Ön jelenleg a sarospatak.hu archívumát olvassa. A lapok legutolsó frissítése 2014. október 31. Az aktuális honlap eléréséhez klikkeljen ide!
SÁROSPATAK Aktuális - üres lap ( kéthasábos )

Aktuális
Archív 2009. szeptember

Baleset a Bodrogközben

 

        
            

2009. szeptember 30-án 8 óra 30 perc körül történt egy súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset a 3811-es számú út - ez a Sárospatak-Cigánd közötti útszakasz – 11-es kilométerszelvényénél, ahol egy S kanyar található – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője…
  
 


Bacsó Tibor

-

Cigánd felől közlekedett Sárospatak irányába egy Ford kistehergépkocsi, amely a menetiránya szerinti jobb ívű kanyarban nem az út vonalvezetésének megfelelően közlekedett - először lehaladt a jobb oldali kerekével a füves útpadkára, ahol megcsúszott és keresztbe sodródott az úttesten. Ezen sodródása során a gépkocsi jobb elejével összeütközött a Sárospatak irányából Cigánd irányába közlekedő Audi személygépkocsival. Az ütközést követően mindkét jármű az útmenti árokba csúszott, illetve az Audi az árokban fel is borult.
 
A baleset során az Audi gépkocsit vezető személy - aki egyedül tartózkodott a gépkocsiban – 8 napon túl gyógyuló súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, mentőhelikopterrel szállították a miskolci Megyei Kórházba. A baleset helyszínén a rendőrség szemlét tartott és igazságügyi műszaki szakértő bevonásával büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének körülményeit.

Felhívnám a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy az ősz elérkeztével megváltoznak az útviszonyok, megváltoznak a látási viszonyok, hamarabb sötétedik, hamarabb válik nedvessé az úttest, és kiszámíthatatlanná válik a közúti közlekedés!
Kérném a gépjárművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek és a megengedett sebességhatárokat tartsák be! Ezen az útszakaszon a tehergépkocsi haladási irányában 60 km/h jelzőtábla volt kihelyezve.


 

További fotók >>>Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.09.30./
 

 

Túrakenus verseny az Árpád Vezér Gimnáziumban

 

        
            

Vannak híres angol városok, ahol egyetemeik presztízsét növelendő - több mint 150 éve - méltó evezős versengésre hívják ki egymást a hallgatók. Igen, igen, szerénytelenül Oxford és Cambridge hangulatos sporteseménye járt az ÁVG-sek fejében, amikor evezős versenyt hirdettek a Bodrogon – számol be egy pataki tradíció kezdetéről Dusicza Erika igazgatóhelyettes…
  
 


Dusicza Erika

Papp József

-

Azt gondolom, hogy egy iskola színes élete a sport által még színesebbé válhat, és az sem baj, ha a gyerekek maguk választják ki, hogy mihez van kedvük, és ehhez igazodva kell szélesíteni a palettát.
Meggyőződésem, hogy nem csak direktbe lehet tanítani és nevelni. Sok-sok olyan pozitív tulajdonságra ébrednek rá a fiatalok a sport kapcsán, amit aztán az életben is fel tudnak használni és kamatoztatni, ilyen például az együttműködés.
Azt hiszem, hogy a pedagógusok lelkesedése a diákokat is lelkesíti. Most szerintem azok vannak itt, akik már egy kicsit ráéreztek a vízre, a vízi sportokra, például a nyári vízi túrák alkalmával de azt reméljük, hogy éppen az ő példájukon mások is elindulnak és megbarátkoznak a vízzel.

Szép őszi nap, lelkes kenucsapat, jól eső erőpróba - ez volt a múlt heti délutánnak kellemes mérlege. Bár a „Regatta” nevet viselő túrakenus versenyen 2009. szeptember 25-én még iskolatársaikban leltek versenytársat a gimnázium fiataljai, reménykednek, hogy hamarosan a társintézmények diákjait is sikerül vízre csábítani.

A lelkes tanárok egyike volt Papp József, aki gimnazista korából őrizte meg a vízi sportok szeretetét, hiszen annak idején többször is végigevezte a Sárospatak-Szeged útvonalat…

Szigorú szabályokat nem alkottunk, inkább csak a kajak-kenu sportág, a vízi sport, a természet megszerettetése volt a célunk. Kicsit még kezdetleges volt a szervezés, éppen ezért volt hasznos, mivel sok tapasztalatot szereztünk, hogy legközelebb hogyan szervezzük le sokkal pontosabban. Tavasszal ismét megrendezzük, akkor majd egy kicsit jobban rákészülünk, hogy azok a gyerekek, akik mindenképpen szeretnének evezni, a verseny idejére már egy kis jártassággal rendelkezzenek a vízben.
Nyilvánvaló, hogy az adrenalin szintet megemeli az ilyen verseny, főleg mikor egymás ellen húznak a barátok, barátnők - de éppen ez a szép ebben a sportban.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.30./
 

 

A közbiztonságról tartottak fórumot a lokálpatrióták

 

        
            

Sárospatak Város Önkormányzata és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete „A város közrendje, közbiztonsága és aktuális feladatai” címmel tartott fórumot az Újbástya Rendezvénycentrum emeletén. A rendezvény fontosságát az egyesület elnöke, Saláta László így indokolta…
  
 


Saláta László

-

Azon kívül, hogy az éves munkatervünkben is szerepel, ezt a fórumot egy közelmúltban történt sajnálatos esemény is indokolta. Egy idős házaspárhoz éjszaka betörtek, őket mozgásképtelenné téve és a lakásukat átkutatva, tőlük 100 ezer Ft-nál nagyobb összeget vittek el, ráadásul a néninek testi sérülést, bordatörést is okoztak.
Néhány évtizeden keresztül biztonságban éltünk itt és most már elért bennünket is egy bűnözi hullám. Ezért fel kell készülnünk a védekezésre, hogy ilyen támadások ne érhessenek bennünket.

Először Klima János, sárospataki és kistérségi polgárőr parancsnok beszélt a polgárőrök összetett munkájáról, amit díjazás nélkül, szabad idejük terhére, de annál nagyobb lelkesedéssel és komolysággal végeznek. Elmondta, hogy a rablást elszenvedő idős házaspár megnyugtatására kétféle jelzőberendezést is felszereltek, hogy ne kelljen rettegésben élniük, hogy a rablás esetleg megismétlődik.
Az egyesület tagjai felkeresi az idős embereket akiknek a figyelmét felhívják arra, hogy a trükkös tolvajoknak ne dőljenek be és akik kérik, azoknak szintén felszerelik a szomszédnak jelző gombot, vagy az udvarra a mozgásérzékelőt.
Itt is elmondta, hogy gyanús idegeneket látva hívhatják a polgárőrséget is a 20/264 96 54  - számon.

A rendezvény meghívott vendége volt dr.Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője is, aki előadását a rendvédelmi szervek ismertetésével kezdte, majd beszámolt arról, hogy a közbiztonság egy komplex termék, hiszen ez az Önkormányzat, a civilszervezetek, a polgárőrség, a vagyonvédelmi szervek és a rendőrség közös együttműködésén alapszik.
Megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a minden bűncselekmény vonatkozásában visszaesés történt, kivéve a rablás – amelynek a tetteseit viszont javarészt felderítik.
A fórumon sok kérdést megtárgyaltak és kifejezték reményüket, hogy a fenti együttműködés tisztességes és kemény munkával további eredményeket fog hozni, de ehhez a lakosságtól is nagyobb éberséget és együttműködést kérnek, mert még mindig gyakran előfordul, hogy nem jelentik a gyanús idegeneket, sem a rendőrségnek, sem a polgárőrségnek.  


Klima János


dr. Téglás István


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.30./
 

 

Megéri bekerülni a köztartozásmentes adózói adatbázisba!

 

        

Az elmúlt időszakban több jogszabály megváltozott, amelynek következtében bővül az alkalmazási köre az APEH hivatalos honlapján (www.apeh.hu) mindenki által elérhető köztartozásmentes adózói adatbázisnak. A közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos kifizetéseken túl, már bizonyos támogatások folyósításánál, odaítélésénél, pályázatok benyújtásánál is elfogadják a köztartozás-mentesség igazolására az adatbázisban való szereplést. 

Maga az adatbázis tulajdonképpen a nemleges adóigazolásokért való személyes megjelenést váltja ki, segítve ezzel a jogszerűen működő adózókat. Az APEH szolgáltatása először 2009. február 10-én vált elérhetővé. Az adatbázisban az adózók megnevezése vagy adószám alapján lehet keresést indítani.

A Köztartozásmentes Adózói Adatbázisba (KOMA) egy, a honlapunkról letölthető kérelem (09UK21) kitöltésével és elektronikus úton - Ügyfélkapun keresztül - történő benyújtásával lehet bekerülni.

A nyomtatvány egyszerű nyilatkozatokat tartalmaz, melynek megtételéhez azonban az alábbi feltételeket kell együttesen teljesíteni:
a) a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs az állami adóhatóságnál és vámhatóságnál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása;
b) nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozása;
c) nyilatkozata alapján a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz/tett;
d) adószámát nem függesztették fel;
e) nem áll csődeljárás, végelszámolás illetve felszámolási eljárás alatt;
f) csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adó tartozása;
g) nem minősül adó megfizetésére kötelezettnek.

A feltételek teljesülését az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi és a kérelmezők csak ezt követően kerülhetnek a havonta aktualizált adatbázisba. A nyilvántartásba visszamenőleg bekerülni, illetőleg onnan visszamenőleg kikerülni nem lehetséges. A havi adatbázis az állami adóhatóság honlapján archiválásra kerül és évekkel később is lekérdezhetővé válik. Amennyiben az adózó a jövőben már nem kívánja adatait szerepeltetni az adatbázisban, akkor kérelmére az állami adóhatóság törli az adatbázisból. 

A további tudnivalókról bővebb tájékoztató a kérelem kitöltési útmutatójában, illetve az adóhatóság honlapján érhető el (www.apeh.hu).
 
 Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
/2009.09.29./
 

 

Hiánypótló tanfolyamok a sárospataki munkanélkülieknek

 

        
                     

Idén ősszel 3 szakmában indulnak átképző tanfolyamok az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Sárospataki Kirendeltségén TÁMOP 1.1.2. program keretén belül a Sárospatakon és környékén élő munkanélkülieknek, 16-16 embernek teremtve ezzel nagyobb esélyt új állás megtalálásához: hegesztő, parkgondozó és kisgépkezelői OKJ-s képzések – tájékoztatja Olvasóinkat Baranyi József, a ÉMRMK Sárospataki Kirendeltség vezetője…
  
 


Baranyi József

-

A képzés költségeit a központ számára uniós forrásból, a Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1.2.-ben rendelkezésre álló keretből fedezik. A tanfolyamon résztvevők a képzés idejére a minimálbér 60 - 100%-ának megfelelő összegű keresetpótló juttatást kaphatnak. A szakmák kiválasztásánál a munkaerőpiac és a helyi foglalkoztatási igényeket veszik figyelembe, hogy minél gyorsabban egymásra találhasson a munkaadó és az álláskereső.

A TÁMOP 1.1.2. program első szakasza júliusban lezárult, a második szakaszban augusztustól újabb keret áll rendelkezésre a hátrányos helyzetű munkanélküliek munkába való bevonására és képzésére. Ebben a szakaszban kerültek most kiválasztásra a induló tanfolyamok, illetve a képzésben résztvevő álláskeresők. A szakmával nem rendelkezők, a válság miatt munkájukat veszítettek, 50 év felettiek, és elavult szakmával rendelkezők célcsoportjait figyelembe véve alakult ki a tanfolyammal megcélzottak bővebb köre. A most induló hegesztő képzésbe történő felvételt a képző további alkalmassági követelményekhez kötötte, rövid írásbeli teszt és személyes elbeszélgetés során így kerültek kiválasztásra a képzésben résztvevő ügyfelek.

További képzések indulnak el októberben: hentes szakmában a sárospataki kirendeltségen, illetve megyei kirendeltségi szinten még több képzésből válogathattak a magukat át- és továbbképezni kívánó álláskeresők, akik ezekhez a tanfolyamokhoz utazási költségtámogatást kaphatnak, ha vállalják az utazást, megfelelnek a szűréseken és felvételt nyernek a tanfolyamokra.

Jövőre pedig újabb tanfolyamokat terveznek indítani a Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1.2.-ben, illetve a hagyományos finanszírozási formákban is a munkanélkülieknek és elhelyezkedési nehézségekkel küzdőknek. Ezekről a Kirendeltségen tájékoztatást kérhetnek az érdeklődők, illetve tágabb körben is megkeresésre kerülnek majd a megcélzott csoportok és ügyfelek.


 

ÉMRMK Sárospataki Kirendeltség
/2009.09.29./
 

 

Kirándulással kezdték a tanévet a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 4. évfolyamosai

 

        
            
 
 


Fábián Jánosné

-

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 4. osztályosaival Hercegkútra kirándultunk a tanév második hetében. Gyalogosan indultunk útnak a szőlődombok lankáin, így jutottunk fel a Kálváriára - számolt be a túráról Fábián Jánosné tanítónő...

Innen Hercegkút szép, virágos főutcáján sétáltunk végig a falu végén található erdő övezte futballpályához és a csodaszép kis tóhoz.
Túránk elsődleges célja volt, hogy megfigyeljük az erdő növény- és állatvilágát, az erdő szintjeit. Levelet, termést, kéregmintát gyűjtöttek a gyerekek, amit későbbi tanulmányaik során felhasználnak.

A tó partján vízi- és vízparti növényeket, állatokat láthattunk. Volt aki halat fogott, fészket talált tojással.
Örömmel töltött el bennünket, hogy az egész napos játékok, versengések még jobban összekovácsolták osztályközösségeinket.
Jókedvűen kérdezték a gyerekek: „Mikor jövünk újra?”.


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2009.09.29./
 

 

Cseh Tamás emlékest az ÁVG-ben

 

        
            

„Csak 10 év múlva ne ez a dal legyen” – énekli a forgó bakelit, s mi, itt maradtak, csak abban bízunk, hogy ez az egy kívánsága nem teljesül. Egyik részünk emlékei közt kotorász, a másik kíváncsian-értetlenül pislog, de hogy melyik válik útra, azt még egyik sem sejti. Mégis, az, aki elment hagy itt számunkra valamit: egy varázslatos estét, amikor csak hallgatunk, végre hallgatunk, mert mást nem is tehetünk.

A hang és a húrok kötnek össze bennünket; Ő arról énekel lenyelt félmondatokban, amit mi nap mint nap okosan és kiművelten próbálunk a másik felünknek értésére adni, s azon töprengünk, mi lehet a baj. Pedig nincs itt semmi baj, csak a szavak, ezek a fránya szavak, ezek a csodálatos, játékos szavak elbújnak egy körmönfont szövegerdőben, ahol mi is csak tévelygünk. De ezen az estén minden összefolyt mi külön volt, s megértettük, egyek vagyunk, csak másképp. S csak egyet ígérhetünk, hogy rajtunk nem fog múlni, hogy 10 év múlva is ez lesz a dal. Itt lesz közöttünk, mint aki el sem ment: Cseh Tamás. 
 /2009.09.29./
 

 

A feledéstől mentik meg a régi mesterségeket

 

        
            

Kézközt a múlt jövője címmel adtunk be egy pályázatot, mely szerencsésen sikerült és nyertünk egy összeget. Így módunkban áll, hogy a pályázati célunkat megvalósítsuk, ez pedig nem más, mint hogy szeretnénk néhány kiválasztott mestert bemutatni egy-egy 15 perces filmben, s ezzel a mesterek és a mesterség iránti tiszteletünket kifejezni – számolt be egy hagyománymentő projektről Kovácsné Géczi Júlianna népművelő…
  
 


Kovácsné Géczi Júlianna

-

A Ugyanakkor ennek célja az is, hogy át tudjuk mindezt adni az újabb, ifjabb generációnak, hiszen ezek a mesterek idősek, mesterségük már esetenként kihalófélben van, vagy pedig egy olyan közegben gyakorolják, ahová nem mindig tudnak a fiatalok betekintést nyerni, hogy a mesterfogásokat elleshessék, így nem tudják megtanulni, hogy milyen eszközökkel, szerszámokkal dolgoznak, miket készítenek és egyáltalán miből is állnak ezek a szakmák.

Ezen régi tevékenységek megörökítésével, és ezek mestereik által való bemutatásával szeretnénk jelképesen átadni, átvenni a stafétabotot alkotóköröknek, szakmai csoportoknak, a téma iránt érdeklődést mutató egyéneknek, az új generációnak.
Terveink szerint a mesterek, mesterségek bemutatásakor tartandó előadás, kézműves bemutató alkalmával vetítjük le a témához tartozó kisfilmet.

Ősztől a következő programokat tervezzük: 2009. október 17. 14 óra
Hagyományos csűrzáró programunk keretében a hordó készítés és a perecsütés kerül bemutatásra. Vendégünk, kézműves mesterünk Hotyek Attila kádármester. Erdőbényéhez kötődik a kádártánc is, melyet mi is bemutatunk a helyi hagyományőrző csoport közreműködésével. A perecsütés rejtelmeibe, készítési módjába Soltész Árpád és családja ad betekintést. Ezt a tevékenységet Erdőhorváti szellemi örökségeként tartjuk számon.


 
2009. december 02. 14 óra
Adventi készülődésünk családok, gyerekek, felnőttek részvételével zajlik. Ez az alkalom adja a mézes készítés lehetőségét. Veress Sándorné, Erzsike néni mutatja be a mézes díszítést, készítést. Itt kerül sor gyertyamártásra is. A helyi Farkas Ferenc Művészeti Iskola Zsákbolha gyermek néptánc csoportja vásári jelenetet is feldolgozó „ Zsákbamacska” c. koreográfiával mutatkozik be a megjelentek előtt.

2010. február 10.
A téli időszak otthoni munkája többek közt a szövés volt. Mi is ezt az időpontot választottuk a cigándi szövés bemutatására Vajda Sándorné tolmácsolásában. Megismerhetik az érdeklődők a vidék egyedülálló motívumkincsét, melyet Kántor Mihály gyűjtött fel Cigándon. A cigándi hagyományőrző csoport fonóbeli szokásokból összeállított műsorát mutatjuk be a résztvevőknek.

2010. március 10. A fazekasság az egyik legősibb mesterség Sárospatakon.
Szkircsák Bertalanné, haláláig folytatta az évszázados hagyományt. Életművét környezete is elismerte. Gyermekei közül Ferenc, Endre és Ilona élesztették újra az évtizedekig tetszhalott agyagművességet.  Közülük Ilonka néni máig munkálkodik tanítványain keresztül. A bemutató kézműves foglalkozásra tanítványai Gécziné Bankus Zsuzsanna, Kovács Gábor és Jakab Gábor fazekasmesterek, közreműködésével kerül sor, a filmvetítést követően.
Szebényi Lucia népdalénekes bodrogközi népdalcsokrot ad elő a program keretén belül.

2010. április 07.
Szabó Tibor halász a kézműves foglalkozáson a hálókészítéssel ismerteti meg a résztvevőket. Bemutatjuk a régi vesszőből készített halászó kellékeket és szerszámaikat is. A kézműves foglalkozás alkalmával hálókötést és vesszőből varsakészítést tervezünk. A vesszőfonást Füssi Nagy Szabolcs mutatja be az érdeklődőknek. Bevezetésként F. Tóth Balázs tart néprajzi előadást a település természetföldrajzi adottságairól, halászok, pákászok életmódjáról. A rendezvényt támogatja a Oktatási és Kulturális Minisztérium.
Programmal kapcsolatban érdeklődni lehet Kovácsné Géczi Julianna munkatársnál.

Törő Gábor
/2009.09.29./
 

 

Versenyképesek a pataki távhő árak

 

        
            

Az elmúlt héten az Észak-Magyarországban megjelent egy összehasonlító táblázat, amely több település távhővel kapcsolatos árait tartalmazta bontásban, egy 140 légköbméteres lakásra levetítve, tehát az alapdíjat, a hődíjat és a melegvíz használati díjat. Ennek apropóján megkerestük Aros János alpolgármestert, hogy összehasonlítva a többivel Sárospatak hol áll ebben a sorban…
  
 


Aros János

-

Nos, mivel sárospataki adatot nem tartalmazott az Észak-Magyarország táblázata, ezért megkértem a Kft. vezetőjét Gulybán Lászlót, hogy ugyanezekkel az adatokkal készítse el ugyanúgy, a Sárospatakon lévő 140 légköbméteres lakás adatait. Kíváncsi voltam rá, hogy ezek összehasonlítva a miskolci, kazincbarcikai, tiszaújvárosi, ózdi adatokkal, mi jön ki eredményül.

Örömmel láttam, hogy nem csupán versenyképesek az általunk kialakított távhődíjak, hanem a legkedvezőbbek is. Köszönhető ez annak az átalakításnak, melynek következtében jelentős megtakarítást értünk el, gondolok itt az RFV Nonprofit Kft kialakítására.
Természetesen elégedettek nem lehetünk, úgyhogy továbbra is várjuk, hogy az előre megszellőztetett információ, mely szerint a gázárak csökkenni fognak az év előttünk lévő részében, mikor realizálódik.

Reméljük, hogy a gázárak csökkentése után mi is tudjuk majd a távhő díjainkat mérsékelni, bár tartok attól, hogy ez tényleges csökkentést nem fog eredményezni, hiszen azt is hallottuk, hogy ezzel párhuzamosan azokat a kedvezményeket is meg akarja vonni a kormány, amelyeket már bevezettek, úgyhogy egyelőre várunk, és természetesen ha lehetőségeink engedik, akkor ezt a csökkentést mi is tovább fogjuk hárítani a lakosok részére.


 


Cziczer Katalin
/2009.09.29./
 

 

A ZTSZ Napján lépett fel az Árvay mazsorett csoportja

 

        
            
 
 


Bódiszné Hajnal Aliz

-

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának mazsorett csoportja képviselte Sárospatakot a Zempléni Településszövetség Napja című rendezvényen, amely idén Tokaj-Hegyalja egyik legismertebb településén, Mádon volt.

Az eseményt a szervezők összekötötték a hagyományos szüreti nappal. A pataki lányok a megyaszói fúvószenekarral vonulva vezették a felvonuló - összesen harminchat települést képviselő - csoportokat. Bódiszné Hajnal Aliz a csoport vezetője elmondta: nagyon örül, hogy a mazsorettes lányok képviselhették a várost a nagyszabású rendezvényen. Külön öröm volt számukra, hogy fúvószenekar kísérte a vonulásukat, mert a mazsorett műfaj így az igazi – fogalmazott.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.28./
 

 

Kézilabda: pontokat veszítettünk Balmazújvárosban

 

        
            

A hétvégén Balmazújvárosban vendégszerepelt NB II-es kézilabdacsapatunk, ahol sajnos 29:25-ös vereséget szenvedtünk. Az első félidő játéka szemszögünkből nagyon jól alakult, bár kis kívánnivalót hagy maga után, ugyanis volt, amikor 11:7-re is vezettünk és innen sikerült egyenlíteni az ellenfélnek 11:11-re – számol be a mérkőzésről Papp József szakosztályvezető…
  
 


Papp József

-

A második félidő elején elhúztak 14:11-re, onnan a második félidő felénél utolértük őket, sőt kétgólos vezetésre tettünk szert, de az utolsó 10 percet sajnos 8:2-re elveszítettük, így a végjáték miatt szenvedtünk 4 gólos vereséget.

Hozzá kell tenni, hogy a második félidő második felében a játékvezetők elég érdekes felfogásban fújták a mérkőzést, amikor szinte folyamatosan emberhátrányban voltunk. Bár úgy gondolom, hogy a mutatott játék is kívánnivalót hagyott maga után, az hétmétereseink kihasználtsága sem volt a legjobb hiszen ötből csak két hétméterest sikerült értékesítenünk - ebből kettőt pont a végjátékban hagytunk ki, amikor egyenlíthettünk volna kétszer is. Így elveszítettük veretlenségünket, ami persze nem okoz nagy gondot, de hát nyilván tanulni fogunk a vereségből.

Ifjúsági csapatunk kicsit összeszedte magát, igaz nem sikerült nyerniük, de tisztes vereséget szenvedtek, 23:17-re kaptak ki. Itt nagy hiányérzetem van, hiszen az ellenfél 20 percig emberhátrányban volt és egy ekkora előnyt akárhogy is, de mindenképp a saját javunkra kellett volna fordítani, de dolgozunk tovább és bízunk benne, hogy lesz ettől jobb is.
(a fotók Illusztrációk)


 

Cziczer Katalin
/2009.09.28./
 

 

Egy hét a betakarítás jegyében a Református Kollégium Általános Iskolájában

 

        
            

A szüreti hetünket, illetve az ősszel kapcsolatos betakarítási időszak ünneplését akkor kezdtük, amikor a várossal, az Újbástya Rendezvénycentrummal és a Református Egyházközséggel közösen részt vettünk a Máté Napi Aszúünnep szüreti felvonulásán – számot be Tímáriné Király Sarolta tagintézmény-vezető arról, hogy a 479. évében járó Sárospataki Református Kollégium általános iskolája hogyan adott hálát az őszi betakarításért…
  
 


Tímáriné Király Sarolta

-

Hétfőtől már azzal teltek a napköziben, illetve technika és rajzórákon a tevékenységi formák, hogy különböző termésekből, gyümölcsökből képeket készítettek, illetve a gyerekeknek gyűjtőmunkaként ki volt adva, hogy különleges, illetve rekordméretű terméseket gyűjtsenek. Ezeket összegyűjtöttük és szerdán a napközis tanító nénik elkészítették ezt a kiállítást a gyermekek segítségével.

Tulajdonképpen ezzel zárult le az az őszi hetünk, amely egy projektmunkának az eredménye: amit ők készítettek, összehordtak, gyűjtöttek, a kiállítást megrendezték, és ha holnap az idő is engedi, akkor ezt egy kirándulással zárnánk. Botkőre menne az iskola kirándulni, ahol olyan sor- és váltóversenyeket tervezünk, ami szintén az ősszel kapcsolatos: terméseknek tréfás módon való betakarítását tervezzük. Ilyen programokkal zárjuk le ezt a hetünket és bízunk benne, hogy a gyermekeknek ez maradandó élmény lesz.

Már hatodik éve minden évben megszervezzük iskolánkban a betakarításai ünnepünket, amikor igyekszünk mindig más programokat kitalálni, hogy ne váljon unalmassá, elcsépeltté. Úgy gondoljuk, hogy a gyermekeknek nagyon fontos - akik itt élnek Tokaj-hegyalján - hogy tudják mi az, hogy szüret, betakarítás, és hogy a szorgos munka eredményeként, és - ahogy tanulták azt a hitoktatásba - a jó Istennek az akaratából egy nagyon bő terméssel zárhatják ezt az őszi időszakot is a dolgozó emberek.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.28./
 

 

A hosszú nyár után ismét találkoztak a Baba-Mama Klub tagjai

 

        
            
 
 


Krenyiczkyné Sárosi Krisztina

-

A Művelődés Háza Könyvtárában szeptember 24-én volt a Baba-Mama Klub nyári szünet utáni első összejövetele. Nagy örömmel fogadtuk a kismamákat és a velük érkező gyermekeiket – számolt be az örömteli találkozásról Krenyiczkyné Sárosi Krisztina, a klub vezetője…


Ezen alkalommal egy bábjátékkal kedveskedtünk a kicsiknek, akik nagy érdeklődéssel nézték a mesét. Ezután a kismamák egy párnaállatkát készítettek, a gyerekek közös játéka közben.
A babák és mamák egyaránt jól érezték magukat és várják a következő foglalkozást, amelyen a Baba-Mama Klub kétéves születésnapját fogjuk megünnepelni.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.28./
 

 

Honfoglalás a Berekben – kirándultak a Rákóczi iskolások

 

        
            

Először egy egyszerű őszi kirándulásnak indult ez a program, amelynek keretében a diákönkormányzat szervezésében szerettük volna megmozgatni a gyerekeket, ezért kolléganőkkel együtt kitaláltuk, hogyha már kirándulunk, akkor ehhez egy kis információ és tapasztalat is kapcsolódjon – számolt be a tanulmányi kirándulásról Kiss Gabriella, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a diákönkormányzatának egyik vezetője…
  
 


Kiss Gabriella

-

Témakörként a honfoglalást választottuk és megpróbáltuk a gyerekeket „végigvezetni” azokon az ősi magyar vándorlási helyeken, amelyeken annak idején őseink ide érkeztek a Kárpát-medencébe. Ezért különböző helyszíneken jelképesen felidéztük a Finn-ugor őshazát, Magna Hungáriát, Levédiát, Etelközt és megidéztük a Vereckei-hágón való átkelést, illetve a megérkezést a Kárpát-medencébe.

Azokat az eseményeket akartuk a gyerekekkel feleleveníteni, amelyek a honfoglalás különböző állomásain történtek. Eljátszhatták a vérszerződést, harcolhattak lóra pattanva a kazár harcosokkal, kergethették a csodaszarvast, kalandozhattak egy kalandparkban, kézműveskedhettek, valamint kipróbálhatták az íjászkodást is.
Mindezekkel megpróbáltuk a történelemnek ezen részét közelebb hozni hozzájuk, ami úgy látszik sikerült, mert délután elfáradva ugyan, de tudásban gyarapodva indultunk haza.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.28./
 

 

A Városházára látogattak a Nyugdíjas Klub tagjai

 

        
            

Azért látogattunk el ide Sárospatak Városházára, mert figyelemmel kísérjük városunk sorsát, hiszen mindnyájan dolgoztunk azért, hogy Sárospatak ilyen legyen, mint amilyen – mondta Vígh Andrásné, a Nyugdíjas Klub vezetője, mikor 2009. szeptember 22-én a klub tagjaival a Polgármesteri Hivatalba megérkeztek…
  
 


Vígh Andrásné


Aros János

-

Szeretnénk, ha az értékeket nem csak megőriznék, hanem építenének is hozzá, ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy mik a terveik, hogyan tovább, mit szeretnének megvalósítani, hiszen az unokáinkra mi is szeretnénk hagyni sok-sok mindent, nem beszélve arról, hogy mindenfele azt látjuk, hogy fejlődnek a városok. Szeretnénk, hogy Sárospatak se maradjon le, hogy ne csak a múltból építkezzünk, hanem valamit mi is adjunk a jövőnek, a jövő generációinak, mert valóban nagyon büszkék vagyunk Sárospatakra.
Én nagyon-nagyon szeretem városunkat nyugdíjas társaimmal együtt és szeretnénk, ha nem állna meg a fejlődés, hanem legalább ilyen ütemben haladna tovább. Mi idősek már arra gondolunk, hogy a következő nemzedék is itt fog élni és ezért nem mindegy, hogy hogyan vigyázunk a városra.

Hogy megvannak-e elégedve a nyugdíjasok? Sajnos azt tapasztalom, hogy az emberek sehol sincsenek megelégedve, mindig több és több kell. Sajnos azt tudomásul kell venni, hogy minden véges. Azt is tudomásul kell venni, hogy nincs pénz, és mindig abból kell gazdálkodni, ami éppenséggel van. Ezt az idősebbek jobban tudomásul veszik, mint a fiatalok, mert mi tudjuk, hogy milyen az, amikor nincs. Ők sajnos nem tudják és ebben mi is hibásak vagyunk, mert úgy neveltük a jövő generációját, hogy mindig mindent szerettünk volna és igyekeztünk megadni nekik, még talán többet is, mint amennyit kellett volna. Ez csak azért baj, mert akkor válik becsessé valami, ha megdolgoznak érte. Sárospatak jövője a fiatalok kezében van, reméljük jó kezekben.

A nyugdíjasokat Aros János alpolgármester a Polgármesteri Hivatal Dísztermében fogadta…

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy személyesen fogadhatom a Sárospataki Nyugdíjas Klub tagjait. Ők éves eseménynaptárt állítanak össze, amelyet pontosan be is tartanak. Ebben szerepelnek kirándulások - amelyeket lehetőségeinkhez mérten támogatunk busszal vagy anyagilag - és szerepelnek olyan témák, amelyek a város életében fontosak és a nyugdíjasokat érdeklik. Örülünk ennek, hiszen így első kézből tudunk információt eljuttatni azokhoz a nyugdíjasokhoz, akik koruk ellenére jelenleg is aktívak, észrevételekkel, tanácsokkal, helyenként kritikákkal segítik a munkánkat - mindig építő jellegűek ezek a hozzászólások.

Ennek a nyugdíjas klubnak a vezetője, az örökifjú Tilda néni, aki rendszeresen szervezi ezeket a programokat, így volt ez a mai alkalommal is, amikor azt kérte tőlünk, hogy az elmúlt évekről egy beszámolót, illetve az előttünk lévő évről egy előzetest a terveinkről meséljek el nekik.
Bízom benne, hogy rengeteg kérdéssel fognak ostromolni, hiszen nem először van ilyen rendezvényünk és az a tapasztalat, hogy ők aztán mindent megkérdeznek, ami érdekli őket. Én nagyon örülök ennek, ezek jó hangulatú beszélgetések szoktak lenni és valóban értékes tanácsokkal látnak el bennünket.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.28./
 

 

Foci: győzelem a hét végi rangadón

 

        
                       

Az ellenfél Karcsa csapata volt, aki velünk együtt korábban már magasabb osztályban is szerepelt és szép kulturált focit játszik. Népes szurkolótábor volt kíváncsi az összecsapásra, aminek a szép, napos időjárás is kedvezett – számol be Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke a hétvége mérkőzéséről…
  
 


Zsófi József

Czető Lajos

-

Mindjárt a mérkőzés elején dűlőre szerettük volna vinni a dolgot. Mi támadtunk, a vendégek pedig 10 emberrel védekeztek. A 20. percben meg is szereztük a vezetést, aminek eredményeképpen a karcsai csapat is változtatott taktikáján. Gólveszélyes támadásokat vezetett, így nagyon kellett a második gól, ami a 42. percben meg is született. A harmadik – a 80. percben - pedig a hab volt a tortán!

Zsófi József edző véleménye a látottakról:
Egy rangadóra készültünk a Karcsa ellen, akik jól kezdték a szezont – szokásukhoz híven. A múlt héten kikaptak hazai pályán, reménykedtem, hogy ettől egy kicsit megrogynak. Ennek ellenére elég harcosan játszottak az egész mérkőzés folyamán. Nem adták fel egy percig sem, sőt a góljaink után még jobban gürcöltek, hajtottak, próbálták megnehezíteni a helyzetünket. Az első félidőben több gólhelyzetet alakítottunk ki, amiből kettőt értékesítettünk. Nem igazán játszottunk jól, egy kissé ideges volt a csapat, de azért magabiztos győzelmet arattunk.
Elsősorban Halder Péter, Szabó Sándor, Pothurszky Roland, Espák Pál és Lukács István játékával voltam elégedett.

Czető Lajos szurkoló véleménye a mérkőzésről: az egész mérkőzésen jobbak voltunk. Karcsának is voltak jó percei, de a győzelmünk nem forgott veszélyben. Elsősorban Halder Péter és Szabó Sándor játéka tetszett. Kettejük közül Halder Pétert emelném ki a mérkőzés legjobbjának, hiszen egy gól és két kapufa ebben a mezőnyben azért „nem volt rossz!”

Ifi csapatunk 4:0 arányban győzött!
Gratulálunk Mindenkinek! Hajrá Patak!

A további mérkőzésekről a honlapon található eseménynaptárban találnak információt.


 

További fotók >>>

Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke
/2009.09.28./
 

 

Szakmai versenyek, tanulmányutak a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
            

A szakmák megszerettetése érdekében tanulmányutakkal és üzemlátogatásokkal indult a 2009/2010-es tanév a Vay Miklós Szakképző Iskolában, amelyekről Téglás Zsolt igazgató számolt be…
  
 


Téglás Zsolt

-

Szeptember elején a helyi gyárlátogatások mellett eljutottak a diákok a Budapesti Nemzetközi Vásárra, illetve szeptember 22-én részt vettek a Budapesti Nemzetközi Autótechnikai Kiállításon.
A szakmai versenyek tekintetében fazekas tanulóink 4 egyéni és 1 csoportos pályázatot készítettek a sárospataki tájegység bemutatása és népszerűsítése céljából a Nádudvari Országos Fazekas Kiállításra, illetve szakácstanulóink szép sikert értek el (I. helyezés) a Máté-napi ünnepségsorozat keretében városunkban megrendezett főzőversenyen.

Az intézmény fontosnak tartja a szakmákhoz kapcsolódó motiváció biztosítása mellett a hátrányos helyzetű diákok felkarolását és felzárkóztatását. Október hónaptól a városi Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálattal együttműködve egy TÁMOP pályázat keretében „Fiatalok integrációs programja” indul iskolánkban, illetve a Sárospataki Rendőrkapitánysággal együttműködve „Állampolgári ismeretek” címmel előadássorozat kezdődik diákjaink számára.
A tanulóknak szervezett programok mellett a pedagógusok részére is szervez továbbképzést az intézmény. Szeptember 17. és 19. között 15 tanárunk sikeresen vett részt egy 30 órás, „Interaktív tábla” elnevezésű képzésben, mely a korszerű nevelő-oktató munka elősegítéséhez kíván hozzájárulni.


 

Törő Gábor
/2009.09.28./
 

 

Közös munkaebéden vettek részt a Kommunális Szervezet dolgozói

 

        
                       

Ilyenkor zárul a nyári munkák ideje, most fog kezdődni igazán az őszi, illetve a téli munkák szezonja. Ez az a pillanat, amikor egy kicsit tudunk lazítani egy pár órára, erőt gyűjteni és felkészülni az előttünk lévő nehéz napokra – számolt be Emri László a Kommunális Szervezet vezetője a Végardói Tájházban pénteken megtartott bográcsos munkaebédet kiváltó tényezőkről…
  
 


Emri László

-

Gyakorlatilag most a Kommunális Szervezet egy rendkívüli ülést tart, úgy is mondhatnám, hogy minőségi oktatást, miközben egy kis pihenőt enged a nyár és az ősz átmenetének idején. Ilyen munkahelyi értekezlet formájában lazít a Kommunális Szervezet, aminek remélem, hogy lesznek hagyományai a későbbiekben is.

Emri igazgató úr kezdeményezésére a Kommunális Szervezet életében ez az első ilyen összejövetel, amikor munkaidőn túl a munkatársak összejönnek – erősítette meg Dr.Hörcsik Richárd polgármester a munkaebéd szükségességét…

Jónak tartom ezt a kezdeményezést, mert egy közösséget úgy lehet igazán működtetni, és úgy lehet jól közösségi szellemet kiépíteni, hogyha van összetartás, és ha ez nem csak a munkában és a munkaértekezletekben merül ki, hanem azon túl egy baráti beszélgetésre, vagy közös étkezésre is sor kerül.
Ez egy jó alkalom arra, hogy a közösségi szellemet még jobban szilárdítsuk a Kommunális Szervezet munkatársaiban, mert ahhoz, hogy hatékony munkát tudjanak végezni, ahhoz kell a jó közösségi szellem is.


Dr.Hörcsik Richárd

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.27./
 

 

Vérüket adták a rendőrök és a polgárőrök

 

        
                       

Három évvel ezelőtt kapcsolódtak be a sárospataki rendőrök a véradásba a sárospataki polgárőrökkel együtt. Évente két alkalommal szervezünk véradást, egy-egy véradás alkalmával harmincan adnak vért – számolt be a polgárőr irodában, 2009. szeptember 24-én tartott véradásról Repainé Bodnár Zsófia, vöröskeresztes titkár…
  
 


Repainé Bodnár Zsófia

-

Talán kevesen tudják, hogy a Vöröskereszt elnöke Habsburg György és az országos rendőrfőkapitány egy együttműködési megállapodást írt alá, aminek értelmében február 11-et Országos Rendőr Véradó Nappá nyilvánították. Az időpontnak az oka az, hogy 2008. február 11-én lelőttek egy rendőrt, akinek ezzel szeretnének emléket állítani.

A véradásnak ezúttal a tavaly decemberben átadott polgárőr iroda adott helyet, ahol a rendőr és polgárőr kollégákat elsőként Klima János polgárőr parancsnok köszöntötte…

A véradás a várakozásnak megfelelően sikerült, éppen 30 fő jelent meg. Ha legközelebb ilyet szervezünk, akkor jobban rászervezünk, hogy még többen jöjjenek el, jobb szervezéssel, kis utánajárással ezt meg lehet oldani.
Nekünk nem csak a bűnmegelőzés a feladatunk, hanem az is, hogy minden lehetséges módon segítsünk a rászorulóknak. A véradással egy nemes célt szolgálunk, amiben a polgárőrök szívesen részt vesznek.


