Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2008. április

Ismét baleset a 37-esen

 

        
            

2008. április 29-én 20 óra 30 perc körül a 37-es számú főút Sárospatak és Károlyfalva bekötőút közötti útszakaszán Sátoraljaújhely felé közlekedett egy személyautó, amely szabálytalan előzésbe kezdett - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főtörzs zászlós, közlekedési fővizsgáló…


 
 


Ladics Tamás

 

Az előzés során a szemből, Sátoraljaújhely felől szabályosan közlekedő személygépkocsi, hogy az ütközést elkerülje a jobb oldali útpadkára lehaladt, majd ahogy elhaladtak egymás mellett a gépkocsik visszatért az úttestre, ahol áthaladt a baloldali forgalmi sávba, és a baloldali útmenti árokba borult. A baleset során személyi sérülés nem történt. A két gépkocsi nem ütközött, de a vétlen vezető gépkocsijában jelentős az anyagi kár.


A Sárospataki Rendőrkapitányság keresi azt a gépkocsivezetőt, aki szabálytalan előzést hajtott végre, valamint azoknak a személyeknek a jelentkezését várják, akik a balesettel kapcsolatban érdemleges információval rendelkeznek (tel: 47 / 513 030).
 

Törő Gábor
/2008.04.30./

 

 

Májusfát állítottak Kispatakon

 

        
            

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert kelléke. A legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a maga szeretője háza elé – ismertette velünk a Kispatakon ma is élő hagyomány előzményeit Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselője…
 


 
 


Szabó András

 

Sok helyen csak a bíró és a pap háza elé, esetleg a templom előtt állítottak fel egyetlen magas májusfát. A májusfa állítás szokását követte kispataki Árpád utca lakóinak egy része, amikor idén is feldíszítették az általuk gondozott csorda kutat.

Már maga a faragásokkal díszített gémes kút is különlegesség, hisz nem sok van belőle a környéken, így sok turista szívesen fényképezkedik mellette.
Köszönet az itt élőknek a hagyományok ápolásáért, amivel segíthetik Sárospatakot a Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja” cím elnyerésében is.
 

Cziczer Katalin
/2008.04.30./

 

 

A változásokról nyilatkozott a megyei rendőrfőkapitány helyettes

 

        
                               

Úgy gondolom, hogy a Sárospataki Rendőrkapitányság az elmúlt évben jó szintű szakmai munkát végzett. Természetesen benne volt ebben az átmeneti jelleg is, hiszen nagyon nehéz esztendő van mögöttünk – nyilatkozta Farkas József rendőr ezredes, megyei rendőrfőkapitány helyettes, rendészeti igazgató, amikor a testületi beszámoló alkalmával városunkban járt…
 


 
 


Farkas József

 

Komoly létszámproblémákkal küszködött mind a Sárospataki Rendőrkapitányság, mind a megye valamennyi Rendőrkapitánysága. Ez a feszült helyzet egyelőre oldódni látszik, hiszen sikerült az állományokat feltölteni. Természetesen az integrációk kapcsán azért plusz, többletfeladat is jött. A migráció kezelésétől kezdve sok egyéb más dolog is. Nem csak emberek jöttek, hanem feladatok is. Hosszabb ideje nyugodtan mondhatom, hogy jól dolgoznak, hiszen munkatársak, jól ismerem a munkájukat. Azt gondolom, hogy méltóak a lakosság és a testület bizalmára.

Természetesen bőségesen van mit tenni, mint ahogy megfogalmazódott, elsősorban a közterületek rendjére kell odafigyelni, a garázdaságokat, a mindenkit irritáló bűncselekmények visszaszorítására, és főként a betöréses lopások visszaszorítására. A rendőrség sokszor tüneti kezelést alkalmaz, reagál egy eseményre, viszont mi a megelőző tevékenységben, a bűnmegelőzésben is számítunk valamennyi résztvevőre, a médiára, az önkormányzatokra, a különböző társadalmi szervezetekre, és persze elsősorban a lakosságra. Hiszen mindenkinek célszerű megtenni mindent a saját, személyes tulajdona védelméért. Ez egy társasjáték tulajdonképpen, és bízom benne, hogy a rosszfiúk a rács túloldalára fognak kerülni.
 

Én azt gondolom, hogy a kamionforgalom kezelése, ellenőrzése nyilvánvalóan a nemzeti közlekedési hatóság mellett a rendőrségnek is elsőszámú feladata kell, hogy legyen. Azonban elsősorban megfelelő forgalomtechnikai megoldásokkal, elkerülő utakkal kell biztosítani a közúti közlekedés zavartalanságát. A kamionosok természetesen azért választják ezeket az utakat, mert az vagy rövidebb, vagy valamilyen egyéb más megfontolásból előnyösebb számukra. Azt gondolom, hogy magunknak kell a fő vezérlőnek lenni, hogy lehetőség szerint a lakott területektől távolabbi utakon menjen a közúti árufuvarozás.

Mindenképpen döntő lesz a május 1-jétől hatályba lépő új jogszabály, kormányrendelet, aminek a lényege tulajdonképpen az, hogy a rendőrség kezében egy sokkal szigorúbb lehetőség lesz a közigazgatási bírság kapcsán. Röviden csak úgy tudnám megfogalmazni, hogy valaki fizetni fog. Tehát nem lehet majd kibújni a mostani gyakorlat szerint a felelősség alól, és természetesen a kamionon közlekedőket is nagymértékben terhelni fogja majd ez a megszorítás, mind a sebességhatárok betartásában, mind pedig a közlekedési szabályok betartásában.
Tehát alapvető változások lesznek például Sárospataknak a közlekedéséletében is, hiszen az emberek meg fogják gondolni, hogy a cetlit, amit elhelyeztek a szélvédőn, abból nem lesz visszaút, egyértelmű, hogy őt terheli a felelősség, a jármű üzemben tartóját pedig akkor, ha nem lesz meg, hogy ki volt a gépkocsival.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.30./

 

 

A Művelődés Háza bemutatkozott a Budai Várban

 

        
            

A Művelődés Háza április 29-én nagy sikerrel mutatkozott be Budapesten, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában. A fővárosi esemény apropóját az intézmény 25 éves jubileuma adta- nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő...
 


 
 


Csatlósné Komáromi Katalin


Dr. Hörcsik Richárd

 

A rendezvény Dr. Koncz Gábor az intézmény vezetője, mint a „hazajáró lelkek” nagykövete segítségével jött lére. A meghívottak körében a pataki diákok számos generációja képviseltette magát, csakúgy mint a Borsod – Abaúj - Zemplén megyéből elszármazottak és más, Sárospatak és a közművelődési szakma iránt érdeklődők.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Makovecz Imre és kedves felesége, Perlik Pál a Nemzeti Kulturális Alap igazgatója, Borbáth Erika a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főigazgatója.

Az est Dr. Hörcsik Richárd polgármester úr köszöntőjével kezdődött. A város első embere hangsúlyozta, hogy Sárospatak kis lélekszámú város, de volt diákjai és kulturális kapcsolatai alapján nagyhatalom. Polgármester úr a város jövőbeni terveiről is beszélt, többször utalt a Makovecz tervek alapján készülő fürdőberuházásra. Az Ukrán Turisztikai Hivatal vezetője mint Sárospatak Város vendége kapott szót.

Az intézmény történetéről és jelenlegi működéséről Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő beszélt.

A műsorban közreműködtek A Művelődés Háza amatőr előadóművészeti csoportjai: A Művelődés Háza Kamarakórusa, a Bodrog Néptáncegyüttes és a 8 kor Színház.

A változatos, igényes produkciók nagy tetszést arattak a vendégek körében. Az est zárásaként közösen énekelt „Bodrog partján van egy város…” kezdetű diákdal sokak szemébe könnyet csalt.
Az intézmény tárgyalkotó csoportjai kiállítás formájában mutatkoztak be, Díszítőművészeti Kör, Foltos Pille Kör, Kézműves Kör. Itt nem csak a ház, hanem a város jellegzetes ízei és tárgyai, kiadványai is megjelentek. A jó hangulatú este borozással, beszélgetéssel, személyes kapcsolatok felelevenítésével telt.
Köszönetet mondunk a házigazda intézmény vezetőjének, Dr. Koncz Gábornak, Bába Szilvia értékesítési munkatársnak és mindazoknak, akik e sikeres este megszervezésében segítségünkre voltak.

További fotók>>>

A Művelődés Háza
/2008.04.30./

 

 

KOSSUTH STAFÉTA 2008.

 

        
            

A sokéves hagyományoktól eltérően ebben az évben április 27-én, vasárnap került megrendezésre a Kossuth Staféta futóverseny. A szervezők szándéka ezzel az volt, hogy a fiatalabb korosztály tagjainak is elég ideje legyen a felkészülésre, hiszen tornatermi körülmények között ez nehezen megvalósítható – küldte tudósítását Vighné Fehérvári Zsuzsa
 


 
 


Vighné Fehérvári Zsuzsa

 

Köszönhetően a jó időjárásnak, és az időben meghirdetett versenynek, közel 300 résztvevője volt a Stafétának. A városok közötti versenyt Sárospatak nyerte 142 futóval, így a vándorserleg a városban marad idén is. A legfiatalabb versenyző 9 éves, a legtapasztaltabb versenyző 72 éves volt. Az intézmények közötti versenyben a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola győzött, akik 63 fővel vettek részt.
A verseny részletes statisztikája letölthető a honlapról: 1.       2. 

A rendező városok nevében szeretnénk megköszönni a szervezésben nyújtott önzetlen segítségét a résztvevő pedagógusoknak, szülőknek, A Művelődés Háza és Könyvtára munkatársainak, a Rendőrségnek, a Polgárőröknek, a Polgármesteri Hivatal közterület felügyelőinek, valamint a honlap szerkesztőinak a sok fotóért, melyeket már a rendezvényt követően megtekinthettek az érdeklődők.

                              További fotók>>>       További fotók>>>   További fotók>>>                  Amatőr filmek: Staféta Köveshegynél    1.    2.     3.   4.

Törő Gábor
/2008.04.30./

 

 

15 óra sport az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
            

Az iskola életének szerves része a sport, tömegsport akciók, versenysportok formájában is. 2008. április 25-én 17 órától másnap reggel 8 óráig játszottak, versengtek együtt, egymással tanárok s diákok.

Volt itt kötélhúzás, magasugrás, tollas, asztalitenisz, sakk, kosár- és kézilabda. Nem is beszélve az elmaradhatatlan röplabdáról, fociról
A hangulatos program külön értéke, hogy a volt diákok közül többen visszajöttek régi iskolájukba a meccs-küzdelem, a játékhangulat, a barátságok kedvéért.
A szülinapi rendezvénysorozat kellemes perceit tölthettük együtt: a hajnali fáradtságon átsegített a zsíros kenyér reggeli s a tortajutalom reménye.
 


 
 

További fotók>>>

/2008.04.30./

 

 

Köszönetnyilvánítás és felhívás társadalmi munkára

 

        
            

A Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület életében nem ismeretlen fogalom a társadalmi munka. Már fiatal koromban is segítettem társadalmi munkámmal az egyesületet. Ez akkor volt, amikor az egyesület építette a két faházat a Berek majális bejárójánál- számolt be az eseményről Egyed Attila, az egyesület gazdasági vezetője...
 


 
 


Egyed Attila

 

Sajnos az utóbbi időben majdnem teljesen leszoktak az emberek erről a nemes gesztusról. Ez köszönhető a rohanó világnak és az előző vezetésnek, mert nem tartották fontosnak, hogy segítséggel újat hozzanak létre (vannak társaságok, egyesületek ahol a mai napig működik és él a társadalmi munka fogalma) április 27-én vasárnapra meghirdettünk egy társadalmi munkát, amelyen szép számmal vettek részt sporthorgásztársaink. Nevezetesen 22-en szánták rá a vasárnapjukat önzetlenül. A munka lényege az volt, hogy a Csepel tavat körbe kerítsük kerítéssel.

A lyukakat előre kifúrták géppel, ebből kellet kiszedni a visszahullott földet, széthordani és belehelyezni a beton oszlopokat és erre kerül majd a drótháló.
Erre a kerítésre azért van szükség, mert mint a választási ígéretünkben is benne volt, szeretnénk nagyhalas vízzé varázsolni a Csepel tavat. Ez hosszabb távon megtérülő befektetésként növelné napijegyes bevételeinket, ezzel a Csepel tó nem csak magát tudná eltartani, hanem a Berek újjá élesztésében is komoly segítséget jelentene.
Már az első tapasztalatok is azt mutatják, hogy ez egy jó ötlet volt. A napijegyet eladók elmondták, hogy a jegyek 50-60 %-át a Csepel tóra veszik a kedves vendégek.
A mindannyiunk közös munkájával sok pénzt tudunk megspórolni egyesületünknek, és ez is megalapozza a további telepítéseket. A következő társadalmi munka május 2-án lesz. Reményeink szerint befejezzük a kerítést, ha kellő számban megjelennek horgásztársaink. A későbbiekben szeretnénk egy takarítást végezni a Berek partján, összefogva az egyesületünk tagjait és a kispataki lakosokat. Még egyszer szeretnék köszönetet mondani a már segítséget nyújtóknak, és természetesen várjuk azokat, akik ezután is úgy érzik, hogy tudnának és tenni akarnak egyesületünkért .

  További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.29./

 

 

Nyílt nap az Újbástyában

 

        
            

Megnyílt az Újbástya Rendezvénycentrum! Szombaton, április 26-án Szent György Napi Bor- és Sajtkóstolóval nyitotta meg kapuit Sárospatak új turisztikai és rendezvénycentruma, amelynek jelentőségét emelte az első sárospataki Borkirálynő-választás.
A négy bájos hölgy közötti vetélkedőt Götz Ildikó nyerte meg, aki egy éven át fogja viselni a Borkirálynő címet, s népszerűsíti majd Sárospatak borait...
 


 
 


Götz Ildikó

Siska Tamás

Marcziné Szappanos Judit

Hidvéginé Molnár Judit

 


Götz Ildikó Hercegkúton lakik, családi vállalkozásuknál, a Götz Pincészetnél dolgozik, s amellett üzleti kommunikációt tanul, hogy minél jobban elsajátíthassa a marketing, a boreladás fortélyait. Gyakran tart borkóstolókat a pincéjükben, így kiváló háziasszonya lesz majd a Bornapoknak, s egyéb bornépszerűsítő rendezvényeinknek.

Ildikó ezúton is köszöni a bizalmat a zsűrinek és a közönségnek. A versenyt elég kalandosnak tartotta - különösen a táncot, a magas sarkú cipőben, a kissé csúszós padlón.

Bár a lányok közötti vetélkedés délután volt, már reggel 10 órakor hangos dobpergés közepette állt fel az Újbástya őrsége a füzéri Várvédők személyében, majd minden órában látványos és hangzatos őrségváltással szórakoztatták a jelenlévőket, ill. hívogatták a közönséget. A középkori hangulatot fokozta a históriás énekmondó lantművész háttérmuzsikája.

A tömegben elvegyülve fogadták a kóstolni vágyókat a füzéri leányok. A gasztronómiai kínálatot 7 borászat, 2 sajtkészítő, erdőhorváti pereces és egy desszertkészítő cég adta. A gyermekek szórakoztatásáról az Art Ért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai gondoskodtak - tájékoztatja olvasóinkat Marcziné Szappanos Judit, az Újbástya Rendezvénycentrum turisztikai menedzsere.

A Borkirálynő-jelöltek fodrász- és kozmetikai szalonból érkeztek a nagy esemény helyszínére, ami rövid csúszással, ámde annál jobb hangulatban kezdődött el.
A feladatok sokrétűsége meglepte ugyan a 4 szép leányzót, de ki nem fogott rajtuk. Először elméleti kérdésekre kellett válaszolniuk, amelyek elsősorban városunk történelmére vonatkoztak, majd a szakácsművészetükről és a női praktikák ismertéről adtak számot.

A legnehezebb feladat egy üveg bor felnyitása volt. Nem derült ki, hogy a dugóhúzó volt rossz, vagy a gyakorlatuk volt kevés, de ezzel mindannyian megszenvedtek.


A borkóstolás, a borok felismerése viszont mind a négyüknek jól ment. Hasonlóan ügyesek voltak a táncban, amelyben Matu Zsolt tánctanár volt a partnerük. A háromtagú zsűrinek - Dr. Hörcsik Richárd polgármester, Hidvéginé Molnár Judit, a Magyar Turizmus Rt. marketing igazgatója és Siska Tamás, az Újbástya Rendezvénycentrum vezetője - nem volt könnyű dolga, hiszen a hölgyek mindannyian helyesek és ügyesek voltak, végül a zsűri és a közönség egybehangzó szavazatai alapján Sárospatak első Borkirálynője Götz Ildikó lett.

Riportok és fényképezkedés után borvacsorára indult a polgármester társaságában.

A megkérdezettek egyhangúlag biztosították a rendezőket az esemény sikerességéről.
További részletek és fotók az Újbástya honlapján.

                                                           További fotók>>>           További fotók 1>>>     További fotók 2>>> Tánc1   Tánc2   Tánc3   Tánc4

Törő Gábor
/2008.04.29./

 

 

Futsal-bajnokság az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
            

A kispályás labdarúgás egyik – egyre nagyobb népszerűségnek örvendő – formájában, futsalban hirdetett bajnokságot az ÁVG. A kisebb méretű labda, a kötöttebb szabályok, a test- test elleni küzdelem elvetése ügyesebb, pontosabb, gyorsabb játékot igényel a futballistáktól. Izgalmas, műfüves pályán játszott meccseken mérték össze technikai tudásukat, erőnlétüket a versenyzők, ahol 2008. április 25-én a következő eredmény született:

I. helyezett az ÁVG csapata
II. helyezett a Református Kollégium Gimnáziumának csapata
III. helyezett az V. István Közgazdasági Szakközépiskola csapata
IV. helyezett a Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola csapata

Gólkirály: Gálya László – Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola

A legjobb kapus: Szekeres Attila – V. István Közgazdasági Szakközépiskola

A legjobb mezőnyjátékos: Gierling György – Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
A győztesek jutalma egy vándorserleg, mely jövőre új gazdára találhat.


 
 

További fotók>>>

/2008.04.29./

 

 

Abylimpia 2008.

 

        
            

Egyesületünk a Nemzeti Civil Alapprogram Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiumának támogatásával, negyedik alkalommal rendezte meg a már hagyományossá vált Abylimpia programját 2008. április 19-én, Sátoraljaújhelyben a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában. Programunkat Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere, valamint Székely József Egyesületünk elnöke nyitották meg, melyet egy rövid segédeszköz-bemutató követett...
 


 
 


Szamosvölgyi Péter

Székely József

 

A bemutatón lehetőségünk nyílt arra, hogy a GoReha Medigyöngy Kft által biztosított segédeszközöket ki is próbálhassuk, aminek a jelenlévők körében nagy sikere volt.

Rendezvényeinken nem csak mozgásszervi, hanem más fogyatékkal élők, és épek is aktívan részt vettek. Ez nagyon fontos számunkra, hiszen szervezetünk egyik legfőbb célja, hogy elősegítsük minden egyes fogyatékkal élő ember társadalmi integrációját.


A meghirdetett versenyszámokban (darts, célbadobás, lövészet, asztalitenisz, sakk, tortadíszítés, üvegfestés, mézeskalácsfestés, virágkötészet) kitűnő hangulatban, közel százan vettek részt. A versenyzők elsősorban a mi szervezetünk, a megyei társegyesületek ((Jövőnkért Mozgáskorlátozottak és Fogyatékkal élők Egyesülete, Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete, Mozgáskorlátozottak és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete, Mozgáskorlátozottak B-A-Z megyei Egyesülete), valamint Királyhelmec város Mozgáskorlátozott Egyesületének tagjai közül kerültek ki.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a versenyzés közben újabb barátságok jöttek létre. Korábbi tapasztalataink azt mutatják, hogy az itt köttetett ismeretség hosszú évekig tartó, mély barátsággá alakulnak.

Büszkék vagyunk arra, hogy közösen bebizonyítottuk, a mozgássérültek is ugyanúgy szeretik és űzik a sportot, és ugyanolyan ügyesek, ha kézműves tevékenységről van szó. Ezúton szeretnénk megköszönni Sárospatak város honlapjának, valamint a Zemplén TV munkatársainak, hogy mindehhez segítségünkre voltak.

Reméljük sokaknak jelentett tartalmas kikapcsolódást, szórakozást e program, és jövőre is találkozhatunk az V. Abylimpia alkalmából.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.04.29./
 

 

Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony 400 éves jubileumára emlékeztünk

 

        
            

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör április összejövetelén Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony 400 éves jubileumára emlékeztünk. Vendégünk volt Dr. Dienes Dénes, a sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjtemények főigazgatója, közigazgató, aki Patak nagyasszonya, Lorántffy Zsuzsanna címmel rendkívül érdekes, színvonalas előadást tartott - tájékoztatja az olvasókat Halász Magdolna, az olvasókör elnöke...
 


 
 


Dr. Dienes Dénes

 

Behatóbban ismerhettük meg a fejedelemasszony származását, családját, nevel- tetését, Patakra jövetelének körülményeit, boldog, szerelmi házasságát, a négy kis- gyermeke megrendítő elvesztését, majd férje I. Rákóczi György és Zsigmond fia tragikus halálát.
Közelebb kerülhettünk a nagyasszony sokoldalú személyiségéhez, ismeretet szerezhettünk jellemvonásairól, magatartásáról, felkészültségéről. Megtudhattuk, hogy a megpróbáltatások elviselésében mély vallásossága, a Szentírás rendszeres tanulmányozása, határozott magatartása segítette át.
Elképzelése szerint építkezett, virágoskertet gondozott, hímző műhelyt rendezett be. A pataki és a debreceni Kollégium bőkezű patrónusa volt. A férje több ezer kötetes könyvtárát is a pataki iskolának ajándékozta.

Megtört szíve a diákok lázongását nem bírta elviselni, 60 évesen távozott az élők sorából. Lorántffy Zsuzsanna személyisége, sokszínű tevékenykedése, nagylelkűsége, hite, a sorscsapások méltósággal történő elviselése példaértékű lehet a huszon- egyedik század asszonyai számára.
Az irodalmi és a képzőművészeti alkotásokban való ábrázolása a realitást nélkülözi.

Cziczer Katalin
/2008.04.28./

 

 

Polgárőrökre szükség van

 

        
            

Április 19-én tartották meg a Polgárőrség Megyei Közgyűlését, ahol a sárospataki egyesületet valamint a kistérséget képviseltem – nyilatkozta Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület elnöke…


 
 


Klima János


Nagy Károly

Rák József

 

Megtiszteltetésnek vettük, hogy a sárospataki rendőrkapitány, dr. Téglás István is megjelent és részt vett a közgyűlésünkön. Ez számunkra azt jelenti, hogy érdekli a polgárőrök sorsa, munkája, és számít a polgárőrök segítségére.

Többek között dr. Vereckei Csaba rendőr ezredes, a megyei megyei rendőrfőkapitány is felszólalt, aki elismerő szavakkal méltatta a megyei polgárőrség munkáját. Jelen volt Markos György az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese. El kell mondanom, hogy nagyon nagy volt a részvétel, a főkapitányúr is kifejezte, örömmel látja, hogy szinte mindenki eljött.

A közgyűlésen elfogadtuk a 2007. éves beszámolót és a 2008-as költségvetést. Ezen a közgyűlésen nagy megtiszteltetés érte körzetünket, hiszen három polgárőrünk kapott elismerést. Ki kell emelni a Tolcsvai Polgárőr Egyesület elnökét, Nagy Károlyt, aki immár 17 éve viszi a polgárőrséget nagyon nagy sikerrel, ő megkapta a polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatát. Elismerésben részesült kiváló munkájáért Rák József, a hercegkúti tűzoltóság és polgárőrség elnöke is.

Nagy meglepetésemre én is megkaptam a bronz fokozatot, amely országos kitüntetés. Ezzel úgy érzem, az egész egyesület jó munkáját ismerték el. Eddigi eredményeink eléréséhez nagyban hozzájárul, hogy élvezzük a polgármester és a Polgármesteri Hivatal támogatását, valamint a rendőrség támogatását is. Így, ez a hármas megnyugtató hátteret biztosít a polgárőrségben tevékenykedő polgárőrök számára. Mint mindannyiunknál, így nálam is sokat jelent az a nyugodt háttér, amit a családom biztosít számomra, ehhez a tevékenységhez.

A kistérségben Patakhoz 15 település tartozik. A fejlődést jól mutatja, hogy mikor engem megválasztottak 7 polgárőrség volt, most pedig már 9 működik. Az elnök úr is kiemelte, hogy amióta Györgytarlón megalakult a polgárőrség, azóta nincs bűncselekmény a településen. Az utóbbi időben alakult meg a vissi polgárőrség, és most van folyamatban van a kenézlői és a zalkodi polgárőrség megalakulása. Már beszéltem a komlóskai polgármesterrel, ő sem zárkózott el, hogy ott is megalakuljon a polgárőrség.

Egyre többen érzik fontosságát, hogy szükség van polgárőrségre, ami ad egy nyugalmat a településen élőknek. Meglátják a polgárőröket este a településen és ez biztonságérzetet jelent számukra. A mi munkánk a bűnmegelőzés, tehát nem a bűnüldözés és ezzel, hogy minket látnak, hogy a járda szélén, vagy az utca közepén megyünk, felhívjuk a figyelmet arra, hogy itt vagyunk.
Bármilyen rendkívüli eseményt észlelünk, abban a pillanatban hívjuk a rendőrséget, és ez is nagy segítség. Tudják ők is, hogyha mi észreveszünk valamit, nem megyünk el mellette, hanem jelezzük azt.

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.04.28./
 

 

Értékelték az elmúlt év munkáját

 

        
            

A Sárospataki Rendőrkapitányság a Rendőrségről szóló (1994:XXXIV. tv. 8. § (4) bekezdés) törvénynek megfelelően a Sárospatak város 2007. évi közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról beszámolóját írásban beterjesztette a képviselőtestületnek- nyilatkozta dr. Téglás István, rendőr alezredes, a kapitányság vezetője...
 


 
 


Dr. Téglás István
r. alezredes
a kapitányság vezetője


Dr. Gaál Krisztián
r. őrnagy
igazgatás-rendészeti osztály vezetője


Bacsó Tibor
r. százados
közlekedés-rendészeti
osztály vezetője


Jenei János
r. alezredes
közrendvédelmi-
osztály vezetőjeSolymosi Antal
r. alezredes
bűnügyi osztály
vezetője

 

A testület előtti beszámoláson a 15 oldalas anyagot –mely a vonatkozó adatokat 5 évre visszamenőleg, sárospataki bontásban tartalmazza- nem olvastam fel, hanem inkább a fontosabb adatokhoz, jelenségekhez, trendekhez, feladatokhoz tettem szóbeli kiegészítést.

Sárospatak viszonylatában a település területén elkövetett bűncselekmények száma az előző évihez képest 21 %-os növekedést mutat (2006/07: 472/570).
A személy elleni bűncselekmények száma a korábbi évek növekvő tendenciáját megtörve 2007-ben megváltozott, csökkenést regisztrálhatunk. Sajnos az elmúlt évben is követtek el emberölést illetékességi területünkön, mindkét esetben az elkövetők felderítésre kerültek.
Megduplázódott a garázdaság miatt indított eljárások száma (össz: 23/48, Sp: 11/25).
Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ismertté vált bűncselekmények túlnyomó részét a vagyon elleni bűncselekmények alkotják. Számosságát tekintve –a teljes illetékességi területünkön- 2007-ben ez az érték 727 eset volt, amely jelentős, 48%-os emelkedés.
A betöréses lopások száma nagy mértékben emelkedett Sárospatakon: 55/95. Lopás városunkban: 172/200, +16%.

Prognózis:
A 2007-es évben növekedett a bűncselekmények száma, és az ezévi első 3 hónap (saját gépi) statisztikai adatait vizsgálva – továbbá figyelembe véve az illetékességi területünkre jellemző gazdasági viszonyokat, a több társadalmi réteget is érintő szegényedést – azt állapíthatjuk meg, hogy ez a tendencia marad.

A társadalmi együttélés szabályainak figyelmen kívül hagyása, az egyre inkább megfigyelhető tolerancia hiánya, az alkoholfogyasztás növekvő mértéke az erőszakos és garázda jellegű bűncselekmények kisebb mértékű növekedéséhez vezethetnek.

A vagyon elleni bűncselekmények dominanciája továbbra is meghatározó lesz a számadatok alakulásában. Emiatt nagyobb erőket kell koncentrálnunk a vagyon elleni bűncselekmények elkövetőinek felderítésére, és a lakosság körében erőteljes kampánytevékenységet kell kifejteni a magán vagyonvédelem fontosságának hangsúlyozására, melyhez kértem a képviselők támogatását is.

Már most negatív tendencia, hogy egyre fiatalabb korban kerülnek kapcsolatba a fiatalok a bűnnel. Fontosnak tartom az adatokat kihangsúlyozni: a 2007-es év fordulatot hozott, az előző évhez képest csaknem duplájára nőtt a fiatalkorú elkövetők (14-18 évesek) száma. Ugyancsak jelentősen nőtt a gyermekkorú elkövetők (14 év alattiak) száma 8-ról 19-re!

E problémával kapcsolatban is rá kell világítani, hogy ez társadalmi gond, a rendőrség egyedül ezen változtatni nem tud kellő mértékben, ezért széles spektrumú összefogásra van szükség. Ennek csökkentése érdekében fokozni kell a megelőző tevékenységünket együttműködve az e cél elérését segítő civil szervezetekkel, iskolákkal, önkormányzatokkal, polgárőrséggel, és meg kell szólítani a családokat is.

Továbbra is arra törekszünk, hogy a bűncselekmények elkövetői a lehető leghamarabb elmarasztalásra kerüljenek, hogy érvényesüljön az elkövető és a táradalom vonatkozásában is a visszatartó erő, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a bíróság elé állítás jogintézményének az alkalmazására. 2007-ben a bíróság elé állítások a vádemeléssel befejezett ügyeken belül 36,4 %-os arányt képviselnek, ami országosan is kiemelkedő eredmény.

A 2008. január 01-ei kapitánysági létszám növekedése mit eredményezett, azt legjobban a végrehajtott intézkedéseink számadatai alapján érzékeltetném:
A 2007. I-III. havi és a 2008. I.-III. havi közrendvédelmi statisztikai adatok összehasonlítása:
Előállítás: 25; 44; +76%; Büntető feljelentés: 22; 75; +240%; Közterületi óraszám: 7124; 11564; +62%; Bűncselekmény miatt elfogottak száma: 2; 19; +850%!

Szóltam még a kamionforgalommal kapcsolatos intézkedésekről, a Tourist Police-ról, megköszöntem az önkormányzati üzemanyag hozzájárulást, és tájékoztattam a testületet, hogy létszámunk tovább fog csökkenni.

Összegzés
A Sárospatak Rendőrkapitányság 2007. évi munkája során feladatait a vonatkozó jogszabályok betartásával, a törvényesség előtérbe helyezésével magas szakmai színvonalon teljesítette.
A hátrányosan ható gazdasági és társadalmi környezet ellenére illetékességi területünk bűnügyi helyzete jó szintű maradt.

A bejelentésekre gyorsan, hatékonyan reagálva, az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása mellett tettük kötelességünket az állampolgárok érdekében.
Minden törvényes eszközzel azon dolgoztunk, hogy az itt élők és ide látogatók számára stabil közrendet, közbiztonságot teremtsünk.

A feladatok közül kiemeltem az alábbi hármat:
- A kiszolgáltatott (gyermekek, fiatal-és időskorúak) fokozott védelme, az áldozatvédelem és a bűnmegelőzés szerepének erősítése.
- Sárospatakon továbbra is az állampolgári biztonságérzet növelése. Vannak a városnak olyan területei, utcái, lakóközösségei, ahol az ott élők társadalmi beilleszkedési zavarokkal küzdenek. Azonban ez a szó nem is minden esetben helyes, mert ha legalább küzdenének. A köznyugalmat, a lakosság biztonságérzetét rontják, és ezek ellen összefogva a társszervekkel, önkormányzattal, polgárőrséggel komplex intézkedések megtételében aktívan részt kívánunk venni. A turistaforgalomból adódó feladatok végrehajtása és a kamionforgalom ellenőrzése, szűrése.
- És mindezt a nagyon széles feladatkört költséghatékony, takarékos gazdálkodással elvégezni a szűkreszabott költségvetési keretből.

2008. év is az évfordulók éve itt Sárospatakon, hiszen Lorántffy Zsuzsanna 400 évvel ezelőtt költözött ide, 40 éve kapta vissza újra városi rangját Sárospatak, 25 éves A Művelődés Háza, és 25 éve, 1983. január 01-től működik önálló rendőrkapitányság Sárospatakon.
Előtte mint a Sátoraljaújhelyi Városi és Járási Rk. őrsén teljesítettek szolgálatot itt az elődeink.

„Ne veszítsünk el semmit a múltból, mert csakis a múlttal alkothatjuk a jövendőt!" (Anatole France ) Egy összehasonlítást tettem a jelennel, hogy mennyire egyformák voltak akkor és most is a problémák, a feladatok.

Az 1983-as évről előtalált jelentésekből, anyagokból idéztem:
- A vagyon elleni bűncselekmények domináltak akkor is, 60-70 %-ban.
- 300 bűncselekmény történt akkor (1052 most), pedig akkoriban nagyobb arányú volt a bűncselekménnyé nyilvánított jogellenes cselekmények köre!
- A helyi termelőszövetkezet a jobb hírösszeköttetés és eredményesebb munkavégzés érdekében CB rádiót telepített kapitányságunkra.
- „Jellemző –az egyik- városi területre, hogy a kerékpárosokat sok esetben figyelmeztetni kell a helyes közlekedési morál megtartására, ill. a közlekedési szabályok betartására. További problémaként jelentkezik, hogy a kerékpárokat nem megfelelően tárolják, ebből eredően sok a kerékpárlopás a területen. A nyári időszakban szezonálisan visszatérő probléma a fiatalkorúak segédmotorkerékpárral történő viselkedési formája, ill. közúti közlekedésben való részvételük.”
Ezeket ma is mindenki hasonlóképpen meg tudja állapítani.

Végezetül a Sárospatak Rendőrkapitányság teljes személyi állománya nevében megköszöntem Sárospatak lakosságának és önkormányzatának az elmúlt évben végzett munkánkhoz nyújtott támogatását.

Cziczer Katalin
/2008.04.28./

 

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

        
            

Április 25-én pénteken 9 órától tartotta Sárospatak Város képviselőtestülete a rendes testületi ülését, ahol 25 napirendet tárgyaltunk meg - nyilatkozta Aros János alpolgármester… 
 


 
 


Aros János

 

Polgármester úr a két ülés között tett fontosabb intézkedésekről és eseményekről tartott egy tájékoztatót, majd a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról tartott beszámolót.
Az első napirendi pontként a Sárospataki Rendőrkapitányság részéről dr. Téglás István rendőrkapitány beszámolóját hallhattuk a város 2007. évi közbiztonságának helyzetéről. A testületünket és a beszámolót jelenlétével megtisztelte Farkas József rendőr ezredes úr, a megyei rendőr főkapitány helyettese, rendőrségi főtanácsos. A polgármester úr megköszönte a rendőrség előző évi munkáját, dr. Téglás István alezredes úrnak, dr. Gaál Krisztiánnak mb. kapitányként, és Nagy János nyugalmazott kapitányságvezetőnek, valamint egy díszoklevelet adott át és gratulációját fejezte ki, hiszen 25 évvel ezelőtt alakult meg Sárospatakon a rendőrőrs.

A következő napirendi pontban a Mese Óvoda és Bölcsőde munkájáról hallhattunk beszámolót Lendvainé Szendrei Ágnes mb. intézményvezetőtől, amit a képviselőtestület egyhangúlag elfogadott. Kifejeztük köszönetünket, hiszen egy nagyon nehéz éven volt túl az összevont intézmény. Úgy tűnik, hogy igazgatónőnek, a tagóvoda vezetőknek és valamennyi óvodapedagógusnak a türelmes, fegyelmezett munkájának köszönhetően, mára már zökkenőmentesen tud együtt dolgozni a három intézmény. Igazgatónő beszámolójából kiderült, hogy az összevonás Sárospatak városnak 44 millió Ft megtakarítást jelentett.

Az állattartásról szóló rendelet okozott kisebb vitát, hiszen itt minden egyes képviselő megpróbálja összeegyeztetni a város érdekeit az ő saját körzetének, az itt élő embereknek, és az állatott tartó lakosoknak az érdekeivel. Köszönhetően a jó bizottsági munkának, itt már csak apró pontosításra került sor, mellyel az állattartási rendeletet a képviselő-testület elfogadta.

