Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Archív
2009. július

Tanácskozás az osztályvezetőkkel

 

        
                         

A Polgármesteri Hivatalban dolgozó osztályvezetőkkel 2009. augusztus 30-án tartottuk meg a szokásos vezetői értekezletünket. A napirenden az előző testületi ülésen hozott határozatok és döntések végrehajtása, ill. azok jelenlegi állása, valamint a következő testületi ülés előkészítése szerepelt – számol be Aros János alpolgármester a legutóbbi tanácskozásról…
  
 


Aros János


 

A következő képviselő-testületi ülésünket augusztus 28-ra tűztük ki az éves munkatervünkben. Hétfőn, vagyis augusztus 3-án rendkívüli testületi ülést kell tartanunk, elsősorban a városrendezési terv módosításával kapcsolatban, de még ezen kívül két más napirendi pontunk is lesz.

Mindezek után egyelőre úgy néz ki, hogy az augusztus 28-ai testületi ülésre nem gyűlik össze megfelelő mennyiségű napirendi pont. Mivel ugyanez a helyzet a szeptember végi testületi üléssel is, így született az osztályvezetőknek, ill. a jegyzői irodának az a javaslata, hogy felezzük meg a két időpontot és ne augusztus 28-án, hanem szeptember 11-én kerüljön sor a következő képviselő-testületi ülésre.

Ekkorra a megfelelő számú napirendi pontokat elő tudjuk készíteni. Ezen kívül az ilyenkor szokásos aktuális kérdésekről, a város helyzetéről volt szó.


 

Cziczer Katalin
/2009.07.31./
 

 

Gombaismerő cserkésztábor volt Kácsárdon

 

        
                         

A sárospataki református gyülekezet, a Sanitas Gyógyszertár, a Sárospataki Református Kollégium és a cserkészszülőktől kapott támogatás eredményeképpen a sárospataki cserkészek 2009. július 11. és 18. között az erdővel borított Száva-hegy tövében táboroztak. A tartalmas hétről Újlaki Csaba cserkésztiszt számol be…
  
 


Újlaki Csaba


Dr. Nagy György


 

Célunk elsősorban a halált okozó gyilkos galóca és mérgező társainak egyértelmű felismerése, valamint az ehető gombák legismertebb fajainak bemutatása, gyűjtése és elkészítése volt. Ezeket az ismereteket a cserkészek Dr. Nagy György főiskolai adjunktustól, a Zempléni Gombász Egyesület elnökétől tanulhatták meg, a hatalmas kaszáló, az árnyékos szilvafa-liget, valamint a konyha használatát Vinczena Ferenc gombász kollégánk biztosította számunkra.

Szombat reggel gépkocsikkal indultunk el a kácsárdi Túra-tábor színhelyére, ahol felvertük sátrainkat. Vasárnap délelőtt ünnepélyes cserkészfogadalom-megerősítésre került sor a sátoraljaújhelyi református templomban, ahol Dr. Kádár Ferenc lelkipásztor, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora hirdetett igét. Templom után a helyi Büntetés-végrehajtó Intézet Börtönmúzeumát látogattuk meg. Végül a fejenkénti két fagyi-gombóc elfogyasztása - a Kövér Fagylaltozó ajándéka - és a zenélő szökőkút megcsodálása után visszatértünk a kácsárdi táborunkba. Este megtartottuk az első tábortüzet, az éjszakai kettős őrség váltásban vigyázta álmainkat.

Hétfő reggel és a következő két napon gombaszedő portyára mentek a cserkészek a környező erdőkbe. A szedett gombát Dr. Nagy György osztályozta és a délutáni foglalkozásokon ismertette azokat a gyermekekkel.
Csütörtök este vetített-képes előadáson rögzítettük ismereteinket, ugyancsak Dr. Nagy Györgynek köszönhetően.
Reggelire két alkalommal került az asztalra tojásos gomba, este ugyancsak kétszer, a tábortűz után megmaradt parázson, egy nagy vaslemezen keserű gombát sütöttünk, szalonna- és sajtszeletekkel ízesítve.
Napközben tovább épült a tábor, felállítottuk a csapat öt méter magas, összeszerelhető és működő szélmalmát és egy öreg vörösfenyő tövében elhelyeztük a negyven literes, csappal ellátott víztartályt, szappant és törülközőt. A második lehetőség kézmosásra, a szabadtéri ebédlőasztal végében lévő, húsz literes, csapos marmon-kanna volt, mosogatóval és vízelvezető csővel ellátva.


 

Csütörtök reggeltől ajándék-tárgyakat készítettünk a délutáni szülői látogatásra. Ilyen volt a nádsíp, a sógyurmából készült vadkan-agyar és rózsa, valamint a cserkészcsapat liliomos, feliratos agyag-plakettje. Délután meg is érkeztek a szülők és nagyszülők, akik különleges tortákat, süteményeket és gyümölcsöket hoztak ajándékba.
Vacsora után, táborlátogatásra megjelent a Magyar Cserkészszövetség II. Kerülete Vezetőségének négy tagja, Vitéz Feledy Péter elnök, Holdonner Péter, a díszegység parancsnoka, Majorszki András fiú vezetőtiszt és Jolsvay Levente KIB-tag. A csapat tisztelgéssel és csatakiáltásokkal fogadta a vendégeket, megkínálva őket az alkalomhoz illő, ízletes tojásos gombával. A vendégek szénsavas szőlőlevet hoztak ajándékba.
Pénteken már mindenki a másnapi hazautazásra készülődött, így például lebontottuk és megszárítottuk a fiúk őrsi sátrát, és ők az őrség védelme mellett, a csillagos ég alatt töltötték az éjszakát, a kaszáló gyepszőnyegén, rajta egy szál polifoammal, hálózsákban. Állításuk szerint nagyszerű élmény volt.
Még aznap délután légpuskás céllövő versenyt és sörösdoboz-vadászatot rendeztünk az erdő egy kijelölt, biztosított szakaszán.

Az esti búcsú-tábortűz világánál kiosztásra kerültek a jutalmak azok számára, akik a legjobban segítették munkájukkal a táborozást. Így egy-egy díszbaltát kapott Dr. Nagy György adjunktus, Hanuder Gábor parancsnok-helyettes és Kertész Ákos főkukta.
Maradandó élményt jelentett, amint a cserkészek égő fáklyákkal, énekelve körüljárták a tábort, majd elhangzott a „Szellő zúg távol” kezdetű, régi cserkészdal, végül a Szózat eléneklése mellett levontuk a liliomos tábori zászlónkat.
Szombaton, a reggeli után rögtön elkezdődött a táborbontás, tíz óra után begördült a Református Kollégium kisteherautója, és a szülők személy-gépkocsijai is leparkoltak.
A berakodást követően hazaindult a gépkocsisor. Sárospatakon, a Református Ifjúsági Ház udvarán megtörtént a tábori felszerelés le- és berakodása a Cserkészotthon foglalkozási termébe, majd a sorakozó és jelentés után elénekeltük a Magyar Cserkészindulót és „Jó munkát!” köszöntéssel elbúcsúztunk egymástól azzal, hogy ősszel ismét találkozunk.
Izgalmas tábori életünk legkedvesebb pillanatait Kövér Zoltán rajvezető, tábori főfényképész örökítette meg.

További fotók>>>

/2009.07.31./
 

 

Elindult a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia

 

        
                         

Rekordokat döngetünk, hiszen 28 országból kaptunk jelentkezőket, olyan különleges helyekről, mint Honduras, Pakisztán, Nigéria, de még Kínából is jöttek, többen mint tavaly, úgyhogy nagyon izgalmas – számolt be lelkesen az idei kurzusról Füzesséryné Dudás Eszter pataki származású brácsaművész, akinek a sok művészvendéget köszönhetjük…
  
 


Füzesséryné Dudás Eszter


 

Éppen 100-zal vagyunk többen, mint szoktunk, 280 fő látogat el a Crescendóra a két hét alatt. Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan ennyien vagyunk, van aki hosszabb, van aki rövidebb időre érkezik ide. 200 fő körül van a 2 héten át, egyfolytában jelenlévők száma.
A létszámnak megfelelően a tanári kar létszáma is nő, új tanszakokat indítottunk be, ilyen a trombita, vagy a gitár. A zongoristánk 35-en vannak, ami szintén magasabb létszám, mint ami szokott lenni.

Nagy az érdeklődés, aminek nagyon örülünk, igyekszünk megfelelni ebben a helyzetben. Egyéves előkészítés előzte meg ezt a mai estét – a megnyitót - de biztos vagyok benne, hogy kapunk még jelentkezőket, mert vannak érdeklődők, akik esetleg a második hétre, vagy a tábor végére kapcsolódnak be.
A Crescendo con Spirito nemzetközi hálózat már 6. alkalommal rendezi meg a nyári akadémiáját Sárospatakon. A rendezvény úgy tűnik, az idén sem hazudtolja meg önmagát, egyre többen vagyunk, ami bizonyítja, hogy van létjogosultsága a kurzusnak és reméljük, hogy jövőre még többen jöhetünk.
Nagyon büszkék vagyunk Sárospatakra, és hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy itt lehetünk.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.07.31./
 

 

Ismét városunkban vannak Magyarország kis felfedezői

 

        
                           

Már hiányoznának, ha nem jönnének Sárospatakra nyár közepén a Magyarország Felfedezői Szövetség évenként megtartott vezetőképző táborába a kis felfedezők, akik hol a fürdőhöz vezető úton, hol a Rákóczi-vár közelében, hol pedig Bodroghalászban, a táborhelyük közelében bukkannak fel. A táborról a fáradhatatlan vezető, Rakó József számolt be a tábornyitás alkalmával…
  
 


Rakó József


 

Mivel ez egy gyermektábor, természetesen sok játékkal, különböző vetélkedőkkel, kirándulásokkal, akadályversenyekkel tarkítottuk a programjukat. Az idei nyár eseményei a Kazinczy évfordulóhoz kapcsolódnak, mivel 250 évvel ezelőtt született Kazinczy Ferenc. Erre az évfordulóra készültek a gyerekek, akik a szülőföldjükről írtak, és majd Kazinczy Múzeumában, a Magyar Nyelv Múzeumában fogják felolvasni írásaikat, ahol a legjobbak megkapják a sátoraljaújhelyi múzeum elismerő kitüntetését.

Szép ünnepünk lesz Sátoraljaújhelyen 29-én, mivel 160 évvel ezelőtt volt a szabadságharc, annak az évfordulóját is ünnepeljük, különös tekintettel a gyermekhősökre. A gáton akadályversenyek és játékok lesznek, majd Borsiba is elmegyünk gyalogtúrán, ott pedig a gyermek Rákóczival ismerkednek a gyerekek, a fejedelem 10 éves koráig szóló történetekkel.
Rákóczi 300 évvel ezelőtt tartotta gyerekeinek és fiataljainak az avató ünnepséget, amit most a várban, szombaton délelőtt 10 órakor ünnepelünk meg.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.07.30./
 

 

A fejlődés útján: sikeres könyvtári pályázatok

 

        
                       

A 2009-es év kifejezetten sikeresnek mondható A Művelődés Háza Könyvtára számára a pályázatokat illetően. Februárban két sikeres pályázatot nyújtottunk be a Nemzeti Kulturális Alaphoz - nyilatkozta Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
  
 


Kövér Sándorné


 


Az egyikben a kistérségi mozgókönyvtári ellátást népszerűsítő kiadványra mintegy fél millió forintot igényeltünk. A kistérségi szakellátás „szürke eminenciása” a mozgókönyvtári ellátás, hiszen 2004-től folyamatosan dolgozunk, 15 kistérségi könyvtárat építettünk ki, könyvtárosokat neveltünk. Tettük mindezt csendben, vitáktól mentesen. Talán ennek tudható be, hogy a nagyközönség nem is igazán van tisztában az elért eredményekkel, az olvasói lehetőségekkel.
Ezt a hiányt tudja majd pótolni ez a 32 oldalas, színes kiadvány, amelynek az előkészítő munkáit a kistérségi könyvtáros kollégákkal már el is kezdtük.
A másik NKA pályázatból a régi Tourinform Iroda bebútorozását tudjuk megoldani. Erre a feladatra egymillió forintot nyertünk. A könyvtári helyhiány már hosszú évek óta komoly problémát jelent. Az új zenei könyvtár berendezésével egy multifunkcionális teret szeretnénk kialakítani, ahol a zenehallgatáson, filmvetítéseken kívül könyvtári és közművelődési rendezvényeket, kisebb konferenciákat lehet majd lebonyolítani.
 


 

Még ennél is jelentősebb beruházásokat tudunk megvalósítani a sikeres TIOP pályázat révén. Még 2008-ban került sor egy konzorciumi szerződés aláírására a megyei könyvtár gesztorságával. A konzorcium tagjai még a Herman Ottó Múzeum, a megyei Pedagógiai Intézet, Sátoraljaújhely, Mezőcsát, Halmaj és Abaújszántó könyvtára.
A megnyert 100 millió forintból könyvtárunk 9 millió forinttal részesül. Célunk az élethosszig tartó tanulás biztosítása, a fogyatékosok esélyegyenlőségének növelése és a könyvtár felszerelésének, elektromos hálózatának korszerűsítése.
A legfontosabb feladatunk az informatikai fejlesztés. A pályázat lehetővé teszi 12 új számítógép beszerzését a hozzá tartozó szoftverekkel együtt.
A régi, elavult könyvtári adatbázisunk átkonvertálásának hardver feltételeit is megteremtjük. Az online elérés biztosítható lesz a katalógusunkhoz, illetve lerakjuk a számítógépes kölcsönzés alapjait. Az elektronikus dokumentum- és olvasóazonosítás révén magasabb színvonalú szolgáltatást tudunk nyújtani.
Digitalizációs műhelyt, valamint a látás- és hallássérültek számára speciális eszközöket szerzünk be, amelyekkel ők is igénybe tudják venni a könyvtári szolgáltatásokat.
Halaszthatatlanná vált a világítás korszerűsítése is. Intézményünkben jellemző a természetes fény hiánya, így az egészségkímélő és energiatakarékos szünetmentes megvilágítás biztosítása elengedhetetlen.

Konzorciumi összefogásban nyújtottuk be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a TÁMOP pályázatunkat is, amelyet szintén megnyertünk.
A két projekt egymásra épül. Míg a TIOP a hardver- és szoftverfejlesztéseket teszi lehetővé, addig a TÁMOP biztosítja a tartalmat. Azaz ebből a pályázatból tudjuk beszerezni az adatbázisunk konvertálásához és a digitalizációs műhelyhez szükséges programokat. A megyei portálon kétnyelvű, interaktív honlapot alakítunk ki, így biztosítva a tértől és időtől független könyvtári elérhetőséget.
Könyvtárunk látogatói az olvasáskultúra fejlesztését célzó rendezvényeken vehetnek részt, és információtechnológiai ismereteket tanulhatnak a számukra szervezett oktatásokon.

Törő Gábor
/2009.07.30./
 

 

Felújítják a katolikus temető kerítését

 

        
                       

A végardói temetőkerítés felújítása után – amelyre pályázati pénzből volt lehetőségünk - kb. 5 hónappal kezdtünk hozzá a Rákóczi utcán lévő, katolikus temető kerítésének felújításához – számol be Aros János alpolgármester egy városképet érintő, már folyamatban lévő beruházásról…
  
 


Aros János


 

Szépen megújult a környezet azon a városrészen, gondolok itt a vállalkozó által felújított virágboltra és a magántőkéből kivitelezett, un. Beke T. ház felépítésére. Ezek után magától adódott, hogy ezt a temetőkerítés részt - ami valljuk be őszintén, évek óta elég rossz állapotban volt - az Önkormányzat saját erőből felújítsa.
Ehhez a felújításhoz pályázaton sajnos nem nyert az önkormányzatunk, pedig próbálkoztunk vele tavaly és az idén is. Így saját forrásból 5 millió Ft-ot különítettünk el a 2009. évi költségvetésből, ezt az összeget a Kommunális Szervezethez csoportosítottuk, mivel a kivitelező munkát, hasonlóan a végardói temető kerítéshez, ők végzik.

Ez szerencsés, hiszen így a munkadíj egy részén tudunk takarékoskodni, hiszen ezt a munkát az ott dolgozó 10-15 ember nagy része közcélúként végzi el. Így egyrészt közcélúaknak tudunk munkát biztosítani, másrészt a pénz az így a Kommunális Szervezetnél, tehát saját intézményünknél marad.
Láthattuk a végardói temető kerítésnél, hogy amikor a munkások úgy érzik, hogy saját kétkezi munkájukkal tudnak hozzájárulni a város szépítéséhez, akkor ezt a munkát szinte tökéletes kivitelben végzik el.
Az első, 50 méteres város felöli résznek a felújítása várhatóan a héten, vagy legkésőbb a jövő héten befejeződik. Megtörténik a visszarakott kőfal fugázása, a tetejére pedig egy terméskő burkolat kerül.
Amint látható, elkezdődött a másik rész bontása is. Ez egy nagyobb, kb. 80 méteres falszakasz lesz. Ennek a felújítását két részben végezzük, hiszen ha egyszerre végeznénk az egészet, az parkolási gondokat okozna a temetőbe látogatók részére.
Várhatóan egy hónapon belül végeznek az első résszel, a maradék kb. 40 méter felújítása hasonló módon történik majd, ami reményeink szerint szeptember végére be fog fejeződni.

Természetesen itt sok minden függ az időjárástól és egyéb külső körülményektől. Az biztosnak tűnik, hogy az őszi Mindenszentek napjára ez a kerítés már Sárospatak városhoz méltóan fogja várni az idelátogatókat.


 


Cziczer Katalin
/2009.07.30./
 

 

Gólya okozott balesetet

 

        
                         

2009. július 27-én, délelőtt 10 óra 20 perckor a 37-es számú főúton anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset törtét. Egy fehér gólya autóbusznak repült, melynek következtében a busz szélvédője megsérült – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője...
  
 


Bacsó Tibor


 


Az autóbusz Sárospatak irányából közlekedett Miskolc irányába a 37-es számú főúton, ahol Tolcsva környékén a menetiránya szerinti jobb oldalról egy fehér gólya repült a busz elé, féktávolságon belül. Ennek következtében a gólya a busz első szélvédőjének csapódott, amely emiatt betört. A balesetet követően a busz a helyszínen nem állt meg, hogy a forgalmat ne akadályozza, hanem a helyszíntől kb. 2 km-re lévő pihenőig tovább közlekedett. A gólyát a helyszín közelében nem találták meg.

A baleset során személyi sérülés nem történt. A helyszín vizsgálata során a járművezető részéről KRESZ szabálysértést nem állapítható meg.
 


 

Törő Gábor
/2009.07.29./
 

 

Rekordmennyiségű vért adtak önkénteseink

 

        
                       

Július 27-én és 28-án véradás volt Sárospatakon, ahol 208 önkéntes véradó jelent meg, ami rekordlétszámnak számít. Ez azért is öröm, mert a nyári hónapokban általában kevesebb a véradó, ami vérhiányt szokott eredményezni. Repeiné Bodnár Zsófia, a Vöröskereszt titkára ezúton is megköszöni a véradóknak, hogy ezeken a meleg napokon sem hagyták cserben azokat, akiknek a kórházakban vérre van szükségük…
  
 


Repeiné Bodnár Zsófia


 

A sárospataki véradásunk a szokásos nyári, júliusi nagy városi véradás, amit Sárospatakon minden évben A Művelődési Házban tartunk – nyilatkozta Zsófia véradónap végén…
Közel 160 megjelenésére számítunk a kétnapos véradás alatt, egyébként már lehet azt remélni, hogy ezt magasan túl fogjuk szárnyalni, mert első napon már 110-en voltak, úgyhogy jobb lesz ez a véradás.
A nyári időszak véradás szempontjából a nehezebb hónapok közé tartozik, hiszen az emberek egy része szabadságon van, kevésbé mozgósíthatóak, a diákok is - akik a 18. életévüket betöltötték - már adhatnának vért, de most nyári szünet rájuk sem lehet számítani. Viszont a kórházak vérigénye ugyanannyi, mint más hónapokban, éppen ezért nagyon fontos, hogy a mai véradásunk nagyon jól sikerüljön

Minden embert más motivál, hogy miért ad vért. Valaki azért ad, mert egyszerűen jó érzéssel tölti el, hogy adhat és van olyan ember, aki teljesen természetesnek veszi az adományozásnak ezt a formáját, Volt, aki már kapott vért életében, és éppen ezért akarja viszonozni, vagy a családjában volt, akinek kellett már vért adni és ezért ad vért.
A heti biztonságos vérellátáshoz 9000 ember véradására van szükség, és hogyha ez a szám 7000 alá csökken tartósan, 2 héten keresztül, akkor beszélünk vérhiányról, de hála Istennek örömmel mondhatom, hogy kis helységünkben teljesen zökkenőmentesen mennek a véradások, semmilyen vérellátási gondjaink nincsenek.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.07.29./
 

 

Rendbe teszik a Tengerszemet és az Botkő pihenőerdőt

 

        
                       

Mivel a Tengerszem, ill. a Botkő önkormányzati fenntartású terület, ezért mi szeretnénk ezeket kifogástalan állapotban megőrizni a lakosság, ill. a turisták számára. Ennek érdekében most 20 fő dolgozik megosztva, mind itt a Botkőnél, mind pedig a Tengerszemnél, ahol a szemetet szedjük össze valamint a gazt kaszálják az emberek – nyilatkozta Emri László, a Kommunális Szervezet vezetője…
  
 


Emri László

Aros János


 

Jelen pillanatban közcélúak dolgoznak, teljes mértékben őket szervezzük be ezekre a feladatokra. Minél több embert szeretnénk ilyen munkába bevonni, akik munkanélküliek, illetve segélyen élnek. A munkát hétfőn kezdtük, de egész héten meg fog tartani, hiszen elég nagy területről van szó.

Néhány héttel ezelőtt az egyik kereskedelmi rádió műsorában szavazást tartottak arról, hogy melyik Magyarország legromantikusabb helye, és nagy örömünkre - de egy kis meglepetésünkre - a sárospataki Megyer-hegyi Tengerszem nyerte el ezt a címet – tette hozzá Aros János alpolgármester…

Ezen felbuzdulva kilátogattam a Tengerszemhez és láttam, hogy azok a körülmények, amelyek ott vannak, nem feltétlenül támasztják alá ennek a szavazásnak az eredményét. Ezért kezdünk hozzá egyrészt a Tengerszemhez vezető út, másrészt pedig, a Tengerszem környékének a rendezéséhez. Itt vezet el az út a Botkő pihenőerdő, Sárospatak egyik büszkesége mellett, tehát feltétlen szükséges volt ennek az erdőrésznek a rendbetéte is.
Ebben partnerre találtunk a Kommunális Szervezetben, akik ezt a munkát vállalták, és tisztességesen el is végzik.

Továbbra is várjuk az idelátogatókat, hiszen egy-egy hosszú hétvégén, ha valaki erre jár, láthatja, hogy autók hossza sora parkol a Botkő és a Tengerszem környékén. Mindenki szeretné megnézni a helyet, mi pedig szeretnénk az odavezető utat olyan állapotba hozni, hogy azt idelátogató turistákban valóban a hely szépsége, és ne az oda vezető út állapota maradjon meg.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.07.29./
 

 

Sárospatak, a zene városa

 

        
                       
 
 


 Johannes Rahe


 

Ritkán hallanak ilyen hangversenyt a Református Templom öreg falai, de a sárospataki közönség is, mint ami 2009. július 25-én, szombaton este volt hallható. Az összevont kórust felváltva vezényelte Johannes Rahe és Sándor György. Közreműködtek vonósok, fúvósok, dobosok és egy kiváló billentyűs is.

Az iskolaváros után ennek a címnek is várományosai lehetnénk, hiszen nem sok város dicsekedhet ennyi zenei rendezvénnyel - ráadásul nem is akárkik jönnek hozzánk. A Nyári Kórusakadémia záró koncertjén, szombaton Johannes Rahe professzor, az Osnabrücki Dóm fő zeneigazgatója és Sándor Zoltán, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének igazgatója vezényeltek, de ugyanilyen kuriózumnak számított Kostyál Kálmán és Zobay Béla, akik rendszeres nyári vendégei Sárospataknak...  


 

További képek >>>        YouTube videóink>>>     
 

Törő Gábor
/2009.07.28./
 

 

Sárospatakon járt a junior női vízilabda válogatott

 

        
                    

A Zempléni Vízilabda Klub vendége volt a világbajnokságra készülő junior női vízilabda válogatott. A felkészülés utolsó szakaszában Merész András szövetségi kapitány ismét elhozta a lányokat Zemplénbe. Így jutottak el Sárospatakra, amikor Erdei János meghívására a Irgum-Burgum Nomád Rock Klubban bográcsoztak és táncoltak, majd másnap, amikor a Rákóczi-várat látogatták meg…
  
 


Merész András


 

A Zempléni Vízilabda Klub vendége volt a világbajnokságra készülő junior női vízilabda válogatott. A felkészülés utolsó szakaszában a Szövetségi kapitány egy kellemes hangulatú csapatépítő kirándulásra hozta el a lányokat Zemplénbe.
Merész András, az utánpótlás női szövetségi kapitány fontosnak tartja, hogy minden válogatott játékos átérezze a Rákóczi vár hangulatát, történelmünk kiemelkedő eseményeinek helyszínét, vagyis Zemplént. A programban szerepel vízi túra, történelmi kirándulás, valamint egy előadás a Bodrogközről. Lazításképpen az első estét a Sárospataki Lőtéren, az Irgum-Burgum Nomád Rock Klubban töltötték, ahol a Fat Rockers húzta a talpalávalót. A lányok a boogie és a rock and roll lépéseivel ismerkedtek, az edzők pedig a helyi borok zamatát ízlelhették meg.
Másnap Borsiba mentek, aztán úsztak, és eveztek. Szerepelt még a programban az újonnan átadott bob pálya kipróbálása és a Rákóczi-vár megtekintése is.

A lányok már többször is edzőtáboroztak Zemplénben. Megtetszett nekik a hely és külön kérték, hogy később is eljöhessenek majd ide. Ez siker Sárospataknak, Sátoraljaújhelynek, a Bodrogköznek és a ZVK-nak is.

Jövő héten már nemzeti érzülettel felvértezve vághatnak neki a junior világbajnokságnak, ami közvetlenül a felnőtt VB után zajlik Szibériában. Reméljük, a Zempléni Vízilabda Klub segítségére lehetett a válogatottnak a nemzeti identitás erősítésében, hogy így felvértezve kelhessenek versenyre a világ legjobb junior női vízilabdázóival.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.28./
 

 

Őrizzük meg Zempléni hegyek szépségét!

 

        
                       

2009. július 22.-én a délutáni órákban egy Makkoshotyka felől közlekedő gépkocsit vontak ellenőrzés alá a Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei. Az intézkedés során a gépkocsi csomagtartójában és hátsó ülésén 22 zsák erdei mohát találtak, amelynek eredetét a gépkocsiban tartózkodó két fiatal férfi igazolni nem tudta- nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy...
  
 


Ladics Tamás


 

A férfiak elszámoltatásuk során elmondták, hogy Nyírbogdányból érkeztek, és egy makkoshotykai ismerősüktől vásárolták a mohákat, zsákonként 800 Forintért. A további intézkedés Makkoshotykán a megjelölt címen házkutatással folytatódott, mely során a lakás padlásteréből még 10 zsák moha került elő.
Az ügyben szereplő személyek a Sárospataki Rendőrkapitányságra lettek előállítva, ahol folytatódott a további adatgyűjtés, és kihallgatásuk.

A mohát gyűjtő makkoshotykai személy tettét beismerte és elmondta, hogy az összesen 32 zsák mohát 1 hét alatt gyűjtötte össze, és erre semmilyen engedéllyel nem rendelkezik. Vele szemben kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt eljárást indítottunk. A nyomozás során azt is vizsgálni fogjuk, hogy az a terület, ahonnan a mohákat szedte természetvédelmi oltalom alatt áll e, mert ha igen, akkor természetkárosítás miatt is eljárást kezdeményezünk.
A mohát megvásároló férfiakkal szemben, orgazdaság elkövetése miatt indítottunk eljárást.

Az elsődleges vélemény alapján a 32 zsák lefoglalt moha értéke 160. 000 Ft, amit visszajuttatunk tulajdonosának a Sárospataki Északerdő
Zrt.-nek. A Zempléni hegyek szépségét csak úgy őrizhetjük meg, ha a természetet nem károsítjuk és vigyázunk rá. Ha jogsértést tapasztalunk, értesítsük a hatóságot.


 


Törő Gábor
/2009.07.28/
 

 

Nem állunk rosszul a szúnyogok elleni harcban

 

        
                       

Valószínűleg sokan emlékeznek még a tavalyi nyárra, amikor a szúnyogokkal folytatott harc nem mindig volt eredményes, így a rendezvényeink és a hétköznapok során is nagyon megkeserítették a patakiak és az idelátogatók életét. Az idei nyár úgy tűnik kedvezőbb, Aros János alpolgármester szavai alapján bízhatunk abban, hogy ez így is marad…
  
 


Aros János


 

Próbáltuk megfejteni, milyen okokra vezethető vissza a tavalyi szúnyoginvázió. A szakértők magyarázata alapján úgy tűnik, hogy az első irtást nem sikerült jól elkapnunk. A Bodrog visszahúzódása miatt ott maradt szúnyoglárvák kikeltek, és ezekkel már nem tudtuk felvenni a harcot.