Klima János

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.27./
 

 

Kutatók Hete a Református Kollégium Gimnáziumában

 

        
                       

Az állandó növekedést el kell felejtenünk, hiszen a Föld véges méretű, így a termelés állandó növekedése katasztrófához vezet – ennek a jeleit már érezzük. Erről tartott előadást Dr. Vida Gábor akadémikus, emeritus professzor a Sárospataki Református Kollégium Imatermében a Kollégium gimnáziumának tanulói számára, a Kutatók Hete keretében...
  
 


 Dr. Vida Gábor

 


Halász László

-

Bizonyos szempontból rendkívüli az előadás, tudniillik a szakemberek általában szűkebb szakterületükről szeretnek beszámolni és annak a legújabb eredményeit elmondani. A mostani előadás azonban egy szintézis a világ helyzetéről és benne az ember szerepéről. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a Föld megtelt, már hétmilliárdhoz közel álló lakosa van, és a földi bioszféra, amitől a mi létünk is függ, jelentősen sérül olyan gazdasági tevékenységek következtében, ahol nem gondolnak eléggé a jövőre.
Ez a felelőtlen gazdálkodás! Az állandó növekedést tartjuk szükségesnek, Magyarországon épp úgy, mint Amerikában, vagy a világ bármely részén, és azt mondják, hogy növekedés nélkül nincs értelme az életnek, holott tulajdonképpen éppen ez vezet a katasztrófához. Könnyen beláthatja mindenki, hogy egy véges földfelszínen végtelen növekedést nem lehet megvalósítani.
Ennek tudatosítása az előadásom célja, és ennek az igazolása, illetve annak a felvázolása, hogyha nem vesszük ezt elég komolyan, akkor mivel kell szembesülnünk.

Halász Lászlótól, a gimnázium biológia-kémia szakos tanárától megtudtuk, hogy ez az előadás egy rendezvénysorozat része volt, és hogy ezen kívül még sok érdekes előadás hangzott el a hét folyamán meghívott előadók és a gimnázium tanulói által is…

Három évvel ezelőtt indult a kémia-biológia tagozat nálunk, most már van három évfolyamunk, így megérett az idő az ismerkedésre. Az egyetemekhez hasonlóan egy szakestet terveztünk - ez volt az alapötlet - ami utána azzal bővült, hogy kössük össze a Kutatók Éjszakájával, és a közös programsorozat neve „Kutatók hete” illetve „Biológus szakhét” lett.

Ezen a héten a programok úgy alakultak, hogy a délutáni időpontokban, illetve csütörtökön éjszakába nyúlóan lesznek iskolánkban programok. Hétfőn Vida Gábor akadémikus úr tart előadást a fenntartható fejlődés problémaköréről, kedden lesz az úgynevezett ismerkedési est a biológia-kémia tagozatosok számára, majd szerdán az egri főiskoláról, a kémia tanszékről érkezik két kolléga, akik látványos kémiai kísérleteket mutatnak be „Játék a színekkel” címmel. Csütörtökön diákjaink tartanak előadást, illetve kísérleteznek az iskola előadótermeiben egészen éjfélig, ahogy ez tavaly is megtörtént.

Az akadémikus úr előadása felé a diákok nyitottaknak tűnnek, hiszen a médiából mást sem hallanak, mint a fenntartható fejlődés, a globális válság, a globális klímaváltozás problémaköreit. Most egy olyan előadó jött, aki Magyarországon jeles képviselője ennek a problémakörnek és ő járja körbe, hogy amit a médiában hallanak, tankönyvekben olvasnak, azok a valóságban hogyan néznek ki, mit lehet velük kezdeni, és mi az igazság, ami a nagy kijelentések mögött található.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.27./
 

 

Folyamatosan javítják útjainkat

 

        
                       

Folyamatosan történik útjaink javítása a kátyúzása, amire a Kommunális Szervezet költségvetésében hat millió forintot különítettünk el. Sárospatak közútjainak és járdáinak több mint a 90 százaléka olyan állapotban van, hogy az kátyúzással nehezen javítható, újraaszfaltozást igényelnének – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
  
 


Aros János

-

Az újraaszfaltozásra viszont kizárólag a pályázati források megfelelő kihasználásával nyílik lehetőségünk. Minden évben beadjuk a pályázatot az utak aszfaltozására és minden évben szoktunk is nyerni. Három-négy utca újraaszfaltozását tudjuk így évenként megvalósítani, így történt ez tavalyelőtt, tavaly és így történik az idén is.

Sajnos más lehetősége az önkormányzatnak nincs, hiszen közel 400 millió forint forráshiánnyal kezdtük a 2009-es évet és szomorúan tapasztaltam, hogy az újabb, szocialista kormány által bevezetett megszorító intézkedések sajnos ezt a részt is érinteni fogják, hiszen az elmúlt héten az az információ jutott el hozzánk, hogy a hazai pályázatokat - amelyek lehetővé teszik az utaknak a felújítását - jövőre meg fogják szüntetni. Ez is része annak a több, mint 200 milliárdos megszorításnak, amelynek sajnos mi, vidéki emberek fogjuk leginkább meginni a levét.
( a fotók illusztrációk)


 


Törő Gábor
/2009.09.27./
 

 

Önálló kiállítással nyitott az új rajztanárnő az ÁVG-ben

 

        
                       

2009. szeptember 22-én az Árpád Vezér Gimnázium aulájában Bánkuti Mariann fuvolajátéka után Tóth Tamás igazgató úr nyitotta meg az új kolléganő, Tolvaj Dóra fiatal festőművész – rajztanár kiállítását. A képeket sokan nézegették érdeklődéssel, nem csak a kollégák és tanítványok, de más iskolákból is érkeztek, akiket szintén érdekeltek a fiatal tanárnő munkái. A tanárnő bemutatkozásából kiderült, hogy örömmel jött Sárospatakra tanítani…
  
 Tolvaj Dóra


Tóth Tamás

-

Debrecenből származom, Hajdúböszörményben születtem, tehát alapvetően egy alföldi, hajdúsági városból érkeztem ide. A főiskolát Egerben végeztem el és a hegyek, az ottani közeg, életmód nagyon megtetszett nekem, elsősorban az észak-magyarországi világ vonzott. Úgy gondoltam, hogyha lehet, akkor hegyek között szeretnék élni, így egy álmom valósult meg ezzel, hogy Patakon lehetek, ahol maga a város is nagyon szimpatikus számomra.
Eddig otthon, Debrecenben tanítottam kisgyerekeket, tehát ott is rajzzal és festészettel foglalkoztam és már Patakon is sikerült beilleszkednem, ahol nagy szívélyességgel fogadtak az itteni kollégák. Nagyon jól éreztem itt magam már az első hetekben is, tehát elmondhatom, hogy nagyon szívesen vagyok itt. A tanítás fárasztó, és kitartó munkát igényel, mivel rengeteget készülök még az órákra. Rengeteg diákkal kell foglalkoznom, de ezt nagyon szívesen és nagyon nagy örömmel teszem.

1993. szeptemberétől, az iskola első évétől kezdve – tehát már 17. éve - minden évben működik az iskolagalériánk, ami azt jelenti, hogy évente 4-5 alkalommal rendezünk kiállítást – szólt a kiállításról Tóth Tamás igazgató…

Tesszük ezt azért, mert úgy gondoljuk, hogy az esztétikai nevelésnek az egyik legjobb módszere, hogyha behozzuk az épület falai közé a különböző művészeti alkotásokat, különböző művészeti stílusokat, hiszen a gyerekek nap, mint nap, a szünetekben, vagy délután elmennek a képek előtt és gyakran látom, hogy közben oda is tekintenek. Némely kép előtt olykor megállnak, elgondolkoznak egy kicsit...
Én azt gondolom, hogyha behozzuk a mindennapi életbe a képzőművészetet, akkor az hosszú-hosszú éveken keresztül hatást gyakorolhat azokra, akik rápillantanak. Ezt eddig Frimmerné Ihnát Marianna festőművész kolleganőnk végezte, aki idén nyáron nyugdíjba ment, és tőle vett át a stafétabotot Tolvaj Dóra kolleganőnk, aki a nyáron meghirdetett állásajánlatra jelentkezett.
Nagyon rövid még az idő ahhoz, hogy az ő munkáját minősítsük, de azt gondolom, és ezek a művek is arról tanúskodnak, hogy tudja majd azt a munkát folytatni, amit Mariann elkezdett, vagyis a tehetséggondozásnak azt a lehetőségét, azt az elemét, hogy az idejáró diákokban fölkeltse az érdeklődést a képzőművészetek iránt. Nemcsak mint befogadók, hanem mint alkotók is.
Bízom abban, hogy mivel mozgókép és médiaismeret iránt is nagy az elkötelezettsége - hiszen fotózást is tanult, vannak fotói is, csak azokat a mai kiállításon nem állítottuk ki – érkezésével egy újabb tere nyílik meg a képzőművészeti alkotásoknak, hiszen a diákjaink egy jelentős része is fotózik. Tehát ezzel is bővült az iskola képzési spektruma.


 

További LEVI fotók >>>         További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.26./
 

 

Fényünnep volt a Bodrog-parton

 

        
                       

Ez a rendezvényt az Újbástya Rendezvénycentrum szervezte, ugyanis onnan települt ki a „Honfoglalók” című kiállítás, a hagyomány viszont nem tudom hova nyúlik vissza, szerintem mióta ember él a földön, azóta a fényünnepeket ünneplik – számolt be a Sárospatak városban tartott első fényünnepről Petraskó Tamás, aki a bodrogközi honfoglalás-kori emlékparkok megalkotója és nemzeti hagyományaink elhivatott őrzője…
  
 


Petraskó Tamás

 


Siska Tamás

-

A fényünnep tulajdonképpen a Teremtő felé egyfajta beszámoló, egyfajta főhajtás, egyfajta köszönetnyilvánítás. Ez főleg az őszi fényünnepre igaz, hiszen ősszel a termést hozzuk oda a tűz köré akkor, amikor vége van a hosszú nyári napoknak, amikor éppen vált egy nap-éj egyenlőséggel a nap állása, akkor mi azokat a gyümölcsöket, azokat a terményeket hozzuk a tűz köré, amiket egész évben a teremtő segítségével megtereltünk. A búzát, a búzából készült kenyeret, a körtét, almát, mint a teljesség jelképét, a szőlőt, mint a sokasodás, a szaporodás jelképét.
Nos, ezekkel a gondolatokkal körül üljük és meggyújtjuk magát a tüzet - ami a téli időszakban rengeteget fog segíteni, hiszen a nap akkor kicsit csendesebben ontja felénk a melegét - körül üljük, hiszen régen a tűzhelyekbe ilyenkor vitték el valamikor a parazsat.
Tehát minden évben ugye a tűz kialudt, ilyenkorra a házi tűzhelyekből és a szertüzekből vittek, meggyújtották és egész télen e-mellett melegedtek. Ennek a hagyománynak az őrzése itt a Bodrogközben is elindult és most már évtizedes múltra tekint vissza.

A legszakrálisabb hely, ahol tüzet szoktunk rakni, és ahol ma este is fel fog lobbanni a tűz, az a Karosi Nemzeti Sírkert, a temető emlékhely, ott az ősök ott nyugszanak és velük egy kicsit „elbeszélgetünk” a tűz fényénél. Azért gondoltuk, hogy behozzuk ide Sárospatakra, hiszen itt ahol állunk, a Rákóczi vár alatt, úgy gondoljuk, hogy az az eszmeiség, az a szellemiség ami Rákóczi Ferenc fejedelmet és a családját jellemezte, az visszanyúlt a régmúltba és mi most rajtuk keresztül szintén visszanyúlunk oda.
Tehát itt a történelmi falak alatt, a Bodrog folyó mellett - ami egy jelkép is, hiszen egy alapvető, egy éltető elem - itt meggyújtjuk a tüzet. Nagyon sokan jöttek el, már most azt látom, hogy kicsit és nagyot egyaránt érdekel ez a történet. Fogunk is kínálni nekik egy kis édességet, amit szintén a múltból hozunk, tehát olyan elemekből készítettünk, ami nem mai cukrászati csoda, de nagyon finom.
Az egész mai jelenlétünknek a lényege a szeretet, a Teremtő felé való fordulás, egymás felé való fordulás és az az üzenet, hogy lehet városokban, bérházakban is lakni, de itt is lehet ugyanazzal a gondolattal, ugyanazzal a szívvel, ugyanazzal a lélekkel gondolkodni múltunkról, a minket körülvevő természetről, egymásról, embertársainkról.

Nem rég nyílt meg nálunk az Újbástyában a Honfoglalók című kiállítás, amihez ez a rendezvény szorosan kapcsolódik - erősítette meg az elhangzottakat Siska Tamás, az Újbástya Rendezvénycentrum vezetője…
Itt tulajdonképpen egy szertűz gyújtás lesz ma este, aminek eddig is nagy hagyománya volt a Bodrogközben, a bodrogközi történelmi régészeti parkokban, a Kisrozvágyon lévő Berzsenyfaluban, és a Karosi Nemzeti Sírkertben.
Éppen ma van a napja az őszi-téli nap-éj egyenlőségnek, így ezt az ünnepet itt a Vízikapunál is megtartjuk, bővítve ezzel a helyszíneket. Reméljük ezzel itt is egy hagyományt indítunk el ezzel.


 


További fotók >>>                    További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.26./
 

 

A közoktatásban csak a változás állandó

 

        
                       

Sárospatak illetve a kistérség pedagógusainak tartott előadást az őket érintő törvényi változásokról a Dr. Selmecziné Dr. Csordás Mária, a Pedagógusok Szakszervezete vezető jogtanácsosa…
  
 


 Dr. Selmecziné Dr. Csordás Mária


Donkó József

-

A közalkalmazottak jogalkotásáról szóló törvény változott 2009. január 1-től, de az meg egy másik történet, hogy újra fog változni, mert ősszel a parlament újra el fog fogadni bizonyos módosításokat.
Most alapvető változást hozott a Kjt – a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény - mert megalkotta - a munka törvénykönyve felé haladva - hogy egy kicsit egyszerűsödjön a munkakörös vezető fogalma. Eddig ugye a közalkalmazotti törvény - igen egységesen - a munkakört és a beosztást elválasztotta egymástól. A munkakör eddig az volt pedagógusoknál, hogy például „pedagógus”, és a beosztása pedig „magasabb vezető” vagy „vezető”. Ez azért fontos, mert a munkakörös vezetőnek más a szabadsága, mások a pótlékai, illetőleg nincsenek pótlékai, ez egy nagyon komoly problémát okozott.

A másik változás, hogy a költségvetési tervek jogállásáról született egy törvény és részben ennek a következtében is a gazdasági vezetőt – ott, ahol önálló gazdálkodási jog van - magasabb vezetői munkakörbe kell helyezni. Kíváncsi vagyok, hogy ezzel kapcsolatban észre vették-e hogy az oktatási törvény specialitása miatt a munkáltatói jogot a gazdasági vezető felett az oktatási intézményekben az intézmény vezetője és nem a fenntartó önkormányzat gyakorolja. Tehát ez a két legalapvetőbb változás.

Donkó József oktatásügyi szakreferens elmondta, hogy közoktatásban zajló állandó változások egyértelmű értelmezéséhez miért hívtak a témában jártas szakembert…

A közoktatásban egy dolog állandó, ez pedig a változás. Ráadásul a közoktatás jogi háttere az, ami meglehetősen sűrűn változik - ennek két oldalát szoktuk megkülönböztetni. Az egyik maga a közoktatási intézmény és a benne résztvevőkkel kapcsolatos változtatások - tehát az oktatási jogok változásai - a másik pedig az oktatási intézményeinkben a közalkalmazottakról szóló törvény az, ami igen gyakran változik. Gyakorlatilag ennek megfelelően igyekszünk, és most már tényleg elmondhatjuk, hogy majdnem évről évre egy-egy alkalommal meghívni ide Sárospatakra Dr. Selmecziné Dr. Csordás Mária munkajogász asszonyt, aki a témának szakavatott ismerője.

Gyakorlatilag az egész ország területén ismerik őt pedagógus berkekben, sőt talán az ő neve a legismerősebben csengő név ebben a szakmában. Így meglehetősen örültünk, hogy egy rövid egyeztetést követően el tudta fogadni a meghívást a mai napra.
A mai nap szervezése egy vezetői értekezleten kezdődött el, ahol jeleztem, hogy a jelenlegi aktuális változások és a várható változások azt indokolják, hogy segítséget kérjünk jogászoktól. Gyakorlatilag erre a javaslatra hívtuk meg Dr. Selmecziné Dr. Csordás Máriát, és nyilvánvaló volt, hogy a kistérségben lévő kollégákat is bevonjuk a mai nap előadásába.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.26./
 

 

Sárospatakon is megtartották az Autómentes Napot

 

        
                       

Már évek óta hagyományosan megrendezi Sárospatak Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala az Autómentes Nap rendezvényét. Ezen a napon elsősorban a gyerekeket, az általános- és középiskolásokat szólítjuk meg – számol be Víghné Fehérvári Zsuzsa szakreferens a sok gyereket megmozgató akcióról…
  
 


Víghné Fehérvári Zsuzsa

-

Ezen a napon – 2009. szeptember 22-én - a mozgáshoz kapcsolódóan szerettünk volna programokat szervezni nekik, illetve az Európai Unió elvárásainak megfelelően egy városi utcát zártunk le erre a napra, hogy ezeket a programokat itt valósíthassuk meg.

A nap folyamán aszfaltrajz verseny, kerékpáros ügyességi verseny, barkácsolás, rókavadászat illetve KRESZ-TESZT ügyességi programokat szerveztünk a gyerekeknek, és olyan ajándékokkal leptük meg őket - a Hírközlési Minisztérium segítségével - melyek a közlekedés biztonságát fogják szolgálni mindennapjaik során.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.26./
 

 

Debrecenben voltam, Nagyerdőben jártam... 

 

        
                       

2009. szeptember 20-án a Debreceni Egyetem MB II-es férfi kézilabda csapata ellen játszottunk bajnoki mérkőzést. A tavalyi mérkőzésből kiindulva egy nehéz mérkőzésre számítottunk, ugyanis a tavalyi év végére már egy egységes, jó csapat benyomását keltette a Debrecen – számolt be a cívisvárosban tett látogatásukról Papp József szakosztályvezető… 
 Papp József

-


A mérkőzés teljesen úgy alakult, ahogyan mi szerettük volna, ráerőltettük az ellenfélre a játékunkat, illetve egy nagyon komoly és határozott hatosvonalas védekezéssel úgy érzem, hogy teljesen kedvét szegtük az ellenfél támadásainak, hiszen nagyon hamar ki is alakult az a különbség a két csapat között, amit aztán az egész mérkőzés folyamán megtartottunk.

Produkáltunk egy 7:1-es szériát a javunkra, nagyszerű kapusteljesítménnyel, nagyon jó védőjátékkal és néha nagyon látványos támadáselemekkel, amit még az ellenfél szurkolói is megtapsoltak és elismertek. A félidőben 17:7-re vezettünk, nem volt a csapatban gyenge teljesítmény - mindenki a maximumot produkálta - és így nyugodtan pihenhettünk a félidőben.
A második félidőben játéklehetőséget kapott mindenki, próbált is élni a játékkal, ennek megfelelően tartottuk is az eredményt. Az igaz, hogy a Debrecen egy fiatalabb csapat és néha egy picit jobban ránk tapadtak, de összességében tartani tudtuk a 7-8-9 gólos előnyt, amit a végére stabilan őriztünk, hiába jöttek ki akár egész pályás letámadásra is, így a végén
31:23-as győzelmet szereztünk a Debrecen otthonában.

Kiemelkedő játékost nem tudnék megnevezni, hiszen mindenki hozzátette azt amit tud, ezért alakult ez a mérkőzés teljesen úgy, ahogy szerettük volna. Talán Hevele Istvánnak a játéka egy kicsit több szót érdemel, ugyanis attraktívan, látványos elemekkel, nagyon szép gólokat lőtt és nagyon szépen hozta helyzetbe a társait. Ebből fakadóan sikerült néha annyira szétbontani az ellenfél védelmét, hogy néha csak keresték a labdát.

Ifjúsági csapatunk sajnos ismét vereséget szenvedett, sajnos még mindig keressük az igazi irányítónkat, illetve úgy gondolom, hogy a fiúknak most „fejben is” nagyon össze kell állni ahhoz, hogy jó eredményt tudjanak elérni.

A következő mérkőzésünket is idegenben fogjuk vívni, a Balmazújváros csapatához megyünk. Kaptunk róla már előzetes híreket, tudjuk, hogy a tavalyi évhez képest javultak, de bízom benne, hogy jobb csapat leszünk.
Aztán idegenbe megyünk az azt követő mérkőzésre is, ugyanis pályaválasztó jogot cseréltünk Fehérgyarmattal. Azt követően Hajdúnánáson játszunk – egy nagyon komoly és nehéz széria áll előttünk, ha ebből pontokat tudunk szerezni, akkor úgy gondolom, hogy nagyon jól megalapozzuk az őszi játékunkat.

(A képek nem Debrecenben készültek. Mivel idegenbe nem tudunk velük utazni, kérjük, hogy a drukkoló kísérők készítsenek pár fotót, hogy aktuális fotókkal tudjuk minden mérkőzésről beszámolni.)


 

Törő Gábor
/2009.09.25./
 

 

Újabb szalontánc siker

 

        
                       

A szlovákiai Secovcében szeptember 19-én nagyszabású nemzetközi táncversenyt rendeztek, amelyen városunk versenytáncos párosa
Oszlánszky Renáta
és Matu Zsolt is részt vett, akik a latin-amerikai táncok felnőtt B kategóriájában 1. helyezést értek el.
  
 Oszlánszky Renáta és Matu Zsolt

-


Erre a versenyre a környező országokból is érkeztek táncospárok, Ukrajnából, Lengyelországból, Romániából és Szlovéniából - számolt be Renáta a rangos rendezvényről...
A délutáni elődöntők és középdöntők után, az esti gálára meghívott vendégek a döntőket nézhették meg, amelyekben a legjobb párosok küzdöttek a dobogós helyekért.
A verseny nagyon jó hangulatban zajlott le, a versenyzők név szerinti bemutatásakor a magyar párokat különösen nagy taps fogadta. A színvonalas rendezés és a kiváló közönség az elért eredménnyel együtt szép emlék marad számunkra.

Eredményükhöz gratulálunk és további sikereket kívánunk!
 


 

Cziczer Katalin
/2009.09.25./
 

 

Tibet keresztyén szemmel 

 

        
                       

Az őszi napéjegyenlőség ünnepén Tibet keresztyén szemmel címmel utibeszámolót tartott Kovács Ágnes a Sárospataki Református Kollégium Repozitóriumában, barátai és a sárospataki Wass Albert Olvasókör tagjai jelenlétében…
  
 


Kovács Ágnes

 

-

2009. júniusát négy fős baráti társaságban Ázsiában töltöttük. Himalája hegyeihez mentünk, egymástól meglepően különböző, két szomszédos országban jártunk. Útitársaim jártassága a keleti filozófiai és vallási irányzatokban segített megérteni a látottakat.
Himalája déli oldalán fekszik Nepál. Soknemzetiségű, sokvallású ország. A nagy hegylánc megállítja az országban az esőket, ezért burjánzik minden, banánfa, fügefa, bambuszok, virágzó bokrok ezrei. Sokféle zöldség, gyümölcs van az étrendjükben, az igen fűszeres indiai konyha meghatározó benne. A ruházatuk színes, változatos, de még jellemzően tradicionális. A nepáliak igazi közösségi emberek, jó kedélyűek, csavaros eszűek. Közéletük sokrétű, lehetőségekben gazdag, néha forrongó. Kathmanduban, a fővárosban 100 méterenként kis szentélyek, hindu és buddhista ősi kegyhelyek állnak. Minden percben megáll itt egy-egy helybeli, elmond egy imát, ételáldozatot hoz, füstölőt gyűjt, piros festéket tesz a homlokára.

Tibet a Himalája hegyvonulatának északi oldalán fekszik. A Tibeti fennsík száraz, se fa, se bokor nem nő magától. Egy-két zsombék, gyér fű van a folyópartokon, elvétve levél nélküli aprócska virágok, mint apró ékszerek találhatóak a sivár, sziklás domboldalakban. A tibeti étrendből hiányzik a zöldség, gyümölcs. A buddhista hívők nagy része húst sem eszik, ahogy alkoholt sem iszik. Fő táplálékuk a champa: pirított árpaliszt jak-vajjal, forró vízzel, sóval, esetleg szárított jak-sajttal. Kézzel gyúrják össze szilvásgombóc méretűre – reggel, délben, este ezt eszik. Legfontosabb italuk a jak-vajas, meleg sós tea.
Öltözékük, még a fiatal korosztályoknál is, tradicionális, sötét színűek. Elevenebb színek csak az arcuk körül jelennek meg sajátos ékszereiken, hajfonatuk szalagjain. Míves ezüst, vagy arany foglalatban a korall és türkiz kövekből készült fülbevalók, egyszerű nyakékek általánosak, védelmi szerepe van, talizmán. A tibeti emberek maguknak valóak, zárkózottak. Egyszerűen gondolkoznak, őszintén viselkednek, tartásuk van. Sokan nomádokként élnek, állatot tartanak az igen nehéz természeti adottságok mellett.

Tibet egy szerzetes ország. A családokban mai napig a legidősebb fiú 12 év körüli korában szerzetesnek megy. Voltunk kolostorban, ahol 700 buddhista szerzetes él, de egykor 7000 szerzetes volt ott. Nagyon nagy erő van ezekben a közösségekben, magában a vallásban. A buddhista életmód egyszerű és mértékletes, a megelégedettség érzése szemben áll a szerzési ösztön szabadjára engedésével. Sokkal fontosabbnak tekintik a szellemi javakat, mint a világi vagyonszerzést. Tibet lakossága még ma is mélyen vallásos – a spiritualitás felette áll a materialitásnak.
A tibetiek nem kötődnek olyan erősen a földi élethez. A hitük szerinti újjászületésben bízva nem akarnak minden helyzetet kihasználni az életükben, pláne nem akarnak más kárára előbbre jutni. Úgy tartják, ha ártanak valaki élőnek, embernek vagy állatnak, akkor az negatívan visszahat a következő életükre. Mindennapjaikat a felsőbb hatalmakkal együtt élik, van egy felsőbb létsík, egy láthatatlan világ, ahol a lelkük és a szellemük fogódzót kap. Folyamatosan imát mondanak, minden második ember az utcán imaláncot morzsol. Anélkül nem indul el, nem megy, és nem jut sehová. Légzését, lépését, gondolatait is összerendezi ez az időtlen belső érzés.

Tibet most Kína része. Kína számára Tibet nagyon értékes: túlnépesedésük miatt befogadó országként, kirobbanó gazdasági többlet-termelésük miatt árufelvevő piacként. A kínai eszköztárban stratégiai fontosságú a tv megjelenése, az oktatás kézbentartása, a vallási, szerzetesi élet korlátozása, a katonaság erődemonstrálása. Először a városokba költöznek be kínaiak, s a mai modern vasbeton-vázas jellegtelen épületekből új városrészeket, sőt új városközpontokat hoznak létre.
Vidéken majdnem mindenütt földutak vannak, de egy ideje kifeszítették az elektromos távvezetékeket. A kínai sorozatgyártásból hamarosan megérkezik a falusi otthonokba az olcsó tv-készülék, a kínai propaganda hangcsöve.
Lhasa utcáin 10-es csoportokban felfegyverzett katonák masíroznak. A tibeti ősi belvárosban vászonernyő alatti asztalnál ülve 100 méterenként rendőr posztol. Ez a katonai jelenlét egy állandó nyomás a tibetieken, s az idelátogató külföldieken. Tibetbe bejutni csak csoportosan, előre megkért vízummal, leegyezetett útvonal bejárására lehet. A megkért útvonalról tilos letérni (4-5 km-t sem), ezt a katonaság szigorúan felügyeli.

Tibetben 60 éve, 1949. október 1-én kiáltották ki a Kínai Népköztársaságot. Tibetet a mai napon újra lezárták a külföldiek elől.
 


 

 További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.09.25./
 

 

Újabb kutatóval büszkélkedhet a „Bodrog - parti Athén”

 

        
                       

Az ÁVG tanára, Egri Károly hiánypótló kutatási témát választott 9 évvel ezelőtt. A természeti értékekben bővelkedő Zemplén Sárospatak környéki nagygombavilágának feltérképezését tűzte ki feladatul maga elé. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán, Dr. Rimóczi Imre tanszékvezető egyetemi tanár vezetésével a Növénytani Tanszék PhD doktoranduszaként folytatta kutatásait
  
 


Egri Károly

 


Dr. Hörcsik Richárd

-

Megfigyeléseit elsősorban 5 általa kiválasztott, különböző fás társulásban végezte, melyekben 2000 és 2008 között mintegy 127 alkalommal került sor helyszíni vizsgálatokra. Fő célkitűzésként az említett területek nagygombafajainak rendszertani, természetvédelmi, valamint ökológiai-társulástani szempontú feldolgozását jelölte meg. (Utóbbiban az elvégzett cluster-analízis komoly informatikai háttérmunkát is igényelt.) Ezek során kiemelten foglalkozott a mikroklimatikus tényezők szerepével, a fajok életforma szerinti megoszlásával és a különböző vörös lista kategóriákba sorolt veszélyeztetett nagygombákkal. Munkájában igyekezett felhívni a figyelmet a természetkárosító hatások kiküszöbölésének lehetséges módjaira, valamint az erdőgazdálkodás és a gombavédelem érdekeinek összehangolására. A gombáknak a zempléni népi táplálkozási hagyományokkal és a különböző turisztikai lehetőségekkel való kapcsolatára éppúgy kitért, mint a gyógyhatású fajok ma még kevéssé ismert hatásaira.

Munkája során kapcsolatba került sok neves szaktekintéllyel. Azon szerencsés emberek közé tartozik, akiknek alkalma lehetett megismerni Dr. Bohus Gábort, a magyar mikológia egykori felejthetetlen egyéniségét; vagy közreműködni +Dr. Tuba Zoltán professzornak a Bodrogközről szóló tájmonográfiájának elkészítésében. Hazai és nemzetközi folyóiratokban publikált, konferenciákon ismertette aktuális eredményeit, képviselte iskoláját és Sárospatakot. A munkáját dokumentáló fungárium (= szárított gomba-gyűjtemény), gazdag dia- és digitális képanyag az ÁVG szertári anyagát gyarapította. (A kutatásokhoz szükséges anyagi eszközöket igyekezett saját forrásból előteremteni, tudományos munkáját családja szívvel-lélekkel támogatta.) Mindezek mellett továbbra is törekedett az igényes szakmai munkára, diákjai eredményes felkészítésére.

Eredményeinek összefoglalása, dolgozatának végleges formába öntése a 2008/2009-es tanévben történt meg. Az opponensi vélemények ismeretében a disszertáció nyilvános megvédésére 2009. szeptember 21-én került sor a BCE Budai Campusának Tudásközpontjában, amelyen a barátok, ismerősök mellett több kolléga és egykori diák is részt vehetett. A Dr. Balázs Sándor akadémikus által vezetett Bíráló Bizottság a Doktori Tanácsnak a PhD cím odaítélését javasolta a jelölt részére „summa cum laude” minősítéssel. A hozzászólások során többen kiemelték azt, hogy egy gimnáziumi tanár végzett értékes kutatómunkát, ami – a hazai középiskolákban tanító pedagógusok leterheltségének ismeretében – nem tekinthető hétköznapi teljesítménynek.

Nagyon nagy dolognak tartom, hogy városunkban vannak olyan fiatal tanárok, akik PhD fokozatot szereznek, ráadásul olyan témában, ami a Zemplén térségében közérdeklődésre tart számot – fejezte ki elismerését Dr.Hörcsik Richárd polgármester…
Gratulálok ahhoz is, hogy Egri Károly tanár úr tudományos munkája a legmagasabb, summa cum laude minősítést kapta. Meggyőződésem, hogy ezzel az Árpád Vezér Gimnázium reputációja is emelkedik.
Oktató és tudományos munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánok!


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.09.24./
 

 

Lesz nyilvános WC a buszparkolónál

 

        
                       

Régi kritikája és javaslata Sárospatak város lakosainak, hogy az Arad utcai parkolóban, ahol a várba látogatókat hozó autóbuszok leggyakrabban megállnak, teremtsünk európai városhoz méltó körülményeket – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
  
 


Aros János

-

Ez semmi mást nem jelent, minthogy legalább egy kézmosás és WC-használat lehetőségét biztosítani tudjuk az ide autóbusszal érkező vendégeknek. Pályázati pénzből, pályázati forrás kihasználásával nyílik most erre lehetőségünk, hiszen több, mint ötmillió forintot nyertünk erre a célra, amiből két konténer-WC-t tudtunk vásárolni. Az egyiket ide az Arad utcai parkolóhoz, a másikat pedig a fürdő felső bejáratánál lévő faház melletti, főleg szlovák buszok által használt parkolóba tesszük.

Itt nem a klasszikus TOI-TOI mobil WC-kre kell gondolni, hanem ezek rá lesznek kötve a szennyvíz és a vízvezeték rendszerre, valamint villamos energiával is ellátott konténer WC-k lesznek.

Látható, hogy az Arad utcai parkolónál már elkezdték a szennyvíz- és vízvezeték odavezetését, és rövid időn belül leszállítják a két WC-t.
Jövő tavasztól már méltó körülmények közt fogadhatjuk az idelátogató, autóbusszal érkező csoportokat.


 


Törő Gábor
/2009.09.24./
 

 

A polgárőrök is eredményesen pályáznak

 

        
                       
 
 


Klima János

-

A Sárospataki Polgárőr Egyesület az év során két pályázatot adott be, mert szerettük volna a felszerelésünket kicserélni, illetve bővíteni – számol be a nem nagy értékű, de mégis előrelépést jelentő pályázatokról Klima János polgárőr parancsnok…

A nyári idegenforgalmi bűnmegelőzési pályázat volt az egyik ami nyert, ezen belül volt a fokozott polgárőri szolgálat pályázat. A fokozott polgárőri pályázat március 15-től július 31-ig tartott – ez 139 nap volt és ezen idő alatt 1660 órát teljesítettünk. Ebből nyertük az egyik 100 ezer forintot, amiből pólókat, nadrágot, sapkákat vásároltunk.

A másik volt a közbiztonsági megyei pályázat, amin szintén 100 ezer forintot nyertünk, és amiből szintén ruházatot vásároltunk, kiegészítve tárcsákkal és fényhidakkal. A pályázatokat az Országos Polgárőr Szövetség írta ki.


 

Cziczer Katalin
/2009.09.24./
 

 

Ismét televíziós sportjátékban vesz részt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

 

        
                       

Iskolánkat, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát ismét beválasztották az országos, televíziós sportjátékba, ahol az ország 32 általános iskolájának csapatai versengenek egymással földön, vízben és levegőben az egymillió forintos fődíjért – hívja fel figyelmünket egy szeptember 26-án tartandó felvételre Kordáné Győrki Erika tanárnő…
  
 


Kordáné Győrki Erika

-

A zöld színben játszó 9 fős csapatunkat tanulók és szülők alkotják, a csapatkapitányuk a Megasztárból ismert Torres Dani lesz. A játékosok heti több alkalommal készülnek a látványos, sok ügyességet kívánó feladatokra. Lesz légi, vízi, távirányítós autós, normál autós, biciklis, focival összefüggő, mászófalas feladat, valamint szellemi totó az egészséges táplálkozásról.

A Nagy vagy! sportverseny házigazdái, a TV2 Kvízió délelőttjének műsorvezetője, Szabó Máté és a Viva Tv-ből ismert Ada.
A selejtező televíziós felvételére szeptember 26-án kerül sor Budapesten a Sportmax2-ben, ahol Kisvárda, Zalaegerszeg és Seregélyes csapatával versenyzünk. Csapatunkat egy busznyi lelkes szurkoló kíséri el a versenyre. Minden sárospataki Budapesten tanulót, dolgozót szeretettel hívunk és várunk 14 órától a Sportmax2-be, hogy erősítse szurkolótáborunkat!


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.09.24./
 

 

Hosszú szünet után ismét baleset volt a Füzesérnél

 

        
                       

2009. szeptember 22-én a déli órákban anyagi kárral járó közlekedési baleset történt a Sárospatak és Páterhomok közötti útszakaszon, a 14-es úton ( a Füzesér mellett), amiről Bacsó Tibor rendőr őrnagytól kaptunk információt…
  
 


Bacsó Tibor

-

Páterhomok felől haladt Sárospatak irányába egy személygépkocsi. A benne ülő személy elmondása szerint, vele szemben közlekedett egy kamion, amitől megijedve, a neki balra ívelő kanyarban lehaladt az útpadkára. Az útpadkán haladva megpróbálta korrigálni a gépjárművét és visszarántotta a kormányt, aminek következtében a gépjárművével átsodródott a bal oldali forgalmi sávba, ahol egy fának ütközött és lecsúszott az árokba. Ha a növényzet nem állítja meg, könnyen a vízben találhatta volna magát.

A baleset során személyi sérülés nem történt csak anyagi kár keletkezett, ami viszont jelentős. A rendőrség a baleset helyszínén szabálysértési szemlét tartott és szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a balesetet okozó felelősségét.
 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.09.24./
 

 

Sárospatakon is rövidülnek a szociális ellátások

 

        
                   

2009. szeptember 22-én Oláh József, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról tájékoztatta – a média képviselőin keresztül – a lakosságot, hogy városunk intézményeit hogyan érinti a kormány új költségvetési koncepciója…
  
 


Oláh József

-

Azért vagyunk itt, hogy a kormány költségvetési koncepciójáról beszélgessünk. Mit terveznek, és hogy mennyiben érinti ez Sárospatakot.
Gyermekétkeztetésben a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában 100 százalékos étkezési támogatottságban körülbelül 200 fő részesül jelenleg, 50 százalékos támogatottságban 100 fő. A Vay Miklós Szakképző Iskolában 100 százalékos támogatottság nincs, 50 százalékban 6 fő. A Sárospatak által üzemeltetett óvodákban 100 százalékban 128 fő, 50 százalékban 56 fő részesül kedvezményben.

Mindez azt jelenti, hogy ha a kormány bevezeti a tervezett költségtervezetét – nevezetesen két harmadával tervezik csökkenteni azt a költséget, amit eddig 66 ezer forintban állapítottak meg éves szinten egy gyermek/évre, ezt tervezik 22 ezer forintra csökkenteni, ami azt jelentheti városunkban, hogy így egynegyedére csökkenhet azoknak a létszáma, akik étkezési támogatásban részesülhetnek.
A Gondozási Központ ellátottjai körülbelül 500 főre tehetőek, ahol a megszorítások szintén minden területet érintenének, úgy a nappali ellátásukat, az étkezést, a támogató szolgálatot és minden egyéb olyan tevékenységet, amit a Gondozási Központ ellát. Ott körülbelül - az intézményvezető elmondása alapján - minden egyes területen 30 százalékos csökkentés lenne várható, hogyha ezt a költségvetési tervezetet a parlament elfogadja.
 


 
Az egészségüggyel kapcsolatban annyit tudok mondani – az intézményvezetővel beszéltem – hogy ő tervezetet nem kapott ezzel kapcsolatban, de évről évre csökkentik a finanszírozást, amit úgy tud esetleg áthidalni, hogy előrefelé menekül és próbálja fejleszteni, átszervezni a Rendelőintézet működését - ami egyre nehezebb. Önkormányzati támogatásért egyelőre ő még nem folyamodott, de azt mondta, hogy a jövőben valószínűleg meg kell keresnie önkormányzatunkat, hogy támogatást kérjen a Rendelőintézet üzemeltetéséhez.

A Gondozási Központ és a Rendelőintézet vezetője arról tájékoztatott, hogy biztosak lehetünk abban, hogy ellátatlan személyek nem lesznek. Tehát mindenkit ellátnak, főleg az időseket, akik megélhetési gondokkal küszködnek a meglévő gazdasági helyzetben, főleg náluk jelentkeznek ezek a megszorítások. Az idős embereknek lételeme az, hogy szociális étkezést kapjanak, ugyanis ők ezt az ebédet háromszori étkezésre próbálják beosztani, mert sokaknak a nyugdíja nagyon kevés. Nagyon számolgatják azt, hogy egyenek, a rezsi költségeket fizessék ki, vagy éppen a létszükségletükhöz szükséges gyógyszereket váltsák ki, amitől gyakorlatilag az életük függ.