A 2007. évi költségvetés végrehajtásáról hallottunk beszámolót Zelina Józsefnétől, a Pénzügyi Iroda vezetőjétől, amit a képviselőtestület szintén elfogadott.
A Sárospatak Elektromos Sport Egyesület 2007. évi sporttevékenységéről hallhattunk beszámolót, ami után köszönetünket fejeztük ki Kovács Gábor elnök úrnak az egyesület munkájával kapcsolatban. Ugyanakkor sajnálattal vettük tudomásul, hogy a város eddig egyetlen NB I. B-s csapata, nevezetesen a sakk csapat is pénzhiánnyal küszködik. Az önkormányzattól kapott 400 erez Ft támogatás mellé nem sikerült megszerezni azokat a támogatókat, akikkel együtt biztosítható lenne az NB I. B-s szereplés.
A Zemplén Hírlap üzemeltetői szerződésében foglaltak végrehajtásáról hallhattunk beszámolót Puskár Tibor és Új Péter szerkesztőtől. A napirendi ponttal kapcsolatban főleg a terjesztés miatt érte kritika a szerkesztőket. A képviselőtestület javasolja egy új, meghívásos pályázat kiírását.

A Comenius 2. szám alatt lévő irodahelyiség bérleti díjának csökkentésére érkezett be hozzánk egy kérelem. A kérelemnek megfelelően, a kérelmező ügyvédjével történő egyeztetés után megállapítottuk a bérleti díjat, az eddigi határozatlan idejű szerződést felbontva, 5 éves, határozott idejű bérleti szerződést kötöttünk.
Vételi szándék érkezett be a Szalontai út 1. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanra. A bizottsági előkészítő munka során az a javaslat született, amit később a képviselő-testület is elfogadott, hogy a kérelemmel ellentétben most ne idegenítsük el ezt az ingatlant. Vizsgáljuk meg, hogy a különböző pályázati lehetőségek ennek a teleknek a használatára milyen lehetőséget biztosítanak, illetve ha a képviselő-testület a későbbiekben az eladás mellett dönt, akkor természetesen meg kell hirdetni, és licitáltatni kell ezt az értékes ingatlant.

Régi probléma a Berek, régi horgászfalu közvilágításának a hiánya. Az elmúlt hónapokban több tucat betörés történt ezen a területen. Abban bízunk, hogy ha megoldódik a horgászfalu közvilágításának kiépítése - amelyet az ottani tulajdonosok vállalnak - akkor a képviselőtestület átvállalja a világítás energiaköltségét. Remélhetőleg így a közbiztonság helyzete javulni fog ezen az üdülőfalu városrészen is.

A könyvvizsgálónknak lejárt a szerződése, a képviselő-testület egy újabb pályázat kiírása mellett döntött.

A Bordogmenti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat vezetője, Vinnai Miklós úr volt jelen a képviselő-testületi ülésen. Ő írásban kereste meg a város vezetését, amelyben tájékoztat bennünket arról, hogy a pályázati lehetőségeket kihasználva a társulat vízgazdálkodási létesítmények rekonstrukciós felújítását tervezi. Ennél a pályázatnál - ami előreláthatólag 70-80 millió Ft lesz - 70 % -os támogatást lehet igénybe venni. A 30% fennmaradó önrészhez kérte a társulat Sárospatak segítségét, hiszen a fejleszteni kívánt területek egy része Sárospatakhoz tartozik. A képviselő-testület úgy döntött, hogy ha csak korlátozott összeggel is, de természetesen részt kívánunk venni ebben a pályázatban. Az összköltség 5%-ig, maximum 4 millió Ft-ig járul hozzá önkormányzatunk az önrész biztosításához.

Az intézménytársulás alakításáról hallottunk egy előterjesztést, amelyet Donkó József szakreferens szóban kiegészített, így a képviselő testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.
Nyílt ülésben még az egyebek között a Kommunális Szervezet vezetőjének kérelmét tárgyaltuk. A Vízi kapui városrésznek a füvesítése nagyon szépen megtörtént. A Zemplénkő Kft. bízta meg a Kommunális Szervezetet a tereprendezéssel, ami Ágoston András főkertész vezetésével nagyon szépen meg is valósult. Viszont a terület egy részén a termőföld kevésnek bizonyult. A munkálatok során derült ki, hogy az előző számítások nem voltak teljesen pontosak. Ezért úgy tűnik, hogy még közel 400 ezer Ft-ra volna szükség a befejezéshez. A felét a Kommunális Szervezet megtakarításból tudja vállalni, másik feléhez kérték a képviselő-testület támogatását, melyet elfogadott.

A nyílt ülésben egyebek között Ladomerszky László, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke bejelentette lemondását, ezzel kapcsolatban sajnálatomat fejeztem ki, hiszen több éve dolgozunk együtt Ladomerszky úrral konfliktusmentesen, és egy nagyon korrekt munkakapcsolatot sikerült kialakítani. Minden tiszteletem az általa végzett munkáért. A bejelentését azonban tudomásul vettük, a képviselőtestület Oláh József Csabát bízta meg a bizottság vezetésével.

Törő Gábor
/2008.04.27./

 

 

A Szociális Bizottság üléséről

 

        
            

Nyílt ülésben a 2007. év költségvetésének beszámolója kerül a bizottság elé, valamint a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat működési szabályzata. Tulajdonképpen erre a két dologra koncentrált a bizottságunk – kezdte a Szociális Bizottság üléséről adott tájékoztatóját Ladomerszky László elnök… 


 
 


Ladomerszky László

 

Mivel korábban önállósult, így külön szervezeti és működési szabályzata van a Családsegítő és a Pedagógiai Szakszolgálatnak. Ez a terület két bizottsághoz tartozik, a pedagógiai szakszolgálat az Oktatásügyi Bizottsághoz, a családsegítő rész pedig a Szociális Bizottsághoz. Ez törvényszerű, hiszen szakmai szempontból kell ezeket a területeket vizsgálni, irányítani.

Felmerült még újra és egyre erőteljesebben - tudva, hogy a pedagógiai szakszolgálat nagyon sokba kerül a városnak – hogy most már stabilizálódott a kistérségi szervezet, ezért újra át kell gondolnunk, hogy kistérségi feladatként kellene vinni mindkét területet, hiszen a kisfalvak nem tudnak önállóan lépni ezeken a területeken. Eddig gyakorlatilag ez a sárospataki intézmény látta el a legfontosabb feladatokat részükre is. Ezzel is csökkenteni tudnánk a város költségvetésének a hiányát.
A feladat viszont el lenne látva, erre már nagyon sok példa van, sok város meglépte ezt a szervezeti átalakítást.
Napirendre kerül még a vagyongazdálkodási csoportnak a létrehozása is. Ez már a második nekifutás. Nem egyszerű feladat egy eddig nem létező szervezetet létrehozni, ezért az anyag is arról szól, hogy több lépcsőben fogjuk ezt megvalósítani. Az idő be fogja bizonyítani, hogy jól döntöttünk-e.
Zárt ülésen a szokásos gyermekjóléti segélyezések, ill. lakásfenntartási támogatások, adósságkezelés - ami minden bizottsági ülésünkön megjelenik-, ezen kívül 2 szociális bérlakást hirdettünk meg pályázati úton, ennek a döntése is zárt ülésen történik.

Cziczer Katalin
/2008.04.27./

 

 

Szuperlatívuszok mérkőzése

 

        
            

Sárospataki TC - Hajdúböszörmény KSE 23-21 (15-6)
Engedjék meg, hogy a meccsről most csak röviden írjak, és inkább egy pár olyan sort vethessek képernyőre ami egy kicsit a csapatról szól -  küldte tudósítását  Kovács Zsolt, ME-CTFK informatikai vezető...

Bajnoki cím megalapozása
Az első félidőben, leginkább fergeteges védekező munkával, emellett jó támadásokkal megalapozták bajnoki címüket a hazaiak. Átszellemülten, maximális koncentrációval 15-6 -tal sikerült zárni az első félidőt. Ez a félidő méltó egy NBI(/B)-s mérkőzéshez.

Egy kis izgalom a nézőknek...
A második félidőben a hajduböszörményiek magukra találtak. Megmutatták, hogy az ő csapatukban játszó játékosok 70-75 százaléka nem a semmiért játszott NB-I-ben.
A mieink el is fáradtak. Egy bajnok csapathoz méltóan taktikázva és bravúrokkal sikerült átjutni a holtponton és tartani az eredményt. Simon Andrással egyszerűen
nem tudtak mit kezdeni. Bravúrt, bravúrra halmozott. Kiemelni csakis MINDENKIT lehet!
A végeredmény, amiben éjfélig gyönyörködhetett a csapat a tornateremben: 23-21.

Azt hiszem nem sok mindenkinek mondok újat azzal a ténnyel, hogy Sárospatak NBII-es kézilabda csapata nemzeti bajnokságban diadalmaskodott és így BAJNOK CSAPATTÁ vált! Nem tudok megfelelő szavakat találni erre. Akiben sárospataki szív dobog, ezt a pár sort oldalakká bővíti majd... Csak szuperlatívuszokban lehet leírni mi történt 2008. április 26-án az ÁVG tornatermében. Ismét sikerült bizonyítani, hogy SÁROSPATAK kivételes érzelmű emberek sajátja. Sikerült megtölteni, így telt ház fogadta kézilabdásainkat. Nem történhetett máshogy. A sárospatakiak összefogtak és bizonyították, hogy a nagy dolgok mellett egy emberként állnak ki.
Úgy gondolom a csapat nevében is írhatom, hogy; KÖSZÖNJÜK!

Köszönjük az élményt, hogy ennyi ember előtt játszhattunk és köszönjük, a zsigerekig ható buzdítást! Simák György vezetésével a kézilabda csapatunk a bajnokok csarnokába vezette városunkat. Meg kell jegyeznünk ezt a nevet: SIMÁK GYÖRGY. Mesélnünk kell majd róla fiainknak, unokáinknak. Az Ő neve is azon hallhatatlan nevek
mellé kerül majd, akiket úgy emlegetnek és fognak emlegetni, hogy "nélkülük nem lenne Sárospatakon kézilabda".

Szeretnék megosztani az olvasókkal egy kis történetet. Ez a történet arról szól, mikor és hogyan kezdődött az, amire szombaton este került fel a korona. Az előző idényt az NB-II-es mezőny közepén zártuk. Azonban Simák György folyamatosan azt hangoztatta, hogy látja a csapatban a bajnoki cím lehetőségét. Hitt benne. Szerencsére nem volt egyedül. 2007 nyarán került sor az előző idényt lezáró összejövetelre. A helyszín; a sárospataki fürdő területén lévő kőház. Fülledt, meleg este volt.
A csapat minden tagja és Aros János alpolgármester úr is jelen volt.

Nem sejtettünk semmit. Körbeültük az asztalt és jóízű "szakmai beszélgetés" kezdődött. Egyszer csak valami megváltozott. Simák Gyuri bácsi, Papp Józsi és az alpolgármester úr is egyre konkrétabb és mélyrehatóbb kérdéseket tettek fel a csapatnak. Majd konkrét dolgokra tért Aros Janos. Elmesélte, hogy Gyuri bácsi elmondta Neki melyek azok a hiányosságok, amelyek gátját vethetik a bajnoki címnek. Ebben az igazolások kérdéseitől, az edzésszámokon át, az utazások körülményeikig, célokig minden volt. A csapat részéről a dobogó valamelyik foka volt a cél. Aros úr feltette a mindent jelentő kérdést.
"Amennyiben a város önkormányzata teljes vállszélességgel partner lesz; ki vállalja a következő szezont úgy, hogy ha már célt tűzünk ki magunk elé, a cél legyen a legfényesebb, az arany" (szabadon idézve). Nyomatékosította a válasz fontosságát. Mindenkinek maximális felelősséggel kellett nyilatkozni. Mindenkinek egyenként. Fennkölt pillanatok voltak.

A csapat minden tagja átérezte, hogy most vagy soha. Átérezte, hogy ha egy felelősségteljes városvezetés kiáll és segít nekünk, mindent meg kell tenni. Olyannyira átéreztük, hogy kulcs játékos(ok) záros időt is kértek arra, hogy eltudják dönteni, hogy mennyit tudnak vállalni. A válasz igen volt. (Köszönjük Aros János, Papp József, Simák György.) A lehetőség rányomta a pecsétet az estére. Mindenki ízlelgette, néha felderengett egy-egy beszélgetésben.
A történet ennyi lett volna. Azonban úgy gondolom sorsdöntő pillanat volt.

A meccs után a csapatból sokan azt mondták, még nem hitték el ami történt. Képtelenek voltak átérezni mit jelent. Ez így rendben is van. Ezek a fiúk beírták magukat Sárospatak történetébe. Ötven év múlva, majd egy tízen éves fiatal kezébe vesz majd egy "Sárospatak Nagy Pillanatai" - vagy valami hasonló - című könyvet és látni fogja Őket. Lehet, hogy példaképet választ majd közülük, vagy elhatározást tesz, hogy utánuk csinálja és Ő lesz a következő kiemelkedő játékosa Sárospataknak.

Gratulálok a Bajnok Csapatnak! 
 


További fotók>>>     Amatőr film (félidő)>>>   Amatőr film (játék) >>>  Amatőr film (végjáték)>>>
 

Törő Gábor
/2008.04.27./
 

 

Alakulóban a Vagyongazdálkodási Csoport

 

        
            

Most az első és a legfontosabb a 2007-es évi költségvetés lezárásának a megtárgyalása, itt ugyanis már végleges számok lesznek az előterjesztésben. A könyvvizsgálói jelentés elemzését fogja elvégezni a Pénzügyi Bizottság, és ha ez elfogadásra kerül, akkor javasolni fogjuk a képviselő-testületnek elfogadásra- nyilatkozta Feró István, a bizottság elnöke…
 


 
 


Feró István

 

A számok jól alakultak, s ami fontos talán, amiről gyakran szó esik, hogy milyen nehéz gazdasági körülmények között élünk. Sokszor van szó arról, hogy megszorító intézkedéseket kellett tenni. Tudjuk, hogy az országban nem egyedi esetként vagyunk mi sárospatakiak ebben a szituációban, éppen ezért jó érzéssel kell tudomásul vennünk, hogy a megnyíló pályázati lehetőségek több mint 260 millió Ft-t hoztak az elmúlt évben.
Tehát jó pályázatokat nyújtott be az Önkormányzat, kellő figyelmet fordított rá. Ez az önhiki-től kezdve, az egyéb beruházások saját erejéig minden területre vonatkozik.

Van egy olyan napirendi pontunk - amit már meg is tárgyaltunk - hogy a Bodrogmenti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat, amelyiknek tagjai vagyunk, egy a pályázatot kíván benyújtani a belvízrendezést illetően, a kispataki városrészt érintő csatornák rendbehozatalára és egyéb hasonló dolgokra. Ehhez viszont az az összeg, amit az érdekeltségi díjakból beszedett a társulat, kevés sajáterőként. Ezért kérte az önkormányzatot, hogy járuljon hozzá valamilyen összeggel. Ez, mivel az alsó határt  adjuk meg, 5%-ot jelent, és ez 4 millió Ft.

Többi napirendi pontok közül a vagyongazdálkodási csoport összeállításával kapcsolatos kérdéskör volt izgalmas. Az előző testületi ülésen ugyanis az a döntés született, hogy tárgyalja meg a többi bizottsági elnökök és a jegyzői iroda, jegyzőasszony, alpolgármester úr, és a tanácsnok urak bevonásával ezt a kérdést. Már itt kialakult egy konszenzus, ennek az előterjesztése történik majd meg a testület előtt. Mindesetre kellő óvatossággal és körültekintéssel, nem rohanva áll össze a vagyongazdálkodási csoport. A műszaki irodához kerül beintegrálásra a csoport, és az ott dolgozó kollegák önálló feladatként fogják ezeket a tevékenységeket folytatni.

Cziczer Katalin
/2008.04.27./

 

 

Még mindig vannak gondok az állattartással

 

        
            

Tíz napirendi pontot tárgyalt meg a bizottságunk nyílt ülésben. Ezek közül az állatok tartásáról szóló rendeletről tárgyalt a bizottság legtovább. Minden évben elénk kerül ez a rendelet, nagyon nehéz a betartatása, nagyon nehéz az egész állattartással kapcsolatos problémacsoport a városban, sőt, nemcsak a városban, hanem az országban, de szerintem a világban is – számolt be a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság ülésről Erdős Tamás, a bizottság elnöke…
 


 
 


Erdős Tamás

 

Nálunk is arról van szó, hogy mely területeket preferáljuk olyan szempontból, hogy az állatok tartásával keletkező hatások alól mentesítsük a területet. Véleményem szerint a fürdő területe egy ilyen terület. Az elmúlt években ennek érdekében tettük meg azokat a módosító lépéseket és a mostani tárgyalás is egy ilyen ügyről szólt.

Elfogadtuk a 2007. évi költségvetés végrehajtásáról szóló rendeletet, reményeink szerint az utolsó verzióban. A közterület használatának engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló rendeletmódosítására került sor, amelyben az övezeti átsorolásokkal kapcsolatos egyetlen kérelmet tárgyaltunk meg.

Nagyon fontos kérdés volt a vagyongazdálkodási csoport fölállítására már hónapokkal ezelőtt elindított feladat, amelyet a jegyzőasszony kapott a testülettől. Most úgy tűnik, hogy május 1-jével a bizottság, ill. remélhetőleg a testület szándéka szerint is a vagyongazdálkodási csoport elkezdi a munkáját és végre egy olyan kézbe és olyan egységes kezelésbe kerül a város vagyona, ami a pontos, pillanatnyi állapotot, ill. a vagyongazdálkodás lehetőségeit is megalapozza.
Ezen kívül a Comenius utca 2. irodahelyiség bérleti díjával kapcsolatos előterjesztést a Szabó Ervin utcai önkormányzati ingatlan sorsával kapcsolatos kérdés, a Szalontai utca 1. sz. alatti ingatlan esetleges értékesítésével kapcsolatos kérdés került elénk.

Tárgyaltunk még a Berek, a régi horgászfalu közvilágításnak a kérdéséről is. A bizottság támogatja azt az előterjesztést, mely szerint az ott lakók, ill. az ott tulajdonnal rendelkezők vállalják a lámpatestek költségeit, az önkormányzat pedig a lámpák fogyasztását. Így talán a közbiztonságot, a betöréseket hatékonyabban meg tudjuk akadályozni.

Támogatja a bizottságunk azt is, hogy a közcélú vízgazdálkodás létesítmények rekonstrukciós munkáihoz, az ezzel kapcsolatos pályázatok benyújtásához az önkormányzat a szükséges hozzájárulását adja meg. Ezeken kívül apróbb kérdésekről tárgyaltunk még nyílt ülésben.

A nyílt ülés végén tájékoztató hangzott el a jelenleg folyamatban lévő pályázatokkal és a beadandó pályázatok állásáról, valamint a városfejlesztés különböző várható eseményeiről.

Zárt ülésben az első lakáshoz jutók támogatásáról döntöttünk 2 esetben.

Törő Gábor
/2008.04.27./

 

 

Árvay Matematika Verseny

 

        
            

Tizedik alkalommal rendezte meg az Árvay József Gyakorló Általános Iskola hagyományos Árvay Matematika Versenyét. Az idén is nagy érdeklődés kísérte az eseményt, 82 fő (4-6 osztályos) tanuló jelentkezett és vett részt az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában lebonyolított vetélkedőn - tájékoztatják az olvasókat Juhász Józsefné és Varga Györgyné szervezők...
 


 
 


Varga Györgyné


Juhász Józsefné

 

A gyerekek 10 pontból álló feladatsort oldottak meg 60 perc alatt. A feladatok a tanulók kreatív gondolkodását mérték fel. Az eredményből kitűnt, hogy ezen a területen nagyon felkészültek a versenyzők.
Az eredményhirdetésre röviddel a verseny után került sor. A következő eredmények születtek:
3. osztály:
I. helyezett: Dékány Lea Árvay J. Gyakorló Ált. Isk.
II. helyezett: Pásztor Dávid Árvay J. Gyakorló Ált. Isk.
III. helyezett: Konc Flórián II. Rákóczi F. Ált. Isk. és Fedor Zsófia Árvay J. Gyakorló Ált. Isk.

4. osztály:
I. helyezett: Gazsi Bettina Református Koll. Ált. Isk.
II helyezett: Leitner Csaba II. Rákóczi F. Ált. Isk.
III. helyezett: Mózes Árpád Református Koll. Ált. Iskola

5. osztály:
I. helyezett: Kardosi Kristóf Árvay J. Gyakorló Ált. Isk.
II. helyezett: Umarov Richárd Vámosújfalu
III. helyezett:Vojnár Dávid Tolcsva, Tóth László II. Rákóczi F. Ált. Isk. és Pándi-Szekeres Áron II. Rákóczi F. Ált. Isk.

6. osztály:
I. helyezett: Zsákai Norbert Árvay J. Gyakorló Ált. Isk.
II. helyezett: Popik Mihály II. Rákóczi F. Ált. Isk.
III. helyezett: Mizsák Áron Tolcsva

Ezúton is gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítőiknek. Jövőre is visszavárjuk valamennyiüket.

Cziczer Katalin
/2008.04.26./

 

 

Sikeresen szerepeltek

 

        
            

Idén is nagy sikerrel rendezte meg a Magyar Látványtánc-Sport Szövetség amatőr táncversenyét. Óriási létszámmal látogatták a versenyzők a területi döntőket.
2008. április 19-én, a Sárospataki Alapfokú Táncművészeti Intézmény két sokoldalú diákja is megmérettetett az Észak-Magyarországi területi elődöntőn, melynek helyszíne Szécsény volt- nyilatkozta Réthiné Muha Krisztina, igazgatónő...
 


 
 


Réthiné Muha Krisztina

 

Balogh Sándor és Horváth Gábor több mint ezres létszámú jelentkezők között vett részt jelentős sikerrel. Improvizációs freestyle kategóriában neveztek, ami már csak azért is próbatevő volt, mert 3x45 mp-ig kellett ismeretlen zenékre, 3 különböző műfajban (pl. hip-hop, break, electric boogie stb.) a színpadon improvizálni. Némi nézeteltérés után, ami a főrendező és a zsűri elnöke között adódott, a fiúknak meg kellett ismételni versenyszámukat, így kellően zaklatott állapotban folytatták a versenyt. Ennek ellenére továbbjutottak a Magyar Bajnokságra, amit május 3-án rendez meg a Szövetség Gödöllőn.
Balogh Sándor „B” kategóriában indult, de a zsűri jobbnak ítélte meg tudását, így átminősítette „A” kategóriába a verseny alatt, ahol is második helyezést ért el, fél ponttal csúszva le az első helyről Horváth Gábor Szintén „B” kategóriában indult, amiben ezüst minősítést szerzett.
Szívből gratulálunk mindkét fiúnak és szurkolunk nekik a Bajnokságon is!
Hajrá fiúk, szép volt!

Törő Gábor
/2008.04.26./

 

 

A pataki cserkészek is részt vettek az országos cserkésznapon

 

        
            

Az immár száz éves fennállását megért cserkészmozgalom másodszor rendezte meg országos cserkésznapját Budapesten. Az ország keleti részét magába foglaló II. cserkészkerület Miskolcról indított autóbuszt, melyhez a pataki 763. sz. Sztárai Mihály cserkészcsapat tagjai is megérkeztek. Újlaki Csaba parancsnok megnyugtatta a szülőket, hogy a nagyvárosban fokozott figyelemmel lesznek a gyerekekre, és az élmény minden izgalmat felül fog múlni...
 


 
 


Újlaki Csaba

 

Ez így is történt, hiszen az ezres nagyságrendű cserkésztalálkozón több színhelyen is jártak. Az Erzsébet téren a város számára mutattak cserkészfoglalatosságokat, a Várban a Bécsi kapunál számháborúban vettek részt. Meglátogatták a cserkészet országos központja épületét, valamint kiutaztak Csobánkára az ott levő cserkészközpontba.

Az időjárás néhányszor próbára tette a fiatalokat, de náluk a próbák kiállása természetes velejárója az életformának. A részt vevő gyerekek kifejezték köszönetüket a miskolci Kolping háznak, ahol oda és visszaúton is díjmentesen szállást kaptak, a részvételüket támogató fenntartó református gyülekezetnek, és a szállításukat vállaló Pándi Szekeres apukának.

 

Református Lelkészi Hivatal
/2008.04.25./

 

 

Sok év munkája meghozza gyümölcsét

 

        
            

A kézilabda csapattal kb. 5-6 éve vagyok kapcsolatban, ezen időn belül figyelem többé-kevésbé a működésüket, hiszen évről évre rendszeres és kitartóan keresett Papp József, különböző támogatásokat kérve a szakosztály számára a cégemtől - nyilatkozta Hegyi Tibor, a Sárospataki Kézilabda Szakosztály elnöke…
 


 
 


Hegyi Tibor


Papp József

 


Több beszélgetés során alakult ki az az álláspont, hogy valamilyen szinten a támogatás mellett felelősebb pozíciót is vállaljak el a szakosztály életében. Így történt, hogy 2008 elejétől szakosztály elnök lettem. Hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is támogatjuk a sportot, annak köszönhető, hogy érdemes, hiszen Sárospatakon is megmozdult valami. Sikerült a kapcsolatok révén több partnert szerezni, és bízunk abba, hogy Sárospatak kézilabda sportja kimagaslik majd a környéken.
Nagyon lelkiismeretes és lelkes csapatként ismertem meg őket, nagyon sok pozitívumot láttam a munkájukban. Természetesen vannak hiányosságok is, amit az elkövetkezendő időszakban Papp József szakosztályvezetővel karöltve megpróbálunk megoldani. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a csapat – úgymond - gondnélküli működtetését az elkövetkezendő időszakban is megoldjuk.

Papp József a kézilabda csapat szakosztály vezetője, a csapat régi meghatározó játékosa elmondta, hogy az a sok munka, amit az elmúlt 13 évben 1995 óta belefektettek a kézilabdába, és úgy érzi, hogy ez egyre inkább beérik.
Pontosan azért, mert nem kell a gyerekeket csalogatni, s nem hiszem, hogy hiányunk lesz az utánpótlásban, mert a már legkisebbek is komoly eredményeket érnek el – folytatta Papp József.
Ugyanis az elmúlt évek alatt mi is megértünk a kézilabda sportág felé, ezáltal át tudjuk adni az a sok rutint, amit a sok év játéka alapján szereztünk.
A bajnokság kezdetén célul tűztük ki a dobogós helyezést, s a jelenlegi állás szerint nagyon közel állunk hozzá. Egy győzelemmel akár a bajnokságot is megnyerhetjük. Reméljük, hogy a legsikeresebb évet fogjuk zárni a sárospataki kézilabda életében.
Hozzátette még, hogy a szakosztály elnök kinevezésével teljesen más kvalitása lesz a szakosztálynak, hiszen lesz mellettünk egy olyan személy, aki az elmúlt évek alatt nagyon sokat segített. Most, hogy koordinálja is a munkát, ezáltal még mi is tapasztalatokat és nagyon jó magatartási morált kapunk, amit remélem egyre jobban, és magasabb szinten tudunk majd kamatoztatni.
A hogyan tovább kérdésében segíti még a munkánkat Hardon Csaba és Koppány Péter, akik velem egyenrangúan tevékeny részt vállalnak a szakosztály vezetésében. Hiszen egy-két ember nem tudná ezt a csapatot ilyen szinten koordinálni, mozgatni.
 

Cziczer Katalin
/2008.04.25./

 

 

Egyetemi hallgatók ismerkedtek városunkkal

 

        
            

Az Országgyűlés már több éve szervez egy programot a „Parlamenti gyakorlat az Országgyűlés hivatalában” címmel, amiben főiskolai és egyetemi, végzős hallgatók felkészítését végzi – adta meg a magyarázatot Dr.Hörcsik Richárd polgármester arra, hogy kik voltak azok a fiatalok, akik az elmúlt héten a Polgármesteri Hivatalban hospitáltak…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd

 

Egyfajta szakmai képzést kapnak arról, hogy a törvényalkotók hogyan működnek az Országgyűlésben, hogyan működnek az Országgyűlés hivatalai és alacsonyabb szinten is, a megyei és helyi önkormányzatok munkájával ismerkednek.
Ebben a szakmai képzésben Sárospatak is részt vesz, mint a városi önkormányzatok egyike. Én, mint országgyűlési képviselő, jó kapcsolatot építettem ki az Országgyűlés apparátusával, így megkértek bennünket arra, hogy vegyünk részt ebben a programban, amelyben nem csak Sárospatak város önkormányzatát mutatjuk be, hanem a kistérség működését is.

Szerintem azért jó ez a program, mert nem elég egy oldalról, a törvényalkotók munkáját megnézni, hanem itt a törvény alkalmazók munkáját is tanulmányozhatják a fiatalok. Ez jó felkészítést jelent a következő generációnak, akik évente 15-en, 20-an vesznek részt ebben a képzésben. Talán nagyobb részük megmarad az Országgyűlés apparátusában, vagy a minisztériumokban, tehát hasznos lehet számukra, hogy megismerjék a törvény alkotók és az alkalmazók munkáját is.

Sárospatak egy sajátos önkormányzat. Egyrészt a működésében hasonlít minden város önkormányzathoz, ugyanolyan problémákkal állunk szemben, ugyanazokat a problémákat kell megoldani az oktatás, a szociális szféra területén. És azt szeretném bemutatni, hogy mi hogyan kezeljük ezeket a problémákat, hogy mennyiben hasonló és mennyiben eltérő, más önkormányzatoktól.
Ebben a programban a jegyzőasszonnyal, a referenseinkkel, az osztályvezetőkkel találkoznak a hallgatók. Arról is kapnak információkat, hogy a kulturális életből, a turizmusból eredő feladatokat hogyan tudjuk kezelni, hogy a költségvetésből és miért és mennyit fordítunk a különböző feladatokra. Tehát az életszerűséget szeretnénk bemutatni, ugyanis sokszor a törvényalkotó nem gondolja végig, hogy a gyakorlati életben hogyan lehet megvalósítani azt, amit ő elképzelt.
Tehát mi fordítva próbáljuk szemléltetni a dolgokat, hogy milyen kötelező feladatok vannak, hogy Sárospatak mint önkormányzat hogyan tudja problémák kezelésén túl előremutatóan fejleszteni a várost, és innentől kezdve esetleg milyen jogszabályi változásokat kellene megvalósítani. A másik, amit bemutattunk, az önkormányzatok együttműködését szolgáló, un. Kistérségi Társulás.

Elmondásuk szerint érdekes volt a munkánk a hallgatók számára, akik több helyen vettek már részt ilyen képzésben, megyei jogú városokban is - Debrecenben, Miskolcon - és a kisebb városok közül mi vagyunk az elsők, akik bemutattuk számukra, hogy hogyan működünk, hogyan élünk.

Cziczer Katalin
/2008.04.25./

 

 

Sárospatakon tartotta tavaszi konferenciáját a Kiwanis

 

        
            

A Magyarországi Kiwanis Klub Egyesületek Szövetsége Sárospatakon, a Hotel Bodrog Wellnessben tartotta három napos tavaszi konferenciáját az elmúlt hétvégén. A tanácskozás mellett sor került egy pincelátogatásra, a városunkkal való ismerkedésre, a Hair című musical megtekintésére és egy jótékonysági bálra is.
A konferenciáról Erika Hesslingtől, a szövetség elnökétől kaptunk tájékoztatást a szombati tanácskozás szünetében…
 


 
 


Erika Hessling
elnök

Friedel J.Hessling
nemzetközi kapcs.
referens


Dr.Zsirai Sándor
alelnök

Feró István

 

Ide már úgy érezzük, hogy haza jövünk. Azért mondhatom ezt, mert olyan szeretettel fogadnak bennünket az itteni Kiwanis barátaink, másrészt, mert már többször voltunk itt, harmadrészt pedig azért, mert itt van az egyik legrégebben működő Kiwanis klubunk. Tehát valóban, ez már hagyomány, hogy ide visszajövünk.

A mai nap egy konferencia, melynek lényege a képzés, a tájékoztatás, információ a nemzetközi szövetség helyzetéről, a klubtagságok alakulásáról, az újabb klubtagokról. Ötleteket próbálunk adni a fejlődéshez, hogy hogyan jöjjenek létre új klubok, hogyan tudunk behívni új klubtagokat. Tájékoztatást adunk arról, hogyan lehet több ezer eurós pályázati pénzekhez hozzájutni, jó célokkal, jó projektekkel. Próbálunk egy kicsit segíteni abban, hogy hogyan kell ezeket a pályázatokat megírni, megfogalmazni, milyen célokat kell találni. Egy picit próbálunk segíteni abban is, hogy a médiával hogyan lehet szorosabbra fűzni a kapcsolatot. Tehát a konferencia lényege mindenképpen a tájékoztatás mellett egy kicsit a képzés, hogy hogyan tudjunk tovább nőni, erősödni.

A mai konferencián, mivel, hogy jövőre leszünk 20 évesek, ezért egy különleges javaslattal éltem, amit egyhangúlag minden klub képviselője elfogadott. Ez a javaslat pedig abból állt, hogy egy Magyarországon már 20 éve működő közösségnek egy kicsit már lehet visszafelé is tekinteni, értékelni, nem csak az összmunkánkat, de bizonyos emberek munkáját is, hogy ki az, aki ebben kiemelkedően, szívét lelkét odaadóan nagyon sokat tett a jó ügyért, és ezzel valóban több ezer gyermeket segített.
Un. tiszteletbeli örökös tagságot hoztunk létre, amit ünnepélyes külsőségek között fogjuk átadni ősszel, amikor az évi borversenyünk lesz. Hogy hol lesz a helyszíne, az a holnapi szavazáson fog eldőlni, amikor a pályázatokról szavazunk. Mindenesetre annyit elárulhatok, hogy ezt, a tiszteletbeli örökös tagság cím jelölést mindenki elfogadta, valamint az általam felterjesztett első személyt szintén elfogadtuk és ő pedig nagy büszkesége lehet a városnak, ugyanis Feró István úr nyerte el a tiszteletbeli örökös tagság címet.

Erika Hesslingtől megtudtuk azt is, hogy magyarországi Kiwanis klubok az elmúlt évben összességében 28 millió Ft-tal segítették a gyermekintézményeket, illetve közvetlenül a gyermekeket. A sárospataki klubokról az elismerés hangján szólt, elmondta, hogy gyakran állítja más klubok elé példaként a három klubunkat, amelyekben nagy aktivitással és barátsággal dolgoznak együtt. Ezért is szereti ide hozni a rendezvényeiket, hogy más, újonnan alakuló klubok lássák ezt a jó példát.

A rendezvény 3 napos volt, pénteken egy kedves fogadtatásban volt részük, cigányzenével, finom ételekkel és még finomabb borokkal. Szombaton délelőtt tartották meg a konferenciát, amit nagyon komolyan vesznek, hiszen vannak bizonyos nemzetközi elvárások, aminek meg kell felelniük. Délután találkoztak Dr.Hörcsik Richárd polgármesterrel az Újbástya Rendezvénycentrum konferenciatermében, aki Sárospatakot múltját, jelenét, és a jövőre vonatkozó terveket ismertette a magyarországi Kiwanis klubok vezetőivel.
Este tekintették meg a Hair című musicalt A Művelődés Házában, utána pedig jótékonysági bálon vettek részt. A konferencia vasárnap folytatódott, amikor a magyarországi dolgaikról beszéltek, új elnököt választottak a következő három évre és pályázatokról döntöttek.


Feró István, a Sárospatak-Zemplén Kiwanis Klub elnöke elmondta, hogy az esti előadás bevétele is a művészetekben tehetséges gyerekek támogatására fordítódik, hasonlóan az előző, patakról elszármazott művészek sárospataki koncertjéhez. Ezzel minden itt lakó hozzájárulhat a gyerekek támogatásához azzal, hogy megveszi a jegyét és részt vesz az előadásokon.

Feró István nagyon hasznosnak tartja az ilyen tapasztalatcseréket, mert egymás munkájának megismeréséből ötleteket tudnak meríteni, amellett erősíti az összetartozást, a barátságot, ami nagyon fontos a Kiwanis számára.
Az örökös tagságra való jelölést Feró István meglepetéssel vette tudomásul, de őszintén bevallotta, hogy nagyon jól esett neki, hiszen a Kiwanist az első pillanattól kezdve nagyon komolyan vette, sok ötlet származik tőle, különösen mióta nyugdíjas azóta teljes energiájával dolgozik a Kiwanis jótékonysági céljainak megvalósításáért.
 

További fotók>>>     Találkozás a polgármesterrel>>>    Hair:  Fotók >>>   Amatőr film>>>

Törő Gábor
/2008.04.24./

 

 

„Rajtad is múlik!”

