Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Archív

2006.01

2006.02

2006.03

2006.04

2006.05

2006.06

2006.07

2006.08

2006.09

2006.10

2006.11

2006.12

2007.01

2007.02

2007.03

2007.04

2007.05

2007.06

2007.07

2007.08

2007.09

2007.10

2007.11

2007.12

2008.01 2008.02

2008.03

2008.04

2008.05

2008.06

2008.07

2008.08

2008.09

2008.10

2008.11

2008.12

2009.01 2009.02    2009.03

 2009.04

               

Aktuális

Országos első helyezett informatikusok az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
            

A tanév végéhez közeledve a legrangosabb, háromfordulós középiskolai versenyek zárása is bekövetkezett. Az ÁVG diákjainak kiemelkedő informatikai szereplése a versenyek korábbi fordulóiban is megfigyelhető volt, ám a XII. LOGO Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntője után a képzeletbeli dobogó legfelső fokára is felállhatott Kiss László és Lipécz Ádám.
A több éves programozói tanulmány, magas szintű versenyzés után beérő országos első helyezés igazolja a legfényesebben tehetségüket, a felelősséggel végzett munka értékét.
Szeretettel gratulálunk sikerükhöz!

Külön öröm, hogy méltó versenytársat az ország legnevesebb gimnáziumainak diákjaiban, s ÁVG-s társaikban lelnek a fiúk, bizonyítja ezt azonos pontszámú első helyezésük, s az országos 8. helyen álló Soltész Balázs eredménye is.


 
 Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma
/2009.05.31./
 

 

LÁDAFIA

 


  
      

A Művelődés Háza és Könyvtára Bodrog Néptáncegyütteséhez tartozó szakmai műhely, az elmúlt évben az OKM által kiírt Tengertánc programban a Hegyköz településeinek néprajzi kutatását, a gyűjtött anyag feldolgozását, és színpadra állítását pályázta meg a LÁDAFIA komplex hagyománymentő programban, amely a napokban zárult le - nyilatkozta Darmos István...
 


 
 


Darmos István


 

A program legfontosabb részének magát a kutatást és archiválást tartom, hiszen a Hegyköz településein olyan néprajzi értékek vannak, amelyek feltárása e program előtt még nem történt meg, ezek megőrzése s a következő generációknak történő átörökítése a célunk. A hegyközi településeken – többek között Rudabányácskán, Mikóházán, Füzéren – végzett gyűjtéseken gyermekjátékokat, a táncéletre vonatkozó adatokat, népdalokat, szokásokat és a táncéletre vonatkozó adatokat gyűjtöttünk, s több helyen táncot is filmeztünk.

A korábban gyűjtött archív anyagok, és a most rögzített dalok, táncok, játékok adják az alapját az együttesünk hegyközi táncokat bemutató műsorának. Az együttes tevékenységében elengedhetetlennek tartjuk azt, hogy a későbbiekben is e tájegység táncaiból készült koreográfiákat folyamatosan repertoáron tartsunk. E program most lezárult, de mostani tapasztalataink alapján további kutatásokat, gyűjtéseket tervezünk a hegyközi településeken, s tervezzük a LÁDAFIA program kibővítését a Bodrogközi falvakra is.


 

 

Törő Gábor
/2009.05.31./
 

 

Lakossági fórum volt Végardón

 

        
            

Lakossági fórumot tartottam a Végardói Faluházban, ahol meghívásomra szép számmal jelentek meg végardói lakosok, akik érdeklődtek képviselői munkám és a város közügyei iránt – kezdte beszámolóját a megtartott fórumról Egyed Attila, Vágardó városrész választott önkormányzati képviselője…
 


 
 


Egyed Attila

dr. Téglás István


 

A vendégeim voltak: Aros János alpolgármester, dr. Téglás István rendőrkapitány, Jenei János szintén a rendőrségtől, dr. Melles Tivadar parókus, Klima János polgárőrség vezetőjét, György Zoltán a műszaki iroda, valamint Ágoston András a Kommunális Szervezet részéről.

A téma az eddig végzett munkámról való beszámolás volt, valamint a folyó beruházásokról, illetve a jövőbeli tervekről tájékoztattuk a kedves jelenlévőket. Kapitány úr tartott egy nagyon érdekes bűnügyi megelőzési előadást, amelyben felhívta főleg az idősek figyelmét arra, hogy ne engedjenek be idegeneket a portára, és ne dőljenek be különböző trükkös csalásoknak, mert sajnos továbbra is jelennek meg ilyenek a környékünkön.

Klima úr a polgárvédelem parancsnoka beszámolt a polgárvédelem helyzetéről, az időseknek pedig - szintén a védelemmel kapcsolatban - felhívta a figyelmét a riasztók beszerelésére, egy végardóinak fel is ajánlotta segítséget ezzel kapcsolatban.

Gyögy Zoltán úr beszámolt a pályázati lehetőségekről, illetve a folyó munkálatokról. Itt esett szó a Szalontai utca tervezéséről is, amely lassan a végéhez ér. Napokon belül érvényes építési engedély lesz az út építésére, illetve a csapadékvíz elvezetésére, és mihelyst találunk rá olyan pályázatot, ami a kritériumoknak megfelel - és az önrészt tudjuk biztosítani - benyújtjuk rá a pályázatot.

Végezetül a jelenlévők választ kaptak feltett kérdéseikre. Ezek nagyon széles skálán mozogtak, az út javítási hibáival kezdődően a kertészeti munkákon át a közmunkások munkamoráljáig, végezetül pedig a közbiztonságról illetve a polgárvédelemről is szó esett.


Klima János

György Zoltán

 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.31./
 

 

Újabb „Refis” sikerek!

 

        
            

Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban rendezték meg az Alföldi Országos Számítástechnika verseny megyei döntőjét. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumát négy tanuló képviselte a megmérettetésen. A diákok nagyszerűen helytálltak. Fekete Anna 10.E osztályos tanuló III. helyezést ért el....

Továbbá részt vettek:
Didics Viktória 10.C, Balla Péter 10.C, Béres Mátyás 10.B osztályos tanulók.
Felkészítő tanár: Kállainé Sóstói Edina.

Az eredményekhez gratulálunk!


 
 /2009.05.31./
 

 

Baleset a 37-esen, a Malomkőgyár útnál

 

        
            

 


 
 


Bacsó Tibor


 

2009. május 28-án fél 8 előtt néhány perccel a 37-es számú főúton, a malomkőgyári bekötő útnál személyi sérüléssel járó közúti baleset történt. Egy Suzuki személygépkocsi közlekedett Sátoraljaújhely felől Miskolc irányába, ami előtt, vele azonos irányba haladt egy Renault Clio személygépkocsi - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy....

A Renault vezetője úgy kezdte meg a balra kanyarodást a Dopex Kft telephelye felé, hogy nem győződött meg kellőképpen arról, hogy ennek feltételei adottak-e. Mivel a mögötte haladó személygépkocsi az ő előzését már megkezdte, a két gépkocsi összeütközött. A baleset következtében az okozó gépkocsivezetője - egy hölgy - könnyebben megsérült.
Őt mentőautóval kórházba szállítottak, ahol kiderült, hogy koponyazúzódása van, de 8 napon belül gyógyulónak állapította meg az ügyeletes orvos. Más személy nem sérült meg, ill. más jármű nem volt részese a belesetnek.


 

 

Törő Gábor
/2009.05.31./
 

 

Pontyfogó verseny volt a Csepel-tavon

 

        
            

Ilyen nagy volumenű versenyt még nem rendezett a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület, amire 16 csapat jelentkezett. Nagy örömünkre szolgált, hogy külföldi horgászok is megtiszteltek bennünket, akik Szlovákiából érkeztek a sárospataki Csepel-tóhoz – számolt be a versenyről Pingor Zsolt elnök, aki maga is tagja volt az egyik versenyző párosnak…
 


 
 


Pingor Zsolt


Bujdosó Norbert


Aros János


 

Nagy mennyiségű halat fogtak ki a verseny folyamán és nem csak a kisméretű halakra gondolok itt, hanem az extra méretű pontyokból és amurokból is több horogra akadt. A tegnap esti részeredmény 2 mázsa 10 kg hal volt, ami kifogásra került. Ez darabszámra bőven 200 db felett volt.
A kifogott halak mérlegelés után visszakerültek a vízbe, tehát ez a verseny nem csökkenti a horgászegyesület összvagyonát, ezek a halak a továbbiakban is a horgásztagság rendelkezésére állnak.
Az első három helyezett csapatot jutalmaztuk, ill. a legnagyobb hal kifogója kapott még különdíjat. Több támogatónk volt erre a versenyre, az egyik Sárospatak Város Önkormányzata, a második a Tarp Zone Horgászbolt Miskolcról, aki a díjakban segített bennünket. A harmadik támogatónk pedig a Collegno volt Sárospatakról, ők a szombati ebédet biztosították a horgászok számára.
Ezúton is köszönjük a segítségüket és támogatásukat!

Bujdosó Norberttől – aki az elnökség tagja és a verseny fő szervezője volt – további érdekes részleteket tudtunk meg…
Június 24-én12 órakor véget ért a 30 órás pontyfogó versenyünk, ami nagyon szép eredménnyel zárult. Az induló 16 csapat közül csak egynek nem sikerült halat fognia, mindegyik csapat sikeresen horgászott. Gyakorlatilag, ahogy már tegnap is megjegyeztük, nagyon jó időjárási körülmények között, színvonalasan sikerült megrendezni ezt a pontyfogó versenyt, amely során az első 6 helyezett csapat a következő volt:

6. KétesélyesTeam Dantosi Miklós, Szuromi Ferenc– 16240 pont (kb. 16 kg)
5. Önkormányzat csapata: PHTeam – Horváth Gergely, Egyed Gábor - 18140 pont
4. Sanyi01 – Csorba Ádám, Erdei Péter – 42200 pont
3. Horgászegyesület vezetőségnek a csapata: Blero55 – Pingor Zsolt elnökúr – Karajz István – 47720 pont
2. Sátoraljaújhelyi csapat: DT Team – Budai Béla, Hutka Mátyás – 52320 pont (kb. 28-25 ponty)
1. Debreceni csapat: TimZsu – Zsula György, Timoska Mihály – 67520 pont (több mint 60 kg, kb. 30 ponty)

Az első 4 helyezett csapatonként 20-30 db pontyot fogott, különböző súlyarányban.
Érdemes megjegyezni, hogy külön díjaztuk a legnagyobb ponty kifogóját, aki a Dupla Gyuri Team-ből - Kupka György és Rák György Sárospatakról - került ki, akik a 10.-ek lettek összesítésben. 10.720 g-os pontyukkal ők fogták a legnagyobbat az egész versenyen, Rák György személyében.
Az első megrendezésre került pontyfogó versenyünkkel minden induló horgász meg volt elégedve. Biztos vagyok, hogy jövőre is megszervezzük ezt, és minden évben lesz folytatása. A kimerítő verseny után – ami az éjszakát is magában foglalta - ebéddel kínáltuk a horgásztársakat, majd kezdődött az eredményhirdetés.
Az éjszakai horgászatról annyit, hogy akkor darabra nézve kevesebb lett a kifogott mennyiség, viszont amit fogtak, azok nagyobbak voltak, 8-9 kg-os halak kerültek horogra az éjjel.
A Csepel-tó fogásmennyiségtől a horgászok teljesen meg voltak lepődve, most már nagyon sok hal van benne, és nagyon szép súlyú halakat lehet fogni.
Csak férfiak vettek részt a versenyben – bár ez nem volt kikötés meghirdetéskor - viszont többeket a feleségek is elkísérték, itt voltak, drukkoltak, segédkeztek, együtt sátraztak, tehát kellemes hétvégét töltöttek itt együtt. Voltak akiket a rokonság is meglátogatott, így sok ember látogatott ki a Csepel tóhoz ezen a hétvégén.

A díjak átadásában Aros János alpolgármester is részt vett, elismerését fejezte ki a szervezőknek a kiváló versenyért. Sportszerűnek nevezte a pataki horgászokat, amiért az első két helyezést a vendégeknek – debrecenieknek és újhelyieknek – „engedte át” – de szerinte ez nem lesz mindig így…
Elárulta, kellemes meglepetés volt számára, hogy a kifogott halakat mérlegelés után visszaengedték a vízbe, sőt előtte még a horog ejtette sebet is fertőtlenítették.


 További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.31./
 

 

Átadták a halasztott értékesítésű bérlakásokat

 

        
            

2009. május 27-én átadásra kerültek a 2007-ben meghirdetett halasztott értékesítésű bérlakás program elkészült lakásai. Az ünnepélyes átadás után a leendő bérlők - majd tulajdonosok - boldogan járták körbe a kiváló minőségben elkészített, beköltözhető állapotban lévő lakásokat. A program gazdája, az Első Magyar Bérlakásépítő Kft, melynek igazgatója, Dr.Bogdán Zsolt örömét fejezte ki, hogy a mai gazdasági viszonyok mellett a ház felépülhetett…
 


 
 


Dr. Bogdán Zsolt


Tamtom Péter


Dr. Hörcsik Richárd


 

Nagy örömünkre szolgál, hogy eddig eljutottunk. Nagy esemény ez Magyarországon, hiszen a gazdasági recesszió és egyéb okok miatt szinte nem épülnek, vagy alig épülnek új lakások Magyarországon. Én nagyon hiszem, hogy Sárospatak város polgárai és közönsége magáénak fogja érezni ezt a nagyon szép lakásegyüttest, hiszen nagy szó, hogy mégis sikerült 2009 nyarára, tavasz végére ezeket a lakásokat átadni.
Hogy hogyan lehet ide beköltözni és mi ennek a módszere. A program neve halasztott értékesítő bérlakás program, s a névben benne van a lényege az egész konstrukciónak. Magyarán úgy tudnak beköltözni ezekbe az átlagosan 54 négyzetméter nagyságú lakásokba, hogy egy 13 éves együttműködés kezdődik a beköltözés pillanatától kezdődően a közös életünkben, és ez alatt a 13 év alatt, valamelyik évben kell megvásárolniuk a lakást. Tehát nem nekik kellett finanszírozni a beruházást magát, és az egyéb költségeket sem.

Mi most csak a bérleti díjat kérjük - és az egyéb rezsiköltségeket kell fizetni természetesen - és a későbbiekben maga dönti el a bérlő, hogy mikor fogja megvásárolni a lakást.
Én úgy gondolom, hogy ez nagy kedvezmény ma a bérlő számára. A beköltözéstől számított 3 évig minden bérlőnek biztosítjuk, hogy csak bérelnie kell a lakásokat, addig senkinek nincsen vételi kötelezettsége – persze már korábban is megveheti, ennek semmi akadálya sincs. A 4. év és a 13. év közötti 10 év valamelyikében kell megvenni a lakást.
Ha valaki belegondol, ma szinte alig lehet a bankszektorban hitelhez jutni lakásépítéshez, vagy ha lehet, akkor olyan feltételekkel, hogy az szinte elérhetetlen. Mi viszont azt tudjuk a bérlőnek mondani, hogy nyugodtan költözzön be, bérelje a lakást, értelemszerűen őrizze meg az állagát úgy, ahogy azt kell, próbáljon meg valami módon takarékoskodni, és aztán hogyha majd jobbra fordulnak a körülmények - amiről mindenki beszél, hogy 1-2 év múlva megvalósul - akkor újból átgondolja, hogy mikor ér el arra a pontra, hogy esetleg ő vásárolni fog.

Nagyon fontos elem, hogy ha valaki mondjuk 4-5 év múlva abba a helyzetbe kerül, hogy föl akar venni lakáshitelt - reméljük lényegesen jobb gazdasági körülmények között - akkor a banknak fedezetként, a hitele mögé tudjuk ajánlani a lakást annak ellenére, hogy nem a tulajdona.

Tamtom Pétertől – szintén a Első Magyar Bérlakásépítő Kft részéről – további fontos részleteket tudtunk meg, többek között arról, hogy a hosszú vásárlási időszak és a lakások devizában rögzített ára nem várt előnyökhöz juttathatja a leendő vásárlókat…

Az épület kész van, lakható, minden tartozéka működő és üzemképes. Még nincs minden lakásnak gazdája, pedig januárban már majdnem mindnek volt, de azóta visszalépések történtek, mivel azóta sok munkahelyvesztés történt, vagy a családi jövedelmek csökkentek, mivel a gazdasági válság ezt a térséget is érintette.
Pillanatnyilag 7 lakásnak van gazdája és 13 szabad. Az utóbbiak közül már többre van jelentkező, de jelen pillanatban az önkormányzat még ezekre nem jelült ki bérlőt.
Várunk tehát újabb érdeklődőket is, a lakásokat meg lehet tekinteni. Az épület nagyon szép lett, körbe lehet járni, be lehet menni, meg lehet nézni. A lakások hideg és meleg burkolattal, szaniterrel, honyhabútorral felszereltek, már nem csak a tervrajzokból történik az esetleges kiválasztás, hanem a maga valóságukban tekinthetik meg a lakásokat az érdeklődők.


 
A lakások alapterülete 54.02 m2, plusz 9.16 m2 - illetve az emeleten 6.4 m2 – a terasz, ehhez mérten a bérleti díj 38 ezer ill. 38.500 Ft mértékben, fajlagosan az, amit mi előzőleg ígértük, 660-670 Ft/m2 bruttó bérleti díj mellett költözhetőek a lakások.
A bérleti szerződéseket a Patak Bérlakás KFT köti, az önkormányzat által kijelölt bérlőknek, és biztosítjuk annak a lehetőségét, hogy aki beköltözik, ill. aki vásárolni kíván, az ezt megtehesse, a 4. évtől abban a 13 éves periódusban, amiben mi gondolkodunk.
Minden beköltözővel a társaság egy év, határozott időre köt bérleti szerződést minden év december 31-ig, de nyilatkoztatjuk a bérlőt, hogy szándékozik-e megvenni a lakást, ha nem, akkor meghosszabbítjuk a szerződését újabb egy évvel.
Amennyiben azt mondja, hogy vásárolni kíván prognosztizáltan arra az időszakra, akkor a vásárlás időpontjában a bérleti szerződést felbontjuk. Így mindenki szabadon eldöntheti, hogy mikor kíván vásárolni, az anyagi lehetőségeitől függően, ill. amikor legkedvezőbb számára a piaci környezet.
A vásárlás ugyanúgy történik, mint bármely piaci alapú lakásvásárlás, kötünk egy adás-vételi szerződést, amelynél igénybe vehet mind a szocpolt és bármilyen támogatási formát, mind pedig bármilyen banki hitelkonstrukciót.

Ilyen módon felénk egy összegben fizeti ki a lakó a vételárat, viszont hogy mikor vásárolja meg, azt a vevő dönti el, most, 5 vagy 10 év múlva, az ár akkor is marad a 187 ezer Ft-os m2 ár, ami devizában került rögzítésre. A lakások ára tehát devizában meghatározott. A beruházás megkezdésekor aktuális deviza árfolyamot és a 187 ezer Ft-os meghirdetett árat figyelembe véve, egészen pontosan 1253 svájci frank/m2 a lakások mindenkori ára, ami forintban most több mint a 187 ezer Ft. Viszont túl vagyunk egy pénzpiaci krízisen, ami ha a forint erősödésével kifut, akkor a lakások újból 187 ezer Ft-os – vagy adott esetben alacsonyabb m2 áron – kerülhetnek megvásárlásra, tehát ami most hátránya, az akár később előnye is lehet.

Ez több településen is működött már, a lakosok figyelték, hogy a forint árfolyama hogyan alakul, és amikor a forint erősebb volt, akkor vásároltak, így a meghirdetett ár alatt tudtak lakáshoz jutni. A bérleti díjra ez az árfolyammozgás nincsen hatással.
Még ami kedvezményt próbáltunk biztosítani, hogy mind a vételár, mind a bérleti díj kialakításánál a terasz m2-eknek csak az 1/3-át számítottuk bele az alapterületbe, a szokásos ˝-hez képest.

A beruházást a Patak Bérlakás Kft végzi, aminek mi a tulajdonosai vagyunk. Az ügyvezetője Molnár Ádám, a lakásokkal kapcsolatos kérdéseikkel hozzá is fordulhatnak a 70 603 05 93 –as telefonszámon, vagy az embkft@upcmail.hu e-mail címen is érdeklődhetnek.

Nemcsak Sárospatak, hanem a térség életében is egy jelentős mozzanat ez az átadás. Különösen most, a gazdasági válság között, amikor 50%-kal visszaesett a lakáseladás, amikor 240 milliárd Ft körbetartozás mellett több száz építőipari cég szűnt meg – jelentette Dr.Hörcsik Richárd polgármester…
Ennek ellenére itt Sárospatakon ilyen lakásokat adunk át. Ez azt mutatja, hogy ez a konstrukció, a halasztott értékesítési bérlakások programja kiállta a próbát. A térségnek és Sárospataknak is az egyik legnagyobb problémája, hogy a fiatalok elvándorolnak, mert nem találnak megfelelő munkahelyet és nincs megfelelő lakhatásuk.
Úgy hiszem, hogy ez a program biztos lehetőséget ad azon fiataloknak, akik munkát találnak Sárospatakon vagy Sárospatak környékén. Itt olyan körülmények között élhetnek, amit bárki megirigyelhet, köszönhetően ennek a programnak, ami azt teszi lehetővé, hogy nem azonnal, hanem 13 év alatt kell kifizetni a lakás árát, hiszen ma a bankoknál nagyon nehezen tud találni hitelt az a fiatal, aki lakást akar építeni.

Fontos az is, hogy ennek a beruházásnak a kivitelezésében Sárospataki vállalkozók vettek részt. Elsősorban a DOPEX Kft, de több más olyan pataki cég, és pataki iparos vállalkozó is, aki ezzel munkahelyeket tudtak megőrizni. Nagyon fontos az is, hogy nagyon szép a kivitelezés, bárhol az országban megállja a helyét, tehát ez azt jelenti, hogy a pataki cégekben van olyan tehetség, van olyan kapacitás, ami versenyképessé teszi őket.

Ez egyébként ez annak a folyamatnak a része, ami a fürdőfelújítással, az iskola építésével, az egészségügyi centrum építésével folytatódni fog, tehát jó reménységünk van arra, hogy a pataki vállalkozók itt, helyben munkát fognak találni. Ezzel is szeretné segíteni az önkormányzat az itt lévő munkahelyek megtartását.
Természetesen önkormányzatunk hozzájárult ennek a programnak a sikeréhez, hiszen mi biztosítottuk a testület határozatával a telket, és igénybe vehetők azok a szociális juttatások is, amelyek az önkormányzatok rendelete értelmében a fiatal házasokat megilleti.

Tehát így, több oldalról raktuk össze ezt a programot, amit szeretnék megköszönni Dr.Bognár Zsolt igazgató úrnak, aki a program ötletgazdája, és tudomásunk van arról, hogy nemcsak Sárospatakon, hanem az ország nagyon sok önkormányzatánál ez a program él, és sikeresen működik.

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.31./
 

 

Tiszafüreden főztek a pataki rendőrök

 

        
            

Ez az alkalom tulajdonképpen a Sárospataki Rendvédelmi Főzőverseny folytatása volt, hiszen azon a Sárospataki Rendőrkapitányság csapata különdíjként elnyert egy meghívást Tiszafüredre – nyilatkozta dr. Téglás István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője…
 


 
 


dr. Téglás István


 

Ezt a meghívást Kövér Gábor úr, a zsűri elnöke adta át, ami vonatkozott a III. IPA Lovasrendőr Találkozóra is. (Az IPA a Nemzetközi Rendőr Szövetség egy kiterjedt hálózata, amely a nemzetközi együttműködés kapcsolatrendszerének szervezését is végzi.) Hasonlóképpen vonatkozott a meghívó a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Polgárőr Szövetség Polgárőr Napjára, melynek keretén belül zajlott a főzőverseny.
A sárospataki három csapatból állítottuk össze a tiszafüredi csapatot, így vettünk részt a rendezvényen. A versenyen egy vadpörkölttel indultunk, mellyel sikerült elhoznunk a 3. helyezésért járó díjat. Ennek a felajánlója Kövér Gábor úr volt Juhász Ferenc alezredes úrral, a készenléti rendőrség részéről.
Két szálon futottak tehát az események, volt egyrészt egy polgárőr találkozó főzőversennyel, másrészt a délutáni órákban egy nagyon színvonalas lovasrendőr verseny, amelyet megtekintettünk, valamint még a tiszafüredi tavon is tettünk egy kört csónakkal.

Szeretnénk köszönetet mondani a Sárospataki Önkormányzatnak illetve az Árpád Vezér Gimnáziumnak akik az utazáshoz a buszt biztosították.


Kövér Gábor

 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.31./
 

 

Megszületett a 100. pataki gól a tavaszi labdarúgó bajnokságban

 

        
            

Az utóbbi hetekben azt számolgattuk, hogy hány gólt kell még rúgni. Kilenc hiányzott a cél eléréséhez. Hét közben a kupasorozatban - mint azt sok környékbeli szurkoló is láthatta - egy magasabb osztályban, ott is az élmezőnyben szereplő csapat ellen vívta ki a továbbjutást csapatunk. Ezzel felkerült a „főtáblára”.(Ez azt jelenti, hogy most már sokkal magasabb osztályból sorsolhatnak csapatokat hozzánk). A kérdés most az volt, hogy ez a nehéz meccs mennyit vett ki a játékosokból...
 


 
 


Pothursky Roland

Koscsó István

Regős László


 

MA hűvös, szeles idő ellenére jó mérkőzést láthattunk sok szép góllal fűszerezve. Utólag elmondhatom a fáradságnak semmi jele nem volt, végig támadtuk a 90 percet.
Az első gólra mindössze 8 percet kellett várni, amikor Kerékgyártó Krisztián bal oldali szögletét Pothursky Roland továbbította a hosszúsarokba. 0:1
A 19. percben Horváth Zsolt baloldali beadását Pothurszky Roland rúgta a léc alá. 0:2
A 21. percben Pothursky Roland végezhetett el egy jogos szabadrúgást a kaputól 18-20 m-re és lövése a felső kapufáról a földre a gólvonal elé pattant.
 22. percben durván szabálytalankodtak ellenünk az ellenfél kapuja előtt, amiért a hátvéd piros lapot kapott és a megítélt 11-est Simkó Gábor rúgta a balra elmozduló kapus mellett a jobb sarokba. 0:3
A 28. percben Pothursky Roland szép cselek után Kerékgyártó Csabának passzolt, aki a kapuba továbbította a labdát. 0:4
A 38. percben Szabó Sándor – Simkó Gábor - Pothursky Roland a labda útja és már meg is született a „mesterhármas”. Az eredmény: 0:5
Az 51. percben a hazaiaknak kedvezett a bíró egy 11-essel, amivel megszerezték a becsületgólúkat. 1:5
A 60. percben Pothursky Roland az egész idényben végig egyenletesen jó teljesítményt nyújtó Géczi Józsefnek tette ki a labdát a jobb szélső helyére, aki éles szögből ritkán látható szép gólt lőtt. A labda a túlsó kapufa éléről pattant a hálóba. 1:6
A 63. percben Gierling Csongor szögletét Kerékgyértó Krisztián fejelte le Pothursky Rolandnak, aki ebből újabb gólt szerzett. 1:7
A 65. percben szabadrúgáshoz jutott csapatunk a kaputól 20-25m-re. Pothursky Roland állt a labda mögé, s végezte el úgy, hogy a labda a bal felső sarokban kötött ki. 1:8
A 74. percben Simkó Gábornak köszönhetően megszerezte csapatunk az idény 100-adik gólját 1:9
A 81. percben 11-eshez jutottunk, de a lövést a kapus kivédte.
A vége előtt nem sokkal Horváth Zsolt állította be a 10:1-es pataki győzelmet.

Vélemények a mérkőzésről:
Azért, hogy az esetleges elfogultságot kiküszöböljük, egy olyan szurkolóvéleményét kérdeztem, aki nemrégen olaszliszkai, most pedig pataki lakos és játékos: Regős László. Szerinte az olaszliszkai csapat szerényebb képességű játékosokból áll. Elég hamar jöttek is a gólok, amit nem tudtak viszonozni és ez eredményezte a nagyarányú pataki győzelmet. Mindenkit dicséret illet a játékáért, bárki megérdemelné a legjobbnak járó pezsgőt, különösen az, aki ötször is betalál egy mérkőzésen az ellenfél hálójába, mint most Pothurszky Roland. Gratulálok!

Zsófi József edző: A kiesés ellen küzdő Olaszliszka csapata ellen játszottunk. Mivel van esélyük a bennmaradásra, arra számítottam, hogy foggal-körömmel fognak harcolni és próbálják megszerezni legalább az egyik pontot. Hála Istennek nem így történt. Hamar betaláltunk a kapuba és innentől kezdve már csak az volt a kérdés, hogy mennyivel győzünk. Nagyon sok támadást építettünk fel, de sok ki is maradt, mert csatáraink nem koncentráltak eléggé a befejezésre. Az eredménnyel és részben a játékkal elégedett vagyok. Az ellenfél sportszerűen viselte el a majdhogynem megalázó vereséget hazai pályán.
Az ifi csapatunk 3:0 arányban győzött! Gratulálunk mindenkinek! Hajrá Patak!  A további mérkőzésekről az eseménynaptárból informálódhatunk.


 

További képek>>>

az STC Baráti Köre
/2009.05.31./
 

 

Pünkösdi kosárlabda torna

 

        
            

IV. korcsoportos lányoknak rendeztek kosárlabda tornát május 27-én, szerdán az Árpád Vezér Gimnáziumban, ahol 4 csapat találkozott egymással – küldte tudósítását Géczi Tamás, a torna szervezője...
 


 
 


Géczi Tamás


 

Kettős céllal rendeztük meg ezt a tanévzáró jamborit a körzetbe tartozó iskolák számára. Egyrészt azért, hogy a március-áprilisban befejeződött diákolimpiai versenyek utáni hosszú holtidőben még játéklehetőséghez jussanak a csapatok, másrészt két olyan iskola is pályára léphetett, akik a diákolimpián ugyan nem indultak, de az iskolai sportkörökben lelkesen kosárlabdáznak.

Az eredmények persze ennek megfelelően alakultak. A jó hangulatú mérkőzéseken a rákóczis lányok a 99-18-as pontaránnyal ugyan kissé kilógtak a mezőnyből, a két újonc küzdelmében azonban az ÁVG csapata izgalmas hajrával, hátrányból fordítva győzte le a Kazinczy iskola csapatát.

Végeredmény: 1. II.Rákóczi F. Ált. Isk. Sárospatak
2. Magyar-Szlovák Kéttanítási Nyelvű Ált. Isk. Sátoraljaújhely
3. Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Sárospatak
4. Kazinczy F. Ált. Isk. Esze T. Tagiskola Sátoraljaújhely


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.30./
 

 

Tartsuk be a követési távolságot!

 

        
            

 


 
 


Bacsó Tibor


 

2009. május 28-án 13 óra után anyagi kárral járó közúti közlekedés baleset történt a Sárospatak, Eötvös út 10 szám előtti útszakaszon, gyakorlatilag a József Attila és az Eötvös út kereszteződésénél - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője...

Egy Ford Fiestával közlekedő férfi nem tartott kellő követési távolságot az előtte, vele azonos irányban szabályosan közlekedő Volkswagen Passat mögött, ezért a forgalmi okok miatt hirtelen fékező személyautó hátuljának nagy erővel nekiütközött.

A baleset következtében személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett. Az okozó gépkocsivezetővel szemben szabálysértés feljelentést kezdeményeztünk.


 

Törő Gábor
/2009.05.30./
 

 

Gyermeknap az óvodákban

 

        
            

A Mese Óvoda és Bölcsőde székhelyintézményében elő-gyermeknapi rendezvényre került sor május 22-én - nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, intézményvezető...
 


 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

Meghívást kaptak a már beiratkozott, de óvodai életüket csak szeptemberben kezdő új gyermekek és szüleik is. Az invitálást örömmel elfogadták és sok leendő óvodás vett részt a programon. A legnagyobb érdeklődést az ugrálóvár és a csúszda által nyújtott élmények jelentették. Bátran csúsztak kicsik és nagyok egyaránt. Az aszfalton színes krétával szebbnél-szebb rajzok készültek. A homokozóban várépítés zajlott, amelyet kis zászlókkal egészítettek ki a gyerekek. Sokan kipróbálták a buborékkal készített madárkafestést is. A gyerekek vásárolhattak a szülők és az óvoda dolgozói által készített játékokból. A büfében finom gofrit és lángost fogyaszthattak a kedves vendégek.
A délutáni program a tombolasorsolással zárult. Sok gyermek nyert a felajánlott ajándékokból. Derűs időben, jókedvvel, sok-sok élménnyel gazdagodva zárult az idei gyermeknap.

Ezúton köszönjük Sárospatak város vállalkozóinak és a szülőknek a tombolába tett felajánlásaikat és azt, hogy ezzel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez és eredményességéhez!
Köszönjük továbbá Sárospatak Város Önkormányzatának, hogy a Gyermeknap alkalmából, támogatásukkal az óvodások térítésmentesen vehették igénybe az ugrálóvárat, melyet az elkövetkezendő napokban a Carolina és a Kincskereső tagóvodáinkban is egy-egy délelőttre birtokba vehetnek a gyerekek.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.30./
 

 

A kő marad...

 

        
            

... a 8kor viszont utazik, méghozzá - éppen nyolc év elteltével - ismét a tengeren túlra. A Kanadai Magyar Kultúrközpont (weblink: http://www.hccc.org) meghívására a társulat Torontóban vendégszerepel június 7-én és 12-én. Az előbbi alkalommal egy a trianoni tragédiára emlékező műsort mutatnak be, az utóbbin pedig az évente megrendezésre kerülő három napos Magyar Fesztiválon adják elő "Kiáltó szó" címmel az erre az alkalomra készült új pódiumműsorukat.

Az összeállítás címéből sejteni lehet, hogy a "zivataros századok"-ra való emlékezés mellett a magyarság jelen állapotáról szóló tudósításként is szánták a messzi Kanadában élő honfitársaink számára.
A társulat az utolsó simításokat végzi az előadásokon, az elkövetkezendő időszak a mindennapos próbák feszültségével telik még, helyükre kerülnek a végső hangsúlyok, színpadi mozgások, arckifejezések, kézmozdulatok. Mindkét műsor tartalmaz teljesen új, a helyi közönség előtt sem előadott verseket, dalokat. A tét nagy, hisz a távoli vidéken élő néző néhány hét múlva már nem mint egyénekre emlékszik majd az előadókra, hanem hogy "itt voltak a patakiak", s ezért a felelősség is egészen más léptékű. A kitűzött cél az, hogy a közönség ne egy "kedves amatőr előadás"-t lásson, hanem igazi színpadi élménnyel gazdagodva térjen haza, az ehhez elengedhetetlenül hozzátartozó valódi, mély katarzis érzésével a szívében.

Az érdeklődők számára mindkét műsort bemutatják nyilvános főpróba keretében, június 4-én, csütörtökön. A "Valahol aláírtak valamit..." c. trianoni emlékműsort délelőtt 10 órai kezdettel A Művelődés Háza színháztermében láthatja a közönség, s bár ezen alkalommal szervezett közönségként a városunkban működő gimnáziumok diáksága lesz jelen egy rendhagyó történelemóra keretében, azért az ügyesebbek számára biztos marad még néhány szabad hely.

