Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Archív
2008. december
 

Bűnügyek

 
Mosolyfakasztó történetek 2008-ból:
Traffipaxnak nézte a gyorsan száguldozó autós a háromlábú földmérő készüléket, totális kommandós akciót szerveztek egy „hatalmas” kábítószer-ültetvény felszámolására, az eredmény megdöbbentette a rendőröket – kaptuk a humoros rendőrségi eseteket Dobi Tamástól, a Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől…

A feledékeny autós
Az egyik októberi hétvégén a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságra berohant egy feldúlt férfi, aki az ügyeletes rendőrnek elmondta, ellopták nagy értékű autóját. A rendőrök az elsődleges intézkedés részeként, a sértettel együtt a településen igyekeztek az eltulajdonított autó nyomára bukkanni. Kisvártatva meg is lett a keresett jármű, az egyik bevásárlóközpont parkolójában pihent, sértetlenül. Mint később kiderült a feledékeny férfi autóval ment vásárolni, de haza már az apostolok lován, azaz gyalog ment. Ekkor azt látta, hogy nem látja az általában a háza előtt parkoló személygépkocsiját. Gondolta ellopták, ezért azonnal berohant a rendőrségre, ahol meg is kapta a segítséget.


Ki keres, ki nem
A kihallgatások során előfordulnak néha klasszikus vicceket felidéző pillanatok, amelyek mosolyt fakasztanak, anélkül, hogy ezzel bárkit is sérelem érne, hiszen a humor nem osztályoz. Az Encsi Rendőrkapitányságon egy gyanúsított kihallgatása során a rendőr
kérdezi a vele szemben ülő fiatalembert:

- Édesanyja dolgozik?
- Nem.

- Édesapja dolgozik?
- Nem.

- Nagyszülők, testvérek dolgoznak?
- Nem.

- Egyáltalán keres valaki a családban?
- Mért keresnének, tudják, hogy el teccet hozni!

Személyleírás: az egyik magasabb volt a másiknál Miskolcon egy rablás kapcsán mondta el az egyik szemtanú, hogy az elkövetők egyike magasabb volt a másiknál. A pontos adatok alapján, s természetesen a rendőrök rutinjának köszönhetően néhány órán belül sikerült elfogni a két támadót. És valóban egyikük alacsonyabb volt a
másiknál.

Visszatévedt szalonna
Az Encsi Rendőrkapitányságon bejelentést tett egy idős néni, hogy a füstölőjéből elvitték kolbászait, sonkáját, és szalonnáját. A rendőrjárőr kiment a helyszínre, ahol látta, hogy minden finomság szó szerint mind egy szálig megvan. „Biztos visszahozták” – válaszolt a néni a rendőr kérdő tekintetére.

Tejfölös cannabis
Egy Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályához eljutatott információi szerint egy Miskolc környéki településen hatalmas kábítószer-ültetvényt gondoznak. A rendőrök a kommandósokkal együtt megtervezték az akciót és az esti órákban a megadott helyszínen teljes menetfelszerelésben felsorakoztak. A
rajtaütés során a meglepett ingatlan tulajdonosnak esélye sem volt az ellenállásra, aki remegő kézzel mutatott rá, a két tejfölös dobozban nevelgetett egy-egy szál és mindössze néhány centiméteres marihuánára.

Mérnek? Mérünk!
A következő történet előtt fontos megemlíteni, és nyugodtan vegyék készpénznek: a rendőr, nem vehet át készpénzt!

Mérnek a „háromlábúval” az út mellett mikor hangsebességgel elvágtat egy autós, aki észleli a sárga mellényt és a mérőeszközt, ezért csikorgós satufékkel megáll, visszatolat, majd kérdezi:
- Mérnek?
- Igen.
- Gyorsan jöttem?
- Hmm..., eléggé…
- Tízezer elég lesz?
- Elég.
A földmérő eltette a pénzt, majd bejelentést tett a rendőrségen.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kellemes, de legfőképpen biztonságos új esztendőt kíván mindenkinek.


 
 


B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2008.12.31./
 

 

Bűnügyek

 

        
             

Solymosi Antal rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője által felsorolt bűnesetek között egyre több van, amikor a bűnözők pórul járnak, mert biztonsági kamera rögzíti dicstelen cselekedetüket. Úgy tűnk érdemes befektetni ezekre a biztonságtechnikai eszközökre…
 


 
 


Solymosi Antal


 

Eljárást folytattunk egy személy ellen, aki 2008. november 28-án, 16 óra körül bement egy sárospataki üzlet bekerített telephelyére, ahonnan 106 db üres sörösüveget tulajdonított el 2.650 forint értékben. Az elkövetőt a biztonsági kamera rögzítette. Beazonosítását követően bíróság elé állítottuk, ahol pénzbüntetésre ítélték.

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytattunk eljárást egy középkorú nő ellen, aki 2008. december 10-én 10 óra 45 perckor bement egy Sárospatak vonzáskörzetéhez tartozó polgármesteri hivatalba, ahol azért karmolta meg a polgármester bal arcát, mert a férjének közmunkáról szóló nyilatkozatot postázott ki, s ezt személyes sértésnek vette. A polgármester a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Az elkövetőt gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítottuk, ahol pénzbüntetésre ítélték.

Lőszerrel való visszaélés lőszerrel bűntette miatt rendeltünk el nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki egy sárospataki családi házban 237 db. ismeretlen kaliberű lőszert tartott. A lőszereket az épület felújítása során, 2008. december 1-én találták meg a munkások egy szekrény tetején elhelyezett műanyag dobozban. A lőszereket valószínűleg a ház közelmúltban elhunyt tulajdonosa gyűjtötte.


Magánlaksértés miatt folyatunk nyomozást három fő ismeretlen tettes ellen, akik 2008. december 6-án, 04.30 óra körül bementek egy sárospataki családi ház udvarára, majd a kopogtatásra ajtót nyitó tulajdonost tettleg bántalmazták, aki ennek következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Lopás kísérlete miatt folytatunk lejárást, aki 2008. december 17-én, 22 óra körül ablakbetörés módszerével megkísérelt behatolni egy sárospataki családi házába. A bűncselekményt észlelte a szomszéd, aki értesítette a rendőrséget. A helyszínen elfogásra került B.L. fűzérkomlósi lakos, akit gyanúsítottként hallgattunk ki. Az elkövető a tettenérés ellenére tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Lopás vétség kísérlete miatt folytatunk nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki 2008. december 27-re virradóan ablakbetörés módszerével behatolt egy györgytarlói italboltba, ahol a játékgépet megkísérelte kifeszíteni. A bűncselekmény elkövetése közben az elkövetőt rögzítette a biztonsági kamera, kilétének megállapítása folyamatban van.

Megrontás miatt folytatunk nyomozást egy Sárospatak vonzáskörzetéhez tartozó kis településen lakó 16 éves fiúval szemben, aki 2008. december 14-e és december 20-a között több alkalommal közösült a rokonságába tartozó 12 éves lánnyal.

Törő Gábor
/2008.12.31./
 

 

Polgárőr irodát avattak Sárospatakon

 

        
             

Mint egy karácsonyi ajándékot kapták meg a sárospataki polgárőrök az Erdélyi János utcai irodát, amit december 23-án vehettek birtokba. Az ünnepi alkalomra meghívták a megyei polgárőr parancsnokot, Csóra Gyögyöt is. A jelenlévőket először Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület elnöke köszöntötte…
 


 
 


Csóra György


Klima János


Aros János

De. Téglás istván


 

A bűnmegelőzés egy nagyon széleskörű munka, ezt próbáljuk eredményesen végezni, segítve ezzel a rendőrség munkáját. Meghívtuk az irodaavatásra a volt rendőrkollégákat is, akik már elmentek nyugdíjba, akik induláskor fogták a kezünket, amikor megalakult a polgárőrség. Segítettek minket, legfőbbképpen Nagy János volt rendőrparancsnok, hasonlóképpen Csoma László barátunk, aki úgymond bevezetett minket a rendfenntartó munka rejtelmeibe.
Tudjuk, hogy mi tartozik ránk, mi ezt jó diák módjára megtanultuk. Mi nem vagyunk rendőrök, nem szólunk bele a rendőrség munkájába, éppen ezért alakulhatott ki jó viszony a rendőrség és a polgárőrség között.

Amikor megérkeztünk az alelnök úrral ennek az új központnak az avatásra, bekanyarodva az épülethez, láttuk, hogy márványtábla hirdeti, hogy ez itt a polgárőrség objektuma. Mondtam is az alelnök úrnak, hogy ez is mutatja, hogy itt Sárospatakon mennyire megbecsülik a polgárőr munkát, és mennyire megpróbálják megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy ez a szervezet valóban Sárospatakhoz méltóan tevékenykedjen – emelkedett szólásra Csóra György, a B.A.Z. Megyei Polgárőr Szövetség elnöke
Elnök úr is utalt rá és én is azt szeretném elérni, hogy ez a polgárőr egyesület ne csak a hagyományos polgárőr tevékenységet végezze el az elkövetkező időszakban, hanem legyen egy bűnmegelőzési központ Sárospatakon. Az emberek nyugodtan be tudjanak jönni ide, ahol adott minden feltétel, bármilyen gondjukkal, bajukkal, amivel nem mennek a rendőrséghez, vagy nem mernek más hatósághoz menni, akkor erre fogadóképes legyen a polgárőrség. Valahol ez a jövő útja. Egyre jobban átérzik azt az önkormányzatok, hogy mennyire szükséges ez a tevékenység, amit a polgárőrség felvállal és mennyire fontos az önkormányzat számára az, hogy ehhez megteremtsék a feltételeket.
Az önkormányzatok felismerik, hogy mennyire fontos, az az önként szerveződött csapat, aki fölvállalja a településen, hogy a közrendért, közbiztonságért tenni akar, hogy a lakosság nyugodtan és békében éljen.
Egyre több ilyen objektum alakul, egyre több ilyen objektumot adunk át és én nagyon büszke vagyok arra, hogy ez Sárospatakon is létrejöhetett, büszke vagyok arra, hogy a Sárospataki Önkormányzat magáénak érzi ezt a polgárőrséget, hisz alpolgármester úr is polgárőr és képviselők is vannak ebben az egyesületben. Tehát mindenki átérzi és azonosul azzal a polgárőr szlogennel, hogy együtt, egymásért.
Igen, együtt egymásért tudunk tenni azért, hogy itt Sárospatakon és az egész Borsod megyében javuljon az emberek biztonságérzete.

A Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője, dr.Téglás István a rendőrök segítőtársait látja a polgárőrökben…
Patakon nem csak rendőrkapitányság van, hanem polgárőrök is vannak. Tevékenységeik kiegyensúlyozott, állandó jelleggel ellenőrzött és koordinált munka mentén folytak. Kiegészítettük egymás tevékenységét nagyon sok munkában, sok feladatban tudtak segíteni a helyi polgárőrök. Nem csak az itteni városi rendezvényeken, közterületi munkában, illetve közlekedési feladatokban, hanem sajnos volt olyan eseményünk is, amikor közrendvédelmi, konkrét feladatban kértük a segítségüket járőrözési feladatokra, amelyeknek szintén maximálisan megfeleltek.
Kiegészítik a rendőrség munkáját, egy erőt képviselnek, és ebből az együttműködésből, a beáramló információkból egy tőkét lehet kovácsolni, amelyet a következő időkben is szeretnénk tovább kamatoztatni.

A városvezetést Aros János alpolgármester képviselte, aki saját maga is tagja a Sárospataki Polgárőr Egyesületnek…
Azt, hogy a polgárőrségre, mint civil szervezetre mennyire nagy szükség van, bizonyították az idén lezajlott rendezvények, hiszen ezeken a rendezvényeken, a rendőrségen kívül a legnagyobb segítséget a biztosításban és a különböző feladatokban a polgárőrség nyújtotta.

Ezen kívül számos olyan sajnálatos eset történt itt a városban és a város környékén, ami indokolja, hogy erősítsük és támogassuk a polgárőrséget. Mivel a város anyagi helyzete nem engedi meg, hogy komolyabb összegre emeljük ezt a támogatást, így minden más, lehetséges támogatási formát igyekeztünk megadni, ami az előrehaladását biztosítja ennek a civil szervezetnek.
Ezért nagy öröm számunkra, hogy egy közös összefogás eredményeképpen ez az új központ, ez a polgárőrségi iroda átadásra kerülhetett. Hiszen itt végre méltó helye lesz annak a nagyon lelkes, erős kis csapatnak, amely itt Sárospatakon ezt a tevékenységet ellátja.
Volt „szerencsém” látni régebben is ezt az épületet, ahol hajléktalanok laktak, nagyon rossz állapotban volt. Az összefogás csodát művelet itt. A polgárőröknek a Kommunális Szervezet segítségével sikerült ezt az épületet rendbe hozni. Én nem gondoltam volna az elején, hogy kizárólag kétkezi, társadalmi munkával sikerül ezt az épületet így felújítani. Örülök ennek az irodának, és biztos vagyok abban, hogy ki fogjuk tudni használni.

      További fotók>>>

Cziczer Katalin
   /2008.12.30./
 

 

Évzáró közgyűlést tartott a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete

 

        
             

2008. december 18-án a Múzsák Templomában tartotta évzáró közgyűlését a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete. Saláta László elnök beszámolójában áttekintette a 2007. november 29-ei küldöttgyűlés óta végzett tevékenységet…
 


 
 


Saláta László


Dr. Hörcsik Richárd


 

Felidézte a megalakulás idejét, amikor sokan kétkedve fogadták az egyesület létrejöttét, mert nem hittek abban, hogy a tagok félretéve a pártállásbeli, vallási, stb. különbözőségeiket, képesek egy platformra helyezkedni Sárospatak boldogulása érdekében.
Az egyesület is felelősséget érez azért, hogy a kapott örökséget megőrizzük, és gyarapítva adjuk tovább unokáink számára. Itt aggódva olvasta fel a csökkenő számokat: amíg a 80-as években 15 ezer körül volt Sárospatak lélekszáma, tavaly már csak 13.800, amely szám egy év alatt 160-nal csökkent, 13.640-re.
Leszögezte, hogy az egyesület nem csak arra törekszik, hogy az ideérkező turisták számára legyen vonzó Sárospatak, hanem arra is, hogy az itt lakók számára legyen élhetőbb, és biztosítani tudja a megélhetésüket. Ezen célok elérésében igyekeznek segíteni a lokálpatrióták a városvezetésnek.
Örömmel számolt be arról, hogy már – a segítőkész tagság jóvoltából - berendezett irodával is rendelkezik az egyesület, s említést tett arról is, hogy a város honlapja folyamatosan beszámol az év közben végzett munkájukról, tájékoztatva a lakosságot.
Az induláskor bejegyzett 152 fővel szemben ma 162 tagot számlál az egyesület. Saláta László beszámolójában megemlékezett az elhunyt tagtársakról, Engi Andorról, Bódi Gézáról, Harda Zoltánról és Siska Józsefről.
A két közgyűlés között egy 15 fős elnökség irányította a munkát, amelynek felsorolása elég hosszú időt vett igénybe.
Az érdekesebbeket kiemelve:
- Tanácskozás a Huszár Panzióban a temetők helyzetéről
- Református temető rendezése – társadalmi munka
- Fórum a Várnegyedről az Újbástyában
- Fórum a Bodrog-partról
- Szakmai műhelymunkák – folyamatosan
- Kiadvány készítése befektetőknek összegyűjtve a városban lévő lehetőségeket az Innovo-Patak Kft-vel közösen
- A Vasútállomáson lévő fali dombormű hiányzó elemeinek elkészíttetése, javaslattétel áthelyezésre
- Műsoros est (februárban)
- Közösségi színházlátogatások Kassán négy alkalommal
- Korond és környéki túra

A felsorolt rendezvényeken készült fotókból egy több száz darabos válogatás a rendezvényen kivetítésre került, vizuálisan felidézve az év eseményeit.

A közgyűlést megtisztelte jelenlétével Dr.Hörcsik Richárd polgármester, aki a lokálpatriótákat az Önkormányzat természetes szövetségeseiként emlegette…

A város vezetésében a város testületében aktívan részt vesznek a lokálpatrióták az által, hogy két képviselőjük van a testületen belül. Rajtuk keresztül a lokálpatriótáknak minden építő gondolata, véleménye eljut a város vezetéséhez. Amit megfogalmaznak, azt képviseltetik a várospolitikában és nagyon aktívak. Közös célunk a város építése, szépítése. Azok a várospolitikai elképzelések, amiket két évvel ezelőtt megfogalmazott az új városvezetés, azok egybecsengenek a lokálpatrióták szintén két éve alakult egyesületének a megfogalmazott elképzeléseivel.
Így külön köszönjük, hogy például a Bodrog-part terveiben, a történelmi városrész tervezésében segítik a városvezetést. A temetők kérdését rendeztük az egyházközségekkel, szerződést kötöttünk, és a lokálpatrióták ezeknek is az előmozdítói voltak.
A lokálpatrióták a város vezetésének természetes szövetségesei, hiszen a közös érdekünk a város fejlesztése.

További képek>>>

Törő Gábor
/2008.12.30./
 

 

Sokan ügyeskedtek a könyvtárban

 

        
             

 


 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina


 

A Művelődés Háza Könyvtárában december 8-19-ig „Ügyeskedj a könyvtárban!” címmel foglalkozássorozat zajlott. A foglalkozásokra szép számmal - 20 osztályból 351 gyermek –jelentkezett, a helyi óvodákból és iskolákból és a kistérségi általános iskolákból (Györgytarló, Viss, Kenézlő, Vajdácska) – számolt be a sikeres kezdeményezésről Krenyiczkyné Sárosi Krisztina

A gyerekek először egy könyvtári foglalkozáson vettek részt, amelyen karácsonyi meséket, verseket és dalokat ismerhettek meg, a foglalkozás második részében pedig karácsonyi díszeket készítettek. Nagyon jól érezték magukat, s amellett ráhangolódtak a Karácsonyi Ünnepekre.
 

      További fotók>>>

 
Cziczer Katalin
/2008.12.30./
 

Sikeresen pályáztak

        
             

A Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztés Operatív program rendszerén belül a HEFOP-3.4.1-08/1.számú pályázaton a Kék és Társai Kft sikerrel szerepelt- tájékoztatta szerkesztőségünket Kék Tamás, a cég pályázati vezetője...
 
 A programban egy több évig tartó folyamatot kezdett meg a kft, amely példás lehet a régióban szereplő cégek számára. Az oktatásban résztvevő munkavállalók középfokú nyelvvizsga előkészítőn vettek részt Magyarország piacvezető nyelviskolájában.
 
 A projekt másik részében a cég további 12 főt magas színvonalú tanfolyamon szerepeltetett, amelynek témája "Integrált menedzsmentrendszerek vállalati auditora" volt.
 Ezen projekt - amely 80%-os intenzitással jött létre - a cég jövőbeni beruházásait segíti, hiszen 2011-ig további 2 elnyert pályázat segítségével közel 1 millió eurós beruházást kíván végrehajtani. Ennek számos jelenlegi eredménye is van már, hiszen a cég január 9-én sikeresen megszerezte az ISO 14001 környezetvédelmi tanúsítványt.
 
 A befejezett projekt összköltsége 1.404.000 Ft volt, melyhez az Európai Unió 1.143.200 Ft-tal járult hozzá.

 


Törő Gábor
/2008.12.29./
 

 

Nyugdíjas est volt Végardón

 

        
             

Már második alkalommal került megrendezésre, így hagyományosnak is mondható a Végardói Faluházban, karácsony előtt tartott nyugdíjas délután. E rendezvény alkalmából Dr. Hörcsik Richárd polgármester úr köszöntötte a nyugdíjasainkat, akiknek kis zenés, táncos műsorral kedveskedünk, hiszen ők rakták le az alapokat ahhoz, hogy mi tovább tudjunk lépni, és idáig tudjunk fejlődni – számolt be az estről Egyed Attila, Végardó városrész önkormányzati képviselője…
 


 
 


Egyed Attila


 

Azért tartom fontosnak, hogy külön, Végardón is megünnepeljük a városrész nyugdíjasait, mert sokan már nem tudnak beutazni a városba a központi ünnepségre. A köszöntés nagyon jól sikerült, sokan együtt énekelték az ismert dalokat a népdalénekes előadóval.

A műsorban felléptek:
Dr. Hörcsik Richárd polgármester - köszöntő
Oszlánszki Evelin - fuvola
Brogli Péter és Együd Regina - versenytáncosok
Szebényi Lucia - népdalénekes
Téglás Zsolt - hegedű
Jónás Kálmán - brácsa.
A kellemes délután megszervezésében és lebonyolításában oroszlánrészt vállalt az újonnan alakult Végardói Nyugdíjas Klub. A műsor megtekintése után egy kötetlen beszélgetéssel, sütemény és egy pohár frissítő elfogyasztásával zárult a délután.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani az ott megjelent nyugdíjasok nevében is a fellépőknek, a nyugdíjas klub vezetőjének és tagjainak, a támogatóknak a megindító, különlegesen szép műsorért és az önzetlen segítségükért.

A támogatóink a fellépőkön kívül:
A Végardói Nyugdíjas Klub
Sárospatak Város Polgármesteri Hivatala
Sárospatak Város Termálfürdő és Camping

       További fotók>>>

Törő Gábor
 /2008.12.29./
 

 

Patakon zárták az évet a megye szolgálati ágainak rendőri vezetői

 

        
             

2008. december 20-án a Sárospataki Rendőrkapitányság szervezésében került megrendezésre a Bodrog Hotelben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti szolgálati ágak vezetőinek, parancsnokainak évzáró értekezlete – nyilatkozta a találkozó házigazdája dr. Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…
 


 
 


dr. Téglás istván

dr. Vereckei Csaba


 

A rendőrkapitányságok és a megyei szakirányítás szakemberei vettek részt ezen a vacsorán, amely alkalmat adott arra, hogy közösen felelevenítsük az elmúlt év eseményeit, röviden kitérjünk a jövő év kihívásaira, és kötetlen beszélgetéseket folytatva egymással.

Ez utóbbinak több haszna is van, hiszen ilyen körben a kollégák ritkán vannak együtt, így ez az ismerkedés lehetősége is egyben, valamint a szakterületükön megtörtént események tapasztalatainak egymás közti megbeszélése elősegítheti a fejlődést.

Borsod megyében nem könnyű rendőrnek lenni, amit az is bizonyít, hogy minden alegységnek voltak 2008-ban rendkívüli eseményei, így a patakiaknak is. Így például májusban két nagy létszámú, felfegyverkezett csoport közti „balhét” kellett megszüntetni, majd az ennek nyomán a városban tömegekbe verődött hozzátartozókat, hangadókat kellett jobb belátásra bírni.

De hasonló esemény volt a - sajnos halállal végződő - Kossuth utcai késelés szintén két ellenérdekű csoport között. Olaszliszkán is több demonstrációt biztosítottunk sikerrel, melyek között volt olyan, amely talán az országban először nálunk történt, amikor is esti időszakban, a sötétedés beálltával különböző szervezetek – több száz fővel - koszorúztak, majd utána fáklyás felvonulást tartottak a helyi roma kisebbség lakta részen, mintegy két kilométeres útvonalon.

Ezek a biztosítások azért is mehettek végbe sikerrel, mert a bevetett kapitánysági erők között korrekt együttműködés volt a feladatok végrehajtása során.

Ez az este is ezt volt hivatott tovább erősíteni, a közvetlen, személyes ismeretek, kapcsolatok kialakítását, amely elősegíti a szakfeladatok gördülékeny végrehajtását.

Törő Gábor
/2008.12.29./
 

 

Egyházi vezetőkkel találkozott az alpolgármester

 

        
             

Az egyházi vezetőkkel történő találkozás legfontosabb napirendi pontja az volt, hogy a Kistérségi Társulás a téli közmunka programra pályázott és nyert is, így több mint 160 főnek tud három hónapon keresztül munkát biztosítani. Ebből negyven fő Sárospatakon fog a munkát végezni – számolt be a tanácskozásról Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János


 

A pályázatba belevettük azt is, hogy pozitív elbírálása esetén a temetők karbantartására is fogunk fordítani, s így ezzel kapcsolatban a fenntartók a véleményét és a segítségét kértem. Ezen a megbeszélésen megtörtént a megállapodás. Meghallgattuk a temetők fenntartóit, hogy kinek milyen munkálatok elvégzésére lenne szüksége.

A munkálatok koordinálását és lebonyolítását a Kommunális Szervezet fogja végezni, tehát az egyházi vezetők innentől kezdve majd Mahalek igazgató úrral tartják a kapcsolatot. Volt olyan egyházi vezető, aki erre a három hónapra fix két embert kért minden napra, és volt olyan is, aki nyolc-tíz főt kért temetőtakarításra, tisztításra, nyesedékirtásra és ehhez hasonló munkákra.

Ezeket meg fogjuk tudni valósítani, ami kettős öröm, hiszen három hónapon keresztül munkát tudunk biztosítani negyven főnek, ami a megélhetésük szempontjából nagyon fontos, másrészt pedig, a pataki lakosoknak az a jogos igénye is megvalósulhat, hogy tegyük rendbe és tartsuk karban, tartsuk tiszta állapotban temetőinket.

       Cziczer Katalin
        /2008.12.29./
 

 

Még látogatható az Első Magyar Szamártár

 

        
             

A szamár 6 évezreden keresztül volt a földművesek és a kereskedők igénytelen segítő társa egészen a XX. századig. Ma - erről megfeledkezve – méltatlanul inkább a tudatlanság jelképeként emlegetik. Az Első Magyar Szamártár, Az Úr Lova című országos vándorkiállítás tulajdonképpen a szamár „rehablitációja” céljából jött létre Kiss Endre „szamarológus” gondozásában…
 


 
 Kiss Endre


 

Nagy öröm volt számunkra, hogy Sárospatakra jöhettünk, hiszen Sárospatakhoz több szál is köt bennünket. Itt most három olyan sárospataki alkotó jelen volt, akik gyarapították ezt a magángyűjteményt, feLugosi László, Makláry Teréz és Révész Kornél barátaim, akik első szóra jöttek és közreműködtek.
Ez egy olyan program, ami által megpróbáltuk a szamárnak egy másik oldalát is bemutatni, megmutatni a szamárnak egy másik, kevésbé ismert arcát. Ez az ötödik év, a huszonötödik kiállítás, amelyben közel hetven mű gyűlt már össze, és huszonöt kiállító térben jelent már meg ez a nem mindennapi összeállítás.

Már a határokon túlról is jelentkeznek olyan művészek, akikkel kapcsolat és több esetben barátság szövődött. Most már Dániából, Mongóliából, Lengyelországból és Szlovákiából is érkeztek művek, amik mintegy megmutatják azt, hogy máshol, más kultúrában vajon hogyan látják az emberek ezeket az állatokat. Itt Sárospatakon február közepéig lesz látogatható ez a kiállítás, a bibliai ábrázolások a Szent Erzsébet Házban, az egyéb, világi ábrázolások pedig az Újbástya Rendezvénycentrumban.

 További fotók>>>
        

Cziczer Katalin
/2008.12.29./
 

 

Bodroghalmi vendégek Végardón

 

        
             

Advent idején a bodroghalmi Halom Dalkör vendégszerepelt a Végardói Faluházban. Előadásukban megelevenedtek a karácsonyvárás dalai és bemutatták a „lukai” hagyományos betlehemest, amelyben Fehér József, a Kazinczy Múzeum igazgatója is szerepet vállalt…
 


 
 


Egyed Attila


 

Az előadást színesítette Simai Andor csillagozása, amit ő a saját rokonságától és ismerőseitől gyűjtött össze. A megjelenteket Cilli Márta tanárnő köszöntötte, Ady Endre: Karácsony című versét Egyed Fanni Vivien szavalta el.

Egyed Attila, Végardó önkormányzati képviselője ezúton mond köszönetet a nézőközönség nevében is a műsorért, hogy feleleveníthettünk együtt egy régi szép hagyományt.

Az este fellépői és támogatói.
Halom Dalkör, Fehér József, Cilli Márta, Egyed Fanni Vivien, Simai Andor
Bodroghalom Polgármesteri Hivatala, Sárospatak Polgármesteri Hivatala,
Sárospatak Város Termálfürdő és Camping.


Fehér József

 További fotók>>>
         

Törő Gábor
/2008.12.28./
 

 

„TÜZES HÍREK”

 

        
             

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2008. október 21. és december 20. közötti időszakban 19 tűzeset és 23 műszaki mentés történt, 4 esetben kaptunk téves jelzést - nyilatkozták Bodnár Attila és Barna Norbert, tűzoltók...
 


 
 Barna Norbert


Bodnár Attila


Juhász Péter


 


 

A Fenti időszakban 4 esetben szárazfű és szemét gyulladt meg, 11 esetben lakóházban történt tűzeset, 1-1 esetben gázpalack és személygépkocsi gyulladt ki.
- November 18-án a délutáni órákban Pácinban egy családi házban keletkezett tűz. A tűzet kiérkező egységeink 2 db sugárral oltották el, személyi sérülés nem történt. Az anyagi kár jelentős.
- December 1-én Olaszliszkán égett egy 2,5x4 méteres faborítású, hullámpala fedésű épület teljes terjedelmében a bent lévő berendezési és használati tárgyakkal együtt (ágy, ruhaneműk, szőnyeg, üzemen kívüli hűtőpult, vasaló, televízió, rádió, hajszárító, üzemen kívüli hűtőgép, gázrezsó). A tűz átterjedt a szomszédos lakóház fürdőszoba ablak keretére, a stablon deszka és a gerendák egy részére. A tűz következtében egy középkorú nő életét vesztette feltehetően füstmérgezésben.

A műszaki mentések során 5 alkalommal a vihar által okozott károk (tető héjazat megigazítás, vakolatomlás) felszámolását végezték tűzoltóink, 7 esetben lakóházat, közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottak el, 5 alkalommal közúti balesetnél működtek közre, 2 esetben lerobbant és forgalmi akadályt képző kamiont vontattak el, 3 alkalommal lakóház pincéjében felgyülemlett vizet távolítottak el és egy esetben halott kiemelést végeztek a Ronyva patakból.
- December 2-án a reggeli órákban Mikóházán egy Citroën Saxo, egy Suzuki Swift és egy Fiat Ducato típusú gépjármű ütközött össze a jeges úton. Az ütközés következtében 3 fő könnyebben megsérült. A kiérkező tűzoltók a gépjárműveket áramtalanították és az úttestet letakarították.
- December 12-én a délutáni órákban a 37-es számú főút Bodrogolaszi elágazásánál 3 személygépkocsi és egy kamion ütközött. A balesetben 2 fő súlyos, 2 fő könnyebb sérüléseket szenvedett. A tűzoltóink a forgalmi akadályt megszüntették.

Gépjármű átadás:
2008. december 1-én került sor a pályázaton elnyert Renault Aqarius típusú vízszállító gépjármű ünnepélyes átadására és egyházi megszentelésére. A rendezvényen Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága működési területe szerinti önkormányzatok polgármesterei, Sátoraljaújhely Város Önkormányzata képviselőtestületének tagjai, valamint Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága személyi állománya vett részt. A gépjármű 65 millió forintba került, melynek 13%-os önrészét a települések adták össze, így a közel 30 éves Skoda Liaz típusú vízszállító gépjárművet egy modern, a mai kor igényeinek megfelelő tűzoltó gépjárműfecskendőre sikerült lecserélnünk.
Az önkormányzatok támogatását ez úton is köszönjük.

Versenyek:
December 6-án immár 4. alkalommal került megrendezésre Szerencsen, a Bodnár Ferenc kispályás labdarúgó emléktorna, melyen az idén 16 csapat vett részt. A sátoraljaújhelyi tűzoltóság csapata az izgalmas döntőben 5:3-ra nyert a hajdúnánási tűzoltóság csapata ellen, így immár harmadszor megszerezve az első helyet. A csapat tagjai: Juhász Péter, Barna Norbert, Szabó Sándor, Matusz Tamás, Csabai Tamás, Jurkó Tamás, Sütő Péter, Trembulyák Nándor, Dókus Szilárd, Bányácski Zoltán, Ragyák Miklós, Ocsenás József, Fedor László, Bodnár Attila. A gólkirály az újhelyi csapatból került ki Juhász Péter személyében, aki már negyedszer szerezte a legtöbb gólt.

Felhívás:
Felhívjuk figyelmüket, hogy éjszakára, illetve ha a lakást elhagyják a karácsonyfa díszvilágítását kapcsolják ki! Ne hagyjanak felügyelet nélkül meggyújtott csillagszórót és az adventi koszorúban meggyújtott gyertyát!

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága és a „ZEMPLÉN” Tűzvédelmi Alapítvány nevében Áldott, Békés Karácsonyt és Boldog Újévet Kívánunk minden kedves olvasónknak!

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a megyei ügyeletre fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.

Bodnár Attila és Barna Norbert- tűzoltók
/2008.12.28./
 

 

Kincseket rejt városunk – A Rokonok Zenekar

 

        
             

Egy kedves kisvárosnak kell, hogy legyen egy kedves kis zenekara, akik közülünk valók, akik jeles alkalmakkor a jó kedvünkről gondoskodnak - és lám, Sárospatakon ez is meg van, ők a ROKONOK zenekar
 


 
 Koleszár Regina
szintetizátor

Melovics Csaba
ének

Juhász Imre
basszus gitár


 

Ők játszották a talp alá valót a kispataki grill partyn, a bodroghalászi falunapon, a Heiztmann Cukrászda bulijából pedig majdnem utcabál lett, mert az arra járók nem bírtak parancsolni a lábuknak a kihallatszó zene hatására. Ahogy Melovics Csabától, az énekesüktől megtudtuk, ők nagyobb rész valóban rokonok.

Mint ahogy sok fiú a hatvanas évek végén, így ők sem tudtak ellenállni az „idők szavának” és a három unokatestvér, Melovics Csaba, Juhász Imre és Kascsák József gitárt ragadott és zeneakart alapított. Nagy fellépéseik akkor még nem voltak, de baráti körben sok házibulinak, szalonnasütésnek adták meg az alaphangulatát, részben a zene szeretete miatt, részben pedig, hogy a lányok előtt „imponáljanak”.
Azután különböző helyekre kerültek középiskolákba, így ennek a folyamatnak vége szakadt.

7-8 évvel ezelőtt történt, hogy családi körben találkozva beszélgettünk, szóba kerültek a régi idők, volt ott egy gitár is, kicsit pengettünk, és megbeszéltük, hogy másnap lemegyünk Józsiékhoz a pincébe – idézte fel Csaba az újraindulás perceit. Ott elkezdtünk pengetni, én elkezdtem énekelni – és akkor elhatároztuk, hogy folytatni fogjuk.
Kerestünk is egy billentyűst, szintén egy rokont, Serke István személyében, akit később Koleszár Regina váltott fel. A dobos Juhász Iminek egy unokatestvére Szemán Tibi lett, de azóta már őt is felváltotta Tóth Tibor, aki a Szakképző Iskolában tanít. Toronyi Béla a szólógitáros egy éve játszik velünk, és aki nélkül nincs zenekar, az Tóth Misi, aki a technikus szerepét tölti be.

Elsősorban nosztalgia zenét játszunk, mert erre van a legnagyobb igény – és hozzánk is ez áll legközelebb. A pataki alkalmak mellett jó bulikat játszottunk falunapokon, és Újhelyben is a Csillagfény Panzióban, de ahol a legnagyobb közönség táncolta végig az éjszakát, a Mezőgazdasági Szakközépiskola szalagavatója volt. Órákon át játszottunk egyfolytában, mert egyszerűen nem volt szívünk abbahagyni, végig olyan hangulat volt.
Nagy sikernek könyveltük el azt is, amikor Bodroghalászban egy fájós lábú nénit csaltunk ki a zenénkkel a rutinpályára, ahol a falunapot tartották, aki a helybeliek szerint 4 éve nem lépett ki a házból…

Nyár óta többen újságolták, hogy láttak a sárospataki YouTube vidók között és volt egy kedves sztori is. Egy anyukát szolgáltam ki az üzletben, és láttam, hogy a kisfia engem néz, és folyamatosan rángatja az anyuka ruháját. Meg is kérdezte tőle, hogy mit akar, talán neki is vegyen valamit, mire a kisfiú kibökte:
- Ez a bácsi énekelt az interneten…
Tudomásunk szerint a nagysikerű „mező” bál szervezői is az interneten találtak meg bennünket. (A "Nem csak a húszéveseké a világ" c. dalukat közel 1600-an nézték meg az interneten)

A ROKONOK kedvelőinek népes tábora számára írjuk meg, hogy január 24-én Györgytarlón játszanak, január 31-én itt Patakon a görög katolikus bálon, február 7-én pedig Zalkodon…

További sok sikert kívánunk ennek a valóban családias zenekarnak, akik már hozzá tartoznak Sárospatakhoz, akiket méltán tartunk számon a város kincsei között!

A „Kincseket rejt városunk” egy sorozatnak indult 2007 év végén, amikor elsőként Veres Sándorné mézeskalács készítőt mutattuk be. Az idei évvégén 3 „kincset” mutatunk be…


Toronyi Béla
szóló gitár

Kascsák József
ritmus gitár

Tóth Tibor
dobokTörő Gábor
/2008.12.28./
 

 

Kincseket rejt városunk – Szebényi Lucia népdalénekes

 

        
             

Bár harmadikos kora óta rendszeresen fellép iskolai ünnepségeken és népdal versenyekre jár, a város nagyközönsége igazán idén ősszel ismerhette meg, amikor október 23-án az iskolakerti megemlékezésen énekelt. A neve Szebényi Lucia, ahogy sokan becézik: Lúcsi…
 


 
 Szebényi Lucia


 

Aki akkor látta a 8KOR Színházzal fellépni, hallotta velük énekelni, azt a megemlékezést soha sem felejti el. Bizonyára szép lett volna az előadás egy színpadon is, de ott az a csoda történt meg, hogy a Természet is hozzátette a magáét, a díszletet az Iskolakert fái jelentették.
A hulló faleveleket nem zsákból szórták felülről, hanem azok maguktól hulltak a százéves fákról. Az egyik csoda ez volt, a másik pedig Lucia hangja… Ahogy ott, abban a magasztos környezetben, népies ruhájában a 8KOR tagok közé beállva énekelte az ide vezényelt orosz gyerekkatonákról:

”Ő is gyerek, te sem felnőtt, bámulhatnátok a felhőt
Futnak fent a fellegek, a magyar föld eltemet.”

Elénekelhette volna Karacs Mónika is - hiszen az ő hangja is csodaszámba megy – de ő azt mondta, hogy ehhez a dalhoz a Lucia hangja kell…
Lucia most nyolcadikos, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulója, az Árpád Vezér Gimnáziumban szeretne tovább tanulni. Goreczky Gáborné tanárnő figyelt fel rá, aki harmadikos kora óta foglalkozik vele, készíti fel iskolai fellépésekre, versenyekre, de Lucia sokat köszönhet Fekete Csilla tanárnőnek is, aki az utóbbi években tanítja énekelni. Nekik is nagy részük van abban, hogy a kis népdalénekes a megyei versenyen aranyat, az országoson pedig ezüstérmet szerzett. Két éve hangszeren is tanul, a zongorát választotta.

Évvégére nagyon népszerű lett városunkban Sárospatakon, ahol a Zsindely Népi Együttes kíséretében lép fel. Velük együtt nagy összhangban adják elő a Bodrogköz és más tájegységek népdalait. Hallhattuk őket még Biblia-esten is, de felléptek a végardói nyugdíjasok előtt, az Újbástyában táncház keretében, legutóbb pedig Lucia a református templomban, a karácsonyi Istentisztelet keretében énekelt. Nagyon jól illett ez a csengő gyermekhang a Csendes éj című karácsonyi dalhoz is

Bár a Sárospatak Honlaphoz kapcsolódóan néhány dala hallható az interneten, aki élőben szeretné hallani, jöjjön ki Szilveszter éjszakáján A Művelődés Háza elé, ahol éjfélkor a közös új év köszöntésen énekelni fog.

