Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2009.február

A 30-es évek hangulatát idézték fel A Művelődés Háza és Könyvtárában

 

        
        

A 30-es évek hangulatát idéző előadással folytatódott február 19-én a 10. színházi évad A Művelődés Háza és Könyvtárában. A Kalocsai Színház Nóti – Zágon - Eisemann: Hyppolit, a lakáj c. zenés vígjátékában természetesen a humoré volt a főszerep és Eisemann világslágerei tették felejthetetlenné - számolt be az estről Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő...
 


 
 


Csatlósné Komáromi Katalin


 

Az estét a már szokásossá vált „Színházi Páholyparti” zárta, melyen intézményünk a bérletes közönséget és a vígjáték szereplőit látta vendégül. Itt alkalom volt a darabbal kapcsolatos vélemények megbeszélésére és találkozásra a színház igazgatójával Szabó Árpáddal, aki 1991-ben végzett Sárospatakon a Református Gimnáziumban.

Köszönjük a Heitzmann Cukrászatnak, a RETRO 2008 Kft-nek (a Kávéház jelenlegi üzemeltetője) a parti támogatását és Gombos Leventének (Levi Foto) a sorozat dokumentálásában nyújtott segítségét.

Terveink szerint a bérletes sorozat utolsó előadása A.L. Webber: József és a színes, szélesvásznú álomkabát c. musical, a Sziget Színház előadásában március 25-én kerül bemutatásra.


 

További LEVI - fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.28./
 

 

Vasárnap ismét pályára lépett csapatunk

 

        
        

Az ellenfél ezúttal Battyány csapata volt. Napsütéses, de csípős hideg időben került sor a mérkőzésre. A meccs elején a hazai csapat lépett fel támadólag és Punyi Máté veszélyeztetett két lövéssel - nyilatkozta Zsófi József, edző...
 


 
 


Zsófi József


 

A 10. percben Girling Csongor szabadrúgása kipattant a kapufáról, de Tóth Roland a hálóba helyezte. 1:0
Ezután kiegyenlítettebb lett a játék, a vendégek kapufát is lőttek és a 40. percben ki is egyenlítettek.1:1
A 45. percben Kecskés Tamás lövése a kapufán csattant, a kipattanót Punyi Máté a hosszúsarokba helyezte 2:1
Szünet után rövid idő alatt újra kiegyenlítettek a vendégek. Előbb kb. 25m-re a kaputól nagy gólt lőttek (2:2), majd egy szöglet után, az elalvó védők között az ellenfél csatára a felső sarokba ívelt, ezzel megszerezték a vezetést. 2:3

Az eredmény gyors megfordítása mintegy 10 percre megfogta a hazaiakat, de a 66. percben már Kecskés Tamás szép szabadrúgás góljában gyönyörködhetett a közönség. 3:3
Később egy baloldali beívelés a serdülőből (!) bekerült Mészár Dávid felé szállt, aki nem találta el igazán, de annyira megzavarta a mellette álló védőt, hogy a hálóba pattant róla a labda 4:3

A 81. percben Horváth Zsolt egy hosszú labdát kapott, és futásban gyorsabbnak bizonyult a kapusnál, be is talált a hálóba. Így beállította a végeredményt, azaz 5:3 Patak javára!
Küzdelmes, de sportszerű mérkőzést vívtak a csapatok és a hazaiak a mutatott játék alapján megérdemelten nyertek.
Zsófi József edző véleménye: Több meghatározó játékosunk hiányát az egész mérkőzésen érezte a csapat. Akadozva, sok hibával játszva mégis sikerült legyőzni a sportszerű, de agresszíven játszó ellenfelet. Csapatunk a szombati mérkőzés után fáradtan mozgott de összességében a két hétvégi mérkőzés jól szolgálta a felkészülést.
A hét végén újabb két pataki győzelmet láthattak a meccsekre kilátogató szurkolók. Gratulálunk a csapatnak, játékuk bizakodással tölt el bennünket.


 

Koscsó István, az STC Baráti Körének elnöke
/2009.02.28./
 

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

        
           

Február 27-én pénteken 9 órától tartotta rendes képviselőtestületi ülését Sárospatak Város Önkormányzata, ahol a napirend előtt tájékoztatót hallottunk polgármester úrtól a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, valamint a két ülés között tett legfontosabb intézkedésekről és eseményekről – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János


dr. Szabó Rita


 

13 napirendi pont tárgyalását kezdtük meg nyílt ülésben és zárt ülésben még 2 napirendi pontunk volt. Rögtön zárt üléssel kezdtünk, amely napirendi pontban az aljegyzői álláshelyre benyújtott pályázatokról döntött a testület. Öt pályázat érkezett az aljegyzői álláshelyre a megadott határidőn belül, a meghatározott formában amelyekből egy előkészítő bizottság tett javaslatot a Jogi és Ügyrendi Bizottságnak, akik fölállítottak egy rangsort. Az előterjesztést a jegyzőasszony tette, a képviselőtestület pedig jóváhagyta ezt, és Dr. Szabó Ritát választotta Sárospatak Város Képviselőtestülete aljegyzőnek. Szeretnénk, ha március 16-ától, de legkésőbb április 1-jétől munkába tudna állni. Dr. Szabó Rita Monok jegyzője volt idáig, láttuk a munkásságát, az övé volt a legmeggyőzőbb pályázat, mind szakmai tekintetben, mind pedig az elképzeléseivel kapcsolatban, ami alapján a képviselőtestület ezt a döntést hozta.

Személyes gondoskodás alap- és szakosított ellátási intézményeinek 2009. évi térítési díjairól hallottunk egy előterjesztést, majd az Önkormányzat tulajdonában álló bérlakás állományra vonatkozó egyes szabályokról szóló rendelet módosítására került sor. Ez teljesen föl fogja forgatni az eddigi, lakásokkal kapcsolatos, megszokott és kialakult gyakorlatunkat.

Rövid időn belül minden egyes önkormányzati lakásban lakó, szerződéssel rendelkező bérlő fog egy megkeresést kapni a Vagyongazdálkodási Csoporttól, amelyben leírják, hogy milyen változások várhatóak. Ezek a változások előre láthatóan június 1-jétől kerülnek bevezetésre, tehát mindenkinek lesz ideje pontosan tájékozódni és az esetleg szükséges döntéseket meghozni.
A 2008. évi költségvetési rendelet módosítására került sor, ezzel lezártuk a 2008-as évet. Úgy tűnik, hogy 385 millió Ft hiánnyal tudtuk a tavalyi évet lezárni.

A Tourinform Iroda és a Sárospatak Turizmusáért Egyesült 2008-as munkájáról és a 2009-es tervekről hallottunk egy beszámolót. Nagyon sok kérdés érkezett Bágyi Pál elnök úrhoz, ill. Marcziné Szappanos Judit irodavezetőhöz a bizottsági üléseken. Még itt, a testületi ülésen is tisztázni kellett néhány kérdést, de ezt követően a képviselőtestület elfogadta a beszámolót és sok sikert kívánt az egyesület munkájához. Egy nagy változás előtt állunk, hogyha TDM szervezet központját sikerül - egy megnyert pályázat után - Sárospatakra hozni, amelynek központja a Sarokbástya Rendezvénycentrum lenne.


 

Decentralizált pályázatok benyújtásához szükséges út és járda felújítás terveztetésére tettem egy előterjesztést a képviselőtestület elé, a tervezendő utak listája került a képviselő-testület elé. Azokat az utakat tudjuk megpályázni, amelyek rendelkeznek érvényes tervvel, terveztetni viszont csak azokat az utakat tudjuk, amelyekhez a megfelelő hozzájárulást megkaptuk a Zempléni Vízmű Kft-től. Ez így ésszerű, hogy egy felújítandó út alatt meg kell vizsgálni az ivóvíz és szennyvízvezeték állapotát, nehogy aszfaltozás után egy csőtörés miatt újra fel kelljen bontanunk.

Egy telekvásárlási kérelem érkezett Sárospatak Város Önkormányzatához a Sárospatak, Balassi B. utcában található 2952. helyrajzi számú építési telek elidegenítésére. A képviselőtestület úgy döntött, hogy az idevonatkozó jogszabályoknak megfelelően
licitáltatjuk ezt a telket és így kerül majd értékesítésre.

A NORPAN Sütőipari Kft. felajánlotta önkormányzatunknak a Bartók Béla úton található, önkormányzati tulajdonon felépített, korábban boltként szolgáló faházát. Ezt a képviselőtestület köszönettel tudomásul vette, s egyben döntött ennek az üzlethelyiségnek a meghirdetés útján történő további hasznosításáról.

Árpád Vezér Gimnázium bérlakás szerződésének hosszabbítási kérelme jött a képviselő-testület elé, amit további 1 évre javasol a képviselő-testület meghosszabbítani.

A sport támogatások felosztásának módjára tett javaslatot Hajdú Imre tanácsnok úr. A beérkező igényeket összesítve az Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság a következő ülésen fog javaslatot tenni a képviselő-testületnek, hogy milyen módon történjen ennek az összegnek a felosztása.
Két sportegyesület beszámolóját hallottuk, a Rákóczi Diáksport Egyesült és az Árvay Diáksport Egyesület elnöke, Gönczi Zoltán és Sontra László tartotta meg beszámolóját. Örömmel láttuk, hogy milyen szép eredményeket értek el a diákok, hiszen 2 évvel ezelőtt mi azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az utánpótlás fejlesztésére szeretnénk a legtöbb energiát és pénzt fordítani. Úgy tűnik, hogy ez a munka jó úton halad és kezd beérni, hiszen rendkívül sok megyei, területi és országos eredményről is be tudott számolni a két egyesület elnöke. Megköszöntük a munkájukat és sok sikert kívántunk a továbbiakhoz.

Az első lakáshoz jutók támogatásáról is döntött a képviselő-testület.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.28./
 

 

A városnak ajándékozta egy pavilonját a Norpan Sütőipari Kft.

 

        
        

A Gazdasági, Városfejlesztési és Idegenforgalmi Bizottság február 23-ai ülésén 8 napirendi pontot tárgyalt nyílt ülésben és 1-et pedig zártban. A nyílt ülésben az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló rendelet módosítására kaptunk előterjesztést – nyilatkozta Erdős Tamás, a bizottság elnöke…
 


 
 


Erdős Tamás


 

A szociális és piaci alapú bérlakások szerkezeti struktúrájának átalakításáról szóló hosszú távú program lehetővé teszi rendeleti szinten is ennek a feladatnak a megvalósítását. A bizottság módosítási indítványokkal élt a testület felé, ezek nem annyira érdemi, hanem inkább pontosítási, fogalmi módosítások voltak.
Beszámolót hallottunk még a Tourinform Iroda és a Sárospatak Turizmusáért Egyesület 2008-as munkájáról, és a 2009. évi terveiről.
A következőkben a várható tavaszi útfelújítási pályázatokhoz kapcsolódóan készült egy előkészítő anyag, melyben utak és járdák felújításának tervezésére adunk megbízást a költségvetési rendeletben elkülönített forrásokból.
Egy ingatlan eladására vonatkozó előterjesztést tárgyaltunk a Balassi Bálint utcában, egy önmagában nem beépíthető egyesítendő, majd aztán újra osztható telek kapcsán. A bizottság támogatta az előterjesztést.
A NORPAN Sütőipari Kft. felajánlotta a Bartók Béla utcán, a gyakorló iskolával szemben lévő, saját tulajdonát képező üzlethelyiség tulajdonjogának az átadását az önkormányzat számára, ingyenesen. Javasoljuk, hogy vegyük át, és kedvező feltételekkel, további bérbeadással oldjuk meg az üzemeltetését.

Előterjesztést hallgattunk meg az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának és alapító okiratának módosításáról, amelyben egy adminisztratív változást kér Hajdu Tibor.

Az Árpád Vezér Gimnázium bérlakás szerződésének hosszabbítási kérelmét tárgyaltuk a következő napirendi pontban, majd az egyéb ügyek között a Dél-Koreai Református Egyházi Misszió Sárospatakon tervezett közösségi ház kialakításhoz szükséges ingatlan ingyenes használatba adásáról döntött a bizottság pozitív javaslat mellett a képviselő-testület felé.
Első lakáshoz jutók támogatása volt a zárt ülés egyetlen napirendi pontja, ezt támogattuk.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.28./
 

 

Adatlap kitöltésével pályázhatnak támogatásért a sportegyesületek

 

        
        

Harmadik éve kerül kiosztásra az önkormányzati támogatás pályázati adatlap alapján, hogy a rendelkezésünkre álló pénzt minél hatékonyabban tudjuk felhasználni – nyilatkozta sport ügyekről szóló bizottsági ülésük után Lendák Lajos, az Oktatási és Sport Bizottság elnöke…
 


 
 


Lendák Lajos


 

Az adatlapon az egyesületekről sok információt bekérünk, hogy milyen versenyekre mentek, milyen pénzből gazdálkodnak, milyen terveik vannak és ehhez mire van szükségük, és ezek kiértékelése során után kerül megítélésre számukra az összeg.

Ezt a pályázati anyagot március 16-áig kell ez egyesületeknek benyújtani és a soron következő ülésünkön fogjuk elbírálni. Az erre a célra felhasználható 9.5 millió Ft most 11.5 millióra emelkedett.

A diáksportról elmondhatom, hogy jó kezekben van, amit a Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület és az Árvay Diáksport Egyesület 2008. évi munkájáról szóló beszámoló is alátámasztott.
 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.28./
 

 

Kis mértékben csökkent a költségvetés hiánya

 

        
        

Minden évben ilyen tájban jelenik meg a Pénzügyi Bizottság előtt a Gondozási Központ intézményeinek térítési díjairól szóló előterjesztés, amit ezúttal is javasolunk elfogadásra a képviselő testületnek – kezdte az ülésről szóló tájékoztatást Feró István, a Pénzügyi Bizottság elnöke…
 


 
 


Feró István


 

Fontos dolog volt a Vagyongazdálkodási csoport létrehozása. Ennek a második olyan előterjesztése volt, ami érinti az Önkormányzat egészét. A bérlakások lakbérei és területi elhelyezkedése kategóriáinak a megtárgyalása és megszavazása volt az egyik legfontosabb napirendje a bizottsági ülésünknek.

Lezárult a 2008-as gazdálkodási év és ennek megfelelően készül a zárszámadás és kerül majd napirendre. A fő összegek: 6.5 milliárd körüli bevétel, 6.8 milliárdos kiadás és 370 milliós hiány. Ez lette a végeredménye a tavalyi év gazdálkodásának, ami 450 milliós hiánnyal indult.

Az egyebek között került sor a rendőrség üzemanyag támogatásának megtárgyalására, amire mindössze 20 ezer Ft havi összeget tudtunk javasolni a testületnek.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.28./
 

 

Márciusban életbe lép az új bérlakás koncepció

 

        
        

Bizottságunk hét napirendet tárgyalt, ezek közül egyet zárt ülésben, számolt be az Ügyrendi és Jogi bizottság üléséről Saláta László, a bizottság elnöke. Kiemelném közülük az aljegyzői pályázatok elbírálását, az új bérlakás koncepció életbelépését és közmunkások finanszírozásának témakörét…
 


 
 


Saláta László


 

Egy nagy várokozásnak teszünk a végére pontot, amikor a másodízben kiírt aljegyzői pályázatok javaslattételére sor kerül. Öt pályázat érkezett be, de végül is négy személy jelent meg, 2 hölgy és 2 úr. Pályázataikat zárt ülésben tárgyaltuk, mivel személyes kérdésekről volt szó. Úgy gondolom, a pályázók között lesz olyan, aki alkalmas arra, hogy Sárospatak város új aljegyzője legyen. Ez elég sok ideig tartott, hiszen meghallgattuk a pályázókat és hozzájuk kérdéseket is tettek fel a bizottság tagjai.

A továbbiakban rendeletek alkotására, ill. módosítására került sor. Talán a legfontosabb volt ezek közül az Önkormányzat bérlakás állományával összefüggő rendeletmódosítás, tekintettel arra, hogy a közelmúltban fogadtuk el a lakáskoncepciót. Ebben meghatároztunk egy dátumot - a március elsejét - amitől kezdve az új szisztéma lép életbe az új árakkal, a szociális bérlakások tekintetében. A továbbiakban pályázat útján fog eldőlni, hogy kik kapják meg a bérlakásokat, korábban ugyanis mindössze egy lista volt arról, hogy kik állnak sorban. A médián keresztül fogjuk közzétenni, hogy milyen lakások és milyen feltételekkel állnak rendelkezésre és a beérkezett pályázatokról a Szociális Bizottság fog dönteni. A rendeletben megfogalmazódtak azok a szempontrendszerek, amelyeket a Szociális Bizottság figyelembe vehet.

Ezen túlmenően rendelet fogalmazódott meg a közmunkásokkal kapcsolatosan, hogy a következőkben hogyan lehet majd finanszírozást adni azoknak, akik kiestek a munkaerőpiacról, külön foglalkozva azokkal, akik koruk és egészségi állapotuk lehetővé teszi, hogy számukra munkát ajánljunk fel, valamint az 55 éves kort meghaladókkal, akiknek a fizikai állapota nem teszi lehetővé, hogy dolgozni tudnának.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.28./
 

 

Kik kötelezhetőek rendszeres szociális munkára?

 

        
        

A mai bizottsági ülésünkön egész Sárospatakot érintő kérdésekkel foglalkoztunk, első körben a személyes gondoskodás alap- és szakosított ellátás intézményeinek 2009. évi térítési díjairól – kezdte beszámolóját Oláh József, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke…
 


 
 


Oláh József


 

Ebben a napirendben a Gondozási Központ által végzett feladatoknak a térítési díjait, valamint étkezési térítési díjakat állapítottunk meg.
A második napirendi pontban az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló rendelet módosításáról tárgyaltunk. Egy hosszú hónapokkal ezelőtt elkezdett munkának – Sárospatak lakáskoncepciójának kialakítása – talán a végét jelenti ennek a rendeletnek a megalkotása, ahol most már formába öntöttük a pályázati adatlapokat, meghatároztuk az egyes kerületeket és rögzítettük a négyzetméter árakat, és ezeknek az egyes kerületekben érvényes szorzószámait, amelyek alapján a bérleti díj egységes rendszer szerint lesz megállapítva.

Tárgyaltunk még a szociális ellátásokról szóló rendelet módosításáról, ami alatt az értendő, hogy kiket kötelezhet az Önkormányzat rendszeres munkára, és kiket nem. Az aktív korúak közül, aki fogyatékkal él, vagy az 55 évét már betöltötte, vagy a 14 éven aluli gyermekét neveli, azok nem kötelezhetőek rendszeres szociális munkára, de rendszeres szociális segélyre jogosultak.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.28./
 

Rákóczis lányok a körzeti diákolimpián

 

        
        

Aranyéremmel tértek haza a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola leány kosarasai a 2009. február 23-án Sátoraljaújhelyben, a Városi Sportcsarnokban rendezett III. korcsoportos körzeti diákolimpiáról, ahol a sárospataki csapat mindkét mérkőzését magabiztosan megnyerve 1. helyezést ért el, s ezzel továbbjutott a megyei döntőbe - nyilatkozta Géczi Tamás, edző...
 


 
 


Géczi Tamás


 

Eredmények:
Rákóczi – Szlovák T.Ny. Ált. Isk.  
       42 - 12

Rákóczi – Kazinczy Ált. Isk.
       46 - 6

A csapat tagjai:
Boós Gabriella, Csetneki Flóra, Egyed Eszter, Fábián Krisztina, Iván Katalin, Korda Evelin, Laczkó Eszter, Marczi Ágnes, Móricz Vivien, Szabó Adrienn,
Szirom Petra, Varga Délia.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.28./
 

 

A pataki csapat kettős győzelme a hét végén

 

        
        

Folytatta felkészülési mérkőzéssorozatát focicsapatunk. Most szombatra és vasárnapra is ütemeztek mérkőzést, így nem csak a játékosok tudásáról, hanem az erőnlétükről is képet kaphattunk - küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Körének elnöke...
 


 
 


Kecskés Tamás


 

Most is a végardói pályán tartották meg a mérkőzéseket. Szombaton, a bajnokságra térségünkben felkészülő Nógrád megyei település Berenye csapata látogatott hozzánk. Ők egy osztállyal feljebb szerepelnek, ott is az élen állnak. A kissé csúszós talaj ellenére magas szintű játék folyt a pályán. Az első félidőben nekünk voltak igazán nagy helyzeteink, de sorra kihagytuk őket.
Sorozatos támadásunk a második félidőben hozta meg gyümölcsét.

A második félidő 5. percében Kecskés Tamás révén megszereztük a vezetést 1:0
Előnyünket a 12. percben Kerékgyártó Csaba jóvoltából növeltük. 2:0
A17. percben a fiatal és nagyon tehetséges Girling Csongor egy jobb oldali beívelést követően először a kapufára, majd a hálóba fejelte a labdát. 3:0
A 39. percben, aki kezdte a gólok sorát az is zárta, azaz Kecskés Tamás, így lett a végeredmény 4:0 Patak javára!

Sajnos volt egy sérülés is: az egyik berenyei játékos rosszul lépett, s maga alá tört a bokája. Mielőbbi gyógyulást kívánunk neki!
Zsófi József edző véleménye a játékról: A Nógrád megyei bajnokságot vezető csapat ellen csapatunk jó játékkal, rengeteg helyzet kialakításával, végig fölényben játszva, magabiztos győzelmet aratott.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.28./
 

 

Táncház a A Művelődés Háza és Könyvtárában

 

        
        

 


 
 


Darmos István


 

Február 21-én A Művelődés Háza és Könyvtára farsangi hangolódás elnevezésű programját táncház zárta. A táncházban a miskolci Tényleg Zenekar muzsikált - küldte tudósítását Darmos István, népművelő...

A kisebbeket bodrogközi és dunántúli táncok tanításával és népi gyermekjátékokkal várták. A felnőttek szórakozását többek között széki, mezőségi, kalotaszegi, moldvai és Küküllő-menti táncrend szolgálta. A táncházba a pataki fiatalok mellett Tiszaladányból, Nyíregyházáról, Sátoraljaújhelyből, Vámosújfaluból, Makkoshotykáról is érkeztek érdeklődők, mintegy nyolcvanan.
 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.28./
 

 

Kiszebáb-égetés és alsós farsang a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
        

Hagyományainkhoz híven a tél elűzését az iskolánk udvarán tartottuk február 19-én délelőtt a város óvodásaival és a tanulóinkkal. A kiszebábot a 3. a osztályosok készítettek. A 4. b-sek pedig költők verseivel, mondókákkal, farsangi dalokkal, tánccal ajándékozták meg a jelenlevőket, illetve űzték el a telet a kikiáltókkal számolt be az eseményről Németh Erika tanító néni...
 


 
 


Németh Erika


 

A kicsik izgatottan várták a szalmabáb meggyújtását, majd mindenféle eszközzel csörögtek, zörögtek, hangoskodtak, ami ilyenkor szükséges. /Menjen el a betegség, a szegénység, rossz, jöjjön be vagy maradjon az egészség, a jó, a szép!/
A délután a farsangi felvonulással folytatódott. Különféle szebbnél-szebb, ötletesebbnél ötletesebb jelmezekbe öltöztek a gyerekek. A jelmezes felvonulást tombolasorsolás követette, majd minden osztály a tantermében elfogyasztotta a farsangi enni-innivalót, utána ropták a táncot az aulában, majd kifáradva, tele jókedvvel és boldogsággal, kikapcsolódva, feltöltődve mentek haza a gyerekek.

Köszönet a szülőknek a szép jelmezekért, a kollegáknak a problémamentes lebonyolításért.

A hosszú, fárasztó, tanulással töltött napok után nagy örömmel készülődtek tanulóink az idei farsangi mulatságra. Ilyenkor két nap is a zsongásé, a bohóckodásé, a vidámságé.
Első nap délelőtt Kiszebáb-égetéssel búcsúztattuk a telet, délután az alsó tagozatosok jelmezes felvonulásában gyönyörködtünk.
Másnap délután a felsősök számára igyekeztünk megteremteni a felhőtlen szórakozás lehetőségét. A szépen díszített aulában tánccal, zenés-, táncos játékokkal, tombolával gyorsan elszaladt az idő. Akik csendesebb elfoglaltságra vágytak, azok is megtalálták a helyüket: beülhettek a büfébe vagy a játékteremben szórakozhattak, de farsangi arcfestést is kaptak, akik erre vágytak.


 

Képek                       Képek

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2009.02.28./
 

 

Kis látogatók a Városházán

 

        
        

Az elmúlt héten a Református Kollégium Gimnáziumának általános iskolás tanulói voltak a Polgármesteri Hivatal vendégei. Környezetismeret óra keretén belül tanultak már Sárospatak történelméről, tanultak nagyjából a város közigazgatási rendszeréről is, és ezt most a gyakorlatban is megmutattunk nekik – számolt be Aros János alpolgármester a kicsik látogatásáról…
 


 
 


Aros János

dr. Komáromi Éva


 

Nagyon érdeklődőek voltak a diákok, sokat kérdeztek. Kipróbálták a polgármester úr székét, hiszen soha nem lehet tudni, hogy közülük ki lesz majd a következő nemzedék képviselője, esetleg polgármestere. Nagyon örülünk az ilyen látogatásoknak, hiszen ilyenkor a gyerekek is megláthatják, hogy azok a döntések hol születnek, amelyekről ők csak értesülnek szüleiken keresztül. Itt megláthatják, hogy hol hozzák meg döntéseiket a képviselők, a városvezetők és hol dolgoznak a közalkalmazottak.

Az alpolgármester úrral együtt fogadtuk a diákokat és az őket kísérő két pedagógust – folytatta a beszámolót dr.Komáromi Éva jegyző…

A harmincfős osztályból huszonnyolc tanuló jött el hozzánk, ahol a Városháza dísztermében kezdtük a látogatást. Röviden szóltunk a város történelméről, illetve bemutattuk az Önkormányzat hivatalában folyó munkát. A negyedikes gyerekek korukhoz képest meglepően sok ismerettel rendelkeztek a város múltját illetően, úgyhogy igazán magas szinten tudtunk beszélgetni elődeink hagyományairól, amely beszélgetésben aktívan részt vettek.

A nagyteremben tett rövid ismerkedés és beszélgetés után, körbejártuk az épületet, ahol a legfontosabb egységeket igyekeztünk nekik bemutatni, így például a polgármester úr dolgozószobáját, az Okmányirodát, a hivatali informatika helyét, illetve az iktató irodákat.
Az Okmányirodában kipróbálhatták az útlevélkészítést, ahol a fotoboxban és az aláírás szkennelőn kipróbálhatták a saját aláírás mintáikat.
Tetszett nekik az anyakönyvvezető irodahelysége, ahol megtekintették a város legrégebbi anyakönyvét, illetve több gyermek örömére szüleiknek a házassági anyakönyvi bejegyzéseit is előkerestük.

Ezután közös fotózásra került sor a város dísztermében, illetve a Sárospatak címer alatt. Kis ajándékkal is kedveskedtünk a gyerekeknek, és a - mintegy 1 órás - látogatás után élményekkel telve távoztak a hivatalunkból, ahol még a búcsúzásuk pillanatában, az aulában a régi, városi akasztóhely is bemutatásra került.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.27./
 

 

Óvodai beiratkozás előtt Nyílt Napok

 

        
        

A Mese Óvoda és Bölcsődében, valamint tagintézményeiben Nyílt Napokat tartanak az elkövetkező hetekben – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető.
 


 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

Ezek az események nagy érdeklődésre tartanak számot a szülők körében. A már óvodába járó, és a leendő óvodások szülei is szívesen nyernek betekintést, illetve szereznek tapasztalatot arról, hogy mivel foglalkoznak és hogyan töltik mindennapjaikat az óvodások.
Megtapasztalhatják, hogyan játszanak, milyen tevékenységek zajlanak és milyen ismeretszerzési formákon keresztül, illetve gyakorlati tapasztalatok útján szereznek különböző ismereteket a gyermekek.
Az itt látottak segítséget nyújthatnak a leendő óvodásoknak és szüleiknek az óvodaválasztáshoz is.

A tagintézményekben továbbra is sajátos óvodai nevelési részprogram alapján folyik a nevelőmunka. A székhelyintézményben: a gyermeki személyiség harmonikus fejlesztése az óvodai nevelés eszközeivel, a Carolina Tagóvodában: a természetszeretetre és környezetvédelemre épülő nevelési program, a Kincskereső Tagóvodában: a személyiségközpontú óvodai nevelési program alapján végzik a nevelő-oktató munkát.

A Nyílt Napok időpontjai a következők: Mese Óvoda és Bölcsőde (3950 Sárospatak, József Attila út 31.)  2009. március 3., 4., 5., 10.

Carolina Tagóvoda (3950 Sárospatak, Szent Erzsébet út 16.) 2009. március 23 – 27. Nyílt Hét.

Kincskereső Tagóvoda (3950 Sárospatak, Zrínyi u. 40.) 2009. április 1.,2.

Valamennyi intézményegységünkbe szeretettel hívjuk és várjuk az érdeklődő kedves szülőket!


 

Cziczer Katalin
/2009.02.27./
 

 

A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

 

        
        

Amikor Sárospatak Polgármesteri Hivatal előtt, Becker András emléktáblájánál 2009. február 25-én délután a megemlékezés elhangzott, a jelenlévőknek olyan érzésünk volt, hogy kevesen vagyunk. Ezt a leleplező, hazafias verseket, konkrét neveket és számadatokat, személyes családi emlékeket tartalmazó megemlékezést nem csak ennek az 50 embernek kellett volna hallania, akik itt összejöttünk, hanem az egész városnak, minden tanulónak, mind a két és fél millió magyarlelkű embernek a határainkon belül, és a határon túli honfitársainknak is. Azért, hogy ne sikerüljön, amit annyira akartak 45 éven keresztül: agyonhallhatni, elfeledtetni a gaztetteket, gyilkosságokat! Ez a legkevesebb, amit megérdemelnek az áldozatok, hogy soha ne feledjük el őket, hogy emlékezzünk rájuk…
 


 
 


Gáll József

 


Kiss Endre József

 


Földházi István

 


Donkó József

 


Telenkó Miklós


Dr. Hörcsik Richárd


 

Ezért tettek nagyon sokat, akik a megemlékezésen aktívan is részt vettek, elsőként Donkó József megnyitó szavai után Gáll József tanár úr, Wass Albert: Ébredj magyar! című versének előadásával
 
Wass Albert: Ébredj magyar!

