Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
Archív 2008. november

Sárospatakon ülésezett a szociális intézmények vezérkara

 

        
             
 

A Szociális Intézmények Országos Szövetségének elnökségi ülését tartották csütörtökön Sárospatakon a Hotel Bodrogban, ahol Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára tartott sajtótájékoztatót…
 


 
 


Korózs Lajos


Turcsik László

 

A szociális intézményvezetőknek van egy szövetsége, ami elnökségi ülést tart itt Sárospatakon. Meghívtak erre az elnökségi ülésre, hogy tekintsük át az intézmények működését, azokat a jogszabályokat, amelyek a hatékonyabb munkát éppen most gátolják, valamint tekintsük át az együttműködés további lehetőségeit. Ők partnerek voltak abban is, hogy tárjuk fel a pazarlásokat is a rendszerben, mert azt látjuk, hogy egyik oldalon van egy eszméletlen nagy szükség, a másik oldalon pedig az is látszik, hogy bizonyos elemeiben pazarló a rendszer. Ezen ügyekben egy a közös gondolkodás kezdődött itt el.

Többek között a bentlakásos intézményekbe való bekerülés kapcsán a szociális törvényt a múlt év végén módosítottuk. Az volt a szándékunk, hogy erősítsük az alapellátást, a szociális étkeztetést, a házi segítségnyújtást, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, hogy ne feltétlenül olyan emberek kerüljenek be a nagyon drága ellátási formába, bentlakásos intézménybe, akinek éppen nincs még arra szüksége, csak éppen egy napi meleg ételre, vagy a héten egyszer egy komoly tisztálkodásra, takarításra, bevásárlásra.

Ebbe az irányba tereljük a települési önkormányzatokat, hogy szervezzék meg ezeket az alapszolgáltatásokat, másik oldalról pedig, úgy fogalmaz a törvény, hogy akinek 4 óránál több gondozási szükséglete van, ő kerülhet be bentlakásos intézménybe és bizony az elmúlt 8-10-20 hónap azt mutatja, hogy azok az emberek, akiknek már több mint 4 órára van szüksége, ők már nagyon elesett emberek.

Gondoljuk ezt végig, ugyanis nem feltétlenül épülnek egymásra a szolgáltatások, hiszen nagyon sok önkormányzat vagy nem tudta megszervezni az alapellátást, vagy nem is akarja. Az önkormányzatok fantáziája lehetne egyébként egy kicsit dúsabb, mert ha neki nem éri meg 10-12 személyre egy faluban főzni, de ha 3-4 falu összeállna, és ebben még van olyan is, ahol egyébként van menza is és főznek a gyerekeknek, akkor ne 130 adagot főzzenek, hanem170-et. Tehát lehetne ebbe az irányba is egy kicsit rugalmasabbnak lenni.

 

Ne ragaszkodjunk tehát mereven a 4 órás gondozási szükséglethez és tegyük rugalmasabbá a rendszert, hogy kevesebb gondozási szükséglettel is be lehessen kerülni. Fölvetették az intézményvezetők, hogy vállalnák azt a kockázatot, hogy ők maguk eldöntsék, hogy annak a kliensnek van-e szüksége ilyen mértékű gondozásra, és ez legyen az ő kockázatuk, hogy mindenféle vizsgálat nélkül 3 hónapra minden kötelezettség nélkül befogadhassák az intézménybe. 3 hónap alatt vizsgálják le, legyen meg az egészségügyi vizsgálat, vagyoni vizsgálat, minden, ami ehhez szükséges. Hogyha bebizonyosodik, hogy szüksége van rá és jogosult intézményi elhelyezésre, akkor visszamenőlegesen a normatívát le lehessen rájuk igényelni. Hajlok ebbe az irányba is, hogy ezt a lehetőséget megtegyük.

Fölvetettek olyan problémát is, ahol éppen pazarló a rendszer. Hiszen megfogalmazták azt, hogy intézménytípusa válogatja, hogy éppen milyen munkatársra van szükség. Tehát, ahol mondjuk intézményi foglalkoztatás is van – fogyatékos bentlakásosok intézményében - ott nem feltétlenül ápolóra és gondozóra van nagy létszámban szükség, hanem olyanra, aki a foglalkoztatást koordinálja, aki a fejlesztő foglalkoztatásokban szakember és ott bontakoztatja ki a lehetőségeit. Akkor nincs szükség annyi takarítóra, mint amennyi ápolószemélyre, tehát tegyük itt rugalmasabbá a rendszert.

Felvetették, hogy nagyon sok pénz megy úgy el, hogy „beszorítják a lehetőséget”: pl. olyan fogyatékos gyerekeknél, ahol évtizedekig gyűjtik a pénzt kliens részére, és szüksége lenne bizonyos eszközökre, de ennek a megvásárlása akadályokba ütközik, vagy azért mert a gyámüggyel nem jutnak dűlőre, hogy szüksége van-e erre, hogy megvásárolhatják-e.
Borzasztóan disszonánsnak tartják azt, hogy ha egy ilyen érintett fogyatékos 20-30 éves korában elhalálozik, és amit addig gyűjtöttek a számlájára a pénzt, azt olyan emberek öröklik meg, akiknek soha semmi közük nem volt hozzá. Nem látogatták, nem tartottak vele kapcsolatot, csak éppen a hagyatéki tárgyalásnál derül ki, hogy ők jogilag örökösek, de semmiben nem vettek részt, ami az ő életminőségét segítette volna. Ez bizony meglehetősen disszonáns. Úgy néz ki, hogy a gyámügyi törvényhez is hozzá kell nyúlnunk…

Turcsik László vagyok, ez év május hónapában választottak meg az országos szociális intézmények szövetség elnökévé – kezdte a riportot bemutatkozással a Turcsik elnök úr…

Ebben a minőségemben feladatom, hogy párbeszédeket kezdeményezzek és úgy gondoltam - az elnökség több tagjával egyetértésben - hogy célszerű lenne, ha az ágazatirányítással kezdeményeznénk az együttműködést.
Nagyon fontos az, hogy azok, akik a jogszabálykészítésben dolgoznak, ill. az ágazatot irányítják, valóban tisztában legyenek azzal, hogy mi történik a végeken, hogy mi van a végpontokon, az intézményekben. Nekünk az intézményeket kell képviselnünk, fenntartóktól függetlenül.
Tehát ebbe beletartoznak az egyéb fenntartású intézménytől kezdve, az egyház, a civil, magánintézményekig, de feltétlenül fontos, hogy hallják és tudják, hogy a létező jogszabályok, és a társadalmi, gazdasági valóság között, és az intézményi valóság között hol vannak hiányosságok, hol vannak hézagok, hol vannak megvalósíthatatlan jogszabályi előírások, hol vannak túlzások, és hol vannak tartalékok.
A szövetség úgy gondolja, hogy nem feltétlenül az utcán kell eldőlni, transzparensek között és kiabálással szakmai kérdéseknek, hanem a párbeszédnek van helye. Azok, akik a jogszabályokat alkotják, azok nem ördöngősséget művelnek, hanem felelősséggel kell, hogy dolgozzanak - jó esetben, feltételezzük, hogy ez így is történik.

Ők akkor tudnak nyilván felelősségteljes munkát végezni, hogyha a területen dolgozóktól, a területen napi operatív munkát végzőktől egyenes és korrekt használható információk fognak hozzájutni. Ennek szellemében történt meg ez a mai találkozó, ill. ennek a kezdeményezése.

Nagyon jó, hogy az államtitkár úr fogékony volt erre és hajlandó volt leülni egy asztalhoz a társasággal és úgy látom, hogy rá is újdonság hatásával hatott, hogy nem kalapot tartunk, nem pénzt követelünk, hanem azokat a dolgokat próbáljuk összeszedni, fölsorolni, amelyekben megtalálható az ésszerűsítés és feltártuk azokat a tartalékok, amelyek esetleg még vannak. Mert sajnos vannak anomáliák az ellátórendszerben. Szoktuk mondani, hogy egyrészről nagyon pazarló, másrészről, pedig nagyon sok hiánnyal küzd a szervezet, az ágazat.

Ahogy változik az élet, visszanézünk az elmúlt 1-2 évtizedre, valóban változik az élet és új feladatok jelennek meg, más élethelyzet és szituációk történnek, feltétlenül fontos a napi történéseket hozzáigazítani a gyakorlathoz, ill. a jogszabályokat igazítani a napi történésekhez, a gyakorlati elvárásokhoz, ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen az élet.  Más volt 1990-ben Magyarországon a szociális ellátás lényege és megint más 2008-ban.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.30./
 

 

60-szoros véradót is köszöntöttek a Véradók Napján

 

        
             
 

November 27-e a Véradók Napja, a Vöröskereszt országszerte ezekben a napokban ünnepli a többszörös véradókat. Ebből az alkalomból gyűltünk össze itt Sárospatakon. A tegnapi nap folyamán Sátoraljaújhelyben köszöntöttük a véradókat, akik önzetlenül egyetlen hívó szóra jönnek, és vérük adományozásával segítik beteg embertársainkat és biztosítják az ország biztonságos vérellátását - hangsúlyozta a nap fontosságát Repeiné Bodnár Zsófia, kistérségi véradószervező…
 


 
 


Repeiné
Bodnár Zsófia

Dr. Muha Miklós

 

Úgy gondolom, hogy büszkék lehetünk, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez a kistérség a legaktívabb. Országos szintén bizony előfordulnak vérhiányok, de ha leszűkítjük a kistérségünkre, akkor minden zökkenőmentes, nagyon aktívak a véradóink, segítőkészségük, segíteni akarásuk határtalan.
A mai ünnepségünkön mindenki kitüntetett volt, 20-szoros, 30-szoros, 40-szeres, 50-szeres, 60-szoros véradó. 10-szeres véradóinkat se felejtettük el, de őket nem itt, hanem más formában fogjuk köszönteni.
Nagyon fontos a véradók megbecsülése, véradó ünnepségeinken egy jelképes ajándékot adunk át nekik, úgy gondolom, hogy ezzel is jelezzük társadalmi fontosságukat. A Vöröskereszt folyamatosan „bombázza” az Egészségügyi Minisztériumot, hogy bizonyos kedvezményeket adhassunk a véradóinknak, hiszen a vér semmi mással, gyógyszerrel sem pótolható, rájuk van szükség ahhoz, hogy beteg embertársaink meggyógyuljanak.

Igen, valóban hagyomány, hogy mindig ezen a napon, november 27-én köszöntjük a véradókat – tette hozzá Dr. Muha Miklós a kistérségi véradó szervezet elnöke…
Ezt a napot használjuk föl arra, hogy a 20, 30, 40, 50, 60-szoros véradókat köszöntjük és megköszönjük nekik azt az áldozatos tevékenységet, azt önfeláldozást, amellyel a saját vérüket adják.
Példamutatóak ezek az emberek, hölgyek és urak, akiket követni kell. Pontosan azért kell követni, mert soha nem tudhatjuk, hogy kinek lesz szüksége vérre, milyen trauma éri, milyen baleset éri esetleg valamelyik családtagot, vagy ismerőst, vagy bárkit, és ezek az emberek önként jönnek, hogy a vérükkel segítsenek.
Még 60-szoros véradóink is vannak, ami természetesen nem úgy lehet, hogy első éves kora óta adja a vért, hanem 18 éves kora után kezdte el adni, de volt olyan időszak, hogy 1 éven kétszer vagy netán háromszor is adott.
Nagyon büszkék vagyunk, hogy Sárospatakon és Sátoraljaújhelyben és a kistérségben, a megyében az elsők között van a véradók szervezése, függetlenül attól, hogy itt van a legkevesebb munkahely.
Annak idején, régebben sokkal könnyebb volt szervezés, amire akkor a munkahelyeken került sor, ennek ellenére ma is tudjuk tartani előkelő helyünket a megyében, köszönhetően azoknak a véradó szervezőknek, akik hivatásszerűen végzik munkájukat, és azoknak - akiket itt véradóként is köszöntöttünk - akik segítenek abban, hogy minél több ember adjon vért.

Köszönet az iskoláknak, az Árpád Vezér Gimnáziumnak - ami bázisiskola - és Sátoraljaújhelyben és Sárospatakon a tanulóknak, akik színvonalas műsorral köszöntötték a véradókat.
Örülök neki, hogy ennyi ember - idősebb és fiatalabb is - a sokszoros véradók között van, ami azt is jelzi, hogy ők maguk egészségesek.

10x-es véradók:

Csóka Róbert, Iski István, Pusztai Károly, Kiss András István, Kenyhercz Ildikó, Pólik István, Sprencz József, Molnár Miklós, Pásztor Zsolt, Tóth Lajos, Oláh Józsefné, Miklódi János, Ladics Tamás, Farkas Sándor, Dr. Márton László, Bihi Attila, Kincses László, Kajuha Jánosné, Fehér András, Vojnár László, Szalontainé Fedor Viktória, Albert János és Jánosné, Konkoly István, Kocsis Mihályné, Fülekiné Kovács Tünde, Rebecsák László, Kontrásné Zsolnai Ildikó, Götlí József, Horváth Géza, Koleszár Gábor, Szabó János, Szűcs Iimréné, Simai István, Rácz Józsefné, Cziczó Károlyné,

20x-os véradók:
Rusznyák Ferenc, Tégel János, Szeder László, Tóth-Pál Ernőné, Horváth Csaba, Baloghné Fekete Mária, Pauleczky Mihályné, Kamasinszky Miklósné, Naár Ferenc, Szabó Attila, Vinnai Lajos, Koleszár László, Vanek László, Lakatos Ágota, Szűcs Imre, Gulyás Attiláné, Hagymási Gábor, Márton Róbert, Gyükeri Józsefné, Jurkó Andrea, Jobbágy György, Gecse Zoltán, Vitányiné Pelles Erika,

30x-os véradók:
Bencze Miklós, Kamasinszki Ferenc, Dienes András, Szűcs Andrásné, Pásztor Gyula, Rák Mihály,Tóth Ferenc

40x-es véradók:
Benkő Béla, Fészki Tibor, Éva Ferencné, Horváth László,Galgovics Csaba, Rákos János

50x-es véradók:
Horosz András, Városi Béla,

60x-os véradó:
Benkő Béla

Kiváló véradásszervezők: Bodnár Istvánné - Makkoshotyka, Feró István- Sárospatak Kiwanis, Kincses László- Tolcsva, palackozó

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.30./
 

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

        
             
 

November 28-án, pénteken 9 órától tartotta rendes képviselőtestületi ülését Sárospatak Város Önkormányzata. 26 napirendi pont tárgyalását kezdtük el, és azt hiszem, hogy az idei év leghosszabb képviselőtestületi ülésére került sor, hiszen délután 4 órakor tudtunk fölállni úgy, hogy minden napirendi pontot megtárgyaltunk – számolt be az ülés legfontosabb döntéseiről Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János

 

Zárt üléssel kezdtünk, miután a képviselő-testület határozatképességét polgármester úr megállapította, ill. elfogadtuk a napirendi pontokat. A zárt ülés első napirendi pontja a Pataqua Kft. ügyvezetői igazgatói álláshelyre beérkezett pályázatok elbírálása volt, ezzel kezdtük a testületi ülést. Mindhárom pályázó személy meghívást kapott, miután egy előértékelő bizottság után, a képviselőtestület szakbizottságai tárgyalták a napirendi pontot. A pályázatot eredményesnek ítélte a képviselőtestület, de egyetlen egy pályázó sem kapta meg a döntő többséget a képviselőtestülettől, így az ügyvezetői igazgató posztot továbbra is Kiss József látja el, akinek a megbízása 2009. január 19-éig tart. Addig kell a képviselőtestületnek gondolkoznia azon, hogy új pályázatot ír-e ki, vagy valamilyen más formában kívánja betölteni ezt az állást.

Ez után nyitotta meg polgármester úr az ülést, ahol elsőként a 2008. évi költségvetési előirányzatok módosításáról hallgattuk meg a pénzügyi iroda vezetőjét. Majd, még mindig pénzügyi napirendi pontként a 2008. évi háromnegyed éves költségvetés végrehajtásáról hallottunk egy tájékoztatót, amelyből kiderült, hogy az év elején tervezett 400 millió Ft-os hiányt sikerült tartani annak ellenére, hogy több mint 100 milliót Ft-tal kevesebb bevétele volt a normatívákból, ill. az itt maradó adóbevételek kieséséből az önkormányzatnak.
 

Ez után a 2009. évi költségvetési koncepciót tárgyalta a képviselőtestület, ahol többen megállapítottuk, hogy nagyon nehéz év elé néz Sárospatak város képviselőtestülete, hiszen további kötelezettségeket kaptunk az államtól, az ehhez járó normatíva pedig, nem hogy növekedett volna, hanem ezzel egyenes arányban csökkent. A kormány csőd közeli helyzetbe juttatta az országot, cserbenhagyta az önkormányzatokat, a pedagógusokat, köztisztviselőket, orvosokat, rendvédelmi szerveket,nyugdíjasokat. Ezért a következő évben nagy felelősségünk lesz a munkahelyek megtartásában, az intézményeink működtetésében és a vállalt beruházások lebonyolításában.(fürdő, wellness, iskola, egészségház)

A Zemplén Vízmű Kft 2008. évi tevékenységéről Lakatos István úrtól hallottunk egy előterjesztést, amit elfogadott a képviselőtestület. Ebben megállapítást nyert, hogy a Zemplén Vízmű Kft - aminek második legnagyobb tulajdonosa Sárospatak város - eredményes évet zárt. Ezt az eredményt azonban nem az alaptevékenységekből tudta produkálni, hiszen az alaptevékenységek veszteségesek voltak, hanem a melléktevékenységként végzett beruházási munkákból. A továbbiakban reményünket fejezzük ki, hogy a kft veszteség nélkül tudja a 2009. évet is zárni.

A Bodrog holtág területén fennálló mederhasználati díj megállapításakor a képviselőtestület a jelenlegi érvényben lévő díjakat hagyta meg.
A Termálfürdő és Kempingben 2009. január 1-től alkalmazandó díjtételekről hallottunk előterjesztést Csatlós Csaba igazgató úrtól. Megállapítható, hogy reményeink szerint a június 1-jére átadásra kerülő új parkfürdő rész plusz szolgáltatásai igénybevételét lehetővé téve, az idevonatkozó árak mindösszesen 10 %-kal - tehát infláció környékén – emelkednek. Ezzel szeretnénk megtartani az eddig idelátogató fürdőzőket, valamint szeretnénk továbbra is azokat a kedvezményeket megtartani, amelyeket Sárospatak lakosai igénybe vettek. Ilyen kedvezmények: pl. az ingyenes úszásoktatás, a nyugdíjas kedvezmény, valamint a patakiakra vonatkozó jelentős kedvezményű éves bérlet. Megállapítottuk azt is - bár a napirendnek pontosan nem volt ez témája - hogy az idei évet 70 milliót Ft fölötti nyereséggel tudta zárni a fürdő. Ez egy nagyon örvendetes tény, ennek a boncolgatásába akkor fogunk belekezdeni, amikor a beszámolóval fog elénk jönni az igazgató úr.

A Művelődés Háza és Könyvtára tevékenységéről és az összevonás tapasztalatairól Csatlósné Komáromi Katalin igazgató asszonyt hallgattuk meg. Örömmel hallgattuk, hogy azok a kétségek, amelyek előkerültek a két intézmény összevonása kapcsán, azok teljes egészében megszűntek, és nagyon harmonikusan tud együttműködni a két intézmény.

Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok működéséről hallottunk értékelést, így a Sidinfo Nonprofit Kft. - ügyvezetője Siska Tamás -, az Innovo Sárospatak Nonprofit Kft. - ügyvezetője Kiss Csaba -, valamint a Pataqua Kft. jelenlegi, megbízott ügyvezetője Kiss József, aki írásban juttatta el hozzánk az előterjesztését.

A Gondozási Központ alapító okiratának módosítására került sor, hiszen nagyon sokan kerültek olyan helyzetbe, hogy a napi egyszeri meleg étel elfogyasztására csak a Gondozási Központ adta kedvezmények igénybevételével van lehetőségük. Ez a létszám jelenleg 310 fő, de köszönhetően a szociális válság ide is begyűrűző hatásának, már most 40-en várnak felvételre. Ennek a 40-en főnek tette lehetővé az alapító okirat módosítása a kedvezményes étkeztetés igénybevételét.

A Zempléni Szakképzési Szervezési Társulás létrehozására és működésére vonatkozó megállapodás és a szakképző és szervezési társulás alapító okiratának módosítása került ismételten a testület elé. Erre azért volt szükség, mert időközben Szikszó jelezte szándékát a Zemplén TISZK-ben való részvételre. Mint ismeretes szeptember óta csak azok a szakképzéssel foglalkozó oktatási intézmények részesülnek a szakképzési hozzájárulásból, amelyek valamelyik TISZK-nek a tagjai, így várható, hogy a következő testületi ülések szinte mindegyikén ilyen csatlakozási szándékkal fogunk még találkozni.

Egy pataki vállalkozás szeretné bérbe venni az önkormányzat tulajdonában lévő állatvásártér területét Kispatakon. A terület egy évre történő bérbeadását javasoljuk, a konkrét szerződés újbóli visszahozásával a képviselőtestület elé, a vállalkozó elképzeléseinek a pontos kidolgozásával.

Saláta László elnök úrtól - a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének elnökétől - a Bodrog-part belterületének rendezésére vonatkozó akciótervről hallottunk tájékoztatót.

Hasonlóan érdekes és értékes beszámolót, tájékoztatót hallottunk a végardói strand termálkútjainak felülvizsgálatáról is. Remélhetőleg mindenki számára megnyugvást fog okozni, hogy a jelenlegi kútjaink egy felújítás után teljes kapacitással fognak az új beruházások rendelkezésére állni, tehát van víz a wellness fürdő megépítés elkezdésére.

Monok község polgármestere kérelmet nyújtott be hozzánk, amit erkölcsileg támogatni tudunk, azonban anyagiak híján nem tudunk Kossuth Lajos szülőházának felújításához hozzájárulni.

Zárt ülésben pedig a bérlakások fejlesztési koncepciójáról, első lakáshoz jutók támogatásáról, lakásfenntartás támogatási fellebbezésről és hátrányos helyzetű tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjában való részvételéről döntöttünk.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.30./
 

 

Autó a vízben

 

        
             
 

2008. november 29-án délután 13 óra 15 perckor anyagi káros közúti közlekedési baleset történt a Páterhomok és Sárospatak közötti egyenes útszakaszon - nyilatkozta – Molnár János rendőr főtörzs zászlós…
 


 
 


Molnár János

 

A helyszínre kiérkezve megállapítottuk, hogy Páterhomok felől közlekedett Sárospatak irányába egy fiatalember, aki személygépkocsijával nem az útviszonyoknak megfelelően közlekedett az esőtől nedves úttesten.
Emiatt az út menetirány szerinti jobb oldaláról áthaladt a baloldalra, majd onnan, az út szintjétől 3-4 m-rel mélyebben lévő Fűzesér vizesárokba beborult.
A személygépkocsi tetejére fordult, emiatt elég nehezen tudott belőle kimászni a jármű vezetője a jeges vízben, nagy szerencséje volt, hogy nem sérült meg.
Utasa nem volt, az anyagi kár jelentős. A Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság emberei mentették ki a Fűzesérből, a nagy szintkülönbség miatt két tűzoltóautó segítségével. A baleset körülményeit szabálysértési eljárás keretén belül vizsgáljuk.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.29./
 

 

Interaktív táblás pedagógus továbbképzés a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
             
 

November két hétvégéjén iskolánk tizenöt pedagógusa az interaktív tábla használatának és az interaktív tananyag készítésének módjával ismerkedhetett meg a Műszaki Könyvkiadó szakembere segítségével. Az első nap után úgy tűnt, hogy nagyon nehéz feladatra vállalkoztunk, de aztán egyre jobban belejöttünk a munkába - nyilatkozta Szegedi Istvánné, igazgatónő..
 


 
 


Szegedi Istvánné

 

Az utolsó alkalomra mindenkinek négy vizsgafeladatot kellett készítenie a saját tantárgyához, amit bemutattunk a csoportnak. Ekkor vált igazán láthatóvá, hogy milyen változatos, sokszínű feladatmegoldásra ad lehetőséget a program és ez mennyire érdekessé teheti a tanórákat.

A feladatok elkészítése időigényes, de úgy gondolom, a tanfolyamon kedvet kaptunk ehhez. Iskolánk egy tantermében már eddig is használhattuk a tanórákon az interaktív táblát.

Remélem, hogy a jövőben egyre több tanteremben lesz alkalmunk használni ezt az érdekes taneszközt!

Törő Gábor
/2008.11.29./
 

 

Illés - Fonográf emlékkoncert volt Sárospatakon

 

        
             
 

November 18-án este, aki A Művelődés Házába látogatott, valódi illúziót láthatott, hallhatott: Az FG-4 zenekar a 68-as klub keretein belől keltette életre az ILLÉS és FONOGRÁF együttesek, a magyar könnyűzene ikonikus csapatainak életművét – küldte tudósítását Sajószegi Gábor
 


 
 


Sajószegi Gábor

 

A fiatal zenészek profi módon hozták a jól ismert dalokat az életkor szempontjából igen széles spektrumot mutató közönség legnagyobb örömére. A klub szempontjából tömegnek, koncert szempontjából mérsékelt számúnak titulálható nézősereg remekül szórakozott és táncolt a négy fiatal srác zenéjére.

A 68-as klub kapcsolatot, magyarázatot és válaszokat keres a 60-as évek „Nagy Generációja” és jelenünk fiatalságának problémáira, összefüggéseire. A kérdéskör boncolgatását nem csak előadókkal tervezzük, hanem a téma legfontosabb katalizátorait is segítségül hívjuk: a korabeli és a kortárs könnyűzenét .

A novemberi klub kérdésére miszerint: A zene eszköz az eszmék terjesztésére? A válasz egyértelműen IGEN! Aki ott volt tudja! A következő 68-as klub december 9-én lesz, zene is szól majd…
Támogatónk az NKA!

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.29./
 

 

A „multik” is szóba kerültek a Kulturális Bizottság ülésén

 

        
             
 

A múlt heti, kulturális bizottsági ülésen a bizottság megtárgyalta az önkormányzat által működtetett gazdasági társaságok működésének kérdését, ezen belül is az INNOVO Sárospataki Városfejlesztő Nonprofit kft került elsőként napirendi pontra – számolt be az ülésről Stumpf Gábor, a bizottság tagja…
 


 
 


Stumpf Gábor

 

Az ügyvezető igazgató kérdésekre válaszolva először is összefoglalta az eddigi tevékenységet. Miután az év elején alakult ez a kft, ez az év az előkészítés éve volt, így majd jövő évtől lehet konkrét eredményekre számítani.
Ezzel együtt az idén is sok tárgyalást folytatott, fölmerült kérdésre válaszolva elmondta, hogy a multik, amelyek itt a szomszédos városokban sorra települnek, miért nem jönnek Sárospatakra. Megtudtuk, hogy több ilyen multival is folytattak tárgyalásokat. A 37-es út mentén, ahova szeretnének települni, sajnos az önkormányzatunknak nincsenek szabad területei, telkei, a magántulajdonú telkek tulajdonosainak pedig egy része egyáltalán nem is hajlandó tárgyalni az adásvételről, más részük pedig olyan irreális árakat állapított meg, ami elfogadhatatlanul magas volt a multik számára, így mindezidáig nem sikerült ebben a kérdésben előre haladni.

Ebben a napirendi pontban fölvetődött az is, hogy ezeken kívül azért termelő cégek Patakra, vagy Patak mellé telepítése is szerencsés lenne, hiszen munkahelyteremtést jelente, és az egyik nagyon nagy gond a városban a munkanélküliség. Itt pedig a nagy távolság az, ami sajnos ezeket a cégeket elriasztja. Miskolcig ugye már megvan az autópálya, azonban Miskolctól az ide jutás lehetősége meglehetősen rossz.
A másik probléma ugyancsak ez a terület, a volt Csepel helyén vannak ugyan területek, azonban nem érdemes oda új cégeket telepíteni, mert a városon átmenő forgalom így is túlságosan nagy, és túlságosan megterheli a városközpontot. Ha még valamilyen cég települne oda, akkor ez a kamionforgalom még tovább nőne.
Az majd akkor jöhet szóba - de ez már nem hangzott el, csak az én véleményem - amikor majd az elkerülő út megépül.

A következő tájékoztatót a Sidinfo Kft ügyvezetője igazgatója is tartotta, amelyben szintén az elmúlt évben végzett munkájukról számolt be. Ott is az a helyzet, hogy az év első negyedévében, felében épült fel a teljes szervezet, úgy hogy egyelőre még 1 évet nem lehet egészében látni, addig tulajdonképpen a tanulási évet jelenti. Majd jövő évben lesz az, amikor már mondhatni minden beállt, és remélhetőleg sikerül mindazokat a terveket, vagy azok nagy részét megvalósítani, amiket annak idején elképzeltek. Az tájékoztatóját így is egyhangúlag elfogadta a bizottság.

Ezt követően A Művelődés Háza és Könyvtára beszámolójára került sor. Az intézmény vezetője elmondta egy kérdésre válaszolva, hogy mindazok az aggályok, amik a múlt év végén - amikor az összevonás napirendre került – felmerültek, ezek az aggályok, alaptalanok voltak. Ezt jómagam is megerősítettem a bizottsági ülésen is, hiszen január 1-től
A Művelődés Háza és Könyvtára egy intézményként dolgozik - úgy gondolom, hogy ezt a könyvtárban dolgozó kollégák is megerősíthetik - úgy érezzük, hogy nagyon jó együttműködésben tudunk együtt ténykedni, kiegészítve, erősítve egymást.
Mintegy 25 éves késéssel valósult ez meg, hiszen annak idején Makovecz Imre, amikor megtervezte ezt a házat, akkor ő úgy gondolta, hogy ez egy intézmény, ahol az adott esetben a könyvtár egészíti ki és segíti művelődési ház munkáját és viszont, csak aztán később nem úgy alakult, de az eredeti elképzelés is ez volt, ez most végre megvalósult.

Monok önkormányzatának polgármestere fordult önkormányzatunkhoz egy kéréssel. Kossuth Lajos szülőháza a monoki önkormányzat üzemeletetésébe került át, és ehhez kért tőlünk segítséget. Nagyon sajnálatos, hogy önkormányzatunk csak erkölcsi segítséget tud mindazoknak ígérni, akik hozzánk fordulnak - és sajnos nincsenek kevesen - de ha ezeknek az anyagi jellegű kéréseknek eleget tennénk, akkor az így is 400 millió Ft fölé emelkedő hiányunk nem tudom milyen magasságokba szárnyalna, így aztán jelen esetben is maradnánk az erkölcsi támogatásnál.

Ezek voltak a leglényegesebbek, az éves pénzügyi, ill. a ľ éves pénzügyi beszámoló, valamint a 2009. év költségvetésének koncepciója volt még napirenden. Ez a koncepció évről-évre elénk kerül, de mindig a költségvetés számainak ismerete nélkül. Ez egy olyan törvényi, vagy jogszabályi kötelezettség, aminek eleget kell tennünk, azonban - elhangzott a bizottsági ülésen is - hogy ennek így túlságosan sok értelme nincs.

Törő Gábor
/2008.11.28./
 

 

Folyamatosan ellenőrzik a kamionokat

 

        
             
 

A Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedési Osztályának egyik legfőbb feladata az illetékességi területén közlekedő tehergépkocsik és kamionok ellenőrzése – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy, a közlekedési fővizsgáló…
 


 
 


Ladics Tamás

 

A mai napon is ilyen ellenőrzést hajtottunk végre a megyei Nemzeti Közlekedési Hatóság szakembereivel együtt akik az ellenőrzés során, teljeskörű átvizsgálást végeztek és speciális műszerrel a tehergépkocsik súlymérését is elvégezték. 

Ezeket az ellenőrzéseket ezután is folytatni fogjuk, hiszen ezek a járművek - sok esetben járműszerelvények - nagy veszélyforrást jelentenek a mindennapi közlekedés során, hiszen tömegük és nagyságuk, vagy akár szállítmányuk miatt komoly balesetet, vagy akár tömegszerencsétlenséget is okozhatnak.

Az ellenőrzés konkrét célja: kiszűrni a forgalomból az olyan  tehergépjárműveket, amelyeknek műszaki állapota nem megfelelő, nincs megfelelően rögzítve a rakománya, esetleg túl vannak terhelve, valamint a menetíró készüléke (tachográf) nincs megfelelően vezetve, vagy hogy a járművezetők betartják-e a részükre előírt pihenőidőket és sebességhatárokat.

A mai nap akciójának az eredménye is sajnos az, hogy több hiányosságot tapasztaltunk a tehergépjárművek vizsgálata során, (sok esetben túlterheltek voltak nem kis mennyiséggel) ezért ezután is folytatni fogjuk ezt a célirányú ellenőrzést, amit elsősorban a balesetek megelőzése érdekében végzünk.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.11.28./
 

 

Nyílt nap volt az Árpád Vezér Gimnáziumban

 

        
             
 

Iskolánk november 26-án megtartott nyílt napja lehetőséget biztosított arra, hogy bemutassuk az iskolában folyó oktató-nevelő munkát. A diákok bemehettek különböző órákra, valamint most újításként az aulában igyekeztünk azokat a képzési formáinkat, azokat a délutáni foglalkozásainkat bemutatni, amelyekre délelőtt nincs lehetőség – nyilatkozta Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma igazgatója…
 


 
 


Tóth Tamás

 

Természetesen a nyílt napnak a legfontosabb célja az, hogy bemutassuk a diákoknak azokat a képzési formákat, amelyekre következő évben lehet jelentkezni, illetve magának a felvételi eljárásnak a menetét.
Iskolánkban a törvényi előírások következtében is módosítottunk a felvételi eljáráson, elsősorban az öt évfolyamos képzésre jelentkezők esetében, hiszen az ő esetükben a hozott pontok, tehát az általános iskolai tanulmányi eredmények mellett eddig elsősorban az írásbeli eredményeket vettük figyelembe, ettől az évtől azonban az eddigi szóbeli elbeszélgetéseket átalakítottuk rendes felvételi eljárássá, ahol arra vagyunk kíváncsiak, hogy a diákoknak milyen nyelvi készsége van, illetve az informatikai alapismereteik milyen szinten állnak.

A hat évfolyamos képzés esetében viszonylag egyszerű a feladat, hiszen erre tanulmányi eredmény alapján vesszük fel a diákokat, ami az ötödik év végi és hatodik félévi eredményeiket jelenti, magyarból és matematikából, történelemből és idegen nyelvből. Itt ötven pontot szerezhetnek, illetve azok a diákok, akik ezen felül minden más tantárgyból is jeles érdemjeggyel rendelkeznek, még plusz öt pontot kapnak, elismerve ezzel a munkájukat, és szorgalmukat. Tehát ötvenöt pontot lehet maximálisan szerezni és ugyan szóbeli felvételit nem tartunk számukra, de mindenféleképpen fontosnak érezzük azt, hogy találkozzunk velük személyesen is, láthassuk az arcukat, a csillogó tekintetüket.

Ezért egy elbeszélgetésre várjuk őket is, de ez nem azt jelenti, hogy ott pontot is kapnak. A törvény előírja azt is, hogy azonos pontok esetén milyen szempontok alapján kell a diákokat sorba rendeznünk. A törvényi előírás azt mondja, hogy a hátrányos helyzetű diákokat kell ilyen esetben előtérbe helyezni, utána pedig mi a sárospataki diákokra gondoltuk, hogyha azonos pontszám van, akkor ők léphetnek be a programba.
Ahogy említettem, az öt évfolyamos képzés esetében már bonyolultabb a helyzet. Itt van egy előzetes írásbeli vizsga, mely ma már Magyarországon mindenütt egységes. Erre december tizedikéig kell jelentkezni a diákoknak. Ez a matematikai alapismereteiket és a magyar nyelvi készségeiket méri, és központilag állították össze, illetve központi javítási útmutató alapján javítják a kollégák.

Tehát bárhol megírhatja a diák, lakóhelyhez legközelebb, és az ott kapott eredményeket viheti az összes többi gimnáziumba, szakközépiskolába, ahol kérik a felvételiben az írásbeli eredményeket.
Ötven-ötven pontot szerezhetnek a diákok a felvételi írásbelin. Ezen kívül még figyelembe vesszük az általános iskolai eredményeket is, egészen pontosan a hetedik év végi és nyolcadik félévi eredményeket.
A matematika, magyar, történelem, idegen nyelv, fizika, kémia, biológia és földrajz tantárgyak eredményeit nézzük. Nyolcvan pontot szerezhetnek így a diákok, tehát az írásbeli száz pontjával együtt összesen 180 pontot, valamint ezekhez az előbb említett szóbeli felvételin húsz pontot szerezhetnek. Tehát maximálisan kétszáz pontot. Azonos pontszám esetén az előbbieket alkalmazva a hátrányos helyzetűek illetve a sárospataki diákok élveznek előnyt.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.28./
 

 

Nagy lehetőségeket rejt a Várnegyed

 

        
             
 

A mai napon tartottuk a Tokaj Hegyalja Világörökségi Tervtanácsnak a Sárospatakra kihelyezett ülését, mivel zajlik a Várnegyed beépítési fejlesztési tervének a készítése, ami elérkezett egy következő fázishoz, és az országos rendeletek, illetve egyéb szabályzatok szerint ilyen léptékű terveket különböző szintű tervtanácsok elé kell vinni – nyilatkozta Siklósi József, Sárospatak város főépítésze…
 


 
 


Siklósi József

 

Ez az anyag volt már júliusban Tokaj hegyalja Világörökség Tervtanács előtt, a múlt héten pedig az Országos Főépítészi Kiemelt Tervtanácson. Erről a fejlesztésről azt kell tudni, hogy a Várnegyed az én meglátásom és a város vezetőinek meglátása szerint sem képviseli ugyanazt a színvonalat, mint amit maga a vár. Nem is elsősorban építészetileg vagy esztétikailag, hanem a turizmus szempontjából. Tehát nem készteti arra a turistákat, hogy a vár megtekintése után további fél napot, vagy egy egész napot töltsenek itt Sárospatakon.

Ez a terv azt a célt szolgálja, hogy lehetőséget, kereteket teremtsünk arra, hogy a várnegyedben olyan fejlesztések indulhassanak el, és olyan beruházások történjenek, ami ezt az említett hiányt megoldja.
A légi fotókból is kiderült, hogy ellentétben Magyarország hasonló helyeivel például Sopron, Kőszeg, Pécs és a világon máshol is, ahol a vár egy történeti város közepén van, ott a történeti város a vár körül a legsűrűbb. Sárospatakon ezzel szemben gyakorlatilag a legritkább.
A terv feltárja azokat a helyeket a várnegyeden belül, ahol ezt a sűrítést, sűrűsödést létre lehet hozni, adott esetben - ha igény merül föl - új épületeket lehessen építeni, meg lehessen nyitni a Rákóczi út felé a várfalat és a sáncot, tehát a várárok a Rákóczi út helyett hozzá csatolódjon inkább a várhoz.

