gábor
/2008.02.08./

 

 

Előzetes alkalmassági vizsga a Főiskolán

    

  A Előzetes alkalmassági vizsgát tettek a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán azon érdeklődő diákok, akik a felsőfokú tanulmányaikat a főiskola által meghirdetett tanító (BA) vagy óvodapedagógus (BA) szakok valamelyikén szeretnék megkezdeni- nyilatkozta Stóka György, dékánhelyettes...
 


Stóka György

  Az előzetes alkalmassági vizsga célja; a jelentkezési lapok benyújtása előtt lehetőséget adni a tantói, illetve az óvodapedagógusi szakokon előírt beszéd-, ének-zenei-, valamint testi alkalmasság megállapítására. 55 fiatal élt ezzel a lehetősséggel 2008. január 30-án, és tett eredményes alkalmassági vizsgát a Comenius Tanítóképző Főiskolai Karon.

A kar vezetése ezúton is tájékoztatja az érdeklődő diákokat, hogy az alkalmassági vizsga letételére a felvételi eljárás keretében is van lehetőség. Ennek időpontja 2008. május 26-27.
Az alkalmassági vizsgával kapcsolatos részletes információk a www.ctif.hu oldalon a Felvételizőknek címszó alatt megtalálhatók.


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.08./
 
 

 

Újjáalakult a Sárospataki Tömegkommunikációs Alapítvány

    

  A megújult Sárospataki Tömegkommunikációs Alapítvány kuratóriumának első ülése zajlott le az elmúlt héten. Az első hivatalos ülés volt ez, ugyanis a hivatalos cégbírósági bejegyzések a közelmúltban történtek meg a változásoktól, így az alapítvány kuratóriumának tagjai, illetve tisztségviselői már hivatalosan is viselik ezeket a címeket, végzik az ezzel járó feladatokat és vállalják az ezzel járó kötelezettségeket – mondta Sipos István, a kuratórium elnöke…


 

 
Ennek az alapítványnak az elsődleges feladata az, hogy Sárospatak és vonzáskörzetének olyan irányú fejlődését elősegítse, amely a tömegkommunikációval való ellátást a lehető legmagasabb színvonalra emeli.

A kuratórium újraalakítására azért került sor, mert az eltelt idő alatt egyrészt megváltoztak a kor követelményei és ezzel kapcsolatosan új kihívások, új feladatok jelentek meg, másrészt pedig az alapítványunkat eredendően létrehozó intézmény úgy gondolta, hogy talán meg kellene próbálni személycserékkel is olyan irányba terelni a folyamatokat, hogy az Alapítvány a mai kor követelményeinek minél jobban megfeleljen.

Megpróbáltak olyan tagságot összehívni a kuratóriumba, akik a tömegkommunikációhoz kötődő szakterületek egy-egy részén, vagy akár több részén is évek, évtizedek óta fejtenek ki ilyen irányú tevékenységet.
Reméljük, hogy így jobban tudjuk majd teljesíteni azokat a feladatokat, amelyeket egy ilyen alapítvány kuratóriumától a város, illetve a város környékének közvéleménye elvár.
A kuratórium hatfős tagsággal rendelkezik jelenleg, amelyből egy elnök és egy titkár került megválasztásra.
Jelenleg az első és legfontosabb feladat a hivatalos, adminisztratív teendők teljesen korrekt elvégzése, ezen kívül pedig azoknak a feladatoknak továbbvitele - illetve újrafelvétele esetleg más irányba terelése - amelyet az előző kuratórium már megkezdett.

Természetesen - mint ahogy az alapítvány neve is mutatja - ennek megfelelően a tömegkommunikáció minden elérhető és lehetséges eszközével megpróbáljuk majd a város közvéleményét minél szélesebb körben és minél precízebben tájékoztatni az alapítvány kuratóriumában folyó munkáról, illetve az alapítvány vagyonának a kezeléséről.

Ezen adminisztratív teendők és a megalakulással kapcsolatos hivatalos tennivalók mellett, mindjárt a kezdet kezdetén két, nagyon fontos ügyben is megkezdjük a megbeszéléseket és tárgyalásokat külsős cégekkel és társaságokkal, akikkel közösen lehet ezeket a feladatokat megvalósítani.

Hogy ezek pontosan mik lesznek, azokról most a legelején még korai lenne nyilatkozni, hiszen ezekkel kapcsolatban még fontos döntések várnak ránk, de annyit elöljáróban elmondhatok, hogy ha meg tudjuk valósítani ezeket az elképzeléseket, akkor ez hatalmas mérföldkő lesz a város tömegkommunikációs fejlődésében.
 


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.08./
 
 

 

"Fel a cipővel!"

    

  A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola lehetőséget kapott a „Fel a cipővel!” játékos vetélkedő részvételére. Ez a játék a MTV1 tájékoztatása szerint a „Játék határok nélkül” egyszerűsített változata, amely több fordulóból áll.

Gyerekek, szülők alkotják majd a csapatot, akik – az előzetesen elküldött feladatok alapján – már készülnek a február 9-én (szombaton) Dabason megrendezésre kerülő megmérettetésre. Kb. 60 fős szurkolótábor is készül menni, akik buzdításukkal segíthetik az iskolát képviselő csapatot. A játékról a MTV1 felvételt készít, ami február 23-án kerül közvetítésre.

Jó versenyzést, vidám napot kívánunk minden résztvevőnek!


 
 


Cziczer Katalin
/2008.02.07./
 

 

 

Megszűnt a lakáscélú kedvezmény! „Van másik!!!”

   
Bizonyosan a lakásszerzési kedvezmény korábbi formában történő megszűnése bír a legnagyobb jelentőséggel az ingatlan értékesítők számára. Természetesen létezik átmeneti szabály is, azok, akik 2008 előtt már megszerezték a kedvezményre a jogot, még a régi szabályok szerint élhetnek vele.

A változás azt jelenti, hogy ha valaki 2008-ban értékesíti ingatlanát, akkor az ebből származó jövedelmét már nem fordíthatja adófizetés nélkül lakás építésére, lakó ingatlan vagy építési telek megvásárlására. A jogszabályváltozás következtében csak akkor nem kell az adót vagy annak arányos részét megfizetnie az eladónak, ha az ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelmét az EGT bármely tagállamában idősek vagy fogyatékosok otthonában való férőhely végleges megszerzésére használja fel. Lecsökkent továbbá az az időkorlát is, amely alatt az említett jövedelmet, fel lehet használni, mivel ennek az eladás évéről benyújtandó bevallásig, vagy az átruházást követő két éven belül kell megtörténnie.

Az első esetben - a felhasznált jövedelemre eső - adót nem kell megfizetni, a két éves változatnál pedig adókiegyenlítés formájában érvényesíthető a kedvezmény. Azoknak a köre is módosult, akiknek a javára a jövedelem felhasználható, mivel a volt házastárs kikerült a jogosultak közül, helyére kedvezményezettként az élettárs lépett, míg a saját részre és a közeli hozzátartozó részére történő felhasználás továbbra is lehetséges. Az említett otthonokban való férőhely vásárlás céljára történő felhasználást, illetve a rokonságot, élettársi kapcsolatot, mint minden ilyen esetben, okiratokkal kell bizonyítani.