 

        
            

2008. április 22-én az Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában a Föld napjára emlékeztünk. Az egész napos rendezvénysorozattal az iskolában tanuló gyermekek figyelmét a szervezők arra szerették volna felhívni, hogy egyetlen Földünk van, melyet mindenkinek egyénileg védeni és óvni kell, nem csak szavakkal, de tettekkel is - nyilatkozta Bódiszné Hajnal Alíz, a jeles napok egyik szervező tanára...
 


 
 


Bódiszné Hajnal Alíz

 

A programsorozat kulcsmondata: „Rajtad is múlik!” Reggeltől kora délutánig a szünetekben híres popelőadók klippjeit nézhették a gyerekek projektoros kivetítőn. Az alsó tagozatosok rajzpályázattal, tenyérlenyomat készítéssel, faültetéssel adóztak a Föld Napjának.

A felső tagozatosok ünnepi műsorral készültek, kiselőadást tartottak a növény - és állatvilág védett fajaiból, kerékpártúrán vettek részt, majd környezetvédelmi feladatmegoldó versennyel zárult a nap, ahol 17 csapat mérte össze tudását.

Hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg ezt a napot. Bízunk benne, hogy tanítványaink megjegyezték, hogy „Rajtad is múlik” a Földünk további sorsa.

Cziczer Katalin
/2008.04.24./

 

 

Intézményvezetők tanácskoztak

 

        
            

Az intézményvezetők kérése volt, hogy rendszeresen találkozzunk és egyeztessünk az őket érintő ügyekben. Ennek a kérésnek eleget téve, minden hónapban összehívok egy intézményvezetői megbeszélést – nyilatkozta Aros János alpolgármester…


 
 


Aros János

 

Ezen nem csak az oktatási intézmények vezetői vesznek részt, hanem a Kommunális Szervezetnek és az új cégünknek, a RFV Sárospatak Non-profit Kft-nek a vezetője is meghívást kap, és természetesen a Fürdő, valamint A Művelődés Háza vezetője is.

Ezek a megbeszélések nagyon hasznosak, hiszen az információáramlás közvetlen módon történik. A legutóbbi megbeszélésen több téma is fölvetődött. Részben tájékoztatást adtam, és viszont-tájékoztatást kérek majd írásban a lezárult magyar államkincstári vizsgálattal kapcsolatban, amely vizsgálat eredményeként némely intézményben a normatíva számítás miatt visszafizetésre kerül sor. Erről kérek írásbeli magyarázatot az érintett intézmények vezetőitől. A napokban szintén egy vizsgálat zajlik. Az Állami Számvevőszék vizsgálja a 2007-2008-as tanévet az oktatási intézményekben, amit többi intézményben folytatnak.

Tájékoztatást adtunk az intézményvezetőknek jegyzőasszonnyal a tűzvédelmi, munkavédelmi szabályozással kapcsolatban. Egy pataki vállalkozót fogunk megbízni, így egy kézben lesz az összes intézményünknek ez a feladata. Jelentős anyagi megtakarítást érhetünk el ezáltal, hogy az intézmények nem külön-külön kötnek valakivel szerződést, ha kötnek, hiszen előfordult az is, hogy saját alkalmazottat bíztak meg, de van olyan intézményünk is, ahol az intézményvezető látta el ezt a feladatot eddig.

Ennek a kérdésnek a kapcsán merült fel más lehetőség is, pl. a biztosításoknak, s hasonlóképpen az érintésvédelmének az egy kézben történő összevonása. Ezen kívül kértem egy tájékoztatót az első negyedév lezárása utáni állapotokról az intézményekben, ill. a következő negyedévnek a teendőiről, hiszen az oktatási intézményekben a tanév zárása közeledik, ezzel kapcsolatban a ballagások megrendezéséről, ill. az év végi teendők megszervezéséről kértem beszámolót.

Cziczer Katalin
/2008.04.24./

 

 

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai a Föld napján

 

        
            

2008. április 22. – a Föld napja
Az ÁVG diákjaitól – reményeink szerint – nem áll távol a tudatos környezetvédő magatartás, a 9. B osztályos diákok azonban igazán „zöldekké” váltak ezen a napon. Gondos munkájuk következtében tisztábbá vált a Botkő, a Sárospatakhoz közeli kedvelt kirándulóhely. Persze munka közben volt ideje a játéknak, a csintalankodásnak is.
 


 
 


/2008.04.24./

 

Az amerikai junior karate csapat a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában járt

 

        
            

2008. április 15-én a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola az Egészséghét programjába illesztve, vendégül látta – a Sárospatakon tartózkodó – Washington állam Lakewood városából a junior karate csapatot. A csapat a 2008. április 18-20. között, Miskolcon rendezendő Hayashi-Ha Shito-Ryu világbajnokságra érkezett Magyarországra.


 
 


Chuck Sweigart Sensei és lánya

 

A meghívásunkat megkönnyítette, hogy a csapat managere Nagy Tünde (jelenleg Seattle-ben él) Sárospatak szülötte és ebbe az iskolába (volt Petőfi S. Ált. Iskola) járt. Így szívesen tettek eleget meghívásunknak, és nagy szeretettel jöttek, hogy iskolánk tanulóinak egy edzés keretén belül bemutatót tartsanak. A félórás bemutatót a 2. órában az alsósok, a 3. órában a felsősök tekintették meg a tornateremben. A gyerekeknek nagyon tetszett a program, hiszen nem mindennapi élményben volt részük. Reméljük, hogy nekik is ugyanolyan maradandó lesz a találkozás, mint nekünk.
A karate csapatot és a kísérő nevelőket, szülőket a bemutató után tízóraival vendégeltük meg.

A csapat edzője, Chuck Sweigart Sensei (tanár) vezetésével a miskolci világbajnokságra 11 fő versenyző jött. A legfiatalabb 11 éves, a legidősebb 18 éves (5 fiú, 6 lány). A sportolókat néhány szülő is elkísérte. Elmondták, hogy több mint százan karatéznak az iskolájukban, 2,5 évestől 75 éves korig. Az iskolájuk honlapjának címe: www.lakewooddojo.com , ahol bővebben olvashatsz róluk.

Április 12-én érkeztek Magyarországra. 2 napot Budapesten töltöttek, a főváros nevezetességeit nézték meg. Vasárnap este érkeztek Sárospatakra. Itt van a szállásuk és naponta 2 alkalommal tartanak nyilvános edzést az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban. Nagyon tetszik a csapatnak Magyarország és az emberek kedvessége, vendégszeretete.

Törő Gábor
/2008.04.24./

 

 

 

 

Az őstermelők és az adószám

 
 
Az általános forgalmi adóról szóló törvény értelmében azok a mezőgazdasági őstermelők, akik a saját gazdaságukban megtermelt termékeiket üzletszerűn, illetőleg tartós vagy rendszeresen ellenérték fejében értékesítik felvásárlók vagy magánszemélyek részére, 2008. január elsejétől adóalanynak minősülnek. Az adóalanyisággal azonban együtt jár az adószám kiváltásai kötelezettség, és ezt követően a felvásárlónak nem minősülő vevők felé történő nyugta, illetve számlaadás is.

Az Áfa törvény értelmében az adóalanynak minősülő mezőgazdasági őstermelők 5 millió forintos bevételi értékhatárig alanyi adómentességet választhatnak. Az említett értékhatárba azonban nem számít bele a kompenzációs feláras értékesítésekből származó árbevétel összege. Ez jelentős könnyítést jelent azon őstermelők számára, akik csak kiegészítő jelleggel végzik ezt a tevékenységet, mert az alanyi adómentesség választása esetén nem keletkezik Áfa fizetési, bevallási és nyilvántartási kötelezettségük sem.
Ezzel a lehetőséggel azon őstermelők, akik egyéb bevételszerző tevékenységükre tekintettel már rendelkeznek adószámmal (egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek), és az általános forgalmi adó hatálya alá az általános szabályok szerint jelentkeztek be, nem élhetnek. Az adószám ebben az esetben nem változik, ilyenkor csak változás bejelentés keretében, mint új tevékenységet kell bejelenteni a mezőgazdasági tevékenységet. Amennyiben az adózó mégis élni kíván az alanyi adómentesség lehetőségével és megfelel a törvényi feltételeknek, akkor az egyéb tevékenységeit is alanyi adómentesként kell tovább folytatnia.

Az Áfa törvény és az adózás rendjéről szóló törvényben foglaltak alapján az őstermelőknek 2008. január 15-ig kellett volna adószámot váltaniuk és nyilatkozniuk a választott adózási módról. Az adótörvények évközi módosításának hatására az adózók az előírt bejelentési és változás bejelentési kötelezettségüket – 2008.04.16.-ig - még következmények nélkül pótolhatták, illetve a korábbi bejelentésüket módosíthatták.

Az Áfa törvény értelmében a kompenzációs felár érvényesítésének feltétele, hogy a mezőgazdasági őstermelő adószámmal rendelkezzen, amelyet a felvásárlási jegyen fel kell tüntetni. Az adószám kiváltásának határidő hosszabbításával egy időben az adószám felvásárlási jegyen való feltüntetésének kötelezettsége is kitolódott, azonban a felszámított kompenzációs felárat a vevő csak az adószám közlését követően fizetheti ki az őstermelő részére. Természetesen a jegyen az adószámot pótlólag fel kell tüntetni.

Azoknak, akik év közben kezdik el mezőgazdasági (őstermelői) tevékenységüket, a 08T101-es nyomtatványt kell, hogy postai úton vagy személyes benyújtsák az adóhatóságnak. A személyesen megjelenő ügyfelek számára a bejelentkezéshez szükséges nyomtatványokat ingyenesen rendelkezésre bocsátjuk, és a kitöltésben segítséget nyújtunk.

2008. január elsejétől új szakma kódok kerültek bevezetésre, így az őstermelői igazolványban szereplő szakmakódok általában már nem felelnek meg a bejelentkezés időpontjában érvényes kódoknak. Az ügyfélszolgálatokon személyesen megjelenőknél mezért azok egyeztetését is elvégezzük.


 
 


APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.04.24./

 

 

Napfényes Lorántffy ünnep

 

        
          

Az esős, viharos időjárás közepette égi ajándéknak tekintette a szervező református gyülekezet a vasárnapi szép időt, amikor sor került a Lorántffy Zsuzsanna emlékhétvége leglátványosabb programjára. A templomban elhangzott Tompa Mihály nagyszabású verse a fejedelemasszonyról, valamint Wass Albert: Bujdosók imája hangolta a szíveket a határon túlra szakadtakkal és a kivándorlottakkal való együttérzésre- nyilatkozta Virágh Sándor református lelkész...
 


 
 


Dr. Bölcskei GusztávVirágh Sándor

 

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök hirdetett igét, melyben elmondta: Lorántffy Zsuzsanna gazdagsága azért lehetett áldás, mert a belső gazdagsága nyomán szolgálatba tudta állítani földi javait. A püspök felvetette a gondolatot, vajjon ha a fejedelemasszony a XX. században élt volna, milyen sors jutott volna neki. Ami a szentírás nyomán bizonyos, az irgalmasan cselekvők túlélnek minden ítéletet. Az ünneplőket Dr. Hörcsik Richárd polgármester köszöntötte, kiemelve Sárospatak vallási arculatát és női példaképeiket.

Felhívta a figyelmet, hogy minden nagy férfiteljesítmény hátterében a nők áldozatos munkája van, és Lorántffy Zuzsanna nagyszerű élete példakép lehet a mai fontos megbízatásokat vállaló nők számára, akik városunk életében is jelentős szerepet vállalnak. Az ünnepség kedves pillanata volt, amikor a gyülekezet használatba vette egy mai hímző asszony által elkészített úrasztalai terítőt, amely lenvászonra, úri hímzéssel készült. A középrész arany szálas mintái közt ott találjuk a hársfaleveles Lorántffy címert és a négy evangélista szimbolikus ábrázolását. A templomból kijövőket a Zempléni Lovas Egyesület gyönyörű Rákóczi korabeli díszruhába öltözött lovasai várták, és pompázatos napfényben, üde zöld sarjadó levelű fák közt, madárdallal kísérve tették meg az emlékezés útvonalát.

A Vártemplomnál, Lorántffy Zsuzsanna temetési helyénél, és a Várnál, egykori lakóhelyénél zsoltárénekléssel emlékeztek az egybegyűltek, valamint koszorút helyeztek el az iskolakerti Lorántffy Zsuzsanna szoborhoz, amely 1931 óta őrzi szemeivel az "angol-internátust". Az ünnepséget jelenlétével megtisztelte a Johannita, a Máltai, a Szent István Lovagrend. Képviseltette magát a Szent Erzsébet társaság. Testületileg haladtak a Református Énekkar tagjai, akik az ünnepségen egy új kórusművel tisztelegtek a nagyasszony emléke előtt, és történelmi ruhákban mentek Lorántffy Zsuzsanna kicsinyei, a Református Általános Iskola jelenlévő tanulói is.

Végül a Mudrányban a terített asztaloknál találkozhatott az ünneplő gyülekezet, ahol kiderült, mennyi helyről érkeztek látogatók, Kassától egészen Miamiban élő magyarokig felfedezhették egymást Lorántffy Zsuzsanna "udvarában". Köszönetet mondunk a szervezésben és az ünneplésben részt vevő valamennyi embertársunknak, mellyel öregbült Sárospatak hírneve, és a sorsunk felől érdeklődők részt vállalhatnak jövőnk jobbra fordulásában, aminek Lorántffy Zsuzsanna szellemisége, gazdálkodási rendje ösztönző példa lehet.

További fotók (Várkertig) >>>    További fotók (főutca) >>>       További fotók (Iskolakert)  >>      Amatőr film (ügetés)>>>    Videó összefoglaló (Bíró Ferenc)

 
Református Lelkészi Hivatal
/2008.04.23./
 

 

Hagyomány és korszerűség a konyhában

 

        
          

„Hagyomány és korszerűség a konyhában” című előadásunk jó visszhangra talált. Dr. Sándor Ildikó etnográfus megismertette az érdeklődőkkel a régi táplálkozási szokásokkal, étkezések rendjével, alapanyagokkal, fűszerezésekkel-nyilatkozta a program háziasszonya, Kovácsné Géczi Julianna...
 


 
 


Kovácsné Géczi Julianna

 

A tartósított élelmiszerek, félkész ételek segítik ugyan a háziasszonyok munkáját, de egészségünket nem védik jobban, mint a friss zöldségekből készített, olykor egyszerűbbnek, „szegényesebbnek” tűnő ételek.
Ehhez kaptunk hasznos ötleteket, hogyan lehet az éppen termő kerti és mezei növényeket elkészíteni, a természetből vett anyagokkal fűszerezni, ízesíteni. A kert tulajdonosok talán a fűszernövény termesztéshez is kedvet kaptak.

A kézműves kör tagjai egy-egy tál süteménnyel és fűszeres teával várták az érdeklődőket. A jóízű falatozás után receptet cseréltünk egymással.
Következő előadásunkra június 24-én 17 órától kerül sor. Jó idő esetén a Kispataki Alkotóházban tartjuk a programunkat.
Témánk a szabad tüzűn sütés-fűzés.
A nagymamik biztos tudnak még régi jó kemencében sült ételek elkészítési módjával is szolgálni. Várunk minden érdeklődőt receptjeivel, ötleteivel, kóstolójával együtt. Töltsünk el egy kellemes délutánt együtt!

Törő Gábor
/2008.04.23./

 

 

Még tart a kóbor ebek összegyűjtése

 

        
            

Folytatják a kóbor ebek befogását Sárospatakon. Esősorban a lakosság által jelzett helyeket látogatják meg, az elmúlt héten a Dózsa György utca, a Borsi utca és Halászhomok került sorra – tudtuk meg Zelina József közterület felügyelőtől…


 
 


Zelina József

 

Akkor 8-at sikerült befogni, ezzel a kocsi megtelt, így befejezték. Ezen a héten a Szent Erzsébet és a Teleki utca környékén, valamint Bodroghalászban tervezik folytatni, valamint a város többi részein is, ahonnan bejelentés érkezik, vagy ők maguk látnak gazdátlan kutyákat.

A befogott állatokat Sátoraljaújhelyre szállítják, ahol az állatmenhelyre kerülnek.
 

Cziczer Katalin
/2008.04.23./

 

 

Folytatódik a Bozsik program

 

        
          

2008 április 14 - én Sárospatakon a Városi Sportpályán rendeztük meg az MLSZ NUPI-NUSI Labdarúgás Utánpótlás Nevelési Programja (a régi neve Bozsik program) keretében az év második fordulóját a 7-9-11 éves korosztályoknak - nyilatkozta Demblovszky József, testnevelő tanár...


 
 


Demblovszky József

 

A hétfői versenyen, remek ideális labdarúgó időben, óriási részvétellel (150-160 gyerek) rendkívül ügyes, tehetséges focipalánták rúgták a bőrt. Három korcsoportban, korcsoportonként 6-6 település ifjoncai játszottak.

Számtalan, szebbnél szebb gól született a gyerekek, a szülők és az edzők örömére.
A résztvevő csapatok: Bodroghalom, Cigánd, Pálháza, Sátoraljaújhely, Tolcsva és Sárospatak volt. A versenyeket a Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület szervezte.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.23./
 

 

Figyelmesebben előzzünk!

 

        
          

2008. április 19-én a hajnali órákban anyagi kárral járó közlekedési baleset történt a 37-es számú főút 52 km szelvényénél – a tolcsvai útelágazás után néhány száz méterre, az egyenes szakaszon – nyilatkozta Kocsis Péter rendőr zászlós baleseti helyszínelő….
 


 
 


Kocsis Péter

 

Az üggyel kapcsolatban megállapítást nyert, hogy egy személygépkocsi Miskolc felől Sárospatak irányába közlekedett. Ezt megelőzte egy másik gépjármű, illetve szemből is közlekedett egy harmadik autó. Az előzött gépjármű vezetője az előzés során megijedt, hogy az őt előző gépjármű már nem tud visszatérni a forgalmi sávjába, hirtelen fékezett, és a nedves, csúszós felületű úttesten megcsúszott a gépjárműve, majd az úttestről lehaladt, ahol oldalára borult.

A baleset során személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár. Az üggyel kapcsolatosan szabálysértési eljárás keretében folyik a vizsgálat.

Ugyan ezen a napon a késő délutáni órákban egy hasonló közlekedési baleset történt, szintén a 37-es főúton, az előzőtől alig 1 km-rel feljebb. Ennek során az előző jármű szenvedett közlekedési balesetet, hasonló szituációban. Ott sem történt személyi sérülés, csak anyagi kár.

Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy a megváltozott útviszonyok, illetve időjárási viszonyok miatt a sebességkorlátozásokat tartsák be. Legyenek figyelemmel más közlekedő járművekre!

Törő Gábor
/2008.04.22./
 

 

Sárospatak kiáltsa egy torokból, hogy: HAJRÁ PATAK!

 

        
          

Eljött az a pillanat amikor a 2007/2008-as bajnoki szezon legfontosabb sorait írom!  - hívja fel a figyelmet a legfontosabb meccsre Kovács Zsolt.
A következő mérkőzés; Sárospataki TC - Hajdúböszörményi KSE
Ideje: 2008. április 26. ifi: 17.00 felnőtt:19.00 óra - Helye: Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

A kézilabdásaink a cél kapujában állnak. Elhihetjük; - NEKIK ez a kapu, a legnagyobb álmaik kapuja. Mindent amit ebben a szezonban tettek most kell, hogy értelmet nyerjen.
Minden lépés, támadás, felugrás, ütközés, gól, edzés, izzadságcsepp, levegővétel, izom összehúzódás, kicsordult könnycsepp, összeszorult szív...

Ha most hétvégén itthon nyernek a "Pataki Kézilabdások" bajnokokká válnak. Ezen a mérkőzésen eldőlhet a bajnoki cím sorsa, amennyiben sikerül nyerniük, a Sárospataki Torna Club életében először Nemzeti Bajnokságban szereplő bajnokcsapatot köszönthetünk!

Tudom, a nézőtér nem a legjobb, de legyen most ez az utolsó szempont. A szervezők mindent megtettek azért, hogy a szurkolók méltóképpen érezhessék magukat a meccs alatt. Étel, ital, zene, pom-pom lányok, a félidőben hetesdobó verseny, tombola sorsolás szórakoztatja majd a kilátogatót. Fődíja egy Hummel szurkolói mez.

Sárospatak Polgármestere szilveszter éjszakáján összefogásról beszélt. Azt mondta, csak akkor születhetnek nagy dolgok, ha összefogunk. Ezt Patak mostanában többször is
bebizonyította. Ezért kérek most mindenkit, - azokat is, akik egyébként csak átfutják a cikkeket - hogy jöjjenek és nézzék meg ezt a csapatot játszani. Szívvel, lélekkel buzdítsuk Őket, mert Ők szívvel, lélekkel fognak játszani!! Mindent beleadtak az elmúlt meccseken is. Nem kímélve magukat, munkájukat, szabadidejüket, egészségüket, olykor családjukat és egymást sem azért, hogy megmutassák Sárospataknak lehet bajnok csapata!

Amikor Hajdúböszörményben jártam, láttam, hogy milyen szurkoló-tábor lelkesítette a hazai gárdát. Most mutassuk meg mi is, hogy a mi csapatunknak is van bajnokokhoz méltó szurkoló-tábora. Sárospatak kiáltsa egy torokból, hogy: HAJRÁ PATAK!


 
 


Kovács Zsolt
/2008.04.22./

 

 

Turizmus-menedzselés Dél-Tirolban

 

        
          

Turizmus-menedzselés Dél-Tirolban címmel úti beszámoló előadást tartott április 17-én Marcziné Szapannos Judit, az Újbástya Rendezvénycentrum turisztikai menedzsere, aki Sárospatakon a helyi és térségi desztináció menedzsment egyesületek munkaszervezeti feladatait látja el..
 


 
 


Marcziné Szappanos Judit

 

Március 12-14. között az Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság szakmai tanulmányutat szervezett Dél-Tirolba, hogy ezáltal is segítse a már létrejött, vagy megalakulás előtt álló hazai turisztikai desztinációs menedzsment szervezeteket. A zsúfolt program során a turizmus számos szegmensének tanulmányozására került sor.

Ahogy a fényképekkel, adatokkal alátámasztott másfél órás előadáson elhangzott, a kitűnően működtetet, szervezett dél-tiroli példa jó lehetőséget adott a tapasztalatszerzésre, csakúgy, mint az esetleges hibák feltárására. Összegzésképpen elmondható, hogy a szervezettség és az összefogás a siker kulcsa, ami - a helyi turisztikai szolgáltatók feltűnően kisszámú részvételét tapasztalva - nem tűnik könnyen megvalósítható feladatnak. Pedig ideje kezdeni végre a közös, széles szakmai és társadalmi bázison alapuló stratégiai tervezést, a rövid távú programok kidolgozását, hogy a rendelkezésre álló forrásokat hatékonyan, koordináltan tudjuk a térség turisztikai fejlesztésére fordítani, de legfőképpen hogy hosszú távú sikereket alapozzunk meg.
 

Cziczer Katalin
/2008.04.22./
 

 

Beadjuk a pályázatot a Várnegyed fejlesztésére

 

        
          

Megbeszélést tartottunk az ÉMOP 2007. 3.1.2 Funkcióbővítő település rehabilitáció című pályázattal kapcsolatosan. A pályázat lényege, hogy 800 millió Ft-os támogatási keret erejéig a város tud pályázni olyan formában, hogy az adott, fejlesztésben érintett területen lévő tulajdonosokkal partnerséget, azaz konzorciumot alkotva tudja benyújtani a pályázatát – számol be Erdős Tamás a Várnegyed, illetve a belváros fejlesztési teveiről…
 


 
 


Erdős Tamás

 

Az általunk hónapokkal ezelőtt előkészített projektötletben azt fogalmaztuk meg, hogy ebben a projektben a Várnegyed régóta áhított teljes körű rehabilitációját kezdeményezzük. A Várnegyed közterületeiben jelentős az önkormányzati tulajdonú terület, hiszen az utak, a parkok, a járdák mind-mind az önkormányzat tulajdonát képezik, ill. vannak olyan épületek, amelyek nem önkormányzati tulajdonban vannak, de a projektbe ezeknek a homlokzat felújítása bevonható. Ilyenek a megyei önkormányzat tulajdonában álló Képtár épülete, a Római Katolikus Parókia, a Szent Erzsébet Ház, amelynek a homlokzata föl van újítva, de az udvara - mint reménybeli közpark - még nincs.

Vannak önkormányzati tulajdonú épületek, mint a Szent Erzsébet utca 5. szám, ez az Egri-köz sarkán található épület, ami csak részben, 90 %-ban önkormányzati tulajdon, 10 %-ban pedig magántulajdon. A Szent Erzsébet út 24. szám, ahol most az Ágas Bogas népművészeti ajándéküzlet található, önkormányzati tulajdonban van, ill. a Zempléni Idegenforgalmi Kft tulajdonában lévő Szent Erzsébet út 26. szám alatti rossz állapotban lévő épület is bevonható a projektbe. A közelmúltban megtartott összejövetelre mindazokat a tulajdonosokat meghívtuk, akik az érintett terület rehabilitációjában partnerként fölvetődhetnek.
 

A megbeszélés eredményeképpen valamennyi tulajdonos pozitívan nyilatkozott, tehát szívesen lesz az önkormányzat partnere ebben a pályázatban. Két hét múlva találkozunk újra, amikor már az előzetes költségbecsléseket, és minden olyan dokumentumot, ami a projekt benyújtásához, és a pályázat végleges kidolgozásához szükséges, a partnerek is hozzák, és természetesen elkezdte az önkormányzat is a területen a reá váró feladatokkal kapcsolatos költségek becslését és a feladatok felmérést.

Fontos szempont, hogy az utcaburkolatok, térburkolatok végleges környezethez illő állapotát ebben a projektben el tudjuk végezni, és ami még nagyon fontos, hogy addig nem kezdünk útépítési munkálatokba, burkolatok elhelyezésébe, amíg az út alatt lévő vízi közmű teljes körű cseréje meg nem történik. Így a Zempléni Vízmű Kft-t is bevonjuk a projektbe és ennek keretében reményeink szerint módunk nyílik rá, hogy a régi, elöregedett, 40 éves azbesztlemez csőhálózatot egy korszerű, hosszú élettartalmú és biztonságos rendszerre cseréljük, ezzel garantálva azt, hogy a díszburkolatot nem kell majd rendszeresen bontani. Tehát ez egy nagyon fontos előnye ennek a pályázatnak, hogy sok mindent el lehet végezni egy projekt keretében.
A pályázat benyújtása május 19-ével zárult. Kétfordulós a pályázat és reméljük, hogy az önkormányzat sikeresen tudja venni ezt az akadályt is, így nagyon fontos lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a belváros kulcspozíciójú létesítményei, közterei megújuljanak.

A projektnek van még két másik eleme is.
A Polgármesteri Hivatalban, a Béla király téren lévő volt háztartási bolt épületegyüttese teljes egészében önkormányzat tulajdonában van. Szeretnénk ebből egy önkormányzati ügyfélközpontot létrehozni. Valamennyi szolgáltatói irodát ebbe a felújított épülettömbbe helyeznénk el, korszerű várókkal, fogadóhelységekkel és minden egyébbel, tehát egy XXI. századi ügyfélközpont alakítanánk ott ki.
Ehhez viszont szükséges, hogy parkolókat is biztosítsunk, így az önkormányzat mögötti, a zsákutcáról megközelíthető belső téren egy egységes, nagy, szekcionált parkolót szeretnénk kialakítani, amely egyrészt biztosítja az önkormányzati dolgozók, másrészt pedig ügyfelek parkolását. Hétvégi időszakokban pedig, amikor egyébként a parkolók üresek, akkor a Várnegyedbe autóval érkező turisták parkolóhelye lenne. Hiszen azt szeretnénk, hogy a Várnegyedben minél kisebb legyen a gépjárműforgalom.
A projekt keretében gondolkodunk azon is, hogy a megvalósulást követően hogyan korlátozzuk a behajtást a Várnegyedbe, így kötelességünk, hogy a Várnegyedet körülvevő területen minél több szabad parkot biztosítsunk - tehát a koncepció a belvárosról szól.

Van még a projektnek több eleme is, ilyen a római katolikus temető kerítése, ami régóta akut probléma, valamint kapcsolható még ehhez a feladathoz, egy kereskedelmi, gazdaságfejlesztési elem, a piac korszerűsítése. Ez változatlan helyen, de teljesen szabályozott körülmények között működő fedett zöldséges élelmiszerpiac lenne, ill. használt cikk piac kialakítását is tervezzük, szintén ennek a projektnek a keretében.

Az önkormányzat rendelkezik a szükséges forrásokkal, hiszen egyrészt városfejlesztési célokra különítettünk el tartalékokat, másrészről pedig a városfejlesztő cégünkben kötvénykibocsátásból rendelkezésre állnak bizonyos források, amelyeket saját erőként föl tudunk mutatni.
A pályázat támogatási mértéke változó, jogcímenként, ill. funkciónként változik, 50 és 90 % között. Bízunk benne, hogy egy nagyon optimális arányú pályázatot tudunk összeállítani, amelyben minél kisebb százalékban szükséges az önrész biztosítása - természetesen a pályázati kötelezettségek, kritériumok maximális betartása mellett.

Törő Gábor
/2008.04.21./

 

 

Családi Nap

 

        
          

Kosztolányi Dezső gondolataival kezdődött 2008. április 19-én a Családi Nap az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában. A változékony idő ellenére, nagyon sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre. Az érdeklődők színes programok között válogathattak: mesesarok, bátorságpróba a legkisebbeknek; a nagyobbaknak Moccanj! – ügyességi váltóverseny; kézműves foglalkozás, pólófestés. A hangulatos teaház mindenkit szeretettel várt egy pohár teára, közös társasjátékra és mandala színezésre- számoltbe a rendezvényről Dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea diákönkormányzat vezető...
 


 
 


Dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea

 

Minden ilyen kezdeményezés építő jellegű, mert lehetőséget teremt arra, hogy a szülők, tanárok, diákok egy kicsit másképpen találkozhassanak. Mondhatjuk, hogy ez a program már hagyománnyá vált, hiszen az iskola negyedik alkalommal szervezte meg.

Külön köszönetet mondunk Sebők Ákos és Sebők Máté édesanyjának és a Zempléni Hadtörténeti Egyesületnek, akik jelenlétükkel , tevékenységükkel önzetlenül segítették ezt a napot.

„A játék az különös
gömbölyű és gyönyörű
csodaszép és csoda jó,
nyitható és csukható
gomb és gömb, gyöngy, gyűrű
bűvös kulacs és gyertya lángja,
színes árnyék ördöglámpa.”
(Kosztolányi Dezső)

További fotók>>>              További fotók (Maczkó tanár úr fotói)>>>  

Cziczer Katalin
/2008.04.21./
 

Heves SE – Sárospatak TC 25-26 (11-11)

        
          

"Gyuri bácsinak igaza lett..."
NB II-es kézilabda csapatunk hozta amit elvártunk tőlük. Csak azt és nem többet. Rendhagyó módon a mérkőzés délelőtt kezdődött. Ezért a csütörtöki edzésen Simák György figyelmeztette a csapatot, hogy ez negatívan fogja befolyásolni játékukat. Kérte, hogy a csapat tagjai a csütörtök és a péntek estét csak pihenésre fordítsák. Gyuri bácsinak igaza lett. Bár a végső győzelem nem volt kétséges, de ez a délelőtti játék színvonalban és a csapat tudásához mérten is igen alacsonynak mondható. Bár a végeredmény mást mutat, azért nem volt ez olyan izgalmas - küldte a tudósítást Kovács Zsolt...
A vége: 25-26 lett.

Nehezen indult...
Pataki részről nehezen indult a mérkőzés. Kihagyott hétméteres után 3-0-ra lépett el a hazai gárda. Lassan életre kelt a mi csapatunk is. Pár perc alatt lefaragták a hátrányt
és ha már ott jártak azért el is húztak 3 góllal. Ezután újjabb pihenési szakasz következett és így 11-11-el zárták a félidőt.

Nehezen folytatódott..
A második félidő elején a vendégek (mieink) két-három gólos előnyt fabrikáltak össze. Ezt tartották és a félidő közepén tettek még hozzá hármat. Mintha megismételték volna az első félidőt, újra ráültek az eredményre. Szép lassan faragtak hátrányukból a hevesiek. Az utolsó pár másodpercben sikerült egy gólra felhozni az eredményt. Ekkor jött volna az újjabb pataki roham, de a bíró sípja közbeszólt és 25-26-nál lefújta a mérkőzést. Kiemelni Medve Róbert és Kovács Attila 8, illetve 7 gólját lehet.

A gratuláció jár.
Heves SE – Sárospatak TC 25-26 (11-11)
Helyszín: Füzesabony, Sportcsarnok
Időpont: 2008.04.19
Játékvezetők: Ágnecz Tamás, Sipos Ottó
Versenybírók: Atkári Lajos
Nézőszám: 77 fő
Sárospatak: Zatureczki - Simon, Baksay, Braun, Medve(8), Papp, Türk, Czili(3), Kovács(7), Hevele, Nagyházi S.(1), Nagyházi P.(3), Nagy(4)
Edző: Simák György
Hétméteresek: 1/4, ill. 1/3
Kétpercesek: 12 perc, ill. 10 perc
Kiállítás: 1 ill. 0
Az eredmény alakulás: 6. perc: 2-0, 9. perc: 4-1, 19. perc: 7-8, 23. perc: 9-9, 28. perc: 11-11 35. perc: 11-13, 36. perc: 12-14, 44. perc: 16-18, 48. perc: 18-22, 51. perc: 19-23, 58. perc: 23-26, 60. perc 25-26/2008.04.21./
 

 

 

„TÜZES HÍREK”

 

        
          

A Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2008. március 21. és április 20. közötti időszakban 11 tűzeset és 20 műszaki mentés történ, 1 esetben vaklármához vonultak egységeink, 1 esetben kaptunk téves jelzést- nyilatkozta Barna Norbert, tűzoltó.

 


 
 


Barna Norbert


Bodnár Attila

 

HAz említett időszakban az áprilisi esős napok miatt 12 esetben szivattyúzták ki a pincékben felgyülemlett vizet kollegáink. A szeszélyes április hónapban 4-szer árokba csúszott gépjárműveket vontattak ki tűzoltóink.

2008. március 25-én az esti órákban a 37-es Főút 49-es km szelvényénél egy Ford Ranger típusú terepjáró a jeges úton megcsúszott és az út melletti árokba hajtott. Kiérkező egységeink feszítő vágó segítségével 1 fő könnyű sérültet kimentettek és a mentőknek átadták, az autót az árokból kivontatták.
? 2008. április 11-én a heves esőzés következtében megáradt Tolcsva patakba esett egy 50 év körüli hölgy. Keresésében egységeink 3 napon keresztül segítették a SPIDER speciális mentőcsoport munkáját. Sajnos mindezidáig nem sikerült a hölgyet megtalálni.

A március végi és április eleji csapadékos időjárás miatt az erdő- és vegetáció tüzek száma 11 esetre csökkent, ebből két esetben a tűz fiatal (3-4 éves) telepített tölgyes erdőre is átterjedt. Tűzoltóink egy lakóház szobájában keletkezett tüzet és egy melléképületben keletkezett tüzet kellett a fenti időszakban eloltaniuk, jelentős kárérték egyik esetben sem keletkezett.

2008. április 10-én a délelőtti órákban Sátoraljaújhelyen egy lakóház fürdőszobájában lévő automata mosógép gyulladt ki. A tüzet a lakók eloltották, egységeink utómunkálatokat végeztek a helyszínen. Személyi sérülés nem történt, kárérték nem jelentős.

Felhívás:
Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága 2008. április 25-én 9.30 órai kezdettel tartja a tűzoltók és tüzes mesterségek védőszentjének Szent Flórián szobrának megkoszorúzását a Római Katolikus Templom mögötti téren, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a megyei ügyeletre fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.

Bodnár Attila és Barna Norbert
/2008.04.21./

 

 

Folytatódik a Szent Erzsébet útján c. előadássorozat

 

        
          

E hét április 24-én, csütörtökön 18 órától Gecser Ottó előadása után ismét újabb ismeretekkel és élményekkel gazdagodhatunk Szent Erzsébet 800 éves tisztelete és ábrázolása témakörében - Prokopp Mária előadásával…

Előadónk prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész asszony, egyetemi tanár, akinek szakterülete a középkori művészet, különösen a trecento és a magyar középkori művészet. 1962 és 1968 között az esztergomi Vármúzeumban dolgozott, 1969 óta az ELTE előadója.