Ebből tanulva az idén - azon túl, hogy 6 millió forintot különítettünk el a város költségvetésében a szúnyogirtásra - fokozott figyelemmel vártuk, hogy melyik lehet az az első, legkedvezőbb időpont, amikor a szúnyogok irtását meg tudjuk kezdeni.
Nem szeretném elkiabálni, de eddig úgy tűnik, hogy most sikerült eltalálnunk. Idén eddig három irtást végeztünk. Rögtön egy rendkívüli irtással kezdtünk, hiszen a honlapon látható tájékoztatóhoz képest úgy ítéltük meg, hogy egy korábbi időpontban kell az első irtást végeznünk.
Egy-egy irtás körülbelül egymillió forintjába kerül a városnak. Ez egyelőre még biológiai irtás, amelyre már csak az idén van lehetőségünk, utána az uniós előírások ezt nem teszik lehetővé, így jövőre nem tudjuk, hogy mennyire sikerül majd ezt a tevékenységet hatékonyan folytatnunk.
A hatmillió forintból körülbelül hármat költöttünk el eddig. Több pataki lakos is jelezte felénk, hogy esténként ismét észrevehető a szúnyogok jelenléte, ezért ha az időjárás engedi, akkor július 30-án, de ha ekkor szeles idő lesz, akkor július 31-én, pénteken fogjuk a szúnyogirtást elvégezni.
Természetesen a Zempléni Művészeti Napok előtt - amennyiben az időjárás engedi, és szükségesnek ítéljük meg – lesz még lehetőségünk egy újabb irtásra.

2008. nyarán, amikor a Magyar Televízió által meghirdetett Év Települése díjat Sárospatak város a sárospataki lakosok segítségével elnyerte, ennek egyik következményeként a Magyar Turizmus Zrt. 2,5 millió forinttal támogatta a kiemelt települések, így városunk szúnyogirtását is. Idén is megkaptuk ezt a támogatást, tehát a hatmillió forintból kettő és fél millió forintot a Magyar Turizmus Zrt. áll.
Amennyiben szükség lesz rá, a hatmillióhoz ezt a 2,5 millió forintot hozzá tesszük, ha pedig nem, akkor az irtásra fordított összeg, ezzel az összeggel csökken, tehát 2,5 millió forintot meg tudunk takarítani.
Természetesen nekünk az a célunk, hogy a pataki lakosok és a Patakra érkező vendégek, turisták, idelátogatók, minden külső zavaró körülménytől mentesen tudják élvezni a mindennapi életet és az itt szervezett programokat.
Ezért készülünk különös figyelemmel a nyár hátralévő részében a szúnyogok elleni küzdelemre.


 


Cziczer Katalin
/2009.07.27./
 

 

Történelmet írtak a pataki vízilabdások

 

        
                       

Két büntetőgóllal segítette a dobogóra a patakiak vízilabdacsapatát Hajdu Réka. Neves ellenfeleket kiütve hoztak hírnevet a zempléni vízilabda sportnak a Kecskeméten nem rég megrendezett Vodafone Sulipóló (Diákolimpia) országos döntőjén a pataki versenyzők
  
 


Hajdu Réka


 

A 7-8. osztályos korosztályban az OBI/B-s felnőtt csapattal rendelkező Kaposvár és az OBI-es felnőtt bajnokságban játszó Szolnok voltak a sárospataki II. Rákóczi Ferenc DSE ellenfelei. A szakmai közvéleményt is meglepte, hogy a Kaposvárt 6:4-re, a Szolnokot pedig 3:2-re győzték le. A legjobb hat között azonban kétgólos vereséget szenvedtek, de így megvédték a tavaly ebben a korosztályban szerzett negyedik helyezésüket. Néhány nap eltéréssel már Gyöngyösön vették birtokukba a medencét az idei Vízilabda Diákolimpia országos döntőjén a 7-8. osztályos lányok.

Hat csapat, köztük a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Diák Sport Egyesülete jutott be végső küzdelemben az összecsapók közé. Önmagában is elismerésre méltó, hogy a Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen csupán néhány éve gyökeret vert sportágban beverekedték magukat az országos döntőbe.

A pataki lányok nem elégedtek meg ennyivel. A legjobb négy között a korosztályából kiemelkedő Szentes is csak négy góllal győzött. A kisdöntőben a harmadik helyért játszottak. 3:0-ra is vezettek, de Cegléd kiegyenlített. Jöttek a büntetők. A sort Hajdu Réka kezdte, aki könyörtelenül bevágta a labdát a hálóba. A ceglédiek mindkét büntetője kimaradt. A rákóczis lányok igazi sporttörténelmi tettet vittek véghez: megszerezték a bronzérmet.
A Magyar Vízilabda Szövetség honlapján olvasható: „Legfiatalabb régiónk, a borsodiak képviseletében a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 7-8. osztályos leány csapata figyelemre méltó bronzérmet szerzett.” (a fotók illusztrációk)

Gratulálunk a pataki lányoknak!


 

Törő Gábor
/2009.07.27./
 

Erősödött az önadózás, javult a közterhek eloszlása


A 2008-2009 években társaságoknál lefolytatott, a nyereség minimum szerinti adózásra vonatkozó ellenőrzések tapasztalatai. Így lehetne röviden jellemezni a nyereségminimum bevezetésének hatását, melynek alkalmazása a társasági adó kiszámításánál növeli a költségvetés adóbevételét és egyben kiegyenlíti a közteherviselés egyenetlenségeit.

A 2007. július 1-től hatályba lépett szabályozás előírt egy olyan számítási metódust, mellyel meghatározható egy adott vállalkozás tevékenységétől, működésétől függő minimálisan várható adóalap. A tényleges és ezen számított minimum alapul vétele közül választhatnak egyes adózók. Ők többségében a második lehetőséget választották és ennek következtében vállalták a magasabb adóterhek megfizetését, mellyel együtt elkerülték azt az ellenőrzést, melyet az ún. kockázatos adózók körében végzett az adóhivatal.
Az elsődleges ellenőrzések során szerzett tapasztalatok alapján az esetek többségében jelen volt a felkészült, gyakorlott könyvelői háttér, azonban a szabályozás újszerűsége, valamint az évközi hatályba lépés rejtett magában kisebb „csapdákat”. A leggyakrabban előforduló hibák voltak: - téves kódválasztás - arányosítás miatti helytelen adóalap meghatározása - a nyereség minimum hibás kiszámítása, valamint - a csökkentő tételek téves értelmezése.
Együttműködve az adózókkal egyeztettük a nyilatkozatban szereplő adatokat, felhívtuk a figyelmet az abban szereplő hibákra és hiányosságokra. Ezeket az adózók önellenőrzés keretében javíthatták.

Előfordultak olyan esetek is, amikor súlyosabb hiányosságok kerültek a látókörünkbe, melyekkel kapcsolatban – jellemzően társasági adó, valamint általános forgalmi adó adónemekben – a szükséges ellenőrzéseket elvégeztük. Speciális esetekben – pl. az „elérhetetlen adózók” esetében- az adószám-felfüggesztését kezdeményeztük.
Többnyire a veszteséges vagy nullszaldós kis- és középvállalkozások nem vállalják a nagyobb adóterhet és választják a nyilatkozat kitöltését arról, hogy nem érték el a minimum nyereségadót. Ők tartós veszteséggel küzdő vállalkozások voltak, illetve olyanok is, melyeknek egyszeri, rendkívüli bevételkiesés, vagy költségnövekedés okozta a veszteségét.
A leírt tapasztalatok a 2007. évről készült bevallások ellenőrzéseit tükrözik. Jelenleg a 2008. évről benyújtott bevallások feldolgozását és a kockázatosnak minősített adózók kiértesítését végeztük el. Kevesebb hibára számítunk, hiszen a szabályozás most már az egész évet érinti és a könyvelők is nagyobb tapasztalattal segíthetik az adózókat, tekintve, hogy az adóhivatal idén nagy érdeklődésnek számot adó nyílt szakmai nap keretében tartott előadások alkalmával is felhívta a pénzügyi szakemberek figyelmét az elkerülhető hibákra, valamint ezen adózási gyakorlat lényegére.
/2009.07.27./
 

 

Sárospatak búcsúzik Domján József özvegyétől, Evelyn Domjántól

 

        
                       

Az elmúlt héten kaptuk a szomorú hírt, hogy meghalt Evelyn Domján, városunk díszpolgárának, Domján József művésznek a felesége. Sárospatak polgárai szeretettel emlékeznek Evelyn asszonyra, egyrészt azért, mert hosszú évtizedeken keresztül, haláláig hűséges társa volt Domján Józsefnek, másrészt ő maga is kiváló művész volt, aki számos könyvet írt, valamint illusztrált fametszeteivel és rajzaival...
  
 


Evelyn Domján


 

Emlékezetes találkozásunk volt 2007. március 25-e, amikor Evelyn asszony részt vett férje, a 100 éve született Domján József festő- és grafikusművész állandó, sárospataki kiállításának megnyitóján – emlékezik vissza Dr.Hörcsik Richárd polgármester…

Ezen az alkalmon itt voltak a művész házaspár Amerikában élő gyermekei is. Máig emlékezetesek maradnak a 85. születésnapját ekkor ünneplő Evelyn asszony azon szavai, amik kifejezték, hogy ez az esemény nemcsak a mester emlékét ápoló, általa annyira szeretett város Sárospatak, hanem a család számára is fontos ünnep volt:
"Ez egy csodálatos dolog, hogy itt vagyunk Sárospatakon, remekül süt a nap az esők után, és itt van a családom, a lányom, aki nagy segítség nekem, és az összes lányom és az összes unokám... Messzi Kaliforniából, különböző helyekről, Los Angeles-ből, Sandiegoból, a másik fiam pedig Wischonsinból, messziről...
Amerika nagy, és mi mindenhonnan összejöttünk - mint egy esküvőn - és nagyon gyönyörű a kiállítás, nagyon szépen van rendezve. A korai művek, amiket már rég nem láttam, azt hittem már nem léteznek és most találkozom velük. A későbbiek is - és aztán ilyen titkos dolgok, mint a Toldi, ami Amerikában készült, mi nyomatokat küldtünk, de hogy létezik, hogy itt van a fadúc? Ez egy regény, ez egy titok, nem tudom, hogy került ide, hiszen nem tudott repülni… Domján jött többször, látogatta Sárospatakot, hozott nyomatokat, de az volt az elmélete, hogy egy fadarab nem mehet ki a házból. Hát hogy jött ez ide?
Nagyon gyönyörű a kiállítás és nagyon sokoldalú, itt vannak a korai virágok, érdekes madarak, nagyon gyönyörű a fekete-fehér is, a színesek… Rendkívül boldog vagyok! Én nagyon szeretem Sárospatakot.”

Sárospatak városa két évvel ezelőtt, a 100 éve született Domján mester emlékének szentelt kiállítással emlékezett díszpolgárára, akinek 1979 óta állandó kiállítása volt Sárospatakon. Harminc évvel ezelőtt, ez városunk életében egy igen jelentős esemény volt, hiszen ezzel a kiállítással Patak kilépett a vidéki kisvárosok szellemi elszigetelődéséből, s mintegy új dimenziót kapott, mert belépett a művészeteket pártoló neves városok sorába: úgymint New York: a Metropolitan Múzeummal, London: a Victoria és Albert Múzeummal, Budapest: a Magyar Nemzeti Galériával, ahol Domján József művei szintén láthatók voltak. A sor végén, pedig Sárospatak következett, 1979 óta a Domján Házzal és ezzel az életmű kiállítással. Ezzel Sárospatak ismét visszakapcsolódott a nagyvilág művészeti vérkeringésébe, azt is mondhatnám, ezzel visszakapott valamit abból a fényből, ami évszázadokon át jellemző volt rá. S ezt Domján Józsefnek és feleségének, Evelyn asszonynak köszönhettük.

Ezért fájdalmas számunkra a búcsúzás, hogy a nagy művész után most felesége is itt hagyott bennünket. Emléküket hűen őrizzük Sárospatakon! (a fotók illusztrációk)


 

Cziczer Katalin
/2009.07.26./
 

 

A városfejlesztésről tanácskoztak a lokálpatrióták

 

        
                       

2006. májusában alakult meg a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete, amely a maga több mint 150 fős tagságával a település legnagyobb civilszervezetei közé tartozik. Az egyesület az elmúlt 2 évben számos témakörben nyilvánított véleményt, főként a város komplex stratégiai tervével kapcsolatban – nyilatkozta Saláta László, az egyesület elnöke…
  
 


Saláta László


 

A legutóbbi ülésén ennek a témakörnek egy konkrét részéről tárgyalt az elnökség és két műhelycsoport tagjai. Bizonyos területi növekmények is szóba kerültek, úgy mint elkészül majd a szálloda, elkészül a wellness komplexum, az úszómedence és parkolókra is szükség van. Ki kell majd építeni az infrastruktúrát, amely a mai városrendezési tervben nem oly módon fogalmazódik meg, mint ahhoz azt mi elképzeljük. Erre kapott megbízást egy tervező cég, amely elkészített egy előtanulmányt és ezt - talán elsőként - a mi egyesületünk veszi górcső alá, később pedig a lakosság számára is, az Interneten és egyéb fórumokon keresztül lehetőség lesz az áttekintésére, véleményezésére.

A város fejlesztéséhez igyekszünk mindig szakmailag megalapozott, és az itt élők széles rétegei számára elfogadható véleményeket megfogalmazni, hiszen 167-en vagyunk, amely létszám a lakosság teljes spektrumát lefedi.

Nyilvánvaló, hogy mindenkinek a véleményét nem tudjuk tolmácsolni, de egy közhangulatot, de egy közvéleményt mindenképpen. Nem beszélve arról, hogy ketten benne vagyunk a képviselőtestületben is, tehát módunk van érvényt is szerezni azoknak a véleményeknek vagy javaslatoknak, amelyeket megfogalmaznak a lokálpatrióták. Olyan szakembereink vannak, akik már láttak városépítést, és városfejlesztést is, valószínűleg tudnak majd olyan elfogadható ötleteket, tanácsokat adni, amelyeket be tudnak dolgozni a tervbe, és egy elfogadható, kivitelezhető terv kerülhet majd a képviselőtestület elé.

Tehát, fejlődést elősegítő javaslatokat, észrevételeket és véleményeket kíván megfogalmazni az egyesület tagsága a város vezetése és a döntéshozók felé.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.07.26./
 

 

Nyári elfoglaltságok a kicsiknek

 

        
                       

A Mese Óvoda és Bölcsőde intézménye ügyeletet tart azoknak a gyerekeknek a számára, akiknek szülei dolgoznak. A nyári ellátást általában 45-50 óvodáskorú és 8-10 bölcsődés korú gyermek veszi igénybe – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
  
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

A nyári kánikulában, a nagy hőségben igyekszünk olyan elfoglaltságokat szervezni a gyermekek számára, amivel enyhíteni tudjuk a nagy-nagy meleget. A reggeli órákban megyünk ki velük a szabadba, 10 -11 óra után pedig már nem engedjük őket a napra. A hűvösben, fák alatt, filagóriák alatt szervezzük számukra a tevékenységeket. E hét újdonsága volt - a közel 40 fokos hőség enyhítésére - a fürdés. Három kismedencében, kellemes hőmérsékletű vízben, árnyékos helyen fürdőzhettek. Ez nagy élményt jelentett számukra, hisz kedvükre pocsolhattak, csapkodhattak, ugrándozhattak a vízben.

A bölcsisek számára szintén hűvösben biztosítottunk elfoglaltságokat. A hűs homokozóban, naptól védett helyen játszhattak, használhatták az új és korábbi fajátékokat a Bölcsőde udvarán. A napokban a Bölcsőde egy hónapra - a takarítási, tisztasági munkák elvégzésének idejére - bezár és 2009. augusztus 24-től várja ismét a korábbi és új gyermekeket.

Az óvodai ügyelet folytatódik. Egy hétig még a székhelyintézményben, majd 2009. augusztus 4-től a Carolina Tagóvodában fogadjuk a gyerekeket.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.26./
 

 

Kirándulás a Tiszahátra

 

        
       

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör július 2-án egynapos kirándulást szervezett a Tiszahátra. A környék irodalmi emlékhelyeit, nevezetes templomait látogattuk meg – számol be az útról Halász Magdolna, a kör vezetője…
  
 


Halász Magdolna


 

Programunk első állomása Nagyar volt. A Tisza és a Túr találkozásánál felkerestük a több százéves tölgyfa maradványát. A források szerint itt született Petőfi Sándor: A Tisza c. közkedvelt alkotása. A remekmű néhány szakasza felidézésével is emlékeztünk irodalmunk kiváló személyiségére.

Ezután a híres szatmárcsekei temetőben nézhettük meg a csónak/emberformájú kopjafákat. Felkerestük a  reformkor jeles alakja, Kölcsey Ferenc sírhantját, ahol a nemzeti himnuszunk eléneklése után az emlékezés koszorúját helyeztük el. A családi kúria helyén épült Emlékházban sok értékes Kölcsey relikviát nézhettünk meg, majd Túristvándi következett.
A rendezett kisközség egyik nevezetessége  a 18 században épült, működőképes vízimalom. Megismerhettük az ipartörténeti érték múltját, közelebbről megnézhettük a szerkezetét, megfigyelhettük a működését. Móricz Zsigmond gyermekévei egyik színhelye volt a település. A nagy író visszaemlékezésében Túristvándi „boldog sziget, jellemformáló kohó” volt. A Vendégházban megkóstoltuk a híres kapros-tejfölös lángost, a szatmári szilvalekvárt, majd a sonkádi református templomot kerestük fel. Az Európa-Nostra díjas felújított istenháza kívül-belül lenyűgöző látványosság.

Ezután Márokpapi híres Árpád-kori templomát néztük meg. 1678-ban a beregi református zsinat szinhelye volt Késő délután érkeztünk meg Fehérgyarmatra. Ellátogattunk a 15. században épült gótikus református templomba, majd rövid sétát tettünk a Kossuth-parkban. Megcsodáltuk a Sárkányos-díszkutat, a különös Kossuth szobrot, a faragott Székely-kaput és az 1970-es árvíz emlékművét.
Kirándulásunk a 13. századi késő román stílusban épült csarodai református templom különleges freskói, értékei megcsodálásával zárult. Élményekben gazdagon értünk haza.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.07.25./
 

 

Még mindig van, aki idegen árusokat beenged a lakásba

 

        
                       

Már több esetben felhívtuk a lakosság figyelmét, hogy vigyázni kell a pénzváltókkal, árusokkal, idegen mesterekkel, a magukat ÉMÁSZ-osnak kiadó személyekkel, ennek ellenére még mindig előfordul, hogy nem elég óvatosak - elsősorban az idős emberek - és bűncselekmények áldozataivá válnak – kezdte egy újabb eset ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
  
 


Bacsó Tibor


 

2009. július 10-én 13 órakor egy makkoshotykai lakos bejelentést tett a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy tőle idegen személyek pénzt csaltak ki. Az idős hölgy elmondása szerint az elkövetők egy UAZ gépkocsival árultak fát, amikor felajánlották neki, hogy 10 ezer Ft-ért megvásárolhatja az egész rakományt.
Behívta őket a házba - itt követte el az első hibát - és mondta az árusoknak, hogy őt érdekli a fa. Itt jött be a csel a dologba, mert az egyik férfi ekkor azt mondta, hogy mégsem adják el neki a fát, de egy pohár vizet kért, ezzel elvonva a sértett figyelmét. Amíg a hölgy a pohár vizet odaadta a férfinak, a másik férfi kicserélte a 10.000 Ft-ost egy 1000 Ft-osra.
A hölgy jóhiszeműen kikísérte a férfiakat, akik a tehergépkocsival elmentek. Az üzlet így a favásárlással nem jött létre, de amikor visszament a házba, akkor vette észre, hogy a 10 ezer Ft-os helyett csak egy 1000 Ft-os van az asztalon.
Ekkor értesítette a rendőrséget, viszont ez a hölgy nem figyelte meg az elkövetőket, konkrét személyleírást nem tudott adni, nem figyelte meg azt sem pontosan, hogy milyen gépkocsival voltak, nem írta fel a rendszámot sem, így a rendőrség ismeretlen tettesek ellen indított eljárást.

Továbbra is felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy óvatosan fogadják az utcai árusokat, őket a lakásukba ne engedjék be, és nagyon figyeljenek oda a pénzváltási trükkökre, cselekre!

A szerkesztők kérése:
Kedves Internetezők! Az idős emberek általában nem internezetnek és valószínűleg sokan fórumokra sem járnak, ahol a képviselő, vagy a rendőrség képviselője már sok településen ill. városrészen felhívta a figyelmet a csalók elleni védekezésre.
Ezért kérjük, az internetezők segítsenek abban, hogy ez a tájékoztatás minden idős emberhez eljusson. Gondolják át, hogy kinek szólhatnának – szomszédnak, ismerősnek, nagyszülőnek – és amikor alkalom lesz rá, ne feledjék el elmondani, hogy legyenek nagyon óvatosak az idegenekkel, a portára semmilyen indokkal ne engedjék be őket, és semmilyen pénzváltási trükknek ne dőljenek be. Ellenben jól figyeljék meg őket és a gépkocsijukat is!


 

Törő Gábor
/2009.07.25./
 

 

Vakáció a Betyár Lovastanyán

 

        
                       

Már több éve változatlanul megrendezzük lovas táborunkat a Betyár Lovastanyán, ahol a fő programunk a lovaglás, de emellett még nagyon sok programot kínálunk a gyerekeknek – számol be a tábor életéről Lívják Emília pedagógus, a tábor vezetője…
  
 


Lívják Emília


 

Az egyik a falmászás, a másik kedvenc tevékenység, pedig az íjászat. Ezen kívül van egy kis aranyos, rövid akadálypályánk, amit nagyon szeretnek a gyerekek és egyéb sporttevékenységek közül is választhatnak, ilyen a pingpong, a röplabda, a lengőteke, a tollaslabda, tehát bármi sporttevékenység, amit ki tudunk nekik találni.
Kézműves foglalkozásokkal töltjük a még szabadidőnket délelőtt és délután, ugyanis ezek a programok párhuzamosan jelen vannak a táborban.
Az idén is nagy volt az érdeklődés, szerencsére nagyon sok gyerek szeretne megtanulni lovagolni, így reméljük, hogy mi is hozzájárulhatunk a magyar lovaskultúra fellendüléshez.

Nagyon ügyesek a gyerekeink, ezen a héten már sok haladó is van köztük, ők már az ügetést és a vágtát gyakorolják.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.24./
 

Átadták a végardói temető új kerítését

        
                       

A végardói görög katolikus templomból a vecsernyét követően a településrész temetőjéhez vonultak át a hívek, hogy részesei legyenek az új kerítés átadásának. Az eseményen részt vett és az új kerítést megáldotta Kocsis Fülöp, hajdúdorogi görög katolikus püspök
 


Kocsis Fülöp


 

Kerítés egyik oldalán vannak az élők, a másik oldalon az örökéletbe távozottak. Ez a szép kerítés azt jelzi, hogy szoros és szép kapcsolat van itt a földön élők, és az elhunyt szerettek között. Az a nép, amely meg tudja tisztelni az őseit, az elhunytjait, abban erő van, az hisz a jövőben. Mert tudja, hogy az ő élete is nem a sírral zárul le, nem az elföldeléssel fejeződik be, hanem tovább él. Ezt jelenti az örökéletbe vetett remény.
Dr. Hörcsik Richárd polgármester ezt követően beszélt a beruházásról. Ennek kapcsán kiemelte, hogy kivitelező a Kommunális Szervezet munkatársai maradandót alkottak.

Sárospatak Város Önkormányzata számára nemcsak a belváros fejlesztése, hanem a városrészek építése, szépítése rendkívül fontos. Végardó az elmúlt időszakban sok ajándékot kapott. Az egyik ilyen ajándék a végardói fürdőnek, a nyári fürdőnek a megújítása, ami közel 500 millió Ft-os beruházás volt. Most egy jóval szerényebb, de azért a település, a résztelepülés életében mégis fontos szerepet játszó temetőkerítés felújítása legalább ilyen fontos, hiszen a végardói polgároknak a régi álma valósult meg.

Sárospatak Város Önkormányzata 2008. évi decentralizált helyi önkormányzati fejlesztési program pályázatán 7 beruházásra nyert támogatást, amelynek összértéke több mint 55 millió Ft volt. Ennek egyik része a temetőkerítés felújítása. A 8 és fél millió Ft-os beruházásra 7,7 millió Ft nyert el a város, ennek a keretében építhették újjá azt.
Nagyon-nagyon szép ez a kerítés, tényleg csak azt tudom mondani, hogy ez méltó ahhoz, hogy az elhunytjainkat kerítéssel védjük, az ő nyugalmukat. Szebbet-jobbat el se lehetne képzelni, ahhoz, hogy számukra a tiszteletet megadjuk.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.07.24./
 

 

Készül a vízgyűjtő gazdálkodási terv

 

        
                       

Mikor a csapvizet megisszuk, vagy főzésre használjuk, nem is gondolunk arra, hogy annak tisztaságára nem csak gondosan vigyáznak a szakemberek, de felméréseket, terveket, programokat is készítenek, hogy a víz a jövőben is ilyen tiszta maradjon. 2009. július 10-én egy fórumra nyerhettünk bepillantást, amit a Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartottak, és amiről Rácz Miklóstól, az ÉKÖVIZIG igazgatójától kaptunk tájékoztatást…
  
 


Rácz Miklós


 

Az EU-s tagságunk olyan kötelezettséggel is jár, hogy az egész országot lefedő vízgyűjtő gazdálkodási tervet kell készíteni. A vízgyűjtő gazdálkodási terv készítése olyan stádiumba jutott most, melyben a területeken fórumokat kell szervezni, ismertetve tervezés jelenlegi stádiumát.

Itt lehetősége van a résztvevőknek, a meghívottaknak, hogy ezzel kapcsolatban véleményt, észrevételeket, kifogásokat mondjanak, és ezeket - amennyiben olyannak ítéltetik meg – a további tervezés során figyelembe kell venni.
A vízgyűjtő gazdálkodási tervezés arról szól, hogy a térségekben egy alapállapot felmérést kell végezni, hogy milyen a környezeti állapotunk pillanatnyilag. Utána meg kell határozni a környezetvédelmi célokat, ezekhez egy programot kell készíteni, tehát a célok eléréséhez megfelelő programot és az odavezető utat kell meghatározni, és erről szól maga az egész tervezés.
A szűkebb értelemben Zemplén területén 6 ilyen tervezési alegység van, az egész országot illetően pedig 42.
Minden ilyen fórumon a szervező ismerteti a térségre vonatkozó tervezési feladatokat. A környezetvédelmi célok között legfontosabb az, hogy a térséget érintő környezeti veszélyeket, veszélyforrásokat feltárjuk és ezeknek a megoldására legyen valamilyen mód.
Mik ezek a veszélyek? Az egyik leglényegesebb felmérés a felszíni és a felszín alatti vizek védelme érdekében történik, pl. a szennyvízcsatorna hálózottságnak a feltárása, hogy hol, milyen mértékben van még szennyvízbejutás a felszíni és felszín alatti vizekbe.

A másik a szabályozott hulladékgyűjtés, az ipari és mezőgazdasági üzemeknek a szennyvízkibocsátása, szennyezés kibocsátása és ezek ellen való védelemnek a meghatározása. Ebben a fázisban 2015-ig cél az, hogy ennek megfelelő jó ökológiai állapotot kell elérni, utána pedig ezt meg is kell tartani.
Természetesen ez nem jelenti, hogy minden egyszerre el is fog készülni, ami előre meghatározásra kerül, mert a gazdaságot is figyelembe kell venni, tehát a legfontosabbaknak 2015-ig el kell készülni, a továbbiakat rangsorolva pedig 2027-ig van meghatározva a további ütem.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.23./
 

 

Nyáron sem pihennek a Bodrog Néptáncegyüttes táncosai

 

        
                       

Az 55 éves évforduló után sem pihennek a miniszteri elismerést kapott együttes táncosai. A folyamatos próbák mellett június 28-án Borsiban, július 11-12-én a szlovákiai Gombaszögi Fesztiválon, majd ez elmúlt hétvégén Zalkodon az I. Bodrogzugi Fesztiválon léptek fel - nyilatkozta Darmos István, az együttes vezetője...
  
 


Darmos István


 

A következő időszakban Szabolcs-SZatmár- Bereg Megye több települése is várja a Bodrogosokat: Ajakon lakodalmas fesztiválon, Beregdarócon a Kenderes Napokon, és Fehérgyarmaton is fellépnek augusztusban.

A nyár a rendezvények, fesztiválok falunapok időszaka. Az együttes számára is ez az egyik olyan időszak amikor fellépés fellépést követ. Persze az előadások mellett felkészítő tábort, és koreográfusi próbákat is tervezünk a következő időszakra. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a repertoár folyamatosan új számokkal gazdagodjon, így az elmúlt időszak Hegyközi lakodalmas műsora, és a Mikor én még legény voltam című műsor után új koreográfiák tanulása van folyamatban.

