Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Archív

2006.01

2006.02

2006.03

2006.04

2006.05

2006.06

2006.07

2006.08

2006.09

2006.10

2006.11

2006.12

2007.01

2007.02

2007.03

2007.04

2007.05

2007.06

2007.07

2007.08

2007.09

2007.10

2007.11

2007.12

2008.01 2008.02

2008.03

2008.04

2008.05

2008.06

2008.07

2008.08

2008.09

2008.10

2008.11

2008.12

2009.01 2009.02    2009.03

 2009.04

 2009.05

 2009.06

 2009.07

         

Archív
2009. augusztus

Sárospatakra érkezett a Rákóczi Lovastúra

 

        
                

2009. augusztus 28-án a Zempléni Lovas Egyesület képviselői kurucruhába öltözve, lóháton várták a csapatot, akik hosszú útról érkeztek Sárospatakra, a Rákócziak városába. Mint Petraskó Tamástól megtudtuk, egy héten át lovagoltak, 300 km-t tettek meg, amikor Tiszabecsről indulva, Tarpa, Vaja, Kisvárda, Kisrozvágy és Borsi érintésével eljutottak Sárospatakra…
  
 


Petraskó Tamás

 


Lendák Lajos


 


 

Ez az út része egy olyan emléktúrának, amit 2003 és 2011 között minden évben megteszünk. 2011-ben, amikor a Rákóczi-szabadságharc véget ért, akkor fog ez a túra is véget térni. Rákóczi Zemplén szülötte, ezért tesszük meg évente ezt a túrát. A nagyságos fejedelem emlékét, eszmeiséget, szellemiséget próbáljuk ezzel megőrizni.
A túra során korhű ruházatban vonulunk át a településeken, ahol a Rákóczi zászlóra szalagot kötnek a települések, ami majd a 2011-es, utolsó túra után bekerül a Rákóczi múzeumba, Sárospatakra. Tehát olyan túráról van szó, ami a mai emberek számára azt a szellemiséget üzeni, azt az értékrendet, amit Rákóczi jelent, a nagyságos fejedelem képvisel és bízunk benne, hogy méltó módon tudjuk képviselni mi ezt lóháton, amint végig járjuk azokat a történelmi emlékhelyeket Magyarországon és a határaikon túl, amiket annak idején a Rákóczi szabadságharc idején, a dicső hadsereg és maga a fejedelem is végigjárt.

Már sötét volt, amikor az elcsigázott csapat Sárospatakra, utolsó szálláshelyére, a Betyár Lovastanyára érkezett. Itt várta őket a „fogadóbizottság”, a beöltözött pataki lovasok, barátok, a sajtó képviselői és Lendák Lajos önkormányzati képviselő, aki Sárospatak szalagját a Rákóczi-zászlóra felkötötte…

Tőle azt kérdeztük, hogy fontosnak tartja-e Sárospatak Város Önkormányzata, hogy Sárospatak város szalagja is felkerüljön Rákóczi zászlajára? – de gondolkodás nélkül ki is javított bennünket:
„Nem csak Sárospatak önkormányzata, de Sárospatak város összes lakója kell, hogy fontosnak érezze, és tiszteletével adózzon ezeknek az embereknek, akik felvállalták Rákóczi emlékének őrzését.
Petraskó Tamásék üzenete eljutott Sárospatakra, eljutott hozzánk és eljut mindenkihez, hiszen 2003 és 2011 között a lovasok minden évben belovagolnak Sárospatakra. Ez alatt az idő alatt mindenkihez el fog jutni Rákóczinak a tisztelete, akinek az üzenetét viszik tovább a túra résztvevői.
Az a legfontosabb specialitása ennek a túrának, hogy lóval teszik meg, hiszen voltak Rákóczi túrák gyalogosan, kerékpárral, majdnem mindenféle közlekedési eszközzel. Azt hiszem a lovas túra a legarchaikusabb, hiszen, aki lóval közlekedik, az lélekben kicsit visszatér a régi korokhoz.
Azt szokták mondani, hogy ha egy kor elmúlt, akkor annak a szellemét, a hangulatát bármennyire próbáljuk, nem tudjuk felidézni, hiszen mindannyian más kor gyermekei vagyunk, de én azt hiszem, akik részt vettek ezen a túrán, azoknak ez sikerült. Látszik ez a ma esti beérkezésen is, ahogy megérkeztek keresztül mindenen, a természet akadályain - néha érintve csak a műutat – megélhették azt, ahogy a régi ember élt, ahogy a természettel együtt éltek együtt, ahogy a távolságot letudták legyőzni a ló segítségével, és persze átélhették a ló és a lovas kapcsolatát is. Aki ezt megtapasztalta, én azt hiszem, hogy az újraértékeli az életét, hogy mi az, ami fontos az életében.
Azt pedig, hogy ezt összekötöttek egy történelmi hagyománnyal – amelyek valójában élő értékek, amiket nap, mint nap magunkban hordozunk - és hogy erre emlékeztetnek minket, ezt köszönjük nekik.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.08.31./
 

Patakiakkal avatták újhelyben az új, műfüves pályát

        
                

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata az elmúlt pénteken adta át újonnan megépített műfüves pályáját, és erre az alkalomra hívták meg vendégcsapatként a Sárospataki Önkormányzat csapatát, amely meghívást örömmel vettünk – számolt be az ikervárosban tett sportlátogatásról Aros János alpolgármester…
 


Aros János


 

Örülünk annak, hogy Sárospatak után Sátoraljaújhely is rendelkezik egy ilyen gyönyörű, műfüves pályával. Mi itt Sárospatakon láttuk azt, hogy mennyit jelent ez az utánpótlás csapatok fejlődésében, hiszen csapataink nagyon szép eredményeket érnek el.

Bízunk benne, hogy a két város közötti kapcsolat a sportra, ezen belül a labdarúgásra is ki fog terjedni, és kívánjuk azt, hogy jól hasznosítsák ezt a pályát. Ezen a rendezvényen - mint már említettem - az újhelyi önkormányzat csapata fogadta a pataki önkormányzat csapatát, ahol az újhelyiek nagyon sportszerűek és udvariasak voltak, így a mi városunk csapata nyert 2:1-re.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.31./
 

Tárogató hangja szállt a Várkertben

        
                

Életre szóló élményt jelenthetett a Rákóczi vár kertjében és falain sétálgató, a múltba merengő turisták számára, amikor kuruc nótákat idézve felhangzott a tárogató hangja. A sárospataki közönséghez csatlakozva többen körül is vették Nagy Csabát, és az őt pengetős hangszereken kísérő Nagy Boglárkát, hogy közelről hallhassák és láthassák a csodát…
 


Nagy Csaba


 

Mint Stumpf Gábortól megtudtuk, a nyár utolsó szabadtéri koncertjét hallhatták a szerencsés turisták ezen a szombat délután, A Művelődés Háza Muzsikáló terek, zenélő utcakövek sorozatának záró rendezvényét. A korábbi promenád koncerteket a város központjában lévő Hild térre szervezték, de a tárogatós koncertet stílszerűnek tartották a Rákóczi-vár közelében megrendezni.
Az egész szabadtéri koncertsorozat – amelyet az NKA támogatásával szerveztek – sok érdeklődőt vonzott és nagyban növelte Sárospatak vonzerejét a zenei rendezvények miatt ide érkezett turisták szemében.
Stumpf Gábor bízik benne, hogy a jövő nyáron ismét muzsikálni fognak a terek és zenélnek majd az utcakövek Sárospatakon…

 


Stumpf Gábor

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.08.31./
 

 

Botanikailag különleges a Szemince-hegyi bánya környéke

 

        
                

Számos neves botanikus már az 1900-as évek elején felhívta a figyelmet a Sárospatak környéki andezit dombok botanikai értékeire. Az Alföld és a Zempléni-hegység találkozásánál sajátos mikroklímájú és flórájú dombok alakultak ki, amelyek egyike a Sárospatak melletti Szemince – mondta az Újbástya Rendezvénycentrumban megtartott tájékoztatón Molnár Antal, a Bodrog Egyesület aktivistája…
  
 


Molnár Antal


Tatár Antal


 

Természetvédelemmel foglalkozó emberként, a mögöttem lévő 20 évnyi tapasztalat birtokában elmondhatom, hogy bár a mindenkori kormányzat, illetve maga a társadalom egyre többet beszél, és egyre többet tesz a természetvédelem ügyeiért, sajnos azok a bizonyos folyamatok, amelyek miatt szükség van ezekre az önvédelmi reakciókra, egyre jobban felerősödnek.
Ennek következtében azok a természetes élőhelyek, melyek maguknak a védett, veszélyeztetett növényeknek és állatfajoknak az élőhelyeit jelentik, a biológiai sokféleséggel egyetemben egyre csökkennek, elég drasztikus formában és mértékben. Ezért próbálunk meg minden olyan természetileg értékes terület megmentéséért erőfeszítéseket tenni, mint például a Szemince-hegy.

Egy kutatómunka, és a korábbi évek számos adatai, feljegyzései arra sarkaltak bennünket, hogy a Szemince hegynek több 10 hektáros területéből egy 5 hektáros területen érdemes lenne magát a meglévő természeti állapotokat fenntartani, és erre kiváló lehetőséget biztosít az a fajta út, amely települési önkormányzatok számára járható, ez a bizonyos, helyi jelentőségű természetvédelmi területté való kijelölés.
Ez tulajdonképpen nem pénz, hanem elhatározás kérdése az önkormányzat részéről. Ha egy terület természetvédelmi oltalom alá kerül, ott nyilván bizonyos korlátozások lépnek életbe a veszélyeztetett növény és állatfajok, illetve azok élőhelyének megóvása érdekében.

Bodrog-menti tájbejárásokra is készülünk, melyeknek a lényege az, hogy a Sárospatak és környéke fiataljaival – általános- és középiskolás tanulók köreivel - megismertessük a helyi természeti értékeket. Félnapos kis programokról van szó, amelynek keretében egy kis elméleti oktatásra is sor kerül, tartunk egy 40-45 perces előadást – folytatta Tatár Antal, a Bodrog Egyesület elnöke, történelem szakos középiskolai tanár...

Ezt követően három helyszín közül lehet választani, az egyik a Mandulás, a másik a Szemince-hegy, a harmadik pedig a Megyer-hegy, amelyen a Tengerszem található. A választott helyszínre egy-két órás kis természetjáró túrát szervezünk gyalogosan, vagy kerékpárral. Ott bemutatjuk a természeti értékeket, a botanikai ritkaságokat. Ezt követően visszajövünk az oktatási intézménybe és ott egyfajta felmérést végzünk, hogy a túra és az előadás során milyen ismereteket sikerült közvetíteni a diákok számára.
Én évek óta foglalkozom környezeti neveléssel és úgy érzem, hogy rendkívül fontosak az ilyen akciók, az ilyen kis túrák, illetve az ilyen ismeretterjesztő előadások, hiszen ezek után kézzel fogható eredményeket tapasztaltam az elmúlt évek során. Ilyenkor beszélünk a botanikai ritkaságokról, illetve magáról a szemléletformálásról, hogy egyfajta harmónia alakulhasson ki a diákok és a természet között. Tehát természetszeretetre neveljük őket, mindamellett, hogy megismerik azokat a botanikai ritkaságokat, amelyek nem találhatóak meg mindenhol. Ilyen például az árvalányhaj, a több fajta kökörcsin és a nőszirmok.

Készült egy természetfotó kiállítás is, amely Bodrogkisfalud és Sárospatak között, nem csak a Bodrog közvetlen környezetének, hanem a Zemplén, Hegyalja és Bodrog közötti rész ellesett pillanatait eleveníti fel 31 felvétel segítségével. Szegiben már látható volt ez a kiállítás, amelynek egy része itt a sajtótájékoztató alkalmával is megtekinthető volt.
Mivel a Bodrog Egyesület székhelye Bodrogolasziban található ezért az elkövetkezendő időszakban igyekszünk felvenni a kapcsolatot a bodrogolaszi általános iskolával is, mert szeretnénk, ha ezek a képek ott is kiállításra kerülnének.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.31./
 

 

Szép foci, sok gól és pataki győzelem a hét végén

 

        
                

Az ellenfél Bodrogkisfalud csapata volt, aki mindössze két hellyel áll mögöttünk. Előnyt jelentett számukra, hogy mi hét közben is játszottunk egy elmaradt fordulót, amíg ők otthon nyugodtan készülhetek erre a mérkőzésre. Az ifi 12:0 arányú győzelme megadta a mérkőzés alaphangját. Jó lenne vagy két gólt átmenteni a felnőtteknek! – gondoltuk-. Mint a végén kiderült, fölösleges volt az aggodalom - küldte a tudósítást Koscsó István...
  
 


Horváth Zsolt

Hanuder András


 

A mérkőzést nagy irammal kezdtük. Egymás után dolgoztuk ki helyzeteinket, aminek a 18. percben érett meg a gyümölcse: Lukács István felívelését Pothurszky Roland csúsztatta meg fejjel Horváth Zsoltnak, akinek lövése a felső lécről pattant a hálóba 1:0
A gól az ellenfelet felpaprikázta, többször helyzetbe is kerültek, lőttek egy kapufát is, de akaratukat a 33. percben bekapott második gól megtörte. Most Kecskés Tamás labdáját juttatta a hálóba Horváth Zsolt. 2:0
A 46. percben baloldalról végezhettünk el szögletrúgást. A vendégek nem tudtak felszabadítani és a kapu előtti kavarodást Pothurszky Roland használta ki és rúgta be a harmadik gólunkat.3:0
A második félidőt is olyan irammal kezdtük, mint ahogy az elsőt abbahagytuk. Az 51. percben meg is lett az eredménye: Kecskés Tamás jobb oldali belövését ismét Horváth Zsolt juttatta a hálóba. Mesterhármas! Szép volt Zsolti! 4:0
Az 59. percben a vendégek kaptak egy szabadrúgási lehetőséget a szögletzászló közeléből, amiből szépítettek.4:1
A mérkőzés hátralévő részében is jó iramú játékot láthattunk, de több gól már nem született.

Zsófi József edző: A sorozatos hétközi-hétvégi tempó miatt a csapat elég fáradtan mozgott. Ez meglátszott a játékunkon is. Mindent lassabban csináltunk, lassabban építettük fel hátul a támadásokat, szinte minden csapatrészben egy gondolattal később játszottunk, illetve passzoltunk. De így is nagyon sok helyzetet alakítottunk ki az ellenfél kapuja előtt, amiből négyet sikerült is belőni, így magabiztos győzelmet arattunk a sportszerűen játszó ellenfél ellen. Jók: Horváth Zsolt, Kecskés Tamás, Kerékgyártó Csaba és Szőke Zoltán.

Hanuder András szurkoló: A pataki csapat fel akar jutni és ahhoz méltóan játszik is. A játékosok közül kiemelném Kerékgyártó Csabát, Horváth Zsoltot, Szőke Zoltánt és Szabó Sándort. Ezek a legjobbak, de a többiek is megtettek mindent. Jó játék volt. Bodrogkisfalud is elől van, de azért mi egy kicsit jobbak voltunk. Ez mind a mutatott játékban, mind a gólokban is meglátszott. Erőlétileg is jobban bírtuk. Edzettebbek a mieink, érettebbek a játékra, de a Kisfalud is megtett mindent, úgyhogy jó meccset láttunk. A legjobbnak járó pezsgőt Horváth Zsoltnak ajánlom, ki - mint olvashattuk, - a múlt héten is a legjobb volt! Gratulálunk Mindenkinek! Hajrá Patak!
A további mérkőzésekről a honlapon található eseménynaptárban kapunk információt.


 

További fotók>>>

STC Baráti Kör
/2009.08.31./
 

 

Épül a fecskevár a kispataki játszótéren

 

        
                

A Budapesti Műszaki Egyetemen tanulunk, az ország különböző tájairól érkeztünk Sárospatakra, hogy megépítsük ezt a játszóteret. Egymás között vívtunk egy versenyt és egymást bírálva döntöttük el, hogy végül is a tervek közül melyik épüljön meg. Most úgy alakult, hogy az én tervem fog megépülni, aminek nagyon örülök, de a felelősség is elég nagy, ami ezzel jár – számolt be a Kispataki játszótér fejlesztésének előzményeiről Kiss Marianna építészhallgató…
  
 


Kiss Mariann

Szabó András


 

Remélem, hogy sikerülni fog a megvalósítás. Annyit lehet elmondani róla, hogy organikus formátumú az épület, ami egy mesébe van felfűzve. A gyerekeknek 3 próbatételt kell kiállniuk, hogy fel tudjanak jutni magába a fecskevárba is, és ez a mese lényege. Fűzfákat, rönkfákat alkalmazunk és középen egy homokozó rész lesz, ahol el tudnak játszani a gyerekek.

Nagy öröm számunkra, hogy idén Kispatakon üdvözölhetjük a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatóit, akik tavaly az Ady téren a görkorcsolyapályát építették. Kiss Marianna egy fecskevárat álmodott ide a kispataki játszótérre, ennek az alapozása folyik most – mutatta be a munkafolyamatot Szabó András, a városrész önkormányzati képviselője, aki maga is beállt a dolgozó egyetemisták közé…

Több funkciós vár lesz, amire egy kisebb fajta kaland, mire feljutnak a gyerekek. Kispataknak nagyon jól jön ez a fejlesztés, hiszen a 2007-es vihar tönkretette az addig használható játékaink zömét, azóta pedig az idő vasfogának a nyoma látszik a még egyben maradt játékokon.
Most az időjárás kedvező, a diákok pedig nagyon lelkesek. A tervezés után a számukra szokatlan kétkezi munka várta őket, ráadásul a kötött talaj megnehezítette a kezdést.

A kispataki játszótér 3 fejlesztési frontjából az egyik már megvalósulni látszik. A Delikátból még van egy esélyünk, valamint a város 12 millió Ft-ot nyert játszótérbővítésre, fejlesztésre. Hogy ebből az idén lesz-e pénz, vagy csak jövőre, azt nem tudjuk, de jövő tavaszra szeretném, hogy ha az első rész még pár új játékkal gazdagodna.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.30./
 

 

Befejeződött a bodroghalászi református templom felújítása

 

        
                

Isten áldása, nyolc esztendő és körülbelül 17 millió forint kellett ahhoz, hogy amit elterveztünk, az valósággá válhasson – jelentette ki beszámolójában Szentimrei Márk lelkipásztor, amikor augusztus 22-én, a Bodroghalászi Református Egyházközség abból az alkalomból tartott hálaadó Istentiszteletet, hogy a templom felújítása befejeződött…

Amint az egyházközség lelkipásztora elmondta, a felújítás a templom szinte minden részét érintette. Felújították a templomtető faszerkezetét, a héjazatát teljesen lecserélték, horganylemezzel befedték. A templom külsejét újra vakolták és színezték. A templombelsőt is újjávarázsolták, a falakat, az orgonakülsőt és a padokat rendbe tették, újrafestették. Nem csak a látható részekre gondoltak, de felújították a falban lévő villamos hálózatot és kicserélték a hangtechnikai eszközöket.
Íme Szentimrei Márk beszámolója, ami valójában sokkal több egy beszámolónál: egyben templomtörténet és üzenet a távoliaknak…
  
 


Szentimrei Márk


 

Ünneplő Gyülekezet, kedves Testvérek!

Mostani alkalmunkon – református meggyőződésünkből eredően – Istennek adtunk legelőször is hálát az eddig megtett útért ősi énekeinkben, az Igére való odafigyelésünkben. Hiszen kegyelme nélkül minden emberi fáradozásunk hiábavaló lett volna. Ahogyan a 127. zsoltár is figyelmeztet erre bennünket: „Ha az Úr nem építi a házat, hiába dolgoznak azon annak építői. Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába vigyáz az őriző.” Mindezek után engedtessék meg, hogy néhány gondolatban egy másik megvilágításból ismertessem ezt a megtett utat, nem feledve és kisebbítve a fentebb elmondottakat.

Gyülekezetünk mostani temploma – bármily furcsán hangzik is – egy 1822-ben bekövetkezett tűzvésznek köszönheti létét. A szörnyű tragédia adta az alapot arra, hogy kőtemplom épüljön Bodroghalászon. A késő barokk stílusú épület 1826-1829 között készül el - bár még nem jelenlegi állapotában. 1854-57 között a templomot átépítik, s ekkor készül el a hármas cseh süveg boltozat, valamint a két karzat.


 
1872-74 között újra bővítik eleink az Isten házát, mégpedig egy 35 méter magas toronnyal, a keleti és a nyugati oldalon lévő két cinteremmel, a meglévő falakat pedig kívül – belül felújítják, valamint új padok kerülnek a belső térbe. Ezalatt az időszak alatt készül el mind a Mózes – szék, mind pedig a kőből vésett szószék is. 1890-ben és 1897-ben a templom tűzvész során megsérül, a második tűzvész pusztítását orvoslandó 1898-ban a toronysisak új horgany, a templomhajó horganyzott vaslemez borítást kap.

1904-ben foglalja el méltó helyét a hét regiszteres orgona, 1923-ban pedig a már meglévő kisharang mellé felkerül a toronyba a 280 kg-os nagy harang. 1939-ben illetve a 70-es évek első felében jelentősebb renoválás valamint felújítás történik.
S mindezek után érkezünk meg a közelmúlt illetve a jelen eseményeihez. Mivel egy épület karbantartását két-három évtizednél tovább nem lehet húzni, így templomunk legújabb kori renoválási munkálatai ránk, mai bodroghalászi reformátusokra vártak.

S mindez egy olyan korban, amikor a rendszerváltással járó lelki megújhodás szele alábbhagyott, egy olyan időszakban, amikor a nyugati világban, s így hazánkban is egyre többen húzzák meg az Egyház felett a vészharangot, egy olyan évezredkezdésen, amikor hazánk egyre jobban ahhoz a sírhoz hasonló, amelyet – Vörösmarty szavaival élve - népek vesznek körül, s az emberek millióinak szemében gyászkönny ül. Mégis, mindezen negatív körülmények ellenére a gyülekezet presbitériuma úgy döntött, hogy amit eleink megépítettek és fenntartottak, azt nekünk kötelességünk rendbe tenni és épségében megőrizve továbbadni.

Az első komolyabb beruházás és munkálat 2001-ben vette kezdetét a toronysisak teljes felújításával. Ez a szakasz közel három évet vett igénybe. 2005-ben a torony külső falazatának teljes felújítása és színezése következett, amely Kerekes Ferenc vezetésével készült el. Még ugyanebben az esztendőben sikerült a templom minden ablakát kicserélni.
Egy év pénzgyűjtés után 2007-ben készült el a templomtető faszerkezetének felújítása, valamint héjazatának teljes cseréje, horganylemezzel való befedése. A munkálatokat Vitányi János presbitertestvérünk és Kft-je végezte. Tavaly került sor a templomhajó külsejének vakolására illetve színezésére. Ebben Losonczi Ferenc vállalkozó volt a segítségünkre.
S néhány nappal ezelőtt ért véget templomunk felújításának utolsó nagyobb szakasza, a templombelső teljes – mondjam így – újravarázsolása, a falak, az orgonakülső és a padok rendbetétele, festése. Mindezért Dócs György cigándi testvérünket illeti a köszönet. Ugyancsak ebben az esztendőben sikerült teljes egészében a templom villamos hálózatát is felújítani, valamint a hangtechnikai eszközöket kicserélni, modernizálni. Mindebben Szabó Zoltán presbitertestvérünk áldozatvállaló és lelkiismeretes tevékenysége volt nélkülözhetetlen.

Nos tehát, amilyennek ma látjuk a bodroghalászi református templomot, az egy közel nyolc éves folyamatnak az eredménye. Isten áldása, nyolc esztendő és körülbelül 17 millió forint kellett ahhoz, hogy amit elterveztünk, az valósággá válhasson. Ezúton is köszönjük esperes úrnak, hogy álmunk megvalósításához a Zempléni Református Egyházmegye közel 5 millió forinttal járult hozzá. Köszönjük Sárospatak Város Önkormányzatának, hogy a „hét szűk esztendőben” sem feledkezett meg rólunk, és közel 2 millió forintot bocsátott rendelkezésünkre. S természetesen köszönet mindazon gyülekezeti tagoknak, akik anyagi helyzetükhöz és az egyházközség iránt érzett szeretetükhöz mérten, sokszor erőn felül is támogatták ügyünket. Akár anyagilag, akár kétkezi munkájuk révén. Ennek köszönhetően teremtődött elő a több mint 10 millió forintos önrész.

S végül, de nem utolsó sorban, köszönet annak a 40-50 halászi reformátusnak, akik vasárnaponként és egyéb igei alkalmak során fontosnak érzik, hogy rendszeres jelenlétükkel gazdagítsák az istentiszteleti alkalmakat. Hiszen ha ők nincsenek, akkor teljesen értelmetlen lenne a templomra áldozni, teljesen értelmetlen és lehetetlen lenne parókiát és lelkészi státuszt fenntartani.
Ehhez kapcsolódóan had mondjam el, hogy egy kálvinista templom sohasem lehet kész. Nem véletlen, hogy nincsenek benne szobrok, képek, s egyéb állandó díszítő motívumok. Ugyanis egy református templomot vasárnapról vasárnapra újra kell díszíteni. Ez a templom is így szép, így van készen, ha kevés benne az üres ülőhely.

Ünneplő gyülekezet, kedves testvérek, olyan időket élünk, ahol az esti híradó szinte már elképzelhetetlen anélkül, hogy hírt ne kapjunk arról, hogy itt vagy ott bezártak, összevontak egy iskolát, korházat, önkormányzati hivatalt. S a megokolásokban mindig elhangzik, hogy ez így racionális, ez így kifizetődő, s éppen ezért ez így jó.
Isten népe viszont többek között arról ismerszik meg, hogy bizonyos kérdésekben nem racionálisan dönt. És ezt Bodroghalászon különösen fontos hangsúlyozni, hiszen autóval vagy busszal tíz perc alatt elérhető egy másik református templom illetve lelkészi hivatal. Racionális alapon tehát, teljesen felesleges lenne itt, három kilométerrel arrébb egy másik templomot és parókiát fenntartani. Talán sokan nem is értik, hogy miért volt szükség az elmúlt néhány évben ennyi áldozathozatalra. De mi hisszük, hogy jól döntöttünk.
A jövő majd megítél bennünket. Megítéli, hogy a huszonegyedik század első évtizedében megérte-é ápolni, felújítani mindazt, amit eleink ránk hagytak, vagy mindez a hiábavalóság mocsarában süllyed majd el. Mert tény, hogy a jövő egyházának alapjait most, a jelenben rakjuk le. Olyan lesz, amilyenné neveljük gyermekeinket és unokáinkat. Azt kell mondanom, hogy bizonyos értelemben a neheze még hátra van. Hiszen a lelki templom falain is repedések mutatkoznak. Az elmúlt 50, vagy ki tudja hány év bizony komoly károkat okozott nemcsak a kőfalakon, hanem az egyház, gyülekezeteink lelki falain is. Reméljük, legalább olyan sikerrel és eredménnyel leszünk képesek ezt is renoválni, megújítani, mint a kőből készülteket.

Ünneplő gyülekezet, záró gondolataimhoz egy 2500 évvel ezelőtt megtörtént eseményt hívok segítségül. Két és fél ezer évvel ezelőtt, az akkor világnagyhatalom, Perzsia megtámadta a kicsiny görög városállamok szövetségét. S ebben a hosszú és véres háborúban, az egyik ütközetben 300 spártai férfi, királyukkal, Leonidásszal együtt úgy döntött, hogy ha kell, akkor életük árán is – legalább egy időre – feltartóztatják a több tízezer fős ellenséget egy Thermopülai nevezetű szorosban. A spártai hősök tartották szavukat, és utolsó csepp vérükig harcolva hősi halált is haltak. S ezzel az időnyeréssel megmentették egész Hellászt. A kortársak azzal tisztelegtek előttük, hogy földi maradványaik felé egy síremléket állítottak, amelyre ez a felirat, ez az üzenet került: „Vándor, vidd hírül a spártaiaknak: megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.”
Mi is azt kérjük most mindenkitől, különösen is a távolból érkezőktől, hogy vigyék hírül, Isten bodroghalászi népének mai nemzedéke megtette, amit megkövetelt tőlünk a haza, az egyház, és az egyház Ura. Ámen.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.08.30./
 

 

Bábszínház működik Sárospatakon

 

        
                

Augusztus 16. a bábszínház napja volt Sárospatakon, hiszen délután két előadást is tartottak a Huncutka Bábszínház Rákóczi u. 33. sz. alatti előadótermében. 14.30-tól kicsiknek a Csipkerózsikát adták elő, 18 órától pedig nagyobbaknak és felnőtteknek a Microcirkusz kéz és tárgyjátékot mutatott be. A bábszínházról Mátyásné Füzi Csillával, a COGITO intézményegység vezetőjével beszélgettünk…
  
 


Mátyásné Füzi Csilla


 

Tőle tudtuk meg, hogy Huncutka Bábszínház 2009. januárjában alakult meg a Pinocchio Alapítvány égisze alatt, Szentirmai László elnök - dékánhelyettes, UNIMA elnökségi tag - felkérésére.
Puhl Márta, Szakál Tünde, a COGITÓ Művészeti Iskola bábszínész-tanárai és ő, Mátyásné Füzi Csilla, a COGITÓ intézményegység vezetője, bábszínész-tanárok alapították
annak reményében, hogy tehetségüket nem csak a művészeti iskolába járó gyermekeknek tudják megmutatni, hanem egy szélesebb közönségnek is.
Őket egészíti ki Mátyás Bíborka és Mátyás Máté továbbképző bábtanszakos hallgatók, akik a Református Kollégium Gimnáziumának tanulói, valamint Mátyás György, aki gitárjátékával színesíti az előadásokat. A fénytechnikáért Sipos Áron, a Hercegkúti Általános Iskola tanulója felel, valamint vendégelőadóként Borbély Attila segíti még a munkájukat.

A gyermekelőadáson a Csipkerózsika vayang-bábjátékot adták elő, amit Kőhalmi Ildikó bábszínész, rajz-tanár, költő írt és Novákovits Zsuzsanna MECTFK tanára, drámatanár rendezett. Bábtervezők-készítők: Puhl Márta: királyné, csipkerózsika, Brillantia-Stellastra-Mortifera tündérek, béka, királyfi, Szakál Tünde: hoppmester, Mátyásné Füzi Csilla: király, Füzi Ernő: madarak. A díszlet Szentirmai László, a zene pedig Mátyás György munkáját dicsérte.


 
Ez egy klasszikus mese, klasszikus stílusban 35 percben. 80 cm-es dekoratív bábokkal, alulról mozgatható (vayang) bábtípussal. A közönség soraiból 10 önkéntes „tündér” jókívánságaival áldja meg Csipkerózsikát keresztelője alkalmából. Az előadás fordulópontja Mortifera (haláltündér) átka, melyet a bábjáték végén a királyfi csókja old fel.

A vendégelőadás Pályi János: Órajáték volt a hagyományos vásári bábjátszás stílusában, melyet a Zemplén Televízió is közvetített. Ő Európa-hírű előadó bábjátékát hozta el hozzánk a Huncutka Bábszínházba, nem kis meglepetést okozva a sárospatakiaknak. Előadásában a vásári bábjátékok, üde, vidám, harsány komédiázása keveredik a középkori moralitások filozofikus jeleneteivel. Egyszemélyes bábjáték, ahol a bábos hol a kezén táncoltatja a bábjait, hol zsinórokon rángatja életre a figurákat.

A Microcirkusz kéz tárgyjátékot mutatott be nagyobbaknak, felnőtteknek. Ez humoros előadás volt, melyet az adott színészek önmaguk hoztak létre a gondolattól a kivitelezésig.
A szereplők Mátyás Bíborka: ugrócsoport, állatidomár (vadállat), Puhl Márta: ugrócsoport, állatidomár, Szakál Tünde: bűvész, fakír, ugrócsoport, Mátyásné Füzi Csilla: Füzi brothers(erőművész), ugrócsoport, fakír (szakácsnő). Zene: Mátyás Máté, Mátyás György.
Darabjainkban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden élőben történjen (maga a játék, beszéd, zörejek, és a zene), hiszen a mai világban a hitelesség kuriózum lett és a nézőinket megtiszteljük ezzel. Megtudtuk, hogy a társulatot egyelőre a lendület viszi előre, reméljük, hogy színvonalas játékunkat a város apraja-nagyja értékeli és érdeklődésével, jelenlétével megtiszteli. Előkészület alatt álló új műsoraik, A törpe király epreskertje és a Gulliver. Az előadások után játszóházzal vezetik kis vendégeikben az átélt izgalmak okozta feszültséget.

