Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2008 augusztus

Képzeletbeli utazás

 

        
                 

Izgalmas tanulmányok Sárospatak történetéről - (Dr. Hörcsik Richárd: „Bodrog partján van egy város” - Budapest, 2007.)

Számtalan könyv és tanulmány jelent már meg Sárospatakról, de mintha hiányérzetünk lenne, hiszen azok jelentős része a Református Kollégiumról, az itt folyó oktatás történetéről, illetve arról a szellemiségről szól, amelyet a Schola adott az itt végzett diákoknak....
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd

 

A történész-levéltáros Hörcsik Richárd is érzi ezt, hiszen a nemrégiben megjelent, a város történelmi múltját átfogó kötet bevezetőjében így fogalmaz: „Mindenki az iskolára figyelt, közben maga a város mintha kissé háttérbe szorult volna, pedig a genius loci gerjesztője maga Sárospatak. A város, amely 800 éves történelme során mindig befogadója volt az említett intézményeknek és otthont adott az ott tanuló diákoknak.”

A gyűjteményes kötet egy gazdag és termékeny történészi életút Sárospatakról írott tanulmányainak gazdag és színes tárháza –
mondja Hajdu Imre, a Kulturális Bizottság elnöke. Olvasmányos és közérthető formában ismerhetjük meg a 12. századi Sárospatakot, Szent Erzsébet szülőhelyét és forrásmunkákra hivatkozva nyerhetünk betekintést II. András és Gertrúd királyi udvarába. Ennek szellemében a kötet jól tagolt és szerkesztett vázra épül. Nagy ívű és élvezetes művelődéstörténeti sétát tehetünk időben és térben a város kialakulásától napjainkig.

A ma is használt városi szimbólumok (pecsét, címer) története, illetve korszakonkénti használata számos érdekességgel szolgál az olvasónak: tudjuk-e, hogy a városi címerben található angyalokat, koronákat, liliomokat és rózsákat mióta használjuk és mit szimbolizálnak? Ha nem, akkor megtudhatjuk, mint azt is, hogy milyen kapcsolata volt Munkácsy Mihálynak a mai napig álló, múzeumként működő Berna-sor építésével, vagy azt, hogy Tomkó Mihály lakatos mester hány rajnai forintért készítette el a zárakat.

Fantasztikus és lélegzetelállító utazást tehetünk a 19. század első felébe, és testközelből láthatjuk felépülni a Református Kollégium mai épületét. Tanulságosak és elgondolkodtatóak, hogy a 45 évig tartó építkezés (gondoljunk bele: mintha most adnánk át egy 1963-ban elkezdett épületet) pénzügyi forrásainak előteremtésére milyen lépéseket tettek eleink. Elárulom, hogy nagyrész közadakozásból sikerül felépíteni a ma is álló kollégiumi épületet: „a közel 300 000 RFt-os költséget (az ingyenmunkákat nem számolva) elsősorban felső-magyarországi református középnemesi családok adták össze, akiknek nemcsak gyermekei, hanem maguk és szüleik is a Kollégium falai között tanultak.” A 300 000 rajnai forint mai áron hozzávetőlegesen 500 millió forint volt…


Mindenki számára közismert, hogy 2006-ban hazakerültek a „száműzött könyvek” Oroszországból. Azt azonban kevesen tudják, hogy milyen tárgyalások, helyszíni tapasztalatgyűjtés és diplomáciai erőfeszítés kellett ahhoz, hogy a régóta várt esemény bekövetkezzen. Mivel a szerző, Dr. Hörcsik Richárd az első pillanatoktól kezdve egyik zászlóvivője volt az ügynek, személyes élményei alapján enged betekintést a könyvek hazaszállításának folyamatába.
A tanulmánygyűjtemény mindenki számára ad valami érdekeset, mert olyan tényanyagra épül, amelyet eddig csak a történészek, illetve a történész szakmához kötődő kutatók számára volt hozzáférhető. Ajánlom minden patakinak és Patakról elszármazottnak, illetve mindazoknak, akiket általában véve érdekel a múlt századok társadalomtörténete.

Cziczer Katalin
/2008.08.31./
 

 

Minden elhunyt motoros emlékére

 

        
                

Több, mint 1500 motoros - köztük több pataki és újhelyi is – vett részt 2008. augusztus 30-án Kékestetőn az elhunyt motorosok emlékére állított emlékmű szentelésén – küldte tudósítását a Zempléni Farkasok részéről Vad Kálmán
 


 
 


Vad Kálmán

 

A jó idő elérkezésével minden évben egyre másra érkeznek a szomorú hírek, hogy itt is, ott is elesett valaki motorral, s sajnos sokszor a legrosszabb is megtörténik. Vannak, akik szerencsésen megússzák, de egyre többen vannak olyanok is - olvasva az emelkedő, sajnálatos statisztikát - akik már sohasem fognak nyeregbe szállni és már soha nem fognak egy hazaérkezni, hogy megöleljék szeretteiket és lemossák magukról a vándorok verejtékét, az út porát.

A MOTaMOT, és a Hatvani motorosok, Juhász Gábor terve volt egy állandó emlékhely létrehozására, amit a szülők akarata és beleegyezése támogatott.
Nem hiába volt a közös akarat, megtörtént a csoda: 2008. augusztus 30-án, szombaton, gyönyörű időben gördült fel 1500 motoros a Kékestetőre. Látványos megnyilvánulása volt ez a közös gondolkodásnak és a közös akaratnak.

- Azokért jöttünk fel, akikkel már nem gurulhatunk többé együtt. Ez a hely legyen mindenkié – jelentette ki Juhász Gábor, a Hatvani Motoros Egyesület alapítója szombat délután Kékestetőn, ahol több motoros szervezet önkéntes adományokból, közös emlékművet állított a közlekedési balesetekben elhunyt motorosok emlékére.
Az interneten szervezett esemény - rendőri kísérettel - nagyszabású motoros felvonulással kezdődött, ahol mintegy félezer kétkerekű indult el Gyöngyösről végig a 24-es főúton az ország tetejére.

A Motorosok a Motorosokért Közalapítvány nemcsak a balesetmegelőzésben próbálja motiválni a kétkerekűek szerelmeseit, akkor is segít, ha már megtörtént a baj. Sérült motorosok gyógykezelésére és elhunyt motorosok családjainak támogatására is gyűjtenek. – tudatta az egyik főszervező, Rimóczi Béla a szervezet képviseletében.
Ők kezdeményezték az emlékmű felállítását, majd kétkezi munkájukkal meg is építették a két kereket jelképező emlékhelyet a csúcson. Bőgér András, a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének vezetője már a folytatásról is beszélt: - Minden év augusztusának utolsó szombatján újra eljövünk, s kezdeményezzük azt is, hogy augusztus 30. legyen a balesetben elhunyt motorosok világnapja.
A rendezvényen a megyei rendőrkapitányság munkatársa, Erdélyi Róbert emlékeztetett a szomorú statisztikákra: eszerint 2007-ben 57 olyan közlekedési baleset történt, melynek elszenvedői között motorosok voltak – ez 10 százalékkal több, mint 2006-ban.
2008. első nyolc hónapja további aggodalomra ad okot: már 3 halálos baleset, 8 súlyos és 4 könnyű sérülést elszenvedett motoros a „mérleg". Két halálos baleset összesen 3 halottal éppen a Mátrában történt.

 Új kezdet Prebenyikben - "Ameddig azok döntik, mi ültetjük addig a fenyőt..!"   FELHÍVÁS  Motorosokhoz (és azokhoz is, akik nem motoroznak)... 

További fotók >>>   

Törő Gábor
/2008.08.31./
 

 

Ismét győzött focicsapatunk!

 

        
                

Arra a Tiszakarádra látogattunk, ahol néhány hónappal ezelőtt - mint arról akkor is hírt adtunk - találkozott a két csapat. A korábbihoz hasonló küzdelemben kellett begyűjteni a három pontot. A legjobb hazai játékos Simkó Gábor lett két góljával, és a mutatott egyenletesen jó játékával – küldte tudósítását Koscsó István…
 


 
 


Simkó Gábor

 

A pálya egyenetlensége miatt most sem alakult ki magas színvonalú játék. Ez a hazai csapatnak kedvezett, mert jobban hozzá van szokva, hiszen ők itt játszanak.
A 8. percben megszereztük a vezetést. Kecskés Tamás szögletből beívelt labdáját Simkó Gábor fejelte be. 0:1
Az első félidő további részében tovább növelhettük volna előnyünket, de a 100%-os gólhelyzetekben nem találtuk el a kaput.
A második félidő hasonlóan kezdődött, mint az első. Ugyanúgy a 8. percben szintén Kecskés Tamás szöglet rúgásából Simkó Gábor fejelte be második gólunkat is 0:2
A hazai csapat végig nagy akarással focizott, aminek meg is lett a gyümölcse, hiszen kettő perccel a meccs vége előtt szépítettek, 1:2

Az ifi csapatunk 4:2-re győzte le a helyieket..
Gratulálunk! Hajrá Patak!


/2008.08.30./
 

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

        
                

Augusztus 29-én, pénteken tartotta a rendes képviselő-testületi ülését Sárospatak Város Önkormányzata. A napirendi pontok elfogadása előtt polgármester úr tájékoztatta a testületet a két ülés között tett legfontosabb intézkedésekről és eseményekről – számol be Aros János alpolgármester az augusztus végi ülésről…
 


 
 


Aros János

 

Eseményekben bővelkedett ez az időszak, hiszen két hónapig nem volt rendes képviselő-testületi ülés, rendkívüli üléseket tartottunk, de ezeken ilyen beszámolók nem szerepeltek. A lejárt idejű határozatok végrehajtásáról hallottunk egy beszámolót, majd kezdődtek a napirendi pontok.

Tájékoztatót hallottunk Sárospatak Város Önkormányzata 2008. évi költségvetésének első félévi végrehajtásáról. A tájékoztatót tudomásul vette a képviselő-testület, ugyanakkor megjegyeztem, hogy nincs okunk a jó kedvre, hiszen a város gazdasági helyzete továbbra sem rózsás, ugyanis továbbra is kapjuk azokat a kötelező feladatokat, a melyeknek a finanszírozási oldala nincs megteremtve, nem kapunk rá fedezetet.

Szeptemberben valószínűleg újabb nehéz lépéseket, döntéseket kell meghoznunk, hiszen át kell néznünk az intézményeink működését. Hiányzik a költségvetésünkből a meg nem kapott „öhikis” pályázati pénz, és hiányzik a költségvetésünkből az a 60 millió Ft is, amit jogszabályi változások miatt nem várhatunk, hogy befolyjanak a kasszába a helyi adóból. Előttünk van a gázár emelés, amelyik idén már negyedszeri, összességében több mint harminc százalékkal nőt a gáz ára, amit az intézményeinkben lévő fűtési kiadásokban nem terveztük, így ezeket is módosítani kell.
 

A közterületen történő szeszesital fogyasztásról szóló rendeletet alkottuk meg a második napirendi pontban. Több észrevétel érkezett hozzánk már a nyáron is elsősorban a Várnegyedről és a belvárosból, hogy az éjszakák során közterületeken italozó fiatalok zavarják meg a rendet, a csendet.
Ezzel is a közbiztonságot szeretnénk Sárospatakon valamelyest javítani. Ennek a rendeletnek az értelmében helyszíni bírság kiszabására lesz lehetősége a közterület-felügyeletnek, a rendőrnek, ill. az ÁNTSZ-nek. 50 ezer Ft pénzbírságig sújtható az, aki nem tarja be ezt a rendeletet.
Ezúton szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni, hogy ezt komolyan kívánjuk venni, tehát a szükséges bevezetési időszakon túl - hiszen egy átmenetre, a figyelmeztetésre szükség lesz - aztán nagyon keményen be fogjuk tartatni ezt a rendeletet.

Az állattartásról szóló rendeletet is módosítanunk kellett, ugyanis az áprilisban elfogadott rendeletünket a közigazgatási hivatal néhány pontban kiegészíteni kérte, ez történt most meg, így remélhetőleg mindenki számára elfogadható lesz a rendelet.

Kiírtuk a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati pályázatot. A tavalyihoz hasonló feltételekkel a pályázat tartalmát közzé fogjuk tenni a honlapunkon, a képújságban és hozzáférhető lesz itt a Polgármesteri Hivatalban is. Kérek mindenkit, hogy alaposan tanulmányozza át és minél többen használják ki ezt a pályázati lehetőséget.

Önkormányzat által fenntartott közoktatási intézmények működtetésére vonatkozó minőségirányítási program felülvizsgálata volt még előttünk, amit egyhangúlag elfogadott a képviselőtestület, ezután következhet majd az intézményeknél is a költségvetés felülvizsgálata.

A Mese Óvoda és Bölcsőde, valamint tagintézményei nevelési keretprogramjának a kiegészítéséről hallottunk előterjesztést Lendvainé Szendrei Ágnes igazgató asszonytól.

Három napirendi pontban foglalkoztunk az Innovo Patak Városfejlesztő Non-profit Kft-vel, a 2007. évi mérlegbeszámolót és a közhasznúsági jelentést fogadtuk el, módosítottuk az alapító okiratát, valamint a kft részére nyújtandó kölcsönről döntött a képviselőtestület. Mint ismeretes a kötvény városfejlesztésre vonatkozó részéből az E raktár átalakítása-felújítása, valamint az un. Derczó telken - az Erdélyi János út és a Comenius utca sarkon-  a beruházás kezdődhet majd meg.

Nagyon várt napirendi pont volt az RFV Sárospatak Non-profit Kft-vel kötött közétkeztetési szerződés módosítása. A 2007. októberében elfogadott szerződést már akkor úgy fogadtuk el, hogy egy év múlva valamennyi RFV-s sárospataki szerződést felül kell vizsgálnunk. Ennek az első lépése a közétkeztetési szerződés felülvizsgálata és módosítása. Azért vettük ezt előre, mert szintén a közigazgatási hivatalokban, gondozási központ kapcsán ezt nekünk ezt előírta és kérte a pontosítását. Hosszas egyeztetés után történt ez most meg. Úgy tűnik, hogy mind két fél a konszenzusos megoldásra törekedett és sikerült megtalálni azt a szerződést, amelyik már mindenki számára elfogadható.
Természetesen ezt a szerződést az érintett intézmények vezetőivel már megnéztük, kikértem a véleményüket, ezeket a véleményeket is beépítettük már a szerződésbe. Reményeink szerint a közétkeztetési szerződés ilyen irányú módosításával és elfogadásával az RFV ezt a szolgáltatást mindenki megelégedésére fogja végezni.
Hamarosan befejeződik a 7-es Étterem átalakítása: Kelet-Magyarország legmodernebb étterme lesz itt Sárospatakon. Bízunk benne, hogy meg tudjuk majd tölteni tartalommal.

A Művelődés Háza és Könyvtára alapító okiratát módosítottuk, hiszen a Tourinform szakfeladat kikerült a „művház”-ból, emiatt az alapító okiratának módosítására szükség volt.

Beiskolázási segély biztosításáról Oláh József, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke terjesztett elénk egy anyagot, ami az állami normatívában szereplő 1000 Ft támogatást, 3000 Ft-ra történő kiegészítéséről szól, tehát az állami normatívához képest 200%-kal támogatja még az Önkormányzat a beiskolázást, hiszen tudjuk, hogy az un. ingyenes oktatás az csak papíron ingyenes, az iskoláskorú gyerekeknek a szülei pontosan tudják azt, hogy ilyenkor szeptember környékén több 10 ezer Ft-ba kerül 1-1 gyereknek az iskolába engedése.
Tegnap néztem éppen a lányomnak a tankönyveit, 25-27-30 ezer Ft is van középiskolában egy tankönyvcsomag. 2 gyerek esetében, plusz még ha idevesszük a tanszereket, füzeteket, új nadrágot, új cipőt, ez megközelíti a 100 ezer Ft-ot is.

Magántulajdonban lévő halászhomoki és vajdácskai lakóingatlanok megvásárlásáról tettem előterjesztést. Megvizsgáltattuk a nekünk felajánlott magántulajdonú ingatlanokat és a képviselőtestület úgy döntött, hogy nem kíván élni ezzel a lehetősséggel, ennek 2 oka van. Egyik az, hogy túl magasak ezeknek az ingatlanoknak az árai, a másik és nyomósabb érv az, hogy egyáltalán nincs pénzünk most ilyen ingatlanok vásárlására.

A Vak Bottyán utca, Balassi Bálint és Benczúr utca közé eső szakasza közműveinek és útépítési terveinek az elkészítéséről döntött a képviselőtestület. Ez az a jelenleg földes, sáros útszakasz, amelynek a kiépítése feltétlenül szükségessé válik, hiszen a halasztott értékesítésű bérlakási programot is itt kezdtük, valamint magánházak is épülnek ezen az útszakaszon. Most a terv elkészítésére biztosítottunk több mint 2 millió Ft-ot a saját költségvetésünkből, maga a beruházás pedig kizárólag a pályázati lehetőségek kihasználásával válik majd lehetővé.

Zárt ülésen az aljegyzői pályázatok elbírálására került sor, a pályázat érvényes volt, de eredményt nem tudtunk hirdetni, mert egyetlenegy pályázó sem kapta meg a szükséges képviselőtestületi többséget.
Szintén nagy érdeklődésre tartott számot a 3-as számú fogorvosi praxis betöltésére érkezett pályázatok elbírálása. Mint ismeretes 3 pályázat érkezett be erre a fogorvosi praxisra. A különböző szakmai fórumok véleményének kikérése után, az orvoskollégák, az Egészségügyi Bizottság, és a természetesen a lakosok egybehangzó véleménye alapján a képviselőtestület -szintén majdnem egybehangzóan - hozta meg a döntéseit miután még itt is meghallgattuk a 3 pályázót és úgy döntött, hogy a pályázatot Dr. Kheireddine Houssam  fogorvos nyerte el.

Cziczer Katalin
/2008.08.30./
 

 

Komplex sporttábor a kistérség tanulóinak

 

        
                

Az idén már második alkalommal rendezett sporttábort a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás felső tagozatos tanulói számára. Egy komplex sporttáborról van szó, az itt töltött egy hét alatt a gyerekeknek vannak a választott sportáguknak megfelelő edzéseik, emellett kommunikációs tréningen, valamint informatikai-, egészséges életmód- és környezeti nevelés foglalkozásokon vesznek részt. A sporttáborra pályázat útján minisztériumi támogatással kerülhetett sor – tudtuk meg Papp József táborvezetőtől…
 


 
 


Papp József Géczi Tamás
 

  A tábor már tavaly is igen nagy népszerűségnek örvendett, ami az idén még fokozódott. Három sportcsoportban indítottuk az edzéseket: labdarúgás, kosárlabda és kézilabda. Én a kézilabdásokkal foglalkozom. Itt napi két edzésen vesznek részt a gyerekek, és e-mellett olyan elméleti oktatásban is részesülnek, amely nagyrészt szolgálja azt, hogy minél jobbak, ügyesebbek legyenek elméletben is, és minél jobban tudjanak szocializálódni játék közben.

20 gyerekkel dolgozom, akik között fiúk és lányok is vannak. Nagyon lelkesen és nagyon ügyesen vesznek részt a foglalkozásokon. Úgy gondolom, hogy ezzel a táborral most, az iskolakezdés előtt nagyban elősegítjük a gyerekeknek az új tanév zökkenőmentes elkezdését, valamint ez a célirányos sportolási lehetőség. Remélhetőleg egyre inkább kamatozódik majd a korosztályos kis bajnokságokban, amikben indítjuk őket.

Géczi Tamás vagyok, az Árpád Vezér Gimnázium testnevelő tanára. Jelenleg a kosárlabda sportcsoportnak tartom az edzéseket. Nálam
is vegyesen vannak fiúk és lányok, sőt a lányok egy kicsit többen, és a képességüket tekintve is szintén nagyon vegyes képet mutatnak. Vannak, akik már több éve kosaraznak és vannak abszolút kezdők, ezért próbálok velük többé-kevésbé differenciáltan foglakozni.

A táborozóink között vegyesen jöttek sárospatakiak és környékbeli településekről. Nagyon élvezik a gyerekek a foglalkozásokat, jó hogy ilyen komplex jellegű a tábor. Az edzések mellett játékos verbális foglalkozások - itt a kommunikációs tréningre gondolok – és informatika órák is vannak.
A tavalyi, első tábor is nagyon sikeres volt, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Most is látjuk a gyerekeken, hogy tetszik nekik, szeretik
a tábort.

Belicza János tanár urat focizó gyerekek között találtuk meg, aki elismerően nyilatkozott a táborlakókról…
Nagyon ügyesek a gyerekek. Több korosztályból áll a csapat, a csipet-csapat, 1996 és 2000 között született gyerekekről van szó,
akiknek megpróbáljuk a labdakézségét fejleszteni ezen a héten.

Az informatika teremben Tóth Tamás informatika tanár foglakozott a gyerekekkel…
Ezen az informatika foglalkozáson a gyerekekkel egy prezentációt készítünk, amiben bemutatják, hogy mi jót csináltak a táborban, ill. leírják az élményeiket.

Tóth Tamás
Belicza János

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.08.30./
 

 

Zenei felüdülés a református templomban

 

        
                

  
 


Virágh Sándor

 

A Református Egyház Doktorok Kollégiuma tudományos testülete sárospataki tanácskozásának résztvevői a református templomban hangversenyen vettek részt, melyen sárospataki zenetanárok változatos, művészi játékában gyönyörködhettek - küldte tudósítást Virágh Sándor református lelkész...

A koncert helyszíne a templom galériájában volt, ahol a Biblia éve alkalmából jelenleg a vizsolyi és gönci templomról készült fotókiállítás is látható.

Református Lelkészi Hivatal
/2008.08.30./
 

 

Vakáció OFF - első nap

 

        
                

A vakáció utolsó hétvégéjén nagyszerű zenei programmal kedveskedtek a szervezők a fiataloknak, mintegy "fájdalomdíjként" az iskolakezdés előtt.
Olyan zenekarokat hívtak a sárospataki Vízikapu Szabadtéri Színpadra, akiket a tizenévesek szeretnek, akiknek a dalait kívülről fújják. Ezt be is bizonyították, hiszen rekedtre énekelték magukat az IDIOT SIDE, LOLA, MARK, az ANTI FITNESS CLUB és a G.Z. BASIC zenéjére péntek este - pedig ez még csak a kezdet...
 


 
 


 

 

Szombaton jön a folytatás, a Panic Radio, a JACKED, az Amber Smith, a NO THANKS és a THE MOOG, amelyek nem kevésbé ismert nevek a tizen- és huszonéves korosztály előtt. Az Anti Fitness Club pl. a Petőfi Csarnokban játszik szeptemberben, ahová meg is hívták a hallgatóságot.

El kell, hogy mondjuk azt is, hogy a szervezés nem volt felhőtlen - a szó legszorosabb értelmében sem -  hiszen péntek délután sötét esőfelhők gyülekeztek az égen. Másfél órával a kezdés előtt el is eredt az eső, amikor a zenekarok már útban voltak - ilyenkor nem szeretnénk a szervezők helyében lenni. Jó félóra után az eső elállt és kiderült az ég, a koncert zavartalanul elkezdődhetett...

Mark volt az a fellépők közül, aki a koncert közben megkérdezte a közönséget:
- Ti honnan jöttetek?
- Pestről! - kiabálta be egy lány, akihez többen csatlakoztak.
- Kik vannak helybeliek? - folytatta Mark az érdeklődést.
15-nél kevesebb kéz lendült a magasba. Néhány fiatalt megkérdeztem a zenekarok közötti szünetben, hogy honnan jött. Kiderült, hogy zömében a környékbeli településekről érkeztek: Újhelyből, Bodrogolasziból és Olaszliszkáról. Nem akartam elhinni, amikor két lány azt mondta, hogy Székesfehérvárról...

Feltételezem, hogy a többi pataki fiatal az esőtől riadt meg, hiszen ezt a zenét, amiért a korosztályuk az egész országban rajong, bizonyára ők is kedvelik. Bízzunk benne, hogy szombaton nem jön közbe semmilyen zavaró tényező és ők is élőben fogják élvezni kedvenc zenéjüket!   

További fotók>>>        A szerkesztőségünk által eddig feltöltött videók>>>

Ízelítő a koncert pénteki napjáról, reméljük a szombat sem lesz gyengébb:


Törő Gábor
/2008.08.29./
 

 

Bűnügyek

 

        
                

Lopás vétsége miatt folytatunk eljárást fiatalkorú személyek ellen, akik csatornaelemeket kíséreltek meg eltulajdonítani egy Sárospatak, Vörösmarty utcában található családi ház udvaráról. A helyszínre érkező rendőrök lakossági bejelentés alapján tetten érték az elkövetőket, akik már nem először fordultak meg a bűnügyi osztály kihallgató helyiségeiben - nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője...
 


 
 


Solymosi Antal

 

Lopás vétsége miatt folytattunk eljárást egy Sárospatakra a közelmúltban beköltöző férfi ellen, aki 2008. július 1-én, 17.00 óra körüli időben besurrant egy Déryné utcai családi házba, majd az őt tetten érő tulajdonos felszólítására elhagyta ugyan a lakást, de zsebében egy rádiótelefonnal távozott, amit aztán azért dobott el, hogy a terhelő bizonyítéktól megszabaduljon. Az egyébként visszaeső elkövetőt bíróság elé állítottuk, ahol pénzbüntetésre ítélték. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az utóbbi időben elszaporodtak az ehhez hasonló besurranásos jellegű bűncselekmények, ezért nagyobb körültekintésre és óvatosságra van szükség a magánlakásokban. Amennyiben ilyen típusú elkövetési magatartással találkoznak, kérjük azonnal értesítsék a rendőrséget, s ha van rá módjuk, tartsák vissza az elkövetőt!

Sajnos az idényjellegnek megfelelően elszaporodtak a mezei és kerti lopások, ahonnan általában zöldséget és burgonyát tulajdonítanak el az elkövetők. Az ilyen típusú bűncselekmények bizonyítása meglehetősen nehéz, mert az eltulajdonított dolgok beazonosítása szinte lehetetlen.

Lopás bűntette miatt folytatunk eljárást három felnőtt korú személy ellen, akik 2008. július 4-én, a hajnali órákban kibontották a helyi kerámia üzem drótkerítését, majd az üzem területéről fémtárgyakat kísérelt meg eltulajdonítani. A személyek beazonosításában segítséget nyújtott az üzem területén elhelyezett kamerarendszer.

Cziczer Katalin
/2008.08.29./
 

 

Vendégek a Mese Óvoda és Bölcsődében

 

        
                

2008. augusztus 25-én délelőtt a vámospércsi Óvodából Németh Jánosné óvodavezető vezetésével 38 kolléganő látogatott el a sárospataki Mese Óvoda és Bölcsőde József Attila úti épületébe. A vendégeket Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető, Baloghné Pintér Katalin általános helyettes, Egyed Katalin, a Carolina Tagóvoda vezetője és Braun Jánosné, a Bölcsőde vezetője fogadta…
 


 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes

 

A helyszín meglátogatása után hangulatos beszélgetés alakult ki a vendégek és a vendéglátók között. Sok szakmai kérdés megvitatására és tapasztalatok cseréjére került sor.

Ezt követően a vámospércsi kolléganők látogatást tettek a Bölcsődébe, valamint a Kincskereső Tagóvodába, ahol Hubainé Józsa Magdolna, a tagintézmény vezetője fogadta és kalauzolta őket.

A szakmai program után a vendégek városnézésen vettek részt, melynek keretében meglátogatták városunk nevezetességeit. Sárospatak szépségeinek megcsodálása után átadták meghívásukat a sárospataki óvónőknek egy viszontlátogatásra, Debrecen és környékének megismerésére.

További fotók >>>

/2008.08.29./
 

 

Szombaton indul a kézilabda szezon

 

        
                

Kézilabdás utánpótlás csapataink az elmúlt hétvégén Hajdúnánáson vettek részt egy serdülő és egy 97-es gyermektornán, ahol nagyon sok csapat részvételével rendezték meg ezt az utánpótlásnevelés céljából nagyon fontos kézilabda tornát. A Hajdúnánáson történtekről Papp József számol be olvasóinknak…
 


 
 


Papp József

 

A legkisebbek ugyan vereséget szenvedtek mindenkitől, de bíztató jeleket mutatott a csapatjátékuk, hiszen egy évvel idősebb gyerekekkel versenyeztek és ebben a korosztályban ilyenkor ez még igencsak mérvadó.
A nagyobbak, a serdülők, a Balmazújváros- és a Debrecen Sportiskola első csapatával játszottak. A Debrecen Sportiskola első számú csapatától 17:9-es vereséget szenvedtünk, de nagyon jó játékkal sikerült ezt az eredményt elérnünk.
Balmazújváros csapata ellen pedig lehengerlő 15-7-es győzelemmel mutatták meg a patakiak azt, hogy már ők elég komoly szintet képviselnek.

A másnapi helyosztókon a Debrecen Sportiskola második számú csapatával játszottunk, ill. a Hajdúböszörmény Tornaegylet serdülő csapatával, bár mind a két meccsen vereséget szenvedtünk, a sportiskolától 17:12-re, ahol egy ponton óriási sanszunk volt, ahol a mérkőzést megfordíthattuk volna.
Hajdúböszörmény ellen viszont kijött a fáradtság és a relatíve nagyobb tudás, ahol 17:10-re kaptunk ki. Viszont a célját nagyon elérte a torna, hiszen a gyerekek megmérettettek egy olyan bajnokságban is, ahol saját korosztályukban versenyeztek - ugyan a kicsikről ez nem mondható el. Úgy gondolom ahhoz, hogy erősebb legyen az utánpótlás csapatunk, minél több tornán, minél több lehetőséget kell adni a gyerekeinknek.


Jó hír a kézilabda kedvelőinek:
Augusztus 30-án (szombaton) egy felkészülési tornát rendez a Sárospataki Torna Club Kézilabda Szakosztálya, mégpedig elég neves csapatokkal, ahol az NB1 nyugati csoportjából látogat hozzánk Tököl férfi kézilabda csapata, az NB1 B keleti csoportjából pedig a Nyíregyháza Szabolcs Kézilabda Sportegyesület, amely tavaly még az első osztályban játszott az NB1-ben, ill. a Diósgyőri Kézilabda Klubcsapat, amely 6. helyezést ért el tavaly.

Délelőtt az Árpád Vezér Gimnázium fog helyt adni az első két mérkőzésnek, 8:45-től Tököl és Sárospatak játszik egymással, 10:15-től pedig Nyíregyháza és  Diósgyőr csapata.
 
Ezután pedig a hírverés, ill. a kézilabdasport népszerűsítése céljából Cigándra visszük a játékot, az újonnan nemrég átadott Cigánd Szabadidő Sportközpontba, ahol 15 órától a 3. helyért játszik a két vesztes csapat, 17 órától pedig az 1. helyért a két győztes csapat.
(
a fotók illusztrációk)

Cziczer Katalin
/2008.08.28./
 

 

Fókuszban a tehergépjárművek

 

        
                

A B-A-Z Megyei Rendőr- Főkapitányság közlekedési akciót rendelt el, ugyanis a közlekedési osztály számtalan feladata közül az egyik legfőbb a tehergépkocsik, kamionok, autóbuszok közlekedésének ellenőrzése. Az átmenő forgalmat tekintve Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén sok ilyen típusú jármű halad át, ill. közlekedik – nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós…
 


 
 


Bujdosó Norbert

 

Ezen járművek - sok esetben járműszerelvények - nagy veszélyforrást jelentenek a mindennapi közlekedés során, hiszen tömegük és nagyságuk, vagy akár szállítmányuk miatt komoly balesetet, vagy akár tömegszerencsétlenséget is okozhatnak.
Ennek megelőzése érdekében a nemzeti közlekedési hatósággal közösen folyamatosan ellenőrizzük és ellenőrizni fogjuk a kamionok, a tehergépkocsik és az autóbuszok közlekedését.

Az ellenőrzés konkrét célja: kiszűrni a forgalomból az olyan járműveket, amelyek nem megfelelő műszaki állapotúak, amelyeknek nem megfelelően van rögzítve a rakománya, esetleg túl vannak terhelve, valamint a tachográf vizsgálatával ellenőrizzük, hogy a járművezetők betartják-e a részükre előírt pihenőidőket és sebességhatárokat.

A mai napon is ilyen ellenőrzéseket hajtunk végre a 37-es számú főút több pontján, amely ellenőrzések szeptember hónapban folytatódnak. A balesetek megelőzése érdekében minden szabálysértővel szemben eljárást fogunk kezdeményezni.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.08.28./
 

 

Nehéz napja volt a Pénzügyi Bizottságnak

 

        
                

A Pénzügyi Bizottság 2008. augusztus 27-én, szerdán délután tartotta ülését, amelyen a pénteki képviselő-testületi ülésre készültek fel. A bizottsági ülésről Feró István elnök számolt be…
 


 
 


Feró István

 

Tájékoztatót hallgattunk meg Sárospatak Város Önkormányzata 2008. évi költségvetésének I. félévi végrehajtásáról, ahol megjegyeztük, hogy kevés volt a bevétel és hogy több szöveges információt szeretnének az elkövetkezendő időben.

Előterjesztést hallgattunk meg a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2009. évi fordulójáról, amit egyhangúlag elfogadtunk. A következő alkalomra arról is kimutatást kérünk, hogy hányan járnak a városból felsőfokú oktatási intézménybe.

Az INNOVO-PATAK Sárospataki Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyeivel három naprendi pontban is foglakkoztunk. A 2007. évi mérlegbeszámolójának és közhasznúsági jelentésének elfogadására, a bizottságunk támogató javaslatot tett.
Előterjesztést hallgattunk meg az INNOVO-PATAK Sárospataki Városfejlesztő Nonprofit Kft. alapító okiratának módosítására, ugyanis az okiratban voltak olyan pontok, melyeket törvényi változások miatt módosítani kellett.
A következő előterjesztés az INNOVO-PATAK Sárospataki Városfejlesztő Nonprofit Kft. részére nyújtandó tagi kölcsönről szólt. A bizottságunk úgy döntött, hogy 350 millió Ft. anyagi támogatás kerüljön a Kft-hez, a fennmaradó 150 millió Ft pedig más beruházásra maradjon meg.
 

Előterjesztés az RFV-Sárospatak Nonprofit Kft- vel kötött közétkeztetési szerződés módosítására. A jegyzőasszony elmondta, hogy több pontját módosították. Az intézményvezetők pozitívan nyilatkoztak, a közigazgatási hivatal felé jelentést kell küldeni a szerződésről, amit elfogadásra javasoltunk.

Előterjesztés a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás és Sárospatak Város Önkormányzata közötti kistérségi szintű pedagógiai szakszolgáltatásról szóló megállapodásról. A szakszolgálatnak nyilatkoznia kell, hogy amit a kistérség fizetni tud, ezért a feladatot el tudják végezni, mert többlet igényre nincs keret.

Előterjesztés a Sárospatak, Vak Bottyán utca, Balassi Bálint és Benczúr Gyula utcák közé eső szakasza közműveinek és útépítésének megtervezéséről, melyet elfogadásra javasoltunk.

Előterjesztés a Vay Miklós Szakképző Iskola kérelméről feladatbővítésre és műszaki vezetői státusz betöltésére. Ebben az évben nincs rá keret, valamilyen formában oldják meg a helyettesítést, a következő költségvetésben meglátjuk lesz-e rá fedezet.

Belső ellenőri jelentést hallgattunk meg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola vizsgálatáról, Sárospatak Város Önkormányzat Kommunális Szervezet pénzügyi vizsgálatáról, valamint a a Mese Óvoda és Bölcsőde pénzügyi vizsgálatáról. Az a folyamat, ami 5 évvel ezelőtt kezdődött, az mára beérett, sikeres belső ellenőrzést hajtottak végre, mely szerint az intézményvezetők szabályszerűen tudják kezelni a pénzügyeket.

Törő Gábor
/2008.08.28./
 

 

Meghallgatták az aljegyzői állásra pályázókat

 

        
                

Az Ügyrendi és Jogi Bizottság szerdán délelőtt ülésezett, és miután 10 órára voltak odahívva az aljegyzői pályázatra jelentkezők meghallgatásra, ezért zárt üléssel kezdtük a programot. Ez meglehetősen sokáig tartott, meghallgattunk 4 jelöltet, kérdések hangzottak el és javaslatot készítettünk erről a képviselőtestületnek, amit majd a testületi ülésen el fogunk mondani - kezdte beszámolóját Saláta László, a bizottság elnöke…
 


 
 


Saláta László

 

Tekintettel arra, hogy csak hárman voltuk jelen a bizottságból, így érdemi döntéseket nem is tudtunk hozni, csak véleményt tudunk a kérdésben kialakítani. A lényeg az, hogy kialakítottuk az álláspontunkat és majd ezt is figyelembe véve dönt a testület pénteken.