2010-ben új műsorral szeretnénk a közönség elé lépni. Mindemellett a nyári időszakban is folytatódik a hegyközi települések tánckultúrájának, néprajzi értékeinek kutatása.

Szombaton rendezték meg Zalkodon az I. Bodrogzugi Fesztivált sok színes programmal, amelyet a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, Ficsor Ádám és Zalkod polgármestere Szendi István nyitottak meg.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.07.23./
 

 

Követési távolság!

 

        
                       

Az utóbbi balesetek az elsőbbségadás elmulasztásából, figyelmetlen előzésből és gyorshajtásból adódtak, de úgy látszik a követési távolság betartása örök szabály, amiről soha sem szabad megfeledkezni. Ezt bizonyítja a 37-es főúton történt baleset is, ami július 22-én történt. A balesetről ezúttal is Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló nyilatkozott…
  
 Ladics Tamás


 

Egy szlovák állampolgár az általa vezetett Mazda típusú személygépkocsival úgy közlekedett Miskolc irányából Sárospatak irányába, hogy a Bodrogolaszi bekötő után kb. 100 m-re nem tartott kellő követési távolságot az előtte, a vele azonos irányba közlekedő és forgalmi ok miatt lassító Suzuki Ignis mögött, aminek következtében erős vészfékezése ellenére sem tudta elkerülni az ütközést és nagy erővel a Suzuki hátuljába csapódott.
A baleset következtében szerencsére személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett. A helyszínelése idején fél sávon el volt terelve a forgalom, a Miskolc irányából közlekedők lettek elterelve az alsó útra. A másik forgalmi sáv közlekedése a helyszínelést nem zavarta.

Szeretnénk továbbra is felhívni a gépkocsivezetők figyelmét, ebben az időszakban mezőgazdasági gépek közlekedhetnek a főúton, ami lassíthatja és hátráltathatja a közlekedést. Kérjük a gépkocsivezetők türelmét, ugyanis ezek a mezőgazdasági járművek más útvonalon nem tudják megközelíteni sem a szántóföldeket, sem a szőlőket.
Általában permetezőgépek és kistraktorok közlekedése okozhat ilyen baleseteket, ezekre figyeljenek fokozottabban. Óvatosabban és mérsékeltebb sebességgel haladjanak, hiszen ez a baleset is ebből adódott, egy mezőgazdasági gép miatt lassított az egyik gépkocsi vezetője, másik pedig már nem tudott mögötte megállni.
Ha a forgalmi jelzőtáblákat megnézzük, most, aratás idejére le van takarva a mezőgazdasági gépek közlekedési tilalma, tehát engedély van rá, hogy haladhatnak a 37-es számú főútvonalon, ami a gépjárművezetőktől fokozott figyelmet és óvatosságot követel meg.


 

Cziczer Katalin
/2009.07.23./
 

 

Szenzációs hangversennyel zárul szombaton a Nyári Kórusakadémia

 

        
                       

Ez már 6. Nyári Kórusakadémia, ami egy kicsit jellegében más mint az előzőek, nincs vezénylési kurzus, viszont egy komplett német kórus jött el, ami középiskolásokból és egyetemistákból áll. Remek zenei vezetőjük van, Johannes Rahe személyében, aki egy észak-német város zenei vezetője – kaptuk a tájékoztatást Bálint Béla igazgató úrtól, a Kórusakadémia szervezőjétől…
  
 Bálint Béla


 

Rahe úr már többször járt Magyarországon, ugyanis Sándor Zoltán, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének igazgatója régebbről tartja vele a kapcsolatot, így többször szerepelt már Magyarországon kórusával. Nagyon magas színvonalon képviseli a szakmát, ami már az első próbákon hallható, látható, amik nagyon jó hangulatúak.

Ilyen nehéz műsor még nem szerepelt Kórusakadémia programján, amit egyébként pénteken Szerencsen, szombaton pedig itt Sárospatakon, a Református Kollégium Imatermében lesz hallható a zenekedvelő közönség számára.
Ez a hangverseny nagyban emeli a Kórusakadémiák színvonalát, ahol miskolci kórussal együtt – pataki kórustagokkal kiegészülve - énekelnek majd, a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Szimfonikus Zenekarának kíséretében, és ahol mindketten, Johannes Rahe és Sándor Zoltán is vezényelnek majd.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk
szombaton 19.30-tól a Református Kollégium Imatermében!


 

Törő Gábor
/2009.07.22./
 

 

Működik a Tourist Police

 

        
                       

A nyári szezon beköszöntével Sárospatakon területén megemelkedett a turistaforgalom. A turisták segítésére a sárospataki önkormányzat Tourist Police szolgálatot szervezett, amelyben 10 fő, idegen nyelvet beszélő középiskolás diák vesz részt – tudtuk meg Bacsó Tibor rendőr őrnagytól…
  
 


 

A diákok közül néhányan több idegen nyelvet is beszélnek, többnyire az angol, a német, a francia és az olasz nyelveket ismerik a diákok. Sárospatak idegenforgalmilag frekventált területein látnak el szolgálatot, lehetőség szerint rendőrrel.

A szolgálatuk arról szól, hogyha őket megkeresik olyan külföldi személyek, akik turistaként érkeztek Sárospatakra, őket eligazítják, számukra útmutatást adnak, mind szálláshelyekkel, mind turisztikai látványosságokkal kapcsolatosan, valamint ha őket valamilyen sérelem éri, amely a rendőrség hatáskörébe tartozik, akkor a rendőrökkel közösen könnyebben meg tudják oldani a problémát.

Fő munkaterületük Rákóczi-vár és a Várkert környéke, a Bodrog-part, ill. a Lábas-ház környéke, a Református Kollégium a Nagykönyvtárral, az Iskolakert, valamint a Fürdő területe. A szolgálatukat ezekre a területekre igyekszünk tervezni. Ha nem tudunk rendőrt biztosítani melléjük, akkor önállóan látják el ezt a szolgálatot.


 

Cziczer Katalin
/2009.07.22./
 

 

Napirenden a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola fejlesztési projekt

 

        
                       

Miután a fürdő átadása megtörtént, a városfejlesztés folytatódhat az Egészségház és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola fejlesztésével. Az utóbbi állásáról Erdős Tamás tanácsnok a képviselő-testület előtt a legutóbbi rendkívüli testületi ülésen az alábbiak szerint számolt be…
  
 Erdős Tamás


 

Június 9-én kaptak értesítést arról, hogy a pályázat a második fordulóban megfelelt, a következő fázis a szerződéskötés. Emlékeztette a képviselő-testületet arra, hogy megállapodásuk értelmében addig nem kezdik meg a beruházást, amíg a második fordulós támogatási értesítőt nem kapják meg.
További problémaként vetődött fel, hogy a tervezés közbeszerzéséhez – engedélyes tervvel rendelkeznek már januártól – szükség van kiviteli tervekre, illetve a tenderdokumentációt is össze kell állítani. Miután az engedélyes terv elkészítése nem érte el a közbeszerzési értékhatárt, viszont a kiviteli terv és a tenderdokumentáció összeállításának a költsége meghaladja a közbeszerzési értékhatárt, közbeszerzési eljárást kellett kiírni a tervezésre – a kiviteli tervezésre. Ez megtörtént.
Az ígéret szerint augusztus első hetében a tenderdokumentáció rendelkezésre fog állni, így augusztus első hetében tudják kiírni a kivitelezői közbeszerzési eljárást, mely 2-4 hónapot vesz igénybe. Optimális esetben november, december hónapban kezdődhet a kiválasztott kivitelezővel a beruházás.
 


 
A szerződéskötés és a projektkezdés szempontjából egy másik szempont is vezérel, mely szerint a beruházás szempontjából a 2009-es nyári szezon már nem játszik szerepet, mivel legalább 2 nyári szünidőre van szükség a beruházás biztonságos lebonyolításához.
Célszerű, ha a 2011-es nyári szünetben minél hosszabb időtartam áll rendelkezésre a záró munkálatokra – udvari munkák, sportudvar, játszóudvar, tankert -, ezért az az érdekük, hogy a beruházást az idei nyár minél későbbi időpontjában kezdjék meg.
Normál ütemben - külön engedély nélkül - a projektkezdés szempontjából 2009. augusztus 9-e a legkésőbbi határidő. Ez az időpont tolódhat, ha bármilyen probléma közbejön, pl. a közbeszerzés. Az augusztus 9-hez képest van még 45 napos engedélyhez kötött halasztási lehetőség. Most úgy látszik, hogy augusztus 9-én kezdődhet el a 24 hónapos projekt. A kivitelezés – a kiválasztott kivitelezővel – december hónapban reális és a projekt 2011. augusztus 8-án fejeződhet be.

Az LHH-s program keretében mind a Rákóczi Iskola második üteme, mind pedig a volt Esze Tamás Általános Iskola átalakítása zöld utat kapott. Ha a pályázatot megfelelő formai minőségben és tartalommal nyújtják be, verseny nélkül nyerhetik meg mindkét beruházást. A Rákóczi Iskola második ütemére 170 millió Ft-ot irányzott elő a programkeretből a döntéshozó, a volt Esze Tamás Általános Iskola átalakítására pedig 300 millió Ft-ot. Nagyon optimális lenne, ha a két dolog „egymásra csúszna” a Rákóczi Iskola két ütemét tekintve, mivel vannak olyan területek, ahol mindkét ütemben kell munkát végezni.
Optimális esetben össze fog érni a két projekt, hamarabb indul az első ütem és a második ütem be fogja érni és a zárást kb. ugyanakkor lehet majd elvégezni. A volt Esze Tamás Általános Iskola beruházására akkor kerülne sor, amikor a Rákóczi Iskola beruházása használható állapotba került.
A tervezők becslése szerint 2010. szeptember 1-re olyan állapotba hozható a Rákóczi iskolai beruházás, hogy a gyerekek egy intézményen, egy iskolán belül kezdhetik meg a 2010-11-es tanévet. 2011. tavaszára, illetőleg nyarára az iskola külső munkálatai maradnak, a belső kialakítását el lehet végezni 2010. szeptember 1-ig. A volt Esze Tamás Általános Iskola LHH-s projektjét 2010. őszén el lehet indítani. Ennek feltétele a két pályázat benyújtása, azt el kell, hogy bírálják, meg kell felelni, szerződést kell kötni és ezután indulhatnak el a munkálatok.

Cziczer Katalin
/2009.07.22./
 

A gyorshajtás vizes úton még veszélyesebb

        
                       

2009. július 19-én 19 órakor a 37-es számú főúton Sárospatak - végarói leágazás után személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy....
 


Bacsó Tibor


 

Egy Volkswagen Póló előzött a 37-esen Sárospatak felől Újhely felé haladva a végarói leágazás után egy személygépkocsit, de a vizes úton megcsúszott és a jobboldali árokban kötött ki a fejetetejére állva.

Közvetlenül egy fa mellett pörgött el, nagy szerencse, hogy nem a fának csapódott. A kocsiban csak a vezető ült, a mentők elszállították, aki könnyű sérülést szenvedet.
A baleset körülményeit szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a rendőrség.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.07.21./
 

 

„TÜZES HÍREK”

 

        
                       

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2009. június 21. és július 20. közötti időszakban 13 tűzeset, 21 műszaki mentés történ és 1 esetben kaptunk téves jelzést - nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó hadnagy...
  
 Barna Norbert


 

A műszaki mentések során 9 esetben lakóházat, a közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottak el egységeink, 3 esetben árokba becsúszott gépjárművet vontattak ki, 5 esetben pincében, kazánházban felgyülemlett víz eltávolításához vonultak tűzoltóink és 1-1 esetben a vihar által megrongált tetőszerkezetet javították ki, garázskaput emeltek le, holttest kiemelését hajtottak végre és közúti balesetnél működtek közre egységeink.
-2009. július 4-én a reggeli órákban a viharos erejű szél következtében Bodroghalomban egy lakóház felé 2 db 15 méter magasságú fenyőfa megdőlt, veszélyeztette az ott lakó emberek testi épségét. Kiérkező egységeink mentőkötél és motoros láncfűrész segítségével a balesetveszélyt elhárították. Szerencsére személyi sérülés nem történt.
-2009. július 5-én kora délután a Sárospataki Rendőrkapitányság kérésére az egységeink a Bodrog folyóból egy holttestet emeltek ki.
-2009. július 11-én az esti órákban a vilyvitányi elágazásban frontálisan ütközött egy Opel és egy Lada típusú személygépkocsi. Kiérkező tűzoltóink áramtalanították az autókat, az üzemanyagfolyást megszüntették és a forgalmi akadályt elhárították. Egy sérült személyt a mentők elszállították.


 

A tűzesetek közül 8 esetben szárazfű tűzhöz vonultak egységeink, 2 esetben gázcsonk gyulladt meg, és 1-1 alkalommal lakóház tetőszerkezete, villanyóraszekrénye égett és egy esetben gépjármű égett teljes terjedelmében.
-2009. július 16-án a hajnali órákban Tiszakarád térségében egy Audi 100 típusú személygépkocsi égett teljes terjedelmében. A tüzet valószínűleg motorhiba okozta. Kiérkező egységeink a tüzet 2 db „D” sugárral eloltották és a forgalmi akadályt megszüntették. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

Felhívás:
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján (www.baz.katasztrofavedelem.hu) folyamatosan tájékozódhatnak a várható időjárás alakulásáról. Az oldalon 3 óránként frissítik az információkat, így figyelemmel kísérhetik az meteorológiai veszélyjelzéseket, és a figyelmeztető előrejelzéseket.

Verseny:
-2009. július 17-én került megrendezésre XI. Országos Tűzoltó Horgászverseny Harsányban. A versenyen negyvennégy csapat hivatásos tűzoltói mérték össze tudásukat 3 szektorra osztva. Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltóságát képviselők eredményei következőképpen alakultak: Váradi Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester szektorában 4. helyezést érte el, Kulcsár Gábor tűzoltó főtörzsőrmester 14. helyezést, Balogh László tűzoltó őrmester holtversenyben 18. helyezést szerezte meg. Összetettben a csapat az előkelő XII. helyezést érdemelte ki.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.

Barna Norbert tű. hadnagy és Tóth János tű. hadnagy
/2009.07.21./
 

 

Érkeznek az APEH folyószámla kivonatok

 


Az adóhatóság megkezdte a folyószámla kivonatok és pótlékértesítők kiküldését, melyet az elektronikus adózók kivételével, minden adózó legkésőbb október 31-ig
megkap.

Folyószámla kivonatot az az adózó kap, aki:

-2008. évben késedelmesen fizette meg kötelezettségét, így késedelmi pótlékkal érintett
- késedelmi pótlékkal nem érintett, de a folyószámláján 2009. június 17-i állapot szerint van
–legalább egy adónemen – 1000 forintot meghaladó értékű tartozásos vagy túlfizetés egyenleg
-nem érintett késedelmi pótlékkal, és a folyószámlán 2009. június 17-én minden adónem rendezett, vagy csak értékhatár alatti, de van 2008. évben elévülés címen könyvelt tétel. 

Elektronikus adózónak minősül az az adózó, aki 2009. június 17-ig törvényi alapon, vagy önkéntesen küldött be elektronikus úton bármilyen bevallást, vagy adatlapot.
Részükre a pótléklevezetés megtekintése az internetes folyószámla lekérdezési felületen lesz biztosított.

A folyószámla kivonat tartalma egységesen a 2008. január 1. és 2009. június 17. közötti időszak adatait mutatja. A hátralékot tartalmazó folyószámla esetében mielőbb kérjük a hátralék rendezését. A pótlékelőírásokat a folyószámlán 2009. november 16-i esedékességi dátummal jelenítjük meg, mely határnapra javasoljuk a pótlék megfizetését. A küldeményekhez tájékoztató levelet is csatoltunk, amely a kivonaton szereplő tételek értelmezésében és az esetleges tartozás rendezésének módjában nyújt segítséget. 

Az adózók ügyintézésének megkönnyítése, a befizetések teljesítése érdekében a postázott értesítések mellé a bankszámlanyitásra nem kötelezett adózóknak csekket csatolunk, minden olyan adónemben, amely 2009. június 17-én tartozást mutat. Az Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság központi ügyfélszolgálatain (Miskolc, Eger, Salgótarján) a bankkártyás fizetés lehetősége is biztosított. 

Ha az értesítőn szereplő adatokkal kapcsolatban az adózó észrevételt kíván tenni, azt az értesítő első oldalán olvasható „Ügyfélfogadás” blokkban szereplő címen és időpontokban teheti meg.  A folyószámla-kivonattal kapcsolatos észrevételek illetékmentesen, írásban a küldeményhez csatolt formanyomtatvány kitöltésével is benyújthatók a folyószámlát vezető regionális igazgatóságnak címezve.
 
 

sajtob.emo@apeh.gov.hu
/2009.07.21./
 

 

Egy baleset szemtanúit keresi a rendőrség

 

        
                       

2009.július 19-én, vasárnap 18:40-kor történt egy anyagi kárral járó közlekedési baleset a 37-es számú főút 51 km 450 m-es szelvényében, ami az olaszliszkai leágazó közelében van. A közlekedési balesetet ismeretlen személy okozta, aki a helyszínt segítségnyújtás nélkül elhagyta. Az arra közlekedő esetleges szemtanúk segítségét Bacsó Tibor rendőr őrnagy kéri
  
 Bacsó Tibor


 

Az ismeretlen személy gépkocsijával Miskolc felől Sátoraljaújhely irányába közlekedett, de a jobbra tartási kötelezettségének nem tett eleget, és áthaladt a menetirány szerinti baloldali forgalmi sávba. A vele szemben szabályosan közlekedő gépkocsivezető azért, hogy a balesetet elkerülje, jobbra lehúzódott. Viszont amikor a jobboldali kerekekkel lehaladt a laza szerkezetű útpadkára, a gépkocsijával megcsúszott, s a főúton keresztül átsodródott az úttest menetirány szerinti bal oldalára, ott az árokba sodródott és egy fának ütközött.

Szerencsés kimenetelű volt ez a baleset, hiszen csak anyagi kár keletkezett, a gépkocsivezető nem sérült meg. Az ismeretlen gépkocsivezető felderítésére a Sárospatak Rendőrkapitányság intézkedett, keressük az ismeretlen autóst!
Ezúton kérnénk a lakosság segítségét, aki látta ezt a közlekedési balesetet, vagy érdemleges információval rendelkezik a gépkocsi vezetőjével kapcsolatosan, jelentkezzen a Sárospataki Rendőrkapitányságon a 47/513-030-as telefonszámon vagy a 107-es.

Annyit lehet tudni, hogy egy kisméretű személygépkocsi volt, Suzuki vagy Volkswagen Póló méretű, és sötét színű. A gépkocsival a baleset során nem ütköztek, így azon sérülés ebből adódóan nem keletkezett.


 

Cziczer Katalin
/2009.07.20./
 

 

Búcsú Balogh Ernőtől

 

        
                       

2009. július 18-án örök nyugalomra helyezték Balogh Ernőt, Sárospatak közismert és közkedvelt cigányprímását, aki egy évig tartó betegség után 79 éves korában hunyt el. Amíg egészsége engedte, végig dolgozott…
  
 Balogh Ernő


 

Mosolygó Tamás görög katolikus lelkész búcsúbeszédében az visszatekintett az életére:
”Balogh Ernő testvérünk édesapja híres muzsikus, nagyon jó zenész volt. Sajnos nagyon fiatalon elveszítette őt. Rá egy évre édesanyja is elhunyt. Hat árva, négy lány és két fiú maradt utánuk. Ő egyedül tanult muzsikálni.
Hogy árván maradtak magukat kellett ellátni. Amikor a hidat felrobbantották, 14 évesen ment a Bodrogra vízért, aknára lépett és súlyosan megsérült, amelyből Isten segítségével felépült. Fiatalon megnősült. Nagyon szépen élt. Senkinek nem vétett, soha nem káromkodott, nem bosszankodott. Mindenki kedvét kereste. 10 gyermek édesapja lett. Tisztességes életet élt.
Sok lagziban muzsikált, az emberek szerették és tisztelték. A mai fiatalok, diákok is tegezték, oly közvetlen, szeretetteljes tudott lenni. Egy évvel ezelőtt lett ágyban fekvő beteg, nehéz betegség után adta vissza lelkét teremtőjének.”

Temetésén Dr.Hörcsik Richárd polgármester is rész vett és elhelyezte a muzsikus sírján az emlékezés virágait. Elmondta, hogy nagy tisztelője volt Ernő bácsinak, aki az elmúlt évtizedekben nagyon sok pataki családnak szerzett örömet családi ünnepeiken muzsikálva, kellemes emlékeket hagyott Sárospatak vendégeiben is, akik éttermekben hallhatták virtuóz játékát, de nagyon fogják hiányolni a pataki öregdiákok is, akik a hegedűje hangja mellett siratták elszállt ifjúságukat…


 
Törő Gábor
/2009.07.20./
 

 

Minket választottak!

        
                   

A STRASBOURGI Trecanum Ensemble közép-európai körútja során megáll Sárospatakon is, hogy a középkori egyházzenét kedvelőket gyönyörködtesse. A Kórus Kárpátaljáról utazik Szegedre és interneten találtak meg bennünket. Megtetszet nekik a Bazilika és a város, s felajánlották az esti fellépést. A sárospataki Római Katolikus Egyházközség és a Szent Erzsébet Ház vendégeiként tartózkodnak Sárospatakon - küldte az előzetes meghívóját dr. Szabó Irén...

Meghívó
Szeretettel meghívjuk Önt és barátait a Trecanum Ensemble (Strasbourg, Franciaország)
„ A Szentlélek fénye” című koncertjére,

2009. július 23-án, csütörtökön 19 órára a Sárospataki Bazilikába.
Szólisták:Véronique Graff, Anne Waldvogel, Jean Gremmel, Bernard Riwer, Dominique Gaté

A koncert programjának fo˝ elemét a „Fény” képezi: A Szent lélek fénye, mely megtölti a szíveket, és Mária, aki a „fény hordozója”.
A koncert során, XII. századtól XV. századik terjedo˝ középkori polyfóniák és gregorián énekek váltakoznak. A szövegek, francia, angol, spanyol, olasz, német és közép-európai névtelen szerzo˝k mu˝veibo˝l származnak. A belépés ingyenes.

Ensemble TRECANUM - A Trecanum név a görög eredetu˝ Trisagion latin változata, mely az Szent Háromság tiszteletére megírt dalokat jelenti.
Az „Ensemble Trecanum” kórust 1996-ban Etienne Stoffel hozta létre, aki a Párizsi Felso˝fokú Nemzeti Konzervatórium elso˝ díjasa. Jelenleg a strasbourg-i konzervatórium tanára, a gregorián énekek szakembere. Munkája során olyan neves specialistákkal dolgozott együtt ezen területen belül, mint például a Solesme-i apátság szerzetesei. A kórus, zenészek és énekesek találkozásának gyümölcseként jött létre, akik a liturgikus énekek és a középkori zenék mu˝velo˝i.
„Ensemble Trecanum” gyakran fellépett már Alsace-ban, és rendszeresen tesz eleget európai felkéréseknek. Magyarországon 2007-ben koncertezett utoljára. Munkájuk eredményeként két CD-t is felvettek: „Ave Maria” és „Emmanuel”. http://trecanum.free.fr/


 


/2009.07.20./
 

 

Elkezdődött a Kórusakadémia, a CHOIR ACADEMY

 

        
                       

Nem pazarolják az időt, tegnap érkeztek meg Sárospatakra és ma már gőzerővel gyakorolnak a VI. Nyári Kórusakadémia tagjai, akik nagyrészt külföldiek, de néhány miskolci és pataki kórustagot is felismerhetünk közöttük.

Nem kell "vájtfülűnek" lenni ahhoz, hogy már gyakorlás közben is szépnek találjuk éneküket. Talán az amatőr videót megnézve többen kedvet kapnak hozzá, hogy a készre megtanult darabot is megnézzék szombaton 19.30-tól a Református Kollégium Imatermében, ami belépőjegy nélkül látogatható. 
 
További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.19./
 

 

Hőség és forró ritmusok a Hild téren

 

        
                   

Július 8-án szombat délután 17.00 óra előtt a kánikula ellenére szép lassan benépesült Sárospatakon a Hild tér. A tájékozottak tudták, hogy ezen a délutánon a Los-Andinos zenél a nagy fa és az épület nyújtotta árnyékban. A téren kihelyezett székek és a padok hamarosan megteltek, de sokan ücsörögtek a díszkút körül is, ki hol talált helyet magának..
  
 


Stumpf Gábor


 

5 órakor aztán Stumpf Gábor – A Művelődés Háza és Könyvtára munkatársa - rövid köszöntőjét követően kezdetét vette a Promenád koncert, melynek mostani vendége Dél-Amerika különböző országainak - Peru, Bolívia, Ecuador, stb.- zenéjét hozták el városunkba. A nagy számú hálás közönség élvezettel hallgatta az ismert és kevésbé ismert hangszereken megszólaló pergő ritmusú zenét, s a műsor végén szűnni nem akaró tapssal ráadásra bírta az együttest.

A Los-Andinos koncertje a második előadása volt a „Muzsikáló terek, zenélő utcakövek” c. sorozatnak, melyet az intézmény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósít meg, s melynek következő előadása a Derkovits Fúvószenekar koncertje lesz augusztus 1-én az eddigiektől egy órával korábban, 16 órakor. A sorozatot az augusztus 22-i Tárogató zene zárja majd, melyet a várnegyedben hallgathat majd a remélhetően hasonlóan szép számú közönség.


 

További képek>>>
Törő Gábor
/2009.07.19./
 

 

Csatornacsere, ezúttal a megegyezett áron

 

        
                       

A polgárőrség vezetőjét, Klima Jánost értesítette egy férfi Sárospatakon, hogy csatornacserét végeznek egy házon, elmondása szerint gyanús személyek. A polgárőrség vezetője komolyan vette ezt az információt, mivel volt már rá eset Sárospatakon, hogy idegenek olcsón vállalták fel a munkát, de a munka elvégeztével a megegyezett összeg többszörösét kérték az idős személyektől…
  
 


Klima János


 

A polgárőrség vezetője ebben a tudatban ment ki a helyszínre, ahol látta, hogy ismertetlen személyek éppen bontják a csatornát egy házon. Felismerve, hogy ebből komoly bűncselekmény is származhat, értesítette a sárospataki rendőrséget azzal a céllal, hogy ezek a személyek a rendőrség látótérbe kerüljenek, és ne próbálják átverni a tulajdonost.
A Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei kisiettek a helyszínre, ahol igazoltatták a 3 személyt, akikről kiderült, hogy román állampolgárok. Elmondták, hogy megegyeztek a tulajdonossal, hogy kedvező áron kicserélik a csatornáját, kb. 6 m-es szakaszon.
Valószínűleg az állampolgári bejelentésnek, a polgárőri intézkedésnek ill. a rendőri igazoltatásnak köszönhető, hogy a megegyezett árnál maradtak ezek a személyek, így bűncselekmény nem történt.

Ebből az esetből is látható, hogy a polgárőröknél tett bejelentés éppen annyit ér, mintha a rendőrségnél jelentette volna be az illető a gyanúsnak talált esetet.
Kérjük a lakosságot, hogy akár a rendőrség, akár a polgárőrség tagjainál jelezzék, ha gyanúsat észlelnek – de akár a honlapra is beírhatják, ha nem nagy sürgősségű az eset.
Ne hagyjuk, hogy idős polgártársainkat, szomszédainkat a szemünk láttára fosszák ki. Meglátják, el fog menni a híre, hogy Sárospatakot jobb, ha elkerülik a szélhámosok, mert itt az emberek odafigyelnek egymásra. Ez az eset jól példázza a sárospataki rendőrség és a polgárőrség jó együttműködését is.


 

Cziczer Katalin
/2009.07.18./
 

 

Negyedszer volt Zenemplén Fesztivál Hercegkúton

 

        
                       

Július elején lezajlott a negyedik Zenemplén Fesztivál Hercegkúton, ami után örömmel konstatáltuk, hogy egyre sikeresebb és látogatottabb rendezvényt sikerül "tető" alá hoznunk - számol be a zempléni fiatalok egyre kedveltebb nyári programjáról a rendezők részéről Markovics Ádám, a Fáziskésés Zenekar gitárosa...
  
 


Markovics Ádám


 

Egyre több pozitív visszajelzést kapunk, mind a szervezéssel, mind a programokkal kapcsolatban, ami megerősít minket abban, hogy igenis, van erre igény és érdemes csinálni. A zenekarok is elégedettségüknek adtak hangot, aminek külön örülünk. A Hollywood Rose oldalán (www.hollywoodrose.hu) ez olvasható:
"A legkedvesebb fogadtatás díját idén a Zenemplén Fesztivál szervezősége érdemelte ki, akik olyan csinnadrattával és földi javakkal felszerelt öltözőbe vezettek minket, amilyenre itthon alig van példa! Hercegkút, köszönjük, jövőre ugyanott! (külön köszönet a közönség kitartó karitatív munkájáért, ami a zenekart órákon át illuminált állapotban tartotta) :-))"

A rendezvény nem jöhetett volna létre a Hercegkúti Önkormányzat segítsége nélkül, akik a kezdetektől fogva támogatnak minket, amit ezúton is nagyon köszönünk! Odafigyelésüket bizonyítja, hogy a rendezvényt maga a polgármester, Rák József nyitotta meg, s a megnyitót dr.Stumpf Enikő jegyző is megtisztelte jelenlétével.