Az idei évtől a törvény ugyanakkor lehetőséget biztosít arra is, hogy a magánszemély kérelmére - jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire tekintettel - az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmet terhelő adót az adóhatóság mérsékelje, vagy elengedje. Erre különösen akkor van mód, ha a kérdéses összeget a magánszemély saját maga, közeli hozzátartozója vagy vele közös háztartásban élő élettársa lakhatásának biztosítása érdekében használja fel. Indokolt, egyedi esetekben, tehát még mindig van esély kedvezmény érvényesítésére.


 
 APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.02.07./
 
 

 

Teaház a Refiben

    

   A 2008-as év első teaházát tartottak a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma DÖK és a DP szervezésében a Református Ifjúsági Házban. Bátor, "kiállásra" kész diákok olvasták fel saját verseiket, így a lelkes közönség hallhatta: Puskár Alexandrát (10.a), Simon Zsófiát (10.e), Kővári Dezsőt (12.a), Miklós Andrást (13.e) és Palencsár Ákost (10.e).

Az est végén Dienes Fáni és Furik Betti olvastak fel egy Örkény-novellát. A jó hangulatról (a finom teák mellett) az értő és lelkes közönség gondoskodott. A teaházban készített riportok meghallgathatóak a Refriss februári adásában.


 
 

További fotók>>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2008.02.06./
 
 

 

A rendőrség számít a lakosság segítségére

    

   2008. február 2-án 9 óra körül egy Sárospatak, Arany János úton gyalogosan közlekedő idős hölgy kezéből két személy kitépte a táskát a benne lévő 4.000 forinttal és egyéb személyes dolgaival együtt és elfutott- nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője...


Solymosi Antal

  A bűncselekményt egy fiatalkorú és egy gyermekkorú személy követte el. Az elkövetők beazonosításában nagy szerepe volt egy állampolgárnak, aki látta a tetteseket és bejelentést tett a rendőrségen. Felelős magatartását a rendőrség ezúton is megköszöni, és továbbra is számít a lakosság hasonló jellegű
segítőkészségére.

Lopás bűntette miatt indult eljárás több személy ellen, akik 2007.12.16-ra virradóan ajtóbetörés módszerével behatoltak egy olaszliszki lakás hétvégi házának szerszámos bódéjába, ahonnan 1 db rotációs kapát tulajdonítottak el 50.000 Ft értékben. A kapát egy olaszliszkai lakosnál lefoglaltuk, az elkövetők ellen az eljárás folyamatban van.

2007. december 25-én, éjjel 1 óra körül Sárospatakon, egy zöldséges bolt bejárati ajtaját betörte egy személy, majd onnan 10.000 forint készpénzt tulajdonított el. A bűncselekményt egy helyi fiatalkorú követte el, akivel szemben több büntetőeljárást is indítottunk már.
 


 
 
2008. január 16-ra virradóan, ablakbetörés módszerével hatolt be az elkövető Sárospatakon az egyik felújítás alatt álló étterembe, ahonnan vésőgépeket és egyéb szerszámokat tulajdonított el 293.000 forint értékben. A szomszédban lakó elkövető rövid időn belül elfogásra került, s gyorsított eljárásban – nem jogerősen – két év börtön büntetésre ítélték.

Ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás lopás bűntette miatt, aki 2008. január 6-ra virradóan ablakbetörés módszerével hatolt be Sárospatakon egy családi házba, ahonnan DVD lejátszót, és élelmiszereket tulajdonított el kisebb értékben.


Törő Gábor
/2008.02.06./
 
 

 

Télbúcsúztató a Carolina Tagóvodában

    

   Az idén rövidre sikeredett a farsangolási időszak, így a Carolina Óvodába járó gyerekek is néhány napja még a farsangi mulatozás, maskarázás lázában égtek. Ma pedig már télbúcsúztató Kiszebáb égetésre gyülekezett az óvoda apraja - nagyja, hiszen holnaptól már kezdődik a böjti idő, várjuk a tavasz közeledtét- mesél a rendezvényről Egyed Katalin, a tagintézmény vezetője.
 


Egyed Katalin

  A farsang, a Kiszebáb égetés olyan népszokások, amelyeket az óvodásokkal is meg lehet valósítani, így egyrészt ápoljuk a hagyományokat, hogy ne merüljenek feledésbe, másrészt a gyermekektől nem idegen sem a bohókás mulatozás, sem a télűző kereplés, dobolás, csörgőzés.
Az ünnepekhez kötődő színes tevékenységek, élmények pedig az idő múlását, az évszakok változását is követhetőbbé teszi a kisgyermekek számára.
A telet jelképező Kiszét " kereplőkkel, csörgőkkel, dobszóval " zajt csapva kísértük a Vízi kapuhoz, ahol meggyújtottuk.
Amíg a bábu elégett, télcsúfoló verseket, tavaszt hívó dalokat énekeltünk a gyerekekkel közösen.
A gyermekek a havas, téli játékokat szeretik, mégis örömmel, lelkesen vettek részt e télbúcsúztató játékban.

" Égjen el a bábu teste,
Lobogjon a máglya,
Piros lángja bánatunkat
Ezerfelé vágja ! "


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.06./
 
 

 

„Szép Magyar Beszéd” verseny

    

   A nyelvújító Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny kistérségi fordulóját 2008.február 1-én, pénteken délután rendezték meg a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumban. Sárospatakot két általános iskolai tanuló képviselte az Árvay József Gyakorló Általános Iskolából, 3.helyezést ért el Kistóth Éva Mercédesz, 5.c ...  
Az 5-6. osztályos és a 7-8. osztályos tanulók kategóriájában induló versenyzők kétféle szöveget adtak elő, az elsőt szabadon választották, a másodikat viszont a versenyen először kapták a kezükbe.
Összesen tizenegy 5-6. osztályos kisdiák jelentkezett a versenyre. A zsűritagok évek óta részesei a megmérettetésnek, s minden évben nagy örömmel látják azt, hogy sok gyermek jelentkezik. A döntésnél nagyon sok szempontot vett figyelembe a zsűri, az 5-6. osztályosoknál dr. Lenár Györgyné és Kerékgyártó Lászlóné. A megfelelő hangerő, hangmagasság, beszédtempó, kellő szünettartás, helyes artikulálás és szövegértés, szöveghűség egyaránt pontot ért.
A 7-8. osztályosok kategóriájának zsűritagjai voltak: Papné Veres Ildikó szaktanácsadó és Erdélyiné Kocsis Csilla a Trefort Ágoston Szakképző Iskola igazgatóhelyettese, akik a 16 versenyző produkcióját bírálták el. Nagyon szép teljesítményt nyújtottak a diákok mind a választott, mind pedig a kötelező szövegben – fejtette ki véleményét Papné Veres Ildikó.
A zsűri döntése alapján a következő helyezések születtek, ahol az első 3 helyezet oklevelet és könyvet kapott, a többi helyezet pedig szorgalmát és tehetségét elismerve emléklapot vihetett haza:

5-6. évfolyam:
1. Fodor Klaudia - Jókai Mór Tagintézmény, Sátoraljaújhely
Felkészítő: Végsőné Fazekas Aranka

2. Tóth Csilla- II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési - Oktatási Intézmény, Tokaj
Felkészítő: Badovszkyné Bíró Judit

3. Kistóth Éva Mercédesz - Árvay József Gyakorló Általános Iskola
Felkészítő: Dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea

7-8. évfolyam:
1. Hézsai Alexandra - Árpád Vezér Gimnázium Sárospatak
Felkészítő: Béres Andrea

2. Brezóczki Barbara – Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
Felkészítő: György Kosztikné Sáfár Katalin

3. Kánya Tamás – Petőfi Sándor Tagintézmény, Sátoraljaújhely
Felkészítő: Repkáné Tóth Bernadett

A Kazinczy Alapítvány a „Szép Magyar Beszéd” versenyt felmenő rendszerben szervezi, ezért regionális versenyre is sor kerül, melynek időpontja 2008. április 4-6.
Helyszíne: Kisújszállás, ahol a régióból a kistérségünket a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium 7. osztályos tanulója Hézsai Alexandra mint első helyezett képviseli.
Minden versenyzőnek gratulálunk!