A 14 napirendből csak hetet tudtunk megtárgyalni, amelyek közül egyik legfontosabb volt a tájékoztató, ami Sárospatak Város Önkormányzatának 2008. 1. félévi költségvetésének végrehajtásáról hallottunk. A bizottság javasolja elfogadásra a képviselőtestületnek, hiszen az írásban leírt kiegészítések és indokolások megfelelően alátámasztják, hogy miért annyi a teljesítés százaléka.

A bizottság kapott egy feladatot korábban a Farkas Ferenc Művészeti Iskolában folyó beruházások áttekintéséről, hogy nézzük azt át, különös tekintettel arra, hogy a tetőtér beépítésére is sor kerül. A testület korábban ebben nem foglalt állást, ezt vizsgáltuk meg, és ennek alapján alakította ki a bizottság egy álláspontot, ami még most nem kerül a testület elé, hanem a kialakított álláspont a következő bizottsági ülésünk elé kerül, amit elküldünk a Gazdasági-, ill. a Pénzügyi Bizottság felé és azután dönt a képviselőtestület arról, hogy tovább folytatja-e ezt a munkát.
 

Még az Innovo Patak Kft-vel kapcsolatosan volt három napirend, amiben állást foglaltunk, mindhárom az idő sürgetése miatt került mégiscsak napirendre, egyfelől azért, mert szeretnénk minél előbb, hogyha belefogna a konkrét munkába ez a Kft-énk, ezért elfogadtuk a mérlegbeszámolójukat, a közhasznossági jelentésüket, másrészt pedig az alapító okiratot módosítottuk, mert bizonyos TEAOR számok megváltoztak. Ezen kívül ingatlanbiztosítékokat adunk a működésükhöz, a működési feltételeket, ezzel megteremthetjük.

Az RFV-vel kapcsolatosan, tekintettel arra, hogy nagyobb horderejű kérdés, már csak egy ilyen informális beszélgetésre került sor, azért, hogy tájékozódjunk arról, hogy mi a kialakult vélemény és kb. mi az, amit lehet képviselni a képviselőtestület előtt - de döntés, állásfoglalás nem volt. Ilyen volt pl. az RFV Nonprofit Kft-vel kötött közétkeztetési szerződés módosításával kapcsolatos javaslat. Én ezzel összefüggésben azt szeretném, ha végül is, most már lenne ebben egy korrekt megállapodás, hogy hogyan tovább.

Előterjesztés hangzott el Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás és Sárospatak Város Önkormányzat közötti kistérségi szintű pedagógiai szakszolgáltatásról szóló megállapodásról, de hát ez is csak a tájékoztató szintjén hangzott el, hogy miért is van erre szükség.

A továbbiakban A Művelődés Háza és Könyvtára szervezeti és működési szabályzatának jóváhagyásáról esett szó, ami nem kerül most testület elé, de a két bizottságnak, a szakbizottságnak és az ügyrendi-jogbizottságnak ez a feladatkörébe tartozik.

Elmaradt még egy másik ilyen jellegű véleményezés, a Nevelési Központtal összefüggésben, úgyhogy ezt majd pótolni fogjuk később. Kb. ennyi, tehát igazából 7 napirend megtárgyalására került sor, mert sok időt elvett az aljegyző pályázat pályázóinak meghallgatása.

Cziczer Katalin
/2008.08.28./
 

 

Korszerű fűtési rendszer, kisebb TÁVHŐ-díj Sárospatakon

 

        
                

Az utóbbi egy év 20%-os gázár-emelkedését nem számlázták a lakótelepi lakásokban élőknek. Hogy milyen mértékű fejlesztések történtek a távhőszolgáltatás terén az elmúlt időszakban városunkban, és ezek mennyire hatottak a fizetendő díjakra erről Aros János alpolgármester, illetve dr. Rózsahegyi Ferenc, a Sárospataki Lakásszövetkezet elnöke számol be olvasóinknak…
 


 
 


Aros János

 

Szinte nincs olyan hét, hogy ne hallanánk különböző mértékű áremelkedésekről. Ezek elsősorban az energiahordozók árának drasztikus emelkedéséről szólnak, amelyek természetesen kihatnak az élet minden területére. Sárospatakon 2007-ben létrejött a többségi önkormányzati tulajdonban lévő RFV-Sárospatak Kft. A cég azt vállalta, hogy felújítja, és korszerűbbé teszi a távhőszolgáltatást, hiszen a szintentartáson kívül fejlesztésre nemigen költött az előző városvezetés, illetve a TÁVHŐ Kommunális Szervezet.

Alpolgármester Úr! A 2006 októbere óta eltelt időszak egyik legtöbb vitát kiváltó döntése a TÁVHŐ Kommunális Szervezet megszűnése volt, aminek kapcsán a távhőszolgáltatást 2007. októberétől az RFV Sárospatak KFT végzi. Milyen okok vezettek az új cég megalapításához?
Annak, hogy a közfeladatot önkormányzati többségű tulajdonú cégbe szerveztük ki, számos nyomós oka volt:
1. Az elavult fűtési rendszer következtében félő volt, hogy a fűtési időszak kezdetekor kazánjaink nem indulnak el.
2. A használati melegvíz tárolásához mindössze egy 5 m3-es tárolóval rendelkeztünk, ami elégtelen volt a szükségletek kielégítéséhez (864 lakás és a közintézmények!).
3. Az elavult rendszer rendkívül pazarlóan működött.
4. A távhődíj 10-15%-os emelése nélkül az elmúlt fűtési szezonnak nem tudtunk volna nekivágni.
5. A műszaki hibák elhárítására és a korszerűsítő beruházásokra az Önkormányzatnál nem állt rendelkezésre a szükséges forrás.


Hogy áll a beruházás, s mik a működés eddigi tapasztalatai?
A beruházások az egyes hőközpontokban elkészültek. Első körben a hőtermelő rendszer, a kazánok felújítása történt meg mintegy 160 millió Ft értékben. Ezzel a beavatkozással a megtermelt fűtési energia (hő) vált olcsóbbá, mivel kevesebb gáz felhasználásával tudunk ugyanannyi hőt termelni.
Tehát az RFV Sárospatak Kft-ben megteremtődött ennek a drága beruházásnak a visszafizetéséhez szükséges megtakarítás, egyúttal jelentősen nőtt a műszaki színvonal. Ugyanakkor az elkészült beruházás finanszírozási költsége nagyrészt elviszi a megtakarításokat, vagyis csak azt konstatálhatjuk, hogy ugyan-azon költségek mellett jobb színvonalú és modernebb távhőszolgáltató rendszerünk lett.

Kiemelem, hogy az elmúl 9 hónapban háromszor emelkedett a gáz hatósági ára, melynek hatása mintegy 21 %-os, költségben jelentkező áremelkedés lett. Az RFV Sárospatak Kft ennek ellenére nem változtatott a szolgáltatási díjain, hiszen az elkészült beruházások hatékonyságnövekedése lehetővé tette az egekbe szökő energiaköltségek kigazdálkodását.
Az eredmény az lett, hogy Sárospatakon az ország egyik legolcsóbb távhőszolgáltatása folyik.
És ezt nem csak mi tudjuk, hiszen az Észak-Magyarország 2008. június 26-i számában részletes elemzés jelent meg erről.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben sem emelkedik a pataki távfűtés ára?
Sajnos azt kell mondanom, hogy a jövőben már nem tudjuk tartani az elszabadult árakat. Idén július 1-től újabb 9,9 %-kal emelkedett a gáz ára, így összesen már több mint 21%-al lett drágább ebben az évben. Egy átlag családnál ez azt jelenti, hogy 1540 Ft/hó többletkiadással kell számolni, ami éves szinten megközelíti a 20.000.- Ft-ot. 2002 óta - bizonyára mindenki emlékszik Lendvai Ildikó lassan mondott szavaira, amely szerint nem lesz gázáremelés - ez a 10. gázáremelés, és az elemzők szerint októberben újabb 10 %, 2009. januárjában pedig újabb 10% emelés várható.

Legnagyobb mértékben 15,4 %-os emeléssel a legmagasabb támogatásban részesülők tehát a legkisebb jövedelműek járnak rosszul, és „legkedvezőbben” a 99.000.- Ft/fő egy főre eső jövedelemmel rendelkezők járnak, hiszen az ő esetükben az emelkedés mértéke 9.9 %. Így 1m3 gáz ára 123 Ft-ba kerül.
A szociális válság egyre mélyül, egyre több család bevétele nem fedezi a kiadásokat. Különösen nehéz a távfűtött lakások tulajdonosainak a helyzete, hiszen ők jelenleg nem a tényleges fogyasztást fizetik, hanem valamilyen becsült értéket. A társasházba érkező mért hőmennyiség költségosztó vagy légköbméter alapján kerül számlázásra az egyes lakások felé.
Ha a kormány továbbra sem hallgatja meg a vidéken élő emberek segélykiáltásait és nem avatkozik be az energiaárak emelkedésébe, elemzők szerint jövőre 160-170 Ft-ra emelkedhet a gáz m3-enkénti ára. Nincs más választásunk, mint a virtuális panelprogram helyett magunk teremtjük elő az energia megtakarítást szolgáló beruházások feltételeit, hogy legalább ezzel könnyítsünk valamit a távfűtéses lakásban élők helyzetén.
 


Dr.Rózsahegyi Ferenc

 

Dr. Rózsahegyi Ferencet, a Sárospataki Lakásszövetkezet elnökét arról kérdeztük, hogy mit tekint legsürgősebb feladatnak, mit tanácsol a gázáremelések hatásának kivédése, a további költségcsökkentések elérése érdekében?
Igazgatóságunk álláspontja szerint legszükségesebb a lakóházak homlokzatának szigetelése, a meglévő szigetelés vastagságának növelése és a nyílászárók cseréje, mellyel csökkenthető az épületek, és a lakások hőigénye. Az alacsonyabb hőigény kevesebb energiát feltételez, ami kisebb összegű fűtési számlát eredményez. A lakások a nyári melegben is hűvösebbé válnak, hiszen a szigetelés a meleget is nehezebben engedi be, valamint javul az épületek esztétikai megjelenése is.

Következő lépésként a gépészeti rendszerek felújítása következhetne. Az igazán megnyugtató megoldást komplex, szigetelésre, nyílászáró cserére, és a gépészeti rendszerek felújítására kiterjedő beruházás jelentené, ami sajnos annak magas költségei miatt a lakóközösségek részéről állami, vagy önkormányzati támogatás nélkül nem vállalhatók. Lakásszövetkezetünk a kezelésében lévő, a beruházás költségeit vállaló lakóközösségeknél megkezdte a felújításokat, melyeket további igény esetén folytatni fog.
 

Megjegyzés:

Fontos tudni, hogy a társasházak és a távhőszolgáltató tulajdoni határa a hőmennyiség mérő óránál van (ez nem a költségosztó, hanem a hőközpontban elhelyezett mérőműszer!). A fogyasztói hőközpontok, a fűtéshez szükséges - társasházakban és lakásban lévő - csövek, radiátorok és költségosztók társasházi, illetve lakossági tulajdonban vannak. Az elmúlt szezonban Magyarországon egyedülálló módon a társasházi és lakossági tulajdonú rendszerek meghibásodásainak javítását az RFV-Sárospatak Kft. ingyen végezte. A jövőben az igénybevett szolgáltatásért fizetni kell, de természetesen a lakók dönthetnek úgy, hogy saját tulajdonuk javíttatását mással végeztetik el.

Az egyes lakások számlái a társasházak által megküldött költségosztó leolvasások alapján készültek. A távhőszolgáltató a számlázáshoz szükséges alapadatot tehát „készen kapja” Önöktől, mindössze az a teendője, hogy az egyes hőmennyiségmérőn mért értékek legyenek „arányosan” (a költségosztók értékei szerint) szétosztva a lakók között.

A júliusban és augusztusban kézhez kapott számlák, melyek az elmúlt fűtési szezon elszámolási számlái, átlagosan 23 %-kal magasabb hőfogyasztási értékekről tanúskodnak. A fogyasztás emelkedésének oka, hogy a rendkívül meleg tavalyelőtti tél nem ismétlődött meg és a tavalyelőtti tél fogyasztási értékei alapján kiállított átalánydíjas számlákhoz képest az elmúlt fűtési időszakban ennyivel nőtt a fogyasztás. Az egyedi lakások fogyasztásába a távhőszolgáltatónak eddig sem volt és ezután sem lesz beavatkozási lehetősége.
(
A fotók illusztrációk, a cikk a Zemplén Hírlapban is olvasható)

/2008.08.28./
 

 

Félmilliárdot nyerünk a közoktatás fejlesztésére

 

        
                

Örömmel számolhatok be arról, hogy Sárospatak Város Önkormányzata a „minőségi közoktatás megteremtése” pályázaton 499.999.500 Ft-ot nyert, tehát 500 Ft híján félmilliárd Ft-ot. Korábban a testület úgy határozott, hogy ehhez 50 millió Ft önerőt biztosít, tehát így 550 millió Ft áll rendelkezésünkre – számol be egy sikeres pályázatról Dr. Hörcsik Richárd polgármester...
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd

 

A közoktatás fejlesztése pályázatunkban két projekt van: az egyik a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felújítása és bővítése, a másik pedig a Kincskereső Tagóvodának a bővítése. Mindkét oktatási intézményünk évtizedek óta leromlott állapotban várja a felújítást, most hála Istennek sikerült.
Ez egyébként nem azt jelenti, hogy a fotelban hátradőlhetünk, hanem azt, hogy még több munkát kell végeznünk azért, hogy a második pályázati fordulót is megnyerjük. Az uniós pályázatoknak ugyanis az a természete, hogy kétfordulósak.

Az első fordulót megnyertük, ami azt jelenti, hogy nagy sikerrel pályázhatunk tovább, reménységünk van arra, hogy a második körben is megnyerjük a pályázatot.
Tehát a mai naptól kezdve a VÁTI Kht-vel elkezdődik az egyeztetés. A projekt megvalósításának az egyeztetésére - beleértve a végleges tervek elkészítését, az engedélyeztetést stb. - a pályázat szerint 12 hónap áll rendelkezésünkre.
 

Azonban mi úgy terveztük eredetileg, ezért dolgoztunk előre, hogy időt tudjunk megspórolni, mert számunkra nagyon fontos, hogy az eredeti menetrendet tudjuk tartani. Vagyis a pályázat második körében nem várjuk meg a 12 hónapot, hanem már ősszel, október-november fordulóján szeretnénk beadni az érvényes engedélyeztetési tervekkel együtt, és ha sikerrel vesszük ezt az akadályt, akkor ez azt jelenti, hogy 2009. tanév végén, vagyis május-június fordulóján el tudjuk kezdeni a beruházást.
Mivel oktatási intézményről van szó, fontos, hogy a felújítást úgy tudjuk megoldani, hogy a tanítás zavartalan legyen. Éppen ezért a tervezővel való egyeztetés során - aki sárospataki diák volt egyébként - úgy próbáltuk megoldani, hogy a felújítás, bővítés alatt ne kelljen költözni az általános iskolának, hiszen ez nagy terhet róna nemcsak a diákokra és a pedagógusokra, hanem a városunk egy részére is, ahol a 6-700 gyermeket próbálnánk itt-ott elhelyezni.
Éppen ezért tehát a felújítási folyamatot úgy terveztük, hogy 2009. júniusában, a tanév végén hozzá lehessen kezdeni a felújításhoz, a bővítéshez. Egy új szárnyat kap az általános iskolánk, és ez az építés alatt nem zavarj az oktatást.

A projekt másik része, ami egy 100 millió Ft-ot ölel fel, a Kincskereső Tagóvodába a bővítése. Az eredeti terveknek megfelelően 2010. december 31-e a végső átadás időpontja.
Mi szeretnénk ezt az időpontot lerövidíteni, hogy 2010. szeptemberében már új iskolában kezdhessék a tanulók a tanévet, természetesen ez attól is függ, hogy a bíráló bizottság, hogyan fog dönteni, csúszik-e a pályázat második fordulója, ill. milyen lesz az időjárás, hogyan haladnak az építkezéssel.

Úgy hiszem, hogy ez a pályázat biztosítja azt, hogy Sárospatak közoktatási intézményeinek a színvonala nagymértékben javul, mi ugyanis XXI. századnak megfelelő iskolát szeretnénk építeni.

Törő Gábor
/2008.08.27./
 

 

Tanulói támogatásokról tárgyalt az Szociális Bizottság

 

        
                

Sárospatak Város Önkormányzata ez évben is szeretne a Bursa Hungarica pályázatban részt venni. Továbbra is támogatni kívánjuk a sárospataki tanulókat – az önkormányzati költségvetésünk lehetőségei szerint - így az idén is lehetőség van a felsőoktatásban résztvevők számára, hogy pályázzanak – számol be a tanulók idei támogatási lehetőségeiről Oláh József Csaba az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke…
 


 
 


Oláh József Csaba

 

Az idén is ugyanazokkal a kondíciókkal indítjuk el ezt a pályázatot – most is A és B típusú pályázat lesz - egyedül a jövedelemhatárok változtak meg az előző évekkel szemben. Mivel önkormányzatunk az öregségi nyugdíjhoz számítja a jövedelemhatárokat, ami most 28.500 Ft, családosok esetében a mindenkori öregségi nyugdíj 150%-ban számolunk, ami 42.750 Ft/fő. Egyedülálló szülő esetén 200%, azaz 57.000 Ft/fő, árvák-félárvák esetében 250 %-ával, ami 71.250 Ft/fő.
A tavalyi évben 125 tanulót sikerült ebben a pályázatban segíteni önkormányzatunknak, remélem, hogy ez évben is legalább ennyi sikeres pályázat lesz.

A másik időszerű kérdés, az a beiskolázási támogatás volt a bizottsági ülésen. Önkormányzatunk költségvetésében 2.000 Ft-ot különített el tanulónként a tanulók támogatására, ehhez hozzá jön még az állam által nyújtott 1000 Ft, úgyhogy a beiskolázási támogatás gyermekenként 3000 Ft lesz.
Ezt úgy fogja megoldani az önkormányzatunk, hogy a Sárospataki iskolába járó tanulók részére az intézményeknek utalják ezt az összeget, a Sárospatakon kívül tanuló gyermekeknek - akik sárospataki diákok - viszont be kell menni az önkormányzathoz, és pénztári kifizetésre nyílik lehetőség.

A Bursa Hungarica pályázat benyújtási határideje 2008. október 31. Elbírálási határidő 2008. november 24-én, ez után lehet érdeklődni majd az önkormányzatunknál, hogy kik nyerték el ezt a pályázatot.

Cziczer Katalin
/2008.08.27./
 

 

Ülésezett a Kulturális Bizottság

 

        
                

A Kulturális Bizottság a mai ülésen olyan témákat érintett, amelyek nagyobb részben a pénteki képviselőtestületi ülés elé is kerülnek majd. Ilyen többek között a város 2008. első félévi költségvetésének végrehajtása – nyilatkozta Darmos István, a bizottság tagja…
 


 
 


Darmos István

 

A költségvetésnek főleg a bevételi oldalával foglalkoztunk, tehát az „önhiki” pályázattal, és egyéb pályázati lehetőségekkel, hogy ezekkel hogyan lehet kiigazítani a költségvetés hiányát. A továbbiakban az oktatási intézményekben lefolyt vizsgálatok alapján un. visszafizetendő pénzeszközökről tettünk fel kérdéseket, hogy ez jelen pillanatban hogyan áll, mit az amit sikerül megreklamálni, és mi az amit ki kell, hogy fizessünk.

Ezen kívül foglalkoztunk A Művelődés Háza és Könyvtára alapító okiratának és SZMSZ-ének módosításával, amely tulajdonképpen technikai jellegű módosítás volt, hiszen a Tourinform Iroda elkerülése, ill. az iroda helyszínének, tehát magának az iroda egykori helyiségnek a más funkcióban történő működtetésére vonatkozik.

Ezen kívül foglalkoztunk a Zemplén Hírlap kérdésével is. Erről tudni kell azt, hogy új pályázat lett kiírva a Zempléni Hírlap üzemeltetésére, szerkesztésére. Azt néztük át, hogy jelen pillanatban ez a pályázat éppen hogyan áll. Erről tudni kell, hogy Sátoraljaújhelyben már foglalkoztak vele, ott polgármesteri hatáskör ennek az elbírálása. Az elbírálása itt Sárospatakon még nem történt meg, az egyeztetések folyamatban vannak a két település önkormányzata között.

Törő Gábor
/2008.08.27./
 

 

Nehéz győzelem Erdőhorváti ellen

 

        
                

A pataki focicsapat Erdőhorváti csapatával játszott rangadó mérkőzést vasárnap hazai pályán, amire a korábban megszokottól jóval nagyobb létszámú nézősereg volt rá kíváncsi – küldte tudósítását Koscsó István az STC Baráti Körének elnöke…
 


 
 


Zsófi József

 

A mérkőzést már az elején eldönthettük volna, ha a 101%-os helyzeteinket ki tudjuk használni. A középső részén a küzdelem volt a jellemző, mindkét oldalon néhány kihagyott gólhelyzettel. Már-már kezdtünk beletörődni a döntetlenbe, de Zsófi József edzőnk jó időben cserélt.

Behozta a pályára Punyi Mátét, aki ezt rögtön egy góllal hálálta meg. Mindez a 89. percben történt, hogy ne legyen az ellenfélnek ideje kiegyenlíteni…
 

Törő Gábor
/2008.08.27./
 

 

Véget vetnek a szúnyoginváziónak

 

        
                

Tovább tart a szúnyoginvázió, ezért ha az időjárás megfelelő lesz, csütörtökön este újból felvesszük a küzdelmet az estéket elviselhetetlenné tevő rovarokkal. Az eddigiektől eltérően most a Halászhomok, Dorkó, Apróhomok, Páterhomok, Rózsás és Kisgát-dűlő felett is fog permetezni a helikopter – közli a jó hírt olvasóinkkal Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János

 

A szolgáltatás hektáronként 1720 Ft-ba kerül. A felszállásnál az ANTSZ ellenőrzi a szer összetételét, a Műszaki Iroda főtanácsosa, pedig a szórt terület nagyságát.

Az idei költségvetésben 6 millió Ft-ot különítettünk el erre a célra, ha szükséges, további összeg felszabadítására fogok javaslatot tenni a képviselő-testületnek.

Cziczer Katalin
/2008.08.26./
 

 

Kétoldalú tárgyalások az eisenachi küldöttséggel

 

        
                

Mint már korábban beszámoltunk róla, az augusztus 20-i rendezvényeken Eisenach város - Matthias Doht polgármester vezetésével - 10 fős küldöttséggel képviselte magát. Az alkalmat kihasználva nemcsak a programokon vett részt a delegáció, hanem megbeszélést folytatott a testvérvárosi szerződés elfogadásának menetéről.
 


 
 


Matthias Doht

 

Matthias Doht elmondta, hogy szeretnék, ha már idén ősszel mindkét részről elfogadásra kerülne a testvérvárosi szerződés. Ennek azonban természetesen mindkét városban végig kell mennie a hivatalos úton, azaz a bizottságoknak és a képviselő-testületeknek is jóvá kell hagyni azt.

Eisenach nemcsak a tavalyi évben, hanem az idén és a jövőben is kiemelt fontosságot tulajdonít Szent Erzsébet emlékének, ezért szeptember 13-án olyan egész napos programot szervez, amelyen Erzsébet életének három legfontosabb állomásának delegációi vesznek részt. Sárospatak (születés), Eisenach (mindennapok), Marburg (halál). A három város képviselői egyrészt kulturális programokon ismertethetik meg egymással hagyományaikat, másrészt pedig az eisenachi lakosok kérdéseire válaszolnak majd a főtéren felállított színpadon.

Dr. Hörcsik Richárd elmondta, hogy a testvérvárosi szerződés aláírása legkésőbb 2009. januárjában sor kerül, ami végre pontot tesz egy régóta húzódó folyamatra. Ugyanakkor a szeptemberi eisenachi találkozón kerül aláírásra a Szent Erzsébet Városok Szövetségének alapító okirata is, melynek segítségével remélhetőleg olyan fejlesztési forrásokhoz juthatunk hozzá, amelyek eddig nem voltak elérhetők.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.08.26./
 

 

Sárospatak újra város - megemlékezés a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban

 

        
                

Sárospatak újra várossá nyilvánításának 40. évfordulója kapcsán A Művelődési Háza és Könyvtára helyismereti könyvkiállítást rendezett a könyvtár felnőtt részlegében, amelynek megtekintésére a könyvtár teljes nyitva tartási ideje alatt várják az érdeklődőket – tájékoztatja az érdeklődőket Kövér Sándorné könyvtárvezető…
 


 
 


Kövér Sándorné

 

A kiállításon a könyvtárban fellelhető dokumentumoknak csak töredékét tudjuk bemutatni, de természetesen a többi dokumentum is hozzáférhető, kérésre a 70-es évektől gyűjtött sajtóanyag is megtekinthető, és kutatható.

Célunk, hogy az olvasók, - a helyi, és környékbeli lakosok – minél szélesebb rétege ismerkedhessen meg városunk múltjával, jelenével.
Terveink szerint ezzel a kiállítással nem ér véget a megemlékezés sorozata, mivel egy fotópályázatot is meghirdettünk.
Sárospatakot gyakran emlegetik a kultúra fellegváraként, kutassuk fel együtt irodalmi emlékeinket! Itt a résztvevők fantáziája szab csak határt, hogyan kívánják megjeleníteni az adott témát. A másik kategóriában a résztvevők dönthetik el, hogyan mutatják be az olvasást, mint tevékenységet.
Mivel két korcsoport pályázhat, reméljük, úgy a gyerekek, mint a felnőttek szép számmal küldik be alkotásaikat.

A beérkezett munkákat szakértő zsűri bírálja el, majd októberben egy vetítéssel összekapcsolt eredményhirdetést tervezünk.
Az elkövetkezőkben szeretnénk egy sorozatot indítani, ahol vetítéssel egybekötött városismereti foglalkozásokat tartanánk gyermekek és felnőttek részére.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Cziczer Katalin
/2008.08.26./
 

 

Patakon ülésezik Doktorok Kollégiuma

 

        
                

Hétfőtől péntekig Sárospatakon ülésezik a Református Egyház tudományos közössége, a Doktorok Kollégiuma. A megnyitót a Református Kollégium Imatermében hétfőn délután tartotta Dr. Szűcs Ferenc elnök, a vendégeket köszöntötte Dr. Kádár Zsolt titkár, majd Dr. Bölcskei Gusztáv püspök előadása következett…
 


 
 


Dr. Bölcskei Gusztáv

 

Az előadás címe: „A Biblia Éve a Magyarországi Református Egyházban”, ami nem volt véletlen, hiszen a téma – lévén 2008. a Biblia Éve - az egész hetet áthatja. Ezért szervezte a házigazda Tiszáninneni Református Egyházkerület a keddi kirándulást a Biblia bölcsőjének földjére, Vizsolyba és Göncre.

A találkozó nyitottságát jellemezte, hogy már az első napon szót kapott Dr. Schöner Alfréd főrabbi és Dr. Székely János Esztergom- budapesti katolikus s.püspök, a találkozó tudományos rangját pedig Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének felszólalása fémjelezte.

Dr. Hörcsik Richárd az egyháztörténet doktora, aki Sárospatak város polgármestere és Zemplén országgyűlési képviselője egyben, egy fogadásra hívta meg, és az Önkormányzat nevében ott köszöntötte a Református Egyház tudósait. A fogadást a Rákóczi-vár ősi falai között, a Lovagteremben tartották, ahol a polgármester egy-egy üveg Tokaji aszút nyújtott át a Kollégium vezetőinek – miként anno Szepsi Lackó Máté erdőbényei református lelkész ajándékozta meg ugyanitt, aszúval elsőként Lorántffy Zsuzsannát.

Doktorok Kollégiuma:
A Magyarországi Református Egyház Teológiai Doktorainak Kollégiuma a teológiai tudományok művelésére szervezett közösség. Lelkészek, kutatók gyűlnek össze évente, hogy több szekciókban vitassanak meg a különféle teológiai kérdéseket, valamint az elmúlt esztendő kutatási eredményeit.


Törő Gábor
/2008.08.26./
 

 

Kezdődik az iskola

 
A vakáció utolsó hetét élik a diákok, hétfőn már kezdődik az iskola. A város általános iskoláiban szeptember 1-jén hétfőn 8 órakor lesz a tanévnyitó, valamint ekkor tartja a Vay Miklós Szakképző Iskola is. A város gimnáziumai – a Református Gimnáziummal együtt a „Kisrefi” is – 31-én, vasárnap délután tartják a tanévnyitó ünnepséget…


 
 

         

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Tankönyvosztás:
Ingyenes tankönyvre jogosultaknak és az első osztályosoknak 2008. szeptember 1-jén délelőtt.
2-4. oszt. augusztus 27-én 8 - 11 óráig   Petőfi út 1. sz. a technika teremben
5-6. oszt. augusztus 28-án 10 - 12 óráig  Petőfi út 1. sz. a technika teremben
7-8. oszt. augusztus 29-én 9 - 11 óráig   Rákóczi út 32. sz. (Esze épülete) a technika teremben

Évnyitó: 2008. szeptember 1-jén 8 óra II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Petőfi úti épület udvara


       

Árvay József Gyakorló Általános Iskola

Tankönyvosztás:
augusztus 28-án 14 - 17 óráig
augusztus 29-én 10 - 13 óráig

Ingyenes tankönyvre jogosultaknak az igazolás leadása után az első héten lesz a tankönyv osztás.

Évnyitó: 2008. szeptember 1-jén 8 órától


        

Erdélyi János Általános Iskola


Évnyitó: 2008. szeptember 1-jén 8 órától


        

Református Kollégium Gimnáziuma

Évnyitó: 2008. augusztus 31-én 16 órától a református templomban.

Gyülekező az osztálytermekben 15 órakor

Beköltözés az internátusba: augusztus 31-én 8-12 óráig

 


        

Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma

Tankönyvosztás:
augusztus 27-én 12- 16 óráig
augusztus 28-án 12- 18 óráig
augusztus 31-én egész nap


Évnyitó: 2008. augusztus 31-én 17 órától


        

Vay Miklós Szakképző Iskola

Évnyitó: 2008. szeptember 1-jén 8 órától
 

Cziczer Katalin
/2008.08.25./
 

 

Nagy beruházások előtt áll az Innovo Patak Kft.

 

        
                

A Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési bizottság hétfői ülését a bizottság elnöke, Erdős Tamás szabadságolása miatt Saláta László vezette, az ülés főbb naprendjeiről Aros János alpolgármester számol be olvasóinknak…
 


 
 


Aros János

 

A mai bizottsági ülésre 16 napirendi pont tárgyalását terveztük. Több napirendi ponthoz meghívott vendégeink is érkeztek. A bizottság a különböző bizottsági tagok hiányzása miatt nem volt határozatképes, ennek ellenére azokat a napirendi pontokat, amelyekhez a vendégeink megérkeztek átbeszéltük, hiszen az ő véleményük segítség lesz a következő bizottsági üléseken, illetve testületi ülés döntéshozatalában.

Ilyen volt pl. Innovo Patak Sárospataki Városfejlesztő Non-profit Kft-vel kapcsolatos három előterjesztés. Kérdéseinkre az igazgató úr kielégítő választ adott, tehát így fogjuk az előterjesztést a képviselőtestület elé tálalni.

Innovo Patak Kft-vel kapcsolatban talán a legfontosabb napirendi pontunk - azon dokumentumok megvizsgálása mellett, amelyeknek a hiányát szóvá tettük és bekértük - az volt, hogy az előző képviselőtestületi döntés értelmében reményeink szerint hamarosan két olyan beruházás indulhat meg a kft kezelésében, amelyek a kötvénykibocsátásból finanszírozódnak és remélhetőleg néhány éven belül olyan profitot tudnak termelni, hogy nemcsak a kötvényt tudjunk belőle visszafizetni, hanem egy bizonyos megtakarítást, vagy új beruházásoknak az alapját is képezheti.

A két legfontosabb beruházás az E raktár újjáépítése, ami azt jelenti, hogy néhány önkormányzati intézetünk kapna helyet majd ebben az épületben, a felső részén pedig lakások kialakítására kerülhet sor.
A másik ilyen nagy beruházási tervünk a Bodrog Hotel háta mögött, jelenleg parkolóként használt önkormányzati tulajdonban lévő terület. Itt mélygarázst tervezünk, a földszinten üzletsorokat, a felső szinten pedig lakásokat és irodákat.
Mivel a saját beruházásban tervezzük a kivitelezést is, ezért reményeink szerint az olcsóbb kategóriájú lakások és üzletházak kerülhetnek itt kialakításra egy picit megmozgatva a pataki piacot és lehetőséget teremtve a lakással nem rendelkező fiatal sárospataki lakosoknak.

A másik, amire vendégünk érkezett, az a Vay Miklós Szakképző Iskola kérelme, amely részben egy új státusz betöltéséről szól, részben pedig a városi sportpálya további sorsáról
Az összes többi napirendi pontot is igyekeztünk úgy előkészíteni, hogy a képviselőtestületi ülésen valamennyi napirendi pontban dönteni tudjunk.

Cziczer Katalin
/2008.08.25./
 

 

A Bornapok csúcspontja a Borverseny volt

 

        
                

A 2008. augusztus 16 és 17-én tartott Sárospataki Bornapok, sok-sok színvonalas programja közül – különösen szakmai körökben – kiemelkedett a Borverseny, amelyen a kóstolást a szakmai zsűri délelőtt A Művelődés Házában tartotta, az eredményhirdetés pedig 17 órakor kezdődött az Újbástyában, Gráf József agrárminiszter és Götz M.Ildikó országos borkirálynő jelenlétében. A versenyről Butella László a szervező Sárospatak Hegyközség elnöke számol be…
 


 
 


Butella László

Gráf József

Götz Ildiko

 

Ez a 7. Sárospataki Borverseny, de az összevont, Sárospataki Hegyközségnek az első borversenye, mivel ebben az évben alakult meg az új hegyközség, ami magában foglalja az északi régió legnagyobb részét. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Bodrogolaszi, Hercegkút és Makkoshotyka tehát egy hegyközséghez tartozik, ami Sárospataki Hegyközség néven fut.

98 bort küldtek be a termelők, amit három bizottság bírál. Színvonalas bíráló bizottságot sikerült összehozni az éven is. Ez a verseny azért jó, mert sok kistermelő, aki nem tud nagyobb borversenyekre eljutni, legalább itt a körzetben meg tudja méretni a borát, hogy hol tart, hogy javult-e az előző évekhez képest a bora.

Sárospatak borát az idén is megválasztottuk két kategóriában. Az idén sikerült olyan időpontra tenni a borversenyt, ami a Zempléni Fesztivál zárónapjára esett, szemben a korábbi évekkel, amikor szeptember közepén tartottuk, mint Szüreti és Bornapokat, amikor viszont már nincs turizmus és nincsenek vendégek. Most a nagyszámban itt lévő turistáknak nem mindennapi programot biztosított a Borutca, ahol megkóstolhatták több hegyaljai termelő borát, ahol végigsétálva, kóstolgatva választhattak és vásárolhattak.

A borverseny egy fontos esemény a sárospataki, és a Sárospataki Hegyközséghez tartozó települések életében, hiszen hegyaljai polgárok már nagyon sok éve, mondhatni évszázadok óta a jártasak a szőlőtermesztésben. Épp itt az ideje, hogy visszaszerezzük a pataki bornak az őt megillető rangját – tette hozzá Dr.Hörcsik Richárd polgármester…

Apró lépések ezek, de a miniszterúr jelenléte is ezt erősíti meg bennem, hogy érdemes részt venni egy ilyen rendezvényen, amin majdnem 100 minőségi bort kóstoltak meg a szakemberek.

Fontos tehát, hogy lépésről-lépésre visszaszerezzük a pataki bor becsületét, amit itt kell kezdeni a helyszínen. Adjuk meg a rangját, hogy lássák a Hegyközség határaiban élő kistermelők, hogy érdemes minőségi bort előállítani, jó szőlőt termelni, mert ez a jövő.

Ehhez mi, Sárospatak önkormányzata abban tudunk hozzájárulni, hogy ilyen rendezvényeket szervezünk, rangos díjakat alapítunk, és vállaljuk azt, hogy - most két kategóriában – meghirdetjük Sárospatak város borát, hogy az idelátogató, utazó vendégek, akik rangos vendégeink lesznek következendő egy évben, kapjanak ebből a borból, ami viseli a város címerét, Sárospatak város 2008. évi borának az emblémáját.

Egy éven keresztül ezeket a borokat ajándékozzuk emlékeztetőül Sárospatakra, a Hegyaljára.