A terv mindezeket a fejlesztési lehetőségeket nézi meg és nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem konkrét igényeket vagy fejlesztéseket valósít meg, hanem a fejlesztési lehetőségeknek ad keretet. E mellett ennek a tervnek természetesen meg kell oldania a Szent Erzsébet sétány térburkolatait, utcabútorait és egyfajta minőségi fejlesztést is.
Most tulajdonképpen a tervezés végigjárta ezeket a szakmai fórumokat, bizonyos szakhatósági egyeztetéseket is meg kell még, hogy tegyenek, az Örökségvédelmi Hivataltól kezdve a Vízügyön keresztül mindenkivel.
Amikor mindezek az egyeztetések lezajlottak, akkor ezeket bele kell, hogy építsék ebbe a tervbe és tulajdonképpen így születhet majd meg, az az utolsó tervfázis, ami a város számára egyfajta lehetőségek tárházát biztosítja. Ha például megjelenik egy befektető, aki szeretne a várnegyedben egyfajta fejlesztést, befektetést eszközölni, akkor nem kell széttárni a város vezetésnek a karját, hogy ezt még meg kell, hogy nézzük, meg kell, hogy beszéljük, hanem be lehet nyúlni a fiókba, elő lehet venni, és föl lehet ajánlani lehetőségeket, amelyek építészetileg és a beruházás szempontjából is keretek lehetnek.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.11.28./
 

 

Egészségügy és szociális háló az Unió országaiban

 

        
             
 

Záró előadásához érkezett a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár rendezvénysorozata november 25-én, amelyet a Külügyminisztériumtól nyert pályázatból sikerült megvalósítani.
Utolsó előadónk Dr. Czimbalmos Ágnes gyermekorvos, pszichiáter volt, aki az Európai Uniós szakértői csoport tagja...
 


 
 


Dr. Czimbalmos Ágnes

 

Rövid áttekintést nyújtott az EU egészségügyének kialakulásáról, szabályozási mechanizmusairól. Az elméleti ismereteket konkrét példákkal tette kézzel foghatóvá, és a hallgatóság számára is közérthetővé. Megbeszéltük az aktuális problémákat az orvosok elvándorlásától kezdve a kórházi várólistákig.
A közönség érdeklődését jelezte, hogy sok kérdés hangzott el, és jó hangulatú, kötetlen beszélgetés alakult ki az előadó és a meghívott vendégek között.

Az előadásra meghívtuk a Nyugdíjas Klub tagjait is, akik aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe
A rendezvényt az EU Tájékoztató Szolgálata támogatta.
 

Törő Gábor
/2008.11.28./
 

 

Baleset Vajdácskán

 

        
             

2008. november 27-én a délutáni órákban Vajdácskán a Fő úton súlyos személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt- nyilatkozta Kocsis Péter rendőr törzszászlós, baleseti helyszínelő…
 


 
 


Kocsis Péter

 

Az elsődleges adatok alapján Vajdácska főutcáján egy bal ívelésű útkanyarulatban egy személygépkocsi nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességét, haladása során megcsúszott, aminek következtében a szembe jövő, szabályosan közlekedő gépjármű elejének ütközött.
A baleset során súlyos személyi sérülés történt és az anyagi kár is jelentős. Az ügyet büntető eljárás keretében vizsgáljuk.

A közlekedésben az őszi-téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez gyalogosoknak és autósoknak - minden közlekedőnek - alkalmazkodni kell. Esőben könnyebben megcsúsznak a kerekek, megnő a féktávolság, esetenként a nagyobb vízfelületen a vízen csúszás veszélye fenyeget. Ha a hőmérséklet 0 C fokra, vagy mínusz tartományba süllyed, akkor számítani kell arra, hogy a vizes-nedves útfelület lefagy. Ez még jobban növeli a csúszásveszélyt. A jeges-havas úton már a menetstabilitás is romlik, valamint téli az időszakban probléma még, hogy a látási viszonyok is romlanak.
Kérjük ezért a gépjárművezetőket, hogy mindezek figyelembevételével óvatosabban közlekedjenek!


Cziczer Katalin
/2008.11.27./
 

A Kistérségi Társulás is nehéz év elé néz

 

        
             

November 25 – én tartottuk a soron következő Jegyzői Kollégium ülését a másnap megtartandó Társulási Tanácsülést megelőzően. A Jegyzői Kollégiumi ülésének napirendjei megegyeztek a Társulási Tanácsülés napirendi pontjaival, így elsősorban pénzügyi témájú napirendi pontokat tárgyaltunk – tájékoztatja Olvasóinkat dr. Komáromi Éva jegyző…
 


 
 


Dr. Komáromi Éva

 

Ennek keretében szó volt a 2008. évi előirányzat módosításáról az egy, és háromnegyed éves költségvetés végrehajtásáról, és már a jövő évre készülve tárgyaltunk a 2009. évi belsőellenőrzési ütemtervről, a társulás 2009. évi munkatervének elfogadásáról, valamint a társulás 2009. évi költségvetési koncepciójáról.

A napirendi pontok kapcsán elmondható, hogy a Jegyző Kollégium valamennyi napirendi pontot elfogadásra javasolja, azzal a kiegészítéssel azonban, hogy a várható számok tükrében nagyon nehéz év előtt áll mind a Társulás, mind pedig annak valamennyi helyi önkormányzata előtt.
Már - már finanszírozhatatlannak látszik a 2009. év és egyelőre semmilyen lehetőséget nem látunk arra, hogy a bevételeket milyen módon lehet tovább növelni, illetve az idei évi feladatellátást hogyan lehet megtartani ezen a szinten, hogyha ehhez nem kapjuk meg a megfelelő összegű központi támogatást.

A megtakarítás, vagy a racionalizálás lépéseiről egyelőre még senki nem beszél, de sajnos várható, hogy a feladatok elláthatóak legyenek, itt valami komolyabb döntéshozatal szükséges a Tanácstól.

Az „egyéb” napirendek közt tárgyaltuk Monok község kérését, amely a Kossuth ház fenntartásához kért támogatást, mind a Kistérségi Társulástól, mind annak tagtelepüléseitől, azonban az előzőekben elmondott nehéz költségvetési évre való tekintettel ezt a jövő évre bevállalni nem látjuk reálisnak.
Szó volt továbbá a „Nem mondunk le senkiről program” végrehajtásáról és annak dokumentumairól. Ez a program a finiséhez érkezett, ugyanis a héten, a pénteki nappal bezáróan kell elküldeni valamennyi program-adatlapot, így a munkaszervezet részéről ezzel a napirendi ponttal kapcsolatban jelentős előkészítő munkák zajlanak a napokban.


Törő Gábor
/2008.11.27./
 

Emelik a szociális közétkeztetésben résztvevők számát

 

        
             

Bizottsági ülésünkön szó volt az önkormányzat általi költségvetési előirányzatok módosításáról. Ami minket leginkább érint ebben, az a szociális rész, melyről elmondható, hogy a háromnegyed éves költségvetést tekintve a szociális osztályunk nem lépte túl a keretet számolt be Oláh József, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke bizottságuk üléséről…
 


 
 


Oláh József

 

A szociális fönntartási támogatás és az adósságkezelő támogatás kapcsán esetleg örültem volna annak, hogy az előirányzatokat túllépjük, mert ezeket kilencven százalékban támogatja az állam.

A másik napirendi pontunk, amivel kapcsolatban örömmel tájékoztathatom az arra rászorultakat, az a Gondozási Központ alapító okiratának a módosítása, ami arra irányult, hogy 310 főről 400 főre megemeljük a közétkeztetésben résztvevőknek a létszámát. Örömmel tájékoztathatok mindenkit arról, hogy ezt bizottságunk elfogadta, és elfogadásra javasolja a testület felé.

Zárt ülésben tárgyaltuk még a Sárospatak önkormányzata által fenntartott szociális bérlakásokról, melyek részére egy lakáskoncepciót készített a Műszaki Iroda. Tárgyaltunk az első lakáshoz jutók támogatásáról, egy Bartók Béla utcai szociális bérlakásnak az odaítéléséről, és még szokásos módon az adósságkezelési problémák megoldásáról, segélyezésekről.


Cziczer Katalin
/2008.11.26./
 

Napirendre került a főutcai homlokzatfelújítás

 

        
             

A Jogi és Ügyrendi Bizottság három napirendi pontban is foglalkozott a költségvetés kérdésével. Egyfelől foglalkoztunk a költségvetés időarányos módosításával kapcsolatos előterjesztéssel, aminek indoka tulajdonképpen mindig az, hogy kapunk olyan pénzeszközöket, amelyeket előzetesen a költségvetésben nem tudunk tárgyalni – kezdte a tájékoztatást Saláta László, a bizottság elnöke…
 


 
 


Saláta László

 

A mögöttünk álló nehéz év - illetve most már a pénzügyi válságról is beszélnünk – ellenére, hálaistennek sikerült megőriznünk azt a nem kevés, 410 millió forintos hiányt, amivel indultunk év elején. Köszönhető ez egyrészt az önkormányzat testületének, másrészt a polgármesteri hivatal apparátusának, illetve azoknak a megtakarításoknak, amelyeket időközben felelőtlenül nem költöttünk el.

Szó esett az egy, háromnegyed éves költségvetéssel kapcsolatos végrehajtásról, mellyel kapcsolatosan két-három megjegyzés hangzott el. Sajnos még mindig előfordul esetenként az, hogy olyan teljesítések, olyan beruházások kerülnek megvalósításra, amelyeket előzetesen a képviselő testület nem tárgyalt, nem fogadott el. Például a Wesselényi út javítására így került sor, ami tulajdonképpen nem egy újszerű dolog tekintettel arra, hogy már több pályázatot benyújtott erre a képviselő testület, amelyek sajnos nem nyertek. Viszont tényleg olyan elhanyagolt állapotban volt ott az az útszakasz, hogy úgy döntöttünk, hogy annak a bizonyos ötvenmilliós tartalék keretösszegnek a felhasználásával, amelyet a saját rész finanszírozására tudtunk fordítani, megtörtént az út elkészítése, amit utólag fogunk a képviselő testülettel jóváhagyatni.
 

De nem volna jó, hogyha a jövőben ez gyakorlattá válna, azt szeretnénk, ha mindig a tervek szerint valósulnának meg a beruházások. Végső soron harmadik nagy előterjesztés volt a költségvetési csomag keretén belül a 2009. évi koncepciónak az elkészítése, ami tulajdonképpen csak keretszámokat tartalmaz, azt írja elő, hogy milyen irányban kell haladnunk. Tehát lehetőség szerint nagyobb költségvetési hiánnyal ne tervezzünk, mint a 2008. évben volt, próbáljuk a forrásokat felkutatni, a tartalékainkat elővenni és azt beépíteni majd a jövő évi költségvetésbe.
A város fogyásával összefüggésben, továbbiakban is a koncepció az, hogy a város megtartó képességét is fokozandó, a munkahelyteremtés kérdésével is kell foglalkoznunk.

Továbbiakban sor került néhány szerződés módosítására, amit az élet tett szükségszerűvé, pl. a TISZK kérdésével kapcsolatosan. Miután Szikszó belépett, módosítást kell alkalmazni. Ugyan így a fürdőfejlesztéssel összefüggésben, tekintettel arra, hogy a beruházást a Termálfürdő és Kemping fogja végrehajtani az önkormányzatnak ilyen fajta feladatköre, nincs, ezért bizonyos átcsoportosításokat kellett ott végrehajtani.

A zárt ülésen egyetlenegy napirend hangzott el, amiről érdemes szót ejteni, tekintettel arra, hogy egy nagy horderejű kérdésről van szó. Nevezetesen az önkormányzati bérlakás koncepciójának az elfogadására került sor. Sajnos még mindig rendelkezünk 223 darab bérlakással, amely természetesen az önkormányzatra komoly terheket ró, tekintettel arra, hogy pénzünk nem nagyon van, viszont hatszáz millió forintos összeg kellene ahhoz, hogy a saját bérlakás állományunkat rendbe tegyük. Így aztán javaslattal próbálunk élni illetve, próbáljuk időrendbe állítani, hogy melyek azok a prioritások, amelyeket elsődlegesen végre kell hajtani.

Így javaslunk egy béremelést a bérlakásokkal kapcsolatosan, ami a mobilizálást talán elő fogja segíteni. Ugyanakkor szeretnénk tiszta képet teremteni a tulajdonviszonyok tekintetében. Ne legyenek olyan lakások, ahol magántulajdon és önkormányzati tulajdon is van, hiszen ilyen esetben nehéz az együttműködés abban, hogy hogyan is kell felújítani egy-egy lakást.
Felmerült a Rákóczi úti lakások homlokzat-felújításának kérdése és ott felvetődött az, hogy lehetőség szerint ezeket az önkormányzat saját erőből próbálja majd megvalósítani. Ez a városkép kialakulásának szempontjából egy nagyon fontos feladatunk lesz.

Törő Gábor
/2008.11.26./
 

 

Megnyugtatóak a termálfürdő vízkészlet vizsgálatának eredményei

 

        
             

Bizottságunk 12 napirendi pontot tárgyalt nyílt ülésben és hármat zárt ülésben. Már a bizottsági ülés előtt tudható volt, hogy a napirendi pontok fajsúlyára való tekintettel hosszú tárgyalás következik. Ennek megfelelően eddig két fordulóban tárgyaltuk a napirendeket; hétfő délután egytől közel fél ötig, kedd délután pedig kettőtől háromig és még nem fejeztük be – számol be Erdős Tamás, a Gazdasági-, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke a hét elején megtartott üléseikről…
 


 
 


Erdős Tamás

 

Nyílt ülésben előterjesztést hallgattunk meg három költségvetést érintő kérdésben. Az egyik a 2006. évi költségvetés előirányzott módosítása, a másik a háromnegyed éves teljesítés végrehajtásáról szólt, a harmadik pedig a 2009. évi költségvetési koncepció volt.

Az első kettőről: a 2008. évi költségvetéssel kapcsolatban annyit illik megjegyezni, hogy a módosítás után, az előirányzat módosítását követően is az előzetes tervvel, tehát az elfogadáskori költségvetési forráshiánnyal tudunk számolni. Így eredményként megállapíthatjuk, hogy bármilyen nehéz is volt az év, gazdasági szempontból az eredetileg tervezett 410 millió forráshiány az év végén is fennáll, tehát nem növekedett. Ez manapság már nem kis eredmény, hiszen az ország sok települése ezt nem tudja teljesíteni, hanem az év során, ahogy szorul a hurok, ahogy nehezednek a gazdasági viszonyok, úgy nő egyre a forráshiány. Mi a kezdeti 410 millió forint hiányt szinten tudtuk tartani, tehát ez a szám nem növekedett.

Természetesen ez további kötelezettségeket is ró az önkormányzatra. A 2009. évi költségvetési koncepcióról annyit kell tudni, hogy minden évben, novemberben kötelező egy ilyen koncepciót elfogadni. Jelen állapot szerint a még jóvá nem hagyott állami költségvetésből kiolvasható szöveges elemek szerepelnek ebben a koncepcióban, tehát sok konkrétum - ahogy évről évre évtizedről évtizedre - most sem szerepel benne. Ez egy kötelező feladat, így ezt elfogadtuk, jóváhagytuk és javasoljuk a testületnek is.
Előterjesztést hallgattunk a Zempléni Vízmű 2008. évi tevékenységéről. Az igazgató úr röviden beszámolt a fontosabb számokról és eseményekről, amit a bizottság támogatólag vett tudomásul.

A Bodrog keleti holtág területén 2009-ben egy mederhasználati díj megállapításáról döntöttünk, ami a javaslat szerint nem változott, tehát a 2008-ban érvényes összeg maradt érvényben.

Döntöttünk a Termálfürdő és Kemping 2009. január elsejétől alkalmazandó díjtételeiről, ami általánosságban tíz százalékos díjemelést jelentett és annyit érdemes hozzátenni, hogy a zajló nyári fürdőberuházás kapcsán ezeket az árakat gyakorlatilag a nyári fürdőben csak a nyári illetve őszi szezonra, június elsejétől határoztuk meg, hiszen addig a beruházás egészen biztosan eltart. Így helybenhagytuk valamennyi korábbi díj belépőjegy és bérlet kategóriát, új elemet nem tartalmaz a díj megállapításról szóló javaslatunk.

Tájékoztatót nyújtottak az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok vezetői az elmúlt éves tevékenységről. Ez nem a szokásos éves beszámoló, hiszen a gazdasági társaságoknak ezt május 31-ig kötelességük elkészíteni. A rendes éves beszámolót majd a következő év tavaszán fogjuk meghallgatni a gazdasági társaságoktól. Itt elsősorban az éves tevékenység, mint induló év szerepel, hiszen minden társaság gyakorlatilag az idei éven kezdte meg az aktív tevékenységét. Így a pillanatnyi helyzetről kaptunk képet, mit végeztek, mit költöttek és mik a problémáik. Ez a Pataqua Kft., a Sidinfo Kft - a Sarokbástya üzemeltetője és az Innovo Patak Városfejlesztő Nonprofit Kft.

A fürdővel kapcsolatosan két előterjesztés szerepelt a napirenden. Egyrészt a nyári fürdő fejlesztése tárgyában megkötött szerződés korrekciójára került sor, mely szerint a beruházás lebonyolítója a Termálfürdő és Kemping intézménye a döntés értelmében. Ennek megfelelően a költségvetési előirányzat módosítására is sor kerül a testületi ülésen, mely, szerint a szükséges beruházási forrásokat a költségvetésben az adott intézménynél tüntetjük fel, így a beruházó Önkormányzat nevében eljáró szervezet, a beruházás lebonyolítója a Termálfürdő és Kemping önkormányzati intézmény.
A másik napirendi pontban tájékoztatót hallgattunk meg a végardói strand termál kútjainak felülvizsgálatáról. Egy három hónapos vizsgálat végén vagyunk, amelyben a szakértő cég minden tekintetben megvizsgálta a termálvíz kinyerését szolgáló kutak állapotát. Mérésekkel, helyszíni vizsgálatokkal elég komoly hiányosságokat tártak föl a víznyerést, gépészeti részeket, csőrendszert, szivattyúkat illetően. Talán nem köztudomású, ezért elmondom, hogy a termálfürdő működését két aktív kút látja el jelenleg. Az egyik kút egész évben működik, a másik pedig csak a nyári csúcsterhelés idején kerül használatra, illetve hogyha műszaki hiba van, akkor tartalékként szerepel.
Miután a kutak közül az aktív kút, ami a fürdő területén található, nagyon - nagyon régóta, gyakorlatilag a telepítés óta nem volt generál szerviznek alávetve, így nagyon rossz állapotban van. A vizsgálat bebizonyította, hogy a kinyert víz tekintetében súlyos veszteségeket szenved, hiszen a cső több helyen lyukas, szétnyílt. Így a felszivattyúzott termálvíz visszafolyik, illetve passzív időszakban más rétegvizek beszivárgása pedig rontja a kutak hatékonyságát, tehát csökkenti a vízhőmérsékletet. A fizikai módon eltömődött, eliszapolódott kútfej is cserére szorul.
Tartalékszivattyú nincs a kutakhoz, így az eddig elmúlt több évtizedes zavartalan működés gyakorlatilag a csodával egyenértékű. Nagyon rossz vízkezelési hatékonysággal nyertük a tevékenységhez a vizet eddig.
Ez a termálkút felülvizsgálat megfogalmazza az ezzel kapcsolatos feladatokat is, ami gyakorlatilag egy harmincmillió forintot meghaladó értékű felújítás sort vázol föl. Természetesen a munkálatok megkezdését követően ezek a számok változhatnak pozitív, vagy negatív irányba is. Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk, a teljes rendszert ki kell emelni, ami nem kis feladat háromszáz méteres mélységből. De mindenképpen szeretnénk a nyári szezon kezdetére a kutak teljes körű felújítását elvégezni.
Amiről nem szól csak lehetőség és javaslatként az anyag, hogy célszerű lenne a később épülő létesítmények fűtésére, illetve a víznyerés biztonsága érdekében egy új kút fúrása, aminek a költsége hatvan - nyolcvan millió forint, természetesen ez sok mindentől függ.

Ami nagyon fontos - mert a városban már híre járt annak, hogy rohamosan romlik a víz minőség és csökken a vízhőmérséklet - ez a vizsgálat részletes eredményt produkált arra vonatkozólag, hogy milyen hosszú távú vízbázissal rendelkezünk, amit a vizsgálatok alapján állapított meg a szakértő. Ez szerint 15 – 25 éves időtávban egészen biztosan rendelkezésre áll a szükséges vízminőség és vízmennyiség a fürdő üzemeltetéshez, beleértve a tervezett beruházásokat is.

Ami viszont javaslatként fölmerült, hogy a nagyobb volumenű, hosszabb távú vizsgálatokhoz egy pontos, precíz hidrogeológiai, geofizikai vizsgálatsornak is meg kell történnie. Természetesen erre is módot szeretnénk keríteni a későbbiekben. Ami egészen bizonyos - a vizsgálat megalapozta - hogy a most tervezett és most folyamatban lévő beruházásoknak a vízbázis, vízutánpótlás szempontjából nincsenek kockázatai. A vízkészletre vonatkozó pontos körülményeket pedig szükséges további szakértői közreműködéssel vizsgálni.

Állást foglaltunk még egyéb az ügyek közt egy játékterem nyitásával kapcsolatos kérdésben is.

Zárt ülésen három napirendi pontot tárgyaltunk, köztük volt a Pataqua Kft. ügyvezető igazgatói álláshelyére beérkezett pályázatok elbírálása, ami folyamatban van. Megtárgyaltuk az „Előterjesztés az Önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások fejlesztési koncepciójára” című fajsúlyos és rendkívül vastag anyagot. Bizottságunk javasolja ennek az anyagnak a további tárgyalását, illetve azt, hogy részletes ütemterv készüljön a program végrehajtására és hatékonyan fogjunk hozzá ahhoz, hogy a rendkívül nagy számú szociális bérlakás állományt egy ésszerű és átgondolt program mentén igyekezzünk a továbbiakban hasznosítani. A harmadik zárt ülésbeli napirendi pont pedig az első lakáshoz jutók támogatásával kapcsolatos döntés volt.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.26./
 

 

Magyar némafilm, élő zongorakísérettel a sárospataki moziban

 

        
             

November 17-én a sátoros mozik hangulatát idéző vetítéssel vette kezdetét a 100 éves a magyar film c. rendezvénysorozat. A magyar filmgyártás centenáriumára emlékezett ezzel a programsorozattal A Mozi – küldte tudósítását Sajószegi Gábor, A Mozi vezetője…
 


 
 


Sajószegi Gábor

 

A vetítéssorozathoz kapcsolódva A Művelődés Háza folyosóján volt megtekinthető a magyar filmtörténet hőskorát bemutató kiállítás, melyet Hajdú Krisztina adott át az érdeklődőknek. A tárlat - ahogy a vetítéssorozat is - a Nemzeti Filmarchívum segítségével jöhetett létre. A vetítéssorozat és a kiállítás anyaga igyekezett feleleveníteni a magyar filmgyártás hőskorát és megemlékezni a 100 év jelentősebb alkotásairól, egészen a XX. század végéig bemutatva a jelentősebb filmeket, természetesen a teljesség igénye nélkül.

A megnyitót követően került sor Jókai Mór: Mire megvénülünk c. regényéből, ifj. Uher Ödön rendezésében, 1916-ban készült némafilm vetítésére. A film eseményeit – korabeli hangulatot teremtve – Kasza László tanár úr kísérte zongorán, akinek ezúton is köszönjük az emlékezetes estét.
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.26./
 

 

Nyílt nap lesz a Főiskolán

 

        
             

Kétnapos rendezvénysorozattal várja a Miskolci Egyetem a térség érdeklődő fiataljait és kedves szüleiket 2008. december 5-6-án– tájékoztatta szerkesztősségünket Dr. Komáromy Sándor a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar dékánja...
 


 
 


Dr.Komáromy
Sándor dékán

 

A 2008. december 5-6-án megrendezésre kerülő NYÍLT NAP keretében az egyetem kilenc kara együtt, és külön - külön is bemutatja azt a képzési struktúrát, mellyel a közeljövőben várja a tanulmányaikat felsőoktatásban folytatni kívánó fiatalokat.
Dékánok, oktatók, hallgatók állnak az érdeklődők rendelkezésére. Előadásokkal, standokkal, műsorokkal, kari programokkal és személyes konzultációkkal szeretnék megkönnyíteni az intézményválasztást.
Ezen rendezvénysorozat alatt, az érdeklődők betekintést kaphatnak a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar életébe, megismerkedhetnek a kínált képzési struktúránkkal, a tradicionális alapszakjaink sajátosságaival, és az újonnan induló felsőfokú szakképzéseinkkel.

Itt szeretném felhívni a főiskolánk iránt érdeklődők figyelmét arra, hogy a kar saját NYÍLT NAPJÁT 2009. január 16-án rendezi meg. A kari nyílt nap esetében egyénre szabottan szeretnénk segítséget nyújtani, a jelentkezési lapok kitöltésére, az előzetes alkalmassági vizsgára vonatkozóan. Addig is, minden kérdésüket szeretettel várja Lőrincz Enikő főiskolai tanársegéd, a főiskola pályaválasztási referense a következő telefonszámon: 06-30/535 9898

Minden érdeklődő fiatalt és kedves szüleiket szeretettel hívunk és várunk a NYÍLT NAPOKRA.
Találkozzunk 2008. december 5-6-án a Miskolci Egyetemen / Díszaula, 8 óra 30 perc/, és 2009. január 16-án /10 óra/ Sárospatakon, a Comenius Tanítóképző Főiskolán!


Cziczer Katalin
/2008.11.25./
 

 

Újra Árvay-Kupa

 

        
             

Idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a hétvégén az Árvay-Kupa Nemzetközi Teremlabdarúgó Torna. Az eseményt az Árvay József Gyakorló Általános Iskola és az Árvay Diáksport Egyesület szervezi. A tornán tíz település tizenkét iskolájának húsz csapata vesz részt, köztük a lengyelországi Tyczyn két csapatával. A verseny négy korcsoportban zajlik, szombat reggel 8 órától vasárnap este 6-ig tart - küldte az előzetest Gönczy Zoltán, szervező...
 


 
 


Gönczy Zoltán

 

A résztvevő csapatok: ÁMK Karcsa, fiú és lány csapatai, Általános Iskola Tolcsva, fiú és lány csapata, Körzeti Általános Iskola Pálháza, fiú és lány csapata, Bolyai János Általános Iskola Szerencs, fiú csapata, Móra Ferenc Általános Iskola Nyíregyháza, fiú csapata, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sárospatak, fiú csapatai, Általámos Iskola Girincs, fiú csapata, Tyczyn (Lengyelország) fiú csapata, Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája fiú csapatai, Általános Iskola Újfehértó, fiú csapata, Görög Katolikus Általános Iskola Hajdudorog, lány csapata, Árvay József Gyakorló Általános Iskola Sárospatak fiú és lány csapatai.

TÁMOGATÓK: Bodrog Wellnes Szálloda és Tengerszem Kemping, Don Patya Pizzéria, Bana Tüzép, Patak-Tank Kft., Ajtai és Társai Kft., Minimál Sport City Center, Sárospatak Város Önkormányzata, B-A-Z Megyei Önkormányzat, Árvay Alapítvány.
Szombati program - vasárnapi program, versenykiírás 

/2008.11.25./
 

 

Egy társaság megtollasodását akadályozta meg az APEH észak-magyarországon

 


Napjainkban nem kevesen a könnyebb megélhetés reményében keresik azokat a lehetőségeket, melyek segítségével a „semmiből”, trükkös úton sok pénzt tudnak „csinálni”. A közelmúltban hasonlóan cselekedett két huszonéves fiatalember is, akik a jó üzlet reményében a megbízóktól kapott pénzt felhasználva, saját nevükben alapítottak egy Bt-t. Az alapítást követően a céget természetesen az ügyletet finanszírozó házaspár kezdte működtetni.
Nem Ők voltak az egyetlenek. A szálakat a háttérből mozgatók több megyén átnyúló társaságok láncolatát építették ki, a közreműködőket – magyarul „strómanokat” – is felhasználva azért, hogy libatoll kereskedelműket valószínűsítsék.

Az eset során az észak-magyarországi regionális adóhatóság dolgozóinak látókörébe került egyik vállalkozás könyvelésében talált számlák azt bizonyították, hogy ugyanazon szállítói körtől nagy mennyiségű libatollat szereztek be, és azt értékesítették is.

Az állítólagos kereskedelmet bonyolító vállalkozás telephelyét megvizsgálva kiderült, hogy a helyszínen talált romos lakás valamint a picike udvar méreténél és műszaki állapotánál fogva a nagy mennyiségű libatoll tárolására, és kereskedelmére alkalmatlan. Az ellenőrzés azonnal kísérletet tett arra, hogy a vállalkozás - számláiban szereplő - vevőit és szállítóit meghallgassa, és a ténylegesen történteket feltárja. A társaságok azonban az eddigi tapasztalataink alapján, részben fiktívek, jellemzően fellelhetetlenek voltak, részben pedig nem álltak kapcsolatban, a szóban forgó társasággal.
Ennyivel azonban a vállalkozók nem elégedtek meg. Gondolták, - ha lúd, akkor az legyen kövér – és az értékesítéseik után keletkezett fizetendő adót és bevételt is megpróbálták eltüntetni (minimalizálni). Ehhez létező vagy már megszűnt vállalkozások nevében - hamis bélyegzők felhasználásával – a libatoll beszerzésről fiktív számlákat állítottak ki.

Egy ízben még azt is (előfordult) megengedték maguknak, hogy az adóhivatal előtt a vizsgált vállalkozás tényleges képviselője helyett, egy hamis okmányokkal felszerelkezett személy jelent meg tanúvallomást tenni. A csaló az adóhivatal előtt ügyvédi segítséggel tette meg tanúnyilatkozatát. A lebukást követően a közreműködő ügyvéd tevékenységét felfüggesztették és büntetőeljárás is indult ellene.

Az adóhatóság jelenlegi tudomása szerint, a libatoll felvásárlással foglalkozó vállalkozást háttérből irányító személyek által kiállított fiktív számlák 700 millió forintot meghaladó összeget tartalmaznak. Esetükben a számlák után jogosulatlan visszaigényelt áfa, mintegy 120 millió Ft-ot tesz ki, melyet az ellenőrzés adóhiányként meg is állapított. Az összeg azonban duplázódik, mivel azt még közel azonos nagyságrendű szankciós összeg is terheli.
Ha az önkéntes befizetése elmaradna, akkor közérdekből azt az adóhatóság kényszerintézkedés megtételével, vagy végrehajtás keretében fogja biztosítani a költségvetés számára. Természetesen az érintettek ez után sem lélegezhetnek fel, hiszen időközben már büntető feljelentésük is megtörtént.


 
 APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.11.25./
 

 

A kommunizmus ukrán és magyar áldozataira emlékeztek Sárospatakon

 

        
             

2008. november 22-én szombaton a sárospataki Vártemplom melletti Rotundánál ökumenikus gyertyagyújtással emlékeztek meg az Ukrán Ínség (Holodomor) 75. évfordulóján. A megemlékezésen részt vett Roman Vaszko, a kijevi Nyelvészeti Egyetem professzora, aki bemutatta az 1932-ben és 1933-ban lezajlott eseményeket, melyek során több, mint 3 millió ember vesztette életét…
 


 
 


Roman Vaszko

Vozdvizsenszkij
Vagyim

Rák József

Dombi Ferenc

Mosolygó Tamás

Virágh Sándor

Fazekas Máté

Rák Balázs

 

Az áldozatokra imával emlékeztek a sárospataki egyházak elöljárói: Mosolygó Tamás görög katolikus paróchus, Dombi Ferenc római katolikus plébános és Virágh Sándor református lelkész. Részt vett Hercegkút polgármestere Rák József és neje, továbbá a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanulói, közülük ketten is betekintést mutattak ezen "szörnyű folyamatba".

A kommunizmus ukrajnai áldozatai mellett megemlékeztek azokról a német származású magyarokról, akiket "málenkij robot" címén hurcoltak el Hercegkútról.

A szervezésért köszönet illeti Vozdvizsenszkij Vagyim tanár urat, aki méltóképpen megszervezte és levezette a megemlékezést.
Nyugodjanak békében az áldozatok!

Holodomor (felolvasta Fazekas Máté, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanulója)

Az ukrán éhínség (1932-1933) avagy holodomor, az ukrán nép történetének egyik legnagyobb katasztrófája: közvetlen halálos áldozatainak számát 3 – 3,5 millió közé teszik, bár a médiában és politikai beszédekben jóval magasabb számokat is említenek. A katasztrófa része volt a nagy szovjet éhínségnek, amely a Szovjetunió más részeit is érintette.
A holodomor nevet kimondottan az ukránok által lakott területeket sújtó éhínségre használják. A történészek többsége ma már egyetért azzal, hogy az éhínség fő okozója nem természeti katasztrófa, hanem a kommunista diktátor, Sztálin vezette szovjet kormányzat politikája volt.
A holodomort ukrán holokauszt néven is emlegetik, utalva arra, hogy a szovjet vezetés azért idézte elő az eseményeket, hogy leszámoljon az ukrán néppel, az ukrán parasztsággal, mint politikai és társadalmi tényezővel.
Ez volt a kollektivizálás legsötétebb időszaka, amely a termény teljes mértékű beszolgáltatását jelentette. Az 1932-33-as évet tovább súlyosbította a rossz időjárás. A parasztoknak sokáig nem sikerült olyan termésátlagot elérni, mint a cári Oroszország idejében. A magángazdaságok és magánföldek ekkora már az állam tulajdonába kerültek, élén elvhű szovjet vezetők álltak, akik végrehajtották ezen „halálos ítéletet”. Fontos megemlíteni, hogy az előbb említett „erőteljes gazdaságok” létrehozásához hiányoztak a modern eszközök, vagy az állati igaerő. Előfordult, hogy ökör, ló és traktor hiányában a szerencsétlen ukrán parasztok maguk húzták az ekét, amely a XX. század modern világában megdöbbentő.

Ezen tett mindig szégyenfolt marad az akkori szovjet vezetés és Sztálin nevén, akinek kezéhez eddigi kutatások szerint több, mint 50 millió ember vére tapad.
A történészek közt nincs arról egyetértés, hogy a holodomorhoz vezető szovjet politika kimeríti-e a genocídium jogi definícióját, de 10 ország elismerte a holodomort népirtásnak. 2006. november 28-án az ukrán parlament törvénybe foglalta, hogy a mesterségesen előidézett éhezés, ínség az ukrán nép ellen elkövetett népirtás volt.

Emlékezzünk meg róluk, az áldozatokról mécses- és gyertyagyújtással, és soha ne feledjük el. Nyugodjanak békében!


Malenkij robot
- A Református Gimnázium egy végzős diákja, Rák Balázs gondolatai

Kevés agyonhallgatottabb korszaka van történelmünknek, mint amilyen, a második világháborút követő, - „malenkij robot” néven elhíresült - megtorlás, jóvátétel 5 éve volt.
1944-45 telén, az akkori világhelyzetben semminek tűnő, de nekünk, magyaroknak egy olyan, - sorstragédiát jelentő - eseménysorozat zajlott le, melynek hatása még ma is érezhető.
A kollektív felelősségre vonás elve, büntető, megfélemlítő, valamint gazdasági megfontolások alapján került sor erre a törvényesített rabszolgatartásra.
Hogy milyen szerepe volt az Ideiglenes Nemzeti Kormánynak abban, hogy a béke éveiben a Szovjetunióba hurcolt magyar állampolgárok ezrei haltak meg Ukrajnában?
Tehetetlenül statisztált…
A magyar nép, különösen sváb honfitársaink számára rettenetesen hangzó, baljós csengésű két szó a „málenkij robot”. Hosszú fogságot, embertelen megpróbáltatásokat, sok, nagyon sok család számára fiatal, virágában megszakadt életet jelent, pedig valódi jelentése álnokul ártalmatlan: kicsi munka.

A Vörös Hadsereg 1944. december 22-én kiadott 0060. számú parancsára gyűjtötték össze és vitték el a 17-45 év közötti német származású férfiakat és 18-30 év közötti német származású nőket, területenként megadott létszámban.
Eredetileg a német nemzetiségű lakosság elhurcolása, dolgoztatása volt a cél.
Az oroszok a német származást legtöbbször a név alapján állapították meg. Ahol nem volt elég német származású és német nevű ember, ott magyarokkal egészítették ki a létszámot.
A begyűjtötteket semmiről sem tájékoztatták azon kívül, hogy egy kis munkát kell végezni front mögötti területeken. Az embereket legtöbbször fenyegetéssel vagy becsapással (összeírás, gazdagyűlés, betakarítás, mozielőadás vagy egyszerűen „egy kis segítség” ürügyén) gyűjtötték össze, melyben sokszor segítettek magyar kollaboránsok is.

Mintegy 600 000 (főleg német származású) magyar polgári lakost deportáltak.
Bűnük – a származásuk – hatalmasabbnak bizonyult a köztörvényesekénél. Az amnesztiát osztók kegyelme rájuk nem vonatkozott.
Néhány nap gyalog hajtották őket, majd marhavagonokba terelték az elhurcoltakat, 40-50 embert vagononként.

Két hétig tartó útjuk során vízhez csak a behulló hó által jutottak. Tisztálkodni nem lehetett, könnyíteni magukon pedig, a vagonba vágott lyukon keresztül tudtak. Ették az otthonról hozott kenyeret, szalonnát és elkeseredetten számlálták az egyszer csak elfogyó magyar állomástáblákat.

A Donyeck-medence szénbányái volt a végállomás. Az orosz tél dermesztő hidege és a kétségbeesett bizonytalanság feszítő érzése ellen, csak mély hitük és vallásosságuk adott védelmet és reményt, hogy mindez túlélhető.
A halál pedig ott leselkedett és szedte a gyengéket. Vérhas, fertőzések, balesetek, éh- és fagyhalál tizedelte ezeket a legyengült szervezetű embereket. A csalán-és fűlevesek, a tífusz járta, tetű lakta priccsek rettenetét, a bányák embertelen munkakörülményeit. És csak a hazatértek elbeszéléseiből tudjuk, hogy a helybeliek sem éltek sokkal jobban és emberségük is kiállta a zord idők próbáját. A háború elpusztított mindent ezen a vidéken. A fedél és élelem nélkül maradt orosz túlélők – sokat látott, öreg emberek – látva a magyarok nyomorát, megosztották azt a keveset a rabokkal, amijük volt.

Beszéltek a túlélők az egymásra utalt emberek bajtársiasságáról, az egy faluból valók összekapaszkodásáról, a betegek, elesettek, a rászorultak ápolásáról, ami nélkül a szerencsés hazatérők száma jóval kevesebb lett volna!
Az elhurcoltakról az itthon maradottak csak elvétve jutottak információhoz, legalább egyharmaduk odaveszett.