Nemzetemet dúlta már tatár,
harácsolta török,
uralkodott fölötte osztrák,
lopta oláh, rabolta cseh.

Minden szomszédja irigyelte mégis,
mert keserű sorsa
istenfélő nemzetté kovácsolta.
Becsület, tisztesség, emberszeretet
példaképe volt egy céda
Európa közepén!
Mivé lett most?
Koldussá vált felszabadult honában,
züllött idegen eszmék napszámosa!
Megtagadva dicső őseit,
idegen rongyokba öltözve
árulja magát minden utcasarkon
dollárért, frankért, márkáért,
amit idegen gazdái odalöknek neki!
Hát magyar földön már nem maradt magyar
ki ráncba szedné
ezt az ősi portán tobzódó
sok-száz idegent?
Ébredj magyar!
Termőfölded másoknak terem!
Gonosz irányba sodor
ez a megveszekedett új történelem!

Kiss Endre József beszédét lélegzetvisszafojtva hallgattuk, hiszen olyan dolgokról beszélt a hangszórók által felerősítve, amiről gyermekkorunkba mi csak otthon, családi körben beszélhettünk, vagy ha iskolában hallottunk róla, azok suttogó szavak voltak délután, amikor már a többiek hazamentek és csak néhányan maradtunk ott. Az áldott emlékű Bakos tanár úr – aki az 56-os tevékenysége miatt, a nagy tudása és középiskolai tanári képesítése ellenére csak tanyasi iskolában taníthatott – tanáraim közül egyedül ő vette a bátorságot, hogy délután mást tanított, mint délelőtt…
Már lassan 20 éve, hogy a kommunizmus áldozatairól is lehet beszélni, mégis, ilyenkor szinte ösztönösen körülnézünk, nincs-e a közelben besúgó…

Honfitársak! – szólította meg a jelenlévőket Kiss Endre József, a Nagykönyvtár igazgatója…
A mai emléknapon azon a helyen gyűltünk össze, ahol Sárospatakon megkezdődött a kommunizmus 1919-ben. Ide, a városháza kapujára akasztották fel a vörös katonák egyik áldozatukat a 690-ből, a fiatal Becker Andrást, pár nappal később pedig a szomszéd városban – Sátoraljaújhely főterén - végezték ki Hriskó József pataki gazdálkodót. Az volt a „bűnük”, hogy fellázadtak a lakosságot vérig provokáló, a mindennapi életet ellehetetlenítő, értelmetlen diktatúra ellen és azért kellett kiszenvedniük nagy nyilvánosság előtt, hogy a félelemkeltés megszilárdítsa a vörös terror hatalmát. Többeket ugyanezért bebörtönöztek. A teljes beszéd itt olvasható>>>

A prózát vers követte Földházi István előadásában: György László: A hét igen
 
Kihirdettetett már
a melldöngető hét igen
hát igen, van ilyen:
a nyalka ördögfalkát
nem riasztja semmi sem
sunyin-sandán teszi dolgát
sertepeltél, nem pihen
"Húzd meg, ereszd meg!"
tudja jól e bölcs receptet
vigye a csőcselék a keresztet
kérjen Isten bocsánatot
mossa le Ő a gyalázatot
mert úgyis miénk lesz
az ország, a hatalom és a dicsőség
harsogják dőrén-büszkén
báránybőrbe bújt ordasok
s diadalukra már isznak jó előre
 
azt hívén, övék lesz a medve bőre
de jól figyeljetek,
mert most én kérdezek
akár a mesében
sok-sok szegény legény nevében
 

Mondjátok
ki verte ki saját honfitársa fogát
mert az rühellte a lenini bibliát
s a bőrkabátos verőlegények
mitől voltak oly szorgosan serények
mi fán termett az az igazság
minek nevében éveket várt
egy kamasz, hogy felnőttként akasszák
 

Mondjátok
hogy tudtatok nyugodt szívvel aludni
félszáz éven át folyton hazudni
miért nincs merszetek a mocskos éveket
nyíltan vállalni vagy megtagadni
egy, legalább egy vétkes miért nem lép elő
aljas bűneiről számot adni?
Mégis, mit reméltek
hogy feledni lehet e sok miértet?
Tudjátok meg, ha nem tudnátok
van olyan bűn, ami el nem évül
és létezik olyan múlt
mi soha meg nem szépül
épp ezért, hiába vártok győzelemre

mert mind a hét igenre
kemény s dacos NEMET
süvölt majd, az igazra-jóra
megszenvedett magyar valóra friss
sem szeszélyes, sem bolondos április

Telenkó Miklós atya három személyes kötődésű történettel járult hozzá a megemlékezés hitelességéhez:
1947: A munkácsi püspököt Romzsa Tódort Sztálin és Hruscsov külön parancsára gyilkolták meg. Először egy balesetet színleltek, majd a sérült püspököt a kórházban méreginjekcióval ölték meg. Romzsa Tódor, a görög katolikus egyház püspöke innen kb. 80 km-re halt meg. A kispataki kápolnában őrizzük kézcsontját és miseruhájának egy darabját. S ami a személyes vonatkozása, hogy a dédnagyapja itt volt Sárospatakon görög katolikus pap. Van egy boldog életű ember, akit II. János Pál boldoggá avatott, aki Sárospatakról származik, Ő személyesen a mi vértanúnk.

A másik személyes élményem, hogy édesapámnak az öccsét 56-ban fejbe lőtték. Sorkatona volt Zalaegerszegen, és amikor kiküldték őket a forradalmárok ellen felfegyverkezve, csak ennyit mondott: magyar, magyarra nem lő. Odament a tiszt és azt mondta neki: - Nem? Telenkó elvtárs! – és fejbe lőtte.

A harmadik személyes élményem szintén ide köt Sárospatakhoz, innen talán 200 m-re született Kuklay Antal, akinek ezekben a percekben adják át Budapesten a Hit Pajzsa díjat, ugyanis ebben az évben egy sárospataki születésű ember kapja ezt az országos kitüntetést.
Tudjuk azt, hogy Tóni Atya 56-tól 63-ig börtönben volt. Találkozott ott Bibó Istvánnal és Göncz Árpáddal, majd arról számolt be, hogy a bezártság megerősítette őket. A nehezebb az volt, amikor kijött és látta a lelki sivárságot… Dolgozott Újhelyben a lemezgyárban, majd itt Sárospatakon egy kerámiaműhelyben, és csak nagyon nehezen tudott ismét bekapcsolódni később a sárospataki közéletbe és lelki életbe.

Két éve állították ezt az emléktáblát. Mikor látom, mindig azon töprengem, hogy aki itt átlép, a bitófa alatt, vajon tudatosítja-e magában, hogy sokszor, amikor a szellemet és a lelket megölik, akkor ugyanúgy, az ember ezáltal lesz akasztottá. Arra figyeljünk nagyon, hogy legyen személyes emlékezésünk! Minket is megérintett ennek a pokolnak a szele, és kell, hogy legyen lelkünk és szellemünk, hogy ebből újra és újra fel tudjunk állni. Romzsa Tódor, a nagybátyám, vagy éppen Kuklay atya, éppen jó emlékeztető számomra és mindannyiunk számára.

A koszorúzást Dr.Hörcsik Richárd polgármester kezdte, aki a sárospataki önkormányzat koszorúját helyezte el Becker Mihály emléktáblájánál, majd a Vass Albert kör tagjai és ikervárosunk, Sátoraljaúhely képviselői helyezték el koszorúikat.


 

További fotók>>>

 
Törő Gábor
/2009.02.27./
 

 

Godó Roland a Budapest – Bamako útról

 

        
        

A Bamakót megjárt King Hill Team oszlopos tagját, Godó Rolandot a kalandos útról kérdezve nem csoda, hogy a navigációs nehézségek és műszaki problémák jutottak eszébe, hiszen ő volt a navigátor, és ő hegesztette ami megsérült a hegyvidék köveitől, ha éppen találtak valami műhelyt…
 


 
 


Godó Roland


 

A mezőnyben nagyon sok Navara volt, amiket szintén versenyre építettek át. Többen vették így a versenyt, mint mi, hogy győzni megyünk, győzni akarunk. A mi Navaránkkal az volt a gond, hogy nehéz volt, sok olyan felesleges cuccot vittünk, amit ugyan blogokban úgy olvastuk, hogy szükséges de, most már – utólag – látjuk, hogy a 80%-át nyugodtan itthon lehetett volna hagyni. Több mint három tonnát nyomtunk, de voltak olyan Navarákkal amikbe nem volt semmi, csak étel, ők nem voltak csak 2200 kg körül, tehát olyan 800 kg - 1 t túlsúllyal versenyeztünk.

Én navigáltam végig, ami nem volt egyszerű, mert nem vettük meg több százezer forintért az Afrika térképet. Amit tudtam, azt összeszedtem a GPS-hez az internetről, meg barátoktól. A Marokkói térkép az megvolt, és Mauritániából is volt még volt valami, de onnantól kezdve semmi, tehát légvonalban mentünk, sokszor sötétben, nem volt egyszerű. Ilyenkor a GPS az irányt ugyan mutatja, de nincs alatta út…

Az autó szerkezetileg bírta volna az utat, de sok probléma történt, defektek sora, durrdefektek. A kősivatagban olyan éles kövek és nagy sziklák voltak, hogy sikerült ott a hűtőt is tönkretenni annyira, hogy egy napi szenvedés után sikerült csak rendbe tenni. A víz két napig folyamatosan folyt, és egy éjszakát emiatt kint kellett töltenünk a sivatagban, ezért csúsztunk le a hetedik helyre.

Az első és hátsó lökhárítónk is leszakadt, tehát nagyon sok olyan dolog volt, amit ott helyileg meg kellett oldani Összesítve defektünk volt olyan 6-10 db, kétszer szakadt le az első lökhárítónk, egyszer, nem sokkal azután, ahogyan átértünk Afrikába, olyan egy-két ezer kilométer megtétele után. Másnap reggel találtunk valamilyen kerítésjavító vállalkozót, aki ideadta a hegesztő trafóját, amivel megjavítottuk. Két napig bírta és utána - nem az én hegesztésem mellett, hanem a gyári ponthegesztésnél - elengedett, ezt megint meghegesztettem egy autószerelő műhelyszerűségben.
Az autót a verseny után ott is hagytuk, mert nem volt olyan állapotban, hogy haza tudjunk vele jönni, és érdemes legyen itt felújítani, mert nagyon sokat rá kellet volna költeni, ezért ott kint adtuk el.  
A teljes eredménylista:


 

További totók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.27./
 

 

Műhelymunka a könyvtárban

 

        
        

Február 20-án lázas munka folyt A Művelődés Háza és Könyvtárában, ahová a sárospataki kistérség könyvtárosait hívtuk műhelymunkára. Legfontosabb feladatunk a 2008. évi statisztikai jelentés elkészítése volt – számolt be a közös konzultációról Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője…
 


 
 


Kövér Sándorné


 

Az előző évekhez képest egy hónappal később kéri az OKM a statisztikai adatlapot, amelynek a kitöltéséhez nyújtottunk útmutatást. Megfigyelhető, hogy minden évben változnak a bekért adatok, az adatlapok, így rutinból nem lehet kitölteni, a könyvtárosok igénylik a szakmai konzultációt.

Összejövetelünk végén megbeszéltük az idei Műhelymunkák programját, és az idén aktuális feladatokat is körvonalaztuk. Megállapítottuk, hogy a kistérségi mozgókönyvtári ellátásban sikeres évet zártunk. Ezen a területen is érezteti hatását a gazdasági megszorítás, de biztos vagyok benne, hogy szoros együttműködéssel 2009-ben is eredményes munkát tudunk végezni.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.26./
 

 

Remélhetően nyáron elkezdődik a Járóbeteg Szakellátó Központ építése

 

        
        

A Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ még nem rendelkezik támogatói döntéssel, ez egyfordulós pályázat keretében valósul meg, és a döntés napokon belül várható. A beruházás értéke 820 millió forint, melyből 95 % a támogatás és öt százalék a saját forrás – számol be Erdős Tamás tanácsnok az Egészségház melletti építkezésről és más beruházásokról
 


 
 


Erdős Tamás


 

Az Arc Építész Kft.-nél Rostás László vezető tervezőnek nagy tapasztalatai vannak az egészségügyi létesítmények tervezésében. Ők készítették a terveket, és február végéig meglesz az építési engedély is. Ha nyerünk - amiben reménykedhetünk, hiszen minden információnk arra utal, hogy ezt a pályázat sikeres lesz - akkor a közbeszerzést követően, szintén a nyáron elkezdődhetnek a munkálatok, és talán a jövő év végére elkészülhet a szakellátó központ.
A beruházás kapcsán felszabadul a rendelők közül a volt szülőotthon, illetve a Tüdőgondozó is, teljes egészében. Az új épület összességében kettőezer négyzetméter alapterületet fog adni, egy alagsori, földszinti, emeleti és egy tetőtéri beépítéssel, hasonlóan a megyei egészségházhoz, és tartalmazza majd valamennyi szakellátót, rendelőt, illetve új funkciókat is telepítünk ide. A régi Egészségház egy kis átszervezés után gyakorlatilag az alapellátás funkcióit fogja biztosítani.

Erdős Tamás beszámolt továbbá a város egyéb beruházásairól is – a fürdőről, az általános iskolai és az óvodai beruházásról már korábban számoltunk be…

Előttünk áll még az Erdélyi és Comenius utcai saroktelek beépítése, ahol mélygarázs, üzletek és lakások épülnek. A projekt gazdája az INNOVO Patak Kft, melynek az önkormányzat 350 millió forintot biztosított az E raktárra és a saroktelek beépítésére, de nem utaltuk még át az összeget – hozzáteszem, a fórumon már megjelent, hogy átutaltuk de az utalás még nem történt meg, csak a döntés van meg róla.
Tehát ez a beépítés rövidesen elkezdődik. A tervező pályáztatása jelenleg folyamatban van, ugyanez a helyzet az E raktárral a Csokonai utcán, ami régóta használaton kívüli épület, itt bérlakások létesülnek majd.
Fontos dolog, hogy a halasztott értékesítésű bérlakás program második ütemére érik a helyzet, hiszen az első ütem reményeink szerint rövidesen megvalósul és a második ütemre is igény mutatkozik..
A Várnegyed felújításáról a tanulmánytervek márciusban elkészülnek, a testület harmincadikán fogja az előzetesen elkészült anyagot tárgyalni nyilvános ülésben, tehát ott lehet majd róla információt kapni.
Fontos, de eddig még nem beszéltünk róla: a piac felújítására reményeink szerint a vidékfejlesztési támogatások keretein belül lesz módunk.


 

Cziczer Katalin
/2009.02.26./
 

 

Bor és Gasztronómiai Nap a Vár Vendéglőben

 

        
        

Februárban rendeztük meg az évad első „Borgasztronómiai” napját. A szépszámú közönség a Pajzos-Megyer Pincészet borait kóstolhatta a vendéglőnk szakácsai
által megkomponált menühöz – kaptuk a tájékoztatást Balogh Zoltántól…
 


 
 


Balogh Zoltán


 

A menü:
Libamájpástétom házi hájas tésztával és birsalmasajttal
• Megyer Tokaji Muskotály Késői szüret 2007
Fácánleves kakukkfüves húsgombóccal és fürjtojással
•Megyer Tokaji Muscat Blanc Selection 2007
Fűszeres borban pácolt lazac, rózsaborsos citrom mártással
és illatos rizzsel
•Megyer Tokaji Furmint Selection 2007
Szarvas sült erdei gombás raviolival és hecsedlis sült körtével
•Chateau Ronan 2003 (francia száraz vörösbor)
Zsóka csíkos süteménye narancsos csokoládéval
•Pajzos Tokaji 6 Puttonyos Aszú 1999
Randevú a sajtos pultnál, Bükki sajtkülönlegességek kóstolója

Vendégünk volt még Sándor Tamás barátunk, egri kézműves sajtkészítő. Délután szokásunkhoz híven, minden hozzánk betérő vendégnek ingyenes sajt és borkóstolóval kedveskedtünk. A nagy sikerre és a nagyszámú érdeklődésre való tekintettel ugyan ezt a programot március 21-én megismételjük.
Érdeklődni a (47) 311-370-es telefonszámon lehet. Bízunk benne, hogy hamarosan Önt is vendégül láthatjuk!


 

További fotók>>>

A Vár Vendéglő és a Pajzos-Megyer Pincészet Csapata
/2009.02.26./
 

 

X. Szólótánc és Népdaléneklési Verseny

 

        
        

A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2009. február 14.-én rendezte meg X. Szólótánc és Népdaléneklési Versenyét az újjáépített bodrogkeresztúri Művelődési Házban. Az intézmény második alkalommal adott méltó otthont a rendezvénynek, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni a település önkormányzatának - nyilatkozta Réthiné Muha Krisztina, a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója...
 


 
 


Réthiné Muha Krisztina


 

A verseny iránt, mint eddig minden évben, idén, a tizedik, jubileumi versenyen is nagy volt az érdeklődés. 82 gyerek jelentkezett a versenyre, melyen az országos kiírásnak megfelelően sárközi verbunk, sárközi ugrós, és sárközi csárdás volt a kötelező táncanyag. A versenyző gyerekek életkoruknak megfelelően szabadon választott táncokat is bemutattak, melyeknek változatosságát mutatja, hogy a közönség bodrogközi, rábaközi, dél-alföldi, szatmári, szilágysági, felcsíki táncoknak tapsolhatott. A népdalénekesek, a táncosokhoz igazodva sárközi népdalokat adtak elő. A rendezvényt Dr. Pulinkáné Balázsi Mariann, a Bodrogkeresztúri Általános Iskola igazgatója nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta az általános iskola és a művészeti iskola, évekre visszanyúló jó kapcsolatát, beszélt a művészeti iskola rendezvényein tapasztalt élményeiről, és a művészetoktatás gyerekekre gyakorolt nevelő hatásáról.

A verseny a kötelező táncok bemutatásával kezdődött, majd a kispacsirták léptek a színpadra. Őket követték azok a tanulóink, akik egy produkcióval versenyeztek. Ezek után a nagy pacsirták, majd a szabadon választott táncok következtek. A produkciókat az Új hajtás zenekar kísérte. Munkájukat ez úton is szeretnénk megköszönni.

A produkciók bemutatása után a gyerekek nagy izgalommal várták az eredményhirdetést. A zsűri tagjai, Lévai Péter, Kiss Anita, és Ferencz Katalin, öt pacsirtát, öt kis kalárist, öt kis bokrétát, tíz nagy kalárist, hét nagy bokrétát, egy örökös kalárist és két örökös bokrétát osztottak ki a versenyzők között.

Lévai Péter, a zsűri elnöke, aki a tíz rendezvényből kilencen részt vett, gratulált a töretlen fejlődéshez, és a gyerekek felkészültségéhez. Értékelő beszédében hangsúlyozta a művészetoktatás sokoldalú nevelő hatását, és azt, hogy a néptánc tanulása az életre nevel.
Gratulálunk minden versenyző gyereknek, felkészítő tanárnak, és a díjazottaknak! Kívánjuk, hogy lelkesedésük, szorgalmuk, tehetségük, és a közösen végzett munka, még sok örömet nyújtson számukra. Sok sikert kívánunk azoknak a tanulóknak, akik az országos versenyen képviselik iskolánkat.


 

További fotók>>>

/2009.02.26./
 

 

Schirilla Sárospatakon

 

        
        

Több százan gyűltek össze a Rákóczi-vár alatt a Bodrog mindkét partján február 21-én, szombaton délután, hogy saját szemükkel győződjenek meg arról, van ember, aki képes belemenni a dermesztően hideg vízbe és átúszni a folyót. Ifj.Schirilla Györgynek ez sikerült, úgy lubickolt a közel 0 fokos vízben, mintha nyár lenne...
 


 
 


Schirilla György

Dr.Hörcsik Richárd

Víghné Fehérvári Zsuzsa


 

A nyakig begombolkozott emberek - szó szerint - dermedten figyelték, ahogy az úszásnemeket váltogatva, időnkét integetve, könnyedén, didergés nélkül úszkál a Bodrogban Schirilla György. Hogy nem teljesen veszélytelen a mutatvány, arra a gumicsónak emlékeztetett bennünket, amivel tisztes távolságból követték és figyelték a sportolót.

Teljesítményét a patakiak nagy tapssal jutalmazták, amikor az úszó a Rákóczi-várral szemben partot ért. Dr.Hörcsik Richárd polgármester gratulált elsőként, majd egy kis emléket is átadott a sportembernek. Schirilla György kedves szavakkal köszönte meg a kedves fogadtatást Sárospatakon, a nagy érdeklődést a jelenlévőknek - és a kíséretet a csónakosoknak.

Nem is sietett felöltözni, fehér fürdőköpenyében – vacogás nélkül - egészséges életmódra buzdított, még egy versét is elszavalta. Miután besétált a Vár Vendéglőbe, a tömeg oszlani kezdett. Annyian voltak, hogy a forgalmat egy időre rendőröknek kellett irányítani.

A nem mindennapi program szervezésében az Önkormányzat is részt vett, így Víghné Fehérvári Zsuzsa sportreferenst is megkerestük, hogy számoljon be erről…

Schirilla György 2009. januárjában kereste meg a város vezetését azzal, hogy az idei év telén a tevei között szerepel Sárospataknál átúszni a Bodrog folyót. A február 21-ére tervezett program előkészítését szívesen vállalta Sárospatak Város Önkormányzata, hiszen az egészséges életmód népszerűsítése, a komolyan vett, tervszerű felkészülés jó példaként szolgálhat a fiatalok és az idősek körében egyaránt.

Hosszú egyeztetések során sikerült megteremteni azokat a feltételeket, amelyeket a jogszabályok is előírnak az ilyen jellegű, veszélyesnek mondható sportteljesítmények megvalósításához.

Éppen ezért szeretnénk köszönetet mondani ezúton is azoknak az intézményeknek és személyeknek, akik önzetlenül álltak az elképzelés mellé, és szabadidejüket áldozva segítettek a programban:

Köszönjük az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium részéről Tóth Tamás igazgató úr, Tóth Csaba, Csehi László, Papp József tanár urak közreműködését, Kapocska László vállalkozó, Dr. Markovics János doktor úr, a Vár Vendéglő és Panzió, valamint a Rendőrség segítségét.

Köszönjük Schirilla úrnak, hogy Sárospatakot választotta. Legyen szerencsénk máskor is!


 További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.25./
 

 

Újra érdekes fizikai kísérletek az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
        

Az ÁVG- esték keretében gimnáziumunk tanulói újra érdekes fizikai kísérleteknek lehettek tanúi 2009. február 19-én. Bigus Imre tanár úr az elektromosság és a mágnességtan köréből gyűjtött össze és mutatott be látványos kísérleteket.

A nagyszámú érdeklődő tapssal köszönte meg a rendkívüli fizikaórát.


 
 

További fotók>>>


/2009.02.25./
 

 

Ülésezett a Jegyzői Kollégium

 

        
        

A Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás 2009. február 18-i ülésén tárgyalandó előterjesztéseket véleményezte a Jegyzői Kollégium, mint a tanács konzultatív, döntés előkészítő szerve – nyilatkozta a honlap részére dr. Rózsahegyi Ferenc, a Jegyzői Kollégium titkára…
 


 
 


dr. Rózsahegyi Ferenc


 

A Jegyzői Kollégium állást foglalt az esély-egyenlőségi helyzetelemzés vonatkozásában, melyet javasolt visszaadni átdolgozásra, az adatok pótlására, javítására, az előterjesztők részére.

A 2. napirendi pontban a Sárospataki Környezetvédelmi Fejlesztési Iroda Közhasznú Nonprofit Kft. létrehozása szerepelt, melynek elfogadását javasolta.

A 3. napirendi pont keretében javasolta a Kollégium az Aditusz Zrt-vel történő megállapodás megkötését, ám megfontolásra javasolta a tanács részére a forrás konkrét meghatározását, az átalánydíjas szerződés eseti szerződéssel történő felváltását, illetve a szerződéses összeg felülvizsgálatát.

A Többcélú Kistérségi Társulás 2009. évi költségvetését elfogadásra javasolta, ugyanígy az 5. napirendi pontban közösségi busz üzemeltetésére vonatkozó szabályzatot is. Az Újbástya Rendezvénycentrum kérelmét szintén elfogadásra javasolta a kollégium.

Az egyebek napirendi pontban a munkaszervezet vezetője, Pongrácz László nyújtott tájékoztatást a közmunkaprogrammal, valamint a társulási megállapodás módosításával kapcsolatban. Ugyanezen napirend keretében a Jegyzői Kollégium állást foglalt a Magyar Államkincstár mozgókönyvtári feladatellátás ellenőrzését érintő megállapításairól.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.25./
 

 

Kistérségi ének-zene bemutató óra a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
        

 


 
 


Király Katalin


 

Nem mindennapi izgalommal készült a 6.a osztály február 18-án az ének órára. Hiszen nem is délelőtt, hanem 14 órakor kezdődött az óra, amit egy Egerből érkezett tanárnő, Király Katalin tartott. Király Katalin a tanulók által használt Mozaik Kiadó 6. osztályos tankönyvének írója, szerzője.

Az órán olyan képesség és készségfejlesztésre láttunk példaértékű mintát, mely minden évfolyamon használható és a gyerekek intenzív befogadói a módszereknek (ritmusfelelgetős, dallambújtatás, ritmusfelismerés és azok hangoztatása ...).
Kb. 12 kistérségi pedagógus vitte haza ezt az élményt.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.25./
 

 

Közgyűlést tartott a Sporthorgász Egyesület

 

        
        

Szombaton reggel kilenc órától a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület az Újbástya Rendezvénycentrumban megtartotta a 2009. évi Közgyűlését, amelyen közel száz horgászegyesületi tag jelent meg – tudtuk meg Bujdosó Norberttől, az egyesület alelnökétől…
 


 
 


Bujdosó Norbert

Pingor Zsolt


 

A közgyűlésen nagyon jó hangulatban és egyhangú szavazatokkal szavaztunk meg jó néhány módosítást. Többek között alapszabály módosításra került sor, elfogadta a tagság a 2008. év gazdasági beszámolóját, valamint több, a horgásztársakat érdeklő kérdés megbeszélésére sor került.

Elfogadásra kerültek a 2009. évi halasítási tervek, amelyek szerint az első halasítást március második hetében tervezi a vezetőség, amikor is mintegy 25 mázsa hal lesz a vizeinkbe téve, ebből kifolyólag a március 15-i hétvégén már horgászhatnak a horgásztársak. Ezt követően áprilisban, májusban, júniusban és szeptemberben is lesznek további telepítések. Az év folyamán 103 mázsa fogható méretű haltelepítését szavazta meg a közgyűlés. A további halasításról folyamatosan tájékoztatjuk a tagokat a honlapon.

A közgyűlés elfogadta azt is, hogy most már minden év március 31-ig kötelesek a tagok befizetni a tagdíjukat.

Már a versenyekre is vannak időpontok, melyekből az évben négy lesz. Az évadnyitó verseny áprilisban kerül megrendezésre, májusban lesz egy pontyfogó, illetve júliusban egy finomszerelékes verseny Csepel tavon, végül október elején egy pergető verseny a Berekben.

Nagyon fontos továbbá, hogy április elsejétől május 31-ig megint meg lesz tartva a Berekben a harcsafogó verseny.

Tájékoztatásul elmondta még az alelnök, hogy jelen pillanatban, tehát február 16-tól csukára tilos horgászni, március március 1-től pedig a süllő tilalom is beindul.
 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.24./
 

 

Fontos napirendekkel foglalkozott a kistérségi tanácsülés

 

        
        

Február 18-án kistérségi tanácsülést tartottunk, aminek hat fontos napirendi pontja volt. A napirendi pontok előtt a Sárospataki Rendőrkapitányság képviselői szólaltak fel és számoltak be az illetékességi területükön történt eseményekről - nyilatkozta Dr.Hörcsik Richárd, a Sárospataki Kistérségi Társulás elnöke…
 


 
 


Dr Hörcsik Richárd


Pongrácz László


 

Az első napirendi pont a folyamatban lévő „Nem mondunk le senkiről” pályázatainkat érintette, mellyel kapcsolatban úgynevezett esélyegyenlőségi helyzetelemzés megtárgyalására került sor. Ezt közoktatási és településfejlesztési szakértők készítették el, de a végeredménye számunkra nézve meglehetősen hátrányos volt, bizonyos vonatkozásban sértő. Hátrányos azért, mert negatívan befolyásolhatja a pályázatainkat, tudniillik olyan megállapításokat tett, ami a kistérséget több pályázatnál a nem támogatandó kategóriába sorolja. Ezen felül főleg azért hátrányos, mert a szakértők úgy készítették el az anyagot, hogy az adatokat bekértek - a törvény által előírtakat az önkormányzatok be is küldték - és ők ennek alapján, úgy állították össze a szakértői véleményüket, hogy annak pontosságáról nem győződtek meg a helyszínen.

A tanács megállapította, hogy veszélyesnek tartjuk azt a tendenciát, hogy a kistérségeknek történő segélynyújtásoknál sokszor olyan alapon osztályoznak, amelynek pontos háttere nem feltérképezett és nem pontos. A szakértői véleménynek olyan megállapításai vannak, amivel mi nem tudunk egyet érteni, amit írásban is jeleztünk a készítők felé.