Rendezvények lebonyolítását rendezvénytermünkben, a Sárospatak Rákóczi út 33. cím alatt tartják. Várják óvodák, iskolák csoportos bejelentkezését, időpont-egyeztetéssel az alábbi telefonszámon: 06/30-683-0338, valamint honlapjukról minden információ beszerezhető: www.huncutkapuppet.hu. Mindezekhez sok sikert és a következő évadban minél több nézőt kívánunk Sárospatak bábszínházának!

             

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.30./
 

 

Nyitásra várnak az óvodák és a bölcsőde

 

        
                

A Mese Óvoda és Bölcsőde intézményegységeiben üresek a csoportszobák. A gyermekek nagy része a 2009/10-es nevelési évet szeptember 01-jén kezdi, ekkor érkeznek óvodánkba, illetve bölcsődénkbe – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
  
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

Birtokba veszik a nyár folyamán felújított, javított helyiségeket és eszközöket. A nyári karbantartás ideje alatt a Carolina Tagóvodában sor került a mosdók, WC-k tisztasági meszelésére, parketta javításra és lakkozásra, gipszkartonozásra, az udvari fajátékok javítására, illetve festésére. A Kincskereső Tagóvodában elvégeztük a tisztasági meszelést a mosdókban és WC-kben, az öltözők festését, a tetőszigetelés javítását, az udvari fajátékok festését és javítását.

A Bölcsődében fertőtlenítő meszelésre került sor. A székhelyintézményben megtörtént a lépcsőház festése, a mosdók és WC-k fehérmeszelése, a parketta geminizése, a tető, valamint az udvari fajátékok javítása.
A felújítási, karbantartási munkálatokat összehangolt, jól szervezett és eredményes munkával az RFV-Sárospatak Nonprofit Kft. és a sárospataki Kommunális Szervezet végezte.

A karbantartási tevékenységet követően valamennyi intézményegységben elvégeztük a nyári nagytakarítást. Ezt követően pedig az óvónők ötletességének, kreativitásának és esztétikai érzékének megfelelően a csoportszobák berendezése, szépítése történt meg. Mindezek eredményeképpen higiénikus, tiszta, esztétikus és szép környezetben várjuk az évkezdésre régi és új óvodásainkat, valamint a bölcsődéseket.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.29./
 

 

Ha megdobnak kővel…

 

        
                

A Pozsonyi Szlovák TV munkatársai forgattak 25-én a Sárospataki Polgármesteri Hivatalban, a szlovák nyelv helyi oktatásával kapcsolatban. Aros János alpolgármester elmondta, hogy elsősorban a Szlovákiából érkező, szlovák nyelven beszélő turistákra tekintettel döntött úgy az Önkormányzat, hogy szlovák nyelvtanfolyamot indít...

Ezen első körben a közterület-felügyelőink vesznek részt, de mivel nyitott a lehetőség, több vállalkozó és pataki magánszemély is jelezte tanulási szándékát.
Ha az érdeklődés ilyen nagy lesz, megfontoljuk és egy másik tanfolyamot is indítani fogunk. A munkatársaknak elmondtam, hogy a szlovák kormány nacionalizmusa, illetve a magyar kormány hiteltelensége és tehetetlensége a két ország között komoly diplomáciai feszültséget okozott. Mi itt a végeken, ahol a trianoni békediktátum nemcsak településeket, hanem családokat is szétszakított, szeretnénk példát mutatni a két kormánynak, a két ország vezetőinek, ugyanis itt az emberek békében élnek, éltek és fognak is élni egymás mellett, legyen az szlovák, ruszin, cigány és sorolhatnám még.

Nem engedjük azt, hogy egyes nacionalista politikusok a nemzeteket önös politikai érdekekből összeugrasszák. Nekünk azonosak a problémáink, hiszen azonos területről van szó. Ezekre a problémákra együtt kell megoldást találnunk, és ez csak úgy működik, ha egymás kezét fogva keressük.
A szlovák nyelvtanfolyam mellett kezdeményeztük a szlovák és magyar rendőrség közös járőrözését is, elsősorban hétvégén, a strand területén - ez már folyamatban van és működik.
Más, hasonló lépéseket is kezdeményeztünk már, például Terebessel egy testvérvárosi kapcsolat kialakítását, amely a két ország népének a kapcsolatát szorosabbra fűzheti. 
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.29./
 

 

Elzárkózás helyett felzárkózás - prevenció és korrekció

 

        
                

A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat a nyári szünet idején a TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0275. sz. Elzárkózás helyett felzárkózás - prevenció és korrekció. Komplex integrációs program a sárospataki kistérségben projekt keretében változatos tevékenységet szervezett a gyermekeknek – nyilatkozta Molnár Marianna, a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat vezetője…
  
 


Molnár Marianna
 


 

Egyik programunk az a nyári napközis tábor volt, amelyet elsősorban a hátrányos helyzetű, roma gyermekek számára hirdettünk meg, s amelyben 30 gyermek szabadidős programját és ellátását tudjuk megvalósítani egy héten át – számolt be erről Molnár Marianna a projekt szakmai vezetője.
A tábor vezetői, háziasszonyai a gyermekjóléti szolgálat családgondozói voltak, akik személyesen is ismerik a gyermekeket – Egyedné Tóth Hajnalka és Matiszné Tari Zsuzsa. A napközbeni fő tevékenységet a Pedagógiai Szakszolgálat fejlesztő pedagógusai, pszichológusai biztosították.
A tábori programok változatosak és sokszínűek voltak: kézműves tevékenységek, mozgásos udvari játékok, a felújított orgona megtekintése és meghallgatása, fagylaltozás, a várkerti játszótér „felfedezése”. A gyerekek legkedveltebb mozgásos tevékenysége – a foci, a labdajátékok, a csillagvadászat mellett – az udvaron felállított trambulin használata volt.
Napközben teljes ellátást biztosítottunk számukra, a reggeli és az ebéd mellett tízóraira és uzsonnára gyümölcs, édesség és szörp fogyasztására is lehetőségük volt.
A gyerekek motiválhatók voltak, aktívan részt vettek a különböző foglalkozásokon.
A tábor zárására meghívtuk a gyermekek szüleit, akik megtekinthették az általuk készített munkákat és a jelentős eseményekről megörökített fényképeket.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.29./
 

 

A rendőrség és a polgárőrség együtt biztosította az ünnepeket

 

        
                

Az augusztus 20-án szervezett ünnepi rendezvények biztosítása jelentős rendőri erő mozgósítását igényelte a Sárospataki Rendőrkapitányság részéről, amiről Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló számolt be…
  
 


Ladics Tamás


 

Sárospatakon kívül, több településen is egésznapos rendezvényeket biztosítottak rendőreink, amelyek különösebb rendbontás nélkül értek véget. Sárospatakon a nap fénypontját jelentő tűzijátékra nagy létszámú érdeklődő látogatott ki, ezért hasonlóan az elmúlt évekhez, most is nagy erőkkel biztosítottuk a rendezvényt.
A tűzijátékra látogatók biztonsága érdekében több helyen tereltük el a forgalmat, illetve zártuk le az utcákat, amely feladat végrehajtásában nagy létszámmal segítségünkre volt a sárospataki Polgárőr Egyesület. Segítségükkel sikerült a tűzijáték, majd a tömeg távozásának zökkenőmentes biztosítása, a forgalmi rend gyors helyreállítása.

Sajnos a hosszú hétvége esős szombatján - mint már arról korábban hírt adtunk - egy halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt a Vajdácska felé vezető útszakaszon, ezért továbbra is felhívjuk a gépkocsival közlekedők figyelmét, hogy közlekedésük során mindig vegyék figyelembe az út és időjárási viszonyokat, és annak megfelelően válasszák meg gépjárművük sebességét.


 


Cziczer Katalin
/2009.08.29./
 

 

Miről szólt a rendkívüli testületi ülés?

 

        
                

Kedden délután fél 4-re rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményeztük. Azért volt erre szükség, mert a rendes képviselő-testületi ülés szeptember 9-én már késő lesz ahhoz, hogy bizonyos határidős napirendi pontokat megtárgyaljunk, és az ezekkel összefüggő határozatokat meghozzuk – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
  
 


Aros János


 

Hat napirendi pont tárgyalását kezdtük meg, amelyek között első volt a MÁV Zrt. tulajdonában álló ingatlan, amely tulajdonjogának megszerzési szándékáról döntött a képviselő-testület. Ez a régi piac területe, amelyet önkormányzatunk szeretne megvásárolni, és itt egy modern, az uniós elvárásoknak megfelelő piaccsarnokot pályázati úton felépíteni.
Az előzetes tájékozódás alapján úgy tűnik, lehetőségünk lesz a vásárlására, és a felhatalmazás alapján most már konkrét tárgyalásokat tudunk majd folytatni a MÁV vezetőivel.

TDM (Turisztikai Desztinációs Menedzsment) pályázat benyújtásáról döntött továbbá a képviselő testület, ami szerint összesen 33 település részvételével a helyi desztinációra adunk be pályázatot. Mindenki láthatta, hogy ezen a nyáron milyen sok turista látogatott el Sárospatakra. Ez nemcsak az új Makovecz fürdőnek köszönhető, hanem végre megvalósulni látszik az a célunk, amit már régen szerettünk volna, hogy Sárospatak, Zemplén turisztikai, illetve idegenforgalmi központja legyen. Ez most már realizálódni látszik, így feltétlenül szükséges, hogy ezeket a lehetőségeket, így a helyi desztináció kialakításának a lehetőségét is minél jobban, hatékonyabban kihasználjuk.
 


 
A Sárospatak és Vidéke ÁFÉSZ Igazgatósága nevében keresett meg bennünket igazgatóasszony, hogy szándékukban van az áruház előtti térburkolat cseréje, viszont az épület, és a nyilvános WC közötti terület önkormányzati tulajdonban van, amit célszerű lenne egy időben ugyanezzel a céggel, és ugyanezzel az anyaggal most felújítani - mindössze 50 négyzetméterről van szó. Az árajánlatot bekértük, ehhez a képviselőtestület a szükséges 1 millió 655 ezer Ft-ot biztosította, így ez a munka még az ősszel be fog fejeződni.

A Weinberg 93 Építőipari Kft - a megfelelő engedélyek birtokában - 3 db világítótestet helyezett ki saját költségén és most kérték, hogy a közműdíjat, tehát a közvilágítási áramdíj költségének átvállalását az önkormányzat szíveskedjen megtenni.
Máskor is volt már példa hasonló megoldásra. Ilyenkor a kialakítás költségei nem az önkormányzatot terhelik, viszont ez nekünk is jó, hiszen a közbiztonsági helyzet, valamint az ott lakók komfortérzete javul. A kérést teljesítettük, az önkormányzat átvállalta a további fizetési kötelezettséget.

Egy tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat kiadására volt szükség a Pataqua Kft-nek, mint pályázónak. 2009. augusztus 30-ig kell beadni a 2. forduló pályázati dokumentációját a wellnes fürdővel kapcsolatban. Ezt a tulajdonosi hozzájárulást a képviselő-testület megadta.

Öt pályázat beadásáról döntöttünk még, amelyek között található a Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése, több intézményünknek a nyílászáró cseréje, a fűtés korszerűsítése, valamint a Kommunális Szervezetnek egy komposztáló kialakítása.
Ezekkel a pályázatokkal régi problémáinkat tudnánk megoldani. A Kommunális Szervezetnél pl. a jelenleg összegyűjtött zöldhulladékkal nem nagyon tudunk mit kezdeni. Azt elszállítása horribilis összeget emésztene fel, a jelenleg kialakult módszer viszont nem biztos, hogy megfelel az előírásoknak. Ezzel nemcsak egy új komposztáló kialakítását tudná elkezdeni, de a jelenlegi géppark nagy részét is le tudná cserélni a Kommunális Szervezet. A komposzt termelésével talán egy saját kertészet kialakításának a lehetősége is megteremtődne.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.28./
 

 

A művészeti iskolákban is elkezdődik a tanítás

 
A város művészeti iskoláiban is elkezdődik szeptember első hetében a tanév, ahol különböző időpontokban tartják az évnyitókat.


 
 

         

Farkas Ferenc Művészeti Iskola

A tanévnyitó ünnepély
2009. szeptember 1-jén kedden 17 órai kezdettel kerül megrendezésre a Szent Erzsébet út 12. szám alatti épületben.

Pótbeiratkozás: 2009. szeptember 2-án (szerda)
és
2009. szeptember 3-án (csütörtök) 13-17 óráig.
Helye: Farkas Ferenc Művészeti Iskola, Sárospatak Szent Erzsébet út 30.
 


       

Alapfokú Táncművészeti Iskola

A tanévnyitó ünnepségére 2009. szeptember 3-án 17 órától kerül sor, melyet az Árvay József Gyakorló Általános Iskola aulájában rendeznek meg.


Az ART – ERT Művészeti Iskolában nem tartanak központilag tanévnyitót, hanem erre külön-külön csoportonként kerül majd sor.


Cziczer Katalin
/2009.08.28./
 

 

Idén a kispataki játszóteret fejlesztik az építészmérnök hallgatók

 

        
                

Tavaly nyáron láttuk először a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatóit városunkban szorgoskodni. Akkor az Ady téren építettek görkori pályát, a hozzá tartozó építménnyel. Most a kispataki játszótéren találkoztunk velük, és most is feltűntek körülöttük a Sárospataki Női Kiwanis tagjai is, akik közül Hörcsik Erika soros elnök számolt be a közösen megvalósított munkáról…
  
 


Hörcsik Erika

 


Túri Attila


 

A kispataki városrészben építkezik újból a női KIWANIS Klub. Azért az persze túlzás, hogy mi építkezünk, ugyanis ha körülnézünk, akkor egy jó csapatmunkának lehetünk szemtanúi. Itt vannak a budapesti egyetemisták, akik második éve segítenek nekünk a terveink megvalósításában.
Ebben a városrészben régóta itt található ez a telek, amely közösségi területként működik, hiszen itt tartják a grill partikat, és vannak itt játszótéri eszközök is. Most elkezdődött egy olyan munka, ami egy hosszabb folyamat részeként, egy teljesebb játszótér kiépítését célozza.
Első lépésként egy úgynevezett fecskevár épül, melyet természetes anyagokból készítenek el a budapesti építészhallgatók.
A klub ebben egyrészt szervezőként vesz részt, tehát megszervezzük a diákok ittlétét, a szállásukat, az étkezésüket, az ellátásukat és minden egyéb olyan apró ügyeikkel is foglalkozunk, ami egy 10 napos munka során felmerülhet. Klubtársaink jelenleg is éppen az ebédet készítik, ami lecsó lesz, és aminek elkészítéséből mindenki tevékenyen kiveszi a részét.
Ez az egyik része ez a tevékenységünknek, a másik, pedig az, hogy az anyagokat finanszírozzuk, tehát megvásároljuk a faanyagot, a hozzávaló betont és az egyéb szükséges dolgokat.
Nagy segítséget kapunk a Kommunális Szervezettől, akik az eszközöket biztosítják a diákok részére, az ásókat, kéziszerszámokat és egyéb hasonló eszközöket, valamint Szabó Andrástól a városrész önkormányzati képviselőjétől. Azt mondhatom, hogy sokan együttműködünk ebben a kis projektben, és reméljük, hogy elkezdődik valami, amire felfigyelnek, hisz egy gyönyörű telken vagyunk, amit gazdagabbá teszünk ezzel az új építménnyel.
Szeretnénk, ha ezen a telken élet lenne, főleg a gyerekek számára, de a város egész közössége számára is.

Magára az anyagokra és a diákok ellátására kb. 750 ezer Ft-t szántunk a költségvetésünkből, ami szinte az egész keretünket kimeríti, hiszen nem nagy létszámmal működő jótékonysági karitatív klub vagyunk. Mi állami költségvetési támogatásban nem részesülünk, mi csak azokkal a pénzekkel gazdálkodhatunk, amit magunk összeadunk, vagy adományokból kapunk.
Nagyon szép neve van, fecskevár. A játék több funkciós lesz, a gyerekek fölmászhatnak rá, madarakat leshetnek meg róla - talán ezért is fecskevár a neve. A kis várnak az udvarában lesz egy homokozó, amibe ugrálni lehet. Lesznek benne még pici, mozgó lépcsők, egy kis akadállyal. Reméljük, hogy örömüket lelik majd benne a gyerekek.

A hallgatók munkáját szakmailag Túri Attila építészmérnök koordinálja, akinek - mint kiderült - nem ez az első munkakapcsolata Sárospatakkal…

1991-ben az Árpád Vezér Gimnázium építését művezettem végig, az volt az első komolyabb munkakapcsolatom Sárospatakkal. Azóta csak kirándulóként jártam Patakon, illetve hellyel-közzel a tavalyi táborban is részt vettem.
A mostani csapat 23 harmadéves egyetemistából áll, akik a 6. - 7. szemeszterüket végezték el a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán és a szerves építészet című tárgyat tanulják – mint Makovecz tanítványok - melynek a második szemeszterben az a feladata, hogy az előadások és apró gyakorlatok mellett elkészítsenek egy tervet, most itt nevezetesen Sárospatakra egy játszótérnek az építményét.
Ez a stúdium ezt az építészetet takarja, itt megpróbálják megvalósítani azt a feladatukat, hogy ők maguk tervezzenek és maguk kivitelezzenek. Ez egy szemináriumi munka, a tanszéken a résztvevők között verseny zajlott, hogy kinek a pályamunkáját lehet megépíteni és megvalósítani. A hallgatók közösen választották ki, hogy melyik tervet fogják megépíteni, tehát ők döntötték el, hogy melyiket tartják a legjobb tervnek, a legjobb ötletnek. A diákok közül Mariann tervei lettek a legsikeresebbek, és most az ő terveit valósítjuk itt meg.

Ezt elhoztuk és megmutattuk a KIWANIS Klubnak, aki ezt befogadta és szintén úgy gondolta, hogy ezt meg kellene építeni, és ez a munka folyik most.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.28./
 

 

Nehéz mérkőzésen diadalmaskodott focicsapatunk

 

        
                

A kupamérkőzés miatt elmaradt első fordulót szerdán játszottuk le. Tiszakarádra látogattunk, ahol minden pályára lépő együttesre nehéz mérkőzés vár. Tudtuk, hogy a pálya talaja miatt nem látunk majd szép játékot és a lábunkra is vigyáznunk kell majd az ellenfél túlzott akarásából eredő meggondolatlan rúgásai miatt. Néhány játékosunk „egyéb elfoglaltsága” miatt nem tudott eljönni, amit nagyon hiányoltak a csapatot elkísérő szurkolók is - számolt be az eseményről Koscsó István....
  
 


Tóth István


Vachter Gábor


 

Az első félidőben elég visszafogott volt a játékunk. Talán Horváth Zsolt volt az, aki kiemelkedett akarásával. Mindkét oldalon voltak 100%-os helyzetek, de gól egyikből sem született.
Az első igazán nagy helyzetünk a 7. percben volt. Horváth Zsolt a tizenhatoson belül már csak a kapussal állt szemben, de fölé rúgta a labdát.
A 30. percben Kerékgyártó Krisztián volt hasonló helyzetben, de ő is kihagyta. A 36. percben viszont a hazaiak kerülhettek volna előnybe, de a kapufát találták el.
A második félidőben komolyabbra vették játékosaink a dolgot és az 56. percben Kecskés Tamás szögletéből Horváth Zsolt szerezte meg a régen áhított vezetést.0:1
A 59. percben újra a régi Kecskés Tamást láthattuk. Mintegy 16 m-ről „bombagólt” lőtt. (A kapus nem is mozdult rá). 0:2
A 64. percben a hazaiakat tréfálta meg a pálya talaja, mert egy hazafejelés folyamán a labda rosszul pattant meg a talajon, irányt változtatott és nem a kapusnál, hanem a hálóban kötött ki. Öngól! 0:3
A biztos vezetés tudatában kicsit leeresztettünk, ezzel szemben az egész mérkőzésen nagy erőbedobással játszó hazaiak gólveszélyességüket növelték azzal, hogy előre küldték kiemelkedő tudású játékosukat Tóth Sándort, aki a 80. percben meg is szerezte csapatának a szépítő gólt. 1:3 Ez maradt a végeredmény.

Vachter Gábor edző véleménye a mérkőzésről:
Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl. A körülményeket figyelembe véve, ellentétes félidők után nagyon nehezen sikerült legyőzni a hazai csapatot. Az első félidőben nem játszottunk jól, a másodikban kijött a tudásbeli különbség, ami gólokban is megmutatkozott. Erőnléttel jobban bírtuk ezt a küzdelmes nehéz mérkőzést. Az egész csapat megbízható teljesítményt nyújtott, s egy ilyen játék után megérdemli a dicséretet. Csak gratulálni tudok a csapatnak. Készülünk a következő mérkőzésre.

Tóth István
szurkoló véleménye:
Több harcosságot vártam volna a csapattól, még akkor is, ha idegenben Tiszakarádon játszottunk. Mezőnyben jobbak voltunk. Labdabiztonságunk viszont nagyon rossz volt, ami a pálya minőségének rovására írható. A győzelem jogos. A mezőny legjobbja szerintem Horváth Zsolt volt.

Az ifi csapatunk 7:0 arányú győzelmet aratott! Gratulálunk mindenkinek! Hajrá Patak!
A további mérkőzésekről a honlapon található eseménynaptárban kapunk információt


 

További fotók>>>

STC Baráti Kör
/2009.08.27./
 

 

Kisrefisek nyári táborban

 

        
                

2009. július 13-17. között a Református Kollégium Általános Iskolájának 37 kisdiákja táborozott Bózsván. Első nap buszkiránduláson vettek részt, Boldogkőváralján meglátogatták a várat. Vizsolyban megcsodálták Károlyi Gáspár bibliáját, s interaktív játékban megfigyelhették a könyv nyomtatásának folyamatát.

Kedden Hegyessi Gábor vezetésével a Szuha-völgyben jártunk, ahol rovarokat és gombákat vizsgálhattunk. Délután a játszóházban gyertyát mártottunk és mézes kalácsot díszítettünk.

Szerdán Gécsi István és felesége a Bózsva-patak élővilágával ismertettek meg. Novák Csaba és családja a solymászat érdekes világába vezettek el bennünket.
A negyedik napon egész napos gyalogtúrán, Kőkapun és környékén jártunk.

Pénteken a Mózes Árpi és Rák Gergő által szervezett váltóversenyen mérhették össze erejüket, ügyességüket a gyerekek.
Délután kicsit fáradtan, de élményekkel gazdagon térhettünk haza. Köszönjük a sokféle segítséget a szülőknek, és a színvonalas programokat az előadóknak! 
 


További fotók>>>

/2009.08.27./
 

 

„TÜZES HÍREK”

 

        
                

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2009. július 21. és augusztus 20. közötti időszakban 23 tűzeset, 13 műszaki mentés történ, 1 esetben vaklármához vonultak egységeink és 2 esetben kaptunk téves jelzést – nyilatkozta Barna Norbert, tűzoltó hadnagy...
  
 


Barna Norbert


 

A műszaki mentések során 3 esetben lakóházat, a közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottak el egységeink, 4 esetben közúti balesetnél működtek közre tűzoltóink, 1 esetben pincében felgyülemlett víz eltávolításához vonultak tűzoltóink, 2 esetben méhraj eltávolítását végezték, 1-1 esetben gázszivárgásnál és 2 db földalatti pébé-gáztartály kiemelésénél biztosították a helyszínt és 1 esetben lakóházba való behatoláshoz riasztották tűzoltóinkat.

- 2009. július 27-én a délutáni órákban a 37-es főút károlyfalvai elágazásánál egy lengyel nemzetiségű VW Golf típusú személygépkocsi a fának ütközött. Kiérkező egységeink 1 fő sérültet feszítővágó segítségével kimentettek és átadták a Mentőszolgálat szakembereinek.
- 2009. augusztus 1-jén a déli órákban a 37-es főút tolcsvai elágazásánál egy VW Passat és egy Skoda Favorit típusú személyautó ütközött. Kiérkező egységeink áramtalanítást végeztek és az üzemanyagfolyást megszüntették.
- 2009. augusztus 7-én a hajnali órákban a sátoraljaújhelyi vasúti átjáróban egy ukrán nemzetiségű Mercedes Sprinter típusú kisbusz a piros jelzés ellenére a sínekre hajtott, ahol az arra haladó gyorsvonattal ütközött. A baleset következtében 1 személy életét vesztette 4 személy könnyen és 4 személy súlyosan sérült. Tűzoltóink feszítővágó segítségével mentették ki a sérülteket, áramtalanítást végeztek és a vasúti akadályt megszüntették.


 
- 2009. augusztus 15-én az esti órákban a 37-es főút köveshegyi elágazásánál egy Lada típusú személygépkocsi fának ütközött. A baleset következtében 1 személy életét vesztette. Kiérkező tűzoltóink feszítővágó segítségével szabadították ki a roncsból a holttestet, áramtalanították a gépjárművet és a helyszínt biztosították.

A tűzesetek közül 18 esetben szárazfű tűzhöz vonultak egységeink, 3 esetben lakóházban, 1 esetben közintézményben keletkezett tűz és 1 alkalommal tölgyfa csemeték égtek.

- 2009. augusztus 9-én a hajnali órákban Mikóházán egy családi ház égett kb. 65m2 területen a benne tárolt anyagokkal, berendezési tárgyakkal és a garázsban tárolt személygépkocsival együtt. A ház tetőszerkezete teljes terjedelmében égett. Tűzoltóink 3 db „D” sugár, kéziszerszámok és dugólétra segítségével a tüzet eloltották. A tüzet feltehetően elektromos meghibásodás okozta. Az anyagi kár jelentős, személyi sérülés szerencsére nem történt.
- 2009. augusztus 10-én a délutáni órákban Sátoraljaújhelyen egy családi ház szobája égett teljes terjedelemben a benne tárolt tárgyakkal és bútorokkal együtt. Kiérkezésünk után a tüzet 3 db „D” sugárral és kéziszerszámokkal eloltottuk. Az anyagi kár jelentős.
- 2009. augusztus, feltehetően 9 és 10 között Felsőbereckiben egy családi ház konyha helyiségében keletkezett tűz. Az ott lakók nem tartózkodtak otthon. A tűz következtében a konyhában lévő használati eszközök és tárgyak, valamint a konyhaszekrény megégett. A tűz magától elaludt, egységeink utómunkálatokat végeztek. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a tüzet feltehetően elektromos meghibásodás okozta.

Felhívás:
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján (www.baz.katasztrofavedelem.hu) folyamatosan tájékozódhatnak a várható időjárás alakulásáról. Az oldalon 3 óránként frissítik az információkat, így figyelemmel kísérhetik az meteorológiai veszélyjelzéseket, és a figyelmeztető előrejelzéseket.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.

Barna Norbert tűzoltó hadnagy. és Tóth János tűzoltó hadnagy
/2009.08.27./
 

 

Semmi nem késő, még az SZJA bevallás is pótolható

 

A 2008 évi jövedelmek számbavételéről az SZJA bevallás benyújtási határideje már régen lejárt. Az egyéni vállalkozóknak és az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyeknek 2009. február 25-ig, a magánszemélyeknek 2009. május 20-ig kellett bevallásaikat benyújtaniuk.
Ezen utóbbi időpontig kellett az egyszerűsített bevallást választóknak is a kiküldött ajánlatokat visszaküldeniük.

Felhívjuk azok figyelmét, akik SZJA bevallásaikat még nem nyújtották be, hogy azokat minél hamarabb pótolják. A bevallások pótlására használható a 0853 sz. bevallási nyomtatvány, ami letölthető az APEH internetes honlapjáról (www.apeh.hu) és az ott található program segítségével egyben ki is tölthető, vagy a nyomtatvány Igazgatóságunk ügyfélszolgálatain, papíralapon beszerezhető.


Azok, akik valamilyen rajtuk kívül álló ok miatt nem tudták határidőre elkészíteni a bevallást, a késedelemre okot adó körülmény megszűnését követő 15 napon belül pótolva a bevallásukat, és azzal egy időben igazolási kérelmet is előterjesztve mentesülhetnek a bevallási késedelem miatti mulasztási bírság alól. Az igazolási kérelemben meg kell jelölni a késedelem okát és csatolni kell a késedelmet igazoló iratokat.

A bevallási kötelezettség elmulasztása - de ki nem mentett késedelem esetén is - az adóhatóság mulasztási bírságot szabhat ki. 
 Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
/2009.08.27./
 

 

Bűnügyek

 

        
                

Ismeretlen személy 2009. július 31-én, hajnali 3 órakor, a Sárospatak, Erdélyi János út egyik lépcsőházának kaputelefonján keresztül szólt fel egy lakónak, és a lépcsőház másik lakójára hivatkozva arra kérte, hogy nyissa ki a lépcsőház bejárati ajtaját, mert a saját kulcsát otthon felejtette. Miután az álmából felébredő és megtévesztett lakó a kérésnek eleget tett, a férfi a lépcsőházból eltulajdonított egy 24.000 forint értékű kerékpárt - nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a Bűnügyi Osztály vezetője...
  
 


Solymosi Antal


 

Lopás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Sárospataki Rendőrkapitányság egy vámosújfalui férfi ellen, aki 2009. július 29-én, 23 óra körül ajtókifeszítés módszerével behatolt a vámosújfalui polgármesteri hivatal garázsába, ahol az ott álló gépkocsi tetőablakát betörte, az utastérben lévő villamos kábeleket elvágta, majd az épületből egy porral oltó készüléket tulajdonított el 18.000 forint értékben.

Amikor a bűncselekményt a hivatal őrzésével megbízott személy észlelte, az elkövető a kezében lévő poroltóval lefújta. Kisebb dulakodást követően sikerült a tettest lefognia, de az ezt követő gyalogoskísérés közben az elkövető a nadrágzsebéből egy kést vett elő, s azzal ismét megtámadta elfogóját. Szerencsére sikerült a támadást elhárítania, s közben a rendőrök is megérkeztek.

A Sárospataki Rendőrkapitányság lopás bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki 2009. július 29-re virradóan ablakkifeszítés módszerével behatolt a tolcsvai általános iskola épületébe, ahonnan tisztítószereket tulajdonított el 30.840 forint értékben.

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a cselekményt három helybeli gyermekkorú személy követte el, akiktől az eltulajdonított dolgok egy része lefoglalásra került. Mivel egyik elkövető sem töltötte be a 14. életévét, az eljárást büntethetőséget kizáró ok miatt meg kellett szüntetni.


 


Törő Gábor
/2009.08.26./
 

 

Új piac és vásárcsarnok építését fontolgatja a Gazdasági Bizottság

 

        
                

Öt napirendi pontot tárgyalt a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság. Ezek közül kettő az előzetes napirendek között szerepelt, hármat pedig az ülés elején vett föl a bizottság – kezdte beszámolóját a 2009. augusztus 25-én tartott üléséről Erdős Tamás, a bizottság elnöke…
  
 


Erdős Tamás


 

Az első napirendi pontban a MÁV Zrt Tulajdonában lévő használtcikk piac területének megvásárlására vonatkozó kezdeményezésről döntött a bizottság, és javasolja a képviselő-testületnek, hogy kezdeményezzük a terület megvásárlását, hiszen pályázati lehetőség nyílik arra, hogy ezen a területen egy új piacot és vásárcsarnokot létesítsünk. Ennek feltételei az adásvétel, a pályázat benyújtása és annak megnyerése, melyek közül az első lépés természetesen, hogy a MÁV-tól megvegyük ezt a területet. Hozzátartozik a történethez, hogy a város 1991óta bérli a területet azzal a szándékkal, hogy ha vételre nyílik lehetősége és módja, akkor ezt megtehesse.

A következő napirendi pontban a sokak által ismert és még többek által nem ismert TDM pályázat benyújtására vonatkozó döntést hozta meg a bizottság, ami Turisztikai Desztinációs Menedzsment szervezet létrehozásáról, magyarán, egy egészen új alapokon nyugvó turisztikai - térségi és helyi turizmus - szervezet megvalósításáról szól. Ezt a pályázatot a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség közzétette és szeptember 30-ig be kell nyújtani. Ezzel kapcsolatosan van a városnak feladata, méghozzá a helyi TDM szervezet számára önerő biztosítása. Ez ügyben döntött a bizottság és javasolta a testületnek az előterjesztés elfogadását.
 


