Archív
2010. február

         Nyílt nap lesz március 2-án a Rákócziban

 

        
              

Beiskolázási programunk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a farsang jegyében folytatódott, ahol először a 4. évfolyamos tanulók rövid, vidám műsort adtak elő, melynek végén a nagycsoportos óvodások is bekapcsolódhattak egy közös táncra - nyilatkozta Szegedi Istvánné igazgatónő...
 
 


Szegedi Istvánné

 

Innen kettévált a foglalkozás: a gyerekek a tanító nénik segítségével farsangi álarcot, kézügyességet fejlesztő játékokat készítettek és játszottak is vele;
a szülőknek Hajdú Krisztina pszichológus tartott tájékoztatót arról, hogy miben segítheti leginkább a szülő gyermekét az iskolakezdésig. Természetesen volt lehetőség az egyéni kérdések, kérések feltevésére is egy jó hangulatú beszélgetés keretében.
 
Nagyon örülünk, hogy sokan megtiszteltek bennünket jelenlétükkel, lehetőséget adva számunkra, hogy bemutathassuk, milyen sokszínű, színvonalas munka folyik iskolánkban. 
A leendő elsős tanító nénik március 2-án tartanak nyílt napot, ahová szeretettel várnak minden érdeklődőt az alábbi beosztás szerint:
 

4.a
Óra
Tantárgy
Helyszín
Tanít
1.
Magyar
I/8.
Kun Lajosné
2.
Matematika
I/8.
Lipcsei Gáborné
3.
Magyar
I/8.
Kun Lajosné
4.
Környezetismeret
I/8.
Lipcsei Gáborné


4.b

Óra
Tantárgy
Helyszín
Tanít
1.
Magyar
Matematika
I/3.
Polyákné Szebényi E.
Németh Erika
2.
Magyar
Matematika
I/3.
Polyákné Szebényi E.
Németh Erika
3.
Technika
I/3.
Polyákné Szebényi E.
Németh Erika
4.
Rajz
I/3.
Polyákné Szebényi E.
Németh Erika
 
4.c
Óra
Tantárgy
Helyszín
Tanít
1.
Magyar
I/7.
Fábián Jánosné
2.
Matematika
I/7.
Ivánné Rácz Judit
3.
Rajz
I/7.
Ivánné Rácz Judit
Fábián Jánosné
4.
Technika
I/7.
Fábián Jánosné
Ivánné Rácz Judit

 
A következő lehetőség a találkozásra március 16-án (kedden) 17 órakor lesz, ahol kalandozásra hívjuk a nagycsoportosokat és szüleiket a nyelvek és az informatika világába. Minden érdeklődő szülőt és gyermekét szeretettel várjuk!

 

 

További fotók

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.02.28./
 

         SENIOREN IN EUROPA (SIE) - IDŐSKORÚAK EURÓPÁBAN

 

        
              

Európa lakosságának erőteljes elöregedése komoly problémát okozhat a tagállamok országaiban. Soest-ban ebben a témában egy nemzetközi tanácskozást szerveztek testvérvárosaik bevonásával. A testvérvárosi idősügyi projektet városunkból Vadkertiné Kőrössy Anna nyugdíjas közoktatási szakreferens és Koleszárné Braun Mónika közoktatási ügyintéző koordinálják, a tanácskozáson ők vettek részt…
 
 


Koleszárné Braun Mónika

 

Az időskorúakkal való hatékonyabb foglalkozásra, élethelyzetük, szociális körülményeik javítására időben fel kell készülni, figyelembe véve a helyi adottságokat, szükségleteket és a nemzetközi tapasztalatokat.
E gondolatok, és az élethosszig tartó tanulás jegyében zajlott decemberben az az öt országot érintő nemzetközi tanácskozás, amelyet testvérvárosunk SOEST (D) hívott össze. A tanácskozáson résztvevő testvérvárosok képviselői – Kampen (NL), Bangor (GB), Strzelcze Opolskie (PL), Sárospatak (H) és Soest (D) – megegyeztek egy - a kérdéskörhöz kapcsolódó - közös nemzetközi projektben, amely támogatására februárban nyújtanak be pályázatot az Európai Unióhoz.

A kétéves program keretében megalakulnak a helyi munkacsoportok, sor kerül nemzetközi tapasztlatcserékre, és a megszerzett ismeretek birtokában a jó példák helyi szintű megvalósítására.
A projekt befejezéseképp a résztvevő testvérvárosok munkacsoportjai egy közös német, illetve angol nyelvű összehasonlító elemzésen alapuló tanulmányt nyújtanak be a tapasztalatok alapján az Európai Unióhoz, amely alapja lehet a további idősügyi szociálpolitikának. A program fedezetét – beleértve az előkészítő látogatás költségeit is – az EU-hoz benyújtott, kedvezően elbírált pályázatok biztosítják.


Vadkertiné Kőrössy Anna

 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.28./
 

         Iskolapadban a népművelők – elindult a felnőttképzési projekt

 

        
              

Február 23-án 13 órától a TÁMOP 3 2.3 program keretében elnyert felnőttképzési projekt tanfolyamnyitó rendezvényére került sor A Művelődés Háza és Könyvtárában – számolt be egy nyertes pályázati projekt sikeres beindításáról Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…
 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

 

A Művelődés Háza és Könyvtára az elmúlt évben nyert pályázati támogatást a TÁMOP 3 2.3 program keretében, hogy az intézményünkben felnőttképzési projekteket valósítsunk meg. A pályázat keretében három különböző szakmai tanfolyam megvalósítása lehetséges, ebből az elsőnek a tanfolyamnyitó rendezvénye van a mai napon.
Ez a képzés a térségben dolgozó közművelődési és könyvtári szakembereknek szól, hiszen őket arra tanítjuk meg, hogy a saját településükön hogyan és mi módon tudnak a munka nélkül maradt embereknek segíteni, milyen módon tudnak az érdeklődési körüknek megfelelő tanfolyamokat szervezni, vagy az ebben való eligazodásban segítséget nyújtani.

Ez az oktatás májusig fog tartani, ez egy 120 órás program, amelynek a tananyag kidolgozását már közösen végeztük részben azokkal a szakemberekkel, akik most oktatnak ennek a képzésnek a keretében, részben pedig azokkal a munkatársakkal a térségből, akik aztán a tanfolyam hallgatói lettek.

Az intézmény számára már ez is egyfajta siker, az pedig mindenképpen, hogy nem csak a sárospataki kistérségből, hanem a cigándi és a szerencsi kistérségből is jöttek hallgatók. Reményeink szerint olyan hasznos információkkal és tudnivalókkal fejezik majd be ezt a kurzust a nyár elején, amit akár az ősz folyamán már a saját településükön tudnak is hasznosítani.
A tanfolyamnak 15 hallgatója van, a képzések keddi és csütörtöki napon zajlanak majd itt az intézményben, már a támogatási összegből kialakított oktatóteremben.