Szentünkről megjelent legfontosabb publikációi:
Árpád-házi Szent Erzsébet az egyetemes képzőművészetben. Tertia kiadó, Budapest,2003. 1-194.
Szent Erzsébet falkép-ciklus a nápolyi Santa Maria Donna Regina templomban.In: Klaniczay Gábor - Nagy Balázs: A középkor szeretete. Tanulmányok Sz. Jónás Ilona tiszteletére. ELTE BTK, Budapest, 1999. 413-425.
Magyar szentek ábrázolása az itáliai trecento festészetben. In: Magyar szentek tisztelete és ereklyéi. Keresztény Múzeum, Esztergom, 2000. 25-35.

Reméljük sokan ismerősként hallhatják majd Patakon Mária nénit, hiszen őt is láthattuk a 2008. április 6-án az M1 és az M2 televízió csatorna vallási műsorának keretében levetített Szabó Mihály rendezte Csodálatos Szent Erzsébet című dokumentációs filmben. Ugyancsak nagyszerű lehetőség a professzorasszonnyal való találkozásra mindazoknak, akik forgatták már kezükben a Golarits Gyögy fotóiból és Prokopp Mária kommentárjaiból összeállított, a Tertia Kiadónál megjelent négy nyelvű Árpád-házi Szent Erzsébet albumot.

Kérjük, tiszteljen meg Ön is bennünket jelenlétével csütörtök este a Művelődés Háza Pódiumtermében!


 
 


/2008.04.20./
 

 

Versmondó verseny a Költészet Napja alkalmából

 

        
          

Kistérségi alsó tagozatos versmondó verseny került megrendezésre a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában 2008. április 15-én. Egy színvonalas, jó hangulatú délutánt tölthettünk el, sok szép verset hallgathattunk meg- tájékoztatja az olvasókat Horváth Istvánné munkaközösség-vezető....
 


 
 


Horváth Istvánné

 

Harmadik és negyedik osztályos tanulók nevezhettek egy magyar költő versével. A versenyre 14 harmadikos és 23 negyedikes tanuló érkezett a kistérség iskoláiból: Kenézlő, Györgytarló, Vajdácska, Tolcsva, Vámosújfalu, Makkoshotyka, illetve Sárospatak iskolából; Református, Erdélyi, Árvay és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából. Nehéz dolga volt a zsűrinek a jól felkészült és felkészített tanulók díjazásánál.

A 3. osztályosok helyezettjei:
I. helyezés: Dékány Lea, ME Árvay J. Gyakorló Ált. Iskola
II. helyezés: Kállai Noémi, ME Árvay J. Gyakorló Ált. Iskola
III.helyezés: Rózsahegyi Luca, ME Árvay J. Gyakorló Ált. Iskola

A 4. osztályosok helyezettjei:
I. helyezés: Kállai Zsófia, II. Rákóczi Ferenc Ált. Iskola
II. helyezés: Brezóczki Bianka, Általános Iskola, Tolcsva
III.helyezés: Szabó Ferenc, Sárospataki Ref.Koll Gimn. Ált.Isk.

Gratulálok a gyerekeknek és a felkészítő pedagógusoknak! További jó munkát, sok sikert kívánok!

Törő Gábor
/2008.04.20./
 

 

Amerikai karatésok Sárospatakon

 

        
          

Amerikai karate csoport járt városunkban, akik április 15-én a Polgármesteri Hivatalba is látogatást tettek. Edzőjük, Sensei Chuck Sweigart, már sok országot bejárt, sok helyen versenyzett, vagy bíráskodott, de amint elmondta, itt érzi magát legjobban, Magyarországon. Ezért kis is fejezte köszönetét a városnak, ahol ilyen szeretettel fogadták őket…
 


 
 


Sensei Chuck Sweigart

Nagy Tünde

Kendra Sweigart


Aros János

 

A Ő már járt itt többször is, de a versenyző gyerekek és családtagjaik most vannak itt először és csodálatos nekik minden, a várostól kezdve a tájig, az ételekig minden nagyon-nagyon tetszik nekik. Reméli, hogy a szívükbe zárták ezt a kirándulást, és minderre úgy fognak visszaemlékezni, hogy ez az egyik legszebb része volt az életüknek.


Nagy Tünde, miután lefordította férje szavait, kérésünkre saját magáról is mondott néhány mondatot…


Én itt születtem Sárospatakon és mindig nagy örömmel jövök haza, látogatom meg a családtagjaimat. Kb. 20 éve kerültem ki Seattlebe, mint klasszikus zenész, ugyanis fuvolázom. Azelőtt nem igazán volt lehetőségem sportolni, de ott találkoztam egy emberrel, aki karatézott. Bemutatta nekem a karate szépségeit, és így kerültem kapcsolatba ezzel a sportággal – mondta Nagy Tünde, Washington Karate Association menedzsere

Pár évvel ezelőtt még és is versenyeztem, de mióta én menedzselem az iskolát, azóta igazán csak arra van időm, hogy edzésben tartsam magam, de már nem olyan szinten, hogy versenyezzek is.


A karate nagyon népszerű a mi államunkban. Az iskolánkba is több száz növendék jár, akik közül a legjobb 20-at hoztuk most Magyarországra, a Miskolcon megrendezett világbajnokságra. Csapatunk nagyon keményen készült már Amerikában is, és itt is, így bízunk benne, hogy szép eredményeket fogunk elérni. Nagyon jó volt, hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy itt is tudjunk edzéseket tartani, mert elég nehéz volt a gyerekeknek az átállás.


Két napja érkeztünk ide Sárospatakra, előtte Budapesten voltunk. Mindegyik sportoló gyerek azt mondja, hogy gyönyörű volt Budapest, és tényleg nagyon-nagyon tetszett nekik minden, de az a fogadtatás, amiben itt Sárospatakon volt részük az igazán elvarázsolta őket.


A családom és a város is igazán mindent megtett, hogy jól érezzék magukat, így Sárospatak örökre belopta magát a szívükbe, csodálatosnak tartják a várost, az embereket, épületeket, a történelmet – mindezért az ő nevükben is köszönetet mondok.Minden alkalmat megragadunk, ami arra ad lehetőséget, hogy Sárospatak hírnevét elvigyék világszerte, akár a sportolók, akár a művészek, akár az ide látogató turisták – tette hozzá Aros János alpolgármester…
Éppen ezért nagyon öröm számunkra, hogy városunkban láthatjuk vendégül ezt az amerikai karate csapatot. Ilyen létszámban és ilyen rangos aktív sportolók még nem voltak városunkban. Örülünk annak, hogy be tudtuk mutatni Sárospatakot, és hogy meg tudtuk adni az itteni edzés lehetőségét, így a hétvégi versenyen elért, remélhető sikerüknek, ezáltal kicsit Sárospatak is részese lehet.
Hozzám személy szerint is közel állnak, amikor a várost bemutattam, akkor említettem is a fiatal versenyzőknek, hogy ilyen idős koromban tőlem sem állt távol ez a sport, és testnevelő tanárként is foglalkoztam a küzdősportokkal. Először itt Sárospatakon, majd később Nyíregyházán folytattam a küzdősportot. Én a kick-box karatéval foglalkoztam, majd később versenyszerűen ez volt az a sportág, ahol országos sikereket is sikerült elérnem.

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.04.20./
 

 

Továbbképzés négy kistérség pedagógusainak

 

        
          

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pedagógiai Intézet és Közművelődési Intézet az elkövetkező időszakban végigjárja Borsod-Abaúj-Zemplén megye kistérségi központjait, s igyekeznek szakmai segítséget nyújtani a különböző szintű közoktatási intézményeknek – tájékoztatja olvasóinkat Donkó József közművelődési szakreferens egy városunkban tartott pedagógus továbbképzésről…
 


 
 


Donkó József

 

Az előadást tartottunk az integrált nevelésről, ill. annak követelményeiről, amely főleg itt a mi térségünkben meglehetősen előtérbe került. Természetesen nem mindegy, hogy az integrálást hogyan és milyen keretek között végezzük.

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy az utóbbi időben egyre ritkább ezeknek a fórumoknak a száma. Nyilvánvalóan a közoktatásnak is megvannak a maga problémái, ezt is egy ilyen problémás területnek érzem. Egyre több a probléma és úgy tűnik, hogy egyre kevesebb a segítség, bár a mai délután az éppen a segítségnyújtásról szól.

Azt gondolom, hogy az itt kapott útmutatás a gyakorlatban is felhasználható, és itt válasszuk ketté a tanügy-igazgatási feladatokat, amelyek elsősorban az intézményekben az igazgatókra, az igazgatóhelyettesekre hárulnak. Tehát az ő feladatuk az, hogy az intézményeken belül a jogszabálynak megfelelően kerüljenek ellátásra ezek a feladatok, ill. közvetlenül a pedagógusokon is sok múlik, és ezért kapnak ők most módszertani útmutatást az órákra való felkészüléshez.

Törő Gábor
/2008.04.20./
 

 
 

Szigorítással a halálos balesetek számának csökkenéséért

              

 

2008. május 1-től változás lép be a közlekedési szabálysértések szankcionálása terén, ez a közigazgatási bírság, ami akkortól lép életbe – tájékoztatja olvasóinkat Ladics Tamás rendőr főtörzs-zászlós, a Sárospataki Rendőrkapitányság mb. közlekedési fővizsgálója…


Ladics Tamás

 

Május 1-jétől közigazgatási eljárásban bírsággal is sújthatóak lesznek az alábbi jogsértések. A szabálysértések a közlekedés biztonságát és a környezetet veszélyeztető mértéktől függően lesznek szankcionálva. Ezek a következők:
- a megengedett legnagyobb sebesség túllépése,
- a vasúti átjárón való áthaladás,
- járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzései,
- a járművel történő megállás és várakozás,
- az autópálya leállósávjainak igénybevétele,
- behajtási tilalomra és kötelező haladási irány,
- a természetvédelméről vonatkozó egyes szabályok megszegése.

Az üzembentartóval illetve a használóval szemben az egyes előírások megszegése esetén azok súlyosságának arányában 30.000 és 300.000 Ft közötti bírság lesz kiszabható.

Jelentős változás, hogy május 1-től az üzembentartó nem bújhat ki a felelősség alól azzal az indokkal, hogy járművét hozzátartozója vezette. A jármű használatát okirattal, menetlevéllel, vagy fuvarlevéllel kell dokumentálni. Az okirat pl. egy kölcsönszerződés is lehet. Ha az üzembentartó tudakozványt kap a rendőrségtől, s nem igazolja, hogy ki vezette a járművet, akkor a szankciót objektív alapon vele szemben érvényesítik.
Tehát nincs tovább kiskapu, nem lehet a hozzátartozóra hivatkozni, ami április 30-ig az eljárás gátját jelentette.

A szigorítások célja az, hogy a 2010-re a halálos balesetek számát 30%-kal csökkentsék. Az Európai Unió által kitűzött 50%-os csökkenést pedig 2015-re célozzuk meg.

(Hivatkozási jogszabályok: 1988.évi I.tv és 410/2007. Kr.) 
 Cziczer Katalin
/2008.04.19./
 

 

 

Kedves Szülők!

              

 

Tisztelettel értesítem a leendő óvodások szüleit, hogy az óvodai beiratkozás ideje 2008. április 21 – 2008. május 9, a helye pedig a Mese Óvoda és Bölcsőde székhelyintézménye, a József Attila út 31 szám alatt - nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, mb. intézményvezető...


Lendvainé Szendrei Ágnes

 

Kérem a Kedves Szülőket, hogy a bejelentés alkalmával jelöljék meg azt a tagintézményt, amelybe gyermeküket beíratni kívánják. A jelentkezéseket a beiratkozás sorrendjében regisztráljuk. A kéréseket a férőhelyek mértékéig messzemenően igyekszünk figyelembe venni.
Amennyiben valamely intézményben a férőhelyek száma betelt, akkor más tagóvodában - a szabad férőhelyek erejéig - tudunk a gyermekeknek helyet biztosítani.
Mindhárom intézményegységünkben magas színvonalú nevelőmunka folyik, nagy tapasztalattal rendelkező óvodapedagógusok közreműködésével.
Döntéseik megkönnyítése érdekében, mindhárom intézményegységünkben Nyílt Napokat tartunk, az alábbi időpontokban:
Mese Óvoda és Bölcsőde 2008. április 07., 08., 10., 16.
Sárospatak, József Attila út 31.
1.Carolina Tagóvoda 2008. április 14., 15., 16., 17., 18., 19.
Sárospatak, Szent Erzsébet út 16.
 2.Kincskereső Tagóvoda 2008. április 15., 16., 17.
Sárospatak, Zrínyi út 40.

Mindhárom óvodánkba hívjuk, várjuk, szívesen fogadjuk és személyiségükben gazdagítjuk a ránk bízott gyermekeket! 
 Cziczer Katalin
/2008.04.19./
 

 

Felhívás!

 

        
          
  
 


Solymosi Antal

 

E hónapban több sárospataki kerestek meg telefonon azzal a legendával, a sátoraljaújhelyi mentőállomás javára gyűjtenek adományt. Volt olyan személy, akinél másnap megjelent egy csomagküldő szolgálat futára, s 10.000 forintért kívánt átadni egy küldeményt. A feladó helyén egy budapesti székhelyű betegekért alapítvány szerepelt - nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője...

Megállapítást nyert, hogy a sátoraljaújhelyi mentőállomás ilyen jellegű akciót nem kezdeményezett, ezért kérjük a lakosságot, hogy a fentiekben leírt telefonos megkereséseket kezeljék megfelelő módon, ne hagyják magukat megtéveszteni.

Törő Gábor
/2008.04.19./

 

 

Szakmai továbbképzés a Mese Óvoda és Bölcsőde 1. Carolina Tagóvodájában

 

        
          

Az óvodai nevelés a gyermek és a természet kapcsolatát helyezi a tevékenység középpontjába. Ez adta az indíttatást a Mese Óvoda és Bölcsőde 1. Carolina Tagóvodájában a Környezetvédelmi Munkaközösség létrehozására és folyamatos működésére. A környezeti nevelés nem más, mint a környezeti kultúra megélése és átadása – nyilatkozta Kőrössy Lajosné a munkaközösség vezetője...
 


 
 


 

 

A legutóbbi foglalkozás már a Föld napja jegyében telt. Célunk az volt, hogy rávilágítsunk a helytelen magatartásra, amit a környezet ellen teszünk. Helyette olyan környezetbarát magatartás kialakítását tervezzük, ami követelendő lehet a gyermekek számára.
Tevékenységek: környezetszennyezés hatása az élőlényekre, háztartási hulladékok szelektálása, az újrahasznosítás lényege, a papír újrahasznosításának egy módja.

Újságpapírt (előző nap) összetéptünk, beáztattuk, mosógéppel összetörtük. A papírpépet szitán leszűrtük, szivaccsal kinyomtuk belőle a vizet, majd kiborítottuk a szitából. Különböző magvakkal, termésekkel díszítettük. A Föld napja alkalmából közösen fát ültettünk az óvodánk udvarán, amit együtt figyelünk, gondozunk majd.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.04.19./

 

 

Kedves Sárospatakiak!

 

        
          

Iskolánk, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola az m1 televízió által meghirdetett „Fel a cipővel!” országos sportverseny középdöntőjében 3. helyezést ért el, de a nézők szavazatai alapján ismét továbbjuttatható a következő fordulóba. (A felvételen készült sok-sok kép a honlapunkon megnézhető: www.rakoczi-sarospatak.sulinet.hu)

KÉRÉSÜNK A KÖVETKEZŐ!!!

Nézze az adást az m1-en április 19-én (szombaton) 9.15 órától és szavazzon!
SMS-ben küldje el az FC4 szót a 06-91/332-442-es számra vagy hívja ugyanezt a számot és a nyomógomb segítségével üsse be a 4-es számot. Szavazni az adás idejétől hétfő délig lehet! (SMS vagy telefon díja: bruttó 150 Ft.)

CSAK EGY SMS VAGY TELEFON, HOGY TOVÁBBJUSSUNK, SZAVAZZON, HOGY ÚJRA JÁTSZHASSUNK! FOGJUNK ÖSSZE SÁROSPATAKÉRT!
 


 
 

A II: Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2008.04.18./

 

 

A Kalász László pályázat díjazottjai

 

        
          

Megtörtént a "75 éve született Kalász László" címet viselő pályázat beérkezett munkáinak zsűrizése. A több mint 100 pályamunka értékelése nem kis feladat volt a zsűri (Csetneki József, feLugossy László, Révész G. Kornél) számára. Három kategóriában hirdettek eredményt, azonban a számos színvonalas alkotás megengedte több különdíj kiosztását is.

A pályázati munkák kiállításai:
Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár Galériája (2008.04.07.)
Perkupa Könyvtár (2008.04.07-2008.04.10.)
Edelényi városi Könyvtár (2008.04.11.-)
Az ünnepélyes díjkiosztó 2008.04.11. 12 órakor volt az edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeumban.

Díjazottak - Gimnazista korcsoport
I. Broda Bettina - ART ÉRT A. M. I. (Sárospatak)
II. Durbák Viktor - Csomasz Tóth Kálmán Református A.M.I. (Miskolc)
III. Orosz Erika - ART ÉRT A. M. I. (Sárospatak)

Felső tagozatos korcsoport
I. Vekerdi Tamás - Igazgyöngy A.M.I. (Berettyóújfalu)
II. Victor Sára - Csomasz Tóth Kálmán Református A.M.I. (Miskolc)
III. Levelényi Barbara - Fráter György Általános Iskola és A.M.I. (Sajólád)
különdíjas: Tóth Kinga - ART ÉRT A.M.I. (Sárospatak)

Alsó tagozatos korcsoport
I. Ötvös Regina - Igazgyöngy A.M.I. (Berettyóújfalu)
II. Visnyánszki Dalma - ART ÉRT A.M.I. (Taktaharkány)
III. Házi Viktória - Igazgyöngy A.M.I. (Berettyóújfalu)
különdíjas: Gregóczki Balázs - ART ÉRT A.M.I. (Szendrőlád)
különdíjas: Kelényi Blanka - ART ÉRT A.M.I. (Sárospatak)

A pályázaton szereplő művek és a díjazottak munkái is megtalálhatók a www.artert.hu honlapon.
Gratulálunk minden egyes résztvevőnek, köszönjük a felkészítő tanárkollégák alkotó közreműködését.


 
 


/2008.04.18./
 

 

Bibliás ősök sírja fölött állva, találjon e nép újra önmagára…

 

        
          

Istentisztelet keretein belül nyitották meg a Tiszáninneni Református Egyházkerület Biblia-kiállítását 2008. április 13-án, a sárospataki templomban. A Biblia évéhez kapcsolódóan nyílt kiállítás a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának Dísztermében, amelynek keretében megtekinthetik a látogatók a mintegy 100 darabból álló kiállítást, ezek között pedig a Murányi Vénusz (Széchy Mária), I. Rákóczi György, Lorántffy Zsuzsanna, a Tisza család, Németh László Bibliáját, illetve különböző bibliafordításokat - számolt be az eseményről Rácsok Andrea...
 


 
 


 

 

A megnyitó istentiszteleten Dr. Kádár Ferenc, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora, a sátoraljaújhelyi gyülekezet lelkipásztora hirdette az igét, a kapernaumi százados szolgájának meggyógyításáról szóló evangéliumi tudósítás alapján (Mt 8,8). Az igehirdetés az Isten szaváról szólt az emberi szavak ellenében. Az Isten szaváról, amely adatott nekünk, amely vígasztal minket, és amely utat mutat ebben a háborgó világban; a sokszor megbízhatatlan, bántó és szeretet nélküli emberi szavakkal szemben. Az Isten szaváról, aki testté lett és elvégezte a mi megváltásunkat a kereszten, de aki feltámadt és ma is él.

Az igei szolgálat után a megnyitó ünnepség részeként a Református Kollégium Gimnáziumának diákjai énekeltek zsoltárfeldolgozásokat Gulyás Orsolya tanárnő vezényletével, illetve Czinke Sándor és Czinke László szavalatait hallhatta a gyülekezet. A Sárospataki Teológia diákjai azzal mutatták be azt, hogy Isten mindenkihez a saját nyelvén szól, hogy a ma létező több mint 2500 bibliafordítás közül a Biblia eredeti nyelvein, illetve angol, német, holland, latin és magyar nyelven olvastak részleteket a Szentírásból.
 

A Biblia-kiállítást Ábrám Tibor főgondnok nyitotta meg. Megnyitó szavaiban a címben idézett vers kapcsán három fő gondolatot helyezett a hallgatóság szívére. Először is, hogy mi, ma élő magyar keresztyének, álljunk meg bibliás őseink sírja felett és ne csak kegyeletünket rójuk le e sírok fölött, hanem gondolkodjunk el azon, hogy mi mindent csináltak ezek az ősök jobban; mi mindent tudtak jobban, mint mi. Gondolkodjunk el azon, hogy ezek a bibliás ősök még tudták mit jelent az a kifejezés, hogy „egyedül a Szentírás”, de nem csak tudták, hanem cselekedték is, hiszen életük zsinórmértékének tekintették az Isten Igéjét. Követnünk kell tehát az ő példájukat, és életünk zsinórmértékévé kell tenni a Bibliát.

Tovább folytatva a verset második gondolatként, azt emelte ki, hogy „találjon e nép újra önmagára”. Vajon miért nem találunk mi magyarok önmagunkra? Vajon miért vagyunk ennyire elveszettek önmagunk és egymás számára is? – hangzottak a kérdések a gyülekezet tagjai felé is. Ahhoz, hogy megtaláljuk egymást, de önmagunkat is, teljesítenünk kell egy feltételt; és a feltétel előfeltételét. A feltétel az, hogy keressünk. Keressük önmagunkat, önmagunk helyét a teremtett világban; de keressük egymást is, az egymással való közösséget is. Mindezek előfeltétele azonban – tért rá a harmadik gondolatra a főgondnok –, hogy visszatérjünk a teremtett világ Teremtőjéhez, a mi mennyei édes Atyánkhoz, a Jézus Krisztus Atyjához.
Legyen a Biblia évének kiemelt üzenete az a kívánság – zárta megnyitó beszédét Ábrám Tibor –, hogy találjon vissza e nép a Biblia Istenéhez. Legyen ez a fohász a szívünkben, és tekintsünk erre a napra és a kiállított Bibliákra is ezzel a fohásszal, illetve legyen a mi életünk példa a körülöttünk élők számára, az Istenhez visszatalálás gyönyörűségében. Értsük és gyakoroljuk helyesen az „egyedül a Szentírás” elvet, hogy bibliás őseink életéhez hasonlóan a mi életünket is megáldhassa a mi Teremtő Istenünk.
A megnyitó után, az istentisztelet végeztével a gyülekezet átvonult a Nagykönyvtár Dísztermébe, ahol a nemzeti színű szalag elvágása után megcsodálhatták a kiállítás értékes, és gyönyörű darabjait.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak az év végéig tartó Biblia-kiállításra.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.04.16./
 

 

Költészet Napja a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban

 

        
          

Április 11-én egy rendhagyó verses beszélgetésre került sor A Művelődés Háza Zrínyi Ilona Könyvtárában. Vendégül hívtuk Kádárné Szász Tildát – könyvtári rendezvényeink rendszeres közreműködőjét -, Donkó Józsefet és Nagy Zsoltot – a 8-kor Színház előadóit.


 
 


Kádárné Szász Tilda

 

A jó hangulatú beszélgetés során bepillantást nyerhettünk vendégeink életébe: mikor találkoztak először a költészettel, kinek a hatására kezdtek el szavalni, hogyan készülnek egy-egy előadásra, mennyire befolyásolta pályaválasztásukat és mai életüket az irodalom szeretete, és még sokáig sorolhatnám.

Mindezt persze sok-sok gyönyörű verssel színesítve, fényképeket nézegetve tehettük.
Ezúton is megköszönjük az élmény dús beszélgetést, sok sikert kívánva további munkájukhoz!

Cziczer Katalin
/2008.04.18./

 

 

Kucsmagombák a Berekben

 

        
          

Kucsmagombára "vadásztak" a Zempléni Gombász Egyesület tagjai és a gombaismerői tanfolyam résztvevői a Berekben. A terepgyakorlat sikerét mutatja a szép "teríték"- küldte tudósítását Kőszeginé Tóth Judit....

Jelentős mennyiségű cseh és hegyes kucsmagomba került a kosarakba, de az évek óta nem látott és a nálunk ritka sima kucsmagombát is élőhelyén tanulmányozhatták a gombászok. A kedvező időjárásnak köszönhetően remélhetőleg az ízletes kucsmagombával is találkozhatunk a folyóparti ligeterdőkben és lomberdőkben.


 
 


/2008.04.17./

 

 

Meghívás a Lorántffy hétvégére

 

        
            


A Sárospataki Református Egyházközség szeretettel hív minden érdeklődőt a Lorántffy Zsuzsanna emlékév soron következő, április 18-20 napjaiban végbemenő programjaira.
19-én szombaton a Várudvaron 15 órától Lorántffy Zsuzsanna életének elbeszélését hallhatják az arra járók. ( Rossz idő esetén a Lovagteremben ! )
20 -án vasárnap pedig a református templomban 10 órától hálaadó Istentisztelet lesz, melyen Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat elnöke hirdet Igét. Tőkés László elfoglaltsága miatt lemondta a szolgálatot, s az év másik időpontjában látogat Sárospatakra. Az Istentisztelet után 11 órától történelmi emlékmenet tiszteleg Patak nagyasszonya emléke előtt. A Zempléni Lovas Egyesület vezetésével indul a menet a Lorántffy utcából a Kossuth utcán a Vártemplom mögött haladva a Szent Erzsébet utcán át a Várhoz, majd a Várkerten keresztül a Rákóczi utcán halad a menet az Iskolakerbe Lorántffy Zuzsanna szobrához. Így volt ez 1860-ban is, amikor Lorántffy Zsuzsannát "felefedezte" a magyarság, és mivel akkor nehéz volt összejöveteleket rendezni, a fejedelemasszony elhunyta 200 éves jubileuma szolgált okot a Kollégium és a magyarság ünneplésére is.
Ekkor írta és a református templomban el is szavaltaTompa Mihály nagyszabású költeményét a fejedelemasszonyról. Sárospatak Lorántffy Zsuzsanna életművének nagyszerű örökségeit hordozhatja, az épített örökségben a Vár palotarészét, a szellemi örökséget a Kollégium törvényeiben és történetében, valamint emlékezhetünk rá tárgyi emlékekben és lelki kincsekben egyaránt. Bibliája, terítői, használati eszközei városunk múzeumaiban vannak. De a legfontosabb, hogy követője legyen a hálás utókor a példaértékű életfolytatásának, melyben hazája, egyháza és városa gyarapítását keresztyéni küldetésének tartotta. Lorántffy Zsuzsanna emlékezetére a jubileum alkalmából egy nagylelkű felajánlást tett egy mai sárospataki hölgy, aki több hónapos munkával úri hímzéses terítőt készített el az Úrasztalára. Ennek a terítőnek a használatba vétele is a vasárnapi alkalmon lesz. Köszönet az adományozásért, mellyel ősei lelkülete előtt tiszteleg és azt folytatja, szolgálva a közösség javát és Isten dicsőségét.
 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2008.04.17./
 

 

Csalót keres a rendőrség  
 


Körözött személy

 

Hamis adatokkal jutott pénzhez – Rendőrségi felhívás! (Miskolci Rk. – B-A-Z. MRFK) A Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya jelentős értékre elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a képen látható ismeretlen személlyel szemben. A férfi a folyósított hitel alapján megvásárolt gépjármú vételárát hamis adatokkal kiállított meghatalmazás alapján az eredeti tulajdonos helyett vette át.

A rendőrség kéri, azon személyek jelentkezését, akik a képen látható férfit felismerik, vagy felismerni vélik róla, bármilyen információval rendelkeznek.

A bejelentéseket a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Lopási Alosztályán tehetik meg személyesen, vagy telefonon hivatali munkaidőben a (46) 514-511 / 28-91 telefonszámon, valamint az éjjel - nappal hívható 06 80 555-111 ingyenes tanú telefonszámon, vagy bármely rendőri szervnél.

A rendőrség, a bejelentő személyét bizalmasan kezeli!

Segítségüket köszönjük!
 

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda
/2008.04.17./
 

 

Emléktábla az elhurcolt zsidók emlékére

 

        
          

Az emberiség történetének talán legborzalmasabb tömeggyilkossága Sárospatakot sem kerülte el. 1944-ben 1036 polgártársunkat hurcoltak el koncentrációs táborokba, amit csak kevesen éltek túl. Rájuk emlékezett 2008. április 16-án, a volt zsidó fürdő falán elhelyezett emléktáblával a város.
Sárospatak Város Önkormányzatának kulturális tanácsnoka, Hajdu Imre avatóbeszédét és az emlékező műsort meghatottan hallgatták végig a koszorúkkal és virágokkal megjelent polgárok…
 


 
 


Hajdu Imre

Donkó József


Bodnár Dávid ÁVG-s diák
(szavalat)

 

A 64 év telt el azóta, amikor vagonokba parancsolták a boltost, az orvost, a háziasszonyt, még a gyermekeket is. Nehéz ebbe belegondolni, hiszen nekünk is van családunk, vannak gyermekeink… Nagy űr maradt utánuk, ahogy Hajdu Imre mondta: „üres boltok, üres házak, üres utcák. Elmentek. Akkor nem tudtuk, hogy hová és miért. A miértre ma sem tudunk válaszolni...”. Klein Nellike, Weisz Béni - ugyan kinek ártottak? Hiszen 6 és 8 évesek voltak!

Hogy hová vitték őket, és mi lett a sorsuk, azt ma már tudjuk. Donkó József, az Önkormányzat kulturális szakreferense egy szemtanú – Mengele boncoló orvosa - visszaemlékezését olvasta fel, aki látta, amint hidegvérrel szórták a mérgező gázzá alakuló kapszulákat a kéményen át a kamrákba, ahol a meztelenre vetkőztetéssel is megalázott családok voltak, és látta a hullahegyeket is…

Nehéz erről beszélni, írni, de mégis kell, a megalázottan meghaltak emléke miatt, hogy nem felejtettük el őket!
Nem felejtjük el a gyilkosaikat sem, rájuk is emlékezünk, de rájuk másképp. Az állat sem öl értelmetlenül – ők mélyebbre süllyedtek.

Megható, és méltó volt a megemlékezés, melynek a végén Randnóti Miklós verse, mint egy imádság hangzott az emléktábla alatt, melyen ez olvasható:

A SÁROSPATAKRÓL ELHURCOLT ZSIDÓ ÁLDOZATOK EMLÉKÉRE

EMBER VIGYÁZZ, FIGYELD MEG JÓL VILÁGOD:
EZ VOLT A MÚLT, EMEZ A VAD JELEN
HORDOZD SZÍVEDBEN, ÉLD E ROSSZ VILÁGOT
ÉS MINDIG TUDD, HOGY MIT KELL TENNED ÉRTE, HOGY MÁS LEGYEN
/RADNÓTI MIKLÓS/

ÁLLÍTTATTA SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2008-BAN


Az emléktábla avató kis ünnepség a Himnusz közös éneklésével fejeződött be, majd a koszorúk és virágok elhelyezése következett.

A volt zsidó fürdő épülete a Szent Negyed bejáratánál van, ahol a beérkező turisták is láthatják majd, hogy ez egy olyan város, ahol az emberek emlékeznek azokra, akiket közülük hurcoltak el.

A város honlapján még aznap olvashattuk egy jelenlévő – aki talán a túlélők leszármazottja – kedves szavait:
„Ma végre méltóképpen emlékezhettünk meg a Holokauszt áldozatairól. Most nehéz szavakat találni, a feltörő érzések kimondhatatlanok...
Köszönet Sárospatak Önkormányzatának az emléktábláért, és köszönet a város jóérzésű polgárainak a megemlékezésért!”

Amatőr film: részlet az emléktábla-avató beszédből         További fotók (Saláta László - Törő Gábor)
 
Törő Gábor
/2008.04.17./
 

 

Már Varsó közelében jár Patak jó híre

 

        
          

Dr. Hörcsik Richárd polgármester úr meghívására érkeztünk Sárospatakra Tomaszów Mazowieck járásból – nyilatkozta Adrzej Baranski, a járási iroda vezetője
 


 
 


Adrzej Baranski


Dr. Hörcsik Richárd

 

A legfontosabb terület az a turisztika, mely Tomaszów Mazowieck számára most nagyon fontos. Úgy látjuk, Sárospatakon is ez a fejlesztések fő irányvonala. Szintén nagy lehetőséget látunk a kulturális együttműködésben, a környékbeli falvak és a mi településeink nagyon közel állnak egymáshoz, így lehetőség van a tapasztalatcserére. Az Egyesült Európa nem azt jelenti, hogy el kell felejteni a saját gyökereket és a saját kultúrát, hanem ezt megőrizve kell előre lépni. Erre egy nagyon jó lehetőség lehet az, hogy a lengyelek, akik Sárospatakra látogatnak saját nyelvükön hallgathatják a misét.

Tomaszów Mazojeckij Közép-Lengyelországban található Zluty vajdaságban. Maga a város 70 ezer lakosú, a hozzátartozó 10 településsel együtt 124 ezer lakosa van. Közepesen fejlett ipari területe van, most települt be a kerámia ipar, van egy nem túl jól prosperáló vegyipara, illetve még egy nagyon jól működő könnyűipari ágazata. Most alakítottak ki egy ipari parkot, ezen kívül a turizmus fejlesztésében érdekeltek, amit a folyóik holtágaira terveznek, illetve egy bölényrezervátum is létesülni fog a közeljövőben, a már kihalt európai bölényekkel. Közös projektekben gondolkodnak a turizmus, a környezetvédelem és az iparterületén. Szeretnék, ha a városaink vállalatai egymásra találnának.

Ez egy újabb lehetőség a lengyel–magyar kapcsolatainkban, melynek segítségével városunk kulturális, turisztikai és gazdasági kapcsolatokat építhet ki – nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd, polgármester…
Egy újabb lengyel járással vettük most fel a kapcsolatot, ami az egyik legjelentősebb Varsó alatt. Ez a kapcsolat hozzásegít bennünket ahhoz, hogy a térségünkbe, Sárospatakra és környékére intézményes formában érkezzenek lengyel turisták. Ma már a fél Lengyelország úton van nyaranta, s a legújabb kutatások szerint fontos, hogy irányítsák őket. Erre kiváló alkalmat jelenthetnek a testvérvárosi, vagy a járásokkal kötött keretszerződések, ami nekünk ingyen reklámot jelent, a lengyel helyi sajtóban való megjelenés miatt.

Reménységeink szerint a termálfürdőnk már 2010-ben teljesen üzemelni fog és teljes kényelmével várja majd a lengyel vendégeket. A fürdő elkészültéig is gondoskodnunk kell a lengyel vendégek fogadásáról, hogy addig is minél többen eljöjjenek Sárospatakra.

Közel 200 ezer embert képviselnek azok az önkormányzati vezetők, akik most idelátogattak. A turizmus mellet tudatosan szeretnénk egyéb kapcsolatokat is kiépíteni, a sárospataki, illetve zempléni cégeket lengyel cégekkel összehozni, akikkel akár uniós pályázatokon is indulhatnánk közösen, vagy a dinamikusan fejlődő lengyel gazdaságban vennének részt cégeink.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.04.16./
 

 

A vasárnapi felvonulásra készül a Zempléni Lovas Egyesület

 

        
          

2008-ban Sárospatak Lorántffy Zsuzsannára és korára emlékezik kiemelt programokkal, amihez a Zempléni Lovas Egyesület is csatlakozik. Az első felvonulásra 2008. április 20-án 11.00 órától kerül sor. Ezt előkészítve szerveztünk egy beszélgetést Virágh Sándor és Petraskó Tamás közreműködésével, akik Lorántffy Zsuzsannáról és a Rákócziakról meséltek nekünk. Kicsit megidéztük a múltat, hogy a felvonuláson kellő méltósággal vezessük a sárospataki menetet - nyilatkozta Lívják Emília, a ZLE elnöke...
 


 
 


LÍvják Emília

 

A tavalyi év során Hegyi Tibor vállalkozótól kapott az egyesület egy nagy összegű felajánlást, kuruc viseletek beszerzésére. Ehhez csatlakozott a Református Egyház, Derczó István, és némi önerő. Ezen támogatások segítségével a térségben páratlan, városunk történelméhez méltó, Rákóczi korabeli, kuruc nemesi Viseleteket sikerült megvarratni.

A varratást komoly kutató munka előzte meg. Szakembereket kerestünk meg - Tamás Edit, Rádayné Bodnár Katalin, Petraskó Tamás, Somogyi Győző - akik nagy segítségünkre voltak az előkészítő munkában. Ez a munka nagy összefogásra késztette az egyesület tagjait, barátainkat.