 
A három felvett napirendi pontunk közül az egyik, egy közvilágítás bővítési kérelem, melyet bizottságunk javasolt. A második a Bodrog Áruház előtti területén lévő lépcső és járdák területének a felújítását célozta, mivel az ÁFÉSZ a saját területét újítja, és ajánlatot kaptunk arra vonatkozólag, hogy egy 50 négyzetméteres önkormányzati tulajdonú területet az egységesítés kedvéért készíttessünk el. Ezt is elfogadta a bizottság és javasolta a testületnek a Bodrog Áruház előtti 50 négyzetméteres önkormányzati terület új térburkolattal való ellátását.

Az utolsó napirendi pontban több pályázat benyújtásáról esett szó. Talán közismert, hogy mostanában ismét pályázati dömping van, és az önkormányzatok számára számtalan csábító pályázat kínálkozik. Ezek egy része energiaracionalizálásra, más részük a közintézmények felújítására vonatkozik, de van olyan környezetvédelmi célú is, amit a Kommunális Szervezet fontolgat. Talán az egyik legfontosabb a Kommunális Szervezet elképzelése, mely szerint egy komposztáló üzemet, telepet hozna létre, ami megoldana egy régóta húzódó problémát, a zöld hulladék elhelyezésnek kérdését. Ez a pályázat számos egyéb dologra lehetőséget ad még, ugyanakkor meglehetősen nagy kockázatot rejt, hiszen a 300 milliós pályázat részeként, közel 90 millió forint saját erőt szükséges hozzátenni.
Így a bizottság azt javasolja a testületnek, hogy a pályázat előkészítése céljából haladéktalanul adjon megbízást megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére és amennyiben az ebben foglalt paraméterek igazolják a megtakarításokat, akkor nyújtsuk be a pályázatot határidőn belül.


Cziczer Katalin
/2009.08.26./
 

 

Városi Kajak-Kenu verseny és Strandröplabda bajnokság

 

        
                

A 2009 tavaszán megrendezett városi kajak-kenu verseny nagy hatással volt rám. Nem csak azért, mert a győztes csapatban voltam, hanem a jó hangulat és a feledhetetlen társaság mély nyomot hagyott bennem. Ezért arra gondoltam, hogy augusztus 20-án megrendezem a városi kajak-kenu versenyt és mellette a környéken még nem annyira népszerű strandröplabda bajnokságot – küldte a tudósítást Göncfalvi Balázs, rendező …
  
 


Gönczfalvi Balázs


 

Az időjárás kedvezett nekünk és ragyogó napsütésben indítottuk el a az első családi kajak-kenu versenyt.
I. Papp-Aros család 6:37:12
II. Egyed-Kék család 6:38:83
III. Dékány család 6:57:66 időeredménnyel zárult a verseny.

Ezt követte a felnőtt csapatok versenye, ahol nagy küzdelmek és viaskodások árán sikerül az élre törni és győzelmet aratni a Belicza-Dékány-Papp-Poremba csapatnak.
I. helyen: Belicza János, Dékány Zsolt, Papp József, Poremba Ferenc
II. helyen: Göncfalvi Balázs, Pásztor István, Punyi Gyula, Vaszilkó Tamás
III. helyen: Egyed Péter, Kék Tamás, Sánta Tibor, Szabó Béla

A strandröplabda bajnokságon több csapat mérkőzött meg egymással.
I. helyezett: Egyed Péter, Kék Tamás
II. helyezett: Göncfalvi Balázs, Punyi Gyula
III. helyezett: Pásztor István, Vaszilkó Tamás
A csapatok elmondása szerint nagyon jól érezték magukat és szeretnék, ha ez a rendezvény hagyománnyá válna és évről évre megrendezésre kerülne. Ez meg is fog valósulni, mivel a nyertes csapatok vándor kupát kaptak és a következő évben címvédőként részt is vesznek a versenyen.
Szeretném megköszönni a segítséget Beliczáné László Petrának, Punyi Gyulának, Papp Józsefnek, Pásztor Istvánnak és Ágoston Gábornak, aki a helyet biztosította nekünk és végül az Önkormányzatnak, az ÉMÁSZ-nak és a Vízműnek, akik nélkül nem jött volna létre ez a sportrendezvény.


 


Cziczer Katalin
/2009.08.26./
 

 

Még mindig nagy haszonnal váltatják a húszezrest és javítják a csatornákat a csalók

 

        
                

A korábbi figyelemfelhívások és tájékoztató levelek ellenére továbbra is könnyen válnak áldozattá az idős emberek. A rendőrség ismét eljárást folytat ismeretlen tettes ellen, aki 2009. július 30-án, 20.000 forintos felváltásának legendájával bement egy sárazsadányi családi házba, majd onnan a tulajdonos figyelmét elterelve 40.000 forint készpénzt tulajdonított el – nyilatkozta Solymosi Antal rendőr alezredes, a Bűnügyi Osztály vezetője...
  
 


Solymosi Antal


 

Az elkövetők általában vásárlási legendával keresik meg az időseket, majd arra hivatkoznak, hogy csak húszezer forintosuk van, s arra kérik a ház tulajdonosát, hogy abból adjon vissza nekik, vagy váltsa fel. A mit sem sejtő nyugdíjas ilyenkor jóhiszeműen és segítőkészen előveszi a megtakarított pénzét, majd az elkövetők egy újabb ürüggyel elterelik a figyelmét, s az asztalon hagyott, vagy a helyére visszahelyezett pénzt eltulajdonítják. A sértett csak akkor veszi észre, hogy a pénze eltűnt, amikor a tettesek távoztak, így általában az elkövetői gépjárművel kapcsolatban, de legtöbb esetben az elkövetőkkel kapcsolatban sem tudnak érdemi adatokkal szolgálni.

A további elkövetések megelőzése érdekében a rendőrség arra kéri lakosságot, hogy ilyen és hasonló trükkel ne engedjen be senkit az udvarra, illetve a lakásba, amennyiben pedig ilyen irányú kísérletet észlel, azonnal értesítse a rendőrséget, és jegyezze fel az elkövetők gépjárművének rendszámát.

Mivel az idősekhez nehezen jut el az információ, kérjük a fiatalabb hozzátartozókat, szomszédokat, barátokat, hogy erre hívják fel a figyelmüket.

Újabb áldozata akadt a korábbi csatornás trükknek is. Nyomozást folytatunk ismeretlen tettesek ellen, akik, 2009. július 12-én, 12.00 óra körüli időben, a sárospataki Dobó Ferenc út egyik családi házának csatornaszerkezetét előzetes egyeztetést követően kicserélték, majd a kialkudott összeg (12.000 forint) sokszorosát, 270.000 forintot csaltak ki az idős tulajdonostól.

Kérjük a lakosságot, hogy amennyiben hasonló esettel találkoznak, az üzletet ne kössék meg, és soron kívül értesítsék a rendőrséget. Az ezt megelőző büntetőeljárás során megállapítást nyert, hogy az elkövetők Magyarországon tartózkodó románok, akik jól beszélik ugyan a nyelvünket, de az akcentusból következtetni lehet nemzetiségükre.


 


Törő Gábor
/2009.08.25./
 

 

Zemplénben ünnepelte államalapításunkat a Megyei Közgyűlés

 

        
                
 
 


dr. Ódor Ferenc


 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ünnepi Közgyűlést tartottak 2009. augusztus 19-én Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumábanahol államalapító Szent István királyunkra emlékeztek. A közgyűlést dr. Ódor Ferenc a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg.

A vendégeket Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere köszöntötte, majd ünnepi beszédet Prof. Dr. Iván László, gerontológus, országgyűlési képviselő mondott.
Az ünnepi műsorban közreműködnek a kassai Thália Színház művészei, a sátoraljaújhelyi Lavotta János Kamarazenekar és a sátoraljaújhelyi Hegyalja-Sátorhegy Táncegyüttes.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.25./
 

 

Kezdődik az iskola

 
A vakáció utolsó hetét élik a diákok, kedden, elsején már kezdődik az iskola. A II Rákóczi Ferenc Általános Iskolában szeptember 1-jén, kedden 8 órakor lesz a tanévnyitó, valamint ekkor tartja a Vay Miklós Szakképző Iskola is. A Református Gimnáziummal együtt a „Kisrefi” – 30-án, vasárnap délután tartja a tanévnyitó ünnepséget…


 
 

         

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Tankönyvosztás:
Ingyenes tankönyvre jogosultaknak és az első osztályosoknak 2009. szeptember 1-jén délelőtt.
2-4. oszt. augusztus 27-én 8 - 12 óráig   Petőfi út 1. sz. a technika teremben
5-6. oszt. augusztus 28-án 8 - 12 óráig  Petőfi út 1. sz. a technika teremben
7-8. oszt. augusztus 31-én 9 - 12 óráig   Rákóczi út 32. sz. (Esze épülete) a technika teremben

Évnyitó: 2009. szeptember 1-jén 8 óra II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Petőfi úti épület udvara
9.00 órától megkezdődik a tanítás.


       

Árvay József Gyakorló Általános Iskola

Tankönyvosztás:
augusztus 27-én 14 - 17 óráig
augusztus 28-án 11 - 14 óráig

Ingyenes tankönyvre jogosultaknak az igazolás leadása után az első héten lesz a tankönyv osztás.

Évnyitó: 2009. augusztus  31-én 17 órától


        

Erdélyi János Általános Iskola


Évnyitó: 2009. szeptember 1-jén 8 órától


        

Református Kollégium Gimnáziuma

Évnyitó: 2009. augusztus 30-án 16 órától a református templomban.

Gyülekezés a 7.-9. évfolyamosoknak az osztálytermekben

 


        

Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma

Tankönyvosztás:
augusztus 26-én 14 -18 óráig
augusztus 27-án 8- 11 óráig és 15 -17 óráig
augusztus 31-én 8- 11 óráig és 13 -16 óráig


Évnyitó: 2009. augusztus 31-én 17 órától


        

Vay Miklós Szakképző Iskola

Évnyitó: 2009. szeptember 1-jén 8 órától

A javítóvizsgák időpontja: 2009. augusztus 27-én(csütörtök) 8 óra és augusztus 28-án (péntek) 8 óra

A korrepetálások időpontja: 2009. augusztus 25-én 8 óra és  augusztus 26-án 8 óra

Az első tanítási nap: 2009. szeptember 1. 8 óra

Cziczer Katalin
/2009.08.25./
 

 

Pataki lovas sikere a regionális minősítő versenyen

 

        
                
 
 


Aros Dorina


 

A szabolcs megyei Paposon megrendezett regionális minősítő lovas versenyen a Zempléni Lovas Egyesület versenyzője Aros Dorina, Abu Hasszán nevű lovával Díjugratásban, Pkx kategóriában hibátlan lovaglással holtversenyben az első, pk1 stílus lovaglásban szintén hibátlan teljesítménnyel 7 stílusponttal, kezdő ifi kategóriában harmadik, összesítésben a hetedik, pk2 kategóriában egy verőhibával , négy hibaponttal második helyezést ért el.

A ló és lovasa a versenyre a Betyár Lovastanyán Bubán Zsolt vezetésével, és az Ameko lk-ban, az egykori ifjúsági magyar bajnok Bertók Viktor segítségével készültek fel.
 


 További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.24./
 

 

Baleset az Arany János úton

 

        
                

2009. augusztus 24-én 9 óra körül anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt Sárospatakon, az Arany János utcában, amiről Bacsó Tibor rendőr hadnagy, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője számol be…
  
 


Bacsó Tibor


 

Egy fekete Volkswagen Póló típusú személygépkocsival közlekedő férfi haladt Sárospatak, Arany János úton Bodrogolaszi irányából a belváros felé, aki úgy akart bekanyarodni a Kossuth Holding bejárójára, hogy nem győződött meg kellőképen arról, hogy megvannak-e a balra kanyarodás feltételei, így a vele szembe szabályosan közlekedő másik Volkswagen típusú személygépkocsi elé kanyarodott. Az ütközést a másik gépkocsi vezetője nem tudta megakadályozni, hiába vészfékezett, nagy erővel összeütköztek.

Szerencsére egyik gépkocsivezetőnek sem volt utasa, a biztonsági öveik be voltak kapcsolva, valamint az okozó gépkocsiban a légzsák is működésbe lépett, ennek következtében személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont jelentős.
A balesetet szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a rendőrség.


 


Cziczer Katalin
/2009.08.24./
 

 

Tuba Zoltán búcsúajándéka szülőföldjének

 

        
                         

Tudományos életünk szereplői közül sokan büszkén vállalják szoros kötődésüket szülőföldjükhöz. Közéjük tartozott a közelmúltban tragikusan fiatalon elhunyt Tuba Zoltán, az MTA doktora, egyetemi tanár, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Növénytani és Ökofizikai Intézetének igazgatója – küldte a Bodrogközről szóló monográfia ismertetőjét Dr.Tamás Edit muzeológus…
  
 


Dr.Tamás Edit


Dr. Tuba Zoltán


 

Tuba Zoltán Zemplén szülötte, középiskolai tanulmányait a Sárospataki Református Kollégium (akkor Rákóczi nevet viselő) Gimnáziumában folytatta. 18 esztendősen került el egyetemistaként Sárospatakról, kötődése azonban haláláig megmaradt a város, a táj, a Bodrogköz irányába. Szellemi megújulásának energiája itt gyökerezett. Messzi földrészek kutatói kihívásai, nemzetközi szakmai sikerei közepette is vonzotta a Bodrogköz természeti-, társadalmi értékeinek feltárása, feldolgozása, közzé tétele.

A szakmai munkájában hosszú évek óta jelen levő Bodrogköz kutatása néhány éve lépett új, magasabb szintre. A Professzor Úr régi vágyát, elhivatottságát teljesítve, ekkor szólította meg a magyarországi tudományos élet vezető kutatóit s a pályájukon akkor induló fiatalokat, hogy különböző a tudományágak lehetőségeit felhasználva egy tájmonográfia kutató, alkotó és összegző munkájában vegyenek részt. A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, a Bodrogközi Művelődési Egyesület és a Tuba Zoltán által elindított kutatói szándékok 2006-ban szerencsésen találkoztak, s egy tudományos konferencián nagy nyilvánosságot is kaptak. „A magyarországi Bodrogköz biológiai, földrajzi, történelmi és egyéb értékei” című két napos konferencia Sárospatakon és Pácinban került megrendezésre a Zemplén népessége, települései konferenciasorozat 6. tanácskozásaként.

A konferencián elhangzott 20 előadással szemben a közelmúltban elkészült „Bodrogköz – A magyarországi Bodrogköz tájmonográfiája” a 2006 nyarán elhangzott előadásokat mind témában, mind terjedelmében többszörösen felülmúlja. A 2008 decemberében elkészült „Bodrogköz” a Lorántffy Zsuzsanna Szellemében Alapítvány kiadása. Az Alapítvány neve mögött szerényen megbúvó Dr. Tuba Zoltán Professzor Úr és Felesége munkája nyomán jelent meg e tanulmánykötet. Szerkesztőként Tuba Zoltán jegyzi az 1179 oldalas (+ 20 színes oldal) művet. A természetrajzi, történeti és gazdaságföldrajzi fejezetekben társszerkesztőként Dr. Frisnyák Sándor professzor úr munkáját úgyszintén ki kell emelnünk.
A tájmonográfia – három bevezetőben olvasható tanulmányát követően – 12 fejezetre bontható, 66 tanulmányt tartalmaz. Dr. Tuba Zoltán Bodrogköz című nyitó tanulmányában megfogalmazza a kötet vállalt feladatait: az Alsó-Bodrogköz földrajzának és élővilágának bemutatását.

Szirmai Orsolyával közösen jegyzett írása, mint földrajzi kistájat mutatja be a magyarországi Bodrogközt. A kötet első egységének az első fejezetében a Bodrogköz természetrajzáról olvashatunk (geológiai felépítés, fejlődéstörténet, képződmények, felszín, éghajlat, talajok, vízrajz, vízrendszer). A második fejezetben a Bodrogköz történeti és gazdaságföldrajza kerül feldolgozásra (történeti földrajz, településrajz, közigazgatási földrajz, a népesség etnikai viszonyai, demográfiai jellemzők, a közlekedés, a középkori települések, a régészeti és építészeti emlékek, a legújabb régészeti kutatások). Többek mellett itt olvashatjuk Dr. Valter Ilona, Dr. Dankó Katalin, Ringer István, Dr. Tamás Edit írásait. A harmadik fejezetben a Bodrogköz néprajzáról szól.


 
A kötet második nagy egysége a Bodrogköz élővilága és ökológiája. Dr. Tuba Zoltán bevezető tanulmánya mellett a terület XIX-XX. századi élővilágának legismertebb kutatóival ismerkedhetünk meg. Utóbbiak közül a Sárospatakon is tanulmányokat folytató Hazslinszky Frigyes Ágostot (1818-1896), a Zemplén vármegye tiszti főorvosaként tevékenykedő Chyzer Kornélt (1836-1909), a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanáraként ismert Egey Antalt (1903-1994), a Sárospataki Református Tanítóképző tanáraként néhány évet itt töltő Hargitai Zoltánt (1912-1945) emelte ki a kötet szerkesztője.
A második egység első fejezetében a Növényvilággal ismerkedhetünk meg. Többek között Egri Károly a Bodrogköz erdőinek gombavilágát foglalta össze. Marschall Zoltán a növénytársulások áttekintésében működött közre. Külön bemutatásra kerül a Long-erdő vegetációja és a pácini kastélyparkot övező ártéri erdő. Színes térkép segítségével tanulmányozhatjuk a Bodrogköz vegetációs egységeit.
Az Állatvilágot bemutató fejezetben többek mellett Hegyessy Gábor a Bodrogköz zoológiai kutatásának és a futóbogár-fauna bemutatására vállalkozik.
A következő fejezetben a bodrogközi vizes ökoszisztémák kutatásának eddigi eredményeit összefoglaló tanulmányt olvashatunk. A Bodrogköz természetes árterének sajátosságait és jelentőségét Tuba Zoltán tekintette át.
Külön fejezet foglalkozik a Bodrogköz természet és környezetvédelmével és a tájhasználat múltjával és jelenével. A (közel)jövőben című fejezetben a közeljövőbeli éghajlatváltozás sajátosságairól olvashatunk.
A Művészszemmel a Bodrogközben című záró részben Borsi Antal, Barnóth Zoltán, Ihnáth Marianna, Kormos Éva alkotásai és ifj. Tuba Zoltán fotói kaptak helyet.
A tájmonográfia végén magyar, angol és szlovák nyelvű összefoglalók tekintik át az egész kötetet. Ezt követi a mű 80 szerzőjének a bemutatása, majd a 20 oldalas színes képmelléklet.
A kötet hiánypótló. A magyarországi Bodrogköz természetrajzáról átfogó, önálló tudományos monográfia ez ideig nem jelent meg olvashatjuk a kötet bevezetőjében a szerkesztő szavait. Ezzel a monumentális vállalkozással alapvetően megváltozott a terület kutatottsága, feldolgozottsága. Jellegét, műfaját tekintve előzmények nélküli alapozó munkát, természettudományos kistáj monográfiát tett a tudományos élet és az érdeklődők elé Dr. Tuba Zoltán és csapata. E példaértékű vállalkozással a Professzor Úr bő fél évszázados Bodrogköz iránti rajongását álmodta meg és keltette életre. Köszönjük, Professzor Úr a vállalt feladatot és az alázattal elvégzett nagyszerű munkát!
A közelmúltban tragikusan fiatalon elhunyt Tuba Zoltán már nem ajánlhatja személyesen a sárospatakiaknak a Bodrogköz kötetet, de alkotótársai kollégái itt lesznek ősszel a könyv bemutatóján. Az érdeklődők azonban már most is kézbe vehetik, forgathatják a tájmonográfiát, mely a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában megvásárolható.

Törő Gábor
/2009.08.24./
 

 

Baleset a vajdácskai úton

 

        
                

2009. augusztus 23-án 10 óra 20 perc körüli időben a Sárospatak és Vajdácska közötti útszakaszon súlyos közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr őrnagy...
  
 


Ladics Tamás


 

Vajdácska felől Sárospatak irányába közlekedett egy Lada típusú személygépkocsi, ami az esős időben a vizes, hepehupás úttesten megcsúszott, és a jobboldali árokba lehajtva először az árokpartnak ütközött, majd a gépkocsi a hosszirány tengelyén átpördülve a jobboldalára borulva állt meg.

A baleset következtében a gépkocsi nem ütközött más járművel. A gépkocsit egy férfi vezette - utasa nem volt - aki a baleset következtében olyon súlyosan sérült, hogy a helyszínre érkező orvosi segítség, orvosi ellátás ellenére a helyszínen elhunyt.
A baleset körülményeit igazságügyi műszaki szakértő bevonásával vizsgáljuk.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.24./
 

 

A kutyákat elaltatják, ugye?

 

        
                

Olvasói bejegyzés is érkezett, de magunk is tapasztaljuk, hogy ismét jó néhány kóbor kutya van a városban. Ilyen esetekben egy begyűjtés szokott következni, és az állatokat egy ideig az újhelyi gyepmesteri telepen őrzik, majd a szomszédos kutyamenhelyre kerülnek át - amelyeket nem keresik - vagy elaltatják őket.
Pillanatnyilag a menhelyen egyelten szabad hely sincs…

  
 
 

A Tehát egy begyűjtés a kutyák biztos végét jelentené, pedig szebbnél szebb állatok vannak közöttük, jobb sorsra érdemesek. Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Elgondolkodhatunk, hogy hogyan kerültek ezek az állatok az utcára? Gazdasági válság, munkanélküliség? Nincs miből etetni, oltatni, ezért megszabadulnak tőlük?
Vagy egyszerűen elszöknek a házőrzők, világgá mennek? Az év eleji kóbor eb állomány egy részét szokás a petárdázók számlájára írni, amikor a számukra túl erős zaj megvadítja őket. Mindenesetre nehéz tetten érni a kóbor kutyák „keletkezését”.

Mint tapasztalhatjuk, nagyon kevés probléma oldódik meg magától, általában nekünk kell kitalálni a megoldást és tenni érte, hogy megvalósuljon. Attól tartok így van ez kutyaügyben is, és nagyon úgy néz ki, hogy Pataknak magának kell megoldania ezt a problémáját (is).

Sátoraljaújhelyben kezdetben egy klubot szerveztek állatbarátok 10 évvel ezelőtt, ott beszélték meg a tennivalókat és közülük kerültek ki azok az aktivisták, akik igazából a szívükön viselték és viselik azóta is a gazdátlanul kóborló állatok sorsát – amint azt a honlapjukon olvashatjuk.
Később alapítványt hoztak létre, így pénzhez is juthattak, és ma már egy alkalmazott és közhasznúak is segítik a munkájukat. Az önkormányzattól területet kaptak, a Prec-Cast iparűzési adója egy részével segítette őket, később 1%-okat is ajánlottak fel számukra, egy holland alapítvány pedig kennelek építésére adott pénzt. Néhány intézménytől ételmaradékot kapnak az állatoknak.

Egy korábbi kimutatásuk szerint a kutyák közel 75%-ának találtak új gazdát. Látogatásunkkor több köszönőlevelet és fényképeket láttunk, amelyeket hálás új gazdiktól kaptak.

Rajtunk, patakiakon múlik, hogy a mi gazdátlan állatainkra milyen sors vár…

A Fórumunkon van egy topic, ahol már néhányan jelezték segítő szándékukat. Van aki anyagiakat, van aki a két keze munkáját ajánlotta fel. Kérjük, aki hasonló módon, vagy akár ötletekkel segíteni tud, jelezze valamelyik oldalunkon. Nem fontos névvel, egyelőre az is előrelépés, ha látható lesz, hogy milyen létszám, milyen „erő” áll az ügy mögött…

Addig is, aki hűséges házőrzőt szeretne, csökkentse az újhelyi kutyaotthon zsúfoltságát, menjen és válasszon. Pillanatnyilag 84 kutyát látnak el lelkiismeretes gondossággal azon a területen, amit 50-es létszámra terveztek.


 

További fotók az újhelyi kutyaotthonról >>>

Törő Gábor
/2009.08.23./
 

 

Orosz stáb forgatott a Nagykönyvtárban

 

        
                

2009.08.19-től négy napon át a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményében az Orosz Federáció Kulturális Minisztériumának megbízásából a világhírű orosz filmrendező, Igor Romanovszkij dokumentumfilmet forgatott háromtagú stábjával a 2006-ban visszaszolgáltatott sárospataki könyvekről…
  
 


Igor Romanovszkij


Vozdvizsenszkij Vagyim


Dr. Hörcsik Richárd


 

A film egy tíz részből álló „Trófeák”című sorozat egyike, ami a miénkhez hasonló restitúciós esetekről szól és különböző kelet-európai országokban játszódik.
A film forgatása alatt Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak polgármestere és Dr. Dienes Dénes, a Tudományos Gyűjtemény igazgatója mély, személyes érzelmeiket is kifejezték a sárospataki könyvek visszaadásával kapcsolatban, amire a filmrendező nem utolsó sorban kíváncsi volt.
Igor Romanovszkij az eltűnt, kézzel írott lengyel bibliára is nagy hangsúlyt fektetett a filmjében és megígérte, hogy mindent megtesz, hogy az minél hamarabb visszakerüljön Sárospatakra. Dr. Hörcsik Richárd információi szerint az egyedülálló ritka példány jelenleg a Moszkvai Központi Könyvtárban található a Gutenbergi bibliával együtt. Az utóbbival a filmrendező a sorozat első részeiben foglalkozik. A korábbi dokumentumfilmjeivel már sikerült segíteni a német, orosz és más államoknak, amiért többször ki is tüntették. A pályafutása során sok államfővel, pl. Leonyid Brezsnyevvel, Mihail Gorbacsovval, Richard Nixonnal stb. is nagy portréfilmet készített.
Mint filmrendező, Igor Romanovszkij nagyon büszke volt arra, hogy a patinás Sárospataki Kollégium falai között forgathatott végre, és háláját fejezte ki Dr. Hörcsik Richárdnak, Dr. Dienes Dénesnek és Vozdvizsenszkij Vagyim tanárnak baráti közreműködésükért.
A filmet, miután elkészül, itt akarja a tisztelt sárospataki közönség előtt bemutatni és átadni ajándékba egy másolatát a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményének.

Immár 2 éve, hogy visszahozták a könyveket Sárospatakra. Azóta a figyelem középpontjába kerültek nemcsak a visszahozott könyvek, hanem maga Sárospatak is. A könyvekkel kapcsolatosan másodszor érkezik egy TV-s stáb Oroszországból, hogy felvegye a könyvek sorsát, hogyan érkeztek ide, s azóta mi történt velük – kommentálja Dr.Hörcsik Richárd polgármester a filmesek érkezéséről…

Nagyon fontos, hogy a könyvek mellett Sárospatakról is készítenek filmet és interjúkat. Külön érdekességnek tartom, hogy a stáb fölvette pl. az augusztus 20-ai ünnepségünket. Számunkra ez egy lehetőség, hogy ingyen reklámként elviszik a hírünket Oroszországba, ahol levetítve fontos, hogy ez a film, ne csak a könyvek vissza hozataláról, hanem Sárospatakról, Anasztázia városáról is szóljon. Reméljük, hogy ezzel városunk jó hírét elviszik szerte Oroszországba.

Szintén nagyon fontos, hogy ami a könyvek vissza hozatala kapcsán megfogalmazódott 2 éve Moszkvában - az un. sárospataki dialógus - ennek a továbbfolytatásában támogatást kapjunk, elsősorban azon civil szervezetektől, egyházaktól, akik fontosnak tartják ezt, hogy újítsuk meg, mind kulturális, mind gazdasági téren a magyar-orosz kapcsolatokat.
A könyvek kapcsán adódik a helyszín, Sárospatak. Mi, Sárospatak város önkormányzata - ahogy korábban is elmondtam - szeretnénk vállalni ennek a házigazda szerepét és reméljük, hogy meghallgatásra talál, nemcsak a magyar, hanem az orosz kormánynál is. Ebbe a kezdeményezésbe szeretnénk bevonni a civil és kulturális szervezetek mellett az egyházakat is, történetesen az orosz-ortodox egyházat.

Igor Romanovszkij elmondta - már 5 éve egy sorozathoz forgatunk különböző helyeken filmeket, azokról a nemzeti értékekről, amelyeket annak idején, a háború során elvittek különböző országokból, pl. az itteni könyvekről, amelyeket 2006-ban visszaszolgáltattak.
A filmjeim olyan értékekről szólnak, mint pl. Gutenbergi Bibliáról, amiről szintén folytak viták és a mai napig nincs visszaszolgálva hazájának. Forgattunk filmet olyan festményekről, amelyeket egyszerűen már nem lehetett elmozdítani, ezért Németország olyan értékeket, olyan képeket kapott cserébe Oroszországtól, amelyek mondhatjuk, hogy tudták kárpótolni tudták.
A filmet, amit forgatunk, a végén szeretnénk a városnak odaajándékozni. Tegnap, amikor találkoztunk Sárospatak Város polgármesterével dr. Hörcsik Richárddal, arról is tárgyaltunk, hogy miután ez a film elkészült, be is mutatnánk, hogy az itteni közönség is megnézhesse. Arról is beszéltünk, hogy egyfajta fesztivált is elindíthatnánk közösen, ami, olyan nemzeti, közös értékekről szólna, ami érdekes lehetne nemcsak az orosz, magyar közönségnek, hanem az egész európai TV nézőknek


 

További fotók

Cziczer Katalin
/2009.08.23./
 

 

Nosztalgiavonat járt Sárospatakon

 

        
                

Sokan tudják, hogy én Patak szülöttje vagyok, és aki a mozdonyt vezeti, Földházi Gyuri, ő is innen származik. Nekünk - a Nosztalgia Kft-nek - az a filozófiánk, hogy ismertessük meg Magyarország szép tájait, s így eljutunk keletre és nyugatra is – mondta Szendrei András, a MÁV Nosztalgia Kft. igazgatója, amikor a Nosztalgiavonat Sárospatakra érkezett…
  
 


Szendrei András


 

Külön örömünk, hogy most Sárospatakot választottuk és több, mint 100 utassal érkeztünk ide a Bodrog parti Athénba kultúrakedvelő közönségünkkel. Azt hiszem, hogy ez közös siker Sárospatakkal, hiszen Pataknak megvan az imidzse és megvan a vonatunknak is. A kettő most összejött, és így vagyunk itt.

Ezek a vonatok az 1910-es, 20-as évekből származnak, kivéve a mozdonyt, mely csak 50 éves. Gőzmozdonnyal is jöhetnénk, menetidőben se lenne hosszabb, de nincs aki megfizetné, hiszen nagyon drágák a fenntartási, a szén és egyéb díjak. Nem üzleti titok, hogy 8000 Ft-ért jöttek ezek az utasok. Gőzmozdonnyal a duplájába kerülne az út, és akkor már senki nem jönne. Nagyon szeretik ezt a General Motors vonatot, nagy historikus értéke is van.

A menetidő kevesebb volt, mint az Inter City-nek, ide Sárospatakra. Visszafele most egy kicsit a menetrend is segített, később fogunk visszaindulni, de ezt mindenki örömmel fogadta, senki sem panaszkodott, hogy miért érünk később vissza Pestre. Én azt hiszem, hogy szép nap, szép délután előtt állunk.
Igazából nekünk egy évben 20-25 ezer utasunk van, lehetne ettől több is természetesen, de azt hiszem, hogy ez a család már kicsit összekovácsolódott - akik mindig nyitottak - és mi várjuk azokat, akik ehhez szeretnének kapcsolódni.


 


További fotók

Törő Gábor
/2009.08.23./
 

 

Közös járőrözés szlovák rendőrökkel

 

        
                

2009. augusztus 15-én szombaton a megnövekedett turisztikai forgalom miatt közös magyar - szlovák rendőrjárőr teljesített szolgálatot Sárospatakon.
A közös járőrszolgálat során elsősorban azokat a helyeket ellenőrizték, ahol a városunkba érkező szlovák, lengyel látogatók megjelennek, amelyeket előszeretettel keresnek fel – nyilatkozta dr.Téglás István a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…
  
 


dr. Téglás István


 

Fő intézkedési terület volt a Végardói Strandfürdő területe, mivel több esetben érkezett jelzés arról, hogy - többek között - a fürdőbe érkező vendégek a vonatkozó parkolási szabályokat nem tartják be.