        További fotók>>>                         További fotók>>>                  További fotók>>>     

Törő Gábor
/2008.08.25./
 

 

Urbán György - Vázlatok

 

        
                

Urbán György festőművészről, városunk díszpolgáráról az utóbbi időben hetente adhatunk hírt, hiszen ilyen gyakran rukkol elő egy-egy új alkotásával – dacolva a forró nyárral. A térplasztikai parkban elhelyezett gömbképe után egy papírbolt kirakatának művészi berendezéséről, most pedig egy könyvének megjelenéséről számolhatunk be…
 


 
 


Urbán György

 

Már a könyv külső megjelenése is figyelemre méltó, igen igényes, merített papír felhasználásával készült, éppen ezért tartották a könyvbemutatót a Pataki Papír Galériában, aminek ez a specialitása…

Igen, erre én igényes is vagyok – adott erre magyarázatot Urbán György - hogy pl. egy keret is olyan legyen, ami méltó egy képhez, ugyanúgy egy ilyen könyv, vagy a vázlatokat tartalmazó füzet is méltó megjelenéssel, megfelelő formában kerüljön bemutatásra. Erre nagyon jó alkalom kínálkozott, a merített papíros megoldás, úgyhogy hálásak is vagyunk a boltnak, és örömmel állítok ki itt egy művet - később több művet is – a Pataki Papír Galériában.

A könyv tartalmáról érdeklődve a művész elmondta, hogy a könyvben 30-35 éve vázlatai kerültek lejegyzésre, amelyek nagy részét nem is itthon, hanem Münchenben készítette. Ezek ötletek, kiindulási pontok a később megvalósítandó munkáihoz. Az összes vázlatból egy válogatás került be a könyvbe, tehát ez mintegy eszenciája, vagy az érdekesebb daraboknak a gyűjteménye, ami ebben a könyvben látható. Amik ezekből a jegyzetekből a legjobbak, azok valósultak kép, gömb, vagy más térplasztika formájában.

A könyv anyagának összeállítása óta - kb. két éve - sok újabb anyag, főleg színes vázlat gyűlt össze, így a művész már a könyv folytatásán gondolkodik…

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.08.25./
 

 

SUSI-s TOBORZÓ

 

        
                

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola Egyesület megkezdi a 2008/2009-es tanévet. A nyári szünet után először augusztus 25-én találkoznak a gyermekek és szüleik, egy szülői értekezlet keretén belül – nyilatkozta Belicza János edző...
 


 
 


 

 

Az iskola célja: megfelelő minőségű képzés kialakítása a kézilabda, a szivacskézilabda és a labdarúgás utánpótlás nevelésében. Az első év után, az 1997-es labdarúgók sikeresen bekapcsolódtak az STC U-13-as csapatának munkájába. Így labdarúgásban, három korcsoportban indít be edzéseket a SUSI: 1998; 1999; 2000-2001-es születésű sportolóknak. Még kézilabdában, 1997-1998-as fiúknak és lányoknak, szivacskézilabdában pedig 1999-2000-es születésű gyermekeknek lesz lehetőségük kipróbálni magukat.

A sikeres első év után – tapasztalatokkal bővülve – új kihívások elé néz a sportiskola. Korcsoportonként 15-16 főnek tudja biztosítani a szakmai fejlődést és a Sárospataki Torna Clubbal közösen egy kapusedző foglalkozatására is lehetőség van. A vezetőség szeretne egy jó hangulatú SUSI-s bált is rendezni november elején.

Akinek kedve van kipróbálnia képességeit, azt az edzők szívesen látják a megadott edzésidőpontokban, vagy érdeklődni a 06-70/450-42-60-as telefonszámon lehet. A tréningek szeptember 1-jén kezdődnek!
Hír még a SUSI házatájáról, hogy a hónap végén mind az 1998-as kézisek és az 1999-es focisták is meghívást kaptak Hajdúnánásról ill. Nyíregyházáról, egy-egy rangos tornára.   www.susi.mlap.hu

 

LABDARÚGÁS:  2000-2001-ben születettek: szerda (sportpálya) és hétfő (műfű) 1615-1715
                                                                     EDZŐ: Punyi Gyula, edző, tanár               

                1999-ben születettek :       csütörtök (műfű) és szerda (sportpálya) 1615-1715
                                                         EDZŐ: Belicza János, edző, tanár
 

                     1998-ban születettek:
      kedd (műfű) és szerda (sportpálya) 1615-1715
                                                        EDZŐ: Osztroha Tivadar, edző, tanár 

KÉZILABDA:  1997 – 1998-ban született LÁNYOK:       hétfő (Árvay) és csütörtök 1730-1830
                                                                              EDZŐ: Györki Erika, edző, tanár
 

1999– 2000-ben született LÁNYOK:   kedd(ÁVG) 17-18 és szombat 930-1030
                                                                              EDZŐ: Papp József, edző, tanár

SZIVACS KÉZILABDA:
   1997 – 1998-ban született FIÚK:
                                                                                   
hétfő (ÁVG) és csütörtök 1730-1830
                                                                     EDZŐ: Nagyházi Sándor, edző, tanár
 

1999– 2000-ben született FIÚK:    hétfő (ÁVG) és csütörtök 1730-1830
                                                           EDZŐ: Nagyházi Annamária, edző, tanár

Cziczer Katalin
/2008.08.24./
 

 

Egy házra roskadt a tető Végardón

 

        
                

Augusztus 24-én, vasárnap reggelre Sárospatak - Borsi úton, az egyik magántulajdonban lévő családi ház tetőszerkezete beomlott. Kiss István pv. alezredessel kijöttünk, és szemrevételeztük a helyszínt, hogy meggyőződjünk róla, van-e életveszély - nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János

 

A lakásban nem csak a bejelentett lakók, hanem rajtuk kívül még több személy is tartózkodott. Úgy ítéltük meg, hogy az életveszély elhárítása érdekében azonnali beavatkozás szükséges, ezért a tűzoltóság segítségét kértük. Ők lebontották a megmaradt tetőszerkezetet és fóliával biztosították, hogy a ház ne ázzon be.

Az önkormányzatnak elhelyezési kötelezettsége nincs, tehát a lakóknak nem tudunk és nem is áll szándékunkban másik házat biztosítani, mivel magántulajdonban lévő lakásról van szó, és az is egy értelmű, hogy az elhanyagolt állapotok miatt következett be ez a katasztrófához közeli helyzet.
A gyors segítséget köszönöm a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóságnak és a Kommunális Szervezetnek - akik a fóliát biztosították - valamint és Kiss István pv alezredes úrnak.

A holnapi nap során a Műszaki Osztály munkatársai ki fognak menni, megnézik, hogy életveszélyes- e az épület. Döntésüktől függően a további lépéseket a jegyzőasszony koordinálásával, a képviselőtestület segítségével fogjuk majd megtenni.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.08.24./
 

 

Fiatal zarándokok haladtak át városunkon

 

        
                

A Hajdúdorogi Görög Katolikus Püspökség Ifjúsági Irodája évek óta megszervezi a fiatalok gyalogos zarándoklatát (www.ifjusagizarandoklat.hu) Máriapócsra. A gyalogos zarándoklat a Telenkó Miklós atya által Kispatakon szervezett, úrszínváltozás ünnepéhez (08.06) kapcsolódó KÖZ (keresztény fiatalok zempléni találkozója) befejezése után gyűjti egybe a zarándok fiatalokat - küldte a tudósítást Mosolygó Tamás parókus...
 


 
 


Kocsis Fülöp püspök

Telenkó Miklós

  A zarándokok évente különböző helyszínekről indulnak, s az Istenszülő Szűz Mária elhunyta és mennybevitele ünnepéhez (08. 15) kötődő nagyboldogasszonyi búcsúra érkeznek meg Máriapócsra.

Ebben az esztendőben, 2008.08.10-én Encs volt a találkozás színhelye. A tervek szerint két útvonalon indultak. Akik Tolcsván szálltak meg, ők az olaszliszkai komppal tervezték átkelni a Bodrogon, Kenézlő irányába. A Bodrog, árteret elöntő kiáradása és a sok eső miatt útvonalat kellett módosítani. Így lett Sárospatak a zarándokút egyik állomáshelye.

A programok tervezettsége és az emberi léptékű 20-25 km-es gyaloglás miatt Vámosújfalutól Sárospatakig vonattal utaztak a zarándokok. A MÁV állomás hangosbemondója köszöntötte a fiatalokat: Szeretettel köszöntjük a Sárospatakon áthaladó – Máriapócsra, nemzetünk búcsújáró helyére
tartó – görög katolikus ifjúsági zarándoklat résztvevőit. Isten hozta városunkba mindnyájukat!
A parókus köszöntője után – melyben Árpád-házi I András és Anasztázia 970 évvel ezelőtti Patakra érkezésére utalt, - bejelentette, hogy az egyházközség minden korosztály által képviselt kicsiny csapata kíséri a zarándokokat a kispataki kápolnáig, közlekedési rendőrök biztosításával és a Livják farm lovasainak díszkíséretével. A bejelentést nagy taps és ováció fogadta.

A zarándokcsoporthoz csatlakozott főtisztelendő Kocsis Fülöp püspök úr is. A zarándokmenet a legrövidebb útvonalon haladva ért a kispataki kápolnához, ahol Telenkó Miklós atya fogadta őket. A zarándokok imája után a patakiak gyümölcsei és süteményei kerültek a figyelem középpontjába, melyet a zarándokok jóízűen elfogyasztva köszöntek meg.

E rövid pihenő és felfrissülés után a zarándokcsoport a Bodrog-gáton énekelve, imádkozva, beszélgetve, jókedvűen, a melegen tűző nap hőségét nyakába véve folytatta útját Kenézlőre.


Mosolygó Tamás


Monostory Marcell

További fotók>>>                    További fotók>>>             További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.08.24./
 

 

Sárospataki cserkész a 9. Közép-európai Cserkésztalálkozón

 

        
                

Augusztus elseje és tizedike között rendezték meg a 9. Közép európai Cserkésztalálkozót a lengyelországi Chorzów városa melletti területen. A magyar csapat tagjai között ott volt Melles Kristóf is, aki a városunkban működő 763. Sztáray Mihály cserkészcsapat tagja…
 


 
 


Melles Kristóf

 

A fiatalember kilenc cserkészből álló őrsöt vezetett a Dzsemborin, amelyben felvidéki magyar cserkészek is helyet kaptak. Városunk polgárát érte az a megtiszteltetés is, hogy a megnyitó ünnepségen a magyar zászlót vonhatta fel.

A tábor mottója: fedezz fel új világokat! volt. Ennek jegyében tekinthette meg Kristóf a Czestochowai kegyhelyet, vitorlázhatott a lengyel vízi cserkészek jól felszerelt bázisán, vehetett részt kitűnő koncerteken. A tábor területe a sűrűn lakott sziléziai agglomeráció volt, ahol megdöbbenve tapasztalhatta, hogy horgásztó van a tízemeletes panelblokk tövében, ahol jókat lehet evezni a napi munka után.

A tábor a visegrádi négyek együttműködéséből született, de vendégként jelen voltak románok, fehéroroszok, skótok, katalánok, libanoniak, omániak és pakisztániak is. Kristóf szeretne köszönetet mondani a csapatának, amelyet képviselhetett, és mindazoknak, akik segítettek neki a kijutásban.

További fotók>>>


/2008.08.24./
 

 

Vízre szálltak a rendőrök

 

        
                

A B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2008.08.19-ére 10-től 16 óráig tartó fokozott vízirendészeti akciót rendelt el, a vízi balesetek, vízbefulladások megelőzése, ill. a tiltott halászati tevékenység visszaszorítása céljából – tájékoztatja olvasóinkat Jenei János rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztály vezetője…
 


 
 


Jenei János


Dékány Dénes


Petrovics Zoltán

 

Az akcióban felkérésünkre részt vettek az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrei, a Szabolcsi Halászati Kft. halőrei, ill. az Olaszliszkai Polgárőr Egyesület tagjai. Terveink között szerepelt, hogy a Bodrog folyón végeztünk ellenőrzést, valamint a Bodrogzug térségét vonjuk ellenőrzés alá a természetvédelmi szakemberek segítségével.

Leggyakrabban az illegális halászati tevékenységgel, hallopásokkal találkoztunk, ami miatt már több esetben kezdeményeztünk szabálysértési eljárást ill. bírság kiszabását. Újdonságként jelent meg a legutóbbi akcióban területünkön a piócalopás, mint fokozott természetvédelmi területen elkövetett jogsértés.

Természetvédelmi őrökre azért van szükség, mivel ők a szakirányuknak megfelelően figyelik és döntik el azt, hogy mi tartozik a védett természetvédelmi érték kategóriájába és milyen jogsértéseket követnek az ezeket károsító elkövetők. Nagy értékű süllőlopást derítettünk fel pl. 2 éve, amikor még az ikrák is a halban voltak.

Dékány Dénes rendőr törzszászlós - Balázsi Róbert rendőr törzszászlóssal - a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság tokaji szolgálati helyéről érkezett, aki a következőket mondta el az akcióról:

A nap folyamán szervezett vízi közlekedési akcióban veszünk részt, így a Tiszai Vízrendészettől itt, a Bodrogon is megjelentünk a Sárospataki- és a Szerencsi Rendőrkapitányság területén. Amit a mai nap folyamán leginkább nézzünk, az a csónakok és más vízi járművek kötelező tartozékainak megléte, valamint a szükséges okmányok megléte és érvényessége.

Ellenőriztük még a halászatot és horgászatot is, valamint fürdőzőket, bár a víz minősége miatt ez most nem jellemző. Vannak viszont vízi túrázók, rájuk is odafigyeltünk és mindenre, ami a vízzel kapcsolatos.

Petrovics Zoltán a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet természetvédelmi őre, őrterület vezetője elmondta, hogy minden ilyen közös akcióban nagyon szívesen részt vesznek, ugyanis az ő létszámuk nem elég nagy ahhoz, hogy ilyen demonstratívan meg tudjunk jelenni egy területen, pedig szükséges, hogy időnként lássák, hogy milyen jelenlét van – és kiszámíthatatlan jelenlét.

A Bodrogzug védett területén ugyanis a legnagyobb probléma az orvhalászat. Azokon a vizeken, ahol az orvhalászat történik, szinte mindenütt rengeteg madárfaj fészkel, vagy táplálkozó területnek használják - a terület rendeltetése ez lenne. Nekünk pedig feladatunk, hogy a fészkelést, az itt táplálkozó, pihenő, vonuló madarak nyugalmát biztosítjuk. Tehát azon kívül, hogy a természetkárosítás folyik - az orvhorgászat, orvhalászat – azon kívül rendkívül zavaró is a madárvilág számára.
Ezen kívül odafigyelünk más problémákra pl. falopásra és az orvvadászatra is.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.08.23./
 

 

Elindult a Várnegyed fejlesztési koncepciójának kialakítása

 

        
           

Azt gondolom, hogy Patak jelentősége miatt fel kell ismerni a politikának, hogy nem halogatható tovább a városfejlesztés – mondta Dr.Mezős Tamás az augusztus 20-án, az Újbástyában megnyitott kiállításon, amit Sárospatak városa és a miskolci Hadas Építész Műterem szervezett „Sárospatak magterületének képzelt múltja és jövője” címmel
 


 
 

 
Dr. Mezős Tamás

Dr. Hörcsik Richárd

  Dr.Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az Építész Műterem munkáját jó alapnak találta a Várnegyed fejlesztési koncepciójának kialakításához: Rudolf Mihály annak ellenére, hogy nem sárospataki és nem Zemplén szülötte, én azt gondolom, hogy nagyon jól érzi ezt a tájat, ezt a városi légkört és igen jó gondolatokat valósított meg ebben a képsorozatban, ami jó alapja lehet a Várnegyed fejlesztésének…

Siklósi József, Sárospatak Ybl díjas főépítésze is halaszthatatlannak tartja a Várnegyed, illetve a város fejlesztésének elindítását…

Egy olyan koncepcióra és városfejlesztésre van szükség Sárospatakon, mint annak idején, az 50-es évek végén Sopronban, vagy a 60-as évek végén Kőszegen volt. Patak jelentősége vetekszik a nyugat-magyarországi városokéval, pontosabban teljesen egyenrangú azokkal. Ha ott egy ilyen koncentrált fejlesztést meg lehetett valósítani, akkor mindenképpen meg kell fontolni azt, hogy Sárospatakon hogyan oldható ez meg.
Ahhoz, hogy ma jó döntéseket hozzunk a városról, ahhoz a múltat és a jövőt kell egyszerre látnunk és egyensúlyba hoznunk, akkor lesz egy olyan jelenlétünk a városban, ami segít a jó döntések meghozatalában – mondta

Amikor én idejöttem, és már kialakultak az első benyomások a városról, akkor azt azonnal érzékeltem, hogy a Várnegyedben sokkal több lehetőség van, mint, ami valójában most látunk. Ha nagyon földhözragadt módon akarom kifejezni, akkor a turisták itt tartásában és pénzköltésében van sokkal több lehetőség, ami nincs kiaknázva. Ezért én minden áron próbáltam kapacitálni a város vezetését - bár nem kellett nagyon, mert partnerek voltak ebben - hogy csináljunk egy nagy fejlesztést a Várnegyedre, egy nagy koncepciót, amiben az összes lehetőséget aknázzuk ki és tegyük bele egy tervbe, mert ez „nem kerül semmibe”.

Így, ha bármikor olyan lehetőség adódik a jövőben - mármint pénz, mint lehetőség - akkor egy egységes koncepció és terv szerint tudjuk elkölteni. Ha van egy egységes nagyszabású koncepció, abba minden további lépést bele lehet illeszteni. Erre indult meg munka és itt hangsúlyozom megint még egyszer, hogy ez egy munkának a kezdete, mert rengeteg egyeztetést igényel még mindenfelé ez a munka, hogy ebből egy optimális végeredmény jöjjön ki.


Siklósi JózsefRudolf Mihály

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.08.23./
 

 

„TÜZES HÍREK”

 

        
                

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2008. július 21. és augusztus 20. közötti időszakban 11 tűzeset és 36 műszaki mentés történt, vaklárma és téves jelzés szerencsére nem történt - küldte tudósítást Bodnár Attila és Barna Norbert, tűzoltók...
 


 
 


Barna NorbertBodnár Attila
 

 

Fenti időszakban 6-szor szárazfű égett, 1-szer lakóházban keletkezett tűz, 1-szer páraelszívó és 2 esetben villanyóraszekrény gyulladt ki, 1-szer pedig körbálák égtek.
- Augusztus 18-án a délelőtti órákban Sátoraljaújhelyen egy családi ház villanyóraszekrénye gyulladt ki. A kiérkező egységek porralltó segítségével megfékezték a lángokat

A műszaki mentések során 9 alkalommal felgyülemlett esővizet szivattyúztak ki, 13 esetben lakóházat, közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottak el, 3 esetben méhrajt távolítottak el, 5 alkalommal közúti balesetnél működtek közre tűzoltóink, 4 alkalommal megrongálódott tetőszerkezet javítását végezték, 1 esetben egy gyermek beszorult fejét szabadították ki, 1 alkalommal pedig megtalált robbanószerkezet környékét biztosították.

- Július 21-én a hajnali órákban Pácin-Cigánd elágazásnál egy Suzuki típusú személygépkocsi az árokba hajtott. A személygépkocsi áramtalanítása után, az úttestet letakarították, a közúti akadályt megszüntették. Szerencsére személyi sérülés nem történt.
- Július 24-én a hajnali órákban Sárospatakon egy Suzuki Swift típusú személygépkocsi villanyoszlopnak csapódott. Az ütközés következtében 1 fő beszorult, akit a kiérkező tűzoltók feszítő-vágó segítségével szabadítottak ki és átadták a mentőknek, majd áramtalanítása után, az úttestet letakarították
- Augusztus 04-én a délutáni órákban Sátoraljaújhelyen egy kisgyermek feje beszorult a korlát rácsai közé. Tűzoltóink kézi erővel kiszabadították a gyermeket.

Augusztus 14-én került megrendezésre Budapesten a Semmelveis Orvostudományi Egyetem 22 emeletes épületében a 3. tűzoltó lépcsőfutó verseny. A 45 induló csapat közül sátoraljaújhelyi tűzoltóság csapata az előkelő 8. helyezést érte el. A csapat tagjai: Juhász Péter, Dakos László, Holozsai Ferenc, Csabai Tamás és Juhász Balázs volt.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a megyei ügyeletre fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.Bodnár Attila és Barna Norbert tűzoltók
/2008.08.23./
 

 

20 év alatt sem tanultunk meg jól bevallani

 

               

A sűrűn változó szabályok mellett az is gond, hogy sokan az utolsó pillanatra hagyják tennivalóikat. Ilyenkor már nincs idő a hiányosságok pótlására, vagy a hibák javítására.

2008 évben az APEH Észak-magyarországi Igazgatóságára 397.105 db SZJA bevallás érkezett. Ez 7,9 %-kal múlta felül az előző évben benyújtott egyéni bevallások számát.
Az adatból érzékelhető, hogy folyamatosan bővül az önbevallást benyújtók tábora, elsősorban a miatt, hogy a munkáltatók már csak 59.859 személy elszámolását voltak hajlandók elkészíte(t)ni a tavalyi 70.215-es darabszámmal szemben.

Az elektronikus kapcsolat szerepe tovább erősödött, a tavalyi 44.439 db elektronikusan beadott szja bevallással szemben, idén már 56.575 db érkezett az ügyfélkapun keresztül. Az Internet használatával benyújtott bevallások számának növekedése bizonyítja, hogy az egyéni vállalkozóktól kötelezően elvárt elektronikus beadáson túl, egyre több magánszemély is él a korszerű ügyintézés adta lehetőséggel.

Az adózók magatartása mit sem változott, mivel a bevallások 37 %-a, 145.834 db a bevallási időszak utolsó két napján érkezett be Igazgatóságunkra.
Az összes beérkezett szja bevallás 48%-ka volt hibás, melyek közül 151.421 darabot az ügyfelek bevonása nélkül, de jelentős többletmunkával javítani tudtak munkatársaink. A többi esetben azonban a javításhoz szükség volt az adózó bevonása is. A bevallási határidő után több mint két hónappal, még mindig 3443 db bevallás vár adózói javításra, és ami meglepő, ebből 1150 esetben a bevallás jelen állapotában visszajáró adót tartalmaz.

A bevallások valamivel több mint fele, 209.279 db visszaigénylést tartalmazott. Ezekre 7.5 milliárd forint került kiutalásra. Ez bevallásonként, átlagosan 36.104 Ft kifizetését jelentette.
A jogosan kiutalni kért visszaigényléseket a 30. napon zömében megkapták a magánszemélyek. Mindössze 247 esetben fordult elő, alapvetően technikai okok miatt, pár napos késedelem.


 
 


Cziczer Katalin
/2008.08.23./
 

 

Az örömzene szombaton folytatódik

 

        
                

2008. augusztus 22 és 23-án zajlik az IRGUM-BURGUM ZEMPLÉNI ZENÉSZMUSTRA 12 rock- és metálzenekar részvételével Sárospatakon, a Mandulás Lőtéren.
A péntek este fellépő 6 zenekar fergeteges rock-ot játszott, és nem lesz ez másképp szombaton sem - bízik a folytatásban Erdei János szervező, aki maga is jól pengetett és énekelt a barátaival alkotott zenekarban.


 
 


Erdei János

 


A koncertek színhelyéül azért választották a városon kívül eső Mandulás-hegyi, volt MHSZ lőteret, hogy a város lakóit ne zavarják.
Már 3. éve szervez Erdei János a fiataloknak kortárs zenei rock ill. metál koncerteket ezen a helyen. A zenekedvelők szívesen kisétálnak ide a városból, hiszen ide nem kell kemény ezresekkel feltankolniuk, ugyanis belépődíj nincs, maximum egy tagsági igazolványt kell kiváltaniuk, ami az IRGUM-BURGUM ROCK KLUBBA szól.
Az ingyenességet Erdei János úgy tudja megoldani, hogy pályázat útján szerez pénzt és szponzorokat keres. Az idén a  program a NKA támogatásával, a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) keretében valósul meg a HÍD 2002 Alapítvány (Tel: 06 70 940-1799) rendezésében. A rendezvényt a BOMBA energiaital is szponzorálja.

Ez a rendezvény tehát nem a pénzről, hanem a zenéről, az együttlétről és az önzetlen baráti összefogásról szól, hangsúlyozta ki Erdei János, ugyanis sok ember ajánlotta fel munkáját, szabadidejét és tudása legjavát önzetlenül, hogy kellemes legyen az együtt töltött idő.

Szombaton este a zene ismét felcsendül - vagy inkább feldübörög - Erdei János mindenkit szeretettel vár, hiszen a lőtér nagy!


Törő Gábor
/2008.08.22./
 

 

Már előzték mikor kanyarodott

 

        
                

2008. augusztus 22-én délben, a 37-es számú főúton a Bodrogolaszi bekötőútnál súlyos, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt - nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…
 


 
 


Bujdosó Norbert

 

Az elsődleges helyszíni szemle során megállapítottuk, hogy egy férfi Trabant gépkocsijával közlekedett Sárospatak irányából a Bodrogolaszi bekötőút irányába, ahol a kereszteződéshez érve balra kívánt lekanyarodni.
A kanyarodás előtt nem győződött meg kellőképpen annak feltételeiről, így nem észlelte, hogy már megkezdte az előzést a mögötte jövő másik, szlovák rendszámú gépjármű. Ennek következtében kikanyarodott elé, és nagy erővel összeütköztek.
Az ütközés következtében a Trabant gépkocsi mintegy 50 métert sodródott és az árokba borulva, a fejetetején állt meg, valamint a másik gépjármű is lehaladt ugyanebbe az árokba, ahol távolabb haladva a kerekén maradt.

A baleset következtében a Trabant gépkocsi két utasa - mind a gépjárművezetője, mind a jobb első utasa - megsérült, őket a mentők Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították.
A másik gépkocsi három utasa nem sérült meg. A baleset pontos szituációjának és körülményeinek pontos megállapítását igazságügyi műszaki szakértő bevonásával vizsgáljuk.
A helyszínelés időtartamára a Sárospatak felőli forgalmat félpályán engedték, a Miskolc felől érkezőt pedig egy alsóbbrendű útra terelték.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.08.22./
 

 

Rövidesen startol a fürdőfejlesztés

 

        
                

A 2006-os választások után a képviselőtestület gyakorlatilag azonnal döntött, hogy a fürdőfejlesztést elindítja. Az elmúlt két évben a szükséges lépéseket megtettük, kötvény kibocsátásával, másfélmilliárdnyi összeggel megteremtettük a fürdő első két ütemének a fedezeti hátterét. A mai napon pedig fontos mérföldkőhöz jutott a fürdőfejlesztés, hiszen megkötésre került az a szerződés, ami a négy ütemből álló komplex fürdőfejlesztés első lépését elindítja – nyilatkozta Erdős Tamás tanácsnok…
 


 
 


Erdős Tamás

 

A Az első ütem a jelenlegi parkfürdő, vagy nyári fürdő felújításának, átalakításának, bővítésének a munkálatait foglalja magában. Az elmúlt két hónapban közbeszerzési eljárás zajlott, amely mint egy két héttel ezelőtt eredményhirdetéssel lezárult, a mai napon pedig a közbeszerzési eljárás eredményeként, nyertesként meghirdetett Country Consulting Kft és a Tempero Kft által alkotott konzorcium aláírta a szerződést a polgármester úrral.

Ez azt jelenti, hogy egy 450 millió Ft értékű beruházás indul el a közeljövőben, a fürdőben. Ezzel a négy ütemből álló fejlesztés első része elindul, ami azt jelenti, hogy október elsejével a jelenlegi fürdőterület munkaterületté átadásra kerül, s ott október hónapban már elkezdődnek a bontási, átalakítási és a terület-előkészítései munkálatok.

Közben folyik - a szerződés értelmében - a tervezési eljárás. Reményeink szerint az ősszel, a télen az engedélyes tervek rendelkezésre fognak állni, így az ősszel zajló bontásokat követően az építési engedéllyel érintett létesítményrészek bontása, ill. építése is elkezdődik. Ennek eredményeképpen reményeink szerint jövő nyárra, tehát június1-re, a nyári turisztikai szezon kezdetére a fürdő most működő része átalakítva, működőképesen, használatbavételi és működési engedéllyel, már európai színvonalon, és nagyon korszerű megjelenéssel tudja fogadni a vendégeket.
 

Ennek a 450 millió Ft-os beruházásnak az alapelemei a követezők: a legfontosabb talán, hogy egy új, 500 négyzetméteres stand medence létesül, új bejárati frontok nyílnak. A déli, mostani főbejárat helyén egy új bejárat, egy épületegyüttes lesz, abban különböző funkciók elhelyezésével: több pénztáras létesítménnyel, öltözőkkel, kabinokkal, csomagmegőrzőkkel, vendéglátóhelyekkel, vizesblokkokkal. Ugyanez az északi részen a sportpálya felől, tehát egy északi bejárati front szintén több pénztárral, öltözőkkel, vendéglátóegységekkel, kabinokkal és értékmegőrző fiókokkal.

A belső kereskedelmi egységek az ősz folyamán eltűnnek, tehát ez a sokféle színű, alakú, formájú és anyagú bódéerdő eltűnik onnan, és a medence fekvéséhez illeszkedően egy új, központi vendéglátó komplexum alakul, ami szintén egy új építésű létesítmény lesz.

Ezek mellett létesül a gyerekmedence mellett egy kisebb játszótér, egy baba-mama pancsoló, ami a legkisebb gyerekek és szüleik számára nyújt a mostanitól eltérő komfortot és lehetőségeket.
Új öltözők létesülnek, ill. részben régiek megújulnak, másrészről pedig a teljesen elavult vizesblokk bontása megtörténik, és új vizesblokk kerül kialakításra. Ezen kívül a közműrendszer, tehát az elavult vízcsatorna, szennyvízrendszer is megújul ennek következtében, valamint azok a most eléggé rossz állapotban lévő belső közlekedési úthálózatok, amik ugye betonlapokból, aszfaltból és betonból vannak.
A fejlesztés egy korszerű és szép, esztétikus, biztonságos belső közlekedési úthálózatot tesz lehetővé, ill. a későbbi fejlesztések által nem érintett kerítésszakaszok is egészen új arculatot kapnak. Én abban bízom, hogy végre ez a borzasztó kaszárnyaszerű betonkerítés a fürdő döntő többségében megszűnik és egy esztétikus, szép és önmagában is csalogató telekhatárok kerülnek kialakításra. Természetesen hozzátéve, hogy az új létesítmények szakaszai még a későbbiekben munkaterületként szerepelnek, tehát ott egyelőre maradnak a kerítések.

Október elsejével tehát a munkaterület átadása megtörténik, gépek és emberek fognak ott nyüzsögni. Ami a lakosság szempontjából nagyon fontos, hogy a téli medence, tehát az úszómedence sátorral télen működni fog. Ami kis kellemetlenség majd adódik, hogy egy új bejáratot kell nyitni ennek a megközelítéséhez, hiszen a mostani északi kapu építési területté válik, de ettől függetlenül zavartalanul fog működni téli időszakban is a fedett fürdő.

Mi van a wellness központtal?

Az egy teljesen különálló projekt, ettől teljesen függetlenül, egy zöldmezős beruházás. A pályázatot benyújtottuk, a pályázatnak már megtörtént a hiánypótlása, a befogadása, jelenleg bírálati szakaszban van. A bírálók kiegészítő kérdéseket tettek föl, ezeket folyamatosan válaszoljuk meg és reményeink szerint néhány héten belül ennek a pályázatnak az eredményére is fény derülhet. Bízunk abban, hogy pozitív eredménnyel zárul majd.

Amint ez megtörtént, akkor elkezdődik a wellnes központnak is a tervezése, a konkrét engedélyezési terve. Így reményeink szerint már a tél folyamán, ill. a tavasz folyamán két különálló projekt fog zajlani a fürdő területén, egyrészt a nyári fürdő, tehát a parkfürdő felújítása, másrészt pedig a wellness központ megvalósítása.

Úgy szakaszoljuk majd ezeknek a munkálatoknak a folyamatát, hogy a nyári üzemelést a wellness központ építése érintheti, de az fizikailag el lesz választva, tehát nyáron a wellness központ reményeink szerint épül, majd a fürdőzők láthatják, hogy ez milyen módon történik.

Tehát bízunk benne, hogy 2009-ben már látványos eredmények lesznek a fürdőfejlesztés kapcsán.

Törő Gábor
/2008.08.22./
 

 

Egység a sokszínűségben

 

        
                

Dr. Frantisek Knapik, Kassa város polgármestere 2008. augusztus 20-án Sárospatakra érkezett, hogy részt vegyen Sárospatak újra várossá nyilvánításának 40. évfordulóján.
Hogy a baráti és testvérvárosaink delegációi itt vannak Sárospatakon ennek nagyon-nagy jelentősége van. Mint ahogy a köszöntő beszédemben mondtam, az Európai Unióban van egy szlogen, ami így hangzik, hogy „unity in diversity” - egység a sokszínűségben – nyilatkozta Dr.Hörcsik Richárd polgármester…
 


 
 


Dr. Frantisek Knapik

 

A delegációk északról, keletről, délről és nyugatról érkeztek, testvárosaink és jövendőbeli testvérvárosaink, magas rangú képviseletében. Ami egyesít őket, az Sárospatak, maga a hely és maga a kapcsolat. Hiszen valamilyen formában van kapcsolatunk akár Finnországgal, Törökországgal, Németországgal, Lengyelországgal, Olaszországgal és sorolhatnám tovább.

Nagyon örülök, hogy minden delegáció eljött, akit meghívtunk. Ez azt jelenti, hogy Sárospataknak jó a híre külföldön, és mi szeretnénk ezt a jól csengő nevet, hogy Sárospatak kamatoztatni 1,5 év múlva, amikor megnyílik a termálfürdő. Akkor ezekből a városokból különösen Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Ukrajnából várunk nagyon-nagyon sok vendéget. A testvérvárosi kapcsolatokat ápolásának így fogja a hasznát látni Sárospatak.

                                  LEVI fotói >>>                  További fotók >>>        További fotók >>>                     Tekintsék meg az augusztus 20-án készült videóinkat is >>>

Cziczer Katalin
/2008.08.22./
 

 

Rövidesen testvérvárosunk lesz Eisenach

 

        
         

Erre a kapcsolatfelvételre és a testvérvárosi szerződés előkészítésére azáltal került sor, hogy tavaly ünnepeltük Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóját. Nálunk Eisenachban csodálatos, világhírű kiállítás volt fönt, Wartburg várában és lent a domonkos kolostorban. Ezáltal kezdődött az érdeklődés Sárospatak felé irányulni, ahol Erzsébet született – számolt be a kapcsolatunk indíttatásáról Matthias Doht, Eisenach polgármestere, aki 2008. augusztus 20-án küldöttség élén Sárospatakra látogatott…
 


 
 


Matthias Doht

 

Szent Erzsébet tevékenysége nagyon-nagy hatással van az életünkre és az a jótékonyság, amit ő kifejtett befolyásolja a cselekedeteinket, amit tanított, az ma is igaz. Úgy gondolom, hogy a Szent Erzsébet közös tiszteletéből adódó vallási kapcsolatok ápolása kihatással lehet az élet más területeire is - pl. a turizmusra - ami jótékony hatással lehet városaink fejlődésére. Ilyen módon Erzsébet tisztelete a gazdasági kapcsolatokra is kiterjedhet, nálunk ugyanis egy nagyon magas számra emelkedett a város látogatóinak száma.

A mi városunknak már 20 éve van Szent Erzsébet nyomán kiépített kapcsolata Martburg városával, és ez a 20 éves baráti kapcsolat nagyon sokat segített eddig.

Ezt a kapcsolatot szeretnénk kibővíteni egy harmadik várossal, Sárospatakkal. Erzsébet összeköt minket: Sárospatakon született, Eisenachban élt és Martburgban fejezte be rövid életét.

Törő Gábor
/2008.08.21./
 

 

Egy éve testvérvárosunk Krosznó

 

        
         

Összeköt minket a tradíció, a történelem és az a közös érdek, hogy mindkét városban fejlődjön a turizmus. Mi azért dolgozunk, hogy hozzánk Krosnóba minél több turista jöjjön, önök meg pedig azért, hogy ide Sárospatakra. Sokat kell tenni azért a két önkormányzatnak, hogy fejlődjenek a kulturális, a gazdasági és a turisztikai kapcsolataink – mondta Piotr Przytocki polgármester, aki lengyel testvérvárosunkból, Krosnóból érkezett Sárospatakra…
 


 
 


Piotr Przytocki

 

Mint ahogy Sárospatak, úgy mi is ápoljuk kulturális örökségünket, amiben Krosno városa nagyon gazdag. Augusztus utolsó hétvégéjén tartjuk a Kárpáti Égtájak Fesztiválunkat, amire népi együtteseket hívunk meg és ahová várjuk a vendégeket Sárospatakról is.

Két nap múlva kerül sor egy nagy beruházásunk befejezéseként a határ menti kulturális központ átadására, ahová meghívjuk Sárospatak küldöttségét is, ezen kívül egy magyar népi együttest, ami a magyar népzenei hagyományt mutatja be az ünnepélyes megnyitón a vendégeknek.
Én személy szerint nagyon gyakori vendég vagyok itt Magyarországon, szeretek ide járni, legutóbb a szabadságomat is itt töltöttem, bár most nem Sárospatakon, hanem egy másik országrészben, de természetesen ott is látogattunk termálfürdőket.
Sárospataknak nagyon különleges történelmi légköre van, és én kiemelném még a polgármester úr személyét, akit különleges viszony fűz a lengyelekhez, nagyon nyitott felénk és nagy segítője a kapcsolataink fejlődésének.