A második napirendi pont a Sárospataki Környezetvédelmi Fejlesztési Iroda Közhasznú Nonprofit Kft. létrehozásáról szólt. Sárospataki Környezetvédelmi Fejlesztési Iroda Közhasznú Non-profit Kft célja szociális, környezeti és gazdasági problémák együttes és egymásra való hatását vizsgálva olyan megoldások, javaslatok, kísérleti programok kidolgozása, melyek hozzájárulhatnak a környezetterhelés csökkentéséhez, a szociálisan hátrányos helyzetű népcsoportok helyzetének javulásához, valamint az adott térség gazdaságfejlesztéséhez és ezen keresztül a szülőföld megtartó képességének erősítéséhez.

A következő napirend az Aditus Zrt-vel történő megállapodás volt, mely kapcsán a szűkös anyagi helyzet miatt úgy döntöttünk, hogy az éves díj helyett, majd eseti megbízással fordulnak az önkormányzatok a Zrt-hez.
A 2009. évi költségvetésnél mintegy nyolc millió forint tartalékot képeztünk, a sikeres pályázataink és a jó gazdálkodásunk következtében. Ez azt eredményezi, hogy a pályázatok elkészítésében nem kell a tagönkormányzatok segítségét kérni, hanem a Kistérségi Iroda önmagában meg tudja ezt oldani. Tehát 187.912.000 forint a bevétel, a kiadás 179.830.000 forint, tehát mintegy 8.082.000 forint tartalékot tudtunk képezni.

Az ötödik napirendi pont a közösségi busz üzemeltetésére vonatkozó szabályzat elfogadása volt. A korábban pályázott, az önkormányzatok által használt buszok üzemeltetésének egy szabályzatát dolgoztuk ki és fogadtuk el a pontosabb és átláthatóbb üzemeltetés céljából.

A hatodik az Újbástya Rendezvénycentrum kérelme volt, amely a Zempléni „legek” kiadványát fogja elkészíteni és ennek a támogatását kérték, mivel a kistérségi tagönkormányzatok is szeretnének ebben szerepelni. Mi külön támogatjuk, hogy ebben a Zemplénről szóló kiadványban legyen ott a kistérséget érintő önkormányzatok CD-je is, amit a Zemplén Televíziós munkatársak fognak elkészíteni.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.24./
 

 

Mindig megfelelő legyen a műszaki állapota a kerékpárnak

 

        
        

Feljelentést tettek a járőrök a Btk. 316.§ (2) bekezdés d) pontjába ütköző dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének és közlekedési szabálysértés (műszaki állapot, világítás nem használata) elkövetése miatt az alábbi tényállás alapján – nyilatkozta dr.Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…
 


 
 


dr. Téglás István


 

2009.02.08.-án délelőtt egy sárospataki lakos személyesen bejelentést tett, hogy 2009.01.03.-án 17 óra körüli időben a Sárospatak, Zrínyi úton lévő Márka ABC mellett lévő vasszerkezetű kerékpártárolóból ismeretlen személy eltulajdonította a lakattal lezárt állapotban lévő Mountenbike típusú kerékpárját. A kerékpár ismertető jelei kék színű villa, piros váz, korrodált hátsó kerék.

2009.02.08.-án 17 óra 45 perckor Sárospatakon a Lavotta úton intézkedés alá vontuk B. A. sárospataki lakost, aki egy kerékpárral az éjszakai látási viszonyok ellenére kivilágítatlanul közlekedett. Az igazoltatás során megállapítottuk, hogy az általa által hajtott kerékpár a sértett által leírt kerékpárral mind színben, mind típusban megegyezik. A sértett a kerékpárt felismerte, és kijelentette, hogy az az ő tulajdona és azt tulajdonították el tőle.

B.A. ezt követően elismerte, hogy 2009. január elején a kerékpárt a Márka ÁBC elől vitte el.
 


 

Törő Gábor
/2009.02.24./
 

 

„Játsszunk együtt!” - Rendhagyó zenés irodalomóra az alsó tagozaton

 

        
        

 


 
 


Tomanek Gábor


 

A Február 17-én 9 órakor az iskola tornatermében alsó tagozatos tanulóink rendhagyó irodalomórán vettek részt.

A vidám, kötetlen órán Tomanek Gábor és Mészáros Mihály neves színművészek közreműködésével zenés, verses összeállítást láthattak a gyerekek, amelybe őket is bevonták az előadók.

A diákok és a pedagógusok egyaránt élvezték ezt a rendhagyó, vidám, nem mindennapi tanórát.
 


Mészáros Mihály

 

További fotók>>>       Film is készült!

Cziczer Katalin
/2009.02.24./
 

 

 SUSI Kupa Teremlabdarúgó Torna

 

        
       

2009. március 1-jén a labdarúgók lépnek „porondra” a SUSI-s nagy családból. Az 1999-2000-ben születettek kisvárdai első helyezése után, külön is megmutathatják a SUSI-s gyerekek, hogy mire képesek, ezúttal hazai környezetben. A 12 csapatos esemény, az V. MOGYI – SUSI Kupa Teremlabdarúgó Torna elnevezést kapta, amely az ÁVG tornacsarnokában kerül megrendezésre.

A mérkőzések 8 órakor kezdődnek. A rendezvényen a sportiskola kettő csapata vesz részt. Az egyik az 1998-1999-ben születettek, a másik az 2000-2001-esek. Az egyesület meghívását a következő csapatok fogadták el, mindkét korcsoportban: Mátészalka, Kisvárda, Tiszaújváros, Encs és a Zemplén Focisuli. A csávolyi MOGYI Kft. hivatalosan is támogatja az eseményt.

Hír még a SUSI házatájáról, hogy az 1998-ban született kézilabdás fiúk a májusi hónapban Fehérgyarmatra utaznak, az ADIDAS kupa régió döntőjére. Az 1996-1997-es kézis lányokat február 25-én Tokajba hívták, egy bemutató mérkőzés erejéig. Az 1998-as lány kézsek – ha a második forduló is sikeres lesz – akkor március 8-án részt vehetnek a fehérgyarmati régió döntőben is. Az 1998-as labdarúgók pedig május 28-án, Nyíregyházán vesznek részt egy nemzetközi tornán. A legkisebb szivacskézilabdás lányok 2009. március 15-én itthon, március 22-én Ózdon játsszák le a soros megyei döntőjüket. Az egyesület 2009. januárjában beadott pályázata a NUPI-hoz – amit sportiskolák számára írtak ki – sikeresen zárult, hiszen 800.000 Ft-ot nyertek. Ezt az összeget utazásra és eszközre szeretné költeni a vezetőség. A SUSI hivatalos honlapján továbbra is friss információhoz juthatnak a kedves olvasók: www.susi.mlap.hu. Az oldalt már több mint 5000-en látták. HAJRÁ SUSI!


 
 


www.susi.mlap.hu.
/2009.02.23./
 

 

Az uszoda az úszásoktatás szolgálatában

 

        
        

Városunk továbbra is biztosítja a városban található oktatási intézményeknek azt a lehetőséget, hogy az önkormányzat fenntartásában lévő uszodát ingyenesen bocsátjuk az úszásoktatásban részt vevő diákok rendelkezésére. Ezzel kapcsolatban hívtunk össze az intézmény vezetőivel és Csatlós Csaba igazgató úrral egy tájékoztatót – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János

Csatlós Csaba


 

Erre azon intézmények vezetőit hívtuk meg, akik igénylik és most már évek óta rendszeresen részt vesznek ebben az ingyenes úszásoktatásban. Úgy gondolom, hogy ez továbbra is fontos kell, hogy legyen, ezt a régi hagyományt meg kell tartanunk, hiszen olyan kevés lehetősége van most már a diákoknak a sportolásra, hogy nekünk ezeket a feltételeket mindenképpen biztosítanunk kell, még akkor is, ha ez esetleg bevételkiesést jelent a fürdő intézményének.

Mivel most már olyan nagy számban vesznek részt az osztályok és a csoportok az úszásoktatáson, hogy kora délután szinte kizárólag iskolás csoportok vannak az uszodában, ezért szükségesnek láttam egy ilyen koordináló megbeszélésnek a megszervezését, amelyben az intézményvezetők elmondták a saját észrevételeiket és kéréseiket az uszoda vezetője felé, valamint az uszoda vezetője is bemutatta azt a házirend tervezetet, amely a későbbiekben vonatkozni fog minden úszásoktatásban résztvevőre.

A következő héten Csatlós igazgató úr minden egyes intézménnyel egyéni szerződést fog kötni, amelyben rögzítik, hogy ki, mikor, milyen feltételekkel veheti igénybe ezt az ingyenes szolgáltatást.

Bízom benne, hogy ez a lehetőség még jobban kihasználásra kerül, hiszen láthattuk, hogy az elmúlt évek során a város diáksportja - gondolok itt a SUSI-ra, a kis kézilabdásokra, a labdarúgókra, a floorballosokra, mazsorettekre, vízilabdásokra - olyan nagyot fejlődött, hogy erre már a megyében is felfigyeltek.

Ez a lehetőség biztosíthat minket arról - ahogy már láttuk is - hogy bontogatják szárnyaikat a fiatal tehetséges pataki úszók, akik a legutóbbi megyei úszóversenyen rekordlétszámmal vettek részt és szép eredményeket értek el.
Bízhatunk benne, hogy így az úszás is csatlakozhat a pataki sikersportágak közé.


 

Cziczer Katalin
/2009.02.23./
 

 

Kiss Csaba a Budapest-Bamako útról

 

        
        

Folyamatosan végigkövettük a King Hill Team felkészülését, indulását és lehetőség szerint a versenyzés folyamatát is a Budapest – Bamako útvonalon. Most a visszaemlékezések következnek, először Kiss Csaba, a rally csapat pilótája, a csapat kapitánya értékeli a versenyt…
 


 
 


Kiss Csaba

 


Götz Ildikó Mária

 


Dr. Hörcsik Richárd


 

Tudni kell, hogy a Budapest-Bamako versenyt immár negyedik alkalommal rendezték meg és évről évre egyre nagyobb a mezőny, egyre szélesebb az érdeklődés. Idén 122 induló volt a verseny kategóriában és ebből a 122 indulóból a mezőny fele nagyon komolyan vette a versenyt.
A rendezőség annak idején, négy évvel ezelőtt négy-öt taggal kezdte és a mai napig is négy-öt taggal végzi a verseny szervezését ami most már egy kicsit kevésnek bizonyult. Tehát olyan nagy lett a mezőny, hogy négy-öt szervező kevés ahhoz, hogy maradéktalanul, mindenféle hiba nélkül lebonyolítsák ezt a versenyt.
Ennek ellenére azt láttam, hogy nagyon nagy küzdeni vágyás volt az emberekben, nagyon komolyan felkészített autókkal indultak a versenyen. Mi, azt gondolom, hogy maximálisan az élmezőnyhöz tudtunk tartozni, tehát az autónk is egy jól felkészített autó volt, és mi magunk is, mentálisan és fizikálisan is fel voltunk készülve. Kétségtelen, hogy helyzeti előnyben voltak azok, akik már többször részt vettek ezen a versenyen, mert ugye Magyarországon nincsen olyan homok, illetve sziklás, köves vidék, mint amivel ott találkoztunk.

Most megtapasztaltuk, hogy a homoknak úgy színben - vörös, sárga, vöröses sárga, szürke, fehér - rengeteg árnyalata van és azon felül, hogy más a színe, más az állaga is. Aztán nem mindegy, hogy melyik irányból fúj a szél, vagy éppen honnan veszi el a homokot és hova építi, mert ahonnan elveszi ott keményebb, és ahova lerakja ott lágyabb a homok - tehát nem mindegy, hogy hol autózunk.
Ami nagyon fontos még, az a kitartás. Nagyon sokszor idegtépő volt, hogy 10-20-30 km/h-nál nem tudtunk gyorsabban haladni pedig tudtuk, hogy még több száz kilométer van hátra.

Sikerült jó barátságokat kötni más versenyzőkkel, és amit nagyon fontosnak tartok, hogy mind amellett, hogy versenyeztünk, soha nem tudtuk elfelejteni a humánus dolgokat. Tehát, hogyha bajba került valamelyik versenyzőtársunk, akkor, ha úgy láttuk, hogy önerejéből nem tud kiszabadulni a homok fogságából, és más nem tud rajta segíteni, akkor megálltunk és segítettünk. Természetesen ez fordítva is előfordult, hogy rajtunk segítettek.
Szellemiségében a verseny tehát pozitív volt, összekovácsolta az embereket. Természetesen voltak nézeteltérések is, de a verseny során feszültebbek az emberek, úgyhogy ez így belefért.

Étkezni legtöbbször csak az autóban tudtunk, a szállások vagy sátorban, vagy egyszerű szállodákban voltak. Nappal 30-35 fokig melegedett fel a hőmérséklet és olyan öt fokig hűlt le hajnalra, tehát elég nagy volt a hőingadozás.

Mi első alkalommal indultunk, ennek ellenére már az indulás előtt elmondtuk, hogy szeretnénk babérokat elérni. A verseny során mi mindvégig eszerint szerint cselekedtünk. A versenyben voltak nagynevű terepjárós versenyzők, akikkel mi felvettük a versenyt, és azt gondolom, hogy nagyon sokáig tudtuk is tartani, mert nyolc-kilenc napon át a második, harmadik helyen autóztunk.
Sajnos volt egy szerencsétlen kőre futásunk, ahol a hűtőnk eltört és az utolsó három napon már nem tudtunk olyan tempóban autózni, így nem találtunk meg minden GPS koordinátát, mert kifutottunk az időből.
Nem mertük kockáztatni, hogy ugyanolyan gyorsan, ugyanolyan tempóval menjünk, mert ha még egyszer eltörik a hűtőnk, akkor onnantól kezdve nem folytathatjuk a versenyt, nem tudunk tovább menni. Azt mérlegeltük, hogy inkább egy kicsit csússzunk lejjebb az eredménylistán, de fejezzük be a versenyt. A hetedik hellyel is nagyon elégedettek vagyunk.


Dr. Hörcsik Richárd polgármester támogatását az első perctől fogva élvezhették a versenyzők. Ott volt az indulásnál, volt amikor ő mag hívta fel a sivatag közepén autózó versenyzőket, hazaérkezésük után pedig képviselő- testületi ülésen nyújtott át csapatnak egy díszoklevelet Sárospatak város népszerűsítéséért…

A csapat indulása és az utazás célja ismert mindenki előtt, hiszen amikor elindultak, az megfelelő sajtónyilvánosságot kapott. Nagyon köszönjük a városoknak, településeknek magánszemélyeknek a támogatását.
Folyamatosan figyelemmel kísértük a verseny alatt az eseményeket. Bátran mondhatom, hogy a honlapon keresztül tartottuk a kapcsolatot, illetve telefonon, és együtt izgultunk, hogy sikeresen teljesítsék ezt a távot. Örömmel számoltak be arról néhány napja, hogy sikerült végigmenniük, ami önmagába véve is nagy eredmény és a hetedik helyet érték el. Éppen ezért a képviselőtestület nevében is szeretném megköszönni a munkájukat.


 

További fotók>>>                       További fotók>>>                         További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.23./
 

 

Népdaléneklési verseny

 

        
        

2009.február 19-én a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája alsó tagozatos tanulóinak népdaléneklési versenyt szervezett, melynek helyszíne a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Díszterme volt - nyilatkozta Gyöngyösi Gézáné...
 


 
 


Gyöngyösi Gézáné


 

A gyerekeknek (25 tanuló) két népdalt kellett elénekelniük. A háromtagú zsűri – Dr. Kelemen Judit a Művészeti Nevelési Tanszék vezetője, Csorbáné Csomár Éva énektanár, Kasza László nyugdíjas énektanár- az alábbi döntést hozta:

2.osztály
I. Szabó Diána Elizabet 2.b
II. Dékány Kolos 2.a
III. Vismeg Botond 2.a
Különdíj: Muha Patrícia 2.a

3. osztály
I. Balogh Bernadett 3.b
II. Kertész Regina 3.b
III. Batta Eszter 3.b
Különdíj: Csordás Dóra 3.a

4. osztály
I. Fedor Zsófia 4.a
II. Dékány Lea 4.a
III. Feigel Hanna 4.a
Különdíj: Rózsahegyi Luca 4.a

A március 10-én Vámosújfaluban rendezendő körzeti versenyre minden évfolyam első három helyezettje jutott tovább.
Felkészítő tanító: Gyöngyösi Gézáné


 

További képek >>>

/2009.02.22./
 

 

Gyerek II: Nagyszerű győzelem a Nyíregyháza ellen a lányok példás csapatjátékával

 

        
        

Tényszerűen: két meccs, két győzelem. Először a Nyíregyháza volt az ellenfelünk, akik a VUK Miskolc elleni meccset követően szálltak medencébe a Sátoraljaújhelyi Városi Uszodában. A mérkőzés elején alig egy perc után Hajdu Réka volt eredményes, majd Hubay Rajmund talált be az ellenfél kapujába (Rajmi végül 7 gólig jutott).
 


 
 


Hajdu Réka

Hubay Rajmund


 

Két gólos vezetésünket a negyed végére is megőriztük (4:2). A második játékrész zempléni gólszerzői szintén Réka és Rajmi voltak (8:4). A második félidőben a Hajdu Réka, Máté Zsuzsa, Pozsa Vanda, Kelemen Gréta, Lőrincz Eszter, Géczy Rebeka összetételű lánycsapat (Gulybán Ádámmal a kapuban) vette fel a küzdelmet a nyíregyházi fiúkkal, és olyan kezdést produkáltak, hogy képzelni sem lehetne jobbat: két támadás, két gól.

Meg kell mondjuk, hogy Erdei János gyakran korholja játékosait azzal, hogy önzőznek, nem passzolnak, ezzel rontva gólszerzési esélyeinket. Nos, a lányok megmutatták, hogy mi az igazi csapatjáték: egymást segítve, helyezkedve és passzolva őrölték fel az Aqua SE csapatának ellenállását.

Nem véletlen, hogy Erdei János arra a kérdésünkre, hogy kik voltak a csapat legjobbjai, csak annyit mondott: "a lányok..." A végére aztán mindenki belelendült: Gulybán Ádám csodálatosan védett, a védekezésünk hibátlan volt, támadásban pedig ellenálhatatlan volt a Zempléni VK csapata. Nem is lehetett más a vége, mint nagy arányú győzelem: Zempléni Vízilabda Klub-Aqua SE Nyíregyháza 20:8 (4:2, 4:2, 5:2, 7:2).

A másik mérkőzésen 8:0-ra mentünk a VUK Miskolctól. Természetesen minden ZVK-s játékos lehetőséget kapott a játékra, és az előnyünkből a végére is megőriztünk 3 gólt. El kell mondanunk, hogy a miskolciak minden dicséretet megérdemelnek, hiszen cserejátékosok nélkül tudták le mindkét mai meccsüket. Azt is tudni kell, hogy edzéslehetőségük is nagyon kevés.

Így, ilyen körülmények között illik itt is megköszönnünk a csapat vezetésének, edzőinek és játékosainak, hogy tartják magukat és a csapatot. abban bízva, hogy lesz ez még jobb is. Reméljük így lesz... ZVK-VUK Miskolc 17:14 (7:0, 1:4, 6:3, 3:7).


 

   További fotók ( Szabó András)>>>

/2009.02.22./
 

 

Sikeresen szerepeltek Vécsey-Vásárhelyi Kamara Néptánc, és Népdaléneklési Versenyen

 

        
        

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola néptáncosai és népdalénekesei február 21-én részt vettek Nyíregyházán, a Vécsey-Vásárhelyi Kamara Néptánc, és Népdaléneklési Versenyen. Ezen az eseményen is minden évben szép sikereket érnek el az iskola táncosai, s tavaly az első alkalommal szereplő népdalénekesek is díjakkal tértek haza –számolt be a versenyről Darmos István, népművelő...        
 


 
 


Darmos István


 

Idén két énekesünk indult a középső korosztályban, kötelező anyagot – Szabolcs-Szatmár megyei népdalokat -, és szabadon választott dalcsokrot kellett előadniuk. Tamás Janka magyarlapádi népdalcsokorral második helyezést ért el, míg Szebényi Lucia kalotaszegi népdalokkal első helyen végzett. Színesíti az aranyat és ezüstöt az is, hogy iskolánkban nincs népi ének oktatás, mindkét leányzó táncos, s olyan gyermekek között versenyeztek, akik csak népdalénekléssel foglalkoznak.

Táncosaink is szép sikerrel tértek haza, hiszen a legkisebb korosztályban a Pacurka csoportunk tagjai 15 versenyszám közül második helyezést értek el, s Ambrus Borbála a legígéretesebb táncos palánta különdíját kapta meg. A gyerekek egy környékbeli játékokból és táncokból összeállított „Csillag Boris” című koreográfiát, valamint a rábaközi táncokra épülő „Egyszer egy királyfi …” című koreográfiát táncolták.

Az elsőben Ambrus Borbála, Pándy-Szekeres Julianna, Szabó Eszter, Csorba Réka, Kalocsai Zsófia, Hochvárt Martina, míg a másodikban Kotán Fanni, Gócs Annabella, Rák Máté, Gál András, Pap Levente és Darmos Ábel szerepeltek. A többi korosztályban díjat nem tudtunk szerezni, de valamennyi táncosunk szépen szerepelt. Mind az énekeseket, mind a táncosokat Darmos Éva és Darmos István készítette fel. A zsűri az értékelésen kiemelte: évek óta látható, hogy nagyon alapos, szépen építkező szakmai munka jellemzi iskolánkat, s ennek eredménye az a sok korosztályi díj, különdíj, amelyet e versenyen tanulóink az utóbbi években elértek.


 

További (Szabó András)képek >>>

/2009.02.22./
 

 

Kulturális eseménynaptár összeállítása a Városházán

 

        
      

A 2009. évi kulturális eseménynaptár összeállítását kezdték meg egy egyeztetés keretében. Az egyeztetést az önkormányzat kezdeményezte valamennyi, a kultúra területén tevékenykedő intézmény, civil szervezetek részvételével – tájékoztatta szerkesztőségünket Donkó József szakreferens…
 


 
 


Donkó József


 

Az egyeztetés célja tehát részben az eseménynaptár összeállítása, részben pedig az, hogy a programok lehetőleg ne keresztezzék, ne üssék egymást, hanem erősítsék. Az elhangzottak szerint az idén is számos kulturális eseményre, rendezvényre számíthatnak mind a sárospatakiak, mind azok, akik városunkba látogatnak. Az eseménynaptár összeállítását követően megküldésre kerül valamennyi érintett számára.

A szerkesztők javaslata:
kérjük, hogy a tervezett rendezvények időpontját a szervezők mielőbb jegyezzék be a Sárospatak Honlap eseménynaptárba. Ennek jó hasznát veszik a további rendezvények szervezői, valamint a közönség is figyelembe tudja venni nyári programjainak szervezésekor.

Erre két lehetőség van:
- vagy létrehozzák saját Google naptárukat, publikussá teszik és jelzik felénk, hogy illesszük be a közös eseménynaptárba (azoknak javasolt, akiknek folyamatosan vannak rendezvényeik)
Szívesen adunk segítséget a saját Google naptár elkészítéséhez.
- vagy megírják a szerkesztőségi címre (honlap@sarospatak.hu) a tervezett program időpontját, és mi írjuk be a közös eseménynaptárba (azoknak javasoljuk, akiknek csak 1-2 programjuk van egy évben).

Lehetőség van a hosszabb időtartamú kiállítások feltüntetésére is, amelyek segítségével világosan látja a turista, hogy az év adott napján éppen milyen kiállításokat tekinthet meg Sárospatakon.


 

Törő Gábor
/2009.02.21./
 

 

Óvodások Mesemondó Versenye

 

        
        

A Művelődés Háza Könyvtárában február 19-én zajlott az Óvodások Mesemondó Versenye. A megmérettetésre a helyi óvodákból és az olaszliszkai Kerekerdő Óvodából érkeztek a nagycsoportos óvodások. A megadott téma a tündérmesék volt – küldte beszámolóját Krenyitzkyné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtáros...
 


 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina


 

A zsűri elnöke Lavotháné dr. Jáger Katalin ny. főiskolai docens volt, aki kedves szavakkal bátorította a kis versenyzőket. Az előadott mesék a tündérek, manók, varázslatok világába kalauzolt bennünket. A helyezettek értékes meséskönyveket a többiek pedig emléklapot kaptak.

Helyezettek:
I. díj Soltész Tamás
II. díj Gócs Bálint
III. díj Bálló Kinga
III. díj Kerekes Attila
Különdíj: Götz Panna


 

További képek >>>

/2009.02.21./
 

 

Valentin nap a Rákócziban

 

        
        

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában évek óta hagyományosan megrendezzük a Valentin napot. Az idén a Petőfi úti épületben a 6.c osztály szervezte a programokat. Már hetekkel előtte lázas készülődésbe kezdtünk. Megterveztük a programot, kiosztottuk a feladatokat...
 


 
  

Voltak akik borítékokat díszítettek, mások zeneszámokat gyűjtöttek, díszeket, ajándékokat, kívánságdobozt vagy totót készítettek. A szülőket, nagyszülőket is bevontuk a munkába, akik segítségét ezúton szeretnénk megköszönni. Ők süteményt sütöttek a versenyekben győztes osztályoknak.

A Valentin nap nagyon vidáman és mozgalmasan telt. A ki- és becsengetés helyett az órák elejét és végét egy vidám dallam jelezte. Minden szünetben kívánságzene szólt a stúdión keresztül.

Az osztályok gyönyörűen kidíszítették tantermük ajtaját, így a zsűrinek nagyon nehéz volt eldönteni, hogy kik legyenek a díjazottak. Volt totó, szívkereső-, versíró-, öltözködési és ügyességi verseny.

Reméljük mindenki talált a feladatok között kedvére valót és jól érezte magát.


 

További képek >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2009.02.21./
 

 

„TÜZES HÍREK”

 

        
           

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2009. január 19. és február 20. közötti időszakban 7 tűzeset, 7 műszaki mentés történ és 1 esetben kaptunk téves jelzést – nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó hadnagy és Bodnár Attila tűzoltó főtörzs zászlós...
 


 
 


Barna Norbert


Bodnár Attila


 

A műszaki mentések során 3 esetben árokba csúszott gépjárművek kivontatásánál működtek közre tűzoltóink, és 4 esetben lakóházat, közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottak el egységeink.

-2009. február 13-án a reggeli órákban Sátoraljaújhely, 37-es számú Bánya kanyarban egy Skoda Fabia típusú személygépkocsi a havas úton az árokba csúszott. A gépjárműből egy fő könnyű sérültet kivettek, majd a gépjárművet áramtalanították, és a forgalmi akadályt megszüntették tűzoltóink.
- 2009. február 13-án a déli órákban Alsóberecki, Bodrog-híd előtt egy Opel típusú személygépkocsi a havas úton szintén az árokba csúszott. A gépjárművet áramtalanították, az úttestet letakarították és a forgalmi akadályt megszüntették a kiérkező egységeink.

A tűzesetek közül 2 esetben lakóházban keletkezett tűz, 2 alkalommal kéményben lerakódott korom égett, 1-1 esetben mosógép és húsfüstölő gyulladt ki, 1 alkalommal pedig egy készárú raktárban szétrobbant neoncső okozott tüzet.

-2009. február 16-án az esti órákban Tiszakarádon égett egy 10x6 méteres alapterületű lakóház, valamint a benne lévő berendezési tárgyak, bútorok teljes terjedelemben. Kiérkező egységeink a tüzet 3 db sugárral és kéziszerszámokkal eloltották. Az anyagi kár jelentős. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

- 2009. február 17-én a délutáni órákban Sátoraljaújhelyen égett teljes terjedelemben egy 2x4 méteres alapterületű nyári-konyha a benne lévő berendezési tárgyakkal, bútorokkal együtt. Kiérkező egységeink a tüzet 1 db sugárral és kéziszerszámokkal eloltották. Személyi sérülés szerencsére itt sem történt.


Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.


 

Bodnár Attila és Barna Norbert
/2009.02.20./
 

 

Skót est az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
        

2009. február 17-én skót estet rendeztek az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban. Janet Ann Matheson segítségével - aki 2008 szeptembere óta angol lektorként dolgozik a gimnáziumban - bepillantást kaphattunk Skócia földrajzába, kultúrájába, történelmébe...
 


 
 


Janet Ann Matheson


 

A programot angol nyelvű versek, mesék, filmrészletek színesítették, sőt, a játékos, vállalkozó kedvű diákok és tanárok országismereti tudásukat is tesztelhették egy könnyed vetélkedő során. Janet tanárnő lelkesedése a tanulókat is teljesen magával ragadta.

Házigazdánk kedvességét mutatta, hogy saját készítésű, jellegzetesen skót édességgel kínált minket.
Reméljük, vidám személyisége a következő tanévben is színesíti az ÁVG tanári karát.


 

További képek >>>

/2009.02.20./
 

 

Szeretetünneppel zárult a Lorántffy Zsuzsanna emlékév

 

        
        

Zsuzsanna napon, február 19-én zárta a sárospataki református közösség azt az emlékévet, amit nemes lelkű fejedelmi patrónájának szentelt, Sárospatakra költözése 400. évfordulója emlékezetére. A Lorántffy teremben megrendezett ünnepségen összefoglalóan felidézték az emlékévben tartott eseményeket és köszönetet mondtak mindazoknak, akik a megvalósulásban szellemi és anyagi értékekkel segítettek- küldte a tudósítást Virágh Sándor, református lelkész...
 


 
 


Virágh Sándor


 

Így nyújtotta át a rendező Egyházközség és Lorántffy Zsuzsanna Református Nőszövetség az emléklapokat Dr. Dienes Dénes professzor, Dr. Tamás Edit történész, Szatmáriné Tót.Pál Ildikó igazgató, Csatlósné Komáromi Katalin intézményigazgató és Gurzó József vállalkozó részére. A Lorántffy Zsuzsanna életműve iránti tisztelet abban nyilvánult meg a záróünnepségen, hogy a családját, hitét és Sárospatakot buzgón segítő Zsuzsanna asszony jelképesen most is megajándékozta a pataki diákokat, és egy-egy sárospataki iskolából megjelent tehetséges, de körülményeiben hátrányos helyzetű tanuló kaphatott segítséget tehetsége kibontakoztatásához.