A megkeseredve, egészségileg tönkretéve, kifacsart lélekkel hazatérők a kommunista magyar kormányoktól semmiféle segítséget sem kaptak és évtizedekig hallgatásra voltak kényszerítve. A megélt szenvedésekről hallgatni kellett, mert aki mesélt – akadt ilyen is -, az folytathatta a recski fogolytáborban a kényszermunkát.
A téma a kommunizmus idején tabu volt, csak a kilencvenes évektől kapott nyilvánosságot, a részletek feltárása mind a mai napig tart.
A diktatúra áldozatai között több nemzetiségű embereket lehetett találni, akik között voltak: magyarok, lengyelek, szlovákok, románok, bolgárok, litvánok, észtek, lettek, szerbek és nem utolsó sorban Magyarországon élő svábok.

Itt található Sárospatak mellett Hercegkút, ahonnan 135 embert hurcoltak el 1945. január 2-án a származásuk miatt.

Egy szép újévi ünnepet követő éjszaka után a kisbíró kidobolta, hogy az iskolába gyülekezzen két heti hideg élelemmel minden 18-45 év közötti nő és 17-50 év közötti férfi.
Az eligazítást egy orosz tiszt tartotta, aki azt mondta, hogy a debreceni gyufagyárba mennek dolgozni.
Hercegkútról 89 férfi és 46 nő indult gyalog Sárospatakon, Tokajon, Nyíregyházán, Nyírbátoron keresztül Szaniszlóig. Ott vagonírozták be őket, mint sok százezer társukat, marhavagonokba.
Két hét után érkeztek meg az több, mint ezer kilométerre lévő donyecki-szénbányák vidékére.
Lágerekben helyezték el őket, embertelen körülmények között kellett dolgozniuk, többnyire a bányákban. 70 cm magas vájatokban vájták a szenet, vagy tolták a csilléket, két műszakban.
A napi fejadag 1,2 kg kenyér volt, csalán, káposzta vagy uborka levessel. Az utolsó évben már kaptak némi pénzt, ebből tudtak élelmiszert vásárolni a közeli faluban.
A nőket és a gyengébbeket korábban 2 év után engedték haza, aki jobb erőben volt azt ott tartották tovább, közel 5 évig.
Az első hercegkúti csoport 1947. szeptember 4.én, míg az utolsó 13 fő 1949. október 20.-án, Vendel napra érkezett haza. Természetesen az Ő útjuk is a templomba vezetett először.
15 hercegkúti személy nem térhetett már soha haza, idegen földbe lettek eltemetve.

A hazatérők közül már csak nagyon kevesen élnek. Szinte mindannyian elmondták, hogy nem volt bennük harag vagy rossz érzés az oroszokkal szemben, hisz’ azok között is volt rendes meg hitvány ember is. Származásuk miatt kellett nagy árat fizetniük, annak ellenére, hogy semmi mást nem tettek, mint a magyarok.

Hercegkúton 1946 óta fogadott ünnep keretében emlékezünk az elhurcoltatásra.

1954-ben kőfeszületet állítottak a plébánia előtt, ami az elhurcoltak és hazatértek Istenbe vetett bizodalmának nemes tanújele, ezzel a felírással:
„Benned bíztam Uram és azért nem szégyenültem meg soha.”
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.25./
 

 

Korán keltek ma a Kommunális Szervezetnél

 

        
             

Az országos hóhelyzetet figyelve, a ma reggeli havazás nem érte váratlanul a Kommunális Szervezetet. Mivel számítottak a havazásra reggel 3 órakor gördülékenyen sikerült az állományt mozgósítani. Minden elő volt készítve, így a közel 50 ember, két - hótolóval és szóróval felszerelt - IFÁ-val, egy MTZ traktorral és több kistraktorral azonnal megkezdte a munkát – tudtuk meg Mahalek Istvántól, a szervezet igazgatójától…
 


 
 


Mahalek István


 

 

A legnehezebb helyzet a 6 és 8 óra között alakult ki, amikor a Bodrog-hídra felhajtva, és az Önkormányzat előtti szakaszon is, olyan csúszóssá vált az út, hogy több kamion elakadt. A veszteglő kamionok az utat elzárták, a közlekedés egy sávon folyt, a forgalmat rendőrök irányították mindaddig, amíg a szervezet dolgozói - nem várva a Közútkezelőre KHT-ra - csúszásmentessé nem tették az útszakaszt.

A kora délelőtt folyamán hótolással és szórással a város összes utcáján sikerült csökkenteniük a csúszásveszélyt, egy előre meghatározott utcasorrend szerint. A járdák takarítása is folyamatban van, sok az Önkormányzat tulajdonában lévő, vagy közületek előtti járdaszakasz, amit a Kommunális Szervezet takarít, ezért Mahalek úr kéri a lakosságot, hogy a telkük előtt lévő járdaszakasz takarítsák le a hótól, mert ez egész város időben való letakarításához nincs elegendő kapacitásuk. (E munka elvégzés egyébként törvényben előírt kötelességünk.)

Hogy mennyibe került a városnak ez a hóesés, arról egyelőre annyit tudott mondani, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagok importból származnak és az áruk többszörösére emelkedett ebben az évben. Csak a szóróanyagok ára több százezer Ft-os kiadást jelent, az üzemanyag és az emberi munkaerő árának felszámolása nélkül is.

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.25./
 

 

Előadás a globális pénzügyi válságról az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
             

A 2007 nyara és 2008. november 20-a közötti időszak volt az, melyet vizsgálódása tárgyává tett az ÁVG-estek előadássorozatában dr. Bernek Ágnes, a Nemzeti Tankönyvkiadó érdemes tankönyvírója.
 


 
 


dr.Bernek Ágnes


 

 

Előadásával igyekezett megmutatni a diákoknak azt a monetáris világot, mely napjainkban a globális pénzügyi válságot éli meg, s rámutatott a válság hátterében lévő, azt előidéző folyamatokra. Nagy érdeklődéssel figyelték a gimnazisták beszámolójának azt a vonulatát is, mely a mindezek mögött lévő amerikai piacgazdasági modellre, az utóbbi 15 év amerikai elnökeinek politikai céljaira utalt. Elgondolkodtatóak voltak azok a felvetések, melyek egyelőre az új világgazdasági korszak kérdéseiként jegyezhetők: milyen lesz az Obama vezette USA új geopolitikai stratégiája, milyen tervei, lehetőségei vannak a világban a négy nagy feltörekvő piacnak (Kína, India, Brazília, Oroszország) s mindezek függvényeként mi vár Magyarországra?
Az előadóhoz intézett kérdések sokasága bizonyította, hogy a kamaszkorú diákok érdeklődését felkeltette a téma és a színvonalas előadás. Ezzel igazolódott az iskola azon feltevése, hogy a gimnazisták nyitottak a tananyagon túlmutató világra. Meglévő ismereteik szélesítésére, bővítésére a több úton való haladást (tanítási óra, gazdagító foglalkozások, egyéni kutatások) egyszerre kell megvalósítani.
 

Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
/2008.11.24./
 

 

Nyílt nap lesz a Főiskolán

 

        
             

Kétnapos rendezvénysorozattal várja a Miskolci Egyetem a térség érdeklődő fiataljait és kedves szüleiket 2008. december 5-6-án– tájékoztatta szerkesztősségünket Dr. Komáromy Sándor a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar dékánja...
 


 
 


Dr.Komáromy
Sándor dékán

 

A 2008. december 5-6-án megrendezésre kerülő NYÍLT NAP keretében az egyetem kilenc kara együtt, és külön - külön is bemutatja azt a képzési struktúrát, mellyel a közeljövőben várja a tanulmányaikat felsőoktatásban folytatni kívánó fiatalokat.
Dékánok, oktatók, hallgatók állnak az érdeklődők rendelkezésére. Előadásokkal, standokkal, műsorokkal, kari programokkal és személyes konzultációkkal szeretnék megkönnyíteni az intézményválasztást.
Ezen rendezvénysorozat alatt, az érdeklődők betekintést kaphatnak a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar életébe, megismerkedhetnek a kínált képzési struktúránkkal, a tradicionális alapszakjaink sajátosságaival, és az újonnan induló felsőfokú szakképzéseinkkel.

Itt szeretném felhívni a főiskolánk iránt érdeklődők figyelmét arra, hogy a kar saját NYÍLT NAPJÁT 2009. január 16-án rendezi meg. A kari nyílt nap esetében egyénre szabottan szeretnénk segítséget nyújtani, a jelentkezési lapok kitöltésére, az előzetes alkalmassági vizsgára vonatkozóan. Addig is, minden kérdésüket szeretettel várja Lőrincz Enikő főiskolai tanársegéd, a főiskola pályaválasztási referense a következő telefonszámon: 06-30/535 9898

Minden érdeklődő fiatalt és kedves szüleiket szeretettel hívunk és várunk a NYÍLT NAPOKRA.
Találkozzunk 2008. december 5-6-án a Miskolci Egyetemen / Díszaula, 8 óra 30 perc/, és 2009. január 16-án /10 óra/ Sárospatakon, a Comenius Tanítóképző Főiskolán!


Cziczer Katalin
/2008.11.25./
 

 

Újra Árvay-Kupa

 

        
             

Idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a hétvégén az Árvay-Kupa Nemzetközi Teremlabdarúgó Torna. Az eseményt az Árvay József Gyakorló Általános Iskola és az Árvay Diáksport Egyesület szervezi. A tornán tíz település tizenkét iskolájának húsz csapata vesz részt, köztük a lengyelországi Tyczyn két csapatával. A verseny négy korcsoportban zajlik, szombat reggel 8 órától vasárnap este 6-ig tart - küldte az előzetest Gönczy Zoltán, szervező...
 


 
 


Gönczy Zoltán

 

A résztvevő csapatok: ÁMK Karcsa, fiú és lány csapatai, Általános Iskola Tolcsva, fiú és lány csapata, Körzeti Általános Iskola Pálháza, fiú és lány csapata, Bolyai János Általános Iskola Szerencs, fiú csapata, Móra Ferenc Általános Iskola Nyíregyháza, fiú csapata, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sárospatak, fiú csapatai, Általámos Iskola Girincs, fiú csapata, Tyczyn (Lengyelország) fiú csapata, Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája fiú csapatai, Általános Iskola Újfehértó, fiú csapata, Görög Katolikus Általános Iskola Hajdudorog, lány csapata, Árvay József Gyakorló Általános Iskola Sárospatak fiú és lány csapatai.

TÁMOGATÓK: Bodrog Wellnes Szálloda és Tengerszem Kemping, Don Patya Pizzéria, Bana Tüzép, Patak-Tank Kft., Ajtai és Társai Kft., Minimál Sport City Center, Sárospatak Város Önkormányzata, B-A-Z Megyei Önkormányzat, Árvay Alapítvány.
Szombati program - vasárnapi program, versenykiírás 

/2008.11.25./
 

 

Egy társaság megtollasodását akadályozta meg az APEH észak-magyarországon

 


Napjainkban nem kevesen a könnyebb megélhetés reményében keresik azokat a lehetőségeket, melyek segítségével a „semmiből”, trükkös úton sok pénzt tudnak „csinálni”. A közelmúltban hasonlóan cselekedett két huszonéves fiatalember is, akik a jó üzlet reményében a megbízóktól kapott pénzt felhasználva, saját nevükben alapítottak egy Bt-t. Az alapítást követően a céget természetesen az ügyletet finanszírozó házaspár kezdte működtetni.
Nem Ők voltak az egyetlenek. A szálakat a háttérből mozgatók több megyén átnyúló társaságok láncolatát építették ki, a közreműködőket – magyarul „strómanokat” – is felhasználva azért, hogy libatoll kereskedelműket valószínűsítsék.

Az eset során az észak-magyarországi regionális adóhatóság dolgozóinak látókörébe került egyik vállalkozás könyvelésében talált számlák azt bizonyították, hogy ugyanazon szállítói körtől nagy mennyiségű libatollat szereztek be, és azt értékesítették is.

Az állítólagos kereskedelmet bonyolító vállalkozás telephelyét megvizsgálva kiderült, hogy a helyszínen talált romos lakás valamint a picike udvar méreténél és műszaki állapotánál fogva a nagy mennyiségű libatoll tárolására, és kereskedelmére alkalmatlan. Az ellenőrzés azonnal kísérletet tett arra, hogy a vállalkozás - számláiban szereplő - vevőit és szállítóit meghallgassa, és a ténylegesen történteket feltárja. A társaságok azonban az eddigi tapasztalataink alapján, részben fiktívek, jellemzően fellelhetetlenek voltak, részben pedig nem álltak kapcsolatban, a szóban forgó társasággal.
Ennyivel azonban a vállalkozók nem elégedtek meg. Gondolták, - ha lúd, akkor az legyen kövér – és az értékesítéseik után keletkezett fizetendő adót és bevételt is megpróbálták eltüntetni (minimalizálni). Ehhez létező vagy már megszűnt vállalkozások nevében - hamis bélyegzők felhasználásával – a libatoll beszerzésről fiktív számlákat állítottak ki.

Egy ízben még azt is (előfordult) megengedték maguknak, hogy az adóhivatal előtt a vizsgált vállalkozás tényleges képviselője helyett, egy hamis okmányokkal felszerelkezett személy jelent meg tanúvallomást tenni. A csaló az adóhivatal előtt ügyvédi segítséggel tette meg tanúnyilatkozatát. A lebukást követően a közreműködő ügyvéd tevékenységét felfüggesztették és büntetőeljárás is indult ellene.

Az adóhatóság jelenlegi tudomása szerint, a libatoll felvásárlással foglalkozó vállalkozást háttérből irányító személyek által kiállított fiktív számlák 700 millió forintot meghaladó összeget tartalmaznak. Esetükben a számlák után jogosulatlan visszaigényelt áfa, mintegy 120 millió Ft-ot tesz ki, melyet az ellenőrzés adóhiányként meg is állapított. Az összeg azonban duplázódik, mivel azt még közel azonos nagyságrendű szankciós összeg is terheli.
Ha az önkéntes befizetése elmaradna, akkor közérdekből azt az adóhatóság kényszerintézkedés megtételével, vagy végrehajtás keretében fogja biztosítani a költségvetés számára. Természetesen az érintettek ez után sem lélegezhetnek fel, hiszen időközben már büntető feljelentésük is megtörtént.


 
 APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.11.25./
 

 

A kommunizmus ukrán és magyar áldozataira emlékeztek Sárospatakon

 

        
             

2008. november 22-én szombaton a sárospataki Vártemplom melletti Rotundánál ökumenikus gyertyagyújtással emlékeztek meg az Ukrán Ínség (Holodomor) 75. évfordulóján. A megemlékezésen részt vett Roman Vaszko, a kijevi Nyelvészeti Egyetem professzora, aki bemutatta az 1932-ben és 1933-ban lezajlott eseményeket, melyek során több, mint 3 millió ember vesztette életét…
 


 
 


Roman Vaszko

Vozdvizsenszkij
Vagyim

Rák József

Dombi Ferenc

Mosolygó Tamás

Virágh Sándor

Fazekas Máté

Rák Balázs

 

Az áldozatokra imával emlékeztek a sárospataki egyházak elöljárói: Mosolygó Tamás görög katolikus paróchus, Dombi Ferenc római katolikus plébános és Virágh Sándor református lelkész. Részt vett Hercegkút polgármestere Rák József és neje, továbbá a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanulói, közülük ketten is betekintést mutattak ezen "szörnyű folyamatba".

A kommunizmus ukrajnai áldozatai mellett megemlékeztek azokról a német származású magyarokról, akiket "málenkij robot" címén hurcoltak el Hercegkútról.

A szervezésért köszönet illeti Vozdvizsenszkij Vagyim tanár urat, aki méltóképpen megszervezte és levezette a megemlékezést.
Nyugodjanak békében az áldozatok!

Holodomor (felolvasta Fazekas Máté, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanulója)

Az ukrán éhínség (1932-1933) avagy holodomor, az ukrán nép történetének egyik legnagyobb katasztrófája: közvetlen halálos áldozatainak számát 3 – 3,5 millió közé teszik, bár a médiában és politikai beszédekben jóval magasabb számokat is említenek. A katasztrófa része volt a nagy szovjet éhínségnek, amely a Szovjetunió más részeit is érintette.
A holodomor nevet kimondottan az ukránok által lakott területeket sújtó éhínségre használják. A történészek többsége ma már egyetért azzal, hogy az éhínség fő okozója nem természeti katasztrófa, hanem a kommunista diktátor, Sztálin vezette szovjet kormányzat politikája volt.
A holodomort ukrán holokauszt néven is emlegetik, utalva arra, hogy a szovjet vezetés azért idézte elő az eseményeket, hogy leszámoljon az ukrán néppel, az ukrán parasztsággal, mint politikai és társadalmi tényezővel.
Ez volt a kollektivizálás legsötétebb időszaka, amely a termény teljes mértékű beszolgáltatását jelentette. Az 1932-33-as évet tovább súlyosbította a rossz időjárás. A parasztoknak sokáig nem sikerült olyan termésátlagot elérni, mint a cári Oroszország idejében. A magángazdaságok és magánföldek ekkora már az állam tulajdonába kerültek, élén elvhű szovjet vezetők álltak, akik végrehajtották ezen „halálos ítéletet”. Fontos megemlíteni, hogy az előbb említett „erőteljes gazdaságok” létrehozásához hiányoztak a modern eszközök, vagy az állati igaerő. Előfordult, hogy ökör, ló és traktor hiányában a szerencsétlen ukrán parasztok maguk húzták az ekét, amely a XX. század modern világában megdöbbentő.

Ezen tett mindig szégyenfolt marad az akkori szovjet vezetés és Sztálin nevén, akinek kezéhez eddigi kutatások szerint több, mint 50 millió ember vére tapad.
A történészek közt nincs arról egyetértés, hogy a holodomorhoz vezető szovjet politika kimeríti-e a genocídium jogi definícióját, de 10 ország elismerte a holodomort népirtásnak. 2006. november 28-án az ukrán parlament törvénybe foglalta, hogy a mesterségesen előidézett éhezés, ínség az ukrán nép ellen elkövetett népirtás volt.

Emlékezzünk meg róluk, az áldozatokról mécses- és gyertyagyújtással, és soha ne feledjük el. Nyugodjanak békében!


Malenkij robot
- A Református Gimnázium egy végzős diákja, Rák Balázs gondolatai

Kevés agyonhallgatottabb korszaka van történelmünknek, mint amilyen, a második világháborút követő, - „malenkij robot” néven elhíresült - megtorlás, jóvátétel 5 éve volt.
1944-45 telén, az akkori világhelyzetben semminek tűnő, de nekünk, magyaroknak egy olyan, - sorstragédiát jelentő - eseménysorozat zajlott le, melynek hatása még ma is érezhető.
A kollektív felelősségre vonás elve, büntető, megfélemlítő, valamint gazdasági megfontolások alapján került sor erre a törvényesített rabszolgatartásra.
Hogy milyen szerepe volt az Ideiglenes Nemzeti Kormánynak abban, hogy a béke éveiben a Szovjetunióba hurcolt magyar állampolgárok ezrei haltak meg Ukrajnában?
Tehetetlenül statisztált…
A magyar nép, különösen sváb honfitársaink számára rettenetesen hangzó, baljós csengésű két szó a „málenkij robot”. Hosszú fogságot, embertelen megpróbáltatásokat, sok, nagyon sok család számára fiatal, virágában megszakadt életet jelent, pedig valódi jelentése álnokul ártalmatlan: kicsi munka.

A Vörös Hadsereg 1944. december 22-én kiadott 0060. számú parancsára gyűjtötték össze és vitték el a 17-45 év közötti német származású férfiakat és 18-30 év közötti német származású nőket, területenként megadott létszámban.
Eredetileg a német nemzetiségű lakosság elhurcolása, dolgoztatása volt a cél.
Az oroszok a német származást legtöbbször a név alapján állapították meg. Ahol nem volt elég német származású és német nevű ember, ott magyarokkal egészítették ki a létszámot.
A begyűjtötteket semmiről sem tájékoztatták azon kívül, hogy egy kis munkát kell végezni front mögötti területeken. Az embereket legtöbbször fenyegetéssel vagy becsapással (összeírás, gazdagyűlés, betakarítás, mozielőadás vagy egyszerűen „egy kis segítség” ürügyén) gyűjtötték össze, melyben sokszor segítettek magyar kollaboránsok is.

Mintegy 600 000 (főleg német származású) magyar polgári lakost deportáltak.
Bűnük – a származásuk – hatalmasabbnak bizonyult a köztörvényesekénél. Az amnesztiát osztók kegyelme rájuk nem vonatkozott.
Néhány nap gyalog hajtották őket, majd marhavagonokba terelték az elhurcoltakat, 40-50 embert vagononként.

Két hétig tartó útjuk során vízhez csak a behulló hó által jutottak. Tisztálkodni nem lehetett, könnyíteni magukon pedig, a vagonba vágott lyukon keresztül tudtak. Ették az otthonról hozott kenyeret, szalonnát és elkeseredetten számlálták az egyszer csak elfogyó magyar állomástáblákat.

A Donyeck-medence szénbányái volt a végállomás. Az orosz tél dermesztő hidege és a kétségbeesett bizonytalanság feszítő érzése ellen, csak mély hitük és vallásosságuk adott védelmet és reményt, hogy mindez túlélhető.
A halál pedig ott leselkedett és szedte a gyengéket. Vérhas, fertőzések, balesetek, éh- és fagyhalál tizedelte ezeket a legyengült szervezetű embereket. A csalán-és fűlevesek, a tífusz járta, tetű lakta priccsek rettenetét, a bányák embertelen munkakörülményeit. És csak a hazatértek elbeszéléseiből tudjuk, hogy a helybeliek sem éltek sokkal jobban és emberségük is kiállta a zord idők próbáját. A háború elpusztított mindent ezen a vidéken. A fedél és élelem nélkül maradt orosz túlélők – sokat látott, öreg emberek – látva a magyarok nyomorát, megosztották azt a keveset a rabokkal, amijük volt.

Beszéltek a túlélők az egymásra utalt emberek bajtársiasságáról, az egy faluból valók összekapaszkodásáról, a betegek, elesettek, a rászorultak ápolásáról, ami nélkül a szerencsés hazatérők száma jóval kevesebb lett volna!
Az elhurcoltakról az itthon maradottak csak elvétve jutottak információhoz, legalább egyharmaduk odaveszett.

A megkeseredve, egészségileg tönkretéve, kifacsart lélekkel hazatérők a kommunista magyar kormányoktól semmiféle segítséget sem kaptak és évtizedekig hallgatásra voltak kényszerítve. A megélt szenvedésekről hallgatni kellett, mert aki mesélt – akadt ilyen is -, az folytathatta a recski fogolytáborban a kényszermunkát.
A téma a kommunizmus idején tabu volt, csak a kilencvenes évektől kapott nyilvánosságot, a részletek feltárása mind a mai napig tart.
A diktatúra áldozatai között több nemzetiségű embereket lehetett találni, akik között voltak: magyarok, lengyelek, szlovákok, románok, bolgárok, litvánok, észtek, lettek, szerbek és nem utolsó sorban Magyarországon élő svábok.

Itt található Sárospatak mellett Hercegkút, ahonnan 135 embert hurcoltak el 1945. január 2-án a származásuk miatt.

Egy szép újévi ünnepet követő éjszaka után a kisbíró kidobolta, hogy az iskolába gyülekezzen két heti hideg élelemmel minden 18-45 év közötti nő és 17-50 év közötti férfi.
Az eligazítást egy orosz tiszt tartotta, aki azt mondta, hogy a debreceni gyufagyárba mennek dolgozni.
Hercegkútról 89 férfi és 46 nő indult gyalog Sárospatakon, Tokajon, Nyíregyházán, Nyírbátoron keresztül Szaniszlóig. Ott vagonírozták be őket, mint sok százezer társukat, marhavagonokba.
Két hét után érkeztek meg az több, mint ezer kilométerre lévő donyecki-szénbányák vidékére.
Lágerekben helyezték el őket, embertelen körülmények között kellett dolgozniuk, többnyire a bányákban. 70 cm magas vájatokban vájták a szenet, vagy tolták a csilléket, két műszakban.
A napi fejadag 1,2 kg kenyér volt, csalán, káposzta vagy uborka levessel. Az utolsó évben már kaptak némi pénzt, ebből tudtak élelmiszert vásárolni a közeli faluban.
A nőket és a gyengébbeket korábban 2 év után engedték haza, aki jobb erőben volt azt ott tartották tovább, közel 5 évig.
Az első hercegkúti csoport 1947. szeptember 4.én, míg az utolsó 13 fő 1949. október 20.-án, Vendel napra érkezett haza. Természetesen az Ő útjuk is a templomba vezetett először.
15 hercegkúti személy nem térhetett már soha haza, idegen földbe lettek eltemetve.

A hazatérők közül már csak nagyon kevesen élnek. Szinte mindannyian elmondták, hogy nem volt bennük harag vagy rossz érzés az oroszokkal szemben, hisz’ azok között is volt rendes meg hitvány ember is. Származásuk miatt kellett nagy árat fizetniük, annak ellenére, hogy semmi mást nem tettek, mint a magyarok.

Hercegkúton 1946 óta fogadott ünnep keretében emlékezünk az elhurcoltatásra.

1954-ben kőfeszületet állítottak a plébánia előtt, ami az elhurcoltak és hazatértek Istenbe vetett bizodalmának nemes tanújele, ezzel a felírással:
„Benned bíztam Uram és azért nem szégyenültem meg soha.”
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.25./
 

 

Korán keltek ma a Kommunális Szervezetnél

 

        
             

Az országos hóhelyzetet figyelve, a ma reggeli havazás nem érte váratlanul a Kommunális Szervezetet. Mivel számítottak a havazásra reggel 3 órakor gördülékenyen sikerült az állományt mozgósítani. Minden elő volt készítve, így a közel 50 ember, két - hótolóval és szóróval felszerelt - IFÁ-val, egy MTZ traktorral és több kistraktorral azonnal megkezdte a munkát – tudtuk meg Mahalek Istvántól, a szervezet igazgatójától…
 


 
 


Mahalek István


 

 

A legnehezebb helyzet a 6 és 8 óra között alakult ki, amikor a Bodrog-hídra felhajtva, és az Önkormányzat előtti szakaszon is, olyan csúszóssá vált az út, hogy több kamion elakadt. A veszteglő kamionok az utat elzárták, a közlekedés egy sávon folyt, a forgalmat rendőrök irányították mindaddig, amíg a szervezet dolgozói - nem várva a Közútkezelőre KHT-ra - csúszásmentessé nem tették az útszakaszt.

A kora délelőtt folyamán hótolással és szórással a város összes utcáján sikerült csökkenteniük a csúszásveszélyt, egy előre meghatározott utcasorrend szerint. A járdák takarítása is folyamatban van, sok az Önkormányzat tulajdonában lévő, vagy közületek előtti járdaszakasz, amit a Kommunális Szervezet takarít, ezért Mahalek úr kéri a lakosságot, hogy a telkük előtt lévő járdaszakasz takarítsák le a hótól, mert ez egész város időben való letakarításához nincs elegendő kapacitásuk. (E munka elvégzés egyébként törvényben előírt kötelességünk.)

Hogy mennyibe került a városnak ez a hóesés, arról egyelőre annyit tudott mondani, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagok importból származnak és az áruk többszörösére emelkedett ebben az évben. Csak a szóróanyagok ára több százezer Ft-os kiadást jelent, az üzemanyag és az emberi munkaerő árának felszámolása nélkül is.

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.25./
 

 

Előadás a globális pénzügyi válságról az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
             

A 2007 nyara és 2008. november 20-a közötti időszak volt az, melyet vizsgálódása tárgyává tett az ÁVG-estek előadássorozatában dr. Bernek Ágnes, a Nemzeti Tankönyvkiadó érdemes tankönyvírója.
 


 
 


dr.Bernek Ágnes


 

 

Előadásával igyekezett megmutatni a diákoknak azt a monetáris világot, mely napjainkban a globális pénzügyi válságot éli meg, s rámutatott a válság hátterében lévő, azt előidéző folyamatokra. Nagy érdeklődéssel figyelték a gimnazisták beszámolójának azt a vonulatát is, mely a mindezek mögött lévő amerikai piacgazdasági modellre, az utóbbi 15 év amerikai elnökeinek politikai céljaira utalt. Elgondolkodtatóak voltak azok a felvetések, melyek egyelőre az új világgazdasági korszak kérdéseiként jegyezhetők: milyen lesz az Obama vezette USA új geopolitikai stratégiája, milyen tervei, lehetőségei vannak a világban a négy nagy feltörekvő piacnak (Kína, India, Brazília, Oroszország) s mindezek függvényeként mi vár Magyarországra?
Az előadóhoz intézett kérdések sokasága bizonyította, hogy a kamaszkorú diákok érdeklődését felkeltette a téma és a színvonalas előadás. Ezzel igazolódott az iskola azon feltevése, hogy a gimnazisták nyitottak a tananyagon túlmutató világra. Meglévő ismereteik szélesítésére, bővítésére a több úton való haladást (tanítási óra, gazdagító foglalkozások, egyéni kutatások) egyszerre kell megvalósítani.
 

Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
/2008.11.24./
 

 

Foci: Minden jó, ha jó a vége

 

        
             

Az év utolsó meccsét Prügyön játszotta csapatunk, ahonnan 2:6 arányú győzelemmel térhettünk haza. Minden volt, szép gólok, sok kimaradt helyzet és sajnos sérülés is. Tóth Rolandot - a játék hevében - rúgták combon, sajnos le is kellett cserélni. Mielőbbi gyógyulást kívánunk neki – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör részéről…
 


 
 


Tóth Roland


Koscsó István

 

A nagyon fontos első gólra csupán másfél percet kellett várni, amikor Kerékgyártó Csaba az alapvonal közeléből beadott labdáját Simkó Gábor éles szögből továbbította a hálóba. 0:1
A 17. percben szintén Simkó Gábor szép egyéni akciójának örülhettünk. Mindenki beadást várt a baloldalról, ő viszont megcélozta a hosszú sarkot és be is talált. 0:2
Egy perccel később újra egy szép támadást alakított ki a csapat. Kerékgyártó Csaba – Pothurszky Roland – Kerékgyártó Csaba „kényszerítő” és a végén egy okos gól született. 0:3

A 36. percben Simkó Gábor Kecskés Tamásnak passzolt, aki higgadtan a kapuson átemelte a labdát és már 0:4 az eredmény.
A második félidőt kicsit „lazábbra vettük”, amit a helyiek ki is használtak.
Az 52. percben egy jobb oldali hazai szabadrúgás következett. A beívelt labdát a kicsit elalvó védők mellett a kapuba fejelték. 1:4
Két perc múlva jött rá a gyors válasz: Horvát Zsolt – Pothurszky Roland – Kerékgyártó Krisztián egyérintős támadásából egy szép gól. 1:5
A 70. percben Kerékgyártó Csaba a büntető területen belül buktatta a hazaiak csatárát. A megítélt büntetőt nem hibázták el. 2:5
Erre is jött a válasz a 79. percben, amikor Punyi Gyula Kerékgyártó Krisztián labdáját továbbította a hálóba, beállítva ezzel a végeredményt, a 6:2-es pataki győzelmet.
A győzelem nagyobb arányú is lehetett volna, ha helyzeteinket jobban kihasználjuk, de ennek is nagyon örülünk!
A játékosok közül ezúttal sem emeltünk ki legjobbnak senkit, hiszen mindenkinek volt egy-egy jó periódusa.

Az ifi 1:1-es döntetlent ért el, de ezzel sem került veszélybe az első helyük.
Mindkét találkozó nagyon sportszerű volt.

Köszönjük a szezonban nyújtott jó teljesítményt, a győzelmeket és a szép gólokat. A tavalyinál sokkal magasabb szintű mezőnyben sikerült elérni egy jobb eredményt. Ezt szeretnénk megünnepelni Önökkel december 6-án a labdarúgás bálján. Szeretettel várunk mindenkit!
Gratulálunk! Hajrá Patak!

STC Baráti Kör
/2008.11.23./
 

 

Füstmentes lett A Kávéház

 

        
             

Október 29 – től megújult belsővel, füstmentes környezetben, igazi kávéházi hangulattal várja vendégeit A Kávéház ( A Művelődés Házában). A gazdag kávé és teaválasztékon, üdítőkön, alkoholos italokon kívül két számítógépen ingyenes internet lehetőség és csocsó teszi kellemesebbé az itt töltött időt – tudtuk meg az új üzletvezetőktől, Balogh Gábortól és Spinda Andrástól
 


 
 Balogh Gábor

 

Ez igazán jó hír, hiszen köztudomású, hogy délutánonként a diákság kedvelt tartózkodási helye A Művelődés Háza épületében lévő „kereskedelmi egység”.
Jól emlékszem, évekkel ezelőtt egyszer jártam ott, de mivel nem sokáig bírtam levegő nélkül, nagyon hamar kijöttem. Ez a probléma megszűnt, a Makovecz épület megmutatása után bárki meghívhatja oda a vendégeit.

A fiatal üzletvezetőktől megtudtam még, hogy A Kávéházban lehetőség van kisebb – nagyobb baráti találkozók, üzleti rendezvények lebonyolítására. Fellépési helyet biztosítanak kisebb koncertek, előadások megrendezéséhez is. Ennek jegyében lépett fel hétvégén nagy sikerrel a Session Blue, akik blues, funky és soul zenét játszanak. Ezekre és természetesen bármilyen más megkeresésekre nyitottak az üzemeltetők.
Hétfőtől szombatig 10-24 óráig, szombaton pedig 10-22 óráig vannak nyitva.

 


Spinda András

Törő Gábor
/2008.11.23./
 

 

Az Őszi Szent Erzsébet Napokkal is hagyományt teremtünk

 

        
             

Sokan megkérdőjelezték az elmúlt másfél két év során, hogy van-e értelme annak, hogy mi egy történelmi személyiséget ennyire ünnepelünk. A kétkedőknek szeretném elmondani, hogy Szent Erzsébet emléke nem csak közöttünk él, de olyan gyümölcsöket is terem, amelyeknek kézzelfogható eredményei vannak – számolt be Dr.Hörcsik Richárd polgármester a városunkban kialakulóban lévő Szent Erzsébet kultusztól az Őszi Szent Erzsébet Napok alkalmával…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd

Matthias Doht

 

Az első és legfontosabb, hogy most hagyományt teremtünk, hiszen ez az első Őszi Szent Erzsébet Napok. Most már nemcsak a pünkösdi ünnepre várjuk a zarándokokat - ami 1992-1993-ban kezdődött el Seregély érsek úr kezdeményezésére - hanem ennek folytatásaképpen úgy gondoltuk, hogy a város a Szent Erzsébet Társasággal, a Római Katolikus Egyházközséggel és a Római Katolikus Egyházi Gyűjteménnyel összefogva az Őszi Szent Erzsébet Napokat is megszervezi.
Mi, a város vezetése úgy érezzük, hogy Szent Erzsébet egy kincs. Hordozza Sárospatakot és éppen ezért az egyik ilyen eredménye ennek, hogy most már nemcsak Pünkösdkor, hanem ősszel is szeretnénk megrendezni Szent Erzsébet ünneplését. Biztos vagyok benne, hogy a Szent Erzsébet Társaság mindig meg fogja tudni ezt tartalommal tölteni.

A másik gyümölcse, hogy Eisenach város delegációja érkezett városunkba, ahol közös programokon vettünk részt és Matthias Doht-tal, Eisenach polgármesterével aláírtuk a testvérvárosi szerződést. Aki összekötött és összeköt bennünket, az Szent Erzsébet. Szeptemberben Marburg városában Eisenach és Sárospatak város polgármestere egy ünnepségen vettünk részt. Hihetetlen, hogy Szent Erzsébet tisztelete mennyi embert meg tud mozgatni Németországban és Magyarországon - és az is egy csoda, hogy össze tud kötni minket.

A Városházán számoltunk be egymásnak egy rendkívüli testületi ülésen, ami kétnyelvű volt - ehhez is hozzá kell szokni, fel kell nőni – délután pedig a Bazilika Minorban történt meg az ünnepélyes aláírás és Szent Erzsébet tiszteletére egy koncertet is szerveztünk. Szent Erzsébet a művészvilágot is megmozgatta. Eljöttek ingyen, és boldogan zenéltek Szent Erzsébet tiszteletére. Lám, Szent Erzsébet ma is embereket tud mozgatni, közel hozni egymáshoz - hát nem csoda ez?
Hála Istennek egyre több zarándok jön Sárospatakra, ezen túl nem csak a tavaszi, hanem az őszi ünnepekre is - és ez nem csak a Római Katolikus Egyháznak örömteli eredmény, hanem Sárospataknak is.

           
További fotók a Bazilikából (aláírás, koncert) >>>          További fotók az Újbástyában tartott fogadásról  (Búcsú a vendégektől) >>>


Cziczer Katalin
/2008.11.23./
 

 

Rákóczis kosarasok győzelme a Sátoraljaújhelyi Városi Tornán

 

        
             

Sátoraljaújhelyben már hagyománnyá vált, hogy a kosárlabda diákolimpia kezdete előtti felkészülési tornára meghívják a szomszéd város diáksportolóit is. A rendezvényre november 17-18-án, a Városi Sportcsarnokban került sor, ahol ezúttal mindkét korcsoportban a pataki lányok hozták el az első helyezést.
 


 
 


Géczi István

 

Ez„Örültünk ennek a meghívásnak, hiszen a hivatalos bajnokság előtt különösebb tét nélkül, de mégis éles helyzetben tehettük próbára a felkészültségünket. ” – értékelte az eseményt Géczi Tamás, a lányok edzője.

Eredmények: IV.korcsoport Rákóczi - Szlovák
45:4

Rákóczi - Esze
58:13

III. korcsoport Rákóczi - Jókai
23 5

Rákóczi - Szlovák
24:15

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.11.23./
 

 

Szent Erzsébet rózsákat ültettek a Bazilika elé

 

        
             

November 19-én - Erzsébet napja tiszteletére - az ünnepi testületi ülés után az Eisenach testvérvárosi delegáció tagjaival együtt a Bazilika előtt Szent Erzsébet rózsákat ültettünk – számolt be az Őszi Szent Erzsébet Napok egyik felemelő eseményéről Dr. Szabó Irén a Szent Erzsébet Társaság elnöke…
 


 
 


Dr. Szabó Irén

 

Rózsaültetésre jöttünk a Bazilika elé. A rózsa, élő dolog - egy szerződés pedig élettelen papír. Amikor elültetjük ezt a három rózsatövet, azzal a szándékkal tesszük, hogy minden nap a szemünk előtt legyen és figyelmeztessen bennünket. Ahogyan a rózsát gondozni kell, metszeni, öntözni, kapálgatni, ugyanígy kell gondozni az emberi, a testvérvárosi kapcsolatot is. Különben nem fog virágozni.

