Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
2009. április

Vendégeink érkeztek a szekszárdi kistérségből

 

        
         

Hörcsik Richárd polgármester, képviselő úr meghívására érkeztünk a sárospataki kistérségbe. A Szekszárd és kistérsége egy nagyon nyitott, és barátkozó kistérség, szeretnénk megismerni más kistérségeknek a gondjait, a problémáit, ill. együtt örülni azon kistérségek sikereinek is – kezdte nyilatkozatát Horváth István, Szekszárd polgármestere, országgyűlési képviselő…
 


 
 


Horváth István


Dr. Hörcsik Richárd

Pongrácz László


Fekete Gyula


 

Ezért eljöttünk, mintegy 400 km-ről - amúgy nagy tisztelői vagyunk a Tokaji boroknak is. A fehér borokból ismert inkább Tokaj, ill. a környéke, Szekszárdon pedig mi a vörösborból vagyunk ismertebbek, tehát a bor is egy bizonyos szinten összeköt minket, ill. szívesen tanulunk más kistérségek, ill. települések eredményeiből.

Holnap lesz egy szakmai program, amikor megismerkedünk a sárospataki kistérség, néhány településével, azok gazdasági, ill. kulturális értékeivel. Egy kicsit mi is bemutatkozunk, utána pedig egy együttműködési megállapodást írunk alá a sárospataki kistérséggel, amelynek keretén belül a sárospataki kistérség polgármestereit hívjuk majd meg Szekszárdra.

Mi szeretnénk már itt is bemutatkozni, valamint tanulni, pályázati tapasztalatokat szerezni. Sárospatak környéke a leghátrányosabb helyzetű kistérség kategóriájában van, a mi kistérségünk pedig nem ebben van, nekünk adott esetben más forráslehetőségeink vannak, így nem vagyunk konkurenciák bizonyos pályázati forrásokban. Ezért tudunk megnézni olyan témaköröket akár az oktatásban, ill. az infrastrukturális fejlesztésben, amit tudunk Szekszárd környékén is hasznosítani és hasonlóan a sárospatakiak is, ill. a környékiek, a mi tapasztalatainkat tudják az ő településük működtetésében felhasználni.

A szekszárdi kistérség 26 településből áll, központja Szekszárd, a maga közel 35-36 ezer lakosával, magában a kistérségben 130 ezer ember él. Többségében mezőgazdasággal, de alapvetően autóipari beszállítói körrel is rendelkezünk. Erős az élelmiszer feldolgozás - a TOLE-nak Szekszárd a központja - és nagyon nagy munkáltató a bútoripar, a textilipar, és a fémmegmunkálás, de a két kistérséget igazából ami össze tudja kötni, az a bor.
A szekszárdi borvidék teljes egészében lefedi a kistérséget, valamint egy kicsit a tolnai borvidék is ehhez a térséghez kapcsolódik. Ez egy nagyon fontos értéke a kistérségünknek. Azt gondolom, hogy kölcsönösen erősítjük egymást, mert a Tokaj-hegyaljai, Tokaj környéki borok más típusú borok. Itt az aszú borok, ill. az édes-félédes borok, míg nálunk a száraz borok mellett is inkább a száraz vörösbor a jellemző.
Azt gondolom, hogy jó együttműködést tudnánk kialakítani, akár kereskedelmi szempontból is egy közös kínálatot mutatni a különböző kereskedőházak, ill. vendéglátóegységek felé, ha adott esetben össze tudnának fogni a borászaink. Az is elképzelhető, hogy ez után a politikai, vagy társadalmi látogatás után, mondjuk a borászok közül is eljönnének erre a környékre, ill. Sárospatak környékéről Szekszárd környékére, amiből szintén egy jó együttműködés alakulhatnak ki.

A két kistérség, a szekszárdi és a sárospataki, keresi azokat a kapcsolódási pontokat, ahol egymástól tudunk tanulni, ahol együtt tudunk működni. Mi különböztet meg bennünket és mi a hasonló? – tette fel a kérdést Dr.Hörcsik Richárd polgármester, miközben a két kistérség kapcsolatfelvételéről nyilatkozik…

Úgy hiszem, hogy Szekszárdot és Sárospatakot sok minden összeköti, de ez leginkább a bor- és a pincekultúra. Úgy hiszem, hogy aki a sárospataki kistérségbe ellátogat fontos, hogy a Hegyaljai résznek ezt a kultúráját megismerje. Nem véletlen, hogy ma délután Olaszliszkán kezdtük, Tolcsván folytattuk, majd Hercegkútra mentünk és örömteli dolog az, hogy sok olyan polgármester kolléga van, akinek van köze a borhoz, magának is van szőlője, és nem csak a bort, hanem a bornak a kultúráját is ismeri.
Ez az egyik közös pont, a hercegkúti pince, az olaszliszkai, és a tolcsvai pince, ami összeköt bennünket a szekszárdiakkal, a szekszárdi kistérséggel. Fontos az, hogy megismerjük egymás szokásait, hogy az idelátogató szekszárdi vendégeknek kialakuljon egy képe Hegyaljáról, az itt élő emberekről, hogy nálunk a borkultúra mit jelent, és az is fontos, hogy a bor- borkultúra mögött az ember, a művelő, a borból megélni akaró hegyaljai ember képe rajzolódjon ki.

Tehát a közösen eltöltött idő nem csak szórakozás, hanem munka is, hiszen a beszélgetések során előjönnek, hogy a szőlő átvétel, a szüret alkalmával ott és itt milyen problémák vannak, hogy ebben hogyan tud segíteni a kistérség.
A most futó pályázatokban például a családi pincészeteket, a kisvállalkozókat hogyan tudja segíteni a kistérségi társulás pályázatkészítéssel, információáramlással itt, a kistérségünk hegyaljai részén és ott, Szekszárdon és környékén. Tehát a találkozó jó alkalmakat teremt, hogy egymás problémáit, egymás szokásait, egymás ötleteit megismerjük.


 

Látogatás Olaszliszkán>>>                   Látogatás Komlóskán>>>                  További fotók>>>       

Cziczer Katalin - Törő Gábor          
/2009.04.30./
 

 

II. világháborús lövedéket robbantottak fel Sárospatak határában

 

        
         

2009. április 28-án állampolgári bejelentés érkezett a Sárospataki Rendőrkapitányságra, hogy a Kutya-hegy mögötti szántóföldön egy földművelő gép munka közben kifordított egy vélhetően II. világháborús robbanószert, ehhez kértek rendőri intézkedést – nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós…
 


 
 


Bujdosó Norbert


 

A bejelentést követően szolgálatunk során azonnal kimentünk, ellenőriztük és valóban, mi is egy lövedékfejet ismertünk fel a tárgyban. Méretarányos fényképet készítettünk róla, rendőrségi kordonszalaggal körbekerítettük és az aljegyző asszony felé jeleztük, aki az őriztetéséről gondoskodott.
Ugyanakkor értesítettük a Magyar Honvédség tűzszerészeit, akik április 29-én Budapestről megérkeztek és ezt a II. világháborús, német gyártmányú lövedéket hatástalanították.

Ott a helyszínen gödröt ástak, és abban robbantották fel. Ez egyáltalán nem okozott számukra problémát, nagyon ügyesen, gyakorlottan oldották meg ezt a feladatot.
 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.30./
 

 

Árvay Matematikaverseny

 

        
         

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája április 22-én már tizenegyedik alkalommal rendezte meg hagyományos Árvay Matematika Versenyét. Az idén is nagy érdeklődés kísérte az eseményt, 86 tanuló vett részt a vetélkedőn...
 


 
 


Kissné Murányi Andrea

Varga Györgyné

Juhász Józsefné


 

A gyerekek 10 pontból álló feladatsort oldottak meg 50 perc alatt. A matematikai példák a tanulók kreatív gondolkodását mérték fel. Az eredményből kitűnt, hogy ezen a területen rendkívül jól felkészültek a versenyzők.
A következő eredmények születtek:

3. osztály:
I. helyezett: Pogácsás Panna - Tolcsvai Általános Iskola
Varjas Marcell - M. E. Árvay J. Gyakorló Ált. Isk. Sárospatak
II. helyezett: Szabó Marina – M.E. Árvay J. Gyakorló Ált. Isk. Sárospatak
III. helyezett: Sikorszki Máté - Református Ált. Isk. Sárospatak

4. osztály:
I. helyezett: Ambrus Bendegúz - Gyöngyszem Német Nemz. Ált. Isk. Hecegkút
II helyezett: Mezei Márta - II. Rákóczi F. Ált. Isk. Sárospatak
III.helyezett: Donkó Janka - II. Rákóczi F. Ált. Isk. Sárospatak Dékány Lea - M.E. Árvay J. Gyakorló Ált. Isk. Sárospatak

5. osztály:
I. helyezett: Vitányi Barbara, Hensperger Roland
- M.E. Árvay J. Gyakorló Ált. Isk. Sárospatak
II. helyezett: Koleszár Dávid - M.E. Árvay J. Gyakorló Ált. Isk. Sárospatak
III. helyezett: Mózes Árpád Benedek - Református Ált. Isk. Sárospatak

6. osztály:
I. helyezett: Vígh András - II. Rákóczi F. Ált. Isk. Sárospatak
II. helyezett: Soltész Regina, Repka Tibor - Tolcsvai Általános Iskola
III. helyezett: Máji Franciska - M.E. Árvay J. Gyakorló Ált. Isk.  Sárospatak
Stempfel Richárd - II. Rákóczi F. Ált. Isk. Sárospatak

Ezúton is gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítőiknek. Jövőre is visszavárjuk valamennyiüket: Juhász Józsefné és Varga Györgyné - a verseny szervezői.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.30./
 

„Tiszán innen, Dunán túl…” zengett az ÁVG-s diáklány énekhangja

        
          
Országos népdaléneklési verseny döntőjében szerzett ezüst oklevelet az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 9. osztályos diákja, Haluska Katalin. Kalotaszegi népdalcsokrát 2009. április 4-én, elismerésüket kivívva mutatta be a szakmai zsűrinek.

Szeretettel gratulálunk, továbbra is szívesen hallgatjuk dalait!


/2009.04.30./
 

 

 

A Rendőrség Napja Sárospatakon

 

        
         

Április 24. a Rendőrség Napja, ezen a napon elemezzük az eltelt időszak tevékenységét, értékeljük az elvégzett munkát, és részesítjük elismerésben a kimagasló teljesítményt nyújtó kollégáinkat. A kitüntetettekről dr.Téglás István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője nyilatkozott…
 


 
 


dr. Téglás István


 

A gazdasági helyzet sajnos nem ad módot arra, amennyi jutalmat az ember szeretne átadni, mert nagyon sok kolléga van, aki nagyon jól teljesít, de én mégis azt mondom, hogy örüljünk ennek a lehetőségnek is, ami most adódott.
Ez egy speciális helyzet, ugyanis ezeket az elismeréseket megyei szinten, központi ünnepség keretében szokták átadni, amit most itt, a helyi kapitányságon hajtjuk végre. Valahol úgy gondolom, hogy ezt pozitívumként is felfoghatjuk, hiszen talán egy picit még jobban összekovácsolhatja a közösséget.
Öt soron kívüli előléptetésre került sor, ebből egy tiszt főtiszti kategóriába kerül az országos rendőr főkapitány úr által adott elismerésként, illetve négy kollégánk, tiszthelyettesek és zászlósok szintén soron kívüli előléptetésére kerül sor, a megyei rendőrfőkapitány úr jóváhagyásával.
Két kollégánk dicséretben és pénzjutalomban részesül, illetve még egy speciális jutalmazásra sor került ezen a napon, ugyanis egy sárospataki lakosnak, igaz ugyan hogy szerény összegű, de mégis csak egy pénzjutalmat tudunk átadni, aki a bűnmegelőzés során kifejtett tevékenységéért kapja a Sárospataki Rendőrkapitányságtól ezt az elismerést.
 


 

Elismerések a Rendőrség Napja
alkalmából a Sárospataki Rendőrkapitányságon 2009.04.24-én:

1. ORFK soron kívüli előléptetés
- őrnaggyá: Rakaczki Zoltán r. szds.

2. B.-A.-Z. MRFK dicséret és jutalom:
- Kádas Imre r. alezredes
- Frikker Istvánné közalkalmazott

3. Soron kívüli előléptetés:
- törzsőrmesterré: Füleczki Zsolt r. őrm.
- főtörzsőrmesterré: Halász Róbert r. tőrm.
- zászlóssá: Szabó Roland r. ftőrm.
- törzszászlóssá: Bujdosó Norbert r. zls.

4. 1 fő sárospataki lakost jutalomban részesített az Rk. vezetője a bűnmegelőzés terén kifejtett tevékenysége elismeréseként.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.30./
 

 

A kistérség pedagógusai a II. Rákóczi ferenc Általános Iskolában

 

        
         

2009. április 16-án tankönyvbemutató volt iskolánkban. Az előadáson 34 pedagógusa vett részt a kistérség iskoláiból (Kenézlő, Vajdácska, Györgytarló, Erdőhorváti, Tolcsva, Vámosújfalu, Sárospatak: Erdélyi, Rákóczi)...
 


 
 


Lipcsei Gáborné


 

Csorba József, az előadó beszélt az olvasástanítás jelenlegi helyzetéről a közoktatásban. Az általa bemutatott könyvek nagyon hatékonyak a diszlexiás és a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek számára.

Bemutató óra matematikából

2009. április 22-én iskolánk 3.a osztályában Lipcsei Gáborné vezetésével bemutató órát láthattak a kistérség pedagógusai matematikából.
A tanulók tevékenykedtető feladatokon keresztül bizonyították jártasságukat a törtek világában. A különféle feladatok, változatos munkaformák aktív részvételre buzdították a gyerekeket. Az óra végén a jó munka jutalmaként a tanító által sütött tortát is egyenlő részekre osztottak, amit jó étvággyal elfogyasztottak. Az óra vezetése nagyon jó hangulatú volt, s mi pedagógusok is sok jó ötlettel gazdagodtunk.


 

 Képek

II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2009.04.29./
 

 

Szép magyar beszédű ÁVG-s diáklány

 

        
         

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 7. A osztályos diákját, Horváth Beatrixot a „Szép magyar beszéd” nevet viselő versenyen, a Dunától keletre fekvő megyék országos döntőjében a zsűri kiemelt bronzéremmel jutalmazta. Felolvasásával igazolni tudta, hogy „az anyanyelv… a kivetítés vér- és idegcsatornája.”

Gratulálunk sikeréhez!


 
 

/2009.04.29./
 

 

Beiratkozás a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
         

 


 
 


Szegedi Istvénné


 

A város közoktatási intézményei közül kettőben 2009. április 23-24-én volt a leendő első osztályosok beiratkozása. Örömmel tudatjuk a Kedves Szülőkkel, hogy – az évek óta iskolánkat sújtó nehézségek és egyenlőtlen feltételek ellenére – sikerült két kis létszámú osztály elindításához szükséges számú óvodást beírnunk - nyilatkozta Szegedi Istvánné, igazgatónő...

A beírt gyerekek a szülők által kért tanítókhoz kerülnek, akik nagy-nagy odafigyeléssel és szakértelemmel fogják fejleszteni a rájuk bízott tanulókat.
Emellett beírtunk még húsz tanköteles óvodást, akik egy évig még az óvodában fejlődnek és ezt követően kezdik meg iskolai tanulmányaikat.

Köszönjük a Kedves Szülőknek, hogy iskolánk mellett döntöttek, bíznak intézményünkben. A 2010/2011-es tanévtől a gyerekek tanulmányaikat már az új, EU pályázattal bővített és felújított intézményben folytathatják.
 


 

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2009.04.29./
 

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

        
                  

A 2009. április 24-én megtartott képviselő-testületi ülés maratoninak is nevezhető, hiszen eredetileg is 21 napirend tárgyalása volt kitűzve a nyílt, és 3 pedig a zárt ülésre, de ezekhez még további napirendek társultak – tudtuk meg Saláta László képviselőtől, aki az ülés legfontosabb döntéseiről tájékoztatja olvasóinkat…
 


 
 


Saláta László


 

Először a vendégeink beszámolói hangzottak el, elsőkét dr.Téglás István számolt be Sárospatak város 2008. évi közbiztonságának helyzetéről, és a közbiztonság javítása érdekében tett intézkedésekről. Kapitány úr ezúttal is megragadta a lehetőséget, hogy a lakosság figyelmét felhívja a korral együtt járó jelenségekre, a besurranó tolvajokra, a különböző csellel és fortéllyal a lakosságot becsapni szándékozókra.
Ezután tájékoztató hangzott el Sárospatak város egészségi állapotáról dr. Borbély Zsuzsanna kistérségi tisztifőorvos előterjesztésében. Nagyon lényegre törő előadás volt, sajnos azt meg lehet állapítani, hogy minden paraméterünk negatív pl. Szerencshez képest, minden betegség, minden kórokozó, ami előfordulhat, az Patakon nagyobb arányban fordul elő.

A 2008. évi költségvetés végrehajtásáról hangzott el egy beszámoló, amelyek a lényege az, hogy a költségvetési hiány 400 millió Ft fölötti értékről 380 millió Ft-ra mérséklődött.


 
A kegyeleti közszolgáltatási megállapodás esetében jóváhagytuk a korábbit, hiszen a változtatását semmi nem indokolta. Az egyházak részéről sem érkezett be olyan észrevétel, ami miatt módosítani kellett volna a megállapodást.

10. napirendi pontként tárgyaltuk az RFV Sárospatak Nonprofit Kft előterjesztéseit. Hogy futottunk az események után, ezt az okozta, hogy a KFT-nek határozott időre kellett a mérleget benyújtania, de ez alatt az idő alatt testületi ülés nem volt. Így döntést hozott a közgyűlés és az általa meghozott döntések utólag kerültek a testület elé, és utólag kerültek elfogadásra ezen a testületi ülésen. Mindamellett felhívtuk a figyelmet arra, hogy a szervezet működési szabályzatát készítsük el, és a jövőben ez szerint próbáljuk a tevékenységet folytatni, valamint azt javasoltuk, hogy a könyvvizsgálói feladatokat a mi könyvvizsgálók lássa el.

A képviselő testület jóváhagyta az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban önálló pszichológus alkalmazását.

A közoktatási intézmények további összevonását nem tartja aktuálisnak a képviselő-testület, így elvetette azt, hogy további összevonására volna szükség.

Lehetőség nyílt arra, hogy az Önkormányzat megvásárolja a Várkert saroknál lévő autóbusz parkoló melletti ingatlant. Évek óta azzal a problémával küszködünk, hogy szeretnénk ott egy fizető parkolót kialakítani, aminek feltétele bizonyos szolgáltatások megléte, pl. WC-használat és kézmosási lehetőség biztosítása az épület meglévő szolgáltatásainak megtartása mellett. A képviselő-testület úgy döntött, hogy foglalkozik ezzel a kérdéssel, meg kívánjuk vásárolni az ingatlant, aminek előkészítésével Aros János alpolgármestert bízta meg a testület.

Meghallgattuk a sárospataki Elektromos Sportegyesület Sakk Szakosztályának, 2008 évi tevékenységéről szóló jelentést - aminek a működéséhez mi is némi támogatást adunk - valamint a SUSI 2008. évi tevékenységéről szóló értékelést. A sakk szakosztály hosszú évek óta teljesít magas színvonalon, a sportiskola működése pedig az utóbbi években jelentett nagy fordulatot a város sportéletében.

Sor került néhány döntésre a Pataqua Kft üzemeltetését illetően. A Kft vezetésével Vörös Imre urat bíztuk meg, aki tulajdonképpen már eddig is ellátta az egész folyamat szakmai felügyeletét. Itt két tevékenység fog összekapcsolódni, párhuzamosan folyik majd maga a beruházási tevékenység és emellett a fürdő üzemeltetése június 12-től folyamatosan megindul. Mindkét tevékenyégnek ő lesz az irányítója, mindamellett, hogy továbbra is lesznek helyi munkatársak, egyrészt akik a műszaki feladatokat fogják irányítani, másrészt a fürdőnek az üzemeltetését.

A fürdő melletti ingatlan hasznosításával kapcsolatosan beérkezett pályázatok közül a Kőkapu Kft. mellett döntött először az előkészítő bizottság, később a bizottságok és a képviselő-testület is. Néhány szempontot azonban szem előtt kell tartani: egy hektárnál nagyobb terület értékesítésére ne kerüljön sor, a wellness szolgáltatás ne legyen nagy volumenű, mert ezzel a saját wellness fürdőnk lehetőségei csökkennének. Az igényelt területről készüljön hivatalos értékbecslés, a wellness szállóban jelképes tulajdonosként legyen ott az önkormányzat is. A pályázat szerint 90 szobás szállodát terveznek építeni.
Döntés született arról is, hogy a fürdő területén lévő, bizonyos elavult vezetékrendszereket (pl.elektromos vezetékek, víz és szennyvízhálózat) még a felújítás során újítsák fel, nehogy esetleg majd üzemelés közben jelentkezzenek a hibáik. Az elektromos légvezetékeket is földalattira fogják kicserélni, még az idegenforgalom megindulása előtt.
Ezekre egy 30 millió Ft-os keretösszeget hagyott jóvá a képviselő-testület. Ezt azokból a fürdőfejlesztési befizetésekből finanszírozzák, amit a bérlők bocsátanak a rendelkezésünkre. Így évek hosszú sorára biztosítva lesz az infrastruktúra biztonságos üzemelése a fürdő területén.

Törő Gábor
/2009.04.28./
 

 

Az új ügyvezető nagy lehetőséget lát a végardói vízben

 

        
         

A Pataqua Termálfürdő és Campingfejlesztő Kft. ügyvezetői feladatainak ellátására a képviselő-testület többszöri eredménytelen pályázat után Vörös Imre urat bízta meg április 1-i hatállyal. Mint az alábbiakban elmondja, kellő tapasztalatai vannak ebben a szakmában, és úgy tűnik, ez megfelelő elhivatottság párosul…
 


 
 


Vörös Imre


 

Ez a felkérés nekem is egy kicsit váratlan volt. Ahogy értesültem róla, a város már tavaly óta megpróbált ide egy ügyvezető igazgatót keresni, meg volt többször hirdetve, meg volt pályáztatva. Nem túl sokan, de voltak jelöltek, viszont igazából nem volt köztük olyan, aki minden szempontból alkalmas lett volna erre a munkára. Talán kényszermegoldásból kerültem ide, de úgy gondolom, hogy nagyon komoly lehetőségek vannak ebben a feladatban.

Nekem már van egy kis múltam ebben a témakörben, ugyanis egy gyógyfürdővel foglalkozó Kft ügyvezető igazgatója voltam. Tehát ott egy ilyen beruházást már mi végigcsináltunk, létrejött egy fürdő, szálloda és kemping. Ott dolgoztam 2006-ig és azóta egy tanácsadó cégnek vagyok a vezetője, és rengeteg beruházásban vagyunk tanácsadóként jelen. Egy-egy beruházás előkészítése, lebonyolítása és üzemeltetési tanácsadás a profilunk.

Én azt gondolom, hogy az egészségturizmusban van egy szürke folt ebben a régióban, ráadásul pont abban a szegmensben, amiben fejleszteni akar a város. Biztos vagyok benne, hogy a földrajzi elhelyezkedése, illetve a város adottságai alkalmassá teszik ezt a létesítményt arra, hogy megfelelően eredményesen tudjon működni. Természetesen magas színvonalon, megfelelő hozzáértéssel kell a munkát végezni, és megfelelő vonzerőt kell létrehozni, hogy ez megvalósuljon, de én abban bízom, sikerül, hogy jó legyen a létesítmény és jól is legyen működtetve.

Ami az idegenforgalomban, a turizmusban vonz az, hogy itt lehet valamit létrehozni, és én ebben tudok segíteni. Fontosnak tartom, hogy az országban nagyon színvonalas és előremutató létesítmények jöjjenek létre. Sajnos nagyon sok példa van, amikor olyan, új beruházásokat valósítanak meg, amelyek tulajdonképpen el vannak rontva, rosszul vannak kitalálva. Tehát fontos, hogy ilyenek ne épüljenek, helyettük olyanok jöjjenek létre, amelyek tényleg hasznosak lehetnek.
Tehát van egy kis elhivatottság is ebben, hogy segítek ezen a vonalon, fürdők, szállodák, wellness központok fejlesztésében. Szeretem ezt csinálni, hiszen úgy gondolom nem csak egyes településeknek, de országnak is egyik kitörési pontja az egészségturizmus, hiszen gyógyvíz nagyhatalom vagyunk és ebben a gyógyvíz kérdésben nagyon sok teendőnk van még.
Sok lehetőségünk van, és mindent el kell követni, hogy ez minél jobban működhessen, minél színvonalasabb, eredményesebb legyen.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.28./
 

 

Már Sárospatakon is hódít a Nordic Walking

 

        
         

Az utóbbi években a finn eredetű új wellness-trend, a Nordic Walking divatja Magyarországot is elérte. A magyar nevén „északi gyaloglás” gyakorlása közben speciális csuklópánttal ellátott botokat használunk, ezek által lesz egyedi a gyaloglás technikája, s nem csak lábainkat terheljük, hanem felsőtestünket is megmozgatjuk - nyilatkozta Kordáné Györki Erika testnevelő, Nordic Walking oktató, személyi edző, táncpedagógus…
 


 
 


Kordáné Györki Erika


 

Előnye e tevékenységnek, hogy bárhol űzhető. Legjobb természetesen a szabadban, jó levegőn gyalogolni, így fokozottan érvényesül stressz-csökkentő hatása is. A vele járó pulzusszámemelkedés két előnnyel is jár, az egyik az állóképesség gyorsabb fejlődése, a másik a nagyobb kalóriafelhasználás, a hatékonyabb zsírégetés. Mivel a Nordic Walking edzés az összizomzat 90%- át(!) veszi igénybe, az izmok is fejlődnek, méghozzá az ízületek túlterhelése nélkül, ezért a prevenció és regeneráció alkalmas eszköze is. Gyakorlásával javul az állóképesség és a testtartás, kifejezetten jó hatású hátfájás esetén, mivel pozitív impulzusok érik a többnyire inaktív alsó háti és nyaki részeket is, s eközben a csigolyák anyagcseréje is javul. A mozgásszegény életmód által okozott másik fő problémát is segít orvosolni: a megrövidült izmokat eredeti hosszukra nyújtja a botokkal végzett streching.
Sárospatak és a térség lakosainak most lehetősége van e sportág megismerésére, hiszen a Borsod Megyei Szabadidősport Szövetség elnökségi tagjaként 20 pár bottal népszerűsítem e sportágat, s tanítom meg az arra érdeklődőket a Nordic Walking technikájára. A sportot megszerettetni minél fiatalabb korban célszerű, ezért elsőként az általam tanított gyerekekkel kezdtem az oktatást, beépítve a testnevelés órák menetrendjébe a Nordic Walking technikát.
Első látásra természetesen sokan viccelődtek velünk, hiszen ismeretek híján csak találgattak, vajon mi is ez a mozgásforma? Miért és mit is gyakorolunk olyan sokat?
Tapasztalataim szerint a gyerekekben is felvetődő kérdésekre hamar válasz érkezik, 1-2 óra mindenképpen szükséges e sportág fogásainak elsajátítására. Utána pedig jöhet a gyakorlás s a gyaloglás!
Kitűnő családi és közösségi sport ez, ezért különösen javaslom azoknak, akik szeretik a társaságot, a másokkal együtt végzett sporttevékenységet.


 

Cziczer Katalin
/2009.04.28./
 

A kisebbségi önkormányzatok vezetőivel tanácskozott a Munkaügyi Kirendeltség vezetője

        
         

A kisebbségi önkormányzatokkal minden negyedévben találkozunk itt a kirendeltségben – kezdte legutóbbi a találkozóról szóló beszámolót Baranyi József, a B-A-Z Megyei Munkaügyi Központ Sárospataki Kirendeltségének vezetője…
 


Baranyi József


 

Általában a helyi roma referensünk szervezi ezeket a találkozókat, amelyeknek az a célja, hogy tájékoztassuk a kisebbségi önkormányzatokat a kirendeltségen folyó főbb feladatokról, az általunk nyújtható képzésekről, támogatásokról.
Megpróbálunk egy korrekt együttműködést kialakítani annak érdekében, hogy minél nagyobb számban kerüljenek be a hátrányos helyzetű emberek ezekbe a képzésekbe, illetve jussanak el hozzájuk a támogatási lehetőségek, vagy éppen a munkalehetőségekről szerezzenek tudomást.

Az aktualitását az adta, hogy a társadalmi megújulás operatív programjának keretében még megpróbálunk egy tanfolyamot szervezni. Jelenleg még öt tanfolyamunk van folyamatban ebben a programban. Ezek befejezését követően a tanfolyamon résztvevőket megpróbáljuk elhelyezni, amiben sokat segíthet, hogy nagyon komoly támogatási lehetőségünk van a munkáltatók felé. Akik foglalkoztatni kívánják a tanfolyamon résztvevőket akár a járulék 100%-át is tudjuk támogatásként nyújtani, azon ügyfeleink után, akik elvégzik ezeket a tanfolyamokat. Tehát erről folyt egy tájékoztató, plusz az aktuális témákról, tehát hogy milyen munkalehetőségeket tudunk még ezen kívül felkínálni a regisztrált álláskeresőknek.
A kisebbségi önkormányzati vezetők beszámoltak az általuk végzett munkáról, aktuális feladataikról, megbeszéltük azt, hogy milyen közös problémáik vannak, hogy ezeket hogyan tudjuk esetleg koordinálni, vagy mi az, amiben konkrét segítséget tudunk számukra nyújtani.

Felmerültek pályázati kérdések is, hogy hogyan tudnának olyan pályázatokat elnyerni, amelyek a kisebbségi önkormányzatok munkáját segítheti. Felajánlottunk segítségként internet hozzáférést, valamint azt, hogy a helyi térségi pályázatíró szolgáltatását hogyan tudják igénybe venni.


 

 Törő Gábor
/2009.04.28./
 

 

 

A Föld napja az Árvayban

 

        
         

Második alkalommal szerveztük meg a Föld napját április 22-én a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában. Az előzetesen meghirdetett PET palackgyűjtő-verseny megmozgatott minden osztályt, amelynek eredményeként 560 kilogramm műanyag palack gyűlt össze. Ezen kívül összegyűlt 40 kilogramm műanyag kupak is, amellyel a Magyar Vöröskereszt egyik jótékonysági akcióját segítette az iskola. Az akciót a ZHK Kft. támogatta - – tudósította honlapunkat Bódiszné Hajnal Aliz az iskola biológiatanára...
 


 
 


Bódiszné Hajnal Alíz


 

Az egész napos program keretében a Föld napjáról közös műsor keretében emlékeztünk meg. Az aulában kiállítottuk azokat a játékokat, plakátokat, használati tárgyakat, amelyeket a gyerekek készítettek papír-, fém- és műanyag hulladékokból.

A környezetvédelmi nevelést segítette az a program, amely során interaktív táblán különböző, a témához szorosan illeszkedő feladatokat kellett megoldaniuk az alsó tagozatos gyermekeknek.

Délután játékos ügyességi versenyt szerveztek az iskola pedagógusai, amely a szelektív hulladékgyűjtés népszerű-sítését szolgálta. A felsősök a 200 éve született Charles Darwin életéről és munkásságáról hallgattak előadást a ME Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán, melyet dr. Nagy György docens tartott; délután pedig kerékpártúrán vettek részt a diákok. Sárospataktól Kácsárdig kerekeztek a résztvevők, ahol sátoraljaújhelyi diáktársaikkal találkoztak.


 


Cziczer Katalin
/2009.04.27./
 

 

Fontos győzelmet aratott focicsapatunk a hétvégén Göncön!

 

        
         

Nagy várakozás előzte meg a mérkőzést. A szurkolók már napok óta erről beszéltek egymás között. Az előzmények nem nekünk kedveztek! Erősen tartalékosan felálló csapatunk esetében mi lehetett az a plusz, amit hozzátehettünk? Az akarás az elszántság. Nekünk itt győzni kell!
 


 
 


Dr. Gönczi Ákos

 


Zsófi József


 

Ennek szellemében léptünk a pályára, aztán a 10. percben a hazaiak szabadrúgási lehetőséget kaptak a kapunktól mintegy 25m-re. A jól eltalált lövés a felsőkapufáról a gólvonalra s onnan kifelé pattant. A bíró először szabadrúgást ítélt kifelé, de meggondolta magát és gólt adott.1:0
Megjegyzem a partjelzővel egyetemben a kaputól nagyon messze álltak, s az elfogultabb hazai szurkolók sem kiáltottak gólt.
A vezetés a Göncieket megnyugtatta, mi pedig harcoltunk tovább.
A 36. percben Pothurszky Rolandnak Gierling Csongor szabadrúgásából kapott fejesgólja visszahozta számunkra a reményt a fordításhoz. 1:1
A csapatunk által diktált iramban a hazaiak fáradtak el hamarabb.
A 87. percben Bacsó Gábor labdáját Pothurszky Roland a kapus felett átívelve juttatta a hálóba. Ezzel a ritkán látható szép góllal szerezte meg csapatunk a 2:1 arányú győzelmet.
Az ifi csapatunkat is dicséret illeti, mert 8:1 arányban nyertek.

Vélemények a mérkőzésről: Dr. Gönczi Ákos szurkoló:
Alacsonyszintű mérkőzésnek ítélem a mait. Azt hiányoltam, hogy gyors játékosaink ellenére nem használtuk ki a nagyméretű pálya lehetőségeit. A korán bekapott gól után csapatunk nagyon idegesen, kapkodva játszott, különösen az első félidőben. Az egész mérkőzés végig háromesélyesnek látszott, de természetesen nagyon örültünk a győztes gólnak. Kiemelni nagyon nehéz a csapatból bárkit, inkább a küzdelem dominált. Talán Szabó Sándor védőmunkáját és Gierling Csongor küzdőszellemét emelném ki.