Cziczer Katalin
/2008.08.21./
 

 

Collegno és Sárospatak kapcsolata hosszú történet

 

        
         

Sárospatak és Collegno kapcsolata még a 90-es évek előtt kezdődött. A történelmi kötődés Kossuth kapcsán alakult ki, amit a mai napig hűen ápolnak mindkét város részéről – mondta Nicola Cappadona úr, aki a háromtagú küldöttséget vezette…
 


 
 


Nicola Cappadona

 

Ezekben a kapcsolatokban egyaránt szerepet játszottak a fiatalok és az idősek, a munkahelyi kollektívák és a sport csoportok. Így került arra sor, hogy fiatalok utaztak kölcsönösen egymáshoz nyelvgyakorlatra. Volt rendőrségi kapcsolatunk is, amikor egy pályázat során spanyol, olasz és magyar rendőrök cseréltek tapasztalatot.

Sárospatak legrégibb testvérvárosi kapcsolata a collegnoi. Főleg az első időkben munkahelyi kollektívák vettek részt csereutazásokon, főleg „csepeles” dolgozók részvételével. Ezek a céges kapcsolatok családi, baráti kapcsolatokká bővültek és később is éltek ezekkel a lehetőségekkel – tette hozzá Hutkiné Novák Márta, önkormányzati képviselő…

Tehát mondhatjuk, eddig a leggazdagabb tapasztalattal, a legsokrétűbb kapcsolatrendszerrel a Sárospatak - Collegno kapcsolat rendelkezik, a viszonylag nagy távolság és a nyelvi nehézségek ellenére is. Hisz az olasz nyelv van ugyan Sárospatakon oktatva, kapunk segítséget a fiatalok - tanárok és diákok - jóvoltából, de nincs mindennapi szinten, az átlagpolgárok szintjén nincs gyakorlata az olasz nyelvnek. Ennek ellenére a barátság megvan, és gazdag tartalommal van tarkítva.

Most háromtagú delegáció érkezett Collegnoból, két képviselő és a hivatali adminisztráció részéről egy úr, akik végigkísérték ezt a kapcsolatot és sok civil, sportos és kulturális eseményben közreműködtek már.

Törő Gábor
/2008.08.21./
 

 

A finneknek tetszik a pezsgő pataki kulturális élet

 

        
         

  
 


Markku Rahikkala

 

A legtávolabbi testvérvárosunk a finnországi Nokia, ahonnan kétfős küldöttség érkezett Sárospatakra, az Önkormányzat meghívására. Markku Rahikkala polgármester elmondta, hogy 5 éve van testvérvárosi kapcsolatunk, de egyelőre még csak hivatalos delegációk és kisebb kulturális csoportok érkeztek Finnországba ill. Magyarországra…


Személy szerint én már kétszer is volt Sárospatakon, de mindig szívesen jövök, mert nagyon tetszik nekem ez a régi város, a sok a szép régi épülettel. Az is szimpatikus számámra, ahogy a kulturális élet pezseg itt a városban.
 

Cziczer Katalin
/2008.08.21./
 

 

Sárospatak miatt tanult meg magyarul

 

        
         

Nem egy esettel találkoztunk már, amikor nagy meglepetésünkre a testvérvárosokból érkezett delegáció egy tagja magyarul szólalt meg. Így történt ez a soesti küldöttség esetében is. Helmut Albers elmondta, hogy ő vezeti a népfőiskolát városukban, és már régen ő foglalkozik a soesti-sárospataki kapcsolattal, így volt alkalma magyarul megtanulni…
 


 
 


Helmuth Herbert

 

A két város között már több, mint 10 éves kapcsolat van. A hosszú, közös munka során sok projektet csinálunk, főleg a fiatalok között. Nekünk, Soest városának az a legfontosabb, hogy fiatalok tudjanak Európában élni, tudják, hogy milyen az élet Portugáliában, Dániában, vagy éppen Magyarországon, itt Sárospatakon. A másik pedig az, hogy mi szeretjük ezt a kapcsolatot, még legalább 20 évig biztosan szeretnénk folytatni. Ez a barátság nagyon jól sikerült, most már az új, nagy Európában élünk együtt, de ezt is tanulni kell...

Javasoljuk, hogy a zeneiskoláink – amelyek nagyon hasonlóan működne - építsenek ki kapcsolatot. Már volt egyszer egy cserekapcsolat, de az már nem él ezért szeretnénk megújítani. Hasonlóképpen a gimnáziumaink között, hiszen nekünk is van református gimnáziumunk, és nagyon szeretnénk, hogyha a két iskola között is kialakulhatna egy új kapcsolat.
Szeretnénk továbbá belevenni Sárospatakot is egy nagy projektbe, amit most csinálunk együtt lengyelekkel, hollandokkal és angolokkal.
 

Törő Gábor
/2008.08.20./
 

 

Török „hódítás” Sárospatakon

 

        
         

Jó látnunk, hogy Rodostóban - ahol haláláig száműzetésben élt - II. Rákóczi Ferencet a mai napig, mint hős szabadságharcost tisztelik és nem csak szobrot állítottak, de múzeumot is fenntartanak emléke ápolására. Öröm számunkra, hogy a meghívásunknak eleget téve delegáció érkezett Sárospatakra…
 


 
 


Ali Kabul

 

Az augusztus 20-ai ünnepségen résztvevő sárospatakiak, végre megismerhettük – és díszoklevéllel jutalmazhattuk - Ali Kabult, azt embert, aki a Rákóczi emlék ápolását már 28 éve a szívén viseli, aki ezért magyarul is megtanult…

Éppen az előbb beszélgettünk a képviselő úrral arról, hogy mikor voltam itt először a városban. 1990. januárban voltam először a feleségemmel itt. A Borostyán Étteremben vacsoráztunk, akkor egy napot töltöttünk a városban. Mindig nagy örömmel jövök Sárospatakra, mert a rodostói Rákóczi Múzeum igazgatója vagyok, ismerem a Rákóczi életét és a szabadságharc történetét. Utoljára négy éve voltam itt a rodostói polgármesterrel együtt, azóta is sokat változott, szépült a város. Most harmadjára vagyok itt a képviselőkkel. Tehát a rendezvények, meg a város mindig-mindig tetszik nekem.

Nagyon jó barátaim vannak itt, mint a volt polgármester dr. Jánosdeák Gábor, vagy Hajdú Imre, tanácsnok és a sárospataki néptáncegyüttes vezetője Darmos István - ők most voltak nálunk a Cseresznye Fesztiválon Rodostóban.
A két ország számára is nagy előnye van ennek a testvérvárosi kapcsolatnak, ez Törökország és Magyarország kapcsolataira hatással van.

Cziczer Katalin
/2008.08.20./
 

 

Gratuláció a kitüntetetteknek

 

        
         

Augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén emlékezhettünk arra a 40 évvel ezelőtti eseményre, amikor Sárospatakot újból várossá nyilvánították. Ezúton is köszönetet mondok mindazoknak, akik közreműködtek, hogy az ünnep ilyen fennkölt legyen, amivel méltán váltottuk ki vendégeink elismerését. Szeretném továbbá kifejezni őszinte elismerésemet mindazoknak, akik színvonalas, kitartó munkájuk eredményeképpen ezen a napon kaptak városi, vagy állami elismerést – tolmácsoljuk Dr. Hörcsik Richárd polgármester gratulációját…
 


 
 


Novákovits István

Tölgyesi István

  A képviselő-testület döntése alapján adományozott díjak és oklevelek:

Novákovits István – Pro Urbe díj

Tölgyesi István – Közszolgálatért díj

Fazekas Balogh István – Pécsvárady Botond Közéleti-díj

Veres Sándorné - Díszoklevél

Emléklapot vehetett át a 40 évvel ezelőtti tanácselnök Tóth József, valamint díszoklevelet Ali Kabul, a testvérvárosi együttműködés ápolásáért, aki Rodostóban olyan szeretettel gondozza a Rákóczi-házat és ápolja a testvérvárosi kapcsolatokat.
 
Díszoklevelet vehettek át testvérvárosaink és a leendő testvérvárosok küldöttségei nevében, Collegno, Tekirdag, Soest, Nokia, Krosno, Eisenach és Kassa polgármestere.

Állami kitüntetett:

Móra Ferenc-díjat kapott Jósvainé dr. Dankó Katalin régész- muzeológus, a MNM Rákóczi Múzeumának igazgatója.


Fazekas Balogh István

Veres Jánosné

Törő Gábor
/2008.08.20./
 

 

Jól rajtolt a pataki focicsapat a 2008-09-es bajnoki szezonban!

 

        
         

A pataki csapat szerdán hazai pályán kezdte a bajnokságot. A kilátogatók nagy örömére úgy folytattuk ahogy tavaly abbahagytuk. Mint azt láthattuk és olvashattuk: Sárospatak-Prügy 6:1. Góllövők: Tóth Roland kettő, Pothurszky Roland, Szabó Sándor és Kecskés Tamás. Az ifjúság is kitett magáért, hiszen nyolcat rúgott és egyet sem kapott...
 


 
 


Kecskés Tamás


Koscsó István

 

Szombaton Pálházára látogattunk, ahol tavaly nagyarányú győzelmet arattunk. Ez is elvehette a nézők kedvét, mert nagyon kevesen látogattak ki. Sajnos ebben az időpontban játszották a Sátoraljaújhely - Cigánd meccset is.
Az ifi csapat 8:0-s győzelme meghozta a kedvet a csapatnak a góllövéshez. Az égiek nem kedveztek, már a kezdés is kétséges volt a villámlások miatt, azután sűrűn eleredt az eső is. A meccs elején játékunkkal éreztetni akartuk, hogy mi győzni jöttünk.

A 10. percben Horvát Zsolt szép egyéni akciójának és góljának köszönhetően meg is szereztük a vezetést. 0:1
A 16. percben Oldal Tamás bal oldalon felfutott beadását a pálházai hátvéd a kapu fölé akarta menteni, de lejjebb sikerült s a felső léc alsó részéről közvetlenül a kapu elé pattant. (Ha be megy olyan szép gól, hogy talán még neki is tetszett volna.) Szerencsére pont ott termett Simkó Gábor és a kapuba fejelte 0:2
A 31. percben Tóth Roland a jobb oldalon tört előre, egyéni akcióját egy szép kapufával fejezte be. A második félidőt kicsit lazábban kezdtük.
A15. percben jobb oldali hazai támadás majdnem góllal végződött. A csatár az üres kapuval állt szembe, de annyira meglepődött maga is a lehetőségen, hogy ki is hagyta. Mindez nékünk is kiverte az álmot a szemünkből.

A 19.percben már jött is a válasz. Kecskés Tamás bal oldali szögletrúgásával a labdát pontosan Nagy Béla fejére varázsolta, aki azt a hálóba továbbította. Szép fejes gól volt. 0:3
A 35. percben Simkó Gábor lövését a kapus a gólvonalról rúgta ki.
Egy perccel később Simkó Gábor Girling Csongornak ajánlotta fel a góllövés lehetőségét, aki ezt ki is használta. 0:4
A meccs folyamán több helyzetünk is volt, ami az is maradt. Tartalékoltuk a gólokat a további találkozókra. A szerdai találkozón a sok jó közül nem tudtuk kiválasztani a legjobbat, gondoltuk majd a pálházai meccs után, de most sem volt sokkal könnyebb a dolgunk. A szurkolókat megkérdezve, mindenki sorolta a neveket. A többség szavazata alapján Kecskés Tamás érdemelte ki e címet. Gratulálunk!
A találkozó végére az eső is elállt, hazafelé pedig átmentünk a szivárvány alatt.
Köszönjük a csapatoknak az aktív hozzáállást és a szép gólokat. Csak így Tovább! Hajrá Patak!

Cziczer Katalin
/2008.08.20./
 

Baleset a belvárosban

        
         

2008. augusztus 19-én 10 óra 30 perckor Sárospatak Eötvös út és Comenius út kereszteződésében anyagi kárral járó közlekedési baleset történt - nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…
 


Bujdosó Norbert

 

A Comenius úton haladt egy BMW típusú személyautó az Eötvös út felé, amikor a kereszteződéshez érve nem kellő körültekintéssel haladt be a kereszteződésbe, aminek következtében a balról, az Eötvös úton érkező Shevrolet Lacetti típusú gépkocsinak ütközött.

A baleset során csak anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt. A balesetet szabálysértési eljárás keretén belül folytatjuk le.
 

Törő Gábor
/2008.08.19./
 

 

Szép város - szép kirakatok

 

        
         

Apró dolog ez, de mégis fontos Sárospatak város idegenforgalmi vonzerejének növelése érdekében. Urbán György városunk díszpolgára, festőművész, művész, az elmúlt évben azzal az ötlettel állt elő, hogy Sárospatak város főutcáján lévő üzletek kirakatait megpróbálja művészileg rendezni – mondta Dr. Hörcsik Richárd a Rákóczi utcán lévő papírbolt előtt
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd


Urbán György

 

Ez egy olyan kezdeményezés, aminek lehetőleg lesz folytatása. Íme az első a kis papír-írószer bolt kirakata művészi rendezésben, nagyon jól megcsinálta a művész úr, sajátos művészvilágát vitte bele, ugyanakkor megjelenik a boltnak az árucikkei is, hogy mit árulnak a boltban.
Ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen a nagy világvárosokban milliókat költenek arra, hogy szakmává fejlődött kirakatrendezők ezeket a kirakatokat elkészítsék, és ezzel az adott városnak sétálóutcáját - pl. New Yorkban, de akár Budapesten is - úgy rendezik be művészileg, hogy mindenki számára elfogadható legyen.

Sárospatakon egy kisvárosban vagyunk, se pénzünk, se posztónk, de szeretnénk, ha rendben lenne a főutca, aminek a vonzereje az idén elkezdődött egy apró kis apró rendezéssel növekedni. Remélhetőleg ennek lesz folytatása.
Mi szeretnénk, ha az idelátogatók azt látnák, hogy szép és rendezett a városkép, a főutca, rendezettek a kirakatok és majd remélhetőleg olyan vendéglátó egységek is lesznek, mint pl. Budapesten a Váci utcában, ahol nyáron ki lehet ülni, egy kis mediterrán hangulat - ha az időjárás is megengedi.
Én nagyon örülök annak a kezdeményezésnek, hogy amit Urbán György festőművész elkezdett itt Sárospatakon, remélhetőleg lesz folytatása, és ebben nem csak a patakiak fognak gyönyörködni, hanem nyilván az idelátogató turisták és remélhetőleg a boltnak a forgalma is majd növekszik.

Azt gondoltam, hogy kellene valamit csinálni, hogy Patakon is megjelenjen - az utcán is - az új művészet. Ne azok az unalmas, sablonos semmitmondó kirakatok legyenek. Én elkezdtem első lépésként, itt vannak a kollégák, művészek, akik szintén felajánlották, hogy ingyen - nem kerül pénzbe a boltnak a többi művészkolléga is felajánlotta - megcsinálnánk 1-1 kirakatot.

A turisták legfőbb útvonala a Rákóczi utca az iskola és a vár között, és fontosnak tartom, hogy legyen egy olyan vizuális látnivaló, ami magára hívja a figyelmet. Szeretnénk, hogy ez nemcsak Pesten, Párizsban, hanem Patakon is megjelenjen.
Ez volt a fő célom, és saját stílusomban oldottam meg ezt a kirakatot, ahol csöveken belül villognak fények, amik valamilyen színes kis mozgalmasságot varázsolnak ide - tehát nem egy rendkívüli dolog, de mégis felhívja a figyelmet, és egész más, mint amiket lát az ember, úgyhogy ezt akartam ezzel elindítani.

Törő Gábor
/2008.08.19./
 

 

Kortárs művészeti kiállítóterem nyílt a Várnegyedben

 

        
         

Tavaly tavasszal, amikor a Domján anyag helyet kapott a Képtárban, akkor összehívtunk közösen - az Alapítvány és körülötte lévő művészek – egy beszélgetést arra nézve, hogy mi lesz most Patakon a kortárs művészettel, ha ez a kiállítóhely megszűnik számunkra - emlékezett vissza Csetneki József képzőművész a galérianyitás előzményeire…
 


 
 


Csetneki JózsefBalogh István

  Ott merült fel az ötlet, hogy kérjünk a várostól egy helyet, ahol ezt a tevékenységet - amit egyébként mi nagyon szeretünk - valahol tudnánk folytatni. Ekkor indultak beszélgetések, kerestem meg a város vezetőit és kaptunk egy tippet, egy lehetőséget, a Szent Erzsébet u. 26. szám alatt, hogy ezt a korábban szociális bérlakásként használt lakást alakítsuk át, és csináljuk itt azt, amit szeretnénk.
Most állt össze a dolog, amikor az első alkalommal feLugossy László, Fazekas Balogh István és jómagam kiállítása látható 3 jól elhatárolt térben. A galériát az ART-ÉRT Alapítvány fogja működtetni, egy ötéves szerződés keretében, amit az Önkormányzattal kötöttünk.

A galéria alapfeladata végső soron az, hogy feLugosy László életművét láthatóvá tegye az ország és a világ számára, mert ugye ő 1997-től Patakon él, és nincs más olyan intézmény, amelyik az életművét folyamatosan láthatóvá tenné. Nagyon sokat állít ki Magyarországon és a világban, de fontosnak tartottuk, hogy itt, választott lakóhelyén folyamatosan láthatóak legyenek a művei.

Ezen túl, évente 2-3 Kárpát-medencei magyar képzőművészt szeretnénk meghívni. Első körben azokat, akik kötődnek Sárospatakhoz, valamint azokat, akik a testvérvárosaink kapcsán kötődnek, esetleg olyan művészeket is, akik még nem kötődnek, de mi mindenképpen szeretnénk őket megmutatni, és talán majd kötődni fognak Sárospatakhoz.

A galériát folyamatos nyitva tartással szeretnénk működtetni - ahogy lehetőségek engedik - főleg frekventált idegenforgalmi időszakban, a többi időszakban pedig bejelentkezéses alapon működne. Erre mi fogunk tudni embert biztosítani és a lehetőséget, hogy ez itt látogatható legyen - hiszen ezért csináltuk.

A kiállítást Dr.Hörcsik Richárd polgármester nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy Sárospatakon galéria nyílt, ráadásul a Szent Erzsébet utcában, ahol a legtöbb turista megfordul. A felzárkózás egy kis lépésének tekintette ezt, hiszen az európai városok mindegyikében van galéria, ahol nem csak nézegetni lehet a képeket, de vásárolhatnak is a képzőművészet kedvelői.


feLugosy László


Dr. Hörcsik Richárd

Cziczer Katalin
/2008.08.19./
 

 

Bornapok Sárospatakon

 

        
         

Kétnapos borünnep zajlott a hétvégén Sárospatakon. A Zempléni Fesztivál rendezvénysorozatához kapcsolódva idén az eddigiekhez képest nagyobb látogatottságot kapott az eseménysorozat, amit Marcziné Szappanos Judit, turisztikai menedzser foglalt össze...
 


 
 


Marcziné Szappanos Judit
 

  A Rákóczi-vár előtt felállított színpad két oldalán tíz borászat képviselte a Sárospataki Hegyközséget, a kézművesek, valamint a borkorcsolyaként is szolgáló étkek pavilonjai között. A megjelent borászatok száma is jelzi a szakma igényét arra, hogy városunkban is meghonosodjon a Tokaj-hegyaljai bornak és borkultúrának szentelt nagyszabású ünnepség, hiszen a borvidék legjobb bortermő dűlői között a sárospatakiak is büszkén említhetők
A Bornapok helyszíne szerencsés választásnak bizonyult, konfliktus nélkül folytak az esküvői szertartások, az útlezárás nem zavarta meg sem a város életét, sem a lakók nyugalmát.

Gondot csupán az időjárás okozott, szombat délután! Miután a Bokréta Művészetoktatási Intézmény Rózsa csoportja – Schweitzer Tamás tanítványai – társastáncaikkal kápráztatták el a közönséget, a számos zenestílust felvonultató fiatal énekes duóval – Pingor Zita és Hermann Ottó – felváltva, a Sokk együttes éppen csak belekezdett latinos ritmusú zenéjébe, amikor futó záporok zavarták meg az egyre jobb hangulatú rendezvényt. A „Borutcában” a viharjelzés bejelentése ellenére is folytatódott a nyüzsgés, ám a hevessé váló eső végül megfutamította a látogatókat.
Ezzel egy időben a rendezvény beköltözött az Újbástyába. Itt zajlott a Sárospataki Bornapok hivatalos megnyitó ünnepsége és a borverseny eredményhirdetése, amelyen a legrangosabb vendég Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter volt. Őt és kíséretét a háziasszonyként szereplő Borkirálynő, Götz M. Ildikó fogadta. A miniszter urat később még egy meglepetés érte: a születési évében termett tokaji aszút kapta ajándékba dr. Hörcsik Richárdtól, városunk polgármesterétől, aki ezzel köszönte meg a tokaji bor érdekében tett erőfeszítéseit, a közös munkát. A borversenyen három bírálóbizottság 98 bort értékelt, és az eredménnyel nemcsak a Hegyközség elnöke, Butella László volt elégedett, hanem az érintett szakemberek is, akik megtöltötték az Újbástya Rendezvénycentrum 2. emeleti konferenciatermét.
A díjátadás után került sor a Borkirálynővel való közönségtalálkozóra, ahol beszélgetőtársként Jászter Beáta jelent meg. Az interjú később látható lesz a Zemplén Televízióban.

A nap leglátványosabb eseménye a Carmina Burana előadás volt, ami a rossz idő miatt a Művelődés Házában kapott helyet, így a Vízikapui helyszínre számító reménybeli közönség nem jutott be az előadásra. A nap legnagyobb meglepetését sajnos szintén csak kevesen élvezhették: a Bartók Férfikar spontán öröméneke az Újbástya kazamatájában kápráztatta el a rendezvénycentrum dolgozóit! És fordítva: a közönség nélkül maradt kórust lenyűgözte a kazamata egyedülálló hangulata és az ott tárolt tokaji bor, amiből bőven fogyasztva frenetikus koncertet rögtönöztek a méltán világhírű férfikar tagjai. Minden esély megvan arra, hogy a Zempléni Fesztivál egy újabb rendezvényhelyszíne került ily módon felavatásra!

Vasárnap szép időre ébredve újra benépesült a „Borutca”, bár a látogatók ismét csak délután sokasodtak meg. Több portékakínáló is a színpadi műsor kezdetére érkezett meg. A Katica Bábszínház előadása nagy sikert aratott a gyerekek körében, a kíváncsi elefánt történetét azonban rövid időre megzavarta a menetrendet nem tartó „Borvonat” érkezése. A látogatóknak ugyanis nem csak a „Borutcában”, hanem valódi hegyaljai borospincében is lehetőségük nyílt borkóstolásra, amihez a tervek szerint kétóránként közlekedő gumikerekes kisvonat szállította a borkedvelőket a Világörökségként kiemelt hercegkúti pincesorhoz.
A színpadi produkciók sorában ezután a tállyai Nefelejcs Népdalkör következett, majd a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény társastáncosai – Matu Zsolt tanítványai – léptek fel, nagy sikert aratva tudásukkal és bájukkal. A beharangozott cigányzenekarnak műszaki hiba miatt csak a fele érkezett meg, így az előadásuk elmaradt. Lehetőség nyílt viszont a kiállítók játék formájában történő bemutatkozására. A helyes választ adók ízelítőt kaptak a bemutatott termékekből, szolgáltatásokból, ami szemmel látható forgalomnövekedést eredményezett a bemutatott pavilonoknál.
A „Borutca” pavilonjaiban késő estig – hol lámpafénynél, hol gyertyalángnál – folyt a vendéglátás. Az esti programok nem értek véget a portugál és kazahsztáni néptáncegyüttesek műsorával a Vízikapu Szabadtéri Színpadon, hiszen nyolc órakor kezdődött a Zempléni Fesztivál zárókoncertje, tíz órakor pedig újra Jazz-est volt az Újbástyában, ahol ezúttal ifj. Rátonyi Róbert és Csepregi Gyula szórakoztatta a kávézó közönségét. Aki tehát szórakozni, kikapcsolódni akart, aki szereti és becsüli specialitásunkat, a hegyaljai bort, megtalálhatta a számítását, jól érezhette magát. Váljék egészségükre!

Marcziné Szappanos Judit
/2008.08.19./
 

 

Sárospatak zenészeket inspiráló környezet

 

        
         

A Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia az idén is hozta a tőle megszokott színvonalat, a sárospataki zenekedvelők ebben az évben is magas színvonalú koncerteken vehettek részt. Sinkó Zsófia ebben a cikkében arról számol be, hogy mi volt a véleményük az ott tanuló diákoknak az Akadémiáról. Négy ország négy diákja válaszolt kérdéseire…
 


 
 


Silvie Náhlá

Nádas Csilla

Li Qi

Oana Zamfir

  Silvie Náhlá Csehországból jött, kislány kora óta zongorázik. Egy barátnője győzte meg arról, hogy jöjjön el Sárospatakra. Mint elmondta, lenyűgözte őt városunk, hisz nyugodt, kellemes település, ahol ki tud kapcsolódni az ember. Dicsérte a barátságos közönséget és a szervezőket.
- Szinte minden azon múlik, milyen tanárhoz kerülünk.

A szervezők kiváló oktatókat hívtak meg, én is rengeteget fejlődtem ez alatt a másfél hét alatt. Nagyon szeretnék jövőre is visszajönni!

Nádas Csilla régóta csellózik, Budapest mellől, Taksonyból érkezett. Korábban itt járt zenekari társaitól hallott a Crescendóról, az idén ő is megtapasztalhatta az Akadémia légkörét. Budapestre jár iskolába, amelyhez hasonlítva Sárospatakot tisztának, rendezettnek, biztonságosnak és virágosnak látja. Örül, hogy a diáktársak révén más kultúrákat is megismerhet, a kiscsoportos beszélgetéseken még közelebb kerülhetnek egymáshoz.
- Kedves, türelmes tanáraink vannak, akik alkotói függetlenséget is adnak nekünk, partnerként kezelnek bennünket.

Li Qi huszonkét éves kínai fiatalember, már hatéves kora óta hegedül. Ez az első alkalom, hogy elhagyta Kínát, 15 órányi repülőút után ért földet Budapesten. Nagyon tetszik neki környékünk, az ételek is ízlenek. A közönség szerinte is lelkes, valamilyen tűz ég bennük, látszik, hogy élvezik a koncerteket. A nyári kurzus résztvevői egy nagy családot alkotnak, testvéri szeretet van közöttük.

- Az európai zene más, nehezen értelmezhető nekem. Nagyon sokat tanultam a többiektől, megértettem és megtanultam helyesen játszani az európai zenét. Szerintem a muzsika szívből jön, de ez az inspiráló környezet segít, hogy mélyebben átérezzem a zenét, még többet hozzak ki magamból. Szeretnék jövőre visszajönni ide, több kínai társammal együtt.

Oana Zamfir először van nálunk a Nyári Akadémián. Romániából érkezett, 16 éve zongorázik. Az egyik barátja többször volt a Crescendo diákja, őt már megérintette az Akadémia szellemisége. Oana úgy gondolta, ezt neki is át kell élnie.

- Nagyon különleges tanáraink vannak, tetszik, hogy együtt tudnak dolgozni, nyitottak, könnyen megoldják a problémákat, rugalmasak. A diáktársaim nemcsak jó zenészek, hanem nagyszerű emberek is. Zeneileg és lelkiekben is fejlődtem, sok embert, többféle kultúrát ismerhettem meg.

Az esti kiscsoportos beszélgetéseken különböző értékekről – például szeretetről, igazságról és kegyelemről – és a művészet kapcsolatából van szó közöttünk. Szerintem ilyen kivételes légkör nincs máshol a világon, jövőre is szeretném megtapasztalni!

A Crescendo tanárai és tanítványai közül néhányan a családjukkal vettek részt a programokon. A gyerekeknek is sokféle elfoglaltságot nyújtottak a szervezők: játszottak, rajzoltak, gyöngyöt fűztek a kisebbek, és nekik is volt énekkari és hangszeres órájuk.


Mi, sárospatakiak büszkék lehetünk arra, hogy egy ilyen sokszínű közösség otthonra talált nálunk. Reméljük, továbbadják az Akadémia hírét, és jövőre újabb lelkes zenészeket hoznak el hozzánk, az inspiráló, virágos városba.
 

Sinkó Zsófia, nyári gyakorlatát végző egyetemi hallgató tudósítása
/2008.08.18./
 

 

Sárospatakon járt az agrárminiszter

 

        
         

Dr.Hörcsik Richárd polgármester meghívására a 7. Sárospataki Bornapokra városunkba érkezett Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki részt vett a Sárospataki Hegyközség borversenyének díjkiosztó ünnepségén…
 


 
 


Gráf József

 

A vendég fogadása Polgármesteri Hivatalban kezdődött, ahol az agrárminiszter az Önkormányzat vezetőivel és borász szakemberekkel beszélgetett, majd az Újbástya épületébe mentek át a borverseny eredményhirdetésére.

Az ajtón belépve a minisztert és feleségét Götz Mária Ildikó üdvözölte, akit a polgármester úgy mutatott be, mint Sárospatak és egyben Magyarország első borkirálynőjét. „Nem érdemtelenül” – jegyezte meg a miniszter, elismerően nézve a legszebb ruhájában, királynői koronájával a fején pompázó borkirálynőre.

Közben a második emeleti konferenciateremben a szakma és a borkedvelők népes közönsége már izgatottan várta a délelőtti verseny eredményhirdetését. Az emelvényen a miniszter és a polgármester mellé felsorakozott még a borverseny zsűrijének elnöke és a Sárospataki Hegyközség elnöke is.
Az eseményt Darmos István konferálta be, majd Hörcsik Richárd köszöntötte a vendégeket, kezdve a miniszterrel és feleségével, folytatva a sorok között ülő ukrán vendégekkel majd a város többi vendégei és a boros szakma megjelent képviselői következtek.


Dr.Hörcsik Richárd

 
A miniszter úr köszöntője előtt még Dr. Hörcsik Richárd polgármester tekintett vissza a röviden a múltba, bizonyítva, hogy a patakiak nem most kezdték a szőlővel és borral való foglalkozást…
Sárospatak városa mindig része volt Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékének. A pataki polgároknak az elmúlt évszázadok során mindig biztos megélhetést jelentett a pataki szőlőhegyeken termelt bor. Elég, ha csak a Király-hegyre gondolok…
A híres Pataki Kollégiumnak is, az alapításától kezdve komoly szőlőbirtokai voltak és az ezzel kapcsolatos munkálatokat a pataki diákok végezték. 1671-ben, amikor elüldözték a Pataki Kollégiumot Erdélybe, a diákok mindig visszaszállingóztak, amikor a szőlőt művelni, vagy szüretelni kellett. Nem csak szőlőjük, de borászatuk is volt, és a borukat négy kocsmában árulták. A borból származó bevétel nagyban hozzájárult a Kollégium fenntartásához.

A szőlő és a bor szoros kapcsolatban állt a pataki emberekkel és ennek a kapcsolatnak nem csak többszáz éves múltja, de jelene is van. Ezt igazolja, hogy Sárospatakon immár 7. alkalommal tartunk Bornapot. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy Sárospatak visszanyerje azt a rangját, amit a hegyaljai mezővárosok sorában évszázadokon keresztül betöltött. Hogy a pataki bornak nem csak múltja és jelene, de jövője is van, ezt bizonyítják azok a borok, amelyek megmérkőztek a mai borversenyen, ahol jó néhány különdíj is született.

Götz Mária Ildikó
  Dr. Hörcsik Richárd polgármester, mint Tokaj-Hegyalja egyik választott országgyűlési képviselője a hegyaljai szőlő és bortermelők nevében is megköszönte Gráf József miniszter úrnak azt a munkát, amit a magyar szőlő és bortermelők érdekében végzett a nemrég lezárult európai borreform tárgyalásain. Az ő személye volt a garancia arra, hogy hegyközségek, de még a parlamenti pártok is egyöntetűen felzárkóztak mögötte. Ez az egység nagyban segítette őt abban, hogy a magyar szőlő és bortermelők érdekei érvényesüljenek.

Ezután egy üveg, a miniszter úr születési évében palackozott, 5 puttonos tokaji aszút nyújtott át Gráf Józsefnek.

A miniszter úr – aki az Európai Borlovagrend tagja – miután biztonságba helyezte a kapott ajándékot, beszámolt a magyar borok elismeréséért tett erőfeszítéseiről…

Magyarországon egy agrárminiszternek egyik legfontosabb területként kell kezelni a szőlőt és a bort. A világban ugyan néhány más termékről is ismernek bennünket, de igazán a borunkról. Nem tudok olyan helyre menni a világban, ahol ne ismernék. Ha megtudják, hogy magyar vagyok, rögtön a tokaji borról kérdeznek, és hogy van-e nálam… Ezért mindig viszek is magammal egyet azoknak, akikkel tudom, hogy találkozni fogok…

Azt hiszem a borreformnál, egy olyan kivételes alkalom volt, és egy olyan kivételes helyzet fordult elő, amikor minden magyar borász egyetértett a mi javaslatainkkal, mi pedig befogadtuk az ő javaslataikat. Tehát amikor ilyen nagy megosztottság van egy országban, szinte egy „kegyelmi pillanat” volt, hogy ezekben a szakmai kérdésekben teljes volt az összhang. Én rendszeresen tartottam a kapcsolatot telefonon, szinte forró dróton a Hegyközségek vezetőivel, és minden egyes változásról folyamatosan beszámoltam nekik.

Nagyon ritka dolog az is, hogy egy kis ország végül is mindent elért, amit akart. Azt gondolom, hogy ezt nehéz lesz túlszárnyalni, más területen is.

A jövőt illetően elmondhatom, hogy a világban már nagyon sok bor van, és tömegborokkal elárasztják a világot. Én mindig azt mondtam a gazdáknak, hogy 3.2 – 3.5 millió hektoliter bort termelünk évente, amiből külföldre 6-700 ezer hektoliter jut. Mi a tömegborokkal nem tudjuk ellátni Európát, ez ahhoz nagyon kis mennyiség. De a nagyon jó borainkkal annál inkább tért tudunk hódítani, hálaistennek sora jelzik az európai versenyek is, hogy a minőségi borainkkal nagyon jó helyezéseket érünk el.
Itthon pedig örömmel állapítom meg, hogy nagyon fiatal borászokkal találkozom az utóbbi időkben, akik persze nem véletlenül lettek többségükben borászok, hiszen az apjuk, vagy nagyapjuk is ezt csinálta.
Tehát ez egy olyan szakma, amiben nem vész az időseknek tudománya. A fiatalabbak átveszik és bátran változtatnak is abban, amerre a világ tart. Tehát ez talán az az ágazat, amiben a legtöbbet fejlődtünk az elmúlt évben.

Az agrártárca vezetője többek között rámutatott arra is, hogy ne a szőlőkivágás legyen a piacszabályozás egyetlen eszköze, hanem a telepítés, fajtaváltás és a versenyképes magyar borászat.
Derültséget váltott ki a hallgatóság körében, amikor a miniszter úr bevallotta, hogy a borversenyek eredményhirdetésén szívesen részt vesz, de a zsűrizésre, borkóstolásra alkalmatlan, mert képtelen a szájába került bolt kiköpni – mindig lenyeli. Ennek pedig több tucat bor végigkóstolása után szomorú vége lenne…

Ezután a borászok vették át a szót, rátérve az összejövetel céljára, a díjak kiosztására. Ezeket az borkirálynő közreműködésével osztották ki, a fődíjat pedig magától a minisztertől vehette át a termelő.

Este Gráf József miniszter úr és felesége részt vettek a Zempléni Fesztivál nagysikerű programja, a Carmina Burana című színdarab előadásán A Művelődés Házában.

További fotók>>>        További fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2008.08.18./
 

 

Megújul A Művelődés Háza melletti park

 

        
         

Tisztelt Sárospataki Polgárok!
2008. augusztus 22. és 30. között műegyetemi építészhallgatók fognak dolgozni Sárospatakon, A Művelődés Háza melletti parkban, az Ady téren. A kezdeményezés a sárospataki Kiwanis Női Klubtól indult és a város főépítészével, önkormányzatával együtt szerveztük meg a munkálatokat – küldte felhívását Szajkóné Király Erzsébet, a klub elnöke…
 


 
 


Szajkóné Király Erzsébet

 

Kérjük a fiatalokat és a kevésbé fiatalokat, csatlakozzanak hozzánk!
Célunk a játszótéren lévő fa eszközök felújítása, új elemek építése, görkorcsolyapálya létrehozása.
Segítséget jelent számunkra:
- fizikai munkavégzés
- eszközök, szerszámok biztosítása,
- az egyetemisták élelmezésében való segítség (pl. sütemény, üdítő).