Ezeknek a rózsáknak a neve "Szent Erzsébet emlékezete", és Márk Gergely Magyar Örökség Díjas rózsanemesítő nemesítette, aki valamennyi magyar szent tiszteletére nemesített már egy-egy rózsatövet. Ezeket a rózsatöveket Sárospatak városa Kígyóssy Éva asszonytól kapta ajándékba, aki Németországban él és különös figyelmet fordít Márk Gergely rózsáira, kiemelten a Szent Erzsébet rózsákra.
Ez a rózsa 2000-ben Rómában aranyérmes lett. Kígyóssy Éva jóvoltából a tavalyi, jubileumi évben Németországban több mint kétszáz helyen ültettek Szent Erzsébet rózsát. November hónapban Magyarország valamennyi arborétuma és botanikus kertje megkapta.

Szent Erzsébet szülővárosa a mai ünnepi alkalomból ülteti el ezeket a rózsatöveket. A testvérvárosi delegáció minden tagja kapott egy ajándék tövet Éva asszonytól, amit a saját kertjeikben elültetve, nap mint nap eszükbe juthat, hogy a testvérvárosi kapcsolatot is ápolni kell.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.11.23./
 

 

Vizsgáztak a játszóházi foglalkozásvezetők

 

        
             

2008. november 15-én a szokásos, vizsga előtti izgalommal várakoztak A Művelődés Háza folyosóján azok az a helyi és távolról érkezett óvónők, tanítónők és népművelők, akik a népi játszóházi foglalkozásvezetői vizsgára érkeztek. Az előre elkészített vizsgamunkáik, különböző anyagokból elkészített játékok, díszek és bábuk legalább öt asztalt megtöltöttek, úgy várták, hogy szólítsák őket. A vizsgáról Kovácsné Géczi Juliannától érdeklődtünk…
 


 
 


Kovácsné Géczi Julianna

Pappné Garay Anetta

 

Ez 1996 óta ez már a 8. tanfolyamunk. Most a hallgatók a kismesterség oktató első évfolyamát végzik, a pedagógusok pedig a 120 creditpontos pedagógus továbbképzőjüket tartják. A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll. A hallgatók egész évben készítettek különböző tárgyakat - amiket itt egy kis kiállítás formájában lehet látni - ez a gyakorlati része a vizsgának.

Ehhez még új gyakorlati anyagból tételt húznak, illetve van még egy elméleti rész is néprajzból. Ezeken kívül még egy szakdolgozatot kellett készíteni, ami majd az elméleti jegyüket adja, és így kapnak egy összesített tanúsítványt, illetve egy végzettségről szóló papírt majd az intézettől.

Sajószentpéterről, Nyíregyházáról, Sárospatakról, Bekecsről kerültek ki hallgatóink most az éven, a vizsgabiztos pedig az Oktatási és Kulturális Minisztérium főtanácsosa F. Tóth Mária.

A hallgatók közül a Nyírgyházáról érkezett Pappné Garay Anettát tudtuk „elcsípni” amint megkönnyebbülve esett ki a vizsgateremből…

Az volt a célom, hogy kicsit képezzem magam ebben az irányban, hogy tudjak a gyerekeknek mit adni és így kerültem ide Sárospatakra. Nagyon megfogott egyrészt Sárospatak, másrészt a Művelődés Háza légköre is. Sokat jelentett számomra, hogy olyan emberekkel találkoztam, akik a gyakorlati tudásukat is jól át tudták adni nekünk.

Külön kiemelném a néprajzórákat, Darmos István előadásait, aki nem ám csak elmondta a néprajzi dolgokat, hanem ha kellett elénekelte, ha kellett eltáncolta, így bemutatva mindezt. A néptánc, a népzeneoktatás ezért különösen sok örömet okozott mindannyiunk számára.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.11.23./
 

 

Sárospatak sajtójáért díjban részesült Szerdahelyi Csongor

 

        
             

Sárospatak Város Önkormányzata „Sárospatak sajtójáért” díjban részesítette Szerdahelyi Csongort, a jubileumi Szent Erzsébet-év során végzett tevékenységért, aki a Magyar Katolikus Püspöki Kar Sajtóirodájának vezetőjeként jelentős mértékben hozzájárult, hogy a hazai és a nemzetközi médiában Szent Erzsébetre és szülővárosára, Sárospatakra irányuljon a figyelem. A díjat Dr.Hörcsik Richárd polgármester adta át az Őszi Szent Erzsébet Ünnepek alkalmával…
 


 
 


Szerdahelyi Csongor


Dr. Hörcsik Richárd

 

 

Az elmúlt évben hozott össze minket a sors Csongorral, aki nagyon-nagyon sokat tett azért, hogy Sárospatak neve - természetesen Szent Erzsébettel összekapcsolva - nem csak a hazai, hanem a külföldi sajtóban is megjelenjen. Ez számunkra fontos, mert például ha azt mondom, hogy Olaszliszka – sajnos nem a jó jut az eszébe a magyaroknak. Ha azt mondom, hogy Sárospatak, hála Istennek egyre több embernek az eszébe jut, hogy Szent Erzsébet. De ez magától nem lesz így, ezért tenni kell. Ebből kifolyólag úgy gondolta Sárospatak Város Önkormányzata, hogy egy elismerő oklevéllel szeretné megköszönni Szerdahelyi Csongornak a több éves sikeres együttműködést, városunk közszolgálati médiákban történő szerepeltetését, mellyel nagyban segítette Sárospatak hírnevének erősítését, hozzájárulva ezzel széleskörű bemutatásához. Mert Sárospatak hordozza Szent Erzsébet bölcsőjét, és nekünk egy missziónk van ezzel. Köszönjük Szerdahelyi Csongornak, hogy ő hozzásegített ahhoz bennünket, hogy ismerté váljon Szent Erzsébet nevével együtt Sárospatak neve is.

Életem egyik legszebb feladata volt a Szent Erzsébet év során szervezni azt a munkát, amelynek révén megpróbáltuk Szent Erzsébetet - aki minden szempontból méltó arra, hogy ma is példakép legyen, ma is tanítson minket - az emberek köztudatába hozni – válaszolt az elismerő szavakra Szerdahelyi Csongor…
Szent Erzsébet elválaszthatatlan Sárospataktól, igyekeztünk úgy tevékenykedni, hogy Szent Erzsébetről - ahogy polgármester úr mondta - Sárospatakra asszociáljanak az emberek, hogy Sárospatak a zarándoklat kezdete vagy végállomása legyen Szent Erzsébet tisztelőinek.

Nagy élményeket nyújtott számomra ez az év a sajtó munka területén, újságírók számára elmondani, hogy ki is volt Ő, és miért fontos Róla megemlékezni. Ebből én is nagyon sokat tanultam és nagyon sokat sikerült tanítanom is újságíróknak a figyelemfelhívás és kedvcsinálás területén. Számomra a kapcsolattartás és a figyelemfelhívás egy missziót jelentett részben Sárospatak, részben Szent Erzsébet szolgálatában, aminek igyekeztem megfelelni.
A Szent Erzsébet év kapcsán még figyelemre méltó volt az a kezdeményezés, amiben partner volt a Szent Erzsébet társaság és Seregély István érsek úr is. Egy levélben fordultunk Magyarország összes önkormányzatához, jelezve azt, hogy Magyarországon még mindig tucat számra vannak Lenin és Sztálin utcák, húsz évvel a rendszerváltás után és Szent Erzsébetről elnevezett közterület a Szent Erzsébet év kezdetekor összesen két településen volt Magyarországon. Örömmel jelenthetem, hogy már több mint hetven település vette föl valamilyen közterülete számára Szent Erzsébet nevét – ez is egy gyümölcse volt ennek az évnek.
Sok tanulsága és sok gyümölcse van ennek az évnek, de azt hiszem, hogy a legfőbb gyümölcse az, hogy Szent Erzsébet és Sárospatak neve összefonódott. A sárospatakiak, polgármester úr, a Szent Erzsébet Ház dolgozói mindent megtettek nagyon készségesen, leleményesen, hogy olyan események legyenek Sárospatakon, amelyek méltók ehhez a nyolcszáz éves jubileumhoz.
Az emberek jönnek ma is a Szent Erzsébet Házba, amely értékes műtárgyakkal fogadja azokat a zarándokokat, akik a templomban kegyelemben részesülnek, utána pedig ott kulturálisan töltődhetnek fel.

Mint újságírónak, mint sajtó dolgozónak életre szólóan szép élményeket adó feladat volt a Szent Erzsébet évnek a sajtóját szervezni és ennek az évnek az eseményei kapcsán Sárospatak nagyon közel került a szívemhez.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.11.23./
 

 

Márton ünnep a Kincskereső Tagóvodában

 

        
             

Óvodánk Waldorf jellegű csoportjaiban ( Nefelejcs, Napsugár, Szivárvány ) Márton nap környékén egy kedves összejövetelre hívjuk a családokat – nyilatkozta Hubainé Józsa Magdolna tagóvoda-vezető...
 


 
 


Hubainé Józsa Magdolna

 

Az évkör ezen időszakában a természet erői az ősz elmúlását, a környezet hervadását, az állat-és növényvilág visszahúzódását jelzik. A gyermekek mesevilágában azonban megjelennek a törpék, akik a hideg elől a földalatti birodalmukba bújnak el. Az ünnepi est előtti napokban az udvari játék során „manóvárat” építünk a homokozóban.
A készülődés másik fontos tevékenysége a lámpás készítés. Általában közösen, egymást segítve készítjük a gyerekekkel, de örömmel fogadjuk a szülők segítségét.
Annak idején az emberek Szent Mártont is lámpással keresték, amikor a ludak közé bújt, hogy ne válasszák püspökké. Az ő alakja, élete, önzetlensége, jótette példa a ma embere, gyereke számára is.
A Márton est a nevelési év első közös ünnepe, amikor a mozgásos körjáték eljátszása után a gyerekek a lámpácskák fényénél megnézik, megkeresik a „manóvár” apró lakóit, megosztják a maguk dagasztotta, sütötte cipót családtagjaikkal.

További fotók >>>                  További fotók >>>

Kincskereső Tagóvoda
/2008.11.23./
 

 

Kiállították a fotósok nyári egyetemének alkotásait

 

        
             

A 2008-as Fotóművészeti Nyári Egyetemet az idén Sárospatakon rendezték meg, ahonnan kirándulásokat is szerveztek pl. a Hegyközben és Kassán is jártak. Az akkor készült felvételeikkel a fotósok neveztek egy pályázaton, amelyekből kiadvány készült és egy válogatást ki is állítottak itt Sárospatakon, A Művelődés Házában, november19-én, amit Győri Lajos, a MAFOSZ elnöke nyitott meg…
 


 
 


Győri LajosMagyar Gyöngyi

 

A 100-110 részvevő összesen 20-30 ezer fotót készített az itt töltött egy hét alatt, számolt be Győri Lajos a kiállítás létrejöttéről. A részvevők közül 82 pályázó 561 képet adott be, ezek közül válogatta egy szakmai zsűri a kiadványba és a kiállításra került képeket.

Én minden évben biztos vagyok abban, hogy születnek kiváló művek és ez most is így történt. Ezek a képek még sok helyen fognak szerepelni itthon és külföldön is. A pályázat nem úgy volt meghirdetve, hogy Zemplén turisztikai nevezetességeit kell megörökíteni, nem korlátoztuk a résztvevőket sem a témaválasztásban, sem pedig a megvalósítás módjában, így nem minden képen ismerhető fel, hogy ezen a vidéken készült.
Ez a nyári egyetemet az ország különböző részeiben rendezzük meg, az országnak ebben a szegletében még sosem voltunk, így esett a választás Sárospatakra – kínálta magát a hely.
Nem is csalódtunk a látványt illetően, a résztvevőknek egyetlen perc szabadidejük nem volt. Aki persze nem olyan szándékkal jött, hogy sok képet készít, az kellemesen pihent itt.
Jól jött az is, hogy voltak társművészeti ágakban különböző rendezvények, ebben az egy hétben volt szerencsénk részesülni táncélményben, voltunk képzőművészeti tárlatokon, hallgattunk zenét, amik nagyon fontos azoknak, akik vizuális alkotásokat hoznak létre a világról, hogy ne csak fényképben gondolkodjanak.

Mindig az a cél, hogy olyan programot kínáljunk, hogy senki ne akarjon kimaradni belőlük, és itt bőven volt lehetőség ilyen programokra, kirándulásokra. Biztos vagyok benne, hogy egyénileg sokan vissza fognak térni ide a családjukkal, vagy a saját fotóklubjukkal.

A kiállítók közül Magyar Gyöngyivel beszélgettünk, aki Budapestről jött, nyáron a szabadegyetemre, most pedig a kiállításra

A Magyar Alkotó és Fotóművészeti Országos Szövetségének (MAFOSZ) vagyok a tagja és a mostani Magyar Fotóművészeti Nyári Egyetemnek egy kiállítása látható itt. A képeket a táborban részt vevő MAFOSZ tagok készítették Sárospatakon és környékén. Mindenféle hangulatú képek láthatóak itt, ugyanis a nyári egyetemen különböző lehetőségeket kaptunk elutazni olyan helyekre itt Sárospatakon és környékén, ahol szerintem még sokan nem jártak. A tábor vezetője Győri Lajos volt. 80 képet állítottunk most ki, körülbelül 25 fotós alkotását.
Én az egyik díjazott kiállító vagyok, 3 képem látható itt a kiállításon.

Fotók a megnyitóról és ízelítő a képekből>>>

Törő Gábor
/2008.11.23./
 

 

Sárospatakon mutatták be a Csodálatos Szent Erzsébet című filmet

 

        
             

A tavalyi jubileumi évben, amikor Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóját ünnepeltük, megkeresett bennünket egy fiatal rendező Szabó Mihály - aki a világ vallásait bemutató filmsorozatát készíti - és a jubileumi év alkalmából felajánlotta, hogy szívesen készítene Szent Erzsébetről is egy filmet. Ehhez a társaságunk a szakmai támogatását kérte – nyilatkozta Dr. Szabó Irén, az Árpád-házi Szent Erzsébet társaság elnöke, az Őszi Szent Erzsébet ünnepek ideje alatt bemutatott film vetítése előtt….
 


 
 


Szabó Mihály

Dr. Szabó Irén

Derczó István

 

Így született meg a Csodálatos Szent Erzsébet című film forgatókönyve, illetve az a gondolat, hogy a film mutassa be azokat a helyszíneket, ahol Erzsébet élt, vagy ma is élő kultusza, tisztelete van. Elkezdődött hát egy közös gondolkodás és csak a jubileumi év közepére találtuk meg a szükséges forrásokat. Szeretném elmondani, hogy ez a film nem készülhetett volna el, hogyha nem támogatta volna, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, az egri érsek úgy személyesen, magán dotációval, mint kapcsolataival. De a film létrejöttéhez hozzá járult Derczó István, a Weinberg Kft. igazgatója is, aki amikor Bálint Béla a társaságunk vezetőségi tagja megkereste, hogy még hiányzik a film elkészítéséhez egy összeg azonnal azt mondta, hogy igen, támogatom ezt a filmet.
Én személyesen is szeretném megköszönni neki, és a patakiak is tudják és hallják, hogy igen hála Istennek kezd megszületni már Magyarországon egy olyan vállalkozói mentalitás, amely fontosnak tartja, hogy ha van profit, a kultúrára is áldozzon - én azt hiszem, hogy e nélkül a kultúra nem tud létezni. Ez egy nagyon fontos megkerülhetetlen dolog, azt hiszem, hogy el kell, hogy jöjjön az az idő, amikor egyre többen így fognak gondolkodni, hogy a megtermelt javakból visszajuttassanak olyan célokra is, amivel másképp szolgálják a közjót. Nem csak a materiális javakra hanem a szellemi javakra is.
Örülünk, hogy elkészülhetett a Csodálatos Szent Erzsébet című film, amelynek az ünnepi bemutatójára november 18-án, kedden került sor a Szent Erzsébet házban, ahol a rendező Szabó Mihály is részt vett, és egy néhány szót szólt a forgatás körülményeiről.

Alapjában véve az ember mindig keresi azokat a lehetőségeket, amelyek valamilyen módon inspirálják. Persze sok – sok mindennel van így a világban, ezért nehéz rátalálni egy olyan témára, amivel sok mindent lehet mondani az embereknek, aminek aktualitása van és legfőbbképpen, amihez partnereket lehet találni – osztotta meg a gondolatait a megnyitó résztvevőivel Szabó Mihály, a film rendezője…
A vallásos jellegű film az kifejezetten egy olyan jellegű műfaj, amelynek megszületése nem megy olyan egyszerűen. Ennek a hétköznapi életben is vannak jelei, egy pályázat beadásánál nem nagyon támogatják azokat a dolgokat, amelyek a vallásról, vagy a kereszténységről szólnak, vagy az olyan nemzeti értékekről, amelyeket most mi fontosnak találunk.

Amikor az ember talál ilyen témákat és ilyen személyeket, akkor természetesen nagyon megörül és belekezd egy munkába. Talán egy év nem volt az előkészítés, de majdnem beleestünk abba a hibába, hogy egy éven keresztül meditáljunk azon, hogy ez a film hogyan fog összejönni.
Aztán végül is úgy, hogy a Magyar Televízió, a Duna Televízió, az Uránia, a Magyar Katolikus Egyház és a Weinberg Kft. beletette azt, amit ebbe bele kellett tenni, így hála Istennek megszülethetett. Tavaly ősszel készült el, azóta vetítette már az MTV, a Duna TV, és az Autonómia.

Vasárnap kaptam a hírt, hogy az a megtiszteltetés ért, hogy ezt a filmet választotta a Katolikus Egyház arra, hogy a Szent Erzsébet Rózsája díj átadása után levetítse. Én akkor ott úgy éreztem, hogy az embereknek tetszett ez a film, hogy átért egy olyan üzenet, amin mindig is gondolkodtunk, hogy át kell érnie.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.11.23./
 

 

Elfogadták az RFV-Sárospatak Nonprofit Kft-ről szóló előterjesztést

 

        
             

A tavalyi év legjelentősebb átalakítása volt az RFV Sárospatak Városgazdálkodási Nonprofit Kft létrehozása, hiszen a távhő és hőszolgáltatás, a közétkeztetés, a karbantartás, a közvilágítás és villamos energiavételezés szakágakban végeztük el ezt az átalakítást – kezdte Aros János alpolgármester a 2008. november 21-én tartott rendkívüli testületi ülésről tartott tájékoztatót…
 


 
 


Aros János

 

Ezek a tevékenységi körök már a megalakuláskor nagy érdeklődésre tartottak számot, így a testületi döntéssel együtt már kitűztük magunkban azt a célt, hogy az egyéves tevékenység lezárása után a képviselő-testület egy értékelést kér az RFV Sárospatak Városgazdálkodási Non-profit Kft-től, amelynek többségi tulajdonosa.
Ezt a tájékoztatást kértük az ügyvezető igazgatótól és a kértük a kisebbségi tulajdonos társunktól is. Most került sor rendkívüli testületi ülés keretében ennek a beszámolónak az értékelésére.
Nagyon sok írásbeli anyagot kaptunk. Sok észrevétel érkezett hozzánk évközben is, hiszen ezek a tevékenységi ágak a város életének valamennyi területét érintik. Az anyag kézhez kapása után Győrffy Rezső könyvvizsgáló úrral - aki az önkormányzat könyvvizsgálója - tekintettük át az összes anyagot. Azokra a kérdésekre, amikre nem kaptunk választ, írásban kértem kiegészítést, valamint egy személyes találkozási konzultációra is sor került Budapesten, az RFV cég ügyvezetőjével.
Így, az írásban feltett kérdésekre választ kaptam, megkaptuk azokat a dokumentumokat, amelyeket még hiányoltunk, azonban voltak olyan kérdések, amelyekre továbbra sem érkezett válasz.
 

Éppen ezért tartalmazta az előterjesztés azt, hogy az elvégzett fejlesztések beruházási értéke műszaki ellenőr által felmérés eredményeként kerüljön meghatározásra tevékenységi körönként, ugyanis a képviselő-testület tagjai számára még mindig nem volt átlátható, hogy a különböző tevékenységi ágakban milyen értékű beruházás történt és ehhez milyen törlesztő részlet visszafizetésre vállalt kötelességet a cég. Tehát ezért kértük ezt, hogy a műszaki ellenőr általi felmérés után kerüljön vissza testületi ülésre.

Szintén javasoltam az előterjesztésben, hogy történjen meg a szerződések felülvizsgálata, szükség esetén módosítása, vagy új szerződések megkötése 2008. december 31-ig. A szerződések felülvizsgálata után készüljön el a kft szervezeti és működési szabályzata, az új szerződések jóváhagyásáig pedig tagi kölcsön nyújtásával biztosítsuk az önkormányzat részéről a szükséges pénzeszközt közös a kft-nk működéséhez.
A szerződések egyike, nevezetesen a közétkeztetési szerződés augusztus végén már átalakításra került. Ennek következtében tisztább, átláthatóbb a számlázás folyamata.

Folyamatos kapcsolatot tartottunk az érintett intézmények vezetőivel a hőszolgáltatással és az étkeztetéssel kapcsolatban. Az időközben felmerült kérdéseket-kéréseket megpróbáltuk folyamatosan figyelemmel kísérni, ezekre azonnal reagálni, és bízom benne, hogy így egy év elteltével ez az átalakítás mindenki számára bebizonyította, hogy az akkor néhányak által kritizált lépés jogszerű volt, szükségszerű volt, és így a megtakarítások is látszanak.

Amennyiben ezek a szerződések átdolgozásra kerülnek szakértők által, akkor ismét képviselő-testület elé fogjuk hozni és kérjük a kisebbségi tulajdonostól is az elfogadását ezeknek a szerződéseknek.
Nagyon hosszas beszélgetés és vita alakult ki a képviselőtestületi ülésen, amely 5 órás vitának a végén a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.

Cziczer Katalin
/2008.11.22./
 

 

Még mindig a követési távolság…

 

        
             

Az alábbi balesetek is azt mutatják, hogy a közlekedés során nem figyelünk oda kellőképpen, ezért a rendőrkapitányság szeretné felhívni a gépjárművel közlekedők figyelmét arra, hogy toleránsabban és nagyobb figyelemmel közlekedjenek – hívja fel a gépjárművezetők figyelmét Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló…
 


 
 


Ladics Tamás

 

2008. november 17 – én 9 óra körül a 37-es főút Sárospatak és Bodrogolaszi közötti útszakaszon anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt.
Egy személygépkocsi forgalmi ok miatt lassított, a mögötte közlekedő személygépkocsi szintén, de a harmadikként érkező gépkocsi - mivel vezetője nem tartott kellő követési távolságot - az előtte haladó második gépkocsi hátuljának ütközött és azt az első gépkocsinak lökte. A baleset során csak anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt. Az ügyet szabálysértési eljárás keretén belül vizsgáljuk, és majd ez alapján állapítjuk meg a felelősséget.

2008. november 17-én 17 óra negyvenöt perc körül a 37-es főút sárospataki szakaszán, a körforgalomnál szintén anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt aminek oka szintén a követési távolság be nem tartása volt.
Az elöl haladó gépkocsi forgalmi ok miatt lassított, és mivel a mögötte haladó gépkocsi nem tartott kellő követési távolságot, ezért a lassító gépkocsi hátuljának ütközött. A baleset során személyi sérülés nem történt csak anyagi kár keletkezett. Az ügyet szintén szabálysértési eljárás keretén belül vizsgáljuk.

Hétfőn, 17 óra 15 perckor Makkoshotyka, Rákóczi úton egy gépkocsi közlekedett Sárospatak irányából az iskola felé és úgy kanyarodott balra az Ady Endre útra, hogy gépkocsijával nem az úttest menetirány szerinti jobb oldalára érkezett (levágta a kanyart), aminek következtében az Ady Endre úton szabályosan közlekedő gépkocsival érintőlegesen ütközött. Személyi sérülés ebben az esetben sem történt.

Törő Gábor
/2008.11.22./
 

 

Pályaválasztási kiállítás volt a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
             

2008. november 17-én különböző szakmák látványos és csalogató kiállítása várta a Vay Miklós Szakképző Iskola tornatermében a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. Mielőtt a nézelődést elkezdték volna, az intézmény igazgatójától, Téglás Zsolttól kaptak tájékoztatást az intézményben folyó képzésről…
 


 
 


 TéglásZsolt


Aros János

 

A Kedves leendő Diákjaink, kedves Szülők, kedves Megjelentek!
A Vay Miklós Szakképző Iskola vezetése nevében szeretettel köszöntök minden érdeklődőt a mai pályaválasztási kiállításunkon. Több ismerős arc is azt bizonyítja számomra, hogy sokak számára nem teljesen idegen intézményünk. Patakiak, környékben lakók, jelenlegi diákjaink testvérei szép számmal jelen vannak, de külön örömmel tölt el, hogy vannak köztetek olyan tanulók is, akik ma első alkalommal látogattak el hozzánk, hogy megismerjék iskolánkat. Éppen ezért fontos ez a mai találkozó, mert reméljük, hogy hasznos információkkal gazdagodtok, és ti is kedvet kaptok, hogy Vay-s diákok legyetek.
Intézményünkben szakiskolai és szakközépiskolai képzésre egyaránt van lehetőség. A szakiskola első évfolyamain általános műveltséget megalapozó nevelés, pályaorientáció és gyakorlati oktatás folyik, míg a szakközépiskolának négy érettségire felkészítő, általános műveltséget megalapozó középiskolai évfolyama van.

Manapság gyakran halljuk, hogy Magyarország még sok mindenben le van maradva az Európai Unió tagállamaihoz képest. Igaz ez a szakképzésből kikerülők arányára is. Míg az EU-ban a végzős diákok közel 50 százaléka a szakiskolákban fejezi be tanulmányait, addig Magyarországon az évenkénti 120-130 ezer fős végzős korosztálynak mindössze 20 százaléka szerez szakmát. Pedig a szakmai tudás olyan tőke, amire építeni lehet. Hála Istennek hazánkban a szakiskolában tanulók várható létszáma tekintetében több kutatási eredmény is azt támasztja alá, hogy az elkövetkezendő években Borsod-Abaúj-Zemplén megye továbbra is Budapest után a második legtöbb szakiskolai tanulóval rendelkező megye lesz.

A szakképzett munkaerő iránti kereslet és kínálat összevetése során láthatjuk, hogy a közeljövőben bizonyos területeken nagy kereslet mutatkozik a jól képzett szakmunkások iránt, azaz szakmunkáshiányra lehet számítani. A Kereskedelmi és Iparkamara régiós szinten is felmérést készített, melynek eredménye alapján a magyarországi szakképesítéseket 4 csoportba sorolták: az első csoportba 31 kiemelten támogatott szakképesítés került. Ez azt jelenti, hogy ezekre a szakmákra lesz térségünkben a legnagyobb igény. Ezen a ponton örömhírrel szolgálhatok, mivel valamennyi előrejelzés szerint a mi iskolánkban oktatott szakmák ebbe a csoportba tartoznak. Legyen az gépi forgácsoló, kőműves, hegesztő, szoba festő-mázoló, autószerelő, pincér vagy szakács, az általunk oktatott szakmákkal sikeresen elhelyezkedhetnek diákjaink az iskola elvégzése után. Ezt követi 115 db támogatott szakképesítés, majd 35 db nem támogatott képzés, illetve a legutolsó csoportba tartozik 76 db nem oktatott szakképesítés, amire környékünkön nem mutatkozik munkalehetőség. Ilyen szakma egyebek közt a hajózási technikus, légiutas-kísérő vagy a repülőgép műszerész.
 

Egy keresett, piacképes szakma megtanulása kapcsán egy dolgot érdemes mindenképpen megjegyeznünk. Ez pedig az, hogy vonzódás és kötődés nélkül egyetlen szakmát sem lehet elsajátítani. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a szakmák megszerettetésére. Tanműhelyeinkben a legmodernebb technikát ismerhetik meg tanulóink, továbbá a tanulmányi kirándulások alkalmával széleskörű kitekintést biztosítunk egy-egy szakmacsoport diákjainak.
Összességében büszkén mondhatom, hogy az intézményünkben tanuló diákok olyan piacképes tudást kapnak, amelyet bárhol, akár az országhatáron túl is használhatnak, és melyek az anyagiakat tekintve is tisztességes egzisztenciát biztosítanak. Erről még részletesen szó fog esni a mai találkozón.

A szakmai lehetőségek mellett azonban van még egy dolog, mely biztosan sokakat érdekel közületek. Kollégáimmal együtt hisszük és valljuk, hogy az iskola nemcsak a szakmai tudás elsajátításának terepe és az érettségi vizsgára való felkészülés helye, hanem élettér, ahol ifjak nevelkednek. A tanuláson túl számos közösségi tevékenységet kínálunk diákjainknak, melyek szintén színesítik intézményünk életét. A boksz-edzéstől kerékpártúráig, az úszásoktatástól a focibajnokságig megannyi lehetőség kínálkozik sportolási tevékenységre, de aki a kórus vagy a tánccsoport munkájába szeretne bekapcsolódni azt is megteheti, sőt számítástechnikai és idegen nyelvi ismereteit is bővítheti iskolánk falai között.
Végezetül talán annyit mondhatnék, hogy tartalmas tájékozódást kívánok Nektek a mai napra. Érezzétek jól magatokat és remélem jövőre iskolánk diákjaként üdvözölhetlek majd Benneteket! Köszönöm a figyelmet!

A kiállításon Aros János alpolgármester is megjelent, aki elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja ezt a kiállítást a pályaválasztás előtt álló tanulók számára…

Különösen aktuálisnak tartom most ezt a kiállítást, mert azok a fiatalok, akik ma reggel ellátogattak a szakképző intézetbe jelentős döntés előtt állnak. Legkésőbb a nyár folyamán, el kell, hogy döntsék, milyen irányban folytatják tanulmányaikat. Nem mindegy, hogy milyen szakmát, nem mindegy, hogy egyáltalán gimnáziumot, szakközépiskolát vagy más tevékenységi kört választanak, hiszen ez alapvetően meghatározza a későbbi, nem csak továbbtanulásukat, hanem a megélhetésüket is.

Ma Magyarországon a szakképzés finoman fogalmazva sincs a helyzet magaslatán, köszönhető ez az elmúlt évek szakképzéssel kapcsolatos rossz döntéssorozatainak. Ugyanakkor meg kell próbálnunk visszaállítani azt a rangot, amelyet néhány tíz évvel ezelőtt a szakképzés biztosított. Mindenki emlékszik itt az akkori szakmunkás képzőre, hogy milyen nehéz volt bejutni és milyen nagy rang volt ott elvégezni egy szobafestő, vagy egy autószerelő szakmát. Tudták, hogy akik ezt a pályát választották a későbbiek során biztos megélhetésük lesz nem csak nekik, hanem a családjuk számára is.

Ma sajnos ezt már nem mondhatjuk el. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy ilyen szakképzési kiállításokon megismertessük a fiatalokkal, hogy mit tud nyújtani az önkormányzati fenntartású szakképző iskola. Én örülök annak, hogy a Vay Miklós Szakképző Iskolában olyan színvonalas pedagógiai és oktatómunka folyik, hogy jelentkezési problémákkal nem küzdenek, hála Istennek nagyon sokan jelentkeznek ide és az itt végzett diákok szinte száz százalékban vagy tovább tudnak tanulni, vagy pedig el tudnak helyezkedni abban a szakmában, amelyet a három, négy vagy öt év alatt megtanultak. Bízom abban, hogy az itt megjelent látogatók nagy többségével a szeptemberi tanévnyitó ünnepségen is találkozni fogunk.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2008.11.22./
 

 

Sárospatak - DKSE-Airport Debrecen 21-36 (15-17)

 

        
             

2008. november 15-én az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában fogadta kézilabdacsapatunk a DKSE-Airport Debrecen NBI-ben szereplő csapatát. Simák György vezető edző így foglalta össze a mérkőzést: „Az első félidőre örökre emlékezni fogunk. A másodikban a legalább négy klasszissal jobb Debrecen átrobogott rajtunk, mi pedig elfáradtunk.”
 


 
 


Simák György

 

Sárospatak, 200 néző. Vezette: Kocsmáros, Nagy L.
Sárospatak: Simon - Nagy G. (2), Kovács (2), Medve (2), Szemán (4), Nagyházi S. (5), Nagyházi P. (3). Csere: Czili (1), Türk (2), Hevele, Csendes, Papp. Edző: Simák György.
Debrecen: Nahaj - Gúnya (3), Kelecevic (5), Csikós (2), Juhász, Lókodi (4), Mezei (4). Csere: Djordjevic (k), Kyshnevcky (1), Ambrus (6), Rédei (1), Farkasovszky (1), Frey (7), Hornyák (2). Edző: Kovács Mihály.
Hétméteresek: 5/3, ill. 3/1.
Kiállítások: 0, ill. 6 perc.
Kovács Mihály: Az első félidőben a fiatalok bizonyítási vágya görcsösséggé fokozódott. A második játékrészben összeálltunk támadásban és védekezésben egyaránt.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.22./
 

 

Együttműködnek a rendőrök és a vadászok

 

        
             

A Sárospataki Rendőrkapitányságon 2008. október 17-én került sor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervezete, továbbá a Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-Magyarországi Területi Szövetsége között 2008. április 07-én létrejött együttműködési megállapodásban foglalt feladatok végrehajtását értékelő közös megbeszélésre - nyilatkozta dr. Téglás István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője…
 


 
 


dr. Téglás István

Dr. Gaál Krisztián

 


A kapitányság területén 5 vadásztársaság található, továbbá 2 társaság érinti az illetékességi területünket. A megbeszélésen a rendőrkapitányság vezetése, a főkapitányság munkatársai és a területünkön lévő vadásztársaságok képviselői közösen értékelték az együttműködésük során elvégzett ez évi feladatok teljesülését, valamint az előttünk álló közös feladatokban is megállapodtunk.

A megbeszélés érintette a jogosulatlan vadászat, az orvvadászat felderítése, megelőzése, vad-gépjármű ütközés (vadelütés) kapitánysági helyzetét és a lőfegyver tartásának szabályait. A vadásztársaságok képviselői a vadkárról is elmondták tapasztalataikat – tette hozzá dr. Gaál Krisztián rendőr őrnagy:

Mint korábbi híradásainkból már kiderült, területünkön gyakori a vad-gépjármű ütközés, ezért fokozottan felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy vadveszélyt jelző táblánál óvatosan vezessenek!

Ez évben vadászbaleset nem történt területünkön. A fegyvertartás szabályainak betartását továbbiakban is szigorúan ellenőrizzük. Kapitányságunk engedélyesei több mint 600 darab vadász-, sport- és önvédelmi lőfegyvert tartanak otthonukban, a körültekintés, a szabályok betartása ezért is nagyon fontos!

2008. november végén és december hónapban mind az egyéni, mind a társas vadászatok résztvevői vadászat közbeni ellenőrzésre számíthatnak. Munkatársaink nemcsak az okmányok meglétét, hanem a vadászat szabályainak a betartását is ellenőrizni fogják. Kiemelném, hogy az esetleges alkoholos befolyásoltságot is ellenőrizni fogjuk.

(a fotók illusztrációk)

Cziczer Katalin
/2008.11.22./
 

 

Telkibányai túrázás

 

        
             

 


 
 


 

 

Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium a BAZ Megyei Testnevelési és Sportintézet és a Fogyatékos Sportolók Szövetségével közösen kiírt – „Szabadidős sportolási tevékenységcímű pályázata segítségével túrázhatott Telkibányán és környékén.

A kiránduláson 40 gyermek vehetett részt. A Rákóczi túra vonalán, meredek hegyoldalakon felkapaszkodva, megtekinthettük a Pálos kolostor romjait, majd Telkibányára visszatérve a kopjafás temetőt néztük meg. Mátyás király kútja, a Jégbarlang és Szép Ilonka sírjának megtekintésével zártuk a túrát.
 

Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
/2008.11.22./
 

 

Kiállítással kezdődtek az Őszi Szent Erzsébet Napok – a sugárzó szeretet művészete

 

        
             

A Szent Erzsébet Ház emeletén egy kis kamarakiállítást nyitottunk meg november tizenhetedikén Szent Erzsébet halálának napján. A világegyház ezen a napon ünnepli Szent Erzsébetet, a magyar egyház pedig két nappal később – számolt be Kuklay Antal atya az újonnan nyílt kiállításról…
 


 
 


Kuklay Antal


Pálmai Katalin

 

Sárospatakon most háromnapos novemberi Szent Erzsébet ünnepet kezdünk el és a következő években is így szeretnénk, különös tekintettel arra, hogy a templomunk Bazilika Minor rangot kapott a Szentatyától, ami azt jelenti, hogy a fogadóhelye lesz a világegyház részéről a zarándokoknak, akik Szent Erzsébetet tisztelik. Érthető tehát, hogy szívesen jönnek majd az ő napjukon november 17-én. Így kezdtük el az ünneplést ma este Pálmai Katalin festőművésznő kiállításának a megnyitásával, aki Szent Erzsébet életéből hét selyemfestményt készített számunkra.

A selyem ősi, titokzatos anyag, Kínából jött a középkorban a selyemúton és magával hozta a sajátos, titokzatos kínai világot. Most ez az anyag, mint képzőművészeti anyag jelenik meg előttünk, nem véletlenül, hiszen Pálmai Katalin, évtizedeken át textiltervezőként dolgozott a textilgyárban majd felhalmozott tudása segítségével elkezdte kutatni a textil művészi lehetőségeit.

Így egész sor különleges művészi megoldást, technikát talált egyesítve az ősi magyarok számára is ismerős festésnek, a batikolásnak a technikáját a lazúros festéssel, amely különleges finom vonalakat tud rávinni az egyébként nedvszívó selyem anyagra. Ezen a kiállításon tehát az anyagnak a szeretete és a találékonyság, amely találkozik Szent Erzsébetnek a megilletődött és ihletett tiszteletével.

Amikor megállunk, egy ilyen kép előtt akkor sugárzik belőle ez a láthatatlan szeretet. Azt mondják az információs és a kommunikációs szakértők, hogy a személyek közötti közlés csupán egy húsz százalékban valósul meg szavakkal, nyolcvan százaléka metakommunikáció, tehát szavak nélküli csatornákon történik a gesztusok, az árnyalatok és a zene nyelvén. Valahogy így van ez a művészetben is, hogy a látható alak, a forma csupán csak kis százalékban közli a művésznek a szándékát, a lényeges rész az mintegy átsugárzik.

E kiállítás alkalmával is szinte öntudatlanul érzi meg az ember ezt a szeretetet, finomságot a női léleknek az érzékenységét, amivel a művésznő rátalál Szent Erzsébetre, akinek olyan fontos mondanivalója van a mai ember számára, aki az elidegenedett világban elhozta az emberek közti kapcsolatot, ami a kultúránknak az alapja, a szeretetet, amit úgy hívunk szolidaritás, úgy hívunk, hogy testvériség.