Zsófi József edző:
A tabella negyedik helyén álló Gönchöz látogattunk. Azt tudni kell a Gönc csapatáról, hogy egy stabil csapat, eddig még nem szenvedett vereséget otthon. Az előjelek nem igazán voltak jók, mert négy meghatározó játékosunk hiányzott a mérkőzésről sérülések és eltiltások miatt. A mérkőzés elején a Gönc nagyiramot diktált. Állandó felívelésekkel veszélyeztették a kapunkat, majd egy távoli lövéssel kétes gólt szereztek, ami nem biztos, hogy a gólvonalon belül volt. Nem igazán kaptuk el a mérkőzésen a meccs ritmusát. Az első 20 percben jobban játszott a Gönc, de utána magunkra találtunk és próbáltunk mi is jól játszani. Egyre több támadást vezettünk. Ziccerünk is volt de kimaradt. Pothurszky Roland kiegyenlítő gólja után felcsillant a remény, hogy ezt a mérkőzést meg lehet nyerni. A szünetben gyenge fejmosásban részesültek azok, akiken nem lehetett látni, hogy „meghalnának a pályán” a győzelemért. A gönci csapat a második félidő közepére teljesen elfáradt. Több lehetőségünk volt. Ez a győzelem nagyon fontos volt, hogy a második helyet megtartsuk. Két ifjúsági játékos is debütált a csapatunkban. Velük kényszerültünk kiegészíteni keretünket, de játékukkal nem keltettek csalódást. Kiemelkedő játékot Szabó Sándor, Espák Pál, Pothurszky Roland és Lukács István mutatott a mezőnyben, Papp József is magabiztos teljesítményt nyújtott a kapuban, főleg a felívelt labdák hatástalanításában, sőt ziccert is fogott. Összességében egy nagyon egységes csapat benyomását keltettük, s megérdemelten nyerünk egy jó Gönc ellen.

A jövő héten a tabella élén szereplő Tarcalra látogat csapatunk. Gratulálunk! Hajrá Patak!


 

 További fotók>>>

/2009.04.27./
 

 

Emlékfát ültettek a konfirmandusok

 

        
         

Huszonöt fiatal tett vallást hitéről és erősítette meg a keresztségkor tett fogadalmat a sárospataki református templomban 2009 április 16-án. Előző nap számot adtak a szülőknek, családtagoknak felkészülésükről Bibliaismeretből és hitvallásismeretből, vasárnap pedig az ünnepélyes fogadalomtételre és első úrvacsoravételükre került sor.

A gyülekezet ezek után felnőtt tagjaivá fogadta őket, akik számára ez az első nagy lépés az önálló döntések és a felelős életfolytatás, a "nagybetűs " élet felé. Egy kedves mozzanat tette emlékezetessé a konfirmációt. A szülői munkaközösség egyik tagja javaslatára a templomkertben egy tujafát ültettek el a gyerekek, a nap emlékezetére. Minden fiú tett rá egy lapát földet, és minden leány öntött rá egy kis vizet, a növekedés útjára bocsátva az örökzöldet.

E szép jelképes cselekedet a szülőföldbe gyökerezést, a hit által való növekedést és zöldellést, valamint a viharokban való megmaradást fogja jelképezni számukra. A megható szülői szavak abban a reményben hangzottak el, hogy a következő évfolyamok követik e példát, és remélik, a 25. fa elültetését már a most fát ültetők valamelyik gyermeke fogja végezni.


 
 


További fotók >>>                  További fotók>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2009.04.27./
 

 

Sikerrel zárult a gyermekszínházi évad

 

        
         

 


 
 


Kurucz Tamás


 

Április 22-én Nektár Gyermekszínház A Hattyúk tava című előadásával A Művelődés Háza és Könyvtára sikerrel zárta a gyermekszínházi évadját - nyilatkozta Kurucz Tamás, a sorozat szervezője...

Köszönet a sárospataki és a környező iskolák pedagógusainak, akik nem csak az előadás szervezésében vannak segítségünkre, hanem az évad összeállításánál is. A következő tanév műsorainak tervezése már folyamatban van, szeretnénk ismét érdekes és tanulságos kínálatot nyújtani a gyerekeknek, hogy az új sorozatot hasonló, vagy még jobb eredménnyel zárhassuk.


 


/2009.04.27./
 

 

Nyílt nap volt a rendőrségen

 

        
         

A Sárospataki Rendőrkapitányságon már hagyománnyá tettük, hogy a Rendőrség Napja alkalmából megnyitjuk a kapuinkat az óvodások és az iskolások előtt. A gyerekeknek bemutatjuk a rendőrség működését és rendőrségen dolgozó kollégákat – számol be az idei nyílt napról Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
 


 
 


Bacsó Tibor

dr. Téglás István


 

Elmagyarázzuk, hogy mit csinál a rendőrség ügyeletese, hogyan dolgozik egy bűnügyi technikus, valamint megnézhetik az ideérkező gyermekek a rendőrautót és annak felszerelését. Néhány szóban tájékoztatjuk őket arról, hogy hogyan is néz ki a mi munkánk itt a rendőrségen.

Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy már gyermekkorban tudatosítsuk, a rendőröktől nem félni kell, hanem a rendőrökben meg kell bízni. Ha problémájuk, bajunk van, akkor a rendőrséghez már a gyermekek is bizalommal forduljanak.

Dr. Téglás István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője ezt a napot is felhasználta arra, hogy a gyerekek közlekedési ismereteit gyarapítsák…

Több célja is van ennek a napnak, egyrészt a Sárospataki Rendőrkapitányság nyitottságát is szeretnénk ezzel demonstrálni, másrészt egyfajta közlekedésbiztonság erősítési szerepe is van, hiszen ennek oktatását a gyerekeknél kell kezdeni.

Átbeszéltünk velük néhány kérdést, ami a közúti közlekedéssel kapcsolatos, beszéltünk a gyermekülés és a biztonsági öv használatáról, a kerékpározás szabályairól és az utcai szórakozásokról is, a görkorcsolyázást, és a labdázást illetően.

Kollégáim végigvezették őket a kapitányságon és minden szakterületen bemutatták a gyerekeknek az eszközeinket, technikáinkat. Egy kis emléklapot is átadtunk, könyvjelzőt, különböző témájú kis füzetecskéket, illetve az óvodának fényvisszaverő mellényeket a gyermekek részére, hogy az utcai közlekedéseik során a csoportban legalább az első és az utolsó megjelölő szerepet kapjon, illetve kiadványokat, amelyek a gyermekek balesetmegelőzését elősegíthetik.


 

 További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.26./
 

Szándékosan elkövetett hibákat kellett felismerni a tűzoltóverseny bíróinak

 

        
         

Amint már beszámoltunk róla, a nyári tűzoltó versenyre való felkészülés céljából versenybírók érkeztek Sárospatakra, akik kétnapos tréningen vettek részt. Az első napon elméleti felkészítésben részesültek, a második napról pedig Árvay Imre tűzoltó alezredest kérdeztük, aki Szekszárdról jött Sárospatakra, hogy a versenybírók gyakorlati felkészítését vezesse..
 


 
 Árvay Imre


Ruzsinszky László


 

A mai napon a bírói felkészítés gyakorlati szakasza valósul meg, ugyanis a tegnapi napot tanteremben töltöttük és ott a szabályzatot, illetve a bírók tevékenységét beszéltük át, különböző képi megjelenítésekkel gazdagítva. Most pedig a gyakorlati résznél tartunk, amihez két csapat is jött segíteni a Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, illetve a Tolcsvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. Ők végzik a gyakorlati szerelést, amit a bírók folyamatosan értékelnek.
Úgy készítettük fel a csapatokat, hogy mindenkinek megvan, hogy mit kell hibáznia, és értékeljük, hogy a bírók ezt észrevették-e, hogyan vették észre, hol állnak a bírók, jó helyen állnak-e és az egész, ehhez kapcsolódó tevékenységüket értékeljük.

16 megyéből összesen 33-an vagyunk itt, 33 versenybíró gyakorlatilag az ország minden részéről.

Tulajdonképpen ez már a kész verseny, tehát minden meg van szervezve. A szervezés már a tavalyi évben elindult, márciusban még voltunk itt egy utolsó egyeztetésen, tehát már készen van minden, már az igazi verseny következik.

Ruzsinszki Lászlót - aki hosszú éveken át volt a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság vezetője - a versenybírók között ismertük fel. Mint kiderült, a hosszú évek tapasztalatait mint versenybíró használja fel a nyári versenyen…

Ez a hagyományos tűzoltó verseny a Magyar Tűzoltó Szövetség előírásai szerint történik, amelyek végrehajtása, nemzetközileg van szabályozva. Ez azt jelenti, hogy ugyanilyen feltételek mellett szerelnek Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Horvátországban és sorolhatnám tovább ezeket az országokat, akik ebben a szövetségben benne vannak.

Az igazság az, hogy én is versenyeztem, és még ma is megvan bennem a sport szeretete. Ennek kapcsán kerültem a bírói karba, hogy én is segítsem a csapatok felkészítését és a versenyen szakszerű, és igazságos bíráskodás történjen.
Ezért veszünk most részt ezen a felkészítő tanfolyamon, melynek az a célja, hogy a bírók minél precízebb ismeretekkel rendelkezzenek. Minden egyes lépésnek, minden egyes mozzanatnak a leírása megvan papíron, de ezeknek gyakorlati végrehajtása nem olyan egyszerű, hiszen itt az időeredmény is fontos.
Tehát, egyrészt mérni kell az időt, másrészt értékelni kell az emberek tevékenységét, mozgását, és századmásodpercek alatt kell eldönteni, hogy helyesen hajtotta-e végre azt a feladatot vagy nem.
Ezért nagyon fontos a felkészítés, hogy megfelelő tudással, szakismerettel rendelkezzen a bírói kar és egységes legyen a megítélés, illetve az elkövetkező országos versenyen megfelelő legyen a bíráskodás színvonala.
 


 

Képek a gyakorlatii felkészítésről>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.26./
 

 

Nem csak a versenyzők, de a versenybírók is készülnek a júliusi tűzoltó versenyre

 

        
         

A Magyar Tűzoltó Szövetség a III. Országos Hagyományos Tűzoltó Versenyt a Borsod-Abauj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetséggel közösen 2009. július 3. és 5. között bonyolítja le Sárospatakon. Még több mint két hónap van a versenyig, de az elmúlt hétvégén már sok tűzoltó megjelent a történelmi városban. Még nem a versenyzők érkeztek meg, hanem csak a versenybírók – kezdte a korai érkezésük magyarázatát Békés János ny. tűzoltó ezredes, a MTSZ volt irodavezetője…
 


 
 Békés János


Kovács Sándor


 

2009. április 24-én a versenybíróknak az elméleti, 25-én pedig a gyakorlati felkészítése, ill. vizsgáztatása zajlik le. Ez hagyományosan így történik minden verseny előtt. Itt hozza meg a versenyvezetőség azt a döntését, hogy mely versenybírók alkalmasak arra, hogy a versenyt végig tudják kísérni.

Milyen létszámmal érkeztek most a városba?
35 fő van jelen pillanatban itt Sárospatakon, akik ma, az első napon elméleti felkészítésen vesznek részt, ill. egy tesztet is megírnak, holnap pedig a futballpályán két Borsod-megyei tűzoltó versenycsapat közreműködésével olyan gyakorlatokat fognak végrehajtani a versenybírók, melyek során előre betervezett hibákat kell felismerniük.

Ezzel teljességgel felkészültek a versenyre, vagy van még valami teendő?
A versennyel kapcsolatban jelen pillanatban még olyan problémánk van, hogy a tavaly egyeztetett áraknak megfelelő költségvetést megcsináltuk, viszont a betervezett összegnek egy bizonyos része hiányzik. Most azon gondolkodunk, hogy hogyan tudjuk ezt megoldani. Az is elképzelhető, hogy a kétéjszakás versenyből egy éjszakás verseny lesz, vagy a második éjszakát esetleg a résztvevők hozzájárulásával oldjuk meg. A verseny mindenképpen meg lesz tartva, azt nem tudnánk elviselni, hogy ez elmaradjon. Ígéretünk van két helyről is a hiányzó pénz pótlására, rövid időn belül el fog dőlni, hogy ezzel a pénzzel rendelkezünk-e, de a verseny mindenképpen meglesz. Az is lehet, hogy Kovács Sándor tűzoltó alezredes, a Borsod Megyei Tűzoltó Szövetségnek elnöke pályázati pénzből fogja tudni fedezni a hiányzó összeget.

Vannak a versenynek védnökei, akikhez segítségért fordulhatnak?
Amikor a versenykiírás elkészült, akkor mi felkértük az akkori minisztert, Gyenesei Istvánt, ő elvállata a fővédnökséget. Védnökséget vállalt a verseny felett Ódor Ferenc a Borsod megyei közgyűlés elnöke, Tatár Attila a katasztrófavédelmi főigazgató, Rétközi Ferenc, BAZ megyei katasztrófavédelmi igazgató és Hörcsik Richárd polgármester.
Nagyon sok helyről kaptunk támogatást erkölcsileg, és most nagyon dolgozunk azért, hogy ez a meglévő anyagi hiány is megoldódjon.

Hány vendégre számíthat Sárospatak a tűzoltóverseny idején?
A jelenleginél sokkal több tűzoltó érkezik majd Sárospatakra, hiszen a 19 megyéből és a fővárosból a versenykiírás szerint 3-3 csapat jöhet erre a versenyre. Egy csapat 10 főből áll és egy, vagy két kísérő jön még velük. Így 700-750 főt várunk Sárospatakra aki csak versenyző, őket viszont rokonok és szurkolók is kísérik, akik esetében hasonló létszámra lehet számítani. Sárospatak egyébként nagy vonzerőt jelent erre a rendezvényre.


 

Képek az elméleti felkészítésről>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.25./
 

 

Hosszú a várakozási idő a Munkaügyi Központban

 

        
                  

Annak, hogy nagymértékben növekedett az ügyfél várakozási idő, több összetevője van. Van adminisztratív jellegű probléma is, ami az új számítástechnikai rendszer bevezetéséből adódik, de növekedtek az ügyfelekkel kapcsolatos adminisztratív terhek is, több adatot kell felvinni – nyilatkozta Baranyi József, a B-A-Z megyei Munkaügyi Központ Sárospataki Kirendeltségének vezetője…
 


 
 Baranyi József


 

Közre játszik a várakozási idő növekedésében az is, hogy az ügyfelek nagy többsége alkalmi munkavállalói könyvvel érkezik, amely adatainak a rögzítése hosszadalmasabb, mintha csak sima jelentkezést kellene letudnia az ügyfélnek. Ezen kívül az álláskeresőknek önállóan kell állást keresni, amit az ügyintézőknek rögzíteniük kell a számítógépes rendszerben - ez szintén plusz idő.
Ezek eredményezték azt, hogy az ügyfél nem egy-két perc alatt tudja le a dolgát nálunk, hanem az ügyfélre fordított idő nagymértékben növekedett, akár egy fél órát is igénybe vehet.

Belső átszervezéssel azért megpróbáljuk gyorsítani ezeket a folyamatokat, de egy határon túl ez nem mehet, ezért kérünk minden ügyfelet, hogy türelemmel várjanak, mindenki sorra kerül. Olyan még nem történt, hogy elküldtünk volna ügyfeleket, és ne lett volna elintézve az ügyük. Igaz, hogy reggel sorszámot kell húzni, és be van állítva, hogy egy nap mennyi sorszám adható ki, ahhoz mérten, hogy körülbelül mennyi az az ügyfélszám, amelyet az ügyintézőink el tudnak látni. Ha valaki kivárja az idejét, és már nem jut számára sorszám, akkor sorszám nélkül is el szoktuk intézni az ügyeket.
Nyilván annak, aki magasabb sorszámot húz - például a 120-ast reggel fél nyolckor - nem biztos, hogy célszerű itt ülnie reggel fél nyolctól kettőig, tehát magas sorszám húzása esetén célszerűbb később visszajönni.


 

Törő Gábor
/2009.04.24./
 

 

Legtöbb döntés a fürdőről szólt a Gazdasági Bizottság ülésén

 

        
         

13 napirendet tárgyalt bizottságunk április 20-án, délután során és rekordidő - 3 óra – alatt végeztünk, ami azt jelenti, hogy nagyon pörögtek a napirendi pontok, különösebb vita egyetlen egy kérdésben sem alakult ki annak ellenére, hogy több kérdésben eltérő módon szavaztak a bizottság tagjai – jellemezte Erdős Tamás a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság ülését…
 


 
 


Erdős Tamás


 

A döntések egy része kötelező, hónapról hónapra visszatérő döntés volt, például az előző évi költségvetés végrehajtásáról szóló előterjesztés, a kegyeleti közszolgáltatási megállapodás felülvizsgálata, illetve néhány adminisztratív korrekcióval kapcsolatos előterjesztés is volt. Korábban a Kommunális Szervezet vezetői pályázatával kapcsolatos pályázati kiírást voltunk kénytelenek adminisztratív okokból módosítani, illetve jó néhány ingatlan adás-vételével kapcsolatos ügylet került a bizottság elé.

Egy üzlethelység, beépítésre váró lakóingatlan, illetve építési telek megvásárlása. Egy harmadik góc még mindig a fürdő, tehát folyamatosan kell meghozni azokat a döntéseket, amelyek a fürdő nyári üzemelésével, illetve a beruházásokkal kapcsolatosak. Jelen esetben a Termálfürdő és kemping területén lévő üzlethelyiségek bérlőinek kérelmével kapcsolatban hoztunk döntést, illetve a Termálfürdő és kemping gazdasági társasággá történő átalakításával kapcsolatos következő feladatok kerültek elénk tájékoztató formájában.
 


 
Azt tudni érdemes, hogy az idei szezon kezdetére már meghozta a testület azt a döntést, amelyben kinyilvánítottuk azon szándékunkat, hogy meg kívánjuk szüntetni a fürdő üzemeltetését jelenleg végző önkormányzati intézményt. Ez számos jogi feladatot ró az önkormányzatra, hiszen egy intézmény megszűnése egyébként sem egy egyszerű dolog. Különösképpen nem egyszerű, hogyha a feladatellátást egy másik szervezetnek, és ráadásul nem más intézménynek, hanem egy gazdasági társaságnak akarjuk átadni. Így számos olyan jogi lépésre kényszerülünk, aminek az ütemezésével kapcsolatban ma előterjesztést hallgatott meg a bizottság és ezek a dolgok folyamatosak. Többek között, ahhoz, hogy a nyári üzemeltetés zavartalan legyen és a megszűnés és a feladatátadás ne okozzon problémát, már előre meg kell hozni döntéseket. Például megszűnik a fürdőben dolgozó 18 közalkalmazottnak a munkaviszonya. Erről értesíteni kell őket, illetve meg kell őket nyilatkoztatni arról, hogy az új intézményben kívánják e a korábban végzett munkájukat folytatni, immáron nem közalkalmazottként, hanem munkaviszony keretében. Erre rövidesen sor fog kerülni és ez után fog kiderülni, hogy az új kft-nek milyen munkaerő áll rendelkezésére a tevékenységéhez és nyilvánvalóan majd meg kell szüntetnünk az intézményt, és ezt követően az új intézmény már a nyitást követő időszaktól kezdve át fogja venni a nyári fürdő üzemeltetését is. Teszi ezt azzal párhuzamosan, hogy közben a wellness központ beruházást, illetve az ezzel kapcsolatos projektnek a folyamatát is koordinálni fogja. Tehát ez egy nagyon fontos döntés, kevés ilyen döntés és folyamat zajlott még a városban - legutóbb az RFV Sárospatak Kft-nél szintén elég nagy létszámú közalkalmazotti állomány szűnt meg, onnan a modellt tudjuk majd venni, de nyilván ez egy egészen más profil, de ez a folyamat ennek a döntésnek az eredményeképpen folyik.

Zárt ülésben a Pataqua Kft. ügyvezető igazgatói megbízásával kapcsolatos előterjesztésről tárgyaltunk. A negyedik góc az RFV Sárospatak Nonprofit Kft-vel kapcsolatos kérdésekben zajlott. Részben a beszámolóval, részben a folyamatban lévő ügyeinkkel, szerződésmódosítással, a cégstruktúra esetleges átalakításával illetve a cég ügymenetével kapcsolatos ügyekben, mint egy 6-8 kérdésben hoztunk döntéseket.

Zárt ülésben a fürdővel kapcsolatosan még egy témát tárgyaltunk, ami a jövőről szól. Hiszen a fürdő melletti tartalékterületet az önkormányzat hasznosításra meghirdette közel két hónappal ezelőtt. Lezárult a pályázatok beadási határideje, benyújtásra kerültek a pályázatok, amelyeket a testületi ülés pénteken fog elbírálni. Ennek a tétje az, hogy ki mikor, milyen volumenben és milyen körülmények között fog a fejlesztendő fürdő mellett egy azzal szervesen együttműködő szálloda-beruházást elindítani. Azt gondolom, hogy a város életében ez egy rendkívül fontos momentum, hiszen az én emlékezetemben már tizenegy évvel ezelőtt is szerepelt, hogy a Szegfű utca és a Suta patak közötti terület értékesítése vagy bármilyen más hasznosítási koncepciója kapcsán létesüljön ott egy szálloda. Erre nem került sor 11 év alatt, most reményünk van erre és miután 3 pályázat érkezett, nyugodtan elmondhatom annak ellenére, hogy zárt ülésben lesz tárgyalva a napirend, én azt gondolom, hogy van a 3 pályázat között olyan komoly befektetői szándék, ami alapján reménykedhetünk abban, hogy a fürdőfejlesztéssel egyetemben egy szálloda beruházás is elindulhat.
Többet, talán a döntés után, tehát a pénteki testületi ülés után már tudunk mondani arról, hogy milyen feltételekkel és mikor indulhat el a szálloda-beruházás.

Cziczer Katalin
/2009.04.24./
 

 

Berecz András Sárospatakon

 

        
         

 


 
 


Berecz András


 

Berecz András ének- és mesemondó Kaptárbontás című műsorát láthatták az érdeklődők április 23-án A Művelődés Háza és Könyvtára pódiumtermében. Az előadó meséivel, énekeivel, igaz történeteivel sajátos hangulatot teremtett a zsúfolásig telt teremben. A főleg székely mesékre épülő előadás központi figurája volt - minden mesében szerepelt - a medve - számolt be az estről Darmos István...

Hol a sötét és félelem idézte meg, hol becsületét kereste, hol a méhésszel viaskodott, mert bizony méhész és medve másképpen képzelte el a kaptárbontást. A meséket az előadó magyar és csuvas dalokkal kötötte össze. Berecz András minden mondatából a természet szeretete, és az emberi kapcsolatok fontossága sugárzott, mindezek, s a népi humor sajátos megközelítése teszik az ének- és mesemondó művészetét egyedivé, s értékessé.


 

További fotók>>>

/2009.04.24./
 

 

Időutazás a kétszáz évvel ezelőtti Kollégium világába

 

        
         

Nem mindennapi előadás hallgathatott ez alkalommal sem A Művelődés Háza és Könyvtára „A hely, ahol élünk” című sorozatának érdeklődő közönsége, akik Dr. Komáromy Sándor főiskolai tanár, PhD kutatásai alapján a XVIII. századi pataki diákság gondolatvilágába tekinthettek be, a leendő papok és tanítók kéziratos könyvei alapján…
 


 
 Dr. Komáromy Sándor
 


 

Dékán úr a Sárospataki Református Kollégium és más, főleg református kollégiumok diákjai által kézzel írott könyveket dolgozta fel, amelyek nagy részét a sárospataki Nagykönyvtár őrzi, de vannak belőlük magánkézben is. Ezek mind agyonolvasott példányok, amelyeket a gyakorlatba kikerült pap, vagy tanító – de az utána jövő generációk is – sokat forgattak.

Tették ezt azért, mert a Kollégiumban az életre, leendő hivatásukra készülő diákok nagyon sok olyan dolgot összegyűjtöttek ezekben a könyvekben, amiket úgy gondoltak, hogy használni tudnak, ha kikerülnek egy-egy eldugott faluba.
Ennek megfelelően bőségesen találhatóak a könyvekben halotti búcsúztatók, különféle köszöntők, imádságok, dalok kottával, de a diák által írt, vagy neki tetsző versek, ételek receptjei, de még különböző bajok orvoslásának módszerei is.
Dékán út felolvasott egy részt, amelyben például azt írták le, hogy akinek dombon van a háza, ültessen mellé fát, ami magasabb lesz mint a ház, és akkor abba fog csapni a „ménkő” és nem a házába.

Nem elhanyagolható az sem, hogy a könyveket magyar nyelven írták - latin alig található bennük - így kiváló forrásanyagot jelenthetnek nyelvész kutatóknak, a benne lévő, a kornak megfelelő tartalom pedig értékes művelődéstörténeti forrásanyag, amiből ez a kis ízelítő igazán maradandó élményt jelentett a hallgatóság számára.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.23./
 

 

Föld napja a Kisrefiben

 

        
         

Április 22-én tavaszi takarítás volt az iskolában. A gyerekek szemetet gyűjtöttek az épület környékén, a sportpályákon. Április 23-án a Föld színeibe öltözve versenyeken mérhették össze tudásukat, erejüket. A kötetlen délután megnyitásaként a 4. osztályosok Zelk Zoltán: A legokosabb nyúl című meséjét adták elő. Majd a csapatok a versenyek helyszíneire indultak - küldte a tudósítást Varga Lukácsné...       

Az akadályversenyen különböző akadályokat leküzdve érdekes feladatokat oldottak meg az alsó tagozatos gyerekek. Az állomások feladatait az 5. osztályos tanulók állították össze, és a verseny lebonyolítását is ők végezték. Az ügyességi váltóversenyen a környezet- természetvédelemhez kapcsolt ügyességi, gyorsasági feladatok várták őket.
A szellemi vetélkedők a tudásukat tették próbára 10 feladat megoldásán keresztül. Az aszfaltrajz-versenyen a rajzolni szeretők alkothattak. A délután zárásaként minden kisdiák a környezetismeret füzetébe pecsétet kapott, arra emlékeztetve őket, hogy az év minden napján figyeljenek környezetünkre.


 
 


További fotók>>>

/2009.04.23./
 

 

Mentsük meg a Földet!

 

        
         

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – szól a Föld Napja jelmondata. Nekünk, Rákóczisoknak sikerült egy délelőtt erejéig úgy tenni, mintha csak rajtunk múlna a Föld megmentése. 2009. április 18-ára, szombatra egy rendkívüli napot terveztünk – számolt be a színes napról Géczi Tamásné, a programok kitalálója és főszervezője…
 


 
 


Géczi Tamásné


 


 

Megajáték csak Rákóczisoknak! – szólt a figyelemfelhívó plakátokon. A gyerekek, kollégák izgatottan várták, miben lesz ez a nap más, mint a többi. Hát tartalmazott meglepetést bőven. Már a 18 csoport (törzs) kialakítása sem volt hagyományos, mert 1-8. osztályosig mindenféle tanuló megtalálható volt benne.

A tanárok (törzsfőnökök) sem ismertek a megszokott osztályokra, vagyis meg kellett ismerkedni. Jó alkalom volt arra, hogy ebben az új közösségben valamennyien bizonyítani tudják rátermettségüket. A feladatokban minden tantárgy megtalálható volt, természetesen úgy ötvözve, hogy fel sem tűnt a matematika, magyar, történelem, biológia…

Az érdekes feladatok és a csoportok jól működő csapatszelleme erős tempót diktáltak. Eredménye egy szép kiállítás lett a csoportok munkájából. Van itt földgömb lufiból, mandala, tangram, tudományos gyűjtés, szótár, rajz, de kerestünk kincseket, s a játék szabályainak megfelelően készítettünk egy pajzsot, amellyel a mai napon megvédtük jelképesen a Földet. Jó játék volt!

Köszönet minden gyermeknek, kollégának a lelkes és kitartó munkáért!

 


 

További fotók>>>

II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2009.04.22./
 

 

Újra továbbjutott focicsapatunk a kupafordulóban

 

        
         

Korábban Golopon 10:1 arányban nyertünk. Most az a Mikóháza volt az ellenfél, ahol több, előzőleg az újhelyi csapatban játszó játékos is szerepel, s az edzőjük Tokár Tibor a focisták körében a környék egyik legismertebb játékosa, aki korábban Patak csapatában is játszott - küldte fotókkal illusztrált tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke... 
 


 
 


Tokár Tibor


Zsófi József


 

Mindkét csapat nagy elszántsággal kezdte a mérkőzést. Először a hazaiak találtak a hálóba a 8. percben de a bíró les miatt érvénytelenítette azt.
A 24. percen Vígh Péter ment el a jobb oldalon, beadásából Pothurszky Roland szerezte meg csapatunknak a vezetést. 0:1
A 35. percben Tóth Roland szögletéből Kerékgyártó Krisztián növelte előnyünket.0:2
A 66. percben Vígh Péter szép egyéni játékát góllal koronázta meg.0:3
Az utolsó percben Gierlig Csongor bal oldali beadását Horváth Zsolt lőtte kapura, amit a kapus kiütött, de Punyi Máté próbálkozása sikeres volt és beállította a négy gólos Pataki győzelmet!
Gratulálunk! Hajrá Patak!

A két edző véleménye a mérkőzésről:
Tokár Tibor:
A nagy tudású egy osztállyal magasabb és jó erőkből álló Sárospatakot fogadtuk. A papírforma beigazolódott. Egy jobb csapat ellen a lelkesedésünkből ennyire futotta.
Gratulálok a Sárospataknak és további sok sikert kívánok.
A mi csapatunkból elsősorban Tokár Zoltán és Stíber Zsolt teljesítményét emelném ki, még a patakiban Gierling Csongoré és a Vígh Péteré tetszett.

Zsófi József:
A járási osztályt 6 ponttal vezető Mikóházát kaptuk ellenfélnek. Jó játékerőt képviselnek, a bajnokságban is jó eredményeket érnek el. Nem féltünk tőlük, mert jobb csapat vagyunk, de a kupamérkőzés általában mindig más, mint egy bajnoki találkozó. Nagy elánnal kezdtük a mérkőzést. Sok helyzetet hagytunk ki az elején, majd egy szép támadás végén Pothurszky Roland betalált, és egy szép fejes góllal biztos lett a továbbjutásunk. Keveset veszélyeztették kapunkat az ellenfél támadói. Sok helyzetet alakítottunk ki a második félidőben is. Volt lehetőségem olyanokat is játszatni, akik kevesebbet játszanak a bajnoki fordulókban, illetve az ifjúsági csapatból is be tudott mutatkozni egy játékos Kovács Tamás. Így hasznos volt a mérkőzés egy biztos továbbjutással párosítva.
Jók közé sorolnám: Pothurszky Rolandot, Vígh Pétert, Géczi Józsefet és Szabó Sándort.

 


 

További fotók>>>

STC Baráti Kör
/2009.04.22./
 

 

Saját nyugdíjas klubja van Végardónak

 

        
         

Sárospatak nagy város. Bármilyen gazdag programjai is vannak A Művelődés Házában működő nyugdíjas klubnak, Végardóról oda nem egyszerű bejutni. Ezért létesítettek saját klubot végardói nyugdíjasai, amelynek történetét Kovács Zoltánné, a klub vezetője mondja el…
 


 
 


Kovács Zoltánné


Egyed Attila


Aros János


 

Pestről költöztünk ide, a férjem ugyanis sárospataki. Elhatároztuk, hogy nyugdíj után Sárospatakra költözünk és ez 2 hónap alatt meg is valósult. Akkoriban a sárospataki képújságban láttam meg, hogy a nyugdíjas tagokat szervezik egy programra, amire azonnal jelentkeztem is. Ezt követően oda tartoztam a Művelődés Háza Nyugdíjas Klubjába, ahol feltűnt nekem az, hogy rajtunk kívül csak egy nyugdíjas házaspár járt oda Ardóról.

Környékünkön sokat sétáltam, hogy ismerkedjem, és megkérdeztem nyugdíjas társaimat, hogy miért nem jönnek többen is a nyugdíjas klubba. Kiderült, hogy a távolság miatt, hiszen nincs mindenkinek kocsija, biciklivel pedig az időjárás miatt nem mindig lehet közlekedni. Észrevettem itt Ardón ezt a nagyon szép faluházat és arra gondoltam, hogy miért ne használjuk ki ezt a lehetőséget, hiszen sokan élünk itt nyugdíjas korúak. Novemberben született meg a gondolat, akkor szóltam a képviselőnknek, Egyed Attilának, aki minden segítséget megadott.
Karácsony előtt elkezdtünk ismerkedni és januártól, kéthetente összejárunk. Jelenleg 25-en vagyunk és remélem, hogy a jó hírünk el fog terjedni és egyre többen leszünk. Következő tervünk a múzeumi világnapra tett látogatás, amit már meg is beszéltem, le is szerveztem és a jelentkezésekből úgy látom, hogy mindenki jön. Nagyon büszke vagyok a kis csapatunkra.

Egy régi álmom és ígéretem is volt, hogy ezt a házat megtöltjük élettel. Tavaly novemberben Kovács Zoltánné Valika megkeresett azzal a határozott szándékával, hogy szeretné, ha összehoznánk egy nyugdíjas klubot, amiben én partner voltam – emlékezett vissza Egyed Attila Végardó városrész önkormányzati képviselője…

Nagy segítséget jelent, hogy polgármester úr, alpolgármester úr is egyetért ezzel, támogatják, hogy ennek a városrésznek is legyen külön egy nyugdíjas klubja ahol a helyi idős emberek össze tudnak jönni.
Itt egy nagyon jól összetartó csapat kovácsolódott össze, már elmentek közösen színházlátogatásra, sőt már a „Kattints rá nagyiban” külön végardai csoportot indítottak, most pedig éppen egy olyan rendezvény jött létre, ahol a születésnaposokat, névnaposokat közösen ünneplik.
Örülök neki, hogy összetartanak itt az emberek és remélem ennek lesz folytatása is. Alakulóban van egy népdalkör, szintén a nyugdíjasokból, valamint egy kiállítás a nyugdíjasok kézimunkáiból, úgy mint goblenezés, hímzés vagy bármi más, amit otthon alkottak. Egy ilyen helyi kiállítás létrehozását tervezzük a közeljövőben megvalósítani a helyi nyugdíjas klub segítségével.

A közös névnapünneplésre nyugdíjasok Aros János alpolgármestert is meghívták a Végardói Faluházba…
Nagy örömmel tettem eleget Sárospatak város legfiatalabb civil szervezete a Végardói Nyugdíjas Klub vezetője meghívásának. Hiszen ezek azok a civil szervezetek, amelyek önszerveződésből jöttek létre, rendszeresen havonta, kéthavonta összejárnak, megbeszélik az aktuális problémáikat, kulturális rendezvényeket, főzéseket szerveznek.

