Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2008.szeptember

 

 

Orvosi konferencia volt Sárospatakon

 

        
                

A Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) szakmai konferenciával összekötött tanácskozást tartott szeptember 26-án Sárospatakon, az Újbástya Rendezvénycentrum konferenciatermében. Keresztúri Ferencné, a sárospataki Egészségház vezetője, hogy a tanácskozás legfőbb témája a betegellátás terén bekövetkező változások ismertetése, ill. megbeszélése…
 


 
 


Keresztúri Ferencné

Dr. Hörcsik Richárd

 

Ilyen változás a prevenció, amit bevezetnek a háziorvosi szolgálatba - és talán meg is fogják finanszírozni - hasonló újdonság lesz a definitív ellátás, amely fogalmakkal szakmai előadók segítségével ismerkedhetnek meg az összegyűlt háziorvosok.

Mejelent itt a FAKOOSZ vezetősége, akik azon kívül, hogy tájékoztatják a háziorvosokat a munkájukban bekövetkező változásokról, ő maguk is tájékozódnak a háziorvosok megoldandó problémáiról, hiszen ők, mint a törvényalkotásban meghallgatott felelek, így tudják megfelelően képviselni a háziorvosokat.

A megnyitón Dr.Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere is megjelent, köszöntötte a résztvevőket, akik előtt elmondta, hogy Sárospatakon nagy fejlesztések vannak kilátásban az egészségügy területén…

Sárospatak városa nagy egészségügyi beruházások előtt áll, hiszen reménységünk szerint megnyerjük azt a 180 millió Ft-os pályázatot, ami az egészségügyi centrum kiépítését jelenti. Sárospataknak és a Többcélú Kistérségi Társulásnak van egy rendkívül fontos feladata, ez pedig az alapellátás biztosítása. Nemcsak a pataki polgároknak, hanem a Sárospatak környéki, mintegy 25.000 polgár egészségügyi problémáinak kezelése, megoldása.

Ez a mostani konferencia megmutatja azt, hogy mennyire nagy szükség van a háziorvosok hálózatának az összefogására, hogy az alapellátás és sürgősségi ellátás biztosítva legyen, hiszen itt életekről van szó, az emberek egészségéről.
Ha kevesebb is a pénzünk, de legalább a szervezéssel szeretnénk kitűnni, nagyon-nagyon lényeges, hogy szakma megtámogasson bennünket és nemcsak az Egészségügyi Minisztérium - a szakma egyik része - hanem a háziorvosok is maximálisan támogassák azt a pályázatot, aminek remélhetőleg pozitív lesz az elbírálása.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.30./
 

 

Tízéves a Sárospataki Kiwanis Női Klub

 

        
                

A kerek évforduló alkalmából tartott ünnepi közgyűlést 2008. szeptember 29-én az Újbástya Rendezvénycentrumban a Sárospataki Női Kiwanis Klub, akik az évtized eseményeinek áttekintése után új tagot avattak, majd Szajkóné Király Erzsébet átadta az elnöki tisztet a következő soros elnöknek, Dr. Hörcsik Richárdnénak…
 


 
 


Szajkóné Király Erzsébet

Dr. Hörcsik Richárdné

Erika Hessling

 

Az ünnepi közgyűlés során az egymást kétévenként váltó soros elnökök - akik sorrendben így követték egymást: Dr. Pásztor Erzsébet, Szendrei Istvánné, Demblovszkyné Szabó Judit, Feróné Komolay Anikó és Szajkóné Király Erzsébet – tartottak beszámolót az elnöklésük legfontosabb eseményeiről.

A beszámolókat vetített képek és a Zemplén TV egykori felvételei tették színesebbé. A segítőakciók kedvezményezettjei minden esetben gyerekek voltak, kórházban lévő betegek, vagy valamilyen okból hátrányos helyzetűek, de mindenképpen gyámolításra szorulók. Ha nem mosolygó gyerekeket láttunk a fotókon, akkor azokat az akciókat, amelyeken a segítésükhöz szükséges pénzt teremtik elő az elszánt amazonok, akik ha kell, jótékonysági bálon táncolnak, ha kell karácsonyi Kiwanis vásáron fagyoskodnak, hogy a könnyeken keresztül is elő tudják csalni a gyermekmosolyt.

A beszámolók után új tagot avattak Vadkertiné Kőrössy Anna személyében, majd Dr.Hörcsik Richárdé, Erika átvette a soros elnöki megbízást a leköszönő Szajkóné Király Erzsébettől. Erika ígéretet tett, hogy a Kiwanis szellemében fogja folytatni a munkát, ami nagyon hitelesen hangzott tőle, hiszen megalakulása óta tagja a szervezetnek.

Ezután köszöntők következtek. Erika Hessling, a Magyarországi Kiwanis Szervezetek elnöke elismerését fejezte ki a sárospataki Kiwanis Klubok munkáját illetően, és megköszönte a Női Kiwanis Klub országos szinten is kiemelkedő munkáját.

Dr. Hörcsik Richárd polgármester szerint az elmúlt évtized alatt felbolygatták a város életét és bebizonyították, hogy érdemes másokért tenni. Több 10 millió Ft értékben ajándékoztak meg gyerekeket, és ezek között nem csak a karácsonyt megszépítő, vagy a beteg gyerekek bánatát feledtető ajándékok voltak, hanem a várost maradandóan díszítő olyan ajándék is, mint a Hild téren lévő, az egész városnak adományozott játszótér, az ötletes faépítményekkel.

Ezúttal ismét egy hasonló, ötletes és maradandó ajándék átadására került sor, ehhez viszont le kellett vonulni A Művelődés Háza mögötti Ady térre, ahol egy elkészült, boglya alakú öltözővel is ellátott görkoripálya várta a jubiláló klubtagokat és a vendégeiket.

A szalag átvágása után köszönetet mondtak elsősorban azoknak az építészhallgató budapesti egyetemistáknak, akik nyári gyakorlat keretében a pályát a házikóval felépítették, dacolva a tikkasztó meleggel. Nem különben köszönet illette Siklósi Józsefet, Sárospatak város főépítészét, aki mint tanítványait, a hallhatókat ide beszervezte, és a munkájukat irányította. A munkálatokat segítő Kommunális Szervezet nevében Klíma János aratta le a babérokat.

A város gyermekei nevében egy bájos görkoris kislány köszönte meg a Női Kiwanisnak az ajándékot, majd a Hild tér üde zöld pázsittal borított magaslatán az Árvay Mazsorett adott feledhetetlen műsort.

További képek (Bástya)>>>    További képek (Ady tér) >>>     Amatőr film  (az Árvay Mazsorett műsorából)

Törő Gábor
/2008.09.30./
 

 

Rosszabbul is végződhetett volna

 

        
                

Jelentős anyagi kárral, de szerencsére csak könnyebb sérülésekkel járt az a baleset, ami 2008. szeptember 29-én a déli órákban, a 37-es számú főútvonalon, Szegilong közelében történt. Bár ez az útszakasz már a Szerencsi Rendőrkapitánysághoz tartozik, de a balesethez a sárospataki rendőrök is kiérkeztek, így Bujdosó Norbert rendőr zászlóstól kértünk információt…
 


 
 


Bujdosó Norbert

 

Az elsődleges információk szerint a Toyota Laris típusú személygépkocsi Sárospatak felől, Miskolc irányába haladt, amikor a szegilongi bekötő útnál, eddig tisztázatlan okok miatt „bekacsázott”, s átsodródott a szembe jövők forgalmi sávjába, ahol összeütközött a vele szemben, szabályosan közlekedő Kamaz típusú tehergépkocsival.

A járművek utasai könnyebben megsérültek, őket a mentők a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították. A helyszínelést a Szerencsi Rendőrkapitányság munkatársai végezték, akik erre az időre a forgalmat a falun átvezető régi útra terelték.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.29./
 

 

Kutatók Éjszakája Sárospatakon

 

        
                

Sárospatak diákváros, és ahol diák van, ott tanár is van, és szükséges, hogy a tanárok ne csak oktassanak és neveljenek, hanem kutatásokat is végezzenek. Ha kicsiben, akkor is, mélyüljenek el saját szakterületükben és a tankönyvek kötelező tartalmán túl is, adjanak plusz tudást tanítványaiknak, keltsék fel az ő érdeklődésüket – mondta Dr.Hörcsik Richárd polgármester a Kutatók Éjszakája megnyitó ünnepségén…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd

 

Úgy hiszem, hogy Sárospatakon ennek nagy hagyománya van, hiszen az itt működő tanárok az elmúlt évszázadok alatt mindig letettek valamit az adott szaktudományuk területén. Akár irodalomtudomány, akár a természettudományok, vagy a matematika, vagy bármely tudományágat fel lehetne sorolni. Ezt a hagyományt tovább kell folytatniuk, hiszen a tudomány robog előttünk, és nekünk fel kell venni ezt a versenyt ahhoz, hogy a Sárospatakon lévő oktatási intézmények naprakészek legyenek, vagyis föl tudják venni azt a forgási sebességet, ami ahhoz szükséges, hogy mindig korszerű ismereteket nyújtsanak.

Ez a kötelessége az itt lévő oktatási intézményeknek ahhoz, hogy mindig legyen sok tanulójuk, sok hallgatójuk, hogy mindig kiemelkedjenek a szakterületeiken, mert ezzel nemcsak a hagyományokat ápolják, nem csak a tanulóiknak használnak, hanem ez a városnak is sokat jelent, ha élő és fejlődő oktatási intézményei vannak.

Bodrog partján van egy város, szoktuk énekelni, Bodrog parti Athén, magyar Cambridge, ez egy szép hagyomány, de ezt folytatni kell, és úgy hiszem, hogy a kutatók éjszakája egy kicsit lehetőséget ad arra, hogy betekintsen a földi halandó, hogy milyen műhelymunkák folynak, akár a felsőoktatásban, akár a középfokú intézményeinkben.
Nagyon fontos, hogy ezt a fajta szemléletet átadjuk a diákoknak, a hallgatóknak, akikből majd később talán éppen Nobel-díjasok lesznek. Valahol ezt el kell kezdeni és a Kutatók Éjszakája ezt szeretné egy kicsit elősegíteni, hogy kedvet csináljanak a hallgatóknak, a diákoknak, a kutatáshoz.

Törő Gábor
/2008.09.29./
 

 

Átadták a felújított 7-es éttermet

 

        
                

A 7-es Étterem neve fogalom Sárospatakon, az idősebbek közül biztos, hogy mindenkinek fűződik hozzá valami szép emléke, szórakozott ott valamilyen mulatságon, evett, vagy ivott ebben az étteremben. Éppen ezért öröm hallani, hogy – szemben a Kispresszóval, Nagypresszóval, Borostyánnal - ezt nem kell elfelejtenünk, felújítva ismét rendelkezésünkre áll… 
 


 
 


Gulybán László

Dr. Hörcsik Richárd

 

Az Önkormányzat tulajdonában lévő felújított éttermet 2008. szeptember 26-án, pénteken adták át. Jelen volt Dr.Hörcsik Richárd polgármester és a teljes városvezetés, a képviselő-testület tagjaival együtt, mivel a területi ülés befejeztével együtt vonultak át a Polgármesteri Hivatalból a megnyitóra.
A megjelenteket Gulybán László, az önkormányzat többségi tulajdonában lévő RFV Kft ügyvezető igazgatója köszöntötte, mivel ők bonyolították le a beruházást és ők fogják üzemeltetni is az éttermet, amely a város közétkeztetését hivatott megoldani, amellett, hogy az utcáról betérő vendégek, illetve turisták rendelkezésére is áll majd.

A beruházó részéről Makra József elmondta, hogy az épület felújításán túl a kor színvonalának megfelelően modern eszközöket és gépeket szereztek be, amelyekkel az étkeztetés biztosítása, gazdaságosabban oldható meg, ráadásul még egészségesebb is, pl. ugyanannyi adag rántott szelet elkészítéséhez sokkal kevesebb olajat használnak el. Az egész beruházás 160 millió Ft-ba került.

Sárospatak közétkeztetésében több mint 2000-en vesznek részt. Nem mindegy, hogy milyen ráfordítással, milyen mennyiségű és minőségű adagok kerülnek a tálcákra – jelentette ki Dr.Hörcsik Richárd polgármester…

Fontos, hogy gyermekeink egészséges és gyors kiszolgálásban részesüljenek, hasonlóan azok a nyugdíjas pataki polgárok is, akik innen hordják az ételt. Az étterem idegenforgalmi feladatokat is ellát majd, hiszen gyakran előfordul, hogy a turisták nem találnak olcsó és gyors étkezési lehetőséget Sárospatakon.

Ezek után a jelenlévők megtekinthették a modern konyhát, majd egy ebéd elfogyasztása közben a kellemes ízekről is meggyőződhettek.
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.29./
 

 

A rendőrség uralja a helyzetet Sárospatakon

 

        
                           

2008. szeptember 27-én, 21.00 óra körül két sárospataki roma közösség között alakult ki - eddig tisztázatlan okok miatt - olyan konfliktushelyzet, mely súlyos erőszakba torkollott - nyilatkozta dr.Téglás István rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője...
 


 
 


dr.Téglás István

 

A két fél részéről kb. 15-20 fő jelent meg a Kossuth utcán, s a Patika közi kereszteződés közelében a vita olyan hevessé vált, hogy egy 15. életévét még be nem töltő személy lágyékon szúrta az ellentábor egyik 22 éves résztvevőjét, akit súlyos, életveszélyes sérüléssel szállítottak kórházba, s ma hajnalban életét vesztette. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség az elkövető előzetes letartóztatását indítványozza.

A rendőrség a bűncselekmény észlelését követően megerősített szolgálatot látott el, amelynek eredményeként a közbiztonsági helyzet rövid idő alatt normalizálódott az utcában.

A további konfliktusok megakadályozása érdekében a szükséges intézkedéseket hatóságunk megteszi, a város rendjét továbbra is fenntartja, hiszen nem megengedhető, hogy egyes családok közötti veszekedés, verekedés miatt a lakosok biztonságérzete csökkenjen.
 

Törő Gábor
/2008.09.29./
 

 

Tragédiába torkollott a családok harca

 

        
                

Szörnyű tragédia helyszíne volt szombat éjszaka a Kossuth utca, ahol két roma család csapott össze. Egyelőre az okokat még nem tudjuk, a rendőrség tisztázza a körülményeket. Még szombat éjszaka a helyszínre érkezve próbáltam kideríteni az eseményeket és megnyugtatni a résztvevőket, hiszen számítani lehetett arra, hogy egy újabb összecsapás során esetleg több ember életének kioltására, vagy veszélyeztetésére is sor kerülhet - nyilatkozta Aros János alpolgármester...
 


 
 


Aros János

 

A hétfő reggeli információk alapján a sértett – akit combon szúrtak - a kórházban elhalálozott. Az elkövető családja vasárnap elhagyta Sárospatakot. A Kommunális Szervezet munkásaival a lakásukat lezártuk és saját hatáskörömben ma reggel azonnal megszüntettem az elkövető családjának bérleti jogviszonyát. Úgy gondolom, hogy ezt – bár jogilag nem tehettem volna meg - mindenképpen meg kellett tennem a pataki lakosok érdekében. Nincs szükség Sárospatakon olyan polgárokra, akik nem tudják az együttélés szabályait betartani.

Bízom abban, hogy a rendőrség ura tud lenni a helyzetnek - láttuk a hétvégén is megerősített szolgálattal biztosították a patakiak nyugalmát - és bízom benne, hogy a tényleges ok felderítése után a cigányság segítségével – hiszen ők is jelezték, hogy kiközösítik az ilyen tevékenységet elkövető családokat – véglegesen meg tudjuk szüntetni azokat az áldatlan állapotokat, amelyeket az előző városvezetés, az akkori képviselő-testület egy része és a lakosok határozott tiltakozása ellenére beilleszkedni nem tudó a cigánycsaládok városközpontba történő költöztetésével ért el.

Az alpolgármester elmondta: ez az eset is megerősíti abban, hogy a hozzáérkező fenyegetések ellenére továbbra is eltökélten küzdjön azért, hogy a nem fizető „szocpolos” lakással rendelkező, beilleszkedni nem tudó családok lakásbérleti jogviszonyát megszüntessék.

Törő Gábor
/2008.09.29./
 

 

Felvételi előkészítő indul a református gimnáziumban

 

        
           

Alig kezdődött el a tanév, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában már most gondolnak arra, hogy a jövő tanévet is minél felkészültebb tanulókkal tudják elindítani. Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő ezúton is tudatja az 478 éves iskola iránt érdeklőkkel, hogy felvételi előkészítőket indítanak magyarból és matematikából.


 
 


Szatmáriné
Tóth-Pál Ildikó

 


Az előkészítőkre 2008. október 02-ig lehet jelentkezni a Sárospataki Református Gimnázium titkárságán személyesen, telefonon (47/311-039) vagy a refi@reformatus-sp.sulinet.hu e-mail címen.

Az előkészítő anyaga igazodik a központi kompetencia alapú felvételi követelményeihez.
Áttekintjük a leglényegesebb feladattípusokat, feladatmegoldási stratégiákat, gyakorlatokat, és jó tanácsokat adunk a szóbeli elbeszélgetésekhez is.

Az előkészítő foglalkozások ingyenesek és 12 órát foglalnak magukban.
A foglalkozások 2008. október 03-án, pénteken, 15.00 órakor kezdődnek.

Helyszín: Sárospataki Református Gimnázium I. emelet 100-as és 101-es tantermei
Időpontok: pénteki napokon 15.00-17.00 között
• 2008. október 03.
• 2008. október 17.
• 2008. november 21.
• 2008. december 12.
• 2009. január 09. • 2009. január 16.

Az érdeklődők Leskó Gáborné és Tóth Györgyné iskolatitkároktól kaphatnak felvilágosítást.

Cziczer Katalin
/2008.09.28./
 

 

Kiütéses győzelemmel kezdte a bajnokság második harmadát az STC futballcsapata

 

        
           

A bajnokság egyik esélyesének tartott Bodrogkisfalud csapata ellen, idegenben lépett pályára csapatunk. Ragyogó időben, jól előkészített pályán, hazai rohamokkal kezdődött a mérkőzés, de szerencsére a 4. percben Lukács beadását Pothurszki Roland az elalvó védők között az ellenfél kapujába fejelte, 0:1 – kezdte ismét kellemesen a tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke…
 


 
 


Pothurszki Roland

Koscsó István

 

A 20. percben ismét Lukács István villant, átívelését a hosszú oldalon érkező Tóth Roland a jobb alsó sarokba rúgta. 0:2
A 39. percben Kecskés Tamás a 16-os közeléből elvégzett szabadrúgást a kapu bal oldalába lőtte. (Bomba gól). 0:3 Úgy tűnt, a hazaiak összeroppantak.
A 42. percben Szabó Sándor szabadrúgásból felívelt labdáját Pothurszki Roland a védők mögül kibújva, közelről a hálóba fejelte. 0:4
Az első félidő végén 80%-os helyzetkihasználással tértek pihenőre a pataki játékosok.

A második félidő első negyedórájában meddő játék folyt, mintha az öltözőben maradt volna csapatunk.
A 62. percben szöglet után, egy szép, védhetetlen fejes góllal szépített a hazai csapat. 1:4
A 67. percben újabb gólnak örülhetett a hazai közönség, bedobás után a fiatal hazai csatár 16-os-ról elcsavart labdája a jobb alsó sarokba került. 2:4
A 75. percben Kerékgyártó Krisztián beadását, a csereként beállt Géczi József a jobb alsó sarokba lőtte.2:5
A 84. percben kontratámadásból Pothurszki Roland gyönyörű gólt lőtt a bal felső sarokba. 2:6
Ezzel Pothurszki Roland újabb mesterhármast ért el! A szurkolók őt választották a mérkőzés legjobb játékosának.
Említést érdemel Espák Pál magabiztos, erőtől duzzadó játéka, Papp Józsefnek a szereplése, aki több év kihagyás után elvállalta a sérült Braun Zsolt kapus pótlását.
Csapatunk magabiztos, nagyon szép győzelmet aratott.

Ifjúsági csapatunk 3 gólos hátrányból felállva 3:3-as döntetlent ért el.

Gratulálunk! Hajrá Patak!
 

 További fotók>>>  

STC Baráti Kör
/2008.09.28./
 

 

Ismét működik a Postahivatal Komlóskán

 

        
           

Öt év erőfeszítései után sikerült elérni a komlóskaiaknak, hogy újra, hivatalosan működik Postahivatal a 300 fős zempléni településen. Örömükben osztozunk Sárospatakiak, akik végig mellettük álltunk és ezt aláírásainkkal is megerősítettük, amikor éppen ötvenezer aláírásra volt szükség. Köteles László, a település polgármestere 2008. szeptember 25-én sajtótájékoztató keretében jelentette be hivatalosan a jó hírt…
  
 


Köteles László

Dr.Hörcsik Richárd

 

A Elmondta, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság – ami a Magyar Posta felügyeleti szerve - határozatban ismerte el, hogy a Magyar Posta törvényellenesen járt el, amikor korlátozott szolgáltatással mobilpostát működtetett a meglévő Postahivatal helyett.
Az elmúlt napokban a komlóskai lakosokhoz levél is érkezett a Magyar Postától, amelyben elismerik, hogy az előző időszakban alkalmazott mobilpostai szolgálat nem felelt meg a jogszabályban előírtaknak (pl. az u.n. értesített küldeményeket nem lehetett egy megadott időben és helyen átvenni, valamint a mobilpostán nem lehetett pénzt felvenni).

Köteles László szerint ez határozat annak a 911 településnek az erkölcsi elismerése is, amely mozgalmat indított a kisposták megmentéséért.

A komlóskai Postahivatal már napi 4 órában nyitva tart és rövidesen felújítják az épületét, amikor egy modern helyiséget kap ez a szolgáltatás.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő hozzászólásában kijelentette: Komlóska szimbóluma lett annak, hogy a vidék Magyarországa élni akar. Elmondta, hogy – a szintén jelenlévő Ódor elnök úrral együtt - a parlamentarizmus minden lehetőségét felhasználták (interpellációk, írásbeli kérdések), a kistelepülések postáinak megmentéséért, hiszen ők – sokakkal ellentétben – tisztán látták azt, hogy mit jelent egy kistelepülés számára a posta és az iskola: a kitelepülések fennmaradását.


Felhívták az illetékesek figyelmet az esélyegyenlőségre: az országnak nem minden polgára lakik nagyvárosokban, sokan laknak kis településeken, és az ő részükre is kell biztosítani azokat a szolgáltatásokat, melyeket az állam kínál.
Megköszönte Köteles László erőfeszítéseit és mindazon önkormányzatokét – külön kiemelve a Zempléni Településszövetséget – akik az ügy mellé álltak.

Dr. Ódor Ferenc a Megyei Közgyűlés elnöke szintén hangsúlyozta a Zempléni Településszövetség szerepét, akik az országos aláírásgyűjtést kezdeményezték a kisposták megmentéséért.
Aggódva hívta fel a figyelmet azokra a jelenségekre, amelyek a kistelepüléseket igyekeznek a ellehetetleníteni, az iskolák és a posták bezárásával.
Végül mind az 50 ezer aláíró nevében megköszönte Köteles László és az őt segítő ügyvédek küzdelmét, ami végre eredményre vezetett és elmondta azt is, nem tartja elegendőnek azt a kis levélkét, amiben a Posta leírta, hogy hibázott.

 További fotók>>>  

Törő Gábor
/2008.09.28./
 

 

Ifjú közlekedési rendőrök gyakorlatoztak Sárospatakon

 

        
           

2008. szeptember 25. és 27. között Sárospatak adott otthont az „Ifjú közlekedési rendőrök” megyei felkészítő táborának. Elméleti és gyakorlati képzéssel arra tették őket alkalmassá, hogy iskolájuk közelében elősegíthessék társaik biztonságosabb közlekedését. A táborról dr. Lovassyné Németh Mária rendőr alezredes nyilatkozott a képzés első napján…
 


 
 


Dr. Lovassyné Németh Mária

Stefán János

Dr. Téglás István

 

Az Ifjú közlekedési rendőrök mozgalomra nagyon büszkék vagyunk Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az ő képzésük 1995 óta működik és általános iskolás korú gyerekek vesznek részt benne. Minden évben szervezünk területi-, azt követően pedig megyei versenyeket, ill. minden 2. évben - anyagi háttér hiányában sajnos nem tudjuk évente megrendezni - egy felkészítő tábort, ami most éppen itt Sárospatakon zajlik.

Erre nagy szükség van, hiszen a korábban kiképzett tanulók, akik ebben profi módon részt vettek, már elballagtak a kapitányságok illetékességi területéhez tartozó általános iskolákból, ezért az újabb generációt is fel kell készíteni, hiszen bizonyos szaktudásra szükség van ahhoz, hogy segíteni tudják társaikat a közlekedésben.

Ezt hivatott mostani rendezvény elősegíteni, amikor csütörtöktől szombatig itt vagyunk Sárospatakon. Elméleti és gyakorlati tudás az, amire a kollégák fogják megtanítani a diákokat, azokra az előírásokra, azokra a fogásokra, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy tudják, mi a szabályos és hogyan kell a forgalmat biztonságosan „irányítani”. Ők ugyan még nem hivatottak erre, de segíteni tudják társaik közlekedését, amit felelősséggel csak úgy lehet megtenni, ha tudás áll mögötte.

A mai nap folyamán elméleti foglalkozások, és egy kis gyakorlat lesz itt a táborban. A holnapi nap már érdekesebb lesz, hiszen a forgalomellenőr alosztály kollégái segítségével kint leszünk Sárospatak főutcáján és ott valós helyzetben is gyakorolhatják az, hogy valójában mi is vár majd rájuk.

Stefán János rendőr hadnagy, miskolci kapitányságról érkezett, ő a háromnapos felkészítő táboron belül az elméleti oktatás vezeti…
Ennek a lényege az, hogy a közlekedésre felkészítsem a gyerekeket, hogy élőben tudjanak forgalmat irányítani, az élő forgalomban. Ennek az elméleti hátterét biztosítom számukra, tehát a közlekedés szabályait és kiemelkedően forgalomirányítást. Ebbe belefér a rendőri forgalomirányítás és a jelzőőrös forgalomirányítás is, amit a gyerekek holnap fognak végezni a gyakorlatban.

A tábor házigazdája a Sárospataki Rendőrkapitányság volt, amelynek kapitánya, dr.Téglás István rendőr alezredes örömét fejezte ki, hogy a szervezők Sárospatakot választották a felkészítés helyszínéül…

Azért is örülök, mert az illetékességi területünkön is vannak fiatalok, akik így saját lakóhelyükön gyakorolják a forgalomirányítást. Ezen kívül reménykedek, hogy ezek a gyerekek utánpótlássá válnak a rendőrségnek, hiszen aki egy ilyen gyakorlaton részt vesz, az átéli, élményt kap, és lehet, hogy életpályául választja mások biztonságának megóvását. Tehát kiváló rendőr is válhat ennek a generációnak néhány tagjából.

 További fotók>>>                  További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.27./
 

 

Egy utcára korlátozódott az Autómentes Nap Sárospatakon

 

        
           

2008. szeptember 22-én - immár hagyományosan - városunkban is megrendezésre került az Európai Mobilitási Hét programsorozatán belül az Autómentes Nap – küldte tudósítását Vighné Fehérvári Zsuzsa sportreferens…
 


 
 


Vighné Fehérvári Zsuzsa

 

A kezdeményezés az 1990-es években indult el annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a motorizált közlekedés hátrányaira. Első alkalommal egy franciaországi kisvárosban, La Rochelle-ben rendeztek autómentes napot, melyhez később egyre több település kapcsolódott, 2002-ben már több mint 1000 európai város követte a példát.
Az Európai karta rögzíti a résztvevő települések számára a feltételeket:
- a városnak egy, vagy több ideiglenesen lezárt területet kell kijelölnie, amelyen belül ezen a napon csak gyalogosan, kerékpárral, vagy közösségi közlekedési eszközökkel lehet közlekedni,
- a lezárt területen belül programot kell szervezni.
-
Sárospatak ebben az évben negyedik alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez. Az Eötvös utca egy szakasza került lezárásra a forgalom elől. Itt valósultak meg azok a programok, amelyek a biztonságos közlekedésre, a környezetvédelemre és az egészséges testmozgásra, ezen belül a gyaloglásra és a kerékpáros közlekedésre hívják fel a figyelmet. A résztvevőket közlekedésbiztonsági eszközökkel jutalmazták a szervezők.

A rendezvény sikeres lebonyolításáért köszönet: A ME Comenius Tanítóképző Főiskola hallgatóinak, Kun Péter tanár úrnak, Korda Zoltánné tanárnőnek, Belicza János tanár úrnak, a sárospataki Rendőrkapitányságnak és a Polgárőr Egyesület tagjainak.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.09.27./
 

 

Futball tornával emlékeztek Kovács Kornélra

 

        
           

Vasárnap és hétfőn rendezték az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában a Kovács Kornél Emléktorna mérkőzéseit. Vasárnap a gyerekeké volt a pálya. A 10-11 éves korosztály részére kiírt tornán nyolc csapat vett részt. Az izgalmakban és szép jelenetekben bővelkedő viadal végén a Borsod Volán SE utánpótlás csapata örülhetett, miután a döntőben 1-0 arányban legyőzte a sátoraljaújhelyi Zemplén Focisuli gárdáját. A sárospataki fiataloknak sincs okuk a szégyenkezésre, hiszen az STC korosztályos csapata szerezte a tornán a legtöbb gólt – küldte tudósítását Mende Zoltán szervező, az idén tavasszal elhunyt Kovács Kornél sporttársa…
 


 
 


Kovács Kornél

Mende Zoltán

 

Ám a csoportmeccsek során elég volt egyetlen botlás - a Zemplén Focisuli ellen ritkán látható izgalmak közepette veszített Sárospatak csapata - hogy a fiúk csak a bronzért meccselhessenek. A harmadik hely megszerzése viszont nem jelentett gondot a patakiaknak, a kisdöntőben sima 5-0-al intézték el a Vámosújfalu csapatát.

Hétfőn a felnőttek következtek, pályára lépett Kovács "Totti" Kornél valamennyi korábbi klubcsapata, gimnáziuma, a főiskola csapata, a teológusok együttese, valamint Kornél pataki barátainak gárdája. A legjobban talán az mutatja, hogy mennyien szerettük Kornélt, hogy ugyan a Pataki Barátok együttese három komplett sorral állt fel, ám van, akinek így sem jutott mez... Volt, aki lábtöréséből lábadozva mankóra támaszkodva húzott szerelést, hogy legalább képletesen pályára léphessen a "Totti" emlékére szervezett eseményen...

A csoportmeccsek során a papírforma érvényesült, Sárospatak és a Karcsa csapatai vívták ki a döntőbe kerülés jogát, ahol végül nagy csatában a Karcsaiak szerezték meg a győzelmet. Amíg a nagydöntőben Kornél két korábbi egyesülete játszott, addig a "kisdöntőben" "Totti" korábbi iskolái csaptak össze. Az Árpád Vezér Gimnázium csapatát jórészt mostani diákok alkották, míg a főiskola csapatában Kornél korábbi évfolyamtársai is pályára léptek. A harmadik helyet végül egy fordulatos, izgalmas mérkőzésen a gimnazisták szerezték meg. Nem maradt trófea nélkül a Pataki Barátok csapata sem, hiszen a Baranyi Róbert személyében tőlük került ki a torna legjobb játékosa.

A csapatok este azzal búcsúztak egymástól, hogy egy év múlva ugyanitt találkoznak, és a tornából hagyományt teremtve őrzik majd egy jó barát, Kovács "Totti" Kornél emlékét.

Eredmények:

Kovács Kornél Emléktorna
Utánpótlás torna.

1. Borsod Volán
2. Zempléni Focisuli
3. Sárospataki TC I.
4. Vámosújfalu
5. Sárospataki TC II.
6. Bodrogolaszi
7. Tolcsva
8. Sajólád.

 
Különdíjak:
gólkirály: Molnár Krisztián (STC I.), 9 góllal.
legjobb kapus: Kovács Dávid (ZFS)
legjobb mezőnyjátékos: Kovács Balázs (B. Volán)
legfiatalabb játékos: Bodó Levente (Sajólád).

Felnőtt torna:
1. Karcsa
2. Sárospataki TC
3. Árpád Vezér Gimnázium
4. Comeni Ászok

Különdíjak:
gólkirály: Sánta Tibor (ÁVG) 6 góllal.
legjobb kapus: Majori Adrián (Comeni Ászok).
legjobb mezőnyjátékos: Baranyi Róbert (Pataki Barátok).

További fotók >>>                  További fotók>>>
      

Törő Gábor
/2008.09.27./
 

 

Az ART ÉRT Galéria is fogadta a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain

 

        
           

Az ART ÉRT Galéria is rendkívüli nyitva tartással fogadta a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a galériába látogató közönséget 2008. szeptember 20-án és 21-én, reggel 9 és 22 óra között. Az augusztusban megnyitott kiállítóhely első kiállítását tekinthette meg a látogató közönség, amely HÁR(OM)MAN címet viseli. Három sárospataki képzőművész, Csetneki József, Fazekas Balogh István és feLugossy László alkotásai kerültek kiállításra. A tárlat október végéig látogatható...
 


 
 


Csetneki József
 

 

A galéria alapcélkitűzése magyar kortárs, főleg avantgard képzőművészek bemutatása, első sorban az 1997-től Sárospatakon élő feLugossy László, eddig városunkban nem látott képeinek segítségével.

Alapítványunk azonosult a szervezők azon céljával, hogy a rendezvény egyfajta mozgósító akció legyen, mely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét. Egy kicsit leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, s amit jól ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is.

Az Európai Örökség Napok fontos szerepet játszik az európai identitástudat kialakításában, nemcsak kulturális, hanem szociális, politikai és gazdasági értelemben is. Saját identitása érdekében, reméljük Sárospataknak is vannak még megvalósításra váró, egyelőre talán meg sem fogalmazott céljai e területen.

 További fotók>>> 
                

Cziczer Katalin
/2008.09.27./
 

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

        
           

Szeptember 26-án pénteken 9 órától tartotta rendes képviselőtestületi ülését Sárospatak város képviselőtestülete. 16 napirendi pont tárgyalásának kezdtünk neki. Köszönhetően a jó előkészítő munkának, 9-től fél 1-ig sikerült befejezni valamennyi előttünk lévő napirendi pontot – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 Aros János

 

A 2008. évi költségvetés előirányzatok módosításáról hallottunk egy előterjesztést Poncsák Fernctől, a pénzügyi iroda vezetőjétől. Sajnálattal kellett tapasztalnunk, hogy az eddigi megszorítások úgy tűnik, hogy majdhogynem hiábavalóak voltak, hiszen annak ellenére, hogy tavaly a 400 millió Ft-os hiányt 200 millió Ft alá tudtuk csökkenteni, évvégére ismét 400 millió Ft-os hiánnyal kell számolnunk.
Azokkal az intézkedésekkel, amelyek nem voltak éppen népszerűek és szakmailag is nehezen voltak indokolhatóak levittük a hiányt 200 millió Ft-ra, viszont az idén, köszönhetően a normatíva változásnak, közel 100 millió Ft iparűzési adó bevételkiesésnek, egy jogszabályváltozásnak, ami konkrétan 60 millió Ft-ot veszteséget jelent.

Köszönhetően más olyan ránk rótt feladatoknak, amelyre finanszírozást nem kapunk, ezt az évet még nehezebben fogjuk tudni teljesíteni, úgy tűnik, hogy a 2008-ra tervezett 400 millió Ft hiány az év végére is meg fog maradni.

Előterjesztést hallottunk a személyes gondoskodás alap és szakosított ellátási intézmény és személyi térítési díjairól szóló helyi rendelet módosítására. Egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.

Beszámolót hallottunk a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat közoktatási szolgálati tevékenységéről, a képviselőtestület további tisztázást vár a kistérségben ellátott feladatokról.

Ez a kérése a testületnek egybe cseng a Kistérségi Tanács által fölvetett aggodalmakkal, tehát reményeink szerint a következő képviselő-testületi ülésre ismét visszakerülhet, akkor minden fontos részlet tisztázva lesz.
Magát a beszámolót a képviselőtestület egyhangúlag fogadta el.

A Kommunális Szervezet fejlesztési stratégiája volt előttünk, Mahelek igazgató úr, aki 7 hónappal ezelőtt vette át a stafétát Kőszegi igazgatóúr nyugdíjba vonulása alkalmával. Már a kinevezésekor megállapodtunk vele abban, hogy egy félév elteltével, amíg lehetősége lesz teljesen áttekinteni a szervezetet, akkor egy féléves beszámolót, ill. az ő javaslatát a Kommunális Szervezettel kapcsolatosan a további működtetésről meg fogunk hallgatni.
Erre került most sor, amelyről több képviselőtársam is kifejtette, hogy ennyire komoly, konkrét, részletes beszámolót nagyon régen hallottunk a Kommunális Szervezettel kapcsolatban. A szervezet valamennyi munkatársának gratuláltunk ahhoz a színvonalas munkához, amelyet végeznek további sok erőt és sikert kívánunk nekik. A szervezet fejlesztéséről nem tudtunk most beszélni, hiszen az RFV-vel kapcsolatban november 15-én várható egy rendkívüli képviselő-testületi ülés, amelyben az egy éves non-profit kft tevékenységét fogjuk átvizsgálni, és ezután döntöttünk majd arról, hogy a kommunális szervezetünket milyen irányba kívánjuk fejleszteni, bővíteni.

A piac további üzemeltetéséről hallottunk egy előterjesztést, amelynek a lényege az volt, hogy az eddigi üzemeltetőjének a szerződése lejárt, a képviselő-testülete úgy döntött, hogy nem hosszabbít szerződést, hanem a Kommunális Szervezetre bízza a további üzemeltetést.