Az ünneplést emlékezetessé tette Tarnavölgyi László zongorajátéka, valamint elhangzott a sárospataki zenei történelmi arcképcsarnok sorozatban Szabó Barna zeneszerző új műve a fejedelmi házaspár, I. Rákóczi György és Lorántffy Zsuzsanna emlékezetére Füzesséryné Dudás Eszter és Füzesséry Attila előadásában. Az eseményen megjelentek végül koccintással, süteménnyel köszönthették a Zsuzsannákat, amely név azt jelenti: Liliom.

A megjutalmazottak valamennyien kaptak egy Zsuzsanna desszertet, amely Makáry Teréz gyönyörű reneszánsz motívumos díszdobozában a Gurzó házaspár által Lorántffy Zsuzsanna kedvenc ízeiből összeállított különleges édesség. A terem asztalán pedig ott díszelgett az az úrasztali terítő, amit a jubileumi évben Bogdán Erzsébet készített úri hímzéssel a templom javára, középen a hársfaleveles címerrel, a négy evangélista jelképével és a gránátalmás motívumsorral.


 

További fotók>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2009.02.20./
 

 

Ne csak a GPS-re figyeljünk!

 

        
        

A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén második alkalommal történt ilyen GPS-es, félrenavigálós eset. Egy héttel korábban egy kamion a Tiszába hajtott az éjszakai sötétségben, amikor a kamion eleje a Tiszába süllyedt, de a gépkocsivezető nem sérült meg. 2009. február 19-ére virradó reggelre ismét egy 22 tonnás kamion tévedt el, mert a GPS rossz irányt mutatott – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló…
 


 
 


Ladics Tamás


 

A GPS-re hagyatkozva, a Sárospatak-Mandulás dűlőre, egészen a lőtérig vezette fel kamionját a sofőr, aki amikor észrevette, hogy eltévedt, megpróbált megfordulni a járműszerelvényével, de a sárban elakadt. Olyan mélyen elsűlyedt, hogy a mai napon már két munkagép próbálta a mentését megoldani, de nem sikerült. Ezért a helyszínen megjelentek a sárospataki kőbánya szakemberei, akik felmérték az elakadt jármű állapotát.
A mentéséhez szükséges bányadömpert megrakták kővel, hogy minél nagyobb súlyú legyen, és egy homlokrakodót biztosítottak a jármű mentéséhez, ami eredményre vezetett. A kőbánya munkagépei már többször „kisegítettek” bennünket ilyen és hasonló esetekben, amikor nagyobb járműszerelvények elakadtak.
Itt szeretnénk felhívni a GPS-es közlekedők figyelmét, hogy ne hagyatkozzanak teljes mértékben a GPS utasításaira, hanem, lehetőleg ha idegen helyen közlekednek ahol még nem jártak, akkor előre tervezzék meg az útvonalat, nézzenek utána, hogy hol, milyen úton fognak közlekedni, mert a GPS utasításai nem mindig fedik a valóságot.

A szerkesztő megjegyzése:
Mint ahogy a Tiszába futott kamionost a kenézleiek segítették ki munkagépeikkel, ugyanúgy a Sárospatakon elakadt, szintén fiatal (és szintén lengyel) kamionos segítségére pataki emberek siettek gondolkodás nélkül, nem nézve sem időt, sem üzemanyagot, sem fáradságot. Ha gyenge volt a munkagép, hoztak erősebbet, de addig nem nyugodtak, amíg a megszeppent sofőrt ki nem húzták a bajból és útjára nem bocsátották.
A lőtéri mentésben önzetlenül résztvevő cégek: Bodrogközi Belvíz és Talajvédelmi Társulat, VIATERA Kft, és akik két munkagépükkel végül is kihúzták, a ZEMPLÉNKŐ Kft.
Hasonlóan (jelesre vizsgázott a rendőrség) is, akik mindkét esetben, minden lehetőségüket felhasználva koordinálták a mentést, a bajba jutott sofőr segítségére voltak.


 

Amatőr videó a mentésről >>>                           További fotók >>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.02.19./
 

 

Városunkban is sok a kátyú

 

        
        

Akik autóval közlekednek, az utóbbi hetekben sokat bosszankodhattak a folyamatosan szaporodó kátyúk miatt. A 37-esen éppen úgy érheti megrázkódtatás az autónkat, mint a Bodrogközben, vagy Sárospatak városán belül. A Polgármesteri Hivatal műszaki irodájában György Zoltán főtanácsostól megtudtuk, hogy a város útjai közül az átmenő forgalmat bonyolító utcákért a Magyar Közút Kht a felelős, a többiért pedig a Kommunális Szervezet
 


 
 


György ZoltánAlbert István


 

A Műszaki Iroda alkalmazottai, valamint a közterület felügyelet által észlelt úthibákat - amelyek nem önkormányzati tulajdonban lévő utakon észlelünk - az út kezelője felé, jelen esetben a Magyar Közút Kht. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Igazgatósága Sátoraljaújhelyi illetékessége felé jelezzük, általában telefonon.

Ők erre vonatkozóan, amilyen lehetőségük van, olyan gyorsan gondoskodnak a kijavítással kapcsolatosan. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtti kátyúra pl. péntekre, február 20-ára kaptunk ígéretet, hogy kijavítják. Azok az utak tartoznak hozzájuk, amelyeken a teherforgalom is zajlik, jelen esetben ilyen utca az Árpád és a Gárdonyi utca, a Kazinczy, a Rákóczi és az Arany János utca teljes hossza, az Erdélyi János utca, a Wesselényi és a Táncsics utca. Ezen belül egészen pontosan, ahol van szegélykő, ott szegélykőtől-szegélykőig, ahol nincs, ott még a vízelvezető árok is bele tartozik. Így a Rákóczi utcán pl. az úttest a Magyar Közút Kht-é, de a járda a városé.
A Kht folyamatosan végzi a kátyúzást, nemrég javították az iroda előtt haladó Béla király téri útszakaszt is.

A fent felsorolt utcák kivételével Sárospatak minden utcája a Kommunális Szervezet hatáskörébe tartozik, ezekről Albert Istvántól kaptunk tájékoztatást…
Az elmúlt két esztendőben olyan tél volt, amikor nem igazán mutatkoztak meg az utak a hibái. Ennek az esztendőnek az időjárása viszont óráról órára kedvez annak, hogy újabb kátyúk keletkezzenek.
Az utóbbi időben tapasztalható éjszakai lefagyás és a nappali kiolvadás azokat az útrészeket érinti főképpen, ahol mozaikos repedés van. Az útjaink meghibásodásának a 90%-a ezekből a pókhálószerű repedésekből adódik, amelyekbe nappal befolyik a víz, éjjel pedig megfagy, még inkább szétnyomva a repedéseket. A repedések pedig az utak túlterheléséből adódnak, amelyek nem voltak felkészülve ekkora forgalomra.

Hihetetlen mennyiségű kátyú van az utakon. Már elkezdtük a városban az olyan kátyúk javítását, amelyeket ütőkátyúnak vagy tengelytörő kátyúnak is nevezhetünk. Teljes iramban javítjuk ezeket, hogy ebből nagyobb probléma ne legyen, de egyre több kátyú keletkezik és ami ma még kicsi, az holnapra nagy lesz.
Az útjainkat máskor meleg aszfalttal javítjuk, de amivel télen is lehet javítani, az a hidegaszfalt. Ez viszont csak ideiglenes megoldást nyújt, csak néhány hetet bír ki - a költsége viszont háromszorosa a meleg aszfalténak.
Áprilisig ezzel kell dolgoznunk, amíg bejön a melegebb idő, amikor már tudunk meleg aszfalttal is dolgozni. Addig sajnos rengeteg kátyú fog még keletkezni Sárospatakon…


 

Cziczer Katalin
/2009.02.19./
 

 

Letették a termálfürdő új építményeinek alapkövét

 

        
        

Szállingózott a hó, de ez nem vette el a kedvét annak a lelkes társaságnak, amely február 13-án délután Végardói Strandfürdő északi bejáratánál alapkőletételhez gyülekezett. Miközben egy sárga betonkeverő autó egyhangúan duruzsolt, megérkezett a Dr. Ódor Ferenc, a B-A-Z Megyei Közgyűlés elnöke is. Dr.Hörcsik Richárd köszöntötte őt és a megjelenteket, majd vázolta az esemény jelentőségét…
 


 
 


Dr. Ódor Ferenc


Dr. Hörcsik Richárd


 

Ez az alapkőletétel történelmi jelentőségű. Az új évezred küszöbén Sárospatak számára egyértelmű, hogy a turizmus fejlesztésével lehet munkahelyeket biztosítani és állandó bevételekre szert tenni. Szeretném elmondani nagyon röviden, hogy hol is vagyunk.

Azzal kezdődött a történet, hogy a város átvette teljes használatra a fürdő összes komplexumát és lám kiderült, hogy érdemes üzemeltetni, hiszen ez önmagában véve 2007-ben 69 millió Ft tiszta nyereséget hozott. Ez erősített meg bennünket abban, hogy érdemes elkezdeni a beruházást.
Hogyan tovább? Itt szeretném megköszönni a képviselőtestület minden tagjának, hogy hozzájárult ahhoz a döntéshez, hogy Sárospatak Város Önkormányzata tavaly februárban kétmilliárd forintnyi kötvényt bocsátott ki. Ebből a képviselőtestület úgy határozott, hogy másfél milliárd forintot költünk a fürdőre. Azért mertünk belevágni ebbe, mert kiszámítottuk, hogy ezt minden nagyobb megterhelés nélkül vissza tudjuk fizetni, hiszen olyan bevétel növekedése lesz a megnyíló fürdőnek, amiből ezt tudjuk finanszírozni.
Éppen ezért, dominószerűen építetjük föl az új fürdőt vigyázva arra, hogy amíg el nem készül a beruházás, szezonban mindig nyitva legyen, hiszen ez nekünk jelentős bevételt eredményez.

Azzal kezdtük, hogy már a tavalyi év májusára a „nulladik ütemben” a gyermekmedencét rendbe raktuk, így a másfélmilliárd forintból negyven milliót már elköltöttünk. Most pedig az első ütem első lépésénél vagyunk, amikor is, mintegy négyszázötven millió forint áll rendelkezésre, hogy az itt látható nyári, vagy parkfürdőt felújítsuk.
Két új bejárati része lesz, egy Patak felőli és egy Végardó felőli. Nemcsak új beléptető rendszer, hanem olyan új, kiszolgáló egységek is lesznek, amelyek a XXI. századnak megfelelnek. Elbontottuk a múltat, most már jöhet a jövő!
Nagyon lényeges, hogy 500 négyzetméter vízfelületet növelünk, a régi medencéket sajnos fel kell újítani - ezt is elvégezzük. Úgy döntöttünk, hogy február elsején megkezdjük a beruházást és Pünkösd első napján délelőtt lesz az átadása a nyári fürdőnek. Azért Pünkösd első napján, mert Szent Erzsébet ünnepe ide vonzza a testvérvárosainkat, jönnek a környező településekről - Szlovákiából is - tehát ezzel is nagy hírverést érhetünk el.


 
Hogy ne pihenjünk sokat, Pünkösd másodnapján is invitáljuk a „népeket”, ekkor viszont szeretnénk letenni a Wellness egység alapkövét, ami mintegy egymilliárd kétszázötven millió forintos beruházást jelent. Ezt pedig úgy terveztük, hogy 2010. március hónapjában szeretnénk átadni. Közben elkezdődik a szálloda építése, amelyre várjuk a befektetőket - a tárgyalások már elindultak - tudván azt, hogy itt csak úgy van létjogosultsága egy wellness-nek, hogyha van szálloda is. Kilencven szobás szálloda - négycsillagos - és reméljük, hogy ez időben, 2010-2011 fordulójára elkészül. Valamint szükségünk van még egy kempingre, amit önálló pályázattal szeretnénk, mintegy ötven-hetven millióval hozzá tenni. Tehát így áll össze az a két és fél – három milliárd forintnyi beruházás.

Tehát az alapkőletételnél Sárospatak földjébe a jövőnket tesszük le, hiszen Sárospatak a turizmusból szeretne megélni. Mindez nem csak Sárospatakért történik, hanem az újhelyi polgárokért, és a zempléniekért is. Tudniillik Újhely és Patak egymásra van utalva, mi együtt kezdjük el a fejlesztést. Hiszen a Magas-hegyi beruházással kiegészül ez a turisztikai attrakció, aki a fürdésben elfáradt, az elmehet síelni, aki elfáradt a síelésben, az eljöhet lubickolni, így egészítjük ki egymást.
Végül szeretnék köszöneteket mondani. Elsősorban a képviselő-testületnek, ami nagy bátorsággal megszavazta a kötvényt és megszavazta azt, hogy ez a fürdőfejlesztés elinduljon. Igazuk volt azoknak, akik azt mondták, hogy ne várjunk az Európa Uniós pályázatokra. Hála Istennek azért érkezett egy uniós támogatás, mintegy kétszázötven millió forint értékben.

Itt szeretnék köszönetet mondani személy szerint Dr.Ódor Ferenc elnök úrnak, aki hathatósan támogatott bennünket és Szabó György úrnak a Norda elnökének, akinek szintén sokat köszönhetünk.
A további köszöneteket azoknak a kivitelezőknek szeretném elmondani, akik már itt dolgoznak. Eltökélt szándékunk, hogy ezt a pénzt sárospataki vállalkozók fogják elkölteni, hogy duplán itt maradjon a pénz. Ezzel szeretnénk segíteni az itt lévő nagyobb és kisebb vállalkozóknak, hogy munkahelyeket tudjunk megőrizni. Van egy konszenzus közöttünk, hogy a törvény betűinek betartásával mi ezt így szeretnénk megvalósítani.
Természetesen köszönetet mondanék azon barátainknak, akik pénzügyi tanácsokkal láttak el bennünket, különösen Vörös Imre szakértőnknek, aki ezt az egész beruházást felügyeli és segíti.
Reméljük, hogy mindezzel egy másfél év alatt, száz-százötven munkahelyet tudunk teremteni, és olyan szolgáltatást tudunk nyújtani, hogy az idelátogatók valóban elégedettek legyenek.

Ezután Dr.Ódor Ferenc köszöntötte a jelenlévőket és fejtette ki az alapkőletétel jelentőségét, majd a két országgyűlési képviselő együtt helyezte el az alapkő alá a napi sajtót tartalmazó fémhengert, majd lapátot ragadtak, és azzal egyengették el a keverő járműből odavezetett friss betont.

További képek >>>

Törő Gábor
/2009.02.19./
 

 

Szeghalomban léptek pályára az Árvay DSE lányfocistái

 

        
        

Az Árvay DSE leány labdarúgói február 14-én a szeghalmi sportcsarnokban megrendezett Farsangi Kupán vettek részt. A több órás utazás után a lányok rögtön két mérkőzést játszottak egymás után, de küzdeni tudásból jelesre vizsgáztak. Az öt csapatos tornán végül a 2. helyet szerezték meg, pedig a legfiatalabb csapat volt az ÁDSE – nyilatkozta a kísérő edző, Belicza János
 


 
 


Belicza János


 

A programot kislány és felnőtt női mérkőzések is színesítették. A mérkőzéseket megtekintette Őze Tibor – a Magyar Labdarúgó Szövetség női szakágának vezetője – is.

EREDMÉNYEK:
Árvay DSE – Szerep 1-0
- Nyíradony 2-3
- Szeghalom 1-1
- Békéscsaba 1-0

A csapat tagjai: Sohajda Krisztina, Kapéri Kitti, Molnár Dóra, Tóth Emese, Osztroha Petra, Maczkó Gréta, Preszoly Fruzsina, Ferenczi Evelin. Kísérő edző: Belicza János.


 

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2009.02.19./
 

 

Farsang a Kisrefiben

 

        
        

2009. február 13-án Farsangi karnevál volt a „Kisrefi”-ben. Télűző verssel és dallal kezdődött az összejövetel. Ezután az 1. osztályosok mutatták be balázsjáró műsorukat. Az ötödikes lányok nyitották meg táncukkal a mulatságot, majd a jelmezbe öltözött tanulók osztályonként vonultak fel.

A tanító nénik bohócnak öltözve örvendeztették meg a közönséget. A felvonulás után Sajószegi Gábor által vezetett táncház fokozta a hangulatot. Vidám hangulatban telt el a délután.


 
 


További fotók>>>                      További fotók2>>>


/2009.02.18./
 

 

Ismét sok hajléktalan van a vasútállomáson

 

        
        

Az elmúlt időszakban a sárospataki vasútállomáson megnőtt a hajléktalanok száma. Több panasz is érkezett az ott tartózkodókkal kapcsolatban, hangoskodnak, büdösek, szemetelnek, nagy koszt hagynak maguk után, italoznak - nyilatkozta Jenei János rendőr alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője....
 


 
 


Jenei János


 

2009. február 08-án és 09-én a rendőrök tetten értek két személyt, amint egy 2 literes Kunleány feliratú boros üvegből fehérbort ittak. A váróteremben az igazoltatást követően a rendőri felszólítás ellenére, többször is ittak a borosüvegből. Mindkét személlyel közölték a járőrök, hogy ellenük szabálysértési feljelentést tesznek, mivel Sárospatak Város Képviselő Testülete a 22/2008.(IX.1.) számú rendeletében megtiltotta a közterületen, és nyilvános helyen való szeszesital fogyasztást.

Továbbá rendszeresen visszatérő ellenőrzést végzünk a vasútállomáson és környékén annak érdekében, hogy az utasokat nyugalmát hasonló esetek ne zavarhassák meg.
 


 

Törő Gábor
/2009.02.18./
 

 

Új liturgikus hangszer került bazilikánkba

 

        
        

Amint azt már jeleztük, templomunk sípos orgonája jó pár hónappal ezelőtt annyira meghibásodott, hogy alkalmatlanná vált a liturgiák énekeinek kíséretére - tájékoztatja a híveket Kecskés Attila, plébános..
 


 
 


Kecskés Attila


 

Áthidaló megoldásként, amíg a műemlék jellegű orgona felújításához szükséges anyagi háttér megteremtődik és engedélyt kapunk a munka elvégzésére - sajnos jelenlegi anyagi helyzetünk miatt ez jó pár évet jelent - egy digitális orgonát vásárolt egyházközségünk 2,6 millió Ft értékben.

A 47 regiszteres, 2 manuálos Content D5600 típusú orgonát a Tutto Hangszer Kft (Budapest Zongoraszalon) szállította le egyházközségünkbe. A beszereléskor készített képek itt tekinthetők meg.


 

Cziczer Katalin
/2009.02.18./
 

 

A TDM- pályázatokról tanácskoztak

 

        
        

TDM-pályázatok állásáról tartott beszámolót a Hegyközi Területfejlesztési Szövetség február 6-án Pálházán megrendezett közgyűlésén Dr. Hörcsik Richárd parlamenti képviselő, a Szövetség alelnöke. Épp aznapra esett a TDM- pályázatok megjelenésének kitűzött időpontja, de a pályázatok azóta sem jelentek meg - nyilatkozta Marcziné Szappanos Judit, TDM turisztikai desztináció menedzsment...
 


 
 


Marcziné Szappanos Judit


 

Ahogy képviselő úr a jelenlévő polgármesterek figyelmét felhívta rá, nagyon nagy szükség van a térségben a turizmus szervezeti fejlesztésére, amit összefogással, a térség érdekeit előtérbe helyezve kell végrehajtani.

A desztinációk kialakításával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a max. 2 éves projekt után semmilyen központi támogatás nem lesz, a szervezetnek ennyi idő alatt önfenntartóvá kell válnia, ezért ezen a téren is szükséges az összefogás, a politikai ellentéteket itt teljesen háttérbe kell szorítani és a szakemberekre kell bízni a munkát!

Ezután Szakály Andrea tájékoztatta a résztvevőket a Zempléni Hegyköz Turisztikai DM Egyesület működéséről, pályázati regisztrációjáról. A részletekről Marcziné Szappanos Judit adott felvilágosítást TDM (tursztikai desztináció menedzsment) ügyben.


Dr. Hörcsik Richárd


 

Törő Gábor
/2009.02.18./
 

 

Kreatív Varázssziget

 

        
        

 


 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina


 

A Kreatív Varázssziget február 10-én tartotta soron következő összejövetelét A Művelődés Háza Könyvtárában. Ezen alkalommal hűtő mágneseket készítettek a gyerekek a szüleikkel együtt - küldte tudósítását Krenyitzkyné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtáros...

Mókás kisállatokat és gipszből öntött zöldség-gyümölcs figurákból lehetett választani. A gyerekeknek nagyon tetszettek az új ötletek és örömmel láttak munkához. A következő alkalommal textilfestést tervezünk, szeretettel várjuk vendégeinket.
 


 

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2009.02.17./
 

 

Farsang az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
        

A komor februári idő sem vehette el az ÁVG-sek jókedvét 2009. február 12-én, a farsangi mulatságukon. Hagyományosan, a diákönkormányzat irányításával folyt a bál szervezése, s nem sikertelenül: kedves dekoráció, vidám műsorszámok, táncra hívó zene, a szülők – főként az anyukák – odaadására is alapozó teaház adta a mulatság hátterét.

Köszönjük a tombolaadományokat, a polgárőrség és a rendőrség óvó figyelmét, így lett teljes és biztonságos az este.
A derűs hangulatról talán a fotók is tanúskodnak.
 


 
 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.17./
 

 

Áramot loptak egy elhagyatott épületből

 

        
        

Állampolgári bejelentésre Kenézlőre vonultak ki a Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei az ÉMÁSZ alkalmazottaival együtt, ahol egy állampolgár bejelentette, hogy a szomszédjai áramot tulajdonítanak el tőle – nyilatkozta Kecskés Lajos rendőr főhadnagy, a közrendvédelmi osztály vezető helyettese…
 


 
 


Kecskés Lajos


 

A bejelentő már három éve nem lakja ezt az ingatlant, a ház kerítés nélküli, düledező rom épület, amelyből a nyílászárókat pedig már évekkel ezelőtt eltulajdonították, viszont az áramot nem kapcsolták ki.
A rendőrjárőrök megjelentek a szomszédban az ÉMÁSZ szakembereivel, ahol az ajtót kinyitva észrevettek egy körülbelül harminc méteres hosszabbítót, amelynek az elosztó része a szobában volt felfogatva, az ahhoz csatlakozó kéteres kábel pedig a mennyezetre volt felszerelve a végén foglalattal, amibe egy villanykörte volt becsavarva.

Ezek után az ÉMÁSZ munkatársai a villanyóra állása alapján megállapították, hogy 45 kWh áramot tulajdonítottak el háromezer forint értékben, amit majd a későbbiek során ki fognak számlázni.
A Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei elektromos energia eltulajdonítása szabálysértés elkövetése miatt feljelentést tesznek a polgármesteri hivatal jegyzőjénél, továbbá, az áramlopó szomszéd ellen lakcím-bejelentési kötelezettség elmulasztása szabálysértés miatt is feljelentést fognak tenni.


 

Törő Gábor
/2009.02.17./
 

 

Közlekedési fogadónapon gyűjtötték az utazóközönség javaslatait

 

        
        

Csorkász László menetrendi szakértő várta a sárospataki kistérség közlekedésével kapcsolatban az érdeklődőket a Polgármesteri Hivatal fsz. 1-es termében február 17-én, a 12-től 18 óráig tartó fogadóórákon…
 


 
 


Csorkász László


 

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium megbízásából vagyok itt a Közlekedéstudományi Intézet munkatársaként. Regionális Közlekedésszervezési Iroda a nevünk és Miskolcon van a székhelyünk. Azt a feladatot kaptuk a szaktárcától, hogy minden kistérségbe így a sárospatakiba is jöjjünk el és szervezzünk találkozót az utazóközösséggel, hogy közvetlenül az utasoktól szerezzünk információkat mind a MÁV, mind a Volán menetrendjére vonatkozóan.

Azért került most erre sor, mert december 14-én, tavaly lépett életbe az új MÁV és Volán menetrend. Akkor egy sztrájk-időszak volt és igazából nem láttuk a hatásait annak, hogy a bevezetett módosítások jók-e, vagy esetleg kellene rajtuk módosítani. Egyrészt ez az indoka, másrészt, pedig a következő menetrendváltozáshoz is gyűjtenénk információkat, ami decemberben lesz, hogy minél jobban preferálhassuk a közszolgáltatásban a közösségi közlekedést.

Irodánk tavaly tavasszal is hajtott végre a régióban - tehát Borsod, Heves és Nógrád megyében - kistérségi egyeztetéseket. Akkor olyan formában oldottuk meg, hogy a polgármestereket hívtuk össze, a kistérségi központokba minden kistérségi település polgármestere összejött és elmondták javaslataikat. Ilyen ebben az évben is lesz, március, április hónapban.
Ezt megelőzően próbáljuk lakossági szinten gyűjteni az információkat és amennyiben szükséges, ez elé a fórum elé is bevinnénk, hogy az ottani fórum mit szól a lakossági javaslatokhoz, és ennek függvényében döntenénk majd a menetrend módosításairól.


 

Cziczer Katalin
/2009.02.17./
 

 

Megjelent a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola naptára

 

        
        

Már régen megfogalmazódott bennünk az ötlet, hogy valami egyedit, újat, és az iskolára igazán jellemző dolgot kellene megjelentetni, ami az iskolának egy kis reklámot is jelenthet – emlékezett vissza az iskola első falinaptára ötletének kigondolására Szegedi Istvánné igazgatónő…
 


 
 


Szegedi Istvánné


 

Tudjuk azt, hogy a gyerekek örömmel látják viszont magukat azokon az eseményeken, amelyeket az elmúlt évben megéltek, és amelyeken szerepeltek. Így esett az iskolanaptárra a választás, amelyben tulajdonképpen képekben foglaljuk össze az elmúlt év eseményeit. Minden hónapra azokat a szép eseményeket választottuk ki, amelyek a legjellegzetesebbek voltak a 2008-as tanévben.

Első körben azok a kollegák, illetve iskolai dolgozók kaptak a naptárból, akik itt dolgoznak nálunk, illetve akikkel az iskolának kapcsolata van, nekik is szívesen adjuk. Ha bárhol is megjelenik ez a naptár csak egy mementóként a falon, akkor az képviseli az iskolának az üzenetét minden hónapban, hogy vagyunk, akarunk dolgozni, ezért jó ötletnek tartjuk, hogy ilyen formában ott legyünk minden társintézménynél.

800 forintos áron az igazgatóhelyettesi irodában a gyerekek is megvásárolhatják. Egyelőre még most kezd az érdeklődés fellendülni iránta, mert szülői értekezleteken mondták el a tanító nénik, illetve az osztályfőnökök, hogy hol, mikor lehet belőlük vásárolni.
Örültek a gyerekek, amikor meglátták, és azt hiszem, hogyha majd már ez köztudatba jobban bekerül és elterjed, akkor fogják igazán keresni a naptárunkat.


 

Cziczer Katalin
/2009.02.17./
 

 

A polgármester a 2009. évi költségvetésről

 

        
      

Tisztelt Képviselőtestület!
A mai napon, a Tisztelt Képviselőtestület, a 2009. év legfontosabb döntését, illetve rendeletét fogja meghozni, ami a 2009. évi költségvetésről szól, mert mindaz, amit meg akarunk valósítani a pataki polgárok érdekében, annak ebben a rendeletben – a pénzügyi szabályoknak megfelelően – tükröződnie kell – nyitotta meg az új költségvetés vitáját Dr. Hörcsik Richárd polgármester…
 


 
 


dr. Hörcsik Richárd


 

Éppen ezért, a tavalyi gyakorlatnak megfelelően, rendkívüli ülésen tárgyaljuk, hogy minél érthetőbb és átláthatóbb legyen a pataki polgárok előtt. Arra kértem a képviselőket, hogy a bizottsági üléséken vitatkozzanak és gyúrják át a költségvetés számait, hogy ide, a mai testületi ülésre, már egy letisztult ajánlatot tudjunk hozni.

Ezt a költségvetési tervezetet már a múlt év decemberében elkezdtük kimunkálni, amikor is Poncsák Ferenc, a pénzügyi iroda vezetője elkezdte az egyeztetést az intézményeink vezetőivel, külön-külön, majd Aros János alpolgármester úrral, a Pénzügyi Bizottság elnökével, valamint az Ügyrendi és Jogi Bizottság elnökével együtt, az intézményvezetőkkel újból áttekintették a számokat – részletekben menően, január és február hónap folyamán. Nem volt indulatoktól mentes ez a periódus sem. De végül is konszenzussal álltak fel.

Sajnos, az egyre romló közgazdasági környezet, mindenkit arra késztetett, hogy belássa: közös az érdekünk a még takarékosabb gazdálkodás megteremtésében.


 

Tisztelt Képviselőtestület!

A bevételek tételeinél az előző évihez képest ugyan 6%-kal nőtt a működési bevétel, ugyanakkor a helyi adóbevételek alaposan csökkeni fognak. Ez nálunk is figyelmeztető tendencia!
A helyben maradó személyi jövedelemadó mértéke a tavalyihoz képest 8 %-kal növekszik, de az állandó népességszám csökkenése továbbra is aggasztó: 154 fővel csökkent Sárospatak lakossága 2007-ben. S ami a lényeg, csökkent a gyermeklétszám. A Rákóczi Általános Iskola létszáma 2009- szeptember l-én 55 tanulóval lesz kevesebb.
Sajnos ebből is adódik, hogy ebben az évben még fokozottabban jelentkezik az, hogy az intézményeink után járó normatív támogatás nem fedezi, jóval alulmúlja a működési kiadásokat!

A kiadásoknál, az un. dologi kiadásokra évről-évre egyre nehezebben tudunk fedezetet biztosítani. Összességében a költségvetésünk 350.858 ezer Ft működési forráshiányt tartalmaz!