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.05./
 
 

 

Személyi változások a könyvtárban

    

    2008. január 1-től szakmai önállósága meghagyásával a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárt - önkormányzati döntés értelmében - összevonták A Művelődés Házával.
 


Kövér Sándorné

  A könyvtárban személyi változások is történtek: Halász Magdolna nyugdíjba vonulásával a könyvtár vezetését Kövér Sándorné vette át, aki 1987 óta dolgozik itt könyvtárosként. A könyvtár továbbra is az olvasók igényeinek teljes körű kielégítésére törekszik.

Fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását, a társintézményekkel jó kapcsolataink megőrzését. A város és a kistérség kulturális életében is fontos szerepet kívánunk betölteni. Konferenciáinkon, rendezvényeinken várjuk a határon túl élők aktív részvételét is. A helybéliek, és a turisták is teljes körű kiszolgálásban részesülnek - mondta a könyvtár új vezetője.

Minden régi és új látogatót szeretettel várnak!
 


 
 


Cziczer Katalin
/2008.02.05./
 
 

 

Gondolataink ereje

    

   


Hézsai Alexandra

  Gondolataink ereje, célba érése a megfogalmazás mellett az előadás, a megszólaltatás hitelességén is múlik. Erre az összefüggésre épít a „Szép magyar beszéd” nevet viselő verseny, melynek területi fordulóját Hézsai Alexandra, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 7. A osztályos diákja nyerte.

Márai Sándor barátságról való gondolatait olvasva – az író A gyertyák csonkig égnek című regényéből – fiatal lányként is meggyőzően tolmácsolta egy idős férfi bölcs gondolatait. Alexandra a kisújszállási országos döntőben folytatja a versenyzést.

Jó felkészülést, szép sikereket kívánunk neki!
 


 
 

Cziczer Katalin
/2008.02.05./
 
 

Szónokverseny a magyar kultúra napján

    

 Az idén harmadik alkalommal rendezte meg a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma magyar munkaközössége a Kazinczy Gábor szónokversenyt a magyar kultúra napja tiszteletére Sinkóné Tóth Zsuzsanna tanárnő vezetésével...


Sinkóné Tóth Zsuzsanna

  A verseny a névadó reformkori szónok, író és politikus méltatásával kezdődött. A megemlékezést a tavalyi verseny győztese, Miklós András tartotta.
A két fordulóban 15 versenyző vett részt. Először a kötelező beszédek hangzottak el előzetes felkészülés alapján max. 6 percben. A témát egy ismert mondat határozta meg: „Ismerd meg önmagad!” A versenyzők saját belátásuk szerint választhattak képzeletbeli beszédhelyzetet és szerepet, de szólhattak a valóságos szituációból kiindulva is. Volt, aki pszichológusként egy esti rádióműsor vendégeként beszélt, volt több osztályfőnök, akik a pályaválasztást segítendő látták el tanácsokkal diákjaikat.
A második fordulóban rövid felkészülés után rögtönzések hangzottak el. „Teher alatt nő a pálma”, „Evés közben jön meg az étvágy”, „Lehet-e sztár az olvasztár?” stb. – ilyen kulcsmondatok alapján fogalmazták meg mondanivalójukat a versenyzők.

Az eredmények a következők:
1. hely Vígh Miklós 12. E
2. hely Pákozdi Előd 12. E
3. hely Zérczi László 12. E
dicséret Filep Zoltán 12. E

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.05./
 
 

 

Kitűnő hangulatú református bál, immár tizedszer

    

  A tizedik református bálra gyülekeztek össze a vendégek február 2-án szombaton, megtöltve az ÁVG Sportcsarnokát. A Lorántffy Zsuzsanna évében megrendezett alkalom műsora a 80 perc alatt a Föld körül címet viselte, amely zenés, humoros világutazással idézte Fel Jules Verne ötletét, természetesen "sárospatakiasítva"- tájékoztatja az olvasókat Virágh Sándor református lelkész...
 


Virágh Sándor

  A műsorban örömmel vállaltak részt városunk vezetői, a gyülekezet csoportjai, a Református Gimnázium és Általános iskola növendékei, pedagógusai, nagyszerű zenei közreműködést biztosítottak a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai. A világutazást Oroszlánszívű Richárd küldöttsége vitte végbe, bejárva Erdélyt, Törökországot. Nem kerülte el az arab világot, és eljutott távol- Keletre is megismerve az orosz és kínai kultúra egy-egy szeletkéjét. Meglepetések és kalandok várták az utazókat Afrikában és az Indiánok földjén, de az indián nyár után visszatértek az öreg kontinensre. "Bikavér helyett Napóleon konyakot" fogyasztottak, és egy jó Don Patya féle pizzától megerősödve volt erejük a bécsi bálban táncolni. A sikeres időutazás jutalma a helyreállt történelem volt, és a világ közepén Sárospatakon ismét összetalálkozott Verne Gyula a keresztesek vezérével, ahol épp 1608-at írtak, s megérkezett a vár 8 éves új úrnője, Lorántffy Zsuzsanna. Az összképben elhangzó két dal: Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország, és az Amíg élünk... összeforrasztotta a színpadon lévő mintegy 120 szereplőt, az asztaloknál helyet foglaló majd félezer vendéget, és a lelátókon helyet foglaló érdeklődőket, támogatókat.
Köszönetet mondunk a bált támogató tombolatárgy felajánlóknak, a műsorban és szervezésben résztvevő segítőknek, mely összefogás révén a Lorántffy év rendezvényei anyagi alapjának létrehozásában sikerült nagy lépést tenni. A nagyszámú vendégnek is bravúros gyorsasággal felszolgált finom vacsora elfogyasztását követően a teljes aula megtelt táncolókkal, akiket Berta Zoltán és Kővári Ági nem hagyott "lustálkodni".

A bál jelzést akart nyújtani a közösségi összefogás erejéről, a haza és hitszeretet megélésének lehetőségéről, mely erőforrást ad a mindennapok küzdelmeihez.