Tehát részben az ő életükről kaptam most egy tájékoztatót, részben pedig a város életéről, a képviselőtestület munkájáról, a város költségvetéséről, anyagi helyzetéről, a nagy beruházásokról, az elnyert pályázatokról adtam egy tájékoztatást, melyet követően meglepően sok kérdés érkezett felém. Építő jellegű észrevételekkel, helyenként kritikákkal, melyeket természetesen megfogadok, illetve tolmácsolni fogom a képviselőtestület felé, hiszen az a célunk, hogy a minket választó lakosok elvárásainak megfelelően végezzük a munkánkat.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.21./
 

 

Vincze Tamás a JOBBIK színeiben indul a lakótelep képviseletéért

 

        
         

Vincze Tamás 46 éves informatika tanár, mezőgazdasági gépész üzemmérnök a Zemplén TV kamerái előtt 2009. április 19-én jelentette be indulási szándékát az önkormányzati képviselő választáson. A képviselőjelöltet JOBBIK alelnöke, dr. Gyüre Csaba mutatta be a ZTV nézőinek és a jelenlévőknek...
 


 
 


Vincze Tamás


 

Vincze Tamás – aki a 6. számú egyéni választókerület (Lakótelep) megüresedett helyére pályázik - 8 évig élt a pataki lakótelepen családjával. Már kétszer indult a választásokon, korábban független jelöltként. Pár évvel ezelőtt önálló kezdeményezésként működtette a Patak Lapja című újságot, amit ő maga szerkesztett.

A Lakótelep problémái közül bemutatkozásakor a magas távhő díjat és a szociális bérlakások nagyarányú díjemelését említette.
 


 

Tekintsék meg a ZTV adását >>>

Törő Gábor
/2009.04.21./
 

 

Rendben ment a lomtalanítás

 

        
         

Az elmúlt hétvégén rendben lezajlott a 2009. év első lomtalanítása, amelyet Sárospatak Város Önkormányzata és ZHK közösen szervezett. A mai nap során megkérdeztem a kollegáimat, hogy valamilyen rendkívüli észrevétel érkezett-e. Egyedül a Malomkőgyár területéről jelezték, hogy onnan nem szállították el a hulladékot – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János


 

Ezért ma kérést intéztünk ez ügyben a ZHK munkatársaihoz, akik megígérték, hogy rövid időn belül eleget tesznek ennek a kérésnek. Ez a tavaszi lomtalanítás, a lakosok pozitív visszajelzését vonta maga után, hiszen látható volt, hogy nagyon sokan kirakták a tél során felgyülemlett lomot, kacatot.
Örülök, hogy az értesítésben leírtaknak megfelelően csomagolva, illetve elkülönítve tették ki fölöslegessé vált dolgaikat az emberek. Nem került ki a kapuk elé veszélyes hulladék, illetve kertből származó nyesedék vagy zöld hulladék sem.

Ez a lomtalanítás közel másfél millió forintjába került az Önkormányzatnak, bízom benne, hogy a lakosok megelégedésére szolgált. A következő lomtalanítás a szokásos időpontban, ősszel várható.


 

Cziczer Katalin
/2009.04.20./
 

 

„TÜZES HÍREK”

 

        
         

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2009. március 21. és április 20. közötti időszakban 91 tűzeset és 13 műszaki mentés történt, 1 esetben vaklármához vonultak egységeink és 2 esetben kaptunk téves jelzést – nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó...
 


 
 


Barna Norbert


Bodnár Attila


 

A fenti időszakban 2-2 alkalommal működtek közre tűzoltóink pincékben felgyülemlett víz eltávolításánál, sérült gázvezeték lezárt területének biztosításánál, sérült személyek mentésénél és a viharos erejű szél következtében megdőlt fa által kialakult veszélyhelyzet megszüntetésénél. Egy esetben kaptunk riasztást közúti balesethez, 1-1 esetben pedig gázszivárgásnál, leszakadt ereszcsatornánál, állatmentésnél és a főútról árokba hajtott kamion forgalmi akadályának megszüntetésénél működtek közre tűzoltóink.

-2009. március 28-án a délutáni órákban kaptunk riasztást, hogy Sátoraljaújhelyen egy személy már több napja nem adott életjelet magáról. A kiérkező egységeink dugólétra és bontóbalta segítségével behatoltak a lakásba és a sérültet átadták a helyszínen lévő mentős kollegáknak.
-2009. április 03-án a délutáni órákban a 37-es számú főút Bodrogolaszi szakaszán egy Nissan Almera, egy Fiat Punto és egy Opel Astra típusú személygépkocsi ütközött össze. A mentősök kiérkezésünkig 4 fő sérültet kivettek a gépjárművekből, a kiérkező egységeink áramtalanították a járműveket, az üzemanyagfolyás és a forgalmi akadályt megszüntették.

A rendkívül száraz és meleg időjárás miatt megnőtt az erdő- és vegetáció tüzek száma, emiatt a fenti időszakban 84-szer riasztották egységeinket. A tüzek keletkezéséhez sajnos az emberi hanyagság, gondatlanság és felelőtlenség nagymértékben hozzájárult. Fenti időszakban 4 esetben lakóházak mellékhelyiségei égtek, 1-1 esetben pedig automata mosógép programkapcsoló részében és mentőautó motorterében keletkezett tűz. Egy alkalommal természetes lefolyású kéménytűzhöz riasztották egységeinket.

-2009. április 02-án a délutáni órákban Pácin külterületén egy Mercedes Sprinter típusú mentőautó motortere kigyulladt. A keletkezett tüzet a mentősök porraloltó segítségével eloltották. A kiérkező egységeink áramtalanították a járművet és a forgalmi akadályt megszüntették. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

Felhívás:
Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt a 2009. május 4-én délután 13 órától
16 óráig tartandó Nyílt Napunkra.

Helye: Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága laktanyája.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.


 

Bodnár Attila és Barna Norbert - tűzoltók
/2009.04.20./
 

 

Rangos tornákon vettek részt a SUSI-s gyerekek

 

        
         

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola 1998-1999-es csapata 2009. április 11-én Besenyőtelken vett részt, egy műfüves labdarúgó tornán. A meghívott csapatok két csoportba voltak osztva, így a SUSI a következő csapatokkal mérkőzött: Görög Focisuli, Borsod Volán, Füzesabony. Két vereség és egy győzelem mellett a fiúk végül ötödik helyen zártak. A véső sorrend: 1. Görög Focisuli; 2. Tiszaújváros; 3. Borsod Volán; 4. Karcag; 5. SUSI; 6. Füzeabony; 7. Besenyőtelek; 8. Kiskunmajsa. GRATULÁLUNK!
A csapat tagjai: Farkas Soma, Mitro Dávid, Orosz Máté, Tóth Árpád, Sikorszli Máté, Popovics Dominik, Majoros Máté, Tarr Milán, Vitányi Patrik, Zajácz Ákos, - játékosok; Belicza János – edző.
 


 
 


Belicza János


Papp József


Punyi Gyula


 

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola 2000-2001-es csapata 2009. április 18-án ugyancsak Besenyőtelken vett részt, egy műfüves labdarúgó tornán. Itt is a meghívott csapatok két csoportba voltak osztva, így a SUSI a következő csapatokkal játszott: Füzesabony (3:1), FC , Gyöngyösi Sportiskola „A”(0:1), Salgótarján (4:0). Így a harmadik helyért küzdhettek meg a focisták, ahol magabiztos játékkal 5:0 arányban diadalmaskodtak a Gyöngyösi Sportiskola „B” ellen..

A torna gólkirálya és egyben a legjobb játékosa is Götz Martin lett. A véső sorrend: 1. Gyöngyös SI „A”; 2. Karcag; 3. SUSI; 4. Gyöngyös „B”; 5. Eger Plútó SE; 6. Salgótarján; 7. Füzesabony „A”; 8. Fözesabony „B”. GRATULÁLUNK! A csapat tagjai: Berki Bence, Tóth Sebestyén, Botos Zsolt, Ladomerszki Bence, Kocsik Dániel, Tagai Péter, Götz Martin, Kelemen Gergő, Tóth Roland, Molnár Csaba, Kerülő László, Kalocsay Attila – játékosok, Punyi Gyula – edző.

A kézilabdások sem pihentek az ünnepek alatt, hiszen 2009. április 10-én Hajdúnánáson szerepeltek az 1999-es és a 2000-ben született szivacsos lányok. A kupa elnevezése: III. Hajdúnánási Aprófogúak Kézifesztiválja. A tornán mindkét korcsoportban a következő csapatok vettek részt: Mátészalka, Ózd, Hajdúnánás, SUSI. A csapatok körmérkőzések formájában döntötték el a végső sorrendet, így az idősebbeknél a SUSI első, még a fiatalabbaknál a második helyen zártak a lányok. Egy különdíjat is elhoztak a SUSI-sok, hiszen a torna legjobb játékosa Papp Dóra lett. GRATULÁLUNK!
EREDMÉNYEK:
1999-BEN SZÜLETETTEK:
Mátészalka - SUSI 10:25
Ózd - SUSI 7:27
SUSI - H.nánás 22:14
2000-BEN SZÜLETETTEK:
Mátészalka - SUSI 7:11
Ózd - SUSI 8:10
SUSI - H.nánás 2:3
A csapatok tagjai: Fodor Zsófia, Perényi Júlia, Rák Petra, Zombori Gréta, Csordás Dóra, Bajzáth Emese, Papp Dóra, Kovács Judit, Krenyitzki Sarolta, Pauleczki Kitti, Ferencz Dorina, Yaeger Anna - játékosok, Papp József – edző.


Hír még a SUSI életéből, hogy az egyesület a rendes éves közgyűlése 2009. április 16-án 18 órától volt, az Újbástya Rendezvénycentrumban. Az 1999-es foci csapat egy Nemzetközi labdarúgó tornára látogat május 2-án, Nyíregyházára. Az 1998-as fiú kézisek április 28-án Nyíregyházán lépnek parkettre a BEM – NYÍRSULI kupa keretei közt. A második SUSI Gyermekfesztivál időpontja is véglegessé vált, így 2009. május 10-én lesz megrendezve Sárospatakon, három helyszínen.
HAJRÁ SUSI!
 


 

www.susi.mlap.hu
/2009.04.20./
 

 

Újabb megyei versenyeredményekkel büszkélkedhet a Farkas Ferenc Művészeti Iskola

 

        
         

IX. alkalommal rendezték meg Kazincbarcikán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Zeneiskolások Kamarazenei Találkozóját. A kétévenként megrendezett találkozón a Farkas Ferenc Művészeti Iskola 3 kamaracsoporttal vett részt és velük értek el szép sikert…
 


 
 


 


 

1. csoport
Bodnár Mónika trombita
Pandák Péter trombita
Albert Áron harsona
Bányai Gábor baritonkürt - Felkészítő tanár: Kaszó Lajos

2. csoport - Dicséretet kaptak
Melles Marcell gordonka
Melles Tivadar gordonka
Bundzik Tímea tanárnő zongora - Felkészítő tanár: Fehérné Sulyok Éva

3. csoport - Nívódíjat nyertek
Fuvolazenekar (Karacs Mónika tanszaka)
Felkészítő tanár: Karacs Mónika


 

További fotók>>>

/2009.04.20./
 

 

Foci: az eredmény szép, az edző mégsem elégedett

 

        
         

Szép tavaszi időben láttuk vendégül Bodrogkisfalud futballcsapatát. Azzal a szándékkal érkeztek, hogy pontot, vagy pontokat raboljanak tőlünk, így a mérkőzés elején kemény harcok folytak a labda megszerzéséért – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke…
 


 
 


Koscsó István

Simkó Gábor

Zsófi József edző

Tőrös Károly szurkoló


 

Ezek sajnos időnként kakaskodáshoz, durvasághoz illetve dulakodáshoz vezettek, aminek eredménye sok kiosztott sárga és piros lap lett.
Néhány fontosabb esemény a mérkőzésről:

A 12. percben Simkó Gábor szép egyéni akcióból szerzett gólt.1:0
A16. percben a 16-oson belül Pothurszky Roland ügyes cselekkel játszotta magát tisztára és beadásából újra Simkó Gábor volt eredményes.2:0
A 37. percben egy dulakodásnak a bíró úgy vetett véget, hogy mindkét csapatból egy-egy játékost kiállított. Tőlünk Szőke Zoltánnak kellett elhagyni a pályát.
A 43. percben a kapura törő pataki csatárt a 16-os közelében a vendégek hátvédje szabálytalanul akadályozta, s mivel „utolsó ember” volt piros lapot kapott.
A második félidő első percében megszereztük harmadik gólunkat, most Simkó Gábor labdáját Pothurszky Roland értékesítette.3:0
A 69. percben Lukács István szögletéből Kerékgyártó Krisztián állította be a végeredményt. 4:0

Vélemények a mérkőzésről

Zsófi József edző:
Bodrogkisfalud csapata, akivel találkoztunk a mai meccsen, az élmezőny közvetlen közelében tanyázik annak ellenére, hogy 6:2-re nyertünk ott az őszi fordulóban. Egységes csapat benyomását keltette már ott is, de nem féltünk és nem is tartottunk tőlük, mégis nagyon gyengén játszottunk.

Többen tudásuk mélyén, tudásuk alatt játszottak. Egyszerűen sok fiatal játékos nem tudja elviselni az esélyesség terhét. Tudják, hogy hétről-hétre nyerni kell, mert különben nem tudjuk megszerezni a második helyet sem. Így, ezzel a teherrel nagyon rossz teljesítményeket nyújtanak és nyújtottak a mai mérkőzésen is.
Maximalista vagyok, ezért nem lehetek elégedett az eredménnyel, mert sokkal több gólt kellett volna rúgnunk. Gyermeteg hibákkal, ha nem is elszórakozták, de a befejezések annyira pontatlanok voltak, ahogy nem ebben az osztályban, hanem eggyel lejjebb sem illik. Senkivel sem vagyok elégedett. A jövőben több kell, le kell küzdeni ezt a kishitűséget. Fel kell szívni magunkat, hogy esélyünk legyen a jobb csapatok ellen.

Tőrös Károly szurkoló:
A bíró széthajigálta a meccset a sok sárgalappal. Egyébkén hajtós meccs volt. A mezőny legjobbjának Simkó Gábort láttam.

Az ifi csapatunk 3:1 arányban győzött!

Gratulálunk mindenkinek! Hajrá Patak!A következő két mérkőzését idegenben játssza csapatunk. Részletek az eseménynaptárban!
 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.19./
 

 

Újabb varázs A Művelődés Háza galériájában

 

        
         

Ha belépünk a kiállítóterembe, szép képeket látunk körben a falon, virágcsendéleteket, tájképeket, de híres festményeket, köztük Mona Lisát és a Lila ruhás nőt is. Csak közelebb lépve vesszük észre, hogy ezek nem festve, hanem varrva vannak. Aztán álmélkodva még közelebbről tanulmányozzuk az öltéseket, mint aki nem hisz a szemének…  (A képen Zeher Jánosné, a képek alkotója.)
 


 
 


Zeher Jánosné


Csatlósné Komáromi Katalin

Rádainé Bodnár Katalin


 

A GOBELIN kiállítást - amely a Gyógyító öltések címet viseli - 2009. április 17-én nyitották meg. Az alkotót és a nagyszámú érdeklődőt Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő köszöntötte, akitől a kiállítás után megtudtuk, hogy az idén már 3. alkalommal kerül olyan textiles anyag bemutatásra, ami nagyon közérthető, és az alkotás örömén kívül pontosan azokra a szabadidős, és az egyéni kreativitást befolyásoló tényezőkre mutat rá, aminek az ápolásában és ébrentartásában A Művelődés Házának is fontos szerepe van.
„Ahogy láttam a mai közönség nagyon rácsodálkozott arra, hogy mennyi szépséget és mennyi értéket rejt ez a kiállítás, de hogy mennyi energia, figyelem és összpontosítás szükséges ahhoz, hogy egy ilyen kép elkészüljön, azt csak az alkotó tudja” – fejezte ki elismerését az intézmény igazgatónője.

A kiállítást Rádainé Bodnár Katalin, textilrestaurátor nyitotta meg, aki a szakember alaposságával, de egyben a szépet kereső ember csodálatával jellemezte a kiállítást.

Tőle tudtuk meg, hogy gobelin a XV. században élt párizsi kelmefestő családról kapta a nevét, és hogy Magyarországon a legrégibb falikárpit Mátyás király trónkárpitja. Rádainé egy kiválasztott képet így jellemzett:
Az erdei tájat ábrázoló képen az élethű színek szinte kézzelfogható közelségbe hozzák a napos lejtőt. Elég egy pillantás és máris úgy érezzük, mintha magunk is ott állnánk valamelyik fa árnyékában…
Egy gobelin elkészítése több hónapra biztos elfoglaltságot ígér, alkotókedvet ad, elkészültével nyugalmat áraszt, vagy élénkítő hatással lesz a körülötte lévő emberekre Zita néni - aki 60-70 db kép alkotója - mindezt megtalálta képeiben, munkáiban, amelyeknek gyógyulását is köszönheti.
Kívánom, hogy ezek a gyógyító öltések kicsattanó egészséget adjanak számára még hosszú éveken át. Alkosson, kertészkedjen, együtt örüljön a családjával. Köszöntöm Zita nénit 70. születésnapja alkalmából is, amit néhány napon belül fog ünnepelni családjával – fejezte be megnyitóját a textilek szakavatott mestere.

Aki elgyönyörködik ezekben a képekben, talán kedvet kap, hogy maga is készítsen hasonlóakat. Rájuk gondolva kérdeztük meg Zeher Jánosnétól, hogy ő hogyan kezdte…

Először egy egészen kis képet készítettem - persze szerettem a kézimunkát, már előtte is sokat kézimunkáztam – és amikor megláttam az elkészült kicsike képet, akkor már kezdtem is a másikat. Az első időkben nem voltam még annyira igényes, mezei virágos képekből készítettem elég sokat, most inkábba festmények között vadászgatok, amikhez mindig igyekszem megkeresni a megfelelő színeket. Amikor a színek között válogatok, a színek világában elmélyedni - ez az, amit nagyon lehet szeretni.
Kérdésünkre Zita néni elmondta, hogy 1998-ban költöztek ide Sárospatakra a lányuk után, aki ide jött férjhez. Egyébként ő Boldogkőújfaluban született, de a férjével Alsózsolcán, nevelőotthonban dolgoztak. Sárospatakot nagyon megszerette, kedves, virágos városnak tartja - ami nem utolsó szempont, mert ők a virágot nagyon szeretik.

A kézimunkázást csak javasolni tudja: „Mindenkinek javaslom, mert én érzem a kezemen, ugyanis 15 évvel ezelőtt Parkinson-kórt állapítottak meg nálam, és most mégis ilyen állapotban vagyok. Nagyon szeretem ezt csinálni, leköt és minden gondról eltereli a figyelmem. Aki elkezdi, biztos, hogy meg fogja szeretni.” 

A kiállítás megtekinthető: hétköznap 10 – 18 óráig.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.19./
 

 

A hagyományok ápolása a Kincskereső Tagóvodában

 

        
         

A múlt értékeinek megőrzése, a hagyományok ápolása, a jeles napok, az ünnepek tevékenységek közbeni, az érzelmekre ható átélése határozza meg a Kincskereső Tagóvoda óvodásainak és óvodapedagógusainak mindennapjait elő – nyilatkozta Kovács Lászlóné mk. vezető…
 


 
 


Kovács Lászlóné


 

Az ünnepi alkalmak előtt napokkal-hetekkel természetes készülődés kezdődik a csoportokban. Ez jellemezte a Húsvét időszakát is. A csoportszobák díszítése, a mesék, dalok, mondókák, verses rigmusok, a húsvéti szokások felelevenítése, a napi tevékenységek az érzelmi ráhangolódást készítette elő.
Az óvónők nagyon fontosnak tartják, hogy munkájukat a szülők, nagyszülők is megismerjék. Ennek egyik formája az erre az időszakra szervezett nyílt napok, amikor a szülők betekinthettek a csoportok életébe, megfigyelhették az óvodai szokásokat, a tevékenységeket, az óvónők szeretetteljes gyermekre figyelő, de következetes nevelési gyakorlatát, a másik pedig a Húsvéti játszóház volt.

Az óvodában működő Néphagyományőrző munkaközösség tagjai a húsvéti időszakot a komálás hagyományának felelevenítésével zárják. A húsvétot követő vasárnap a fehér vasárnap. Régen ennek a napnak jellegzetes szokása a komálás vagy mátkálás volt, mely a fiatalok (lányok és legények) szertartásos barátságkötése, amit tojás vagy komatál cserével pecsételtek meg. Ez a barátság akár egy egész életre is szólhatott.

A csoportokban ilyenkor kelt, édes süteményeket sütnek, komatálat készítenek, majd a csoportok ellátogatnak egymáshoz komázni. Barátságuk jelképeként átadják egymásnak a komatálakat, kezet fognak egymással, majd zöldágak alatt bújva, zöldágjárást járnak. (Ez a tavasz, a természet megújulását jelképező énekes játék.) A ma gyermekeinek a néphagyományok tisztasága így mutat utat a jövő felé.


 

 További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.19./
 

 

Versbe zárt titok

 

        
         

A Művelődés Háza Könyvtárában április 16-án emlékeztünk meg a Költészet Napjáról. Veres Miklós, kisvárdai középiskolai tanár úr rendhagyó verselemzés keretében ismertette meg a nagyszámú közönséggel Ady Endre: Sírni, sírni, sírni című költeményének rejtett titkait – nyilatkozta Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 


 
 


Veres Miklós


 

Ady Endre életében – aki idén 90 éve halt meg - a halál fogalma kisgyermek korától fogva folyamatosan jelen volt, és költészetében is jelentős hatással bírt.

Előadónk szakavatott kézzel bontotta ki a versbe zárt titkot, és nyújtotta át a hallgatóságnak. Külön kiemelte az infinitívek (főnévi igenevek) általánosító, ugyanakkor felszólító szerepét, amelyek a befogadó számára a különleges hangulatot közvetítik. Az előadás befejezéseként Veres Miklós elemezte a diákság viszonyulását a költeményhez.

Kádárné Szász Hilda előadásában meg is hallgathattuk a verset.


 

 További fotók>>>

/2009.04.19./
 

 

Tíz mázsa ponty érkezett a Berek-holtág vizébe

 

        
         

A közgyűlés által elfogadott ütemtervnek megfelelően 2009. április 15-én a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület megtartotta az idén második haltelepítését, aminek köszönhetően a Hortobágyi Halgazdaság tavaiból 10 mázsa, háromnyaras ponty került a Berek vizébe – tudtuk meg Pingor Zsolttól, az egyesület elnökétől…
 


 
 


Pingor Zsolt


 

A következő telepítés májusban lesz, ami megalapozza a május 23-24-ei pontyfogó verseny halállományát. Erre a versenyre még várjuk tagtársaink jelentkezését. Jelentkezni az egyesület irodájában lehet.

Ugyancsak várjuk azok jelentkezését, akik az egyesület által szervezett Horgász Expo kiránduláson részt szeretnének venni. Ennek az időpontja: május 10, a részvételi díj pedig 1500 Ft.

Sajnáljuk, hogy csak kevesen – mindössze 7-en – vettek részt a 18-ára szervezett, régóta hirdetett Berek-takarítási akciónkban. Az ő munkájukat köszönjük!
Lesznek még hasonló munkák, amelyeknek értékét a maihoz hasonlóan a jövő évi tagdíjban jóváírjuk.


 

         További fotók>>>                               További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.18./
 

 

Európa-nap az ÁVG-ben

 

        
         

A középiskolai oktatás elsősorban a társadalomismeret és a történelemórák keretén belül találja meg a lehetőséget arra, hogy a diákokkal megismertesse az Európai Uniót. Magyarország csatlakozásának közelgő 5. évfordulója és a júniusi európai parlamenti választások alkalmából azonban külön Európa-napot rendezett az ÁVG 2009. április 6-án...

Rendhagyó óráikkal, játékos ismeretterjesztő foglalkozásaikkal, a kutatómunkát és kreativitást egyformán igénylő pályázataikkal arra törekedtek, hogy ne csupán száraz integrációs elméletet közvetítsenek, hanem gyakorlatias információkkal segítsék a fiatalokat. Hiteles támaszaik voltak ebben Antal Dóra (volt ÁVG-s diák), a Külügyminisztérium koordinátora és dr. Földy Ferenc, az EUvonal munkatársa.

A szakszerű eladói tevékenységen túl, a diákok egymást informáló, tudásukkal egymást is gyarapító, ösztönző munkája érdemelt figyelmet ezen a napon: a „kicsik” „Sokszínű Európa” nevet viselő plakátversenye, a 9-10. évfolyamosok prezentációi, ötletes dramatikus játékai egy-egy uniós országról. A felsőbb évfolyamosok kritikai hangot sem elvető „Az én Európám” címet viselő esszéi s az ÁVG-sek népszerű, a most Európa-foglalóvá alakított csapatjátéka tájékozottságot, nyitottságot közvetítettek, s mindenképp azt az integrációs alapgondolatot, hogy az Unió nem országokat egyesít, hanem embereket.


 
 


Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
/2009.04.18./
 

 

Rekordsúlyú harcsát fogtak a Berekben

 

        
         

 


 
 


Bettenbuch Krisztián


 

A Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület tagja, Bettenbuch Krisztián 27,3 kg-os harcsát fogott a Berek majális részén, 2009. április16-án 20 órakor. A harcsa 165 cm hosszú.

A fotót Klima János készítette, aki elmondta, hogy az egyesület az idén is meghirdette harcsafogó versenyét két kategóriában, a legtöbbet fogó, és legnagyobb harcsát fogó horgászokat fogják díjazni.
Klima János - aki maga is tagja az egyesületnek - felidézte a 3 évvel ezelőtti emlékezetes versenyt, amit 31 kg-os harcsával nyertek meg. Az idén még „csak” 20 kg alatti fogások voltak, tehát egyértelműen Bettenbuch Krisztián vezeti a versenyt, akinek ezt a fogást egy 30 dkg-os csalival sikerült elérni.


 

/2009.04.18./
 

 

Bemutatjuk Sikora Attila képviselőjelöltet

 

        
         

Sikora Attila a FIDESZ 2009. április 7-ei kampánynyitó eseményén jelentette be, hogy indul Sárospatak 6. számú választókerületében az időközi helyi választáson, a lemondás miatt megüresedett képviselői mandátum betöltéséért, aki a következőképpen mutatkozott be:
 


 
 


Sikora Attila


 

Sikora Attila vagyok, 44 éves pedagógus. Több mint 30 éve élek a Lakótelepen. Ezalatt az idő alatt rengeteg olyan problémával találkoztam mely az itt élő embereket érintette.

A 2006-os önkormányzati választások óta a Szociális és Egészségügyi Bizottság tagja vagyok. Ez idő alatt igyekeztem a hozzám forduló embereken segíteni. Ezt a tevékenységemet a jövőben is folytatni szeretném.
2009. június. 7-én az Európai Parlamenti választásokkal egyidőben lehetőségünk lesz képviselőt küldeni a Városházára is. Itt az ideje annak, hogy mi, a Lakótelepen élők is bekapcsolódjunk a városi döntéshozatalba.

A gazdasági és pénzügyi válság idején szükségünk van arra, hogy az Önkormányzat valós válaszokat adjon a kormány által létrehozott szociális válságra is. Ehhez a munkához ajánlom fel segítségemet, mert tudom, hogy sikereket csak közösen érhetünk el.


 

Törő Gábor
/2009.04.17./
 

 

Köztünk éltek…

 

        
         

A Holokauszt Emléknapján, 2009. április 16-án, az egykori zsidófürdő épületén lévő emléktábla előtt emlékeztünk meg a Sárospatakról elhurcolt zsidó polgártársainkról. Emlékbeszédet Hajdu Imre, Sárospatak Város Önkormányzatának kulturális tanácsnoka mondott…
 


 
 


Hajdu Imre


 

A megjelenteket Donkó József, az Önkormányzat oktatási szakreferense köszöntötte, majd Mózes Zsófia, az Árpád Vezér Gimnázium tanulója lépett a mikrofon elé, aki Radnóti Miklós: Sem emlék, sem varázslat c. versét szavalta el. A költő szavai mélyen megérintették a jelenlévőket:
De aki egyszer egy vad hajnalon arra ébred,
hogy minden összeomlott s elindul mint kísértet,
kis holmiját elhagyja s jóformán meztelen,
annak szép, könnyűléptű szívében megterem
az érett s tűnődő kevésszavú alázat…


Hajdú Imre emlékbeszédében irracionálisnak nevezte a történteket, a rémálomhoz hasonlítva azokat, amikkel az emberi elme küszködik, nem akarja tudomásul venni, hogy ez megtörténhetett… Nem merünk belegondolni, hogy mit érezhettek, akik összehúzódtak családtagjainkkal, de kitépték karjaikból a gyermekeiket…

Az emlékbeszéd után az Önkormányzat koszorúját Aros János alpolgármester helyezte el az emléktábla alatt, majd többen kifejezték kegyeletüket egy-egy szál virággal…

 
  Donkó József

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.17./
 

 

Folyik az egyeztetés a szociális bérlakások lakóival

 

        
         

Városunk képviselő-testülete elfogadta Sárospatak Város Önkormányzatának bérlakás koncepcióját. Az elmúlt héten minden bérlakásban élő bérlőnknek tájékoztatót küldtünk, melyben visszajelzést kérünk szándékáról az általa lakott bérlakással kapcsolatban – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János


 

Mint ismert Sárospatakon több mint 220 szociális alapon bérbe adott lakás van. A bérleti díjak nagysága változó, van olyan önkormányzati szociális alapon bérbe adott lakás, aminek a bérleti díja, 800 - 1000 vagy 1500 forint/hó volt. A belvárosban - például a Rákóczi utcán és környékén – található lakásoké magasabb, 5.000-6.000-7.000 forint/hó volt, amely néhány esetben már a vízdíjat is tartalmazta.
Mivel az önkormányzat is nagyon nehéz anyagi helyzetbe került, fölmértük, hogy mennyiből lehetne felújítani ezt a bérlakás-állományt, és több 100 milliós összeg jött ki. Ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy megpróbálja a szociális alapon bérbe adott lakásoknak a számát jelentősen csökkenteni.
A továbbiakban is lesznek olyan lakásaink, amelyeket szociális alapon kívánunk bérbe adni, ilyen például a Lavotta 59., valamint a Bartók Béla úti újonnan épített és megfelelő állapotban lévő lakásaink. Lesznek olyan lakások, amelyeket megtartunk, de nem szociális, hanem piaci alapon kívánunk majd bérbe adni, és lesznek olyanok is, amelyeket értékesíteni szeretnénk, tehát nem kívánjuk sem szociális, sem piaci alapon tovább bérbe adni.
 


 
Minden egyes bérlőt tájékoztattunk arról, hogy az általa lakott lakással milyen terve van az önkormányzatnak. Most várjuk a visszajelzéseket, hogy kik azok, akik meg kívánják vásárolni, és kik azok, akik lelépési díjért cserébe elhagyják a lakást, és kik azok, akik továbbra is igényt tartanának rá, akár szociális, akár piaci alapon, vagy az általuk lakott lakásban, vagy pedig a magas költségek miatt egy kisebb, esetenként a család létszámának növekedése miatt egy nagyobb lakásra.
A visszajelzések folyamatosan jönnek, a 230 lakásból körülbelül nyolcvanan jeleztek vissza és a nyolcvannak több, mint a fele adott olyan választ, hogy szeretnék megvásárolni a lakást. A vásárláshoz megfelelő konstrukciót biztosít az önkormányzat. Ha valaki egy összegben kifizeti a megállapított díjnak a 90%-át akkor 30% kedvezményben részesül. Aki azt választja, hogy 20 év alatt részletekben szeretné törleszteni az általa megvásárolt lakást, erre is lehetősége van, ekkor 20 % előleg befizetésével 20 év alatt törlesztheti a vételárat.
Mivel a lakbérek július elsejétől oly mértékben változnak, hogy pl. a 20 év alatti törlesztő részlet nem sokkal lenne magasabb, mint a fizetendő lakbér, ezért döntöttek nagyon sokan úgy, hogy inkább a sajátjuk után fizetnek, és így már a sajátjukat fogják lakni. Ezt később bármikor értékesíthetik, vagy örökségül hagyhatják családtagjaikra.

Jöttek olyan visszajelzések is, hogy ezek drasztikus emelések. Ez valóban így van, hiszen néhány esetben, több mint 300%-os emelést javasolt a képviselő testület. Megszabtunk egy minimál lakbért, így esetenként az eddigi, havonta fizetett 800 forintról most a minimális 3.000 forint/ hóra fog emelkedni a díj, ami valóban több mint 300 %. Én mégis úgy gondolom, hogy ma Sárospatak belvárosa környékén lakni havi 3.000 forintért, még mindig meglehetősen nagy támogatás, még akkor is, ha ezek kisebb komfortfokozatú lakások.
Kapunk is ezért nagyon sok kritikát azoktól, akik saját lakásban laknak, vagy albérletet fizetnek, hiszen tudjuk, hogy az albérleti díjak Sárospatakon 30-35, esetenként 40 ezer forintba is kerülnek.

Vannak a belvárosban összkomfortos lakásaink, vagy komfortos lakásaink, ahol az eddigi 6 – 7 ezer forint/hóról most bizony 18 – esetenként 20 ezer forintra fog nőni a lakbér. Összehasonlítva az előbb említett albérleti díjakkal, ez még érzésünk szerint, mindig jelentős támogatást jelent azoknak, akiknek nincs lehetősége saját lakást venni, vagy egy magasabb albérleti díjat kifizetni. Természetesen erre a radikális emelésre nem lett volna szükség, hogyha a mögöttünk lévő 8-10-15 évben megfelelő módon történtek volna a lakbérek emelései, és megfelelő módon történtek volna a lakások karbantartásai.

Nagyon sok, teljesen lepusztított állapotú lakásunk is van és sajnos nem csak külterületen, hanem a belvárosban is, például a Kazinczy u. 33, vagy a Kazinczy u.19. szám alatt.
Látható, hogy a benne élők nem törődtek a lakásokkal, a lakások tulajdonosa, kezelője pedig kellő anyagi háttér nélkül nem tudta megfelelő állapotba hozni azokat. (Megjegyzem, véleményem szerint nem is feltétlenül neki, hanem a bérlőnek kellett volna olyan állapotban tartani. Ez egyébként a bérleti szerződésben is benne van, miszerint a lakás állapotát, állagát a bérlőnek kötelező fenntartani).