Így az ez évi költségvetésünk is „Janus-arcú”. Lukas nadrággal kell fejlesztenünk, hiszen előttünk áll a fürdőberuházás 2. üteme, és a tervek szerint június 1-jén indul a 3. ütem, a wellnes-fürdő beruházás. Előttünk a 880 milliós Egészségháza beruházása. Bármennyire is nehéznek tűnik, nem szabad lemaradni ebben a versenyben.

Itt szeretném, megköszönni Poncsák Ferenc irodavezető úrnak, valamint Győrffy Dezső könyvvizsgálónknak, a törvényi kötelezettségen túlmutató, lelkiismeretes munkájukat.

Köszönöm Feró Istvánnak, a Pénzügyi Bizottság elnökének a türelmét és a szakértelmét, amit a költségvetés összeállításának procedúrájában kifejtett. Ugyancsak Saláta László bizottsági elnöknek és a többi bizottság elnökének is, hogy részt vettek az egyeztető tárgyalásokon. Köszönöm az Intézményvezetőnknek is az aprólékos és megértő munkát.

Tisztelt Képviselőtársaim!
Remélem mindenki számára elfogadható lesz ez a költségvetés. Nem túl sok a mozgásterünk. Vágyaink lehetnek, de a realitás arra ösztönöz minket: takarékos gazdálkodással éljünk. Számítani kell az év közben romló gazdasági folyamatokkal, s növekvő szociális feszültségek kezelésére pedig fel kell készülnünk!
A kialakult körülmények között reméljük, hogy tudjuk tartani a bázisszámokat, de az is bekövetkezhet, hogy évközben módosítani kell a számokat, magyarán: pótköltségvetést kell elfogadnunk.


Törő Gábor
/2009.02.16./
 

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

        
      

2009. február 13-án, pénteken tartotta a költségvetéssel kapcsolatos testületi ülését Sárospatak Város Képviselőtestülete. Két napirendi pont tárgyalásához kezdtünk hozzá, az egyik a 2009. évi költségvetés megtervezése és elfogadása, a másik pedig egy együttműködési megállapodás módosítása volt – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János


 

Az együttműködési megállapodás Szerencs város gesztorságával nyolc kistérség nyolcvanegy települése között jött létre, az ivóvízminőség javítása céljából. Ennek a pályázatnak az első köre már sikeres volt, némi adminisztráció miatt szükségeltetik ennek az együttműködési megállapodásnak a módosítása.
A költségvetés egy nagyon hosszú előkészítő munka után került a testület elé. Előtte több fordulóban egyeztetett a pénzügyi iroda vezetője, a pénzügyi bizottság elnöke, valamint jó néhány tárgyaláson a jogi és ügyrendi bizottság elnöke is jelen volt, illetve jómagam az érintett intézmények vezetőivel és gazdasági vezetőivel.
Ez a költségvetés hatvanmillió forinttal kevesebb hiányt tartalmaz, mint az előző. Tavaly 410 millió forintnyi hiánnyal, jelenleg pedig 351 millió forintnyi hiánnyal vágunk neki az évnek.
 


 

A költségvetés tárgyalásánál három szempont volt, amelyet figyelembe kellett vennünk. Az első az, hogy a kétmilliárdos kötvény kibocsátásból nyert pénzhez továbbra sem szabad hozzá nyúlni, hiszen ha ezt működési célokra fordítjuk, akkor a kölcsönnek és a kamatnak a visszafizetése erősen veszélybe kerülhet.
A másik, amire polgármester úr fölhívta a tárgyalások elején a figyelmünket, az volt, hogy az intézmények tovább működtetését előtérbe kell helyezni és mindenáron meg kell tartani. Elsősorban a kötelező feladatokat ellátó intézményekről van szó, másodsorban pedig a nem kötelező feladatokat ellátó de a sárospataki lakosság által már jól megszokott működési területekről.

A harmadik és talán legfontosabb, hogy ezt a költségvetést úgy kell összeállítanunk, hogy létszámleépítés egyetlenegy intézményünkben se történjen. Ebben a jelenlegi helyzetben, amelyet a kormány meggondolatlan gazdaságpolitikája okozott, csődközeli helyzetbe kerültek az önkormányzatok és válságban van Magyarország. Tehát nem csak Sárospatak, hanem az ország valamennyi települése ilyen nehéz körülmények közé került és nagyon fontos az, hogy minden egyes munkahely megtartásáért megküzdjünk, hiszen itt most már olyan nehéz helyzetbe kerültek az emberek, hogy jó, ha egy kereső családtag van, aki az egész családot el kell, hogy tartsa.

Tehát ezekkel az elképzelésekkel vágtunk neki a költségvetésnek. Én megköszönöm a tárgyalásban részt vevő valamennyi intézményvezetőnek azt a hozzáállását, amelyben átlátták a város nehéz anyagi helyzetét és folyamatosan, konstruktív javaslatokkal segítették ennek a költségvetésnek az előkészítését. Hosszas viták alakultak ki a bizottsági üléseken, ezekre a vitákra igyekeztünk megoldást találni, ennek köszönhető, hogy különösebb ellentétek nélkül 14 szavazattal, 2 nemmel és 1 tartózkodással, 2 hiányzó képviselőtársunk mellett a képviselőtestület elfogadta a 2009. évi költségvetést.

Az év nem lesz egyszerű, hiszen úgy tűnik, hogy év közben különböző módosításokat kell még ebbe a költségvetésbe bevezetni. Ma is nagyon izgatottan várjuk, hogy a miniszterelnök úr milyen megszorító intézkedéseket fog bevezetni, amelyek tovább növelik az önkormányzatok és az emberek terheit. Az alapintézményeink struktúrájában is változás várható, tehát ezeket is hamarosan és folyamatosan át kell majd követni a költségvetésben.

A költségvetési vita tárgyalása végén, konkrét javaslatokat tettem még a képviselőtestület elé. Az egyik az volt, hogy forduljunk a pénzügyminiszter úrhoz, egy felterjesztésben, egy levélben kérjük, hogy legalább a ránk rótt kötelező feladatok utáni normatívát adják meg. Hiszen ha megnézzük a kötelező feladatokat ellátó intézményeinket - ilyenek például az óvoda, általános iskolai oktatás, a művelődéssel kapcsolatos intézmények, a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat - és ha megnézzük az állami normatívájukat és megnézzük az önkormányzati kiegészítést (hiszen az állami normatívával kapcsolatban most már ott tartunk, hogy az intézmények működésének a felét sem fedezi) akkor láthatjuk, hogy ez a hiány 370 millió forint.

Tehát kötelező feladatot kapunk az államtól, de nem kapjuk meg az ehhez szükséges finanszírozási normatívát, ezt máshonnan kell elvennie Sárospatak Város Önkormányzatának. Ha ezt a 370 millió Ft-ot összehasonlítom az előbb mondott számmal, a 351 millió forintos hiánnyal, akkor látható, hogy ha ezeket a normatívákat megkapnánk, akkor Sárospatak Város Önkormányzata nullával tervezhetné végre a költségvetését. Ezért fordulunk a pénzügyminiszter úrhoz, hogy nem kérünk mást, csak azt, hogy amit ránk szabtak kötelező feladatokat, az azokhoz szükséges támogatást biztosítsák.

Érdekességképen elmondom, hogy például a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolához 113 millió forintot kell még hozzátenni a normatíván felül, a Mese Óvodához közel 100 millió forintot, a Művelődés Házához pedig 80 millió forintot. Egyébként a Művelődés Háza esetében legnagyobb a kontraszt, ahova is 117 millió forintos költségvetést fogadtunk el és az állami normatívája mind összesen 14, 7 millió forint. Ebből képtelenség lenne fenntartani A Művelődés Házát. Örülök, hogy az intézmény valamennyi dolgozója és igazgatónője is átérezte ezt a helyzetet, és - bár a megszorítás úgy tűnik, itt őket érintette a legjobban – így is vállalták ennek a tevékenységnek a működtetését, tehát létszámleépítés nélkül de erős megszorítások között.

A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója Molnár Marianna azzal a kéréssel fordult a képviselő testülethez, hogy az állomás melletti E raktárban egy hajléktalan ellátáshoz, nappali melegedőhöz szükséges pályázat beadását támogassa a képviselő-testület. Ez elég nagy vitát váltott ki, hiszen mi tudjuk, hogy a lakosság részéről mindenütt felháborodást vált ki, ahol ezek az emberek megjelennek. Hozzáteszem, hogy Sárospatakon nem klasszikus hajléktalanokról, hanem alkoholistákról és olyan emberekről van szó, akik nem képesek az együttélés szabályait betartani. Éppen ezért a képviselőtestület az E raktárról szóló kérést elvetette és javasolja, hogy a Páterhomok 14. szám alatt található önkormányzati ingatlanra adja be a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat a pályázatot.


Cziczer Katalin
/2009.02.16./
 

 

Mindig jelentsük be megváltozott lakcímünket

 

        
      

Több településen gondot jelent a hivatalos eljárások során az, hogy a személyek nem jelentik be a megváltozott lakcímüket, emiatt például nem kapják kézhez az idézést, melynek következtében az ügyek húzódnak. Ilyen történt a kapitányságunkon is, a Sárospataki Polgármesteri Hivatal Jegyzőjének küldtük meg a feljelentést a lakcím bejelentési kötelesség elmulasztása szabálysértés elkövetése miatt- nyilatkozta dr. Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője...
 


 
 


dr. Téglás István


 

B. Zs. vilyvitányi lakost 2009.02.08-án Sárospatakon vonta igazoltatás alá a rendőr járőr, melynek során a személy az adatait és lakcímét személyi igazolvánnyal, valamint lakcímbejelentő kártyával igazolta.

Az igazoltatás során nevezett szóban elmondta, hogy kb. 3 hónapja lakik Sárospatakon a Bercsényi utcában albérletben barátnőjével, valamint azok szüleivel. Elmondása alapján ő azóta hivatalosan nem jelentette be, hogy Sárospatakon tartózkodik, arról okmányt nem tud mutatni.

2008.11.04.-én egyéb szabálysértés elkövetése miatt B. Zs.-vel szemben már intézkedtek Sárospatakon a rendőrök, amelyet követően tájékoztatták, hogy lakcím változását 15 napon belül a helyi jegyzőnél be kell jelentenie, illetve adatszolgáltatási kötelezettsége van. Ekkor közölte, hogy napokon belül rendezi lakóhelyének bejelentését, és tudomásul veszi kötelezettségeit.


 


Törő Gábor
/2009.02.16./
 

 

Jól szerepelt az Árvay csapata a játékos sportverseny megyei döntőjén

 

        
      

 


 
 


Juhászné Nyusti Klára


 

Február 5-én Ózdon került megrendezésre a játékos sportverseny diákolimpiai döntője. A 8 csapat részvételével lezajlott döntőn a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának csapata nagy küzdelemben a negyedik helyet szerezte meg.


Ebben a sportágban eddig ez az iskola legjobb eredménye.
Gratulálunk a gyerekeknek és felkészítőjüknek, Juhászné Nyusti Klára tanárnőnek.


 

További fotók >>> 

Cziczer Katalin
/2009.02.16./
 

 

Bálint napon báloztak a pataki reformátusok

 

        
      

Immár XI. alkalommal rendezte meg a sárospataki református gyülekezet jótékonysági bálját a farsang idején. Az elmúlt években nevezetessé váló Bálint napon örömben, derűben lehetett együtt az Árpád Vezér Gimnázium Sportcsarnokában három nemzedék, kiábrázolódott a templom és az iskola szövetsége, valamint érződött a gyülekezet és a város polgárainak jó kapcsolata a baráti körök jelenlétében- küldte tudósítást Virágh Sándor, református lelkész...
 


 
 


Virágh Sándor


 

A város vezetői az eseményen nem csak vendégként voltak jelen, hanem a műsorban humoros közreműködést is vállaltak. A színpad megjelenítette az erdőt, a nádast és a "Szülőfalut", messzire látszó templomtoronnyal, gólyafészkes házzal, melynek látványa mindannyiunkban előhozza a gyermekkori emlékeket. Ezért indult a műsor a gyermekek világával, amit a Kisrefi tanulói jelmezesei, és a "Valentin szívek " jelenítettek meg Tímáriné Király Sarolta vezetésével. A csodálatos Isten alkotta természeti környezetben aztán megjelentek a felnőtt emberek, akik vadászokként igyekeztek boldogulni ebben a világban, utalva arra, hogy a történelemben is gyakran a fegyvereké a fő szerep. A műsor "keretmeséjét" a rajzfilm hős Rumcájsz és családja alkotta, akik a megélhetés kérdéseit vitték dalban, jelenetekben a közönség elé.

Utalás történt a műsorban református őseinkre, akik hajdanán a nádasokba menekültek a török vagy az adószedők elől, és Sztárai Mihály reformátor hegedűjátékára előmerészkedtek, így vállalva a hit erejével az újrakezdést a falvakban. A humorral fűszerezett , de üzenetet is hordozó jelenetek megvalósításában részt vett a templom énekkara, az ifjúsági kör, a presbiterek, a szervezés munkájából kivette a részét a nőszövetség, és sok segítő kéz. Az élő zenét a Zsindely zenekar biztosította Téglás Zsolt igazgató úr vezetésével, és Kádárné Szász Hilda volt a nótaénekes. Rézfúvós kvártettel, béka-kánonnal szolgáltak a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai, növendékei Kaszó Lajos és Virágh Sándorné vezetésével. Zongorán közreműködött Fedorcsák Katalin. A fiatalok tánckoreográfiáját Dér Krisztina tanította be.

Nagyszerű ízelítőt adott műsor előtt és után az Árvay Mazsorett Bódiszné Hajnal Alíz vezetésével. A Bálint-napi derűs, nagy látogatottságú esemény műsora hagyományosan a Virágh házaspár és a kórus énekével zárul, ami az idén az Estharang című dal volt. A talp alá valót Berta Zoltán és Kővári Ágnes kitűnő zenéje biztosította.

A jótékonysági alkalom célja a május 17-én felszentelésre kerülő Mooser orgona ünnepségének méltó megrendezése volt, ezúton is köszönjük a nehéz gazdasági viszonyok ellenére is bőkezűen felajánlott tombolatárgyakat, támogatásokat, és minden szervezőnek, segítőnek az eredményes szolgálatát melynek gyümölcseképp egy nagyszerű este részesei lehettünk.


 

További fotók >>>      További fotók >>>     Videók>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2009.02.15./
 

 

Balázsolás az óvodákban

 

        
      

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona I.osztályos tanulói szívesen látogattak vissza régi óvodájukba – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
 


 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

A mai napon (2009. február 10-én, kedden) az I. osztályos gyerekek mindhárom óvodát - a Mese Óvoda és Bölcsőde Kincskereső Tagóvodáját, Carolina Tagóvodáját, valamint a József Attila úti székhelyintézményt - meglátogatták előadásukkal.

A gyerekek Tímáriné Király Sarolta igazgatónő, valamint az I. osztályos tanítónénik közreműködésével egy nagyon hangulatos, szép műsort adtak az óvodásoknak. Ízelítőt azokból a versekből, dalokból, melyeket az iskola első osztályában tanultak. A műsor részeként - a gyermekek nagy örömére - elbábozták „A három pillangó” című mesét is, melyet az óvodások szájtátva hallgattak és szívesen megnéztek volna akár többször is.

Ennek a kedves „Balázs-napi” hagyománynak a felidézésével próbáltak kedvet csinálni a tanuláshoz és hívogatni, csalogatni a kicsiket az iskolások soraiba. A nagycsoportos gyerekek ezt az invitálást szívesen fogadták, hiszen már gyakran emlegetik az iskolát.
Megköszönve az ízelítőt az iskolai életből, viszonzásul az ovisok kis vendéglátást szerveztek, illetve ajándékokat készítettek vendégeiknek.


 

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2009.02.15./
 

 

A szakképző iskolásoknak énekelt a CAIRO

 

        
             

 


 
 


CAIRO


 


A Vay Miklós Szakképző Iskolában 2009. február 12-én Valentin napi CAIRO koncert volt. A koncertet az iskola diákönkormányzata szervezte. A koncerten jó volt a hangulat, nagy létszámban jelentek meg a diákok, akik közül sokan végigtapsolták az előadást, s néhányan nem álltak távol attól, hogy maguk is táncra perdüljenek…

A CAIRO – ami talán az egyetlen országosan ismert, zempléni zenekar – nem először járt Sárospatakon, hiszen tapsolt már nekik a pataki közönség A Művelődés Házában, Majálison és az Újtelep Napján is.

A fogadtatás most is kedvező volt, dalaikkal és közvetlen előadásmódjukkal magukkal ragadták a pataki tinédzsereket.


 

További képek >>>

Törő Gábor
/2009.02.15./
 

 

Biztonságosabb helyre költözik a vasútállomáson lévő bronz dombormű

 

        
             

Annak idején, az új MÁV pályaudvar épületének méltó díszítőeleme volt az utasátjáró falán elhelyezett bronz dombormű, amit a vasútállomással egy időben adtak át 1988. július 17-én. A Sárospatakra érkezők a plasztikát látva ráhangolódhattak a város hangulatára, nézegetve a nevezetes épületek és személyek ábrázolását…
 


 
 


Saláta László


 

Azóta a viszonyok megváltoztak, az érkező turistaforgalomnak már jelentősen kisebb része érkezik vonattal, valamint csendes kisvárosunkat is elérték a graffitisek, akik nem válogatnak, bármilyen értéket tönkretesznek, hogy kiéljék erősen megkérdőjelezhető „művészi” hajlamaikat. Az összefirkálásnál nagyobb veszély is fenyegeti szép domborművünket, de erről már Saláta László beszélt, aki egyesületével a művészeti alkotás megmentésén munkálkodik…

Mint ismeretes a város műemlékeinek, értékeinek, szobrainak megóvásának és felújításának zászlaját is viszi a Lokálpatrióták Egyesülete. A város MÁV pályaudvarát díszítő, a város jelképeit, szimbólumait ábrázoló bronz domborművel kapcsolatosan - amely Stremeny Géza alkotása - sajnos kiderült, hogy nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy meg tudjuk óvni.

Köztudott, hogy a közelmúltban az Iskolakertből a Bessenyei szobrot lopták el - ami szintén bronzból volt - és azóta sem került elő. Egyrészt ettől is féltjük, másrészt fel is szeretnénk újítani tekintettel arra, hogy a domborművön néhány portrét megrongáltak, illetve eltűnt róla az Újszászy Kálmán professzor úr fejét mintázó darab.
Már tavaly is felvállaltuk, hogy megjavíttatjuk, de csak abban az esetben van értelme ennek, ha tudjuk garantálni, hogy olyan helyre kerül, ahol meg tudjuk óvni. Ezzel egyetértett a testület is, hogy amennyiben tudunk erre megfelelő, méltó környezetet találni akkor vigyük át oda, történjen meg a kijavítása és kerüljön a nagyközönség elé.
Úgy döntöttünk, hogy a közelmúltba átadásra került Újbástya Rendezvénycentrum az a hely, melyben több olyan helyiség van, amely méltó környezetet biztosíthat ennek az alkotásnak.

Ezért volt itt az alkotó és a lektorátus, megtekintettük és együtt néztük meg azt a helyet, ahova méltó módon tudnánk elhelyezni. Ez, pedig az Újbástya tanácskozó részének főterme. Reméljük, hogy rövid időn belül megérkezik ehhez az engedély és egy kis ünnepi aktussal, méltó környezetbe áthelyezhetjük. Ezzel egyet ért az alkotó és a lektorátus is.


 


Cziczer Katalin
/2009.02.14./
 

Farsang a Mese Óvoda és Bölcsődében

        
      

A Mese Óvoda és Bölcsőde József Attila úti székhelyintézményében 2009. február 6-án, pénteken rendezték meg a farsangi mulatságot – nyilatkozta Baloghné Pintér Katalin általános vezető helyettes....
 


Baloghné Pintér Katalin


 

KA gyerekek már az óvodába érkezéskor jelmezbe bújtak. A lányok pörögtek-forogtak a színes ruhacsodákban, hisz legtöbben Csipkerózsikának, Hófehérkének, menyasszonynak, pillangónak öltöztek fel. A fiúk büszkén viselték a Pókember, Zorro, indián és az egyéb, számukra kedves jelmezeket.

Az igazi mulatság a tízórai után kezdődött a hangulatosan feldíszített csoportszobákban. A játékos ügyességi vetélkedők – csokievés, szörpivás, füleslabdán ugrálás, bohóctekerés, ping-pong labdafújás, pókjárás léggömbbel – után délig tartó tánc, gyümölcs- és sütievés, szörpivás következett. A délelőtt folyamán körbejárták a csoportokat, megnézték egymás jelmezét és közösen táncoltak, mulattak délig.
 


 

További képek >>>

Cziczer Katalin
/2009.02.14./
 

 

A Sárospataki Teológia felvételt hirdet

 

        
      

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia felvételt hirdet a 2009/2010. tanévre a következő szakirányokra, szakra és szakirányú továbbképzésre: teológia szakra, lelkész szakirányra, 12 szemeszteres, nappali tagozatos osztatlan mesterképzésre. A szakirány elvégzői református lelkipásztor mesterdiplomát kapnak. Jelentkezési határidő: 2009. március 5. Alkalmassági vizsga: 2009. március 27-28. Várjuk mindazokat, akik a református lelkipásztori szolgálatot választják élethivatásul!

teológia szakra, teológus szakirányra, 10 szemeszteres, nappali tagozatos osztatlan mesterképzésre. A szakirány elvégzői református teológus mesterdiplomát kapnak. Jelentkezési határidő: 2009. március 5. Alkalmassági vizsga: 2009. március 27-28. Várjuk mindazokat, akik érdeklődnek a teológiai tudomány iránt!

katekéta-lelkipásztori munkatárs szakra, 6 szemeszteres felsőfokú alapképzésre (BA), nappali és levelező munkarendben. Jelentkezési határidő: 2009. március 5. Alkalmassági elbeszélgetés: március 28. Várjuk azokat, akik hitoktatói vagy lelkipásztori munkatársi szolgálatot szeretnének végezni, illetve mindazokat, akik felsőfokú egyházi ismereteket és diplomát kívánnak szerezni.

börtönpasztorációs szakirányú, 4 féléves továbbképzésre, levelező munkarendben. Várjuk azokat a végzett lelkészeket ( bármely keresztyén felekezet ), akik börtönlelkészi oklevelet kívánnak szerezni. Jelentkezési határidő: 2009. április 24.

A felvételivel és minden más kérdéssel kapcsolatban érdeklődni lehet intézményünk honlapján: www.srta.hu, a „Felvételizőknek" menüpont alatt, illetve a Rektori Hivatal 47/312-947-es telefonszámán.


 
 


Törő Gábor
/2009.02.14./
 

 

Egy fő tartózkodásával elfogadta a Pénzügyi Bizottság az új költségvetést

 

        
      

Feró István a Pénzügyi Bizottság elnöke a bizottsági ülés után elmondta, hogy a költségvetés tervezet elkészítőinek munkájához hasonló alapossággal vitatták meg az abban foglaltakat…


 
 


Feró István


 

Kialakult az a kép, hogy a költségvétés az elmúlt évi tényszámokhoz igazodjon és lehetőleg olyan hiányt, ill. bevételt tervezzünk, ami lehetőséget biztosít az „önhiki” beadására. Ez gyakorlatilag, számok alapján azt jelenti, hogy 6,9 milliárdos kiadási főösszeg 6,6 milliárdos bevételi főösszeg mellett egy 350 millió Ft-os hiány az, amivel zárta a költségvetés tervezését az önkormányzat.

A bizottság tagjai szerint a tervezett költségvetés a jelenlegi gazdasági viszonyok mellett tartható lesz az év folyamán. Feró István azt is hozzá tette, hogy az intézmények hozzáállása elismerésre méltó volt, hiszen szinte kivétel nélkül valamennyi vezető megértette, hogy a jelenlegi helyzetben az önkormányzat csak ilyen költségvetéssel tud dolgozni 2009-ben.
 


 


Cziczer Katalin
/2009.02.13./
 

 

Az idén is meglesz a szükséges pénz a kultúrára Sárospatakon

 

        
      

Annak ellenére, hogy megszorítások vannak, a sárospataki kultúrára, a kulturális bizottság - illetve remélhetőleg a képviselő testület is - 2009-ben szintén sok pénzt fog költeni – nyilatkozta Hajdu Imre, a Kulturális Bizottság elnöke, a testületi ülést megelőző bizottsági ülés után…
 


 
 


Hajdu Imre


 

A Művelődés Háza és Könyvtárára, az Újbástya Rendezvénycentrum intézményére, illetve a Polgármesteri Hivatal költségvetésében elkülönített kulturális kiadásokra összesen kettőszáz millió forint állna rendelkezésre, ami úgy gondoljuk, hogy ez elégséges kell, hogy legyen. Ugyanakkor azt sem titkolhatjuk, hogy a Művelődés Háza és Könyvtára intézményében a dologi kiadásokat lecsökkentettük, elsősorban azért, hogy a munkahelyeket meg tudjuk tartani. Nagyon fontos számunkra, hogy minél kevesebb munkatársunkat kelljen a megszorításokkal kapcsolatosan elbocsátani, illetve a státuszát megszűntetni. Örömmel számolhatok be arról, hogy ennek előreláthatólag nem lesz áldozata senki 2009-ben.

A Sidinfo Nonprofit Kft-vel kapcsolatban tájékoztatásul elmondom, hogy a tavalyi évben külön költségvetési soron nem szerepelt a költségvetése, hiszen új százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő nonprofit kft-ről van szó.
Idén húsz millió forinttal egészítjük ki a költségvetését, körülbelül negyvenmillió forintból fog gazdálkodni, amelynek a felét ő termeli ki saját bevételként. Ez kifejezetten öröm számunkra, hogy van egy cégünk, amelynek a működtetésére kötelezettséget vállaltunk de már az első évben húszmillió, vagy akár több mint húszmillió forintot fog tudni kitermelni.
Természetesen itt azért fejlesztésekre van szükség az első év tapasztalatai alapján, ilyen például a légkondicionáló berendezések beszerelése.

Egyéb jellegű kulturális rendezvényeket is lesz lehetőségünk támogatni. A Polgármesteri Hivatal szakfeladatán belül ötmillió forintot különítettünk el sárospataki kulturális rendezvényekre és így - ugyanúgy, mint tavaly - legalább egymillió forintot fogunk tudni hozzátenni a Szent Erzsébet Napok megrendezéséhez és a többi rendezvényt is támogatni fogjuk.A bizottságból - egy szocialisták által delegált tag kivételével - minden bizottsági tag elfogadta a költségvetést.


 


Törő Gábor
/2009.02.13./
 

 

A Jogi és Ügyrendi Bizottság nem tartja eléggé részletezettnek az új költségvetést

 

        
      

A költségvetés tervezetet megpróbáltuk nagyon mélyen tárgyalni, amivel egy kis akadályba ütköztünk, mivel azt gondoljuk, hogy a költségvetések mellékletei még nincsenek igazán kidolgozva – nyilatkozta ülésük után Saláta László, az Ügyrendi és Jogi Bizottság elnöke…
 


 
 


Saláta László


 

Új a pénzügyi vezető és a közelmúltban fogadtuk el a formanyomtatványát, amelyet ő tulajdonképpen hűen követett, csak az elemzés tekintetében ha végignézzük a tételeket, a bázisadatok nem lettek mellé téve. Így kénytelenek voltunk arra hagyatkozni, amit ő elmondott, arra, hogy a dologi költségek a tavalyi nagyságrendben alakulnak.

Nyilván ez átlagban a tavalyi nagyságrendet adja, de tételesen nem tudtuk követni, hogy melyek azok a tételek, amelyek lényeges eltérést mutattak.
Gondot jelentett még az is, hogy könyvvizsgálói jelentés még nem állt rendelkezésre, tehát a könyvvizsgáló szakmai véleményét még nem tudtuk áttekinteni. Azóta már úgy tudom, hogy elkészült, tehát a testületi ülés előtt kerül majd erre sor.

Én azt gondolom, hogy néhány olyan költségvetési tétel, amely elsősorban a kiadásokat, a felhasználást jelenti, mellékletekkel nincsen igazán alátámasztva. Nagyságrendileg például az RFV-nek tervezett összeg, amely egy jelentős összeg a költségvetésünkben, hiszen százmilliós nagyságrendű Tudjuk, hogy szerződésekkel alá van ez támasztva, de azért konkrétan ki kellett volna ezt munkálni. Végül is néhány intézménnyel kapcsolatban voltak ellentétes vélemények, amit néhányan ki is fejtettek a meglévő pénzeszközeink felhasználásával kapcsolatosan.

Végül úgy adódott, hogy a bizottság nem tudott érdemleges döntést hozni. Akceptáltuk, egyetértettünk a Gazdasági Bizottságban felvetődött módosítási javaslatokkal, hiszen azok ésszerűek voltak, de miután egy-egy tételnél voltak eltérések, ezért igazából senki nem fogadta el a költségvetést. Egyelőre azt tudom mondani, hogy dolgozunk a költségvetésen, remélhetően még a testületi ülésig pótlásra kerülnek azok a dokumentumok, amelyekről beszéltünk és akkor talán érdemi döntés is születhet.


 


Törő Gábor
/2009.02.13./
 

 

Nem hoz változást a segélyezésben az új költségvetés

 

        
             

 


 
 


Oláh József


 

A 2009. február 10-i bizottsági ülésünkön a Sárospatak Város Önkormányzat 2009. évi költségvetését tárgyaltuk. Ezen kívül a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat beadott egy előterjesztést, a hajléktalanok nappali ellátása és téli krízisszállás kialakításával kapcsolatosan – nyilatkozta Oláh József, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke…

A költségvetést is és a fent említett előterjesztést is támogatja a bizottság. Költségvetésünk ugyanúgy alakul, mint az elmúlt évben, tehát nagyon nagy változtatás nem lesz, a segélyezések illetve a többi ellátás is ugyanúgy fog működni.