A „Kincseket rejt városunk” egy sorozatnak indult 2007 év végén, amikor elsőként Veres Sándorné mézeskalács készítőt mutattuk be. Az idei évvégén 3 „kincset” mutatunk be…Törő Gábor
/2008.12.27./
 

 

Kincseket rejt városunk – Horváth Gábor táncos

 

        
             

A látottak alapján akár táncművészt is írhatnánk Horváth Gábor neve után, hiszen annyi különböző alkalommal láthattuk táncolni, különböző táncokat, különböző közönség előtt és mindenütt profi módon megállta a helyét – de mégis csak tanuló, így ez a cím még nem illeti meg…
 


 
 Horváth Gábor


Matu Zsolt


 

Horváth Gábor a Vay Miklós Szakképző Iskola tanulója, aki szakmai képesítést már szerzett, és most az érettségiért hajt nagyon eltökélten, hiszen tudja, hogy aki valamit el akar érni, annak tanulnia kell. Márpedig neki céljai vannak, igaz, hogy nem tanult szakmájával, hanem a tánc terén.
Táncolni akkor kezdett el járni, amikor ebbe az iskolába került, 5 évvel ezelőtt, ugyanis már 19 éves. 5 éve tanul modern táncot, két éve pedig társas táncot is, és mind a kettőt egyformán szereti.

A tanárai közül szívesen beszélt Móré Edináról, Kővári Henriettáról és Matu Zsoltról aki már a tánc tanításába is beszervezte, a Salsa esten együtt tanították a kezdő lépéseket, de olykor fellépésekre is magával viszi. A Salsa esten kívül láthattuk Gábort táncolni a Hild téren az Egészség Napon modern táncot, a Református Gimnázium Alapítványi Bálján társast, a Szakképző Iskola szalagavatóján barátjával szintén modernt, de szerepet vállalt ugyanott a karácsonyi műsorban is.
Ezért is esett rá a választás, hogy őt mutassuk be, mert több fiatal táncol nagyon ügyesen, de ennyire sokrétűnek egyikük sem tűnt.

A vele való beszélgetés során rákérdeztem arra is, hogy nem jelent-e hátrányt a roma származása, de megnyugtatott, hogy a táncban csak a tudás számít, volt rá eset, hogy egy faladatra kettejüket választották szintén roma barátjával, mert őket látták legalkalmasabbaknak.

Rákérdeztem arra is, hogy nem húzza-e vissza a környezet, ahol inkább a dohányzást és nem tanulást látom jellemzőnek, de ebben is megnyugtatott, hogy neki céljai vannak, és nem hagyja magát befolyásolni. Különben sem költené a pénzét cigarettára, hiszen nagyon szerényen élnek édesanyjával, akivel együtt lakik a Református Gimnázium közelében - a lánytestvérei már elkerültek otthonról. Érettségi után szeretne főiskolára járni…

Matu Zsoltot telefonon értem el, akinek elmondtam, hogy írni akarok Gáborról, mert nagyon ügyesnek, komolynak és igyekvőnek látom.
- Ezeket nyugodtan leírhatod, mert ez így is van – válaszolta azonnal tanár úr. Nagyon szorgalmas, ha egy héten hétszer mondom, hogy jöjjön gyakorolni, akkor hétszer jön. Gyakran ott marad óra után is. Nagyon jól megy neki a társas tánc is, akár versenyekre is járhatna, csak azzal az a gond, hogy a versenyzés költséges…
Szívesen beszervezem magam mellé fellépésekre amikor tudom, mert még sohasem csalódtam benne…

A „Kincseket rejt városunk” egy sorozatnak indult 2007 év végén, amikor elsőként Veres Sándorné mézeskalács-készítőt mutattuk be. Az idei évvégén 3 „kincset” mutatunk be…Törő Gábor
/2008.12.27./
 

Fokozott volt az ellenőrzés karácsony előtt

        
             

A bronz, ezüst és arany vasárnapokon és azokat megelőző szombatokon a közterületeken, nyilvános helyeken, a veszélyeztetett objektumokban és azok körzetében fokozott ünnepi ellenőrzést tartottunk – nyilatkozta Jenei János rendőr alezredes, a Közrendvédelmi Osztály vezetője…
 Jenei János


 

Az ellenőrzésbe bevontuk a társszerveket, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséget, a Vám és Pénzügyőrséget, a Közterület Felügyelőséget és Polgárőrséget. Többek között olyan dolgokat ellenőriztünk, mint például a mozgáskorlátozott parkolók szabadon tartását, mivel ezzel nagyon sok a visszaélés, ezekben a parkolókban gyakran állnak meg olyanok, akik nem rendelkeznek érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal.

Ezüst vasárnapon a polgárőrök bevonásával tartottunk akciót, amelyen részt vett a Polgármesteri Hivataltól a közterület felügyelő is. Először az állomást ellenőriztük, majd a Profi előtt a mozgáskorlátozott parkolók szabadon tartását. Tetten is értünk ott egy személyt, aki nem rendelkezett ilyen igazolvánnyal és mégis a mozgáskorlátozott parkolót használta, mert az volt a legközelebb a bejárathoz - őt figyelmeztetésben részesítettük.

Ez a cselekmény különben helyszíni bírságolható. Végül is ezeknek a parkolóknak az a céljuk, és ezért vannak mindig a bejárat közelében, hogy a használatára jogosultak bevásárlásokkor könnyen meg tudják közelíteni a bejáratot.

 További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.27./
 

 

Az általános iskola- és óvodafejlesztési beruházásokról

 

        
             

Ahogy már ez köztudott, a város pályázatot nyújtott be közoktatási infrastruktúra fejlesztése céljából 2008. januárjában, ami azt célozza, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Petőfi utcai épületét jelentősen bővítsük ki. Ennek a célja elsősorban az, hogy a régi Esze Tamás iskola épülete kiváltható legyen. Tehát egy épülettömbben, egy telken valósulhasson meg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola oktatási, nevelési tevékenysége – nyilatkozta Erdős Tamás tanácsnok…
 


 
 


Erdős Tamás


 

A projekt másik része, hogy a lakótelepi, régi nevén 3-as óvoda, ma pedig Kincskereső Óvoda néven ismert intézményben kerüljön sor a lapos tetős épület tetőterének beépítésére, tehát a mostani alapterület megduplázására kerül sor. Ezzel, pedig nem titkolt célja a városnak, hogy a rendkívül rossz állapotban lévő és nagyon komoly, a mostani beruházási értéket meghaladó pénzigénnyel járó felújítási költségeket megspórolva, a három tagóvodás óvoda működését racionalizálva egy új korszerű óvodát hozzon létre, ezzel kiváltva a Szent Erzsébet úti Carolina óvodát.

A projektet kétfordulós pályázat keretében nyújtottuk be. Az első fordulóban a projektötlet támogatást nyert, tehát előzetes támogatási ígérvénnyel rendelkezünk. A támogatás mértéke ötszáz millió forint, ami a két projektre összesen rendelkezésre fog állni. Jelenleg a projektfejlesztési szakaszban vagyunk, ami annyit jelent, hogy az első fordulós támogatási döntés és a második fordulós dokumentáció benyújtása között, amire hat hónap áll rendelkezésre.
 

El kell végezni azokat a szakhatósági engedélyezési és minden egyéb a projekt elindításához és támogatási szerződés megkötéséhez szükséges feladatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a beruházás elinduljon. Ebben az időszakban vagyunk augusztus óta. Zajlik a projektfejlesztési időszak, a tervek benyújtásra kerültek.
A Közigazgatási Hivatal Szerencs Város Önkormányzatát jelölte ki, mint építésügyi hatóságot. Tehát a tervegyeztetések, és az engedélyezési eljárás folyamatban van, és reményeink szerint rövidesen építési engedélyt kapunk mind két projektelemre. Ezt követően kerülhet sor a közbeszerzési eljárás lebonyolítására, s reményeink szerint tavasz során eljuthatunk oda, hogy támogatási szerződéssel is rendelkezzünk. Így a 2008 – 2009-es tanév végén az iskola és óvoda beruházás elkezdődhet.

Az Interneten láthatóak ezek a létesítmények, az engedélyezési tervek, természetesen nem teljes részletességgel, de világosan látszik belőlük a szándék, hogy mit is akarunk valójában a Rákóczi iskola Petőfi úti épületén, telkén, illetve mit szeretnénk a Kincskereső Óvoda területén megvalósítani.
Természetesen ez a két projektrész számos egyéb kérdést is fölvet: parkolók kialakítása, esetlegesen telkek bővítése, kialakítása, zöld parkok kialakítása, a felszabaduló épületek sorsa, és számos egyéb olyan folyamatot is generál, ami a következő hónapokban természetesen döntési szinten is a képviselő-testület elé fog kerülni.

Amit nagyon fontos tudnunk, hogy a 2009 tavaszán, nyarán kezdődő beruházások eredményeképpen reményeink szerint a 2010 -2011-es tanévet már mindkét intézmény a megvalósult, elkészült új létesítményekben tudja kezdeni. Sokkal ésszerűbb, sokkal racionálisabb és gazdaságilag sokkal hatékonyabb körülmények között. Ami nagyon fontos, hogy a gyerekek számára is sokkal optimálisabb feltételek lesznek. Megszűnik, az az áldatlan állapot, hogy a két iskola között kell a pedagógusoknak rohangálni, sőt a beruházást szakmailag úgy igyekeztünk szervezni – és ez a tervező ügyességét dicséri - hogy a Petőfi úti épület két szárnya, az új szárnya és a régi szárny, gyakorlatilag az oktatás szakmai szempontjaiból is remekül elkülöníti majd az alsó és felső tagozatos gyermekeket, mindkét gyermekcsoport számára önálló pihenő- és játszótereket tud majd biztosítani.

A fejlesztések tervrajzai

Cziczer Katalin
/2008.12.27./
 

 

Könyvbemutató Patakon

 

        
             

A Kazinczy Társaság, a Magyar Comenius Társaság és a Sárospataki Irodalmi Olvasókör 2008. decemberében könyvbemutatót rendezett az Újbástya Rendezvénycentrumban – tájékozatta szerkesztőségünket Halász Magdolna, az Olvasókör elnöke…
 


 
 Dr. Kováts Dániel


Halász Magdolna


 

A program bevezetéseként Varjas Csabáné, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola kiváló tanára és Frikkel Luca tanítványa hegedűjátékát hallgattuk meg, majd Kádárné Szász Hilda, a Vay Miklós Szakközépiskola tehetséges tanára Bajza József: Honfidal c. versét, Kazinczy Ferenc: Erdélyi levelek Előbeszéd-ét adta elő. Ezután Marcziné Szappanos Judit, a vendéglátók nevében köszöntötte a megjelenteket, bemutatta az új közművelődési, turisztikai rendezvénycentrumot.
A közösen szervezett rendezvényt Dr. Földy Ferenc főiskolai tanár, a Magyar Comenius Társaság elnöke nyitotta meg, rokonszenvesen mutatta be az előadók életpályáját, munkásságát. Ezután Dr. Kováts Dániel főiskolai tanár, jeles irodalomtörténész, Sárospatak díszpolgára Klasszikusok ébresztése címmel tudományos alapossággal, három remekművet ajánlott a hallgatóságnak.

Eötvös József versei és novellái c. kötetben a kevésbé ismert költeményeit és elbeszéléseit gyűjtötte össze. Eötvös József tehetséges költő, filozófus, kitűnő szónok, aki példaképének Kazinczyt, mesterének Kölcsey tartotta. Neves író, akit a magyar realista regény megteremtője. Főbb művei: A karthauzi, A falu jegyzője, Magyarország 1514-ben… Kiváló politikus, Széchenyi és Kossuth kortársa. 1848-ban és a kiegyezés idején neves közoktatási miniszter.
Bajza József költő, igazi irodalmi vezéregyéniség, a Kazinczy-vonal folytatója, a magyar irodalmi kritika megteremtője, a Nemzeti Színház első igazgatója, Kossuth Hírlapjának főszerkesztője . Az 1848-as szabadságharc bukása után bujdosnia kellett. A sok megpróbáltatást nem bírta elviselni, elborult elmével távozott az élők sorából. A kötet gyűjteményes formában elsőként adja közre a költő verseit és novelláit.

Kazinczy Ferenc, „a széphalmi mester”, költő, műfordító, író, a magyar irodalmi élet és a nyelvújítás vezére. Sokszínű tevékenysége mellett sokat utazgatott, bejárta Magyarországot. 57 éves korában határozta el, hogy lányával és inasával egy négylovas batáron felkeresi Erdély nevezetességeit. Úti élményeiről levélben számolt be Dessewffy József barátjának. A több mint kétezer kilométeres útról három hónap múltán tért haza. Kazinczy Ferenc születésének közelgő 450. évfordulója tiszteletére jelent meg újabb kiadásban az Erdélyi levelek, amelyet Dr. Kováts Dániel professzor úr szerkesztett, a szövegét gondozta, a szómagyarázatokat összeállította, névmutatóval ellátta. A dokumentumot 19. századi képek, Kazinczy saját rajzai díszítik.

Fehér József kiváló irodalomtörténész, a Kazinczy Múzeum igazgatója, a Kazinczy Társaság elnöke, a Társaság idei évkönyvét nem hagyományos módon, igen érzékletesen mutatta be. A Széphalom 18. kötete összeállítását, szerkesztését megjelenését egy épülő ház küzdelmes, fáradalmas, időigényes munkálataihoz hasonlította. A Kazinczy Társaság évkönyve valóban a tudományok tár-háza, amelyet érdemes tanulmányozni, olvasni.
A rendezvény az Eötvös Kiadó könyvvásárával és a dedikálással zárult.

Törő Gábor
/2008.12.27./
 

 

Jó hír: a közétkeztetés ára év elején nem emelkedik

 

        
             

Összehívtuk az intézményvezetőket a soros intézményvezetői megbeszélésünkre, ahol több napirendi pontot is érintettünk. A 2008-as év végeztével egy rövid beszámolót hallottunk az intézményvezetőktől, többek közt arról, hogy az év hátralévő napjaiban kinek milyen tervei vannak még az intézményben – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 Aros János


 

Ez után Poncsák Ferenc, a pénzügyi iroda vezetője szintén egy rövid előretekintést tett, hogy mire lehet készülni a 2009-es évben. Jó híreink sajnos nincsenek, hiszen további megszorítások várhatóak. Megismerve az egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott sarokszámokat, azt kellett konstatálnunk, hogy további kötelező feladatokat várhatunk a kormánytól, viszont az ehhez a normatívákat, finanszírozást nemhogy szinten tartanák, hanem egyenesen csökkenteni fogják.

Továbbá úgy néz ki, hogy megvonásra kerül a közalkalmazottak, köztisztviselők 13. havi illetménye is, valamint úgy tűnik, hogy a nyugdíjasok is búcsút mondhatnak a 13. havi nyugdíjuknak és további ilyen megszorító intézkedésekkel kell szembenézni a következő évben.
Az új intézkedések saját intézményeinkre való hatását próbáltuk meg boncolgatni, elemezni. Nekünk a legfőbb feladatunk a következő évben az lesz, hogy megtartsuk a munkahelyeinket, és megtartsuk a kötelező feladatokat ellátó intézményeinket. Ehhez elképzelhető, hogy további intézmény átszervezésre, esetleg összevonásra kerül majd sor.
 

Szokásos téma volt az RFV-vel kapcsolatos beszámoló, hiszen az RFV Sárospatak Non-profit Kft tevékenységének kezdete óta minden hónapban összeülünk az intézményvezetőkkel és megbeszéljük azokat a problémákat, amelyeknek a megoldásával javítani tudunk a szolgáltatáson.
Most a konyhai szolgáltatás volt a soron. Úgy tűnik, hogy a kezdeti kisebb problémák megoldásra kerültek. Kérés volt az intézményvezetőktől, hogy minden hét csütörtöki napján a következő heti étrendet azt az intézményvezetők véleményezhessék, természetesen ezt a kérésüket a Kft vezetése teljesíteni fogja.
Különösen oda kell figyelnünk az óvodai étkeztetésre, hiszen nem mindegy, hogy a gyerekek milyen kalóriatartalmú ételt kapnak és mennyire cukrosak ezek az ételek. Remélhetőleg itt is megértő fülekre találunk. Van még egy nagyon fontos helyszíne a közétkeztetésnek, ez pedig a Gondozási Központon keresztül ellátott polgároknak a szolgáltatása, szolgálata, hiszen itt is nagyon oda kell figyelni, hogy azok a nyugdíjasok, akik igénybe veszik ezt a szolgáltatást, milyen kalóriamennyiséget, ill. milyen minőségű ételeket kapnak.

Ezzel kapcsolatban elmondhatom, annak ellenére, hogy most a következő évre vonatkozó emelések vannak napirenden – vízdíj, szemétdíj stb. - nem fogunk találkozni a közétkeztetésben a nyersanyag normának az emelésével, hiszen úgy tűnik, hogy az átszervezésnek köszönhetően olyan megtakarítás érhető el, hogy most, év elején nem kell még emelnünk a nyersanyag normát, tehát így az étkezésnek a díjait sem.

A következő felülvizsgálatra majd, az első negyedév végén kerülhet sor. Hogy mit hoz a jövő, még nem tudjuk, hiszen a különböző szolgáltatások ára - áram, energia stb. – nem tudjuk, milyen mértékben kerül emelésre. Tény az, hogy most nem kell emelnünk a közétkeztetés árát.

Cziczer Katalin
/2008.12.27./
 

 

Évet búcsúztattak a nyugdíjasok is

 

        
             

A Nyugdíjas Klub tagjai a 2008-s évet a Hotel Bodrog Wellness Éttermében zárták. Az év utolsó programjára a polgármester is meghívták, de a szép számban összegyűlteket először Vigh Andrásné – Tilda – köszöntötte…
 


 
 Vigh Andrásné – Tilda


Dr. Hörcsik Richárd


Csatlósé Komáromi Katalin


 

Öröm ez az ünnep, hogy együtt zárhatjuk le újra az évet, szeretetben, egészségben. Érezzük milyen gyorsan repül az idő, ha megpróbáltatás nincsen az életünkben. De még egy óra is hosszú, ha kellemetlenségben illetve betegségben van részünk. A magam részéről igyekszem az élet vidám oldalát megmutatni, olyan programokat összeállítani, amire fiatal korunkban nem volt időnk, nem volt lehetőségünk.
Gyönyörű az országunk, minél több helyre jó lenne eljutni. Sajnos a pénz nagy úr, ami akadályozza a terveink megvalósulását. Ennek ellenére programunk gazdag volt ebben az évben is. Tekintsünk vissza egy pillanatra merre is jártunk.
Az újévet jó hangulattal kezdtük egy pótszilveszterrel. Zenés vetélkedőnk volt, fiatalos táncos. Szvitankó Tamás segítségével a csodálatos Majorkán jártunk filmvetítés közben. Gyönyörű hely, jó volna nekünk is ott járni.
Tamás Erzsébet segítségével pedig a múltban jártunk Sárospatakon. Sokoldalúan ismerhettük meg a múlt idők városát képillusztrációk segítségével.
A március nyolcadikai nőnapi ünnepségen gyönyörű színvonalas műsorral köszöntöttek bennünket, finom süteménnyel, teával s egy szál virággal.
Költészet napján Lorántffy Zsuzsanna életével ismerkedtünk meg Virágh Sándor református lelkész előadásában.
A polgármesteri hivatal jóvoltából Széphalomba látogattunk. Aros János alpolgármester úr segítségével ingyenes belépőt kaptunk a libegőre és onnan gyönyörködhettünk hegyeink szépségében, majd az újépítésű Magyar Nyelv Múzeumát néztük meg Széphalomban.
A következő alkalommal Botkőre közösen kerékpároztunk szalonnát sütni. Jól éreztük magunkat, s itt tartottuk meg a születés és névnapokat.
Júniusban került sor Végardón az Erdőbényei Nyugdíjas Klubbal való találkozásra. A vendégeket babgulyással, jó hegyaljai borral és süteménnyel fogadtuk.
Júliusban Kisvárda nevezettességeivel ismerkedtünk meg. Júliusban visszahívtak az Erdőbényei Nyugdíjasklub tagjai, saját klubjukban fogadtak, gyönyörű helyen.
A Mandulásra Molnár András és kedves felesége invitálta meg klubtagjainkat szalonnasütésre. Augusztus 26-án őszi bevásárlást szerveztem Nyíregyházára. Jól sikerült, méhecske módjára megpakolva érkezett mindenki haza.
Szeptember 9-én hívtuk meg a Sátoraljaújhelyi Nyugdíjasklub tagjait. A fürdőbelépőt a Polgármesteri Hivatal biztosította. Ismerkedtünk ikervárosunk nyugdíjasaival, szép napot töltöttünk együtt, barátságok alakultak ki. Visszahívtak idősnapi ünnepségre, aminek örömmel tettünk eleget.
Szeptemberben Eger nevezetességeivel ismerkedtünk.
A reneszánsz év jegyében A Művelődés Háza és Könyvtára segítségével a megyei mecénás alapból pályázati támogatást kaptunk egy visegrádi kirándulásra. Nagyon szép időt fogtunk ki, maga a város, és a nevezetességei elbűvöltek mindnyájunkat. Több nyugdíjas társammal egyetemben én magam is először jártam Visegrádon.
November 6-ára meghívást kaptunk idősnapi ünnepélyre, ahol Dr. Hörcsik Rihárd polgármester úr kedves szavak kíséretében méltatta az idős emberek szorgos munkáját.

Úgy érzem a program szerint gazdag évet tudhatunk magunk mögött, ami gazdag azért is, mert szoros közösséghez tartozunk. Kéthetente találkozunk, barátság, szeretet, összetartozás, egymás iránti érdeklődő segítőkészség alakult ki társaink között.

Sárospatak sokat köszönhet a nyugdíjasoknak, hiszen gondoljunk bele, ez a jubileumi esztendő, amikor negyven éve, hogy újra várossá nyilvánították Sárospatakot – kezdte köszöntőjét Dr.Hörcsik Richárd polgármester…

Akik most nyugdíjasok, negyven évvel ezelőtt aktívak voltak. Volt közöttük orvos, mérnök, volt, aki egyszerű munkásként a Csepelbe dolgozott. Mindenki tette a dolgát a saját helyén. Ebben az évben különösen sok köszönet jár a pataki nyugdíjasoknak, akik negyven évvel ezelőtt aktív dolgozóként részt vettek abban, hogy Sárospatakot újra várossá nyilvánítsák. Ezt mindenféleképp szeretném megköszönni.
Kötelességünk, hogy gondoljunk azokra is akik már nincsenek közöttünk, kötelességünk, hogy gondoljunk azokra is akik kórházban vannak. Patak egy nagy család és ehhez a nagy családhoz hozzá tartoznak a nyugdíjasok is. Ezért számunkra fontos, hogy legyen egy nap, különösen így karácsony előtt legyen, amikor velük, róluk a jövőről beszélgetünk és mindent elkövetünk azért, hogy a szerény költségvetési lehetőségünkhöz képest gondoskodjunk nyugdíjasainkról. Ez a kötelességünk aminek jó szívvel teszünk eleget.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.27./
 

 

Az utolsó simítások is megtörténtek a Komplex Városfejlesztési Stratégián

 

        
             

Még a testületi ülés előtt megbeszélést tartottunk, amelyen részt vett a Stratégiakutató Kht három munkatársa, valamint a Hivatal dolgozói, ill. a bizottságok elnökei is, akikkel a hányatott sorsú Komplex Városfejlesztési Stratégiával próbáltunk meg közös nevezőre jutni – számolt be a megbeszélésről Hajdu Imre tanácsnok…
 


 
  

Nagy örömmel jelenthetem, hogy ezt nagyjából sikerült is, ugyanis megállapodás született arról, hogy az általunk hiányolt részeket Stratégia Kutató Kht kiegészíti - ez a sport- és az oktatási stratégia. Így már semmi akadálya nincs annak, hogy komplex, pályázatokhoz is felhasználható stratégiát tudjunk letenni a Sárospatak város képviselőtestületének asztalára.

Tóth Tamás úr az Árpád Vezér Gimnázium igazgatója is elmondta, ill. le is írta azokat a módosítási javaslatait, amit ők szeretnének, hogy belekerüljön, vagy kikerüljön a stratégiából. Ennek semmi akadálya, és ahogyan a neve is mondja, most már komplexé vált ez a stratégia, ami mind szerkezetében, mind pedig tartalmában tartalmazza azokat az EU-s elvárásokat is, amelyeket egy ilyen műnek tartalmaznia kell, valamint annyira széles spektrumon fogja át Sárospataknak a jelenét a helyzetfeltáró részében, valamint az elképzelt jövőt, hogy én úgy érzem, ez most már mindenki számára elfogadható.

Aros János alpolgármester az intézményvezetőkkel történt soros intézményvezetői megbeszélésre vitte be ezt a témát, amikor az intézményvezetők összejövetele átalakult a városfejlesztési stratégiai terv jóváhagyásának előkészítő bizottságává…

Az előző képviselőtestületi ülésen azt a feladatot kaptam, hogy a stratégiai tervvel kapcsolatban azokat az észrevételeket, kritikákat, javaslatokat gyűjtsem össze, amelyek pótlásával elfogadhatóvá válik ez a stratégiai terv.
Több intézményvezető nagyon hasznos javaslatokat és észrevételeket tett, ezeket osztottuk meg a hozzánk érkező stratégiai terv kidolgozóival - Vargáné Csorba Éva és dr. Koncz Gábor úr volt a vendégünk. Elfogadták azokat a javaslatokat, amelyeket tettünk, így lassan teljessé válik a Komplex Városfejlesztési Stratégia.

Törő Gábor
/2008.12.27./
 

 

Megújult a könyvtár Borsiban

 

        
             

Borsiban, a nagy fejedelem szülőhelyén 2008. november 20-án jeles esemény történt. A megújult Helyi Könyvtár és a Mese-sarok ünnepélyes átadására hívták, várták a vendégeket, aminek szakszerű rendezésében Halász Magdolna könyvtári szakértő, szakfelügyelő, a dekoráció kialakításában pedig Mihalcsikné Marika sárospataki dekoratőr is részt vett…


 
 Halász Magdolna


 

A Művelődési Ház első emeletén működő Könyvtárban tartott ünnepségen először rövid zenei és irodalmi műsor hangzott el, majd Ján Juraj Bystránsky, Borsi polgármestere meleg hangon üdvözölte a jelenlévőket, röviden méltatta a könyvtár tevékenységét, befejezésül megköszönte a megújulásban résztvevők önzetlen, lelkiismeretes munkáját.
Ezután Szegedy Mária, a könyvtár vezetője részletesen beszámolt egy évtizedes könyvtári munkálkodásáról. A dokumentum állományuk jelenleg csaknem négy és félezer kötet. A regisztrált olvasók száma csaknem háromszáz. Különböző foglalkozások, összejövetelek, nemzetközi konferenciák színhelye az intézmény. Évek óta tervezgette a könyvtár belső környezete felújítását, a könyvállomány felülvizsgálatát, szakszerű elhelyezését. Elképzelése az idén végre valóra vált. A júliustól november közepéig tartó időszakban a kétnyelvű felnőtt, ifjúsági szépirodalmi és szakirodalmi állományrész kialakítása, a hiányzó cédulák pótlása, a megrongált könyvek állományból való kivonása nem kis fizikai, szellemi munka volt.
Az olvasótermi állományrészhez tartoznak magyar és szlovák nyelvű lexikonok, kézikönyvek, szótárak, művészeti albumok. A magyar nyelvű kézikönyvek egy részét a sárospataki Zrínyi Ilona Városi Könyvtár letétbe adta át.

Külön polcra került a gyermekek és a fiatalok részére a tananyag elsajátításához szükséges kötelező irodalom. A település történetével kapcsolatos dokumentumok a helytörténeti állományba kerültek. A szlovák és magyar nyelvű gyermekkönyveket az életkori sajátosságoknak megfelelően (képeskönyvek, mesék, ifjúsági könyvek, stb.) külön tematikus polcokon helyezték el. A kölcsönzésen kívül már lehetőség van a helyben olvasásra, a gyors tájékoztatásra, az irodalomkutatásra. A könyvespolcokon ízléses választólapok segítik a tájékozódást.
Dr. Hermann István, a pápai Városi Könyvtár igazgatója ajánlotta fel az egységes betűgarnitúrák, szakjelzetek gyártását. Halász Magdolna, könyvtári szakértő, szakfelügyelő a Bodrogköz és Ung-vidék Kulturális Központ jóváhagyásával módszertani tanácsokkal, munkájával segítette a megújulást.

A könyvtár leghangulatosabb része a Mese-sarok. A varázslatos környezetben az óvodás, általános iskolás korú gyermekek több időt eltölthetnek, megszerethetik a könyveket, az olvasást. A Mese-sarok kiválóan alkalmas gyermekfoglalkozások, könyvtári órák tartására is.
A helyiség díszítése, a tájékozódást segítő esztétikus kétnyelvű feliratok, a Mese-sarok bájos figurái Mihalcsikné Forgács Mária, sárospataki dekoratőr keze munkáját dicséri. Az újjávarázsolt belső környezet az olvasók gyors kiszolgálását, tájékoztatását, az irodalomkutatás lehetőségét, az identitásérzés erősítését, az összetartozást segítheti.
A könyvtár távlati tervei között számítógépek beszerzése, az internet elérése is szerepel. Sajnálatos, hogy a kistelepülések könyvtárai az informatikai eszközök vásárlását saját forrásból nem tudják megoldani, kevés a pályázati lehetőségük is. Szegedy Mária könyvtárvezető befejezésül megköszönte a fenntartó támogatását.
Barta Lívia, a Bodrogköz és Ung-vidék Kulturális Központ könyvtárvezetője gratulált a dokumentumok szakszerű elhelyezéséhez, a Mese-sarok kialakításához, amely a korszerű könyvtár feltételeinek felel meg. Ferencz László, a Kulturális Központ igazgatóhelyettese jókívánságait tolmácsolta az újjászületett intézmény fenntartójának, vezetőjének és a segítőkész szakembereknek.
A Bodrogköz és Ung-vidék Kulturális Központ a hozzá tartozó kistelepülési könyvtárak módszertani központja is. A munkatársai segítik a helyi könyvtárak rendbetételét, megújulását. A meghitt ünnepség után a gyermekek nagy örömmel vették birtokba a könyvtárat, a bűbájos Mese-részleget.

Törő Gábor
/2008.12.26./
 

 

Karácsonyi készülődés a Gyakorlóban

 

        
             

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon igazi karácsonyi hangulat költözött intézményünk falai közé. A rendezvénysorozat kezdeteként tanulóink karácsonyi vásárt tartottak. A tanulók, tanárok által készített, és a szülők részéről felajánlott apró ajándékok, igazi meglepetések lesznek a családi fenyőfa alatt.,,
 


 
  

A vásár után osztálykereteken belül zajlottak az események: ajándékozás, betlehemezés, meglepetések, rövid köszöntők formájában.
A hangulat a délutáni hagyományos ünnepi műsorral vált teljessé.

Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül? című jelenetét iskolánk 6. osztályos tanulói mutatták be. A kilenc testvér története közelebb hozta mindannyiunk számára az igazi értékeket, a karácsonyi ünnep titkait. A műsort a 6. osztályos osztályfőnökök (Csehiné Tomkó Krisztina, Juhászné Nyusti Klára,
dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea) tanították be, a magyar és ének szakos kollégák ( Szekeres Istvánné, Gyöngyösi Gézáné, Szabó Katalin) lelkes és kitartó segítségével.

Karácsony szelleme mindig arra világít rá, hogy az emberek észre vegyék, mi végett vannak itt a földön.
Az életben minden egyes pillanat fontos, megismételhetetlen, pótolhatatlan, de ha szeretet van benne, akkor múlhatatlan is.

Köszönjük a gyönyörű dekorációt Varga Györgyné és Fedorné Szabó Marianna tanárnőknek.

                         További fotók>>>                              További képek2>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.26./
 

 

Karácsonyi ünnep a Kisrefiben

 

        
             

A Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájának tanulói a 478. tanévében járó ősi intézmény Imatermében 2008. december 19-én tartották karácsonyi ünnepségüket. Az Imaterem ilyenkor színházteremként működik, melynek nézőtere zsúfolásig megtelik szülőkkel, iskolatársakkal, tanárokkal.

Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az ünnepekre és a néphagyományok ápolására. Egy-egy ünnepre a felkészülést, a lelki ráhangolódást már hetekkel előtte elkezdik.
Ez ezúttal is jól sikerült, mert a gyerekek nagy átéléssel adták elő műsorukat az Imaterem impozáns hátteret nyújtó orgonasípjai alatt.
 


 
 

További képek>>>

/2008.12.26./
 

 

Táncos gálát tartott a Farkas Ferenc Művészeti Iskola

 

        
             

Az iskolának előző nap volt egy karácsonyi műsora, melyen a táncosaink is közreműködtek, de ott nem tudtunk minden táncos gyermeket felléptetni, mert akkor természetes többféle műfaj is megjelent – számolt be Darmos István A Művelődés Háza Színháztermében, Karácsony előtt megtartott néptáncos rendezvényükről…
 


 
 


Darmos István


 

Az elmúlt évben éppen e-miatt találtuk azt ki, hogy önálló táncos gálaműsort készítünk a táncos gyermekekkel Így volt ez ezen az éven is. Természetesen ennek a célja az volt, hogy a gyerekek be tudják mutatni mindazt, amit szeptembertől tanultak.

Ez nagyon sok esetben nem az új koreográfiák teljes készenlétét mutatja be, de azt gondolom, hogy nem is ez a feladata ennek a gálaműsornak, hanem inkább az, hogy a gyermekek a szüleik számára, a nagyszüleik számára egy ajándékot nyújtsanak át.
Azt gondolom, hogy talán annak a felnőtt korosztálynak, akik eljöttek és megnézték a gyermekek műsorát az a legnagyobb ajándék, hogy a gyermekeiket látják örömmel, felszabadultan táncolni.
A műsorban körülbelül kétszáz táncos gyerek lépett föl. Óvodás korú gyermekekkel kezdtük a műsort, utánuk egyre idősebb és idősebb csoportok léptek színpadra, majd a műsor négy pedagógus táncával zárult.


Törő Gábor
/2008.12.26./
 

 

Őrzik az ünnep nyugalmát

 

        
             

A szeretet ünnepén a Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedési és közrendvédelmi állománya ugyanolyan feszes és aktív szolgálatot lát el, mint az azt megelőző napokban, sőt kiemelt figyelmet fordítanak a közrend, a közbiztonság fenntartására, a bűncselekmények megakadályozására – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, közlekedésrendészeti osztály vezetője…
 


 
 


Bacsó Tibor


 

A karácsonyt megelőző időszakban gyalogos járőreink folyamatosan ellenőrizték a bevásárló központok, helyek, boltok közbiztonságát a lopások, illetve zsebtolvajlások megelőzése céljából. Az ünnepek alatt a bírságolás helyett inkább figyelmeztetésekkel élnek a rendőrök, de a bűncselekmények elkövetőivel szemben ugyanolyan határozottan lépnek fel mint máskor. Az ittas vezetés, bűncselekmények elkövetése, lopás, az ünnepek alatt sem megengedett.

Felhívom a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy a hideg idő miatt megváltoznak a közlekedési viszonyok, főleg az esti, az éjszakai és a reggeli órákban csúszós útfelületekre lehet számítani, ezért óvatosabban közlekedjenek!

Cziczer Katalin
/2008.12.26./
 

 

Csendes éj - a református templomban

 

        
             

Jézus születése estéjén népes gyülekezet töltötte meg a református templomot, ahol az ünnepi díszletek megjelenítették az Ady Endre által megénekelt "az én kedves kis falum " tornyát, és természetesen a betlehemi eseményekhez kötődő alakokat, a szent Családot, pásztorokat, angyalokat, napkeleti bölcseket. Az ünnepi üzenetben Virágh Sándor lelkész kifejtette…
 


 
 


Virágh Sándor


 

…hogy ezen az órán sokakat hordozunk itt a szívünkben, akik vagy fizikailag távol élnek, vagy lélekben már elmentek. A sárospataki gyülekezet határa a nagyvilág, Ausztráliától Kandáig, Budapesten át a világ bármely pontjáig gondolunk azokra, akik patakiak, és imádkozunk, hogy életük szeretetben és békességben haladjon előre.

Az ünnepély nyitánya és zárása Szebényi Lucia közreműködésével történt, szép dalai a szívekig hatottak. Az énekkar és a konfirmandus gyerekek műsora mellett a lelki család ünnepléseként végigénekelte a gyülekezet a karácsonyi énekkincset, hogy áthagyományozódjon ez a "kántálás" a következő nemzedékekre is. Hegedűn közreműködött Bana Bíborka, Lídia Csoi és felkészítő tanáruk Varjas Csabáné.

A Csendes éj eléneklése után a gyermekek megajándékozása történt, az ünnep előtt pedig az erdőbényei szeretetotthon lakóinak és a miskolci anyaotthon javára juttatott el adományokat a gyülekezet, de részt vesznek a hajléktalanok segítésében meleg ebéd és ruha biztosításával és a családsegítővel szövetségben.
Jézus születése, tanítása legyen megoldás a világ nyomorúságára, legyünk hű követői.

Református Lelkészi Hivatal
/2008.12.26./
 

 

Élő Betlehem a Kispataki Kápolnánál

 

        
             

Minden évben egyre többen vannak a Kispataki Parókia udvarán Karácsony viliáján, ahol az élő állatok közelsége teszi érzékletessé Jézus születésének körülményeit, ahol a gyerekek megtapasztalhatják, hogy mit jelentenek a karácsonyi ének sorai: "Csak ez a szalma, koldusi hely, Rá meleget a marha lehel". Miklós atyának mozgalmas napja volt, hiszen délután még hajléktalanokat fogadott…
 


 
 


Telenkó Miklós


 

…Este pedig már ünnepi liturgiát tartott az egybegyűlteknek, amiben Mosolygó Tamás parókus is közreműködött.

Amíg a felnőttek a prédikációt hallgatták, a gyermekek az állatokkal ismerkedtek, átérezve ezáltal a Bibliában leírtakat. Ezt segítették beöltözött társaik is, láthatták Máriát és Józsefet a kis Jézussal, a betlehemeseket, és az egyszerű pásztorokat…

További képek>>>

Törő Gábor
/2008.12.25./
 

 

Tisztelt Polgárok, Támogatóink!

 

        
             

Az elfogadható, élhető és jövőt szavatoló biztonság megteremtése a rendőrség alapvető stratégiai célja és feladata. A rendőrségnek őrködni kell a közrend fenntartásán, tennie kell a balesetek megelőzéséért, kellő szigorral kell fellépni a bűncselekményt elkövetőkkel szemben - nyilatkozta Dr. Vereckei Csaba r. ezredes
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Rendőr-főkapitánya...
 


 
 


Dr. Vereckei Csaba r. ezredes


 

A partneri kapcsolatok egyik legfontosabb alapelve „az alulról történő építkezés”. A helyi közbiztonság javításában kitüntetett szerepe van a rendőrségnek, amelynek a közbiztonságot fenyegető veszélyek azonosítása, elhárítása érdekében állandó kapcsolatban kell lennie a közösséggel.

Abból a felismerésből kiindulva, hogy a társadalom tagjainak folyamatos együttműködése elengedhetetlenül fontos a jó közbiztonság megteremtése érdekében - megköszönve a lakosság, az együttműködő szervezetek és más partnerek hathatós támogatását - valamennyiüknek Biztonságos, Békés Karácsonyt és Boldog Új Esztendőt kívánok!