Ezzel párhuzamosan természetesen tovább folytatjuk azt a tavaly elkezdett munkát, amely arra vonatkozott, hogy folyamatosan felmérjük, hogy kik azok, akik időközben már nem felelnek meg a szociális bérlakás adta kedvezményeknek - ők kiszűrésre kerülnek.
Fölmérjük, hogy kik azok, akik nem fizetik a lakbért, hiszen nagyon sokan vannak, akik ebből a havi 800- 1000- 1500 forintos tartozásból is képesek voltak több 100 ezer esetenként 1 millió forintos tartozást is felhalmozni. Ha gyorsan visszaosztjuk, akkor láthatjuk, hogy ők tudatosan több éve vagy évtizede nem fizették a lakbért.
Ezekben az esetekben nincs pardon, az ilyenkor szokásos jogi lépcsők betartása után, vagyis felszólításra, ügyvédi felszólításra, bírósági végzésre, majd pedig végrehajtásra és kilakoltatásra kerül sor. Sajnos több esetben volt már erre példa, illetve ebben a hónapban is három újabb kilakoltatás lesz a fent említett okok miatt.

Szintén kiszűrjük azokat a lakókat, akikről tudjuk, hogy „szocpolos” lakást építettek Sárospatak környékén, amelyet albérletbe adnak akár 20-25 ezer forintért, és közben önkormányzati lakásban laknak a városban 2-3 ezer forintos lakbért fizetve.
Az ilyen viselkedés tűrhetetlen és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezt megszüntessük. Itt sem egyszerű a helyzetünk, hiszen nem mehetünk oda, és nem tehetjük ki őket az utcára, hanem az előbb említett jogi lépcsőfokokat betartva kerülhet csak sor a kilakoltatásra.
Természetesen a jelenlegi bérlőink közül, nem szeretnénk ha bárki is utcára kerülne, éppen ezért a begyűjtött információk alapján megpróbálunk mindenkinek segíteni. Azoknak is akiknek lejárt, tehát határozott idejű szerződése van és még jogosultak lennének a szociális bérlakásra, és azoknak is akiknek határozatlan idejű szerződésük van.

Határozatlan idejű szerződés esetében, a család helyzetét átgondolva nagyon sokan döntenek úgy, hogy élnek az önkormányzat által felkínált lelépési díjjal. Így összeköltözéssel, ez a díj akár egy-másfél millió forint is lehet, ami bizony nekik hosszú időre megélhetést biztosít.
Bízom benne, hogy július elsejére, amikor életbe lép az új koncepció, mindenkinek megfelelő megoldást tudunk találni.

Törő Gábor
/2009.04.16./
 

 

Két ittas vezető és egy bozótvágó kés

 

        
         

Az ittas vezetés Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is kiemelt közlekedésbiztonsági probléma, amely a húsvéti ünnepek alkalmával még inkább fokozódhat – kezdte beszámolóját a húsvéti ünnepek eseményeiről Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője…
 


 
 


Bacsó Tibor


 

Erre való tekintettel az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a húsvéti ünnepek alkalmára, és ebben részt vettek a Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedési és közrendvédelmi osztályának beosztottjai is.
Az ellenőrzés célja, elsősorban az ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők kiszűrése, a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése volt, valamint kiemelten fontos feladat volt az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása, valamint a rendőri jelenlét biztosítása a húsvéti ünnepek alatt a közutakon.

Ez az ellenőrzés a Sárospataki Rendőrkapitányság szempontjából eredményesnek tekinthető, amelynek során az ünnepek alatt több mint 100 esetben alkalmaztunk alkoholszondát és ebből két esetben jelzett ittasságot a készülék.
Egy anyagi káros közlekedési balesetünk volt a szombati napon, ami igazából nem hozható összefüggésbe a húsvéti ünnepekkel, hiszen egy nagy motorkerékpáros nem ismerve a helyi útviszonyokat, motorkerékpárjával elindulás közben megcsúszott, felborult, és így okozott anyagi kárt egy parkoló gépkocsiban.

Más közlekedési baleset nem történt. Nyugodtan teltek az ünnepek, kivéve egy momentumát, amikor egy sárospataki lakos úgy döntött, hogy a húsvéti locsolkodást a kölni mellett kiegészíti egy 60 cm pengehosszúságú bozótvágó késsel, amelyet a hóna alá egy madzaggal rögzített és ezzel indult el locsolkodni. Sárospatak MÁV pályaudvarán fiatalokkal kötözködött és elővette ezt a kést is. A fiatalok értesítették a rendőrséget, ami után a férfit az intézkedő járőrök tetten érték, a bozótvágó kést lefoglalták, valamint előállították a Sárospataki Rendőrkapitányságon. Vele szemben különböző szabálysértések miatt eljárást kezdeményeztek.


 

Cziczer Katalin
/2009.04.16./
 

 

Az MSZP képviselőjelöltje ifj.Ladomerszky László

 

        
         

2009. április 16-án a Lakótelepen tartott sajtótájékoztatón ifj.Ladomerszky László bejelentette, hogy indul az időközi választáson Sárospatak 6.számú választókerületében, a lemondás miatt megüresedett képviselői mandátum betöltéséért…
 


 
 


ifj.Ladomerszky László


 

Hét évig éltünk itt a lakótelepen, és ma is, nap mint nap visszajárunk ide a szomszédos utcából ahová költöztünk. Itt játszunk a gyerekekkel a játszótéren - aminek a felújítása szemmel láthatóan nem készült el a szezonkezdetre. Ilyen aprónak tűnő, de az itt lakók számára mégis fontos dolgokkal, illetve hiányosságoknak a feltárásával szeretném segíteni az itt élő emberek életét.
Ezen kívül hamarosan újra megnyílik a panel program, amelyben pályázati lehetőség lesz a korszerűtlen panellakások felújítására. Ezekkel súlyos tízezreket tudnak megtakarítani a családi kassza számára az itt élők. Természetesen a pályázat megírásában is segítséget tudok nyújtani.

A Szocialista Párt színeiben ifjú Ladomerszky Lászlót indítjuk, aki három fiú édesapja, és a Lakótelep gondjaival hosszú időn keresztül, mint lakó is találkozott – kezdte ajánlását Hutkainé Novák Márta, az MSZP helyi szervezetének vezetője…

Azt gondoljuk, hogy felkészültsége, tanítói diplomája, gazdasági főiskolai végzettsége idegenforgalmi szakon és kommunikációs szakon, alkalmassá teszik arra, hogy képviselőként elinduljon és képviselőként dolgozhasson Sárospatakért, szűkebb környezetéért, a Lakótelepért.
Itt annyi ember él, akik különböző gondokkal, problémákkal, többnyire nehéz anyagi helyzetben élnek, ők minden gondoskodást, törődést megérdemelnek. Én azt hiszem, hogyha Ladomerszky Laciban bíznak meg - a kopogtató cédulák egyébként utalnak erre, hogy ez a bizalom megnyilvánul - én biztos vagyok benne, hogy tisztességesen, és jól fogja végezni ezt a munkát, ha a bizalmat a szavazatokban is megkapja.


 

Törő Gábor
/2009.04.16./
 

 

Tujaültetéssel folytatódott a kispataki játszótér szépítése

 

        
         

 


 
 


Szabó András


 

A jó ügy érdekében ismét szívesen gyűltek össze 2009. április 15-én a segíteni vágyók a kispataki játszótéren. A múltkori sövényültetés után több helyről kaptunk felajánlásokat dísznövények formájában – számolt be örömmel a játszótér szépítéséről Szabó András, Kispatak városrész képviselője…

Ezúttal tujákat ültettünk, hogy még szebb legyen a játszóterünk. Mivel további ígéreteket is kaptunk, így biztos, hogy folytatjuk az ültetéseket a tavasz előrehaladtával, az időjárás függvényében.

A mostani felajánlásért köszönet illeti Kistóth Andrást, akinek a lakosok nevében is köszönöm a méretes, szép tujákat. Szívesen fogadunk újabb felajánlásokat még a játszótérre, és Kispatak más területeire is.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.16./
 

Új típusú cégautóadó: április 20-án előszörSokan úgy gondolhatják, hogy jól ismerik a cégautóadót, hiszen már a 1995 decemberében kihirdetett személyi jövedelemadó törvény is tartalmazta azt. Az, hogy 2009. február 1-jétől annak előírásai már nem a személyi jövedelemadóról, hanem a gépjárműadóról szóló törvényben azonos néven – cégautóadóként - került újra szabályozásra, sokakat megtéveszthet.

A változás nem csak a szabályozás helyét érintette, attól sokkal mélyebb hatást váltott ki, mivel az átalakítást követően már nem jövedelem, hanem egy vagyoni típusú adózással szembesülhettünk.
Nézzük, hogyan változott 2009. február 1-től a szabályozás. Az adó tárgya, mely után adózni kell az a személygépkocsi lett, amely többé-kevésbé a jövedelemszerzést szolgálja.

Ennek alapján a nem magánszemélyeknek (tehát gazdasági társaságoknak, társadalmi szervezeteknek stb.) a magyar nyilvántartás szerint tulajdonukban lévő személygépkocsik után kell adót fizetniük. A kötelezettség alól a külföldi rendszámmal sem lehet kibújni, mert ilyen estben azt a használót terheli a cégautóadó, aki a személygépkocsi után belföldön költséget számolt el. A magánszemélyeknél azonban nem a gépkocsi birtoklása alapozza meg az adófizetési kötelezettséget, hanem az, ha személygépkocsijukkal kapcsolatban költséget számolnak el.

Adófizetésre azonban nem kötelezett az a magánszemély, aki személygépkocsija után kiküldetési rendelvény alapján számol el költséget, vagy akinek a munkába járásának költségeit munkaadója megtéríti, továbbá aki gépkocsiját pénzügyi lízingbe vette úgy, hogy közben költséget nem számol el.
Az adó mértéke a személygépkocsi hajtómotorjának hengerűrtartalma alapján differenciáltan, 1600 cm3 –ig havi 7.000 Ft, míg felette 15.000 Ft-ban lett megállapítva.
Az új cégautóadó – átvéve a korábbi szabályozás egyes mentességeit – különös méltánylást érdemlő helyzetben mentességet biztosít például: a megkülönböztető jelzéssel ellátott, valamint az egyházi továbbá a háziorvosi ellátáshoz szükséges személygépkocsikra.

Az új cégautóadót negyedévente – a negyedévet követő év 20-áig – kell az állami adóhatóság felé 0901 számú bevalláson bevallania és egyben megfizetnie az érintetteknek.


/2009.04.15./
 

 

Feltámadásünnep az orgona feltámadásával

 

        
            

2005. szeptember 15-én szolgálta hangjával legutoljára a gyülekezetet a sárospataki Mooser orgona. A hosszú némaság után 2009. április 12-én az ünnepi örömhír továbbadásában újra szerepet vállalt a hangszer, és hangja kísérte a: "Krisztus feltámadott, kit halál elragadott.

Örvendezzünk, vígadjunk, Krisztus lett a vígaszunk Allelujah..." kezdetű ősi éneket. A már helyükön levő sípsorok megmutatták mind a lágy, mind a búgó, mély tónusukat Sipos istván orgonista keze alatt. A május 17-re kitűzött szentelésig hátralevő egy hónapban még a hangolás aprólékos munkáját végzik a szakemberek, de az orgona külső képe már elnyerte végleges formáját, gyönyörűségesen emelve a templom szépségét.
 


 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2009.04.15./
 

 

Kreatív Varázssziget a Városi Könyvtárban

 

        
         

 


 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina


 

A Művelődés Háza Könyvtárában április 7-én volt a Kreatív Varázssziget húsvéti foglalkozása. Ezen alkalommal a húsvéti ünnepekre készültünk a nagymamákkal, anyukákkal és a gyerekekkel. A foglalkozásról Krenyitzkyné Sárosi Krisztina számol be…

A foglalkozáson húsvéti díszpálcát és tojáspálcákat készítettek el a résztvevők. A díszpálcához először a kifújt tojásokat megfestettük és felfűztük, majd szalagokkal díszítettük, ezáltal egy mutatós dekorációt kaptunk. Az elkészült munka méltó dísze lett a közelgő ünnepnek.

                                                                             
További fotók>>>


 

Cziczer Katalin
/2009.04.15./
 

 

Húsvétváró játszóház a Kincskereső Tagóvodában

 

        
         

Április 3-án, péntek délután ünnepi készülődés hangulata és jó illatok lengték be óvodánk zsibongóját. Hagyományainkhoz hűen az ünnep közeledtével húsvétváró játszóházba hívtuk és vártuk a családokat, szülőket és gyerekeket – számolt be az eseményről Hubainé Józsa Magdolna tagóvoda vezető…
 


 
 


Hubainé Józsa Magdolna


 

Óvodánk nevelőközössége a gyerekek nevelése, személyiségformálása mellett mindig nagyon fontosnak tartotta a szülőkkel való közvetlen kapcsolat kialakítását, megtartását. A tartalmas hétköznapok és élménygazdag ünnepnapok mellett számos óvodán kívüli esemény szervezésével igyekszünk ennek megvalósulását segíteni.

Ilyenek a játszóházi összejövetelek is, melyeket évek óta egy-egy ünnephez kapcsolódva szervezünk. Ezek az együttlétek az együttmunkálkodás öröme mellett alkalmat adnak a tartalmas, kötetlen beszélgetésekre, az emberi kapcsolatok elmélyítésére is. Ugyanakkor a közös ünnepi készülődés színesebbé és lélekben is meghittebbé válik.

Húsvét ünnepéhez közeledve a gyerekek szüleikkel együtt tojást berzseltek, díszítettek, színeztek és kelt tésztából nyuszit, csigabigát, kalácsot… formáztak. Az együtt töltött jó hangulatú délutánon nagy örömünkre találkozhattunk a hét folyamán a nyílt napokon résztvevő leendő óvodásokkal és szüleikkel is.
A gyerekek nevében is köszönöm mindenkinek az előkészületekben és a szervezésben nyújtott önzetlen munkáját!
Szeretettel kívánok áldott, szép húsvéti ünnepeket, örömteli, derűs együttlétet minden családnak!


 

Törő Gábor
/2009.04.15./
 

 

Elkezdődött a közcélú munkások foglalkoztatása

 

        
         

Az „Út a munkához” program keretein belül folytatjuk a közcélú munkások felvételét. Mint már arról tájékoztatást adtam, kb. 250 közcélú munkás alkalmazására nyílik lehetőségünk, amely egy jóval nagyobb szám, mint a tavalyi évben – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János


 

A program nagy részét jónak tartom, hiszen olyan embereknek tudunk munkát biztosítani – még pedig a végzettségüknek megfelelő munkát – akiknek a helyzete a válság következtében kritikussá vált. A programnak köszönhetően új munkalehetőségek nyílnak, melyek biztosítják alkalmazásukat.
Nagyon sok érdeklődő van, mind az intézményeink részéről, mind pedig az alapítványok, civilszerveztek, kft-k, magánszemélyek részéről, akik szintén szeretnék kivenni a részüket ebből a programból.

Sajnos jelenleg lehetősége csak az önkormányzatnak, az önkormányzati intézményeknek, valamint a közfeladatot ellátó szervezeteknek van, de nekik is csak az önkormányzaton, vagy az intézményeinken keresztül.
Bízunk benne, hogy a programot rövidesen kibővítik, hiszen tőlünk sokkal hatékonyabb munkát tudnának végeztetni pl. a kisvállalkozások, ha alkalmazhatnának közcélú munkást, vagy állami cégek, pl. a vasút, illetve más nagyobb cégek egyaránt.


 
A 35 év alattiak foglalkoztatása keretén belül a program egy olyan pontot tartalmaz, amely a 8 általánost el nem végzetteket szeretné visszaültetni az iskolapadba. Eszerint az érintettek rendelkezésre állási támogatásért fogják pótolni a hiányosságot – vagyis a 7-8. osztály elvégzését -, amelyet valószínűleg tudatlanságból vagy szándékosan nem tettek meg néhány évvel ezelőtt. Az említett pont feltételei egyelőre még nem tisztázottak.

A program egyik leggyengébb pontja – ami saját véleményem szerint is rendkívül nagy hiányosság – hogy az 55 év feletti lakosokat nincs lehetőségünk foglalkoztatni, márpedig ebben a korosztályban is nagyon sokat szeretnének még dolgozni. Folyamatosan keressük annak a lehetőségét, hogyan tudnánk őket is foglalkoztatni.

A program másik nagy hiányossága, hogy azon munkanélküliek számára, akik nem felelnek meg a rendelkezésre állási támogatásnak, szintén nem biztosít lehetőséget. Ők is sokan vannak, dolgozni szeretnének, sajnos mégsem tudjuk alkalmazni őket.

A program nagy előnye viszont, hogy a bekerülési költség 95%-át támogatja az állam, és mindösszesen 5%-át kell hozzátenni az önkormányzatnak.
Ez forintosítva azt jelenti, hogy 1 közcélú foglalkoztatott 50-60 ezer Ft-jába kerül évente az önkormányzatnak, amit ki tudunk és ki is fogunk gazdálkodni, hiszen ez olyan kedvező feltétel, amellyel élnünk kell.

A közcélú munkások nagy részét eddig a Kommunális Szervezet alkalmazta. A legfrissebb információink szerint 70-80 fő alkalmazása van most is folyamatban. Ők az utak, a parkok fenntartását, karbantartását, felújítását végzik elsősorban, valamint az árokpartok, a Bodrog-part rendbetételéért felelősek.

A közcélú programból sokkal nagyobb részt kapnak most az önkormányzati intézmények, ahol inkább a magasabb végzettségűek foglalkoztatása kerül előtérbe, udvarosi, gondnoki, adminisztrátori, sofőri állásban. Jó példát kívánunk mutatni, hiszen nálunk a Hivatalban is több, mint 15 fő közcélú munkás alkalmazását kezdtük el.

Létrehoztunk egy különleges brigádot is, amely kizárólag cigány fiatalokból áll. Gulyás László vezetésével elvégezték a cigánytelep tisztítását, karbantartását, ugyanezt fogják tenni a Mandulás-hegy 2 előtt, ill. a Kutya-hegyen is.
Bízom abban, hogy ennek a munkának értelme is lesz, és hamarosan látni fogjuk a városban az eredményét.

Cziczer Katalin
/2009.04.14./
 

 

Könyvtári Internet Fiesta

 

        
         

 


 
 


Trembeczki Lászlóné


 

A Művelődés Háza és Könyvtára is csatlakozott a 10 éves Könyvtári Internet Fiesta rendezvénysorozathoz, ami 2009. március 23-tól - március 30-ig került megrendezésre. A Fiesta célja, hogy az Internet hasznos oldalát mutassuk be az olvasóknak – számol be a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár rendezvényéről Trembeczki Lászlóné könyvtáros…

Igyekeztünk minden korosztály számára programokat szervezni, az óvodásoktól kezdve a nyugdíjas korosztályig érdekes programokat kínáltunk a sárospataki és a kistérségi olvasók részére. Néhány cím a tartalomból: Ovi - net , Ismerkedés az egyszervolt.hu oldallal, Irodalom az Interneten, e-szolgáltatások időseknek, Játékos ismerkedés a városunk honlapjával.
Olvasóink ilyen módon megismerkedhettek az ismeretszerzés ezen új formáival.
 


 

További fotók ovis>>>    nagyi>>>      refisek>>>
 
Törő Gábor
/2009.04.14./
 

 

Sárospataki előadó a nyugat-európai magyarok jubileumi konferenciáján

 

        
         

50. alkalommal gyűltek össze az európai magyarok evangéliumi ifjúsági konferenciája résztvevői ( EMEIK ) a németországi Holzhausenben. A mai fiatalok mellett a jubileumi alkalomra eljöttek a mára már megőszült egykori konferenciázók is. A Bibliai előadásokra József története alapján Virágh Sándor sárospataki református lelkész kapott megtisztelő felkérést …valamint a magyarság helyzetének elemzését a téma alapján Itczés János evangélikus püspök végezte.
 


 
 


Virágh Sándor


 

Az ötven év eseményeire való visszatekintés mellett a téma ez volt: Otthon idegenben, - idegenben otthon.. Mindezt csoportos beszélgetések mélyítették el, valamint a konferencia programját átszőtték a beszélgetésre, lelki feltöltődésre, néphagyományok őrzésére biztosított alkalmak. Minden este népdalozással, anekdota és mesemondással zárult a nap, megrendezésre került a résztvevők Ki mit tudja, volt emléktárgyárverés, és gömöri mesemondós színház…

Maradandó élményt jelentett a Hernbornban tett látogatás, ahol Comenius tanult, és Szenczi Molnár Albert kinyomtatta a magyar nyelvre fordított 150 zsoltárt. A konferencia hagyományosan a nagyhét idején történik, a konferencia kórusa közreműködött a nagypénteki passiós Istentiszteleten.
Átfogó képet nyerhettünk az emigrációban élők sorskérdéseiről, az óhazával való kapcsolattartás mai lehetőségeiről, és szomorúan tapasztaltuk, hogy a politikai ígéretek ellenére a határon túliak helyzetének nem a javulása, hanem keresztyén szempontból kifejezetten a romlása következik be.
A leghatékonyabb eszköznek ma is a személyes kapcsolatok, barátságok számítanak a magyarság megőrzésére idegenben és a lelki közösségekhez való tartozás, melynek áldott eszköze ez a konferencia, amely öt évtizedes munkát és tapasztalatot tudhat magáénak.


 

További fotók>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2009.04.14./
 

 

Filmbemutató egy erdélyi templomról

 

        
         

Becse Tamás - aki operatőr a Zemplén TV-nél - filmjét mutatták be március végén Sárospatakon, a Református Egyház Lorántffy termében, ami a megragadó, székelydályai református templomról készült. A felújításra váró templom páratlan művészeti értéket képvisel, nem csak építészetileg, de freskóival és kazettás mennyezetével is…
 


 
 


Becse Tamás

Fülöp Szabolcs
 


 

Mint kiderült Becse Tamás nem is a templom miatt ment Székelydályára, de ahogy meglátta, úgy érezte, hogy neki is tennie kell valamit a templom megmentése érdekében, és ez a tenni akarás az ő esetében egy kiváló film formájában valósult meg. Az alkotó a film készülésének körülményeiről a következőképpen számolt be:

A film valójában két nap alatt készült el, ami akár rekordszámba is mehetne. Tulajdonképpen egy privát utazás kapcsán jártunk ott, nem a film készítése miatt, de engem annyira megragadott a templomnak a története, egyáltalán azok az állapotok, amik ott voltak, természetesen maga a szépsége is annak a templomnak, hogy arra gondoltam, hogy mi mást tehetnék – pénzzel nem igazán tudom támogatni – hogy legegyszerűbb, ha készítek egy filmet és ezzel támogatom, ezzel járulok hozzá a templom sorsának jobbra fordulásához. Úgy gondoltam, hogy a filmmel tudom segíteni a lelkész előadásait, amit sokszorosíthat, és szabadon használhat s templom javára.

Egy könyv is készült már a templomról és most, hogy kész lett a film is, úgy gondoltuk, hogy a kettőt együtt bemutatjuk Sárospatak és Sátoraljaújhely vallási közösségének, és azoknak, akik érdeklődnek a maradandó művészeti értékek, illetve Erdély iránt.

Ide utazott a templom lelkésze Fülöp Szabolcs is, aki a film levetítés után székely viseletben állt a közönség elé, és válaszolt a kérdésekre, elmagyarázva több, már alig látható falfestmény jelentését.

Köszönjük mindkettőjüknek, hogy közreműködésükkel képzeletben eljuthattunk Erdélybe, ahol gyönyörködhettünk ebben szép kis faluban és értékes templomában!


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.14./
 

 

Borvacsora, csak ínyenceknek

 

        
         

Új fogalommal ismerkedhetünk meg a Vár Étterem kezdeményezése révén, ez pedig a Borvacsora. Ez egy előre meghirdetett rendezvény, amikor a vacsorához egy borászt is meghívnak, sőt még egy sajtmestert is, akik minden szakértelmüket beleadva illesztik egymáshoz az ízeket, az ínyenc közönség nagy örömére…
 


 
 


Bakonyi Julia

 Maxime Belrepayre


 

Az utóbbi borvacsorán Sándor Tamás egri sajtkészítő működött közre, a Pajzos-Megyer Pincészet borát pedig Bakonyi Júlia, a cég kereskedelmi vezetője - aki a Rákóczi Pince idegenvezetője - mutatta be, aki a honlapunknak is beszámolt az estéről…

A „este” délben kezdődött, amikor 2-től 6-ig bor és sajt kóstolóval telt az idő. Ekkor Rosét, Hárslevelűt, és az FHM sorozatunkat (Furmint – Hárslevelű - Muskotály) lehetett kóstolni, mind a három a 2007-es évjáratból - nagyon friss, gyümölcsös, késői szüretelésű fehér borokról van szó.
A vacsoránál ötféle menü volt, amihez ötféle italt társítottunk, kóstolni viszont csak azokat a borokat lehetett délután, amelyek a vacsoránál nem szerepeltek.

A közönség nagyon hozzáértőnek bizonyult, látszott, hogy azokból a körökből kerültek ki, akik a gasztronómiai élvezeteket előnyben részesítik. Nagyon érdeklődőek voltak, sokat kérdeztek, és láthatóan jól érezték magukat. Végül is minden együtt volt ehhez, a jó ételek, a jó italok és a jó közönség is, ami jó hangulatot biztosított az egész estének.

A sikerhez nagyban hozzájárult a sajtos mester is, akivel mindegyik borunkhoz kiválasztottuk a megfelelő sajtokat. Még egy kis játékkal is szoktuk fokozni a hangulatot, az előző borvacsorán ez egy illatfelismerő verseny volt, most pedig egy bor-totó, aki legjobban válaszolt a 13+1 kérdésre,
ajándékot vihetett haza.
Végig velünk volt Maxim Belrepayre, a cég francia borásza, aki már jól megtanult magyarul és sok szakmai kérdésre ő válaszolt meg.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.14./
 

 

VERSPATAK a Költészet Napján

 

        
         

Nem először adunk hírt arról, hogy a Református Kollégium Gimnáziumában a Költészet Napja megünneplésének milyen különös módját választották. Idén a Polgármesteri Hivatalban találkoztunk szavaló „refis” diákokkal, akik közül Molnár Norbert 11.H osztályos tanulótól érdeklődtünk…
 


 
 


Molnár Norbert


 

2005 óta iskolánk minden évben rendez egy un. VERSPATAK nevű ünnepséget, amellyel a költészetet ünnepeljük, ami egybe esik József Attila születésnapjával.

A programkínálat évről évre egyre bővül. Először 12 órás volt az ünnepség, ami mostanra 24 órás nonstop előadássá nőtte ki magát, illetve ami eddig nem volt, idén iskolánk versköveteket küldött a város más intézményeibe, így pl. a Polgármesteri Hivatalba, az ÁVG-be és a Vay Miklós Szakképző Iskolába, ahol az a feladatunk, hogy iskolánkat képviseljük, és az ünneplést megosszuk másokkal – ez néhány vers elszavalásával történik.

Itt a Polgármesteri Hivatalban pl. Babits Mihály: Áldás a magyarra, és Novák Sándor: Sárospatak című versét szavaltuk el, a verskövetek pedig: Czinke László 10.H, Mizsák Noémi 13.E, Prezuczky Barbara 9.H és Fedor Mariann 10.E osztályos tanulók.


 

Cziczer Katalin
/2009.04.14./
 

 

Sárospatak vendége volt díszpolgárunk, Tőkés László

 

        
         

Kazinczy Ferenc születése 250. évfordulójának évében – ami a Magyar Nyelv Éve - 2009. április 9-én zarándokok érkeztek Sárospatakra, akik a nyelvújító szülőhelyéről, Érsemjénből indultak és Széphalom felé tartottak. A csoportot Tőkés László püspök, Európai Uniós parlamenti képviselő, Sárospatak díszpolgára vezette
 


 
 


Tőkés László

Dr. Hörcsik Richárd

Dr. Dienes Dénes


 

Az érkezőket Református Kollégiumban Dr.Dienes Dénes igazgató úr fogadta, a boltíves Gutemberg-terembe vezetve őket. A köszöntés és a nagy múltú - 478 éves - Kollégium szellemi hatásának rövid ismertetése után a polgármesternek adta át a szót…

Dr. Hörcsik Richárd polgármester megköszönte a szervezőknek, hogy Kazinczy Emlékévében ezt a zarándoklatot megszervezték, és ebből nem hagyták ki Sárospatakot. A vendégek köszöntése során megkülönböztetett tisztelettel fordult Tőkés László püspök, Európai Parlamenti képviselő felé, aki Sárospatak város díszpolgára. Visszaemlékezett a – már történelemnek tekinthető – 20 évvel ezelőtti időkre, amikor a zsúfolásig megtelt sárospataki református templomban Tőkés László szájából elhangzott a kulcsmondat: „Márpedig a sárospataki iskolát vissza kell adni a reformátusoknak!”.

Ezzel a mondattal indult el egy folyamat, amelynek eredményeképpen Sárospatak volt Magyarországon az első, ahol az egyház visszakapta iskoláját.
Emlékeztetett rá, hogy Erdélyt és Sárospatakot mennyi szál fűzi össze, név szerint említve többek között Cs. Szabó László esszéistát, aki nem tudott Erdélybe hazamenni, ezért Sárospatakot választotta végső nyughelyéül - a református temetőben nyugszik. Beszélt arról is, hogy Marosvásárhelynek valamikor közös iskolája volt Sárospatakkal.
A polgármester ezek után Kazinczy Ferencre, a nyelvújítóra emlékezett. Beszédében hangsúlyozta annak a 10 évnek a jelentőségét, amit Kazinczy a Sárospataki Kollégiumban 1769 és 1779 között eltöltött.

Tőkés László a folytatta a Hörcsik Richárd által elkezdett gondolatmenetet, Erdély és Sárospatak kapcsolatát illetően…

Amint hallottuk, szoros szálak fűzik Sárospatakot Marosvásárhelyhez. Ide menekült annak idején az iskola, de az is tudnivaló, hogy a Debreceni Kollégium a török hódoltság idején átmenekült Erdélybe, vagy Trianon után a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem Szegedre költözött. Természetes szálak, kapcsolatok, s a rokoni szálak százezrei fűznek bennünket össze. Kár volna hagynunk, hogy valaki is, mesterségesen kárt tegyen a mi összetartozásunkban. Ezért ápolnunk, építenünk kell ezeket a kapcsolatokat. Erre kiváló alkalmat kínálnak olyan évfordulók, személyiségek, mint amilyen Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója.

Sárospatak a felszabadulás ujjongásának az örömével töltött el, mikor alig, hogy megbukott Ceauşescu, egyik első utam ide vezetett. Díszpolgárrá választottak és az a megtiszteltetés ért, hogy a Tiszán innen - amelynek területére azelőtt még csak be sem tehettem a lábam - máris keblére ölelt és a Királyhágó mellékkel történelmi kapcsolatban lévén, ezen gesztus - díszpolgárság, kapcsolatfelvétel - révén állt helyre a normalitás.

Azóta sok előrehaladás történt, de legalább annyi visszahőkölés is. Önkormányzati szinten még jól tartjuk magunkat, de kormányzati szinten még rosszabb a helyzet, mint ezelőtt 19-20 esztendővel. Úgy látszik, hogy egy hosszú folyamat része ez, ami történik.
Szabó Zoltán Szerelmes földrajzával szólva, szeretnünk kell nem csupán szülőföldünket, ami egy elvont fogalom, hanem Sárospatakot, Sátoraljaújhelyt, Monokot, Érsemjént, Sződemetert - Kölcsey szülőfaluját, Arany János városát, Nagyszalontát, Váradot és a sort folytathatnám a végtelenségig…


 

További fotók>>>

Törő Gábor - Cziczer Katalin
/2009.04.13./
 

 

Üzen a tavasz

 

        
         

„Üzen a tavasz” címmel hívtuk olvasóinkat a soron következő irodalmi teadélutánunkra április 8-án A Művelődés Háza és Könyvtára olvasótermébe. Versekkel és képes –zenés bemutatókkal tettük színessé a jó hangulatú beszélgetést egy tea mellett. A jó hangulatú sorozatot a nyári szünet miatt ősszel szeretnénk folytatni - nyilatkozta Stumpfné Gyöngyösi Etelka...
 


 
 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka


 

A költészet - amely Marquez szerint: „ Ha a költészet nem arra való, hogy felpezsdüljön a vérem, hogy hírtelen ablakot nyisson arra, ami csupa titok, hogy segítsen felfedezni a világot, hogy árva szívemnek társa legyen a magányban és a szerelemben, az ünnepen és az elhagyatottságban, akkor mire való? „ - nekünk is segítségünkre volt és végig kísérte a teljes műsort.

A tavaszi ünnepkörön belül három téma köré csoportosítva idéztük az ünnepeket. A Költészet napja alkalmából József Attiláról emlékeztünk. A következő blokkban a közelgő Húsvétról beszélgettünk, ahol a húsvét történetéről egy bemutatót, majd Peter Carl Faberge, által készített „tojásokat” tekinthették meg a kedves vendégek.

Utolsó témakörként az anyákról emlékeztünk Mécs László: A királyfi három bánata, és Ratkó József : Zsoltár anyámnak c. versére készített bemutatóval. . A jó hangulatú sorozatot a nyári szünet miatt ősszel szeretnénk folytatni.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.13./
 

 

Továbbképzés a környezetvédelemről

 

        
         

2009. április 07-én, kedden a Mese Óvoda és Bölcsőde Carolina Tagóvodájában szakmai napot tartottunk az intézmény, illetve a vonzáskörzet óvónői részvételével – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, az intézmény vezetője...
 


 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes

Rák Miklósné


 

A továbbképzést a Környezetvédelmi Munkaközösség szervezte, melynek vezetője Kőrösi Lajosné óvónő. A program a Carolina Tagóvoda Mókus csoportjában zajlott, ahol a csoportvezető óvónők: Rák Miklósné és Bettenbuchné Dudás Marianna.

A továbbképzés témája a természeti környezetünkhöz, a Víz és a Föld Napjához kapcsolódott. A környezettel való ismerkedés, az óvodai nevelés teljes egészében érvényesülő folyamat. Általa a gyermekek az őket körülvevő szűkebb és tágabb természeti, társadalmi környezetükről olyan tapasztalatokat szereznek, amelyek az életkoruknak megfelelő biztonságos eligazodáshoz, tájékozódáshoz nélkülözhetetlenek.

Ez az ismeret segíti a gyerekek irányítottan és spontán szerzett tapasztalatainak feldolgozását, valamint fejleszti megfigyelő képességüket, képzeletüket, gondolkodásukat, emlékezetüket.

A gyermekek a természeti és társadalmi környezetükből szerzett tudást játékukban felhasználják, folyamatosan gyakorolják, munkatevékenységükben alkalmazzák. Mindezek megalapozására, illetve konkrét ismeretszerzésre, valamint a meglévő ismeretek gyakorlati alkalmazására láthattunk pozitív példákat a délelőtt folyamán.