Önkormányzati tulajdonban lévő lakóingatlanok csökkentett áron történő értékesítésről tettem egy előterjesztést a képviselő-testület elé. A tavaly meghirdetett 3 db lakás nem kelt el azon az áron, így 20%-kal csökkenteni javaslom a kikiáltási árat. Természetesen több érdeklődő esetén licitáló eljárásra kerül sor. A Gazdasági Bizottság azt a javaslatot tette le, hogy Budai Nagy Antal u. 20-as számú ingatlant vegyük ki az értékesítendő ingatlanok közül, mert a belvárossal kapcsolatos átszervezések kapcsán szükségünk lehet még erre az önkormányzati ingatlanra, vagy úgy hogy bérbe adjuk, vagy úgy hogy ez egy elég nagy terület, tehát későbbiekben elképzelhető további lakásokat, ezeken a telkeken kialakítani.

Költségvetési szerveinknél álláshelyek megszüntetésére tettem javaslatot, nem kell megijedni, nem elbocsátásokról van szó, mindössze annyiról, hogy a kommunális szervezetben 3-an nyugdíjba mennek. Igazgató úrral történt egyeztetés után úgy ítéljük meg, hogy a 3 státuszt nem töltenénk be, és így a megszüntetés kapcsán lehetőségünk lesz a költségeket az államtól megigényelni.
Valamint az Árpád Vezér Gimnázium egyik alkalmazottja nyújtott be egy pályázatot a nálunk önkormányzatnál kiírt pénzügyi irodai állásra. Amennyiben a pályázatot az Árpád Vezér Gimnázium munkatársa fogja megnyerni, akkor az így ott megüresedett állást sem kívánjuk a továbbiakban betölteni, ez az állás is megszüntethető, így összességében 4 állást fogunk megszüntetni.

Farkas Ferenc Művészeti Iskola Szent Erzsébet út 12 szám alatti épületének átalakítási munkáiról hallottunk egy előterjesztést. Az október 23-a tér 3. szám alatti társasházak tulajdonosai úgy döntöttek, hogy az épület lapos tetőit felújítják a következő hónapokban. Ezekben a lépcsőházakban az önkormányzatnak 10 db önkormányzati bérlakása van, tehát a ránk eső részt természetesen vállalni fogjuk a felújítás költségeiből, így egy 800 ezer Ft-os összeget különített el a képviselőtestület a fedezetet pedig a panel programra elkülönített forrásból kívánjuk majd biztosítani.

Sidinfo Non-profit Kft. működési célú támogatásról hallottunk előterjesztést. Igazgató fordult a képviselőtestület elé azzal a kéréssel, hogy biztosítsuk a további működés lehetőségeit. Mint ismeretes ez a non-profit kft. már a megalakuláskor nyilvánvaló volt, hogy képviselő-testületi segítségre fog szorulni, hiszen azaz üzemeltetési kötelezettségünk, amelyet a pályázat még 3 évig nekünk előír szinte kizárja a nyereséges működtetést. Jelen pillanatban 4,5 millió Ft-ot ítélt meg a képviselő-testület igazgató úr megalapozott kérése alapján.

Eisenach városával megkötendő testvérvárosi szerződés tervezete került elénk. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta ezt a szerződéstervezetet. Várhatóan november hónapban egy nagyobb létszámú delegáció érkezik Sárospatakra, ekkor kerül aláírásra a testvérvárosi szerződés.

Érdeklődve vártuk az Aditus Zrt. eddigi pályázati szakértői tevékenységéről szóló tájékoztatót, hiszen mint ismeretes a Sárospatak város képviselő-testülete úgy döntött, hogy minden egyes pályázati lehetőséget megpróbál kihasználni, ezért kötöttünk kb. 1 évvel ezelőtt egy általános szerződést az Aditus Zrt-vel, aminek hatására az itteni iroda vezetője tett elénk egy tájékoztatót. Nagy örömmel konstatáltuk, hogy 1 kivételével az összes általunk beadott pályázat eredményes volt. Ez egy nagyon nagy eredmény így csak az Aditus Zrt. eddigi tevékenységéből több mint 750 millió Ft bevételre tettünk szert ebben az évben. Ezen kívül közel 700 millió Ft elnyeréséről van még kilátásunk, úgy gondolom, hogy ehhez hozzátesszük a 2 milliárd Ft kötvénykibocsátásból származó „bevételt”, ill. más pályázati forrásból megkapott támogatásokat, akkor azt mondhatom, így több mint 3 milliárd Ft-tal gazdagodott ebben a kétéves ciklusban Sárospatak városa, ami egy nagyon nagy eredmény ebben a pénzszűkében lévő világban.
Egyéb ügyek között Halász István verseskötete támogatásáról döntött a képviselőtestület
.
Nagyon sokan fordultak hozzám és több képviselőtársamhoz, ill. polgármesterúrhoz is a fogszabályozással kapcsolatos problémákkal. Tudniillik a legközelebbi fogszabályozási lehetőség Miskolcon volt az arra rászorulóknak, ingyenes volt ez a lehetőség, de most szeptember 1-jétől a volumen korlátozás bevezetése miatt a miskolciak egy részére vonatkozik csak az ingyenesség, a vidékieket pedig elég borsos áron, hiszen elmondásuk alapján egy néhány perces kezelésért 14-15 ezer Ft-ot is elkérnek mostanában, és ha hozzávesszük az útiköltséget, hiszen Miskolcra el kell utazni, valamint azt, hogy egy félnapos szabadságot ki kell venni…
Ez így nagyon megterhelő a családok számára. Éppen ezért Keresztúri Ferencnével az egészségház vezetőjével 2 levelet fogalmaztunk meg, az egyiket dr. Csiba Gábor úrnak a regionális egészségügyi tanács elnökének, a másikat pedig az ÁNTSZ regionális vezetőjének, amelyben jeleztük a problémát, ill. megoldási javaslatot is tettünk le, amennyiben Sárospatak kapna a fogszabályozásra plusz 6 órát, akkor nem csak a patakiaknak a problémáját, hanem a Patak környéken élőknek a problémáját is meg tudnánk oldani. Bízunk benne, hogy a kezdeményezésünk meghallgatásra talál és a következő hónaptól már tudjuk ezt a szolgáltatást is biztosítani az ezt igénylők számára.
Zárt ülésen terveztük, de végül is a pályázó hozzájárulásával a nyílt ülésen került sor a Pataqua kft ügyvezető igazgató álláshelyére beérkezett pályázat elbírálására. Egy pályázat érkezett be, a pályázat érvényes volt. Mind az előkészítő bizottság, mind pedig a napirendi pontot tárgyaló bizottság javaslata az volt, hogy ne bízzunk meg az igazgatói állásra, az egyetlen pályázót, egyben javasolták egy új pályázat kiírását, amelyre a képviselőtestületi ülés végén sor is került.
Zárt ülésen az első lakáshoz jutók támogatásánál egy kérelem támogatását javasoltuk.

További képek>>>

Törő Gábor
/2008.09.26./
 

 

Kerékpárosokat harapott meg egy kóbor kutya

 

        
           

2008. szeptember 20-án bejelentés érkezett a kapitányságra, hogy Sárospatak Rákóczi úton, a Rendőrkapitányság és a közlekedési lámpa közötti útszakaszon egy kutya kerékpárosokat harapott meg. Az orvosi ügyeleten 1 óra alatt 3 kerékpáros jelentkezett ellátásra kutyaharapás miatt – nyilatkozta Jenei János rendőr alezredes, a Közrendvédelmi Osztály vezetője…
 


 
 Jenei János

 

Mindhárom kerékpárost a jobb bokájánál harapta meg a kutya, amit helyszínen beazonosítani nem sikerült, a sértettek szerint kistestű kutyáról van szó, ami kóbor kutya lehetett.
A történtek miatt felvettük a kapcsolatot a Polgármesteri Hivatal közterület felügyelőivel, mivel a kutyával történő veszélyeztetés szabálysértés ez az ő hatáskörükbe tartozik és a szabálysértési eljárást a kutya gazdájával szemben ők fogják lefolytatni.

Veszélyeztetés a kutyával: aki település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, ill. kóborolni hagyja, védett természetvédelmi területen, vadászterületen - vadászkutya kivételével - póráz nélkül engedi, vagy kóborolni hagyja, szájkosár, póráz nélkül közforgalmi közlekedési eszközön szállítja, élelmiszerárusító üzletbe, közterületi, vagy játszótérre beviszi, ill. aki a harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a bejárat előtt harapós kutyáról megfelelő figyelmeztető táblát, az pénzbírsággal sújtható szabálysértést követ el, ami 30 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal büntethető.

Ez kizárólag az ÁNTSZ, illetve a közterület felügyelők hatáskörébe tartozik, ők tudnak eljárni. (
a fotók illusztrációk)

Cziczer Katalin
/2008.09.26./
 

Kamarakórusok a Lovagteremben

        
           

A közelmúltban a Rákóczi Vár Öregpalotájában egy viszonylag spontán jött hangversenyre került sor, ahol A Művelődés Háza Kamarakórusa budapesti vendégkórust fogadott, a budapesti Semmelweis Kórussal énekelhettünk együtt – számolt be a felejthetetlen élményt nyújtó, jó hangulatú hangversenyről Stumpf Gábor, A Művelődés Háza kamarakórusa énekese…
 Stumpf Gábor

 

Olyan szerencsénk volt, hogy a Semmelweis Kórusnak - akik csupán átutazóban jártak Sárospatakon Felvidékre utazásuk közben - lehetősége nyílt itt a várban egy hangversenyt adni. Látogatásuk időpontját egyeztették a vármúzeum igazgatónőjével, Jósvainé dr. Dankó Katalinnal, nekünk pedig felajánlották, hogy ha van kedvünk és lehetőségünk, akkor mi is vegyünk részt ezen a hangversenyen.
Miután ez egy viszonylag gyorsan jött lehetőség volt, mi A Művelődés Háza Kamarakórusával mindössze 3 művet énekeltünk, a koncertet tulajdonképpen a budapesti Semmelweis Vegyes adta. A vegyeskar karnagya Oláh Márta volt és nagyon színvonalas hangversenyt adtak, nagyon jó előadásban, annak a kis családias közönségnek, akik jelen voltak a Rákóczi-vár Lovagtermében.

Érdekességként annyit, hogy teljesen spontán módon alakult ki a műsor végén egy közös éneklés, ugyanis már az utolsó számot konferálta fel a vendégkarnagy és akkor kérdezte meg, hogy a helyiek esetleg a pataki diákdalokat nem ismerik-e…
Miután műsoron tartjuk ezeket a műveket, így közös éneklésre is sor került, először, Oláh Márta vendégkarnagy vezényelte a Dana-dan-t, majd ezt követően a Farkas Ferenc: Pataki diákdalok egyes kötetével zártunk, amit a mi karnagyunk, Csehi Ferenc vezényelt a két kórusból összeállt nagy kórusnak. Egy kellemes, jó hangulatú délutáni kamarakoncertnek lettek résztvevői - úgy gondolom - mindazok akik ott voltak a vár Öregpalotájában.További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.09.26./
 

 

Bázisegyesület lesz az Árvay DSE

 

        
                

Az Oktatási és Sport Bizottság ülésén olyan izgalmas ötletek is felmerültek, mint egy kézilabda mérkőzés új testvérvárosunk, Eisenech Bundesliga 2-ben játszó kézilabda csapatával – az ülésről Lendák Lajostól, a bizottság elnökétől kaptunk beszámolót…
 


 
 


Lendák Lajos

 

A 2008. évi költségvetés előirányzatainak módosításáról szóló előterjesztést egyhangú szavazattal támogatta bizottságunk.

A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat közoktatási tevékenységéről szóló beszámolót tárgyaltuk. Támogattuk az intézmény azon törekvését, hogy az esetleg nem pataki intézményben tanuló diákok is ugyanannyi fejlesztési időben részesüljenek, mint a városiak, továbbá támogattuk a kistérségben végzendő további fejlesztéseket. Ezzel kapcsolatban felhatalmaztuk jegyző asszonyt, hogy a Jegyzői Kollégiumban tájékoztassa kollégáit, és vitassák meg a felvetett kérdéseket.

Eisenach városával kötendő testvérvárosi szerződést egyhangúlag támogatta bizottságunk. Egy működő kapcsolat végére – de inkább kezdetére – kerül pont ezzel a megállapodással. Ez egy lehetőség, melyet a két városnak ki kell használnia. Szakbizottságunk a diák és sportkapcsolatokat szorgalmazza, diákcsere program beindításával illetőleg az eisenachi kézilabdacsapat (Bundesliga 2) és a mieink meccseivel.

Az egyéb ügyek között Gönczy Zoltán bizottsági tagunk egy örömteli eseményről számolt be. A közelmúltban megalakult a Magyar Gyermeklabdarúgó Szövetség, amely a Góliát FC versenyprogramjára épült. Új területi központokat hoznak létre,; egy ilyen központ létesül Sárospatakon is az Árvay DSE, mint bázisegyesület koordinálásával. Ez az esemény is a pataki és környékbeli utánpótlás-nevelés minőségét javítja, amely bizottságunk - megalakulása óta - egyik első feladatául tűzött ki. Gratulálunk!

(A képek korábbi ülésen készültek)

Cziczer Katalin
/2008.09.25./
 

 

Rendszeres a rendőri jelenlét a vasútállomás és az ÁVG között

 

        
                

A tanév elejétől kezdve rendszeresen visszatérő kérésként jelennek meg, érkezik be ide a kapitányságra, hogy sűrűbb járőrözést hajtsunk végre az iskolások által látogatott helyeken – nyilatkozta dr.Téglás István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője…
 


 
 


Téglás István

 

Ezt már réges- régóta végezzük, de ismét megerősítem a lakosság megnyugtatására, hogy a Vasútállomás, az Iskolakert, a főutca területén, le egészen a Vay Szakképző és az Árpád Vezér Gimnáziumig rendszeres járőrtevékenységet folytatunk.

Ennek több célja is van, egyrészt az Iskolakertben a közbiztonság megteremtése, a fiatalok által egymás-, valamint mások sérelmére elkövetett szabálysértések, bűncselekmények megelőzésére, ill. a lakosság a közbiztonságérzetének fokozására.

Van további célja is, hiszen az iskolaszezon beköszöntével már eddig is hajtottunk végre ellenőrzéseket és most is, visszatérő jelleggel, alkalomszerűen, szúrópróbaszerűen ellenőrizzük a vendéglátóhelyeket, hogy ott dohánytermékek kiszolgálása, ill. 18 éven aluliak alkohol termékekkel való kiszolgálása folyik-e. Ezzel minden sárospataki vendéglátós ill. árusítóhely találkozhat.

Ezeknek a portyázásoknak további célja a temetők rendjének megőrzése, fenntartása, ugyanis már több fórumon is említettük, hogy azért alkalmanként tűnnek el virágok, a járőrök ezeket a területeket is megnézik és ellenőrzik. Ugyanígy a templomokat, a kegytárgyak védelmében, valamint a szoborparkokat is igyekszünk megóvni.
Ebben a járőrözésben kiemelt szerepet kap a firkálások, grafitizések megakadályozása, ha tettenérés történik, a megfelelő eljárások lefolytatása. Végül, régi „vesszőparipám” a közterületi szemetelés csökkentésének elérése, ill. a közterületi padok megóvása, környékének tisztán tartása és általában az utcák rendjének megőrzése.

Cziczer Katalin
/2008.09.25./
 

 

A Pénzügyi Bizottság is a Kommunális Szervezetre bízná a piac üzemeltetését

 

        
                

A Pénzügyi Bizottság a 2008. szeptember 24-ei ülésén – az egyéb ügyekkel együtt 12 napirendet tárgyalt, hiszen pénteken, a képviselő-testület által tárgyalt szinte valamennyi napirendnek komoly pénzügyi vonatkozásai vannak – nyilatkozta Feró István, a bizottság elnöke...
 


 
 


Feró István

 

A Pénzügyi Bizottság egyhangú szavazattal javasolja a képviselő-testületnek, hogy a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Sárospatak, Szent Erzsébet út 12. szám alatti épületének átalakítási munkálatairól elkészült tervet az intézmény a saját költségvetéséből fizesse ki és az kerüljön engedélyeztetésre. Ha pályázati vagy egyéb pénzügyi lehetőség adódik, kerüljön megvalósításra.

A Pénzügyi Bizottság egyhangú szavazattal javasolja a képviselő-testületnek a 2008. évi költségvetési előirányzatok módosítására készült előterjesztés elfogadását.

A Pénzügyi Bizottság javaslatot tesz arra, hogy a képviselő terület csak az RFV-Sárospatak Nonprofit Kft. eddigi tevékenységének ismeretében, egy későbbi időpontban térjen vissza a Kommunális Szervezet további feladatköreinek tárgyalására. A járműpark frissítését a következő év költségvetésének tervezésekor javasolják ismét napirendre tűzni. A piac üzemeltetésével viszont már októbert 6-ától megbíznák a Kommunális Szervezetet.

A Pénzügyi Bizottság az önkormányzati tulajdonban lévő lakóingatlanok csökkentett áron történő értékesítéséről szóló előterjesztést megtárgyalta és egyhangú szavazattal javasolja a Képviselő-testületnek a határozati javaslat elfogadását.

A Pénzügyi Bizottság az előterjesztést megtárgyalta és egyhangú szavazattal javasolja a képviselő-testületnek az elfogadását azzal, hogy 4,5 milló Ft egy összegben kerüljön kifizetésre a SIDINFO Nonprofit Kft-nek a működési hitel terhére.

A Pénzügyi Bizottság javasolja a képviselő-testületnek, hogy Halász István verseskötetének kiadásához 10 ezer Ft támogatási összeget biztosítson.

Törő Gábor
/2008.09.25./
 

 

Felhívás!

 

        
                

Mustgáz: Tokaj hegyalján megkezdődtek a szüreti munkálatok, ezért felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy mielőtt a borospincékbe mennének, mindig tartsák szem előtt, hogy a pincékben elhelyezett must erjedésekor mustgáz keletkezik, melynek kismennyiségű belégzése is eszméletvesztéshez vezet- – hívja fel a lakosság figyelmét Bodnár Attila tűzoltó…
  
 


Bodnár Attila
 

 

Néhány évvel ezelőtt előfordult, hogy ezt figyelmen kívül hagyták, így a szerencsétlenség sajnálatos módon be is következett. Ha mégis a pincébe indulnak, vigyenek magukkal égő gyertyát, melyet tartsanak derékmagasságban, ha a gyertya elalszik, akkor az azt jelenti, hogy az erjedés már megindult és az emberi életre veszélyes mustgáz keletkezett, mely nehezebb a levegőnél, ezáltal a pince alsó részében gyülemlik fel. Ilyen esetben a helységet azonnal hagyják el! 

Fűtés:
Augusztus végével az ősz hamar beköszöntött. Azt tapasztalhattuk, hogy a hőmérséklet 10-15 fokkal is esett, melyet az emberi szervezet nehezen visel el, ezért többen már a hónap elején befűtöttek, de a hónap közepén már kezdetét vette a fűtési szezon is.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy csak kifogástalan állapotú tüzelő- és fűtőberendezést használjanak, a tüzelés során tartsák be az alábbi jó tanácsokat:
A gázkazánokat a fűtési szezon előtt vizsgáltassák felül szakemberrel, hogy halálos füstmérgezéses balesetek ne forduljanak elő!
A füstelvezető csövet 1,5 méterenként, de legalább egy helyen az épület szerkezethez kell rögzíteni.
A kéményeket kéményseprő által rendszeresen felül kell vizsgáltatni, ki kell tisztíttatni.
A használaton kívüli kémény-nyílásokat nem éghető anyaggal hézagmentesen le kell zárni.
A hőtermelő berendezés és az éghető anyag között olyan távolságot kell megtartani, illetve olyan hőszigetelést kell alkalmazni, hogy az éghető anyag felületén mért hőmérséklet a legnagyobb hőtermeléssel való üzemeltetés mellett se jelentsen az éghető anyagra gyújtási veszélyt!

Az éghető padozatú helységekben lévő szilárd tüzelésű kályhák elé megfelelő nagyságú, nem éghető anyagú parázsfelfogó tálcát helyezzenek el, mely biztosítja, hogy az esetlegesen kihulló, kipattanó szikra ne juthasson a padozatra.

Soha ne használjunk éghető folyadékokat a tűz élesztésére, mert robbanás lehet a végeredménye.
A tűzhelyek tisztításakor összegyűlt hamut, salakot csak teljesen kihűlt állapotban öntsék ki! 

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a megyei ügyeletre fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető. 

Bodnár Attila és Barna Norbert - Tűzoltók
/2008.09.24./
 

 

A Kulturális Örökség Napjai a Szent Erzsébet Házban

 

        
                

Az idén harmadik alkalommal vesz részt a Szent Erzsébet Ház a Kulturális Örökség Napjai című programban szeptember 20-án és 21-én. Az Európa Tanács védnökégével rendezett esemény célja, hogy olyan épületek kapuit nyissa meg a széles közönség előtt, melyek csak részlegesen vagy időlegesen látogathatók – küldte tudósítását Bodnár Boglárka
 


 
 


Bodnár Boglárka

 

A kezdeményezéshez évről-évre egyre több intézmény kapcsolódik – a múzeumok és kiállítóhelyek mellett, kápolnák, templomok, könyvtárak, művelődés házak, színházak, kastélyok, stb. -, ami által bővül és színesedik a program. A szervezők minden évben egy-egy központi témát választanak, különös tekintettel a nemzeti évfordulókra. Így lett Sárospatak a tavalyi évben a Kulturális Örökség Napjai rendezvény országos megnyitójának színhelye, hiszen 2007-ben ünnepeltük Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóját. 2008 pedig a reneszánsz éve hazánkban, a programsorozat ezért kapta az „Újjászületés – Reneszánsz Év” címet.

A Szent Erzsébet Ház munkatársai szervezett séták keretében mutatták be a Bazilikát és a Szent Erzsébet Ház kiállításait. Szeptember 20-án szombaton a séták Szent Erzsébetről szóló 30 perces dokumentumfilm vetítésével zárultak. Örömmel tapasztaltuk, hogy a zarándokcsoportok mellett családok, fiatalok és nyugdíjasok is szívesen csatlakoztak és ismerkedtek a város szívében található épített örökséggel és történelmének nagyjaival.

Cziczer Katalin
/2008.09.24./
 

 

Ülésezett a Kulturális Bizottság

 

        
                

A Kulturális Bizottság keddi soron következő ülésén az ún. egyebekkel együtt mintegy 10 napirendi pontot tárgyalt. Ezek közül a talán a legtöbb "indulatot" kiváltó a SIDINFO Nonprofit Kft. működési célú támogatási kérelme volt - kaptuk a tájékoztatást a bizottság üléséről Tarnavölgyi László bizottsági tagtól…
 


 
 


Tarnavölgyi László

 

Mint ismeretes, ez évtől működik a SIDINFO Kft., vagy közkeletűbb nevén a Sarokbástya Rendezvénycentrum a szabadtéri színpaddal együtt. Ez is az előző városvezetés által hátrahagyott nehéz örökség része, hiszen a működtetés szempontjából kényszerpályára állította az önkormányzat új vezetőit. Mert bár egyrészt az intézmény üde színfoltként jelent meg a város palettáján, ugyanakkor a fenntartása az első 1-2 évben komoly terhet ró az amúgy is forráshiányos költségvetésre. Ahogy a bizottsági ülésen elhangzott, az "ajtónk elé letett talált gyermek felnevelése" komoly plusz kiadást jelent az
önkormányzatnak. Ennek részét képezi az a 4,5 millió forintos támogatás, amelynek odaítélését javasolja bizottságunk a képviselő-testületnek. Ez
tűzoltást jelent, ez az összeg egész egyszerűen a kft. mindennapi működéséhez szükséges. A bizottság a költségvetés nehéz helyzetére való tekintettel ettől nagyobb összegű támogatást most nem lát reálisnak, továbbá felhívta a figyelmét a kft. ügyvezető igazgatójának, hogy tegyen meg mindent a bevételek növelése érdekében.
 

Foglalkozott a bizottság a 2008. évi költségvetés módosításával, amit az állami bevételek, pályázati pénzek és a saját bevételi előirányzatok módosítása indokol. A fegyelmezett, takarékos gazdálkodás mellett is jelentős hiánnyal küzd önkormányzatunk. Ez az ország önkormányzatainak túlnyomó többségére igaz, ennek döntő oka az őket sújtó kormányzati intézkedések, amelyek az önkormányzatokat nehéz pénzügyi helyzetbe sodorták. Ez további takarékossági intézkedéseket kényszerít ki.

Bizottságunk is tárgyalta a Kommunális Szervezet fejlesztési stratégiájáról szóló előterjesztést. Az új igazgató úr színvonalas, minden részletre kiterjedő anyaga végre világos képet festett az intézmény működéséről, amelyről sok minden elmondható volt az előző ciklusokban, csak az nem, hogy átlátható. A beszámoló kapcsán számos visszásság is a felszínre került. Mint ismeretes, az önkormányzat tervezi a Kommunális Szervezet átalakítását és ez az anyag jó kiinduló támpontot ad ehhez.

Szintén megtárgyaltuk a német Eisenach városával megkötendő testvérvárosi szerződésről szóló előterjesztést, amelyet egyhangúlag aláírásra javasolt
bizottságunk. Árpád-házi Szent Erzsébet személye szorosan összekapcsolja a két települést. Egyébként is már évek óta élő kapcsolat van Sárospatak és
Eisenach között, amely most jutott el abba a stádiumba, hogy hivatalosan is aláírásra kerülhet a testvérvárosi szerződés. Reményeink szerint ez hamarosan megtörténik és akkor immár hatodik testvérvárosunkat üdvözölhetjük.

Az Aditus Zrt. eddigi pályázati szakértői tevékenységéről adott tájékoztatást. A cég az önkormányzat megbízásából végez szakértői tevékenységet, pályázatfigyelést, kezelést, lebonyolítást. Közreműködésükkel több pályázata is nyert az önkormányzatnak, míg mások elbírálása jelenleg folyamatban van. Ezekről kaptunk bővebb tájékoztatást, és a bizottságunk elégedetten állapította meg, hogy az Aditus Zrt. tevékenysége eddig kifejezetten hasznosnak bizonyult. Reméljük, közreműködésük révén az önkormányzat a jövőben is további forrásokhoz jut a pályázatok révén.

Az egyebek között tárgyaltuk egy helyi költő (Halász István) verseskötetének megjelentetéséhez benyújtott támogatási kérelmét. A bizottságunk erre a célra 10 ezer forint megszavazását javasolja a képviselő-testületnek. E napirendi pont kapcsán jómagam ismételten felvetettem korábbi javaslatomat, miszerint a következő költségvetés tervezésekor kerüljön meghatározásra 5 millió forinttal egy Kulturális Alap, amely a jövőben a hasonló kérelmek fedezetéül szolgálna. A bizottság korábban már egyhangúlag magáévá tette e javaslatot. Tanácsnok úr beszámolt az ún. Domján-ház jelenlegi helyzetéről. Mint ismeretes, városunk szeretné, hogy a most üresen álló ingatlan kerüljön az önkormányzat tulajdonába, ám ettől egyelőre elzárkózik a tulajdonos megyei önkormányzat. Bizottságunk elnöke arról adott tájékoztatást, hogy a megyei önkormányzat hajlandó lenne felújítani és Sárospatak üzemeltethetné.

Szintén szó volt - ahogy majdnem minden bizottsági ülésünkön - a Zemplén Hírlapról, amellyel kapcsolatban az olvasók és a bizottság tagjai is számos kritikát fogalmaztak meg a papír minőségétől kezdve a tartalmon át a leginkább megoldatlan problémáig, a terjesztésig. Bizottságunk keresi a lap működtetésére vonatkozóan a lehető legjobb megoldást, más konstrukció is szóba került a jelenleginél. Továbbá áttekintettük az október 6-i és az október 23-i városi ünnepségek előkészületeit.

Törő Gábor
/2008.09.24./
 

 

Sárospatakon is lesz fogszabályzás

 

        
                

A személyes gondoskodás alap és szakosított ellátás intézményi és személyi térítési díjairól szóló helyi rendelet már volt bizottságunk előtt, de akkor a szociálisan rászorulók térítési díjait határoztuk meg, ami 0 Ft, viszont nem határoztuk meg, ha valaki a szociálisan nem rászoruló és így szeretné az ellátást igénybe venni – kezdte az Egészségügyi és Szociális Bizottság üléséről szóló beszámolót Oláh József, a bizottság elnöke…
 


 
 


Oláh József Csaba

 

Intézményi esetekben a térítési díjakat 290 Ft/órában határoztuk meg, a személyszállítási költséget pedig 110 Ft/km-ben. A személyi kérdésben pedig, aki személyre szólóan kéri a támogató szolgálatot, annak 280 Ft/órában, aki szállítást kér annak pedig 100 Ft/km-ben határoztuk meg, de még egyszer kihangsúlyoznám, hogy ez a szociálisan nem rászorulók esetére vonatkozik.

Az Egészségház intézményvezetője volt a vendégünk a bizottsági ülésünkön, aki tájékoztatott bennünket a fogszabályozás kérdéséről. Panasz érkezett ugyanis a bizottságunkhoz és az intézmény vezetőjéhez is, hogy Miskolcra kell hordani a gyerekeket fogszabályozásra. Eddig elvitték a szülők, de most már Miskolcon sem vállalják térítésmentesen a fogszabályozás szolgáltatását.
Ezért már hónapokkal ezelőtt elkezdődött egy előkészítő munka erről. Keresztúri Ferencné megkereste a megyei tiszti főorvost, az ÁNTSZ-t, és az OEP-et, és 6 órát igényelt első körben ezen szakfeladat ellátására. Ez még egyenlőre nem indult el, bár helyet már biztosított az 1-es számú fogorvosi praxis, és pénzzel is besegített a felújítási munkákba. Úgy néz ki, hogy most már rendelő lesz, már a székeket is beszerezték, így rövidesen indulhat Sárospatakon a fogszabályozás. Ez a térségünknek is nagyon jó lenne, mert nincs lefedve ez a feladat. Itt még kisebb fogászati műtéteket is elvégezhetnek majd.

Cziczer Katalin
/2008.09.24./
 

 

Frissíteni szeretné gépjárműparkját a Kommunális Szervezet

 

        
                

Összesen kilenc napirendet tárgyaltunk, ezek közül kiemelkedő volt a Kommunális Szervezet fejlesztési stratégiájának kérdése azzal együtt is, hogy a testület még nem döntötte el, hogy hosszú távon hogyan akarja változtatni a Szervezet feladatkörét – kezdte beszámolóját a Jogi és Ügyrendi Bizottság üléséről Saláta László elnök…
 


 
 


Saláta László

 

Ezért bizottságunk az a javaslatot teszi a Testület felé, hogy az RFV Sárospatak Kft októberi beszámolója után tárgyaljuk újra a Kommunális Szervezet jövőbeli feladatait. Elképzelhető pl. az is, hogy a Kommunális Szervezet fogja a piaccal kapcsolatos feladatokat is ellátni. Az új vezető mindössze hét hónapja van ebben a funkcióban és javára legyen mondva, hogy egy nagyon komoly és alapos beszámolót terjesztett elő, ami nagyon jó alap lehet a további fejlesztések megtervezéséhez.
Emellett két gépjármű vásárlását kezdeményezték, mivel 20 éves, leamortizálódott gépjárműveik vannak. A pénzügyi lehetőségektől függ, hogy ez mikor valósulhat meg, még ebben az évben, vagy csak jövőre, de mindenképpen szükségesnek látjuk a gépjárműpark frissítését, így egy elvi hozzájárulást megadtuk hozzá.

Egy másik komoly napirendi pontunk volt – ami külön feladata volt a bizottságnak – a Farkas Ferenc Művészeti Iskolával kapcsolatos átvilágítás. Ott történt egy beruházás, aminek a folytatásához, illetve egy terv kifizetését kérte az intézmény vezetője a képviselő-testületet. A képviselő-testület ezért bízta meg a Jogi Bizottságot, hogy vizsgálja meg a beruházást. Tehát most azt kell eldöntenie a Testületnek, hogy folytatja-e ezt a beruházást. Mi azt a javasoljuk, hogy a tervet fizessük ki, és amikor anyagi lehetőségünk lesz rá, akkor valósítsuk meg a gyakorlatban a beruházás folytatását.

Emellett a Sidinfo Kft pénzügyi finanszírozására tettünk javaslatot. Igényeltek 9 millió Ft-ot, de mivel a lehetőségeink erősen korlátozottak, mi most 4.5 millió Ft-ot javaslunk és majd évvégén meglátjuk, hogy a pénzügyi lehetőségeink hogyan alakulnak és attól tesszük függővé a további finanszírozást.

Cziczer Katalin
/2008.09.24./
 

 

Változtatna a piac üzemeltetésén a Gazdasági Bizottság

 

        
                

Szeptember 22-én délután ülésezett a Gazdasági Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság, amely nyílt ülés keretében 12, zárt ülésen pedig 3 napirendi pontot tárgyalt – nyilatkozta Erdős Tamás, a bizottság elnöke…
 


 
 


Erdős Tamás

 

A nyílt ülés napirendjei között a 2008. évi költségvetést érintő kérdésről döntöttünk, ami gyakorlatilag az idő előrehaladtával folyamatos kötelezettségeket jelent, korrekciókat az idei év költségvetésében.
A Kommunális Szervezet fejlesztési stratégiáját hallgattuk meg, ami nagy dolog a város életében, hiszen hasonló minőségű és tartalmú anyag a szervezet fennállása óta még nem készült. Így rendkívül átfogó képet kapunk a szervezet munkájáról, problémáiról. Számos olyan nehézséget is feltárt, amivel a jövőben foglalkozni kell.

Utána a piac további üzemeltetésére vonatkozó napirendi pontot tárgyaltuk meg. A bizottság javaslatot tesz a testületnek, hogy a jelenlegi állapotot október1-től szüntessük meg, vegye át a piac üzemeltetését a város, azaz a Kommunális Szervezet. A piacra vonatkozóan a jövőben egy összeszedett program alapján az októberi testületi ülésen hozott döntéssel írjunk ki befektetői, üzemeltetői pályázatot. Próbáljuk meg azt megoldást, hogy vállalkozói tőke bevonásával egy korszerű és elfogadható minőségű piacot hozzunk létre a városban, hiszen a mostani állapotok már nem tarthatóak tovább.
Döntöttünk az önkormányzati ingatlanok csökkentett áron történő értékesítéséről. A bizottság három javaslatból két ingatlannak az értékesítését javasolja csökkentett áron. Ezek az ingatlanok már jó ideje meghirdetésre kerültek, de nem találtak gazdára. Ezért most reméljük, hogy a csökkentett ár kedvező fogadtatásra talál, és az ingatlanok elkelnek.
 

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Szent Erzsébet út 12. szám alatti épület átalakítási munkálatairól hallgattunk meg egy tájékoztatót, amelyet a Jogi és Ügyrendi Bizottság által készített jelentés foglalt össze.
Az Október 23. tér 1-3. szám alatti társasház tetőfelújításáról döntöttünk, amely arról szól, hogy az önkormányzat vállalja a háztömbben lévő önkormányzati lakások után a tulajdonosokat terhelő lakásarányos költségrészt. Természetesen ez egy örömteli dolog, hiszen minden lakótelepi fejlesztést a lakók együttműködése és közös szándéka mozdíthat meg, így a bizottság javasolja támogatni a testületnek. Mintegy 800 ezer Forint nagyságrendű összegről van szó, ennyi a 10 önkormányzati lakásra jutó arányos része a háztömb lapos tető felújításának.

A SIDINFO Kft, az Újbástya Rendezvénycentrum és turisztikai központ üzemeltetője működési célú támogatást nyújtott be. A bizottság az előterjesztésben szereplő javaslatot támogatja azzal, hogy az idei év hátralevő részében még vissza kell térnünk a cég finanszírozására.

Előterjesztés hangzott el az Eisenach városával megkötendő testvérvárosi szerződés megkötéséről, amit a bizottság egyhangúlag támogatott.

Tájékoztatót hallgattunk meg az Aditus Zrt elmúlt időszakbeli munkájáról. Ez a cég az Önkormányzat szerződéses partnere, pályázatírásra, pályázatfigyelésre és pályázati szakértői tevékenységre. A háromoldalas összefoglalóban minden olyan momentum leírásra került, amelyet a cég munkatársai a város pályázati tevékenységének előremozdítása érdekében tettek. Szinte minden olyan pályázat, amelyben a cég közreműködött eddig, legyen az decentralizált hazai forrású, regionális pénzek elnyerése, vagy az uniós pályázatok, néhány kivételtől eltekintve valamennyi pályázat nyert, a nagy pályázatok egytől egyig, ezért a bizottság is elismeréssel vette tudomásul az eddigi tevékenységet.

Előterjesztés hangzott el megüresedett önkormányzati bérlakás hasznosításáról. A lakótelepen egy lakásról van szó, amelyből a lakó elhunyt. Továbbra is szociális bérlakás kategóriában javasolja a bizottság használni a lakást, ami sajnos olyan állapotban van, hogy a további bérbeadáshoz az önkormányzatnak először rendbe kell tennie. Ezzel kapcsolatban néhány százezer Ft-os kötelezettségünk van, amelynek miután eleget tettünk, meghirdetésre kerülhet a lakás.

Tájékoztató hangzott el a József A. u. 28 szám alatti ingatlan kapcsán a szabályozási terv módosítására vonatkozóan, ami azt jelenti, hogy az ingatlanon, egy használaton kívüli trafóház hasznosításának lehetőségét kérte a tulajdonos. A Műszaki Iroda és a főépítész tájékoztatóját a Bizottság tudomásul vette..