“.....a te biztonságod a mi biztonságunk,
és ha már mindenképpen hibáznom kell,
inkább essem a túlzott óvatosság látszatába,
sem mint könnyelműnek bizonyuljak.”
/Cicero/

B-A-Z Megyei Rendőr- Főkapitányság
/2008.12.25./
 

 

Ikonosztázt avattak a Kispataki Kápolnában

 

        
     

2008. decemberében Főtisztelendő Kocsis Fülöp megyés püspök megáldotta a kifestett Kispataki Kápolnát. A hívek adományából elkészült a kápolna külső szigetelése, belső festése és egy új faragott képállvány. A kupolát Makláry Zsolt festőművész képei díszítik – tájékoztatja olvasóinkat Miklós atya…
 


 
 


Miklós atya


 

A mennyezetről Krisztus tekint le, alatta a tizenkét apostol helyezkedik el, hirdetve az egész világnak az Evangéliumot. Az ünnepi szertartást Orosz Atanáz szerzetes testvér végezte, majd a megyés püspök megáldotta a képeket. Az ünnepség végén a főpásztor reményét fejezte ki, hogy Kispatakon a közeljövőben önálló intézmény jöhet létre. Befejezésként a hívek sokasága agapén vett részt, lehetőséget teremtve a közvetlen beszélgetésre.

Hálás szívvel köszönöm meg a jó Istennek, a főpásztornak és minden adományozónak a segítségét. Külön köszönöm a munkálatokat végzők nagyvonalú felajánlását.

"Hálát adok Uram teljes szívemből, és elbeszélem minden csodádat."

Kocsis Fülöp megyés püspök

További fotók>>>

Kispataki Görög Katolikus Parókia
/2008.12.25./
 

 

Advent a Mese Óvoda és Bölcsődében

 

        
             

Az adventi készülődés jegyében ebben az évben is karácsonyi játszóházzal várták a családokat 2008. december 13-án, szombaton a Mese Óvoda és Bölcsőde József Attila úti intézményében – nyilatkozta Baloghné Pintér Katalin általános helyettes...
 


 
 


Baloghné Pintér Katalin


 

Hetekkel korábban elkezdődött a készülődés. Szorgoskezű szülők az óvoda dolgozóival együtt munkadélutánon és otthon ötletes játékokat, díszeket, ajándéktárgyakat készítettek, melyekből bazárt rendeztünk.

A szülők finom süteményeket hoztak, melyeket a büfében lehetett megvásárolni. Igazi karácsonyi hangulattal, zenével vártuk a vendégeket. A különböző helyszíneken az óvónők segítségével mosolygós hópihéket, aranydiót, papírcsillagokat, lámpásokat és angyalkákat készíthettek a gyerekek testvéreikkel, szüleikkel, nagyszüleikkel közösen. A jó hangulatú délután zárásaként mindannyian összegyűltünk az udvari karácsonyfa köré, ahol gyertyát és csillagszórót gyújtva közös énekléssel köszöntöttük a karácsonyt.

Ez a vidám hangulatú délután jó alkalom arra, hogy a családok kellemes órákat töltsenek együtt tevékenykedve, jókat beszélgetve -mindemellett anyagi támogatást is nyújtva az óvódás gyermekeknek.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.25./
 

 

Évzáró a Kommunális Szervezetnél

 

        
             

Az év vége felé közeledve a Kommunális Szervezet vezetője Mahalek István, a Makk Hetes Étterembe hívta össze a dolgozókat, hogy egy év kemény munkája után fehér asztal mellett tekintsenek vissza a mögöttük lévő esztendőre és nyerjenek erőt, kapjanak bíztatást a jövőt illetően…
 


 
 


Mahalek István


Ágoston András


Dr. Hörcsik Richárd


Aros János


 

Az alkalmat a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárainak kis hangversenye tette ünnepélyessé, ami után Mahalek úr szólt a jelenlévőkhöz.
Elmondta, hogy szeretnének ezzel hagyományt teremteni, és minden év végén megtartani ezt az összejövetelt, a feladatuk jellege miatt ugyanis év közben szétszórtan dolgoznak a városban, alig találkoznak egymással. Ez egy olyan ünnepi alkalom, ahol kulturált körülmények között lehetnek együtt, és nem csak a munkáról tudnak beszélgetni.

A 2008. évvel kapcsolatban elmondta, hogy ez volt az első év, amelyet e munkakörben dolgozhatott. Megköszönte város vezetőinek a lehetőséget és a korrekt együttműködést és valamennyi munkatársának, a város intézményvezetőinek és dolgozóinak, hogy el- és befogadták, segítették beilleszkedését.

Elmondta, hogy az év során elvégezték azokat a városüzemeltetési feladatokat, amelyeket évek óta jó színvonalon teljesített a szervezet (köztisztaság, parkfenntartás, utak- és közművek karbantartása, lakásgazdálkodás), biztosították az ehhez szükséges műszaki feltételeket és adminisztrációt.
A kötelező feladatokon túl azonban, jelentős városfejlesztési programokat is megvalósítottak:
- a Vízikapu tereprendezése és füvesítése,
- tavaszi és őszi faültetés a város számos pontján (jelenleg kb.700 db-nál tartanak és még nincs vége);
- a végardói fürdő ideiglenes járdájának építése;
- a végardói fürdő bontott eszközeinek értékesítése;
- a végardói temető kerítésének építése;
- a zöldségpiac működtetésének átvétele, az állategészségügyi hatósági előírások feltételrendszerének kialakítása;
- a volt Petőfi iskola osztálytermeinek és aulájának nyári festése;
- a görkorcsolyapálya építésének segítése;
- a városi díszkivilágítás üzembe helyezése;
- a műfüves pálya korszerűsítése (védőháló, világítás, palánkerősítés, csapadékvíz elvezetés, tereprendezés);
- az Idősek és Fogyatékosok Otthona hálótermének komplex felújítása;
- a játszótéri fajátékok felújítása;
- a nagy rendezvények előkészítésében és utómunkáiban közreműködés (Szent Erzsébet napok, Bornapok, SIDINFO KFT rendezvények, városrész napok, stb);

A feladatokat jó minőségben és megfelelő hatékonysággal végezték el, amely kibírná az összehasonlítást a piacgazdasági körülmények között dolgozó gazdasági vállalkozásokkal is.
Igazgatóúr ezt tartotta az év egyik legfontosabb eredményének, mert ez azt bizonyítja, hogy felkészültek a várható változásokra, az új kihívásokra.

Miután Mahalek úr megköszönte minden kollégájának az éves munkát, Dr.Hörcsik Richárd polgármester emelkedett szólásra:

Egy változásban lévő önkormányzatnál, ahol átalakultak és átalakulnak szervezetek egy jobb gazdálkodás reményében, úgy hiszem, hogy fontos szerepet tölt be a Kommunális Szervezet. Nem csak a város ellátásából vették ki a részüket, hanem olyan munkákból is, amik váratlanok voltak. Gondolok itt olyan katasztrófa helyzetekre, mint például amikor szomszédos városunk, ikervárosunk Sátoraljaújhely bajban volt, nem számoltak, nem kérdeztek, hanem beültek a kocsiba és mentek segíteni.
A nyári rendezvényeinknél szintén rengeteg munkát végeztek. A leglényegesebb viszont, ami az Önkormányzatnak a szándéka a jövőt tekintve, hogy a Kommunális Szervezet munkatársai vállalkozásban vegyék ki a részüket azokban a pályázatokból, amik majd lebonyolódnak Sárospatakon.
Szeretnénk, ha az a pénz, amit Sárospatak megnyer duplán maradna itt, ne csak épített örökségben, nem csak az épületekben, a helyreállításban nyer vele a város hanem az által is, hogy saját kommunális szervezete nyeri meg a pályázatot, végzi el a nagyobb munkákat.

Idén több, mint nyolcmillió forint külön árbevétele volt a Kommunális Szervezetnek, ami fontos, hiszen az a célunk, hogy minél több olyan munkatársunk legyen, akik aktívan részt vesznek majd az elkövetkezendő évek nagy pataki beruházásaiban, amik előttünk állnak.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.25./
 

 

Advent a Carolina Tagóvodában

 

        
             

Nagy érdeklődés mellett zajlott az Adventi játszóház a Carolina Tagóvodában – nyilatkozta Egyed Katalin tagintézmény-vezető...
 


 
 


Egyed Katalin


 

A gyermekek szüleikkel együtt különböző tevékenységekben vettek részt: agyagozás, gipszöntés, karácsonyfadíszek, üdvözlőkártyák készítése, stb...
Már hagyománnyá vált, hogy az óvoda dolgozói mesejelenet előadásával is kedveskednek a gyerekeknek. Idén a Hamupipőkét játszották el, a nézőközönség nagy örömére.

Tetszésüket a gyerekek és a szülők "vastapssal " nyilvánították ki.

E nap az együttmunkálkodással, ajándékozással, szülők-gyermekek-dolgozók közös élményeivel jól illett a karácsonyvárás hangulatához.
A bazárban vásárolt termékek bevételéből az óvodás gyermekek játékkészletét bővíthetjük.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.25./
 

 

Két hétre elbúcsúztak az iskolától az ÁVG diákjai

 

        
             

A Karácsony az egyik legszebb ünnep. Egy olyan ünnep, amikor mindenki arra gondol, aki számára igazán fontos. Ezért is gondoljuk mi azt, hogy a Karácsonyt együtt kell ünnepelnünk, mert a Karácsony az együttlét ünnepe. Együtt vagyunk ezekben a percekben, és boldogok lehetünk azért, hogy itt vagyunk. Így karácsonyi ünnepséggel búcsúztunk el egymástól tanárok és diákok. Mi, akiket úgy nevezünk, hogy ÁVG-s közösség – köszöntötte az iskola közösségét Tóth Tamás igazgató…
 


 
 


Tóth Tamás


 

Ismét eltelt egy év jóban, rosszban és itt a karácsonyfa előtt állva, hallva és látva a tehetséges diákjaink műsorát ilyenkor az ember mindig feltöltődik. Bízom abban, hogy nem csak a pedagógusok, hanem a diákok is. Most úgy érezhetjük egy pillanatra, hogy egy igazi nagycsaládot alkotunk. Elköszönünk egymástól, mindenki haza megy a kis családjához és bízom benne, hogy két hét múlva feltöltődve, kipihenve mosolygós arccal kezdhetjük a következő évet.

Örömmel gondolhatunk az elmúlt napokra, az elmúlt évekre és bízhatunk a jövőben. Örülünk annak is, hogy sokan voltak már itt velünk az elmúlt tizenöt év alatt, akik időről időre visszajönnek, köszöntenek bennünket és ezért ezekben a percekben, pillanatokban mindig nagyon megerősödve érezzük magunkat. Érdemes pedagógusnak lenni, érdemes diáknak lenni, érdemes a jövővel foglalkozni, mert ezekben a gyerekekben van remény, van lehetőség, csak azokat ki kell bányászni.
Ezért én azt gondolom, hogy ez az év bár nem volt könnyű de eredményesnek mondható és bízom benne, hogy a következő évek is hasonlóan eredményesek lesznek, még ha bizton nem lesznek könnyebbek sem.
Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.25./
 

 

„Kiskarácsony”

 

        
             

A Művelődés Háza és Könyvtára kiscsoportjai hétfőn este tartották „Kiskarácsony” elnevezésű hagyományos ünnepi évértékelő estjüket a pódiumteremben. A 2008-as év fontosabb eseményeiről, a közösségeket érintő évfordulókról, eredményekről Csatlósné Komáromi Katalin igazgató beszélt bevezetőjében...
 


 
 


 Csatlósné Komáromi Katalin


 

Kiemelte A Művelődés Háza Kamarakórusának idei 40 éves jubileumát, a Bodrog Néptáncegyüttes hazai és nemzetközi fellépéseit, és a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán elért kimagasló eredményét. A Díszítőművészeti kör tagjai több mint 30 „A” kategóriájú és több mint 100 „B” kategóriájú kézimunkával tette sikeressé az esztendőt. A Kézműves kör nyári táborai és továbbképző tanfolyamai ismét nagy érdeklődés mellett zajlottak. A Foltos Pille kör, mint az intézmény legfiatalabb közössége szintén számos területi, regionális és országos bemutatón vett részt sikerrel. A napokban, a kiállító teremben is látható volt a „Reneszánsz foltokban” c. válogatott kiállítási anyag. A rajztanárok közössége az év folyamán több alkalommal találkozott a város vezetőivel és járultak hozzá az újra várossá nyilvánítás évfordulójához.

A 8kor együttes több ezer kilométer távolságot tett meg ebben az évben Erdély, Felvidék, Kárpátalja és számos magyarországi település ünnepi rendezvényeit színesítve.

Csoportjaink tevékenyen részt vettek az intézmény 25 éves jubileumi ünnepségen Sárospatakon és Budapesten is.

Az évértékelő után a Kamarakórus és a Bodrog Néptáncegyüttes hangulatos zenéje teremtette meg a karácsonyi hangulatot. A jóízű beszélgetés, a diós-mákos beigli, a házi sütemények sem hiányoztak az évzáró eseményről.

Törő Gábor
/2008.12.24./
 

 

Afrikai egyházi delegáció járt Sárospatakon

 

        
             

A Közép Afriakai Presbiteriánus Egyház meghívásának tehetett eleget ez év húsvétján a Tiszáninneni Református Egyházkerület 3 tagja. Most ezt a látogatást viszonozták, amikor Levi Nyondó lelkipásztor, zsinati főtitkár és felesége Ruth, valamint Harry Thakomwa gazdasági vezető érkezett Magyarországra...
 


 
 


 Levi Nyondó lelkipásztor


 

Útjuk során Sárospatakra is ellátogattak, részt vettek a Gimnázium alapítványi bálján, megismerkedtek a Református Egyház intézményeivel, látogatást tettek több gyülekezetben. Szokatlan volt számunkra a hideg, és egyikük havat is itt látott először.

A Malawi népet szolgáló egyházi vezetők elmondták, hogy az ő egyházuk 5 ország területére terjed ki, és reménységgel vannak, hogy a kárpát-medencei magyarságot is jobban fogja szolgálni, ha a jövő évben a Trianon miatt elszakadt egyháztestek újra egyesülhetnek. Rúth asszonynak nagyon tetszett az énekkarosok magyaros horgolt gallérral ellátott pelerinje, melyből egyet ajándékba megkapva sugárzó szemmel mondta, hogy mennyire örül.

Büszkén fogja viselni, amikor otthon a több ezres gyülekezetük számos kórusával fognak énekelni Isten dicsőségére. Így közép Afrikában is lesz már egy darab Sárospatak.

Református Egyházközség
/2008.12.24./
 

 

Feltűzték a szalagot a Vay Miklós Szakképző Iskola végzős diákjainak

 

        
             

Idén 4 osztályban tanuló, 81 diák számára került a szalag feltűzésre a Vay Miklós Szakképző Iskolában. A szalagavató után még jelentős munka vár a diákokra: a szakmai vizsgákra illetve az érettségire való felkészülés. A szalagavató napja azonban az öröm és szórakozás ideje. Téglás Zsolt igazgató úr köszöntése után az osztályok jókedvű, hangulatos műsorokkal szórakoztatták a közönséget…
 


 
 


Téglás Zsolt


 

Kedves Ünneplők, kedves Ünnepeltek!
Egy iskola életét az ünnepségek teszik színesebbé, változatosabbá. A mai ünnep azonban különleges jelentőséggel bír számotokra. Ezen a napon tűzik fel Nektek a szalagot, mely sok jelentést hordoz, mint minden szimbólum. A vizsgákra való készülődés fontos állomása a mai szalagavató, amikor minden végzős diák megáll egy pillanatra, hogy számot vessen az eltelt évekről és tudatosítsa, most már a célegyenesbe érkezett. Komoly döntések meghozatala előtt álltok valamennyien, amelyek meghatározzák nemcsak az elkövetkezendő néhány évet, hanem talán egész életeteket is.

Mától beléptek a szalagot viselő Vay-s diákok népes táborába, akiket irigyelnek a kicsik, az utánatok következők. S a felnőtté válás e perceiben gondolatban és utána szóban köszönjétek meg szüleiteknek azt a szerető gondoskodást, azt a sok-sok munkát, amely nélkül nem állhatnátok ma itt. A legnagyobb és legszebb köszönet azonban majd az lesz, ha látjuk boldogulásotokat, álmaitok, vágyaitok valóra váltását.
 

A tudományok és ismeretek gyűjtését ne fejezzétek be! Szorgalmatokra később is szükségetek lesz saját megélhetésetek, egzisztenciátok miatt. Sőt, többről van itt szó: szüleitek, akik eddig lehetővé tették számotokra a tanulást - óriási áldozatot vállalva ezzel - lehet, hogy egyszer a Ti segítségetekre szorulnak ... Hinnetek kell ezért, hogy a világ veletek megy előbbre, csak meg kell találnotok azt a helyet, ahol otthon lehettek, azt a munkát, ami leginkább megfelel érdeklődéseteknek.

S ha mindezt szeretettel, másokat is boldoggá tenni akaró érzéssel tudjátok megtenni, boldogok lehettek. Utatokon ne felejtsétek hát, hogy a legértékesebb dolog: embernek lenni!
E napon külön szeretném én is köszönteni a végzős osztályok tanulóinak szüleit. Legyenek büszkék gyermekeikre, hiszen jó embereket neveltek belőlük, akik reméljük, megállják a helyüket az életben!
Szeretném továbbá megköszönni kollégáim munkáját is, kiemelten az osztályfőnökét, akik minden probléma megoldásában keresték a legjobb utat, képviselték az osztály érdekeit a tantestületben.

Kedves Végzősök! A mai este a vidámságé, a szórakozásé és az erőgyűjtésé a következő hónapokra. Kívánom, hogy szívből tudjatok örülni a mai napnak, hiszen Nektek ez az este jelentős esemény, melyre régóta készültök.
Isten legyen veletek terveitek megvalósításában! A mai napra pedig a továbbiakban szép estét, jó szórakozást és felejthetetlen együttlétet kívánok mindannyiatoknak!

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.24./
 

 

Hétvégén kezdődik a Téli Labdarúgó Teremtorna

 

        
            

A több évtizedes hagyományokhoz méltóan idén is megrendezésre kerül a Téli Labdarúgó Teremtorna. December 22-én 17 órakor már gyülekeztek a csapatok képviselői az Újbástya Rendezvényközpontban, ahol rövid egyeztetés után kialakult a torna lebonyolítási rendje – tájékoztatja a sportbarátokat Lendák Lajos, az Oktatási és Sportbizottság elnöke…
 


 
 


Lendák Lajos 

Két "hatcsapatos" csoportban kezdődnek meg a küzdelmek a hétvégén (dec. 27. szombat és dec. 28. vasárnap) az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában. Mindkét csoport első három helyezettje továbbjut. Január 3-án lesznek a döntő csoportküzdelmek. Az utóbbi két év sikercsapata a Soccer Team és a megelőző évek bajnoka a Lavina is részt vesz a tornán, de feltűnik a Magyar Kupában is vitézkedő Cigánd csapata is. Új alakulatokkal is találkozhatunk, ilyen Szerencs az Asztalon Villa vagy Bodroghalász csapata.

A labdarúgást szeretők számára üzenem, hogy aki lecsúszott a nevezésről, ne szomorkodjon, hiszen márciustól beindítjuk az Amatőr Városi Bajnokságot a műfüves pályán. Kezdetben egy tavaszi szezonnal, a továbbiakban az őszi és tavaszi szezon bajnoka őrizheti a sárospataki bajnoki címet jelentő vándorkupát egy évig. A bajnokság kifejezetten tömegsport jellegű, ezért már kezdhetik is a baráti társaságok, munkahelyi kollektívák a csapatok összeállítását.

December 27. (szombat) „A” csoport:  
Cigánd, Soccer, Don Patya Pizzéria, Szerencs, Asztalon Villa, Lavina
Letölthető sorsolás itt

December 28. (vasárnap) „B” csoport:
Bodroghalász, Drink(k)ing, Friends, Karcsa, Tom Tailor, Bodrogolaszi
Letölthető sorsolás itt

Január 3. (szombat)
„A” csoport 1-3. helyezett,
„B” csoport 1-3. helyezett csapatok hatos körmérkőzése

Áldott karácsonyt és boldog új évet kívánok!

(A képek a tavalyi tornán készültek.)

Oktatási és Sportbizottság
/2008.12.24./

 

 

Mit szabad és mikor? – a petárdák használatáról

 

        
            

Az év vége közeledtével ismételten megszólaltak a városban és környékén a petárdák, amiknek a birtoklását és használatát a jogszabály kifejezetten tiltja. Hogy a pirotechnikai termékek közül melyek és mikor engedélyezettek, azt dr. Gaál Krisztián rendőr őrnagy tudatja olvasóinkkal…
 


 
 


dr.Gaál Krisztián 

Minden év december 28. és 31. közötti időben a kis és közepes osztályba tartozó pirotechnikai termékek szabadon vásárolhatóak, a bomba, a római gyertya és az előbb említett petárda kivételével. Felhasználásuk december 31-én este 18 óra és január 01-én hajnal 6 óra közötti időben engedélyezett. Tulajdonképpen ezen intervallum a szilveszteri mulattság idejére esik, amit a jogszabály alkotója méltányolt. A kis és a közepes pirotechnikai termékek az év többi részében csak a pirotechnikusok által megszerezhetők és felhasználhatók, pl. augusztus 20-án.

A csillagszóró és a tortagyertya, mint játékos osztályba tartozó pirotechnikai eszközök egész évben szabadon vásárolhatók. Utóbbi a cukrászdában megrendelt torták közkedvelt kiegészítője.

A sárospataki Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet a fenti jogszabály betartására, mivel a jogosulatlan felhasználó ellen akár 100 ezer forint pénzbírság is kiszabható, pirotechnikai szabálysértés elkövetése miatt.

Jelenleg 3 fő ellen indult eljárás hatóságunknál, akik jogellenesen petárdát tartottak maguknál.


Amire a petárdázók nem is gondolnak: a kutyák hallása sokkal kifinomultabb mint az embereké, az ő fülük számára ezért a petárdák pukkanása már szinte elviselhetetlen erősségű, és ezért megvadulnak tőle, ha tehetik el is menekülnek – ezért látunk szilveszter után több kóbor ebet az utcákon.

Kérjük ezért a petárdázó fiatalokat, hogy a házőrzőkre is gondoljanak, és – különösen a kertvárosi részeken, ahol sok kutya van – tartózkodjanak a hangos petárdázástól (A szerkesztő megjegyzése.)

Törő Gábor
/2008.12.23./

 

 

Baleset volt az állomásnál

 

        
            

2008. december 22-én 20 óra után néhány perccel Sárospatakon, a József Attila és a Táncsics utcák kereszteződésében könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset történt – nyilatkozta Bujdosó Norbert, rendőr zászlós, baleseti helyszínelő…
 


 
 


Bujdosó Norbert 


Egy középkorú férfi közlekedett a József Attila úton az Iskolakert felől a Táncsics utca irányába, amire úgy hajtott rá, hogy az „Elsőbbségadás kötelező” táblát figyelmen kívül hagyta. Ennek következtében a Táncsics úton szabályosan közlekedő gépkocsinak oldal irányból olyan nagy erővel ütközött neki, hogy azt egészen az Idősek Otthona kerítéséig lökte.

Az ütközés során a vétlen gépkocsi vezetője fejsérülést szenvedett, akit a mentők a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították. A kórházban megállapították, hogy a sérülése 8 napon belül gyógyuló. Egyik gépkocsi vezetője sem fogyasztott alkoholt. Mind a két gépkocsi nagyon megrongálódott, az anyagi kár jelentős.

 

Törő Gábor
/2008.12.23./

 

 

Nem történt gyilkosság Makkoshotykán

 

        
                   

Ezt a rövid tájékoztatást azért teszem közzé, hogy megnyugtassam a lakosságot, mert elterjedtek Makkoshotykán és Sárospatakon is egy halálesettel kapcsolatos rémhírek – nyilatkozta dr.Téglás István alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…
 


 
 


dr. Téglás István


 


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályától kaptuk az alábbi információt: a 2008. december 18-án makkoshotykai lakásán holtan talált férfi esetében az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat elsődleges megállapításai szerint nem történt idegenkezűség. Az elhunyt halálát - vélhetően - kihűlés okozta.

 

Törő Gábor
/2008.12.23./

 

 

Karácsony az Erdélyi János Általános Iskola fejlesztő osztályában

 

        
             

Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium autista és fejlesztő osztálya is megtartotta karácsonyi ünnepségét. A csoport tanulói műsorral köszöntötték egymást és a megjelent szülőket, támogatókat. Az ajándékokat a csoport támogatói nagy szeretettel nyújtották át a gyermekeknek - küldte tudósítását Pató Endréné és Bajzáth Gáborné nevében Keresztúri Ferenc...
 


 
  

Támogatók: Barth Alapítvány, Rotary Klub, Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén- térségi Egyesülete, Christa Gebel, A Fogyatékos Gyermekeinkért Alapítvány.

 


Törő Gábor
/2008.12.23./
 

 

Karácsony a Rákóczi iskolában

 

        
             

Az utolsó tanítási napon tartotta szeretetteljes karácsonyi ünnepségét a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, amit az iskolai Rákóczi matematikaverseny és az alapítványuk által kiírt karácsonyi pályázat eredményhirdetésével kezdtek...
 


 
  

A tanulók a karácsonyról írhattak verset, prózát, melyért a díjazottak értékes könyveket vehettek át.
A megható műsor a 4. évfolyam előadásában volt látható az iskolai énekkar közreműködésével.

Az ünnepség után megkezdődött a téli szünet, melyre minden diáknak, kollégának, partnerünknek jó pihenést kívánnak!

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.22./

 

 

Karácsonyi ajándékkészítő műhelyek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
             

Mint mindenki ilyenkor, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában is nagyon várjuk már a Karácsonyt. A várakozás, készülődés teszi teljessé az ünnepi hangulatot. Ebben a készülődésben segít évről-évre a gyerekeknek a Diákönkormányzat Kiss Gabriella vezetésével...
 


 
  

Ötleteket adunk, megmutatjuk a különböző technikákat, amivel otthon önállóan is készíthetnek ajándékot családtagjaiknak.
Idén a karácsonyi ajándékkészítő műhelyeinkben megtanulhatták a gyertyaöntés, csuhéangyalka, papír ablakdíszek, csillaghajtogatás, gyöngyangyalka-készítés fortélyait; de süthettek mézeskalácsot is! Szép ajándékok kerültek ki a filcdíszek, üvegfestéssel, szalvétatechnikával próbálkozók kezei alól is.

Minden évben ámulva nézzük a szebbnél szebb, mindig ötletes munkákat.
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.22./
 

 

A város jövőjéről, a fejlesztésekről szólt a közmeghallgatás

 

        
             

Törvényi előírás, hogy egy évben egyszer az önkormányzatnak közmeghallgatást kell szerveznie, ahol a polgárok egyenesben tehetik fel kérdéseiket, mondhatják el véleményüket.
Mi szakítottunk a korábbi gyakorlattal és egy külön estét szántunk csak erre, nem összevonva az Önkormányzat más rendezvényével – nyilatkozta a 2008. december 19-én, A Művelődés Házában megtartott közmeghallgatás után Dr.Hörcsik Richárd polgármester…
 


 
 


Dr.Hörcsik Richárd


Erdős Tamás

  

Éppen ezért ma este úgy gondoltuk, hogy a rövid, elmúlt éves visszatekintés után inkább a jövőről szóljon ez az alkalom, arról, hogy milyen pályázatok, milyen tervek állnak előttünk - ezekről Erdős Tamás tanácsnok számolt be -, hiszen a pataki polgárokat érdekli, hogy mi lesz az egészség házával, az óvodával, az iskolával, a fürdővel, a Várnegyeddel és sorolhatnám tovább…

Ez az este egy olyan lehetőség számukra, ahol első kézből hallhatják az információkat, mert akár az interneten, akár szóbeszéd útján sokszor féligazságok terjednek. Ez a legtisztességesebb, hogy mi kiállunk a polgárok elé és elmondjuk konkrétan a terveket és lehet kérdezni. Elég sok kérdés adódott elsősorban az iskola építésével kapcsolatban, de a fürdő fejlesztésével, az óvodával és az egészségházával kapcsolatban is.

A fürdővel kapcsolatban elmondtuk, hogy nyári fürdőt szeretnénk Pünkösd első napján átadni, a második napján pedig a wellness fürdő alapkövét letenni, ami része lesz az egész komplexumnak. Ennek az építése a nyári fürdőzést nem zavarja, jól le lesz határolva. A 3. egység lesz a szálloda építése, amire keressük a befektetőket. Az egész fürdő-komplexumot 2010 tavaszára, nyarára szeretnénk átadni.
Az Egészségház fejlesztésének a pályázata az utolsó fázisában van, erre január közepére várjuk a választ. Ez, a mostani Egészségház mellett egy teljesen új építmény lesz, ami nem csak a pataki polgárokat, hanem a kistérség sürgősségi ellátását, egészségügyi ellátását fogja szolgálni. Ezek mellett elkészült terveink vannak a város-rehabilitációra, ami a városmagot érinti

Úgy érzem, hogy hasznos volt a ma este. Igyekeztünk minden olyan információt átadni, ami remélhetőleg a pataki polgárokat érdekli és várjuk továbbra is a véleményeket, a kérdéseket.
Szeretném ezúton is megköszönni, hogy a pataki polgárok egész évben nagyon aktívak voltak, hiszen mi egy nagy család vagyunk és minket azért választottak meg, hogy a város fejlődését biztosítsuk. A legjobb tudásunk szerint tesszük ezt, de ehhez kooperációra van szükség a munkatársakkal és a város polgáraival.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.21./
 

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

        
             

December 19-én pénteken, kilenc órától tartotta rendes ülését Sárospatak város képviselő-testülete. Ezen a testületi ülésen 16 napirendi pontot tárgyaltunk meg, és az ilyenkor szokásos módon, az egyebek között még három kérdéskör tárgyalását vetették föl képviselőtársaim – számol be a decemberi testületi ülésről Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János


Ferenczi Evelin


Taskovics Fruzsina


Füzi Péter


Lívják Ábel
  

A napirendi pontok előtt a Jó tanuló jó sportoló díjak átadására került sor. Ezt a kitüntetést minden évben az adott intézmény vezetőjének, testnevelőjének, szakedzőjének javaslata alapján az Oktatási Ifjúsági és Sportbizottság döntése értelmében ilyenkor, a képviselő-testületi ülésen adja át a polgármester. Az idei kitüntetettek: Ferenczi Evelin, Füzi Péter, Lívják Ábel és Taskovics Fruzsina Gratulálunk a tanulóknak, hiszen ők azok, akik amellett, hogy jó tanulmányi átlaggal rendelkeznek városunk hírnevét a sporton keresztül is elviszik az ország számos pontjára.

Több olyan napirendi pont tárgyalásával folytattuk a képviselőtestületi ülést, amely nem népszerű, ugyanis ilyenkor, év végén állapítja meg a képviselőtestület a következő évi díjemeléseket. Így történt ez most is.
A települési szilárd hulladékokkal kapcsolatban a hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló rendelet módosítására és a 2009. évi díjtételek megállapítására került sor. Idén a szemétszállítási díjat a tulajdonosi közösség 13%-al javasolta megemelni. Ez első ránézésre valóban soknak tűnik, hiszen az infláció 6-7 % körüli, de ahogy igazgató úr elmondta, az infláció fölötti pluszból kívánják megteremteni azoknak az előttünk lévő több százmillió forintos pályázatoknak az önrészét, amelyeket reményeink szerint a következő évben meg fognak nyerni és a munkálatok is megkezdődhetnek.

A Zemplén Vízmű Kft. által szolgáltatott ivóvíz és csatornamű használat díjáról előterjesztést hallottunk. Ivóvíz vonatkozásában 9%-os javaslatot tett elénk az igazgató úr, csatornahasználat esetében pedig egy új fogalom, az alapdíj került bevezetésre, az alapdíjon felül, pedig 6%-os emelést fogadott el a képviselő testület.

Kéményseprő ipari közszolgáltatásról szóló előterjesztésben 2009-re 5 és 7 % közötti emelés lesz várható. Itt pontos számot azért nem tudtunk mondani, mert vannak olyan tételek, amelyek esetében alig történik emelés és vannak, ahol 7 % fölötti - tehát ezért mondtuk, azt hogy 5 és 7% közötti. A pontos emelések tételenként fel lesznek téve a honlapra.

Állattartásról szóló rendelet került ismét vissza elénk. A Közigazgatási Hivatal kérésére egy apró módosítást eszközöltünk, de lényegében nem változott az állattartási rendeletünk.

Az első félévi munkatervre kértünk a képviselőtestület tagjaitól javaslatot, és ezeket összegyűjtve döntött a testület az első félévi munkatervről, hiszen nekünk is meg kell tervezni a következő évet. Természetesen - ahogy eddig is volt - a most meghatározott munkatervhez bármikor új napirendi pontokat lehet fölvenni. Hasonlóképen a 2008-as évhez, itt is nagyon zsúfolt testületi ülésekre és több rendkívüli ülésre is lehet majd számítani.

Körzethatárok megállapítására került sor, hiszen eddig ez Sárospatakon nem volt sem az óvodák, sem és iskolák esetében sem meghatározva. Szeretnénk, ha a város három általános iskolája azonos mértékben tudna szerepet vállalni a hátrányos helyzetű gyerekek befogadásából. Nagyon örülök, hogy mindkét nem önkormányzati fenntartású iskola - tehát az Árvay József Gyakorló Általános Iskola, valamint a Református Kollégium Általános Iskolája is - nagyon pozitívan állt hozzá a dologhoz, így miután a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatónője is részt vett a megbeszélésen, hármuk között született az a megállapodás, amelyet egyhangúlag el tudott most fogadni a képviselőtestület.

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola egy új létszámot szeretett volna, amelyet szakmailag jogosnak tartunk, hiszen az Erdélyiből átment gyerekek miatt elég nehéz az oktatás azokban az osztályokban, ahol nyolc, tíz esetenként tizenkét nem odavaló gyerekkel kell foglalkozni a pedagógusnak. Azonban az anyagiak hiánya miatt a testület úgy döntött, hogy a költségvetés tárgyalásakor tér majd erre vissza.

Újra kiírtuk az aljegyzői munkakör betöltésére a pályázatot, szinte ugyanazzal a tartalommal, mint amivel már eddig is volt.

Egy nagyon nagy napirendi pontunk volt az előző képviselő testületi ülés meghatalmazása alapján az RFV szerződések felülvizsgálata. Itt több olyan szerződést is le tudtunk egyeztetni a kisebb tulajdonrésszel rendelkező cég képviselőjével, amely nagyon hosszas egyeztetés volt, de így a képviselőtestület ezeket a szerződéseket már el tudta fogadni.
Természetesen a felülvizsgálat tovább folyik a következő évben, hiszen most csak a villamos energia vételezési szerződésről döntöttünk, amelyet fölmond a képviselőtestület, a közvilágítási szerződést nagyon alaposan átdolgoztuk így ez a szerződés, még jobban szolgálja Sárospatak érdekeit, mint ahogy azt előzőleg tette. A karbantartási szerződés mellékletének módosítása következett be és előttünk van még a további nagy falat, a távhő- és a hőszolgáltatási szerződésnek az átdolgozása, valamint a szindikátusi és a keretszerződés átdolgozása.

Az állatvásártér területének bérbevételi szándéka került ismét a képviselőtestület elé. Egy helyi vállalkozó szeretne itt különböző tevékenységet végezni. A képviselőtestület biztosítottnak látta a szerződéstervezetben az önkormányzat érdekeit, éppen ezért egyhangúlag javasolta elfogadásra és a szerződés megkötésére felhatalmazta az alpolgármestert.

Polgármester úr a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulásban végzett tevékenységéről tartott beszámolót, majd az egyéb ügyek következtek.

További fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2008.12.20./
 

 

A nagy fejlesztések indokolják az áremelés mértékét a ZHK és a Zempléni Vízmű esetében

 

        
             

A Pénzügyi Bizottság szerdán délután tartotta a testületi ülés előtti ülését. A napirendek között két nagy témakör volt, az egyik a következő évi díjemeléseknek a kérdésköre, a másik pedig az RFV szerződéseinek a véleményezése – nyilatkozta Feró István, a bizottság elnöke…
 


 
 


Feró István


 

Az első témakörben a vízdíjak, csatornadíjak, szemétszállítási díjak kerültek napirendre. Ezeknél mindenütt mértéktartó emelkedést terjesztettek elő a szakemberek. A Pénzügyi Bizottság egyhangú szavazásra olyan véleményt alakított ki, hogy ezeket meg kell lépni, mert sokkal több függ rajta, mint az inflációt követő emelésektől várnak. A szemétszállításnál nagy beruházások előtt áll a cég és ezeknek a nagy beruházásoknak a saját erejét elő kell teremteni. Ahhoz, hogy környezetkímélő technológiák alakuljanak ki, hogy a környezeti veszélyforrásokat kiiktassuk a ZHK területéről. Ezeknek a beruházásoknak, amelyek több milliárdot jelentenek, csak akkor van létjogosultságuk, ha a cég is erős. Ennek az előteremtésére csak ez a száznegyvenezer ember - akiknek a területét a ZHK lefedi - tudja a saját erőt a szemétszállítási díjakból összerakni. Nem örömteli dolog, de valamilyen felelősséget magunknak is kell vállalni azért, hogy ezek a beruházások megvalósuljanak. Az egyénre kicsi terhet jelent de a nagy egészért ezeket a kis terheket, plusz terheket úgy gondolom vállalni kell. Ezért egyhangúlag támogatta az előterjesztést a Pénzügyi Bizottság.

Ugyanez a helyzet vízdíjaknál is. Ott is hasonló feladatok állnak a Kft. előtt, sőt az a megfogalmazás is előtérbe került, hogy az árképzését egy új alapra helyezze a Kft. és a két nagy tulajdonos Sátoraljaújhely és Sárospatak próbáljon meg az irányban hatni, hogy ez az árképzés elfogadásra kerüljön. Ez azt jelenti, hogy nem a mostani egységes árakat alkalmazná a Kft, hanem mindenki a saját maga terheit próbálja meg felvállalni. Ez nem lesz egy könnyű feladat, hisz most úgy van, hogy a pataki és az újhelyi vállalkozók fedezik, hogy kevesebb díjat fizessenek a lakosok pl. Cigándon, Ricsén és Zemplénagárdon.
A cél az, hogy a terhek vállalása reálisabb legyen. Ennek az előkészítését a két nagy tulajdonosnak kell vállalnia - természetesen a Kft. szakmai irányításával - hogy egy olyan árképzés legyen meg, amit a következő évben talán már meg tudunk valósítani.
Most abban döntöttünk, javasoljuk a testületnek, foglalja határozatba, hogy a tulajdonosok kezdjék meg az előkészületeket ennek az árképzésnek a kialakítására.

Törő Gábor
/2008.12.20./

 

 

1 évesek a sátoraljaújhelyi „schengeni virágládák”

 

        
             

Pontosan egy éve, hogy hazánk is csatlakozott a schengeni övezethez, 8 másik állammal együtt. Azóta szabadon átjárhatók a határok. Megszűnt az ellenőrzés.
De miért is?   - Prokop Viktor jegyzete...
 


 
 


Prokop Viktor


 

A luxemburgi Schengenben 1985. június 14-én az Európai Gazdasági Közösség öt tagja – Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország és a Német Szövetségi Köztársaság – által a Princesse Marie-Astrid nevű hajó fedélzetén aláírt megállapodás a résztvevő államok közötti közös határaikon gyakorolt ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről szólt. A megállapodást 1990. június 19-én kibővítették a schengeni végrehajtási egyezménnyel. A megállapodás és az egyezmény végül teljes mértékben 1995-ben lépett hatályba az öt alapító, valamint Spanyolország és Portugália részvételével. A jelenlegi schengeni határok összesen 24 országot érintenek.