Megfigyelték a víz tisztaságát nagyítón keresztül, majd becsukott szemmel illatok alapján állapították meg, hogy milyen anyagokat tartalmazhat még (mosószer, parfüm, tusfürdő, festék, stb). Ezekkel – s ehhez hasonló – érdekes kísérletekkel és tapasztalatszerzéssel igyekszünk a gyermekekben megerősíteni a környezet védelmének és tisztaságának fontosságát. Arra nevelni őket, hogy óvják és védjék a természet értékeit, az élő környezetet!


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.13./
 

 

Megyei döntőben a Rákóczi-s lányok

 

        
         

A körzeti bajnokságokat megnyerve 2 korcsoportban is a megyei döntőbe jutottak a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola leány kosárlabdázói. A IV. korcsoport mérkőzéseit 2009. március 30-án rendezték Miskolcon, ahol betegség és sérülés miatt sajnos csapatunkban csupán egy hetedikes és egy nyolcadikos játékos képviselte a „nagyokat”, s így gyakorlatilag szinte az egy korcsoporttal fiatalabb 5-6-osok játszották a mérkőzéseket - nyilatkozta Géczi Tamás felkészítő tanár...
 


 
 


Géczi Tamás


 

Ezért aztán bármennyire is igyekeztek a lányok, az erősebb fizikumú és képzettebb ellenfelekkel szemben esélyük sem volt a győzelemre.
Szépítettek viszont 2 nappal később, a III. korcsoport megyei döntőjében, ahol a két sportiskolás miskolci csapattól ugyan szintén vereséget szenvedtek, de a házigazda szerencsieket legyőzve sikerült az érmet jelentő 3. helyet megszerezniük.

Végeredmény: IV. kcs.
1. Szabó Lőrinc Ált. Isk. Miskolc
2. Bársony János Ált. Isk. Miskolc
3. Szirmabesenyő Ált. Isk.
4. II. Rákóczi F. Ált. Isk. Sárospatak

III.kcs.
1. Szabó L. Ált. Isk. Miskolc
2. Fráter Gy. Gimn. Miskolc
3. II.Rákóczi F. Ált. Isk. Sárospatak
4. Rákóczi Zsigmond Ált.Isk. Szerencs

A csapatok tagjai: Géczi Fruzsina 8.c, Korda Evelin 7.c, Boós Réka 6.b, Egyed Eszter 6.b, Fábián Krisztina 6.b, Szabó Adrienn 6.b, Szirom Petra 6.b,
Iván Katalin 6.a, Marczi Ágnes 6.a, Boós Gabriella 5.a, Laczkó Eszter 5.a, Móricz Vivien 5.a, Varga Délia 5.a.
Gratulálunk!


 

További fotók>>>                További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.13./
 

 

Olcsó, de hatékony kampányt tervez a FIDESZ

 

        
         

2009. április 6-án került sor Sárospatakon a FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség választási kampánya keretében az I. Országjáró címet viselő rendezvényre, ahol a zempléni szervezetek képviselői gyűltek össze. Vendégük volt Kubatov Gábor országgyűlési képviselő, a FIDESZ Országos Pártigazgatója…
 


 
 


Kubatov Gábor


Dr. Hörcsik Richárd


Tölgyesi Gergely


 

Az esemény házigazdája Dr. Hörcsik Richárd a választókerület elnöke volt, aki szavaiban összefogásra, és hatékony kampánymunkára ösztönözte a hallgatóságot.

Tölgyesi Gergely, kampányfelelős a találkozón elhangzottakat a következőkben foglalta össze:
A FIDESZ – Magyar Polgári szövetség egy rövid, olcsó, de annál hatékonyabb kampányt tervez a JÚNIUS 7-ei választást megelőzően. Az a határozott álláspontunk, hogy ebben a gazdasági helyzetben nem illendő komoly összegeket fordítani az emberek meggyőzésére. Ezért mi bízunk a tisztelt választópolgárok bölcsességében, és felelős politikai erőként tiszteletben tartjuk majd döntésüket. Arra bíztatjuk a többi pártot is, hogy fogja vissza a kampány-költségvetésüke, a Fidesz élen jár ebben a kezdeményezésben.

Úgy gondoljuk, hogy a magyar emberek pontosan látják azt, hogy merre tart az ország, milyen veszélyek fenyegetnek minket, milyen nehézségek vannak ma hazánkban a kormány 7éven át tartó elhibázott politikája miatt. Egyedül az MSZP-SZDSZ szövetség tehető felelőssé azért, amiért Magyarországot nagyságrendekkel rosszabb helyzetben érte el a válság szele, mint a többi európai országot. A gazdasági semmittevés, a támogatások elvétele, a hatalmas hitelfelvételek, az adóemelés, a megszorítások vezettek oda, hogy több ezren veszítik el munkahelyüket, és sok család nem tudja fizetni már az alapvető közdíjakat sem. Határozottan tiltakozunk a tervezett kormányzati intézkedések ellen, hiszen ugyanaz a bukott kormány, bukott párt akar ugyanolyan rossz intézkedéseket hozni, mint amilyeneket 7 éven át megtettek.

Ezért a FIDESZ szeretné világossá tenni, hogy a mielőbbi válságkezelés érdekében kitart az előrehozott választások mellett, hiszen csak egy széles felhatalmazáson alapuló kormány képes kivezetni Magyarországot a bajból. Ennek a változásnak fontos állomása lesz a JÚNIUS 7-én tartandó európai választások, ahol az emberek hitet tehetnek az új irány mellet, amelyet a FIDESZ képvisel. Tudjuk, hogy az emberek csalódottak, érződik a reménytelenség. De hisszük és valljuk, hogy van kiút, van remény, van esély és lehetőség. Hamarosan ismét elindulhatunk végre a rend, a biztonság és a növekedés útján.
Ehhez kérjük a tisztelt választópolgárok bizalmát, és kérjük, hogy akinek elege van a toporgásból, a megszorításokból, támogassa JÚNIUS 7-én szavazatával is, ezt megelőzően pedig ajánlószelvényeivel a FIDESZ új irányát.

Ehhez a munkához kaptunk erőt, bíztatást, sok hasznos tanácsot a felszólalóktól, akik kiemelték, hogy most minden eddiginél nagyobb szükség van az összefogásra és tenni akarásra itt Zemplénben is.

Dr. Hörcsik Richárd polgármester elmondta, hogy június 7-dike egy fontos dátum, de nem csak azért, mert ekkor eldönthetjük, hogy kit küldjünk az Európai Parlamentbe, hanem azért is, mert akkor alkalmuk lesz a szavazó polgároknak arra, hogy szavazatukkal véleményt mondjanak a hazánkban kialakult helyzetről. Sokan türelmetlenek és változást akarnak, akár a pénztárcájukat nézik, akár a politikai eseményeket. Az elmúlt heti események is azt bizonyítják, hogy a jelenlegi kormány képtelen kezelni a válságot, itt tisztább lapot kell ahhoz kezdenünk, hogy az ország kikerüljön a kátyúból. A június 7-dikei választás ugyan még csak arról szól, hogy kiket küldjünk az Európai Parlamentbe, viszont arról is véleményt mondhatunk, hogy valóban akarunk-e változást, vagy sem, ugyanis ennek a választásnak kihatása lesz a magyar belpolitikai életre. Éppen ezért arra kérem a zempléni polgárokat, hogy jöjjenek el és mondjanak véleményt szavazatukkal.

A kopogtatócédulák leadhatóak:
Személyesen: Sátoraljaújhely, FIDESZ Iroda, Kossuth tér
Sárospatak, FIDESZ Iroda, Rákóczi út 29.

Postai úton:
Szamosvölgyi Péter – 3980, Sátoraljaújhely, Jókai Mór utca 42.
Dr. Hörcsik Richárd – 3950, Sárospatak, Kazinczy út. 8.

Tölgyesi Gergely - kampányfelelős - www.valasztas2009.fidesz.hu


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.13./
 

 

Fordított nap volt az ÁVG-ben

 

        
         

A fordított nap nálunk, az Árpád Vezér Gimnáziumban úgy zajlik, hogy a szerepek felcserélődnek, diákjaink pártokat indítanak és a nyertes párt elnöke, valamint két helyettese fogják betölteni az igazgató és az igazgatóhelyettesek szerepét – számolt be erről a különleges napról Barkó Gábor, az ÁVG ez évi diákigazgatója
 


 
 


 


 

Ez éven a mi pártunk nyert, amelynek a neve This Cow, vagyis magyarul ez a tehén. Ezt a nevet onnan kapta, hogy kampányfilmünkben – amit sajnos nem sikerült levetíteni - egy tejmaffiát alakítottunk volna és a tejre asszociálva, a tehénre gondoltunk.
A fordított napon általában a diákságnak szervezünk programokat, én úgy gondolom, hogy az éven nagyjából sikeres programokat bonyolítottunk le.
Igazából az időhiány volt, ami nagyon kedvezőtlen volt számunkra, mert elég kevés időnk volt a felkészülésre, éppen ezért csodákat nem ígértünk senkinek.
Ettől függetlenül a párt tagjainak energiáját és idejét nem sajnáló munkáját mindenképpen értékeljük és ezúton is megköszönjük. A fő attrakciónk az-az iskola udvarán felállított paintball vagyis festékgolyó lövészet volt. Az aulában volt egy - úgy látom elég népszerűtlen - élő sakk, ez végül is a Harry Potter filmekben látott mintára készült volna.
Volt tollaslabdánk, röplabdánk, floorball-unk, focink, pingpongunk. Volt egy relaxációs szobánk, ahol teázni lehetett, volt egy pókerszobánk, és elvileg indítottunk egy számítógépes szobát is, ahol végül is csak internetezni lehetett, mert játékkal nem nagyon tudtunk készülni.

Úgy látom azért mindenki jól szórakozott és megtalálta a kedvére való időtöltést.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.13./
 

 

Egészségdélután

 

        
         

Április 1-jén, szerdán a természetismeret munkaközösség 3. alkalommal szervezte meg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában az egészségdélutánt, melyen változatos program várta az érdeklődőket. Az udvaron Kordáné Györki Erika szülő vezetésével aerobicozhattak a mozogni vágyók - számolt be a hét eseményeiről Szegediné Gonda Zsófia...
 


 
 


Szegediné Gonda Zsófia


 

Az iskola védőnői – Lukács Györgyné és Kiss Violetta –, valamint Klima Andrásné szülő segítségének köszönhetően vércukor-, vérnyomás-, testtömegmérésen, magasságmérésen, és látásvizsgálaton lehetett részt venni. Az ebédlőben egészséges ételek és italok kóstolására nyílt lehetőség. Voltak zöldség- és gyümölcssaláták, kecskesajtok, körözöttes szendvicsek, gyógyteák és banánturmix, nem is beszélve az osztályok által készített ötletesebbnél ötletesebb ételekről. Nagyon nehéz dolguk volt a zsűritagoknak, hogy kinek ítéljék a „legegészségesebb”, a „legízletesebb” és a „legötletesebb” kategóriák díjait. Végül az alábbi eredmény született: Legegészségesebb: 4.a osztály
Legízletesebb: 7.a osztály
Legötletesebb: 6.a osztály

„Az egészség a legnagyobb ajándék…” Egészséghét a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

Reméljük, aki eljött, jól érezte magát!


 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2009.04.13./
 

 

Ki mit tud a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
         

Április 7-én bebizonyosodott, hogy a Vay Miklós Szakképző Iskola tanulói nem csak a szakmájuk iránt érdeklődnek, de a hobbijukat is olyan szinten művelik, hogy azzal bátran felléphetnének akár nagyobb nyilvánosság előtt is, mint az iskolájuk családias közössége. A színes produkciókat bemutató vetélkedőről Szász Hilda tanárnő számol be…
 


 
 


Szász Tilda


 

A versenyt a diákönkormányzat, az ifjúságvédelem és az iskola vezetősége közösen szervezte azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson diákjaink számára egy kis önálló fellépésre, megmutatkozásra és természetesen értékes díjak megnyerésére. A versenyre különböző műfajokban jelentkeztek diákjaink. Minden műsorszám egyedi, különleges és más volt. A zsűrinek éppen ezért nehéz feladata volt.

Láthattunk, hallhattunk népzenét, néptáncot, hip-hop táncot, szájdobolást, hangszerjátékot, éneket és egy érdekes produkciót, egy trial kerékpár-bemutatót.
Vendégünk volt Dér Krisztina tanárnő a Farkas Ferenc Művészeti Iskolából, akinek köszönjük segítségét, és a verseny végén elmondott értékelését. A felnőtt zsűri mellett összeállt a DÖK tagjaiból egy diák-zsűri is, akinek feladata volt a „diáktársak díjainak” odaítélése a versenyzőknek.
A díjazást támogató cégeknek ezúton is köszönetet mondunk.

Támogatóink voltak: Bodrog Hotel, Don Patya Pizzéria, Épszer ZRT, Keszeg Horgászbolt, Kolumbia ruhásbolt, Kövér Cukrászda, Krajcáros Százforintos, Levi fotó, Nagy Ruhadiszkont, Vectra Barkácsbolt
 
A verseny résztvevői:
1. Balogh Attila 9a
2. Balogh Gyöngyi Zsuzsanna 9a
3. Fercsák Elemér 11d
4. Fercsák Krisztián 9b
5. Kovács Barnabás 9a
6. Márton László Pál 9c
7. Mihályi Dénes 11d
8. Sárosi Beáta Flóra 9t
9. Szidor Richárd 10a
10. Tóth Péter 12b
Nyerteseink:
I díj: Balogh Attila 9.a: beat-boksz (szájdob)
II. díj: Kovács Barnabás 9.a: ének
III. díj: Mihályi Dénes 11.d: trial bemutató
Különdíjak:
Tóth Péter 12.b: citera
Sárosi Beáta 9.t: hip-hop tánc
Balogh Gyöngyi és Fercsák Elemér: roma tánc

A diák – zsűri által kiosztott különdíjak:
Fercsák Krisztián 9.b: break dance
Szidor Richárd 10.a: néptánc
Balogh Attila 9.a és Kovács Barna 9.a

Az okleveleket és az emléklapokat a júniusi DÖK-i gálaműsoron adjuk át a versenyzőknek ünnepélyes keretek között. Szeretnénk, ha ez a verseny hagyománnyá nőné ki magát iskolánkban. Reméljük, az idei jól sikerült verseny után, jövőre többen felbátorodnak, és még többen megmutatják, mit tudnak. Hiszen tudjuk, hogy sokkal több tehetséges diák jár a Vay Miklós Szakképző Iskolába, mint amennyin az idén megmutatták magukat. k.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.13./
 

 

Megjelent Szabó Erika új könyve

 

        
         

Dr.Szabó Erika az USA-ban élő természetgyógyász-orvos, akinek célja, az alternatív gyógymódok integrálása a modern gyógyítás eszközeivel. Már a második könyvére hívjuk fel Olvasóink figyelmét, aminek két oka van. Az egyik az, hogy Sárospatak – Végardón született, a másik pedig, hogy egészségmegőrzést segítő könyveit érdemesnek találjuk arra, hogy felhívjuk rájuk Olvasóink figyelmét…
 


 
 


Dr. Szabó Erika


 

… hiszen mi sem fontosabb az egészséges életmódnál, az egészséges táplálkozásnál és annál, hogy a tünetekből időben felismerjük, ha betegség fenyeget bennünket…
A most bemutatott könyvének címe: Házi tünetmagyarázó. Amint a weboldalán leírja, a célja nem a laikus öndiagnosztika elősegítése, hanem a beteg és orvosa együttműködésének megkönnyítése. Minél tájékozottabb a páciens, annál pontosabban képes tüneteit elmondani, aminek következménye a tünetet kiváltó okok gyorsabb megállapítása és kezelése.

Tüneteket, szervezetünk jelzéseit minden nap tapasztaljuk valamilyen formában. A tünetek, bár sok esetben kellemetlenek, nagyon fontos információk szervezetünk működéséről. A fájdalom különböző testrészekben, izgatottság, kézremegés, étvágytalanság, memória zavarok, zsibbadás, emésztési zavarok, ájulásérzés, szaglás, ízérzet csökkenése mind fontos jelzések amikkel a szervezet tudtunkra adja hogy valamilyen szervi vagy működési hiba történt.
A tünetek, tünetcsoportok listája gyors áttekintést ad például a lázat okozó betegségek okaira, mik okozzák ha kísérő tünetként fejfájás, köhögés, hányinger, szédülés, duzzadt nyirokcsomó, bőrkiütés társul hozzá. Milyen betegségek okozhatnak hasi fájdalmat, mik lehetnek a kiváltó okok amikor a hasi fájdalmakat láz, fejfájás, hányinger kíséri.

Weboldalán bővebb információkat kaphatunk a könyv tartalmáról, kapcsolatba léphetünk a könyv szerzőjével és meg is rendelhetjük a könyvet.
Doktornőnek további eredményes gyógyító munkát és jó egészséget kívánunk!  


 

Cziczer Katalin
/2009.04.13./
 

 

Kedves Sárospataki Polgárok!

 

        
         

Húsvét a keresztyén - keresztény egyházakban a feltámadásnak és az élet reménységének az ünnepe. Ilyenkor évszázadok óta együtt emlékezünk a pataki templomok csöndjében a nagyheti eseményekre: Krisztus szenvedésére, halálára és feltámadására – köszönti Olvasóinkat a húsvéti ünnepek alkalmával Dr. Hörcsik Richárd polgármester…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd


 

Húsvét jelentőségét az üres sír mutatja számunkra igazán, ami eleinknek egykor hitet és reménységet adott itt Patakon is, úgy ad ma is: van feltámadás, van megváltás!
Ez adjon hitet és erőt azoknak, akik reménytelen körülmények között élnek, különösen az időseknek és betegeknek, és mindazoknak, - legyen az idős vagy fiatal, munkás vagy munkanélküli - akik napi gondokkal, problémákkal küzdenek. Legyen ez a Húsvét mindnyájunk számára a reménység ünnepe!
De a Húsvét egyben a tavasz eljövetelének, a természet megújulásnak az ideje, amihez itt Sárospatakon is sok-sok kedves szokás kapcsolódik.
A Húsvét az összetartozás kifejezésének az alkalma. Lehetőség a családoknak, a baráti közösségeknek a városban, hogy megújítsák az egymáshoz fűződő kötelékeket. Tegyük mi is ezt!

Legyen ez a Húsvét városunkban, a családok és közösségek megújulásának az ünnepe!

Kívánok minden kedves pataki és Patakról elszármazott polgárnak, öreg pataki diáknak a világ minden táján, áldott húsvéti ünnepet!


 


Törő Gábor
/2009.04.12./
 

 

Együtt könnyebb – munkaértekezleten egyeztetett a polgárőrség a rendőrséggel

 

        
         

Április 03–án találkozott a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőivel a sárospataki és a kistérségi polgárőrség vezetője, Klima János. A munkatapasztalatok értékelése mellett megállapodtak a polgárőrök szakmai képzéséről is…
 


 
 


Klima János


 

A megbeszélés során értékelték az elmúlt negyedév munkáját. A pataki polgárőrök az első negyedévben 1556 órát teljesítettek. A rendőrséggel tartott közös szolgálati órák száma 527 óra volt. Ezen időszakban a rendőrség és a polgárőrség együttműködése jónak mondható. A polgárőrség munkáját elősegíti a rendőrség vezetőivel és állományával kialakított kollegiális kapcsolat, és a városért való tenni akarás.
A találkozón megállapodtak dr. Téglás Istvánnal, a kapitányság vezetőjével, hogy a közrendvédelmi és a közlekedési osztályvezetők előadásokat tartanak majd a polgárőrök részére.

A polgárőrséget felkereste ezen időszakban egy sárospataki lakos, vállalkozó is, mivel ügyfélfogadó nap volt. Elmondása szerint jónak tartja a polgárőrök munkáját, mivel csökkenni látja ezen a területen az esti órákban randalírozók számát.
Annak pedig különösen nagyon örül, hogy az üzlete közelébe működik a polgárőr iroda, mert ez az üzletének nagyobb biztonságot ad.
A továbbiakra is sok sikert kívánt a pataki polgárőrök munkájához.


Téglás István

 


Cziczer Katalin
/2009.04.12./
 

 

Bográcsozás helyett sövényültetés

 

        
         

Jól választotta meg a napot április 4-én Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselője, hiszen ez a szombati nap az első, igazán tavaszias napok közé tartozott, amikor sok jelentkező akadt egy kis sövényültetésre. Ezzel azt is bizonyították, hogy nem csak közös bográcsozásra hajlandóak, hanem ha kell, a szerszám nyelét is megfogják…
 


 
 


Szabó András


 

Régi probléma egy kerítés hiánya a Dózsa György úti játszótéren – számolt be a munkáról Szabó András. Számtalanszor jelezték az itt lakók, hogy egy sövénnyel le lehetne zárni a labda útját, hogy nehezebben pattanjon az úttestre.

Mivel az Önkormányzati költségvetés nem tette lehetővé ennek finanszírozását, ezért saját magam jártam utána, és a tiszteletdíjamból vásároltam 300 tő fagyalt. Kispatakon segítő kézből sosincs hiány, így nem volt probléma megszervezni az ültetést. Volt aki a karókat gyártotta le, volt aki a szerszám nyelét fogta meg, más pedig a vízről gondoskodott, így szombat délelőtt sikerült elültetni a töveket.
Kérem az itt lakókat, vigyázzunk rá, hogy később a sövény tudjon vigyázni a gyerekeinkre. Köszönöm a segítségét mindenkinek, aki részt vett az ültetésben.

Itt szeretném jelezni, hogy felajánlásokat kaptunk tuja, fenyő illetve más dísznövények formájában, amiket előre is köszönök, és meg fogjuk találni a helyét mindegyik növénynek.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.12./
 

 

Régióbajnok a SUSI

 

        
         

Lassan a véghajrájához érkezik a 2008/2009-es kézilabda Országos ADIDAS bajnokság. 2009 februárjában az 1999-es lányok főlényesen nyerték a megyei bajnokságot, így jogot szereztek a három megyét átölelő Kulcsár Anita Régió döntőjében való szereplésre – tudósítja olvasóinkat Belicza János, a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola elnöke…
 


 
 


Beliczs János


 

Ezt az eseményt 2009. április 5-én rendezték Ózdon, ahol a „B” csoportba kerültek a SUSI-s fiatalok. Mindkét csoportmeccsüket megnyerve, simán jutottak el az elődöntőkig, ahol a Fehérgyarmati DSE csapata várt a gyerekekre. Ügyes játékkal nyerték a mérkőzést, és készülhettek a Gyöngyös elleni döntőre. Hatalmas csatában 16:13 arányban győztek, és lettek régióbajnokok.
A rendezvényről az első két csapat jutott az országos elődöntőbe, ami nagyon nagy siker a sportolók és a SUSI életében. GRATULÁLUNK!

A csapat tagjai: Papp Dóra, Fodor Zsófia, Perényi Júlia, Rák Petra, Zombori Gréta, Csordás Dóra, Bajzáth Emese, Krenyitzki Sarolta, Pauleczki Kitti, Ferencz Dorina, Yaeger Anna - játékosok, Papp József – edző.

Eredmények: SUSI – Óhatvan DSE 19:7
SUSI – Mátészalka KC 10:17
SUSI – Fehérgyarmat DSE 16:8
SUSI – Gyöngyösi Sportiskola 16:13

Végeredmény: 1. Sárospatak SUSI
2. Gyöngyös SI
3. Fehérgyarmat
4. Óhatvan
5. Miskolci Sportiskola
6. Mátészalka

További hírek a SUSI életéből:
- Az egyesület a rendes éves közgyűlését 2009. április 16-án 18 órától tartja, az Újbástya Rendezvénycentrumban.
- Az 1998-as és a 2000-es foci csapat egy nemzetközi labdarúgó tornára látogat április 11 és 18-án, Füzesabonyba.
- Az 1998-as fiú kézisek április 28-án Nyíregyházán lépnek parkettre a BEM – NYÍRSULI kupa keretei közt.
- A második SUSI Gyermekfesztivál időpontja is véglegessé vált, így 2009. május 10-én lesz megrendezve Sárospatakon, három helyszínen.
- Nemsokára érkeznek a NUPI-s pályázatból vásárolt termékek, eszközök az egyesület számára (labdák, kapuk, bóják, megkülönböztetők, melegítők, labdatartók stb.), így már a tavaszi szünet után birtokba vehetik a gyerekek. HAJRÁ SUSI!  www.susi.mlap.hu


 

További képek>>>

Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola
/2009.04.12./
 

 

Diákhét a Refiben

 

        
         

Ez év tavaszán is megrendezésre került a Sárospataki Református Gimnáziumban a „Diák”, vagy „Csendes” hét 2009. március 31. és április 6. között. A diákhét a Kálvin évhez kapcsolódva kapta a „Kálvin és az iskola” címet.
Ez a hét is Istennel és egymással való találkozás alkalmai lehettek azok számára, akik részt vettek a hét a rendezvényein. A tanítási órák után a sportrendezvényeken a diákok revansot vehettek a tanárokon. Esténként pedig evangelizációs (lelki) alkalmak várták a refiseket. Különleges élményt jelentett, hogy a programokat a diákokkal együtt szerveztük meg. Ez a közös munka tudott az egész hétnek egy fiatalos lendületet adni. A lelki alkalmakat, áhítatokat színesítették meghívott lelkészek, tanárok (Kiss Klára, Barnóczki Anita, Tar László, dr. Dienes Dénes, Misák Marianna)

A gazdag programok kapcsán nagy örömöt jelentett, látni, hallani, hogy milyen tehetséges diákok vesznek körül bennünket. A csütörtök esti Teaház alkalmán az ügyes kezek, a pénteki nyelvi estén a versek énekek, hangulatos műsorszámok, a szombati hangversenyen a csodaszép hangok és hangszerek játéka kapott szerepet.

A Kálvin évhez kapcsolódva, szombaton délután, öt helyszínen előadásokat tartottunk. Egy kis időutazásra is sor került, hiszen az előadások „fáradalmait” városnéző lovaskocsizással pihenhettük ki. Vasárnap délelőtt a diákjaink a környező gyülekezetekbe látogattak el, hirdetve igével, versekkel, énekekkel a virágvasárnapi, húsvéti örömhírt. A programokban gazdag hetet a kibocsátó istentisztelettel zártuk.


 
 Sárospataki Református Gimnázium
/2009.04.12./
 

 

Kistérségi vers- és prózamondó verseny

 

        
         

2009. április 7-én került megrendezésre a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a Költészet Napja alkalmából meghirdetett vers- és prózamondó verseny. 3. és 4. osztályos tanulók nevezhettek magyar írók vagy költők műveivel. 35 tanuló képviselte a kistérség iskoláit: Vajdácska, Tolcsva, Kenézlő, Erdőhorváti, Sárospatak (Árvay, Refi, Rákóczi) - nyilatkozta Horváth Istvánné, körzeti munkaközösség-vezető...
 


 
 


Horváth Istvánné


 

A zsűri (Kőszegi Bertalanné, Gaál Antalné, Livják Józsefné) három kategóriában értékelte a nagyon jól felkészült tanulókat.
 
A helyezettek a következők:
3. osztály vers
I. hely Fodor Zsófia II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sp.
II. hely Papp Dóra II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sp.
III. hely Gócs Annabell Sárospataki Reform. Koll. Gimn. és Ált. Iskola

Különdíj: Séra Kornél Sárospataki Reform. Koll. Gimn. és Ált. Iskola
Repei Anna M.E. Árvay József Gyakorló Ált. Iskola

3-4. osztály próza
I. hely Kállai Noémi 4.o. Sárospataki Reform. Koll. Gimn. és Ált. Iskola
II. hely Molnár Anna 4.o. Körzeti Általános Iskola Kenézlő
III. hely Géczi Ákos 3.o II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sp.
Különdíj: Bodnár Dóra 3.o Általános Iskola Vajdácska

4. osztály vers
I. hely Fedor Zsófia M.E. Árvay József Gyakorló Ált. Iskola
II. hely Dékány Lea M.E. Árvay József Gyakorló Ált. Iskola
III. hely Móré Zsófia Sárospataki Reform. Koll. Gimn. és Ált. Iskola

Különdíj: Göttli Vivien II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sp.
Tamás Ilka Sárospataki Reform. Koll. Gimn. és Ált. Iskola
Kelemen István Általános Iskola Tolcsva


 

Gratulálunk a résztvevő és nyertes tanulóknak és a felkészítő pedagógusoknak! Köszönjük a zsűri munkáját, a szponzorok (Sárospataki Közoktatási Szakmai Szolgáltatás, Apáczai Kiadó és az RFV-Sárospatak Nonprofit Kft.) hozzájárulását! További jó munkát és sok sikert kívánunk!


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.12./
 

 

Hiányzott a buzdítás Húsvét szombatján

 

        
         

Gyér érdeklődés mellett játszott kézilabdacsapatunk Húsvét szombatján 29:29-es döntetlent a pillanatnyilag első helyen álló Fehérgyarmat csapata ellen, akik mögött 3 ponttal vagyunk lemaradva. Nem sok hiányzott a győzelemhez - talán csak a szurkoló buzdítás – hiszen szinte végig vezettünk 1-2 ponttal, a legvégén mégis kis híján kikaptunk. Medve Róbert, aki döntetlenre billentette vissza a mérkőzést…
 


 
 


Simák György


Medve Róbert


Papp József


 

Simák György edző a következőképpen értékelte a mérkőzést: A mostani meccsen az ellenfél fizikailag és szellemileg is jobb volt, mi nem tudtuk a saját játékunkat játszani, ezért alakult így az eredmény. Mindazonáltal nagyon sok bumeráng-gólt kaptunk, a ziccereket nem tudtuk belőni, négy hetest kihagytunk, aminek csakis lehetett volna az eredménye, hogy kikapunk, de szerencsénk volt, hogy döntetlenre sikeredett a mérkőzés.

Annyiból baj, hogy nem nyerünk, hogy megmaradt Fehérgyarmat és közöttünk a 3 pont különbség – folytatta az értékelést Papp József szakosztályvezető – játékos. Viszont Fehérgyarmatnak még nagyon nehéz mérkőzései vannak hátra, ugyanis még megy Hajdúnánásra, ill. megy hozzájuk Hajdúböszörmény csapata, ahol akár mind a két meccset el is bukhatja – de meg is nyerheti. Tehát nem a mi kezünkben van a sorsunk a bajnokság végkimenetelét illetően, hanem az ellenfelek eredményei fogják eldönteni, hogy hányadikok leszünk. Ha a hátralévő négy mérkőzésünket megnyerjük, akkor a 3. hely valószínűleg meglesz, de az is közrejátszik, hogy az előttünk lévő két csapat mit fog egymással játszani.

Visszagondolva a meccsre, 27-24-nél úgy éreztem, hogy akár nagyobb gólaránnyal is nyerhetünk, de akkor volt egy ziccer hibázás, és Fehérgyarmat pillanatok alatt helyreállt: csinált onnan egy ötös szériát és megfordította a meccset. 27-24-ről átvették a vezetést. Ezek után már csak a szerencsén múlott, hogy döntetlenre ki tudtuk hozni a legvégén a mérkőzést. Összességében jobb fizikai állapotban lévő, szervezettebb és egységesebb csapat hullajtott itt el nálunk egy pontot.

Az előző időszakról olvassák el Kovács Zsolt visszatekintését:
Az utóbbi két mérkőzését nagy fölénnyel nyerte a címvédő Sárospatak, így joggal mondhatjuk, hogy; kézilabdásaink elkapták a fonalat. A tavaszi szezon egészét nézve is szépen menetelnek az STC-s kézilabdások. Eddig veretlenek. Egy döntetlen csúszott be idegenben pályára lépve, a nagy ellenfél Hajdúböszörmény ellen. Reménykedünk hát a hasonló folytatásban.

2009. 03. 29. 11:00 Sárospatak TC Nyírbátori VKC 30 : 22 (14 : 11)
A nyírbátori mérkőzés egészére jellemző volt a hullámzó teljesítmény. Bár a győzelem nem volt kérdéses, de a mérkőzés folyamán a különbség folyamatosan változott. A nyírbátoriak nagyon harcosan és kitartóan tartották magukat, kellemetlen perceket okozva ezzel a hazai gárdának. A kitartásuk kb. az 52. percben fogyott el. A végjáték egyértelműen a címvédőé volt és állították be a végeredményt.

2009. 04. 05. 16:00 Nádudvari SE Sárospatak TC 24 : 31 (7 : 13)
Nádudvarra összeszorult gyomorral érkeztek meg fiaink. Kemény mérkőzésre számíthattak. Nádudvar mindig nehéz ellenfélnek bizonyult és a hazai pálya is nekik kedvezett. Ennek ellenére a tavaszi idén legjobb formáját hozta csapatunk. Simák György edzőnk is így nyilatkozott a mérkőzés után. Szép összeszedett, csapatjátékkal egy hihetetlen arányú győzelmet arattak és hagyták így védjegyüket Nádudvaron a „pataki harcosok”. Szerencsére a második félidőre olyan különbséget sikerült kijátszaniuk, hogy még a megerősödő hazai pálya előnye is kevésnek bizonyult ellenünk.

Részletek, jegyzőkönyvek elérhetőek majd a http://www.stchandball.mlap.hu/ honlapon.


 

További fotók>>>             Amatőr film a meccs végéről a YouTube-on>>>

Törő Gábor
/2009.04.12./
 

 

III. Országos Szóló Néptáncverseny

 

        
         

 


 
 


Kovács Borbála

Sajószegi Gábor


 

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület 2009 június 5-7-ig rendezi meg a III.Országos Szóló Néptáncversenyt, mely egyben országos tanulmányi verseny is. Erre 7 regionális selejtezőből lehetett bejutni, ahol a versenyző gyermekek (közel 500-an), a szakmai zsűritől pontszámokat kaptak.

A ponthatárt elért táncosok bekerültek a döntőbe Szarvasra, ahol a versenybizottság korcsoportonként helyezéseket adhat ki, valamint a táncosok elnyerhetik a "Pántlikás" és "Kisbokrétás" címet.

A 4 korcsoport szerint induló táncosok, két táncanyagból készültek fel és 2 perces improvizációt adtak elő. Nagyon sok ügyes és bátor táncos csemete adott számot rátermettségéről és tánctudásáról.

A zsűri sok szempont (öltözet, viselkedés, előadás, stílus, táncanyag-ismeret) alapján értékel. Mindkét kategóriában (kötelező és szabadon választott) fontos a koreográfiai elemeket nélkülöző, saját motívumkészletből építkező, stílusos, rögtönzött táncolás.

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola minden ilyen versenyen részt vesz a tanulóival, így igyekszik öregbíteni Sárospatak és az iskola hírnevét.