Köszönjük szponzorainknak, hogy biztosították a fesztivál stabil pénzügyi hátterét. Hatalmas köszönet a rendezőinknek is, akik folyamatosan segítenek minket, éjt nappallá téve, önzetlenül támogatnak és fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy a fesztivál egyre sikeresebb legyen.
De nagy köszönet jár Nektek, nézőknek, akik nélkül az egész semmit nem érne!
Találkozunk jövőre, július 2-3-án a szokott helyen!


 

További képek>>>Törő Gábor
/2009.07.18./
 

 

A Felvidéken szerepelt a 8KOR Színház

 

        
                       

A 8kor Színház július 14-én este a Jászói Nyári Egyetem megnyitó ünnepségén szerepelt. A felvidéki település több mint egy évtizede ad otthont minden évben ennek a rendezvénynek, ahol a résztvevők korosztálytól függetlenül lehetnek hallgatói egy igényes előadássorozatnak, melynek témája a Kárpát-medence és a magyarság kapcsolata, sorskérdései, és azok lehetséges válaszai...

A varázslatos erdei környezetben, meredek szikláktól és hegyoldalaktól körülölelt völgykatlanban igazi otthonra lelt az előadás, a szavalt, énekelt igazmondás hangjai nemcsak a figyelmes és értő közönség lelkéig jutottak el.

A műsor végére leszállt az est, s a "kiáltó szó" messze visszhangzott a környező hegyekről, fel egészen a Hadak Útjának ragyogóan szikrázó csillagtengeréig, ahol talán - ha jól figyeltek - Csaba királyfi és vitézei is hallhatták... 
 


További LEVI -képek>>>

 Sípos István
/2009.07.18./
 

 

Az árvízvédelmi töltések további erősítésével védik a Bodrogközt

 

        
                       

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a környezet és energetikai operatív program keretében indította el ezt a projektet, amelynek az első fordulóján vagyunk túl. A Bodrogközt érinti ez a projekt, mégpedig a bodrogközi erődvédelmi rendszer fejlesztését célozza meg, amelynek keretén belül a Tisza jobb partján, mintegy 22 km árvízvédelmi töltés fejlesztésére kerül sor – tudtuk meg Csont Csaba sajtóreferenstől…
  
 


Csont Csaba


 

Az elmúlt években vizsgáztak a bodrogközi árvízvédelem elemei, amikor nagyon sok helyen jelentős védekezési munkákat kellett folytatni, s ezek nagyon sokba kerültek. Azt tapasztaltuk, hogy még vannak olyan szakaszok, amelyekre fordítani, költeni kell. Így meghatároztuk azokat a beavatkozási helyeket, amelyek ennek a munkasorozatnak a részei lesznek. Ennek keretében a Tisza jobb partján 22 km árvízvédelmi töltés kerül újjáépítésre és megerősítésre, mind magassági, mind keresztmetszeti tekintetben, valamint a Bodrog bal partján, ill. a Tisza jobb partján az erődvédelmi töltések mentén található 10 gátőr telep szintén felújításra kerül, hiszen ezek már több évtizedes gátőrházak, ahol sem a műszaki személyzet, sem pedig az ott védekezők számára nem felelnek már meg azok a körülmények.

A mai világban már nélkülözhetetlen az informatika, a vezetékes ivóvíz, a hírközlő rendszer korszerűsítése, tehát ezekre is, valamint még 2 szivattyútelep felújítására is sor kerül itt a Bodrogközben. Az összes beruházásnak az értéke a 2. fordulóval együtt, mintegy 2,8 milliárd Ft-ra tehető és 2013 év végére várható az, hogy befejeződnek ezek a munkálatok, jelentősen hozzájárulva a térségben élők élet és vagyonbiztonságához.

Ki kell emelni azt, hogy nemrégiben pontosan ebben a térségben került átadásra a Cigánd-Tiszakarádi tározó, tehát azért látszik, hogy árvízvédelmi és vízgazdálkodási szempontból a Bodrogköz az Igazgatóság számára különösen kiemelt terület. Minden olyan munkát, amit itt elvégzünk, az hosszú távon végül is a térség jelentősségét fogja javítani.

A működési területünk 6 kistérséget foglal magában Észak-Magyarországban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2 kistérség van, összesen 39 településsel.
Tiszakarád az egyik olyan hely, ahol az elmúlt 10 éves periódusban jelentős védekezési munkát folytattunk, hiszen ott a belterületet védő töltésszakasz bizony gyenge volt és olyan árvízvédelmi beavatkozásokat kellett eszközölni, amelyek akkor nagyon sokba kerültek, tehát nagyon sok homokzsákkal, nagyon sok emberi munkával, nagyon sok pénzt emésztettek fel. Időközben ez a töltésszakasz már megerősödésre került, viszont az alatti és fölötti töltésszakaszokon is kell bizonyos beavatkozásokat végezni.

Ez egy komplex program, amelyben vannak folyószabályozási elemek is. Igazából térségi jelentőségű, településekre nehéz behatárolni, mert nem bizonyos településeket véd magában ez az árvízvédelmi töltés, ill. felújított gátőrtelep és védelmi központ, hanem térségeket.


 

Cziczer Katalin
/2009.07.17./
 

 

Külföldi kenusok a Bodrogon

 

        
                       

Nyáridőben gyakran látunk kajakosokat és kenusokat a Bodrogon, és már azon sem csodálkozunk, ha Sárospatakon kikötve, idegen szavakat hallunk tőlük. Ez történt július elején is, amikor az Erdész Diákok Szövetsége nemzetközi diákszervezetének hallgatói kötöttek ki városunknál. A csoportról szervezetük, az IFSA Lc. Hungary alelnökétől, Eredics Attilától érdeklődtünk…
  
 


Eredics Attilá


 

Egész Európából érkeztek hallgatók arra az ötnapos nemzetközi kenutúrára, ami érkezéssel és eltávozással együtt 7 napig tart. A története ennek az, hogy van egy nemzetközi diákszervezet, az IFSA, amely lefordítva körülbelül Erdész Diákok Szövetségét jelent. Sopronban, az Erdészeti Egyetemen van egy helyi szervezetünk, aminek pillanatnyilag én vagyok az alelnöke, és mi szerveztük ezt a találkozót.

Az IFSA egy nonprofit szervezet, amit teljes mértékben diákok működtetnek és évente szervez különböző találkozókat , melyek között vannak hagyományosak-melyeket minden évben megrendeznek. Vannak extra találkozók is, amelyeknek még nincsen hagyománya, de lehet, hogy lesz.

Ilyen kenutúrát is most szerveztünk először, el is neveztük International River Expedition- nek. Tulajdonképpen az a célunk, hogy végigevezve a Bodrogon Felsőbereckitől, majd Tokaj után a Tiszán Tiszadobig, megpróbáljuk megmutatni, hogy hogyan is néz ki egy magyar folyó, illetve, hogy milyen itt az ártéri erdőgazdálkodás, hiszen a résztvevők nagy része erdőmérnöknek vagy erdésznek tanul. Hétfőn indultunk Felsőbereckiből és délutánra meg is érkeztünk szerencsésen Sárospatakra. Senkit nem vesztettünk el, igaz a törökök mindjárt a beszállás után megfürödtek gyorsan, amit még ők sem terveztek, de hála Istennek túlélték.

Naponta körülbelül 20 kilométert fogunk evezni, ami kényelmesen megtehető és közben igyekszünk érdekességeket bemutatni. Itt a pataki erdészeten két rövid előadást hallhattunk, az egyik a Cigándi Víztározó erdősítési munkálatairól szólt, melyet az ÉSZAKERDŐ Zrt. Sárospataki Erdészeti Igazgatósága végzett, a másikat, pedig általában a Tisza szabályozásáról, annak történetéről. Az előadások után az erdészet jóvoltából meg is fogjuk tekinteni a Cigándi Víztározót, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk nekik.

Köszönet az Erdészeti Igazgatóság dolgozóinak, hogy a szakmai programokon felül is mindent megtettek, hogy a messzi földről jött vendégek jól érezzék magukat városunkba és elvigyék Sárospatak jó hírét. A fiatalokat várlátogatásra, sőt még egy vacsorára is meghívták. Ezt nevezzük magyaros vendéglátásnak. Köszönjük! (A szerk. megjegyzése.)


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.07.17./
 

 

Nem lehetünk eléggé óvatosak!

 

        
                    
 


Bacsó Tibor


 

Könnyű személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt pénteken reggel a Rákóczi és Martinovics utcák kereszteződésében - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője...

Az elsődleges információk szerint egy Trabant személygépkocsi érkezett Bodroghalász felől, ami balra, a Martinovics utcába akart lekanyarodni. Mivel gyalogosok haladtak át előtte, azoknak elsőbbséget adva megállt, majd elindult. Akkorra viszont odaért a városközpont felől érkező kismotorkerékpár, ami már elkerülte a Trabant vezetőjének a figyelmét, így összeütköztek. A baleset következtében a motorkerékpáros könnyű sérülést szenvedett. A baleset körülményeit szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a rendőrség.


 

Cziczer Katalin
/2009.07.17./
 

 

15 éves a Zemplén TV KHT

 

        
                   

Bár munkájuk kezdete sokkal régebbi időkre nyúlik vissza, a Zemplén TV, mint közhasznú társaság 15 éves jubileumát ünnepli. Ebből az alkalomból köszöntötte Dr. Hörcsik Richárd polgármester július 6-án a Polgármesteri Hivatal Dísztermében a ZTV vezetőit és munkatársait, ahol Hörcsig Márton igazgatónak egy díszoklevelet is átnyújtott…
 


 
 


Hörcsig Márton


Dr. Hörcsik Richárd


Vukovich László


Szvitankó Tamás


 

Ha egy országgyűlési képviselő, Sárospatak város polgármestere elismeri munkánkat, az nagyon fontos számunkra. Ebben a bonyolult, információval telített világban kiszűrni azt a tartalmat, ami mindenki számára megfelelő, ez egy komoly és felelősségteljes munka. Úgy gondolom, hogy ez az elismerés mindannyiunknak szól, ezért köszönöm a munkatársaimnak akik segítenek abban, hogy ezt kiérdemeljük.

Ugyan a Zemplén TV, mint közhasznú társaság 15 éves évfordulóját ünnepli, azonban a gyökerek sokkal korábbiak – emlékezett vissza Dr.Hörcsik Richárd polgármester a ZTV hőskorára…

Akik a múlt rendszerben is éltek, tudják, hogy milyen volt a tájékoztatás a 80-as években, milyen megszorítások voltak, mit lehetett és mit nem lehetett mondani. Éppen ezért én is úgy érzem, hogy az első szabadon választott parlament tagjaként nyugodtan elmondhatom, hogyha kis részben is, de részese voltam a rendszerváltásnak. Nem csak országosan, de itt Zemplénben is.
Visszatekintve 1985-86 fordulójára, ha a hajszálrepedéseket számba vesszük, hogy ki, hol, mit segített abban, hogy a korábbi rendszer eltűnjön, akkor nem csak személyekről, hanem intézményekről is kell beszélni. A Zemplén TV rendkívül fontos volt Zemplén demokráciáját illetően, ami lassan bimbózott, aztán 1990-ben a rendszerváltással kinyílott. Igenis a Demokrácia Zemplénben a Zemplén TV születésével kezdődött.
Akkor még nem Zemplén TV-nek, hanem Sátoraljaújhelyi Városi TV-nek hívták. Az, hogy 2000 lakásba be tudták vezetni a kábel TV-t, ez óriási haditerv eredménye volt. Ma már talán mosolyognak azok, akik 1990-után születettek, hogy ez is fegyvertény volt? Igen, abban az időben, amikor a hatalom görcsösen ragaszkodott a tájékoztatás minden vonalához, akkor megszerezni lépésről-lépésre egy kábel TV engedélyt, bevezetni a kábel TV-t a lakásokba és ne adj Isten, egy másik város határát átlépve, az adás területét kiterjesztve, ezek nagyon fontos lépések voltak.
Nagyon lényeges, hogy ezek a gyökerek a rendszerváltás előtti időkig nyúlnak vissza, és ebben a Zemplén TV akkori munkatársainak nagy érdemei vannak. Büszke vagyok arra, hogy a Zemplén TV volt az első magyarországi médium, aki egy Európai Uniós szervezetről, az Európa Tanácsról filmet készített 1992-ben, hiszen akkor tagja voltam az Európa Tanácsnak.

Nagyon fontos volt, hogy a Zemplén TV, a magyar médiumok közül elsőként készített riportot az Európa Tanács elnökével, főtitkárával és a magyar képviselőkkel, és elsőként adott információt arról, hogy mit csinálnak a magyar képviselők, és milyen lehetőségeik vannak.
A Zemplén TV-re már akkor országosan is felfigyeltek, hiszen mi voltunk az elsők, és ezt a műsort több TV átvette. A későbbiekben is viszontláttam ezt a filmet az országos médiában, amikor az európai tanácsi tagságnak az évfordulója volt. Igen, a zempléni embereknek mindig megvolt az volt a kurázsija, hogy előbbre gondolkozott, mint a többi. Úgy is mondhatnám, hogy a zempléni „elébe megy a tavasznak”.
Más akkor is volt egy nagyon jó munkatársi gárda, és ezt a Zemplén TV, mint arculatot megőrizte.
Nemcsak magunkról, magunknak, hanem egy kicsit nyissuk ki a kaput.

Zemplén TV amikor az Európai Unióról, vagy az Európa Tanácsról, vagy Európáról adott tájékoztatót, ezt beépítette műsorszerkezetébe. Ez egy fontos tett volt, hogy a zempléniek látókörét egy kicsit kinyitotta, kiszélesítette, hogy emelkedjünk felünk saját problémáinkon, nézzük meg mi van Európában, mert ebből nekünk hasznunk is lehet. Tehát az EU felé nyitás televíziója is a Zemplén TV.

Már a 90-es évek előtt beugrottam időnként egy-egy programba – emlékezett vissza Vukovich László, aki még ma is látunk - a legnehezebb témák riportereként - a Zemplén Televízióban…
A legelső riport, ha jól emlékszem egy francia nagyköveti látogatásnak a forgatása volt a Nagykönyvtárban, aztán később ez fokozatosan bővült. 1993-tól még a sátoraljaújhelyi városi televíziós formációban dolgoztam, és nyilvánvaló, hogy ott voltam a 15 évvel ezelőtti Zemplén TV Kht-s alakuló napon is. Számomra nyilvánvaló, hogy az oktatás és kultúra volt a legfontosabb már akkor is, ami azóta is majdhogynem töretlenül tart.

22 éve vagyok ebben a csapatban - mert ez egy csapatmunka. Nagyon sok élmény, olykor kudarcok is voltak ebben a 22 évben – tette hozzá Szvitankó Tamás operatőr, akit a szakma „nagy öregjeként” ismer minden sárospataki…

Mindent szeretek, ami a kamera mögötti munka. A legszebb emlékeim közé az tartozik, amikor ennek a TV-nek elindult az adása a Magashegyről. Sosem felejtem el, hogy úgy kezdődött el egy adásnap, hogy délelőtt mindent fölvettünk a stúdióban, az első perctől az utolsóig, majd este 6-kor az akkori Kossuth Művelődés Ház szürke Volgájával fölvonultunk a Magashegyre egy magnóval, pár zsinórral. Nézve a TV2-es adást, amikor szétszakadtak az adók körzeti műsorokra, mi gyorsan kihúztunk 3 kábelt az adóból és bedugtuk a mi kábeleinket és így mentek az első adásaink.
1987-től vagyok a TV-nél, akkor még Kossuth Lajos Művelődési Központ TV-je volt, utána voltunk SV TV, majd 2 évre rá Sátoraljaújhelyi Városi TV, majd 1990-től, 1992-től lettünk Zemplén TV.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.07.16./
 

 

Hirdetőoszlop" emlékeztet Kálvin születése 500. évfordulójára

 

        
                   

A sárospataki református gyülekezet is megemlékezett 2009 július 12-én Kálvin János születése 500. évfordulójáról. Az Istentiszteleten, melynek középpontjában az Istennek való szolgálat lelki minősége volt, párhuzamba állítva Pál apostol vallomása Kálvin életműve jelentőségével, közreműködött a Sófár református dicsőítő iskola hetven fős kórusa és zenekara - nyilatkozta Virágh Sándor, református lelkész...
 


 
 


Virágh Sándor


 

Az alkalom után a templomkertben egy emlékeztető "hirdetőoszlop" került felállításra, melyen nyomon követhetők Kálvin életének fő mozzanatai, élete eseményei. A Kálvin emlékév ráirányítja a figyelmet arra, hogy ha engedjük a Szentírás hatásainak érvényre jutását személyes életünkben, munkánkban, annak a társadalom életére is jelentős kihatása van.

Kálvin jelentősége nem csupán elmondott prédikációiban, Genf városa tanácsában meghozott intézkedéseiben, nagy számú, európai uralkodóknak ajánlott könyvében van, hanem kimutatható Svájc gazdasági fejlődésében, a nyugat-európai demokrácia fejlődésében is. Életműve, tanításai ma is üzenet értékűek, melyre felhívja a figyelmet az oszlop.


 

További képek>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2009.07.16./
 

 

Ötödször rendezték meg a kispataki Bogrács és Grill Partyt

 

        
                   

Az idei Kispataki Bogrács- és Grillparty megrendezésére 2009.július 11-én került sor. Ez az év jubileumi évnek számított, hiszen éppen 5. alkalommal kerültek megrendezésre a gyerekeket és felnőtteket egyaránt vonzó szabadtéri programok. A sikeres nap Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselője szervezőmunkáját dicséri…
 


 
 


Szabó András


 

A szinte már kötelező esőt hajnalban letudtuk, így mire az STC ökölvívói bemelegítettek, a maroknyi, de annál lelkesebb nézők nem csak a „pofonok völgyét”, hanem a napsütést is élvezhették, köszönet Krai Csabának és Szabó Teréz többszörös magyar bajnoknak, akik nemcsak itt foglalkoztak szívesen a gyerekekkel, hanem edzésre is várják az érdeklődőket. Krai Csaba telefonszáma minden Sárospataki naptárban megtalálható.
A sorverseny és a kerékpáros ügyességi versenyen jó pár gyermek vett részt és gyűjtötte be a megérdemelt csokoládét, amit Valler Zoltán ajánlott fel.
Déltől a főzőcsapatoké lett a helyszín, majd kettő órakor elkezdődött az idei fieszta, aminek a hajnali órák vetettek csak végett a ROKONOK zenekar jóvoltából.
A nap folyamán polgármester úr köszöntő szavai, és Telenkó atya áldása után a görög katolikus énekkar, az ikervárosunkból érkezett karatékák, és a bodroghalmi HALOM dalkör szórakoztatta a közönséget, este a ROKONOK mellett fellépett a PRESYDENT zenekar is, a régi jól ismert dallamokat előcsalogatva zeneszerszámaikból.

A főzőverseny végeredménye:
1. Bajusz Andrea és barátai,
2. a Sárospataki Polgárőrség csapata,
3. Melovics Judit és szerelme.
A különdíjat kapott Oláh András kapta.

Még egyszer köszönet a támogatóknak akik nélkül elmaradt volna ez a rendezvény:
Dr. HÖRCSIK RICHÁRD polgármester, AUTÓS BÜFÉ, BALLA JÓZSEF és családja, BODNÁR FERENC és családja, BODNÁR CSABA, FA-TERM SÁROSPATAK KFT, GREGA KFT, KÉK és TÁRSAI KFT, KLIMA JÁNOS és családja, MÁRKA ABC SÁROSPATAK, MAYHER LÁSZLÓ autóvillamosság szerelő, OLÁH ANDRÁS és családja, OL-GÉP BAU KFT, PÁSZTOR ISTVÁN szikvízüzeme, POLGÁRŐRSÉG SÁROSPATAK, SAG HUNGARIA KFT, SÁROSPATAKI AUTÓJAVÍTÓ, SOHI és TÁRSA vetőmagbolt, SZUROMI FERENC-DROTÁR LÁSZLÓ autószerelők, TÓTH FERENC és családja,ÚJBÁSTYA RENDEZVÉNYCENTRUM, VÁRHOMOKI VINCE és családja, VÁR VENDÉGLŐ PANZIÓ, ZEMPLÉN TŰZKERÉK KFT.


 

További képek de.>>>               További képek du.>>>                     További képek este>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.15./
 

 

Van igény a Reneszánsz Étteremre

 

        
                 

A mai nehéz gazdasági körülmények között két olyan fontos idegenforgalmi értéket is létre tudott hozni Sárospatak, mint a megújított Termálfürdőt, utána egy nappal pedig ezt a szép Reneszánsz Éttermet, amelyek mindegyike úgy gondolom, hogy turista csalogató lehet – mutatta be Bágyi Pál, a Sárospatak Turizmusáért Egyesület elnöke a Rákóczi-várban megnyílt éttermet…
 


 
 


Bágyi Pál
 


Varga László


 

Már látjuk, hogy a gazdasági válság elérte a fogyasztókat, minden kollégám arról panaszkodik, hogy nem olyan létszámban jönnek a vendégek, mint ahogy azt a korábbi években megszokták. Én azt gondolom, hogy egy kicsit sikerült elébe mennünk a dolgainknak, mert ebben az étteremben egy étkezés olyan esemény lehet az ideérkező turisták életében, ami maradandó élményt nyújt nekik.

Egy ilyen csodálatos várban a reneszánsz világot megidézni, a reneszánsz ételeket megkóstolni, az akkori kort kicsit átélni, azt gondolom, hogy emlékezetes marad a vendégek számára. Ezt nem csak mondom, hanem tapasztaltam is, hiszen mi az elmúlt közel 15 évben rengeteg reneszánsz lakomát rendeztünk, de ezeknek pontosan az volt a baja, hogy nagyon jól érezték magukat a vendégek, és vissza is jöttek volna 3-4 családdal, de erre akkor nem volt lehetőség, mert az egyéb járulékos költségek olyan magasak voltak, hogy ezt a vendégek nem tudták volna megfizetni.
Ezt oldja most meg a Reneszánsz Étterem ahonnan az elmúlt 15-20 napban a vendégek úgy mentek innen el, hogy erre szükség van, és milyen jó, hogy Magyarországon van már egy olyan vár, ahol nemcsak az értékeket, a történelmi hagyományokat lehet megnézni, hanem szórakozni is lehet és a gasztronómiával is lehet ismerkedni, a reneszánsz korbeli ételeket meg lehet kóstolni, ízlelni.

Étkezés közben azért mindenki bele gondol abba a régi világba, láthatóan jól szórakoznak, derülnek, amikor reneszánsz lakomán elkezdi a főpincér az akkori kor fogásainak a nyersanyagait felsorolni, vagy elmondja, hogy akkor mik voltak a fogások.
Hasonlóképpen nagy élmény ez, mint ahogy egy Tokaji pincébe lemenni és a Tokaji borokat kóstolni teljesen más az, mint ahogy a bort megvásároltan elfogyasztani. Tehát ennek különleges értéke van, és ezt nagyon díjazzák a vendégek, akik ma már nemcsak azért jönnek el, hogy kiránduljanak egyet, hanem összekapcsolják a hasznosat a kellemessel, a szabadságuk alatt minél több mindent szeretnének megismerni, meglátni, megtapasztalni és ez egy nagyon pompás program egy pár órát eltölteni itt ilyen vastag falak környezetében.

Varga Lászlótól, az étterem vezetőjétől megtudtuk, hogy nem csak az épület, a felszolgálók öltözéke, de az itt felszolgált ételek nagy választéka is a reneszánsz ízlést tükrözi…

Legalább ötvenféle étellel találkozhatnak vendégeink, ha ellátogatnak a Reneszánsz Étterembe. Ezek majdnem mindegyike a reneszánsz kort tükrözi, a reneszánsz ízlésvilágát próbáljuk visszaadni, kicsit túlfűszerezett-édeskés ízekkel próbáljuk visszaadni a reneszánsz étkezési szokásait.
Az egyik legjellemzőbb étel, ami ezt a kort tükrözi, az a pecsenye, amit Tokaji borban érlelünk és szalonnával tűzdelve, szegfűszeggel ízesítve, mandulával együtt tálalunk fel.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.07.15./
 

 

Nem csak az embert kell a víztől megvédeni, hanem a vizet is az embertől

 

        
                 

A vízről tanácskoztak 2009. július 9-én a Sárospataki Polgármesteri Hivatal Dísztermében, amelyen több vízügyi intézmény szakemberei is részt vettek. A rendezvény fókuszában a Bodrogköz, mint „vízgyűjtő-gazdálkodási tervezési alegység” állt. Erről Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője részletesen beszámol olvasóinknak…
 


 
 


Csont Csaba


 

A vízgyűjtő gazdálkodás tervezésével kapcsolatban érkeztünk Sárospatakra, ugyanis elkezdődött a vízkeret irányterv végrehajtása. Minden projekt egy tervezéssel kezdődik, egy igényfelméréssel. Az EU egyik legnagyobb környezetvédelmi programja a vízkeret irányelv, amelynek az alapvető célja az, hogy a vizeink jó ökológiai állapotba kerüljenek. Ez alatt azt kell érteni, hogy egyrészt vízminőségi javító, másrészt a vizek mennyiségével összefüggésben belépő intézkedés sorozatokról lesz majd szó, de mindezt megelőzi egy tervezési fázis, melynek most az elején vagyunk.
Az országban 4 részvízgyűjtő van, amelyeken belül van 42 vízgyűjtő gazdálkodási alegység, ebből egy a Bodrogközi alegység. A Bodrogközi alegység az első itt Észak-Magyarországon, amelyen ilyen jellegű fórumot tartunk.
A most elkészült tervhez az itt megjelentek, az érintettek, mindazok a vízhasználók, hatóságok, gazdálkodó szervezetek, akiknek köze van a vízhez, véleményt nyilváníthatnak, ezt a tervezetet elérhetővé tettük számukra a vizeink.hu honlapon is.
Akik ma itt vannak, szóban elmondhatják a véleményüket a szervezőknek, és ezt szeptember 15-ig a vizeink.hu honlapon is megtehetik. Ezután a tervek egységesítésre, kidolgozásra kerülnek, december 22-ével elkészül az országos vízgyűjtő vízgazdálkodási terv, ami szintén felkerül erre a honlapra. Ennek alapján fogjuk meghatározni azt a jogi, műszaki intézkedéssorozatot, ill. javaslatot, amelyek a vizek jó ökológiai állapotba hozásához kellenek.

Itt elsősorban azért hangsúlyozom ki az ökológiai állapotot, mert a vízkeret irányelv a környezet felől közelíti meg a vizekkel való bánásmódot, tehát nem árvízvédelemről, nem belvízvédelemről szól, hanem az embertől védi a vizet.
Egy másik irányelv, amely jelenleg már fut itt Magyarországon, de még nem kapott publicitást, az árvízvédelmi irányelv. Az pontosan fordítva működik, tehát az embereket kell védeni a víztől. Nekünk az a feladatunk, hogy olyan állapotba hozzuk a vizeket, amelyek hosszú távon biztosítják a vizek fenntartható kezelését, mind minőségre, mind mennyiségileg, tehát a felszíni és a felszín alatti vizekre is vonatkozik ez a vízkeret irányelv.

Most vége lesz a tervezési fázisnak, a következő fázis a végrehajtás fázisa lesz, amelyben meghatározzák azokat a pénzeszközöket is, amelyek a meghatározott műszaki paraméterek végrehajtásához kellenek majd a közeljövőben. 2015-ig van az első határidő, de a dokumentumban, ami pl. a Bodrogközt érinti, bizonyos határidők már 2027-re tevődnek át. Ez egy egész hosszú folyamat, nagyon sok munka van benne, és aktív részvételre számítunk egyébként az itt élő lakosság részéről is, hiszen azok, akik ma ide nem tudtak eljönni, azoknak lehetősége van ezt a tervet véleményezni, és ezt a tervezők figyelembe fogják venni.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.14./
 

 

Balra kanyarodás előtt a külső visszapillantó tükör használata ajánlott

 

        
                    
 


Bacsó Tibor


 

2009. július 14-én 17 órakor anyagi kárral járó közlekedési baleset történt Rózsás területén.. A balesetről Bacsó Tibor rendőr őrnagy számolt be…

Sárospatak irányából haladt Kenézlő irányába két személygépkocsi. Az első személygépkocsi balra kívánt kanyarodni egy földútra, viszont a mögötte közlekedő gépkocsi őt már szabályosan előzni kezdte. Bekanyarodott az előző gépkocsi elé és ennek következtében összeütköztek.
A közlekedési balesetben szerencsére csak anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt. A rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a balesetet okozó felelősségét.


 

Cziczer Katalin
/2009.07.14./
 

 

A kiskorúak is kaphatnak személyazonosító igazolványt

 

        
                 

Amint az bizonyára a híradások kapcsán a lakosság körében ismertté vált, 2009. június 28-tól változtak a személyazonosító igazolvány igényelhetőségek szabályai, az útlevéllel valamint a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiadásával kapcsolatos szabályok – nyilatkozta Rák Józsefné, irodavezető...
 