 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.28./
 

         Már a küszöbig ér a víz a Bodrogközben…

 

        
              

A pár héttel ezelőtti időjárás rengeteg csapadékot hozott hó formájában, utána jött az olvadás, most pedig a napok óta tartó esőzés, ami miatt a belvíz jelent nagy veszélyeket egyes családok számára. Ez a külterületen élőket érinti jobban, nem a városban élőket – számol be a belvíz okozta problémákról Oláh József, a városhatáron kívül élők önkormányzati képviselője…
 
 


Oláh József

 

Sajnos már nem egy lakásnál tapasztaltuk azt, hogy a küszöbig ért a víz, ezért a Kommunális Szervezettel felvéve a kapcsolatot próbáljuk az árkokat megtisztítani, ugyanis itt a szél és a hó együttes jelenléte azt eredményezte, hogy az árkokat is megrakta hóval a szél, ami sajnos megakadályozza a
víz elfolyását. Ezért, ezeket ki kell takarítani, meg kell tolni, hogy a belvizet el tudjuk vezetni.
A mai nap során már egyszer elkezdődtek a munkák, de sajnálatos módon a gépeink eléggé el vannak öregedve itt Sárospatakon, korszerűtlenek, már a mai napon is meghibásodott az árkot takarító gépünk, ami miatt vissza kellett menni a telephelyre. Természetesen továbbra is folytatódni fognak a munkák és reméljük, hogy minden családon tudunk segíteni, akiket a belvíz fenyeget.

A munkálatokat a Kommunális Szervezet vezetője, Emri László személyesen irányította…

Jelen pillanatban itt Dorkón merült fel olyan probléma, hogy egy házat lassan elönt a víz, ezért a mai nap reggeltől folyik az árok takarítása. Körülbelül egy kilométeres az a szakasz, amelyet meg kell tisztítani. Bár ez a terület nem hozzánk tartozik, de mivel Dorkó maga, és a lakosai hozzánk tartoznak, ennyivel is segítünk, hogy próbáljuk mérsékelni az olvadás és az esőzés következményeit.


Emri László

 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.28./
 

        Szülői értekezletet tartottak az Árvayban a leendő elsősök szüleinek

 

        
              

2010. február 10-én 17 órától a ME Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában nagy szeretettel fogadták a 2010/2011-es tanévben első osztályt kezdő gyermekek szüleit - nyilatkozta Kissné Murányi Andrea, igazgatónő...
 
 


Kissné Murányi Andrea

 

Ez az alkalom „AZ ISKOLA NYITOGATÓ” programunk ötödik mozzanata volt. Minden egyes találkozás a leendő elsős gyermekeikkel és szüleikkel más- más célt szolgál. Legelőször szeptemberben az óvodai csoporttal és az óvónénikkel együtt látogattak el az gyerekek az iskolánkba, majd a következő alkalmakra délutáni időpontokban szüleikkel együtt hívtuk az érdeklődőket, ahol a játéké volt a főszerep.

A nyílt napon belekóstolhattak a leendő iskolások és szüleik a tanítási órák hangulatába és ismerkedhettek iskolánk pedagógusaival. A mostani szülői értekezleten a leendő elsős tanító nénik tájékoztatták a szülőket arról, hogy hogyan készüljenek a szeptemberben bekövetkező változásra, milyen taneszközökre lesz majd szüksége gyermeküknek és milyen tankönyvből tanulnak majd a kisdiákok az iskolánkban. Nagyon jó hangulatú volt ez a beszélgetés, örülünk, hogy ilyen sokan megtiszteltek bennünket jelenlétükkel.

A programsorozatunkkal igyekszünk egy teljes tanévet átölelni, megmutatni, hogy milyen sokszínű és színvonalas munka folyik az intézményben.
A legközelebbi lehetőség a leendő tanítókkal való találkozásra, ismerkedésre március 10-én 17 órakor lesz a „Tavaszváró, rügypattintó” játékos foglalkozás a tornacsarnokunkban. Szeretettel várnak minden érdeklődőt az iskola pedagógusai!


 

 


ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2010.02.28./
 

         Diákcentrummá alakítanák a Bodrog-partot a refis diákok

 

        
              

Már lassan hozzászokhatunk, hogy a Református Kollégium Gimnáziumának ifjúsága rendszeresen részt vesz európai uniós megmérettetéseken, így volt ez a tavalyelőtti és a tavalyi évben is, amikor nagyon szép eredményeket értek el – reflektált Aros János alpolgármester arra, hogy az első fordulón túljutva, már a regionális döntőben fogják iskolájukat és Sárospatak városát képviselni a refisek...

Magának a témának is örülök, hiszen a szent negyedben, a Vízikapu alatti Bodrog-menti rész elég problémás terület a délutáni, illetve sötétedés utáni órákban a városban, mert itt rendszeresen olyan tevékenységet szoktak folytatni a fiatalok, amely nem, hogy a szent negyed környékére de a város egészére sem vet jó fényt.
Éppen ezért örülök annak, hogy közülük érkezik az a kezdeményezés, amely ezt a területet sokkal kultúráltabbá, programok szempontjából pedig tartalmasabbá tenné. Mi önkormányzatként partnerek voltunk eddig is, és a továbbiakban is partnerek leszünk azoknak az elképzeléseknek a megvalósításában, amelyekkel szebbé tehetnénk ezt a területet és tartalmasabb kulturális szórakozást és kulturáltabb időtöltést tudnánk biztosítani a sárospataki fiatalok részére.

Azért találtuk ki ezt a tervet, mert úgy gondoljuk, hogy nagyon jó lenne, ha a Vízikapu egy kulturális központ, diák szórakozóhely lehetne – számolt be Patai András, 11. b osztályos tanuló terveikről, amivel a megmérettetésen szerepelni fognak…

Ehhez azonban sok változásra is szükség lenne, egyrészt tisztaságban, másrészt pedig abban, hogy minél több diákoknak szóló rendezvény legyen ezen a helyen, hogy minél inkább azért menjenek oda a diákok, hogy jól érezzék magukat - de ne az alkoholtól.

Ennek a versenynek eddig egy iskolai fordulóján vagyunk túl, ami abból állt, hogy van egy állampolgári ismeretekről, Európai Unióról, önkormányzatról és hasonlókról szóló olvasmánylista, amiből volt egy másfél órás teszt.
Négy regionális döntő következik ez után, mi Egerbe megyünk majd március 2-án és reméljük, hogy tovább tudunk jutni az országos döntőbe. Én azért neveztem be erre a versenyre, mert elsősorban szeretem a kihívásokat, és a különböző tanulmányi versenyek erre mindig nagyon jó lehetőséget adnak, azon kívül az iskolánkban már volt egy csapat, akik országos 2. helyezést értek el és szeretnénk kicsit a nyomdokaikba lépni.
 