Cziczer Katalin
/2008.11.21./
 

 

LEADER Közösség lett Sárospatak

 

        
             

2008. november 13-án Sátoraljaújhelyben, a Zemplén Európa Házban egy vidékfejlesztési Fórum keretében vették át a térség polgármesterei a LEADER táblákat településük részére. Dr.Kiss István, a ZTVE elnökének köszöntése után Pásztor Zsolt, az illetékes HVI Irodavezetője tartott tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely támogatási kérelmeinek benyújtásáról…
 


 
 


Pásztor Zsolt

 

Pásztor Zsolt lapunknak elmondta, hogy a most meghirdetett négy intézkedésre első körben november 30-ig lehet benyújtani támogatási kérelmeket. Az intézkedések a mikro-vállalkozások létrejöttének és fejlesztésének támogatását, a turisztikai tevékenységek ösztönzését, a falufejlesztést és a vidéki örökség megőrzését hivatottak szolgálni. Természetes személyek, vállalkozások, egyházak, civil szervezetek, önkormányzatok és társulásaik igényelhetnek fejlesztési forrásokat. További információk a Sárospataki Helyi Vidékfejlesztési Irodában kaphatók.

A következő előadó Dr. Dankó László, ZTVE munkaszervezet vezetője volt, aki a LEADER táblákat is átadta a térség megjelent polgármestereinek, köztük a „Sárospatak LEADER város” feliratú tábláját Dr.Hörcsik Richárdnak, Sárospatak polgármesterének…
 


Mit jelent az, hogy „LEADER közösség”?

A vidékfejlesztés új lehetőségeit kínáló "LEADER" (fr. betűszó, jelentése magyarul: Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében) az Európai Unió egyik legsikeresebb közösségi programja, azzal a céllal indult a '90-es évek elején az Unió 15 régebbi tagállamában, hogy az elszegényedő vidéki térségek további leszakadását megállítsa. Azóta mintegy 1200 kistérségben indultak el helyi LEADER programok, és a tapasztalatok igen kedvezőek.

A LEADER nem egy vállalkozást vagy személyt támogat, nem felülről meghirdetett célokra készülő helyi projekteket jelent, hanem a kistérségekben lakó emberek kreativitását kamatoztatva egy-egy térség vagy település kihasználatlan adottságainak feltárását, a helyi kezdeményezésekre létrejövő, a kistérségi fejlesztést együtt megvalósítani kívánó helyi szervezetek, intézmények, vállalkozások összefogását ösztönzi.

A program egyik legfőbb erénye az, hogy a saját fejlesztési elképzeléseken alapuló "akciótervet" benyújtó, nyertes helyi közösségek az EU-tól lehívható pénzek felhasználásáról helyben, saját maguk döntenek.
A Program egyik legfontosabb alappillére az alulról építkező területfejlesztési megközelítés. Ennek gyakorlatban történő megvalósulása annyit tesz, hogy a helyi "akciócsoportok" döntéshozatali felhatalmazással rendelkeznek a helyi fejlesztési programok kidolgozása és megvalósítása terén. Ezáltal a helyi szereplők közvetlenül bekapcsolódnak a saját mindennapi életüket maghatározó fejlesztési folyamatokba.
A cél tehát, a meglévő erőforrásokra való építkezés, az akciócsoport-tagok partnerségi elven való együttgondolkodása - a LEADER-térség közös érdekeinek felismerésén alapuló összefogás.

Az Európai Unió LEADER Programja indult el Magyarországon, az AVOP (Nemzeti Fejlesztési Terv - Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programja) keretében.

Sárospatak, melynek önkormányzata az elmúlt időszakban is folyamatosan pályázott - többnyire eredménnyel -, igyekszik maximálisan kihasználni LEADER programok adta lehetőségeket is, hiszen már szinte szlogenné válnak a polgármester gyakran hangoztatott szavai: pályázni, pályázni, pályázni…

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.21./
 

 

Nem tartott megfelelő követési távolságot

 

        
             

 


 
 


Ladics Tamás

 

2008. november 18-án 15 óra 45 perckor Sárospatak Arany János úton egy anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló...

Egy gépkocsi forgalmi ok miatt lassított és a mögötte közlekedő gépkocsi mivel nem tartott kellő követési távolságot, ezért az elejével beleütközött az előtte haladó gépkocsi hátuljába. Személyi sérülés nem történt. Az ügyet szabálysértési eljárás keretén belül vizsgáljuk, majd ez alapján állapítjuk meg a felelősséget.

Cziczer Katalin
/2008.11.21./
 

 

Orchideák – Tolnay Klári emlékkiállítás Olaszliszkán

 

        
             

Érthető módon, főleg idősebbek népesítették be Olaszliszkán a Művelődési Házat október 15-én délután, hogy részt vegyenek az Orchideák címet viselő Tolnay Klári emlékkiállításon
 


 
 


Tolnay Klári

 


Técsi Zoltán

 


Megyeri Sándor

 

Miután a vendégek kényelmesen elhelyezkedtek a nézőtéren, a fények elhalványultak és Tolnay Klári hangja csendült fel: „Orchideák, színes orchideák, mondjátok el, hogy szeretem…” - közben színes orchidea képeket vetítettek a vászonra, s így adhattuk át magunkat a régi, kedves dallam élvezetének, miközben a szemünk olykor a hangulatfényben felderengő Tolnay Klári képek valamelyikére tévedt…
Ilyen hangulatos bevezető után nyitotta meg a kiállítást Megyeri Sándor, a Művelődési Ház igazgatója egy szavalattal, majd Técsi Zoltán a vándorkiállítás elhivatott gondozója következett, akivel a termet ilyen méltóan berendezték.

”Hölgyeim és uraim, ha kérhetem, most csendesedjünk el kicsit, s álljunk meg erre a néhány polgári szóra. Rohanó világunkban erőltessünk magunkra egy kis nyugalmat és figyelmet, s hagyjuk, hogy ez a nyugalom és figyelem eltöltsön teljesen bennünket.
Így kell tennünk, hiszen itt és most beléptünk egy ember életébe.
A tetejében egy meglehetősen zárkózott életbe, ami szinte napra pontosan tíz éve adta át magát az elmúlásnak. Azt nem mondhatom, hogy a felejtésnek, hiszen hál’istennek azért vagyunk most ilyen sokan, mert ennek a tíz éve eltávozott kivételes lénynek az emléke azóta is itt van velünk, s talán itt is marad, míg lesz egy közülünk, aki fel tudja idézni azt a Tolnay Kláriból áradó alázatot és tehetséget, kedvességet és természetességet, ami csak kevesek sajátja.

Hogy az élete hogy alakult, talán most nem is kell taglalni – a falakon erről nagyon sok utalás olvasható, ahogy a meghívó is elregélte a lényeget -, én sokkal inkább arra vállalkoznék, hogy rámutassak, milyen szerencsések vagyunk, hogy élnek, éltek közöttünk ilyen elragadóan szép lelkek is. Mert az szerintem tényleg szerencse, hogy nem csak a törtetők juthatnak el az élet színpadaira és az igazi teátrumokba, hanem azok a tisztatekintetű falusi lányok is, akik egyikéből egy egész ország Tolnay Klárija lett. Jó, ő sem legalulról indult, pláne nem a ma is megtapasztalható nyomorúságból növekedett ki, még ha Mohora, ifjúkora eme eldugott nógrádi színtere nem is ígért túl sokat a magafajta vidéki kisasszonynak. Hogy mégsem boltvezető vagy apáca lett belőle, hanem közismert személyiség, az nagyban múlott egy bizonyos bálon, ahol először figyeltek fel rá, s nyílott ki ő is a világ felé. Ha az nincs, talán minden másképp alakul. Nem válik ünnepelt színésznővé, egy korában neves filmrendező feleségévé, mindannyiunk kedvelt alakjává. Elvégre, az se most, se akkor nem számított átlagosnak, pláne természetesnek, hogy egy éppen húszéves leány filmszerepet, a tetejében főszerepet kapjon. Esetében ugye a Meseautóét, amibe beszállt, s ami a csillagokba röpítette. A ma élők közül talán csak Törőcsik Marit érte utol hasonlóan fiatalon a hírnév – aki meg egy bizonyos Körhintába szállt be első éves főiskolai hallgatóként, s Cannes-ig meg sem állt „vele”.

Hát van ilyen tényleg a földön? Hogy valakit megtalál egy ekkora lehetőség, s ő élni tud vele? S ami több, nem vész el belőle menet közben a végekről magával hozott tisztesség és tisztaság, kedvesség és alázatosság? Tolnay Klári, úgy tűnik, ellent tudott állni a sokféle kísértésnek, s így jelessel járta ki az élet iskoláját. Lábai előtt hevert az ország, szerelemre lobbantott egy Márait, egy Darvas Ivánt, egy Mensáros Lászlót, s ő mégsem úgy maradt meg emlékezetünkben, mint szívtipró díva, hanem mint Rózsiból lett Klári Mohoráról, Blanche A vágy villamosából, a Nagymama a nemzet színházából. Igen, lelke mélyén megmaradt annak a mohorai lánynak, aki csakis a Meseautó rendezőjének kedvéért vette fel a Klári nevet.

(Zárójelben jegyzem meg azt is, milyen érdekes már az is, hogy éppen az ő élete kapcsán idézték minap az egyik tévécsatornán Gandhitól: „Tisztán élni a legigazabb és legmagasabb művészet.”)

Úgyhogy itt a válasz a kérdésre. Dilemma volt tudniillik e kiállítás berendezése közben, hogy lehet-e, kell-e, szabad-e egy eszményi nő arcát így megmutatni, s ilyen bátran keverni öregkori fotóit a régről maradt felvételekkel. Igen, itt a válasz Önök előtt erre az óhatatlanul megfogalmazódó kérdésre. Amire persze adja meg ki-ki magában a feleletet, én csakis a magamét tudom hangoztatni. Ami egyértelműen „igen”. Mert én azt hiszem, máshogyan nem volnánk őszinték hozzá, magunkhoz, emberi mivoltunkhoz. Hiszen mielőtt a halál learatja a termést, s elragad bennünket egyenként a vackára, bizony egy egész életút formálja valónkat, s így arcunkat is. Tolnay Klári arcát ilyenre faragta, amit Mensáros László unokája, Kiszely Krisztián már csak megmutatni kívánt a világnak. Magyarán nem tett hozzá semmit, nem is vett el belőle.

Kívánom tehát, hogy ennek a jóságos és bohó(c), bájos és emberi arcnak az egykori viselője aludja békében Csipkerózsika-álmát, s támadjon fel bennünk néhanap.”

A kiállítás december 7-ig látogatható.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.21./
 

 

Koccanás a belvárosban

 

        
             

 


 
 


Kocsis Péter

 

2008. november 20-án délután 15 óra körül Sárospatakon, a Comenius és Eötvös utcák kereszteződésében anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt, amiről Kocsis Péter rendőr törzszászlós, baleseti helyszínelő számolt be…

Az elsődleges adatok alapján egy gépkocsivezető a Comenius úton a patikaház felől közlekedett az Eötvös út irányába, amikor az „ÁLLJ ! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát figyelmen kívül hagyva behaladt a kereszteződésbe, s ezáltal az Eötvös úton szabályosan közlekedő személygépkocsi elejének nekihajtott. Személyi sérülés nem történt, és az anyagi kár sem jelentős. A balesetet szabálysértési eljárás keretében vizsgáljuk.
 

Törő Gábor
/2008.11.20./
 

Az eisenach-i küldöttség az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
            

A kialakulóban lévő testvérvárosi együttműködés jegyében az eisenach.-i küldöttség Matthias Doht főpolgármester úr vezetésével ellátogatott az Árpád Vezér Gimnáziumba is....
 


 
 


Matthias Doht

 

Az iskolavezetés köszöntése után, a küldöttség tagjainak az intézmény diákjai mutatták be az iskola épületét és az abban folyó oktató-nevelő munkát. A személyes jellegű beszélgetés oldotta a diákok izgalmát, ami érezhetővé vált a német szakteremben folytatott közös eszmecsere során is.

Itt szóba került a két város közötti kulturális és történelmi kapcsolatokon, az oktatási rendszer megismerésén túl, a szorosabb együttműködés lehetősége is. Főpolgármester úr nagy esélyt lát a német város gimnáziumaiban és az ÁVG-ben tanuló diákok közötti találkozóra, közös programok kidolgozására.

A jó hangulatú találkozó végeztével, a közeli viszontlátás reményében, mosolygó felnőttek és diákok búcsúztak el egymástól.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.20./
 

Befejezéséhez közeledik a városfejlesztési stratégiai terv készítése

 

        
             

Az októberi képviselő-testületi ülésen kaptam azt a megbízást, hogy egy előkészítő bizottságot létrehozva december 31-ig tegyünk javaslatot a képviselő- testületnek a városfejlesztési stratégiai terv végleges formájára – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János

 

Ezért összehívtam a bizottsági elnököket és kértem, hogy véleményüket juttassák el hozzám, amiket továbbítunk a terv készítőinek.

A megbeszélésen a bizottsági elnökök felhatalmaztak, hogy minden képviselő-testületi tagtól és önkormányzati intézmény vezetőjétől kérjem be ugyanezeket a javaslatokat (természetesen bármely civil szervezet vagy egyéb intézmény csatlakozhat a javaslattételhez).

Az elkészült és elfogadott anyagról a későbbiekben tájékoztatjuk a város lakosságát.
 

Cziczer Katalin
/2008.11.20./
 

Jól szerepeltek a sárospataki csapatok a Kárpát-medencei Rákóczi-vetélkedőn

 

        
             

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma és a Rákóczi Szövetség 1990-től rendezi meg hagyományos történelmi versenyét Sárospatakon. A 2008-as immár a tízedik a versenysorozatban. A Rákóczi-vetélkedőn a határon túli magyar középiskolák is részt vesznek – nyilatkozta Dr. Tamás Edit, szervező…
 


 
 


Dr. Tamás Edit

 

2008-ban a sárospataki országgyűlés 300. évfordulójára emlékezve „II. Rákóczi Ferenc, az államférfi” címmel hirdették meg a szervezők a történelmi vetélkedőt. A Felvidék, Erdély és Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves megye középiskolásainak 3 fős csapatai kapcsolódtak be az előselejtezőkbe. Az előzetes válogatás után a legjobb tíz csapat került a döntőbe, melyet 2008. november 15-én rendeztek Sárospatakon, az MNM Rákóczi Múzeumában.
Sárospatak jól szerepelt az előselejtezőben. A Református Kollégium Gimnáziumából kettő, az Árpád Vezér Gimnáziumból egy csapat jutott a döntőbe. Egy-egy csapat érkezett Sátoraljaújhelyről, Egerből és Miskolcról. Erdélyt három iskola képviselte: a marosvásárhelyi Református Kollégium, illetve a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, és a szilágysomlyói Colegiul National „Simon Barnutiu” csapata. A Felvidékről a révkomáromi Selye János Gimnázium diákjai érkeztek Sárospatakra.

A sárospataki vetélkedő hagyományosan hétfordulós, írásbeli és szóbeli feladatok váltják egymást. Ezek sorában képek felismerése, az időbeli és térképi tájékozódás éppúgy fontos helyet kap, miként a személyek, fogalmak, események bemutatása.
A feladatok megoldása közepette sokat tanulhattak egymástól is a diákok, s a zsűri is magas színvonalúnak ítélte a csapatok felkészültségét, a diákok történelmi tudását. Mindezt a zsűri értékelésében is hangoztatta. A zsűri elnöke, Dr. Pintér János, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese volt. Tagjai: Jósvainé dr. Dankó Katalin, Diósi Istvánné és Gál József. A verseny feladatait összeállította és levezette Dr. Tamás Edit.
A verseny befejezése izgalmasan alakult. A tervezett hét feladat után a révkomáromi Selye János Gimnázium és a sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma csapata között holtverseny alakult ki az első helyen. A zsűri döntése értelmében egy plusz feladatot kapott a két csapat. Egy történelmi szituációt – Károlyi Sándor és II. Rákóczi Ferenc tárgyalását – kellett eljátszaniuk a szatmári békét megelőző időszakban. A sorsolás folytán előbb a felvidéki csapat mutatta be produkcióját, majd a sárospatakiak. Mindketten részletesen ismertették a történelmi helyzetet, a lehetőségeket.
A zsűri döntése értelmében a pluszfeladat után a révkomáromi Selye János iskola diákjai lettek a vetélkedő győztesei. Gratulálunk Lukács Máriának, Pásztó Ritának, Lovász Péternek és felkészítő tanáruknak, Elek Józsefnek!

Második helyezést a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma csapata érte el. A csapat tagjai: Nyisalovits Zsófia, Harda Rita, Szabó Sándor, felkészítő tanáruk Vinnainé Lakatos Éva. Harmadik helyezett a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium csapata lett: Horváth Adrienn, Vozdvizsenszkíj Nóra, Gánóczi Zsanett. Felkészítő tanáruk Remeczki Imre.
A verseny valamennyi csapata jelentős könyvajándékban részesült. A könyveket a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, a Magyar Nemzeti Múzeum és Sárospatak Város Önkormányzata ajánlotta fel. A csapatok sárospataki tartózkodásának költségeit a két szervező, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma és a Rákóczi Szövetség biztosította.

Gratulálunk a helyezetteknek és minden résztvevőnek!

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.20./
 

A gyermekek játékos mozgásfejlesztéséről hallhattak előadást

 

        
             

A gyermekek játékos mozgásfejlesztéséről hallhattak a kismamák tájékoztatást a könyvtár C. November 6-án Arosné Czakó Rita gyógytestnevelő volt vendégünk, aki a kisgyermekkori mozgásfejlődés főbb állomásairól és azok fejlesztésének lehetőségeiről adott tájékoztatást.
 


 
 


Arosné Czakó Rita

 

Az apróságok örömmel vették birtokukba a mozgásfejlesztő játékokat és fedezték fel az azokban rejlő lehetőségeket. Legnagyobb sikere a bujócskacsőnek volt, melyben az önfeledt bújócskázás során észrevétlenül fejlődik a gyermek mozgáskultúrája és térérzékelése.

A gyermek újból és újból át szeretné élni a bebújás-kibújás élményét, mellyel fejlesztjük testének megismerését. Az egyensúlyozó tölcsérben pedig a gyermekek megtapasztalhatják a bizonytalan egyensúlyi helyzetet és elsajátíthatják az ahhoz való alkalmazkodást.

Ez az eszköz is nagyon nagy tetszésnek örvendett. A kellemes délelőtt gyorsan eltelt, a babák és a mamák is nagyon jól érezték magukat.
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.20./
 

Képviselő-testületi ülésen vett részt a testvérvárosi delegáció

 

        
             

Szerdán délután 18 órakor a Sárospataki Bazilikában írják alá a testvérvárosi szerződést Eisenach és Sárospatak között a két város polgármesterei. Ennek előkészítése céljából hívta meg a városvezetés Eisenach delegációját a délelőtti képviselő-testületi ülésre. A leendő testvérvárosi kapcsolathoz mindkét város vezetője nagy reményeket fűz…
 


 
 


Matthias Doht és Hörcsik Richárd

 

Matthias Doht eisanachi főpolgármester nyilatkozatában elmondta: nagyon örül annak, hogy a mai napon hivatalosan is létre jön ez a találkozó melynek alkalmával a testvérvárosi szerződést alá fogják írni a két város küldöttei. Különösen örül annak, hogy ilyen baráti, meleg fogadtatásban volt részük a tegnapi és a mai nap folyamán is. Ezért a szívélyes fogadtatásért, kifejezetten szeretne köszönetet mondani a sárospataki polgároknak. Már vannak konkrét területek, ahol kialakulni látszik az együttműködés, ilyenek pl. az iskolák közötti diákkapcsolatok, illetve a sport területe.

Dr.Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere a kapcsolatokat minél szélesebb körre kiterjesztené, gondolva a gazdasági élet résztvevőire is…
Hiszem, hogy ez a testvérvárosi szerződés hozzásegít bennünket ahhoz, hogy jobban bekapcsoljuk Sárospatakot az európai gazdasági és kulturális vérkeringésbe. Ennek köszönhetően máris megkezdtük az együttműködést egy tanár és diákcsere programmal az Árpád Vezér Gimnázium, a Református Kollégium Gimnáziuma és az eisenachi gimnázium között. Egyelőre egy kisebb létszámú csoport indul el tanulmányútra a jövő esztendőben. Szeretnénk ezt kiterjeszteni a Vay Miklós Szakképző iskola diákjaira is, szakmai tapasztalatszerzés és nyelvgyakorlás céljából.

E mellett már hozzákezdtünk az európai Szent Erzsébet kulturális útvonal közös kidolgozásához. Reméljük, hogy a hamarosan megnyíló fürdőnkbe egyre több thüringiai, eisenachi nyugdíjas és aktív polgár jön majd pihenni.
Nagyon fontosnak tartom, hogy már megkezdtük az együttműködést az eisanachi és sárospataki cégek között, hogy közösen jelenjenek meg az európai piacon. Tesszük ezt annak ellenére, hogy most a gazdasági és pénzügyi helyzet nehézségeket gördít az együttműködés elé, de mi a jövőnek dolgozunk.
Tehát nagyon fontos lenne, ezt az együttműködést az élet több területére is kiterjeszteni és kamatoztatni, hogy a pataki polgárok is és az eisanachiak is érezzék, hogy van értelme ezen kapcsolatoknak.

További fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2008.11.19./
 

 

Hangverseny az óvodában

 

        
             

 


 
 


Bálint Béla

 

Mint minden évben idén is óvodás hangversenyek formájában mutatta be a Farkas Ferenc Művészeti Iskola az óvodás korú gyerekeknek az intézményben tanulható hangszereket - számolt be az eseményről Bálint Béla igazgató...


A gyerekek nagy érdeklődéssel, lelkes tapssal fogadták a kisiskolások, volt óvodatársaik produkcióit. Évről évre szép számmal jelentkeznek az óvodákból a zenét, táncot tanulni kívánó gyerekek. Legközelebb tavasszal látogatjuk meg tanítványainkkal a város óvodáit!
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.19./
 

 

Városismereti verseny iskolásoknak

 

        
             

Még a tanév elején indították el azt a városismereti vetélkedőt, amelynek az eredményhirdetése a közelmúltban, a Városháza Dísztermében történt meg. A város összes oktatási intézménye részt vett a versengésben, összesen közel 100 diák – tudtuk meg Hajdu Imrétől, a Kulturális Bizottság elnökétől…
 


 
 


Hajdu Imre

 

Közel félszáz diákot díjaztak az első forduló végén, akik a kötelező szakirodalomból készültek föl. Ezek között szerepelt pl. Horkay László Közkincsek című könyve, amely a város szobrait, domborműveit tartalmazza. A gyerekek 3 korosztályban versenyezhettek. A második forduló november végén lesz.

Nagyon örülök, hogy sikerült ezzel a vetélkedő sorozattal megmozgatni ifjúságunkat, minden korosztályt: az alsósokat, felsősöket, gimnazistákat, szakképzősöket. Ez azt jelenti számomra, hogy sokan vannak, akik nemcsak a történelmet szeretik, hanem városunkat is – mondta Dr.Hörcsik Richárd polgármester…

Büszke vagyok arra, hogy ilyen sok versenyző vett részt ebben a versenyben, az első fordulóban, hiszen ezzel kettős célunk volt és mind a két célt elértük. Az egyik cél az, hogy minél több ismeretet szerezzenek Sárospatakról, megismerjék lakóhelyüket és nem rejtett célunk volt az is, hogy megszeressék ezt a várost.
Lássák be azt, hogy mindazt, amit az eleink az elmúlt 800 év alatt épített örökségként ránk hagytak, azt értékelni kell és meg kell becsülni.
Remélem, hogy azok a diákok, akik ilyen ismeretek birtokába jutottak, kamatoztatni fogják ezt a tudásukat a jövőben. Ha bárki idegen idejön és megkérdezi őket, akkor nem értetlenül állnak majd, hanem örömmel tudnak válaszolni.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.19./

 

 

Operatív ellenőrök őszi akciói az észak-magyarországi régióban

 

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának operatív ellenőrei október végén és november elején fokozottan vizsgálták a bevásárlóközpontokat és a nagyobb üzletházakat, a színesfém felvásárlókat, valamint Mindenszentek ünnepéhez kapcsolódóan a virág- és koszorúárusokat.

A bevásárlóközpontokban főleg a ruházati kereskedők, közöttük különösen a távol-keleti árukat forgalmazó vállalkozások, valamint a vendéglátóegységek álltak az ellenőrzések fókuszában. A vizsgált adózók mintegy 15%-a nem adott nyugtát a próbavásárlások során, illetve több esetben be nem jelentett alkalmazott foglalkozatását tárták fel adóellenőreink.
Október végén a virág- és koszorúárusok körében lefolytatott ellenőrzések során jellemzően a közterületeken és az alkalmi kitelepüléseken működő árusok mulasztásaihoz kapcsolódtak megállapításaink.

A színesfém forgalmazás vizsgálata állandó aktualitással bíró feladat az APEH számára is, mely társhatósági összefogással, a rendőrség és az OMMF szakembereinek közreműködésével folyt a régió több településén. Az adóhatóság által eddig feltárt hiányosságok zömében a felvásárlás és az értékesítés bizonylatolásának elmulasztásához kapcsolódtak. Az akciócsoportok ezúttal is találtak illegálisan, adóhatósági bejelentkezés nélkül működő felvásárlót.

Az ellenőrzési megállapítások között – bár a korábbi időszakokhoz képes csökkenő tendenciát mutat – még mindig sok a költségvetési érdekeket kiemelten sértő feltárás.
Az ellenőrzések következményeként a 9 millió forintnyi bírság kiszabása mellett még 6 üzlet bezárására, továbbá egy adózó esetében a tevékenység felfüggesztésére is sor kerül.


 
 


APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.11.19./

 

 

Találkozás Eisenach város küldöttségével

 

        
             

 


 
 


Matthias Doht

 

2008. november 18-án délelőtt rövid látogatást tett iskolánkba - a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumába - Eisenach város önkormányzatának küldöttsége. A delegációt Matthias Doht főpolgármester vezette, akiket a tantestület tagjaival és a diákok képviselőivel Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő fogadott...

Kötetlen baráti beszélgetés keretében kölcsönösen beszámolt mindkét fél a saját városa, iskolája helyzetéről. Mindkét részről elhangzott az igény a testvérkapcsolatok felvételéről, amelynek keretében cserediák program szervezésére kerülhet sor.
 

További fotók>>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2008.11.18./
 

 

A sűrű köd is közrejátszott a hétvégi balesteknél

 

        
             

Hétvégén több közlekedési baleset is történt a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén. Ezek között két jelentősebb is volt, amelyekről Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló számol be…
 


 
 


Ladics Tamás

 

Az egyik 2008.11.15-én 16 óra nyolc perckor történt a Györgytarló és Dorkó közötti útszakaszon, ahol egy traktor - lassú jármű - a sűrű ködben és a kezdődő sötétben nem az útviszonyoknak és az út vonalvezetésnek megfelelően közlekedett, aminek következtében a jobb oldali vízelvezető árokba lehaladt, majd a jobb oldalára borult.

A traktorban utazott a vezetőjén kívül három gyermeke is. A traktort vezető férfi és egy gyermeke súlyosan megsérültek, a másik gyermeke könnyebben, a harmadik pedig nem sérült meg a baleset során. A sérülteket a mentők a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították.

A másik baleset szintén 15-én, 17 óra 15 perckor történt, amelyben a sűrű köd szintén szerepet játszott. Ez Olaszliszkán, a Szent István úton történt, ahol egy Opel Astra személygépkocsi Vámosújfalu irányából közlekedett Szegi irányába. A vezetője nem a sűrű ködnek és az éjszakai látásviszonyoknak megfelelően választotta meg gépjárműve sebességét, így későn észlelte a menetirány szerint jobb oldalon, az úttest jobb szélén álló gyalogost, akit a személygépkocsija jobb oldalával a elütött. A balesetből adódóan a gyalogos nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

Cziczer Katalin
/2008.11.18./
 

 

Rendhagyó irodalomóra a Rákóczi Iskolában

 

        
             

 


 
 


Tomanek Gábor

 

Rendhagyó irodalomórán vehettek részt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói hétfőn délelőtt A Művelődés Háza színháztermében.

A Nyugat első korszakának bemutatását és a hozzá kapcsolódó magyar költők verseinek tolmácsolását Tomanek Gábor színművész előadásában hallhatták a tanulók. Az érdeklődő figyelem is azt bizonyította, érdemes ezt a hagyományt, a rendhagyó órákat tovább folytatni, amely illeszkedik a kompetenciaalapú oktatási alapunkhoz.

Törő Gábor
/2008.11.18./

 

 

Fizikai becslési verseny az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
             
 

14 évvel ezelőtt egy kiváló ötlet, bátor kezdeményezés után indult el a fizika népszerűsítésére is szolgáló verseny az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban. Évekig határon túli testvériskoláinkkal (Kassa, Királyhelmec, Nagykapos, Munkács, Székelykeresztúr, Temesvár) mértük össze tudásunkat, ám 2001-től az Arany János Tehetséggondozó Programban szereplő iskolákat is invitáljuk erre a megmérettetésre.
 


 
 


 

 

Így 2008. november 14-15-én már visszajáró vendégekként üdvözöltünk 10 „aranyos” és 4 határon túli fizikát kedvelő csapatot. Először Dr. Raics Péter, a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének egyetemi tanára informálta a versenyzőket Teller Ede és a hidegháború összefonódásáról szóló előadással.

Majd ezt követően az otthon elkészített munkáikat tárták a zsűri és egymás elé a csapatok. A Teller-„poszterek” (felhasználva képeket, maketteket, videofelvételeket) a tudós személyiségét, kutatási eredményeit mutatták meg; ehhez hasonlóan a bemutatott, saját készítésű, kisautót vagy kismotort meghajtó villanymotorok tanúskodtak a diákok ügyességéről, tudásáról, kreativitásáról is.
A gyakorlati feladatok sora a 16 állomásra épülő becslési versennyel folytatódott, ahol a becsült adatokat, folyamatokat kísérletvégzéssel, méréssel igazolt ellenőrzés követett. Néhány érdekes fotót megosztunk az olvasókkal mindezek bizonyítékaként.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.17./

 

 

Egészségnevelési Nap

 

        
             

 


 
 


Timáriné Király Sarolta

 

2008. november 13-án Egészségnevelési Napot tartottak a Református Általános Iskolában. Az első program játékos sportvetélkedő volt, majd ezt követően két csoportban folytak az előadások - számolt be az eseményről Timáriné Király Sarolta, a tagintézmény vezetője...

Az életkori sajátosságoknak megfelelően az 1-2. osztályosok a helyes fogápolásról, 3-4-5. osztályosok az elsősegélynyújtásról bővíthették ismereteiket mind elméletben, mind gyakorlatban. A nap méltó zárásaként a szülőket gyógytea-kóstolóval várták az iskolában.
November 14-én a legnagyobbak ismeretterjesztő előadást hallhattak Turi Krisztina területi védőnőtől.

Református Általános Iskola
/2008.11.17./

 

 

Ülésezett a Védelmi Bizottság

 

        
             
 

A korábbi évekhez hasonlóan a tél közeledtével most is összeült a Védelmi Bizottság, hogy felkészüljön a télidőben fennálló veszélyekre, hogy megszervezze az esetleges rendkívüli időjárás esetén reá háruló feladatokat. Az ülésről Kiss István polgári védelmi parancsnokot kérdeztük…
 


 
 


Kiss István

 

A gyakorlat azt bizonyítja, hogy elméleti felkészülés nélkül nem tudunk olyan hatékonyan együtt dolgozni. Ezek az ülések - szükség esetén – felgyorsítják a téli, rendkívüli időjárás során adódó együttműködési feladatok gyors végrehajtását. Az itt kidolgozott, illetve elfogadott terveket - ha a helyzet úgy kívánja - már csak elő kell venni és aszerint cselekedve gyorsan, és gördülékenyen megy az együttműködés.

Úgy gondolom, hogy ezt a résztvevők külön-külön már tudják, hiszen bebizonyították az elmúlt évek során, hogy kellően felkészülve nagyon hatékonyan tudunk együtt dolgozni. Az egész tevékenység egy fő cél érdekében valósul meg, és ez nem más, mint a lakosság védelme.

Én megnyugodtam, hiszen a különböző területekért felelős személyek nagyon komolyan adtak számot arról, hogy milyen feladatok végrehajtására készültek fel, külön kiemelve - rendkívüli események esetén - az együttműködési kérdéseket is.

Tulajdonképpen a téli, rendkívüli időjárás kapott hangsúlyt, hiszen a lakosság védelme érdekében az élelmiszer ellátástól kezdve az egészségügyi biztosításon át, a különböző mentési tevékenységekig, ezen kérdések mind önmagukban is jelentősek, amelyeket csak akkor tudunk sikeresen végrehajtani, ha komoly együttműködéssel valósulnak meg.

Törő Gábor
/2008.11.17./

 

 

Kézilabda ünnepély Sárospatakon

 

        
             
 

A Magyar Kupa mérkőzés keretében Sárospatakra látogat az NBI-ben szereplő DKSE-Airport Debrecen (2008 11. 18-án (Kedden) 18:00-tól). Hatalmas élménnyel gazdagodhatnak mindazok, aki láthatják a magyar első-osztályban szereplő játékosokat. A mérkőzés várható színvonalát - óvatos becsléssel is - szenzációsnak értékelném - hívja fel a sportrajongók figyelmét egy nem mindennapi eseményre Kovács Zsolt...
 


 
 


Papp József

 

Ez azt is jelenti, hogy egy olyan csapat érkezik majd városunkba, amelyben nagy meccstapasztalattal, tudással, intelligenciával rendelkező játékosok játszanak.
A találkozó – a Magyar Kupában - a legjobb 16 közé jutásról szól. Ez az egyetlen mérkőzés dönti el, ki jut tovább. Erre az összecsapásra nem csak mi készülünk, de a debreceni csapat is. Ezt bizonyítja, hogy a debreceni médiaforrásokban is közzétették a közelgő mérkőzésről szóló cikkeket.
Ezt olvashatják a következő link alatt:
http://www.haon.hu/hirek/im:haon:sport_special-dkse/cikk/a-sarospatakkal-jatszanak-a-kupaban/cn/haon-news-FCUWeb-20081029-0223566044

A papírforma szerint nagyon nehéz dolga lesz a hazai gárdának, de szívben soha nem adják fel. Ez a pataki szív okozott már pozitív meglepetéseket. A szívnek azonban hajtóerőre is szüksége van. Semmi többre, mint a sárospatakiak hangjára.

Tegyünk meg ennyit azért, hogy lehetőséget adjunk annak, hogy a debreceni játékosok vigyék hírünket az országon keresztül és adják át az NBI-ben szereplő csapatoknak; „e
gy eldugott városkában „kézilabda-lovagok harcolnak” és a város egyként áll mögöttük”!

Fogadjuk, tehát vendégeinket nagy szeretettel és szurkoljunk csapatunknak minden erőnkkel!

Magyar Kupa mérkőzés:

III. forduló 2008. 11. 18. 18:00 Sárospatak TC DKSE-Airport Debrecen

 

Cziczer Katalin
/2008.11.17./

 

 

Csökkenőben van a bűncselekmények száma Sárospatakon

 

        
             
 

A Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán október és november hónapban jelentősen kevesebb bűncselekményt regisztráltak, mint augusztus hónapban. Számszerűen ez abban nyilvánul meg, hogy augusztusban 58 esetben, míg októberben csak 28 esetben került sor nyomozás elrendelésére – nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője…
 


 
 


Solymosi Antal

 

Lopás vétsége miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, aki 2008. november 1-re virradóan ajtóbetörés módszerével behatolt a sárospataki 7-es tanszék nevű szórakozó helyre, ahonnan italt tulajdonított el 4.000 forintnyi értékben. A bűncselekmény észlelését követő napokban a rendőrség az elkövetőt elfogta és gyorsított eljárás keretében bíróság elé állította.

Garázdaság vétsége miatt indult büntetőeljárás egy vissi férfi ellen, aki 2008. november 5-én, 12.45 óra körül, ittas állapotban közlekedett Viss község főutcáján, majd az úton szabályosan közlekedő szikvízárus gépkocsiba többször belerúgott, a gépjármű vezetőjét szidalmazta, majd kést vett elő és azzal fenyegette meg. Ennek hatására a sértett futásnak eredt, és a közeli ABC boltba menekült. Az elkövető ide is követte, majd dulakodás közben sikerült elvenni tőle a kést.

Lopás vétsége miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, aki 2008. november 8-án, éjjel 1 órakor ajtóbetörés módszerével behatolt a bodrogolaszi MÁV Állomás pénztárhelyiségébe, ahonnan 1 db bélyegzőt tulajdonított el 5.400 forint értékben.
A bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható egy intézetből szökött fiatalkorú személy.

Lopás vétsége és más bűncselekmények elkövetése miatt indult büntetőeljárás egy sárospataki férfi ellen, aki 2008. október 25-én, 3.30 óra körül, Sárospatak egyik szórakozó helyén 2 db. pénztárcát tulajdonított el a szórakozó vendégek őrizetlenül hagyott táskáiból, majd azokkal a WC helyiségbe ment, hogy a pénzt eltegye. E közben érte tetten a helyi biztonsági őr, majd értesítették a rendőrséget. Az eljárás során az elkövetőtől előkerült még egy pénztárca, melyet egy másik szórakozó helyről tulajdonított el. Ez utóbbi sértettel a tettes Interneten keresztül vette fel a kapcsolatot, majd megbánva bűnét, teljes mértékben kártalanította őt. Az elkövetőt a rendőrség gyorsított eljárás keretében bíróság elé állította, ahol nemcsak lopásért, hanem okirattal és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés miatt vonták felelősségre.

Cziczer Katalin
/2008.11.16./

 

 

Továbbtanulást segítő tájékoztatót tartott a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

 

        
             

 


 
 


Szegedi Istvánné

 

Igaz, még a tanévet alig kezdtük el, de első továbbtanulást segítő délutánját szervezte iskolánk. Meghívtuk a helyi és környékbeli (Sátoraljaújhely, Tokaj) középiskolák képviselőit, akik a szülők és a gyerekek jelenlétében mutatták be intézményüket és adtak tájékoztatást a 2009/2010-es tanév tervezetten indítandó képzéseikről - nyilatkozta Szegedi Istvánné, igazgatónő....

Az érdeklődés azt mutatja, jól sikerült a tájékoztató, sok hasznos információt szerezhettek a most 8. osztályos diákjaink és szüleik.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.16./
 

 

Újabb nagy gólarányú győzelem fociban!

 

        
             
 

Szép látvány fogadott bennünket Boldogkőváralján, hiszen a pálya a vár lábánál helyezkedik el. Az időjárásra sem lehetett panaszunk, nem úgy a csapatunk első félidei játékára, amikor kapkodó mezőnyjáték volt a jellemző. Az első gólunkat csak a 41. percben szereztük, amikor Kerékgyártó Csaba beadását Oldal Tamás a kapus hasa alatt rúgta a jobb sarokba, 0:1 - küldte tudósítását Koscsó István az STC Baráti Kör részéről Koscsó István...
 