 
 


További fotók >>                    Amatőrfilm részlet >>>            összefoglaló klipp              


Református Lelkészi Hivatal
/2008.02.05./
 
 

 

Szent Erzsébet tisztelete nem csak egy évig tartott

    

  Egy Szent Erzsébetről szóló sorozat első előadását hallhattuk január 31-én a Művelődés Háza pódiumtermében Szigethy Gábor tanár, rendező, irodalomtörténésztől. A Szent Erzsébet tiszteletét folytatni kívánó megjelentek nem csak a végig érdekfeszítő előadást hallgathatták itt meg, de tanúi lehettek egy kis visszatekintésnek és három, arra érdemes személy kitüntetésének is…
 


Stumpf Gábor


Dr. Hörcsik  Richárd

Németh Lászlóné

Dr. Aradi Zsolt

Dr. Varga Sándor


Dr. Szigethi Gábor

  A visszatekintést Stumpf Gábor, a Szent Erzsébet Történelmi Társaság alapító tagjától hallhattuk… Amikor 1996-ban megalapítottuk a társaságunkat célul tűztük ki, hogy Erzsébet, II.András magyar király és Gertrúd lányának szellemi és lelki örökségét megismerjük, ápoljuk és tovább adjuk, valamint célunk volt az is, hogy az egykor Sárospatakon meglévő Erzsébet tisztelete kultuszt újjáélesszük. Úgy gondolom, nem jártunk rossz úton az elmúlt 11 év során, azonban a tavalyi, 2007-es év kiemelkedő volt ebből a szempontból… Hogy ez így sikerült, ez meggyőződésem szerint annak köszönhető, hogy minden korábbit meghaladó összefogás történt meg városunkban. A Szent Erzsébet év véget ért, de mi szeretnénk a következő években, évtizedekben is őrizni és továbbvinni ezt a hagyományt. Annál is inkább, mert meggyőződésünk, hogy Szent Erzsébet öröksége olyan örökség, amire a mai világ emberének igen nagy szüksége van. Ha abból a szeretetből, ami Erzsébetből áradt, csak egy parányit magunkévá tudunk tenni, és tovább tudunk adni a rászorulóknak, akkor már nem volt hiába való mindaz, amit tettünk.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a Szent Erzsébet év során tanúsított összefogás mellett itt, ma este a sorainkban üdvözölhetünk olyan személyeket is, akik ugyan nem Sárospatakiak, mégis, Patak barátaiként, Patak segítőiként tisztelhetjük őket…

Dr. Hörcsik Richárd
polgármester Sárospatak város Önkormányzata nevében köszöntötte a vendégeket és a megjelenteket, majd így folytatta…
Mi, Sárospatak város polgárai, felekezeti hovatartozásunktól függetlenül vállaltuk, hogy hűen ápoljuk Szent Erzsébet emlékét, első sorban a jubileumi esztendő méltó megrendezésével. Az emlékezetes esztendő elteltével nyugodt szívvel állíthatom, hogy városunk megállta a helyét, amit vállaltunk, azt teljesítettük. Ha van hely a világon, ahol Szent Erzsébet emlékét nem csak egy jubileumi esztendőben kell ápolni, akkor az a hely Sárospatak, Erzsébet szülőhelye. Az érsek úr az újonnan felavatott Bazilika Minorban lezárta a Szent Erzsébet évet, de számunkra nem záródott le. Mi azt fogadtuk, hogy ápoljuk emlékét, és ez nem csak egy évre szólt. Ezért indította ezt a sorozatot a Szent Erzsébet Történelmi Társaság az Önkormányzattal karöltve, hiszen mi szeretnénk ezt az egy esztendőt talán egy évtizedre is kibővíteni.
Most a Szent Erzsébet előadássorozat nyitóelőadása előtt szeretnénk köszönetet mondani azoknak a közéleti személyeknek, aki ez elmúlt években sokat segítettek céljaink megvalósításában, akik sokat tettek városunk kultúrájáért…
Ezután a polgármester méltatta a jelenlévő három közéleti személy érdemeit, majd oklevelet és ajándékot nyújtott át nekik.

Németh Lászlóné, A MNM gazdasági igazgatója, főigazgató-helyettes- a patakiaknak csak Erzsébet asszony, egykori pataki diák, aki 1973-ban rövid ideig a sárospataki Rákóczi Múzeumban dolgozott mint gazdasági ügyintéző. 1976-tól a Magyar Nemzeti Múzeum Gazdasági Osztályára került, majd 1989-től a mai napig az intézmény gazdasági igazgatójaként töretlen lelkesedéssel tevékenykedik. Gyökerei Zemplénhez kötik, s ez a kötődés cselekedeteiben is tükröződik. Az elmúlt évtizedben a Rákóczi Múzeum a műemléki helyreállítás terén jelentős eredményeket ért el (elég ha csak a Borostyán szálloda felújítását említem), amiben elévülhetetlen érdemei voltak Erzsébet asszonynak.
Városunk nem véletlenül már 2006-ben elismerő oklevélben részesítette. Patakért, a város kulturális fejlődésért, különösen a Szent Erzsébet Ház felújítása ügyében fáradthatatlan „pataki lobbista”. – Számítunk jövőbeni segítségére is!

Dr. Aradi Zsolt, A Pénzügyminisztérium Központi Költségvetési Fejezetek Főosztálya vezetője-  ezt a tisztét 1991 óta látja el. Két évig intézményi szervezeti költségvetési reformokért felelős miniszteri biztos volt. Szakmai munkája mindig a minisztériumokhoz tartozó intézményrendszer finanszírozására, szabályozására terjedt ki, az igazgatástól el egészen az oktatásig, tudományig, egyházakig, kultúráig.
Az ország költségvetésének védelmében kifejtett tevékenységét számos miniszteri kitüntetés mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével, valamint a legmagasabb pénzügyi kitüntetéssel, a Heller Farkas díjjal ismerték el. A fiskális feladatkör mellett számos ágazat működőképességéért, teljesítményéért is felelős, és támogatja ezeknek az ágazatoknak a tevékenységét.. A kultúra területén végzett tevékenységéért megkapta a Művelődés Szolgálatáért díjat a szakminisztertől, a Széchényi Ferenc Emlékérmet pedig a Magyar Nemzeti Múzeumtól. Címzetes egyetemi docens, illetve egyetemi tanár.

Dr. Varga Sándor, A Pénzügyminisztérium Önkormányzati, Területfejlesztési és Agrárgazdálkodás Főosztályának vezetője - e beosztását 2000. november 20-a óta látja el. Előtte 1982-től a Pénzügyminisztériumban a tanácsi, majd a helyi önkormányzati szabályozási területen dolgozik a legkülönbözőbb pozíciókban. Megelőzőleg 1984-től a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tanács Pénzügyi Osztályának ügyintézője.
Okleveles közgazda képesítéssel rendelkezik. Feladatát szolgálatnak tekinti. Törekvése a helyi önkormányzatok finanszírozási rendszerének tökéletesítése, normatívvá, átláthatóvá tétele, végső soron a lakossági közszolgáltatások színvonalának emelése. Munkáját több kitüntetés ismeri el. 2002-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét.

Dr. Harsányi László közgazdász, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke és Dr. Schneider Márta szakállamtitkár (Oktatási és Kulturális Minisztérium) a későbbiekben veszik át kitüntető oklevelüket.