A zárt ülés első naprendi pontja a Pataqua Kft ügyvezetői álláshelyére beérkezett pályázat elbírálása volt, amire egy pályázat érkezett be és erről tettünk javaslatot a képviselő-testületnek. A Pataqua Kft az Önkormányzat által alapított 100%-os tulajdonú nonprofit gazdasági társaság, amelynek a feladata, hogy megvalósítsa a fürdőben tervezett fejlesztések bizonyos elemeit, illetve a megvalósulást követően átvegye majd a fürdő teljes infrastruktúrájának a működtetését is.

Az első lakáshoz jutók támogatására egy kérelem érkezett, erről tárgyalt a bizottság, illetve néhány ingatlan üggyel kapcsolatosan.

Megkeresés érkezett egy magántulajdonos részéről, ami egy önkormányzati tulajdonban lévő mezőgazdasági művelési ágú külterületi ingatlan megvásárlására irányul. Miután 2007-ben a testület a mezőgazdasági területek értékesítését leállította, most át kell gondolnunk, hogy hogyan tovább a külterületi mezőgazdasági ingatlanokkal. A bizottság az egyedi kérdésben állást foglalt, illetve kezdeményezi, hogy októberben a kérdés kerüljön a Testület elé, tehát a kérdés az lesz, hogy felszabadítsuk-e a mezőgazdasági ingatlanok értékesítésére vonatkozó tilalmat. Erről tehát majd októberben születik döntés. 

Törő Gábor
/2008.09.24./
 

 

Könyvadomány az újjáépített bodrogkeresztúri Faluháznak

 

        
                

Amikor azon a borzalmas napon, 2007. április 4-én meggyulladt a könyvtár 14 ezer kötettel, rettenetesen kétségbe voltunk esve és tehetetlenül néztük, hogy ég le Faluház. A tűzoltók megérkeztek és közölték, hogy azokat a könyveket már nem lehet megmenteni – emlékezett vissza a Faluházat a könyvtárral együtt elpusztító tűzvészre Tóth Bertalanné, a bodrogkeresztúri Faluház könyvtárosa… 
 


 
 


Tóth Bertalanné

dr. Dávid Zoltán

Cstlósné Komáromi Katalin

Kövér Sándorné

Hollós Máté

 

Még azon a napon megszületett a gondolat, hogy ezt a kis falut, ami olyan sokszor visszalépett már, most nem engedjük, hogy visszalépjen. Úgy gondoltuk, hogy felépítjük a faluházat és újraindítjuk a könyvtárat is.
Polgármester úr vállalta a faluház felépítését - mint látható ez gyönyörűen sikerült is – és újra működik a könyvtárunk. Írtunk a televíziónak, ill. Interneten közöltük az ország lakóival, hogy bajban vagyunk, aki tud segítsen, küldjön könyveket. Elhatároztuk, hogy adakozásból fogjuk újjászervezni a könyvtárat. Ez az adakozás olyan nagyon jól sikerült, hogy most már ki is nőttük a könyvtárhelyiséget.
Baranyától, Balatonkeresztúrig, a Nyírségig, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Miskolc és sorolhatnám tovább… Sokan jelentkeztek magánszemélyek és könyvtárak, akik küldik a könyveket a mai napig is.
Szeretném megemlíteni, hogy első, aki még azon az éjszakán jelezte segítőkészségét, egy tanárnő volt Budapestről, Nagy Ildikó a neve, aki egy gyönyörű részleggel ajándékozott meg bennünket. Egy része gyerek anyag, de van felnőtt irodalom és szakirodalom is - egy nagyon szép állományt küldött már akkor nekünk.
Így most nagyon sok munkám van, mert a könyvek nagy része még nem alkalmas kölcsönzésre, ezeket alkalmassá kell tenni, sarkokat kell a könyvekbe építeni, kártyákat készíteni és akkor válnak kölcsönözhetővé. Én már alig várom, hogy átadhassam a lakosságnak, hogy jöjjenek és kölcsönözzenek.

Szeretném megköszönni az adományokat mind Sárospataknak, mind másoknak, akik adományaikkal hozzájárultak ennek a könyvtárnak az újraélesztéséhez – folytatta dr. Dávid Zoltán, Bodrogkeresztúr jegyzője…
Nagy szükség van erre a könyvtárra, hiszen az iskolai könyvtárunk nagyon kis terjedelmű, tehát az iskolai könyvtár feladatát is ezt látja el. Ezért gondoltuk azt, hogy feltétlenül újra kell éleszteni a könyvtári életet is, ezt a régi könyvtárosunk felvállalta társadalmi munkában. Az adományozott könyveket rendszerezi és szakszerűen elhelyezi, ahogy kell.

A Faluház leégése előtti tapasztalatok is azt mutatják, hogy igény van a könyvtárra. Közösségi tér a könyvtár is, ahova szívesen eljönnek, ha nem akarnak könyvet kölcsönözni, akkor csak beszélgetni, a folyóiratokat, a napi, vagy a hetilapokat nézegetni.
Úgy gondoljuk, hogy feltétlenül szükséges, hogy legyen egy állandó hely a hét folyamán, ahová jöhetnek, szemben a többi részével a Faluháznak, ahol - mint a közművelődési intézményekben lenni szokott - eseti rendezvények vannak, ahol bizonyos alkalmakkor nagyobb tömeg jelenik meg.

Sárospatakról, a Művelődés Háza és Könyvtára könyvadományát Csatlósné Komáromi Katalin az intézmény igazgatónő és Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője vitték el…

Azt hiszem, hogy mindenki a környéken, amikor hallotta azt a tragikus eseményt, ami Bodrogkeresztúrban tavaly történt és egy picit is kultúra szerető, vagy kultúrapártoló ember, megfogalmazódott benne hasonló gondolat – mondta a könyvek átadásakor Csatlósné Komáromi Katalin

Nekünk - intézményi vonatkozásban tekintve is - azt gondolom, hogy kötelességünk segíteni. Szerencsés dolog, hogy az intézményünk könyvtárában most olyan nagyobb arányú rendszerezésre került sor, ami lehetővé tette, hogy ilyen adományt hozzunk ma Bodrogkeresztúrnak.

Elhangzott, hogy az ország minden pontjáról segítették ennek az új közművelődési intézménynek az indulását. Sárospataknak - ami tulajdonképpen a szűken vett régióban fontos kulturális központ - kötelessége ez a segítségnyújtás, és én örülök ennek, hogy mi részt vehetünk a könyvtár feltöltésében.

A bodrogkeresztúri Faluháznak nyújtandó segítséget tágabb körben is terjesztettük, így a Zempléni Fesztivál és a Magyar Népművelők Egyesülete segítségét is hoztuk, valamint egy nagyon neves személy, Hollós Máté zeneszerző könyvfelajánlását is elhoztuk Bodrogkeresztúrba.
A zeneszerző az elmúlt hétvégén hozta ezt a könyvcsomagot Sárospatakra, amikor a Vöröstorony lovagtermében volt egy koncert. Az ő édesapja, Hollós Korvin Lajos írta A Vöröstorony kincse című regényt, amiből most az elkövetkezendő időszakban film is készül. A zeneszerzővel abban állapodtunk meg, hogy ha az eljövendő időszakban sokat jár a mi vidékünkön, akkor személyesen is felkeresi ezt a könyvtárat. Mi pedig a könyvadományát nagy szeretettel hoztuk el.

Kövér Sándorné - aki az ajándékozott könyveket Sárospatakon válogatta – elmondta, hogy a szerettek volna mindenképpen olyan könyveket hozni, amelyek a központi állományt fejlesztik, amelyek a mindennapos használatra alkalmasak, amelyek adatok megkeresését teszik lehetővé, tehát amelyek egy könyvtárnál elengedhetetlenek.

A bodrogkeresztúri könyvtáros kolléganővel beszélgetve megtudta, hogy nagyon sok gyerek várható és szeretnénk az ő színvonalas kiszolgálásukat is biztosítani, így sok gyerekkönyvet is hoztak.

Hasonlóképpen kölcsönözhető szépirodalmi köteteket, sikerkönyveket, krimiket, amelyek a napi forgalmat növelik. Ezáltal ide szoknak az olvasók, és továbbra is fontosnak érzik majd, hogy a könyvtárba járjanak.


Cziczer Katalin
/2008.09.23./
 

 

„TÜZES HÍREK”

 

        
                

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2008. augusztus 21. és szeptember 20. közötti időszakban 10 tűzeset és 18 műszaki mentés történt, 1 esetben vaklármához vonultak egységeink és 1 esetben kaptunk téves jelzést - küldte a tudósítást Barna Norbert tűzoltó...
 


 
 


Barna Norbert

 

Fenti időszakban 3-3 esetben szárazfű és szemét gyulladt meg, 1-1 esetben szalmakazal, lakóház elektromos elosztója, mezőgazdasági erőgép gyulladt ki.
A műszaki mentések során 5 alkalommal a vihar által okozott károk (fóliázás, vízszivatás, tető héjazat megigazítás, vakolatomlás) felszámolását végezték tűzoltóink, 5 esetben lakóházat, közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottak el, 3 esetben méhrajt távolítottak el, 3 alkalommal közúti balesetnél működtek közre tűzoltóink, 1 alkalommal életmentést hajtottak végre.

Augusztus 22-én a déli órákban Bodroghalom külterületén egy magyar Trabant 601 típusú és egy szlovák Jeep típusú terepjáró ütközött össze. A Trabantba az ütközés következtében 1 fő beszorult, akit a kiérkező tűzoltók feszítő-vágó segítségével szabadítottak ki és átadták a mentőknek, majd áramtalanítása után, az úttestet letakarították.
Augusztus 30-án az esti órákban Sátoraljaújhelyen a Felsőzsólyomkán egy személy 3-4 méter magasságból az útról az árokba esett. Kiérkező tűzoltóink a személyt kimentették és a mentősöknek átadták.

Versenyek:
Szeptember 18-19-én került megrendezésre Győrben az ETO Parkban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2008. évi Kispályás Labdarúgó Bajnokságának döntője, melyen Borsod-Abaúj-Zemplén Megyét a sátoraljaújhelyi tűzoltóság csapata képviselte. A versenyen a 19 megye csapatai mellett a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2 csapata vett részt. A sátoraljaújhelyi tűzoltóság csapata a döntőbe jutott, ahol a selejtező csoportbeli ellenfelével, Veszprém Megye csapatával kertült össze. A csoportbeli 3-2-es győzelem után sajnos a döntőben 2-1-es vereséget szenvedtek focistáink, így az előkelő második helyet szerezték meg. A torna legjobb játékosának az újhelyi Barna Norbertet választották. A csapat tagjai (álló sor): Trembulyák Nándor, Dakos Zoltán tűzoltóparancsnok helyettes, Pletenyik Béla, Braun Zsolt, Regős László, Lőrincz György tűzoltóparancsnok, Szabó Sándor, (guggoló sor): Jurkó Tamás, Dakos László, Matusz Tamás, Barna Norbert, Ocsenás József.

Immár 15. alkalommal szeptember 19-én került megrendezésre a sátoraljaújhelyi sportcsarnokban a Sport és Barátság 2008. évi Nemzetközi Kispályás Labdarúgó Torna. A tornán 8 csapat vett részt, ebből hét újhelyi (Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, Mentők, Vámhivatal Sátoraljaújhely, Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság, Közalkalmazottak, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága) és egy szlovák nemzetiségű (Kassa Fegyház). A döntőt a kassai Fegyház és az újhelyi Tűzoltóság csapata játszotta, melyet a tűzoltók 3-0-ra nyertek meg. A gólkirályi címet 13 lőtt góllal Juhász Péter (Tűzoltóság) szerezte meg. A csapat tagjai (álló sor): Szabó Sándor, Juhász Péter, Braun Zsolt, Trembulyák Nándor, (guggoló sor): Ocsenás József, Matusz Tamás, Dakos László, Barna Norbert. A képről hiányzik :Regős László.


Barna Norbert- tűzoltó
/2008.09.23./
 

 

Nemes célokra felajánlott 1%-ok régiónkban is

 
 

A 2007. évi személyi jövedelemadójuk 1+1%-áról 2008. év első felében ismét jelentős számú magánszemély rendelkezett az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye) illetékességi körében.

Az idei évben a magánszemélyek részéről egyszerűsödött a felajánlás lehetősége, több módon is rendelkezhettek adójuk 1+1 %-áról. Az adózók már a bevalláson is megjelölhették a kedvezményezetteket, nyilatkozatukat elektronikusan is benyújthatták, illetve felajánlásukat munkáltatójukon keresztül is eljuttathatták az APEH-hoz.

Ennek is köszönhető, hogy a nyilatkozatok számában és a felajánlott összegekben is növekedés mutatkozott az előző évhez viszonyítva.

A régióban 168.515 magánszemély élt a civil kedvezményezetteknek felajánlható rendelkezés lehetőségével, melynek összege 609 millió 197 ezer forint. Az egyházak részére is jelentős számú, 116.981 db nyilatkozat került benyújtásra a három megyében.

Régiónkban összesen 3407 civil szervezet örülhet a magánszemélyek által eltérő összegben nyújtott felajánlásnak. Az első három legnagyobb összegű felajánlást két állatvédő és egy nevelés-oktatással foglalkozó civil szervezet kapta.

A nyilatkozattal érintett szervezeteket Igazgatóságunk felhívó-tájékoztató levélben szeptember 1-ig értesítette a felajánlás tényéről, illetve a részükre felajánlott összeg nagyságrendjéről, valamint arról, hogy a tájékoztató kézbesítését követő 30 napon belül igazolniuk kell a törvényi feltételek meglétét. Ezt a tájékoztató levél mellékleteként kiküldött 0837-es adatlapon, vagy azzal egyenértékű okiratban tehetik meg.

Fontos törvényi változás volt ugyanis az idei évtől, hogy az 1 %-ból részesülni kívánó civil szervezetnek – a törvény által meghatározott időszakban – nem lehet olyan lejárt esedékességű köztartozása, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kapott. Amennyiben a kedvezményezettek a felhívó-tájékoztató levél kézhezvételét követően 30 napon belül igazolják a törvényi feltételek meglétét, az APEH a részükre felajánlott összeget az adatlapok beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkésőbb december 15-ig átutalja.  

Ezért is fontos, hogy az adatlapokat minél hamarabb pontosan és teljes körűen kitöltve juttassák vissza az igazgatóságokra, annak érdekében, hogy a kedvezményezetti jogosultság felülvizsgálatát követően a felajánlott összegek mielőbb célba érjenek.  
 


APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.09.23./
 

 

Növelték megengedett sebességhatárt Rózsásnál

 

        
                

Több közlekedésrendészeti kezdeményezésünk is volt az elmúlt időszakban, ugyanis Sárospatak város Polgármesteri Hivatalával, ill. a szakhatóságokkal közlekedésbiztonsági megbeszéléseken vettünk részt tavasszal, több fordulóban és több területen is. Ezeknek érett be most egy gyümölcse – nyilatkozta dr.Téglás István r. alezredes, kapitányságvezető…
 


 
 


Dr. Téglás István

 

A Sárospatak külterületén Rózsáson, mint lakott terülten, a helységjelző táblák között 50 km/óra volt a megengedett maximáis sebesség.
Azonban úgy ítéltük meg, hogy a jelenlegi forgalmi helyzet és a település lakottsága nem igazán indokolja ezt. Ezért, a közlekedési osztályvezető felvetésére most Rózsás településen 70-es tábla lett kihelyezve a Rózsás táblák alá, ami azt jelenti a közlekedőknek, hogy itt a maximális megengedett sebesség 70 km/óra, tehát előrelépés az 50 km/órához képest.

Azonban ez ne adjon okot senkinek, vagy ne legyen arra ösztönző, hogy gyorsan hajtson, ugyanis megint csak ígérem, hogy visszatérve fogjuk ellenőrizni a sebességhatárok betartását.


Törő Gábor
/2008.09.23./
 

 

A Borkirálynővel ünnepeltek a reformátusok

 

        
                

Szepsi Lackó Máté emlékezetét őrizve tartott a református gyülekezet 2008. szeptember 21-én hálaadó Istentiszteletet, melynek díszvendége Götz Ildikó borkirálynő volt. Udvartartásában jelen voltak a Zempléni Lovas Egyesület Rákóczi korabeli díszruhás tagjai is, akik felidézték azoknak a hitet és hazát oltalmazó fejedelmeknek alakját, akik Sárospatak történelmi múltját meghatározták - nyilatkozta Virágh Sándor, református lelkész...
 


 
 


Götz Ildikó

 

Az igehirdetést Korda Zoltán szatmárnémeti lelkipásztor végezte, igeolvasással, imádsággal Szilágyi Balázs vendég lelkipásztor szolgált, Virágh Sándor pedig megkeresztelte a kis Kozma Róbertet. Jelen volt a határon túli testvérgyülekezet kórusa is Orosz Márta karnagy vezetésével, akik éneke a református énekkarral együtt megható pillanatai voltak az együttlétnek. Két versét szavalta el Hankovszkiné Gergely Ilona Szatmárnémetiből, hitvallást téve soraiban a magyar testvériségről.

Az Istentisztelet résztvevői voltak a Református Gimnázium pecúrjai is, akik a hagyományok szerinti pecúravatással válnak igazi Kollégiumi polgárokká. Az élet küzdelmes és sok szomorúságot hordozó eseménye között a bor, az úrvacsorai bor áldott jelképe lehet az örömnek, az Istenben való újjászületésnek és a felebaráti, közösségi ünneplésnek, melyet a Máté napján ünneplő közösség, mint őseitől nyert örökséget köszönhetett meg.

További fotók>>>                         További fotók>>>
Református Lelkészi Hivatal
/2008.09.23./
 

 

Gyakorló Iskolák Kavalkádja Csillebérc 2008

 

        
                

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájából a tanévkezdés 15 tanulónak táborozással indult. Ők voltak azok, akik közösségi, tanulmányi munkájuk jutalmául részt vehettek a „gyakorlósok” országos találkozóján, amelyet idén Csillebércen rendeztek meg - számolt be Dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea...
 


 
 


Dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea

 

Gazdag, tartalmas program várta a gyerekeket. A szervezők az olimpia évéhez igazították a különböző tevékenységeket.
Nagyon megható volt, amikor a sárospataki lányok egy remek zenés produkcióval léptek fel, és a műsoruk végén a szűnni nem akaró taps sikerét élvezhettük.
Úgy gondoljuk, egy ilyen találkozó remek alkalom arra, hogy tapasztalatot gyűjtsünk, ismerkedjünk, barátságokat kössünk más gyakorlóiskolásokkal.

A résztvevő tanulók:
Máji Franciska 6.a,  Preszoly Fruzsina 6.a, Bogáthy Csenge 6.b,  Bodnár Anita 6.c, Záhonyi Patrik 6.c, Gál Dorottya 7.a, Bódisz Áron 7.a,  Bihi Noémi 7.b,
Gál Klaudia 7.b, Sisán Bence 7.b, Taskovics Fruzsina 8.a, Braun Réka 8.a, Bogáthy Nikoletta 8.b, Vaskó Zsófia 8.b, Rusznyák Ágnes 8.c.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.23./
 

 

Kassán járt Csimpolya Gyermektánccsoport

 

        
         
      
 


Darmos Éva

 

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Csimpolya Gyermektánccsoportja 2008. szeptember 13-án Sárospatak város képviseletében vett részt az I. Kassai Borfesztiválon. A gyermektáncosok a felvonulás mellett, 30 perces műsorral örvendeztették meg a közönséget - küldte beszámolóját Darmos Éva...

A műsorban dél-alföldi, gagybátori, szilágysági, moldvai, jobbágytelki táncokat láthattak, s boros nótákat hallhattak az érdeklődők.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.09.23./
 

Köszönet a Máté napi tapsokért

        
                

  A Református Egyházközség a Lorántffy Zsuzsanna emlékév őszi programjaként rendezte meg a Máté napi ünnepet, Szepsi Laczkó Máté lelkész emlékezetét őrizve, aki Lorántffy Zsuzsanna számára az aszúbort elkészítette. A Művelődés Házával közösen rendezett Virágéknál ég a világ című vidám műsorban nagy sikert aratott a Debrecenből vendégszereplő Melódia Big Band Kovács János vezetésével, és nagy tapssal jutalmazta a közönség a Református Templom Énekkara és Virághék zenész barátai produkcióit is, amelyek bordalok és hazafias énekekből állt.
 
 


Virágh Sándor

 


Köszönet Dér Krisztina, Fedorcsák Katalin, Fridl Andrásné, Bundzik Tímea, Kádárné Szász Hilda és a gyülekezet tagjaiból alakult alkalmi tánckar közreműködéséért.

Hozzájárultak az est sikeréhez a Réthyné Muha Krisztina vezette Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tánccsoportjai is, akik Bodrogközi, Dél-alföldi és Bökönyi táncokat adtak elő.
Személyes hangú köszöntővel emelte ki az ünnep jelentőségét Csatlósné Komáromi Katalin intézményvezető, Dr. Hörcsik Richárd polgármester úr pedig szakképzettségének megfelelően történelmi visszaemlékezéssel szolgált az aszúbort készítő, egykori pataki diákból tudós udvari lelkésszé lett, s a történetírás számára is Krónikájával örökséget hagyó Szepsi Laczkó Máté alakjának felidézésével.

 Az előadást követően a közönség a Máté napi éltetést egy pohár borral is megtehette, amit Kun Lajos Terra-Vin borászata ajánlott fel az ünnep számára.
 

 További fotók>>>    

Az estről Bíró Ferenc és a szerkesztőség is töltött fel amatőr videókat az internetre.
(Jobb minőség érhető el -  jobb gépeken - ha a kép jobb alsó sarkánál lévő Watch in high quality feliratra kattintunk) Ref. Lelkészi Hivatal
/2008.09.22./
 

Sárospatakiak látogatása Eisenachba

        
                

  2008. szeptember 12-13-án hivatalos delegáció látogatott Sárospatakról a németországi Eisenachba. „A meghívást arra a jubileumi ünnepségre kaptuk, melyen Eisenach és Marburg testvérvárosi kapcsolatának 20. évfordulóját ünnepelte- nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd polgármester...
 
 


Dr. Hörcsik Richárd

 


Matthias Doht

 


Buchalter Nóra

 

A programokon való részvételen túl látogatásunk célja elsősorban a testvérvárosi szerződés megkötésének előkészületei illetve a kapcsolatok által kiaknázható konkrét lehetőségek feltárása voltak.
Pénteken egy olyan vállalatnál folytattunk tárgyalásokat, amely potenciális üzleti partnere lehetne sárospataki cégeknek, s ezáltal beruházások kerülhetnének térségünkbe.
Továbbá beszéltünk a város vezetőivel a Tokaji bor illetve egyéb hungarikumok népszerűsítési lehetőségeiről Eisenachban és Thüringiában.
Jövőbeli céljaink megvalósításának első lépése lesz a testvérvárosi szerződés aláírása, melyre 2008. november 19-én kerül sor Sárospatakon. Ezt követően 2009. Pünkösdkor egy nagyobb létszámú eisenachi delegáció érkezésével számolunk, melyben gazdasági, kulturális és oktatási szakemberek fognak személyes tapasztalatot gyűjteni városunkról.” – mondta el Buchalter Nóra, tanácsos.
Az ünnepség egyik fontos momentuma volt a három meghívott polgármester nyilvános fellépése a rendezvény színpadán, ahol jövőbeli terveikről és a testvérvárosi kapcsolatból fakadó elvárásaikról beszéltek. Dr. Hörcsik Richárd polgármester beszédéből idézünk:

„Ez a mai nap egy közös projekt kezdete, hiszen Szt. Erzsébet életútját járhatjuk be képzeletben Sárospataktól Eisenachon át Marburgig. Matthias Doht Főpolgármester Úrral már tavaszi látogatásunk idején tárgyaltunk arról, hogy kívánatos lenne egy európai Szent Erzsébet kulturális útvonal kialakítása. Ha kellőképpen alá tudjuk támasztani ezen törekvésünket, akkor vélhetően az Európai Unió is pártfogásába veszi ügyünket, és anyagilag is támogatja a hagyományok ápolásának közös útját.

Szt. Erzsébet hagyományaira alapozva természetesen elsősorban az aktív turizmus lehetőségeinek kiaknázására számítok. Példaként említhetem, hogy idén májusban sárospataki zarándokok mentek végig a Szt. Erzsébet úton Eisenactól-Marburgig. Azt természetesen nem kívánjuk, hogy bárki is legyalogolja az Eisenach és Sárospatak közötti 1200 km-es utat, de városunk, szeretettel várja az eisenachi és a marburgi zarándokokat.

Fontos megemlítenem, hogy most kezdtünk bele a termálfürdő nagy ívű fejlesztésébe. A mozgásszervi megbetegedésekre javallt sárospataki termál/gyógyvíz köré olyan wellness és élményfürdőt építünk, a kiegészítő 4 csillagos hotellel, amelyben leendő testvérvárosunk polgárait is szívesen látjuk pihenésre és/vagy gyógykezelésre.

Megint vissza kell utalnom a tavaszi megbeszéléseinkre, ahol közös akarattal fogalmaztuk meg, hogy az iskoláink és a diákjaink között élő kapcsolat kialakítására kell törekednünk. Sárospatak kis város ugyan (15 000 lakosa van), de büszkén mondhatjuk el, hogy ennek ellenére pezsgő diákélet van a "falain" belül. 4 általános iskola, 2 gimnázium, 1 szakképző iskola és két főiskola tanítja gyermekeiket. Ha jól összeszámolom, akkor legalább 4000 fő a Patakon iskolába járók száma.

Németországban is jól ismerik, hogy Közép-Európa legrégebbi protestáns iskolája a Sárospataki Református Kollégium, amit 1531-ben alapították. Jelenleg is általános iskola, gimnázium és teológiai akadémia működik benne. Már 150 éve annak, hogy a Tanítóképző megnyitotta kapuit. Ma is legalább 400-an tanulják itt azt, hogyan kell megtanítani írni s olvasni a kisiskolásokat. Tehát, nagyon fontos, hogy a pataki és az eisenachi iskolák megtalálják egymást, és később - akár önkormányzati közvetítés nélkül is – a feltárt kapcsolódási pontok mentén élő együttműködést alakítsanak ki.
Összefoglalva tehát, szeretnénk elérni, hogy:
- Legyenek dinamikusak a kapcsolatok, amik ne csak az egymás meglátogatásában merüljenek ki! Legyen konstruktív folytatása!
- Kézenfekvő, hogy együtt dolgozzuk ki az „Európai Szent Erzsébet Kulturális Útvonal” projektet.
- Legyenek diákcserék! Ami már az önkormányzati Árpád Vezér Gimnázium és a Vay Szakképző Iskolánk illetve az eisenachi partereik között megkezdődött.
- Városaink cégei közösen lépjenek fel az európai piacokon!
- Minél több pihenni vágyó thüringiai nyugdíjast és turistát szeretnék látni a 2010-ben átadott Gyógyfürdőnkben!
- És végül egy egészségügyi jó tanács! Minél több tokaji bort igyanak az eisenachi és marburgi polgárok!”

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.22./
 

Megoldódik a végardói temetőkerítés problémája

        
                

  Örömmel számolok be róla, hogy egy régóta meglévő probléma megoldásához közeledünk Sárospatak Végardó városrészén. A temetőkerítés cseréjére pályázott önkormányzatunk, ami sikerült, így elkezdődhet az új kerítés építése. Erről 2008. szeptember 16-án lakossági fórumon tájékoztattam a végadói embereket- nyilatkozta Egyed Attila, képviselő…
 
 


Egyed Attila

 

Pályázat útján kiválasztásra került a kivitelező cég is, a Kommunális Szervezet. A tájékoztatón elhangzott, hogy a beruházás elkezdődik és remélhetően november végére el is készül. Bemutatásra kerültek a végleges tervek, amit széleskörű egyeztetés előzött meg.

Vendégeim voltak: Aros János alpolgármester, Melles Tivadar plébános, Mahalek István igazgató, Omelka László mérnök, akikkel megválaszoltuk a felmerülő kérdéseket.

Remélem a tájékoztatóval sok találgatást és bizonytalanságot oszlattunk el.


Törő Gábor
/2008.09.22./
 

Folytatódik a Szent Erzsébet előadássorozat

        
                

  A Művelődés Háza és Könyvtára az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társasággal közösen indított előadássorozatot 2008-ban Szent Erzsébet útján címmel. Az előadássorozat célja, hogy a város nagy szülöttjét és kultuszát minél szélesebb perspektívából mutassa be, ezért az előadók között egy-egy tudományág jeles képviselőjét hallgathatjuk havonta egy alkalommal.

Következő előadója Puskely Mária szerzetestanár, aki a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek Kongregáció tagja, három egyetemen tanít, számos könyv írója és fordítója. Előadásának címe: Árpád-házi Szent Erzsébet belső világa.
Az előadás helye és ideje: 2008. szeptember 25. csütörtök 18 óra Szent Erzsébet Ház olvasóterme.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az előadássorozat következő időpontjai és előadói:
Október 30. Varga Tibor jogtörténész
November 21. Szántai Lajos történész


/2008.09.22./
 

„Magyar sikerek – sikeres magyarok” - előadás a könyvtárban

        
                

  Születésének 115. évfordulóján Szent-Györgyi Albert életútját felvázoló előadásra invitáltuk kedves olvasóinkat. Dr. Makán Ferencné idegenvezető a Megyei Közgyűlés Mecénás Alapjának támogatásával végzett kutatásainak eredményét tárta elénk...
 
 


Dr. Makán Ferencné

 

Nem egy klasszikus tudós portréja bontakozott ki szavai nyomán! Szokatlan kutatási módszereiről, a század elején elképzelhetetlen demokratikus vezetési stílusáról kaptunk átfogó képet.

Szent-Györgyi az egyetlen Nobel-díjas kutató, aki Magyarországon végzett munkájáért kapta meg ezt a kitüntetést.
Megismerhettük családi hátterét, a C-vitamin kutatásának történetét, külföldi tevékenységét. Szegeden külön múzeumot létesítenek, hogy életútját mindenki megismerhesse.

Az előadás utáni jó hangulatú beszélgetésben olyan adatok kerültek felszínre, amelyek előadónkat további kutatásokra ösztönzik.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.22./
 

Még mindig nem veszített pontot focicsapatunk

        
                

  Vasárnap délután kissé „hideg” fogadtatásban volt része Pácin futballcsapatának Sárospatakon. Tudták játékosaink, hogy győzni kell, ezért már a mérkőzés elejétől kezdve kezükbe vették a kezdeményezést, melynek eredményeképpen a 6. percben Szőke Zoltán előre ívelt labdájából Horváth Zsolt szerzett vezetést. 1:0 – kezdte kellemesen a tudósítást Koscsó István, a Baráti Kör elnöke
 
 


Horváth Zsolt


Koscsó István

  A játék következő részében, mint ahogy azt a korábbi meccseken is tapasztalhattuk, jöttek a kihagyott helyzetek. A második gólra egy félórát kellett várni, amikor Kerékgyártó Krisztián szép passzából Pothurszki Roland magabiztosan lőtt a hálóba. 2:0.

A 16. és a 38. percben volt egy-egy védelmi kihagyásunk, melyekből nem lett gól - köszönhetően ezt a mindig nagyon jól védő kapusunknak, Braun Zsoltnak.

A második félidőt még erőteljesebben kezdtük, s már a 4. percben megszületett a harmadik találatunk. A góllövő ismét Pothurszki Roland. 3:0
A végeredményt beállító gól a 25. percben született. Kerékgyártó Krisztián jó lövését a kapus kiütötte, de pontosan Pothurszki Roland elé, aki ezúttal sem hibázott. Az eredmény: 4:0. Újabb mesterhármas! Bravó Cerka!

Ezzel alaposan meg is nehezítette a szurkolók dolgát a legjobb játékos kiválasztásánál. Úgy gondoltuk, hogy most ne elsősorban a rúgott gólok, hanem a mutatott teljesítmény és a hozzáállás döntsön. Így lett ezúttal a legjobb hazai játékos Horváth Zsolt.

Ezzel a hét fordulóval lezárult a szezon „képzeletbeli” első harmada. Itt nem volt szabad pontot veszíteni, amit eddig tökéletesen teljesített a csapat. Most jön a szezon legnehezebb középső szakasza, ahol az - előjelek szerint- a bajnokság megnyerésére törekvő csapatokkal kell megküzdeni. Nagyon nehéz öt forduló elé nézünk.
Szurkoljunk közösen, hogy sikerüljön a feladatot teljesítni!


Az ifi csapatunk kispadján ezen a hétvégén a felnőtt csapatban sérülés miatt nem játszó Szabó Sándor ült. Jól irányította a csapatot, hiszen 4:2-re győztek! Az edzőváltás oka: - Beimli Zsolt- nyugat Európában egy nemzetközi foci tornán vett részt (amit meg is nyertek!)

Mindenkinek gratulálunk!!! Hajrá Patak!!!
 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.09.21./
 

Mesemondó verseny Egerben

        
                

  2008. szeptember 13-án került megrendezésre a Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából országosan meghirdetett mesemondó verseny területi döntője az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában.
Az esemény szép számú résztvevővel, nagy sikerrel zajlott, tetszést aratott mind a szereplő gyerekek, mind a meséket élvezettel hallgató közönség körében.

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskoláját két tanuló képviselte.

Dékány Lea 4.a osztályos tanuló II. helyezést ért el.
Felkészítő : Kecskeméthy Károlyné

Kis-Tóth Éva Mercédesz 6.c osztályos tanuló III. helyezést ért el.
Felkészítő : dr. Rózshegyiné Nagy Andrea

Gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak!

Törő Gábor
/2008.09.21./
 

Kreatív Varázssziget

        
                

  Kreatív Varázssziget fantázianévvel láttuk el újonnan induló rendezvénysorozatunkat. Az ünnepekhez kapcsolódó „Ügyeskedj a könyvtárban!” programunk során több érdeklődő szülővel találkoztam, akik jelezték, hogy ők is szívesen részt vennének foglakozásainkon - számolt be a foglalkozásról Krenyitzkyné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...
 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

 

Mivel eddig ezt csak osztályoknak, csoportoknak tartottuk és az igény felmerült, úgy gondoltam kipróbálhatnánk egy hobbi délutánt összehozni. Sajnos rohanó világunkban egyre kevesebb
idő jut gyermekeinkre, ezért jó lenne velük együtt új dolgokat kipróbálni. Nagyszerű lehetőséget nyújt, hogy a könyvtári környezetben, gyermekeinkre figyelve együtt alkothatunk és kreativitásunkat előhívhatjuk és fejleszthetjük. Az itt megtalálható könyvek, folyóiratok pedig jó tanácsokkal és ötletekkel szolgálnak a megtanult technikák alkalmazásához.

Első alkalommal szalvétatechnikával foglalkoztunk. Ez a díszítő eljárás napjaikban egyre népszerűbb, hiszen csodálatos szalvéták széles választéka áll  rendelkezésünkre. A felhasználási terület egyre szélesebb és valóban csekély ráfordítással roppant mutatós használati és dísztárgyakat dekorálhatunk ezzel a
technikával.
Foglalkozásainkat havonta egy alkalommal tartjuk majd. Októberben gyöngyékszerek készítését tervezzük. Reméljük mindenki örömét leli a közös alkotó munkában. Szeretettel várjuk leendő vendégeinket is, akiknek felkeltettük érdeklődését!

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.21./
 

Együttműködés az Árvay és a Sárospataki Rendőrkapitányság között

        
                

  A csütörtöki napon Bujdosó Norbert rendőr zászlós a Sárospataki Rendőrkapitányság és az iskolák közti kapcsolatért felelő rendőr újra ellátogatott az Árvay József Gyakorló Általános Iskolába, ahol Kissné Murányi Andrea igazgató asszonnyal egyeztette a rendőrség és az iskola együttműködésének részleteit...
 
 
    


Bujdosó Norbert

 

Osztályfőnöki és rendhagyó osztályfőnöki órák keretében fog segítséget nyújtani a gyerekeknek a biztonságos közlekedés elsajátításához és megismerteti a tanulókkal a rendőrség munkáját . Ezen kívül reggel és a szünetekben rendszeresen „szét fog nézni” az iskolában és környékén az esetleges nemkívánatos események megelőzése érdekében.
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.09.21./
 

Sok fecske vesztét okozta a hirtelen jött hideg

        
                

  A hirtelen hidegre fordult idő a még el nem költözött kisfecskékre nagy veszélyt jelentett, sőt nagyon sokan nem is élték túl. A Berekben is lehetett látni, ahogy a víz felett szálldosnak élelmet keresve, de az élelemül szolgáló rovarok elbújtak a hideg miatt, így a fecskék kimerülten pihentek meg a mólók és csónakok szélén…
 
 


 

A kiéhezett, kimerült madarak százával hullottak el, anélkül, hogy bármit is tehettünk volna értük. A honlapunkon csevegők és Horgászfalu lakói közül is többen beszámoltak róla, hogy hazavittek egyet-egyet s megpróbáltak megmenteni, de senkinek sem sikerült.

Volt aki madárbarát oldalakon utána nézett, hogy mi ilyenkor a teendő. A legyengült fecskéket papírdobozba téve főtt tojással kevert túróval lehet etetni, amíg átvészelik a hideg időt. Talán így sikerül megmenteni belőlük, amik a jó idő visszatértével megerősödnek és elköltözhetnek.

Vasárnap már enyhébbre fordult az idő, a Berekben tapasztaltak szerint sok fecske túlélte a hideg napokat, és újból erőre kapva röpködtek.
Bízunk benne, hogy a meleg visszajön és megerősödve el tudnak költözni.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.21./
 

„KATTINTS RÁ, NAGYI!”

        
                

  Számítógépes tanfolyam időskorúak számára - Tisztelt nagymamák, nagypapák, kedves nyugdíjasok!
 