Az együtt eltöltött idő még jobban összekovácsolt bennünket. Ezek után elmondhatjuk, hogy példaértékű civil összefogás részese mindenki, aki a Zempléni Lovas Egyesület tagja.
 

Törő Gábor
/2008.04.16./
 

 

Gyűlést tartott az STC Baráti Köre

 

        
          

Április 9-én megbeszélést tartottak a nemrég alakult STC Baráti Körének tagjai. A megbeszélés vendége volt Aros János, Sárospatak város alpolgármestere.
Az összejövetelen a kör elnöke, Koscsó István köszöntötte a vendéget és a jelenlévő tagokat, majd felvázolta a jelenlegi helyzetet és ismertette terveit…
 


 
 


Koscsó István

Aros János

 

Sárospatak sportolói - közöttük a labdarúgók is - nem hivatásos sportolók. Munkájuk, vagy tanulás mellett szabadidejüket áldozzák rá, hogy edzésre és mérkőzésekre járjanak, de a családtagoknak is biztosítani kell a megfelelő hátteret, hogy jó eredmények születhessenek.

Azt szeretnénk, hogy játékosaink a városban és a környéken ismertebbek legyenek, büszkén jelenhessenek meg mindenütt, felnézzenek rájuk.

Ezután Koscsó István előterjesztette javaslatát a STC Baráti Körének Szervezeti és Működési Szabályzatára, melyet a tagok megvitattak és módosító javaslatokat tettek. Ezután a módosított szabályzatot elfogadták.


Aros János alpolgármester üdvözölte a szándékot, mellyel a baráti kör megalakult, majd ismertette Sárospatak város sportra fordítható pénzügyi keretét. Ebből megállapítható, hogy az Önkormányzat szándékai ellenére sem képes a STC teljes költségeit biztosítani, ezért nagyon fontos lenne a Sárospatakot, és a sportot szerető társaink minden nemű támogatása. Aros János ezután a baráti kör tagjainak kérdéseire válaszolt.
 

Cziczer Katalin
/2008.04.16./
 

 

Költészet Napja a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban

 

        
          

A Költészet Napja tiszteletére két napos rendezvénysorozatra hívtuk városunk irodalomszerető lakóit - nyilatkozta Kövér Sándorné, a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban vezetője...

2008. április 10-én Molnár László, főiskolai tanár közvetítette József Attila üzeneteit a ma emberének. A színvonalas, gondolatébresztő előadásában ma is helytálló hitvallását tárta elénk. Az előadás hatására izgalmas vita alakult ki a mai értelmiség feladatairól a közösségformálás területén.

 


 
 

Törő Gábor
/2008.04.16./
 

 

Bibliaismereti verseny a Sárospataki Teológián

 

        
          

2008 a Biblia éve, melynek alkalmából a Sárospataki Református Teológiai Akadémia Bibliaismereti versenyt hirdetett április 10-re egyházkerületünk középiskolásai számára - küldte tudósítását Rácsok Andrea.....

14 csapat jelentkezett, és minden csapatban három diák izgult azon, hogy vajon mennyire sikerült elmélyülnie, megértenie a Bírák könyvében foglaltakat, illetve Pál apostol életét az Apostolok Cselekedetei alapján. A diákok kerületünk két református gimnáziumából, illetve Szendrő, Vajdácska és Pácin gyülekezeteiből érkeztek.
Az öreg Kollégium vastag falai is mosolyogtak, amikor a féltucatnyi fiatal először félénken, majd egyre bátrabban vette birtokba az ódon lépcsőket, majd foglalták el helyüket az Imaterem áhítatos csendjében. A verseny, a megmérettetés előtt jó egy kicsit elcsendesedni, Isten elé járulni és az Ő áldását kérni arra az alkalomra, amin Igéje fölé hajolunk, annak ismeretében elmélyülünk. Az áhítatot Dr. Kádár Ferenc az Akadémia rektora tartotta a Jelenése könyve 1,3 alapján, amely Ige által a versenyző fiatalok megnyugodtak abban, hogy mindenféle helyezéstől függetlenül ők már boldogok, mert Isten Igéjét olvashatják, életüket aszerint alakíthatják.

Az áhítat után a verseny írásbeli része következett, melyben nem csapatonként, hanem személyenként volt a megmérettetés. Ez az akadály még könnyűnek bizonyult, mert a feladatlap kitöltésére kapott egy óra bőven elegendő volt a versenyzők számára, hiszen hangjuk hamar betöltötte az Akadémia zsibongóját. Az egy óra elteltével újból egybegyűlt mindenki, mert a verseny szóbeli részének kreativitást igénylő feladata került kiosztásra. Ennél a feladatnál a legfontosabb kellékek a Biblia, kreativitás és merészség voltak. Az egyik csapatnak például Tv riportot kellett készítenie az efézusi zavargásokról; egy másik csapatnak meg kellett szerkesztenie Pál apostol athéni beszédét egy mai nagyvárosra alkalmazva. De volt olyan csapat, akinek Jótám példázata alapján kellett a tüskebokor választási programbeszédét megírnia; vagy egy másik csoportnak balladát kellett írnia Jefte lánya történetéről. Erre a feladatra szintén egy órát kaptak a csoportok, amely óra alatt mindenki elvonulhatott csöndes zugot keresve a Teológia falai között, és szabadjára engedhette a fantáziáját a feladattal kapcsolatban.
Délután négy órakor kezdődött a verseny tényleges szóbeli része az öttagú zsűri „szigorú” pontozása mellett. A zsűriben helyet foglaltak: Dr. Kádár Ferenc, Dr. Börzsönyi József, Dr. Győri István, Dr. Dienes Dénes és Rácsok Gabriella az Akadémia tanárai

Még mielőtt fiataljaink bemutatták volna, hogy kreativitásuk segítségével mi mindent találtak ki, készítettek elő; kérdéseket kellett feltenniük a másik csapatnak a megadott témában. Kérdést kellett például feltenni Jefte élete kapcsán, Sámson egy hőstette kapcsán, Eutikhosz esete kapcsán vagy például a Pál elleni összeesküvésről. Nehéz kérdések és nehezen születő válaszok váltották egymást a versengésben.

A kérdések, és válaszok után következhetett az előadássorozat. Érdekes, színes és humoros jelenetek születtek, versek és dalok íródtak, melyek mind-mind bizonyították, hogy mennyire találékonyak a mi fiataljaink. A bemutató végeztével most már azon lehetett izgulni, hogy a zsűri egyik-másik csapat munkáját hogyan értékelte. A bírák tanácskozásra visszavonultak és fél órás „feszült” tanakodás után megszületett a bibliaismereti verseny eredménye. A csapatok közti versenyt a pácini fiatalok nyerték, melynek tagjai Laczi Petra, Magyar Noémi, Oláh Viktória. A második helyezett a vajdácskai csapat lett, Hajnal Zsuzsanna, Kiss Noémi és Parajos Dóra tagsága mellett. A harmadik helyen pedig a Lévay Gimnázium 4. számú csapata végzett, mely csapatot Ábrám Anna, Baintner Flóra és boda Lídia alkották. Az egyik különdíjat, eredményes efezusi tudósításuk miatt, a Lévay Gimnázium 2. számú csapata kapta, ami Majoros Dávid, Matlák Zoltán és Tóth Fruzsina részvételének köszönhető. A másik különdíjat pedig Miskolczy Boglárka a Lévay Gimnázium diákja vehette át 99%-os írásbeli dolgozata megérdemelt eredményeképpen.
A résztvevők, saját bevallásuk szerint, jól érezték magukat Sárospatakon, mi felnőttek pedig örülünk, hogy Isten Igéje előtt ily módon is megállhattunk.
 


 
 

További fotók >>>

/2008.04.16./
 

 

Lomtalanítás lopással

 

        
          

A lomtalanítás idejére megerősített szolgálat és az odafigyelés azt eredményezte, hogy sikerült olyan személyt is tetten érni, aki nem csak lomtalanítási célra kitett dolgokat tulajdonított el, hanem megalapozott a gyanú, hogy egyéb helyről is szerzett az utánfutójára fémeket - nyilatkozta Jenei János rendőr alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője…
 


 
 


Jenei János

 

A lakosságot is jelentősen irritálja a színesfémlopások megemelkedett száma, ami nem csak trafók és közműtárgyak eltulajdonítását jelenti, hanem azt is, hogy zárt udvarokra és melléképületbe is bemennek azzal a szándékkal, hogy onnan fémeket, főleg alumíniumot, rezet, tehát színesfémekből készült tárgyakat tulajdonítsanak el.

Ez a lomtalanítás csak egy fedőtevékenység volt számukra, amely alatt nagyobb feltűnés nélkül tudtak utánfutójukkal tevékenykedni.

Egy ilyen elkövetőt sikerült elfogni, vele szemben az eljárás folyamatban van. Ezzel az üggyel kapcsolatban az a megdöbbentő, hogy nem a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén élő elkövető lett tetten érve, hanem a szabolcsi területről ideutazó, illetve az átutazó bűnözőről van szó.
A Tisza túloldaláról ideutazó bűnözők kiszűrésére már korábban is nagy hangsúlyt fektettünk. Hozzá kell tenni, hogy a mozgó bűnözők felderítése nagyon nehéz.

Cziczer Katalin
/2008.04.16./
 

 

Vízilabda: négy meccs, négy győzelem

 

        
          

Április 12-én szombaton a Sátoraljaújhelyi Városi Uszoda adott otthont a Regionális Vízilabda Bajnokság U13-as korcsoportjának alapszakaszbeli utolsó mérkőzésének, illetve a „kicsik” (1996,1997-es születésűek) kupamérkőzéseinek. Csapataink négyszer szálltak a vízbe és mind a négyszer győztesen hagyták el a medencét. U13-as csapatunk 5:3-as félidő után 21:6-ra győzte le a nyíregyházi Aqua SE gárdáját. (A Zempléni Vízilabda Klub egyéb eredményeit és statisztikáit a www.zvk.uw.hu oldalon olvashatják.).
 


 
 


Hajdu Réka


Pozsa Viktória


Erdei János, edző

 

A U13-as regionális bajnokság  Zempléni Vízilabda Klub-Aqua SE Nyíregyháza 21:6
(1:1, 4:2, 9:2, 7:1)
ZVK: Pozsa Viktória (5), Szokolovszky László (4), Marschalkó Soma (4), Gulyás Ádám (2), Beimli Ákos (1), Gulybán Ádám, Hajdu Réka (3), Zajáros Tamás (1), Dudás Dániel, Horváth Bence (1)

Aqua SE: Tóth Péter, Szilágyi Csongor (1), Pék Tamás, Papp Zoltán, Gidófalvi Zoltán (2), Kurek Ákos, Sipos Máté (1), Meggyesi Martin, Horváth Márk (1), Tölgyfa Balázs

Személyi hibák:
ZVK: Gulybán Ádám 2, Horváth Bence 2
Aqua SE: Szilágyi Csongor 3, Sipos Máté 2, Papp Zoltán, Kurek Ákos, Tölgyfa Balázs

Mint olvasóink bizonyára emlékeznek, 13 éves csapatunk március 1-én 12:12-es döntetlent játszott Nyíregyházán. Az alapszakasz utolsó mérkőzésén az volt a tét, hogy a rájátszást melyik csapat várhatja jobb helyzetből.
Nehezen indult a találkozó, hiszen Horváth Márk révén az ellenfél jutott vezetéshez, amit még az első negyedben Hajdu Réka kiegyenlített. A folytatásban ismét a nyíregyháziak kerültek előnybe – mint később kiderült ezen a találkozón utoljára -, de nem sokkal ez után Szokolovszki László és Beimli Ákos góljaival átvettük a vezetést (3:2). Az első félidő végére mi kettő, ellenfelünk egy gólt szerzett, így a szünetben 5:3-as zempléni vezetést mutatott az eredményjelző.
Ekkor talán senki nem gondolta, hogy kiütéses győzelmet aratunk, de a harmadik negyedet 9:2-re, a negyediket pedig 7:1-re nyertük, így beállítva a 21:6-os végeredményt.
A csapatjáték és az erőnlét diadalmaskodott ezen a napon. Példás összjáték, remek egyéni megoldások, és áttörhetetlen védőfal jellemezte játékunkat. Szokolovszki Laci és Gulyás Ádám átlövés góljai ellen tehetetlen volt a nyíregyháziak védelme, parádés összjáték után született centergóljaink főszereplői Dudás Dani és Hajdu Réka, majd Marschalkó Soma és Pozsa Viki voltak.
Természetesen a csapatból mindenkit dicséret illet, de külön ki kell emelnünk Pozsa Viki teljesítményét, aki mind a kapuban, mind pedig a mezőnyben nagyszerűen helytállt. 5 gólja és parádés védései nagy lökést adtak a csapatnak a siker felé vezető úton.

U12-es Regionális Kupa mérkőzés MEAFC-ZVK 7:14
(2:7, 1:2, 3:3, 1:2)

ZVK: Vincze Márton, Hubay Rajmund (1), Hajdu Réka (2), Máté Zsuzsa (4), Pásztor Gyula (2), Józsa Gábor, Kállai Zoltán (1), Tóth Balázs, Lőrincz Eszter, Pozsa Vanda, Szabó András, Gulyás Kristóf (2), Vígh Ákos, Mizsák Áron

Hajdu Réka és Hubay Rajmund góljaival hamar elhúztunk, amit a meccs végéig tovább növeltünk úgy, hogy pontosan kétszer annyi gólt lőttünk, mint a miskolciak. A mérkőzésen mindenki játéklehetőséget kapott, így a legkisebbek is. Valóban, most is bebizonyosodott, hogy mennyire fontos az, hogy csapatunknak nagy a merítési lehetősége, hiszen Kiskövesdtől Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon át Makkoshotykáig fontos a gyerekeknek a vízilabda és a rendszeres testmozgás. A hét végi két győzelemmel átvettük a vezetést és vélhetően megnyerjük a Kupát.

További fotók >>> - Szokolovszky Gyula

/2008.04.16./
 

 

15 éves az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

 

        
          

Öregdiákjaival, s a határon túli testvériskolák és társintézmények képviselőivel ünnepelt az elmúlt hétvégén az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium.
A 15. születésnap délutáni programja volt az „Öregdiák nem vén diák” nevű sportrendezvény és a fogadóóra, melyen Tóth Tamás igazgató úr az intézmény jelenéről számolt be az érdeklődőknek.
 


 
 


Tóth Tamás

 

Délután került sor annak a kiállításnak a megnyitójára is, mely válogatást tartalmaz a diákok régi, s jelenlegi munkáiból (április folyamán a kiállítás az iskolagalériában megtekinthető).

Az estét gálaműsor, és az azt követő bál tette emlékezetessé. Az igazgatói köszöntőben tájékoztatást kaptunk arról is, hogy az ünnepi alkalomból készült egy összeállítás (egy DVD), melyen versek, dalok, táncok és gondolatok szerepelnek egykori és mai ÁVG-sek tolmácsolásában.
            

Iskolagaléria megnyitó (28 fotó),                 Gálaműsorral vette kezdetét a báli mulatság (75 fotó)...                 További LEVI fotók>>>

Törő Gábor
/2008.04.15./
 

 

Második lett az Árvay csapata a nyíregyházi Móra Kupán

 

        
          

Immár harmadik alkalommal vettek részt az Árvay József Gyakorló Általános Iskola III. korcsoportos fiú labdarúgói a nyíregyházi Móra Kupán. Az április 5-én megrendezésre került tornán az Árvay csapata rendkívül izgalmas és fordulatos mérkőzéseket játszva a 2. helyet szerezte meg - nyilatkozta Gönczi Zoltán, edző..


 
 


Gönczy Zoltán

 

A csapat küzdeni akarására jellemző, hogy első mérkőzését az utolsó két percben vesztett helyzetből fordította meg a házigazdák csapata ellen. A torna legjobb játékosa- szép góljának is köszönhetően – Budai István lett. A csapat legjobbjának járó különdíjat Sohajda Tamás kapta.

Végeredmény:
1. Móra Ferenc Általános Iskola ’A’
2. Árvay József Gyakorló Általános Iskola
3. Kertvárosi Általános Iskola
4. Szabó Lőrinc Általános Iskola
5. Móra Ferenc Általános Iskola ’B’
6. Zelk Zoltán Általános Iskola

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.04.15./
 

 

A Városi Jegyzők Egyesülete elnökségi tagjává választották Sárospatak jegyzőjét

 

        
          

15 éves a Városi Jegyzők Egyesülete, amely 1993. júniusában Szerencsen alakult. Akkor mind a 13 település, akik alkották az egyesületet, valamennyi Borsod-megyei település volt. Az azóta eltelt években a tagság 73 főre bővült és országos egyesületté vált, ma már ország bármely városából csatlakozhatnak a jegyző kollégák ehhez az egyesülethez – tudtuk meg dr.Komáromi Évától, Sárospatak jegyzőjétől…
 


 
 


Dr. Komáromi Éva

 

Az eltelt évek során - az akkor még nem egészen kiforrott egyesület - egy komoly érdekvédelmi szervezetté vált az országban. Azt lehet mondani, hogy a jegyzői szakmát tekintve, a Jegyzők Országos Szövetsége mellett a Városi Jegyzők Egyesülete az, amely mind a felső közigazgatási szinten, mind pedig a települési szinteken elismert jegyzői szervezet.

Érdekvédelmi funkciója mellett nagyon fontos az a szakmai segítségnyújtás, amit az egyesület a tagságának adni tud, hiszen a rendszeresen szervezett szakmai programokkal mindig lehetőséget biztosítanak arra, hogy a legaktuálisabb jogszabályváltozásokról első kézből tájékoztassák a jegyző kollégákat, elsősorban a minisztériumi és egyéb szakemberek előadásai által, valamint folyamatos konzultációs lehetőségeket biztosítanak a kollégák részére.

Az egyesülettel komoly szakmai kapcsolatot tart a Jegyző és Közigazgatás című újság, ami valamennyi rendezvényéről folyamatosan tájékoztatást ad, és a szakmai munkát is segíti.
Sárospatak városa 1992-ben az alapító tagok között volt, és azóta is folyamatosan tagjai vagyunk az egyesületnek. Most, a jubileumi közgyűlés alkalmából, amikor lejárt az elnökség 5 éves mandátuma, újraválasztásra kerül sor. Megtisztelő felkérést kapott a város, ugyanis Sárospatak város jegyzőjét elnökségi tagnak jelölték és egyhangú szavazással meg is választotta a közgyűlés. Ez azt hiszem, hogy ez nem csak személyes elismerés, de a város hírnevének további öregbítését is segíti.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.15./
 

 

„Mi dolgunk a világon? Küzdeni erőnk szerint a legnemesbekért.”

 

        
                       


Törő Lajosné

  Harmincharmadszor rendezték meg a tanulásban akadályozott tanulók számára kiírt Országos Komplex Tanulmányi Verseny megyei fordulóját. Az Erdélyi János Általános iskola és Kollégiuma tanulói e versenyen Kurityánban első helyezést értek el, így bejutottak az Országos döntőbe - tudtuk meg Törő Lajosné igazgatónőtől...

A hatodik és hetedik osztályos tanulókból álló négy fős csapatnak alaposan fel kellett készülnie, mert - ellentétben a normál általános iskolák tantárgyi versenyével – ezen a versenyen a gyerekeknek minden tárgyból (magyar irodalom, magyar nyelvtan, történelem, földrajz, természet ismeret, életvitel) számot kell adniuk tudásukról, sőt minden évben egy tantárgyból egyéni tudáspróba alapján mérettetnek meg.
Ebben az évben a 6.-7. osztályos irodalom volt az egyéni tudáspróba anyaga, ahol Tamás Piroska 6. osztályos tanuló a 2008-as év „kis irodalmára” címet érdemelte ki.
Komoly tudást igényeltek a történelem, földrajz, természetismereti kérdések, amelyek játékos formában tették próbára a megye kilenc iskolájából benevezett versenyzőket. Gyakorlati feladatokkal kellett megbirkózni a természetismeret, az életvitel-technika tantárgyak keretében. Mindezt lelkes csapatmunkával, állomásonként csaknem maximális pontszámot elérve teljesítették tanulóink. Iskolánk minden tanára, tanulója, dolgozója nagyon büszke rájuk és megérdemlik, hogy megismerjék nevüket:
Tamás Piroska 6. osztály
Magyar Attila 6. osztály
Lukács Beáta 7. osztály
Fényes Róbert 7. osztály csapatkapitány

A felkészülésben segítségükre voltak a következő pedagógusok:
Varga György, Nagy Béla, Sóstói András, Braunné Kovács Erika és Tóth Mariann.
Az utóbbi időben ők a harmadik csapat, amelyik országos döntőbe verekedte magát, bebizonyítva ezzel az iskolánkban folyó munka jó színvonalát és öregbítve annak hírnevét.
Idén Velencén rendezik az országos megmérettetést és a megyei győzelem után a tanulóknak nincs más dolga „csak” az, ami a verseny mottója:
„Küzdeni erőnk szerint a legnemesbekért.”

Iskolánk minden tanulója, nevelője, dolgozója szorít nektek! Csak bátran, ügyesen gyerekek! 
 


Cziczer Katalin
/2008.04.15./

 

 

Megyei rézfúvós verseny volt Sárospatakon

 

        
          

Immáron 11. alkalommal került megrendezésre a Megyei Részfúvós Verseny, ami idén is nagy érdeklődésre tartott számot. A megye minden területéről képviseltették magukat az iskolák, 56 gyermek 3 korcsoportban versenyzett, és 5 hangszer volt, amiben összemérhették tudásukat – mondta el Bálint Béla, a vendéglátó Farkas Ferenc Művészeti Iskola igazgatója…
 


 
 


Bálint Béla

 

A zsűrit részben Budapestről, részben pedig Miskolcról hívtuk. Hideg Imre, a Megyei Önkormányzat Oktatási- és Művelődési Főosztályának vezetője volt az, aki megnyitotta a megyei rézfúvós versenyt, ill. a városvezetés részéről Donkó József szakreferens úr köszöntötte a résztvevőket.
Magas színvonalú volt - a zsűri megítélése alapján is - a színvonal, aminek nagyon örültünk.

Iskolánk tanulói is számos szép helyezést hoztak el. Hálaistennek meg tudtuk oldani, hogy nagyon sok gyermek kaphatott díjat, rengeteg helyezést kiosztottunk, így a tanárok és a diákok elmondása alapján ismét jól érezték magukat Sárospatakon, és elmondhatjuk, hogy színvonalasra sikerült mind a verseny, mind pedig a megrendezése.

A verseny jegyzőkönyve és
a helyezettek.

További LEVI-fotók>>>

Törő Gábor
/2008.04.15./

 

 

Együttműködési megállapodás indoka, célja

 

A megállapodás egy összehangolt cselekvési program kerete a feketegazdaság visszaszorítása érdekében, mely egyúttal arra irányul, hogy minél szélesebb körben valósuljon meg az önkéntes jogkövető magatartás.

A megállapodás célja, hogy a kiszélesített együttműködés nagyobb ellenőrzési potenciállal, hatékonysággal és eredményességgel járjon, a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok bevételeit különösen veszélyeztető adózói jogsértések felderítésre kerüljenek, a jogszerű állapot helyreálljon és ez által az adó-és járulékfizetők köre bővüljön.
A feketegazdaság visszaszorítása egységes, gyors és hatékony fellépést igényel, amely nem csak az ellenőrzést végző szervekkel szemben, hanem a nemzetgazdaság többi szereplője által is jogosan elvárt követelmény. Ezzel védjük a tisztességes munkaadók érdekeit, a közterhek befizetését elkerülő és ez által jogtalan piaci előnyökhöz jutókkal szemben.

Tartalma
Megállapodás keretében rögzített együttműködési program, fokozottan összehangolt hatósági tevékenység, különös tekintettel a központilag meghirdetett ellenőrzéssorozatokban. Megalakul egyúttal egy regionális szintű Koordinációs munkabizottság, melynek feladata a közös ellenőrzések szervezése, az eredmények kiértékelése és a tapasztalatcsere.
A valamennyi szerv részéről kijelölésre kerültek a kapcsolattartó személyek, ami a hatékony információáramlás záloga. Ez az eszköze annak, hogy a közös vizsgálatok, akciók mellett az adat és információ átadása is folyamatos és zökkenőmentes legyen és szabályozott keretek között történjen. Az információ csere biztosítja többek között a különböző hatóságok, összehangolt és gyors reagálását, melynek alapvető gyakorlata régiónkban már régebben is adott volt.
Az együttműködés célja a konkrét hatósági fellépéseken túl a jogalkalmazást segítő, elsődlegesen a feketegazdaság visszaszorítására irányuló jogszabály módosító javaslatok kidolgozása is.

Várt hatásai
Az összehangolt hatósági fellépések eredményeként az Észak-magyarországi régióban a megállapodással érintett hatóságok tekintetében megvalósul a gyors reagálás feltételrendszere, melynek hatása várhatóan megmutatkozik a feketegazdaság valamennyi területén. A korábbi időszakokhoz képest a még inkább összehangolt ellenőrzések célorientáltsága, a gyors és hatékony információáramlás eredményeképpen növekvő lesz az elmozdulás az önkéntes jogkövető magatartás felé.

A felvázolt folyamatok várhatóan pozitívan befolyásolják a költségvetési bevételeket, valamint javul a törvényesen működő vállalkozások versenyhelyzete, egyenlőbb piaci esélyek teremtődnek.
Az együttműködés és a koordináció hatására a jövőben mérsékelhetőek a párhuzamos munkavégzések, a rendelkezésre álló ellenőrzési kapacitás kihasználása hatékonyabb lesz. A hatáskörök egymáshoz illesztésével végrehajtott ellenőrzésekkel, az egymás kölcsönös segítésével nagyobb kört érintően lefolytatott komplex vizsgálatokkal a társadalom elvárásainak jobban megfelelni tudó hatósági munka valósul meg a régióban.

Együttműködés a társszervekkel a gyakorlatban
2008. I. negyedévében a társszervekkel fokozott volt az operatív szakterületünk együttműködése, melynek kereteit a január 31-én központilag megkötött 8 hatóságot átfogó együttműködési megállapodás biztosította. A kormányzati szinten elrendelt „Kikelet akciósorozatban” érintett szervezetek ellenőrzési vezetőivel, több alkalommal koordinációs tárgyalásokon vettünk részt, ahol meghatároztuk a közös és egyidejű hatósági fellépések irányait, időpontjait, és a kapcsolattartók személyét. Régiónk területén valamennyi megtervezett közös hatósági akció megvalósult. A zavartalan együttműködés annak is köszönhető, hogy a társszervek képviselői részéről maximális konstruktivitást és aktivitást tapasztaltunk, amelyet a regionális együttműködési megállapodás aláírásával kívánunk megerősíteni.

Az év folyamán, régiós szinten összesen 25 akciót szerveztünk, melyből 9 Borsod, 11 Heves és 5 Nógrád megye területén került lebonyolításra.
Az együttműködésben részt vevő szervezetek közül a „Kikelet akciósorozat” során a rendőrség munkatársaival 3, az OMMF dolgozóival 7, míg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal, 6 alkalommal dolgoztunk együtt, és az Állategészségügyi Hatósággal is végrehajtottunk 5 közös akciót. Mindezek mellett az APEH és VPOP együttműködése volt a meghatározó, mivel a VPOP munkatársaival 16 akciót hajtottunk végre. Ez utóbbi ellenőrzéseket zömében az olcsó távolkeleti ruha és cipő értékesítéssel foglalkozó kereskedőknél, illetve piacokon végeztünk.
A társhatóságokkal közös akciók során Igazgatóságunk részéről összesen 132 db vizsgálatot végeztünk, melyből 70 volt eredményes.

A „Kikelet” ellenőrzéssorozat adóhatósági eredményei, tapasztalatai
A régió három megyéjében összesen 168 különböző helyszínen összesen 621 vizsgálatot végeztünk, melyből 375 irányult nyugta, számlaadási kötelezettség ellenőrzésére, 74 a foglalkoztatás szabályszerűségének felülvizsgálatára, 172 pedig az árueredet igazolására irányult.
Az eredményes revíziók várható kihatásai az ellenőrzéssorozat összességében 26 millió Ft-ot meghaladó mulasztási bírság, valamint 44 intézkedés jellegű szankció (jellemzően 12 napos üzletbezárás).


 
 


APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.04.14./

 

 

Helyszíneket keres és szereplőket válogat Dér András

 

        
          

„Lehet, hogy paradoxon, de most annyira alternatív a világ, hogy a klasszikus szerkesztésmód vált igazán progresszívvá. Az egyszerűhöz térünk vissza, a világos meséhez” – olvastuk Dér András egy korábbi nyilatkozatában. Talán most is ez az elv vezérelte a filmrendezőt, amikor A vöröstorony kincse című ifjúsági regény filmesítését elvállalta. A Református Kollégiumban, munka közben találtunk rá…
 


 
 


Dér András

 

A vöröstorony kincse lesz a film címe, ezt már lassan mindenki tudja Patakon. A Tivoli Filmprodukciós irodával dolgozunk együtt, és sok segítséget kapunk Pataktól is. Ez egy hosszú munka, sok pénz kell hozzá. Úgy látszik, hogy már szépen összeállt a stáb, összeállt a csapat. A forgatókönyvön még dolgozunk, finomítjuk, újra-újra átírjuk. Békés Pál a forgatókönyvíró, Hollós Máté a zeneszerző, aki Hollós Korvin Lajos a fia.

Most kezdtünk, igazán ez a második nap. Helyszint válogatunk, és szereplőket keresünk, elsősorban gyerekszereplőket, hiszen több fiú szereplője van ennek a filmnek, tizenéves fiúk, meg néhány tizenéves lány. Nagyon ügyesek, kedvesek, helyesek. Ez is nagyon nagy munka, mert itt valószínűleg több száz gyereket fogunk megnézni.

Nagyon szeretnénk minél többet itt forgatni Sárospatakon és környékén, esetleg Ukrajnában és Szlovákiában is, de főleg itt Patakon.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.14./

 

 

Sorsdöntő meccsen bizonyított a kézilabda csapatunk

 

        
          

Kézilabdásaink úgy léptek pályára a múlt hét végén, hogy tudták; ez a mérkőzés eldöntheti a bajnokság sorsát. Nyerniük kellet. Nyerniük, egy olyan csapat ellen, melyre Simák György is azt mondta, hogy nagyon erős és egységes csapat. A nádudvariak a tavaszi szezonban csak Hajdúbözörménytől (egy góllal) és idegenben Hajdúnánástól
kapott csak ki küldte tudósítását Kovács Zsolt...

Jó nyitány
A "bemutatkozó-gólt" a sárospatakiak szerezték meg. Két gólig sikerült a nádudvariaknak válaszolniuk. A patakiak ekkor egy mester hármast (illetve hatost) mutattak be. Három kivédekezett nádudvari támadás és három értékesített gól. Ezután a mérkőzés kiegyenlítetté vált. A két csapat végtelenül kemény és türelmes játékot játszott! Lenyűgöző, csoportjukon túlmutató játékot mutattak be. A nézők óriási lelkesedéssel szurkoltak csapatukért. Az első félidőben Medve Róbert, Kovács Attila és Nagyházi Péter - aki egyébként idei legjobbját nyújtotta - szárnyaltak, és egyenként 4 - 4 gólt dobtak. Mellettük Czili Attila, Nyagházi Sándor és Nagy gergő is szaggatták a házigazdák hálóját. A Nádudvar csapatából Kovács Zsolt 7 gólját lehet kiemelni. A félidő utolsó perceiben sikerült faragniuk egy keveset a hazaiaknak. Ezek után 16-17-es állásnál
pihentek meg a csapatok.

Fordulatok félideje
A második félidőre a nádudvari csapat úgy tűnt, mintha Aladin Dzsinjétől kért volna tanácsot a pihenő során. A fáradt Kovács Zsolt mellé feljavult a csapat többi tagja is. Balogh Szabolcs és Vida Gergő is megállíthatatlanul szórta a gólokat. Így eshetett meg, hogy a hazai csapat fordított, sőt 3 góllal el is húzott fiainktól. A 37. percben sikerült fordítaniuk a nádudvariaknak. A félidő felénél újabb drámai fordulat következett. Korábbi írásaimban említettem már, hogy a sárospataki csapatnak van egy bástyája.
Ő Baksay Attila. Nemcsak, hogy bástya, hanem egyik fő pillére is a csapatnak. Ellentmondást nem tűrően spanolta fel csapattársait. Hihetetlen ami történt. Elámító! A fiúk teljesen átszellemültek és a védelem, mint egy mozgó, dinamizmustól áradó betonfallá változott volna. A kispad is teljesen együtt élt a játékkal. Mintha Ők is a pályán lettek volna. Hiszem, hogy ekkora akarat, minden dobni készülő, felemelkedő játékost - a lélegzet visszafolytott pillanatban - centiméterekkel feljebb emelhet. A hangulat leírhatatlan volt. Ami most jön az mindent elmond!  A 48. perctől a 57. percig a sárospatakiak 8 gólt szereztek, míg a hazaiak egy darabot!

Nemcsak fordítottak, de elhúztak és összemorzsolták a nádudvariak idegeit. Az első félidőben említett pataki játékosok mellett Türk Ferenc parádézott. Támadásaikhoz nagyon kellett a színes játéka. Az utolsó pár perc már csak az önkívületben játszó pataki fiúk örömjátékáról szólt. A nádudvari kirándulást 31-36-tal zárták a mieink.

"A csapat az idei legjobb teljesítményét nyújtotta. Kiemelni az csapatot tudom, beleértve a kispadon ülőket is! Az összetartás példaértékű volt". Nyilatkozta Simák György edző a meccs után. Minőségi játékot láthatott a kilátogatott szurkoló. A minőség és a hangulat azonban nemcsak úgy "NBII-es formában" volt jó. Azt hiszem, hogy a NBI/B-s, de meg merem kockáztatni, hogy akár egy NBI-es mérkőzésnek is beférhetett volna. Mind a Nádudvar, mind a Sárospatak részéről. Fordulatokkal és drámákkal teli igazi KÉZILABDA JÁTÉKOT játszottak a csapatok.  Gratulálok!  

Nádudvari SE – Sárospatak TC 31-36 (15-17)
Helyszín: Nádudvar Általános Iskola
Időpont: 2008.04.12
Játékvezetők: Kóródi Beáta, Major Gábor
Versenybírók: Pesti Imre
Nézőszám: 400 fő
Sárospatak: Zatureczki - Simon, Baksay, Braun, Medve(11), Papp, Türk(5), Czili(5), Kovács(4), Hevele, Nagyházi S.(3), Nagyházi P.(7), Csendes, Nagy(1)
Edző: Simák György
Hétméteresek: 4/4, ill. 4/0
Kétpercesek: 8 perc, ill. 14 perc
Kiállítás: 0 ill. 1
Az eredmény alakulás: 5. perc: 2-3, 9. perc: 4-6, 19. perc: 9-11, 23. perc: 11-13, 28. perc: 14-16 34. perc: 17-18, 36. perc: 19-19, 43. perc: 23-21, 48. perc: 27-24, 51. perc: 28-28, 57. perc: 28-32, 60. perc 31-36


 
 


/2008.04.14./

 

 

Kiállítás megnyitó a Szent Erzsébet Házban

 

        
          

Két kiállítást nyitottak az Árpád-házi Szent Erzsébet Házban 2008. április 10-én csütörtökön. Az ünnepséget nagy érdeklődés övezte, a római katolikus egyházközség tagjain kívül nagyon sok sárospataki és környékbeli tekintette meg a kiállításokat és hallgatta a megnyitót követő előadást - küldte tudósítását Bodnár Boglárka...
 


 
 


Bodnár Boglárka

dr. Dolhai Lajos

 

A tavaly megnyílt Szent Erzsébet Házban székelő Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény két új kiállítással várja a patakiakat és az ide érkező turistákat, zarándokokat. A gyűjtemény a magyar történelmi egyházak által 2008-ban meghirdetett Biblia Évéhez kapcsolódóan rendezett bibliakiállítást Tolle et lege! – Vedd és olvasd! címmel.

A kiállítás célja, hogy a Szentírást minél több oldalról megközelítve mutasson rá lelki és kulturális szerepére a múltban és a jelenben. A gyűjtemény egyházművészeti anyagából nyújt tárlatot a Házad ékessége című kiállítás, mely eddig a Sárospataki Képtárban volt látható. Most megújult formában kerül bemutatásra a Szent Erzsébet Házban.


Az ünnepségen a Sárospataki Bazilikában szentmisét mutatott be főtisztelendő dr. Dolhai Lajos pápai prelátus, az Egri Érseki Hittudományi Főiskola vicerektora. Prédikációjában utalt arra, hogy a szentmisében két asztalról táplálkozunk: az egyik az Ige, a másik pedig a szentáldozás.