Ezek után került sor Szigethy Gábor Nyíló rózsa hóhullásban című előadására, aki Szent Erzsébet életének kutatásával nem könnyű feladatra vállalkozott. Ezt a következő mondatai is igazolják:
„Az az időszak, amikor folyamatosan próbáltam elmélyedni Szent Erzsébet életében, a róla szóló irodalomban, nem csak közel vitt egy ember életéhez, egy ember történetéhez, hanem ekkor rendkívül sok kérdés is megfogalmazódott bennem. Mindig belebotlottam olyan kérdésekbe, amelyeket a szakirodalom is nagyon furcsán kezel, vagy nem tud kezelni, vagy a különböző beállítódású teológusok, irodalomtörténészek másképp értelmeznek, másképp látnak, és amelyekből különböző következtetéseket vonnak le.”

Nagyon érdekes dolgokat hallottunk az előadótól, melyek között mindenki meglepődve hallgatta a rózsacsoda legendája keletkezésének időpontjáról szóló felismerést: a szentté avatáshoz, igazolásképpen 150 csodát gyűjtöttek össze, de a rózsa csoda nem volt ezek között. Ez a legenda csak később bukkant fel Európában.

A különböző csodákat elemezve Szigethy Gábor arra a következtetésre jutott, hogy ezekre a csodákra szükség van, de nem Szent Erzsébetnek, és általában a szenteknek van ezekre szükségük, hanem nekünk, embereknek, hogy ezekben példát lássunk magunk előtt, hogy ezekből erőt merítsünk, ezek által hitünkben megerősödjünk...


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.04./
 
 

Farsang a baba - mama klubban

    

    A farsang jegyében töltöttek a kismamák és gyermekeik egy kellemes délelőttöt január 31-én A Művelődés Háza és Könyvtárában. A baba-mama klub összejövetelén farsangi álarcokat készítettek a résztvevők. A kreatív foglalkozás mellett jutott idő a játékra is és a kötetlen beszélgetésekre, gyermeknevelési tapasztalatcserére is -tudtuk meg Krenyitzkyné Sárosi Krisztina könyvtárostól….


Krenyitzkyné Sárosi  Krisztina

  A rendezvény ideje alatt látogatta meg az intézményegységet Venyigéné Makrányi Margit, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója. Látogatása alkalmával számos együttműködési területről esett szó. Az igazgatónő nagymértékben számít a sárospataki Zrínyi Ilona Városi Könyvtár szerepére a közös megyei pályázatok és projektek kapcsán.

Az első szakmai konferenciára 2008. március 26-án kerül sor a térség és a határon túli könyvtárosok részvételével. E konferencia keretén belül olyan együttműködés aláírására kerülhet sor, amelyet a fenntartók és a könyvtárak vezetői is ellátnak kézjegyükkel. Venyigéné Makrányi Margit, Csatlósné Komáromi Katalin és Kövér Sándorné megbeszélték az aktuális pályázati lehetőségeket és szakmai teendőket is.
 


 
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.04./
 
 

 

Kiváló helyesíró diáklány az ÁVG-ben

    

  A helyesírás sokak számára riasztó részterülete anyanyelvi műveltségünknek. Almási Adrienn, az ÁVG 11. évfolyamos diákja azonban másként gondolkodik erről, szívesen méreti meg helyesírási készségét. Az „Aranytoll” országos helyesírási verseny 1. helyezettje lett Győrben, s hasonlóan szép sikert ért el az Implom József középiskolai helyesírási verseny megyei fordulójában, 4. helyezése csupán 1 pontos lemaradás a győztestől.
Gratulálunk neki!
 


 
 

Törő Gábor
/2008.02.04./
 
 

 

A második félév diákolimpiai versenyei a körzeti sakk versennyel kezdődtek

     

  A 2007-2008-as tanév második félévének diákolimpiai versenyei a körzeti sakk egyéni megmérettetéssel kezdődtek. A versenyen az Árvay József Gyakorló Általános Iskola, a tolcsvai Általános Iskola és az olaszliszkai Általános Iskola tanulói vettek részt.
A következő eredmények születtek:
I. korcsoport leányok:
1. helyezést ért el, holtversenyben Román Petra Olaszliszkáról és Molnár Klaudia az Árvay József Gyakorló Általános Iskolából.
I. korcsoport fiúk:
1. helyezés: Kajuha József, Olaszliszka
2. helyezés: Göttli István, Olaszliszka
3. helyezés: Szalai Márton, Árvay József Gyakorló Általános Iskola
II. korcsoport leányok:
1. helyezés: Lipcsei Anikó, Olaszliszka
2. helyezés: Kajuha Anett, Olaszliszka
 
II. korcsoport fiúk:
1. helyezés: Kardosi Kristóf, Árvay József Gyakorló Általános Iskola
2. helyezés: Zsákai Tamás, Árvay József Gyakorló Általános Iskola
3. helyezés: Póta Ádám, Tolcsva
 
III. korcsoport leány:
1. helyezés: Bordás Barbara, Olaszliszka
2. helyezés: Póta Orsolya, Tolcsva
3. helyezés holtversenyben: Pogácsás Nóra és Hochrek Dóra, Tolcsva
III. korcsoport fiúk:
1. helyezés: Simai Balázs, Árvay József Gyakorló Általános Iskola
2. helyezés: Sisán Bence, Árvay József Gyakorló Általános Iskola
3. helyezés: Rontó Rajmund, Olaszliszka
 
IV. korcsoport leány:
1. helyezés: Horváth Éva, Olaszliszka
2. helyezés: Kajuha Nikoletta, Olaszliszka
3. helyezés: Erdősi Vivien, Tolcsva
IV. korcsoport fiúk:
1. helyezés: Béli Mihály, Olaszliszka
2. helyezés: Holykó István, Olaszliszka
3. helyezés: Fercsák László, Olaszliszka

A versenyen elért eredményekhez gratulálunk!
Az első helyezést elért sakkozók továbbjutnak a megyei döntőbe, amely 2008. február 21-én kerül megrendezésre Sajószentpéteren.
A körzeti sakk csapatversenyt 2008. február 5-én szervezzük meg. 
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.04./
 
 

 

Mi célt szolgál a kötvénykibocsátás?

    

  Február 1-én írtam alá a kötvénykibocsátás szerződését, amit a Hypo Bank közreműködésével, mintegy 2 milliárd Ft összegről szól. A legutóbbi önkormányzati ülésen a képviselő-testület, döntő többségű szavazással hatalmazott fel arra, hogy ezt a szerződét aláírjam - nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd polgármester...
 


Dr.Hörcsik Richárd

  Sárospatak történelmi lehetőség előtt áll, és azt is mondhatnánk, hogy ennek a kötvénykibocsátásnak a mottója az a régi mondás is lehetne, hogy "a pataki diák elébe megy a tavasznak"***, vagyis szerettük volna, hogy biztos anyagi háttérrel induljon el Sárospatak fejlesztése.
Valóban nagy lehetőség előtt állunk, hiszen a 2007-2013-as periódus alatt európai uniós és egyéb pályázatokon indulunk, és az év közepéig mintegy hat pályázatra adjuk be jelentkezésünket, amely nagyon nagy megterhelést jelent a pályázatkészítőkre - nyilván az Önkormányzat apparátusára. Ez közel 3 milliárd Ft megpályázását jelenti. Ezt akkor tudjuk végrehajtani, hogyha erre van önerő, és a kötvény teremt egy biztos anyagi alapot ahhoz, hogy ne különböző kölcsönökből, hanem egy jól átgondolt kötvénykibocsátás részéből fedezzük ezt.