További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.27./
 

         Képzésen vesznek részt az erdészeti közmunkások

 

        
              

A télvégi olvadás és az esős napok nem kedveznek az erdei munkáknak, így az erdészek ezeket a napokat elméleti képzésre használják fel. 2010. február 17-én háromnapos képzés indult az Északerdő Zrt. sárospataki épületében az erdőművelő rész-szakképesítő képzés keretein belül, ahol erdővédelmi ismeretek oktatására kerül sor. A képzésről Rencsiné Ágh Márta sajtóreferenstől kaptunk információkat…
 
 


Rencsiné Ágh Márta

Sándor Zsolt

 

Az Északerdő Zrt-nél nyolcadik éve bonyolítunk közmunka programban való foglalkoztatást. Ez a negyedik év, amikor hosszabb lélegzetű, nagyobb jelentőséggel bíró képzést is végzünk.
Jelenleg erdőművelési ágban foglalkoztatott közmunkások részére nyújtunk erdőművelési, erdővédelmi ismereteket egy közel száz órás tanfolyam keretében, amelyen 16 fő vesz részt.

A 2010. évi program január 15-én kezdődött és augusztus 31-én zárul. Lesznek olyan hónapok, amikor közel 200 főt foglalkoztatunk egy időben az Északerdő területén.
Az Északerdő Zrt. a megye területén lévő állami erdőket kezeli, 109 ezer hektáron gazdálkodik. A megyében 50 települést érint az általunk szervezett közmunka program. A foglalkoztatottak jelentős hányada, közel 60%-a roma származású. A kis falvak lakosságát foglalkoztatjuk leginkább, igyekszünk az elöregedett korosztály-összetételű falvakból a fiatalabbakat, a 40-50 éves korosztályból elég jelentős hányadot bevonni ebbe a foglalkoztatási lehetőségbe.

Az erdő mindig adott lehetőséget a megélhetésre, társadalmi, természeti funkcióinál fogva mindig is meghatározó volt. Itt a megye területén az erdők megvédésével, az erdőállományok kezelésével kapcsolatosan számunkra is nagyon fontos cél, hogy olyan emberek dolgozzanak, akik szeretik és ismerik az erdőt. Nagyon fontos számunkra, hogy ez a meglévő érték minél jobb állapotban maradjon fenn a jövő számára. A pályázat keretében elvégzett munkák ezt nagymértékben elősegítik.

A mostani résztvevők közül szinte mindenki volt már olyan korábbi képzésen, ami erdőművelési vonatkozású ismereteket adott, a fafaj ismeret, a szaporítóanyag gazdálkodás, az erdősítés és az erdőápolás témakörökben. Most ezt folytatjuk, OKJ-s szakmunkás képesítésről van szó, annak részképesítéséhez adunk néhány modulnyi ismeretet. Erdészeti alapismereteket és erdőművelési ismereteket tanítunk most is, folytatva az előző éven megkezdett, tanúsítvánnyal befejezett képzést, most az erdőt érő biotikus és abiotikus károkkal, károsítókkal, kórokozókkal, ezeknek a megelőző és megszüntetetési lehetőségeivel, tehát gyakorlatilag erdővédelmi ismeretekkel foglalkozunk.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.27./
 

         Hegyalja Matematikaverseny 97 résztvevővel

 

        
              

Ebben az évben 22. alkalommal került megrendezésre a Hegyalja Matematikaverseny. 2010. február 17-én, 5 helyszínen: Encsen, Homrogdon, Szerencsen, Sátoraljaújhelyen és térségünkben Sárospatakon, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Rákóczi úti épületében. A korábbi években megszokott érdeklődésnek megfelelően, idén 350 versenyző vett részt az első fordulóban – küldte a tudósítást Bolvári Péterné kistérségi reál munkaközösség-vezető, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanára…
 
 


Bolvári Péterné

 

Sárospatak és térségéből 97 tanuló itt, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában versenyzett (Karcsa 7 fő; Tolcsva 6 fő; Sárospataki Református Általános Iskola 21 fő; Református Kollégium Gimnáziuma 2 fő; Vámosújfalu 8 fő; Árpád Vezér Gimnázium 5 fő; II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak 48 fő).
A 3-4. évfolyam tanulóinak 60 perc állt rendelkezésére, az 5-6-7-8. évfolyamos diákok 90 percig oldhatták meg a logikus gondolkodást, kreativitást is igénylő feladatsorokat. A versenybizottság részletes feladatmegoldást, a számítások leírását, indoklást kért.

A döntőre évfolyamonként a benevezett létszámtól és az elért teljesítménytől függően 8-10 diák jut tovább, melynek tervezett időpontja 2010. március 24. Erről értesítést kapnak azok, akik bejutottak. Ezt a versenyfeladatokat javító-értékelős szerencsi Általános Iskola fogja küldeni március 12-ig.

Köszönöm a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola vezetésének és Reál munkaközösségének segítő munkáját.
További jó versenyzést kívánok!


 

  II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.02.27./
 

         Doktoranduszok bemutatkozása a Comenius Tanítóképző Főiskolai Karon

 

        
              

A sárospataki Főiskolai Karon működik az úgynevezett Főiskolai Kari Tanács, aminek van többek között egy olyan bizottsága is, amely a Kutatás-fejlesztési és Tudományos Bizottság nevet viseli. Ennek a bizottságnak a munkájáról számolt be Remiczkiné Toma Kornélia, tanszékvezető főiskolai docens…

 
 


Remiczkiné Toma Kornélia

 

Ez a hét fős bizottság hét úgy döntött ez év elején, hogy rendhagyó jelleggel és hiánypótló céllal megrendezi a Főiskolai Karon oktató tanároknak azt a kis összejövetelét, amely arra szolgál, hogy bemutatkozzanak, ki milyen doktorképzésre jelentkezett, mi a kutatási területe, mivel foglalkozik szívesen, milyen eredmények születtek eddig, és erről egy 15 perces összefoglalót tartson a kollégáknak.

Elsősorban úgy ismerjük egymást, mint oktatót és kisebb a rálátásunk egymás munkájára a tekintetben, hogy ki milyen részterületen mélyül el, milyen kutatási témát választott, melyik doktori iskolába tudott bekapcsolódni, nappali vagy levelezős formában, ki szerezte már meg a három éves képzés végén az abszolutóriumot, ki tudta már elindítani a fokozatszerző eljárást.

Egy örömteli esemény is történt nem régiben, hiszen az egyik tanár kollégánk, Stóka György, aki most dékánhelyettes, a tél folyamán megvédte doktori disszertációját matematika tárgykörből. Így a főiskola oktatóinak azon közössége, akik PhD fokozattal, illetve a művészet területén DLA fokozattal rendelkeznek, most már eggyel bővült és remélhetőleg a most szereplő 10 kolléga munkájának eredményeként létszámát tekintve ismét bővülni fog ez a kör.