 
 


Rák Józsefné


 

A 14 éven aluli kiskorúak is elláthatók illetékmentesen személyazonosító igazolvánnyal, mely lehetővé teszi számukra a szabad mozgás jogának gyakorlását az Európai Unió tagállamain belül anélkül, hogy illetékköteles útlevelet kellene készíteni nekik.
Az új szabályozás természetesen a Magyarországon született újszülött magyar állampolgárokra is érvényes.
A szülő újszülött gyermeke részére első ízben már a kórházban (szülészeten) kérheti a személyazonosító igazolvány kiadását. Ehhez mindössze egy kérelem formanyomtatványt kell kitölteni és csatolni a gyermek arcképét, melyet az anyakönyvvezető továbbít a születés helye szerint illetékes okmányirodának. 

Az okmányiroda kezdeményezi a személyazonosító igazolvány kiállítását, majd intézkedik az elkészült igazolványnak a szülő részére történő kézbesítése iránt.Ebben az esetben tehát az okmányirodában személyes megjelenés nélkül történik az ügyintézés.Amennyiben a szülő nem él a kórházi kezdeményezés lehetőségével, úgy a kórház elhagyása után gyermeke részére okmány kiállítását kell kezdeményeznie, ugyanis a jogszabályok szerint életkortól függetlenül szükséges személyazonosításra alkalmas okmánnyal (kiskorúak esetében személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel) való rendelkezés. 

Lehetőség nyílik továbbá arra is, hogy a 14 év alatti gyermekek személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványának (lakcímigazolvány) adatai között – ilyen irányú kérelemre – szerepeljen a szülő (törvényes képviselő) neve és telefonszáma is, mely a gyermekek biztonságát szolgálhatja, s mely szintén illetékmentes eljárás keretében igényelhető. 

2008. június 28-át követően változások következtek be az útlevél igazgatásban is. Magyarország – ettől az időponttól – uniós előírásoknak megfelelően kizárólag chippel ellátott ujjnyomatot is tartalmazó úgynevezett biometrikus útleveleket állít ki. 

Az ujjnyomat felvételezésére az okmányirodában kerül sor az arcképkészítése során. Hangsúlyozni szeretném, hogy ujjnyomat adása kötelező. E kötelezettség alól kizárólag a jogszabályban meghatározott esetben van kivétel. Kivételt képeznek a kérelem benyújtásakor 12. életévüket be nem töltött személyek, azok, akik ujjnyomat adására állandó vagy átmeneti jelleggel fizikailag képtelenek vagy pillanatnyi egészségi állapotukból eredően nem tudnak személyesen megjelenni az okmányirodában. Ebben az esetben azonban az útlevél érvényességi ideje 1 év.

Fontosnak tartom elmondani, hogy az útlevél kiadására irányuló kérelem benyújtásakor felvett ujjnyomat nem kerül tárolásra egy központi adatbázisba, a folyamat lezárása után az adat automatikusan törlődik. Ezt követően már csak az adott útlevél  tároló eleméből történő kiolvasással kezelhető az adat az okmány valódiságának és az okmány birtokosának személyazonossága ellenőrzése céljából.

2009. június 28. napjától változott a magánútlevél érvényességi ideje is.
E szerint 6 éves életkor alatt 3 év, 6-18 éves életkor között 5 év, 18-70 életkor között 5 év (kérelemre 10 év), 70 év felett 10 év. 

Ugyancsak változott az útlevél kiadásának eljárási illetéke. Az 5 évig érvényes magánútlevél illetéke 7.500 Ft, a 10 évig érvényesé 14.000 Ft, a 18. életévét be nem töltött személy és a 70. életévét betöltött személy magánútlevelének illetéke 2.500 Ft, az egy évig érvényes magánútlevélért pedig 2.500 Ft illetéket kell fizetni.


 

Törő Gábor
/2009.07.13./
 

 

Német delegáció Sárospatakon

 

        
                 

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége vendégeiként a Baden-Württembergi tartomány járásainak delegációjával érkeztem Sárospatakra. Azért jöttünk ide, mert a vendégeink már voltak Budapesten, Somogy megyében, Vas megyében, Győr megyében, s most szeretnénk megmutatni a szépségeket országnak részében is – mondta Dr.Ódor Ferenc, a B-A-Z Megyei Közgyűlés elnöke…
 


 
 


Dr. Ódor Ferenc

Dr. Hörcsik Richárd


 

Azt kell mondanom, hogy sikerült lekötni a figyelmüket, és természetes ilyenkor az is, hogy a pincéket és a finom borokat szeretnénk megmutatni. Ez megtörtént, elismerés a termelőknek, a bor készítőinek és a vendéglátóinknak. A látogatás célja annak a meglévő, szövetségek közötti együttműködésnek az ápolása, amit a magyar kormány a 10 millió lakosú Baden-Württembergi tartománnyal - Stuttgart központtal - létesített.
Mi együttműködésünk eredményeképpen a vegyes bizottságban, a Megyei Önkormányzatok Szövetsége is részt vesz, és próbálunk a közigazgatásban dolgozó fiatal munkatársakkal cserekapcsolatok révén Németországban tapasztalatokat szerezni, így az uniós közös tagsággal Brüsszelben is.
Amit el tudtunk érni az elmúlt időszakban: létrejött az európai, középszintű önkormányzatok és hatóságok együttműködése, ebben közösen dolgozunk, ill. jómagam ennek a szervezetnek az alelnöke vagyok ebben az évben.
Ősszel Budapesten lesz egy nemzetközi találkozónk, ahol a politikai bizottságunk fog ülésezni. Szeretnénk elérni, hogy az Európai Uniós pénzek felhasználásában a középszintű önkormányzatoknak, hatóságoknak nagyobb beleszólása legyen a célok megnevezése és a döntéshozatalt illetően.
Ezek a célok kicsit távolabbiak, a mostaniak pedig kimondottan marketing, turisztikai jellegűek: ismerjék meg, szeressék meg és vigyék el Magyarország jó hírét.
Azt remélem, hogy közösen tudunk fellépni olyan uniós pályázati rendszerekben, ahol társként tudunk csatlakozni hozzájuk a nekünk hasznos projektekben. Ebben vannak elképzelések, a következő félév az, amikor ezek realizálódhatnak.

A delegáció Hercegkútról érkezett Sárospatakra, ahol a német eredetű település Sváb Tájházát tekintették meg. Sárospatakon első útjuk a Rákóczi-várba vezetett, ahol Dr. Hörcsik Richárd polgármester, országgyűlési képviselő fogadta őket…
Nagy megtiszteltetés, hogy a megyébe érkezett vendégek Sárospatakot és környékét látogatják meg. Ez jó lehetőség arra, hogy a Sárospatak jó hírnevét, turisztikai lehetőségeit elvigyék. Külön köszönet Ódor elnök úrnak, hogy a fontos delegációkkal Sárospatakra is gondol, így megismertethetjük vendégeinket ezzel a régióval.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.13./
 

 

Miért hívták össze a rendkívüli testületi ülést?

 

        
                 

A 2009. július 13-ára összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülésen három napirendi pontot tárgyaltunk. Az előzőekben a képviselőkkel hoztunk egy olyan döntést, amelynek értelmében felül kell vizsgálnunk a jelenleg hosszútávra bérbe adandó földterületeink bérleti díjait – kezdte tájékoztatását Aros János alpolgármester…
 


 
 


Aros János


 

Ez megtörtént, minél hamarabb újra a testület elé vittük, hogy a leendő bérlőink is hosszabb távra tudjanak tervezni, igénybe vehessék az állami támogatást, mi pedig a bérbeadás által, egy előre kiszámítható bevételhez fogunk hozzájutni.

Összesen kb. 200 hektár az, amit bérbe kívánunk adni 5 évre. Az árainkat a következőképpen alakítottuk ki: külterületi telkek esetében 20. 000 Ft/hektár/év, ill. a felső határban 16. 000 Ft/hektár/év. Egyéb művelési terület esetében attól függetlenül, hogy ez a terület hol helyezkedik el, a díj 10. 000 Ft/hektár/év lett.

Több mint 500 hektárra kaptunk árajánlatot, három cég is szerette volna ezt a területet egyben megvásárolni. A Képviselő-testület úgy döntött, előbb próbáljuk meg a saját lakosainkat helyzetbe hozni, úgy, hogy nézzük meg, melyek azok a területek amiket értékesíthetünk, de ne egyben, egy cégnek hanem ha lehetőség van rá, elsősorban a pataki lakosoknak, akiknek a saját területeik mellett találhatók még jelenleg gondozatlan önkormányzati területek, amelyeknek a gondozását szívesen vállalják és akár meg is vásárolnák.

2007-ben derült ki számunkra az, hogy a régi horgászfaluban van egy olyan horgásztelek, melynek földterülete önkormányzati tulajdon, a rajta lévő felépítmény pedig a honvédségé. Mivel a honvédség egyik alkalmazottja jelezte a vételi szándékát arra hivatkozva, hogy ő ezt a felépítményt megvásárolta, ezért döntöttünk akkor úgy, hogyha nekik megéri, akkor nekünk is megéri a földterületünkhöz megvásárolni a felépítményt. Írásban megkerestük az illetékes kezelőit ennek a faháznak, akik nem zárkóztak el az átadástól. Jelen esetben ingyenes átadásról van szó, ehhez kell egy képviselő-testületi döntés, melynek meglétéről tájékoztatni fogjuk a honvédelmi minisztériumot és így reményeink szerint hamarosan a faházat, ingyen megkapja Sárospatak Város Önkormányzata.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.13./
 

 

Tisztelt Lakótelepiek!

 

        
                  
 


Sikora Attila


 

Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket, hogy az elmúlt héten Emri Lászlóval, a Kommunális Szervezet igazgatójával, végigjártuk a lakótelepet. Megnéztük azokat a problémás helyeket, amelyekről Önök az elmúlt hetekben értesítettek engem – tájékozatja választóit Sikora Attila önkormányzati képviselő…

A bejárásnak köszönhetően remélhetőleg hamarosan megoldódik a Katona József út és Déryné út kereszteződésében lévő probléma, melyet a beláthatatlan útszakasz jelent. Megkezdődik a rossz állapotú padok cseréje, a játszótéri játékok korszerűsítése, és a garázssorra is visszakerül a szemetes tartály.
Szót ejtettünk még a kukák fertőtlenítéséről, a Márka ABC és az óvoda előtti útszakasz közlekedésbiztonságáról, és a Lavotta út 53-55-57 előtti sövény nyírásáról.

Ezek a problémák remélhetőleg minél hamarabb megszűnnek. Továbbra is várom észrevételeiket, kérem forduljanak hozzám bizalommal!


Emri László

 


Törő Gábor
/2009.07.12./
 

 

Megkezdte felkészülését a 2009-2010-es szezonra focicsapatunk

 

        
                 

A játékosok heti háromszori edzését egy –egy edzőmérkőzés színesíti. A hét végén egy olyan csapat volt az ellenfél, aki tavaly kupameccsen simán legyőzött minket. Most mi diadalmaskodtunk, nekünk magyaroknak jól csengő 6:3-ra - nyilatkozta Zsófi József edző...
 


 
 


Zsófi József


 

Szép nyárias időben fogadtuk a Szabolcs megyei Dombrád csapatát. A mérkőzés elején rögtön lehetett látni, hogy noha nincs tétje a mérkőzésnek, mégis mindkét csapat komolyan veszi a játékot.
Az első gól a 31. percben született. Pothurszky Roland labdáját Gierling Csongor továbbította a hálóba. 1:0
Két perccel később szabadrúgást végezhettünk el a kaputól 18m-re. Pothurszky Roland lövése a kapusról kipattant Gierling Csongor elé, aki megszerezte magának és a csapatnak is a második gólt. 2:0
A 42 percben egy bal oldali ellentámadásból szépítettek a vendégek 2:1
Sőt két perccel később ki is egyenlítettek. 2:2
A második félidőt egy gyors góllal kezdtük. Géczi József futott fel a jobb oldalon, beadását Pothurszky Roland továbbította a hosszú sarokba. 3:2
Az 50. percben a dombrádi csapat végzett el egy cseles szabadrúgást a kapunk közelében, aminek köszönhetően újra sikerült kiegyenlíteniük. 3:3
A 65. percben Horváth Zsolt tört kapura. Lövését a kapus kiütötte Kerékgyártó Krisztián elé, aki újra megszerezte a vezetést. 4:3
Két perccel később Pothurszky Roland labdájával Horváth Zsoltnak lehetősége nyílt a javításra, amivel élt is. 5:3
A 74. percben született meg a végeredmény 6:3
Zsófi József edző véleménye a találkozóról:
Első edzőmérkőzésünket játszottuk egy közel azonos képességű csapat ellen. Annak ellenére, hogy hat gólt szereztünk a helyzetkihasználásunk nem mondható a legjobbnak. Rengeteg helyezkedési hiba –elsősorban a középpályán- volt a játékunkban. Kicsit fáradtan mozogtunk, de ez a szezon elején így szokott lenni. Gratulálunk! Hajrá Patak!
A többi mérkőzés időpontjáról és helyszínéről az eseménynaptárban kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők!


 

További képek>>>

STC Baráti Köre
/2009.07.11./
 

 

Néptánc tábor Pusztafaluban

 

        
   

             

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület regionális szaktáborát rendezte meg A Művelődés Háza és Könyvtára az elmúlt héten Pusztafaluban. A Zempléni Népművészeti Tábor országosan meghirdetett gyermektáncos rendezvény, idén Győr környéki településekről, Budapestről, Hercegkútról, és Sárospatakról érkeztek a gyermekek közel 80 fő - nyilatkozta Darmos István..
 


 
 


Darmos István


 

A tábor egyik fő programja volt a Hegyköz hagyományainak megismerése, de más tájegységek énekeivel, táncaival is ismerkedtek a táborozó gyermekek. A tábor megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Igyekeztünk a rendelkezésre álló hét programját úgy összeállítani, hogy a gyermekek számára hasznos és egyben élvezetes is legyen. A Hegyköz, Baranya, Felcsik táncainak és énekeinek tanulása mellett kirándultunk Füzérre, megtekintettük a helyi falumúzeumot, találkozókat szerveztünk – együtt táncoltunk, énekeltünk - pusztafalusi és füzéri hagyományőrzőkkel, számos népi játékkal ismerkedhettek a gyermekek, de táncház, kézműves foglalkozás, métabajnokság is színesítette a programot.

Az előző években Hutában tartottuk a táborunkat, de most egy kiváló új helyszínt ismerhettünk meg itt Pusztafaluban. Először sikerült a táborozó gyermekeknek – a hagyományőrzőkkel szervezett találkozások során – kézzelfoghatóvá tenni, hogy a táncok, énekek, amiket tanulnak, nem egy letűnt kor kottán, vagy leírásokban megmaradt hagyományai - ne mint kiállítási darabra gondoljanak rá -, hanem az idős emberek ajkán, lábán ma is még élő hagyomány, amit bizony nekik kell továbbvinni.


 


Törő Gábor
/2009.07.11./
 

 

A patakiakat is lenyűgözte az Ózdi Tűzoltózenekar

 

        
                 

Az Országos Hagyományos Tűzoltóverseny zenészeiként érkeztek Sárospatakra, a fél város hallotta őket – még akkor is, ha nem akarta. Panaszról azért nem hallottunk, ellenkezőleg, mindenütt kisereglettek az utcára, ahol felhangzott a trombiták hangja, hiszen ritkán hallunk ilyet Patakon. Vezetőjüktől, Orbán Dezsőtől sok mindent megtudtunk a zenekarról…
 


 
 


Orbán Dezső


 

A magyar tűzoltózenekarok megszűnőben vannak, van az országban a Központi Tűzoltó Zenekaron kívül tudomásom szerint csak mi vagyunk, mint városi zenekar és a város önkéntes tűzoltó egyesületének a fúvós zenekara. Tehát egy várost látunk el zenei szolgáltatással, legyen az temetés, ünnepség, vagy bármi, amihez fúvós zene kell.

Az a tűzoltó zenekar 1958-ban úgy alakult, úgy, hogy a városban, ill. a környékén akkor még rengeteg zenekar volt, a bányák még működtek, a vasgyár is működött, tehát a környéken legalább 7 fúvós zenekar volt. De bizony 58-ban megalakult egy zenét szerető önkéntes tűzoltókból álló kis csapat, zenélni akartak, fúvós zenét játszani.A mi gyári zenekarunkból is mentek hangszeres zenészek és kisegítették őket, és így létrejött a 8. zenekar is, mint tűzoltózenekar.
Ha jött egy nagyobb ünnepség, vagy május elseje, akkor a 45 tagú gyári zenekarból 5 ide ment, 5 oda, tűzoltóba, bányába, de mindenki el tudta látni a dolgát. Tehát 1958-tól datálódik az Ózdi Tűzoltó Zenekar, éppen 50 éves volt a múlt évben, amit mint jubileumot ünnepeltünk meg.
A zenét szerető ember teljesen mindegy, hogy tűzoltó vagy bányász, vagy vasgyári munkás, ami a fontos, az a zeneszeretet, az pedig megvan. A tűzoltó pedig egy olyan szervezet, ahol a bajtársiasság meg a családias szellem az uralkodik, így jól érezzük magunkat itt. Van köztünk öreg és fiatal, családias a hangulat
Ez szó szerint is igaz, hiszen édesapám is muzsikált a gyári zenekarban és utána 3 fiát bevitte, engem is és a két testvéremet, így egyszerre négy Orbán muzsikált abban a zenekarban. Most ugyanúgy vannak olyan családok is, ahonnan 3-an is vannak.

A mi zenénk az valóban hagyományőrző zenei stílus. Mi egészen napjainkig mindenfajta nekünk és a közönségnek is tetsző muzsikát is játszunk, régi magyar indulókat, régi cseh polkákat, azon felül az új átdolgozásokat is eljátszunk. Most a legutóbbi gyulai fesztiválon különdíjat kaptunk a műsorrend összeállításért. Nekünk ez egy kitüntető dolog, mert a zsűri meg a közönség elfogadta a mi zenénket.

A múlt évi jubileumunkra meghívtuk a Központi Tűzoltó Zenekart és Németországból is egy testvérzenekart. Több mint 60 zenész volt a színpadon. Azt mondom, hogy zene az nagyon szép, 60 muzsikus, tehát az óriási élmény volt, nem csak nekünk, hanem a közönségnek is. Az utolsó számot már kétszer kellett visszajátszani, állva tapsolt a közönség, tehát szinte megható dolog volt, őszintén…


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.11./
 

 

A Családsegítő napközis tábora a református ifjúsági házban

 

        
                 

Huszonhat gyermek részvételével zajlik a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat által szervezett napközis tábor. A termekben foglalkozások kötik le a gyerekek figyelmét, van mesélés, diavetítés, színezés, kézimunkázás.

Az udvaron pedig a mozgás, labdázás nyújt élményt a hátrányos helyzetű családokból jött gyerekeknek. A legnépszerűbb az ugráló-trambulin, amelynél türelmesen sorba állnak a gyerekek, csakhogy újra és újra bekerüljenek. A csoport meglátogatta a templomot is, ahol megismerkedtek a felújított orgonával, és ők is megmutatták szép, bátor éneklési tudásukat. A mosolygós gyermekarcok arról árulkodnak, hogy jól érzik magukat, és tartalmasan telnek napjaik.
  
 

További képek>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2009.07.11./
 

 

Az idei foltvarró tábor is nagyon sikeres volt

 

        
                  
 


Bogdan Erzsébet


 

A Művelődés Háza és az NKA támogatásával, egy évvel ezelőtt szerveztük meg az első foltvarró táborunkat, az un. patchwork tábort a Foltvarró Klub tagjainak. Az olyan nagyon jól sikerült és olyan lelkes volt a társaság, hogy elhatároztuk, ezt megismételjük, ennek tradíciója kell, hogy legyen – számolt be az idei tábor előzményéről Bogdán Erzsébet, a klub vezetője..

Így az idén újra megtartjuk ezt a tábort 19 fővel, ami egy hétig tart. Hétfőn egy fordított applikációt tanultunk, a keddi napon Kaposvárról jött egy hölgy, aki táskavarrást tanított, szerdára Egerből érkezett Simon Reni, akivel Waldorf-babát készítettünk, csütörtökön varródobozt varrtunk, pénteken pedig egy nagyon különleges blokk volt, ami szintén nagy sikert aratott. Az idén is nagyon jó volt a hangulat…


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.07.10./
 

 

Több megoldandó feladat van Tokaj-Hegyalján

 

        
                 

Tokaj-Hegyalja ügyében nem csak a borról lehet és kell beszélni, hanem sokkal többről. Azon a hiányokról, amelyek a térséget jellemzik – kezdte Dr. Hörcsik Richárd, nem csak mint hegyaljai polgármester, hanem mint országgyűlési képviselő is, a térségünket sújtó problémák feltárását Sárospatakon, a borászoknak szervezett fórumon…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd


 

Ilyen az egységes összefogás hiánya, ami évtizedek, sőt talán évszázadok óta probléma volt, és ma is talán az egyik legnagyobb gond, kezdve az önkormányzatok és borászok együttműködésével. A másik, amiről beszélnünk kell, hogy nincs meg az a szervezett elképzelés, ami találkozna a kormányzati segítséggel. Vannak ugyan egyéni harcosok, mint amit például itt a fórumban is láthatunk és ez nagyon jó, hogy létre jön egy alulról jövő kezdeményezés.
Nagyon fontos az, hogy lássuk, mit akarunk Tokaj- Hegyalján, tudniillik sokszor saját fejlődésünk kerékkötői vagyunk. Néhány olyan dolgot szeretnék itt megemlíteni, amit, mint a térség országgyűlési képviselője felvállaltam de nem mindig és mindenkor találkozott a kormányzati szándékkal a mi szándékunk.

Az egyik ilyen probléma a szlovák Tokaji kérdése. 2002-ben vetődött föl először, hogy Magyarország és Szlovákia egyezzen meg az Európai Uniós fórumokon. Én akkor interpelláltam és sajnos azt láttam, hogy a Medgyessy- kormány nem adott egyértelmű választ, nem állt ki egyértelműen a Tokaj- hegyaljai szőlészek, borászok, kistermelők és nagytermelők érdekében.
Pontosan arról van szó, hogy 1920-ban, Trianon leszakította Tokaj- Hegyaljának egy kis szeletét három településsel és 174 hektárral. Ideát, pedig 28 település maradt 3500 hektáron. Ha azóta megnézzük a természetes növekményt, most van 5500 hektár itthon, odaát pedig ennek megfelelően a természetes növekmény százalékosan olyan 220-230 hektár kellene, hogy legyen. Ezzel szemben ma ott tartunk, hogy már hét településen tartják az igényt - nem is négyen vagy hármon - és nem is 220, hanem mintegy 900 hektárra.


 

Azt látom, hogy „a farok csóválja a kutyát” ez ellen pedig nem lépett fel 2002 és 2004-ben egyértelműen a Medgyessy- kormány sem, a magyar érdekek védelme érdekében - erről van szó. Vagyis most azt látjuk, hogy olyan igényeket támaszt a Szlovák kormány, olyan presztízsberuházásokat végez, amin szíve rajta, de azok a települések, ahol igényt tart erre, soha nem tartoztak Tokaj- Hegyaljához, és soha nem tartoztak a Tokaji borvidékhez.

Ott is van bor, de az a Beregi borvidék. Így tehát ez sajnos a megcsúfolása egy történelmi borvidéknek, ami 1737 óta a világon az első zárt történelmi borvidék. Én többször adtam tanácsot a kormánynak, hogy igenis egyértelművé kell tenni a magyar álláspontot, igenis az európai bírósághoz kell fordulni, mert más fórum nincs, ami elrendezi a közeljövőben a szlovák Tokaji kérdését. Mi szerettük volna és megadtuk a lehetőséget rá, hogy legyen egy határokon átnyúló történelmi borvidék – egy Szlovák- Magyar borvidék- de akkor egyértelművé kell tenni, hogy milyen szabályok alapján működik. Ha nekünk be kell tartani azokat a jogszabályokat s azokat az előírásokat, amelyek több száz éves hagyományokon nyugszanak, akkor mi joggal elvárnánk, hogy aki a másik oldalon van, az a három település és az az 565 hektár is tartsa be ugyanazt.
2004 óta többször kaptunk ígéretet a Szlovák kormánytól, hogy harmonizálják a szlovák bortörvényt a magyarhoz, hogy egy egységes igazgatású történelmi borvidék lesz, amit Tokaj- Hegyaljának hívnak, de ez nem történt meg. Ilyen esetben a magyar kormánynak az érdeke, hogy az európai fórumokon jelesül az Európai Unióban érvényesítse azt a több száz éves hagyományt, ami nekünk az életet jelenti. Mert a Tokaj-hegyaljai szőlészeknek, borászoknak az egyik problémája, hogy nem tudják eladni a fehérbort, az édes bort. Ennek a piaci helyzetét rontja, az a szlovák Tokaji, ami a nagyvilágban a mi pozíciónkat gyengítve nem ugyanazt a minőséget állítja elő.
Tehát azt látom, hogy a 2002. óta lévő kormányok nem igazán nyújtottak segítséget Tokaj- Hegyaljának. Szóban lehet kommunikálni, de tettekben is kell, ezt hiányolom, és ez most látszik igazán. Például amikor a szlovák Tokaji ügyében ki kellene állni a magyar érdekek mellett.
A másik nagy probléma abból adódik, hogy Tokaj-Hegyalja 2002-ben a világörökség része lett, s ennek hiányzik a jogszabályi háttere. Én ezt elmondtam többször, több felszólalásomban, hogy mivel nincs meg a megfelelő jogszabály, nincs levédve Tokaj- Hegyalja, bárki jöhet, és bármit építhet, mert nincs meg az a kormányzati szándék, és sajnos megint késik, a világörökségi törvény megalkotása. Most legutóbb Budapesti tárgyaláson Hiller miniszter úr erre ígéretet adott, hogy ősszel a törvényhozás elé kerül a világörökségi törvény és a végrehajtási utasítás egy időben fog elkészülni.

Magyarországon nyolc világörökség van, - melyből az egyik Tokaj hegyalja – tehát itt figyelembe kell venni más világörökségi érdekeket is. Most azért, hogy a vitorlába belefogjuk Tokaj- Hegyalja szelét, én azt mondtam, hogy Sárospatakon július első heteiben hívjunk össze egy tárgyalást, amiben láthatjuk mi hegyaljai térségi szereplők, hogy milyen kormányzati szándék és akarat van. Ez nagyon-nagyon lényeges. Amit eddig hallottam azt csak támogatni tudom, hogy a világörökségi területen lévő vállalkozók kapjanak plusz pontokat a pályázatoknál, az önkormányzatok kapjanak költségvetési támogatást, egyfajta kompenzációt azért, mert itt nem lehet erőműveket vagy hasonlót építeni, de nem szabad, ugye azt sem, hogy ez egy rezervátum legyen.

A következő gond, amit sajnos tapasztalok, hogy mi megkaptuk a világörökségi címet, de Tokaj-Hegyalja egységét megbontja az a 3-4 önkormányzat, akik felelőtlenül úgy gondolják, hogy kivonják magukat ebből az együttműködésből és kilépnek a világörökségi zónából. Ilyen a világon még nem történt meg, csak Magyarországon fog megtörténni. Ebből is látszik az, hogy nincs egység Tokaj-Hegyalján. Akik ez ügyben viszik a zászlót, nem olvassák el, nem tudják, hogy mit takar pontosan a világörökség szó és az e mögött rejlő tartalom. Az is látszik, hogy nem tudtuk igazán az elmúlt évtizedben kiaknázni a világörökségi címmel járó előnyöket.
Ódor Ferenc képviselőtársammal többször nyújtottunk be módosító indítványokat 2002 és 2003-ban, hogy próbáljuk meg 1-1 promócióval kiaknázni azt a lehetőséget, amit a világörökség nyújthatna, hogy kapjunk magyarán költségvetési támogatást, 50-50 millió Ft-ot, amivel a szervezeti és működési szabályzatot létrehozhattuk volna. Így minden önkormányzat tudta volna feladatát, illetve további lépésekként egyfajta turisztikai reklámot jelentett volna, hiszen ez minden világörökségi részen egy előnyt jelent. De nem fogta meg a kezünket senki, nem adott plusz költségvetési támogatást, és most látszik ennek a hiánya, amikor is arról vitatkozunk, hogy építsünk-e erőművet, vagy ne építsünk. Itt látszik, hogy nagyon nehéz ezt az egységet összekalapálni. A törvényhozásban a magam részéről mindent elkövettem, és el is fogok követni, hogy ez az egység létrejöjjön, hogy egy egységes kormányzati szándék legyen mögöttünk, illetve, hogy a térség szereplőit próbáljuk meg egy közös nevezőre hozni, hogy ne egymás ellen dolgozzanak az önkormányzatok, a szőlészek, a borászok, a vállalkozók, hanem egy egységért.