Két évvel ezelőtt Boglyasovszky Bianka és Máji Gábor fődíjas lett. Idén 4 táncos tanuló jutott be az országos döntőbe:
Dékány Lea - Csoma Zoltán (bodroghalmi csárdás)
Kállai Noémi - Varga Petra (bélyi csárdások)

Felkészítő tanárok: Kovács Borbála-Sajószegi Gábor


 


/2009.04.12./
 

 

Idegen nyelvi est

 

        
         

Az idén 2009. április 3-án került sor az idegen nyelvi est bemutatására. A Református Kollégium Gimnáziumában nagyon népszerű a lassan hagyományossá váló idegen nyelvi est.

Ennek ékesszóló bizonyítéka a műsorban fellépő tanulók száma és a nagyszámú közönség. A műsor anyaga nagyon változatos volt: dal, tánc, jelenet, vers és országismeret követték egymást. Tanulók megmutathatták tehetségüket a legkülönbözőbb műfajokban. A műsorszámokból kis ízelítőt láthatnak az érdeklődők iskola honlapján, illetve a youtube.com-on

                                                                                                    További képek>>>


 
 


A Református Kollégium Gimnáziuma
/2009.04.12./
 

 

Ügyeskedj a könyvtárban!

 

        
         

 


 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina


 

A könyvtárban március 30-tól április 8-ig az” Ügyeskedj a könyvtárban!” foglalkozássorozat zajlott. A foglalkozásokon a nagycsoportos óvodások és az általános iskolák alsó tagozatos tanulói vettek részt - tájékoztatja az olvasókat Krenyitzkyné Sárosi Krisztina...

Nagy örömünkre 27 osztály illetve csoport jelentkezett a környező településekről és a helyi iskolákból, óvodákból. A foglalkozásokon a közelgő húsvéti ünnepekre készültünk versekkel, mesékkel, dalokkal és a kézműves tevékenység sem maradhatott el.

A gyerekek szívesen láttak hozzá a tojásfestéshez és különböző húsvéti díszek elkészítéséhez, amelyek között mindenki talált saját ízlésének megfelelőt. A húsvét jelképei is részei voltak a munkadaraboknak. Készült nyuszis ablakdísz és szalvétagyűrű, báránykás mécsestartó, kakasos tojásmelegítő.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.12./
 

 

Húsvéti készülődés

 

        
         

A húsvéti szokásokról a Néphagyományőrző Óvodák Egyesületének kiadványából szeretnék néhány gondolatot idézni – mondta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Mese Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetője.
 


 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

A „Húsvét – régebben az ébredő természet, a tavasz kezdetének ősi ünnepe volt. Ma a kereszténység legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadása.
Legfontosabb szerepet a víznek tulajdonítottak. Tették mindezt a víz külsőleg-belsőleg tisztító, gyógyító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit alapján. Ezt példázza húsvét hétfő régi elnevezése, a vízbevető hétfő is.
Húsvéti szokások – a locsolás, mely elsősorban az eladósorú lányok szépség és egészségvarázslata volt. Régebben a lányokat folyó- vagy kútvízzel locsolták, ma inkább kölnivel. A locsolás jutalma elsősorban hímes tojás, de vidékenként változik, pl.: virág, hímzett kendő. A húsvéti tojás a termékenység szimbóluma, piros színe, díszített héja fokozza a jelentőségét.
A tojás nemcsak a húsvéti locsolkodásban játszott fontos szerepet, hanem a húsvétot követő vasárnapi komálás vagy mátkálás alkalmával is.
A tavasz érkezésének jelképezésére, köszöntésére sok helyen szokás volt a zöld ághordás, zöld ágjárás. A zöld ág megjelenítője a barka. A megszentelt barkának a rontásban és a gyógyításban, de még a dörgés és villámlás elhárításában is fontos szerepet tulajdonítottak.”

Ezen hagyományokat az óvodai nevelésünkben is igyekszünk felidézni, ápolva ezzel a régi szokásokat. Jó példa volt erre a Mese Óvoda és Bölcsőde székhelyintézményében a húsvéti tojásfestés, amikor is az intézmény minden csoportjában szüleikkel együtt hímes tojásokat festettek és díszítettek a gyerekek. Húsvéti nyuszit és vadkacsát is simogathattak az óvoda udvarán, mely különleges élményt jelentett számukra. Ezzel is fokozva az ünnepre való érzelmi és hangulati készülődést. Közben fiúk, lányok együtt mondogatták a húsvéti locsolkodó versüket, mely így hangzik:

Erre szaladt nyuszi anyó
épp az előbb titokban.
Elmesélte, hogy e házban
piros tojás mily sok van.

Azt is mondta, hogy a virág
csak úgy szép, ha locsolják.
Eljöttem hát meglocsolni,
a ház nagyját, s apraját.

Legyen e házban békesség, szeretet.
Kívánok mindnyájuknak
szép húsvéti ünnepet!


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.11./
 

 

Keresztút a „pataki Golgotára”

 

        
         

Több éves szokása a sárospataki római katolikusoknak, hogy Húsvét előtt keresztet visznek fel a Mandulás-hegyre, a "pataki Golgotára", hogy kicsit jobban átérezzék Krisztus szenvedését. Az idén a keresztútra Dombi Ferenc káplán vezetésével került sor…
 


 
 


Dombi Ferenc

Koleszár Krisztián


 

A menetre a nagyhetet megelőző hét szombatján került sor, amikor eddig nem tapasztalt létszámban, több mint százan tették meg a hegyre vezető utat, a nyáriasan meleg időben. Jövőre bizonyára még többen lesznek, hiszen a régi és új egyházi énekek hangja messzire hallatszott - hívogatóan...

Főtiszteletű Dombi Ferenc káplán vezetésével indult a városi keresztutunk a Bazilikából. A résztvevők között ott voltak a leendő kis elsőáldozóink, a bérmálkozásra készülő fiataljaink, a Református Gimnázium diákjai, a plébánia ifjúsági hittancsoportja, valamint a kedves szülők és hívek.
 
A 14 stáció a bazilikából indulva a Mandulás felé a város egy-egy pontján megállva hangzott el. Az imádkozó menet a stációk közötti részeket énekekkel töltötték ki, amelyek között az ismert Hozsanna imakönyv énekei mellett, ifjúsági énekek is elhangzottak.

Közreműködött az egyházközség ifjúsági énekkara és szólistái: Stumpf Júlianna, Bodnár Emese és Koleszár Krisztián.

A rendezvényről szerkesztőségünket Koleszár Krisztán tudósította, aki felhívja a figyelmünket a szombaton este 20 órakor kezdődő Húsvéti Vigiliára (Feltámadási szertartás és körmenet), valamint az

ÜNNEPI MISERENDRE:
Húsvétvasárnap: 9.00, 11.30 és 18 óra
Húsvéthétfő: 9.00, 10.30 (este nem lesz szentmise)


 

További fotók (indulás)>>>            További fotók (a hegyen)>>>        
 

        


Törő Gábor
/2009.04.11./
 

 

Húsvéti Istentiszteletek a Református Templomban

 

        
         

 


 
 


Virágh Sándor


 

Aki a Húsvét ünnepében nem csupán a természet megújulását, az életerők kiteljesedését, hanem Krisztus feltámadását látja és vallja, és lelki közösségben is keresi a megszentelés lehetőségét, a következő alkalmakon vehet részt a református templomban – kaptuk az ünnepi Istentiszteletek rendjét Virágh Sándor református lelkésztől…

Április 12-én hajnali 5 órakor feltámadási Istentisztelet, 10 órakor úrvacsorás Istentisztelet, 17 órakor úrvacsorás Istentisztelet. Húsvét 2. napján hétfőn 10 órakor és 17 órakor Istentisztelet a legátus szolgálatával.
A Debreceni hittudományi Egyetemről érkezik az ünnepi követ ifj Bertha Zoltán személyében, aki Dr. Bertha Zoltán egykori pataki művész-tanár unokája. Szeretettel várunk minden családot Isten házába.
Örömben, reménységben, hitben megélt húsvétot kíván mindenkinek a református gyülekezet.


 


Református Lelkészi Hivatal
/2009.04.11./
 

 

A Költészet Napja Sárospatakon

 

        
         

2009. április 9-én a Költészet Napja alkalmából irodalmi rendezvényt szervezett az Újbástya Rendezvénycentrum és a Sárospataki Irodalmi Olvasókör, amiről Halász Magdolna, az Olvasókör elnöke tudósítja Olvasóinkat...
 


 
 


Halász Magdolna


Veres Miklós


 

A program nyitányaként Radnóti Miklós: Nem tudhatom, valamint a Sem emlék, sem varázslat c. versét hallgattuk meg Kádárné Szász Hilda kitűnő tolmácsolásában, majd Siska Tamás igazgató szívélyesen köszöntötte a nagy létszámban megjelent érdeklődőket.

Ezután A remény, a rettegés rétege Radnóti Miklós költészetében c. Veres Miklós, a jeles kisvárdai irodalomtörténész szemléletes előadásában mutatta be a 100 éve született költő tragikus életútját, nagyhatású poézisét.
Megtudhattuk, hogy a tehetséges, doktori diplomával rendelkező Radnóti életében a félelem, a rettegés állandóan jelen volt, a remény adott erőt mindezek elviseléséhez. Döbbenetes adat, hogy az „erőltetett menet” Bortól Abdáig tartó 900 km-es távolságon, a kimerült rabok étlen-szomjan 50 napig vonultak, naponta csaknem 20 km-t gyalogolva. Radnóti különös élete, munkássága példa lehet a huszonegyedik század embere számára. Segíthet a kilátástalan, nehéz helyzetben a megpróbáltatások elviselésében. Reménységet adhat a mindennapjaink küzdelméhez, az életünk továbbviteléhez.

Ha a Húsvét előtti napokban Radnóti erőltetett menetéről és „kínhaláláról” hallunk, óhatatlanul Krisztus szenvedése és halála jut az eszünkbe. Így volt ezzel Veres Miklós is, amint ez kiderül az előadás után elmondottakból…

Radnóti születésének 100. éves jubileumi évfordulóján nem is annyira a születéséről és nem is annyira az abdai tömegsírban végződő sors lezárásáról, halálról, hanem a szenvedéstudatról, s nagycsütörtökön természetesen a szenvedés miértjéről, annak fölvállalásáról, afféle Radnótis képviselő arc formálásáról próbáltunk közösen eszmét cserélni a hallgatósággal. Képviselőről, nem politikai értelemben, hanem abban a jelentésben, hogy a Krisztus arcot, a teremtő arcát mennyire viseli magán testileg, lelkileg, fizikailag, mennyire hordozta. Tudjuk, hogy önként keresztelkedik ki, nem gyermekkorban, hanem felnőttként teszi ezt meg. Tanára, professzora, a cserkész mozgalom kiváló vezetője Sík Sándor kereszteli ki római katolikussá, és azt is tudjuk, hogy ez az, ami aktuálisan nagycsütörtökön Radnótiban megtaláltatja velünk, azt a Krisztuskövető magatartást, ahol az ő erőltetett menete, személyesen az ő keresztútja.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.11./
 

 

Ön dönt! Iszik, vagy vezet?

 

        
                  

A közelgő húsvéti ünnepek alkalmával közútjainkon fokozottan kell számolni az ittas járművezetők megjelenésére. Az ittas járművezetés Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is kiemelt közlekedésbiztonsági probléma, ami a húsvéti ünnepek alakalmával még inkább fokozódik – hívja fel a gépjárművezetők figyelmét az ellenőrzések gyakoriságára Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
 


 
 


Bacsó Tibor


 

A fentiekre való tekintettel fokozott közúti ellenőrzés elrendelésére került sor, az Országos Rendőr Főkapitányság Rendészeti Főigazgatója által, amely vonatkozik a Sárospataki Rendőrkapitányság állományára is.
A fokozott rendőri ellenőrzés végrehajtása az a húsvéti ünnepek ideje alatt történik, amelynek célja elsősorban az ittas vagy a bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők kiszűrése, a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése és az agresszív szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása.
Az ellenőrzések célja, a közlekedési baleseteket megelőzése, a közlekedés biztonságának, illetve a közlekedők biztonságérzetének növelése Húsvét ünnepének alkalmával. A Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedési és közrendvédelmi állománya is részt vesz ebben a fokozott közúti ellenőrzésben, ezért minden gépjárművezetővel szemben, akit ellenőrzés alá vonunk, alkoholszondás ellenőrzést fogunk alkalmazni.


 

Megváltozott 208 január 20-tól a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet amely a  közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról rendelkezik.

Jelentősen változott az ittas vezetés esetén követendő eljárás. Az új szabályozás szerint az intézkedő rendőrnek, ha a járművezetőnél ittasságot jelez az alkoholszonda akkor minden esetben el kell venni a vezetői engedélyt.

 

Az új szabályozás szerint

 

             A rendőr a vezetői engedélyt a helyszínen elveszi, ha 

 

a) a járművezető azzal gyanúsítható, hogy közúti veszélyeztetés [Btk. 186. §], a közúti baleset során maradandó fogyatékosságot, halált, kettőnél több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséget okozó [Btk. 187. § (2) bekezdés], illetve a járművezetés ittas vagy bódult állapotban [Btk. 188. §] bűncselekményt követett el,

 

Tehát az alkalmazott alkoholszonda 0.8 ezrelék feletti véralkoholszintet jelent 

 

b) a jármű vezetője az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szr.) 42. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott ittas vezetés szabálysértésének elkövetésével gyanúsítható,

 

0.8 ezrelék alatti véralkoholszint esetén is el kell venni a vezetői engedélyt 

c) a járművezető járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, vagy a közlekedési igazgatási hatóság a vezetési jogosultságának szünetelését jogerősen elrendelte, 

d) gyanú van arra, hogy a vezetői engedély hamis, meghamisították vagy azzal más módon visszaéltek. 

gyanút megalapozza, ha

 - a vezetői engedély körözés alatt áll,

-  a nyilvántartás szerint a vezetői engedély kiadására nem került sor, vagy azt nem az engedélyben feltüntetett gépjárművezető részére állították ki,

- az okmányban javítás, törlés vagy más illetéktelen beavatkozás jelei észlelhetőek, illetve a vezetői engedély anyaga, kivitele a valóditól eltér.  

 

A vezetői engedély helyszíni elvételére vonatkozó rendelkezéseket valamennyi járművezetésre jogosító okmányra alkalmazni kell. (pl. segédmotornál a vezetői igazolványra is, lovas fogatnál a hajtási engedélyre) 

Cziczer Katalin
/2009.04.10./
 

 

HÚSVÉT FEKETE FEHÉRBEN - kortárs képzőművészeti kiállítás az Újbástyában

 

        
      

A Húsvét fekete-fehérben című kortárs képzőművészeti tárlat egy meghívásos rendszerben működő kiállítás. Az Újbástya Rendezvénycentrum találta ki a címet, amely meghatározta a Húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó tematikát is – számol be az április 3-án megnyílt kiállításról Siska Tamás, a centrum vezetője…
 


 
 


Siska Tamás


 

A felkéréssel - hogy alkossanak e tematika szerint – 28 kortárs képzőművészt kerestünk meg, akik között a kortárs képzőművészet legismertebb alakjai is szerepelnek. Aknay János, efZámbó István, feLugossy László, Krizbai Sándor, Puha Ferenc, Somogyi György, Stark István, Sz. Varga Ágnes, Wahorn András mellett városunk díszpolgára Urbán György, valamint a március 15-e alkalmából Kossuth-díjban részesült Vass Tibor miskolci költő és képzőművész is a kiállítók között van.
Helyi és környékbeli alkotók is képviseltetik magukat a nívós tárlaton: Csetneki József, Fazekas Balogh István, Molnár Irén, Repászky Béla, Repászky Ferenc, Szentirmai Zsolt, valamint Leeman Pascal.
A kiállítás tematikája és ötlete annyira megfogta az egyik alkotót, a jelenleg megyénkben, Mezőszemerén élő Wahorn Andrást, hogy sorozatot készít e címmel.
Az Újbástya Rendezvénycentrum nagyon büszke arra, hogy ilyen komoly névsor pozitívan reagált felkérésére, s összehozta ezt a szenzációs anyagot. Itt meg kell említeni a szakmai partner, az Art Ért Alapítvány, valamint Csetneki József nevét, akik rengeteget segítettek a kiállítás létrehozásában.
A kiállítás 2009. május végéig látogatható.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.10./
 

 

Sürgős dolgokról döntöttek a rendkívüli testületi ülésen

 

        
        

Április 8-án, szerdán délután 16 órára polgármester úr rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze. Ennek oka az volt, hogy néhány napirendi pont esetében a döntés meghozatalával nem tudtuk megvárni az április 24-ére kitűzött testületi ülést - számolt be a rendkívüli testületi ülésről Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János


 

Nyílt ülés keretén belül 4, majd zárt ülésen 2 napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület, valamint a fürdőben kialakítandó üzlethelyiségekre meghirdetett pályázat eredményéről tájékoztatta a képviselő-testületet Erdős Tamás, a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke.
Az egyik ilyen aktuális és halasztást nem tűrő napirendi pontunk az a Kommunális Szervezet igazgatói munkakörének betöltésére kiírt pályázatunk volt, hiszen mint ismeretes Mahalek István a Kommunális Szervezet igazgatója azzal a kéréssel fordult önkormányzatunkhoz, illetve polgármester úrhoz, hogy közös megegyezéssel bontsuk föl a munkaszerződést a vezetői megbízására vonatkozóan, hiszen olyan kedvező ajánlatot kapott egy környékbeli nagy cégtől, amelyet ő nem tudott kihagyni, egy nagy kihívásnak tekint elébe. Ezúton is kívánunk neki sok sikert az új munkakörében és köszönjük az eddig végzett eredményes munkáját, hiszen remélem, hogy mindenki számára látható, hogy az elmúlt évben a Kommunális Szervezet milyen eredményes munkát végzett a városban.
 


 
Ezt elfogadta a képviselő-testület és ugyanakkor kiírta a pályázatot, az átmeneti időszakra pedig Ágoston Andrást, a Kommunális Szervezet jelenlegi igazgatóhelyettesét, a város főkertészét bízta meg. A mai napon reggel találkoztam a művezetőkkel és Ágoston András úrral is, amikor biztosítottam őket az önkormányzat támogatásáról és elmondtam azokat a kérdéseket, amelyek a Kommunális Szervezet felé a képviselő-testület részéről igényként felmerülnek.

A Mese Óvoda és Bölcsőde József Attila úti épületének felújítására az előző képviselő-testületi ülésen egy pályázat benyújtása mellett döntöttek a képviselők, ehhez egy önerőt szabtak meg 2 millió Ft értékben. Időközben kiderült, hogy az önrész egy magasabb összeg, ezért ezt az összeget módosítottuk. Bízunk benne, hogy ez a pályázat nyertes pályázat lesz és így az általunk biztosított önrész a lehető legjobb helyre fog kerülni.

A Termálfürdő és Kemping területén a bérleti jog alapításáról szóló határozat került módosításra, valamint az RFV Sárospatak Non-profit Kft. részére nyújtandó tagi kölcsön biztosításáról döntött a képviselőtestület. Erre azért volt szükség, mert néhány szerződésben még nem tudtunk megállapodni, viszont kifizetetlen számláink vannak. Amíg a végleges megállapodás a szerződésekre vonatkozóan nem történik meg, addig így, kölcsön formájában tudjuk a kézpénzt rendelkezésre bocsátani.

Mint már említettem zárt ülésben tájékoztatót hallottunk Erdős Tamás úrtól, hogy kik nyerték meg a fürdő üzlethelyiségeire kiírt pályázatot. 8 pályázat érkezett be a 3 épületre, egy az északi bejáratban, egy a városi bejáratban és szintén a városi bejáratba egy éttermet hirdettünk meg. Mindhárom üzletre vonatkozóan talált nyertes pályázót az összevont bizottság, hiszen itt nem a képviselő-testület döntött, hanem a Gazdasági- és a Pénzügyi Bizottság együttes ülésen.
Most a szerződések megkötésnek az előkészületi munkái folynak. Bízunk benne, hogy így most már minden üzlethelyiségnek meglévén a bérlője, egy olyan szolgáltatást tudunk a felújított fürdőben biztosítani, amely még több vendéget vonz majd Sárospatakra.

Cziczer Katalin
/2009.04.09./
 

 

Lakossági fórumot tartott Kispatak képviselője

 

        
                  

A jó idő érkeztével Kispatakon is elkezdték a tavaszi munkákat. A hívó szóra mégis szép számmal gyűltek össze a lakosok a városrész fórumára, amit a görög katolikusok közösségi termében tartottunk meg 2009. április 2-án – nyilatkozta Szabó András önkormányzati képviselő…
 


 
 


Szabó András 


 

Megválasztásomkor azt terveztem, hogy minden lezárt évben számot adok az eltelt esztendőről. A tavalyi évben a járda pályázat befejezése meglehetősen elhúzódott, ezért került sor az idén tavasszal az összejövetelre.
A napirendi pontok között beszámoltam az elmúlt évről, a megjelentek tájékoztatást kaptak a nyertes pályázatokról, és a várható beruházásokról. A közbiztonságról Dr. Téglás István kapitányságvezetőtől, és Klima Jánostól, a Polgárőrség vezetőjétől kaptak tájékoztatót az egybegyűltek, akik felhívták a figyelmet a SZEM-re – a szomszéd szeme mindent lát –ha odafigyelünk egymásra, és azonnal értesítjük a rendőrséget akkor sokkal nagyobb az esélye a tettenérésnek, vagy a felderítésnek.

Ezek után a kérdéseké lett a főszerep, amelyeket igyekeztünk megválaszolni, ebben segítségemre volt az említetteken kívül Aros János alpolgármester, és Erdős Tamás tanácsnok úr is.
A fórum jó hangulatban telt, bár sajnos hátradőlni nincs okunk, hisz számos megoldásra váró feladatunk van még.
Végül ezúton is szeretnék köszönetet mondani a Telenkó házaspárnak, hogy helyet biztosítottak, a megjelenteknek pedig, az aktív részvételért.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.09./
 

 

Kulturális Találkozót rendezett a Mozgáskorlátozottak Egyesülete

 

        
        

A Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén - Térségi Egyesülete idén, március 21-én a pálházi Térségi Művelődés Házban rendezte meg a már hagyományosnak tekinthető, V. Kulturális Találkozóját. A rendezvényről Székely József, az egyesület elnöke számol be…
 


 
 


Székely József


 

A program egy kerekasztal beszélgetéssel kezdődött Vass Sándor és Sasvári Gyula írókkal, valamint Halász István és Gabriel Németh költőkkel napjaink kulturális életéről, továbbá arról az útról, melyet végig kellett járniuk ahhoz, hogy talpon maradhassanak - mint mozgáskorlátozottak - a művészi társadalomban.

A Kulturális Találkozó során igyekeztünk mind a mozgássérült, mind az ép művészeket közelebb hozni egymáshoz. Így a műsor iránt érdeklődő egyesületi tagok, valamint a társegyesületek képviselői egy egész napos program keretében ismerkedhettek meg Borsod-Abaúj-Zemplén Megye, valamint Királyhelmec és Tiszacsernyő íróinak, költőinek műveivel.

A fellépők között minden korosztály képviseltette magát a kisiskolásoktól kezdve a nyugdíjasokig. Műsoraik között szerepeltek magyar, nemzetiségi (szlovák, ruszin) és etnikai táncok, valamint kórusművek, népdalfűzérek.
A program keretében lehetőség nyílt több megyei, és határon túli mozgásában korlátozott személynek egy kiállításon való bemutatkozásra, ahol a legszebb képzőművészeti alkotásaikat vonultatták fel. A kiállítás látogatói így láthattak kézimunkákat, olajfestményeket, grafikákat és festett üvegeket is. A rendezvényt a Nemzeti Civil Alap Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma támogatta.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.09./
 

 

Baba-Mama Klub

 

        
                  

 


 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina


 

A könyvtárban március 26-án került megrendezésre a Baba- Mama Klub soron következő összejövetele. Ezen alkalommal a gyermekek nyelvi fejlődése volt a téma. Vendégünk Egyed Tiborné logopédus volt, aki érdekes előadást tartott a beszédfejlődés legfőbb állomásairól - számolt be a délelőttről Krenyitzkyné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtáros...

A nyelvi fejlődés és mozgásfejlődés összefüggéseiről is hallottunk információkat. Könyvajánlással hívta fel a kismamák figyelmét a mese és az élő mesélés fontosságára, amely nagymértékben befolyásolhatja kisdedünk beszédfejlődését. Egyéni tanácsot is kérhettek az anyukák a előadás után, a gyerekek pedig eközben önfeledten játszottak.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.09./
 

 

A csoportelsővel játszunk hétvégén - sok szurkolót várnak kézilabdásaink

 

        
          

 


 
 


Papp József


 

Hétvégén Fehérgyarmat ellen játszunk MB II. bajnoki mérkőzést szombaton délelőtt 11 órától ÁVG tornacsarnokában, amely kiemelten nagy jelentősséggel bír, ugyanis a Fehérgyarmat vezeti a bajnokságot, ahol mi a 3. helyen állunk jelen pillanatban 3 pont lemaradással – ismerteti a tényállást Papp József

Amennyiben 2 góllal tudnánk győzni, akkor velük szemben jobb lenne a végső elszámolásnál a helyezés eldöntése, ugyanis ott az utolsó fordulóban egy góllal kaptunk ki, most viszont reméljük vissza tudunk nekik vágni.

Hogyha sikerülne őket legyőznünk, akkor 1 ponttal megközelítjük őket, viszont nekik vannak még nagyon kritikus, nehéz mérkőzéseik, amiken mi már túl vagyunk, ezért is nagy szeretettel várunk minden kézilabdás szurkolót, hogy jöjjenek, buzdítsanak, hogy a bajnoki arany kimenetelét döntően befolyásoló mérkőzés győzelemmel végződjön.


 

Törő Gábor
/2009.04.09./
 

 

Búcsú egy segítőkész, kedves munkatárstól

 

        
                  

2009. április 8-án kísértük utolsó útjára Drugáné Ivancsó Éva 45 éves köztisztviselőt, akinek a Városi Tanács VB. Műszaki Osztálya volt az első munkahelye és megszakítás nélkül, haláláig a Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodájában dolgozott különböző beosztásokban. Peremiczkiné Dobos Edina irodavezető így emlékezik…
 


 
 


Drugáné
 Ivancsó Éva


 

Munkájában és magánéletében az önzetlen segítőkészség, vidámság jellemezte. Közösségi ember volt, jól beilleszkedett a munkahelyi kollektívába. A rábízott feladatokat lelkiismeretesen, magas színvonalon látta el.

Sajnálatos betegsége éppen egy éve szakította el közülünk. Betegségét nagy türelemmel viselte, mindnyájan bíztunk felépülésében és aggódtunk egészségi állapota miatt, de sajnos nem térhetett vissza hozzánk.
Mindnyájunknak nagyon fog hiányozni, fájó szívvel búcsúzik tőle a Képviselő-testület és a Polgármesteri Hivatal valamennyi dolgozója.

Emlékét megőrizzük.


 

Polgármesteri Hivatal - Műszaki Iroda
/2009.04.08./
 

 

Oktatáson vettek részt a polgárvédelmi alegységek

 

        
           

Ha semmilyen veszélyhelyzet nincs, a polgári védelemnek akkor is van feladata, ez pedig a felkészülés a kiszámíthatatlanra: legyen az tűz, vagy víz, érkezzen az égből, a földből, esetleg éppen egy balesetet szenvedett tartálykocsiból. Az elmúlt héten oktatáson vettek részt a sárospataki „alegységek”, aminek céljáról Kiss István alezredes, polgárvédelmi kirendeltség-vezető számol be…
 


 
 


Kiss István


 

A Sárospatakon sor került a gyors készenlétű polgári védelmi szervezetek felkészítésére, amely elsődlegesen a Kommunális Szervezet dolgozóira épül.
Ez a tevékenység a lakosság védelme érdekében valósul meg, hiszen ha valamilyen katasztrófahelyzet bekövetkezik, akkor a polgári védelmi szervezetbe beosztott alegységeket a lakosság védelme érdekében kell alkalmazni.

Sárospatakon több ilyen szervezet került megalakításra, itt mintegy 300 fő került polgárvédelmi beosztásba. Ezek az erők, katasztrófa elhárításban az elmúlt években aktívan és sikeresen kivették a részüket.
A katasztrófa elhárításnál - a mi térségünkben - a természeti katasztrófák veszélye van első helyen, ide soroljuk az árvízi veszélyeztetést, valamint az téli rendkívüli időjárás elleni küzdelmet, amit röviden ”hóhelyzetnek” szoktunk nevezni. Itt kell megemlíteni a nagy területű erdőtűz elleni védelmet is.

A veszélyeztetésnél számításba kell venni a tranzitforgalomból fakadó különböző veszélyhelyzeteket és azok elhárítását. Ez bekövetkezhet közúton, vasúton és vízi-szállítás során is, amikor különböző veszélyes anyagokat, vegyi anyagokat szállítanak. Ezek az anyagok baleset során a környezetre és a lakosságra is veszélyesek lehetnek.
A polgári védelemnek azon szervezetei, amelyek készen állnak a különböző katasztrófák elhárítására, terv szerinti felkészítésen vesznek részt.
Vannak olyan alegységek, amelyek gyors készenlétűek, tehát a riasztás után rövidebb idő alatt történik az alkalmazásuk.


 

Ezen a felkészítésen a Kommunális Szervezetnél elméleti és gyakorlati oktatás történt. Az elméleti felkészítésnél a különböző veszélyhelyzetekről volt szó, ill. a polgári védelmi szervezetekbe beosztottaknak a tevékenységéről, hogy mit kell tenni abban az esetben, amikor különböző minősítésű időszak kerül bevezetésre.

A Kommunális Szervezet eddigi munkájáról mindenképpen elismerően kell, hogy szóljak, hiszen az elmúlt években több alkalommal került sor a szervezetek alkalmazására és bebizonyították azt, hogy a feladatok ismeretében képesek arra, hogy a lakosságot megvédjék. Bármilyen helyzetben bátran számíthatunk rájuk.
Itt Sárospatakon, annak ellenére, hogy kiépítésre kerültek a körgátak, amelyek megléte előtt az árvíz több utcát is veszélyeztetett, nekünk továbbra is készen kell állni, minden váratlan helyzetre.

Kirendeltségünkhöz 16 település tartozik Sárospatakkal együtt, amelyek a kistérség településeivel megegyezik. Minden településnél a polgárvédelmi szervezetek megalakításra kerültek, amely mindösszesen közel 700 fő.
A törvény szerint a polgármesterek felelnek a polgárvédelmi szervezetek létrehozásáért, és a feladatok végrehajtásáért. Szakmailag a Kirendeltség közreműködik a polgármesterek polgárvédelmi feladatainak végrehajtásában, erre bennünket törvény kötelez, ezért folyamatos kapcsolatban állunk a polgármesterekkel.

Az elmúlt évek során a katasztrófák kényszeríttettek arra, hogy több alkalommal is alkalmazásra kerültek a polgári védelmi szervezetek. A felkészítések során az ismeretek szinten tartására továbbra is szükség van.

Ha valaki korhatáránál fogva, vagy egyéb problémák miatt kikerült a polgárvédelmi szervezetből, akkor annak a pótlását végre kell hajtani. A törvény módosult, tehát a polgárvédelmi szervezetbe való beosztást a törvény 18 évtől, nők esetében 50 éves korig, férfiak esetében pedig 55 éves korig rendeli.
Nyilvánvaló kivételek vannak - itt betegségre, kismamákra és egyéb kitételekre gondolok - ezeket a törvény felsorolja, azt be kell tartani.

Minden tevékenységünk a lakosság védelme érdekében történik, ezekre a gyakorlatokra, felkészítésekre is azért van szükség, hogy a polgári védelmi szervezetek szükség esetén eredményesen tudják végezni feladataikat.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.08./
 

 

Kínai befektetőket várunk Sárospatakra

 

        
                  

Az elmúlt héten Budapesten a Kínai- Magyar Gazdasági Kereskedelmi Beruházási Fórumot és üzleti tárgyalást tartottak Helia Hotelben. A tanácskozáson részt vett Dr.Hörcsik Richárd polgármester is, aki magával vitte a Sárospatak befektetési ajánlatai tartalmazó brossúrát is…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd
 


 

A konferencia szervezői a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és a Kínai Kereskedelmi Minisztérium valamint a Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kínai Ipari és Kereskedelmi Kamara voltak.
Erre az önkormányzatunk meghívást kapott, hiszen mi már korábban felvettük a kapcsolatot Kínai befektetőkkel, így bennünket is meghívtak, hogy újabb partnerekkel találkozzunk. Kínai részről a Kínai Népköztársaság Ipari és Kereskedelmi miniszterhelyettese nyitotta meg a rendezvényt, magyar részről, pedig Varjú László államtitkár úr valamint Parragh László, az Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke tartott előadást.

Itt kínai és magyar gazdasági és kereskedelmi partnereket hoztak össze, a kínaiak számára Magyarországot röviden bemutatták, illetve a magyar partnerek, magyar résztvevők számára, pedig ismertették azokat a lehetőségeket, amelyek a kínai vállalatokkal esetleg vegyes vállalatokkal kapcsolatosak, hiszen Kína számára Magyarország kiemelt partner az Európai Unióban megsokszorozódtak a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok az elmúlt esztendőben, tehát ennek köszönhetően jött létre ez a gazdasági fórum is.

Itt néhány kínai partnerrel találkoztunk, köztük egy olyan céggel, az úgynevezett Európai Régió Fejlesztési Zrt. ami magyar és kínai tulajdonban van, és azzal foglalkoznak, hogy Közép Európában kínai befektetők számára kínálnak üzleti lehetőséget, ennek a központja Budapesten van. Ennek a cégnek a képviselői rövidesen Sárospatakra látogatnak. Itt számukra átadtam azt az angol nyelvű anyagot, amit a sárospataki vállalkozásokról, befektetésekről készítettünk. Ennek áttanulmányozása után fognak Sárospatakra jönni első körben, hogy végignézzék a befektetési lehetőségeket. Úgy hiszem, hogy ez egy hasznos konferencia volt, amin alpolgármester úrral együtt vettünk részt. Remélem, hogy ennek még lesz folytatása.
 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.08./
 

 

Virágvasárnaphoz méltó játékkal ünnepelt a sárospataki focicsapat

 

        
       

Az ifi 4:0, a felnőtt csapat pedig 5:1 arányban győzött, a gyönyörű tavaszi időben szép számmal kilátogató szurkolók nagy örömére. Az egész mérkőzésen nagy odaadással játszott csapatunk, aminek az eredménye egy biztos győzelem lett. Horváth Zsolt kétszer, míg Lukács István és Simkó Gábor egyszer-egyszer talált a hálóba. Az ellenfélnek ez kétszer sikerült, de ebből az egyik öngól volt. Hosszas tanakodás után Lukács István kapta a legjobbnak járó szurkolók „díját” az üveg pezsgőt.
 