Ez azt jelenti tehát, hogy egy biztos anyagi háttérrel indulhatunk el. Ez az uniós pályázati pénz nem fog az ölünkbe hullani, ezért dolgozni kell, egyrészt olyan pályázatot kell készíteni, aminek az anyaga kifogástalan, másrészt az önerőt kell biztosítani, harmadrészt pedig, mivel uniós pályázatról van szó, a lebonyolítása, az mind utófinanszírozást jelent, azaz megfelelő anyagi háttérrel kell rendelkezni. Számunkra a kötvénykibocsátás egy biztos hátteret jelent, nem kell kapkodni, hanem nyugodtan lehet tervezni.


 
 

Az EU-s pályázataink két részre oszlanak, egy passzív és egy aktív ágazatra. A passzív ágazathoz tartozik az iskola és az egészségügyi központ fejlesztése, valamint a városrendezés. Ez azért passzív ágazat, mert az Önkormányzatnak vannak kötelező feladatai, mint az iskolai és az egészségügyi ellátás, és ennek nem csak a minőségi szolgáltatása, hanem a fejlesztése is kötelező feladat, amihez viszont az Önkormányzatnak nincs saját forrása, hogy ezt meg tudjuk valósítani. De nem is a kötvényből valósítjuk meg, mert az iskola és az egészségház beruházása viszi a pénzt. Ezért van az EU-s pályázat kiemelt helyen - összegben az iskolapályázat 500 millió, a fürdőpályázat 250 millió, az egészségügyi központ 800 millió, a városrendezés mintegy 400 millió és a bizonyos városrészek rehabilitációja szintén egy 500-600 millió Ft. De erre kölcsönt felvenni nem szabad, úgyhogy a kötvénykibocsátást nem erre kell fordítani, csak az önerő részére. Ezért tehát uniós pályázatokból szeretnénk megvalósítani ezeket a passzív ágazathoz tartozó fejlesztéseket.

A másik ágazat az aktív ágazat, ami azt jelenti, hogy olyan beruházást valósítunk meg, ami nem viszi, hanem hozza a pénzt, és ez a fürdő. A fürdő fejlesztése, ami kiemelt helyen szerepel ezekben az években - mintegy 3 milliárdos beruházás ez is. Ennek egy részét sajáterőből történik - azért merjük beletenni a sajáterőt, mert ezt a pénzt vissza fogja hozni, majd a későbbiekben vázolt formában.
A másik pedig a városrészek bizonyos üzleti ágon történő fejlesztése, tehát a közvagyont akarjuk fejleszteni, azt a közvagyont, ami jelen esetben csak halott értéket képvisel a város számára. Olyan nagy értékű, lerobbant főutcai ingatlanok ingatlanokról van szó, amik most 0 értéken szerepelnek, azonban felújítva, hasznosítva, az Önkormányzat számára hozzák a pénzt.

Tehát a kötvénykibocsátás azt a célt szolgálja, hogy biztos alapot fordítsunk a fejlesztésekhez. A testület határozott abban, hogy kétmilliárdos kötvényt bocsássunk ki. Ennek két része lesz, másfélmilliárdot fürdőre, félmilliárd Ft-ot pedig a városfejlesztésre fordítunk.
A fürdőre fordított másfélmilliárd Ft szintén két részre oszlik. A fürdő beruházása nem egyik napról a másikra, hanem másfél-két év alatt, előre eltervezett ütemben folyik. Az első aktív elme lesz 1 milliárd Ft-os költséggel a Wellness központ építése. A másik pedig félmilliárd Ft felhasználásával, az un. parkfürdő építése lesz. Ez itt szintén több egységből áll össze, mint a gyermekmedence és a parkfürdőben jelenleg meglévő medencék felújítása, parkosítással. A következő lépés az élményfürdő - ami általában véve viszi a pénzt, de szükséges beruházáshoz - és a végén pedig a szálloda építése, ami saját erőből, különböző beruházók bevonásával történik.

Lényeges a fürdő építésénél a szakaszolás. Úgy gondoltuk, hogy most február-márciusban szeretnénk hozzákezdeni a parkfürdő felújításához, ami részét képezi az egész fürdőkomplexumnak. Ezt szezonig fogjuk végezni, hiszen azért 60 millió Ft tiszta nyereséget hozott, nem volna szerencsés, ha szezonra bezárnánk a fürdőt. Az első lépése ennek a parkfürdő felújításnak, már az engedéllyel rendelkező gyermekmedence felújítása, és a parkfürdő más részeinek a felújítása is. Ezt meg tudjuk oldani a fürdőszezon kezdetéig.

A másik része, a wellness központ kiépítése pedig a szezon lezártával, szeptember folyamán indulna és ezt kiegészítve a szállodaépítéssel, és majd az élményfürdővel, várhatóan 1-1,5 évig tartana.

A parkfürdőnél a félmilliárd Ft a következőképpen oszlik meg: itt szeretnénk az EU-s pályázatot benyújtani már most, tehát ez február végén, március elején a parkfürdő fejlesztésekre. Ez 250 millió Ft, amihez 50% önerőt kell hozzátenni. Tehát, hogyha sikerül, akkor így a 1,5 milliárd Ft-ot 250 millió Ft uniós támogatással meg lehet toldani.

A kötvénykibocsátás lényege tehát, hogy az önkormányzatnak nem kell tulajdont átadni azért, hogy más befektető pénzt tegyen bele, hanem így saját pénzt teszünk bele. Így egy fokozottabb ellenőrzésre is lehetőség van, tehát saját tulajdon és a visszatérülést tudjuk ellenőrizni. Itt pontos cash-flow számítások történtek, hogy a beruházás végeztével, a törlesztő részleteket hogyan tudjuk fizetni.
Két fontos dolog: az egyik, hogy saját tulajdonban lesz a fürdő, ez nagyobb rálátást jelent, fokozottabb ellenőrzési lehetőséget, másrészt pedig, ugye bizonyította azt a fürdő, hogy ilyen állapotban is 60 millió Ft tiszta nyereséget hoz. Hogyha ezt olyan minőséggel fejlesztjük, akkor nyilván többszöröse a tiszta bevétel, tehát nyugodt szívvel tudunk belevágni.
Jelenlegi számításaink szerint úgy vissza fogjuk tudni fizetni, hogy amellett bizonyos nyereséget is fog termelni a város számára.

A beruházás lebonyolítása nyilván egy-másfél évet vesz igénybe. Az a pénz, ami februárban megérkezik a számlánkra, amíg hasznosítjuk, az addig is számunkra ketyeg, tehát már itt nyereséget fog képezni, mivel 2 milliárd Ft-nak a kamatai egy hónapra is nagyon jelentős tételt jelentenek - és mindezt a fürdőfejlesztésébe fogjuk beforgatni. Tehát a felhasználásig ez a pénz fialni fog, erre pontos menetrendet most fogunk készíteni, ami a fürdőberuházás megvalósításával lesz szinkronban.