Találkozzunk augusztus 22-én 8 órakor az Ady téren! Jelentkezés Szajkóé Király Erzsébetnél, a Kiwanis Női klub elnökénél (mobil: 06-20 923 08 66)
Segítségét, támogatását előre is köszönjük!
( a fotók illusztrációk)

Törő Gábor
/2008.08.18./
 

 

Polgárőr kitüntetést kapott az alpolgármester

 

        
         

Augusztus 16-án az a megtiszteltetés ért, hogy a Megyei Polgárőr Nap alkalmából dr. Túros András úrtól, az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől, a polgárőr mozgalom kiemelt támogatásáért a "polgárőr érdemkereszt" ezüst fokozatát vehettem át – nyilatkozta Aros János, Sárospatak város alpolgármestere…
 


 
 


Aros János

Csóra György

Klima János

 

Bár az oklevél az én nevemre van kitöltve, természetesen maga a kitüntetés nem csak nekem, hanem a polgárőrség megszervezésében és munkájuk segítésében résztvevő valamennyi sárospataki lakosnak, képviselőtestületi tagnak szól, különösen azoknak a polgárőröknek, akik minden ellenszolgáltatás nélkül áldozzák szabadidejüket a köz szolgálatára.


A polgárőrök városunkban - Klima János úr vezetésével - nemcsak a rend fenntartásában segédkeznek, hanem rengeteg önkormányzati, és egyre több civil szervezet rendezvényeinek lebonyolításában is.

Örülök a kitüntetésnek, de boldog akkor leszek, ha a közbiztonság helyzete oly mértékben javul, hogy a polgárőrség munkájára már nem lesz szükség. Jelenleg sajnos épp az ellenkezőjét látjuk országszerte, ezért továbbra is köszönettel veszünk minden segítséget és várjuk az új tagtársak jelentkezését.


Az évente változó színhelyű megyei Polgárőr Napot az idén az edelényi Coburg kastélyban tartották, amelyen a sárospataki polgárőrök is részt vettek. Ott volt alkalmunk megkérdezni Csóra Györgyöt, a B.-A.-Z. Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, a polgárőr nap lényegéről…

Ez a 9. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Polgárőr Nap. A magyar polgárőr mozgalomban a Borsod megyei polgárőrség vezető szerepet játszik, mint ahogy az ünnepi beszédekben is elhangzott.

Ennek a kiemelkedő polgárőr munkának van egy olyan pillanata, amikor azt mondjuk, hogy megállunk, pihenünk és szórakozunk. A polgárőr munka családtagok nélkül nem megy, egyszerűen őket is el kell hozni egy ilyen alkalomra. Ezt szolgálja a polgárőr nap, amikor családtagjaikkal együtt kapcsolódnak ki a polgárőreink.

Ilyenkor van lehetőség arra is, hogy pl. a sárospataki polgárőrök ismerkedjenek az ózdi polgárőrökkel, mert mindenkitől lehet tanulni, mindenkitől lehet valami jót ellesni, és ez a nap ezt is szolgálja.

A Polgárőr Nap minden évben kiemelkedő esemény a polgárőrök életében, készülnek rá, hiszen itt sportversenyek is vannak – pl. kik a legerősebbek kötélhúzásban – és főzőversenyek is. Ez tehát egy gondtalan, felhőtlen igazi polgárőr Családi Nap.
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.08.17./
 

 

A kerékpárút használatának is vannak szabályai

 

        
         

A Sárospatak és Sátoraljaújhely között lévő kerékpárút használatával kapcsolatban a lakosság részéről többször érkezett jelzés a rendőrkapitányságunkra, hogy nem megfelelő járművel és nem megfelelő módon közlekednek rajta – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főtörzs zászlós, a Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedési fővizsgáló…
 


 
 


Ladics Tamás

 

1/1975.(II.5.) KPM és a BM együttes rendelete - a közúti közlekedési szabályairól (KRESZ)13.§ 1. bekezdés e pontja kimondja, hogy ott, ahol kerékpárút van, a kerékpárokkal csak a kerékpárúton közlekedhetnek.

A segédmotoros rokkant kocsi, a gépi meghajtású kerekes szék, ill. a kétkerekű segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzőtábla nem tiltja.
A kétkerekű segédmotoros kerékpár, és segédmotoros rokkant kocsi a kerékpárúton legfeljebb 20 km/h-s sebességgel közlekedhet. A kerékpárúton más járművek közlekedése tilos!

A Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei a kerékpárút Sárospataki szakaszát visszatérően ellenőrizni fogják, és ha valamilyen jogsértést tapasztalnak, a megfelelő dokumentálás után (sebességmérés, fotó, filmfelvétel) eljárást kezdeményeznek a szabálysértővel szemben.

Törő Gábor
/2008.08.17./
 

 

Honosítási ünnep a Polgármesteri Hivatalban

 

        
         

A trianoni döntés és a történelem más viharai folytán sok magyar került határon kívülre, akik idegen nyelvi környezetben, más országok állampolgáraként kénytelenek folytatni életüket. Közülük nagyon kevésnek adatik meg, hogy élete során elérje, ettől a naptól nem szlovák, ukrán, vagy román, hanem MAGYAR állampolgár. Mi szerencsések, akik félelem nélkül beszélhetünk az utcán is magyarul, velük együtt örülünk ilyenkor…
 


 
 


Ihnatisin Ferenc

Dr. Hörcsik Richárd

Rák Józsefné

 

1996-óta óta tartózkodom Magyarországon, először Budapesten dolgoztam, mint kőműves, 5 éve pedig itt Sárospatakon, ahol a lányom is lakik. A feleségem és a fiam egyelőre még Ukrajnában van, de szeretném, ha minél hamarabb áttelepülhetne az egész családunk – mondta a Polgármesteri Hivatalban, a 2008. augusztus 14-én megtartott családias honosítási ünnepség után Ihnatisin Ferenc.

Nagyon örülünk annak, hogy Ihnatisin Ferenc magyar állampolgárságot kapott – fejezte ki érzéseit Dr. Hörcsik Richárd polgármester…
A Magyar Köztársaság egy új polgárral bővült, innen is látszik, hogy milyen élő a kapcsolat Kárpátalja és Magyarország térségei között. Örülünk annak, hogy már korábban itt munkahelyet talált, hogy meggyökerezett. Reméljük, hogy egy élő láncszem lesz Kárpátalja és Magyarország, a kárpátaljai és a sárospataki térség között, hiszen családi szálak oda is kötik.

Rák Józsefné irodavezető köszöntő szavai:

Kedves Ferenc!
Sárospatak Város Polgármesteri Hivatala nevében szeretettel köszöntöm Önt a honosítási eskü letétele alkalmából.
A magyarság érzése, tudata minden magyar embernek a szívében él, bárhol is legyen, vagy szülessen a világon.
A haza, a nemzet, az állampolgárság különféle fogalmak, de mégis egymást fedik, mert ahogy anya csak egy van, anyaország is csak egy van.
Tudom, hogy Ön is szívében mindig magyarnak érezte magát, ezért is vágyódott ide, ősei földjére, melyet a történelem alaposan megtépázott, nem törődve azzal, hogy testvéreket szakít el egymástól.
Ezért élt Ön is családjával kényszerűségből egy másik országban, ahol azonban megtartotta anyanyelvét, ismerte népe múltját, kulturális örökségét.
Sokszor mutat még Ukrajna, a Kárpátalja felé egy halovány csillag, hisz nem lehet feladni azt a földet, amelyre pici gyermeklábunk először lépett, hol anyánk beszélni, hinni tanított. Soha ne feledje el szülőföldjét, ahonnan elindult.
Kívánom, hogy bármerre jár a világban, mindig és mindenhol büszkén vállalja majd magyarságát, itthon pedig találja meg a helyét, érezze otthon magát Magyarországon.

Örömmel tudathatom Önnel, hogy a Magyar Köztársaság elnöke teljesítette kérését, elfogadta honosítási kérelmét, mellyel Önt a 2008. június 20-án kelt 106-Á-285/2007 .szám alatt a magyar állampolgárság kötelékébe honosította.

A magyar állampolgárság megszerzéséről szóló 1993. évi LV. tv. értelmében a honosított személy a magyar állampolgárságot az eskü letételének napján szerzi meg.

Most elérkezett az ünnepélyes pillanat, az örömteli esemény, melyhez József Attila sorai kívánkoznak mottóul:
" Íme hát megleltem hazámat, a földet,
ahol hibátlanul írják fölébem nevem..."
Az esküt Dr. Hörcsik Richárd polgármester úr előtt teszi le.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.08.17./
 

 

Csepregi Gyula és Rátonyi Róbert Jazz koncertje

 

        

Csepregi Gyula és Rátonyi Róbert Jazz koncertje augusztus 17-én vasárnap este 22 órai kezdettel tartják az Újbástya Rendezvénycentrumban...

Ifj. Rátonyi Róbert kiemelkedő zongorista hat éves korától szolfézst tanult, majd magánúton kezdett el zongorázni. 1977-ben végezte el a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakát, ahol Gonda János tanítványa volt. 1975-től kezdve szinte valamennyi magyar jazz muzsikussal játszott, hazai és külföldi hangversenyeken, koncerteken vett részt. 1977-ben a Dimenzió formáció egyik alapítója-névadója, 1983-ban az Extre Dry, 1984-től a Rátonyi-Gadó együttesben majd a Bontovics együttesben játszott de megfordult Pege Aladár, Friedrich Károly, Deseő Csaba zenekaraiban is. 1989-ben a Slang, 1991-től a Joy, a Jazz GT következett, illetve játszik saját együtteseiben a Rátonyi trió ill. a Rátonyi Quartettben is. Több televíziós műsor zenéjét szerezte, zenés darabok hangszerelését készítette el, és magyar filmekhez is komponált muzsikát. 1977-től az Erkel Ferenc Zeneiskolában tanít.

A szaxofonos Csepregi Gyula neve fogalom, szinte nincs olyan neves hazai előadó, akinek felvételén nem szerepel vendég szólistaként. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Több mint tizenöt éves tanári működésének következtében a ma hallható, s szintén hírnevet szerzett fiatalabb szaxofonos nemzedék úgyszólván mindegyike az ő tanítványaként kezdte pályáját (pl. a ma oly népszer"u St. Martin is). Az ötszörös Emerton díjas, kétszeres Nívódíjas művész többször részesült nemzetközi elismerésben is, úgymint a Montreaux-i Jazz Fesztivál "legjobb szólista" díja, a Hágai Fesztivál különdíja vagy a Finn Rádió Nívó díja, illetve a Norvégiában megrendezett EBU Fesztivál "Kiemelkedő szólista" díja. Tagja egy nemzetközi "All Stars" zenekarnak, amelyben világhírű partnerei a neves Mike Stern gitáros, a híres Spyro Gyra zenekarból ismert Dave Samuels vibrafonos, a többszörös Grammy-díjas Yellow Jackets zenekar alapítója, Russel Ferrante zongorista és a legendás Weather Report együttes dobosa, Alex Acuna. Csepregi Gyula ars poeticaja szerint a Miles Davis által megkezdett úton kíván haladni a Davis-i hagyományokat ápolva és tovább fejlesztve.

A két kitűnőmuzsikus jazz programja különböző zenei korszakokat átölelő, saját kompozíciókat is megszólaltató artisztikus, melodikus és egyúttal úgynevezett "contemporary" stílusú muzsika.
 


 
 

Újbástya rendezvénycentrum
/2008.08.16./
 

 

Új alkotással gazdagodott a Bodrog-parti szoborpark

 

        
         

Régi tervem volt, hogy Patakon ne csak a régiségekkel dicsekedhessenek az emberek, a várral meg a gimnáziummal, hanem a mai modern európai törekvésekből is jelenjen meg Patakon valami – mondta Urbán György, a térplasztikai parkban elhelyezett szobrának avatásakor…
 


 
 


Urbán György

 Dr. Hörcsik Richárd

 

Kb. 9-10 éve kezdtem ez ügyben dolgozni, először azt mondták, hogy minek, mert hogy Patak régi város és Patakhoz nem pászol, de igenis pászol, mert ma is születnek szép dolgok, és ezek miért is ne kapnának helyet Patakon. Így gondoltam, és ezt egy hosszú idő után sikerült elérni. Először a Bodrog túloldalán voltak ezek a művek, egy még ott maradt, egy piros torony, egy találkozási pont, azt ott hagytam.
A nagy árvizek miatt is kicsit eldugott helyen volt a szoborpark a Bodrog túloldalán, azért ezt a területet kinéztem, sikerült megkapni és áthoztuk ide, a Bodrog városfelőli oldalára, közvetlenül a híd mellé.

Nagyon jeles európai művészek alkotásai vannak most itt. Ez az ezüstös pl, a Berobbanás című mű, Ewerdt Hilgemann holland szobrász alkotása, ami nagyon nagy érték, ma már dollármilliókat adnak egy-egy művéért az amerikai modern művészetek múzeumától kezdve, nagy európai múzeumok is.
Másik nagyon jelentős a Mihail Buculei román a bukaresti képzőművészeti főiskola tanszékvezető szobrász tanárának alkotása, a Nagy lábnyom. Ő eljött és itt alkotta meg gránitba vésett lábnyomát, valami egykor itt járt titán emlékére - ő ezt mondta - ez is milliókat ér.
Ugyanúgy értékes az olasz szobrásznő Kettészelt gondolat című műve, vagy egy magyar fiatal művésznek a Senna emlékére készült vaskompozíciója, hasonlóan egy magyar szobrásznőnek ez a kis szobra.

Hogy kicsit tovább fejlődjön, elhatároztam, hogy gömbképet készítek, amivel annak idején a Guines rekordok könyvébe is bekerültem, ilyet én csináltam először Európában. Tehát legyen egy gömb is, mozaikból készült fagyálló csemperagasztóval, így kibírja a telet is. Ez különben ez évi munkám, ez év tavaszán készült. Címe nincs, Gömbkép25-nek nevezném, tulajdonképpen nem ábrázol semmit, hanem egy esztétikai élményt akar nyújtani, erre való és ezért ez a címe.

Sárospatak a Kultúra Magyar Városa, a magyar művészetek egyik fellegvára, éppen ezért a Zempléni Fesztivál egyik központi rendezvénysorozata itt, Patakon zajlik. Ide híres művészek jönnek, de Sárospatak szerencsés, mert élnek is itt olyan híres polgárok, akik a magyar művészet kiválóságai. Közéjük tartozik Urbán György, aki Sárospatak város díszpolgára – mondta Dr.Hörcsik Richárd polgármester a térplasztikai parkban, az új alkotás átadásakor…

Urbán Györgynek fantasztikus ötletei vannak, a művészetével idevonzza fél Európát. A sárospataki szoborparkot ő találta ki, és olyan neves, Európában híres művészeket szólított meg, akik ellátogattak Sárospatakra és alkotásaikat itt hagyták, ezzel is emelve Sárospatak turisztikai vonzerejét. Úgy vélem, hogy Urbán György nemcsak kitalálója, inspirátora ennek a szoborparknak, hanem maga is aktív részesévé vált azzal, hogy egy csodálatos alkotást helyezett itt el, városunknak adományozva.

Úgy hiszem, hogy ennek a szoborparknak helye van Sárospatakon, egyrészt fejleszti a fiataljaink esztétikai érzékét, a művészetekhez való hozzáállását, másrészt pedig emeli Sárospatak turisztikai vonzerejét, hirdetve, hogy Patak a művészeteknek egy olyan városa, ahol ilyen alkotások is megtalálhatóak. Ez nem csak a jelennek, de a jövőnek, a jövő művészetének is szól, és én köszönöm Urbán György díszpolgárunknak, hogy gondolt Sárospatakra, és mi sárospatakiak megbecsüljük ezt, és remélhetőleg 5-10 év múlva és azután is ugyanilyen szépségükben fogjuk látni ezeket a szobrokat.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.08.16./
 

 

Harc a szúnyogokkal

 

        
         

A Bodrog áradása és a szúnyogok számára kedvező időjárás miatt soha nem tapasztalt szúnyoginvázió lepte el a Bodrog-parti településeket, ez nem csak Sárospatakon, de a környező településeken is óriásai problémát jelent – számolt be Aros János alpolgármester a szúnyogirtás folytatásáról…

 


 
 


Aros János

 

Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy az elmúlt héten, keddre egy rendkívüli szúnyogirtást rendelünk meg a velünk szerződésben álló cégtől. Tehát a szúnyogirtás megtörtént, 500 hektárt irtottak le, ez hektáronként 1720 Ft-unkba került, tehát összességében közel 1 millió Ft-ot fizettünk ki az irtásért - a várt eredményt mégsem értük el.

Az ellenőrzés során kiderült – de sok panaszt is kaptunk - hogy Sárospatak egyes részein megfelelő volt az irtás, de más részein, (pl. Végardó, Bodroghalász, Bodrog parti részek) ugyanolyan mennyiségű szúnyogot van, mint az irtás előtt.
Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a rendkívüli irtás után egy pótirtást is megrendelünk ettől a cégtől. Ez szombaton reggel megtörtént, és az időjárás is kedvezőre fordult, így bízunk abban, hogy a pataki lakosok tényleg megelégedéssel konstatálják, hogy csökkent a szúnyogok mennyisége.

Magáról az irtásról tudni kell, hogy most még kémiai irtásról van még szó - 2010-ig lehet ezt a megoldást alkalmazni - utána nem tudom mi lesz, mert a biológiai irtással ezt a mennyiségű szúnyogot aligha lehet majd kezelni. Most olyan irtásról van szó, amely a szúnyogok szárnyán keresztül szívódik föl, tehát csak a levegőben tartózkodó szúnyogokat érinti ez az irtás.

Az éves költségvetésben 6 millió Ft-ot terveztünk a szúnyogirtásra, ebből 2,5 millió Ft-ot átvállalt a Magyar Turizmus Zrt, köszönhetően egy sikeres pályázatnak. Ezt a pótirtást már nem tartalmazza a költségvetés, ez pluszként fog jelentkezni az önkormányzatnál. Azonban úgy gondoljuk, hogy a pataki lakosok és a vendégeink nyugalma megéri ennek az irtásnak az összegét.

Cziczer Katalin
/2008.08.16./
 

 

Szentivánéji álom a Rákóczi-vár árnyékában

 

        
         

Újra visszatértünk Sárospatakra, a mai este fő programja újra itt van a várudvaron a Zempléni Fesztivál keretében és ez a reneszánsz évhez is kapcsolódik, hiszen idén is Shakespeare egyik remekművéhez írt több 100 évvel később Mendelsshon kísérőzenét, amit a Hollerung Gábor vezényletével a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában hallhatott a közönség…
 


 
 


Hollunger Gábor

 

Ahogy Hollerung Gábor a sajtótájékoztatón is említette, ez az utolsó pillanat, amikor még valóban olyan utóélete van egy műnek, amely nem akarja megreformálni. Mendelson úgy gondolta, hogy ő olyan zenét ír, ami talán a Shakespeare idejében is írtak volna a darabhoz, hogyha természetesen már addigra a klasszika és a romantikának egy bizonyos ideje letelt volna – kaptuk az ismertetőt Turjányi Miklóstól fesziváligazgatótól…
Tehát ő úgy érezte, hogy ez nem átírása a műnek, hanem valóban egy kísérőzene, hogy a prózai darab bizonyos részeihez zenék hangozzanak fel. A Nászindulót mindenki nagyon jól ismeri, minden esküvőn ez hangzik fel, és még több részlet is ismerősen csenghet a hallgatóság fülében.
Mi ezt most úgy visszük színre, hogy nemcsak a zenei részek hangzanak el, hanem a zenei részekhez szorosan, szervesen kapcsolódó prózai részeket egy kiváló fiatal főiskolás színművészek adják elő, Dávid Zsuzsa remek rendezésében, azzal a minimális díszlettel, amit itt a várudvaron meg tudtunk valósítani. Azt hiszem a pataki várhoz sok hozzápótlás nem kell, aki ide beül és látja ezeket a gyönyörű kulisszákat, amik egy csodálatos épületnek a valódi elemei, nem kell ennél több. Úgy gondolom méltó a pataki várhoz, méltó a Shakespeare-hez, méltó Mendelssohn-hoz. Nagyon örülünk, hogy ez a Zempléni Fesztivál keretében jöhet létre.

Több kiváló program mellett vasárnap délután lesz egy reneszánsz nap Szerencsen, 15 órától részletekkel, jelenetekkel Mátyás király életéből, majd 18 órától egy 1 órás komplett táncprodukció olasz reneszánsz zenékre és táncokra VERO AMORE - Örök szerelem címmel.

Felhívom az érdeklődők figyelmét a Záróhangversenyre, ami vasárnap 20 órai kezdettel, a sárospataki Református Templomban lesz, és amelyen Rost Andrea szopránénekest köszönthetjük, akivel a Liszt Ferenc kamarazenekar újra fellép a Zempléni Fesztivál színpadán.

Törő Gábor
/2008.08.15./
 

 

Jobban figyeljünk egymásra!

 

        
         

2008. augusztus 14-én 19 óra után Sárospatakon, az Erdélyi János út és Petőfi út kereszteződésében anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Kocsis Péter rendőr törzszászlós baleseti helyszínelő…
 


 
 


Kocsis Péter

 

A baleset körülményeinek eddigi vizsgálata alapján megállapítható volt, hogy egy személygépkocsi a lámpás kereszteződéstől közlekedett az Erdélyi János úton, amivel a vezetője a Petőfi út irányába, balra kívánt kanyarodni. A kanyarodását irányjelzéssel jelezte, miközben vele szemben közlekedett egy másik jármű, amely egyenesen kívánt tovább haladni a lámpás kereszteződés irányába az Erdélyi úton.

Az egyenesen tovább haladó jármű észlelete, hogy vele szemben balra akarnak kanyarodni, ezt a manővert észlelve félrerántotta a gépkocsija kormányát jobbra, amelynek során az ütközést elkerülte, viszont a gépkocsija felhajtott a 15 cm magas útpadkára, melynek során annak eleje, illetve a baloldali kereke megsérült.

A baleset során személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár. Az üggyel kapcsolatosan szabálysértési eljárás keretében vizsgáljuk a baleset körülményeit és a baleset felelősségét.

Cziczer Katalin
/2008.08.15./
 

 

Cserkaszi küldöttség járt Sárospatakon

 

        
    

Ukrajnából érkezett egy delegáció régi barátainkkal, akikkel már korábban létesítettünk kapcsolatot. A küldöttség élén érkezett Cserkaszi megye kereskedelmi és iparkamarájának az elnöke Volodymyr Tsymbal úr, és Valentina D. Artyuh asszony, az egyetem rektor-helyettese – számolt be a vendégek érkezéséről Dr.Hörcsik Richárd polgármester…
 


 
 

Volodymyr Tsymbal D. Artyuh asszony
 
  Magyarországi látogatásuk során most Sárospatakon töltenek egy napot, és szombaton részt vesznek a Bornapokon, egyébként a Miskolci Egyetem Tanítóképző Főiskola Karával létesítenek kapcsolatot, valamint tovább ápoljuk a már elkezdett kereskedelmi és gazdasági kapcsolatainkat.

Volodymyr Tsymbal szavait Vozdvizsenszkij Vagyim, a Református Kollégium Gimnáziumának nyelvtanára fordította:
Nem először járok Sárospatakon, ez a kapcsolat 2004. óta működik. Már több delegáció megfordult Sárospatakon, amelyekkel már én is voltam itt néhányszor. A kapcsolat úgy alakultak ki, hogy Vozdvizsenszkij Vagyimon keresztül a polgármester úrral felvettük a kapcsolatot, aki mindig segítette, támogatta a kapcsolatok kiszélesedését, hogy a két régió - a magyar és az ukrán minél közelebb kerüljön egymáshoz. Most is azért vagyunk itt, hogy ezeket a kapcsolatokat ápoljuk.

A Cserkasziban lévő kelet-európai egyetem készen áll akár arra, hogy egy magyar tanszéket indítson, hogy a magyar nyelvet is tanulhassanak Cserkasziban – egészítette ki Valentina D. Artyuh asszony…
Készen állunk arra is, hogy Cserkasziból jöjjenek tanárok és itt, a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai karán is tanítsanak ukrán, ill. orosz nyelvet, az itteni érdeklődőknek. Ezen kívül hoztunk a Cserkaszi kórus kiadványait, amit szeretnénk átadni a görög katolikus kórusnak, akikkel szintén kapcsolatban állunk Tamás atyán keresztül. Hoztunk kottákat és szeretnénk, hogy egyszer ezekkel a dalokkal meglepjék az itteni közönséget, ami biztos, hogy nagyon érdekes lesz a kórus tagjai és a közönség részére.

A Cserkaszi város, ill. a Cserkaszi megye történelmi kapcsolatokkal rendelkezik Magyarországgal már a 17. század óta, mivel Bogdán Chmelnickij és II. Rákóczi György között politikai együttműködés volt. A Csigirini Múzeum szeretettel várja a sárospataki a Rákóczi Múzeum munkatársait, hogy megmutassák azokat az érdességeket, amelyek emlékeztetnek azokra a történelmi időkre. Ezen kívül a helyi lakosságban még most is megmaradtak azok történelmi szálak, mivel Bogdán Chmelnickij oldalán magyarok is harcoltak, magyar kozákok, zsoldosok.

Az egyik faluban gyakori a zsoldak név, ami a zsoldosból származik. Egyes építményeken is látszik, hogy kelet-európaiak, ill. erdélyi mestereket is megfordultak Cserkaszi megyében. II. Rákóczi György nevét sokan ismerik, de nagyon nehezen tudják kiejteni, ezért is vették szívesen, megtanítottam a helyes kiejtését II. Rákóczi György nevének – tette hozzá Vagyim tanár úr.
Valentina D. Artyuh asszony elmondta még, hogy a Csigirini Bogdán Chmelnickij múzeum kéri, hogy a pataki vár egyfajta expozíciót készítsen II. Rákóczi Györgyről, amit nagyon-nagy szeretettel fognak kiállítani.

Dr. Hörcsik Richárd


Vozdvizsenszkij Vagyim

Törő Gábor
/2008.08.15./
 

 

SÁROSPATAKI BORNAPOK 2008. augusztus 16-17.

 

        
         

A hétvégén kerül sor a Sárospataki Bornapok megrendezésére, a Várnegyedben. Idén először új helyen, új időpontban, sőt, új néven jelentkezik, hiszen a hagyományosan szeptemberben megtartott rendezvény (Szüreti és Bornap) a borászok régi igényének megfelelően a turisztikai főszezon idejére került és kétnapos programmá bővült – tudósítja olvasóinkat Marcziné Szappanos Judit
 


 
 


Marcziné Szappanos Judit

 

Úgy tűnik, kialakult a Zempléni Fesztiválhoz kapcsolódó „borünnepek” rendje, így a Fesztivál záró hétvégéje ezentúl a Sárospataki Bornapok időpontja is egyben. Most először lesz a rendezvény kétnapos, bár a bornapok sorában már a kilencedik.

Az is újdonság, hogy először kapott az Újbástya Rendezvénycentrum főszerepet a rendezésben. A helyszín is megváltozott: többszöri területbejárás és számos tényező figyelembevételével a Szent Erzsébet utca vége, azaz a Vízikapu és a Rákóczi-vár közötti része bizonyult a legalkalmasabbnak.

A várkapu előtt felállított színpadtól két irányban húzódnak majd a pavilonok, amelyek között a közönség foglalhat helyet. 10 borászat kínálja a hegyaljai borokat, amelyek fabatkáért kóstolhatók, valamint kézművesek és egyéb portékaárusok vonulnak fel termékeikkel és szolgáltatásaikkal.

Lehet majd korongozni, hímzést tanulni, a gyerekek játszóházban tölthetik az időt. A színpadon mindkét nap délután táncos, zenés műsorok zajlanak, vasárnap élő cigányzene is szól majd. Szombaton nemcsak a Borutcában, hanem valódi borospincében is kóstolható tokaji bor: egész nap folyamatosan közlekedik a „Borvonat” a hercegkúti pincesorhoz, amely a Világörökség részeként egyébként is sok érdeklődőt vonz.

Szombaton délután 5 órakor kezdődik a hivatalos megnyitó, ahol Butella László, a Sárospataki Hegyközség elnöke, dr. Hörcsik Richárd polgármester és Gráf József miniszter mondanak ünnepi beszédet. A délelőtt kezdődő borverseny eredményhirdetése is ekkor lesz. A díjak átadásánál közreműködik Götz M. Ildikó, Magyarország első Borkirálynője, akivel a hivatalos megnyitó után közvetlenül közönségtalálkozót szerveztünk. Itt a közönség is kérdezhet, hiszen bizonyára sokan kíváncsiak a Borkirálynő feladataira és mindennapi életére, aminek fő részét a borértékesítés teszi ki. Sajnos rossz időre is számítani kell: ebben az esetben a megnyitó az Újbástya Rendezvénycentrumban lesz. (a fotók illusztrációk)

Cziczer Katalin
/2008.08.14./
 

 

Szurkolók és futballisták találkozója Sárospatakon

 

        
         

A sárospataki futballpályán egy időben tartotta edzését az ifi, a felnőtt futballcsapat és az öregfiúk. A pálya egyik szegletében „grundfoci” játék zajlott – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör vezetője…
 


 
 


Koscsó István

 

Ezt követően került sor a találkozóra, melyen részt vett Sárospatak Önkormányzata nevében Aros János alpolgármester úr, Krai Csaba a STC vezetője, Kovács Gábor a STC labdarúgó szakosztály vezetője, a szakosztály tagjai: Kerülő Gyula, Kiss Ferenc, Lendák Lajos, Rák Zsolt, Stumpf Attila és a Baráti Kör tagjai.
A találkozó célja az volt, hogy a következő évad kezdete előtt megismerjék a szurkolók a játékosokat (a nyár folyamán új játékosokat is igazoltak) és megfogalmazzák az elvárásokat.
A legfontosabb cél: újra feljutni a megyei I. osztályba. A cél megvalósításához segítséget nyújt az Önkormányzat, amint erről polgármester úr és alpolgármester úr is nyilatkozott.

Úgy gondoljuk, hogy ez megvalósítható, de mindenkitől megkívántatik, hogy teljesítménye maximumát nyújtsa az eredmény eléréséhez.
A Baráti Kör célja, hogy a játékosokat megismertesse a szurkolókkal, ezáltal közvetlenebb kapcsolat alakulhasson ki közöttük. Egyre többen látogassanak ki a csapat mérkőzéseire és ott egyre színvonalasabb, szép játékban legyen részük.
Az este vacsorával és kötetlen beszélgetéssel folytatódott. Köszönjük a támogatást Volks kft-nek, Kövér Zsoltnak és a Don Patya Pizzériának.
Szeretnénk, csak - leginkább gólzáporos- győzelmekről tudósítani!
Szeretnénk, ha mindkét csapatunk bajnok lenne! Szeretnénk, ha újra gólkirályunk lenne!
Szeretnénk, hogy e közös vacsora egy jó évad előétele lenne!
Hajrá Patak!

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.08.14./
 

 

Csúcsidőszak az Újbástya Rendezvénycentrumban – és az egész városban

 

        
         

Jó szokás szerint Sárospatakon ismét az augusztus a legerősebb. Az Újbástya második emeletén, a Zempléni Fesztivál első napján nyitottunk meg egy kiállítást és a fesztivál kezdete óta rengeteg program van Sárospatakon és a környéken is, ami intézményünkben is érezteti hatását – nyilatkozta Siska Tamás, a Rendezvénycentrum vezetője…
 


 
 Siska Tamás

 

A tourinformos kollégáim már egy összesített listát is készítettek és a közönségnek ezt ajánljuk, a honlapunkon és azoknak is, akik személyesen érdeklődnek nálunk.
A Zempléni Fesztivál eseményei mellett egy olyan újításunk is van ebben az évben, hogy a Sárospataki Bornapokat is - ami két napos lesz az idén - erre az időszakra szerveztük közösen a városvezetéssel, amikor a Zempléni Fesztivál még tart.
Azt gondoljuk, hogy a fesztivál miatt itt jelenlévő vendégek is érdeklődést fognak tanúsítani a Bornapok iránt, amit máskor egyébként szeptemberben szoktunk tartani.

Folytatni szeretnénk, azt a szabadtéri sorozatot, ami már a Padlás című musical-lel elkezdődött. Most szintén lesz egy musical augusztus 23-án, de augusztus 20-a is kínál eseményeket, hiszen Sárospatak újra várossá nyilvánításának 40 éves évfordulóját is most ünnepeljük.

Itt lesznek a delegációk a testvérvárosokból - sok program kíséri őket - és még a nyár utolsó hétvégét sem hagyjuk üresen, hiszen akkor pedig Vakáció Off fantázianéven, egy fiataloknak, tinédzsereknek szóló, naponta 5-5 zenekaros fesztivál zajlik majd lent a Vízikapunál. Mind a Vízikapunál, mind pedig a város kulturális intézményeiben lévő rendezvényektől hemzseg az augusztus.

Az iroda most, nyáron hosszabbított nyitva tartással működik már június közepe óta, egészen augusztus végéig. Ez annyit jelent, hogy hétköznapokon 9 órától este 7 óráig vagyunk nyitva, hétvégén pedig reggel 10-től este 8 óráig. A tapasztalat az, hogy az átmenő turistaforgalom ezt ki is használja, mert hétvégén bizony az esti időpontban is szükség van rá, hogy valahova betérhessenek a Várnegyedben sétálók.
Nagyon jó ütemben fogynak a szóróanyagaink, a látogatóink számából is kiderül, hogy jól frekventált helyen van ez az iroda, de hírlevélben, internetes fórumokon is folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket a városban fellelhető programokról.

Már a jövő nyárra is gondolunk, amit teljes mellszélességgel, időben elkezdünk szervezni.

Cziczer Katalin
/2008.08.14./
 

 

Isten, művészet, történelem

 

        
         

A hálaadó közösségi együttlét előkészületei már szombaton megkezdődtek: az asszonytestvérek a Lorántffy-terem előterében hámozták, darabolták a krumplit és a zöldséget a gulyáshoz, számos gyülekezeti tag otthon sütötte a süteményeket a szeretetvendégséghez.
 


 
 


Virágh Sándor

Dr. Hörcsik Richárd

 

Vasárnap korán reggeltől Márki Bertalan királyi főszakács irányításával három üstben főtt a gulyás. A Bodrog Hotel mesterszakácsa kedves családjával már több éve szolgálja szakmai hozzáértéssel, odaadással a gyülekezet e rendezvényét.

Az istentiszteleten Virágh Sándor református lelkész az I Kor. 3:6 alapján hirdette az Igét: a krisztusi szeretetet palántaként ültetjük mások szívébe, ám a növekedés és a gyümölcsözés Isten kegyelméből van. Pál apostol elhintette a hit magvait a korintusiak között, Apollós, prédikátor társa nevelte a palántákat, ám az, hogy a tanítás megfogant a lelkekben, egyedül Istennek köszönhető.

A Zempléni Fesztivál keretében a Honvéd Férfikar ajándékozta meg előadásával a jelenlévőket. Hallhattunk tőlük részleteket Tolcsvay-Bella Testamentumából, Erkel Honfi-imáját és Guodimel zsoltárát, Rachmaninov két művét, valamint Schubert 23. zsoltárát. A Drucner Péter által vezényelt kórusdarabokkal a keleti ortodox kereszténységet, valamint a katolikus és protestáns vallást idézték meg. A magyaros hangzású, hazafias szövegű Honfi-ima után méltán dicsérte vastaps a férfikar tagjainak tehetségét.

Az istentisztelet után Simonyi óbester emléktábláját koszorúzták meg a templomkertben. Virágh Sándor idézte meg a hajdani huszár vitézségét, aki a környékünkön toborozta vitézeit. Kiemelte, hogy napjainkban is szükség van „huszárokra”, akik által élni és virágozni fog a magyar virtus. Dr. Hörcsik Richárd polgármester úr a huszárok elődeinek, a kurucoknak emlékét elevenítette fel, akik itt a Hegyalján ápolták a szabadság eszméjét. Az emléktáblánál a debreceni „Pro Patria” Alapítvány helyezett el koszorút. A Zempléni Lovas Egyesület tisztelgése és a Szózat eléneklése tette teljessé a megemlékezést.

A koszorúzás komolysága után jöhetett az ebéd és az oldott hangulatú beszélgetés. Szép számú vendégsereg fogadta el a meghívást, s a gyülekezet közösségében, szabadban fogyasztották el az elkészült ebédet. A templom árnyékában felállított hosszú asztaloknál foglalhattak helyet az étkezők, a fák hűvösében hatszemélyes asztaltársaságok társalogtak kedélyesen. Minden asztalra jutott édes és sós sütemény, hála a gondos asszonyoknak.
Ez a vasárnap délelőtt Istenről, művészetről és történelemről szólt, valamint arról a közösségről, amit ez a három egybegyűjtött. Reméljük, jövőre is lesz ilyen alkalom!