Sárospatakon csak járóbeteg ellátás működik és tudjuk azt, hogy egy 800 millió forintos pályázatot nyertünk el. Ez a beruházás veszélybe ez által nem kerül, azért is mondtam azt, hogy előre próbál menekülni az intézményvezető, mert minél több szakellátási formát állít fel, annál több pontot, majd forintot tud gyűjteni, ami szükséges a bérek kifizetéséhez illetve az intézmény működtetéséhez.

Szociális juttatásokon belül a gyerekek után járó családi pótlékot most már adó alá vonják - a következő fizetés már sok családnál kevesebb lesz - amit a családok ugyancsak meg fognak érezni. Ez nem csak azokat érinti, akik éves bruttó bérének egy része a családi pótlékkal megnövelve már magasabb adósávba esik (ez a határ évi 1.9 millió Ft, ami fölött az adó már 18% helyett 36%), hanem azokat is, akiknek az éves bére a családi pótlékkal megnövelve meghaladja az 1 millió 250 ezer Ft-ot, ugyanis e fölött már csökken az alkalmazotti kedvezmény.

Törő Gábor
/2009.09.24./
 

 

Járdacsillagászat a kutatók éjszakáján

 

        
                       

2009. szeptember 25-én a Kutatók Éjszakája 2009 programja keretén belül A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 alkalmából „JÁRDACSILLAGÁSZAT”-ra várunk mindenkit, aki szeretné távcsövön keresztül megcsodálni a Holdat és más égitesteket…


Szeptember 25-én 20 órától (derült égbolt esetén!) Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára előtti téren ismét (ahogyan április 2-án tettük) felállítjuk távcsöveinket, s az érdeklődők megfigyelhetik az égbolton éppen akkor látható égitesteket.
Szeretettel várunk mindenkit: Demeter Éva, Lukácsi László és Szabó Attila szervezők - Comenius Tanítóképző Főiskolai Kara 
 /2009.09.24./
 

 

Mladonyiczky Béla öröksége - kiállításmegnyitó a református templomi galériában

 

        
                        

2009. szeptember 20-án a Máté napi aszúünnephez kapcsolódva nyílt meg az a kiállítás, amely Mladonyiczkiy Béla érem és szobrászművész életművéből válogatott alkotásait mutatja be. Az 1995 őszén elhunyt neves szobrász, művei jelentős részét Sárospatak városára hagyta, és e kiállításon történt meg az örökség jelképes átvétele, megköszönése a kiállításon jelen lévő Mladonyiczkyné Sík Sárának
  
 


Mladonyiczkyné Sík Sára

-

A kiállítást Dr. Földy Ferenc ny. főiskolai tanár nyitotta meg. Mladonyiczky Béla Békésszentandráson született, s olyan kiváló mesterektől tanult, mint Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Páczai Pál és Somogyi József. Eszményképe Medgyessy Ferenc volt. A szobrászat minden műfajában alkotott, a követ a fát, a márványt csakis kézi erővel, gép nélkül faragta. Mintegy 30 köztéri szobra, térplasztikája gazdagítja a magyar képzőművészet tárházát.

Kiemelkedő jelentőségű az éremművészete, mely Sárospatakhoz is köti. Comenius plakettje, köztéri emléktáblája elismert érték. Művészetét számos kitüntetés, szakmai megbecsülés emeli a legnagyobbak közé.
A kiállítás megnyitásán a tárogató megszólaltatásával közreműködött Erdő Zoltán, magyaros dallamai megható érzelmeket keltettek a templom boltívei alatt. A szobrokat, érmeket, egykori vázlatrajzokat bemutató kiállítás márciusig tekinthető meg 9 és 16 óra között.

A kiállítás műveinek összeállítása és elrendezése a galéria adottságainak kihasználásával Fazekas Balogh István munkáját dícséri.


 

További fotók>>>

Református Lelkészi Hivatal.
/2009.09.24./
 

 

Szüreti felvonulás és műsor a Máté Napi Aszúünnepen

 

        
                      

Az egész főutcát megtöltötte a felvonulók sora szombaton, amikor a Lorántffy szobortól a Vízikapu Szabadtéri Színpadig vonult a színes menet. A menet élén haladt a városvezetés a vendégekkel, akik közül díszes ruháikkal kitűntek a Krosznói testvérvárosunk küldöttségének tagjai, valamint a borlovagrend tagjai…
  
 


 

-

A szüreti felvonulás látványos részvevői voltak még a táncosok, a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint Bodrog Néptáncegyüttes csoportjai, akik nem voltak restek időnként az úton is táncra perdülni, amellett végig énekelték az utat, megadva ezzel a szüreti felvonulás alaphangulatát.
Ha a látványosságnál tartunk, kihagyhatatlanok a felsorolásból a hagyományőrző lovasok, a Zempléni Lovas Egyesület tagjai, akik rendszeresen biztosítják a történelmi felvonulásaink hangulatát. 
 
Nagy elismerést váltottak ki a „kisrefisek”, akik szürethez öltözve, szedő kosarakkal sétálták végig a távot. A menet végén egy lovas kocsi haladt, amiről hordóból kínálgatták a „hegy levét”.

A Vízikapuhoz érve Dr.Hörcsik Richárd polgármester köszöntötte résztvevőket, majd látványos műsor következett amelyből tisztességesen kivették részüket a felvonulásban is részt vett néptánccsoportok.
Köztük kapott időt a Kovácsvágási Dalárda, majd a Bokréta Citera Együttes Tiszaszederkényből. Borverseny eredményhirdetése után a Bodroghalomból érkezett Halom dalkör énekelt, majd az ifjúsági csereprogram keretében érkező fiatalok műsora és Szabó István pánsíp előadása  következett.

Az esti utcabálon is sokan ott maradtak ahol a SOKK zenekar játszotta a talp alá valót.


 

       


További fotók a felvonulásról >>>           További fotók  (LEVI) >>>

Törő Gábor
1. videó: Bíró Ferenc
/2009.09.24./
 

 

Mindenszentek ünnepére elkészül a katolikus temető kerítése

 

        
                   

A katolikus temető kerítésének építése egy újabb látványos szakaszába lépett, hiszen a kerítés elbontása, majd az alap megerősítése után most már a falazáshoz készülnek a Kommunális Szervezet munkásai – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
  
 


Aros János

-

Ez úton fejezzük ki köszönetünket azoknak a pataki lakosoknak, akik türelmesen kerülgetik az ott parkoló autókat, hiszen ezek a munkálatok most is, sajnos egy kis akadályt gördítenek az ott közlekedők elé.

Látható, hogy nagyon szépen haladnak a Kommunális Szervezet munkásai, mint azt már többször elmondtuk, a Kommunális Szervezet költségvetésében különítettünk el 5 millió forintot ennek a kerítésnek a felújítására. Az után döntöttünk így, hogy pályázati pénzen tavaly sikerült a végardói kerítést felújítanunk. Úgy gondoltuk, hogy ez a kerítés-felújítás mindenképpen illeszkedik a magán beruházásból elkészült un. Beke Té házhoz, valamint a temető kapujában található virágboltot használó vállalkozó felújító munkálataihoz.

Én azt remélem, hogy november elsejére, halottak napjára, illetve Mindenszentekre teljes egészében el tudunk készülni a kerítéssel, és így méltó környezetben tudják kegyeletüket leróni a temetőbe látogató hozzátartozók.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.09.23./
 

 

Városrészek vetélkedtek a Vízikapunál

 

        
                   

Szombat délelőttre is terveztünk programokat, hiszen amíg A Művelődés Házában a borverseny hivatalos, szakmai része zajlik, addig azt gondoltuk, hogy itt egy kicsit kötetlenebb, a civil lakosság részére szóló vetélkedőket szervezünk – számolt be az ügyességi és a főzőversenyről Siska Tamás, a szervező Újbástya Rendezvénycentrum részéről…
  
 


Siska Tamás

-

Ezért a Vízikapuhoz hívtuk az adott városrész képviselőinek segítségével azokat a csapatokat, amelyek egyrészt a főzés tudományában, másrészről pedig egy sorversenyes vetélkedőben, tehát egy mozgásos feladatsorban mérték össze erejüket.

A vetélkedők kapcsán azt gondolom, hogy nagy sikerre tekinthetünk vissza, hiszen a főzőversenyhez nyolc városrész küldött csapatokat, a mozgásos vetélkedőbe pedig öt csapat nevezett be. Ügyességben a Lakótelep nyert, főzésben pedig a "Hustác" csapata.

Azt gondolom azzal együtt, hogy a Jóisten megadta nekünk a jó időt, a vetélkedők résztvevői igazán jó hangulatban élhették meg ezt a napsütéses délelőttöt.


 

További fotók szombat de>>>                 További fotók szombat du>>> 
                  
Törő Gábor
/2009.09.23./
 

 

Megkoronázta a Máté napi aszúünnepet a Kodály Kórus vendégszereplése

 

        
                   

A Szepsi Laczkó Máté emlékezetére megtartott aszúünnep záró alkalma a sárospataki református templomban végbement Istentisztelet volt, melyen megjelent Götz Mária Ildikó borkirálynő a Zempléni Lovas Egyesület Rákóczi korabeli díszruhás nemes urai kíséretében, valamint Krosno testvérváros delegációja is - küldte tudósítását Virágh Sándor református lelkész…
  
 


Virágh Sándor

-

A Kálvin évre tekintettel a debreceni Kodály Kórus műsorát zsoltárokból állította össze. Elhangzott Kodály 121. és 50. genfi zsoltára, Goudimel 23. zsoltára, Mendelsohn 100. zsoltára és az ötödik evangélistának nevezett Johann Sebastian Bach egyik motettája, a Komm Jesu komm...
A kórust Pad Zoltán vezényelte, aki augusztustól áll a nemzetközi hírű professzionális kórus élén, akik hírnevükhöz méltón, tökéletesen megformált zenei tolmácsolással, alkalomhoz illő lelki ihletettséggel adták elő a nagynevű zeneszerzők műveit. Hátborzongató mély hangok, simogató piánók és virgonc melizmatikus futamok tették feledhetetlenné művészi szolgálatukat.

Az eseményen keresztelte meg unokáját Dr. Hörcsik Richárd polgármester, továbbhagyományozva az ötven évvel ezelőtt kapott családi Ígét. A Máté napi üzenet középpontjában a Lorántffy Zsuzsannának húsvéti úrvacsorához aszúbort készítő Szepsi Laczkó Mátéról való megemlékezés mellett a név jelentésének mai üzenete állt, hiszen Máté azt jelenti: Isten ajándéka. Az a boldog ember, akit nem csak úgy hívnak, hanem azzá is válik családja, közössége, nemzete számára.


 További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2009.09.23./
 

 

Évről-évre nő a Sárospataki Borverseny rangja

 

        
                   

A Máté Napi Aszúünnep legrangosabb szakmai eseménye kétségkívül a borverseny volt, amire 141 bort küldtek be a termelők. Ezek zsűrizése szombat délelőtt jelentős munkát jelentett a szakembereknek A Művelődés Házában, de ezt tisztességesen elvégezték és délután a Vízikapu Szabadtéri Színpadon Dr. Hörcsik Richárd polgármester ki tudta hirdetni az eredményt…
  
 


Dr. Hörcsik Richárd


Butella László

-

Amikor majdnem 10 évvel ezelőtt hozzákezdtünk a bornapok szervezéséhez, a cél az volt, hogy Sárospatak nyerje vissza a régi rangját a Tokaj-hegyaljai bortermelő települések között, hiszen azt látjuk, hogy Tokajban, Tolcsván, milyen nagy szüreti, ünnepi felvonulások vannak. Nem versenyzésképpen rendezzük, hanem pusztán azért, mert Sárospatakon is vannak jó borok, amiket meg kell ismertetni az idelátogatókkal. Egyáltalán, annak a hangsúlyozása, hogy Patakon nagyon sok polgár él a szőlőből, akár üzletszerűen, akár kiegészítésképpen.

Sárospatak történelméhez hozzátartozik a bor és a szőlő kultúrája, ezért fontos, hogy ne csak múltja legyen ennek, hanem jelene és jövője is – ezért viszont tenni kell. Éppen ezért fogtunk össze három éve a hegyközség elnökével, akiben jó partnerre talált a város. Ezért alapítottuk meg a város borát, hogy ezzel is rangot adjuk a borversenynek, hogy versenyezzenek, hogy érezzék az itt élő boros gazdák, hogy érdemes jó bort előállítani, mert a város - ami régen ebből élt, ma már kevésbé - fontosnak tartja azt, hogy a pataki bornak elmenjen a jó híre.

Így azt látjuk, hogy Sárospatak nem csak a múltjához, hanem reméljük a jövőjéhez is hozzátartozik a szőlő és a borkultúra. Éppen ezért jött Virág Sándor nagytiszteletű úrtól az az ötlet, hogy kössük egy történelmi személyhez, akinek van köze Patakhoz és a térség borához, és ő nem más, mint Szepsi Laczkó Máté. Ezekben a napokban van Máté nap, és ezért már tavaly ilyenkor Máté Napi Aszú Ünnepséget szervezett az egyházközség, és ma már nem csak az egyházközség, hanem a város és a hegyközség is.
Tehát így látjuk, hogy az értelmes ötleteket érdemes összetenni, mert ez is emeli a jelentőségét ennek az ünnepnek, ennek a mai napnak. Szepsi Laczkó Máté, aki erdőbényei lelkész volt és az újhelyi Oremus dűlőben készítette a hagyomány szerint az első aszúját, és Lorántffy Zsuzsannának, a pataki vár nagyasszonyának hozta el 1631 Húsvétjára.

A Tokaji aszú márkaneve Magyarországnak - ahol született, akik létrehozták, éppen azok ne ápolnák ennek az örökségét? Így kapcsolódik most már remélhetőleg az elkövetkezendő években is Szepsi Laczkó Mátéhoz és Lorántffy Zsuzsannához ez az esemény.
Maga a koreográfia is ezt erősíti, hiszen a felvonulás Lorántffy Zsuzsanna szobrától indul – tehát mindez kifejezi ragaszkodásunkat a múlthoz, ugyanakkor pedig, ahol most itt vagyunk a borverseny jelzi azt, hogy a pataki bornak nem csak múltja van, hanem van jövője is. Gondoljuk csak el, majdnem 150 bor versenyzik itt, és azért nem csak pataki, hanem Patakon túli hegyközségek is vannak itt. Ez is azt mutatja, hogy lassan visszajön a rangja a Tokaji bor tiszteletének, szeretetének itt Sárospatakon is.


 

Butella László, a Hegyközség elnöke lelkesen számolt be szakmai látásmódjával az idei borversenyről…
Nagyon örömteli, amit most mondani fogok: Sárospatakon ilyen mennyiségű bor még soha nem jelentkezett be a borversenyre. Nekünk nagyon kellemes gondunk volt a szervezéssel, mert ahogy az év során tapasztaltam több borversenyen az a jellemző inkább, hogy kevés bor jött be.
Itt Sárospatakon rekordmennyiségű bort bírálnak, 141 bort küldtek be a termelők, ami hihetetlenül fontos nekünk, mint Sárospataki Hegyközségnek, hogy nagyon sok tehetséges fiatal borász küldte el első borait, nagyon sok fiatal tehetséges borászt sikerült megszólítanunk, hogy itt legyenek a boroknál, mint borbíráló, és ezt úgy gondolom, hogy a jövő szempontjából a legfontosabb.

Én azt gondolom, hogy egyre nagyobb rangja van a sárospataki borversenynek, külön örvendetes, hogy nem csak Sárospatakról beszélhetünk, hanem ide tartozik Sátoraljaújhely, Bodrogolaszi, Makkoshotyka, Hercegkút- és a tavalyi átalakulás folyamán én attól tartottam, hogy ezt még nem fogjuk tudni teljes mértékben levezényelni. Ma már örvendetes, hogy ezekből a hegyközségi tagságunkhoz tartozó városokból, falvakból is nagyon szép számban jöttek be borok és jöttek el bírálók is a versenyünkre.
Még egy örvendetes hír, hogyha ezt komolyan csináljuk akkor egyre nagyobb rangja lesz ennek a Sárospataki Borversenynek, mert a különdíjaknál majd látni fogják, az ország szinte minden pontjáról különböző cégek, valamint Minisztérium is küldött díjakat a Sárospataki Borversenyre, ami minket nagyon kellemesen meglepett.

Számomra még az az igazán nagyszerű, hogy ilyen helyzetben, ilyen várható felvásárlási helyzetben a borászok azért eljönnek. Ebből is látszik, hogy milyen elhivatott emberekről van szó, mert ezt csak elhivatottságból lehet végezni. Azok a fiatalok, akik most kezdtek, még most bontogatják a szárnyaikat, nyilvánvalóan nem fogják feladni, ami egy nagyon-nagyon jó dolog, hogy bíznak benne, és mi is bízunk a fiatalokban, mert úgy gondoljuk, hogy a Tokaj- hegyaljai hírnevet ők fogják már tovább vinni és ez a kezdeményezőkészségük, ez az aktivitásuk a Hegyaljának csak jót hozhat.
A verseny maga azzal kezdődik, hogy minden termelő behoz 3 palackot abból a borból, amit megméretni kíván. Ebből 2 palackkal hozunk be, egyet, amit kóstolnak, egy az ellenminta, a harmadik palack bort pedig az ebédnél kóstolják meg a dolgozó borbírák.
Bizottságokat állítottunk föl, minden bizottságnak külön elnöke van és szín, aroma, íz stb. alapján bírálják ezeket a borokat. Ezt a 9 bíráló lepontozza és ezek után közösen megbeszélik, hogy melyik bor milyen, és ennek alapján fogják megkapni a díjakat a termelők.

Az eredménylista beszerzése folyamatban van…

További fotók >>>          További fotók  az eredményhirdetésről>>>

Cziczer Katalin
/2009.09.23./
 

 

Ady Endrére emlékezett az Irodalmi Olvasókör

 

        
                   

Az Olvasókör működésében is megkezdődött a második évad. A nyitó programunkban a magyar líra egyik géniuszára, Ady Endrére emlékeztünk, halála 90. évfordulója alkalmából – számolt be az évad első összejöveteléről Halász Magdolna, az Irodalmi Olvasókör vezetője…
  
 


Halász Magdolna

-

A mai rendezvényünkön több mint félszázan hallgattuk meg Veres Miklós kiváló irodalomtörténész: „Ady hatása a magyar nyelvű lírára” c különleges, színvonalas előadását. A következő alkalommal a Sárospataki Képtár vendégei leszünk, az év hátralévő részében egy helyi előadóművészt és a Kassai Figyelő Szerkesztőségét tervezzük meghívni. Minden hónapban a Kassai Thalia Színház előadásait tekintjük meg, most szervezünk egy újabb kirándulást a Nyírségbe.

Civil szervezetként mozgalmas az életünk, a tagság létszáma körülbelül 50, mindig figyelembe vesszük a tagok igényeit is. Örülünk, ha minél többen vesznek részt egy-egy rendezvényen, baráti találkozón, kiránduláson.
 


Veres  Miklós

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.23./
 

 

Ismét látszanak az útburkolati jelek

 

        
                   

Évente kétszer szoktuk az útburkolati jeleket fölfesteni, egyszer tavasszal és egyszer ilyenkor ősszel. Most különösen aktuális ez, hiszen elkezdődött az iskola, így elsősorban az iskolák környékén található zebrák felfestését kezdtük el – mondta Aros János alpolgármester…
  
 


Aros János

-

Természetesen, miután ezzel végeznek a munkálatot közbeszerzéssel elnyerő cég munkásai, folytatni fogjuk az összes önkormányzati úton található útburkolati jelek felfestésével.

Jogosan kérdezhetik, hogy néhány helyen miért nem történik meg a felfestés? Már sokan tudják, hogy Sárospatakon kétféle utat különböztetünk meg, az egyik önkormányzati tulajdonban van, a másik pedig a KPM tulajdonában.

Náluk a közbeszerzés még most van folyamatban, így a mi önkormányzati útburkolati jel felfestésünket követően két-három héttel kerül majd sor a KPM által kezelt és tulajdonjogilag is hozzájuk tartozó utaknak a felfestésére.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.23./
 

 

Jó zenekarokat mustrálhattunk az Aszúünnep előestéjén

 

        
                

Még szerencse, hogy nem verseny volt, mert nagyon nehéz lett volna kiválasztani a legjobbat a péntek esti zenekarok közül, hiszen kicsit különböző műfajt játszottak, de a maga műfajában egyaránt nagyon jó volt, a Pont, a Small Track, a Fat Rockers, a Dopping és a Hurkatöltő is…
  
 


Siska Tamás

-

Sok olyan jelzés érkezett ezt megelőzően, hogy olyan programok is kellenének, amelyek ilyenkor, a szüreti ünnepek kapcsán a legfiatalabb generációt is megszólítják – adta meg a magyarázatot a meghívott zenekarok kiválasztására Siska Tamás, az Újbástya Rendezvénycentrum igazgatója…

Ezért a Híd 2000 Alapítvánnyal összefogásban olyan öt koncertes sorozatot terveztünk az elő-programjaként ennek a Máté napi aszú ünnepnek, ami valóban a legfiatalabb korosztályokat szólította meg. Külön érdekessége ennek, hogy az alapítvány által szervezett - vagy kicsit támogatott - olyan helyi együttesek, vagy sárospataki vonatkozású együttesek szerepeltek amelyeket azért magunkénak tudhatunk és bizonyára a helyi, fiatalabb közönség nagyon jól ismeri őket. Örömmel vettem hogy egyébként a négy, nagyon fiatalokból álló együttes mellett a Small Track is fellépett, megmutatva a korosztályi különbözőségeket és azt, hogy a rock kortalan, örök és elpusztíthatatlan.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.09.23./
 

 

A cserediákoknak tartott előadást Dr.Hörcsik Richárd polgármester

 

        
                   

Sárospatak a Kultúra Magyar Városa és a kultúrák találkozásának a városa, hiszen olyan kisebbségek és kultúrák fértek meg itt az elmúlt évszázadok során, aminek lenyomatai, épített és írott örökségei megtalálhatóak ma is a városban – kezdte város ismertető előadását angol nyelven Dr.Hörcsik Richárd polgármester...
  
 


Dr.Hörcsik Richárd

-

Ezért nem idegen tőlünk az, hogy ide diákok jönnek a diákvárosba, az Európai Unió, és még nem uniós tagországok közül, akik ismerkednek a várossal és a város kultúrájával. Sárospatak mindig befogadó város volt. Így ez esetben kicsit képletesen, de most is befogadjuk az idegen kultúrákat, megismerkedünk vele és megismertetjük a város és környékének a kultúráját és még a 800 éves történelmét is. Számunkra ismerős terep a kultúrák találkozásának helye Sárospatak és remélem, hogy sikerül az idelátogató külföldi csereprogramban részt vevő diákoknak ezt meg is ismerniük.
Amikor az európai uniót definiáljuk, akkor azt szoktuk mondani, hogy ez az unió már nem nekünk szól, hanem a gyermekeinknek unokáinknak. Meg kell tanulni, hogy hogyan működik az unió és már nem nekünk - de nekünk is természetesen - hanem elsősorban a fiataloknak. Ezért nem mindegy, hogy a sárospataki vagy környéki, illetve a magyar fiatalok mennyit tudnak az unióról, nem mindegy, hogy megismerkednek-e a működésével a különböző uniós szerveknek, az uniós politikákkal, hiszen lehet, hogy hamarosan 5-10-20 év múlva majd ők kerülnek pozícióba és nem mindegy, hogy milyen ismeretanyag van a tarsolyukban, hogyan tudnak és kikkel tudnak lobbizni.
Ezt most kell elkezdeni, amikor még nyiladozik az értelem, amikor még fogékony. Fogékonnyá kell őket tenni az úgynevezett európai projekt iránt. Ha ezt nézem, a kultúrától a környezetvédelemig számos olyan politika van az európai unióban, amit érdemes tanulni, de ha azt nézzük, hogy hamarosan Magyarország az elnökség szerepét tölti be, illetve ha megnézzük az úgynevezett európai elnökségeknek a programjait akkor a környezetvédelem kitüntetett szerepet kap, tehát ezért már most kell kezdeni a fiataloknak, másodsorban pedig ez irtózatosan sok pénzt jelent. Sokan le is becsülik ezt, a csikket eldobálják, a parlagfüvet nem irtják stb.

Ha megnézzük az európai unió elnökségeinek programjait, a tervezett programjait illetve a bizottság által az úgynevezett ciklusokra összeállított programot akkor azt látjuk, hogy a környezetvédelem külön programot kap és nemcsak, mint program, hanem a program mellé pénzt is rendelnek, és ez a lényeg.
Az egyik legfontosabb teendő Zemplénben a szemétlerakók rekultiválációja. Hála Istennek van egy sikeres pályázatunk, aminek a lobbijában én is részt vettem és az első lépéseken túl most már a tervezési fázisában vagyunk. Tehát ezért jó, hogy az idelátogató csereprogramban részt vevő diákok egy kicsit megismerkednek a környezetvédelmi gondjainkkal és azon tervekkel amelyek nem csak így általában a környezetvédelemről szólnak hanem arról, hogy konkrétan például a Cinegét hogyan fogjuk rekultiválni, vagy Sátoraljaújhelyben, vagy Bodrogkeresztúrban a szemétlerakókat.
Tehát konkrét programba cseppennek bele és ez nagyon-nagyon sok pénzt jelenthet az önkormányzatoknak két részről – egyrészt ha nem teljesítjük az uniós elvárásokat akkor megbüntetnek bennünket –tehát be kell fizetni de ha okosak vagyunk és időben kezdünk bele a programba, mint például itt Zemplénben a ZHK-án keresztül, akkor ezért pénzt kapunk hogy megvalósítsuk. Tehát ezért kétszeresen fontos nekünk Zemplénben az úgymond környezetvédelmi projekt.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.22./
 

 

„TÜZES HÍREK”

 

        
                

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2009. augusztus 21. és szeptember 20. közötti időszakban 21 tűzeset, 13 műszaki mentés történ, 1 esetben vaklármához vonultak egységeink és 3 esetben kaptunk téves jelzést – nyilatkozta Barna Norbert, tűzoltó hadnagy...
  
 


Barna Norbert

-

A műszaki mentések során 10 esetben lakóházat, a közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottak el egységeink, 1 esetben méhraj eltávolítását végezték, 1 esetben lakóházba való behatoláshoz riasztották tűzoltóinkat és 1 esetben  vihar következtében megrongálódott tetőszerkezetet javítottak ki a balesetveszély elkerülése érdekében. Szerencsére az említett időszakban közúti balesethez nem riasztották tűzoltóinkat.
-   
2009. szeptember 4-én a déli órákban a rendőrség kérésére tűzoltóink Sátoraljaújhelyen egy lakóházba hatoltak be. A lakásban egy idős magatehetetlen hölgyet találtak, akit a helyszínen lévő mentős kollegáknak átadtak.  

A tűzesetek közül 18 esetben szárazfű tűzhöz vonultak egységeink, 1 esetben víkendházban, 1 esetben gépjármű motorterében és 1 alkalommal lakóházban keletkezett tűz.
-   
2009. szeptember 2-án az esti órákban Olaszliszkán, Kulcsár-dűlőn égett egy víkendház tetőszerkezete teljes terjedelmében és a házban lévő berendezési tárgyak. Tűzoltóink 2 db „D” sugárral és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották. Személyi sérülés szerencsére nem történt.
- 
2009. szeptember 10-én az esti órákban Széphalomban egy Audi A3-as típusú személygépkocsi motorterében keletkezett tűz, ami átterjedt az utastérre is. Kiérkezésünk után a tüzet 2 db „D” sugárral eloltottuk. Az anyagi kár jelentős, személyi sérülés nem történt.
-   
2009. szeptember 13-án a déli órákban Kácsárdon egy lakóépület tetőszerkezete villámcsapás következtében kigyulladt.  Tűzoltóink 4 db „D” sugárral és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották. Személyi sérülés szerencsére itt sem történt, de az anyagi kár jelentős.  


 

Versenyek:
Augusztus 24-én került megrendezésre Budapesten a Semmelveis Orvostudományi Egyetem 22 emeletes épületében a 4. tűzoltó lépcsőfutó verseny. Az emeleteket tűzoltóinknak teljes védőfelszerelésben légzőkészülék használata mellett kellett teljesíteniük. A 42 induló csapat közül sátoraljaújhelyi tűzoltóság csapata az előkelő 6. helyezést érte el. A csapat tagjai: Juhász Péter, Csoma Miklós, Holozsai Ferenc, Csabai Tamás és Juhász Balázs volt.

Eredményeik: Csabai Tamás (3:38 perc), Holozsai Ferenc(3:52 perc), Juhász Péter (4:20 perc), Csoma Miklós(4:55 perc), Juhász Balázs (5:01 perc).

Szeptember 9-10-én került megrendezésre Győrben az ETO Parkban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2009. évi Kispályás Labdarúgó Bajnokságának döntője, melyen Borsod-Abaúj-Zemplén Megyét a sátoraljaújhelyi tűzoltóság csapata képviselte. A versenyen a 15 megye csapatai mellett a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság és a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapatai vettek részt. A sátoraljaújhelyi tűzoltóság csapata az előző évhez hasonlóan jól szerepelt és az előkelő harmadik helyet szerezte meg. A torna gólkirálya az újhelyi Juhász Péter lett 12 góllal. A csapat tagjai (álló sor): Trembulyák Nándor, Fedor László, Braun Zsolt, Szabó Sándor, Regős László, (guggoló sor): Jurkó Tamás, Barna Norbert, Juhász Péter, Ocsenás József.

2009. szeptember 12-én a sátoraljaújhelyi Városligetben került megrendezésre Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága 135. évfordulója tiszteletére szervezett rendezvény. Ezúton is szeretnénk megköszönni támogatóinknak és a rendezvényen fellépőknek, hogy segítették minél színvonalasabbá tenni az eseményt.

Támogatóink : Hotel HUNOR, Seres Pékség, Mikó Zoltán, Bók László, Csillagfény Étterem és Panzió, G-Slepp Kft., TESCO Áruház, Nyírzem Coop, Götz Pincészet, Tolcsva-Bor Kft., Fitomark ’94 Kft., Tokaj Kereskedőház Zrt., Hermann Emerencia, Szilágyi László, Tóth Ferenc, Kubus László, EVINOR Pincészet, Petróczi István, Baloghné Siska Nikoletta, PRÍMAGÁZ Zrt., Hollóházi Porcelángyár Manufaktúra Zrt., Művelődési Ház Sátoraljaújhely, Sátoraljaújhely Sportcsarnok, Sátoraljaújhely Polgármesteri Hivatal, Hercegkúti Polgárőr és Tűzoltó Egyesület, Hori Dekor, Suzuki Speciál Sárospatak, Nagy Lajos, Lukács Ferenc, Misi-Husi, Zemplén Televízió, Rádió Aktív, Evergreen Kft., Jaskó Norbert.       

Külön köszönet a rendezvényen fellépőknek, és a társszerveknek: Holdfény Mazsorett csoport, Sátoraljaújhelyi Dohánygyári Fúvószenekar, Bokréta Alapfokú Művészeti Iskola, North Eagle Airsoft Team, Sátorelő Íjász Klub, Dream Lines Kft., Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, Vám- és Pénzügyőri Hivatal Sátoraljaújhely, Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság, Sárospataki Rendőrkapitányság, Sátoraljaújhelyi Mentők, President Zenekar, Rokonok Zenekar, Gönczi István pirotechnikus.   

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.

Barna Norbert tűzoltó hadnagy és Tóth János tűzoltó hadnagy
/2009.09.22./
 

 

Figyeljünk oda jobban a gyanús idegenekre

 

        
                

A szeptember 11. szomorú nap volt egy sárospataki köztiszteletben álló idős házaspár számára is, hiszen éjjel 1 óra környékén valakik fölfeszítve az ajtót betörtek a lakásukba. A 87 éves bácsit és 81 éves feleségét megverték - a néni bordatörést szenvedett - megkötözték őket, majd a lakás átkutatása után, az otthon tartott 150 ezer forint kézpénzüket elvitték – idézte fel Aros János az egész várost meghökkentő, szomorú esetet…
  
 


Aros János

-

Ezt a szörnyű esetet szeretnénk mindenkinek - a megelőzés céljából - példaként felhozni. Kérünk mindenkit, hogy ha gyanús idegeneket látnak az utcájukban ólálkodni, valamit kínálni, vagy árusítani, tartsák őket szemmel, ha autóval vannak, írják fel a rendszámukat, s azonnal jelentsék a közterület felügyeletnek, a polgárőrségnek vagy közvetlenül a rendőrségnek, hiszen csak így tudjuk a további, hasonlóan szörnyű bűncselekményeket megelőzni.

A Kommunális Szervezet, illetve a polgárőrség segítségével a sértetteknél azonnal egy mozgásérzékelős biztonsági rendszert helyeztünk el, amit szeretnénk más időseknél is elhelyezni, akik esetleg jobban ki vannak téve annak, hogy ilyen brutális cselekményt elkövessenek náluk.
Tehát kérünk mindenkit, hogy jobban figyeljenek egymásra, hogyha idegeneket látnak, azonnal jelezzék a rendőrségnek (47 513 030 illetve a 107-es központi számon) vagy a polgárőrségnek (20 2649654)


 


Törő Gábor
/2009.09.22./
 

 

Budapesten jutalmazták az Árvaysokat

 

        
                

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának 5-6. osztályos tanulói versenyeztek a Play and Win (Játssz és nyerj!) országos angol nyelvi és műveltségi levelező versenyen. A tíz fordulós nyári versenyen, az országból 150 diák mérte össze nyelvtudását, kreativitását, szorgalmát - felkészítő tanáruk: Nagyné Deák Ilona...
  
 


Nagyné Deák Ilona

-

Ennek eredményhirdetése és ünnepélyes díjkiosztója 2009. szeptember 10-én volt a Nyelvparádén, a nyelvtanulási lehetőségek kiállításán a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Iskolánkból Bodnár Klaudia 3. és Vitányi Barbara 5. helyezett tanulók értékes jutalmakat kaptak.
Rajtuk kívül a többi versenyzőnket is megdicsérték, angol nyelvű könyveket, munkafüzeteket, tematikus szókincsfejlesztő kiadványokat, CD-ket, National Geography Kids magazint kaptak ajándékba: Hegedűs Zita, Göncfalvi Gergő, Bodnár Jordána, Tóth Gréta, Aranyosi Anett, Hochvárt Máté, Tóth Réka, Szuromi Gréta, Debnár Melinda, Hensperger Roland és Koleszár Dávid.

A Gyermekeink Jövője elnevezésű kiállításon a kis csapatnak lehetősége volt érdekes angol nyelvű kvíz megoldására, új játékok tanulására és képességeik fejlesztésére.
„Tiéd a világ, ha megérted!”- olvasták az egyik kiállító mottóját.
A nyári verseny résztvevői közelebb kerültek a világ megértéséhez.


 

További fotók >>>

/2009.09.22./
 

 

Országos döntőben a Zempléni Lovas Egyesület versenyzője

 

        
                

Az elmúlt hétvégén, Mátészalkán megrendezett regionális minősítő versenyen Aros Dorina díjugratásban Pkx kategóriában Abu Hasszán nyergében első, Pk1 stílusversenyben ugyanezzel a lóval, hibátlan pályával 7.2 stílusponttal első, Pk2-ben egy verőhibával, négy hibaponttal harmadik, Cinkapanna nyergében pedig hiba nélkül második helyezést ért el...
  
 


Aros Dorina

-

Pk3-ban egy verőhibával második lett, így ezzel az eredménnyel kvalifikálta magát az október 2-4 között, Kiskunhalason megrendezésre kerülő utánpótlás országos döntőbe.

Edzője Bubán Zsolt, a felkészülést segítette Bertók Viktor (Amekó SE) és a Zemplén Lovas Egyesület valamennyi tagja.
Köszönjük Sütő Tibornak a szállításban nyújtott segítségét.

Külön köszönet illeti a 2008-as ifjúsági EB ezüstérmes csapat tagjának, Márton Saroltának a sportszerű segítségét, aki annak ellenére, hogy ebben a kategóriában versenytársak voltak, saját lovát, Cinkapannát bocsátotta Dorina rendelkezésére a versenyen.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.21./
 

 

Felvételi előkészítő foglalkozások a Refiben

 

        
                

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, felvételi előkészítőt indít magyarból és matematikából, melyekre 2009. szeptember 25-ig lehet jelentkezni a Sárospataki Református Gimnázium titkárságán személyesen, telefonon (47/311-039) vagy a refi@reformatus-sp.sulinet.hu e-mail címen - tájékoztatja az érdeklődőket Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgató...
  
 


Szatmáriné
Tóth-Pál Ildikó

-

Az előkészítő anyaga igazodik a központi kompetencia alapú felvételi követelményeihez. Áttekintjük a leglényegesebb feladattípusokat, feladatmegoldási stratégiákat, gyakorlatokat, és jó tanácsokat adunk a szóbeli elbeszélgetésekhez is.

Az előkészítő foglalkozások ingyenesek és 14 órát foglalnak magukba.A foglalkozások 2009. szeptember 25-én, pénteken, 15.00 órakor kezdődnek.
Helyszín: Sárospataki Református Gimnázium I. emelet 100-as és 101-es tantermei.
Időpontok: pénteki napokon 15-17 óra között
- 2009. szeptember 25.
- 2009. október 2.
- 2009. október 16.
- 2009. november 6.
- 2009. november 20.
- 2009. december 11.
- 2010. január 8.
Az érdeklődők Leskó Gáborné és Tóth Györgyné iskolatitkároktól kaphatnak felvilágosítást.


 

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2009.09.21./
 

 

Figyelem, mustgáz-vezély!

 

        
             

Mustgáz: Tokaj hegyalján megkezdődtek a szüreti munkálatok, ezért felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy mielőtt a borospincékbe mennének, mindig tartsák szem előtt, hogy a pincékben elhelyezett must erjedésekor mustgáz keletkezik, melynek kismennyiségű belégzése is eszméletvesztéshez vezet -  hívja fel a lakosság figyelmét Barna Norbert, tűzoltó hadnagy...
  
 


Barna Norbert


 

Néhány évvel ezelőtt előfordult, hogy ezt figyelmen kívül hagyták, így a szerencsétlenség sajnálatos módon be is következett. Ha mégis a pincébe indulnak, vigyenek magukkal égő gyertyát, melyet tartsanak derékmagasságban, ha a gyertya elalszik, akkor az azt jelenti, hogy az erjedés már megindult és az emberi életre veszélyes mustgáz keletkezett, mely nehezebb a levegőnél, ezáltal a pince alsó részében gyülemlik fel. Ilyen esetben a helységet azonnal hagyják el!

Fűtés:
Augusztus végével az ősz hamar beköszöntött. Azt tapasztalhattuk, hogy a hőmérséklet 10-15 fokkal is esett, melyet az emberi szervezet nehezen visel el, ezért többen már a hónap elején befűtöttek, de a hónap közepén már kezdetét vette a fűtési szezon is.
Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy csak kifogástalan állapotú tüzelő- és fűtőberendezést használjanak, a tüzelés során tartsák be az alábbi jó tanácsokat:


 
- A gázkazánokat a fűtési szezon előtt vizsgáltassák felül szakemberrel, hogy halálos füstmérgezéses balesetek ne forduljanak elő!
- A füstelvezető csövet 1,5 méterenként, de legalább egy helyen az épület szerkezethez kell rögzíteni.
- A kéményeket kéményseprő által rendszeresen felül kell vizsgáltatni, ki kell tisztíttatni.
- A használaton kívüli kémény-nyílásokat nem éghető anyaggal hézagmentesen le kell zárni.
- A hőtermelő berendezés és az éghető anyag között olyan távolságot kell megtartani, illetve olyan hőszigetelést kell alkalmazni, hogy az éghető anyag felületén mért hőmérséklet a legnagyobb hőtermeléssel való üzemeltetés mellett se jelentsen az éghető anyagra gyújtási veszélyt!
- Az éghető padozatú helységekben lévő szilárd tüzelésű kályhák elé megfelelő nagyságú, nem éghető anyagú parázsfelfogó tálcát helyezzenek el, mely biztosítja, hogy az esetlegesen kihulló, kipattanó szikra ne juthasson a padozatra.
- Soha ne használjunk éghető folyadékokat a tűz élesztésére, mert robbanás lehet a végeredménye.
- A tűzhelyek tisztításakor összegyűlt hamut, salakot csak teljesen kihűlt állapotban öntsék ki!

Vihar előrejelzés:
Továbbá tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján (www.baz.katasztrofavedelem.hu) folyamatosan tájékozódhatnak a várható időjárás alakulásáról. Az oldalon 3 óránként frissítik az információkat, így figyelemmel kísérhetik a meteorológiai veszélyjelzéseket, és a figyelmeztető előrejelzéseket.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a megyei ügyeletre fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.