***Az egyháztörténész debreceni püspök, Révész Imre Sárospatakon elhangzott előadásának egyik mondata még mindig elevenen él az idősebbek köreiben. Hasonlatban fejezte ki azt, amit megértett a pataki szellemből, mondván: a pataki diák elé megy a tavasznak, a debreceni diák pedig kipipál az ablakon és megvárja, amíg a tavasz érkezik el hozzá.

Törő Gábor
/2008.02.03./
 
 

 

Honlapkészítésben jeleskedő ÁVG-s diákok

    

    Bánkuti Máté és Nemcsák János 12. évfolyamos diákok sikerének örülhet az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium. A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának „Informatikával a környezetért” címet viselő weblapkészítő versenyén több száz induló közül ők képviselik az országos döntőben az észak-magyarországi régiót.
8 régió 10 csapata küzd egymással honlap-szabványosításban csupán böngészőprogram, szövegszerkesztő és on-line vladiátorok felhasználásával 2008. februárjában.

A döntőbe kimagasló színvonalon elkészített honlapjukkal jutottak, melyen a Sárospatak melletti Cinege szemétlerakó problémájára hívták fel a figyelmet. Remélve, hogy munkájukat látva e környezetvédelmi probléma megoldására javaslatok érkeznek városunkból.
Pályázatuk elkészítésében segítőjük volt Szeder László tanár úr, Vitányiné Tóth Eszter tanárnő és környezetvédelmi szakköre, segítségüket ezúton is köszönik.
Sikeres versenyzést, jó munkát kívánunk az ÁVG nevet viselő csapat tehetséges tagjainak
 


 
 

Cziczer Katalin
/2008.02.03./
 
 

 

Minisztériumi főosztályvezetőtől tanulhattak a pénzügyi vezetők

    

   


Dr. Varga Sándor


Dr. Hörcsik Richárd

  Január-február tájéka az önkormányzatoknál nagyon sűrű időszak, amikor a költségvetést állítjuk össze. Ilyenkor minden információra szüksége van azért, hogy megfelelően tudjon tervezni az önkormányzat. Ezért gondoltuk azt, hogy a költségvetés kiépítésének az idén egy szakembert hívunk a Pénzügyminisztériumból,
Dr. Varga Sándort, aki az Önkormányzati és Területfejlesztési főosztály vezetője - nyilatkozta Dr.Hörcsik Richárd, a Társulási Tanács elnöke...


Dr. Varga Sándornak nagyon sok kötődése van Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez, hiszen régebben Miskolcon dolgozott és nagyon már akkor is sokat segített a zempléni önkormányzatoknak. Most a Pénzügyminisztérium Önkormányzati és Területfejlesztési Főosztályának a vezetője, aki a legfrissebb és leghitelesebb információkat hozta el nekünk.


A költségvetés összeállításánál szükség van minden olyan információra, amivel teljesebbé és biztosabbá tehető a költségvetés munkája egy-egy önkormányzat számára. Ezért a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás és Sárospatak Város Önkormányzata szervezésében meghívtunk a bodrogközi, hegyközi és hegyaljai kistérségi polgármestereket, jegyzőket és a pénzügyi szakembereket.

Először is, hogy ismerjék meg esetlegesen az új információkat - bár már lassan a tervezés vége felé járunk - azonban emellett egy konzultációra is lehetőség nyílik, kérdezhetnek arról, hogy az új pénzügyi szabályozás hogyan alakul az önkormányzati szférában.


Úgy érzem, hogy ez nagyon hasznos, nemcsak a polgármesterek, hanem még inkább a pénzügyi szakembereink számára, akik ezen információk birtokában jobban el tudják látni a feladatukat.
  
 

Törő Gábor
/2008.02.03./
 
 

 

25 éves A Művelődés Háza

    

   


Csatlósné Komáromi Katalin

  A Művelődés Háza 2008. március 28 – 29-én ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját.

Ebből az alkalomból egy kiállítást szervezünk, városunk 1980 – 1985 közötti tárgyi emlékeiből, valamint A Művelődés Háza építésével, átadásával, kezdeti működésével kapcsolatos anyagaiból (fotók, tárgyak stb…)- nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő...

Ha szeretne hozzájárulni a kiállítás sikeréhez, kérjük keressen minket és az emlékeket juttassa el hozzánk március 15-ig.
Segítségüket előre is köszönjük.


 
 

Cziczer Katalin
/2008.02.02./
 
 

 

Farsang a Carolina Tagóvodában

    

  A Mese Óvoda és Bölcsőde Carolina Tagóvodájában 2008. február 01-jén, pénteken - a hagyományoknak megfelelően - farsangi mulatságot tartottunk – nyilatkozta Egyed Katalin a tagintézmény vezetője.

Az előző hét már az előkészület jegyében zajlott. Az örömteli várakozást a versek, énekek tanulásán túl a csoportszobák és folyosók feldíszítése is fokozta.

Farsang napján már érkezéskor jelmezt öltöttek a gyermekek, néhány szülő is és a dolgozók közül is páran.
A gyerekek izgatottan figyelték, amikor egy-egy társuk megérkezett, vajon ő mibe öltözik fel.
Változatos, ötletes jelmezeket találtak ki a szülők gyermekeiknek, akikre kíváncsiak voltak a felnőttek, a kisebb testvérek és a nagyikák is.
Az egész napon át tartó mulatság jó hangulatban zajlott.


 
 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.02./
 
 

 

10. Sváb Bál

    

  A Sárospataki Német kisebbségi Önkormányzat 2008. január 26-án tartotta hagyományos Sváb Bálját. Az immár 10. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény egyrészt a múltidézés jegyében telt el. A vendégsereg összeállítást láthatott az elmúlt évek rendezvényeiről, a nemzetiségi énekkar fellépéseiről és a hagyományápolás keretében lezajlott találkozókról- küldte tudósítását Stumpf Bálint...
 


Stumpf Bálint

  A Másrészt a kisebbségi önkormányzat elnöke ismertette a 2008. évi terveket, amelyek a német nemzetiségi kultúra megőrzését és az értékek továbbadását foglalja magába.

A résztvevőket köszöntötte dr. Hörcsik Richárd polgármester, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a német nemzetiségi értékek kiemelkedő fontosságúak a város számára. Ez várhatóan 2008-ban még inkább tapasztalható lesz a város valamennyi polgára számára.
A köszöntők után a bálozók megtekinthették pusztavámi sváb tánccsoport fellépését, valamint az önkormányzat és a nemzetiségi énekkar résztvevőinek lelkes és színvonalas műsorát.
A jó hangulatú bál az elmúlt évek hagyományait követve hajnalban ért véget.