A "Kiáltó szó" című összeállítást ugyanezen a napon este 8 órai kezdettel tekinthetik meg az érdeklődők a Tarcali Borfalu udvarán, hangulatos fáklyafény mellett, amennyiben az időjárás ezt megengedi. Rossz idő esetén az intézmény előadótermében kerül sor a főpróbára.
A 8kor Színház társulata ezúton is megköszöni mindazon támogatóinak a segítséget, mely nélkül az utazás nem jöhetett volna létre, és a megelőlegezett, de valójában még hiányzó összeg pótlására szívesen fogad bármilyen összegű felajánlásokat.

Támogatók: Sárospatak Város Önkormányzata és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat


 
 


További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.30./
 

 

ÁRVAYS siker a Körzeti Angol Versenyen

 

        
            

Az 5. és 6. évfolyamos diákok iskolai egyéni versenyen vettek részt az M.E. Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában. A legeredményesebbek május 19-én 3 fős csapatokban mérték össze tudásukat a körzet iskoláinak legjobb angolosaival.
Mindkét csapatunk I. helyezést ért el.
Az ötödikeseket Hegedűs Zita, Tóth Gréta és Vitányi Barbara, a hatodikosokat Bodnár Anita, Varga Alíz és Záhonyi Patrik képviselték.
Gratulálunk nekik!
 


 
 /2009.05.29./
 

 

Kreatív Varázssziget

 

        
            

A Művelődés Háza Könyvtárában május 12-én volt a Kreatív Varázssziget nyári szünet előtti utolsó foglalkozása. Ezen alkalommal üvegtárgyakat díszítettek a gyerekek és szüleik - számolt be a délutánról Krenyítzkyné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtáros...

A gyermekek körében igen népszerű az üvegfestés és nagy örömmel láttak a munkához. A különböző üvegtárgyak díszítéséhez keleti motívumokat használtunk, ezáltal szép és érdekes díszekké váltak az egyszerű befőttesüvegek és poharak. Szeptemberben újra szeretettel várjuk kedves olvasóinkat és az érdeklődőket!
 


 
 

További képek>>>


/2009.05.29./
 

 

Tanulókkal együtt járőrözött az iskolarendőr

 

        
            

Az a tapasztalat, hogy néhány városunkban közlekedő gépkocsivezető nem tartja be a közlekedés szabályait, nem veszi figyelembe a megállni tilos, várakozni tilos táblákat. Ezúttal a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola néhány tanulójával együtt helyeztünk el figyelmeztető cédulákat a tilosban parkoló gépkocsik szélvédőjén – nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós, az iskola rendőre…
 


 
 


Bujdosó Norbert


 

Úgy látom egyébként, hogy a figyelmeztetést komolyan veszik a gépkocsivezetők, és talán el is éri a célját ami az, hogy legközelebb jobban megnézzék, hogy hol hagyják a gépkocsijukat.
Véleményem szerint annak is van visszatartó ereje, hogy gyermeki megfogalmazásban van megírva a figyelmeztetés, így talán elszégyelli magát a szabálysértést elkövető, hogy gyermekek figyelmeztetik, és biztos, hogy legközelebb nem szeretne ismét ilyenben részesülni.

A tanulók számára ez egy gyakorlatias feladat, mindig azt tapasztalom, hogy ezekben szívesen részt vesznek, rá aktívan jelentkeznek. A mai napon is így volt, örömmel jöttek, és biztos vagyok abban, hogy jobban tudatosul bennük az, hogy a szabályokat be kell tartani. Mi ezzel el is érjük el a célunkat, szeretnénk, hogy kevesebb ilyen szabálysértés legyen.
 


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.29./
 

 

Együttműködési megállapodás a Sárospataki Vízi Sportegyesülettel

 

        
            

2009. május 21-én együttműködési megállapodás született Sárospatak Város Önkormányzata és a Sárospataki Vízi Sportegyesület között, amit a Polgármesteri Hivatalban az Önkormányzat részéről Aros János alpolgármester, a Sportegyesület részéről pedig Kék Tamás, az egyesület elnöke írt alá…
 


 
 


Kék Tamás


Aros János


 

Nagyon szép gyermekkori emlékeim vannak azokról a Bodrogon történt evezésekről, amikor nyaranta hatevezős „őrsi csónakokkal” vízitúrázhattunk. Ezek az emlékek vezettek el azokig a gondolatokig, hogy hogyan lehetne ezeket a vízi sportokat egyesületi formában újraéleszteni – számolt be Kék Tamás az egyesület gondolának megszületéséről…

Az egyesületi keretekre azért van szükség, mert csak így lehet pályázni és különböző támogatásokat szerezni. A legfontosabb célunk, egy olyan egyesületi munka létrehozása, amellyel a gyerekeket a vízi sportok és a természet szeretetére nevelhetjük. Az egyesület már tíz fővel megalapítottuk, a neve Sárospataki Vízi Sportegyesület.

Első teendőnk egy minimális önerő összegyűjtése, amire a pályázatokhoz van szükség. Vállalkozói múltamból adódóan nagyon sok pályázatíró céget ismerek, akik tudnak segíteni abban, hogy az egyesületeknek szóló forrásokat próbáljuk meg kihasználni, és ezáltal a hajóvásárlásokat, és egyáltalán az egyesületi munkát el tudjuk kezdeni.
Az előkészítő munka sok időt és energiát igényelt, de terveink szerint jövő tavaszra meg lesznek a hajók, és akkor csinálunk egy kis toborzó túrát, hogy a szülők és a gyerekek megismerjék, hogy mivel is foglalkozik az egyesület.

Nagy öröm számomra, hogy az önkormányzat fantáziát lát az egyesületünkben, hogy támogatóan állt az egyesület mögé és a mai napon az együttműködési megállapodást is aláírhattunk. Minden civil kezdeményezést örömmel támogatunk, és úgy gondolom, hogy ez mintapéldája annak, amikor az alulról jövő kezdeményezések kis támogatással nagy eredményeket tudnak felmutatni – nyilatkozta Aros János alpolgármester…

A Sárospataki Vízisport Egyesület megfelelő háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy beindítsa ezeket a szakköröket, szakosztályokat, melyek beindításáról beszéltünk az egyesület elnökével.
A vízi sportokkal kapcsolatos valamennyi tevékenység a „szívem csücske”, hiszen annak idején én is részese lehettem azoknak a csapatoknak, kezdve a vízi úttörők csapatától egészen az annak idején a Vörös József és Bolvári Péter által vezetett víztúrás csapatnak, amikor a Sárospatak- Szeged útvonalat eveztük végig rendszeresen nyaranta.
Ezek az élmények még mindig meg vannak nemcsak bennem, hanem a velem egy korosztályúakban is. Ezért örülök annak, hogy végre Sárospatakon egy olyan űrt, egy olyan hiányt sikerül pótolni ennek az egyesületnek a létrehozásával, amely tevékenységre szerintem óriási igény van és a gyerekek nagy részét erre vissza is lehet szoktatni.

Minden feltétel adott ahhoz, hogy ez az egyesület megfelelő módon működjön, hiszen itt van a Bodrog, amely ilyen szempontból teljesen kihasználatlan, és itt van az egyesület, amelynek tagjai a vízi sportokban jártasak.
Kék Tamás úr az egyesület elnöke vállalta ennek az egyesületnek a mozgatását, koordinálását. Elmondása alapján elsősorban az általános iskoláskorú gyerekekre gondolt, őket szeretné megmozgatni. Természetesen ide automatikusan csatlakozni fog valamennyi olyan intézményünk, amely jelenleg is foglalkozik vízisportokkal. Ilyen például a Református Kollégium Gimnáziuma, amely gyönyörű csónakházzal és megfelelő hajóparkkal rendelkezik és a testnevelő tanárok, valamint az igazgató asszony is elkötelezett híve a vízi sportoknak. Hasonlóképpen ilyen az Árpád Vezér Gimnázium az Arany János Tehetséggondozó Programjával, akik minden nyáron rendszeresen vízitúráznak a gyerekekkel. Tehát örülök ennek az együttműködési megállapodásnak.

Nem csak erkölcsi, de anyagi támogatásról is biztosítottam most az elnök urat, amelynek a formáját meg fogjuk találni a későbbiekben. Ennek az egyesületnek már van egy működő szakosztálya, nevezetesen a vitorlás szakosztály. Tavaly – amint a híradásokból tudjuk - kitűnő eredményeket értek el annak ellenére, hogy nincs igazi edzési lehetősége a vitorlás sporttal foglalkozóknak Sárospatakon.
Tavaly a Kék Szalag versenyen - amely Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű vitorlásversenye - ez a kis csapat a dobogó második fokára tudott felállni.
Ezeken a versenyeken ott van a Sárospatak logó, ott vannak azok a fiatalok, azok a sportolók, akik Sárospatakot népszerűsítik, ezért azt hiszem, hogy a támogatást megérdemlik.


 


Törő Gábor
/2009.05.29./
 

 

Ülést tartott a Helyi Védelmi Bizottság

 

        
            

A Sárospataki Helyi Védelmi Bizottság 2009. május 21-én a Polgármesteri Hivatal nagytermében ülést tartott. Ez egyike volt a szabályos időközönként megtartott üléseiknek, amelyeken az előttünk álló időszak veszélyhelyzeteit tekintik át. Az ülésről Kiss István pv. alezredest, a Sárospatak Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője nyilatkozott honlapunknak…
 


 
 


Kiss István


 

Mint minden időszakban, így most is fel kell készülni azokra a váratlan feladatokra, amelyek a lakosság védelmére irányulnak, hiszen ha csak akkor kezdünk el készülni, amikor már baj van, akkor mi kerülünk nagy bajba. Ezért készenlétünket folyamatosan, naprakész állapotban kell tartani, és állandóan készülni kell a lakosságot érintő veszélyek elhárítására.

Bár ülésünk idején nagy szárazság volt tapasztalható mégis, az előző évek tapasztalatai miatt két napirendünk is foglalkozott a víz okozta károkkal, hiszen az időjárás könnyen megváltozhat és az eső – olykor felhőszakadás, ami gyakran hirtelen jön - nem érhet bennünket felkészületlenül.

Előadónk Laki József, az ÉKÖVIZIG Sárospataki Szakaszmérnökség vezetője beszámolót tartott a területi ár- és belvízvédelmi védművek helyzetéről, valamint vele tájékoztatót tartottunk a települések „Vízkárelhárítási terveinek” meglétéről, naprakészségéről.

Tájékoztattam továbbá a jelenlévőket a HVB „Intézkedési tervek” és egyéb okmányok átdolgozásának helyzetéről, amire törvényi változások miatt van szükség. Ezeken kívül az „egyebek” címszó alatt több felmerülő kérdésről szó esett.

Az ülésen képviseltette magát az ÉKÖVIZIG Sárospataki Szakaszmérnöksége, Sárospatak Város Önkormányzata, Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság, a Sárospataki Rendőrkapitányság, a Sárospataki Polgári Védelmi Egyesület, a Kommunális Szervezet és általam a Sárospataki Polgári Védelmi Kirendeltség.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.28./
 

 

Könyvtári rendezvények a gyermeknap jegyében

 

        
            

Május 28-án a gyermekeket vártuk A Művelődés Háza Könyvtárának rendezvényeire. Második alkalommal szerveztünk gyermeknapot a könyvtárban. A tavalyi sikeren felbuzdulva a kistérségi iskolákba is elküldtük felhívásunkat - nyilatkozta Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 


 
 


Kövér Sándorné


 

A Baba-Mama Klubba hívtuk 10 órára a legapróbb babákat szüleikkel együtt. A közös mulatozáson szörppel, süteménnyel fogadtuk az érkezőket. A piciknek nagyon tetszett a buborékfújás, de legalább ekkora sikere volt a sok szép lufinak. Hatalmas birkózás kezdődött, a színes gömbökkel és a plüssfigurákkal. A képeskönyveket is örömmel lapozgatták a babák és az anyukák, majd többet ki is kölcsönöztek.

Az alsó tagozatos tanulók számára rajzpályázatot hirdettünk „Ami engem boldoggá tesz” címmel. A sárospataki és környékbeli iskolákból 250 pályamunka érkezett. Olyan sok színvonalas munkát küldtek be a gyerekek, hogy két korcsoportban osztottunk ki díjakat. A sárospatakiak mellett tolcsvai és vajdácskai gyerekek is kaptak ajándékot.
Fontosnak tartom megemlíteni, hogy milyen jó témák köszöntek vissza a rajzokról: a család, a sport, a kirándulás, a természet szeretete. A mai világban még inkább értékelni kell, hogy a gyerekeket ezek a pillanatok teszik boldoggá, és nagyon fontosnak tartják a közös programokat szüleikkel, testvéreikkel, barátaikkal!


 

A kiállítás a Ház felső folyosóján május 28-tól június 30-ig megtekinthető, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Délután 2 órától Gyermeknapi bulit szerveztünk a könyvtár melletti parkban. A megjelenteket Aros János alpolgármester úr köszöntötte, és adta át a rajzpályázat díjazottjainak az ajándékcsomagokat.
A délután folyamán került sor a „Vár a nyár!” című aszfaltrajz-verseny lebonyolítására, amelyre 16 csapat nevezett be.
A többi gyermek a következő lehetőségek közül választhatott: papírvirágok színes csíkokból, meghívók, könyvjelzők készítése különböző technikákkal, epervarrás a textilből, karkötőkészítés színes fonalból, arcfestés, ügyességi játékok, ördöglovaglás.
A jó hangulatú összejövetel az aszfaltrajz-verseny eredményhirdetésével, az ajándékcsomagok kiosztásával zárult.
Az eseményen majdnem 400 fő vett részt, búcsúztatta velünk a tanévet, köszöntötte a nyarat.

„Ami engem boldoggá tesz” című rajzpályázat díjazottjai:

1-2. osztály 3-4. osztály
1. helyezett: Papp Zsófia 1. helyezett: Mezey Márta
2. helyezett: Jaskó Emese 2. helyezett: Csorba Réka, Csoma Csenge Tanászi Ábel
3. helyezett: Vismeg Botond 3. helyezett: Veleczki Laura, Krenyitzky Sarolta Hornyák Dávid
Különdíj: Golenya Soma Különdíj: Csomós Hajnalka, Vinkler Viktória Varga Gábor, Rusznyák Zsófia, Móré Zsófia, Bodnár Dorina

„Vár a nyár!” című aszfaltrajz- verseny díjazottjai:
1. helyezett: II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk. 3. a osztály csapata
2. helyezett: Árvay József Gyak Ált. Isk. 3. a osztály csapata
3. helyezett: Ref. Koll. Ált. Isk. 2. osztályos csapata
Különdíj: II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk. 1. a osztály csapata, II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk. 2. c osztály csapata, Erdélyi János Ált. Isk. csapata, Árvay József Gyak. Ált. Isk. 2. b osztály csapata, Ref. Koll. Ált. Isk. 3. osztályos csapata.

A rendezvényt támogatták:
Sárospatak Város Önkormányzata, Bodnár Ferenc – vállalkozó, Szépségpatika – Mózes Szolár Kft., Babavilág, Nosztalgia Virágszalon,
Euronics Üzletház Bokréta Virág és Ajándék Bolt, Cerka Papír-Írószer Kreatív Bolt, Kispatak-2000 Kft., Momo Üzletház, Bolero Divatáru, Leporello 2005 Kft., Origo Üzletház, Korona Lakásfelszerelés, Fanero Divat- Ajándék, Ajtai és Társai, 100-Ft-os Krajcáros Bolt, Pizza Expressz, Azária Könyvesbolt, Kövér Cukrászda, Bömbi Diszkont, Nikoletta Kerámia. Köszönjük!

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.28./
 

 

Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért

 

        
            

2008-2009 évben a TÁMOP 1.1.2 „Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért” program keretében az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ sárospataki Kirendeltségén 14 tanfolyam indult 158 fő részvételével – nyilatkozta Baranyi József, a Munkaügyi Központ vezetője
 


 
 


Baranyi József
 


 

Tanfolyamainkat első sorban munkáltatói igények figyelembe vételével szerveztük, de egyes tanfolyamok esetében nagyobb hangsúlyt kapott az egyéni kezdeményezés, az önfoglalkoztatás lehetősége (pl: kéz- és lábápoló és műkörömépítő; virágkötő; cserépkályha készítő).
A betervezett képzéseken túl, ez évben lehetőségünk nyílt egy újabb képzés indítására a hátrányos helyzetűek célcsoportjaiból az alacsony iskolai végzettségűek és az ötven év feletti nők számára. Az elhelyezkedés ill. önfoglalkoztatás lehetőségét figyelembe véve döntöttünk egy takarítói tanfolyam mellett.

A képző intézménnyel (Goldex Hungary Vagyonvédelmi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.) történő előzetes egyeztetés alapján a felvételi alkalmassági teszt megírására 2009. április 23-án került sor. Az írásbeli teszt és a szóbeli elbeszélgetés eredménye alapján került sor a 16 fő résztvevő kiválasztására. Az orvosi alkalmassági vizsgálatra ezeket az ügyfeleinket irányítottuk.
A tanfolyam beindítása előtt pályaorientációs foglalkozást szerveztünk, mellyel a ráhangolódást próbáltuk elősegíteni és fokozni ügyfeleink motiváltságát a feladatra.
A tanfolyam 2009. május 06-án indult és várhatóan 2009. augusztus 19-én fejeződik be. A képzés összes óraszáma 400 óra. 134 óra elmélet és 266 óra gyakorlati képzés. Az oktatás helyszíne a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája.

A képzésbe sikeresen felvételt nyert 1fő megváltozott munkaképességű jelentkező is, a TÁMOP1.1.1 „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése „ program keretében. Esetében a programnak nem volt feltétele
az életkori és iskolai végzettség mint megkötés .Természetesen ő is előzetes orvosi alkalmassági vizsgálaton vett részt, s ezt követőleg csatlakozott a résztvevőkhöz.

A képzés során felkészítik ügyfeleinket az anyagok és tisztítószerek szakszerű használatára, a szennyeződések osztályozására, a szennyezettségi fokok felismerésére, az adott munkához megfelelő tisztítószer és technológia kiválasztására. A takarításnál használatos gépek kezelésére, a takarítógépek segédeszközeinek, kiegészítőinek kezelésére, használatára. Az alapvető meghibásodások felismerésére, a munka- és egészségvédelmi- tűzvédelmi előírások betartására.

A képzés beindítása óta már érdeklődtek munkáltatók és szándékukat fejezték ki az eredményes vizsgát tett ügyfelek közül alkalmaznának takarítót.
A munkáltatónak bérköltség (bér+járulék 100%) támogatást tudunk nyújtani a programban végzett ügyfél alkalmazása esetén.

Az önfoglalkoztatás támogatásának lehetősége biztosított azon ügyfeleink részére akik saját maguk foglalkoztatását kívánják megoldani. A támogatás 2 részből áll. Havi támogatás legfeljebb 6 hónapra minimálbérnek megfelelő összeg, ill. vissza nem térítendő tőkejuttatás legfeljebb 1.5 mill. Ft-ig igényelhető ill. állapítható meg.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.28./
 

 

Sikeres volt a Rákóczi Gála

 

        
            

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Diákönkormányzata minden évben tavasszal rendezi meg a Rákóczi Gálát. Ezen a páros évfolyamok osztályai és az iskola művészeti csoportjai mutatkoznak be egy-egy produkcióval A Művelődés Házában - Kiss Gabriella, diákönkormányzat-vezető...
 


 
 


Kiss Gabriella


 

Május 20-án délelőtt az iskola tanulóinak, május 22-én az esti órákban pedig a szülők és érdeklődők előtt adták elő műsoraikat. Közel 3 órás, változatos előadásokat láthattunk. Volt néptánc, írtánc, szalontánc, rock and roll, modern tánc; mesék, UV fényes produkciók, viccesek, zenések; jó hangú énekesek, mazsorett…

A végén a 8. osztályok egy közös dallal, ünneplőben köszöntek el a diáktársaktól.
A Gála idejére mindig teltház van a színházteremben, mert a szülők körében népszerű a Rákóczi Gála. Szívesen gyönyörködnek gyermekeikben, unokáikban és egy tartalmas, jó szórakozást nyújtó estén vehetnek részt.


 

További képek>>>

/2009.05.27./
 

 

Hátrányos helyzetű gyerekeknek vitt ajándékot a Kiwanis Női Klub

 

        
            

Gyermeknapi ünnepséget rendezett az Erdélyi János Iskolában a Kiwanis Női Klub. A Klub tagjai plüss játékokkal, labdákkal, tollas ütőkkel, süteménnyel fölpakolva érkeztek az iskolába, hogy köszöntsék a hátrányos helyzetű gyerekeket…
 


 
 


Hörcsik Erika


 

Czabányi Attila - fiatal sárospataki lakos és diák – verssel és dallal szórakoztatta a kicsiket. Az előadást türelmesen, érdeklődően figyelő szemek és taps kísérte, majd igazán öröm volt látni a boldog gyerekeket, ahogyan elosztották egymás között az ajándékokat.

A Kiwanis Női Klub soros elnökét, Hörcsik Erikát kérdeztük a Klub eddigi munkájáról és nyári, őszi terveiről, programjairól:
Azt hiszem városunk lakói már tudják, hogy a Kiwanis programjainak középpontjában elsősorban a gyerekek állnak. Az elmúlt télen és tavasz folyamán beteg vagy nehéz anyagi helyzetben élő gyermekeket támogattunk elsősorban, de csoportoknak is jutott egy kis segítség.

A Carolina Óvodába jár városunkban a legtöbb halmozottan hátrányos helyzetű gyermek. Négy hónapon keresztül óvodai étkeztetésüket egészítettük ki élelmiszerrel, gyümölccsel és olyan dolgokkal, amelyekről az óvónőik tudták, hogy szükségük van azokra. A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek között sajnos többüknél előfordul, hogy reggel nagyon éhesen érkeznek az óvodába. Talán nagyon szerény volt a vacsorájuk vagy nem is volt. Bizony ilyenkor nekik nem elegendő az a reggeli ami a többieknek bőséges.


 

A Református Általános Iskolának a tél végén iskolabútorokra volt szüksége, szerencsére ebben tudtunk segíteni nekik. Klubunk nagyon jó kapcsolatot ápol a debreceni Református Szeretetszolgálattal, így tőlük hozhattunk iskolapadokat, székeket, szekrényeket, öltözőpadokat . Ezúton nyilvánosan is köszönetünket fejezzük ki Fodor Gusztáv adomány- koordinátor lelkipásztor úrnak és Derczó Istvánnak, aki a szállításban segédkezett.

A nyár folyamán 2 diák táborozását támogatjuk a Salgótarjáni Női Kiwanis Klub szervezésében évről évre megrendezésre kerülő művészeti táborban való részvételben. A két résztvevő gyerek ez éven is a Rákóczi Általános Iskolából került kiválasztásra.

Nagyobb munka lesz az augusztus végére tervezett, budapesti építész hallgatók közreműködésével végzendő feladat. Szeretnénk besegíteni a kispatakiaknak a játszóterük építésébe. Ezt a szándékunkat Szabó András képviselő úrral már egyeztettük, aki örömmel fogadta felajánlásunkat. A kispataki lakosok olyan nagy összefogással, oly sok követ megmozgatva küzdenek ezért a játszótérért, hogy úgy gondoltuk valamilyen módon mi is tudnánk segíteni nekik. Tavaly már dolgoztak városunkban a budapesti Építészeti Egyetem diákjai és olyan szép emlékekkel gondolnak Sárospatakra, hogy az első szóra vállalták, segítenek a kispatakiaknak. Most éppen játszótéri bútorokat terveznek, június elején hozzák a terveket egyeztetésre és augusztusban ténylegesen részt kívánnak venni az építőmunkában. A klubunk vállalja az egyetemisták étkeztetését és lehetőségeink szerint az építőanyagokhoz is hozzá tudunk járulni.

Ősszel szeretnénk újra megszervezni gyógytáborunkat a mozgáskorlátozott, vagy szellemileg hátrányos helyzetű gyerekek részére. Tavaly ez nagyon hasznosnak bizonyult, sok pozitív visszajelzést kaptunk orvosoktól, szülőktől, gyerekektől egyaránt.
A szüreti szezon vége felé tervezünk egy jótékonysági bált borárveréssel egybekötve, ami az elmúlt évben ez is nagyon sikeres volt - a résztvevők visszajelzései szerint.

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.27./
 

 

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma fogadta a Kazinczy-túrát

 

        
            

2009. május 19-én a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumába „látogatott” a Kazinczy-túra. A Magyar Irodalmi Hagyományápolók Országos Egyesülete kezdeményezésének célja, hogy az egyes emlékhelyek településeiről származó diákok saját településük helytörténetének megismerésén túl átfogó ismertetekre tehessenek szert a felvilágosodás koráról, egyúttal összemérhessék tudásukat Kazinczy Ferencről.

Maga a túra egy két hetes utazás az ország különböző pontjaira, ahol nyelvújítónk élt, megfordult. A két hét során minden Kazinczyhoz kötődő településről egy szerencsés diák, aki sokat tett az író megismerésért részt vehet a túrán, aminek a végén, két napos versenyt rendeznek, ahol a diákok összemérhetik tudásukat. A mi iskolánkból Czabányi Enikő 10. A osztályos tanuló az a szerencsés, aki végigkísérheti ezt a túrát, tudhat meg minél többet Kazinczy Ferencről, és munkásságáról. A túra végére 26 diák versenyezhet a végállomáson Tápiógyörgyén.

A Református Kollégium Gimnáziuma május 19-én a délutáni órákba köszöntötte a Kazinczy-túra 2009-es résztvevőit az iskolakertben a Kazinczy Ferenc szobornál. Kis műsorszámmal emlékeztünk meg híres írónkról. A tisztelt vendégek és a kedves iskolakert látogatók Kazinczy epigrammáit hallgathatták meg akár ének formájában is, pataki diákként mutathattzuk be, hisz Kazinczy 10 évet töltött itt diákként. A túra hatodik állomás volt Sárospatak. Az előző településről Mádról gazdagodtunk ajándékkal. Az ünnepség végén megkoszorúzással emlékeztünk meg Kazinczy Ferencről, majd átvonultunk a Rákóczi internátushoz, ahol nyelvújítónk emlékére ültette fánál helyeztünk el szalagot majd Érsemjénből a túra indulóhelyéről jelképes földdel szórták be a kis emlékfát.

A túra résztvevői a megvendégelés után iskolánk könyvtárába folytatták útjukat, ahol több Kazinczy írás megtalálható. Majd tovább indultak a következő településre Sátoraljaújhelybe, hogy csatlakozhasson a többi résztvevő is. Köszönjük a műsor szervezőjének: György Kosztikné Sáfár Katalin tanárnőnek, és a műsor szereplőinek: Miklós Eszternek, Szőgyényi Nikolettnek, Sztuhai Eszertnek, Sinkó Borbálának és Czabányi Enikőnek, akinek sok sikert kívánunk az elkövetkező két hétben.


 
 Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2009.05.27./
 

 

A város már javában készül a hétvégi XVII. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepekre

 

        
            

Ezen a héten péntekig minden nap, 16 és 18 óra között folyik a kosztümpróba a pünkösdi jelmezes felvonulás előkészületeként a Szent Erzsébet Házban.
Eddig főképpen a díszes női ruhák iránt volt nagy az érdeklődés, sok férfi ruha - köztük szerzetes ill. papi ruha - valamint szegényes ruha várja még a viselőjét.

Nem csak patakiak jelentkezhetnek, a képen látható két ifjú hölgy például újhelyi, akik a Debreceni Egyetemen tanulnak...
 


 
 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.26./
 

 

Jutalomutazáson a ZVK

 

        
            

Erdei János, a Zempléni Vízilabda Klub edzője már évközben beígérte csapatainak, hogy ha megnyerik a bajnokságot, elviszi őket egy OB 1-es vízilabda meccsre. A premizálás hatott a gyerekekre, és idén négyszer „fürösztötték meg” az edzőjüket – akinek szokásává vált, hogy a bajnoki címek elnyerésekor a vízbe ugorva örül együtt velük…
 


 
 


 


 

Öt korcsoportból mind az öt bajnokságot megnyerve, talán országos rekordot felállítva bizonyították rátermettségüket. A sok munka után megérdemelten kapták meg a jutalmat: 2009.05.24-én este az idei OB1 rájátszásának második mérkőzését izgulhatták végig Egerben. A Makovecz Imre által tervezett sportuszodában sajnos sokunk bánatára a vendég Vasas együttese győzedelmeskedett, így egyelőre egálra állnak a csapatok.
A verseny három győztes mérkőzésig tart, a következő mérkőzéseket a TV előtt szurkolhatják tovább. Mind a létesítmény, mind az olimpiai bajnokok közelsége nagy hatással volt a gyerekekre, ami erőt adhat a további edzések, és mérkőzések megpróbáltatásaihoz.

A mérkőzés végén sikerült egy-két közös fotóval, begyűjtött aláírással emlékezetesebbé tenné a kirándulást. Kissé fáradtan, de élményekkel feltöltődve indulhattak haza, hiszen hétfő délelőtt az iskola, délután pedig a németországi vendégek elleni edzőmeccs várt a társaságra.


 

További Szabó András- képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.26./
 

 

Mindig találnak újabb technikákat a Kézműves Szakkör tagjai

 

        
            

A Művelődés Házában már több, mint 10 éve működik a Kézműves Szakkör, ahol egyre többen tanultak ki különböző szakmákat, valamilyen szinten ezt űzik, ezzel foglalkoznak. Amint Kovácsné Géczi Julianna beszámol róla, tudásukkal soha nincsenek megelégedve, mindig találnak új kihívásokat…
 


 
 


Kovácsné Géczi Julianna


 

Szinte mindenki elvégezte a népi játszóházi foglalkozásvezető képzőt és elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor már csatlakoztak hozzánk mesteremberek is, és így lesz lehetőségünk arra, hogy egy alkotó stúdiót hozzunk létre. Elsősorban az a célunk, hogy olyan, nem csak szakköri keretek között megvalósítható tárgyakat készítsünk, amelyek igényelnek némi tervezést, felkészülést, egy új megközelítését valamilyen témának. Azt szeretnénk, hogy ha a különböző tanult technikákat más-más anyagokkal tudnánk ötvözni, és olyan alkotásokat létrehozni, ami a mai kornak is megfelel, de mégis a hagyományokon alapul.

Tehát ez volt a célkitűzésünk ezzel az alkotóstúdióval. Ehhez csatlakoztak a városban élő különböző alkotók, akik valamilyen szinten segítik a munkánkat és a maga területén mindenki be tud kapcsolódni.
Első nagy akciónk az volt, hogy még az ősszel elkezdtünk játékokat, babákat készíteni. Egy választott mese alapján elkészítettük hozzá a babákat rongyból, ez a folyamat még most is tart és ehhez most társítottunk egy olyan vállalást, ami arról szól, hogy évvégére karácsonyra, Advent elejére, közepére, elkészítjük A Művelődés Háza előterének dekorációját, ami természetesen természetes anyagokból fog elkészülni. Felhasználunk, szalmát, vesszőt, vásznat, agyagot.

A karácsonyfát mézessel díszítjük fel, tehát mi sütjük a mézest, mi készítünk gyertyákat és reméljük, hogy mire mindez készen lesz akkorra már egy programot is össze tudunk állítani hozzá és ebben a környezetben ünnepelhetjük a szokásos kis karácsonyunkat. Ennek a folyamata még tart, most éppen vesszőfonást fogunk végezni, ahol a betlehemet elkészítjük, hiszen a zöld vesszőt most kellett vágni és fontos, hogy az anyagot a maga idejében tudjuk felhasználni. A szalmafonás már megy több, mint egy hónapja, ezzel a díszeket készítjük el és amikor az őszi szezon jön, akkor az agyagozást, a mézes készítést, a gyertyaöntést és mártást is meg fogjuk csinálni hozzá és reméljük, hogy ez mindenki örömére fog elkészülni.


 


Cziczer Katalin
/2009.05.26./
 

 

Darts, megyei bajnokság: patakiak állnak a dobogó mindhárom fokán

 

        
            

Lezárult a B.A.Z. megyei steel bajnokság 2008-2009-es évada, amely egy 12 versenyből álló sorozat, amin összesen 71 játékos tette próbára darts tudását és küzdött meg hétről-hétre a bajnoki címért…
 


 
 


Hornyák István


Béres Károly


 

A szezon első fordulójától eltekintve, mindig szép számú versenyző gyűlt össze a megye 5 különböző helyszínén (Miskolc, Sárospatak, Edelény, Abaújszántó, Putnok) lebonyolított versenyeken.

Íme egy kis összefoglaló az indulók létszámát illetően:
1. forduló: 26 fő, 2. forduló: 30 fő, 3. forduló: 33 fő, 4. forduló: 34 fő,
5. forduló: 34 fő, 6. forduló: 30 fő, 7. forduló: 31 fő, 8. forduló: 34 fő,
9. forduló: 33 fő, 10. forduló: 42 fő, 11. forduló: 37 fő, 12. forduló: 35


Gyönyörű! A szezon elején mindenki csak remélni merte az ilyen népes nevezői létszámokat.Röviden a szezonról. A bajnokság első fordulóit követően körvonalazódni látszott egy sárospataki, (Hornyák - Béres - Tagai ) trió hegemóniája. Ebből is a Hornyák István mutatott nagyon meggyőző teljesítményt.
Az első hat fordulót követően, 5 megnyert versennyel a zsebében látszott, hogy Pisti bajnok szeretne lenni a megyében. Aki ismeri Béres Karcsit vagy Tagai Bandit, tudja, hogy ők nem adják fel sohasem, és nem fognak megelégedni a dobogó alsó fokaival. Karcsi a maga fanatikus dartsszeretetével illetve András a mindenki számára irigyelt nyugodt magabiztosságával, a meccsek során sokszor okoztak fejtörést a bajnoki cím várományosának.
Már-már meglepetésszerűen - mindenki az előző játékosokra koncentrálva - feltűnt egy nevető negyedik (Beregi Laci) is, aki - köszönhetően állandó és kiegyensúlyozott teljesítményének - a bajnokság felénél a képzeletbeli dobogó harmadik fokán állhatott. 
De jött az új év, új fogadalmakkal és mindenki az említett játékosokra fente a fogát. Volt aki fogadkozott, hogy "Na akkor most eljött az én időm!", vagy "Eddig csak szerencséje volt, de ha velem összesorsolják, akkor...".
Persze volt aki már a sorsolás láttán feladta a küzdelmet, és úgy állt oda a táblához, hogy ez számára már egy lefutott, vesztes mérkőzés. A teljesség igénye nélkül egy pár név, aki szép meglepetést is okozott egy-egy forduló alkalmával (Barkóczi Attila - Putnok; Vizsolyi Robi - az utolsó mohikánok főnöke; Farkas 'Ede' Sanyi - Miskolc; Csornyák Misi - Sárospatak).
Igaz, ezen meglepetések nem igazán befolyásolták a bajnokság végkimenetelét, de azok akik elkövették, számukra biztosan nagyon emlékezetes mérkőzések lehetnek. Sőt! Ha elég ügyesek, akkor a későbbiekben még egy-egy játék alkalmával a hasznukat is szolgálhatja.