 


 

Cziczer Katalin
/2009.02.13./
 

 

Serdülők: Kötelező győzelmekkel továbbra is vezetünk a bajnokságban

 

        
      

Ezen a hétvégén a VUK Miskolc csapata volt a vendéglátó, de a hazai pálya ebben az esetben a Kazincbarcikai Uszodát jelentette, mert Miskolcon egyelőre nincs olyan létesítmény, ahol bajnoki vízilabda meccseket lehetne rendezni...
 


 
 


Soltész Norbert


 

Ezúttal két mérkőzés várt a Zempléni Vízilabda Klub játékosaira: a VUK Miskolc és az Aqua SE Nyíregyháza csapatainak legyőzése volt a házi feladat. A Miskolc ellen nem sokat vacakoltak a játékosok, hiszen az első negyed 5:2-es zempléni előnnyel zárult Hubay Máté (3) Kőrösi Dani és Kőrösi Ádám góljainak köszönhetően. Ezek után minden negyedben sikerült újabb gólokkal növelni a különbséget, és így alakult ki a 14:8 (5:2), 3:2, 4:3, 2:1)-as végeredmény.

Az Aqua SE ellen hasonló koreográfiát láthattunk. Az első játékrész után 3:0-ra vezettünk és a félidőre is megőriztük három gólos vezetésünket. A vége is izgalommentes maradt, mert sikerült megduplázni a különbséget. Aqua SE-Zempléni VK 6:12 (0:3, 3:3, 1:4, 2:2). A csapategysége mi sem volt jellemzőbb, mint az, hogy a nevezett és játszott 13 mezőnyjátékos közül 10-en is feliratkoztak a góllövő listára. Mint Erdei János a nap végén elmondta, örül annak, hogy kialakult az a csapatszerkezet és szellemiség, aminek bevetésével a jövőben szép sikereket érhetünk majd el. A két mérkőzés alapján Soltész Norbert és Kőrösi Dániel játékát emelte ki a vezetőedző.


Kőrösi Dániel

  Zempléni Vízilabda Klub
/2009.02.13./
 

 

Árvays siker a Hevesy György Országos Kémiaverseny kistérségi fordulóján

 

        
             

2009. február 4-én került megrendezésre a Hevesy György Országos Kémiaverseny kistérségi fordulója. A ME Árvay József Gyakorló Általános iskolájának 7-8. osztályos tanulói kiemelkedő eredményt értek el.

7. osztály
I. helyezett: Vojth Violetta
II. helyezett: Varró Fanni

8. osztály
I. helyezett: Bogáthy Nikoletta
II. helyezett: Tóth Kinga

Felkészítő tanár: Fedorné Szabó Marianna
A megyei fordulóra március 28-án kerül sor.


 
 /2009.02.13./
 

 

Munkában az iskolarendőr

 

        
             

2009. február 11-én a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 8. b. osztályában, az iskolarendőri feladataim keretein belül tartottam órát bűnmegelőzés témakörben - számolt be Bujdosó Norbert rendőr zászlós egy rendhagyó tanítási óráról…
 


 
 


Bujdosó Norbert


 

Ez alkalommal a helyes magatartási formákra hívtam fel a diákok figyelmét. A komolyabb bűncselekményekkel kapcsolatosan példákat hoztam fel, illetve elmondtam, hogy mire figyeljenek, s mitől óvakodjanak.
A mai világban nagyon könnyen bele lehet pottyanni olyan bűncselekmények közepébe, amelyek miatt akár börtönbe is lehet kerülni. Sajnos erre egyre több példa van, nem csak országos szinten, hanem városunkban is. Komolyabb bűncselekmények, zsarolás, lopás, rablás konkrét példáinak segítségével próbáltam óva inteni a diákokat attól, hogy a bűn útjára térjenek. Ezek után a gyakorlatban is bemutattam nekik a közrendvédelmi feladatokat.

Ezt az alkalmat is felhasználtam – immár sokadszor - arra, hogy hogyan kell helyesen közlekedni, mire figyeljenek, mind kerékpáros, mind segédmotoros, mind gyalogos közlekedésük során.
A gyerekek nagyon jó néven vették az órán elmondottakat, ígéretet tettek, hogy az általam kért dolgokat betartják, és ha bármely hasonlót tapasztalnak, nem megfelelő magatartásformákat észlelnek, azonnal értesítenek mind engem mind pedig a tanáraikat.
 


 


Törő Gábor
/2009.02.12./
 

 

Nem javasolja a Gazdasági Bizottság hajléktalanszálló létesítését a javasolt helyszíneken

 

        
             

Egyáltalán nem volt könnyű dolga az Önkormányzatnak amikor az idei költségvetést kellett összeállítania, hiszen most már nem a pozitív lehetőségeinkkel bánunk, hanem a negatív kényszerek tengerében kell eligazodni – nyilatkozta Erdős Tamás 2009. február 9-én, a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság ülés után…
 


 
 


Erdős Tamás


 

A költségvetés összeállításakor nem az a kérdés, hogy a meglévő pénzeket hova összpontosítjuk, hanem az, hogy a meglévő hiányainkból mely intézményeinknél, hol tudunk nyugalmat és biztonságot garantálni és ezért nagyon nehéz a helyzet. Továbbá, folyamatosan többlet terheket kap az Önkormányzat és ehhez társítva egyre kevesebb finanszírozást, így ezen a költségvetésen is nagyon érződik a megszorítások hatása, tehát egy negatív, egy lefelé zuhanó hiánygazdaságban kell életképes költségvetést produkálni.

Azt tűztük ki célul, hogy a tavalyi szinteket tartjuk alapként, tehát a bérek és fenntartási költségek - a rezsiköltségek, az intézmények működésének alapköltségei – maradnak. Fontos szempont volt az is, hogy létszámleépítés ebben a szférában ne történjen, ez a polgármester és a testület egyhangú igénye volt a költségvetés előkészítésekor.

E két dolog tükrében, a költségvetésünkben alig maradt más kiadási tétel, mint a tavalyi év bázisadatai – a fenntartási költség szempontjából - illetve a meg lévő személyi állomány megtartása. Ez volt a két alapvető pontja a költségvetésnek, továbbá még egy pár olyan pont, hogy intézményt nem zárunk be, az intézmények működését garantálnunk kell és a lehető legszűkebbre, és legoptimálisabbra kell szabni az önkormányzati intézmények működési struktúráját.

Természetesen lesz vita a költségvetés során, mint ahogy a bizottsági ülésen is volt de azt gondolom, hogy kényszerhelyzet előtt állunk. A válság még nem látható hátralévő részét ugye nem tudjuk előre tervezni, tehát bármikor bedőlhet, mint ahogy az ország költségvetése sincs biztonságban, így a mostani időpillanatban ez a költségvetés alkalmas a 2009-es év megvalósítására.

A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat egy előterjesztést nyújtott be a testület elé, amelyben javasolja, hogy egy pályázati támogatás igénybevételével kerüljön kialakításra Sárospatakon egy hajléktalanszálló, aminek a pontos definíciója: hajléktalanok nappali ellátása, téli krízisszállás kialakítása.
A bizottságunk megtárgyalta ezt az előterjesztést de sajnos nem fogadta el, egyhangúlag elutasította. Azon túl, hogy az előterjesztés, a pályázat, száz százalékosan tartalmazza a beruházási és kialakítási költségeket, az előterjesztés nem szól arról, hogy miből tartjuk fel hosszú távon. Miután a pályázatnak vélhetően vannak fenntartási kötelezettségei ez nyilván, az egyébként szűkös önkormányzati forrásból lenne csak biztosítható. Jelenleg nem látjuk ennek a fedezetét. Másrészt, nem valószínűsíti a bizottságunk, hogy a hajléktalanok a javasolt helyszíneken, ami Apróhomok és Páterhomok, hajlandóak lennének bármit is elfogadni. Így gyakorlatilag, ha végiggondoljuk, ez a két érv máris elég nyomós ahhoz, hogy továbbgondoljuk ezt a kérdést, és a későbbiekben térjünk vissza rá.


 

Cziczer Katalin
/2009.02.12./
 

 

Az út a Tiszába vezetett...

 

        
             

Szerdán este 21 óra körül Sárospatak felől Kenézlő irányába haladt egy lengyel kamion, melynek közelében GPS navigációs rendszere a 23 éves lengyel sofőrt a balsai komp átkelőhely felé irányította, ami viszont nem működött. A rossz látási viszonyok mellett a kamion sofőrje későn vette észre a STOP táblát és már hiába fékezett, járművével a Tiszába csúszott – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy baleseti fővizsgáló….
 


 
 


Ladics Tamás


 

A vezetőfülke teljesen elmerült, de szerencsére a sofőrnek sikerült belőle kijutni és a partra úszni. Mivel a környéken senki nem tartózkodott, csuromvizesen vissza ment segítséget kérni a közel 1 km-re lévő kenézlői benzinkúthoz. Mivel lengyelül nem tudtak, kocsiba ültették és a Sárospataki Rendőrkapitányságra vitték, ahol gyorsan lengyel tolmácsot szereztek - így derült ki, hogy mi történt vele.
Ekkor már rendőr kocsival mentek vissza a komp átkelőhöz, ahol orral a vízben lévő kamion látványa fogadta őket.
A készséges kenézlői emberek nagy mezőgazdasági gépet hoztak és elkezdték a kamion mentését. Az első kísérlet kudarcba fulladt, a kamion túl nehéz volt, pedig csak szivacsot szállított. Ekkor újabb munkagép érkezett, s a kettőnek együtt, néhány próbálkozás után éjfél körül sikerült a kamiont a partra húzni.
Közben a kamion vezetője a kenézlői Íves Panzió vendégszeretetét élvezte, ahol száraz ruhát és meleg vacsorát kapott. Név szerint is megérdemli, hogy megnevezzük a panzió tulajdonosát, Horváth Ferencet, aki közben a mentésben szorgoskodott. Reméljük, hogy fiatal lengyel sofőr nagyobb anyagi kár és megfázás nélkül "úszta meg" a tiszai kalandot!


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.11./
 

 

Bálra készülődnek a reformátusok Nádas Györggyel

 

        
             

Február 14-én Bálint napján Az AVG Sportcsarnokában megrendezésre kerülő jótékonysági bálra készülődik a sárospataki református közösség. Idei műsoruk sztárvendége Nádas György lesz, a színpadon megelevenedik az erdő, a nádas, a berek világa. Ahogy La Fontaine tanulságait hajdanán az állatmesék formája közvetítette, úgy ezzel a szímbólikus eszközzel él a műsor fantázianeve is: Zúg az erdő, zúg a nádas...
 


 
 


Nádas György


 

A nótás, érdekes műsorban részt vesz a templom kórusa, a kisrefis diákok, az ifisek, a presbiterek, köztük hagyományosan a város vezetői is.
A jelmezek, önkéntes amatőr produkciók a kitűzött napra elkészülnek, és örömet szereznek mindazoknak, akik eljönnek a rendezvényre. Köszönjük, hogy a válságos gazdasági környezetben is sokan jó szívvel támogatták tombolafelajánlásokkal az eseményt.

A lelátókról a műsort az érdeklődők is megtekinthetik. A jótékonysági bál bevétele a május 17-én elkövetkező orgonaszentelési ünnepség méltó lebonyolítása fedezetéül szolgál.


 

Református Lelkészi Hivatal
/2009.02.11./
 

 

Farsang a Carolina Tagóvodában

 

        
             

Január utolsó péntekje mindig a farsangi vigalom jegyében telik a Carolina Tagóvodában. A gyerekek már hetekkel előtte tervezgetik, milyen jelmezük lesz, s farsang napján beöltözve vidáman mulatoznak.

A gyerekek mellett a dolgozók és a szülők is néhányan jelmezt öltenek. A jó hangulatot fokozták a játékos vetélkedők.
 


 
 

További fotók>>>

/2009.02.11./
 

 

 „Zempléniek a Don partján”

 

        
             

Az Újbástya Rendezvénycentrumban a „Zempléniek a Don partján” című kiállítással emlékezünk a doni katasztrófára, ami a magyar történelem egyik legfájóbb veszteségét jelenti a nemzet számára. A kiállítást a Zempléni Hadtörténeti Egyesületnek köszönhetjük…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd


Gyárfás Pál


 

Örülünk, hogy a Zempléni Hadtörténeti Egyesület ezt a kiállítást megszervezte, mert ez egyben alkalmat ad arra, hogy fejet hajtsunk azok előtt az emberek előtt, akik hősök voltak, parancsot teljesítettek és helyt álltak – mondta Dr. Hörcsik Richárd polgármester, a megnyitón…
Ez a kiállítás mementó, a második világháború áldozataira, hőseire emlékezünk. És egyben figyelmeztetés is a fiatal generáció számára, elrettentő példa, hogy milyen könnyű elpusztítani mindazt, amit a polgárok, városok, országok évtizedek alatt felépítettek.
Ez és hasonló kiállítások figyelmeztessék a mindenkori politikai vezetést is arra, hogy döntéseik felelőtlensége milyen következményekkel járhat. Ezek az emberek hősök voltak és áldozatok. Zemplénben – akárcsak az ország többi részén - alig akad olyan család, akiket nem érintett volna személyesen a háború. Nagyapák, dédapák, nagybácsik, mindenki sirat valamilyen hozzátartozót.
Talán még ettől is szörnyűbb, hogy minderről nem lehetett őszintén beszélni. 1945 után, akik túlélték és hazatértek, nem beszélhettek. Nemeskürty István volt a hetvenes években, aki először jelentetett meg egy munkát ebben a témában. A múltunkat pedig ki kell beszélni. Mint tiszteletadás elődeink előtt, akik elszenvedői voltak az eseményeknek, és mint tanulás a múltból, a tapasztalatból, hiszen „Historia est magistra vitae” - a történelem az élet tanítómestere.


A Zempléni Hadtörténeti Egyesület 2006-ban alakult Sátoraljaújhely városában. Tagjaink már korábban is megmutatták azt baráti társaságokban, hogy a hadtörténet iránt fogékonyak és szeretik művelni - nyilatkozta Gyárfás Pál...

Egyesületté alakultunk és azt vállaltuk fel, hogy elsősorban a hozzánk legközelebb álló időszakot, a második világháborút kutatjuk és elsősorban a Zemplén térségben lévő helyeket, eseményeket. Gyűjtünk relikviákat, dokumentumokat, fényképeket. Megmutatkoztunk már kiállításokkal, például Pálházán, Sátoraljaújhely városában és a Bodrogközben is.
Jelen pillanatban eljutottunk Sárospatakra, ahol olyan indíttatásból szerveztük meg a kiállítást az Újbástya Rendezvénycentrum vezetésével, hogy emlékezzünk azokra a katonahősökre, akik 1943 februárjától indulva hősi harcok során, kemény télben életüket áldozták. Dokumentumokkal, fényképekkel, felszerelési tárgyakkal, ruházatokkal, fegyverzettel jelenünk meg. Az itt kiállított tárgyak mind az egyesület tagjainak saját tulajdonát képezik, tehát nálunk kölcsöntárgy nem szerepel.
Ezek elsősorban a gyűjtések során megismert emberektől származnak, akiknek volt valamilyen olyan emléke, amely családtagjaik részéről a második világháborúhoz köthető. Ők felajánlották nekünk azokat a tárgyakat, amelyeket eddig őriztek, de egyesületünket érdemesnek tartották arra, hogy ránk bízzák, és mi tovább őrizzük őket.

Nagyon fontos, hogy tudjunk ezekről az eseményekről, mert róluk mély hallgatás volt 1945-től nagyon sokáig. A rendszerváltás utáni fiatal hadtörténészi generáció sok mindent feltárt Oroszországban, az ottani felszabadított hadtörténeti dokumentumokból, sok olyan újdonságot tártak mi elénk is, amelyek eddig ismeretlenek voltak. Most mi is azt tesszük, hogy szeretnénk minden generációt megismertetni azokkal a fontos dolgokkal, amelyek eddig elhallgatva illetve ismeretlenek voltak, sok kérdés van.
Már itt a megnyitón említettem egy-kettőt, amelyre szeretnénk választ adni. Például, hogy tudja e mindenki, hogy mit jelentett az, hogy fogatoltság volt jellemző a második hadseregre? Ha erre és ezekre a kérdésekre választ tudunk adni, akkor már örömmel teljesítettük azt a feladatot, amit felvállaltunk.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.11./
 

 

Rendhagyó irodalomóra az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
       

A kassai Thália Színház kiváló művészei – Pólos Árpád, Tóbisz Titusz, Kövesdi Szabó Mária – segítségével idéződtek meg a XIX-XX. századi magyar költők hazáról vallott gondolatai 2009. január 9-én a gimnáziumban.
A diákok által is tanult, olvasott versek mellett új világot tártak fel a most nem színészként, hanem előadóművészként megmutatkozó, a szó, az ének, a gitárhang erejét használó vendégek.
A mesterségbeli tudás lenyűgözte a fiatalokat, hitelesen juttatta el hozzájuk a hazaszeretet, a szabadságszeretet költői megfogalmazását. A rendhagyó órák fontossága most is igazolódott, a diákok számára a betűnél színesebben, izgalmasabban, elevenebben mutatkozott meg az irodalom.
 


 
 


Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
/2009.02.11./
 

 

"Egy vérből valók vagyunk - Te és Én!” - A miskolci színházba látogatott a Kisrefi 3. osztálya

 

        
             

2009. január 27-én tekintettük meg A dzsungel könyve című előadást a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában. A musicalváltozat Dés László, Geszti Péter és Békés Pál közös munkája. Pompás színpadkép, jópofa szöveg, fülbemászó dallamok, gyönyörű jelmezek, csodálatos környezet. Röviden így jellemezhetnénk az előadást….
 


 
 


 


 

Kedden, szép időben egy kisbusszal indultunk Miskolcra. A rövid utazás után a színházban már a színpad berendezve várt minket. Elfoglaltuk a helyünket, és két és fél órára a dzsungelben érezhettük magunkat Bagira, Balu, Akela, Maugli, Ká, Sir Kán, Csil és a többiek társaságában. Példát kaptunk tiszteletből, a csapat összetartásából, becsületből, a szavunk megtartásának fontosságából.

Hazafelé a buszon a fülbemászó dallamokat dúdoltuk, és arról beszélgettünk, hogy kinek mi tetszett a legjobban az előadásból. Nekünk maradandó élményt adott ez a délután, ajánljuk mindenkinek - mesélték a 3. osztály, Bodolóczkyné Seres Mónika és Gálné Kaczvinszki Johanna


 

További fotók>>>

/2009.02.11./
 

 

Farsang a Gyakorlóban

 

        
             

2009. február 6. rendhagyó nap volt a gyakorlóban. A délelőtt folyamán farsangi népszokásokat elevenítettek fel tanulóink, és az első három órát a diákok tartották - dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea...
 


 
 


dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea


 

Ezután iskolánk 6.b osztályos tanulói, Juhászné Nyusti Klára vezetésével remek hangulatú műsorral kedveskedtek a gyerekeknek. Majd a tél „elűzése” következett az udvaron a kiszebáb elégetésével. A fakanalak, fedők csörgése és a farsangi rigmusok kiabálása erősítette ezt a hagyományt megőrizni.
A délután 16 órától pedig a” hoppmester” megnyitotta a farsangi bált, amely az udvartartás bevonulásával és a három nyolcadik osztály nyitótáncával vette kezdetét.

Ezután a jelmezesek kavalkádja következett. A sok-sok szép, egyéni jelmezes mellett, a mazsorettes lányok, táncos csoportok ,celebek, apácza show színesítette a műsort.
A tombolasorsoláson gazdag ajándékok várták a nyerteseket Aztán jókedvvel és tánccal folytatódott a mulatság. Köszönjük a szülők és a támogatók segítségét a bál megszervezéséhez!


 

További fotók>>>                 További képek >>>

Cziczer Katalin
/2009.02.10./
 

 

Papszentelés Sárospatakon

 

        
             

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és munkatársa vett részt Sárospatakon, egy megbeszélésen, amelynek témája még mindig a világörökség és a Szerencsre tervezett szalmaégető erőmű kérdése volt. A találkozóról Erdős Tamás tanácsnok számolt be…
 


 
 


dr. Fülöp Sándor

Erdős Tamás


Dr. Hörcsik Richárd


 

Az Ombudsmani Hivatalhoz egy beadvány érkezett, amely a szerencsi szalmaégető erőmű építésével kapcsolatosan került megfogalmazásra, állampolgári bejelentés alapján. Az ombudsman feladata kivizsgálni minden olyan szempontot, ami ezzel a kérdéskörrel kapcsolatosan fölvetődhet, ezért az országgyűlési biztos és munkatársai végig járják azokat a településeket, amelyek világörökségi szempontból érintettek ebben a kérdésben, illetve, amelyek testületei foglalkoztak a kérdéssel. Minden olyan adatot és információt összegyűjtenek, ami a megalapozott ombudsmani jelentésben fontos lehet a végkifejlet szempontjából.

Mi is elmondtuk a világörökségi ténnyel kapcsolatos álláspontunkat, közöltük a testület nyilvánosság előtt is publikált álláspontját, illetve számos olyan információval járultunk hozzá a vizsgálathoz, amellyel segítettük a munkájukat is.

Ez csak részben érinti a szalmaégető erőművet, hiszen ezt a kérdést a testületünk nem tárgyalta, de a világörökségi létünkkel kapcsolatban egyértelműen kifejeztük azt a szándékunkat, hogy nem kívánjuk osztani semmiképpen azok véleményét, akik nem szeretnék fönntartani a területre vonatkozó világörökségi kijelölést. Szerintünk ez felelőtlen dolog, átgondolatlan és talán jogilag sem megalapozott.

A kérdésről, illetve a problémakör hosszú távú megoldására vonatkozó törekvéséről Dr. Hörcsik Richárd polgármester is beszámolt…
Mint országgyűlési képviselő részt vettem a januári, tokaji tanácskozáson, amelyen az UNESCO képviselői és a helyi polgármesterek is megjelentek. Akkor fölhívtam a figyelmet arra, hogy a probléma megoldásához akkor kerülünk közelebb, ha törvényileg rendezzük a helyzetet. Sajnos két év óta adós a kulturális kormányzat a világörökségi törvény megalkotásával, amely által egyértelműek lennének a világörökségi szabályozások. Ez a hiányosság engedi meg azt, hogy ilyen vélemények és gondolatok hangozzanak el, miszerint a Világörökségből kiválni akarnak egyesek.

Úgy hiszem, mint országgyűlési képviselő, az a dolgom, hogy törvényhozási szinten sürgessem meg a szabályozás megszületését. Ezzel kapcsolatban lépéseket tettem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökénél Mezős Tamás úrnál. Március, április fordulóján, amikor a törvénytervezet egyeztetései elindulnak, mi leszünk az elsők, – itt a térségben élők - akik átnézzük ezt a törvényjavaslatot, azzal a céllal, hogy csak a véleményünk meghallgatása után kerüljön minisztériumi egyeztetésre. Végül is rólunk van szó és létfontosságú, hogy törvény szabályozza a hegyaljai érdekek és ipari beruházások összhangját a világörökségi környezet védelme érdekében.

Nem szeretnénk, ha a fejünk felett történne a törvénykezés. Fontos, hogy szakmai vonatkozásban az itt élő polgármesterek, szakemberek véleményét is meghallgassák.
Először itt, térségi szinten kell tárgyalnunk, majd a kormányközi egyeztetéseket követően, sürgetni kell a tervezet Parlament elé kerülését. Így talán közelebb jutunk a megoldáshoz.
Mint országgyűlési képviselő alapvető feladatom, hogy mindent megtegyek Tokaj-hegyalja érdekében a számomra rendelkezésre álló lehetőségeken keresztül.


 

Törő Gábor
/2009.02.10/
 

 

Megemlékezés

 

        
             

 


 
 


Egyed Katalin


 

A Carolina Tagóvodában hagyomány, hogy február 2-án Carolina napján ellátogatnak a Vártemplomba, alapítónk, s egyben névadónk síremlékéhez- nyilatkozta Egyed Katalin, a tagintézmény vezetője...

A gyermekek és dolgozók virággal tisztelegnek a város első óvoda alapítójának - Schwarzenberg Carolinának- emléke előtt.

Reméljük, hogy óvodásaink később sem feledkeznek meg annak az úrnőnek az emlékéről, aki sokat tett Sárospatak kisgyermek neveléséért.


 

További fotók>>>

/2009.02.10./
 

 

Fantasztikus SUSI siker Debrecenben, a Nemzetközi FŐNIX kupán

 

        
             

A SUSI – s kézisek az ADIDAS országos bajnokság megyei és régió döntői előtt (1999-es lányok és 1998-as fiúk), Debrecenben vettek részt – február 6-7-8-án – a II. NEMZETKÖZI FŐNIX KUPÁN. Így fantasztikus mérkőzéseket hozó eseményen mérhették le a sárospataki fiatalok, hogy a megyei bajnoki cím, országos szinten mit is jelenthet - nyilatkozta Belicza János, edző...
 


 
 


Nagyházi Sándor


 

A fiúk az első mérkőzésüket ugyan elvesztették egy góllal a Balmazújváros ellen, de utána 19-2 arányban – fergeteges játékkal – győztek a Berettyóújfalu MSE ellen. Majd a második játéknapon – korán reggel – az NBI-es Gyöngyös utánpótláscsapatával játszottak heroikus mérkőzést, melyet kiállítások, gyöngyösi levonulás és sérülések jellemeztek. Azért csak megszületett a végeredmény is: 12-10 a SUSI javára. Délután pedig a két debreceni csapat várt Nagyházi Sándor tanítványaira.

A Debreceni KC csapatát simán, a Debreceni Sportiskolát igen tanulságos, érzelmektől sem mentes találkozón verték meg a pataki sportolók, ezáltal óriási meglepetést szerezve. 35 másodperccel a vége előtt alakult ki a 10 – 9 – es végeredmény, amit örömtánc és szülői örömkönnyek követtek. Így megszületett a végeredmény is. A sárospataki fiatalok kiváló és figyelemre méltó eredményt értek el, hiszen 2. lettek, a nagyon erős mezőnyben. A gólarány döntött az első három helyezett között. Ráadásul a szervezők, Götz Bencét választották az egész torna legjobb mezőnyjátékosának.
 


 
Az 1999-ben született kislányok a 13 csapatot felvonultató mezőnyben, az igen erős „B” csoportba kerültek, a Hódmezővásárhely (NBI), a Debreceni Sportiskola (NBI) és a Szombathelyi Rajczy Sportiskola (NBI) társaságába. Az izgalmakkal teli utazás után, egy győzelmet (SZRSI) és két vereséget értek el Papp József tanítványai. Így a csoportban a harmadik helyen végeztek. Ezután következhettek a helyosztók, ahol a Szegeddel (NBI/B) és a Hajdúnánással játszottak a pataki fiatalok. Érdekes játékvetetői ténykedés követően a Szegedtől kikaptak a lányok, de a Hajdúnánást megverték 18-13 arányban. Így az előkelő 8. helyen végeztek. A gyerekek egy feledhetetlen élményhez jutottak és a debreceni rangos torna kiváló felkészülést jelenthet az ADIDAS bajnokság országos fordulóihoz. A tanulók miután megtekintették a Debreceni VSC női kézilabda csapat soros KEK mérkőzését, büszkén állhattak oda az eredményhirdetéshez.

Az utazás támogatói: Sárospatak Város Önkormányzata, a SZÜLŐK, Árpád Vezér Gimnázium, Nexus Holding, Zemplén Hírlap. A FŐNIX kupa összes korcsoportjainak eredményei a www.debreceni-leanykezi.info weboldalon található.

Utazó csapat névsora: Papp Dóra, Fodor Zsófia, Perényi Júlia, Rák Petra, Zombori Gréta, Csordás Dóra, Kovács Eszter, Bajzáth Emese, Krenyitzki Sarolta, Aros Damján, Götz Bence, Kajati J. Gergely, Korda Péter, Marczi Máté, Zajácz Ákos, Gál András, Rák Máté, Ferencz Gergő – játékosok; Nagyházi Sándor, Papp József – edzők.

Hír még a SUSI házatájáról, hogy februárban lesznek a következő ADIDAS fordulók a kéziseknél. Február 21-én – itthon – az 1998-as lány megyei döntő, majd március 7-én az 1998-as fiúk Régió döntője Fehérgyarmaton, február 28-án pedig Egerben játszanak ugyancsak Régió döntőt az 1996-1997-es lányok. Még a labdarúgók március 1-jén játszhatnak hazai környezetben az V. SUSI kupa keretein belül. További információ: www.susi.mlap.hu

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.09./
 

 

Lendületesen halad a halasztott értékesítésű bérlakások építése

 

        
             

Nem is olyan régen vettünk részt a halasztott értékesítésű bérlakás akció meghirdetésében, rövidesen pedig már az elkészülésükről számolhatunk be. Hogy pontosan hogyan is áll az építkezés, arról Dr. Bogdán Zsolt, az Első Magyar Bérlakásépítő Kft. stratégiai igazgatója számol be Olvasóinknak…
 


 
 


Dr. Bogdán Zsolt


 

Örömmel mondhatom, hogy az ütem szerint haladunk és nagyon bízom benne, hogy február végéig műszaki szempontból átadásra alkalmassá válik az ingatlan. Ez azt jelenti, hogy utána kezdődik meg a használatba vételi engedélyezési eljárás, és mindenképpen azt szeretnénk, ha tavasszal be tudnának költözni a bérlők.