 
 

További fotók>>>

   Amatőr filmek:    tánc1     tanc2    kakastánc   kivonulás


Cziczer Katalin
/2008.02.02./
 
 

Baleset Vajdácskán

    

  2008. január 31-én 10 óra 50 perckor Vajdácska főúton, az orvosi rendelő előtti útszakaszon anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…
 


Bujdosó Norbert

 
A hirtelen leesett hó rovására lehetett írni a balesetet, amikor egy idősebb férfi közlekedett Citroen Sara Picasso típusú személygépkocsijával Pácin felől Sárospatak irányába, amikor a fenti útszakaszhoz érve a havas-csúszós úton nem megfelelően választotta meg a gépkocsi a sebességét, aminek következtében megcsúszott, a gépkocsival áttért az ellentétes irányú forgalmi sávba, ahol a vele szemben szabályosan közlekedő Renault típusú tehergépkocsi elejének ütközött.
A baleset következtében személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont jelentős volt. A gépkocsi nem téli gumikkal volt felszerelve, az első két kerekére 4 évszakos, míg a két hátsóra nyári gumi volt szerelve. Hiába volt hibátlan mintázatú és új, nem úgy működött, és nem úgy tudott vele megállni, mint a téli gumikkal. A gépkocsi sebessége szerencsére nem volt jelentős, olyan 30-40 km/h sebességgel haladt.

Megjegyzem, hogy ilyen útviszonyok mellett még ez is soknak bizonyult, ezért kérem a gépkocsivezetőket, hogy mindig az útviszonyoknak – és a gumik állapotának megfelelően - válasszák meg a gépkocsi sebességét. Ilyen körülmények között a lehető legkisebb sebességgel haladjanak, hogy ilyen eset ne forduljon elő.


 
 


Cziczer Katalin
/2008.02.02./
 

 

 
 

Pályázati kommunikáció, zempléni segítséggel

     

    Prokop Viktor hangját jól ismerhetjük a sátoraljaújhelyi Rádió Aktív Rádióból, ahol hírszerkesztőként és bemondóként tevékenykedik. Mint kiderült, nem csak abban lehet a segítségünkre, hogy minél tájékozottabbak legyünk a napi híreket illetően, hanem a pályázatokkal összefüggő gondok megoldásában is tud segíteni, nem csak a vállalkozóknak, de a civil szervezeteknek és az önkormányzatoknak is…


 

 
Hazánk Európai Uniós csatlakozása óta számos sikeres pályázat valósult meg térségünkben. Az EU-s pályázatokhoz kapcsolódva egy új, nagy segítséget jelentő szolgáltatással várjuk az – elsősorban zempléni – érdeklődőket, ajánlja közreműködésüket Prokop Viktor...

Kommunikációs tanácsadással foglalkozó vállalkozásunkat 2007. nyarán hoztuk létre. Ennek célja, hogy a térség önkormányzatai, vállalkozói és civil szervezetei által benyújtott EU-s pályázatokhoz a megfelelő, - magas színvonalú - kommunikációs hátteret biztosítsa.

Azok, akik már valamilyen mélységig beleásták magukat az EU-s pályázatokba, tudják, hogy azokban külön hangsúlyt fordítanak arra, hogy a pályázat érintettjei minden információt megkapjanak egy-egy fejlesztésről. Természetesen nemcsak a helyieket, hanem adott esetben az országos közvéleményt is érdemes tájékoztatni a sikeres EU-s pályázatról. Erre különböző eszközök, technikák állnak rendelkezésre.

A „Proaktív Kommunikáció” fantázianevű szolgáltatás ezt a tevékenységet hivatott ellátni. Azt, hogy komoly munkával mindenki közös sikernek élje meg az adott nyertes pályázatot.

Bővebben is megismerkedhetnek a kommunikációs szolgáltatásunkkal, és referenciáinkkal a www.proak.hu internetes oldalon.


 
 


Törő Gábor
/2008.02.01./
 
 

 

Táncbemutató a Mese Óvoda és Bölcsődében

    

    2008. január 30-án (szerdán) délután a Mese Óvoda és Bölcsőde József Attila úti épületében a Farkas Ferenc Művészeti Iskola ovis tánccsoportja néptáncbemutatót tartott a szülők, nagyszülők, vendégek számára – nyilatkozta Baloghné Pintér Katalin az intézmény vezetőhelyettese...
 


 

  A 21 fős csoport tagjai közül van, aki már az elmúlt nevelési évben, van aki szeptemberben kezdte a tánctanulást. Tulajdonképpen nincs is meghatározó szerepe, hogy mikor, de most mindannyian nagyon szeretnek járni ezekre a foglalkozásokra. Ez a heti 2 óra rendkívül jó hangulatban, vidám légkörben, sok-sok mozgással zajlik, mely a gyermekek számára észrevétlenül ugyan, de rendkívül hasznos módon javítja mozgáskultúrájukat, ezen belül is a helyes testtartást, a ritmusérzéket, a fizikai állóképességet. Tökéletesen megvalósul, hogy játékos, mozgásos formában fejlesztjük a gyermekek különböző képességeit.

A szülőknek és a vendégeknek is minden évben nagy élményt jelent ezeken a programokon való részvétel, mely most is tömeges érdeklődést keltett.

Ez a mai kis műsor is magas színvonalon és fergetegesen jó hangulatban tükrözte vissza a csoport vezetőjének, Darmos Évának a rendkívül jó pedagógiai érzékkel, lelkesen és lelkiismeretesen végzett munkáját.


 
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.02.01./
 
 

 

Az ezüstévek előtt

    

    Kedves ünnepségre került sor az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában 2008. január 28-án délután. Nyugdíjba vonuló szakvezető-tanítók - Benkő Béláné, Jaskó Gézáné, Nagy Józsefné - köszöntek el a kollégáktól, az iskolától, hogy 39 év szolgálatban töltött idő után a pihenésé, családjuké legyenek a mindennapok...

A volt tanítványok verssel búcsúztak el a kedves tanító néniktől, majd Pásztor Andrásné igazgatónő köszöntötte őket és méltatta pályafutásukat. Nehéz volt a dolga, hiszen évtizedekkel ezelőtt együtt kezdték el ezt a könnyűnek nem mondható, de csodálatos feladatokat adó, igazi kihívásnak számító tanítói, szakvezetői munkát. Szavait idézzük:

„Kedves Klárika, Erzsike, Zsóka!…
Nincs szebb hivatás a tanításnál, mások oktatásánál, a tudományok átadásánál. Ti tudtátok ezt, ezért döntöttetek a pedagógus hivatás mellett…
Tudtátok, hogy szeretve nevelhető mindenki. Tanulók százai hálásak biztató mosolyotokért, simogatásra nyújtott kezeitekért, megértő, ugyanakkor aggódó tekinteteitekért. Hálásak lehetnek a szülők is, akikkel közvetlen kapcsolatotok volt úgyis, mint osztályfőnökök, s akik szeretettel beszéltek rólatok, mert tudták, hogy mindent a gyermekeik érdekében tesztek...
Mi továbbra is tantestületünk tagjaiként tekintünk rátok, és visszavárunk. Kívánjuk, hogy nyugdíjas éveitek egészségben, békességben teljenek, további életutatokat is siker koronázza…

Írók, költők számos prózában, versben vallottak a pedagógus pálya szépségeiről, nehézségeiről, a tanítók nem könnyű, de felemelő munkájáról. A következő sorokkal köszöntelek benneteket:

Mintha csak szép mese volna,
Csak gyarapszik a vagyona,
Pedig folyton osztogatja,
Mégse fogy el soha, soha.
Hogy ki ez a gazdag ember,
Kinek kincse mint a tenger,
El nem fogyó, nem apadó:
Ez az ember a tanító.” 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.02.01./