 
A versenysorozat végéhez közeledve minden kétséget kizárólag egyértelművé vált, hogy a borsodi bajnok nem lehet más, mint a Hornyák Pisti. Teszem hozzá teljesen egyértelműen és megérdemelten, miután a 12 versenyből 11-et megnyert. Eredményéhez szívből gratulálunk, és kívánjuk, hogy ezt a jó formáját a következő szezonban a Nemzeti Bajnokságba is átmenthesse.
 
Az ezüstérem megszerzéséért folytatott küzdelemben Béres Karcsinak volt miért izgulnia. Köszönhette ez annak, hogy két egymást követő fordulóban is - a számára már-már kötelező győzelem ellenére - a verseny korai befejezésére kényszerült, amivel igencsak értékes pontokat veszített.
Ennek egyenes következménye lett, hogy a második hely sorsa az utolsó fordulóban fog eldőlni, főleg úgy, hogy a Tagai Bandi a szezon második
felében 3 második, és 2 harmadik helyet szerzett. Az utolsó fordulóban az egyik ágon a döntőbe jutásért a Karesz a Bandival meccselt. Ha Karcsi bejut
a döntőbe és megnyeri akkor övé az ezüst, egyébként meg kell elégednie a bronzzal. Talán köszönhető a Karcsi rutinjának, vagy az András ritkán
látható idegességének, de Karcsi jutott döntőbe. Persze azt még abszolválni kellett volna az ezüstéremért vívott csatában, de ez nem
sikerült. Így véglegessé vált hogy a borsodi bajnokság második helyezettje. Tagai András, és a dobogó legalsó fokára Béres Károly állhat.

A B.A.Z. megyei steel darts bajnokság végeredménye:

1. Hornyák István - Sárospatak
2. Tagai András - Sárospatak
3. Béres Károly - Sárospatak

4. Beregi László - Miskolc
5. Vizsolyi Róbert - Abaújszántó
6. Molnár Sándor - Sárospatak

Szeretnék kiemelni az új játékosok közül két embert. Az egyik Molnár Tibor - Miskolc, aki csak a versenysorozat felénél kapcsolódott be, de így is szép eredményt ért el; a másik a putnoki Kovács Patrik, aki életkora ellenére igen szép játékot produkált, és ha így folytatja, a közeljövőben vele is komolyan számolni kell a versenyeken.

Gratulálunk a B.A.Z. megyei szövetségnek, valamint minden egyes klub vezetőjének, akik munkájukkal segítették a bajnokság lebonyolítását;
valamint az összes játékosnak az elért eredményéhez.

A cikk forrása:dartsonleine.hu
/2009.05.26./
 

 

Kiemelkedő szakmai siker a Farkas Ferenc Művészeti Iskola néptánctagozatán

 

        
            

Az ötven éves Farkas Fernc Művészeti Iskola három néptánccsoportja vett részt az elmúlt hétvégén, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Észak-Magyarországi Regionális Fesztiválján, Sátoraljaújhelyben. A fesztiválon 4 nógrádi, 5 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, és 9 megyénk beli csoport mérte össze tudását - számolt be Darmos István...
 


 
 


Darmos István


 

A regionális fesztiválról a három országos fesztivál - Gyula, Budapest, Szekszárd -, valamelyikére juthattak tovább a legjobbak, e mellett a kiemelkedő koreográfiákat a zsűri javasolhatta a néptáncantológia műsorába, amely 2010 januárjában Budapesten az Operett Színházban lesz.

A fesztiválon mindhárom csoport két-két koreográfiával lépett fel. Kovács Borbála és Sajószegi Gábor alkották csoportjuknak a Zsák Bolha csoportnak a Hmm, mit csináljunk?, és a Zsákbamacska című színpadi műveket. Darmos Éva és Darmos István készítette az általuk vezetett Pacurka csoportnak a Csillag Boris és az Egyszer egy királyfi című koreográfiákat, valamint a legnagyobbak - a Csimpolya Csoport - számára a sárközi táncok című számot, míg e csoport másik koreográfiáját - a Szilágysági táncokat - Antal Dóra és Antal Roland alkották.

Fantasztikus szakmai sikerként éltük meg, hogy az iskolánk néptánctagozatán folyó pedagógiai és alkotó munkát nagyon jónak értékelte a zsűri, s ezt azzal is kifejezte, hogy a Csimpolya és a Zsákbolha csoportokat az országos fesztiválra juttatta tovább, míg a Pacurka csoport által táncolt Egyszer egy királyfi című koreográfiát a néptáncantológia műsorába javasolta. Ez az eredmény ismét bizonyítja, hogy a térség kiemelkedő néptánc-szakmai műhelye a FFMI néptánctagozata. Azt gondoljuk, hogy e fesztiválon elért eredményekkel méltóképpen járultunk hozzá, az iskolánk alapítása ötvenéves évfordulójának megünnepléséhez.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.25./
 

 

Kedves sárospataki és környékén élő lakosok, túrázók, horgászok!

 

        
            

 


 
 


 


 

Szeretnénk megkérni, hogy a Viola utca végénél - ahol a Berek kezdődik- létrehozott a Sárospataki Modellező Klub egy repteret és egy kezdeti státuszban lévő autópályát egy magánterületen a tulajdonos bele egyezésével. Kínkeserves munkával és anyagi költséggel lenyírtuk és le hengereltük a pályát - küldte felhívását a Modellteam...

Ezt követően egy hét után ismeretlen tettes rally pályának használta. Úgy döntöttük, hogy sorompót építünk és meg is tettük. Az elmúlt napokban ez valakinek nem tetszet és ki szedte és letörte. Szeretnénk ha a közeljövőben nem fordulna elő és más munkáját nem tennék tönkre. Ha mégis akkor kénytelenek leszünk ismeretlen tettes, tettesek ellen feljelentést tenni.


 

Sárospataki Modellező Klub
/2009.05.25./
 

 

Pünkösdi Rockfesztivál a Lőtéren

 

        
            

Május 29-30-án ismét várja vendégeit az Irgum-Burgum Nomád Rock Klub. Immár hagyomány hogy a nyár kezdetét két napos koncertsorozattal köszönti a Híd-2002 Alapítvány szervezőgárdája - hívja fel a rajongók figyelmét Erdei János szervező...
 


 
 


Erdei János


 

Pénteken Sárospatak egyik legsikeresebb zenekara a DOPPING kezdi az éjszakába nyúló hangversenyt, majd a mai kortárs metál zene kiválósága a Locast on the Saddle játszik Budapestről. Éjfél után a bugi zenét kedvelőket a FAT ROCKERS örvendezteti meg néhány súlyos ütem erejéig.

Szombaton a RetRock formádió Újhelyből pendít meg néhány régi nagy slágert, utána a budapesti VL 45 lép a színpadra igazi Hard Rock zenéjével. Továbbra is ingyenesen látogatható a rendezvény akinek van tagságija ,de a szervezők ígérete szerint a helyszínen még igényelhető pár darab .Érdemes tehát idejében elindulni otthonról. Hagyományosan egy kis éjszakai dzsemmelés zárja a pünkösdi rock bulit.


 


Cziczer Katalin
/2009.05.25./
 

Debrecenben ünnepelnek a magyar reformátusok

        
            

Alkotmányzó Zsinatra gyülekezetek a debreceni nagytemplomba a szervezeteiben is széttagoltságban élő magyar reformátusok vezetői, hogy kimunkálják a Kárpát-medencében élőkkel való határok felett átnyúló közösséget. Az 1800-as években már létrejött, de a politikai és történelmi viszonyok miatt elszakadt egyháztestek most újra megfogják egymás kezét és reménységgel tekintenek arra, hogy jövendő szolgálatuk gyümölcseképp megállhat a magyarság sorvadása.

Egész napos ünnepi program várja a Debrecenbe sereglő több tízezernyi embert, akik egy marék földet is visznek lakóhelyükről. Számos intézményi bemutató és kulturális program ad lehetőséget a találkozásra, feltöltekezésre, valamint szabadtéri Istentisztelettel zárul az esemény. Az úrvacsorai kehely és kenyérosztó tál Sárospatakon készült Jakab Gábor műhelyében. A rendezvény jelentős lépés, hogy ellensúlya legyen az előző évek sikertelen népszavazása miatt sok magyar lelkében élő fájdalmas tapasztalatnak, és emelt fővel munkáljuk e sokat szenvedett nép jövendőjét.
 

Református Lelkészi Hivatal
/2009.05.24./
 

 

Feltérképezték Zemplén műemlékeit

 

        
            

Felgyorsult világunkban a változás nem kímélte a városok mellett a zempléni településeket, műemlékeket, a tájat sem, amelynek megmentése mindannyiunk felelőssége és feladata. Megőrizni és átmenteni történelmünk épített örökségét és dokumentálni. A megyében naprakész nyilvántartás nincs, s így csak sejthetjük, hogy mennyi minden tűnik el a változások miatt anélkül, hogy dokumentálhattuk volna – számol be Jósvainé dr.Dankó Katalin egy széleskörű kutatás eredményéről…
 


 
 


Jósvainé dr.Dankó Katalin


 

A Bodrogközi Művelődési Egyesület Zemplén megye műemlékeinek számbavételét, regisztrálását tűzte feladatául, amelyhez pályázatot nyújtott be a Visegrad Fund-hoz, s amely elképzelést a szervezeten kívül támogatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is.

A munka elkezdődött s a lezárult szakasz eredménye az igen tekintélyes anyag. A terepmunkára is kiterjedő kutatás nyolc kutató, egy fordító együttműködése révén, tíz fő egyetemi hallgató bevonásával, három városban folyt, tizenhárom vár és rom, kilenc hegyaljai mezőváros, öt bodrogközi település műemlékeire terjedt ki, a munkába bevonva a települések polgármesteri hivatalait és segítségét. A vállalt 125 szócikk helyett 209 készült el! Igen tekintélyes terjedelemben, csak a szöveges rész 232 oldal. Jelentősége, haszna óriási.

Zemplén megyében, a szlovák oldalon is elkezdődött a számbavétel. Sőt ennek alapján javaslatot tehetünk a térség értékeinek megmentésére és hasznosítására. Ráirányíthatjuk a figyelmet a leltárral egyedi értékeink megmentésének fontosságára, a települések jellegét meghatározó objektumok megőrzésének feladatára. Bátran építhetünk a települések megtartó, közösségformáló, értékmentő egészséges lokálpatriotizmusára, amely a húzó ágazatot jelentő turizmusban egyre inkább felértékelődik. Ezt tudatosítja a helyi értékekre való figyelemirányítás, hiszen már a munka kezdetét is figyelemmel kísérték, segítették.

A kutatás fontosságát igazolja az összefoglaló anyag, amely MŰEMLÉKEK SZÁMBAVÉTELE címmel számol be a Bodrogközi Művelődési Egyesület 2008-2009-ben végzett kutatásáról.
A változásokat rögzítve, fotókkal teljes képet alkothattunk a Zemplén legjelentősebb városairól a Hegyalja kapuját jelentő Szerencsről, amelynek ipara most tűnt el. Zemplén igazgatási központja Sátoraljaújhely, kulturális központja Sárospatak. A Hegyaljai mezővárosok most kezdenek magukra találni, Bodrogköz települései létükért küzdenek.
Bíztatom a kutatókat a megkezdett munka folytatására, teljességre törekedve, majd konkrét nyilvántartási rendszer létrehozásában és a műemlék-nyilvántartás, -számbavétel közzétételére. Köszönet a támogatásért, az együttműködésért valamennyi résztvevőnek.


 


Törő Gábor
/2009.05.24./
 

 

Foci: ritka szép győzelem született a hét végén

 

        
            

 Gyönyörű időben fogadtuk Györgytarló futballcsapatát vasárnap délután. Ők a tabella végén a bennmaradásért küzdenek, ezért fontos lenne nekik, hogy pontokat szerezzenek. Nekünk pedig a kötelező győzelem mellett csak a gólarány lehetett a kérdés. A tudósítást ezúttal is Koscsó Istvántól, az STC Baráti Kör elnökétől kaptuk…
 


 
 


Koscsó István


Zsófi József


Karajz Ferenc


Lukács István
 


 

A mérkőzés megkezdésekor rögtön támadásba lendült csapatunk, így az 5. percben a kapufa mentette meg a vendégeket a gyors góltól, ugyanis Tóth Roland szögletét Espák Pál a kapufára fejelte. Na, de ami késik, nem múlik!
A 7. percben Pothurszky Roland labdáját Simkó Gábor gurította laposan a kapus mellett a hálóba. 1:0
A 16. percben a hazai védelem pillanatnyi megingásából egyenlíthettek volna, de a csatár a kapusunkkal szemben állva néhány centiméterrel a jobb kapufa mellé rúgta a labdát. Ez jól látható az egyik képen.
A 29. percben viszont Simkó Gábor labdáját Pothurszky Roland továbbította az ötös sarkáról a hálóba. 2:0
A 39. percben Horváth Zsoltot buktatták a 16-oson belül. A megadott büntetőt Simkó Gábor magabiztosan értékesítette. 3:0
A második félidő 51. percében ismét Simkó Gábor és Pothurszky Roland a labda menete és az eredmény egy újabb gól. 4:0
A 64. percben Géczi József labdájával Kerékgyártó Krisztián növelte góljaink számát. 5:0
A 65. percben újra megvolt a lehetősége a vendégeknek a szépítésre, de a csatár a kapussal szemben ezúttal is mellé lőtte a labdát.
A 66.percben a bíró egy határozott hazai szerelést keményebbnek ítélt, és mivel a büntető területen belül volt 11-est ítélt a györgytarlói csapat számára. (Öt gólos vezetésnél talán belefér). Az erős lövés a jobb kapufa éléről befelé pattant, így kapusunknak esélye sem volt annak védésére.5:1
Ez maradt a végeredmény is. Számszerűségét nézve szép, s mivel az ifi csapatunk is éppen 5:1 arányban nyert, így ritka szépnek is mondható!
Vélemények a mérkőzésről:

Zsófi József edző:
Györgytarló csapata a kiesés ellen küzd a bajnokságban és ez meghatározta az erőviszonyokat is. A mérkőzés esélyese a mi csapatunk volt. Tudtuk, hogy nem egyszerű a mérkőzés az ilyen csapatok ellen. Beálltak védekezni és a mérkőzés jelentős részét így töltötték. Amikor egyszer-kétszer kijöttek saját harmadukból, akkor sem nagyon tudtunk olyan, szemre tetszetős támadásokat vezetni - 2-3 kivételével -, ami gólokban mutatkozott volna meg. Sok helyzetet alakítottunk ki, de csak ötször találtunk be. Játékunk sokszor akadozott. Nem tudtak felnőni a feladathoz ezek a fiatal gyerekek, akik lehetőséget kaptak a bizonyításra. Hibát hibára halmozva tartották a lelket az ellenfél csapatában. (A mérkőzés utolsó félórájában ugyanis több - a képeken látható - fiatal is játéklehetőséget kapott).
Azért ez egy magabiztos győzelem volt a hazai pályán, de nagyobb odaadással nagyobb arányban is nyerhettünk volna.
Jók közé sorolnám: Espák Pált, a két gólos Simkó Gábort, a szintén két gólos Pothurszky Rolandot, Géczi Józsefet és Lukács Istvánt.

Karajz Ferenc szurkoló:
Egy jó edzőmérkőzésnek kellett volna ennek lenni. Főleg ahogy az elején mutatkozott az ellenfél. Jó felkészülési mérkőzés lehetett volna a keddi kupamérkőzésre. Középpályásaink elég sok hibát követtek el, s nem tudták kiszolgálni a csatárainkat. Több gólt is rúghattunk volna. Végül is szórakoztató jó meccs volt, de én többet várok a patakiaktól. Patak legyen a megyében egy élcsapat.
Legjobban Lukács István játéka tetszett, az akarata és a játékhoz való hozzáállása miatt.

Gratulálunk mindenkinek! Hajrá Patak!

Kedden 17 órától hazai pályán kupameccset játszik együttesünk a magasabb osztályban szereplő Tomor-Lak együttesével, a többi mérkőzés helyszínéről és időpontjáról pedig az eseménynaptárból informálódhatunk!
 


 

További képek>>>

STC Baráti Kör
/2009.05.24./
 

 

Pontyfogó verseny a Csepel-tavon

 

        
            

Szombaton reggeli órákban megkezdődött az első Csepel-tavi Páros Pontyfogó Verseny, ami 30 órás, kemény és fárasztó horgászást jelent. Reggel 6 órakor már gyülekeztek a sporttársak, és 8 órakor elkezdődött a verseny – kezdte beszámolóját Bujdosó Norbert, a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület elnökségi tagja…
 


 
 


Bujdosó Norbert
 


 

Már az első órákban óriási fogások voltak sőt, most már a délutáni órákban ki lehet jelenteni, hogy nagyon komoly eredmények születtek, ami mind-mind azt bizonyítja, hogy a Csepel-tó halakban nagyon gazdag vízzé vált. A horgászok rengeteg halat fogtak, több mint 80 ponty került kifogásra ezen idő alatt.
16 csapat nevezett, így 32 fő vesz részt a versenyen. A legnagyobb hal egy 10 kg 70 dkg-os ponty volt eddig, de fogtak már a horgászok közel 6 kg-os amurt is, ill. rengeteg 1.5-2-3 kg-s pontyot sikerült kifogniuk.
Nagyon jó hangulatú, jó szellemű a verseny, különösen kellemes időjárási körülmények között. Amit nagyon jó észrevenni - és észre is veszi minden látogató - hogy szép környezetben, az eddigi években nem tapasztalható módon sikerült rendbe tenni a tó környezetét. A lejárók el vannak készítve, a fű le van nyírva, szemét nincs, nagyon szép, barátságos környezetben zajlik a horgászverseny.
Vasárnap délután 2 órakor lesz az eredményhirdetés, ezért nagy szeretettel várjuk holnap is az érdeklődőket. Biztos vagyok benne, hogy a holnapi nap során is számos fogás lesz látható.

Érdemes kihozni a gyerekeket is, biztos vagyok abban, hogy kellemes élményekkel fognak gazdagodni. Nagyon sok szép halat lehet látni és sok szép halfogást lehet megfigyelni. Éjszaka is folyik a horgászat, mivel egyfolytában 30 órás a verseny.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.23./
 

 

Újra Gól- Focitábor Sárospatakon

 

        
            

 


 
 


Gönczy Zoltán


 

Az előző évekhez hasonlóan az idén is megrendezésre kerül a GÓL FOCITÁBOR a sárospataki sportpályán. A tábor időpontja 2009. június 22-27. - nyilatkozta Gönczy Zoltán – tábor vezető....


A gyerekek az idén is egy teljes futball szereléssel gazdagodnak, mindenki megkapja a tábor hivatalos fényképét, nem marad el a végardói fürdőzés és a záró pizza parti sem. A sztárvendégek sem hiányoznak majd, már több NB 1-es játékos is igent mondott a szervezőknek.
A tábor részletes leírását és a jelentkezési lapot az érdeklődők letölthetik Sárospatak honlapjáról is.


 

/2009.05.23./
 

 

Élelmiszersegély érkezett

 

        
            

Utoljára tavaly számolhattunk be élelmiszersegély érkezéséről és arról, hogy milyen nagy örömet okoztak vele az önkormányzati képviselők, különösen amikor kisnyugdíjas idős embereknek adták át. Többen nem is akarták elhinni, hogy ingyen kapják, hiszen amint mondták, az életben még soha, semmit nem kaptak ingyen.
A kamion tehát begördült az MÁV rakodóterületre, ugyanaz a fiatalember intézte az átadást aki tavaly is, az élelmiszer eredetéről tőle érdeklődtünk…
 


 
 


Detre László


Oláh József


 


 

Detre László vagyok, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet EU élelmiszersegély lebonyolításáért felelős személye. Az idei EU élelmiszer segélyprogram keretében Magyarország több mint 300 településén oszt segélyszervezetünk élelmiszer csomagot a rászoruló családok számára. Ez lisztet, tésztát, cukrot és háztartási kekszet, tehát főképpen gabonaalapú tartós élelmiszereket tartalmaz, családonként körülbelül 10-12 kilogrammnyi mennyiségben. Az élelmiszerosztásunkat a héten kezdtük el, és Magyarország 18 megyéjében körülbelül június végéig fog tartani.
A Mezőgazdaság és Vidékfejlesztési Hivatal - aki a munkánkat felügyeli, koordinálja - irányításával végezzük a feladatot. Segélyszervezetünk tulajdonképpen lebonyolítóként vesz részt a programban, tehát kapcsolatot vesz föl a helyi önkormányzatokkal, családsegítő szolgálatokkal, akik közösen felmérik az igényeket.
Az idei év folyamán segélyszervezetünk 2000 tonna élelmiszert fog rászoruló családokhoz juttatni, ez a meglévő 310 településünket tekintve évi kétszeri segítségnyújtást tesz lehetővé. A mai napon 11 és fél tonna élelmiszer érkezett Sárospatakra, ami közel ezer családnak fog segítséget nyújtani. Itt veszik át részüket a környező kistelepülések önkormányzatai is.

Sárospatak Város Önkormányzatát Oláh József, a Szociális és Egészségügyi Bizottság képviselte, aki a szétosztás módjáról nyilatkozott…

Már évek óta együttműködésben vagyunk ezzel a szervezettel. A kapcsolattartó az alpolgármester úr, valamint a Szociális Bizottság, illetve a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat.
Az elosztásról korábbi évekhez hasonlóan a képviselőtestület, a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat, a Gondozási Központ és az Önkormányzat Szociális Osztálya gondoskodik, együtt határozzuk meg a rászorulók körét, akik a rendszeres szociális segélyezettek, a kisnyugdíjból élők, illetve a nagycsaládosok. Ők fogják ezek a csomagokat megkapni.
A korábbi évek tapasztalata az, hogy akik kapnak csomagot, ők örömmel fogadják, akik pedig nem, azok között mindig van, aki hiányolja. Ezért is próbáljuk a képviselőket is bevonni ebbe a döntésbe - és a kiosztásba is - hiszen mindenki ismeri a saját választókörzetében a helyzetet, az embereket. Évek óta működik ez a csomagkiosztás, és én próbálom úgy megoldani, hogy aki előző évben kapott, és tudja nélkülözni ezt a csomagot, ahelyett az idén olyanok kapják, akik az előző évben nem kaptak. Általában a képviselőtestület tagjai szokták kiosztani ezeket a csomagokat, tehát minden egyes képviselő be van ebbe vonva, főleg azok, akik egyéni választókörzettel rendelkeznek.

Köszönetet szeretnék mondani az osztással kapcsolatos segítségéért a Sütő és Társai Kft-nek, Hockvárt Ferenc vállalkozónak, a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálatnak és a Kommunális Szervezet dolgozóinak.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.23./
 

 

Amikor a pénzváltók „próbálkoznak”

 

        
            

Kapitányságunk illetékességi területén továbbra is jelen vannak a házalással elkövetett jogsértő cselekmények. 2009. 05. 15-én Vajdácska községében két idegen férfi próbált meg pénzt eltulajdonítani egy idős asszonytól faeladás ürügyén. Az idős asszony közölte a férfiakkal, hogy ő nem akar vásárolni, ekkor tértek át a „már bevált módszerre” egy 20-ezrest akartak felváltani – hívja fel a még mindig fennálló veszélyre Olvasóink figyelmét Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
 


 
 


Bacsó Tibor


 

Szerencsére az idős asszony nem állt kötélnek, s nem volt hajlandó felváltani a bekínált húszezrest. Ezt követően az elkövetők sietve távoztak bizonyítva rosszhiszeműségüket.

Valószínűleg ugyanezen személyek egy másik lakásnál, már egy alapítványtól érkezett ügyintézőnek adták ki magukat, és azt próbálták elhitetni az ott lakókkal, hogy pénzt hoztak, de csak húszezer forintosuk van, és azt fel kellene váltani, mert csak tízezer forint jár az ott lakóknak. Szerencsére ez az „üzlet” sem jött létre, amikor az idős néni nem volt hajlandó felváltani a pénzt. Ekkor követelőzni kezdtek és akkor távoztak a lakásból amikor a rendőrség kihívásával fenyegette meg őket a tulajdonos.

Felhívom a lakosság figyelmét, hogy a bűncselekmények megelőzése érdekében hasonló esetben soron kívül értesítsék a rendőrséget a 06-47/513-030-as, vagy a 107-es ingyenes telefonszámon. Idegen személyeket ne engedjenek be még az udvarra sem.


 


Cziczer Katalin
/2009.05.22./
 

 

Bérmálás a Bazilikában

 

        
            

 


 
 


Dr. Seregély István


 

2009. május 3-én, a délután 4 órakor kezdődő ünnepi szentmisében, Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek szolgáltatta ki a keresztény hit megerősítő szentségét egyházközségünk fiataljai számára.

A keresztény nagykorúság szentsége erősítse meg a Szentlélek közreműködésével fiatal testvéreinket, hogy aktív tagjai legyenek szolgálatukkal közösségünknek és így a világegyháznak is.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.22./
 

 

Pintér Béla koncert volt Sárospatakon

 

        
            

A pünkösd előtti időszak ünnepnapja az áldozócsütörtök, melynek középpontjában Jézus mennybemenetele áll. Ezen a napon az ifjúság számára nyújtott lelki élményt A Művelődés Házában Pintér Béla koncertje, aki szavaiban és dalaiban beszélt az Istennel való élő kapcsolatról, a Krisztusba vetett hit általa megtapasztalt áldásairól.

Elkísérték Debrecenből zenész és énekes barátai is, így a dalok zongora, basszusgitár és vokál kíséretével nagyszerű hangzással szólaltak meg, örömöt és békességet sugározva a tetszését gyakran együtt énekléssel kifejező közönség felé.
 


 
 

További képek>>>

Ref. Lelkészi Hivatal
/2009.05.22./
 

 

Véget értek az MGYLSZ körzeti tornái, elkezdődtek a megyei döntők

 

        
            

Befejezéséhez érkezett a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség OMV Bajnoki Tornájának 3., egyben záró fordulója. A gyerekek 4 korosztályban a sárospataki sportpályán küzdöttek meg a tavaszi elsőségért és a megyei döntőbe jutásért – nyilatkozta Gönczy Zoltán – körzeti vezető...
 


 
 


Gönczi Zoltán
 


 

Eredmények:
I. korcsoport: 1. Árvay DSE
2. Sárospataki Rákóczi DSE
3. Hegyközi Ált. Iskola Pálháza

II. korcsoport: 1. Árvay DSE
2. Sárospataki Ref. Koll. Általános Iskolája
3. Karcsa DSE

III. korcsoport: 1. Sárospataki Rákóczi DSE
2. Általános Iskola Nagyrozvágy
3. Árvay DSE

III. korcsoportos lányok:
1. Árvay DSE
2. Sárospataki Rákóczi DSE
3. Karcsa DSE

A 3 forduló összesítése alapján a fiú III. korcsoportban a Sárospataki Rákóczi DSE csapata, az I., II. korcsoportos fiúknál és a lányoknál az Árvay DSE csapatai képviselik a körzetet a megyei döntőkön.
Az Árvay I. korcsoportos csapata és lány csapata azóta már sikeresen szerepelt a megyei döntőn , így résztvevői lettek a Budapesten megrendezésre kerülő tanévzáró fesztiválnak is.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.21./
 

 

Orgonaszentelés a sárospataki református templomban

 

        
            

A Sárospataki Gyülekezet május 17-én vasárnap hálaadó napot tartott, melyen használatba vette felújított orgonáját. A 10 órai Istentiszteleten Igét hirdetett Csomós József püspök, közreműködött a sárospataki egyesített kórus Dr. Takács Andrásné, Csehi Ferenc és Bak Adrienn vezényletével - nyilatkozta Virágh Sándor református lelkész...
 


 
 


Csomós József

Virágh Sándor


 

Orgonált Fassang László, Bundzik Tímea, Dr. Mellesné Boros Kinga, Sipos István. Délután 15.30-tól orgona bemutatót tartott Fassang László, 16 órától hangversenyt adott az Erkel Ferenc Vegyeskar Budapestről, Dr. Cseri Zsófia vezényletével. Az eseményt a Zemplén Televízió közreadja. Köszönetet mondunk e helyen is mindenkinek, aki az Isten háza szolgálatára szentelt hangszer megújulását adományával segítette. Az ünnepséget támogatta Dr. Ódor Ferenc úr, a B. A. Z. megyei közgyűlés elnöke.

A 2005. szeptember 15-i elnémulás után 2009 húsvétjában szólalt meg újra Mooser mester sárospataki orgonája. A két manuálos, 24 regiszteres, mechanikus csúszkaládás rendszerű későromantikus orgona felújításának a története legalább olyan kalandos és fordulatokban gazdag, mint korunk gazdasági és politikai folyamatai, azzal a különbséggel, hogy végül siker koronázta az együttműködésekből szőtt erőfeszítéseket. Az Aquincum orgonagyárban indult felújítást a cég megszűnése után a taksonyi Varga orgonaépítő manufaktúra fejezte be kiváló szakértelemmel és minőségben. A hangszer megújulva igazi ékessége a 228 éves templomnak, és megérdemelte, hogy 135 év szolgálati idő után meggyógyuljon légúti és ízületi betegségeiből.

A felújítás során a minél hitelesebb hangzáskép és a biztos játszhatóság volt a cél, melynek nyomán Magyarország kategóriájában legeredetibb Mooser hangszerével találkozhat a hallgató. Ludwig Mooser 1807-ben Bécsben született, Salzburgban létesített egy mintegy 50 munkással dolgozó orgona és zongorakészítő üzemet. Ő építette meg az esztergomi és egri bazilika orgonáját is, és miután Egerben 1863-ben díszpolgárrá avatták, nevét magyarosan, Mozer Layos-ként használta, és öntudattal vallotta meg egy levelében: „én már lenni egészen magyar ember”. Élete Egerben ért véget 1881 május 22-én, a Hatvani úti temetőbe temették el, ám sírjáról az utókor megfeledkezett, helye jelenleg nem ismert. Az orgonát ünnepélyesen Fassang László avatta fel, mivel édesanyja sárospataki, és gyermekkorában ezen a hangszeren játszva indult el a világhírnév felé. A hangszer jövőbeli élete nem lesz unalmas, hiszen júniusban a Zempléni Fesztivál „különkiadás” koncertsorozatában szerepel, valamint a Crescendo con Spirito Nemzetközi Művészeti Nyári Akadémia mesterkurzust tart rajta, és aktív közreműködője a Fesztivál programjában a sárospataki nyári zenés Istentiszteleteknek.


 

További képek>>>              További képek>>>                  Győződjön meg a csodás hangzásáról>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2009.05.21./
 

 

A zempléni fiatalok zenei fesztiválja a ZENEMPLÉN

 

        
            

 


 
 


 


 

Idén ismét megrendezzük a Zenemplén Fesztivált július 3-4-én a szokott helyen, a hercegkúti Sportpályán. Ezúttal mind a két napra sikerült nagyobb nevet meghívnunk. Péntek este ez az AB/CD (AC/DC tribute), szombaton pedig a visszatérő Hollywood Rose lesz. Természetesen sok más banda is tiszteletét teszi majd, Acoustic Enemy, Hurkatöltő, Karantén és az EZ, csak hogy egy párat soroljak – számol be Markovics Ádám szervező az idei rockzenei fesztiválról…

Kiegészítő programjaink ismét lesznek, sőt bővülnek is. Az eddig megszokottakhoz képest szeretnénk idén modellbemutatót, karaokét esténként és retro bulit a napok zárásaként.
Természetesen még minden képlékeny, de igyekszünk a legjobbat kihozni a lehetőségeinkből. Minden a támogatókon fog múlni. Bővebb információért látogasson el mindenki a www.zenemplen.hu címre!


 


/2009.05.21./
 

Elsőáldozási ünnep egyházközségünkben

        
            

 


Dombi Ferenc


 

Dombi Ferenc káplán atya, és a hitoktatók felkészítése után április 26-án a Bazilikában, Húsvét 2. vasárnapján, 28 gyermek lett elsőáldozó...

Imádkozzunk értük, hogy Isten tegye teljessé a jót, amit elkezdett bennük, s azért hogy ez az ünnepi alkalom ne valaminek a vége, hanem inkább a kezdete legyen életükben.
                                                
                                                       További képek 1>>>                        További képek 2>>>


 

Cziczer Katalin
/2009.05.20./
 

 

„TÜZES HÍREK”

 

        
            

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2009. április 21. és május 19. közötti időszakban 21 tűzeset, 7 műszaki mentés történ és 1 esetben vaklármához vonultak egységeink – nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó hadnagy…
 


 
 


Bodnár Attila
 


Barna Norbert


 

AA műszaki mentések során 2 esetben árokba csúszott gépjárművek kivontatásánál működtek közre tűzoltóink, 2 esetben lakóházat, a közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottak el egységeink, 1-1 esetben pedig gázpalack szivárgáshoz, méhraj befogásához, lakóházba való behatoláshoz riasztották tűzoltóinkat.
- 2009. április 29-én a déli órákban a rendőrség kérésére tűzoltóink Sátoraljaújhelyen egy bérház első emeleti lakásába hatoltak be a nyitott ablakon keresztül. A lakásban sajnos 2 személy holttestére bukkantak. A lakást kinyitották és a helyszínt a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányságnak átadták.

A tűzesetek közül 15 esetben szárazfű tűzhöz vonultak egységeink, 3 esetben lakóházban keletkezett tűz, 1-1 alkalommal pedig gázvezeték csonkja, gépjármű motortere és szelektív szeméttárolók gyulladtak ki.
- 2009. április 26-án a délelőtti órákban Sátoraljaújhelyen egy Opel Astra típusú személygépkocsi motortere gyulladt ki. A kiérkező egységeink a tüzet egy darab „C” sugárral eloltották. Személyi sérülés szerencsére nem történt.
- 2009. április 26-án a délutáni órákban Sárospatakon egy gázvezeték elzáró csapjánál a szivárgó földgáz meggyulladt. Tűzoltóink a tüzet egy darab „C” sugárral eloltották, majd a kiáramló földgázt hígították. A TIGÁZ szakemberei a szivárgást megszüntették, egységeink a helyszínt biztosították. Személyi sérülés szerencsére itt sem történt.
- 2009. április 27-én a hajnali órákban Nagyhután égett egy 20x9 m2 alapterületű lakóház, melyet kiérkező egységeink áramtalanítás után 3 db „D” sugárral és kéziszerszámokkal eloltottak. Az anyagi kár jelentős, személyi sérülés nem történt.

Versenyek:
- 2009. április 26-án került megrendezésre a hagyományosnak mondható Kossuth Staféta futóverseny Sátoraljaújhely és Sárospatak között. Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága a váltóversenyben 1 csapattal képviseltette magát. A csapat korcsoportjában I. helyen végzett. A csapat tagjai voltak: Juhász Péter tűzoltó százados, Holozsai Ferenc, Dakos Tamás és Sütő Péter tűzoltó őrmesterek.

- Szintén 2009. április 26-án került megrendezésre a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szervezésében a Flórián Pókerverseny. A pókerbajnokságnak a Lurdy-ház adott otthont. Tűzoltóságunkat Pandák Róbert, Melika Sándor tűzoltó főtörzsőrmesterek és Trembulyák Nándor tűzoltó törzsőrmester képviselte. Csapatunk az elődöntőig jutott, így a középmezőnyben végzett.