Barna Norbert tűzoltó hadnagy és Tóth János tűzoltó hadnagy
/2009.09.21./
 

 

Iskolai kirándulás rendőrségi bemutatóval

 

        
             
 
 


Bujdosó Norbert


 

2009. szeptember 16-án délelőtt a Botkő játszóterén voltak osztálykiránduláson Vámosújfalu általános iskolás diákjai, amelyben az 1. osztályos korosztálytól a 8. osztályosig egyaránt minden diák részt vett. Őket látogattuk meg a Sárospataki Rendőrkapitányságról baleseti helyszínelő szolgálati gépkocsival és kicsit elbeszélgettünk velük, kicsit megismertettük őket a rendőrség eszközeivel – számolt be a találkozásról Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós, a Sárospataki Rendőrkapitányság iskolarendőre…

A szolgálati gépkocsival is megismerkedhettek a gyerekek, amely nagy sikert aratott körükben, érdeklődve nézegették a rendőrautót, amelybe lehetőségük volt beülni is. Továbbá, néhány percben, néhány fontosabb gyerekekkel kapcsolatos közlekedési szabályról kérdeztem őket, melyekre nagyon jó válaszokat kaptam.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.20./
 

 

Kéményseprők tartottak találkozót Sárospatakon

 

        
             

Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete a Zemplén Idegenforgalmi Kft. és az MKI Iroda szervezésében Sárospatakon 2009. szeptember 16-17-18-án a Bodrog Wellness Hotelben Országos Kéményseprő Napokat rendezett – nyilatkozta Bágyi Pál, a szálloda igazgatója, akinek a vállalkozása kéményseprő szolgáltatást is végez…
  
 


Kocsis Attila

 


Bágyi Pál


 

Kocsis Attila, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke a tanácskozásról a következőket mondta:
A mai találkozónak, illetve ennek a három napnak a legfontosabb célja az, hogy a baráti, kollegiális szálak erősödjenek. Mindig érkeznek új kollégák szervezetünkbe, a Kéményseprő Ipartestületbe, ezért minden ősszel tartunk egy úgynevezett őszi kéményseprő napokat, ami részben a szakmai új dolgoknak, az oktatásnak, az új ismeretek átadásának szól, másrészt pedig a baráti, kollegiális kapcsolatok ápolásának.

Mióta tagjai vagyunk az európai uniónak, az európai szabványok folyamatosan jönnek be az országba, és nekünk kéményseprőknek a mai korral együtt kell haladnunk. Ez egy nagyon komoly odafigyelést igényel, sőt mondhatom azt, mint ahogy a mondás is tartja „a jó pap is holtig tanul”, hasonlóan a kéményseprő sem tudja a tanulást abba hagyni. Nyugat- Európában még 10-20 évvel ezelőtt magasabb szinten művelték ezt a szakmát, mint mi Magyarországon. Ma viszont, minden olyan ismeret, amivel ma Párizsban vagy Londonban, vagy éppen Berlinben dolgoznak a kollegáink, birtokunkban van, s így már mi is ugyanazon a szinten tudunk itt Magyarországon szolgáltatni.

A konferencián - az tapasztalatcserén túl - az a célunk, hogy megismerjük egymást, és hogy jól érezzük magunkat. Hogy miért Sárospatakon? Kilenc évvel ezelőtt ugyanilyen rendezvényt tartottunk itt Patakon, ami nagyon jól sikerült. Kiváló a környezet, kiváló a helyszín, kiváló a szálloda, arról is nem beszélve, hogy ennek a turisztikai látványosságnak, turisztikai központnak a tulajdonosa egyben a sárospataki régiónak a kéményseprő szolgáltatója.

Az utóbbi kijelentést Bágyi Pál, a Zemplén Idegenforgalmi Kft. igazgatója is megerősítette…
Mi vagyunk az a cég, aki itt Észak-Magyarországon egyike a meghatározó kéményseprő-ipari szakszolgáltató cégeknek. Ha nem is a legnagyobb de a második helyen biztos lehet a társaságunk.
Én úgy gondolom, hogy a lakosság minket ismer. Most már lassan 15 éve, hogy minden évben meglátogatjuk a lakosok kéményeit, ellenőrizzük, ha szükséges, akkor a hibákat elhárítjuk. Én azt gondolom, hogy az Országos Ipartestület itt rendezi az éves szakmai konferenciáját, az a mi kis cégünknek nagy megtiszteltetés. Nekünk nem a fő profilunk a kéményseprés, így még nagyobb megtiszteltetés számunkra, hogy eljönnek ide Sárospatakra, ami azt is jelzi, hogy 10 évvel ezelőtt nagyon jól érezhették magukat. Bízom benne, hogy itt olyan dolgok is el fognak hangzani, amiből az én kollegáim tanulni tudnak, mert a szakma nem csak abból áll, hogy megyünk és kiseperjük a kéményt, hanem ez egy nagyon-nagyon sokrétű és széleskörű szakma. Ebből - szerencsésen - az emberek csak annyit látnak, hogy elmegyünk hozzájuk és azt, hogy ez egy szükséges dolog de lehet, mert megakadályozhatunk családi tragédiákat, amelyek az elmúlt időkben szinte rendszeresen előfordultak az ország más településein.

Hogy ezen a konferencián fel fogok-e vetni olyan dolgokat, amelyek számunkra érdekesek? Természetesen, hiszen most ez a szakma is egy olyan válságot él át, mint más bármelyik területen lévő szakma, és azt hiszem, hogy kell erről beszélgetnünk és arról is, hogy hogyan lehet a színvonalat javítanunk, hogy milyen változások várhatóak, hiszen most már évek óta arra vár a kéményseprő szakma, hogy a minisztérium kidolgozza az elképzelését arra vonatkozóan, hogy mik lesznek az elkövetkező években a kötelezettségek.
Tehát jó lenne, ha megoldódna, hogy a kéményseprők ne csak a kéményt ellenőrizzék, hanem a tüzelőberendezéseket is, hiszen a tűzesetek nagy része ismeretesen ebből következik be. Az is egy érdekes téma, amit most tapasztaltunk, hogy a lakosságnak a fizetőhajlama romlik, nagyon sok a kintlévőség. Felhozzuk a kérdést, hogy egyáltalán ezt a máshol, valamint más országokban hogyan kezelik. Tehát lesz miről beszélgetni az elkövetkező 48 órában, amit remélem a kollégák hasznosítani tudnak majd a jövőben.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.09.20./
 

 

A foglalkoztató bejelentési kötelezettsége - A foglalkoztatott ellenőrzési lehetősége

        

A foglalkoztatónak a bejelentési kötelezettségét 2007. január 1-jétől állami adóhatósághoz kell teljesítenie. A bejelentéseket az állami adóhatóság csak feldolgozza, majd az adatokat az egészségbiztosítási szervhez, valamint a munkaügyi hatósághoz továbbítja.

 
Be kell jelenteni
- a biztosítási jogviszony kezdetét,
- a jogviszony szüneteltetését,
- a jogviszony megszűnését és
- a bejelentett adatokban bekövetkezett változásokat. 

A bejelentések megtételének a határidei:
- A biztosítás kezdetére vonatkozó bejelentést a biztosítási jogviszony első napját megelőzően, de legkésőbb az első napon a foglalkoztatás megkezdése előtt, ha pedig a
biztosítás elbírálására csak utólag kerül sor, akkor legkésőbb a biztosítási kötelezettség megállapítását követő napon kell megtenni.
- A megszűnést, valamint a szünetelés kezdetét és végét 8 napon belül kell bejelenteni.
- A bejelentett adatokban bekövetkezett változást az azt követő 15 napon belül kell jelezni.

 A bejelentésnek tartalmaznia kell a munkáltató, illetve a kifizető adóazonosító számát, nevét/elnevezését, székhelyét, telephelyét, lakóhelyét, jogelődjének nevét és adószámát,
valamint az általa foglalkoztatott biztosított személyi adatait, állampolgárságát, adóazonosító jelét, a biztosítási jogviszonyának kezdetét, kódját, megszűnését, a biztosítás
szünetelésének időtartamát, a heti munkaidejét, a FEOR-számát, továbbá magán-nyugdíjpénztári tagság esetén a pénztár nevét és azonosítóját is. 

A fentiekben meghatározott bejelentési kötelezettséget nem csak a szűkebb értelemben vett foglalkoztatóknak (mint amilyen a munkáltató és a kifizető), hanem rajtuk kívül a
kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozóknak, a biztosított mezőgazdasági őstermelőknek, valamint a külföldi munkáltatók magyarországi képviselőinek,
mint önfoglalkoztatóknak, is teljesíteniük kell a saját maguk vonatkozásában.

 A foglakoztatotti bejelentésre a 09T1041-es számú adatlap szolgál, mely az APEH hivatalos honlapjáról (www.apeh.hu) tölthető le. Benyújtani elektronikus úton (az Ügyfélkapun
keresztül), és papír alapon is lehet. 

A foglalkoztatottaknak lehetőségük van meggyőződni a biztosítási jogviszonyuk bejelentéséről. Tájékoztatásért a megyei Egészségbiztosítási Pénztárakhoz lehet fordulni, illetve
akik ügyfélkapus regisztrációval rendelkeznek, lehetőségük van arra, hogy a saját jogviszonyukra vonatkozó adatokat - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár
adatbázisából – lekérdezzék, a
www.mo.hu/ ügyfélkapu/ TAJ-szolgáltatások internetes oldalról. Ezen a helyen megjelenik a jogviszonyt bejelentő (munkáltató) neve, a munkakör
száma (FEOR), illetve a jogosultság kezdete és vége is. Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
/2009.09.20./
 

Megnövekedett hallgatói létszámmal indult a Pataki Teológia tanéve

        
     

2009. szeptember 13-án délután tartotta évnyitó istentiszteletét és ünnepi közgyűlését a Sárospataki Református Teológiai akadémia. Pásztor Gyula, az akadémia lelkipásztora a 2Móz 3,1-5 alapján hirdette Isten Igéjét: „Isten sajátos eszközön, az égő csipkebokron keresztül a maga jelenlétébe hívja Mózest, ahol mindjárt az első pillanatban egy nagyon fontos dolgot mond neki: 'Oldd le sarudat a lábadról, mert szent föld az a hely, ahol állasz.' Miért? Milyen okból és milyen célból parancsolja ezt az Úr? Az ok az, hogy ez az Úr felségterülete. Szent föld. Itt Ő az Úr, az Ő akaratának kell érvényesülnie. Ide nem lehet csak úgy besétálni, vagy ott ugyanúgy tartózkodni, mint máshol. Isten tudatosítja Mózesben, hogy hol van.

E történet kapcsán hiszem és hirdetem, hogy a Sárospataki Református Teológia az Úr felségterülete. Ugyanígy vallhatjuk, hogy a 2009/10-es tanév, az Úr éve.
Nem miattunk, nem tőlünk van ez, hanem egyedül őtőle. Ami pedig az övé, az szent. Isten előre figyelmeztet erre. Ebbe a térbe és ebbe az időbe csak úgy lehet, csak úgy szabad belépni, mint Mózesnek. Őt arra figyelmezteti Isten, hogy oldja le a saruját. A saru azokat a dolgokat jelképezi itt, amelyeket akaratlanul is magával
visz az ember oda, ahova megy, ahol megszólal, ahova belép. Emberi szokásokat, vétkeket, tulajdonságokat, terveket, akaratot, indulatokat. Ezek nem férnek meg
együtt az Ő szentségével, nem szabad érvényesülniük ott, ahol az Úrnak van szent és dicsőséges terve és akarata.

Oldd le! - mondja Mózesnek, s nekünk egyaránt. Amikor formálni, tanítani és eszközeiként használni akar, ezekre nem lesz szükség. Sőt, akadályok lesznek.
Istennek nincs arra szüksége, amit magunkkal hozunk. Amit Ő ad, s amivel felruház, azt kell használni. Hát ne hozz be semmit, ne csempéssz be semmit a
magadéból. Se a szívedben, se a fejedben, táskádban, számítógéped, mobiltelefonod memóriájában, hanem oldd le, mert szent föld az a hely, ahol állasz.

S mi Isten célja azzal, amit mond, amire figyelmeztet? Az volt a célja, hogy késszé tegye Mózest, és késszé tegyen ma bennünket is arra, hogy mellette, a szent földjén maradjunk. Azt akarja, hogy ott lehessen, hogy ott lehessünk mellette. Mellette, áldásainak, szeretetének földjén. Erre méltat. Az a célja, hogy
megszentelje az életünket, hogy bennünk és általunk is az Ő szent tervei valósuljanak meg. Ehhez pedig nincs szüksége kölcsönvett emberi eszközökre, vagy ötletekre. Ezért kéri, hogy oldd le, amit magaddal hoznál. S miközben erre kér, már készen van, amit helyette ad. Jézus Krisztus elkészítette a tiszta öltözetet.
Általa új természet részesei lehetünk. Terveink helyett megismerteti az övéit. Tanít, vezet, felvértez a saját eszközeivel.

Oldd hát le a sarudat, mert szent föld az a hely, ahol állasz. A Sárospataki Református Teológia 2009/10-es tanévére belépni csak így érdemes, csak így szabad.
De így belépni az Úr szent földjére és szent évébe különös kiváltság, kegyelem. Lépj hát be, mert hisszük, hogy az Úr hív erre. Legyen áldott érte. Ámen."

Az akadémiai közgyűlést dr. Kádár Ferenc rektori jelentése nyitotta meg. Beszédében először a 250 éve született Kazincy Ferenc irodalmárról és nyelvújítóról emlékezett meg. Az előttünk álló tanév kiemelt eseményeinek (tanulmányi napok, nemzetközi Kálvin és Nagy Barna konferencia) ismertetése után örömmel számolt
be a megnövekedett hallgatói létszámról. A teológia szakra 16-an nyertek felvételt, a katekéta-lelkipásztori munkatárs szak nappali tagozatán 7-en, levelező tagozatán 25-en. Közel 50 új hallgatója lesz tehát az intézménynek. Pontos adatokat csak a beiratkozás után tudhatunk, de legalább 140 hallgatóval indulhat a tanév az akadémia akkreditált képzésein. Hozzájuk számítva a presbiteri népfőiskola mintegy 60 résztvevőjét, 200 körül van azoknak a száma, akik különféle formákban az akadémián folytatják tanulmányaikat. Különös lehetőség az intézmény számára, hogy a hónap végén az afrikai Malawiból is érkezik egy hallgató.

A számadatok ismertetése után rektor úr új adjunktust köszöntött a munkatársak sorában Beidekné dr. Kovács Adrienn személyében, aki e tanévtől a
zenetudományi intézetet vezeti, egyben a zeneoktatás ügyét szervezi az akadémián.

A közgyűlés második felében a minősítő vizsgát tett hallgatók, valamint az új diákvezetők - Menyhárt István szenior és Gajdos János esküdtfelügyelő - fogadalomtételére került sor. A Köztársasági Ösztöndíjat Müller Nikoletta II. éves teológa vehette át, míg Verók Zsuzsanna és Török András hallgatók a Patay
család jutalmában részesültek.


További fotók >>>

Tiszáninneni Református Egyházkerület
/2009.09.19./
 

Futballcsapatunk sikeres hétvégéje

 

        
             

Szép, napos, a labdarúgás szempontjából ideális időben látogattunk az osztályunkban újonc Mezőzombor együtteséhez. Ők jelenleg a 12. helyen állnak, így a számunkra elfogadható eredmény csakis a győzelem lehetett, de az is fontos volt, hogy mindenki egészségesen térjen haza – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke…
  
 


Halder Péter

Harafi Béla


 

Az előbbi sikerült, az utóbbi sajnos nem. Harcos küzdelemben 2:1 arányban nyertünk, de sajnos Kerékgyártó Csaba megsérült, akinek mielőbbi gyógyulást kívánunk.

Zsófi József edző véleménye a látottakról: Nehéz mérkőzésre számítottunk Mezőzomboron, hiszen mindig veszélyes csapat az újonc. Az első félidőben tetszetős és szép támadásokat vezettünk, melyek végén kétszer is betaláltunk az ellenfél hálójába - uraltuk a játékot.

Semmi jel nem mutatott arra, hogy a vége esetleg szorosabb lesz. Az első félidőben kihagytunk 3-4 olyan helyzetet, amiből illett volna betalálni. Ez majdnem megbosszulta magát, mert a második félidőben „találtak” egy gólt fegyelmezetlen védekezés miatt. A gól fellelkesítette az ellenfelet, de a három pont nem volt veszélyben.
Elsősorban Halder Péter, Kerékgyártó Csaba, Pothurszky Roland és Szabó Sándor játékával voltam elégedett.

Harafi Béla szurkoló véleménye: Egy húzós meccs volt. Az ellenfél az első félidőben kimondottan sportszerű, a másodikban viszont durva volt. Keményen és alattomosan játszottak, amihez a bíró is asszisztált. A sérült játékosnak jobbulást kívánunk! Mielőbb várjuk vissza, mert nagy szükség van a tudására a csapatban.
Egyébként elégedett vagyok a csapattal, s ami a legfontosabb, a három pontot begyűjtöttük. A nyújtott játék alapján Halder Pétert emelném ki a mérkőzés legjobbjának. A gólja NB-I.-es szintű profi gól volt, s első gól révén megadta az alaphangulatát a mérkőzésnek. Örülünk a győzelemnek!
Ifi csapatunk 5:3 arányban győzött! Gratulálunk Mindenkinek! Hajrá Patak!

A további mérkőzésekről a honlapon található eseménynaptárban találhatnak információt


 

További fotók >>>

Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke
/2009.09.19./
 

 

Amit Szepsi Laczkó Mátéról, a Máté napi aszúünnep névadójáról tudni érdemes

 

        
             

Szepsi Laczkó Máté a nevében hordozza szülőhelyét Szepsit, a Kassától 25 kilométerre, a Bódva partján épült települést. A tatárjárás után a Szepességből oda érkezett német eredetű családok népesítettek be, erre utal a településnév – bővíti Virágh Sándor református lelkész, a hétvégi ünnep névadójáról szóló ismereteinket…
  
 


Virágh Sándor


 

Máté a Sárospataki Református Kollégium diákja volt, kiváló képességét bizonyítja, hogy Olaszliszkán és Kassán tanítóskodott, majd Lorántffy Mihály támogatásával külföldi tanulmányúton járt Wittenbergben és Hánauban, s így európai szintű képzettséget szerezve állt a Lorántffy család szolgálatába udvari papként. Lorántffy Zsuzsanna javaslatára Erdőbényére kerül református lelkipásztornak, ahol irodalmi és történetírói munkásságot is kifejt, valamint foglalkozik a Lorántffy szőlőbirtokok kapcsán borászattal is.
Méltán viseli Szepsi Laczkó Máté hegyalján az „aszúbor atyja” titulust akkor is, ha nem ő az első aszú készítője, vagy feltalálója, ahogy néhány fellelkesült hagyományőrző említi, de egy biztos: az aszúborkészítés receptjét leírta, amely az utókor számára fennmaradt, valamint készített is aszúbort Lorántffy Zsuzsanna számára - a hagyomány szerint - az Oremus dűlőben későn szüretelt szőlőből. Az aszúkészítés receptjének leírása arra enged következtetni, hogy ez az ő korában nem volt közismert, de volt kitől megtudnia az ősi „titkot” a tudós tiszteletesnek. A leírás arra is utal, hogy normának, követendőnek, az utókor számára is megőrzendőnek tekintette ezen ismereteket.
Méltán viseli nevét Sátoraljaújhelyben a mezőgazdasági szakiskola. Életművére büszke szülővárosa, ahol gyönyörű faragott emléktábla őrzi emlékét. Erdőbényén, ahol nyugvóhelye is van, Lavottha Géza szobra őrzi nevét és alakját az utókor számára.

Sárospatak, a tanulmányainak és uradalmi tanácsosi szolgálatának színhelye sem akar adós maradni e kiváló, példakép értékű történelmi személyiség emlékezetének, és egy „élő” emlékművel, a Máté napi aszúünnep rendezvényével tiszteleg öröksége előtt. Szepsi Laczkó Máté feljegyezte hajdanán történetírói igényességgel az Emlékezetre méltó dolgokat 1520-tól egy évszázad eseményeit, ami a jelenkor történészei számára értékes forrás. Reméljük, hogy a sárospataki Hegyközség, A Művelődés Háza és Könyvtára, a Református Egyház és Kollégium, valamint az Újbástya Rendezvénycentrum összefogásával létrehozott, sokak segítségével megvalósított történelmi keretbe helyezett szüreti nap, borverseny és kulturális seregszemle elnyeri a közönség tetszését, és egy anyagiakban szűkölködő időben is a tájhoz és a szürethez illő eseménnyel zárulhat a turisztikai szezon.
Szepsi Lackó Máté munkássága az aszúbor reneszánszát és világhódítói útját indította el, személye emlékezetre méltó, hiszen a szellemi műveltségét úgy kamatozta, hogy az korának gazdasági hasznára volt, melyben épített a helyi természeti adottságokra.

Az aszúbor fénye, tüze melegítse át a szíveket és legyen ne csupán hírnév, hanem gyógyszer, a hegyaljai emberek megélhetésének lehetősége.
Örvendj hát te boldog Patak, hogy fogadsz illy férfiat,
Akinek szent tudománya az Egeken fejül hat…
Itasd szent Ambrosiádnak ébresztő erejével.


 

Református Lelkészi Hivatal
/2009.09.19./
 

Már akadt dolga az iskolarendőrnek

        
             

2009. szeptember 15-én Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós a sárospataki általános iskolák iskolarendőre ismételten felkereste a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát, valamint az Árvay József Gyakorló Általános Iskolát, ugyanis már most, a második héten voltak olyan szülői kérések, tanári meglátások, amiben a segítségét kérték…
 


Bujdosó Norbert


 

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy például több alsós diák folyamatosan késik, nem jár időben iskolába, kerüli az iskolát – amit az iskolarendőr személyesen is tapasztalt két gyermek kapcsán, akikkel elbeszélgetett és bekísérte őket a tanáraikhoz - továbbá előfordultnak még verekedések, összetűzések az iskolások között, amit a továbbiakban még időben szeretnének megelőzni. Ebben segített az iskolarendőr, megkereste az érintett gyerekeket, elbeszélgetett velük és egyértelműen lehetett látni, hogy ennek már azon a napon eredménye volt.

Összességében viszont elmondható, hogy a pedagógusok nagyon jó véleménnyel vannak a diákokról, a kisebb problémákat, pedig közös erővel el kezdték orvosolni. Komolyabb gondokkal az iskolarendőr nem találkozott, bűncselekményekre egyáltalán nem került sor. A gyerekek megígérték, hogy folyamatosan oda fognak figyelni, a tanítók intelmeit betartják és az iskola szabályait nem szegik meg.
 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.18./
 

 

Tanácskozás az intézményvezetőkkel

 

        
             

2009. szeptember 15-én tartottuk meg intézményvezetői értekezletünket, amelyre az önkormányzat által fenntartott oktatási intézmények vezetőit hívtuk meg, valamint az önkormányzati tulajdonban lévő cégek vezetőit – számol be Aros János alpolgármester a nyári szünet utáni első értekezletről…
  
 


Aros János


Vörös Imre


 

Az oktatási intézmények esetében a 2009-2010-es tanévben ez volt az első értekezlet, ahol az intézményvezetők be tudtak számolni a nyári felkészülésükről, el tudták mondani erre a tanévre vonatkozó elképzeléseiket és kíváncsiak voltunk arra is, hogy terveznek-e valamilyen nagyobb eseményt, amelyet nem csak az iskola, hanem a város életébe is be tudunk majd kapcsolni.
Először kapott erre a megbeszélésre meghívást Vörös Imre úr, a Pataqua Kft. igazgatója, aki egy általános tájékoztatót tartott, elsősorban a fürdővel kapcsolatos elképzeléseiről, másodsorban pedig konkrétan az úszásoktatásról. Az úszásoktatásról tudni kell, hogy a pataki diákok számára ezt eddig ingyen tette lehetővé a fürdő, ami korábban, mint önkormányzati intézmény működött.
Az előzetes tárgyalások alapján mondhatom azt, hogy továbbra is ingyen vehetik majd igénybe a gyermekek ezt a szolgáltatást - természetesen, mint mindennek ennek is ára van. A konkrét összegről még folynak a tárgyalások az ügyvezető igazgató úrral, de azt az összeget, amelybe az iskolásoknak kerülni fog a fürdőbelépő, az önkormányzat magára vállalja. Itt a város által fenntartott oktatási intézményekről van szó.

Jogos lehet a kérdés, hogy mi lesz azokkal az intézményekkel, amelyek nem városi fenntartásúak, de pataki gyerekek járnak oda, és akik eddig is ingyen részesültek az úszásoktatás lehetőségében. Itt is meg fogjuk találni annak a módját, hogy hogyan tudjuk, akár diáksport egyesületen keresztül, vagy bármilyen más formában támogatni a gyerekek ingyenes úszásoktatását, az egészséges életmód igényének kialakítása érdekében. Érdeke ez a fenntartónak és érdeke a fürdő Kft.-nek is, hiszen ezekből a gyerekekből kerülnek majd ki a rendszeresen uszodába, fürdőbe látogató felnőttek, akik ebben a korban megtanulnak úszni.

A megbeszélésen több tájékoztatást meghallgattunk a nyári munkálatokról és a nyári rendezvényekről. Örömmel tapasztaltam, hogy minden egyes intézményünk tudta biztosítani azt a létszámot, ami szükséges az optimális az induláshoz. Ez azt jelenti, hogy a pataki intézmények - beleértve ebbe az önkormányzati és nem önkormányzati intézményeket is - olyan kitűnő színvonalon nyújtanak - még mindig - szolgáltatást, oktatják és nevelik a gyerekeket, hogy az vonzóvá teszi valamennyi iskolánkat annak ellenére is, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak az iskoláink, hiszen komoly erőfeszítésbe tellett most már a nyári meszelés is, és az alapvető feltételek biztosítása a fenntartóknak.


 
A megbeszélés hátralévő részében sajnálattal vettük végig azokat a megszorító intézkedéseket, amelyek nagy része az oktatási intézményeinket érinti majd, hiszen ezek már láthatóak és hallhatóak, a napokban közzétett adatokból egyértelműen kiderül, hogy a megszorítások leginkább ezeket az intézményeket érintik. Csökkenni fog a normatíva, és csökkenni fog az eddigi ingyenes étkeztetés hozzájárulása. Ez nagyon komoly veszélyt rejt magában, hiszen az iskolában eddig ingyen étkező gyerekek étkezési költségeit valakinek állnia kell. Az önkormányzat tovább nem tud költségeket átvállalni és félek attól, hogy - főleg itt vidéken - a szülőknek sem lesz lehetősége arra, főleg hogyha egyszerre 2-3 gyerek jár iskolába, hogy az étkezés költségeit kifizesse.
Csökken a közoktatási alap hozzájárulás, csökken a szakiskolai gyakorlati oktatás hozzájárulása, csökken a kollégiumi normatíva, a művészetoktatás normatívája jelentősen csökken, ami azt jelenti, hogy azok a tehetséges, de gazdagnak nem mondható gyerekek, akiknek egyetlen kitörési pontja, lehetősége a művészetoktatás keretein belül volt, csak nagy nehézségek árán folytathatják tanulmányaikat. Nagyon félek attól, hogy a hozzájárulás emelkedni fog, mert a csökkenő normatívát valakinek kompenzálnia kell - és ez csak a szülő lehet - akkor ezek a gyerekek nem fognak tudni tovább élni ezzel a lehetőséggel. Ismét hatalmas lesz a szakadék- amely szakadék eddig is mély volt - a vidéki iskolák, vidéki települések és a főváros, illetve fővárosi iskolák között.

Csökken a sportfeladatokra fordítandó normatíva is, a közművelődési normatíva pedig egyenesen megszűnik. Tudtuk eddig is, hogy A Művelődés Háza működéséhez, - amely több mint 100 millió forintos költségvetésből gazdálkodik - mindösszesen 16 millió forinttal járult hozzá az állam. Most ez is eltűnik, bemegy a nagy kalapba, tehát komolyan félek attól, hogy a megszorítás nagyon erőteljesen fogja érinteni ezt az ágat is.
Az egészségügyről is váltottunk szót. Sajnálattal tapasztaltuk itt is, hogy áprilistól 30 %-kal csökkent a normatíva, tehát itt is komoly gondok várhatóak.

Ilyen pesszimista előrejelzések után mi mást kérhettem a kollegáimtól, mint hogy továbbra is hasonló színvonalon végezzék a további munkálataikat, hiszen minden egyes lejtmenet egyszer véget kell, hogy érjen, és bízunk benne, hogy hamarosan végre azt az anyagi megbecsülést is megkapják a pedagógusaink, amelyet megérdemelnek.
El kell mondani, hogy ez az oktatási rendszer már régen összeomlott volna, hogyha a benne dolgozó pedagógusok nem ilyen önzetlenül, és az anyagiakat nem szem előtt tartva végzik ezt a kitűnő, lelkiismeretes munkát.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.18./
 

 

Indul a floorball Sárospatakon

 

        
             

2009.szeptember 13-án tartottuk a Floorball Club Sárospatak alakuló edzését, amely során a leendő egyesületbe 9 fő jelentkezett. Maga a sportág Skandináviából indult ki és tulajdonképpen a jégkorongnak a tornatermi változata, a jégkorongban szokásos durvaságok nélkül – számol be az új sportág indulásáról Fekete Csaba tanár úr…
  
 


Fekete Csaba


 

A tavalyi évben az Árvay József Gyakorló Iskolás gyerekek révén villámrajtot vett a városban ez a sportág, hiszen az első korcsoportos fiúcsapat második helyezést ért el a diákolimpián és utána vetődött fel a gondolata annak, hogy egy felnőtt csapatot is létrehozzunk az érdeklődő szülőkből és pedagógusokból.

Természetesen mindenkit szívesen látunk, akit érdekel ez a sportág, aki esetleg már próbálta ezt, vagy a jégkorongot, de azokat is szeretettel várjuk, akik még nem próbálták, de szívesen kipróbálnák magukat egy nagy állóképességet és gyorsaságot igénylő új, XXI. századi sportágban.
 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.18./
 

 

Sok fellépést hoz a szüreti időszak a Bodrog Néptáncegyüttes számára

 

        
             

A szüreti időszakban sem pihennek a Bodrog Néptáncegyüttes táncosai, hiszen egymást érik ilyenkor a szüreti- és borfesztiválok. Az elmúlt héten az Országos Bor-és Pezsgőfesztiválon láthatta őket a közönség a Budai Várban. A felvonulást követően szabadtéri színpadon, az ország különböző borvidékeiről érkezett neves együttesek között adott műsort a Bodrog, képviselve Tokaj-Hegyalját – küldte tudósítását Darmos István, az együttes vezetője…
  
 


Darmos István


 

A felvonuláson minden évben ABC sorrendben követik egymást a borvidékek, kivéve Tokaj-Hegyalját, hiszen ez a legrangosabb, így mi vezethettük idén is a menetet. A felvonulás hosszú - majdnem a teljes várat körbejártuk- de mindenütt nagy érdeklődés kíséri, hiszen a budapestiek mellett e rendezvény számos érdeklődőt vonz vidékről, és rengeteg külföldi turistacsoporttal is találkoztunk.

A fellépésen, a 40 perces szerkesztett műsorunkban hegyközi, bodrogközi, mezőföldi, kalotaszegi, szásznagyvesszősi táncokat, és dramatikus szokásokat mutattunk be. Az együttest a miskolci Tényleg Zenekar kísérte.

A következő hetekben is lesznek még feladataink, hiszen Sárospatakon a Máté Napi Aszúünnepen, míg Tokajban a Szüreti Fesztiválon láthatják a Bodrog Néptáncegyüttest az érdeklődők.


 

/2009.09.17./
 

 

A Kreatív Varázsszigeten is elkezdődött a „tanév”

 

        
             
 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina


 

A nyári szünet után szeptember 15-én a Kreatív Varázssziget is újraindult. Első őszi foglalkozásunkon illatzsákokat készítettünk. A nyári kertek illatát otthonunkban is élvezhetjük, ha kis organza vagy selyem zacskókba levendulát, és más illatos növényeket zárunk - tudósított a foglalkozásról Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

A fényes selyem zsákocskák illatozhatnak a lakás különböző pontjain, de a szekrénybe téve ruháinkat is védik a kártevőktől. A gyerekek nagy kedvvel láttak hozzá az aprólékos munkához és varrták a kis tasakot, amelybe saját ízlésük szerint válogatták össze az illatos növényeket.
Újra havonta tervezzük a foglalkozásainkat, amelyeken a következő témák szerepelnek majd: batikolás, gyertyamártás, lámpások és háromdimenziós képeslapok készítése.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.17./
 

 

Egész este rockzene a Szabadtéri Színpadon

 

        
             

2009. szeptember 18-án - pénteken - Sárospataki Zenészmustra elnevezéssel bemutatkoznak a sárospataki kötődésű zenekarok. A HÍD 2002 Alapítvány és az Újbástya Rendezvénycentrum összefogásán alapuló rendezvény a zenekarok felajánlásából jött létre – küldte figyelemfelkeltő írását a szervezők részéről Erdei János, aki egyébként a Fat-Ro’ckers frontembere…
  
 


Erdei János

 


 

A pataki közönség a Szabadtéri színpad adta lehetőségeket kihasználva ismerheti meg a sárospataki zenekarokat, akikre méltán lehet büszke a város, hiszen méltóképpen erősítik városunk hírnevét, szerte az országban.
A HÍD 2002 Alapítvány több éve támogatja a kortárs könnyűzenei kultúrát a PUNKKK program keretében. 2006 óta működik az Irgum-Burgum Nomád Rock Klub, de most az Újbástya Rendezvénycentrum karolta föl az immáron 2. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivált.
Ennek a kapcsolatnak a későbbiekben még látható és hallható lesz az eredménye, hiszen a téli hónapokban a Kazamata fogadja be az Irgum-Burgum Rock Klubot. Későbbiekben ezekről a programokról is részletesen beszámolunk.

A pénteki részletes program:

18.00 Pont
19.00 Small Track
20.00 Dopping
21.00 Fat-Ro’ckers
22.00 Hurkatöltő

Egyúttal kérjük a város polgárait, hogy jelenlétükkel erősítsenek meg bennünket, hogy rendezvényünk igazi értéke Pataknak; és hogy a későbbiekben is igény lehet hasonló rendezvények megszervezésére.
  

 

HÍD 2002 Alapítvány
/2009.09.16./
 

 

Láthatósági mellényt kaptak az elsőosztályosok

 

        
             

Az iskolakezdésre nem csak a családok és az iskolák készültek, de rendőrség és a polgárőrség is. A rendvédelmi szervek nem elégedtek meg azzal, hogy a gyerekek közlekedését vigyázzák, utánuk mennek a tanterembe is, rájuk adják a láthatósági mellényt, és ellátják őket jó tanácsaikkal. Ennek voltunk tanúi szeptember 14-én a II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola első osztályában
  
 


Klima János

Ladics Tamás


 

Nagyon megható, hogy ismét gyermekekkel foglalkozunk – mondta Klima János a Sárospataki Polgárőr Egyesület Elnöke. Nem idegen számunkra a gyerekekkel való foglalkozás, de ilyen nagyszámú, elsőosztályos gyerekkel ritkán találkozunk. A mai gyerekek nagyon értelmesek és fogékonyak a jóra - és gondolom a rosszra is. Ezért igyekszünk beléjük táplálni már most, az első osztály elején a legfontosabbakat, hogy hogyan kell helyesen közlekedni, hogy balesetmentesen jussanak el az iskolába és épségben érjenek haza.

Rendőrkapitányságunkról mindig nagy örömmel érkezünk a gyerekhez az iskolába előadást vagy bemutatót tartani – tette hozzá Ladics Tamás rendőr hadnagy, közlekedési fővizsgáló. A legfontosabb feladataink közé tartozik a gyermekek védelmére irányuló bűn és baleset megelőzési tevékenység. A programunk egyik legfontosabb célja, hogy a rendőrség közelebb kerüljön az ifjúsághoz és ez által pozitív rendőri kép alakuljon ki a gyerekekben, szülőkben és pedagógusokban. Elmondható, hogy a településünkön található általános iskolák szívesen fogadták a rendőrség és a polgárőrség kezdeményezéseit és további együttműködésükről biztosítottak minket.

Szegedi Istvánné igazgatónő örömmel fogadta a rendvédelmi szervek segítségét, hiszen fáradozásukkal az ő tanulóikat óvják…

Ebben az időszakban nagyon fontos az, hogy a gyerekeket rászoktassuk a helyes közlekedésre, ebben segít nekünk mind a két szervezet. A rendőrséggel eddig is folyamatos volt a kapcsolattartás az „Egy iskola, egy rendőr” programba való bekapcsolódástól kezdve. Azóta Bujdosó Norbert tartja az iskolánkkal a kapcsolatot, aki nem csak az alsó tagozatosoknak, hanem a felsősöknek is folyamatosan, órarend szerinti órákon is segít.
Ezek a gyerekek – a kis elsősök - azt hiszem, hogy a beiskolázással nem csak a tanulást kezdik meg, hanem egy kicsit az önálló életet is, egy kicsit az önálló közlekedést is, és most, ebben a korban szükséges elkezdeni a helyes közlekedési szabályok megismertetését és betartatását a gyerekekkel.


Szegedi Istvánné


Bujdosó Norbert

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.16./
 

 

Újhelyben tartottak bemutatót a pataki cserkészek

 

        
             

A sárospataki 763. sz. Sztárai Mihály cserkészcsapat ebben az évben is kedves felkérésnek tett eleget. A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön parancsnoksága hívta meg a csapatot 2009. szeptember 5-re, a Szent Adorján tiszteletére szervezett Családi Napra, amelyet most is hagyományosan a Városligetben rendeztek meg. Az emlékezetes vendégszereplésről Újlaki Csaba, cserkésztiszt számolt be…
  
 


Újlaki Csaba


 

A pataki cserkészek aktív részt vállaltak az ünnepi műsorban, a szabadtéri színpadról elénekelve a Magyar- és a Pataki Cserkészindulót, valamint bemutatva néhány érdekes játékot a Nagyérdeműnek. A jelenlévő személyi állomány tagjai, családjaik és az Intézmény nyugdíjasai így működés közben ismerhették meg a zsákár, kerepelő sáska, krumpli-puska és a krumpli aknavető névre hallgató játékeszközeinket.

A cserkészek a fellépés előtt és után kipróbálhatták a szervezők által felkínált egyéb játéklehetőségeket, mint például a két fajta különleges célba lövést és a négykerekű motorkerékpárt, stb. Az Intézmény tagjai és a meghívott csoportok nagyszámú kutyás, gonosztevőt ártalmatlanító, középkori fegyveres párviadal, íjász, önvédelmi és hasonló témájú bemutatót tartottak. A hangulatos műsort az átvonuló eső is csak rövidebb időre tudta megszakítani. Ebédre kitűnően elkészített babgulyást kaptak a jelenlévők.

Nemsokára elérkezett a búcsú pillanata. A parancsnokságtól a patakiak sok édességet és Szent Adorján plaketteket kaptak ajándékba.
Jó hangulatban szálltunk be a saját kérésünkre oda vezényelt nagy, rácsos ablakú rabszállító kocsiba, amely a helyi vasútállomásra szállította a „hazautazásra ítélt” cserkészeket.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.16./
 

 

Gondok között, mégis bizakodva indul a kézilabdaszezon

 

        
             

Kézilabda csapatunk a 2008-2009-es bajnokságot a második helyen zárta, úgy érzem a várakozásoknak megfelelő eredménnyel - kezdte évadnyitó beszámolóját Papp József szakosztályvezető, viszont azt is elmondta, hogy az őszi szezont nem minden gond nélkül kezdik…
  
 


Papp József


 

Az a csapat sajnos nem maradt együtt, ugyanis Simák György vezető edző jelezte, hogy egészségügyi problémák miatt nem tudja folytatni munkáját. Medve Róbertet, aki a csapat egyik legnagyobb erőssége volt, egy olyan szakmai munkával bízták meg, amely a nyíregyházi teljes utánpótlást magába foglalja, amit elfogadott. Nagy Gergőt leigazolta az NB I/B-es Nyíregyháza, Türk Ferenc és Gadnai Attila cserekapusunk szintén Medve Róbert csapatába igazolt a Nyíregyházi KSK II-es csapatához. Kovács Attila már év közben igazolt át a nyíregyházi NB I/B-es csapathoz, Nagyházi Sándor pedig Németországban próbálja további karrierjét építeni.