A Biblia olvasása és a szentmise alkalmak egyaránt fontosak hitünk erősítésében és megélésében. A szentmisét követően nyitotta meg a prelátus atya a kiállításokat, majd „Az igeliturgia története és jelentősége” címmel tartott előadást.

A Szent Erzsébet Házban a bibliakiállítás és az egyházművészeti kiállítás mellett megtekinthetők még a kortárs képző- és iparművészek Szent Erzsébet előtt című kiállítása és az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság és a Kis Áron Magyar Játék Társaság által közösen meghirdetett pályázatra beérkezett Szent Erzsébet babákból rendezett kiállítás.

 

Törő Gábor
/2008.04.14./

 

 

Ismét Fel a cipővel!

 

        
          

Harmadik helyezést ért el a "Fel a cipővel!" országos sport-játék középdöntőjében a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diák-szülő csapata 2008. április 8-án Dabason. A 12 fős csapatnak sok ügyességet igénylő feladatot kellett teljesíteni, amit volt amikor nagyon jól (két játékban elsők lettek) és volt amit kevésbé sikeresen (két játékban utolsók lettek) oldottak meg. A versenyszámok egy része az elődöntőn is volt, de most ezeket még nehezítették, illetve új játékok is szerepeltek. Mint az elődöntő játékaiban, most is a csapatmunka, az egymásra figyelés, az egymásért küzdés kapott hangsúlyt. A sportcsarnok nem csak a játéktól és szurkolástól volt hangos, de a fellépő sztárvendégek (L.L. Junior, Roy és Ádám, No thanx, Ez One) sikerétől is.
 


 
 


 

 

A versenyre 6 órakor indult a versenyzői kisbusz és egy 50 fős szurkolótábort szállító busz. A csapat – és természetesen a szurkolótábor – nagy izgalomban töltötte el a verseny idejét, ahol a középdöntő igen erős mezőnyében a 3. helyet szerezte meg. Továbbjutásukat a döntő elődöntőjébe az adás idejétől (2008. április 19. szombat) hétfő (április 21.) délig ismét SMS-szavazással (bruttó 150 Ft/sms) lehet segíteni. A 06-91/332-442-es számra az FC4 szót kell küldeni!

A csapat tagjai: Hajdú Vanda, Horváth István, Korda Péter, Szerencsi Bettina, Koronky Csenge, Papp Dávid, Vachter Zsófia, Vigh Ákos, Ivánné Rácz Judit, Korda Zoltán, Korda Zoltánné, Sontra László.

A versenyen való részvételt támogatták:
Geo-Milk Kft, Tigertools Kft, Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület, Az Oktatás Korszerűsítéséért Alapítvány. A támogatást köszönjük!

Gratulálunk a középdöntőn elért szép eredményhez!

Fogjunk össze, segítsük a lelkes kis csapatot ismét egy-egy szavazattal, hogy továbbjussanak, úgy, mint a múltkor! A szavazásról bővebben a honlapunkon (www.rakoczi-sarospatak.sulinet.hu) később lesz infó!

 További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2008.04.14./

 

 

A rendőrség is készült a lomtalanításra

 

        
          

Csütörtökön és pénteken a rendőrkapitánysági szolgálat tervezésénél figyelembe vettük, hogy Sárospatak területén lomtalanításra került sor. Voltak olyan információink, és Aros János alpolgármester úrral is egyezettem ez ügyben, hogy a fokozott figyelem indokolt ezekben a napokban – nyilatkozta dr.Téglás István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője…
 


 
 


Dr.Téglás István

 

A tavalyi év során megtették azt is a lomtanítást kihasználó személyek, hogy az aznapi szemétszállítás miatt kikészített kukákat is ellopták a kikészített lom átválogatása közben. Ennek érdekében mi már csütörtökön egy erősített, célirányos szolgálatot hajtottunk végre Sárospatak belterületén, oda figyelve arra, hogy aki már csütörtök este kikészíti a másnapi járatra kirakott szeméttároló edényeit, azok nehogy eltűnjenek, valamint kiemelt feladatként kezeltük a lomtalanításra kitett dolgok szétgórásának megakadályozását.

Általános tapasztalat - ami lakosságban nagy visszatetszést kelt - hogy amikor a jóhiszemű állampolgár kirakja a lomtalanításra váró holmijait, azokat már az este folyamán szétgórják a gyakran utánfutóval érkező személyek, rendetlenséget hagyva a porta előtt. Másnap reggel arra ébrednek, hogy az elszállításra kirakott holmik maradékai szétszórva hevernek az utcán.

Ennek a megakadályozása, a rend megőrzése volt tehát a fokozott ellenőrzés célja, aminek eredményeképpen több intézkedés, felelősségre vonás is történt, tehát éreztettük a guberálókkal, hogy itt mindent, csak rendben szabad végrehajtani. Úgy érzem – és remélem, hogy a lakosság is ezt észlelte - hogy mi a lehetséges erőket bevetettük. Ennek érdekében még járőrkutyás szolgálatot is szerveztünk, a körzeti megbízottaink ugyanis rendelkeznek járőrkutyával, és velük az Iskolakertben, a Főutcán, a buszparkoló környékén, ill. a Kossuth utcán hajtottuk végre a járőrkutyás szolgálatot. Reméljük, hogy ennek is meglesz a kellő visszatartó ereje bizonyos személyekkel szemben, és ezt a későbbiekben is rendszeresen meg fogjuk ismételni.

Lépéseket tettünk egy újabb jelenség kapcsán is, ugyanis a Munkaügyi Központ átépítése miatt az iroda átköltözött az Oktatási Központba, és azt tapasztaltuk, hogy nagy lett a szemetelés ezen a környéken. A rendőrségnek a szabálysértési törvény, ill. a kormányrendelet ad lehetőséget köztisztasági szabálysértés során eljárásra. Ezekben is több intézkedés történt az elmúlt napokban, és itt is egyeztettük Aros alpolgármester úrral, hogy a közterület felügyelők mellett a rendőrség is fokozott figyelmet fordít erre a területre

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.13./
 

 

Országos szakfolyóirat szerkesztője lett dr.Komáromi Éva

 

        
          

A Jegyző és Közigazgatás című szaklap, a jegyzők szakmai kiadványának főszerkesztősége 2007. augusztusában megújult. Akkor keresett meg Dr. Tóth Zoltán főszerkesztő azzal a megtisztelő felkéréssel, hogy szerkesztőbizottság tagja legyek – számolt be új feladatáról dr. Komáromi Éva, városunk jegyzője…
 


 
 


Dr. Komáromi Éva

 

Ez a lap kéthavonta jelenik meg az egész ország terültén és valamennyi jegyzőnek, ill. közigazgatásban dolgozó szakembernek szól. Ez a munka elsősorban szakmai szempontból jelent kihívást, ugyanakkor személyemet érintve is nagyon sokat jelent, hiszen szélesebb lehetőségem nyílik arra, hogy egyre több szakemberrel, önkormányzati dolgozóval és különböző nagyságú településekkel ismerkedhessek meg.

Az újság minden megjelenését megelőzően egy alkalommal szerkesztőségi bizottsági gyűlést tartunk. Ennek mindig más megyében van a helyszíne, ugyanis az újság tematikája azt követi, hogy minden lapban egy-egy megye mutatkozik be, és ennek a megyének a székhelye a szerkesztői bizottsági ülés színhelye is. Most például Kaposvár a szerkesztőbizottsági ülési hely, ahová a regionális közigazgatási hivatal, a kaposvári közigazgatási hivatal, ill. a megyei jegyzők kaptak meghívást. Itt a szerkesztőbizottság valamennyi tagja, mind a 12 fője lehetőség szerint részt vesz, és az ottani kollégákkal együtt állítjuk össze a következő lapszámot.

Sárospatakról három alkalommal jelent már meg írás a lapban, az első tavaly szeptemberben a krosnoi testvérvárosi szerződés aláírásáról szóló tudósítás volt, következő cikk az idén két lapszámban egymás után jelent meg, ami a tavalyi intézményi struktúraátalakításról, a cégalapításokról, ill. a feladat átszervezésekről szólt.
A legutóbbi számban pedig egy kör-emailben kerestem meg jegyzőkollégákat és a különböző településeken arról érdeklődtem, hogy náluk történtek-e hasonló átszervezések és ennek milyen következményei, vonzatai voltak a település életében: alkalmazotti létszám, költségvetési hiány csökkenése és egyéb ehhez kapcsolódó kérdések vonatkozásában. A megkeresett, mint egy 50 kollégából több, mint 25-en válaszoltak, így eléggé széles keresztmetszetet lehetett vizsgálni a feltett kérdésekre vonatkozóan.

Cziczer Katalin
/2008.04.13./

 

 

Jön az új művésznemzedék

 

        
          

2008. április 5-én szombaton a miskolci, Fazekas úti Általános Zeneiskolában rendezték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei zeneiskolák tanulóinak zongoraversenyét. A versenyzőket évfolyamonként sorolták csoportokba, ahol Tarnavölgyi László 6. osztályos növendék a saját korcsoportjában első díjat kapott…
 


 
 


Tarnavölgyi László

 

Tarnavölgyi Lászlónak, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola zongora tanszakos tanulójának nem ez volt az első sikeres versenyr, hiszen 2005. október 25-én részt vett az Országos Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraverseny selejtezőjén Nyíregyházán, ahol bejutott a döntőbe, amelyet Budapesten, az Óbudai Társaskörben tartottak meg. Itt a zsűri Dicsérő Oklevéllel jutalmazta, ami a díjak rangsorában a 3. volt.

Hasonlóan sikeres volt 2006. márciusában Miskolcon, ahol a Kádár Anikó zongoratanárnő emlékére megrendezett megyei zongoraversenyről I. helyezéssel tért haza.

A felkészítő tanára most is Fridl Andrásné volt. Mindkettőjüknek gratulálunk és további szép sikereket kívánunk!
 

Törő Gábor
/2008.04.13./

 

 

Közép-Lengyelországból is érdeklődnek Sárospatak iránt

 

        
          

Az elmúlt hétvégén a Béres Szőlőbirtok lengyel vendégei - Leczyca város polgármestere, Andrzej Olszewski és delegációja - ragaszkodtak hozzá, hogy a térség legszebb települését Sárospatakot is megtekinthessék…


 
 


Andrzej Olszewski

Aros János

 

Így került sor a sárospataki látogatásukra, melyre Keresztesy Árpád Béres Szőlőbirtok Kft. kereskedelemi igazgatója kíséretében érkeztek. A polgármester elmondta, hogy Tadeusz Kaczor, tiszteletbeli konzul ajánlására 2008. március 3-5-én Erdőbényére látogatottak a Lengyelországi Leczyca városból egy négyfős delegáció élén a Béres Szőlőbirtok Kft. vendégeként.

Leczyca az egyik legidősebb lengyel város, első hivatalos említése a XII. századból való. A lengyel parlament, a Sejm első gyűlését itt tartotta 1182-ben. A város nevezetessége a XIV. században épült vár és az egyik legkorábbi, máig épen maradt templom melyet 1425-ben építettek, névadója Szt. András. Lakosainak száma 15423 fő, egyben Leczyca megye székhelye is.

A lengyel vendégek péntek délután egy rövid, de remélhetőleg alapos áttekintést kaphattak a Polgármesteri Hivatalban, egy városnézéssel egybekötve – tette hozzá Aros János, alpolgármester. Bemutattam a várost, és a fürdőfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseinkről is tájékoztattam a vendégeket. Megtekintették a Rákóczi várat, a Református Kollégium belső udvarát az Árpád Vezér Gimnáziumot és a Fürdőbe is ellátogattak.

A beszélgetés végén megállapodtunk Leczyca polgármesterével, hogy folytatni fogjuk ezt a kapcsolatot, hiszen az ő településük mind történelmileg mind nagyságrendben és egyéb vonatkozásban is hasonlít Sárospatak városához.

Tolmácsolom a patakiaknak Andrzej Olszewski polgármester úr jókívánságait, aki gratulált a sárospatakiaknak, és azt üzeni, hogy legyenek büszkék arra, hogy ilyen szép kisvárosban élhetnek.
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.13./

 

 

Fürdőkádat loptak, de nem fürdésre

 

        
          

Lopás bűntettének gyanúja miatt indult büntetőeljárás három személy ellen, akik 2008. április 6-án, 20 óra körül, lakatlefeszítés módszerével behatoltak a Szent-negyedben lévő egyik raktárépületbe, ahonnan fémhulladékokat tulajdonítottak el nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője...


 
 


Solymosi Antal

 

A bűncselekmény három elkövetője közül két főt - egy fiatal és egy felnőtt korú személyt - a helyszínen elfogtak. Mint kiderült nem első alkalommal jártak a helyszínen, korábban ugyanonnan egy fürdőkádat tulajdonítottak el, amit időközben már értékesítettek.

Megzavarták a trafótolvajokat

Lopás bűntett kísérlete miatt indult nyomozás ismeretlen tettesek ellen, akik 2008. március 20-án, 21 óra után, az ÉMÁSZ Rt. Sárospatak, Páterhomok tanya, Tízöles út melletti nagyobb értékű transzformátorállomását szétszerelték, s megkísérelték azt eltulajdonítani. A bűncselekmény közben az elkövetőket megzavarták, így mire a rendőrök a helyszínre értek, már elmenekültek.

Törő Gábor
/2008.04.12./

 

 

Országos Ifjúsági szólótánc verseny döntőjébe jutott Hangácsi Gábor

 

        
              

2008. március 30-án a debreceni, Csapókerti Közösségi Ház adott otthont az ifjúsági szóló táncverseny egyik elődöntőjének. A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézményt Kocsis Ferenc – Tompa Anett, Hangácsi Gábor – Kántor Emese, Pitlik Tamás – Mózes Zsófia képviselte. A tanulók kötelező táncként Rábaközit, szabadon választott táncként pedig Cigándi keménycsárdást és Magyarpalatkai táncokat adtak elő. A gyerekek háromtagú zsűri előtt mutatták be tudásukat.


 
 


Hangácsi Gábor

 


Az elődöntő végén a zsűri elnöke összefoglalta a versenyen látottakat. Úgy fogalmazott, hogy akik ide eljutottak, azok mind nyertesek, hiszen nem könnyű feladat két táncot magabiztosan stílusosan eltáncolni a színpadon. Elmondta, hogy apróságok döntenek a továbbjutásban, ilyen az egyéniség, az ízes táncolás, egy-egy érdekes pillanat felvillanása a produkcióban. A jövőre vonatkozólag elmondta, hogy miben lehet még fejlődni az egri országos döntőig. A versenyzők méltatása mellett megköszönte a táncpedagógusok munkáját is, akik felkészítették a gyerekeket a megmérettetésre.

Tanulóink mind a kötelező, mind a szabadon választott táncokat magabiztosan, stílusosan adták elő. Úgy gondoljuk, hogy a legjobb tudásuk szerint táncoltak. Mind a hat tanuló dicséretet érdemel szorgalmáért, teljesítményéért.
Nagy örömünkre a térség művészeti iskolái közül egyedül a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, Hangácsi Gábor (Apuci) jutott be az egri döntőbe. Felkészítő tanára Darmos Csaba.

Gratulálunk, és jó felkészülést, eredményes versenyt kívánunk!

Cziczer Katalin
/2008.04.12./

 

 

Konferencián voltak a református presbiterek

 

        
          

A sárospataki presbiterek is részt vettek április 5-én Miskolcon az egyházkerület prebiteri konferenciáján, ahol az Egyetem aulájában ezernél is több résztvevő előtt értékes előadások hangzottak el, abból a célból, hogy magyarságunk jövendőjét minél hatékonyabban szolgálják a még működő lelki közösségek, az egyházak- nyilatkozta Virágh Sándor, református lelkész...


 
 


Virágh Sándor

 

Előadást tartott a testi és lelki egészség megőrzésének társadalmi felelősségéről Dr kopp Mária egyetemi tanár, a Magatartástudományi Intézet igazgatója és Dr Velkey György, a Bethesda kórház igazgatója, akik tudományos felkészültséggel és lelki elkötelezettséggel szembesítették hallgatóikat a mai helyzetről és a várható kilátásokról.

Az élet tisztelete és a küldetésként felfogott életmód nélkül nem az álmainkban szereplő "szebb jövő" fog gyermekeink és unokáink számára beteljesedni. Szükség, hogy az Isteni törvények és a szeretet útja követőiként áldásos fordulat következzen be a magyarság számarányában és életmódjában. Az immár hagyománnyá váló konferencia őszi ülésszaka pedig Sárospatakon lesz október 4-én.

Református Lelkészi Hivatal
/2008.04.12./

 

 

Felhőszakadás a Hegyközben

 

        
          
  
 


Kiss István

Verbovszky Károly

Vojnár László

 

Pénteken délután nagy felhőszakadás volt a Hegyközben, Háromhuta térségében. Kiss István polgári védelmi parancsnok elmondta, hogy azonnal a helyszínre ment, ahol Verbovszky Károly polgármesterrel elkezdték a károk megállapítását és megtervezték a további tennivalókat…Az anyagi károknál is fájdalmasabb, hogy megduzzadt Tolcsva patak Tolcsvánál magával ragadott egy középkorú nőt, aki a kertje alatt rohanó patakból farönköt próbált kihúzni. A szerencsétlenül járt asszonyt késő éjszakáig keresték, hajnalban pedig folytatták a keresést, ami szombaton délutánig még nem jártak eredménnyel..
 


Az esetről Vojnár László, Tolcsva polgármester a ZTV-nek a következőképpen nyilatkozott:


Háromhuta környékén akkora eső volt, hogy a Tolcsva patak, a medréből ugyan nem lépett ki, de annyira megáradt, hogy egy tolcsvai illetőségű hölgyet elsodort. Az asszony kiment a patak partjára és a feltételezések szerint a fahordalékból, amit hozott a víz lefelé, abból próbált kiszedni és talán a 3. alkalommal, amikor erre kísérletet tett a kertje végénél - ahol a legnagyobb sodrása van a Tolcsva pataknak - a fiatalasszonyt elsodorta a víz.

Jelen pillanatban keressük, kint vannak a Miskolci Speciális Menetősök, a Tűzoltóság a Polgárőrség és sok önkéntes, de még nem jutottunk eredményre.

 

                                                                                    További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.04.12./
 

 

Marcus Sőder bajor miniszterrel tárgyal Hörcsik Richárd

 

        
          

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, polgármester megbeszélést folytatott a Parlamentben, egy munkaebéd keretében Marcus Sőder, bajor Európa-ügyi miniszterrel, aki az 1991-óta működő Magyar-Bajor Kormányközi Vegyes Bizottság éves ülésén vett részt…

A találkozón áttekintették a két ország kapcsolatait, valamint a polgármester beszámolt a szűkebb pátriájában, Zemplénben működő bajor vállalkozások sikereiről is. A sátoraljaújhelyi Prec-Cast, mint a bajor befektetések egyik sikertörténete jó példa arra, hogy érdemes Zemplénbe jönni.

A miniszternek abban a reményben nyújtott át egy frissen készített német nyelvű anyagot, ami a sárospataki ipari és turisztikai befektetési lehetőségekről ad átfogó tájékoztatást, hogy újabb bajor cégek találják meg számításukat Sárospatakon is. 
 


Törő Gábor
/2008.04.11./

 

 

Ülésezett a Jegyzői Kollégium

 

        
          

Április 8-án a Többcélú Kistérségi Társulási Jegyzői Kollégiuma tartott ülést, a tanácsülést megelőzően. Szokásunkhoz híven a napirend megegyezett a tanácsülés napirendi pontjaival, amelyek mindegyikét megtárgyaltuk és tulajdonképpen néhány kiegészítéssel elfogadásra javasoltuk – nyilatkozta dr.Komáromi Éva, a jegyzői kollégium elnöke…


 
 


Dr. Komáromi Éva

 

Ami mindenképpen említést érdemel, jegyzői szempontból, hogy a többcélú kistérségi társulásnak a társulási megállapodása, az SZMSZ-e, valamint a munkaszervezetet SZMSZ-e is módosítása került. Ebben volt néhány jogtechnikai módosító javaslatunk, ezeket a munkaszervezet vezetőivel egyeztettük és kértük ennek átdolgozását.

Saját magunkra vonatkozóan pedig határidőt szabtunk arra, hogy a Jegyzői Kollégium ügyrendet alkot magának, erre május hónap első felében kívánunk sort keríteni.
 

Cziczer Katalin
/2008.04.11./

 

 

„Tiszán innen – Dunán túl”

 

        
          

Április 5-én, szombaton a Néprajzi Múzeum aulájában „Tiszán innen – Dunán túl” címmel Országos Népdaléneklési Minősítő Verseny nyújtott értékes szabadidő programot az odalátogató közönségnek a Fővárosi Pedagógiai Napok záró eseményeként. A verseny rendezésében többek között részt vett az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Néprajzi Múzeum is. Az ország 16 énekegyüttese jutott be e döntőbe.
A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának 8 tanulója a rangos megmérettetésen ezüst minősítést kapott: Garlati Fanni, Gecse Viktória, Kállai Zoltán, Máji Franciska, Preszoly Fruzsina, Rusznyák Ágnes, Varjas Bence, Virágh Hajnalka. Énekegyüttesünk vendégtagja volt Szebényi Lucia, aki a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulója.

A versenyre Gyöngyösi Gézáné szakvezető-tanító készítette fel és kísérte el a gyerekeket. Büszkék vagyunk az elért eredményükre. De ami még a kitüntetésnél is fontosabb, hogy ezek a gyerekek szívből, szívesen énekelnek, örömet jelent számukra a közös fellépés, az együtténeklés. Ezért is, velük is, értük is - érdemes dolgozni.
Köszönjük a szülők támogatását. Köszönjük Darmos Istvánnak, hogy biztosította a versenyzők fellépő ruháját. Köszönetünket fejezzük ki a Vajdácskai Polgármesteri Hivatalnak, hogy az utazáshoz rendelkezésünkre bocsátotta mikrobuszát.


 
 


Törő Gábor
/2008.04.11./

 

 

A Zempléni Gombász Egyesület eseményeiről

 

        
          

Március 26-án volt az egyesület által meghirdetett alapfokú gombaismerői tanfolyam megnyitója és az első előadása. A nagy érdeklődést mutatja, hogy zsúfolásig megtelt A Művelődés Háza klubterme gombászjelöltekkel, akik már az első előadás alkalmával sok hasznos információt kaptak Bathó Attila, gombatoxikológustól...
 


 
 


Bathó Attila

 

A kurzus tananyagában fő tárgy a gombaismeret, de szükséges tisztában lenni a gombák felismeréséhez nélkülözhetetlen alaki tulajdonságokkal, a gombák előfordulását szabályozó életjelenségekkel, a gombamérgezések elleni tudnivalókkal és a gombák értékesítési, felhasználási lehetőségeivel is. A lakossági ismeretterjesztés legjobb lehetősége az előadássorozat és a terepgyakorlatok.

Az egyesület tagjai közben az évadnyitó gombatúrára készültek. Március 26-án szombaton ötvenen gyülekeztek egy rudabányácskai vendégháznál, hogy a legkorábban megjelenő gombákra "vadásszanak". Sajnos kucsmagombát még nem lehetett találni, de a piros csészegomba már megjelent, üdítő látványt nyújtva élénk piros színével. A fáradt gombászokat a vendégháznál finom harcsapaprikás várta, amit a férfi tagtársak főztek.
Legközelebbi összejövetelen már a tanfolyami hallgatókkal együtt keresünk kucsmagombákat a Berekben.

Cziczer Katalin
/2008.04.11./

 

 

Magyar Örökség Díjat kapott a Rákóczi Múzeum

 

        
     
                                                                           

2008. március 29-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében kinyilvánították, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma és igazgatója Jósvainé dr. Dankó Katalin értékmentő és értékőrző tevékenysége MAGYAR ÖRÖKSÉG, erről szóló oklevelet és egy aranyjelvényt nyújtottak át a múzeum igazgatónőjének...
 


 
 


Jósvainé dr. Dankó Katalin

 

2008. március 29-e számunkra egy örömteli nap volt, mert a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma átvehette a Magyar Örökség Díjat. Ez egy nagy szakmai és egy társadalmi elismerés – számolt be a díjról Jósvainé dr. Dankó Katalin igazgatónő.

Szakmai, mert egy szakmai ajánlás alapján kerültünk fel a jelöltek listájára. Társadalmi elismerés is, mert civil szervezetek, intézmények, egyének, sárospataki öregdiákok, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Emléktársaság, egyházak, stb. Seregély érsek úr személyesen is - és sorolhatnám tovább azokat, akik aláírásukkal ajánlották a múzeumot, és méltónak találták arra, hogy rá szavazzon a Bírálóbizottság.
A Bírálóbizottság elnöke Hámori József professzor, tagjai többek között: Fekete György alelnök, Rókusfalvi Pál pszichológus, Jókai Anna író, Dávid Katalin művészettörténész, Juhász Judit újságíró, Poprády Géza könyvtáros, Szakály Sándor történész, Bolberitz Pál vallásfilozófus.
Az 50. alkalommal átadásra kerülő Magyar Örökség Díjat számunkra Poprády Géza adta át. Elismerés számunkra, hogy egy vidéki intézmény munkájára felfigyeltek, méltónak találták a díjra.
 

2002-ben a Magyar Nemzeti Múzeum nyerte el ezt a kitüntető címet, és külön öröm számunkra, hogy az anyaintézmény után mi kaphattuk meg. Sárospataknak pedig azért legyen öröm, mert a Református Kollégium után egy másik intézmény, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeum is birtokosa a díjnak.

Az elismerés elsősorban a csapatnak szól. A közösségnek, amely mindig tudta, hogy mi a feladata, és elszántan, következetesen a megvalósításán dolgoztunk. Ebben a nehéz 15 évben, ami a kultúrát jellemzi, mi újabb eredményeket tudunk felmutatni.
Nem kevésbé annak tudható be, hogy bennünk van az a pataki szellemiség, amellyel az előre menekülést választottuk, és meg tudtunk újulni, miközben értéket őrzünk. Ezen tevékenységünk eredménye most már bekerült a MAGYAR SZELLEM LÁTHATATLAN MÚZEUMÁBA.

Hogy miért esett ránk a választás? Valter Ilona a szakmai munkánkról tartott laudációjában a mi titkunknak a közösség megtartó és formáló erejét tulajdonította. Ennek tudható be, hogy az a történelmi örökség, amelyet ránk bízott a sors, valóban megőrzésre kerül. Közvetíteni tudjuk a magyar nemzet értékeit, örökségét.

Én itt szeretném megköszönni hálásan mindenkinek, magam és a múzeum minden dolgozója nevében, hogy ezt a kitüntetést mi elnyerhettük..

További képek (Saláta László fotói) >>>

Törő Gábor
/2008.04.10./

 

 

Rejtélyes öngyilkosságok nyomában

 

Összehangolt rendőri akció keretében fogott el a rendőrség tegnap két férfit
. Az elfogás szakszerűségét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály, a Miskolci Rendőrkapitányság Felderítő Osztály, a Bükk Bevetési Alosztály és több Rendőrkapitányság munkatársa biztosította. A taktaszadai elfogás közben a 25 éves gyanúsított védelmére kelt a rendőrökkel szemben több helybéli lakos, akik kísérletet tettek a szakszerűen lefolytatott rendőri eljárás meghiúsítására. Agresszív magatartásukat több mint 50 törvényesen és szakszerűen intézkedő rendőr tudta csak kivédeni.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály nyomozóinak látókörébe került a két férfi, akik az információk szerint súlyosan hátrányos helyzetben lévő, de tehermentes ingatlannal rendelkezőket kutattak fel a környező településeken. Kapcsolataik révén banki hitelt szereztek az ingatlanok tulajdonosainak, melynek jelentős részét erőszakkal, illetve fenyegetéssel elvettek a sértettektől. A nyomozók felkutattak egy olyan hitelügyeltet, melynek alapján zsarolás tényét tudták megállapítani. Ennek a bűncselekménynek a sértettje egy öt gyermekes édesapa, aki körülbelül egy hónapja öngyilkosságot követett el. Ezt az ügyet felgöngyölítve jutottak a nyomozók a két zsarolóhoz.
Április 09-én körültekintő és gondosan megtervezett rendőri akció keretében a nyomozók őrizetbe vették lakóhelyén a 39 éves prügyi, és a 25 éves taktaszadai férfit.

Mindkettőjükkel szemben élet és testi épség elleni, közvetlen fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség, őrizetbe vételük mellett és egyben előterjesztést tesz előzetes letartóztatásukra.

A bűncselekménnyel kapcsolatban további nyomozati cselekmények várhatóak, mivel jelenlegi információink szerint más sértettek is lehetnek az ügyben. A vizsgálat során két olyan öngyilkosság körülményei is a rendőrség látókörébe került, mely esetekben a nyomozók összefüggést látnak az elkövetőkkel, de az ügyek teljes körű tisztázása a nyomozás további feladata lesz.

A hatóság olyan esetleges sértettek jelentkezését várja, akik hasonló módon kerülhettek kapcsolatba a gyanúsítottakkal, illetve sérelmükre bármilyen bűncselekményt elkövettek.
A rendőrség kéri, hogy jelentkezzenek a Miskolci Rendőrkapitányságon személyesen, vagy telefonon. Bejelentést tehetnek a 112-es segélyhívón is. A rendőrség a bejelentéseket bizalmasan kezeli.

Az elfogásról rendőrségi felvétel készült, a másolatok a kommunikációs irodában átvehetőek!


 
 B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2008.04.10./

 

IV. Kulturális Találkozó

 

        
          

A Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén- Térségi Egyesülete április 5-én a sárospataki Művelődés Háza pódiumtermében megrendezte a már hagyományos IV. Kulturális Találkozóját. Rendezvényünket a Nemzeti Civil Alap Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma támogatta küldte tudósítását Jurkó Kamilla...
 


 
 


Jurkó Kamilla

 

Programunkon igyekeztünk minél színesebb műsorral szórakoztatni a megjelent közönséget. A kultúra iránt érdeklődő tagjaink, valamint a társegyesületek képviselői megismerkedhettek több térség költőinek műveivel, ugyanakkor a mi térségünk nemzetiségeinek művészei is igen színvonalas műsorral készültek. Rendezvényünket a Farkas Ferenc Művészeti Iskola komolyzenei és táncműsorával, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói mesejátékával színesítette tovább.

Programunkon lehetősége nyílt több megyei, és határon túli sorstársunknak a kiállításunkon való részvételre, akik a legszebb képzőművészeti alkotásaikat vonultatták fel. A kiállítás látogatói így láthattak kézimunkákat, festményeket, és festett üvegeket is.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a nagyon színvonalas szereplését az Erdélyi János Általános Iskola, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóinak és felkészítő tanáraiknak, valamint a Károlyfalvi Asszonykórus, a Komlóskai Nemzetiségi Pávakör, és a Sátorhegy Néptánc Együttes műsorát.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.10./

 

 

 

Újabb nyertes pályázat Sárospatak üzleteinek fejlesztésére

 

        
          

Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy Sárospatak két népszerű bevásárló helye is felújításra kerül. Hegyi Tibor ügyvezető elmondta, hogy ez a fejlesztés az általa képviselt ForYou2 Kft-nek az Új Magyarország program keretében benyújtott pályázata segítségével valósulhat meg…


 


Hegyi Tibor

 

A nyertes pályázat a Hegyi Szupermarket és a Bíbor Diszkont belső felújítását teszi lehetővé. Korszerűsítik az üzletek belső berendezéseit, felújítják a raktárakat, cserélik a hűtőket és újabb gépeket is beszereznek. A fejlesztés kiterjed a pékség munkafolyamatának korszerűsítésére és még a dolgozók oktatására is lehetőséget nyújt.
A fejlesztés európai szintű szolgáltatást eredményez, ami nem csak a város lakossága élvezhet majd, de az egyre nagyobb számban érkező turisták is jó benyomást szerezhetnek ezáltal városunkról.
A fejlesztés összértéke közel 124 millió Ft, amiből 44.3 millió pályázati pénz.
 

Törő Gábor
/2008.04.10./
 

Májusban a társaságok következnek

 
 

Tavaly év közben lépett életbe a jövedelem/nyereség minimumra vonatkozó szabályozás, mellyel először az egyéni vállalkozók találkoztak a gyakorlatban. Nekik február 15-éig kellett benyújtaniuk személyi jövedelemadó bevallásukat, melyben vállalkozási tevékenységükről is számot adtak.

Az idén tehát, amikor egy vállalkozó megállapította jövedelmét, köteles volt megvizsgálni, hogy az eléri-e a minimum jövedelem mértékét. Ha alatta maradt, akkor két lehetőség közül választhatott.

Dönthetett úgy, hogy a minimum jövedelemből kiindulva számítja az adóalapot, és az után adózik függetlenül attól, hogy könyvelése szerint valójában ettől kisebb az adóalapja, vagy esetleg egyenesen veszteséget termelt.

A másik lehetőség az, hogy a vállalkozó annak ellenére, hogy a feltételek fenn álltak nem alkalmazta a jövedelem- (nyereség) minimum alapján történő adó megállapítást, hanem az általános szabályok szerint számolta ki vállalkozói adóalapját. Ekkor köteles volt a bevallásához mellékelni a bevallást kiegészítő nyomtatványt (0753-18 lap), melyben a bevételek és a költségek meghatározott köréről (bérleti díj, szakértői díj, reklám, piackutatás, tanácsadás stb.) kellett tájékoztatást adnia. A nyilatkozat valóságtartalmát az adóhatóság utólag természetesen ellenőrzi. Az ellenőrzés során a gazdasági események valódiságát, illetve azt, hogy a költségek a vállalkozás érdekében merültek fel, az adózónak kell bizonyítani.

Az egyéni vállalkozások bevallásainak feldolgozási adatai a várakozásnak megfelelően azt mutatják, hogy az adófizetésben résztvevők köre számottevően bővült.

Az országos tapasztalatokkal összhangban, régiónkban az egyéni vállalkozók mindössze 1%-a nyilatkozott arról, hogy megtermelt jövedelme nem éri el a minimumot, ezzel szemben 13 és fél ezren a minimum adó megfizetés mellett döntöttek, többek között 5 és fél ezren még a veszteséget vallók köréből is.

A nyilatkozatot benyújtók kockázatelemzése  és értesítésük az egy éven belül  lefolytatandó  ellenőrzésről megtörtént, de még ők is élhetnek  az önrevízió lehetőségével.
Április hónapban azonban már megkezdődtek az ellenőrzések. Ilyenkor a vizsgálat pontos kezdetéről szóló értesítés mellé az adózók olyan  kérdéseket kapnak, melyek a vállalkozásuk kockázati tényezőinek részletezésére irányulnak, elősegítve ezáltal az adózó felkészülését az ellenőrzésre, melynek során a bizonyítási kötelezettség rájuk hárul..
 

  
 

APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.04.09./

 

 

Kemény játék

 

        
       
 

Akik nyomon követik a kézilabda mérkőzéseit, tudhatják, hogy múlt hét végén (2008.03.29) "botlott" Sárospatak. Fehérgyarmat ellen kikaptak oroszlánjaink. 34-27 - küldte tudósítását Kovács Zsolt...
Nem véletlenül írtam, hogy oroszlánok. A fehérgyarmati légkör hasonlított egy arénára. A fiatal ifistákat a helyi szurkolók elzavarták a lelátóról, mert nem tetszett ahogyan szurkoltak. És ez még csak a kezdet volt. A mieink kulcsfontosságú játékosok hiányában léptek a pályára. Hiányzott Medve Róbert és Nagy Gergő is.
A kézilabdásaink férfiasan küzdöttek. Azzal a kerettel is képesek lettek volna nyerni. A két csapat fej-fej mellett haladt. A félidőben 13-13-as eredmény mellett vonultak
pihenni a csapatok.