A szlovák rendőr kolléga jelentős segítséget nyújtott a szlovák és lengyel állampolgárok által elkövetett közlekedési szabálysértések megelőzésében illetve szankcionálásában, valamint közvetlenül tudta segíteni honfitársait, ha felvilágosításra volt szükségük.

Az ellenőrzés kiterjedt továbbá a külföldi állampolgárok Magyar Köztársaság területén való jogszerű tartózkodásának vizsgálatára is.

Az első közös szolgálat pozitív tapasztalatai alapján továbbra is célszerű ezt az ellenőrzési formát fenntartani a nyári turisztikai idény tartamára, ezért augusztus utolsó két szombatjára is tervezünk ilyen közös szolgálatot. ( a fotók illusztrációk)


 


Cziczer Katalin
/2009.08.22./
 

 

Egy nyáron sem volt ennyi fürdővendég

 

        
                

Jó nyarat tudhatnak magunk mögött a nyárelején megnyitott fürdő vezetői és a tulajdonos Önkormányzat, hiszen szinte egész nyáron strandidő volt, s reggelente hosszú sorok álltak a pénztárak előtt. Ez önmagában is bizonyítja, hogy a fürdő megújítása sikeres volt, ennek ellenére a vezetők nem elbizakodottak. Vörös Imre igazgató elmondta, hogy folyamatosan elemzik fürdővendégek észrevételeit, s oldják meg a felmerülő hiányosságokat…
  
 


Vörös Imre


 

A vendégek észrevételek között vannak olyanok, amik megalapozottak és tényleg változtatni kell emiatt a dolgokon, és vannak olyanok is, amelyek viszont nem ilyen egy értelműek. Van, ami nézőpont kérdése, de mindet megfontoljuk, hogy kell-e változtatni vagy sem.

Az elején, amikor megnyitottunk, nagyon sokan keresték az öltöző kabinokat. Ez nagyon kardinális kérdés volt, hogy miért nincsenek öltöző kabinok, miért szűntek meg. Én nagyon sokfelé járok a munkám miatt, sok projektben, sok fürdőfejlesztésben veszek részt, nagyon sok fürdőt láttam nyugaton is, így elmondhatom, hogy ezek az öltöző kabinok a régi rendszerben voltak használatosak, a 60-as, 70-es évek képződményei voltak mindenütt, az új fürdőkben már sehol sincsenek, és nem is keresik sehol máshol.
Itt keresték, mert megszokták a régieket, holott nem oldaná meg a problémát az sem, ha volna valahány öltözőkabin. Naponta van itt egyszerre 1500 vendég, és volna mondjuk 50 db öltözőkabin. Akkor lehet, hogy annak a napi 50 vendégnek a gondjait megoldaná, de többiét úgy sem.
A strandnál az a szokás, hogy mindenütt - ahogy itt is van - vannak értékmegőrzők, ahol valaki az értékeit, autókulcsot, vagy iratokat biztonságban ott hagyhatja, erre meg van a lehetőség, értékmegőrzőt itt is lehet bérelni.
Egyébként általában a strandokon az emberek - mint a Balaton parton – lepakolnak a fűbe, vannak öltözőkabinok, vannak zuhanyzók, ki tudják magukat szolgálni. Ez már egy új világ, ami máshol működik, itt nagyon nehezen kerül elfogadtatásra.
 


 
A másik probléma, ami nagyon kardinális kérdés volt, az a reggeli úszás lehetősége, amit kezdettől fogva hiányoltak. A dologhoz hozzá tartozik, hogy a fürdő egy gazdasági társaság, a gazdasági társaságra is vonatkoznak adójogszabályok, annak gazdálkodni kell, és eredményt kell produkálni. Hogy ez a reggeli úszás működjön, ez plusz költséggel jár, nyilván korábban be kell hozni a munkaerőt, a pénztárost, az úszómestert, a takarítót, egy csomó üzemeltetési költség pluszban jelentkezik és ezt a fürdő, hogyha önmagában felvállalja, akkor az üzleti eredményét rontja évente kb. 3 millió Ft-tal.
Mondtam a városvezetésnek, hogy lehet reggeli úszás, csak akkor ennek a költségével mi legyen? Tehát valahogy át kellett beszélnünk, erre megoldást kellett találni, hogy mi legyen ezekkel a költségekkel. Ez tartott ilyen sokáig, hogy egy közös megállapodást ki tudjunk dolgozni erre, hogy a reggeli úszás milyen feltételek mellett valósulhat meg. Ezt most megoldottuk és működik.
Viszont nagy bánatunkra nem sokan veszik igénybe, 15-20 embernél nincs több. Reméljük, hogy később lesznek többen, akik a reggeli úszást igénybe veszik.

Vannak egyéb üzemeltetési, megoldandó problémák is, a személyzettel is kell egy kicsit foglalkozni, hogy jobban dolgozzon mindenki. A személyzet jó része ügyes és jól dolgozik, de vannak természetesen itt is olyanok, akiknek még van fejlődési lehetőségük, nekik nagyobb igyekezettel kell hozzá állni a munkához, a szemléletet is meg kell változtatni a mentalitással együtt, és ehhez idő kell.
Ebben az évben van egy ilyen átmeneti időszak, de az általunk nyújtott szolgáltatás minőségnek javulni kell jövőre. Vannak hibáink, amiken változtatni kell, ahogy tudunk, igyekszünk, de természetesen gazdálkodni is kell.

Ami pozitív, hogy tényleg nagyon sok a vendégünk, és ha azt nézem, hogy milyen hatalmas vendégszám van, ahhoz képest kevés a reklamáció. Azt gondolom, hogy a napvilágra került reklamációkhoz képest sokkal több az elégedett vendég, amit az is bizonyít, hogy nagyon sokan jönnek. Tehát ha nem lenne jó a létesítmény, a színvonal, a kiszolgálás, vagy nagyon nagy problémák lennének, akkor nem jönnének, hanem keresnének mást. Nagyon sok mosolygós arcot látni, amikor mennek kifelé, jól érzik itt magukat. Úgy gondolom, ez is mutatja azt, hogy nem végezzük olyan túl rosszul a munkánkat, és hogy a beruházás sikeres volt.

Pontos számokat majd a szezon végén fogunk tudni mondani, de az már látható, hogy a látogatók száma meghaladja a tavalyit, de a tavaly előttit is, amikor jó nyár volt. Ha visszajön a standidő, akkor nagyon kedvező eredményeket fogunk tudni produkálni.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.08.22./
 

 

Győzelem a nagy rivális ellen

 

        
                

A hét végén sok pataki szurkoló kísértében Bodroghalomra látogatott focicsapatunk. Ők most estek ki a megyei I. osztályból közénk, és bizony nagyon szeretnének visszakerülni. Előnyük volt, hogy ők pihentebbek voltak mint mi, ugyanis – mint arról is hírt adtunk - hét közben egy igen kemény kupameccset játszottunk egy nálunk két osztállyal magasabb szinten játszó csapattal - küldte a tudósítást Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke...
  
 


Szőke Zoltán

Espák Pél

Zsófi József


 

Az első félidőre a kemény küzdelem, a görcsös akarás és a sok eladott labda volt jellemző. Gól nem született. Nagyobb gólhelyzeteink inkább nekünk voltak, de azok is maradtak.

A szünet után egy még elszántabb pataki együttes jött ki az öltözőből. Akarásunkat a második félidő 6. percében koronáztuk góllal. A bodroghalmi kapu előtt, a nagy pataki nyomásból egy kavarodásban Kerékgyártó Krisztián talált a jobb sarokba. 0:1
Tudtuk, hogy nem lehet erre az eredményre ráülni. Tovább támadtunk, s a vége előtt négy perccel Zsófi Dávid labdáját Pothurszki Roland juttatta a hálóba, amit a bíró érvénytelenített.

A végén több szabadrúgást kaptak a hazaiak a kapunk közelében, de nem sikerült értékesíteniük. Egy hazai játékost durva szabálytalankodásért kiállított, illetve több sárga lapot is kiosztott a bíró, pedig nem volt durva a meccs. Mindkét tábor szidta a mérkőzés végén a levonuláskor.

Espák Pál szurkoló véleménye: gyengén, görcsösen játszott a pataki csapat, de inkább egy rossz meccsen győzelem, mint egy jó meccsen vereség! A legjobbnak járó jutalmat Szőke Zoltánnak javaslom adni, mert jól védekezett és komoly szerepet vállalt a támadásokban is.

Zsófi József edző véleménye a látottakról:
Gondoltuk, hogy nehéz mérkőzés lesz itt Bodroghalomban. Idegenben is elég acélosan kezdték a bajnokságot. Nem igazán játszottunk jól ezen a mérkőzésen. Az ellenfél, pedig nem „játszotta” a futballt, inkább csak ívelgették fel a labdát.

Ezért védőinknek mindig le kellett venni a labdát és újra kellett kezdeni a támadások felépítését, ami óriási energiát vesz ki a csapatból. Emiatt viszonylag kevés gólhelyzetünk volt. Az egyikkel vezetést is szereztünk a másikat –az egyébként gyengén bíráskodó - játékvezető visszavont. A végén furcsa módon elég sok szabadrúgást talált az ellenfélnek a „tizenhatosunk” környékén. Ezek mind veszélyesek voltak, de hála Istennek egyikből sem lett gól. Így elmondhatom, megérdemeltem nyertünk a bodroghalmi csapat otthonában.
Jók közé sorolnám : Szőke Zoltánt, Espák Pált és Kerékgyártó Krisztiánt.

Gratulálunk! Hajrá Patak!
Az ifjúsági csapatunk 2:1-es félidei vezetés után 4:2 arányban vereséget szenvedett!
A további mérkőzésekről a honlapon található eseménynaptárban kapunk információt!


 

További fotók>>>

Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke
/2009.08.22./
 

 

183 rászoruló részesült a nyáron gyermekétkeztetésben

 

        
                

2009. augusztus 11-én fejeződött be városunkban az idei nyár gyermekétkeztetése. A programot a települési önkormányzatok részére meghirdetett szociális nyári gyermekétkeztetés céljából nyújtott állami támogatás tette lehetővé – nyilatkozta Sáfrányos Sarolta, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője…
  
 


Sáfrányos Sarolta


 

A lebonyolítás módját az előző évek szakmai tapasztalata már megalapozta. A kiírás szerint a támogatást azok a települések igényelhették, amelyek vállalták, hogy a 2009. június 16-tól 2009. augusztus 31-ig terjedő időszakban, legalább 44 munkanapon, napi egyszeri étkezést biztosítanak a rászoruló gyermekek részére.

A támogatás a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, elsősorban 10 év alatti gyermekek étkezéséről gondoskodott. Az elmúlt év gyakorlatán azonban a kiírás alaposan szigorított, mert időtartamában növelte, létszámában viszont 25%-ban szabályozta a rászorultak körét.

Városunkban 183 gyermek számára tette lehetővé az étkeztetést. A feladatot ellátók úgy szélesítették ki lehetőség szerint a támogatottak körét, hogy heti élelmiszercsomagot összeállítva, családonként egy gyermeket támogatva, 5-8 gyermekes családoknál esetenként 2 db-t osztottak ki. Több mint 175 sárospataki család részesülhetett ily módon a támogatásból.
Lebonyolítása a nyár folyamán június 16-tól augusztus 11-ig, 9 alkalommal a Családsegítő Szolgálat munkatársai és az RFV- Sárospatak Nonprofit Kft aktív együttműködésével történt.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.21./
 

 

Jönnek a kerékpárosok! – felavatták az EuroVelo táblát Sárospatakon

 

        
                
 
 


Buzás Károly

Lendák Lajos


 

A szőlőhegyek, a termálvíz, a Bodrog folyó, a horgásztavak stb. után egy újabb ajándék a sorstól Sárospataknak: itt vezet át az EuroVelo nemzetközi kerékpáros útvonal, ami észak-dél irányban szeli át Európát.

Egy lelkes kerékpáros csapat érkezett ma városunkba, hogy a Árpád Vezér Gimnázium előtti EUROVELO feliratú táblát felavassák. Vezetőjük Buzás Károly volt, aki ugyan Budapesten él, de amint elmondta, Zemplén a „szíve csücske”…

A mai utat egyrészt egy szlovák sporttárs emlékére szervezte, aki nagyon sokat tett a szlovák-magyar kerékpáros barátságért, másrészt az EuroVelo nemzetközi kerékpáros útvonalat szeretné népszerűsíteni, hogy minél többen tudjanak róla.

Ezért avatták ma a Sárospatakon lévő EuroVelo táblát, ami az európai útvonal részévé avatta Sárospatakot. Ezáltal egyre több kerékpáros várható erre a vidékre, akik ha megszeretik Zemplént, akkor vissza fognak jönni, ha pedig visszajönnek, akkor nekik szállás kell, étkezés kell, programokra elmennek, tehát munkahelyeket teremtenek, mégpedig itt, helyben.

Lendák Lajos, az Oktatási és Sportbizottság elnöke – aki az Önkormányzat nevében Stumpf Attilával és Sikora Attilával közösen a kerékpáros delegációt fogadta - elmondta, hogy nagy szerencsének tartotta, amikor megtudta, hogy a nemzetközi kerékpárút Hidasnémetiből nem Miskolc, hanem Zemplénen keresztül Sárospatak felé veszi az útját.

A következő év feladatai közé sorolta, hogy a kerékpárút jó minőségben Bodrogolaszi felé folytatódjon, egészen Tokajig.


Stumpf Attila

Sikora Attila

 

További fotók1>>>                További fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.08.21./
 

 

Ünnepi események a futballpályán

 

        
                

Két jó mérkőzést láthatott a közönség az elmúlt napokban. A játék színvonalának emelkedésével a nézőszám is növekedésnek indult. A Baráti Kör is megtartotta soron következő értekezletét. Vasárnap Pácin csapatát fogadtuk, élvezetes mérkőzésen 5:1 arányban nyertünk.
A pataki csapatból Komlósi Mihály kétszer, Pothurszky Roland, Horváth Zsolt és Girling Csongor egyszer-egyszer találtak a kapuba. A szurkolók a mérkőzés legjobbjának Komlósi Mihályt választották mutatott játéka, akarása és két gólja miatt - számolt be az eseményekről Koscsó István....
  
 


Komlósi Mihály


Koscsó István


Zsófi József


 

Zsófi József edző véleménye: Az első fordulót az MK mérkőzés miatt most játszottuk. A mérkőzés egyes szakaszaiban nem játszottunk igazán jól. Sok volt a pontatlan átadás, időnként akadozott a játékunk. Ennek ellenére az 5:1 egy magabiztos győzelem, több odafigyeléssel nagyobb arányú is lehetett volna. Elsősorban Komlósi Mihály, Géczi József, Szabó Sándor, Gierling Csongor és Szőke Zoltán játékával voltam elégedett.

Kedden délután találkoztak a pataki futballt kedvelő Baráti Kör tagjai. Beszámolót halhattak az eddig elvégzett munkákról, tervekről illetve az STC aktuális dolgairól. Megköszönték az STC vezetőinek munkáját, a játékosoknak az egyre magasabb szintű játékot és a szurkolóknak a buzdítást.

Szerdán délután került sor a következő Magyar Kupa mérkőzésre. Mivel a csapat korábbi jó szereplésével, sorozatos győzelmével felkerült a „Főtáblára” várható volt, hogy nehéz csapatot sorsolnak hozzánk. Így is történt a két osztállyal magasabb szinten játszó Baktalórántháza csapatát kaptuk.
Egyáltalán nem illetődtünk meg a nagy névtől, s egy nagyon szép támadás eredményeképpen, már a második percben vezetéshez is jutottunk. Baloldalon a feljebb merészkedő Lukács István hosszú keresztlabdáját a jobb oldali tizenhatos közelében lévő Zsófi Dávid fejelte erősen kapura, de a kapus helyett a kapufa mentett. A kipattanót Espák Pál jól helyezve erősen fejelte a hálóba. 1:0
A továbbiakban is a magas szintű játék volt a jellemző. A pataki csapat játéka nagyon meglepte a vendégeket, és ezt nem tudásuk csillogtatásával, hanem durvaságukkal próbáltak egyensúlyozni. Ehhez kellőképpen asszisztált a bíró is. Nem volt sok hibája, de ami volt az súlyos és minket büntetett. Például egy nagyon durva szabálytalanságnál rögtön a zsebéhez kapott, de vissza is rántotta. Azt nem tudni, hogy azért kapta el onnan, mert parázs volt benne, vagy eszébe jutott, hogy már ennek a játékosnak adott egyszer és a második sárga után ki kell állítani. Egy másik alkalommal egyik játékosunkat verték orrba. (Az erről készült képet a felkavaró látvány miatt nem adjuk közre!) Ezt a bíró is látta, mert egy sárga lappal „jutalmazta” az elkövetőt. Az ütésért, pedig egyértelműen piros lap jár!!! Mint látható kétszer is emberelőnybe kerülhettünk volna, s mindez pataki vezetésnél!
A második félidőben a baktai csapat jobban rákapcsolt s a 6. percben ki is egyenlített. 1:1
A 9. percben a hálóba tartó labdába Szabó Sándor kézzel beleütött a kapu közelében, ezért a szabálynak megfelelően- kiállították. (Úgy gondolom, a bíró gyenge érdemjegyén nem sokat rontott volna, ha itt is téved és csak sárgát ad, de biztosan könnyített volna a lelkiismereti fájdalmain) A megítélt tizenegyes értékesítésével az ellenfél vette át a vezetést.1:2
Tíz emberre fogyatkozva is volt még 100%-os helyzetünk, Girling Csongor sajnos kihagyta.
Jó volt hallani mérkőzés közben: Hajrá Patak!, a végén pedig: Szép volt fiúk!

Zsófi József edző véleménye a látottakról:
Az első félidő első percétől fegyelmezetten játszottunk. Védelmünket megerősítve biztonságos védekezésre épülő taktikát választottunk és ezzel szorossá tudtuk tenni a mérkőzést. A korán megszerzett vezetésre nem „ültünk” rá, hanem amennyire az ellenfél és az erőnk engedte további támadásokat vezettünk. Helyzeteink is voltak. A szünet után viszont fejben bent maradtunk az öltözőben, s ez alatt a vendégek szerencsés körülmények között megfordították az eredményt. A kiállítás miatt közel 40 percet emberhátrányban kellett játszanunk, de a csapat megcsonkítva is hősiesen helyt állt. Nem csak védekeztünk, hanem támadásokat is vezettünk. Ha a végén a ziccer helyzetet a csatárunk értékesíti, hosszabbításra is sor kerülhetett volna. Végeredményben a nagyobb rutin döntött az ellenfél javára. Gratulálok a csapatnak a főtáblán lejátszott tétmérkőzésért.
Jók közé sorolnám : Espák Pált, Kerékgyártó Csabát, Zsófi Dávidot, Braun Zsoltot és Lukács Istvánt. Gratulálunk! Hajrá Patak!
A további mérkőzésekről a honlapon található eseménynaptárban kapunk információt


 

További fotók>>>

 STC Baráti Kör
/2009.08.21./
 

 

Szent István királyunkra emlékeztünk

 

        
                

Augusztus 20-án, délután 15 órai kezdettel a Rákóczi-vár udvarán tartottuk meg az államalapító Szent István királyunkra emlékező városi ünnepséget, ahol alkalomhoz méltó „díszletet” az Öregpalota és Lorántffy loggia jelentette. Ünnepi beszédet mondott Dr. Martonyi János, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke…
  
 


Dr. Martonyi János


 

Sárospatak város kitüntető díjait Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak város polgármestere adta át, majd a Kenyéráldásra következett, történelmi egyházaink lelkészeinek közreműködésével.

A kitüntetettek:
Virágh Sándor református lelkész - Pro Urbe Emlékérem
Sípos István ny. gimnáziumi tanár - Közszolgálatért Díj
8KOR Színház - Pécsvárady Botond Közéleti díj
BODKÖ Kft - Elismerő Oklevél
Sárospataki Ruhaipari Rt - Elismerő Oklevél
Zemplén Tűzkerék Kft. - Elismerő Oklevél

A 8KOR Színház stílszerűen egy dallal köszönte meg a megtiszteltetést, akiket még hallhattunk az ünnepség részeként előadott, nagy sikert aratott KIÁLTÓ SZÓ című pódiumműsorukban is.

A 21 órakor kezdődő tűzijátékig a nagyszámú közönség a Vízi-kapunál múlathatta az időt, ahol a Bodrog Néptáncegyüttes, majd a Dopping zenekar szórakoztatta őket.


 További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.20./
 

 

Elindult a víziélet a Bodrogon

 

        
                
 
 

 

Augusztus 20-án vidám kacagás és drukkolás hangja fogadott a Bodrog-parton, a híd közelében. A meghirdetett kajak-kenu versenyre 3 családi és 4 felnőtt csapat jelentkezett. A napfény és a víz csodálatos hangulatot varázsolt a lábas-ház környékére.

A részvevők elmondták, hogy nem a győzelem inspirálta őket, hanem a sport és az együttlét, a természet és a Bodrog szeretete..
A kajakversenyt röplabdabajnokság követte.


 

További fotók a kajakversenyről>>>       ... és a röplabdáról>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.20./
 

 

Második helyezést értek el vízilabdásaink a nemzetközi Turbó Kupán

 

        
                

Két korosztályos csapatunk is vízbe szállt a Szentesi Nemzetközi Turbó kupán, ahol a serdülők - megelőzve a bolgár, az orosz, a litván és a dán bajnokot -, második helyezést értek el, a gyerek korcsoportban szereplő csapatunk pedig a 4. helyen végzett – küldte tudósítását Koczák Tamás…

Ezzel a tornával véget ért a 2008/2009-es idény, a folytatás szeptemberben lesz. A serdülők csak az OB I-ben szereplő Budafóka csapatától szenvedtek vereséget, de a 2 gólos különbség miatt sincs okunk a szégyenkezésre.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy a ZVK helyt állna a legmagasabb osztályban is - azaz az OB I-ben - de ennek a finanszírozása még a jövő zenéje…
A 6 hetes edzőtábor és a Ludwigsburg-i – németországi - túra után a játékosok 3 hét pihenőt kapnak, hiszen szeptemberben újra indul a szezon a 2009/2010-esel. 
 /2009.08.20./
 

 

Látogatóban Terebesen

 

        
                

Augusztus 14-én pénteken, a szlovákiai Terebes város polgármesterének meghívására vettünk részt egy városi ünnepségen. Nem ez volt az első alkalom, hogy meghívást kaptunk, hiszen tavaly egyszer már járt ott sárospataki delegáció – számol be a látogatásról Aros János alpolgármester…
  
 


Aros János


 

Azt követően idén találkozott a két város polgármestere, hiszen a tavalyi megbeszélés alkalmával kiderült, hogy nagyon sok hasonlóság van a két település között. Hasonlóak a problémáink, és ezekre a problémákra, hogyha együtt keresünk majd megoldást, akkor talán könnyebb lesz.
Ennek az elképzelésnek a továbbgondolására került most sor 11 órától, amikor egy hivatalos tárgyalást folytattunk a polgármester úrral és munkatársaival.

A tárgyaláson segítő partnerem volt Saláta László, az Ügyrendi és Jogi Bizottság elnöke, valamint Lendák Lajos, az Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottság elnöke. Szinte teljes egészében egyetértettünk azokban a pontokban, ahol partnerségi megállapodást tudnánk kötni. Elsősorban az oktatás, a kultúra és a sport, de a gazdaság területén is szeretnénk együttműködni.
A megállapodás mindkét fél részéről elfogadhatónak tűnik. Sárospatak képviselő-testülete a szeptember 11-ei testületi ülésén fog erről tárgyalni. Ha ott jóváhagyja a képviselő-testület, akkor októberben rendkívüli testületi ülés keretén belül kerülhet aláírásra ez a megállapodás.

A délután további programjaiban a Bodrog Néptáncegyüttes táncosai vettek részt Darmos István vezetésével, nagy tetszést és nagy sikert aratva a terebesi közönség körében.
A tárgyalás után mi egy munkaebéden vettünk részt, ahol Terebes testvérvárosaiból, Csehországból, Lengyelországból és Brüsszelből érkezett vendégekkel találkozhattunk akikkel szintén hasznos megbeszélést tudtunk folytatni.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.19./
 

 

Idén tizenkettedszer...

 

        
                

...szerepelt a 8kor Színház a fehéregyházi Petőfi-emlékünnepségen. 1992-ben vitték először a "magyar forradalmak oroszlánbarlangjának" üzenetét, s az eltelt 17 esztendőből alig volt olyan, hogy nélkülük emlékezett volna Székelyföld népe a szabadság és szerelem költőjére július legvégén - számolt be a fellépésről Donkó József...

S hiába az eltelt százhatvan év, a jól ismert, megszokott helyszín, a régi barátként köszöntő sok-sok ismerős arc, mégis minden alkalommal újra és újra borzongató a szél, mely szinte észrevétlen suhan a kukoricásban, s a susogva félrehajló, hosszú levelek között egy pillanatra megint csak látni véled a sovány, vékony csontozatú fiatalembert, az állán kis hegyes szakáll...
Aztán elmúlik a varázslat, még egy néhány perc a régi barátságok megköszöntésére, s újak kötésére, egy jóízű ebéd, tisztelgő látogatás udvarhelyen, majd cinkos megnyugvás a Hargita tetején: megvannak a hegyeink! (Akkor is, ha mások azt hiszik, hogy most már az övék...)
Még egy éjszakára való álom - a legjobb helyen, Tündérkert közepén, aztán reggel a búcsúzásnál már csak egy kérdés marad: ugye jövőre is itt lesztek? 
 


További fotók >>>

/2009.08.19./
 

 

Zenés borvacsora Zempléni Fesztivál műsorral a Vár Vendéglőben

 

        
                
 
 


Balogh Zoltán


 

A Vár Vendéglő Panzió nem először ad hangulatos színhelyet a Zempléni Fesztivál valamely rendezvényéhez. Idén augusztus 14-én rendeztek zenés borvacsora estet, melynek közönsége Daniel Speer Brass show műsorát élvezhette – tájékoztatta szerkesztőségünket Balogh Zoltán üzletvezető…

A vacsoravendégek kényeztetése már délután elkezdődött, amikor kézműves sajtokat és kitűnő Tokaji borokat kóstolhattak. A Magyar Sajtmíves Céh és a Béres Szőlőbirtok sajt- illetve borkóstolójával már déltől várta vendégeit a kerthelyiségben.
Az este 7 órakor kezdődő vacsora remek fogásai között pedig zenei viccek, „operált opera”, „komolytalan komolyzene”, látványos jelmezek és más meglepetések szerepeltek Daniel Speer Brass show műsorában.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.08.19./
 

 

A lakosság segítségét kéri Végardó képviselője - harmadszor tördelték le a Herceg utcai kisfákat

 

        
                

Az elmúlt héten péntek reggelre a Kazinczy utca végén lévő buszmegállót ismeretlenek megrongálták majd folytatva útjukat a fürdő felé vezető út két oldalán lévő lombos facsemeték zömét letördelték - nyilatkozta Egyed Attila képviselő, aki polgárőr útja során járta végig a pusztítás nyomait…
  
 


Egyed Attila


 

Nagyon fölháborítónak tartom, hogy a csemetéket, melyeket a város Pálmai erdész úrtól kapott ajándékba, nem hagyják nyugodtan élni, gyarapodni, növekedni. Immáron bő egy év alatt háromszor törték derékba az életüket.
Ezért kérném a lakosság segítségét abban, hogyha látják ezeket a randalírozó egyéneket, akkor ne csak a rendőrségnek, hanem nekem is szóljanak. Próbáljuk meg közösen fellépni az ilyen kártékony emberek ellen, próbáljuk meg elejét venni a még nagyobb rombolásnak és kárnak!

A szerkesztő megjegyzése: bizony, már harmadszor fotózzuk végig a Herceg Ferenc utca vasúti átjáró és az üdülőfalu közötti szakasza mentén letördelt kisfákat. Most a fatördelés a Kazinczy utcai buszmegálló és a mellette álló, fából készült szemetes megrongálásával is meg lett tetézve.
A Huszár Panzió előtt ittas külföldi fiatalokat láttak aznap este, így lehet, hogy a buszmegálló az ő számlájukra írható, talán a fatördelés is, viszont a korábbi két fatördelés nem idegenforgalmi szezonban történt, így fennáll a végardói fiatalok felelőssége.

Nem tudjuk, hogy milyen meggondolás alapján esik neki valaki a kisfáknak - talán diszkóból hazafelé menet - de feltételezhető, hogy nincs egyedül. Akkor viszont hogyan lehetséges, hogy a társa, vagy társai nem szólnak rá?
Sok a kérdőjel ebben a bűncselekmény-sorozatban, aminek az indítéka ép eszű ember számára felfoghatatlan. Nem tehetünk mást, mint hogy mi is kérjük az okosabb társakat, hogy ne engedjék, hogy valaki közülük értelmetlenül tönkretegye a szépen cseperedő kisfáinkat!


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.18./
 

 

Időszerű egy szlovák nyelvtanfolyam elindítása Sárospatakon

 

        
                

Az idei nyár után azt hiszem egyértelműen látható, hogy Sárospatak a térség kulturális és idegenforgalmi központja lett. Rengeteg rendezvényünk volt, amelyek szinte kivétel nélkül teltházzal zajlottak, s itt most nem csak a Zempléni Fesztivál rendezvényire, hanem más pataki rendezvényekre is gondolok – összegzi a lassan véget érő nyár tapasztalatait Aros János alpolgármester…
  
 


Aros János

Zelina József


 

Bár az összesítés még nem történt meg, én úgy érzem, hogy minden idők legnagyobb turistaforgalmát tudtuk a nyáron lebonyolítani, és az idelátogató vendégek közül egyértelmű, hogy a legtöbben a megújult Makovecz fürdő kedvéért jöttek városunkba. Az is látható, hogy a vendégek nagy része - 90%-a – Szlovákiából érkezett a fürdőbe.

Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy azoknak, akik rendszeresen találkoznak a szlovákiai vendégekkel, egy szlovák nyelvtanfolyamot indítunk, hiszen a hétköznapok során szeretnénk elkerülni azokat az esetleges negatív észrevételeket, tapasztalatokat, amelyek abból adódhatnak, hogy nem tudjuk megfelelően, a saját anyanyelvükön szólítani az idelátogató vendégeket.

Az ingyenes szlovák nyelvtanfolyamon első körben a közterület-felügyelőink vesznek részt, mivel elsőként – már parkoláskor – ők találkoznak az érkező vendégekkel. Természetesen minden érintett számára adva van a lehetőség a szlovák nyelv tanulására, akiknek korlátozott számban még van lehetőségük jelentkezni.

Szeretnénk majd a nyelvtanfolyamba bevonni az ügyintézőinket, a fürdő alkalmazottait és azoknak az intézményeinknek az alkalmazottait is, akik rendszeresen találkoznak szlovák vendégekkel.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.18./
 

 

Zsűrizték a virágos Sárospatakot

 

        
                

A Virágos Magyarországért Mozgalom zsűrije, 3 hölgy és 1 férfi augusztus 5-én érkezett Sárospatakra, hogy véleményt alkosson a versenyben résztvevő Sárospatak idei virágosításáról. Városnéző útjukon Emri László, a Kommunális Szervezet vezetője is elkísérte őket, tőle érdeklődtünk arról, hogy a zsűritagokban milyen benyomást tett virágos városunk…
  
 


Emri László


 

Körbejártuk a zsűritagokkal a város nagy részét, a belvároson kívül több kisebb utcában is jártunk. A figyelmük kiterjedt az erkélyeken elhelyezett virágokra, a lakóházak előtti parkokra, de még a kerítéseken belüli kiskertekbe is bepillantottak.
Megállapították, hogy a város nem az ő érkezésükre lett kivirágozva, hogy ennek itt hagyománya, kialakult rendszere van.
Meg voltak elégedve a parkosítással, a virágok kihelyezésével, a kánikula ellenére dúsan zöldellő növényekkel, a szakszerűen megválasztott virágegyüttesekkel, a kialakított színharmóniákkal.