 
 


Lukács István

Zsófi József


 

Vélemények a mérkőzésről
Zsófi József
edző:
A Taktakenéz nekünk egy mumus csapat, mert tavaly is nagyon „véknyan” vertük meg őket. Az elmúlt héten Gönc csapatával pedig elég jó eredményt értek el (1:1Göncön!). Ennek ellenére nem tartottunk tőlük. A mérkőzésen be is igazolódott, hogy mi vagyunk a jobb csapat, végig uraltuk a játékot.
A labdabirtoklás kb. 80-20% volt a javunkra. Rengeteg helyzetet alakítottunk ki, de nagyon sokat el is rontottunk, ami nem a játékunkat, hanem az eredményességünket rontotta. Mivel maximalistának tartom magam, nem vagyok elégedett az 5:1-es eredménnyel, mert 10 környékén kellett volna lenni a gólok számának. Annyi örömteli, hogy egyre gördülékenyebbek a támadások, s 2-3 forduló után jönnek a rangadók, ahol nagyon sok minden fog eldőlni. Akivel leginkább elégedett voltam: Lukács István, Kerékgyártó Csaba, Horváth Zsolt és Kecskés Tamás.

Wachter Gábor edző:
A csapat játékát jónak értékelem, igaz, hogy rengeteg helyzetet kihagytunk, de úgy gondolom az eredmény önmagáért beszél. Ez egy kötelező győzelem volt. Tudtuk, hogy nehéz lesz, de csak idő kérdése volt, hogy mikor fogunk betalálni a hálóba.
Az ellenfél támadásból szerzett egy gólt, ahol a védelem óriásit hibázott. Egy oldalra tolódott a védekezésünk, ott maradt üresen az ellenfél játékosa, és berúgta a kapunkba a labdát.
Egyénenként senkit nem szeretnék kiemelni, mivel csapatmunka volt. Jól játszottak a fiúk! Remélem, hogy ezt a lelkes odaadó játékot át fogjuk tudni vinni a következő mérkőzésekre is.
Gratulálunk! Hajrá Patak!
Húsvét vasárnap Pácinba látogat csapatunk. Menjünk el szurkoljunk nekik, mert megérdemlik. Legyen ilyen szép a Húsvéti ünnepünk is!


Wachter Gábor

 

További fotók>>>

Koscsó István, az STC Baráti Körének elnöke
/2009.04.08./
 

 

Figyelmesebben közlekedjünk!

 

        
                  

2009. április 7-én késő délután Sárospatakon, a Déryné és a Zrínyi utca kereszteződésében személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője…
 


 
 


Bacsó Tibor


 

A Déryné utcában az Arany János út felé közlekedett segédmotoros kerékpárjával egy fiatalember. Vele szembe közlekedett egy Suzuki személygépkocsi, aki balra kívánt kanyarodni, de nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a segéd-motorkerékpárosnak, hanem balra kanyarodva befordult elé. Ennek következtében összeütköztek és a motoros megsérült, az elsődleges kórházi vélemény szerint szerencsére nem súlyosan.
A rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a közlekedési balesetet.

A gépjárművezetők figyelmét felhívnám arra, hogy elérkezett a jó idő, előkerültek az eddig otthon tárolt motorkerékpárok, segéd-motorkerékpárok, amelyek közúti közlekedésben történő részvétele új „veszélyforrást” jelent, hiszen nehezebben észlelhetőek, sebességük nehezebben ítélhető meg.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.06./
 

 

Megnyugtató hír az Árvay József Gyakorló Általános Iskoláról

 

        
       

 


 
 


Dr. Patkó Gyula

Kissné Murányi Andrea


 

Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora szerdán délután hivatalosan is bejelentette, hogy „a Miskolci Egyetem fenntartásában működik továbbra is az Árvay József Gyakorló Általános Iskola.” - nyilatkozta Kissné Murányi Andrea igazgatónő...

Rektor Úr nyilatkozott arról is, hogy az elmúlt hónapokban több fenntartó is jelentkezett az iskola működtetésére. A Miskolci Egyetem Gazdasági Tanácsa és az Egyetem Szenátusa részletesen tárgyalta a lehetőségeket.
Az előnyök és hátrányok megvitatása után arra a meggyőződésre jutottak, hogy az a jó a diákoknak és a tantestületnek is, ha az intézmény a Miskolci Egyetem iskolája marad, ahol a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar hallgatóinak a gyakorlati képzése folyik a továbbiakban is.

Dr. Komáromy Sándor, a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar dékánja hangsúlyozta, hogy Sárospatak oktatásának értékes eleme a tanítóképzés. Fontos a kar számára, hogy továbbra is a Miskolci Egyetemnél maradt a gyakorlóiskola, ezáltal a jó kapcsolat, ami évtizedeken keresztül kialakult az elméleti és gyakorlati képzés között továbbra is megnyugtató mederben folyhat tovább.

Kissné Murányi Andrea igazgatónő megköszönte, hogy rektor úr és a dékán úr személyesen keresték fel az iskolát és adtak tájékoztatást az elmúlt hónapok történéseiről.
Elismeréssel nyilatkozott arról, hogy a tantestület tagjai az elmúlt időszak bizonytalan helyzetében is lelkiismeretesen látták el feladataikat és a szülők kitartottak az intézmény mellett. Az általános iskola igazgatója elmondta, hogy most már nyugodtan zárják a tanévet és megújult erővel kezdenek a 2009/2010-es tanév előkészületi munkáihoz.


Dr. Komáromy Sándor
 

 

Törő Gábor
/2009.04.07./
 

 

Tájékoztatás a tűzgyújtási tilalom elrendeléséről

 

        
                  

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága tájékoztatja a lakosságot, hogy a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén lévő erdőkre vonatkozóan tűzgyújtási tilalmat rendelt el az alábbiak szerint - nyilatkozták Barna Norbert tűzoltó hadnagy.…
 


 
 


Barna Norbert

Bodnár Attila


 

„Az utóbbi időben a csapadékmentes időjárás, valamint az emberi gondatlanság következtében jelentősen megnőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén az avar, parlag, nádas és az erdőtüzek száma.

A tűzesetek megelőzése érdekében a megye területén lévő erdőkben és az erdőterületek határától számított 200 méteren belüli területen – a kijelölt tűzrakó helyen is – valamint a közút- és vasút menti fásításokban mindennemű tűzgyújtás, beleértve a parlag és gazégetést is, 2009. március 21-től átmeneti időre tilos.

A vágástéri hulladék égetése az erdőben a megelőző tűzvédelmi előírások betartása mellett a tilalom időszakában is végezhető. Az égetést a 4/2008. (VIII.1.) ÖM rendelet 9. §-ban foglalt megelőző tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett lehet csak végrehajtani.

Az égetésnél figyelembe kell továbbá venni a 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat tűzveszélyes tevékenység végzésére vonatkozó követelményeit is. Kérjük a közúton és vasúton utazókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Felhívjuk továbbá az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét arra, hogy az égő dohányneműt minden esetben gondosan el kell oltani. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el. A tilalom feloldására a fokozott tűzveszély elmúltával, későbbi időpontban intézkedik a minisztérium.”
 


 

Barna Norbert tűzoltó hadnagy és Bodnár Attila tűzoltó. főtörzs őrmester
/2009.04.07./
 

Mindkét korcsoportban nyert az Árvay Hajdúdorogon

        
                  

 


Belicza János


 

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának labdarúgói április 4-én az újfehértói iskola meghívására a Hajdúdorogon megrendezett Tapsi-Kupán szerepeltek - küldték a tudósítást Gönczy Zoltán és Belicza János edzők...

Két korcsoportban – lányok és 1995-ös fiúk – négy-négy csapat küzdött a kupákért és az érmekért. Az Árvay csapatai magabiztos játékkal verték ellenfeleiket és hódították el mindkét kupát és az arany érmeket.


Gönczy Zoltán

 

További fotók>>>

/2009.04.07./
 

 

Megkedvelték az ügyfelek az APEH információs pultjait

 
 
Egy Az elmúlt években az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal – szemléletmódja és mindennapi tevékenysége alapján is – a szolgáltató és a hatósági feladatokat egyidejűleg felvállaló adóhivatallá változott. Az APEH ugyanis középtávú stratégiai célként határozta meg az ügyfélközpontú szolgáltatási tevékenységének fejlesztését. Ennek egyik intézkedéseként központi ügyfélszolgálatain létrehozta a „recepciós-információs” pultokat.

Az információs pultok a központi ügyfélszolgálatok bejáratánál az ügyfélhívó berendezések mellett kerültek elhelyezésre. Itt elsősorban információs feladatokat ellátó – szakmai ismeretekkel rendelkező – munkatársak nyújtanak segítséget az ügyfelek számára. A megfelelő ügyfélszolgálati pulthoz irányítják az adózót, elkerülve a rossz helyen történő várakozást követő bosszúságot, segítséget adnak az ügyintézéshez szükséges nyomtatványok kiválasztásához, annak kitöltéséhez, előkészítve és egyben meggyorsítva a szakmai ablaknál folyó érdemi munkát.
Amennyiben az adózó nem rendelkezik internetes hozzáféréssel igény szerint rendelkezésére bocsátják az adókötelezettség teljesítéséhez szükséges bevallásokat és adatlapokat. Folyamatosan figyelemmel kísérik az ügyfélforgalom összetételének alakulását, szükség esetén soron kívüli ügyintézés céljából szakmai ügyintézőhöz irányítják a kisgyermekkel érkező ügyfeleket.

Az információs pultok üzemeltetése 2009. január 19-től folyamatos és zökkenőmentes. Bevezetésük nagymértékben hozzájárult az ügyfélkiszolgálás eredményesebbé válásához, csökkentve a feleslegesen várakozók számát és a várakozási időt, ezzel együtt javítva az ügyfélszolgálatokra beérkező ügyfelek helyzetét, akik pultnál létrejövő „kiterjedtebb” párbeszédnek köszönhetően gyorsan és jól el tudnak igazodni az adóhivatal ügyintézési rendjében. Az információs pultok egyfajta előszűrő szerepet is betöltenek, ebből adódóan a szakmai „ablakhoz” kizárólag az érdemi ügyintézést igénylő adózók kerülnek.

Adózói visszajelzések alapján az APEH ügyfélszolgálatain személyesen megjelenő ügyfelek szívesen fogadták a tényleges ügyintézést megelőző tájékoztatást, segítségnyújtást, a személyes ügyfélkapcsolatok feltételrendszerének ezirányú fejlesztését.


 
 


/2009.04.07./
 

 

Hímestojás kiállítás nyílt a Könyvtárban

 

        
                  

Hímestojás kiállítást rendeztünk A Művelődés Háza és Könyvtárában a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan. Ezek kézzel festett tojások, illetve vert csipkék – ajánlja a kiállítást a népi művészetek iránt érdeklődőknek Terembeczki Lászlóné könyvtáros…
 


 
 


Terembeczki Lászlóné


 

Egy határon túl, Szepsiben élő könyvtáros kollégánk kedves felesége készítette az itt látható munkákat. Hogy honnan is ismerjük Őket és hogyan kerültek ide a munkák?

A Sárospatakon működő Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Zempléni Könyvtárosok Szervezete és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete - amelynek az elnöke Halász Péter - már régóta kapcsolatban áll egymással. Halász Péter egy előadása kapcsán, illetve konferenciák alkalmával többször is járt itt nálunk.
Egyik látogatása alkalmával ajándékba, mutatóba hozott nekünk néhány tojást, hogy miket is készít a kedves felesége. Innen jött az ötlet, hogy megmutatjuk Sárospatak lakosságának is ezeket a gyönyörű kis munkákat. A kiállítás április 17-ig megtekinthető.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.06./
 

 

A húsvéti játszóház a népi hagyományok megőrzéséért

 

        
       

Húsvét közeledtével, szokásainkhoz híven népi hagyományokat szeretnénk feleleveníteni, s erre jó lehetőség a tojásfestés, amikor a népi motívumokat hagyományos módszerekkel visszük fel - számol be A Művelődés Háza és Könyvtára húsvéti játszóházáról Kovácsné Géczi Julianna
 


 
 


Kovácsné Géczi Julianna


 

A húsvéti tojásfestés alkalmával szeretnénk a hagyományos technikát megőrizni, ezért hagymahéjba berzseljük a tojást levéldíszítéssel. A gyerekek ezt ügyesebben, hamarabb el tudják ilyen körülmények között végezni, ez talán közelebb is áll hozzájuk. A többi technikához nagyobb türelemre és több időre lenne szükségünk.

Ugyanakkor szeretnénk kedveskedni a részvevő gyerekeknek, egy kis csuhé nyuszikát készíthetnek maguknak. Asztali díszként faágakra, virágágakra tehetnek majd tojáskákat, melyeket pedig agyagból készíthetnek el, amit később majd kiégetünk nekik.

Erre a tojás alakú agyagra díszítésként a régi ősi elemeket fel tudják vinni, ami által megtanulják azokat a jeleket, amiket régen is alkalmaztak a tojásdíszítésnél a különböző tájegységeken. Tehát ezeket tudjuk itt elkészíteni a húsvéti játszóház alkalmával a gyerekekkel.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.06./
 

 

A ruszinok szervezték a Rákóczi megemlékezést Patakon és Borsiban

 

        
                  

II. Rákóczi Ferenc születésének 333. évfordulójára emlékeztünk Sárospatakon és Borsiban a Ruszin Kisebbség szervezésben - tekintve, hogy a Rákóczi szabadságharcban a ruszinok is harcoltak Rákóczi seregében, akiket a fejedelem a leghűségesebb népének (gens fidelissima) nevezett. A kétnapos rendezvénysorozatról Kozsnyánszky János, a Sárospataki Ruszin Kisebbségi Önkormányzat vezetője számolt be…
 


 
 


Kozsnyánszky János

Dr. Hörcsik Richárd

Minyóczki Bertalan

dr. Komáromy Sándor

dr. Tamás Edit


 

Március 28-án, szombaton volt a Rákóczi Konferencia a Tanítóképző Főiskola Díszermében, amelyen megemlékeztünk II. Rákóczi Ferenc és a ruszinok kapcsolatáról, tetteiről, a Sárospatakon tartott országgyűlésekről, valamint Rákóczi fejedelemnek azokról a törvényeikről, amelyek az adott korban, az adott időszakban európai színvonalúak voltak.
Előadást tartott többek között dr. Komáromy Sándor dékán, dr. Tamás Edit muzeológus, dr. Muha Miklós, a Táncművészeti Iskola kurátora, valamint én személyemben, mint a Sárospataki Ruszin Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

Március 29-én, vasárnap pedig koszorúzások voltak, délelőtt Sárospatakon, a Várkertben álló Rákóczi lovasszobornál, délután pedig Borsiban, Rákóczi szülőhelyén. A rendezvények nyitottak voltak, azokon bárki rész vehetett.
Mindezt a Sárospataki Ruszin Kisebbségi Önkormányzat, a társ ruszin szervezetekkel szervezte. Budapest belváros, Lipótváros, Budapest Józsefváros, Borsod megyéből, Komlóskától kezdve Sajókeresztúrig, sokan-sokan, akik ezt a témát magunkénak valljuk.

Velük együttműködési megállapodásokat kötöttünk a tekintetben, hogy egymás rendezvényeit támogatjuk, egymás rendezvényein rész veszünk, és nyilván anyaggal, irodalommal, előadókkal stb. kölcsönös segítségnyújtást tudunk adni egymásnak.
Sárospatak Város Önkormányzatának koszorúját Dr. Hörcsik Richárd polgármester helyezte el, aki megemlékező beszédével is kifejezte, hogy milyen nagyra becsüli a Fejedelemnek azt a képességét, hogy különböző nemzeteket tudott egyesíteni…

Hála Istennek immár hagyománnyá vált, hogy nem csak Borsiban emlékezünk minden tavasszal II. Rákóczi Ferenc születésére, hanem Sárospatakon is. Számunkra fontos ez a megemlékezés, amit nem egyedül teszünk - sárospataki városlakók - hanem a távolról, Budapestről, de még a Dunán-túlról is ideérkező Rákóczi-tisztelőkkel együtt.

Van még egy másik meglepő dolog, hogy nemcsak magyarok, hanem ruszinok is itt vannak, sőt Ők a megemlékezés szervezői is. Minden évben eljönnek Sárospatakra és Borsiba, hogy a megemlékezés koszorúit letegyék a Nagyságos Fejedelem szobra előtt, hiszen Rákóczi Ferenc nem csak a magyaroké, hanem a Kárpát medencében élő népeké.
Ő volt az a személy, aki szabadságharcában egyesítette a római és görög katolikusokat, a reformátusokat, a zsidókat, de egyesítette a szlovákokat, a ruszinokat és a magyarokat is. Olyan képessége és olyan politikai elszántsága volt a fejedelemnek, amivel egyesítette a Kárpát medencét, köztük természetesen a Kárpátalján és Felvidéken élőket is.
Ezért megható az, hogy a Nagyságos Fejedelem születésére nemcsak mi magyarok, hanem ruszinok is, ruszin kisebbségi önkormányzatok is emlékeznek.
Máig megható az, hogy a ruszinok hogyan őrzik emlékeikben II. Rákóczi Ferenc alakját. Pár évvel ezelőtt Kárpátalján jártam egy ruszin közösségben, ahol egy díszvacsorán vettem részt. Meglepődve láttam, hogy bár az asztalfőn is meg van terítve az a szék üres maradt. Kérdeztem az önkormányzat vezetőjét, hogy ki nem jött el, kit várnak arra a helyre. Ekkor tudtam meg, hogy Kárpátalján, ünnepi alkalmakon a főhelyet mindig üresen hagyják, mert az a Nagyságos Fejedelem helye

Minyóczki Bertalan Borsod-megyei területi ruszin elnök és országos képviselő aki a Szendrő és Encs között fekvő Irotáról érkezett Sárospatakra. Tőle is érdekes dolgokat tudtunk meg a ruszinságot illetően…
A ruszin önkormányzatok 2002 körül kezdek megalakulni, hiszen igazából nyíltan csak 2000 körül mertek beszélni ruszin eredetükről. Náluk nyilvánosan először a görög katolikus lelkész beszélt erről – hiszen a ruszinok jellemzően görög katolikus vallásúak.
Ezután alakultak meg a ruszin önkormányzatok, most már 17 van Borsod-megyében, amelyek egyre jobban összetartanak. Az ünnepségek mindig misével kezdődnek, és utána tartják az összejövetelek, beszélgetéseket. Mindenki tud valamit Rákócziról, a ruszinságról és most már szakirodalom is egyre több van. Azóta tartják meg ezt az ünnepséget is – a Rákóczi szültése napjáról való megemlékezést – amire egyre többen jönnek össze.

A ruszin nyelvet Borsodban csak Komlóskán és Múcsonyban tanítják iskolában, de országos szinten is mindössze 5 helyen az ország 51 ruszin önkormányzata közül. Az országos elnökséggel egy ruszin-magyar szótár szerkesztéséről tárgyalnak, ami nem könnyű dolog, mert a ruszinok több országban is élnek és különböző nyelvjárásokat használnak.

Sajnos a jelenlegi felnőttek közül is kevesen tudnak ruszinul. Kérdezték is az öregeket, hogy miért nem tanították meg őket, és miért nyugodtak bele, hogy tótoknak nevezzék őket. Az öregektől megtudták, hogy ennek története van. A háború alatt ők tudtak beszélni az orosz katonákkal, a „ruszkikkal” akik sok rossz emléket hagytak maguk mögött, ezért a háború után sokan haragudtak rájuk. Mivel az emberek hajlamosak voltak rá, hogy a nyelvazonosság és a név-hasonlóság miatt egy kalap alá vegyék őket a ruszkikkal, nem tanították meg a gyerekeikkel a ruszin nyelvet, inkább elfogadták, hogy tótoknak nevezzék őket - hogy ezzel is védjék őket.

A Borsod-megyei önkormányzat képviselő-testülete júliusban szándékozik Kárpátaljára menni és a gyökereiket felkutatni, amiben nagy segítségükre lehetnek az olykor már csak a temetőkben olvasható jellemző nevek: Demkó, Kosztyó stb…
Megpróbáljál felkutatni azokat a teleüléseket, ahonnan betelepítették őseiket.

A koszorúzók névsorából látható, hogy milyen "széleskörű" Rákóczi tisztelete:
 Dr.Hörcsik Richárd polgármester, országgyűlési képviselő
 Borsi község képviselői - Csemadok, az általános iskola igazgatója Laczkó Lajos képviselő
 Végardói Egyesüle - Hutkainé Novák Márta és Gyükeri János
 Donáth Lehel - Nagyné Tokár Anikó, Budapest Belváros - Lipótváros, Ruszin Kisebbségi Önkormányzat
 Budapest, a belvárosi Hild József Általános Iskola, Nagy Béla tanár úr és diákjai
 Szabó Gyuláné elnökasszony - Irota, Ruszin kisebbségi Önkormányzat
 Sárospataki Ruszin Kisebbségi Önkormányzat: Kozsnyánszky János és Diósi István  


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.05./
 

 

Húsvéti játszóházat tartottak az Újbástyában

 

        
                  

Negyedik alkalommal rendeztük meg játszóházunkat az Újbástya Rendezvénycentrumban. Az első alkalom egy december 6-ai Mikulás-napi rendezvény volt, s már akkor is igyekeztünk a hangulatot egyéb programokkal is fokozni, de főképpen kézműves tevékenységeken vehettek részt a gyerekek és a szülők is - számolt be a teltházas húsvéti játszóházról Szabó Zita, a centrum munkatársa…
 


 
 


Szabó Zita


 

Mind a mai napig töretlen sikerrel szervezzük ezeket a tevékenységeket, amelyeket szeretnénk kibővíteni Pünkösdre, Anyák Napjára és egyéb jeles eseményekre is.
A résztvevőkről annyit, hogy sokan háziasszonyok, családanyák, akik szívesen kísérik el gyermekeiket és kézműveskednek maguk is. Vannak köztük néhányan, akik foglalkozásszerűen is űzik ezt a foglalatosságot.
Ha körül nézünk, itt különleges technikákkal lehet találkozni, a hungarocell tojásokat különböző technikákkal díszítik, a valódi kifújt tojást pedig hagyományos festéssel, vagy szalmával alakítják át húsvéti tojásokká. Sógyurmából is készülnek különböző kis díszek ablakra, ajtóra, ill. egyéb kis ajándéktárgyak, ablakmatricák.
Láthatunk itt arcfestést is, amelyek szintén húsvéti, illetve tavaszi motívumokkal készülnek.
 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.05./
 

 

Épületgépész és gépjárműipari kiállítás volt a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
        

A Vay Miklós Szakképző Iskolában hagyományai vannak az épületgépész és gépjárműipari kiállításnak, amire idén a kétnapos TISZK konferencia alkalmával került sor. A kiállítást az iskola részéről Téglás Zsolt, a szakképző intézmény igazgatója nyitotta meg…
 


 
 


Téglás Zsolt


Fedor Mátyás


Dr. Hörcsik Richárd


 

Elmondta, hogy a kiállítás elsődleges célja mindenképpen az, hogy a mindennapi oktató-, nevelőmunkán kívül olyan színfoltként jelenjen meg, ahol nem csak a modern technológiával, eszközökkel találkoznak a tanulók, de találkozhatnak az ipar szereplőivel is.

Oda tudnak menni az asztalokhoz, meg tudják fogni azokat az új dolgokat, amik mostanában az iparban fellelhetőek, és tudnak beszélgetni is a kiállító cégek szakembereivel – folytatta Fedor Mátyás, akit a kiállításról kérdeztünk…

A mostani kiállítás olyan szempontból rendkívüli, hogy tudjuk, egyidejűleg lett megrendezve Zemplén TISZK konferenciájával, hiszen elindult ez a projekt, aminek az elsődleges célja az, hogy a szakképző intézményeket úgymond integrálják egy központba, azért, hogy a felnőttképzést, illetve az iskolarendszerű képzést is megreformálják. Sor került az igazgatók tanácsának az első értekezletére, amikor is az iskolák elmondták az iskolájukról azokat a dolgokat, amelyeket egymásnak szerettek volna átadni.
Most a kiállítók száma 12, el lehet mondani, hogy ők rendszeresen részt vesznek a mi rendezvényeiken, amiért ezúton is köszönetet mondunk. Tehát ők partnerek ebben, mindig lehet rájuk számítani. A többi környékbeli vállalkozástól is pozitív visszajelzéseket szoktunk kapni, illetve támogatják a rendezvényeinket.

A tucatnyi cég nagyon látványos és gazdag kiállítást produkált a Vay Miklós Szakképző Iskola tornacsarnokában, amiért Dr.Hörcsik Richárd polgármester is kifejezte köszönetét:

Szeretném megköszönni nem csak a patakiaknak, hanem mindazoknak, akik eljönnek évről-évre - mint most is - hogy bemutassák termékeiket. Hiszen ezek a cégek nem azért jönnek elsősorban, hogy több műszert, több technológiát tudjanak eladni, üzletet találni, hanem, hogy a jövő felhasználóival találkozzanak. Hiszen a diákok, néhány év múlva a saját szakterületüknek megfelelően fogják alkalmazni ezeket a szerszámokat, illetve az új technológiát. Tehát itt valójában nem az üzletember az üzletemberrel, hanem a cégek találkoznak a hallgatókkal, a jövő szakmunkásaival, akikből nem csak jó szakmunkások, hanem talán cégvezetők is lehetnek.
Fontos ez a találkozás azért is - ahogy igazgató úr is említette - a nagybetűs életre való felkészülésnek is része, ami szokványosan hangzik ugyan, de itt most többről van szó. Remélem, hogy a fiatalok is látják, hiszen naponta hallhatják a híreket, hogy a magyar gazdaság bajban van, minden egyes munkahelyért meg kell küzdeni, különösen itt Zemplénben. Hogy van az, hogy egy cégnél egy takarítói állásra 95 jelentkező közül lehetett és kellett választani? Meg kell becsülni a munkahelyeket.
A mostani hallgatóknak is majdan akkor lesz esélye munkát találni Zemplénben, vagy bárhol az országban – nem a kapcsolatok révén, mint ahogy az talán régen volt - hanem a jó felkészültségük alapján. Ezért nem mindegy, hogy milyen iskolába járnak, és milyen bizonyítványt és milyen szakmai tapasztalatokat szereznek. A diákon is múlik, hogy találnak-e munkát vagy sem, és ennek egyetlen megfogható feltétele, hogy mennyire felkészültek az adott szakmában.
Nos ehhez segítség ez a kiállítás és a cégeknek, akik itt kiállítanak, érdekük az, hogy ne csak eladják termékeiket, hanem hogy képzett alkalmazottaik legyenek, mondjuk 5 év múlva.

Sárospatak Város Önkormányzata a maga szerény módján, idáig is megtett mindent és a továbbiakban is az a szándéka, hogy a tanuláshoz minél jobb körülményeket tudjunk biztosítani. Ez nem csak arról szól, hogy most éppen milyen a padló, vagy milyen ágyak vannak a kollégiumban. Ez is fontos, de még fontosabb, hogy fel tudjuk-e készíteni a diákokat a XXI. századnak megfelelően. Ez a nagy kérdés, s ehhez olyan műszereket, olyan tanműhelyt és olyan körülményeket kell teremteni, hogy ehhez megadjuk az esélyt.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.05./
 

 

Götz Ildikó sok sikert kíván az idei borkirálynő-választás indulóinak

 

        
       

 


 
 


Götz Mária Ildikó

Felső Viktória


 

Mozgalmas évet tudhat maga mögött Götz Mária Ildikó, Sárospatak és Magyarország első Borkirálynője, hiszen sok emberrel találkozott, sok interjút adott és több rendezvénynek volt házigazdája megválasztása óta. Ezekről az Újbástyában Felső Viktóriával, a Zemplén TV riporterével történt beszélgetése során számolt be…

A Egy évvel ezelőtt választottak meg Sárospatak első borkirálynőjének. Úgy gondolom, hogy nagyon-nagy felelősség volt Sárospatakot képviselni egy évig, sőt nem csak Sárospatakot, hiszen nem sokkal később országos szinten is elnyertem a Borkirálynő címet.

A cím elnyerése nekem rengeteg TV- szereplést hozott, képernyőre kerültem az Echo TV-n, RTL Klubban, és a TV2-n is voltam a híradóban. Készítettek velem riportot a rádióban, és sokat szerepeltem borászati szakfolyóiratokban és különböző újságokban, írt rólam pl. a Demokrata, és persze a helyi lapok is rendszeresen.

Sok rendezvény háziasszonya voltam, még ilyen „kicsapongó kategóriában” is, mint az alma-sör fesztivál. Ezekből sok gyümölcsöző kapcsolat is származott, ami úgy gondolom sokat jelentett ennek a térségnek, mint ahogy a saját pincészetünknek is, ami iránt – főleg az első évben – észrevehetően megnőtt az érdeklődés.

Most, április 25-én újra lesz borkirálynő választás és reméljük, hogy újra jelentkeznek majd, és sikerül egy olyan személyt választani, aki hasonló sikereket ér el, vagy még sikeresebb lesz, mint én voltam.
 


 
FELHÍVÁS

Idén is megrendezésre kerül a Borkirálynő választás a Szent György napi borvacsora keretében, 2009. április 25-én szombaton, az Újbástya Rendezvénycentrumban. Olyan sárospataki, és Sárospatak környéki hölgyek jelentkezését várjuk, akiket érdekel a borkultúra, a gasztronómia és kedvet éreznek egy játékos vetélkedőhöz a szakértőkből álló zsűri előtt.

Az idei nyertesnek a koronát személyesen a 2008-as év Borkirálynője adja át, ezen túlmenően a győztes 1 éven át képviselheti településünket és Zemplént a rendezvényeken, továbbá a 2010-es évben megrendezésre kerülő III. Sárospataki Borkirálynő választáson.

A BORKIRÁLYNŐ a jelentkezők közül a zsűri és a közönség szavazatai alapján kerül kiválasztásra. Alsó korhatár: 18 év. A Borkirálynő választásról a Zemplén televízió tájékoztatást ad. Ha szereted az efféle kihívásokat és elég ambíciót érzel magadban, akkor várjuk jelentkezésedet április 20-ig a sárospataki Újbástya Rendezvénycentrumban.

Jelentkezés személyesen, levélben, telefonon, faxon vagy e-mailben név, lakcím, születési idő, jelenlegi munkahely/iskola, telefonszám és e-mail cím megadásával.

3950 Sárospatak, Szent Erzsébet utca 3. sz.  E-mail: info@ujbastya.h
u                  Telefon: 47/513 150

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.05./
 

 

Látványosan halad a fürdőfelújítás

 

        
                 

Az elmúlt héten a Pénzügyi Bizottság helyszíni bejárást tartott a fürdőben. A generálkivitelező műszaki vezetőjével és az érintett szakemberekkel áttekintettük a fürdő beruházás pillanatnyi állását – számol be legfontosabb beruházásunk állapotáról Erdős Tamás tanácsnok…

 


 
 


Erdős Tamás


Feró István


 

Áttekintettük még ezen kívül a pénzügyi ütemtervet, a kifizetéseket, és minden kisebb-nagyobb fölmerülő problémát. Számos kérdést vetettek föl a bizottság tagjai, akik közül mindenki szurkol, hogy a fürdőfejlesztéssel a kitűzött célokat megfelelő minőségben, a kitűzött határidőn belül elérjük.
A jó idő beálltával a munkálatok üteme reményeink szerint felgyorsul, és azt is reméljük, hogy a hónap közepén már a parkosítási munkálatok is elindulhatnak. Az épületek kivitelezése ütemterv szerint halad és bízunk benne, hogy semmilyen gátló tényező nem fogja befolyásolni ezt a folyamatot.
A két főbejárati épületnél a torony alapok készülnek jelenleg, a vasbeton szerelési munkák rövidesen befejeződnek. Az ácsmunkák is hamarosan elkészülnek és ezzel a tető kialakítására kerülhet sor. A két melléképületen, a vizesblokkon és a személyzeti blokkon már a tetők állnak, illetve az egyiken már a cserép is elhelyezésre került és a belső válaszfalazás is megtörtént.
Most kezdődnek a belső szerelvényezési munkálatok, tehát az elektromos szerelvények és a víz-szerelvények munkálatai.
A medenceépítés is nagyon jól halad, hiszen már az összes vasbeton munkálatokat elvégezték rajta, most már elkezdődhet a kiegyenlítés, majd nem sokkal ezt követően a burkolási munkálatok.

A Pénzügyi Bizottság legutóbbi ülésén felvetődött a fürdő építésének kérdése – folytatta a tapasztalatok összegzését Feró István, a Pénzügyi Bizottság elnöke…
A kapott információk alapján az az elhatározás született meg, hogy a Pénzügyi Bizottság egy kihelyezett ülést tartson a fürdő területén, hogy megtekintésre kerüljön az építkezés menete.