A bírók döntöttek

A második félidő első negyed órájában eldőlt a mérkőzés. Bármennyire próbálok óvatosan fogalmazni, mégis azt kell írnom, hogy a bírók nem csak a hazai pályát fújták meg. Sajnos ez pont elég volt, hogy demoralizálják csapatunkat.
A fordítás lehetetlen volt. Aki látta tudja mi történt. Ez nem vesz el semmit a Fehérgyarmat csapatától. A játékosok fegyelmezetten, a lehetőségeket maximálisan kihasználva játszottak. A patakiak a bírók szereplése után nem rendezték soraikat és több hibával elveszettek 2 pontot az 5-ből.
Fehérgyarmat – Sárospatak TC 27-22 (12-9)
Helyszín: Fehérgyarmati Városi Sportcsarnok
Időpont: 2008.03.29
Játékvezetők: Szikszai Sándor, Szilágyi József
Versenybírók: Lakatos András
Nézőszám: 400 fő
Sárospatak: Zatureczki - Simon, Baksay, Braun(2), Papp(3), Türk(1), Czili(2), Kovács(8), Hevele(2), Nagyházi S.(5), Nagyházi P.(4), Csendes
Edző: Simák György
Hétméteresek: 1/2, ill. 1/2
Kétpercesek: 12 perc, ill. 14 perc
Kiállítás: 1 ill. 0
Az eredmény alakulás: 5. perc: 3-2, 9. perc: 4-3, 19. perc: 9-8, 23. perc: 11-10, 28. perc: 12-11 33. perc: 15-14, 36. perc: 18-15, 41. perc: 22-16, 51. perc: 26-22, 57. perc: 32-25, 60. perc 34-27

Jelenleg 3 ponttal vezetik a tabellát. Ezért is nagyon fontos az idegenben való győzelem és Hajdúböszörmény szemszögéből, hogy veszítsük el.
Utolsó mondatban azt kérném, hogy idegenben is: MINDENKI SZURKOLJON!!!


 
 /2008.04.09./

 

 

Sárospataki küldöttség Eisenachban

 

        
       
 

A németországi város főpolgármesterének meghívására április 4-én hivatalos látogatáson vett részt Eisenach-ban Dr. Hörcsik Richárd polgármester, Hajdu Imre tanácsnok és Téglás Zsolt a Vay Miklós Szakképző Iskola tanára. A két város közötti kapcsolatfelvételt Eisenach még 2006 tavaszán kezdeményezte…
 


 
 


Matthias Doht

Dr.Hörcsik Richárd

Ute Lieske

Gisela Rexrodt

Hajdu Imre

 

Az elmúlt évben négy fős eisneachi delegáció ismerkedett meg Sárospatakkal, így a mostani találkozó egy újabb fontos lépés volt a testvérvárosi kapcsolatok felvétele előtt.

Mint Matthias Doht főpolgármester elmondta, Szent Erzsébet életútja és szellemisége összeköti a  két várost, hiszen életének két meghatározó időszaka Sárospatakhoz és Eisenachoz (Wartburg várához) kötődik. Szeretné azonban, ha a kapcsolatok konkrét elképzelések mentén alakulnának ki és válnának igazán élővé. 

A megbeszéléseken olyan további kapcsolódási pontokat kerestünk, ami a közös történelmi gyökerek mellett kézzel fogható eredményeket is hoz városaink számára. A több, mint két órás megbeszélés után elégedetten álltunk fel a tárgyaló asztal mellől, mert az nem az általánosságokról, hanem a konkrétumokról szólt – nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd.
 

Előkészítettük az eisenachi és a pataki középfokú iskolák együttműködésének kereteit. Szóba került természetesen a diákcsere lehetősége, illetve az iskolások számára tanulmányi pályázatok kiírása. Ebben két gimnáziumunk és szakképző iskolánk partnerei lehetnek majd az eisenachi hasonló oktatási intézmények.


 Az együttműködés turisztikai téren is jól kamatozhat. Tájékoztattuk vendéglátóinkat az idén kezdődő fürdő beruházásáról és felhívtuk figyelmüket arra, hogy mindazon szervezett csoportok, amelyek gyógyulni és pihenni szeretnének, de mást, hanem a Sárospataki Termálfürdő szolgáltatásait vegyék igénybe 2010-től. A turisztikai kapcsolatok természetesen két irányúak lennének, mert mi, itt helyben a Sarokbástya Kft segítségével kiemelt turisztikai célpontként kezeljük majd Eisenachot. Meghívtuk barátainkat augusztus végére, hogy jöjjenek el hozzánk és itt győződjenek meg arról, hogy érdemes turistaként huzamosabb időt eltölteni Sárospatakon. Mint Ute Lieske kulturális ügyekért felelős alpolgármestertől megtudtuk, egy busznyi német turista érkezésére számíthatunk ebben az időszakban. Ezek mellett segítenek kidolgozni azt a programot, amelyben az ottani egészségbiztosító támogatja majd az eisenachi nyugdíjasok sárospataki gyógykezeltetését.
 

A kulturális és turisztikai együttműködés mellett természetesen kiemelten fontos a gazdasági kapcsolatok felvétele is. Átnyújtottam a munkatársaim által elkészített ún. befektetői csomagot, amiben minden sárospataki fejlesztési és befektetési lehetőséget bemutattunk. Első lépésként konkrét pataki cégek
referencia anyagait juttatjuk el, amit egy üzletember találkozó követ majd.
 

Természetesen szó esett arról, hogy a Szent Erzsébethez köthető hagyományok révén hogyan fűzhetnénk szorosabbra a kapcsolatokat. Ezzel kapcsolatban teljesen egybevágnak elképzeléseink: Sárospatak, Eisenach és Marburg alapító tagságával létrehozzuk a Szent Erzsébet Városok Szövetségét, aminek működéséhez az EU segítségét is igénybe kívánjuk venni.


Gisela Rexrodt
építési és befektetési ügyekért felelős alpolgármester elmondta, hogy legújabb  sikerük a naperőművek városhatáron történő megépítése volt, aminek segítségével több, mint 200 család éves villamos-energia ellátását tudják biztosítani. Ígéretet kaptunk arra, hogy a rendszer  gyakorlati (nem technológiai) működésének részleteit eljuttatják Sárospatakra. Amennyiben ugyanis a magyarországi jogszabályok megengedik, megfontolandó lenne hasonló naperőmű sárospataki telepítése is – tette hozzá Hajdu Imre.


Eisenach város hivatalos (német nyelvű) honlapja mától kiemelt helyről érhető el Sárospatak weboldaláról.   
        
          

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.04.09./
 

 

A tettes visszatér

 

        
       
 

2008. március 31-én éjjel fél 11-kor betörték egy sárospataki üzlet ajtóüvegét. Egy szemtanú által adott személyleírás alapján a bűncselekmény elkövetésével az a - korábban már többszörösen eljárás alá vont - szomszédban lakó férfi gyanúsítható, aki a rendőrségi szemle során megjelent a helyszínen és beszélgetést kezdeményezett a rendőrökkel – tudtuk meg Solymosi Antal rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől…
 


 
 


Solymosi Antal

 

Az alábbi esetben is visszatért az egyik tettes, de ő nem beszélgetni akart, hanem, a hátrahagyott autójára volt szüksége…

2008. március 31-én éjjel, még éjfél előtt egy Tolcsva község melletti parkolóban álló lengyel kamion tanksapkáját lefeszítették, s abból 50 liter gázolajat kíséreltek meg eltulajdonítani. A bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható három román állampolgár, akik egy spanyol rendszámú gépkocsival érkeztek a helyszínre. A helyi körzeti megbízott rendőr az elkövetőket megzavarta, akik a gépkocsijukat hátrahagyva elmenekültek a helyszínről.

A gépjármű tulajdonosa másnap jelentkezett a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányságon, így őt gyanúsítottként vontuk felelősségre. Vallomásában két társát megnevezni nem kívánta, így a bíróság elé állítást csak vele szemben foganatosítottuk.
Az utóbbi időben több hasonló jellegű bűncselekmény történt az adott helyszínen, így nem zárható ki, hogy azokban is ez a három román állampolgár vett részt. Ennek megerősítése, vagy kizárása a további nyomozás feladatai közé tartozik.

Törő Gábor
/2008.04.08./

 

 

Regionális prózamondó verseny az ÁVG-ben

 

        
       
 

Kollégiumunk Diákönkormányzata 2008. március 27-én - a hagyományoknak megfelelően - regionális prózamondó versenyt szervezett. A korábbi évekhez képest jóval többen jelentkeztek felhívásunkra - emelte ki Gaál Antalné, a DÖK patronáló tanára a versenyzők köszöntésekor…
 


 
 


Gaál Antalné

 

18 jelentkező két kategóriában mérhette össze tudását. Az elsőben Móricz Zsigmond, a másodikban pedig a XX. század általuk kiválasztott prózai műveiből adhattak számot felkészültségükről. A cselekményben és nyelvi fordulatokban gazdag műveket többnyire példaértékű pontossággal, hangulatos előadásmódban hallhattuk. Mindannyiunk számára tartalmas és felüdülést jelentő percek voltak ezek, feledtetve velünk a hétköznapok sokszor „drámai” valóságát.

Az elhangzó produkciókat Kanyóné Preszoly Ibolya és Kádárné Szász Hilda tanárnőkkel együtt minősítettük. A zsűri elnökeként nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy az esemény végén összességében is értékelhettem a versenyzők teljesítményét.
Kazinczy szűkebb pátriájában feltétlenül hangsúlyoznunk kell, a szép és tartalmas beszéd és gondolatok fontosságát. (Ez napjaink valóságában, sajnos gyakran háttérbe szorul)
 

Prózamondóink - az elvárásoknak megfelelően - szépen közvetítették Móricz, illetve az általuk választott szerzők nyelvi kultúrájának értékeit e röpke két óra alatt.
Nehéz volt döntenünk a sok szép előadás között.
Minden résztvevő emléklapot kapott, a díjazottak oklevelet és könyvjutalmat vehettek át.
Díjazottak:
I. kategória:

1. Markó Edina Sárospatak, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
2. Váczi Marianna Sárospatak, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
3. Farkas Edit Sárospatak, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

II. kategória:
1. Varga Hajnalka Miskolc, Központi Leánykollégium
2. Kendi Attila Sátoraljaújhely, Zója Kollégium
2. Szemán Csilla Sárospatak, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
3. Világi Eszter Sátoraljaújhely, Kossuth Lajos Középiskolai Piarista Koll.
különdíj:
Kubicza Renáta Debrecen, Gulyás Pál Középiskolai Kollégium
Kiss Elvira Tokaj, Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Koll.
Igazán büszkék lehetünk növendékeinkre, hiszen nagyon szép eredményeket értek el.

Külön köszönet felkészítő tanáraiknak, akik segítették őket felkészülésükben!

Egriné Ármágyi Szilvia, a zsűri elnöke
/2008.04.08./

 

 

Újabb kötet jelent meg

 

        
          

Megjelent a 150 éves az önálló sárospataki tanítóképzés alkalmából kiadott kötet – tájékoztatta lapunkat – dr. Komáromy Sándor, a ME CTFK dékánja.


 
 


dr. Komáromy Sándor

 

Jubileumi számmal köszöntjük az Olvasót!

Százötven éves az önálló sárospataki tanítóképzés. Az elsők között alapított magyarországi tanítóképző örökre beírta nevét az egyetemes művelődéstörténetbe.
2007-ben, Sárospatakon az évforduló jeles dátum volt, amely a mai képzősök, az utódok számára nemcsak az emlékezést jelenti, hanem a tisztelgést és főként az elismerést az ősök, az elődök előtt, akik megőrizték a XXI . századnak a pataki tanítóképzőt.

Emlékszámunk jeles szerzői szólnak erről élményeik, kutatásaik alapján. Szólnak arról az iskoláról, amely az ősi diákvárosban, Sárospatakon több ezer pataki diák: „prepás” alma mátere, ifjúságának, álmainak bölcsője lett.

A jubileumi kötet a Kar Könyvtárában megvásárolható.

Cziczer Katalin
/2008.04.08./

 

 

Konfirmáció a református templomban

 

        
                 
 

Harminckét fiatal adott számot lelki felkészültségéről és vált e megerősítésen (konfirmáció ) keresztül a református gyülekezet úrvacsorázó tagjává. Április 5-én szombaton délután a hit és bibliaismereti beszámolóra került sor. Az eseményt emlékezetesebbé tették a zempléni SZIKRA nevet viselő ifjúsági mozgalom jelenlevő tagjai, akik dalaikkal, vallomásaikkal tették széppé és színessé az izgalommal telt fiatalok vizsgáját.

Megosztották tapasztalataikat a most konfirmálókkal, mi vár rájuk az életben, és milyen áldást hordoz a most még feladatnak tűnő felkészülés. Fejér Zoltán pácini lelkipásztor is erről szólt a fiataloknak és a felnőtteknek, a konfirmálók szülei nevében pedig Dr. Tóthné Dr. Béres Katalin mondta el megható gondolatait. A sikeres feleletek után már vidám hangulatban fogadták el a nőszövetség által részükre készített finomságokat.
Április 6-án vasárnap pedig a templomban az ünnepélyes fogadalomtétel, s az első úrvacsoravétel történt meg. Bátran szólt ajkukon az ismert mondat: református magyar vagyok, amíg élek az maradok...

Az eseményre összegyűltek a 25 évvel ezelőtt konfirmáltak is, akiket Dr. Hörcsik Richárd köszöntött, valamint Sipos István főgondnok helyezte a fiatalok szívére, mit jelent a Biblia évében, Lorántffy Zsuzsanna városában lelki örökséggel a szívünkben élni, és kifejezte reménységét, hogy a következő nemzedék tagjai is elkötelezettek lesznek a hit és a nemzet sorskérdései iránt. Az ünnepély záróaktusaként átvehették a fiatalok a gyülekezet ajándékaképp bizonyítványukat, és a személyre szóló Bibliát. 
 Református Lelkészi Hivatal
/2008.04.07./

 

 

ADIDAS Szivacskézilabda- RÉGIÓ DÖNTŐ Sárospatakon és a labdarúgók sikeres szereplése Nyíregyházán

 

        
                 
 

A Magyar Kézilabda Szövetség felkérte a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola kézilabda szakosztályát arra, hogy legyen házigazdája az ADIDAS Országos – felmenőrendszerű – Szivacskézilabda Régió Döntőjének. A feladatot örömmel vállaló egyesület 2008. április 6-án, az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában rendezte meg a nagyszabású eseményt. Színvonalas mezőny és fantasztikus hangulat jellemezte a tornát - nyilatkozta Belicza János...


 
 


Belicza János

 

Az 1998-ban született lányoknál a Bőcs, a Beszterce DSE Salgótarján, a Hort SE, a Dunakeszi és a Hatvan képviseltette magát. Még a fiúknál a Budapesti Honvéd, a Váci KSE, a Beszterce Salgótarján és a Gyöngyösi DSZSE vendégeskedett Sárospatakon a SUSI csapata mellett. A rendezvényen nagy küzdelemben dőltek el a helyezések, ahol a gyermekek érmeket, okleveleket, különdíjakat is kaphattak – a játék öröme mellett. Az első két helyezett pedig automatikusan kvalifikálta magát az Országos Elődöntőbe.

A megható megnyitóünnepségen – Aros János alpolgármester úr köszöntő szavait követően – két pályán egyszerre kezdődtek meg a mérkőzések. A kézilabda minden szépségét láthatták a nap folyamán a szép számban kilátogató szurkolók. Szinte nem volt olyan találkozó, amely nem hozott volna izgalmakat. Szenzációs csatát hozott a lányoknál a Hort SE és a Bőcs mérkőzése, még a fiúknál a Budapesti Honvéd és a SUSI együttesei játszottak igazi rangadót egymással. Így alakulhatott ki az igazságos végeredmény is. A díjak átadásánál Timáriné Király Sarolta a Református Általános Iskola igazgatója, Kun Attila BAZ megyei kézilabda referens és Hegyi Tibor az STC kézilabda szakosztályvezetője segédkezett, akik hangsúlyozták, hogy régen láttak ilyen színvonalas kézilabda tornát Sárospatakon. A SUSI ’98-as szivacsosainak névsora: Marczi Máté, Götz Bence, Aros Damján, Zajácz Ákos, Bánhegyi Máté; Csizmadia Dániel; Götz Richárd; Götz Patrik; Gulyás Péter; Kajati J. Gergely; Korda Péter; Matisz Ádám; Molnár Dominik; Mózes Árpád; Sárosi Simon; Gál András; Nagyházi Sándor - edző.

Szivacskézilabda RÉGIÓ DÖNTŐ EREDMÉNYEI:
 
1998-ban született lányok:
I. Hort SE
II. Salgótarján
III. Dunakeszi
IV. Bőcs
V. Hatvan

Gólkirály: Sándor Johanna (Dunakeszi)
Legjob kapus: Varjú Zsófia (Hort SE)
Legjob játékos: Papp Dorina (Salgótarján)
Legjobb hazai játékos: Fészki Alexandra (Bőcs)
1998-ban született fiúk:
I. Budapesti Honvéd
II. Vác
III. Gyöngyös
IV. SUSI
V. Salgótarján

Gólkirály: Miklián Bálint (Vác)
Legjob kapus: Bognár Dominik (Vác)
Legjob játékos: Fóti Máté (Honvéd)
Legjobb hazai játékos: Gál András (SUSI)
 

Még a kézisek a Régió Döntőben méretettek meg, addig az 1997-ben született labdarúgók Nyíregyházán szerepeltek – ugyan ezen a hétvégén – egy igen rangos teremlabdarúgó tornán. Móra Ferencről elnevezett kupán hat csapat vett részt, ahol az előkelő harmadik helyet szerezték meg a focisták, úgy hogy egyszer sem kaptak ki.
Eredmények:
SUSI ’97 – Nyírbátor 1:0;
– Nyíregyházi Kertváros 1:1;
3.helyért: – Nyíregyháza Monbebe 3:3 büntetőkkel: 3:1.
A bronzérem mellett három különdíjat is elhoztak a sportiskolások, a torna legjobb játékosa Orosz Miklós, a torna legjobb kapusa Koleszár Dávid, a legjobb sárospataki játékosa Tarr Gábor lett.
A Móra Kupán résztvevő SUSI-s játékosok:
Koleszár Dávid, Mitró Dávid, Palcsó Patrik, Sárosi János, Farkas Soma, Vitányi Bence, Pásztor Tamás, Orosz Miklós, Tarr Gábor, Kardosi Kristóf, Pándy – Szekeres Dániel, Gulyás Csaba, Koleszár Péter és Punyi Gyula - edzők.

KÖSZÖNET A TÁMOGATÓKNAK: Sárospatak Város Önkormányzata; Aros János alpolgármester úr; Gál András, Árpád Vezér Gimnázium; Árvay József Gyakorló Általános Iskola; RFV – Sárospatak; TIGER Tools Kft – Vadkert András, Sárospataki TC, Lukács és Társa Kft.; Zemplén Televízió; Tourinform – Sárospatak; Nexus Holding; Pepe Büfé; Farkas Szabolcs, Mitró Tamás; Evinor Bt. – Simkó Sándor; Zajácz László; Simák György; Mükercent Bt.; és nem utolsó sorban a SZÜLŐKNEK is jár a köszönet, akik oly sokat segítettek.

GRATULÁLUNK a versenyzőknek és felkészítőiknek!

További fotók 1 >>>      2 >>>

Törő Gábor
/2008.04.07./
 

 

Faültetés volt Halászhomokon

 

        
       
 

Bár hűvös volt az idő, a falu apraja-nagyja részt vett 2008. április 5-én, szombaton délelőtt abban a faültetési akcióban, amit a Sárospatakhoz tartozó, 80%-ban roma lakosságú Halászhomok városrészen szerveztek. Az ültetésben rész vett Farkas Félix, a Megyei Közgyűlés képviselője, a Kisebbségi Bizottság elnöke, a LONGO DROM országos alelnöke és szóvivője is, aki példaértékűnek nevezte ezt az akciót…
 


 
 


Farkas Félix

Zsarnai László

Pálmai István

Mihók István

Oláh József

Aros János

 

Minden településen ezt kellene csinálni, mert ha a lakosság is részt vesz a munkában, akkor én úgy gondolom, hogy azt a fát, amit ő elültetett, azt ápolni és őrizni fogja, és talán mondhatjuk azt is, hogy amely fát így együtt ültettek el, az összetartozás jelképévé fog válni ezen a településen.

Én borsod-megyei képviselőként szívesen jöttem, hogy ebben az akcióban részt vegyek, mint ahogy minden településre igyekszem kimenni, ahol a jelenlétemmel, a munkámmal segíteni tudok. Így szívesen jöttem Sárospatak- Halászhomokra is, ahol ha körülnézünk láthatjuk, hogy túlnyomó részt romák laknak. Azt is láthatjuk, hogy a roma lakosság szinte 100%-ban megjelent, hogy a faültetésben részt vegyen.
 

Különösen örvendetes látni, ahogy az önkormányzat és a lakosság közösen végzi ezt a munkát. Bizonyára ennek az együttműködésnek tudható be, ahogy ez a teleülés kinéz, amilyen rendezett. Én nagyon örülök ennek a példaértékű kezdeményezésnek. Bízom benne, hogy ez nyomot fog hagyni az emberekben, ezt propagálni kellene más településeken is!


A Hegyköz térségének roma referenseként elmondhatom, hogy ezt a faültetési akciót nagyon alkalmasnak látom arra, hogy megerősödjön a roma társadalommal való együttműködés, a romákkal való szorosabb kapcsolat kialakítása – tette hozzá Zarnai István.
Én ezt javasolni fogom más településeken is a kisebbségi önkormányzatoknak, mert ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy a roma társadalom megfeleljen a többségi társadalom által elvárt erkölcsi normáknak, követelményeknek és ne szakadjon le még jobban.

Pálmai Istvánnak ez esetben is nagy érdeme van a fásításban, mint ahogy a Sárospatak belterületén ültetett fák esetében is…

Ez egy magánkezdeményezésként indult, Mihók István fiatal erdészbarátunk az eszmei szerzője, aki a szülei révén kötődik ide Halászhomokhoz. Úgy gondolta, hogy ez a városrész is megérdemel annyit, hogy a környezete fákkal szépüljön. Már voltak próbálkozásai, amelyek nem voltak sikeresek, de most újból „nekiszaladtunk” és ezúttal sikerült megvalósítani.

A családunk a saját csemetekertjéből kisfákat adományozott, az Erdőgazdaság pedig a karókkal, pontosabban karóalapanyaggal járult hozzá a fásításhoz. Nagyon bízunk benne, hogy a karók is megmaradnak és a fák is szépen fel fognak nőni.
Nyíreket, kislevelű hársat, ezüstjuhart, és örökzöldeket hoztunk. Akinek kedve van, a saját udvarára is ültethet ezekből. Úgy gondolom, hogy ez még tovább fokozza azt az érzést, hogy magukénak fogják érezni ezeket a fákat. A tapasztalataink szerint 90%-ban szoktak megfoganni az ültetett fák, ezért ígéretet tettem alpolgármester úrnak, hogy az őszi pótlásokban részt veszünk.


Oláh Józseftől, a városrész önkormányzati képviselőjétől megtudtuk, hogy - nagyon leleményesen – ezt más dolgokkal is összekapcsolták…
Pálmai István és Mihók István kezdeményezésével párhuzamosan egy szemétszedési akciót is szerveztünk. A lakosság megmozdult, magáénak érzi ezt a napot. Örömmel vették azt is, hogy a saját portájukra is vihetnek haza elültetni a facsemetékből.

Reméljük, hogy ezzel a település zöldövezetének kialakításához hozzá tudtunk járulni. Mint egy ráadásként a Sárospataki Egészségház is kivonult, egy ingyenes egészségügyi szűrést hozott ki ide Halászhomokra.


A kezdeményezés fő támogatója Sárospatak város Önkormányzata volt, melynek részéről Aros János alpolgármester nyilatkozott…

Mint a mai napnak a sikere is mutatja, nagyon hasznosak lehetnek ezek a kezdeményezések, amelyeket magánszemélyek tesznek.
Ez esetben Mihók István kezdeményezéséhez csatlakozott a Sárospataki Önkormányzat és annak a Kommunális Szervezete, valamint csatlakozott a megyei Lungo Drom és a megyei Kisebbségi Önkormányzat is, akik a kedvezőtlen időjárás ellenére teljes tagsággal eljöttek.

Bevallom, kicsit szkeptikus voltam, mikor az ötletet előadták nekem a kezdeményezők,, hiszen a környékünkön nem volt még rá példa, hogy ilyen nevelő módszerrel próbáljunk szót érteni az itt élő kisebbséggel. Ha szigorral próbáltuk volna őket megközelíteni, hogy szépítsék környezetüket, az valószínűleg nem működött volna.

Ezért próbáljuk meg így, hogy közösen ültetjük el ezeket a fákat, és remélhetően, ha majd jönnek erre a játszótérre a roma gyerekek, akkor azért nem fogják ezeket a fákat – és később talán más fákat sem – kitörni, mert ezeket ők ültették.

Bízom abban, hogy a közterületen és a saját udvarukban elültetett fákért is felelősséget fognak érezni.

Azért is vettük örömmel ezt a felajánlást, mert ha ezeket a fákat az Önkormányzatnak kellett volna megvenni, akkor az erre fordított összeg hat számjegyű lenne.
Eszmeileg az értékük még ennél is sokkal nagyobb, hiszen 5-6 éven belül meg fognak nőni, tisztábbá és szebbé teszik a környezetet.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.06./
 

 

A kistérség után Sárospatak város is szerződést kötött Jaslóval

 

        
                 
 

A 2008. április 2-án tartott képviselő-testületi ülésen került sor a dél-lengyelországi Jasló járás és Sárospatak város közötti együttműködési szerződés megkötésére, amelyet a kistérségi szerződéshez hasonlóan Adam Kmiecik és Dr. Hörcsik Richárd írtak alá...
 


 
 


Adam Kmiecik

Dr. Hörcsik Richárd

 

Ettől a kapcsolattól azt reméljük, hogy Krosno után egy másik, hozzánk közel fekvő lengyel településsel is sikerül olyan kapcsolatot kialakítani, amely egyrészt a gazdasági kapcsolatokra, másrészt az oktatási-, kulturális-, és sport kapcsolatokra teremt lehetőségeket, harmadrészt pedig - de nem utolsó sorban - a lengyel vendégek fürdőbe történő idevonzását reméljük ettől a kapcsolattól.Jasloi járás 115 ezer lakosú, de Jasló város is nagyobb mint Sárospatak, 30 ezer lakosú városról van szó. Sok kisiparos van a városban, de vannak nagyvállalatok és gyárak is.

Turisztikai szempontból is figyelemre méltó, hiszen nemzeti parkjaival, látványosságaival, tiszta levegőjével méltán népszerű a kirándulók körében.

A kistérségi és a városi együttműködési szerződés aláírása nagy lépés abba az irányba, hogy a magyarok és a lengyelek szélesebb körben, több területen is együtt tudjanak működni, akár turisztikáról, akár a fiatalok találkozásáról, akár sportról, vagy a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokról van szó.
 


Az együttműködési szerződés aláírása után vendégeink megtekintették az Árpád Vezér Gimnáziumot, A Művelődés Házát és a Református Kollégium Nagykönyvtárát.

 

További fotók >>>                 Városnézés >>>   

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2008.04.06./
 

 

Gyógytornász a Baba-Mama klubban

 

        
       
  
 


Kissné Szakmáry Csilla

 

Március 27-én délelőtt tartotta a könyvtár Baba-Mama klubja a soron következő összejövetelét. Ezúttal Kissné Szakmáry Csilla gyógytornász volt a vendégünk, aki nagyon érdekes előadást tartott a csecsemő- és kisgyermekkori mozgásfejlődésről, a kisgyermekkori mozgásszervi rendellenességekről.

Tájékoztatást hallhattak a kismamák a Dévény-féle mozgásfejlesztésről, annak lehetőségeiről, hatásáról és előnyeiről.
A tájékoztató után a mamáknak lehetőségük nyílt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel, amelyekre a gyógytornász gyakorlatokkal illusztrálva adott tanácsokat.
Sok hasznos ötletet kaphattak a gyakorló anyukák a gyermekeik játékos mozgásfejlesztéséhez a mindennapokban.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.05./
 

 

Szabó András képviselő is elkezdte polgárőr szolgálatát

 

        
       
  
 


Szabó András

 

Úgy érzem hibáztam, hogy csak most csatlakoztam a polgárőrséghez, hiszen régóta hívnak már. Mindezt az bizonyítja legjobban, ahogy maguk közé fogadtak. Eddig is úgy gondoltam, hogy példamutató, amit a polgárőrök tesznek, hisz önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül végzik a dolgukat, de közelebb kerülve hozzájuk, még inkább meggyőződtem erről – nyilatkozta Szabó András önkormányzati képviselő…


Bár még csak két szolgálaton vagyok túl, nyugodtan kijelenthetem, hogy jó döntés volt jelentkezni. Arra buzdítanám Sárospatak lakosságát, hogy nyugodtan tegyék meg ugyanezt a lépést, hiszen nagyobb létszámmal eredményesebben tudunk szolgálni a város biztonságáért.
                                                                                                                                           

   További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.04.05./
 

 

Foton Kupa

 

        
       
 

Megtörtént a Sárospataki műfüves pálya első sikeres rendezvénye , a Foton kupa nevével fémjelezve. A szokatlanul hideg zord időjárás ellenére forró hangulatú , színvonalas mérkőzéseket láthattak a jelentős létszámban ott lévő nézők és szurkolók.

A résztvevő csapatok értékes díjakért léptek pályára. Szponzorainknak és a megalakult labdarúgó szakosztály baráti körének köszönhetően 6 csapatdíj és 6 különdíj került kiosztásra ( serleg, oklevél, egyéni díjjak , pólók tollak, stb) .A résztvevő csapatok és játékosok láthatóan nagy élvezettel , szeretettel ismerkedtek a műfüves pálya adottságaival. Mindannyian elismerően és jó érzéssel távoztak, megígérvén azt hogy jövőre is visszatérne. A torna rendezői külön köszönetet mondanak a támogatóknak a Sárospataki Torna Club Labdarúgó szakosztálya. 
 


Mikola László

 

Eredmények:
I. GÖNC
II. TISZAÚJVÁROS
III. RAKAMAZ
IV. SÁTORALJAÚJHELYI TK
V. ENCS
VI. SÁROSPATAKI TC

legjobb védő: Bene Máté Tiszaújváros
legjobb kapus: Mikola László, Encs
legjobb játékos: Horváth Bence, Gönc
gólkirály: Suskó Ádám, Rakamaz
legjobb támadó: Trefán Roland Sátoraljaújhelyi TK
legjobb hazai játékos: Horváth Zoltán Sárospataki TC

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.05./

 

 

Miről tárgyalt a testület?

 

        
    
 

Április 2-án, szerdán 9 órától tartotta rendes képviselő-testületi ülését Sárospatak Város Önkormányzata, melynek megrendezésére azért most került sor, mert az előző pénteken - amikor eredetileg tartottuk volna - a polgármester úr Athénban tartózkodott, ahol az Euro-mediterrán parlamenti ülésen szólalt fel Zemplén ügyében- nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János

 

A napirendi pontok elfogadása után a Jasloból idelátogató delegációval egy együttműködési megállapodás aláírására került sor.
Ez után a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról hallottunk beszámolót, valamint a két ülés között történt fontosabb intézkedésekről.
Előterjesztést hallottunk a közterület használat engedélyezésről szóló rendelet módosításáról. Jogszabályban előírt változások miatt került sor erre a napirendi pontra. Hasonló okok miatt került sor a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló rendelet módosítására is.

A távhő szolgáltatási díjak megállapításáról és alkalmazásáról, valamint a távhőszolgáltatás egyes kérdéseiről szóló rendelet módosítására is sor került. Már most szeretném hangsúlyozni, hogy nem azért, mert a távhő áremelésre készülne az RFV Sárospatak Kft, hiszen ilyen szándékunk egyelőre nincs, annak ellenére, hogy éppen ma reggel jelentették be a közel 6 %-os gázáremelést. Itt egészen egyszerűen a rendeletnek néhány Közigazgatási Hivatal által ajánlott módosítását kezdeményeztük, és ezt el is fogadta a képviselő-testület.

Egy év eltelt a három óvoda összevonása óta. Akkor a Mese Óvoda igazgatónőjét bíztuk meg 1 évre, már azzal a kitétellel, hogy 1 év elteltével pályázatot ír ki az önkormányzatunk. Örömmel látjuk, hogy az óvoda a kisebb kezdeti nehézségek ellenére kitűnően működik. A pályázat kiírásra kerül és várjuk a pályázókat.
 

A következő napirendi pontban a Sárospatak Torna Club munkájáról hallottunk beszámolót. Elég hosszas beszélgetés alakult ki a torna klub munkájával kapcsolatban. A beszélgetés során elhangzott, hogy a résztvevő 4 szakosztály közül, az asztalitenisz szakosztály az, amelyiknek a munkáját nem ismerjük igazán, hiszen csak tavaly jelezte belépési szándékát a Sárospataki Torna Clubba. Örömmel látjuk azt, hogy így egy szakosztállyal bővült a Sárospataki Torna Club. Reméljük, hogy a következő évben eredményes munkát tudnak végezni.

A kézilabda szakosztály az, amelyik az idén kiemelkedő teljesítményt nyújtott, hiszen a nemzeti bajnokság második osztályában jelenleg is első helyen áll, és komoly remények vannak arra, hogy a dobogó valamelyik fokára állhat a bajnokság végén, sőt titkos álmaink is vannak, de erről még korai beszélni, hiszen jó néhány, nehéz mérkőzés vár még a kézilabdás fiúkra.

Hasonló sikereket ért el kézilabda sportban az ifjúság, az utánpótlás, hiszen az ifjúsági csapat, akik 4-5 évvel is fiatalabbak, mint az ebben a bajnokságban játszó többi csapat játékosai, a saját korosztályukban, az Adidas bajnokságban az országos elődöntő 3. helyét szerezték meg. Ezzel bebizonyították, hogyha felnőnek ehhez a korosztályhoz, akkor itt is - reményeink szerint - megfelelő utánpótlása lesz a felnőtt csapatnak.

Szintén ide tartozik - bár nem a Sárospataki Torna Clubhoz - hogy a SUSI-nak, az utánpótlás nevelő sportiskolának a szivacs kézilabda csapata, megnyerve a bajnokságot, most hétvégén az országos elődöntőben méretteti meg magát, itt Sárospatakon.

A Labdarúgó Szakosztállyal kapcsolatban többen is hozzászóltak és elmondták, hogy az utánpótlás itt is kiemelkedően folyik, köszönhetőnek részben a SUSI-nak, részben pedig a Sárospataki Torna Club utánpótlás csapatának.

A felnőtt csapat munkájában érzünk még javítani valót, hiszen ők tavaly kiestek a megyei első osztályból. Reméljük, hogy ennek a szezonnak a végére - bár matematikai esélyek vannak még - reálisan nézve a feljutás nem valószínű, hogy meg fog történni. Tehát ennek a szezonnak a végére rendeződnek a sorok, előre mutató jeleket látok, hiszen az utóbbi 3 mérkőzésen 2 kitűnő, kiemelkedő játékot nyújtottak a pataki felnőtt focisták. Köszönet ezért nekik, köszönet a kitartó szurkolóknak és a felkészítőknek, azonban már most el kell kezdeni beszélgetni, hogy ki hogyan gondolja a további munkát, hiszen mi azt szeretnénk, ha Sárospatakhoz méltóan a következő szezont a megyei másodosztály megnyerésével, és ezzel a megyei első osztályban való szereplésre feljogosító eredménnyel zárná a labdarugó csapat.

A Kossuth 65. szám alatti Jenei Bt. által bérelt irodahelység bérleti szerződéséről hallottunk előterjesztést, az önkormányzati intézmények alapító okiratának módosítására került sor, valamint egy pályázat benyújtásáról is tárgyaltunk. Egy hárommilliárdos pályázatról van szó, amelynek az első részében 150 millió Ft-ot szeretnénk nyerni az előkészítő munkára. Ez az ivóvíz minőségjavítását célzó beruházás lesz, melynek az önrészét a Zemplén Vízmű Kft fogja vállalni, tehát az önkormányzatnak nem kerül pénzébe.

Nagyon fontos napirendi pont volt, a kegyeleti közszolgálati megállapodás létrehozása, amely hosszas előkészítő munka után került a képviselőtestület elé. Az előkészítő munkában részt vettek a Sárospatakon jelen lévő történelmi egyházak vezetői, valamint a világi vezetőik is. Ennek az előkészítő munkának a részeként társadalmi vitára is sort került, amit a lokálpatrióták szerveztek. Itt, és az ezt megelőzően elhangzott javaslatokat, észrevételeket is beépítettük ebbe a megállapodásba, amit a képviselő-testület most elfogadott.
Bízom abban, hogy ez egy közös munkának a kezdete lesz, hiszen az egyházakra szükség van Sárospatak város közéletében. Mi nem kegynek, ajándéknak szánjuk, ezt a megállapodást, és a benne szereplő összeget, hiszen az egyházak nagyon komoly szerepet, feladatot vállalnak át a mai világban, és ehhez egyre kevesebb támogatást kapnak. Ezekbe a feladatokba az ifjúság nevelését, az erkölcsi nevelést, valamint a temetőknek a fenntartását is bele kell érteni.

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógiai programjának jóváhagyására is sor került, valamint egy rendezési terv módosítására, amelyet egy pataki vállalkozó kezdeményezett. A terv módosításához a képviselő-testület hozzájárult, ennek a költségeit a kérelmező fogja állni.