Hegyalja egy kincs. Mindenki számára egyértelművé kell tenni, hogy ez valóban így van, hogy ehhez megfelelő költségvetési pénzeket kell rendelni, hogyha a Magyar Állam az UNESCO-val karöltve tényleg komolyan gondolta, hogy Tokaj- Hegyalja világörökség, akkor ezért tenni kell. Magunkra hagytak, nem fogta meg senki a kezünket, ezt hiányolom. De még nem vagyunk elkésve. Meglátjuk, hogy az ősszel megszülető világörökségi törvényben mi a kormányzati szándék. Remélem, hogy váltás születik a kormányzatnál is, új kormány lesz Magyarországon. Hiszen nekünk több mint hobbink Tokaj- Hegyalja, nekünk a megélhetést jelenti.

Cziczer Katalin
/2009.07.10./
 

 

Elhunyt Dr. Tuba Zoltán biológusprofesszor

 

        
                 

Nagy veszteség érte a magyar tudományos életet, amikor 58 éves korában elhunyt Dr. Tuba Zoltán professzor, aki tudományos oktatói munkája mellett szenvedélyes kutatója volt a Bodrogköznek, amit bizonyít az általa szerkesztett tájmonográfia elkészítése is...
 


 
 


Tuba Zoltán


 

Nemzetközi hírű tudósként foglalkozott a jövő klímaváltozási kihatásaival, hogyan lehet olyan extrém hatásokat kibíró növényekre rátalálni, amelyek tűrőképessége folytán a túlélést jelenthetik majd.

Sárospatak történelme, a pataki szellem élete kincse volt. Mint pataki öregdiák hű volt Alma Máteréhez, és a "Lorántffy Zsuzsanna szellemében" nevet viselő alapítványán keresztül támogatta a tehetséges, biológiával foglalkozó tanulókat.

A búcsúvétel alkalmára 2009. július 17-én pénteken 14 órakor kerül sor végakarata szerint a Bodrog parton, a Vízikapu mellett levő szabadtéri színpadnál, majd hamvai a folyóban találnak nyughelyet.


 

Református Lelkészi Hivatal
/2009.07.10./
 

 

Vámosok a környezetért: Vámosbalgtól Vámospércsig

 

        
                 

Július elsején futók és kerékpárosok haladtak át Sárospatakon, magukra vonva a járókelők figyelmét. Csak a sportolókat biztosító rendőrautókból lehetett sejteni, hogy itt valami különösebb dologról van szó, ez nem egy mindennapi edzés. A város végén tartott pihenőjük alkalmával Gombár Gábortól, a Pénzügyőr Sportegyesület túra és verseny szakosztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy egy több száz km-es túra résztvevői haladtak át városunkon…
 


 
 


Gombár Gábor


 

Futásunk jelmondata: Vámosok a környezetért! A Vámos Települések Szövetsége és a Vám és Pénzügyőrség Sportegyesület tagjai indultak neki, hogy három országon keresztül meglátogassák a vámos településeket, és a hosszú úton hirdessék a környezetvédelem fontosságát. Ez a túra, amely futással és kerékpárral bonyolódik le 3 országon keresztül, a szlovákiai Vámosbalogról, a magyar vámos településeken – köztük Vámosújfalun - át a romániai Vámoslázig tart, majd az utolsó napon Vámospércsre fut be, ahol a Vámos Települések Országos Szövetségének 3. éves találkozója kerül megrendezésre.

Nagyon sok, legalább 1000 embert megmozgattunk, tette hozzá Tóth Mihály, a Vámos Települések Szövetségének főtitkára. A Vám és Pénzügyőrségnek a civiloldalát próbáljuk ezzel Magyarországon bemutatni, ismertebbé tenni és úgy gondoljuk, hogy talán a környezet tisztaságáért is tudunk tenni valamit.
Ezúton is szeretném megköszönni, hogy a rendőrség rendkívüli módon vigyáz a futókra, vigyáz a karavánra és szeretnék még köszönetet mondani mindenkinek, aki elősegítette, hogy ez a rendezvény ilyen sikeres legyen.


Tóth Mihály

 

További képek>>>                   YouTube videó>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.10./
 

 

Túratérkép jelent meg Sárospatakról

 

        
                 

A Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület olyan turisztikai térképet készíttetett, amely a város és környékének látnivalóit túraútvonalakra felfűzve mutatja be. Az A/2 méretű térkép egyik oldala Sárospatakot ábrázolja, az említett sétaútvonalak mellett. Az útvonalakat egy-egy jellemző elnevezéssel illettük, így kialakult egy-egy séta a "Várnegyedben", "Patak református örökségében", egy "Makovecz-útvonal", séta a "sárospataki borúton", valamint "a természetben"...

A térkép másik oldala a desztinációt ábrázolja, ami magában foglalja az egész Bodrogközt és a Hegyalja közeli területeit. A térképen is vázoltuk azokat a túraútvonalakat, amelyek részletes leírása megtalálható a kiadványon. Törekedtünk arra, hogy mindenféle közlekedési eszközre kínáljunk egy-egy túrát, így kerékpáros, lovas, és vízi túrát, valamint autós útvonalat. Itt kapott helyet a Tengerszem gyalogtúra is, hiszen az nem egy könnyű városi séta!

Reméljük könnyen és praktikusan használható kiadványt sikerült összeállítani, amire utaló visszajelzéseket már kaptunk. Talán ilyen jellegű TÚRATÉRKÉP még nem volt a városban, de az igény már jelentkezett. A kiadvány költségeit abból az összegből fedeztük, amelyet a Sárospataki Önkormányzat biztosít TDM (turisztikai desztináció menedzsment) egyesületünk részére.

A napokban megjelenik a túratérképet kiegészítő szolgáltató katalógusunk is, amit az egyesületünk több éves tagjainak tagdíj-befizetéseiből tudtunk elkészíteni. A füzet-formátumú szolgáltatói katalógus terjedelmi korlátai csak a sárospataki szálláshelyek és szolgáltatások, valamint az egyesület tagjaihoz kapcsolódó, nem sárospataki szolgáltatások összefoglalását tette lehetővé, de ezt is hiánypótló szándékkal és persze az igények alapján készíttettük el.
A kiadványokért keressenek meg a Tourinform-irodában! Célunk, hogy minden szállás- és vendéglátóhely oda tudja adni vendégeinek a várost, a környékét és térségünket, Zemplént bemutató brosúrákat, és a finom ételek és kellemes szolgáltatások után információval is feltöltődve induljon útnak a turista.


 
 


Törő Gábor
/2009.07.09./
 

 

A III. Végardói falunap

 

        
                 

2009.június 27.-án lett megrendezve a Végardói falunap a Faluházban és a Végardói út egy szakaszán. A rendezvényen minden korosztály megtalálhatta a neki szóló programokat - nyilatkozta Egyed Attila, képviselő...
 


 
 


Egyed Attila


 

A III. Végardói főzőverseny nagy sikert aratott. A benevezett csapatok a szabadban főzhető ételek széles skáláját mutatta be. A már megszokott babgulyás és halászlé mellett rotyogott a bográcsban töltött káposzta , lencse gulyás, pince pörkölt, és még sok különleges finomság.
Aki ellátogatott a falunapra meghallgathatta Pingor Zita és Hermann Ottó duettjét, és a Végardói nyugdíjas klub nótacsokrát. A gyerekek ingyenesen vehették birtokukba az ugrálóvárat, köszönet a támogatóknak, akik ezt lehetővé tették számunkra.
A talpalávalót Zsaluczki István zenekara húzta kifulladásig. Minden főző csapat oklevelet és ajándékot kapott.

Köszönet a támogatóknak:
Dr. Hörcsik Richárd polgármester, Varing Kft.- www.varing-tools.hu Tallárom Attila, Rákóczi Panzió – www.rakoczipanzio.hu Kék Tamás,
Harmónia Panzió – www.harmoniapanzio.hu Iván János, Andrea Vendégház – www.sarospatak.info.hu/andrea Karajz István,
Vitányi és társa kft -- Vitányi János, Dereszla Pincészet Kalocsai László, Újbástya Rendezvénycentrum, Sárospatak Város Önkormányzata, Egyed Attila Végardó képviselője. Kommunális Szervezett. A Kávéház Balogh Gábor.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.07.09./
 

 

A szabadvízi fürdőzés életveszélyes!

 

        
         

A nyári kánikula, a melegek beálltával sokan a szabad vizeinkben keresek menedéket a hőség elől. Mivel Sárospatak a vizek városa, ezért sok esetben tapasztalható, hogy az emberek felelőtlenül és meggondolatlanul választják a tiltott helyen való fürdőzés általi felüdülést – hívja fel a figyelmet egy nyári veszélyre Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
 


 
 


Bacsó Tibor

 

A tiltott fürdőzés során, a felelőtlen viselkedések következtében sajnos minden évben áldozatokat szednek vizeink, ezért a Sárospataki Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a területünkön sem a Bodrog folyón, sem más szabad vízen nincs kijelölt fürdőhely (szabad strand). Aki ennek ellenére mégis a szabadstrandolást választja, az alábbi szabálysértést követi el.

Tiltott fürdés!
Szabálysértést képez, amelyet a 218/1999(XII.28) Kormány rendelet 17. §. szabályoz

17. § (1) Aki tiltott helyen fürdik, húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség, a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, bányatavak esetében a bányakapitányság, a természeti és védett természeti területen természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr helyszíni bírságot szabhat ki.

46/2001. (XII.27.) BM rendelet a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól

Tilos fürdeni:
- hajóútban;
- hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
- vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
- kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízirobogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén;
- egészségre ártalmas vizekben;
- a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
- vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra;
- éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
- ahol azt tiltó tábla jelzi.

Cziczer Katalin
/2008.07.09./
 

Adomány a Bölcsődének

 

        
                 

Kellemes meglepetést és nagy-nagy örömet jelentett számunkra, mikor a bölcsődei intézményegységünk jelentős anyagi felajánlást, ill. támogatást kapott egy nemes célokat támogató sárospataki vállalkozótól – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Mese Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetője...
 


 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

Ezen összegből - a bölcsődei intézményegység dolgozói Braun Jánosné (Ircsike) intézményegység-vezető irányításával - úgy gondolták, hogy a gyermekek számára leghasznosabb egy új udvari fajáték vásárlása lehetne.

Ez a fajáték - komoly átgondolás után - egy nagy értékű kisvonat megvásárlásában valósult meg. A megrendelést és a leszállítást követően a bölcsődés korú gyermekek nagy örömmel vették birtokba a szép, rendezett környezetben elhelyezett, egyszerre sok gyermek által használható, esztétikus új játékeszközt.
Örömük azóta is határtalan! Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a Támogatónak!
 


 

Törő Gábor
/2009.07.08./
 

 

Szeptemberben elindul a fogyatékosok nappali ellátása Végardón

 

        
                 

2009. július 2-án összevont bizottsági ülést tartott a Szociális és Egészségügyi, valamint a Jogi és Ügyrendi Bizottság. Őket érinti ugyanis legközvetlenebbül a Végardón, várhatóan szeptemberben beinduló, fogyatékosok nappali ellátását biztosító intézmény. A munkálatok és az ügyintézés menetéről Papp Imrénétől, a Gondozási Központ vezetőjétől kaptunk információt…
 


 
 


Papp Imréné


 

A fogyatékosok nappali ellátásának az indításához, a működési engedély kiadásához szükség van az engedélyeztetési eljárásra, ezért meg kellett tárgyalnunk a szervezeti és működési szabályzatot, a szakmai programot el kellett fogadtatni és annak mellékleteit, a házirendet, valamint az érdekképviseleti fórum szabályzatait ahhoz, hogy a működési engedélyt a Közigazgatási Hivataltól az intézmény megkaphassa.

Az épület akadálymentesítése már folyamatban van, az Önkormányzat pályázati pénzt nyert a teljes akadálymentesítés elvégzéséhez, ez most a közbeszerzésnél tart. Reméljük szeptember 1-jére, mire a működési engedélyt megkapjuk az illetékes szakhatóságoktól, addigra elkészül az akadálymentesítés. A tárgyi feltételek egyébként rendelkezésünkre állnak, valamint a személyzeti feltételek is teljes mértékben adottak, mivel a gondozóház dolgozóinak a szakképesítése megfelelnek a fogyatékkal élők nappali ellátásához.

Területileg a kistérségbe is kivisszük a fogyatékosok nappali ellátását. Előzetesen egy szükséglet felmérést végeztünk, amiből meg tudtuk állapítani, hogy igenis szükség van a fogyatékkal élők nappali ellátására. 24 fő férőhellyel fogunk indulni, de ha erre nagyobb igény lesz - ami valószínű, hiszen a jelenleg beiratkozottak száma már 30 - akkor a bővítéséről is el kell kezdenie gondolkodni az önkormányzatnak.


 


Cziczer Katalin
/2009.07.08./
 

 

Csodálatos nyári este volt

 

        
                 

A pataki közönség kiszámíthatatlan, hiszen nem egyszer játszottak már világhírű zenészek nagyobbrészt üres széksorok előtt. Ez a nyár viszont bíztató – csak el ne kiabáljuk – hiszen a Családi Nap után most ismét teltházas volt a Vízikapu Szabadtéri Színház nézőtere, a Sziget Színház HAIR előadásán, 2009. július 3-án. A végigizgult nap után, az előadás szünetében Siska Tamás, a szervező Újbástya Rendezvénycentrum vezetője már felszabadultan nyilatkozott…
 


 
 


Siska Tamás


 

A szervezés során tavalyi receptet választottunk, tehát ugyanaz a színház, ugyanúgy musical előadás, ugyanúgy egy ismert darab került színpadra – akárcsak a Padlás tavalyi előadásán. Egy kicsit megijedtünk ugyan délután, amikor egy elég erős zivatart éltünk át, és akkorra már a színpadot is elkezdtük építeni, de hála Istennek ez tényleg csak egy nyári zivatar volt, ami nagyon gyorsan elvonult. A területet is úgy hagyta maga mögött, hogy nem csak, hogy az ülőbútorokat könnyen le tudtuk takarítani, de még igazából sarat sem okozott itt a nézőtéren, a színpadon meg végképp meg volt védve minden.
Amikor a színház technikája megérkezett, nagy erővel tudtunk munkához látni és el tudtuk dönteni öt órakor, hogy a musical meg lesz tartva itt kint a szabadtéri színpadon. Megnéztük az időjárás előrejelzéseket is, és biztosak voltunk benne, hogy jó idő lesz
.
Közel hasonló volt a nézők létszáma a tavalyihoz, legfeljebb annyi volt az eltérés, hogy idén talán egy kicsit kevesebb helyi és környékbeli közönség vett részt ezen a programon, viszont nagy örömmel jelenthetem, hogy az éppen péntektől Sárospatakon lévő Országos Hagyományos Tűzoltóverseny tagjaiból több csapat is eljött az előadásra és megnézte ezt a produkciót.
A közönségnek az előadás nagyon tetszett, jók a visszajelzések, leginkább az tetszett mindenkinek, hogy szabadtéri színházban játszódott a musical.
Csodálatos nyári este volt…


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.07.08./
 

 

Öt éves a Sárospataki Polgárőr Egyesület

 

        
                 

Megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepelte a Sárospataki Polgárőr Egyesület. Az ünnepélyes keretek között megtartott eseményen Dr Hörcsik Richárd polgármester, országgyűlési képviselő, az egyesület elnöke köszönetet mondott a civil szerveződés tagjainak az áldozatkész, önkénes munkáért, amelyet a város közbiztonságának érdekében végeznek...
 


 
 


Dr Hörcsik Richárd

Klima János

dr. Téglás István

Nagy Mariann


 

Így tettek azok a meghívott vendégek is, akik aktív együttműködői a Polgárőrségnek. Az elmúlt öt évtized munkájának értékelésekor elhangzott: „2004. június 4-én a 15 alapító tag azért hozta létre a Sárospataki Polgárőr Egyesületet, hogy a maga módján és eszközeivel tegyen valamit a közbiztonság erősítéséért és a bűnmegelőzés eredményességéért, azaz – mai divatos szóval élve- valamennyiünk közbiztonság érzetének javításáért. Ezeket a törekvéseket napjainkra már több mint 35-en érzik magukénak és lettek polgárőrök. Így segítik ennek jegyében az egyesület munkáját.

Örömteli számunkra, hogy a mai napig is többen jelzik - a fiatalabb és idősebb korosztályt képviselve-, hogy tagjaink sorába szeretnének lépni.”
Ezzel kapcsolatban az is elhangzott, hogy a megalakulás óta a bűncselekmények megelőzése, a bűnözés elleni fellépés és a bűnmegelőzés, ezen belül is különösen a vagyonvédelem, a gyermek- ifjúságvédelem feladatainak megvalósításában való közreműködés szerepel még a további alapvető célkitűzések között.

Az öt évvel ezelőtt megfogalmazott célokkal nem a rendőrség szerepét szerette volna átvenni a Polgárőrség, hanem közös együttműködéssel erősíteni és hatékonyabbá tenni azt. Ezt segítvén - akkor Nagy János r. alezredes, ma már nyugállományú kapitányságvezető felismerve- elsőként nyújtott segítséget ahhoz, hogy a civil szervezet jogszerűen és szakszerűen tudja elkezdeni munkáját.

A Rendőrséggel azóta is kiemelkedően jó kapcsolata van, mely a jelenlegi kapitányságvezetőnek dr. Téglás István r. alezredesnek és egyúttal valamennyi kollégájának is köszönhető. Az első lépésekhez természetesen támogatást kaptunk a B-A-Z Megyei Polgárőr Szövetségtől, annak elnökétől Csóra György úrtól is és ez a jó kapcsolat azóta csak tovább erősödött. „A számadatok azt mutatják, hogy a sárospataki polgárőrök évről-évre egyre hatékonyabban végezték munkájukat és számos mérföldkő segítette tevékenységüket.

Jó néhány költözködés után az önkormányzat támogatásának köszönhetően végre tavaly előtt megkaphatták azt az öreg házikót, amelyet felújítva végül egy szép kis irodájuk lett a város központjában - véglegesen. A város támogatását emellett számos módon élvezhették még, mind anyagilag, mind erkölcsileg, hiszen az ebben az évben biztosított megnövelt támogatás mellett az önkormányzati képviselők többsége is csatlakozott a polgárőrökhöz, így erősítve a kitűzött céljaink elérését.

Az egyesület például a tavalyi évben 53 alkalommal tartott közös szolgálatot, az így teljesített szolgálati órák száma: 3600 óra volt. Ebből a rendőrséggel 1600 órát teljesítettek polgárőreink. Közös szolgálatot adtak még a Vám és Pénzügyőrséggel is. Emellett a polgárvédelmi kirendeltséggel, az Észak Erdő Zrt sárospataki területi igazgatóságával, az intézmények, iskolák vezetőivel valamint nem utolsó sorban a helyi történelmi egyházak képviselőivel is jó kapcsolatot tudtak kialakítani a közös munka kapcsán. Ebbe a sorba természetesen beletartoznak a helyi írott- és elektronikus sajtó munkatársai is.
A több mint 30 fős tagság tervszerű és folyamatos szolgálati beosztással elsősorban az esti órákban ellátott közterületi mozgó-figyelő szolgálat ellátásával igyekszik segíteni a város belterületén a vagyon elleni bűncselekmények megelőzését, a rendőrségnek történő jelzésadást. A mezőgazdasági területeken a kiskertes övezetekben megtartott járőrszolgálat a mezőgazdasági lopások és kártételek megelőzését és megakadályozását szolgálja.

Sokrétű feladatvégzésüket mutatja, hogy egyesületünk a városi önkormányzat igénye szerint a közterület-felügyelet hatáskörébe tartozó egyes feladatok önkéntes ellátását is elvégzi. Aki egy kicsit is nyitott szemmel járt a városban, az mindig megtalálta polgárőröket a rendezvényeken, a nyári turista szezon programjaiban, az iskolák környékén, a rendőrséggel tartott közúti ellenőrzések során, a lakótelepeken, az ár-és belvíz okozta károk enyhítésében vagy éppen akkor is, amikor a nagy hóban a tanyavilágokba kenyeret vittek az ott élőknek. A beszámolót követően a Sárospataki Rendőrkapitányság nevében dr Téglás István r. alezredes, kapitányságvezető megköszönte Klíma János vezetőnek és a polgárőröknek a munkát, majd emlékplaketteket és ajándéktárgyakat adtak át az Egyesület vezetői az együttműködő partnereknek, az írott és elektronikus sajtó munkatársainak illetve természetesen valamennyi polgárőrnek.


 

További képek>>>                        További képek>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
   /2009.07.08./
 

 

FILOZÓFIAI DIÁKTALÁLKOZÓ SÁROSPATAK 2009.

 

        
                 

Június 27-29 között az Árpád Vezér Gimnáziumban rendezték meg az országos Filozófia Diáktalálkozót, immáron ötödik alkalommal. Pécs, Miskolc, Debrecen és Szeged után Sárospatak adott otthont e „bölcs tudománynak” és művelőinek, akik szép számmal érkeztek az ország különböző gimnáziumaiból.

Talán nem véletlen, hogy éppen Sárospatak lehetett a rendező idén, hiszen a konferencia „Isten és ember viszonya a filozófia tükrében” címet kapta, s alig említhetnénk gazdagabb hagyományokkal bíró magyar várost, amely méltóbb házigazdája lehetne e nemes találkozónak.

A konferencia meghívott előadója Dr. Gáspár Csaba László vallásfilozófus, a Miskolci Egyetem Filozófiatörténet Tanszékének docense volt. Megnyitójában utalt arra, hogy noha minden tudás eredője és történeti forrása a filozófia, mára sajnos a többi tudomány pragmatizmusánál fogva maga alá gyűrte, s látszólag ellehetetlenítette a filozófiát. Azonban, –tette hozzá – a fiatalok nagyszámú jelenléte és érdeklődése bizakodásra adhat okot a filozófia jövőjével kapcsolatban.

A sokszínű diákelőadások mellett a résztvevőknek lehetőségük nyílt Sárospatak kulturális és természeti örökségének a megismerésére, a helyi diákélet megismerésére, sőt, –sokak nagy örömére- lehetőségük nyílt a Bodrogon egy kis evezésre is.
Összefoglalva, talán minden szerénytelenség nélkül kijelenthetjük, nemcsak szakmailag, hanem minden szempontból felejthetetlen három napot tölthetett el Sárospatakon a tudni vágyó fiatalság.


 
 


/2009.07.07./
 

 

Élményekben gazdag hét, kiváló hangulat a GÓL FOCITÁBOR-ban

 

        
                 

Idén már harmadszor szervezte meg az Árvay DSE a már hagyományos GÓL FOCITÁBOR-t Sárospatak Város Önkormányzatának támogatásával. A közel 70 ifjú labdarúgót a hét folyamán meglátogatták a DVTK játékosai, Madar Csaba ötszörös magyar bajnok, válogatott labdarúgó és Karászi Roland free style klasszis is - számolt be a táborról Gönczy Zoltán, edző... 
 


 
 


Gönczy Zoltán


 

A diósgyőri játékosok meg is mérkőztek a legkisebbekkel, „természetesen” vereséget szenvedve. Madar Csaba- aki a Debrecennel
3-szor, az MTK-val pedig 2-szer nyert bajnokságot-pályafutásáról mesélt a gyerekeknek, hiszen játszott a Manchester United ellen és a Brazil válogatott ellen is. A záró napon Karászi Roland tartott bemutatót a gyerekek és szüleik örömére.

A hét folyamán az edzések mellett voltak ügyességi vetélkedők, darts verseny, futball „ki mit tud” és szabályismereti vetélkedő is. Nem maradhatott el végardói fürdőzés és a záró pizza parti sem. A szervező pedagógusok legnagyobb örömére egész héten egyetlen megbetegedés vagy sérülés sem történt. A legkisebb új táborosok és szüleik szerint is megérte ide eljönni és jövőre is visszajönnek.

A tábort támogatták: Hegyi Szupermarket, Hotel Bodrog Wellness, Levi Fotó, Pataqua Kft, Pepe Büfé.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.07.07./
 

 

Patak hírnökei voltak Salzburgban a pataki reformátusok

 

        
                 

A sárospataki református gyülekezet évi programjában az orgonafelújítás kapcsán szerepelt egy salzburgi kirándulás. Az utazás jószolgálati úttá nőtte ki magát, mert nem csak az orgonaépítő Mooser mester városával ismerkedtek meg, hanem kapcsolatot építettek ki a Salzburgban élő magyarokkal, zenés szerepléssel gazdagították az evangélikus templomi Istentiszteletet, valamint műsorral szolgáltak a Salzburgi Magyar Körben - küldte a tudósítást Virágh Sándor református lelkész...
 


 
 


Virágh Sándor


 

Levetítésre került a Szvitankó Tamás operaőr által készített fim a pataki orgonafelújítás történetéről. Ezen a rendezvényen a vendéglátók készítették az ételt, és a vendégek hozták a bort. Hatféle bort kóstolhattak meg az érdeklődők, melyeket felajánlásként vittek magukkal a támogatóktól: Tokaj Kereskedőház, Terravin, Kun Lajos borászata, Götz pincészet, Götz Mária Ildikó borkirálynő, Rudnok borászat Dr. Erdei Pál és Dr. Hörcsik Richárd Polgármesterek bora. A csodálatos panorámájú város nevezetességei látogatása közben a Dóm mellett épp egy kőfaragó verseny volt, ahol hangos kiáltással buzdítottuk a magyar versenyzőket.

A közeli Grossgmein nevű faluba is ellátogatott a küldöttség, ahol szintén Mooser mester által épített orgona van, a Patakihoz kísértetiesen hasonló, jól felismerhető jellegzetességű hangzással. Ebben a faluban az egykori német határ mentén levő fogadóban fogyasztották el az ebédet, ahol magyar szakács és személyzet dolgozik. A csoportot nem kisebb híresség, mint Czifra János, a salzburgi dóm fő zeneigazgatója is fogadta és kísérte programja egy részében, szeretettel emlékezve a múlt évi sárospataki látogatásukkor tapasztalt élményekre. A pataki-salzburgi kapcsolatok folytatása mellett tett hitet a műsort nagy tetszéssel fogadó hallgatóság, mely jótékonyan hathat mind a túrizmusra, mind a fesztiválok közötti lehetséges együttműködésre.


 

További képek>>>

Reformatus Lelkészi Hivatal
/2009.07.07./
 

 

Munkában a Tourist Police szolgálat

 

        
                

Sárospatak város Önkormányzatának egyik kezdeményezése, amely rendőrség berkein belül is nagy hírnévre tett szert, a Tourist Police szolgálat, amelyben idegen nyelvet beszélő diákok látnak el szolgálatot Sárospatak területén – nyilatkozta dr. Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…
 


 
 


dr. Téglás István


Víghné Fehérvári Zsuzsa


 

Ezt általában rendőrjárőrrel közösen, ill. amikor az egyéb feladataik elszólítják a rendőröket, akkor önállóan hajtják végre. Az idén a Tourist Police szolgálat 2009. június 24-én indult el. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a diákjárőr szolgálatot célszerű szerdától vasárnapig szervezni, hiszen az idegenforgalom hétvégén a legjelentősebb a városban.

Az első turnusban, júniusban 2 fiatalember látott el szolgálatot, akiket fogadtam, és miután megbeszéltük a feladatot és a követelményeket, az első napon azt a feladatot kapták, hogy szerezzék be Sárospatak térképét, több példányban fénymásolják le, aminek az volt a célja, hogy ha olyan turistával találkoznak, akivel nem értenének szót, mert egyéb idegen nyelven beszél, annak a tájékozódását is meg tudják könnyíteni.
Hasznosnak láttuk, hogy legyen náluk egy lista azokkal a címekkel és telefonszámokkal, amelyek Sárospatakon turisztikai szempontjából érdekesek lehetnek: a rendőrség, az orvosi ügyelet, orvosi rendelő, panziók, éttermek és egyéb információk: tűzoltóság, mentők, gépjárműjavító, termálfürdő és A Művelődés Háza elérhetősége.

Egy jelentést is kértem tőlük a két hét elteltével, amelyet meg is írtak, így dokumentálva, hogy milyen intézkedések történtek. Több szlovák személynek adtak felvilágosítást a Végardói Strandfürdőnél a belépésről, ill. a belépőjegyekkel kapcsolatban.

Sárospatak Város Önkormányzata 2009. június 24-től 2009. augusztus 31-ig biztosít lehetőséget 10 fő középiskolás tanulónak a TOURIST POLICE szolgálatban való részvételre, mely a Sárospataki Rendőrkapitányság együttműködésével valósul meg – egészítette ki a kapitány úr beszámolóját Víghné Fehérvári Zsuzsa szakreferens, aki az Önkormányzat részérők koordinálja a fiatalok szolgálatba állását…

A fiatalok két héten keresztül „járőröznek” a rendőrség munkatársaival azokon a városrészeken, ahol nagyobb az idegenforgalom. Tájékoztatást és segítséget nyújtanak az ide érkező turistáknak, vendégeknek.
A korábbi évek tapasztalata, és a visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a TOURIST POLICE szolgálat az idegenforgalmi szezonban jelentősen megkönnyíti a vendégek tájékoztatását, segítését, és a rendőrség munkáját.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.06./
 

 

Az óvodai és bölcsődei nyári nyitvatartás

 

        
                 

Tombol a nyár! Az iskola bezárta kapuit, de az óvodák és a város Bölcsődéje ügyeletet tart azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei dolgoznak – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Mese Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetője...
 