- 2009. május 9-én Kazincbarcikán rendezték a Megyei Tűzoltónapot 7. alkalommal. A rendezvény programjai között szerepelt a kispályás labdarúgó bajnokság, melyen csapatunk I. helyezést ért el. A csapat tagjai voltak: Barna Norbert tűzoltó hadnagy, Bányácski Zoltán, Jurkó Tamás tűzoltó főtörzsőrmesterek, Trembulyák Nándor tűzoltó törzsőrmester, Ocsenás József, Fedor László tűzoltó őrmesterek. A Megyei Tűzoltónapról készült képek megtekinthetőek a www.opont.hu, www.boon.hu, és a www.langlovagok.hu honlapokon.

- 2009. május 15-én a szerencsi tűzoltóság szervezésében került megrendezésre az I. Szent Flórián horgászverseny, melyet a Szerencs-Ond Árpád-hegyi horgásztónál rendeztek. Tűzoltóságunkat Szunyog Zoltán és Juhász Péter tűzoltó századosok képviselték.

- 2009. május 16-án a Sárospataki Rendőrkapitányság szervezésében került megrendezésre az I. Rendvédelmi Főzőverseny. Az újhelyi tűzoltók különdíj kategóriában II. helyezést értek el csülök köröm-pörköltükkel. „Szakácsaink” voltak: Juhász Péter tűzoltó százados, Bartl József tűzoltó zászlós, Kulcsár Gábor tűzoltó főtörzsőrmester és Csabai Tamás tűzoltó őrmester.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.


 

Bodnár Attila tű. hadnagy - Barna Norbert tű. hadnagy
/2009.05.20./
 

 

Előadások a honvédségről és a katonai sajtóról

 

        
            

 


 
 


Szűcs László


 

Május 14-én A Művelődés Háza Könyvtárában tartott előadást Szűcs László katonai újságíró. Az előadásban ismertette a Magyar Honvédség felépítését, feladatait, majd a katonai sajtó történetéről beszélt - tájékoztatja az olvasókat Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...

Bemutatta a Magyar Honvéd című folyóiratot, amely már az újságárusoknál is kapható, majd az elektronikus hírportált is, amelynek jelenleg a munkatársa
Másnap a Vay Miklós Szakképző Iskola 11. évfolyamosainak tartott előadást, ahol a szerződéses és hivatásos katonai szolgálatról, a honvédség által biztosított munkalehetőségekről tájékoztatta az érdeklődőket.
Akiket a téma érdekel, a www.honvedelem.hu és a www.hm.gov.hu honlapon bővebb információkhoz juthatnak.


Kövér Sándorné

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.20./
 

 

Aktív élet a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
            

A tanév vége közeledtével nem kevésbé eseménydús a Vay Mikós Szakképző Iskola diákélete. Változatos programok és szakmai versenyeken való eredményes részvétel jellemzi az érettségi és szakmai vizsgák miatt egyébként is mozgalmas időszakot- nyilatkozta Téglás Zsolt, igazgató…
 


 
 


Téglás Zsolt


 

Április 7-én Ki-Mit-Tud Verseny került megrendezésre az iskola tornatermében, melynek megszervezésében a diákönkormányzat mellett nagy segítséget nyújtott Kádárné Szász Hilda és Kovács Lórándné tanárnő. A diákok rendkívül jól érezték magukat és június elején gálaműsor keretében még egyszer előadják produkcióikat.

Április 16-17-én az intézmény 3 autószerelő osztálya kétnapos tanulmányi kiránduláson vett részt Esztergomban. A tanulókat és az őket kísérő oktatókat a Suzuki Gyár fogadta egy igen tartalmas gyárlátogatásra, ahol bevezették őket az autógyártás teljes folyamatába - tudtuk meg Egyedné Csorba Erika és Farkas Erika tanárnőktől.

Április 22-én a 9. és 10. szakképző évfolyamon tanuló diákoknak lehetőségük volt egy napot Budapesten tölteniük, mivel az iskola az Oktatásért Közalapítvány pályázatán pénzt nyert múzeumi- és szabadidős programok szervezésére. A diákok a kirándulás alkalmával megtekintették a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítását. Erről a programról Kovács Lórándné és Majorné Danyi Katalin tanárnő számolt be.

Április 27-én a B-A-Z Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség kiállítást szervezett, ahol faipari tanulók vizsgaremekeit mutatták be. Ezen a kiállításon Pásztor János tanuló bútor kategóriában II. helyezést ért el. Ez az eredmény Fülöp László és Ferencz Gábor tanár urak eredményes felkészítő munkáját is dicséri.

Május 15-17-ig Borosné Petro Edit tanárnő vezetésével az intézmény 4 fős csapata (Kovács Hajnalka, Sikora Róbert, Sztankó Dániel és Rása László) első alkalommal vett részt a Vendéglátó Iskolák VII. Országos Szabadtéri Főzőversenyén Bogácson, ahol elnyerték az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíját. Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának elnöke nagy elismeréssel nyilatkozott a Vay Miklós Szakképző Iskola csapatáról és további támogatásáról is biztosította a lelkes diákokat. Az elkészített ételek között szerepelt: sárospataki cigánypecsenye tárcsán sütve grillezett zöldségekkel, tolcsvai aprópecsenye krumplilángossal és fahéjas rácsos, Ildikó szelet, valamint pogácsa zárta az ételek sorát.

Május 26-án két osztály Tóth Tibor tanár úr vezetésével Tiszalökre látogatott el, ahol nagy élményt jelentett számukra a vízierőmű megtekintése.

Az intézmény fazekas tanulói szintén jeleskednek a szebbnél szebb alkotások előállításában, legközelebb Kispatakon találkozhatunk velük és munkáikkal egy május végi rendezvény keretében, Gécziné Bankus Zsuzsanna tanárnő vezetésével.

A nyár közeledtével tartalmas programok kínálkoznak az itt tanuló diákok számára a nyári szünetben is. A Nemzeti Üdülési Alapítvány által a szakiskolai tanulók számára meghirdetett „Vakációs program” elnevezésű pályázaton 550 ezer forint értékű támogatást nyert az iskola, melyben közrejátszott Bodrogközi Andrásné és Kovács Lórándné kollégák lelkiismeretes segítsége.


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.05.19./
 

 

Kosztümkölcsönzés a XVII. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepre

 

        
            

Idén is lehetőség van bekapcsolódni a pünkösdvasárnapi történelmi menetbe, melyre május 25-én és 26-án kölcsönzünk középkori kosztümöket 15-18 óráig a Szent Erzsébet Házban- nyilatkozta Bodnár Boglárka...
 


 
 


Bodnár Boglárka


 

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság 1996 óta szervezi a kétnapos Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepet. A színes programok közül kiemelkedik a pünkösdvasárnap délutáni történelmi menet, mely érintve a város forgalmas pontjait Szent Erzsébet életéről misztériumjátékot mutat be. A menetben láthatóvá válik a 13. század társadalmának minden rétege, az előkelőktől a legszegényebbekig, vagyis a díszes ruhák mellett megjelennek az egyszerűbb polgári viseletek, sőt a darócba öltözött mezítlábas koldus is.

Szeretettel hívjuk a sárospatakiakat és a környékbelieket, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban a történelmi menetben és öltözzenek Szent Erzsébet korát megidéző kosztümbe.

A kosztümkölcsönzés ideje és helye: 2009. május 25-26. 15-18 óráig
 Szent Erzsébet Ház (Sárospatak, Szent Erzsébet u. 13.) I. emelet

Információ: Bodnár Boglárka
47/314-107 


 

Cziczer Katalin
/2009.05.19./
 

 

Hogyan főznek az egyenruhások? – rendvédelmi főzőverseny volt Sárospatakon

 

        
            

Örültem a megkeresésnek, amikor Tóth Árpád szervező azzal fordult a Sárospataki Rendőrkapitánysághoz, hogy egy főzőverseny gondolata fogalmazódott meg benne: rendezzünk egy rendvédelmi főzőversenyt, Sárospatak, Sátoraljaújhely és Szerencs rendvédelmi dolgozói részvételével – emlékezett vissza dr.Téglás István rendőr alezredes, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője a szervezés első perceire…
 


 
 


dr. Téglás István

Tóth Árpád

Aros János

Dr. Hörcsik Richárd


 

Az első gondolat az volt, hogy megyei szintre helyezzük, de aztán beláttuk, hogy ekkora tapasztalatunk még nincs. Azért így is kerek lett, hiszen 24 csapat nevezett be a 2009. május 16-án, Sárospatak Bodroghalász városrészében megtartott főzőversenyre.

A rendvédelmi szerveket teljesen lefedtük: a rendőrség Sátoraljaújhely, Sárospatak és Szerencsről, a Mentőállomás az Országos Mentőszolgálat képviseletében, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön - tehát a büntetésvégrehajtási intézet - valamint a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság, és a Polgárőrség Sárospatakról. Szlovák kollégák is neveztek, de végül is főzni nem főznek, csak jelen vannak az eseményen, így nemzetközivé vált a rendezvényünk.
Örülünk neki, hogy ilyen széles körből összejött csapatokról van szó - ahogy a megnyitón fogalmazott valaki nagyon találóan - szolgálja ez az alkalom az ismerkedést, hiszen a rendvédelmi dolgozók egymásra vannak utalva a mindennapi munkájuk során.

A verseny során Tóth Árpádot - mint főszervezőt – is megkerestük, aki elégedett volt a verseny menetével…
Én szakmai szemmel nézve - miután 20 éve vagyok szakács – el tudom mondani, hogy nagyon sok alapanyagból, változatosan főznek ezen az eseményen. A dámszarvastól, a kenyérlángosig, a nyúltól a kemencében sült pulykáig sok mindennel találkozhatunk.
Nem gondoltuk, hogy ilyen nagy sikere lesz az első főzőversenynek, de ezek után reméljük, hogy ennek nagy hagyománya lesz, és jövőre ugyanezen a helyen még több csapattal leszünk jelen.

A rendezvényt Sárospatak város Önkormányzata támogatóan befogadta, így nem volt meglepő, hogy több önkormányzati képviselő mellett Dr. Hörcsik Richárd polgármesterrel és Aros János alpolgármesterrel is találkozhattunk a gőzölgő bográcsok között...

Az első nemzetközi rendvédelmi főzőverseny részesei lehetünk ma, ezen a szép napon itt Bodroghalászban - mondta Aros János alpolgármester. Tóth Árpád barátom már évek óta nyúz bennünket azzal, hogy vegyünk részt mi is a Bogácson minden évben megrendezett, polgármesterek részére kiírt főzőversenyen. Ezt részemről igyekeztem mindig elhárítani, de egyszer véletlenül azt mondtam neki: miért nem rendezünk itt Sárospatakon egy főzőversenyt? Most láthatjuk a mai napon, hogy Árpád barátom ezt komolyan vette, elkezdte a szervezést, és nagyon jó partnerekre talált, többek között a sárospataki rendőrkapitány személyében, akinek hívó szavára több mint 20 csapat érkezett erre a mai napra.

Én azt hiszem, hogy ezek azok a rendezvények, amelyek nagyon fontosak most a pataki lakosok számára, hiszen eddig az volt a gyakorlat, a megszokás, hogy az önkormányzat rendez különböző rendezvényeket, amelyek vagy jól sikerültek, vagy nem. Ha jól sikerültek az természetes volt, ha nem, akkor kaptuk a kritikát. Most végre van egy civil – magánszemélyi - kezdeményezés, amelyhez az önkormányzatnak csak mellé kell állnia - esetleg mögé kell állnia némi támogatással - de magát a szervezőmunkát a civilek vállalják fel, a baráti társaságok, és ennek az eredményét látjuk itt a mai napon.
Én bízom abban - és erre a bizakodásra okot ad az itt látott jó kedv és jó hangulat -, hogy a mai napnak a végére minden versenyző elfogja érni azt az eredményt, a melyet kitűzött maga elé.

Szerintem egyetlen eredménye lehet ennek a mai napnak - azon kívül, hogy a díjakat természetesen a zsűri ki fogja osztani -, hogy jól érezzük magunkat, hogy megalapozzuk ennek a rendezvénynek a további folytatását, hiszen itt a beszélgetés során már az elején az elején kikötöttük, hogy ugyanezt jövőre is meg fogjuk rendezni. A nagy érdeklődésre való tekintettel valószínűleg egy nagyobb helyszínt kell addig keresnünk.

Itt tölthető le a nevezési- és az eredménylista

 
 

További fotókdélelőtt1. >>>    További fotókdélelőtt2. >>>    Napközben 1. >>>    Napközben 2. >>>    Rendőrségi- és kutyás bemutató>>>     Este>>>

YouTube videók >>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.05.19./
 

 

A Magyar Művészetoktatásért díjat kapta meg a Farkas Ferenc Művészeti Iskola

 

        
            

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola szakmai munkáját „Magyar Művészetoktatásért” díjjal jutalmazták, amit 2009. május 15-én, Nyíregyházán vehetett át Bálint Béla, az intézmény igazgatója…
 


 
 


Bekényi József

Bálint Béla


 

A díjról Bekényi József, a Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének a titkára nyilatkozott honlapunknak…

A Magyar Zeneiskolák és a Művészet Iskolák Szövetsége és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete alapította ezt a kitüntetést 2001-ben.
2002-ben adták át első alkalommal, tehát ez volt a 8. alkalom. A kitüntetést - az alapító okirat szerint - olyan intézmények és olyan pedagógusok kapják, akik hosszú időn, hosszú éveken keresztül nagyon eredményesen teljesítettek.
Az alapító okirat szerint 5 intézményi és 5 egyéni a kitüntetések száma, de a felterjesztések függvényében, a kuratórium időnként eltér egy kicsit, mérlegeli, hogy melyikből hányat adjon ki.
Ez egy országos kitüntetés, amit a Magyar Művészetoktatás Napján adnak át, ami elvileg április utolsó hétvégéje. Ezen a napon vannak koncertek országszerte ebből az alkalomból, de az eredetileg elhatározott egy nap kicsit széthúzódott egy néhány napos időszakra. Miután meghívást kaptunk a nyíregyházi zeneiskolából, hogy az ünnepséget kössük össze az iskola 70 éves jubileumával, a vezetőség úgy döntött, hogy ebben az évben most egy kicsit később, de ebből az alkalommal adja át a díjat.

Sárospatak Város Önkormányzata és valamennyi lakosa nevében köszönetemet fejezem ki a Farkas Ferenc Művészeti Iskola valamennyi pedagógusának, igazgató úrnak, a növendékeknek, ill. a növendékek szüleinek – fejezte ki köszönetét és gratulációját Aros János alpolgármester, aki az átadó ünnepségen az iskolafenntartó Önkormányzatot képviselte…
Egy olyan neves, országos elismerést kapott Nyíregyházán, egy ünnepélyes átadás keretében a sárospataki Zeneiskola - hiszen mi csak így nevezzük - amelyet az idén mindössze két intézmény kapott meg ebben az országban.
Nagyon büszke vagyok rájuk és nagyon örülök, hogy a színvonalas munkájuk elismeréseképpen ezt a díjat átvehették. Külön örülök annak, hogy személyesen is részese lehettem ennek a díjátadásnak.


Aros János

 

Cziczer Katalin
/2009.05.18./
 

 

Rablás Erdőhorvátiban

 

        
            

Idős asszonyt raboltak ki a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó Erdőhorvátiban. Erről Solymosi Antal alezredes, a bűnügyi osztály vezetője számol be Olvasóinknak, valamint további információkat tudtunk meg tőle a távolról jött „mesteremberek” esetéről…
 


 
 


Solymosi Antal


 

Rablás bűntette és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, aki 2009. május 11-én, 19.00 óra körül, a nyitott ajtón keresztül bement egy Erdőhorváti községben található családi házba, ahol az ott lakó 88 éves asszony kezét telefonzsinórral, lábát cicanadrággal megkötözte, a száját törölközővel bekötötte, a sértett kezéről lehúzott 3 db aranygyűrűt, valamint a lakásból 1 db mobiltelefont, 300 forintnyi készpénzt, némi ennivalót és ruhaneműket tulajdonított el. Távozását követően az ajtót kulcsra zárta, és a kulcsot az udvaron eldobta.

Miután a sértett kiszabadította magát, segítséget kért a szomszédoktól, akik azonnal értesítették a rendőrséget. A személyleírás alapján az elkövetőt fél órán belül elfogták, és a Sárospataki Rendőrkapitányságra állították elő. Mivel az eltulajdonított dolgok jelentős része a tettes birtokában volt, azok a személymotozás alkalmával lefoglalásra kerültek.
A 32 éves, többszörösen visszaeső fűzérkomlósi férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését, de a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya csalás bűntette miatt folytat eljárást ismeretlen tettesek ellen, akik 2009. április 23-án, 16.00 óra körül megjelentek egy sárospataki idős házaspárnál, majd felajánlották nekik, hogy tizenötezer forint anyagköltség és munkadíj ellenében kicserélik a ház vízelvezető csatornáját, a munkavégeztével azonban már négyszázötven-ezer forintot kértek.
A megtévesztetett tulajdonos átadta az otthon tartott összes pénzét, azaz kettőszáz-ötvenezer forintot. Erre közölték vele, hogy ez kevés, a különbözet kifizetéséhez kérjen kölcsön a szomszédoktól. Szerencsére a sértett egy olyan közeli lakásba is becsengetett, melynek lakója értett a bádogos munkához, így miután számon kérte az álbádogosokat, a 250.000 forinttal sietve távoztak.

A nyomozás során megállapításra került, hogy a négy román elkövető egy budapesti bejelentett lakcímről érkezett a területünkre, s ugyanilyen bűncselekmény miatt az ország más területén már eljárás alá vonták őket.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy amennyiben ilyen elkövetési módszerrel találkoznak, jegyezzék fel az elkövetők gépjárművének a rendszámát, és azonnal értesítsék a rendőrséget. Mivel a bűncselekmény célszemélyei ez esetben is az idős emberek, kérjük a fiatalabb korosztályba tartozókat, hogy hívják fel erre az idős hozzátartozóik és szomszédjaik figyelmét!


 

Törő Gábor
/2009.05.18./
 

 

Abylimpia volt Cigándon

 

        
            

A Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén - Térségi Egyesülete 2009. május 9-én, a cigándi Szabadidőközpontban rendezte meg az V. Abylimpia, sport és kézügyességi versenyét, melyet Németh Károly Cigánd város polgármestere nyitott meg…
 


 
 


Székely József


 

Programunkon, összesen 9 megyei és határon túli társszervezettől, közel 160 fő vett részt. Az egész napos rendezvény során mindenkinek alkalma nyílt arra, hogy kipróbálja magát különböző kézügyességi tevékenységekben, mint például tortadíszítés, mézeskalács díszítés, virágkötészet, üvegfestés. Emellett lehetőségük volt különböző sportágakban (lövészet, asztalitenisz, célba-dobás, darts, sakk, malom) való bemutatkozásra is. A verseny és a program során a részvevők nem csak élményekkel gazdagodtak, hiszen a kiemelkedően szereplőket az oklevelek mellett szerény díjakkal is jutalmaztuk.

Az V. Abylimpia megrendezésével fő célunk volt, hogy sorstársainknak alkalmuk nyíljon a kapcsolatteremtésre, valamint kimozduljanak szűkebb környezetükből. Rendezvényünk kitűnő alkalmat teremtett arra, hogy a társegyesületekkel és más szakmai szervezetekkel meglévő kapcsolatainkat erősítsük, ugyanakkor tagjainkat is bevonjuk a fogyatékosügy kérdéseibe. Ennek érdekében kerekasztal beszélgetést folytattunk a vezetők, szakemberek és sorstársaink bevonásával.
Programunk szervezésébe, lebonyolításába, és az Abylimpián való részvételbe igyekeztünk minél több fiatalt is bevonni, akik eredményesen segítették munkánkat, és nagyon sikeresen szerepeltek a versenyszámokban is.
Bízunk benne, hogy továbbra is megrendezhetjük Abylimpiánkat, és a rendezvényünkön minél nagyobb létszámban jelennek majd meg a tenni akarók, a megmérettetésre vágyók.
Rendezvényünket a Nemzeti Civil Alap Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma, valamint a Csudaíz Mézeskalács – készítő Manufaktúra támogatta


 

Cziczer Katalin
/2009.05.18./
 

 

Tisztelt lakótelepi Választópolgárok!

 

        
            

Köszönöm, hogy az Önök jóvoltából a 6. választókerület JOBBIK-képviselőjejöltje lehettem. A Választási Bizottság 11/2009 (V. 18.) számú határozatával nyilvántartásba vett - nyilatkozta Vincze Tamás...

Örömmel vettem és hálás vagyok azért a rengeteg ajánlószelvényért, amit nekem átadtak, illetve hozzám eljuttattak. Legyenek a választás nyertesei a lakótelepiek, és a
választáson győzzön a jobbik! (
a fotók illusztrációk)
 


 
 


/2009.05.18./
 

 

Focicsapataink gólzáporos hétvégéje

 

        
            

Gyönyörű időben, jó pályán, szép pataki győzelem! A hét végén Karcsára látogatott focicsapatunk, ahol a tabella 5. helyén álló, képzett játékosokból álló jó csapat fogadott bennünket. Korábban ők is szerepeltek a megyei első osztályban, így tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke…
 


 
 


Koscsó István

Zsófi József

Kerülő Gyula

Szabó Sándor


 

Az első igazán nagy helyzet a mi kapunk előtt adódott a 2. percben, de a lövés a felső kapufáról kifelé pattant.
A 7. percben Espák Pál labdájából Kerékgyártó Csaba megszerezte a vezetést a pataki csapatnak. 0:1
A 37 percben a csereként beállt Horváth Zsolt ment el a baloldalon, beadását Pothurszky Roland fejelte a sarokba. 0:2
A 81. percben az Géczi József labdáját a védelmünk oszlopos tagja Espák Pál jutatta a hálóba, ezzel megnyugtatva a pataki szurkolókat. 0:3
A mérkőzés utolsó percében Szőke Zoltán indítását Horváth Zsolt emelte át a kapus felett, beállítva ezzel a pataki csapat négy gólos győzelmét. 0:4

Ezeken kívül nekünk voltak inkább lehetőségeink, de sajnos nem tudtuk őket góllal koronázni. A meccs krónikájához hozzátartozik, hogy egy kemény, de sportszerű mérkőzésen egy fél szezonra való sárga lapot és két piros lapot is kiosztott a bíró. Tőlünk Kerékgyártó Csabának kellett elhagyni a pályát az 54. percben. Lehet, hogy a fegyelmezetlenség is oka volt, de az biztos, hogy amióta a sárga lapok kvótáját felemelték ötre (a korábbi három helyett most öt lap után kell kihagyni a következő mérkőzést), egyes bírók jobban szórják a lapokat. Kíváncsi lennék mit kezdene egy durva, indulattal teli mérkőzéssel, hogy tartaná azt kézben.

Zsófi József edző:
Ezzel a mérkőzéssel a rangadókat befejeztük. Karcsa volt az utolsó, aki az első ötben benne van. Tudtuk, hogy nehéz mérkőzésre számíthatunk. Az egész mérkőzés nagy küzdelem volt. A karcsai csapat jól védekezett. Stílust váltottak az elmúlt évekhez képest, nem „játszották” a futballt, hanem felívelésekkel indították a támadásokat. Ezek elég veszélyesek voltak, sokat kellett hatástalanítani a védőinknek, ami sokszor nehézséget okozott. Igazán sok gólhelyzetük nem volt. Kétszer kellett nagyot védeni kapusunknak. Mi a kontratámadásokra építettünk inkább. Ezeket jól készítettük elő, de a befejezéseknél csatáraink gyerekes hibákat vétettek, így csak „négy” gólt tudtunk lőni. Jók között kiemelném: Szabó Sándort, Szőke Zoltánt, Lukács Istvánt, Pothurszky Rolandot és Géczi Józsefet.

Kerülő Gyula szurkoló:
Nagyon vártuk ezt a meccset. Lélekben ott voltak a fiúk a helyükön. Nem mondhatnám, hogy szép játék volt, de keményen küzdöttek az utolsó percig. Változó volt a játékosok teljesítménye. A legjobbnak járó pezsgőt Szabó Sándornak javaslom adni.

Az ifi csapatunk gólzáporos győzelmet aratott, 11:2 arányban nyert!
A mérkőzésről Beimli Zsolt az ifi csapat edzője a következőket mondta:
Jóleső dolog egy ilyen mérkőzés után nyilatkozni. Ez volt a bajnokságban eddig a legjobb mérkőzésünk. Úgy gondolom, a mai modern futball minden mozzanata látható volt ezen a találkozón. Hátul nagyon masszívak és határozottak voltak védőink. Ugyan két gól becsúszott, ami elkerülhető lett volna. Rengeteget futottak a középpályásaink. Gyakran vezettük a támadásokat széleken, átlövésekkel is próbálkoztunk, így változatos volt a játékunk. A két előre tolt ék játékáról csak elismeréssel tudok nyilatkozni. A kispadon ülő játékosok is lehetőséget kaptak. Ők is nagyszerűen játszottak, bizonyítván ezzel, hogy csak azért nem fértek be a csapatba, mert a létszám 11 főre van korlátozva. Valamennyi játékos nagyon jól szerepelt, mindenki megtette a magáét a győzelemért, így mindenkinek gratulálni tudok.

Mi is gratulálunk mindenkinek!
Hajrá Patak!
A további mérkőzések időpontjairól és helyszíneiről a honlapon található eseménynaptárban olvashatunk!


 

További fotók>>>

STC Baráti Kör
/2009.05.17./
 

 

Idén is megtartották a Bódi Géza Labdarúgó emléktornát

 

        
            

Három éve távozott közülünk Bódi Géza, a Református Kollégium Gimnáziumának matematika-fizika szakos tanára, aki hosszú éveken keresztül volt az - akkor még Rákóczi Gimnázium nevet viselő - intézmény igazgatója. Az emléktorna megnyitóján ott volt Bódi Gézáné tanárnő is, akit meghatott, hogy a családon kívül mások is számon tartják férje halálának évfordulóját…
 


 
 


Bódi Gézáné
 


 

Bódi Géza szakpárosítása ellenére nagy támogatója volt a diáksportnak sőt, maga is rendszeresen focizott.
Rá emlékezve rendezik meg volt tanítványai, tanártársai és sporttársai a BÓDI GÉZA EMLÉKTORNÁT, amire az elmúlt pénteken, 2009. május 15-én került sor.
A tornán az idén is 4 csapat vett részt, akik között minden évben megjelennek a szerencsi sportbarátok is a pataki csapatok: ÁVG, az Öregdiákok és Ref.Gimnázium csapata, pataki sportbarátok csapatai mellett.
A tornát Szűcs Mihály tanár úr - a torna szervezője - és Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó, a gimnázium jelenlegi igazgatója nyitották meg, majd Bódi Gézáné tanárnő köszönte meg a jelenlévőknek ezt a szép megemlékezést.
 


Bódi Géza


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.05.17./
 

 

Sikora Attila leadta ajánlószelvényeit

 

        
            

Kedves Lakótelepiek! Szeretném megköszönni azt a több száz ajánlószelvényt, amelyet eljuttattak hozzám az elmúlt hetekben. Tájékoztatom Önöket, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően leadtam a választáson való részvételhez szükséges mennyiséget - tolmácsoljuk Sikora Attila köszönetét...
 


 
 


Sikora Attila


 

Köszönöm a bizalmat és bíztatást, ami megnyilvánult irányomban az utcán, a boltban, a játszótéren és mindenhol ahol találkoztunk.
Ezúton szeretném Önöket meghívni egy újabb találkozóra, 2009. május 21-én a lakótelepi óvodába 18.30-ra. Az összejövetelen vendégünk lesz Dr. Hörcsik Richárd polgármester úr és Aros János alpolgármester úr is.

Mindenkit szeretettel várok, BESZÉLJÜK MEG EGYÜTT KÖZÖS DOLGAINKAT.
 


 

Cziczer Katalin
/2009.05.16./
 

 

Fogadónapot tartott a polgármester

 

        
            

A szokásos fogadónapomon több polgár - nemcsak Patakról, hanem a térségből is - megkeresett személyes problémájával. A legtöbb esetben most is azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy segítsek munkahelyet találni – számolt be a legutóbbi fogadónapjáról Dr. Hörcsik Richárd polgármester…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd


 

Ezen kérések egy részét a most futó Út a munkához programban tudjuk orvosolni, így itt a Polgármesteri Hivatalban, ill. a Munkaügyi Központban forródróton szereztem hasznos információkat az érdeklődőknek.
Felmerültek országos szintű problémák is, például a 13. havi nyugdíj kérdése, illetve néhány Országgyűlési döntéssel kapcsolatban kértek tájékoztatást az ügyfelek.

Természetesen a város tervei felöl is kérdeztek, többek között a fürdőberuházásról, hiszen a patakiak - különösen az „ardaiak” – nagy figyelemmel kísérik az építkezést, érdekli őket, hogyan haladnak a tervezett ütemezések.
Mint a legfrissebb nyertes pályázat, a Rendelőintézet bővítése is szóba került.

De ami a legfontosabb a polgárok minél hamarabb szeretnék készen látni az említett fejlesztéseket, és azt, hogy ezek által konkrét munkahelyek létesülnek városunkban…


 

Törő Gábor
/2009.05.16./
 

 

Újabb képviselőjelölt mutatkozik be

 

        
            

Vachter Gábor, a FÜGGETLEN Sárospatakért EGYESÜLET 6. számú egyéni választókörzet - a Lakótelep - legújabb jelöltje mutatkozik be Olvasóinknak…
Tegyük szebbé a 6-os számú választókörzetben élők környezetét és jobbá az életét. Ehhez szeretném felajánlani a segítségemet.
 


 
 


Vachter Gábor


 

Magamról: Vachter Gábor vagyok. 1966- ban születtem Sárospatakon. Általános iskolai tanulmányaimat szülő-városomban, a középiskolai tanulmányaimat Egerben végeztem. A nyugodt családi hátteret feleségem és két gyermekem biztosítja. 20 évig dolgoztam a Büntetés- végrehajtás hivatásos állományú tagjaként. 2006. 09.30-tól nyugállományba vonultam.

A Független Sárospatakért Egyesület képviselőjelöltjeként indulok a 6-os számú válasz-tókörzetben. Nekem is az a célom, mint az egyesületnek, elfogulatlan döntésekkel, összefogással szebbé, jobbá tenni az itt élők életét. A gazdasági válság súlyos terhet jelent minden család számára. Ezekkel a problémákkal nap, mint nap szembesülök az itt élők elmondása és saját tapasztalataim útján, hiszen minden nap találkozom a lakótelepen élő emberekkel.
Elképzeléseiben a következők szerepelnek:
- Az óvoda előtti parkoló szilárdburkolattal történő ellátása, valamint az ott húzódó útszakasz kiszélesítése, továbbá az óvoda melletti területen vagy ferdeparkoló létesítése vagy virággal történő betelepítése
- Panelprogram folytatása
- A lakótelepi lakástömbök homlokzatának felújításának folytatása
- A garázssor és az ahhoz tartozó területek minél hamarabbi rendbetétele
- A Művelődés Házával karöltve több kulturális rendezvény szervezése és rendezése a lakótelepen élőknek
A sok probléma közül csak néhány dolgot emeltem ki, ezeken kívül még sok megoldandó feladat vár rám, illetve ránk.
Összességében nem akarok nagy dolgokat ígérni, csak annyit, amennyit képes is vagyok megvalósítani. Úgy gondolom, hogy ezeknek az elképzeléseknek van realitása a jövőt illetően.


 


Cziczer Katalin
/2009.05.15./
 

 

Bocilátogató

 

        
            

Május 4-én, hétfőn délután nagy élményben volt részük iskolánk 2. évfolyamos tanulóinak és tanítóinak, akik a GEO-MILK Kft. apróhomoki szarvasmarhatelepén jártak - számolt be Horváth Istvánné...
 


 
 


Horváth Istvánné


 

A kapun belépve a bocik sokasága fogadott bennünket. A 2 órás séta során Leskó Magdolna telepvezető és Kiss Csaba műszakvezető megmutatták, elmondták, hol és hogyan élnek az állatok, mivel táplálkoznak, mennyi tejet adnak, hogyan gondozzák őket. Megnézhettük az etetést, a vemhes tehenek „szülőszobáját”, s végül a gépi fejést is.
Zárásként megkóstolhattuk a frissen fejt, hűtött tejet.

Kellemes, hasznos órákat tölthettünk ott, hiszen az élmény mellett olyan tudással gyarapodtak a gyerekek, amit tankönyvből nem tanulhatnak. Köszönjük a GEO-MILK Kft. Dolgozóinak és Leskó Magdolna telepvezetőnek a szívélyes fogadtatást.
 


 

 Képek 

/2009.05.15./
 

 

Június 12-én adják át az új nyárifürdőt

 

        
            

2009. május 14-én délután 3 órától tartotta rendkívüli ülését Sárospatak város képviselő-testülete, ahol öt napirendi pont tárgyalását tűztük ki célul. A rendkívüli ülés összehívására több okból is szükség volt, de első sorban a fürdőberuházással kapcsolatosan, mivel most már az utolsó 30 napos határidőn belül vagyunk, s a szükséges döntéseket a képviselő-testületnek meg kellett hoznia, nehogy a határidő emiatt csússzon – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János


 

Az első napirendi pontunk a Zemplén Vízmű Kft. által szolgáltatott közüzemi ivóvíz és csatornamű használatról, a mellék vízmérő által mért, elkülönített, locsolási célú vízhasználatról, valamint a kommunális folyékony hulladék fogadás és ártalmatlanítás 2009. évi díjainak megállapításról szóló rendelet módosítására vonatkozott. Ez egy mondatban összefoglalva arról szól, hogy a Zemplén Vízmű területén szolgáltatott ivóvíz fogyasztóinak van egy kedvezménye nyáron, a locsolásra vonatkozóan. A Zemplén Vízmű Kft. tulajdonosai szeretnék, hogyha egységesen határozná meg ezt a kedvezményt minden érintett település, tehát erre vonatkozott ez az előterjesztés, amit egyhangúlag támogatott a képviselő-testület.

Elég hosszas vitát, beszélgetést váltott ki a For You Kft Arad utcai parkolóban lévő kereskedelmi létesítményének megvásárlásáról szóló előterjesztés. Az előző képviselő-testületi ülésen arról döntött a testület, hogy ezt a jelenleg magán tulajdonban lévő építményt - amely alatt a terület önkormányzati tulajdonban van, s ezért területhasználati díjat fizet a Kft - az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő Innovo Patak Kft vásárolja meg. Ennek a szerződésnek az előkészítésére kaptam utasítást. A szerződés előkészítésekor olyan információk birtokába jutottak a kollegáim, amely információk alapján úgy tűnik, hogy az eredeti szándékunk, nevezetesen az, hogy ebben a parkolóban található épületben alakítsuk ki azt a régi jogos igényként fölmerülő WC-t, amelyről már többször szó volt képviselőtestületi ülésen is, de számtalanszor hallani a pataki lakosoktól is, hogy ebben a parkolóban megfelelő körülményeket kellene biztosítani az ide érkező vendégeknek.
 