 
 


Oldal Tamás


Koscsó István

 

A második félidőre mintha egy másik pataki csapat jött volna ki az öltözőből. Támadóbb felfogásuknak köszönhetően sok gólhelyzet alakult ki, amiből gólok is születtek, valamint voltak kapufák is.
Az 54. percben Kecskés Tamás szabadrúgása a felsőlécről a gólvonalra pattant. Hiába akarták hárman is befejelni a Patakiak közül senkinek sem sikerült. Két perccel később megint a kapufa mentette meg a hazaiakat a góltól. Az 57. percben a nagy pataki nyomásnak már nem tudtak ellenállni, így megszületett második gólunk. Kecskés Tamás szögletéből Kerékgyártó Csaba szép gólt fejelt, 0:2.
Még örültünk a megnyugtató gólnak, amikor a 60. percben egy hazai támadásnál Szőke Zoltán buktatta a hazaiak csatárát a 16-oson belül, amiért a bíró jogosan a 11-es pontra mutatott. A büntetőt a hazaiak játékosa csúnyán mellé rúgta.

A 64. percben Horváth Zsolt jobb oldali beadásából Pothurszky Roland bólintotta be harmadik gólunkat, 0:3. Két perc múlva Horváth Zsolt már csak a kapussal állt szemben, de nem találta el a kaput. A 69. percben Punyi Gyula Pothurszky Rolandtól kapta a labdát, amit 22 m-ről laposan a kapus hasa alatt a kapu közepébe rúgott, 0:4.
A 83. percben a labda elrúgására a hazaiak védői és a kapusa egymásra vártak, de szemfüles csatárunk Pothurszky Roland lecsapott rá és megszerezte a második gólját, melyre bizonyára nagy szüksége lesz a gólkirályságért folytatott versenyben, 0:5. Az utolsó percben is mi örülhettünk, mert Kecskés Tamással szabálytalankodtak a büntető területen belül, s a megítélt 11-est Szabó Sándor magabiztosan rúgta a balra mozduló kapus mellett a jobb alsó sarokba. A végeredmény 6:0 Patak javára!

Az ifi csapat góljaival együtt 11 gólban gyönyörködhetett a közönség. Nagyon szép teljesítmény! Gratulálunk! A csapatból legjobbat most sem tudtunk kiemelni. A második félidőben mindenki nagy odaadással, s jól játszott! Dicséret illeti a hazaiakat is a sportszerű játékért!

Az év utolsó mérkőzését a jövő héten szombaton Prügyön játssza csapatunk 11 és 13 órai kezdéssel! Reméljük győzelemsorozattal zárjuk az évet, s méltó ünneplés lesz majd december 6-án a SPORTBÁL-on, ahová ezúton is szeretettel hívunk mindenkit!
Hajrá Patak!

További fotók>>>

STC Baráti Köre
/2008.11.16./

 

 

10 éves fennállását ünnepelte a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat

 

        
             
 

A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat 2008. november 11-én, az Újbástya Rendezvénycentrumban ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. A jubileumi napot Molnár Marianna, az intézmény vezetője 9 órakor nyitotta meg az intézmény dolgozói és vendégeik számára…
 


 
 


Molnár Marianna
 Aros János

 

Van-e helye, hogy ünnepjenek ebben a szakmában, azok a dolgozók, akik elesett emberekkel foglalkoznak, és akik annyi bajt és problémát látnak nap-mint nap? – tette fel a kérdést megnyitó beszédében Molnár Marianna, és rögtön meg is válaszolta:
Igen van, hiszen a 10 év egy kerek évforduló, ami lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsünk, és átgondoljuk azt, ami eddig történt. Ebből sokat tanulhatunk, és ilyenkor alkothatunk jövőképet saját magunk és a gondozottaink számára. Arra is jó ez az alkalom, hogy a mindennapi munkavégzéshez képest ünnepibb ruhában kicsit együtt legyenek azok, akik hosszú éveken keresztül együtt dolgoztak, együtt küzdöttek meg a hétköznapok nehézségeivel…

A megnyitó után az ünnepi naphoz képest nagyon is fajsúlyos előadást hallgatott meg az „ünneplő közönség” Erdős Judit szociálpolitikai szakértőtől, aki a szociálpolitika előtt álló kihívásokról beszélt. A társadalom elöregedése egyre nagyobb mértékű, viszont a nyugdíjrendszer kezd veszélybe kerülni ezáltal – fejtegette több más, érdekes és fontos téma mellett a szakértő, akit nagy érdeklődéssel hallgattak a jelenlévők.
Az előadást kerekasztal-beszélgetések követték, ahol a Gyermekjóléti szolgálat a jelzőrendszer működéséről, a Családsegítő szolgálat pedig a hajléktalanok téli időszakban jelentkező problémáinak megoldásáról értekezett.

Az igazán ünnepi percek déli 12 órakor következtek be, amikor a Dr. Hörcsik Richárd polgármester és az Önkormányzat elismerését és jókívánságait Aros János alpolgármester tolmácsolta a Szakszolgálat dolgozói felé, majd pezsgős koccintás következett és felvágták a jubileumi tortát…

Kettős ünnep ez a mai, hiszen tegnap, 12-én ünnepeltük a Szociális Munka Napját, amely szintén 10 évvel ezelőtt vált országos rendezvénnyé – méltatta az évforduló jelentőségét Aros János alpolgármester…
Ennek alkalmával szoktuk köszönteni a családsegítésben és a szociális munkában résztvevő azon kollégákat, akik munkájukat önzetlenül, éjt nappallá téve végzik. Sárospatak városnak egyetlen egy gondolata van ezzel kapcsolatosan, ez pedig a köszönet, hiszen városunkban a segítségadásnak a családsegítésnek, a gyermekgondozásnak nagyon nagy történelmi hagyományai vannak, amelyeknek meg kell most is felelnünk, hiszen Szent Erzsébet 800 évvel ezelőtt született Sárospatakon, de említhetjük Lorántffy Zsuzsannát is.
A nagyasszonyok által elvégzett ilyen irányú tevékenység egy kötelezettséget ró a városra, s ennek a kötelezettségnek – bátran mondhatom, hiszen a képviselő-testületnek az igazgató asszony beszámolója kapcsán is ez volt a véleménye - ennek a nagy múltnak a jelenlegi intézmény valamennyi dolgozója megfelel, akik olyan munkát végeznek, amiért csak köszönet jár.


Erdős Judit

 


Sáfrányos Sarolta

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.15./
 

 

A Kreatív Varázssziget

 

        
             

 


 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

 

A Kreatív Varázssziget nevű családi foglalkozás november 11-én tartotta 3. összejövetelét. Sokan összegyűltünk és örömmel kezdtünk neki a varrásnak, mivel Márton napi libagyárat terveztünk, erre az alkalomra -számolt be a foglalkozásokról Krenyitzkyné Sárosi Krisztina...


Ez meg is valósult, hiszen az anyukák megvarrták a plüsslibákat, közben a gyerekek eljátszottak, meséskönyveket nézegettek és az apukák is találtak maguknak olvasnivalót. Jó hangulatban, családias légkörben szinte elröppent a délután és remélem mindenki jól érezte magát.

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.15./
 

 

Érintőleges ütközés az alsó úton

 

        
             
 

2008. november 14-én 5 óra 55 perckor Sárospatak és Bodrogolaszi között az alsó úton a kőbánya utáni útszakaszon két egymással szemben közlekedő gépjármű ütközött össze érintőlegesen – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló…
 


 
 


Ladics Tamás

 

A baleset során a gépjárművek bal oldali külső visszapillantó tükrei ütköztek egymásnak. Az érintett járművek távolabb egymástól megálltak, majd az egyik gépkocsivezető, miután szemrevételezte a gépjárművében keletkezett sérülést, a helyszínről eltávozott. A baleset során személyi sérülés nem történt.

Az eljárás lefolytatása érdekében kérjük, hogy a helyszínről eltávozott gépkocsivezető a Sárospataki Rendőrkapitányságon jelentkezzen, illetve aki az üggyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen, vagy a 47/ 513-030 telefonszámon.

 

Törő Gábor
/2008.11.14./

 

 

Közel 130 felsőoktatásban tanuló diákot támogat az Önkormányzat

 

        
             
 

Sárospataki tanulók számára újra, ebben az évben is a Bursa Hungarica ösztöndíj-pályázat nyújt lehetőséget arra, hogy pályázzanak és ösztöndíjat nyerjenek. Ez havonta 11 ezer Ft-ot jelent a pályázók számára – tudtuk meg Oláh Józseftől, a Egészségügyi és Szociális Bizottság elnökétől, a 12-én megtartott zártkörű bizottsági ülés után…
 


 
 


Oláh József

 

Kb. 130 támogatás lesz az Önkormányzat részéről, sajnos voltak olyanok is, aki elutasításra kerültek. Közülük néhányan a nagyszülőkhöz voltak bejelentkezve, mert a szülők magasabb keresete miatt nem férnének a megadott jövedelemhatárok közé.

Ezeket az eseteket helyszíni szemlén vizsgálta meg a bizottság és úgy találtuk, hogy életvitelszerűen nem tartózkodnak a nagyszülőknél, ezért elutasítottuk a kérelmüket – négy ilyen tanuló volt. Közülük egy a szülei keresetével ismételtem benyújtja a pályázatot, ami ha határidőben beérkezik és az összeghatárnak is megfelel, akkor még kaphat ösztöndíjat.
 

Cziczer Katalin
/2008.11.14./

 

 

"A hely, ahol élünk"

 

        
             
 

November13-án csütörtökön nagy érdeklődés mellett kezdődött „A Hely, ahol élünk” sorozat A Művelődés Háza és Könyvtára pódiumtermében - számolt be az eseményről Kurucz Tamás, A Művelődés Háza és Könyvtára munkatársa...
 


 
 


Kurucz Tamás

 

Sipos István nyugdíjas gimnáziumi tanár - Akik Magyarországon és külföldön naggyá tették Sárospatakot c. - előadása a város történelmének ismert és kevésbé ismert nagyjairól érdekes színfoltja volt az immár negyedik évadát kezdő előadás-sorozatnak. Amely keretén belül Zemplén és Sárospatak természeti környezetének és történelmének megismerésére, a polgárság életének bemutatására tesszük a fő hangsúlyt.

Az évad előadásai:
Január
A Zempléni-hegység csodálatos gombavilága -
Előadó: Egri Károly gimnáziumi tanár

Február
Sárospatak közigazgatása az oppidumtól (mezőváros) a polgári berendezkedésig
Előadó: Gáll József tanár

Március
„Volt egyszer egy Alkotóház” - A sárospataki Alkotóház története ( 1947-1959).
Előadó: Vámosi Katalin MNM Rákóczi Múzeumának muzeológusa

Április
A XVIII. századi sárospataki kéziratos énekeskönyvek és versgyűjtemények
Előadó: Dr. Komáromy Sándor főiskolai tanár, PhD

A programokra nagy szeretettel várjuk az érdeklődő közönséget.

 

Törő Gábor
/2008.11.14./

 

 

XVI. Gloria Victis

 

        
             
 

A Rákóczi Szövetség 2008-ban is megtartotta október 23-i megemlékezését Budapesten, melyen az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium kilenc diákja is részt vehetett. Az eseményre a Rákóczi Szövetségben végzett eredményes munkánk elismerése okán kaptunk meghívást. A csoport kísérőtanára Remeczki Imre tanár úr, a szövetség helyi ifjúsági szervezetének elnöke volt...
 


 
 


Remiczki Imre

 

A Gloria Victis nevet viselő rendezvény első programja a Budapesti Műegyetem épületében tartott ünnepség volt, melyen megjelent és beszédet mondott Sólyom László köztársasági elnök úr is.

Az ünnepségen számos határon túli magyar diák is jelen volt, akik velünk együtt, összetartozásunkat megélve vettek részt a két nap eseményein. Az ünnepséget követően fáklyás felvonulást tartottak a Műegyetemtől a Bem térig, ahol újabb megemlékezés következett, az ország összes ifjúsági szervezetének nevében a sárospataki ÁVG-s diákok is itt koszorúzták meg Bem apó szobrát.

Másnap a diákok hazautazás előtt előadásokat hallgathattak: érzelemfelkavaró tényeket az 1956-os forradalomról, illetve beszámolót a határon túli magyar ifjúság helyzetéről.

Törő Gábor
/2008.11.14./

 

 

Motorosok sisak és engedély nélkül

 

        
             
 

Az elmúlt rövid időszak eseményeit vizsgálva megállapítható, hogy nagymértékben megnőtt a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén az olyan esetek száma, amikor fiatalok vezetői engedély és bukósisak nélkül motoroznak - nyilatkozta dr. Téglás István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője...
 


 
 


dr. Téglás István

 

 

 


Bacsó Tibor

 

Tudjuk, hogy mindenki volt fiatal, azonban ezek az ügyek aggodalomra adhatnak okot, hiszen többen még a 14. életévüket is alig töltötték be, és a legszükségesebb biztonsági „berendezés”, a bukósisak nélkül hajtják a „mocikat”.

2008. október 24.-én 17 óra 10 perckor Vajdácska, Csonkás úton egy 17 éves személy a saját tulajdonát képező Simson segédmotoros kerékpárral úgy közlekedett, hogy menet közben bukósisakot nem viselt, nem rendelkezett járművezetői igazolvánnyal, valamint a segéd motorkerékpárra érvényes kötelező felelősségbiztosítás nem volt.

2008. október 28-án 12 óra 37 perckor Hercegkút községben Petőfi úton egy 14 éves helyi lakos úgy vett részt a közúti közlekedésben egy MZ 125 típusú motorkerékpárral, hogy azon hatósági jelzés, kötelező biztosítás, műszakérvényesség nem volt, valamit a személy bukósisakot nem viselt, továbbá nem rendelkezett vezetői engedéllyel.

2008. október 28. napon 16 óra 05 perckor Makkoshotyka, Rákóczi úton az intézkedő járőrpáros ellenőrzés alá vont egy 14 éves helyi lakost, aki úgy vett részt a közúti közlekedésben Simson típusú segédmotoros kerékpárral, hogy bukósisakot nem viselt, valamint vezetői engedélyét nem tartotta magánál.

2008. november 02-án 11 óra 35 perckor szintén Makkoshotyka községben egy helyi fiatal lakos (20 éves) úgy vett részt a közúti közlekedésben a Simson típusú segédmotoros kerékpárjával, hogy nem viselt bukósisakot és nem rendelkezett érvényes vezetői engedéllyel.

2008. november 02-án 13 óra 00 perckor egy fiatalkorú sárospataki lakos a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül elvitte a Jawa Babetta tip-ú segédmotort és azzal ittas állapotban közlekedett. A Dorkói úton érte tetten a rendőr és mivel az alkoholszonda ittasságot jelzett, vérvételre előállította. Ez a személy sem rendelkezett érvényes vezetői engedéllyel, valamint nem viselt bukósisakot. Vele szemben is büntetőeljárás lefolytatására kerül sor.

2008. november 02-án 21 óra 00 perckor Sárospatak Balassi úton intézkedett a baleseti helyszínelő!!! egy sárospataki lakossal szemben, aki Yamaha típusú segéd motorkerékpárjával ittassága miatt felborult és könnyű sérülést szenvedett. A fiatal motoros semmilyen kategóriájú vezetői engedéllyel nem rendelkezett. Ittassága miatt vele szemben büntetőeljárás lefolytatására kerül sor.

Több esetben felmerül a szülői felelősség is, hiszen a fiatalok nem rendelkeznek egészséges veszélyérzettel, ezért a szülőknek kell odafigyelni arra, hogy gyermekük ne tudja elvinni otthonról édesapja motorkerékpárját, milyen motorkerékpárt illetve segédmotoros kerékpárt vásárolnak gyermeküknek, és azt milyen feltételekkel és hogyan engedik használni gyermeküknek.

A KRESZ előírja - tette hozzá Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője...

- A forgalomban részt vevő motorkerékpárt és a tompított fényszóróval felszerelt segédmotoros kerékpárt - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.

- Motorkerékpár pótülésén csak egy, a saját biztonságára ügyelni képes személyt szabad szállítani, akinek a lába a lábtartót eléri.

- A zárt utastérrel (vezetőtérrel) nem rendelkező motorkerékpárral és segédmotoros kerékpárral csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a vezető és az utas becsatolt motorkerékpár-bukósisakot visel.

- segédmotoros kerékpáron utast szállítani, segédmotoros kerékpárhoz utánfutót kapcsolni nem szabad.

Cziczer Katalin
/2008.11.13./

 

 

Ügyeskedj a könyvtárban!

 

        
             
 

Az Ügyeskedj a könyvtárban! című foglalkozásainkra november 10-14-ig vártuk a helyi és környékbeli általános iskolák alsó tagozatos tanulóit - számolt be a foglalkozásokról Krenyitzkyné Sárosi Krisztina...
 


 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

 

Nagy öröm számunkra, hogy sokan jelentkeztek a helyi iskolákból és sokan jöttek el a kistérségből – Erdőhorváti, Vajdácska, Bodrogolaszi, Viss- is.

Ezen a héten az őszi természet kincseiből készítettünk különböző tárgyakat. Próbáltuk a gyerekek figyelmét arra felhívni, hogy környezetünkben található termések és magok segítségével és egy kis gyűjtőmunkával sok szép dolgot készíthetünk.

A gyerekek nagy képzelőerejének és kreatívitásának köszönhetően gyönyörű munkák születtek.

Törő Gábor
/2008.11.13./

 

 

Sárospatakon ülésezett a Fidelitas Országos Választmánya

 

        
              

A Fidelitas soron következő, 2008. november 7-től 8-ig tartó Országos Választmányi ülésének Sárospatak adott otthont. A város történelmi, politikai jelentősége kiemelkedő, hiszen 800 évvel ezelőtt itt született Árpád-házi Erzsébet, s éppen 300 évvel ezelőtt ide hívta össze II.Rákóczi Ferenc a kuruc Országgyűlést. Többek között ezen évforduló alkalmából esett a választás eme festői szépségű zempléni helyszínre - küldte tudósítását Demeter Zita, a rendezvény házigazdája, a Fidelitas Országos Választmányának tagja…
 


 
 


Demeter Zita

Szijjártó Péter


Mihalovics Péter


Koszorús LászlóDr. Zsiga Marcell


Ágh Péter


Dr. Hörcsik Richárd


Szemán Ákos

 

A választmány résztvevői péntek este 18 és 20 óra között a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Dezső Lajos Kollégiumában regisztrálhattak és foglalhatták el szálláshelyeiket. Ezt követően az Újbástya Rendezvénycentrumba helyeztük át központunkat. Az épület ebben az évben került átadásra.. A komplexumban internet-kávézó, kiállítóterem, kazamata és konferenciaterem található, tehát kialakítása kiválóan alkalmas társasági események megtartására.
A vacsora előtt - ami a híres, 350 éves kazamatában volt - köszöntőt hallhattunk Szijjártó Péter, a Fidelitas elnökének tolmácsolásában. A vacsora végeztével dr. Hörcsik Richárd, a város polgármestere méltatta rendezvényünket, majd ifj. Hörcsik Richárd borász zamatos boraiból kaptunk kóstolót, s kalauzolást a hegyaljai, zempléni borászat világába. Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével Koncz Ferenc, a Megyei Közgyűlés alelnöke is.
Az ízletes falatok, s a borozgatás után kezdetét vette a zenés-táncos mulatozás, amely további lehetőséget teremtett a baráti, családias, hangulat folytatásához. A gyors alvások után reggel 7. 30-kor az ébresztő sokaknak korainak bizonyult. Nos, nem meglepő módon. A korgó gyomrokra a gyógyírt az Újbástyában elfogyasztható reggeli jelentette. 9 óra 20 perctől pedig kezdetét vehette a választmányi ülés érdembeli, szakmai része.

A házigazda köszöntője után Kuna Tibor, a Young and Partners vezető tanácsadója beszélt a közösségért végzett munka örömének pótolhatatlanságáról. Majd Bauer Béla szociológus előadásában szembesülhettünk kiábrándító számokkal és grafikonokkal Magyarország jelenlegi helyzetére vonatkozóan. Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány igazgatója vallás és politika témakörében osztotta meg velünk értékes gondolatait. Dr. Zsiga Marcell, a Fidelitas alelnöke hangsúlyozta a választmány helyszínének történelmi vonatkozásait és kitért a fiatalok pályakezdési nehézségeire. Utána Gömbicz Nándor ismertette a Fiatalok Magyarországa c. vitairattal kapcsolatos tudnivalókat. Ezt követően Ágh Péter országgyűlési képviselő és Mihalovics Péter alelnök beszámolóját hallgathattuk meg a szervezet programjáról, valamint működéséről.

Az ebédre 12 órától került sor a történelmi alagsorban, melyet szintén a Huszár Panzió készített és szervírozott. Kb. 13 órától kezdődött a konferencia zárt ülése, melyen többek között meghallgathattuk a megyei elnökök beszámolóját, valamint megcsodálhattuk a Fidelitas kabinetjei részére „kifejlesztett” modern honlapokat is. A konferenciát Koszorús László, a Fidelitas Országos Választmányának elnöke zárta, aki megköszönte mind a választmányi tagok, mind a szervezők lelkes munkáját, valamint megosztotta velünk a következő ülés jövőbeni terveit.

Én pedig szeretném megköszönni jómagam és a helyi csoport nevében is, hogy itt, a Zemplénben lehetőséget kaphattunk egy országos jelentőségű esemény megrendezésére. Bízom benne, lesz folytatása. Továbbá ezúton is szeretném megköszönni dr. Ódor Ferenc, Megyei Közgyűlés elnökének, dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak polgármesterének, a város Önkormányzatának, az Újbástya Rendezvénycentrum lelkes dolgozóinak és a Huszár Panziónak a támogatását, valamint a Madár Emese által vezetett központi szervezést.
Csapatban, közösségben, szóval, egységben az erő!


Az a helyzet, hogy Magyarországon rendkívül szertelen és bizalomvesztett kormánya van, holott ha valamikor, akkor ilyenkor, válság idején a bizalom és a hitelesség a legértékesebb valuta volna – kezdte Szijjártó Péter, a Fidelitas elnöke a hazai politikai helyzet elemzését…

Azonban a kormány eljátszotta a hitelességét és eljátszotta az emberek bizalmát azzal, hogy 2006-ban világossá vált, hogy az emberek átvágásával, a teljes Magyarország átverésével tudták maguknál tartani a hatalmat és az ország jövőjét sem átallottak elzálogosítani csak azért, hogy hatalmon maradhassanak.
Márpedig Magyarországnak egy hiteles és bizalmat élvező kormányra lenne szüksége.

A fiatalok jelentik szerintem a jövő zálogát, éppen ezért tartom rendkívül veszélyesnek azt, amikor egy hivatalban lévő kormányfő arról beszél, hogy ha valakinek nem tetszik a dolog, akkor el lehet innen menni. Szerintem arra kellene törekedni, hogy a fiatalokat megtartsuk, a fiatalok számára Magyarország egy vonzó perspektívát, egy vonzó jövőt tudjon jelenteni. A jelenlegi körülmények között a kormány ezt nem tudja biztosítani.

Éppen ezért lenne fontos, hogy egy olyan kormánya lenne az országnak, ami a fiatalok érdekeit is szem előtt tartja, ahol döntéshozatalban is megjelennek a fiatalok, és amelyik kormány egy olyan országot tudna építeni, ahol jó fiatalnak lenni, és ahol érdemes terveket és álmokat szövögetni.

Ez egyébként megjelent nálunk a népszavazás, szociális népszavazás kapcsán is, amikor népszavazást kezdeményeztünk arról is, hogy ne kelljen tandíjat fizetni a fiataloknak, ne zárjuk ki a szerényebb anyagi körülmények között élő családokból érkező fiatalokat egy jobb jövő, egy szebb jövő lehetőségéből.

Mi, a magunk módján megteszünk mindent annak érdekében, hogy azokat a fiatalokat összegyűjtsük, akik szeretnének tenni a közösségeinkért, saját magukért, az országért, az ország jövőjéért. Az ilyen fiatalok gyűjtőhelye a Fidelitas, és most ilyen fiatalok vannak itt Sárospatakon.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Sárospatak város polgármestere megérkezésük napján köszöntötte a fiatalokat, akiket biztosított arról, hogy szívesen látott vendégek Sárospatakon…

Először is nagy megtiszteltetés városunk számára, hogy a Fidelitas Országos Választmányi gyűlését városunkban tartja. Ez egy kicsit emlékeztet a fiatalságomra, hiszen Sárospatakon mindig jelentős szerepet játszottak a fiatalok, a fiatalok vitték előre Sárospatak ügyét évszázadokon keresztül, hiszen ne felejtsük el, Patak diákváros.

A város életében mindig meghatározó szerepet játszottak a fiatalok, akár a 17-18. századot, akár a 20. századot vesszük. Úgy érzem, hogy ma is fontos számunkra, hogy fiataljaink aktivizálódjanak. Elsősorban a közélet felé, hogy a munka mellett érezzék át annak a felelősségét, hogy kellenek olyan vezetők, minden korban, itt a mai korban is, akik a jövő Magyarországát építik.
Én úgy érzem, hogy Patak mindig fiatalos példát adott és ezért fontos, hogy Sárospatakon most ha úgy tetszik a fiatalok gondolkodnak Magyarország jövőjén. Maga a „génius loci”, a hely szelleme inspirálja remélem ezeket a fiatalokat, hiszen ahogy én röviden ismertettem a város történetét, az elmúlt 400 évben a fiatalság és a hazafiasság mindig fontos szerepet játszott, mindig előrevivője volt nem csak a város ügyének, hanem ha úgy tetszik a forradalmaknak, hiszen ha megnézzük pl. 1847-49-es forradalom és szabadságot, hát nagyon sok a pataki diákok köztük, a pataki diákok közül kerültek az ország vezetői, tehát így van mire visszatekintenünk.

Mi először is azzal próbálunk esélyt adni a fiataljainknak, a sárospatakiaknak és a zemplénieknek, hogy olyan oktatást biztosítunk számukra, hogy aki elvégzi a pataki iskolát, jelen esetben a Református Gimnáziumot, vagy az Árpád Vezér Gimnáziumot, vagy Vay Miklós Szakképző Iskolát, akkor versenyképesebben léphessen ki a munkaerőpiacra.
Az első és legfontosabb tehát az oktatás, hiszen Patak diákváros. Nem csak büszkék voltak évszázadokon keresztül, hanem ma is büszkék vagyunk, hiszen olyan oktatási intézményeink vannak, hogy akik itt végeznek, akár gimnázium, vagy főiskola, vagy teológiai akadémia, nyugodtan léphetnek ki a munkahelyek világába.

Hiszen akár pl. megnézzük a gimnáziumaink egyetemi felvételeinek az arányát, az kifejezetten jó. Éppen a jövő héten oldjuk meg Eisenach város delegációján keresztül, hogy csereprogramokat szervezzünk nemcsak a gimnazisták, hanem a Vay Szakképző Iskola számára is.
Tehát úgy hiszem, hogy az alapozás nagyon fontos, Patak büszke oktatási intézményeire és meggyőződésem, hogy akik itt tanulnak Patakon, bármilyen szinten megállják a helyüket az életben. Ű

A következő lépcső, hogy a fiatalok itt maradjanak a munkájukkal - és ezzel vagyunk bajban. Sajnos az elmúlt 15-18 év alatt egyfajta elvándorlás volt tapasztalható, tehát nagyon kevés fiatal maradt itt, talált munkát. Most még nehezebb időszak jön, pl. azok a fiatalok, akik elvégezték az egyetemet, főiskolát vagy szakmát szereztek, bizony nagyon nehéz helyzetben vannak, elvándorolnak a városból és fájó szívvel látom azt, ahogy hétvégeken hazajönnek, később sajnos eltávoznak, tehát hiányzik a városnak az a vitalitása, a fiatalosság, ami talán 35 vagy 70 évvel ezelőtt tapasztalható volt. Tehát nagy problémánk, hogy nem tudunk kellő munkahelyet teremteni a fiataljainknak. A másik a lakás kérdése, mi kell a fiataloknak, így próbálunk olyan lakásépítési programot biztosítani számukra, ahol a fiatal házasok aránylag jobb kondíciókkal tudnak otthont teremteni..

További képek>>>                        További fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2008.11.13./
 

 

Raiffeisen Kupa 2008

 

        
              
 

November 9-én az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában került megrendezésre a Raiffeisen Kupa 2008 Leány Teremlabdarúgó Torna. Az Árvay Diáksport Egyesület által szervezett tornán öt település leány csapatai mérték össze tudásukat - számolt be az eseményről Gönczy Zoltán, szervező....
 


 
 


Gönczy Zoltán

 

A tornán részt vett az elmúlt tanév országos diákolimpiai bajnoka – az Újfehértó csapata – és a Góliát- McDonald’s Kupa országos bajnoka – az Árvay DSE csapata – is. Az esemény támogatójának köszönhetően az oklevelek és érmek mellett szép serlegekkel és különdíjakkal is gazdagodtak a legügyesebbek. Végül az első helyet az Árvay DSE csapata szerezte meg az Újfehértó és a Tolcsva csapatai előtt. A negyedik és ötödik helyen a Karcsa és a Pálháza csapatai zárták a tornát.

Eredmények:
Tolcsva – Árvay DSE 0 – 0
Újfehértó – Karcsa 1 – 1
Pálháza – Tolcsva 1 – 1
Árvay DSE – Újfehértó 2 – 0
Karcsa – Pálháza 0 – 0
Tolcsva – Újfehértó 0 – 1
Árvay DSE – Karcsa 2 – 0
Pálháza – Újfehértó 0 – 2
Tolcsva – Karcsa 3 – 0
Pálháza – Árvay DSE 0 – 6

Különdíjak:
Gólkirálynő: Osztroha Petra (Árvay DSE)
Legjobb játékos: Pap Klaudia (Újfehértó)
Legjobb kapus: Szemán Vivien (Tolcsva)

További képek>>>

Törő Gábor
/2008.11.12./
 

 

Libás Napok a Vár Vendéglő Panzióban

 

        
              

 


 
 


Balogh Zoltán

 

„Aki Márton napján libát nem eszik egész évben éhezik” – tartja a régi mondás. Ennek szellemében a Vár Vendéglő Panzió Márton-napi liba-ételkülönlegességeivel várja és kínálja kedves vendégeit az elkövetkezendő időszakban – küldte tudósítását Balogh Zoltán

A Libás-napokat nagyszabású „libalakomával” és újbor kóstolóval nyitotta meg a vendéglő,
november 8-án. A vacsorához az Evinor pincészet kitűnő borait kóstolhatta meg a nagyszámú vendégsereg.
 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.12./
 

 

Lassabban közlekedjünk a 37-es számú főút felújítás alatt lévő szakaszán!

 

        
              
 

2008. november 11-én a délutáni órákban a 37-es számú főúton, a tolcsvai bekötő út után néhány száz méterre Miskolc irányába anyagi káros közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Bujdosó Norbert, rendőr zászlós beleseti helyszínelő…
 


 
 


Bujdosó Norbert

 

Hiába van kitáblázva útjavítás miatt a 37-es főút ezen szakasza 40 km/órás és 60 km/órás sebességkorlátozó, illetve útjavításra, veszélyre felhívó táblákkal, sokan mégis nagy sebességgel haladnak, nem tartják be az előírt sebességet - ebből adódott a kedd délutáni baleset is.
Egy Wolksvagen Transporter típusú gépjármű a többi autóval együtt lassítva próbálta kikerülni az útjavítás miatt, az úttest jobbszélén álló autót. A mögöttük, azonos irányba haladó tehergépjármű vezetője viszont nem tartott kellő követési távolságot, s ennek következtében nagy erővel beleütközött az előtte lassító tehergépjármű hátuljába. A beleset következtében személyi sérülés szerencsére nem történt. A baleset helyszínelésének idejére a forgalom az alsó útra volt elterelve.

Itt is felhívnám a 37-es számú főúton közlekedő gépjárművezetők figyelmét, hogy az aszfaltozás továbbra sem ért véget, még nem készült el az út, a következő napokban és a hetekben is tart az út javítása és a festése.

A KPM dolgozóival együtt ismételten felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy
lassabban közlekedjenek, a 40 km/órás táblák nem véletlenül vannak kihelyezve. Ne haladjanak a megengedett sebességnél gyorsabban, mert csak így lehet elkerülni az ehhez hasonló baleseteket…


Baleset a Wesselényi úton

Ugyanezen a napon - 2008. november 11-én - délután 16 óra körül Sárospatak, Wesselényi úton is történt egy anyagi káros közúti közlekedési baleset – amiről szintén Bujdosó Norbert, rendőr zászlós baleseti helyszínelő számolt be…

Amely során egy Robur tehergépkocsi és egy Ford Transporter tehergépjármű ütközött a vasúti átjáró és Bercsényi út közötti szakaszon. A forgalmat itt is elterelték. A baleset pontos körülményeit még vizsgálják. Személyi sérülés szerencsére nem történt, csak anyagi kár keletkezett.


Cziczer Katalin
/2008.11.11./
 

 

Halloween – party a ME Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában

 

        
              
 

Iskolánkban a magyar népi hagyományok ápolásán túl fontosnak tartjuk, hogy tanítványaink más nemzetek ünnepeivel is megismerkedjenek. A felső tagozatos gyerekek mindegyike tanul angolul és a Diákönkormányzat vezetőségének kezdeményezésére, mi az angolt tanító kollégákkal összefogva szerveztük meg iskolai szinten első alkalommal a Halloween – partyt. A dekoráció Baranyi Józsefné és Sasiné Kántor Katalin kolléganők irányításával készültek el – küldte tudósítását Gönczy Krisztina, tanárnő….
 


 
 


Gönczy Krisztina

 

Az angol Halloween név az All Hallows szóból ered, és a Mindenszentek előtti estét jelenti. Ez a kóbor lelkek és az istenek éjszája, a kelták egyik ünnepére vezethető vissza. A kelták azután is megtartották szokásaikat, miután a rómaiak meghódították őket. A nagy írországi éhínség idején, 1845 után írek ezrei vándoroltak Amerikába és vitték magukkal a hagyományaikat.

Amerikában ma is szokás, hogy gyerekek szellemeknek öltözve házról-házra járnak ajándékokért. Tanítványaink és néhány pedagógus is ennek megfelelően jelmezben jelent meg a rendezvényen, a legötletesebbeket édességgel jutalmaztuk.

A Halloween napjainkban legismertebb szokása a töklámpás készítése. Minden osztály elkészítette a saját töklámpását, melyeket díjaztunk.
A programok közt szerepeltek még tréfás feladatok, bátorságpróba, mazsorettesek tánca Bodiszné Hajnal Aliz tanárnő aktív közreműködésével. izgalmas történetek angolul és magyarul, az estét zenével zártuk. A gyerekek visszajelzéseit figyelembe véve az elkövetkező években is megszervezzük a Halloween-partyt.

További képek>>>

Törő Gábor
/2008.11.11./
 

 

Záhonyban lépett fel a Csimpolya Gyermektánccsoport

 

        
              
 

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Csimpolya Gyermektánccsoportja számos alkalommal lép fel Sárospatakon és a környékbeli településeken. Sárospatak város képviseletében Kassán és Krosnóban is volt már előadásuk, s az ezévi tokaji Szüreti Fesztiválon is felléptek. A közelmúltban Záhonyba hívták meg a csoportot az idősek világnapjára szervezett ünnepségre - Darmos István...
 


 
 

 

Fontosnak tartjuk, hogy a Farkas Ferenc Művészeti Iskola csoportjait – így a Csimpolyát is - ne csak a település közvetlen közelében ismerjék, hiszen jó színvonalú előadásokkal az iskola és Sárospatak hírét öregbíthetjük.

E gondolat hajt bennünket ha fesztiválokra megyünk, és ez motivált, amikor Záhony polgármesterének meghívását elfogadtuk. Az előadáson mintegy harminc perces műsort adtunk a több mint háromszáz fős közönségnek, amelyet délalföldi, moldvai, jobbágytelki, szilágysági, kalocsai táncokból, ér rétközi népdalcsokorból szerkesztettünk. A műsor nagy siker volt, a többnyire nyugdíjasokból álló közönségnek tetszett a gyermekek előadása, s ezt tapsukkal is kifejezték.


Cziczer Katalin
/2008.11.11./

 

 

Segítőké(s)z az APEH Call Centere

 

A Call Center (CC) egység az APEH regionális átszervezését követően régiónkban is 2007. január elsejével kezdte meg működését.

Az olvasóban felmerül a kérdés, hogy mi lehet a célja a CC tevékenységének?
A válasz tömören megfogalmazva: A tevékenység elsődleges célja az adózók tájékozottságának fokozásán keresztül, az adózási tevékenység segítése és ezen keresztül az adózási morál javítása.
Az CC munkáját törvényben rögzítetten - az adóhatóság tájékoztatási kötelezettségét előíró szabályozás – alapozza meg, melynek munkatársaink maradéktalanul eleget tesznek.

De nézzük meg, mire terjed ki az állami adóhatóság tájékoztatási tevékenysége?
A feladat kettős, részben kiterjed az adózók által feltett adójogi kérdéseknek és adózási problémáiknak megválaszolására, ezeken túlmenően pedig, az adózók jogainak és kötelezettségeinek megismertetését is hangsúlyosan kell kezelni. Természetesen a nyújtott tájékoztatások tartalma más-más mélységű lesz attól függően, hogy milyen az adózótól (kérdezőtől) elvárható tájékozottság mértéke. Teljesen más megközelítést igényel az, ha az adóhatóság magával a laikus adózóval kerül kapcsolatba, vagy ha az Őt képviselő szakképzett, szakértelemmel rendelkező személyekkel, szervezetekkel (pl. ügyvédi irodák, könyvvizsgálók, adótanácsadók) kell egy adott problémát megvitatni, értelmezni.

Azt azonban nem árt tudni, hogy az állami adóhatóság hatáskörébe nem tartozó kérdésekben – úgymint vám, önkormányzati adók, vállalkozási és üzletviteli valamint adóoptimalizálási tanácsadás – a törvény erejénél fogva a tájékoztatási tevékenységet végző munkatársainknak nem áll módjukban felvilágosítást adni. Az adóhatóság adótitok megőrzési kötelezettsége miatt pedig a konkrét adózóval kapcsolatos ügyekben feltett kérdésekre sem adhat tájékoztatást a telefonos ügyfélszolgálat.

A CC ügyfélszolgálat hétfőtől csütörtökig munkanapokon 8.30-tól 16 óráig, péntekenként 8.30-tól 13.30-ig hívható az alábbi számokon.