Ennek függvényében próbáltuk felépíteni a csapatot. Igazoltuk Mátészalkáról Kun Lászlót, aki egy nagyon rutinos, nagyon sok nagy csatát megjárt, ízig-vérig profi kézilabdázó, akivel kapcsolatban úgy érzem, hogy komoly játékerőt képvisel, illetve ő tölti be a játékos edző szerepkört azzal a kis kitétellel, hogy a mérkőzéseket már én irányítom kívülről, az oldalvonal mellől. Ha szükség van rá, akkor esetleg magam is játékba szállok, de erre már nem nagyon van bennem ambíció.
Nagyon nehéz volt igazolnunk, ugyanis Nyíregyháza nagyon összeigazolta ott a játékosokat, hiszen NB I-be szeretnének visszakerülni. Utolsó pillanatokban sikerült Diósgyőrből leigazolnunk Kovács Zoltánt, Tordai Pétert és Kascsák Mátét, akik most az Onga KSC-ben játszottak a megyében, de előtte a Diósgyőri KC NB I/B-es játékosai voltak. Ők technikailag, taktikailag felkészült játékosok és úgy látom nagy erősségei lesznek a csapatnak.

A hétvégi mérkőzés kapcsán elmondható, hogy egy igazi rangadóval kezdtük a bajnokságot. Medve Róbert játékos edző csapata a Nyíregyházi KSK II érkezett hozzánk, akik nem titkolt reménnyel győzni jöttek Sárospatakra, hiszen tudták, hogy az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogyan tudjuk felépíteni Sárospatak csapatát.

Ennek légkörében indult a mérkőzés, az első félidőben- szinte végig ők vezettek- 14: 12 lett az eredmény az ő javukra. A második félidőben viszont, a nagyobb játékrutinnal és az egységesebb csapatmunkával sikerült megfordítania a mérkőzést. 5 góllal is vezettünk és a végére 29:27 lett a végeredmény a javunkra. Nagyon értékes győzelem, egy nagyon jó csapat ellen. Úgy érzem, hogy ezt a csapatot nagyon kevesen fogják megverni ebben a bajnokságban, méltón reménykedhetnek abban, hogy az első ötben ők is benne lesznek.
Nagyon nehezen indult a mérkőzés, ugyanis a kapusunknak Simon Andrásnak sajnos fájó családi gondja akadt, amiből kifolyólag nem tudott részt venni a mérkőzésen, így - a Gadnai Attila helyére igazolt - Koi Endre védett, aki még csak megyei bajnokságban szerepelt Kisvárdán, így nagyon izgatottan kezdte a mérkőzést. Én azt hiszem, sőt aki látta a mérkőzést elmondhatja, hogy mint egy rutinos kapus élt együtt a játékkal, a kritikus pillanatokban csodálatos labdákat fogott, ami erőt adott az előtte lévő védőfalnak is, ezért méltón kapta a mérkőzés legjobb játékosa címét ezen a mérkőzésen.

A célunk a következő, tehát a 2009-2010-es bajnoki évre, hogyha ezt a csapatot így együtt tudjuk tartani, akkor az első ötben mindenképp szeretnénk benne lenni - persze nem titkolt vágyunk az, hogy azért az érem most is a nyakunkban kerüljön, de hogy milyen, az attól függ hogy hogyan tud összeérni ez a csapat.
A legnagyobb érvágása a sárospataki kézilabdának, hogy két ifjúsági korú játékosunk Csendes Ádám és Budai Márk átigazolt a Mezőkövesdi KC-hoz. Persze ez egy óriás minőségbeli különbség, hiszen ezek a srácok már a Dunaferr, az MKB Veszprém, a PICK Szeged ellen játszanak a saját korosztályukban bajnoki mérkőzést, de sajnos az ifi csapatunk ezt nagyon megsínylette, hiszen mindkét játékosunk vezéregyéniségnek számított, amit nagyon nehéz pótolni. Sajnos Patakon a gyerekeket lasszóval kell fogni a kézilabdához, mert legtöbb esetben, akik általános iskolában „kézilabdáztak”, azok középiskolába kerülve megijednek a feladattól, és inkább áttérnek, s a könnyebb „informatikai utat” járni, mintsem a férfias megmérettetést választják. Célunk itt is az, hogy minden utánpótlás korú csapatunk minél magasabb szintre jusson a 2009-2010-es bajnoki évben.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.16./
 

 

Citeraműsor a kicsiknek

 

        
             
 
 


Greskó Lászlóné


 

A Mese Óvoda és Bölcsőde székhelyintézmény Micimackó csoportjába járó gyermekeknek nagy élményben volt részük – nyilatkozta Greskó Lászlóné óvodapedagógus...

Az egyik kislány nagypapája, Téglás Dezső látogatott el egy délelőtt folyamán a csoportba és a gyermekek számára egy különleges foglalkozást tartott.

Bemutatta azt a hangszert, amin ő játszik, a citerát és ezen gyermekdalokat adott elő. Zömében olyanokat, melyeket a kicsik is ismernek és ezáltal együtt énekeltek a zenei kísérettel. Az egyedi élmény keretében apró tánclépéseket, körtáncokat sajátíthattak el.
Az élménydús délelőtti foglalkozást ezúton is köszönjük Téglás Tamara óvodásunk nagypapájának!


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.16./
 

 

Máté Napi Aszúünnep - 2009. szeptember 18-19-20.

 

        
             

Idén először kerül megrendezésre Sárospatakon a Máté Napi Aszúünnep, ami az elmúlt években Sárospataki Bornapok néven vált népszerűvé. Mint eddig, most is stílszerű rendezvény lesz a hagyományos borverseny, ahol szakértő zsűri választja ki a jó hegyaljai borok közül a legjobbat – számol be az ősz legrangosabb városi rendezvényéről Siska Tamás, az Újbástya Rendezvénycentrum vezetője…
  
 


Siska Tamás


 

Szeptember 18-án pénteken Sárospataki Zenész Mustrán vehetnek részt az érdeklődők, ahol 18 és 22 óra között öt pataki kötődésű csapat dübörögteti a rockot Vízikapu Szabadtéri Színpadon, a Pont, a Small Track, a Dopping Kővári Ágival, a Fat Rockers és a Hurkatöltő – reméljük a jó idő is kitart addig.

Az idén hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre szombat délelőtt az a főzőverseny és vetélkedő a Vízikapu Szabadtéri Színpadnál, ahol a városrészek képviselői által kiállított csapatok mérik össze tudásukat és ügyességüket.

Délután fél 3-tól az IskolakertbőlLorántffy Zsuzsanna szobrától - induló Szüreti felvonulással folytatódik a programsorozat, majd szintén a Vízikapunál éjfélig tartó színpadi programokat láthatunk, melyek Dr. Hörcsik Richárd köszöntőjével 15 órakor kezdődnek és 24 óráig tartó utcabállal zárulnak, amit a SOKK Zenekar prezentál. Közben láthatunk néptáncot, hallhatunk dalárdákat, citera együttest, pánsíp előadást, és ami közben nagy izgalmat kelt majd: 17.30-kor a Borverseny eredményhirdetése.

Szeptember 20-án, vasárnap az esemény méltó zárása: a rendezvény névadója, Szepsi Laczkó Máté tiszteletére ajánlott Istentisztelet a Református templomban, a Debreceni Kodály Kórus közreműködésével. A programok kiegészítő elemeként kirakodóvásár lesz boros standokkal. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
( a fotók illusztrációk)


 

Cziczer Katalin
/2009.09.15./
 

 

135 éves a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság

 

        
             

2009. szeptember 12. nagy nap volt a sátoraljaújhelyi tűzoltók életében, hiszen ekkor ünnepelték fennállásuk 135. évfordulóját. Az ünnepi programok sora védőszentjük, Szent Flórián szobrának koszorúzásával kezdődött, majd ünnepi felvonulás indult mazsorettekkel és rézfúvós zenekarral a Városligetig, ahol ünnepi állománygyűlést tartottak, majd technikai bemutatók következtek…
  
 


Szunyog Zoltán

 

 


Rétközi Ferenc

 

 


Hajdu Imre

 

 


Marcin Iwadiak


 

A Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság alapításának135 éves évfordulóját ünnepli, időközben volt állami tűzoltóság, és egyéb más is, most hivatásos önkormányzati tűzoltóságként működünk. Ilyenkor megemlékezünk azokról, akik elindították magát az önkéntes tűzoltó mozgalmat, és a régi bajtársakról, akikkel még együtt szolgáltunk – emelte ki a nap lényegét Szunyog Zoltán tűzoltó százados, mb. tűzoltóparancsnok…

Ez egy emlékezés, amit szeretnék feledhetetlenné tenni azzal, hogy bárkit, aki eljön, szívesen látunk. Megnézhetik az autóinkat, programokat terveztünk számukra, beleláthatnak az életünkbe.
Amit a mai napon mi a színfalak mögött meg tudunk élni, az úgy érzem a megbecsülés, amit az emberektől megkapunk. Úgy érzem ez minden tűzoltónak a legtöbbet jelenti. Elég régi motoros vagyok az állományban, és én úgy gondolom, a legfőbb kívánság a mai napon az lehet, hogy hasonlítsunk az elődökre, hogy mi is ugyanúgy hivatásunknak tekintsük a tűzoltóságot. Ezen kívül mást nem is lehet kívánni, ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor boldogok leszünk.

A következő hónap is elég zsúfolt lesz az állomány részére, öt fő megy a Bécs-Budapest Marathonra, aminek a teljesítésével méltóak lesznek arra, hogy az újhelyi tűzoltóság nevét a médián keresztül megismerjék. Lesz egy regionális szakmai vetélkedő is, ugyanis az újhelyi tűzoltóság nyerte tavaly a megyei szakmai vetélkedőt a 9 tűzoltóság közül, ezért ők képviselik a megyét, ahol szintén helyt kell állniuk.
Huszonegyedikétől folyamatosan, összesen 24 fő fog fölmenni Budapestre a katasztrófavédelmi oktatási központba, ahol füstkamrában fogják gyakorolni az életmentést, a beavatkozást. A gyakorlatban részt vesznek a szolgálatvezetők, valamint a tűzoltásban résztvevő személyek. Mivel hála Istennek elég kevés alkalommal kell használni a légzőkészüléket, én úgy gondolom, tapasztalatszerzésre ez nagyon jó lesz.
Négy fő megy még fel, szintén az oktatási központba, ahol egy új, tűzszimulációs konténerbe fogják a tűzoltást megtapasztalni, és én úgy gondolom, hogy ennek is meg fogunk felelni.

Rétközi Ferenc ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatótól rövid áttekintést kaptunk a tűzoltóság történetéről és mai állapotáról. Sok tűzoltóság munkáját ismerve összehasonlításba is bocsátkozott, melyből kiderült, hogy a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság országos viszonylatban is megállja a helyét…

Annak idején, a tűzvédelem valamikor a céhes időkben alakult ki, de mi csak az 1800-as évekig látunk vissza e-tekintetben, és azt tudjuk, hogy az 1860-as években Gróf Széchenyi Ödön vezetésével alakult meg az első tűzoltóegylet. Innen kezdődik tulajdonképpen a tűzoltóság múltja, és valamennyi parancsnokság megünnepli az eltelt időszakot. Kicsit emlékeznek a múltra, meghívják a régi kollégákat és kicsit elbeszélgetnek. Az újhelyi tűzoltóság 135 éves, de ehhez hasonlítanám például a Nyíregyházi Tűzoltóságot, ami a tegnapi nap ünnepelte 125 éves fennállását. Az országban még több ilyen tűzoltóság is van, akik felismerve az 1860-as évek problematikáját, rögtön a pesti egylet után megalakították területükön a tűzoltó egyletet.
A tűzoltóságot - mondhatom nyugodtan - az élet szükséglete hozta létre, hiszen az emberi életet, az emberi vagyont, a javakat menteni kellett és egy szervezett állomány, egy szervezett egység hatékonyabban tudott beavatkozni. Az, hogy ilyen sok hosszú évet élt meg, ez is azt bizonyítja, hogy szüksége van egy ilyen szervezetre. Ha megnézzük, hogy milyen változások történtek, akkor össze lehet hasonlítani a múlt felszereléseit, védelmi eszközeit a maival, és bizony óriási különbséget látunk – de nem csak a korok között, hanem korábban az egyes európai országok között is. Hiszen valamikor, egy olyan 20-30 éves lemaradásunk volt a tűzoltóság felszereléseiben - azt csendben elfogadtuk – viszont ma már európai színvonalon nincs lemaradás sem gépjárműben, sem védőeszközben sem felszerelésben.
Ha a felkészültségről beszélek, akkor abszolút nincs lemaradás. Azt szoktam mondani, hogy nem vakmerő, hanem bátor tűzoltókra van szükség, amivel kapcsolatban nyugodtan mondhatom, hogy az ország tűzoltói ilyenek, felkészültek, nagyon komoly fizikai, pszichikai szűrésen esnek át, és a felkészülés sem abból áll, hogy amikor tűzoltó lesz, akkor átesik egy felkészítő tanfolyamon, hanem folyamatosan tunningolnia kell magát, hiszen változik a technika, változik az élet, amivel lépést kell tartani.

A Sátoraljaújhelyi Tűoltóságot tekintve nyugodtan mondhatom, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, akár a szakmai, akár a sportversenyek területén. A tavalyi évben megrendezett megyei versenyen csapatban és egyéniben is az első helyezést hozták el. Ha a fizikai felméréseket nézem, akkor közelmúltban zajlott le Budapesten a lépcsőfutó verseny, amin 60 csapat vett részt és ebből hatodik helyezett lett a sátoraljaújhelyi egység. Ez is mutatja, hogy milyen fizikai felkészültséggel rendelkeznek. A felkészüléshez, a fizikai erőnléthez hozzátartozik a sport is - ők mindig dobogós helyen végeznek. A legutóbbi verseny a tegnapi napon került megrendezésre, ami egy országos kispályás futball verseny volt.

A Sátoraljaújhelyi Tűzoltóságnak amit kívánok, azt három mondatban fogalmaznám meg. Az egyik: Csak így tovább! A második: anyagi biztonságot kívánok valamennyi tűzoltónak, ebben benne van a fizetés és egyéb juttatás is és az is, hogy ne a szabadidő terhére szerzett pénzből kelljen pótolni a családnak a megélhetését. A harmadik pedig: a további fejlődést technikai szinten. Ezt a tűzoltóság önmagában kevésbé tudja megvalósítani, ehhez kellenek a társszervek, az önkormányzatok, a fenntartók.

Sárospatak Város Önkormányzatának és lakosságának elismerését, gratulációját és köszönetét Hajdu Imre tanácsnok tolmácsolta, aki egy Díszoklevelet is átadott a tűzoltóparancsnoknak…

Ha valami baj történik, ha valaki beleesett a kútba, ha baleset van, ha kigyulladt a Cinege, ha bozóttűz van, vagy ha a szél leverte a háztetőt - kihez megyünk? A tűzoltókhoz!
Mikor a XIX. században megalakult a sátoraljaújhelyi tűzoltóság, ezzel párhuzamban gombamódon szaporodtak a községi tűzoltó egyesületek. Most már természetesen a profi tűzoltókon a sor, amikor ilyen problémáink vannak, és amint hallottuk, a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság 45 települése számít rájuk, ha gond van, köztük Sárospatakra is természetesen, amiért mi nagyon –nagy köszönettel tartozunk a tűzoltóknak.

Az állománygyűlésen jutalmakat, kitüntetéseket és okleveleket osztottak ki a legkiválóbb hivatásos és önkéntes tűzoltóknak és azoknak, akik a munkájukat hosszú időn keresztül, hatékonyan segítik. Így tüntették ki a Zemplén Tűzkerék Kft vezetőjét Bánhegyi Miklóst és a poroltók ellenőrzésével foglalkozó munkatársát Bodorovics Tamást. A média részéről Nagy Mariann és Tóth István (Zemplén TV) és Cziczer Katalin (Sárospatak Honlap) kapott elismerő oklevelet.

Az ünneplő tűzoltók nagy szeretettel fogadták a lengyel testvérintézményüktől érkezett háromtagú delegációt, amit Marcin Iwadiak vezetett. 


 

További fotók1>>>                További fotók 2>>>

           
  

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2009.09.15./
 

 

PIM-busz Sárospatakon

 

        
             
 
 


Kövér Sándorné


 

Szeptember 9-én a PIM-busz visszatért Sárospatakra! Az előző évben sikeres körútra indult az országban a Nyugat-busz. A kedvező fogadtatás hatására idén Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója tiszteletére Nyelvet öltünk! címmel hozta el kiállítását a Petőfi Irodalmi Múzeum - számol be a szokatlan kiállításról Kövér Sándorné könyvtárvezető…

Komoly kihívás a fiatalokat kiállításra becsalogatni, de új ötletekkel elérhető. A modern multimédiás eszközök használatával színesen, figyelemfelkeltő módon közelítették meg a témát a kiállítás összeállítói.

Sárospatakon két helyszínen lehetett meglátogatni a tárlatot: délelőtt az ÁVG parkolójában, délután pedig A Művelődés Háza és Könyvtára előtti patkóban. A szép idő és némi szervezés hatására 8 óra alatt közel 500 érdeklődő szállt buszra, és tett időutazást régi magyar kifejezéseink világába. Ez igazán szép eredménynek tekinthető, várjuk a folytatást!


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.15./
 

 

Az Árvay a diákolimpia megyei pontversenyének élén

 

        
             

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája az elmúlt években a gyerekek sportteljesítményei alapján a körzet legeredményesebb iskolája volt, de az iskola fennállásának 30. tanévében 2576 ponttal az 500 fő alatti intézmények versenyében sikerült a megyei ponttáblázat élére is felkerülni - számolt be Gönczy Zoltán igazgatóhelyettes...
  
 


Gönczy Zoltán


 

Szentgotthárd, Budapest, Törökbálint, Kecskemét, Szeghalom, Nagykálló, Ózd, Miskolc, Kazincbarcika, Lengyelország….csak néhány hely a teljesség igénye nélkül, ahova az Árvay sportolói elvitték Sárospatak hírét az elmúlt tanévben.

Ez az eredmény az iskola pedagógusainak lelkiismeretes tevékenysége, a szülők támogatása és a gyerekek kitartó munkája nélkül nem jöhetett volna létre. A jól felszerelt szertárak, a szakszerű testnevelés órák és edzések, a versenyeztetésre fordított anyagi javak jóvoltából sikerült elérni ezt a kiemelkedő helyezést.

Remélhetőleg – az országos médiákban napvilágot látott aggasztó hírek ellenére is – sikerül a gyerekek mozgására, sportolására, egészségmegőrzésére fordítható eszközöket erre a tanévre is előteremteni.


 

További fotók >>>

Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2009.09.15./
 

 

A Sárospataki Olvasókör szepességi kirándulása

 

        
             

Augusztus 26-án a Sárospataki Irodalmi Olvasókör tagjai a szépséges Szepesség történelmi, irodalmi nevezetességeit kereste fel. Az egy napos tervünk megvalósításához kora reggel indultunk el, többórás utazással érkeztünk meg a híres iskolavárosba, Iglóra – küldte sok érdekességet tartalmazó, élményszerű tudósítását Halász Magdolna, az Olvasókör vezetője…
  
 


Halász Magdolna


 

Sétánk során felkerestük a 14. századi Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére épült gótikus templomot, megcsodáltuk a gyönyörűen faragott gótikus kapuzatát. Az 1848/49-es események során megsérült tornyát Steindl Imre tervei alapján újították fel. A 84 méteres neogótikus templomtorony a Felvidék legmagasabb tornya, egymás alatt két toronyóra ékesíti, s az evangelisták szobrai. A bátrabbak a szűk csigalépcsőn felkapaszkodtak a reneszánsz harangokhoz, ahonnan gyönyörű panoráma tárult eléjük.
Ellátogattunk a 18. században épült klasszicista Városháza bejáratához, a különleges stukkókkal ékesített Provinciális-házhoz, amely 1777-től a szepesi városok kormányzati székháza volt, majd az 1902-ben készült szecessziós Vigadót csodáltuk meg. Magyar teátrumként működött, jelenleg a szlovákiai színházak egyik legnagyobb kulturális intézménye. A gyönyörű nagyteremben Slawomin Luczynsky karikatúra kiállítását is megnézhettük.
1845 májusában Petőfi Sándor, a felvidéki barangolása alatt több napot töltött Iglón. Itt írta a Paripámnak az ő színe fakó, a Fresco-ritornell c. verseket. Egy asszonyi állathoz c. költeményében a szerelmi kalandját énekelte meg. 1874-től a helyi gyógyszertár vezetőjeként tevékenykedett itt Csontváry Kosztka Tivadar.


 
Ezután Nagyőr következett. A felújított reneszánsz kastély a Poprád folyó partján, a gondozott angolpark ékessége. A vár tulajdonosa: Horváth-Stansith Marko, majd Horváth-Stansith Gergely, a humanista tudós, a Thökölyek, a Mednyánszky- és a Czóbel- család volt. Czóbel Margit, a kastély utolsó úrnőjeként, 1972-ben bekövetkezett haláláig élt itt. A többszintes gyönyörű várban felbecsülhetetlen kincseket őriznek. Megcsodálhattuk az itt élt családok arcképeit, a 17-19 századi bútorokat, porcelánokat, fegyvereket.
1584-ben a kastélyban Horváth-Stansith Gergely humanista latin iskolát nyitott a környéken élő nemes családok gyermekeinek. Kora egyik leggazdagabb tékájával is dicsekedhetett. A könyvtárteremben megtekinthettük a humanista tudományos gyűjteményből megmaradt ősnyomtatványokat, kódexeket, könyvritkaságokat, latin, német, szlovák és magyar nyelvű dokumentumokat.
Mednyánszky László, az örökké vándorló, az elesetteket segítő művész édesanyja halála után költözött Nagyőrbe. Felkerestük a dolgozószobáját, megnéztük a személyes tárgyait, a nagyhatású alkotásait. A tájképek, az elesetteket, a háború borzalmait bemutató festmények a művész tehetségének reprezentánsai. Nagy hatással volt ránk a Kivégzés előtt c. kevésbé ismert alkotása. Értékesek a Magas-Tátráról és a kastély melletti reneszánsz harangtoronyról készült képei is. A Patak partján c. festménye a szlovák 18 Koronás bélyegen is szerepelt, 2003-ban a Világ legszebb bélyege minősítést kapta meg. A rendezett parkot szabadtéri képzőművészeti alkotások díszítik. Elzarándokoltunk az idetemetett Mednyánszky- és Czóbel-családtagok sírhantjához is.
Az Olvasókör nevében hálásan köszönjük Vadkertyné Körössy Anna tanárnőnek a németről magyar nyelvre történő szakszerű tolmácsolását.

Aztán Podolin következett. Rövid időre megálltunk a bájos város központjában. Megtekintettük a 13. században épült gótikus plébániatemplomot. Különleges látvány a toscanai stílusban épült pártázatos harangtornya, a 16. századi Városháza épülete, amelyet később átépítettek. A főtér hangulatos polgárházait a 17. században emelték. 1455-ben itt alakult meg az ország első önálló céhe, amely a csizmadiák szervezete volt. 1642-ben gimnázium működött a településen. 1651-ben piaristák telepedtek le, barokk templomot és kolostort építettek ide. 1697-ben a bécsújhelyi börtönből kiszabadult II. Rákóczi Ferenc néhány hónapig ebben a kolostorban rejtőzött el. Itt tanult a négy évig a nyíregyházi jómódú ügyvéd fia, Krúdy Gyula. Már 15 éves korában egymás után jelentek meg novellái, publicisztikai írásai. A podolini kisértet c. regénye színhelye ez a város. Több művében mesterien mutatta be a podolini tájat, a helybeli dolgos embereket, szokásaikat. Az Álmoskönyv c. kötete az itt élők hiedelem világát adja közre.
Később több kilométeres utazás után érkeztünk meg a Thökölyek városába, Késmárkra. A cipszerek által alapított település sajtkereskedelméről, céheiről volt híres. A nagyhírű evangélikus líceumát 1533-ban alapították. A német nyelv alapos elsajátítása érdekében Kazinczy Ferenc és testvére Dénes itt is tanult. Az intézmény kiváló professzorai kezdték el a Magas-Tátra kutatását is. Megérkezésünk után felkerestük az 1896-ban épült eklektikus, új evangélikus templomot, amelyet Hansen bécsi építész álmodott meg, majd elzarándokoltunk Thököly Imre kurucfejedelem sírboltjához. Felidéztük az életútját, az általa vezetett szabadságharc eseményeit, a bujdosás éveit, a hamvai 1906-os ünnepélyes hazahozatalát. A Himnusz eléneklésével hajtottunk fejet a magyar történelem kiváló hadvezére előtt.
Utána átsétáltunk az evangélikus fatemplomhoz. A kívülről vakolt, csak nemes fából készült, torony nélküli építészeti remekművet 1717-re készítették el. A Felvidék egyik legnagyobb, különleges fatemploma. A hosszúsága: 34, a szélessége: 30 m, a befogadóképessége 3000 fő. A falakat, a mennyezetet különleges freskók díszítik. Különleges a barokk oltár, a szószék és a keresztelőmedence is.
Aztán megcsodáltuk a hangulatos városközpont felújított épületeit, a legrégibb Kékfestő-házat is. A várat csak kívülről tudtuk megnézni. A fennmaradt krónikák szerint ezen a helyen 1190-ben apácakolostort építettek. 1348-ban kápolna épült a kolostor mellé, majd a háborús események során erős várfalakkal vették körül. A 15. század közepétől várként működött, 1441-től húsz évig a husziták bitorolták. 1579-től a Thököly- család tulajdonába került, ekkor várkastéllyá alakították át. A Thököly-szabadságarc bukása után a Habsburgoké lett, majd különböző célokra használták fel. Jelenleg felújítva, különböző kiállításokkal várja az érdeklődőket.

Késmárkon megkóstoltuk az itt készült fagylaltot, a finom süteményeket, majd a koraesti órákban indultunk hazafelé.
A Dobsina – Betlér - Krasznahorka emelkedőkkel teli útvonalon megálltunk a Szádelő-völgyénél. A különleges természeti jelenség a barlangok beszakadásával keletkezett. Az égbenyúló fehér sziklák között a három km-es szűk szorosba besétálva nem mindennapi élmény várja az odaérkezőket. A sűrű erdőben, a fák, virágok és a kövek között hangosan csobog a Blatnica patak, a csend, a tiszta levegő a megnyugvás, a kikapcsolódás biztosítéka. Ezután már a hazautazás következett.

Sárospataki Irodalmi Olvasókör
/2009.09.15./
 

 

Hétvégén sem pihentek a lovasok

 

        
             

A Zempléni Lovas Egyesület versenyzője Aros Dorina a Szabolcs-megyei Dögén megrendezett regionális minősítő versenyen Pk1 stílusversenyben hibátlan pályával,7 stílusponttal Abu Hasszán nyergében első, Ameko Colonadoval harmadik, Pk 2-es kategóriában Abu Hasszánnal összevetésben második, Colonádóval harmadik helyezést ért el.

A következő hétvégi mátészalkai versenyen dől el, képviselheti-e városunkat a kiskunhalasi országos döntőben. 
 Zempléni Lovas Egyesület
/2009.09.14./
 

 

Polgárőrök a zebránál

 

        
             

Reggelente már nem csak rendőröket, hanem polgárőröket is láthatunk, amint az iskolák közelében a gyerekek biztonságos közlekedésére felügyelnek. Mint Klima Jánostól, a Sárospataki Polgárőr Egyesület vezetőjétől megtudtuk, idén már a megváltozott jogszabályok is több lehetőséget adnak a polgárőrök számára, hogy a közlekedés résztvevőivel szemben intézkedjenek…
  
 


Klima János


 

A II. Rákóczi Ferenc Iskola előtti zebránál minden reggel két polgárőr teljesít szolgálatot, de azon is gondolkodunk, hogy ezt ki kellene bővíteni a közvetlen közelben található kanyarra is, mert ott sok gyermek kel át az úttesten szabálytalanul. Ezért el fogjuk látni a jelzőőr kollégákat síppal, amellyel fel tudjuk hívni a figyelmüket és megmutatjuk nekik, hogy merre van a gyalogos átkelőhely - ezzel is oda szeretnénk szoktatni őket.

Tudni kell, hogy 2009. július 29-én törvényrendeletet módosítottak, amivel jelzőőri teendők ellátására hatalmazták fel a polgárőrséget. Ezen teendők ellátásához a szükséges felszereléseket megvásároltuk, hogy biztonságosabban tudjuk a baleset-megelőzés szempontjából elvégzendő feladatokat végrehajtani.

A jogszabályváltozás olyan lehetőséget is ad a polgárőrök kezébe, hogy ha a jelzőőri feladat során közlekedési problémák adódnak, akkor a polgárőr tud intézkedni, természetesen tisztességesen felöltözve polgárőrruhában, jelzőtárcsával. Intézkedése után azonnal jelenti a rendőrségnek a feladat végrehajtását, a rendőrség pedig helyszíneléskor további felkérést adhat a polgárőröknek a feladat folytatására. Tudni kell, hogy a jelzőőri feladat nem egyezik meg az igazoltatással, csak a forgalomirányításra terjed ki.

Meglepetésünkre a parlament elfogadta azt a törvényt is, hogy önvédelmi eszközként gázsprayt viselhetnek a polgárőrök, ami kimondottan csak a rendőrségen keresztül szerezhető be. Tudni kell azt is, hogy a gázsprayt kizárólag önvédelmi célra lehet használni, használatát törvény szabályozza. Tehát ha a polgárőrt személyes támadás éri, akkor használhatja a gázsprayt, de utána elsősegélyben kell részesíteni az illetőt.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.14./
 

 

Idős házaspárt raboltak ki Sárospatakon

 

        
             

Rablás büntette miatt indult büntetőeljárás két fő ismeretlen tettes ellen, akik 2009. szeptember 11-én éjjel 01 óra körül ajtókifeszítés módszerével behatoltak egy sárospataki családi házába, majd az ágyban fekvő 87 éves férfit és 81 éves feleségét megkötözték, a lakást átkutatták és a szekrényből 150.000 forint körüli készpénzt tulajdonítottak el – tudtuk meg Solymosi Antal r. alezredestől, a bűnügyi osztály vezetőjétől…
  
 


Solymosi Antal


 

Az idős asszony az elkövetők erőszakos magatartása következtében nyolc napon túl gyógyuló bordatörést szenvedett.

A kihallgatások során megállapítást nyert, hogy a sértett lakásába két nappal korábban bement  egy magát ruhaárusnak kiadó nő, aki onnan ezer forintot tulajdonított el. Vélelmezhető, hogy a két eset között összefüggés van. Sajnos a lopást akkor a sértett nem jelentette a rendőrségre, így a ruhaárus kiléte sem ismert a hatóság előtt. 

Kérjük a lakosságot, hogy minden olyan esetet jelezzenek a rendőrség felé, amikor házaló árusokkal találkoznak, amennyiben lehetőségük van rá, jegyezzék fel az árus gépjárművének típusát és rendszámát
.

 Mivel az ilyen jellegű bűncselekményeket elsősorban idősek sérelmére követik el, kérjük a hozzátartozókat és a szomszédokat, hogy figyeljenek oda idősebb embertársaikra, figyelmeztessék egymást, és soron kívül tájékoztassák a rendőrséget, ha bűncselekményre utaló körülményeket észlelnek. 


 


Törő Gábor
/2009.09.14./
 

 

Góllövésben csúcsot döntött focicsapatunk!

 

        
             

Igen! 21 gól esett vasárnap délután a pataki futballpályán! Az ifi csapatunk 12:1 a felnőtt csapatunk pedig 8:0 arányban győzött! A mérkőzés megkezdésére várva egy kedves szurkolóval beszélgettem, aki elmondta, hogy nem szokott kijárni, de most eljött, mert olyan sok jót hallott a csapatról, hogy kíváncsi volt a játékára -küldte a tudósítást Koscsó István....
  
 


Szőke Zoltán

Gönczi Levente


 

Gondolom elégedetten távozott ! Az ellenfél Szalaszend csapata volt, aki az idén került ebbe az osztályba és a középmezőnyben tartózkodik. A mérkőzés fontosabb mozzanatait a képeken tekinthetik meg.

Zsófi József edző véleménye a mérkőzésről: A mai napon a csapatunk nagy elánnal vetette magát a küzdelembe. Szerettünk volna nagyon jó eredménnyel kirukkolni. Az első 15-20 percben megnehezítették dolgunkat az ellenfél játékosai. Többnyire védekeztek, nehezen tudtuk áttörni a védelmüket. Sok helyzetet alakítottunk ki, de szokásunkhoz híven kihagytuk őket.

Kicsi vérszemet kapva néha ők is eljutottak a kapunkig, de nem találtak be. A félidő vége felé oldódott a hangulat, mert kétszer is betaláltunk a kapujukba. A második félidőben a már csak védekezéssel foglalkozó ellenféllel szemben zavartalanul értük el góljainkat. Ha pontosabban célzunk és pontosabb a végjátékunk az eredmény kétszámjegyű is lehetett volna. A jók: Géczi Józsefet tartottam a mezőny legjobbjának, Pothurszky Roland három gólt szerzett, Girling Csongor és Kerékgyártó Csaba.

Gönczi Levente szurkoló véleménye: Az utóbbi idők legjobb játékát láthattuk. Különösen első félidei teljesítménye alapján Szőke Zoltánt láttam legjobbnak, a második félidőben a csatárokat is.

Gratulálunk mindkét csapatunknak a győzelemhez és Pothurszky Rolandnak a „mesterhármasához”!
Szép volt fiúk! Hajrá Patak! A további mérkőzésekről a honlapon található eseménynaptárban kapunk információt!


 

További fotók>>>

Koscsó István STC Baráti Kör
/2009.09.14./
 

 

Honfoglaláskori kiállítás nyílt az Újbástyában

 

        
             

Honfoglalók címmel nyílt kiállítás szeptember 11-én az Újbástya Rendezvénycentrum emeletén. A kiállítás igen időszerű ezen a vidéken, hiszen a régészeti ásatások gazdag Árpád-kori lelőhelyeket tártak fel, elsősorban a Bodrogközben. A kiállítást a honfoglaláskori emlékek és hagyományok legelhivatottabb kutatója, őrzője és közvetítője, Petraskó Tamás, a Régészeti Park és Berzsenyfalu vezetője nyitotta meg…
  
 


Petraskó Tamás


 

Ez a kiállítóterem, még ha nem is teljesen olyan, mint egy honfoglaláskori környezet, mégis egy élő példa rá, hogy el lehet vinni bárhová egy ilyen kiállítást. Sokat gondolkodnak ezen emberek, hogy az 5. - 6. emeleten hogyan és miként őrizzék hagyományaikat, hogyan lehet ott honfoglaláskori hagyományokat ápolni? Hát körülbelül így, be lehet vinni mindenhová.

Meg kell találni a módját annak, hogy ez a kiállítás mondjon valamit az embereknek. Ezért hoztunk ilyen tárgyakat, ilyen eszközöket, és ezért vagyunk itt saját magunk is honfoglaláskori ruhákba felöltözve, hogy ezt a közvetítést fölvállalva, a szerepünket betöltsük.

Akit említettem a kiállítás megnyitóján László Gyula professzor urat, aki azt mondta egyszer, helyénvalónak tartja, hogy az emberek a saját múltjukat keressék, hagyományaikat őrizzék. Tehát nem csak szakember keresheti a múltat, nem csak régész, nem csak történész. Ők egy másik világot élnek, olyan tárgyakat vizsgálhatnak, őrizhetnek, amelyek nagyon nagy nemzeti értéket képviselnek. Nyilván ilyen helyre ezeket nem nagyon lehet elhozni, viszont ugyanezt üzenik ezek az itt található másolatok is. Ráadásul a másolatokat használjuk is, tehát van egy másik fajta értékük.
Ez a környék, ez a vidék, a Bodrogköz, Hegyalja és Hegyköz, nagyon fontos volt a honfoglalás korában. Történészek írják le, hogy Karosban és környékén maga Árpád fejedelem is hosszan időzött, tehát évekig volt itt. Amikor átjött Vereckén, innen irányította talán az egész Kárpát-medence elfoglalását. Ennek a leggazdagabb emlékei itt vannak, a karosi temető emlékhelyen, Kenézlőn, Bodrogszerdahelyen és sorolhatnám.
Tehát ezek itt vannak, itt élünk közötte, fölötte, rajta, mögötte és a mindenkor élők felelőssége a múlt örökségének ápolása és az a felelősség is rajtunk van, hogy tegyünk ehhez valamit.

Mi, azt gondolom, hogy az alapokat próbáljuk megmutatni és az a most felnövő nemzedék, aki majd ez alapján az újvilágban gondolkodva olyat alkot, hogy büszkén hozzá teheti – mint az újabb ezer évben élő magyar - hogy igen, ez a kor is megtette a magáét, akkor azt hiszem, hogy ez a kiállítás is betöltötte a feladatát.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.13./
 

 

Óvodapedagógus hallgatók fogadása

 

        
             

A Mese Óvoda és Bölcsőde, valamint tagintézményeiben évek óta - együttműködési megállapodás alapján - fogadjuk a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskola Kar óvodapedagógus hallgatóit – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
  
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

A 2009/10-es tanév első óvodai gyakorlata a mai napon, 2009. szeptember 11-én megkezdődött. A közel 100 hallgató reggel fél 8-ra érkezett meg a kijelölt intézményegységekbe. Az óvodai gyakorlat színterein, a vezetőktől tájékoztatást kaptak az intézményegységben folyó nevelő-oktató munka gyakorlatáról, annak személyi, tárgyi feltételeiről. Megismerkedtek a gyakorlatot biztosító intézményegység külső és belső környezetével is. Az óvodai csoportokban – ma még hospitálóként – tapasztalatot szereznek az óvodapedagógus pálya szépségeiről és nehézségeiről, illetve gyakorlati példákat láthatnak elméleti ismereteik alkalmazására. A továbbiakban a hallgatók képzése, 1-2 hetes egyéni gyakorlatok keretében, mentor óvónők vezetésével történik az óvodai csoportokban.

A székhelyintézmény 3 csoportjában (Micimackó, Pillangó, Süni) az I. évfolyamos hallgatókat fogadjuk. Ez a létszám 36 fő. A Carolina Tagóvodában szintén 3 csoportban (Fakopáncs, Mackó, Nyuszi) a II. éves hallgatókat, 29 főt. A Kincskereső Tagóvoda 4 csoportjában (Nefelejcs, Napsugár, Cica, Bodza) a III. éves óvodapedagógus jelölteket, 39 főt várunk. A gyermekek is szívesen fogadják a sok „kis óvónénit”.

Az előző évek tapasztalatai alapján megállapíthatjuk, hogy intézményünk és a főiskola között jó az együttműködés. A hallgatók szívesen teljesítik óvodai gyakorlatukat a helyi intézményegységekbe, mert érzik, hogy a nagy tapasztalattal rendelkező kolleganők szívesen adják át ismereteiket, tudásukat mindazoknak a fiataloknak, akik indíttatást éreznek a kisgyermek nevelés, az óvodapedagógus pálya iránt.


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.09.13./
 

 

Évnyitó a Tanítóképző Főiskolai Karon

 

        
             

Az általános és középiskolai tanévnyitók után 2009. szeptember 4-én a Miskolci Egyetem Sárospatakon működő Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán is megnyitották a 2009/2010-es tanítási évet. Dr. Komáromy Sándor dékán köszöntőjében a létszámadatokról is tájékoztatást adott…
  
 


Dr. Komáromy Sándor


 

Ez szerint idén 195 elsős hallgató kezdi meg tanulmányait, de közülük csak 31 fő a hagyományos nappali tagozatos tanító, 36-an óvodapedagógusok (levelező: 23 fő). Csecsemőgondozó és kisgyermeknevelő képzésben 22-en részesülnek (levelező: 30), valamint a nagyon korszerű web-programozói képzést 22-en választották (levelező: 31).

Prof. Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora biztosított a hallgatókat arról, hogy jó döntést hoztak, amikor a Miskolci Egyetemet és Sárospatakot választották, hiszen ennek a városnak különleges atmoszférája van.

Dr. Hörcsik Richárd köszöntőjében hangsúlyozta a jelentőségét annak, hogy az új hallgatók pataki diákokká váltak. Ez egy rang, ami miatt nem csak ebben a városban, de az egész világon felnéznek rájuk – éppen ezért ez kötelezi is őket.
A tanévnyitó ünnepély a Miskolci Egyetem Szenátusának egyben díszoklevél-átadó ünnepélye is volt, amelyen 50, 60, 65 és 70 évvel ezelőtt diplomát szerzett tanítóknak adtak át arany, gyémánt, vas és rubin okleveleket.