2007. november 15-én az Európai Parlament jóváhagyta Magyarország és nyolc másik állam (Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia, Szlovénia) csatlakozását a Schengeni övezethez. 2007. december 21-étől megszűnt az állandó határellenőrzés magyar-osztrák, a magyar-szlovén és a magyar-szlovák határon. A határtól akár 30 km távolságra is találkozhatunk fokozott rendőri ellenőrzéssel, és továbbra is szükség van az érvényes úti okmányra.

Egy éve tehát e miatt nagy ünnep volt a forgalmasabb határállomásokon.

A csatlakozás óta eltelt időszakban problémák is adódtak. Több helyen, köztük Sátoraljaújhelyen is, nem teljes mértékben teljesültek a schengeni csatlakozással járó előnyök. Hosszas tárgyalások után sem engedi az autós forgalmat a Rákóczi utca végében található átkelőn a kisújhelyi polgármester. (Jan Kalinic szerint jelentősen nőne az áthaladó autósforgalom.)

A virágládák jelzik, hol a határ. A sátoraljaújhelyi polgármester ugyan tárgyalt az ügyben, a szlovák fél mégsem enged. A kisújhelyiek a település határában található földúton is elhelyezték a behajtani tilos táblát. Ugyanígy az osztrákok sem engedik mindenütt a szabad átjárhatóságot.

A másik megoldatlan kérdés a használaton kívüli épületek a régi határállomásokon. Ezek hasznosítása nem megoldott, így a legtöbb állapota csak romlik. Korábban volt szó arról, hogy egyes önkormányzatok igényelnék a hozzájuk közel lévő ingatlanokat, ám egyik esetben sem történt előrelépés.

A schengeni övezetnek érdekes hatása is lett. A történelmi Zemplén szimbolikusan újra egyesült. És mégsem. Ugyan útlevélre, vagy vámvizsgálatra nincs szükség az átkeléskor, azért egy-egy momentumból még tudjuk, „hol a határ”.


Prokop Viktor
(Fotók: Törő Gábor)
/2008.12.20./
 

 

Elkezdődött a téli szünet a BOSS2006 Hungária Kft-nél

 

        
             

Számukra az év utolsó munkanapján, december 19-én délelőtt hívta össze Dieter Wimmer, a BOSS2006 Hungária Kft igazgatója az irodák és gyártócsarnokok dolgozóit, hogy az évet értékelje és ünnepi jókívánságait kifejezze…
 


 
 


Dieter Wimmer


 

Az országos helyzethez hasonlóan a régi Csepel-gyáregység legnagyobb pataki utódcége is nehéz évet tud maga mögött, amit Wimmer úr röviden vázolt a dolgozók előtt.
Felidézte a forint árfolyamváltozása okozta nehézségeket, a megrendelés-állomány csökkenésének negatív következményeit és az utóbbi időben bekövetkező világgazdasági válság káros hatásait. Mindezek hatásait igyekezett a cégvezetés kivédeni, hogy minél kevesebb dolgozót kelljen elengedni, illetve a számukra adott juttatásokat minél kevésbé kelljen csökkenteni.

Bár az előrejelzések a következő évre is nagyon vészjóslóak, az igazgató bízik abban, hogy csak a sajtó túlzásáról van szó és a valóságban a következő évet is nagyobb gondok nélkül sikerül végigvinni.
Az összejövetel fénypontja volt, amikor a 10 évnél régebben ott dolgozók között a cégvezetés egy külföldi utazást sorsolt ki. Az izgalmas percek után végül Wimmer úr Sápi-Járdán Lászlót szólította, aki meglepve ugyan, de örömmel vette át az utazási papírokat tartalmazó dobozt.

A cégről tudni kell, hogy több mint 160 főt alkalmaz, a 90-es évek elején jött Sárospatakra, SPSG néven. Menetfúrók gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak. Mindeddig német tulajdonban volt a vállalat, de év eleje óta a német anyacéggel együtt egy francia cégcsoporthoz tartoznak.

Dieter Wimmer 2005 óta vezeti a céget, de korábban, 1996-tól 2000-ig is irányította már. Ő vezette be az SPSG Napot, amikor az év egy napján a dolgozók családtagjaikkal együtt részesülnek vendéglátásban a gyár udvarán, ahol a gyerekeknek ugráló vár áll a rendelkezésére, a felnőtteket pedig zenekar szórakoztatja.
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.20./
 

 

Adventi fények a Református templomban

 

        
             

Az adventi négy vasárnap kedves mozzanata a gyertyagyújtás, amikor gyermekeink dala, muzsikája tölti be az ősi épület boltíveit, készítve a szíveket az Úr érkezésére, a Karácsony ünneplésére. Az idén Pándy Szekeres Áron és testvére Dániel valamennyi alkalmon trombitán és kürtön játsszák el a bibliai idők ünnepeihez hasonlóan a figyelemfelhívó jelet...
 


 
 


Újlaki Csaba


 

A gyertyagyújtás dalocskája kíséretét pedig furulyával hűségesen látja el Gáliczki Ádám, Nagy Gábor és Gazsi Bettina, Dér Krisztina tanárnő felkészítésével. A Református Általános Iskola tanulói testületileg is részt vettek a második adventi vasárnap ünnepségén, bibliai aranymondásokkal, énekekkel gazdagítva a gyülekezetet. A harmadik adventi vasárnap pedig a Betlehemből érkezett békeláng fogadása és elosztása volt figyelmünk középpontjában.

A cserkészek által hozott láng megérkezésekor köszöntést mondott Dr. Hörcsik Richárd polgármester, jelezve, hogy a Betlehemből érkezett láng a béke és szeretet lángja, ám Sárospatakról neves személyiségein és iskoláján keresztül a hit és a tudás fénye sugárzott szép évszázadokon át. Feledy Péter, a II. cserkészkerület parancsnoka üdvözölte a jelenlévőket, kiemelve a cserkészek szolgálatát a láng továbbadásában. Az ünnepélyen fényről szóló énekeket adott elő Kádárné Szász Hilda, Virágh Sándorné és Dér Krisztina. Alföldi Géza: Ha nálunk született volna című versét Földházi István szavalta el. Az igehirdetést követően a Sárospatakról továbbinduló lángot a Himnusszal indította tovább a felvidékre az ünneplő közösség, és aki csak akart, vihetett magával egy-egy lángot otthonába, jelképezve a Krisztusban elérkezett szeretetet. A negyedik vasárnap pedig az ovis hittanosok kis műsora jelzi az ünnep közeledtét, és ők gyújtják meg az adventi koszorú utolsó gyertyáját.

   További fotók>>>  

Református Lelkészi Hivatal
/2008.12.19./
 

 

Sebességjelző táblákat szereltek fel az Erdélyi János utcában

 

        
             

Bizonyára észrevették már a Sárpatakon közlekedő autós olvasóink, hogy az Erdélyi János utcában, bármelyik irányból közeledünk az iskola felé, egy táblán megjelenik a gépjárművünk sebessége, sőt, ha a 30 km/h sebességhatárt meghaladjuk, még a LASSÍTS! felirat is. A táblák eredetéről és céljáról Aros János alpolgármestert kérdeztük…
 


 
 


Aros János


 

Egyik legnagyobb problémánk továbbra is az elviselhetetlen mértékű kamionforgalom, amely átdübörög a városon. Éppen ezért döntöttünk tavaly úgy, hogy megpróbálunk rendet tenni az itt száguldozó autók és kamionok között oly módon, hogy sebességjelző táblákra pályázunk, és helyezünk ki a város különböző pontjaira.

Öt pár sebességkijelző táblára nyújtottunk be pályázatot, de sajnos ez a pályázatunk nem kapott pozitív elbírálást. Ennek ellenére a legfontosabb helyre saját költségvetésből megvalósítottuk ezt a pár sebességkijelző táblát.
A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatónője többször jelezte, hogy nem tartják be a kamionok és teherautók a kihelyezett harmincas sebességkorlátozást, nagy veszélyben vannak a gyerekek, hiszen egyik épületből a másikba kell továbbra is vándorolniuk.

Bízunk abban, hogy az autósok figyelembe fogják venni ezt a sebességkijelző táblát, amelyet egy nagy összefogással sikerült így év végén gyorsan kihelyezni.
Köszönet ezért a Kommunális Szervezet azon munkásainak, akik az előkészítő munkálatokban részt vettek. Köszönöm az ÉMÁSZ-nak a gyors, rendkívül hatékony segítségét és György Zoltán vezető főtanácsos úrnak az esemény koordinálását.

Tehát megtörtént a kihelyezés, s amikor megnéztem, örömmel láttam, hogy mindenki csodálkozva néz a táblákra, szépen lelassítanak addig, amíg a piros villogó LASSÍTS! felirat eltűnik és így, a 30 km/h-s sebességkorlátozást betartva közlekednek az iskola és a piac közvetlen környezetében.
Jövőre is be fogjuk nyújtani a pályázatot, hiszen Patakon több útszakaszon is szükség lenne ilyen táblákra, például a bevezető utakon, a Gárdonyi úton, a Wesselényi úton, az Arany János úton az Árpád Vezér Gimnázium előtt.

Tehát megpróbálunk jövőre ezekkel kapcsolatban is pályázatokat benyújtani, ha nem sikerül akkor szépen lassan így páronként fogjuk beszerezni ezeket a táblákat. Természetesen a végleges megoldás az lesz, ha majd sikerül a kamionokat Sárospatakról kitiltani.

Cziczer Katalin
/2008.12.18./
 

 

Napirendre került a beiskolázás kérdése

 

        
             

Fontosabb napirendi pontunk volt a beiskolázási körzetek megállapítása, mellyel jogszabályi előírásoknak teszünk eleget. Mind az általános iskolák, mind az óvodák körében körzetek kerülnek megállapításra, ami alapján - természetesen a szabad iskolaválasztás mellett - a beiratkozások megtörténhetnek majd a városban – tájékoztatja olvasóinkat az Oktatási és Sportbizottság üléséről Lendák Lajos, a bizottság elnöke…
 


 
 


Lendák Lajos


 

Az óvodák esetében ez egyszerűbb, hiszen mind a három óvoda önkormányzati fenntartású. Az általános iskolák esetében viszont bonyolultabb, mert ott a II. Rákóczi Ferenc Általános iskola, mint önkormányzati intézményen kívül van egy Árvay József Gyakorló Általános Iskola, ami az egyetem illetve a minisztérium fenntartásában van, illetve a Református Kollégiumnak is van általános iskolája.
Ezzel kapcsolatban egyeztető tárgyalások történtek, ahol a Református Kollégium részéről Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő és Tímáriné Király Sarolta, az általános iskola tagintézmény vezetője, a Gyakorló Általános Iskola részéről Kissné Murányi Andrea igazgatónő, Szegedi Istvánné pedig a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola részéről vett részt, akikhez Dankó József oktatásügyi szakreferenssel egy egyeztető felhívást tettünk.

Még nincs végleges forma, de az körvonalazódik, hogy a város térképén a várost felosztva alakítanánk ki három beiskolázási körzetet az eddigi kettő helyett.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy a szabad iskolaválasztás megmarad, de a hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak a megoszlása nem egyenletes, aminek biztosítása az önkormányzatnak alapfeladatai közé tartozik. Ezeket a feladatokat szeretnénk megosztani a többi intézménnyel együtt, akik úgy látom, hogy ebben partnerek. Természetesen bizonyos százalékot nem haladhatnak meg egy intézményben ezeknek a tanulóknak az aránya.
Újabb napirendi pontot jelentett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola kérvénye arra vonatkozóan, hogy egy fejlesztő pedagógust felvegyenek. Rá azért van szükség van, mert a fejlesztésre szoruló gyermekeknek a száma évről-évre növekszik, és ez olyan helyzetet teremtett az iskolában, hogy szükséges - a mostani fejlesztő foglalkoztatásokon túl - újabb fejlesztő pedagógus alkalmazása. Erre majd a költségvetés készítés idején még vissza fogunk térni.

Törő Gábor
/2008.12.19./
 

 

Nagyszülők napi ünnepség a Carolina Tagóvodában

 

        
             

A Carolina Tagóvoda Süni csoportjában 12 évvel ezelőtt született meg az a gondolat, hogy a nagyszülőket Karácsony előtt vendégül látjuk, megköszönve azt a sok-sok szeretetet, törődést, odaadást, segítséget, amit az unokáikért tesznek.
December 16-án ( kedden ) - annak ellenére, hogy sok gyermek beteg lett - szép számmal tisztelték meg csoportunkat.
A Betlehemes műsor alatt - amit a gyerekek nagy szeretettel mutattak be - a nagymamákon, nagypapákon és dédiken a meghatottság és az öröm sugárzott.

Karácsony ünnepén
Az a kívánságom,
Legyen boldog mindenki
Ezen a világon.


Itt is, ott is, mindenütt
Legyen olyan béke,
Mint amilyen bent lakik
Az emberek szívébe.


 
 

   További fotók>>>  

/2008.12.19./
 

 

Baleset a 37-esen Bodrogolaszinál

 

        
             


2008. december 18-án délután három óra körül a 37-es főút 58 km-es szelvényében, a Bodrogolaszi bekötőútnál súlyos sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Kocsis Péter rendőr törzszászlós, baleseti helyszínelő…
 


 
 


Kocsis Péter


 

Az elsődleges adatok alapján egy személygépkocsi Sárospatak felől Miskolc irányába közlekedett. Mivel balra szándékozott bekanyarodni Bodrogolasziba, ezért irányjelzéssel kanyarodási szándékát jelezte. Forgalmi ok miatt nem tudott bekanyarodni Bodrogolaszi irányába, mert szemből közlekedtek, így megállt a főúton. Mögötte haladt egy személygépkocsi, aki ezt észlelte és szintén megállt. Egy harmadik gépkocsi mögötte nem tartott megfelelő követési távolságot, fékezést követően nagy erővel az előtte álló gépkocsiknak nekiütközött és dominószerűen kiütötte őket.

Az ütközés következtében a második gépkocsi átsodródott a szembe lévő forgalmi sávba, ahol a Miskolc irányából közlekedő, külföldi rendszámú kamionnal ütközött. Az ütközés elkerülése végett a kamion vezetője félre rántotta a kormányt, amely során lehaladt az útról és a balesettől mintegy száz méterre tudott megállni Bodrogolaszi szélén.

A kamionnal való ütközéstől a gépkocsi visszacsapódott az először nekiütköző gépkocsinak. A járművekben utazók közül négyen súlyosan megsérültek.
A baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgáljuk.

   További fotók>>>  

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2008.12.18./
 

 

Ülésezett a Gazdasági Bizottság

 

        
             

December 15-én 13 órakor tartotta legutóbbi bizottsági ülését a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság, amikor nyílt ülésben kilenc, zárt ülésben pedig egy napirendi pontot tárgyaltunk. Az első négy napirendi pont az ilyenkor szokásos következő évi közüzemű szolgáltatási díjak önkormányzati ár megállapításáról szólt – számol be az ülésről a Erdős Tamás, a bizottság elnöke…
 


 
 


Erdős Tamás


 

Ezek közül is első téma volt a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési, helyi közszolgáltatásról szóló rendelet módosítása, azaz a 2009. évi díjtételek megállapítása. A bizottságunk kifogásolta, hogy az emelés mértékének alátámasztása a bizottság elé nem került, így nem támogattuk a javaslatot és azt kértük, hogy a pénteki testületi ülésre a díj emelés mértékének gazdasági alátámasztását feltétlenül kapja meg a testület és csak ezt követően hozza meg a döntést. Egyébként 13 – 14 % közötti emelést javasolt a szolgáltató de nem találtuk megalapozottnak a rendelkezésre álló információk alapján a díjemelés mértékét, ezért tettük ezt a kérést.

Következő a Zempléni Vízmű Kft által szolgáltatott ivóvíz díj és csatornamű, azaz szennyvíz díj megállapítására került sor. Rendkívül alapos és rendkívül komoly anyag került a bizottság elé, a bizottság javasolja és támogatja az előterjesztésben szereplő, természetesen díjemelésről szóló javaslatot. A Zemplén Vízmű Kft nagyon nehéz helyzetben lesz a 2009-es évben és a javaslat ezt kellően alátámasztotta és megalapozott volt.
A harmadik napirendi pontban a folyékony hulladék, azaz szippantott szennyvíz díjainak a megállapítására került sor, a szolgáltató javaslatát a bizottság szintén támogatja és javasolja a képviselő testületnek is elfogadni.
 

A negyedik napirendben a kéményseprő-ipari közszolgáltatás 2009. évi díjainak megállapítása volt terítéken, hasonlóan magas színvonalú és kellően alátámasztott anyagot kaptunk, úgyhogy a bizottságunk javasolja a testületnek elfogadni.

Ötödik napirendben az állatok tartásáról szóló rendeletben egy adminisztratív jogi módosítást hajtottunk végre a közigazgatási hivatal jogi kifogásának eleget téve. Gyakorlatilag egy egymondatos korrekció került az állatok tartásáról szóló rendeletben átvezetésre.
A képviselőt-estület 2009. évi első félévi munkatervének a jóváhagyása megtörtént, a bizottság javasolja az aláírtakat.

A 7. hetedik pontban bizottságunk az RFV Sárospatak Kft-vel fennálló közszolgáltatási szerződések felülvizsgálatáról döntött, amely konkrétan három közszolgáltatást érintett, hiszen a közétkeztetési szerződést már korábban átalakítottuk, ezt jóváhagyta a testület.
A hő- és távhőszolgáltatás szerződését érdemben a bizottság még nem tudta tárgyalni, így a villamos energia szolgáltatás, a közvilágítási szolgáltatás és a karbantartási szolgáltatás közszolgáltatási szerződéseit tárgyaltuk végig. A bizottság ebben a témában egyik szerződés esetében sem foglalt érdemben állást, hiszen kettő igen, kettő tartózkodás és egy nem szavazattal nem kapott többséget a bizottságunkban az előterjesztés.

Nyolcadik napirendben az önkormányzat tulajdonában lévő állatvásártér területének bérbeadásáról döntöttünk, és javasoljuk a bérleti szerződés tervezett jóváhagyását a képviselő testületnek. Vállalkozói megkeresés történt novemberben, amelyet a testületi döntés értelmében a testület támogat, hogy az állatvásártéren egy korszerű állatvásár és vegyes cikk piac beruházás kezdődjön egy sárospataki magánbefektető gondozásában. Az erre vonatkozó bérleti szerződést támogatja a bizottság és javasolja az elfogadni a testületnek.

Egyéb ügyek közt Tállya község polgármesterének megkeresését tárgyaltuk, amelyben kifejti, hogy Tokaj-hegyalja világörökségi terület huszonnyolc településéből tíz település kiválási szándékát közli velünk, és arra buzdítja Sárospatakot is, hogy támogassa ezt a kezdeményezést. A bizottság heves indulatoktól sem mentes vita során arra az elhatározásra jutott, hogy ezt a kezdeményezést nem támogatja, sőt elutasítja. Hiszen azt gondoljuk, hogy csak azok számára lehet ez a világörökségi cím hátrány, akik a címmel járó és a térség megbecsülésével ellentétes szándékú beruházásokat terveznek. Számunkra a világörökségi cím egy dicsőség, tudomásul vesszük az ezzel járó kötöttségeket és igyekszünk minden erővel a város javára fordítani ennek a címnek az előnyeit és természetesen a bizottságunk nem javasolja a testületnek, hogy a világörökségi címről való lemondásban támogassuk a kezdeményezőket.

Zárt ülésen első lakáshoz jutók támogatásáról hoztunk döntést, előterjesztés szerint javasoljuk a testületnek elfogadni.

Törő Gábor
/2008.12.18./
 

 

A 2009. év első félévi munkatervéről tárgyalt a Szociális és Egészségügyi Bizottság

 

        
             

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság december 16-án, kedden délelőtt tartotta ülését, melynek fő napirendi pontja volt a képviselő-testület 2009. I. félévi munkatervének tárgyalása – tudtuk meg Oláh Józseftől, a bizottság elnökétől…
 


 
 


Oláh József


 

A Közigazgatási Hivatal kéri önkormányzatunkat arra, hogy nyújtsuk be ezt az első féléves munkatervet. Ez alapján tartjuk a testületi üléseket, ez alapján működik az önkormányzat.

Az előterjesztés szerint a testületi ülések ütemezésében nem lesz változás, továbbra is minden hónap utolsó péntekjén, 9 órától tartjuk az üléseket.
Ennek megfelelően az 1. ülésünk 2009-ben, január 30-án lesz, amikor tárgyalunk majd pl. az RFV Sárospatak Nonprofit Kft. SZMSZ-ének elfogadásáról és a komplex városfejlesztési stratégiai tervről.

Az előterjesztés tartalmazza minden képviselő testületi ülés tervezett tartalmát, egészen 2009. június 26-tal bezárólag, amikor többek között a II. félév munkatervéről hallgatunk majd meg előterjesztést.
 

Cziczer Katalin
/2008.12.18./
 

 

Boldog aki adhat…

 

        
             

Elindult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adománygyűjtő akciója. A Hegyi Szupermarketben máltai önkéntesek szórólappal várják a vásárlókat, melyben kérik őket, hogy rászoruló szegényeknek valamilyen tartós élelmiszert vásároljanak....
 


 
 


Telenkó Miklós


 

Az első nap mérlege közel 100.000. Ft értékű adomány volt, szerdán pedig 4 doboz tartós élelmiszer gyűlt össze. A pataki polgárok szolidárisak – állapította meg Telenkó Miklós parókus úr, aki a gyűjtést és az adományok célba juttatását koordinálja.

Az akció december 19-ig tart. Az elmúlt évben 120 csomagot osztott szét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sárospatakon.
A munkatársak és önkéntesek előre is köszönik adományaikat. Az összegyűlt adományokat hétvégén, a Családsegítő Központ segítségével, a Kispataki Közösségi Házból fogják kiszállítani.
 

Cziczer Katalin
/2008.12.18./
 

 

Kerékpáros gázolás történt Sárospatakon

 

        
             

2008. december 18-án 11 óra körül Sárospatakon a Herceg utca, Határ utca és Kazinczy utca hármas kereszteződésében súlyos sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Kocsis Péter rendőr törzszászlós, beleseti helyszínelő...
 


 
 


Kocsis Péter


 

Az elsődleges információk alapján egy kerékpáros Sárospatak, Kazinczy útról közlekedett tovább a Herceg utca irányába, amikor a Határ útról, az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” (STOP) jelzőtáblánál egy gépkocsi nem adott továbbhaladási elsőbbséget részére.

A szabálytalanság miatt a gépkocsi a kerékpárost elütötte, aki az ütközést követően a földre esett. Az elsődleges információk alapján a baleset következtében súlyos sérüléseket szenvedett. A baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgáljuk.
 

Törő Gábor
/2008.12.18./
 

 

Jótékonysági árverést szervez a Kiwanis

 

        
             

2008. december 18-án, csütörtök este 18 órára, az Újbástyába hirdette meg a sárospataki Kiwanis jótékonysági árverését, ahol kortárs művészek alkotásai kerülnek kalapács alá, a bevételt pedig hátrányos helyzetű gyerekek művészeti képzésére fordítják. A műsor is figyelemre méltó, hiszen az ART-ÉRT Művészeti Iskola növendékei mellett a városunkban már jól csengő nevű Tiszalúci Kaméleon Musical Színház is fellép. Az árverésről bővebben Feró István tájékoztatott bennünket….
 


 
 


Feró István


Csetneki József


 

Két év alatt sok újszerű dolog történt itt a Sárospataki Kiwanis-nál. Történtek megállapodások más szervezetekkel, romániai községi klubokkal, az ART-ÉRT alapítvánnyal és elfordultunk egy kicsit a „csak a rászorultság” elvétől afelé, hogy olyan tehetsége gyerekeket támogassunk, akiknek különböző kvalitásai vannak. Ezzel egy kicsit kibővítettük a gondolatvilágunkat és ennek megfelelően próbáljuk tenni a dolgunkat, ami abban nyilvánult meg, hogy színházi előadásokat tartottak, képzőművészeti táborokban voltak patronált gyermekeink, számítógépet tudtunk adni azoknak, akik mozgáskorlátozottak és nem tudtak ehhez hozzájutni, ezzel az egyéni fejlődésüket előre mozdítottuk.

Nem új keletű ez a dolog a Kiwanis Sárospataki Szervezetének életében, hisz az első időszakokban is támogattunk tehetséges gyermekeket, akik közül volt, aki miután elvégezte az egyetemet a mi segítségünkkel, amikor a klub fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte, százötvenezer forinttal járult hozzá a klub működéséhez és a gondolatvilágának továbbviteléhez.
Összességében azt hiszem, hogy egy sikeres évet zártunk, sok munkát végeztünk el, sok tevékenységünk volt, nem csak a karitatív területen, hanem a barátkozás területén is, és ez egy nagyon lényeges dolog, hogy az emberek barátsága áthasson az egyén életén, és ezáltal a közösség is egy kicsit élénkebb és összetartóbb legyen.

A Kiwanis azzal foglalkozik, hogy támogat bizonyos célokat. Ezek között a célok között megjelent a tehetséges fiatalok támogatása is.
A kalapács alá kerülő képek nagy része ebből a kapcsolatrendszerből került ebbe a kollekcióba és meg kell, hogy mondjam, miután elhangzott a felhívás a művészek felé, hogy milyen célra lenne ez felajánlva, az első szóra adták ezeket a munkákat.
Ebben a termékeny együttműködésben az elmúlt két év alatt jó néhány gyerek vett már részt ilyen támogatott táborokban, ahol kézművességgel, képzőművészezettel foglalkoztak.

Komoly művészek nevei találhatók a listán, pl. többek között Molnár Irén, Urbán György, Szirtes János, Fazekas Balogh István, Csetneki József és FeLugosi László…
A képek árait egyeztetve a művészekkel természetesen próbáltuk úgy beállítani, hogy azok mindenképpen elkeljenek, hiszen az a célja ennek az egész történetnek, hogy a művészek adományai egy meghirdetett cél érdekében az összehívott aukció alatt kalapácsa alá kerüljenek, és a Kiwanis gondoskodik arról, hogy a bevétel arra legyen elköltve, amire a meghívás történt.

A képeken kívül elárverezünk néhány Kiwanis babát is .A Kiwanis rendelkezésre bocsátott néhány kiwanis-os babát, amelyek fehér, natúr babák voltak, hogy a szabadiskolában tanuló fiatalok ebből egy kreatív, megfestett babát készítsenek. Meg kell, hogy mondjam, nemcsak diákok festettek meg babákat, hanem más művészek is festettek meg belőlük. Ezek közül néhány már el is kelt, amelyek korábbi aukciók során nem keltek el, azokat szeretnénk most kalapács alá tenni.

  Cziczer Katalin
/2008.12.17./
 

 

A zene az kell – beszélgetés Karacs Mónikával

 

        
             

„A zene az kell” címmel zenés beszélgetésnek lehettek résztvevői mindazok, akik december 11-én, csütörtökön este ott voltak A Művelődés Háza pódiumtermében. A házigazda Stumpf Gábor vendége a sorozatindító esten Karacs Mónika fuvolatanár, a 8Kor együttes oszlopos tagja volt. A színes, változatos másfél órás beszélgetést a vendég és zenésztársai gyönyörű muzsikái tették élvezetesebbé…
 


 
 


Karacs Mónika


 

Plósz Csilla és a 8Kor tagjai – Donkó József, Nagy Zsolt és Tóth Mihály – akár mint kedves tanítvány, illetve muzsikus társak fontosak Karacs Mónika zenetanári és előadói munkásságában. A beszélgetés során az érdeklődők sok olyan háttér információval is gazdagodtak, amiknek a megismerésére egy-egy hangverseny alkalmával nincs mód.
A beszélgetés rávilágított a vendég fuvolatanári munkássága sikereinek titkaira, a tanítványokkal kialakított rendkívüli emberi kapcsolatokra, melyek nagyban hozzájárulnak a szakmai munka eredményességéhez.

Természetesen szó volt a 8Kor Zenés Színház egész estés nagy produkcióiról is, mint pl. az „Itt élned, halnod kell”, a Költő visszatér, vagy a Valahol Európában c. musicalek, illetve a határon innen és túl egyaránt nagy számban bemutatott szerkesztett műsorokról.
Ezek a szerkesztett műsorok a hazafias érzés, a nemzettudat fenntartását is hivatottak erősíteni, amellett, hogy egy-egy közösség helyi ünnepeit teszik magasztosabbá, fennköltebbé. Mai, globalizálódó világunkban ennek igen fontos szerepe van idehaza és határokon túl – Kárpátalján, Felvidéken és Erdélyben – egyaránt.
A muzsikával színesített beszélgetés kellemes kikapcsolódást jelentett a hallgatóságnak.

   További fotók>>>  

Törő Gábor
/2008.12.17./
 

 

Sárospatak környékén is sok garázda ember van

 

        
             

Solymosi Antal rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője ezúttal olyan garázdaságokról számol be amelyeket felelőtlen emberek követtek el többnyire ittas állapotban. Ezek az esetek - de az országos hírek még inkább - arra intenek bennünket, hogy ne engedjük a gyermekeinket késő este és éjjel egyedül közlekedni, még a fiúkat se, de a lányokat semmiképpen…
 


 
 


Solymosi Antal


 

Súlyos testi sértés bűntette miatt indult büntetőeljárás két bodrogolaszi lakos ellen, akik 2008. december 2-án, 22 után, a sárospataki MÁV Állomás várótermében előzetes szóváltás nélkül tettleg bántalmaztak két hajléktalan személyt, akik közül az egyik nyolc napon túl gyógyuló bordatörést szenvedett.

Súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt egy bodroghalmi férfi ellen, aki 2008. november 26-án, 16 óra körül egy kenézlői lakásban ököllel és egy baltával tettleg bántalmazta az ott lakó férfit, valamint a segítségére siető szomszédasszonyt. Minkét személy nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Garázdaság vétsége miatt folyik az eljárás egy sátoraljaújhelyi fiatalember ellen, aki 2008. november 14-én, egy Tolcsva községben található bárban minden előzetes szóváltás nélkül odament az ott szórakozó hölgyhöz, akit becsületsértő szavakkal illetett, s két esetben arcon is ütött, amitől a hölgynek nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

Garázdaság vétsége miatt folytattunk eljárást egy sárospataki férfi ellen, aki 2008. november 15-én, éjjel 3 óra körül, a sárospataki MÁV állomás várótermében erősen ittas állapotban ízléstelen hangnemben invitálta nemi aktusra az ott tartózkodó 15 éves bodrogkeresztúri lányt, majd simogatta, lába közé nyúlt. Ugyanekkor a váróteremben lévő hajléktalan személyt minden ok nélkül többször arcon ütötte, amitől nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.


Cziczer Katalin
/2008.12.17./
 

 

Maradjunk a Világörökség része – javasolja a Kulturális Bizottság

 

        
             

A Kulturális Bizottság december 16-i soros ülésén az ún. egyebekkel és a zárt ülésben tárgyaltakkal együtt mintegy féltucat napirendi pontot tárgyalt meg. Közöttük volt Tállya Község Polgármesterének levele, amelyben arra kéri Sárospatakot, hogy csatlakozzon azon Tokaj-hegyaljai településekhez, amelyek kilépésüket kérik a világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai borvidékből, pontosabban nem kívánnak a jövőben részei lenni a Tokaji Világörökségnek- kaptuk a tájékoztatást a bizottság üléséről Tarnavölgyi László bizottsági tagtól…
 


 
 


Tarnavölgyi László


 

Mint ismeretes, a világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, amelyeket az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság az általa igazgatott Világörökség Programba felterjesztett. A program célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, azok nyilvántartásba vétele.

Magyar helyszín először 1987-ben vált a világörökség részévé, mégpedig Hollókő, és Budapest a Duna-parti látképpel és a Várnegyeddel. Azóta – időrendi sorrendben – az alábbi magyar helyszínek kerültek fel erre a megtisztelő listára:
- az Aggteleki-karszt barlangjai (1995),
- az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996),
- Hortobágyi Nemzeti Park (1999),
- Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000),
- Fertő kultúrtáj (2001),
- és legutóbb a Tokaj-hegyaljai borvidék (2002).
 

Jelenleg további 10 magyar helyszín van úgymond várakozó listán, közöttük a Tihanyi félsziget, a visegrádi királyi székhely, Esztergom, északkelet Kárpát-medencei fatemplomok stb.
A bizottság egyértelműen felelőtlennek és érthetetlennek tartja a kezdeményezést, hiszen ezzel a 10 kilépni szándékozó település (közöttük Szerencs) a többi településeknek is hátrányt okozhat, hiszen itt összesen 28 településről van szó, amelyek a világörökség részét képező borvidékhez tartoznak.
Félő, hogy egy ilyen kilépési hullám után az UNESCO esetleg megvonja ezt a kitüntető címet. Továbbá egy ilyen lépés a listára jelölt további magyar helyszínek felkerülési esélyeit is jelentősen ronthatja. A bizottság úgy gondolja, hogy nem egy ilyen megtisztelő, világhírnevet biztosító cím gátolja bármely település ipari-gazdasági fejlődését, sokkal inkább hátráltatja azt egy rossz kormány rossz gazdaságpolitikája, amely elsősorban a vidéket sújtja.

Szerintünk inkább büszkének kéne lennünk egy ilyen címre és azt okosan felhasználni a fejlesztésekhez, például pályázatoknál, elsősorban az idegenforgalom területén. Elhangzott a bizottsági ülésen, hogy a széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma is a világörökségi címhez kapcsolódóan jöhetett létre, illetve több egyéb beruházás valósult már meg ehhez illeszkedve.

Ezek után a bizottság egyhangúan a levélben megfogalmazott kérés elutasítása mellett foglalt állást, amely mögött térségi szocialista gazdasági lobbiérdekek meghúzódását véli.

Egyhangúan elfogadásra javasolja a Kulturális Bizottság a Sárospataki Többcélú Kistérség Társulási Tanácsában végzett tevékenységről szóló beszámolót. A bizottságunk sajnálattal állapította meg, hogy a szocialista kormányzatnak nincs végiggondolt koncepciója a társulások működésére vonatkozóan, így azok - a települési önkormányzatokhoz hasonlóan - számos feladatot kénytelenek úgy ellátni, hogy azokhoz nincs forrás rendelve. Ebben a helyzetben nehéz a tervezés, nem látni előre a 2009-es évet sem.
Bizottságunk is tárgyalta a képviselő-testület 2009. évi I. félévi munkatervére tett előterjesztést, amelyben a jogszabályok által kötelezően előírt témák megtárgyalása mellett a beérkezett javaslatok szerepelnek.
Bizottságunk egyhangúan jóváhagyta az aljegyzői munkakör betöltésére kiírt pályázati felhívást. Erre azért kerül ismételten sor, mert a legutóbbi pályáztatás eredménytelenül zárult.

A bizottság zárt ülésen - egyebek mellett - foglalkozott a Magyar Kultúra Napja alkalmából odaítélendő Ködöböcz József-díjra tett javaslattal.

Törő Gábor
/2008.12.16./
 

 

Miskolci színházlátogatás

 

        
             

Egy álom vált valóra, amikor a diákönkormányzat szervezésében, 2008 december 7-én, a Miskolci Nemzeti Színházban a gyakorlós gyerekek, megnézhették A muzsika hangja című musical-t - számolt be a látogatásról Dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea...
 


 
 


Dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea


 

Az ismert darab közelebb hozta tanítványainkat a színházhoz, a dráma műfajához. Előadás közben fegyelmezett magatartásuk, csillogó, mosolygós tekintetük elárulta, hogy érdemes volt. Megfogadtuk, ebből iskolánkban hagyomány lesz. A Trapp család története bebizonyította, hogy a muzsika mindenre képes. Másnap irodalom órákon tanulóink a következő gondolatokat örökítették meg.

A zene mindent megváltoztat…
Nekem az tetszett, amikor Mária megtanította a gyerekeket énekelni.
Ez nagyon jó volt!
Eljövünk máskor is?
Nekem legjobban a zenék és a díszlet tetszett.
Látszik, hogy a muzsika még egy háborút is átvészeli.
Nagyon tetszett a család élete.

További fotók>>> 
     

Cziczer Katalin
/2008.12.16./
 

 

Vasárnapi matiné az Újbástyában

 

        
             

Nagy sikerrel zajlanak a gyermekprogramok az Újbástya Rendezvénycentrumban. December 6-án több, mint 50 gyerek várta a Mikulást a Szent Erzsébet utcában, aki krampuszával együtt lovon érkezett. A népes éneklő gyereksereg előre elkészített ajándékcsomagokat kapott a Mikulástól, aki ígéretet arra, hogy jövőre is eljön hozzájuk.
 


 
 


 


 

A nap programjai között szerepelt még bábszínház – Bőgőmaci karácsonya Jaskó Beáta, Reinics Rita és Kovács Borbála amatőr előadásában, – mackókiállítás-megnyitó – Szemán Gáborné és Lukácsné Járnoki Eszter mackóinak részvételével, – valamint karácsonyi kézműves-műhely kicsik és nagyok részére egyaránt, ahol sógyurmázás, patchwork-műhely, üvegmatrica-készítés, dekoráció-készítés különböző technikákkal, arcfestés szerepelt a kínálatban. Emellett a helyi amatőr kézművesek munkáiból karácsonyi vásárt rendeztünk.
A következő hétvégén péntektől vasárnapig tartott a kézműves-vásár, miközben Luca-napon sikeres táncházat vezetett Sajószegi Gábor, muzsikált a Zsindely Zenekar. A december 14-i Vasárnapi Matinén már törzsvendégekként vett részt a környék apraja-nagyja, de a szomszéd városból is sokan érkeztek, kimondottan erre a rendezvényre.
December 21-én lesz az idei utolsó Vasárnapi Matiné. Gyertek el Ti is! (A kicsit idősebb korosztályt a két ünnep között az Újbástya Kazamatában várja Godó György Retro Partyja, 21.00-kor.)

További fotók>>>    

Törő Gábor
/2008.12.16./
 

 

Örömzenélés az adventi kórushangversenyen

 

        
             

Nagy érdeklődés kísérte idén is a Sárospatakon hagyománnyá vált adventi kórushangversenyt. A Református Kollégium Imatermében megrendezésre került alkalmon hét énekkar változatos műsora hangolta rá a hallgatóságot a közelgő ünnepre...
 


 
 


Stumpf Gábor


 

Az est szépségét jelenthette, hogy a hat évestől a nyolcvan évesig minden nemzedék képviselte magát korosztályonként az éneklő közösségekben, és valamennyi kórus szívvel-lélekkel tudása legjavát nyújtva jelenítette meg a karácsony lényegét a szeretetet és az örömöt. A műsorban fellépett a Református Általános Iskola kórusa Takács Zoltánné vezetésével, A Görög Katolikus Egyház Melodosz Kórusa Kaszó Lajos vezetésével, A Református Templom Énekkara, Dr. Takács Andrásné vezetésével, a Református Gimnázium Kórusa Bak Adrienn vezetésével, a Gaudium Musici Női Kar Dr. Kelemen Judit vezetésével, a Református Teológiai Akadémia Kórusa Bundzik Tímea vezetésével és a Művelődés Háza Kamarakórusa Csehi Ferenc vezetésével.

Köszönet jár a hangszeres közreműködőknek, akik művészi játékukkal segítették a kórusok előadását. Dr. Mellesné Boros Kinga orgona, Varjas Csabáné hegedű, Fedorcsák Katalin zongora, Siska Tamás gitár, Dér Krisztina ütőhangszer, Bundzik Tímea orgona, Simon Norbert trombita. Az adventi kórushangversenyt alapító két kórus fenntartói képviseletében Csatlósné Komáromi Katalin és Virágh Sándor köszöntötte a megjelenteket, a műsort Stumpf Gábor konferálta.
A koncert végén a résztvevők és a közönség együtt énekelték el a közismert népéneket: Dicsőség mennyben az Istennek... Békesség földön az embernek.