 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.26./
 

          Teltházat hozott az égig érő paszuly

 

        
              

 


Kurucz Tamás

 

Február 17-én 14 órakor óvodásokkal és iskolásokkal teltek meg A Művelődés Háza Színháztermének sorai. Köztük nem csak sárospataki gyerekek voltak, sokan érkeztek a kistérség településeiről is - számolt be az előadásról Kurucz Tamás, szervező…

A nagy érdeklődést egy klasszikus magyar népmese, Az égig érő paszuly váltotta ki, amit a Babszem Jankó Gyermekszínház művészei adtak elő Baráth Zoltán rendezésében.

Jó volt látni, hogy az igazi magyar népmesék a számítógépes játékok világában, a modern rajzfilmek tengerében sem veszítenek fényükből.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.26./
 

          Kedvező pályázati lehetőségekről tájékoztatták a roma vállalkozókat

 

        
              

Berki Judit vagyok, a végzettségemet tekintve szociálpolitikus. A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. és a Roma Fejlesztési Ügynökség Kft megbízásából segítünk a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségben azáltal, hogy tájékoztatjuk a vállalatokat az uniós források lehetőségeinek igénybevételéről – mutatkozott be az előadó a Polgármesteri Hivatalban tartott tájékoztató után…
 
 


Berki Judit


Budai Károly

 

Nagyon sokan voltak kíváncsiak az információkra, ami számunkra ez egy nagyon jó alap volt ahhoz, hogy tudjunk beszélgetni és a problémákat felszínre tudjuk hozni. Amiről ma tájékoztatót tartottunk, az egyrészt az uniós források voltak, tehát az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez kötődő - a gazdasági, operatív programban kis és középvállalkozások számára kiírt - pályázati lehetőségek.
A második részben a mikrohitel és egy roma kis - és középvállalkozások számára vissza nem térítendő támogatás együttes igénybevételéről nyújtottunk tájékoztatót, ami viszont már hazai forrásból finanszírozott. Ez azt jelenti, hogyha mondjuk valaki szeretne pályázni, pl. 2 millió forintra, akkor egy millió forintot fölvehet mikrohiteles pályázatra, egy millió forintra pedig olyan pályázatot nyújt be, ami vissza nem térítendő támogatás. Ez nem jár automatikusan, hiszen ennek a második a roma vállalkozók számára kiírt minisztériumi forrásnak összesen 343 millió forint áll rendelkezésre.
Az volt a nehéz tapasztalat, hogy ez az összeg nem egy magas összeg egy gazdaság hatékonyabbá tételéhez, de a roma vállalkozók ezt a forrást sem tudták igénybe venni. Vajon mi ennek az oka? Ha eljövünk a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségbe és kapnak információkat, akkor talán már bátrabban hozzá mernek nyúlni ehhez a konstrukcióhoz, és jobban mernek benyújtani pályázatokat.
Egyébként pedig tele vannak ötletekkel – ezért fontos megtudni, hogy miért nem sikeres akkor ez a pályázati konstrukció, miért van az, hogy csak 60, esetleg 70% kerül felhasználásra, és hogy mindig maradtak bent források.

Mi azt gondoljuk, hogy sehol sincs nagyobb szükség arra, hogy a foglalkoztatás bővítése létre jöjjön, mint ahol a leghátrányosabb helyzetű települések vannak. Azt is tudjuk, hogy itt nehezebb a vállalkozásokat megtartani, mert a fizetőképes kereslet is kisebb. Fontos megtudni, hogy mik azok az ötletek, amelyek hosszú távon fenntarthatók, hogyan tudnak illeszkedni akár egy kistérségi gazdaságfejlesztési politikához, milyen szerepet kaphatnak ebben a roma vállalkozások, milyen nehézségekkel találkoznak, illetve miért félnek ennyire a mikrohiteles programoktól. Ez ma ki is derült, hiszen a jegybanki alapkamattól függ mindig a kamat mértéke, ami most nagyon alacsony - 6% - de ez holnaptól, vagy holnapután, vagy akár egy év múlva is változhat és ez félelmeket okoz.

A másik dolog, ami úgy látom, hogy nehézséget okoz, az minden esetben a biztosítéknak a kérdése a mikrohitelek kapcsán. Ez egyrészt azért van, mert az LHH-s kistérségekben olyan fajta biztosítékot nyújtani, ami egy felvett hitelnek a tizenhatszorosára nyújt biztosítékot, nagyon nehéz, hiszen maguk az ingatlanok értékei is nagyon alacsonyak és az emberek nem rendelkeznek pl. deviza befektetésekkel – tehát nem rendelkeznek sok olyan dologgal, amely az ország másik részében lehet, hogy egy evidencia egy vállalkozó életében. Itt azért nagyon meg kell küzdeni a mindennapokkal azért, hogy ő életben tudjon maradni.

De az is egy nagy igazság, hogy maguk a vállalkozók el tudják magukat helyezni akár egy kistérség gazdaságélénkítő tevékenységei között, ahhoz arra nagy szükség van, hogy ők megfelelő információval rendelkezzenek. Például tudják, hogy melyek azok a hiányszolgáltatások, amelyek jelen vannak, tehát ne az legyen, hogy például egymás mellett három hamburgerüzlet nyílik, mert akkor tönkre teszik egymást, de hogyha tudjuk azt, hogy valami nagyon hiányzik és még nem jelentkezett senki, aki abban valamit gondolt volna és az illeszkedik egy kistérség koncepciójához, akkor azt gondolom, hogy lehetne előrelépés. Ehhez, viszont az kellene, hogy mindenkinek mindenről legyen információja. Az a tapasztalatom, hogy nem elég, hogy megjelenik valahol egy újság, hiszen az újságot vagy elolvassák, vagy nem. Sokkal jobbak azok a lehetőségek, amikor közös szervezőműhelyek vannak, ahol jelen van egy olyan prominens ember, aki a kistérségben gazdaságélénkítéssel, gazdaságfejlesztéssel foglalkozik, vagy képviseli magát az önkormányzat részéről egy gazdasági szakember, akkor tudnak segíteni a vállalkozóknak.

Kíváncsiak voltunk, hogy mit szól mindehhez Budai Károly, a cigány önkormányzat elnöke…
Sárospatakon idestova 20 éve azt látom, hogy sokan inkább a szociális segélyt veszik igénybe várva az elsejét vagy az ötödikét, de hála Istennek van most nagyon sok értelmiségi cigány fiatal is - főleg itt Sárospatakon - akik tehetségesek, és látok abban fantáziát, hogy a vállalkozás felé hajoljanak. Ők már nem akarnak úgy élni, ahogy visszamenőleg a generációk éltek, szociális segélyre várva. Bennük már látok nyitottságot a vállalkozásra.

A következő testületi ülésünkre nagyon sok fiatalember el fog jönni, akiknek tájékoztatást fogok nyújtani, mert azt akarom, hogy mindenkihez jusson el az információ. A Munkaügyi Központtal is fölveszem a kapcsolatot, hogy minden lehetőséget megragadjunk, hogy mindenkinek segíthessünk, akinek lehet.
Mivel ez a pályázat most csak a roma vállalkozókat érinti, a nyilvánosságot megragadva nem csak Sárospatakon, hanem a környező településekről is minden romának azt javaslom, hogy keressen bennünket. Én megkapom ezt az anyagot, amiről tájékoztatást fogunk nyújtani mindenkinek, akit ez érdekel.