Kék szám (mobilhálózatból is hívható) 40/42-42-42

Mobilhálózatokból a kék szám
20/33-95-888
30/33-95-888
70/33-95-888


 
 


APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.11.11./
 

 

Szalagavató az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
              
 

2008. november 7-én este 115 végzős ÁVG-s diák ünneplésére gyűltek össze A Művelődés Házában szülők, testvérek, barátok s a tanári kar. A szimbolikus jelentéssel bíró zöld szalag feltűzését az osztályfőnökök által tolmácsolt bölcsességek, jó tanácsok tették emlékezetessé.
 


 
 

 

A reflektorfényben meghatódottan álló diákok figyelmesen hallgatták – a közönséggel egyetemben – a meggyőző szavakat: „… nem letérni az út szélére… nem ajkbiggyeszteni, nem morzsolódni, … kis horzsolódásokat nem fájlalni… Hanem: Nekirugaszkodni. Kitavaszodni. Friss hajnalokból nagyot lélegzeni. … És nem félni!”

A megható perceket követő színes, vidám produkciók már mintha e tanácsok jegyében születtek volna: megmutatták a műsorszámok a diákok éleslátását, humorát, kedvenc dalait, táncait. S tükrözték a nézők számára az összehangolt munkát, a vállalt célért való sok gyakorlást, erőfeszítést. Dicséretes cselekedetek ezek, melyek a tanulás folyamatába is eredményesen átültethetők.
A mostani estéhez hasonló sok sikert fiúk, lányok!
 

További LEVI fotók>>>         További szerkesztőségi fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.10./
 

 

Leszerelik a telefonfülkéket

 

        
              
 

Sárospatakon és környékén a Magyar Telekom Nyrt. több olyan nyilvánosan működő telefonkészülék leszerelését tervezi, amely egyetlen kapcsolatot jelenti az ott élőknek a külvilággal, ezen keresztül tudnak mentőt, orvost hívni, vagy más olyan dolgot bejelenteni, ami az ő mindennapi életükhöz szükséges – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János

 

Éppen ezért levélben fordultam az üzletág vezetőihez és kértem ennek a döntésnek a felülvizsgálatát. Pénteken jött meg a válasz, amely sajnos elutasító volt, hivatkoznak a nehéz helyzetükre, hivatkoznak arra, hogy ezeknek a nyilvános készülékeknek a fenntartási költsége sokkal több, mint a készülékből származó bevételük. Zárójelben megjegyzem, hogy nem feltétlen gondolom, hogy nyereségesként kellene működni egy olyan nyilvános készüléket, amelyből csak egy van az adott érintett területen.

Tehát ez a levél megérkezett, a döntésüket megerősítették, és sajnos a kérésünknek nem tudnak eleget tenni. Tehát várható, hogy ennek a döntésnek az értelmében hamarosan megkezdik a készülékek leszerelését. Még egyszer meg fogok próbálkozni, hogy valamilyen lehetőséget bármi áron ki tudjunk csikarni a Telekom Nyrt-től. Kíváncsian várjuk a választ.
 


Cziczer Katalin
/2008.11.10./
 

 

Még mindig sok a túlsúlyos kamion

 

        
              
 

2008. november 5-én reggel 8-tól 13 óráig Sárospatakon közlekedési akció megtartására került sor. Az ellenőrzés célja a területünkön áthaladó teherforgalom ellenőrzése volt. Az ellenőrzésbe bevontuk a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, amelytől két fő érkezett, tengelyterhelés mérő készülékkel – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője…
 


 
 


Bacsó Tibor

 A készüléket szokásos helyén, a vasúti rakodón telepítették le, a Sárospataki Rendőrkapitányság rendőrei pedig a területünkön áthaladó kamionokat ellenőrizték, melynek során tengelyterhelés ellenőrzésre vitték a tehergépjárműveket.

Közel 15 kamiont ellenőriztek, többnél találtak szabálytalanságot az ellenőrzések során, amelyek túlsúllyal közlekedtek. Ezek vezetőinek a megfelelő szankciókat mind a közlekedési hatóság mind a rendőrség kiszabta.


 

Cziczer Katalin
/2008.11.10./
 

 

Hazai közönség előtt énekelt az Idősek Napján Almássy Zsóka

 

        
              
 

Vastapssal hálálta meg a sárospataki közönség Almássy Zsóka énekművész, Sárospatak szülötte Gyönyörű világ című dalát, valamint a műsor végén az egész produkciót, amit az Idősek Napján Zám Andreával és Barát Zoltán színművészekkel adtak A Művelődés Háza színpadán…
 


 
 


Almássy Zsóka

 

A műsort Sárospatak Város Önkormányzata szervezte, amelynek tagjai soha nem feledkeznek meg a város idősebb lakosairól, amint azt hangsúlyozta köszöntőjében Donkó József és Dr. Hörcsik Richárd polgármester.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy Sárospatak 40 évvel ezelőtt kapta vissza a városi rangját, ami után fejlődésnek indult és sokat gyarapodott - éppen a jelenlévők aktív évei alatt. Mint ahogy akkor, így ma is nagy szükség van az összefogásra, aminek a közelebbi múltban is volt eredménye, a vizitdíj eltörlése, ami elsősorban az idősebbeket érintette hátrányosan. Az Önkormányzat most is – nehéz gazdasági helyzet ellenére is - a város fejlődésén munkálkodik. Többek között az Egészségház bővítése is szerepel a pályázatok között.

Beszélt a polgármester a nyugdíjasoknak a fürdőfejlesztésről is, ahová a 2009-2010-es befejezés után meg is invitálta őket.
A köszöntő után következett a műsor „Velünk csak szórakoznak címmel”, ami valóban jó szórakozást nyújtott a nagyszámban megjelenteknek, akik végül bor pogácsa fogyasztása közben beszélhették meg, hogy kinek melyik műsorszám tetszett a legjobban…

További képek>>>

Törő Gábor
/2008.11.09./
 

 

„De már ősszel számadáskor…” - a Kincskereső Tagóvodában

 

        
              
 

DÖMÖTÖR napja (október 26.) környékén, – mikor már a természet is pihenőre készül – óvodánk néphagyományőrző csoportjai (Bodza, Cica, Nyuszi) a begyűjtött termésekből, gyümölcsökből kiállítást rendeznek a zsibongóban – küldte a tudósítást Kovács Lászlóné néphagyományőrző munkaközösség vezető…
 


 
 

 Egy estére a szülőket láttuk vendégül egy közös, vidám együttlétre. Az éven, mivel már évek óta éltetjük ezt a hagyományt – a környező települések és városunk óvodapedagógusainak is betekintést nyújtottunk ezen Jeles napra való készülődésből, „Nyílt délelőtt” formájában.
 

További fotók1>>>    További fotók2>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.09./
 

 

Foci: Sárospatak – Olaszliszka, 5:0

 

        
              
 

Ritka érdekességeket láthattunk a Sárospatak – Olaszliszka futballmeccsen. Már az is csoda, hogy november 9-én ilyen jó idő legyen, de ez még csak a kezdet volt.
A csapatok a középvonalnál gyülekeztek a bevonuláshoz, amikor az utolsó bemelegítő mozdulatát tette Braun Zsolt kapusunk, de közben úgy meghúzódott, hogy le kellett támogatni a pályáról - küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke...
 


 
 


Koscsó István

 

Tartalék kapusunk nem lévén egy mezőnyjátékos állt be a helyére Pothurszki Roland személyében. Pont ő, akinek fontos lenne, hogy gólokat rúgjon ahhoz, hogy újra megnyerhesse a gólkirályi címet. A cél nem is lehetett más, mint elöl tartani a labdát.

Ez olyan jól sikerült, hogy a vendégek első támadására a 31. percig kellett várni, amit fölé rúgtak. A lélektanilag fontos első gólunk a 3. percben született. Kerékgyártó Csaba labdáját Tóth Roland 18 m-ről a kapu jobb alsó sarkába továbbította. 1:0

Mivel a liszkai csapat nem játszott támadó futballt, a kapuba Pothurszki Roland helyére egy hátvéd, Espák Pál állt be a 33. percben. A döntés annyira jónak bizonyult, hogy a 35. percben Pothurszki Roland már egy ritka, két kapufás gólt lőtt egy szép egyéni akcióból. 2:0

A szünetben míg a vendégcsapat tagjai az öltözőbe mentek, addig a hazaiak a pálya közepén bemelegítést végeztek. Ilyet sem látunk még, hogy a szünetet ne pihenésre használja a csapat.

A második félidőben sem kellett sokáig várni az újabb gólra. Az 50. percben a kapura törő Kerékgyártó Csabát a tizenhatoson belül elkaszálták, s a büntetőt Simkó Gábor magabiztosan a kapu bal felső sarkába rúgta. 3:0

Aztán azt is megláthattuk, hogy lehet 100%-os gólhelyzetek sorozatát kihagyni.
A 77. percben Lukács István szabadrúgásból a labdát Szabó Sanyi lábára varázsolta, aki a hálóba továbbította azt. 4:0
Néhány perccel később a 84. percben bal oldali szögletből Tóth Roland egy fejes góllal állította be a végeredményt. 5:0

Ezzel a szép eredménnyel zárta a csapatunk az őszi idény itthoni mérkőzéseit, de még szebb is lehetett volna, ha a helyzeteinket kihasználjuk. Az egész meccsen gyakorlatilag egykapus játék folyt, még szerencse, hogy félidőben térfelet cseréltek, így mindkét térfél közönségének egyformán kijutott a jóból.
Dicséret illeti a vendégeket is a sportszerű játékért!
Ifi csapatunk 4:1 arányban győzött!
Az év utolsó mérkőzéseit idegenben játsszuk. A jövő héten szombaton (nov.15-én) Boldogkőváralján, két hét múlva szombaton (nov.22-én) pedig Prügyön vendégszerepel csapatunk 13 órai kezdéssel. Természetesen előtte két órával, mint mindig most is játszik az ifjúság. Ők is megérdemlik a szurkolást, hisz nagyon szépen szerepelnek!

Gratulálunk! Hajrá Patak!

(A továbbiakban a következő mérkőzések időpontja az ESEMÉNYNAPTÁR-ban szerepelni fog. Keresse a honlapon jobb oldalon, a plakátok fölött!)
 

További fotók>>>

STC Baráti Kör
/2008.11.09./
 

 

Az energiaválság árnyékában élünk

 

        
              
 

Az Újbástya Rendezvénycentrum célul tűzte ki, hogy olyan progresszív programokat rendez, melyek részben ma élő aktualitásokat, részben pedig olyan tematikákat érintenek, melyek jövőnket alapjaiban határozhatják meg – küldte tudósítását Hetesi Zsolt múlt heti előadásáról Siska Tamás, a Rendezvénycentrum vezetője…
 


 
 


Siska Tamás


Hetesi Zsolt

 

A Ezen szellemiség keretében került elindításra egy olyan sorozat, melynek témáját a Sárospatak honlap fórumán is mindig előkelő helyen frissülő „Olajválság, világvége” topic fórumozói boncolgatnak. Azaz: fenntartható-e a Föld jövője a jelenlegi népességszám (6,5 Mrd fő) mellett, vagy a fosszilis energiahordozók kitermelésének csökkenése esetén mindez fenntarthatatlan?!

Ugyanakkor más területek is bevonódnak a válság tünetegyüttesébe, itt van például mindjárt a világgazdasági válság, vagy a sarki és szibériai jégtakarók intenzív olvadása.
Meddig fokozható a természet kiaknázása büntetlenül?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott tudományos igényű válaszokat az ELTE doktora, Hetesi Zsolt asztrofizikus, akinek november 5-i előadását – terveink szerint – Végh László professzor, a MTA Atommagkutató Intézetének munkatársa folytatja valamikor decemberben.

Terveink szerint havonta meghívunk olyan előadókat akik a „Fenntartható fejlődés” tematikában kutatnak, vagy később olyanokat, akik a napi gyakorlatban kipróbálták és működtetik a minimális energiafelhasználással járó rendszereket.
Reméljük, hogy ezen kezdeményezésekkel hozzájárulunk Sárospatak érdeklődő lakossága szellemi fejlődéséhez. Az előadások ingyenesek.


Szerk: a szerkesztőség részéről az előadás szünetében a következő kérdést tettünk fel az előadónak:
Tud-e tenni valamit egy városlakó, vagy egy városvezetés, ha fel akar készülni egy - esetleg bekövetkező - energiaválságra?

Hetesi Zsolt:
Próbáljunk meg minél inkább önfenntartóvá válni, minél több felesleges dologról - amit használunk - lemondani, és próbáljunk meg összefogni, olyan közösségeket teremteni, akik ezeket a jelenségeket ismerik és tisztában vannak vele, hogy hogyan lehet megoldani.
A vidéki életforma valaha önfenntartó volt, aki csak teheti, próbáljon meg minél inkább eszerint élni, mert a város nagyon sok energiát használ.

A városok vezetőinek meg kellene ezt hallgatni, a politikai döntéshozóknak is szembesülni kellene ezzel a problémával és utána közösen gondolkodva próbálni megoldásokat találni.
Én nem ismerem az ország teljes lehetőségpalettáját, nem tudom pontosan megmondani, hogy hol, pontosan mik állnak rendelkezésre, mik a lehetőségek. Ezeket ismerve valószínűleg jobb döntéseket tudnék javasolni a döntéshozók számára.

Annyit mindenestre elmondhatok, hogy a kisvárosoknak - és a nagyoknak is - természetes szövetségese a körülötte élő falusi lakosság - és nem a 2000 km-re élő termelők, akik egy energiaválság idején nem tudják eljuttatni termékeket távoli városokba.

Azt kell csinálni, amit régen - és erre Amerikában már vannak példák - a termelők szerződést kötnek városi lakókkal, akik megveszik tőlük a terméket. Így kialakítva a város meg tud tartani maga körül egy olyan gyűrűt, ami segít őt ellátni minden körülmények között.

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.08./
 

 

Mindig tartsunk megfelelő követési távolságot!

 

        
              
 

2008. november 8-án 9 óra 30 perc körül a 37-es számú főúton Sárazsadány magasságában - a Kincsem dűlő bekötő útjánál -anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt - nyilatkozta Kocsis Péter rendőr törzszászlós, baleseti helyszínelő…
 


 
 


Kocsis Péter

 

A baleset vizsgálata során megállapítást nyert, hogy egy Sárospatak felől Miskolc irányába közlekedő jármű, az előtte forgalmi ok miatt megálló személygépkocsinak hátulról, a követési távolság be nem tartása miatt neki ütközött. Az ütközés során személyi sérülés nem történt…

A balesetet szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a rendőrség.

Törő Gábor
/2008.11.08./
 

 

A Tudomány Napja a Tanítóképző Főiskolai Karon

 

        
              
 

A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán a Tudomány Napja tiszteletére november 5-én tartottuk felolvasó ülésünket. Mivel 13 kolléga számolt be kutatásairól, eredményeiről, ezért két szekcióba csoportosítottuk az előadásokat - számolt be a tudományos előadássorozatról Lavotháné dr. Jáger Katalin a Kutatásfejlesztési és Tudományos Bizottság elnöke...
 


 
 


Lavotháné dr. Jáger Katalin

Dr. Komáromy Sándor

 

Az elhangzottak nagyon színvonalasak, érdekesek voltak. A témák közül néhányat említek: A XX. század gyermekirodalma, a Biblia éve tiszteletére A Biblia és az olasz irodalom kapcsolata, A jövő informatikája és számítógépe, Élnek köztünk "marslakók"? stb…
Az előadásokat gazdagon szemléltették, többen használtak vetítettképes illusztrációt. A kommunikációs témát bemutató kolléganőnk filmbejátszásokkal színesítette előadását. A rendezvény színvonala azt bizonyítja, hogy a kar tanárai elmélyült, eredményes kutatómunkát végeznek.
Kollégáink tudományos igényességét igazolja az is, hogy jelenleg hárman vesznek részt PhD képzésben, négy kollégánk megszerezte az abszolutóriumot és hárman doktorjelöltek.
Bízunk benne, hogy a jövőben is hasonló színvonalas rendezvényeket tudunk szervezni a sárospataki karon.

Dr. Komáromy Sándor, a Kar dékánja, szintén nagy jelentőséget tulajdonít ennek a napnak, illetve az oktatók kutatói tevékenységének…
Már hagyomány a Comenius Tanítóképző Főiskolai karon, hogy minden év novemberében tisztelgünk a tudomány, a magyar tudomány előtt. Ezen a napon nyilvános előadásokon mutatkozik be Főiskolai Kar tudományossága. A napi programot úgy szervezzük meg, hogy azok a kutatások, amelyeket az oktatók végeznek, nyilvánosságot kaphassanak, hogy oktatóink megismerhessék egymás munkáját - ami mindig nagy öröm a számunkra. Közismert - és ezt magam is vallom - hogy a felsőoktatásban tudományos munka, tudományosság és tudományos fokozat nélkül hosszú távon nem lehet elképzelni oktatói tevékenységet - ami a Miskolci Egyetemen is valóság.

Az előadók egy része az én generációm, az idősebb korosztály volt, viszont örvendetesen több új, fiatal oktató is fellépett a mikrofon elé, és elmondta saját kutatásainak a lényegét. A másik jellemzője a rendezvénynek az volt, hogy a személyes jellegű, egyéni kutatások bemutatására került sor. A legkülönfélébb tudományokkal, az irodalomtól kezdve, a vizuális nevelésig, a természettudományokon keresztül az informatikáig sok témával találkozhattunk.

Azért is örülök ennek, mert jelenleg a harminckilenc oktatóból kilenc oktatónknak van PhD. minősítése, tehát tudományos fokozata, és mintegy tízen készülnek fokozatszerzésre. Ez azt jelenti, hogy néhány év múlva az oktatóink fele tudományos fokozattal rendelkezik majd és ez nagyon fontos a Kar oktatási színvonala szempontjából.

Cziczer Katalin
/2008.11.08./
 

 

Pályázat – pályázat – pályázat

 

        
              
 

2008. november ötödike elég zsúfolt nap volt a Kistérségi Társulás tagjai számára. Mivel az idő a pályázatok ügyében felgyorsult, hogy időt takarítsunk meg ezért több programot egy napra sűrítettünk – nyilatkozta Dr.Hörcsik Richárd, a Társulás elnöke…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd

 


Pongrácz László
 Vachter  Balázs

 


Takács Péter

 

Reggel a Társulási Tanács úgynevezett Fejlesztési Bizottságának ülésével kezdtünk, ahol Vachter Balázs előterjesztésében a „Nem mondunk le senkiről” program általános irányelveit hallgattuk meg, amit az elmúlt három workshop-ban a beérkezett igények alapján fogalmaztak meg. A három fő cél, amit majd a „Nem mondunk le senkiről” program pályázatainál érvényesíteni lehet, a munkahelyteremtés, a felzárkózás és az esélyegyenlőség, ami hat területen koordinálva jelenik meg.
Ezen programok prioritását állítottuk föl, abból a célból, hogy később, amikor már konkrét projektek, pályázatok lesznek, a beadott igények ezen a szűrőn mennek majd keresztül. Tehát a fő irány, a fő csapásirányok kijelöléséről szólt a Társulási Tanács Fejlesztési Bizottságának a napirendi pontja.
Ezután azonnal folytattuk a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás tanácsának ülésével, ahol több napirendi pont szerepelt.
A „Nem mondunk le senkiről” programmal kapcsolatban itt a már konkrét részletekről volt szó, azután téli közmunka programról, majd az egyebek között a mentőállomás kérdésének az ismertetése majd az un. MVA pályázati lehetőségek kerültek szóba. Tehát, ha az aznapi Társulási Tanács ülések lényegét egy szóban kellene összefoglalni, akkor azt tudnám mondani, hogy pályázat, pályázat, pályázat.
Az első napirendi pontban Vachter Balázs úr az irányító hatóság részéről tájékoztatott bennünket a „ Nem mondunk le senkiről” programmal kapcsolatban a már konkrét, a korábban kijelölt csapásirányoknak megfelelően a beérkezett projektjavaslatokat hogyan osztályozták. Ezek a javaslatok az elmúlt egy hónapban érkeztek be a kistérségünkhöz, melyeket továbbítottunk az irányító hatóságokhoz, ők összegyűjtötték és ennek a koordinálása történt most meg, tudniillik az igényeket a lehetőségekkel kellett koordinálni.

Tehát a kistérségi tanácsülés azt egyeztette, tekintette át, hogy az igények amik jelentkeztek az önkormányzatok részéről, beleférnek e az általunk felállított csapásirányba, másrészt pedig a futó uniós pályázatok kiírásába.
Ezzel kapcsolatban fontos elmondani, hogy az irányító hatóság részéről két dolog fogalmazódott meg. Egyrészt a belterületű utak pályázati lehetőségeit kivették a pályázati programból. Ez azt jelenti, hogy azok az önkormányzatok belterületű utak rendezésével kapcsolatban beadott pályázati igényeit nem támogatják.
Másrészt pedig a közlekedésfejlesztésnél kaptunk egy kötelező érvényű csomagot, ami 220 millió forint értékben azon utak felújítását jelenti, amelyek a Megyei Közútkezelő Kht. tulajdonában vannak. Vagyis, itt állami feladatot tettek be amivel az önkormányzatok saját igényei rövidülnek meg, mintegy 220 millió forinttal. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy ezeknek az utaknak a felújítására égetően szükség van, mégpedig Sárospatak – Vajdácska (136 millió forint), Tolcsva – Vámosújfalu (84 millió forint).
Ezzel kapcsolatban újabb célokat határoztunk meg. A kistérségi társulás felhívta az irányító hatóság figyelmét és javasolta, hogy a kivett belterületű utak pályázati lehetőségei mégis kerüljenek be a pályázati lehetőségek közé, mert ez a probléma nagyon sok önkormányzatot érint.
Szintén írásban jelezzük az irányító hatóságnak, pontosabban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek, hogy az oktatás területén átcsoportosítást kérünk, mégpedig a mikrotérségek iskoláinak a felújítására, tudniillik a kistérségünknél a legégetőbb probléma nem az eszközök beszerzése - hogy legyen elektromos tábla az iskolában - hanem maga az iskola épületének az állaga. Nem tudja a kistérség a közoktatási feladatait ellátni, hogyha ezek az épületek nem kerülnek felújításra, éppen ezért azt kértük írásban, hogy csoportosítsák át a 2,4 milliárd forint mintegy harminc százalékát, tehát hétszáz, nyolcszáz millió forintot erre a célra.
Ez annál is inkább fontos, hiszen itt ez azt jelenti, hogy a már folyamatban lévő és még meg nem valósult pályázatok a mikrotérségekben alapvetően a beruházást szolgálják, hogy ezzel a minőségi oktatást emeljük. Így tehát Kenézlő iskolájának a felújítása még minden pályázatból kiesett - mi most szorgalmaztuk. Továbbá szorgalmaztuk még Tolcsva iskolájának a felújítását és Sárospatakon a Rákóczi Iskoláét. A sárospataki Rákóczi Iskolával kapcsolatban fontos még elmondani, hogy már az irányító hatóság felé megtettük a lépéseket, hogy jól lehatárolható módon elkülönítve az iskola új részlegének az építése, amire már egy futó pályázatot nyertünk. Ennek a kiegészítésére jól elkülöníthetően, más műszaki tartalommal természetesen a régi iskolaépületnek a felújítása is kerüljön bele, mintegy négyszázötven millió forinttal.
Tudniillik ha ezt a pályázatot mi nem tudjuk megnyerni, akkor nem tudjuk az eredeti céloknak megfelelően felújítani az iskolánkat, mert korábban azt terveztük, hogy a kiváltott épületeket mi eladjuk, ami beforgatva mintegy négyszáz millió forintot jelentene, amit a felújításra fordítanánk - de ezt megtiltotta az irányító hatóság. Tehát ha eladjuk, akkor levonják a pályázatból. Ez egy kényszerhelyzet, mi ezt a pályázat beadásakor nem tudtuk, időközben változtatták meg a pályázati kiírást, éppen ezért arra folyamodtunk, hogy jól elkülöníthetően a kistérségi pályázati lehetőségeket vesszük igénybe.
Ide tartozik még, hogy november tizenötödikén délután és tizenhatodikán délelőtt azokkal az önkormányzati képviselőkkel, akik szociális, munkahelyteremtő, közoktatási pályázatot adtak be, a konkrét konzultációk tovább folytatódtak a kistérségi irodában.
Fontos minden projektgazdával megbeszélni a projekteket, hogy azok a pályázatok amiket mi szeretnénk hogy benn maradnának, ne essenek ki azon oknál fogva, hogy nem egyeztettük az irányító hatósággal.
A téli közmunka program volt a másik napirendi pont. December tizedikével indulhat egy újabb közmunka program, mintegy 105 fő számára. 130 fő számára érkezett be igény, 105 fő számára tudjuk beadni a pályázatot, ennek a kimunkálása folyamatban van.

A következő napirendi pontban a Sátoraljaújhelyi Mentőállomás kéréséről határoztunk. A mentőállomás megkeresett bennünket, hogy akárcsak az újhelyi kistérség mi is négy autógumival támogassuk a mentő szolgálatot, hogy biztonságosan tudjon közlekedni a tél folyamán. Így négy gumival, 120.000 Ft értékben támogatjuk a Sátoraljaújhelyi Mentőállomást, azért hogy a kistérségben lévő települések polgáraihoz biztonságosan el tudjanak jutni a mentők.
Végül tájékoztatást hallgattunk meg az Aditusz Kft. képviseletében jelen lévő munkatárstól, Takács Pétertől az MVA pályázatokról amire már régen vártunk. Az MVA pályázatoknak a lényege, hogy a kistérségi települések, ha beadnak egy jól indokolt pályázatot akkor könnyebben megnyerhetik. A pályázati űrlap kitöltésére november tizenhatodikától kezdve november harmincegyig nyílik lehetőség . Elég szűk a határidő, de erre már korábban az önkormányzataink készültek. Tehát minden önkormányzat 50-50 millió forintig adhat be pályázatokat. Szeretnénk, hogy ezzel éljenek, mert jól elkészített pályázatok esetén ez majdnem nyerő pozíció.

Törő Gábor
/2008.11.08./
 

 

Kerékpárost ütöttek el Sárospatakon

 

        
              
 

2008. november 7-én reggel 7 óra körül személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Sárospatakon az Árpád úton – nyilatkozta Kocsis Péter rendőr törzszászlós baleseti helyszínelő…
 


 
 


Kocsis Péter

 

Az elsődleges adatok alapján Sárospatakon, Kispatak városrészében - az Árpád úton Kenézlő irányából a városközpont felé haladt azonos irányba egy kerékpár és egy személygépkocsi, amikor a balra kanyarodó kerékpárost az őt éppen előző személygépjármű elütötte.

Mivel a személygépjármű sebessége az eddigi adatok alapján a megengedett 50km/óra sebességhatárt meghaladta, így a nagy sebesség a balra kanyarodó kerékpárost megtévesztette. Ennek következtében az előzés során a személyautó a kanyarodó kerékpárost elütötte. A baleset során a kerékpáros 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Az ügyet bűntető eljárás keretén belül vizsgálják.

Cziczer Katalin
/2008.11.07./
 

 

Wass Albert Igazsága

 

        
         

A sárospataki Wass Albert kör vendége volt 2008. november 3.-án Takaró Mihály író, irodalomtörténész, aki „Wass Albert igazsága” címmel felejthetetlen, emlékezetes előadást tartott A Művelődés Háza pódiumtermében, telt ház előtt. A meghitt estéről Gáll József, Wass Albert Kör elnöke küldött hiteles tudósítást Olvasóinknak…
 


 
 


Gáll József

Takaró Mihály

 

A tanár úr az előadását Wass Albert műveiből válogatott szemelvényekkel tette élőbbé. Az előadás kerete a XX. századot majdnem végigélő erdélyi magyar íróóriás élete, küzdelmes regényes fordulataival, országot, hont, nemzetet, hitet, jellemet formáló eseményeivel.
A világra ráeszmélő „ kicsigróf” útját követhettük az erdélyi szülőföldtől Németországon át Amerikáig, s közben megismerhettük az erdélyi világot, a trasszilván gondolat, gyakorlat létét, szükségességét, majd fájó hiányát, a magyar, román, szász, zsidó emberek küzdelmes együttélését és szembefordulását, ha azt kívánta a galád politika.

Ebben a létért folytatott küzdelemben – mely a magyarság fennmaradásáért napjainkig tartó, – az író üzenete: „Én úgy látom, hogy most is mint már annyiszor történelmünk során, a szeretet hiányzik belőlünk. Az igazi szeretet. Az az isteni erőforrás, mely nélkül nincs se élet, se békesség, se szabadság, se jólét, se semmi más érdemes emberi megnyilvánulás. Az a szeretet, amely egybeolvaszt testvért a testvérrel, magyart a magyarral…
Úgy érzem, hogy ez a valódi szeretet hiányzik belőlünk, amely nem a hibát keresi egymásban, hanem Isten képmását, nem ellenfelet lát, hanem testvért, nem civódásra ösztökél, hanem együttműködésre.”

Wass Albert már életében magas irodalmi kitüntetésekben, elismerésben részesült. A német írószövetség irodalmi Nobel-díjra jelölte. Az Adjátok vissza hegyeimet című regényét 18 nyelvre fordították le. A Funtinelli boszorkány című csodálatos trilógiája a román népi lélek legtisztább, legszebb rajzolata.
A koholt vádak alapján rászabott halálbüntetést a mai román politika sem hajlandó semmissé tenni. A mai magyar irodalmi kánon meghatározói is „fröcsögnek” ellene. Vajon miért? Hiszen még egyetlen szakmai bírálatot, műelemzést sem hallottunk, olvastunk ellenségeitől. Művei önmagukért beszélnek !
Olvasótábora, a magyarság és az egyetemes emberiség ügyét felvállalók tábora nő! Várjuk Takaró tanár urat újabb együttgondolkodásra, hiszen Wass Albert igazsága a mi igazságunk is!

Törő Gábor
/2008.11.07./
 

 

Kézilabda ünnepély Sárospatakon

 

        
              
 

A Magyar Kupa mérkőzés keretében Sárospatakra látogat az NBI-ben szereplő DKSE-Airport Debrecen (2008 11. 18-án (Kedden) 18:00-tól). Hatalmas élménnyel gazdagodhatnak mindazok, aki láthatják a magyar első-osztályban szereplő játékosokat. A mérkőzés várható színvonalát - óvatos becsléssel is - szenzációsnak értékelném. Ez azt is jelenti, hogy egy olyan csapat érkezik majd városunkba, amelyben nagy meccstapasztalattal, tudással, intelligenciával rendelkező játékosok játszanak. A találkozó – a Magyar Kupában - a legjobb 16 közé jutásról szól. Ez az egyetlen mérkőzés dönti el, ki jut tovább...
 


 
 


Papp József

 

Erre az összecsapásra nem csak mi készülünk, de a debreceni csapat is. Ezt bizonyítja, hogy a debreceni médiaforrásokban is közzétették a közelgő mérkőzésről szóló cikkeket. Ezt olvashatják a következő link alatt: http://www.haon.hu/hirek/im:haon:sport_special-dkse/cikk/a-sarospatakkal-jatszanak-a-kupaban/cn/haon-news-FCUWeb-20081029-0223566044

A papírforma szerint nagyon nehéz dolga lesz a hazai gárdának, de szívben soha nem adják fel. Ez a pataki szív okozott már pozitív meglepetéseket. A szívnek azonban hajtóerőre is szüksége van. Semmi többre, mint a sárospatakiak hangjára. Tegyünk meg ennyit azért, hogy lehetőséget adjunk annak, hogy a debreceni játékosok vigyék hírünket az országon keresztül és adják át az NBI-ben szereplő csapatoknak; „egy eldugott városkában „kézilabda-lovagok harcolnak” és a város egyként áll mögöttük”!

 Fogadjuk, tehát vendégeinket nagy szeretettel és szurkoljunk csapatunknak minden erőnkkel!

 Magyar Kupa mérkőzés:

III. forduló

2008. 11. 18. 18:00

Sárospatak TC

DKSE-Airport Debrecen

Kovács Zsolt ME-CTFK
/2008.11.06./
 

 

Tanszékeket vonnak össze a Főiskolai Karon

 

        
              
 

A Kari Tanács ülései nagy eseményei egy intézmény általános életének és működésének, így van ez nálunk, Sárospatakon is. A Kari Tanács november 3-i ülésén nem rendkívüli témákkal foglalkozott, hanem a szokásos évi feladatok és a működéssel összefüggő részletek voltak azok, amelyek a két fontos napirendet képezték – nyilatkozta Dr. Komáromy Sándor, a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar dékánja…
 


 
 


Komáromy Sándor

 

Az egyikben a Testnevelési Tanszék és a Természettudományi Tanszék 2009. július elsejével történő összevonására tettem javaslatot. Ez egyfajta hatékonysági munkaszervezés, egyfajta racionalizálás. A Kari Tanács elfogadta a javaslatomat, amit természetesen még el kell fogadnia az egyetem szenátusának is. Az új tanszék elnevezése Természettudományi és Testnevelési Tanszék lesz.

A másik napirend is a jövőt érintette, szintén a munkaszervezéssel, valamint az oktatói utánpótlással, a vezetői megbízásokkal foglalkozott. Áttekintve a munkánkat, a feladatainkat, 2009-ben két tanszékvezetői állást kell meghirdetnünk. Az egyiket az újonnan alakuló Természettudományi és Testnevelési Tanszékre, a másikat pedig a Nyelvi és Irodalmi tanszékre, amely nyugdíjazás következtében megüresedő tanszékvezetői álláshely.

Az egyetem szervezeti és működési szabályzatában meghatározottak értelmében az álláshelyekre megfelelő képesítéssel rendelkező oktatók pályázhatnak, akik megfelelnek pályázati kiírásban szereplő feltételeknek.

Cziczer Katalin
/2008.11.06./
 

 

A minisztériumban döntenek a pataki fogszabályozás kérdéséről

 

        
              
 

Továbbra is rendezetlen a Sárospatakon és környékén élők fogszabályozási ellátása. Mint az előzményekből ismeretes, többen fordultak hozzám azzal a panasszal, hogy eddig Miskolcra jártak ezért a szolgáltatásért, de szeptember óta az addig ingyenes szakellátás 14-15 ezer forintba kerül számukra – számol be Aros János alpolgármester a pataki fogszabályzási ügy alakulásáról…
 


 
 


Aros János

 

Ha ehhez hozzá tesszük az útiköltséget és azt, hogy egy fél napot rá kell szánni, így több mint 20 ezer forintban van egy alkalom. Ennek ellenére sokan vállalták, hiszen máshol nincs lehetőség a szolgáltatás igénybevételére. Ezért fordultunk a Regionális Egészségügyi Tanácshoz Keresztúri Ferencnével, a Rendelőintézet vezetőjével közösen, hogy keressünk megoldást ennek a rendezetlen állapotnak a megoldására. Másrészt felajánlottuk a segítségünket, hogy amennyiben plusz órát kapna a Sárospataki Rendelőintézet, akkor itt el tudnánk látni nem csak a sárospatakiaknak, de a környéken élőknek is a fogszabályozását.

Az elmúlt héten jött meg kérőlevelünkre a válasz, amely szerint október 18-án a Regionális Egészségügyi Tanács tárgyalta a fogszabályozás beindításának kérését. Mi 10 órában szájsebészeti ellátást, 10 órában pedig röntgen működtetési támogatást kértünk.

A tanács indokoltnak és szükségesnek tartja a Zemplén térség ellátását szolgáló szakellátás biztosítását, de többletkapacitás hiányában kérésünket - támogatásával - felterjesztette azt az Egészségügyi Minisztériumba. Tehát a döntés az Egészségügyi Minisztérium kezébe került.
Bízom abban, hogy itt meg fogják hallgatni a pataki és patak környéki lakosoknak ezt a jogos kérését és megkapjuk a plusz óraszámot.

Törő Gábor
/2008.11.05./
 

 

Forgalomfennakadás a lámpás kereszteződésben

 

        
              
 

2008. november 5-én a déli órákban, a lámpás kereszteződésben anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt, ami egy időre a forgalmat is akadályozta - nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr zászlós, beleseti helyszínelő…
 


 
 


Bujdosó Norbert

 

A lámpás kereszteződésnél kisebb forgalmi fennakadást okozott egy lengyel kamion, melynek vezetője a Béla király tér felől érkezve, úgy kanyarodott jobbra kis ívben a Rákóczi utcára, hogy a jobbratartási kötelezettségének nem tett eleget. Nagy rakománya - a hátsó vontatója a bal eleje - beleért a szabályosan, a balra kanyarodó sávban várakozó Opel hátuljába.

Ennek következtében az Opel hátsó szélvédője összetört. A baleset észlelésekor a kamionos azonnal megállt, a vétlen gépjármű vezetője pedig rendőri intézkedést kért, melynek során megállapítottuk a lengyel kamion felelősségét. Ezt a kamion vezetője el is ismerte, akivel tolmács segítségével folytattuk le a szabálysértési eljárást.
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.05./
 

 

Kis és nagy dolgok

 

        
              
 

Azt hiszem valamennyi sárospataki lakos érzékelheti, hogy a sárospataki nyilvános illemhelyek nem a legmegfelelőbb állapotban állnak a rászorulók rendelkezésére. Hasonló visszajelzéseket kaptunk a tavalyi év során a nagy ünnepségeink, pl. a Szent Erzsébet rendezvények alkalmával is – számol be Aros János alpolgármester egy problémáról, ami legtöbbször nem is bennünket, itt lakókat érint…
 


 
 


Aros János

 

Ezért döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk a pályázati lehetőségeket is kihasználni, hiszen egy több mint 6 millió Ft-os beruházásról van szó, amelyre a mi költségvetésünk nem ad lehetőséget. Örömmel konstatáltuk, hogy pályázatunkat nyertes pályázattá minősítették. Nagyon gyorsan el is kezdtük a felújítási munkálatot - természetesen az ilyenkor szükséges közbeszerzési eljárás lebonyolítása után. A munkálatok elkezdődtek és bízom benne, hogy egy héten belül a felújítási munkálatok elvégzésre kerülnek, és át tudjuk adni a felújított városi illemhelyet itt, a Hotel Bodrog és a Bodrog Áruház mellett, ami felújítva áll majd a városi lakosok és az idelátogató turisták rendelkezésére.

Vannak még Sárospatakon olyan nyilvános illemhelyek, amelyek szintén felújításra szorulnának. Bízunk benne, hogy a következő év pályázati lehetőségei majd erre is módot adnak.
Az Arany János út mellett, az Arad utcai buszparkolónál is nagyon nagy szükség lenne egy új, nyilvános illemhely megépítésre. Bízom benne, hogy az ottani vállalkozóval egyezséget tudunk kötni, és a következő nyáron már itt is méltó körülmények között tudjuk fogadni az idelátogató turistákat. Természetesen mind a működtetésre, mind a megóvásra van elképzelésünk.
Sajnálattal kell tudomásul vennünk, hogy az utóbbi időben a rongálás Sárospatakon is hatalmas méreteket öltött, amit különböző rendeletekkel és jogszabályokkal igyekszünk megakadályozni. Segítenek ebben a közterület felügyelők, a polgárőrség és a rendőrség, ill. kérjük valamennyi sárospataki lakost, hogy szóljanak rájuk, akik nem olyan módon viselkednek, ahogy az elvárható lenne, vagy értesítsék a közterület felügyeletet, vagy éppen a rendőrséget.