 
Tehát ebben az épületben nincs lehetőségünk kialakítani a WC-t, e helyett úgy tűnik, hogy legolcsóbb, leggazdaságosabb megoldás mobil WC telepítésével valósulhat meg. Itt nem a szabadtéri rendezvényeken használt mobil WC-kre kell gondolni, hanem egy ivóvízzel, árammal ellátott, szennyvízre rácsatlakozott WC-re, amit egy kis csinosítás után, tetővel ellátva, azt hiszem egy olyan állapotba lehet hozni, amely valóban alkalmas lehet arra, hogy az eredeti szándékunkat megvalósítsuk. Tehát ezek után, bizottsági ülésen felmerült az a kérdés, hogy akkor szükséges-e így megvásárolni ezt az épületet? Az előző testületi döntését a képviselőtestület felülbírálta, és úgy döntöttünk, hogy nem vásároljuk meg ezt az épületet.

Termálfürdő és Kemping területén található kereskedelmi célú helyiségek bérbeadásáról hallottunk egy előterjesztést
, majd az ART Hightech T21 Kft ajánlatát, amely a Rákóczi-Erdélyi út sarkán lévő magánterület hasznosítására vonatkozott. Ez arról szólt, hogy 2007-ben a Szent Erzsébet év alkalmával parkolóként használhatta ingyenesen a város ezt a magántulajdonban lévő területet, azonban a tulajdonos ezt most saját célokra tartja fenn, viszont felajánlotta az önkormányzatnak, hogy bizonyos összeg megfizetése esetén továbbra is használhatjuk parkolóként. Erre a képviselőtestület nem tartott igényt.

Még nyílt ülésen az egyebek között hallottunk egy tájékoztatót a fürdő jelenlegi állapotáról - mint már mondtam az utolsó 30 napon belül vagyunk. Jelenleg úgy néz ki, hogy a célul kitűzött június 12. péntek délelőtt 11 órai átadásnak nincs semmi akadálya, jó ütemben, folyamatosan haladnak a munkálatok.
Itt még két olyan munkára és annak anyagi vonzatára kértünk felhatalmazást a képviselőtestülettől, amely idő közben derült ki. A Kft. tulajdonosa nem szeretné, ha az eddigi gyakorlatnak megfelelően a fürdőhöz tartozó kempingből bárki átjárhatna a fürdő területére, tehát itt egy kerítést kell felhúznunk, ami az eredeti tervben nem volt benne, valamint a kőépületnek, a mindenki által ismert belső vendégháznak a tetőcseréjére kértünk egy felhatalmazást és anyagi hozzájárulást 1 millió 800 ezer forint értékben.

Tehát reméljük, hogy egy nagy utolsó erőfeszítéssel ez az átadási időpont tartható lesz, és végre mindenki megláthatja, hogy mire fordította a város a kötvényből biztosított 450 millió forintot.
Zárt ülésen szavazatszámláló bizottság tagjainak megválasztására került sor.

Törő Gábor
/2009.05.15./
 

Elindulnak a vízi sportok a Bodrogon

        
            

Hosszas várakozás és ügyintézés során megalakult a Sárospataki Vízi Sportegyesület - tájékoztatta szerkesztőségünket az egyesület elnöke, Kék Tamás
 


Kék Tamás


 

Az egyesület fő célja a városunkban található vizek (elsősorban a Bodrog folyó, valamint a termálvíz) adta lehetőségek teljes kihasználása a sport terén.
Bizonyára sokan emlékeznek még a híd lábánál működő akkori nevén „vízi szakkör”-re ami hat evezős őrsi csónakokból állt, de mára sajnos az enyészetté vált. Ha visszagondolunk a hajónevekre (Sárospatak, Rakoncátlan, Hattyú, Bodrog…) sok mai felnőtt szíve dobban egyet, milyen kellemes emlékek fűződnek ezekhez a hajókhoz. Számos nyári vízitúra, leevezett kilométerek, barátságok, szerelmek.
Ezt a hiányt szeretné az egyesület megszüntetni és támogatási pénzből, illetve pályázati forrásból a jövő tavaszra 6 hajó beszerzését tervezi, amelyekkel elkezdődhetnek a foglalkozások és 2010 nyarán elindulhat az első vízi túra.

Az egyesületbe jelentkező gyerekek szakedző által levezetett úszásedzéseken vehetnek részt, ami az alapját képezi a hajós foglalkozásoknak.
Az egyesület keretein belül alakult egy vitorlás szakosztály is, amely a május 16-án kezdődő balatoni vitorlásversenyeken szerepel és remélhetőleg remek helyezésekkel hírnevet szerez az egyesületnek és Sárospataknak.

A szakosztály céljai között szerepel a Balaton Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyen való szereplés és ott hajóosztályban a dobogós helyezés elérése, de nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy a sárospataki fiataloknak lehetőséget nyújtson arra, hogy a városunkon átfolyó Bodrog lehetőségeit kihasználva, szervezett keretek és biztonságos körülmények között evezhessenek, sportolhassanak.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.14./
 

 

Társadalmi munkában rendezték a Csepel-tó környékét a horgászok

 

        
            

Már a 2008-as évben is komoly területrendezés folyt a Csepel-tónál, ami az egyesületi munkánk kiemelt célterülete volt. Mivel két komoly verseny is lesz 2009-ben, ami a Csepel-tónál zajlik majd, ezért folynak most a horgászállások kialakításai, a terület gaztalanítása, a terület rendezése, szemét szedése, bódé festése, a kerítés pótlása, tehát rengeteg munka van még erre az évre is, amit igyekszünk a májusi versenyig elvégezni – számolt be 2009. május 13-án tartott társadalmi munka akcióról Pingor Zsolt, az egyesület elnöke…
 


 
 


Pingor Zsolt


 

Előttünk áll a pontyfogó verseny, ami a városi sportnap keretében május 23-24-én lesz megrendezve, valamint a júliusi apróhalas vagy finomszerelékes verseny.
Lesznek még társadalmi munka akciók, sajnos az előző társadalmi munkára nagyon kevesen jelentkeztek. Ezeket hirdetjük az interneten, az irodánk ajtaján és a vízterületek kijáratainál is. Remélem, hogy a horgászok, akik szeretnék a 2000 forintos társadalmi munka díjukat kiváltani, többen jelentkeznek majd, hiszen ebben az évben egy közgyűlési határozattal bekerült a jegyárba a 2000 forintos társadalmi munkadíj. Viszont aki ebben az évben végez társadalmi munkát, bármilyen versenyen, szemétszedésen, területrendezésen, annak ezt a 2000 forintját jóváírjuk a következő naptári évre.
Természetesen erre még lesznek alkalmak, versenyeknél bíráskodni kell majd, júliusban pedig ugyanígy lesz egy terület takarítás a finomszerelékes verseny előtt, hasonlóan az őszi pergető verseny előtt is lesz területrendezés, illetve ha a Bodrog kupa valamelyik fordulója nálunk kerül megrendezésre, ott természetesen ugyanígy lehet majd segíteni.
A mostani alkalommal aktívabb volt a részvétel, mint az előző társadalmi munka során. Most körülbelül 15-en jöttek el, illetve vannak olyanok is, akik fűnyírást vállaltak, ők egész héten dolgoznak, munkaidő után jönnek ki, vágják a füvet, vágják a gazt.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.14./
 

 

Régen volt ilyen hangulat Sárospatakon

 

        
            

A Mogyi Kft-t, a Mogyi-Susi rendezvények fő támogatóját képviselem, és nagyon örülök, hogy itt lehettem ezen a csodálatos rendezvényen, aminek szerencsénkre még az időjárás is kedvezett – mondta el sok doboz csoki kiosztása után Mészáros András, a Mogyi Kft képviselője…
 


 
 


Mészáros András

Aros János

Belicza János

Kóró  János


 

Én leginkább a srácoknak örülök, mert hihetetlen, hogy milyen teherbírással, mit tudnak elviselni a pályákon - ez irigylésre méltó. Bízom benne, hogy sikerrel fog folytatódni továbbra is a Mogyi-Susi elnevezésű rendezvény, kupa illetve gyermekfesztivál. Szeretnénk máskor is itt lenni, nagyon tetszett, köszönjük szépen a lehetőséget és bízom benne, hogy találkozunk még.

Aros János alpolgármester, aki a város önkormányzata nevében fogadata és köszöntötte a vendégeket, figyelemmel kísérte a mérkőzéseket, részt vett a díjak kiosztásában, elragadtatással beszélt erről a napról…

Olyan neves csapatokat sikerült meghívni erre a tornára, és olyan neves csapatokat sikerült legyőzni ezen a tornán, pl.: az Újpest, a Vasas, az Orosháza, tehát akik egy olyan utánpótlás neveléssel dolgoznak már évek, évtizedek óta, amelyet mi eddig csak messziről és távolról csodálhattunk.
A mai nap és az elmúlt hetek, hónapok sikerei is azt bizonyítják, hogy ez egy kitűnő kezdeményezés volt. Erre szükség volt Sárospatakon és látható, hogy ezek a sportágak, amelyek a SUSI keretén belül az utánpótlás nevelésével foglalkoznak, kitűnően működnek. Ilyen például a kicsiknél a kézilabda, a labdarúgás, valamint bár nem a SUSI keretein belül, de éppen ezen a hétvégén szintén hatalmas sikereket értek el a vízilabdások.
Tehát Sárospatakon a sport terén valami megmozdult 2007. októbere óta. Éppen ezért, nagy köszönet a minden energiájukat erre fordító testnevelő kollegáknak, szakosztályvezetőknek, edzőknek és természetesen a szülőknek, hiszen a szülők most is megtöltötték az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokát, megtöltötték az udvart is, olyan hangulatot sikerült így ide varázsolni, ami érzésem szerint nagyon rég volt már Sárospatakon.

Ezt a sok gyereket látva, ahogy sportolnak, elmondhatjuk: nem igaz a feltevés, hogy nem akarnak a mai gyerekek sportolni. Csak lehetőséget kell biztosítani számukra, és lelkes testnevelő emberek kellenek hozzá. Mindennek az a titka, hogy a testnevelő, a szakosztályvezető, aki foglalkozik a gyerekekkel, milyen irányba terelgeti őket.

Látszik itt is, hogy a pataki gyerekeket, legalábbis a korosztálynak a nagy részét sikerült visszaszoktatni a sporthoz. Ismét örömmel járnak el a mérkőzésekre, és ami még külön öröm számomra, hogy sikerül egy hatalmas közösséget, egy hatalmas családot varázsolni. Hiszen ezeknek a gyerekeknek a szülei, a hozzátartozói is itt vannak a rendezvényen, és épp most néztem meg a csarnokban a lelátót, hogy olyan régi sportolók, sportszeretők, akik annak idején, évtizedekkel ezelőtt látogattak a sportmérkőzésekre - emlékszem rá, én akkor még gyerekként felnéztem rájuk - ők ismét megjelentek a sportesemény alkalmával itt a lelátókon, és ez egy nagyon jó érzés.

Ha a gyermekek korát nézem, akkor valóban szívesen cserélnék velük, és szívesen cserélnék velük abban a tekintetben is, hogy ilyen körülmények között sportolhatnak azok, akik időt és energiát fordítanak erre. Viszont ha a gazdasági helyzetet és a nehézségeket nézem, akkor nem biztos, hogy szívesen cserélnék velük, hiszen mind az utánpótlást nevelő sportiskolának a költségvetése, mind pedig magának a városnak a sportra fordított költségvetése, de mehetnék egészen az országos sportra fordított költségvetésig - az nagyon-nagyon csekély.

Köszönet azoknak a támogatóknak akik a nehéz anyagiak ellenére sem pártoltak el a sporttól, itt van például a mai rendezvénynek a fővédnöke a Mogyi Kft, de hála Istennek a pataki vállalkozók közül is nagyon sokan támogatják ezt a rendezvényt és támogatják az utánpótlás csapatokat is. Ezért köszönet jár nekik, hiszen ezt a pénzt másra is költhetnék, ennek ellenére a gyereksportra fordítják.


Örömmel fedeztünk sok ismerőst az ikervárosból, Sátoraljaújhelyből. Közülük Kóró János urat szólítottuk meg…
Az első perctől minden hasonló rendezvényre eljövök Sárospatakra, Sátoraljaújhelyből, ahol nyugdíjasként élek…
A várossal nagyon sok kapcsolatom volt, míg aktív dolgozó voltam és ez a kapcsolat a továbbiakban is - mint baráti és volt munkatársi - fennmaradt. Ezért a sportrendezvényekre is feltétlenül eljövök, ráadásul az unokám is játszott - aki a csapat egyik legjobbja, a huszonötből 13 gólt lőtt.
Magáért a rendezvényért csak köszönet jár mindenkinek, én örülnék ha Sátoraljaújhelyben is ilyen támogatást kapnának a gyerekek, mint itt a SUSI-s gyerekek, mert ők is megérdemelnék.
A vállalkozóktól is nagyon szép, hogy támogatják ezt a rendezvényt - ennél többet nem is lehet mondani - nagyon örültem, ráadásul az ellátás is ragyogó volt.


 

Eredményhirdetés1>>>                  Eredményhirdetés2>>>                        További szülői-képek>>>

Cziczer Katalin- Törő Gábor
/2009.05.14./
 

 

Vigyázzunk a messziről jött mesteremberekkel!

 

        
            

A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén történt ez a különös esemény, amikor nem a térségünkben működő mesteremberek jelentek meg a házaknál és ajánlották fel csatornaszerelési szolgáltatásukat, különösen kedvező áron – kezdte az eset ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
 


 
 


Bacsó Tibor


 

Ebbe bele is egyezett egy sárospataki állampolgár, a munkát elvégezték, kicserélték a régi csatornát újra, viszont amikor a fizetésre került volna sor, akkor a szóban megegyezett összeg helyett irreálisan magas összeget követeltek a tulajdonostól. A tulajdonos jóval több pénzt fizetett ki, mint amiben megegyeztek, viszont az azon felüli részt már nem volt hajlandó kifizetni, s ekkor alakult ki szópárbaj a tulajdonos és a mesteremberek között. Ekkor kérte a tulajdonos a rendőri intézkedést, amit a mesteremberek már nem vártak meg, hanem sietősen, ismeretlen helyre távoztak.

Felhívnánk az állampolgárok figyelmét arra, hogy ha különösen kedvező ajánlatokkal keresik meg őket magukat mesterembereknek kiadó személyek, nagyon fontolják meg, hogy milyen szerződést kötnek velük.
Addig ez igazából nem rendőrségi ügy, amíg megegyeznek egymással a munka elvégzésében és a munkadíjat ki is fizetik, sőt, ha többlet költség van, abban is meg kell egyezni, hogy azt, hogyan fizetik ki. Onnantól számít rendőrségi ügynek, amikor a munkát elvégző személyek arrogánsan, fenyegetőzve követelik a pénzt az elvégzett munkáért. Ezért kérnénk mindenkit, hogy fontolják meg, hogy kivel milyen szerződéseket kötnek, és a szerződés pontjait hogyan tartják be egymással.


 

Törő Gábor
/2009.05.14./
 

 

Az idén is sikeres volt a Mogyi – SUSI Gyermekfesztivál

 

        
            

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola (SUSI) 2009. május 10-én rendezte meg a II. MOGYI – SUSI Szivacskézilabda, Kézilabda és Labdarúgó Gyermekfesztiválját, amely egyben két korcsoport országos elődöntője is volt (’99 lány szivacskézilabda és ’98 fiú kézilabda). A versenyről Belicza János tanár úr, az országos rendezvény főszervezője számol be…
 


 
 


Belicza János


 

A rendezvény 3 helyszínen - ÁVG sportcsarnok, ÁVG műfüves pálya, Árvay J. Gyak. Ált. Iskola tornacsarnoka - zajlott egyszerre. Az sárospataki egyesület meghívását 7 korcsoport, 26 (!) csapata fogadta el és játszott izgalmasnál izgalmasabb mérkőzéseket. Az egész napos tornával, mi, szervezők megpróbáltunk felejthetetlen élményt nyújtani a gyermekeknek. A MOGYI ismét támogatta a sportolókat és Mészáros András személyében meg is tisztelte a fesztivált.

Kiváló színvonalú mérkőzéseket láthattak a szép számban kilátogató szurkolók, mind a tornacsarnokokban mind a műfüves pályán. Óriási hangulat uralkodott a párharcok alatt, amit a több mint 700 kilátogató vendég hozott létre. A fesztivál sportértéke mellett, minden tanulónak jutott egy kis meglepetés is – a MOGYI jóvoltából – valamint 252 darab érem, 12 darab serleg, 29 különdíj és 72 darab oklevél talált gazdára.
A SUSI vezetői a szülőkre, hozzátartozókra is gondoltak, hiszen miközben a sportolók dobták a labdát és rúgták a bőrt, a pálya mellett már készült a finom gulyás, amit az eredményhirdetés előtt piknikezés formájában fogyasztottak el a kedves vendégek és a csapatok.

Az i-re a pontot, az 1999-2000-ben született szivacskézilabdás lányok tették fel, hiszen ORSZÁGOS DÖNTŐBE JUTOTTAK, ami 2009. június 5-6-7-én lesz, Szekszárdon. Gratulálunk nekik és további sikereket kívánunk!

Összességében e rendezvény jó alkalmat nyújtott arra, hogy a SUSI – s csapatok megfelelően felkészüljenek a további versenyekre. Külön ki kell emelni a ’96-os kézis lányok hozzáállását, a ’99-es fiú szivacsosok technikáját, a ’99-es lány szivacsosok országos szintű játékát, a ’98-as kézis fiúk küzdeni tudását és azt, hogy országos elődöntőbe jutottak, a ’98-as labdarúgók lelkesedését és a 2000-es labdarúgók aranyérmét – amit az Újpest legyőzésével értek el.
A szervezők büszkék arra, hogy a II. MOGYI – SUSI Szivacskézilabda, Kézilabda és Labdarúgó Gyermekfesztivált minden sportoló és hozzátartozó mosolyogva zárta le, ezzel a mondattal: jövőre, veletek, ugyanitt! A rendezvény méltó búcsúja volt a tanévnek!

Köszönet a TÁMOGATÓK nak: Mogyi Kft., Sárospatak Város Önkormányzata, Patak Vizép Kft. – Kerülő László, Orosz Miklós, Pusztavár Vadásztársaság, Hegyi Tibor, Árpád Vezér Gimnázium, Árvay J. Gyak. Általános Iskola, Pepe büfé, Rákóczi Panzió, Bana Tüzép – Sárospatak, Kék és Társa Kft., Vay Miklós Szakképző Iskola, Götz Pincészet, Nexus Holding, Schunk Intec Kft., www.folyatofuras.hu, Pro Corona Bt., Hummel, Don Patya Pizzéria; www.sarospatak.hu, www.boon.hu, HOTEL BODROG, miniMAL sport city center, Evinor Bt., C.L.Z Soft Bt. Számítástechnika; és természetesen a szülőknek is jár a köszönet, akik nélkül nem lenne SUSI és nagyon sokat segítettek az esemény alatt. Eredmények:


 

További képek>>>                 További képek>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.05.13./
 

Lezárult az óvodai beiratkozás időpontja

        
            

2009. április 20-30. között megtörtént a beiratkozás a Mese Óvoda és Bölcsőde intézményébe – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, az intézmény vezetője...
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

A szülők a Sárospatak, József Attila út 31. szám alatti székhelyintézményben jelentek meg a gyermekük adatait tartalmazó dokumentumokkal. A beiratkozás alkalmával megnevezhették azt az intézményegységet, amelybe gyermekük elhelyezését kérték.
A 2009. május elején alakult Felvételi Bizottság döntött a felvételekről. Az igényeket megpróbáltuk maximálisan figyelembe venni és a döntést ennek megfelelően meghozni. Erről a szülőket írásban tájékoztattuk.

Jelen adatok szerint 103 gyermek óvodai felvételét regisztráltuk. Az intézményben van még szabad óvodai férőhely, ezért továbbra is várjuk azoknak a szülőknek a jelentkezését, akik valamely oknál fogva a felvételi időpontot nem tudták betartani, de igénylik gyermekük óvodai elhelyezését.
Egyben tájékoztatjuk a kedves szülőket, hogy a Bölcsődébe történő beiratkozás – a munkába állás időpontjának függvényében – folyamatos.
Javasoljuk, hogy igényüket minél előbb szíveskedjenek jelezni, ugyanis a bölcsődei férőhelyek megüresedése esetén a várólistán szereplőket tudjuk előnyben részesíteni!


 

Törő Gábor
/2009.05.13./
 

 

Kőrösi Ádám vezérletével újra bajnok a Gyerek I-es csapat

 

        
      

Tudtuk, hogy nehéz lesz, de azért arról se feledkezzünk meg, hogy a tavaszi, váratlan, Miskolctól elszenvedett vereséggel tettük izgalmassá a bajnokság végét. A bajnoki döntő előtt 21 ponttal álltunk, ugyanúgy, mint az Aqua SE Nyíregyháza gárdája. Hazai pályán pedig nem volt mese, győzni kellett. Sikerült, és nem is akármilyen mérkőzésen... Edzői piros és sárga lapok, kemény, és sportszerű negyedek jellemezték a meccset. A meccs kezdetén Körösi Ádám hozta el a labdát, és rögtön támadásba lendülhettünk. Azonban az első játékrész nem hozott sok gólt: ekkor egyedül Zajácz Hanna volt eredményes a 6. percben. Már ekkor látszott, hogy kőkemény küzdelemre van kilátás, hiszen kemény, de sportszerű párharcok jellemezték a játékot.
 


 
 


Kőrösi Ádám

Erdős Márton

Zsarnai Gyula


 

A meccs kezdetén Körösi Ádám hozta el a labdát, és rögtön támadásba lendülhettünk. Azonban az első játékrész nem hozott sok gólt: ekkor egyedül Zajácz Hanna volt eredményes a 6. percben. Már ekkor látszott, hogy kőkemény küzdelemre van kilátás, hiszen kemény, de sportszerű párharcok jellemezték a játékot.

A második negyedben rögtön az első nyíregyházi támadást gól eredményezett: Kozsla Attila átlövés gólja utat talált a kapunkba.
Kőrösi Ádám egy percen belüli két találata azonban lehűteni látszott a szép számú nyíregyházi szurkoló reményeit, de az ellenfelünk természetesen nem adta fel, sőt a negyed végére két gólos előnyt kovácsolt a hátrányból. Érdekes momentum volt, hogy egy másodperc volt hátra a negyedből, amikor az Aqua kapusa Tóth Bence rálőtte a labdát és az a mi kapunkban kötött ki. Én például esküdni merek arra, hogy a dudaszó elhangzása után történt a lövés...

Gondolom, Zsarnai Gyuszi is így látta, hiszen nem mozdult a lövésre... Két gólos hátrányból kezdődött tehát a második félidő, de Kőrösi Ádám hihetetlen elszántsággal és magától értetődően egalizálta az eredményt. Sajnos azonban igen hamar újra két gólos hátrányba kerültünk (Sipos Máté és Kozsla Attila volt eredményes). Ekkor már a közönség is magára talált, nyilván díjazta azt, hogy a csapatok hatalmas elszántsággal küzdenek. Egy szerkezeti átalakítást követően Körösi Ádám került centerbe, Erdős Marci pedig kapásoldalon játszott. Ez azért volt fontos momentuma a mérkőzésnek, mert Marci addig nem nagyon tudott kibontakozni addigi posztján és rendkívül fontos pillanatban átlövés góllal hozta közelebb a ZVK-t ellenfeléhez (7:8). Innentől kezdve felváltva estek a gólok, sőt a játékrész végén, három másodperccel a dudaszó előtt Marschalkó Soma ellenfélen megpattanó lövése egyenlő állást hozott (9:9).
Őrületes izgalmak elé néztünk a záró negyed előtt, hiszen nyilvánvaló volt, hogy mindkét csapat a győzelemre tör. Két perc után Bernáth Ronald lőtte első (és a meccsen egyetlen) gólját, amire Zajácz Hanna válaszolt. Írásban nem nagyon tudom visszaadni a hangulatot, hiszen forrt a víz, illetve forrtak az indulatok a parton.

Talán ennek is köszönhető, hogy mindkét edző sárga lapos figyelmeztetésben részesült, sőt az ellenfél trénerének a piros lapot is felmutatta Madarasi Gyula játékvezető. 3.46-nál Körösi Ádám két emberrel a nyakában fordult a kapu felé, és szenzációs góllal
szerezte meg újra a vezetést, de nem örülhettünk sokáig, hiszen a következő támadásban Kozsla Attila is bevette a zempléni kaput (11:11). Emberelőnybe kerültünk, amit Szokolovszky Laci góllal fejezett be. A válasz természetesen Kozsla Attilától érkezett, aki büntetőből volt eredményes (12:12). Már csak 49 másodperc volt hátra, amikor Körösi Ádámnak nem remegett meg a keze és magától értetődő természetességgel értékesítette a megítélt ötméterest. Nem örülhettünk sokáig, mert az ellentámadásból is azonnal gól született (13:13). A mérkőzés utolsó támadását mi vezethettük: járatuk a labdát, ahogyan kell, és négy másodperccel a vége előtt Körösi Ádám nem hibázott!!! (14:13). A végeredmény: ZVK-Aqua SE 14:13 (1:0, 3:6, 5:3, 5:4)
Ez a mérkőzés méltó befejezése volt a Gyerek I-es bajnokságnak, hiszen jól felkészített és felkészült csapatok küzdelmét láthattuk. A ZVK-nál Körösi Ádám, az Aqua SE-nél Kozsla Attila megmozdulásai jelentettek állandó veszélyt a kapukra. Le a kalappal mindkét csapat játékosai előtt!


Marschalkó Soma

Szokolovszky Laci

Erdei János

 

További képek a nagyokról>>>

Zempléni Vízilabda Klub
/2009.05.13./
 

Jön a 0853-as számú adóbevallás beadási határideje

 

Közeleg 2009. május 20-a a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának és az adó befizetésének végső határideje. Bár régiónkba eddig 248 ezren már vallottak, de közel ennyien vannak, akik még tartoznak bevallásukkal. Örvendetes tény, hogy a beérkezett bevallások ľ-ét az internetes kitöltő program segítségével készítették el az adózók, de nem elhanyagolható a hagyományos, nyomdai úton előállított, kézzel kitöltött bevallások száma sem. Az azonban közös, hogy mindkét csoportban léteznek tipikus hibák.

Azok, akik most kezdenek hozzá bevallásuk kitöltéséhez a következőkre kell, hogy fokozottan odafigyeljenek:
• Az internetes programmal kitöltött és kinyomtatott bevallásokra elsősorban az aláírás valamint a főlapon jelölt, de a bevalláshoz nem csatolt részletező lapok hiánya a jellemző.
• Az elektronikusan benyújtott bevallásokra jellemző főként a duplaság, de előfordul, hogy nem a regisztrált ügyfél küldi a bevallást, így olyan, mint ha el sem készítették volna azt.
• A kézi kitöltésű bevallások gyakori hibája az összesítő sorok hiánya, az adó, és az adójóváírás összegének pontatlan meghatározása, valamint visszaigényléskor az, hogy a kiutalást kérő „X” jelölés lemarad a főlapról.
• Valamennyi kitöltési típusra egyaránt jellemző a születési dátum, illetve az adóazonosító jel téves kitöltése, vagy a családtagok adatainak összekeverése.
Gyakran előforduló hiba az is, hogy a kifizetők által levont adóelőleg összegét nem tüntetik fel a bevallásban, vagy azt tévesen, az adózó által befizetett adóelőleg sorában szerepeltetik. Mindkét esetben valótlan hátraléka keletkezik az adózónak, amelyet később csak önellenőrzéssel tud módosítani.

És végül nézzünk néhány praktikus információt:

Az szja bevallásban keletkezett adótartozás rendezésének új szabálya szerint, a vállalkozói tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélyek élhetnek – a maximum 4 hónapra kiterjedő - pótlékmentes részletfizetés lehetőségével, ha fizetendő személyi jövedelemadójuk nem haladja meg a 100.000 Ft-ot. Aki ezzel a lehetőséggel élni kíván, annak elég a bevallás főlapjának „D” mezőjét kitöltenie.

Itt is szeretnénk felhívni az adózók figyelmét arra, hogy igazolásaikat ne mellékeljék bevallásaikhoz!
Amennyiben hibajavításra szóló értesítő levelet kapnak, rövid határidőn belül végezzék el a javítást, amit megtehetnek akár levélben vagy személyesen (igazolásokkal együtt), illetve szabályos meghatalmazással rendelkező meghatalmazott útján egyaránt.
 


 
 


/2009.05.13./
 

 

 

Visszatérő szabálysértés Sárospatakon

 

        
            

 


 
 


Bacsó Tibor


 

A Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedési és közrendvédelmi járőrei több esetben is intézkedtek egy sárospataki lakossal szemben, aki a közlekedési szabályokra fittyet hányva közlekedik Sárospatakon belül egy forgalomból kitiltott Opel gépjárművel – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy…

Egy héten belül háromszor volt ellene rendőri intézkedés, a járőrök mindhárom esetben szabálysértési feljelentést tettek, sőt egy esetben még a Sárospataki Rendőrkapitányságra is előállították, mert ellenállt a rendőri intézkedésnek - nem igazolta magát.

Mivel folyamatosan úgy közlekedik, hogy a gépjárműve a forgalomból ki van tiltva, a rendőrök már messziről felismerik és vele szemben minden esetben szabálysértési feljelentést tesznek, valamint minden esetben komoly pénzbírság kiszabására kerül sor.


 

Cziczer Katalin
/2009.05.12./
 

 

Sárospataki táncosok sikere Poprádon

 

        
              

 


 
 


Oszlánszky
Renáta


 

Sárospatak egyetlen B kategóriában versenyző táncospárja, Oszlánszky Renáta és Matu Zsolt május 3-án a szlovákiai Poprádon egy nagyszabású táncversenyen vett részt, ahol a latin táncok kategóriájában, 30 párost megelőzve állhattak a dobogó legfelső fokára…

Gratulálunk az aranyéremhez és további sikereket kívánunk!

Bár nem ezen a versenyen készültek, de szívesen mutatunk be két korábbi videót a győztes párról. Az első a Hotel Bodrog Wellness szilveszteri fellépésén készült, a második pedig szintén Sárospatakon, az Újbástyában, amint éppen táncórát tartanak...


    Matu Zsolt

 

     
További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.12./
 

 

Pontveszteség nélkül védtük meg bajnoki címünket

 

        
            

Ezen a napon két mérkőzést játszottunk és - mint ebben a szezonban mindig - most is győztesen hagytuk el a medencét. A VUK Miskolc ellen az "első sor" egy negyeden keresztül volt a pályán, így a továbbiakban mindenki játéklehetőséghez jutott, aki ebben az idényben győzelemhez segítette a Zempléni Vízilabda Klub Gyerek II-es csapatát....
 


 
 


Hajdu Réka

Szabó András


 

A félidei 13 gólos különbséget tartva végül 24:11-re győztünk. A meccs érdekes és tanulságos momentumai voltak, hogy Szabó András szinte számolatlanul lőhette a gólokat, hiszen Gulybán Ádám hosszú indításai rendre eljutottak hozzá. Andrást nem fogták, így nem csoda, hogy belőtte a ziccereket. A végeredmény tehát: ZVK-VUK Miskolc 24:11 (6:1, 8:0, 5:5, 5:5).

A másik miskolci csapat, a MEAFC eddig csak tőlünk szenvedett vereséget, ezért bíztunk abban, hogy most is nyerhetünk. Erdei János a mérkőzés előtt elmondta, hogy soha nem szabad lebecsülni az ellenfelet, hiszen a tisztelet nemcsak a mi játékosainknak jár, hanem a sportszerű ellenfélnek is.

Izgalmasan kezdődött, hiszen 5 perc elteltével 4:2-re vezettek a miskolciak, azonban az első játékrész végén már mi álltunk nyerésre. Ebben a negyedben Hajdu Réka (2) és Szabó András (3) osztoztak a góljainkon. 10:9-ig együtt haladt a két csapat a gólszerzésben, de aztán - a MEAFC elfáradt - megléptünk. A vége sima győzelem lett: ZVK-MEAFC 22:20 (5:4, 9:7, 5:1, 3:8).

Az idény értékelése az edző feladata lesz, se azt talán nyugodtan elmondhatjuk most is, hogy a Gulybán Ádám-Hubay Rajmund-Hajdu Réka alkotta csapatgerinchez sok meccsen csatlakozott Szabó András is. Józsa Gábor, Tóth Balázs, Kállai Zoli, Pásztor Gyula különösen a tavaszi mérkőzéseken játszottak szépen.

A lányok (Pozsa Vanda, Kelemen Gréta, Lőrincz Eszter, Géczy Rebeka, Máté Zsuzsa, Füzi Vera) pedig már negyedeket is képesek voltak megnyerni. A legkisebbek reméljük jövőre is folytatják a szép hagyományt és regionális bajnokok lesznek.
Gratulálunk a csapatnak a bajnoki cím megvédéséhez!


Gulybán Ádám

Hubay Rajmund

 

További képek>>>

Zempléni Vízilabda Klub
/2009.05.12./
 

 

Harley-Davidsonok Sárospatakon

 

        
            

Ritkán gördül át a hídon, dübörög át a városon és parkol le a vár mellett 50 Harley Davidson. Ez történt 2009. május 9-én, amikor a pataki motorkedvelők mellett - szép nyári nap lévén – sok turista is gyönyörködhetett a legendás motorcsodákban.  Az útjukról Bolla Tibort, a Nyíregyházi H.O.G Chapter (Harley-Davidson Owners Group) – elnökét kérdezük...
 


 
 


Bolla Tibor

Nagy Endre

Aros János


 

Ez a látogatás a Nyíregyházi H.O.G Chapter (Harley-Davidson Owners Group) szervezésében valósult meg. Ezek a kirándulások úgy működnek, hogy a Magyarországon lévő Harley csoportok minden évben szerveznek saját maguknak egy túrát, és erre meghívják a másik 3 motoros társaságot is.
A tavalyi évben a szabolcsi-szatmári-beregi részt motoroztuk meg, s mivel van kötődésünk tagtársunk, Nagy Endre révén a borsodi vidékhez, ezért döntöttünk úgy, hogy ebben az évben ez a zempléni rész lesz úgymond „megmotorozva”.

Tegnap a hegyaljait kóstoltuk meg, ami visszahozza a turisták jelentős részét, mert ennek vonzóereje van.
Ma egy kicsit a kultúrára helyezzük a hangsúlyt, és ez minden alkalommal így történik. Tehát nem kimondottan csak az országút varázsa, hanem amit lehet megmutatni, kis nevezetességeket adunk – mint élményt, értéket - a barátoknak.
Próbálunk minden olyat megmutatni, amit jellemzően önállóan, vagy családdal ritkán lát az ember, vagy ritkán áll meg, vagy ritkán szembesül olyan látnivalókkal, amiket mi ilyenkor eléjük tárunk az étlapra.

Ez a hétvége Sárospatakkal kezdődött, ill. előtte megmutattuk nekik a régi lapátkerekes kompot, amivel átjöttünk a Tiszán Balsánál. Rá is csodálkoztak, hogy ilyen még működik és létezik ebben a XXI. századi számítógépes világban, hogy még a lapátkerék hajtja a kompot… Tetszett a fiúknak, és most itt a következő állomásunk Sárospatak, itt a vár, a Vöröstorony.