 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.26./
 

          Sikeres volt a Vay Miklós Szakképző Iskola első alapítványi bálja

 

        
              

Február 20-án, szombaton a Bodrog Hotelban tartották a Vay Miklós Szakképző Iskola első alapítványi bálját, melyen közel 160-an vettek részt. Dr. Téglás Zsolt, igazgató köszöntőjében több tekintetben is ritka ünnepélyes alkalomnak nevezte az összejövetelt…
 
 


Dr. Téglás Zsolt

 

Egyrészt, mert az intézmény első effajta rendezvénye, másrészt, mert egy rendkívül nehéz időszakban szeretnének hagyományt teremteni. Akkor, amikor minden fórumon a válság és a megszorítás a leggyakrabban használt szavak. Ha ezekben a napokban valaki egy nemes ügy mögé felsorakozik, önzetlenül támogat egy ilyen kezdeményezést, azt mindenképp köszönet illeti.

A diákok és az intézmény dolgozóinak műsora után a jó hangulatról a Rokonok Együttes gondoskodott, a háromfogásos vacsora elkészítésében és feltálalásában az iskola pincér és szakács tanulói segítettek, az éjszakai tombolahúzást pedig karaoke program követte, ahol többen is felcsillantották énektudásukat.
Az iskola ezúton is köszöni valamennyi partnerének, hogy a belépőjegyek, illetve támogatói jegyek megvásárlásával, a közel 100 tombolatárgy felajánlásával hozzájárultak a nevelési célok eléréséhez és a diákok patronálásához.


 

 

További fotók>>>                                További Vay-fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.02.26./
 

      Sárospatakon is megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól

 

        
           

A Polgármesteri Hivatal előtt, Becker András 1919-es mártír emléktáblájánál összegyűlt emlékezők a Himnusz közös eléneklése után Tarnavölgyi László emlékbeszédét hallgatták meg…
 
 


Tarnavölgyi László

 

A Nemzeti Fórum Sárospataki Szervezetének elnöke, a Kulturális Bizottság tagja Courtois, Wittner Mária, Szolzsenyicin, Márai Sándor és Wass Albert megidézésével mutatott rá a kommunizmus bűneire. A szónok kiemelte, hogy az utókor fájdalmas és egyben szent kötelessége, hogy emlékezzen és emlékeztessen a kommunizmus - világviszonylatban közel 100 milliós - áldozataira, s megismertesse annak a korszaknak a működését a fiatalabb nemzedékekkel, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg a kitelepítések, a padláslesöprések, a körömletépések, a sortüzek, a megfigyelések, amelyek szinte minden magyar családot érintettek.

Ne lehessen megfosztani ártatlan magyarok százezreit tulajdonuktól, emberi méltóságuktól, szabadságuktól, jogaiktól és végső soron az életüktől. A főhajtó közönség ezt követően Götz Gábor tolmácsolásában hallgatta meg Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét, majd Telenkó Miklós kispataki görög katolikus pap mondott imádságot az áldozatokért. Az ünnepség az emléktábla megkoszorúzásával és a Szózat közös eléneklésével ért véget.


 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.02.26./
 

       A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény XI. Szólótánc és Népdaléneklési Versenye

 

        
           

A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2010. február 20.-án tizenegyedik alkalommal rendezte meg szólótánc versenyét, melyhez nyolcadik alkalommal népdaléneklési verseny is kapcsolódik – nyilatkozta Réthiné Muha Krisztina igazgatónő...
 
 


Réthiné Muha Krisztina

 

A versenynek A Művelődés Háza Sárospatak adott méltó helyszínt. A verseny iránt az elmúlt évekhez hasonlóan nagy volt az érdeklődés. Tizenkét település 89 tanulója, több, mint ötven produkcióval mutatkozott be. A zsűri és az érdeklődő közönség a kötelező táncok, palóc verbunk, palóc csárdás mellett sárközi, bodrogközi, rimóci, felcsíki, sóvidéki, szilágysági táncokat láthatott. A verseny előtt iskolánk három csoportja mutatkozott be azzal a produkcióval, mellyel a művészeti iskolák IV. országos tanulmányi versenyén szerepel áprilisban.

A verseny legnagyobb izgalommal várt pillanata az eredményhirdetés volt. A bokrétákat, kalárisokat, különdíjakat Lévai Péter és Kiss Anita a Magyar Táncművészeti Főiskola tanárai, valamint Ferencz Katalin a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Intézet népzenei tan ácsadója adta át.
Gratulálunk a díjazottaknak és minden résztvevőnek az eredményes felkészüléshez és a színvonalas produkciókhoz. Kívánjuk, hogy őrizzék meg lelkesedésüket, és még sokáig gazdagodjanak hasonló élményekkel a néptánc tanulása során.


 

 

XI. Szólótánc és Népdaléneklési verseny nyertesei

 

 

 

 

 

 

Bodrogmenti kisbokréta

Balogh Gábor

Sárospatak

 

Fegyveres Gergely

Tokaj

 

Hunyadi Bence

Sárospatak

 

Kalocsai József

Karos

 

Nagy Vencel

Taktaharkány

 

Oláh Máté

Tiszakarád

 

Stefáncsik Ákos

Bodrogolaszi

 

Tóth Balázs

Bodrogolaszi

 

 

 

Bodrogmenti kiskaláris

Fekete Gabriella

Tokaj

 

Horváth Bettina

Tiszakarád

 

Kalocsai Cintia

Karos

 

Képes Dorottya

Tokaj

 

Kertész Regina

Sárospatak

 

Kovács Nóra Vivien

Sárospatak

 

Kusztván Anett

Bodrogolaszi

 

Lukács Anna Szilvia

Taktaharkány

 

 

 

Bodrogmenti kaláris

Balogh Vivien

Bodroghalom

 

Bogáthy Csenge

Karos

 

Ferkovics Réka

Tolcsva

 

Juhász Katalin

Sárospatak

 

Pogácsás Nóra

Sárospatak

 

Pogácsás Panna

Tolcsva

 

Urbán Kinga

Taktaharkány

 

 

 

Bodrogmenti bokréta

Ambrus Baltazár

Sárospatak

 

Bajusz Bence

Sárospatak

 

Kalocsai Dávid

Karos

 

Kulcsár Sándor Bence

Karos

 

Lakatos Gergő

Taktaharkány

 

Popovics Mátyás

Tolcsva

 

 

 

Örökös Bodrogmenti kaláris

Balogh Emőke

Sárospatak

 

 

 

Örökös Bodrogmenti bokréta

Borbély Balázs

Taktaharkány

 

 

 

Pacsirta

Kusztván Anett

Bodrogolaszi

 