Jártunk a fürdő területén is, ahol megértéssel fogadták, hogy a nyárelején átadott parkfürdő pázsitja nem tudott megerősödni és így a fürdőzők letaposták, viszont az ágyásokban lévő virágok ott is szépen pompáznak.
A városról kialakított összkép jól alakult, a zsűritagok kedvező véleménnyel távoztak Sárospatakról…

Ágoston András főkertésztől – aki természetesen szintén részt vett a szemlén - arról érdeklődtünk, hogy hogyan sikerült ezt az állapotot elérni…
Hasonlóan az előző évekhez, most is 45 ezer palántát ültettünk ki, a kandeláberekre pedig 1200 cserép futóvirágot, futómuskátlit és petúniát helyeztünk el. Idén új termelőtől, a telkibányai Kovács Kertészettől vásároltuk a palántákat, amelyek kiültetése után nagy gondot fordítottunk az ápolási munkákra. Figyelembe véve a nyári kánikulai előrejelzést, a locsolást is nagy odafigyeléssel,  naponta elvégeztük, heti egy alkalommal pedig tápoldatot is kaptak a virágok.
Dolgozóink gondos munkája és a sok éves tapasztalat meghozta az eredményt, az ágyásokat és kandelábereket szemlélve elmondhatjuk, talán sohasem volt ilyen egységesen és harmonikusan virágos Sárospatak közterülete.

Munkánkat nem csak a Virágos Magyarország zsűrije értékelte magas szakmai szinten, hanem az ide látogató turisták és a helyi, pataki lakosság is csodálattal szemlélte a színesebbnél színesebb virágokat. Nem csak szavakkal fejezik ezt ki, de elismerésük abból is lemérhető, hogy gyakorta láthatunk a városban, virágágyások előtt fényképezkedő embereket.
A Crescendo és a Zempléni Fesztivál neves, világot megjárt művészeinek a dicsérete is sokat jelentett számunkra, hiszen nekik van összehasonlítási alapjuk.

A bírálat eredményét még tudhatjuk, de ki merjük jelenteni, hogy városunk az idén közel áll a legvirágosabb város címhez.
Jövőre fürdő pázsitja is eléri a kívánt minőséget, erre már meg vannak a terveink: a szezon végeztével azonnal újra kezdjük a füvesítést, amit ősszel és jövő tavasszal is 2-szer 3-szor lenyírunk, így a jövő szezonra már megerősödve, bírni fogja fürdőzők okozta megpróbáltatásokat.  
   


Ágoston András

 

Törő Gábor
/2009.08.18./
 

 

Városunkban adott önálló hangversenyt Kaszó Syuzanna

 

        
                

Kedves színfoltja volt a Zempléni Fesztiválnak Kaszó Syuzanna zongorahangversenye, amivel augusztus 10-én a Református Templomban ejtette ámulatba a szép számban megjelent közönséget. A Kaszó név - Kaszó Lajos zenetanár több éves, eredményes munkájának köszönhetően - eddig is jól csengett Sárospatakon, s most öröm volt a patakiak számára, hogy a tanár úr zongoraművész lányát is megismerhetik…
  
 


Kaszó Syuzanna


 

Syuzanna kedves és szerény előadásmódja még jobban kidomborította azt a biztos tudást, ami az egyórás játéka mögött van. Miközben játszott, arcán tükröződött a zene szeretete, ami hallgatóságra is átsugárzott. Az egyórás műsorban sorra kerültek J. S. Bach, Scarlatti, Beethoven, F. Schubert és Liszt F művei, amelyek folyamatos előadása fizikai teljesítményként sem elhanyagolható.

Nehéz, de szép napja volt a fiatal művésznőnek, hiszen aznap délelőtt volt a visszahonosítási ünnepsége. Gratulálunk a visszahonosításhoz és a szép hangversenyhez is, és reméljük, hogy sokszor gyönyörködhetünk még kifinomult játékában!

Kaszó Syuzanna Ukrajnában született, zenei tanulmányait is ott folytatta. Az Ukrán Nemzeti Zeneakadémián megszerzett diploma után nemzetközi mesterek, többek között Schiff András és Malcolm Bilson kurzusain tökéletesítette tudását. Számos jelentős versenyen részt vett, első díjat nyert az Uzsgorodi Nemzetközi Zongoraversenyen, valamint nagydíjat a „XXI. század reménységei” Nemzetközi Versenyen. Rendszeresen lép fel különböző fesztiválokon, szóló esttel, versenyművekkel és kamaraegyüttesekkel szerepelt Európa-szerte és Brazíliában is. Több alkalommal adott önálló hangversenyt a Magyar Televízióban.


 

További fotók>>>                       További fotók a hangversenyről>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.17./
 

 

Konferencia a mozikért

 

        
                

Egerben, az Uránia Moziban volt egy válságmegoldó konferencia, ahol a Mozisok Országos Szövetsége, a minisztérium részéről tisztségviselők, és a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának képviselői ültek össze - tudtuk meg Sajószegi Gábortól, a sárospataki mozi vezetőjétől, aki maga is részt vett a konferencián…
  
 


Sajószegi Gábor


 

A jelenlévők próbáltak hatékony javaslatokat tenni annak érdekében, hogy a mozizás problémáit megoldják, illetve hogy javaslatokat tegyenek a minisztérium számára, a filmtörvénnyel és az azzal összefüggő esetleges változtatásokkal kapcsolatban.

Több olyan dolog is felmerült ezen a konferencián, ami azt hiszem figyelemre méltó és mindenképpen előre mutató. Egyrészről mi mozisok kérjük a kormányzatot és kértük a megfelelő szerveket arra, hogy az illegális filmletöltésekkel és a filmek illegális terjesztésével kapcsolatosan sokkal nagyobb jogi szigorral lépjenek fel, mert minden gondunknak ez a gyökere.
Ha belegondolunk mindenki számára komoly probléma lenne, ha az ő szellemi termékét ingyen terjesztené bárki, amiből megélni próbál. A törvényben rejlő kiskapukat és visszásságokat kellene fölszámolni, amelyek már a filmterjesztés és a film forgalmazás problémáit jelentik. Mert a mozik - akik gyakorlatilag egyfajta végfelhasználói ennek a rendszernek - a gyártás és forgalmazás után látják ennek a legnagyobb kárát, hiszen nehéz műsort összeállítanunk akkor, amikor nincsen megfelelő filmkínálat Magyarországon.

Hála Istennek most a nyáron vannak olyan filmek, amelyek segítik, hogy gazdag és igényes műsort tudjunk összeállítani. Ennek reményében raktuk mi is össze az augusztusi műsort, ahol is a Jégkorszak 3. része és a Harry Potter 6. része is látható lesz, így várunk mindenkit szeretettel a moziban.
A látogatók számáról statisztikát vezetünk, ami egy országos adatbázisba is küldünk, így ezek az adatok hozzáférhetőek mindenki számára, a Magyar Mozgókép Közalapítványa, illetve a Nemzeti Filmiroda honlapján. Ez szerint Sárospatakon 1000-1200 fő látogatta a mozit május közepétől. (a fotók illusztrációk)


 

Törő Gábor
/2009.08.17./
 

 

Nem egyszerű a Bodrog-parti szabadstrand ügye, de nem is reménytelen

 

        
                

A hozzám hasonló korúak bizonyára jó érzéssel gondolnak a régi nyarakra, amikor fél Sárospatak a Bodrog-parti strandon töltötte a vakációt, a szünidőt. Sajnos a körülmények azóta megváltoztak – latolgatja a szabadstrand újraélesztésének lehetőségét Aros János alpolgármester…
  
 


Aros János


 

Mindenesetre próbáljuk rendezettebbé tenni a partszakaszt, látható a Kommunális Szervezet törekvése, igyekvése: szemétlerakókat helyeztek el, a vízbejutás megkönnyítését szolgáló fa bejárót építettek, valamint padokat, nyilvános WC-ket helyeztek ki.
Sajnos, a víz minősége továbbra sem alkalmas arra, hogy a fürdőzni vágyók igénybe vegyék ezt a kitűnő lehetőséget, sőt, a nemrég beépített sarkantyúknak köszönhetően az addig megszokott jobb minőségű part is teljesen eltűnt. Így hiába tette ki a Kommunális Szervezet ezt a bejárót, ha valaki ezen bemegy, térdig iszapba süllyed.

Ezt az állapotot kizárólag a vízüggyel karöltve tudnánk megváltoztatni. Nem tudom, hogy van-e értelme megkotortatni és homokkal föltöltetni, hisz a beépített sarkantyúk miatt a víz fokozatosan eltereli innen.

Látható az is, hogy a patakiak egy része sem úgy viszonyul a Bodrog-parthoz, mint ahogy elvárható lenne, hiszen vandálok rendszeresen fölborogatják a nyilvános WC-t, és tönkreteszik a kihelyezett ülőkéket. Nagyon örülnék, ha ez a mentalitás megváltozna és ez a gyönyörű Bodrog-part ismét azt a célt tudná szolgálni, amit megszoktunk néhány 10 évvel ezelőtt.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.17./
 

 

Irodalmi művek illusztrációiból nyílt kiállítás A Művelődés Háza Galériájában

 

        
     

A Művelődés Háza és Könyvtára minden évben szervez egy önálló kiállítást a Zempléni Fesztiválhoz kötődően. Ebben az évben is így történt ez, amikor a nyitókoncertet megelőző időpontban Schlosserné Báthory Piroska anyagából nyitottunk meg egy nagyon szép kiállítást - számolt be Csatlósné Komáromi Katalin a Fesztivál legelső rendezvényéről…
  
 


Schlosserné Báthory Piroska


Csatlósné Komáromi Katalin


 

Piroska a Zempléni Rajztanárok Alkotókörének alapító tagja, itt volt sárospataki diák, nagyon sok szállal kötődik a városunkhoz és intézményünkhöz. Természetesen az általa készített grafikák, tollrajzok mondanivalója is mind-mind olyan, ami a zempléni idetartozást, a zempléniek gondolatvilágát, az itt élő emberek örömeit, élményeit mutatja be. Azt gondoltuk, hogy ebben a felfokozott időszakban, amikor a vendégek nagy része nem csak Sárospatakról, hanem az ország sok-sok pontjáról érkezik, akkor egy olyan anyaggal mutathatjuk be az alkotót és ezen kívül a zempléni vidéket, amiben minden benne van, ami ránk jellemző.

Piroska nagyon sok szállal kötődik A Művelődés Házához, oszlopos tagja az alkotóközösségnek, olyan egyéniség, akire mindig, mindenkor számíthatunk, akinek úgy gondolom, hogy az eltelt időszak alatt megismertük - én magam is - az örömeit, a bánatos pillanatait és azokat a felemelő élményeket, amelyek az alkotás útján is hozzájárultak az ő személyiségéhez. Reméljük, hogy az elkövetkezendő időszakban - hiszen egészen szeptember végéig látogatható ez a kiállítás - sokan eljönnek és megnézik ezt a kiállítást.


Tagja vagyok a hegyaljai alkotók társulásának, amelyben költők és írók alkotnak Zemplénből - Sárospatakról, Szerencsről és Sátoraljaújhelyből, de Miskolcról és Nyíregyházáról is tartoznak ehhez az alkotókörhöz. Az ő irodalmi alkotásaikhoz készítek illusztrációkat – kezdte bemutatkozását Schlosserné Báthory Piroska, szerencsi művésztanár…

Nagy megtiszteltetés, nagy öröm számomra, hogy itt kiállíthatok. A képek, amik mögöttünk láthatóak, elsősorban illusztrációk. 1994-ben bíztak meg először az illusztrációkkal, azóta folyamatosan illusztrálom a verseket, borítókat tervezek és belső illusztrációkat készítek, akár meséskönyvekhez is. Ezeket látjuk körülöttünk, azon kívül olyan rajzokat, amelyek Sárospatakhoz kötődnek, vagy szülőfalumhoz, vagy mindazokhoz az emlékekhez, amiket gyerekkoromban átéltem.
Sokan kérdezik tőlem, hogy miért tollrajzok vannak és miért nem más jellegű munkák. Nekem a tollrajz az egyéniségemhez tartozik, én szeretek gyorsan dolgozni. Megszületik egy gondolatomban ez a munka, tehát átolvasok mondjuk egy verset, és akkor elkészül a gondolatomban ez a rajz. Ez utrán nagy élmény és nagy kihívás számomra, hogy leülök a papír elé, és azonnal tollal felvázolom, nemhogy felvázolom, felrajzolom. Ezt meg kell, hogy mondjam, biztos rajztudást igényel, nekem nagy kihívás ez, és nagy öröm számomra, ezért készítem ezeket a tollrajzokat.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.08.16./
 

 

DOMJÁN 100 – tárlatlátogatás és koncert a Zempléni Fesztivál keretében

 

        
              

A Zempléni Fesztivál választékát három napon keresztül gazdagította a „DOMJÁN 100 Tárlatlátogatás és Koncert”, amire a Sárospataki Képtárban volt lehetőségük azoknak, akik a világ leghíresebb színes fametsző, Domján József művészete iránt érdeklődtek. A tárlat vezetője Magyar Kálmán, az Amerikai Magyar Múzeum igazgatója volt, aki személyesen ismerte a mestert és több kiállítást is szervezett számára az Egyesült Államokban…
  
 


Magyar Kálmán


Domján József


 

Azt a feladatot vállaltam fel, hogy Domján József amerikai-magyar képzőművész munkásságát és a szellemiségét vissza próbálom hozni Magyarországra. A mester 1907-ben született Budapesten élt, képzőművészeti főiskolán végzett és nagyon híres Kossuth-díjas művész lett. 1956 októberében, a forradalom után családjával kiemigrált Svájcba, majd Amerikába. Ezért nagyon mérges volt rá a kormány, mert hogy gondolja egy Kossuth-díjas művész, akit támogattak idáig és engedték, hogy utazzon mindenhol a világon. Valóban mindenhol utazott, engedték miután nagyon szegény kőbányai családból származott, és pontosan beleillett abba képbe, amit akkori kommunizmusban szerettek volna, a Rákosi korszakban, tehát hogy a szegény gyerekből egy híres világhírű művészt csinálnak. Mindenféle díjat meg is kapott, volt kint Kínában is, volt Nyugat-Európában sok helyen, nagyon sikeres kiállításai voltak.

56-ban amikor kiment nyugatra, akkor teljesen elzárták az információt Domján Józsefről, sőt annyira, hogy az anyagát, amit ő 56 előtt itt alkotott, nem engedték, hogy kivigye Amerikába. Így Domján József elhatározta a 70-es években, hogy Sárospataknak adományozza ezt az anyagot. Ebből az anyagból láthatunk ezen alkalommal kiállítást. Csak ezen a helyen lehet korai, emigráció előtti Domján munkákat látni, ezért nagyon fontos ez az anyag. Persze ez később több más anyaggal kibővült, úgyhogy ma itt Sárospatakon van a legfontosabb lerakata Domján művészetének.

Domján József Amerikában is nagyon híres művész lett, sőt mondhatom azt, amit tanulmányaink mutatnak, hogy nincs más olyan magyar képzőművész, amelyiknek több kollekciója lenne amerikai és nyugati múzeumokban, mint Domján Józsefnek. Példának okáért az előadásomban arról is beszélek, hogy Metropolitán Múzeumban, New Yorkban egy komoly gyűjteménye van, több mint 30 képpel, San Diegoban a Mingei Múzeumban is 30-40 képe van, a Trentoni New Jersey Múzeumban pedig 60 képen felül van gyűjteménye. Tehát rengeteg anyag van lerakatban múzeumokban, főleg Amerikában, az USA-ban és ezzel Domján József óriási karriert futott be. Magyarországon nem lehetett róla beszélni csak a 80-as években, amikor is volt végre egy kiállítása a Nemzeti Galériában. Tehát két generációs magyar fiatal maradt ki az ő munkásságának az ismeretéből és ezt a hiányt próbáljuk most bepótolni.

Alapjaiban egy nyugaton élő magyar művésznek nagyon fontos, hogy a szellemisége végre Magyarországon is megmaradjon és tudjanak róla az emberek. Tehát ez a mi missziónk, amit itt próbálunk valamilyen formában elvégezni, ami nem egy könnyű munka. Budapesten most pl. van egy nagyon szép kiállítása a várban, a Nemzeti Táncszínházban, ami egy hónapig most nyáron nyitva van. Itt, pedig a Zempléni Fesztiválon próbáljuk szorgalmazni az ő munkásságát, és rendszeresen próbálunk kiállításokat szervezni mindenhol az országban. A tárlat látogatói klasszikus zeneszerzők műveiből hallhattak minden nap más válogatást a sárospataki Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek előadásában.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.16./
 

 

Száznegyven gyermekzenész érkezik Erdélyből

 

        
                         

Ilyet még nem látott a szabadtéri színpad, de a sárospatakiak sem: 140 gyermekzenész érkezik városunkba, ráadásul éppen a magyarságához hű Erdélyből. A Magyar Örökségdíjas Szentegyházi Gyermekfilharmónia (Hargita megye) tagjai 16-án,17 órától (vasárnap) a másik két vendégegyüttessel együtt vonulnak a Hild tértől a Vízikapuig, ahol 18 órai kezdettel lépnek fel…
  
 

A Gyermekfilharmónia több, mint 25 éve alakult a szentegyházasfalvi általános iskola tehetséges diákjaiból. 1982. júniusában a hagyományos tanévzáró iskolaünnepély alkalmával a Haáz Sándor zenetanár által betanított amatőr iskolai rézfúvós-együttes, vonós-együttes és iskolakórus közösen szólaltatott meg pár részletet ismert klasszikus művekből. Az egyedi hangzás és a nagy közönségsiker az új keletű együtteset további munkára ösztönözte.

A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet, azóta is létezik az eredeti létszámmal működő kórus és zenekar (100+40), akik évente 20-30 alkalommal lépnek közönség elé.

Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, ’90 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. Szállításuk három busszal történik, ellátásuk cserekapcsolataiknak köszönhető. A tagoknak saját jelvényük, nyakkendőjük, egyenruhájuk van. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.

Az együttes repertoárja rövid, klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll.
Sárospataki fellépésüket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata, Sárospatak város, a Herman Ottó Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete támogatja. A belépés ingyenes.


 

Törő Gábor
/2009.08.15./
 

 

Jön Berecz András!

 

        
                         

Vasárnap Hercegkúton lép fel Berecz András mesemondó, népdalénekes, aki a sárospataki közönség jól ismerhet, hiszen volt szerencsénk már hozzá Sárospatakon, A Művelődés Házában is…
  
 


Berecz András


 

Berecz András honlapja (http://www.folkinfo.hu/berecz/) szerint egy fiatal, hazaszerető emberről van szó, aki kacskaringós életutat járt be, de aminél kikötött, az a „hajszolt embertársai örömének keresése”.

Az előadóestet – melynek címe A két medvetestvér - a Zenemplén, Zenével a Zempléni Kultúráért Egyesület szervezi, amelynek helyszíne: Hercegkút, Művelődési Ház mögötti Pihenőpark, rossz idő esetén a Művelődési Ház.
Ideje: 2009. augusztus 16. (vasárnap) 18.00 óra Belépődíj: 1.000.- Ft.

A szervezők a pataki érdeklődőket is szívesen látják.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.15./
 

 

Látványos műsorok várnak ránk a szabadtéri színpadon

 

        
                         

A Vízikapu Szabadtéri Színpad már az elmúlt szombaton is jól funkcionált, hiszen csodás színhelye volt a Zempléni Dixieland, Blues és Jazz napok első napjának, amit kellemes időben, szabadtéren élvezhetett a műfajért rajongó közönség. A technikai hátteret ehhez Művelődés Háza és Könyvtára dolgozóival együtt mi biztosítottuk, és nem lesz ez másképp e hétvég sem - vetíti elénk egy szabadtéri programokban gazdag hétvége képét Siska Tamás, az Újbástya Rendezvénycentrum igazgatója….
  
 


Siska Tamás


 

Az előttünk álló hétvége szintén mozgalmas lesz, hiszen 15-én, szombaton 21 órától a Szabadtéri színpadon Sebestyén Márta ad koncertet, ami a Zempléni Fesztivál zenei palettájának izgalmas kitekintése a folk irányába.

16-án, vasárnap szintén a folk művészeté a főszerep. 17 órától 17.30-ig a Logos Dance Group (Izrael), valamint a Abjari Folk Dance Group (Grúzia) néptánccsoportok felvonulását láthatjuk a Hild tértől a Vízikapu Szabadtéri színpadig.

17.30-tól 20.00 óráig pedig e két néptáncegyüttes mutatja be hagyományőrző műsorát, valamint a Sárospatakon vendégszereplő Magyar Örökség-díjas Szentegyházi Gyermekfilharmónia 150 fős zenekara és kórusa ad koncertet.
A két néptánccsoport fellépése a XXI. Zemplén Nemzetközi Néptáncfesztivállal együttműködésben valósul meg.


 

Törő Gábor
/2009.08.14./
 

 

Győzelemmel búcsúztatta Nagy Bélát a focicsapat

 

        
                         

Mint arról korábban már hírt adtunk, sikeresen vette az akadályokat a csapatunk és győzelemsorozatával felkerült a főtáblára, ahol már szinte csak jó képességű csapatok vannak. Ezek közül Kisvárda csapatát sorsolták hozzánk, aki az elmúlt időszakban magasabb osztályban szerepelt. A mérkőzés fénypontja volt Nagy Béla játékosunk búcsúztatása az aktív játéktól....
  
 


Nagy Béla

Zsófi József


 

A játék megkezdése előtt Kovács Gábor szakosztályvezető méltatta pályafutását, majd az STC és a Baráti Kör ajándékokkal köszönte meg a csapatnál töltött két évtizedet.
A mérkőzésre hazai pályán szép időben került sor. A csapat egyre magasabb színvonalú játéka egyre nagyobb számú nézőt vonz a meccsek megtekintésére.

Az első félidő elején nekünk voltak igazán helyzeteink. Az első hazai gól a 26. percben született, amikor Zsófi Dávid kapott egy hosszú indítást és jobb oldalon, az „ötös” sarkának közelében élesen rúgta a kapufa mellet a rövid sarokba a labdát. 1:0
A második félidő 55. percében Pothurszky Roland labdáját –az egész mérkőzésen kiemelkedően játszó- Gierling Csongor lőtte a hálóba, ezzel beállítva a 2:0 arányú pataki győzelmet.

A mérkőzésről Zsófi József edző az alábbiakat nyilatkozta:
Kisvárda csapatával találkoztunk az MK mérkőzésen. Ez most egy átalakult gárda, mert pontlevonások miatt kiestek az NB III-ból. Nagyon jó csapat benyomását keltették, ügyesen passzolgattak. Szépen építgették fel támadásaikat, de ez csak a mezőnyben volt elég számukra. Zártan védekeztünk, így nem tudták áttörni védelmünket. Igazából helyzeteket sem nagyon tudtak kialakítani. Csapatunk már az első negyedórában eldönthette volna a mérkőzés sorsát. Nem lett egy szoros mérkőzés de úgy érzem, hogy jó játékkal magabiztos győzelmet arattunk egy jól játszó csapat ellen. Gratulálunk! Hajrá Patak!

A további mérkőzésekről a honlapon található eseménynaptárban kapunk információt!


 

További fotók >>>

STC Baráti Köre
/2009.08.14./
 

 

Újabb útburkolat felújításokra és nyilvános illemhelyekre pályáztunk eredményesen

 

        
                         

Az elmúlt héten kaptuk az értesítést, hogy a nemrég beadott pályázataink sorsa hogyan alakult. Összesen 13 pályázatot adtunk be, összességében mintegy 147 millió Ft értékig. Ezekből hatot javasoltak támogatásra, így összesen 57,8 millió Ft-ot nyertünk – számol be Dr. Hörcsik Richárd polgármester a legújabb, nyertes pályázatainkról…
  
 


Dr. Hörcsik Richárd


 

Ezekhez a pályázatokhoz önerőt kell hozzáadnia Sárospatak Önkormányzatának, ez mintegy 30 millió Ft-ot jelent. Ebből a legmagasabb összeg az a Görbe utcai ivóvíz rekonstrukció támogatása, ahol egy 45 milliós pályázatra több mint 20 millió Ft önerőt kell biztosítanunk. Mindezek alapján az elnyert pályázatoknak köszönhetően közel 100 millió Ft-os beruházást sikerül még az idén megvalósítanunk az alábbiak szerint:

- a TEKI pályázatban a Dobó Ferenc utcai járda burkolatának felújítására 12 millió Ft támogatást nyertünk,
- a TEUT-ban, a Kolozsvári utca útburkolat felújítására 5,8 millió Ft-ot,
- szintén a TEUT-ban a Kopácsi István utca az útburkolat elújítására 3,2 millió Ft-ot.
- a CÉDE pályázatban köztéri játszóterek felújítására 12 millió Ft-ot nyertünk,
- a Görbe utcai ivóvíz rekonstrukcióra a LEKI pályázatban 20 millió Ft-ot nyertünk,
- és szintén a LEKI pályázat 2 újabb nyilvános illemhelyet jelent, az egyik a sokat kritizált Arad utcai parkoló a Várkert mögött, ill. és amire szintén nagy szükség van, fürdő északi bejáratánál, a buszparkolóban szeretnénk nyilvános illemhelyet létesíteni. Erre a 2 helyre 4,7 millió Ft-ot nyertünk.

A beruházások közbeszerzése hamarosan megkezdődik, a közbeszerzés lebonyolítása, ill. a kivitelező cég kiválasztása után még ősszel megkezdődnek a munkálatok.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.14./
 

 

Már nincs akadálya a mozgáskorlátozottak nappali ellátásának

 

        
                         

2009. augusztus 6. nagy nap volt Sárospataki Gondozási Központ életében, de emlékezni fognak erre a napra azok a családok is, amelyekből valaki a most átadott akadálymentesített bejáratnak köszönhetően kaphat nappali ellátást. Az akadálymentesítés fontosságáról Papp Imréné, a Központ vezetője beszélt…
  
 


Papp Imréné

 


Dr. Hörcsik Richárd

 


Takács Péter


 

A nappali ellátást nyújtó intézményünkben 30 fő ellátottnak tudunk reggeltől késő délutánig ellátást biztosítani, ami fizikai és mentális ellátást jelent.
Jelentőssége van ennek az akadálymentesítésnek azért is, mert eddig olyan ellátottakat nem tudtunk felvenni, akik kerekesszékesek. Ma már ennek sincs akadálya, mától kerekesszékes ellátottakat is várunk, jöjjenek, jelentkezzenek. Ha jelenleg nincs is férőhelyünk, akkor a várakozók sorában be fogjuk jegyezni őket, hogy minél előbb bekerülhessenek intézményünkbe. Óriási előrelépés számunkra, hogy Sárospatakon van egy olyan épület, ahol az ellátottak akadály nélkül, a járdától az épületbe közlekedhetnek.

Jelenleg, ami új beruházással épül Sárospatakon közintézmény, legyen az iskola, óvoda, egészségház vagy szolgáltató központ, azt az új EU-s előírásoknak megfelelően akadálymenetesített állapotban kell majd felépíteni – tette hozzá Dr. Hörcsik Richárd polgármester...
Az EU figyelmünkbe ajánlotta az akadálymentesítést, mint az esélyegyenlőség biztosítását azon honfitársainknak, akik mozgáskorlátozottak vagy valamilyen betegségben szenvednek, és nehezen mozognak. Ahhoz, hogy teljes életet tudjanak élni, szükséges az akadálymentesítés, közügyeiket ezáltal úgy tudják intézni, mint más egészséges ember.

Sárospatak vezetése 2007 óta minden egyes pályázatot igyekezett megragadni, és örömmel tudom bejelenteni, hogy 2 ilyen pályázatot is megnyertünk és továbbiak is várhatóak az akadálymentesítés terén. Azzal, hogy ezt elnyertük, ez egy folyamatnak a nyitánya, így nem csak azon épületeknél, középületeknél, amit most fogunk majd építeni EU-s támogatással, hanem a régi közintézményeinknél is próbálunk akadálymentesíteni.

Fontos számunkra, hogy kifejezzük a megbecsülésünket azon honfitársaink felé, akik nem tudnak teljes életet élni, mert mozgáskorlátozottak, betegek, vagy mert idősek. Másrészt pedig a város vezetése felelősen gondolkodik a város idősei felől. Anyagi lehetőségeinkhez mérten megpróbálunk segíteni.
Most is vannak folyamatban elnyert pályázatok pl. a Rákóczi Iskolának, az óvodának és bölcsödének a teljes körű felújítása, valamint és az új Egészségházának a teljes körű felépítése a járóbeteg ellátás céljából. Ezek mind-mind közel 2,5 milliárd Ft értékben elnyert pályázatok, amiket most lassan lépésről-lépésre, ahogy a jogszabályok és a közbeszerzések engedik, úgy szeretnénk megvalósítani.
Remélhetőleg jövő ilyenkorra több ilyen közintézményt fogunk átadni.


A beruházást a jelenlévőknek Takács Péter projektvezető mutatta be, aki beszámolt arról, hogy mi mindent tartalmazott a projekt, hogy milyen anyagi forrásokból készült el, és hogy milyen rögös útjai voltak a pályázatnak, hiszen volt olyan fázisa is, amikor egyszerűen elutasították…

2007-ben írt ki az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program keretében a VÁTI közreműködésével egy pályázatot a magyar kormány. A pályázatban lehetőség volt szociális alapintézmények és szociális szakintézmények akadálymentesítésére. A komplex akadálymentesítés jelen esetben azt jelenti, hogy nemcsak a fizikai akadálymentesítés - az épület bejárhatósága – valósult meg, hanem a csökkent látók vagy hallók számára is biztosítva van a biztonságos közlekedés.
Ez esetben indukciós hurokrendszert kellett kialakítani. Az indukciós hurokrendszer biztosítja azt, hogyha pl. valaki hallássérült, akkor fényvillogás jelzi, ha valamilyen vészesemény van az intézményben. Az informatikai akadálymentesítés is megvalósul a beruházás keretében. Ez azt jelenti, hogy egy képernyőolvasó szoftver került az itt lévő számítógépen elhelyezésre. Tehát, ha valakinek problémát jelent a kis betűk, apró betűk elolvasása, akkor ezzel a szoftverrel a képernyőn látható szöveget felolvastathatja, hallhatóvá teszi a látható információt.
A teljes projekt beruházása, 10 millió 228 ezer Ft volt, ebből 5% volt az önkormányzati saját erő és 95% pedig EU-s és hazai forrás közös megvalósítása. 2007. májusában került maga a lehetőség az önkormányzat elé. A képviselőtestület megbízott bennünket 2007. nyarán, hogy készítsük el a pályázatot és október 10-ére állt össze az engedélyes tervdokumentációs első pályázati csomag. Ezt elutasították az építési tilalom miatt, de ezt bravúrnak is tekinthetjük, a szakmai tapasztalatunk bravúrjának, hogy az elutasítás után nem ültünk le és nem azt mondtuk, hogy vége van a világnak. Megkerestük az idézett rendeletet és igenis, megtaláltuk benne azt a lehetőséget, ami bizonyítja, hogy az elutasítás gyakorlatilag helytelen volt. Arról szólt az elutasítás, hogy az ingatlan tulajdonlapján építési tilalom bejegyzés található. Mi megkerestük ennek az építési tilalomnak az eredeti határozatát, amiben kimondták, hogy van egy 2x2m-es kvadrát, mint régészeti feltárás, és itt valóban tilos építkezni, viszont a jelen beruházás az épület kontúrjait nem érinti, tehát, nincs akadálya a fizikai megvalósításnak.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.14./
 

 

Patakra jöttek verekedni egy szomszéd városból

 

        
                         

2009. augusztus 7-én 17 óra 25 perckor bejelentés érkezett a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy Sárospatakon a Madách Imre utcában található sörözőben több ember verekszik. A bejelentés után pár perc elteltével a helyszínre érkező rendőrök már csak a verekedés nyomait, és sérült vérző embereket találtak a sörözőben nyilatkozta dr. Téglás István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője...
  
 


dr. Téglás István


 

A helyszínen intézkedő rendőrök megállapították, hogy a söröző játéktermi részében egy sátoraljaújhelyi társaság szórakozott, amikor 17 óra után egy kb. 4-5 főből álló társaság karddal, vascsővel, késsel és karóval felszerelkezve berontott a sörözőbe, és előzetes szóváltás nélkül az ott szórakozó társaságra támadt.

A szórakozóhely biztonsági kamerájának felvétele és a sértettek elmondása alapján a verekedés nem tartott sokáig, de a megtámadott társaság egyik tagjának a bal kézfejét csuklóból egy bozótvágó késsel teljesen átvágták, illetve többen könnyű sérülést szenvedtek.
A helyszínre érkező mentők a sérülteket a sátoraljaújhelyi, a súlyosan sérült kéz sérültet pedig a miskolci, megyei kórházba szállították gyógyellátás céljából.