További fotók>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2008.12.16./
 

 

Évértékelő közgyűlésre készülnek a lokálpatrióták

 

        
             

Zsúfolt másfél hónapot tudhat maga mögött a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete. Tevékenységünk nagy részét a testület elé kerülő anyagok készítése és véleményezése adta, de jutott idő szórakozásra is, amit két közös színházlátogatás jelentett – számol be az egyesület utóbbi időszakáról Saláta László elnök…
 


 
 


Saláta László


 

A „Bodrog-part is a városunk része” című fórum útján elkészült a lokálpatrióták előterjesztése a Bodrog-part teljes városi szakaszainak akciótervéről, amelyet a szakmai előkészítő fórumok döntése után a képviselőtestület is tudomásul vett.
Az előterjesztés időrendben, a prioritások megjelölésével sorolta fel a teendőket, a végrehajtásban résztvevő lehetséges partnereket. A képviselő testület a szükséges pénzeszközök előteremtése után el kívánja készíteni a Bodrog part rekonstrukciós, rehabilitációs tervét, csak úgy, mint a Várnegyed fejlesztési tervét is elkészítették - amelynek szintén a lokálpatrióták voltak az egyik mozgatói.

Emellett több műhelymegbeszélésen és elnökségi ülésen is állást foglalunk a Város Komplex Fejlesztési Tervéről, mi is javasoltuk átdolgozását, melyhez felajánlottuk szakmai segítségüket is.
Közben két ízben jártunk színházban Kassán, ahol a Sziránó című műsorának megtekintése után (november 7.) november 27 – én a nagyszínházban a Miskolci Színház vendégszereplésével bemutatott „Tizedes és a többiek” című darabot néztük meg. Mindkét előadás nagy sikert aratott a résztvevő hatvannégy lokálpatrióta körében.
A következő nagy rendezvényük a „Múzsák Templomában” lesz, amikor is december 18 – án 17 órától közgyűlésre kerül sor.

További fotók>>>                                További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.15./
 

 

Majd kinövi?

 

        
             

Főleg szakemberek, a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai és óvodákban, iskolákban dolgozó pedagógusok gyűltek össze november végén A Művelődés Háza Galériájában, hogy meghallgassák Nyíregyházi Ágnest, aki egy angol módszert ismertetett arra vonatkozóan, hogy a viselkedési, tanulási problémákkal, vagy szorongással küszködő gyerekek problémáját hogyan lehet felismerni, ill. hogyan lehet ezeken a gyerekeken segíteni…
 


 
 


Nyíregyházi Ágnes


Hajdu Krisztina


 

Mivel az ott megjelenteken kívül ez a problémakör még nagyon sokakat érinthet, vagy érdekelhet, ezért a sárospataki Hajdú Krisztina pszichológust kértük meg, hogy a Sárospatak Honlap olvasóinak számoljon be a módszer lényegéről…
Túl későn tanult meg gyermeke beszélni? Éjszaka sokáig bepisilt vagy sokáig szopta az ujját? Kicsi kora óta gyakran elesik, nehezen tanult meg biciklizni, hintázni? Állandóan izeg-mozog, mint egy sajtkukac, képtelen egy helyben megmaradni? Viselkedése gyakran támadó, agresszív vagy - épp ellenkezőleg - visszahúzódó, nem tudja megvédeni magát? Képességeinek nem megfelelően teljesít az iskolában? Fél a magasban, rosszul tűri az autózást?
E problémák nem feltétlenül múlnak el a kisgyermekkorral, nem minden esetben növi ki a gyermek. Létezik egy módszer, amelynek segítségével e problémákon jó eséllyel segíthetünk, ami már 16 országban működik, és néhány éve hazánkban is elérhető. Az angliai Neuro-Fiziológiai Pszichológiai Intézet (Institute for Neuro-Physiological Psychology) alapítója Peter Blythe szerint a tanulási és viselkedési problémák gyökere a korai idegrendszeri fejlődésben bekövetkezett zavarhoz nyúlik vissza. Ez azt jelenti, hogy ha egy gyermek fejlődése az anyaméhben vagy életének első évében valamiféle probléma adódott, akkor előfordulhat, hogy idegrendszerében olyan zavaró mechanizmusok rögzültek, amelyek későbbi életére is kihatással vannak. Erre dolgozták ki a speciális vizsgálati módszert és mozgásterápiát, amelyet "INPP-„ illetve Goddard módszernek is neveznek.
Miben különbözik ez a módszer a korábban bemutatott terápiáktól?
Ez a fejlesztő program az alapvető készségek csecsemőkori hiányosságait igyekszik pótolni, hogy a későbbiekben az ezekre épülő készségek, képességek is megfelelően fejlődhessenek, tehát jóval mélyebbre nyúlik vissza, mint a korábban ismert Delacato, Ayres terápiák.
A módszerről
Minden gyermek egy sor "Primitív Reflex"-szel születik, ezek a baba túlélését, növekedését és fejlődését szolgálják és egy-egy mozdulat gyakorlására ösztönzik az apróságot, aki - "engedelmeskedve a parancsnak" - szorgalmasan véghez is viszi azokat.
E reflexes mozgások nem csak a csecsemő izomzatát edzik, de az egyensúlyérzetét és az érzékszervek finomítását is. Így tanulja meg a környezetből, valamint az érzékszerveiből és a saját testéből érkező információkat feldolgozni és azokhoz alkalmazkodni. Ha minden szerencsésen alakul, akkor az adott reflex, ha elvégezte a dolgát, pár hónap múlva eltűnik és átadja helyét egy kifinomultabb mozdulatot gyakoroltató reflexnek - szakszóval "gátlás alá kerül".
Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva a csecsemő fejlődésében egyes reflexek kimaradtak vagy a primitív reflexek közül egy vagy több részben vagy teljesen aktív maradt - azaz nem került gátlás alá - megkésett neurológiai fejlődéről beszélhetünk.
Az INPP-módszer lényege tehát az időn túl (egy éves kor fölött is) gátolatlan csecsemőkori reflexek feltárása és "legátlása". E fennmaradt reflexek késleltetik a gyermek idegrendszerének fejlődését és akadályozhatják annak zavartalan működését, a gátolatlan bébireflexek ugyanis felnőtt korig is kihathatnak, és maradandó problémákhoz vezethetnek. A fejlesztő program alkalmazói megkeresik, hogy miért marad le egy gyermek a korosztályától, majd megfelelő gyakorlatokkal fejlesztik az idegrendszerét, ezáltal felzárkóztatják, és sikerélményekhez juttatják őt. Mint minden terápiában, itt is döntő jelentősege van a korai felismerésnek, amiben a szülőknek és szakembereknek pedagógus, gyermekorvos egyaránt fontos szerepük van.
E módszer bevezetését kezdte meg a sárospataki Pedagógiai Szakszolgálat is, ebben a tanévben a városi iskolák második osztályainak szűrésére kerül sor, a tanulási nehézségek és a szorongásos tünetek feltérképezése mellett. A szülők tájékoztató levélben és az iskolákban szervezett beszélgetéseken tájékozódhatnak a módszer felől, illetve a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusai és fejlesztő pedagógusai is várják az érdeklődőket.
Tel.:47-311-405   www.oriasleszel.hu

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.15./
 

 

Közgyűlést tartott a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület

 

        
             

A Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület 2008. december 6-án, szombaton délelőtt 9 órai kezdettel az Újbástya Rendezvénycentrumban tartotta közgyűlését, amelynek során számos napirendi pont megvitatására került sor – kaptuk az információt Bujdosó Norberttől, az egyesület alelnökétől…
 


 
 


Bujdosó Norbert


 

Az új vezetőség március 1-jén vette át az egyesület irányítását, s az azóta eltelt idő alatt elvégzett munkáról számolt be az egyesület tagjai előtt, valamint a következő évi jegyárak, napijegyek, valamint egyéb más javaslatok megvitatására is sor került.

A közgyűlés nagyon jó hangulatban és elég nagy egyetértésben zajlott. Minden egyes napirendi pontot szinte egyhangúlag fogadott el a közgyűlés, amelyek során megszabásra kerültek az új területi jegyárak, valamint egész komoly mennyiségi korlátozásokra és egyéb más egyesületi szigorításokra is sor került.

Február alkalmával kerül majd sor újabb közgyűlésre, amelyen a 2008. éves gazdasági beszámolóra, valamint egyéb más dolgok megbeszélésére kerül majd sor. A 2009. évi horgászjegy árainak alakulását is ismertettük a tagokkal.

A 2008. évei nagysikerű harcsafogó versenyt Juhász Attila sporthorgászunk nyerte meg, akinek a képen látható komoly, értékes díjak átadására is sor került. Nagyon komoly harcsázó botokat, úszókat és egyéb más felszereléseket nyert a győztesünk.
A jövő évben is lesznek különböző horgászversenyek, azoknak is az időpontjáról, ill. a nevezésről időben tájékoztatni fogjuk az egyesület tagjait.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.15./
 

 

Kiosztották a Városismereti Verseny díjait

 

        
             

A november végén megrendezett Várismereti Vetélkedőnek a városvezetés nagy jelentőséget tulajdonított, ami abból is látszik, hogy az eredményhirdetésére egy külön alkalommal – 2008. december 10-én – a Polgármesteri Hivatal Dísztermében került sor, a díjakat pedig a polgármester, Dr.Hörcsik Richárd adta át a városunkat legjobban ismerő diákoknak…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd

Hajdu Imre


 

Azt hiszem, hogy az a legnagyobb eredmény az, hogy ilyen sok diákot, gyermeket megmozgatott ez a verseny, és aki felkészült, aki szerepelt a versenyen, az mind díjnyertes.
Hiszen olyan ismeretanyagra volt szükség, ami az általános iskolában, de a gimnáziumban hasonlóan, a történelem tananyagban nem szerepel.
Ugyanakkor az is érdekes, hogy Sárospatak történetét tanulni nem csak azt jelenti, hogy egy helységnek a történetét tanulja valaki, hanem országos kitekintés is, hiszen itt mindig történik valami, és Patak történetének olyan eseményei voltak az elmúlt 800-900 évben, amelyek országos hatásúak, pl. Szent Erzsébet születése, a Wesselényi összeesküvés, a Rákóczi szabadságharc, és a reformkorban Kossuth Lajos diákévei.
Rengeteg olyan személyiség élt Sárospatakon, akik az országos politikában fontos szerepet játszottak. Ezért azt mondhatom, hogy két legyet ütöttek egy csapásra, akik részt vettek ebben a versenyben, mert tanulták Sárospatak történetét, ugyanakkor kellő ismereteket szereztek az országos kitekintésű történelmi eseményekben, mint pl. a Rákóczi szabadságharc.

A verseny főszervezője Hajdu Imre tanácsnok, a Kulturális Bizottság elnöke volt, aki számszerű adatokkal is szolgált…

150 sárospataki diákot sikerült ezzel a Városismereti Vetélkedővel megmozgatnunk. Ez egy agytorna volt valójában, ami nem vált hátrányára egyik korcsoportnak sem, hiszen az általános iskola 4. osztálytól, a gimnázium 4. osztályig, tehát 12. osztályig jelentkezhettek a versenyre a két forduló résztvevői.
Szervezés szempontjából köszönetet kell mondanom Lendák Lajos, Fodor Géza, Sikora Attila és Maczkó Attila tanár uraknak, ők mind más-más oktatási intézményben tanítanak és így fogtunk össze, hogy minden korcsoportoknak más írta meg a kérdéseit, amelyek felölelték Sárospatak történelmét, de Sárospatak jelenét is könnyebb és nehezebb kérdéseken kersztül.
Nyilván a szerencse is közrejátszott, de az, ami dominált, az a tudás volt.
Láttuk a gimiseknél győztes refis csapatot, akik komolyan felkészültek és olyan magabiztosak voltak, hogy nem is lehetett más mint, hogy ők nyerjenek.
De hát egyéni drámákat is hozott a verseny, a legkisebbeknél holtverseny alakult ki, ahol döntetlen után 6 villámkérdés döntötte el az első hely sorsát. A 6-8-osoknál pedig a végig az aranyéremért küzdő ÁVG-s csapat egy rossz döntésnek köszönhetően csúszott le a dobogóról.

Izgalmas volt a verseny és úgy érzem, hogy megérte azt a fáradtságot, amit mindannyian belefektettünk és abban egészen biztos vagyok, hogy 2 év múlva, vagy 4 múlva - hiszen 2 évente akarjuk megrendezni - ugyanilyen lelkes diákokkal fogunk találkozni…     helyezettek

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.14./
 

 

Vigyázzunk az értékeinkre!

 

        
             

Most kezdődik el a vásárlási láz, amikor megrohamozzuk a kereskedelemi egységeket, ilyenkor általában nagyobb összegű készpénzt tartunk magunknál, a bankkártyán is több pénz van, illetve a már beszerzett árukat a kocsiba bedobva megyünk tovább vásárolni - nyilatkozta dr. Téglás István rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője...
 


 
 


dr. Téglás István


 

Javaslatunk a gépkocsi feltörés elkerülése érdekében:
Lehetőleg értéktárgyat ne hagyjunk az utas térben, látható helyen! Az üléseken hátrahagyott tárgy felkelti a tolvaj figyelmét, még csekély érték esetén is, ugyanis ezzel nincs a tettes tisztában és pillanatok is elegendőek ahhoz, hogy valamit ellopjanak ablakbetörés módszerével.
Szereltessen be riasztót járművébe! A mechanikai és elektronikus védelemi rendszer együttese a leghatékonyabb, amennyiben azok minősített, és bevizsgált eszközök. Használja parkolás alatt a védelmi berendezéseket.
A jármű ajtaját, valamint ablakait mindig zárja le miután távozott. Az indítókulcsot, járműve iratait tartsa magánál, biztonságos helyen, ne tudják azt illetéktelenek megszerezni.
Sötétedés után parkoljon megvilágított, vagy lehetőleg forgalmas helyen.
Ha mindezek ellenére megtörtént a baj és feltörték járművét, semmihez ne nyúljon, biztosítsa a helyszínt, őrizze meg azt eredeti állapotában. Mindenekelőtt értesítse a rendőrséget, és várja meg kiérkezésüket.
 

A trükkös és besurranásos lopások jellemzői:
Ezen elkövetési módszert elsősorban az időskorúakkal szemben alkalmazzák napjainkban, hiszen az idősek életkori sajátosságaik miatt a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak, a legkiszolgáltatottabbak.
Jellemzően az álcaként, magukat utazó árusoknak, házalóknak kiadó elkövetők kopognak be vidéken egyedül élő nyugdíjasokhoz vagy hivatalos személynek adják ki magukat. Bejutva a lakásba, - valamilyen ürüggyel - elterelik a sértettek figyelmét, és elemelik a készpénzt és az értéktárgyakat.
Előfordulhat, hogy postásnak, rendőrnek mondják magukat, mondván hamis bankjegyet kaptak a nyugdíjkézbesítés során, melyet ellenőrizni, lefoglalni szükséges. Sajnos sok hiszékeny átadja a pénzét, holott a nyugdíjjal kapott pénz soha nem hamis, mivel többszörös ellenőrzésen esik át.
A besurranó tolvaj viszont a nyitva hagyott ajtón érkezik hívatlanul, majd a zsákmányával csendben távozik.

Ellenszer a trükkös és besurranásos lopásokkal szemben:
Ne engedjen be idegent lakásába, mielőtt nem győződött meg hitelesen annak valódi kilétéről.
Legyünk körültekintőek és bizalmatlanok! Figyelem, az ilyen tolvajok nagyon életszerű mesékkel állnak elő, és sok esetben az ápolt megjelenésük bizalmat gerjeszt.
Kérjék el az igazolványát, és ellenőrizzék telefonhívással valóban az adott helyről, szervtől érkezett-e a személy!
A lakókörnyezetükben élőkkel alakítsanak ki bizalmi kapcsolatot, figyeljenek egymásra!
A lakókörnyezetükben gyanús személyek és gépjárművet megjelenése esetén figyeljék meg a személy kinézetét, a rendszámot, a jármű típusát, színét és tájékoztassák a helyi polgárőrséget, körzeti megbízott rendőrt.
Ha valaki túlzott magabiztossággal, követelődző hangnemben, esetleg erőszakosan lép fel, azonnal hívjanak rendőrt.

Éljünk az egészséges gyanakvás jogával, legyünk körültekintők, értékeink és személyes biztonságunk védelmében a legtöbbet mi magunk tehetjük!

Cziczer Katalin
/2008.12.14./
 

 

Cégcsoport évértékelés a Highlanderben

 

        
             

Év végi visszatekintés, értékelés és a dolgozók egész éves munkájának megköszönése volt a célja annak az összejövetelnek, amit Hegyi Tibor vállalkozó annak a 170 dolgozónak szervezett, akik a cégcsoportjához tartozó vállalkozásoknál tevékenykednek.
 


 
 


Hegyi Tibor

Dr.Hörcsik Richárd

Aros János


 

A Hegyi Szupermarket, a Bíbor diszkont, az Opel Szalon, a Sárospatak Hungária Kft (csokigyár) és a Highlander Discobár munkatársai megtöltötték a Highlander épületét, ahol a hivatalos rész és a vacsora után hajnalig szórakoztak...

A rendezvényre a városvezetés is meghívást kapott, amit el is fogadtak. Dr. Hörcsik Richárd polgármester elmondta, hogy ez a látogatás annak a tervnek a része, amit már két évvel ezelőtt elhatároztak, miszerint városunk nagyobb cégeit végiglátogatják, különös tekintettel azokra, amelyek nagyobb dolgozói létszámot alkalmaznak.

Szeretnék ezzel is kifejezni megbecsülésüket azért - különösen a mai nehéz gazdasági helyzetben - hogy igyekeznek a dolgozói létszámot megtartani, kerülve az elbocsátásokat, valamint kifejezésre juttatni, hogy a városvezetés lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni a vállalkozóit, pl. ha valamilyen pályázaton vesznek részt.

Ezen túlmenően a dolgozókkal is szívesen találkoznak ilyen körülmények között is - akiket nap mint nap látnak munka közben pl. a szupermarket polcai között - hogy megköszönjék azt az áldozatos és figyelmes munkát és a kedvességüket, amivel városunk lakóit kiszolgálják.

Dr. Hörcsik Richárd felszólalásában elmondta, hogy nagyra értékeli az ügyvezetőnek, Hegyi Tibornak azt a magatartását, amit a város civil szervezetei iránt tanúsít. Nem csak anyagilag nyújt támogatást feléjük, pl. a Zempléni Lovas Egyesület és az STC Kézilabda Szakosztálya felé, de saját személyével, tevőlegesen is részt vesz ezek munkájában.
Ennek a tevékenységnek a jelképes elismeréséül a polgármester egy Sárospatak jelvényt tűzött fel az ügyvezető zakójára.

Amíg Hegyi Tibor a cégcsoport egy éves munkájára tekintett vissza, addig Aros János alpolgármester felszólalásában a város egy évét, az idén ünnepelt évfordulókat idézte fel. Felidézte azokat a régi időket is, amikor még gyakoriak voltak a munkahelyeken a munkaidőn kívüli összejövetelek, és örömét fejezte ki, hogy ennél a cégcsoportnál ez most megvalósul, aminek nagy szükségét látja, hogy a dolgozók kötetlen formában is töltsenek együtt valamennyi időt.

A svédasztalos vacsora elfogyasztása után jött a meglepetés Aradszky László személyében, aki fiatalos lendülettel percek alatt a "táncparkettre" csalta régi kedves dalaival a vendégsereget...

 További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.14./
 

 

Patakon is megtartották a Fogyatékkal Élők Világnapját

 

        
             

A Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén-Térségi Egyesülete idén is 9 helyszínen rendezte meg (Hollóháza, Sátoraljaújhely, Sárospatak, Tolcsva, Ricse, Nyíri, Tiszakarád, Pálháza, Cigánd) a Fogyatékkal Élők Világnapi rendezvénysorozatát – tudtuk meg Székely Józseftől, az egyesület elnökétől…
 


 
 


Székely József


 

E sorozat keretében került megrendezésre december 5-én, Sárospatakon, az Újbástya Rendezvényközpontban az ünnepségük. A programon csaknem 100 fő egyesületi tag vett részt, akiket az egyesület egy csomag szaloncukorral köszöntött. A rendezvényt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola IV. c osztályos tanulóinak műsora nyitotta meg, Damjanovits Lászlóné betanításában.

A műsort követően Székely József, az egyesület elnöke felelevenítette a 2008-as év kiemelkedő eseményeit, beszámolt az idei esztendő szakmai programjairól, az egyesület munkájáról. Elmondta, hogy a komplex rehabilitációs program nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Beszámolójában szó esett a mozgássérülteket érintő 2009. évi tervezett kormányrendelet módosításáról, mely lényegesen megváltoztatná az akkreditált munkáltatók foglalkoztatási lehetőségeit.

Tájékoztatást adott a leendő fogyatékossági kártya bevezetéséről is. Ismertette az egyesületben helyet kapó rehabilitációs menedzser tevékenységét, számot adott a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület megalakulásáról is, melynek az egyesület egyik alapító tagja.

Elmondta, hogy az egyesület a Fogyatékkal Élők Világnapi rendezvénysorozatát ebben az évben is a személyi jövedelemadó 1%-ból rendezi meg, ezért külön köszönetet mondott mindazoknak, akik idén is felajánlották adójuk 1%-át.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.13./
 

 

Sárospatakon tartották év végi összejövetelüket a megye Tourinform-irodáinak munkatársai

 

        
             

A rendszeres találkozók célja az egyes irodák területén fellelhető turisztikai kínálat megismerése, az újdonságok folyamatos nyomon követése. Bár a Tourinform-irodák nemcsak a vendégeket, hanem egymást is rendszeresen tájékoztatják környékük programjairól, aktualitásairól, fontos a személyes kapcsolatok ápolása is, ahol a közös problémák, a szakmai feladatok megvitatására is alkalom nyílik - nyilatkozta Marcziné Szappanos Judit...
 


 
 


Marcziné Szappanos Judit


 

A sárospataki program az Újbástya Rendezvénycentrumban kezdődött az épület bemutatásával, rövid beszélgetés után a tucatnyi résztvevő 1átogatást tett a Szent Erzsébet Házban, ami újdonság volt valamennyi vendég számára, majd megismerkedtek a basilika minor történetével Bodnár Boglárka jóvoltából, végül a Pataki Kerámia Kft. üzemét tekintették meg.

Az eső ugyan nehezítette a program végrehajtását, mégsem rontotta el a vendégek hangulatát, akik egyértelműen tetszésüket fejezték ki az Újbástya és az ott helyet kapott Tourinform-iroda kapcsán. Nagy Katalin, a Megyei Tourinform-iroda vezetője biztosította a házigazdákat elégedettségéről, mind az iroda kialakításával, mind a találkozóval kapcsolatban. Ezek után a résztvevő tourinformosok sokkal könnyebben tudják Sárospatak látnivalóit a náluk érdeklődők számára ajánlani.

Törő Gábor
/2008.12.13./
 

 

Sok baleset volt novemberben

 

        
             

A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén november hónapban jelentősen megnövekedett a közlekedési balesetek száma. A 27 közlekedési balesetből 11 esetben személyi sérülés is történt. Ezek okáról Bacsó Tibor rendőr századost, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetőjét kérdeztük…
 


 
 


Bacsó Tibor


 

A balesetek bekövetkezési okai visszavezethetőek arra, hogy a gépjárművezetők nem készültek fel a megváltozott látási és útviszonyokra, hibásan értékelték a forgalmi helyzeteket, és nem körültekintően, az útviszonyoknak megfelelően közlekedetek, valamint több közlekedési balesetnél is szerepet játszott a szeszesital fogyasztás.

A gépjárművezetők, már csak a rendőri intézkedés közben, illetve a bekövetkezett közlekedési balesetnél „kapnak észhez”, hogy velük szemben ittas vezetés miatt szabálysértési, vagy büntetőeljárás indul, és a vezetői engedélyüket az intézkedő rendőr elveszi. Nem egy esetben, kihallgatása során jelentette ki a gépkocsivezető, hogy nem érdekli, hogy mennyi pénzbüntetést kap, csak a vezetői engedélyét kapja vissza, mert az kell a munkájához - abból él. Pont ezeknek az embereknek kellene meggondolni azt az alapszabályt, hogy „iszik, vagy vezet”.

Sárospatak területén sajnos két esetben is történt gyalogos elütésével járó közlekedési baleset az elmúlt hónapban. Szerencsére mindkét balesetben csak könnyű sérüléseket szenvedtek a gyalogosok:
2008. december 1-jén 14 óra 40 perckor Sárospatak Rákóczi úton egy személygépkocsi közlekedett a Kazinczy út irányába. Vezetője a Rákóczi út 1. szám (Református Gimnázium) előtt lévő gyalogátkelőhelyet nem kellő körültekintéssel közelítette meg, és ott elütötte a menetiránya szerinti bal oldalról, a jobb oldal irányába közlekedő két fiatal gyalogost.

2008. december 8-án 7 óra 40 perckor pedig az Arany János úton történt egy gyalogos elütés. Az Arany János úton közlekedett egy kis tehergépkocsi. Az Árpád Vezér Gimnázium közelében lévő gyalogátkelőhely előtt megállt, hogy elsőbbséget adjon a gyalogosnak, viszont nem győződött meg arról, hogy a gyalogos ténylegesen áthaladt-e már a gépkocsija előtt, hamarabb elindult, és a gépkocsi bal elejével érintőlegesen elsodorta a gyalogost.

Ezeknél a közlekedési baleseteknél a gyalogosok részéről KRESZ szabályszegés nem merült fel. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van (a kerékpár is jármű).
Viszont a gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet és köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni, és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti.

Sovány vigasz a balesetben megsérült gyalogosok részére, hogy nem ők felelnek a megtörtént közlekedési balesetért, viszont ők sérülnek meg, őket szállítják korházba, és nekik fájdalmas és hosszadalmas a felépülés. Nekik is egyértelműen érdekükben áll tehát, hogy elkerüljék a baleseteket.

Az elmúlt hónapban több közlekedési balesetnél is jelzett ittasságot az alkoholszonda. Ezek közül talán az volt a leginkább elgondolkodtató, amikor egy mezőgazdasági vontatóval közlekedett szeszesitaltól befolyásolt állapotban a járművezető, és az amúgy is egyszemélyes járművében saját három gyermekét is szállította. A mezőgazdasági vontatóval nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett és az úttestről lehaladva felborult. Ebben a balesetben saját gyermekeinek okozott súlyos sérüléseket az édesapjuk.


Cziczer Katalin
/2008.12.13./
 

 

Bábszínész vizsga volt Sárospatakon

 

        
                

Szóbeli vizsgával zárult a bábszínész képzés felsőfokú OKJ-s tanfolyama Sárospatakon, a Rákóczi u. 33. sz. (rendőrség mögött) alatti felnőttképzési központban november végén. Mátyásné Füzi Csilla, a COGITO ÁMK Művészeti Iskola igazgatója és egyben a tanfolyam szervezője elmondta, hogy a vizsga után ünnepélyes keretek között 18 hallgató vehette át a bizonyítványát…
 


 
 


Mátyásné Füzi Csilla


 

A kurzus színvonalát jelzi, hogy vizsgabizottság tagjai között volt Gyurkó Henrik, a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével kitüntetett Budapest Bábszínház színésze is, aki záróbeszédében méltatta a tanfolyam sikeres szervezését, valamint a tanfolyamon tanító tanárok eredményes munkáját, amit a bábszínész jelöltek színvonalas felkészültségéből lehetett lemérni. A vizsga meglehetősen összetett volt, bábtörténetből írásbeli, 6 féle bábtechnikából gyakorlati, dráma- és színháztörténet – műfajelmélet és bábdramaturgiából pedig szóbeli vizsga.

Kis ízelítő a vizsgáról:
Kéz-tárgyjáték (egyéni játék), saját készítésű bábkollekcióval.
- Mikrocircus – A Figurina animációs színház közreműködésével.
- Kezek játéka
 

Árnyjáték (egyéni játék) saját készítésű bábkollekcióval.
- Az üres virágcserép
Vayang tehcnika (összjáték) saját készítésű bábkollekcióval.
- Csipkerózsika
Kőhalmi Ildikó hallgató szövegkönyve alapján rendezte: Bodnárné Novákovits Zsuzsa
Romantikus mesejáték.
Bunraku (egyéni játék, énekkel)
- János vitéz Részlet: monológ – 3 személyes játék.
Marionett (egyéni játék, énekkel)
- Háry János Részlet: Egy pregnáns jelenet férfi-nő kettős.
- Csongor és Tünde: Mirigy monológ-musical felgolgozásból
Kesztyűs bábjáték (egyéni)
- Vitéz László
- Guignol
A bábszínész képzés gyakorlati vizsga előadói: Árnyas Orsolya, Deczki Klára, Fülöp Norbert, Gressainé Lóránt Lujza, Jakubovics Judit, Kőhalmi Ildikó, Lázi Jánosné, Lőrinczy Éva, Nagy Lejla, Novák Jánosné, Pásztor Tímea, Puhl Márta, Ripszámné Werkmeiszter Rita, Szakál Tünde Lilla, Takács Zoltánné, Turányiné Budveszel Judit, Varga Éva és Varga Lászlóné.

Ebből a műsorból láthattak bemutatót a kedves érdeklődők a nyár folyamán, a Microcircus előadás kapcsán (a fotóink ekkor készültek). Akik a gyakorlati vizsgát megtisztelték jelenlétükkel, biztosan maradandó élménnyel gazdagodtak.
A képesítést szerzett bábszínészek színvonalas előadásaikkal szórakoztathatják majd a gyermek és felnőtt közönséget egyaránt, valamint különböző művészeti iskolákban kamatoztatják tudásukat.További fotók>>>

/2008.12.13./
 

 

Debrecenben járt a SUSI

 

        
             

2008. december 6-7-én Debrecenben vendégszerepelt a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola két labdarúgó csapata. A Télapó – Kupát négy korcsoportban 91 csapattal rendezték meg. A rangos nemzetközi tornán olasz, német, szerb, horvát, román, szlovák, ukrán és magyar első és második ligás csapatok utánpótlás együttesei szerepeltek - küldte a tudósítást Belicza János, edző...
 


 
 


Belicza János


 

Ezek után a SUSI 2000-ben és 1999-ben született focistái igencsak „kakukktojásnak” tűnhettek a rendezők szemében. Ám már az első mérkőzések után kiderült, hogy jó formában van mind a kettő sárospataki alakulat. A gyermekeknek óriási élményt jelentett a kétnapos kupa és nagy önbizalommal térhettek haza a Civis városból.

A kicsik jól kezdték a mérkőzést a Marosvásárhely ellen, sok gólhelyzetet alakítottak ki, majd a végére picit kiengedtek. Ezután következhetett a CFK Cluj elleni derbi, ahol kettő perccel a vége előtt még Punyi Gyula bácsi tanítványai vezettek, ám az utolsó pillanatokban, a jóval esélyesebb kolozsvári csapat megfordította a találkozót. A legnagyobb várakozás a FC Djusor elleni mérkőzés előtt volt, ahol heroikus küzdelemben 1:1-es döntetlen lett a vége. Az ukrán első ligás csapat ellen megmutatták a sárospataki gyermekek, hogyan is kell küzdeni. A szombati nap utolsó találkozóján a Debreceni Sportiskola ellen a tisztes helytállás volt a cél. Másnap fantasztikusan szerepeltek a focisták és mind a kettő mérkőzésüket megnyerték, az FC Ungvár és a szerb, Radnicki Valajevo ellen.
 

A nagyobbak a CFK Cluj ellen kezdtek biztatóan, ám rengeteg helyzet kimaradt és ez megbosszulta magát. Ezután következett az a mérkőzés, amit az egész torna legnagyobb meglepetésének könyveltek el a szervezők. Tudniillik, remek játékkal 2:0-ra nyertek a SUSI-sok a Debreceni Sportiskola ellen. A feladat tehát adva volt Belicza János tanítványai előtt, hiszen ha a következő mérkőzést hozzák az Arsenal Kiev ellenében, akkor a 21 csapatos tornán az első nyolcba juthattak volna. Sajnos 25 másodperccel a vége előtt egy szabadrúgás góllal egyenlített az ukrán első ligás csapat. Ám ez sem szegte kedvét a gyermekeknek, hiszen a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémia ellen, a csoportban a legkevesebb gólt kapták. Vasárnap botrányos mérkőzéssel kezdődött a nap, ezáltal a sportolóink ízelítőt kaphattak az ukrán mentalitásból. A mérkőzést ugyan az FC Djusor nyerte, viszont játékban teljesen felülmúlta őket a SUSI ’99. Az utolsó mérkőzésen hallatlan izgalmak után, büntetőkkel nyert a Bodrog parti alakulat az Aradi fiatalok ellen. A sors visszaadta, amit elvett, tehát ha egy ajtó bezárul – lásd Arsenal Kiev-i meccs, akkor egy újabb úgyis kinyílik.
Összességében az a tény, hogy ott lehettek a sárospataki tanulók egy ilyen rangos tornán, már figyelemreméltó. Ráadásul rengeteget lehetett tanulni a mérkőzésekből és örömteli a fiatalok lelkes és egyre ügyesebb játéka is.

Hír még a SUSI házatájáról, hogy 2008. december 15-én lesz a II. Karácsonyi Sportfesztivál, melyen a gyerekek – szülők – vezetők csapatai játszanak barátságos mérkőzéseket és búcsúnak az évtől. Előtte viszont – az Adidas bajnokság keretein belül – 2008. december 13-án, az 1998-ban született fiú kézilabdások játszanak a Miskolci Sportiskolával és az Ózdi Lóci DSE-vel. A mérkőzések az ÁVG-ben kerülnek megrendezésre. A lány szivacskézisek új felszereléssel gyarapodtak, Papp Józsi bácsi gyermekei nagyon örültek a felajánlásnak.
2000-ben született csapat tagjai: Berki Bence, Ladomerszki Bence, Tóth Sebestyén, Kerülő László, Botos Zsolt, Molnár Csaba, Götz Martin, Tóth Roland, Kelemen Gergő, Kocsik Dániel, Punyi Gyula – edző.
1999-ben született csapat tagjai: Vitányi Patrik, Hochvárt Bence, Orosz Máté, Sikorszki Máté, Czipper Dominik, Tarr Milán, Varjas Marcell, Budai Bence, Preszoly Patrik, Mitró Dávid, Bujdosó Richárd, Belicza János – edző.
Az utazást támogatták: Sárospatak Város Önkormányzata, Orosz Miklós – Szeszfőzde Erdőhorváti, Totó – Lottó – Hírlap – Zrínyi utca, Pizza Express – Baranyi Róbert, SZÜLŐK – akik nélkül nem lenne SUSI. KÖSZÖNJÜK HOGY OTT LEHETTÜNK!
EREDMÉNYEK:

SUSI 2000 – Marosvásárhely 0:3
SUSI 2000 – CFK Cluj 1:2 (gólszerző: Ladomerszki Bence)
SUSI 2000 – FC Djusor 1:1 (gólszerző: Tóth Roland)
SUSI 2000 – Debreceni Sportiskola 1:3 (gólszerző: Ladomerszki Bence)
SUSI 2000 – FC Ungvar 1:0 (gólszerző: Ladomerszki Bence)
SUSI 2000 – Radnicki Valajevo 3:1 (gólszerző: Botos Zsolt, Kelemen Gergő (2) )

SUSI ’99 – CFK Cluj 0:3
SUSI ’99 – Debreceni Sportiskola 2:0 (gólszerző: Preszoly Patrik, Czipper Dominik)
SUSI ’99 – Arsenal Kiev 1:1 (gólszerző: Tarr Milán)
SUSI ’99 – Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémia 0:6
SUSI ’99 – FC Djusor 0:1
SUSI ’99 – UFC Arad 1:1 büntetőkkel 2:1 (gólszerző: Czipper Dominik, Hochvárt Bence, Vitányi Patrik)

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.13./
 

 

Meghívott szakemberek a Jegyzői Kollégium rendkívüli ülésén

 

        
             

December 10-ére a Jegyzői Kollégium rendkívüli ülését hívtuk össze, ugyanis hónapok óta kérése volt a Jegyzői Kollégium tagjainak, hogy egy olyan ülést tartsunk, amikor nem a tanácsülés munkaterveihez és napirendjeihez igazodunk, hanem a jegyzőket napi munkájukban érdeklő és érintő kérdéseket vethetünk fel, ill. problémákat tudunk megbeszélni – nyilatkozta Komáromi Éva jegyző…
 


 
 


Dr. Komáromi Éva


 

Ezekhez a témákhoz előadót is hívtunk, így pl. az első napirendi pontunkhoz a hagyatéki eljárásokkal kapcsolódó adatszolgáltatáshoz, dr. Varga György Ferenc közjegyző úr volt az előadónk.
Második napirendi pontban a közmunka program jövő évi, várható változásairól és a közfoglalkoztatás átalakításáról, a szociális törvény várható módosításairól és ennek hatásiról beszélgettünk Baranyi Józseffel a Munkaügyi Központ kirendeltség vezetőjével.

Harmadik napirendi pontunk az önkormányzatok egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos adatközlési feladatairól szólt, erről Farkas Szabolcs az OF Sátoraljaújhelyi Kirendeltségének osztályvezetője tartott előadást.
Utolsó napirendi pontunk tárgyalásakor a házi segítségnyújtás kistérségi területen történő ellátásának jövő évi lehetőségeiről Papp Imrénével a gondozási központ vezetőjével beszélgettünk.

Nagyon hasznos volt az egész értekezlet, ugyanis fórum jellegű volt, nemcsak az előadók mondták el a maguk észrevételeit, hanem kérdések felvetésére is volt lehetőség, ugyanis a jegyzőkön kívül meghívást kaptak a települések érintett ügyintézői is, akik az adott szakfeladatokkal foglalkoztak.
13 órakor kezdtük az ülést és csaknem 16 óráig tartott. Valóban tartalmas, operatív és lényegre törő feladatokat, problémákat sikerült megbeszélnünk. Mindenki úgy állt föl az asztaltól, hogy hasznosnak és eredményesnek értékelte az összejövetelünket.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.12./
 

 

Folytatódik a szociális segélyek átvizsgálása

 

        
             

Idén tavasszal kezdtük el a szociális segélyezettek körének az átvizsgálását, hiszen sok jogos észrevétel érkezett hozzánk azzal kapcsoltban, hogy bizonyos személyek, akik nem dolgoztak, jelenleg sem dolgoznak és nem is akarnak dolgozni – kezdte nyilatkozatát Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János


 

Ezek a személyek különböző segélyek adta lehetőségek kihasználásával magasabb jövedelemre tesznek szert, mint azok a köztisztviselők, közalkalmazottak, akik heti 40 órában dolgoznak és 70-80 ezer Ft nettó fizetést visznek haza.
Első körben kiszűrtük azokat a jogtalan igénylőket, akik az 1993. évi szociális törvényben foglaltakban található vagyonnal, ingatlannal, járművel, vagy vagyonértékű joggal rendelkeznek, ezek alapján azokat az autó tulajdonosokat, akiknek 855 ezer Ft-tól nagyobb értékű autóval rendelkeztek megvonásra került a szociális segély.

Itt el kell elmondanom, hogy nagyon sokan „ki vannak okosítva” a kiskapuk adta lehetőségekről, így sajnos előfordul az is, hogy hiába jár valaki a segélyért Mercédesz típusú személygépkocsival, ha ezt az autót nem a saját nevére, hanem annak az élettársának a nevére íratta, akitől papíron ugyan elvált, de jelenleg is egy háztartásban élnek. Ilyen esetekben nincs lehetőségünk semmit sem tenni.

Éppen ezért kértük szociális minisztériumot, ennek a felülvizsgálatára és ennek a kiskapunak a bezárására. Most jutottunk el addig a pontig, hogy fölülvizsgáltuk azt is, hogy ki rendelkezik a saját lakott lakásán kívül olyan ingatlannal, vagy másik lakással, amelyből hasznot szerez, pl. kiadja albérletbe, vagy értékesíthetné. Itt is nagyon sokan akadtak föl a rostán, ennek a névsornak a felülvizsgálata még folyamatban van. Valószínű, hogy itt is több esetben kell megvonni a szociális segélyt.