További fotók >>>

Sinkó Zsófia, nyári gyakorlatát végző egyetemi hallgató tudósítása
/2008.08.14./
 

 

Gyalogosnak tolatott egy kisteherautó

 

        
         

2008. augusztus 13-án reggel 7 óra 20 perckor Sárospatakon, a Gárdonyi utcában egy könnyű személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt - nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, beleseti helyszínelő…
 


 
 Bujdosó Norbert

 

Utólagosan lett bejelentve az Egészségházból, hogy kis tehergépkocsival végzett tolatást a Gárdonyi utca egyik kapubejárójára a gépkocsi vezetője, amely során nem volt kellően figyelmes, így nem vette észre, hogy mögötte, a gyalogos járdán egy idősebb hölgy gyalogosan közlekedik. A tolatás következtében az idős hölgyet nagy erővel nekilökte a fakapunak, aki tehetetlenül a földre zuhant és megsérült.

Amikor a gépjármű vezetője észlelete a balesetet, azonnal kiszállt és a gyalogos segítségére sietett, akit azonnal az orvosi ügyeletre vitt. Az ügyeletes orvos elsődleges orvosi véleménye szerint az idős hölgy 8 napon belül gyógyuló könnyebb zúzódásokat szenvedett.
A gépjárművezető alkoholt nem fogyasztott, a baleset okozását elismerte, szabálysértési eljárást kezdeményeztünk vele szemben.
 

Törő Gábor
/2008.08.13./
 

 

Elsősegélyvizsga Sárospatakon

 

        
         

Elsősegélynyújtó vizsgát tartottak 2008. augusztus 11-én a Sárospataki Polgármesteri Hivatal épületében, ahol a Vöröskereszt díjmentesen kapott helyet a vizsgáztatáshoz. A vizsganapot Dr. Csollák István főorvos, a Miskolci Mentőállomás vezetője és Kajuha Jánosné, Sárospatak – Sátoraljaújhely kistérségi vöröskeresztes bonyolították le…
 


 
 


Dr. Csollák István

Kajuha Jánosné

 

A régebbi helyiségünket megkapva, nagyon szép helyen vizsgáztathatunk itt minden hónap 2. és 4. hétfőjén. A vizsgázók létszáma elég nagy, ma is 72 fő ad számot tudásáról – számolt be a vizsgáztatásról Kajuha Jánosné.

Az iskolákban régebben voltak különböző versenyek, amik egy ideje alábbhagytak, de ma már az elsősegélyversenyek és a csecsemőgondozási versenyek újra kezdik a virágkorukat élni.


Dr. Csollák István elmondta, a laikus elsősegélynyújtás nagyon fontos, elsősorban azért, hogy a bajba jutott ember mielőbb segítséget kapjon, de jó volna az európai statisztikában elfoglalt helyünkön is egy kicsit javítani.

A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll. Kiemelten fontosak a mentőhívás szabályai, vérzéscsillapítási eljárások, fektetési módoknak az ismeretei.

Felértékelődött az újraélesztés során a mellkas kompressziók szerepe, mivel szívműködés nélkül 5 percen túl visszafordíthatatlan agykárosodás alakul ki. Ezért a 30 mellkas kompresszió és 2 befúvásos lélegeztetés folyamatos végzése a laikusok részéről is eredményes lehet a mentő megérkezéséig.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.08.13./
 

 

Baleset Sárazsadány közelében

 

        
         

2008. augusztus 12-én 20 órakor anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt a Bodrogolaszi és Sárazsadány közötti egyenes útszakaszon - nyilatkozta Ferenc László rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…
 


 
 Ferenc László

 

Egy Peugeot 307-es típusú személygépkocsi közlekedett Sárospatak felől Sárazsadány irányába, aminek a vezetője nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet, ennek következtében az úttestről lehaladt és egy fának ütközött.

A személygépkocsiban ketten utaztak, s mivel a biztonsági övet használták, így szerencsére csak anyagi kár keletkezett. Szabálysértési eljárás keretében folytatjuk le az eljárást a gépjárművezetővel szemben.
 


Törő Gábor
/2008.08.12./
 

 

ZENE – KÉP - JAZZ

 

        
         

A sárospataki Újbástya Rendezvénycentrum Konferenciatermében a Zempléni Fesztivál keretein belül augusztus 8-án ZENE - KÉP - JAZZ címmel nyílt meg Dormán László fotókiállítása, mely december 31-ig látogatható...
 


 
 Dormán László

 

Dormán László elmondta, a jazz fotók, jazz zenészekről készült képek. Ezek mind régiek, néhány kivételével még filmes géppel készültek, sötétkamrában lettek előhívva hagyományos filmekről. Egyetlenegy egy fotó alapján készült a sok variáció, grafika lett belőle és akkor még ez variáltam. Ez onnan jött nekem, hogy valamikor régen a bátyám járatott egy amerikai jazz folyóiratot és abban voltak krokik, gyors rajzok egy-egy zenészről. Én fotóval szerettem volna egy ilyen krokiszerűséget megcsinálni, hogy mennyire sikerül - talán egy kicsit hasonlít a krokikra is, de ez kizárólag és szigorúan fotó.
A többi pedig klasszikus fotó egy-egy zenészről, hangszerrel és valójában alkotás közben. A fotókon 1-1 pillanat a zenész és a hangszere. Az első jazz hangversenyen 40 éve voltam, azóta fotózom a zenészeket.

Bicskei Zoltán azt írta róla, hogy bensőséges viszonyt alakít ki képei tárgyával, alanyával, spontán fotós, és az ő esetében fontos kiemelni ezt a közhelyszerű megállapítást. Még sosem láttam, hogy elzavarták volna őt a zenészek, pedig a legönfeledtebb pillanataikban bújik elő jellegzetes figurája szinte a bőgőből, a zongorából. Akárha maga is a zenekar tagja volna, nyugodtan sétálgat a pódiumon, gépével mintegy hangszerrel vesz részt az előadás/koncert alakításában. Dormán abszolút megfigyelő, a legapróbb részlet is fontos lehet számára. Pontosan érzi az előadás, a zene, a muzsikusok lényeges pontjait, döntő momentumait…

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.08.12./
 

 

Újabb óriáskép fogja díszíteni a várost

 

        
         

A kortárs képzőművészei alkotások mind megszólítják az embereket, hiszen ez nem egy olyan kontaktus kép és közönség között, mint amikor be kell menni egy képtárba, múzeumba egy képet megnézni. Egyszerűen köztük élünk és ők is köztünk élnek, mert élnek ezek az alkotások – vélekedik Csetneki József az óriásképekről…
 


 
 Csetneki József

 

Ez volt az alaptervünk, és most értünk el oda, hogy a harmadik képet készítjük elő. A Magyar Képző- és iparművészeti lektorátust kértük fel arra, hogy az elküldött tervünket hagyja jóvá, szakvéleményezze. Ez néhány hónappal ezelőtt megtörtént, és ezzel a szakvéleménnyel pályáztunk erre a képre, amire félmillió Ft-ot nyertünk.

A kép költségvetése több mint 1 millió Ft, ez lesz a következő kép, ami kikerül a város falaira. Először még meg kell festeni, a ponyva és a festékek már megvannak, néhány napon belül elkezdjük a munkát. Terveink szerint az Erdélyi út 1. sz. háznak a díszfalára helyezzük ki, a rendőrlámpa felöli oldalra.
Azt gondolom, hogy ez a program, ami most itt lezárul, egy olyan elképzelést engedett megvalósítani, ami nem mondom, hogy az országban egyedülálló, de a környékünkön mindenféleképpen.
Ezen a Kulturális Bizottsági ülésen is tapasztalható volt, hogy mindenféleképpen vált ki érzelmeket, reakciókat. Azt gondolom, hogy az tesz a legjobbat egy ügynek, ha beszélnek róla. Ha hallgatnak róla, vagy csak úgy van, az nem igazán jó.


Törő Gábor
/2008.08.12./
 

 

Textilszobrok A Művelődés Háza Galériájában

 

        
         

A Zempléni Fesztivál legelső mozzanata volt Pungor R. Dóra textilszobor kiállításának megnyitása, hiszen az esti megnyitó előtt, augusztus 8-án 16 órára hívták a Művelődés Háza és Könyvtára galériájába a képzőművészet iránt érdeklődőket. Aki végignézi a textilszobrocskákat, köztük ismerőseket is fog látni, mégpedig a Szent Erzsébet év babakiállításának néhány díjnyertes alkotását…
 


 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

Pungor R. Dóra

Dr. Újj Írisz Mária

 

A megnyitó vendégeit Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő köszöntötte, aki igen nagyra értékelte ezt a nem mindennapi kiállítási anyagot…
Már hagyomány, hogy a Zempléni Fesztivál nyitó koncertjét megelőző órákban új kiállítási anyag kerül az intézmény falai közé. Ebben az évben Pungor R. Dóra textilművész anyaga látható, aki nemzetközi hírű textilművész, és akinek van sárospataki kötődése is, a tavalyi Szent Erzsébet év apropóján. A kiállítási anyag, amelyet itt most bemutatunk, nekem a figurákon kívül a címével is nagyon sokatmondó volt. A honfoglalóktól a hontalanokig terjed téma, mivel láthatjuk a múltat és látjuk a ma emberét is.

Nagyon különleges ez a képzőművészeti ág, hiszen fotókat, grafikákat, festményeket gyakran mutatunk be, de textilművészet annál ritkábban. Én bízom benne, hogy akik a fesztivál ideje alatt eljönnek és ezt a kiállítást megnézik, osztozni fognak ebben a véleményben.

Pungor R. Dóra textilművész vagyok szombathelyi kötődéssel, Vas megyéből érkeztem – mutatkozott be az alkotó…
Nagyon szépen köszönöm A Művelődés Háza és Könyvtárnak, hogy itt lehetek a kiállításanyagommal, a Honfoglalók és hontalanok címet viselő kiállításommal, köszönöm a lehetőséget és remélem, hogy sok érdeklődő lesz a kiállításom anyagára és sokan meg fogják tekinteni.
 
Már 21 éve foglalkozom a textilszobrászattal. Itt Magyarországon még eléggé gyerekcipőben jár ez a fajta szobrászkodás, hiszen hozzá vagyunk szokva, a másféle anyagokból való alkotáshoz. A fejeket, az arcokat, harisnyából, vattából és drótból kreálom és kézzel varrom ki. Azt hiszem, hogy majdnem minden munkám anatómiailag kicsit elvont, bár rajz szakon végeztem. Tavaly előtt Moszkvában a Művészbabák nagymestere címet nyertem el, amire nagyon büszke vagyok, valamint többek között a magyar díjamra, ugyanis itthon nívó díjat kaptam. Azért érdekes ez, mert természetes anyagokkal dolgozom és furcsa is és érdekes, hogy ezekkel az anyagokkal is ki lehet fejezni olyan dolgokat, amelyek a lelkemből fakadnak, ezt szeretném közvetíteni az embertársaim felé.

Dr. Újj Írisz Mária muzeológus nyitotta meg a kiállítást, aki kicsit művészeti és filozófiai szempontból is megvilágította az alkotásokat…

Valóban igaz, hogy ebben a szép kiállító teremben több 1000 év jelenik meg, Jézus Krisztustól honfoglalóinkon keresztül egészen a mai hajléktalanokig, hontalanokig. Több mint1000 év, ugyanakkor ég és föld. Profán és szakralitás egyszerre látható itt, és megdöbbentő, hogy Krisztus mellett, hogyan léphetünk egy kicsit tovább a keresztény szemléleten túl egy olyan természetes, vallás nélküli, de erős hitű világszemlélethez, ahol a legfontosabb gondolat nem a csak a vallás által nyújtott szimbolika, hanem az a könyörület, ami egyszerű emberi együttérzéssel magyarázható.

Mert könyörület nélkül - a mi Jézushoz is hozzátartozott, de ugyanúgy Budhához, ugyanúgy Teréz anyához, ugyanúgy Szent Erzsébethez - könyörület nélkül nagy dolgok a világban nem keletkeznek, és ma ezzel szembesülnünk kell, mert egyszerre éljük át a poklot és a paradicsomot, egyszerre van ott a gondolatainkban a csoda, amit nekünk kell megvalósítani és nem másnak. Ne mástól várjuk, csak magunktól és talán ez a kiállítás inspirál arra, hogy talán a mindennapi életben alkalmazzuk ezt a szemléletet.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.08.11./
 

 

Az újra várossá nyilvánítás 40 éves évfordulóját is ünnepeljük augusztus 20-án

 

        
         

2008. augusztus 20-án, Szent István ünnepén és az államalapításunk ünnepén, most a város 40 éves évfordulóját is ünnepelni fogjuk. Ennek köszönhetően most még színesebb lesz az augusztus 20-ai ünnepi műsor, ill. maga az ünnepség, amit 17 órától a Vízikapunál fogunk megtartani – tudtuk meg Donkó József oktatási referenstől…
 


 
 


Donkó József

 

Bízunk a jó időben, akkor ugyanis a Vízikapu Szabadtéri Színpadnál kerül megrendezésre az ünnepség. A műsort a Sárospatak Vonósnégyes és a Bodrog Néptáncegyüttes, valamint az Egerből érkező Almássy Zsóka adja.

Természetesen Sárospatak város kitüntető díjai is ekkor kerülnek átadásra, amit polgármester úr fog átadni, valamint a 40 éves évfordulóra való tekintettel testvérvárosaink delegációi is Sárospatakra érkeznek. Természetesen a napot az idén is tűzijátékkel zárjuk, ami este 21 órakor kezdődik.
(a fotók illusztrációk)

Törő Gábor
/2008.08.11./
 

 

Kortárs képzőművészeti kiállítás nyílt az Újbástyában

 

        
         

Az idén adták át az Újbástya Rendezvénycentrumot, s feladatként adódott, hogy ki kell használni a benne rejlő lehetőségeket. Örömmel állapíthatjuk meg, hogy ez nem okoz problémát, hiszen a kiállítótermek már több kiállításnak adtak méltó helyet – fejtette ki gondolatait a ’68-’08 Kortárs Képzőművészeti kiállítás megnyitásán Hajdu Imre, a Kulturális Bizottság elnöke…
 


 
 


Hajdu Imre


Csetneki József


Siska Tamás

 

„Pataki szelem”. „Sárospatak a Bodrog-parti Athén”. Sokáig úgy véltem, hogy ezek a jelzős szerkezetek leginkább Sárospatak múltjából táplálkoznak, de jelen helyzetben nem sok mindent mondanak. Aztán pár évvel ezelőtt megváltozott a véleményem, hiszen a képzőművészet terén mintha valami megindult volna a városban. Nem csak az itt alkotó művészekre gondolok, hanem a nyaranta idelátogatókra is, akiknek az alkotásaival új kiállítótermek telnek meg Sárospatakon. Megnyílt az Újbástya Rendezvénycentrum, és az ART-ÉRT Alapítvány galériája is hamarosan megnyitásra kerül. Ma már nem csak a megszokott helyeken tudunk lehetőséget biztosítani az alkotóknak, hanem ha így halad, lehet, hogy rövidesen versenyhelyzet alakul ki.

A város hangulata nem csak itt a kiállítótermekben, hanem az utcán is az elfogadást és a befogadást támasztja alá. Gondolok itt a Csetneki-feLugossy–Balogh „trió” óriásképeire. Ilyenek máshol az országban nincsenek. Sárospatak befogadja ezeket a képeket, és nem akar botcsinálta művészettörténészként és műkritikusként véleményt alkotni egy – egy alkotás kapcsán. Elmegy mellette a polgár, megnézi és együtt él ezekkel a képekkel.

Az Önkormányzat nevében elmondhatom, hogy nem is tehet mást egy önkormányzat, mint hogy pártolja a művészetet, lehetőséget ad azoknak a művészeknek, alkotóknak, akik ki akarják fejezni magukat, el akarják mondani a világról alkotott véleményüket.
Ha az Önkormányzat csak annyit tud tenni, hogy kiállítótermeket hoz létre, illetve ingatlanokat ad át hasznosításra - önmagában már ez sem kevés.

Egy válogatást láthatunk itt az 1968-tól 2008-ig terjedő időszakból, ahol ebben a 40 évben Patakon élt-élő alkotóművészek munkáit gyűjtöttük össze. Ez egy közös gondolat volt, a 40 évhez kötődően, amikor arról kezdtünk el beszélni, hogy ezekben a terekben az elmúlt 40 évről kell megemlékezni – kezdte a kiállítás bemutatását Csetneki József

Horizontra került egy helytörténeti kiállítás, ami pár hete nyílt meg, és rögtön mellé került ez a kiállítás is. Fontos, hogy itt a művészek is megjelenhessenek, a művészek jelenléte, működése a településen. Ahol művészek jelennek meg egy közösség életében, ott valami mindig fog történni valami progresszív, ami előremutató. Engem örömmel tölt el, hogy a helytörténeti kiállítás után ez a kiállítás is megnyílhatott.

A város vezetői befogadóak, és ez az intézmény befogadó erre, így nekünk nincs más dolgunk, mint hogy dolgozzunk ebben az optimális feltételrendszerben. Ez egy nagyon jó stádium, hiszen pozitív folyamatok indultak meg a városban és ennek egy állomása ez a kiállítás.
Hogy kiknek a művei láthatóak ezen a kiállításon? Kiemelni nem mernék, és a sorrend is, ahogy éppen a falon előttem vannak a képek: Tornallyainé Évikének a munkái, aki a főiskolán tanít, Lavotha Géza munkái – amiket a feleségétől kaptunk meg - Nagy Dezső munkái - a református múzeumtól kaptuk meg - Maklári Teréz, Berta Zoli bácsi, Urbán György, feLugosi László, Borsi Antal érméi, Krisztián Vanda, Molnár Irén, Szentirmai Zsolt, Sándor Zsuzsa, Fazekas Balogh István munkái láthatók a falakon és néhány a saját munkáim közül.
Mint látjuk, nem csak Sárospataki alkotók művei vannak itt, hanem akik valamilyen módon kapcsolódtak Patakhoz. Az előző, helytörténeti kiállítással kapcsolatban egy nagyon jónak induló, ígéretes kapcsolat alakult ki Kerámia Manufaktúra tulajdonosaival és azt kértük, hogy akikkel, mint alkotókkal ők korábban kapcsolatban álltak, azoknak a képeit kitehessük. Iparművészeket és kézművészeket is megkerestünk, Kovács Lászlót, Kovács Gábort, Meisner Istvánt, Jakab Gábort és Veres Sándorné mézeskalácsost.

Nem teljesen kerek a kép, de meg kell mondanom, hogy abból a szempontból nyugodtak lehetünk, hogy elég pontos lenyomatot tudunk felmutatni az előző 40 éves időszakról. Ha most egy kicsit megállunk, elgondolkozunk és visszanézünk a pataki életnek erre a területére, akkor ezt a képet láthatjuk.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.08.11./
 

 

80 magas színvonalú szálláshellyel gazdagodott Sárospatak

 

        
         

A Tengerszem Camping és Üdülőpark a Termálfürdő közvetlen szomszédságában van, így érthető, hogy népszerű a fürdőzés céljából Sárospatakra érkező vendégek körében. Az évtizedeken át jó szolgálatot tett, de időközben leamortizálódott faházak már nem feleltek meg a kor követelményeinek, így a cseréjük időszerűvé vált – tudtuk meg Bágyi Páltól, a kempinget üzemeltető Zemplén Idegenforgalmi Kft igazgatójától…
 


 
 


Bágyi Pál

 

Ezt a problémát oldotta meg a 2008. júniusában átadásra került 20 db 4 személyes üdülőház, amely tágasabb, komfortosabb és tetszetősebb is a régi, kis faházaknál, ráadásul fűthető, ami a kihasználtságát nagyban megnövelheti. Elhelyezkedésénél fogva ugyanis a hegyek közelsége miatt a kemping túrázások kiindulópontja is lehet, többek között a Megyer-hegyen lévő országos hírű Tengerszemhez, ami a kemping és üdülőpark névadója.

A fejlesztés 50 %-a az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési támogatásból és magyar kormányzati támogatásból valósult meg. A 20 db 4 személyes superior apartmanházak felszereltsége: hálószoba, nappali, zuhanyzó, wc, felszerelt konyha, színes tv, terasz kerti bútorral.
Ezek üzembe helyezése után az üdülőházak a továbbiakban egész évben várják a fürdeni és kirándulni vágyókat!

Bővebb információ és foglalás: Tengerszem Camping Sárospatak, Herceg f. u.2.
Tel: 47/312-744 Fax: 47/311-527 www.tengerszem-camping.hu

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.08.10./
 

 

A legtöbb baleset gyorshajtásból adódik

 

        
         

2008. augusztus 4-től 10-ig a Sárospataki Rendőrkapitányság üzemeltetésében volt a lézeres FÁMA II. sebességmérő készülék. A készüléket igyekeztünk úgy alkalmazni, hogy a balesetileg minél frekventáltabb helyeken mérjük a sebességet – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője…
 


 
 


Bacsó Tibor

 


A Sárospataki Rendőrkapitányság területén megtörtént balesetek legnagyobb része a sebesség helytelen megválasztása, a gyorshajtás miatt következik be. Ezért is fontos feladat az, hogy a sebességet ellenőrizzük, kiszűrjük azokat a gépjárművezetőket, akik tudatosan megszegik a sebességhatárokat.

2008. május 1-től, amióta közigazgatási bírság sújtja a gyorshajtókat, a sebességmérést reggeltől estig folyamatosan végezzük. Igyekszünk a kapitányság teljes illetékességi területén minden olyan útszakaszon mérni, ahol már több közlekedési baleset történt.
 

Cziczer Katalin
/2008.08.10./
 

 

Lassan, de biztosan haladnak a Vöröstorony kincse c. film előkészületei

 

        
         

Rendkívüli bizottsági ülést hívott össze Hajdu Imre, a Kulturális Bizottság elnöke, hogy a Vöröstorony kincse című film előkészületeiről tájékozódjanak. A bizottság tagjain kívül jelen volt még Füzesséryné Dudás Eszter, a film ötletgazdája, Dér András filmrendező és Hollós Máté zeneszerző - az ifjúsági regény szerzőjének a fia – aki Sárospatak számára is hasznosnak látja a film megjelenését…
 


 
 


Hollós Máté


Dér András


Füzesséryné Dudás Eszter


Dr. Hörcsik Richárd


Hajdu Imre

 

Nagyon hálás vagyok Sárospataknak, hogy így felkarolta ezt az ügyet, amely úgy érzem nem lesz haszontalan Patak számára sem, hiszen ez a film a Vöröstorony emlékét, az egész itteni történelem emlékét, ezen keresztül a mindenkori, itteni emberek hírét fogja elvinni a világba.

Egy ilyen filmnek - ha jól sikerül - nem csak országos, hanem nemzetközi híre is kell, hogy legyen, sőt ez kell is a megtérüléséhez. Azon igyekszünk, én, mint a produkció zeneszerzője, de a stáb nevében is mondhatom, hogy egy nemzetközileg megismerhető, megkedvelhető film legyen.
Számomra elfogultság tárgya is az egész, mert abban nevelkedtem, a gyerekkorom, diákkorom idején ez a könyv ajánlott olvasmány volt, úgyszólván minden gyerek ismerte. Az utóbbi 15-20 évben, amikor átalakultak az iskolai olvasmányok, akkor ez valahogy egy kicsit elhomályosult, de úgy érzem, hogy ennek a könyvnek - és filmnek - helye lehet azoknak a magyar történelmi regényeknek, illetve az azokból készült filmeknek a sorában, amelyeket ma is szívesen néznek Jókaitól – Gárdonyin át.
Úgy gondolom, hogy mindazok a változtatások - amelyek egy filmadaptáción át természetesen megtörténnek - modernizálások, aktualizálások, segíthetnek közelebb hozni a mai emberhez ezt nem régi, hanem örökérvényű történetet.

Dér András filmrendező - aki Crescendo con Spirito Művészeti Akadémia tanáraként éppen Patakon tartózkodott – a munka menetéről, jelenlegi állásáról számolt be…

Ebben az ütemtervben - ami gyakorlatilag szeptemberig tart - azt határoztuk el, hogy elkezdjük a szereplőválogatást, elsősorban a gyerekszereplőkre koncentrálva. Eddig megnéztünk az országban 200 gyereket, ebből kiválasztunk 25-30-at, akikkel tovább szeretnénk majd dolgozni. Ez nem azt jelenti, hogy mindannyian szereplők lesznek, még szűkül a kör, és még másfelől is keresünk az országban, de még visszajövünk Patakra is majd szeptemberben szereplőválogatásra.
A helyszíneket is keressük, elég sok helyszínt megtaláltunk itt Patakon, a pataki vár természetesen, a bazilika környéke is egy helyszín, a Bodrog part följebb a határ felé és a Bodrog egyes szakaszai. A Hernádon is találtunk nagyon szép területeket, erdőkben 1-1 vár, kastély is felmerült, mint lehetséges helyszín, nyilván több variáció van.

Ezenkívül külföldön, Szlovákiában is kerestünk már helyszíneket, ott is találtunk néhány nagyon jót, a későbbiekben döntjük el, hogy most hol tudunk forgatni, itt Magyarországon, vagy pedig külföldön Szlovákiában, Erdélyben, vagy Lengyelországban.

A felnőtt szereplőkre is vannak már elképzeléseink, azt még nem árulnám el, hogy kik, de köztük találhatnak majd a leendő nézők kedvelt színész sztárokat, és találhatnak nagyon tehetséges, de még kevésbé ismert színészeket is. Elsősorban magyar színészekre számítunk, de szlovák, osztrák vagy német színészek is szóba kerültek már.

Ami mindenkit érdekel, hogy mennyibe kerül és hogyan? Ez még mindig nyitott kérdés, nem mondanám meg most. hogy mennyi ez a költségvetés, mert igazából csak őszre áll össze, hogy kb. mennyibe kerül a film, de mindenképpen kosztümös lesz és kalandfilm, tehát a látványra nagyon sokat szeretnénk építeni, adni.

Azt akarjuk, hogy izgalmas, kalandos, fordulatos, meglepő legyen. Azok számára is meglepő legyen, akik már ismerik a könyvet, mert olyan részleteket fogunk beemelni, amik a könyvben nincsenek, vagy éppen csak nagyon szőrmentén vannak említve. Van egy átalakítása is a regénynek, ugyanis a fiataloknak mindenképpen egy olyan izgalmas, szerelmi, kalandos történetet akarunk bemutatni, amit végigizgulhatnak.


Sárospatak város Önkormányzata a kezdetektől fogva támogatta ezt az ötletet. Annál is inkább, hiszen maga a történet Patakon játszódik, Patakhoz kötődik és reménységünk szerint Patakról viszi el a jó hírt, azoknak akik majd valamikor ezt a filmet látni fogják – fejezte ki tetszését Dr. Hörcsik Richárd polgármester…

Sajnos az anyagi lehetőségeink korlátozottak és ehhez képest már mi már támogattuk ennek a filmnek az előkészítését, a forgatókönyv megírását, ill. az első lépéseket.
Én, mint a város polgármestere, ill. a térség országgyűlési képviselője megpróbáltam a nemzetközi kapcsolataimat is felhasználni e nemes cél érdekében, így megkerestük Robert Halmi hollywood-i producert, volt pataki diákot. Egyelőre választ még nem kaptunk, hogy mennyire tudná támogatni, vagy valamilyen formában segíteni ennek a filmnek a megszületését.
A másik lehetőség, hogy cseh-lengyel kapcsolatokon keresztül koprodukciós társakat próbáljunk szerezni, éppen ezért pl. a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetét, ill. a varsói Kulturális Minisztériumot a nagykövetségen keresztül kerestem meg, hogy próbáljanak koprodukciós partnert szerezni, hiszen a két nép történelme a 18. században nagyon közel állt egymáshoz.
Van még egy lehetséges lépés, amit majd jövő tavasszal fogunk megtenni, az un. Euro Image, ami az Európai Unióban egy alap. Minden évben jelentős összeget osztanak szét, így pl. az elmúlt évtizedben nagyon sok közép-kelet-európai filmrendező kapott támogatást. Reméljük, hogy az európai parlamenti képviselőn keresztül, és ha lesz koprodukciós partner pl. Lengyelországgal, akkor a lengyel parlamenti képviselőkön keresztül próbáljuk meg ezt a támogatást megszerezni.
Tehát mi örülünk ennek a kezdeményezésnek és köszönettel tartozunk Dudás Eszternek, aki pataki diák lévén, pataki polgár lévén nagyon sokat foglalkozik ezzel az üggyel, ezt tűzön tartja, próbált mindig plusz támogatásokat szerezni. Manapság a kultúrának pénzt szerezni ilyen összegben nem könnyű, de mi nem adjuk fel a harcot, próbáljuk minden formában megnyerni a támogatókat, Sárospatak önkormányzatán nem fog múlni!

Törő Gábor
/2008.08.10./
 

 

Foci: maradunk a megyei II. osztályban

 

        
         

Mint korábban beszámoltunk róla, Tolcsva visszalépése után reménysugár csillant meg, hogy városunk labdarúgó csapata a megyei első osztályban focizzon. Erre a lehetőségre fel is készültünk, a képviselő-testület elvi döntést hozott az esetlegesen tovább jutó csapat támogatásáról. Kovács Gábortól, a labdarúgó szakosztály elnökétől megtudtuk, hogy a feljebbjutás még várat magára…
 


 
 


Kovács Gábor

 


Tolcsva valóban visszamondta a megyei I. osztályban való szereplést, viszont a megye, az MLSZ szabályzata szerint a II. osztályban legjobban szereplő csapatok közül választ.

Most van a csoportunkban három 2. helyezett és így automatikusan őket kérik fel. Közülük Tiszalúc eddig nem vállalta el az I. osztályban való szereplést, de most hírtelen adva lett számára egy lehetőség, s így most elvállata - így mi maradunk a „megye 2”-ben.

Felhívnám a tisztelt szurkolók figyelmét, hogy szerdán játszunk hazai meccset Prügy ellen.
 

Cziczer Katalin
/2008.08.10./
 

 

Zenei ajándékok a Crescendo-tól

 

        
         

A Crescendo művészeti akadémia évről évre "otthon van" a református gyülekezet közösségében, és zenés szolgálatokkal gazdagítják alkalmainkat. Szeretnénk mindezt most a kurzus végén e helyről is megköszönni a fellépő művészeknek, szervezőknek- számolt be az eseményekről Virágh Sándor református lelkész...
 


 
 


Virágh Sándor

 

A zene ilyenkor nem díszítő elemként, hanem az Istentiszteletek szerves részeként hangzik el, építve a lelkeket. Ezen a nyáron - a Biblia évében két zenés Bibliaóra, egy kreatív Istentisztelet és egy vasárnap délelőtti Istentisztelet alkalmával találkozhattunk a Crescendo kitűnő tanáraival és növendékeivel.

A kreatív Istentisztelet szépségét és lehetőségét az adta, hogy a hagyományos részt követően a kórus éneke alatt a résztvevők a templom különböző pontjain levő állomásokhoz mehettek, ahol meditációval, saját imádság kéréseivel, másokért való imádság szolgálatával, vagy úrvacsora vételével élhették meg hitüket. A zenei ajándékot hozó crescendosokat nem csak művészetüket elismerő tapsunk, hanem küldetésüket erősítő áldásunk is kísérje a nagyvilágban, és reméljük a jövő évben újra köszönthetjük Őket itt Sárospatakon.

Református Lelkészi Hivatal
/2008.08.09./
 

 

Megnyitották a XVII. Zempléni Fesztivált

 

        
         

Mint a város polgármesterének, nincs más teendőm, mint hogy átnyújtsam Önöknek, illetve Turjányi Miklós fesztivál igazgatónak, városunk kulcsát. Legyen Ő, Önökkel együtt, a fesztivál ideje alatt városunk gazdája, tovább ápolván a fesztivál művészeivel együtt Sárospatak városának reneszánsz örökségét – ezekkel a szavakkal engedte át Dr.Hörcsik Richárd polgármester Sárospatakot a Rákóczi-vár udvarán a Zempléni Fesztivál közönségének… 
 


 
 


Turjányi Miklós


Dr. Hörcsik Richárd

 

Bár Hollerung Gábor a Zempléni Fesztivál művészeti igazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy már kialakult a fesztiválnak az a szerkezete, ami a közönségnél kedvező visszhangra talált, így nagyobb változásra ne számítsunk. Úgy látszik azonban, hogy 16 év után is vannak még jó ötletek, amelyek még színesebbé, s még több ember számára láthatóvá, hallhatóvá teszik a Zempléni Fesztivált.
Ilyen volt most 2008-ban a Központi Tűzoltózenekar átvonulása A Művelődés Házától – ami a fesztivál szervezőinek a „főhadiszállása” – a Rákóczi-várig, a nyitóhangverseny színhelyéig. A fesztivál zászlaját nem csak a „rezesbanda” kísérte, hanem a Zempléni Lovas Egyesület lovaglói is, korhű öltözékben.

A rézfúvósok várkerti, promenád koncertje után 2008.08.08-án este 08 órakor a 17. Zempléni Fesztivál megnyittatott. A számmisztika iránt érdeklődők bizonyára felkapják a fejüket, hiszen ez egy szerencsés számkombináció – emiatt több házasulandó pár ezen a napon kötött házasságot.
Bízzunk benne, hogy ezáltal az idei fesztivál is „szerencsére van ítélve”. Még akkor is fenntartjuk ennek az esélyét, ha a nyitóhangversenyt nem tudták végigjátszani a zenészek a közben eleredő eső miatt. Az addig zavartalanul eljátszott – a háromból két rész, Bartók: Táncszvit és Liszt: II. zongoraverseny - viszont egyedülálló volt, a környezet és a zene összhangja felejthetetlen élményt nyújtott a résztvevőknek.

Köszöntőjében Dr. Hörcsik Richárd polgármester külön kitért a „díszletre”, amit itt Pálóczi Antal és Mihály, Perényi Péter és fia Gábor, Rákóczi György és felesége Lorántffy Zsuzsanna tervezett és építtetett meg.
Az ilyen módon, kissé hamarabb befejezett nyitóhangverseny után a város vezetői az idén átadott Újbástya Rendezvénycentrum reprezentatív pincéjében tartottak fogadást, a Fesztivál szervezői és vendégei számára.

Műsor:
Bartók: Táncszvit
Liszt: II. zongoraverseny
Brahms: I. szimfónia

Előadják:
Michel Bourdoncle - zongora
Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Roberto Paternostro

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.08.09./
 

 

Nemzetközi Ifjúsági Tábor a Biblia évében

 

        
         

A Görög Katolikus Egyházközség keresztény összejövetelt szervezett a Kispataki Görög Katolikus Parókián, a Biblia Évében. Telenkó Miklós parókustól megtudtuk, hogy ennek az összejövetelnek már hagyományai vannak, hiszen mióta itt vannak, 17 éve jönnek hozzájuk a fiatalok nyári táborba. Miklós atyától még sok mindent elmondott a táborról…
 


 
 


Telenkó Miklós

 

A diákok augusztus 4-én érkeztek és 9-éig vannak programjaink. Megérkezéskor regisztrálnak, majd kialakítjuk a csoportokat. Három csoportunk van, akik a reneszánsz évében Mátyás király meséiből választottak csoportnevet, pl. Gömöri Jobbágyok és hasonló neveket. Ezek a csoportok dolgoznak együtt, most éppen színházi előadást fognak írni, majd holnap felmegyünk valóságosan a hegyre – augusztus 6-án, Jézus színváltozásának napján - utána lelkigyakorlat lesz, Pásztor István atya Debrecenből jön, ő tart lelkigyakorlatot. Egy ilyen csendes délután szent gyónásokat is végezhetnek a fiatalok, péntek délután pedig itt lesz az új püspök atya, Kocsis Fülöp püspök. Szombaton, a zárás napján egy közös együttléttel, egy fináléval fejezzük be a hetet.

20-22 évvel ezelőtt a barátainkkal elhatároztuk, hogy mi is felmegyünk a hegyre, mint ahogy Jézus is felment Péterrel, Jakabbal és Jánossal. Akkoriban még a Kelet-Zemplénben a Boldogkőváralja, Hejce, Arka, Mogyoróska, ezek voltak az állomáshelyek. Ez a rendszerváltás hajnalán volt, amikor már fiatalok már jöhettek, hát bizony volt, amikor 4-50-en is összegyűltünk ott a hegyekben, és azóta alakult ki ennek a tábornak a hagyománya, mert akkoriban mindenki jött, és mindenki tett valamit a bográcsba, és ha volt mit enni, akkor ettünk, ha nem volt mit enni, akkor csak együtt voltunk.
Bizony sok bizonytalanság volt akkor, egy artézi kút adott tisztálkodási lehetőséget, és voltak, akiknek szállásuk sem volt, ők a fűben aludtak.