Popovics Mátyás

Tolcsva

 

 

 

Örökös pacsirta

Szebenyi Klaudia

Taktaharkány

 

Lukács Anna Szilvia

Taktaharkány

 

 

 

Különdíj

Balogh Mózes

Taktaharkány

 

Bárány Máté

Taktaharkány

 

Butkai Péter

Tolcsva

 

Czemiczki Bence

Sárospatak

 

Csököly Zsuzsa

Sárospatak

 

Dandás Szilárd

Karos

 

Feczu Brigitta

Tokaj

 

Gáspár Dóra

Sárospatak

 

Jákób Bianka

Sárospatak

 

Lövei Allegra Lili

Taktaharkány

 

Nagy Viktor

Taktaharkány

 

Olasz Szabó Sára

Tokaj

 

Pózer Fruzsina

Tokaj

 

Rabócz Erik

Taktaharkány

 

Rácz Zsolt

Tokaj

 

Réthi Dávid

Sárospatak

 

Rontó Renáta

Karos

 

Szabó Anett

Taktaharkány

 

Szabó Csenge

Sárospatak

 

Szebenyi Klaudia

Taktaharkány

 

Szemán Gergő

Kenézlő

 

Tamás Klementina

Tokaj

 

Vastag Viktor

Sárospatak

 

 

További fotók

 Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
/2010.02.25./
 

    A területi képviselők tiszteletdíja most sem emelkedik

        
           

Bizottsági ülésünkön a zárt üléssel együtt 9 napirendi pontot vettünk sorra. Először a szokásos, lejárt határidejű határozatok végrehajtását tárgyaltuk, amikor megállapítottuk, hogy sikerült a határozatainkat végrehajtani – kezdte bizottsági ülésük ismertetését Saláta László, a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke…
 


Saláta László

 

Előterjesztés hangzott el a 2009. évi költségvetés módosításáról - itt tulajdonképpen az állami támogatásokat és az intézmények által kapott pénzeszközöket kellett átvezetni a költségvetésen.
Előterjesztés hangzott el a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjairól, ami a minden évben szokásos áremeléssel jár, az infláció mértékének függvényében.
Ugyancsak a személyes gondoskodást nyújtó kérdésekről esett szó a hatodik napirendi pont kapcsán. Itt elsősorban arról volt szó, hogy korábban ugye létezett az idősek otthona, amelynek nem egészen volt jó a fejkvótája, ezért veszteséges lett volna a továbbiakban üzemeltetni, ezért ezt megszűntettük és helyette a személyes gondoskodást nyújtó nappali ellátás indul be a végardói intézményben. Napirendünkben az erről szóló rendeletet fogadtuk el, illetve javasoltuk a képviselőtestületnek elfogadásra.

Ami talán érdekes, hogy előterjesztés hangzott el a köztisztviselők szociális jóléti, kulturális, és egészségügyi juttatásairól valamint a szociális, kegyeleti rendelet módosításáról. Lényegében arról van szó, hogy néhány juttatás megszűnt, helyette egy újfajta lépett be.
 


 

 
Előterjesztés hangzott még el a képviselők tiszteletdíjáról, egyéb juttatásairól. Amikor a fürdő megszűnt, helyette megalakult a Pataqua Kft. Korábban ugye az önkormányzat kezelésében állt a fürdő, ezért megtehette azt, hogy a képviselők tiszteletjegyet kapjanak. A Pataqua belépésével viszont a piaci viszonyok érvényesülnek, és az önkormányzatnak nincs arra egymillió forintja, hogy az önkormányzati tisztségviselők, illetve külsős tagok továbbra is hasonló juttatást kapjanak. Én azt gondolom, hogy a testület tagjai közül ezt mindenki tudomásul vette. Egyébként a tiszteletdíjak 2007. óta ugyanazon a színvonalon működnek, ami persze azt jelenti, hogy az infláció mértéke miatt ez az összeg már nem ér annyit, mennyit 5 évvel ezelőtt.

Előterjesztés hangzott el a Sárospatak belterületén található 1627-es helyrajzi számú önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan jelzálogjog alapításának bejegyzésére. Ennek a lényege, hogy - itt a fürdőről lévén szó- amire ha pályázatot akarunk benyújtani, akkor erre jelzálogjogot szükséges alapítani. Ez a feltétele annak, hogy egy pályázaton egyáltalán elindulhassunk.

Egy tájékoztató hangzott el még, a Göd belterületén lévő 5984-es helyrajzi számú ingatlanon fennálló követelésről. Ennek a lényege az, hogyha az idősebb generáció, akik visszaemlékeznek 5-10 évvel ezelőttre, azok tudják, hogy annak idején a szeszipari vállalattal kapcsolatosan volt ott egy ügylete még a régi képviselőtestületnek, hogy kezességet vállaltunk egy hitel kapcsán, amit kénytelenek voltunk kifizetni. Ezzel összefüggésben akkoriban felmerült egy 5 millió forintos követelésünk, ami azóta már a járulékaival együtt körülbelül egy 20 millió forintos nagyságrendű. Mint ahogy megtudtuk, az ingatlant próbálták már értékesíteni, de nem tudták. Kérésünkre újra előveszik és március 30-án újra liciteljárás alá kerül az ingatlan. Amennyiben esetleg eladásra kerül, abban az esetben megtérülhet a követelésünk, de mivel lakók vannak benne, nem nagy a valószínűsége ennek, ezért mi a bizottságunk azt javasolta, hogy a 23-i ülés után a következő testületi ülésen térjünk vissza rá, és döntsünk az ingatlan további sorsáról, illetve, hogy hogyan folytatjuk tovább a követelésünket.

Zárt ülésen egyetlen egy napirendi pont hangzott el, ez pedig a szavazatszámláló bizottság tagjainak és a póttagjainak a megválasztása. Tudott dolog, hogy jön a választás, éppen ezért a választáshoz szükséges feltételeket meg kell teremteni. Ebben döntöttünk és ezeket a javaslatokat terjesztettük a képviselőtestület elé.

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.25./
 

      Sárospatakra tervezik a természetjáró fiatalok országos találkozóját

 

        
           

Felmerült a lehetősége, hogy Sárospatakon rendezzük meg a természetjáró gyerekek és diákok országos találkozóját, - ezzel kapcsolatban tájékoztatást kaptunk Búzás Károlytól – hiszen még nem minden részlet volt tisztázott – számolt be Lendák Lajos elnök az Oktatási és Sportbizottság munkájáról…
 
 


Lendák Lajos

 

A rendezvény finanszírozását érintő kérdésekre még várunk adatokat, de heteken belül pont kerülhet az ügy végére.A sporttámogatások felosztására kiírt pályázatot is támogatta bizottságunk. Az elmúlt évek gyakorlatát követve egy adatlap és egy hitelességi nyilatkozat kitöltésével ismerhetjük meg a pályázó sportegyesületek munkáját. Ez évben is előnyt élveznek a kiemelkedő utánpótlás-nevelést végző egyesületek. A támogatási összeg 13 millió forintra emelkedett.