 


 

2008. október 8-tól tanfolyamot hirdetünk, hogy az időskorúak is megismerjék és használják a számítógépet, a kapcsolattartás új eszközeit.
A tanfolyam délelőttönként zajlik, a részvételi díj 1000 Ft. Jelentkezni A Művelődés Háza titkárságán lehet 2008. október 3-ig.

A Művelődés Háza és Könyvtára, Sárospatak, Eötvös út 6.
Tel: 47/311-811, 47/312-812
A jelentkezéseket érkezési sorrendben fogadjuk!

A Művelődés Háza és Könyvtára
/2008.09.20./
 

Rajztanáraink alkotásai Kassán

        
                

  Az elmúlt hét folyamán szeptember 17-én, szerdán nyílt kiállítása a Zempléni Rajztanárok Alkotókörének Kassán, a Megyei Művelődési Központ szervezésében – adja hírül Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője…
 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

 

A két intézmény közötti kapcsolat nem újkeletű és az együttműködésnek is már több területe volt, hiszen az Eleonóra Kovácsiková által vezetett intézmény több kiállításon bemutatkozott itt nálunk, ill. a Bodrog Néptáncegyüttes vendégszerepelt nálunk, a Foltos Pille Kör is, tehát folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, sőt a rajztanárok egymás alkotó nyári alkotótáborán is részt vesznek.

Most a mi körünknek a kassai bemutatkozása volt időszerű és aktuális. Azt gondolom, hogy ennek a kapcsolatépítésnek eddig is sok hozadéka volt és reméljük, hogy lesz a jövőben is, hiszen a hírek szerint Kassa a 2010-es években Európa Kulturális Fővárosa lesz, tehát nekünk egyértelműen nem mindegy, hogy innen a határ közeléből milyen magyar partnerrel tud majd Kassa ezen a nevezetes évfordulón együttműködni.

A zempléni Rajztanárok Alkotókörének kiállítása egy hónapig látható Kassán és természetesen a jövő évadban is örömmel fogadjuk a kassai alkotókat.

Cziczer Katalin
/2008.09.20./
 

Sebességmérés a Rákóczi iskolánál

        
                

  A héten az iskolák közelében nem csak a rendőri jelenléttel gondoskodtunk az iskolások gyalogos forgalmának biztonságáról, hanem sebességellenőrzést is végztünk ezeken a helyeken – számolt be az újabb, gyermekeink érdekében tett intézkedésekről Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője…
 
 


Bacsó Tibor

 

Az Edélyi János utca II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola melletti szakaszára pl. 30 km/h sebességkorlátozó táblák vannak kihelyezve.

Ezen az útszakaszon halad át az átmenő forgalom a városon, sok tehergépkocsival és kamionnal. A kollégák, az éppen szolgálatban rendőrök Fáma-II. típusú sebességmérő készülékkel  itt mérik a sebességet és a megengedett sebességet túllépőkkel szemben intézkedni fognak.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.09.20./
 

Teller Ede tevékenységét idéző előadás az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

        
                

  A Teller-centenárium alkalmából 2008. szeptember 15-én Raics Péter, a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének docense idézte fel Teller Ede sokszínű személyiségét, a kutatásaival tudósokat és politikusokat is megosztó alakját...
 
 


Raics Péter

 

„A tudomány nem elsősorban tudás, hanem a tudásnak azon része, ami új, ami meglepő” - idézte a magfizikai kutatásairól elhíresült tudós gondolatait az előadó.

A rendezvény második 50 perce gyakorlati jellegű bemutató volt, ahol a hallgatóság megerősödhetett abban, hogy az atommag felépítése még ma is kutatott állapotban van, de feloldotta az atomerőművektől való hisztérikus félelmet is. Félni igazából a butaságtól kell, s nem a technikától – mutatott rá Teller Edére hivatkozva az előadó.

A programot egy poszterpályázat is kísérte, ahol az ÁVG-s diákok ily módon állítottak emléket a fizikusnak.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.20./
 

Az Árvayban a legkisebb lány focisták is elkezdték a felkészülést

        
                

  A sikeres III-IV. korcsoportos lányok után elkezdte az edzéseket a kisebbik lány focicsapat is az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában - számolt be Gönczy Zoltán edző...
 
 


Gönczy Zoltán

 

A fő hangsúly a mozgás örömén, a csapatsport nevelő hatásán van, de nemsokára ők is hivatalos mérkőzéseket játszhatnak az Árvay DSE színeiben. Egy-két éven belül pedig csatlakozhatnak a nagycsapat keretéhez is.

A látottak alapján fegyelmezett, ügyes játékosok válhatnak belőlük.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.09.19./
 

Elindult az Iskola rendőre program

        
                

  Bujdosó Norbert rendőr zászlós, mint kijelölt iskolarendőr az elmúlt héten megjelent az általános iskolákban, és az „Iskola rendőre” címmel meghirdetett program keretén belül elkezdte a munkát…
 
 


Bujdosó Norbert

 

Az első alkalommal propagandaanyagokat osztott szét az iskolások között, az iskolavezetéssel pedig órákat, időpontokat egyeztetett az előadások tekintetében. Az egyeztetett órarendet eljuttatták a kapitányságra jóváhagyásra, ezáltal a jövő héttől kezdve folyamatosan lesznek előadások az iskolákban.

Az iskolaigazgatók és tanárok kérésére folyamatos jelenlétet biztosított az óraközi szünetekben, az iskolák folyosóin és udvarán. Mind a diákok, mind a pedagógusok örömmel fogadták, folyamatosan kérdésekkel bombázták, valamint kérték, hogy egyéb órákon is vegyen részt.
Olyan igény is felmerült, hogy a délutáni tanulószobát is látogassa meg, amire ígéretet is tett.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.19./
 

Ma elindul a TÁVHŐ szolgáltatás  

 

                   

A közelmúltban bekövetkezett jelentős külső hőmérsékletcsökkenés, illetve időjárási viszonyok kedvezőtlen alakulása miatt a TÁVHŐ szolgáltatás iránt megnövekedett lakossági érdeklődéssel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot – küldte közleményét Gulybán László, az RFV Sárospatak Nonprofit Kft. ügyvezetője…


 
 


Gulybán László
 


 

 

A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. tv., illetve Sárospatak Város Képviselő-testülete 27/2007. (XI.30.) sz. rendelete értelmében a fűtési idény minden év október 15. napjától a következő év április 15. napjáig terjedő időszakot jelenti.

A fűtési idényt megelőző és azt követő 30 napon belül, ha 3 egymást követő napon keresztül, a napi négy mérés átlagából (01.00, 07.00, 13.00, 19.00 óra) számított napi átlaghőmérséklet nem éri el a 10 °C-ot, a Szolgáltató minden előzetes megrendelés nélkül jogosult a fűtést megindítani és a havi fűtésszámlával együtt a díjfizetőknek számlázni.

További lehetőség a távfűtés beindítására, ha a fogyasztók - közös képviselőjük vagy a Lakásszövetkezet útján -  írásban jelzik igényüket a Szolgáltató felé. (Eddig telefonon érkeztek fűtési igények a fogyasztók 5%-ától).

Tekintettel arra, hogy a fentebb hivatkozott 3 napi átlaghőmérsékleti 10 °C feltételezhetően csak a ma esti 19.00-kor mért mérésnél valósulna meg, a TÁVHŐ szolgáltatás is csak az esti órákban kezdődhetne meg, ami a késői éjszakai órákban eredményezne érezhető meleget a távfűtéses lakásokban.

Ennek elkerülése érdekében 2008.09.19-én, pénteken a délutáni órákban folyamatos terhelés mellett próbafűtés elindítására kerül sor, melynek következtében az esti órákban már meleg várható minden lakásban.

Törő Gábor
/2008.09.19./
 

 

Közös könyvtárfejlesztési projektben vesz részt Sárospatak

 

        
                

Hosszas előkészítő munka után 2008. szeptember 16-án együttműködési megállapodást írták alá Miskolcon, a Megyeháza Szász termében. A megállapodás a könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztéséről szólt, amire egy közös pályázat benyújtása miatt volt szükség. Dr.Ódor Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke nagy jelentőséget tulajdonított az eseménynek…
 


 
 


Dr. Ódor Ferenc

 


Csatlósné Komáromi Katalin

 


Kövér Sándorné

 


Aros János

 

A célunk a megállapodással az, hogy ne csak a Megyei Könyvtár épületében, hanem a megye több településén is legyen lehetőség arra, hogy a Corvina rendszert tudjuk alkalmazni, illetve tudják igénybe venni az ott élő emberek.
Eddig is egy jó munka folyt azokon a településeken - a könyvtárak vonatkozásában - akikkel úgy gondoltuk, hogy ha egy együttműködést ajánlunk, akkor jó partnerek lesznek. Mindenki örömmel vette a felkérést, mert érezte azt, hogy erre a fejlesztésre nagy szükség van, mert többet tudnak majd nyújtani az ott élő embereknek, ha a pályázat sikerül. Ez volt a célunk és az oka, hogy itt összejöttünk.

Amikor felajánlottuk az együttműködési lehetőséget, a fenntartó részéről is kellett egy beleegyezés. Mezőcsát, Halmaj, Abaújszántó, Sárospatak és Sátoraljaújhely önkormányzata fogadta el az ajánlatunkat. Örömmel vették, mert úgy érzik, azok az áldozatok, melyet ők hoznak minden évben a könyvtár fenntartásáért, az most egy kicsit jobb helyzetet tud majd előidézni. Tehát, van egy fejlesztési pénz, ha ez odakerül, akkor a minőségi fejlődés olyan lesz, amit saját erőből az önkormányzatok nem tudnak megvalósítani, csak pályázati források bevonásával.


Ez a pályázat egy olyan lehetőséget biztosít a vidéki kisvárosi könyvtárak fejlesztésére, amit mi saját forrásainkból aligha tudnánk megvalósítani - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője a könyvtárak közötti együttműködési megállapodás aláírása kapcsán…

Az a fajta együttműködés pedig, ami a pályázat előkészítése kapcsán a Megyei Könyvtárral kialakult, megint csak egy megerősítés számunkra. Sárospatak vonatkozásában ezt különösen fontos hangsúlyozni, hiszen köztudott, hogy az intézmény integrációjára ez év januárjában került sor.
Ami a legfontosabb, hogy mi egy olyan fejlesztési lehetőséget kaphatunk ezzel, amivel úgy gondolom, hogy hosszú ideig tudjuk az információs társadalmat és az élethosszig tartó tanulást szolgálni Sárospatakon és a Kistérségben is.

Természetesen az első és legfontosabb az egész könyvtári rendszer, amellyel az egymás dokumentumaiba való betekintés könnyűszerrel megoldható.
A másik fontos lehetőség a digitalizációs műhely kialakítása, ami összintézményi szempontból is fontos, hiszen éppen a pályázat előkészítése kapcsán beszéltünk arról, hogy sok olyan anyag van a közművelődési részlegen is, ami most már feldolgozásra találhat ebben a könyvtári digitális műhelyben.
Az sem elhanyagolható, hogy azokon a végpontokon, ahol a felhasználók ülnek, ők egy olyan korszerű technikával, informatikai rendszerrel találkoznak, ami azt hiszem, hogy az egyetemistától a nyugdíjasig mindenkinek megfelel, és az ő ügyeit tudja szolgálni.

Nagyon jóleső érzés volt, hogy a Megyei Könyvtár azonnal, a pályázat megjelenésekor gondolt Sárospatakra. Nyilván ebben benne van a városnak a kulturális, művelődéstörténeti, és könyvtári szempontból sem kicsiny múltja.
Ebben a projektben a Megyei Könyvtár a gesztor, a konzorcium vezetője és még hét másik könyvtár, hét kisváros vesz részt ebben. Én azt gondolom, hogy mivel a megyében már szép számmal vannak városok, megtisztelő, hogy Sárospatak ebben a hét településben benne lehet. Remélem, hogy ez hosszú távú együttműködést jelent majd és nagyon fontos, hogy nem csak mi, szakmai képviselők és intézményvezetők vagyunk itt, hanem a fenntartók is, akiknek a szándéka ugyanolyan elkötelezett ebben az ügyben, mint nekünk, az intézményekben dolgozóknak.
Az esélyegyenlőség biztosítása minden területen egyre erősebb, a könyvtári terület kiemelt figyelmet fordít erre az új projektekben és ez ebben a pályázatban is szerepet kap. Azok a pozitív visszajelzések, amik a könyvtárunkhoz visszaérkeztek, pl. a hangoskönyvek kapcsán, azt erősítették, hogy ilyen irányú törekvések is helyet kapjanak a pályázati projektben.

Gyakorlatilag három hónapja folyamatosan dolgozunk ezen a pályázaton, de szívesen tettük, mert tudtuk, hogy a könyvtárunk hatalmas fejlődési lehetőség előtt áll nyilatkozta Kövér Sándorné, a városi könyvtár vezetője…

Többször találkoztunk már, amikor vázoltuk a lehetőségeket, az elképzeléseket, s egy folyamatos egyeztetés után jutottunk el a mai konzorciumi szerződés, illetve az önkormányzat részéről az együttműködési szerződés aláírásáig.
A könyvtárunk egy többpontos fejlesztési elképzelést dolgozott ki, amely szerint elsődleges feladat az infrastruktúra fejlesztése lenne számítógépekkel. Ennek tulajdonképpen az volna a célja, hogy biztosítani tudnánk mindenkinek az online elérést, tehát gyakorlatilag tértől és időtől függetlenné válnának a könyvtári szolgáltatások.

Ehhez kellene ez a beruházás, amire most lehetőség nyílik. A Corvina Könyvtár integrált rendszerébe belépve egységes megyei hálózatot tudnánk létrehozni, ami tovább bővíthető, akár a kistérség vagy egyéb települések bekapcsolása is lehetségessé válik.Ezen projekt keretében a villamos hálózatot is felül tudnánk vizsgálni, egy korszerű világítási rendszer kidolgozására is sor kerülne.

A sárospataki Önkormányzat részéről az együttműködési megállapodást Aros János alpolgármester írta alá…
Nagyon örülünk ennek a megállapodásnak, amelyet 5 település és a Megyei Önkormányzat 2 intézménye között jött létre, hiszen ez egy jó példája annak, hogy együtt, összefogva lehet kihasználni azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek nélkül nagyon nehéz lenne a működése minden egyes intézménynek. Éppen ezért köszönetemet fejezem ki az intézmény igazgatójának, illetve a könyvtár vezetőjének és az intézmény valamennyi munkatársának, akik részt vettek a pályázat előkészítésében és így lehetővé vált, hogy több 10 millió Ft-tal gazdagabb legyen majd a könyvtárunk, hiszen ezeknek az intézményeknek - köztük a könyvtárnak is - a fejlesztésére kizárólag pályázati pénzek felhasználásával van lehetőségünk.
Bízunk benne, hogy ez a pályázat megfelelő előkészítés után pozitív elbírálásban részesül majd és az így nyert összeget a könyvtár fejlesztésére tudjuk fordítani.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.18./
 

 

Felhívás!

 

        
                

Az elmúlt évek bűnügyi tapasztatai azt mutatják, hogy az idényjellegű bűncselekmények minden évben hasonló módszerrel és hasonló arányban visszatérnek a területünkre - nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője...
 


 
 


Solymosi Antal

 

Az őszi idényben, a betakarítási munkákat követően Sárospatakon és a környező falvakban meg fognak jelenni a burgonya-, kukorica-, hagyma- és faárusok, akiknek egy jelentős része valóban csak értékesítési szándékkal érkezik a területünkre, viszont a tisztességes kereskedők közé beférkőznek azok a csalók, akik általában az idős emberek hiszékenységét használják ki arra, hogy a megtakarított pénzüket elcsalják vagy eltulajdonítsák.

Az ilyen típusú bűncselekményeket azzal előzhetjük meg, hogy az árusokat nem engedjük be a lakásunkba illetve a lakás udvarára. Miután az elkövetők bejutottak a portára, valamilyen trükkel (WC használat, vízivás, kézmosás, stb.) bemennek a lakásba, s ott kérik az áru kifizetését. Amikor a vevő előveszi a pénzt, valamilyen módon elterelik a figyelmét, majd miután zsebre tették a zsákmányt, gyorsan eltűnnek a környékről.

Arra kérjük tehát a lakosságot, hogy ne engedjék be a portájukra az idegen árusokat, a kifizetést minden esetben a kerítésen kívül, és csak annyi összeggel végezzék, amennyibe az áru kerül.
 

A rendőrségi felhívások ellenére az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak elő az olyan üzleti lopások, amikor az elkövetők az eladók figyelmetlenségét kihasználva tulajdonítják el a táskájukat, vagy csak a benne lévő értékeiket, elsősorban irataikat és készpénzt, bankkártyát. Ilyen esetben három-négy sötét bőrű elkövető - általában férfi és nő vegyesen - jelenik meg az üzletben, ahol megosztják és elterelik az eladó figyelmét, majd a közelében lévő táskához férkőznek, s egy óvatlan pillanatban kiemelik belőle a tárcát. Ezek a bűncselekmények is megelőzhetőek, ha körültekintőbbek vagyunk és megfogadjuk a rendőrség tanácsait.

Arra kérjük az alkalmazottakat, hogy az értékeiket minden esetben a raktárhelyiségben tartsák, s annak ajtaját zárják kulcsra. Amennyiben gyanúsan viselkedő személyeket észlelnek, legyenek sokkal körültekintőbbek, s akkor is értesítsék a rendőrséget, ha bűncselekményt nem észlelnek, hiszen ezzel a későbbi elkövetéseket előzhetjük meg. Felhívom a lakosság figyelmét arra, hogy a hatás fokozása érdekében az elkövetők között általában megjelenik egy terhes vagy terhesnek álcázott nő is, akivel szemben az emberek jelentős része előzékenyebb, így jelenlétével megkönnyíti az elkövetést.

Nem idényjellegű ugyan, de említésre méltó még a következő elkövetési magatartás.
Gyakori a vonaton utazók megkárosítása, ami szintén arra vezethető vissza, hogy nem vagyunk eléggé körültekintőek. Sajnos tudomásul kell vennünk, és együtt kell élnünk azzal a ténnyel, hogy a bűncselekmények elkövetői köre szélesedik, így egyre többen próbálnak megélni a tisztességes és jóhiszemű emberekből.

Kérjük az utasokat, hogy a vonaton az értékeiket tartsák folyamatosan figyelemmel, amennyiben elalszanak, a táskájukat illetve a benne lévő tárcát, telefont tegyék zsebre,
vagy legyenek azok szorosan testközelben, mert az egyes feljelentések elemzése azt támasztja alá, hogy az elkövetők az alvást, az illemhelyre történő eltávozást, vagy egy másik fülkébe történő látogatást használják ki a bűncselekmények elkövetésére. 
(a fotók Illusztrációk)

Cziczer Katalin
/2008.09.18./
 

 

A Felvidéken jártunk…

 

        
               

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör 2008. augusztus 27-én egynapos kirándulást szervezett, amelyen a felvidéki Sáros megye reneszánsz kultúrtörténeti értékeit keresték fel. Az élményekben gazdag útról Halász Magdolna, a Kör elnöke számolt be…
 


 
 


Halasz Magdolna

 

Programunk első állomása a Bódva-völgyi Szepsi volt, ahol Phdr. Gábor Bertalan esperes úr fogadott minket. Megtudtuk, hogy a történelmi kisváros a földrajzi hosszúság 21-ik délkörén fekszik. A neves elődök a 13. század elején egy kőtemplomot építettek itt. Mátyás király idejében annak alapjaira egy csodálatos gótikus épületet alkottak, amely a kassai mesterek keze munkáját dicséri. A templom a nagy tűzvészben leégett, csak a szentély falai maradtak meg. Az újjáépült templom legrégibb kincse a 12. századi ereklyetartó és a páratlan gótikus főoltár.

Szepsi, a szobrok városa. A templom kertjében a Via Lucis (A Fény útja) modern képei, Eperjesi István, Qallvich János szobra, az épület falán Herkó páter (Herkó János ferences rendi szerzetes) emléktáblája látható. A bejáratnál Egressy Béni, volt pataki diák, költő, színész márványszobra áll. aki a Szózat megzenésítője, a Bánk bán opera szövegkönyvének írója és 1830-1831-ben a helyi gimnázium tanára volt.

Szepsin keresztül vezet a Szent Erzsébet emlékút. 2007-ben avatták fel a templom mögötti parkban Szent Erzsébet rendkívül szép bronzszobrát. Alkotója Lukács János, helyi kőfaragó mester. Tisztelegtünk Szepsi Csombor Márton szobra előtt is, aki itt született. A világjáró fiatalember európai körútjáról az Europica Varietas c. művében számolt be. Könyve az első magyar útleírás. Később a kassai Iskola rektoraként is tevékenykedett. Az Udvari schóla c. kötete, az első magyar erkölcstani dokumentum. A neves tudóst a strassburgi Akadémia tagjai közé választották.
 

Felkerestük Szepsi Lackó Máté fából készült szép szobrát. A történész, a költő, a híres pataki kollégium diákja volt, németalföldi egyetemeken is tanult. Olaszliszkán, Kassán, Erdőbényén tanárként tevékenykedett. 54 éves korában készítette el az első tokaji aszút, amelyet Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszonynak ajánlott fel.

Megnéztük a híres Szojka–székely kaput amely az 1795-ös tűzvész egyetlen megmaradt emléke. A faragott népművészeti alkotás „égtem ,égtem, de el nem égtem” latin felirata emlékeztet a szomorú eseményre. Az eredeti kapu a kassai Kelet Szlovákiai Múzeumban található.
Úti célunk következő állomása Bártfa volt. Csoportunk a régmúlt századokban erős kőfalalakkal védett Ó-városba érkezett meg, amely a Világörökség része. Először a gótikus Szent Egyed (az aranyművesek védőszentje) templomot kerestük fel, amely a 14. században csaknem két évszázadon át a leggazdagabb polgárok felajánlásából épült. A háromhajós csarnoktemplom 1878-ban leégett, Steindl Imre tervei alapján építették újra. Ma a Felvidék legszebb, leggazdagabb gótikus temploma.

Rendkívüli műkincseket láthattunk a basilika minorban, amelyek a helyi céhes mestermunka remekei. A főoltár neogótikus, tizenegy gótikus szárnyas mellékoltára van faragott szobrokkal, festményekkel .Gótikus a kereszte- lőmedence is. A faragott padsorok reneszánsz stílusban készültek. Itt van Serédy -család temetkezőhelye. Az 1505-1508 között épült késő gótikus régi Városháza gazdag kőcsipkéje, a reneszánsz lépcsőfeljárója és díszes tetőzete lenyűgöző látványt nyújt Termeiben megnézhettük Bártfa történetével kapcsolatos gazdag kiállítást, a céhek mestermunkáit, a híres vásznakat, a nyomda termékeit, Sáros megye gótikus, reneszánsz bútor-és egyházművészeti gyűjteményes anyagát..
Ezután Hervartón, a Felvidék legbájosabb, egyik legrégibb, tiszafából készült, gótikus templomát kerestük fel. A római katolikus templom a Bártfáról idetelepült német földművesek, pásztorok, erdei munkások adományaiból épült. A pici műemlék reneszánsz berendezése, a bibliai témájú festmények, a belső falfelületen a növény-ornamentika mindenkit bámulatba ejt. Hervartótól néhány kilométerre található Bártfafürdő.

A források szerint IV Béla az 1247-es levelében az itteni forrásokat és a hozzátartozó földterületet Bártfának ajándékozta. .A sós-, a vas- és a jódtartalmú víz gyógyhatását csak a 17. században kezdték felismerni. A fürdőhely faházai többször leégtek. A település a virágkorát a 19. században élte. Bártfafürdőn gyógyították Mária Lujzát, I. Ferenc császár leányát, I. Sándor orosz cárt, Erzsébet( Sissi) osztrák-magyar királynét. Sétánk során megkóstoltuk a híres háromféle forrás vizét. Mindnyájunknak tetszett a szállodasor, az Astória Gyógyház szecessziós épülete a zenepalota és Erzsébet királyné gyönyörű szobra.
Késő délután érkeztünk meg Eperjesre. Felkerestük az 1754-ben gótikus alapon épült görög katolikus székesegyházat, gyönyörködtünk az orsó alakú városközpont felújított épületeiben, kívül-belül megcsodáltuk a Szent Miklós, késő gótikus csarnoktemplomot, melyet 1330-ban kezdtek el építeni 1515-ben fejezték be, 1903-ban Schulek Frigyes tervei szerint építették át. Megtekintettük az 1667-ben épített régi evangélikus kollégiumot, ahol Thököly Imre, Gyöngyösi István, Kossuth Lajos tanult. Itt volt joggyakornok Kazinczy Ferenc, Kossuth Lajos, Eötvös József.
A sétálóutca egyik érdekessége egy modern képzőművészeti alkotás, márvány talpazatán a csaknem 900 éves város kiemelkedő személyiségei neve olvasható. Különleges a 17. században épült Rákóczi-ház. A késő reneszánsz épületben, 1633-ban I. Rákóczy György itt kötötte meg a császár képviselőivel az eperjesi egyezményt.
Tisztelegtünk Caraffa ártatlan áldozatainak emlékhelye előtt. Megnéztük a vérengzés színhelyét is, ahol 1751. óta a Mária -szobor áll. Városnéző sétánk végén, rövid vásárlás után indultunk el hazafelé.
Mindnyájunknak felejthetetlen élményben volt részünk.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.09.18./
 

 

Kovács Kornélra emlékeznek

 

        
                

Az idén tavasszal tragikus körülmények között elhunyt Kovács Kornél emléke előtt tisztelegve gyűlnek össze Kornél barátai vasárnap és hétfőn az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában, hogy egy teremfoci torna keretein belül emlékezzenek barátjukra, csapattársukra, főiskolás évfolyamtársukra, vagy éppen volt tanítványukra…

Kornél gyermekkora óta futballozott, az STC csapatában nevelkedett, a fokozatokat végigjárva a serdülőtől a felnőtt csapatig valamennyi együttesben szerepelt. A "Stécén" kívül játszott még Karcsán, Hercegkúton és Sárazsadányban. 2002-ben érettségizett az Árpád Vezér Gimnáziumban, majd a Comenius Tanítóképző Főiskolán szerzett diplomát 2006-ban. Ezt követően pedagógiai asszisztensként dolgozott az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában. Mindene volt a foci és a gyerekek. A későbbiekben szeretett volna utánpótlás edzőként gyermek futballistákkal foglalkozni, 2007-ben részt is vett a nyári Gól Focitábor szervezésében Sárospatakon. Kornél, vagy ahogy barátai hívták, "Totti" 25 éves volt.

A Kovács Kornél Emléktorna első napján a gyerekeké lesz a főszerep, a 10-11 éves korcsoport csapatai lépnek ekkor pályára. Hétfőn délután következnek a felnőttek, erre a tornára valamennyi klub elfogadta a meghívást, ahol "Totti" korábban futballozott, valamint ott lesz Kornél korábbi gimnáziuma egy tanár-diák-öregdiák vegyescsapattal, a főiskola együttese, de természetesen nem hiányozhat a többi pataki barát sem.

A család és a szervezők szeretettel várnak mindenkit, a belépés természetesen mindkét napon ingyenes.

A Kovács Kornél Emléktorna részletes programja:
 
2008. szeptember 21. vasárnap:
Utánpótlás torna 1997. 01. 01. után született játékosok részére.
â01EAâ01D csoport: Borsod Volán, SUSI II. Vámosújfalu, Tolcsva.
â01EBâ01D csoport: SUSI I, Sajólád, Zemplén FS, Bodrogolaszi.

09:00 SUSI II. - Tolcsva
09:25 Bodrogolaszi - Zemplén FS
09:50 Vámosújfalu - Borsod Volán
10:15 Sajólád - SUSI I.
10:40 SUSI II. - Vámosújfalu
11:05 Bodrogolaszi - Sajólád
11:30 Tolcsva - Borsod Volán
11:55 Zemplén FS - SUSI I.
12:20 SUSI II. - Borsod Volán
12:45 Bodrogolaszi - SUSI I.
13:10 Tolcsva - Vámosújfalu
13:35 Sajólád - Zemplén FS
14:00 A4 - B4
14:25 A3 - B3
14:50 A2 - B2
15:15 A1 - B1.
15:40 Eredményhirdetés
2008. szeptember 22. hétfő:
Felnőtt teremlabdarúgó torna.
â01EAâ01D csoport: Sárospatak, Sárazsadány, Comeniászok, Pataki Barátok.
â01EBâ01D csoport: Karcsa, Hercegkút, Árpád Vezér Gimnázium, Sajólád.

15:00 Comeniászok - Pataki Barátok
15:25 Karcsa - Sajólád
15:50 Sárospatak - Sárazsadány
16:15 Hercegút - ÁVG
16:40 Sárospatak - Comeniászok
17:05 Karcsa - ÁVG
17:30 Sárazsadány - Pataki Barátok
17:55 Hercegkút - Sajólád
18:20 Sárospatak - Pataki Barátok
18:45 Karcsa - Hercegkút
19:10 Comeniászok - Sárazsadány
19:35 ÁVG - Sajólád

20:00 Mérkőzés a 3. helyért
20:25 Döntő
21:00 Eredményhirdetés


 
 


Mende Zoltán - Comenius Tanítóképző Főiskola
/2008.09.18./
 

 

Lezajlott a tanév első sportversenye

     

2008. szeptember 17-én délután került megrendezésre a 2008-2009-es tanév első sportversenye Sárospatak Városkörzet Diáksport Bizottságának rendezésében. A III. és IV. korcsoportos -1994 és 1997 között született - diákok mérték össze tudásukat és erejüket az atlétika sportágban – küldte tudósítását Vighné Fehérvári Zsuzsa sportreferens…
 


 
 


Vighné Fehérvári Zsuzsa

 

Az atlétika csapatbajnokság körzeti versenyére a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és az Árvay József Gyakorló Általános Iskola csapatai neveztek, mintegy 35 fővel, fiúk és lányok vegyesen. A következő eredmények születtek:
10 x 200 méteres síkfutás
- I. helyezés: Árvay József Gyakorló Általános Iskola
- II. helyezés: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Távolugrás- leányok
- I. helyezés: Árvay József Gyakorló Általános Iskola
- II. helyezés: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Távolugrás- fiúk
- I. helyezés: Árvay József Gyakorló Általános Iskola
- II. helyezés: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola


Kislabdahajítás- leányok:
- I. helyezés: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
- II. helyezés: Árvay József Gyakorló Általános Iskola
Kislabdahajítás- fiúk
- I. helyezés: Árvay József Gyakorló Általános Iskola
- II. helyezés: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Súlylökés- leányok:
- I. helyezés- Árvay József Gyakorló Általános Iskola
Súlylökés- fiúk:
-I. helyezés- Árvay József Gyakorló Általános Iskola

Az Árvay József Gyakorló Általános Iskola csapata: Demeter Klaudia, Hepp Kinga, Maczkó Gréta, Molnár Dóra, Preszoly Fruzsina, Sárosi Nikoletta, Ferenczi Evelin, Nagy Nikoletta, Noszály Kamilla, Vajkó Petra, Balla Richárd, Hensperger Richárd, Kóró Roland, Livják Ábel, Marci Máté, Stumpf Attila, Bartha Attila, Bodnár Menyhért, Sohajda Tamás, Újvári János

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata: Andrássy Judit, Hajdú Vanda, Kazsu Dorina, Korda Evelin, Gulyás Daniella, Iván Katalin, Bartkó Attila, Beimli Ákos, Horváth István, Kis Máté, Szemán Tamás, Szebényi Ádám, Gulyás Ádám, Józsa Gábor, Poroszka László
A versenyen közreműködő versenybíróknak ezúton is köszönjük a segítséget!

Gratulálunk a felkészítő tanároknak, és további sikeres munkát kívánunk!

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.17./
 

Véradást szerveztek a Rendőrkapitányságon

        
                

2008. szeptember 16-án délelőtt a Sárospataki Rendőrkapitányság saját épületében véradást szervezett, amelyen az állomány tagjai a polgárőrökkel együtt szép számmal megjelentek – tudtuk meg dr. Téglás István rendőrkapitánytól…
 


dr.Téglás István

 

Ezzel régi hagyományt folytattunk, ahol a kollégák teljesítették ezt a nemes kötelezettséget. Ebben az évben már márciusban volt egy ilyen jellegű szervezés, melyet szintén a Sátoraljaújhelyi Véradó állomás szervezésében bonyolítottunk le.
A véradáson a részvétel dicséretes volt, összesen 27 fő adott vért, akik között ott volt az állományunk a polgárőrökkel együtt, akikhez egy-két hozzátartozó és ismerős is csatlakozott.

Mi is láttuk a nyári felhívásokat, hogy vérhiány van. Ennek megszüntetéséhez - a rendőrséghez méltó módon - mi is szerettünk volna hozzájárulni.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.17./
 

 

A Lovagteremben adott hangversenyt a Violinetta Duó

 


       

Nagy számú közönséget vonzott a Violinetta Duó hangversenye, Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész és Füzesséry Attila hegedűművész közreműködésével, ami Reneszánsztól napjainkig - nemzetek és nemzedékek zenéi címmel került megrendezésre 2008. szeptember 13-án 17 órakor Sárospatakon, a MNM Rákóczi Múzeuma Vöröstornyának Lovagtermében…

A hangverseny nyitányaként a Reneszánsz Évre való tekintettel 3 reneszánsz tánc feldolgozása hangzott el a Vietorisz Kódexből, a Lőcsei tabulatúrás könyvből és a Kájoni Kódexből. A zenés időutazás barokk tánctételekkel folytatódott Lully: Bourrée, Purcell: Interlude, J. S. Bach: Gavotte c. művekkel.

A kamarahangverseny különleges részét képezte Hollós Máté: INOA című művének, a Violinetta Duó számára komponált mű ősbemutatója. A mű címe a VIOL-előtag hozzáadásával válik érthetővé, mely az előadói apparátus, a violino és viola összetételére utalás. Hollós Máté zeneszerző személyes jelenlétével tette ünnepélyessé a premiert.
A Violinetta Duó tagjainak célja, hogy Hollós Mátét, mint zeneszerzőt megismertesse a sárospataki közönséggel. Hollós Máté édesapjának művéből, Hollós Korvin Lajosnak A Vöröstorony kincse c. ifjúsági regényéből azonos címmel készülő film Sárospatak kulturális terveinek egyik aktualitása. Hollós Máté nagyon sok segítséget biztosít a film létrejöveteléhez, s a film alkotói gárdájának tagjaként a zeneszerzői megbízatást is vállalta.

A továbbiakban Wolfgang Amadeus Mozart: hegedűre és brácsára G-dúr duója írott duója (KV 423) II. tételének (Andante) és III. tételének (Rondeau, Allegro) előadása jelentette a klasszikus stílus ízelítőjét a koncert folyamán.

A több évtizeddel ezelőtti Rákóczi várbeli Alkotóházra emlékezve került előadásra Kocsár Miklós 1955-ben készült 3 tételes műve: Duo-szerenád hegedűre és brácsára. A koncert további részében az alábbi művek kerültek előadásra: Jacques Chailley: Improvisation a deux, Bartók: Duók - Játék, Rutén nóta, Párnás tánc, Joplin: Ragtimes - Fascinator, Entertainer, valamint angol, skót, ír dallamfeldolgozások.

A rendezvény a Magyar Zeneművészeti Társaság felkérésére jött létre. A Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke, Körmendi Klára zongoraművésznő is megtisztelte jelenlétével a hangversenyt. Külön köszönet a MNM Rákóczi Múzeuma Vezetőségének, hogy a Violinetta Duó részére rendelkezésre bocsátotta ezt a csodálatos helyszínt.

Hollós Máté híres irodalmár családtagjainak könyveit adományozta a nap folyamán az évekkel ezelőtt leégett, de újraszervezett bodrogkeresztúri Faluház könyvtára számára. A könyveket hálás köszönettel átvette Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki Művelődés Háza igazgatónője, akinek pályafutása az említett intézményben kezdődött.
Hollós Máté családi háttere: édesapa: Hollós Korvin Lajos író, édesanya: Tóth Eszter költőnő, nagyapa: Tóth Árpád költő. Török Sándor író, a család kedves barátja volt.

Adományozott könyvek:

• Hollós Korvin Lajos: Komédiások, A szürke eminenciás
• Hollós Korvin Lajos: Óbudai búcsú
• Hollós Máté: Az életmű fele – Zeneszerzőportrék beszélgetésekben
• Tóth Árpád: Lélektől lélekig
• Tóth Eszter: Családi emlékek Tóth Árpádról
• Tóth Eszter: Emberi madárdal (összegyűjtött versek), Útirajzok az ihletről (esszék)
• Török Sándor: Vasárnapi beszélgetések
• Erich Kastner: A két Lotti (Fordította: Tóth Eszter és Török Sándor)
A Violinetta Duó következő fellépésére Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban kerül sor 2008. szeptember 25-én 19.00 órai kezdettel egy verses-zenés esten, melynek további közreműködője: Bács Ferenc színművész.


 
 

Törő Gábor
/2008.09.17./
 

 

Győzelemmel nyitott a bajnokcsapat

 

 

           

A bajnoki cím nem csak ünneplést jelent, de faladatot, elvárást is. Innentől kezdve nincs lazítás, minden egyes meccsen bajnokcsapathoz méltóan kell teljesíteni. Ez pszichikai terhet is jelent, amivel reméljük, sikeresen megbirkóznak kézilabda játékosaink. Az első mérkőzésnek különös jelentősége van, hiszen egy jó kezdés meghatározhatja az egész szezon hangulatát. Ezen túl vagyunk, az első akadályt sikeren vették bajnokaink. Rövid tudósítást ezúttal Papp Józseftől kaptunk…
 


 
 


Papp József

 Medve Róbert
 

 

Sárospataki TC – Debreceni EAC     37:23  ( 17:13 )
Sárospatak, 150 néző
V.: Aczél,Paulovics

Sárospatak: Simon- Baksay, Csendes, Braun 2, Nagyházi S. 6, Nagyházi P. 5, Türk 3, Cs.: Gadnai, Kovács 3, Nagy 4, Medve 8, Czili 3, Hevele 2, Szemán 1
Az eredmény alakulása: 6.p.: 6-2. 15.p.: 10-5. 23.p.: 14-9. 30.p.: 17-13. 35.p.: 21-15. 43.p.: 28-18. 50.p.: 31-21. 60.p.:37-23
Kiállítások: 2, ill. 2 perc
Hétméteresek: 9/8, ill. 4/2

Könnyed, gyors és magabiztos játékkal mutatkozott be a  a sárospataki csapat a 2008/2009 – es bajnokság nyitó fordulójában. Nagyon jó kapusteljesítménnyel fokozatosan őrölte fel ellenfele ellenállását a hazai csapat.  