A támadást végre hajtó csoport szintén egy sátoraljaújhelyi társaság volt, akiket a sértettek jól ismernek, mert elmondásuk alapján nem rég volt velük egy "kisebb nézeteltérésük"; és abból kifolyólag történt ez a támadás.

A verekedésben 13 fő vett részt, mely során a söröző berendezési és használati tárgyai sérültek meg, valamint a sérültektől származó vér nagy felületen szennyezte a falfelületet és berendezési tárgyakat.

Az ügyben nyomozást rendeltünk el a Btk. 170. § (2) bekezdésébe ütköző és a (4) bekezdés I. fordulata szerint minősülő maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.           (a fotók illusztrációk)


 

Törő Gábor
/2009.08.13./
 

 

Megúsztuk! – Sárospatakiak a Balaton-átúszók között

 

        
                         

Az idén 28. alkalommal rendezték meg a Balaton-átúszást augusztus 1-én Révfülöp és Balatonboglár között. Az eredeti időpontot (Július 25.) a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt kellett módosítani, de ez sem vette el a kedvét a versenyzőknek, hiszen 2009-ben 987 fővel többen indultak el, mint 2008-ban, közöttük hét fő sárospataki úszóval…
  
 

Indulók száma: 9299 fő  - Táv: 5,2 km - Átlagos úszásidő: 02:52:46

Városunkból is többen résztvettek e rangos eseményen. Plébán Gréta a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 8.c osztályos tanulója - Sárospatak egyetlen női résztvevője - edzője,  Kun Péter biztatására indult neki a Balaton-átúszásnak, ahol mindketten remek teljesítménnyel az átlagos úszásidőn belül teljesítették a távot.

Plébán Gréta: 02:25:54
Kun Péter: 02:25:44

Teljesítmény alapján Gréta a 9299 induló közül a 2535. lett.
Rajtuk kívül még 5 fő vett részt városunkból az átúszáson, akik hasonló jó eredménnyel büszkélkedhetnek:

Név

Nem

Hányszor

Születési dátum

Országkód

Eredmény

Helyezés

Oklevél

Grega Zoltán

F

1

1979-01-21

HU

02:26:12

2566

Oklevél
Certificate
Zertifikat

Kállai Márk

F

4

1972-04-14

HU

02:52:39

5127

Oklevél
Certificate
Zertifikat

Kun Péter

F

3

1976-08-08

HU

02:25:44

2515

Oklevél
Certificate
Zertifikat

Magos Tibor

F

19

1970-02-04

HU

02:18:11

1801

Oklevél
Certificate
Zertifikat

Magos Tibor

F

20

1970-02-04

HU

02:26:55

2636

Oklevél
Certificate
Zertifikat

Plébán Gréta

N

1

1995-09-14

HU

02:25:54

2535

Oklevél
Certificate
Zertifikat

Valler Zoltán

F

1

1975-08-20

HU

02:55:32

5362

Oklevél
Certificate
Zertifikat

Vinkler Zsolt

F

3

1975-05-25

HU

02:55:27

5354

Oklevél
Certificate
Zertifikat

Mindannyiuknak szívből gratulálunk!


 

További fotók>>>

/2009.08.13./
 

 

Kismotoros esete a kamionnal

 

        
                         

A2009. augusztus 11-én, 9 óra 35 perc körül könnyű személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a 37-es számú főúton, a Végardói bekötőút előtt, aminek körülményeiről Ladics Tamás r. őrnagy, közlekedési fővizsgáló számolt be…
  
 


Ladics Tamás


 

Sárospatak felől Sátoraljaújhely irányába közlekedett egy segédmotor kerékpáros, akit a mögötte haladó kamion előzni kezdett. A segédmotor kerékpáros az előzést észlelte, ezért jobbra húzódott az úttest széléhez. Amikor a járműszerelvény elhaladt mellette, az úttestről lehaladt, a kavicsos útpadkán megcsúszott, majd felborult.
A kamionos észlelte, hogy a motoros felborult az útpadkán, ezért megállt és a helyszínre segítséget hívott. A baleset során a két jármű nem ütközött.
A baleset körülményeit a rendőrség szabálysértési eljárás keretein belül vizsgálja.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.13./
 

 

Hogy a régi mesterségek ne merüljenek feledésbe…

 

        
                         

Az elmúlt héten a Kispataki Alkotóházban már a 7. Népi Játszóházvezetői Szaktábort tartották meg, melynek szakmai programjában elfeledett régi mesterségeket elevenítettek fel a résztvevők. Többek között megismerkedtek a lószőrfonás-ékszerkésztés, a hálófonás, a szappanfőzés, a korongozás, a motívumfestés és téglakészítés technikájával. A tábor munkájáról Kovácsné Géczi Julianna táborvezető számolt be…
  
 


Kovácsné Géczi Julianna

 


Lipisné Zsóka


 

A továbbképző táborunk az idén egy olyan témakör köré épült, ami a régi, elfeledett mesterségekről szól, ezeket igyekeztünk feleleveníteni. Ma már tudjuk, hogy ezek között van olyan is, amit ma már nem használunk, ma már nem szokás – pl. szappant készíteni - de visszajön a kultusza valamilyenfajta kézműves formában, pl. illatos szappanok készítése különböző növényekkel, csokoládéval stb.
A Kispataki Alkotóházban szappant főztünk, ennek az alapjait tanultuk meg. Utána különböző, más technikákat is igyekeztünk bemutatni. A legérdekesebbek közé tartozott a lószőrfonás, ez is egy régi mesterség, manapság már nagyon kevesen művelik.
A tábori program keretében az agyagozást, a fazekas hagyományainkat őriztük, a jelen táborunk alatt sütőedényeket, főzőedényeket is készítünk. A program ideje alatt a gyerekek is megtanulhatták, fejleszthették tudásukat a korongozásban, formázásban. Felelevenítettük a hálófonást, halászatot is.
Sárospatakon valamikor téglagyár működött, amely 1918-ban épült; tudtuk meg egy előadásból, amit Vámosi Kata tartott. A téglagyár csak nyugdíjas kort élt meg, már lebontották. Próbáltunk mi is téglát készíteni, amire jeleket raktunk - ez valamikor házak alapzatát ékesítette. Mindenki elkészítette a maga jelét, hogy a jelképrendszerben is mozogjunk egy kicsit. Pecséteket is készítettünk, amit a szappanfőzésénél fel tudtunk használni. A maga szappanjába így mindenki bele tudta nyomni a pecsétjét.

A hálófonás esetében a technikát fogjuk megtanulni, hogy hogyan készítették. F. Tóth Balázs előadásában megismerkedtünk azzal, hogy ez milyen megélhetést adott a Bodrogközben az embereknek, milyen módon halásztak a vizek mentén, valamint milyen eszközöket használtak hozzá. Mindehhez szükségünk van a hálókötőtűre is. Sajnos kevés volt az idő arra, hogy jobban belemélyüljünk…

Volt egy vetített előadásunk tegnap este, ami a kocsikészítés, a hintókészítés fázisait mutatta be. Ma már nagyon kevesen, maximum felújítás szintjén dolgoznak ezzel. Új kocsi nagyon kevés tud születni a mai viszonyok között. Nyilván nem ezzel közlekedünk, de azért talán kultuszát éli majd a nagy városokban és olyan helyeken, ahol ezt megengedhetik maguknak. Ennek keretében különböző szakszavakat hallhattak a táborlakók, ill. olyan mesterségeket, mint pl. a bognár vagy a bodnár. Manapság nem használunk ilyen szavakat, mert ma már nem élnek ezek a mesterségek.

Ennek jegyében telt a táborunk és ehhez néha társítottunk egy kis hagyományos ételkészítést, mint a slambuc és a kürtös kalács, ugyanakkor egy hirtelen ötlet alapján a lekvár főzést is bemutattuk, mivel ennek éppen most van az ideje. A résztvevők egy kis saját főzésű lekvárt haza tudtak vinni emlékül a táborunk idejéből.
Látogatást tettünk a mézeskalácsosnál, hogy megismerjék a kalácsformákat, a magát a mesterséget, hiszen városunkban ennek jeles képviselője van Veres Sándorné személyében, éppen Kispatakon.
Elfeledett mesterségek életben tartóit sikerült felkutatni és bemutatni az idén, amit a tábor résztvevői nagy érdeklődéssel fogadtak.

A lószőrékszer készítés mesterségét Lipisné Zsóka mutatta be, aki Mendéről érkezett. (Mende egy Budapesttől 30 km-re lévő település.) Erről a régi mesterségről őt kérdeztük…

A lószőrékszer készítésnek van az egyik legmélyebb gyökere a kézműves ágak között. Időszámítás előtt az 5. századból van emlékünk, hogy a lófarok szőrét fölhasználták, igaz nem ékszer gyanánt, hanem seb varrására. Kínában egy város közelében ásatásokat végeztek, ahol mumifikálódott tetemeket találtak. A sivatagban 2 műtött emberi tetemet is találtak, az egyiknek a nyakán volt a műtét nyoma, a másiknak a mellén, amelyet egy lószőrrel varrtak össze. A többi időszakból nem igazán van tárgyi emlékünk, hogy mire használták a lószőrt. A 19. század második feléből származó töredéket ismerünk, valószínű, hogy ásatáskor került elő, mert mindössze egy arasznyi darabot fotóztak le fonatsodrat formájában. Ez utalhat arra, hogy hajat kötöttek vele föl, tehát praktikus célja volt, vagy pedig valami kultikus célból készítették.
Én a honfoglalás koráig szoktam visszamenni, amikor a jurta vázára a borítót lószőrkötéllel kötözték oda, lehetőleg alul, mert itt jutottak be a jurtába a csúszó mászó bogarak, kígyók, békák, siklók. A lószőrkötél szúrt, ezért ezzel tudták az állatokat elijeszteni.
A pásztorművészetek közé is besorolhatjuk: a pásztor ember óraláncot készített, tűtartót, jegyajándékot. A tűtartó úgy működött, hogy két lúdtollat lehetett egymásba tolni. Magát a lúdtollat bekötötték lószőrrel és megkörítették karikákkal, karikákból készült lánccal. Igény szerint földíszítették, amit fel lehetett akasztani a falra. A lúdtollba beletöltötték, mivel vatta nem volt, és a fának a puha belső részét beletömködték, majd abba szúrták bele a tűt és így össze tudták csukni. Fel lehetett tenni a falra, tehát praktikus is volt, ugyanakkor dísz is. De létezett olyan jegygyűrű is, amibe szöveges beírást helyeztek el. Egy francia hadifogoly munkája is erre utal. Eljegyzési gyűrűt készített, mert a szívmotívumok és minden jel arra utal, hogy ezt valakinek szánták.
Ezzel a műfajjal akkor kerültem kapcsoltba, amikor az első gyerekemmel GYES-en voltam. Ekkor elkezdtem kötni, varrni, hímezni, szőni, makramét készítettem és mindig azok a munkák fogtak meg, amikre nem a tömeges gyártás a jellemző. 1989-ben a lányaimmal sétáltunk augusztus 20-án a várba és akkor a lányom figyelt föl rá, hogy ez milyen érdekes dolog. Messziről - mint bármelyik laikus - damilnak néztem, mondtam, hogy nem kéne minden damilra odafigyelni, vagy műanyagra. Akkor mondta a hölgy, hogy ez nem damil, hanem lószőr. Mondtam, ha megfogom, elhiszem. Akkor „fogtam padlót” és elhatároztuk, hogy megtanuljuk. 1990-ben elmentünk Nagykákára Bodrogi Sándorhoz, ő támogatja ezt az egész műfajt Magyarországon, ezt a majdnem elveszett népművészeti ágat, és tőle egy hét alatt az alapokat sikerült elsajátítani, ami után már saját ötlet alapján dolgozunk.
Julika talált meg és ő kért, hogy jöjjek el Sárospatakra és próbáljuk meg a 3 alaptechnikát megtanulni. Igyekeztünk is kisebb-nagyobb sikerrel, mert ez elég türelempróbáló és a szemet is nagyon igénybe veszi.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.12./
 

 

Az Újbástya Rendezvénycentrum és a Zempléni Fesztivál

 

        
                         

Nagy örömünkre szolgált, hogy az Újbástya Rendezvénycentrumban történt az első mozzanata a Zempléni Fesztiválnak, hiszen augusztus 7-én, 18 órakor nyílt Kallus György „Hang-képek” című fotókiállítása, és még ugyanezen az estén este 10 órakor az eisenachi Good News adott nagy sikerű koncertet a konferenciateremben - – számolt a kiállításról Siska Tamás ….
  
 


Siska Tamás


 

A Good News Együttest Dieter Gasde és Hendrik Kleditz alapította. A két zenészt első együttmuzsikálásuk alkalmával rabul ejtette a blues, ehhez társult a későbbiekben a funky, a swing és a rock’n roll. New Orleans-i fellépéseik meghatározó szerepet játszottak a stílusuk kialakulásában, zenéjükön érződik a város hatása.

All Arounk Blues programjuk, amelyben az eredeti blues dallamokat gitár, saxofon, fuvola, szájharmonika és cajun egészíti ki, nagy sikert aratott világszerte. A két zenész gyakran lép fel vendégművésszel: ezen a koncerten a chicagói születésű Leonard Alexander Exsonnal egészül ki a duó.

Dieter Gasde – ének, szájharmonika, szaxofon, fuvola, mosódeszka
Hendrik Kleditz – gitár, ének
Leonard Alexander Exson – akusztikus gitár, ének


 

További fotók>>>                               További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.12./
 

 

Középkori Művészeti Tábor

 

        
                         

A Művelődés Háza és Könyvtára a Bodrog Ifjúsági Csoport tagjaival középkori művészeti tábort szervezett az elmúlt héten. A tábor célja az volt, hogy a fiatalok a középkori műveltséggel, kultúrával, városunk középkori történelmével ismerkedjenek - nyilatkozta Darmos István...
  
 


 

A programot az Újhutai Ifjúsági Táborban rendeztük meg augusztus 5-9 között. A résztvevők megismerkedtek a középkori tárgyi kultúrával – építészettel, viselettel, fegyverzettel, páncélzattal-, és a szellemi kultúrával. Középkori táncok oktatása, zenei oktatás és különböző előadások is a tábor programját képezték.

Foglalkoztunk városunk egyik híres szülöttének, Szent Erzsébetnek az élettörténetével, és kultuszával. A tábor megvalósításában nagy segítséget kaptunk a Füzéri Várvédő Egyesülettől, és a Nemzeti Kulturális Alaptól.


 

Törő Gábor
/2009.08.12./
 

 

Megoldódott a reggeli úszás problémája

 

        
                         

Az új Makovecz fürdő átadása után a megváltozott nyitva tartás miatt rengeteg észrevétel érkezett hozzám és képviselő társaimhoz, elsősorban az eddig megszokott, főleg patakiak számára kikapcsolódást nyújtó reggeli úszás hiányával kapcsolatban – nyilatkozta Aros János, alpolgármester...
  
 


Aros János


 

Ezeket a kéréseket megvizsgáltuk, jogosnak tartottuk, és kötelességünknek éreztük a reggeli úszás feltételeit újra megteremteni. Az Erdős Tamás tanácsnok úr és Feró István elnök úr által elkészített megállapodás a fürdőt üzemeltető kft vezetőjével a tegnapi napon aláírásra került, így ma reggeltől ismét lehetőségük van az úszni vágyóknak 6-és 8 óra között úszójegy megváltásával igénybe venni a medencét. Azok a patakiak, akik több alkalmas úszóbérletet vásárolnak, vagy már rendelkeznek éves bérlettel további kedvezményekben részesülnek.

A próbaidő alatt észlelt hiányosságok pótlása, a hibák javítása és a felénk jelzett problémák megoldása folyamatban van, így megnyitásra került a téli öltöző és zuhanyzó, valamint hamarosan a kerékpártárolók is kihelyezésre kerülnek.

Akik az átadás óta jártak a fürdő környékén láthatták, hogy nagyon sok vendég érkezik, már nem csak hétvégén, hanem folyamatosan hétközben is. Így városunk mára egyértelműen a térség kulturális központja mellett Zemplén idegenforgalmi központja is lett.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.11./
 

Elkezdődött a Zempléni Fesztivál

        
                         

Augusztus 7-én este a Rákóczi vár udvarán elkezdődött a nyitóhangversennyel a Zempléni Fesztivál, melyet Dr. Hörcsik Richárd polgármester nyitotta meg. Ezt követően az MR. Szimfonikusok előadásában, egy csodálatos hangversenyt láthattunk, Stephen D’ Agostino vezényelt…
 


Dr. Hörcsik Richárd


 

Az MR Szimfonikusok több, mint 65 éves fennállása alatt számtalan bel- és külföldi hangversennyel, valamint szinte a teljes szimfonikus és oratorikus repertoár rádió-, TV és CD-felvételével vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. Állandó közreműködője a nemzetközi zenei versenyek döntőinek és gálakoncertjeinek. A világ vezető kritikusai egybehangzóan méltatják kiegyenlített hangzását, hajlékonyságát és azt a mecénási tevékenységet, amelyet magyar kortárs zene népszerűsítésével és rögzítésével végez.

Ez év január elsejétől a magyar zenei életben már 15 éve jelenlévő Stephen D’Agostino a zenekar vezető karmestere. A New York-i születésű művész az Egyesült Államokban végzett tanulmányai után, az 1993-ban elnyert Fulbright ösztöndíj keretében került Magyarországra. Solti György asszisztensként 1995-ben két európai turnén vett részt a Budapesti Fesztivál zenekarral és ugyanebben az évben a Grzegorz Fitelbelg Nemzetközi Karmesterversenyen különdíjban részesült. Rendszeresen vezényel szülőhazájában és keresett vendégkarmester Európában is.

Az est szólistája Li Qi kínai hegedűművész, aki 2008-ban a Crescendo Internatioal által támogatott európai tanulmányútja során a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia ösztöndíjasa volt Sárospatakon. A Zempléni Fesztivállal közösen rendezett versenyen elnyerte a legeredményesebb résztvevő díját, s ezzel meghívást az idei fesztiválra. 2009 nyarán az amerikai „Ének a Nemzetekért” Alapítvány támogatásával a Masterworks Festival ösztöndíjasa és ismét a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia résztvevője.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.11./
 

 

A kamionok sem tartanak megfelelő követési távolságot

 

        
                         

2009. augusztus 11-én 8 óra körül személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a 37-es számú főközlekedési úton, Sárazsadány magasságában. A balesetről Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgálótól kaptunk tájékoztatást…
  
 


Ladics Tamás


 

Miskolc felől közlekedett Sárospatak irányába egymás után két tehergépkocsi. Amikor a sárazsadányi bekötőúthoz értek, az első lassított, mert jobbra le akart kanyarodni. Az első tehergépkocsi lassítása során a mögötte, nem megfelelő követési távolságot tartó kamion fékezés nélkül az előtte lassító tehergépkocsi hátuljának ütközött, áttért a bal oldali forgalmi sávba, onnan lehaladt az úttestről, ahol egy fának ütközött.

A baleset következtében a szabálytalanul közlekedő, kővel megrakott szlovák tehergépkocsi vezetője megsérült, őt a helyszínre érkező mentő gépkocsi a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállította. A baleset során a szlovák tehergépkocsiban jelentős anyagi kár keletkezett.
A baleset körülményeit a rendőrség szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.11./
 

 

A színhely változott, de a jazz forró hangulata megmaradt

 

        
                         

Vasárnap este A Művelődés Háza és Könyvtára Színházterme volt a helyszíne az egykori Sárospataki Dixieland és Blues Fesztivált felváltó, de annak szellemében megrendezett Zempléni Dixieland, Blues és Jazz napok második napi programjának – küldte tudósítását Stumpf Gábor…
  
 


Dr. Valter
 


 

A műsorban elsőként a 15 éve Csonka Valter által alapított együttes, a Dr. Valter Blues Társasága lépett a színpadra, s lendületes, lüktető blues muzsikájuk magával ragadta a nem túl népes, de annál érdeklődőbb és értő közönséget.

Őket a lassan negyed százados jubileumához érkező kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band követte. Muzsikájuk egyaránt felidézi a 20. század első harmadának Amerikáját, s a boldog békeidők Budapestjének hangulatát. Az Ittzés Tamás által 1985-ben alapított együttes a világ szinte valamennyi tradicionális jazzfesztiválján megfordult az elmúlt közel negyed század alatt. Fellépéseikről mindenütt a legek hangján nyilatkoznak mind a szakemberek, mind pedig a közönség. Köszönhető ez magas fokú hangszertudásuknak, virtuozitásuknak és a személyiségükből fakadó vidám bohémságnak, amelyekkel így együtt Amerikától Franciaországig, Kanadától Svájcig minden hallgatójukat lenyűgözik. Mindkét csapat megfordult már a korábbi fesztiválokon Sárospatakon, s mindig nagy siker övezte koncertjeiket.

Kár, hogy a nagy fesztivál-kavalkádban a sok egyéb program közül nem választották többen ezt a koncertet. Akik mégis ezt a programot választották, bizonyára nem bánták meg, mert mindkét csapat igazi forró hangulatot teremtett a színpadon és nézőtéren egyaránt.


 További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.10./
 

 

Akkreditált felnőttképző intézménnyé válhat A Művelődés Háza és Könyvtára

 

        
                         

A Művelődés Háza és Könyvtára a 2009-es évet rendkívül sikeresnek mondhatja a pályázatok tekintetében. Intézményünk pályázati aktivitásával eddig sem volt gond, de ebben az évben olyan témákban is tudtunk pályázatokat beadni és nyerni, amelyek az intézmény jövője szempontjából rendkívül meghatározóak – nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő….
  
 


Csatlósné Komáromi Katalin


 

Mindenképpen ki kell emelni ebből a sorból a TÁMOP elnevezésű programot, amely valójában a felnőttképzésre helyezi a hangsúlyt, és ez volt az első olyan esztendő, amikor ebben a pályázati körben közművelődés intézmények is indulhattak.
A mi intézményünk „Plusz egy esély Zemplénben” címmel nyújtott be egy programot, amelynek keretében három különböző oktatást és továbbképzést szeretnénk lebonyolítani.

Ugyanennek a pályázatnak a keretében lehetőségünk van arra, hogy A Művelődés Háza és Könyvtára akkreditált felnőttképző intézménnyé váljon. Ez nagyon fontos, mert az éves, rendes költségvetésből ennek az eljárási folyamatnak a lebonyolítására és költségeire pénzt fordítani egy lehetetlennek tűnő vállalkozás - a pályázat viszont ezt maximálisan támogatja. Ezen a pályázaton az intézményünk a megpályázott összeget, 30 millió Ft-ot nyert el. Ez nem azt jelenti, hogy ez a pénz számláinkon rendelkezésre áll, hanem folyamatosan, ahogy ezt a projektet megvalósítjuk, ez úgy kerül majd elszámolásra. Elmondható, mind a könyvtári, mind a közművelődési intézményegység sikeresen vett részt ebben a pályázati körben. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárosok közül egyedül a sárospataki intézmény vette sikeresen ezt az akadályt, rajtuk kívül még a megyei intézmény pályázott eredményesen.

A másik nagy pályázati csomag, ami szintén a napokban került nyilvánosságra, a Közkincs, amely kerekasztalok, ill. a kistérségi közművelődési programok folytatására vonatkozik. Ezen a területen az intézményünk 3 pályázatot nyújtott be, mindhárom pozitív elbírálást nyert, így tudjuk folytatni a kistérség településeinek a döntéshozóival történő folyamatos találkozást és programegyeztetést. Lehetőségünk lesz több, valóban közös összefogással megvalósuló program lebonyolítására. Ez azért is fontos, mert az egy dolog, hogy az íróasztal mellett találunk ki a programokat, de Makkoshotyka, Hercegkút és Olaszliszka lakossága igazolhatja, hogy történnek közös rendezvények.

A harmadik, aminek szintén örülünk, az egy kistérségi közművelődés referens alkalmazásának a finanszírozása. Eddig az intézményi munkatársi csapatból volt mindig valaki, aki ezt a területet gondozta, de most lehetőségünk nyílik arra, hogy szakirányú végzettséggel rendelkező fiatal kollégát ezen a területen, az intézmény falai között foglalkoztassuk. Úgy gondolom, hogy ez a kistérségi ügyek kapcsán egy olyan előrelépés, ami nagyon jó lehet a mi intézményünknek, de természetesen a kistérségnek is.
Eddig is jó munkakapcsolat volt a könyvtárosokkal, népművelőkkel, a civilszervezetek vezetőivel, a polgármesterekkel, a jegyzőkkel, ami egy jó sanszot ad következő év munkáihoz.
Ami pedig a pályázatok 3. nagy egységét illeti, azok az Oktatási és Kulturális Minisztérium un. Tenger tánc programjai. Írásbeli értesítésünk még nincs, de az első hírek bizakodásra adnak okot…


 

Cziczer Katalin
/2009.08.10./
 

 

Egy kellemes este a Vízkapunál

 

        
                         
 
 


 


 

Minden szabadtéri rendezvény szervezése izgalmas, hiszen az időjárás bármikor közbeszólhat. Nem így történt szombat este a Vízikapunál, amikor a Zempléni Fesztiválba ötvöződött Dixieland, Blues és Jazz Fesztivált kellemes nyári estén élvezhette a közönség.

A Hot Club of Hungary, a Little Jazz Band és a Hot Jazz Band jó szórakozást biztosított a műfaj kedvelőinek.

Kukkantson bele bele a Hot Club of Hungary és a Little Jazz Band műsorába is... 
...vagy nézzen rá az összes videónkat összegyűjtő "YouTube Sárospatak" , ami a jobb menüből bármikor elérhető.


 

Hot Jazz Band: Gyönyörű világ (A Zemplén TV felvétele)


További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.10./
 

 

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának félévértékelése

 

2009 I félévében Igazgatóságunk a stratégiai célokhoz igazodva végezte munkáját. Különös figyelemmel voltunk a mindenkit érintő jelenlegi gazdasági helyzetre, eljárásaink során (pl. fizetési könnyítési kérelmek elbírálása, bírságolás) a törvények adta lehetőségekkel élve, és adózóinkhoz egyre közelebb kerülve (tájékoztató kiadványokkal, előadások, nyílt napok tartásával, számunkra eddig idegen helyen, pl. kiállításokon való megjelenésünkkel) segítettük az adózókat abban, hogy „jó adózóink” legyenek.

A számszerű adatokat tekintve az APEH által kezelt államháztartási bevételek az előirányzatokat, illetve a tavalyi első félévben elértet megközelítve teljesültek. A régiónkban is tapasztalt elmaradásban már a gazdasági visszaesés hatásai jelentkeznek, mindamellett, hogy méltányosan járunk el, mind a jogkövetkezmények megállapításánál, mind a fizetési könnyítési kérelmek elbírálásánál.

Adóbevételeink       millió Ft-ban

Adónem

ÉMO régió

2008 01-06

2009 01-06

Változás %-ban

ÁFA (nettó)

18 356

18 743

+ 2,1

SZJA

36 773

33 013

- 10,2

TB+EHO

89 766

84 850

-5,5

TA

5 747

5 120

-10,9

EVA

2 548

2 452

-3,8

ILLETÉK

5 121

3 960

-22,7

Összesen

158 311

148 138

-6,4

 Adóbevételeink az országos 3,7 %-os visszaesésnél nagyobb mértékben, 6,4 %-kal csökkentek a bázisidőszakhoz képest. A 2008. II. félévben bekövetkezett válságfolyamatok régiónkat súlyosabban érintették. Ezt mutatja, hogy

  • mind az üzleti, mind a költségvetési szférában a SZJA és TB bevételek visszaesése jóval nagyobb arányú az országos visszaesésnél,
  • az EVA és TA bevételek a régióban szintén csökkentek, míg országos szinten kismértékű növekedés volt tapasztalható ezen adónemekben. 

Régiónk adóbevételének szerkezete kedvezőtlenebb az országosnál. A jövedelem típusú adóknál (SZJA és TB) az üzleti szféra részaránya az ÉMO régióban jóval alacsonyabb az országosnál, a nyolc régió közül nálunk a legalacsonyabbak. (SZJA-nál a régióban 50,9 %, országosan 75,7 %; a TB-nél a régióban 58,4 %, országosan73,4 %. )

 2009. I. félévben a megyei illeték bevételi számlákra befolyt 3 960 millió Ft jóval kevesebb az előző évinél. Oka ennek egyrészt itt is a válságfolyamat hatása, mivel a visszterhes vagyonátruházások a kedvezőtlenebb hitelfeltételek miatt visszaestek, másrészt a csökkenés irányába hatott azon törvényi változás is, mely szerint a 20 millió Ft alatti öröklési illeték megszűnt.

Adóügyi tevékenységünk
2009. I. félévben 1 142 755 db bevallás fogadtunk, ami 7,2 % -kal magasabb, mint az előző évben. Ebből az idén bevezetett bevallást helyettesítő nyilatkozatok száma 44 316 db volt. A bevallások 65 %-át elektronikusan nyújtották be az adózók.

Az egyszerűsített bevallás adta lehetőséggel 34.240 magánszemély élt. A 100 ezer forintot el nem érő személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségükre adózóknak idén lehetőségük volt legfeljebb 4 hónapos pótlékmentes részletfizetést kérni. Ezzel 5 091-n vették igénybe, 215 millió forintra kérve részletfizetést.  

Régiónkban a Contact Centeres hívások száma 54 196 volt, amely kevesebb az előző évihez képes, de változatlanul magas, sőt tovább javult a sikeresen fogadott hívások aránya. (98,7 % az előző évi 96,5 %-kal szemben.)  

Bankkártyás befizetés 660 esetben történt, 34 millió Ft összegben. (2008. I. félévben 285 esetben, 19 millió Ft-ot fizettek be elektronikus fizető eszközzel.)
2009. február 10-én jelent meg először a köztartozásmentes adózói adatbázis a hivatal internetes honlapján. Régiónkból 2009. 06. 30-n 1 115 vállalkozás szerepelt az adatbázisban.

2009. első félévében 28 137 db adó-, jövedelem- illetve illetőség igazolást adtunk ki.

Köztartozások rendezése
érdekében 24 628 db visszaigénylést tartalmazó bevallás esetében kellett intézkednünk, mely szám 47 %-kal magasabb az előző évinél. Továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a kötelezettségüket nem teljesítő adózók székhelyvizsgálatára, melyek nyomán az év első hat hónapjában 424 adószám felfüggesztéses és 437 adószám törlésre vonatkozó határozatot adtunk ki. Ez több mint kétszerese a bázis időszakinak. (2008. I. félévében 182 adószám felfügg. 185 törlő határozatot adtunk ki)

Ellenőrzési tevékenységünk

Tárgyév első felében elvégzett ellenőrzéseink száma 14 638 darab , ami 13 %-kal magasabb a bázis időszakitól.
Az ellenőrzések során megállapított nettó adókülönbözet 14 872 millió Ft, ami 33 %-kal magasabb mint a bázis időszaki adat.

A feketegazdaság elleni fellépésünk egyik kiemelt eredménye, hogy 2009. I. félévében a jogelőd nélkül, újonnan alakult vállalkozások közül 376 db kockázatosnak ítélt adózót ellenőriztünk, amely a tavalyi vizsgálatoknak csaknem a duplája (182,5 %) 

A közteherviselés kiegyenlítése érdekében 2007 évben bevezetett minimum nyereség utáni adófizetési kötelezettség, végzett ellenőrzéseink, valamint a bevallások beadása előtt tartott előadásaink, tájékoztatóink hatására, azon adózóink aránya, akik nyereségtípusú adót nem fizetnek, 1%-ra csökkent.

A 2009 évben a szabálytalanul működő adózók ügyeiben megtett büntető feljelentéseink száma
-igazgatósági szinten- közel azonos az előző évivel, 128 db.
 

A közérdekű bejelentések száma régiónkban 2009 I félévében 1 259 db volt, mindössze 4 %-kal kevesebb mint 2008 év azonos időszakában. A bejelentések alapján indított ellenőrzéseinkből 436 db zárult jegyzőkönyvvel.