Ezt a testületi ülésen is bejelentettem a képviselőtársaknak és ennek kapcsán, szerdán délután fél négytől kihelyezett ülést tartott a Pénzügyi Bizottság a fürdő területén azzal a céllal, hogy amennyiben szükséges, segítse az önkormányzatnak ezt a tevékenységét, hogy a határidők tartása meglegyen, ne legyen csúszás, és szemléljük meg azt, hogy az építkezés milyen ütemben halad.
Egy hónap múlva, májusban ismételten megtekintjük az addig elvégzett munkálatokat, mert ami a bizottságot leginkább izgatja, az a kétféle határidő - a kiviteli munkák ütemezése és a pénzügyi ütemezés.
Ebben segítségünkre volt, Erdős Tamás tanácsnok úr, aki az újonnan, már kiviteli terv szinten engedélyezett tervdokumentációból a helyszínrajzot átadta a bizottság tagjainak és így tulajdonképpen, teljes képet kaptunk az építkezés jelenlegi állásáról.
Én úgy fogalmaznék, hogy halad, és ha jó lesz az időjárás, és optimálisak lesznek a körülmények, akkor valószínű, hogy tartható lesz a kivitelezési határidő.
Ezt a kivitelezők is megerősítették a helyszínen, és ígéretet tettek, hogy minden eszközt felhasználnak arra, hogy a május 31. illetve a június 15. határidő betartásra kerüljön.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.04./
 

 

Az új aljegyző vezetésével ülésezett a Jegyzői Kollégium

 

        
                 

Szeretném tájékoztatni Sárospatak város lakosságát, hogy 2009. március 31-én dr. Komáromi Éva jegyzőasszony átadta munkakörét és bejelentette egy összdolgozói értekezleten, hogy április 1-től szabadságon, majd május 1-től pedig más jogcímeken lesz távol. A munkakör átadása megtörtént, teljes feladatkörét átvettem – nyilatkozta dr.Szabó Rita aljegyző…
 


 
 


dr. Komáromi Éva


dr. Szabó Rita


 

Jegyzőasszony a dolgozók részére is egyértelműen elmondta, hogy minden feladatban engem kell keresni, ami nem csak a dolgozókra vonatkozik, hanem a lakosokra is, és minden ügyfélre. Ezt követően április 1-jén volt a kistérség jegyzői kollégiumának ülése, amit még jegyzőasszony hívott össze, de már nem vett részt rajta. A Jegyzői Kollégium vezetőjének két helyettese, dr. Rózsahegyi Ferenc és dr. Stumph Enikő egymásnak átadva a szót, rögtön tisztázták az elején, hogy a Jegyzői Kollégium ügyrendje szerint ki lesz az, aki jogosult a kollégium vezetését a továbbiakban ellátni. A jegyzők arra az álláspontra jutottak, hogy ezt továbbra is a Sárospatak városának jegyzői tisztségét helyettesként ellátó aljegyző vegye át, és a továbbiakban is a város aljegyzője vigye a Kollégium vezetésének feladatait.
Azt javasoltam, hogy nagyobb rálátása, helyismerete van Rózsahegyi Ferenc kollégának és Stumph Enikő kolléganőnek, ezért indulásként valaki közülük vállalja a tisztség betöltését, de ők tisztázták azt, hogy mégis az-az álláspont, hogy a város jegyzői feladatait ellátó személy legyen, és így ezt egy tudomásulvétellel a kollégák is megerősítették, más javaslat nem volt.

Miután tisztáztuk ezt az ügyrendi kérdést, rátértünk a napirendek tárgyalására. Elsőként a 2008. évi negyedik negyed évi költségvetés előirányzatát módosítottuk, majd a 2008. évről szóló pénzügyi beszámolót. Tulajdonképpen ez a tavalyi év teljes gazdálkodását foglalja magába a társulás részéről. Kérdés, vagy egyéb felvetés nem volt a témával kapcsolatban.

Ez után a központi ügyelet témaköre következett, itt már szóba került az, hogy milyen gondok, nehézségek vannak. Legfőbbképpen a tagdíjhátralékok okoznak fennakadást, mivel kevés az a pénzügyi forrás, amiből finanszírozni, fenntartani lehet a központi ügyeletet. A Rendelőintézet igazgatónője Keresztúri Ferencné elmondta részünkre, hogy milyen további nehézségekről hallott. Meghallgattunk egy szakmai tájékoztatót, ahol a várható további szigorításokról beszélt, és mindez természetesen ugyanígy ránk fog hárulni. Például ügyeletben nem lehet majd receptet íratni, csak a háziorvos a számítógépes rendszeren keresztül állíthatja ki, melyhez bizonyos vonalkódot fognak kialakítani, tehát ez jelenleg még nem bevezetett de tervbe van véve. További nehézséget jelent az ügyeletnél, hogy kevés az-az orvos, aki bekapcsolható ebbe a rendszerbe, nehezen tudják összeállítani a heti, illetve a havi ütemtervet, de ha mindenki fizetné a településére megállapított tagdíjat, talán ez könnyebben tudna működni.
Még az ügyelet kapcsán arról is beszámolt az igazgató asszony, hogy volt egy át ellenőrzés. Elmondta, hogy milyen céllal végezték az ellenőrzést, és hogy mi volt a megállapítás. Örömünkre szolgáljon, hogy nem kell intézkedési tervet sem készíteni, hiszen rendben találtak mindent. Mindezek megtárgyalásával tudomásul vette a Jegyzői Kollégium, és elfogadásra javasolja a Társulási Tanácsnak ezt a napirendi pontot.

Ezt követte a Pedagógiai Szakszolgálat beszámolója, itt elég hosszas és részletes tárgyalás következett. A nevelési tanácsadásban részesült gyermekek diagnosztikája okozott egy kis fennakadást, nem teljesen egyértelmű a munkaszervezet vezetője részéről, hogy ez mennyiben tartozik a társulás által ellátandó feladatok közé. Külön nevesítetten normatívát erre a társulás nem igényelhet, azonban azt is el kell látniuk. A Pedagógiai Szakszolgálat vezetőjének a véleménye az volt, hogy ez a kötelezően ellátandó feladatok közé tartozik, tehát az önkormányzatoknak ezt az elvégzett munkát meg kell téríteniük. Ez egy beszámoló keretében táblázatos formában mindenki számára bemutatásra került. Tulajdonképpen azzal zártuk ezt a napirendi pontot, hogy elfogadásra javasoljuk. A munkaszervezet vezetője tájékoztatott bennünket, hogy állásfoglalást kértek az Oktatási Minisztériumtól - aminek a határideje még nem telt le - hogy ezt a kiadást elszámolhatjuk-e, azokban a nevelési tanácsadással összefüggő normatívákban, amit a társulás jelenleg igényelhet.
Ezen kívül a belső ellenőrzés 2008. évi tevékenységéről is tartott beszámolót a belső ellenőrünk, valamint a mozgókönyvtári tevékenységről szóló 2008. évi beszámoló is megtörtént.
Ezeket a napirendi pontokat szintén elfogadta a Jegyzői Kollégium, valamint a Magyar Államkincstárnak a határozatáról is tartott beszámolót a munkaszervezet vezetője. Örömteli dolog, hogy magas arányú volt a jegyző kollegák részvétele és egy nagyon tartalmas tanácskozáson vagyunk túl.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.04./
 

 

Eseményekben gazdag évet tudhat maga mögött a Szent Erzsébet Társaság

 

        
            

A 2009. év első közgyűlését tartottuk meg a Szent Erzsébet Társaságnak, melyen az első és legfontosabb dolog volt, hogy a tavalyi évet összefoglaljuk és áttekintsük. 2008-ban lett a társaságunk közhasznúvá nyilvánítva, ami arra kötelez bennünket, hogy egy közhasznúsági beszámolót készítsünk – nyilatkozta dr.Szabó Irén a társaság elnöke…
 


 
 


dr. Szabó Irén


Stumpf Gábor


Bodnár Boglárka


 

Tulajdonképpen jó, hogy van egy ilyen kötelezettség, mert legalább ténylegesen írásos formába öntve áttekintjük a tavalyi évet és így látjuk, hogy milyen gazdag is volt az elmúlt esztendő, hiszen az évnek a fele Pünkösdig, még a jubileumi év jegyében telt. Nagyon sok rendezvényünk még a jubileumi éven indult és most fejeződött be a 2008. év közepén. A hagyományos rendezvények, mint például a pünkösdi ünnepnek a szervezése mellett a 2008-as év újdonsága volt az őszi Szent Erzsébet ünnep, amely a Római Katolikus Egyházközség kezdeményezésére született meg és mi is kapcsolódtunk hozzá programokkal. Ez most már rendszeres lesz. Minden évben ez a két csomópont.

A pünkösd és az őszi Szent Erzsébet ünnep azt hiszem a patakiak számára minden évben megidézi Szent Erzsébet életét, személyét. Végig kísérte az évet egy előadássorozat is: nyolc előadás volt nyolc hónapon keresztül, tehát minden hónapban egy-egy előadás Szent Erzsébetről, az ő hozzá kapcsolódó történelmi, művészettörténeti ismeretekből. Nagy sikere volt az előadássorozatnak, mindig nagyon sokan látogatták, nem csak társasági tagok, hanem a városból, sőt a városon kívülről is jöttek egy-egy előadó kedvéért. Szigeti Gábor, Puskári Mária, Prokov Mária, Zsoldos Attila, Gecser Ottó, Varga Tibor, Szántai Lajos voltak az előadóink, és ez egy nagyon jó és sikeres rendezvénysorozatunk volt.

Több kiállítást is rendeztünk. Egyet emelnék ki, 2007. áprilisában nyílt az Árpád Vezér Gimnáziumban a „ Korona, kenyér, rózsák „ című kiállítás, ami társaságunk és az Evangélikus Egyházmegye együttműködésének köszönhetően született meg. Ez a kiállítás, egy német kiállítás, amelynek a magyar változatát készítettük el, ez azóta járja a Kárpát-medence magyar közösségeit, nem csak katolikus egyházi közösségeket, hanem világi helyekre, művelődési házakba, könyvtárakba is eljut, Magyarországon, Felvidéken, Erdélyben - most éppen Nagyváradon látható ez a kiállítás. Nagyon örülünk neki, mert Szent Erzsébet személye így tényleg összeköti a Kárpát-medencei magyarságot. A nemzetközi kapcsolatok építéséhez tartozik a Mária Pavlovna Alapítvánnyal való kapcsolatunk, ennek eredménye volt a pünkösdkor megnyílt férfi arcok című fotókiállítás.

Ezen kívül egy nagyon- nagyon fontos és előremutató esemény volt 2008. május utolsó hetében, amikor is Sárospatakról hatan végigjárták a németországi Szent Erzsébet út egyik ágát, ami egy 180 km-es gyalogos zarándoklat volt. Egyben tapasztalatcsere és tanulmányi út is volt, azzal kapcsolatosan, hogy hogyan tudjuk mi itt Magyarországon ezt az utat létrehozni. Egy pályázat is készült, ami most van elbírálás alatt, és a Sárospatakot Kassával összekötő útnak a kiépítését célozza. Nagyon fontos az, hogy létrejött egy kisebb munkacsoport a társaság keretén belül, olyan pedagógusok, olyan emberek részvételével, akik időt tudnak szánni gyerekek patronálására és korrepetálására. Tehát a karitatív munkában az elmúlt években bebizonyosodott, hogy talán nem csak az anyagi segítség, a tárgyaknak az ajándékozása fontos, hanem ezen kívül a személynek szóló odafigyelő segítés is. Ezt a programunkat most indítjuk ebben az évben, egyelőre még kialakítás alatt van, hogy melyik iskolával és mely gyerekekkel fog ez megvalósulni.
Ezen kívül megkeresett bennünket egy csángó–magyar iskola. Gajdáron tanít egy volt főiskolai tanítványom, aki visszatelepült Erdélybe, ahol munkát vállalt csángó területen. A délelőtti, román oktatás után délután összegyűjtik a magyar gyerekeket és egy magyar iskolát csinálnak. Eddig ez kötetlen formában zajlott, szeptemberben szeretnének iskola formában elindulni és ennek az iskolának a felszereléséhez, kialakításához kívánunk segítséget nyújtani.

Tehát tevékenységünk nagyon szerteágazó és a mostani közgyűlésünknek az egyik feladata - azon túl, hogy a közhasznúsági jelentést elfogadjuk - az előre tekintés. Közeledik a Pünkösd, a pünkösdi ünnep szervezését is el kell kezdenünk és nagyon eleven igényként vetődött fel a társasági tagokban, hogy a közgyűléseken és a munkán kívül találkozzunk kötetlen formában és kezdjük el a közös kirándulásokat oda, ahol majdan a Szent Erzsébet út lesz.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.04./
 

 

Hármas ütközés egy egyenes útszakaszon

 

        
                  

2008. április 3-án délután, 16 óra után néhány perccel súlyos közúti közlekedési baleset történt a 37-es számú főúton, a hercegkúti és a bodrogolaszi bekötő út közötti szakaszon. A baleset körülményeiről Bacsó Tibor rendőr őrnagy számolt be…
 


 
 


Bacsó Tibor


 

A baleset során egy piros Opel Astra Caraván típusú személygépkocsi közlekedett Sárospatak felől Miskolc irányába. Mögötte, vele azonos irányba, egy szintén piros Fiat Puntó személygépkocsi haladt. Az Opel Astra forgalmi ok miatt hirtelen fékezésre kényszerült, de a mögötte jövő Puntó nem tartott kellő követési távolságot, s ennek következtében már hiába fékezett.

Az ütközés helyett a hirtelen irányváltoztatást választotta balra, így áttért az ellentétes forgalmi sávba, ahol a vele szemben, szabályosan közlekedő gépkocsival frontálisan ütközött. Az ütközés erejétől a Puntó még a mellette haladó Opel gépkocsinak is érintőlegesen nekiütközött.

A két frontálisan ütköző személygépkocsiban 3-an, 3-an utaztak, és az elsődleges vélemények szerint mind a két gépkocsiban 2-2 súlyos személyi sérülés történt. Az elől haladó Opelben nem történt személyi sérülés.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.03./
 

 

Újra Lengyelországban jártak az Árvay sportolói

 

        
                 

Március 28-29-én az Árvay-Kupáról már ismerős lengyel sportegyesület a Strug Tyczyn viszonozta az Árvay DSE és az Árvay József Gyakorló Általános Iskola november végi meghívását- nyilatkozta Gönczy Zoltán, edző...
 


 
 


Gönczy Zoltán


 

Szombat hajnalban 25 gyerek kelt útra kísérőikkel, edzőikkel, hogy másnap részt vegyenek a két korcsoportban 8-8 csapatot felvonultató teremlabdarúgó tornán. A hosszú út során többször is megállt a csapat, így megtekintett egy II. világháborús emlékművet is.
Megérkezéskor a lengyel egyesület elnöke – Darius Fudali – köszöntötte a magyar vendégeket, majd a szállás elfoglalása után az ebéd következett.
Délután városnézéssel folytatódott a program, azután vacsora, majd az esti pihenés jött el, hiszen másnap reggel lengyel sportegyesületek csapataival kellett felvennie a küzdelmet az Árvay DSE labdarúgóinak.

A torna egyszerre két helyszínen zajlott. A kisebbek végül a hetedik, a nagyobbak a negyedik helyen végeztek. A házigazdák nagy szeretettel és minden igényt kielégítően szervezték meg a csoport vendéglátását. A gyerekek jó hangulatban, a lengyel népet kicsit jobban megismerve érkeztek haza a vasárnap esti órákban.
Az egyeztetések után valószínűleg a két iskola között szorosabb együttműködés fog kialakulni és először lengyel gyerekek tölthetnek majd egy hetet Sárospatakon, aztán a magyar gyerekek vendégeskednének Lengyelországban.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.03./
 

 

Vállalkozókkal találkoztak TISZK tanácskozás részvevői

 

        
     

A Vay Miklós Szakképző Iskola kétnapos szakmai tanácskozásának és konferenciájának egyik fontos programja volt az iskolával kapcsolatban lévő vállalkozások vezetőivel való találkozás. Ezen cégek egyike a Sárospataki Autójavító Kft, amit Tóth József ügyvezető képviselt…
 


 
 


Tóth József

Dr. Hörcsik Richárd

Téglás Zsolt


 

Az iskolával hosszú évek óta együttműködünk, nagyon jó a kapcsolatunk, tanműhelyt is biztosítunk a tanulók számára. A legmodernebb műszerekkel biztosítjuk számukra a gyakorlati képzést, és mindent megteszünk azért, hogy a szakképzés minél eredményesebb legyen. 25-30 főt képzünk, és azt hiszem, eredményesen követjük a fejlődést.

A konferenciának az első mozzanata 2009. március 26-án délután zajlott, amikor is 1 órától a Zempléni TISZK igazgatótanácsának összejövetele, első gyűlése került megrendezésre - vázolta a konferencia programját Téglás Zsolt, a szervező intézmény igazgatója…

Fél 6-kor lett vége ennek a rendezvénynek és most, 6 órától folytatjuk összejövetelünket. Szakmai találkozó keretében azoknak a cégeknek és vállalatoknak a képviselőivel találkozunk, amelyek szakképzési hozzájárulások jogcímén támogatják intézményünket, ill., akikkel szakmai kapcsolatunk van a régióban. Hasonlóképpen ellátogattak hozzánk azok az intézmények, cégek, vállaltok vezetői is, amelyek a holnapi napon részt vesznek a gépjármű-technikai és épületgépészeti kiállításon intézményünkben.

Én úgy gondolom, nagyon fontos manapság az, hogy modern csúcstechnológiával rendelkeznek az oktatási intézmények, azonban egy dolgot nem szabad elfelejteni. A feladatunk központjában a tanuló diák áll. A szakmát tanuló diák vonatkozásában rendkívül fontos, hogy megszerettessük a szakmát. Vonzódás és kötődés nélkül egyetlen szakmát sem lehet elsajátítani és ez a rendezvényünk, ez a kiállítás is éppen erre fókuszál.
A holnapi nap folyamán szakmai előadásokat hallhatnak a tanulóink, ill. a tornateremben 8-10 cég részvételével egy kiállítást rendezünk be, ami szintén egy motivációs eszköz, hogy még jobban megszerettessük a szakmákat diákjainkkal.

A konferencián Dr. Hörcsik Richárd polgármester is részt vett, aki felszólalásaiban hangsúlyozta, hogy iskolavárosunkban a szakképzésnek is nagy jelentőséget tulajdonít….

Sárospatak iskolaváros, ahol évszázados hagyományai vannak a humán képzésnek. Emellett azonban sokan elfelejtik, hogy a szakképzésnek is. Hiszen már nagyon régen működik szakképző iskola Sárospatakon, amit régen iparos képzésnek neveztek.
A megváltozott helyzetben kulcskérdés a városnak, hogy hogyan működik a szakképző iskolája, hiszen a jövőt építjük.

Nagyon fontos, hogy a sárospataki cégeket olyan friss tudású szakember gárdával lássuk el, akikkel fel tudják venni azt a versenyt, ami szinte minden szakmában megtalálható. Nem mindegy a város cégeinek, hogy honnan kapják az utánpótlást, és milyen minőségben kapják. Ezért a város önkormányzata nagyon nagy figyelmet fordít a Vay Szakképző Iskolára, mert nekünk érdekünk, hogy a sárospataki cégek versenyképesek legyenek nemcsak Zemplénben, hanem Magyarországban, vagy a nagyvilágban. Ennek pedig az egyik alapvetőbb feltétele, hogy jó szakember gárdánk legyen, amit a Vay Miklós Szakképző Iskola úgy hiszem egyre jobb minőségben biztosít.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.03./
 

 

Gyerek I: Újra az élen!

 

        
                 

Mindannyian emlékezünk arra, hogy legutóbb Nyíregyházán az Aqua SE elleni győzelmet követően kikaptunk a VUK Miskolctól, így ismét hátránya kerültünk a bajnokságban. Most győztünk, így vezetünk. Edzői értékelés - Erdei János: A miskolciak egy cserével álltak ki...
 


 
 


Erdei János


Erdős Márton

Kőrösi Ádám


 

Nyilván az influenza az ő esetükben is meghatározta a bevethető játékosok számát. Ráadásul a befejező játékrészben legjobbjukat, Hornyák Dávidot végleg cserével kiállította a játékvezető. Mi ismét - akárcsak a Nyíregyháza ellen - sokat cseréltünk, így lehetőséghez jutottak a 95-ösök közül azok a játékosok is, akik kevesebb edzést látogatnak.

Persze, egy pillanatra felrémlett legutóbbi meccsünk rémképe is, de most hoztuk a végét, így átvettük a vezetést. Az utolsó fordulóban Sátoraljaújhelyen remélhetőleg bajnokok leszünk. Ehhez azonban kemény munka kell. Úszni, úszni, úszni. Ez a kulcs.
 Ezen a mérkőzésen Erdős Marci, Hajdu Réka, Kőrösi Ádám, Monok Annamária és Zsarnai Gyula játszottak kiválóan.

Erdős Marci most is meglőtte rendkívül fontos góljait, és betegsége után magára talált.. Hajdu Réka egy délelőtti, Újpest elleni meccs után érkezett. Centerjátékával meghatározta támadójátékunkat. Gólt ugyan nem lőtt, de csavart lövése és gólpassza élményszámba ment. Ezen kívül két emberelőnyt is kiharcolt. Kőrösi Ádám parádésan védett, csak ziccerből tudott gólt kapni. Annamária gyönyörű átlövés gólja ebben az idényben - ha jól számolom - a harmadik volt. Zsarnai Gyula a mezőnyben minden tekintetben jó játékot mutatott be.


Gyerek I: Izgalmas meccsen három gólos győzelem a Nyíregyháza ellen - Aqua-ZVK 8:11 (3:1, 2:3, 1:2, 2:5)

Mindvégig izgalmas küzdelmet hozott a Gyerek I-es csapat rangadója. A tét az volt, hogy begyűjtjük-e harmadik győzelmünket legfőbb riválisunkkal szemben.

Erdei János edző elmondta, hogy nehéz hetek után vagyunk túl, hiszen a csapat több, mint fele influenza és különböző más megbetegedések után lábadozott. Ezért taktikai alapvetésként úgy döntöttem, hogy gyakori cserékkel tartom frissen a csapatot. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ellenfelünknél Bernáth Ronald nem tudott eljönni a mérkőzésre. Végig szoros meccset vívtunk, és csak a negyedik negyed felénél tudtunk több góllal elmenni (10:7), és onnan már nem veszíthettünk.

Ki kell emelném Marchalkó Soma, Marschalkó Bianka, Pozsa Viki, Beimli Ákos és Kőrösi Ádám játékát. Soma világszínvonalon, fantasztikus ütemérzékkel védekezett. Bianka hozta a szokásos ejtésgólját és a mezőnyben is nagyon erős volt. Pozsa Viki pedig délelőtt még az Újpest ellen védett a KSI-ben, délután pedig fáradtságát legyőzve kiváló munkát végzett. Ákos felnőtt a feladathoz, és harcosan, keményen küzdött. Gólja önmagáért beszél. Ádám igazi kapitányként fogta össze a csapatot.


 

Zempléni Vizilabda Klub
/2009.04.03./
 

 

A Vay Miklós Szakképző Iskola tanműhelyeibe látogatott el a képviselő-testület

 

        
          

Meghívtuk Sárospatak Város Képviselőtestületét, hogy a tanműhelyeinkbe tegyék tiszteletüket, lássák azt, hogy milyen felszereléssel, milyen épülettel, milyen eszközökkel rendelkezünk a gyakorlati oktatás szempontjából – számolt be a képviselők Vay Miklós Szakképző Iskolában tett látogatásáról Fedor Mátyás, műszaki igazgatóhelyettes…

 


 
 


Fedor Mátyás


Téglás Zsolt


Aros János

 


 

A szakképzés mostanában előtérbe került és ehhez ebben a régióban természetesen a mi iskolánk is jelentősen hozzájárul. A tanműhely látogatásnak az elsődleges célja az volt, a képviselőtestület tagjait azért hívtuk meg, mert többször felmerült a Vay Miklós Szakképző Iskola - pozitív értelemben - a testület elé került bizonyos döntések kapcsán. Azt szerettük volna, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem jöjjenek le és nézzék meg azt, hogy tényleg, milyen szakmai munka folyik ott, milyen berendezésekkel, eszközökkel rendelkeznünk, aminek természetesen az a célja, hogy a gyerekek minél modernebb eszközökkel tudják a szakmát a képességük szerint elsajátítani.

Természeten ehhez a fenntartónak mindenképpen a támogatása szükséges részünkre, amit meg is kaptunk, és továbbra is szeretnénk, ha így lenne. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a képviselőtestület tagjai képben legyenek arra vonatkozóan, hogy milyen szakmai munka folyik a Vay Miklós Szakképző Iskolában.
Sok tanműhelyünk van, elsőként említem a forgácsoló tanműhelyt, ahol a gépi forgácsoló szakmára képezzünk elsősorban, ill. az összes fémipari szakmánál, amire mi képezünk, a tanterv szerint mindenütt van forgácsolási gyakorlat, ugyanis valamilyen szintű gépi forgácsolási tapasztalatra ezekben a szakmákban szükség van.

Van egy épületgépész tanműhelyünk, ahol az épületgépész technikus tanulóink tanulnak. A 13.-14. évfolyamon végig bent vannak a tanműhelyben a gyerekek, egyedül csak nyári gyakorlatra mennek ki a vállalkozásokhoz.

Van egy nagyon jól felszerelt hegesztő tanműhelyünk, ahol a legmodernebb hegesztőgépekkel, és egyéb berendezésekkel rendelkezünk. Terveink között szerepel, hogy a hegesztő szakmát szeretnénk iskolánkban beindítani, mert úgy látjuk, hogy nagyon nagy igény van erre Magyarországon is és Európában is a hegesztő szakemberekre.

Van egy fazekas tanműhelyünk, egy kerámia tanműhelyünk, amire igencsak szüksége van az iskolának, mert ugye a pataki fazekas hagyományokat szeretnénk mindenképpen továbbvinni, fejleszteni, köztudatban tartani. Ezért egy csoport gyerek folyamatosan dolgozik, akik látták, mindenkinek jó véleménye van róla, hogy tényleg nagyon aranyosan berendezték ezt a kisműhelyt maguknak, és nagyon színvonalas munka folyik ott. A technológiai sorokat végig tudják csinálni a gyerekek, tehát az agyag alapmegmunkálásától, az előkészítéstől egészen a késztermék kiégetéséig az egész technológiai folyamat rendelkezésükre áll.

A bádogos tanműhelyt is megtekintettük, ez egy régi-új szakma, mert régebben már képeztünk ilyen szakmára, aztán most igény merült fel a környékbeli vállalkozások részéről, hogy a bádogos szakmát indítsuk be, így egy csoportnyi bádogos gyerek tanul most a szakmai alapképzésben.
Tehát az első évben a tanulók bent vannak a tanműhelyben, utána majd kimennek a vállalkozásokba, ahol a termelői, illetve az ipari tapasztalatokat fogják megszerezni.

Végül az autószerelő tanműhelyeket tekintették meg a vendégeink, ahol modern, nyugati típusú autókon tudnak a gyerekek gyakorolni. Itt is nagyon modern felszerelésekkel rendelkezünk. Tehát, aki a szakmát el szeretné sajátítani, annak minden lehetősége meg van arra, hogy nálunk megtehesse.

Kimaradt a körből a faipari tanműhelyünk, amit a DOPEX telephelyén, a Malomkőgyár úton bérelünk. Ott is nagyon jól felszerelt tanműhelyekben tudnak a gyerekek a szakmai alapképzésen részt venni.
Tehát az első évben, tanműhelyben vannak tanulóink az oktatóinkkal, utána pedig kikerülnek majd az iparba, ahol már a konkrét ipari környezetben fognak tanulni tovább.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.02./
 

 

Újabb lengyel város érdeklődését keltette fel a termálfürdőnk

 

        
       

A Krosnóban megrendezett Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmával Dr. Hörcsik Richárd polgármester találkozott Andrzej Wyczawskival, Jaroslaw város polgármesterével, aki kezdeményezte a két város közötti kapcsolat felvételét...
 


 
 


Andrzej Wyczawski

Dr. Hörcsik Richárd


 

Jaroslaw negyvenezer lakosú dél-lengyelországi város, közel az ukrán határhoz, Krosnótól mintegy 80 kilométerre. A város polgárainak felkeltette érdeklődését a Patakon épülő termálfürdő, valamint Jaroslawban nagy tisztelet övezi II. Rákóczi Ferencet, aki a szabadságharc bukása után itt talált rövid időre menedéket.

Hörcsik Richárd hangsúlyozta a gazdasági kapcsolatok erősítését is, és átadta a város vállalkozásairól készült kiadványt, remélve az együttműködés gazdasági lehetőségeit. A két polgármester megállapodott egymás városainak meglátogatásában.

Krosznóban részt vettem a Lengyel-Magyar Baráti Napok rendezvényein – kezdte Dr.Hörcsik Richárd a lengyel útról tartott beszámolóját – ahol alkalmam nyílt találkozni Jaroslaw város polgármesterével is, aki kifejezte szándékát, hogy szeretné fölvenni városunkkal a kapcsolatot.

Egyrészt felkeltette az érdeklődést a Sárospatakon épülő termálfürdő, hiszen Jaroslaw, mint egy 70-80 km-re van Krosnotól és elég élénk a kapcsolat a két város között. Nyilván a helyi sajtóban megjelentek hírek Patakról, a pataki fürdőről. A turizmus nyáron ismét indul és a lengyel turisták elmondása szerint a válság miatt, inkább csak a közeli területekre mennek nyaralni, így Sárospatak fontos célpont lehet.

Ez volt az egyik motiváció, a másrészt pedig, a történelmi gyökerek is összekötnek bennünket, hiszen Rákóczi Ferenc miután 1711-es szabadságharc elbukott, Lengyelországba ment, rövidebb időt eltöltött Jaroslawban is, ahol II. Rákóczi Ferenc emlékét a mai napig hűen őrzik.

Én kifejeztem feléjük, azt a szándékomat, hogy ne csak kulturális és turisztikai, hanem gazdasági téren is próbáljuk meg a kapcsolatokat erősíteni. Átadtam számára is a Sárospatak vállalkozásairól angol nyelven készült rövid összefoglalónkat és megállapodtunk abban, hogy hamarosan meglátogatjuk egymás városait és hivatalosan is, felvesszük a kapcsolatot.


 

Cziczer Katalin
/2009.04.02./
 

 

A szabad strandért lobbiznak a lokálpatrióták

 

        
     

Nem véletlen, hogy erre a napra exponáltuk a relief átadását, hiszen közgyűlést is tartottunk, mégpedig abból az apropóból, hogy végre, most már három év után rendes mederbe kerülnek majd a munkánk folyamatai, tekintettel arra, hogy annak idején a közhasznúságunkat augusztusban hagyták jóvá – számolt be Saláta László elnök a Lokálpatrióta Egyesület 2009. március 27-én megtartott közgyűléséről…
 


 
 


Saláta László


 

Igazából abban az esztendőben augusztustól decemberig nem sok mindenről tudtunk beszámolni, ezért a következő év végén számoltunk be, tulajdonképpen a másfél éves munkáról. Decemberben úgy döntöttünk, hogy ebben az esztendőben már az év elején megtartjuk a közgyűlésünket, aminek egyrészt az a célja, hogy elfogadjuk december 31-el bezárólag a közhasznúsági jelentést, illetve a mérlegünket, ugyanakkor megszervezzük az idei tevékenységet, elfogadjuk a költségvetésünket.

A tagságunk hozzávetőlegesen 165-167 fő, a költségvetésünk pedig látszólag nem nagy, hiszen 500-600 ezer forinttal gazdálkodunk, de hát az az igazság, hogy a kirándulásaink, színházlátogatásaink azok mind fakultatív módon történnek, tehát nem terhelik a költségvetésünket.
A továbbiakban szeretnénk a Bodrog vizének tisztaságáért mindent elkövetni, fel akarjuk deríteni azokat a szennyező forrásokat, amelyek ma még megvannak, annak érdekében, hogy azok felszámolása után a szabad strandot nyáron meg tudjuk nyitni.

Ezen kívül szeretnénk felvállalni a temetők környezetének rendezését, de a város környezetének rendezését is, például a parkok, köztük a szoborpark és környékének a rendbe tételét is.
Tehát nagyon sok feladat, tennivaló van Sárospatakon, és úgy tűnik, hogy nagyon sok, jószándékú ember is él itt, akik egy része megtalálható a Lokálpatrióták Egyesületében.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.04.02./
 

 

Családi Nap 2009.

 

        
     

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája 2009. március 28-án ismét megrendezte a hagyományos „CSALÁDI NAP”- ot. A reggel egy projekt összeállításával indult, melynek eredményeképpen az osztályok színesebbnél színesebb plakátokat készítettek, természetesen a család témakörében -számolt be dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea...
 


 
 


dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea


 

Ezután Kissné Murányi Andrea igazgatónő megnyitotta a rendezvényt. Az ovisokat és az első-, második osztályosokat 9 órától egy mesejáték várta, amelyet iskolánk színjátszó szakkörösei mutattak be. Előadásuk címe: Lázár Ervin: Utazás a szempillám mögött.
Ezzel egy időben a felső tagozatosoknak MOCCANJ! - ügyességi vetélkedő indult a tornateremben.
A délelőtt folyamán tavaszi kézműves foglalkozás, pólófestés, aszfaltrajzverseny, lovaglás, óriás sakk, floorball és hangulatos TEAHÁZ várta az érdeklődőket.

Jó volt látni szülő, tanár, diák mosolygós arcát, kötetlen beszélgetését. Köszönjük mindazoknak, akik hozzájárultak a „Családi Nap” sikeréhez.

Zárszóként álljon itt Tamási Áron gondolata, ami mottója is lehet a rendezvénynek:
„ Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”


Kissné Murányi Andrea

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.04.01./
 

 

Ismét pénzszállító autóval ütköztek

 

        
                 

 


 
 


Ladics Tamás


 

2009. március 30-án 11 óra 50 perc körül a 37-es számú főút sárospataki körforgalmánál anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt, amiről Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló számolt be…

Egy Miskolc felől érkező kis tehergépkocsi nem tartott kellő követési távolságot, az előtte haladó és forgalmi ok miatt megálló utánfutós Suzuki gépkocsi mögött, minek következtében a kis tehergépkocsi az utánfutónak ütközött és ennek következtében a Suzuki gépkocsit nekilökte az előtte, szintén forgalmi ok miatt álló pénzszállító gépkocsinak.

A baleset során anyagi kár keletkezett, de személyi sérülés nem történt. Az ügyet szabálysértési eljárás keretén belül vizsgáljuk.


 

Cziczer Katalin
/2009.04.01./
 

 

Kosárlabda diákolimpiai elődöntőt rendeztek az ÁVG-ben

 

        
     

 


 
 


Géczi Tamás


 

IV. korcsoportos fiú kosárlabda diákolimpiai elődöntőt rendeztek 2009. március 23-án, hétfőn az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában, ahol a házigazda ÁVG csapatának ellenfelei az Aszalói Göőz J. Általános iskola és a Miskolci Szilágyi D. Általános Iskola csapatai voltak. A rutinosabb, több sportiskolás képzettségű játékossal szereplő miskolciak magabiztosan nyerték a tornát, s így ők jutottak a megyei döntőbe - nyilatkozta Géczi Tamás, a csapat edzője...

„Reális eredmény született, s elégedett vagyok a csapatunk teljesítményével, hiszen „kisgimnazistákról „ lévén szó, még csak ebben az évben kezdtünk kosárlabdázni. A Miskolc egyértelműen jobb volt, de annak nagyon örülök, hogy a hozzánk hasonló képességű Aszalót lelkes játékkal le tudtuk győzni!”

Eredmények: Sárospatak – Aszaló 34 – 23
Sárospatak – Miskolc 14 – 54
Miskolc - Aszaló 44 - 3


 


Törő Gábor
/2009.04.01./