A múlthéten az Észak-Magyarországban, és a független hírügynökségnél is tévesen, félreérthetően jelent meg az erről szóló cikk. Ha valakinek a saját, életvitelszerűen használt lakásán kívül van másik hasznosítható vagy értékesíthető ingatlana 2m Ft feletti értékben, akkor kerül megvonásra a szociális segély.

Törő Gábor
/2008.12.12./
 

 

Kreatív Varázssziget

 

        
             

 


 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina


 

Családias légkörben zajlott a Művelődés Háza Könyvtárában december 9-én a Kreatív Varázssziget ez évi utolsó foglalkozása. Ezen alkalommal karácsonyi díszeket, dekorációkat készítettünk. A gyerekek nagy örömmel láttak hozzá a munkához, ők ablakdíszeket és téli motívumokat készítettek üvegfestéssel- számolt be a foglalkozásról Krenyitzkyné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtáros...

A szülők a karácsonyfára való díszek készítéséhez kaptak új ötleteket. Az ünnepi hangulatot a karácsonyi zene tette teljessé mindenki örömére.
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk minden kedves látogatónknak! Jövőre is szeretettel várunk minden érdeklődőt foglalkozásainkra.
 

További fotók>>>

/2008.12.12./
 

 

A várfal újabb szakaszát állították helyre

 

        
             

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma a sárospataki Rákóczi-vár helyreállításának újabb állomásához érkezett. 2008. december 5-én befejeződött a kazamatás várfal műemléki helyreállításának harmadik, befejező üteme. Az ünnepélyes átadásra városunkba érkezett Dr.Veres János pénzügyminiszter…
 


 
 


Dr. Veres János

Dr.Kovács Tibor

Jósvainé Dr. Dankó Katalin


 

Azt néztük a beérkezett pályázatokkal kapcsolatos döntésnél, hogy olyan intézmény, és olyan megbízható partner legyen a kedvezményezett, aki biztosan jó célra fogja a pénzt fordítani. Azt gondoljuk, hogy nemzeti múltunk értékeinek a megújítása mindannyiunk számára fontos, és örülünk annak, hogy ehhez mi, a Pénzügyminisztérium részéről is hozzá tudtunk járulni.

A Nemzeti Múzeumnál és itt a sárospataki múzeumnál, megfelelő gondossággal, jó szakmaisággal tudták elkészíteni és előkészíteni ezt a programot. Nagyon fontos, hogy jó beruházási program, és olyan garanciális feltételek legyenek, amely feltételek kellenek ahhoz, hogy a döntéshozó biztos lehessen abban, hogy ezt a pénzt jó célra fogják felhasználni, pontosan el fognak vele számolni, és ami ennek eredményeképpen létesül, annak nem csak két ember örül, he nem nagyon sokan örülünk mi, magyar emberek, akik a történelmi múltunk ezen emlékének a megőrzéséhez hozzá tudunk járulni.

A külső vár védelmi rendszerének műemléki helyreállításról van szó – tájékoztatta a jelenlévőket a folyamatról Jósvainé Dr. Dankó Katalin, a MNM Rákóczi Múzeumának igazgatónője…

A délnyugati kazamatás várfal - amit a források közötti falnak neveznek - annak a területnek és a környezetének a rendezése, ennek a folyamatnak a harmadik üteme zárult most le.
Tulajdonképpen elkészült, hiszen az eddigi helyreállított romok, romkonzerválás és környezetrendezés után a szigetelésre is sor került. Ehhez kapcsolódik az ágyúdomb rendezése és az ágyúdombon egy obeliszk felállítása, amely a Rákóczi szabadságharc 300. évfordulójára emlékezteti az idelátogatót.

Nagy öröm számunkra, hogy elsődlegesen a Pénzügyminisztérium támogatásával, közel százötven millió forinttal megvalósult ez a helyreállítás, és ezáltal a turisztikai parkosítása is lehetővé vált.

Dr.Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója tolmácsolta Schneider Márta kulturális szakállamtitkár üdvözletét és köszönetét mindazoknak, akik évek óta elősegítették ezt a beruházást és megvalósították.

Ritka pillanat az, amikor egy összefogásnak a szép eredményét lehet elkönyvelni – hangsúlyozta az átadási ünnepség jelentőségét, majd azokról a családokról, fiatalokról, önfeledten mosolygó gyermekekről beszélt, akik majd ezt a területet is megtöltik.
Bízzanak bennünk – tett ígéretet, arra, hogy meg fogják tartani ezt a jó szokásukat és mindig mindig fognak találni a kultúra területén olyat, amibe érdemes beruházni, amihez érdemes odaállni.
Össze kell tartani, összefogni és akkor leginkább a gondolkodásunkban megmarad az, hogy jót tettünk és képesek vagyunk emberi módra társadalmat alkotni – hangsúlyozta az összefogás jelentőségét Dr.Kovács Tibor…

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.12./
 

 

Átadták a Munkaügyi Központ új épületét Sárospatakon

 

        
             

Az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Sárospataki Kirendeltsége az EU-s követelményeknek megfelelő, az ország egyik legszebb kirendeltségét adta át Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter 2008. december 4-én…
 


 
 


 Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter


Dr. Hörcsik Richárd


Baranyi József


 

Az új kirendeltségi épület külső megjelenésében szervesen illeszkedik a szomszédos várkert történelmi jellegéhez, ugyanakkor belső terei maximálisan kielégítik a szervezet funkcionális igényeit. A kultúrált ügyintézés, a munkáltatók, ügyfelek, társszervezetek színvonalas fogadása mind a kistérség, mind a munkaügyi központ életében komoly előrelépést jelent.

A miniszter-asszony megnyitó beszéde:
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselő Úr, Polgármester Úr, kedves kollégák és minden kedves meghívott vendég, aki eljött és együtt örül velünk!
Én azt gondolom, hogy ez a pillanat - legalábbis számomra - mindenképpen jelképes, hiszen az út egyik oldalán ott van a múlt, a másik oldalán pedig a jelen. Miközben ezt a nagyon kedves, nagyon szép műsort hallgattam - amit személy szerint szeretnék nagyon megköszönni - azon gondolkodtam, hogy vajon abban a múltban, amit ez a sárospataki vár jelképez, akkor volt-e szükség munkaügyi szolgáltatásra?
Arra jutottam, hogy ha abban a formában nem is, ahogy most, de akkor is el kellett menni a legényeknek katonának, mert akkor is többen voltak, mint amit a föld el tudott tartani. Elindultak az emberek Európába vándorlegénynek, felcsaptak diáknak, hogy jogászok, orvosok legyenek belőlük, vagy akár vándorszínészként jöttek rá, hogy nem adatik meg mindig az embernek az, hogy szülőhelyén keresse a kenyerét egy életen át.
Ma ezek a folyamatok sokszorosan felerősödtek. Sokszorosára nőtt a jelentősége annak, hogy az emberek kapjanak ahhoz támogatást, hogy megtalálják az első munkahelyet, és ha szükség van rá, a másodikat, a harmadikat és mindig olyat, amivel biztosítani tudják a megélhetésüket, amiben talán jól is érzik magukat, amivel egy olyan perspektívát kapnak, ahol önmagukat meg tudják valósítani.

A munkaügyi szolgáltatások, az álláskereséshez kapcsolódó segítség, be kell látnunk, hogy tartós része életünknek. Honnan indult, milyen feladatoktól a munkaügyi szervezet, és ma hol tart, és mik azok a kihívások, amik a huszonegyedik században előtte állnak?
Én azt gondolom, hogy a XXI. század munkaügyi szervezetében, az ügyintézésen, a pénzügyi támogatások feltételének ellenőrzésén és kiutalásán túl egyre nagyobb szerepe kell, hogy legyen azoknak a szolgáltatásoknak, amelyek emberek számára lehetővé teszik, hogy a modern gazdaság igényeinek megfelelő képességekkel - úgynevezett kompetenciákkal – rendelkezzenek. A szolgáltatások segítségével megfelelő aktuális szakmát, vagy átképzést szerezzenek, hogy megfelelő tréningekben részesüljenek, amelyek biztosítják számukra azt, hogy vonzóak legyenek egy munkáltató számára, amikor megjelennek.

Tehát a munkaügyi kirendeltség egyre inkább egy nagyon komoly szolgáltatási hely, és nem hivatal, vagy hivatalnokság. Ez is indokolja azt, hogy a munkaügyi kirendeltségeink esetében elindítottunk és szeretnénk ebben az Európai Uniós fejlesztési ciklusban be is fejezni egy olyan programot, amely az ország valamennyi munkaügyi kirendeltségét eléri és küllemében, szolgáltatásaiban, annak a hátterében, informatikájában megújítva, megszépítve teszi azt minden rászoruló számára hozzáférhetővé.
Ennek az épületnek a külleme már sugározza az igényességet, az összerendezettséget, sugározza számomra a helységhez, ehhez a vidékhez való a kötődést és ehhez a világhoz, a hagyományokhoz.
Nagyon nagy szükség van arra, hogy a munkaügyi szolgálat, lépést tudjon tartani az idővel és a szükségletekkel.
Látható, hogy az utóbbi időkben egyre többen veszik górcső alá ennek az intézménynek a tevékenységét és fogalmaznak meg vele szemben új és új elvárásokat. Én amennyire - ez alatt a rövid idő alatt, mióta miniszter vagyok - meg tudtam ismerni a kollegákat, azt tudom mondani, hogy biztos vagyok benne, hogy ezekre a kihívásokra pozitív választ tudnak adni és meg fognak tudni felelni.
Meg fogunk tudni újulni és azzal járulunk hozzá a munkatársaknak a jövőbeli, még nagyobb, még jobb teljesítményéhez, hogy számukra olyan munkakörülményeket teremtünk, amely méltó ahhoz a feladathoz, amit ők végeznek, és olyan körülményeket teremtünk az álláskeresők számára is, amely számukra egyfajta biztatás a belépés pillanatában, hogy innen egy jobb világba vezet az út.

Köszöntjük miniszter asszonyt és a megjelent vendégeket! – kezdte megnyitó beszédét Dr.Hörcsik Richárd polgármester…
Szeretnénk megköszönni a minisztériumnak, hogy ezt a felújítást lehetővé tette. Hiszen akik korábban jártak itt, azok életveszélyessé nyilvánított épületbe jöttek be, nagy szerencse, hogy nem történt tragédia, de hála Istennek, most már európai körülmények között tudják fogadni az ügyfeleket.
Én úgy hiszem, hogy ez egy nagy dolog városunk életében is, hiszen a megyében talán ez volt az utolsó olyan munkaügyi központ, amelyik még rogyadozott, úgyhogy épp itt volt az ideje a felújításnak.
Emlékszem, 2002 – ben adtuk át a sátoraljaújhelyit és a két város mindig egymásra kacsintgat, hogy „Ha Újhelyben van, Patakon miért nincs?” Hát most már van jelentem, Sárospatakon is.

Miniszter asszony említette, hogy igen ott a múlt, itt a jelen. Szeretném elmondani, hogy régen a Rákóczi birodalom központja itt volt a szomszédban a Rákóczi várba, ami közel egymillió hektár műveltetésével foglalkozott és itt volt ennek a gazdasági központja is. Az akkori számadó azt is mondhatnánk, hogy az akkori „munkaügyi központ” főnöke volt, aki bizony amikor tavasszal, vagy ősszel munkára mentek akkor a népeket itt gyűjtötték össze, itt osztották el, tehát itt is működött ha úgy vesszük egyfajta munkaügyi szervezés. Akkor ez jól működött, ez volt a múlt - ebben az épületben pedig van a jövő.
Fontos ez Sárospatak számára, de nem csak Sárospatakról van szó, hiszen a kistérség 16 polgármestere közül a nagyobb rész itt van. Mi tudjuk, mi saját bőrünkön érezzük, hogy mit jelent a munkanélküliség, mert mi a fronton dolgozunk, és nem csak nem Baranyi úrhoz jönnek, hanem hozzánk is, hogy polgármester úr egy kis segélyt meg egy kis munkát.

Az interneten olvasom a megjegyzéseket, hogy erre bezzeg van pénz, a munkanélküliség kezelésére pedig nincs pénz. Én úgy hiszem, hogy ezzel egy áldatlan állapot szűnik meg, mert aki ide jött az tudta, hogy a Rákóczi utcán reggel nem lehetett közlekedni, a tilosban parkoltak mert nem volt parkolóhely. De ezzel megoldódik ez a probléma, ezen kívül ez egy fontos állomása annak, hogy Sárospatak épül és szépül.
Azt is külön köszönjük, hogy Sárospataki vállalkozó tervezte. Az már kevésbé öröm számunkra, hogy nem sárospataki vállalkozó volt a kivitelező de, hát ilyen a közbeszerzés. Akkor is meg kell ezt említenünk, mert eltökélt szándékunk, hogy az előttünk álló beruházások nagyobb részét sárospataki vállalkozók fogják végezni, ezzel szeretnénk hozzá járulni ahhoz, hogy legalább munkahelyeket tudjunk megtartani Sárospatakon és környékén.

Végül, én azt kívánom kedves igazgató úr, hogy ne legyen sok ügyfél. Egyre kevesebben jöjjenek és akár zárják is be. Én ennek örülnék a legjobban. Hiszen ahogy a jövőre nézünk, ahogy miniszter asszony is említette, bizony- bizony nagy forgalma lesz ennek az épületnek. Én kívánom az itt lévő munkatársaknak - hiszen napi kapcsolatunk van egymással - hogy minél kevesebb munkájuk legyen, de ami van, az legyen polgárbarát.
Miniszter asszony, még egyszer megköszönjük ezt a beruházást amivel városunk tovább szépült. Reméljük, hogy a kistérség polgármesterei is látják, hogy ide bizalommal lehet küldeni a polgárokat.

A Sárospataki Kirendeltségen 2008. október végén csaknem 3 ezer fő regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, közöttük 362 pályakezdő fiatalt – egészítette ki adatokkal a köszöntőket Baranyi József, a kirendeltség vezetője…

A térségben élők jó részét a mezőgazdaságban, az építőiparban és vendéglátásban foglalkoztatják, ahol szezonálisan alakul a létszám, nagy éven belüli hullámzás jellemző.
Ezzel együtt az álláskeresők havi átlagos száma megegyezett az előző évivel, s a térség foglalkoztatási és munkanélküliségi mutatói sem változtak érdemben, viszont kedvezőtlenebbek - országos összehasonlításban - a leghátrányosabb helyzetűek közé tartozó megyék átlagától.

Az álláskeresők helyzete nem könnyű, mivel közülük minden második szakképzetlen, csak az általános iskola 8 vagy annál kevesebb osztályát végezte. Hasonlóan sok a tartósan, legalább egy éve folyamatosan munkanélküli (46%) és a rendszeres szociális segélyre támaszkodó (56%) is közöttük. Egyre több munkaadó reagál a piaci kihívásokra határozott idejű foglalkoztatási szándékkal, s megrendelésük, piacuk függvényében hosszabbítják, illetve szüntetik meg alkalmazottaik munkaviszonyát.
A térség munkáltatói könnyen találnak igényeiknek megfelelő munkavállalót, ez alól leginkább a jól képzett CNC forgácsolók, minősített hegesztők, lakatosok jelentenek kivételt, mert ezekben a szakmákban -akárcsak országosan - már itt is hiány mutatkozik.

A helyi munkaadók is egyre inkább igénylik a foglalkoztatás segítését, akár bértámogatás, akár közhasznú foglalkoztatás formájában. A körzet munkaügyi kirendeltsége ez évben közel 390 millió Ft-tal gazdálkodik, melyből mintegy 1.500 álláskereső foglalkoztatását vagy képzést tudja támogatni. Ez az összeg kiegészül az uniós programok nyújtotta lehetőségekkel, s így október végéig a kirendeltség már több mint ezer főt támogatással, további 740 főt támogatás nélkül segített munkához, s több mint kétszáz fő munkaerő-piaci képzését finanszírozza. Ezek mellett a kirendeltség fontos feladatának tekinti, hogy tanácsadással, tréningekkel készítse fel, segítse az álláskeresőket az önálló álláskeresésre, a képességeiknek megfelelő szakmák, képzések kiválasztására, elsajátítására, s hogy minél nagyobb eséllyel, a változásokra felkészülten igazodjanak el a munka világában.

A Sárospataki Kirendeltség épület-korszerűsítésének szükségessége
A kirendeltség alapvetően lakás céljára épült, ezért funkcionálisan nem felelt meg a korszerű, ügyfélközpontú, szolgáltató jellegű munkavégzés optimális feltételeinek. Az elmúlt időszakban az épület teherhordó szerkezetében súlyos, helyenként életveszélyesnek minősíthető statikai gondok is keletkeztek, ezért elkerülhetetlenné vált az átépítése.
Az új kirendeltségi épület a régi helyén valósult meg, a munkálatok alatt a kirendeltség a helyi Oktatási Központban látta el feladatát. Az átmeneti állapot nem volt jelentős időtartamú, a kivitelezés 2008. április 30-án kezdődött, s 2008. szeptember 30-án fejeződött be.

Az épületet Beke Té István, a sárospataki Art-Hitech Kft építésze tervezte, a kivitelezési munkálatokat a nyíregyházi székhelyű KARAKTER Kft nyerte el, a közbeszerzési eljárás lebonyolítója a miskolci Spektrum 3 Kft volt.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Fejlesztési programja keretében megvalósuló beruházás értéke 93 millió Ft volt, melynek keretében egy 540 m2 alapterületű épület kerül most átadásra. Az épületben 120 m2 ügyféltér, tárgyaló, Foglalkozási-és Rehabilitációs Tanácsadó, s közel 160 m2 alapterülettel 6 db iroda valósult meg. Az alagsorban irattár, garázs, vendégszoba és a mindennapi ügymenet ellátásához szükséges kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra.
A sárospataki kirendeltség illetékességi területéhez 18 település lakosai, munkáltatói tartoznak. A kulturált ügyintézés, a munkáltatók, ügyfelek, társszervezetek színvonalas fogadása mind a kistérség, mind a munkaügyi központ életében komoly előrelépést jelent.

További fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2008.12.11./
 

 

Bazár a Kincskereső Tagóvodában

 

        
             

Már több mint egy évtizede, hogy óvodánk szülői és dolgozói közössége – Sárospatakon elsőként – a karácsonyi ünnepekhez közeledve bazárt és játszóházat rendez. A készülődés már hetekkel korábban elkezdődik. A csoportokban a munkadélutánokon és otthon is szorgoskodnak a szülők, nagyszülők (gyakran a gyerekek is), az óvó nénik, dajka nénik, bölcsődei kolleganők – tájékoztatta az olvasókat Hubainé Józsa Magdolna tagóvoda vezető...
 


 
 


Hubainé Józsa Magdolna


 

Idén november 29-én, szombat délutánra hívtuk és vártuk a családokat, az érdeklődőket erre a közös programra. A játszóházban mézest sütöttünk, díszítettünk, karácsonyi díszeket készítettünk, rajzoltunk, színeztünk a gyerekekkel és szüleikkel együtt. A büfében sokféle finom sütemény, palacsinta, pattogatott kukorica… várta az érkezőket, ahol a finom falatok mellett jókat lehetett beszélgetni is. Az óvó nénik bábelőadása – A szállást kérő róka c. magyar népmese – igazi színházi élményt nyújtva varázsolta el a gyerekeket.

E rendezvényünk elengedhetetlen része, velejárója az ajándéktárgyak árusítása, melyben a szülők a dolgozókkal együtt vállalnak részt.
A bazár jó alkalom arra is, hogy a családokkal együtt töltsünk egy kellemes délutánt, ahol hangulatos légkörben tevékenykedhetünk együtt a gyerekekkel, a szülőkkel, ötletes és egyedi ajándéktárgyakat vásárolhatunk, meghitt, baráti beszélgetések alakulhatnak ki, s mindezek mellett anyagi támogatást nyújthatunk az óvodásoknak és a bölcsődéseknek.

Köszönjük, hogy ez éven is sokan megtiszteltek jelenlétükkel, segítségünkre voltak, vásárlásukkal támogattak bennünket céljaink megvalósításában!

További fotók>>>

/2008.12.11./
 

 

Ünnepi alkalmak – hogy ne csak a zsiványoknak legyen az!

 

        
             

Most kezdődik el a vásárlási láz, amikor megrohamozzuk a kereskedelemi egységeket, ilyenkor általában nagyobb összegű készpénzt tartunk magunknál, a bankkártyán is több pénz van, illetve a már beszerzett árukat a kocsiba bedobva megyünk tovább vásárolni - hívja fel a figyelmünket Dr. Téglás István, a Sárospataki rendőrkapitányság vezetője...
 


 
 


Dr. Téglás István


 

Sajnos a statisztika számai azt jelzik, hogy nem fordítunk kellő figyelmet értékeink védelmére. A bűnelkövetőket aktivizálhatja a vásárlási forgatag, gyakran találnak kedvező alkalmat bűnös szándékuk valóra váltására ezekben a hetekben. Igaz a régi mondás: alkalom szüli a tolvajt, mely alkalmat óvatlanságunkkal teremtjük meg.

Pozitívum viszont a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén, hogy a nagyvárosokra jellemző, „profi” zsebes csoportok nem működnek, azonban esetenként az alkalmi tolvajlás jelentkezik.
A „munkamegosztás” alapján dolgozó zsebesek jellemzően lökdösődéssel terelik el a figyelmet, majd egyikük ügyes kézmozdulattal emeli ki a ruházat vagy táskák külső zsebeiből a pénztárcát, bankkártyát, okiratot, illetve a mobiltelefont. Előfordul, hogy áruházak parkolóiban kéregető személy vagy közlekedési lámpáknál álló, „önkéntes ablakmosó” szabadít meg értékeinktől, miközben aprópénzért tartják a markukat.

Mit érdemes megfogadni és tenni a zseblopás elkerülésére?
Ne tartson magánál a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt, illetve értékes tárgyait rejtve hordja. Az értékeit ruházatában, táskája belső zsebeiben, lehetőség szerint szorosan testközelben (hóna alá szorítva) vagy akár több helyen tárolja, és kerülje el, hogy fizetőeszköze (készpénz, bankkártya) a pulton vagy bevásárlókocsiban maradjon akár rövid időre is.
Soha ne helyezze bankkártyája mellé PIN kódját, lakáskulcsához lakcímét tartalmazó feliratot, mivel ezen adatok birtokában az elkövető további kárt okozhat.
ATM-nél történő készpénzfelvétel, illetve bankkártyával történő fizetés alkalmával ügyeljen arra, hogy idegen ne láthassa a beütött kódszámát, a felvett összeget.
Amennyiben mobiltelefonjának vagy bankkártyájának eltulajdonítását észlelte, azonnal intézkedjen azok letiltására az illetékes szervek felé, lakáskulcs lopás esetén a zárak cseréje ajánlott.

A feljelentés megtétele során a rendőrségen kérni fogják értékeinek listáját, egyedi azonosításra alkalmas paramétereit, ezért jegyezze fel előzetesen azok jellemzőit (pld. műszaki cikknél típus és gyári szám, ékszer esetén egyedi jellemzők).
Amennyiben észleljük a mások sérelmére elkövetett lopást, adjuk meg a tőlünk elvárható segítséget, és ne menjünk el az esemény mellett, valamint tanúskodjunk a rendőrségen, mert legközelebb akár velünk is előfordulhat ilyen eset.

Törő Gábor
/2008.12.11./
 

 

Az eltitkolt vagyon

 

A közel múltban az Észak-magyarországi Régió ellenőrei egy olyan, több vállalkozásban érdekelt magánszemélynél folytattak vagyonosodási vizsgálatot, aki 90 millió forintnyi tagi kölcsön befizetést és törzstőke emelést teljesített, az évi bevallott 900 ezer forintos jövedelméből. A kiválasztás során a jelenséget észlelő revizoroknak is feltűnt ez a nem kis ellentmondást sejtető helyzet, és megindították a vizsgálatot.
Az eljárás során, amikor az adózó kiadásait és bevételeit időrendbe állították közel 22 millió forintnyi eltitkolt jövedelmet találtak, amely miatt 7,6 millió forintnyi adóhiány megfizetésére kötelezték a delikvenst.

Az adózó az ellenőrzési eljárás lezárása előtt néhány nappal még úgy nyilatkozott, hogy további bizonyítási indítványa nincs. Ezzel szemben az adóvizsgálati jegyzőkönyv átvételét követően átadott több kölcsönszerződést és nyilatkozatot, melyek szerint a kérdéses időszakban édesapjától, továbbá rokonaitól összesen 18,5 millió forintnyi kölcsönt és ajándékot kapott. Így a pótlólag becsatolt bizonyítékokkal a már kimutatott fedezethiányok időpontját megelőző napokra a hiánnyal közel megegyező összegben próbált forrásokat igazolni. A kölcsönök szépséghibája azonban az volt, hogy azokról sem a magánszemély, sem a kölcsönt nyújtó édesapa a vizsgálat során nem tett említést, annak ellenére, hogy a szerződéseken szereplő dátumok szerint már a vizsgálat kezdetén is rendelkezésükre álltak ezek a bizonyítékok. Az ajándékokkal kapcsolatosan megállapítást nyert, hogy a revízió az eljárás kezdetén megjelölt rokonoktól kapott pénzösszegeket forrásként már egyszer figyelembe vette, továbbá az észrevételben megjelölt összegekről az ajándékozók saját vizsgálatuk során nem tettek említést, ráadásul az azok nyújtásához szükséges pénzügyi fedezettel sem rendelkeztek.

A fellebbezés kivizsgáló másodfokú adóhatóság a pótlólag benyújtott kölcsönöket és ajándékokat nem fogadta el hiteles bizonyítékként, egyetértett az első fokú határozatban foglaltakkal. A másodfokú határozat ellen benyújtott keresetet a bíróság is elutasította, így a fizetési kötelezettség természetesen jogerőre emelkedett.


 
 APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Sajtóreferense [sajtob.emo@apeh.gov.hu]
/2008.12.11./
 

 

Az üvegcipő

 

        
             

 


 
 


Csatlósné Komáromi Katalin


 

December 2-án kedden este a 10. színházi évad második előadását, Molnár Ferenc: Az üvegcipő című vígjátékát a Forrás Színház előadásában láthattuk A Művelődés Házában - számolt be a nagy sikerű előadásról Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő...

Ezt a darabot is a fordulatos cselekménybonyolítás, a meghatóan finom emberábrázolás, és gördülékeny nyelvezet jellemez, miközben cinizmusig keserű iróniája könyörtelenül tart tükröt elénk.

A sárospataki közönség ismét egy érdekes, jó színvonalú előadással lett gazdagabb és bízunk benne, hogy a következő darab is elnyeri a nézők érdeklődését. Terveink szerint Kosztolányi Dezső: ÉDES ANNA c. drámája a Gózon Gyula Kamaraszínház előadásában január 21-én kerül bemutatásra.

További LEVI fotók>>>

/2008.12.10./
 

 

A kerékpár is jármű, alkoholos állapotban nem használható

 

        
             

2008. december 5–én 20 óra 35 perckor személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, Sárospatak Gárdonyi úton, a 83 szám előtti útszakaszon. Egy kerékpáros kivilágítatlanul közlekedett, akinek egy személygépkocsi szabályosan elkezdte az előzését – nyilatkozta Bacsó Tibor, rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője…
 


 
 


 Bacsó Tibor


 

Miután a személygépkocsi az előzést elkezdte, a kerékpáros irányjelzés nélkül, féktávolságon belül bekanyarodott a személygépkocsi elé, ami elütötte, de szerencsére a kerékpáros csak könnyű sérüléseket szenvedett. Viszont ennél a balesetnél is szerepet játszott a szeszesital fogyasztás - a kerékpáros részéről.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy a kerékpár is járműnek minősül, és ha valaki ittas állapotban közlekedik kerékpáron, akkor ittas járművezetés szabálysértését valósítja meg.

2008. december 6–án történt egy közlekedési baleset a Sárospatak és Apróhomok közötti útszakaszon, ahol egy őz ugrott ki egy személygépkocsi elé féktávolságon belül. A gépkocsi az őzet elütötte, ami a helyszínen elpusztult, a gépkocsiban pedig anyagi kár keletkezett. A rendőri intézkedést a gépkocsivezető kérte.
Figyelem, a kenézlői úton gyakoriak a vadelütéses balesetek. Ennek tudatában, óvatosan közlekedjenek azon az útvonalon!

Cziczer Katalin
/2008.12.10./
 

 

Folytatódik a tavasszal elkezdett faültetési program

 

        
             

Az éven - immár másodszor - jelentős faültetési program zajlik városunkban. Hat év szünet után, az idén tavasszal már sor került több száz facsemete kihelyezésére, az erre leginkább indokolt – egyben alkalmas - helyekre, elsősorban a város északi (Végardó) részén – tudtuk meg Mahalek Istvántól, a Kommunális Szervezet vezetőjétől…
 


 
 


Mahalek István

Pálmai István


 

A legnagyobb örömünkre a kiültetett platán-, kőris- és májusfák, valamint az örökzöldek szinte mindegyike befogant, és az eddig eltelt időszakban a rongálás, illetve lopás is minimális volt - köszönet ezért minden sárospataki polgártársunknak, akik óvták a kiültetett fákat. Bízunk benne, hogy ez a kedvező jelenség a továbbiakban is megmarad.

Az elmúlt hetekben újra megkeresett bennünket Pálmai István úr, az ÉSZAKERDŐ ZRT. Sárospataki Erdészeti Igazgatóságának igazgatója és - hasonlóan, mint tavasszal -, a saját tulajdonában lévő csemetekertben nevelt növendékekből ajánlott fel a város számára több száz darabot. E nagylelkű és önzetlen szándékot örömmel fogadtuk, és éltünk a lehetőséggel.

A november közepén, a csemetekertből elhozott és ideiglenesen ledepózott növényeket az elmúlt héten kezdtük el kiültetni a város különböző pontjaira, kihasználva a kedvező időjárást. A nyírfa, fekete kőris, szivarfa, májusfa, törökmogyoró fajtákat az Arany János u. déli szakaszára, valamint a Bláthy Ottó, Esze Tamás és Illyés Gyula utcákba ültettük, ültetjük el.
Amennyiben az időjárás továbbra is kedvező marad, úgy a programot az idén még örökzöldek és platánok ültetésével folytatjuk.

A Kommunális Szervezet valamennyi közreműködő dolgozója, valamint az ültetést irányító Pintér Csaba művezető kollégám nevében is mondom: bízunk abban, hogy erőfeszítéseink, és az ebbe a programba befektetett jelentős energiáink nem hiábavalók, és néhány év múlva az itt lakók és idelátogatók gyönyörködhetnek mostani munkánk eredményében.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.10./
 

 

Részletesen a fürdőfejlesztésről

 

        
             

A fürdőfejlesztés városunk kiemelt beruházása, amit - érthető módon – a lakosság nagy érdeklődése kísér. Ezért számolt be Erdős Tamás tanácsnok a fejlesztésről kicsit részletesebben, a tervek közzétételével egyidejűleg
 


 
 


Erdős Tamás


 

Az első ütem részeként került sor idén tavasszal a gyermekmedence felújítására, ugyanis az a tavalyi szezonban ez nem üzemelt, vízforgató híján nem kapott működési engedélyt a szakhatóságtól.
Az első ütem további szakaszában kerül sor a most közzétett tervek megvalósítására 2009. június 1-ig. Ennek része a két új bejárati épület (Északi bejárat és városi bejárat), ami magában foglal 13 új üzlethelyiséget, ebből négy ajándék-strandcikk üzlet, 9 pedig vendéglátóüzlet (amelyek kifelé is tudnak majd árulni), illetve korszerű új illemhelyeket (akadálymentest is). A két épület teljes alapterülete közel 700 négyzetméter, amelyben helyet kap az összesen 6 db jegypénztár is, a belépés pedig forgótárcsás beléptetőrendszerrel történik majd.

Megújul a teljes északi és déli kerítésszakasz, végre elfelejthetjük a rossz emlékű és kinézetű betonpaneleket. A korábbi vizesblokk helyén, a termál medence és a kerítés között épül az új személyzeti épület, amelyben raktárak, öltözők, munkatársi pihenő kapnak helyet. Itt lesz az elsősegélynyújtó hely is, ami eddig nagyon hiányzott.
A meglévő gyermekmedence kiegészül egy új bébi pancsolóval és egy játszótérrel, ez lesz a kisgyermekesek korábbinál nyugodtabb pihenő, játszóhelye.
Kicsivel arrébb, persze kellően elkülönülve, a kerítés mentén észak felé haladva a következő épület egy új WC blokk, amelybe már remélhetőleg lesz kedve bemenni a fürdővendégnek.

Kb. a korábbi vendéglátó pavilonok helyén létesül az új, 500 négyzetméteres strandmedence. Az öltözőfülkék és zuhanyállások a medencék mellett kerülnek elhelyezésre.
Valamennyi jelenlegi közlekedési útvonal burkolatát kicseréljük, az új úthálózat, térburkolat több ezer négyzetméter lesz. Természetesen a vendéglátóhelyek mellett nagy terek kínálkoznak majd a teraszok számára, amit az üzemeltetők rendeznek majd be igényeik szerint, de úgy, hogy azt a tervezővel kötelesek egyeztetni. Lehet egységes is, de lehet változatos is, ami bizonyos, hogy a korábbi "sátortábor" megszűnik.

Új hulladékgyűjtő épületek, utcabútorok, virágtartók, kerékpártároló is helyet kapnak a területen. A büfék árufeltöltéséhez nem kell majd a strand területére behajtani, sőt tilos lesz gépjárművel a fürdőben közlekedni. Ezt szolgálja majd az új teherbejáró is.
Megújulnak a növények és a parkrészek is, hiszen az építkezés rengeteg földmunkával is jár, a sérült gyepet, virágokat, növényeket pótolni kell majd.

Ez tehát az első ütem, amelyre összességében 500 millió forintot szavazott meg a testület. Ebből a gyermekmedence tervekkel, engedélyezéssel együtt kevesebb mint, 50 millióba került, a nyári fürdő most közzétett fejlesztésének értéke a kivitelezési szerződés szerint 449 millió forint.

Folytassuk a második ütemmel: ez az az ütem, amelynek keretében egy közel 3000 négyzetméter összes alapterületű wellness központ létesül (természetesen több emeleten). Ennek helye a helyszínrajzon jól látható. Ennek a létesítménynek a bejárata a Szegfű és Virág utcák kereszteződésben lesz, tehát nyugat felöl egy új funkcióhoz egy új bejáratot kap a fürdő. A megvalósulás után természetesen világos jogosultsági szabályok alapján a beléptető rendszer engedi be-ki a vendégeket, ezzel együtt pontosan méri a forgalmat is.
A Szegfű és Virág utcák szemben lévő sarkán létesül a wellness központ parkolója (Ebben az ütemben a wellness mellé nem épül élményfürdő, aminek egyrészt forrás oldalon nincs meg jelenleg a fedezete, másrészt a szakértői vélemények és megtérülési számítások szerint sokkal rosszabbak a mutatói, mint a wellness szolgáltatásoknak. Következő ütemben kerülhet sor az élményfürdőre, ha lesznek még uniós támogatások és ha a wellness beváltotta a hozzá fűzött reményeket).
A Wellness központ projektjére nyert a város (a Pataqua Kft.) 250 millió forint uniós támogatást az Észak Magyarországi Operatív Program keretében, amelyhez 1 milliárd forint saját erőt tesz a város a kötvényforrásból. Tehát a fürdőre szánt kötvény forrás összesen 1,5 milliárd forint, erről döntött a testület korábban.
Egy következő, de már nem önkormányzati forrást terhelő ütem az új wellness központ tőszomszédságában létesülő, magánbefektetés révén megvalósuló wellness szálloda építése, amely a jelenlegi elképzelések szerint a wellness központtal azonos időpontra, 2010 tavaszára készül el. Ebben a jelenlegi tárgyalások és érdeklődések alapján 80-150 szoba és minden ****-os kategóriához szükséges szolgáltatás megtalálható lesz.
A szállodának helyet adó telek pályáztatásának előkészítése folyamatban van, több érdeklődő jelezte már szándékát. Ennek a beruházásnak a várható értéke megközelíti az 1 milliárd forintot.

Néhány szót ejtsünk arról is, hogy a bemutatott ütemeken túl mit kell még tenni ahhoz, hogy mindez megfelelő módon működjön. Először is rendbe kell tenni a termál kutakat (lásd 2008. november 28-i testületi ülés jegyzőkönyve, rövidesen olvasható a honlapon), ki kell alakítani az északi parkolót (tervezés, engedélyezés folyamatban), ideiglenesen majd véglegesen át kell helyezni a jelenlegi termál kempinget, számos fürdő környéki utat kell felújítani (például olyat is, amelyet 1997-98-ban mindenféle útalap nélkül építettek meg).

A szakmában köztudott - és természetesen ezt nem én állítom, bár sokat tanultam, tanulok a szakmáról, de nem vagyok szakmaibeli - hogy a fürdőágazat legkevésbé megtérülő eleme a versenysportot kiszolgálni képes vízisport létesítmény, azaz uszoda. Rendkívül magasak a beruházási és üzemeltetési költségei, és nem párosulnak hozzá a megfelelő bevételek. Szinte minden híres nagy fürdő sportuszodáját a többi tevékenység "tartja el", mert majd valamennyi helyen önmagában jelentős veszteséget hoz az uszoda üzemeltetése. Egy-két kivétel azért van, ott viszont a versenysport, sportturizmus rendkívül fejlett, sok a szponzor, nemzetközi, de legalábbis magas szintű hazai eredmények szükségesek. Abban természetesen egyet értünk, hogy nagyon nagy szükség lenne rá nálunk is, de már a mostani fejlesztések megtérülése, üzleti megalapozottsága miatt is megköveznek egyesek, teljesen igazuk lenne, ha azt terveznénk, hogy az első ütemekben tervezünk sportuszodát létesíteni. Az lenne az igazi felelőtlenség. Így hát egyelőre a biztonság a legfontosabb, na adjuk fel az uszodát, de csak akkor beszélhetünk komolyan róla, ha a megvalósuló létesítményeink bebizonyítják, hogy a versenysport érdekei fontosak annyira, hogy bevállaljuk a vele járó veszteségeket.
Addig pedig marad a már megszokott úszómedencénk, aminek a sátra további kérdéseket is felvet majd egy rövid idő múlva...

(Ezt a tájékoztatást a Fórumra írta be Erdős Tamás tanácsnok, részben az ott felvetődött kérdésekre válaszolva.)

A fürdőfejlesztési tervek

Törő Gábor
/2008.12.10./
 

 

AIDS Világnap - a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
             

„Védd Magad! Élni, nem félni kell!”

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola az Európai Szociális Alaphoz benyújtott és nyertes „Egészségfejlesztő és drogprevenció” pályázata segítségével felvilágosító mozivetítést rendezett A Moziban - nyilatkozta Szegedi Istvánné, igazgatónő...
 


 
 


Szegedi Istvánné


 

Az 5-6-7-8. évfolyamos tanulók az AIDS-dráma című oktatófilmet tekintették meg A Moziban, melynek megértését és feldolgozását iskolánk két védőnője – Lukács Györgyné és Szanyi Violetta – oly módon segítették, hogy a vetítés többszöri megszakításával konkrét, életszerű kiegészítéseket tettek. Ez a rendhagyó és újszerű módszer nagyon tetszett a gyerekeknek és a pedagógusoknak, hatásosságát azzal fokozzuk, hogy a következő természetismeret és biológia órákon újra átbeszéljük, megbeszéljük e témát, és tájékozottságukat TOTO-val mérjük fel.