Végrehajtási tevékenységünk
Végrehajtás keretében az ÉM régióban 12 667 millió Ft kintlévőséget szedtünk be, amely 9,8 % -kal haladja  meg az előző évi hasonló időszaki adatot.
A működő gazdálkodók hátraléka 2,6 %-kal csökkent, jelenleg 23 063 millió Ft.
A magánszemélyek hátraléka 12 167 millió Ft, amely 4,5%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. 

Adózóink az idei évben 15 478 db fizetési halasztási illetve részletfizetési kérelmet terjesztettek elő, összesen 10 milliárd Ft összegű tartozásra. Az elbírált ügyeink 74 %-ban engedélyező határozatot adtunk ki.
Június végéig a közzétett felszámolási eljárások száma (melyekben az APEH követelés bejelentése megtörtént) 547, mely 57 %-kal több mint az előző évben, a bejelentett hitelezői igény 16 %-kal, 8,6 milliárd Ft-ra nőtt.
 
 


Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
/2009.08.09./
 

 

Ifjú karvezetők kurzusa Crescendo Nyári Akadémiáján

 

        
                         

Az ifjú karvezetők kurzusát az Operaház sokoldalú dirigense, a karnagyként és pianistaként egyaránt kitűnő Kaposi Gergely vezette. A magyar résztvevők mellett a Németországból és Dániából érkezett érdeklődők augusztus 7-én a Református Kollégium Imatermében rendezett koncerten a többi kurzus résztvevőiből spontán összeálló kamarakórussal mutathatták meg tudásukat...
  
 


Kaposi Gergely


 

Kaposi Gergely a kórusmuzsikálás hivatásának teoretikusan kevésbé feldolgozott területeihez is igyekezett támpontot adni: „A növendékekkel tematikusan beszéltük át a karvezetés szakmai és praktikus aspektusait. Úgy gondolom, ez egy olyan szakma, ahol sok minden konkrétan kimondható és ha – elkerülve a terjengős szóáradatot - konkrét, rövid instrukciókkal kimondjuk ezeket, a gyakorlatban is meglátszik a pozitív eredmény.

Én megpróbálok azokon a pontokon segíteni, ahol a pályám során szerzett tapasztalataimmal hatékonyabbá tudom tenni a munkájukat. Fontosnak tartom, hogy a kórustagok a hangképzéshez is értsenek, hogy pontosan értsék, milyen hangzásképet kell létrehozniuk. A korábbi táborok tapasztalatai ihlették a Karvezetés, Kórusépítés c. könyvem megszületését, amely Kodály Zoltán módszerére és a kóruséneklés magyar hagyományaira építkezve kíván szisztematikus összefoglalót adni.”


 


/2009.08.09./
 

Sárospataki Munkaügyi Kirendeltség Találkozót szervezett a Cigány Kisebbségi Önkormányzatokkal
és civil szervezetekkel

        
                         

Együttműködési Megállapodást kötött a Sárospataki Munkaügyi Kirendeltség a helyi Kisebbségi Önkormányzatokkal. Az együttműködési megállapodás része, hogy félévente egy találkozó keretében megbeszéljék a szervezetek az együtt végzett munka eredményeit, hiányosságait – nyilatkozta Baranyi József, a Kirendeltség vezetője…
 


Baranyi József


 

A találkozóra meghívást kaptak elsősorban a cigány kisebbségi önkormányzatok elnökei, térséghez tartozó települések polgármesterei, valamint Rusznyák István, NORDA képviselői és meghívott előadó Sztojka Attila Esztergomi Roma Foglalkoztató és Oktatásszervező Kht. Elnöke.

A találkozó keretében sor került arra az előadásra, ami miatt ezt a találkozót a munkaügyi kirendeltség összehívta: az Esztergomi ckö. Elnöke Sztojka Attila a helyi önkormányzattal karöltve létrehoztak egy roma foglalkoztatási KHT.-ét, ami által egy magasabb rendű foglalkoztatáshoz juttathatják a helyi romákat. Erről a programról számolt be, amely nagyon hasznos és példa értékű kezdeményezés. A program abban segít a romákon, hogy hasznos tagjai legyenek Esztergomnak.

A következő célokat fogalmazzák meg:
- a képzettségi szint emelése,
- a foglalkoztatás lehetőségének a megteremtése az Esztergom által fenntartott önkormányzati intézményekben, a munkavállaló részére előírt feltételek vállalása mellett,
- szolgálati lakások biztosítása roma foglalkoztatottak részére.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2008. júniusi ülésén döntött arról, hogy elő kívánja segíteni az esztergomi származású roma munkavállalók foglalkoztatását az önkormányzati fenntartású intézményekben és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokban, ennek megvalósítása tanulmány elkészítését határozta meg. Esztergom városában körülbelül 2600 fő a roma lakosság száma. (Az összlakosság 9%-a). A város egészére jellemző a 2-2,5%-os munkanélküliségi arány, a romáknál majdhogynem fordított arányban mutatkozik.

Ezen a helyzeten kívánna az Önkormányzat javítani úgy, hogy lehetőséget biztosít saját intézményeiben, gazdasági társaságaiban foglalkoztatásukra azzal, hogy ezzel párhozamosan bizonyos határidőn belül megszerzik a szükséges iskolai végzettséget, ill. szakirányú ismereteket.
A résztvevők hasznosnak találták a kezdeményezést, kifejezték véleményüket, értékelésüket az elhangzottakkal kapcsolatban. A továbbiakban többen is jelezték, hogy felveszik a kapcsolatot az esztergomi szervezetekkel, a visszajelzésekből az derül ki, hogy a találkozó sikeresen alakult.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.09./
 

 

A gyerekek is maradandó élményekkel gazdagodtak

 

        
                         

A Nyári Akadémia gyermekrésztvevői is maradandó élményekkel gazdagodva tértek haza a táborból. A közös együttlét sokat jelentett emberileg a kicsinyeknek, akik a kirándulás, a strandolás, a számháború, a matricagyűjtés, a kézműves foglalkozások és a komoly beszélgetések mellett Füzesséryné Dudás Eszter, Dominkó István zongoraművész-tanár és felesége, Dominkó Csilla csellóművész-tanár avatott vezetésével minden nap több órát kemény gyakorlással töltöttek...
  
 


Dominkó István


 

A valóban elmélyült tudásukról az augusztus 9-i Református Kollégium Imatermében rendezett koncerten adtak képet: szólistaként, a gyermekzenekar tagjaként és a kórusban mindenki megfelelt a nem mindennapi kihívásoknak. A gyermekekkel folytatott felszabadult beszélgetés során mindenki elégedettségének adott hangot: Dominkó Dávid, Dominkó Levente, Dominkó Liliána, Farkas Balázs, Hannah Koetsveld (NL), Kun András, Pálóczy Júlia, Szlivka Zsolt, Larissza Wellik (A) és a vietnámi kislány, Dan Thi Hong élvezettel előadva ecsetelték élményeiket.

A 13 éves Pálóczy Júlia igazi zongoravirtuóz: a Haydn-zongoraversenyre kiírt megmérettetésen második helyezést ért, a záróesten pedig Liszt Consolation c. darabját játszotta. A kislány fiatal kora ellenére bölcsességével és alázatával is példa lehet mindenki számára: „Zongoratanárnő szeretnék lenni, mert úgy érzem, eddigi tanáraim nagyon kedvesek voltak velem. Sohasem volt rossz tapasztalatom és én is ilyen jó tanár szeretnék lenni. Azt szeretném, hogy a gyerekek is megszeressék a zenét. Sok kérdésre kaptam választ, amit korábban nem tudtam megbeszélni, ez sikerült és előrelépést jelent számomra az életben.”


 


Törő Gábor
/2009.08.09./
 

 

Vége a Kánikulának, jöhet(ne) az enyhülés

 

Lezárult az APEH társhatóságokkal közösen végrehajtott nyári ellenőrzéssorozata. Befejeződött a feketegazdaság visszaszorítása érdekében az észak–magyarországi régió (Borsod, Heves és Nógrád megyék) területét érintően is a nyári kiemelt forgalmú szezonban az APEH, a VPOP, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az ÁNTSZ, a Rendőrség, a Munkaügyi és a Munkavédelmi Felügyelőség, illetve az Mg Szakigazgatási Hivatal ellenőrző szervei által végzett egy hónapos összehangolt ellenőrzéssorozat a Kánikula II.

Az akció keretében a vizsgálatokat végzők az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyekre, a strandokon üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységekre, a jelentősebb rendezvényekre, fesztiválokra és vásárokra koncentráltak. Az operatív egységek fokozottan vizsgálták a számla és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

A három megyében összesen 79 különböző helyszínen több mint 500 vizsgálatot végeztünk. A lefolytatott nyugtaellenőrzések mintegy 13%-ában -döntően adókikerülési célból- az adózók semmilyen bizonylatot nem bocsátottak ki az értékesítésről, további 22 %-ban egyéb kisebb súlyú mulasztás képezte a megállapítás alapját. A nyugtaadás teljes elmulasztása tekintetében megállapítható, hogy mind a korábbi évekhez képest, mind az elmúlt évi akcióban feltárt mulasztásokhoz képest is javult az adózói fegyelem. Hozzájárult ehhez az is, hogy ezen akció keretében is éltünk azzal a törvény adta -az adózók önkéntes jogkövetését segítő- lehetőséggel, hogy az első esetben előforduló kisebb súlyú, adminisztrációs hibákból fakadó mulasztások esetén - a szankcionálás helyett - a figyelemfelhívás eszközével éltünk.
A legsúlyosabb jogsértéseket továbbra is a foglalkoztatotti ellenőrzéseknél tapasztaltuk: a vizsgálatok 25 %-át meghaladóan tártunk fel bejelentés nélküli foglalkoztatást, túlnyomórészt AM kiskönyvvel kapcsolatosan. Ugyanakkor itt is elmondható, hogy az előző évi 50 %-ot meghaladó mulasztásokhoz képest az adózási fegyelem javult, melyben az adóhatósági jelenlét mellett az önkéntes jogkövetés erősödése is szerepet játszik.

Kirívó esetekkel mindezek ellenére találkoztak az ellenőreink. Például olyan pénztárgépből kaptak nyugtát, amelyen az adózónak a már 8 éve nem élő adószáma szerepelt és ugyanennek a pénztárgépnek az adómemóriáját később, azért nem tudtuk ellenőrizni, mivel adózó nyilatkozata szerint a pénztárgépet felindultságában földhöz vágta, és kidobta a szemétre. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy megússza a felelősségre vonást.

Az ellenőrzéssorozat várható számszerű kihatásai régiós szinten: 22 millió Ft-ot meghaladó mulasztási bírság, valamint 51 intézkedés jellegű szankció (jellemzően 12 napos üzletbezárás).

A következő időszakban, a már bejelentett fokozott járulékellenőrzésekhez kapcsolódva, a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentések és nyilvántartási kötelezettségek ellenőrzéseire koncentrálunk, melyek során kiemelt figyelmet fordítunk a részmunkaidős, illetve alkalmai munkavállalói kiskönyv alapján történő foglalkoztatás körülményeire. 
 


Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
/2009.08.08./
 

 

Hollós Máté zeneszerzővel találkoztak a Crescendo hallgatói

 

        
                         

Augusztus 3-án a Református Teológia Imatermében ”Nyitott műhely” keretében találkoztak Hollós Mátéval a Crescendo Művészeti Akadémia hallgatói, akiknek a felkészültségével a zeneszerző nagyon elégedett volt…
  
 


Hollós Máté


 

Nagyon szeretek ide jönni! Nem csak a kedves fogadtatás miatt - amit Eszteréktől mindig kapok - hanem azért is, mert ez egy remekül működő zenei tábor. Tudom, hogy nem csak a zenével foglalkoznak, de én a zenei részét látom közelebbről.

Nagyon igényes munka folyik itt, amit a saját darabjaimmal kapcsolatban megélek. Megélem azt, amiről egy zeneszerző csak álmodhat, hiszen néhány nap alatt ezeket, a talán nem kísérletezően avantgárd, de mégis csak mai nyelvet beszélő, ennél fogva a diákságnak nehéz darabokat felhozni olyan szintre, hogy érdemben lehessen róluk beszélgetni, és tanácsokat adni a későbbi, még jobb előadások érdekében, ez egy nagyon nagy szó.
Ezért csak köszönetet tudok mondani mindazoknak a tanároknak, akik ebben részt vettek.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.08./
 

 

Újabb motoros baleset az útkereszteződésben

 

        
                         
 
 


Ladics Tamás


 

2009. augusztus 6-án 12 óra 35 perckor Sárospatak Martinovics út és Rákóczi út kereszteződésében súlyos személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy, baleseti fővizsgáló...

A Martinovics útról balra, a Rákóczi útra kanyarodott ki egy segédmotor kerékpáros de kanyarodása közben felhaladt a jobb oldali útpadkára, ahol egy fának ütközött.
A baleset következtében a robogót vezető hölgy megsérült, őt a helyszínre érkező mentő gépkocsi a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállította gyógyellátás céljából.
A baleset körülményeit a Sárospataki Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja.


 


Törő Gábor
/2009.08.08./
 

 

A könyvtárba is érdemes benézni a Zempléni Fesztivál ideje alatt

 

        
                         

Könyvtárunkkal minden alkalommal igyekszünk a sárospataki neves kulturális eseményekhez kapcsolódni. Most a Zempléni Fesztivál a legrangosabb nemzetközi esemény, ehhez kapcsolódóan készítettünk egy kis kiállítást könyvtárunkban, amelyet nem csak a hozzánk látogató vendégeknek szánunk, hanem a könyvtár olvasóinak is – nyilatkozta Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője…
  
 


 


 

Hozzánk betérhetnek akik esetleg nem ismerik, nincsenek napra kész információik, hogy mikor milyen rendezvények lesznek, és kik az előadók. Ezen próbálunk egy kicsit segíteni, mert egyrészt a programfüzetek elérhetőek, valamint Haydn kapcsán külön kiemelt jelentőségű a zeneszerző megismertetése, és a neves előadókat is szeretnénk egy kicsit bemutatni, mint pl. Sebestyén Márta nevét is említhetném. Megnézhetik a kiállítást, információt nyerhetnek, mi is szívesen adunk információkat.

Idén először kicsit másképpen is kapcsolódunk a rendezvényhez, ugyanis Schlosserné Báthory Piroskának lesz kiállítása A Művelődés Háza galériájában. Ő rendszeresen illusztrálja Gaál Halász Anna köteteit, Gál Halász Annával viszont nagyon jó kapcsolatunk van, író-olvasó találkozóinkon, gyermekrendezvényeinken szokott részt venni.

Most egy olyan könyvárusítást szeretnénk felvállalni, ahol a közös munkáik megjelennek, és ahol fesztivál ideje alatt 20%-os kedvezménnyel tudnánk árusítani. Ezek mesés kötetek, rövid kis meséket tartalmaznak, tanító-nevelő célzattal őszintén tudom mindenkinek ajánlani.
Fogjuk árulni Gaál Halász Anna novellás kötetét is. Ezt azért is tudnám javasolni, mert a környék, a térség népéletét egy-egy villanásban mutatja be, nagyon érdekes, egy pici időutazásban vehetünk részt és talán közelebb kerülnek hozzánk a régi kor emberei.


 

További képek                 További képek>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.07./
 

 

Szombaton és vasárnap este szól a jazz Sárospatakon

 

        
                         

Idén július végén - 13 év után először - nem került megrendezésre a Sárospataki Dixieland és Blues Fesztivál. Ennek okáról kérdeztük Stumpf Gábort, a fesztivál elindítóját és gazdáját, mi a helyzet ezzel a rendezvénnyel, s hogy végleg megszűnt-e ez a hagyományos nyár esti sorozat?...
  
 


 


 

Az elmúlt évek során komoly finanszírozási problémák voltak a fesztivál körül. A korábbi években pályázati úton sikerült plusz forrásokhoz jutni, s ezzel lehetett pótolni a kiadás-bevétel közötti különbözetet. Sajnos az a forráslehetőség megszűnt, s helyette más nem adódott. Már tavaly is kérdésessé vált a megrendezése, de végül is köszönhetően a fellépők kompromisszumkészségének, még sikerült megmenteni a rendezvényt, s ráadásul az egyik legjobb dixie fesztivál volt a tavalyi.

Idén a Zempléni Fesztivál keretében folytatódik kicsit más név alatt, hiszen most Zempléni Dixieland Blues és Jazz Napok névvel a Zempléni Fesztivál nyitó napját követő két napon szólalnak majd meg a jól megszokott dixie és blues ritmusok.
Augusztus 8-án (szombaton) a Vízikapunál lévő szabadtéri színpad, 9-én (vasárnap) pedig A Művelődés Háza és Könyvtára Színházterme lesz otthona a műfaj előadóinak és közönségének. A hagyományok folytatására utal, hogy mint eddig minden éven, most is jelen van a programban a Hot Jazz Band. Bényei Tamásék az első este a Vízikapunál lépnek fel, reményeink szerint jó időben és a korábbiakhoz hasonló nagy sikerrel.
Várunk minden jazz rajongót a megújult fesztivál, a Zempléni Dixieland, Blues és Jazz Napok rendezvényein.

Szombat 19.00 Vízikapu:
HOT CLUB OF HUNGARY
LITTLE JAZZ BAND
HOT JAZZ BAND

Vasárnap 19.00 Művház:
DR. VALTER
BOHÉM RAGTIME BAND

A műfaj iránt érdeklődők látogassanak el a Zempléni Fesztivál honlapjának JAZZ oldalára, ahol tájékozódhatnak az esti és a Sárospatak környéki jazz programokról is. (a fotók illusztrációk)


 


Törő Gábor
/2009.08.07./
 

 

Zenés Istentisztelet és kerti parti várja vasárnap az érdeklődőket a református templomnál

 

        
                         

A Zempléni Fesztivál programjában már évek óta nemes hagyománynak számít, hogy a fesztiválközönség ellátogat az Istentiszteletre, a gyülekezet pedig vendéglátással fogadja a zenészeket, és ide látogatókat. Idén is nagy szeretettel vár 10 órára mindenkit a nyitott templom és a kertje. A zenei élményt a Crescendo Művészeti Akadémia kitűnő művészei biztosítják.

Lesz keresztelő, és nem marad el az ilyenkor szokásos "huszár hagyományőrzés" sem, Simonyi óbester emléktáblája megkoszorúzásakor a Zempléni Lovas Egyesület díszeleg, és itt lesz Emődy Dániellel Szólláth Tibor, a Hajdú -Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Márki Bertalan királyi mesterszakács és a Lorántffy Zsuzsanna nőszövetség tagjai gulyással várják a vendégeket a templomkertben, és a jó ebédhez szól majd a nóta is a Zsindely zenekar és Szebényi Lucia jóvoltából. Szeretettel invitálunk minden kedves vendégünket, töltsük együtt a vasárnap délelőttöt a hit, a művészet és a magyaros társasági élet jegyében. 
 Református Lelkészi Hivatal
/2009.08.07./
 

 

A hét végén kezdődik a 2009-10-es Megyei Labdarúgó Bajnokság

 

        
                         

Az elmúlt heteket edzésekkel és edzőmérkőzésekkel töltötte csapatunk. Zsófi József edző arról nyilatkozott, hogy ez a munka milyen mértékben volt sikeres és mik lehetnek a reális céljaink, jóllehet nem ismerjük riválisaink mennyire erősítették csapatukat a nyáron...
  
 


Zsófi József
 


 

A csapatunk egyben maradt, három új játékos érkezett: Komlósi Mihály, Halder Péter Tállyáról és Zsófi Dávid Putnokról.
Felkészülésünk zavartalan volt. Elvégeztük azt a munkát ami elegendő lehet az eredményes szerepléshez. A fiúk becsületesem dolgoztak a felkészülés folyamán.
Sok buktatója van a megyei II. osztálynak. Megpróbáljuk ezeket minimálisra csökkenteni, hogy eredményesebben tudjunk szerepelni az elmúlt évekhez képest. Kapusunk, Braun Zsolt fél éves sérülése után rendbe jött, Kecskés Tamás állapota bíztató, de Simkó Gábor és Horváth Zsolt sérüléssel bajlódik.

Az edzőpárosból most Vachter Gábornak jut több feladat Zsófi József megnövekedett munkahelyi elfoglaltsága miatt.
Sok sikert! Hajrá Patak!

A mérkőzések helyszíneiről és időpontjairól a honlapon található eseménynaptárban tájékozódhatnak az érdeklődők. Vasárnap 17 órai kezdettel hazai pályán Kisvárda együttesével játszunk kupameccset. Ezen a mérkőzésen játszik utoljára Nagy Béla, aki visszavonul az aktív sportolástól.
Az első forduló mérkőzését csapatunk később, augusztus 26-án játssza.


 

További képek >>>

/2009.08.06./
 

 

A Művelődés Háza a Zempléni Fesztivál kiemelt partnere

 

        
                         

A Művelődés Háza kezdetek óta kiemelt partnere a nagykorúvá vált fesztiválnak, ma is így szerepelünk a programfüzetben és igyekszünk is ennek az elvárásnak maximálisan megfelelni – számol be Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő intézményük és a Zempléni Fesztivál kapcsolatáról…
  
 


Csatlósné Komáromi Katalin


 

Ez nem csak az augusztusi hónapra érvényes, amikor a rendezvények zajlanak, hanem az előkészítés különböző fázisában is folyamatos köztünk és a budapesti szervezők között az egyeztetés. A jegyvásárlás, az elővételek folyamatosan zajlanak intézményünkben már május hónaptól kezdve. Hagyománnyá vált, hogy A Művelődés Háza saját programstruktúrájában is egy kiállítás megnyitásával kapcsolódik a fesztivál nyitónapjához és kötődik ezzel a fesztivál időszakához.

Ebben az évben Schlosserné Báthory Piroska grafikáiból nyílik egy kiállítás, aki egyébként itteni Rajztanárok Alkotókörének is oszlopos tagja. Itt szeretném jelezni, hogy a könyvtári intézményegységünk is kapcsolódik ehhez, hiszen Gál Halász Anna kötetét, akinek a meséit Piroska illusztrálta, a fesztivál ideje alatt kedvezményesen vásárolhatják meg az idelátogatók.

A mi intézményünk teljes személyi és tárgyi apparátusa, egészen a zárónapig 16-áig rendelkezésre áll ahhoz, hogy a rendezvények zavartalanul lebonyolódjanak és ez nem csak a pataki helyszíneket jelenti, hanem sok esetben a kistelepüléseken is ott vagyunk és mi biztosítjuk azokat a feltételeket, amelyek 1-1 előadáshoz szükségesek.

Szintén A Művelődés Háza a kirándulókoncerteknek is az induló állomása, hiszen a műsorfüzetben is olvasható, hogy a buszok és az egyéb csoportoknak a gyülekezése és indulása itt történik. Én azt hiszem, hogy az elmúlt évek alatt a munkatársaink és a fesztiválszervezők között egy nagyon jó kapcsolat alakult ki, ami különösen fontos ezekben a felfokozott napokban, hogy félszavakból is megértsük egymást.
Azt hiszem, hogy az idelátogató, zeneszerető közönség és természetesen a sárospatakiaknak a megelégedésére is kell, hogy tegyük a dolgunkat évről-évre. Mindenképpen azt mondhatom, hogy az intézmény munkatársainak ez minden évben egy kicsit új, és egy kicsit együtt jár a mi szakmai tovább képzésünkkel. Olyan produkciókban és olyan műhelymunkákban nyerünk betekintést, ami azt hiszem, hogy mindenkinek a szakmai előmenetelét gazdagítja és gyarapítja.

Ebben az esztendőben különösen fontos volt a budapesti szervezőknek a szakmai segítségnyújtása és anyagi támogatása is, hiszen A Művelődés Háza által már több mint egy évtizede elindított Sárospataki Dixieland és Blues fesztivál a mi intézmény költségvetési kereteiből már nem valósulhatott volna meg. A fesztiválszervezők azonban hóna alá nyúltak ennek a programnak nagyon segítőkészen és sok-sok jó tanáccsal és beszélgetéssel arra az elhatározásra jutottunk, hogy legyen ez a Zempléni Fesztivál programjainak része.

Én azt hiszem, hogy így a dixieland és a blues muzsika kedvelői sem csalódnak, hiszen az a réteg, aki ezt a zenét kedveli, ugyanúgy eljöhet Sárospatakra, egy-két napig a fesztivál részese lehet, ugyanakkor a szervezőknek lehetőségük volt arra, hogy ezt az egész rendezvénysorozatot kibővítsék, és így Zemplén több településén is hallható lesz. Ez nagyon fontos dolog azt hiszem, az intézményünknek is, de a fesztiválban is egy új színfolt.


 

További képek

Törő Gábor
/2009.08.06./
 

 

Péntek este kezdődik a Zempléni Fesztivál

 

        
                         

Idén a Zempléni Fesztivál egy augusztus 7-től 16-ig, 10 napon át tartó a rendezvénysorozat. Azt hiszem, akik visszatérő vendégek, ill. zempléniek, már nagyon jól tudják, hogy a fesztivál általában péntek este kezdődik itt a sárospataki vár udvarán a mindenkori nyitókoncerttel, és a következő hét vasárnapján a református templomban a záró koncerttel fejeződik be – tájékoztatja az érdeklődőket Turjányi Miklós fesztivál igazgató…
  
 


Turjányi Miklós


 

Programjaink a jubileumokhoz kapcsolódnak, s mivel ez egy alapvetően komolyzenei rendezvénysorozat, idén Joseph Haydnra és Felix Mendelssohn-Bartholdyra emlékezünk főképp. Haydnről egy olyan különleges operaprodukcióval, amit a Crescendo con Spirito nyári akadémiával közösen hozunk létre a Tokajban tavaly átadott Paulay Ede Színházban augusztus 8-án szombaton, és 10-én hétfőn este.
Rájuk emlékezünk majd a záró koncerten is - hogy rögtön odaugorjak - a fesztivált valaha 18 évvel ezelőtt alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar, mint minden évben, így most is ők zárják a rendezvénysorozatot, ők mindkét nagy komponistára emlékeznek. Haydnak a ritkán játszott Krisztus hét szava a kereszten című kompozícióját adják elő, a szavakat Mécs Károly tolmácsolásban hallgathatjuk, ill. Mendelssohn Oktettje csendült fel, aminek van egy kamarazenekari változata. Ezt sem játsszák túl sűrűn, de egy csodálatos darab, ezzel úgy gondolom, nagyon méltó módon zárjuk ezt a 10 napos rendezvénysorozatot.

Egyébként remélem, már szintén megszokhatták tőlünk, hogy változatos, színes programsorozattal várjuk a vendégeket, ill. próbáljuk megörvendeztetni a helyieket, akik itthon maradnak erre a 10 napra. Közel 60 program lesz ezen a több, mint 30 helyszínen, amit az idei programsorozatba be tudtunk venni, hiszen ez nekünk mindig nagy kihívás, hogy sok-sok jelentkező közül mely legyen az a 15 település, akit abban az évben be tudunk venni az előadások sorozatába helyszínként. Természetesen a 4 város mindig benne van, ők adják a gerincét, ezen belül Sárospatak nyugodtan mondhatom, hogy a központja fesztiválnak, utána Sátoraljaújhely, Tokaj és Szerencs következik, talán program mennyiségi szempontban így lehetne őket sorba rakni. A kisebb településeken általában 1-1 program van.
 


 
Mindig a helyi adottságtól is függ, hogy milyen programot viszünk egy-egy településre. Úgy tervezzük eleve az előadandó művet, műsort, hogy ahhoz a kulisszához, amit ez a gyönyörű zempléni táj, vagy az ott meglévő kastély, templom, vagy valamilyen más adottság nyújt, amit ki lehet használni – ez ne adj Isten egy traktorgarázs is lehet - mi megpróbáljuk olyan programmal kitölteni azt a meglévő teret, ami oda remekül passzol.

Most a Kálvin évre is emlékezünk, hiszen egy óriási, 100 éves jubileuma van idén a nagy reformátornak. Zeneileg ezt nem olyan egyszerű megközelíteni, de azért megpróbáljuk: zsoltárok hangzanak el és modern kori szerzemények, amelyek emlékeznek Kálvin munkásságára az erdőbényei református templomban és a pataki református templomban. Talán nem annyira kapcsolódik Kálvin jubileumhoz, de egy helyi kötődése mindenképpen van, a makkoshotykai református templom, ahol Herczku Ági fog énekelni. Őt ott keresztelték, és külön kérték a makkoshotykaiak, hogy hívjuk meg és ez egyezett a mi elképzelésünkkel.
Ha már a népzenénél, ill. a világi zenénél tartunk, akkor a másik nagy név, Sebestyén Márta, akit szintén kiemelnék. Augusztus 15-én, szombaton este lesz hallható és látható a sárospataki Vízikapunál lévő nagy szabadtéri színpadon és utána meglepetésként - bár annyira nem meglepetés, hiszen a műsorfüzetben is olvasható - egy egészen különleges, tőle nem megszokott körben, másnap délelőtt a zenés Istentiszteleten is ő énekel, Szamosi Szabolcs pécsi orgonaművész társaságában, Andrejszki Judit énekesnővel együtt. Ők adják a zenés Istentiszteletet.
Nagyon felsorolni, kiemelni programokat, de azért fussunk végig. A nyitókoncertre visszatérve egyrészt az egyik ars poetikája a fesztiválnak, hogy fiatal művészeket hozzunk a reflektorfénybe, olyanokat, akik még talán nem kaptak olyan lehetőséget, hogy komoly, nagy fesztiválon komoly koncertjük lett volna. Tavaly pont itt, a Crescendo akadémián találtunk egy kínai hegedűművészt, aki csodálatosan játszott nekünk itt a bemutatkozó alkalommal, és őt hívtuk meg, hogy kapcsolódjon a jubileumhoz. Mendelssohn hegedűversenyét játssza, de nem akárkikkel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával - őket már MR Szimfonikusoknak kell nevezni - első karmestere Stephen Augustino, amerikai származású, de Magyarországon élő karmester vezérletével hallgathatjuk őket.
Utána egy nagyon komoly jazz folyamat indul meg az egész fesztivál területén, hogy úgy mondjam, a központ Patak marad továbbra is, mert a valaha volt Dixiland és Blues Fesztivált beolvasztottuk - ha szabad ezt így mondanom - a Zempléni Napok keretébe és egy Zempléni Dixiland és Blues és Jazz Folyamatában ugyanazt a választékot, ugyanazt a kínálatot kapják azok, akik szeretik ezt a műfajt, a New Orleans-i jazzt, a dixielandet, a bluest, amit korábban megszokhattak már a pataki Dixieland és Blues Fesztivál alkalmával, a szabadtéri színpadon, ill. A Művelődés Házában. De mivel ez most már Zemplén Dixiland Blues és Jazz Napoknak hívjuk. Ezek a csapatok ellátogatnak Tolcsvára, Sátoraljaújhelyre és Szerencsre is, tehát nem csak Sárospatakon lehet majd ezt a műfajt hallgatni ezen a hétvégén.

Rögtön újra a pataki vár kerül reflektorfénybe vasárnap este, ahol világhírű operaénekeseket - és ez most nem túlzással mondom - lehet majd hallgatni. Sümegi Eszter, azt hiszem, aki ismeri a műfajt, az tudja kiről van szó: a mai magyar operaénekesek közül mondhatom a legfényesebb csillogó drámai szopránunk, szerte a világon mindenhol szívesen látják vendégül. Nagyon örülünk, hogy elfogadta a meghívásunkat és vállalta a koncertet és mellé -elég ritka párosítás - az ellenpólust, a legmélyebb hangot, nagy komoly basszistát látunk vendégül, Jaakko Ryhanent Finnországból. Akinek gyerekkorában volt elképzelése, hogy nézhet ki a Mikulás, az most láthatja élőben, mert ő pontosan olyan: 2 m magas, ősz szakállú, nagy fehér hajjal és gyönyörű hanggal. Gyerekek számára is egy élmény, bár a program nem kimondottan gyerekeknek való, a nagy romantikus operairodalom legszebb basszus és szoprán részleteit lehet hallani. A Honvéd Férfikar is társul hozzá, én azt hiszem, hogy nagyon izgalmas és szép este lesz.
A Dohnányi Zenekar itt lép fel először a fesztiválon, többször is fognak játszani, ezen az estén a fesztivál művészeti vezetője Hollerung Gábor dirigálja őket. Aztán ugorjunk egy picit, 3 nappal később, amikor újra a Dohnányi Zenekar lesz, ott viszont a hangszerek közül választottuk a brummogó mély hangokat, ritka, hogy szólisztikusan lép fel egy nagybőgő, viszont van egy Nabil Shehata nevű fiatalember, aki egyébként arab származású és legutoljára a Berlini Filharmonikusok szóló bőgőse és szólamvezetője volt. Azóta már szólista és karmester, ebben a minőségében érkezik Zemplénbe. Ez is úgy gondolom, hogy különleges, hiszen nagyon ritkán hallani nagy bőgőt szimfonikus zenekar előtt, mint szóló hangszert és annyira érzékeny muzsikus, hogy vezényelni is hagyjuk ezen az estén, tehát ez a szerda este az övé. Minden koncertet, amit a szabadtérre terveztünk - legyen az bárhol Zemplén területén - remélem, hogy szerencsénk lesz és az eredeti helyszínen tudjunk megtartani, tehát őket is ott a vár udvarán lehet majd hallani, kifejezetten ínyencek számára is érdekes műsorral.