Utána megyünk át a bodrogkőváraljai várba. Oda szerveztünk lovagi tornás bemutatót, ami közel egy órás lesz, amibe be is vonjuk a fiúkat - csak még nem tudják. Nekik is be kell öltözni lovagi cuccba, föl kell venni vértet, kardot, sisakot, stb - kicsit legénykedni kell. Tehát mutassuk meg, hogy ki a legény a gáton. Ezek után a középkori étteremben lesz egy - szintén csak beöltözve beengedős - ebéd, ahol nem kapunk evőeszközt, csak fakanalat, fatányért - és ezt se tudják még.

Az este további részében Tokajban megállunk még egy picit, pontosabban azt ígértem nekik, hogy Tállyán az Európa közepét jelző oszlopot megnézzük - nos azt sem tudják ezek a fiúk, hogy mi Európa közepén élünk, mert nem kelet-európai rész vagyunk, hanem itt van Európa közepe.
Visszafele majd Tokajban egy pár percet eltöltünk a Tisza-Bodrog összefolyásnál pár fotó erejéig. Utána Nyíregyházán lesz a mai esti program zárásása, egy kis koncerttel, egy kis zenével, egy kis vacsorával, egy kis baráti beszélgetéssel, értékelve ezt a két napot és holnap majd reggeli után ki-ki indul haza. Tehát a reggelit közösen fogjuk eltölteni és hétfőtől kezdődnek a munkás hétköznapok.

Nagy megtiszteltetés Sárospatak város vezetésének és lakóinak, hogy egy ilyen országos motoros rendezvény részesei lehetünk, hiszen Harley Davidsonok, akik az ország minden részéről gyülekeztek erre a hétvégére, hogy megismerkedjenek Zemplénnel – nyilatkozta honlapunknak Aros János alpolgármester, aki az érkező vendégeket a várkapuban köszöntötte…
Ma a Sárospatak látnivalóit tekintették meg, a pataki lakosok pedig közben megtekinthették, megnézhették a motorjaikat. Örömmel látjuk őket Sárospatakon, a köszöntőmben is elmondtam, hogy várjuk őket vissza valamennyi nyári rendezvényünkre és remélem, hogy városunk hírét országszerte el fogják vinni.


 

További képek1>>>        További képek2>>>                 YouTube videó>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.05.11./
 

 

Hagyományos és új rendezvények a Pataki Nyár programjában

 

        
              

Nyári programkínálatunkat a napokban megjelent Pataki Nyár programfüzetben találják meg az érdeklődők. Mint abból is látható, május elsejét követően intézményeink rendezvényei a szabadtéri helyszínekre tevődnek át – számol be az idei nyár gazdag programkínálatáról Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója…
 


 
 


Csatlósné Komáromi Katalin


 

Rendezvényeink közül kiemelkedik majd a június 14-re szervezett Családi Nap, ami a terveink szerint olyan programot kínál, ahol minden nemzedék talál korának megfelelő szórakozást. Részben amatőr előadóművészek, mutatványosok, cirkuszos tánccsoportok, triál kerékpárosok, másrészt pl. Szandi és Csepregi Éva is a vendégünk lesz, az est legvégén pedig egy élő nagyzenekari tánckaros Fenyő koncerttel zárjuk majd ezt a napot.

Május 31-én és június elsején a Szent Erzsébet ünnep köré szerveződik a mi intézményi programunk is, amiből a június elseje a mi napunk igazából, ahol a Pünkösdi Nyárköszöntő címmel a korábbi néptánc találkozót visszük egy kicsit tovább, azzal a kiegészítéssel, hogy most nem csak néptánc együtteseket, hanem más, gyermek, amatőr vagy színjátszó előadó művészeti csoportokat is fogadunk és szeretnénk minél színesebb közönséget megszólítani. Ennek a rendezvénynek a helyszíne ugyanúgy, mint az azt megelőző napon a Vízikapu és környéke lesz.

Szintén június hónapban szervezzük meg a Tűzugrás éjszakája országos programhoz kötődő eseményként a Bodrog táncegyüttes 55 éves jubileumát. Ennek a helyszíne elsődlegesen A Művelődés Háza és a mellettünk lévő Ady tér lesz.

Új kezdeményezés a Muzsikáló terek, zenélő utcakövek elnevezésű programsorozatunk, amelynek keretében négy különböző típusú szabadtéri promenád koncertet szervezünk a város közterein. Itt előre is szeretném azoknak a lakosoknak a megértését kérni, akik esetleg a Hild tér vagy a Rózsa????? udvar környékén laknak és közelebbről hallják majd ezeket a muzsikákat.
Ezek minden egyes alkalommal egy szűk órás, ötven perces eseményt jelentenek majd.

A Dixie fesztiválunk - ami körül tavaly sokféle visszhangot hallottunk - megmarad, de teljesen új formában, a Zempléni Fesztiválba beépülve, augusztus első napjaiban kerül lebonyolításra.
Természetesen meglesz a Zempléni Fesztivál kapcsán is az intézmény sajátos szerepe, és nagyon fontos még megemlíteni a nyári táborokat, amelyek mind a táncot, mind a - kispataki alkotóházhoz kötődően - több kézműves tevékenységet összefogva zajlanak majd.

E program keretében emlékezünk majd meg a Benedek Elek év kapcsán a mese világáról is, ami elsősorban kisgyerekeknek szóló mesetábor lesz, de lesz a Népi játszóház-vezetőképző, továbbképző tábor is és tulajdonképpen minden olyan szabadtéri kezdeményezésen próbálunk ott lenni, ami a városi lakosság és a turisták igényeit kielégíti.
A nyári rendezvénysorozat az majd az őszi Máté-napi aszú ünnepségekkel zárul. Az elkövetkező hetekben és hónapokban minden információt plakáton, honlapon, szórólapokon hirdetünk, és nagyon reméljük, hogy egy tartalmas és szép nyári eseménysorozat valósul meg az itt élők megelégedésére.


 

Cziczer Katalin
/2009.05.11./
 

Tortával ünnepelték az Újbástya egyéves születésnapját

        
            

 


Szabó Zita


 

Ígéretünkhöz híven megrendeztük az anyák napi játszóházat is, amikor szintén sok technikával foglalkozhattak az érdeklődő gyerekek. A feladat természetesen ajándéktárgy készítés volt, de kis virágokat, szíveket is lehetett készíteni. A jubileumi rendezvényről a foglakozás vezetője Szabó Zita számolt be…

Gyurmából is készültek szép ajándékok anyák napjára, de szalma, csuhé virágot is lehetett készíteni, ezeken kívül arcfestésen is részt vettek a gyerekek.


Volt még egy érdekes apropója a mai játszóházunknak: tavaly - éppen 1 éve - május elsején nyitottunk meg, az volt az első munkanapunk. Most egy tortával ünnepeltük az egyéves születésnapunkat, amiből a gyerekek kedvükre lakmározhattak.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.11./
 

 

Sárospatakon vendégszerepelt a Szekszárdi Német Színház

 

        
            

Május 6-án Sárospatakon a Deutsche Bühne Ungarn (Szekszárdi Német Színház) vendégjátékában gyönyörködhetett több száz kisgyermek...

Az előadás a B-A-Z Megyei Német Kisebbség Területi Önkormányzat támogatásával valósult meg, Stumpf Andrásné elnökasszony szervezőmunkájának köszönhetően.
A társulat tagjai május 5-én este érkeztek Hercegkútra, ahol a sváb specialitás elfogyasztását követően a turistaszállásokon pihenték ki a 400 km-es út fáradalmait.
Másnap délelőtt Rák József polgármester köszöntötte őket a községházán, majd a település nevezetességeinek megtekintése következett. Stumpf Andrásné HNKÖ
elnöke Sárospatakon a Rákóczi várat mutatta be a színészeknek, ezalatt a már javában folyt a Művelődési Ház színpadán a mesejáték díszletének építése.

A közönséget B-A-Z Megye Német Kisebbségi Önkormányzatainak elnökei mintegy 10 település német nyelvet tanuló kisdiákjaiból verbuválták össze. A több mint egy órás színvonalas előadás nagy sikert aratott a gyerekek körében! Remélhetőleg máskor is lesz lehetőségük arra, hogy nyelvtudásukat íly módon is
hasznosítsák, gyarapítsák. 
 


További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.10./
 

 

Ismét haltelepítés lesz

 

        
            

2009. május 18-án 11-13 óra között a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület a közgyűlési határozatnak megfelelően megtartja harmadik haltelepítését az egyesület kezelésében lévő mindkét vízterületen - nyilatkozta Pingor Zsolt, az egyesület elnöke...
 


 
 


Pingor Zsolt


 

Telepítésre csak háromnyaras ponty kerül 23 mázsa mennyiségben. A következő telepítésre júniusban kerül, akkor 10 mázsa háromnyaras ponty érkezik még. Ezzel az év első felére tervezett telepítés maradéktalanul teljesül, összesen 73 mázsa hal kerül kihelyezésre. Júniust követően szeptember végén még 3 mázsa fogható méretű csuka, 20 mázsa vegyes keszeg és amennyiben gazdálkodásunk engedi 10 mázsa kétnyaras ponty érkezik.

A Berek holtág területén a horgászati tilalom 2009. május 18-án 00 órától 2009. május 19-én 06 óráig tart. A Csepel-tónál azonban a pontyívás elősegítése érdekében intenzív törpeharcsa csapdázást szervezünk, óránkénti ürítéssel.

A csapdázás és a hétvégi 30 órás pontyfogó verseny miatt itt a horgászati tilalom 2009. május 24-én 18 óráig tart majd. Ezt követően vehetik horgászaink újra birtokukba a tavat.

2009. május 13-án 17 órától társadalmi munka lesz a Csepel-tónál. Célunk a tó környékének takarítása, horgászállások kialakítása a hétvégi versenyre. Kérjük, hogy aki tud, kapát, ásót, lapátot, kalapácsot hozzon magával. ( a fotók illusztrációk)


 

Cziczer Katalin
/2009.05.10./
 

 

Pontosztozkodás a hétvégi focirangadón

 

        
            

A hét végén Mád csapatát láttuk vendégül. Korábban magasabb osztályban is játszó, rutinos játékosokból álló csapat, s a tabellán közvetlenül utánunk, a harmadik helyen vannak. A cél a győzelem volt most is. A gyönyörű időjárás és a jó pálya kedvezett, de a még most is tartó eltiltások és a sérülések nem.
 


 
 


Kerekgyártó Csaba

Kiss Ferenc

Zsófi József


 

A meccs elején egyenrangú volt az erőviszony, gólhelyzeteink inkább nekünk voltak, de sajnos egy kontratámadásból gólt kaptunk. A 32. percben baloldali ellentámadásból a beívelt labdát a mádi játékos a hosszú sarokba fejelte. 0:1

Nagy erőkkel rohamoztunk, hogy kiegyenlítsünk, s a nagy akaratunk időnként görcsössé vált.
A második félidő 26. percében Gierling Csongor bal oldali beadását végül Pothurszky Roland továbbította a hálóba. 1:1

Azt gondoltuk a hátra lévő 19 perc elég lesz a fáradtan játszó ellenfél ellen a győzelemre, de a rutinjukkal megtartották az egy pontot, s maradt a döntetlen a végeredmény.
A találkozót ugyanaz a bíró vezette, aki ősszel a Tarcal elleni találkozót. Akkor nagyon elbánt velünk, most viszont - a legjobb bíró címhez méltóan - példásan vezette a mérkőzést.

Vélemények a mérkőzésről: Zsófi József edző:
Egy rangadót játszottunk Mád csapatával. Harmadik helyen vannak a bajnokságban. Visszavágásra készültünk, mivel 1:0 arányban kikaptunk tőlük az őszi szezonban. Azt tudtuk és most is láthattuk, hogy stabil, többnyire magas játékosokból álló védelmük van. Azt is gondoltuk, hogy a kontratámadásokat fogják erőltetni.

Fel is készültünk erre, de több játékosunk gyengén szerepelt és rossz felfogásban játszott. Rengeteg labdát íveltünk a kapu elé, amiből a magas védők miatt nem lehettünk eredményesek. Azért volt több helyzetünk, köztük egy-két 110%-os, amit nem használtunk ki. Néhány átlövéssel is kísérleteztünk, de ezek erőtlenek, majdhogynem hazaadásszerűek voltak. A második félidőre szinte felbillent a pálya, de a masszívan védekező ellenfél megőrizte a hálóját a további góloktól, így megérdemelten vitt haza egy pontot. Jók közé sorolom: Szabó Sanyit, Vígh Pétert, Gierling Csongort és Pothurszky Rolandot.

Kiss Ferenc:
A döntetlent reális eredménynek tartjuk, győzelmet ma nem érdemeltünk. Különösen a második félidőben hiányoltuk a szélső játékot. Egy kicsit a győzelembe vetett hittel is gond volt. Nagyon jó képességű játékosokból áll a csapat, de amikor helyzetbe kerülnek „megremeg” a lábuk. El kell hinniük, hogy képesek egy ilyen csapatot megverni! Sokkal nagyobb önbizalom szükséges! A legjobbnak járó pezsgőt Kerékgyártó Csabának javaslom átadni.
Az ifi csapatunk 1:0 arányban nyert!
Gratulálunk! Hajrá Patak!
A csapat további szereplését megtekinthetjük a honlapon található „Eseménynaptárban”!


 

További képek>>>

Koscsó István, a STC Baráti Kör
/2009.05.10./
 

Baba- Mama Klub

        
            

A könyvtár Baba- Mama Klubja április 30-án tartotta a soron következő összejövetelét. Ezen alkalommal a kismamák kézműves foglalkozáson vettek részt, ahol térbeli lakásdíszeket készítettek a gyermekszobába - számolt be Krenyitzkyné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtáros...

Ezen kívül a közelgő Anyák napjára is készültek ajándékok. A babák eközben vidáman játszottak.

 

További képek>>>

/2009.05.09./
 

 

Megyei bajnok az Árvay leány labdarúgó csapata

 

        
            

Miután a M. E. Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának leány labdarúgói nagy fölénnyel jutottak túl a diákolimpia megyei elődöntőjén ( 15:0-ás gólkülönbséggel), május 7-én elutaztak Sajószentpéterre, hogy a megyei döntőn is próbára tegyék felkészültségüket - nyilatkozta Gönczy Zoltán edző...
 


 
 


Gönczy Zoltán


 

Az előjelek nem a legjobbak voltak, hiszen a torna előtt a csapat kapusa megbetegedett, így nem tarthatott a többiekkel. A négy döntőbe jutott csapat közül az Árvay játékosai voltak a legfiatalabbak, de szerencsére a játékról ők tanultak meg a legtöbbet. Míg a többiek a kapu elé ívelt labdákkal próbálták meg magassági fölényüket kihasználni, addig a pataki lányok pontos passzokkal igyekeztek helyzetbe kerülni.

Az első mérkőzést gond nélkül nyerték 3:1 arányban, a másodikon pedig a tavalyi bajnoknál bizonyultak jobbnak 1 góllal. A mindent eldöntő mérkőzésen a tiszaújvárosi csapat ellen a döntetlen (2:2) is elég volt a diákolimpiai megyei bajnoki cím elnyeréséhez. Így június 3-4-én ők képviselik a megyét a Szombathelyen megrendezésre kerülő országos döntőn, de addig még az MGYLSZ megyei döntőjét is szeretnék megnyerni.

A bajnokcsapat tagjai: Kapéri Kitti, Braun Barbara, Taskovics Fruzsina, Ferenczi Evelin, Vaskó Zsófia, Stumpf Evelin, Preszoly Fruzsina, Maczkó Gréta, Szuromi Gréta, Molnár Dóra. Hiányzó: Sohajda Krisztina.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.09./
 

 

Óvodások ismerkedtek a Városházával

 

        
            

Látogatást tett a Polgármesteri Hivatalban a Meseóvoda Katica csoportja. A gyerekek először a Városháza dísztermében foglaltak helyet, itt szépen bemutattuk egy pár szóval Erdős Tamás tanácsnok úrral, hogy milyen tevékenység zajlik itt. A gyerekek nagyon érdeklődőek és aktívak voltak – számolt be a kicsik látogatásáról dr. Szabó Rita aljegyző…
 


 
 


dr. Szabó Rita

Erdős Tamás


 

Többek között megmutattuk nekik a város címerét, valamint a díszteremben lévő zászlót és megkérdeztük, hogy ismerik-e? Nagy meglepetésünkre felismerték, hogy ez a város zászlaja. Röviden bemutattuk azokat a feladatokat, tevékenységeket, amelyekkel itt a Polgármesteri Hivatalban dolgozunk, ezen kívül a képviselő-testület munkájáról is esett pár szó.

Ezt követően néhány irodában látogatást tettünk, elsődlegesen a polgármester úr irodájában, ahol bemutattuk az ott látható legfontosabb tárgyakat, a tárgyalóasztalt, a polgármester úr íróasztalát, számítógépét, néhány pillantást vetettünk még a vitrinekben látható testvérvárosoktól kapott ajándéktárgyakra is. Tanácsnok úr elmondta, hogy melyik tárgyhoz milyen történet fűződik.

Ezt követően a jegyzői irodába tettünk látogatást, ahol szintén nagyon érdeklődőek voltak a gyerekek. A sok jegyzőkönyv, a jegyzőkönyvek leírásához szükséges magnókészülék és a bélyegzők bűvöletbe ejtették a gyerekeket. Miután az érdeklődésüket kellően felcsigáztuk, már nehéz volt elérni, hogy ne maradjanak túl hosszú ideig egy irodában, hiszen az ügyintézők közben végezték a munkájukat.

A szociális csoportnál is látogatást tettünk, elmondta az igazgatási iroda vezetője, hogy melyik irodában ki milyen munkát végez, hol készülnek az útlevelek a jogosítványok és az anyakönyvek. Az okmányiroda volt az egyik legemlékezetesebb helyszín ugyanis a gyerekek kipróbálhatták, hogy hogyan készül a személyi igazolványba kerülő fénykép.

Én úgy értékeltem, hogy a gyerekek bizonyára egy nagy élménnyel térnek haza, hiszen azt lehetett tapasztalni, hogy kellően elbűvölte őket az itt látott és hallott élmény. Egy csoportképet készítettünk még a Városháza bejáratánál és én ígéretet tettem, hogy meghívásuknak eleget téve el fogok látogatni hozzájuk.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.09./
 

 

Helyszíni bejárást tartott a fürdőben a Pénzügyi Bizottság

 

        
            

A Pénzügyi Bizottság 2009. május 6-án 15.30 órától helyszíni bejárást tartott a Termálfürdő és Kemping építési területén, melynek célja az egy hónappal ezelőtti bejárás során szerzett tapasztalatok kontrollálása, és eltelt időszak alatt történt építési események kiértékelése. A tapasztalatokról Feró István, a Pénzügyi Bizottság elnöke számol be…
 


 
 


Feró István


 

A  jelenlévők megállapították:
-az épületek és a medencék építése ütemesen halad, bár bizonyos területeken vannak még elmaradások.
- a kivitelező számára eddig 205 MFt került kifizetésre, mely az eredeti pénzügyi terv mintegy 45 %-a.
- a kivitelezési munkák tényleges készültségi foka jelenleg 65 %-os,
- felvetődött, hogy a teljes közműcsere - ami az eredeti tervben nem szerepelt - plusz költséget fog eredményezni,
- kritikusnak érezte a Bizottság a földmunkák és a parkosítás munkáinak június 12. határidőre történő befejezését.
A Pénzügyi Bizottság szükségét látja annak, hogy betekintést nyerjen a tervdokumentációk alapján készült árajánlatba és költségvetésbe.

A kivitelezőkkel folytatott beszélgetés eredményeként javasoljuk, hogy május 25-én újabb helyszíni szemlére kerüljön sor, melyen a mai napon elhangzottak szerint az északi épületet műszaki átadásra készen kívánja a kivitelező bemutatni.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.08./
 

 

Elkezdődött a polgárőrök elméleti képzése

 

        
       

Azzal a kéréssel fordultunk a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőjéhez, hogy részünkre oktatást biztosítson, hiszen nem árt, ha a polgárőrök elméletileg is felkészülten látják el a feladatukat. Kérésünk meghallgatásra talált és szükséges ismereteket egy előadássorozat formájában fogjuk megkapni – számolt az egyesületi tagok szakmai képzéséről Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület vezetője…
 


 
 


Klima János


 

Az első előadást május 30-án a közlekedési osztály részéről Ladics Tamás rendőr hadnagy tartotta az egyesület 2008 végén felavatott új irodahelyiségében. A színes és sokoldalú előadás témája a közlekedésbiztonság volt, amit a polgárőrök nagy figyelemmel hallgattak.

Nagyon hasznos ez a felkészítés, hiszen előttünk vannak a nagy nyári rendezvények, amely számunkra is bőségesen nyújtanak feladatokat, a rendezvények biztosítása, útlezárás, forgalomelterelés formájában, de a mindennapi járőrözési munkánk szempontjából is elengedhetetlen, hogy a szabályokkal tisztában legyünk,

Ez a képzés a továbbiakban havi rendszerességgel folytatódik, a következő előadásban a közlekedési szabályok ismeretét frissítjük fel, különös tekintettel a KRESZ változásaira. Teszt lapokat is fogunk kitölteni, hogy lássuk, mennyire sikerült elsajátítanunk ezeket az ismereteket.
A továbbiakban közlekedésrendészeti és közterületvédelmi intézkedések témaköréből is kapunk szakelőadókat, hogy tagjaink az önként vállalt munkájukat minőségileg minél magasabb színvonalon végezzék.


Ladics Tamás

 

Törő Gábor
/2009.05.08./
 

 

Minden héten Alkotó ked(d)v a Kispataki Tájházban

 

        
     

Ezt a keddi sorozatunkat, 6-tól 16 éves korosztálynak terveztük, de óvodások is jöhetnek, csoportosan és egyénileg is, szülők gyerekekkel és iskolás csoportok egyaránt - nyilatkozta Kovácsné Géczi Julianna...
 


 
 


Kovácsné Géczi Julianna


 

A sorozat célja az, hogy egy ilyen környezetben tevékenykedjenek a gyerekek, mint ez a Kispataki Alkotóház. Egy olyan környezetben dolgozhassanak, ami nem egy tanterem és nem egy művelődési ház, hanem egy nádfedeles kis hát, de ha kedvük van akár a csűrben, vagy a füves udvaron, a szabadban is dolgozhatnak, alkothatnak.

Olyan programot állítottunk össze, amelyben sokféle anyagot megismernek, és azt is, hogy ezeket hogyan lehet felhasználni. Megtanulnak alkotni ezekből az anyagokból, most jelenleg elkezdődött a sorozat egy agyagozással, hiszen Sárospataknak nagy hagyománya a pataki fazekasság.
Így most a gyerekek meg tudnak ismerkedni az agyaggal, alkotnak belőle, de először kapnak egy bemutatót arról, hogy hogyan kell korongozni, hogyan készülnek az edények. A kész tárgyakon megláthatják és megpróbálhatják a díszítési módokat, tehát valahogyan minden oldalról igyekszünk közelíteni hozzájuk a témát.
A következőkben lesznek fonalmunkák, sodrások, fonások, szövések, ahol a gyerekek megint csak az itteni, bodrogközi hagyományokkal is meg tudnak ismerkedni, és valami ízelítőt kapni abból, hogy hogyan is hasznosították a hulladékanyagot, a különböző maradék fonalakat és készítettek a gyerekeknek a szülők játékokat, különböző tárgyakat.
Ezen kívül még majd a fűszernövényekkel is megismerkedhetnek, illatzsákocskát varrhatnak, ez által a hímzést is gyakorolják, ugyanakkor illatos teákat is tudunk készíteni, tehát magával a növények hasznosításával is igyekszünk megismertetni őket.

Terveztünk gyermekjáték készítést természetes anyagokból, és hát minden foglalkozás végül is arról szól, hogy a természetben található anyagok felhasználását egy olyan környezetben tudják megvalósítani, ami most már sajnos nem egy mindennapi a mai gyerek számára.

Mindenkit nagy szeretettel várunk - még van rá kapacitás és lehetőség - hogy egyre többen jöjjenek és ismerjék meg hagyományainkat egy ilyen környezetben.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.08./
 

 

Áder János Zemplénben

 

        
          

Zsúfolásig megtelt a sátoraljaújhelyi Latabár Színház ezen az Európai Uniós választási rendezvényen, amit a FIDESZ Sátoraljaújhelyi Szervezete 2009. május 28-án rendezett. A térség országgyűlési képviselője Dr. Hörcsik Richárd és az előadó, Dr. Áder János is az Európai Uniós választás belpolitikai tétjére hívta fel a figyelmet…
 


 
 


Áder János

Dr. Hörcsik Richárd


 

A 22 mandátum sorsán túl ennek lehetnek nem várt politikai következményei is – jelentette ki Áder János a Zemplén TV kamerája előtt. Én azt tudom mondani a kedves televíziónézőknek, hogy üzenhetnek június 7-én a kormánynak, azt üzenhetik, hogy változást akarnak, üzenhetik, hogy elegük volt az eddigi kormányzati tehetetlenségből, és vissza akarják kapni a saját kezükbe a döntés lehetőségét.

Azt is üzenhetik, hogy 7 elvesztegetett év után nem akarnak egy újabbat elpazarolni. Ezért bíztatok mindenkit arra, hogy menjen el, vegyen részt az Európai Parlamenti változáson és voksoljon a FIDESZ-KDNP közös listájára.

Én ennyi elkeseredett, mérges emberrel még nem találkoztam – jelentette ki Dr. Hörcsik Richárd. 2004-ben nem is tudtuk volna elképzelni, hogy ide jut az ország Az elmúlt 5 év eredményét a polgárok érzik a zsebükön, érzik a fejükben és a szívükben.

A házigazda, Szamosvölgyi Péter a választás jelentőségével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy
a társadalom túlnyomó része már nagyon várja azt, hogy előrehozott választások legyenek. Már a szocialista szavazók is azt gondolják, hogy talán ez így most már elég. Ebből a helyzetből más kiút senki számára nem tűnik járhatónak, mint az előrehozott választás.

Az eseményen elhangzott, hogy a FIDESZ választási kampánya igen csak sikeres, hiszen néhány nap alatt több, mint 1 millióan adták le ajánló céduláikat a FIDESZ listára.

Áder János a közel két órás, képekkel, adatokkal, képi megfogalmazásokkal illusztrált előadásában az elmúlt 7 év kormányzati bűneire, Magyarország elszalasztott lehetőségeire, a rendkívül súlyos gazdasági, társadalmi, politikai helyzetre hívta fel a figyelmet.


 

Törő Gábor
/2009.05.08./
 

Felszabadult győzelmek sorozata kíséri kézilabdásainkat

        
          

Miután a legnehezebb tétmeccseiken túl vannak a sárospataki kézilabdások és bajnoki helyezésükbe már sok beleszólásuk nincs így felszabadultan kézilabdázhatnak. Ennek eredménye az elmúlt két mérkőzés nagyarányú győzelme. Gőzhengerként taroltak a meccsek során, pedig különböző sérülések is gyengítik csapatunkat. Legutóbb Bartha Dénes sérült meg komolyabban, így őt nélkülöznünk kell a következő hazai mérkőzésünkről. 

18

2009. 04. 25. 11:00

Sárospatak TC

Bőcs KSC

34 : 28  (16 : 13)

részletes>>

19

2009. 05. 02. 14:00

Balmazújvárosi KK

Sárospatak TC

22 : 30  (11 : 17)

részletes>>

           

 A szezon utolsó hazai - összesen pedig az utolsó – mérkőzését játssza csapatunk. Még utoljára azért megmutathatjuk számukra, hogy azért - egy maroknyian bár, de- szurkolunk nekik!

Mindenkit szeretettel várunk az ÁVG tornacsarnokában. Időpont:

20

2009. 05. 09. 11:00

Sárospatak TC

Tiszavasvári SE

 :   ( : )

részletes>>

 

Kovács Zsolt kézilabdás
/2009.05.07./
 

 

Negyven éve a lakosság szolgálatában

 

        
           

Sárospatak Város Önkormányzata Tomkó László kőfaragó mesternek 40 éves vállalkozói tevékenységéért elismerését és köszönetét fejezi ki – olvasható az emléklapon, amellyel Dr.Hörcsik Richárd polgármester és Aros János alpolgármester keresték fel városunk négy évtizede tevékenykedő, elismert polgárát…
 


 
 


Tomkó László


Dr. Hörcsik Richárd


Aros János


 

Sárospatak Város Önkormányzata és a város vezetése megbecsüli azon polgárait akik az elmúlt 30-40-50 évben sokat tettek Sárospatakért. Nem csak azokat, akik pataki diákok voltak, elszármaztak innen, és valami nagyot alkottak, hanem nekünk gondolnunk kell azokra is, akik itt a városban közöttünk élnek, a mindennapjainkban találkozunk velük, és akik sokat tettek ezért a városért – fejezte ki megbecsülését Dr.Hörcsik Richárd polgármester.

Tomkó László 40 éve, hogy kisiparos munkáját elkezdte és bizony abban az időben, a szocializmusban nem volt könnyű vállalkozni, nem volt könnyű ezt a vállalkozást végezni. Úgy hiszem, hogy van mit megköszönnünk a mester úrnak, hiszen az elmúlt 40 évben mindnyájunk megelégedésére dolgozott. Nem csak azért, mert általa alkotott emlékművek, sírkövek maradandóak és szépek, hanem azért is, mert a vállalkozást tisztességesen végezte. Nagy dolog ez, hiszen kegyeleti szolgáltatásról van szó. Úgy hiszem, hogy az elmúlt 40 évben szinte nincs olyan pataki polgár, aki ne köszönte volna meg ezt a tevékenységet.
De nem csak azért tartozik a város köszönettel Tomkó László mester úrnak, mert ezt a vállalkozását, ezt az ipari tevékenységet mindnyájunk megelégedésére végezte az elmúlt 40 évben, hanem azért is, mert e-mellett tevékenyen részt vett a város közéletében. Nagyon hosszú ideig volt elnökségi tagja az STC-nek, szponzora a pataki futballnak és bizony, ha visszagondolok a 70-80-as évekre, az akkori pataki futballcsapat bizony nagy sikereket ért el. Ez is beépült a köztudatba és sokan ma is megköszönik neki ezt a tevékenységet, így a város is. Azon túl, mint a Pataki Horgász Egyesület elnökségi tagja, sokat tett azért, hogy a Horgászfalu a Berekben fejlődjön, épüljön és szépüljön.

Tomkó László példát adott az ifjú generációnak, akik ma vállalkoznak, hogy hogyan kell a vállalkozást tisztességesen végezni, és minden pataki polgárnak mintát ad arra, hogy, hogyan kell a munka mellett a közéletből is kivenni a részét.
Ez az oka annak, hogy a város önkormányzata nevében megköszönöm ezt a 40 évet, és ez a legkisebb dolog, hogy mi erre egy emléklappal emlékezünk és további jó egészséget kívánunk.

Nagyon nehezen indult 1969-ben ez a vállalkozás, mert pénz nélkül indultunk – kezdte a visszaemlékezést Tomkó László. Pedig olyan foglalkozás ez, amihez kellenek az anyagok, az emberek, tehát ehhez pénz kell. Mivel pénzünk akkor kevés volt, nyilvánvalóan csak úgy lehetett haladni, hogy amikor egy-egy síremléket megcsináltunk, akkor az abból befolyó pénzösszeget felhasználva tudtunk tovább lépni, ebből tudtuk a további munkákat fedezni.
Aztán 72-73-ban már átköltöztünk egy másik helyre, ahol már területünk is volt, és volt egy kis anyagi tőke is. Akkor már egy kicsit jobban kimozdultunk, több volt a megrendelés, mivel látták, hogy munkánk minőségi - még ma is megállják a helyüket a temetőkben.

Így fellendült az iparunk, úgyhogy következő időszakban – aminek kezdeteként a 83-as évet jelölöm meg - építettem a Hunyadi utcán egy műhelyt, mivel a régi műhelyem helyén az Árpád Vezér Gimnázium épült, és azt nekem ott kellett hagynom. Tehát a Hunyadi utcán megcsináltam az új műhelyemet, ahol már kicsikét gépesítettünk, vettünk több gépet, kisebbeket, nagyobbakat aztán eljött az-az időszak amikor már jöttek a kereskedők, akik meghozzák az árukat, az anyagokat és a gépek már nem kellettek, piacra bocsátottuk, eladtuk őket. Ma pedig már csak kézi gépekkel foglalkozunk, amelyekkel tudunk alakítani olyan dolgokat amelyeket napjaink modern körülményei megkívánnak.
Polgármester úr mai köszöntése nagyon meghatott és nagyon örülök neki, hogy Sárospatak, a Polgármesteri Hivatal és a maga nevében is megemlékezett a 40 évemről, amit sok nehézség árán de végül is kihúztam, és ez után is szeretnék tovább dolgozni, ameddig még bírok. Nagyon köszönöm a Polgármesteri Hivatalnak és mindenkinek, aki ebben részt vett, hogy megkapjam a 40 évért ezt az elismerést.


 

Cziczer Katalin
/2009.05.07./
 

 

Újabb kosárlabda siker

 

        
         

 


 
 


Géczi Tamás


 

Nemzetközi serdülő leány kosárlabda tornának adott otthont május 3-án, vasárnap az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnoka, ahol a sárospatakiak a Nyíregyházi Kosár Suli és a szlovákiai Rozsnyó csapatait látták vendégül. A mind fizikálisan, mind pedig technikailag erősebb, egyesületi színekben szereplő nyíregyháziak meggyőző fölénnyel nyerték mindkét mérkőzésüket - nyilatkozta Géczi Tamás, a csapat edzője...

Nagyobb izgalmakat inkább a mindvégig szoros Sárospatak – Rozsnyó mérkőzés okozott, ahol végül 46 - 54 arányban a vendégek bizonyultak erősebbnek.
Jó hangulatú, sikeres rendezvényen vagyunk túl azzal együtt, hogy a végeredmény borítékolható volt, hiszen mindkét csapatnál jártunk már korábban vendégségben, s így ismertük a „tűzerejüket”. A torna célja azonban elsősorban a sportkapcsolatok építése és játéklehetőség biztosítása volt, továbbá az is, hogy játékosaink megismerkedjenek egy „magasabb fordulaton” játszó csapat játékstílusával, amelyből tanulva a későbbiekben majd mi is profitálhatunk a diákolimpiákon.


 


/2009.05.07./
 

 

Ballagók az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
          

„… jól tudod, hogy / milyen nehéz ragyogás vár rám…” – közvetítette 115 végzős diák gondolatát 2009. május 1-jén az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban elhangzó verssor.

S valóban, a megható, a család örömét, az elköszönő diák fájdalmát egyaránt magába foglaló ünnep után az érettségi „diákpróbáló” napjai jönnek…
A ballagás keserédes perceiben azonban még annak volt ideje, hogy csodáljuk a virágban pompázó épületet, hogy végzőseink nosztalgiájával lássuk a gimnáziumi éveket, hogy figyeljük Tóth Tamás igazgató úr búcsúztató szavait.

Közös öröm volt az iskola legmagasabb kitüntetését, az „Árpád-díj”-at, azaz iskolánk névadójával és a sárospataki honfoglaláskori életfával díszített bronzplakettet elnyerő Kozma Tamás Roland méltatását hallgatni, s az osztályfőnökükre a búcsúzás pillanatában is bizalommal tekintő ballagókat látni.