Közös megelégedésünkre szinte az egész munka helyi alvállalkozókkal került megvalósításra, akik jól dolgoztak. A lakások, mint tudjuk nem mind pontosan egyformák, de általában 50 négyzetméter körüli alapterületűek. Az alaprajzok megtekinthetőek a honlapon is, így mindenki meg tudja nézni, hogy körülbelül mire számíthat. Amikor a bérlőtalálkozók lezajlottak, akkor pontosan elmondtuk, hogy mik azok a felszerelések, amelyek a lakásokban benne lesznek. Konyhabútort, különböző szerelvényeket adunk a lakásokhoz és azt gondolom, hogy jól felszereltek, jó minőségűek lesznek. Már most, menet közben is, ha bárkit érdekel, meg lehet őket nézni, az építésvezetőnk szívesen körbekíséri az érdeklődőket, de úgy tudom, hogy már eddig is elég sokan megtekintették a lakásokat. Az építkezés most már olyan fázisban van, amikor már tulajdonképpen látható, hogy milyen lesz a lakás. Már a csempék kiválasztása zajlik, a járólapok, kövek lerakása, a nyílászárók bekerültek, amelyek már visszaadják az épület hangulatát.
 


 
A gazdasági válság milyen hatással van a folyamatra?

A devizában meghatározott vételár a 13 éves futamidő alatt nem változik. Ez sokszor kérdésként merül fel, hiszen bárki, aki tervezni akar, annak ezt nagyon fontos tudnia. Ez a tervezhetőséget szolgálja és a biztonságot is.
Ugyanakkor mivel a vételár devizába került meghatározásra itt nyilván az árfolyammozgások szerepet játszhatnak. De azért azt is ki kell hangsúlyozni, hogy ez a konstrukció–mintha ezekre a nehéz időkre lett volna kitalálva. Miért mondom ezt? Ma ugye általában úgy épülnek a magánerős lakások, hogy az ember beballag egy bankba, és rögtön fölvesz hozzá lakáshitelt, ha tud, mert ma már a bankok szinte egyáltalán nem is hiteleznek a lakosságnak lakásépítésre - ezért is állnak le Magyarországon nagyon sok helyen az ilyen jellegű építkezések. Ha kap hitelt, akkor is problémák vannak egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben. Ez a konstrukció, pedig ezt a problémát elbírja, hiszen a halasztott értékesítés miatt nincs vételi kényszer a bérlőkön, ebben az esetben akár 5-10 évre is meg tudják nyújtani a bérlést.

A legpesszimistább becslések szerint is másfél év, amíg ez a nehéz gazdasági helyzet tarthat, ami ezzel a konstrukcióval könnyedén áthidalható. Nem kell megvennie a bérlőnek, miután legkorábban 3 vagy 4 év letelte után kell, hogy vásároljon - addig, pedig nyilván nem tarthat ez az állapot-, tehát a vásárlásra több év áll rendelkezésre.
Ezért aki esetleg még gondolkozik, hogy vásároljon-e mindenkit tudunk bíztatni, ebbe érdemes belevágni, hiszen több évre el tudja halasztani a vásárlást és mindannyian bízunk abban, hogy helyre fog jönni az a gazdasági helyzet, visszaállnak azok a hitellehetőségek amelyek a válságot megelőzően jellemzőek voltak. Akkor viszont mindenki fog tudni fölvenni hitelt, akinek erre szüksége van.
Természetesen lesznek olyanok, akik ezt saját erőből meg tudják oldani, de a döntő többség nyilván hitelből fog gazdálkodni. Miután a vételár devizában kerül meghatározásra, ez azt is jelenti, hogy azoknak a potenciális vásárlóknak akik majdan beköltöznek ezekbe a lakásokba, módjukban áll majd követni az árfolyamváltozásokat. Ez egy nagy lehetőséget jelent, hiszen nyilván majd abban a pillanatban célszerű vásárolni, amikor a forint-euró árfolyam nagyon kedvezővé válik. Ha úgy gondolja a vevő, hogy most neki az árfolyam nem megfelelő, akkor vár, addig bérli a lakást. Tehát ennek a konstrukciónak minden előnye kijön ebben a nehéz időszakban.

Változatlanul mindenkit arra szeretnék bíztatni, hogy folyamatosan kövesse nyomon az önkormányzati honlapot, ahol a továbbiakban gyakran találnak majd friss információkat lakásainkkal kapcsolatban A beköltözést követően is szeretnénk ha tovább üzemelne az oldal, mert nyilván még lesz lehetőség, hogy akik esetleg még később szeretnének jelentkezni, azok információhoz juthassanak és mi is - amennyire lehetséges - minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk.

A bérlők kiválasztásával kapcsolatban annyit fontosnak tartok hangsúlyozni, hogy az Önkormányzatnál egy bizottság fogja kijelölni a bérlőket, amire még február hónapban sor kerül.

Cziczer Katalin
/2009.02.09./
 

 

Papszentelés Sárospatakon

 

        
             

2009. február 7.-én a bazilikában Dr. Ternyák Csaba érsek úr áldozópappá szentelte Hornyák Gábor zalkodi származású diakónust. Az egyházi rend szentségének 2. fokozata az áldozópapi rend, amiben most a jelölt részesült - nyilatkozta Kecskés Attila plébános...
 


 
 


Hornyák Gábor


 

A Főpásztor buzdítása után a kézrátétel ősi mozdulata és a szentelési imádság által nyerte el a papszentelés kegyelmét fiatal testvérünk. Gábor újmisés atya papi élete példaképének Jézus Krisztust az Örök Főpapot választotta, aki az út, az igazság és az élet. A Zempléni Főesperesség területén utoljára Dámócon volt papszentelés 22 éve.

Nagy öröm, hogy a sárospataki Bazilikát választotta az Érsek úr a szentelés helyszínének, így a szentelési ünnepségen a család és a rokonság mellett számos környékbeli hívő is részt vett. Jelen volt még az egri Érseki Papnevelő Intézet 44 növendéke és az Egri Főegyházmegye mintegy 70 papja. A szentelést követő ebéd alkalmával a főpásztor az első állomáshelyre történő kinevezési okmányt is átadta az újmisés papnak, aki március 1.-től az ózdi Szent Kereszt Főplébániára kapott kápláni beosztást.


 

További képek >>>

Törő Gábor
/2009.02.09./
 

 

Az általános iskola elvégzését is szorgalmazzák a munkaügyi központok

 

        
             

A szociális törvényváltozások kapcsán döntött úgy a Jegyzői Kollégium, hogy konzultációt szervez. A konzultáció legfontosabb témája a szociális ellátásokról szóló törvény változásainak az áttekintése volt, különös tekintettel az aktív korúak ellátására és az ezzel kapcsolatos változásokra – nyilatkozta dr.Rózsahegyi Ferenc, a Kollégium vezető-helyettese…
 


 
 


dr. Rózsahegyi Ferenc


dr. Naár Edit


 

Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb feladatokat tekintjük át, különös tekintettel a határidős változásokra, a foglalkoztatási tervvel kapcsolatos teendőkre. Éppen ezért hívtunk két vendéget, az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ jogi osztályának vezetőjét dr. Naár Editet, illetve a sárospataki központ vezetőjét Baranyi József urat.

A változások közül kiemelném azt a legfontosabb elemet, hogy ma már munka nélkül segélyt kapni nem, vagy csak bizonyos esetekben - a törvény által kifejezetten szigorított feltételek fennállásakor - lehetséges. Tehát ma már a kormányzati elvárás egyértelmű, csak abban az esetben lehet segélyezést adni, juttatni, ha különleges feltételek állnak fenn.
A legfontosabb változás így mindebből következően az, hogy ma a közfoglalkoztatás kifejezetten megerősödik, tehát a segélyezetteink nem segélyezett státuszban vannak és lesznek, hanem a munkatörvénykönyv szerint közfoglalkoztatásban résztvevőként látják el az adott településen a legfontosabb tevékenységeket. Az pedig, hogy milyen tevékenységekből áll majd az ő foglalkoztatásuk, azt minden önkormányzat saját hatáskörében határozza meg a foglalkoztatási tervben.

A szociális törvény változása kapcsán a Munkaügyi Központ és az önkormányzatok együttműködését és a jövőbeli teendőit szeretnénk megbeszélni. Elsősorban a közcélú munkára közvetítéseket, a képzéseket, az általános iskolai végzettséggel nem rendelkező ellátottaknak a képzési lehetőségeit, illetve a közös adatbázis működtetésének a lehetőségét – tette hozzá dr.Naár Edit osztályvezető…

Most a szociális törvény módosítása előírja, hogy aki nyolc általános iskolai végzettséggel nem rendelkezik, közcélú munkára abban az esetben közvetíthető, ha a nyolc általános iskolai végzettséget megszerzi. A munkaügyi központ fogja ezeket a képzéseket megszervezni, s arra az átmeneti időtartamra, amíg képzésen vesz részt az ügyfél, rendelkezésre állási támogatást állapít meg az önkormányzat.

A rendelkezésre állási támogatás ez az aktív korúak ellátásának egy új formája, egy szintén 2009. január elsejétől a szociális törvény módosításával lépett életbe. Ez azokat a személyeket illeti meg, akik rendszeres szociális segélyre nem jogosultak, közcélú foglalkoztatásban tudnak részt venni. Ennek azt az ellátásnak az összege havi 28.500 forint ebben az évben.


 

Cziczer Katalin
/2009.02.08./
 

 

Foci: jó kezdés után jó folytatás a hétvégi edzőmérkőzés sorozatban

 

        
             

Őszre emlékeztető időjárásban került sor a meccs megrendezésére. A városi pálya talaját kímélendő, a helyszín most is a végardói futballpálya volt. Azzal a gönci csapattal játszottunk, akivel a bajnokságban is mindig nagy csatákat vívunk, ezért jó mérkőzésnek nézhettünk elébe – küldte tudósítását Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke…
 


 
 


Zsófi József


Pothurszky Roland


 

A múlt heti szép győzelem sokkal több nézőt csalt ki a pályára, amit csapatunk igyekezett is meghálálni. Horváth Zsolt passzából Kerékgyártó Krisztián már a 48. másodpercben vezetéshez juttatta csapatunkat. (1:0)
Ezután igazi rangadóhoz méltó játék alakult ki. Örömünk a 24. percben megfogyatkozott, mert a vendégek kiegyenlítettek.(1:1)
Ezzel az eredménnyel tértek a csapatok pihenőre a félidő végén.
A szünetben edzőnk, Zsófi József felrázta csapatot: kielemezte az első félidőt, rámutatott a hibákra és mindenkinek elmondta a feladatát. A második félidőt is nagy elánnal kezdte a csapat, az eredményre sem kellett sokáig várni. Pothurszky Roland labdáját Tóth Roland kotorta be a hálóba. (2:1)

Ezt az akciót nem sokkal később, az 57. percben megismételték. Ez már a régi időkre emlékeztető szép Tóth Roli gól volt. (3:1) Néhány perccel később, a 64. percben Punyi Máté szép, egyéni akcióját góllal fejezte be. (4:1) A 70. percben Kecskés Tamás belőtt passzát Pothurszki Roland 4 m-ről laposan továbbította a hálóba. (5:1) 73. percben Punyi Máté gólját a bíró les miatt nem adta meg. 74. percben szépítettek a vendégek: jobb oldali beadásból a kaputól 4 m-re álló csatár a kapus mellett lazán a hálóba talált. (5:2) A 82. percben Tóth Roland Punyi Máténak továbbított és máris 6:2-re módosult az eredmény.

A 83. percben Kerékgyártó Csaba a tizenhatoson belül egy kényszerítőzés után már 7-re növelte a hazai gólok számát. (7:2) A 85. percben Szőke Zoltán a baloldalon futott fel, beadását Pothurszky Roland a hosszú sarokba lőtte és beállította a 8:2-es Pataki győzelmet. A mérkőzésen folyamatos cserékkel mindenki szerepet kapott, megmutathatta tudását és fizikai állapotát. A sok gól mellett egy jó iramú találkozót - és sok kihagyott helyzetet láthattak a helyszínre kilátogatók. Zsófi József edző értékelése: Már hagyománynak számít a Gönc elleni edzőmérkőzés. Jó csapatnak tartjuk. A 8:2-es eredménynek örülünk, de nem értékeljük túl. Ők tegnap is játszottak, így a végére elfáradtak. Mi is sok hibával játszottunk, de még egy hónap van a rajtig, van idő javítani. Így elfogadható ez a mai teljesítmény.

Utána ifi csapatunk Bodrogolaszi felnőtt (!) csapatával találkozott, s 4:2-re kikapott. Beimli Zsolt edző szerint hat meghatározó játékos hiányzott, s a két csapat átlagéletkora között jó pár év különbség volt. A további mérkőzésekről információt a honlapon található eseménynaptárban olvashatnak az érdeklődők.
Gratulálunk a szép teljesítményhez! Hajrá Patak!


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.08./
 

 

Tájékoztatták a végardóiakat a kezdődő fürdőfejlesztésről

 

        
             

Végardó városrész lakói érzik majd elsőként a fürdőfejlesztés hatásait, Őket tájékoztattuk a várható eseményekről, munkálatokról - nyilatkozta Egyed Attila, a városrész önkormányzati képviselője…
 


 
 


Egyed Attila


 

Erdős Tamás képviselőtársamat kértem meg, hogy mutassa be az elindult fürdőfejlesztés folyamatát, mi zajlik jelenleg és mi várható a következő hónapokban, a végardóiakat pedig arra kértem, hogy legyenek megértőek az esetleges kellemetlenségeket illetően, hiszen a munkagépek, a szállítójárművek mostantól nagyobb figyelmet és türelmet igényelnek minden itt lakótól.

Persze arra is felhívtam a figyelmet, hogy a végardóiak számára is számos előnyt jelenthet majd a megvalósuló fejlesztés, hiszen több munkahelyet, rendezettebb környezetet, magasabb színvonalú szolgáltatásokat eredményez mindenki számára.

A fórum második részében minden felvetődő kérdésre igyekeztünk választ adni, a közel 50 fős hallgatóság számára. Ígéretet tettem arra is, hogy a következő ütem, a wellness fürdő építésének megkezdése előtt szintén tájékoztatjuk majd a településrész lakóit.


Erdős Tamás

 

További fotók>>>

/2009.02.08./
 

 

Búcsú egy értelmetlenül meghalt sportolótól

 

        
             

Felfoghatatlan, szörnyű hírre ébredt ma reggel az ország kézilabdázást szerető lakossága. Eltávozott közülünk és immár a mennyei kézilabdacsapatot erősíti az MKB Veszprém világhírű Román válogatott beállósa Marian Cozma – búcsúzik a pataki sportszeretők és nagyobb biztonságra vágyók nevében Aros János alpolgármester…
 


 
 


Marian Cozma


 

Még nem kellett volna mennie, még nem szólította a teremtő, még nem volt itt az ideje. A 26 éves 212 centis Román óriást csapattársa gyermekének születésnapi buliján szúrta szíven egy "30 fős társaság " egyik tagja. Cozmát meggyilkolták, csapattársait, Zarko Sesumot a 23 éves szerb válogatottat és Ivan Pesicset, a 19 éves horvát válogatottat még meg tudták menteni az orvosok.

Mi történik ma Magyarországon? Melyikünk, vagy melyikünk gyermeke lesz a következő? Kik a felelősek hogy szüleink, nagyszüleink remegve várják a reggeleket, hálát adva az Úrnak hogy egy újabb éjszakát is túléltek? Draskovics Miniszter Úr! Kérem, menjen el a veszprémi megemlékezésre és nyugtassa meg Illyés Ferit akinek a karjaiban halt meg a csapattársa, és ismételje el a szurkolóknak hogy nem szabad etnikai alapon megkülönböztetni a bűnözőket.

A pataki kézilabdások, és együtt érzők nevében fájó szívvel búcsúzom egy példamutató sportembertől, akinek egyéniségét, intelligens játékát soha nem feledjük.


 

Törő Gábor
/2009.02.08./
 

 

Messzi tájakon a Nyugdíjas Klub tagjai

 

        
             

Mi már idősek vagyunk ezért nem biztos, hogy eljutunk messzi helyekre. Az utazás sokba is kerül és idős korban már nem is szívesen mozdul ki az ember. Szvitankó Tamást, a Zemplén Televízió operatőrét kértük meg egy vetítésre, mert tudjuk, hogy neki gyönyörű filmjei vannak – számolt be a vetítővászon előtti utazásokról Vígh Andrásné Tilda, a klub vezetője…
 


 
 


Szvitankó Tamás


 

Az első részt Majorkáról már le is vetítette, az nagy tetszést aratott, kíváncsian várjuk a következő alkalmakat. Nagy szeretettel jövünk ezekre az eseményekre, és aki itt lesz, annak biztos, hogy nagy élményben lesz része, mert az előző film is csodálatos volt.

A néptáncosok jártak ezeken a helyeken és így, általuk jutunk el messzi tájakra, ahol ők élőben is jártak, így mi pedig majd gondolatban, lélekben lehetünk ott velük.

A következő programunkat Nagy László tanár úr tartja majd, akit szintén nagyon szeretünk hallgatni.
 


Vígh Andrásné

 

Cziczer Katalin
/2009.02.07./
 

 

A triál kerékpározás lehetősége Sárospatakon továbbra sem megoldott

 

        
       

Felhívnám a kerékpárosok figyelmét a szabályok maradéktalan betartására. Folyamatosan ellenőrizzük a kerékpárosokat, hogy megfelelő állapotban lévő kerékpárral közlekednek-e az úttesteken – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője…
 


 
 


Bacsó Tibor


 

Felhívnánk különösen a fiatalkorúak figyelmét, hogy a kerékpározásnak megvannak a szabályai. Sárospatak belvárosában elterjedt a trial kerékpározás, ahol már két esetben is intézkedtek a közlekedési járőrök olyan fiatalokkal szemben, akik Sárospatak belvárosában, konkrétan az Eötvös úton, és az áruház melletti területen olyan kerékpárokkal közlekedtek, amelyek direkt erre a célra lettek kialakítva. Ülés nélküli kerékpárokon ugráltak le, s fel a lépcsőkön, a betonpilléreken, a járdán, s ez nem szabályos, mivel kerékpárral csak az úttesten szabad közlekedni.
Ezen kívül a kerékpárt fel kell szerelni a kötelező tartozékokkal, első és hátsó lámpával, üléssel, kormányberendezéssel, első és hátsó fékkel valamint fényvisszaverő prizmákkal és így szabad vele közlekedni az úttesten.

A szerkesztő megjegyzése: A kerékpáros triál sport szerelmeseinek nem kedvez a szerencse Sárospatakon. Többszöri kérésük ellenére sem tudott - még eddig - segíteni nekik az Önkormányzat egy triálpálya biztosításában, a rendőröknek pedig kötelességük betartatni a közlekedés szabályait.
Ezúton is kérjük mindenki segítségét, akik segíteni tudnak megtalálni a lehetőséget, hogy ezek az ügyes fiatalok valahol gyakorolni tudjanak, hiszen olyan szívesen nézzük őket a különböző ügyességi bemutatókon…

A képek a Kispataki Bogrács- és Grillparty triál-kerékpár bemutatóján készültek.


 

Törő Gábor
/2009.02.07./
 

 

Izgalmas VUK-os meccs után könnyed győzelem a Nyíregyháza ellen

 

        
             

A megszokottól kicsit eltérő koreográfia szerint zajlott a "tavaszi" első forduló Kazincbarcikán, hiszen az első meccs délután egykor kezdődött, így senki nem panaszkodhatott arra, hogy korán kellett kelni. Ennek ellenére elég álmosan kezdtük a miskolciak elleni meccset, és úgy tűnt, hogy a félidőben sem tértünk magunkhoz, hiszen a harmadik negyed is miskolci góllal kezdődött. Ekkor 6:2-es vesztésre álltunk...
 


 
 


Erdős Márton


 

Végre összeszedtük magunkat és az utolsó felvonás előtt kiegyenlítettünk. A negyedik játékrészben először vezettünk két góllal (8:6), de ezt még behozták riválisaink. Újabb két gólunkra azonban csak eggyel tudtak válaszolni, így hoztuk a "kötelezőt": VUK Miskolc-Zempléni VK 9:10 (2:1, 3:1, 1:4, 3:4).

A Nyíregyháza elleni mérkőzés előtt mindenki tisztában volt azzal, hogy ha újabb vereséget szenvedünk, gyakorlatilag csak matematikai esélyünk marad a bajnoki cím visszaszerzésére (emlékszünk, hogy tavaly drámai küzdelemben maradtunk alul a Debrecen csapatával szemben). A gólok gyártását Szokolovszky Laci kezdte, majd Kőrösi Ádám és Marschalkó Soma kétszer volt eredményes az első negyedben, amire nem tudott válaszolni az Aqua SE.

Félidő végére aztán három gólra csökkent az előnyünk (9:6). A második félidő pedig Kőrösi Ádám és Erdős Márton gólversenyét hozta. Kilenc gólunkra csak három érkezett. Összességében elmondhatjuk, hogy egy pillanatig nem fért kétség ahhoz, hogy a mai napon ki a jobb. Magabiztos győzelmet arattunk, és egyértelművé tettük, hogy célunk a bajnoki cím. Aqua SE Nyíregyháza-Zempléni VK 9:18 (0:5, 6:4, 2:3, 1:6).


Kőrösi Ádám

 

ZEMPLÉNI VÍZILABDA KLUB SÁTORALJAÚJHELY, SÁROSPATAK
/2009.02.06./
 

 

Vendég rendőrök is igazoltathatnak

 

        
             

A sárospataki lakosok illetve az illetékességi területünkön tartózkodó állampolgárok ne lepődjenek meg, ha nem Sárospataki, hanem számukra ismeretlen rendőrök intézkednek velük szemben. Ennek oka az, hogy a közterületi jelenlét fokozása érdekében a kapitányságvezető úgy határozott, minden lehetőséget felhasznál annak érdekében, hogy az utcán minél több rendőr legyen – nyilatkozta Jenei János rendőr alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője…
 


 
 


Jenei János


 

Ebből adódóan a Miskolci Rendőr Főkapitányság bevetési szolgálatával közös járőrszolgálatot szerveztünk a sárospataki Rendőrkapitányság területén a bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

A közös akcióban részt vett a bevetési szolgálattól két fő egy gépkocsival, illetve a Sárospataki rendőrkapitányságtól öt fő. Az akciók során - amely 12-től 19 óráig tartott - Sárospatak, Kenézlő, Viss, Makkoshotyka, Vajdácska községek voltak az ellenőrzési helyek. Makkoshotykán illetve Hercegkúton azért volt fokozott ellenőrzés, mivel a körzeti megbízott most került oda, eddig ez a beosztás nem volt betöltve, hiszen az előző „kmb” munkatárs nyugállományba vonult.

Az akció során pénzbírságot szabtak ki, négy fővel szemben 65 ezer forint étékben. Egy fő elfogása megtörtént, akit a miskolci fiatalkorúak börtönébe szállítottunk vissza Szirmabesenyőre.
Sok személy- és tehergépkocsi kerület ellenőrzésre, magyar és külföldi rendszámúak egyaránt. Minden hónapban igényelni fogjuk a bevetési szolgálat közreműködését és reméljük, lehetőség szerint - előzetes egyeztetés alapján - jönni is fognak közös szolgálatba.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.06./
 

 

Megtartotta első iskola-előkészítőfoglalkozását a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

 

        
             

Február 4-én délutánra várta az iskola a 2009. szeptember 1-jétől tanköteles óvodásokat az első iskola-előkészítő foglalkozásra. A leendő tanító nénik játékos, az életkori sajátosságokat figyelembe vevő, változatos feladatokkal tevékenykedtették a kicsiket - nyilatkozta Szegedi Istvánné, igazgatónő...
 


 
 


Szegedi Istvánné


 

Az ovisok lelkesen kapcsolódtak be a verstanulásba, a „piaci vásárlásba”, mesejátszásba, a „répa matematikába”. A szülők figyelemmel kísérhették, hogyan viselkedik, dolgozik gyermekük az új környezetben.

A foglalkozásokat – változatos programok alapján – kéthetente szerdán 1630 órától tartják az intézményben. A már említetteken kívül lesz sportolás, dal- és játéktanulás, kézműves munka, ismerkedés az angol nyelvvel, az interaktív táblával.
Céljuk a könnyebb átmenet biztosítása az óvoda és az iskola között, illetve lehetőséget adni a szülőknek, hogy megismerhessék az épületet, a tanító néniket, részt vehessenek gyermekük első iskolai jellegű foglalkozásán. Mindezekkel segítséget szeretnének nyújtani az iskolaválasztásban.

Szeretettel várják a következő foglalkozásra a gyerekeket és szüleiket, melynek időpontja: 2009. február 18.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.06./
 

 

Győzelemmel kezdte ez évi előkészületi mérkőzéseit focicsapatunk!

 

        
             

A végardói futballpályán kicsit hideg, de az évszakhoz képest jó időben került sor az év első szabadtéri labdarúgó mérkőzésére. A pálya talaja is elfogadható volt. A kilátogató szurkolók a csapat játékán kívül, arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen változás történt a személyi állományban. Legszembetűnőbb, hogy kapusunk Braun Zsolt a pálya szélén két mankóra támaszkodva figyelte az eseményeket - küldte a tudósítást Koscsó István, az STC Baráti Körének elnöke...
 


 
 


Koscsó István


 

Tavaly,- mint azt hírül adtuk- megsérült és műteni kellett. Ezúton is mielőbbi felépülést kívánunk neki. Helyette a kapuban Laubert Péter állt, akit most igazoltunk Olaszliszkáról. Köszönjük az olaszliszkai szakvezetésnek a támogató hozzáállását. Vígh Péter visszajött munkahelyi dolgok miatt, illetve Punyi Gyula abbahagyta az aktív játékot és játékvezetőként fog tovább tevékenykedni.
Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a csapat egyben maradt, tovább folyhat az előző időszakban megkezdett csapatépítő munka. Az edzőknek, a szakvezetésnek és a játékosoknak sok sikert, a mérkőzésekre kilátogatóknak pedig jó szurkolást kívánunk.

A mérkőzésről röviden:
Csapatunk mindjárt az elején támadóan lépett fel, de a támadások befejezése nem akart sikerülni.
18.perc: Szép hazai támadást Pothurszky Roland fejezett be, laposan a hosszúsarokba rúgta a labdát. 1:0
19.perc: Az előző perc eseményei ismétlődtek még egyszer, hátha valaki az előbb nem látta. 2:0
24.perc: Lukács István szögletét Kerékgyártó Csaba fejelte a hálóba. 3:0
46.perc: Szőke Zoltán felfutott, beadását Kerékgyártó Krisztián 10m-ről jobb kapufa tövénél továbbította a hálóba. 4:0
Az első félidőt végig támadta csapatunk- komolyan véve a feladatot.
A második félidőben is nagy hévvel kezdte a játékot, de sok kimaradt helyzetet láttunk. Később a vendégcsapat is fel-feljött támadásokkal.
61. perc Espák Pál a gólvonalról mentett.
67. perc A karcsai csapat legveszélyesebb csatára Rendes László, a kapu közelében egy szép, akrobatikus esést mutatott be, amihez a bíró szerint a védőnk is hozzájárult, ezért a 11-es pontra mutatott. A lövést kapusunk jó irányba mozdulva, majdnem megfogta, de a róla lepattanó labda sajnos befele pördült. 4:1
85. perc Szőke Zoltán hozta fel ügyesen a labdát, majd kitette a jobb szélen futó Kecskés Tamásnak, akinek beadását Punyi Máté befejelte a hálóba. 5:1
A félidő utolsó perceiben még kétszer találtunk be az ellenfél hálójába Horvát Zsolt jóvoltából, így a végeredmény 7:1 Sárospatak javára.

( Az igazsághoz hozzá kell tenni, hogy a vendégcsapat 10 emberrel érkezett, és egy pataki játékos állt be hozzájuk, hogy meglegyen a teljes létszám.)
Gratulálunk!
Felkészülési mérkőzéseink tovább folytatódnak. A jövő hét végén a tervek szerint Gönc csapata látogat hozzánk. A mérkőzések időpontjait és helyszíneit megtekinthetik Sárospatak honlapjának esemény naptárában. Arra törekszünk, hogy mindig naprakész legyen.
Hajrá Patak!


 

Törő Gábor
/2009.02.05./
 

 

A tanév 3. növendékhangversenyét tartották

 

        
             

 


 
 


 


 

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola 2009. január 29-én tartotta a tanév 3. növendékhangversenyét. A szép számmal megjelent közönség 21 műsorszámot jutalmazhatott tapssal, akik közül 11 gyerek szerepelt először hangszerével színpadon és vehette át emléklapját - számolt be hangversenyről Bálint Béla, igazgató.

Következő nyilvános növendékhangversenyt az iskola március közepén rendezi. A koncertről készült fotókat Gombos Levente készítette, melyet az iskola dolgozói és tanulói nevében köszöni!!


 

További LEVI - fotók>>>

/2009.02.05./
 

 

Megyei döntőbe jutott az Árvay csapata

 

        
             

Az  Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának csapata a játékos sportverseny diákolimpiai körzeti döntőjét megnyerve jutott be a megyei elődöntőbe. Az eseményre 2009. január 29-én került sor a sátoraljaújhelyi sportcsarnokban, öt csapat részvételével....
 


 
 


 


 

Az óriási küzdelmet hozó versenyt a szerencsi iskola csapata nyerte, a sárospataki és a sátoraljaújhelyi gyerekek előtt. Az első két helyezett szerzett jogot arra, hogy részt vegyen Ózdon a megyei döntőn.

A csapat tagjai: Ardó Réka, Berki Bence, Botos Zsolt Máté, Csehi Ibolya, Csehi Kincső, Csordás Dóra Amanda, Dékány Kolos, Dékány Lea, Farkas Soma, Hochvárt Bence, Horváth Inez, Kiss Boglárka, Kotán Fanni, Majoros Máté, Mitró Dávid, Mudróczki Fanni, Pachmann Máté, Preszoly Patrik, Tóth Tamara, Varjas Marcell.
Felkészítő: Juhászné Nyusti Klára.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.05./
 

 

Refis diákok a népdaléneklési versenyen

 

        
             

2009. január 27-én került megrendezésre a Tiszán innen-Dunán túl országos népdaléneklési minősítő verseny körzeti fordulója. A Református Gimnáziumot Czakó Petra 9.E és Kállai Zoltán 7.H osztályos tanulók képviselték. A 7.-8. osztályos szóló kategóriában Kállai Zoltán II. helyezést ért el...
A diákok lelkiismeretesen felkészültek a versenyre, mindkettőjüktől szép előadást hallhattunk.