Hogy a zenekar repertoárját befejezzem, egy nagyon különleges koncert, a már említett traktor garázsban egy filmzene koncert, ami olyan szempontból újdonság, hogy talán nem sokan tudják, hogy bizonyos filmek zenéiben rengeteg komolyzenei kompozíció elhangzik, kísérőzeneként észre se lehet talán venni, miközben nézi az ember a különböző krimiket, vagy egy-egy akció filmet, hogy ott akár a Die Hardban a Finnlandia megszólal, vagy egyéb ilyen betétek elhangzanak. Ezeket villantjuk fel, ill. fókuszálunk rá, hogy a közönség vegye észre, hogy milyen komoly zenék hangzanak el aláfestésként a népszerű filmekben. Vannak olyan eleve filmzenének komponált dolgok, mint a Csillagok Háborúja, vagy sorolhatnám, ami pedig önmagában is egy remek alkotás és ezekből állítottunk össze egy egész estés műsort és magukat a filmrészleteket is lehet közben nézni.

Információt természetesen a térségben, az összes tourinform irodában lehet kapni, ill. jegyeket is lehet vásárolni, valamint a fesztivál működtet egy irodát Sárospatakon A Művelődés Házában, ill. az Internetet ajánlom mindenkinek a figyelmébe, mert pl. ha helyszínváltozás lenne, időjárás miatt, vagy bármilyen információ, akkor onnan lehet a leggyorsabban megszerezni, a www.zemplenfesztival.hu oldalon lehet minket a legkönnyebben megtalálni.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.06./
 

 

Idén a Református Kollégium ad otthont a Crescendónak

 

        
                         

Hiába van nyár, a Református Kollégium környéke ismét népes, ezúttal a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia hallgatói népesítik be. Az Iskolakertben is fiatalok sétálnak, vagy éppen a padokon ülve, hangszereiken trillázgatnak. Füzesséryné Dudás Eszter sárospataki származású brácsaművész, a kurzus egyik szervezője ideálisnak tarja ezt a helyet a nyári akadémia számára…
  
 


 


 

Változás az előző évekhez képest, hogy idén a 1531-ben alapított Református Kollégium ad otthont a népes kurzusnak. Az új környezetet könnyű volt megszokni és megszeretni! Ebben sokat segített Végh Balázs közigazgató úr is, akivel a féléve tartó levelezés során mindent leegyezettünk, így semmi váratlan dolog nem nehezítette a kezdést. Azóta is napi kapcsolatban vagyunk, és minden segítséget megkapunk a nyári egyetem zavartalan működéshez.
A Kollégium szellemében, lelkületében is közel áll a lelki életet fontosnak tartó tanárokhoz és hallgatókhoz. A házi fellépéseiket és kisebb koncerteket az Imateremben tartjuk, ami nagyon inspiráló környezetnek bizonyult zenészeink számára, a kreatív Istentisztelteket pedig a Református Templomban, hol a helyi gyülekezet és Virágh Sándor lelkész úr vendégszeretetét élvezzük.

A különböző országból érkezett művésztanárok és diákok nap mint nap kifejezik elismerésüket a Crscendo con Spirito lelkületéhez közel álló környezetért és a vendéglátó patakiak kedvességéért.


 

További képek >>>

Törő Gábor
/2009.08.05./
 

 

Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

 

        
                         

A rendkívüli testületi ülést azért volt szükséges ilyen gyorsan összehívni, mert határidős napirendi pontjaink voltak. Ezek közül is a legfontosabb az, amit nyílt ülésben tárgyaltunk: a Végardó Fürdő és környezete településrendezési tervének módosítása – számolt be az ülésről Aros János alpolgármester...
  
 


Aros János


 

A képviselő-testületi ülés előtt a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság, valamint a Jogi és Ügyrendi Bizottság tárgyalta a települési rendezési terv módosítását. A bizottsági vélemények alapján a képviselő-testület elfogadta, és egyhangúlag jóváhagyta ezt a módosítást. Erre azért volt szükség, mert a végardói fejlesztések sorozatában - a második ütemben - a parkfürdő felújítása megtörtént. Látható, hogy óriási létszámban jönnek a turisták, nagyon közkedvelt fürdő lett, és így végre megvalósult az álmunk, amit szerettünk volna elérni ezzel a fürdővel. Látható, hogy Sárospatak így most már egyértelműen a környék - egész Zemplén - idegenforgalmi és kulturális központja lett.

A következő ütemben minél hamarabb hozzá szeretnénk kezdeni a wellness részleg beruházáshoz, amelyre a képviselő-testület már a döntését meghozta. Ez több, mint egymilliárd forintos beruházás lesz, ebből kettőszázötven millió forint pályázati pénzt, és egymilliárd forint kötvény kibocsátásából származó összeget tartalmaz. Komoly érdekünk fűződik ahhoz, hogy minél hamarabb elkezdjük ezt a beruházást. A különböző engedélyek és tervek beszerzése a napokban megtörtént, ehhez feltétlenül szükség volt arra, hogy a településrendezési tervet is oly mértékben módosítsuk, hogy ezek a tervek megfeleljenek a mi fürdőfejlesztési elképzeléseinknek is. A különböző szakvélemények alátámasztották az igényünket és ennek figyelembevételével döntött a képviselő-testület.

Zárt ülésen szó volt még az RFV Sárospatak Városgazdálkodási Nonprofit KFT ügyvezetőjének a díjazásáról, valamint az önkormányzati tulajdonban lévő, elidegenítésre kijelölt lakások forgalmi értékéről. Mint ismeretes, tavasszal a képviselőtestület azzal bízta meg a város vezetését, pontosabban engem és a műszaki iroda vezetőit, hogy a képviselő-testület által elfogadott, és a bérlakás koncepcióban meghatározott lakásoknak az értékbecslését végeztessük el.

Ezek az értékbecslések 74 lakásra vonatkozóan elkészültek, ezeket az árakat hagyta most jóvá a képviselő-testület és ezekkel az árakkal kezdjük majd meg azoknak a lakásoknak az értékesítését, amelyeknek a bérlői jelezték a vételi szándékukat. Több konstrukció is felmerült lehetőségként ebben az esetben. A határozatlan idejű szerződéssel rendelkezőknek lehetőségük van lelépési díjat felvenni, amennyiben a lakásproblémájukat meg tudják máshol oldani, lehetőségük van az általuk jelenleg bérelt lakást megvásárolni kedvezményes áron, ezeket a kedvezményes árakat hagyta most jóvá a képviselő-testület. 


 

Cziczer Katalin
/2009.08.05./
 

 

Szabadtéri koncert volt a Hild-téren

 

        
                         

Újabb előadásához érkezett A Művelődés Háza és Könyvtára Muzsikáló terek, zenélő utcakövek sorozata. Szombaton du.16 órától a Derkovits Fúvószenekar programját élvezhette a promenád sorozat érdeklődő közönsége - küldte a tudósítást Stumpf Gábor szervező...
  
 


Stumpf Gábor


 

Az Arnóczky Zoltán vezette fiatal zenészekből álló együttes a megszokott klasszikus fúvószenekari darabokon túl komoly világjáró útra vitte a hallgatóságot, hiszen brazil, francia, orosz zene egyaránt hallható volt műsorukon a magyar számok mellett. A több mint egyórás koncert színes, változatos programjával kellemes szombat délutáni kikapcsolódást biztosított a jelenlévők számára.

A sorozat befejező előadása augusztus 22-én 17 órakor a várnegyedben lesz, amikor Nagy Csaba tárogatóművész együttesét hallhatják majd az arra sétálók. A Művelődés Háza és Könyvtára munkatársai mint a sorozat rendezői nagy szeretettel várják a tárogató muzsikát kedvelő kedves vendégeket a záró hangversenyre is.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.08.04./
 

 

Mozgásban a Fidelitas

 

        
                         
 
 


Szemán Ákos


 

A Fidelitas Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Választmánya 2009. július 31-én, Tarcalon tartotta alakuló ülését, melyen a Fidesz ifjúsági társszervezetének Megyei Választmánya újra Szemán Ákost választotta elnökévé. Ügyvezető alelnökké Tóth Gábort választották, alelnökök lettek: dr. Demeter Zita, Koncz Zsófia, Konyári György és Kovács László…

Az új vezetőséggel rövidesen Sárospatakon is találkozhatunk, hiszen szeptember végén városunkban tartják a Zempléni Fidelitas Találkozót, amit már IV. alkalommal rendeznek meg. Ez egy hétvége lesz, amikor közel száz fiatal érkezik Zemplénbe. A terveik szerint az ikervárosba, Sátoraljaújhelybe is ellátogatnak majd, annál is inkább, mert a szervezésből az újhelyi Fidelitas tagok is alaposan kiveszik a részüket.

A Zempléni Kupa is Sátoraljaújhelyben zajlik majd, amikor a zempléni fiatalok egy barátságos mérkőzésre hívják ki az Országos Fidelitas elnökséget.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.04./
 

 

Összevont bizottsági ülés előzte meg a testületit

 

        
                         

2009. szeptember 3-án a rendkívüli képviselő-testületi ülést megelőzően összevont ülést tartott a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési, valamint a Jogi és Ügyrendi Bizottság. Ennek témájáról Erdős Tamás tájékoztatja olvasóinkat…
  
 


Erdős Tamás


 

A bizottság relatíve kevés napirendet tárgyalt, de annál fontosabbakat, hiszen nyílt ülésben a Végardó Termálfürdő és környezetének településrendezési tervmódosítása volt napirend témája, ami gyakorlatilag a tervezett wellness központ és az azt követően tervezett wellness szálló beruházásának, ill. terv engedélyeztetésének az alapjait teremti meg. Pár kérdésben a Végardó önálló városrendezési tervét is módosítani javasoltuk.
Ezeket a módosítási javaslatosakat természetesen az összes szakmai fórum és szakhatóság is megtárgyalta, ez mindösszesen mintegy 20 szakhatóság, és ennek a végére tett most a testület a pontot, ill. ezt megelőzően a bizottság tette meg a javaslatát a rendezési terv elfogadását a testület felé.

Ezt követően zárt ülésen folytattuk a tanácskozást, amiben 3 napirendi pontot tárgyaltunk. Az önkormányzat tulajdonában lévő elidegenítésre kijelölt lakások forgalmi értékének meghatározásáról hagytunk jóvá és javasoltunk a testületnek jóváhagyásra 71 lakást, ill. a 71-ből 6 lakás kivételét javasolta a bizottság, ill. elfogadta a független érték becslő, az elidegenítendő lakások értékére tett javaslatait.
A másik 2 napirendi pontban az RFV Sárospatak Városgazdálkodási Non-profit Kft. ügyvezetőjének díjazásáról döntött a testület, ill. utolsó napirendi pontként a Végardó Termálfürdő mellett tervezett szálloda beruházást érintő telkek eladásával, adásvételi szerződésével kapcsolatos alapvető kérdésekben hoztunk döntést, amely természetesen nyílt ülésben szeptember 11-én a testület elé kerül.


 

Törő Gábor
/2009.08.04./
 

 

Kis követési távolság miatt volt baleset a zsadányi leágazásánál

 

        
                         

A 37-es út az ország legszebb főútvonalai közé tartozik. Egyik oldalon szőlőhegyek, a másikon a Bodrogköz, van ahol a Bodrog folyó is látható. Az út látszatra békés, mégis olyan sok baleset színhelye. Ha visszagondolunk az utóbbi időszak baleseteire, megállapíthatjuk, hogy azok nagyon könnyen elkerülhetőek lettek volna, ha kicsit figyelmesebbek a vezetők és ha nem rohannak annyira. Ilyen volt az augusztus 1-jén történt baleset is, amiről Bacsó Tibor rendőr őrnagy nyilatkozott…
  
 


Bacsó Tibor


 

A baleset nem sokkal 10 óra után, a 37-es számú főút 55 km 300 m szelvényében, a sárazsadányi elágazásnál történt. Egy Szerencs felől érkező holland rendszámú gépkocsi forgalmi ok miatt lassított, jobbra kívánt bekanyarodni Sárazsadány felé.

A mögötte haladó gépkocsivezető nem tartott megfelelő követési távolságot, így hátulról nekiütközött az előtte kanyarodó gépkocsinak. A baleset során személyi sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett.
A rendőrség szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a vezető felelősségét.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.03./
 

 

Oklevelet kaptak a legkiemelkedőbb hagyományőrzők

 

        
                     

A Magyarország Felfedezői Szövetség sárospataki táborának minden bizonnyal a csúcspontját jelentette, amikor a Rákóczi-vár Lovagtermében, a kuruc országgyűlés színhelyén kurucnótákat énekeltek és közülük néhányan még egy kitüntető oklevelet is átvehettek Aros Jánostól, a város alpolgármesterétől…
  
 


Rakó József


 

Rakó József - aki a tábor alapítója és két évtizede a vezetője – elmondta, hogy számukra nagyon sokat jelent a város vendégszeretete, és Sárospatak Önkormányzatának kitüntető figyelme, amivel a város vezetése évről-évre részesíti őket: „Számunkra nagyon nagy boldogság, hogy Patak ennyire megbecsüli a Szövetséget, és azt az eszmeiséget, amiért mi vagyunk a világban, hiszen erről szólt az is, hogy Aros János alpolgármester ma kitüntette a Szövetség kiváló tagjait.”

A Lovagteremben a hét kitüntetett fiatal megismételte a nemes ifjak 300 évvel ezelőtti fogadalomtételét, majd mind a 70 fő felvonult a Vörös torony tetejére, hogy a panorámában gyönyörködjön.
A nap a Várkertben folytatódott, ahol a kisebb rajokban feladatokat oldottak meg, és ott fogyasztották el az ebédjüket is.
 


Aros János

 

További fotók >>>                  További fotók a várból>>>               További fotók a Várkertből>>>

Törő Gábor
/2009.08.03./
 

 

A rajztanárok szerint Sárospatak témái kimeríthetetlenek

 

        
                     

Már senki sem csodálkozik, ha nyár közepén a Rákóczi-vár környékén, vagy a Berek-holtágnál festőket alkotni lát. Sokan tudják már – hiszen a munkájuk iránt érdeklődőkkel mindig szívesen szóba elegyednek – hogy a Rajztanárok Zempléni Alkotóköre művésztanárai festenek Sárospatakon. (A képen Goda Gertrúd művészettörténész.)
  
 


Goda Gertrúd


 

A Zempléni Rajztanárok Alkotóköre 1976-ban alakult meg, azaz már 33 éve. Ezt követően egy évre rá már a tábor is elindult, mely még a mai napig is tart. Ennek keretén belül az idei nyarat ismét Sárospatakon töltik a művészek. Schlosserné Báthory Piroska, alapító tag elragadtatással beszélt Sárospatakról…

Minden évben nagyon nagy lelkesedéssel jövünk ide, elsősorban Sárospatak miatt. Sárospatak adott a legtöbbször az otthont ennek a tábornak - pl. tavaly és tavalyelőtt is - persze voltak más helyen is táborok, Bodrokeresztúrban, Erdőbényén és Göncön is, de a legjobban ide szeretünk jönni. Ilyenkor aztán szétszéledünk a városban – már úgy ismernek bennünket, hogy megjöttek a művésztanárok. Kis társaságok alakultak itt ki, olyan kis baráti közösségek a táboron belül is, akik szeretnek kimenni a természetbe, szeretnek csendéletet festeni. Mindig különböző témák adódnak és Sárospatak témái kimeríthetetlenek…

A tábor az alkotás, a festés mellett a szakmai továbbképzés célját is szolgálja. Polner Erika a Miskolci Zrínyi Gimnázium tanára jött egy szakmai továbbképzést tartani, Goda Gertrúd művészettörténeti előadást tart, Tóth Tibor, az egri főiskola tanára pedig a mozgókép kultúra és média ismeretből tart továbbképzést számunkra.

A nyári táborban az ismerős arcok mellett mindig találunk újakat is. Közülük Kiss Mária mondta el, hogy milyen fontos számára ez a tábor…
Nyolc éve festek. Autodidakta módon tanultam festeni, önképzések keretén belül és mindig nagy vágyam volt az, hogy ide a Zempléni Alkotókörbe eljussak. Frimmerné Ignáth Mariann segítségével kerültem el ide, aminek nagyon örülök, hiszen egy nagy vágyam teljesült.
Mivel autodidakta módon tanultam festeni, így azt gondolom, hogy itt nagyon sok mindent meg tudok tanulni, és ez nekem nagyon fontos – talán az egész életemet meg fogja határozni…


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.08.03./
 

 

Arra közlekedők oltották el a 37-esen kigyulladt autót

 

        
                         

2009. augusztus 1-jén, szombaton a déli órákban a 37-es főút tolcsvai kereszteződésében könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset történt - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló...
  
 


Ladics Tamás


 

Sárospatak felől Miskolc irányába haladt egy Skoda személygépkocsi, ami a főútvonalról balra akart bekanyarodni Vámosújfalu felé.
A kanyarodást szabálytalanul kezdte meg, mivel nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a vele szembe, Miskolc irányából szabályosan közlekedő Volkswagen Passat, ukrán rendszámú személygépkocsinak. Ennek következtében összeütköztek, a szembe jövő kocsi a vízelvezető árokba repült, a Skoda pedig az úttesten maradva kigyulladt.

Az égő kocsit az arra közlekedők gyorsan eloltották. A mentők 3 könnyű sérültet szállítottak kórházba, köztük egy 8 hónapos terhes nőt, akinek nem voltak panaszai, csak biztonsági okokból vitték be megvizsgálni. Szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a rendőrség a baleset felelősségét.
 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.02./
 

 

Lengyelországban lépett fel a Csimpolya Gyermektánccsoportja

 

        
                     

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Csimpolya Gyermektánccsoportja vasárnap érkezett haza a lengyelországi Zielona Gora város nemzetközi gyermekfesztiváljáról. A CIOFF nemzetközi fesztiválszövetség nevével fémjelzett fesztiválon moldáviai, belorusz, taiwani, bulgáriai, macedoniai, olaszországi, csehországi és lengyelországi együttesek mellett képviselte hazánkat a Csimpolya - nyilatkozta Darmos István...
  
 


Darmos István


 

Aki elmondta: rendkívül jó hangulatú fesztiválon csoportunknak 5 fellépése volt. Az első három napon a környező kistelepüléseken léptünk fel. Mindhárom helyen nagyon hálás közönség volt, a csoportot többször visszatapsolták. Pénteken Zielona Gora városi színházában, két másik csoporttal közös gálaműsort adtunk. E nap programjához tartozott az is, hogy a sétálóutcán felállított kisszínpadnál a lengyel gyermekeket népi gyermekjátékokba és tánctanulásba vontuk be. A fesztivál záró gálájára szombaton került sor egy hatalmas, fantasztikus fény-és hangtechnikával ellátott amfiteátrumban. A gálára majdnem teljesen megtelt a kb. 2000 fős nézőtér. A valamennyi csoportot felvonultató gálát nagyszabású nyitó-és záró ceremónia fogta keretbe, majd tűzijáték zárta.

A fesztiválon nagyon jó ellátást kaptunk, és a fellépések mellett is számos olyan program volt, amely a gyermekek szórakozását szolgálta. Uszodában voltunk, szabadtéren is volt lehetőségünk fürdőzni, kajakozni, vízibiciklizni, múzeumlátogatást, városnézést is szerveztek számunkra, s minden este közös táncmulatság volt a kollégium alagsorában. Rendkívül figyelmes és alapos kísérőink voltak, s mindez hozzájárult ahhoz, hogy a csoport tagjai nagyon jól érezték magukat és fantasztikus élményekkel tértek haza. Köszönjük a CIOFF Magyarországi Irodájának hogy mi képviselhettük e fesztiválon hazánkat, valamint a K&H Banknak és egy magánszemélynek, hogy anyagi támogatást nyújtott az utazáshoz.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.08.02./
 

 

Javában zajlik a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia

 

        
                         

Ebben az évben hatodik alkalommal rendezünk két hetes nyári művészeti kurzust Sárospatakon. Az Akadémia kiváló lehetőséget biztosít az elmélyült munkára az előadó- és képzőművészet területén, valamint segít a szakmai megmérettetésekre való felkészülésben. Európai és amerikai zenekarok kiváló szólistái, zene- és képzőművészeti egyetemek tanárai tartanak intenzív közép- és felsőfokú képzést, művészeti pályára készülő fiataloknak, akik a világ 28 országából érkeztek – olvashattuk Beat Rink köszöntőjében...
  
 


Beat Rink


 

2009-ben a következő szekciókra lehetett jelentkezni: Ének, Opera, Szóló hangszer (hegedű, brácsa, cselló, fuvola, oboa, fagott, trombita, kürt, gitár), kamarazene és zenekar, Karvezetés, Ifjúsági kamarazene, Zongora, Korrepetíció, Orgona, Színészet és Képzőművészet.

A szekciók munkája ebben az évben Joseph Haydn életművére összpontosít, aki 30 évig élt és dolgozott Magyarországon. Zongoraszonáták, kamaraművek, versenyművek, szimfónia, oratórium és egy teljes opera produkció szerepel a mesterkurzus programjában. A Crescendo Nyári Akadémia és a Zempléni Fesztivál együttműködésében Joseph Haydn műveiből színpadra állítandó koncertsorozatunk, a kelet-magyarországi régió legfontosabb kulturális eseményei között szerepel. A pezsgő művészeti környezet lehetőséget ad formai és műfaji határokon átívelő kísérleti tevékenységre a színház és a képzőművészeti szekcióban is.

Gálakoncertjeiken a kurzus utolsó két napján, augusztus 8-án és 9-én, legkiválóbb diákjaik a Zempléni Fesztivál keretén belül lépnek fel. A Fesztivál-díjat minden évben a Nyári Akadémia legkiválóbb előadója kapja meg. A díj nyertese koncert lehetőséget kap a 2010-es Zempléni Fesztiválon.
A Crescendo Nyári Akadémia a magas színvonalú szakmai képzésen túl számos interaktív program révén arra is lehetőséget biztosít, hogy a keresztény világnézetű művésztanárok és a sokféle kulturális háttérrel rendelkező résztvevők jobban megismerjék egymást. A próbák, főtárgy órák és a délutáni koncerteken túl reggelenként áhítaton vehetnek részt, esténként kisebb csoportokban hitről, művészetről, az emberi élet sorskérdéseiről beszélgethetnek az érdeklődők. A kurzus nyitott minden művészeti pályára készülő fiatal számára felekezeti hovatartozás nélkül. A kurzus ezen programjain való részvétel opcionális.
Mivel fontosnak tartják a diákok és tanárok közötti jó kapcsolat kialakulását, olyan oktatókat hívtak meg, akik a szakmai igényességen túl a tanítványokra teljes emberként tekintenek. A kurzuson nem pusztán oktatókként, hanem magánemberként, családjukkal együtt vannak jelen.


 

További fotók ref. templom>>>                További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.08.02./
 

 

A mai naptól szigorúbban bírságolnak egyes szabálysértéseket

 

        
                         

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosítása alapján 2009. augusztus 1-jétől a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a bukósisak és a mobil rádiótelefon használatára vonatkozó rendelkezések megsértői közigazgatási eljárás keretében közigazgatási bírság fizetésére kötelezhetők. Az eljárás határideje 30 nap, amely egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható – tájékoztatja olvasóinkat Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője…
  
 


Bacsó Tibor


 

Korábban ezeket a cselekményeket a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény, valamint az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet szerint szabálysértésként bírálták el, és így helyszíni bírsággal, illetve szabálysértési eljárás során szabálysértési bírsággal voltak sújthatók, és közúti közlekedési előéleti pontot kellett kiszabni.

A közigazgatási eljárás során a fenti szabályszegő magatartást tanúsító elkövetőkkel szemben közigazgatási bírság kiszabására kerül sor, amelyek jogszabályban rögzített összegei a következőképpen alakulnak:

-Menet közben kézben tartott mobil rádiótelefon használat miatt a járművezetővel szemben lakott területen 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autóúton vagy autópályán 20 ezer forint bírság szabható ki.

-A gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása miatt a járművezetővel szemben lakott területen 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer forint, autóúton vagy autópályán 45 ezer forint bírság szabható ki.

-A biztonsági öv és a bukósisak használatának elmulasztása miatt a járművezetővel illetve a jármű utasával szemben lakott területen 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton és autópályán 30 ezer forint bírság szabható ki.

A közigazgatási bírság kiszabása esetén közúti közlekedési előéleti pont kiszabására nem kerül sor.

Kérjük, hogy szabálykövető magatartásával a jövőben mutasson példát környezetének, és így legyen részese a közlekedési balesetek áldozatai számának csökkentését célzó közlekedésbiztonsági erőfeszítéseinknek.


 

Cziczer Katalin
/2009.08.01./
 

 

Megtartották az V. Feeder-kupa horgászversenyt Szegilongnál

 

        
                         

Bodrog folyó szegilongi magas partjánál 2009. augusztus 26-án rendezték meg az V. Zemplén Feeder Kupát. A versenyen 58-an vettek részt, akik között két nő is volt. Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy nemzetközi volt a mezőny, hiszen a sok szlovákiai versenyző mellett német és osztrák versenyzőink is voltak. A kupa is Ausztriába került, ahová Jonny Gert úr vitte magával – számolt be a versenyről egyik szervezője, Szabó Istvánné…
  
 


Jonny Gert

 


 

Ez egy 2 fordulós - 2-szer 3 órás - feederbotos horgászverseny volt, ami nem a megszokott úszós, hanem fenekezős horgászat, viszont ugyanúgy a finomszerelékről szól. A környékünkön eléggé elterjedt, nem igazán a versenyhorgászok, hanem inkább az általánosabb horgászok körében, és most már folyóvizeken is rendeznek ilyen versenyeket. Örömmel vettem, hogy a határon túli versenyzők mellett a sátoraljaújhelyi versenycsapat is megjelent, szinte teljes létszámmal, és megjelentek a mátészalkai versenycsapat tagjai is.

Reggel 5-től volt a gyülekező, a regisztráció és a sorsolás aztán 8 órától elkezdődött a verseny, amely 11 óráig tartott. 11 órakor kezdődött a mérlegelés, majd az ebéd, amit saját kis csapatommal már 5 éve mindig én készítek el. Én állítom össze a menüt, ami szerintem – de mások szerint is - nagyon finom volt: babgulyás, mákos és kakaós kelt tészta és főtt kukorica.

Ebéd után jött második forduló helyeinek sorsolása, és a helyek elfoglalása. Közben természetesen hideg üdítőt hordtunk ki a versenyzőknek, mert a meleg az idén is elkísért bennünket. A második forduló délután 2-től 5 óráig tartott. Ezen időszak alatt megpróbáltuk kirakni a rengeteg szponzor által felajánlott, valamint a nevezésből megmaradt összegből vásárolt ajándékokat – ugyanis ami befolyt összeg, azt mind visszaforgattuk. Azt hiszem a fotókon is lehet látni, hogy sok volt idén az ajándék, a díjazás mértékét olyan 1 millió Ft környékére lehet tenni.
Délután 5 órakor megvolt a második forduló mérlegelése, utána vacsora, rántott hús, rántott hal, krumplival, valamint a Szegilongi Önkormányzat által felajánlott birka, amiből pörköltet készítettünk. Nagy kihívás volt - soha nem csináltam – de nagyon finomra sikerült. Éhen nem maradt senki, dinnye, gyümölcs, üdítők, sör - alkoholmentes is - volt végig.

Aztán elkezdődött az eredményhirdetés, amit nagy sikert aratva úgy kezdtük, hogy hátulról indultunk 58-tól az első felé, ami szokatlan volt, mivel mindig úgy van, hogy az első 10 a díjazott, a többi pedig el van felejtve. Így elkezdtük, és mindenki kapott legalább egy kis csekélységet.

Az elsőnek én két hónapon keresztül éjszakákba nyúlóan varrtam egy horgászós gobelin képet, aminek azt hiszem nagyon örült az első helyezett, aki azt is megkapta az értékes horgászfelszerelések mellett.

A verseny nagyon jól sikerült, a hangulat nagyon családias, és nagyon baráti volt, és itt inkább a családiast emelném ki, mert szerintem - és a visszajelzések szerint is - ezért jönnek.
Nem igazán a nyeremény érdekli őket, hanem hogy reggeltől estig egy nagyon jó társaságban vannak, ahol nagyon jó a versenyhangulat. Ez talán azt is feledtette a versenyzőkkel, hogy az idén nagyon kevés halat lehetett fogni.
Sok versenyző van, versenyhorgászok, akik nagyon messziről is képesek eljönni ezért a versenyért.


 

További képek>>>

Törő Gábor
/2009.08.01./
 

 

Kerchner Zoltán labdarúgó emléktorna

 

        
                         

Harmadik alkalommal szervezték meg családja, barátai, sporttársai a fiatalon, tragikusan elhunyt sportvezető, sikeres gazdasági szakember és közéleti személyiség, Kerchner Zoltán emlékére rendezett labdarúgó tornát a sárospataki sportpályán – küldte a tudósítást Bódisz Attila…
  
 


Kerchner Zoltán


 

A hagyományoknak megfelelően Borsod-Abaúj-Zemplén megye legjobb csapatai vettek részt a baráti hangulatú megmérettetésen annak ellenére, hogy a térségben egy másik torna is zajlott ezen a napon. Az emléktornán a házigazda STC mellett tehát az NB I-es Diósgyőr, az előző idényben az élvonalba jutásért küzdő Bőcs, valamint a másodosztály keleti csoportjának másik megyei élharcosa, a Kazincbarcika szerepelt a tornán. A rendezvényt országos jelentőségűvé tette, hogy az újjáalakuló DVTK-t Sárospatakon látta először élesben mérkőzésen játszani Aczél Zoltán a csapat előző nap kinevezett vezetőedzője, a magyar válogatott pályaedzője.

Mivel a diósgyőriek ugyancsak itt tartottak játékos válogatást is (32 tagú kerettel érkeztek), garantálható volt, hogy nem levezető edzésnek megfelelő játékot várhat tőlük a közönség. A rendezvény iránti érdeklődés minden eddiginél nagyobb volt, sokan látogattak ki a pataki pályára. A rangos mezőnyben a sárospataki csapat kiválóan helyt állt, hiszen úgy lettek harmadikok, hogy pontszámuk azonos volt az őket megelőző, a tornát megnyerő Diósgyőrrel és a második Kazincbarcikával. A sort ezúttal a Bőcs zárta.

Kerchner Andrásné, Kerchner Zoltán édesanyja a család nevében a rendezvényen elmondta: büszke és megható érzés számukra az, hogy a fiuk - aki ifjú férj is volt egyben - emlékére megrendezett labdarúgó emléktornán a megye legjobb csapatai vesznek részt. Mint hozzátette, Zoltán több mint húsz évet töltött el a pataki sportpályán sportolóként és vezetőként.

Krai Csaba a Sárospataki Torna Club elnöke arról beszélt, hogy a torna méltó Kerchner Zoltán emlékéhez, a csapatok – amelyek gyakorlatilag állandó résztvevői az eseménynek - már várják a meghívást. Mindez annak köszönhető, hogy a torna jó színvonalú és hangulatú, ahol mindenki jól érzi magát. A csapatok részére a család készíttetett kupát a Hollóházi Porcelángyárban. Mivel Zoltán védőjátékos volt, ezért díjat kapott a legjobb hátvédnek választott, Kerékgyártó Csaba is, aki az STC játékosa.
Az emléktornán részt vettek közül többen is megfogalmazták: mindenki számára öröm, hogy Kerchner Zoltán emléke ennyi sportbarátot és sok jó embert képes összekötni, összehozni.


 

További fotók>>>

/2009.08.01./