 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

Az ellátást igénylők száma a város 420 óvodásából, kb. 50 fő, ezért egy intézményegységbe fogadjuk az óvodát igénybe vevő gyermekeket. Így mindig van egy ügyeletes óvoda a városban.
Bölcsődénk szintén nyitva van a nyár folyamán, kivéve azt a 4 hetet, mikor a kötelező bezárás, illetve fertőtlenítő meszelés és nagytakarítás történik.
Az alábbiakban tájékoztatjuk az érintetteket a fent nevezett intézményegységek nyitva tartásáról:

Ügyeletes óvodák:
2009. 06. 22. – 07. 10. Kincskereső Tagóvoda (Sárospatak, Zrínyi u. 40.)
2009. 07. 13. – 07. 31. Mese Óvoda és Bölcsőde (Sárospatak, József A. u. 31.)
2009. 08. 03. – Carolina Tagóvoda (Sárospatak, Szent Erzsébet út 16.)

Bölcsőde nyitvatartása:
2009. 06. 22. – 2009. 07. 25.
2009. 08. 24 – től


 

Törő Gábor
/2009.07.06./
 

 

Tündértánc Tábor volt Sárospatakon

 

        
                 

Egyedülálló, különleges gyermektábor színhelye volt Sárospatak június 22. és 28. között. A leukémiás gyerekek számára immár második alkalommal nyílt meg a nemzetközi Tündértánc Tábor, melynek megnyitóján Sárospatak és Sátoraljaújhely városok alpolgármesterei is jelen voltak. A tábor céljáról Pásztor Mariannától, a tábor egyik vezetőjétől kaptunk tájékoztatást…
 


 
 


Pásztor Marianna


Aros János


 

Az élményterápiás programsorozat célja, hogy a gyermekek és szüleik egy héten át elfeledjék a mindennapok küzdelmeit, hogy kikapcsolódjanak, szórakozzanak. Közel 150 fő nyaralt, 78 gyerek és szüleik a Végardó Üdülőparkban.
A Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány másodszor szervezte meg Kosztyó Ádám emlékére ezt a terápiás tábort Sárospatakon. A tábor a két év alatt nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen idén Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek leukémiás, daganatos betegségből gyógyuló gyerekek.
Az alapítványt 1995-ben alapította Dr. Magyar János, aki a sátoraljaújhelyi kórház igazgatója volt, és aki munkájából adódóan látta, hogy mennyire nehéz a fogyatékkal élő gyermekek a sorsa. Ezért hozta létre az alapítványt Zemplén Fogyatékos Gyerekeiért néven.
Mi 2004-ben határoztuk el, hogy alapítványi keretekben fogunk dolgozni, de végül is nem kellet új alapítványt létrehoznunk, mert a Hajni apukája által létrehozott alapítvány erre megfelelő volt. Tehát mi ezt új célokkal kibővítettük, ami pedig a rákban megbetegedett gyermekek segítésének a felvállalása volt.
Dr. Magyar János, Sátoraljaújhely volt alpolgármesterének lánya, Magyar Hajnalka az egykor kitűzött célokat ma tovább folytatja…
Halála után nem szerettem volna, hogy a munkája kárba vesszen, ezért tovább vittem. Sajnálatos módon szükség is volt rá… Mi saját tapasztalataink alapján működtetjük ezt az alapítványt. Tudjuk, hogy mire van szükségük a gyerekeknek, ezt igyekszünk megadni: nekik csak az öröm kell, csak a jó, ők nem mást várnak, csak azt, hogy mindenki ugyanúgy kezelje őket, mint a többi gyereket, és mi ezt a táborba megadjuk nekik.

A tábort Sárospatak és Sátoraljaújhely város alpolgármestere és a szervezők nyitották meg. Aros János, Sárospatak város alpolgármesterének szavaiból kiderült, hogy ő is szívén viseli a táborba érkezett gyerekek sorsát…
Lehetőségeinkhez mérten mi is igyekszünk támogatni ezt a tábort, nem csak erkölcsileg, hanem anyagilag is. Bízom benne, hogy a nagyon messziről ideérkezett gyerekeknek és szüleiknek - akik először járnak Sárospatakon, először járnak Zemplénben - maradandó élményeket tudnak szerezni a szervezők – hiszen ahogy elnéztem az eseménynaptárukat, nagyon tartalmas hét elé néznek.
Bízom benne, hogy az itt átélt élmények következtében a gyerekek meg fogják kérni a szüleiket, hogy jöjjenek el ismét Sárospatakra.
Ha csak annyival tudtunk hozzájárulni, mi, sárospatakiak ehhez a táborozáshoz, hogy a gyerekek jól érzik magukat, és olyan emlékekkel térhetnek haza, amelyekre szívesen gondolnak vissza, akkor úgy gondolom, hogy már tettünk valamit a teljes felgyógyulásukért.
Nagyon jó látni azt az összefogást, ami egy ilyen tábor megszervezése körül van és nagyon jó látni azt a sok boldog gyermekarcot, aki sajnos valamilyen oknál fogva mégsem élhet olyan felhőtlen gyerekkort, mint a hasonló társaik. Viszont van egy alkalom, van egy hét az évben, amikor félretehetnek minden gondot, bajt és problémát és - természetesen szakemberek felügyelete mellet - önfeledten tudnak kikapcsolódni.
A gyermekek erre az egy hétre már izgatottan készültek, amint ez néhány táborlakó el is mondta…

- Még az iskolaidőben tudtam meg, hogy mikor lesz a tábor és nagyon vártam már, hogy legyen vége az iskolának, hogy jöhessek a táborba.
Én is beteg voltam, Sátoraljaújhelyről jöttem, a Miskolci kórházban voltam leukémiás és ott meggyógyultam.


 

További képek>>>

/2009.07.06./
 

 

Felvonulással és díjkiosztással zárult a tűzoltóverseny

 

        
                 

A III. Országos Hagyományos Tűzoltóversenyre Sárospatakra érkezett Dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, a főváros tűzoltóparancsnoka, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke is. Megtekintette a vasárnapi felvonulást, ami a sportpályától A Művelődés Házáig tartott, s minek élén a mazsorettek, utána a tűzoltó zenekar, majd hosszú tömött sorokban a versenyzők és versenybírók, végül a látványos tűzoltóautók vonultak fel…
 


 
 


Dr. Bende Péter

 

Dr. Hörcsik Richárd


Kovács Sándor


Vígné Fehérvári Zsuzsa

 


 

A Tűzoltók nagyon szeretnek versenyezni még ebben a szakmai sportban is, aminek a neve tűzoltóverseny, és ami a nemzetközi tűzoltóverseny szabályai szerint kerül lebonyolításra – kezdte köszöntőjét Dr. Bende Péter…
Ez mindig megmozgatja a tűzoltó társakat, sőt, láthatjuk, hogy itt már lánycsapatok is jelentkeztek és vettek részt a versenyünkön. Egy verseny nemcsak vele együtt járó ünnepségek, vagy az elért eredmények miatt fontos, hanem elsősorban a versenyre való felkészülés miatt, ami egy nagyon komoly feladat. De tovább megyek, a versenyre való felkészülés pedig a csapatmunkát és csapatszellemet is erősíti, tehát mindenképpen csak pozitív hatásai vannak. Amikor egyszer megkaptuk azt a kritikát, hogy a Magyar Tűzoltószövetség miért foglalkozik ilyen komolyan a versenyeztetéssel, én erre azt válaszoltam, hogy el kell jönni egy versenyre, meg kell nézni a nyitást, a megnyitó ünnepséget, végig kell izgulni, ott kell lenni a záróünnepségen, és aki ott figyel, az mindent megért, hogy miért is kell ez a tűzoltóverseny.

Az állami támogatás mértéke sajnos csökkent, ezért külső támogatásra is szükség volt, így pl. a Fővárosi Önkormányzat is segítséget nyújtott. Nagy segítség az is, amit természetes formában kaptunk a Megyei Tűzoltószövetségtől, valamint Sárospatak városától, hiszen a város helyiségeket biztosított számunkra, segítette rendezvényeinket mindenféle szempontból és végül, de nem utolsó sorban egy olyan barátságos fogadtatást, barátságos légkört biztosított, hogy a kollégák, akik részt vettek itt a háromnapos rendezvényen, nagyon jól érezték magukat.
Nagyon baráti volt a fogadtatásuk itt a városban, látjuk, hogy ez egy jól működő város és egy jól működő közösség, ahova szívesen jön a vendég.

Nagy megtiszteltetés Sárospatak város Önkormányzata és polgárai számára, hogy a III. Országos Hagyományos Tűzoltóversenyt városunkban tartották. Sokat készültünk erre, hiszen nagyon öröm számunkra, hogy Sárospatak adhatott helyt ennek a nemes vetélkedésnek – kezdte beszédét a vasárnapi díjátadó ünnepségen Dr.Hörcsik Richárd polgármester…

Tűzoltókkal szinte naponta találkozunk, különösen Zemplénnek ebben a térségében, ahol bizony gyakran van időjárás okozta probléma, jégeső, tűzkár, vízkár, és itt van mellettünk a Bodrog, ahol bizony az elmúlt évtizedben gyakorta álltak helyt tűzoltóink, elsősorban Sátoraljaújhelyről, Szerencsről és a környező körzetekből is. Sárospatak város polgárai hálával tartoznak önöknek, hiszen ránk vigyáznak, bennünket őriznek, a mi javunkat szolgálják.
Sárospatak az a hely, ahol nagy hagyománya van a tűzoltó egyesületeknek, hiszen a város vezetése már az 1700-as években felfigyelt arra, hogy nagyon sok a tűz, hiszen az akkori szalmaviskók hamar leégtek. Éppen ezért szervezték meg Református Kollégium diákjaival együtt 1777-ben az első önkéntes egyesületet. Azóta ennek nagy hagyománya van.

A tűzoltóságnak úgy hiszem, rendkívül fontos szolgálata a szolidaritás, az egymásra figyelés. Önök abban a városban vannak, ahol nagy hagyománya van ennek is, hiszen Szent Erzsébet ebben a városban született, akik a magyar és az európai karitas jelképe.
Múltunk van, reméljük, hogy lesz jövőnk is, hiszen egy olyan városban vagyunk, ahol a polgárok és önkormányzat minden lehetőséget megragad ahhoz, hogy a városunk szépüljön, fejlődjön. Remélem, hogy önök kellemesen töltötték nálunk az elmúlt két napot.

Szeretnék gratulálni a versenyzőknek, hiszen nemes versenyzés volt ez - ahogy hallottuk a zsűritől - hiszen rengeteg díj van a hátunk mögött, ami több mint egy órán keresztül fogunk kiosztani. Én kérem önöket, hogy őrizzék meg jó emlékezetükben ezt a várost, Szent Erzsébet szülővárosát, őrizzék meg és jöjjenek vissza. Remélem, hogy találkozunk még Önökkel, nem esemény alkalmával, hanem mint turista, mint barát, mint ismerős.

Engedjék meg, hogy a versenyzők közül külön gratuláljak egy kollégámnak, Vojnár László polgármester úrnak, aki egy díjat vehet át, Ő a legidősebb önkéntes tűzoltó Tolcsva polgármestere.

Tartalmas három napot tudhatunk magunk mögött – jelentette ki Kovács Sándor tűzoltó alezredes, a B-A-Z Megyei Tűzoltószövetség elnöke…
Minden 42 versenycsapat, aki elfogadta a meghívásunkat, számot adott felkészültségéről a verseny során, és a legjobbak győztek. Úgy gondolom, hogy mindenki tartalmasan töltötte el ezt a három napot.
Köszönjük Sárospatak városának - elsősorban Dr.Hörcsik Richárd mester úrnak - a lehetőséget, hogy itt rendezhettük meg III. Országos Hagyományos Tűzoltóversenyt. Engedjék meg, hogy külön is megköszönjem Vígné Fehérvári Zsuzsának azt a sok-sok segítséget, amit kaptunk a verseny szervezéséven kapcsolatosan.
Köszönöm szépen mindenkinek a lehetőséget, hogy itt lehettünk!

A közel 600 versenyző fegyelmezetten állta végig a másfél órás ünnepséget a Makovecz Imre által tervezett művelődési intézmény előtt, ahol a díjkiosztó ünnepséget tartották. Ez természetes – gondolhatja bárki, viszont ha figyelembe vesszük, hogy az ünnepség nagy része alatt „hetedmagával” sütött a nap, akkor ez már tiszteletreméltó teljesítmény.
Már kibírhatatlanak tűnt a hőség, amikor felhők formájában jött a segítség, jótékonyan árnyat vetve az eredményhirdetés résztvevőire. Ez a kellemes állapot nem tartott sokáig, mert tíz perc elteltével eleredt az eső, ami egyre erősebben záporozott. Ekkor már a vége felé közeledett az ünnepség, aminek a befejezését – ekkor már Szózatot fújta az Ózdi Tűzoltózenekar – fegyelmezetten, a helyükön állva várták ki a tűzoltók.
Voltak akik még az ünnepség végeztével sem kerestek menedéket, tovább élvezve a nyári záport, örömtáncot jártak a megnyert serlegeik körül…


 

        Zenés ébresztő 1.  >>>                   Zenés ébresztő 2.  >>>            Felvonulás a főutcán 1, >>>            Felvonulás a főutcán 2. >>>              
 Díjátadás A Művelődés Háza előtt 1. >>>                 Díjátadás 2. sorozat >>>                 Díjátadás 3. sorozat >>>           verseny eredmények

Cziczer Katalin- Törő Gábor
/2009.07.05./
 

 

A verseny napja

 

        
                 

A péntek délutáni gyakorlás után szombaton 9 órakor sorakoztak fel az Országos Hagyományos Tűzoltóverseny részvevői az ünnepélyes megnyitóra a Sportpályán, amit Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője vezényelt le...
 


 
 


Dobson Tibor

Rétközi Ferenc

Dr. Hörcsik Richárd


 

A versenyzőket szívélyes szavakkal köszöntötte a Dr.Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere és Kovács Sándor tűzoltó alezredes, a B-A-Z Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke. Az ünnepélyes megnyitót több tucat galamb felröppenése és a zászlófelvonás tette még emlékezetesebbé…

Ez a verseny mindenképpen jelentős, két oldalról is értékelni kell a dolgot – kezdte az esemény értékelését Rétközi Ferenc tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója…

Az egyik, hogy a Borsod megyei önkéntes egyesület képviselete is itt van, és felveszik a harcot az ország más területeivel - jelképesen szólva.
A másrészt pedig mindenképp jó érzés, hogy Borsod megye házigazdája lehet egy ilyen, országos rendezvénynek. Ennek megfelelően a szervezésből a B-A-Z Megyei Tűzoltószövetség vállalt oroszlánrész feladatokat. Azt tudomásul kell venni, hogy a magyar tűzvédelem a hivatásos állományon kívül az önkéntességre nagy hangsúlyt fektet.
Nagyon sok egyesület és nagyon sok önkéntes tűzoltóság dolgozik az országban, az állampolgárok védelme érdekében. Ezek civil szervezetek, de nélkülük nem lehet tökéletes a védekezés.

Úgy hiszem, hogy ez egy nagyon jelentős esemény a város életében – nyilatkozta Dr.Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere…
Noha a tűzoltókkal naponta találkozunk, de az ország különböző részeiről érkező tűzoltókkal már ritkábban. Ez illik ahhoz a képhez, amit Sárospatakon szeretnénk kialakítani: a konferenciaturizmus, a különböző versenyek, legyen az sport, vagy más vonatkozású versenyeknek a turizmusa. Most 800 tűzoltó érkezett, akik 3 napon keresztül városunk vendégei. Bizony ez jelentős esemény, amely elviszi városunk jó hírnevét az ország minden részébe.

A megnyitó után elkezdődött a verseny, ami tűzoltást előkészítő gyakorlatból és 4-szer 100 m-es váltó akadályfutásból állt.
A városi sportpálya zöld gyepén egy időben két csapat végezte a feladatot, akiknek minden mozdulatát versenybírók figyelték. A pálya széléről gyakran hangzottak fel buzdító kiabálások, olykor énekek, ami azt jelezte, hogy népes csapat kísérte el a versenyzőket.

Az elkészült (a YouTube-on megtekinthető) kisfilmek is mutatják, hogy látványnak is milyen szép volt, ahogy a különböző színű egyenruhába öltözött hol férfi, hol női csapatok alakzatban bevonultak a pályára, vezetőjük katonásan jelentett, vezényszavak, hangzottak el, majd a sípszó, ami után mint egy varázsütésre mindenki ugrott és tette a dolgát, illesztették a csöveket, szaladtak a tekercsekkel. Talán egy perc sem telt bele és már kész is volt a működőképes berendezés, amelynek a végén elszánt tűzoltók tartották célra a fecskendőket. Mindenki a helyén maradt, amíg a versenybírók tüzetesen végig vizsgálták a villámszerű gyorsasággal összeállított berendezést, és megállapították a pontszámot.

Mindez ragyogó napsütésben zajlott, és mintha a verseny menetéhez lett volna igazítva, az ebédidő alatt hűtötte le egy zápor a pályát.


 

További képek szombat du 1.>>>       Szombat du 2.>>>         A YouTube-ra feltöltött videók a hétvégi tűzoltó versenyről.

Cziczer Katalin- Törő Gábor
/2009.07.05./
 

 

Sárospatak ideális helyszín volt a Tűzoltóverseny megrendezéséhez

 

        
                 

Kedves Vendégek, Tisztelt Versenyző Csapatok! Engedjék meg, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség nevében dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy úr által rám ruházott feladatként tisztelettel és szeretettel köszöntsem önöket a 3. Országos Hagyományos Tűzoltóverseny alkalmából – nyitotta meg a háromnapos rendezvényt Sárospatakon Kovács Sándor tűzoltó alezredes, a B-A-Z Megyei Tűzoltószövetség elnöke…
 


 
 


Kovács Sándor


 

Úgy gondolom, hogy egy verseny mindig számot ad arról, hogy milyen felkészültségűek az önkéntes tűzoltók, milyen felkészültek a létesítményi tűzoltók, a köztestületi tűzoltók, hivatásos tűzoltók, egyben a tűzoltóság. Be tudjuk mutatni azokat a fogásokat, amelyeket majd esetlegesen éles helyzetben is használni tudunk. Mi a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltószövetség és Sárospatak városa nagyon nagy lelkesedéssel készültünk erre a mai napra. Örülünk, hogy ilyen szép számú, lelkes csapat jött el Sárospatak városába és bízunk abban is, hogy az időjárás is velünk lesz a mai nap folyamán és egy nagyon jó versenyt fogunk tudni magunk után.

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Kovács úr szombaton reggel a tűzoltóversenyt a Sportpályán, akitől megtudtuk azt is, hogy ezt a versenyt kétévente rendezi meg a Magyar Tűzoltószövetség, tehát hatéves hagyománya van Magyarországon…

Két évvel ezelőtt Berettyóújfaluban rendezték meg, akkor kapta meg a stafétát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltószövetség, amit a Heves megyeieknek adunk át.
A versenyt komoly előkészítő munka előzte meg, a versenyszervezését egy évvel ezelőtt kezdtük, akkor jöttünk először Sárospatakra.
Mikor a megyei tűzoltó szövetséget felkérték, elgondolkodtunk, hogy melyik település, melyik város lenne az, aki be tudná fogadni ezt a versenyt. Adva volt Sárospatak, mint iskolaváros, mint történelmi város, ahol a diákság nagy számban van jelen, így kollégiumi férőhelyek is vannak, a szállás is könnyen megoldható, valamint adva van a Sportpálya is, így merült fel Sárospatak neve.
Eljöttünk ide egy évvel ezelőtt, Dr.Hörcsik Richárd polgármester úr fogadott bennünket és nagyon pozitívan állt ehhez a kérdéshez. Bár hozzáteszem, hogy Sárospataknak nincs jelenleg sem önkéntes, sem hivatásos tűzoltósága, mégis fogadó kész volta polgármester úr, ill. az egész város.

Az itt eltöltött idő alatt igazolódott, hogy jól választottunk, itt a versenyzők a felkészülést, vagy a versenyt letudva, a szabadidejüket hasznosan tudják eltölteni, megtekinthették a várat, megtekintették azt a kiállítást, amit tegnapi nap folyamán nyitott meg a polgármester úr. Nem is tudtuk, hogy 1777-ben már Sárospatak városának volt tűzoltósága a Református Kollégiumban és volt olyan időszaka, amikor 3 önkéntes tűzoltó egyesület is működött a városban. Erről mi nem is tudtunk, nagyon jó dolog, hogy megismerhettük és fogjuk propagálni a tűzoltómúzeum felé is.

43 csapat van most ezen a versenyen, 46 csapat jelentkezett ugyan, de a Szlovákiából jelentkező csapatoknak kellett lemondani, mert más versenyen vesznek részt. Az ország minden megyéjéből és a fővárosból érkeztek csapatok.


 

További képek szombat de. 1. >>>           Szombat de. 2. >>>               További képek szombat de  3. >>>                 Szombat de 4. >>>  

Cziczer Katalin- Törő Gábor
/2009.07.05./
 

 

HÁLÓ Interregionális találkozó

 

        
                 

A sárospataki Szent Erzsébet Ház adott otthont a HÁLÓ Interregionális találkozójának június 26-28. között. A hétvégére a katolikus közösségek tagjai a határon innen és túlról érkeztek: a Tiszántúlról, Felvidékről, Kárpátaljáról és Partiumból. Az előadó, Laurent Fabre jezsuita atya, a Chemin Neuf Közösség alapítója pedig francia, akinek a részvételével vált igazán nemzetközivé a találkozó - számolt be az eseményről Bodnár Boglárka, szervező...
 


 
 


 
Bodnár Boglárka


 

A HÁLÓ mozgalom – ma már egyesületi formában működik – az 1980-as évek végén indult el azzal a céllal, hogy a budapesti katolikus közösségek tagjai megismerjék egymást. Ez a kezdeményezés egy vallásszociológiai felmérés hatására indult el, ugyanis ez a tanulmány arra mutatott rá, hogy a fővárosi közösségek egymástól függetlenül, kis szigetekként működnek. Három fiatal, ezért találkozókat kezdett szervezni, lehetőséget teremtve, hogy a közösségek bepillanthassanak egymás életébe. Ebből jött létre a HÁLÓ, a közösségek közössége, mely Kárpát-medencei szintűvé nőtte magát, de a nyugati magyarsággal is kapcsolatot tart.

Sárospatakon interregionális találkozóra került sor, amely középszintű találkozónak számít. Hatvan résztvevője volt, amelybe szép számmal kapcsolódtak be sárospatakiak is. A találkozók programjainak van egyfajta rendje, melytől mi sem tértünk el. Péntek este a sárospataki görög katolikus templomban szent liturgiával kezdődött a találkozó, melyet Polgári László sajópálfalai paróchus atya mutatott be, a környék görög katolikus lelkészeivel. A liturgia után Kuklay Antal kanonok, a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény vezetője nyitotta meg a találkozót, Pilinszky József Attila című versével. Este Telenkó Miklós felnőtt meséket mondott a kispataki kápolnában. Szombaton Laurent Fabre jezsuita atya tartott előadást, melyben felhívta a figyelmet a közösséghez való tartozás fontosságára. Utalt arra, hogy Jézus sem egyedül tanított, hanem első dolga az volt, hogy maga köré tanítványokat gyűjtsön. A Chemin Neuf közösség tagjai is az első keresztény közösségek mintájára, megosztva a szellemi, lelki és anyagi javakat élnek. A megosztás, ha kinyitjuk szívünket a másik felé soha nem veszteséget jelent, hanem többletet, vagyis a megosztás megsokszoroz. Kiemelte még, hogy nem szabad elfeledkeznünk a Pünkösdről és a Szentlélek kiáradásról. Mert az Úr szent lelke jelen van életünkben, mely a nehéz és az örömteli pillanatokban is segít mindannyiunkat.

Az előadásról kiscsoportokban beszélgettünk. Délután négy műhelyt szerveztünk: Chemin Neuf, HÁLÓ közösségi, karitász és zarándokút műhelyt. Este ellátogattunk Bodrogolasziba a Lónyay-kastélyba, melyet a Pannonhalmi Bencés Rend adott át a Chemin Neuf Közösség számára. Csomor Judit és Ottó bemutatták a már felújított épületrészeket és a parkot, majd zsolozsmát énekeltünk a közösség tagjainak a vezetésével. A találkozók elengedhetetlen része a vígasság. Este a Zsindelyes zenekar húzta a talpalávalót, és a Bodrog Néptáncegyüttes két tagja tanította a régió jellegzetes dalait és táncait. Vasárnap pedig a HÁLÓ mozgalmat évek óta támogató Seregély István ny. egri érsek szentmisével zárta be a találkozót.
A találkozásokból mindannyian gazdagodtunk. A hétvége sok gyümölcsöt adott. Határidőnaplóinkat elővéve egyeztettük, ki hova látogat el. Többeket Sárospatak szépsége nyűgözte le, és jön vissza, hogy több időt tudjon itt tölteni. A találkozót nagyon sokan segítették imával, adománnyal és felajánlással, támogatásukért szeretnék köszöntet mondani. Köszönjük a római katolikus plébániának és karitász csoportjának, Mosolygó Tamás és Telenkó Miklós görög katolikus atyáknak, A HÁLÓ Központnak, a Chemin Neuf Közösségnek és a Szent Erzsébet Ház munkatársainak segítségét.


 

Törő Gábor
/2009.07.04./
 

 

A Tokaj-hegyaljai borvidék aktuális kérdéseiről tartottak fórumot

 

        
                 

Sárospatak Város Önkormányzata és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete „A Tokaj-hegyaljai borvidék aktuális kérdései és a lehetséges válaszok” címmel szervezett fórumot az Újbástya Rendezvénycentrumban június 24-én. A meghívott vendégelőadó Dr.Takács András, a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség ügyvivője volt…
 


 
 


Dr. Takács András


Saláta László


 

Ez a fórum egy sorozat része, amelyről a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete a közgyűlésen határozott – tudtuk meg Saláta Lászlótól, az egyesület elnökétől…
Tokaj-Hegyaljáról, a borászatról szól, ezért mindnyájunkat érint, a jövőnkről szól, nem beszélve arról, hogy a bor egyfajta munkahelyet is teremt nekünk a hétköznap emberének, s ez által több száz embernek ad megélhetési lehetőséget és így látható, hogy ez egy olyan fontos kérdés, amellyel foglalkozni kell.
Dr. Dankó Kataliné volt az ötlet, hogy ebben a témában rendezzünk fórumot. Ismerősei közül próbált olyan szintű előadókat hívni, akik tényleg tudnak nekünk új információval szolgálni. Remélem, hogy a közös gondolkodásnak lesznek majd eredményei, amelyek kilátásba helyezhetik, hogy Tokaj- Hegyalján továbbra is van jövője a bornak, van jövője a Tokajinak.
Tudjuk, hogy mennyire fontos a hírnév nekünk és főleg azok a gazdák érzik ezt, akik ezzel profi módon és hivatásszerűen foglalkoznak. Hiszen bármilyen jó termékünk is lehet a világban, hogyha nem tudnak erről, hogyha nem kapnak megfelelő felvilágosítást róla, ha nincs megfelelő hozzá kapcsolódó promóciós tevékenység.
Magyarországgal kapcsolatosan szerencsére egyre inkább elmondhatjuk, hogy a borkultúra lényegében már kezd változni, most már a bor egyre inkább nem az italozáshoz tartozik, hanem mondhatjuk azt is, hogy a gasztronómiához. Én azt gondolom azzal, hogy minél többet beszélünk a Tokaji borról, minél többet visszük a hírét a világba, annál inkább – már csak kíváncsiságból is- lesz érdeklődés iránta. Aztán ha megkóstolják, akkor azt hiszem az eredményt, nem kell különösebben ecsetelgetni.
Én azt gondolom, hogy mi Tokaj-hegyaljaiak ismerjük, és értékén kezeljük az itt termő bort, és reméljük, hogy a világ is értékén fogja kezelni.

Dr. Takács András a továbbiakban elmondta, hogy a szervezetet, melynek neve Tokaj- Hegyalja Fejlődéséért Szövetség, 2009. tavaszán hozták létre a Tokaj hegyalja borvidék borászegyesületei…
Ebben benne van minden jelentős és működő borász egyesület, és folynak a tárgyalások a kisebb borászati egyesületekkel, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ősszel eljutunk oda, hogy ennek a szervezetnek minden Tokaj- Hegyalján bejegyzett szőlészeti és borászati egyesület a tagja lesz.
A szervezet céljai nagyok, melyek sok munkát igényelnek. Az utóbbi években jelentős beruházások történtek Tokaj- Hegyalján a minőségi szőlő, borkultúra megteremtése érdekében. Nagyon szép pincészetek, nagyon szép birtokok és nagyon jó borok születtek.
A borász egyesületek azt gondolják, hogy most már elég erősek, felkészültek ahhoz, hogy belefolyjanak hegyalja tágabban vett vidékfejlesztési politikájának az alakításába is – természetesen a többi szereplővel együtt. Fontos szempont ennek a szövetségnek, hogy az utóbbi években először sikerült megteremteni ezt az együttműködést valamennyi borászegyesület közt a közös célok érdekében, melyek a következők: A borászegyesületekkel van egyfajta gondolkodás azon, hogy miként lehetne hegyalja világörökség értékeit kézzelfogható eredménnyé tenni az itt lakók számára, mind identitásban, mind lakosságmegtartó képesség erősítésében és természetesen hogyan lehetne növelni a térség jövedelmezőségét a különböző turisztikai és egyéb vállalkozásokban.