 
 


További képek>>>                     További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.07./
 

 

Tisztelt Lakótelepiek!

 

        
          

Sárospatak 6-os számú választókerületének szocialista képviselő-jelöltjeként 2009. május 6-án délelőtt a Helyi Választási Irodában leadtam a jelölésemhez
szükséges mennyiségű ajánlószelvényt.
Ezúton szeretném megköszönni minden engem segítő választópolgárnak az ajánlását.

Tisztelettel:
Ladomérszky László
képviselő-jelölt


 
 


/2009.05.07./
 

 

Ünnepeltek a Tűzoltók

 

        
           

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága 2009. május 4-én koszorúzással egybekötött Szent Flórián napi ünnepséget tartott Sátoraljaújhelyen a Római Katolikus Templom mögötti Flórián szobornál. Az ünnepséget Szunyog Zoltán tűzoltó százados megbízott városi tűzoltóparancsnok nyitotta meg ünnepi beszédével, majd ezt követően Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely Város polgármestere mondott köszöntőt. A Római Katolikus Egyház részéről Papler Pál káplán emlékezett meg Szent Flóriánról - nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó hadnagy...
 


 
 


Szunyog Zoltán
Szamosvölgyi Péter


 

A köszöntőket színvonalas irodalmi műsor követte, melyet az Esze Tamás Általános Iskola tanulói – Mester Enikő, Iski Alexandra, Balla Eszter, Nagy Máté és Juhász Gergő – adtak elő. Az irodalmi műsort követően az elismerések és jutalmak átadására került sor.

Az Önkormányzati Miniszter 2009. május 1. hatállyal első tiszti kinevezésben részesítette Bodnár Attila tűzoltót, aki a csapatzászló előtt ünnepélyes keretek között tette meg tiszti fogadalomtételét. Ezután a csapatzászló előtt Dakos Tamás, Csoma Miklós, Szamosvölgyi Attila és Tarr Attila tűzoltók esküdtek fel a hivatásos tűzoltói szolgálatra.

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselőtestülete 2009. április 22-én megalapította az Év Tűzoltója Sátoraljaújhely Címet, melynek átadására az évente megrendezett Szent Flórián napi ünnepségen kerül sor. A díjat 2009-évben hosszantartó, kimagasló, példamutató munkájának elismeréseként Dókus Szilárd tűzoltó főtörzsőrmester úr kapta, mellyel együtt egy nagy értékű tűzoltó címerrel díszített karórát is átadtak részére.

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága parancsnoka Szent Flórián nap alkalmából a szolgálati feladataik kimagasló teljesítéséért 50.000 Ft értékű üdülési csekk tárgyjutalomban részesítette Bodnár Attila tűzoltó hadnagyot, Dókus Szilárd, Melika Sándor, Pandák Róbert, Németh László tűzoltó főtörzsőrmestereket, Albert János, Juhász Balázs tűzoltó őrmestereket.
A Szent Flórián szobornál koszorút helyezett el Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pálháza, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tolcsva, Continental Dohányipari Zrt. Sátoraljaújhely LÖT, Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön. A rendezvényen részt vettek a Sátoraljaújhelyi és Sárospataki Rendőrkapitányság meghívott vendégei. Az ünnepség a Szózat meghallgatásával zárult.

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága Flórián Nap alkalmából a tűzoltóság laktanyájában nyílt napot tartott, melyen az érdeklődők megtekinthették a tűzoltó gépjárműveket, felszereléseket, védőeszközöket, a tűzoltók elhelyezésének körülményeit, ezáltal betekintést nyerhettek a tűzoltók mindennapi életébe. A nyílt napon számos óvoda és iskola gyermekei, rajtuk kívül több civil érdeklődő is meglátogatta létesítményünket.


Bodnár Attila

Barna Norbert

 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.06./
 

 

Sikeres informatikus fiúcsapat az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
         

Büszkén mutatjuk be az ÁVG tehetséges informatikus csoportját, akik elsősorban a számítástechnika programozási területére köteleződtek. A folyamatos ismeretszerzés, a problémafelismerés és megoldáskeresés tréningje mindennapos a fiatalok számára, készségeik és ismereteik előhívásának igazi próbája pedig a versenyeken történik...
 


 
 


Szeder László


 

Öröm, hogy ezeken jól szerepelnek diákjaink. A legnívósabb országos szervezettségű informatikaversenyek más-más feladattípusra épülnek, így a fiatalok felkészítése összetett feladat, ebben Szeder László tanár úr az első számú segítőjük, ám sokat tanulnak egymástól is.
A Dusza Árpád emlékversenyen országos 4. helyezett csapatunk (Halász Bálint, Kiss László, Soltész Balázs) gyakorlati problémákra kereste a választ, tág eszközhasználattal s kreativitásukkal erősítették problémamegoldó képességüket.

A Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Versenyen egyénileg, elméleti problémákra keresték a megoldást. Itt a sok-sok gyakorlással szerzett rutin tette őket sikeressé, hisz standard feladatokkal találták szemben magukat. Jól sikerült ez az országos döntőben Kiss Lászlónak, Soltész Balázsnak, Halász Bálintnak, Lipécz Ádámnak és Schmid Tamásnak is.

A kezdő programozási tudást biztosító, LOGO nyelven való versenyzésben is az országos döntőben voltak a fiúk, munkáik értékelése épp most folyik, izgalommal várjuk mindannyian az eredményt.


 


/2009.05.06./
 

 

Országos Tudományos Diákköri Konferencián

 

        
           

Az országos konferencia célja az volt, hogy a legkiválóbb egyetemisták és főiskolások tudományos és művészeti eredményeinek bemutatási és értékelési fóruma legyen. Támogassa és elismerje a felsőoktatási diáktudományos tevékenység résztvevőit: oktatókat, kutatókat és mindenekelőtt a tehetséges hallgatókat.
A Országos Tudományos Diákköri Tanács célul tűzte ki, hogy a részt vevő intézményeket, tudományos iskolákat ne a dolgozatok száma minősítse, hanem a bemutatásra jelölt dolgozatok szakmai és tudományos színvonala- nyilatkozta Dr. Komáromy Sándor dékán...
 


 
 


Dr. Komáromy Sándor

 Lőrincz Enikő


 

XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia – Pedagógia, Pszichológia, Közművelődés és Könyvtártudományi szekcióját a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karon 2009. április 6-8-án rendezték meg.

Bártfai Judit végzős nappali tagozatos tanító szakos hallgató által készített pályamunkát a szakmai bíráló bizottságok bemutatásra jelölték. Judit a sikeres bemutatás után Alkalmazott pedagógia 2 szekcióban 2. helyezést ért el. Dolgozatának címe: Az integrált pedagógiai szemlélet a tanítási gyakorlatban.
Témavezetője: Lőrincz Enikő főiskolai tanársegéd

Judit gondolatai:
Az ötlet, hogy dolgozatommal induljak a TDK-n, 2008 tavaszán fogalmazódott meg bennem az Integrált nevelés szemináriumi órák egyikén. Később jött a fő feladat, a dolgozat kimunkálása, kutatás, összeállítás, iskolalátogatás és sorolhatnám. Igaz, nem kis időt fordítottam rá, de megérte.
Úgy vélem, sikerem egyik mozgatórugója volt, hogy különös érdeklődéssel vagyok a téma iránt; a másik pedig a témavezetőm személye, aki lelkesedéssel és bizalommal állt mindvégig a hátam mögött.
A kari fordulót nem éltem meg óriási akadályként, mert családias körben mindig biztosabb az ember magában. Ezek után pedig elindultam az OTDK lejtőjén, és meg sem álltam Pécsig, onnan pedig, második hellyel tértem haza.
A versenyen jól éreztem magam, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, és sok-sok mindent tanultam, tanultam, tanultam….

Judit teljesítményére nagyon büszkék vagyunk, és szívből gratulálunk neki.- Dr. Kissné Gombos Katalin kari TDK elnök.


Bártfai Judit

 


/2009.05.06./
 

 

Ha elindulsz a lejtőn!

 

        
         

Ez a cím most nem egy közlekedési balesetről szól hanem egy fiatal fiú életéről. A szóban forgó alig 15 éves sárospataki lakos az év elején már elkövetett egy rablást. Azonban nem tanult a korábbi hibájából, és ismét a bűn útjára lépett - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztály vezetője...
 


 
 


Bacsó Tibor


 

2009. április 30-án 9 óra körüli időben a sárospataki MÁV állomáson odament a padon ülő sértetthez, akit felszólított arra, hogy a mobiltelefonját adja át neki. Mivel a sértett ezt megtagadta, a fiatalkorú elkövető a telefon megszerzése érdekében benyúlt a zsebébe, s amikor a szintén fiatalkorú sértett az elvételt meg akarta akadályozni, az elkövető a szándékának nyomatékot adva ütésre emelte a kezét.

Az ütési szándék hatására a megfélemlített sértett engedékeny magatartást tanúsított, és így az elkövető a 10.000,-Ft értékű mobiltelefon készüléket eltulajdonította.

A sértett ezután tett bejelentést a Sárospataki Rendőrkapitányságra. Az intézkedő rendőrök rövid időn belül a helyszínen megjelentek, és személyleírás és személyismeret alapján azonosították a rablás elkövetőjét. Az elkövetőt lakásán elfogták, a mobiltelefont lefoglalták. A büntetőeljárás a gyanúsított előzetes letartóztatása mellett folyik.

A magyar büntető törvénykönyv szerint: Rablás
Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz.


 

Törő Gábor
/2009.05.06./
 

 

Elsősök beiratkozása a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájába

 

        
         

2009. április 23-24-én megtörtént az első osztályosok beiratkozása. Iskolánkat - nagy örömünkre - 73 tanuló választotta, így három osztályt indíthatunk majd a 2009/2010-es tanévben. Köszönjük a szülők bizalmát, hogy iskolánk mellett döntöttek- nyilatkozta Kissné Murányi Andrea, igazgatónő...
 


 
 


Kissné Murányi Andrea


 

Úgy gondoljuk, hogy az egyéves előkészítő munkánknak meglett az eredménye, hiszen nagy szeretettel, jókedvvel készültünk minden egyes foglalkozásra.
Az utolsó játékos összejövetelt már az osztálytermekben tartjuk, ahol a gyerekek megismerhetik leendő osztálytársaikat és a tanító néniket.
A foglakozás időpontja: 2009. május 27. 16.30 óra
 

 

Molnár Lászlóné

101-es tanterem

Hoffmann Tiborné

102-es tanterem

Székelyné Nagy Judit

17-es tanterem

1.

Ardó Alex

Alföldi Evelin Réka

Albert Kitti

2.

Bálló Kinga

Balogh Dávid

Balogh Gréta Viola

3.

Baráth Benedek

Bányácski Szilárd

Budai Alexandra Rita

4.

Baráth Csilla

Czető Mónika Julianna

Budai Dzsenifer

5.

Baráth László

Fekete Adrienn

Czifra Alexandra

6.

Berki Botond

Horkay Péter

Dandás Leila

7.

Cseke Flóra

Ignéczi Dávid

Gál Csilla

8.

Dékány Csanád

Kovács Zsolt

Galyas Norbert

9.

Hallók Eszter

Marczi Balázs Márton

Gombos Gabriella

10.

Hunyadi Bence

Misztina Zsanett

Horváth János Attila

11.

Ivancsó Réka

Napravszki Viktor

Kántor Vivien

12.

Kántor Kincső

Pásztor Kitti

Kazai Szabolcs

13.

Melika Bence Gábor

Pásztor Tamás

Király Dávid István

14.

Ördög Szabolcs

Preszoly Boglárka

Kóró Viola

15.

Petró Panna

Rajz Attila

Kósa Kristóf

16.

Réthi Dávid

Rák Zsanett Réka

Marchut Szabolcs Benjamin

17.

Serke Vince István

Simon László

Maros Dóra Ilona

18.

Simkó Amanda Irisz

Sipos Zsolt

Póka Petra

19.

Soltész Tamás

Sohajda András

Suha Cintia

20.

Tallárom Szonja

Szabó Bence

Szabó Cintia

21.

Toronyi Daniéla

Székely Alexandra

Szajkó Réka

22.

Tóth Virág Réka

Szendrei Gábor

Szőke Martin

23.

Török Bence

Tallárom Réka Panna

Tompa Csilla

24.

Trikó Noémi

Uri Alex

 

25.

Vismeg Zsombor

Várhomoki Norbert

 


 

Cziczer Katalin
/2009.05.06./
 

 

Csengőbúcsú A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában - 2009

 

        
         

Végzős diákjaink számára az utolsó tanítás hét a búcsúzás hete volt. Búcsúztak tanáraiktól, majd megható, családias keretek között az otthont nyújtó kollégiumtól – no és a Mudrány Tápintézettől.
Szerdán este szerenád hangja zengte be a város utcáit. Pataki ballagási nóták hangzottak fel városszerte: a diákok így mondtak istenhozzádot tanároknak, diákoknak, iskolakertnek, városunknak.
Csütörtökön 161 leány és fiú sorakozott fel az ősi csengő alatt, hogy utoljára megkongassa azt, s majd kibocsátó istentiszteletre gyűltünk össze a református templomban, hogy odalépjünk Isten elé, kérve a Megváltót, segítsen, úgy szeretni az embereket, ahogyan Ő szeret minket. Ezen az alkalmon a Diákpresbitérium búcsúzott végzős tagjaitól,- s itt kapott elismerő oklevelet a Patak Kerámia Kft. Ügyvezető igazgatónőjétől, Ulzemann Annamária igazgatónőtől Vígh Miklós és Pákozdi Előd 13/E o. tanulók.

Csengőbúcsú ünnepségünk a gimnáziumban kezdődött, majd istentisztelettel folytatódott a református templomban.

Idén hat osztályunk ballagott:
12/A osztály - osztályfőnökük Halász László tanár úr- emelt angol nyelvi osztály
12/C osztály - osztályfőnökük György-Kosztikné Sáfár Katalin tanárnő – emelt informatika osztály
12/D osztály - osztályfőnökük Szabóné Hornyák Krisztina tanárnő- általános tantervű osztály
12/H osztály - osztályfőnökük Kiss Norbert tanár úr- hat évfolyamos képzés
13//B osztály - osztályfőnökük Török Béla tanár úr- német nyelvi előkészítő osztály
13/E osztály - osztályfőnökük Könnyű Jánosné tanárnő- angol-magyar két tanítási nyelvű osztály

A ballagási ünnepségen került sor Tiszáninneni Református Egyházkerület által alapított Tiszáninnen Református Diákja" kitüntetés és a különböző alapítvány díjak átadására.
Tiszáninnen Református Diákja" kitüntetést idén Porcs Mária 13/E o. tanuló kapta.
- A díjat Dr. Kádár Zsolt, az Eger-völgyi egyházmegye esperese adta át és egyben köszöntötte a ballagó diákokat.
- Szép hagyomány már iskolánkban, hogy a ballagás alkalmával adjuk át a tantestület szavazata alapján odaítélt ALMA MATER DÍJAKAT . A díjak átadására évente egy alkalommal, a ballagás keretében kerül sor. A díjat azon tanulók kaphatják meg, akik gimnáziumi éveik alatt példamutató magatartásukkal, a közösségért végzett áldozatos szolgálataikkal, a reál ill. humán tárgyak terén elért tanulmányi és versenyeredményekkel példaként állíthatók a tanulóifjúság elé. Az idei tanévben Melles Marcell 13/E – humán, Vígh Miklós 13/E –reál tudományokban elért eredményei alapján kapták meg a díjakat.
- A BERTHA ZOLTÁN DÍJBAN azon tanuló részesülhet, aki a művészetek terén alkotott kiemelkedőt, s aki hű követője és továbbvivője a pataki szellemnek. Az alapítók ebben a tanévben Virágh Katalin 12/H o. tanulónak ítélték e díjat.
- Immár 2. éve annak, hogy a kollégiumi jelvény mellett Sárospatak város jelvényével a szívük felett búcsúznak a pataki diákok városunktól. Dr. Hörcsik Rihárd, városunk polgármestere - a ballagó diákok köszöntése után - pataki polgárokká avatta diákjainkat. Az osztályok képviselői Erdei Enikő 12/A , Lázár Dávid 12/C, Csetneki Ábel 12/D, Karászi Erika 12/H, Illés Emese 13/B, Simkó Gábor 13/E o. tanulók voltak.

Az ünnepi műsort követően a 12.A-C-D-H-13.B-E osztályok átvonultak az iskolakertbe, majd vissza a gimnáziumba.
Diákjaink a szívük felé tűzött iskolajelvénnyel, s Kollégiumunk szívükre helyezett jelmondatával:” Féljétek az Istent és néki adjatok dicsőséget.” köszöntek el tőlünk, itt maradóktól. Isten veletek, viszontlátásra!


 
 


További képek>>>               YouTube videók a ballagásokról>>>

Törő Gábor
/2009.05.06./
 

 

II. MOGYI – SUSI

 

        
         

2009. május 10-én rendezi meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola azt a gyermeknapi szivacskézilabda, kézilabda és labdarúgó tornát, melyen 7 (!) korosztály, 24 (!) csapata vesz részt.

Az eseményen résztvevő korosztályok/csapatok: - 1996 - 1997- 1998 - ban született kézilabdás lányok /Tokaj, Tiszalúc; ÁVG, SUSI/
- 1999-2000-ben született szivacskézilabdás lányok /Debrecen, Anagyalföld – VASAS, Salgótarján, SUSI/
- 1998-ban született kézilabdás fiúk /Orosháza, Szigetszentmiklós, XVI. Ker. KMTE – Ferencváros, SUSI/
- 1999-2000-ben született szivacskézilabdás fiúk /Kazincbarcika, Ózd, Miskolci Sportiskola, SUSI/
- 1998-1999-ben született labdarúgók /Újpest, Zemplén Focisuli, Encs, Karcsa, SUSI/
- 2000-2001-ben született labdarúgók /Újpest, Tiszaújváros, Zemplén Focisuli, Olimpiakosz Pálháza, SUSI/

A rendezvény az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában és műfüves pályáján, valamint az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tornacsarnokában kerül megrendezésre. A mérkőzések 9.30 órakor kezdődnek, és a szervezők nagy szeretettel várnak, minden kedves szurkolót. A gyermekfesztivált ismételten a csávolyi MOGYI Kft. támogatja.
A kupán nagy küzdelem várható, ahol a gyermekek érmeket, okleveleket, különdíjakat is kaphatnak a játék öröme mellett. Az egész napos rendezvény igazi sport csemege lesz annak, aki kilátogat a rendezvényekre, hiszen eldől ezen a napon, hogy ki jut be az országos döntőbe (’98 fiú kézi és 99’ lány szivacs). Lesz mazsorett bemutató, freestyle, tombolasorsolás, főzés és az eseményen a SPORT1 TV is jelen lesz, több neves személyiség mellett.

Hír még a SUSI életéből, hogy 2009. május 2-án, a Nyírsuli által szervezett LABDARÚGÓ tornán vett részt az egyesület 1999-2000-es korosztálya. A patakiak az „A” jelű csoportba kerültek, ahol a Budapesti Honvéd, a DVTK, a Tiszaújváros és a Nyíregyháza volt az ellenfél. Még a másik csoportba került a Vasas, az Encs, a Görög Focisuli, a Debreceni Olasz Focisuli és a Jászberény. A sárospataki gyerekek szépen helyt álltak a rangos mezőnyben és külön ki kell emelni a Diósgyőr és az Encs elleni játékot is
A sportiskola legjobb játékosa Preszoly Patrik lett. A SUSI vezetősége bízik benne, hogy továbbra is kapnak meghívást a csapataik, ilyen színvonalú eseményekre. A csapat tagjai: Mitro Dávid, Berki Bence, Sikorszki Máté, Kelemen Gergő, Vitányi Patrik, Götz Martin, Hochvárt Bence, Preszoly Patrik, Botos Zsolt, Ladomerszki Bence, Tarr Milán – játékosok; Belicza János – edző. Eredmények: SUSI – Nyírsuli 0:6; SUSI – DVTK 1:1; SUSI – Tiszaújváros 0:2; SUSI – Bp. Honvéd 0:2; SUSI – Encs 3:2. Végeredmény: 1. Nyírsuli; 2. Debrecen; 3. DVTK; 4. Vasas; 5. Jászberény; 6. Görög FS; 7. Bp. Honvéd; 8. Tiszaújváros; 9. SUSI; 10. Encs. GRATULÁLUNK!
www.susi.mlap.hu


 
 


/2009.05.06./
 

 

Sárospatakon is gyűjtik az aláírásokat a Háromcsapás törvényhez

 

        
         

A FIDESZ aláírásgyűjtési akciójába a párt sárospataki tagjai is bekapcsolódtak. Az aláírásgyűjtő íveket az elmúlt héten az utcára is kivitték, ahol a Hild téren felállított pavilonnál sok járó-kelő adta aláírását a tervezett törvényjavaslathoz. Az akcióban Dr.Hörcsik Richárd polgármester is részt vett, aki a közbiztonság jelentős javulását várja a törvény bevezetésétől…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd

Aros János

Tölgyesi Gergely


 

A Fidesz Polgári Szövetség már többször kezdeményezte az Országgyűlésben az un. Háromcsapás törvényt. Tudniillik azt tapasztaltuk, hogy aki elköveti a bűnt, különösen a fiatalkorú, akkor 3-5 óra vagy 2 nap után szabadlábra helyezik. Nincs visszatartó ereje a törvényeknek, nem elég szigorúak. Nem lehet kifogás, hogy tele vannak a börtöneink. Én úgy hiszem, hogy minden polgárnak alapvető joga a biztonsághoz való jog. Szeretnénk biztonságosan élni. Ehhez szükséges egy megfelelő jogi környezetet teremtsünk. Sajnos az Országgyűlésben a szocialista többség nem volt partner abban, hogy felvegyék a napirendi pontok közé a 3 csapás törvényének még csak a tárgyalását sem, nemhogy erről döntsünk.
Éppen ezért mi úgy gondoltuk, hogy ha már az Országgyűlés szocialista, szabaddemokrata többsége nem hajlandó fölvenni a napirendek sorába, hogy tárgyaljuk, akkor talán segítségül hívjuk a polgárokat.

Szeretnénk összegyűjteni a kellő számú aláírást, hogy ezzel kényszerítsük az Országgyűlés többségét, hogy vegye figyelembe a polgároknak az akaratát, vegye föl a napirendek közé, hogy tárgyaljuk meg és hozzuk meg ezt a törvényt.
Szeretném elmondani a Háromcsapás törvényről, hogy nemcsak az USA-ban hanem itt a szomszédos Szlovákiában is bevezették ezt a törvényt, és a törvény elfogadása után nagyon jelentősen, egyesek szerint mintegy 40%-al csökkent a bűnelkövetések száma. Ez jelentős adat, mi is ezt szeretnénk elérni.
A Háromcsapás törvénnyel mi azt szeretnénk garantálni, hogy a polgárok kis falvakban, a kisvárosokban, szerte Magyarországon biztonságban éljenek. Igenis van visszatartó ereje, mint az USA-ban példa, mint a közeli szlovákiai példa mutatja, hogy az, aki háromszoros visszaeső az maradjon börtönben életfogytiglan, hiszen egyedül ez tartja vissza őket, hogy ne rabolják ki az embereket, ne erőszakolják, és ne öljék meg őket.
Kérdezem én, hogy hány tragédiának kell még megtörténnie ahhoz Magyarországon, hogy az Országgyűlésben végre tárgyalás alá kerülhessen a Háromcsapás törvény? Minek kell még történnie ahhoz, hogy itt végre rendet tudjunk teremteni ebben az országban? Erre elsődleges lépés, hogy az Országgyűlésben elkezdjük tárgyalni, és meghozzuk ezt a törvényt.

Aros János alpolgármester helyi példákkal is alátámasztotta a törvények szigorításának szükségességét…
Az elmúlt hónapokban Sárospatakon is történtetek olyan szörnyű események, amelyek borzolták az itt élők kedélyeit. Hogy csak két példát említsek, volt egy gyilkosság a belvároshoz közel, a Kossuth utcában, ill. nem sokkal ezután két közalkalmazott kolleganőnket vertek meg és raboltak ki, tulajdonképpen fényes nappal a munkából hazafelé menet.
Úgy gondoltuk már akkor is, hogy ez az állapot tarthatatlan és tűrhetetlen. Éppen ezért csatlakoztunk mi is a Három csapás törvényjavaslathoz, amely nem másról szól, minthogy méltó büntetését kapja meg az, aki bűncselekményeket követ el.
A célunk ezzel az, hogy aki visszaesően követ el bűncselekményeket, az bizony nagyon súlyos büntetéseket kapjon.

Tölgyesi Gergely kampányfelelős bízik abban, hogy az egy hónapig tartó akció ideje alatt több mint egymillió aláírást össze tudnak gyűjteni…

Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok választópolgár így is el kívánja mondani a véleményét a jelenlegi helyzetről, illetve bebizonyosodik az, hogy a FIDESZ a rendre és a biztonságra törekszik. Több száz aláírásunk van a választókörzetből is, illetve a kopogtatócédulás leadásában is élen jártunk, tehát több mint egymillió darabot tudtunk összegyűjteni országos szinten.


 

Törő Gábor
/2009.05.05./
 

 

Óvodások üzemlátogatása

 

        
         

 


 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

A Mese Óvoda és Bölcsőde Süni, valamint Katica csoportjai meghívást kaptak a csoportba járó gyermekek, Balogh Panna és Balogh Dávid szüleinek kerámia üzemébe. A szülői meghívást örömmel fogadták a gyerekek és ellátogattak a kisüzembe. Itt betekintést nyerhettek a kerámiakészítés folyamatába – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető.

A szakemberek lépésről-lépésre mutatták be, hogyan lesz az agyagból kész, használati tárgy. Az „oktatás” után a gyermekek is kipróbálhatták, mi az, amit elsajátítottak a mesterségből. Mindenki kapott egy-egy agyagdarabot, melyből saját elképzelése szerint, kedvére mintázhatott. Nagyon szép tárgyak készültek (pohár, tál, váza, virágcserép, tányér, stb).
A munkákat az üzemben lévő kemencében kiszárítják, majd később az óvodai tevékenységek során tovább hasznosítják: festik, mintázzák, lakkozzák, stb.
 


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.05./
 

Amikor már túl sok a zaj, akkor a csend jó – megnyílt feLugossy László kiállítása

        
         

Egy fölturbózott világ mai, amely vizuális világának egy ellentétét szerettem volna megmutatni, amikor ilyen egyszerűbb, visszafogottabb fogalmazásban készült munkákat állítottam ki. Ezek tulajdonképpen kis térberendezések, un. minimál plasztikák – mutatja be olvasóinknak is a Szent Erzsébet utca 26. szám alatt, az Art-Ért Galériában megnyílt kiállítását az alkotó, feLugossy László
 


feLugossy László


 

Ezzel akartam egy picit kompenzálni, visszavenni abból, amit mostanság tapasztalunk. A napjainkból annyira áramló bombasztikus képeknek az ellenkezőjét akartam bemutatni, mert hogy mindig azon gondolkodunk, hogy a világnak, hogyha nincs benne semmi izgalom, akkor izgalmas dolgokat csináljunk, ha meg túl sok az izgalom, akkor egyszerűsítsük a dolgokat, mert így van meg a harmóniája ezeknek a dolgoknak.

Ez a szemlélet benne van a modern művészetben, mert ezzel gyakoroljuk a reflexióinkat a világ felé, ami áramlik felénk, arra a művészek valahogy így próbálnak reagálni, néha hangosabban, néha pedig nagyon finoman, mert amikor már túl sok a zaj, akkor a csend a jó.
 


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.05./
 

 

Sikeres évadot zár A Művelődés Háza és Könyvtára

 

        
         

 


 
 


Csatlósné Komáromi Katalin


 

A napokban zárul A Művelődés Háza és Könyvtára 2008/2009 őszi, téli évada. Az elmúlt hónapok eseményei során nagyon sok vendége volt intézményünknek, töretlen népszerűségnek örvendtek a színházi előadások, a gyerekszínházi programok, és aminek nagyon örülünk, az ismeretterjesztő programoknak is nagyon jó törzsközönsége alakult ki – számol be a sikeres évadról művelődési intézményünk igazgatónője Csatlósné Komáromi Katalin

Tulajdonképpen valamennyi előadássorozat, a Magyar tájak, a Hely ahol élünk, a Világjárók, a Zene az kell, ez mind-mind szépszámú közönséget tudhat magáénak. Mind emellett a könyvtár rendezvényei is nagyon jól beépültek az őszi-téli évad programjai közé.
Ezeknek a rendezvényeket természetesen ősszel újra indítjuk, de lehet, hogy új köntösben várják majd a közönséget. Mindenképpen szeretnénk megtartani a színházi sorozatot is, valamint néhány új kezdeményezésre is számíthatnak vendégeink.

A napokban zárul egy újabb Kattints rá nagyi tanfolyam, ami szintén változatlanul népszerű az idősebb lakosok körében. Már azt tervezzük, hogy az összes eddigi Kattints rá nagyi hallgatónak egy nagy, közös találkozót szervezünk…


 

Cziczer Katalin
/2009.05.04./
 

 

Két első osztály indul a II.Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
         

Kedd délelőttre hívtam össze a soros, minden hónapban lebonyolított intézményvezetői értekezletet, amelyen az ilyenkor szokásos napirendi pontokon kívül az aktualitásokról is szó esik. Nevezetesen az utóbbi időszak legfontosabb eseménye a beiratkozás volt – számol be Aros János alpolgármester az értekezletről…
 


 
 


Aros János


 

Kértem egy tájékoztatót az önkormányzati fenntartású II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatójától Szegediné Istvánnétól, aki arról tájékoztatott, hogy a beiratkozás rendben megtörtént, két osztályt tud indítani, de kisebb létszámmal, mint az eddig megszokottak voltak. Érdeklődésemre elmondta a szakreferens úr, hogy három osztály indítását tervezi az Árvay József Gyakorló Általános Iskola és egy osztályt indít a kisrefi.

Szintén lezajlott a felvételi és már a visszajelzés, az értesítés is megtörtént az önkormányzati fenntartású középiskolánkban, a Vay Miklós Szakképző Iskolában és az Árpád Vezér Gimnáziumban, ahol a tavalyi létszámtól magasabb arányú jelentkezés történt. Örülünk ennek, hiszen azt bizonyítja, hogy oktatási intézményeinkben kitűnő nevelő és oktató munka folyik.

Nagyon hasznosnak tartom ezeket az értekezleteket, hiszen az intézményvezetők így abból a forrásból értesülhetnek a másik intézmény eseményeiről és terveiről, amely az intézmény közvetlen vezetésétől érkezik. Nekünk is egy visszajelzés a munkákkal kapcsolatban, így mi is naprakészek vagyunk az intézményeink életéből.


 

Törő Gábor
/2009.05.04./
 

 

Javában folyik a nagy nyári rendezvények előkészítése

 

        
         

Megbeszélést tartottunk az éves rendezvénytervvel kapcsolatosan a Kommunális Szervezet irodahelyiségében, az érintett intézmények vezetői és Aros János alpolgármester jelenlétében – adta a tájékoztatást Ágoston András, a Kommunális Szervezet vezetője…
 


 
 


Ágoston András


 

A nyári rendezvényeket áttekintve kiemelt programként szerepelt az azóta lezajlott majális, a június 1-jén a Vízi kapunál tartandó pünkösdi nyárköszöntő, és a június 14-én tartandó Családi Nap, ami szintén a Vízi kapunál kerül megrendezésre

Május 31-én és június 1-jén a Szent Erzsébet ünnep zajlik a Vízi kapunál illetve a Szentnegyedben. Idén is megrendezésre kerül augusztus első napjaiban a Dixieland Blues és Jazz fesztivál a Vízi kapunál található szabadtéri színpadnál. A Zempléni Művészeti napok augusztus 7-étől 16-áig Sárospatakon és a környező településeken kerül megrendezésre, ill. augusztus 20-án a Vízi kapunál és a várudvaron az államalapítást ünnepeli a városunk.

Bodroghalászban és az Újtelepen most már hagyományszerűen lesz megtartva a családi nap, a Bornapok pedig szeptemberben kerülnek megrendezésre. Ezen kívül számos kisebb várost és családokat érintő rendezvény lesz városunkban, elsősorban A Művelődés Háza és az Újbástya Rendezvénycentrum szervezésében.
Az intézményvezetőkkel az időpontok egyeztetése mellett a technikai lebonyolítást is áttekintettük, amelyből a Kommunális Szervezet a rendezvények kiszolgálásával veszi ki a részét. Biztosítjuk a színpadelemek, valamint a sátrak, pavilonoknak székeknek helyszínre való eljutását. Az őrzéséről a közterület felügyelet gondoskodik, akik őrző-védő kft-vel, ill. közcélú dolgozókkal végzik az eszközök és berendezések napi szinten történő megóvását.

Egyeztetésünk fontos mondanivalója volt, a rendezvények ideje alatt és azt követően a terület tisztántartása, amiről a Kommunális Szervezet gondoskodik. Ezt a feladatot a közalkalmazott, ill. közcélú dolgozóinkkal folyamatosan, a rendezvények ideje alatt is ellátjuk, ill. azt követően nagyobb létszámmal fogunk rendet teremteni a rendezvények helyszínén.

A rendezvények előkészületeihez tartozik a fűnyírás is, ami különösen a Vízi kapunál elég jelentős feladat. Nem feledkeztünk meg a nagyobb szabadtéri rendezvényeknél feltétlenül szükséges ideiglenes illemhelyekről sem, amikről a közterület felügyelet gondoskodik.

Az előző évek tapasztalatainak felhasználásával igyekeztünk mindenre gondolni és minden tervezhetőt előre megtervezni. Ehhez már csak jó idő kell, és akkor biztosak lehetünk abban, hogy a patakiak és az egyre többen idelátogatók jól fogják érezni magukat a 2009. évi nyári rendezvényeinken.


 

Cziczer Katalin
/2009.05.04./
 

 

Felkerültek a tornyok a fürdő új bejáratára

 

        
         

Február 13-án a megújult fürdő alapkövének letételekor Dr. Hörcsik Richárd polgármester történelmi jelentőségűnek nevezte azt a napot Sárospatak életében és kifejtette, hogy az új évezred küszöbén Sárospatak számára egyértelmű, hogy a turizmus fejlesztésével lehet munkahelyeket biztosítani és állandó bevételekre szert tenni…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd

Aros János


 

„Azzal kezdődött a történet, hogy a város átvette teljes használatra a fürdő összes komplexumát és lám kiderült, hogy érdemes üzemeltetni, hiszen ez önmagában véve 2007-ben 69 millió Ft tiszta nyereséget hozott. Ez erősített meg bennünket abban, hogy érdemes elkezdeni a beruházást.” – mondta akkor, a szállingózó hóesésben a polgármester.

Akkor azonnal el is kezdődött az építkezés, a kivitelező cégek nem tétlenkedtek, az időjárás adta lehetőségeket kihasználva elkezdődött az alapozás, majd gombamód nőttek ki a földből az északi és déli bejárat építményei. Igazán látványossá most kezd válni az építkezés, amikor a kupolák is felkerülnek az épületekre.