Ifjúsági csapatunk is győzelemmel rajtolt, ami különösen fontos jelentőséggel bír a továbbiakra nézve, hiszen velük szemben is nő az elvárás szintje. 

Sárospataki TC – Debreceni EAC     41:17 ( 25:9 )
Sárospatak, 80 néző
V.: Tóth, Vinnai
Sárospatak: Kincses Cs
– Tóth 3, Csendes 3, Kincses K, Varga 10, Demeter 3, Novák 4,
Cs.: Kincses L, Várhegyi, Santovan 9, Balázsi 8, Szemán
Az eredmény alakulása:9.p.: 7-3, 15.p.: 14-5, 20.p.: 18-7, 30.p.: 25-9, 42.p.: 29-10, 50.p.: 35-13, 56.p.: 39-16, 60.p.: 41-17

Néhol látványos játékkal könnyed győzelmet arattunk, tőlünk szerényebb képességű ellenfelünk felett. 

A Sárospataki Torna Club Kézilabda Szakosztálya mérkőzéseinek  időpontjai 2008/2009 ősz

                                                                   felnőtt                                            ifi

 1. Sárospataki TC – Debreceni EAC            2008.09.13        11.00                                 13.00    szombat
 2. Hajdúnánás – Sárospataki TC                  2008.09.19.       19.00                                  17.00   péntek        ind.: 14.45
 3. Sárospataki TC – Hajdúszoboszló             2008.09.28.      16.00                                14.00   vasárnap
 4. Sárospataki TC – Hajdúböszörmény        2008.10.04.      16.00                                 14.00   szombat
 5. Nyírbátori KC - Sárospataki TC               2008.10.11.       17.00                                 15.00   szombat     ind.:13.00
 6. Sárospataki TC – Nádudvari SE               2008.10.19.       16.00                                  14.00   vasárnap
 7. Bőcs KSC - Sárospataki TC                       2008.10.26.      17.00                                 15.00   vasárnap   ind.: 13.00
 8. Sárospataki TC – Balmazújvárosi KK      2008.11.08.      16.00                                14.00   szombat
 9. Tiszavasvári - Sárospataki TC                   2008.11.14.      18.30                                 16.30   péntek        ind.: 14.30
 10. Sárospataki TC – Mátészalkai MTK     2008.11.23.        16.00                                   14.00   vasárnap
 11. FVSE-Fevill - Sárospataki TC                2008.11.29.        18.00                                   16.00   szombat    ind.: 13.00

Cziczer Katalin
/2008.09.17./
 

 

Kulturált szórakozóhely nyílt sportbarátoknak

 
     
  

Örömmel számolunk be egy igényes szórakozóhely nyitásáról, amely pár hete már működik a Sportpálya bejáratánál. Felhősi Péter, a fiatal boltvezető elmondta, hogy elsősorban a sportbarátokra számítanak, de nem csak az edzések és meccsek idején, hanem a VB selejtezőket, Forma 1 közvetítéseket is nézhetik ott óriás kivetítőkön, baráti körben…
 


 
 


Felhősi Péter

 

 

Tehát minden TV által közvetített sporteseményre várják a baráti köröket a kivetítők elé, legyen az Bajnokok Ligája, UEFA, VB, boksz, kosárlabda, Forma 1, tenisz, kézilabda vagy vízilabda. Ami jól jön közben, az a csapolt sör, de 12 féle üveges sörrel is tudnak szolgálni, hasonlóképpen büfé jellegű ételekkel is készülnek, mint hot-dog és hamburger.

A pályán zajló mérkőzésekre külön készülnek a készletek feltöltésével, ugyanis a tapasztalat szerint már a meccs előtt is teltház van, nem beszélve szünetről – meccs közben ők hordják körbe a pályán a söröket – a meccs után pedig a játékosokat várják, akik a szakosztályvezetőkkel és a szurkolókkal ott „reagálják le” a mérkőzést felidézve a kihagyott és a hasznosított helyzeteket.

Miután Sárospatak sportélete fellendülőben van – az őszi szezonban már több győztes futballmérkőzésről beszámoltunk - kívánjuk, hogy a Rangadó Sport Klub nevéhez hűen sok győztes mérkőzés és rangadó ünneplési helye legyen!

Az üzletvezető vállalkozó helyi lakos, házasságkötése folytán vált sárospatakivá. 

Törő Gábor
/2008.09.16./
 

 

Szombaton volt az Újtelep Napja

 

        
                

Szeptember 13-án, szombaton rendezte meg A Művelődés Háza az Újtelep Napját, ami már régi, bevált szabadtéri rendezvénye az intézményünknek - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…
 


 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

 

Az időjárás az idén nem volt kegyes hozzánk, tulajdonképpen egyik rendezvényünkön sem, így történt ez most szombaton is. Ugyan ragyogó napsütés volt, de a nagyon erős hűvös szél miatt sok bizonytalanság volt bennünk. Legfőképpen a tekintetben, hogy ebben az időjárási környezetben mennyire jönnek majd el az Újtelepen élők.

Ettől függetlenül a műsorszámokat időben elkezdtük, és nagyon köszönjük azt az érdeklődést, amit fellépő művészek iránt a helyben lakók tanúsítottak, hiszen az egész délután folyamán voltak vendégek.

A jó hangulatról minden korosztálynak megfelelően igyekeztünk gondoskodni. A Bercsényi utcai játszótér egy nagyon kellemes és jó helyszíne a szabadtéri rendezvényeknek. Most is igyekeztünk a színpadot és a színpad hátterét is díszíteni és minden feltételt biztosítani. Sajnos ez a nap folyamán kétszer is romba dőlt, ezért már a produkciókat úgy kezdtük el, hogy nem állítottuk vissza, ugyanis féltünk, nehogy baleset érjen valakit az előadások ideje alatt.

Az Árvay József Gyakorló Általános Iskola mazsorett csoportja, a Diri Dongó gyermekeknek szóló programja szórakoztatta a legfiatalabbakat, az Alapfokú Táncművészeti Iskola táncbemutatója is nagy sikert aratott, és a televízióból jól ismert Defekt-duó most is megmondta a magáét.

Végül pedig a Hangár és a 37-es együttesek igazán jó hangulatot teremtettek. Bízom benne, hogy akik eljöttek, valóban jól érezték magukat.

Hajdu Imre, az Újtelep városrész önkormányzati képviselője nagy elismeréssel nyilatkozott a A Művelődés Háza és Könyvtára munkatársainak szervező munkájáról, amivel ezt a - minden korosztály érdeklődését felkeltő - nagyszerű programot megszervezték. Nagyra értékelte az a törekvésüket, hogy a rendezvényeiket a Házból kihozzák és a lakosság közvetlen közelébe viszik, vállalva az a kockázatot, amit a kiszámíthatatlan időjárás okozhat.

Szerencsére a hirtelen jött hideg nem hiúsította meg az idei újtelepi programot, a zene hangjára kicsit jobban felöltözve ugyan, de sokan megjelentek a műsorszámokon és az esti koncerteken is.

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.16./
 

 

Megalakult a MAGYAR GYERMEKLABDARÚGÓ SZÖVETSÉG

 

        
                

2008. szeptember 12-én Budapesten a Duna Palotában megtartott Alakuló Küldöttgyűlésen az alapító diáksport egyesületek -köztük az Árvay Diáksport Egyesület- képviselői kimondták a MAGYAR GYERMEKLABDARÚGÓ SZÖVETSÉG megalakulását, mely az MLSZ jogi személyiséggel bíró szervezeti egysége, annak gyermeklabdarúgó tagozata - nyilatkozta Gönczy Zoltán, az Árvay József Gyakorló Iskola igazgatóhelyettese....
 


 
 


Gönczy Zoltán

 

Az Alakuló Küldöttgyűlést jelenlétével megtisztelte Kisteleki István az MLSZ elnöke, Ervin Koeman szövetségi kapitány és Várhídi Péter az U-21-es válogatott szövetségi edzője is.

Az MGYLSZ célja pedagógiai, egészségnevelési, sportszakmai és szolgáltató tevékenységével illetve ezek eszközeivel elősegíteni a magyar labdarúgás és az egészségmegőrzés társadalmi célkitűzéseinek megvalósulását az óvodai és iskolai intézményekben az 5-12 éves korú gyermekek, valamint ehhez kapcsolódóan szüleik és hozzátartozóik körében.

A Szövetség versenyrendszere a megszűnő GÓLIÁT FC versenyrendszerére épül, tevékenységét a Magyar Diáksport Szövetséggel összehangolva végzi.
Elnöke Dr. Lendvai János a Cetelem Bank elnök-vezérigazgatója, az elnökségi tagok közt van a sárospataki Kovács Norbert is, aki már eddig is jelentős tevékenységet végzett országos szinten a gyermeklabdarúgás terén.

Reméljük, környékünkről is egyre több diáksport egyesület és intézmény csatlakozik a Szövetséghez, hiszen a versenyzési lehetőségen kívül nagy értékű sportfelszerelés csomagokkal is támogatja tagjait az MGYLSZ.


Törő Gábor
/2008.09.16./
 

 

A tartósan veszteséges egyéni vállalkozók ellenőrzési tapasztalatai

   
Az adóhatóság egyik kiemelt feladata a tartósan veszteséges gazdálkodást bevalló egyéni vállalkozók vizsgálata a magas adóelkerülési kockázat miatt.
A bevételeket meghaladó költségek megjelenése önmagában még nem jelent adóeltitkolást is, mivel az keletkezhet egy jelentősebb beruházás, káresemény, profilváltás, vagy átmeneti recesszió következményeként. A tapasztalatok szerint azonban az a gyakori, hogy a veszteséges vállalkozó a bevallását valótlan „irányított” adatokkal nyújtja be, a bizonylatai, nyilvántartásai nem a valós gazdasági eseményeket tartalmazzák. A veszteséget jellemzően bevétel eltitkolás, vagy fiktív költségek elszámolása okozza. A csábítás erős, mert a veszteség kimutatásával a jövedelemadó elkerülése mellett az ÁFA és a járulék terhek is jelentősen csökkennek. Nem ritka, hogy az adóeltitkolás már a bevallások adataiból valószínűsíthető, mivel például egy kereskedő esetében nem illeszthető az ésszerű gazdálkodás kereteibe, ha több éven át a bevételei alatta maradnak az eladott árú beszerzési értékének, vagyis veszteséggel értékesít.

Az eltitkolt jövedelmek, adóalapok feltárására az adóhatóság gazdag eszköztárral rendelkezik. Jó hatékonysággal tárja fel például az építőiparban az alvállalkozói vagy anyag beszerzési számlák fiktív voltát, vagy az élőmunka kapacitás elemzésével bizonyította az autószerelőknél az eltitkolt bevételt. A leggyakrabban a kereskedelemben és vendéglátásban okoz kellemtelen meglepetést az alkalmazott becslési eljárás. Jogosult ugyanis az adóellenőr arra, hogy az ismert és feltételezhető szállítóktól beszerezze az árubeszerzés adatait, a teljes gazdálkodás elemzésével feltárja annak ellentmondásait, és végső esetben más „becsületes” adózók szakmai mutatóit – mint kereskedelmi haszonkulcs, áru forgási sebesség, készletnagyság – felhasználva valószínűsítse az adott üzlet bevételi, jövedelmi eredményét. Az alkalmazott módszer helytállóságát és az eredmény helyességét természetesen az adóhatóságnak kell bizonyítani, de a vállalkozónak is törvényben deklarált joga az ellenbizonyítás. Számos bírói ítélet igazolta azonban, hogy az adóellenőrök helyesen, már szinte rutinszerűen alkalmazzák a becslési eljárást.

Az ellenőrzések minden esetben kiterjednek a vagyongyarapodásra, életvitelre fordított összegeknek a megszerzett jövedelmekkel arányosságára is. Abban az esetben ugyanis, ha a vállalkozás veszteséges, a deficitet (vagy annak nagyobb részét) az egyéni vállalkozónak mint magánszemélynek a személyes vagyonából kell finanszírozni. A vizsgálatnak ebben a szakaszában a magánszemélynek arról kell számot adnia, hogy a megélhetése és az esetleges személyes célú vásárlásai (gépjármű, üdülés, ingatlan, stb.) mellett milyen forrásból tartotta fenn a vállalkozását. Az ügyek döntő többségében ez az un. vagyonosodási vizsgálat egyértelműen alátámasztja a vállalkozás jövedelem eltitkolását.

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága 2007 évben 123, 2008 évben 76 veszteséges vállalkozónál zárt le adóellenőrzést, amelyek 67 százalékánál állapított meg összesen 963 millió forint adóhiányt. A vagyonosodási vizsgálat eszközét 2007 évben kellett nagyobb számban igénybe venni, arra 70 ügyben került sor. A tárgy évben a vagyonosodási vizsgálat alkalmazásának aránya az ügyek negyedére mérséklődött, de az itt megállapított adóhiány összege jelentősen emelkedett, egy ügyre vetítve meghaladja a 7,5 millió forintot. E mellett viszont 22 esetben alkalmaztak az adóellenőrök a gazdálkodásra irányuló becslési eljárást, nyolc ügyben tártak fiktív számlákra alapított ÁFA visszaigénylést és költségelszámolást, amelyek miatt összesen 509 millió forint adóhiányt vettek követelésbe. Az ellenőrzések 2008 évi mérsékeltebb gyakorisága és az adóhiány növekedése nem a véletlen műve, mivel az adóhatóság a kevesebb vizsgálatot a nagyobb adóelkerülési kockázatot mutató adóalanyokra koncentrálta.


 
 


APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.09.15./
 

 

Évnyitó az Árvay József Gyakorló Általános Iskolában

 

        
                

  
 


Kissné Murányi Andrea

 

A M.E. Árvay József Gyakorló Általános Iskolája szeptember 1-jén tartotta tanévnyitó ünnepségét. Az iskola igazgatója, Kissné Murányi Andrea nyitotta meg a 2008/2009-es tanévet...

Az intézményben idén 38 első osztályos tanuló kezdte meg tanulmányait.

1.a Bajnok Tamás
1.a Batta Gergő
1.a Durbák Dávid
1.a Hercegkúti Zsolt
1.a Ilkovics Dzsenifer Chintia
1.a Keksz Bence
1.a Kiszely Gábor
1.a Kozsurek Bence József
1.a Laczkó György
1.a Magyar Gergő
1.a Mahalek Dominik
1.a Sárosi Sándor Tamás
1.a Sasi Kitti
1.a Szilaski Bettina
1.a Traszik Vince
1.a Váli Richárd
1.a Vécsi Dániel
1.b Angyal Richárd Gujdó
1.b Baba János
1.b Babes Fruzsina Eszter
1.b Balogh Lilla Ágnes
1.b Cellotti Elisa
1.b Csehi Csaba
1.b Feigel Linda Gabriella
1.b Gulyás Márk
1.b Hardon Réka
1.b Hochvárt Anett
1.b Hornyák Zsolt Levente
1.b Jósvai Réka
1.b Juszku Viktor
1.b Kolcsiter Ákos
1.b Lehóczki Vivien
1.b Misztina Hanga Eliza
1.b Németh Darinka Barbara
1.b Séra István
1.b Somosi Boglárka
1.b Szuromi Fruzsina
1.b Zoboki Dávid Gábor

Cziczer Katalin
/2008.09.16./
 

 

Bodroghalász Napja

 

        
                

Reggel fél 7-kor már gyülekeztek a horgászok a bodroghalászi El Bundi Pizzéria előtt, hiszen a Bodroghalászi Családi Nap keretében először került megrendezésre a Keszeg Horgászverseny. A lelkes, kis és nagy horgászok a sorsolás után elfoglalták helyeiket és kisvártatva elkezdődött a verseny - számol be a jeles napról Lendák Lajos, a városrész önkormányzati képviselője...
 


 
 


Lendák Lajos

 

Az idő jó volt és az átlagosnál kevesebb volt a szúnyog is. A három órás versenyidő letelte után, a 11 órai mérlegelést követően, akinek kedve volt átmehetett a sportpályához, ahol már megkezdődött a labdarúgó torna 8 csapat részvételével.
Ugrálóvár és játszóház szórakoztatta a gyermekeket a délután folyamán. Az egész napos fülledt meleg előre vetítette az esőt, ami az esti eredményhirdetés idejére meg is érkezett. Kis csúszással, de elkezdődhettek az esti programok rögtön az eredményhirdetéssel:

Keszeg Horgászverseny (a Keszeg Horgászbolt támogatásával)
Gyerek kategória:
I. Szuromi Kornél
II. Szuromi Kristóf
III. Halász Máté

Felnőtt kategória:
I. Sangula Attila
II. Szebényi Róbert
III. Szuromi Ferenc

A labdarúgó tornát a Fiatalok FC csapata nyerte Pepe és a Halászi Rettenetes csapatok előtt. Gratulálunk!

Este a sárospataki csillag, Polyák Rita musical dalokat énekelt az esőtől és a szúnyogoktól sem zavartatva. A vámosújfalui PONT zenekar sajátos, kellemes zenéjét követte a ROKONOK koncertje hajnali kettőig, amikorra az addig is szakaszos csapadék végleg eleredt. Szerencsére a kitartó közönség jól mulatott. Az El Bundi Pizzéria pedig gondoskodott a vendégek ételéről-italáról. Találkozunk jövőre!

További fotók>>>
További ROKONOK amatőrfilmek és az összes szerkesztőségünk által feltöltött videó>>>

Törő Gábor
/2008.09.15./
 

 

A Kutatók Éjszakája - Sárospatakon is

 

        
                

A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál, melynek célja a kutatói életpálya és a tudományos eredmények népszerűsítése. Magyarországon tizenhat városban zajlanak az események, mivel a Miskolci Egyetem is részt vesz a szervezésben így Miskolcon és Sárospatakon is lesznek programok...
 


 
 

 

Európában sok száz város számos intézményének kutatói és szakemberei szórakoztatják a közönséget a tudomány titokzatos, csodálatos és szépséges világával ezen az éjszakán.

Hazánkban a Tempus Közalapítvány fogja csokorba a szerteágazó eseményeket, koordinációjával országszerte 14 felsőoktatási és kutatóintézmény szervez programokat. A 2008. szeptember 26-án zajló programok teljes listája elérhető a www.kutatokejszakaja.hu honlapon.
(a fotók illusztrációk)


Cziczer Katalin
/2008.09.15./
 

 

Taktakenéz - STC:   0:1

 

        
                

A pataki csapat a bajnokság soron következő mérkőzését Taktakenéz együttesével játszotta. A mérkőzés lefolyása hasonló volt a korábbiakhoz. Az elején támadtunk, a félidő második felében kicsit visszaestünk, s aztán a második félidőben – gondolom az edző szavainak hatására - újra belelendültünk. Most is így történt - küldte tudósítását Koscsó István....
 


 
 


Espák Pál

 

A 2. percben Pothurszki Roland lövése a felső lécről pattant ki, amit további kimaradt helyzetek követtek. A 10. percben Pothurszki Rolanddal a 16-oson belül látványosan szabálytalankodtak. Hazai pálya előnye ide vagy oda, ezért 11-es rúgás járt volna. A 32. percben Tóth Rolandot szó szerint letakarították a pályáról. Még a másik oldalon is hallható volt a csattanás. A tettes egy sárga lappal megúszta, Rolandot pedig cserélni kellett.
A félidő hátra levő részében a hazaiak - a mi jó voltunkból - belelkesedtek, sőt egyszer az eddig minden meccsen kitűnően védő Braun Zsolt bravúrjára is nagy szükség volt.
A második félidőt még nagyobb elszántsággal kezdtük, hisz az első percben Simkó Gábor hosszú sarokba tartó lövése a kapufáról jött ki. A többi támadás is vagy a kapufáról vagy a kapusról pattant ki, vagy elsuhant a kapufa mellett. A bíró sípja akkor is néma maradt, amikor a kapura törő Kecskés Tamást lerántották.
Az egyik szabálytalan szerelésnél - a korábban legjobbnak vállaszott és most is jól játszó - Simkó Gábor rosszul ért földet, s a keze megsérült, cserét is kért.
A nagy nyomást - a második félidőre már nagyon elfáradt - hazaiak majdnem kibekkelték, de a 40. percben Kecskés Tamás szabadrúgását Szabó Sanyi Espák Palihoz továbbította, aki pedig a hálóba rúgta. 0:1
Aztán vettünk egy mély levegőt és kifújtuk. Hála Istennek sikerült! Nehezen született meg a győzelem, de az is igaz, hogy mi tettük azzá.

Az ifinek könnyebb dolga volt,  6:0-ra nyert.

A hazai csapat legjobbjának – a hideg idő és a nagyobb távolság ellenére is szép számban megjelenő - Pataki szurkoló tábor Espák Pált választotta, hiszen jól játszott és hátvéd létére gólt rúgott. A sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánunk!

Gratulálunk! Hajrá Patak!

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.09.15./
 

 

Továbbra is nehéz az önkormányzati intézmények anyagi helyzete

 

        
                

Az oktatási intézmények, valamint az önkormányzati fenntartású intézményeink vezetőivel tartottunk évnyitó értekezletet szeptember 9-én, hiszen az oktatási intézményekben a tanév most kezdődik – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János

 

Több fontos napirendi pontot is tárgyaltunk, meglehetősen alaposan, úgyhogy több mint 3 órán keresztül folyt a tanácskozás. Ezeket a megbeszéléseket nagyon fontosnak tartom, itt olyan információk jutnak az intézményvezetők tudomására első kézből, amelyeket a munkájuk során hasznosítani tudnak, ill. egymástól is megtudják, hogy ki mit tervezett, kinek mi az álláspontja bizonyos dolgokkal kapcsolatosan, tehát mindenképpen hasznosnak tartom ezeket a megbeszéléseket.
Számunkra is hasznos, mivel ők nagyon keményen elmondják az egyes dolgokkal kapcsolatban a véleményeket, észrevételeket.

Nagy György úrtól hallottunk egy tájékoztatást a Kutatók Éjszakájáról, amelyet a Miskolci Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara tervez megszervezni. Örömmel láttam, hogy az önkormányzati intézményeink vezetői vették a lapot, és kifejezték csatlakozási szándékukat ehhez a rendezvényhez.
Egy áttekintést hallottunk a város költségvetéséről, pénzügyi helyzetéről Poncsák Ferenctől, a pénzügyi hivatal vezetőjétől, amiből kiderült, hogy sajnos további megszorítások várhatóak, hiszen az idén nem kaptuk meg több környező településhez hasonlóan az „önhiki”-t, ami Sárospatak esetében 120 millió Ft kiesést jelentett.

Egy jelentős adó kiesésre is számíthatunk egy új rendelet következtében. A legnagyobb adófizetőink most már nem csak Sárospataknak fizetik az adójuknak, hanem más települések is részesülnek ebből, így több mint 60 millió Ft kiesésre számítunk.
Ezen kívül idén 4-szer lesz gázáremelés, összesen közel 30%-os, amit szintén nem terveztek intézményeink a költségvetésbe.
Ezeket a kormányzati megszorításokat nagyon nehezen viseljük már, és mindig az intézményeken csattan leghamarabb az ostor. Ismét átnézzük, hogy hol lehet még spórolni, hol lehet még megszorítani, mik azok az esetleges kiadások, amelyeket át lehet csoportosítani a következő költségvetési évre.
Örömmel láttam, hogy az intézmények - bár eddig is nagyon nehezen működtek - átlátják a helyzet nehézségét és megértik az önkormányzat helyzetét.

A közcélú munkákkal, alkalmazottakkal kapcsolatosan Szögi Józsefnétől kértem egy tájékoztatást, hiszen több közcélú munkást is alkalmazunk. Azzal a rendelettel összefüggésben, amelyek a szociális segélyekre vonatkoznak, akkor azt mondtuk, hogy szeretnénk mindenkinek közhasznú munkát adni. Ez olyan jól sikerült, hogy az év felére, tehát június közepére az egész éves közcélú keretet sikerült fölhasználnunk és az év második felére pedig az államtól nem kaptuk meg azt a plusz normatív támogatást, amelyre számítottunk és az összes közcélú alkalmazottunk munkaviszonyát át kell most néznünk, ki az akit közhasznúként tudunk tovább foglalkoztatni és ki az akinek a szeptember végi szerződés lejártakor már nem tudunk tovább közcélú munkát biztosítani.
Szeretnénk, ha ez a plusztámogatás a kormánytól megjönne, hiszen továbbra is eltökélt szándékunk, hogy ne segélyt osszon Sárospatak, hanem biztosítsa legalább a közhasznú munka lehetőségét.

A közétkeztetés kérdése tartott nagy érdeklődésre számot, hiszen az előző testületi ülésen dolgoztuk át a közétkeztetési szerződést. Az első egy hét tapasztalatait kértük az intézményvezetőktől, akik meglehetősen őszintén és élesen fogalmazták meg a véleményeiket.
Ezeket a kritikákat figyelembe kell vennie az RFV Kft-nek, hogy mindenki megelégedésére működjön ez a szolgáltatás.

Hamarosan átadásra kerül a 7-es étterem, amely a környék legmodernebben felszerelt étterme lesz, ahol több mint 2000 adag elkészítésére válik lehetőség. Meg kell találni az optimális minőséget, mennyiséget és kiszolgálási feltételt, hogy az oktatási intézményekben tanulók, dolgozók, valamint ezt a közétkeztetési szolgáltatást igénybe vevő sárospataki lakosok is az előrelépést lássák ennek a beruházás kapcsán.
Minden intézményvezetőtől kértem egy rövid áttekintést a jelenlegi helyzetről, hogyan sikerült beindítani az évet, hogy telt a nyár és kértem, hogy az előttünk lévő 4 hónap tervezéséről is adjanak egy tájékoztatást.
(a fotók illusztrációk)

Cziczer Katalin
/2008.09.15./
 

 

A Várnegyed távlati fejlesztéséről tanácskoztak a lokálpatrióták

 

        
                

Szeptember első hetében még megtekinthető volt az Újbástyában a Várnegyed és környékének hosszú távú fejlesztési elképzeléseit bemutató kiállítás. Ekkor tekintették meg együtt a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének tagjai, majd az épület konferenciatermében meg is vitatták a terv készítőivel. Az eseményről Saláta László, az egyesület elnöke számolt be…
 


 
 


Saláta László

Siklósi József


Rudolf Mihály


Kovács Ágnes


Jósvainé dr. Dankó Katalin


Kiss József

 

Először is felvetődik a kérés, hogy miért is foglalkozik ezzel a kérdéssel a Lokál Patrióták Egyesülete. Sárospatak magterületének képzelt múltja és jövője címmel került megrendezésre ez a kiállítás az Újbástyában, amit augusztus 20-án nyitottak meg, egy kicsit a 40 éves évforduló kapcsán. A Lokálpatrióták Egyesülete azért foglakozott vele, mert valamikor mi vetettük fel egyrészt a Lokálpatrióták Egyesülete közgyűlésén, másrészt idegenforgalmi műemlékvédelmi üléseken, hogy éppen a város idegenforgalmi jellege miatt, kiemelten fontos szerepet tölt be a Várnegyed és maga a vár. Ezért azzal a kérdéssel fordultunk már korábban az önkormányzatunk testületéhez, hogy úgy, mint ahogy a városrendezési koncepciót hosszútávra el akarjuk készíteni, ezen belül a Várnegyed rendezési tervét és fejlesztési koncepcióját, rehabilitációs tervét is készítsék el.

Ezt akceptálva a testület ebben állást foglalt, ill. döntött, erre felkérte ezt a bizonyos, Rudolf Mihály által vezetett teamet a tervezésre, akik 20-án rendezték ezt a kiállítást. A magterület, ez tulajdonképpen a városnak az a területe, amely egyrészt a Várnegyed és környéke, egy kicsit a Bodrog part és egy kicsit az Önkormányzat és a környéke, ennek a rendezéséről van itt szó.
A tervben szó esik pl. a kikötő helyének a megjelöléséről is itt a kiállításon, és ez a korábbi elképzelésekkel ellentétes. Ezért is próbáltuk erőltetni azt, hogy jöjjön össze egy megbeszélés a tervezők, ill. a terveket készítők között.

Egyébként sem lett volna mód arra, hogy 20-án egy kerekasztal beszélgetést rendezzünk, mert ez egybeesett teljesen, átfedte az ünnepségi időszakát. Ezért akkor Rudolf Mihály úrral, aki kiállítást szervezte, és aki tulajdonképpen a tervezéssel meg volt bízva, akkor megállapodtunk abban, hogy tekintettel arra, hogy szeptember 7-éig van a kiállítás nyitva, hogy addig a Lokálpatrióták Egyesületével leülünk egyfajta fórumra, egy beszélgetésre, hogy egyeztessük, cseréljük ki a véleményünket.

Ez a terv egyébként - ami a térségnek a rekonstrukciós terveit illeti - már egy első szűrőn tulajdonképpen átment, de igazából még nincs lezárva, ezért is kérték az alkotók, hogy mondjuk el a véleményünket, javaslatainkat, ahhoz hogy tovább tudják csiszolni, finomítania terveket.
Ezért hoztuk össze szeptember 3-ára ezt a beszélgetést, tekintettel arra, hogy a városi főépítész, Siklósi József úr is éppen Sárospatakon tartózkodott a fürdőfejlesztéssel kapcsolatosan.
Ennek ellenére, hogy viszonylag rövid idő állt rendelkezésre a szervezésre, akit érdekelt a dolog az egyesületből szinte mindenki ott volt, főleg az érintettek. Megjelent ezen az ülésen a várnak a vezetője, Jósvainé dr.Dankó Katika, ott volt Kiss József a városi főmérnökünk, de elfogadta a meghívásunkat Rudolf Mihály is, aki a tervezője volt ennek a koncepciónak, valamint Kovács Ágnes, aki Sárospatakon lakik, és aki egy résztervet készített.

Mindamellett egy picit szakmai fórummá is lett a dolog, mert érkeztek ide vendégek, pl. Albert Ágnes, vagy Patternák István a Kulturális és Örökségvédelmi Hivataltól is, tehát egy kicsit a szakma is képviseltette magát. Itt arról is esett szó, hogy talán a jövőt illetően hasznos lenne, hogy ha pl. a Vármúzeumban, ahol már előrehaladott tervvel rendelkeznek, az ottani tervezőkkel felvennék a kapcsolatot, és egyeztetnének, hogy ne kelljen feltalálni azt, ami már egyébként fel van találva.

Kiss József a híd megközelítésével kapcsolatosan mondta el a véleményét, egy teljesen új elképzelés adódott a hídra való rámenetelt illetően, ami ismeretes, hogy eléggé komoly konfliktusokat szokott okozni az éles kanyarban, amikor pl. két busz, vagy két kamion találkozik. Egy teljesen új megoldással a Polgármesteri Hivatal utcáján keresztül vezetne rá az út a hídra egy felüljárón keresztül.

Aztán szó esett a kikötő kérdéséről, ami terveink szerint, a város rendezési tervben már a vár alá került volna, mert hogy az egyébként a Bodrogon, hajóval odaérkező utasok a megérkezéskor ott találnák magukat a Várnegyedben, egy kedves környezetben. De ahogy elmondta a városi építész főmérnök úr, a tervtanács nem tartotta helyénvalóan ezt az elképzelést, tekintettel arra, hogy úgy gondolták, hogy a látvány ott nem igazán volna megfelelő. Ezért úgy gondolták, hogy maradva a régi helyen, de egy kicsit klasszikus stílusban, rakpartszerűen alakítanák ki a partot.

Azonkívül a Várnegyeddel összefüggésben felvetődött egy keresztút kérdése, amin tulajdonképpen Józseffalvára - a vár mögötti városrészre - át lehetne menni, elsősorban gyalogosan, tehát keresik a lehetőségét, hogy hogyan lehetne a várudvaron keresztülmenve a józseffalvai térséget is megközelíteni.
Ebben a kérdésben is az volt a kérés, hogy egyeztessünk, minél több fórumra kerüljön sor, hogy minél több ember mondhassa el a véleményét.

Nem volt haszontalan felsorolni az ötleteket, bár voltak olyan ötletek is, amiket rögtön el is vetettünk, pl. hogy a Polgármesteri Hivatal tegyük át a volt Esze Tamás Általános Iskola épületébe. A nagy érdeklődésből mindenesetre látszik, hogy sok embert érint a város idegenforgalma és elsősorban ez a térség természetesen.Ott volt a katolikus templom mellett a régi kis kápolna, a rotunda, amelynek a felújítását is tervezzük, valamint egynéhány lakóház is kerülne a Várnegyedbe.
Felvetődött ugyanis az, hogy kicsit halottnak tűnik a Várnegyed azzal, hogy igazából csak tranzit forgalom jellemzi, elmennek oda, megnézik a kiállítást, utána elmennek onnan. Tehát nem éli úgy igazából ez a terület, nincsenek szórakozóhelyek, nincs annyi olyan lehetőség, ahol ami további időtöltést indokolna.
Azt gondolom, hogy azért ellensúlyoztuk sok mindennel ezt a gondolatot, hiszen az utóbbi időben megnyílt már egy galéria, és egy népművészeti bolt. Azon kívül ott van még a Képtár, most már valamilyen módon illeszkedik ebbe a képbe az Újbástya is. Mindenesetre van egy hiányérzet, ami szerint ott azért szórakozóhelyeknek is kellene lenni, tehát a kor színvonalának megfelelő szórakozóhelyeket is kellene kialakítani.

Egy jó konzultációt sikerült összehozni, először megnéztük a kiállítást, amit a Rudolf Mihály mutatott be, utána pedig fent a tárgyalóteremben került sor egy beszélgetésre, ahol részletesebben bemutatták az elképzeléseiket egy kivetítő ernyő segítségével. Ott mindenki elmondhatta a mag véleményét. Én azt gondolom, hogy nem volt haszontalan és továbbra is várják azoknak a véleményét, akiknek van hozzáfűzni valójuk.

Mi megígértük azt - miután a közeljövőben, még szeptemberben kerül sor egy újabb beszélgetésre – hogy újra egy elképzeléssel akarunk élni a városi önkormányzat felé, ez pedig a Bodrog-part rendezési terve, ami a vízpart teljes városi szakaszára vonatkozik.
Ezzel kapcsolatosan egyébként az előterjesztésemben októberben kerül egy napirend a Testület elé. Ezt megelőzendő mindenkivel, aki a Bodrog-part ügyében érintett, mindenkivel szeretnénk beszélni, találkozni, egy fórumot szervezni. Ezen a fórumon - miután a Várnegyed érintett - ennek kapcsán is találkozunk Rudolf Mihály úrral, aki ígérte, hogy részt vesz ezen a fórumon is, és tovább gondolkodunk együtt.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.09.14./
 

 

Sárospatakra látogatott a Sátoraljaújhelyi Nyugdíjas Klub

 

        
                

A Jóisten mindig lenéz ránk, nyugdíjasokra, mert mindig jó idő van, akárhová megyünk – mondta Takács Gusztávné a Sátoraljaújhelyi Nyugdíjas Klub vezetője, amikor valóban nyárias időben, a sárospataki klub meghívására egy napot a pataki kempingben töltöttek…
 


 
 


Takács Gusztávné

Vigh andrásné

Aros János

 

A pataki klubtagokkal még csak most találkozunk először, viszont a pataki nyugdíjas klub vezetőjével, Tildával már sokszor találkoztunk és sokat beszélgettünk. Most nagyon-nagy öröm volt számunkra, hogy meghívtak bennünket és megismerhettük a pataki nyugdíjasokat.

Mi is szeretnénk visszahívni őket e hónap 26-ára. Nagyon-nagyon szeretnénk viszonozni nekik ezt a kedves meghívást és az alpolgármester úrnak is, aki köszöntött bennünket. Az Idősek Világnapja alkalmával szervezünk egy szép kis összejövetelt, és szeretnénk, ha ők is ott lennének velünk. Ha nem is mindnyájan, de ahányan el tudnak jönni, nagyon nagy szeretettel fogadnánk őket.

Ez a mai nap nagyon csodálatos és nagyon örülünk neki, hogy ilyen ragyogó idő van. A tegnapi nap is nagyon jó volt, ugyan esett az eső, de a mai napra kisütött ránk a nap.

Nagyon szeretnénk, ha a két város összetartana, és mivel nagyon közel vagyunk egymáshoz, szeretetben élnénk egymás mellett – szögezte le rögtön a mondandója elején Vígh Andrásné, Tilda. Ennek lesz folyatatása is, hiszen ez a közelség könnyen lehetővé teszi, hogy megismerjük egymást.
Nyár vége van, ilyenkor már mindenki túl van a nyaraláson, és gondoltam, hogy most nyugodtan tudnunk itt főzni, nyugodtan tudunk szórakozni, és a fürdőben sem lesznek túl sokan. Ez a nap nagyon ideális volt arra, hogy összejöjjünk és tényleg nagy szeretettel vártuk őket.