Amióta itt vagyunk Sárospatakon - most már 17 éve - azóta folyamatosan itt rendezzük meg ezt a tábort. A balesetem után én már nem akartam a gyerekeket felvinni a hegyre, Zemplénbe, de aztán mégis eljöttek, hogy mutassuk meg újra. Azóta folyamatosan felmegyünk, már nem is tudom elképzelni az augusztus 6-át e nélkül.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.08.09./
 

 

Rendkívüli szúnyogirtás lesz

 

        
         

Többen is jelezték, hogy ismét elviselhetetlen a szúnyogok jelenléte. Egyeztettünk a szakemberekkel és a Bodrog visszahúzódása után, keddre vagy szerdára megrendeljük a rendkívüli irtást – nyilatkozta Aros János alpolgármester...

Az idén a város 6 millió Ft-ot költ szúnyogirtásra, amiből a Turisztikai Zrt. 2.5 millió Ft-ot átvállalt. Egy irtás kb. 1 millió Ft-ba kerül.
 


 
 


Törő Gábor
/2008.08.09./
 

 

Túl az 5. rally túra versenyen

 

        
         

Túl van az ötödik, esztergomi versenyen a Juhász Imre- Krizsó Zoltán autóversenyző páros, akik városunk jó hírnevét országszerte öregbítik, ebben a nem veszélytelen és meglehetősen költséges sportágban….
 


 
 


    Juhász Imre

 

2001 óta nem indultunk Esztergomban, akkor pedig még murvás verseny volt, így kicsit tartottunk a számunkra új pályától. Mindkét gyorsasági szakasz nagyon tetszett, de nagy figyelmet kellett szentelnünk az út egyenetlenségeire.
A szakaszok gyorsak és technikásak voltak, értve ezalatt azt a tényt, hogy 1-1 ugrató, vagy kanyar után „eltűnt” az út az autó kerekei alól. Technika probléma szerencsére nem hátráltatott a verseny alatt, így az hatodik gyorsasági szakasz után sikerült a kategóriánk 2. helyén végeznünk.
Az eddigi 5 verseny után a harmadik helyet mondhatjuk magunkénak a K1-es kategóriában- ami az kétkerék hajtású autók saját kategóriája - 6 ponttal lemaradva az első helyről.

A hétvégén Komlón megrendezésre kerülő versenyen igyekszünk pozíciónkat megőrizni, bár természetesen a célunk a helyezésünk javítása. Szeretnénk majd biztosan célba érni és persze a rangsorban minél előrébb végezni. Abszolútban nem sok esélyünk van a „nagy” autók mellett, ezért elsősorban a kategóriánkra koncentrálunk.
Versenyzőink ezúton fejezik ki köszönetüket támogatóiknak és bíznak benne, hogy egyre többen fogják Őket segíteni céljaik elérésében.

További eredményes és balesetmentes versenyzést kívánunk mindkettejüknek.

Cziczer Katalin
/2008.08.09./
 

 

Fábián Juli Jazz Riff Sárospatakon

 

        
         

Augusztus 10-én vasárnap 22 órától láthatjuk, hallhatjuk a Fábián Juli Jazz Riff nevű formációt, az Újbástyában.
 


 
 


Fábián Juli

 

 

Néhány mondat az énekesnőről és a formációról:
Fábián Julianna 1980. július 9-én született Budapesten. Zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskola Ének-Zene tagozatán alapozta meg, ahol klasszikus zongorát is tanult. Később a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, mellyel párhuzamosan (2001-2003.) az Etűd Zeneiskolában sajátította el a jazzének alapjait – tanárai Munkácsi Bea és Winand Gábor voltak.

Két év ének tanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára -Berki Tamás tanítványaként -. ahol 2007-ben sikeresen diplomát szerzett. Érett, átélt előadásmódja mellett kiemelkedő fejlett stílusérzéke és improvizatív készsége.
Az elmúlt években számos formáció tagja volt – a kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Band, az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band, saját jazz kvartettje - a Just In Time, és a Téli Márta művészeti vezetésével indult, öt jazzénekesnőből és négytagú zenekarukból álló formáció - a Jazzjet - énekesnőjeként. Saját kvartettje, a Just In Time két évig volt jelen a hazai jazz életben és adott koncerteket klubokban és fesztiválokon, többek közt a Jazztergom fesztivál, a Sziget Fesztivál, a Columbus Jazzklub és az A38 színpadán – itt pl. a blues legenda, Roben Ford elő zenekaraként. A kvartett olyan zenészegyéniségekkel is fellépett, mint a trombitás Fekete- Kovács Kornél, Ducsai Szabolcs vagy a fiatal gitáros tehetség, Oláh Szabolcs.

Fábián Juli jelenleg az elektronikus nu-jazz - drum and bass formáció, a Barabás Lőrinc Eklektric énekesnője, mely fennállásának másfél évében rengeteg budapesti klub és rendezvény résztvevője volt. A zenekar idén két ízben is a világhírű Eric Truffaz elő zenekaraként lép színpadra, emellett 2007. őszén turnéra indul számos Magyarországgal szomszédos ország érintésével.
Mindezek mellett az énekesnő rendszeres vendége a Gyárfás István Triónak, a Coolmen Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében, és egy éve önálló estet adott Berlin egyik patinás jazzklubjában. Számos stúdiómunkája mellett továbbá rendszeres szerzője az EMI jazz újságjának, a Hangjegyzetnek, emellett 2005. óta az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola jazz ének tanára.
Az énekesnő 2007. nyarán alakult, új zenekarával – a Fábián Juli Jazz Riff-fel - a világhírű szaxofonos, Kenny Garrett elő zenekaraként játszik majd a Jazztergom fesztivál színpadán. A zenekar tagjai: Fábián Julianna – ének, Csejtey Ákos – szaxofon, bubenyák Zoltán – billentyű, Papesch Péter – basszusgitár, Kaszás Péter – dob. Ezt követően részt vesz a Montreuxi jazz Fesztivál jazz énekversenyének középdöntőjén, melyen az egész világról érkező, 8 legjobbnak ítélt és meghívott énekes közt teheti mérlegre tudását.
Saját lemeze egyelőre nem jelent meg, de vendégként hallható a Gyárfás István Trió és Deseő Csaba közös albumán (Tale, 2003.), az Erik Sumo Band lemezén (My rocky mountain, 2005.), a nemrég megjelent Gyárfás István Trió lemezen, melynek címe Old Amsterdam (2006.), valamint a Barabás Lőrinc Eklekric kislemezén (Famous, 2007.). Számos művész volt nagy hatással a zenéhez való viszonyára és munkásságára, a jazz énekesek közül a legfontosabbak: Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Tuck and Patti, Elaine Elias és Kurt Elling..

Újbástya Rendezvénycentrum
/2008.08.08./
 

 

Tájékoztató a mozgássérült igazolvánnyal parkoló autósoknak

 

        
         

Magyarországon jelenleg több, mint 300 ezer ingyenes parkolásra jogosító mozgássérült igazolvány van forgalomban. Az igazolványt a lakóhely szerinti okmányirodában kell igényelni, s a szükséges orvosi iratok csatolását követően rövid időn belül meg is kapja a jogosult. Az igazolvány igazán "értékes", hiszen a kártya a várakozni tilos tábla hatálya alatti megállást is megengedi - nyilatkozta dr. Gaál Krisztián rendőr őrnagy. a Sárospataki Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztály vezetője...
 


 
 


dr. Gaál Krisztián

 

A probléma ott kezdődik, hogy sokszor nem a jogosult használja az igazolványt. Ezekre példa, hogy a közeli rokonáét használja a delikvens vagy pl. a kártya kiadását követően elhunyt személy igazolványát használják fel. Az is törvénysértő, hogy ha a hatósági ellenőrzés során hiányzik azon mozgáskorlátozott személy, akit a járművezető szállítana betegsége okán.
Az igazolvány másolása (sokan így próbáltak az ellen védekezni, hogy egy gépkocsi feltörés során az eredetit eltulajdonítsák) és a másolat felhasználása is jogsértő.

Fontos megjegyezni, hogy az igazolvány közokirat ! Annak jogellenes használata szándékos bűncselekmény, közokirat-hamisítás. A tettenért jogosulatlan használó ellen a rendőrség büntetőeljárást indít, s a gyanúsított bűnügyi nyilvántartásba kerül.

A jogosult használóknak viszont azt tanácsolom, hogy az igazolványt jól látható helyen helyezzék el a gépkocsijukban, mert a KRESZ ezt is megköveteli.

Törő Gábor
/2008.08.08./
 

 

Muzsika, áhítat és gulyás vasárnap délelőtt a reformátusoknál

 

        
         

Szellemi, lelki, testi táplálékhoz juthat az, aki augusztus 10-én délelőtt 10 órakor eljön a református templomba. A Zemplén Fesztivál szervezői és a helyi gyülekezet tárt karokkal várja az érdeklődőket. Az istentisztelet keretében a Honvéd Férfikar műsora hallható majd.

Az elmúlt évek hagyományait követve az esemény után Márki Bertalan királyi főszakács gulyással vendégeli meg a résztvevőket. Találkozhatunk a Zempléni Lovas Egyesülettel is, akik Simonyi óbester tavaly elhelyezett emléktáblájának koszorúzásánál fognak díszelegni.
 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2008.08.08./
 

 

Tárgyak gyékényből, csuhéból, szalmából

 

        
         

A Művelődés Háza augusztus első hetére szervezett Népi Játszóház-vezetői Szaktábort a Kispataki Alkotóházban. A különböző játszóházi kézműves tevékenységek oktatására rangos szakembereket hívtak, így érkezett Sárospatakra Bárány Mara, aki Budapesten, a Hagyományok Házában a gyékény, a csuhé és a szalma felhasználásával készíthető tárgyak, eszközök készítését oktatja…
 


 
 


Bárány Mara


Kovácsné Géczi Julianna

 

Kovácsné Géczi Julit a Hagyományok Háza táborából ismerem, ő hívott meg ide a táborába. Mivel itt főleg olyan pedagógusoknak, óvónők, érdeklődők vannak, akik kezdők ebben a témakörben, ezért arra gondoltam, hogy a legegyszerűbb technikákkal kezdem, tehát a gyékény alátétekkel és csak utána próbálunk meg üveget bekötni.
Először is meg kell ismerkedni az anyaggal - szétszedjük, áztatjuk, kezeljük, hasítjuk - és akkor nekiállunk a munkának, annyival próbálkozunk, amennyit két nap alatt el lehet végezni.

A gyékény nagyon sokoldalú anyag, én a magyarországi technikákat tanítom a Hagyományok Házában, ott szövünk is, szakajtókat, kalapokat, papucsokat készítünk, üvegeket fonunk, de egy ilyen táborban nem lehet olyan komolyabb technikáknak nekiállni, hanem olyat kell választani, ami sikerrel kecsegtet, ez alatt a rövid idő alatt is.

Egyébként, mivel pedagógusokról van szó, valószínű, hogy egy pár játékot is meg fogunk mutatni, ugye a gyékényből a gyerekkel nagyon sokféle játékot lehet készíteni és itt a Bodrog partján különösen adott az anyag és talán a lehetőség is, úgyhogy remélem próbálkozni fognak és gyűjteni az anyagot, mert ehhez nehéz hozzájutni. Boltban nem igazán lehet kapni ezt az anyagot, vagy le kell vágni, vagy pedig megkeresni azt az 1-2 kézműves boltot, ahol be lehet szerezni.

Nagyon kellemes a gyékénnyel dolgozni, feláztatva puha lesz és hajlékony, lehet fonni, kötözni, játékokat, mindenféle babákat, madarakat, karácsonyfadíszeket lehet készíteni – ezeket az alaptechnikákat mutatom meg itt a táborban.
Van egy kis könyvem is, amit megmutattam, ill. megjelent az oktatási segédanyag CD-n a Hagyományok Háza kiadásában. A legfrissebb anyagunk a Játék tér - játék tár címmel jelent meg, amiben a mindenféle hagyományos játékokat írunk le. Én többek között a szálas anyagokból készült játékokról írok egy fejezetben.
Ez, a legújabb anyagunk 65 játékot tartalmaz, de nemcsak gyékényből, hanem sásból, kákából, mindenféle vízparti növényből, készíthetőek játékok, ill. mint szálas anyag idetartozik a csuhé és a szalma is – az ezekből készült játékok megtalálhatóak ebben az anyagban.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.08.07./
 

 

Nemzetközi eszperantista ünnep Abaújszántón

 

        
         

Dr. Kalocsay Kálmán eszperantista szerte a világban hamarabb volt ismert, mint Magyarországon. A sors iróniája, hogy e sorok írójának – aki abaújszántói születésű - egy japán eszperantistától kellett megtudnia, hogy falujának van egy világszerte tisztelt szülötte, akiről a japán eszperantisták is tudják, hogy Észak-Magyarországon, Abaújszántón született, csak mi magyarok nem – küldte tudósítását Molnár László, a ME CTFK docense…
 


 
 


Molnár László


Dr. Kalocsay Kálmán

 

Miután erre fény derült, 25 éve, augusztus 3-án a hazánkban rendezett 68. Eszperantó Világkongresszus alkalmából avatták fel Abaújszántón a Dr.Kalocsay Kálmán Emlékszobát.  Dr.Kalocsay Kálmán infektológus, az orvostudományok doktora, író, költő, műfordító, az eszperantó nyelv és irodalom művelőjeként vált ismertté szerte a világon.

Az Észak-Magyarország c. napilap Eszperantista ünnep Abaújszántón címmel számolt be a nem mindennapi eseményről. Az egész napos rendezvényen a hazai és a nemzetközi tudományos és közélet kiválóságai, Kalocsay kortársai, barátai, tisztelői, közép-és általános iskolai, eszperantó nyelvet tanulók, érdeklődők egyaránt részt vettek. Az említett lapban-többek között-ezeket olvashatjuk: "...ennyi nemzet képviselői egyszerre nem jártak még megyénk szép múltú településén " vagy: "Itt, Abaújszántón nem volt szükség tolmácsra: hollandok és magyarok, svédek és franciák, németek és angolul beszélők tökéletesen értették egymást, ők valamennyien egy nyelven beszélnek, eszperantóul."
A gazdag program 25 évvel ezelőtt a kultúrházban kezdődött - melynek színpadát élő virágból készített, ember nagyságú Kalocsay-portré és az eszperantó embléma díszítette - majd az emlékszobának helyet adó épület udvarán folytatódott.
Itt az elévülhetetlen érdemeket szerzett Kardos József tanácselnök úr, Csiszár Ada, a Kalocsay hagyaték gondozója, Batta Barnabás, a BAZ Megyei Eszperantó Szövetség elnöke mondott beszédet, majd mint az emlékszoba létrehozását kezdeményező középiskolai tanár szót kaptam én is.
Ez után Borsos Árpád, a Megyei Művelődési Osztály vezetője ünnepélyesen megnyitotta és átadta az emlékszobát, melyben Kalocsay személyes használati tárgyai, könyvei, kitüntetései stb. kaptak helyet. E közben a vendégek mély átéléssel és döbbenettel hallgatták magnetofonszalagról a Mester eszperantó nyelven elhangzott beszédét.
Az emlékszoba udvarán valamennyi ország képviselőinek részvételével elültették az örökkévalóságot jelképező ezüstfenyőt a Dr. Kalocsay Kálmán emlékfát, mely mára túlnőtte az épület magasságát, mintegy szimbolizálva Kalocsay Kálmán és az eszperantó növekvő maradandóságát, halhatatlanságát. A felröppent száz postagalamb pedig jelképesen tovarepítette a híreket. Csak később értettem meg, hogy mély érzésű eszmetársaim levegőbe ugrálva miért kapkodják a tollakat...
A városban ma már köztéri szobor és utca is őrzi Kalocsay emlékét. Az 1992-ben létrehozott, hazai és külföldi eszperantistákkal működő Dr.Kalocsay Kálmán Baráti Társaság pedig ápolja, gondozza és gazdagítja példátlan hagyatékát.
Az abaújszántói kezdeményezés határokon belül és kívül egyaránt szolgáltat tanulságokat. Jó példa a hagyományőrzésre és a honismeret ápolására. A rendezvény azt is igazolta, hogy az eszperantó, amit bárki második nyelvként megtanulhat, közös nyelve lehet a nemzetközi kapcsolatoknak és az együttműködés legkitűnőbb eszközévé válhat.

Az egyre bővülő testvérvárosi kapcsolatok - ahogy erre a németországi Herzbeg és a lengyelországi Góra közti a legszebb példa - eszperantó nyelven folynak. Egyre több ország általános iskolájának tanulói kapcsolódnak be a Dr.Molnár Lajos főorvos úr által vezetett "Dobbantó a nyelvekhez" Nemzetközi Munkacsoport tevékenységébe.
Az emlékszobát sokan látogatják. Legutóbb a Lengyel Eszperantó Szövetség vezetőjének Halina Komar elnök asszonynak a kíséretében ötven vendég, köztük a Lodzi Egyetem tanárai, dolgozói ismerték meg Kalocsay életét és a várost.
Kalocsay szelleméhez az lenne méltó, hogy sokan kövessék példáját. Úgy illenék, hogy az úttörők között az élen a helybeliek legyenek.
Molnár László, a Dr.Kalocsay Kálmán Emlékszoba létrehozásának kezdeményezője, a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kara ny.docense

Törő Gábor
/2008.08.07./
 

 

Befejeződtek a Móricz Zsigmond Kollégium felújítási munkálatai

 

        
         

Nagyon szűk időkeret állt rendelkezésre a munkák elvégzéséhez, fejezte ki elégedettségét Bolló Csaba, a Móricz Zsigmond Kollégium igazgatója, a külső és belső felújítási munkák átadásakor. Tulajdonképpen, ahogy kiköltöztek a gyerekek a kollégiumból a tanév végén, az 5 nagyobb fürdőszoba, ill. kisebb vizes blokkok felújítása elkezdődött és a mai napon, a tervezett időben a munkát átvettük…
 


 
 


Bolló Csaba

Aros János

Vinnai Miklós

 

Mindenki véleménye szerint, első osztályú munkát végzet a kivitelező, amit itt is szeretnénk megköszönni nekik. Bízunk benne, hogy a folyamatos használat mellett is tartható ez a kitűnő minőség és nem lesz szivárgási probléma a későbbiekben.

A kért árajánlatok közül a legkedvezőbbet sárospataki ÉPSZER Rt. adta, így közvetlenül az aktív iskolai munka befejezése után nagy lendülettel neki is láttak a munkálatoknak – tette hozzá a fenntartó önkormányzat részéről Aros János alpolgármester…

Láthatjuk, hogy augusztus elejére sikerült is befejezniük, így a nyári táborozók és nemsokára az iskolás gyerekek is, ismét birtokba a vehetik a Móricz Zsigmond Kollégiumot.

Összességében egy közel 30 millió Ft-os beruházásról van szó. Nagyon nagy szükség volt már rá, hiszen a vizesblokkok állapota olyan rossz volt, állandóvá vált a szivárgás, a penészesedés, ami nem csak a kollégiumban lakók a közérzetét rontotta, hanem azokét is, akik a Móricz Kollégiumot - egy bevételi forrásként - a nyári rendezvényeinkhez nagy előszeretettel használják, hiszen egy minden igényt kielégítő, jó szolgáltatást nyújtó kollégiumról van szó.
Ezzel a vizesblokk felújítással azt hiszem egy komfortfokozatot emelkedett a kollégium, és így nem csak a visszaérkező gyerekek örülhetnek majd neki, hanem a jövő héttől érkező nyári táborozók is.

Vinnai Miklós műszaki ellenőr részletezte számunkra, hogy a vizes blokkokon kívül mi minden került még felújításra, megtörtént a szellőzőrendszernek a funkcióban való helyreállítása, ill. annak a bővítése, cseréje és egy külső vakolat, külső homlokzat javítása, ill. felújítása is megtörtént. Egy jelentős munkavégzés volt, amit június 18-án lehetett csak elkezdeni és az ÉPSZER Rt, mint helyi kivitelező nagyon jól szervezett módon, 6 hét alatt gyakorlatilag elkészült ezzel a jelentős szakipari, aprólékos és sok hibalehetőséget magában rejtő munkával.

Azt tudtam elmondani a műszaki átvétel során, hogy az előírásnak, a magyar szabványnak megfelelően, valamint a műszaki leírásban rögzítetteknek megfelelő jó minőségben és határidőben elkészült ez a munka.

Úgy tapasztaltam, a jelenlévők részéről is, hogy ez mindenkinek elnyerte a tetszését. Bízunk benne, hogy az igazi üzemi próbát is kiállja majd, ami szeptemberben kezdődik, a diákok is hasonlóképpen fogják ezt megtapasztalni, pozitív véleménnyel és jó egészséggel használják majd.

Cziczer Katalin
/2008.08.07./
 

 

Rácz István életmű kiállítás látható a református templom galériájában

 

        
            

A református templom karzatán még megtekinthető a Semmi partján című kiállítás, amely Rácz István Kalevala-fordító, fotóművésznek állít emléket születésének századik évfordulója alkalmából. A tárlat, amely a Református Kollégium és a Református Egyházközség összefogásával jött létre, augusztus 20-áig várja a látogatókat.


 
 


Jari Vilén

 

Születése 100. évfordulója alkalmából tiszteleg Rácz István tanár, műfordító, művészettörténeti fotós emléke előtt az a kiállítás, amit a református templom galériájában május 18-án Finnország nagykövete, Jari Vilén nyitott meg....

A kiállítást a Református Kollégium Tudományos gyűjteményei munkatársai állították össze Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter vezetésével. Sárospatak Városa nevében Dr. Hörcsik Richárd köszöntötte a vendégeket, méltatva a finn-magyar kapcsolatokat és Rácz István életművén keresztül a naggyá lett patakiak jelentőségét.

Rácsok Andrea pedig egy részletet olvasott fel Rácz István Kalevela fordításából. Az eseményen jelen voltak a Rácz család tagjai, a finn nagykövet és felesége megható kedvességgel vett részt az eseményen és "oldódott fel" a kiállítás látogató közönség közt. A kiállítás augusztus 20-ig látogatható.

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2008.08.07./
 

Újabb kilakoltatások várhatóak

 

        
         

Az elmúlt évben kezdtünk hozzá azokhoz a nem feltétlenül népszerű intézkedésekhez, amelyeknek a következtében már tavaly is négy kilakoltatásra került sor, az idén nyár végén, kora ősszel pedig újabb kilakoltatások várhatóak – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János

 

A különböző bírósági eljárások után négy esetben kerül most végrehajtási szakaszba azoknak az ügye, akik valamilyen oknál fogva nem hagyták el az időközben lejárt szerződéssel használt lakásukat, vagy pedig olyan jelentős tartozást halmoztak föl, amelynek a behajtására nincs lehetőség, ugyanis jövedelemmel nem rendelkeznek azok, akik ilyen jellegű szociális bérlakásban laknak.
Az összes szociális bérlakás állományunkat át kell vizsgálnunk, ugyanis nagyrészt határozatlan időre köttettek ezek a szerződések és nagyon min minimális összegeket fizetnek, vagy éppen nem fizetnek a lakók. 1-2-3000 Ft-ról van szó havonta, amelyeket tudatosan nem fizetnek, ez esetben bírósághoz fordulunk, majd pedig, ha így sem sikerül behajtani, akkor végrehajtásra kerül sor.

Mint már említettem a közeljövőben négy végrehajtásra sor fog kerülni és további 12 eset van bírósági szakaszban. Következetesen minden kintlévőséget igyekszünk behajtani, ugyanis nagyon tisztességtelennek tartjuk azt, ha valaki szociálisan kapott bérlakásban lakik, és nem fizeti ezt a jelentősnek nem mondható összeget, azokkal szemben, akiknek ki kell fizetniük és a kis jövedelmükből, segélyükből, esetleg nyugdíjukból az az első, hogy rendezik a tartozásaikat, többek között a lakbért, a vizet, vagy éppen a gázszámlát.

Sajnos vannak notórius nem fizetők, akik már több mint 1 millió Ft-os tartozást halmoztak fel. Náluk is meg fog jelenteni a végrehajtó és elkezdi a kilakoltatást. Sajnálom őket, viszont a többiekkel szemben tisztességtelen lenne, ha elengednénk ezeket a tartozásokat.

Több olyan eset is látókörünkbe került, amikor olyan személyek laknak szociális bérlakásban, akik más településen kihasználták a szocpol. adta kiskapuk lehetőségét. Természetesen ilyenkor is azonnal bírósághoz fordulunk és elkezdjük a kilakoltatás jogi procedúráját.

Szintén több olyan segélyezett került a látókörünkbe, akik nagyobb értékű gépkocsival rendelkeznek. Esetükben is elkezdjük felülvizsgálni a bérbeadás jogszerűségét és nagy valószínűség szerint itt is előbb utóbb a lakásbérleti szerződés felmondására fog sor kerülni.

Törő Gábor
/2008.08.06./
 

 

Sokba kerülhet az őzek násza

 

        
         

A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén minden évben sok vadelütéses közlekedési baleset történik. Mivel július közepe és augusztus közepe között van az u.n. őzek násza, ezért ebben az időszakban a gépjárművezetőknek még fokozottabban, körültekintőbben kell közlekedniük, ugyanis az őzek mozgása és viselkedése kiszámíthatatlan – inti óvatosságra a gépjárművezetőket Ladics Tamás rendőr főtörzs zászlós, mb. közlekedési fővizsgáló…
 


 
 


Ladics Tamás


 

 

Azon az útszakaszon, ahol a vadveszélyt jelző tábla ki van helyezve, célszerű a gépjármű sebességét kb. 60 km/h alá csökkenteni, mert a bokrok, a fák és a magas fű közül elénk szaladhat egy őz vagy bármilyen más állat.

Ha ennek ellenére mégis megtörténik a vadelütés, célszerű rendőri intézkedést kérni. A helyszínre érkező rendőr a vad úttestre történő behaladási irányából megállapítja, hogy melyik vadásztársaság területéről érkezett a vad és értesíti az illetékes vadásztársaságot.

Ha az intézkedő rendőr nem észlel a helyszínen szabálysértésre utaló körülményt, sem a gépkocsivezető, sem a vadásztársaság részéről, akkor történtekről egy írásos jelentést készít, valamint lefotózza a gépkocsit és a helyszínen elpusztult vadat.

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy az elpusztult vad a vadásztársaság tulajdona, azt a helyszínről elvinni nem lehet, mert akkor a BTK 316§-ba ütköző lopás bűncselekményét valósítja meg az eltulajdonítást végző személy. A vadat a helyszínre érkező vadásztársasági illetékes személynek a rendőr a helyszínen átadja.

A kárrendezés a két fél között (a gépkocsivezető és a vadásztársaság) történhet megegyezéssel, biztosítók általi kárrendezéssel, vagy akár bírósági peres eljárásban is.

Cziczer Katalin
/2008.08.06./
 

Elbúcsúztak a hagyományőrző gyerekek

        
         

Évről évre, hagyományosan meglátogatjuk Magyarország Felfedezőit, hiszen számunkra is felüdülés köztük lenni, akik minden nyáron kellemes színfoltot jelentenek Sárospatak életében – nyilatkozta Aros János alpolgármester, mikor a Sárospatak Bodroghalász városrészén lévő főhadiszállásukon meglátogatta a kis hagyományőrzőket…
 


Aros János


Rakó József

 

Tetszik, ahogy minden porcikájukkal arra törekednek, hogy a pataki és az országos hagyományokat föltárják. Láthattuk, hogy milyen sok programot szerveztek nekik a vezetőik, akik már hazajárnak Sárospatakra.
Bízom benne, hogy a tábor lakói - mind a 70 gyerek - jól érezte magát ebben a hagyományőrző táborban, és a szüleikkel együtt is visszalátogatnak majd Sárospatakra.

Sárospatak város polgármestere négy kitüntető „Sárospatak Hagyományőrzője” címet adományoz azoknak a gyerekeknek, akik ezt a legjobban kiérdemelték. Ennek az átadására is most, a záróünnepségen kerül sor.

Rakó József olyan lelkes, fáradhatatlan elhivatottsággal beszélt erről a táborról is mintha ez lenne az első, pedig már a 20. a sorban…
Minden évben zömmel új és új gyermeksereget hozunk, hazaiakat és az országhatárainkon túl élő, Magyarországot képviselő gyerekeket.
Mit tanulhattak? Talán nem is úgy jó a szó, hogy tanulhattak, inkább mit éltek át a gyerekek? Átélték a hazával való találkozást, pl. Füzéren úgy mentek fel a várhoz, hogy a fekete seregbe jelentkezhettek, és erősségi-ügyességi próbákat is tehettek. Fönt azután a füzéri várban, ahol egykor őrizték a Szent Koronát, Mátyás emlékére egy koronázási ünnepséget szerveztünk. Ez egy emlékezetes ünnepség volt, mert a gyerekek maguk közül választottak Mátyás királyt, mégpedig olyan gyereket, olyan felfedezőt, akinek a legjobb jellemvonásai voltak, tehát jószívű, nemes lelkű, segítőkész, derűs ember, és ezzel megtanulták azt, hogy meg lehet találni mindenkiben a jót, a nemeset a szépet - ez is egyik feladata volt a táborunknak.

A másik, ami szintén nagyon élménydús volt, a nemzeti örökségek keresése. Tehát volt egy felfedező út a városban, azt követte végül egy döntés, hogy neki mi a legszebb, mi a legfontosabb, miről fog otthon beszélni - ezt nevezzük mi örökség keresésnek.

Mostani zászló levonási ünnepkor, elhangoznak azok az örökségek, amelyeket a gyerekek gyűjtöttek Patakon, de Újhelyben is, ahol sokan tudják, hogy a Jókai Iskola udvarában a honvéd gyerekőrség kopjafái vannak.
Voltunk a Magyar Nyelv Múzeumában, Széphalomban is, ahol az erdélyiek egy csodálatos kis visszaemlékező műsort adtak Kazinczyról. Széphalomból egy gyalogtúrával mentünk át Borsiba, a fejedelem szülőházába, ami szintén része volt a nemzeti, keresési utunknak.

További képek >>>

Törő Gábor
/2008.08.06./
 

 

Pénteken kezdődik a Zempléni Fesztivál

 

        
         

Augusztus 8-án, pénteken indul a Zempléni Fesztivál, amikor már mindennek a helyén kell lenni, és mindennek működnie kell. Az szervezők az „utolsó simításokat” az utolsó pontosításokat végzik. E célból tölti itt a hetet Turjányi Miklós fesztiváligazgató, aki kedden délelőtt A Művelődés Háza dolgozóival beszélte át arészleteket…
 


 
 


Turjányi Miklós

 

 

 
Csatlósné Komáromi Katalin

 

Tizenhét éve nagyon jó partnerünk Sárospatakon A Művelődés Háza. Mivel itt van a fesztivál központja, ezért a legnagyobb mértékben rájuk támaszkodunk mindenféle tekintetben, emberi és technikai segítséget is nagyon sokat kapunk tőlük.
Természetesen minden év hoz valami újat, hiszen a programok is mindig másak, másak a helyszínek, és mindig vannak új helyszínek is. Tavaly már volt egy program a szabadtéri színpadon, és az idén is lesz ott egy igazi nagy rendezvény.

Az időjárás sajnos egyre többször közbe szól, olyankor elég gyorsan kell reagálni, olyankor nagyon nagy segítséget jelentenek a helyi művelődési házak munkatársai.
Ugyanilyen jó a viszony a másik három várossal – Sátoraljaújhellyel, Szerenccsel és Tokajjal is. A kis településeken is mindenütt van helyi munkatárs, akire számítani lehet, az önkormányzatnál, a művelődési házban vagy éppen a templomban, ahol a rendezvényt tartjuk.

Nagyon hasznos ez a megelőző hét. Több év óta ezt a gyakorlatot folytatjuk, hogy a hét elején eljövünk a saját csapatunkkal Budapestről, ahonnan ezt a rendezvénysorozatot szervezzük.
Itt töltjük ezt a hetet, hogy az előkészítő munkálatokat az utolsó pillanatokig be tudjuk fejezni, hogy úgy jöhessenek ide a vendégek augusztus 8-án, pénteken délután, hogy itt minden készen várja őket a Zempléni Fesztiválon.

Most először megpróbálkozunk egy zenés felvonulással, egy kicsit felhívjuk ezzel a figyelmet a sárospataki lakosok között is a Zempléni Fesztivál indulására. Ezért indul pénteken fél héttől a Központi Tűzoltózenekar - aki egyébként másnap Tokajban is ad egy promenád koncertet - A Művelődés Háza elől, végig vonul Sárospatak utcáin, és a Várkertben egy rögtönzött, szintén promenád koncerttel nyitja a fesztivált.
Ez után kezdődik a hagyományos nyitókoncert a várudvaron reményeim szerint, ha az időjárás is engedi. Ahogyan már megszokhatták a vendégeink, magyar műsorral nyitunk, Bartók – Táncszvitjével, majd Liszt A-dúr zongoraversenye hangzik fel.
A nyitókoncert különlegessége, hogy két nagyszerű külföldi vendégművészünk lesz, a zongorista Michel Bourdonde Párizsból, illetve Roberto Paternostro a karmestere az estnek, ahol a fesztivált a Budafoki Dohnányi Zenekar nyitja.

Azt hiszem ez a mai megbeszélésünk még nem az utolsó. A legfontosabb funkciója ezeknek az összejöveteleknek az, hogy azokat a technikai háttereket és minden szempontra kiterjedő feladatokat utoljára átbeszéljük, amelyek egy rendezvény lebonyolításához szükségesek – tette hozzá Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza igazgatónője…

Nyilván a közönség mindig a fő produkcióra érkezik, de hogy ez jól sikerüljön, ahhoz a szervezőknek sok feladatuk van: a színpad dekorálása, a székek, a próba helyszínek beosztása, a fénnyel, hangerősítéssel és mindennel való felszerelése.
Évek óta nemcsak a sárospataki rendezvény helyszíneknek a biztosításában vesz részt tevékenyen a mi intézményünk, hanem egyéb kistelepülésekre is besegítünk, ahol valamilyen szempontból hiányosság van.
Tehát egy koordinációs megbeszélés ez tulajdonképpen, ahol mind a technikai, mind pedig a személyi feltételeket próbáljuk optimálisan egy-egy programhoz, illetve adott helyszínhez igazítani.

A fesztivál felépítéséből következik, hogy az első három nap, tehát ez a hétvége ami most előttünk áll, ez lesz egy nagyon frekventált időszak, majd a záró hétvége ami egyébként más Sárospataki rendezvényekkel is egybeesik.
Ezen a hétvégén mind a három napon lesz A Művelődés Házában saját eseménye is a fesztiválnak. Pénteken 16 órától lesz egy kiállítás megnyitó, szombaton délután 15 órától a musical, vasárnap pedig 17 órától a kuriózumnak számító Shakespeare Összes Röviden című darabja. Azt hiszem mind a három rendezvénynek sok látogatója lesz.A korábbi évekhez hasonlóan minden fajta központi ügyintézése itt zajlik a fesztiválnak A Művelődés Háza falai között.

Cziczer Katalin
/2008.08.06./
 

 

Megélénkült a Kispataki Alkotóház

 

        
         

Hatodik alkalommal szervezte meg A Művelődés Háza a Népi játszóházvezetői szaktábort és a Pataki fazekas kisinas tábort, a Kispataki Alkotóházban augusztus első hetében. A gyékénymunkák, faragás, spanyolozás, szaru-, csontfaragás népi mesterségek oktatásában országos hírű mesteremberek ill. művészek is részt vettek. Tábor munkájáról Kovácsné Géczi Julianna számolt be…
 


 
 


Kovácsné Géczi Julianna


Szondi Sándor


Szilágyi Dezső

 

Nem csak a népművelőknek, hanem elsősorban azoknak a hallgatóknak és, működő pedagógusoknak hirdettük meg ezt a tábort, akik már végeztek játszóház vezető tanfolyamot, de nem zárja ki azokat sem, akik még nem végezték el, de szeretnének belekapcsolódni ebbe a programba.

Ez a továbbképzés már a 6. ilyen jellegű táborunk. Elsősorban olyan programokat valósítunk itt meg, amire nincs lehetőség a tanfolyamon, és most van lehetőségünk mestereket is meghívni, akiktől első kézből leshetik el a táborlakók a mesterfogásokat.

Többféle szempont motiválja azt, hogy milyen programot állítsunk össze. Az elsődleges szempont természetesen az, hogy olyan program, olyan feladat legyen, amit eddig nem csináltunk, hogy mindig tudjunk továbblépni, mindig legyen benne valami új.
Az idén első alkalommal volt rá lehetőségünk, hogy több mesterembert meg tudtunk hívni. Most 25 éves A Művelődés Háza, és erre az időszakra egy kicsit visszatekintve a régi faragómesterek közül hívtunk előadókat, akik itt Sárospatakon tanultak.

A Kisinas Tábor egy időben zajlik ezzel a továbbképző táborral, amit viszont a reneszánsz évhez kapcsolunk, tehát az alkotásokban legyenek olyan motívumok, olyan elemek, amik a reneszánszra emlékeztetnek. Így különböző kályhacsempékkel ismerkedhettek meg a gyerekek és készíthetnek ilyen formákat, ill. erről előadást is hallhattak, dr.Tamás Edit tolmácsolásában.