 

További LEVI-fotók>>>                                          További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.09.13./
 

 

Jövő év nyarán elkezdhető a Cinege rekultivációja

 

        
             

Régi problémája önkormányzatunknak, festői szépségű szőlőhegyünk, a Király-hegy dél-nyugati lejtőjén lévő Cinege szemétlerakó, ami már évekkel ezelőtt bezárt, de látványával és – mivel időnként kigyullad – füstjével meg nem szűnő problémát jelent az itt élő lakosság számára. Dr. Hörcsik Richárd végre jó hírekkel jött haza Tokajból, ahol az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Társulás ülésezett…
  
 


Dr. Hörcsik Richárd


 

2008-ban már beadtunk egy sikeres pályázatot a ZHK-val, ami a rekultiváció előkészítéséi költségeire vonatkozott. Az Abaúj-Zempléni térségnek 46 hasonló lerakója vár rekultivációra, amire Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Társulás pályázott és nyert mintegy 4 és fél milliárd forintot.

A múlt heti társulási ülésén azt a tájékoztatást kaptuk, hogy azon szemétlerakók rekultivációja, amelyek részben elő van készítve, másrészt pedig körzeti szemétlerakók voltak - tehát nagyobb városok, mint Sátoraljaújhely, Sárospatak, Szerencs, Gönc, - ezeket előre veszik és várhatóan, a tervek szerint jövő nyáron hozzá tudunk kezdeni egy 400 millió forintos beruházással a Cinege rekultivációjához.

Ez a jó hír, a másik pedig az, hogy az önerőt a ZHK korábbi határozatának megfelelően átvállalta, mert különben több mint 40 millió forintot kellene Sárospataknak letenni.
(a fotók illusztrációk)


 

Törő Gábor
/2009.09.12./
 

 

Új büntetési tarifák szerint büntetnek a rendőrök

 

        
             

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) Műveleti Csoportjának 2009. éves ellenőrzési terve alapján szeptember 8-tól 10-éig a Sárospataki Rendőrkaptányság illetékességi területén is kampányt tartottunk, melynek során a biztonsági öv, a gyermekülés és a bukósisak előírásszerű használatát ellenőriztük kiemelten – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
  
 Bacsó Tibor


 

Az ellenőrzésnek a járművezetőkre és az utasokra is egyaránt ki kellett terjednie. Az akciónak különös aktualitást adott, hogy Magyarországon az övhasználat mértéke sajnálatos módon alacsony, melyet a jövőben a jelenlegi szintről az európai átlagra kellene emelni.

Augusztus elsejétől jogszabályváltozások történtek. Az imént felsorolt - korábban szabálysértések - megszűntek szabálysértések lenni. Eddig ezek az 1988 évi 1. törvény alapján kerültek szankcionálásra, s mivel szabálysértések voltak, az intézkedő rendőr a helyszínen eldönthette, hogy ezekért figyelmeztetést, helyszíni bírságot, illetve szabálysértési feljelentést alkalmaz az elkövetővel szemben.
Mostantól kezdve a rendőrnek ezen mérlegelési joga megszűnt, kötött bírságok vannak, ami azt jelenti például a biztonsági öv esetében, hogy ha lakott területen belül azt nem használja a gépjárművezető, vagy az utas, akkor 10 ezer forintot kell kiszabni. Ezek az összegek változnak lakott területen kívül és autópályán is.

„Eredményes” volt ez a közlekedési akció, a Sárospataki Rendőrkapitányság rendőreivel több esetben, más-más helyszínen ellenőriztünk és helyszíni bírsággal éltünk, valamint több esetben szabálysértési feljelentést tettünk az új büntetési tarifák szerint:  

Sor-szám

Bírságolással érintett cselekmények, mulasztások

A bírság összege forintban

A bírságolással érintett cselekmény elkövetéséért felelőssé tehető

1.

Menet közben kézben tartott mobil rádiótelefon használata

 

 

a.) lakott területen belül

a.) 10 000

járművezető

b.) lakott területen kívül

b.) 15 000

járművezető

c.) autóúton, autópályán

c.) 20 000

járművezető

2.

Biztonsági öv használata nélküli közlekedés

 

 

a.) lakott területen belül

a.) 10 000

járművezető, utazó személy

b.) lakott területen kívül

b.) 20 000

járművezető, utazó személy

c.) autóúton, autópályán

c.) 30 000

járművezető, utazó személy

3.

Gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása

 

 

a.) lakott területen belül

a.) 15 000

járművezető

b.) lakott területen kívül

b.) 30 000

járművezető

c.) autóúton, autópályán

c.) 45 000

járművezető

4.

Motorkerékpár-bukósisak használatának elmulasztása

 

 

a.) lakott területen belül

a.) 10 000

járművezető, utas

b.) lakott területen kívül

b.) 15 000

járművezető, utas

c.) autóúton, autópályán

c.) 20 000

járművezető, utas

                                                                                             További fotók >>>


 

Cziczer Katalin
/2009.09.12./
 

 

Rajtaütésszerűen ellenőrizték a pataki horgászvizeket

 

        
                     

A Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület, a Sárospataki Polgárőr Egyesület és a Sárospataki Rendőrkapitányság együttműködési megállapodásának köszönhetően 2009. szeptember 5-én átfogó ellenőrzés zajlott a horgászegyesület kezelésében lévő Csepel tavon és a Berek holtágon. Az ellenőrzésben 17 személy vett részt – számol be Pingor Zsolt, a horgászegyesület elnöke a horgászvizek ellenőrzéséről…
  
 


Pingor Zsolt

Klima János


 

Az ellenőrzés során az ebben résztvevő személyek a megengedettnél nagyobb számú horgászbot használatát, a horgászathoz szükséges okmányok meglétét, azok pontos vezetését, a kifogott halak darabszámát és méretét is ellenőrizték. Ezzel párhuzamosan vízi ellenőrzést is tartottak a Majális-járó és a Karajz-járó közötti területen.

Az ellenőrzés eredményeként négy horgász ellen indul eljárás, akik közül kettő sajnos saját tagunk. A vízi ellenőrzésnek köszönhetően több nagyméretű varsát (3 m) és véghorgokat szedtek fel a halőrök.
Az ellenőrzés eredményességére való tekintettel a jövőben az egyesület növelni fogja a hasonló akciók számát, amiknek a célja elsősorban az illetéktelen és a meg nem engedett módszereket alkalmazó személyek kiszűrése lesz.

A horgászegyesület elnöke kéri az egyesület tagjait, hogy a jövőben is a helyi horgászrend és a Halászati Törvény betartásával hódoljanak kedvenc elfoglaltságuknak!
Továbbá ezúton szeretné megköszönni mindazon személyek áldozatos munkáját, akik az ellenőrzésben részt vettek.

Fontos tudni, hogy a Polgárőrség és a Sárospataki Horgászegyesület között van egy megállapodás, hiszen a horgászegyesület biztosította a polgárőrök részére a tanfolyamot és a vizsgáztatást, melynek keretén belül 12 polgárőrünk sikeres halőr vizsgát tett – tette hozzá Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület elnöke…

Ezt követően úgy készítettük el a beosztást, hogy minden egyes szolgálatba került halőr, így ha valami baj volt a horgászokkal, nem kellett máshonnan kérnünk halőrök segítségét. Az elnök úr megkeresésére és kérésére pedig részt vettünk ebben az átfogó ellenőrzésben.


 

Cziczer Katalin
/2009.09.11./
 

 

„Nyelvet öltünk!”- busz az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumnál

 

        
                     

A Petőfi Irodalmi Múzeum két éve tartja fenn partneri kapcsolatát az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiummal, így 2009. szeptember 9-én hívásunkra újabb mozgókiállítás érkezett a gimnáziumba.

A „Magyar nyelv éve” alkalmából az utazókiállítás anyanyelvünkről való ismereteket vitt közel a látogatókhoz. A tanulás színes, örömteli módját jelentették a játékosan közölt információk, a hiteles, érdekes nyelvjárási szövegek, élesen látó művészeink gondolatai pedig töprengenivalót adtak a gimnazistáknak.

A nyelvtanozás klasszikus módja a mai napon elmaradt, ám az interaktív kiállítás mégis eljuttatta az érdeklődőkhöz a szükséges ismereteket.
  
 

További fotók>>>            További fotók >>>            


/2009.09.11./
 

 

Lengyelországban a SAMI

 

        
                     

A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény meghívást kapott a lengyelországi Jasloba, a 2009. augusztus 28.-30. között megrendezett IV. Jasloi Borfesztivál és Vásár kulturális seregszemléjére, melyen iskolánkat a Bodrog Néptánc Együttes Sárospatak Egyesület, és a Hercegkúti Heimat Néptánc Egyesület képviselte- küldte a tudósítást Darmos Csaba, igazgatóhelyettes...
  
 


Darmos Csaba


 

Már az utazás során jó hangulat alakult ki, hiszen a két csoport táncosainak nagy része régóta ismeri egymást, akik pedig most ismerkedtek egymással, a néptáncosokra jellemző közvetlenséggel, és jókedvvel közeledtek a másikhoz.
Megérkezés, és a szállás elfoglalása után a vendéglátók ismertették a hétvége programját. Kiderült, hogy a lengyel, szlovák és cseh együttesek mellett még egy magyar csoport, a Makói Néptánc Együttes is képviseli hazánkat a rendezvényen.

Szombaton délelőtt a csoport kirándulást tett a Trzcinicai Kárpátok Trójája néven létesítendő archeológiai skanzen ásatásánál, ahol a mai napig kb.150000 különböző régészeti leletet tártak fel. Ezután a rendezvény ünnepélyes megnyitóján vettünk részt, amely a résztvevők felvonulásával kezdődött, majd a vendég küldöttségek vezetőinek köszöntői után Maria Kurowska Jaslo polgármestere ünnepélyesen megnyitotta a fesztivált. Az együttesek tagjainak lehetőségük nyílt a vásár területére is belépni, és jellegzetes lengyel étel és italkülönlegességeket kóstolni.

A fesztiválprogram a főtéren zajlott. A Bodrog és a Heimat a szombati és a vasárnapi kulturális műsorban is egy-egy órás programmal szerepelt, mely nagy sikert aratott a nagyszámú közönség körében.
A vasárnap délutáni indulás előtt még mindenki gyorsan megvásárolta az elmaradhatatlan Krówkát, és újabb felejthetetlen élményekkel gazdagodva indult haza.
A buszon elhangzó kérdés, „Ugye legközelebb is együtt megyünk?” igazolja, hogy a két csoport tagjai között milyen baráti kapcsolat alakult ki.


 

További fotók>>>

/2009.09.11./
 

 

Nyugdíjba vonul a Műszaki Iroda vezetője

 

        
                     

Kedves eseménye volt a szeptember 9-én megtartott képviselő-testületi ülésnek, amikor Dr.Hörcsik Richárd polgármester a hivatal nyugállományba vonuló munkatársát, Peremiczkiné Dobos Edinát köszöntötte
  
 


Peremiczkiné Dobos Edina


 

Tisztelt Képviselőtestület!
Szeretném bejelenteni, hogy Peremiczkiné Dobos Edina, a Műszaki Iroda vezetője 37 év munkaviszony után 2009. december 30-án megkezdi jól megérdemelt nyugdíjas éveit, s ezzel megszűnik köztisztviselői jogviszonya.
Augusztus 31-ével felmentési idejét megkezdte, így most, az ezt követő első képviselő-testületi ülésen szeretném megköszönni a Képviselő-testület és a város polgárai nevében, precíz és hűséges munkáját, amellyel folyamatosan segítette a hivatal szakszerű működését. Kérem, fogadja elismerésünk jeléül ezt a festményt…

Nyugdíjba vonulására való tekintettel magam és a Képviselő-testület nevében megköszönöm több évtizedes munkáját, kívánom, hogy a nyugdíjas éveit erőben, egészségben töltse.
Peremiczkiné Dobos Edina a diploma megszerzését követően 1972. november 1-től az akkori Városi Tanács VB. Pénzügyi, Terv és Munkaügyi Osztályánál főelőadói munkakörben nyert kinevezést, innen áthelyezéssel került 1974-ben a Műszaki Osztályra, ahol 1983. március 1-ig dolgozott, mint műszaki ügyintéző.

Az akkori vezetőinek minősítése alapján is szakmailag felkészült, önálló munkaterület ellátására alkalmasnak minősítették, ezért 1983. március 1-től a GAMESZ vezetőjének nevezték ki.
1992. szeptember 30-tól ismét a Polgármesteri Hivatal Műszaki és Kommunális Irodáján építési hatósági ügyintézőként dolgozott. 1999-től csoportvezető az építési hatósági csoportnál, majd 2001. november 1-től a Műszaki és Kommunális Iroda vezetője lett.

Munkaköri feladatait mindvégig nagy szakértelemmel és határozottsággal látta el. Tárgyalókészsége, jó érvei meggyőzőek és megalapozottak voltak. Mindig tisztában volt a város fejlesztési elgondolásaival, célkitűzéseivel, azokat igyekezett céltudatosan megvalósítani.
A hivatal kollektívájába jól beilleszkedett, mindig segítőkész, őszinte és áldozatvállalásra is hajlandó volt.


 

Törő Gábor
/2009.09.10./
 

 

Köszönet a Pro Urbe emlékéremért - 20. szolgálati évét kezdi Sárospatakon Virágh tiszteletes

 

        
                     

Államalapító Szent István királyunk ünnepét idén a Rákóczi-vár udvarán tartottuk meg. Míg mások az ünnepi műsor miatt érkeztek az Öregpalota árnyékába, Virágh Sándor református lelkész ott is a hivatását gyakorolta, katolikus lelkésztársaival az új kenyeret áldották meg. Miután leült a nézők közé, láthatóan meglepődött, amikor Dr.Hörcsik Richárd polgármester a kitüntetettek között olvasta a nevét…
  
 


Virágh Sándor


 

Csak a Tiszteletes Úr lepődött meg, a jelenlévő sárospataki polgárok nem, hiszen mindannyian tudjuk, hogy feladatkörét jóval meghaladóan vesz részt a város jobbá tételében. Jól megalapozott véleményével ott van a fórumokon, és felszólal, ha egy jó ügy mellett kell kiállni. Így állt ki nemrégiben a Nemzeti Zarándoklat nemes ügye mellett is, amikor Bodrogkeresztúrig gyalogolt a pataki zarándokokkal. Ez csak egy kiragadott példa volt a sok közül, de jól mutatja, hogy ha kell, beáll a pataki emberek közé és példát mutat. Sokrétű tevékenységét lehetetlen volna bemutatni egy cikk keretében, de talán nem is szükséges, hiszen köztünk él…
Olvassuk inkább azt, hogy Ő hogyan élte meg, hogy megkapta azt a kitüntetést, amit nagyon kevesen érdemelnek ki…
Nagy megtiszteltetésként vettem át augusztus 20-án a Pro Urbe emlékérmet városunk Polgármesterétől. Szeretném ezúton is megköszönni az elismerést, amely úgy gondolom nem csupán személyemnek szól, hanem az általam képviselt közösségnek, és azoknak az ügyeknek, amelyekben részt vettem és munkálkodtam. Megvallom, először megrettentem a nevem hallatán, hiszen nagy felelősséget helyez az ember vállára egy ilyen kitüntetés. Majd igazán nagy örömöt szerzett azon keresztül, hogy sokan fejezték ki jókívánságukat ennek kapcsán, és érezhettem, hogy az emlékérem mögött sokak szeretete, öröme, együttérzése van.

Végigpásztázva gondolatban a Sárospatakon eltöltött éveket, valóban a "vattacukor" készülésének módjára növekedett a képviselt ügyek terebélyessége. A sárospataki egyházi élet bővülése a lelkipásztori szolgálat mellet, a kirándulások, bálok, kulturális események, egy szép fényképalbumot tesznek ki szívemben.
Sikerült a református temetőt a hajdani dzsungel-helyzetből mára parkká formálni, sokak segítségével, kitartó munkájával. Boldogság, hogy a művészetek otthona a templom, öröm, hogy az énekelni szerető emberek és közösségek összefogásában munkálkodhatom. A Mooser orgona felújítása akár életműként is szerepelhetne, nem is tudom hallgatni a hangját most sem megilletődés nélkül.
Ha a közéletben, a szociális téren valami csekélyet tehettem, annak is örülök, mert óriási kihívások és bajok között telnek napjaink, és csak összefogással tehetünk valami előremutatót. Sárospatak történelmi értékeinek mai felmutatása, szellemiségének ápolása kötelességünk, és az, amit már évszázadok óta "feltaláltak" nekünk, azt jobban kellene követni, a modern tévutak közepette. A Rákócziak is követték a középkorban népszerű jelmondatot: Boldog az a város, ahol Isten Igéjét hirdetik és megtartásra méltónak bizonyítják.

Azzal szeretném meghálálni a számomra is oly kedves Sárospatak városának elismerését, itteni szolgálatom 20. esztendejében, hogy munkámmal hozzájáruljak mindazok erőfeszítéséhez, akik egy "Felix civitas" - egy boldogabb város - megszületésén fáradoznak.


 


Cziczer Katalin
/2009.09.10./
 

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

        
             

Sárospatak Város Képviselőtestülete 2009. 9. hó 9-én, 9 órától tartotta rendes képviselőtestületi ülését (hogy a kezdés időpontját könnyű legyen megjegyezni). Az időpont szokatlan, hiszen augusztus, illetve szeptember végén kellett volna testületi ülést tartanunk, viszont a két ülés napirendi pontjai egyenként nem tettek volna ki egy rendes képviselőtestületi ülést, ezért a legutóbbi vezetői értekezleten úgy döntöttünk, hogy a két ülést összevonva, ebben az időpontban tartjuk meg – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
  
 


Aros János


 

Polgármester úr a napirendi pontok elfogadása előtt a két ülés között tett legfontosabb intézkedésekről tartott egy beszámolót, amely elég hosszúra sikerült, hiszen július óta nem találkoztunk képviselőtársainkkal. A képviselő-testület ezt tudomásul vette, valamint elfogadta a polgármester lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámolóját.

A napirendi pontok között nyílt ülésben 18, míg zárt ülésben 9 napirendi pont tárgyalását kezdtük el. Nyílt ülésben a szervezeti és működési szabályzat módosítására volt szükség, valamint az önkormányzati rendeletek harmonizációjára, mindkettő törvényi előírások miatt került a napirendi pontok közé. Itt a második napirendi pontnál- tehát az önkormányzati rendeletek harmonizációjánál - az európai uniós előírásoknak történő megfelelésre hívta fel az aljegyzőasszony, illetve irodavezető asszony a figyelmünket.

A következő napirendi pontban a piacokról szóló rendelet megalkotására került sor. Az állatvásár további fenntartásával kapcsolatban, szintén az uniós előírások olyan kötelezettségeket rónának az önkormányzatra, amelynek a teljesítése több, esetleg tíz millió forintunkba is kerülne, ugyanakkor mint köztudott, magára az állatpiacra - ami Kispatakon található - különösen nagy érdeklődés nincs, itt hetente, kéthetente egy-két érdeklődő jelentkezik, a környékbeli gazdálkodók inkább a jóval nagyobb forgalmú nyíregyházi, illetve ónodi állatvásárra hordják állataikat.
Tehát úgy döntött a képviselő-testület, hogy az állatvásár rendeletre vonatkozó szabályokat kivesszük a mi piacrendeletünkből, így nem kell megfelelni az ide vonatkozó uniós előírásoknak sem.


 
A belvárosban található piaccal kapcsolatban ismét lehetővé tettük, ami régen kialakult, bevált szokás volt, hogy a MÁV terület, tehát a felső piac területén is történhessen árusítás. Ezt több árusító is kérte már, elsősorban itt nem a kistermelőkről, hanem az egyéb cikkekkel kereskedőkről van szó, illetve lassan elkezdődik a virágszezon, tehát szeretnénk ha a virágok árusítására is a felsőpiac területén kerülne ezután sor, valamelyest rendezve így a jelenlegi, meglehetősen rendezetlen állapotokat.
Távlati elképzelésünk, amelyről polgármester úr tájékoztatta a lakosságot és a képviselő-testületet, még novemberben egy pályázat beadása, amelynek keretén belül egy modern üzletcsarnokot tudnánk építeni a jelenleg még MÁV tulajdonban lévő területre, amelynek a vásárlási szándékáról már tájékoztattuk a MÁV-ot.

Az évi költségvetés első félévi végrehajtásáról tartott egy tájékoztatót a pénzügyi iroda munkatársa, ezt a képviselő-testület elfogadta. Döntöttünk a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázat 2010. évi fordulójáról, amit szintén egyhangúlag támogatott a képviselő-testület.
Terebes várossal megkötendő partnerségi megállapodást terjesztettem a képviselő-testület elé. Már kialakult kapcsolatról van szó, amelyet így ezúton legalizálnánk. A képviselő-testület elfogadta, Terebes város képviselő-testülete is elfogadta már, tehát előreláthatóan valamikor októberben egy díszközgyűlés keretén belül kerítünk sort az aláírásra. Nagyon aktuálissá vált ez a kérdés, a köztársasági elnök úr Szlovákiából történő kitiltása kapcsán is. Nem csak a testvérvárosi partnerségi megállapodás megkötéséről, de a szlovák nyelv oktatásával kapcsolatban is több média érdeklődött már, többek között a Pozsonyi Televízió, valamint a szlovákiai magyarság legnagyobb példányszámú lapja, a pozsonyi Új Szó is. Én azt hiszem, hogy így, európai módon tudunk példát mutatni a két kormánynak, ugye a szlovák kormány nacionalizmusával, illetve a magyar kormány a határozatlanságával és hiteltelenségével már-már komoly konfliktushelyzetbe sodorta a két országot. Szeretnénk megmutatni, hogy mi itt vidéken partnerségben élünk egymással, szükségünk van egymásra, és problémáinkat csak egymást segítve fogjuk tudni megoldani.

A Sárospatak Turizmusáért Egyesülettel kötöttünk egy együttműködési megállapodást, majd pedagógiai programok jóváhagyására került sor, a Vay Miklós Szakképző Iskola és az Árpád Vezér Gimnázium pedagógiai programját hagyta jóvá a képviselő-testület.

Az Ágas-Bogas Mívesház és Galéria bérleti díjával kapcsolatban egy kérelem érkezett hozzánk a bérlőtől, amit a képviselő-testület támogatott.

A Sárospatak kártyáról tájékoztattam a képviselő-testületet, itt két irányban folynak majd tovább a tárgyalások, az egyik, majd egy turisztikai kártyának a létrehozása, amelyre a Sid Info Kft. igazgatóját kértük meg, ők majd a TDM keretén belül fogják ezt megvalósítani elsősorban piaci alapon, ugyanakkor én vállaltam azt, hogy a patakiaknak szóló kedvezmények összegyűjtésével kapcsolatos elképzelésemet, előterjesztésemet, javaslatomat 30 napon belül leteszem a képviselő-testület elé.
A kártya bevezetése akkor került először szóba, amikor a fürdő intézményünket megszüntettük és a fürdőt az új kft üzemeltetésébe helyeztük át. Akkor többen aggódtak, hogy azok a kedvezmények, amelyekben korábban a patakiakat részesítettük saját intézményünkön keresztül, azok esetlegesen megszűnhetnek. Ez részben így is van, hiszen a kft-nek kizárólag azt tűztük ki célul, hogy minél nyereségesebben, profitorientáltabban működtesse a fürdőt. Értelemszerűen, ha bárki bármilyen kedvezményt akar érvényesíteni, akkor annak ára van. Ha Sárospatak Város Önkormányzata azt szeretné, hogy a sárospataki lakosok valamilyen kedvezménybe részesüljenek, akkor ezt a sárospataki önkormányzatnak meg kell fizetnie. Ez lesz az első teljes év, amikor látni fogjuk azt, hogy valójában az eddigi kedvezmények milyen mértékűek voltak - itt gondolok az ingyenes úszásoktatásra, a mozgáskorlátozottak kedvezményére, a reggeli úszásra, de egy esetlegesen bevezetendő, csak patakiaknak szóló kedvezményre is. Bízom benne, hogy a fürdő nyári szezonbeli nyeresége lehetővé teszi majd azt, hogy ilyenkor ősszel, télen és kora tavasszal, az úgynevezett holtszezonban a pataki lakosoknak valamilyen kedvezményt tudjunk nyújtani. Ennek a kidolgozása folyamatban van és az október, novemberi testületi ülésen, a kft ügyvezető igazgatójának a beszámolója után tudunk majd konkrét megállapodásokat kötni.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.10./
 

 

Magyar iskola indul Moldvában

 

        
                     

A sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán két éve végzett az az erdélyi származású fiatal tanítónő, Molnár Katalin, aki most Moldvában, Gajdáron szervezi a magyar nyelvű oktatást. Állami támogatás ehhez nem kapnak - sőt, még helyet sem az iskolában - ezért kér Dr.Szabó Irén, a Szent Erzsébet Társaság elnöke bennünket, sárospatakiakat, hogy tanszerekkel segítsük a tanítás beindulását…
  
 


Dr. Szabó Irén


 

Molnár Katalin egy éve dolgozik már ott kolléganőjével, akivel eddig délutáni, kötetlen foglalkozások keretében tanították a gyerekeket. Megpróbálkoztak a hivatalos iskolarendszer keretén belül is a magyar nyelv oktatásával, de kérésüket elutasították. Ezért ez év szeptemberétől délutáni magyar iskolát indítanak. A faluban eddig több mint száz gyerek kapcsolódott be a magyar nyelvű oktatásba. A tanítónők kérése, hogy segítsünk az oktatás technikai feltételeinek a megteremtésében.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság gyűjtést szervez a Gajdári Általános Iskola számára. Az itthoni iskolakezdés során bizonyára sokaknak maradtak meg iskolaszerek a tavalyi évről. Használt és új iskolai felszereléseket - füzetek, íróeszközök, színes ceruza, festék, kréta, vonalzó, rajztömb - és egyéb más tanszereket gyűjtünk.

A gyűjtés helye: Szent Erzsébet Ház, Sárospatak, Szent Erzsébet út 13.

A gyűjtés ideje: 2009. szeptember 1-25-ig hétfőtől péntekig 8-16, szombaton 10-16 óra között

Információk Gajdárról: http://www.keresztszulok.hu/faluklub/gajdar.htm


 


Cziczer Katalin
/2009.09.09./
 

 

Szezonkezdés a sárospataki Vízilabda Szakosztályban

 

        
      
 
 
 


Erdei János


 

Örömmel tájékoztatjuk a közvéleményt és a szülőket, hogy lehetőség nyílt a 2009/2010-es idény beindítására. Várjuk tehát az úszni tanulni vágyó, valamint a már úszni tudó és a vízilabda sport iránt érdeklődő gyermekeket – küldte felhívását Erdei János edző…


Edzések kedden és csütörtökön 16:30-tól kezdődően lesznek a sárospataki Termálfürdőben. Részletes tájékoztatást a www.zvk.uw.hu honlapról kaphatnak.      plakát1            plakát2


 

/2009.09.09./
 

 

Testvérvárosi találkozó Krosnoban

 

        
                     

Az idén augusztus 28-29-30-án került megrendezésre Krosnoban a KÁRPÁTI ÉGTÁJAK Kulturális Fesztivál, amelyen a testvérvárosi kapcsolatok keretében,
a városvezetés szervezésében Sárospatak ismét képviseltette magát. Az útról Vadkertiné Kőrösi Annától, a szintén kiutazó Női Kiwanis tagjától kaptunk tájékoztatást… 
  
 


Vadkertiné Kőrösi Anna


 

A már hagyománnyá vált évenkénti találkozón magyar, szlovák, lengyel, valamint ez évben cseh és norvég delegációk programjai tették színessé a három nap eseményeit. Magyarországot a Varsóba akkreditált magyar nagykövet is képviselte.

Dr. Hörcsik Richárd polgármester képviselete mellett városunk hírnevét a Bodrog Néptáncegyüttes táncosai, és a futóverseny résztvevői öregbítették. Magánszervezésben, civil kezdeményezésként utaztak ki a találkozóra a NŐI KIWANIS klub tagjai, akik korhű ruhákban felvonulva vitték el testvérvárosunknak Szent Erzsébet üzenetét. A fesztivál felvonulással kezdődött, ahol a KIWANIS KLUB tagjai a részvevőknek Szent Erzsébet cipókat kínáltak. Itt mondunk köszönetet Vad Virág sárospataki pékségének a Lukács Pékségnek, akik sütötték és ajándékozták a kenyereket.

A Kárpáti Égtájak Fesztivál keretében került sor a MAGYAR BOROK fesztiváljára is, amelyet a krosnoi PORTIUS Társaság ugyancsak hagyományosan, évente rendez meg. (A 15-17. században ebben a városban raktározták a tokaji borokat. Ez az időszak volt a város virágkora, amely emlékét a városfalak két kapuja közül a Magyar-kapu elnevezés is őriz.) A borfesztiválon Eger, Szekszárd, Villány és Tokaj-Hegyalja borászai mutatkoztak be. Sárospatakról ifj. Hörcsik Richárd Portius pincészetének borait kóstolhatták meg az érdeklődők.

A háromnapos, jó hangulatú, színes programsorozat keretében a hivatalos események mellett lehetőség nyílt a lengyel-magyar barátság további erősítésére, a csoportok közötti jó kapcsolat építésére, erősítésére, a város nevezetességeinek megismerésére. Delegációnk tagjai felkeresték Kamienic várának romjait is, ahol Balassi Bálint emlékének adózva helyezték el virágjaikat.


 

További  (Szajkó József) fotók >>>

/2009.09.09./
 

 

A gitároktatást is bevezeti a Farkas Ferenc Művészeti Iskola

 

        
                     

A 2009/2010-es tanévről érdeklődve Bálint Béla, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola igazgatója elmondta, hogy a gyermeklétszámunk legalább olyan magas lesz, mint tavaly, amikor 223 fő tanult náluk, de ez a létszám még növekedhet is…
  
 


Bálint Béla


 

Ami az iskolafenntartás problémakörét illeti én azt gondolom, hogy az a 4,2 millió Ft, amit a OKM pályázatán nyert az iskola, az a sok egyéb taneszköz, hangszer és egyéb beszerzések, felújítások mellett még egy az eddig felújított, vagy megépített résznek a továbbgondolásához is ad némi fedezetet. Azt szeretnénk belőle megoldani és mielőbb a tanulók, tanárok rendelkezésére bocsátani. Én optimista vagyok, azt gondolom, hogy meg tudjuk oldani azon nehézségeinket, amik esetleg a teremproblémákból adódtak.
Hangszerproblémáink eddig sem voltak, és egyéb taneszközökből is megfelelő minőségben tudtunk táncosaink és képzőművészeink rendelkezésére állni. Én azt gondolom, hogy minden adva van ahhoz, hogy egy kiváló évet éljen meg iskolánk ebben a tanévben is.

Régi vágyunk teljesül az idén, mivel új tanszakként jön be a gitároktatás, amivel már korábban is próbálkoztunk Sajnos itt nincs olyan gitárhagyomány, mint ahogy esetleg más helyeken vannak, ahol több verseny, nagyobb létszám, több pedagógus van a városban. Szóval a nagyobb városok többet tudnak adni adott esetben, mint egy kisváros, nyilvánvalóan ezért volt az, hogy elmentek tőlünk a tanárok, de én hiszem azt, hogy a legújabb gitártanárunkat itt tudjuk majd tartani.

Hercegkúton, az általános iskolában van egy gyermeklétszám növekedés, s ez az ottani tagozatunknak a létszámára is kellemesen hat ki. Kenézlőn viszont még jó volna, ha jönnének tanulók, hogy ott is teljes csoportlétszámokkal tudjanak dolgozni. Én remélem, hogy ezek az erőfeszítések, amiket az igazgatónővel és a kollégáimmal tettünk, ill. a szülőkkel való találkozás azt fogja eredményezni, hogy ott is fog a létszám emelkedni és meg is tudjuk tartani azokat a növendékeinket, akik elindultak a zenetanulás útján.


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2009.09.09./
 

 

A Patak kártya kiadásának lehetőségét vizsgálta a Pénzügyi Bizottság

 

        
             

A költségvetést tekintve a féléves időarányos teljesítés megtörtént, bevételi forrásokból van elmaradása az önkormányzatnak, de a működés feltételei biztosítottak – kezdte tájékoztatását a Pénzügyi Bizottság üléséről Feró István, a bizottság elnöke…
  
 


Feró István


 

A bizottsági ülésen az a javaslat született, hogy készítse el az iroda a valóságos bevételi lehetőségek prognózisát, és ezt tárja a testület elé. Arra gondolok, hogy a különböző ingatlanok értékesítése, az új lakásrendelet értelmében a bérlakásoknak a bevételi forrásai mit jelenthetnek, és egyéb ilyen kérdések, amelyek a költségvetésben szerepelnek de konkrét tartalommal nem voltak megtöltve.
Fontos kérdés volt a jegyzett kötvények felhasználásának a jelenlegi állása. Elhangzott, hogy a 2 milliárd 50 millió forintos kötvény kibocsátásából 350 millió forint 2008-ban a különböző beruházásokra került felhasználásra, 500 millió forint a fürdő 2009-es fejlesztésére került felhasználásra, a Rákóczi Iskola beruházásának a fedezésére pedig 200 millió forint van fenntartva. Egy milliárd forint áll rendelkezésre a wellness központ továbbépítésére és ennek a fedezetét ez az összeg biztosítani tudja.

Szeretném kiemelni továbbá a felsőoktatási ösztöndíjpályázat, a Bursa Hungarica elindítását. A korábbi évekhez hasonlóan bizottságunk az elmúlt évi jövedelemviszonyoknak megfelelően foglalt állást, az legyen az etalon, és annak megfelelően az a százegynéhány gyermek, akik a két kategóriában, A-ban és B-ben pályázni tudnak, ők körülbelül 4,3-4,5 millió forintot fognak igénybe venni az elkövetkező tanévben.

Előtérbe került továbbá a kedvezményeket nyújtó kártyáknak a kérdése. Ezt két irányból közelítette meg a bizottság a fejleményeknek megfelelően. A turizmusért kártyát külön kívánja kezelni a jövőben, a pataki polgárok kedvezménynyújtásának a lehetőségét pedig egy másik ágon vizsgálja meg.
A turizmusért kártyára - a gazdasági bizottság javaslatával egyetértve - azt fogadtuk el mi is, hogy 180 napon belül készüljön el egy előterjesztés, ami ennek a formáját megadja. Itt olyasmire kell gondolni, mint a kedvezményadás a turisztikai attrakcióknál, szolgáltatásoknál. Ezt körbe kell járni, hogy kik azok, akik támogatják ezt az ötletet, és ha a vállalkozók bekapcsolódnak a kártyák fogadói közé, akkor van értelme ennek az egésznek. Én azért különösen fontosnak tartom, hogy ez létrejöjjön, mert a Turisztikai Desztinációs Menedzsment nem mindegy, hogy milyen feltételrendszerrel indít a következő időszakban. A pályázati lehetőségeket is figyelembe véve, ez egy plusz pont lehet, ha egy ilyen kártya már a zempléni régióban rendelkezésre áll. Ezzel tud indulni, és ez is bizonyítja és erősíti azt, hogy a menedzsment központja Sárospatak, és ez innen szerteágazó tevékenységet jelenthet.

A patak kártyával kapcsolatban pedig azt érdemes elmondani, hogy 30 napon belül meg kell vizsgálni azt, hogy igazából milyen területre lehetne ezt a kártyát alkalmazni. Kis város vagyunk, nem olyan mint Miskolc és nem azt a funkciót tudja betölteni ahol tömegközlekedési eszközöket, parkolási díjkedvezmény stb, s egyéb szolgáltatásokat igénybe tudnak venni az emberek, mint egy nagyvárosban. Itt elsősorban csak a fürdőnek a kedvezményei jöhetnek szóba, ezeket kell megvizsgálni. Szeptemberben lejár a fürdő nyitva tartása és a téli szezonra állnak át. Ekkor meg tudjuk nézni, hogy hány pataki ember volt, hány rokkant, hány nyugdíjas, kik vették igénybe a reggeli úszóbérletet, kiknek adtunk eddig kedvezményt, s ezen a számok ismeretében dönthető el, hogy megoldható-e egy kedvezményeket adó kártya kiadása.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.09./
 

Kisebb változások várhatóak a piac működésében

        
                     

A Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság 2009. szeptember 7-én délután tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal Dísztermében, ahol 19 napirendi pontot tárgyaltak, ebből 10-et nyílt ülésben. A legfontosabb napirendekről Erdős Tamástól, a bizottság elnökétől kaptunk tájékoztatást..
 


Erdős Tamás


 

Elsőként a piac üzemeltetésnek újraszabályozásáról tárgyaltunk, amelyet többek között a megjelenő kormányrendeletek tettek szükségessé. A rendelettervezet elkészítését megelőzően egyeztettünk a piacok üzemeltetését végző Kommunális Szervezet vezetőjével, valamint az állatvásár tekintetében a hatósági állatorvossal.
Ezek alapján a képviselő-testületnek javasoljuk, az állatvásár tartás kivételét a rendelettervezetből, mert az Önkormányzatnak nincs lehetősége megtenni az ehhez szükséges beruházásokat, és erre az igény is csökkenőben van.

A „zöldségpiac” tekintetében továbbra is két helyszínen történhet piaci árusítás, bevonva ismét a vasút melletti, korábbi használt piac területét is, amely helyeken viszont előterjesztésünk szerint megszűnnének a bérletes helyek, a továbbiakban csak helyjegyek válthatóak.
Fontos napirendünk volt a 2009. évi költségvetésének I. félévi végrehajtásának tárgyalása. Az éves bevételeknek félévre 50% helyett mindössze a 35%-a érkezett be, amiben benne van a helyi adók késése is, melyeknek 38%-a érkezett be. Az önkormányzat az összes kiadását 42 %-ra teljesítette. Ezen belül a működési kiadások 51 %-ra, a fejlesztési kiadások pedig 30 %-ra teljesültek.
A 365 millió Ft-ra tervezett forráshiányt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok számára kiírt, un. ÖNHIKI-s pályázattal szerettük volna csökkenteni, de nem fogadták el a pályázatunkat.

A további napirendek közül a „Sárospatak kártyát” emelem ki, mert tudom, hogy ez nagy lakossági érdeklődésre tart számot. Előterjesztésünkben javasoljuk a képviselő-testületnek a turisztikai kártyától való különválasztását – amit az Újbástya Rendezvénycentrum szorgalmaz. A kidolgozása folyamatban van, ami nem egyszerű, és tapasztalatokat sem könnyű szerezni, mert a hasonló méretű és jellegű városokban, ahol előttünk már bevezették, még csak rövid ideje működnek.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.08./
 

 

Erdélyi és kárpátaljai testvérvárosok keresését javasolja az Ügyrendi és Jogi Bizottság

 

        
             

Bizottságunk 14 napirendet tárgyalt. Fontos kérdésekben döntöttünk, valamint különböző rendeletek, szabályzatok módosítására került sor – kezdte az Ügyrendi és Jogi Bizottság üléséről szóló tájékoztatóját Saláta László, a bizottság elnöke…
  
 


Saláta László


 

Módosítottuk a szervezeti és működési szabályzatunkat, részben azért mert új önkormányzati képviselő választására került sor, és ezért bizottságunkban a létszám hétről nyolcra növekedett, másrészt nem volt rendeletben szabályozva korábban a képviselők vagyonnyilatkozatainak a rendje.
Ezen kívül olyan rendelet harmonizációkra került sor, amelyeket elsősorban az Európai Uniós határozatok követeltek meg tőlünk. Ennek kapcsán került sor a piacokról szóló rendelet megalkotására: ha valakik szeretnének itt Sárospatakon valamilyen üzletet, vállalkozást indítani, akkor őket milyen Európai jogoknak megfelelő jogok illetik itt meg Sárospatakon is.

Ezen túlmenően szokásos napirendi pont következett, a költségvetés bizonyos intervallumainak az áttekintése. Így a 2009. évi pénzügyi terv első félévi végrehajtásról került sor egy beszámolóra, ami tulajdonképpen nagy örömre nem ad okot, mert sajnos az a helyzet, hogy az a hiány, amit hordozunk már évek óta magunkkal, az nem látszik lényegesen csökkenni, ugyanis nem látszanak olyan források amelyek ezt kiválthatnák.

Előterjesztést tárgyaltunk meg Terebes városával megkötendő partnerségi megállapodásról, aminek a lényege az volt, hogy eddig is történtek már bizonyos együttműködések, például a kultúra és a sport területén és fölmerült egy olyan igény, hogy ezt próbáljuk most már valamilyen szerződéses formában, partneri viszonyban folytatni.