Sajnos hazánkban rohamosan nő a tizenéves és huszonévesek körében a HIV-fertőzöttség, illetve AIDS megbetegedések aránya és a lakosság ezirányú tájékozottsága meglehetősen alacsony színvonalú (az országos statisztikák alapján). Reméljük, hogy tanítványaink teljesen tisztában vannak azzal, hogy a HIV-fertőzés milyen módon terjed, illetve nem terjed, így a megelőzés lehetősége számukra teljeskörű lesz.

Az alábbi honlapon részletesen tájékozódhatunk a HIV-fertőzésről és az AIDS betegségről: http://www.aids-info.ch/u_te/aas-u-f2.htm

/2008.12.09./
 

 

Kiállítás Tokajban Hrihorij Szkovorodáról

 

        
             

2008 december 3-án a Tokaji Múzeumban tartották a Hrihorij Szavics Szkovoroda tárlat megnyitóját. Az eseményt a múzeum igazgatója, Jaczkó Zsolt nyitotta meg, akinek a szakmai segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ez a kiállítás. Utána Vozdvizsenszkij Vagyim, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanára, a kiállítás ötletének atyja és megvalósítója vezette be a megjelenteket Szkovoroda életművébe és pályájába...
 


 
 


Vozdvizsenszkij Vagyim


 

Majd Sáfrány Dóra a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának 11. évfolyamos tanulója felolvasta Szkovoroda részletes életpályáját, milyen emlékeket hagyott ránk a költő és író. Ezt követően Rák Balázs a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának 13.B osztályos diákja ismertette a megjelentekkel a Magyar Borok Bizottságának működését, Szkovoroda feladatát ebben a misszióban. A kiállítás megnyitóján meghallgathattuk az „In Natalem Jesu” című dalt orosz nyelven - ami később „Csendes éj” néven terjedt el Magyarországon - , amelyet a 13.B osztály leánykórusa adott elő a nézők számára. A megnyitó díszvendégei voltak a beregszászi Magyar Konzulátus diplomatái a főkonzul úr vezetésével. Rajtuk kívül megjelent Kincses László, a Tokaj Kereskedőház Rt. képviselője, Dr. Matisz János, a sátoraljaújhelyi Ábránd Ágynemű Kft. igazgatója és különböző újságírók is.

Az expozíció nagyon tartalmas volt, összefoglalja Szkovoroda életét és munkásságát, az itt eltöltött éveket. Szkovoroda járt Sárospatakon, nagy hatást tettek rá Comenius művei és a pataki tanítási módszerek. Közel negyven kilométert tett meg többször gyalog csak azért, hogy az ekkor itt tanító híres pataki tanárok előadásait hallgathassa, mint például abban az időben itt tanító ifj. Csécsi János. Az pravoszláv vallású költőre nagy hatást tettek a református tanok, további életpályáját végigkíséri az itt szerzett tudás, a tapasztalatok.

A tárlat megnyitása után a vendégek közösen átvonultak a tokaji görög-orosz ortodox templomhoz, ahol közös koszorúzással és mécses gyújtással emlékeztek meg Hrihorij Szavics Szkovorodáról.

További fotók>>>

/2008.12.09./
 

 

A zenetanulást nem lehet elég korán elkezdeni

 

        
             

 


 
 


 Krenyiczkyné Sárosi Krisztina


 

A Zrínyi Ilona Városi Könyvtárban zajlott a Baba-Mama Klub soron következő foglalkozása. Ezen alkalommal zenebölcsit varázsoltunk a babáknak, Varjas Csabáné zenepedagógus segítségével – számolt be a foglalkozásról Krenyiczkyné Sárosi Krisztina

A kisgyermekek nagyon kíváncsian nézegették a különböző ritmushangszereket, és kis idő elteltével már bátran ki is próbálták ezeket. Különböző mondókákat és dalokat hallhattak a babák és a kismamák, amelyeknek nagyon örültek.
 

További fotók>>>

/2008.12.09./
 

 

Pedagógiai Díj 2008

 

        
             
 

Demblovszkyné Szabó Judit a Kincskereső Tagóvoda óvodapedagógusa több évtizedes pedagógiai munkája elismeréseként a Borsod –Abaúj – Zemplén Megye Közoktatásáért Közalapítvány Pedagógiai Díját vehette át...
 


 
 


Demblovszkyné Szabó Judit


 

A kitüntetés indoklásának főbb gondolatai: 1976 július1-től – vagyis a kezdettől- az óvoda dolgozója. 22 éven át óvodavezető helyettesként, majd 1998-tól óvodavezetőként segítője, megálmodója, irányítója az intézmény életének. Kiemelkedő szakmai tudással, vezetői képességekkel rendelkezik, aki hivatását, a gyermekeket igaz szívvel szerető pedagógus. Mély humánumával, segítő szándékával, a gyermekek érdekeit mindenek felett tiszteletben tartó szemléletével a szülők körében is őszinte elismerést, szeretetet vívott ki.

Pedagógiai hitével, munkájával, szervező készségével mindig meg tudott felelni a kor kihívásainak. Nemcsak szűk közösségének, de Sárospatak és a térség pedagógusainak is segítette munkáját, az igazgatói -, majd az óvodavezetői munkaközösségek vezetőjeként. A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar óvodapedagógus hallgatóinak gyakorlati képzését vezeti. Számos írása jelent meg szakmai folyóiratokban. Több helyen tartott előadást, különféle szakmai fórumokon, határainkon innen és túl, pl. felvidéki és kárpátaljai óvónők számára.

Több szakmai és civil szervezet aktív tagja: Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Országos Egyesülete, Waldorf óvónők közössége, KIWANIS Női Klub.
 

Kincskereső Tagóvoda
/2008.12.08./
 

 

Sárospatakra is érkezik Betlehemből békeláng

 

        
             
 

Az adventi készülődés egyik különleges eseménye lehet az, hogy idén Sárospatak is részesül a Betlehemből érkező békelángból és e jelképes mozzanat is kifejezheti a Krisztusvárásban való összetartozásunkat, a világosság szolgálatában való részt vállalásunkat...
 


 
  

1986-ban osztrák cserkészek gondolata volt, hogy a linczi fogytékos otthon lakóit megörvendeztetik azzal, hogy karácsonyukra Betlehemből a születés templomában meggyújtott mécsessel hoznak lángot. Ez az egyszeri ötlet olyan sikeresnek bizonyult, hogy mára már 10 ország cserkészei várják Bécsben a repülőgépet, ami elhozza Betlehemből a lángot.

Bécsből cserkészek hozzák el Sárospatakra a lángot, melynek fogadása és továbbadása december 14-én vasárnap 10 órakor lesz a sárospataki református templomban. Az Istentisztelet végén, aki szeretne a lángból otthonába vinni, hozott mécsessel, gyertyával ezt megteheti. A lángot adventben még megőrzi a templom, és reméljük a láng a mozgalom szándéka szerint a béke és szeretet üzenetét viszi tovább és rámutat arra, hogy Jézus Krisztus és hű követői a világ világosságát jelentik.

Református Lelkészi Hivatal
/2008.12.08./
 

 

Magyar tájak

 

        
             
 

Újra indul a Magyar tájak című szórakoztató pódiumsorozatunk. Ebben az évadban a Nyírséget, a Jászságot, a Felső-Bodrogközt és Kassa környékét tervezzük bemutatni. Szeretnénk a programokat színesíteni, de ragaszkodunk a már bevált könyvajánlóhoz, a zenéhez, tánchoz, és a népi ételek kóstolásához - küldte felhívávát Darmos István...
 


 
 


Darmos István


 

Mivel ebben az évadban a Nemzeti Kulturális Alap támogatja a rendezvénysorozatot, így a belépőjegyek árát jelentősen csökkentettük. 500 Ft/fő áron vehetnek részt az érdeklődők a rendezvényen, de továbbra is kérjük – az ételek mennyiségének meghatározása miatt –, hogy egy nappal az előadás előtt vegyék meg a jegyeket.

December 10-én 18.00-tól a Nyírség bemutatására kértük fel Ugyan Attilát, a www.kirandulunk.hu weblap főszerkesztőjét, s a Nyírség táncegyüttes néhány táncosát. A rendezvényt táncbemutatóval színesítjük, nyírségi gombóclevessel ízesítjük.

/2008.12.08./
 

 

Óvatosabban a zebránál!

 

        
             
 

2008. december 8-án reggel 7óra 30 perc körül könnyű személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Sárospatak – Arany János úton, az Árpád Vezér Gimnázium előtti gyalogátkelőhelynél - nyilatkozta Molnár János rendőr főtörzszászlós…
 


 
 


Molnár János


 

A helyszínre kiérkezve megállapítottuk, hogy az Arany János úton, az Árpád Vezér Gimnázium előtt egy gimnazista kislány szeretett volna áthaladni a túloldalról a gimnázium irányába a gyalogátkelőhelyen. Egy Zsuk kisteherautó megállt, hogy megadja neki az elsőbbséget.

Miközben a kislány haladt át a gyalogátkelőhelyen, a kisteherautó vezetője nem győződött meg kellőképpen, hogy biztonságosan elhaladt-e már előtte, és elindult. Ennek következtében a Zsuk a baloldalával elsodorta a gyalogost, aki elesett és vállát megütötte - könnyű sérülést szenvedett.

A baleset körülményeit szabálysértési eljárás keretén belül vizsgáljuk.

Cziczer Katalin
/2008.12.08./
 

 

Könyv jelent meg Sárospatak történetéről

 

        
             
 

2008. december 4-én mutatta be Dr.Hörcsik Richárd polgármester a Bodrog partján van egy város című könyvét A Művelődés Háza pódiumtermében. A történész-polgármester elmondta a könyv írásának indítékát és körülményeit, amit Dr.Dienes Dénes professzor ismertetett a megjelenteknek. A könyvbemutató végén dedikálásra is sor került…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd

Dr. Dienes Dénes


 

Az elmúlt huszonöt év történészi munkásságának egy összefoglalója ez a könyv, ami Sárospatakot és Sárospatak történetét illeti, hiszen nagyon sokszor jártam körül, úgy a gazdaságtörténet, a művelődéstörténet, mint az építészet története területén, ami Sárospatakhoz tartozik – kezdte mondandóját Dr.Hörcsik Richárd polgármester…

A könyv részben összefoglalása mind ezeknek, másrészt pedig új tanulmányokat is írtam - hiszen Anasztáziát ünnepeltük, Szent Erzsébetet ünnepeltük - hogy mi a kapcsolatuk Sárospatakkal - bár ez nem az én kutatási területem.

Hogy miért írtam ezt a könyvet? Miért állítottam össze? Azért, mert úgy tapasztaltam, hogy van érdeklődés Sárospatak város története iránt és sajnos nincs egy olyan monográfiánk, mint mondjuk Újhelynek vagy Miskolcnak. Ez a jövendőre vár.

Megelégeltem azt, hogy akik idelátogatnak hozzám, nem tudok a kezükbe adni egy jól összefogott munkát Sárospatakról. A várról van, a kollégiumról van, de magáról a városról nincs. Ezen felbuzdulva úgy gondoltam, hogy akkor én hozzálátok és megírom. Másfél hónapom volt rá, ennyi idő alatt vezettem papírra, és a kollégák megszerkesztették.

Remélem, hogy ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy akik Patakra látogatnak, meggyőződhetnek arról - elolvasván a könyvet - hogy Pataknak nem csak kilencszáz éves múltja van, hanem olyan múlt ez, ami a magyar művelődés, gazdaság, vagy oktatás történetében is jelentős szerepet játszik.
Azt kérem a patakiaktól, a pataki diákoktól, hogy olvassák ezt a könyvet, amit én a városom iránti tiszteletem jeléül is írtam.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.07./
 

 

Új tűzoltó autót kapott a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság

 

        
                                       
 

Egy 2005-ös pályázat valósult meg ezzel, az önrész tizenhárom százalék, a bekerülési érték pedig hatvanötmillió forint volt. A szükséges összeget a térségünkben lévő negyvennégy önkormányzat adta össze, ami közel nyolcmillió négyszázezer forintot jelentett – számolt be az új gépjármű beszerzéséről Lőrincz György tűzoltóparancsnok 2008. december 1-jén, az új jármű átadásakor…
 


 
 


Lőrincz György

Szamosvölgyi Péter

Aros János


 

A régi vízszállító gépjármű most már huszonkét éves és a műszaki állapota, illetve a paraméterei olyanok voltak, amelyek mindenféleképpen indokolták, hogy egy új gépjárművel leváltsuk.

Ezzel mindenképpen könnyedebben lehet dolgozni, könnyebben használható, ha összehasonlítjuk a két gépjárművet, rögtön szembe tűnik a változás. Ezt a kor követelményeinek megfelelően készítették, elég, ha csak annyit mondok, hogy a kezelőjének a dolgát megkönnyítették azzal, hogy a gépjármű érintőképernyős szivattyúval rendelkezik és önállóan be is tud avatkozni két vízsugárral.

Ezen felül, sajnos nem tudom elmondani, hogy mindenféleképpen jó állapotban van a technikánk, hiszen az évről évre öregszik. Viszont a pályázati feltételeket úgy teremtik meg, hogy azokat minél magasabb önrésszel szabják most már meg, az önkormányzatok pedig a térségünkben eléggé elszegényedtek és ezt nem igen fogják tudni vállalni.

Itt kell megjegyeznem, hogy még folyamatban van két pályázatunk, amit tűzoltó eszközök fejlesztésére - gondolok itt a védő sisakra, védőruházatra, védőcsizmára – adtunk be, melynek egy részét meg fogjuk kapni még december folyamán, a második részét pedig 2009. első negyedévében.

Sátoraljaújhely város polgármestere, Szamosvölgyi Péter az összefogás jelentőségét hangsúlyozta a új tűzoltó autóval kapcsolatban:
Ezzel a tűzoltóautóval nagy mennyiségű vizet tudnak vinni, így olyan terepekre is ki tudnak menni a tűzoltók, ahová eddig vízhiány miatt hiába mentek ki, illetve komolyabb beavatkozásra nem is voltak képesek. Ez a jármű több funkciós, az épülettüzek esetében és az erdőtüzek kezelése esetén is használható. Vidékünk erdős vidék és rétek találhatóak nagy kiterjedésben és nagyon sokszor fordulnak elő tüzek.

A tűzoltóság által lefedett térség önkormányzatai vállalták be az önerőt létszámarányosan és a lényeg az, hogy egy folyamatos összefogás van a tűzoltóság felszerelésével, pályázataival kapcsolatban, mert azért lássuk tisztán, a tűzoltóautó nem nézi a települések határait, hanem oda megy, ahol szükség van rá.

Az átadásnál Sárospatak város vezetését Aros János alpolgármester képviselte…
A tűzoltók természetesen nem csak Sátoraljaújhelyi, hanem bodrogközi, hegyközi és sárospataki tűzeseteknél is azonnal jönnek és segítenek. Sőt, gyakran kapunk olyan esetekben is segítséget tőlük, ami is nem biztos, hogy az ő feladatuk lenne, mégis készséggel állnak mindig rendelkezésünkre.

 Éppen ezért örülök, hogy ennek az új tűzoltóautónak a beszerzése megtörtént és bízom benne, hogy csak a gyakorlatok során fogunk vele találkozni és minél kevesebb éles bevetésben fogjuk Sárospatak környékén látni.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.07./
 

 

Kézilabda: egy góllal kaptunk ki Fehérgyarmaton

 

        
             
 

Az őszi szezon utolsó mérkőzését játszotta kézilabdacsapatunk Fehérgyarmaton, ahol fájó vereséget szenvedtünk 29:28 (14:16), pedig nagyon sokáig úgy festett, sikerül az idegenbeli bravúr. Álomba illő első félidő, végig magabiztos vezetés, majd az utolsó másodpercekben 59:49-nél egy kihagyott büntető és 1 gólos vereség. Színvonalas, izgalmas mérkőzés és a végén dráma – küldte tudósítását Papp József
 


 
 


Papp József


 

Fehérgyarmat, 400 néző. Vezette: Nagy, Végert
Sárospatak: Simon - Nagy G. (4), Kovács (8), Medve (4), Szemán , Nagyházi S. (3), Nagyházi P. (3). Csere:Gadnai, Czili (4), Türk (2), Csendes, Papp. Edző: Simák György.

Hétméteresek: 6/4, ill. 6/4.
Kiállítások: 6, ill. 12 perc.
Az eredmény alakulása: 6.p.:2-2. 15.p.: 5-6. 21.p.: 7-10. 26.p.: 9-14. 29.p.: 13-16. 35.p.: 16-19. 43.p.: 21-23. 51.p.: 24-26. 55.p.: 27-27. 57.p.: 29-27. 60.p.:29-28

1. Hajdúböszörményi KSE 11 10 0 1 331 248 20
2. FVSE-Fevill                11 10 0 1 367 298 20
3. Sárospatak TC            11 9 0 2 348 287 18
4. Hajdúnánás-Robzol 2000 KSE 11 9 0 2 355 298 18
5. Nádudvari SE              11 5 1 5 344 344 11
6. DEAC Debrecen           11 5 0 6 297 289 10
7. Balmazújvárosi KK        11 4 2 5 297 308 10
8. Tiszavasvári SE           11 4 2 5 302 337 10
9. Mátészalkai MTK          11 3 3 5 333 364 9
10. Hajdúszoboszlói KSKE  11 1 1 9 307 370 3
11. Nyírbátori VKC            11 1 0 10 270 333 2
12. Bőcs KSC                  11 0 1 10 264 339 1

STC Kézilabda Szakosztály
/2008.12.07./
 

 

MIKULÁS-KUPA VÁROSI ÚSZÓVERSENY

 

        
             

 


 
 


 

Hagyományosan 2008. december 3-án és 4-én délután került megrendezésre a Mikulás-kupa úszóverseny, ahol idén rekordlétszámú versenyző állt fel a rajtkövekre. 450 indulója volt a különböző versenyszámokban és korcsoportokban a megmérettetésnek. A verseny eredménylistáját Víghné Fehérvári Zsuzsa sport szakreferenstől, a verseny szervezőjétől kaptuk meg…

Gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő tanárnak az eredményes munkához!
Eredmények:

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.07./
 

 

Jótékonysági bállal a bazilika orgonájáért

 

        
             
 

Örömmel nyugtáztuk, hogy a Katolikus Plébániának az Őszi Szent Erzsébet Napok zárásaként sikerült megrendezni egy jótékonysági estet. A bál időpontja kicsit rendhagyó volt, eddig ugyanis mindig farsangi időszakban került rá sor – számolt be az ÁVG aulájában 2008. novemberében megtartott bálról Koleszár Krisztián
 


 
 


Koleszár Krisztián


 

Most, hogy lement az elmúlt évben a jubileumi szent év programsorozata, folytatva Sárospatak ezt a lelkesedést, ősszel összehozott egy több napból álló Őszi Szent Erzsébet Napok néven nevezett programsorozatot, és ez ennek a befejező része volt ez a jótékonysági bál.
A célja az előző évekhez hasonlóan az maradt, hogy a bazilikában lévő orgona felújítási költségeire gyűjtsünk s bár tudjuk, hogy ezek a bevételek csupán csepp a tengerben, mégis reménnyel tekintünk afelé, hogyha nem is a közeljövőben, de valamikor meg fog valósulni, hogy az orgonánkat fel tudjuk újítani.

Ebbe a bálba is szintén, mint az előző évekbe szervesen belekapcsolódott az egyházközség. A hagyományos egyházközségi műsor, ahol mind a fiatalok, mind a felnőttek részt vettek, most egy új elemmel bővült. Októbertől elkezdődtek az elsőáldozásra és bérmálkozásra való felkészítések és egy műsorszám erejéig szerettük volna a jelenlévő vendégeknek, az egyházközség tagjainak bemutatni azokat a gyerekeket, akik ennek a szentségnek a vételére készülnek és ezt úgy tettük, hogy egy közös dal erejéig gyakorlatilag minden hittanost meghívtunk a műsorba, hogy szerepeljen.
Ez a bál rendhagyó volt, és ez meglátszott a létszámon is, ami 213 fő volt, és ez a kétszázon felüli létszám beteljesítette az álmainkat.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.12.07./
 

 

Mikulás-nap az ovikban

 

        
             
 

December 6-a Miklós napja. Szent Miklós története még ma is él a gyerekek és a felnőttek körében is. A legenda szerint Miklós, apja halála után nagy vagyont örökölt, de ő maga szinte szűkölködve élt. A rászorulókat viszont bőkezűen segítette. Különösen a gyerekeket szerette. Kíséretével – az ördöggel, illetve a krampusszal – olyan házakba tért be, ahol nagy szükség volt a segítségére. Napjainkban a Mikulás nemcsak az ablakba kirakott csizmákba tesz ajándékot, hanem ellátogat az óvodákba, iskolákba is. Előfordul, hogy néhány gyerek a mikuláscsomag mellé virgácsot is kap, de erre csak az igazi „rosszcsontok” számíthatnak. A gyermekek mindezért nagy izgalommal várják a jövetelét. Sárospatak óvodáiban is különböző hagyományok és szokások alakultak ki a Mikulás-várásra – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető.
 


 
 


Lendvainé Szendrei ÁgnesEgyed Katalin

 


Hubainé Józsa Magdolna

 


 


 

A Kincskereső Tagóvodában az adventi készülődés első napjaiban a ”Mikulás-alma” fogyasztásával tartják számon a napokat a jó öreg Mikulás érkezéséig. Minden nap egy almát annyi szeletre vágnak ahányan a csoportban vannak (gyerekek, felnőttek), s a nap szertartásába építve közösen elfogyasztják. A Mikulás érkezését a benti cipőkben talált mogyoró jelzi a gyerekeknek. Ebből természetes módon következik, hogy megtisztogatják a csizmájukat, a bakancsukat, amit aztán egy nagy kosárban összegyűjtenek, majd az ablakokban elhelyeznek. Amíg várakoznak, az óvónők felolvassák a gyerekeknek „aranykönyvből” a Mikulás üzenetét. Ezután elhelyezkednek az ablakok előtt, s halkan énekelve, verselgetve várják, hogy meghallják a csengőszót, a csizma koppanását. S egyszer csak feltűnik a várva várt Mikulás, s néhány kedves szóval, üdvözlő kézmozdulattal kísérve elhelyezi a csomagokat a kiscipőkbe. Talán a legörömtelibb pillanata a délelőttnek, amikor a gyerekek kezükbe kapják az ajándékukat, s bontogatva fedezik fel, mit rejt a zsák.

A bölcsődés gyermekek is ámulattal figyelték és kíváncsian várták, hogy mikor jelenik meg ablakuk előtt a Mikulás és mit hoz nekik.

A Carolina Tagóvodába is megérkezett a Mikulás. Havat ugyan nem hozott, de ajándékokat annál inkább, amit a gyerekek boldogan vettek át. A várakozás pillanatait a Comenius Tanítóképző Főiskola óvodapedagógus szakos hallgatóinak egy csoportja tette emlékezetessé a kicsik számára. A Mikulás kesztyűje című mesét dramatizálták, amely nagy élményt jelentett mindannyiuknak.

A Mese óvodában a nagycsoportos gyerekek műsorával kezdődött az ünneplés. A Mikulásról szóló versek és dalok meghallgatása, illetve közös éneklése után minden csoportba ellátogatott és minden gyermeknek csomagot vitt az „öreg” Mikulás. Az ajándék átadásával egyidőben néhány jó tanácsot és intelmet is mondott a gyermekeknek, melyet ők komolyan fogadtak.
E napot mindhárom intézményegységben még látványosabbá és színesebbé tette a lovas Mikulások és kíséretük látogatása, melyet ezúton is megköszönünk.
A gyerekek rácsodálkoztak a lóháton érkező vendégekre és az általuk osztogatott szaloncukrok után izgatottan kapkodtak és figyelték, hogy ki hányat tud elkapni.

Mentovics Éva: Télapó az oviban

Tavaly télen az oviban
nálunk járt a Télapó.
Arca kedves és mosolygós,
haja fehér, mint a hó.

Egymás után minden ovis
a térdére ülhetett,
- nagyon meg voltunk hatódva -
s úgy mondtuk a verseket.

Télapóka mesélt nekünk,
s készült rólunk egy fotó.
Mivel nekem nagyon kedves,
szobám falán látható.

Amikor a képre nézek
eszembe jut, mit mondott:
- egy év múlva újra jövök,
s hozok nektek csomagot. -

Eltelt egy év, december van,
s készülünk az oviban:
verseket és dalt tanulunk,
s előadjuk majd vígan.

Ha betoppan, dallal várjuk
kedves öreg Télapót.
Reméljük, hogy - úgy, mint tavaly -
most is hoz majd minden jót.
 

További fotók Mese Óvoda>>>                   További fotók Carolina Tagóvoda>>>                    További fotók Kincskereső Tagóvoda>>>

/2008.12.05./
 

 

Mikulás nap a Gyakorlóban

 

        
             
 

December első hete már a készülődés, várakozás ideje. Csütörtökön megérkezett az iskola fenyőfája, ami ebben a tanévben hófehérbe öltözött.
 


 
 


 

Pénteken reggelre a tanulókat kis meglepetés várta a tantermekben. A délelőtt folyamán a Lovas Mikulások is ellátogattak hozzánk, majd az alsó tagozatos testvérosztályok műsorral és ajándékokkal lepték meg egymást. A nap zárásaként a főiskolás hallgatók- Bodnárné Novákovics Zsuzsa tanárnő felkészítésével - remek hangulatú műsorral kedveskedtek tanítványainknak. A műsor végén a Télapó is megjött, akit az alsó tagozatosok dallal és verssel köszöntöttek.
A napköziben játékos sporttevékenységek és „gofrisütés” zárta a napot.

„Télapó a nagy zsákjából,
szétosztott a boldogságból.”

További fotók>>>

/2008.12.06./
 

 

Nyert a Kistérség közmunka pályázata

 

        
             
 

2008. november 28-án kaptunk értesítést arról, hogy a téli közmunka program pályázatunk nyert. Így lehetővé válik két hónapon keresztül százöt fő foglalkoztatása - ez három település kivételével az egész kistérséget érinti – számolt be egy újabb sikeres pályázatról Pongrácz László, a Sárospataki Kistérségi Társulás irodavezetője…
 


 
 


Pongrácz László


 

A főbb szempontok a következők: csak tartós munkanélkülieket lehet foglalkoztatni, meghatározott a roma kisebbség aránya - aminek 30% fölöttinek kell lenni - illetve a rendszeres szociális segélyezésben részesülők arányának 50% fölöttinek.

Olyan munkákat vállaltunk be a téli közmunkaprogram keretében, amely elsődlegesen a környezet rendbetételére, tisztántartására irányul, illetve ha a téli viszonyok úgy kívánják, akkor ez hó eltakarítás, csúszásmentesítés formájában fog megvalósulni.

Az eszközbeszerzés folyamatban van, az árajánlatokat megkértük és mindazon települések, amelyek közmunkásokat fognak foglalkoztatni, az ehhez szükséges eszközöket is megkapják. A közmunka program kezdete 2008. december 10. a befejezése pedig 2009. február 9-re várható.

Cziczer Katalin
/2008.12.06./
 

 

300 évvel ezelőtti Rákóczi-országgyűlésre emlékeztek az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
                

2008. december 2-án Nagy Csaba tárogatóművész előadásával emlékeztek az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban az 1708-as sárospataki országgyűlésre. Az „ÁVG-estek” részét képező bemutatón a hangszer történetével, a kuruc vitézek tábori szokásaival, s természetesen sok-sok gyönyörű dallammal ismertette meg a közönséget a világhírű művész.

A korhű viselet és tárgyak segítségével sikerült hitelesen megidézni a kor hangulatát. A fejedelem alakját, életútjának fontosabb állomásait végigkísérve, Kavecsánszki Ádám AJTP-s diák prezentációja segítségével ismerhették meg a diáktársak.
 


 
 /2008.12.06./
 

 

Kitűnő hangulat, színvonalas mérkőzések az Árvay-Kupán

 

        
             
 

A november 29-30-án lezajlott Árvay-Kupa Nemzetközi Teremlabdarúgó Tornán az idén 10 település 12 iskolájának 20 csapata mérte össze tudását 4 korcsoportban. A torna nyolc éves történetében először vett részt a tornán mindhárom sárospataki általános iskola - küldte a tudósítást Gönczy Zoltán, szervező...
 


 
 


Gönczy Zoltán


 

A nyíregyházi, újfehértói és hajdúdorogi csapat mellett az idén is részt vett a rendezvényen a lengyel Strug Tyczyn sportegyesület csapata. Az idei mezőny nagyon kiegyensúlyozott volt, három korcsoportban is csak az utolsó mérkőzésen dőlt el, hogy ki lesz a végső győztes. Újdonság volt még az éven a csarnokban a folyosó felőli oldalon a palánk, aminek anyagát Botos Zsolt szülő ajánlotta fel, megmunkálásában pedig Kendi József asztalos mester segédkezett.

Támogatók: BODROG WELLNESS SZÁLLODA ÉS TENGERSZEM KEMPING, DON PATYA PIZZÉRIA, BANA TÜZÉP, PATAK-TANK KFT., A JTAI ÉS TÁRSAI KFT., MINIMÁL SPORT CITY CENTER, VÁR KFT. D-ÉG PONT SZERELVÉNYBOLT, SEREG JÁNOS, SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA, B-A-Z MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT, ÁRVAY ALAPÍTVÁNY

EREDMÉNYEK:

I. kcs. fiú (2000-2001): 1. Árvay 10 p
2. II. Rákóczi 9p
3. Karcsa 4p
4. Kisrefi 4p
5. Pálháza 1p

Legjobb játékos: Kelemen Gergő (II. Rákóczi)
Legjobb kapus: Berki Bence (Árvay)
Gólkirály: Váradi Ádám (Karcsa)
Legjobb hazai játékos: Götz Martin (Árvay)

II. kcs. fiú (1998-1999): 1. Móra – Nyíregyháza 10p
2. Kisrefi 7p
3. Karcsa 6p
4. Árvay 6p
5. II. Rákóczi 0p

Legjobb játékos: Sánta Soma (Refi)
Legjobb kapus: Simon Tibor (Karcsa)
Gólkirály: Szabó Csongor (Nyíregyháza)
  III. kcs. fiú (1996-1997): 1. Újfehértó 12p
2. Szerencs 7p
3. Tyczyn (lengyel) 6p
4. Girincs 4p
5. Árvay 0p

Legjobb játékos: Rábai Gergely (Szerencs)
Legjobb kapus: Jerzey Mihalek (Tyczyn)
Gólkirály: Ötvös Bence (Újfehértó)

IV. kcs. lány (1994-1996): 1. Árvay 10p
2. Tolcsva 8p
3. Hajdúdorog 6p
4. Pálháza 4p
5. Karcsa 0p

Legjobb játékos: Kapéri Kitti (Árvay)
Legjobb kapus: Für Kamilla (Hajdúdorog)
Gólkirálynők: Komáromi Karina (Tolcsva) és Tóth Emese (Árvay)

 

További fotók>>>

/2008.12.05./
 

 

Árpád-házi I. András és Anasztázia megemlékezés

 

        
             
 

Árpád-házi I. András és Anasztázia királyi párról emlékezett meg a Szent Erzsébet Házban, Sárospatak Város Önkormányzata, a Pro Ecclesia Alapítvány és a Sárospataki Görög Katolikus Egyházközség, közös szervezésében.…
 


 
 


Mosolygó Tamás

Dr. Szabó Irén

Dr. Hörcsik Richárd


 

András apostol emléknapjának közelében – ebben az esztendőben napján – immár negyedik alkalommal emlékeztek meg a királyi páról, mint akik Patakot királyi szálláshellyé tették és a templomot, a rotundát építtették.
A megemlékezés a görög katolikus templomban az ünnepi szentliturgia keretében kezdődött, amihez Makláry Karina fuvolázása és Széprétiné Simai Ágnes Katalin szavalata varázsolt méltó hangulatot.

Mosolygó Tamás szenátor, parókus beszédében a királyi párról, mint szellemi ősökről, követendő példaadókról szólt, - karácsonyi készületünkben hogyan kell Krisztust hordozó szent templommá építeni életünket.

Az ünnepség folytatására a Szent Erzsébet Ház könyvtárterme zsúfolásig megtelt. A megemlékezést megtisztelte érdeklődésével dr. Szarka János egyháztörténész, diósgyőri esperes is. Ő az, aki segítette a királyi párt a történelem homályából elénk lépni, felismerve Sárospatakkal való kapcsolatuk korunkat is meghatározó jelentősségét.

Az ünneplésben részt vett dr. Fehér Erzsébet történész, Borsi Antal szobrász és Makláry Zsolt ikonfestőművész is; valamint a környező parókiák vezetői.
Mosolygó Tamás köszöntötte az közreműködőket és megjelenteket. Üdvözlő szavaiban elmondta, hogy a történelmi múltból előlép a királyi pár, hogy királyi jelenlétükkel megerősítsenek bennünket.
Az ünnepi hangulatot ifjú művészek alapozták meg, Makláry Karina fuvolázása és Tamás Janka szavalata – Dsida Jenő: Templomablak című verse – belső látáshoz emelte a szíveket.

Dr. Szabó Irén könyvbemutatójában – A magyarországi görög katolikus vallásgyakorlat gesztusai - elmondta, hogy igazából nem is volt szándéka doktori disszertációjának könyv formában való megjelentetése, de az Európai Folklór Intézet e kuriózum néprajzkutatói munkát fontosnak találta, s a Gondolat Kiadó gondozásában megjelenttette. A bemutató során szólt általában a gesztusokról, közülük kiemelt és bemutatott néhányat. A keresztvetés, állás és áldás bemutatásakor, a gesztusok eredetét, jelentését és célját is részletesen megvilágította.

Dr. Hörcsik Richárd történész, Sárospatak polgármestere – Anasztázia és Patak című megemlékező előadásában többek között hangsúlyozta: Patak a mai rangját is a királyi párnak köszönheti. Patak a Dunától keletre az egyedüli királynői város, s hogy Szent Erzsébet itt születhetett, az ő megalapozó építkezésüknek – Anasztázia királynő itt szeretett tartózkodni – köszönhető.

Megemlítette, hogy a kor szokása szerint a királynő kíséretében bizonyára érkeztek városunkba vallása szerinti, bizánci keresztény szertartású papok, s szerzetesek is. Végezetül a királyi pár emlékének ápolását felkarolókat arra kérte, ne hagyják feledésbe merülni őket, mivel sokat köszönhetünk nekik. Tekintélyük, munkásságuk és életük számunkra ma is tekintélyt, munkát és életet ad.
A résztvevők identitásukban megerősödve távoztak.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.05./
 

 

„Igazgyöngyök” – Wass Albert-est Kádárné Szász Hilda előadásában

 

        
             
 

November 27-én Kádárné Szász Hilda előadói estjére hívta a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár az irodalmat kedvelőket - számolt be az estről Kövér Sándorné könyvtárvezető....
 


 
 


Kádárné Szász Hilda


 

Az előadó régóta szoros kapcsolatban áll a könyvtárral, és a Költészet Napján rendezett verses beszélgetés alkalmával fogalmazódott meg, hogy szívesen teret biztosítunk vendégeinknek a bemutatkozáshoz akkor is, ha önálló estet állítanak össze. Kádárné Szász Hilda a Vay Miklós Szakképző Iskola tanárnője, először vállalkozott erre az embert próbáló feladatra. Saját elképzelése szerint állította össze műsorát Wass Albert gondolataiból, mintegy igazgyöngy-füzérré fűzve azokat.

Az előadásban elhangzó zenés részek a mondanivaló alátámasztását, színesítését szolgálták Dér Krisztina hangszeres közreműködésével.
A jó érzékkel összeválogatott képek kivetítése sokat segített a hangulat megteremtésében. Egy jól átgondolt, alaposan kiérlelt előadást láthattunk, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a hosszú percekig állva tapsoló közönség meghatottsága. Az előadás után már Tiszavasváriból és Sátoraljaújhelyből is érdeklődtek. Büszkék vagyunk, hogy Kádárné Szász Hilda könyvtárunk szervezésében mutatkozhatott be először, és nagyon sok ilyen sikeres előadást kívánunk még neki!

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.05./
 

 

Rákóczi emléknap volt a Refiben

 

        
             
 

Rákóczi emléknap volt a Refiben november 26-án az 1708-as sárospataki kuruc országgyűlés 300. évfordulója alakalmából. Reggel rádiós megemlékezéssel indult a nap. Az iskolarádiós megemlékezés műsorát szerkesztette és összeállította Vinnainé Lakatos Éva tanárnő, a felvételt a Refriss stábja (a médiaszakkör rádiós diákjai)készítette. A műsor szereplői: Csernyu Ivett 12.E, Dienes Franciska 11.a, Furik Bettina 11.A, Czinke Sándor 13.E, Panka Tamás 13.E...
 


 
 


 


 

Délután a Rákóczi Szövetség iskolai szervezete György Kosztikné Sáfár Katalin irányításával - rövid műsorral egybekötve - koszorút helyezett el II. Rákóczi Ferenc iskolakert előtt álló szobránál. Majd az alma mater folyosóján elhelyezett kiállítás megnyitására került sor. A tablókon és a kiállítási szekrényekben lévő anyag a Rákóczi családdal, a nagyságos fejedelem életével s a szabadságharc legfontosabb személyeivel, dokumentumaival ismerteti meg az érdeklődő diákokat. Az összeállítás fontos részét képezik Gombos Levente, öregdiák várról készült felvételei. A tárlat összeállításában a történelem munkaközösség tagjai közül György Kosztikné Sáfár Katalin és Vinnainé Lakatos Éva mellett nagyon sokat segítettek Czidor Ágnes és Boros Attila tanárok is.
Du. 15 órától az Imateremben Dr. Tamás Edit a Rákóczi vár főmuzeológusa elemezte a Rákóczi-szabadságharc országgyűléseinek eseményeit, végzéseit, s értékelte a sárospataki országgyűlés jelentőségét. A magas színvonalú előadás sok új ismerettel gazdagította a diákok tudását. Remélhetően a találkozásból sokan azt is leszűrték, hogy a magyar történelemben való tájékozottság identitásuk alapvető követelménye.

További fotók>>>

/2008.12.05./
 

 

Hány évnek kell még eltelni?

 

        
             
 

Hány évnek kell még eltelni ahhoz, hogy december 5.-én ne jusson eszünkbe 2004. december 5, amikor szavazatainkkal végleg jóváhagytuk a nagyhatalmak igazságtalan trianoni döntését? Nem akartuk, hogy a román, szlovák, szerb, stb. mellett magyar állampolgárnak is nevezhessék magukat azok, akiknek apjuk, nagyapjuk, dédapjuk és minden felmenőjük magyar volt…
 


 
 


Kattintson a képre!


 

Hogyan fordulhatott ez elő, máig sem értjük! Tudjuk, hogy mi az igazság, hogy Ők éppen olyan magyarok, mint mi vagyunk – de jobban járunk, ha nem vállaljuk az összehasonlítást, mert nagyon hamar kiderül, hogy magyarabbak. Mi ugyanis nyugodtan beszélhetünk az utcán, a buszmegállóban magyarul, akár egymással, akár telefonon, magyarveréstől nem kell tartanunk - és Ők ilyen körülmények között is vállalják magyarságukat.
És még mi döntöttünk úgy, hogy Ők ne lehessenek magyar állampolgárok!
Sokan nevezik december 5.-ét a szégyen napjának. Szomorú, de be kell látnunk, hogy igazuk van, mint anyaország leszerepeltünk...

Törő Gábor
/2008.12.05./
 

 

Szelektív hulladékgyűjtés az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
             
 

Egy tisztább, élhetőbb világ alakításához járul hozzá 2008. december 1-jétől az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium. A mindannyiunkhoz eljutó rémisztő ismeretek a környezetszennyezésről arra indították az iskolát, hogy a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével előkészítsék a csomagolási hulladékok újrahasznosítását - tájékoztatta az olvasókat Tóth Tamás, igazgató...
 