A faradást három faragó mestertől tanulhatják meg a táborlakók, Kovács Lászlótól a kéregedény készítést, Szondy Sándor népi iparművész Miskolcról jött, aki a spanyolozással foglalkozik. Egy medálformában igyekeztek a hallgatók tervezni valami motívumot, ezt kifaragni és különböző színű viasszal, spanyol viasszal beönteni, hogy ezt a technikát is megismerjék. Ez főleg a Dunántúlra a pásztorművészethez vezethető vissza, és ezt az elemet eddig nem sikerült megvalósítanunk.

Szilágyi Dezső népi iparművész Jászfényszaruról érkezett hozzánk, aki megint csak egy ősi technikát hozott, a karcolozást, ami csontba, szaruba készíthető el. Így egy formába volt módjuk karcolozni és egy fekete bevonattal elővarázsolni a mintát, sőt a rovásírásnak az elemeit bele tudták vinni a hallgatók, a monogramjuk által.

Amit most nálunk csinált, az elsősorban a karcolozás volt. Régi, a pásztorművészetben található motívumokkal, az ősi jelekkel ismertetett meg minket, ami ugyanakkor a lőportartó edények, a különböző használati tárgyak díszítésére is alkalmas volt. Amit most csináltunk, az elsősorban arról szólt, hogy kipróbáljuk ezt a technikát és a karcolozással megismerkedjünk.

Ami most zajlik Bárány Marával, ez a gyékényfonás, tegnap alátétet készítettek, ma pedig egy üveg befonásával foglalkoznak.

Szondy Sándor szintén Miskolcról érkezett népi-iparművész, aki fafaragással foglalkozik. Nagyon sokféle a tevékenysége. Azon túl, hogy gyönyörű térbeli dolgokat, monumentális fafaragásokat készít, „apró tárgyak” is kerülnek ki a keze alól, ami igencsak munkaigényes tevékenység. Amit itt csinált, egy medált, abból is egy olyan kollekciót hozott, amely mindegyike egy élmény, valamilyen emlékhez kötődik.

Ugyanakkor ő sokféle hangszert is készít és nagyon szépen játszik rajtuk. Táblaképeket is készít, kültéri és beltéri használati tárgyakat, dísztárgyakat, még bútorokat is. Amit itt látunk pl. a Kispataki Alkotóházban, azok is az ő tervei alapján készült bútorok, ill. a motívumfaragásban is ott van a kézjegye a székeken.

További fotók>>>         

Cziczer Katalin
/2008.08.05./
 

 

Németországi fesztiválon a Bodrog Egyesület

 

        
         

A több mint húsz éve tartó töretlen baráti kapcsolatnak köszönhetően a Bodrog Néptánc Együttes Sárospatak Egyesület táncosai negyedik alkalommal kaptak meghívást Weilersteuzlingenbe a helyi hagyományőrző néptánc együttes szervezésében megrendezésre kerülő nemzetközi fesztiválra - küldte a tudósítást Darmos Csaba...
 


 
 


Darmos Csaba

Dr. Muha Miklós

 

A fesztivál jelentősségét az idén az is növelte, hogy a vendéglátó néptánc együttes a fesztivál időpontjában ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. Csoportunk vezetői és az idősebb táncosok nagy izgalommal készültek az újabb találkozásra, a fiatalabbak, akik először vettek részt ezen a fesztiválon, hitetlenkedve hallgatták a történeteket német barátaink vendégszeretetéről, és az osztályon felüli ellátásról. 2008. július 23.-án este indultunk útnak, és 24.-én délután érkeztünk a már jól ismert vendégházhoz, ahol Rudolf Ganser a helyi csoport vezetője, és számos táncos fogadta az együttest.

Az első pillanattól a búcsúzásig jó hangulatban telt az idő, hiszen már a programok egyeztetésénél kiderült, hogy a fellépések mellett számos érdekes és tartalmas programmal vártak a vendéglátók. Július 26.-án és 27.-én a fesztiválprogramban a német és francia táncosok, valamint zenekarok mellett mi is bemutattuk műsorunkat, melynek lendületéről, temperamentumáról, virtuozitásáról a helyi újságok is beszámoltak. Műsorunkban bökönyi, martosi, dél-alföldi, bodrogközi, csíkszentdomokosi, kiskállói, mezőföldi táncokat láthatott a több száz főnyi közönség, akik délben ugyanúgy zsúfolásig töltötték a teret, mint késő este. A nagysikerű fellépések mellett voltunk tésztagyárban, nyári bob pályán, tavasbarlangban, Liechtensteini várlátogatáson, Ulmban a Katedrálisban, a Bódeni tónál hajókiránduláson, és természetesen a vendéglátó csoport 30 éves jubileumi programján, melyen a köszöntés és az ajándékok átadása után Dr. Muha Miklós az egyesület elnöke 2009-re meghívta az ünnepelt csoportot Sárospatakra.

A kis szabadidőben, ami maradt, a szállás melletti tábortűznél énekeltünk, vagy táncoltunk hajnalig. Mert, ugye, aki sokat alszik, az keveset él. Márpedig ez az egy hét tele volt élettel, eseménnyel, fellépéssel, bulival, barátkozással, ismerkedéssel. 29.-én este a búcsúvacsora után hazaindultunk. Ismét egy sikeres és feledhetetlen utazáson vett részt a Bodrog. Köszönet a vezetőknek, táncosoknak, támogatóknak és a sofőröknek, akik épségben hazahoztak minket.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.08.05./
 

 

Muzeális motorok jártak Sárospatakon

 

        
         

A XI. Magyar Motorok Randevúját tartották a hétvégén Bodrogkeresztúrban, a Magyar Motorok Múzeumának kertjében. A pataki motorkedvelőknek volt olyan szerencséjük, hogy utazniuk sem kellett, a motorosok egy kirándulás keretében eljöttek Sárospatakra, ahol az ÁVG parkolójában Aros János alpolgármester üdvözölte őket…
 


 
 


Aros János

 

Rövid időn belül már harmadszor volt lehetőségünk motorosokkal találkozni Sárospatakon. Kezdtük a pataki motorosok által szervezett kiállítással az ÁVG tornacsarnokában, majd a Zempléni Farkasok által szervezett kácsárdi motoros tábor részvevői jöttek el, most pedig a magyar motorosok látogattak el hozzánk, több mint 200 motorral.

Köszönet a szervezőknek, hogy kirándulásuk során Sárospatakot is érintették, hiszen ezeket a gyönyörű, már-már történelmi múlttal rendelkező, kiállítási tárgyként szereplő motorokat sok pataki csodálhatta meg az ÁVG parkolójában.

Ilyen motorkollekciót egyébként nincs lehetősége megtekinteni sárospataki közönségnek, ezért értékeljük nagyra ezt a lehetőséget.

Reméljük, hogy egy hosszas és gyümölcsöző kapcsolat vette ezzel kezdetét…

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.08.05./
 

 

Bűnügyek

 

        
         

A Sárospataki Rendőrkapitányság lopás bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást olyan személyek ellen, akik a sárospataki strandfürdő területén, 2008. július 27-én, 4.45 óra körüli időben ablakbetörés módszerével behatoltak két pavilonba, s onnan cigarettát valamint egyéb áruféleséget kíséreltek meg eltulajdonítani. A bűncselekményt észlelték a terület biztonsági őrei, akik az elkövetőket megzavarták, majd értesítették a rendőrséget. A helyszínre érkező járőrök elfogták és a rendőrségre előállították a 25 éves illetve 18. életévét két hónappal korábban betöltő menekülő tetteseket - nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője...
 


 
 


Solymosi Antal

 

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy nevezettek ezt megelőzően még az alábbi bűncselekményeket követték el Sárospatak területén:

- július hónapban két alkalommal feszítették ki a volt Sorompó Büfé ajtaját, majd behatolva az épületbe megrongálták a berendezési tárgyakat, és készpénzt valamint keverőpultot tulajdonítottak el.

- július 21-re virradóan ablakbetörés módszerével behatoltak egy sárospataki gyógyszertárába, ahonnan 106.000 forint készpénzt, gyógyszereket és Laptopot tulajdonítottak el.

- ugyanezen éjszakán ablakbetörés módszerével behatoltak a bowling pályára, ahonnan cigarettát tulajdonítottak el.

- az idősebb elkövető július 25-re virradóan ablakbetörés módszerével behatolt egy Lavotta utcai családi házába, ahonnan laptopot és aranytárgyakat tulajdonított el.

- július 27-re virradóan ajtóbetörés módszerével behatoltak egy lakótelepi fogorvosi rendelőbe, ahonnan italokat, fogászati eszközöket és egyéb használati tárgyakat tulajdonítottak el. Ez esetben egy harmadik társuk is csatlakozott hozzájuk, aki szintén helyi lakos, 25 éves, és ellentétben a szintén 25 éves társával, még büntetlen előéletű. Kihallgatásuk során beismerő vallomást tettek

- a harmadik társuk másnapra virradóan ablakbetörés módszerével behatolt a Sárospatak, Zrínyi utcában található sportszertárba, ahol megrongálta a berendezési tárgyakat, majd műszaki cikkeket tulajdonított el.

A gyógyszertárból és a lakásból eltulajdonított Laptopokat, a büféből eltulajdonított keverőpultot, valamint a fogászati rendelőből eltulajdonított dolgokat az elkövetők egy idős, mozgásában korlátozott férfi udvarán található disznóólban rejtették el a tulajdonos tudta nélkül.

A rendőrség ezúton köszöni meg a strand biztonsági őreinek a segítséget, hiszen az ő közreműködésük nélkül ilyen gyors eredményt nem tudtunk volna elérni.  ( a fotók Illusztrációk)

Cziczer Katalin
/2008.08.05./
 

 

Lenni vagy nem lenni? - a Dixieland és Blues Fesztivál jövőjéről

 
 
Első nap (péntek) a Vízikapu Szabadtéri Színpadon
:                Kattintson a zenekarok nevére és nézzen bele a produkciókba!
 
 


 
   
 

  Dixie Jam Sassion>>>     További fotók>>>

 

Debrecen Dixieland Band>>>     További fotók>>>

Fekete Jenő és Muddy Shoes    További fotók>>>

 

A 13. Dixieland és Blues Fesztivál értékelése komoly gondolatokat és néha vitákat is váltott ki az elmúlt napokban. Mint a fenntartó intézmény vezetője úgy gondolom, és eddig is az volt a törekvésem, hogy az intézmény által a korábbi években elindított jó kezdeményezéseket folytatni kell. Azt viszont be kell látnunk, hogy a jó kezdeményezésekre is ráfér időnként egy kis átalakítás, egy kis fiatalítás – osztja meg olvasóinkkal gondolatait Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza igazgatónője…


Csatlósné Komáromi Katalin

Mindenképpen az lenne a jó az intézménynek és a városnak is, hogy ha valamilyen módon megtartaná ezt a rétegzenét kedvelő közönséget, és ez a fajta nyári zenei kínálat is a palettán maradna.
Valószínű, hogy szükséges ennek a kétnapos programnak a szerkezetén változtatni, javítani, szükséges valamilyen módon fiatalítani ezen a fesztiválon, esetleg a fellépő művészeket úgy szervezni, hogy minél több korosztályt tudjunk ezzel a zenével megszólítani.

A mostani eseménnyel kapcsolatosan, több olyan tényező is volt, ami nem a szervezők részére kedvezett, gondolok itt az időjárásra és arra, hogy a fellépők között, a szerződés ellenére is volt némi változás.
Másrészt pedig azt is be kell látni, hogy 13 évvel ezelőtt, mikor ez a fesztivál elindult, nem volt ekkora kínálat sem a dixie műfajból itt a megyénkben, sem pedig az egyéb rendezvényeket illetően. Ma, ha körbenézünk, akkor minden hétvégére - Sárospatakra és a környező kistelepülésekre gondolva - jut egy-egy program, amelyekből nyilván, hogy a közönség válogat. Ezzel is magyarázható, hogy a látogatók létszáma csökken.

Ha ez a rendezvény nem is ingyenes, hanem belépőjegyes, akkor ez további változásokat hozhat magával. Tehát én úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy ez a 13-as szám már önmagában is szimbolikus értelmű, mindenképpen át kell gondolni ennek a programnak a szervezhetőségét, a létjogosultságát, amit én - még egyszer hangsúlyozom - nem kérdőjeleznénk meg, hanem inkább arra kellene törekedni, hogy a nyár zenei kínálatában nem tömbösítve, hanem alkalmanként elosztva 1-1 dixie, 1-1 blues muzsikát a városba új színfoltként behozni.
Remélem - mint ahogy nagyon sok rendezvénynek nem csak Sárospatakon, hanem más városokban is van felszálló és leszálló ága - ebből is sikerül közösen, valami nagyszerű megoldással továbblépni, és az a réteg, amely ezt a zenét kedveli, és akik évről évre eljönnek Sárospatakra, azok e tekintetben a jövőben sem fognak csalódni.
 


 
 
  A 2. nap (szombat) fellépő zenekarai A Művelődés Háza színháztermében:  
     

Miskolc Dixieland Band    További fotók>>>

Bényei Tibor és barátai   További fotók>>>

Hot Jazz Band   További fotók>>>


Törő Gábor
/2008.08.04./
 

 

Ingyenes Porphyria szűrés lesz szombat délelőtt Sárospatakon

 

        
          


Szentimrei Ferenc
Szűréssel egybekötött családi hétvégét szervez a Magyar Porphyria Egyesület Sárospatakon az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégiumban augusztus 8-10. között. A találkozó célja, hogy az Egyesület tagjai megismerkedjenek Sárospatakkal és környékével, pihenjenek, kikapcsolódjanak. Másik fontos cél, hogy megismertessék a régió lakóit ezzel az esetenként tragikus kimenetelű betegséggel – tájékoztatja olvasóinkat egy ingyenes szűrés lehetőségéről Szentimrei Ferenc régió-felelős…

A porphyria egy olyan öröklődő betegség, amely minden generációban megjelenik, és a vérfesték-képzésben szereplő enzimek csökkent működésének következményei. Statisztikai adatok alapján hazánkban körülbelül 1000 beteg van, ebből csak kb. 450 ismert eset van. A betegség felismerése nagyon fontos, mert a tünetek alapján (hasi fájdalmak, hányinger, hányás, székrekedés, szapora szívdobogásérzés, végtagzsibbadás, gyengeség, bíborszínű vizelet, később tudatzavar, végtagbénulások végül légzésbénulás) sokszor más betegségre kezelik a pácienseket. Ez nagyon veszélyes, mert bizonyos gyógyszerek csak elősegítik a betegség kialakulását.

A szűrővizsgálat helye: Erdélyi János Általános Iskola és kollégium Sárospatak, Nagy Lajos utca 10. szám.
Ideje: 2008. augusztus 9. szombat délelőtt 9-13 óra között.
A szűrés vizelet illetve vérvétel alapján történik. A szűrés ingyenes, annak költségeit a Magyar Porphyria Egyesület vállalja át.
Hívunk mindenkit, aki a fent leírt tüneteket tapasztalta magán és a tünetekre nincs magyarázat, illetve azokat, akiknek a családjában esetleg előfordult ez a betegség és még nem vettek részt szűrővizsgálaton.


 
 Cziczer Katalin
/2008.08.04./
 

 

Továbbra is sok érdeklődőt vonz a Nagykönyvtár és az Iskolamúzeum

 

        
         

Több ezren látták ebben az évben is a Tudományos Gyűjtemények kiállításait 2008-ban Sárospatak nyerte el az Év Települése címet. Városunk ezzel a megtisztelő címmel számos lehetőséghez jutott: az országos turisztikai rendezvényeken, kiadványokban kiemelt helyet foglal el az idén. Nagyon sok látogató érkezik Sárospatakra, ahol a legkedveltebb látnivaló a vár mellett a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtára és az iskolatörténeti múzeuma. A látogatottságról Pocsainé Eperjesi Esztert, a múzeum igazgatóját kérdeztük…
 


 
 


Pocsainé Eperjesi Eszter

 

A múzeum látogatottsági statisztikája alapján örömmel állapíthatjuk meg, hogy 2007-ben 22 ezren váltottak belépőt. Az idei első félévi kimutatás szerint már közel 11 ezren látták a kiállított anyagokat, ez a szám hasonló a tavalyihoz. Az intézménynek minden hónapban sok látogatója van, ám az igazi szezon áprilistól októberig tart. A legtöbben május-júniusban keresik fel a múzeumot, főleg osztálykirándulások keretén belül. A legtöbb látogató diák, akit a tanára kísért el, de sokan jönnek családosan, valamint gyülekezeti csoportok is – reformátusok és katolikusok egyaránt – szívesen tekintik meg a kiállításokat. Nekik és a kiállítás megnyitók résztvevőinek a belépés ingyenes.

A kirándulók az ország minden tájáról ellátogatnak városunkba: sokan jönnek az ország déli részéről és a Dunántúlról is. A Kárpát-medencéből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeznek látogatók. Külföldről főleg német, holland, brit, lengyel és amerikai érdeklődői vannak a könyvtárnak és a múzeumnak, de minden évben jönnek Koreából is. A nem magyar anyanyelvűeknek német és angol nyelvű idegenvezetést biztosítanak, vagy kaphatnak egy leírást a kiállításról, amely alapján haladhatnak. A Nagykönyvtár dísztermében magnóról hallgathatják az információkat.

Az elmúlt időszakban az Oroszországból hazaérkezett könyvek vonzották a látogatókat, az idén a Biblia éve alkalmából a könyvtár különleges Bibliáit láthatjuk. Az iskolatörténeti múzeum időszaki kiállítótermeiben a Régi bálok, régi táncok című kiállítás tekinthető meg. A híres pataki tanár, Comenius emléke is számos látogatót csalogat. A közeljövőben pedig Németh László hagyatékának Patakra került darabjait is láthatják a vendégek.
A Sárospatakra vagy a környékre szervezett ifjúsági találkozók egyik állandó programja a múzeum megtekintése. A MÁV is szervez kirándulócsoportokat, és úgy állítja össze a programot, hogy az „iskolavonatok” utasai a Kollégiumot is megtekintsék.
Az ide látogatók szerint a Kollégium híre csakúgy, mint régen, most is messzire száll. Pataki diáknak lenni továbbra is fogalom, sokan kíváncsiak az intézmény múltjára. A magyarságtudat és az egyházi szellemiség légköre belengi a falakat, különleges atmoszférát teremtve.

Sok öregdiák a családjával tekinti meg a kiállítást, így emlékezik az itt töltött időre. Az, hogy kisdiákoktól kezdve értelmiségieken át az idősekig minden korosztály megfordul a múzeumban, azt jelzi, hogy az értékőrzésnek és a szilárd értékrend-közvetítésnek napjainkban is van befogadója.

Sinkó Zsófia, nyári gyakorlatát végző egyetemi hallgató tudósítása
/2008.08.04./
 

 

Felhőszakadás Sárospatakon

 

        
         

Egy héten belül már másodszor öntötte el a szennyvíz a Fazekas sor Görbe utcához közeli részét. Valószínűleg az lehet a probléma, hogy a nagy csapadék víz befolyását - hiszen óriási felhőszakadás volt ma délután Sárospatak térségében - már nem bírja el ez a rendszer – nyilatkozta Aros János alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője...
 


 
 


Aros János

 

Nagyon sok illegális bekötés van még mindig - bár már a felszámolásához hozzákezdtünk - csapadék víz bekötés a szennyvíz rendszerbe, amelyet nem tud elvezetni ez a rendszer. Ilyenkor felnyomja, kb. fél méter magasságban jön a szennylé, ami nagy gondot jelent, ugyanis gyorsan fertőtleníteni kell, gyorsan ki kell szivattyúzni a vizet.

Köszönöm a Kommunális Szervezet és a Zempléni Vízmű gyors segítségét, viszont az igazi az lesz, ha a végleges megoldást sikerül megtalálnunk a probléma megoldására.
Tudom, hogy ez több tíz vagy száz millió forintba kerül, de minden lehetőséget meg kell ragadnunk - pályázatból vagy más úton – hogy véglegesen megoldjuk az itt lakók problémáját.

Cziczer Katalin
/2008.08.03./
 

 

Sárospatak a rajztanárok szemével

 

        
         

A Zempléni Rajztanárok Alkotótáborában vagyunk itt Sárospatakon, ami Zemplén gyöngyszeme. Ide járunk vissza dolgozni és ez évben is úgy érezzük, hogy a város megint egy új, még gondozottabb, még szebb arcával várt minket – beszélt elragadtatással Sárospatakról a tábor vezetője Goda Gertrúd, amikor Dr.Hörcsik Richárd polgármester látogatást tett szálláshelyükön, az Erdélyi János Általános Iskola épületében…
 


 
 


Goda Gertrúd


Dr. Hörcsik Richárd

 

Mi úgy hisszük, hogy ez a mi kedvünkért is van így egy kicsit, és azt a nagyon sok szépséget és azt a részletekig menő harmóniát, amit itt tapasztalunk, ezt próbáljuk megörökíteni a magunk lehetőségeinek megfelelően a kép keretén belül. Az idén is a szabad levegőn, a látvány után, a valóságot kicsit művészien átfogalmazva próbáljuk képpé alkotni.

Kicsit a reneszánsz évre gondolunk, a magunk reneszánszára, a magunk humanizmushoz való viszonyára. Ez, és a Crescendo által felidézett dallamok inspiráló szépsége tükröződik vissza az idei alkotásainkban.

Roppant gazdag a látvány lehetősége, de mint ahogy Nagybányán is vannak beszámozható sarkok, témák így Sárospataknak is megvannak ezek a nevezetességei, de a patakiak is tudhatják, hogy a pataki vár öt évvel ezelőtt nem ugyanez a vár volt. Megvolt még az állvány és egy öreg, kopott rozoga vén torony volt, különösen a Bodrog-partról tekintve, ma pedig a maga szépségével fenségességével új látványt nyújt.

Ugyanúgy a Bodrog lenti partja, a régi házak lebontva, egy felújítva, új rendeltetéssel a közönség elé tárva. Régen még a szegényromantika csalta oda a festőket - köztük az előttünk járó Holló Lászlót - a cigánytelepre. Ez ma is gyönyörű, de ma másképpen gyönyörű. Vagy a Fazekas sor, de nem is jutunk ki annyira a város szélére aminek megint más gyönyörűsége van, mert a központi témák olyanok, amelyek máshol nincsenek – ezek elvonják a figyelmünket.
A Berek viszont kedvenc helyünk, én igazából azt a részt szeretem, ahol már megvannak a horgásztanyák, nekem az roppant inspiráló, de a barátaim ezt az első részt szeretik jobban, ahol a színpad van, és ahol a gólya kint jár - végignézi a képeket, elfordítja a fejét és továbblépdel…

Dr. Hörcsik Richárd polgármester örömét, elismerését és köszönetét fejezte ki, amiért a zempléni rajztanárok már 30 éve, évről-évre visszajárnak alkotni Sárospatakra. Arra bíztatta őket, hogy fessenek minél több olyan képet, ami Sárospatak utcáit, jellegzetes házait ábrázolják, megörökítik. Mint ahogy mi érdeklődve nézzük az 50-100 évvel ezelőtt, Sárospatakról készült ábrázolásokat, ugyanúgy fogja értékelni az utókor azokat az alkotásokat, amelyek városunkat a mai állapotában ábrázolják.
Ilyen képekre a Polgármesteri Hivatal is igényt tart majd, nem csak a falak díszítésére, de mi sem lehet szebb ajándék pl. egy testvérvárosi küldöttség számára, mint ami Sárospatakot ábrázolja művészi módon.

Másnap a festők egy részét a Szent Erzsébet utcában láttam szorgoskodni, s már köszönés helyett mondták: - Megfogadtuk a polgármester úr tanácsát…

További képek>>>

Törő Gábor
/2008.08.03./
 

 

Nincs új (krumpli) a Nap alatt

 

        
         

A rendőrségen is nyomon követhető a mezőgazdasági növények, termékek érésének időpontja, mert azokhoz több lopás kapcsolódik olyankor.
Így vagyunk ezzel most is, amikor az újburgonya és egyéb kiskerti növények szezonja indul - nyilatkozta dr. Téglás István rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője...
 


 
 


dr. Téglás István

 

Sárospatak és Bodrogolaszi közötti földterületen egy sárospataki lakos burgonyát termeszt, azonban az elmúlt időszakban kb. 600 tövet kihúzott és így több mázsát eltulajdonított ismeretlen tettes (vagy tettesek).

A helyszín megvizsgálása során a rendőrök a földes részen nyomot találtak, és egy, az ismeretlen elkövetők által a helyszínen hagyott (vagy felejtett) vas kézi lapátot (amivel a burgonya kiásását végezték), ami nyomrögzítés céljából lefoglalásra került.


Többször hallunk olyan kérdést, hogy a rendőrök miért foglalkoznak annyit a közlekedésben résztvevőkkel. Ez nem öncélú, hanem arra szolgál, hogy a közlekedők biztonságát növeljük azáltal, hogy az ittas, engedéllyel nem rendelkező, száguldozó személyeket, és a rossz műszaki állapotú járműveket kiszűrjük a forgalomból.

Így történt ez akkor is, amikor szabálysértési feljelentést tettünk egy gépjárművezető ellen, mert 2008. július elején a rendőrök a 37-es számú főút Mandulás-hegyi bekötőútnál tetten érték, amint úgy vett részt a közúti közlekedésben az általa vezetett személygépkocsival, hogy azt egy évvel ezelőtt az Okmányiroda a forgalomból kivonta. Nevezett személytől a forgalmi engedély a helyszínen elvételre került.

Cziczer Katalin
/2008.08.02./
 

 

Egyre magasabb színvonalú a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia

 

        
         

2008. július 30-án a ME Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Dísztermében tartották az Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia 5. sárospataki kurzusának megnyitóját. A szervező Ének a Nemzetekért Alapítvány igazgatónőjétől, Füzesséryné Dudás Esztertől megtudtuk, hogy 20 országból 130 résztvevő érkezett Sárospatakra - eddig ez a rekord az összetételt tekintve…
 


 
 


Füzesséryné Dudás Eszter

 

A tanári karunk is egy nagyon gondosan összeválogatott társaság, akik nagyon magas színvonalat képviselnek. Amerikai és európai zenekarok vezető muzsikusai, ill. szólistái és rangos oktatási intézmények tanárai, professzorai, akik most itt oktatnak, úgyhogy átalakultunk zeneakadémiává. Hasonlóképpen a színész kurzus, aminek a vezetője Dér András, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen oktat, akinek a neve gondolom egyre ismerősebben cseng a Sárospatak honlap olvasóinak.
Tulajdonképpen a lényeg az, hogy mindenki baleset nélkül megérkezett és most így együtt vagyunk itt, Sárospatakon. Elindult az oktatás, elég intenzív a program, mert mindenkinek többféle órája is van egy napon, mivel a művészeti oktatás személyre szóló, tehát egy tanár egy diákkal van együtt és a csoportos órák is kis létszámúak - kivéve a zenekar. Ha beszorozzuk, hogy 130 ember mondjuk 10 nap alatt - amúgy 11 tanítási nap - és napi 5-6 órát kap, akkor itt egy olyan 7000 tanítási órát bonyolítunk a le 2 hét során.

A sárospataki zenekedvelőkkel is találkozunk, hiszen a honlapunkon és a Pataki Nyárban is megjelentek a rendezvényeink, a nyilvános koncertjeink. Minden rendezvényünk díjtalan, várjuk az érdeklődőket. Már kialakult Sárospatakon is egy törzsközönség, akik évről-évre jönnek, többen ehhez igazítják a szabadságukat, vagy a vendégeink, akik erre a rendezvénysorozatra érkeznek Sárospatakra.

A tegnap volt a tanári koncertünk a Múzsák Templomában, nagyon-nagyon sokan voltunk, a férőhelyeket tekintve dupla mennyiségű ember. Ültek a földön is és még a galériáról és kintről is sokan hallgatták művésztanáraink játékét. Nagy örömömre a városból is sokan megjelentek most, többüket még soha nem is láttam Crescendo koncerteken.
Szabadtéri promenád koncerteket most nem tartunk, az időjárás is igen változékony, sok produkcióhoz zongora kellene, másrészt pedig már olyan komolyak a résztvevőink és olyan színvonalúak a produkciók, hogy ez már nem utcára való.
Azért lesz egy szabadtéri hangversenyünk, a záróhangverseny a Rákóczi-vár udvarán, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk augusztus 9-én, este 6 órai kezdettel.

További képek>>>

Törő Gábor
/2008.08.02./
 

 

A vizeket is ellenőrzik

 

        
         

A közelmúltban a Sárospataki Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztálya, a Tokaji Rendőrőrs Vízirendészeivel illetve az Aggteleki Nemzeti Park, és a Szabolcsi Halászati Kft. embereivel, közös természetvédelmi akciót tartott az illetékességi területéhez tartozó Bodrog-zugban, továbbá a Bodrog folyó Olaszliszka - Felsőberecki közötti 19-50 folyamkilométer közötti folyamszakaszán – nyilatkozta Kecskés Lajos rendőr főhadnagy, közrendvédelmi osztályvezető helyettes...
 


 
 


Kecskés Lajos

 

Az akciót elsősorban a környezeti káresetek hatékony megelőzése, a környezet szennyezések elhárítása és a természeti értékeket károsító jogellenes cselekmények felderítése, valamint az illegális halászati tevékenység, engedély nélküli horgászat visszaszorítása érdekében tartották.

Ennek során 4 fővel szemben kezdeményeztek eljárást természetkárosítás (pióca gyűjtés természetvédelmi területen), 1 esetben szabálytalan személyszállítás, lejárt forgalmi engedély, lejárt zöld kártya, kishajókra vonatkozó rendszabályok megszegése, engedély nélküli vezetés-, illetve vezetés tiltott átengedése vízi jármű tekintetében.
További 5 fővel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást engedély nélküli horgászat miatt.

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2008.08.02./
 

 

Ismét itt vannak a kis felfedezők

 

        
         

A Magyarország Felfedezői Szövetség évenként tartja a vezetőképző táborát Sárospatakon, immár 20 éve. Igazából mi azt szeretnénk elérni - és bízunk benne, hogy ez sikerül - hogy Sárospataknak ez a nagy nemzeti öröksége a gyerekeké legyen – mondta Rakó József, a szövetség veterán vezetője, mikor 2008. július 30-án a Polgármesteri Hivatalba meghívást kaptak…
 


 
 


Rakó József

Dr. Komáromi Éva

Donkó József

 

Ezért úgy megy haza minden gyerekünk a táborból, hogy mielőtt elindul, lesz egy ünnepségünk, ahol fogadalmat mond, és abban elmondja, hogy neki Sárospatakon mi az öröksége, mi tetszett legjobban, mit visz haza a szívében, mit mond el a szüleinek, mit mond el a barátainak arról, ami legjobban megragadta Sárospatakon.

Van még az idei évnek egy nagy újdonsága, pénteken elmegyünk a Magyar Nyelv Múzeumába Széphalomba, és oda a gyerekek legszebb vallomásait visszük el egy tekercsen, hogy nekik mit jelent a magyar anyanyelvük.

A gyerekek Erdélyből, Felvidékről és Magyarország minden tájáról érkeztek, van egy dunántúli társaságunk is, akik Tüskevárról jöttek.

Vannak visszajáró felfedezőink is, akik annyira megszeretik Patakot, hogy maguktól ismét eljönnek, vagy annyira jó vezető lesz belőlük, hogy mi hívjuk vissza őket. Vannak 10-11 éve idejáró, most már felnőtt, de fiatal vezetőink, ők foglalkoznak a gyerekekkel. A gyerekek imádják a náluk néhány évvel idősebbeket, de nem nagyon öregeket, akiktől példát vehetnek - és ők olyanok is, hogy példát lehet róluk venni.

Sárospatak városa, nagyon nagy szeretettel nézi a munkánkat és hacsak lehet, és ahol csak tud segít. Az idén először, ide a Polgármesteri Hivatalba is meghívtak bennünket, ahol kivételesen nem a múltról volt szó, hanem dr. Komáromi Éva jegyzőnő előadásában Sárospatak jelenéről.

A mai napon a Magyarország Felfedezői Szövetséget láttuk vendégül a Városháza Dísztermében, ugyanis a hagyományosan, évente megrendezett táboruk az idén, ezen a héten kerül megrendezésre városunkban – számolt be a találkozásról a vendéglátó Önkormányzat részéről dr.Komáromi Éva jegyzőasszony, aki Donkó József oktatási referenssel együtt fogadta a vendégeket…

A Bodroghalász városrészen lévő Mátyás király utcában van a szövetség sárospataki székhelye, ahová minden évben visszatérnek és 1-1 hetes táborokat tartanak határon túli és határon inneni magyar gyerekeknek.

Vannak közöttük egészen kicsik is, 8 éves kortól egészen 20-on éves korig, hiszen a nagyobbak között már a vezetők is ott vannak.
A tábor egy un. vezetőképző tábor, ami tulajdonképpen Rákóczi hagyományait felölelve -ápolva mutatja be nekik a város és a környék történelmi hagyományait, nevezetességeit, de valójában játékos úton olyan fontos vezetői stratégiai módszereket, szempontokat mutat be az egyhetes tábor részükre, ami a későbbi életük során nagyon sok szempontból hasznosítható.

Én is voltam gyermekkoromban ilyen táborban, ami nekem is nagyon tetszett és sok hasznos dolgot tanultam ott – Jóska bácsit azóta ismerem és tisztelem.

További képek >>>

Törő Gábor
/2008.08.02./
 

 

Ismét sok a kóbor eb

 

        
         

Csütörtök reggel rendőrök által kísért, eb-begyűjtő szakember – sintér -indultak el Végardó, Újtelep és a lakótelep városrészek felé, hogy a kóbor kutyákat begyűjtsék. Az idén tavasszal már többször meglátogatták városunkat, így Zelina József közterület felügyelőtől arra a kérdésre vártunk választ, hogy miért volt szükség ismételten erre az akcióra…
 


 
 


Zelina József

 

Az elmúlt időszakban a lakosság részéről egyre több bejelentés érkezett, hogy a kóbor ebek megint elszaporodtak. Ennek kapcsán a rendőrséggel közösen akciózunk, begyűjtjük a kóbor ebeket, elsősorban azokról a helyekről, ahonnan a bejelentés érkezett. Amennyiben a kapacitás engedi, a város más területein folytatjuk a kóbor ebek összegyűjtését.

Az összegyűjtött, gazdátlan állatokat a Sátoraljaújhelyi Állatmenhelyre szállítják, ott lehet érdeklődni, ha valakinek a véletlenül (és szabálytalanul) kiszabadult kedvencét is befogták.

----------------------
Hasonlóan ott lehet házőrző kutyához jutni ha valaki erre vágyik, hiszen a kutya a legjobb „riasztó”, ha idegen jár a portán. Nagyon hűségesek tudnak lenni ezek az állatok, amelyekről való gondoskodás a gyermekeknél nevelő hatású, egyedülálló időseknél pedig kedves elfoglaltságot jelenthet, a magányt oldja és még vigyáz is a gazdira.

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2008.08.01./
 

 

Cédula a szélvédőn - de nem büntetés

 

        
         

A nyári idegenforgalmi szezonban megnövekedett a tolvajok által veszélyeztetett járművek száma, ezért a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság bűnmegelőzési osztálya szükségesnek látta fokozni a preventív intézkedéseket – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főtörzs zászlós…

A védelmi lehetőségek, módszerek bővítése céljából a főkapitányság szerkesztett egy „Figyelemfelhívás a megelőzés érdekében” című bűnmegelőzési cédulát, melynek lényege, hogy a parkolók ellenőrzését végző rendőrök, közterület felügyelők észlelve a vagyonvédelmi hiányosságokat, írásban figyelmeztetik a parkoló gépkocsik vezetőit.

Ezeket a cédulákat Sárospatakon a rendőr járőröknek már kiosztottuk, akik ellenőrzik a fürdő területét, a fürdő parkolóját, a Bodrog Áruház, Bodrog Hotel mögötti parkolókat, a belváros területét, valamint a vár környékén lévő parkolókat.
A cédulán több nyelven, pontokba szedve szerepelnek mindazok a jellemző figyelmetlenségek, amelyek általában elősegítik a cselekmények elkövetését, ilyenek pl. az utastérben hagyott értéktárgyak - szélvédőnél hagyott mobiltelefon, pénztárca, egyéb más értékek - és a nem megfelelően lezárt, hátrahagyott járművek.
Ha valamilyen hiányosságot észlel az ellenőrzést végző személy, akkor azt X-szel jelöli a cetlin és ezt a gépkocsi szélvédőjén hátrahagyva jelzi a gépkocsivezetőnek.

Sárospataki Rendőrkapitányság reméli, hogy erőfeszítéseink hozzájárulnak az állampolgárok biztonságához és egyben a közterületeket érintő jogsértések visszaszorításához. ( szórólap 1- 2 )


 
 


Cziczer Katalin
/2008.08.01./