Az újhelyi nyugdíjasokat Aros János is felkereste és köszöntötte. Mint kiderült ő is fontosnak tartja ezt a kapcsolattartást és egyáltalán az idősebbek megbecsülését…

Ebben a formában most először találkozik a két nyugdíjas klub. Szeretnénk, ha ez a kapcsolat hosszú, tartalmas és a gyümölcsöző lenne, hiszen mindkét szervezet önállóan elkészíti a saját éves programját, nagyon komolyan veszik ezeket a programokat és igyekeznek olyan kirándulásokat, kulturális rendezvényeket, ill. sport rendezvényeket biztosítani az adott településen élő nyugdíjasoknak, hogy ez valóban megfelelő élményt nyújtson az azon részt vevők számára.
Nekünk városi vezetőknek nagyon fontos minden civilszervezet, de különösen fontos az, hogy a nyugdíjasok jól érezték magukat. Sárospatak várossá nyilvánításának 40. évfordulóját ünnepeljük. Ebből az alkalomból is köszönetet mondtunk Nekik, hiszen ami körülöttünk van, azt mind tőlük kaptunk, tőlük örököltük, az mind az ő két kezük a munkája.

Éppen ezért igyekszünk segíteni saját lehetőségeinknek megfelelően az ilyen irányú tevékenységüket. Nem mondom, hogy nagy anyagiakat tudunk mozgósítani, de azokat az apróságokat, mint pl. a fürdő belépők biztosítása, továbbra is vállalni fogjuk, hiszen nagyon fontosnak tartjuk, hogy ők jól érezzék magukat.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.14./
 

 

Hárman egy motoron

 

        
                

Találkozunk a rendőrségi munka során olyan esetekkel, amelyek nem csak a lakosságot döbbentik meg, de a „harcedzett” kollégákat is meglepik, vagy a személyi körülmények, vagy az elkövetés módja miatt - nyilatkozta dr. Téglás István rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője...
 


 
 


Dr. Téglás István

 

Egy ilyen bűncselekményről tett bejelentést két sértett, akik augusztus végén a hajnali órákban gyalogosan közlekedtek hazafelé Sárospatakon a Csokonai utcában, amikor elhaladt mellettük egy motor, amely visszafordult, és megállt mellettük. A rendszám nélküli motoron (bukósisak nélkül) három huszonéves fiatal ült, és arról leszállva a két sértettől pénzt követeltek, s hogy ennek nyomatékot adjanak, mindkettőjüket ököllel arcon ütötték. Ennek hatására a sértettek pénzt adtak át az elkövetőknek, akik ezt követően távoztak a helyszínről.

A csoportosan elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárásban a kapitányság bűnügyi osztálya vezetőjének irányításával a nyomozók gyorsan megtalálták az elkövetés során használt motorkerékpárt, és így sikeresen felderítették az elkövetők kilétét, akik őrizetbe kerültek, és előterjesztésünkre a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket.

Szerencsére nem gyakori az ilyen bűncselekmény a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén, de egy ilyen is sok. Ezért örülök személy szerint is a gyors sikernek, és azért publikáljuk az esetet, hogy megfelelő visszatartó erőt jelentsen a rendőrség felderítő munkája az ilyen és hasonló cselekményeket elkövetni szándékozóknak, valamint biztonságérzetet nyújtson a lakosoknak.
(a fotók illusztrációk)


Törő Gábor
/2008.09.13./
 

 

Sárospatak kihagyhatatlan a Rákóczi Emléktúra résztvevői számára

 

        
                

Nem akkor hal meg az ember, amikor behunyja a szemét, hanem amikor elfelejtik - a nagyságos Fejedelmet nem lehet elfelejteni soha – mondta Balla Tibor, a Rákóczi Városa Alapítvány elnöke, amikor a már hagyományosnak tekinthető Rákóczi Emlékfutás résztvevőivel Sárospatakra érkezett…

 


 
 


Balla Tibor


Mecser lajos

 

12 éve rendezi a Szécsényben működő Rákóczi Városa Alapítvány a Rákóczi Emlékfutást. 14 éve kezdődött, amikor 4 öregfiú, Mecser Lajos 22-szeres magyar bajnok, Tepkor Zoltán, a szécsényi Jusztin Ferenc, és a salgótarjáni Szmolenszky Pál Zoltán először futottak Rákóczi emlékére.
Abban az évben 290 km-t tettek meg, de már akkor is átszaladtak Borsiba is. 1995-ben Zboróból indult a Rákóczi Emlékfutás, ahol II. Rákóczi Ferenc szülei házasságot kötöttek. Szécsényig jött a Rákóczi Emlékfutás, ahol igen nagy ünnepséget rendeztünk.
Viszont akkor nagyon úgy nézett ki, hogy akkor vége van ennek a szép Rákóczi megemlékezésnek, ezért határoztuk el 1996-ban 5-en magánszemélyek, hogy ezt nem lehet hagyni. Összehoztuk a Rákóczi Városa Alapítványt, ami azóta is működik és minden évben megrendezi a Rákóczi Emlékfutást. Ez már a 12. amit mi rendezünk. Minden olyan település csatlakozhat hozzánk, amelyik Rákóczi tisztelő.
Az útvonalunk úgy alakul, hogy minden olyan helyet bejárjunk - 30 helyen koszorúzunk - ami a nagyságos fejedelemhez kapcsolható, a születési helyétől Borsitól, sok-sok településen – köztük természetesen Sárospatakon át - Kassáig, ahol a szarkofágjánál is ott leszünk, 5 ország futói egy csapatban.
Ez egy különleges dolog, ez nem Európa bajnokság, világbajnokság, meg olimpia, hanem Rákóczi Emlékfutás. Nem verseny. Most 7-en vagyunk, 11 volt a terv, 8-dikként csatlakozik hozzánk majd Lengyelország képviselője Segesdi Imre. Ukrajnából is jött volna szegény, aki több éven át volt a csapat tagja, de nem tudták elintézni a vízumot.

Elindult a csapatunk Pétervásáráról augusztus 31-én, ott gyülekeztünk és már több településen volt szállásunk, pl. Mezőkövesden, Ónodon, Nagykálón, most itt vagyunk éppen Sárospatakon, innen megyünk tovább Sátoraljaújhelyre és Borsiba lesz a szálláshelyünk a mai napon, tábori körülmények között.

Minden évben itt vagyunk Sárospatakon, ezt a várost nem lehet kihagyni. Én itt voltam a Lorántffy Zsuzsanna emlékünnepségen is, elhelyeztem a koszorúmat is, együtt Dr.Hörcsik Richárd polgármester úrral.

Hangsúlyozom: akik nem tisztelik a múltjukat, jelenük még úgy ahogy van, de jövőjük nem lesz. Szörnyű dolog, ami most Magyarországon sok mindennel kapcsolatban történik…

Arany János írta a Széchényi halálára írott versében, hogy „nem hal meg az, ki milliókra költi dús élete kincsét”. Ezt gondoljuk mi a Fejedelemről is: nem akkor hal meg az ember, amikor behunyja a szemét, hanem amikor elfelejtik. A Nagyságos Fejedelmet nem lehet elfelejteni soha.

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.13./
 

 

VII. Bodrogközi Horgászkupa

 

        
                

2002-ben indult ez kétfordulós nemzetközi verseny, amelynek az idén a szlovákiai Királyhelmecen, a Bodrog holtágán volt az első fordulója, második, pedig itt Sárospatakon, a Berek holtágon – tájékoztatja az olvasókat László Jánosné, szervező…
 


 
 


László Jánosné

 

A verseny szervezőji a sátoraljaújhelyi Horgász Egyesület és az Elzett – Certa, Szebényi Tamás és László János. A díjazás több formában történik, egyéni, csapat és összetett versenyben.

Vasárnap 14 csapat vett részt, ahol csapatonként csapatban 4 horgász mérette meg szerencséjét. A versenyző bármilyen életkorú lehet.

További fotók>>>                          További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.09.13./
 

 

Hétvégén indul a kézilabda szezon

 

        
                

Bajnok Kézilabda csapatunk 2008. szeptember 13-án Szombaton 11:00-tól játsza a szezonnyitó mérkőzését hazai pályán, az Árpád Vezér Gimnázium tornatermének falai közt. Egy régi-új vendéget fogadnak majd a hétvégén - küldte tudósítását Kovács Zsolt...

Debrecen csapata ellen lépnek pályára majd a fiúk. Minden körülmény adott, hogy egy nagyon jó minőségű, jó hangulatú mérkőzést láthasson a kilátogató. A szezon nem lesz könnyű a sárospatakiaknak. Minden csapat a Címvédőt szeretné legyőzni és skalpként "hordozni". Az első 4 mérkőzésen sok minden eldőlhet az őszi szezont illetően, ugyanis a 4 mérkőzés során a legkeményebb ellenfelekkel találkozik majd csapatunk. (Debrecen, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény).

A Bajnok Csapat tagjai a nyáron sem pihentek. A felkészülési időszak jól sikerült. Számos NBI-es, NBI-B-s csapattal is találkoztak és eredményes felkészülési mérkőzést játszottak. Kézilabda-kupán vettek részt, melyen 3. helyezést szereztek olyan csapatok ellen ahol a Magyar Kézilabda válogatottban is szerepelt ellenfelek játszottak. A Címvédő csapat Szlovákiában is járt, ahol egy 1. osztálybeli csapat ellen játszottak. Az eredmény döntetlen lett, de ez nem csak olyan "baráti" döntetlen volt. Kemény játék jellemezte a mérkőzést.
Még az utolsó percekben is 6 góllal vezetett csapatunk. Nagyon meg kellett szenvedniük a hazai pályán játszó fiúknak a döntetlenért. Ez az időszak most lezárult. Most újra teljes erővel és akarattal lépnek a pályára, hogy megmutathassák újra; NBII-ben, Észak- Kelet- Magyarországon nincs a  Sárospatakinál jobb kézilabda csapat. Ehhez sok sikert kívánok nekik! Aki teheti és szeretne egy kiváló színvonalú kézilabda mérkőzést látni, és szurkolni a hazai csapatnak, látogasson el Szombaton a mérkőzésre!

Sárospatak TC - Debreceni EAC 2008.09.13 felnőtt:11:00, ifi:13:00 szombat


 
 


Kovács Zsolt - ME-CTFK
/2008.09.12./
 

 

Bűnügyek...

 

        
                

Csoportos garázdaság bűntette miatt folytatunk eljárást három fiatalkorú személy ellen, akik az elmúlt hónapban Sárospatak belvárosában, az út szélén parkoló gépkocsikat forgattak be az úttestre, egy gépjárművet megrongáltak, közlekedési táblákat és szemetes edényeket döntöttek ki. Az alkohol mámorában rongáló fiatalok sajnos nem érezték a tettük súlyát, valójában egyszerű diákcsínynek tekintették, így csak a rendőrségi eljárásban szembesültek a büntetőjogi következményekkel - nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a Sárospataki rendőrkapitányság bűnügyi osztály vezetője...
 


 
 


Solymosi Antal

 

Lopás vétsége miatt folytattunk eljárást egy többszörösen visszaeső férfival szemben, aki az elmúlt hónapban bement a sárospataki Tengerszem Kemping területére, majd a nyitott ablakon keresztül bemászott a 304-es számú kőházba, ahonnan egy szlovák állampolgártól telefont, ezüst fülbevalót, ezüst gyűrűt, 1.000 koronát és 3.000 forint készpénzt tulajdonított el kisebb értékben. Az ügyet bíróság elé állítással fejeztük be, ahol a bíró letöltendő szabadságvesztére ítélte a vádlottat.

Lopás bűntette miatt folytatunk eljárást egy fiatalkorú személlyel szemben, aki az az elmúlt hónapban bemászott egy Szemere utcai családi ház padlásterébe, ahol lefűrészelte a gerenda merevítésére szolgáló I vasat, s majd azt eltulajdonította. A vas a szomszédos telken lefoglalásra került.

Lopás vétsége miatt folytatunk eljárást egy felnőtt korú és két fiatalkorú személy ellen, akik az elmúlt hónapban ablakbetörés módszerével behatoltak egy főutcai családi házba, ahonnan lakás felszerelési és használati tárgyakat kíséreltek meg eltulajdonítani. Az elkövetőket lakossági bejelentés alapján értéke tetten a járőrök. A rendőrség az ismeretlen bejelentőnek ezúton köszöni meg a figyelmességet.

Három felnőtt korú és egy fiatalkorú személlyel szemben folytatunk lopás miatt eljárást, akik az elmúlt hónapban a kaput leemelve bementek egy Határ utcai lakatlan családi ház udvarára, kifeszítették a melléképület ajtaját, majd onnan szerszámokat és acélhulladékot tulajdonítottak el. Az elkövetőket szintén lakossági bejelentés alapján fogták el a járőrök, és foglalták le tőlük az eltulajdonított dolgokat.


Lopás bűntette miatt folytatunk eljárást egy felnőtt férfi ellen, aki az elmúlt hónapban tetőbontás módszerével behatolt egy Toldi utcai raktárépületébe, ahonnan étolajat és konzerveket tulajdonított el. Az elkövetőt az éppen arra járőröző rendőrök fogták el, és állították elő. Az eltulajdonított dolgok lefoglalásra kerültek.

Cziczer Katalin
/2008.09.12./
 

 

Vízilabda - Nyár a felkészülés jegyében

 


A bajnokságok és kupák végeztével júliusban és augusztusban sem pihentek vízilabdázóink. Edzőtáborok és tornák váltották egymást a nyári felkészülés idején. A júliusi hagyományos újhelyi napközis edzőtábor idején a magyar ifjúsági lányválogatottal, illetve a Vasas lánycsapatával tartottunk közös edzéseket, edzőmeccseket, majd Kassán vettünk részt közel egyhetes táborban. Mindezek közvetlen felkészülést jelentettek a szentesi Turbo Kupára, ahol két korcsoportban szerepelt a Zemplén Vízilabda Klub együttese.
 


 
 


Erdei János
 

 

Sárospatak hivatalos weboldalán már szóltunk arról, hogy Merész András szövetségi kapitány vezetésével egy hétig Zemplén vendége volt az ifjúsági lány válogatott. Amint a kapitány akkor elmondta, akár az arany éremre is esélyesnek tartja csapatát az augusztusi győri Európa Bajnokságon. A csapat – remélve, hogy az edzőtáborral mi is segíteni tudtunk – végül Olaszország mögött a második helyen végzett, legyőzve többek között a görög és az oroszokat verő holland válogatottat is. Gratulálunk a szép eredményhez!

 

A hagyományos szentesi Tubo Kupán (augusztus 1-3.) a legkisebbeknél (U13-14) a legerősebb csoportba osztották be a ZVK-t, a Budafóka, a Zemun Begrad, a Junoszty Moszkva és a dán Slagelse mellé. Az első meccsen az országos bajnokságba játszó budafoki csapat volt az ellenfelünk. A harmadik negyed végéig jól tartottuk magunkat, de a végén a nagyobb meccsrutinnal bíró Budafóka jobban koncentrálva győzött. A mérkőzés végeredménye: ZVK-Budafóka 5:11 (3:3, 0:1, 1:2, 1:5).
 

Csányi László a sokszoros magyar válogatott kapus, német partneregyesületünk edzője így látta a meccset: Kőrösi Ádám zseniálisan védekezett, de a támadó játéka sajnos elég szürke maradt. Úszástudása alapján sokkal többre hivatott, mint amit magából kiadott ezen a mérkőzésen. Tisztában kell lennie azzal, hogy ebben a korosztályban egy-egy ilyen nagyszerű játékos önmagában képes eldönteni a meccseket. Ha Ádám fel tudja dolgozni, hogy ő a csapat vezéregyénisége, akkor nagy jövő előtt áll.

A két center, Marschalkó Bianka és Hajdu Réka kifejezetten jól teljesítettek, de sajnos rengeteg rossz passzt kaptak és emellett felőrölték őket az erősebb és helyenként idősebb budafoki fiúk. Döntő szituációnak bizonyult a 3. negyed végén az időntúli ötméteres. Összességében megállapítható, hogy a játék képe alapján a hat gólos különbség túlzott mértékű.  

Következő mérkőzésünk a későbbi tornagyőztes szerb OB1-es Zemun Beograd csapata volt. A kemény, de sportszerű meccsen ismét vereséget szenvedtünk. A védekezésünk nagyszerű volt, de a támadójátékunkba és az akciók befejezésébe sajnos hiba csúszott. Testközelből tapasztalhattuk meg, hogy milyen a hagyományos szerb vízilabda: kemény, küzdős és néhol verekedős. A végeredmény pedig: Zemun Beograd-Zempléni VK 4:1 (0:0, 1:0, 1:1, 2:0).

Vasárnapi első mérkőzésünk 7.45-kor kezdődött, a Junoszty Moszkva orosz OB1-es csapatával szemben. Ez - mármint a feltételezett osztálykülönbség - egyáltalán nem látszott a mérkőzésen, hiszen a moszkvaiak egyetlen percig sem vezettek a ZVK ellen, sőt többször két góllal is mi vezettünk (2:0, 3:1, 6:4). Játékunk - természetesen - Kőrösi Ádámra épült (a csapat legjobbja), aki be is vágott öt gólt, az utolsót pedig Erdős Marci jegyezte. A centereinket sajnos ezen a meccsen sem foglalkoztattuk: három emberelőnyös helyzetünkben egyszer sem kíséreltük meg a bejátszást annak ellenére, hogy Bianka és Réka egyaránt lerázta magáról a védőjét, így hozva helyzetbe magát. A vége előtt 1.13-al mg 6:4-re vezettünk, de az oroszok 27 másodperc alatt kiegyenlítettek. Zempléni VK-Junoszty Moszkva 6:6 (2:0, 0:1, 2:3, 2:2).

Az utolsó mérkőzésünkön – a Slagelse ellen - szóhoz jutottak ’96-os és ’97-es születésű játékosaink is. Ekkor számos új, addig csak edzésen gyakorolt taktikai elemet próbáltunk meg játszani, ez pedig az eredményesség rovására ment. Slegelse-ZVK 9:2 (1:1, 2:0, 4:0, 2:1).

 

Az U15-16-os korcsoport erősségét tekintve a második csoportba került, ahol az öt résztvevő közül a negyedik helyen végzett. Az eredmények:

Solo Polo Club (USA) – ZVK

10:3

(2:1, 3:1, 2:0, 3:1)

A 17-18-19 évesekből álló amerikai csapat győzelme már a vízbe ugrás előtt nyilvánvaló volt. Könyörtelenül kihasználták fizikai adottságukból származó előnyüket a zempléni 15 évesekkel szemben.

 

Budafóka-Zempléni VK

15:7

(5:0, 2:4, 5:1, 3:2)

A Budapest Bajnokság 6. helyezettje, a Budafóka hamar eldöntötte a meccset, mert az első negyedben 5:0-ra elhúztak. Hiába nyertük meg a második játékrészt 4:2-re (és jöttünk fel 7:4-re), a második félidő ismét a budafokiaké volt, így megérdemelten nyerték a mérkőzést. Hatékony centerjátékuk ellen nem volt ellenszerünk.

Csányi László így látta: „Gyakorlatilag a Budafóka 3 meghatározó játékosa döntötte el a mérkőzést, mert jobbak voltak, mint a mi legjobbjaink. Amikor a vízben voltak, ők uralták a játékteret, de amikor a cserepadon ültek, akkor egyenlő partnerek voltunk. Kőrösi Ádám volt a mérkőzés legjobbja, mert remekül védekezett, gólpasszt adott és gólt lőtt.”

 

Junoszty Moszkva-Zempléni VK

9:3

(0:0, 3:0, 2:2, 4:1)

Sokáig jól tartottuk magunkat a Junoszty Moszkva csapatával szemben. Ez azonban sajnos csak a védekezésre volt elmondhat, hiszen az első félidő végén a három kapott gólunk mellé sajnos egyet sem tudtunk lőni. A harmadik játékrészt követően is maradt a 3 gólos hátrány (2:5) végül pedig az utolsó másfél percben figyelmetlenségek miatt beszedett három találat hat gólosra növelte a hátrányunkat.

Csányi László: „A kezdeti tapogatózás után a moszkvaiak találták meg hamarabb a meccs fonalát. A ZVK-nak nem kedvezett az a játékvezetői felfogás, amely engedte a kemény - Magyarországon nem szokott - játékot. Ez persze oda-vissza működött, nem fújtak egyik csapatnak sem, de ez számunkra nem volt szerencsés. Csapatunkból hiányoltam a labdaszerzések utáni gyors kontrákat. 2-3 emberen kívül senki nem vállalta fel, hogy megússzunk, így pedig nagyon nehéz az erősebb oroszok ellen. Győzelemre csak így lett volna esélyünk. A mi hibáinkat az oroszok azonban könyörtelenül kihasználták”

 

Zempléni VK-Exeter Spartans

7:5

(1:1, 2:0, 1:2, 3:2).

 

A „nagyok” utolsó mérkőzésén Erdei János feltétlen győzelmet várt játékosainktól. A meccs döcögősen indult, hiszen az Exeter Spartans (ENG) szerezte meg a vezetést, de szerencsére még az első negyedben egyenlítetünk Kőrösi Dani révén. A második játékrészben két góllal elmentünk (Kőrösi Ádám, Kőrösi Dani). 4:4-nél beértek az angolok, de hamar kétgólos lett az előnyünk, amit a végéig meg is őriztünk.

 

Augusztus 25-28 között Újhelyben (és Felsőbereckiben) közös edzőtáborban vettek részt a legkisebbek (U10-12) a Miskolci Egyetem (Kovács Márk edző vezetésével) hasonló korú játékosaival. A gyerekek jól ismerik egymást, hiszen a 2007/2008-as idényben nagyszerű küzdelmeket vívtak a BOVISZ Kupáért. A sportbarátság erősítését is szolgáló bentlakásos táborban taktikai és stratégiai elemek gyakorlására is lehetőség nyílt a sok úszás mellett. Amint a miskolciak elmondták, jövőre szeretnék megismételni a tábort. Úgy legyen.

További fotók>>>

Zemplén Vízilabda Klub
/2008.09.12./
 

 

Európa Túra: szombati családi program Miskolcon

 
Miskolci állomásához érkezett az Európa Túra rendezvénysorozat, amelynek célja az Európai Unió által támogatott pályázatok eredményeinek bemutatása, továbbá az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében megnyíló új pályázati lehetőségek ismertetése – adta a tájékoztatást dr. Földy Ferenc, az EU Tájékoztató Szolgálat tanácsadója


 
 


dr. Födy Ferenc 

 

Az EU támogatásaiból elért eredmények bemutatására egy, a teljes régiót aktiváló rendezvény-sorozat szolgál. Az izgalmas és tartalmas sport- és egyéb játékos programokon keresztül kiválóan bemutathatóak a pályázati lehetőségek különböző lépcsőfokai.

 

Így például a felkészülési fázis megfelel a sport területéről az edzésnek, a megmérettetés, azaz a pályázat elkészítése maga a verseny, és végül a győzelemért érem, azaz támogatás jár.

 

Az Európa Túra következő állomása:

 

Miskolc 2008. szeptember 13. (szombat) Városi Sportcsarnok

 

A reggel 10 órakor kezdődő programok között kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a nekik tetszőket, hiszen játékos vetélkedők, az európai konyha ízeit felvonultató pavilonok, színpadi műsorok, fellépők és sportshow várják és szórakoztatják a kilátogatókat.

 

Bővebb leírás az Európa Túra programjairól

Törő Gábor
/2008.09.12./
 

 

Fidelitas találkozó volt Sárospatakon

 

        
                

Dr. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója és Koszorús László, a Fidelitas alelnöke is ellátogatott a III. Zempléni Fidelitas Találkozóra Sárospatakra, ahol a Demeter Zita, a helyi Fidelitas elnök, megyei alelnök fogadta őket…
 


 
 


Dr. Répássy Róbert

Demeter Zita

 

Idén, a hagyományoktól eltérően 2008. szeptember 6-án és 7-én került megrendezésre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fidelitasosok harmadik találkozója. A rendezvénynek a festői szépségű Sárospatak adott otthont.

A megye majd’ minden csoportjából érkeztek a fiatalok, ki vonattal, ki autóval. A megnyitó előtt a résztvevők a Főiskola kollégiumában foglalhatták el szálláshelyeiket. Kis pihi után, délben egy finom ebédet fogyasztottunk el a hangulatos V. András Étteremben.

Ezt követően az Újbástya Rendezvénycentrumba vezetett utunk, ahol kezdetét vette egy politikai kerekasztal beszélgetés. A hallgatóságot Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere köszöntette. A kötetlen beszélgetés keretén belül kérdeztük mind a helyi politikust, mind a fórumunk további két meghívottját Dr.Répássy Róbertet és Koszorús Lászlót a fiatalok lehetőségeiről, aktuálpolitikáról (helyi, valamint országos szinten egyaránt) és nem utolsó sorban az egyetemi, főiskolai éveikről, politikusi pályafutásuk kezdeteiről.

Ezáltal értékes gondolatokkal, információkkal felvértezve vágtunk bele a délutáni szabadidős programokba, melyek között helyt kapott egy kis megyei évértékelő is. A kellemes vacsora elfogyasztása után, amit a Don Patya pizzériában követtünk el, elérkezett a bulizás ideje. Muzsika, csocsó, tánc…

Voltak, akiknek hajnalig tartott a mulatozás, ezért a vasárnapi istentiszteletet csak fakultatív programként mertük meghirdetni, ami egyben a találkozónk záróakkordját is jelentette.
Úgy gondolom élménydús percekkel gazdagodott csapatunk, s jövőre újból megismételjük eme kis találkozót, Sárospatakon, a Rákócziak földjén.

Törő Gábor
/2008.09.11./
 

 

Vigyázzunk a kerékpárokra!

 

        
                

Augusztusban megnőtt a kerékpár lopások száma Sárospatakon: egyik nap a lakótelepről vittek el egy olyan mountain bike-ot, ami a lépcsőházban, a postaládák alatt volt lezárva, és egy lelakatoltnak pedig a vasútállomáson kelt lába a tulajdonos akarata ellenére - nyilatkozta dr. Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője....
 


 
 


dr. Téglás István

 

Volt olyan eset is, hogy az egyik söröző elől „lovasítottak” meg egy lezáratlan, falnak támasztott kerékpárt.A nyomozás során kiderült, hogy mindegyik bringa „új gazdája” ugyanaz a személy, aki Sárospatak külterületén él, és gyalog nem szeret hazajárni. Amikor a rendőrök elmentek hozzá, éppen festési munkálatokat végzett annak érdekében, hogy ne legyen felismerhető az eredeti gazdának a lopott szerzemény, és ennek érdekében a kosarakat, lámpákat is letördelte, a csomagtartókat leszerelte.

Az elkövetőt jól ismerik nem csak a rendőrségen, hanem a bíróságon is, így a lopások miatt 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott a gyorsított eljárásban.

A kerékpárok visszakerültek a jogos tulajdonosokhoz, de azért, hogy a lopás bekövetkezésének kisebb legyen az esélye, kérem, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:
- célszerű úgy letenni a kerékpárt, hogy a kereke ne csak önmagában legyen lezárva, hanem valamilyen csőhöz, egyéb, nehezen mozdítható, beépített dologhoz is rögzítve legyen, mert az a tapasztalat –amelyet az elkövető is megerősített a kihallgatásán- hogy akkor kisebb a lopási veszély, - a bringák típusát, színét, számát és egyéb jellegzetességeit célszerű feljegyezni otthon, a későbbi azonosítás megkönnyítése érdekében.
(a fotók illusztrációk)

Cziczer Katalin
/2008.09.11./
 

 

Nincs turizmusfejlesztés TDM nélkül

 

        
                

Az Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság (ÉM RMI) a TDM (turisztikai desztináció menedzsment) szervezetek létrehozását előkészítő regisztrációról szóló fórum-sorozatot, „roadshowt” szervezett a régióban, a pályázni szándékozók tájékoztatására – küldte tudósítását Marcziné Szappanos Judit turisztikai menedzser…
 


 
 


Marcziné Szappanos Judit

 

A zempléni program szeptember 9-én zajlott, amelynek keretében a Marketing Igazgatóság munkatársai – Hidvéginé Molnár Judit igazgatónő és Gulyás István –, valamint a NORDA szakembere – Tóthné Bánszki Zsuzsa – Tokajban, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon találkoztak az érdeklődőkkel, hogy a regisztráció konkrét menete és a még nyitott kérdések megvitatásra kerülhessenek.

A TDM-szervezetek létrehozása óriási előrelépést jelenthet afelé, hogy kialakuljon a turizmus szereplőinek partnersége, a közös érdekeken nyugvó egyéni gondolkodás, a szolgáltatások, programok koordinálása, és a mi a legfontosabb, a lehetőségek, adottságok eladható turisztikai termékké formálódása. Ez a kezdeti lépés, amire az RMI 1,1 milliárd forintot tesz elérhetővé ezen az éven, a helyi és térségi TDM-szervezetek létrehozására. A következő években (2009-10) további jelentős források állnak rendelkezésre a fogadóképesség fejlesztésére (4 mrd Ft), valamint attrakció-fejlesztésre (13 mrd Ft) az Észak-magyarországi Régióban, ám ezen támogatások hatékony felhasználását és optimális hasznosulását csak a desztinációs szervezetek felállítása, és működtetésük közös erők bevonásával hosszú távra kialakított megtervezésével érhető el.


A NORDA szakembere felhívta a figyelmet arra, hogy ez a pályázat kivételesen nem a pénzről szól – ahhoz valóban nem tűnik soknak a helyi szinten pályázható 40-50 m, ill. a térségi TDM-szervezetek létrehozásához kapható 100 millió forint –, hanem a pályázók szándékáról szól, arról, hogy maguk a turizmus kiszolgálói, szervezői mit szeretnének csinálni. Ennek végrehajtásához a támogatás csak az eszközt jelenti, a tartalmat mindenképpen a helyi ill. térségi desztinációk „alulról jövő” elképzelései, tervei kell, hogy jelentsék. A pályázat előzetes sarokszámai ugyan viszonylag szigorúak, de a megvalósíthatóság kellő alátámasztása esetén attól el is lehet térni.

Zemplén térségi TDM-szervezet csak akkor képes felállni, ha valamennyi, turisztikai szempontból számon tartott település tagja lesz, hiszen a kritériumként meghatározott évente 180 ezer vendégéjszaka-szám csak együttesen érhető el. A helyi TDM-szervezetek alakulása még folyamatban van, de minden turizmusban érdekelt önkormányzat, szervezet ill. magánszemély érdeke, hogy tagja legyen valamelyik helyi és térségi desztinációnak, hiszen a következő évtől csak ebben az esetben tud turisztikai pályázatokon részt venni!

Zemplénben a szerveződés terén is kiemelkedik Sárospatak, amely az évi 46.000 regisztrált vendégéjszakával és több, mint 6 millió forint befizetett idegenforgalmi adóval (IFA) (2006. évi adat) – ami kétszeres összegű állami támogatással egészül ki – egymagában is teljesíti a pályázat feltételeit. A térség többi részében a kritikus 25 ezer vendégéj/év és min. 2 millió Ft IFA/év csak több település összefogásával érhető el, így még nem körvonalazódott, hogy 3, 4 vagy esetleg 5 helyi TDM-szervezet alakul meg. A pályázat támogatási intenzitása 85%-os, ami azt jelenti, hogy az önerő összeadásával megoldható a munkaszervezet működtetése, a támogatás pedig teljes mértékben a szakmai programra fordítható. 4 helyi és a térségi TDM-szervezet megalakítása így akár 300 millió Ft támogatást is eredményezhet Zemplénben, ami eddig elképzelhetetlen mértékű lehetőségeket biztosíthat a turisztikai termékfejlesztés és a marketing területén.

Bár nagyon szorít az idő – a regisztráció határideje 2008. szeptember 25. – a szerveződésben a meghívott szakemberek szerint jól állunk, regionális és talán országos viszonylatban is. A pályázható források nagysága és arányai az RMI munkatársainak köszönhető, ahogyan azt is egyedül az Észak-magyarországi RMI-nek sikerült elérni, hogy a helyi és a térségi szintű TDM-szervezetek egy időben alakulhassanak meg.

Törő Gábor
/2008.09.11./
 

 

Tanévnyitót tartott a Diáksport Bizottság

 

        
                

2008. szeptember 10-én a Városháza dísztermében tartotta meg tanévnyitó értekezletét Sárospatak Városkörzet Diáksport Bizottság. A megbeszélésen részt vett Réz Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport Szövetség tagja is, aki a tanév új feladatairól, valamint a diákolimpiai versenyben bekövetkezett változásokról tájékoztatta a résztvevőket – küldte tudósítását Vighné Fehérvári Zsuzsa ifjúsági és sport referens…
 


 
 


Vighné Fehérvári Zsuzsa

 

A 2008/2009-es tanévben a városkörzeti versenyeknél is bevezetésre kerül az elektronikus nevezés, így az érdeklődők, és a jogosultsággal rendelkezők részletesen tájékozódhatnak a résztvevő intézmények, és az induló tanulók létszámát illetően. Az a tanuló, aki nincs a szövetség honlapján nevezve, nem indulhat el a városkörzeti versenyen.
Fontos szabály, hogy a versenyzők kizárólag diákigazolvánnyal és a TAJ kártya másolatával versenyeztethetőek.
Az érdeklődők a Magyar Diáksport Szövetség honlapjáról juthatnak még több információhoz a versenyrendszerről. (www.mdsz.hu)

A megbeszélést a szeptember havi programok egyeztetésével folytatták a testnevelők: Ebben az évben Sárospatak Város Önkormányzata meghirdeti az I. Bodrog Kajak-kenu túraversenyt Alsóberecki és Sárospatak között. A verseny időpontja: 2008. szeptember 21., a részletes versenykiírás a www.sarospatak.hu honlapon olvasható.

2008. szeptember 22-én, kapcsolódva az Európai Mobilitási Hét programjaihoz, megrendezésre kerül az Autómentes Nap, melynek részletes programját a későbbiekben olvashatják.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.09.10./
 

 

Munkács várába érkezett a Rákóczi Örökségút vándorkiállítás

 

        
                

2008. szeptember 6.-án, az Interreg pályázatunk záró eseményeként - Borsi után - a munkácsi várba vittük a Rákóczi Örökségút vándorkiállítását – számol be az útról Jósvainé dr.Dankó Katalin, a MNM Rákóczi Múzeumának igazgatónője, a pályázat projektmenedzsere…
 


 
 


Jósvainé dr. Dankó Katalin

 

A vándorkiállítás tablói – szám szerint 38 db - egy hónapig kerülnek bemutatásra. A vándorkiállítást és marketing kiadványokat, szóróanyagot, információs táblát Dimitrij Havasi igazgató vette át.
Megnéztük és örültünk az új eredményeknek, a kápolna felújításának, a Turul emlékmű felállításának. Érdeklődéssel hallgattuk a vár kútjának tisztításáról, s az előkerült leletekről szóló beszámolót.


A látogatásunk során találkoztunk Lengyel Zoltánnal, Munkács város polgármesterével, akivel a közös történelmi múltról, az emlékek ápolásáról, s az együttműködés, és a pályázatok fontosságáról is szót váltottunk.
Megköszönjük Pándi Szekeres Dávidnak és Vozdvizsenszkij Vagyimnak a kiállítás megvalósításához nyújtott segítségét.

További fotók>>>

/2008.09.10./
 

 

A Comenius Tanítóképző Főiskolai Karon is elkezdődött a tanév

 

        
                

A pataki főiskola egy nagyon nagy múltú iskola és mi büszkék vagyunk arra Miskolcon, hogy együtt dolgozunk a pataki kollégákkal. Patak nekünk az idősebb testvér - hiszen régebbi alapítású, mint Miskolc - és a kisebbik testvér, és otthon is akkor megy jól egy család ügye, ha testvérek segítik egymást – mondta a ME Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar évnyitója alkalmával Dr.Patkó Gyula, az egyetem rektora…
 


 
 


Dr. Patkó Gyula

Dr. Komáromy Sándor

 

Patakon nagyon erős a pedagógiaképzés, nálunk pedig erősebb talán a szakmai képzés, és ha mi összefogunk, akkor többre juthatunk, mintha külön-külön dolgoznánk. Ez a mi küldetésünk, amit szívesen teljesítünk.
Én nagyon szeretek Patakon lenni, a feleségem erről a vidékről származik, már csak ezért is mindig szívesen jövök. Pataknak egy olyan különleges varázsa van, amit nem is lehet elmondani annak, aki nem járt még itt.

Ismét új tanévet nyitunk Sárospatakon, tehát ünnep van ma a Comenius Tanítóképző Főiskolai Karon – tette hozzá Dr. Komáromy Sándor, a kar dékánja. A sok-sok információ között a legfontosabbat emelném ki, azt, hogy az idén több hallgatót sikerült felvennünk első évfolyamra és ez nagyon jó nekünk, hiszen ez a létünket, a képzési szándékainkat és törekvéseinket erősíti. A tavalyival szemben több mint 1/3-dal több az elsős létszám, összesen 174 tanító, óvónő, ifjúságsegítő, médiatechnológus kezdi meg a tanulmányait nappali és levelező tagozaton, ami nagy öröm számunkra. Elkezdtük új szakoknak a létrehozását, akreditációját, ezek várhatóan jövőre indulnak majd, úgyhogy remélem, hogy akkor is örömmel fogunk beszámolni, hogy emeltük a hallgatói létszámot.

A pedagógusképzés tartalma, szerkezete, gyakorlata nem változott, ez ugyanúgy lesz, mint tavaly, tehát itt újdonságaink nincsenek. Viszont, ami jó dolog, hogy sikerült a feltételeket megteremteni, amelyek a képzéshez szükségesek.

Természetesen a mai tanévnyitó ünnepély nemcsak az elsősök ünnepe, hiszen hagyományunk az, hogy volt diákjainkat is hívjuk erre a tanévnyitó ünnepélyre, hiszen emlékokleveleket, díszokleveleket adunk át, a kar tanácsának javaslatára. A Miskolci Egyetem szenátusa 154 díszoklevelet adományozott és ebből már korábban adtam át Miskolcon - június végén -diplomákat és ma a patakiak, és a Patak környékiek veszik át nagy örömünkre a diplomákat, szám szerint 22-en.