 
 


Tóth Tamás


 

A környezeti és gazdasági szempontból is előnyös tevékenység nem ismeretlen a diákok előtt, ám erről lévő információink bővítésére, pontosítására nagy hangsúlyt fektettek az előző hetekben az intézményben. Többen részt vettek az ÖKO-Pannon Kht. által támogatott drámafoglalkozáson, s helye volt a probléma megvitatásának a szaktárgyi órákon is. Bizonytalanságok, kétségek eloszlatására, téves hiedelmek felszámolására volt így lehetőség.

A kreatív diákok munkájának köszönhető, hogy az iskolaépületben található – megnövekedett számú - szemetesedény egyedi arculatot öltött. A fiatalok által készített plakátok jelzik e hónaptól, hogy a kukásedény-szigetek egy-egy szemetesébe mit is gyűjtenek.
Az iskolában folyó környezettudatos nevelésben részesülők reméljük, családjaik hulladéktárolási szokásait is képesek lesznek alakítani.

Cziczer Katalin
/2008.12.04./
 

 

Budapesten járt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tantestülete

 

        
             
 

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola dolgozói 2008. november 22-én Budapestre kirándultak. A hagyományossá vált őszi kirándulás célja a világ legsikeresebb kiállításának, a Bodies kiállításnak a megtekintése, a titkos katonai kórház és atombunker, végül a kínai agyaghadsereg meglátogatása volt – küldte tudósítását Ivánné Rácz Judit szervező…
 


 
 


Ivánné Rácz Judit


 

A tévé híradásaiból többször hallottunk a világot bejárt Bodies kiállításról, az ott kiállított valódi emberi testekről, és arról is, hogy hogyan készültek ezek. A képernyőn látottak kíváncsivá tett minket. A kilenc galériában több mint kétszáz preparált szerv és egész test mutatja be, hogy milyen hihetetlenül összetett rendszert alkotnak testünk csontjai, izmai, idegei, véredényei és szervei. Lehetőség volt megcsodálni szerveink és szervrendszereink szépségét és összetételét. Hasznos információkkal szolgált arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket, és hogyan élhetünk egészségesebben.

Az emberek nem is gondolják, hogy mit rejtenek a budapesti Várnegyed pincéi. A több mint egyórás túrán megismertük a II. világháború alatt épült és használt részeket. Az 1944-45-ös ostrom során több ezer sebesült szorult a Sziklakórházba és a várbarlangba. A hidegháború idején atombunkerré fejlesztették és szigorúan titkos minősítést kapott.

Utunk utolsó állomása az ASIA Centerben kiállított agyaghadsereghez vezetett. A kiállított agyagkatonákon megfigyelhettük a kor fegyvereit, a hadirendet, a hadviselés módjait, a hadsereg szervezési elveit és megoldásait. A kirándulást közös vacsora zárta.

További fotók>>>

/2008.12.04./
 

 

Lengyel és szlovák csapat is játszott az őszi teremtornán Sárospatakon

 

        
             
 

A Sárospataki Torna Club november 30-án rendezte meg az őszi nemzetközi teremtornát, melyen 1994-95-ben született játékosok mérték össze tudásukat. A tornán öt csapat szerepelt, amelyek a helyezések eldöntéséért körmérkőzést játszottak – küldte tudósítását Kovács Gábor, az STC Labdarúgó Szakosztályának vezetője…
 


 
 


Kovács Gábor


 

Külön öröm volt számunkra, hogy a résztvevő csapatok között jelen volt Lengyelországból a STRUG TYCZYN, valamint Szlovákia képviseletében TEREBES csapata. A magyar színeket ABAÚJSZÁNTÓ, GÖNC valamint a szervezők csapata, a SÁROSPATAKI TC képviselete.

Jó iramú, színvonalas és izgalmas mérkőzéseket láthattak a kilátogató nézők. A díjakat Aros János alpolgármester, valamint Lendák Lajos, a Sport Bizottság elnöke adta át.

Külön elismerés a rendezők részére, hogy a jelen lévő csapatok viszont-meghívást intéztek a saját rendezésű tornájukra.
Helyezések: I. SÁROSPATAKI TC
II. TEREBES
III. STUG TYCZYN
IV. ABAÚJSZÁNTÓ
V. GÖNC

A hazaiak legjobb játékosa: SZebényi Ádám
A gólkirály: Mészár Dávid

További fotók>>> (Iván Sándor fotói)

/2008.12.04./
 

 

Nem tétlenkedik a Foltos Pille Kör

 

        
             
 

Varrós hétvégét tartottunk A Művelődés Háza foltvarró szakkörének. Ugyan minden héten egyszer, péntekenként találkozunk, de az az idő ahhoz túl kevés ahhoz, hogy nagyobb lélegzetű munkákhoz hozzáfogjunk – számolt tevékenységükről Bogdán Erzsébet, a Kör vezetője…
 


 
 


Bogdán Erzsébet


 

Nyáron, egy országos táborban – Mezőkövesden - tanultunk egy hátizsákvarrást, amibe a lányok beleszerettek és úgy döntöttünk, hogy ezt a szombatot arra szánjuk, hogy mindenki varr egy hátizsákot. Ezek az összejövetelek azért is jók, mert hosszabb időt töltünk együtt, s így jobban meg tudunk mutatni egymásnak különböző technikákat.
Az utóbbi időben nagyon sok pályázaton vettünk részt és mindig eredményesen. Az elmúlt évben volt egy „Guruló Orsó” pályázat, ahonnan elhoztuk az első díjat és még egy különdíjat is.

Most, az idén tavasszal a Reneszánsz Év jegyében volt egy „Reneszánsz Foltokban” pályázat, amit Tiszaújváros hirdetett meg. Ott is pályáztunk öten a foltvarrók közül, végül egy harmadik díjat és egy különdíjat hoztunk el.
Ez az anyag, különböző városokban vándorkiállításként szerepel, és most itt van A Művelődés Házában december 7 – ig.
Most készülünk egy újabb pályázatra, amit a Dunántúlon hirdetett meg a Berény Folt csoport a barátság jegyében, Szeretet - Barátság címmel. Most adjuk be a pályázatot decemberben, és jövő év elején kell leadni a munkánkat.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.04./
 

 

Felszálló ágban a sárospataki foci

 

        
             
 

Megtartotta év végi záró gyűlését a STC Labdarúgó Szakosztályának Baráti Köre. Az összejövetelnek az Újbástya Rendezvényközpont adott helyet. A kör vezetője, Koscsó István tájékoztatta a résztvevőket az eltelt időszak eseményeiről…
 


 
 


Koscsó István


 

Örömmel számolt be róla, hogy a csapat a korábbi évekhez képest magasabb színvonalú mezőnyben, jobb helyezést ért el, több pontot szerzett és a kívülállók szerint is jobb meccseket élvezhetett a közönség.

A Baráti Kör pénzügyi helyzetéről Aros Attila titkár tartott beszámolót. Az STC vezetősége részéről Rák Zsolt tájékoztatta a jelenlévőket a sportbállal kapcsolatos tudnivalókról és teendőkről, melyet a résztvevők véleményeinek egyeztetése követett.

Az esemény késő éjszakába nyúló baráti beszélgetéssé alakult át.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.04./
 

 

Topláz (taplógomba-termék ) kiállítás Sárospatakon

 

        
             
 

A Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum anyagát képező kiállítási tárgyak, amelyek a világon egyedülálló, Korond környékén történő taplógomba feldolgozást mutatják be, a sárospataki református templom galériájában láthatók még egy rövid ideig, december 8-ig.
 


 
 


Máthé Vince, a 90 éves korondi toplász


 

A toplázkészítés eszközei és termékei a székely ember leleményességét, művészi ízlését dicséri. A kiállítást szeretettel ajánljuk óvodások, iskolások számára is. A kiállítás végén, december 7-én vasárnap délelőtt 11 órakor Dr. Zsigmond Győző professzor szóbeli bemutatással és tárlatvezetéssel is szolgál az érdeklődőknek.
A kiállítás a Zempléni Gombász Egyesület jóvoltából érkezett Sárospatakra, a tárlaton Soltész Róbert gomba-fotói is megtekinthetőek.

Ref. Lelkészi Hivatal
/2008.12.04./
 

 

Pénzügyekről tárgyalt a Társulási Tanács

 

        
             
 

2008. november 26-án tárgyalt legutóbb a Társulási Tanács. A hét napirendi pont közül jó néhány pénzügyi tárgyú volt, így a 2008. évi előirányzat módosítás, a társulás harmadik negyedévi költségvetési beszámolója, a belső ellenőrzési ütemterv, a 2009. évi költségvetési koncepció, valamint Monok község kérésének ismertetése – tudtuk meg Pongrácz Lászlótól a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás irodavezetőjétől…
 


 
 


Pongrácz László


Dr. Hörcsik Richárd

 

Az első napirendi pont a „Nem mondunk le senkiről” program dokumentumainak elfogadása volt. Ennek keretében a tanács megtárgyalta a helyzetelemzést, a hipotetikus fejlesztési irányokat, illetve egy projektsorozatot hagyott jóvá. A projektsor keretében minden településre kiterjedően igyekeztünk valamilyen fejlesztést megvalósítani, a beterjesztéshez viszonyítva kisebb módosítással végül is a tanács az anyagot elfogadta és 2008. december 1-én postára adásra került.
Innentől kezdve a Nemzeti fejlesztési Ügynökség bírálja a dolgot - reményeink szerint pozitívan. Ezzel az anyaggal kapcsolatban lesz még egy egyeztetés a fejlesztési ügynökséggel, ha valamilyen gondunk, problémánk van, akkor azt ott tudjuk egyeztetni. Az anyag véglegesítése február közepére, végére várható.
Visszatérve a pénzügyi kérdésekre, ebből két dolgot emelnék ki. A 2009. évi költségvetési koncepcióban számottevően csökkenti a kormány, illetve a parlament a többcélú kistérségi társulások normatív támogatását. A jelenleg rendelkezésünkre álló információk szerint a részünkre megállapított normatíva csak a munkabéreket és a járulékokat fedezi, az egyéb kiadásokra, gondolok itt fűtés, világítás, takarítás, nyomtatványok, irodaszerek stb. költségekre egy fillér normatívánk sincs.

Nem járnak jobban azok a szolgáltatók sem, akik velünk szerződést kötöttek. Így például a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat, akik esetében az előző évi, 11.000 Ft/fős normatíva, 9.800 Ft/fő összegre csökken.
Az előző években a Központi Orvosi Ügyelet költségeihez a Többcélú Kistérségi Társulás havonta 21 forint/fő összeggel járult hozzá, ami éves szinten kb. hat és fél millió forintot tett ki. Ennek a fedezete a következő évi költségvetésünkben elúszni látszik, nem tudjuk miből fogjuk tudni finanszírozni, az előbb említett víz és gázfűtéssel számlákkal egyetemben.

A másik dolog amit kiemelnék: Monok község kérésének ismertetésével kapcsolatos. Monok község átvette a Magyar Nemzeti Múzeumtól Kossuth szülőházát. Az átvételt követően derült ki, hogy a szülőházat üzemeltetni, fenntartani olyan szinten nem tudja, amely méltó lenne a megye nagy szülöttjéhez, és ehhez kér a településektől segítséget.
Tekintettel arra, hogy nem látjuk a 2009. évet, a kérésük teljesítése elől el kellett zárkóznunk és valószínűleg a többi település is ilyen döntést fog hozni.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.04./
 

 

Sárospatak a Denkmalon

 

        
             
 

Városunk 2008. november 20-22. között részt vett a „Denkmal”műemlékvédelmi szakkiállításon Lipcsében. A több mint 400 kiállító részvételével megrendezett vásáron idén Magyarország volt a Díszvendég, és a majd' 400 négyzetméteres kiállítói standon Sárospatak is bemutatta műemlékeit, értékes kulturális örökségét - számolt a rendezvényről Marcziné Szappanos Judit, turisztikai menedzser....
 


 
 


Marcziné Szappanos Judit

 

A vásári részvétel oka a 2007-ben itt, Sárospatakon megtartott Kulturális Örökség Napji (KÖN) megnyitó rendezvénye, amelyen a szervező Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) vezetőire oly nagy hatást gyakorolt műemlékekben gazdag városunk, a kulturális sokszínűség és a gazdag turisztikai kínálat, valamint a helyi szervező Szent Erzsébet Társaság tevékenysége, hogy a Díszvendég cím elnyerésekor az elsők között került Sárospatak a bemutatásra méltó városok közé. Városként a 2010. évi Európai Kulturális Fővárosként bemutatkozó Pécs és Gyula volt jelen, a tervező és kivitelező cégek között. A sárospataki stand nagy tetszést aratott mind a társkiállítók, mind a közönség, mind pedig a hivatalos látogatók részéről. A jellegzetes városi miliő felelevenítése mellett tablókon kerültek bemutatásra a Hadas Műterem Várnegyed-rekonstrukciós tervei, amelyeket Csák Ferenc OKM-szakállamtitkár is szemügyre vett, és figyelemreméltónak talált.

A Denkmal kiállítással egy időben zajlott a „Touristic and Caravan” Vásár, amelyen ismerősként üdvözölhettük a Molnár Attila kürtőskalácsost, Papp Máriát, a Magyar turizmus Zrt. németországi külképviselőjét, és Szádeczky Kornéliát az RMI képviseletében, aki a megnyitó sajtótájékoztatón színvonalas és szórakoztató előadás keretében mutatta be Észak-Magyarországot. Ugyanezen az eseményen háziasszonyunk, Horváth Edina, a KÖH munkatársa a műemlékek és a turizmus kapcsolatát elemezte.

A kiállításon nagyon sok magyar építésszel találkoztunk, és Erdélyi Gábor sárospataki kőfaragót is látogatóként üdvözöltük standunkon. A külföldi kiállítók főként hagyományos mesterségek képviselői: tetőfedők, asztalosok, fémművesek, ólomüveg-készítők, ill. a régi technológiák újraélesztői voltak, pl. gobelin-készítők, a vályogépítészet képviselői, de a műemlékek, régi tárgyak felújítását a legmodernebb technikákkal ötvöző vállalkozók is bemutatták tudásukat. Sárospatak sokszínű standja ezek után némi magyarázatra szorult a vásárlátogatók részére, akik alapos szemlélődés révén maguk is rájöttek a Szent Erzsébettel és a tokaji borral való kapcsolatunkra, de mindenképpen jó alkalom volt ez az értékekben gazdag kisvárosunk bemutatására a szakértő közönség számára, valamint turisztikai kínálatunk népszerűsítését szolgáló beszélgetésekre. Sárospatak megjelenését nagy mértékben támogatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, amely az 500 fős hivatalos megnyitót is rendezte, ahol a hagyományos magyar ételeket egy helyi magyar étterem készítette. A rendezvényen résztvevő magas rangú vendégek ajándékcsomagjában Borsa Desszert és Pataki Kerámia is szerepelt, a gyártó cégek felajánlásából, és természetesen tokaji bort is kóstoltak.

További fotók>>>

/2008.12.03./
 

 

A darts versenyzőknek is sikereket hozott a hétvége

 

        
             
 

Mindig örömmel adunk hírt a Sorompó Darts Club versenyeiről, ami színesíti a sárospataki sportágak palettáját, és – különösen így télidőben – bizonyára kellemes időtöltést nyújt a résztvevőknek. A hétvégi verseny jegyzőkönyvét most is Hornyák István, a klub vezetője küldte el…
 


 
 


Hornyák István

 

A 2008-11-29-ei Megyei steel darts versenyre 13 páros és 30 egyéni versenyző adta le a nevezését.

A verseny végeredménye:
Egyéni versenyszám: I. hely Hornyák István Sorompó DC.
II. hely Béres Károly Sorompó DC.
III. hely Tagai András Sorompó DC.
III. hely Bauer Sándor Abaújszántó

Páros versenyszám: I. hely Béres Károly - Hornyák István Sárospatak
II. hely Barkóczi Attila - Poprádi István Putnok
III. hely Bauer Beáta - Molnár Sándor Abaújszántó / Sárospatak
III. hely Bodon János - Tóth László Gábor Putnok

További fotók>>>

/2008.12.03./
 

 

Református Alapítványi Bál

 

        
             
 

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumért Alapítvány 2008. november 29-én jótékonysági bált rendezett „gyermekeink szebb környezetéért” a Mudrány étteremben - számolt be a jó hangulatú bálról Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó, igazgatónő...
 


 
 


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó

 

Az idei rendezvényünk műsorát a retró jegyében állítottuk össze. Sárospatak negyveneseinek emlékeit idézték a slágerek, öregdiák-találkozók régebbi történetei, anekdotái elevenítették meg nemcsak az iskola múltját s a jeles tanáregyéniségeket, hanem a mára már történelemmé vált időket is. A visszaemlékezést az örök Fotós – Gombos Levente – figurája s az anekdotázók – Sípos István, Szűcs Mihály, Aros János, Csatlósné Komáromi Katalin és Pingor Zsolt – kedélyes elbeszélése teremtette meg.

A messzi Malawiból is érkeztek vendégek: a Közép-afrikai Presbiteriánus Egyház Livingstoni Egyházkerületének delegációja, a Tiszáninneni Református Egyházkerület meghívására hazánkban tartózkodó küldöttség tagjai. Abaúji programjuk részeként érkeztek iskolánkba, s az intézménnyel való ismerkedés színes nyitánya volt a bál. A legnagyobb elismerés és a barátság megnyilvánulásaként fogadhattuk szép gesztusukat: bekapcsolódtak a kórus műsorába.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik belépőjegy, támogató- és tombolajegyek vásárlásával, tombolatárgyak felajánlásával hozzájárultak céljaink megvalósításához, s akik személyes részvételükkel, érdeklődésükkel erősítették a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona szűkebb és tágabb közösségét.

Köszönet a hangulatos estét szervezőknek, a műsor összeállításáért Sinkóné Tóth Zsuzsanna és Bak Adrienn tanárnőknek, a szereplőknek – az alkalmi kórus tagjainak, az anekdoták idősebb és ifjabb felidézőinek –, a múltba néző technikáért Tamás István tanár úrnak, a közreműködő Pentagon zenekarnak s a fényképekért Gombos Leventének és Lipiczki Imre tanár úrnak.


További LEVI fotók >>>        További Lipiczki fotók>>>

A videókat tekintsék meg a főoldalon, a YouTube Sárospatak logóra kattintva

/2008.12.03./
 

 

Bemutató óra testnevelésből a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
             
 

2008. november 26-án délután testnevelésből bemutató órát láthattak a kistérség alsó tagozatos pedagógusai a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában - nyilatkozta Horváth Istvánné, a körzeti munkaközösség-vezetője...
 


 
 


Horváth Istvánné

 

A 2.c osztály tanulói Tuss Istvánné vezetésével megmutatták, hogy milyen az állóképességük, mennyire terhelhetőek. Egy jó hangulatú, sok és változatos feladatokkal tűzdelt órát láthattunk. Köszönjük szépen.

A délután második részében Arosné Czakó Rita gyógytestnevelő „Játékos tartásjavítás testnevelés órákon” címmel tartott bemutatót gyógytestnevelésre járó gyerekek közreműködésével. Nagyon sok ötletet, játékot, tartásjavító gyakorlatot ismerhettünk meg, amit nem csak testnevelés órákon, hanem a mindennapokban is hasznosítani tudunk.

A gyerekek idejük nagy részét az iskolában töltik. A felmérések alapján sajnos nagyon sok a korrekcióra, tartásjavításra szoruló gyerekek száma. Bízunk benne, hogy ezekkel az ötletetekkel nap mint nap mi is tehetünk a tartásjavítás érdekében.

További fotók>>>

/2008.12.03./
 

 

Adventnyitás szeretetfényekkel

 

        
             
 

A sárospataki református gyülekezet hagyományosan advent első vasárnapján tartja az új borért való hálaadást, valamint közösségi alkalommal indul el a Karácsonyi időszakba. Az Úr érkezését, eljövetelét jelentő "advent" elnevezésnek megfelelően az egyre korábban sötétedő napokban nem csupán külső fényekkel, hanem belső világossággal várja a közösség az ünnepet -küldte a tudósítást Virágh Sándor református lelkész...
 


 
 


Virágh Sándor

 

A lelki család együttlétét szolgálta a Mudrány teremben megrendezett teadélután, ahol rövid szavalatokkal bemutatkoztak az idén konfirmációra jelentkezett fiatalok. Az alkalom vendégei Miskolcról, a Lorántffy Zsuzsanna református kismamaházból érkeztek. A hányatott sorsú gyermekes anyákat befogadó intézmény dolgozói és lakói beszámoltak életükről, és műsorral szolgáltak a jelenlevőknek. Az eseményen a Lorántffy Zsuzsanna református nőszövetség tagjai szeretet-bazárt tartottak, karácsonyi jótékonysági akciójukon sok saját készítésű portékával örvendeztették meg az ajándékozni akarókat. A gyülekezet tagjai által készített sütemény és a Mudrány dolgozói készítette tea mellett egy kellemes, nyugodt délutánnal élhették meg a jelenlévők az összetartozás érzését, a beszélgetésre szánt idő hasznosságát. Az alkalmat a város adventi díszkivilágítása felkapcsolása alkalmából tartott polgármesteri köszöntő zárta.

 

További fotók>>>               Videó>>>


Református Lelkészi Hivatal
/2008.12.03./
 

 

Népdaléneklési verseny A Művelődés Háza Könyvtárában

 

        
             
 

Novemberben első alkalommal rendezett A Művelődés Háza Könyvtára zenei-részlege Népdaléneklési versenyt. A kistérség és a helyi általános iskolák 1-4. osztályos tanulóinak hirdettük meg a versenyt, amelyre 19 gyermek nevezett be a helyi iskolákból - küldte beszámolóját Noszályné Bodnár Ágnes, zenei könyvtáros, a verseny szervezője....


 
 Noszályné Bodnár Ágnes

 

Egy előre megadott kötelező és egy szabadon választott magyar népdalt adtak elő a gyermekek. A versenyzők izgultak, de ennek ellenére nagyon színvonalas produkciókat hallhattunk.
Az értékelést szakértő zsűri végezte, melynek tagjai Varjas Csabáné zenepedagógus, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárnője és Csehi Ferenc zenepedagógus, a Művelődés Háza Kórusának karnagya voltak. Az értékelés során Varjas Gabika nénitől hasznos tanácsokat kaptak a gyermekek a népdaléneklési technikákról, amelyeket majd hasznosíthatnak a további felkészülésük során. Csehi Feri bácsitól pedig érdekes népzene történeti beszámolót hallhattak a gyermekek. Feri bácsi a jelenlévők nagy meglepetésére még egy népdalt is elénekelt számukra, amit ők csillogó szemekkel hallgattak.
Az eredményhirdetés során a helyezettek oklevelet és ajándékkönyveket kaptak. Akik nem értek el helyezést, azok a gyerekek emléklapot kaptak.
Köszönjük a pedagógusok, a szülők és segítők felkészítő munkáját, amellyel elősegítették a gyermekek eredményes szereplését!
Hagyományteremtő céllal rendeztük meg a Népdaléneklési versenyt és ezentúl minden évben meghirdetjük a gyermekek számára. Reméljük, hogy sikeres lesz a kezdeményezés és évről évre egyre több gyermek jelentkezik a versenyre.

Helyezettek:
1-2. osztály
I.díj Jung Sára Ref. Ált. Isk. Sárospatak
II.díj Vajóczki Virág Ref. Ált. Isk. Sárospatak
III.díj Szécsi Tamara Ref. Ált. Isk. Sárospatak
Különdíj: Velkey Borbála Ref. Ált. Isk. Sárospatak

3-4. osztály
I.díj Takács Zoltán Ref. Ált. Isk. Sárospatak
II.díj Tamás Ilka Ref. Ált. Isk. Sárospatak
III.díj Kállai Noémi Ref. Ált. Isk. Sárospatak
Különdíj: Sándor Lili Viola Ref. Ált. Isk. Sárospatak
Különdíj: Makláry Izidor Demeter II. Rákóczi F. Ált. Isk.

   További fotók >>>

/2008.12.02./
 

 

Hagyományt teremt az első Városismereti Vetélkedő

 

        
             
 

2008. november 25-én a fiatalabb korosztály, 27-én pedig két idősebb korcsoport versenyezett az Újbástya Rendezvénycentrumban, hogy a városismereti tudásukat összemérjék. A jó hangulatú, izgalmas és tanulságos versenyről Hajdu Imrét, az Önkormányzat oktatási ügykért felelős tanácsnokát kérdeztük…
 


 
 


Hajdu Imre

 

Ez nem várostörténeti, hanem városismereti verseny volt, tehát a mai Sárospatakot is ismerniük kellett azoknak, akik jól akartak szerepelni, bár elég sok kérdés hangzott el a város történelmével és híres személyiségeivel kapcsolatban is.
A gyerekek jól felkészültek a versenyre, de a verseny során is láthatóan nagyon sokat tanultak a változatos feladatok megoldásaiból. Ha ők felnőnek, biztosan nem lesz gondjuk, ha Sárospatakról kell beszélniük.
A nagy érdeklődés, a verseny hangulata és sikere alapot ad ahhoz, hogy ebből hagyományt teremtsünk. Kétévente kívánjuk megrendezni ezt a versenyt, szintén a 4.-5. valamint 6.-7. osztályosoknak és a középiskolás korosztálynak.

Ezúton is gratulálok a csapatok tagjainak, és köszönetemet fejezem ki a felkészítő tanároknak, akik közül többen végigizgulták a versenyt.
Hasonlóan köszönet illeti Sikora Attilát, aki nagyon ügyesen és gördülékenyen vezette a versenyt mindhárom korosztálynál és a segítőket, Fodor Géza és Maczkó Attila tanár urakat.

További fotók a kicsikről>>>             További fotók >>>                 További fotók >>>

Törő Gábor
/2008.12.02./
 

 

Öreg néne őzikéje

 

        
             
 

Teltház előtt mutatták be november 26-án 10 és 14 órától a Babszem Jankó Gyermekszínház előadásában Fazekas Anna-Szőke Andrea: ÖREG NÉNE ŐZIKÉJE című mesejátékát - számolt be a nagysikerű előadásról Kurucz Tamás...
 


 
 


Kurucz Tamás

 

Fazekas Anna örökszép története elevenedik meg a színpadon egy felvonás erejéig. Ugyan ki ne ismerné a törött lábú őzike és az aranyszívű anyóka történetét? A természet és az ember meghitt kapcsolatára, a feltétel nélküli gondoskodás melegségére tanít egyszerű, ám felejthetetlen eszközzel: a szeretet nyelvével.

A mese stílusa hűen tükrözi az eredeti alkotás bensőségességét, kedvességét de nem marad ki belőle a figurák bájából fakadó finom humor sem. A mese – szelídségéből adódóan – a legkisebbeknek is maradéktalan kikapcsolódást nyújt, ám humora és játékossága folytán minden korosztályt teljes színházi élményben részesít.

További fotók>>>

/2008.12.02./
 

 

A Rákóczi-várba látogatott az Irodalmi Olvasókör

 

        
             
 

2008. november 26-án a Sárospataki Irodalmi Olvasókörrel a Reneszánsz Éve jegyében a Múzsák Templomában tartottuk összejövetelünket. Vendéglátónk Jósvayné dr. Dankó Katalin, a MNM Rákóczi Múzeumának igazgatója volt – számolt be az Olvasókör rendhagyó foglalkozásáról Halász Magdolna, a kör vezetője…
 


 
 


Halász Magdolna

Jósvainé Dr. Dankó Katalin

 

Városunkban a gótikus Vártemplom és a Rákóczi -vár a reneszánsz kultúrtörténeti kincsek gazdag tárháza, ezért nagy érdeklődéssel vártuk Dankó Katalin A reneszánsz Sárospatakon c. vetítettképes előadását. A beszámoló során érdekes fotók segítségével ismerhettük meg a Pálóczyak korából származó értékeket, a Vártemplomból való pastoforium (szentségtartó) torzóját, amelyet a reneszánsz architektura szerint alakítottak ki.

 Megcsodálhattunk egy vörösmárvány, vadászruhás férfit ábrázoló töredéket is, valamint Pálóczy Antal és Mihály síremlékét.
A Perényiek idejéből gazdagabb anyagot nézhettünk meg. A Vörös-torony reneszánsz külső és belső díszítményeit, a kandallós szoba különleges kandallóját, amelyen Horatius idézet olvasható, egy ülőfülkét, amit a Bibliából vett gondolatok ékesítenek, a könyvtárszoba hármas árkádján látható korabeli női és férfi alakokat.

A Lorántffy Zsuzsanna irányításával megépült loggia, a Lorántffy-erkély és díszítése rendkívüli látvány. A Bretzenheim-család által megálmodott barokk folyosó, a romantikus, eklektikus bejárat harmonikusan illeszkedik a környezetbe.

A tájékoztató után megnéztük az emeleti folyóson a Vöröstornyot díszítő eredeti kőfaragványokat. A restaurált Várat kívül-belül ugyanolyan műanyagból készült reneszánsz díszek ékesítik.

Felkerestük a Kertészek pincéjében látható Reneszánsz kőtárat, ahol eredeti formájukban nézhettük meg a töredékeket. A kiállítás anyaga a nemzeti kulturális örökségünk része, identitásérzésünk erősítője.

Hálásan köszönjük Jósvayné Dr. Dankó Katalinnak a szemléletes, színvonalas, érdekes előadást, a kalauzolást és a kedves vendéglátást.
 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.02./
 

 

Baleset a zebrán

 

        
             

 


 
 


Bacsó Tibor

 

2008. december 1-jén személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Sárospatakon a Rákóczi úton, a Református Gimnázium előtt – kaptuk a hírt Bacsó Tibor rendőr századostól, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetőjétől…

Két gyalogos haladt át a kijelölt gyalogátkelő helyen, amit egy gépkocsivezető későn észlelt és a gyalogátkelőhely közepén elütötte őket. Elsődleges megállapítás szerint a gyalogosok könnyű sérülést szenvedtek.

A rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a balesetért való felelősséget.
 

Cziczer Katalin
/2008.12.02./
 

 

Az idén is jó hangulatban telt a Galambász Bál

 

        
             
 

A sárospataki Z-24 Postagalambsport Egyesület 2008. november 15-én rendezte a szokásos díjkiosztó ünnepségét. Orosz Ágoston az egyesület elnöke meleg szavakkal üdvözölte a megjelenteket, megköszönve, hogy elfogadták meghívást – küldte tudósítását Kovács János, a versenybizottság elnöke…
 


 
 


Kovács János

 

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Dr. Hörcsik Richárd polgármester, országgyűlési képviselő, aki megköszönve a meghívást szólt az egyesületi tagok példamutató összetartozásáról. Külön köszöntötte Dr. Ramocsa Manasszest, az egyesület örökös tiszteletbeli elnökét, 75. születésnapja, és 60 éves tagsága alkalmából, melyből 50 évet Sárospatakon töltött el, megalapozva az egyesület példamutató összetartozását.

A sporttársak ennek elismeréseként sárospataki vázát adtak át az ünnepeltnek. A polgármester urat elkísérte kedves felesége, Hörcsik Erika, a Dynamis Kft. ügyvezető igazgatója is. A vendégek között láthattuk Aros János alpolgármester urat, az Észak-Kelet Tagszövetség teljes vezérkarát, Dr. Tóth Lajos elnökkel az élen, a szlovákiai magyar és szlovák sporttársakat, valamint a szomszédos egyesületek tagjait.

A versenybizottság elnöke ismertette a 2008. évi versenyeredményeket. A nyertesek szép kerámia vázákat, serlegeket vehettek át.
A rövid-, közép-, hosszú távú, valamint az általános csapatbajnok Orosz Ágoston. A fiatalok csapatbajnoka Bárány János. A legtöbb első helyezést Román Ferenc galambjai szerezték.
A díjkiosztót finom vacsora és hajnalig tartó mulatság követte.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.02./
 

 

Kibővített nevelési értekezlet a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
             
 

2008. november 27-én rendhagyó nevelési értekezletre került sor a Vay Miklós Szakképző Iskolában. Az új kezdeményezésen számos szakember vett részt, akik aktív kapcsolatban állnak az intézménnyel. A meghívott vendégek között szerepelt a szülői munkaközösség, a családsegítő szakszolgálat, a rendőrkapitányság, a kisebbségi önkormányzat és Sárospatak Város Önkormányzatának képviselete - nyilatkozta Téglás Zsolt, intézményvezető...
 


 
 


Téglás Zsolt

 

A találkozó célja az volt, hogy az iskola tantestülete a meghívott szakemberekkel közös eszmecserét folytasson a diákok eredményesebb iskolai előmenetelének lehetőségeiről. „A diákok vonatkozásában legfőbb célunk, hogy minél több tanulónk sikeresen elvégezze az általa választott képzési programot. Ennek függvényében fontos célunk a tanulási kudarcok mérséklése és a lemorzsolódásnak csökkentése.

Úgy érzem, hogy a tantestület szakmai és pedagógiai felkészültsége biztosíték arra, hogy az intézményünkben induló képzési formák az iskolától elvárt eredményességgel működjenek és, hogy az itt eltöltött évek alatt tanulóinkat olyan képességekkel vértezzük fel, amelyek birtokában alkalmazkodni tudnak az őket körülvevő nehéz körülményekhez. Bízom abban, hogy a mai találkozó és a tapasztalatok átadása közös munkánk hasznára válik.”

Törő Gábor
/2008.12.01./
 

 

Játszóház az Árvayban

 

        
             
 

„Jöjj el kedves Télapó…” énekelték tiszta, csengő hangon a nagyobb diákok és a leendő kisdiákok a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában. Játszóházba hívtuk és fogadtuk az óvodásokat, melyre minden pedagógus nagy odaadással készült - számolt be az eseményről Kissné Murányi Andrea, igazgatónő...
 


 
 


Kissné Murányi Andrea

 

Jelképes az időpont, hiszen az Advent, a várakozás, felkészülés ideje, de várakozást, felkészülést jelent azoknak a gyerekeknek, szülőknek egyaránt, akik 2009. áprilisában döntik majd el, hol kezdik szeptember 1-jén az első osztályt.

Egész éves rendezvénysorozat keretén belül került sor intézményünkben erre az „iskolakóstolóra” november 26-án. Színes, ünnepi hangulatú programok között válogathattak az ovisok: készíthettek adventi asztaldíszeket, karácsonyi ajándékokat, mozoghattak, rajzfilmet nézhettek. Kötetlen beszélgetés során lehetőség nyílt arra is, hogy a szülők és gyermekeik megismerkedjenek az itt dolgozó pedagógusokkal és a leendő elsős tanítókkal.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2008.12.01./
 

 

A Refi diákjai a Szent István rádióban

 

        
                 
 

A Református Kollégium Gimnáziuma rádiós diákjai szakmai napon vettek részt Egerben, a Szent István Rádióban. Megismerkedhettünk a rádió történetével, az ott zajló munkával, a technikai berendezésekkel és egy általunk szerkesztett műsort is átadtunk, melyet sugározni fognak hamarosan.
 


 
 


 

 

Simon György főszerkesztő úr kalauzolt végig minket a szerkesztőség épületében. Ezt követően megtekintettük az egyházi gyűjteményt, majd városnézni indultunk. A hangulatot és elszántságot mutatják a képek:)

A főszerkesztő úr ígérete alapján örömmel mondhatjuk, hogy a Szent István Rádióban állandó szakmai partnerre leltünk, mely abban nyilvánul majd meg, hogy az iskolai médiaszakkör rádiós diákjainak műsorai hallgathatóak lesznek a rádióban, illetve kaptunk egy ajánlatot nyári gyakorlatra is.
Nagy öröm számunkra, hogy képviselhettük az iskolát egy ilyen lehetőség keretein belül.

További fotók>>>

A Református Kollégium Gimnáziuma
/2008.12.01./
 

 

India európai szemmel

 

        
             
 

A "Köztünk élő világjárók" sorozat tagjaként vetítettképes úti élménybeszámolót tartott a múlt héten A Művelődés Háza Pódiumtermében Szentirmai László, a ME CTFK képzési dékán helyettese, aki elmondta...
 


 
 


Szentirmai László

 

India egy európai szemével nézve maga a leírhatatlan ellentétek világa. Égbeszökő jéghideg hegyvonulatok, ahova a fülledt júliusi monszuntól meleg síkvidékről pár óra leforgása alatt lehet eljutni. Elébb lapos, ligetes buja zöld síkvidék, majd egyszerre csak homokdombos, vízre szomjazó, száraz sivatagi táj. Százezrek keltette eszeveszett utcai nyüzsgés és pilledt parkerdei csend egymás mellett ötszáz méterre. Monstruózus betonpilléreken tespedő soksávos autópálya - rajta egytengelyes bivalyfogatok, milliónyi színpompás tuk-tuk és köztük háromkerekű riksák, Mahindra terepjárók, Hero mopedek és Tata kamionok -, alatta kimondhatatlan nyomorban tengődő utcalakók, szentként tisztelt, kószáló tehenek.

Jaipur, Amritsar, Chandigar, Agra, New Delhi - márványból és vörös homokkőből épült csipkés múlt és sokemeletes beton jelen. Az utca széléig beépített urbánus térben és az utolsó négyzetméterig megművelt földeken él és létezik az életerős, büszke nemzet, amely önellátó, exportőr. A népesség több mint fele fiatal, az ezerféle iskolából kirajzó, sokra hivatott tanultakat mindenütt megtaláljuk, akár még a lusta Amerika fejlesztő laborjaiban is.

Ízek, színek, formák, szagok és illatok, hangok tarka szövevénye India, amiben akárhol állsz meg egy fényképezőgéppel – a második percben már rögzítheted az első elképesztő pillanatképet. Így jártunk mi is – a Szentirmai házaspár.

További fotók>>>

/2008.12.01./
 

 

Kigyulladtak az ünnepi fények

 

        
             
 

November 30-án, vasárnap este fél 6-kor kigyulladtak Sárospatak főutcáján az ünnepi fények. Dr. Hörcsik Richárd polgármester a Református Kollégium főépülete előtt köszöntötte az egybegyűlt polgárokat és elmondta: azt szeretné ezzel elérni a városvezetés, hogy a város főutcája az adventi hangulatot, a karácsonyi várakozás hangulatát árassza...
 
 


Dr. Hörcsik Richárd

 

Advent első vasárnapján minden család és egyházközség meggyújtja az első adventi gyertyát. Mi, Sárospatak egy nagy család, egy nagyobb közösség úgy gondoltuk, hogy mi is meggyújtjuk gyertyáinkat, az adventi fényeinket.
Két évvel ezelőtt határoztuk el, hogy változást hozunk a város életében és szeretnénk, ha egy kicsit jobb hangulata lenne a karácsonyi adventi készülődésnek. Hiszen egy ilyen kivilágított város jobb hangulatot kölcsönöz. Mi szeretnénk, ha ez a karácsonyi készülődés jó hangulatban telne el, az emberek jobban megértenék egymást, mint ahogy egy családban is, és készülnének a nagy ünnepre, a Karácsonyra.

Hogy ez mibe kerül? Két évvel ezelőtt a vállalkozók több millió forintot adtak össze megkeresésünkre - akkor még jobb volt a gazdasági helyzet. Ez volt a kezdet, majd az elmúlt évben mi is vásároltunk, hogy bővítsük ezeket a fényeket. Ma már hála Istennek nem csak a belvárosban láthatóak apró kis fények, hanem Végardón, vagy Bodroghalászban és a többi városrészen is. Most ez éven, mivel nagyon kevés a költségvetésünk, egy fillért sem tettünk hozzá, azonban jövőre, ha tudunk, akkor szeretnénk spórolni, és egy kicsit az állomás környékét, az Iskolakertet is, esetleg a Várnegyedet is még szebbé tenni.

Kívánok mindenkinek áldott karácsonyi készülődést, áldott Adventet! Remélem, hogy ezek a fények nemcsak a Patakiakat, hanem az ide látogatókat, és az átutazókat is emlékeztetik a Karácsony bensőséges hangulatára.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2008.12.01./