A Rákóczi DSE és Árvay DSE tájékoztatója is bizottsági ülésünk témája volt. A diák-sportegyesületek eredményességének egyik formája a diákolimpiai részvételekért kapott pontszám. Az „árvaysk” hatalmas eredményt értek el: a tavalyi évben kategóriájukban a megye legeredményesebbjei lettek – tájékoztatott Gönczy Zoltán. A „rákóczisok” pedig 800 ponttal javították meg előző évi eredményüket – tudtuk meg Sontra László tanár úrtól.

Minden mindennel összefügg, hiszen minden fillér, amit az utánpótlásra fordítunk az egyesületeknél, az iskolákban, a városi versenyek rendezésénél, szabadidős programok támogatásánál, sportlétesítmények építésénél, törvényszerűen meghozza gyümölcsét.
Ezúton is szeretnék mindkét egyesületnek és iskolának gratulálni; edzőiknek, testnevelőiknek, felkészítő tanáraiknak további eredményes munkát kívánt bizottságunk.

A Pedagógiai Szakszolgálat beszámolóját fogadta még el bizottságunk.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.25./
 

      Most lehet vásárolni földterületet az Önkormányzattól

 

        
        

Elsőként egy napirendi kiegészítést fogadott el a bizottság, mégpedig azt, hogy a települési képviselők tiszteletdíjáról szóló rendelet tervezett módosítását is tárgyalja meg a Pénzügyi Bizottság – kezdte beszámolóját az ülésről Feró István, a bizottság elnöke…
 
 


Feró István

 

Ez eredetileg nem szerepelt a napirendi pontjaink között, de ezt azért tartottam fontosnak, hogy egyértelmű legyen, és a mi bizottságunk is alkosson arról véleményt, hogy a települési képviselők tiszteletdíja az elmúlt négy éves ciklusban nem változott, ugyanazon a szinten maradt és most, ugyanazzal az elbírálással és ugyanazért a pénzért kapja meg a képviselő is a fürdő bérletét, mint bárki más ebben a városban. Mi is Patak Kártyát váltottunk és kifizetjük a 25 ezer forint bérleti díjat, mint ahogyan bármely más Patak Kártyával rendelkező pataki állampolgár.

Mint a Szociális Bizottsági ülésen, úgy itt a Pénzügyi Bizottság ülésén is téma volt az előterjesztés a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjairól szóló rendelet megalkotásáról. Erről annyit szeretnék elmondani, hogy tágabb jövedelemhatárok kerültek megfogalmazásra, mint a korábbi években voltak és az adott törvényi változásoknak megfelelően forintálisan kimunkálásra került - ahogy a korábbi években is - a fizetendő térítési díj. Ennek megfelelően a nagyon hátrányos helyzetűek számára ad az önkormányzat nagyobb támogatást, míg a magasabb jövedelemmel rendelkezők közelítenek a tényleges bekerülési költséghez, ami egy ebéd esetében például 670 forint.

Ingatlaneladásokról, illetve területek bérbeadásáról volt még szó, ezen kívül megkaptuk azt a listát, amely az eladható földterületek nyilvántartását taglalja. A belterületi, eladható földterületünk 20 és fél hektár, külterületi pedig 47 hektárnyi terület. Erre igazán még nagy kereslet nincs, de itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy várjuk a jelentkezését azoknak, akik már bérelt földterületeiket szeretnék megvásárolni, vagy a már meglévő földterületüket bővíteni kívánják. Az önkormányzati vagyonkezelői irodában keressék fel Cziráki Zsoltot, akivel egyeztetik a földterületet, hogy hol van, és a most már meglévő rendeletünknek megfelelően ezeket a földterületeket meg lehet vásárolni.
Általában 5 hektár alatti területekről van szó, tehát a rendeletnek ez a része fogja érinteni a lakosságot:
300 ezer forint/ha az alsó határban lévő és 250 ezer forint a felső határban, az ugyancsak 5 ha alatti területeknek, hektáronkénti ára.


 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.25./
 

Már nyomtatják a Pataki Nyár idei kiadványát

 

        
        

A Kulturális Bizottság ülésén ezúttal is több dologról szó esett, elbíráltak egy támogatási kérvényt, megtárgyalták a költségvetés módosítását, megtervezték a március 15-i megemlékezést és megtekintették az éppen nyomdába kerülő Pataki Nyár programfüzetet. Mindezekről Hajdu Imre bizottsági elnök a következőket mondta…
 
 


Hajdu Imre


Siska Tamás

 

Megkeresés érkezett a Kulturális Bizottság, illetve az Önkormányzat részére a Tokaj-hegyalja Fejlődésért Szövetségtől, amelyben leírja ez az újonnan létrejött szövetség, hogy 5-600 ezer forintos éves támogatást szeretne kérni az önkormányzattól azért, hogy a Világörökség részét képező Tokaj-hegyaljával kapcsolatos kutatásokat, tanulmányokat végezzen. De tekintettel arra, hogy a megkeresésükben lévő költségvetés számunkra nem volt elég meggyőző, másrészt pedig a bizottság tagjai között is az az egyetértés alakult ki, hogy azért, hogy újabb tanulmányok készüljenek, úgy általában véve nem érezzük úgy, hogy támogatni kellene ezt a kérelmet, hiszen ha végig megyünk Tokaj – hegyalja városain akkor minden fiókból előkerül legalább néhány ilyen tanulmány.

A 2009. évi költségvetés módosítását is tárgyalta a Kulturális Bizottság. Ez egy technikai jellegű dolog, amit ilyenkor a zárszámadással kapcsolatban mindig meg kell tárgyalni. A Kulturális Bizottság elfogadásra javasolja a képviselő testületnek a 2009. évi költségvetés módosítását.
Ezen kívül még tárgyaltunk a március 15-i megemlékezésről, a műsorról és hogy hogyan történjenek az események. Ez úton is szeretném Sárospatak város polgárait meghívni ezen ünnepségre a Kossuth szoborhoz, ahol dr. Raffay Ernő fog ünnepi beszédet mondani.