Szeretném biztosítani a hallgatókat - és ezt a tanévnyitó köszöntőmben is feltétlenül meg fogom feltétlenül említeni - hogy jól döntöttek azok a jelentkezők, akik Sárospatakot választották, nemcsak Patak szépsége miatt, hanem azért is, mert mi egy befejezett képzést végzünk. Aki itt 3 vagy 4 év múlva tanítóként, vagy óvónőként diplomát szerez, az szakképesítést szerez és azonnal munka állhat. Remélem, hogy változik a közoktatás, több gyerek lesz, nem fognak iskolákat bezárni és összevonni és egyre több tanítóra és óvónőre lesz szükség a jövőben is.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.09.09./
 

 

Ismét foci sikert hozott a hétvége: STC-Tokaj 5:0

 

        
                

Tavaly ősszel Tokajban találkozott utoljára a két csapat. Az eredmény 1:1 volt. Akkor a pálya minőségére fogtuk a pontvesztést, most igazunkat kellett bizonyítani, ami sikerült is – küldte tudósítását Koscsó István, a STC Baráti Kör elnöke. A mezőny legjobbja Pothurszki Roland volt…
 


 
 


Koscsó IstvánPothurszki Roland

 

A találkozó fontosabb mozzanatai:
8. perc: A 16-oson belül szabálytalanul szerelték Pothurszki Rolandot. A megítélt 11-est -a múlt héten a legjobbnak választott- Simkó Gábor lőtte laposan a kapuba. 1:0.

A lőtt gól megnyugtatta a csapatot, a szurkolókat azonban annál kevésbé az, hogy visszavettünk az iramból. Ahogy az egyik szurkoló be is kiabálta: „Gyerekek! Egy gól nem gól!”
Aztán jött a 38. perc: A korábbi büntetőrúgást kitűnően értékesítő Simkó Gábor került 11-es gyanús helyzetbe, de a bíró sípja ezúttal néma maradt. Mivel a labda a védőről hagyta el az alapvonalat, szögletrúgás következett. Kecskés Tamás – akinek szögleteiből született a múlt héten mind a két gólunk - adta be a labdát, Pothurszki Roland pedig a hálóba passzolta. 2:0.

Az első félidő utolsó percében még egy szép kapufát is rúgtunk, hogy ezzel is növeljük a foci szépségét.

A második félidőt egy gyors góllal kezdtük. Az 1. percben Oldal Tamás beadását Pothurszki Roland rúgta a hálóba.3:0.
Az 5. percben jött a megnyugtató negyedik gól. Kecskés Tamás kapura törő lövése a kapusról kipattant – mondanunk sem kell, hogy természetesen - Pothurszki Roland elé, aki ezzel a találatával „mester hármast” ért el 4:0.
A 28. percben Tóth Rolandot a büntető területen belül az egyik tokaji hátvéd csúnyán elütötte. A megítélt 11-est Pothurszki Roland rúgta erősen, laposan a sarok felé, de a kapufát találta el.

S, hogy ne csak sok gól legyen, hanem szép gól is, erről – a korábban a DVTK színeiben is szereplő futballistánk - Regős László gondoskodott. A 41. percben a lövése a felső lécről úgy pattant a hálóba, hogy öröm volt nézni. Szerintünk ez lehet a forduló gólja. Szép volt Laci!

Mindezeket, s a többi itt nem említett eseményt is a Zemplén Televízió jóvoltából megnézhetjük felvételről pénteken este hat órakor a televízióban!

Csapatunkban mindenki igyekezett a maga területén a legjobbat nyújtani, de ezt Pothurszki Roland góljaival is megfűszerezte, ezért ő lett a legjobb hazai játékos.

Ifi csapatunk 6:5-re győzött!

Gratulálunk! Hajrá Patak!

További fotók >>>

STC Baráti Kör
/2008.09.08./
 

 

TISZK - Szakképzésfejlesztés vagy kényszerpálya?

 

        
                

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat két Szakképzés-szervezési Társulást (Térségi Integrált Szakképző Központot) hozott létre szakképző intézmények fejlesztésére a Sajó-völgyben és Zemplénben, Ózd, Edelény, Encs, Sárospatak, Sátoraljaújhely intézményfenntartó önkormányzatokkal együttműködve – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János

 

A társulási megállapodás aláírására a Megyeházán került sor, Dr. Ódor Ferenc, a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és a partner önkormányzatok polgármestereinek részvételével. Az együttműködés célja, hogy a szakképzés fejlesztéséhez hagyományos és új forrásokhoz jussanak a fenntartók, hiszen a szakképzési hozzájárulás igénybevételének feltétele a jogszabályi változások következtében a térségi tervezés, együttműködés. A regionális fejlesztési és képzési bizottság (RFKB) törvényi szabályozáson alapuló, szakképzésre vonatkozó előírásait a társulás keretén belül kötelezően végre kell hajtani.

A megyei önkormányzat partnereivel 6 pályázatot nyújtott be (TÁMOP , TIOP) eddig két Térségi Integrált Szakképző Központ létrehozására, valamint az infrastrukturális feltételek javítására. Az első fordulóban két pályázat továbbjutott, a további 4 pályázat elbírálása folyamatban van. A projektfejlesztés során elkészült a szükségletfelmérés, a megvalósíthatósági tanulmány, a projektirányítási, együttműködési modell, fenntarthatósági, esélyegyenlőségi terv, valamint a 2,8 milliárd forintos költségvetés. A támogatásról eddig még nem született döntés, amennyiben minden pályázat nyertes lesz, a támogatás jelentős fejlesztést eredményez a TISZK-ben résztvevő szakképző intézmények számára a közösségi funkciók, pedagógiai szolgáltatások igénybevétele, szervezet- és tananyagfejlesztés pedagógus-továbbképzés, szakmai, informatikai eszközök beszerzése, szakképző központok, intézmények korszerűsítése, infrastrukturális feltételek javítása terén.

A jogszabályi változások következtében a TISZK létrehozása egyfajta kényszer, hiszen így juthatnak fejlesztési forrásokhoz a fenntartók. A pályázati program a jelenlegi szakképzési rendszer számos problémájára kínál megoldást, ugyanakkor a gyakorlati munka, együttműködés során érdekellentétek merülhetnek fel. Jelentős szervezést, igényel a tanulók utaztatása a szakképző központokba, a modulrendszerű oktatás, a szakmacsoportok fejlesztése, a tanügyi dokumentumok, pedagógiai programok, tantervek, minőségirányítási programok összehangolása a különböző településeken működő szakképző intézményekben.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.09.08./
 

 

A Bodrog Néptáncegyüttes Csehországban vendégszerepelt

 

        
                

A Bodrog Néptáncegyüttes Csehországban vendégszerepelt szeptember 5-7-ig. KOHOUTEK együttes meghívására érkeztek Chrudim településre- küldte tudósítását Darmos István...
 


 
 


Darmos István

 

Itt nagy szeretettel fogadták őket, s a város főterén felállított szabadtéri színpadon többszáz néző előtt léphettek fel 5-én és 6-án, több külföldi csoporttal együtt. E mellett programjukban szerepelt egy szabadtéri néprajzi múzeum megtekintése, ismerkedés Prága nevezetességeivel, és közös zenés, táncos mulatság a vendéglátó együttessel. 7-én az együttes továbbutazott Velká Bystrice-be ahol egy másik fesztiválon is részt vettek.

Az együttes felnőtt táncosainak egy része mellett a vajdácskai Kaláris Gyermektánccsoport néhány táncosával együtt utaztunk Csehországba. Műsorainkat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy változatosak és látványosak legyenek. Nyírségi, kalocsai, szásznagyvesszősi, kalotaszegi, eleki, gömöri táncokból szerkesztett programjainkat a Tényleg Zenekar kísérte.

Nagyon örültünk annak, hogy ismeretlenül is nagy szeretettel fogadott a KOHOUTEK együttes bennünket, nagyon jó volt a szállás, az ellátás, s a programok is hatalmas élményt jelentettek számunkra, azt gondolom, mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. Ez az utazás az együtteseink közötti kapcsolat első lépése volt, hiszen jövőre szeretnénk őket meghívni Sárospatakra.

Törő Gábor
/2008.09.07./
 

 

Másfél napon át akadályozta a forgalmat egy kamion

 

        
                

Egy rosszul rögzített rakomány nagy bajt tud okozni a közlekedésben, hiszen bárhol, bármilyen irányba lerepülhet a járműről, akár emberéleteket is kioltva. Ehhez képes szerencsésnek mondható egy szlovák kamion este, amikor az eredmény csak anyagi kár lett és egy másfél napig tartó forgalomelterelés. A részletekről Molnár János főtörzs zászlós számol be olvasóinknak…
 


 
 


Molnár János

 

A szombat délután folyamán egy szlovák forgalmi rendszámú, nyerges pótkocsis szállító kamion, márványlapokat szállított a 37-es főútvonalon Sátoraljaújhely irányába. A hercegkúti bekötőúthoz érve forgalmi okok miatt lassítania kellett - kijött elé egy személygépkocsi Hercegkút felől – és ahogy hirtelen fékezett, mivel a rakománya nem volt kellően rögzítve, a rakodótér végéből előre csúszott.

A 30 tonna márvány lap a tartó vaskerettel együtt csúszott - mivel nem volt csavarral lerögzítve - egészen az utasfülkéig, átszakítva az utastér fülke mögötti lakóoldalt, ami nekinyomódott a vezetőfülkének. Emiatt a kamion nem tudott kanyarodni, így gyakorlatilag mozgásképtelenné vált.
A szombati nap folyamán elkezdték a mentési munkálatokat, de az akkor rendelkezésükre álló emelő gépekkel (amiket a Weinberg93 Kft azonnal a rendelkezésükre bocsátott) nem boldogultak.

Az éjszaka folyamán, mivel mozgásképtelen lett a kamion, a KPM-et értesítettük a dologról, a KPM kihelyezett sebességkorlátozó, útszűkületet jelző és egyéb veszélyt jelző táblákat, valamint kibójáztuk, jó messzire láthatóan a kamion előtt és az elakadásjelző háromszöget is kiraktuk, olyan messzire, hogy észrevehető legyen, hogy inkábba bóják sérüljenek mint hogy személyi sérülés legyen a veszteglő kamion miatt.

Vasárnap érkezett a Bodnár daru, valamint egy másik kamion, amire elkezdték átpakolni az árut, de hamarosan abba kellett hagyni, mert rakodás közben annak a kamionnak a platója megsérült.
Emiatt kell egy másik pótkocsit idehozni a helyszínre és úgy elszállítania márványt. Addig a daru félreáll és engedjük majd a forgalmat a 37-esen addig is, amíg a rakodás szünetel.
Ha megjön az újabb kamion, akkor bízunk benne, hogy 1-2 óra alatt megoldható a feladat, így vasárnap estére visszaállhat a forgalom.

Cziczer Katalin
/2008.09.07./
 

 

Startol a fürdőfejlesztés

 

        
                

Amint az ismeretes a lakosság, ill. a honlap olvasói előtt, lezajlott a fürdőfejlesztés első ütemének a közbeszerzési eljárása, augusztus 22-én szerződést kötött az Önkormányzat a győztes kivitelezővel – nyilatkozta Erdős Tamás tanácsnok…
 


 
 


Erdős Tamás

 

Hozzá kell tenni, hogy a kivitelezés magában foglalja a tervezései folyamatot is, jelenleg ugyanis előzetes terveink vannak, így a győztes kivitelező feladata, hogy az engedélyezési tervdokumentációt elkészítse, benyújtsa, és aszerint fog megépülni az első ütem.

Az első ütem műszaki tartalma a nyári fürdő teljes körű felújítása. Ezzel kapcsolatosan érkeztek azok a szakemberek a városba, akik a pontos paramétereket, a pontos tartalmi mutatókat - mintegy végső egyeztetésként - megtették, az engedélyezési tervdokumentáció elkészülte előtt.
Jelen volt a győztes konzorcium - a Country Consulting Kft, ill. Tempero Építőipari és Uszodatechnikai Zrt - képviseletében három szakember, itt volt a Makona Építész Stúdió munkatársa, városunk főépítésze Siklósi József, valamint Vörös Imre úr, a fürdő teljes fürdőfejlesztési folyamatára általunk megbízott fürdőfejlesztési szakértő.

Ez a csoport fogja most az első ütemnek a fontos technikai-műszaki paramétereit összerakni, és ezt követően készül el nagyon rövid időn belül az engedélyezési tervdokumentáció, hiszen szerződés szerint október 1-jén, a fürdő zárását követően a munkaterületet átadjuk.

Tehát az előkészítő munkálatok már októberben el fognak kezdődni a nyári fürdő területén és reményeink szerint az engedélyezési eljárást követően még az ősz folyamán elkezdődhet a beruházás építési része is.

Cziczer Katalin
/2008.09.06./
 

 

A jövő szombaton lesz az Újtelep Napja

 

        
                

Sárospatak nyári rendezvényeinek végét jelzi az Újtelep Napja program, amit minden évben szeptember hónapban rendezünk meg. Így lesz az idén is, a jövő hétvégén, szeptember 13.-án szombat délutánra szerveztük ezt a programot – jelentette be Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője ezt a sokak által várt városi programot…
 


 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

 

A már hagyományosan jól bevált helyszínen, a Bercsényi utcai játszótéren lesz ennek a programnak az otthona. Természetesen az idén is a zenés-táncos műsorszámok kerülnek előtérbe, de lesz humorista és gyermekprogram is, az estét pedig természetesen - ha az időjárás is megengedi - egy jó hangulatú utcabállal szeretnénk zárni, amit a Hangár együttes zenéje garantál majd számunkra.

Minden évben örömmel vesszük, hogy az újtelepiek egyre nagyobb számban jönnek el, és hogy a város más pontjáról is sok a résztvevő. Bízom benne, hogy ez a program ebben az esztendőben is a reményeink szerint sikerül majd.

(a fotók Illusztrációk)

Törő Gábor
/2008.09.07./
 

 

A kispatakiak is megkapták a segélycsomagokat

 

        
                

Szeretnék köszönetet mondani az Ökomenikus Szeretetszolgálat mellett mind az Önkormányzatnak, mind pedig a Családsegítő Szakszolgálat munkatársainak, akik segítségünkre voltak abban, hogy az idén kétszer is tudtunk segélyt osztani a Szeretetszolgálat által felajánlott élelmiszer csomagokból – tolmácsoljuk Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselőjének üzenetét…
 


 
 


Szabó András

 

Az idős és egyedülálló nyugdíjasok meglepődve, de annál nagyobb örömmel fogadták az ajándékot. Többen elmondták, hogy még sosem kaptak ilyen segítséget, hogy ingyen még soha, semmit nem kaptak.

Látogatásom során mindig elbeszélgetek az emberekkel, ügyes bajos dolgaikról, a város elképzeléseiről és kikérem a véleményüket is.

Idén arra is felhívtam a figyelmüket, hogy éberebbek legyenek, hiszen sok bűnelkövető az idős emberek hiszékenységét kihasználva próbál meg bejutni a portákra haszonszerzés reményében.
Kértem, hogy ne engedjenek be idegeneket, tartsák bezárva a kiskaput, különösen ha egyedül vannak odahaza
!

Cziczer Katalin
/2008.09.07./
 

 

Két szemük a gyermekeinken

 

        
                

Az általános iskolás gyermekek veszélyeztetettsége a közúti közlekedési balesetek és a bűncselekmények terén, mind okozói ill. elkövetői, mind pedig sértett minőségben jelentősnek mondható – számol be a közlekedésrendészeti osztály vezetője Bacsó Tibor rendőr százados a tanév eleji intézkedéseikről…
 


 
 


Bacsó Tibor

Bujdosó Norbert

 

A Sárospataki Rendőrkapitányság már évek óta jó eredménnyel működteti az egy iskola – egy rendőr elnevezésű programot, amelyben a sárospataki rendőrség beosztottjai, mind közlekedési, mind bűnügyi vonalon megjelennek általános iskolákban, ott közlekedési és bűnmegelőzési órákat tartanak.

A tanítás kezdéskor ill. befejezésekor az iskolák előtt, főleg a balesetileg frekventált helyeken – ilyen pl. a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtti útszakasz, az Erdélyi és a Petőfi utcák kereszteződésében - a forgalmat irányítva segítik a gyalogosok és a kerékpárosok forgalmát, védik az iskolába érkező és az iskolából távozó gyermekeket.

A balesetek szempontjából a gyerek - a gyalogosok és a kerékpárosok is - a legvédtelenebbek. Ők azok, akik életkorukból adódóan nem érzékelik kellőképpen a veszélyt, ezért is igyekszünk felhívni a gyerekek figyelmét az órák keretében a közlekedés veszélyeire.

A most kezdődő tanévben is igyekszünk az illetékességi területünk minden iskolájában jelen lenni, osztályfőnöki órák keretében és más alkalmakat is megragadva előadásokat tartani.

A Sárospataki Rendőrkapitányságról kapcsolattartó személyként Bujdosó Norbert rendőr zászlós lett kijelölve, aki a sárospataki általános iskolákkal közvetlenül tartja a kapcsolatot, megszervezi a közlekedésbiztonsági órákat, előadásokat, közlekedési vetélkedőket ezekben az iskolákban.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.09.07./
 

 

Ülésezett a Jegyzői Kollégium

 

        
                

Szeptember 2-án, kedden tartottuk a Sárospataki Kistérség Jegyzői Kollégiumának ülését, előkészítve ezen a másnapi kistérségi tanácsülést. A napirendi pontok megegyeztek a tanácsülés napirendi pontjaival és valamennyi napirendet végig is tárgyaltunk – számolt be a nyári időszak utáni első kollégiumi ülésről dr. Komáromi Éva jegyző…
 


 
 


Dr. Komáromi Éva

 

A napirendek nagy részét elfogadásra javasoltuk, bár a Jegyzői Kollégium részéről néhány kérdés felmerült, pl. a Pedagógiai Szakszolgálat beszámolójával, ill. a kistérség és a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásra a várossal kötendő együttműködési megállapodással kapcsolatban.
A központi orvosi ügyelet volt még egy olyan téma, amellyel kapcsolatban a Jegyzői Kollégium fogalmazott meg néhány aggályt, ill. kérdést. Elsősorban ez a vállalkozásba adás lehetőségeinek tárgyalása során merült fel. A munkaszervezet részéről előkészített anyagokat kaptunk, ill. olyan kiegészítéseket tudott adni a munkaszervezet vezetője, az általunk feltett kérdésekre, amelyek segítették a gyors és hatékony munkát.

Fontos napirendi pont volt még a közoktatási intézkedési terv elfogadása, amely jogszabályi kötelezettség a kistérség részére. Ezt az előterjesztést részletesen átbeszéltük, elfogadásra javasoltuk. Egyetlen kérdés merült fel ezzel kapcsolatban, hogy szakértői véleményeztetés szükséges-e hozzá, de ezt tisztáztuk, hogy nincsen jogszabályi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy kötelező lenne a szakértői véleményeztetése ennek az anyagnak.

A nyári szünet után tartott első jegyzői kollégiumi ülés volt ez, így az elmúlt néhány hónap eseményeit is átbeszéltük, ill. az előttünk álló soron következő feladatokat is. Szót ejtettünk a nyári időszakban hatályba lépett jogszabályi kötelezettségeinkről, mint pl. a közérdekű adatok közzétételének a feladata, amely valamennyi településen nézve 2008. július 1-jétől jogszabályi kötelezettség. Ezzel kapcsolatban fontos feladatai vannak valamennyi jegyző kollégának.
Igyekszünk ezt kistérségi szinten is koordinálni és erre egy mindenki számára alkalmazható rendszert kialakítani. A munkát 11 órakor fejeztük be.

Törő Gábor
/2008.09.07./
 

 

Összehangolják kistérségi polgárőr tevékenységet

 

        
                

A BAZ-megyei Polgárőr Szövetséget képviseltem Csóra György elnök úr megbízásából – számolt be sárospataki látogatásáról Babik Csaba, miután 2008. szeptember 3-án a Sárospataki Polgármesteri Hivatal Dísztermében a kistérség polgárőr vezetőivel találkozott…
 


 
 


Babik Csaba

 

Választásokra készülünk, s mivel szeptember 30-ig elektorokat kell állítani, ezért tartunk most minden régióban egy-egy napon egyesületi üléseket és tájékoztatjuk az egyesületi elnök urakat, hogy hogyan kell a választásokon indulni.

Szívesen jöttem ebbe a térségbe, hiszen a szövetség régió szinten van felépítve és itt a Sárospataki Kistérségben - amit Klima János úr vezet - nagyon jól és nagyon pedánsan működik a szervezetet, jól fel van felépítve, itt csak jó tapasztalatai vannak a BAZ megyei szövetségnek.

A megye kezdeményezésére összehívtuk a kistérségi polgárőrség elnökeit, ahol a belső ügyekről tartottunk egyeztetetést, megbeszélést az elmúlt időszakokról, valamint meghallgattuk a BAZ - megyei Polgárőr Szövetség képviselőjének tájékoztatóját – nyilatkozta a gyűlésről Klima János, kistérségi polgárőr parancsnok…

Szükség van időnkét az ilyen megbeszélésekre, hogy a közös kistérségi működésünk során egységesen lássuk a dolgokat, és egységesen lépjünk fel a polgárőrség nevében, a lakosság biztonsága érdekében.

Cziczer Katalin
/2008.09.06./
 

 

Tanévnyitó értekezlet a Mese Óvoda és Bölcsődében

 

        
                

A Mese Óvoda és Bölcsőde dolgozói 2008. szeptember 02-án kedden délután 1730-kor tanévnyitó értekezlettel indították a 2008/2009-es nevelési évet A Művelődés Háza és Könyvtára Pódiumtermében – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
 


 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes

 

A rendezvény, a 63 fős alkalmazotti közösség részvételével zajlott. Meghívott vendégként jelen volt Gulybán László az RFV-Sárospatak Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is. Az értekezlet színvonalas, rövid kis műsorral kezdődött, melyet az Árpád Vezér Gimnázium tanulói adtak elő, Mózes Zsófia, Kiss Melinda és Pingor Zita közreműködésével.

Első napirendi pontként a nyári időszak értékelése szerepelt, melyben szó volt az ügyeletes óvodák működésének tapasztalatairól, valamint a nyári karbantartási munkálatok lebonyolításáról.
Megállapítást nyert, hogy a nyár folyamán az ügyeletet viszonylag kevés gyermek vette igénybe, általában 20-25 gyerek jelent meg városi szinten egy-egy napon.
A felújítási munkálatokat és a tervezett karbantartásokat rendben és időben elvégezték. Ehhez tartozott a meszelés, parkettacsiszolás, geminizés, udvari játékok festése, stb. Köszönet érte a kivitelezőknek, az RFV-Sárospatak Nonporfit Kft. és a Kommunális Szervezet vezetőinek.

Második napirendként az új tanév indításának személyi és tárgyi feltételeiről volt szó, melyről megállapítható, hogy mindezek a sikeres tanévkezdéshez rendelkezésre állnak. Az intézmény vezetője örömmel tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a jelenlegi beírt gyermeklétszám a tavalyi ugyanezen időszakhoz viszonyítva emelkedett. Az előző évi 407 kisgyermekkel szemben jelenleg 419 óvodás kezdi meg a nevelési évet. Ismertetésre került az intézményben működő 17 csoport nevelőinek és gyermeklétszámának összetétele. Az óvodai átlaglétszám a 2008/2009-es tanévben 25 fő.

Harmadik napirendi pontként tájékoztató hangzott el az új tanév legfontosabb időpontjairól, valamint a fontos jogszabályok változásairól.

Különfélék között került ismertetésre a 2008-ban jubileumi jutalomban részesülő dolgozók nevei. 25 éves jubileumi jutalomban részesült Bányai Ferencné, Fodor Ildikó és Tóth Jánosné, 30 éves jubileumi jutalomban részesült Bárdosi Rózsa, Sárosi Gabriella és az idén novemberben esedékes Rák Miklósné 25 éves jubileumi jutalma. Köszönjük munkájukat és gratulálunk nekik!

Szó volt a tervezett óvodabővítési beruházásról. Ennek részletei majd a pályázat lebonyolításának keretében kerülnek kidolgozásra. Felvetődött a gyermekétkeztetés kérdése, melyről az a megállapodás született, hogy az RFV-Sárospatak Nonprofit Kft. vezetői személyes egyeztetése lévén tagintézményenként kívánják a témát átbeszélni, illetve a szükséges lépéseket megtenni.
A rendezvényt követően egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetésre került sor az intézmény dolgozói között.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.09.06./
 

 

Rosszul rögzített rakomány okozott útlezárást

 

        
                

2008. szeptember 6-án délutáni órákban 14:30 körül egy szlovák rendszámú kamion közlekedett a 37-es számú főúton Miskolc felől Sárospatak irányába, amikor a hercegkúti bekötőhöz érve forgalmi ok miatt hírtelen vészfékezésre kényszerült – kezdte beszámolóját egy többórás útlezárásról Bujdosó Norbert rendőr zászlós…
 


 
 


Bujdosó Norbert

 

A fékezés során a kamion rakterében szállított, nem megfelelően rögzített rakomány elmozdult, hosszan elcsúszott egészen a vezetőfülkéig, aminek következtében a kamionnal tovább közlekedni nem lehetett.
A kamion más járművel nem ütközött, személyi sérülés nem történt, viszont a rakomány olyan szerencsétlenül helyezkedett el a jármű rakodóterén, hogy az irányíthatatlanná és kormányozhatatlanná vált. Emiatt a 37-es számú főutat a hercegkúti bekötőtől a körforgalomig le kellett zárnunk, a forgalmat el kellett terelni más irányba, hiszen a rakodását kellett megoldanunk.
 
Szerencsére a Weinbeg93 Kft közeli telephelyéről egy speciális rakodógép jött Derczó István ügyvezető gyors intézkedésének köszönhetően, aki maga is részt vett a mentésben. A rakománynak igen nagy súlya van, de bízunk benne, hogy valahogy meg tudjuk oldani a problémát és a közlekedés hamarosan ismét megindulhat.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.09.06./
 

 

Német nemzetiségi képzőművészek kiállítása

 

        
                

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium iskolagalériája évek óta rendszeresen mutat be értékes alkotásokat, figyelmet fordítva ezzel is a diákok esztétikai nevelésére.
2008. szeptember 4-18. között Sajószentpéteren élő, művészeti tevékenységet folytató német nemzetiségi alkotók – rajztanárok, felsőfokú művészeti fakultánson, illetve általános iskolában tanulók – munkái láthatók a gimnázium aulájában.

Andrássyné Palkó Ágnes, Balláné Veres Aranka, Balla Angéla, Balla Katalin, Csáki Károlyné, Kéninger Tünde, Kurth Judit, Pingitzer Gábor, Spitzmüller Katalin különféle technikával készülő képei szeretettel várják a látogatókat.
 


 
 /2008.09.06./
 

 

Újabb segélyszállítmány érkezett

 

        
                

Az előző élelmiszer segélyszállítmány szétosztása után ígértem, hogy megpróbáljuk ismét felvenni a kapcsolatot az Ökumenikus Segélyszolgálattal. Örömmel számolhatok be arról, hogy ez sikerült, több mint 4 t élelmiszer érkezett ismételten Sárospatakra – mondta Oláh József, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke…
 


 
 


Oláh József

 

Most az Önkormányzat segítségét is be kellett vonni, hiszen a szállításról nekünk kell gondoskodni. Ismét nagyon nagy segítséget kaptunk a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálattól, és hasonlóképpen köszönet illeti még a Kommunális Szervezet asszonyait, mivel a csomagolásban ők segítettek.

Reméljük, hogy nagyon sok családnak örömet fogunk tudni szerezni, nekünk már ez öröm, hogy adhatunk. Természetesen ezek a csomagok is teljesen ingyenesek, a napokban elkezdődik a szétosztásuk a rászorulók között.

Törő Gábor
/2008.09.06./
 

 

Kerékpárost borított a személygépkocsi

 

        
                

Augusztus 27-én személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Sárospatakon, az Erdélyi János és a Comenius utcák kereszteződésében, amikor a reggeli órákban kerékpáros ütközött személygépkocsival – tudtuk meg Bacsó Tibor rendőr századostól, a közlekedésrendészeti osztály vezetőjétől…
 


 
 


Bacsó Tibor

 

Egy személygépkocsi közlekedett az Erdélyi utcán, az Eötvös felől a Rákóczi út irányába. A személygépkocsi vezetője úgy kanyarodott balra, a Comenius utcába, hogy nem biztosított elsőbbséget a vele szemben egyenesen közlekedő kerékpárosnak, így összeütköztek.


A kerékpáros felborult, de szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett a baleset következtében.
A rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a baleset körülményeit.
(a fotók illusztrációk)

Cziczer Katalin
/2008.09.06./
 

 

Ülésesett a Kistérségi Tanács

 

        
                

Ismét összeült a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa és a nyáron felgyülemlett munkát igyekeztünk most elvégezni. Nagyon sok napirendi pontot tárgyalt a tanács, számszerűen 15 napirendi pontunk volt – nyilatkozta Pongrácz László, a Társulás irodavezetője…
 


 
 


Pongrácz László

 

Az első napirendi pontok az első féléves munkából eredő beszámolók voltak, úgy a Társulási Tanács és munkaszervezetének, mint azon az intézmények beszámolói, amelyek a társulás tagintézményei részére szolgáltatást nyújtanak, nevezetesen a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár, a Központi Orvosi ügyelet illetve a Pedagógiai Szakszolgálat.

A soron következő nagyon fontos feladat volt - ha már a pedagógiánál tartunk - a közoktatási intézkedési terv elkészítése, ennek az elfogadása az alapfeltétele annak, hogy az újonnan beinduló tanévben, a társulásban működő iskolákba bejáró gyerekek után normatívát tudjunk igényelni.

Két új pályázat beadásáról döntött a tanács, az egyik az A ROP pályázat. Ennek keretében az elképzelésünk az, hogy 2010-re elkészül a Többcélú Kistérségi Társulás fejlesztési programja. A másik pedig egy kerékpárút pályázat, amiben a kerékpárút előkészítését céloztuk meg, nevezetesen a Sárospatak és Borogolaszi közötti kerékpárút tervezésére szeretnénk pályázatot benyújtani.

A Sárospatak Turizmusért Egyesület képviseletében Bágyi Pál, ill. Marcziné Szappanos Judit előterjesztésében a turisztikai desztináció kialakításáról hallgattunk meg egy napirendi pontot. Itt az összefogás került kihangsúlyozásra, amire nagy szükség van ahhoz, hogy a térséget felkereső vendégek részére minél több programot tudjunk kiajánlani és minél inkább be tudjuk mutatni a kistérséget, hogy minél több vendégéjszakát töltsenek el az idelátogató vendégek itta térségben.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.09.06./
 

 

Látogatás Krosznóba

 

        
                

Augusztus 29-én, pénteken a képviselőtestületi ülés után egy delegációval elindultunk lengyel testvérvárosunkba Krosznóba, ahová a hagyományos Kárpátaljai Napok keretén belül megrendezett városi ünnepségre kaptunk meghívást – számolt be Aros János alpolgármester a delegáció lengyel útjáról…
 


 
 


Aros János

Feró István

Darmos István

 

A delegáció tagjai voltak még Feró István és Darmos István önkormányzati képviselők, valamint részt vett a krosznói polgármester meghívására a Huszár Panzió két szakácsa és vezetője, ill. a Bodrog Néptánc Együttes.

A krosnoi tartózkodásunk során szombat délelőtt egy hivatalos rendezvényen vettünk részt, ahol az összes testvérváros jelen volt, így Csehországból, Olaszországból egy-egy város, Magyarországról Zalaegerszeg és Sárospatak, valamint Ukrajnából Ungvár városa.

Megköszöntem Sárospatak város lakosainak nevében a meghívást, és az eddigi együttműködést, hiszen köztudott, hogy egy éve írtuk alá a testvérvárosi megállapodást Krosznó városával, ami 200 km-re van Sárospataktól.

A testvérvárosi megállapodásban megfogalmazottak úgy hiszem, hogy jó úton haladnak, hiszen sok sárospataki lakossal találkoztam, akik a honlapról, vagy az újságból tudomást szerezve a testvérvárosi kapcsolatról, ellátogattak Krosznóba és azzal a hírrel jöttek vissza, hogy nagyon szép város, és nagyon kedves emberek a krosznóiak.

Sárospatakon a végardói termálfürdőben is nagyon sok krosznói rendszámú autót lehet látni, ha megfigyelik a pataki lakosok hétvégenként. Ez azt jelenti, hogy oda-vissza működik a kapcsolat. Én jó szívvel ajánlom miden patakinak, hogy ha lehetősége van rá, látogassa meg ezt a szép kis várost.
A délután során a Bodrog Néptáncegyüttes egy nagyon színvonalas műsorral kápráztatta el a város főterén a megjelenteket, majd pedig a Huszár Panzió tulajdonosai és szakácsai a főtéren egy juhtúrós sztrapacskával és borjúpörkölttel láttuk vendégül a krosznóiakat.

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Csimpolya gyermektánccsoportja Krosnóban vendégszerepelt az elmúlt héten. A csoport a Magyar Borok Fesztiválján lépett fel, több táncegyüttes és hagyományőrző csoport között. Magyarországról a Zalai Táncegyüttes volt még a fesztivál vendége- tette hozzá Darmos István képviselő, az együttes tánctanára...

- A Csimpolya Gyermektánccsoporttal 35 perces műsorral készültünk a fesztiválra. Ez azért is különleges volt számunkra és a gyermekek számára, mert a gyermekcsoportok általában jóval rövidebb repertoárral rendelkeznek. Műsorunkban dél-alföldi, jobbágytelki, szilágysági, hegyközi, kalocsai és moldvai táncokat láthattak, s Eger környéki boros nótákból készült összeállítást hallhattak az érdeklődők.

Krosnóban ismerősökkel is találkozhattunk, hiszen Sárospatak város delegációja, Jónás Géza zenekara, valamint a Huszár Panzió és Étterem vezetője és szakácsai is részt vettek a programokon.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.09.06./
 

 

Senkitől sem akarják elválasztani a gyerekét Sárospatakon

 

        
                

A napokban több média is megkeresett azzal a felröppent hírrel, mi igaz abból, hogy 13 roma családot a gyerekeitől el akarunk választani. Éppen ma reggel a Rádió C-nek is nyilatkoztam, hogy szeretnénk tudni, kitől származik ez az információ, mert aki ezt az információt adta, az hazudott és megpróbált tudatosan ellentétet szítani Sárospatakon a cigány és a nem cigány lakosság között - nyilatkozta Aros János alpolgármester...
 


 
 


Aros János

 

Szeretném nagyjából fölvázolni a helyzetet, hogy is állunk most Sárospatakon. A városban több, mint 230 szociális bérlakás van, a lakbérek be nem fizetéséből pedig több mint 4,5 millió Ft kintlévősége van a városnak. Ezek a lakbérek meglehetősen méltányosak, hiszen 1400 Ft-tól maximum 6-7 ezer Ft-ig terjednek. Ebbe a magasabb összegbe már a vízdíj is benne foglaltatik.

Tehát látható, hogy ezek igazán olyan méltányosan megállapított összegek, melyeknek a kifizetése még azok számára is lehetővé válik, akik valamilyen okból nehéz helyzetbe kerültek, segélyből vagy éppen nyugdíjból élnek. A lakosok nagy része rendszeresen fizeti a lakbérét. Tudok olyan kisnyugdíjasról, akiknek az az első, hogy befizeti a lakbért, befizeti a villanyszámlát, gázszámlát, még akkor is, ha utána nem marad semmije, de ezt még így tanulta annak az idején a szüleitől, hogy rendezze a számláit és utána ami marad, azt lehet elkölteni. Ezzel szemben Sárospatakon több olyan bérlő is van, akik több éve tudatosan nem fizetnek, és nem is áll szándékukban fizetni. Ezt sajnos sokáig minden következmény nélkül megtehették, Nekünk eltökélt szándékunk, hogy mindenkivel, akik ilyen méltányos áron juthatnak szociális bérlakáshoz, a tartozásaikat rendeztetjük.
 

Éppen ezért minden egyes negyedév elteltével kimennek a felszólítások. A legutóbbi negyedévben, június hónap végén több mint 60 db felszólítás ment ki, hogy rendezzék a tartozásokat. Itt a kisebb tartozásokat, tehát a néhány 10 ezer Ft alatti tartozásokat nem is vesszük még figyelembe, hiszen lehet, hogy valami miatt időben nem fizették be a számlát.

A több 10 ezer Ft-os tartozásokhoz ismét kimentek a számlák, az adósok nagy része rendezte a tartozását, hiszen szeretne továbbra is ebben a lakásban maradni. Azonban vannak olyanok, akiknek nem áll szándékában ezeket a tartozásokat befizetni.

Így van ez jelenleg három esetben. A három eset kezdeti fázisa mind 2 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az első felszólítások kimentek, majd bírósági szakaszba került, és most 2 év elteltével végrehajtási fázisba fognak kerülni az ügyek.

A háromból egy esetben - a Kazinczy 33-ban - valóban roma családról van szó, amelynek két éve lejárt a szerződése és több mint 230 ezer Ft hátraléka van. Tehát ha kiszámoljuk, hogy a 230 ezer Ft hátralékot az előbb említett 2-3 ezer Ft-os havi lakbérből hogyan lehet összegyűjteni, akkor látható, hogy éveken, évtizedeken keresztül tudatosan, szándékosan nem fizetett valaki.

A másik két esetben, a Lavotta ut és az Október 23. tér esetén szintén két éve kezdtük felszólítással, ezután jött a bíróság. Ők is a végrehajtási fázishoz értek, egyik esetben több mint 400 ezer Ft a tartozás, a másik esetben pedig több mint 250 ezer Ft tartozásról van szó.