 

A hegyaljai borvidéken valójában nagyon sok fejlesztés történt az utóbbi években, viszont az is igaz, hogy ezek a fejlesztések jelentős mértékben nincsenek még kihasználva, aminek egyrészt az is az oka, hogy a borvidék 27 települése 5 különböző kistérséghez tartozik. Ők mind rendkívül sok és rendkívül fontos munkát végeztek, viszont a borászegyesületek szeretnék, hogy ezek a kistérségek a jövőben jobban együttműködjenek egymással és a helyi szereplőkkel.
Szeretném hangsúlyozni, hogy nem egy kritikát fogalmazunk meg, mert nagyon sok eredmény született, csak szeretnénk a jobbító szándékot kézzelfoghatóvá tenni a térség szereplői számára. Nagyon fontos folyamatok zajlanak Tokaj- Hegyalja életében és erre is szeretnénk felhívni a figyelmet. Legfontosabb ezek közül a közismert szerencsi szalmatüzelési erőmű és a tőketerebesi erőmű ügye, mely rávilágított Tokaj- Hegyalja és a magyar világörökségi kultúra egy nagy problémájára, ez pedig az, hogy a világörökség cím kihirdetése után, tehát 2002-ben Tokaj- Hegyalján nem született meg az a nemzeti szintű jogszabály ami hegyalját érték alapon védetté és fejleszthetővé tette volna. A Szerencs ügy hatására az UNESCO világörökségi bizottsága pozitívan vett nyomására a Magyar Köztársaság kormánya elindította a világörökségi törvénynek az elkészülését és megszületését, a parlament munkaterve szerint ezt az országgyűlés 2009. decemberében tárgyalja és nagy valószínűséggel 2010. január elsejétől hatályba lép.
Ennek a törvénynek véleményem szerint olyan nagy a jelentőssége, mint az 1773-as királyi rendeletnek, ami Tokaj hegyalját először zárt borvidékké tette állami királyi akarattal. Tehát ez a törvény is állami –nem királyi- csak köztársasági akarattal kiemeli hegyalját a 22 borvidék közül, és állami feladattá teszi annak értékalapú fejlesztését. Nagyon fontosnak érezzük, hogy ez a törvény jó minőségben, jó konszenzusban szülessen és a helyi szereplők, a Tokaj- hegyaljai önkormányzatok, vállalkozók, borászok, civil szervezetek ezt tudják véleményezni majd menet közben.

A környéken nagy összefogás tapasztalható, engem is meglepett, hogy a 7 borászegyesület milyen könnyedén teremtette meg az együttműködési megállapodást egymással. Ezzel kapcsolatosan szintén nagyon fontos tapasztalat, hiszen a szerencsi ügy is megmutatta azt, hogy Tokaj- Hegyalján nagyon mélyen gyökerezik a borvidéki identitás és mind a 27 település közvéleménye jelentős mértékben világörökség értékek megőrzése mellett foglalt állást.

Nagyon fontosak a borászegyesületek, viszont én sem gondolom azt, hogy Hegyalja csak a borászatból és csak a turisztikából meg tud élni. Mi azt gondoljuk, hogy ezt kiemelten kell kezelni, ez adja ennek a térségnek az identitását, a gyökereit de e mellé nagyon fontos behozni azokat az innovációs vállalkozási formákat, amelyek összhangba hozhatók a térség, világörökségi borvidék jellegével, és ez a szövetség ezt is célul tűzte ki.
Fontosnak tartja a borvidékkel összhangba hozható más típusú munkahelyteremtések, képzések, fejlesztések támogatását. Ezzel kapcsolatban még konkrétum nincsen, hiszen még a munka elején tartunk és nagyon fontos ebben a szerveződésben, hogy mi nem szeretnénk eldönteni Hegyalja sorsát, inkább egy kommunikációs teret szeretnénk biztosítani a térség szereplői számára, hogy közös döntések születhessenek. Én azt remélem, hogy közös döntésekről tudunk majd beszámolni a jövőben.

Én azt gondolom, hogy Sárospataknak is jelentős a szerepe Tokaj- Hegyalja életében, mint mindegyik városunknak, hiszen ott zajlik a kulturális, gazdasági élet és ugyanilyen fontos minden település, hisz nagyrészt ott zajlanak a borászati tevékenységek, a gazdálkodás, a hagyományos, a paraszti kultúrának működése. Egy kis borászat is, egy kistermelő is nagyon sokat hozzá tud tenni Tokaj- Hegyalja életéhez, gondolkodása, véleménye, munkája által – ezért a mi szövetségünk Tokaj- Hegyalja minden lakójának a véleményére kíváncsi. Ha magát a 7 borászegyesületet is megvizsgáljuk, megtaláljuk benne azt a szerveződést, ami úgymond a nagyobb területen gazdálkodókat tömöríti és vannak benne olyan szervezetek, olyan borászatok, amelyek egészen kis területen, 2-3-4-5 hektáron gazdálkodnak.

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.04./
 

 

Megérkeztek a tűzoltók az országos versenyre

 

        
                 

Ez a hétvége a III. Országos Hagyományos Tűzoltó Verseny jegyében telik Sárospatakon. A versenyzők pénteken megérkeztek, ezt mindannyian tapasztalhattuk, hiszen elég nagy feltűnést keltettek a városban, színes egyenruháikban. Hogy a napjaik hogyan telnek, azt Árvay Imre tűzoltó ezredes, a versenybizottság vezetője mondta el…
 


 
 


Arvay Imre


 

A csapatok 9 órától kezdtek el gyülekezni. Bejelentkeztek, létszámot egyeztettek, megkapták a programot, az étkezési jegyeket, s tudatták velük szálláshelyük és az étkezési lehetőség helyét. Egy csapat kivételével mindenki megérkezett, tehát 42 csapat van most itt, 564 ember, ebből 420 versenyző, a többiek kísérőként, bíróként, szervezőként érkeztek.

Délután elindult az edzés, kicsit csúsztunk - vagy 30 percet - az eső miatt, amikor meg kellett állnunk, de utána gond nélkül folytatódott. Ezt a csúszást próbáljuk kicsit behozni, de nem nagyon sikerül, úgy látszik ennyivel később fogunk ma lefeküdni.
Szombaton reggel 9 órakor itt, a Sportpályán lesz a megnyitó. A csapatok akkorra már felsorakoznak, abban a szerelésben, amivel a versenyzést is le fogják folytatni. A megnyitó kb. fél óránál nem tarthat tovább, utána pedig - természetesen ahogy az idő engedi - elkezdjük a versenyt. Ez már egy kicsit feszesebb tempójú lesz.

A végrehajtás és az értékelés is gyors lesz, úgy számolunk, hogy a délben egy másfél órát fogunk pihenéssel, ill. étkezéssel tölteni. Úgy tervezzük, hogy 15 óra körül be fogjuk fejezni a versenyt, utána megtörténik az értékelés. Utána a csapatok végiglátogatják Sárospatak nevezetességeit, megkóstolják a borokat, megnézik a kulturális műsorokat, a kiállításokat, és a Rákóczi-várat is valószínűleg sokan megnézik, hiszen a csapatoknak elmondtuk, hogy milyen történelmi vára van Sárospataknak. Megkapták a propagandaanyagot is, a prospektusokat, így biztos vagyok benne, hogy el fogják tudni foglalni magukat a versenyzők és a kísérőik…


 

További képek>>>                      További képek>>>                         További képek>>>

Cziczer Katalin- Törő Gábor
/2009.07.04./
 

 

Kazinczy Ferencné gr. Tórök Zsófia, az asszony és múzsa

 

        
                 

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör júniusi összejövetelén Dr. Kováts Dániel, a kiváló irodalomtörténész volt a vendégünk Az Újbástya Rendezvénycentrumban csaknem félszázan hallgathattuk meg „Nékem a jutalmazni szerető ég egy angyali lelkű asszonyban adta meg a bért.” Kazinczy Ferencné gr. Tórök Zsófia, az asszony és múzsa c. előadását. A jeles Kazinczy-kutató tudományos alapossággal, szemléletesen mutatta be Török Sophie életpályáját, Kazinczy Ferenccel való megismerkedését, huszonhét évig tartó boldog házasságát, a népes család életét, az irodalomtudós halála utáni nehéz körülményeiket - nyilatkozta Halász Magdolna...
 


 
 


Dr. Kováts Dániel


Halász Magdolna


 

1780. február 19-én, elszegényedett arisztokrata szülők második gyermekeként jött a világra Ónodon, Török Zsófia A grófkisasszony nagynénje pártfogása alatt Bécsben kitűnő nevelésben részesült. Tökéletesen beszélt németül, franciául, a magyar nyelv elsajátítása felnőtt korában is problémát okozott. Zsófia már gyermekkorában ismerte Kazinczyt. Édesapja a kassai tankerület igazgatója volt, az ifjú tanfelügyelő gyakran meglátogatta a főnökét. Két évtizeddel később a fogságból szabadult Kazinczy felkereste a Nagykázmérban élő Török Józsefet és családját A húszéves Zsófiával egy francia nemes jegyeseként találkozott.

A vőlegény hazautazása után a kapcsolat megszakadt, ekkor kérte meg Kazinczy a kezét .1804. novemberében Nagykázmérban esküdtek örök hűséget egymásnak, aztán a széphalmi új otthonukba költöztek. Szerelmi házasságot kötöttek, a nagy korkülönbség nem zavarta őket. Nagyon boldogok voltak. Feleségét Sophie-nak nevezte. Kazinczy 1805-ben keltezett levelében a feleségéről rajongással írt :„Sophie középszerű termettel bír. Szebb mellyet, szebb kezet, szebb kart, szebb lábat, szebb derekat nem képzelhetsz. Hajai feketék.” Az irodalomtudós az ifjú hitvestársát művészi árnykép formájában is megörökítette. Az író múzsája Zsófia volt, az első szonettjét is hozzá írta, leveleiben is megörökítette alakját. Zsófia bearanyozta a sok szenvedést megélt író mindennapjait.” Én törlém le szenvedésid könnyhullajtásait" Hét gyermeket: Iphigenia, Eugenia, Thália, Emil, Antonin Anna Iphigenia, Emil, Bálint, Lajos) neveltek fel szeretetben, békességben. Sajnos az elsőszülött egyéves korában meghalt. Mindenik gyermeknek három különleges nevet adtak.

Török Sophie szerető, gondoskodó feleségként segítette a híres irodalomtudós , a költő, a jeles nyelvújító, a kiváló műfordító, kora irodalmi vezére munkáját, tevékenységét. A népes család eltartása nem volt problémamentes. Többször anyagi gondokkal küszködtek. Zsófia nemegyszer súlyos betegségben szenvedett. 1831-ben Kazinczy kolerajárvány áldozata lett, a csonka család sorsa még nehezebb lett. Egyedül nevelte a gyermekeket, a férje hagyatékát is rendeznie kellett. Az adósságuk tovább növekedett, később a lakásukat is el kellett hagyniuk Sophie a nagyváradi barátnéjához költözött. Legkisebbik fiával, Lajossal rendszeresen tartotta a kapcsolatot 1842. február 14-én, 62 éves korában Nagyváradon távozott az élők sorából , végső óhaja szerint Széphalomba, férje melle temették.

Különleges élményben volt részünk. Betekinthettünk a 19. századi irodalmi vezér kevésbé ismert magánéletébe, közelebbről megismerhettük a feleséget, a nagyszerű asszonyt és a kiváló anyát. Török Zsófia élete, munkálkodása, áldozatvállalása, kitartása, a nehézségek elviselése példa lehet a huszonegyedik században élőknek is.
Nagy tisztelettel köszönjük meg Dr. Kováts Dániel professzor úr rendkívüli előadását, aki rendszeresen kutatja, közvetíti, közkinccsé teszi irodalmunk, nyelvünk felbecsülhetetlen értékeit .


 

Törő Gábor
/2009.07.03./
 

 

Ma indul a 4. Zenemplén Fesztivál

 

        
                  
 


 


 

Minden kérdőjel kipipálva, a sör behűtve, így már csak estig  kell számolni, és elindul a 4. Zenemplén Fesztivál. Az idén is két napos rendezvén a szokott helyen, a hercegkúti sportpályán kerül megrendezésre most hétvégén, július 3-án és 4-én. Igyekeztünk változatos programokat összeállítani, hogy mindenki megtalálja a magának megfelelő elfoglaltságot - küldte tudósítását a szervezők részéről Markovics Ádám...

A főszerep természetesen a koncerteké, de mellettük sok már kiegészítő program is várja az idelátogatókat. Pénteken reggeltől várjuk a sátorozni vágyókat, este pedig kezdődnek a koncertek. A napot az AB/CD fogja zárni. Szombaton reggeltől várjuk a kisebbeket-nagyobbakat is a szokásos kiegészítő programjainkra, délutántól pedig ismét beizzanak az erősítők. A napot a Hollywood Rose fogja zárni. Mindkét nap, a koncertek után Retro Dico veszi kezdetét. Idén sincs záróra, igyekszünk folyamatosan programokkal várni az érdeklődőket. Várunk mindenkit szeretettel, reméljük sokan tiszteletüket teszik majd. Bővebb információért klikkeljenek a www.zenemplen.hu címre. Péntektől tehát rock"n" roll!
 


 


/2009.07.03./
 

 

Miről tárgyalt a Kistérségi Tanács?

 

        
                 

A „Nem mondunk le senkiről” programban - amelyben kistérségünk is részt vesz - az irányító hatóság előírta, hogy szakértőkkel kistérségi esélyegyenlőségi helyzetértékelést kell végeztetni. Az irányító hatóság megbízott egy szakértőt, aki annak rendje és módja szerint ezt elkészítette – kezdte tájékoztatóját a Kistérségi Tanács üléséről Dr Hörcsik Richárd, a tanács elnöke…
 


 
 


Dr. Hörcsik Richárd


Pongrácz László


 

Már korábban is szóba került a kistérségi tanácsülésen, hogy ezt mi első körben nem fogadtuk el, ugyanis olyan megállapítások születtek a szakértő által, olyan pontatlanságok szerepeltek az értékelésében, ami számunkra elfogadhatatlan volt, hiszen egy olyan képet rajzolt volna a kistérségről, ami nem valós.
Most a Kistérségi Tanács előtt ismét ott volt ez a szakértői vélemény, ami fontos egyrészt az irányító hatóságnak, másrészt fontos a térség önkormányzatainak, hiszen ez a fajta esélyegyenlőségi helyzetértékelés szükséges a beadandó pályázatoknál. Ismételten megállapítottuk, hogy a helyzetértékelés korrekcióra szorul egyrészt az adatok pontatlanságában – kértük, hogy a szakértő az iroda vezetőivel egyeztessen és tegye elfogadhatóvá azokat a számokat, amelyek rosszul szerepelnek. Ez a legkisebb probléma, ez technikai jellegű javítás. Azonban sokkal nagyobb súllyal esett a latba és több vitát váltott ki az, hogy ez a szakértői anyag, amely a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás esélyegyenlőségét értékelte és mérte föl, nos ez elsősorban a roma lakossággal foglalkozott, és bizony kimaradtak a többi hátrányos helyzetű népcsoportok, úgy mint a nők, az idősek, a gyermekek, de leginkább sérelmezték a polgármester kollégák, hogy a mozgáskorlátozottak is. Így, ebben a vonatkozásban mi nem tudtuk elfogadni.
Éppen ezért azt a javaslatot tettük, hogy kiegészítésként a szakértő tegye hozzá a témakör megjelöléséhez, hogy „különös tekintettel a kistérség roma lakosságára”. Így már számunkra részben elfogadható. Ugyanakkor elmondtuk a kritikánkat, nem azért mert mi minden áron ellent akarunk mondani, hanem mert tudjuk azt, hogy ez a mi javunkra készült, és szeretnénk, hogyha az utókor, vagy bárki aki ezt a tanulmányt elolvassa, megfelelő képet nyerjen, hiszen itt nem csak a roma lakosság él hátrányos helyzetben, hanem bizony a munkanélküliek a mozgáskorlátozottak és számos népcsoport.

A másik fontos napirendi pontunk volt, az úgynevezett LHH program keretében a kisléptékű településfejlesztési projekt megtárgyalása. Itt most ennek a projektnek az utolsó lépését tesszük meg. Korábban a polgármestereket összehívtam és a kistérségi irodában egy délután próbáltuk összeegyeztetni ezt, hogy az úgynevezett kistérségi kisléptékű területfejlesztést hogyan tudjuk megpályáztatni, illetve szétosztani ezt az összeget. Tudniillik voltak olyan önkormányzatok, települések amelyek kimaradtak mindenféle programból, mert nem tudtak pályázni, nem volt megfelelő pályázati lehetőség számukra. Tehát mi azt szerettük volna, ha ez a program valóban a „Nem mondunk le senkiről” célkitűzésének megfelelne. 174 millió forintot próbálunk majd úgy megpályáztatni a minden programból kimaradt önkormányzatokkal, hogy ők is, egyrészt részesüljenek ebből a programból, másrészt pedig, hogy olyan pályázatokat nyújtsanak be, amit az irányítóhatóság elfogad. Tehát itt valójában egy program egyeztetéséről volt szó.


 

A következő fontos napirendi pont az Újbástya Rendezvénycentrum munkatársainak a figyelemfelhívó tájékoztatója volt. Mivel Sárospatak fontosnak tartja a turizmus fejlesztését, a jelenlévő tourinform iroda munkatársai - akik jó reménység szerint a megpályázandó turisztikai desztináció központ munkatársai is lesznek - szeretnénk azt, hogyha ehhez a programhoz a kistérség önkormányzatai is csatlakoznának. Ennek van egy feltétele, hogy az idegenforgalmi adót, az úgynevezett IFA-t nekik is be kell vezetniük, ami Sárospatakon és a környező nagyobb településeken már régóta él. Talán sokan úgy gondolják, hogy ismét egy újabb adónem bevezetéséről van szó, de ez esetben nem csupán ez a cél. Hogy az ide érkező vendégek az eltöltött vendégéjszakák után fizetnek úgynevezett idegenforgalmi adót, a nagyobb, idegenforgalomból élő városok életében természetes dolog. Ez azért fontos, mert egy forintból három forintot tudunk csinálni, ugyanis az ehhez az egységhez - ami Sárospatakon 250 forint - a kétszeresét teszi hozzá a kormányzat, így lesz az 1 forintból 3 forintot. Sárospatak példáját követve ezért arra kértük a többi önkormányzatot is, hogy vezessék be az idegenforgalmi adót.
Másrészt pedig azt szeretnénk, hogy ezt a bevezetett idegenforgalmi adót forgassák vissza az érintett önkormányzat az idegenforgalomba azzal, hogy 20%-ot ebből átadnak a turisztikai desztinációnak. Egy a lényeg, hogy ha a térség a turizmusból akar egy húzó ágazatot csinálni, akkor ezért áldozni is kell.
Ezt követően fontos beszámolót hallgattunk meg az úgynevezett LHH program a „Nem mondunk le senkiről” program következő lépéseiről. Önmagában véve ez a program megszületése óta ezer sebtől vérzik. Többször kaptunk már megalázó híreket és a polgármestereknek kicsit keserű a szájíze. A négymilliárd forintból most már csak 1,9 millárd forintról beszélünk, és most egy kis korrekcióval azonban sikerül elérnünk, hogy ebből minden település valamilyen formában részesüljön. Ennek érdekében a következő lépéseket tettük: megpróbáltuk előrehozni, hogy ne augusztusban hanem már most beérkezzenek az egyeztetett javaslatok, hogy erről augusztusban döntés születhessen vagyis elindulhasson a pályázat.
Szeretnénk ezekből a pályázatokról ez év végén vagy legkésőbb a jövő év elején már szerződést látni, hogy ezek a beruházások elindulhassanak, például Sárospatak esetében a Rákóczi Iskola második üteme, mintegy 170 millió forint, illetve a volt járásbíróság épületének kistérségi központtá alakítására mintegy 300 millió forint.

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.03./
 

 

Együtt fejlesztették közlekedésbiztonsági ismereteiket a rendőrök és a polgárőrök

 

        
                 

Ez a közlekedésbiztonsági verseny elsősorban azért jött létre, mert szerepel az éves felkészülési programunkban. Nem terveztük ilyen nagy létszámúra, de mivel idén 5 éves a Sárospataki Polgárőr Egyesület, úgy döntöttünk, hogy a jubileumi ünnepünkhöz kapcsoljuk ezt a versenyünket, és meghívjuk a testvérszervezetek tagjait is – nyilatkozta Klima János, az egyesület elnöke…
 


 
 


Klima János

Csóra György

Éliás István

dr. Téglás István


 

Így hívtuk meg az újhelyi, szerencsi, hercegkúti és a tolcsvai rendőröket és polgárőröket, mert itt egy térségben vagyunk és úgy gondoltuk, hogy az elméleti tudás szinten tartása mellett az egymással való kapcsolattartás szempontjából is hasznos lehet ez a közös program.

A meghívást elfogadták, hét csapat vett részt ezen a versenyen, így hét háromfős csapat versenyzett. Kimondottan szakmai verseny volt, melynek kérdései külön voltak bontva rendőr szakmai és polgárőr szakmai kérdésekre, valamint elsősegély nyújtási kérdésekből és KRESZ tesztből állt. Díjazásra az első három helyezett csapat került, ezen belül volt egyéni verseny, szakmai egyéni és összes egyéni kategóriában.

Csóra György, a B-A-Z Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a polgárőrök szakmai képzésére nagy figyelmet fordítanak…

Maga a verseny alapvetően adódik, hogy az Országos Polgárőr Szövetségnek van egy képzési koncepciója. Ebben most már próbálunk szakosodni, így a polgárőrségen belül is ki fognak alakulni az úgynevezett szakcsoportok, tehát lesznek, akik a közlekedésbiztonságban, akik a gyermek- ifjúságvédelemben, vagy akik az áldozatsegítésben vesznek részt.

Ennek egy része, hogy elindítottuk a polgárőrök közlekedésbiztonsági versenyét. A célunk az volt vele, hogy tudjuk, mit tud a polgárőr a közlekedésbiztonságról, másodszor pedig, hogy a kollégák jól fel legyenek készülve a szolgálatra. Amikor a rendőrökkel szolgálatban vannak, akkor a rendőrnek ne arra kelljen koncentrálni egy baleset helyszínén, hogy el ne üssék a polgárőrt, hanem, hogy tudja azt, hogy van mellette egy olyan polgárőr kollega, aki be tud segíteni abban, hogy egy helyszínelés eredményesen végződjön.

Ez felmenő rendszerben zajlik, tehát régiónként vannak közlekedésbiztonsági versenyek és országos verseny is van. Örültünk annak, hogy Sárospatak most ezt bevállalta, ezzel Sárospatak esélyessé vált arra, hogy jövőre ők rendezzék meg a megyei közlekedésbiztonsági versenyt.

Nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek, amin szívesen rész veszünk – tette hozzá Éliás István törzszászlós, aki a Szerencsi Rendőrkapitányságról érkezett…
Szerencs térségében, valamint a hozzátartozó 32 településen minden rendezvényt csakis a polgárőrök segítségével tudunk lebonyolítani. Útlezárásokban, rendezvénybiztosításokban segítenek, ahol ugyanúgy viselkednek, mint a kollégáim. Azért jók az ilyen versenyek, mert a szakmai tudás fejlesztése mellett a kollégák közötti kapcsolattartás erősítésre is alkalmasak

Amikor Klíma János úr megkeresett, örömmel vállaltuk a szervezési részét a versennyel kapcsolatos munkának – nyilatkozat dr.Téglás István a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…

A Sátoraljaújhelyi és a Szerencsi Rendőrkapitányságot felkértük, hogy ők is indítsanak egy-egy csapatot ehhez a versenyhez. Tulajdonképpen ez a mai alkalom nem csak az ötéves fennállásuknak az ünnepe, hanem annak a folyamatnak utolsó eleme, amely abban valósult meg, hogy a polgárőrök részére képzéseket tartottunk, közlekedési és egyéb szakmai ismereteket adtunk át számukra.

Ez egy nagyon jó alkalom arra is, hogy együtt legyünk és nagyon szerencsés, hogy nem csak a sárospataki polgárőrök vesznek rajta részt, hanem a tolcsvaiak és a hercegkútiak is, hiszen ott is fogunk szakmai oktatásokat tartani.

Előnyös helyzetben vagyunk itt a sárospataki kistérségen belül, hiszen elmondhatom, hogy szinte valamennyi településünkön - ahol megalakultak a polgárőr csoportok, egyesületek - kiegyensúlyozott és szinte napi a kapcsolat a rendőrség és a polgárőrség között. Egymás munkáját segíteni tudjuk, és kell is, hogy együttműködjünk, hiszen nem mindenhol tudunk jelen lenni a nap 24 órájában és ezt jelenlétükkel kiegészítik a polgárőrök és velük együtt teljesebbé tudjuk tenni a területen a jelenlétet.


 

További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.07.02./
 

 

Eredményes tanévet zárt a Vay Miklós Szakképző Iskola

 

        
                 

A múlt hét végén a Sárospataki Vay Miklós Szakképző Iskolában is lezárult a 2008/2009-es tanév. A tanévzáró ünnepi eseményen a diákok kitüntetése mellett a nyugdíjba vonuló Gál József pedagógus munkáját is elismerte az intézmény vezetése – küldte tájékoztatóját Téglás Zsolt, az intézmény igazgatója…
 


 
 


Téglás Zsolt


 

Hivatalosan is megkezdődött a nyári szezon a Szakképző diákjainak és tanárainak. A tanévzáró ünnepségen örömmel számoltunk be róla, hogy az intézmény számára eredményes volt a tanév. 62 diákunk tett sikeres szakmai vizsgát, az érettségiző tanulóinknak a száma pedig 35.

Hozzátartozik a tanévhez az is, hogy számos szakmai versenyen is részt vettünk és igencsak szép eredményeket hoztak el diákjaink. Köztük kettőt említenék meg, az egyik a Bogácsi Főzőverseny, a vendéglátó ipari középiskolák 7. főzőversenye, ahol Borosné Petró Edit tanárnő vezetésével 4 fős csapatunk a különdíjat hozta el, a Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíjában részesültek. A másik jelentős szakmai versenyünk pedig a fazekas tanulóinknak a versenye volt, a fazekas inasok országos versenye Budapesten, ahol pedig a 3. és a 7. helyezést sikerült elhoznunk.

Az elmúlt tanévben a tanuláson kívül jutott idő egyéb foglalkozásokra, kirándulásokra is. Így a fiatalok több olyan helyre is eljutottak, ahová lehet, hogy az iskola nélkül nem lett volna lehetőségük. Ezeknek a céljai között szerepelt az is, hogy a csoportot, a diákközösséget összekovácsolja. Ezek közül megemlíteném a fazekas tanulóinknak a nádudvari kirándulását, vagy az autószerelőnknek a Suzuki gyárba történő ellátogatását. Ilyen program volt a BNV –re történő ellátogatás ősszel.

Különféle szakmai rendezvényekkel is próbáltuk motiválni a diákokat a szakma megszerettetésére, az Autószerelők Országos Egyesülete ősszel nálunk rendezte szakmai napját, ill. ezt a célt szolgálta a gépjármű technikai kiállításunk is a tavaszi félév során. A nyár folyamán a diákok és a tanárok a pihenés mellett munkával töltik majd az időt.
Ugyan a szorgalmi időszak a tanévzáró ünnepélyünkkel befejeződött, de tanévzáró értekezletünk még hátra van, ill. a közös nevelőtestületi kirándulásunk, ill. a tanulók számára elkezdődik a nyári gyakorlat, valamint számunkra is jelentős munkálatok lesznek még a nyár folyamán.
A TISZK létrejöttével a 14 iskolát átfogó társulás kapcsán a modultérképet elő kell készítenünk, ugyanis jelentős feladatok várnak még számunkra a jövő tanév előkészítésével, tantárgyfelosztásával kapcsolatban.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.07.01./
 

 

Tanévzáró a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
                  
 


Szegedi istvánné


 

Véget ért a tanév a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói számára is. A tanévzáró egy visszatekintést is jelent a mögöttünk hagyott tanév eredményeire, eseményeire. Szegedi Istvénné igazgatónő itt adta át a legjobbaknak megérdemelt jutalmukat és tantárgyi versenyek eredményeiért, sportteljesítményekért.

98 fő kapott kitűnő bizonyítványt, méltán lehetnek büszkék a teljesítményükre, de 29 tanuló nyara nem lesz felhőtlen, hiszen ők még a továbbhaladáshoz augusztusban pótvizsgáznak. A nyáron is lesz program, tábor, ahol Erdélybe látogatnak el a jelentkezők. A 2008/2009 - tanévet egy tartalmas, mozgalmas, eredményes tanévnek értékelte az igazgatónő, a szünetre pedig mind a diákoknak, mind a pedagógusoknak a megérdemelt pihenéshez jó egészséget kívánt.


 

További képek>>>

/2009.07.01./