Az idén is beadásra kerül az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülő önkormányzatok támogatására vonatkozó igény - erről is szavazott a képviselőtestület.
A vagyongazdálkodási feladatok komplex ellátásáról hallhattunk egy előterjesztést a jegyzőasszonytól, amelynek a kidolgozására a képviselőtestület kérte fel. Ezt egy első olvasatnak, vagy vitaanyagnak tekintettünk és további pontosítást kértünk az előterjesztőtől.

A 2008. évi sporttámogatások felosztásáról is hallottunk egy előterjesztést. Itt meg kell jegyezni, hogy a sportot továbbra is nagyon fontosnak tartjuk, ugyanakkor egyre kevesebb támogatást kapunk rá a kormánytól. Én személy szerint úgy érzem, mintha tudatos tönkretevése volna az oktatás és az egészségügy után a kistelepülések sportéletének is, hiszen a diáksport, az iskolai sport szinte teljesen megszűnt, és a felnőtt versenysport finanszírozására is egyre kevesebb összeg jut. Ennek ellenére a rendelkezésre álló 9,5 millió Ft elosztására tett javaslatot Hajdú Imre tanácsnok úr, amit az itt elhangzott vélemények és észrevételek után tett pontosítással a képviselő-testület elfogadta.

Törő Gábor
/2008.04.05./

 

Évenkénti egyeztetést javasol a Szociális Bizottság a temetkezési vállalkozóval

        
          

Nyílt ülésben két napirendet tárgyaltunk, az egyik a szociális rendelet módosítása, ami a köztemetéssel van összefüggésbe. Bizottságunk javasolta, hogy kiegészítő pontként kerüljön be a határozatba, hogy minden év januárjában le kell ülni a vállalkozóval, és egyeztetni kell azt a minimum kegyeleti szolgáltatást, amit a köztemetéseknél minden esetben alkalmazni akarunk, ill. az árakban is ekkor kell megegyezni – nyilatkozta Ladomerszky László, a bizottság elnöke…
 


Ladomerszky László

 

Korábban volt olyan eset, amikor egy kicsit elrugaszkodtak az árral, ill. olyan is, hogy a hozzátartozóknak voltak olyan igényeik, ami nem igazán köztemetéshez illő. Tehát olyan plusz szolgáltatásokat próbáltak ebbe belevenni, amit már nem tartozik bele a köztemetés kategóriájába.

A temető fenntartásával kapcsolatos megállapodás tervezetet, a bizottságunk egyhangúlag javasolta elfogadásra.

Az egyebek között a szokásos segélyezési témákban döntöttünk, ill. a Rákóczi u. 12. szám alatti, meghirdetett bérlakásra beérkezett ajánlatokról.
 

Cziczer Katalin
/2008.04.04./

 

 

Félpályás útlezárás a kamionforgalom csökkenéséért

 

        
       
 

2008. április 4-én reggel 8 órakor elkezdődött a félpályás útlezárás Sárospatakon. A városból a Bodrogköz felé kivezető Gárdonyi utcában felsorakozott gépjárműveikkel demonstrálnak a lakosok az egyre növekvő kamionforgalom ellen. Az egyik autón az "ELKERÜLŐ UTAT!" felirat látható.

A figyelemfelhívó demonstrációt Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselője kezdeményezte, de csatalakozott hozzá az egész város, valamint az Önkormányzat is támogatásáról biztosította, hiszen közel 500 kamion halad át a városon naponta, nagy terhelésnek kitéve a Bodrog-hidat, s növelve a balesetveszélyt. 
 Mindenki aggódik az általános iskola tanulóiért, mivel a tehergépjárművek közvetlenül az iskola mellett haladnak el, ahol ráadásul egy kanyar is van.

A szervezők bíznak abban, hogy ezzel az akcióval fel tudják hívni az illetékesek figyelmét erre a problémára, és közelebb jutnak a megoldásához.
  
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2008.04.04./

 

 

Kegyeleti megállapodás segíti a temetőfenntartást

 

        
       
 

Elfogadta a sárospataki képviselőtestület azt a kegyeleti megállapodást, amit az önkormányzat a sárospataki temetőfenntartókkal kötött. A temetkezés a kötelező önkormányzati tevékenységek között szerepel, bár normatíva nincs mellé rendelve – világít meg egy önkormányzati döntést a temetőfenntartó egyházak szemszögéből Virágh Sándor, református lelkész…
 


 
 


Virágh Sándor

 

Mivel a városnak saját köztemetőt nem kell a régmúltban kialakult történelmi viszonyok jóvoltából fenntartania, így a temetőkkel rendelkező történelmi egyházakkal készült el most egy megállapodás, hogy azok a felekezeti jellegükön túl a köztemetői jelleget felvállalják, és mint feladatátvállalók, ezen a téren a 2009-es évtől fogva támogatásban részesülnek.

A temetőfenntartás költségei az elmúlt évek változásai közepette nagyon megnőttek, mivel a szemetet már nem a Cinegére, hanem Bodrogkeresztúrba kell szállítani. Megnövekedett a temetésekkor a koszorúk száma, és korábban ilyen tömegű mécsest, művirágot, és egyéb nem szerves anyaggá váló kegyeleti dolgot sem hordtak a hozzátartozók a sírokra. Mindennek a kezelése, és a temetőbe járók házirendhez szoktatása nem kis feladat.

Sajnos még mindig sokan nem veszik a fáradtságot, hogy a kijelölt szeméttárolóba rakják a hulladékot, hanem az első fa tövére, vagy a szomszéd sír mellé teszik a szemetjüket. De a felesleges, sír körüli felkapálásos kimélyítés is rengeteg bonyodalmat okoz, mert ott megáll a víz, megsüllyed a síremlék, s körülötte a dimbes-dombos viszonyok kezelhetetlensége miatt elburjánzik a gaz.

A legfájóbbak mégis azok a dolgok a temetőben, ha a virágok, koszorúk, vagy a síremlékek fém részei, vázái, időnként fejfák lesznek tolvajok áldozatai. Emiatt reménységre és köszönetre ad okot az, hogy a rendőrség és a polgárőrség ígéretet tett, hogy járőrözéssel segítik a temető közrendjének őrzését is.

A kegyeleti megállapodást két egyeztetés és két lakossági fórum előzte meg, melyben mind az önkormányzat, mind a résztvevő felek, sőt a Lokálpatrióták Egyesülete és Végardó népe is aktívan részt vett. Ezért bizakodhatunk abban, hogy egy minden szempontból a lakosság megelégedésére szolgáló, fejlődést lehetővé tevő együttműködés bontakozik ki a megállapodásban rögzített feltételekből. A mellékelt képeken látható, hogy a Református Egyházközség szívügyének tekintve ezt az ügyet, nagy anyagi áldozatokkal teszi szebbé az őseinktől örökségül kapott temetőt, melyhez a jövő évtől kiszámítható módon mutatkozó támogatás nagy segítség lesz.

Közös erőfeszítésünk áldásos gyümölcse lehet, hogy a szeretteik sírjához látogatókat lelki békét sugárzó természeti környezet és megnyugvást adó rend és tisztaság fogadja.

Református Lelkészi Hivatal
/2008.04.04./

 

 

Egyed Attila polgárőr szolgálata

 

        
       
 

A szolgálatot 2008. március 25-én, szombat este 20 órától kezdtem meg a járőrtársaimmal együtt, amely alatt bejártuk Sárospatak belvárosát és a peremkerületeit is – nyilatkozta Egyed Attila, Végardó városrész önkormányzati képviselője, önkéntesen vállalt polgárőrségének első szolgálata után…


 
 


Egyed Attila

 

A járőrözést azzal kezdtük, hogy bejelentettük a szolgálat megkezdését a rendőrségen, majd A Művelődés Házát és környékét ellenőriztük. Ahol alkalmunk nyílt rá, beszélgettünk a járókelőkkel, próbáltuk az emberekkel megismertetni, hozzájuk közelebb hozni a polgárőrséget.
A közvetlen belvárost kiszélesítettük az Újtelep meglátogatásával. Ellenőriztük a játszóteret, mert a lakosságtól kaptunk olyan jelzést, hogy ott esténként fiatalok szoktak randalírozni.
Kinéztünk a volt lőtérre is, mivel ott mozgást láttunk. Szerencsére nem illetéktelenek voltak kint. A Bláthy utcán lévő pályát sem hagyhattuk ki, majd ellátogattunk a lakótelepre és az Arad utcai parkolót érintve a Hustácra is. Ezután Bodroghalászon keresztül kilátogattunk a pincesorra. No nem azért, mert annyira megszomjaztunk volna, hanem mert az utóbbi időben ott is elszaporodtak a betörések, pincefeltörések.

A város másik részére mentünk ezután, Végardóra, ami Patak legfontosabb része számomra. A város szélén lévő tanyáktól indulva bejártuk ezt a városrészt is, megtekintettük a szélső utcákat, a régi tanácsházát, valamint a fürdő hátsó és első bejáratának környékét.
Ezek után Kispatakra vettük az irányt, itt is alaposan körülnéztünk, majd folytattuk az utunkat a Berek felé, ahol megnéztük a majális részt, az ófalut, valamint az újfalut is. Végezetül a belvárosban fejeztük be a szolgálatot.
Azért tartom fontosnak a járőrözést, mert sajnos egyre gyakrabban követnek el betöréseket, támadnak meg, rabolnak ki időseket és védteleneket. Ezt nem csak a megélhetési bűnözők követik el, hanem rossz társaságba keveredett emberek is.

Azt remélem a polgárőr szolgálattól, hogy visszatartó ereje lesz a bűnöző személyek és csoportok számára, és megnyugtatja a polgárokat, hogy a rendőrségen kívül mások is odafigyelnek rájuk.

Cziczer Katalin
/2008.04.04./

 

 

Gyermekvédelmi tanácskozás megelőző jelleggel

 

        
       
 

Törvény általi kötelezettségének tett eleget a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat – Gyermekjóléti Szolgálata, amikor 2008. március 26.-án a Polgármesteri Hivatal Dísztermében megtartotta éves Gyermekvédelmi Tanácskozását - nyilatkozta Sáfrányos Sarolta...
 


 
 


Sáfrányos Sarolta

Dr. Komáromi Éva

 

A tanácskozáson városunk minden gyermekintézmények és gyermekekkel foglalkozó szervezetének képviselői részt vettek, továbbá jelen voltak a gyámhatóság, rendőrség, védőnői szolgálat, házi gyermekorvosi ellátás képviselői is. Beszámolóik tartalmazták saját éves gyermekvédelmi tevékenységeiket, hogy milyen feladatokat végeztek el az elmúlt évben és mennyiben voltak eredményesek.

Feltárták, hogy mi segítette, esetenként mi nehezítette vagy akadályozta munkájukat. Egymás értékelését meghallgatva közös stratégiát dolgoztak ki a feladatok színvonalasabb ellátása érdekében – közös érdekük-a gyermekek érdekét szem előtt tartva.

Itt tárgyaltuk meg az elmúlt egy évben a településen gyermekvédelmi témakörben tapasztalható különböző tendenciákat, és a felmerülő problémákat. Számos kollégánkat hívott meg a Családsegítő Szolgálat erre a konferenciára - tette hozzá Dr. Komáromi Éva jegyző.

Jelen voltak természetesen a Családsegítő Szolgálat munkatársai, a Polgármesteri Hivatalból alpolgármester úr, és gyámügyekkel foglalkozó kolléga, valamennyi általános iskola és az óvodák gyermekvédelmi felelősei, a bölcsőde vezetője, valamennyi védőnő, a rendőrkapitányság részéről a gyermek és ifjúságvédelemmel foglalkozó kolléga, valamint meghívást kaptak még a városban működő gyermekorvosok.

Mindenki rövid beszámolót tartott az elmúlt évi munkájáról, utána pedig fórum jelleggel próbáltuk meg tisztázni a beszámolókban felvetődött kérdéseket.
A konferencia célja a napirendi pontok végigtárgyalásán túl, a közeljövőben várható tendenciákra való felkészülés, elsősorban a prevenció oldaláról megközelítve azokat a problémákat, amelyeket már most lehet látni, hogy felütik a fejüket a városban, ill. hogy a jövőre vonatkozóan milyen hatékony megelőzési stratégiákat lehet kidolgozni.

Cziczer Katalin
/2008.04.04./

 

 

Miről tárgyalt a Gazdasági Bizottság?

 

        
       
 

Tíz napirendi pontot tárgyalt nyílt ülésben a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság az elmúlt héten, ill. további hét napirendet zárt ülésen – nyilatkozta Erdős Tamás, a bizottság elnöke…
 


 
 


Erdős Tamás

 

A nyílt ülés napirendjei között főként adminisztratív rendeletmódosítások, előterjesztések szerepeltek, így a közterület-használat engedélyezéséről szóló többször módosított rendelet, valamint a távhő szolgáltatási díjainak megállapításáról és alkalmazásáról szóló rendelet szerepelt a napirendek között.
Tárgyaltuk a korábbiakban elindított önkormányzati ingatlanok bérleti jogviszonyainak rendezése kapcsán, az akkor feladatként szabott kérdésben, a Kossuth út 65. szám alatti ingatlan bérletével kapcsolatosan.
A Zempléni Vízmű Kft benyújtandó pályázata is napirenden volt, ill. a kegyeleti közszolgáltatási megállapodást fogja jóváhagyni a testület remélhetőleg, amit a bizottságunk szintén megtárgyalt.

Előterjesztést tárgyaltunk a malomkőgyár környékén történő terület felhasználásával kapcsolatosan, ahol a beépíthetőség szabálymódosítására tettünk javaslatot.
A vagyongazdálkodási feladatok ellátásával kapcsolatos előterjesztést tárgyaltuk meg, amelyről decemberben döntött a testület, hogy vagyongazdálkodási csoportot kíván létrehozni. Az ezzel kapcsolatos jegyzői javaslatot tárgyalta meg a bizottság.
 

A törvénynek megfelelően elkészült az Önkormányzat éves összesített közbeszerzési terve és ennek jóváhagyását is tárgyalta a bizottság, ill. a sárospataki pedagógus lakásszövetkezet kérelméről tárgyaltunk.

Zárt ülésben a szokásos, főként jogi jellegű döntést, ill. támogatási jellegű döntést igénylő kérdésekben döntöttünk. Szorgalmi jog bejegyzéséhez történő hozzájárulás egy sárospataki kérelmező kérése alapján, tovább első lakáshoz jutók támogatását bíráltuk el, ill. önkormányzati tulajdonban álló lakás bérletéről foglalt állást a bizottság.

Vételi szándékot jelentettek be egy belvárosi ingatlanrészre, amelyről közös álláspontot alakítottunk ki, ill. volt három olyan további napirendi pont, ami egyrészt a fürdővel kapcsolatos, a másik az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség bérbeadásával, a harmadik pedig egy együttműködési megállapodás tervezete volt, amit első olvasatban tárgyalt a bizottság.
Végül napirendre került a Sárospatak és Térsége Idegenforgalmi Egyesület által kezdeményezett, már korábban elkezdett megállapodás tervezet is.

Törő Gábor
/2008.04.03./

 

 

Az idén is pályázunk az „önhiki”-re

 

        
       
 

Feró István, a Pénzügyi Bizottság elnöke pénzügyi szempontból legfontosabbnak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok pályázatának a benyújtását, illetve az erről szóló döntést tartotta a múlt heti ülésükön…
 


 
 


Feró István

 

Arra számítok, hogy az „önhiki” hasonló nagyságrendű lesz, mint az elmúlt évben. Mi mindenféleképpen a maximumot pályázzuk, remélhetően kedvező elbírálást kap az önkormányzat, és ezzel a költségvetés jelenlegi helyzete javulhatna. Ennek az eredménye a második félévben fog jelentkezni, de ezt most kell elindítanunk.
Tavaly ez a pályázat 128 millió Ft-ot hozott az Önkormányzatnak, amihez még 28 millió Ft jött más alapból. Az önkormányzat fennállása óta ez volt a legmagasabb összeg, amit ebből a keretből kaptunk.

A kegyeleti megállapodási tervezet volt még napirenden, a lefolytatott tárgyalások után, az önkormányzat, ill. az egyházak között, a temetők használatának és rendbetételének, ill. üzemeltetésének, hogyanjáról és mikéntjéről. A tárgyalások lezárásaként, szerződések születnek, amelyek tartalmazzák, hogy milyen összegeket, és mire használhatnak fel a temetőket fenntartó egyházak, hogy mi lesz az önkormányzat feladata, és akkor hosszú-hosszú idő után végre nyugvópontra kerülnek ezek a kérdések.

Még egy lényeges dolog van napirenden, ami a jövőt határozza meg, ez pedig a közbeszerzési eljárások lefolytatásával kapcsolatos tervezet megvitatása, illetve elfogadása.

Cziczer Katalin
/2008.04.03./

 

 

Az Ügyrendi és Jogi Bizottság üléséről

 

        
       
 

Bizottságunk összesen tíz napirendet tárgyalt nyílt ülésben, kettőt pedig zárt ülésben. A szokásos beszámoló most is elhangzott a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Igazából ezzel különösebb gond nincs, mivel a határozatainkat komolyan vesszük, és azokkal kapcsolatban időben lépünk – nyilatkozta Saláta László, a bizottság elnöke…
 


 
 


Saláta László

 

Előterjesztés hangzott el a közterület használat engedélyezésével kapcsolatosan. Erre azért volt szükség, mert a Közigazgatási Hivatal bizonyos jogszerű problémákat talált benne, ill. néhány mondat megfogalmazását nem tartotta helyénvalónak, ezeket kellett pontosítani.

Előterjesztés hangzott el a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló rendelet módosítására. Tulajdonképpen a köztemetések kérdésében foglaltunk itt állást, hogy mikor és milyen feltételekkel kerülhet sor köztemetésre. Nem akarok ebbe belemenni, hiszen a rendelet a későbbiek során, majd az interneten úgyis megtalálható lesz.
Előterjesztés hangzott el távhő szolgáltatási díjainak megállapításáról és alkalmazásáról, valamint a távhő-szolgáltatás egyes kérdéseiről szóló rendelet módosításáról. Egy kicsit hasonló a helyzet, mint az előbb említettem a korábbi rendeletnél, hogy itt is észrevételek hangzottak el a rendelettel összefüggésben, és ezeket a módosításokat kellett eszközölni, különösebb tartalmi változások nélkül.
 

Előterjesztés hangzott el a Kossuth út 65. szám alatti Jenei Bt által bérelt irodahelység bérleti szerződésének felülvizsgálatára. Ennek az a lényege az, hogy a Jenei úr eddig is rendelkezésünkre bocsátotta az összes térképészeti bázisát, az önkormányzat különböző műszaki problémáinak megoldásához és úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan értéket képvisel, amiért ha fizetnénk, ő pedig bérleti díjat fizetne, akkor valószínű, hogy negatív szaldóval kerülnénk ki ebből. Tehát úgy tekintjük, mint munkatársunkat Jenei urat, és így továbbra is ingyenesen használhatja az általunk rendelkezésre bocsátott helyiségeket.

Előterjesztés hangzott az önkormányzat által fenntartott intézmények alapító okiratának módosításáról. Erre azért került sor, mert – mint ahogy korábban is volt már erről szó - a TEÁOR számok megváltoztak, és ennek megfelelően kellett négy intézményünknél a Termálfürdő és Campingnél, a Kommunális Szervezetnél, Sárospatak város Rendelő Intézeténél, valamint a Polgármesteri Hivatalnál az új TEÁOR számokat átvezetni.
Tehát minden tevékenységet, ami egy bizonyos szervezetnek a működéséhez tartozik, azokat új számokkal látják el, ezt kell tulajdonképpen átvezetni a nyilvántartásban.

Előterjesztés hangzott el a kegyeleti közszolgáltatási megállapodásokról. Itt egy régi hiányt pótol a város, korábban ilyen megállapodás nem volt. Az egyházakkal több lépcsőben készítették elő ezt a megállapodást, többek között a Lokálpatrióták Egyesületének is volt egy ilyen fóruma, ami azt a célt szolgálta, hogy próbáljuk a hiányosságokat, nehézségeket felkutatni. Emellett többször tárgyaltak az egyházak képviselőivel is, úgyhogy én azt gondolom, hogy a képviselő-testület döntése után el fogják fogadni, mintegy 2 millió 500 ezer Ft-ot fognak kapni a temetők rendbentartási költségeink a finanszírozására. Úgy tűnik, hogy ez kevés lesz, de a különböző társadalmi területek - a Kommunális Szervezet is - valamilyen módon be tud segíteni, ill. a lakosság is hozzá tud majd járulni valamilyen módon, mindenesetre egyelőre ez is előrelépés, hiszen eddig nem volt ilyen összeg sem, most már legalább ezt az összeget - ha szerény is - meg fogják kapni.

Előterjesztés hangzott el a vagyongazdálkodási feladatok komplex ellátására. Itt arról van szó, hogy létrehoznánk egy vagyongazdálkodási csoportot - egyelőre vitaanyagként fogadtuk el ezt az előterjesztést, ami még továbbgondolást és kimunkálást igényel.

Ezt követően előterjesztés hangzott el Sárospatak város önkormányzatának 2008. évre vonatkozó éves összesített közbeszerzési tervének elfogadására, amely terv tulajdonképpen egy elképzelés, hogy milyen közbeszerzési feladataink lesznek. 8 millió Ft fölött minden nettó értékű beruházás fölött közbeszerzéseket kell végezni, és ezeket soroltuk fel, hogy melyek lesznek ezek. Ide tartozik többek között a fürdő, az iskola, nyilvánvalóan az iskolai tatarozás is attól függően, hogy milyen pályázati összegek állnak rendelkezésünkre.
Zárt ülésen két dologban döntöttünk, két személyi ügyben. Egy nyugdíjazási ügyben, és egy hozzánk érkezett vélemény és nyilatkozat kérés kapcsán foglaltunk állást.

Törő Gábor
/2008.04.03./

 

 

II. SUSI – MOGYI – Adidas Kupa Szivacskézilabda Régió Döntő

 

        
       
 

A Magyar Kézilabda Szövetség felkérte a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskolát arra, hogy legyen házigazdája az Országos Szivacskézilabda Régió Döntőjének (1998 – ban született leányoknak és fiúknak egyaránt). A felkérésnek eleget téve a rendezvény 2008. április 6 -án (vasárnap) lesz, az Árpád Vezér Gimnáziumban, 9.30 órai kezdettel. Az alkalom hivatalos elnevezése: II. SUSI - Mogyi - ADIDAS Régió Döntő.
A döntőre bejutott csapatok:
Leányok:
Bőcs; Hort SE; Dunakeszi; Hatvan; Salgótarján.
Fiúk:
Budapesti Honvéd - Pitypang; Salgótarján; Gyöngyös DSZSE; Váci KSE;
Sárospataki USI.

Egy-két gondolat a szivacskézilabdázásról: a játékot 3 mezőnyjátékos és 1 kapus játssza, 20 x 10 méteres pályán; a kapuk 240 x 160 centiméteresek; csere folyamatosan történhet; a mérkőzés 2 x 10 perces – 3 perces szünettel; a labda speciális szivacsból van.
A rendezvényen nagy küzdelem várható, ahol a gyermekek érmeket, okleveleket, különdíjakat is kaphatnak a játék öröme mellett. Óriási a tétje a tornának, hiszen az első két helyezett továbbjut az Országos Döntőbe. A szervezők nagy szeretettel látják a szurkolni vágyókat. HAJRÁ SUSI!

A rangos eseményt az a csávolyi MOGYI Kft. támogatja, mellyel az egyesület vezetői meghosszabbították a reklámszerződését, hiszen a cég nagyon elégedett volt a múltkori rendezéssel. Hír még a SUSI háza tájáról, hogy az 1997-ben született focisták Nyíregyházára még az 1999-esek Debrecenbe hivatalosak áprilisban. A SUSI hivatalos honlapján továbbra is friss információhoz juthatnak a kedves olvasók. www.susi.mlap.hu


 
 


A torna menete

Cziczer Katalin
/2008.04.03./

 

 

Virágpalántát kaptak az óvodások

 

        
       
 

A televízió Minimax csatornáján közzétett felhívás alapján „Nefelejcs Fifi” virágoskertjének kialakítására lehetett jelentkezni az óvodáknak – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Mese Óvoda és Bölcsőde megbízott intézményvezetője...


 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes

 

Pár héttel ezelőtt egy kora esti műsorban hallotta meg egy, az óvodánkba járó kislány édesanyja a fenti felhívást és azonnal szólt az intézmény vezetőjének a jelentkezési lehetőségről. A bejelentkezést perceken belül mindhárom intézményegység nevében megtettük, de az első 100 jelentkező közzé a székhely intézmény tudott bekerülni.

Ennek jutalmaként egy hatalmas láda - már nyíló - tavaszi virágot kaptunk, melyeket a gyermekek az intézmény előkertjében elültethettek. A középső csoport tagjai nagy lelkesedéssel és odafigyeléssel ültetgették a színes, gyönyörű virágokat. Az óvodában szerzett ismereteik alapján már tudják, hogy a növényeket, a virágokat az ültetést követően is folyamatosan gondozni, ápolni kell. Ez a gyermekek számára napi feladat lesz, mert „Nefelejcs Fifi” a 30 legszebb virágoskertet meg is látogatja. Az óvodások vágya, hogy ők a meglátogatottak, s ezzel a 30 legszebb között legyenek, a virágzó és rendezett kiskertjükkel.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.04.02./

 

 

Magyar-lengyel két jó barát…

 

        
       
 

Mivel a Schengeni Egyezmény életbe lépése óta nem állnak köztünk a határok, könnyebben fel tudjuk frissíteni a több száz éves hagyományra visszatekintő magyar-lengyel barátságot, amit az élet minden területén szeretnénk erősíteni – nyilatkozta Adam Kmiecik, Jaslo járás első embere, miután aláírták az együttműködési szerződést Dr.Hörcsik Richárddal, a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás elnökével…
 


Adam Kmiecik


Dr. Hörcsik Richárd

 

Elsősorban arra számítunk, hogy a turisztikai kapcsolatunk erősebb lesz, hogy kölcsönösen látogatjuk majd egymást, hiszen nálunk, Lengyelországban is vannak régi várak és szép üdülőhelyek. Arra is számítunk, hogy akár a kisiparosok, akár a nagyvállalkozók kapcsolatba lépjenek egymással, hogy kereskedelmi kapcsolatok alakuljanak ki, nem beszélve a kulturális kapcsolatokról.
Tehát minden területen szoros kapcsolatokat szeretnék kialakítani. A most aláírt szerződés következményeképpen rövid időn belül meghívjuk Lengyelországba a magyar barátainkat, ahol az elvi megállapodás konkrét feladatokra, programokra váltjuk át.

Sárospatak nagyon szép város, sok-sok látnivalóval és a melegvizű fürdővel, bátran merjük otthon propagálni, hogy minél több lengyel jöjjön ide Jaslo környékéről – jelentette ki Adam Kmiecik

Jaslo járás képviselői vannak Sárospatakon, akikkel egy együttműködési megállapodást írtunk alá a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulásnál. Jaslo járásban közel 170 ezer ember él, akikkel elsősorban turisztikai, kereskedelmi, idegenforgalmi és kulturális együttműködést szeretnénk kialakítani, a kistérségi társulásunk területén élő polgárokkal és a szakönkormányzatokkal.

Ez egy olyan keretszerződés, ami lehetőséget ad nem csak Sárospatak, hanem a kistérség minden egyes településének, hogy szorosabb kapcsolatot építsenek ki - nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd,
a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke...
Ez a kapcsolat egy éve kezdődött el, és most abban a fázisában jár, amikor a járás elnöke, elnökhelyettesei és az ottani járás képviselőtestületének néhány tagja látogatott el Sárospatakra, hogy megismerkedjen az itteni kistérségi társulással.

Ez a most aláírt együttműködési szerződés lehetőséget ad elsősorban a turizmus bővítésére, hiszen sárospataki termálfürdőnek nagyon sok jaslói látogatója van, amit szeretnénk intézményesíteni. Természetesen ebből a turisztikai lengyel látogatásból nemcsak Sárospatak, hanem a város környékén lévő települések is szeretnének részesedni. A turizmuson túl más, kulturális kapcsolatok kialakítása iránt is érdeklődtek a vendégeink, pl. az iskolák között is alakulhatnak ki testvéri kapcsolatok. Már szóba is került, hogy a Jaslo városában lévő gimnázium a sárospataki Árpád Vezér Gimnáziummal szeretne kapcsolatot kialakítani.

Ezen túl a Jaslo járási, kis és közepes vállalkozók is szeretnének kapcsolatokat kiépíteni üzleti együttműködésre. Ezt a közeljövőben szeretnénk majd realizálni, amikor egy, a kistérségi társulás képviselőiből, önkormányzataiból álló delegáció szeretne kiutazni Jaslo járásba, hogy mi is megismerjük őket, és ezt a kapcsolatot kiszélesítsük.

Én remélem, hogy ennek a kapcsolatnak lesz folytatása, rajtunk nem fog múlni és úgy láttam a lengyel vendégeinken sem, hiszen különösen a nyár folyamán nagy a turistaérdeklődés, szeretik a Tokaji bort, és szeretnének kulturális területen is minél több kapcsolatot kiépíteni. 
 


Cziczer Katalin
/2008.04.02./

 

 

Vasárnap a debreceni Kölcsey Központban énekel Polyák Rita

 

        
              
 

A Debreceni Gyermek és Ifjúsági Fesztivál keretén belül kerül megrendezésre a Csillagok születtek című koncert. A koncerten fellép Polyák Rita, mellette Bíró Gergő a For 4 Dance és Mészáros Árpád Zsolt az Operett Színház művésze. Rita ismert és kedvelt musical slágerekkel szeretné megörvendeztetni a közönségét.
A koncert helyszíne a debreceni Kölcsey Központ Nagyterme. Időpontja 2008. április 6. (vasárnap) 19 óra.
Jegyek a helyszínen, a Kölcsey Központban vásárolhatóak. Rita minden érdeklődőt szeretettel vár az első nagy koncertjén!
 


Polyák Rita

 

Néhány éve, amikor elindultam Sárospatakról Debrecenbe, szerettem volna megvalósítani álmomat: énekelni akartam. Tudtam, hogy nehéz út áll előttem, ahol sok-sok munkára, tanulásra, kitartó szorgalomra lesz szükségem ahhoz, hogy megvalósítsam azt, amit elterveztem.

Az akadályok leküzdésében nagyon sokat segített az a sok szeretet, bíztatás, amit mindig kaptam a Patakiaktól.
Éppen ezért életem első igazi koncertjére szeretnék meghívni mindenkit, aki szereti a musical slágereket. A koncert Debrecenben, a Kölcsey Központ Színháztermében kerül megrendezésre 2008. április 6-án, este 7 órai kezdettel.

A háromórás műsor első részében Bíró Gergő és a For 4 Dance lép színpadra, a második részben pedig én énekelhetem el kedvenc musical slágereimet. Vendégem lesz Mészáros Árpád Zsolt, az Operett Színház művésze.

Mindenkit nagyon sok szeretettel hívok és várok: Polyák Rita

  
 


/2008.04.02./

 

 

Sikeresen szerepeltek az Országos Ifjúsági Szólótánc Versenyen

 

        
              
 

Március 30-án a Farkas Ferenc Művészeti iskola tanulói ismét művészeti vetélkedőn vettek részt. Az Országos Ifjúsági Szólótánc Verseny területi selejtezőjét Debrecenben a Csapókerti Közösségi Házban rendezték meg, ahová négy versenyző utazott a felkészítő pedagógusokkal - tájékoztatja az olvasókat Darmos István...


Darmos István

 

A kötelező – rábaközi – táncok mellett a fiatalabbak – Ajtai Beatrix és Kiss Noémi – hegyközi csárdással lépett a színpadra, míg a másik páros – Boglyasovszky Bianka és Máji Gábor – gömöri csárdást táncolt. A táncosokat Darmos Éva és Darmos István, valamint Kovács Borbála és Sajószegi Gábor készítették fel a versenyre, a szabadon választott táncokat a Szeredás Zenekar kísérte.

Azt, hogy ki jutott tovább az egri döntőbe, csak valamennyi selejtező lezárása után közlik a résztvevőkkel, így erre az információra még egy-két hetet várni kell. A zsűri tagjai szakmai értékelésükben elmondták, hogy az iskola versenyzőitől szép, stílusos táncolást láttak, mindannyian ügyes és tehetséges táncosok. 
 


Cziczer Katalin
/2008.04.01./

 

 

Olvasószolgálati és Helytörténeti Könyvtáros Műhely

 

        
         
 

A Zrínyi Ilona Városi Könyvtár 2008. március 27-én műhelymunka keretében hívta össze a kistérségi könyvtárosokat - nyilatkozta Kövér Sándorné....


Kövér Sándorné

 

Ez alkalommal a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskola Könyvtárában vendégeskedtünk. Megismerhettük többek között a könyvtár történetét, áttekintettük a szerkezeti felépítését, felidézhettük régi emlékeinket. Nagy élmény volt a könyvtári muzeális dokumentumokat kézbe venni, belelapozni a több száz éves könyvekbe. Kellemes meglepetést jelentett a korabeli szemléltetőanyagokkal megismerkedni.

Betekintést nyerhettünk a könyvtár számítógépes adatbázisának használatába is. A könyvtárlátogatás után még megbeszéltük az aktuális problémákat, és konkretizáltuk a további feladatokat. Bebizonyosodott, hogy szükség van más könyvtártípusok megismerésére, és ötleteket is adtak a kollégák, hogy hová szeretnének még ellátogatni.
  
 

Törő Gábor
/2008.04.01./

 

 

Egészségdélután a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
          
 

2008. március 12-én egészségdélután volt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. A programot nagy-nagy készülődés előzte meg. Pályázaton vitaminokat, teljes kiőrlésű gabonát nyertünk és egy testzsír mérésére alkalmas mérleget is kaptunk, melyet minden érdeklődő kipróbálhatott. Meghívtuk a védőnőket is, ők vérnyomást és vércukorszintet mértek...

Az udvaron erejüket és ügyességüket tették próbára diákjaink, ahol testnevelő tanáraink kötélhúzó és célbadobó versenyt tartottak. Iskolánk felsős tanulói, pedagógusai és a szülők egészséges ételeket, italokat készítettek, melyeket a zsűri döntése után mindenki megkóstolhatott. Volt sok gyümölcsturmix, gyümölcsleves, gyümölcs- és zöldségsaláta, gyógytea, magvas pogácsa és még sok más finomság, melyet a képek is tanúsítanak.

A zsűri három kategóriában osztott ki díjakat az osztályoknak és az egyéni versenyzőknek. Legegészségesebb ételnek bizonyult az 5.b osztály gyümölcssalátája és Vígh András 5.c osztályos tanuló sárgarépa salátája.
Legízletesebb kategóriában a 8.a osztály görögsalátája és Kazup Gábor szülő (csirkemell wokban sütve) nyert díjat. Legötletesebbnek a 8.c osztály sündisznócipóját és Szabóné Deák Sarolta tanárnő kártyaszendvicsét találta a zsűri.

Köszönjük mindenki munkáját és az alapítvány támogatását, hiszen ezek nélkül nem sikerülhetett volna ilyen jól ez a délután.


 
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.04.01./

 

 

Magyar Tájak

 

        
          
 

A Művelődés Háza Magyar Tájak sorozatának keretében szerdán este a Hajdúsággal ismerkedhettek az érdeklődők. Bíróné Marsi Andrea és Szűcs János meghívott vendégek beszéltek a Hajdúság elhelyezkedéséről, a hajdúk történelméről, a XX. század közepéig fennmaradt színes pásztorkultúráról...

Ezek mellett a térség építészeti, régészeti és kultúrtörténeti emlékeit is igyekeztek bemutatni, nem felejtve ki a híres gyógy- és termálfürdőket, köztük a hajdúszoboszlóit, hajdúnánásit, vagy a dorogit. Kivételesen vendégeink tartottak táncbemutatót - hiszen mindketten a néptáncmozgalomban ismert és elismert szakemberek-, eszközös pásztortáncokat, s a kevéssé ismert hajdúsági csárdást láthatták tőlük az érdeklődők.

Érdekességképpen bemutattak egy, a Hajdúságban, az ötvenes években készült néma filmfelvételt is. A sorozatban mindig igyekszünk az adott terület gasztronómiai jellegzetességeit is bemutatni, ennek keretében most hajdúsági töltött krumplit kóstolhattak a közönség soraiban ülők, amelyet a Huszár Panzió éttermének munkatársai készítettek el. A következő hónapban Rábaköz "kerül terítékre".
  
 


Törő Gábor
/2008.04.01./