Öröm látni, hogy hogyan gyarapodik, hogyan épül a nyári fürdő! Az északi homlokzat a bejárati résznél mutatja, hogy milyen monumentális és milyen szép lesz a fürdő épülete – fejezte ki elismerését Dr.Hörcsik Richárd, amikor Aros János alpolgármesterrel 2009. április 30-án bejárták az építési területet…

A mai napon tették fel a két bejárati tornyot, tehát az északi bejáratnál a négy torony már áll, melyek lefedése most van folyamatban. Maga már ez a látvány is mutatja, hogy ez nem egy szokványos városi fürdő, hanem - a tervező ahogy megálmodta - ez egy olyan objektum lesz amire felfigyelnek. Funkcióját tekintve, maximálisan kiszolgálja az ide érkezőket, a formát tekintve pedig egyedülálló, figyelemfelkeltő.

Nagyon fontos, hogy jól halad az építkezés és terveinknek megfelelően most már a végső átadás dátuma, június 12. péntek, amikortól kezdve már teljes gőzzel üzemelhet a nyári fürdő. Reméljük, hogy nem jön közbe semmi váratlan dolog.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.04./
 

 

Tovább bővülnek lengyel kapcsolataink

 

        
         

A dél-lengyelországi Zamosc községből keresett meg bennünket egy delegáció Magda Misztal vezetésével partnerség létesítése céljából, amely aláírása után EU-s pályázatban szerepelnénk együtt, majd pedig pályázati pénzből ápolnánk a két város kapcsolatát…
 


 
 


Magda Misztal


Dr. Hörcsik Richárd


 

A vendégektől megtudtuk, hogy Zamosc város egy Európa Szíve nevű programban lett leader (vezető) település, és ehhez a programhoz választották Sárospatakot partnertelepülésként. Zamosc egy olyan település, ami pontosan megfelel ennek az Európa Zöld Szíve kritériumnak és ehhez hasonló településeket keres. Egy gyönyörű, nyugodt kisvárosról van szó, amely rajta van szintén az UNESCO Világörökség listáján.

Zamosc nagyon hasonlít a Sárospatakra, ugyanazokkal az értékekkel rendelkezik, van termálfürdőjük, gyönyörű történelmi városmagjuk, váruk és van boruk is.
Ez a program 2010-2011-ben lesz végrehajtva, amennyiben megkapjuk az ehhez szükséges EU-s támogatásokat. Ennek a programnak a keretében közös programok, de tanulmányok, szemináriumok, konferenciák is kerülhetnek megrendezésre.

Dr. Hörcsik Richárd polgármester régóta dolgozik a lengyel-magyar kapcsolatok erősítésén, így örömmel fogadta ezt a megkeresést…

Egy délkelet-lengyelországi önkormányzat, Zamosc Község Önkormányzata keresett meg bennünket, hogy vegyünk részt partnerként egy közös Európai Uniós pályázatban.
Zamosc községgel több minden összeköt bennünket. Először is felfigyeltek arra, hogy abból a térségből nagyon sok lengyel turista kereste már fel mostanában is Sárospatakot, a sárospataki fürdőt, és tudomásukra jutott az is, hogy a fürdőfejlesztés első üteme hamarosan befejeződik, tehát szeretnék a turisztikai kapcsolatokat szorosabbá tenni.

A másik dolog pedig, ami összeköt bennünket az, hogy nem csak Tokaj-hegyalja a világörökség része, hanem Zamosc város történelmi nevezetességei is a világörökséget gazdagítják. Tehát ők is a világörökség részei, azonos gondokkal, problémákkal és azonos előnyökkel.
Harmadsorban pedig a közös lengyel-magyar múlt is összeköt bennünket, számos esemény az elmúlt 500 év során.
Éppen ezért kerestek meg bennünket, hogy egy együttműködési szerződést írjunk alá a Luderszki Vajdaság Regionális Operációs Programján keresztül egy Európai Uniós projektre, amiben a 2010 és 2011-es években megvalósulva egyfajta tapasztalatcsere, partneri piacok megismerése, a kultúra és az idegenforgalom szerepelne.
Ez azért fontos, hogy nem a zamosci, nem is a sárospataki önkormányzat pénzén, hanem európai uniós pénzen tudnánk a kapcsolatokat szorossá tenni, felgyorsítani az idegenforgalmat, hogy minél több lengyel turista érkezzen.

Ez például ingyenes reklámot jelent Sárospataknak és a térségnek, de természetesen hozzátartozik az is, hogy a zamosci, a Zamosc környéki - hiszen 21 ezer lakosú község - ipari beruházásaiban a sárospataki cégek lehetőséget kaphatnak, hogy részt vegyenek.
Tehát ez egy lehetőség, amit szeretnénk kihasználni, nem csak turisztikai, nem csak kulturális, hanem gazdasági szempontból is. Ezért Sárospatak Város Önkormányzata partner ebben a nemzetközi együttműködésben és reméljük, hogy 2010-ben elkezdődhet ez a program, és 2011-ben majd mindenki megelégedéssel tud részt venni benne.


 

Cziczer Katalin
/2009.05.03./
 

 

Ellenőrzik az áthaladó kamionforgalmat

 

        
         

A Sárospataki Rendőrkapitányságon komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy a városon áthaladó nagy tehergépjármű forgalmat ellenőrizzük és igyekezzünk azt szabályok között tartani - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a közlekedési osztály vezetője…
 


 
 


Bacsó Tibor


 

Ezért a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője a Sárospatakon áthaladó, megnövekedett tehergépjármű forgalom ellenőrzésére fokozott ellenőrzést rendelt el április 30-ára.
Az ellenőrzés célja, hogy a közutak közlekedésbiztonsági jellemzői javuljanak, a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, a megsérült és a közlekedési balesetben elhunyt személyek száma csökkenjen.
Az ellenőrzés feladata ezúttal kifejezetten a közúti forgalomban részt vevő tehergépjárművek ellenőrzésére irányul, ugyanakkor a közúti közlekedési szabályok megsértésének észlelése esetén más járművek vezetőivel szemben is intézkedünk. A tehergépjárműveknél főleg az okmányok meglétére, a menetíró készülékekkel kapcsolatos szabálysértésekre, a vezetési pihenő idő szabályainak megsértésére, a sebességtúllépésre, túlsúlyos járművekre, a rakományok rögzítésére és azzal kapcsolatos szabálysértésekre0 terjed ki az ellenőrzésünk.

Az akcióban részt vesz a közlekedési hatóság két gépjárművel, négy közlekedési ellenőrrel, a Sárospataki Rendőrkapitányságról két baleseti helyszínelő, a Megyei Rendőr Főkapitányságról két fő közlekedési ellenőrző járőr, valamint a tűzoltóságtól Barna Norbert tűzoltó hadnagy, aki a tehergépjárművek tűzoltó készülékeit, illetve tűzvédelmi előírásainak betartását ellenőrzi a fokozott ellenőrzés során.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.05.03./
 

 

Pánsípos beharangozó koncert az orgonaszentelésre

 

        
         

A zempléni tájakon járó Kegye János pánsíp művész műsorát hallhatják az érdeklődők 2009. május 8-án pénteken 17 órától a református templomban. A belépés díjtalan, adományokat az orgona javára elfogadunk.

Ez az utolsó jótékonysági koncert az orgonáért, aki még szeretne hozzájárulni az orgona hamarosan megérkező végszámlája kifizetéséhez, annak itt a kedvező alkalom. Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretné látni a megújult hangszert, miközben a templom áhitatos boltívei közt felcsendülő pánsípzene simogatja a nyugtalan szívet.

 Ezzel az eseménnyel szeretnénk felhívni a figyelmet a május 17 -én sorra kerülő orgonaszentelésre, mind a 10 órakor kezdődő Istentiszteletre, mind a 16 órakor kezdődő hangversenyre. 
 

Református Lelkészi Hivatal
/2009.05.03./
 

 

Az „Én falum”

 

        
         

 


 
 


Csatlósné Komáromi Katalin


 

A Művelődés Háza és Könyvtára a Közkincs-Kerekasztal program keretében a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás községeiben az „Én falum” címmel helytörténeti fotókiállítást rendez. A rendezvény-sorozat részese Zalkod, Makkoshotyka, Hercegkút, Viss, Olaszliszka, Vámosújfalu és Háromhuta - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő...

A kiállítás rendezését és a hozzá szükséges anyagokat intézményünk biztosítja az Oktatási és Kulturális Minisztérium anyagi támogatásával. A nyertes pályázat lehetővé teszi, hogy a kistelepülések egy, a község életében érdekes programmal gazdagodjanak. Tapasztalataink szerint a lakók szívesen adják „kölcsön” féltve őrzött családi fotóikat a kiállításhoz. A régi fényképek alapján nemcsak családi történetek, hanem egyházi, közéleti, ünnepi, vagy mezőgazdasági munkákhoz kötődő események elevenednek meg.

Április 25-én Zalkodon nyílt az első kiállítás, a sorozat 29-én Makkoshotykán, május 2-án Hercegkúton, s május 7-én Vissen folytatódik.


 

További fotók Zalkod>>>            További fotók Makkoshotyka>>>                 További fotók Hercegkút>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.03./
 

 

Focicsapatunk megszakította az éllovas Tarcal győzelmi sorozatát

 

        
         

A hét végén a bajnokságban vezető Tarcal csapatához látogatunk. Nehezítette helyzetünket, hogy több kulcsjátékosunk sérülés vagy eltiltás miatt nem játszhatott. Nagyon sok pataki szurkoló kísérte el a csapatot a rangadóra. A mérkőzés elején a nagy küzdelem volt a jellemző. Igazi gólhelyzeteink nekünk voltak. Horváth Zsoltot kétszer is csúnyán, szabálytalanul szerelték egyszer a 16-oson belül, amikor a védő kézzel ért a labdához– ezért 11-es rúgás járt volna – és amiért a kitörő játékost akadályozott szabálytalanul, - utolsó emberként, - kiállítás járt volna.
 


 
 


Lukács István

Zsófi József

Csupka Balázs

Koscsó István


 

A 14. percben a kaputól 18m-re szabadrúgást kaptak a hazaiak, a korábban a pataki csapatban játszó csatár erősen a jobb felső sarokba rúgta a labdát. Mint az a képen is látható a kapusunknak nem sok esélye volt a hárításra. 1:0
A 22. percben az egyik tarcali csatár látványosan kézzel tette maga elé a labdát, amiből gólt szerzett. Mindenki látta az esetet csak a bíró és a partjelző nem, pedig ott történt közvetlen előttük. 2:0
Na ekkor már jól látható volt, hogy „lejt a pálya”, de csapatunk ettől sem rendült meg, harcolt tovább.
A 37. percben Kerékgyártó Csaba baloldali szabadrúgását Tóth Roland továbbította mintegy 8m-ről fejjel a hosszú sarokba. 2:1
A 42. percben újra gólt kaptunk. A védőnktől legalább két fejjel magasabb csatár könnyűszerrel fejelhette be a labdát a kapusunk felett. Mindketten tehetetlenek voltak a magasságból adódó előnnyel szemben. 3:1
Egy perccel később újra szépítettünk. Lukács István lövése a kapusról kipattant, de a szemfüles Espák Pál lecsapott rá és gólt szerzett. 3:2
A második félidőben a színvonal kissé visszaesett, mert a hazaiak elfáradtak, de mi példamutatóan küzdöttünk tovább. Ezt inkább a hazai nézők viselték nehezen, hiszen hol a bírót hol minket illettek csúnya szavakkal.
Az 54. perc eseménye: Egy aranyos kistestű kutya került a pályára, s ahelyett, hogy valaki ölbe vette és lehozta volna, a hazaiak 3. sz. játékosa olyat rúgott a gyomrába, hogy rossz volt nézni.
A 82. percben ugyanez a védő a kapura törő csatárunkat rúgta fel csúnyán s mivel utolsó ember volt a bíró kiállította. A szabadrúgást Lukács István ívelte kapura és Pothurszky Roland továbbított a hálóba a labdát, beállítva ezzel a 3:3-as végeredményt.

Vélemények a mérkőzésről: Zsófi József edző:
Egy rangadóra készültünk. A bajnokság sorrendjét tekintve tétje igazán nem volt a mérkőzésnek, hiszen Tarcal csapata előttünk már elég sok ponttal vezet. Az első helyet már nehéz elnyerni tőlük, de mégis úgy gondoltuk, hogy becsülettel végigjátsszuk a mérkőzést. Sajnos 11 egészséges játékos nem állt rendelkezésre a mérkőzés lejátszásához, így nem igazán tudtam belenyúlni a meccsbe.
A mérkőzésről annyit, hogy sok védelmi hibával játszottunk. Nem igazán tudták védőink a felívelt labdákat hatástalanítani. Az viszont szembetűnő volt szerintem, hogy mi próbáltunk futballt játszani. Próbáltuk a földön tartani a labdát, mert tudtuk, hogy csak így van esélyünk a magasabb tarcali játékosokkal szemben. A második félidőben úgy jöttünk ki, hogy megpróbáljuk lefocizni a Tarcalt, mert lehetett látni, hogy elfogyott az erejük. Próbáltuk gyorsabban átjátszani a középpályát, de nem igazán sikerült, mert nem álltak a helyzet magaslatán a középpályásaink, akiket egy kicsit eltérő feladattal küldtem a pályára, ugyanis most nem a megszokott 4-4-2-es felállást, hanem a 4-3-3-ast játszottuk, hogy több gólt rúghassunk. A második félidő eleje kicsit rosszra sikeredett. Nem tudtunk támadásokat vezetni. Az egész meccsen rengeteget gürcöltünk, aminek eredményeképpen alakultak ki helyzeteink.
A játékvezetőkről csak annyit, hogy megkapta a Tarcal a szokásos hazai segítséget. A mérkőzés elején Horváth Zsolt ellen történt szabálytalanságnál ki ellett volna állítania a védőt. Ezzel bele is nyúlt a mérkőzésbe. A kötelező kiállítás meg már későn jött, ami a sok szabálytalanság miatt már amúgy is nagyon érett.
Gratulálok a csapatnak! A sok hiányzó ellenére sokat küzdöttünk és hajtottunk a győzelemért. Ez most nem jött össze, de ilyen a futball!
A csapatból jókat nem emelnék ki, küzdésből mindenki jelesre vizsgázott.

Csupka Balázs szurkoló:
Szerintem nagyon jó meccs volt. Kiválóan futballozott mindkét csapat, nem érdemeltünk vereséget. A bírókat inkább nem minősítem. Azt javaslom, hogy a legjobbnak járó pezsgőt harcossága miatt, Lukács Istvánnak adjuk!
Ifi csapatunk 5:4 arányban győzött!
Gratulálunk mindenkinek! Hajrá Patak!
Jövő vasárnap a tabellán közvetlenül mögöttünk álló Mád csapatát látjuk vendégül 17 órai kezdéssel.


 


További fotók>>>

Koscsó István, az STC Baráti Körének elnöke
/2009.05.03./
 

 

Nyert a pályázatunk, indulhat a Járóbeteg Szakellátó Központ beruházás

 

        
         

Ennek a beruházásnak az elkezdésével több, mint egy évtizedes álma, terve válik valóra nem csak Sárospatak Város Önkormányzatának hanem a Sárospatak körül lévő önkormányzatoknak, a sárospataki kistérség önkormányzatainak – jelentette be a nyertes pályázat hírét Dr. Hörcsik Richárd polgármester…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd


Erdős Tamás


 

Az elmúlt évtized során a szakellátással, a járóbeteg ellátással nagyon sok probléma halmozódott föl nem csak Sárospatakon, hanem a sárospataki kistérség önkormányzatainál is. Ezzel a beruházással egy óriási változás történik a járóbeteg szakellátásban Sárospatakon és környékén, ami változást jelent minőségben és mennyiségben is.
Minőségben a XXI. századi ellátást fogják kapni azok a pataki és bodrogközi betegek, akik ide jönnek, hiszen korábban, ha valamilyen vizsgálatot kellett elvégezni, akkor egy-két kilométeres körzetbe jártak a betegek, hogy elvégezzék a vizsgálatokat, hogy gyógyítsák őket. Most mindez egy helyen lesz az új, emelt szintű Járóbeteg Szakellátó Központ kialakításával, amire Sárospatak Város Önkormányzata pályázott.

Tizenegy hónapja nyújtottuk be a pályázatot és most, a tegnapi nap során kaptuk az értesítést, hogy Sárospatak Város Önkormányzata megnyerte a pályázatot, mintegy 736 millió forint értékben. Ehhez 5 %-ot kellett az önkormányzatnak hozzá tennie, mint egy 38 millió forintot, tehát összességében egy 775 millió forintos beruházás valósul meg. A beruházásokat már ez év augusztusában, a kötelező közbeszerzések lebonyolítása után szeretnénk elkezdeni, 2010 decemberében pedig végleg befejezni.

Hol is valósul meg ez a beruházás? Az Egészségház mögötti szabad telken, mintegy 2.000 négyzetméteres alapterületen egy teljesen új épület épül fel. Ide tehát új szakellátások fognak költözni a régiek mellett.
Nagyon fontos a minőségi változásban az, hogy itt a nappali kórház és az egynapos sebészeti ellátás fog beindulni, ami azt eredményezi, hogy egy-két nap alatt teljes mértékben ellátjuk az ide bejövő betegeket, akik egyébként majd előzetes konzultációra érkezhetnek, vagy esetleg interneten is jelentkezhetnek. Nagyon lényeges, hogy a szakellátás minősége az által is javul, hogy a gépparkunk nagyobb részét sikerül kicserélni, olyan új géphálózattal felszerelni, ami megint csak az ide bejövő betegek kényelmét és a gyógyítását szolgálja.

Erdős Tamás tanácsnok, nem titkolt örömmel kommentálta a nyertes pályázat hírét:
Egy izgalmas 10 hónapos időszakon vagyunk túl a tegnapi nap örömhírével, hiszen napra pontosan 10 hónappal ezelőtt nyújtottuk be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint pályázatkezelő szervezet felé, a Kistérségi Emelt Szintű Járóbeteg Szakellátó Központra vonatkozó pályázatunkat, amely április 27-én az NFÜ hivatalos honlapján - azaz hivatalosnak tekintendő értesítése alapján – 736 millió forintos támogatás nyert.

Ezért az örömnek helye van, hiszen érdemes volt 10 hónapig várni, érdemes volt azt megelőzően hónapokig dolgozni, mert egy olyan fontos beruházás valósulhat meg, amire Sárospatak lakói nagyon régóta várnak. A 10 hónappal ezelőtt bekövetkezett benyújtáshoz képest mintegy négy hónapra volt szükség ahhoz, hogy a pályázat teljes körűen bírálatra kerülhessen, illetve ezt követően idén március 10-én volt az első bíráló bizottsági ülés, és ehhez képest az irányító hatóság végső döntése tegnap született meg. Ezeket az adatokat egyébként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, az uniós pályázatok tájékoztató rendszerében módja van bárkinek megtekinteni.
Nagyon fontos, hogy ez egy egyfordulós pályázat volt, a pályázat benyújtásakor már rendelkeznünk kellett engedélyezési tervdokumentációval, amelyet be is nyújtottunk és az elbírálás folyamata során jogerőre emelkedett, tehát már most rendelkezünk jogerős építési engedéllyel a beruházás tárgyát illetően.
Rövidesen sor kerül a közbeszerzésre, ezt követően pedig a kivitelezők kiválasztása után reményeink szerint az idén ősszel elkezdődhet a beruházás, és én nagyon bízom benne, hogy egy gyors ütemű és nagyon összeszedett építkezés során a jövő év végére ez a létesítmény a betegeket szolgálhatja.
A projekt teljes beruházási értéke 775 millió 171 ezer 597 forint, ebből támogatás 736 millió 318 ezer 017 forint, saját forrás pedig 38 millió 753 ezer 580 forint, amely 95% támogatást jelent és 5% saját erőt.

Ebben a választási ciklusban Sárospatak Város Önkormányzata cégeinek ez az ötödik, uniós forrásból támogatást nyert projektje. Első volt az iskola, 500 millió forint, második a fürdő- 250 millió, harmadik két szociális intézmény akadály mentesítése összesen 15 millió, az ötödik pedig a szóban forgó Kistérségi Emelt Szintű Járóbeteg Szakellátó Központ, ami pedig 736 millió Ft. Ilyen mértékű nyertes pályázatra még nem volt példa a város történetében.


 

Törő Gábor
/2009.05.02./
 

 

„A természettel együtt élni, szeretve védeni azt…”

 

        
         

 


 
 


Egyed Katalin


 

Ez az egyik legjelentősebb környezetvédelmi ünnep. A Mese Óvoda és Bölcsőde Carolina Tagóvodájának Süni csoportja ezen a napon autóbuszos kirándulást szervezett Fűzérradványba – nyilatkozta Egyed Katalin tagintézmény-vezető.
A kirándulás célja a természet szeretetének megerősítése, szépségeinek felfedezése és a hozzá fűződő pozitív élmények gyarapítása.
Ezzel, s ehhez hasonló kirándulások szervezésével arra törekszünk, hogy a természettel történő találkozás élményszerű, játékos és csodát kutató legyen.

Úttalan utakon jártuk az erdőt, érzékszervekre ható játékokat játszottunk, számháborúztunk. A kirándulás végén a fűzérradványi kastélyban pedig megnéztünk egy képkiállítást.
A gyerekek fáradtan ugyan, de hatalmas élménnyel gazdagodva érkeztek haza.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.05.02./
 

 

Látogatók a Sárospataki Rendőrkapitányságon

 

        
         

 


 
 


Bacsó Tibor


 

A mai napon kis vendégek, a sárospataki Mese Óvoda óvodásai érkeztek látogatóba a Sárospataki Rendőrkapitányságra, akik vidámságot hoztak az ott dolgozók hétköznapjaiba. A látogatásról Bacsó Tibor rendőr őrnagy számolt be…

Az óvodások megismerkedtek a rendőrség munkájával, jártak a bűnügyi osztályon, a közrendvédelmi feladatokba tekintettek be, valamint személyesen is meglátogatták a kapitányság vezetőjét.

Ezen kívül ismerkedtek még a közlekedési járőrautóval, annak technikai eszközeivel, felszerelésével, amelyek közül volt, amit ki is próbálhattak.
Mind ezzel azt a célt szeretnénk elérni, hogy már egész kis korban megtanulják a gyermekek, hogy a rendőrségtől nem kell félni, hogy a rendőrökben megbízhatnak, ha bármi problémájuk van, akkor bátran kérhetik a rendőrök segítségét, bátran szólhatnak a rendőr bácsinak az úton, ha valami baj éri őket.


 

További fotók1>>>                - 2>>>

Törő Gábor
/2009.05.02./
 

 

Az új rendelő elkészültével nyolccal bővül az ellátások száma

 

        
         

Sárospatak Város Önkormányzat Rendelőintézetének vezetője, Keresztúri Ferencné örömmel nyugtázta, hogy a számára is oly sok előkészítő munkát jelentő pályázat kedvező elbírálást kapott és elkezdődhet a Kistérségi Emelt Szintű Járóbeteg Szakellátó Központ építése
 


 
 


Keresztúri Ferencné


 

Jelenleg is 24 szakrendelésünk van 528 szakorvosi órában. Ha megépül az új épületünk, amelyben a járóbeteg szakellátást fogjuk elhelyezni, akkor ez az ellátás még nyolccal bővül. Ezek mind lakossági igények, ugyanis a lakosság nagy számban veszi igénybe ezeket az ellátásokat. Ilyen ellátás lesz a gasztroenterológia, a cardiológia, diabetológia - amit már jelenleg is elindítottunk a belgyógyászaton belül működik – az urológia, a bőrgyógyászat, a traumatológia és az ortopédia szakrendelések. Ezeken kívül pszichológia, amit gyerekpszichológiaként szeretnénk bevezetni és a tüdőgyógyászat is bekerül, nem kell majd egy kilométert menni a betegnek, hogy elérje ezt az ellátást.

Ezeken kívül nappali kórházi ellátást is szeretnénk - jelenleg is már infúziózást végzünk, de ezt szeretnénk magasabb szinten végezni, illetve egynapos sebészetet, amit több ellátási formában szeretnénk végezni - tehát nőgyógyászat, szemészet, sebészet, ortopédia formájában. Szeretnénk még a betegek részére egy olyan ellátást nyújtani, ami egy kivizsgálás megszervezését jelenti, ezt inkább az idősebb, vagy a támogatásra szoruló betegek részére tervezzük. Itt megkapnák az ellátást, és utána értesítjük a mentőt vagy a hozzátartozót, hogy jöhet a betegért. Nem kell a betegnek kallódnia az épületben, segítünk neki tájékozódni, megszervezve a napját.
Ezen kívül informatikai fejlesztés fog még megvalósulni, ami úgyszintén a betegellátás javítását szolgálja, hiszen ma már sok mindent számítógépen végzünk, az adatokat számítógépen tároljuk és a számítógépek gyorsaságától nagyban függ a betegellátás gyorsasága.

Ezen kívül gépműszer beszerzést is tartalmaz a pályázat, ebbe beletartozik a régi, elhasználódott műszerek cseréje és új, modern műszerek beszerzése is. Az egynapos sebészethez közel 40 millió forint kell, hogy a műszereket, illetve az ehhez tartozó eszközöket beszerezzük. A kardiológiára egy kardiológiai ultrahangot szeretnénk beszerezni.

Mindez a magas szintű ellátást fogja szolgálni és szeretnénk, ha a területünkhöz tartozó lakosság - tehát a kistérség a 15 településével illetve jelenleg még Tiszakarád és Tiszacsermely, valamint tüdőgyógyászatilag Cigánd is - megfelelően legyen ellátva.


 


Cziczer Katalin
/2009.05.02./
 

 

Sok lehetőséget rejt a szekszárdi kistérséggel való együttműködés

 

        
         

Ez a két nap rendkívül hasznos volt, elsősorban a sárospataki kistérségi polgármesterek számára, de a hivatal, a kistérségi társulás irodájának munkatársai számára is, hiszen több szem többet lát – kezdte értékelését a szekszárdi és sárospataki kistérség kétnapos tapasztalatcseréjéről Dr.Hörcsik Richárd polgármester, a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd

Horváth István

Rák József

Pongrácz László


 

Mi itt a saját problémáinkkal vagyunk elfoglalva. Ugyan próbálunk ötleteket szerezni már a szerencsi, az encsi kistérségtől is, de úgy hiszem, hogy egy több száz km-re lévő kistérség problémái, lehetőségei és megoldási javaslatai nagyon sokatmondóak lehetnek számunkra.

Meggyőződtünk arról, hogy a kistérségeink hasonló problémákkal küzdenek, de mégis „mindenki másképp csinálja”. Jó volt ez a hercegkúti találkozó és az előző esti konzultáció is, amikor próbáltuk összehasonlítani, hogy mik a kistérségeinknek az alapvető feladatai, tehát a közoktatás, az egészségügy, a szociális ellátás, a pedagógiai szakszolgálat, a könyvtárellátás, a művelődés. Megvitattuk, hogy itt milyen problémák jelentkeztek ezeken a szakterületeken, mi hogyan próbáltuk ezeket a problémákat megoldani, s hasonlóan a szekszárdi kistérségben hogyan próbálták megoldani a felmerülő problémákat.

Nagyon sok ötletet kaptunk, ami talán evidens lett volna, de nem jutott eszünkbe. Azt is elmondták őszintén, hogy mik voltak azok a hibák, amiket elkövettek és ezekből mi is tanulhatunk, hasonlóképpen mi is elmondtuk, hogy mi volt az, amit ma már másképp csinálnánk.

Nemcsak a térség polgármesterei, hanem a kistérség funkciót viselő tisztségviselői is ott voltak, ill. a pedagógiai szakszolgálat vezetője, az egészségház vezetője, azok a szakemberek, akik több éve már itt a kistérségben egy-egy szakterületet visznek. Tehát így konkrét kérdésekre, konkrét válaszokat kaptunk oda-vissza, ami azért fontos, mert olyan nagy feladatok állnak előttünk, mint a közoktatásnak a továbbszervezése, az egészségügyi szakszolgálatnak a kibővítése, ill. a szociális védőhálózat megerősítése, amelyekben bizony nagyon sok jó ötletet kaptunk.

Úgy érzem, hogy rendkívül hasznos lesz számunkra azt az ötlet is, amit Horváth István polgármester kolléga, aki a kistérség elnöke adott - aki szintén országgyűlési képviselő - hogy egy együttműködési megállapodást írjunk alá. Ez azért fontos, mert ezzel egy keretet teremtünk arra, hogy az információ most már legálisan, megfelelően és gyorsan áramoljon a két kistérség irodája között, és ha valamiben mi kérjük a véleményüket, akkor ők hezitálás nélkül adhatják a választ tudva, hogy kik állnak a kérdések mögött.

Emellett azonban van egy fontos együttműködési szándék az EU-s pályázatokban is. Noha nem vagyunk szomszéd kistérség - elég távol vagyunk egymástól - a törvény mégis lehetővé teszi, hogy EU-s pályázatokban együtt induljunk, ha olyan a lehetőség. Tehát ezt is fontolóra vesszük, mert van egy közös pontunk, a bor, a borkultúra, a szőlő, a szőlőkultúra, a szőlőfelvásárlás, a szekszárdi kistérségben és a pataki kistérségben. A kistérségünk hegyaljai részét illetően nagyon sok borász él ugyanazon problémákkal.

Tehát már itt közös fellépések lehetségesek, már ki is néztünk egy néhány lehetséges EU-s pályázatot. Itt van előttünk pl. a bortörvény, ami most módosításra vár, amiben konkrét együttműködéssel szeretnénk a Horváth István kollégával az országgyűlésben fellépni.

Jó néhány ilyen terület van, ahol az együttműködési szándék kirajzolódik. Természetesen a borkultúra mellett egyéb olyan területek vannak a kultúrában, amelyek pl. a városoknak a történetével foglalkoznak, akár önképzőkörök, akár színi előadások, vagy éppen gondolok itt a Bodrog Táncegyüttesünk szekszárdi fellépésére, tehát számtalan ilyen lehetőség kínálkozik.

Megismertünk egy hozzánk lelkileg közelálló kistérséget, barátságokat kötöttünk, aminek remélem, hogy lesz eredménye is, hiszen konkrét együttműködési lehetőségek rajzolódnak ki, tehát nemcsak szövegből, nemcsak evés-ivásból áll a kistérségek élete ilyenkor, hanem munkával is.

Örülök annak, hogy szót tudtunk érteni, s ezeknek konkrét hasznát szeretném látni az elkövetkezendő időszakban.
Azt viszont sajnálom, hogy a mi kistérségünkből nem túl sok polgármester vett részt a konzultációkon, sokan természetesen elfoglaltak, de ők látják a kárát annak, hogy nem voltak itt. Remélem, hogy ezt pótolni tudjuk, hiszen együttes szándékunk az, hogy a Sárospataki Kistérségi Társulás polgármesterei egy hasonló látogatást tegyünk Szekszárdon, hogy ott ismerkedjünk a szekszárdi kistérséggel.
 


 

                Látogatás Hercegkúton>>>                       További fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.05.01./
 

 

Az uzsorakamat veszélyeire hívja fel a figyelmet a főkapitány-helyettes

 

        
         

Dr. Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője április 24-én, a képviselő-testületi előtt számolt be Sárospatak város 2008. évi közbiztonságának helyzetéről és a tett intézkedésekről. A meghívott vendégek között szerepelt Farkas József rendőr ezredes, megyei főkapitány helyettes is, aki az ülés után nyilatkozott honlapunknak…
 


 
 


Farkas József

Dr. Téglás István


 

A Megyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetése jónak értékeli a Sárospataki Rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenységét. Az állomány stabilizálódott, bár jelentősen meg is fiatalodott. Ez a fiatal, tettre kész állomány én azt gondolom, hogy egybe tud maradni akkor is, amikor már szakmai tapasztalatokat szerzett ahhoz, hogy hatékonyan szolgálja a terület közrendjét, közbiztonságát. Meglátásom szerint a Rendőrkapitányság vezetése is erejéhez, lehetőségeihez mérten igyekszik megtenni mindent, hogy az itt élő állampolgárok életét megfelelően segítse. Természetesen nem lehet nélkülözni az önkormányzatok támogatását és valamennyi jó szándékú embernek a támogatását sem, hiszen a bűnmegelőzés egy nagy társadalmi összefogáson alapszik.

A megye területén több helyen is felütötte a fejét az uzsorakamat jellegű cselekmények elszaporodása, különös tekintettel a Taktaközre, ahol éreztük magunk is, hogy lépni kell. Ennek visszaszorítása érdekében készült el a tavalyi év folyamán az uzsora naptár, amivel igyekszünk felhívni azoknak a személyeknek a figyelmét, akik belekényszerülnek egy olyan ördögi spirálba, aminek a vége már egyértelműen a fenyegetés, a terrorizálás, a pénznek az erőszakos visszakövetelése, sőt nem csupán a pénznek, hanem az irreálisan magas kamatoknak a behajtása is.
Azt gondolom, hogy ebben nyilvánvalóan az ilyen uzsorákat felvevő személyeknek a felelőssége is benne van, hiszen könnyen lehet szinte feltételek nélkül pénzhez jutni, csak utána a visszafizetésre már nincs kellő garancia.
Tehát én nagy tisztelettel arra kérném az állampolgárokat, hogy nagyon nézzék meg, hogy kitől, milyen időre, milyen kamattal veszik fel a pénzt, és egyáltalán van-e visszafizetési lehetőségük, mert ha nem, akkor egy ördögi spirálba kerülnek, és elképzelhető, hogy akár még a lakásuk, a házuk az életük munkájából megtermelt vagyonuk is veszélybe kerül. Ha pedig már belekerültek ebbe a spirálba, akkor lehetőség szerint minél hamarabb forduljanak a rendőrséghez, amikor fenyegetik, tettlegesen bántalmazzák őket, mert csak úgy lehet eredményesen a büntetőeljárást megindítani és lefolytatni.
A megyének vannak fertőzöttebb részei, de a környéken is van ennek lehetősége bőségesen, hiszen ezen cselekmények egy része látenciában marad, tehát nem lesz a hatóság előtt ismert.

Mint ahogy kapitány úr a beszámolójában nagyon szépen fogalmazott, valóban, ez egy olyan szimbiózis, ahol az adó és a kapó fél közötti megállapodás alapján egészen addig működőképes a dolog, amíg nem sarkasodik a helyzet.
De amikor már nincs más lehetőség, akkor én azt gondolom, hogy csak a büntetőeljárások eredményes lefolytatása lehet a megoldás.


 

Cziczer Katalin
/2009.05.01./
 

 

Jól fociztak pedagógusaink

 

        
         

 


 
 


Aros János


 

Április 24-25-én 37. alkalommal rendezték meg Szerencsen a Hegyaljai Pedagógus Kupát, ahol a városunkat képviselő pedagógus válogatott két győzelemmel és egy döntetlennel az első helyen végzett – kaptuk a hírt Aros Jánostól, a pataki csapat tagjától, akik a meccseredményeket és csapat névsorát is elküldte…

Sárospatak - Királyhelmec 5-3,
Sárospatak - Tokaj 4-4,
Sárospatak - Szerencs 9-1.

A csapat tagjai: Belicza János (Árvay), Sztankó István (Rákóczi) ,Szűcs Mihály (Refi), Lendák Lajos (Mező), Punyi Gyula (Refi), Muha Mihály (Vay), Galgovics Csaba (Vay), Kornyitás Gyula, Barta Lajos és Aros János.
 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.05.01./