Ezzel kapcsolatban felmerült a tegnapi gazdasági bizottsági ülésen is, hogy át kellene tekinteni a testvérvárosi kapcsolatok rendszerét. Elsősorban keleti irányba, Erdélybe és Kárpátaljára kellene mozdulnunk, hogy ottani magyarokkal is próbáljuk felvenni a kapcsolatot, és ezt fogjuk majd javasolni a képviselő-testületnek is.

Előterjesztés hangzott el Sárospatak Turizmusáért Egyesülettel kötendő együttműködési megállapodás elfogadásáról. Az elfogadását elsősorban az indokolja, hogy pályázat készül a TDM részéről, amelynek feltétele, hogy az együttműködés bővítve legyen. Az együttműködési megállapodással kapcsolatos felhatalmazást javasoljuk a képviselőtestületnek elfogadásra.
Tevékenységünkből adódóan három intézménnyel kapcsolatban foglaltunk állást, egyrészt szervezeti működési szabályzatokkal kapcsolatosan. A Vay Miklós Szakképző Iskola alapító okiratának módosítására is sor került, elsősorban azért, mert megkapták tavaly a Sportpályát és azzal együtt bizonyos ingatlanokat is, ezért ezeket is rögzíteni kellett az alapszabályzatba.

Ugyanakkor a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, illetve a Mese Óvodában szervezeti szabályzat módosítására került sor, amely az Önkormányzat az Ügyrendi, illetve az Oktatási Bizottság hatáskörébe utalt. Ezekez a szakbizottságok előzetesen már megtárgyalták, ennek ismeretében bizottságunk elfogadta, és az ennek megfelelően való munkálkodást javasolta mind a két intézménynek.

Bizottságunk felvett egy napirendet az eddigiekhez, ez pedig a wellness szálló megépítésére szánt sárospataki, 1629 és 1630 helyrajzi számú földterületek értékesítéséről szóló előterjesztés. Önmagában maga az értékesítés nem került volna elénk, de miután a szerződésnek mellékletét kellene, hogy képezze, ezért vettük fel a napirendet és miután aljegyzőasszony tájékoztatott minket arról, hogy a szerződés nincs olyan állapotban, hogy minden pontja megnyugtató lenne, ez még további gondolkodásra ad okot, és ezt fogjuk javasolni a képviselő-testületnek is. A szerződést a lehető legrövidebb időn belül meg kell kötni, hogy minél előbb lehessen a tervezési, kivitelezési munkálatokat megkezdeni.

Egy zárt ülésben történő napirendi pont tárgyalására is sor került, az RFV Sárospatak Nonprofit Kft. könyvvizsgálójának személyét illetően döntöttünk, amit bizonyos változások tettek indokolttá, és javasoljuk a képviselőtestületnek az előterjesztés elfogadását.


 

Cziczer Katalin
/2009.09.08./
 

Ülésezett a Kulturális Bizottság

        
                     

A Kulturális Bizottság 2009. szeptember 7-én (hétfőn) 13 órai kezdettel tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal földszint 1. számú termében, ahol öt napirendet tárgyaltunk, kezdte beszámolóját az ülésről Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 


Hajdu Imre


 

Meghallgattuk, majd megvitattuk és elfogadásra javasoltuk Poncsák Ferencnek, a pénzügyi osztály vezetőjének tájékoztatóját Sárospatak Város Önkormányzata 2009. évi költségvetésének I. félévi végrehajtásáról.

A következő napirendünk a szlovákiai Terebes városával megkötendő partnerségi megállapodás megvitatása volt. Mivel a megállapodás mindkét város számára kedvező lehetőségeket tartogat az együttműködés minden területén, ezért bizottságunk támogatja az együttműködés mielőbbi megvalósítását.

A továbbiakban Marcziné Szappanos Judit, az Újbástya Rendezvénycentrum turisztikai menedzserétől előterjesztést hallgattunk meg a Sárospatak Turizmusáért Egyesülettel kötendő együttműködési megállapodásról, majd mi is napirendre tűztük a Sárospatak kártya megtárgyalását, amit a sárospataki lakosok elsősorban a Strandfürdő kedvezményes látogatása miatt fogadnának szívesen.


 

Törő Gábor
/2009.09.08./
 

 

Erőn felül segít Önkormányzat a nehéz szociális helyzetbe került családoknak

 

        
             

Az Egészségügyi és Szociális Bizottsági ülésén 20 napirendi pontot tárgyaltunk, 4-et nyílt, 16-ot pedig zárt ülés keretében. Nyilatkozta Egyed Attila bizottsági tag, aki Oláh József elnök távollétében az ülést vezette…
  
 


Egyed Attila


 

A nyílt ülésen beszámolót hallgattunk meg a költségvetés első félévi végrehajtásáról, amely alapján megállapítottuk, hogy időarányosan jól állunk a költségvetéssel kapcsolatban. A szociális szférában ugyan az egész évi keret több, mint a felét felhasználtuk az első félévben, de úgy néz ki, hogy a kereteken belül fogunk tudni maradni, hacsak valami nagyobb problémák nem adódnak. Kiemelnék két fő költségvetési sort, nevezetesen a lakásfenntartási támogatást, ahol már a keret majdnem háromnegyedét felhasználtuk, illetve az adósságrendezési tételt, aminél szintén többet felhasználtunk, mint a fele, ami azt mutatja, hogy az emberek anyagi helyzete sajnos folyamatosan romlik, és így önkormányzatunk próbál segíteni a polgárokon.

Másodikként a Bursa Hungarica ügyét tárgyaltuk. A kormányzat szerint az öregségi nyugdíj összege nem változott, a bizottság véleménye viszont az, hogy a százalékos arányokat a 150, 200 illetve 250 százalékos arányt egyenlően 10-10 %-al növeljük meg, természetesen a pontot az i-re a testület fogja feltenni. Ezáltal is próbáltuk bővíteni a kört, amivel segíteni tudnánk.

A harmadik napirendi pont a Terebes várossal kötendő együttműködési megállapodásról szólt. Szeretném itt leszögezni, hogy nem új testvérvárost kívánunk felvenni a testvérvárosok sorába, hanem ez egy együttműködési megállapodás, amely a sport, a kultúra és a pénzügyek terén is előrehaladást jelenthet mindkét város részéről, sőt a két ország közötti viszonyban ez egy pozitív törekvés.

Zárt ülésben 16 napirendi pontot tárgyaltunk. Szó volt az első lakáshoz jutók támogatásáról, valamint túlnyomó részben a bérleti szerződések meghosszabbításáról valamint különböző segélyekről döntött a bizottság.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.08./
 

 

Jóváhagyták az oktatási intézmények dokumentumait

 

        
                     

Tizennégy napirendi pontunk volt ezen a bizottsági ülésen, amelyek nagy részét különböző iskolai dokumentumok jóváhagyása tette ki. Ez a feladat az Önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint bizottságunkra lett átruházva – kezdte beszámolóját az Oktatási és Sport Bizottság üléséről Lendák Lajos, a bizottság elnöke…
  
 


Lendák Lajos


 

Ilyen volt többek között a Vay Miklós Szakképző Iskola pedagógiai programjának megtárgyalása, valamint az alapító okiratának módosítására tett javaslatot. Mint ismeretes, a Sportpálya átkerült a Vay Miklós Szakképző Iskolához és ennek kellett megjelennie az iskola alapító okiratában.

Dokumentumok elfogadására került sor az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium esetében is, ahol az intézmény pedagógiai programja, illetőleg a kollégium és a gimnázium házirendje, került megtárgyalásra. Hasonlóképen a Mese Óvoda és Bölcsőde házirendje, szervezeti és működési szabályzata, minőségirányítási programja és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola szervezeti és működési szabályzatának módosítása is a mi  bizottságunknak  a feladata volt.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.07./
 

 

Éremeső a III. Uniqua Balaton Regattán

 

        
                     

A Sárospataki Vízi Sportegyesület vitorlás szakosztálya hatalmas sikert könyvelhetett el szeptember első hétvégéjén Balatonszemesen, amiről a www.balatonregatta.hu –n ezt olvashattuk: „az idén először megrendezett, önkormányzatoknak kiírt versenyt, az I. Nemzeti Regattát összetett Yardstickban a Balatonalmádit képviselő Kékmadár nyerte, a második helyet Sárospatak szerezte meg, míg harmadik helyen Gyenesdiás hajósai futottak be”. Az élményeikről Kék Tamás, a hajó kapitánya számol be….
  
 


Kék Tamás


Kornyitás Gyula


 

Nagy izgalommal vártuk mind a négyen ezt a hétvégét, hiszen összetettben 2 ponttal voltunk lemaradva az első helyezettől, aminek a leküzdése nem tűnt elérhetetlennek.
Már a leutazásnál komoly fejtörést okozott hogy az érkező vihar előtt sikerül-e leérni Balatonszemesre, hiszen voltunk már olyan helyzetben hogy leutazásnál a nádasban vergődtünk 100 km/h-ás szélben, este 11 órakor. Most szerencsénk volt, a front érkezése előtt sikerült megérkeznünk.
Csakhogy érzékeltetni tudjam mit kerültünk el, késő este két sráccal beszélgettünk, akik belekerültek a viharba, és ők mesélték el hogy volt velük három lány is, aki annyira féltek, idézem: "Nem sírtak, ordítottak". Később ez a vihar komoly károkat okozott Borsod megyében is.

Másnap reggel ragyogó napsütés és 40-50 km/h-ás szél várta a mezőnyt. A rajt hibátlanul sikerült és rögtön az élen álltunk, de rajt után 30 perccel a szél beerősödött, voltak benne 65 km/h-ás befújások is. Az a mi hajónknak már sok volt, nem tudtuk tartani az előnyünket, az erősödő szél pedig rendkívül nagy terhet rótt a hajóra és a legénységre. Voltak olyan helyzetek, amikor a szél és a hullámok egyszerre dobták meg a hajót, azt gondoltam: kész, vége, beborulunk, jöhetnek minket menteni.

Az első bója kerülése után gyengült a szél és tudtuk tartani a pozíciónkat, végül fáradtan és elcsigázottan léptünk partra. A díjkiosztón aztán kiderült, mégse küzdöttünk hiába, hiszen harmadikok lettünk, így sajnos lemaradtunk az összetett első helyről, de a III. Uniqua Balaton Regattát a második helyen zártuk.
Ezzel a versennyel egy időben tartották az 1. Nemzeti Regattát ami a Nemzeti Vágtának a vizes változata. Ezen a versenyen szintén Önkormányzatok nevezhettek, a kitétel az volt hogy egy vagy több fő önkormányzati dolgozónak a hajón kell lennie: Mivel Kornyitás Gyula megfelelt a követelménynek beneveztünk - sajnos Aros alpolgármester úr nem tudott eljönni elfoglaltságai miatt.
Nagy küzdelemben a második helyet értük el, aminek a díja egy szép kupa, ami megtekinthető a Polgármesteri Hivatalban.
A versenyt óriási médiaérdeklődés övezte, számos újság írt a sárospataki sikerről.
A Balatonregatta hivatalos oldala: www.balatonregatta.hu

A csapatra szeptemberben a következő versenyek várnak:
09.12-13 Beszédes József Emlékverseny
09.19-20 Félszigetkerülő, Njl nagydíj a Balaton Fehérszalagja
09.26-27 Szüreti Regatta
10.24. Köd kupa

A sárospataki vízi sport élet alakulásáról Kék Tamástól a következőket tudtuk meg:
A Sárospataki Vízi Sport Egyesület előre láthatólag október elején indítja úszó szakosztályát, aminek az előkészítése folyamatban van. A tervek szerint egy előzetes felmérő alapján 3 korosztályban, korosztályonként 5-8 fővel szeretnénk foglalkozni.
Aki tudja majd vállalni a heti öt edzést, bizonyos esetekben napi kétszer, annak országos szinten tudunk majd versenyzési lehetőséget biztosítani.


 

További fotók>>>

/2009.09.07./
 

 

Sárospatakra érkeztek a Rákóczi Emlékfutás résztvevői

 

        
                  

Rákóczi emlékét mindenütt őrzik és tisztelik, ahol magyarul beszélnek. Szeptember 4-én a Nógrád megyei Szécsény városából érkezett Sárospatakra hat futó, a Rákóczi Városa Alapítvány szervezésében. Köztük futott 67 évesen Mecser Lajos, a futólegenda, 22-szeres magyar bajnok is. Mint az alapítvány vezetőjétől
v. Dr. Balla Tibortól megtudtuk, Sárospatak nem a végcéljuk, 5 országot érintve keresik fel és koszorúzzák meg a Rákóczi emlékhelyeket…
  
 


Mecser Lajos


v. Dr. Balla Tibor


 

Bobály Attila szobrászművész készítette számunkra ezt a futófát 15 évvel ezelőtt, amit felszalagozva visz körbe a csapat 5 országon át, Magyarország - Románia- Ukrajna- Szlovákia- Lengyelország útvonalon. Hirdetjük Rákóczi eszméjét, aki már 300 évvel ezelőtt megmondta, hogy a konföderációt létre kell hozni az Európai közösségben. Ez a 15. emlékfutás - amelyből 13-at az alapítványunk rendezett.
Nem verseny céllal rendezik ezt a résztvevő magánszemélyek, hanem azért, hogy 5 országon át hirdessék - igazán európai módon - az összefogás, a barátság, a történelemtisztelet és Rákóczi tiszteletének eszméjét.
Salgótarjánból indultunk, utána Mezőkövesden szálltunk meg, majd Ónodról mentünk Szerencsre koszorúzni és onnan jöttünk Sárospatakra. Innen tovább indulunk Borsiba ahonnan elmegyünk majd először Vajára, onnan Szatmárnémetibe, a Majtényi-síkra megyünk koszorúzni. Onnan tovább indulunk Kárpátaljára, Munkácsra ez után átmegyünk Felvidékre. Királyhelmecen vár bennünket a polgármester, ahol szintén van Rákóczi szobor. Ezt követően indulunk Kassára, ott a nagyságos fejedelem szarkofágjához megyünk koszorúzni. Kassáról elmegyünk Késmárkra ahol Rákóczinak a nevelőapja Thököly Imre nyugszik, Késmárkról Lengyelországba, onnan visszajövünk a Felvidékre, Rozsnyóra, onnan Rimaszombatra, majd Losoncra, ahol elmegyünk a temetőbe Rádai Pálnak a sírját megkoszorúzni.
A következő úti célunk aztán Ipolyvarbó, onnan elmegyünk Ipolybalogra ahol a szent korona másolata van, immár öt éve. Onnan megyünk Balassagyarmatra, ahol várnak minket és ökomenikus áldást is kap a csapat, ahonnan pedig tovább indulunk Romhányba a romhányi csata színhelyére ami a végállomás lesz.

Ez a táv 1800 kilométer körül van, amit váltórendszerben futunk le, de nem mindenütt lehet futni. Most egy kicsit kevesen, csupán hatan vagyunk, de van aki a vége felé fog csatlakozni, és itt-ott csatlakoznak hozzánk, így csatlakozik majd Szatmárnémetiben Erdély képviselője.
Szeptember elsején indultunk és 13-án lesz befutó. Az utolsó két koszorút Szécsényben fogjuk elhelyezni, az egyiket a fiam sírjánál, aki a csapat tagja volt, de három éve meghalt, a másikat pedig, a nagyságos fejedelem szobránál. Ez lesz a 30. koszorú, amit elhelyezünk miközben már 5 országon átfutott a Rákóczi futócsapat.


További jó futást - és még nagyon sokáig jó egészséget - kívánunk a Rákóczi Emlékfutás résztvevőinek, akiknek minden Rákóczi-tisztelő magyar nevében megköszönjük, hogy a hosszú út viszontagságait vállalva felkeresik ezeket az emlékhelyeket.
Felnézünk rájuk, akik idejüket áldozva és verítéküket sem bánva sokat tesznek azért, hogy a Fejedelem nagysága ne halványuljon, az utókor számára ugyanúgy ragyogjon.


Jövőre Ők már nem jönnek, de reméljük, hogy mindig lesznek fiatalok, akik különböző – futó, kerékpáros, kajakos, lovas - túrákon tovább viszik a zászlót, Rákóczi zászlaját, amíg magyarul beszélnek a Földön…


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2009.09.07./
 

 

Már nem sokáig áll meg a csapadékvíz a Szalontai úton

 

        
                     

Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy végre elkészült a Szalontai utca útfelújítási- és csapadékvíz-elvezetési terve, most már rendelkezünk érvényes hatósági engedélyekkel – számol be Egyed Attila, Végardó városrész önkormányzati képviselője egy régi probléma megoldásának első lépéséről…
  
 


Egyed Attila


 

Ezen túl árgus szemekkel figyeljük a pályázatokat, és ha adódik olyan, ami elég nagy volumenű és támogatottságú, akkor arra törekszünk, hogy megpályázzuk az utca felújításához szükséges összeget. Mivel ez a beruházás kb. százmillió forint körül van, ezért van szükség kis önerővel kiírt és nagy pályázatra.
Reményeink szerint minél hamarabb elkészül az út, és egy több évtizedes adósságát róhatja le az önkormányzat.

Sajnos a médiában megjelentek olyan híresztelések, hogy a kormány a megszorításokat folytatva ötvenmilliárd forintot akar kivonni a pályázható pénzekből, ezzel ellehetetlenítve az önkormányzatokat, rajtuk keresztül pedig a polgárokat.
Remélem ez csak egy rosszindulatú pletyka és nincs semmi alapja, hiszen ezekre a pályázati pénzekre nagy szükség van.


 

Cziczer Katalin
/2009.09.07./
 

 

Gazdag programokat ígér az új évad A Művelődés Házában

 

        
                     

Sikeresen befejeződtek nyári táboraink és a fesztivál programok, a napokban A Művelődés Háza és Könyvtára a 2009-2010-es évad előkészületeit végzi. – küldte tudósítását Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…
  
 


Csatlósné Komáromi Katalin


 

A színházi bérletes látogatóink már kézhez kapták az új évadra szóló ajánlatunkat. Bízunk benne, hogy 2009. szeptember 7. és október 1-je között sokan felkeresik jegypénztárunkat és érvényesítik bérletüket. A kínálatban zenés komédia, tanulságos székely góbés játék, tragikomédia és vígjáték egyaránt szerepel. A vendégeink felé jó hír, hogy a bérletek ára nem változott. Felnőtteknek 8.000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 6.000 Ft.

A gyermekszínházi sorozat összeállítása a - korábbi évek gyakorlatának megfelelően – az óvodák, iskolák tantestületeinek javaslatai alapján készül.
Nem hiányoznak a zenei rendezvények, ismeretterjesztő sorozatok, játszóházak, kiállítások sem. Néhány érdekesség a teljesség igénye nélkül: október 1-én Horgas Eszter fuvolaművész koncertje, novemberben Szabó Magda életútját bemutató kiállítás, a tél folyamán pedig önálló programsorozatot szervezünk a Kolozsvári Magyar Házzal együttműködve.
A Moziban tematikus filmsorozatok vetítését is tervezzük, a játékrend mellett. Lehetőség szerint a felső tagozatos és a gimnáziumi korosztály kötelező olvasmányaiból is állítunk össze bérletes sorozatot.

Idén is meghirdetjük a „Kattints rá, nagyi” számítógépes tanfolyamot. Valamennyi eddig végzett időskorúnak közös programot szervezünk december hónapban.
Valamennyi programunkról részletes tájékoztatást kapnak látogatóink a hagyományos, színes évadajánló kiadványunkban, melyet a hónap második felében vehetnek kézbe.
A könyvtári és közművelődési intézményegységünkben is az Európai Uniós pályázati forrásokból megvalósuló képzések és beruházások előkészítése zajlik ezzel egy időben.


 

Törő Gábor
/2009.09.07./
 

 

A tabella élén áll focicsapatunk!

 

        
                

A hét végén Pálházán játszotta soron következő mérkőzését együttesünk. Most is sok pataki szurkoló kísérte el a csapatot, de a környező településekről is kíváncsiak voltak a két csapat játékára. Tavaly gólzáporos győzelmet arattunk, ami most is kötelező volt, a három pont megszerzéséhez - küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke...
  
 


Halder Péter


Dankó János


Koscsó István


 

Ennek megfelelően nagy elánnal támadtuk az ellenfél kapuját.
Az első igazán nagy gólhelyzet a 16. percben volt, amikor Kecskés Tamás jobb oldali beadását a korábbi mérkőzések legjobbja, Horváth Zsolt fölé rúgta.
A 20. percben újra ő került gólhelyzetbe. Lövése a felső lécről a gólvonal elé pattant. A hazaiak védője menteni próbált, de fejese a kapu bal oldalában kötött ki. Így öngóllal szereztük meg a vezetést. 0:1
A peches védő előre ment, hogy hibáját kijavítsa. Ez két perc múlva sikerült is, mert egy távoli lövését a nappal szemben védő kapusunknak nem sikerült hárítani.1:1
A gól inkább az ellenfelet dobta fel, mi egy kicsit visszaestünk.
A második félidőben egy harcosabb pataki csapat jött ki az öltözőből, cserékre is sor került. Először lépett pályára a nyáron hozzánk igazolt Halder Péter is. Bemutatkozása jól sikerült. Ügyesen játszott a pályán, jó passzai voltak és a győzelmet jelentő gólt is ő rúgta az 53. percben. A kapufától 9-10 m-re, szinte az alapvonalról (!) lehetetlen éles szögből, nagy erővel csavarta kapura a labdát, ami majdnem a kapussal együtt ment a hálóba.1:2
A bajnokságban ezzel a győzelmünkkel pontveszteség nélkül az első helyen áll csapatunk!

Zsófi József edző véleménye a látottakról: Az agresszíven védekező ellenfél megnehezítette a dolgunkat. Sok helyzetet dolgoztunk ki, de a rossz pálya miatt sok hiba csúszott a játékunkba. A támadások befejező szakaszában hibáztunk, így szoros eredmény született. Az ellenfél többnyire védekezett a mérkőzésen. Az utolsó 10 percben bátrabban kijöttek a kapujuk elől, ekkor lett volna lehetőségünk, hogy a fellazult védekezésnél gólt érjünk el, de nem sikerült. A lényeg, hogy megszereztük a három pontot egy keményen és agresszíven játszó csapat ellen. Elsősorban Halder Péter, Kecskés Tamás és Szabó Sándor játékával voltam elégedett.

Dankó János szurkoló véleménye: A szívósan küzdő ellenfelet nehezen lehetett legyőzni 2:1-re. A játékunk akadozó és pontatlan volt. Rengeteg helyzetet kihagytunk. A pálya talaja sem a technikásabb csapatot támogatta. Magunknak tettük nehézzé a mérkőzést. A helyzetek alapján több góllal kellett volna nyernünk, de a görcsölés miatt nyögvenyelősre sikerült. A második félidő elején volt egy 8-10 percnyi játék, ami a csapat teljesítményét kiemelte a mérkőzésből. A nyújtott játék alapján Halder Pétert emelném ki a mérkőzés legjobbjának. Örülünk a győzelemnek!

Ifi csapatunk 2:0 arányban győzött!
Gratulálunk Mindenkinek! Hajrá Patak!

A további mérkőzésekről a honlapon található eseménynaptárban kapunk információt.


 

További fotók>>>

STC Baráti Kör
/2009.09.07./
 

 

Beszámoló a kistérségi ülésről

 

        
                

A 2009. szeptember 3-án megtartott kistérségi ülést a társulás elnökének távolléte miatt Rák József, Hercegkút polgármestere vezette, az ülésen elhangzottakról pedig Pongrácz László, a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás irodavezetője számolt be…
  
 


Pongrácz László

Rák József


 

Nagyon mozgalmas tanácsülést tudhatunk magunk mögött, a tanács 9 napirendi pontot tárgyalt. Ezekből jelentős részt képviseltek a különböző intézményeknek és magának a társulásnak az első féléves munkájáról szóló beszámolók, illetve az előirányzat módosítása. Ezeket a beszámolókat illetve magát az előirányzat módosítást a tanács tagjai különösebb vita nélkül elfogadták.
Némi változás van folyamatban a korábban megszerzett, Többcélú Kistérségi Társulás tulajdonát képező közösségi busz üzemeltetésével kapcsolatban. A 2006-ban beszerzett busz üzemeltetését Tolcsva átadta Sárospatak Város Önkormányzatának, amihez próbáltuk a tanács hozzájárulását megszerezni. Ez meg is született, ezért az ehhez kapcsolódó közösségi busz szabályzatot kellett módosítani.
Szóba került a többi iskolabusz üzemeltetése is. Van olyan kistérségi iskolabusz, amelyik nem rendelkezik a szükséges biztonsági övekkel ahhoz, hogy iskolabuszként lehessen üzemeltetni. Ehhez szükséges a busz felszerelése biztonsági övekkel, illetve egyéb biztonsági felszerelésekkel.

Ismertetésre került a tanács tagjaival a MÁK legutóbbi határozata, amellyel egy korábbi határozatát vonta vissza, illetve módosította két önkormányzat vonatkozásában. Az eredeti határozatában két önkormányzat vonatkozásában írt elő bizonyos visszafizetési kötelezettségeket. Ezt megfellebbeztük, a fellebbezést elfogadták, és ezek alapján revideálták korábbi álláspontjukat.

Tájékoztatató jelleggel sor került a tanácsülésen a jelzőrendszer és házi segítségnyújtással kapcsolatos elképzelések, elgondolások ismertetésére - ezeket próbáltuk egy csokorba foglalni. A közeljövőben, november harmincadikai határidővel lehetősége lesz a társulásnak arra, hogy pályázatot nyújtson be. Szeretnénk ezt úgy előkészíteni, hogy a lehető leggördülékenyebben, leghatékonyabban tudjon működni. Ennek az előkészítését kezdtük a tanács tagjaival egyeztetni.

Megjelent a tanácsülésen a TIGÁZ képviselője, aki egy prezentációt mutatott be. A TIGÁZ szeretné a térségben, illetve a fogyasztók körében a szerepét megtartani vagy erősíteni. A szabadpiaci gázszolgáltatás területén jelentős változások vannak, több szolgáltató, több értékesítő megjelent a piacon és ezért úgy gondolta a TIGÁZ, hogy neki is lépni kell. Árkedvezményt, árengedményt lehet elérni a nagyfogyasztók részére és ebben is jelentős szerepe van az összefogásnak, mert ha a Többcélú Kistérségi Társulás tagjai összefognak, akkor az összefogás révén azt gondolom, hogy jelentős kedvezményt tudnak a TIGÁZ felé érvényesíteni, illetve elérni.

Továbbá rövid tájékoztatót hallottunk arról, hogy a Fejlesztési Bizottság, illetve a Területfejlesztési Tanács tagjait az aktuális, 2009-2010-es adójogszabályok változásaira egy képzés keretében próbálják felkészíteni.


 

Cziczer Katalin
/2009.09.06./
 

 

SUSI-s kezdés ezüstösen

 

        
                

Beindult a munka a SUSI falain belül. A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola sportolói folyamatosan kezdik el az edzéseket, sőt az 1999-2000-ben született leány és az 1998-ban született fiú kézilabdások már augusztus végén meg is mérettettek, Hajdúnánáson. Az ÉVKEZDÉS igen szépre sikeredett, hiszen a lány kézisek, ügyes játékkal ezüstérmet szereztek a 8 csapatos tornán - küldte a beszámolót Belicza János...
  
 


Belicza János


 

De a formálódó fiú csapat is helytállt új edzőjükkel. Gratulálunk! A lányok az NBI-es Hódmezővásárhely, Balmazújváros és Hajdúnánással játszottak, még a fiúk Nyíregyháza, Balmazújváros és Hajdúnánás csapataival mérkőztek és 7-ek lettek. Utazó csapat névsora: Papp Dóra, Fodor Zsófia, Perényi Júlia, Rák Petra, Zombori Gréta, Csordás Dóra, Bajzáth Emese, Krenyitzki Sarolta, Ferencz Dorina, Aros Damján, Götz Bence, Kajati J. Gergely, Korda Péter, Marczi Máté, Zajácz Ákos, Gál András, Rák Máté, Ferencz Gergő, Budai Ákos, Tóth Márk, Csendes Gábor – játékosok; Csendes István, Papp József – edzők.

Hír még a SUSI házatájáról, hogy szeptember hónapban minden korosztály elkezdi a munkát és még ebben a hónapban szülői értekezlet is lesz, ráadásul 5 labdarúgó a FERENCVÁROSI Torna Clubhoz utazik egy-egy edzésre. Októberben elkezdődnek az ADIDAS fordulók a kéziseknél és a labdarúgóknak is van már torna meghívása. Öröm, hogy a SUSI-ból „kiöregedett” 1998-as focisták sikeresen beilleszkedtek az STC U-13-as csapatába. További információ: www.susi.mlap.hu.


 

Törő Gábor
/2009.09.06./
 

 

Átadták a fecskevárat

 

        
                

Nagy örömmel vették birtokba a gyerekek a kispataki játszótér új építményét, ami a tavalyi Ady téri görkoripálya után, már a 2. közös ajándéka a Kiwanis Klubnak és Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóinak. Az átadáson Dr.Hörcsik Richárd is rész vett, aki beszédében méltatta azt az összefogást, aminek eredményeképpen a fecskevár megépült…
  
 


Dr.Hörcsik Richárd

Hörcsik Erika

Szabó András

Kiss Marianna


 

Nagy értéke van ennek azért is, mert az összefogást szimbolizálja, hiszen a Női Kiwanis Klub finanszírozta, és budapesti egyetemisták, valamint a kispataki lakosság segítségével és egyes képviselők támogatásával épült fel. Értékben nem, de talán az összefogásában nagyobb az értéke, mint annak a pályázatnak, amit most nyertünk meg, és ami a későbbiekben fog megvalósulni.

Nagyon fontos számunkra, hogy a kispataki gyerekeknek egy olyan játszóteret tudunk építeni, ami még az én gyerekkoromban még meglévő grundokra emlékeztet, amikor éjjel-nappal játszottunk, elfelejtettük a problémákat - valahol ezt szeretnénk visszavarázsolni a város gyermekeinek.
Sajnos anyagi lehetőségeink ezt nem mindig teszik lehetővé, ezért fontos az, hogy ilyen játszótereket építsünk, önerőből és társadalmi felajánlásból

Ugyanakkor mi már 2. éve aduk be a játszóterekre a pályázatot, és hála Istennek most megnyertük, így itt Kispatakon ez a csodálatos fecskevár ki fog egészülni közel 5 millió Ft értékben, és így a teljes telket sikerül beépíteni. Hasonlóképpen szeretnénk megújítani a lakótelepi játszóteret is.

Tizenegy napot dolgoztak ezen alkotáson, a budapesti építészhallgatók, a BME hallgatói – tette hozzá Hörcsik Erika, a KIWANIS Női Klub soros elnöke…
Ez a 11 nap, a maga szépségével, munkájával feledhetetlen, de azt hiszem ez a mai délután a legfeledhetetlenebb, hiszen ha körbe nézünk, akkor látjuk, hogy a kispataki gyerekek örömmel vették birtokba ezt az épületet, már alig várták az átadását, már tegnap este is itt szaladgáltak és nagyon örültek. Nekünk ez a legnagyobb boldogság, a 11 napos munkánknak végül is ez az értelme, ez a gyümölcse, hogy itt láthatjuk szaladgálni, játszani boldogan a gyerekeket.
Elindítottunk egy folyamatot, amivel az volt a célunk, hogy az önkormányzat figyelmét felhívjuk arra, hogy van itt tér, hely, sok gyerek, hogy elinduljon egy fejlesztés.

Információnk van arról, hogy pályázati pénzből folytatni tudják ezt a játszóteret, tehát ez már egy eredmény, örülünk neki. Még ezzel a kis várral annyi feladatunk van, hogy mivel ez egy mese alapján született és az egész várnak olyan a formája, vannak akadálypályái és vannak feladatok, amiket a várban le kell küzdeni, várjuk még a mesét is építészhölgytől, Kiss Marianntól, amit majd felírunk a gyerekeknek ide egy fatáblára, hogy olvashassák, hogy miről is szól ez a vár, ez a mese.

A KIWANIS egyéb tervei között szerepel még ebben az évben, hogy megismételjük a beteg, ill. fogyatékos gyerekek számára az őszi szünetben azt a tábort, amit tavaly is megrendeztünk - a lovagló, úszó, gyógytábort – aminek nagy sikere volt, nem csak a gyerekek között, de a szakemberek is eredményesnek ítélték meg.
Aztán jön a karácsony, ami egy karitatív szervezetnek nagyon sok munkával, feladattal jár. A jövő évi terveket még nem tudjuk, mindig ott próbálunk tenni valamit, ahol látjuk, hogy szükség van egy pici lendületre, vagy segítségre.

Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselője - aki a szervezésen kívül kétkezi munkájával is segítette a fecskevár felépülését - nem titkolt örömmel és elégedettséggel tekintett a frissen átadott építményre…

Én úgy gondolom, hogy a mögöttem lévő vár a KIWANIS munkásságának egyik ékköve. 11 nap alatt épült fel, megdolgoztunk érte. Most, miután használatba vették a gyerekek, én csak köszönetet szeretnénk mondani, először is a KIWANIS női tagozatának a finanszírozásért, a szervezéséért és az étkezés biztosításáért, utána a Budapesti Műszaki Egyetem és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak a tervezésért és a megvalósításért, valamint a Kommunális Szervezetnek, az Önkormányzatnak és azoknak a kispataki lakosoknak, akik nem sajnáltak egy tál süteményt, egy kis gyümölcsöt, vagy egy pár palack üdítőt a fiataloktól. Én is úgy látom, hogy az összefogás diadalaként épült meg ez a vár.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.05./
 

 

Petrás Mária kiállítás nyílt Sárospatakon

 

        
                

A Szent Erzsébet Ház őszi programjai közül elsőként Petrás Mária keramikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás Sárospatakon. A „Nem vagyunk árvák, van édesanyánk” című kiállítás megnyitója Kuklay Antal művészettörténész, kanonok méltató szavaival kezdődött, az este igazi fénypontját azonban Petrás Mária előadása adta…
  
 


Petrás Mária


Kuklay Antal


 

A keramikusművész beszélt életéről, a művészetéről és csodálatos énekhangjával mindenkit megragadott. Petrás Mária Csángóföldön, a Bákó megyei Diószénben született Romániában. Hét testvére mellett ő volt a legidősebb. Diószénben kezdte iskoláit.
Magyarországon először 1990 nyarán, egy csángó küldöttség tagjaként járt, majd 1991 szeptemberében már a Magyar Iparművészeti Egyetem hallgatója volt kerámia szakon. 1995-ben diplomázott Csekovszky Árpád növendékeként. Diplomamunkája, egy három és fél méter magas, két méter széles, közel életnagyságú, öt alakos, mázatlan kerámia, még ma is áll a dévai Ferences Kolostor kerengőjében.
1997-ben volt az első önálló, jelentősebb kiállítása Zuglóban, ezt számos másik követte, a fővárosban és szerte az országban. Hazai kiállításai mellett nemzetközileg is elismert művész: volt kiállítása Olaszországban, Franciaországban, Torontóban, és az Egyesült Államokban. Művészi munkássága mellett pedig 1990 óta folyamatosan részt vesz a csángó ügyeket szolgáló anyaországi és határon túli szervezetek munkájában.

A kiállítás megnyitóján megjelent vendégek nagy száma azt mutatja, hogy mennyire tisztelik Sárospatakon Petrás Máriát és szeretik művészetét. A művésznő az előadásával, a közvetlenségével, egyszerűségével belopta magát hallgatói szívébe. A megnyitó után mindenkihez volt egy kedves szava, mosolyogva dedikálta a CD-it, és szívesen állt a megjelentek rendelkezésére egy-egy fénykép elkészítéséhez.
A Petrás Máriával folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy az elmúlt időszakban két könyv is megjelent róla. A Németh Miklós Attila: Petrás Mária, a hitbeégető, valamint a Madárnyelven: Petrás Máriával beszélget Benkei Ildikó című könyvek megtekinthetőek a Szent Erzsébet Házban. Mindenkinek ajánlom, aki még jobban meg szeretné ismerni Petrás Mária életét, művészetének hátterét, gyökerét.
A művésznő kiállításának megnyitását az esti harangszó után egy imával zárta:

Esti ima
A fényes nap immár elnyugodott/A föld szintén sötétben maradott/Nappali fény éjjelre változott/Fáradtaknak nyugodalmat hozott.
Minden ember megy nyugodalomra/Az Istentől kirendelt álomra/De én Uram, úgy megyek ágyamba/Mintha mennék gyászos koporsómba.
Midőn ágynak adom a testemet/Deszka közé zárhatom életmet/Hosszas álom fogja bé szememet/A kakasszó hozhatja végemet.
Vessünk számot hát édes Istenem/Hogy lelkemet ne kelljen féltenem/Hogy lehessen bátrabban szólanom /Midőn meg kell előtted állanom.
Napkeletről egész napnyugatig /Szent nevedben bíztam én fáradtig. /De megbocsáss, mert szívemből szánom/Könyvek miatt szememre nem jő álom.
Ne szólíts ki Uram készületlen/Ne szólíts ki Uram készületlen/Vezess elő az enyhítő kútra/S úgy bocsáss el engem a nagy útra.

A kiállítás 2009. november 16-ig van nyitva. Megtekinthető: keddtől vasárnapig 10-16 óráig Sárospatakon a Szent Erzsébet Házban / Sárospatak, Szent Erzsébet út 13./  Petrás Mária kiállított kerámiái megvásárolhatóak a Szent Erzsébet Házban.


 

              
További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.05./
 

 

Tájékoztatás a családi pótlékkal kapcsolatos 2009. július 1-től hatályba lépő jogszabályváltozásról

 

        
                

A július elseje után megkeresett jövedelmünkből ismét többet adózunk, gyakorlatilag a gyermekek ellátására hivatott családi pótlékot adóztatják most meg. A hazavitt pénz a továbbiakban két okból is csökkenhet. Egyrészt a munkabérhez hozzászámolt családi pótlék magasabb adósávba tolhatja a bérünk egy részét, másrészt pedig elveszíthetjük miatta az alkalmazotti kedvezményt. Hogy kiket érint ez és kiket nem, arról Poncsák Ferenctől, a Pénzügyi Osztály vezetőjétől kaptunk tájékoztatást…
  
 


Poncsák Ferenc


 

2009. szeptember 1-jétől a magánszemély adóterhet nem viselő járandósága a családi pótlék jogcímen megszerzett jövedelemmel bővül. Az adóterhet nem viselő járandóságról is ekkor kell nyilatkozni. A nyilatkozat adóévre szól, így minden adóév elején nyilatkozni kell. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 28.§ (18) bekezdése szerint házastársak között 50-50%-ban kell megosztani a családi pótlék összegét. Egyedülálló szülő adóalapját a családi pótléknak csak az 50%-a növeli.

Továbbra is adómentes a családi pótlék, ha:
saját jogon jogosultként kapják,
a tartósan beteg, illetve a súlyosan fogyatékos gyermek után emelt összegben kapják,
állami intézményeknél az ott nevelt gyermek után külön számlára utalják,
gyámként, nevelőszülőként kapják.

A családi pótlékra jogosultaknak a 2009. évre szóló adóbevallásukban fel kell tüntetniük a házastárs, a másik szülő vagy az élettárs adatait, illetőleg erről adatot kell szolgáltatniuk a munkáltatói adómegállapítás során is.

A munkavállalónak nem a munkáltatójától származó, adóterhet nem viselő járandóságai között nyilatkoznia kell a kapott családi pótlékról is, és eldöntheti, hogy nyilatkozik-e ennek várható adóévi összegéről is. A munkáltatónak az adóelőleg-számításkor a tőle származó, adóterhet nem viselő járandóságok mellett mindaddig figyelembe kell vennie a nyilatkozat szerinti összegeket is, amíg a munkavállaló a nyilatkozatát nem módosítja, vagy nem vonja vissza. Ha a munkavállaló nyilatkozik arról, hogy kap adóterhet nem viselő járandóságot, de nem jelöli meg annak összegét, a munkáltató 36 százalék adóelőleget köteles levonni tőle.

A szerkesztő megjegyzése: A magasabb sávban – 18% helyett 36% - adózásra azok számítsanak, akiknek az éves jövedelme, a nyugdíjjal és most már a családi pótlékkal együtt meghaladja az 1,9 millió Ft-ot (havi 158 333 ezer Ft).
Az alkalmazotti kedvezmény, pedig 104.167 Ft havi bérnél még 11.340 Ft, de ha most a családi pótlék miatt ez megnövekszik, akkor már a kedvezmény is csökken, a 104.167 Ft fölötti rész 9%-ával.
Akiknek az éves jövedelmük az éves családi pótlékkal sem éri el a 1.250.000 Ft-ot, (vagy a havi 104.167 Ft-ot), azokat nem érinti ez a változás.