Törő Gábor
/2008.11.04./
 

 

Felvételi előkészítők

 

        
              
 

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium az előző évek gyakorlatát folytatva felvételi előkészítő foglalkozásokat tart az érdeklődő 8. osztályosok számára. A korábbi évek központi írásbeli feladatsorainak tapasztalatait felhasználva magyar és matematika tárgyakból rendszerezzük az ismereteket, oldunk meg típusfeladatokat, - gyakorlathoz, rutinhoz juttatva ezzel a felvételire készülőket. A foglalkozások ingyenesek, melyekre minden érdeklődőt szeretettel vár Maszkály Ágnes és Soltész Csilla tanárnő.

A felkészítő alkalmanként 45 perces magyar és 45 perces matematika órákat foglal magában.
A foglalkozások ideje:
2008. november 21. 14 óra
2008. december 5. 14 óra
2008. december 12. 14 óra
2009. január 9. 14 óra

Szívesen mutatjuk meg az iskolánkban folyó munkát nyílt napjainkon is, melyeket a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja iránt érdeklődőknek 2008. október 14-én 8 órától tartunk,  a 6. és 5. évfolyamos osztályokba készülő diákoknak 2008. november 26-án 8 órától rendezünk
 


 
 


Cziczer Katalin
/2008.11.04./
 

Sárospatak vendége volt a Nemzeti Szalon

        
              
 

2Az Nemzeti Szalon sárospataki programja Kalmár Pál kiállításának megnyitójával A Művelődés Háza folyosóján kezdődött, majd a színházteremben folytatódott. A rendezvény házigazdája, Dr. Hörcsik Richárd polgármester volt, a vendégek pedig Simicskó István KDNP képviselő, Bencsik András főszerkesztő, és Kalmár Pál festőművész A - főként politikai tartalmú - beszélgetést Ferenczi Csongor színművész egy-egy szavalata, meséje és Kerékgyártó Edina csodás tánca tette változatossá..
 


Simicskó István

Bencsik András

Kalmár Pál

 

Dr. Hörcsik Richárd a vendégek és a közönség köszöntése után Sárospatakot mutatta be a vendégeknek, érintette a múltat, beszélt a nehéz jelenről, és elmondta, hogy milyen erőfeszítéseket tesz az Önkormányzat a nehézségek leküzdésére, hogyan próbálja maximálisan kihasználni a pályázatokban rejlő lehetőségeket és milyen fejlesztésekbe kezd a város, hogy a termálvizünkben rejlő lehetőségeket jobban ki tudjuk használni.


Kalmár Pál festőművész gyermekként élte meg 1956-ot, így személyes emlékek felidézésével adózott 1956 hőseinek és áldozatainak.

A jelenkorral is a következőképpen hozta összefüggésbe: „Tanulhatnánk 1956 példamutató napjaiból, amikor az emberek az összefogás és a kitartás gyönyörű példáját mutatták fel.”

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, a Fidesz kulturális tagozatának tagja média felelősségéről is beszélt, s mivel ez nem mindig áll fenn, felhívta a figyelmünket: „Meg kell tanulnunk a sok zavaros hangból kiszűrni azt a keveset, ami számunkra a lényeget közvetíti.”

A hit elvesztése a legrosszabb, ami ha egy országban megtörténik – folytatta a főszerkesztő egy osztrák politikusnőt idézve - egy új politika feladata a hitet és a reményt visszaadni az embereknek – ezt azonban csak demokratikus körülmények között lehet megvalósítani.

 Úgy hiszem, a magyar polgárok találnak olyan hangot a magyar közéletben, ami számukra a hitről és a szeretetről őszintén és meggyőzően beszél. Ezt a hangot és ezt az erőt kell demokratikus választások útján kormányra emelni.

Csak a demokratikus folyamatok tudnak minőségi változást hozni. A szavazásra jogosult polgárok kezében van ez egyetlen és leghatásosabb fegyver, a választási jog.

 


Dr. Hörcsik Richárd

Ferenczi Csongor

Kerékgyártó Edina

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.04./
 

A legtöbb baleset gyorshajtásból adódik

        
              
 

Az elmúlt héten a Sárospataki Rendőrkapitányság üzemeltetésében volt a lézeres FÁMA II. sebességmérő készülék. A készüléket igyekeztünk úgy alkalmazni, hogy a baleseti szempontból minél frekventáltabb helyeken mérjük a sebességet – nyilatkozta Bujdosó Norbert, rendőr zászlós …
 


Bujdosó Norbert

 

megválasztása, a gyorshajtás miatt következik be. Ezért is fontos feladat az, hogy a sebességet ellenőrizzük, kiszűrjük azokat a gépjárművezetőket, akik tudatosan megszegik a sebességhatárokat.

2008. május 1-től, amióta közigazgatási bírság sújtja a gyorshajtókat, a sebességmérést reggeltől estig folyamatosan végezzük. Igyekszünk a kapitányság teljes illetékességi területén minden olyan útszakaszon mérni, ahol már több közlekedési baleset történt.

Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy mindenhol tartsák be a sebességhatárokat, lakott területen belül és kívül is, különös tekintettel a sebességkorlátozó táblával megjelölt útszakaszokra.
Sajnos a balestek nagy része még mindig a gyorshajtás miatt következik be. Azt is fontos megjegyezni, hogy a reggeli ködök már rendszeressé váltak, s lassan számítani kell a lefagyott és csúszós útszakaszokra is, azért felhívom a gépjárművezetők figyelmét a fokozottan óvatos közlekedésre.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.04./
 

 

Hagyománnyá vált és turisztikai vonzerő lett a Zempléni Vadászlovaglás

 

        
              
 

2008. október 24.-én a Zempléni Lovas Egyesület megszervezte az 5. Zempléni Vadászlovaglást. Az egész napos rendezvényen 48 lovas vett részt, ami egy óriási szám, hiszen ennyien még sohasem voltunk a Zempléni Vadászlovagláson – számolt be a hagyománnyá váló rendezvényről Livják Emília, az Egyesület elnöke…
 


 
 


Lívják Emília

 

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Nyírségből, Mezőkövesdről, Miskolcról és Kazincbarcika környékéről is érkeztek hozzánk lovasok. A lovasok mellett egy fogat is végig jött velünk a túrán, két gyönyörű lóval, valamint a lovak mellett nagyon sok kísérő vendégünk is volt, akik vagy dzsipen, vagy a traktorunk utánfutóján, szalmabálákon ülve kísérték végig a lovasokat.
A lovaglás a Zempléni-hegységben, Patak és Hercegkút környékén zajlott.
Kilenc órakor történt az indulás Sárospatak város polgármestere, Dr. Hörcsik Richárd köszöntőjével, majd Virágh Sándor lelkész adta áldását az idei vadászlovaglásra. Ő egy saját szövegű, versbe foglalt áldást készített erre az alkalomra, ami nagy megtiszteltetés volt számunkra. Utána a vadászmester, Bokodi Béla ismertette a szabályokat, amit kötelezően be
kellett tartani a lovasoknak, hogy fegyelmezetten és balesetmentesen történjen a lovaglás. Nagyon kulturáltan lovagoltak a lovasaink, semmi baleset nem történt, betartották ezeket a szabályokat.
A lovastanyáról, Sárospatakról a Botkő sétaerdő felé vettük az irányt, majd a Radvány-völgyben volt egy pihenő, egy kis innivalóval és pogácsával, majd Hercegkúton, a Gomboshegyi pincesoron várt bennünket az ebéd, ahová a szőlőtáblák között vezetett az utunk.

Az ebéd után Götz Mária Ildikó Magyarország borkirálynője kínálgatta vendégeinket a Götz pincészet boraival, de más borosgazdák is kinyitották pincéjüket számunkra. Hercegkútról a Végardó mögötti ártérre tértünk vissza, ahol a „Sárospataki Vágta” került megrendezésre. Ezen Untener Péter lett a leggyorsabb a Futár nevű lovával. A vágta záróeseményeként a leggyorsabbnak járó díjat, a rókafarkat és a szalagot Aros János alpolgármester úr adta át Untener Péternek, és a többi lovas is megkapta a jól megérdemelt díszes bokrétáját.

Ezután visszatértek a tanyába a lovasok, leszerszámoztak, ami után mindenkinek volt 2 óra pihenője, ugyanis 6 óra körül elkezdődött a lovasbál. A bálunk fő attrakciója az a 14 kurucruha volt, amit egyesületünk az idén kapott. Mi igyekeztünk bemutatni ezeket a ruhákat, és megköszönni a támogatóknak.
Az éppen 300 ével ezelőtti pataki országgyűlést szerettük volna megidézni ezzel, hogy kurucruhában vettünk részt a bálon, ezzel szerettünk volna emlékezni a sárospataki 1708-as országgyűlésre, amit Dr. Hörcsik Richárd polgármester úr is felidézett köszöntőjében. Erre szükség is volt, mert sok vendég volt, akik nem igazán tudták, hogy milyen évfordulót ünnepelünk itt, Sárospatakon.
A megnyitó után kuruc dalokat énekelve megnyitottuk a bált, ami közben Gulyás László vándormuzsikus humoros felnőttmeséket mesélt nekünk és ekkor avattuk fel a vadászlovagláson először részt vett lovasokat is, ami szintén hagyománnyá vált. A táncos mulatság reggelig tartott…
 

              További fotók>>>                 További fotók délután 1. >>>                További fotók délután 2. >>>Cziczer Katalin- Törő Gábor
/2008.11.04./
 

 

Nem mondunk le senkiről – ismét pályázik a Kistérség

 

        
              
 

Újabb állomásához érkezett a „Nem mondunk le senkiről” kistérségi fejlesztési program. Stratégiai workshop keretében- az irányító hatóság és a Kistérségi Fejlesztési Bizottság polgármesterei, vállalkozói és a civilszervezetek képviselői tanácskoztak – nyilatkozta Dr.Hörcsik Richárd, a Sárospataki Kistérségi Társulás elnöke…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd


Pongrácz László


Hogya Róbert

 

Megvizsgáltuk, milyen fejlesztésekre van igény a kistérségben, ill. milyen lehetőségek rejlenek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megnyitott ún. ROP, TIOP és egyéb uniós programokban. Ennek az összehangolása nem kevés munkát igényel.
Az első menetben feltárták az irányító hatóság képviselői, hogy leginkább a munkahelyteremtés igénye és szükségessége merült föl, valamint az oktatási intézmények megújításának az igénye.

Erre két megoldás van, a ROP és TÁMOP uniós pályázatok segítségével a közlekedés és az oktatás fejlesztése, illetve az oktatás fejlesztésénél szóba jöhet még az ún. ÉMOP-os program, ami az oktatási intézmények fejlesztésére, és az oktatás minőségének a fejlesztésére ad lehetőséget. Jelenleg még folyik a munka, a mai napnak a lényege az, hogy a kistérségben felmerült igényeket próbáljuk harmonizálni a lehetőségekhez, amit az irányító hatóság biztosít számunkra, az EU-s projektek a megnyitásával.

Az igények pontos felmérése azért fontos, hogy ha szükséges, akkor a kistérség együttesen nyújtson be igényt a változtatásra, hogy próbálják meg bővíteni, kiterjeszteni ezen EU-s programokat.

A mi felelősségünk, hogy ez a 2,4 milliárd Ft pályázati pénz úgy kerüljön elköltésre, hogy abból látható legyen, itt a térségben munkahelyeket tartunk meg, és oktatási intézményeink megújulnak. Terveink között szerepel. Kenézlő, Viss, Györgytarló iskolai épületének felújítása, Tolcsván a mikrotérségi oktatási központ felújítása, és Sárospatakon a Rákóczi Iskola felújításának II. üteme..

Az utóbbi azért szükséges, mert megnyertük ugyan a Rákóczi Iskola felújítására az 500 millió Ft-ot, de amikor beadtuk a pályázatot, már akkor tudtuk, hogy ebből nem tudjuk teljesen felújítani, így szándékunkban volt, hogy a kiváltott épületeket értékesítjük, és az így befolyó 350 millió Ft-ot hozzátesszük az iskola és az óvoda felújításához és ezzel mintegy 800-850 millió Ft értékben fel tudjuk újítani az iskolánkat, az óvodánkat, a bölcsődénket. Ezzel lehetőséget teremtünk arra, hogy a pataki és patak környéki gyermekek oktatási feltételei nagymértékben javuljanak.
Az irányító hatóság időközben megváltoztatta a feltételeket és az értékesítésre tervezett épületeket csak közcélra lehet használni, vagyis, hogyha eladjuk ezeket az épületeket akkor az árát nem hogy hozzátehetnénk a beruházás összegéhez, hanem egyenesen levonják a pályázaton elnyert összegből.

Tehát ha ebből az újabb kistérségi pályázatból nem áll rendelkezésre egy újabb 350-400 millió Ft pályázati lehetőség, akkor nem tudjunk befejezni a kistérségi oktatási projektünket. Nem csak Sárospataknak fontos ez a pályázat, hanem a kistérség valamennyi településének. A rendelkezésünkre álló összegeknek ez az egyik része. A másik rész egy újabb lehetőség, ami a térség szociális ellátottságának a javítását célozza, így összekapcsoljuk a szociális ellátást a munkahelyteremtéssel. A sárospataki kistérség és maga Sárospatak is az ún. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás bevezetését tervezi. A beruházást meg is tudnánk valósítani, csak nem tudjuk fenntartani, hiszen arra a 20-25 új munkahely finanszírozására amely a működtetéshez szükséges, nincs anyagi fedezet.. Így most talán lehetőség nyílik arra, ha az irányító hatósággal meg tudunk egyezni, akkor a szociális ellátást a munkahelyteremtéssel koordinálva úgy tudjuk a jelzőrendszert bevezetni a 16 kistérségi településen, hogy itt 25 munkahelyet teremtve 5 évig üzemeltetni is tudjuk.
Ilyen koordinálásoknak az ideje van itt. Nem könnyű, hiszen érdekek feszülnek, de megpróbálunk mindent ahhoz, hogy ezeket az uniós pályázatokat értelmesen a kistérség lakossága érdekében tudjuk elkölteni.

Cziczer Katalin
/2008.11.03./
 

 

Györgytarló-Sárospatak, 2:5

 

        
              
 

Az eredmény szép, de a mérkőzés színvonala kívánnivalót hagyott maga után.
Igazán meleg fogadtatásban volt részünk, hiszen nyári időjárásra emlékeztető novemberi idő volt – küldte beszámolóját Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke a 2008. november 2-án, Györgytarlón játszott labdarúgó mérkőzésről…
 


 
 


Koscsó István

 

A megnyugtató első gólra csak 4 percet kellett várni. Simkó Gábortól az a Horváth Zsolt kapta a labdát, aki györgytarlói származású és az idén igazolt a pataki csapathoz. 12 m-ről a felső sarokba talált 0:1.
A gól nem lobozta le a hazaiakat és 8. percben majdnem ki is egyenlítettek. Ez a figyelmeztető jel kevésnek bizonyult számunkra, mert a 12. percben bekövetkezett védelmi hiba miatt a mérkőzés állása 1:1-re módosult.
A vezetés visszaszerzésére 20 percet kellett várni, ugyanis a 32. percben, jobb hátvédünk Szőke Zoltán futott fel a jobb szélen, beadása a felső lécről pattant be a hálóba 1:2.

Három perccel később Géczi József beadását Pothurszky Roland fejelte be, 1:3.
Az első félidőben volt néhány kihagyott – többnyire - pataki helyzet, de így is megnyugtató előnnyel értünk a szünetre. Azt gondoltuk, a második félidőben majd rúgunk néhány gólt az elején és nyugodtan nézhetjük végig a meccset. Sajnos nem így történt. Játékunk színvonala nagymértékben csökkent, aminek eredménye egy bekapott gól lett az 55. percben 2:3.

Ettől kezdve a hátralévő időt szinte végigizgultuk, hogy ki ne egyenlítsenek. A bíró kettő perces hosszabbítást mutatott fel, aminek ekkor még nem örültünk, de ez nemsokára megváltozott. A 91. percben a nemrég beállt Punyi Máté a 16-os sarka környékéről egy nagyon szép gólt lőtt, 2:4. Ezt egy jó gólpassza követte, ugyanis a következő percben ebből szerezte meg - a tavalyi gólkirály - Pothurszky Roland második gólját. 2:5.

Csak magunkat okolhatjuk, hogy nem lett nagyobb arányú a győzelmünk. Annak ellenére, hogy a mérkőzést 3 gólos győzelemmel zártuk, a második félidőben mutatott gyenge játék miatt a szurkolótábor nem tudott a játékosok közül legjobbat választani. Természetesen azért az eredménynek nagyon örülünk.
Az ifi csapatunk 12:0-ás kiütéses győzelmet aratott!
Mindenkinek gratulálunk!
Hajrá Patak!
 

További fotók>>>

STC Baráti Kör
/2008.11.03./
 

 

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

        
              
 

Október 31-én, pénteken 9 órai kezdettel tartotta képviselő-testületi ülését Sárospatak város Önkormányzata. A már megszokott jó bizottsági előkészítő munkának köszönhetően most is sikerült 13 óra előtt befejezni a képviselő-testületi ülést – kezdte tájékoztatóját Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János

 

A két ülés között tett legfontosabb intézkedésekről és eseményekről hallottunk egy rövid tájékoztatót polgármester úrtól, majd a lejárt idejű határozatok végrehajtásáról szintén polgármester úr, majd a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke, Saláta László úr tartott egy értékelést.

Egyik legfontosabb napirendi pontunk ezen az ülésen a távhő szolgáltatásai díjak megállapításáról és alkalmazásáról, valamint a távhőszolgáltatás egyes kérdéseiről szóló 27/2007-es rendelet módosítása volt.
Nagyon röviden összefoglalva arról volt szó, hogy a az idei négyszeri, közel 30%-os gázár emelést eddig a távhő szolgáltató, az RFV Sárospatak Nonprofit Kft még nem hárította a szolgáltatást igénybevevőkre, azonban most már olyan drasztikus mértékben emeli a kormány a gáz árát, hogy ezt a távhő díjnak is valamelyest követnie kell. Nem hárította még át, hiszen a korszerű berendezésekből adódó megtakarítás lehetővé tette, hogy kompenzáltuk ezt a különbözetet, most azonban elengedhetetlenül szükséges volt egy 15%-os - tehát 30%-os gázáremelés mellett egy 15%-os – távhő szolgáltatási díjemelés, amire javaslatot tett az előterjesztő. Ezt a képviselő-testület elfogadta. Bízunk benne, hogy a következő, előttünk lévő évben nem fog ilyen drasztikusan emelkedni a gáz ára, hiszen az emeléseket tovább kell a lakosok, a szolgáltatást igénybevevők felé hárítani. Ők teljes mértékben kiszolgáltatottak, éppen ezért szorgalmazzuk azt, amit országos szinten a FIDESZ kezdeményezett, hogy a távhő áfájának a csökkentése lenne a végső megoldás. Most különböző kedvezményekkel próbál a kormány segíteni a szolgáltatást igénybevevők – Patakon jobbára a lakótelepen élők – nehézségein, de véleményünk szerint a végső megoldás ez lenne.
 

A személyes gondoskodást nyújtó intézmények szakmai munkájának értékelésére került sor, az előterjesztést a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat vezetője Molnár Marianna, illetve a Gondozási Központ vezetője Papp Imréné tartotta. A képviselő-testület köszönetét fejezte ki mindkét intézmény vezetőjének és kértük, hogy tolmácsolják köszönetünket a színvonalas munkáért a kollégáiknak is. Egyhangúlag fogadta el mindkét beszámolót a képviselő-testület.

A komplex városfejlesztési stratégiai terv harmadszor került a testület elé, de még mindig nem az, amire gondoltunk, úgy hogy a polgármester úr javaslatára egy ad-hoc bizottság áll föl, ami december 31-ig kapott határidőt, hogy a stratégiai terv készítőjével olyan formába öntse, ami az eredeti elképzelésünknek megfelel.

A 2009. évi pénzügyi ellenőrzési tervről hallottunk egy előterjesztést, majd a városi sportpálya működtetése került ismét a képviselő-testület elé. Úgy érezzük többen is, hogy nem igazán gondos gazdája így a város a sportpályának, szeretnénk, ha gondosabb kezek közé kerülne, éppen ezért került szóba, hogy a Vay Miklós Szakképző Intézményhez kerülne a városi sportpálya, vagy ami még 2. lehetőségként fennáll, hogy a Kommunális Szervezet kezelésére bízzuk. Döntés még nem született, azokat a jogi aggályokat kell kiküszöbölnünk, amelyek lehetővé teszik valamelyik intézményünkhöz történő csatolását. Természetesen a sportpálya bárhová kerül, a jelenlegi funkcióját fogja ellátni.

Az önkormányzati intézményekben dolgozó alkalmazottak étkezési kedvezményéről nyújtottam be egy előterjesztést. A közétkeztetési szerződés elfogadásakor vált világossá mindenki számára, hogy valójában mennyibe is kerül egy adag étel. Addig, amíg nem az RFV szolgáltatott, hanem különböző intézményeknél voltak a főzőkonyhák, addig nem is volt mérhető valójában, hogy mennyibe is kerül egy adag étel. Most, hogy egy kézbe került, a képviselő-testület egy tavalyi döntése értelmében megszabta az étkezési normát. Az étkezési normára még 100% rezsiköltséget számoltunk és így jött ki egy ebéd esetében 596 Ft az, ami a bekerülési költség. Az intézményvezetők egyéni döntései értelmében a különböző intézményekben dolgozó közalkalmazottak, köztisztviselők és munkaszerződésesek más-más kedvezményt vehettek igénybe, így volt olyan intézményünk, ahol a 600 Ft bekerülési költséggel szemben 300, és volt ahol 420 Ft-ot kellett fizetni egy ebédért.
Ez az előterjesztés azt tartalmazta, hogy egységesen szóljon a kedvezmény valamennyi önkormányzati intézmény dolgozóinak, vagyis egységesen egy 50%-os rezsiköltség kedvezményt adjunk az intézményeinkben dolgozóknak.
Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudjuk, a költségvetés tárgyalásakor kell majd arról döntenünk, hogy tudjuk-e adni ezt a kedvezményt, esetleg más formában tudunk kedvezményeket biztosítani. Most tehát 432-ba kerül egy adag ebéd, szemben a 596 Ft-tal a közalkalmazottak, köztisztviselők és munkaszerződéssel dolgozók részére.

Tájékoztatót hallottunk az önkormányzat külterületi és zártkerti ingatlanvagyonának helyzetéről. Amikor a képviselő-testület úgy döntött, hogy létrehozza a Vagyongazdálkodási Csoportot, ez a csoport hatalmas lendülettel kezdett a munkához. Ennek a munkának az első eredményét láttuk a képviselő-testület előtt, tájékoztató formájában.

A Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zempléni egyesületének fűtés hozzájárulás iránti kérelme jutott el hozzánk. Egy zavaros helyzet rendezésébe kezdtünk tavaly, amikor kiderült számunkra, hogy van jó néhány civil szervezet amelyik nem fizet sem bérleti díjat, sem fűtési költségeket, és esetenként nem fizette a víz és a villanyköltségeket sem. Így egységes formában ez rendezésre került. Ott, ahol szükségesnek tartottuk, megtörtént a külön mérhetővé tétele ezeknek a szolgáltatásoknak, máshol – így a szóban forgó egyesületnél is - légköbméter alapján történt a becslés. Megkapták a mozgáskorlátozottak is az egy évre visszamenőleges számlát, ezt sokallták és ehhez kértek valamilyen formában mérséklést.

A testület – és előtte a bizottságok is tárgyalták – úgy döntött, hogy ha valamilyen kedvezményt kíván adni, akkor az vonatkozzon valamennyi sárospataki civilszervezetre, de ebben a konkrét esetben kedvezményt nem tudott adni, tekintettel a nehéz anyagi helyzetre.

Zárt ülésre a jó tanuló - jó sportoló cím odaítélésére érkezett javaslat Lendák Lajos elnök úrtól az Oktatási Bizottság részéről, valamint egy zártkerti ingatlan tulajdonviszonyának rendezéséről tárgyalt a képviselő-testület.

Fotók a képviselő-testületi ülésről>>>


Cziczer Katalin
/2008.11.03./
 

 

Motoros baleset a Balassi úton

 

        
              
 

2008. november 2-án 21 óra körül Sárospatakon, a Balassi úton személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Bujdosó Norbert, rendőr zászlós baleseti helyszínelő…
 


 
 


Bujdosó Norbert

 

Egy helybeli fiatal ember közlekedett segédmotor kerékpárján a Balassi úton – Bodroghalász irányából a belváros felé, amikor -vélhetően figyelmetlenségből - a menetirány szerinti jobb oldalon lehaladt az útról. A füves részen halad még pár métert, majd egy földbuckának nekihajtva felborult és elesett. A baleset után néhány percre eszméletét vesztette, a helyi lakosok siettek a segítségére. Csak a rendőrök kiérkezésekor tért magához, ezt követően már kihallgatható állapotban volt.
A kihívott mentők a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították. A mentőorvos elsődleges vizsgálata alapján 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.
A motoros más járművel nem ütközött, a baleset körülményeit szabálysértési eljárás keretén belül vizsgáljuk.

Törő Gábor
/2008.11.02./
 

 

Árvays gyerekek a Bodies kiállításon

 

        
      

Kirándulással egybekötött, rendhagyó biológia órán vettek részt Budapesten a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának nyolcadik osztályos tanulói a közelmúltban Bódiszné Hajnal Aliz, az intézmény biológia szakos tanára vezetésével....
 


 
 


Bódiszné Hajnal alíz

 

A program szervezője elmondta, hogy a harmincöt diák elsősorban a világhírű Bodies (testek) című anatómiai kiállítás megtekintése miatt utazott a fővárosba. Ez azért volt fontos, mert az iskola végzősei az idei tanévben tanulják az emberi test felépítését és a kiállításon látható, művészien preparált testek kiválóan szemléltették mindazt, amivel a tanulók a tanórán foglalkoznak.

A pedagógus hozzátette: a gyerekek visszajelzései alapján – bár fényképezni nem volt szabad - életre szóló élményt szereztek a nem mindennapi tárlat megtekintésével. Hasonlóan nagy sikert aratott a gyerekek körében a Parlament épületében tett látogatás is, ahová Dr. Hörcsik Richárd Sárospatak polgármestere, országgyűlési képviselő segítségével jutottak el. A diákokat a szervezőn kívül két további pedagógus, Nagy Miklós és Belicza János is elkísérte. Bódiszné Hajnal Aliz kiemelte: a kedvező tapasztalatok alapján jövőben is szeretne olyan kirándulásokat szervezni, amelyek jól összeköthetőek a tanórákon tanultakkal.

További fotók>>>

Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2008.11.02./
 

 

Bokrétaavatás volt a Lavotta utcában

 

        
              
 

Amikor egy építkezés során elérik a legmagasabb pontot, amikor rákerül a tetőszerkezet, hagyományosan, felszalagozott ágakat, bokrétát helyeznek el a csúcsponton. Ez történt a halasztott értékesítésű bérlakásokkal is az elmúlt héten, az épületre felkerült a bokréta. Ezt a napot hosszú hónapok építő munkája, és annál is hosszabb szervezőmunka előzte meg, így nem csoda, hogy erre az alkalomra ideutazott az Első Magyar Bérlakásépítő Kft. stratégiai igazgatója, dr. Bogdán Zsolt is…
 


 
 


Dr. Bogdán Zsolt

 

 

 


Dr. Hörcsik Richárd

 

Nagyon nagy jelentőségűnek tartom, hogy ez most Sárospatakon meg tud valósulni. Mindenki, aki újságot olvas, vagy TV híradót néz, az tudja, hogy Magyarországon mennyire nehéz a gazdasági helyzet. Éppen ezért mi különösen büszkék vagyunk arra, hogy itt sikerül ezt az építkezést megvalósítani és úgy tűnik, hogy minden lakás értékesítésre kerül - 20 db lakásról van szó az első ütemen.
Titkolt vágyunk, hogy még sikerül további ütemeket is megvalósítani, bármilyen nehéz is itt a helyzet, hiszen nem győzöm hangsúlyozni, hogy nagyon kedvező konstrukcióról van szó. Nem kell azonnal kifizetni a lakásokat, sőt nem is a vevő finanszírozza az építést magát, hanem a beköltözést követő 13 év valamelyikében kell megvásárolni a lakásokat. Tehát van idő arra, hogy felkészüljenek a vásárlásra.
Tulajdonképpen az egész történet arról szól, ennek az egésznek az a legfontosabb üzenete, hogy próbálunk olyan körülményeket teremteni a város vezetésével, hogy azok az emberek, akik mindenképpen szeretnének új otthonba költözni, de jelenlegi anyagi helyzetük ezt nem teszi lehetővé, de van állásuk, és úgy gondolják, hogy van olyan életpálya előttük, hogy néhány éven belül el tudnak jutni egy olyan szintre, hogy lakáshoz jussanak, nos azok számára is tudunk most lakást biztosítani.

Bízva abban természetesen, hogy néhány éven belül olyan helyzetbe kerülnek, hogy ezeket a lakásokat meg is tudják vásárolni. Amíg meg nem tudják vásárolni, addig is benne tudnak lakni, tehát tulajdonképpen a szép új otthon már az ő birtokukban van. Ezt mi meg tudjuk nekik oldani, reményeink szerint január-február környékén a műszaki átadást követően már beköltözhetnek ezekbe a lakásokba és onnantól kezdve tulajdonképpen egy új periódus kezdődik, ez a bizonyos 13 év, amelynek valamelyik évében minden lakónak meg kell venni a lakást.
Annyit még hozzátennék, hogy ez a konstrukció azt is lehetővé teszi, hogy az első 3 évben senkinek nem kell megvásárolnia, mindenki bérelheti, viszont nincs akadálya annak sem, hogy megvegyék korábban, akár a beköltözést követően is. Mindenesetre minimum 3 évet tudunk biztosítani arra, hogy béreljék, s ezalatt kell készülni, de lehet olyan vevő is, aki úgy gondolja, hogy ő mondjuk 10 év múlva lesz olyan helyzetben hogy megvegye. Ezt is tudjuk méltányolni, és akár 10 évig spórolhat és készülhet arra, hogy ezt a lakást megvegye. Addig is a sajátjának érezheti, ami nem utolsó szempont.
Ami még nagyon fontos lehet, azok számára, akik potenciálisan gondolkodnak ebben a konstrukcióban. Ha valaki 6-7-8 év után úgy dönt, hogy meg tudja vásárolni a lakást - reméljük addigra a pénzügyi körülmények is egészen másak lesznek Magyarországon, legyünk optimisták – nos, akkor a hátralévő rész, ami hiányzik még neki, mert nem tudta megspórolni, ha beballag egy bankba, hogy felvegye a hiányzó összegre a lakáshitelt, akkor ezt az ingalant, amiben lakik, bár még nem az övé, csak bérli, mi ezt az ingatlant jelzálogfedezetnek a bank számára fel tudjuk ajánlani.
Azért ez is egy nagy kedvezmény, hiszen nem a papa-mama lakását, meg nem a felmenők, nagymama-nagypapa lakását kell az adott esetben elzálogosítania, hanem ezt a bérlakást fel tudjuk ajánlani
A beruházás összértékére nem szeretnék Forint-fillér összeget mondani, mert még nem értünk végéhez, de meghaladja a 200 millió Ft-ot, és különösen büszkék vagyunk arra, hogy itt szintén a polgármester úr hathatós közreműködésével és támogatásával gyakorlatilag a munkák 70-80 %-át helyi alvállalkozók végezték el. Én nagyon örülnék, ha rájuk fókuszálna itt a mai nagyszerű napon a figyelem, hiszen az ő áldozatos munkájuk nélkül ez nem valósult volna meg. Nagyon jó, hogy nem kellett sehonnan hoznunk embereket, hanem itt, reményeink szerint a legjobb alvállalkozók kiválasztása révén sikerül megvalósítani ezt a vállalkozást, amivel munkát is tudunk teremteni, talán nem is keveset.

Bokréta avató ünnepségünk egy régi hagyomány, szokás felelevenítése – mondta avató beszédében Dr.Hörcsik Richárd polgármester…
Régen, hogyha itt a környéken felépítettek egy házat, akkor a család örömére kitűzték a bokrétát és ezzel egy fontos állomásához érkezett el egy-egy lakás építése. Ilyenkor előkerült egy pohár bor is és visszatekintettek, hogy hogyan történt a lakás építése, mi van még hátra, mennyi pénz, mennyi ember kell ahhoz, hogy be tudják befejezni.
A mi szándékunk a bokréta feltételével az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kitűzött terveknek megfelelően halad az építkezés, és hogy el tudjuk mondani a sajtó számára is, hogy ilyen nehéz körülmények között, amikor pénzügyi válság van, ami gazdasági válságot gerjeszt, amikor munkahelyek szűnnek meg, Sárospatak Város Önkormányzata különös figyelmet szentel annak, hogy a folyamatban lévő és a tervezendő beruházások nagyobb részénél elsősorban sárospataki vállalkozók végezzék el a munkát.
Ezzel szeretnénk segíteni a pataki vállalkozókat, hogy egyrészt ne kelljen munkahelyeket megszüntetni, hanem megtarthassák, sőt, ha kell bővíthessék, és természetesen adózás után a pénz egy része az önkormányzatnál is jelentkezik, tehát dupla hasznot hoz.

Ezért szeretném megköszönni a beruházónak, hogy ezt a tanácsot megfogadta, és lám sárospataki vállalkozók végzik ezt a munkát. Önkormányzatunknak az a szándéka, hogy a fürdőberuházásánál és majd az iskola építésénél is, amelyek már megnyert pályázatok és a tervezendő egészségház felújításánál, ami több mint 1,5 milliárd Ft-os beruházást jelent, hogy ezen munkáknak az elvégzése is - természeten a törvényes kereteket betartva - helyi vállalkozókkal történjen.
Mi arra ösztönöznénk a beruházókat, akik elnyerték a pályázatot, hogy sárospataki vállalkozókkal végeztessék a munkát. Mint ahogy ez történik ez máshol, Debrecenben, vagy Nyíregyházán is, az első merítés az ugye a helyi vállalkozók között történik.
Korábban Nyíregyházáról, Debrecenről, Miskolcról, ill. Dunántúlról jöttek beruházók, akik elvégezték a munkákat. Mi ezen változtatunk - ismétlem a törvényes kereteknek megfelelően - szeretnénk ezzel segíteni a pataki vállalkozókat, hogy meg tudják tartani a dolgozóikat.

Azt hiszem, hogy ez a mi kötelezettségünk és megköszönöm a kivitelezésben résztvevő iparosok, vállalkozók munkáját, azzal, hogy remélhetőleg ez az összhang a közeljövőben is megmarad az önkormányzat és a vállalkozók között.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.11.02./
 

 

Európa és a közbiztonság

 

        
              
 

A Külügyminisztérium által meghirdetett közkönyvtári pályázat keretében újabb előadásra került sor a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban 2008. október 28-án - tájékoztatja az olvasókat Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 


 
 


Kövér Sándorné

 

Vendégünk Dr. Sík Gotthilf Európai Uniós szakjogász volt, az Unió bel-és igazságügyi szakértője, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ munkatársa.
Rendkívül alapos, átfogó történeti áttekintést kaptunk az Európai Unió intézményrendszereinek működéséről. Részletesen bemutatta a biztonságpolitikai szervezetek felépítését, és a tagállamok közötti együttműködés szabályait. Kiemelte a vám- és menekültügyi problémákat, beszélt a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem veszélyeiről.

Az előadáson részt vettek a helyi rendőrkapitányság és a polgárőrség képviselői is. A rendezvényt az EU Tájékoztató Szolgálata és a miskolci Europe Direct Iroda támogatta.
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.11.01./
 

 

Barangolás a Biblia világában

 

        
              
 

A Biblia évét tartó három keresztyén felekezet jelképes megjelenítésében a katolikus, evangélikus, református látásmód együttes értékeinek felsorakozásával hallhattak az érdeklődők előadást a Budapesti Márai Szalon "sárospataki különkiadásának" alkalmán. A reformáció hetében megrendezett eseményen a Biblia boldog embereiről esett szó, ahogy azt a zsoltárok könyve és a hegyi beszéd elénk tárja.
 


 
 


Dr. Xeravits Géza

 

Bepillantást nyerhettek a jelenlévők a bibliafordítás nehézségeibe, amikor is egyszerre kell érvényesíteni a pontos szöveghűséget, a kortörténeti helyzetet, és az olvasók korának fogalmait. Az ebből adódó hangsúlyeltolódásokat és a különböző korok megoldási kísérleteit, irodalmi verzióit ismerhették meg a hallgatók a témát "tüzes" lelkülettel képviselő három előadótól. Dr. Xeravits Géza katolikus teológiai tanár, Szigethy Gábor író ( evangélikus ) és Virágh Sándor református lelkész párbeszéde láttatta a Bibliával foglalkozás tudományos, irodalmi és gyakorlati igehirdetői szempontjainak műhelymunkáját.

Az esemény hangulatát gazdagította Szebényi Lucia gyönyörű éneklése és a Zsindely zenekar színes játéka. A Márai Szalon hagyományaihoz híven kiváló borokat is megismerhetett a közönség, amit Götz Ildikó borkirálynő mutatott be. Süteménnyel támogatta a rendezvény Kövér Zsolt cukrászmester. A köszönet még a helyszínt biztosító Rákóczi várnak és az eseményt támogató Hotel Bodrognak is jár. A jelenlévők egyszerre ízlelhették meg a társas közösségi lét áldásait és a Bibliából sugárzó erőforrásokat.

Református Egyházközség
/2008.11.01./
 

 

Halottainkra emlékeztünk

 

        
              
 

Minden tekintetben rendben zajlott le a halottainkról való megemlékezés Mindenszentek ünnepén. A heti, változékony, esős időjárást szélcsendes, napos idő váltotta fel, bár este kissé szemerkélő esőben ragyogták be a gyertyák fényei a temetőket…
 


 
 

 

A rendőrség részéről Bujdosó Norbert rendőr zászlóstól és a szintén (egész héten) szolgálatban lévő polgárőrök parancsnokától, Klima Jánostól egybehangzóan azt az információt kaptuk, hogy nem történt baleset, még koccanás sem, pedig nagyon sok autó zsúfolódott össze a temetők környékén.

Különösen a katolikus temetőnél volt nagy a gépkocsiforgalom, többször csak a polgárőrök, vagy a rendőrök segítségével lehetett közlekedni.
Virág és gyertya a piacnál, és a temetőkapuban is egész nap kapható volt - elfogadható áron. Mivel a szombat piacnap is volt, így bőséges volt a választék krizanténból.

Cziczer Katalin
/2008.11.01./