Felkészítő tanáruk Bak Adrienn tanárnő. Az eredményekhez gratulálunk!


 
 


Református Kollégium Gimnáziuma
/2009.02.04./
 

 

Tanulóközpontú tanítás az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
             

Sokak által ismert, szinte közhelyszerűen ismételgetett gondolata a magyar közoktatásról szóló kritikáknak, hogy a „poroszos” iskola nem motiválja, csak elidegeníti a ma diákját a tanulástól – nyilatkozta Tóth Tamás, igazgató…
 


 
 


Tóth Tamás


 

Az ÁVG ennek ellensúlyozására évek óta azon dolgozik, hogy a tanári felkészültség mellett módszertani frissesség is jellemezze tevékenységét. Ennek látjuk bizonyítékát azokon, a legkisebb hat évfolyamosok részvételével megvalósuló projektmódszerű foglalkozásokon is, amelyeken a diákok érdeklődésének felkeltését cselekedtetéssel, valami hasznos produktum megalkotásával sikerül elérni.

Az újszerű csoportfoglalkozások időkerete – heti egy délutáni foglalkozással – 6 hét volt, mely végére, a közös tevékenység eredményeként, sikerült várostörténeti társasjátékot, a globális felmelegedésről szóló ismeretterjesztő kiadványt s vitathatatlan sikerű táncprodukciót megvalósítani.
A humán- és reáltudományok, valamint a mozgáskultúra területén tevékenykedő diákok úgy érték el kitűzött céljaikat, hogy tanáraik mindvégig csupán javaslattevő, koordináló, kérdező szerepet töltöttek be a csoportban. A diákok önállóságán, saját döntéseiken múlott a feladatvégrehajtás.
Eközben jelentős ismeretbővülés is bekövetkezett, de nem információk tömegének az átadásával, illetve oksági összefüggések feltárásával – a tapasztalat, a saját élmény volt a tanulás legfontosabb forrása.

A foglalkozások során az érdeklődés és a képességek figyelembevételével változatos munkaformákban (csoport, kiscsoport, páros, egyéni munka) dolgozhattak a fiatalok - kizárólag önkéntes alapon.
Így nem meglepő, hogy az információk rögzítésének új lehetőségeit is megismerve, jó hangulatú, vidám délutánok részesei voltak a projektezők. S mindeközben kooperatív képességeik fejlesztésében is előreléptek, reális énképük kialakításán is dolgoztak.

S a tevékenységek értékelése sem maradt el: a gyerekek és a tanárok kérdőíves formában mérték a programot s szereplőit, a szülőknek a félévi szülői értekezleten mutatták be a közös munkát s tapasztalatait.
S folyik tovább nagy lelkesedéssel a munka, hisz újabb pragmatikus cél kitűzésével, forgószínpadszerű csoportmozgással, újabb 6 hetes projektben valósul meg a tanulóközpontú tanítás.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.04./
 

 

Több műfaji kategóriában versenyeztek

 

        
             

2009. január 27-én 14 órától A Művelődés Háza pódiumtermében ismét megrendezésre került a Tiszán innen-Dunán túl országos népdaléneklési minősítő verseny kistérségi fordulója.

A verseny a következő kategóriákban került meghirdetésre:
I. műfaji kategória: szóló (5-6. osztály, 7-8. osztály, 9-10. osztály)
II. műfaji kategória: kisegyüttes (maximum 4 fő)
III. műfaji kategória: énekegyüttes (5-10 fő)

A szólistáknak két népdalt kellett elénekelni, az együtteseknek egy népdalcsokrot. Azonos tájegységről válogatott dalokkal, vagy saját tájegységük dalaival, illetve egy témakörhöz tartozó népdalcsokorral kellett készülniük.
A Sárospataki kistérségből a Tiszán innen-Dunán túl népdaléneklési verseny továbbjutói a megyei fordulóba:

7-8 osztályos korcsoport
szóló: Szebényi Lucia 8.o. II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk. - Tanára Goreczky Gáborné

kisegyüttes:
Tamás Janka 8.o
Makláry Korina 8.o
Szebényi Lucia 8.o
F.Tóth Blanka 5.o II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk. - Tanára Goreczky Gáborné

Énekegyüttes: Árvay énekegyüttes
Máji Franciska 6.o
Preszoly Fruzsina 6.o
Rusznyák Ágnes 8.o
Balogh Vivien 8.o
Vaskó Zsófia 8.o
Mahalek Réka 8.o
Vajkó Petra 8o
Varró Fanni 7.o
Szuromi Gréta 6.o - Tanáruk: Gyöngyösi Gézáné

9-10. osztályos korcsoport
szóló: Haluska Katalin 9.o - Árpád Vezér Gimnázium tanára: Baloghné Rozgonyi Antónia


 
 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.04./
 

 

Egy hónap a titkok nyomában Dél-Amerikában

 

        
             

„EGY HÓNAP A TITKOK NYOMÁBAN” címmel tartott nagyszámú érdeklődő előtt kiállítással egybekötött, vetítettképes úti élménybeszámolót a Vadkerti házaspár. Anna és András 2007. novemberében egy hónapot töltöttek Dél-Amerikában…
 


 
 


Vadkerti házaspár


 

Peruban, Bolíviában és Brazíliában olyan titkokat próbáltak megfejteni, mint az Inkák titkai, a Nazca vonalak rejtélyei, a Machu Picchu szent városának legendája, a festői szépségű Titicaca-tavon lévő úszó szigeteken élő uro indiánok mindennapjai, a természeti kincsekben gazdag Iguazu vízesés és nemzeti park látványa, a riói Megváltó Krisztus csodája, vagy a „szamba őrület” közösségformáló hatása.

Az előadók színes élménybeszámoló keretében hangulatos fényképek, videó klipek segítségével varázsolták a vendégek elé a táj megragadó szépségeit, a történelmet, az ott élő emberek kultúráját, szokásait, a múlt kincseit féltve őrző és ápoló jelent.

Az úti beszámolóhoz kapcsolódó kiállítás február végéig tekinthető meg A Művelődés Házában.


 

További fotók>>>                         További fotók az utazásról>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.03./
 

 

A polgárőrség szorosabb együttműködésre törekszik a lakossággal

 

        
             

A Sárospataki Polgárőr Egyesület vezetője, Klima János bízik abban, hogy az irodanyitás által a lakossághoz még közelebb kerül a szervezet. Ezért biztosítanak nyitva tartást a polgárőr irodában, csütörtök, péntek, és szombaton 16 órától 18 óráig, amikor személyesen lehet őket megkeresni, a többi napokon pedig telefonon bármikor elérhetőek (06 20 264 96 54), hogy ha probléma van a lakosság körében, azonnal tudjanak segíteni...
 


 
 


Klima János


 

A bűnmegelőzés terén tevékenyebbek szeretnénk lenni ebben az évben, nagyobb óraszámban szeretnénk segíteni, több emberrel, célzottan a lakosok nyugalmának érdekében. Gondolok itt például az éjszakai járőrözések sűrítésére és a temetők ellenőrzésére.
Szó sincs arról, hogy a rendőrség feladatát átvegyük, de úgy gondoljuk, hogy a lakossággal összefogva, a hathatós segítséget nyújthatunk a rendőrségnek a jobb közbiztonság érdekében.
Talán egy-egy gyanús idegen autó, vagy személy észlelése esetén nekünk könnyebben szólnak a lakosok, minthogy rögtön a rendőrségen tegyenek feljelentést.

A civil szervezet jelenleg 35 fő állandó taggal rendelkezik és 2009-re már hatan jelezték, hogy felvételt szeretnének nyerni az egyesületbe.


 

Törő Gábor
/2009.02.03./
 

 

Az új évben is folytatják Baba-Mama klub foglalkozásokat

 

        
             

 


 
 


Noszályné Bodnár Ágnes


 

Január 29-én tartottuk a könyvtár Baba-Mama klubjának soron következő összejövetelét. Először egy mesét báboztunk el a gyerekeknek. Az előadás mind a babáknak, mind pedig az anyukáknak nagyon tetszett – számolt be a foglalkozásról Noszályné Bodnár Ágnes


Ezután a gyerekek játékkal töltötték az időt, a mamák pedig különböző ujjbábokat készíthettek. A mesével való találkozás már egészen kisgyermekkorban fontos. A pici gyermekek érdeklődését könnyebben felkelheti a bábok segítségével szemléltetett mese.
A jó hangulatú délelőtt során a kötetlen beszélgetésre is jutott idő, ahol a kismamák és a kisbabák is nagyon jól érezték magukat.
 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.02./
 

 

A gombagasztronómiától – a gyógyító gombákig

 

        
                                  

A Művelődés Háza és Könyvtárában január 29-én A Zempléni-hegység csodálatos gombavilága címmel Egri Károly tanár prezentációs és vetítettképes előadásával folytatódott „A Hely ahol élünk” előadássorozat. A Zemplén és Bodrogköz természeti értékeit a a közeli erdők nagygombáinak védett és gyűjthető fajtáit bemutató előadás kitért az élőhelyek és gasztronómiai jellegzetességekre is...
 


 
 


Egri Károly


 

Az ÁVG tanára évtizedes kutatómunkájának eredményeiből tartott rövid összefoglalót, melyet saját felvételeiből készített prezentáció színesített. Az érdeklődők sok értékes és ritka gombafajról, azok élőhelyeiről, életmódjáról kaphattak információt; emellett szó esett gyakorlati jelentőségükről, természetvédelmi értékükről és a környék fás társulásaiban betöltött fontos szerepükről is.

A fungisztika jelenlegi és jövőbeli kedvelői bepillantást nyerhettek abba, milyen szerepet játszottak a gombák a környék táplálkozási hagyományaiban és milyen lehetőségeket kínálhatnak a továbbiakban, pl. az erdőgazdálkodás és a gyógyászat, de akár a turisztika és az idegenforgalom területén is. Az előadó meggyőződése az, hogy a Sárospatakról alkotott kép nagyon egyoldalú lenne, ha csak történelmi és kultúrtörténeti értékeinket mutatnánk be. A „Bodrog-parti Athén” természeti környezete szintén egyedülálló értékeket rejt, melynek pótolhatatlan, ezért védendő részei az élővilág eme különleges képviselői is.

A sorozat következő előadására február 25-én 18.00 órakor kerül sorA Művelődés Háza és Könyvtárában. Ekkor Sárospatak közigazgatása az oppidumtól (mezőváros) a polgári berendezkedésig címmel Gáll József tanár előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Mely rövid áttekintés után, a Rákóczi szabadságharctól a XIX. sz. végéig mutatja be városunk korabeli közigazgatási státusát, rendszerét, működését, kapcsolódását a megyei és országos intézményekkel, hatóságokkal. A XIX. sz. első felében hogyan váltotta meg magát a város a földesúri joghatóságtól, milyen volt gazdálkodása, pénzügyei - mutatja be.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.02./
 

 

50 év Sárospatak szolgálatában

 

        
             

Magyar Pálné Téglás Olga, a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskola Árvay József Gyakorló Általános Iskolája nyugalmazott tanítója Apáczai Csere János-díjban részesült a Magyar Kultúra Napján. Az elismerő oklevelet és a plakettet dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át Budapesten...
 


 
 


Magyar Pálné Téglás Olga


 

Az 1959. tanévben egy fiatal, tehetséges, ambiciózus tanítónő kezdte meg pályafutását a járási szakfelügyelő ajánlásával – Téglás Olga, Magyar Pálné, ma is mindenki Olga nénije városunkban - a Sárospataki Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájában (később Comenius Tanítóképző Főiskola Árvay József Gyak. Isk.).

Ekkor új kihívások várták Téglás Olgát az 1-3 összevont osztályban. A feladat teljesítése nem jelentett számára megpróbáltatást, hisz éveken át egy bodrogközi kisfaluban 1-4. összevont tanulócsoportot tanított, közel 40-50 gyermek nevelése - oktatása volt rá bízva.

A szakmai kihívást valójában a gyakorló iskolai képzés szakvezetése jelentette számára. Ennek érdekében két év múlva gyakorlati képesítést szerzett Debrecenben, a gyakorlati képzés szakvezetője lett. Szívesen és örömmel foglalkozott mind a főiskolai hallgatókkal, mind a kisiskolásokkal. Az órákra igényesen és magas szakmai színvonalon készült és készítette fel a hallgatókat. A kistanító nénik és bácsik gyakorlati tanításait különös gondossággal és odaadással irányította, hogy a tanítójelöltekben a pedagóguspálya szeretete és a gyermek centrikusság erősödjön.
Tanított és tanított, mert mindig tanítani akart, még a felajánlott igazgatói székért sem cserélte fel a katedrát. Generációk nőttek fel munkássága alatt. A tanítványok gyakran felkeresik az ország minden pontjáról és külföldről is.

A tanítói - oktatói - nevelői feladatok mellett társadalmi és közéleti funkciókat is vállalt a város életében, tíz éven keresztül volt Sárospataki Vöröskereszt Szervezet titkára és városi tanácstag. Munkájával, emberi tartásával, szaktudásával közel négy évtizeden át dolgozott a gyermekekért, a pedagógus jelöltekért, a városért.

Olga néni hivatása gyakorlása során több ízben kapott elismerést, de az Apáczai Csere János-díj, - melyet 2009. január 22-én vett át a Magyar Kultúra Napján Hiller István oktatási és kulturális minisztertől Budapesten – koronázta meg életútját. A kimagasló elismerés a már több mint másfél évszázados hírű önálló sárospataki tanítóképzés hírnevét is öregbíti. A 2009. év különleges Olga néni életében: Apáczai Csere János-díjazott és közelgő 80. születésnapja miatt is.
Gratulálunk, jó egészséget kívánunk.


 


/2009.02.02./
 

 

Hídkorlátnak ütközött

 

        
             

2009. január 31-én, szombaton történt egy anyagi kárral járó baleset Sárospatak belterületén, ami sokkal rosszabbul is végződhetett volna, hiszen a személygépkocsit a Bodrog-híd korlátja mentette meg a vízbeeséstől. A részletekről Bacsó Tibor rendőr századostól, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetőjétől kaptunk tájékoztatást…
 


 
 


Bacsó Tibor


 

Ez a baleset is visszavezethető a megváltozott út és látási viszonyokra. Késő este volt, szállingózott a hó és csúszóssá vált az úttest. Mindezek ellenére egy miskolci lakos Sárospatak belterületén nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett a Kossuth út irányából a Gárdonyi út felé.

A Bodrog hídon megcsúszott, a gépkocsija irányíthatatlanná vált, majd a menetirány szerinti baloldalra sodródott, ahol a híd korlátjának két esetben is nekiütközött. Az ütközés következtében a híd vasszerkezet korlátja, valamint a híd betonkorlátja is megsérült. A baleset során személyi sérülés nem történt, a gépjárművezetővel szemben szabálysértési eljárást indított a Sárospataki Rendőrkapitányság.
 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.02.01./
 

 

Válságenyhítés a BOKIK-kal összhangban

 

        
             

A Borsodi Ipar Kamara (BOKIK) elnöksége kereste fel önkormányzatunkat Bihall Tamás elnök vezetésével abból a célból, hogy a gazdasági válság okozta problémákat egyfajta szoros együttműködéssel próbáljuk meg enyhíteni – nyilatkozta Dr.Hörcsik Richárd polgármester…
 


 
 


Bihall Tamás


Dr. Hörcsik Richárd

Erdős Tamás


 

Alapvető érdekünk az, hogy a megyében lévő vállalkozók ne veszítsék el vállalkozásaikat, hogy minél kevesebb munkanélküli legyen, minél több munkahelyet tudjunk megmenteni. A válság érezhetően itt van a megyében, melynek nagyon rossz gazdasági, munkanélküliségi mutatói vannak - ahogy ezt a BOKIK képviselői be is mutatták egy kisebb tanulmányban.

Tehát a látogatása célja az volt, hogy egyrészt felhívják a figyelmet arra, hogy komoly és súlyos a gazdasági válság, éppen ezért egy tíz pontos javaslati csomagot tettek le elénk, melynek három fő csapásiránya van. Első a helyi vállalkozóknak a védelme, a második a gazdasági fejlesztéssel összefüggő teendők, a harmadik pedig az oktatás, a szakképzés ügye.

El kell mondanom, hogy a BOKIK nyitott kapukat talált, hiszen önkormányzatunk is tett bizonyos lépéseket a kialakult válságra való tekintettel. Éppen ezért a BOKIK-kal közös célunk mindaz, amit ők is megfogalmaztak. Tájékoztattam őket azokról a lépésekről amiket már megtettünk. Először a vállalkozókat mi már összehívtuk január elején, ahol tájékoztattuk őket azokról - az összesen kétmilliárdos - beruházásokról, amelyek megvalósulnak majd Sárospatakon. Kifejezett szándékunk az – ahogy azt a BOKIK is javasolja - hogy helyi vállalkozások tudják ezeket elvégezni, természetesen a közbeszerzési törvények betartásával.

Fontos az, hogy ez a pénz így kétszeresen is itt maradjon: egyrészt munkahelyeket őriz meg, munkahelyet teremt, másrészt ide fizetik az adót kommunális adóként.

A másik feladatot a gazdasági fejlesztéssel összefüggő teendők jelentik. Szeretnénk minden pataki vállalkozóról egy rövid ismertetőt angolul és magyarul összefoglalni, befektetők számára elküldeni, velük konferenciákon megjelenni, hogy azoknak a vállalkozásoknak, akik esetleg partnert keresnek, adjuk meg a lehetőséget, akár testvérvárosi kapcsolatokon keresztül is. Február elején szeretnénk elkészíteni ezt az összefogott kis könyvecskét, ezzel is segíteni a piac keresését, hiszen ez alapvető kérdése a válságban lévő vállalkozóknak.

A harmadik az oktatás ügye, ahol a szakképzés, a közoktatás megújulása közös célunk- mondta Bihall Tamás – ami valóban így van. Nekünk fontos, hogy a szakképző iskolánkban végzett tanulóknak olyan bizonyítványokat adjanak, amikkel el tudnak helyezkedni - a piacot ki tudjuk elégíteni. Itt egy jó együttműködés van a helyi vállalkozók és a Szakképző Iskola között. Úgy érzem, hogy egy hasznos eszmecsere zajlott, ami arra ösztönzi az önkormányzatot, hogy összefogással próbáljuk meg közösen, egymáson segítve, minél jobban átvészelni ezt a válságot.

A kamarának az elmúlt év végén olyan döntése született, hogy a gazdasági válság folyamatait - ami nyilván elérte a régió vállalkozásait, és Sárospatak életét is - nem szeretnénk tétlenül nézni – tette hozzá Bihall Tamás, a BOKIK elnöke
A kapcsolatfelvétel ilyen módon teljesen konkrét és tárgyszerű. Azt szeretnénk kezdeményezni a sárospataki polgármester úrral, hogy - amennyire eszköztárunkból futja, és ez a mértékét tekintve szerénynek tekinthető - keressünk meg minden megoldást, hogy a helyi vállalatoknak segítsünk, ezáltal természetesen a helyi közösségeknek, helyi embereknek is.
 


 
Mi a magunk részéről három fő pont köré csoportosítottuk a teendőket: az első kör a helyi vállalkozások védelme, a kamara „Tedd és Védd” akciójának minél szélesebb körben történő elterjesztése. Számadataink, a statisztikák azt mutatják, hogy nagyon sok tevékenység kivitelezése külső, elsősorban budapesti, Pest megyei, dunántúli esetleg nyíregyházi vállalatok által történik, amit helyiek is végezhetnének.
A helyiek alatt itt nyilván pataki vállalatokat, de ha nem pataki, akkor kistérségi, ha még ez sem, akkor szerencsi, miskolci, tehát a környező cégek lekötendő kapacitásait értjük.
Számításaink szerint ez százmilliárdos nagyságrendet is kitesz évente, amelyből rengeteg adóforint és rengeteg munkahely stabilitása lenne megoldható. Ennek számos apró lépése van, amelyet itt polgármester úrral egyeztettünk, és reményeink szerint azonnal útba indíthatunk.

Polgármester úr elmondta, hogy Sárospatak városa számos Európai Uniós forrás nyertese, ami egy nagyon pozitív dolog. Ennek összértéke közelíti a kétmilliárd forintot. A kétmilliárd forint szintén jelentős nagyságrend, és a kivitelezésében ígérete szerint helyi cégek aktivitása fog megjelenni - persze a közbeszerzési törvény szabályai szerint - amire nyilván törekedni kell.
A másik csomagunk a gazdaságtervezéssel összefüggő kérdés. Szervezni kell az életet, ez világosan látszik, hogy önmagában a piac nem fogja megoldania problémákat miközben óriási a verseny. A versenyszereplőket támogatni kell, úgy a piacok szerzésében, ami lehet a környező Szlovákia, Kárpátalja, Erdély vagy Ukrajna vagy, akár Eisenach területén.

Szót kell váltani nyilván a befektetések szervezéséről, a turizmus fejlesztésének a lehetőségeiről, és a vállalatok terhelhetőségeinek a kérdéseiről is. Ezek nyilván város adópolitikai kérdések is, amelyekkel kapcsolatban összhangot kell teremteni a város teherviselő képessége és a vállalatok, a gazdaság eltartó képessége között. Ebben mi szeretnénk segítséget nyújtani, amikor ez szóba kerül a közeli időszakban, vagy a jövő évi tervek megfogalmazásánál.
A harmadik elem az oktatás, hiszen azt gondoljuk, az mindenféleképpen egy alap, nem csak a kulturális társadalmi összhangzat javítása érdekében, hanem a jövő szempontjából is. A kamara ugye elsősorban az iskolarendszerű szakmunkásképzésben rendelkezik nagyon komoly jogosítványokkal, de a piacképes oktatásban általában is nagyon érdekeltek lennénk, nyilván az alapfokú oktatástól a felsőoktatásig bezárólag.
Ezeket a programokat írásban meg fogjuk küldeni Sárospatak város polgármesterének, és azt szeretnénk kérni, hogy próbáljunk operatív lépéseket tenni ezek realizálására. Még egyszer szeretném hangsúlyozni ezek apró, kis lépések lesznek, de konkrétak és lényegében azonnaliak, mert a gyorsaság egy fontos alappillér és az intézkedések sebessége ma meghatározó.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.02.01./
 

 

A suszter manói Sárospatakon

 

        
             

Január 28-án 14 órakor a Grimm meséje alapján készült „A suszter manói” című mesejátékot a Kalamajka Bábszínház előadásában láthatták a gyerekek A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében. Az előadásra az érdeklődő helyi iskolákon kívül a tolcsvai óvodából is közel 50 gyermek élvezhette az élőszereplős bábműsort – számolt be a sikeres előadásról Kurucz Tamás népművelő…
 


 
 


Kurucz Tamás


 

A Grimm meséből készült mesejáték főhőse Kálmán apó. Az öreg suszter, szorgosan végzi mindennapi dolgát, mégis elszegényedik, mert a kézzel készült cipellők már nem kelendőek. Egy este a kivágott bőrök titokzatos módon összevarródnak és reggelre gyönyörű lábbelikké válnak. Hamari és Rátarti a két játékkészítő mestermanó, akik állandó civakodásaik miatt kerültek az emberek világába, készítik a csodaszép cipőket. Addig kell inaskodniuk, amíg nem békülnek meg egymással. A mesejáték 4-12 éves korú gyerekek számára ajánlott.

Intézményünk következő gyermekszínházi előadása február 26-án a Forrás Színház Csalóka Péter c. mesejátéka lesz, melyre szintén nagy szeretettel, várjuk az óvodás és általános iskolás közönséget.
 


 


/2009.02.01./
 

 

Jelentős fejlesztést eredményez a könyvtárak közötti összefogás

 

        
             

Konzorciumi megállapodást írtak alá hétfőn délelőtt a Megyei Önkormányzat Hivatalának Szász Termében a fenntartók és intézményvezetők részvételével azon a települések képviselői, amelyek a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a könyvtári hálózat képzési szerepének erősítése, az élethosszig tartó tanulás érdekében pályázaton részt vesznek...
 


 
 


Dr. Ódor Ferenc


Aros János


Csatlósné Komáromi Katalin


Kövér Sándorné


 

Miskolc Megyei Jogú Város mellett Abaújszántó, Ózd, Sárospatak, Sátoraljaújhely város vezetői vettek részt a ceremónián, illetve a felsorolt települések közművelődési-könyvtári intézményvezetői, Sárospatakról Aros János alpolgármester, A Művelődés Háza és Könyvtára részéről pedig Csatlósné Komáromi Katalin és Kövér Sándorné írták alá a megállapodást.

Dr. Ódor Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a konzorciumi együttműködés aláírásával a megye jelentősebb könyvtárainak összefogása valósul meg, mely lehetővé teszi a gyermek és felnőtt lakosság könyvtári ellátásának fejlesztését. A konzorcium szakmai vezetője a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár igazgatónője, Venyigéné Makrányi Margit hangsúlyozta, hogy a pályázat első fordulójának beadásakor jó kapcsolat alakult ki a projektben résztvevő könyvtárak között. Bízik benne, hogy a kért támogatásokat elnyerik és, hogy sok ezer olvasó ember megelégedésére tudják megvalósítani elképzeléseiket.

A sárospataki intézmény a közel 10 millió forintos pályázati támogatásból informatikai fejlesztéseket, képzéseket, kulturális rendezvényeket akkreditált képzéseket és könyvtári bútorok beszerzését kíván megvalósítani.

Konzorciumi megállapodás és Együttműködési Nyilatkozat aláírására került sor a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Önkormányzat kezdeményezésére 2009. január 26-án a Megyeháza Szász Termében.

Az aláírás előzményeihez tartozik, hogy az új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztéseTudásexpó – Expressz” támogatásra a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár vezetésével megalakult konzorcium pályázatot nyújtott be. A nyolctagú konzorcium megállapodását, a projektben kidolgozott pályázati célok megvalósulását, a megye könyvtári informatikai hálózatának fejlesztését a Borsod -Abaúj - Zemplén Megyei és további 5 települési Önkormányzat támogatta. Támogatási szándékukról a fenntartó önkormányzatok képviselői (dr. Ódor Ferenc Elnök Úr, dr. Domján László, dr. Hörcsik Richárd, Madár György, Szamosvölgyi Péter és Tóth József Polgármester Urak) 2008. szeptember 16-án együttműködési nyilatkozatot írtak alá, és sor került egy közel 100 millió forintos pályázat beadására is.

A projekt lehetőséget teremt egy olyan együttműködésen alapuló szolgáltatás és tartalomfejlesztésre, olyan virtuális közös adatbázis kiépítésére, ami a megyei közgyűjtemények, információforrások, oktatási, helyismereti és egyéb közösségi adatbázisok közös felületről történő elérhetőségét biztosítja.

Dr. Ódor Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke a nehéz gazdasági élet ellenére sem mond le a kulturális célokat szolgáló fejlesztésekről:

„Néhány nappal ezelőtt Ózdon voltunk egy nagyon szépen felújított intézményben. Ózdnak a nehézségei ismertek és mégis volt arra lehetőségük, hogy felújítsák az olvasót, megtartsák a kultúra napja ünnepséget-, ez azt mutatja, hogy mégis van mód, lehetőség, ha van arra odafigyelés, akkor ide is lehet áldozni és ide is kell, hogy áldozzanak az önkormányzatok. Én azt remélem, hogy van ilyen irányú elkötelezettsége az önkormányzatoknak, hogy bár sok minden kell a mindennapokhoz, de az ne történhessen meg, hogy a kulturális intézményeknek a pedagógiai intézményeknek a teljes hátratolása következik, és akkor csak arra kell törekednünk, hogy kenyeret adjunk az embereknek.
A szellemi táplálékukat is meg szeretnénk adni, ehhez járulna hozzá ez a konzorcium megkötése és a pályázatnak a reménybeli elnyerése. Hogyha valóban sikerülne mindezt megvalósítanunk, akkor lehet, hogy átlépnénk egy olyan dolgot, ami a saját árnyékunk. Akkor azt mondhatjuk, hogy voltak vezetői partnerek például az önkormányzatok és intézmények, akik el tudták juttatni a település lakosaihoz, az ott élőkhöz, fiatalokhoz és idősebbekhez mind azt a szándékot és tudást, amit ez a pályázat ad. Egyet remélünk, hogy azzal a jó szándékkal állnak a döntéshozók, hogy amikor már ennyi embert elérő szolgáltatásba fogna össze települések, meg intézmények –több mint a megye felét elérő szolgáltatásbővülésért, javulásért akkor reméljük az elegendő indok arra, hogy támogatást nyerjünk.”

Aros János nagy előrelépésnek tartja, ha a pályázatban leírtak megvalósulnak…

Nagyon örülök annak, hogy ez az együttműködési megállapodás aláírásra kerülhetett, hiszen A Művelődés Háza és Könyvtára dolgozói nagyon sok munkát fektettek ennek a pályázatnak az előkészítésébe. Így lehetőségünk lesz arra, hogy egy nagyon modern és korszerű informatikai rendszerrel összeköttetésben legyünk a projektben részt vevő könyvtárakkal. Ezáltal teljesülhet az a régi álom, hogy ne csak úgy lehessen könyvek után nézni és könyveket kölcsönözni, hogy bemegyünk a könyvtárba az eddig megszokott klasszikus módon, hanem otthonról, interneten keresztül is bárki megnézheti, hogy akár a pataki könyvtárban akár más könyvtárban megvan-e a keresett mű.
Ezen pályázat kapcsán lehetőség lesz különböző oktatási órákat, felkészítéseket tartani, lehetősége lesz a kistérségi településeknek is részt venni ebbe a programban. Hasonlóképpen lehetősége lesz ez által az együttműködési megállapodás által a mozgáskorlátozásoknak és civil szervezeteknek is használni a könyvtárat.
Köszönöm A Művelődés Háza és Könyvtára valamennyi dolgozójának a pályázat előkészítését.


 

További fotók>>>

 
Törő Gábor
/2009.02.01./