 

Cziczer Katalin
/2009.09.04./
 

 

Közterületen raboltak

 

        
                   
 
 


Solymosi Antal


 

A Sárospataki Rendőrkapitányság rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indított büntetőeljárást négy fő ellen, akik 2009. augusztus 30-án, éjfél után - 1 órakor a sárospataki művelődési ház melletti park egyik padjáról eltulajdonították egy személy pénztárcáját a benne lévő személyes irataival, bankkártyájával és ötezer forint készpénzével együtt – tudtuk meg Solymosi Antal rendőr alezredestől…


Mikor a sértett a cselekményt észlelte, őt és társát a dolog megtartása végett combon illetve mellkason rúgták. A bűncselekmények elkövetésével négy helyi felnőtt korú férfi gyanúsítható, akikkel szemben az eljárás folyamatban van, s vélhetően gyorsított eljárás keretében rövid időn belül bíróság előtt állhatnak.
 


 

Törő Gábor
/2009.09.04./
 

 

A Jegyzői Kollégium is napirendre tűzte az idősek jelzőrendszerét

 

        
              

A jegyzői kollégiumi ülésen tárgyaltunk a társulás első félévi költségvetéséről, a mozgókönyvtár első féléves munkájáról, a központi orvosi ügyelet és a pedagógiai szakszolgálat első félévi munkájáról, valamint a társulás tulajdonában lévő közösségi busz üzemeltetéshez szükséges szabályzat és szerződés módosításáról – vázolta fel dr. Szabó Rita aljegyző az ülés programját…
  
 


dr. Szabó Rita


 

Mind ezeken kívül a Magyar Államkincstártól érkezett egy határozat, ami egy korábbi ügy lezárásaként szerepel napirendként, valamint az egyéb napirendi pontok között a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásról volt egy bővebb megbeszélés, ami részben egy pályázathoz kapcsolódik, másrészt, pedig előre vetíti egyes szociális feladatok társulási keretek között való újragondolását.

Ez a problémakör az, amely kiemelt témaként szerepelt. A mondandóm elején felsorolt első félévi beszámolókat, s azok társulási tanács által történő tárgyalását tulajdonképpen törvény, illetőleg a munkaterv teszi kötelezővé, ez által a Jegyzői Kollégium is napirendjére tűzte. Azonban ami a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz tartozó pályázatot illeti, valamint az egyes szociális feladatok társulásba történő integrálását, ez egy nagyobb lélegzetű feladat, amit így nem csak ezen az ülésen, hanem a későbbiekben is többször fogunk tárgyalni.
 


 
Előnyös lenne ennek az újragondolása, ugyanis jelzőkészülékekre, illetőleg a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás feladatának ellátására pályázatot szeretne benyújtani a Kistérségi Társulás. A pályázat 30 százaléka eszközbeszerzés, s ez egy jelentős összeg. Ezen kívül a költségvetési törvény is kiemelt normatíva igénylését teszi lehetővé, amennyiben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz kapcsolódóan még további négy feladat közül legalább kettőt ellát a társulás - jelen esetben ilyen pl. a fogyatékkal élők nappali ellátásának feladata. A családsegítést is ellátja a társulás, azonban a szervezeti keretek összehangolása jelenti most a legnagyobb feladatot, abból a szempontból, hogy meg tudjunk felelni a költségvetési törvény kiemelt normatíva igénylési feltételeinek, valamint a pályázat benyújtása is szorosan ehhez kapcsolódik.

A jelzőrendszer azt jelenti, hogy aki idős, egyedül élő, illetve betegségénél, vagy egyéb körülményeknél fogva arra szorul, hogy ha bármi történik vele, akkor legyen egy olyan készülék, ami jelez. A készülékeknek is többféle fajtája van. Van, ahol egy diszpécserközpontban jelez és 24 órás folyamatos, állandó szolgálat mellett azonnal értesítik a gondozónőket, ennek a szomszédhoz beszerelt egyszerű csengőhöz képest az az előnye, hogy szakember lesz az, aki a hívásra köteles kimenni és a megfelelő ellátásban részesíteni a gondozottat.

A gondozónők azok, akik a jelzőkészülék bejelzése esetén kötelesek megszabott, lehető legrövidebb időn belül kimenni a gondozotthoz, akik tudják azt, hogy milyen ellátásokban kell részesíteni a gondozottat, illetőleg az egyes jelzőkészülékeknek is van olyan funkciója, hogy már a jelzések alapján kiderül az, hogy a beteg vagy idős személynek milyen ellátásra van szüksége.
Tehát ez ebből a szempontból egy óriási biztonságot jelentene azoknak, akik erre rászorulnak. Természetesen nem olcsók ezek a készülékek, illetve magának a rendszernek a kiépítése is jelentős összegbe kerül. Éppen ezért, ha egy pályázat által támogatás nyerhető egy ilyen rendszer kiépítésére, én azt gondolom, hogy mindenképp ki kell használni ezt a lehetőséget a térségben élőknek.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.04./
 

 

Kórház lett az esti motorozásból

 

        
                

2009. augusztus 31-én 22:30-kor történt egy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset Olaszliszkán, a Petőfi úton. A rendőrség a kórház bejelentése alapján értesült a közlekedési balesetről, ugyanis a sérültet a hozzátartozói szállították az újhelyi kórházba. A balesetről Bacsó Tibor rendőr őrnagytól kaptunk tájékoztatást…
  
 


Bacsó Tibor


 

A kórházban elmondták, hogy hozzátartozójuk közlekedési balesetben sérült meg, és így tett értesítési kötelezettségének eleget a sátoraljaújhelyi kórház, és értesítette a rendőrséget a közlekedési baleset tényről.
A baleset 22:30-kor történt Olaszliszkán, ahol egy fiatal hölgy közlekedett egy Yamaha típusú robogóval a Petőfi úton, amikor egy bal ívelésű útkanyarulatban nem az útvonalvezetésnek megfelelően választotta meg a segédmotoros kerékpár sebességét és a menetirány szerinti jobboldalra lehaladt az útról, ahol egy drótkerítésnek ütközött.

Az ütközés következtében a lány 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, így szállították be kórházi ellátásra. A baleset vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a segédmotoros kerékpár nem a hölgy tulajdona, hanem a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül vitte el azért, hogy motorozzon vele Olaszliszkán. Ezért vele szemben jármű önkényes elvétele miatt eljárást indított a Sárospataki Rendőrkapitányság.


 

Cziczer Katalin
/2009.09.04./
 

 

Megkezdődött a tanév a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
                

Nyugodt körülmények között kezdte a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a 2009/10-es tanévet. A nyári felújítási munkák - a már nyertes iskolapályázat figyelembevételével - megtörténtek. Igyekeztünk színesíteni virágokkal, vidám dekorációkkal az iskola épületét, hogy ezzel is a kiegyensúlyozott tanulás feltételeit biztosítsuk – számol be az iskolakezdésről Szegedi Istvánné igazgatónő…
  
 


Szegedi Istvánné
 


 

Két első osztállyal indulunk, ahol – a többi évfolyamhoz hasonlóan – nagy odafigyeléssel, a kompetenciaalapú módszerek alkalmazásával oktatunk, nevelünk. Kiemelt szerepet kap az év során a sport megszerettetése diákjainkkal, ennek keretében már szeptember 26-án részt veszünk Budapesten a TV2 által szervezett „Nagy vagy!” országos játékos versenyen, ahol szülők és diákok egy csapatot alkotva küzdhetnek iskolánkért.

Ebben a tanévben a TÁMOP 3.2.2. pályázat keretében a Heves megye, B-A-Z megye, Miskolc város pedagógiai intézményeivel a Megújuló pedagógia keretében a kistérségben a hálózati pont és referenciaintézmény szerepére kértek fel bennünket, melyet nagy örömmel vállaltunk, a szakmai programok ezen a héten megindultak.

Emellett a B-A-Z. megyei Pedagógiai Intézet bázisiskolai szerep vállalására is felkért bennünket, melynek keretében folyamatosan szakmai, módszertani képzéseket, konzultációkat, bemutató órákat, hospitálásokat szervezünk. A hazai és uniós pályázatok folyamatos felkutatásával és azok elkészítésével igyekszünk a források bővítésére, a gazdagabb programkínálat biztosítására a diákok és a szülők számára is.
A tanév során számítunk továbbra is a szülők aktív szerepvállalására.
Minden diákunknak eredményes tanévet kívánunk!


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.04./
 

 

Tanévnyitó a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában

 

        
                

Újra itt van a szeptember, az iskolakezdés felemás arcú hónapja. Ez az a hónap, amit a diákok szeretnének egy kicsit arrébb tologatni, hiszen ezzel vége a nyárnak, a gondtalan életnek. De egyben ez az a hónap, amikor végre újra együtt lehetnek a barátaikkal, naponta új élmények, izgalmak várnak rájuk- nyilatkozta Kissné Murányi Andrea...
  
 


Kissné Murányi Andrea


 

2009. augusztus 31-én rendhagyó tanévnyitó ünnepségre került sor a „gyakorlóban”, hiszen 30 éves az iskola. Az idén 410 tanuló, közülük 70 első osztályos kezdi az évet az intézményben. A legkisebbek versei, az énekkar műsorszáma, az évnyitó beszéd és dr. Szűcs István, a Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyettesének köszöntő szavai után a hivatalos részt egy ajándékműsor követte.

A sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ amatőr színjátszóinak előadásában részletek hangzottak el a Dzsungel könyve és a Hotel Menthol musicalekből.
Reméljük, ez a jó hangulat fogja végig kísérni az előttünk álló jubileumi tanévet!


dr. Szűcs István

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.04./
 

 

Ismét benépesültek oktatási intézményeink

 

        
          

A diákok és pedagógusok életében a második legfontosabb esemény jött el az elmúlt napokban, hiszen mindenütt megkezdődött a tanév - a legfontosabb valószínűleg a tanévzáró és ezt követi a tanévnyitó ünnepély. Nyáron több intézményt is végiglátogattam, hiszen folytak a felújítási munkálatok. A nagy csönd, ami akkor volt jellemző az épületekre nagyon szokatlan volt – kezdi Aros János alpolgármester tanév eleji gondolatait…
  
 


Aros János
 


 

Most, hogy újra megteltek élettel iskoláink, óvodáink, megnyugodva állapíthatjuk meg, hogy továbbra is ellátják oktatási intézményeink azt a funkciót, amiért létre jöttek. Kicsit azért aggódva tekintünk az iskolaév elé, hiszen a megszorítások hatására kevesebb normatívával rendelkezünk, mint amennyire a kötelező feladatokat ellátó intézményeink működtetésére szükségünk lenne.

Ha számokban kell kifejezni, akkor úgy néz ki, hogy körülbelül 60 százalékát fedezi a működési kiadásoknak az államtól kapott normatíva, a maradék részt az önkormányzatnak kell hozzátennie. Tudjuk azt is, hogy 400 millió forint hiánnyal kezdte ezt az évet is az önkormányzat, tehát nem nagyon van miből plusz pénzt hozzátenni.

Két évvel ezelőtt már meghoztuk azokat a szakmailag nehezen indokolható, de gazdaságilag mindenféleképpen takarékos intézkedéseket, amiket szükségesnek láttunk - gondolok itt a három önálló óvoda egy intézménnyé való összevonására, az Erdélyi János Általános Iskola megyéhez történő átadására, és a konyhák központosítására, tehát már további megszorításokat nem tudunk eszközölni.

Ennek ellenére örömmel tapasztaltam, hogy valamennyi oktatási intézményünkben sikerült az alapvető feltételeket biztosítani. Megtörténtek a meszelések, megtörténtek a tantermek felújításai és azt is örömmel láttam, hogy valamennyi önkormányzati intézményben sikerült produkálni az új osztályok indításához szükséges létszámot. Ez azt jelenti, hogy az intézményeinknek még mindig nagy a hívóereje, ami egyben azt is jelenti, hogy ezekben az intézményekben az oktató- nevelőmunka a nehéz körülmények ellenére továbbra is kitűnő színvonalon folyik.
Sajnos azt is látnunk kell - és most nem csak az önkormányzatiakról, hanem valamennyi, az országban működő intézményről beszélek -, hogy ha az intézményekben dolgozó pedagógusok nem éreznék valóban kötelességüknek azt a szolgálatot, amellyel oktatják, nevelik a gyerekeket, akkor a magyar oktatási rendszer már régen összeomlott volna.
Bízunk benne, hogy előbb utóbb úgy az erkölcsi, mint az anyagi megbecsülést is meg fogják kapni pedagógustársaim. Én nekik a 2009-2010-es tanévre sok erőt és jó egészséget kívánok, a diákoknak pedig eredményes tanulást.


 

Törő Gábor
/2009.09.04./
 

Évnyitó az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégiumban

        
                

Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium is megnyitotta kapuit a tanulók előtt. A 2009/2010-es tanévet Kis Márta megbízott igazgató nyitotta meg. 120 diák ülhet be az iskola padokba idén. Külön öröm, hogy újra van önálló 1. osztálya az iskolának.
 

További fotók >>>

/2009.09.03./
 

 

Ne legyen közlekedési baleset gyermekek sérelmére!

 

        
                

Megnyugtató látni, amint reggelente az iskolák közelében rendőrök vigyázzák gyermekeink biztonságát. Sőt, ezt megelőzően már az évnyitókon felfigyeltünk arra, hogy nem csak Sárospatakon, de a környező települések mindegyikén látható volt a rendőri jelenlét az iskolákban. Dr.Téglás István alezredes úrtól, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőjétől megtudtuk, hogy ez nem véletlen, az iskolakezdésre tudatosan és gondosan készültek…
  
 


dr. Téglás István

Bujdosó Norbert


 

A tavalyi iskolai évkezdéshez hasonlóan ebben az évben is kiemelt figyelmet fordítunk az iskolák környékére, az iskolát kezdő gyerekek biztonságára. Ez több szinten is megnyilvánul, melyek közül az első és a legfontosabb az iskolarendőr program itt Sárospatakon.

Az iskolarendőrünk Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós, aki nem csak az évnyitókon vett részt, de az elsejei iskolakezdés reggelén, valamint az első két hétben egy fokozott rendőri jelenlétet biztosít más rendőrökkel és polgárőrökkel együtt az iskolák környékén, a buszmegállók környékén és azokon az útvonalakon, ahol a diákok, a gyerekek nagy számban közlekednek.

A célunk ezzel az, hogy megelőzzük a gyermekek sérelmére bekövetkezett baleseteket. Figyelmeztetjük a gyerekeket a közlekedési, és egyéb magatartási szabályok betartására, valamint a látható rendőri jelenlét a gépjárművezetőket is a közlekedési szabályok betartására készteti.

Mindezt saját erőből oldjuk meg, valamint Klima János úrral, a Sárospataki Polgárőr Egyesület vezetőjével egyeztetve ők is bevonásra kerültek, s így a polgárőrök is részt vesznek ebben a szolgálatban. Az iskolák környékén ők is besegítenek a forgalom figyelésébe, ill. jelenlétükkel hozzájárulnak a gyerekek biztonságos közlekedéséhez.

Remélem, meg lesz a hatása, hogy az első időszakban nagyobb rendőri jelenléttel találkoznak a diákok, és elmondhatjuk majd a tanév végén: egy olyan tanévet zártunk, amely során nem történt közlekedési baleset gyerekek sérelmére.


 

További fotók >>>                     További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.03./
 

 

Évindítás a Mese Óvoda és Bölcsődében

 

        
                    

2009. augusztus 31-én (hétfőn) délután a 2009/10-es nevelési évet indító értekezletet tartottunk az Újbástya Rendezvénycentrumban, az intézmény valamennyi dolgozójának részvételével – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
  
 


Lendvainé Szendrei Ágnes


 

A rendezvény a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóinak köszöntő műsorával kezdődött, amelyben korábbi óvodásaink működtek közre, akik természetesen most már iskolai tanulók. A műsort Németh Erika és Goreczki Gáborné tanárnők szerkesztették. A műsor minden közreműködőjének ezúton mondunk köszönetet.

Ezt követően az értekezlet keretében szó esetett a nyári óvodai és bölcsődei élet tapasztalatairól. Az óvodák 6 hétig, a Bölcsőde 4 hétig volt zárva. A bezárás alatt mindig volt egy ügyeletes óvoda, mely várta a gyermekeket. Az ügyelet lebonyolítása probléma- és balesetmentesen zajlott. A nyár elején átlag 40 gyermek, a végén 25 gyermek vette igénybe a szolgáltatást. A bölcsődében a nyár folyamán átlagosan 7 gyermek igényelte a gondozást. A szabadságolás, illetve bezárás alatt sikerült a nyári felújítási, karbantartási és takarítási munkálatokat elvégezni. Valamennyi intézményegységben szép, esztétikus környezetbe várjuk az óvodás és bölcsődés gyermekeket.

A továbbiakban tájékoztatás hangzott el az intézményi gyermeklétszám alakulásáról. A 2009. szeptember 01-ei kezdő létszámunk intézményegységenként a következőképpen alakul:
- a székhelyintézményben: 128 gyermek,
- a Carolina Tagóvodában: 112 gyermek,
- a Kincskereső Tagóvodában: 162 gyermek,
- a Bölcsődében: 18 gyermek.
Ezen gyermeklétszám fogadásához az intézményben a tárgyi és személyi feltételek továbbra is adottak. A nevelési év folyamán szabad óvodai férőhelyünk a Carolina Tagóvodában (Sárospatak, Szent Erzsébet út 16.) van.

Végezetül - szintén a munkaterv részeként - meghatározásra kerültek a 2009/10-es nevelési év kiemelt feladatai, melyek a következők:
- a minőségi munkavégzés az óvodás és bölcsődés korú gyermekek nevelésében.
- a teljesítményértékelési rendszer bevezetése. Az intézmény valamennyi dolgozójának értékelése, minősítése a nevelési év folyamán.
- az óvoda bővítési beruházásának előkészítése, segítése, illetve közreműködés a lebonyolításban.

A fentiekben vázolt rendkívül nagy és fontos, valamint komoly összefogást és együtt gondolkodást igénylő feladatok jó színvonalú teljesítéséhez kívánok mindannyiunknak erőt és sikereket!


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.02./
 

 

Szúnyog ügyben megtörtént az egyenlítés

 

        
                

A tavalyi nyár végén a Sárospatak Honlap egyik fórumán a következő eredmény jelent meg: Szúnyogok – Aros 1:0. Valóban, a tavalyi nyár nem feltétlenül sorolható a nyertes mérkőzések közé a szúnyogok elleni küzdelem vonatkozásában. Éppen ezért most másként készültünk fel erre a nyárra – kezdte az idei szúnyogirtás értékelését Aros János alpolgármester…
  
 


Aros János


 

A tavalyihoz hasonló összeget, 6 millió forintot különítettünk el a rendezvényeink szúnyogmentességének biztosítására, és a pataki lakosok komfortérzetének javítására. A teljes összeget nem kellett felhasználnunk - hiszen köszönhetően a tavaly előtt elnyert „Év Települése” címnek - aminek szintén a Patak Honlap volt nagy mecénása és segítője - a Magyar Turizmus Zrt idén is 2,5 millió forinttal támogatta a nyári rendezvényeink szúnyogmentesítését.

Tavaly, a szakemberekkel való egyeztetések során kiderült, hogy az első irtás nem sikerült jól, hiszen még utána vonult vissza a Bodrog és így az ártéren, az iszapban található lárvák kikeltek, amelyek káros hatását egész nyáron éreztük.
Idén figyeltünk erre, s így az első irtást sikerült nagyon jól eltalálnunk. Figyeltünk arra is, hogy a nagy rendezvények előtti napokban történjen meg a szúnyogok irtása. Ehhez jó időt is kaptunk, így az eredmény nem maradt el.
Úgy ítélem meg, hogy legalább döntetlenre sikerült kihozni a szúnyogok elleni összesített eredményt – ami remélem szintén megjelenik a honlapon.

Az aggodalmat számomra most az Uniós előírások okozzák, jövőre, tehát 2010-től már nem engedik a szúnyogok vegyi irtását, csak a biológiai irtást, szárazföldről. Nem tudom, hogy ez mennyire lesz hatékony és ez mennyi pénzébe fog kerülni a városnak.

Nem titok, hogy egy-egy felszállás közel 1 millió forintjába került eddig Sárospataknak – aminek nagy részét, a helikopter üzemeltetési költsége teszi ki, tehát feleslegesek azok az esetleges felvetések - amelyeket én is olvastam - hogy bárkinek érdeke lenne kispórolni a vegyszert a helikopter tartályából. Ezek a feltevések két okból sem felelnek meg a valóságnak. Az egyik az, hogy minden egyes felszállás előtt valamelyik kollegám ellenőrzi, hogy a szükséges mennyiségű szer belekerült-e a helikopternek a tartályába, a másik pedig az, hogy a vállalkozónak sem érdeke, hogy kispórolja, mert mint mondtam ez az ő költségének egy nagyon kis százalékát teszi csak ki, és nem érdemes azt kockáztatnia, hogy e miatt az önkormányzat fölbontja vele a szerződést.
Tehát összegezve, úgy érzem, hogy az idei nyár sikeresebb volt, mint a tavalyi, de félek a jövő nyártól, mert nem tudjuk, hogy milyen lehetőségeink lesznek a szúnyogok irtására.


 

Cziczer Katalin
/2009.09.03./
 

 

Befejeződtek a nyári felújítási munkálatok a ME Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában

 

        
                     
 
 


Kissné Murányi Andrea


 

Örömmel számolunk be a nyári szünidőben az iskolánkban történt felújítási munkálatokról. A fenntartónk a Miskolci Egyetem biztosította azt az összeget, amellyel megvalósulhatott a tantermi épület csapadékvíz elleni tetőszigetelése és a villámvédelmi rendszer kiépítése. Ezáltal megszűnik a főépület beázása. Megszépült, világosabb lett az aula, a vas szerkezének lefestésével és a nyílászárók kicserélésével- számolt be Kissné Murányi Andrea igazgatónő....

A pedagógusok és szülők összefogásával társadalmi munkában lefestettük a Bartók Béla út felé eső hosszú kerítést. A technikai dolgozók elvégezték a kötelező tisztasági meszeléseket.

Reméljük, hogy a megszépült környezet minden tanulónk, szüleik és az iskola valamennyi dolgozója, látogatója számára élvezetessé teszi az iskolában eltöltött időt.


 

Törő Gábor
/2009.09.02./
 

 

A 479. tanévet nyitották meg a Református Kollégiumban

 

        
                

A Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona 2009. augusztus 30-án 16 órakor tartotta 479. tanévnyitó ünnepségét. A református templom padjait megtöltötték a diákok, a szülők és az ünnepi alkalomra eljött vendégek…

  
 


 Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó


 

Az ünneplő gyülekezetet először Virágh Sándor sárospataki református lelkipásztor köszöntötte. Az Igehirdetés szolgálatát Beidek Endre lelkész-vallástanár végezte. Jeremiás siralmai 3. részének 22-23. verse alapján: „Az Úr kegyelmessége az, hogy még nincsen végünk: mivel nem fogyatkozik el az ő irgalmassága! Minden reggel meg-megújul, nagy a te hűséged.”

Az a bíztatás hangzott el a szószékről, hogy évszázadon keresztül megőrzött minket az Úr és
célja, küldetése van jelenleg is a Kollégiumunknak. Az a bíztatás is elhangzott, hogy jövője is van a Gimnáziumunknak.
Az Istentisztelet után a Tanévnyitó ünnepségen Szatmáriné Tóth- Pál Ildikó igazgatónő köszöntötte az új és régi diákokat, valamint a szülőket, akik bizalommal vannak iskolánk iránt. Pál apostol bíztató szavait idézte : „ Mindenre van erőm a Krisztusban”. A tanév előttünk álló feladataira, a 3 országos rendezvényre is gondolva.
Török István nyugdíjas vallástanár az ünnepség keretén belül kapta meg a Tiszáninneni Református Egyházkerület és a Sárospataki Református Kollégium által alapított Lorántffy Zsuzsanna Díjat. A kedves és megtisztelő laudációt Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatóasszony mondta el, a díjat Főtiszteletű Csomós József püspök úr adta át.
Az új tanárok fogadalomtétele után a 9. évfolyam diákjai Dienes Franciska 12/a osztályos tanuló által mondott esküszöveg szerint tettek fogadalmat.
Kállai Zoltán (8/h) és az általános iskolások szavalata, az énekkar szolgálata emelte a tanévnyitó ünnepélyességét.
Jó volt azzal a reménységgel kijönni a templomból, hogy bizalommal és reménységgel kezdhetjük az új tanévet.
 


 

További fotók>>>       További fotók (a Refi honlapján)>>>

Református Kollégium Gimnáziuma
2009.09.02./
 

 

Várja a tanulókat a Farkas Ferenc Művészeti Iskola

 

        
                

A zene és képzőművészet tagozatok mellett a néptánc tagozatra is várja a jelentkező gyermekeket a Farkas Ferenc Művészeti Iskola, amely a térség legsikeresebb gyermektánc műhelyét tudhatja magáénak – küldte tájékoztatóját Darmos István, néptánc pedagógus…
  
 


Darmos István


 

Városunkban csak az FFMI táncosai
- szereztek az utóbbi években több korosztályban díjat a Vécsey Kamara Néptánc versenyen , Nyíregyházán
- jutottak ezéven két csoporttal is az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület országos fesztiváljára
- szereztek fődíjat a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótáncversenyén, Szarvason
- érték el azt ezéven, hogy a legrangosabb gyerektáncos rendezvény, a Gyermektáncantológia műsorába javasolja egyik csoportjukat a szakmai zsűri
- büszkélkedhetnek a legtöbb fődíjjal és örökös fődíjjal a Zempléni Gyermek Szólótánc Versenyen

Mindezek mellett a FFMI csoportjai
- munkáját jól felkészült, Táncművészeti Főiskolát végzett pedagógusok irányítják
- rendszeresen vesznek részt országos fesztiválokon
- számos esetben képviselik hazánkat nemzetközi fesztiválokon, az utóbbi időben többek között Csehországban, Lengyelországban, Törökországban,

A legkisebbek mellett várják előképzettséggel rendelkező, idősebb korosztályú gyermekek jelentkezését is. A pótbeiratkozás időpontja 2009. szeptember 2-3. helye Szent Erzsébet u. 30. /az iskola főépülete a Várkertben/


 


/2009.09.02./
 

 

611 diák kezdte meg tanulmányait a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
                

Iskolavárosunk látványosan fejlődő intézménye a Vay Miklós Szakképző Iskola, melynek fenntartója az Önkormányzat. A 2009/2010. évi tanév náluk is elkezdődött, tanévnyitó ünnepélyüket szeptember 1-jén megtartották. Téglás Zsolt igazgató beszédéből megtudtuk, hogy idén is történnek változások az intézményben, de a legfontosabb feladatunknak továbbra is a szakmák megszerettetését tartják…
  
 


Téglás Zsolt


 

Alapító okiratunk módosításra került, mellyel megvalósult az a tervünk, hogy egyes szakmákban a közeljövőben különféle szolgáltatásokat végezhessünk, pl.: fazekastanulóink kerámiakészítésére vagy autószerelőink által olajcserére, téli-nyári gumicserére gondolok.
A legfontosabb feladatunknak továbbra is a szakmák megszerettetését tartjuk, melynek céljából üzemlátogatásokat, BNV-re történő kirándulást szervezünk már szeptember hónapban.
Az igazgató beszédében a személyi változásokra is kitért: Legelőször sok sikert, elhivatott és ambiciózus munkát kívánok a mellettem helyet foglaló Majorné Danyi Katalin általános igazgató helyettes asszonynak, aki az idei nyártól kezdve kapcsolódott be az iskolavezetés munkájába.
Az idei tanévben 5 új kollégával bővül nevelőtestületünk.
- Szopkó Mária, pályaorientációs tanárnő,
- Tamásné Kiss Emília, német szakos tanárnő,
- Nagy Mihály, aki a vendéglátó szakma területén folytatja tovább tavaly már óraadóként megkezdett munkát,
- Györke Attila, fizika szakos tanár,
- Török József pedig szakoktató.

Ezen túlmenően óraadóink lesznek Egri Károly – kémia, biológia; Dr. Komáromy Sándorné – kémia, Szabó Attila – matematika, Szabó Zita – német, Podlovics Éva – angol, Bajzáth Gábor – történelem, Bob-Kálmán András – történelem, Ulimájerné Kállai Tímea és Baranyi József kollégák pedig műszaki területen kapcsolódnak be a munkánkba. Az idei tanévet 611 diákkal és 27 osztállyal kezdjük.


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.02./
 

 

Árvays diákok táboroztak Dégen

 

        
                

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskola 24 diákjának a Fejér megyében található Dég sok meglepetést, színes élményeket tartogatott.
Dég község az Alföld természetföldrajzi nagytáj mezőföldi tájrészében helyezkedik el a Sió-Sárvíz-Balaton háromszögben. A település neve legelőször 1138-ban bukkan fel Degu alakban, mely valószínűleg német eredetű személynévből származik - számolt be az élményekről Dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea...
  
 


Dr.Rózsahegyiné Nagy Andrea


 

A felhőtlen kikapcsolódás, pihenés mellett sok érdekes program várta diákjainkat. Séta a faluban található Festetics kastélyhoz, amelyet egy gyönyörű vadregényes park vesz körül. Ehhez a természetvédelmi területhez tartozik egy mesterséges sziget, erre épült a Holland ház, amely a Festetics család egyik tüdőbeteg családtagja számára szolgált lakóhelyül.

A mozgás sem maradhatott ki, sportnapot is tartottunk. A helyi Mezőségi tájházban kézműves foglalkozáson vettünk részt, ahol agyagból ajándéktárgyakat készítettünk, majd a korongozást is kipróbáltuk. Az egyik este egy hivatásos vadász és Pedál nevű tacskója segített minket a környék növény és állatvilágának felfedezésében. A tábor területén található medencében frissülhettünk fel a nyári melegben. Emlékezetes marad az esti kareokee és activity is. Hazafelé jövet úgy gondoltuk, hogy sikeres feltöltődéssel kezdődött a vakáció első hete.
Köszönet a felajánlásokért a Szülőknek és az Árvay Alapítványnak.


 

További fotók >>>

/2009.09.02./
 

 

Baleset volt Sárazsadánynál

 

        
                
 
 


Bacsó Tibor


 

2009. szeptember 1-jén anyagi káros közlekedési baleset történt a 37-es főúton, a sárazsadányi bekötőútnál. Egy személygépkocsi Sárospatak felől közlekedett Miskolc irányába, amikor a Sárazsadány felé, balra kívánt kanyarodni – kezdte a baleset körülményeinek ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy…

A bekanyarodást megkezdte, viszont ezt a mögötte haladó személygépkocsi - amely nem tartott kellő követési távolságot – későn észlelte, s e miatt nekiütközött a balra kanyarodó gépkocsinak. Az ütközés ereje olyan nagy volt, hogy a gépkocsit az árokba dobta.

Szerencsésnek tekinthető ez a baleset abból a szempontból, hogy személyi sérülés nem történt, csak jelentős anyagi kár keletkezett.
A rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének körülményeit.


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2009.09.01./
 

 

Megnyitották a tanévet az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
                

Az ünnepi ruhába öltözött lányok és fiúk hétfőn délután 17 órakor gyülekeztek az Árpád Vezér Gimnázium impozáns aulájában, hogy a tanévnyitó ünnepségen részt vegyenek. Bár vége a vakációnak, mégis inkább vidámak, mint szomorúak voltak, de arcukon enyhe izgalom tükröződött. Természetesen ilyenkor mindenki izgul, hiszen nagy várakozással tekint az elkövetkező tanév kihívásai, sikerei elé – adta meg a magyarázatot Tóth Tamás igazgató…
  
 


Tóth Tamás


 

Ez a tanév számunkra különösebb új dolgot nem tartogat, hiszen nem indítottunk be új tagozatokat, a korábban jól bevált képzési formáinkat indítottuk el, annyi különbséggel, hogy a 6 évfolyamos képzésünkben lehetőségünk volt a pedagógiai átdolgozására, a korábbi évek tapasztalatai alapján úgy gondoltuk, hogy apró változtatásokra szükség van. Ennek a célja az, hogy tehetséges diákjaink a képességeiket minél jobban ki tudják bontakoztatni.

A tanév rendjében szerencsére túl nagy változás nincs. Nem borítják föl ennek az évnek a menetrendjét a nagy nemzeti ünnepek sem, hiszen úgy alakulnak, hogy közel vannak a hétvégékhez. Ami talán kellemetlen lesz, az a téli szünet előtti hétfői és keddi tanítás, illetve az utolsó két nap szintén hétfő-keddre esik, ami kollégistáink számára kis problémát jelent, de azt gondolom, hogy a diákönkormányzat és a szülői szervezet segítségével ezt is meg tudjuk majd oldani.

Iskolánkban törekszünk a korábbi évek színvonalas munkájának folytatására, illetve a hagyományos rendezvényeink megszervezésére. Idén is várjuk az Arany János tehetséggondozó programban résztvevő iskolák, illetve határon túli testvériskolák küldöttségét népdal, szavaló és rajz versenyünkre, valamint a fizika becslési versenyre. Idén szintén mi adunk helyet a megyei LOGO számítástechnikai versenynek is.
Ezen kívül úgy gondoltuk a tantestületünk hozzájárulásával, hogy igyekszünk minél színesebbé tenni a diákéletet is. Ezért Sípos István rendszergazdánk segítségével egy új hangstúdiót alapítottunk itt a nyáron, amelynek segítségével bízom benne, hogy iskolarádiónk és média szakkörünk még magasabb színvonalú munkát tud folytatni, ami hasznára lesz a közösségi életnek is.
21 osztályunkban 654 diák kezdi el tanulmányait, 62 pedagógus fogja az oktató-nevelőmunkájukat végezni, ebből 13 kollégiumban a többiek, pedig a gimnáziumban.

Szeretném megköszönni azoknak a szülőknek a bizalmát, akik úgy döntöttek, hogy gyermekeiket iskolánkba íratják, mind a 7.-es, mind pedig a 9.-es osztályokba, illetve azoknak a szülőknek, akik továbbra is bíznak bennünk. Remélem, hogy a diákjainkkal közösen a sok-sok siker eredményeképpen ez a bizalom nem fog gyengülni iskolánk iránt, és jövőre is nagy várakozással és nagy lelkesedéssel fogjuk kezdeni az új tanévet.


 

További fotók>>>                     További fotók (LEVI) >>>

Cziczer Katalin
/2009.09.01./
 

 

Családi Nap volt Halászhomokon

 

        
                

Péntek délután benépesült a játszótér Halászhomokon. A Sárospatak közeli kis település apraja-nagyja talált itt magának kellemes időtöltést, az ugrálóvárban, a szellős sátrak árnyékában, vagy éppen a színpadon zajló produkciókat nézve. A sokadalomban felismerhettük a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat munkatársait is, akik közül Molnár Mariann igazgatónőtől kaptunk tájékoztatást az itt zajló eseményekről…
  
 


Molnár Marianna


 

A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat a TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0275. sz. "Elzárkózás helyett felzárkózás - komplex prevenció és korrekció - integrációs program a sárospataki kistérségben" című projektje megvalósítása során változatos programokat szervezett a gyermekeknek, családoknak a nyár folyamán.
Halászhomokon, a sportpályán, a nyári szünidő idején minden pénteken családi délutánok zajlottak, amelyen több mint 60 gyermek, 30 család vett részt rendszeresen. Kézműves foglalkozások, játszóház, sport- és sorversenyek, beszélgetések zajlottak a program során – számol be róla Molnár Marianna, a projekt szakmai vezetője.

Ennek zárórendezvényére került sor most, 2009. augusztus 28-án, amikor egy családi nap keretében, nagyszabású sport, kulturális és szabadidős programmal várták a résztvevőket. Több mint 250 szülő és gyermek közösen töltötte el ezt a napot, ahol a korábbi, kézműves tevékenységek, lehetőségek mellett ugrálóvár, csocsó bajnokság, kötélhúzás, sorversenyek, családi fotózás is bővítette a szórakozás és együttlét formáit. 16 órától A Művelődés Házával közösen felállított színpadon a Zsindely együttes lépett fel Szebényi Luciával, őket követte Sajószegi Gábor táncháza.
A koreai missziós gyülekezet Szabó Dániel vezetésével kis műsorral készült, majd Budai György Károly – a Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője - és alkalmi zenekara autentikus roma dalokból válogatott és mutatta be őket. A napot közös tánc zárta, amelybe nagyon sokan bekapcsolódtak.

Molnár Marianna elmondta még, hogy nagyon fontosnak tartják, hogy Sárospatak olyan területeit is bevonják az ellátásba, a közös szórakozásba, a szabadidő eltöltésének kulturált formáiba, amelyek távolabb esnek, és segítsék ezeknek a gyermekeknek és családoknak az integrációját. Minél több programot sikerül hozzájuk közel vinni, annál nagyobb az esélye, hogy ezeknek prevenciós, megelőző hatása lesz, amelyek kompenzálni tudják a szociális és kulturális hátrányból fakadó hatásokat.
Nagyon sikeresnek érzik az egész nyári tevékenységet, amelyben az intézmény teljes munkatársi köre, mintegy 20 fő vett részt, s amelyben önkéntesek is segítették a programok lebonyolítását. Ez a nap a koronája volt mindennek, hiszen mindenki nagyon kellemesen és kulturáltan szórakozott együtt. Keresik a további lehetőségeket, hogy hogyan lehetne Halászhomokon újabb programokat megvalósítani, esetleg családi mozidélutánokat szervezni, vagy a szülők számára csoportfoglalkozásokat. Szeretnének szorosan együttműködni a - településen már múlttal rendelkező - Choi vezette koreai keresztény misszióval.


 

További fotók (1) >>>               További fotók (2) >>>
Törő Gábor
/2009.09.01./
 

 

A tanévkezdéssel kapcsolatos támogatásokról

 

        
                

Az iskolakezdés komoly anyagi terhet ró a családokra, különösen azokra, amelyeknek a megélhetése a növekvő munkanélküliség és a reálbérek csökkenése miatt egyébként is nehéz. Számukra létfontosságúak azok az állam, valamint az önkormányzat által nyújtott támogatások, amelyek a gyermekek iskolába járását hivatottak segíteni. Ezekről Donkó József oktatási szakreferens számol be olvasóinknak…
  
 


Donkó József


 

A következőket szeretném elmondani a tanévkezdéssel kapcsolatos támogatásokat illetően. Sárospatak Város Önkormányzata a saját költségvetési rendeletében minden sárospataki lakóhellyel rendelkező 1-13 évfolyamra tanulónak, illetve szüleinek 2.000 Ft/fő önkormányzati támogatást biztosít. Ez a támogatás közvetlenül az oktatási intézményekben fog megjelenni aszerint, amilyen létszámot ezek az intézmények az önkormányzat felé jeleztek.

A másik, nagyon fontos támogatás a tanulók felé az állam által biztosított úgynevezett ingyenes tankönyvtámogatás, amelynek a lényege az, hogy az ingyenes támogatásban részesíthető tanulók számára az önkormányzat - tehát az önkormányzat által fenntartott intézményekről van szó – 10.000 Ft támogatást hívhat le tanulónként. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden tanuló ennyi támogatásban részesül, hiszen ez a támogatási forma a tanulók között átcsoportosítható.

Kik részesülhetnek ingyenes tankönyvtámogatásban?
A tartósan beteg, a testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos gyerekek részesülhetnek ebben a támogatási formában, valamint a pszichés fejlődés zavarai miatt, nevelési-tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott gyerekek, továbbá a három, vagy több gyermekes családban élők.
Egy további támogatási forma, vagy inkább segítség a gyermekeknek, illetve a szülőknek, ez pedig az önkormányzat, illetve a fenntartó által biztosított iskolatej akció, ami azt jelenti, hogy az óvodás korú gyermekek naponta 1 dl tejet kapnak, illetve az általános iskolás korú tanulók napi 2 dl tejet, vagy kakaót kapnak tízóraira.

További fontos támogatási forma, amiről még feltétlenül beszélni kell, az a kedvezményes gyermekétkeztetés, amelyet a jogszabály szintén pontosan körülhatárol. Kedvezményes gyermekétkeztetésben a bölcsődés, óvodás, továbbá az 1-6. osztályos nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek után normatív kedvezményként kell biztosítani az intézményi térítési 100%-át.
Az e körbe nem tartozó, de rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók után, a 3 vagy több gyermekes családoknál gyermekenként, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek, tanulók után az intézményi díj 50%-át kell normatív kedvezményként biztosítani.


 

Cziczer Katalin
/2009.09.01./