Egy negyedik eset is van még, szintén a Kazinczy utcában, itt még csak bírósági fázisban van az ügy. Itt arról van szó, hogy az említett lakó 3 évvel ezelőtt eladta a saját tulajdonú lakását, beköltözött Sárospatakra, ahol önkényesen lakást akart foglalni. Ekkor a város vezetői lakáshasználatot engedélyeztek neki ott, ahol most is lakik, tehát a Kazinczy úton, egy évre. Az egy év elteltével a képviselő-testület felszólította, hogy hagyja el a lakást, tekintettel a kiskorú gyerekekre, mégis meghosszabbította, majd az ismételt egy év elteltével megint meghosszabbította a képviselő-testület, tehát a jó szándék itt is megvolt. A fizetésről annyit, hogy a 3 év alatt egyetlenegy fillér sem folyt be. Itt is felhalmozódott több mint 200 ezer Ft tartozás. Mivel sem a lakást elhagyni, sem a lakbért kifizetni eddig nem volt hajlandó, ezért ez is bírósági fázisban van. Hamarosan itt is végrehajtásról lehet beszámolni.

További 9 eset van még ügyvédnél, itt a jövő év tavaszán várható majd hasonló kilakoltatás, amennyiben nem rendezik az ügyvédi felszólításra sem a tartozásaikat.
Nekünk nem az a célunk, hogy bárkit is kitegyünk az utcára, viszont azt hiszem jogos elvárás azokkal szemben, akik önkormányzati szociális bérlakásban laknak, hogy a lakbéreket és a köztartozásaikat rendezzék. Érdekünk ez nekünk is, hiszen jelentős hiánya van a városnak, és azt hiszem ez így tisztességes azokkal szemben, akik lakással nem rendelkeznek, akik nagyon szívesen költöznének szociális bérlakásba, és nagyon szívesen fizetnék ki ezt a meglehetősen méltányos összeget.

Tudomásunkra jutott néhány eset amikor az önkormányzati szociális bérlakásban élők más településen szocpolos házat építettek és azt eladták vagy bérbe adták. Ezekben az esetekben is bírósághoz fordulunk.

Mindenki figyelmét szeretném felhívni arra hogy a kintlévőségek behajtása eltökélt szándékunk, akkor is ha egyesek hazugságokkal kürtölik tele a sajtót, ha nyilvánosan rasszistának titulálnak vagy ha megfenyegetnek - tette hozzá Aros János alpolgármester.
(a fotók illusztrációk)

Törő Gábor
/2008.09.05./
 

 

Autó és motor ütközött Tolcsvánál

 

        
                

2008.augusztus30-án Erdőhorváti irányából Tolcsva felé közlekedett egy Toyota Yaris típusú személygépkocsi, mely után egy MZ 150 cm3-es motorkerékpár haladt. Tolcsva előtt a Toyota személygépkocsi a Dózsa György útra, balra kívánt bekanyarodni, melyet irányjelzővel jelzett – kezdte a baleset ismertetését Szabó Roland rendőr zászlós…
 


 
 


Szabó Roland

 

Őt szintén balra, a Dózsa György útra követte az MZ típusú motorkerékpár. Azonban a személygépkocsi a bekanyarodást követően a menetirány szerinti jobb oldalon, az út szélén megállt. Ezen megállást motorkerékpár vezetője figyelmen kívül hagyta és kis mértékben a Toyota Yaris jobb hátsó részének ütközött. A baleset során egyik jármű vezetője se sérült meg, csak anyagi kár keletkezett.


A baleset érdekessége az, hogy a közlekedési baleset augusztus 30-án, szombati napon történt, amikor ott a felek megegyeztek a felelősséget illetően, de az egyik fél úgy gondolta a hétvége folyamán, hogy mégsem érzi teljes körűnek ezt a megegyezést, ezért hétfőn kérte a rendőri intézkedést a felelősség megállapítása céljából.
 

Cziczer Katalin
/2008.09.05./
 

 

Kézilabdacsapatunk elkezdte a felkészülést

 

        
                

Két helyszínen rendeztük meg ezt a felkészülési tornát, amelyen 4 csapat vett részt: Tököl, Nyíregyháza, Diósgyőr és Sárospatak csapata, tehát NB1 B-s csapatokkal vettük fel a küzdelmet – nyilatkozta Aros János alpolgármester….
 


 
 


Aros János

 

A délelőtti elődöntőket Sárospatakon a megszokott helyen az Árpád Vezér Gimnáziumban bonyolítottuk le, majd délután mintegy jelképesen - megköszönvén a bodrogköziek eddigi, kézilabdasportnak nyújtott támogatását - és népszerűsítő szándékkal az új, Cigándi Sportcsarnokban folytatódtak a mérkőzések.

Ezúton is szeretném megköszöni Téglás Dezső igazgató úrnak és Németh Károly polgármester úrnak a pozitív hozzáállását, valamint természetesen a cigándi lakosoknak, hogy eddig is szurkoltak a csapatnak – érdeklődésükre és ezután is számítunk…

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.09.05./
 

 

Önkormányzatunk a polgárőrség mögött áll

 

        
                

Aros János alpolgármester úr kitüntetésén keresztül nagy megtiszteltetés érte a sárospataki polgárőrséget. Ezt a díjat azok kapják meg, akik kiemelkedően támogatják a polgárőrség munkáját – nyilatkozta Klima János a sárospataki polgárőrség vezetője abból az alkalomból, hogy a polgárőr mozgalom kiemelkedő támogatásáért Aros János megkapta a "polgárőr érdemkereszt" ezüst fokozatát…
 


 
 


Klima János

 

A sárospataki önkormányzat polgárőrséget támogató tevékenysége kiemelkedő az egész országban - többek között ezért is kapta ezt az országos elismerést. A Sárospataki Polgárőr Egyesület ezáltal könnyebb helyzetben van, mert megfelelő háttérrel rendelkezik.
Azt hiszem mi élünk ezzel a lehetőséggel és a jövőben is élni fogunk vele, még jobban odafigyelünk, nagyobb gonddal, körültekintéssel fogjuk ellátni a munkánkat, vigyázzuk a lakosság nyugalmát és dolgozunk a lakosság biztonságérzetének növeléséért.

Ha átadásra kerül a polgárőr iroda, akkor rendszeres heti szolgálatellátás lesz, és ügyeletet is tervezünk fenntartani az irodánkban. Ez azért szükséges, mert elszaporodtak a kisebbfajta bűncselekmények, amiket elsősorban fiatalkorúak követnek el, és így mi is hatékonyabban segíthetnénk a rendőrségnek megőrizni a nyugalmat, hogy a lakók nagyobb biztonságban érezzék magukat.
Nagyon örülök annak, hogy a város vezetése, Aros János alpolgármesteren keresztül ilyen elismerést kapott, gratulálunk neki, és kívánjuk, hogy továbbra is töretlenül, ilyen fiatalos lendülettel támogassa a polgárőrség munkáját.

Elismerést kapott még a megyei közgyűlés elnökétől Tolcsva alpolgármestere, Vojnár László úr, és Vajdácskai polgármestere Kuik István úr is, akik szintén hathatósan támogatják a polgárőrség munkáját.

Cziczer Katalin
/2008.09.05./
 

 

Változtak az építésügyi jogszabályok

 

        
                

Tájékoztatjuk a Tisztelt Építkezőket, az építkezni szándékozókat és a tervezőket, hogy az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM, valamint az Országos Településrendezési, Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeleteteket módosító, 2008. szeptember 1-én hatályba lépett jogszabályok jelentős változásokat hoztak mind az eljárás rendjében, mind pedig az engedélyhez, illetve bejelentéshez kötött építési tevékenységekben - nyilatkozta Peremiczkiné Dobos Edina, a Műszaki és Kommunális Iroda vezetője....
 


 
 


Peremiczkiné Dobos Edina,

 

Kérjük, hogy építési munka tervezése illetve kezdése előtt - a későbbi szankciók elkerülése érdekében - érdeklődjenek az elsőfokú építésügyi hatóságnál személyesen ügyfélfogadási időben, vagy az ismert elérhetőségeinken.

A változásokat igyekszünk lehetőségeink szerint a www.sarospatak.hu Önkormányzat menüjének Építésügyi dokumentumok címszava alá folyamatosan feltölteni.

Törő Gábor
/2008.09.04./
 

 

Sikeres tanévet!

 

        
                

Szeptember 1-je az új tanév becsengetésének napja volt. Ez úton kívánok pedagógus kollégáimnak a 2008-2009-es tanévhez jó egészséget, sok sikert a munkájukban, a diákoknak pedig nagy kitartást és szorgalmat a tanulásban – tolmácsoljuk Aros János alpolgármester köszöntő szavait…
 


 
 


Aros János

 

Különös szeretettel köszöntöm az új elsőosztályosokat az általános iskolákban, a középiskolákban, nem feledkezve meg az óvodákban is a felsőoktatási intézményekben kezdő tanulókról sem.

Külön köszöntöm a tanévnyitó alkalmával kitüntetett pedagógus kollégákat, a Vay Miklós Szakképző Iskolában Petruska János és Sárosi László tanár urakat, a 478. tanévét kezdő Református Kollégium Gimnáziumában pedig Dr. Derda István és Szűcs Mihály tanár urakat.

Különös tisztelettel köszöntöm id. Virágh Sándor református lelkészt, aki szintén a református templomban, a tanévnyitó ünnepély alkalmával vehette át kitüntetését.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.09.04./
 

 

Kedves Kisdiák!

 

        
                

Egy rád leselkedő, nagy veszélyre szeretnénk felhívni a figyelmedet. A közeli napokban - de lehet, hogy már meg is történt - idősebb diáktársaid cigarettával fognak kínálni. Mosolyogva teszik ezt, pedig amit feléd nyújtanak, lassan ölő méreg. Ne fogadd el !!!
 


 
 


 

 

Bár tudnak róla, de nem figyelmeztetnek,
- hogy a mérgező nikotinhoz hozzászokik a szervezeted és követelni fogja, hogy egész életben nem fogsz tudni tőle megszabadulni, hogy nem lesz egy nyugodt perced, mindig a rágyújtáson jár majd az eszed a "nikotinéhség" miatt...

- hogy a szád, a kezed, a ruhád, a hajad, minden füstszagú lesz egész életedben, hiába mosol fogat vagy bármit, nem tudsz tőle megszabadulni, mert újból és újból ismét összefüstölöd mindenedet...

- hogy mostantól a cigire költöd a zsebpénzed és egész életedben egy nagyon jelentős összeget, hiszen egy dohányos havonta 10 ezreket, évente százezreket, 10 évente milliókat füstöl el - mennyi hasznos dolog van, amire azt a pénzt elköltheted...

- hogy az égéstermékek rák keltőek és korai halált eredményezhetnek, hogy akkor kell búcsút venni az életedtől, amikor már éppen elérnéd a nyugdíjkorhatárt és a hobbidnak élhetnél, az unokáiddal játszhatnál, kényelmesen élhetnél a nyugdíjadból, amit egész életedben levontak tőled...
Ne gondold, hogy ez ijesztgetés, gondold végig, vagy kérdezd meg a szüleidet, biztos van az ismeretségi körötökben olyan személy, aki a dohányzás következtében idejekorán halt meg...

Bátran mondj nemet: - Köszönöm, nem dohányzom!

Ha ezt kimondtad, felnőtt vagy! TE vagy a felnőtt, mert tudod, hogy mit csinálsz, hogy mire van szükséged és mire nincs. Magad döntöd el, hogy mit csinálsz és nem másokat majmolsz, mint ahogy nagyon sokan teszik ezt.

Pedig sokan azért cigiznek, hogy felnőttnek látsszanak. Óriási tévedés! A cigizés már csak bizonyos körökben "vagány dolog", de azokhoz a körökhöz inkább ne tartozzál. Elég ha az utcán megfigyeled, hogy mennyire vagányak.

Más fiataloknak a szabadság érzetét adja a cigaretta. Ez még nagyobb tévedés: aki rászokik, vége a szabadságának, hiszen a nikotin rabja lesz, innentől kezdve nem azt csinál amit akar, hanem amit a nikotin(éhség) diktál...

Ha megmosolyognak, vagy kigúnyolnak azért, mert nem cigizel, ne törődj vele: AZ NEVET, AKI UTOLJÁRA NEVET!
 

Kérem az pedagógusokat, hogy hasonló ismeretterjesztő anyagokat helyezzenek el az iskola honlapján, hiszen az ismeretterjesztés az egyetlen esély az egyre terjedő fiatalkori dohányzás visszaszorítására.

Törő Gábor
/2008.09.04./
 

 

Az iskolákban új tanév, A Művelődés Házában új évad kezdődik

 

        
                

Szeptember 1-jével nemcsak az iskolákban kezdődik meg az év, hanem tulajdonképpen a mi intézményünkben, A Művelődés Házában is elkezdődik az új évad, ami elsősorban a 2008. októberétől 2009. április 30-áig tartó programokat jelenti, melyek legnagyobb része itt az intézmény falai között bonyolódik le – számol be Csatlósné Komáromi Katalin az új évad kezdetéről…
 


 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

 

Ez az évad olyan szempontból is újdonság lesz a mi számunkra, hogy ez az első olyan szezon, amit most már a nagy, összevont intézmény keretei között kezdünk meg, a könyvtár, a művelődési ház és a mozi szolgáltatásainak és programjainak összehangolásával.

Ennek megfelelően készül az évadajánló színes kiadványunk is, amit minden évben, ebben az időszakban szoktunk megjelentetni, ez kb. szeptember második felére készül majd el. Ebből tájékozódhatnak a nézők a színházi évad programjai felől, valamint a gyermekszínházi sorozatról.
Lesznek idén is ismeretterjesztő programok, folytatódik „A hely, ahol élünk” program, s lesznek kiállítások. Már most nagy érdeklődés mutatkozik a „Kattints rá nagyi!” tanfolyamra. Nagyon örülünk, hogy kezdés óta minden megkezdett tanfolyamunk sikeres és mindig újabb és újabb jelentkezők vannak.
Szeretnénk új típusú programokat is elindítani, zenés-beszélgetéseket és folytatódik a „Magyar tájak” sorozat is. A könyvtárnak is lesznek saját évfordulós eseményei, jövőre Kazinczy év lesz és a Benedek Elek kerek évfordulóval is szeretne bekapcsolódnia a programsorozatba.
Fontosnak tartom, hogy nagy hangsúlyt igyekszünk fektetni új rendezvényekkel az ifjúsági olvasóközönség és a felnőtt olvasók megszólítására is. Ugyanakkor a könyvtár és a közművelődés területén is egyre erőteljesebben jelenik majd meg a kistérségi szerepvállalás.

A mozi mint 3. intézményegységünk is sok újszerű programmal készül az évadban. Elsőként szeretném megemlíteni, hogy a mozi ünnep, a mi eddig országosan is augusztus hónapra esett, és gyakorlatilag egybe esett a mi mozink újraindításának az évfordulójával, ez most szeptemberben lesz. 100 éves ebben az évben a magyar film. Ebből az alkalomból is készülünk programsorozattal, lesznek közönségtalálkozóink, a dokumentumfilmekkel is fogunk foglalkozni és egyébként pedig nagy technikai fejlesztés is történt az idén a moziban, aminek még nem volt meg a hivatalos bemutatása, ez a digitális mozi lehetősége.

Még egy fontos dolgot el kell, hogy mondjak: a moziban már a nyári hónapoktól, az intézmény falai között pedig az elinduló új évadban kialakítottuk a számítógépes jegyvásárlást, aminek a használatáról még a lakosságot és az érdeklődő közönséget fogjuk tájékoztatni.


Cziczer Katalin
/2008.09.03./
 

 

602 tanulóval indult a tanév a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
                

A Vay Miklós Szakképző Iskolában szeptember 1-jén, hétfőn reggel 8 órai kezdettel, ragyogó napsütésben tartották a tanévnyitó ünnepélyt az iskola belső udvarán. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az iskola nem csak a piacképes szakmai tudás megszerzésének terepe és az érettségi vizsgára való felkészülés helye, hanem olyan élettér, ahol ifjak nevelkednek – hangsúlyozta tanévnyitó beszédében Téglás Zsolt igazgató…
 


 
 


Téglás Zsolt

 

Az ambiciózus, fiatal igazgatótól megtudtuk még, hogy az intézmény az idei tanévben többek között színes diákprogramok szervezésével, az úszásoktatás lehetőségének biztosításával, nemzetközi kapcsolatok kiépítésével és a környékbeli cégek, vállalatok számára bemutatkozási alkalmat biztosító kiállítással kívánja az iskola életét felpezsdíteni.

A tanévnyitó ünnepség legszebb pillanatai közé tartozott, amikor az igazgató az emelvényhez szólította Petruska János és Sárosi László pedagógusokat, akiknek Pedagógus Szolgálati Emlékérmet nyújtott át, több éves, hatékony pedagógus munkájuk elismeréseként.

A Vay Miklós Szakképző Iskola a 2008/2009-es tanévet 602 diákkal és 25 osztállyal kezdi.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.09.03./
 

 

Látogatás Tőketerebesen

 

        
                

Augusztus 28-án Önkormányzatunk delegációja Terebes városába utazott, ahol a Városi Nap keretében találkoztak Dr. Vladimír And’al polgármester úrral és a képviselőtestület tagjaival. A küldöttség tagjai Lendák Lajos, az oktatási bizottság elnöke és Hajdú Imre tanácsnok voltak, valamint Aros János alpolgármester, aki az útról beszámolt…


 
 


Dr. Vladimír And’al

Aeos János

 

Ennek a találkozásnak előzménye is volt, hiszen néhány héttel ezelőtt ők voltak azok, akik Sárospatakon jártak, és kezdeményezték a testvérvárosi kapcsolat kialakítását.

Ezt a kapcsolatfelvételt igyekeztünk mi is előkészíteni, megbeszéléseket folytattunk arról, hogy milyen téren tudunk együttműködni, hiszen a két város nagyon közel van egymáshoz.

Mindkét városnak meg vannak a saját adottságai, ha a kapcsolatfelvételben ezeket össze tudnánk hangolni, akár kulturális, vagy sport, vagy gazdasági téren, akkor mindkét város lakosai jól jöhetnének ki ebből a kapcsolatból.

Részt vettünk a városi ünnepségen, valamint látogatást tettünk az Andrássy kastélyban, amelynek a felújítása éppen folyamatban van. Bízom benne, hogy ez a kapcsolat a konkrétumok megbeszélése után, együttműködési megállapodás aláírásával testvérvárosi kapcsolattá válhat.

A kapcsolatok felvételét a sporttal kezdve, este 6 órakor mindannyian látogatást tettünk a Tőketerebes - Sárospatak kézilabda mérkőzésre, ahol egy nagyon jó hangulatú mérkőzést láthattunk.

Úgy gondolom, hogy a mérkőzés mindkét csapat felkészülését segítette. Egy értékes döntetlennel sikerült hazatérni sportolóinknak, amihez ezúton is gratulálok a fiúknak.
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.09.03./
 

 

Tengeri táborban voltak a református fiatalok

 

        
                

Az elmúlt években kialakult német - angol - sárospataki egyházi ifjúsági kapcsolatok idei közös táborozásának különleges helyet szemeltek ki az éven soros házigazda német csoport tagjai. A táborozás egy igazi, a Nansen nevét viselő háromárbocos vitorlás hajón volt augusztus végén - küldte tudósítását Virágh Sándor református lelkész...


 
 


Virágh Sándor

 

Néhány napos előkészületül Bansinban sátoroztak, átkerékpároztak Lengyelországba, szárazföldi mászó terepen gyakorlatoztak, míg vitorlát bontva kifutottak az északi tengerre, egészen közel jutva Dánia határához. A hajó maximális sebességéhez a 12 csomó eléréséhez szinte viharos erejű szél kell, az út zömében 5-6 csomóval haladtak, s az első napok "ijedelmén" keresztülmenve otthonosan matrózkodtak, jártak vitorlát bonatani az árbocra, kormányozni, konyházni, ügyeletben lenni stb. A 40 fős "nemzetközi legénységben" 12 sárospataki fiatal volt az élmény része, s az utazás végén oklevéllel ismerték el a megtett tengeri utat és a matrózkodást. A csoport tagjai a nyelvi gyakorlás, ismerkedés mellett tudatos programot is végeztek a táborban.

Az ifjúsági csereprogram ez évi témája a következő volt: Nemzeti identitás és az Európai Unió / Történelem- kilátások- feladatok. A témát a fiatalok közösen dolgozták fel. Voltak szemináriumszerű foglalkozások, viták, országonkénti bemutatkozások, filmnézés, tanulmányi kirándulások, találkozások helyi intézményekkel, szervezetekkel. Ezek során arra keresték a választ, hogy hogyan lehet egy-egy ország értékeit, sajátos kultúráját, nemzeti hagyományait megőrizni, úgy hogy az Unió céljai és elve is érvényesüljenek, különösen is, hogy mi lehet ebben a keresztyén egyházaknak és azon belül is a fiataloknak a szerepe. Az ifjúsági csere költségei nagy részét az EU a Mobilitás, Fiatalok lendületben programján keresztül támogatta.

A pataki csoport tagjai jól vizsgáztak, hiszen sok mindent tudtak Németország és Anglia gazdaságáról, kultúrájáról, jelenkoráról, míg a nagy nemzetek gyermekeinek van még tanulnivalójuk rólunk. A fiataljaink rögtönzött táncbemutatóval fűszerezték a bemutatkozó estet és a hajóskapitány hozzájárult, hogy magyaros ételeket készítsenek a lányok. Meg is nyalták mind a 10 ujjukat a többiek a finomra ízesített bableves és paprikás krumpli után. A tengerre indulás előtt a vendéglátó gyülekezettel közös Istentiszteleten vettek részt a fiatalok, ahol énekeikkel közreműködtek. Élményekkel telve értek haza, és készülnek a jövő nyári kalandokra, amikor az angliai Burwellben élő fiatalok lesznek a házigazdák.

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2008.09.03./
 

 

Tanévkezdés a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
                

Az augusztus 31-i tanévnyitó ünnepéllyel megkezdődött az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban is az új tanév. 657 diák és 58 tanár összehangolt munkájára és az őket segítő irodai, technikai dolgozók tevékenységére épít a tanévben az intézmény - nyilatkozta Tóth Tamás igazgató...
 


 
 


Tóth Tamás

 

Az előző évek kipróbált, hasznos és eredményes munkafolyamatai mellett újításokat is kezdeményez ebben a tanévben az iskola: a tehetségkiválasztás- és gondozás erősítése kezdődik meg a bejövő hatévfolyamos osztályban a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének szakmai segítségével.

Az iskola egészét érintő új gazdagító tevékenység az „ÁVG-estek” programsorozat, melyen különböző tudományterület neves szakemberei keltik fel a diákok és tanárok figyelmét kutatási eredményeikkel, magas szintű ismereteikkel.

Az első előadás 2008. szeptember 15-én az atomfizika világába visz, Raics Péter egyetemi docens elméleti és gyakorlati jellegű  vezetésével.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.09.02./
 

 

Kisebb létszámmal kezdik az évet a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
                

Azt kell mondanom, hogy a sok-sok éves pályám alatt mindig ugyanazt érezem, a tanévnyitó mindig jó érzéssel tölt el. Jó érzés, mert az iskola akkor él, ha a gyerekek zsibongással töltik meg és életre keltik. Így augusztus végén, szeptember elején a kollégáimmal együtt azt várjuk, hogy ez az élet beinduljon és a feladatokat végigszámlálva egy újabb tanévet boldogan megnyissunk – osztja meg velünk gondolatait Szegedi Istvánné, a II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatónője..
 


 
 


Szegedi Istvánné

Bujdosó Norbert

 

Sajnos a csökkenő gyermeklétszám iskolánkat is elérte. Ez azt jelenti, hogy most két első osztály indításával, 660 tanulóval tudunk indulni ebben a tanévben, ami a tavalyihoz képest bizony létszámcsökkenést jelent.


Tanévkezdéskor, tanévvégén és minden iskolai rendezvénynél rendőri biztosítást végzünk az iskolák környékén. Így volt ez az idei évnyitó esetében is, amikor az iskolák közelében lévő gyalogátkelőknél biztosítottuk a balesetmentes iskolakezdést – számolt be Bujdosó Norbert rendőr zászlós az iskolakezdésről, és egy új kezdeményezésről…

Az Országos Rendőr-főkapitányság külön utasítására „egy iskola - egy rendőr” elnevezéssel kapcsolatot hozunk létre a rendőrség és az iskolák között. Városunkban hasonló kapcsolat a rendőrség és az iskolák között már eddig is működött, hiszen bűnmegelőzési, és közlekedésbiztonsági órákat évek óta tartunk az iskolákban.

Most ezeket a tevékenységeket fogjuk kiszélesíteni és rendszerbe foglalni, felmérjük az eddig kiaknázatlan lehetőségeket és az iskola elvárásait a rendőrség felé.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.09.02./
 

 

A Farkas Ferenc Művészeti Iskolában is kezdődik a tanítás

 

        
                

A tanév indulásával a Farkas Ferenc Művészeti Iskolában is kezdődik az oktató-, nevelő munka. A napokban pótbeiratkozásra van lehetőség a központi épületben, a várral szemben a Múzsák Temploma mögött – tájékoztatja olvasóinkat Bálint Béla, az intézmény igazgatója…
 


 
 Bálint Béla

 

Az iskola pedagógusai várják azoknak a tanulóknak a jelentkezését, akik kedvet éreznek valamely művészeti ág kipróbálásához, várják azokat is, akik már foglalkoztak az adott művészeti ággal, s abban szeretnék az iskola kiváló pedagógusainak segítségével tudásukat elmélyíteni.
Az iskola zeneművészeti tagozatán főleg gordonka, furulya, rézfúvós és magánének szakra, képző- és iparművészeti tagozatára, báb- és színművészet tagozatára, valamint tánctagozatán néptánc szakra várják a jelentkezőket.

Nagyon remélem, hogy nem fog az iskolánk létszáma csökkenni, a tavalyihoz képest, ami 733 volt. Sajnos az Oktatási Minisztériumnak a legújabb rendeletei és a minősítések végett a vitás tanszakon vannak tanárproblémáink, egyébként hálaistennek mindenütt megfelelő létszámmal tudnak indulnia tanszakok, tehát mindenkinek megvan a kinevezett állásához szükséges óraszáma.

Országos gond a gitártanár hiány. A képzések sajnos elmaradtak az elmúlt években, ugyanakkor a lehetőség az megvolt, és most volt ez a minősítése az iskoláknak, ami sajnos azt eredményezte, hogy azokat az embereket, akik egyébként már hosszú évek óta kiválóan végezték ebben a szakmában a feladatukat, el kellett engedni. Ez okozta azt a helyzetet, hogy azok a gyerekek, akik már tanulták és szépen előre haladtak a gitártanulásban, most sok helyen tanár nélkül maradtak.


Törő Gábor
/2008.09.02./
 

 

A Visegrádi Négyek mérnökei Sárospatakon

 

        
                

Évenként rendezzük meg a visegrádi találkozóinkat. Az országos elnökségek találkozói mellett 10 éve kezdtünk el regionális találkozókat is szervezni – kezdte tájékoztatását Holló Csaba, aki Magyar Mérnöki Kamara alelnöke és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mérnöki Kamara elnöke…
 


 
 


Holló Csaba

 

 


Lakatos István

 

 


Dr. Hörcsik Richárd

 

Ebben a régiók közötti együttműködésben Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Kelet-Szlovákia, a kis-Lengyelország krakkói központtal, és érdekes módon Karlovy Vary megye vesz részt, ami személyes ismeretségek miatt csatlakozott hozzánk.
Négy évenként kerül sor ugyanarra az országra. Én úgy gondoltam, hogy meg kell mutatni mást is a megyénkből, nem csak mindig Miskolcot, így nem mindig a megyeszékhelyen találkozunk, ami egyébként gyakorlat a többi országban is…

A tapasztalat az, hogy nem csak a szakmáknak azonosak a napi problémái, hanem az országoknak is, hiszen amiben itt egyeztetünk, amiről beszélünk, az minden országban élő probléma. Ami esetleg eltérő az egyes országok között, az az, hogy másképp politizálják át a dolgokat. Ez viszont nálunk nem jellemző. Mióta mi elkezdtük ezt a kapcsolatot, azóta komoly baráti kapcsolatok szövődtek köztünk.
Azért is kezdődött ez regionálisan, mert a politikai szinten probléma volt akkor is Szlovákia és Magyarország között. Úgy gondoltuk, hogy mi elkezdünk személyes kapcsolatokat építeni itt a határ mentén, Miskolc-Kassa, Borsod megye - Kelet Szlovákia viszonylatában, és ez olyan jól sikerült, hogy egy év alatt ez egy kis visegrádi csoporttá fejlődött a lengyel és a cseh részvétellel.

Nagyon érdekesek ezek a műszaki problémák, amikről mi beszélni szoktunk, hiszen itt most polgármester úr is felvetett egy témát a vasútépítéssel kapcsolatban. Ezekről lesznek pl. holnap előadások, ilyenekről fogunk tárgyalni.
Sajnos elég lassú a kormánynak és másoknak a reakciói, akiknek ajánlásokat teszünk, hiszen még az unióba való belépésünk előtt szorgalmaztuk a kis határátkelőhelyek megépítését, hogy micsoda szociális problémákat oldana ez meg. Nemcsak gazdaságilag, de szociológiailag is óriási jelentőssége lehetne ennek. Most, hogy a határok elvileg megszűntek, gyakorlatilag továbbra is megvannak, mert nincsenek utak, pedig ez igazán nagyon kis pénzből megvalósítható lenne.
Tehát ezek a javaslataink továbbra is élnek, reméljük, hogy most nagyobb megértésre találnak olyan körökben, akik tehetnek konkrétumokat, vagyis pénzük is van a megoldásra


Magyar Mérnöki Kamarának a V-4-es találkozóját itt Zemplénben személy szerint nagy dolognak tartom, egyrészt mint mérnök ember, aki a Kamarának tagja, másrészt mint a Zempléni Vízmű Kft ügyvezetője – tette hozzá Lakatos István
Mi küszködünk azokkal a határon átnyúló problémákkal, amelyek egyaránt sújtanak bennünket. Ahhoz, hogy az unokáink is nyugodtan tudjanak egészséges ivóvizet fogyasztani, ahhoz nekünk ezt a nagy értékű vízbázist - a szlovákokkal közösen - meg kell tudni védeni. Már a vízbázis védelem végén vagyunk, szeptember 5-én ennek a lezárása megtörténik.
Azok az együttműködési formák, amik a Zempléni Mérnöki Kamara baráti kapcsolatai révén kialakulnak, azok talán segíteni, vagy gyorsítani fogja azoknak a problémáknak a megoldását, amiről hallottunk.
Személy szerint engem a nagy értékű újhelyi vízbázis foglalkoztat, ami komoly problémákat okozhat a jövőben, ezért annak a megoldását szorgalmazom.

Elmondanám azt is, hogy a Zempléni Vízmű valamikor a mai szlovákiai területen szolgáltatóként is részt vett - a 70-es évek közepéig. Az ott élők ezt nem felejtették el, szeretnének most is szervesen kapcsolódni valamilyen módon a korábbi állapothoz, annak ellenére, hogy jelenleg ugyanarra a vízbázisról, de más rendszeren lévő ivóvíz szolgáltatásban vesznek részt.
Azon munkálkodtunk az elmúlt 5-6 évben, hogy az ivóvízellátást valahogy próbáljuk integrálni. Ha ezt intézményes keretek között, szakembereken keresztül, a mérnöki kamarai tagokon keresztül, mind a szlovák, mind a magyar részről sikerül valamilyen módon hatékonyabbá tenni, akkor ennek a folyamatnak a megoldását gyorsabb, hatékonyabb és sikeresebb lesz.

Dr. Hörcsik Richárd polgármester, Zemplén országgyűlési képviselője, meglévő, valós problémákat vetett fel, amelyek megoldásában számít a mérnökök segítségére…

Nagyon örültem neki, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara helyszínül Sárospatakot és Sátoraljaújhelyt választotta. Én azt hiszem, hogy nekünk van mire büszkének lenni, hiszen az elmúlt 100-150-200 évben olyan mérnöki teljesítmények épültek Sárospatakon és Újhelyben, amit ma is megcsodálhatnak.

Természetesen, amit bemutatunk az a múlt és bemutatjuk azt, hogy Sárospatak olyan találkozóhely, ahol északról, délről, keletről, nyugatról mindig otthon találják magukat az emberek.
Így a Visegrádi 4-ek gondolata is részben Sárospatakhoz kötődhet, hiszen itt több visegrádi delegáció járt már, és közvetlenül az a visegrádi 4-ek kooperációja, amit évek óta csinálunk egy más dimenzióban, az szintén összekapcsol bennünket.
Gondolok itt a szlovák-magyar határ menti együttműködésre, hasonlóképpen a lengyelekkel, hiszen olyan szoros szálak fűznek bennünket össze Dél-Lengyelországgal, ami közös érdekeken alapul, és nagyon fontos, hogy ehhez kapcsolódnak a csehek is.

Most a konferencia kezdetén itt néhány olyan kérdést vetettem fel, amire úgy hiszem, hogy ez a konferencia választ adhat. Pontosabban a segítségüket kértem a magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel mérnököknek, akik ezt a visegrádi 4-es együttműködésben már évek óta részt vesznek.

Gondolok többek között a nagy kamionforgalom kérdésére, ami ezt a térséget sújtja, hiszen akár észak-dél, akár kelet-nyugati irányában irgalmatlan a kamionforgalom. Kértem, hogy ennek a megoldásában segítsenek. Volna egy megoldás, amiért már 1-1,5-2 éve lobbizunk itt a szlovák és főleg a lengyel kollégákkal, és ez az első gácsországi vasútvonalnak a felelevenítése. Az a vasútvonal, amit már korábban is próbáltunk megújítani pl. 2 évvel ezelőtt volt Krosnoban egy konferencia, aztán volt itt Sárospatakon, az a bizonyos Krossno-Tőketerebes-Sátoraljaújhely-Sárospatak-Tokaj vasútvonal megújítási tanácskozás, amit az 1880-as évek végén állítottak föl.
Rendkívül fontos lenne, hogy a visegrádi 4-ek együttműködési keretében az illetékes mérnökök támogatnák ezt. Én arra kértem Halász urat, aki tagja ennek a grémiumnak, hogy terjessze elő és valami fajta nyilatkozattal támogassanak bennünket. Mert úgy érzem, hogy a politika önmagában nem mindig elegendő, a szakmának a megtámogatása talán valamivel előrébb viszi ezt az ügyet.

A Visegrádi 4-ek zempléni együttműködési konferenciájával ezt a megrekedt projektet talán kimozdíthatjuk a holtpontról.

A másik pedig a közös árvízvédelem, különösen a szlovákokkal kapcsolatban. A Bodrog szennyezettsége sokszor kritikán aluli. Ebben is megoldást kérünk nem a politika, hanem a szakma oldaláról. Reméljük, hogy ebben is előremozdulás lesz, és reméljük, hogy még ebben a ciklusban.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.09.01./
 

 

Elkészült a görkorcsolyapálya

 

        
                

Sokan személyesen is láthatták, de mi is adtunk már hírt arról, hogy milyen munka folyt augusztus végén A Művelődés Háza mögötti parkban, az Ady téren. A semmiből bukkant fel egy hangulatos, kanyargós görkorcsolyapálya, egy hozzátartozó faépítménnyel együtt. Mindez műegyetemi építész hallgatók szorgos munkája nyomán épült fel, a munkálatokat Siklósi József, Sárospatak város főépítésze irányította…
 


 
 


Siklósi József

 

Úgy tapasztaltam, részben az egyetemistákkal beszélgetve, részben a városvezetéssel és a Kiwanis Klub vezetőivel, hogy ez az egy hét kölcsönös megelégedésére szolgált mindenkinek. Az egyetemisták boldogok és nagyon jól érezték magukat. Én azt hiszem, hogy tudtunk valamit tenni a városban, mert amit elterveztünk az elkészült, szerintem nagyon jó minőségben, jó színvonalon.

Készült egy görkorcsolyapálya, amit nem akarok behatárolni, de olyan 10 év körüli gyerekeknek szerintem ideális lesz. Elég hosszú, 160 m, és van hozzá egy épületecske, amit a hallgatók még az egyetemen terveztek meg. Ez most megépült, mint a görkorcsolyapályának az öltözője, ahol cipőt tudnak váltani a gyerekek.
Ha még jövőre is én leszek Sárospatak főépítésze, akkora jövőre is szervezünk hasonlót, mert erre mind a két oldalról van igény.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.09.01./
 

 

Búcsú a Bazilikában

 

        
                

Búcsút tartottak a Bazilikában augusztus 29.-én pénteken Keresztelő Szent János vértanúságának ünnepén. A Bazilika búcsúját az Apostoli Szentszék engedélyezte a tavalyi évben, amikor a plébániatemplomot pápai kisbazilika címmel tüntette ki, emlékeztetve a templom eredeti titulusára - küldte tudósítását Kecskés Attila, plébános...
 


 
 


Kecskés Attila

 

Az ünnepségen a helyi hívek mellett a zempléni és abaúji plébániákról érkeztek zarándokok mintegy 20 lelkipásztor vezetésével. Az ünnepi szentmisét Ft. Polyák József a sárospataki kerület esperese vezette, a szentbeszédet Ft.Dr. Garancsi László prépost, abaúji főesperes, encsi plébános mondta. A hívek lélekben megújulva, megerősödve tértek haza otthonaikba.

A Bazilika következő búcsúja október 19.-én vasárnap lesz a basilica minor cím adományozásának első évfordulóján.
 

Törő Gábor
/2008.09.01./