A Pataki Nyár programfüzetről Siska Tamást, az Újbástya Rendezvénycentrum igazgatóját kérdeztük…

A bizottság kérésére beszámolhattam arról, hogy ma már nyomdakész állapotban van a mindenki számára jól ismert Pataki Nyár kiadvány, amit már viszünk az Utazás Kiállításra, ami március első hetében már elkezdődik. Ez azt jelenti, hogy még a héten ez nyomdába kerül, és ezt a nyomda előtti állapotot hoztam el ide most a bizottság elé, hogy nézzék át.
Természetesen minden programgazdának is elküldjük e-mailen, hogy az utolsó ellenőrzés még megtörténjen, aztán a holnapi vagy a holnaputáni nap során, pedig elküldjük a nyomdába.
Az összeállítást szemlélve azt lehet mondani, hogy egy nagyon gazdag program áll előttünk, különösen a Vízikapu Szabadtéri Színpad tekintetében egy minden eddiginél sűrűbb eseménysor várja majd az idelátogató turistákat, de ugyanúgy a pataki vagy környéki lakosokat is, hiszen egy-két hétvége kivételével minden nyári hétvégén rendezvényre kerül majd ott sor. Sőt, ezen az éven a Berek is egy új rendezvénynek lesz a helyszíne, egy nyár közepén megrendezésre kerülő hagyományőrző lovas találkozónak, amelynek majd a helyi lovas egyesület lesz a gazdája.
Tehát azt mondhatom, hogy újdonságok is vannak a programsorban és bővülések is vannak a programok között.
Mind az ide érkező turistákat, mind pedig Sárospatak és környéke lakosságát nagy szeretettel várjuk 2010. nyarán rendezvényeinken.


 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.25./
 

       Emelkedtek a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjai

 

        
        

Az Egészségügyi és Szociális Bizottsági ülés napirendjei közül talán a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjairól szóló rendelet tart számot a legnagyobb érdeklődésre, különösen az arra rászoruló lakosság körében – emelt ki egy témát az ülésről Oláh József, a bizottság elnöke…
 
 


Oláh József

 

Sajnos a kormány intézkedései - az ÁFA növelés, illetve a normatív támogatás elvonások - miatt szükséges volt, hogy a térítési díjakat a Gondozási Központnál megvizsgáljuk. Erre a Gondozási Központ vezetője tett módosító javaslatokat. Intézményünk a következő díjakat állapította meg: szociális étkeztetésénél 453 forint/adag, a házi segítségnyújtásnál 986 forint/óra, a nappali ellátást nyújtó idősek klubja étkeztetés nélkül 464 forint/nap, fogyatékkal élők nappali ellátásának térítési díja étkezéssel 647 forint/adag, a tartózkodási díj pedig 193 forint.

Fogyatékkal élők nappali ellátásának az intézményéről még annyit szeretnék elmondani, hogy március elsejével indulhat ez az intézmény. Minden irat megvan ahhoz, hogy elkezdhessük működtetni ezt az intézményt.
 


 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.25./
 

Ki lesz az fürdő új vezetője?

 

        
        

Nyílt ülésben 12, zárt ülésben 9 napirendi pontot tárgyalt a bizottság, amelyek döntően vagyongazdálkodással kapcsolatos kérdések voltak – számolt be Erdős Tamás bizottsági elnök a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság  február 22-én megtartott üléséről…
 
 


Erdős Tamás

 

Ezek többségükben ingatlaneladással, megüresedett lakások hasznosításával, jelzálog bejegyzéssel, az önkormányzat gödi ingatlanon lévő követelésével, a halasztott értékesítésű bérlakás programban bérlő kijelöléssel, illetve bérlakás-pályázatok kiírásáról szóltak, amelyek mind a vagyongazdálkodás témakörébe tartoznak.
Két kiemelendő téma volt a bizottsági ülésen, az egyik az önkormányzat tulajdonában álló mezőgazdasági földterületek értékesítéséről szóló előterjesztés, ami egy régóta várt döntést jelent, hiszen a városnak számtalan kisebb- nagyobb mezőgazdasági földterület ingatlana van, és a lakosok régóta szeretnék, ha a szomszédos telkeikhez csatolhatnák ezeket a legtöbb esetben kisméretű, nehezen megközelíthető, nem művelt vagy, művelésből kivont, vagy az idők folyamán a művelés elmaradásából fakadóan más funkcióban működő ingatlanokat.

Egy régebbi moratórium volt az, amit még a korábbi testület hozott, mely az ingatlanok értékesítését leállította – ez a döntés még az uniós csatlakozást megelőző időszakban született, abban bízva, hogy az értékük nagymértékben növekedni fog. Ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor most célszerű a földterületek egy részének az értékesítése – tehát aki régóta vár erre, annak a pénteki döntést követően módja nyílik érdeklődni a hivatalban az általa megvásárolni kívánt földterület sorsáról.
 


 

 
Hozzá kell tennünk, hogy vannak bizonyos földterületek, amelyeket az önkormányzat nem kíván továbbra sem értékesíteni. Ezek egy része az, amely hosszú távon mezőgazdasági célra bérbe van adva. Erről a bérlők tudnak, hiszen az önkormányzat és a bérlők között szerződés áll fönt, de természetesen ők is meg fogják kapni a megfelelő információt vagyongazdálkodási csoporttól.
Vannak olyan földterületek, amelyek a város szempontjából stratégiai területek, ilyenek például a Berek területén lévő földek, illetve a Bodrog-partján lévő földek, valamint egy apróhomoki nagy méretű – a legnagyobb méretű, mezőgazdasági művelési ágú terület. Ezeket az önkormányzat továbbra sem kívánja értékesíteni. Tehát a testület döntését követően nagy valószínűséggel ezeknek a földterületeknek az értékesítésére az itt megszabott árak figyelembevételével sor kerülhet.

A második, közérdeklődésre is számot tartó téma a Pataqua Kft. ügyvezetőjének lemondása, amiről már értesülhetett a lakosság az elmúlt hetekben. A bizottsági ülésen ennek kapcsán több döntést is szükséges javasolni a testületnek. Ezek közül az első, hogy a testület fogadja el, hagyja jóvá a közös megegyezéssel történő szerződésbontást, illetve az ügyvezetői tisztről való lemondást. Ez az első javaslat.
A második, hogy a megüresedett ügyvezető helyére szükséges március elsejétől új ügyvezetőt választani, hiszen a Kft nem maradhat egyetlen percig sem ügyvezető nélkül, annál is inkább, mert folyamatosak a feladatok, amelyeket az ügyvezetőnek el kell látni, tekintettel a néhány hónap múlva kezdődő strandszezonra, illetve a rövidesen kezdődő wellness központ beruházásra. Ezért az előterjesztő egy személyre javaslatot tesz.

Az a logika vezérelte az előterjesztőt, hogy nincs idő megfelelő magas képzettségű, nagy tapasztalatú ügyvezető kijelölésére, hiszen ezt valószínűleg pályáztatás útján lehetne elérni, ezért az átmeneti időszakra egy a cég keretein belül dolgozó munkatársat, a Pataqua Kft. pénzügyi vezetőjét, Misztina Magdolnát - aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik és jó pár éve a fürdőben, majd aztán a Pataqua Kft.-nél a cég pénzügyeit igazgatta - javasolja megbízni ügyvezetőnek a képviselőtestület számára, hiszen ő minden egyes apró részlettel tisztában van, ami a cég működését illeti. Természetesen nem állítja ő sem és az előterjesztő sem, hogy fürdőüzemeltetési vagy ügyvezetési tapasztalatokkal rendelkezik, de ahogy említettem ez a megoldás átmeneti.

A következő javaslat ebből fakad, miszerint az előterjesztésben szerepelt egy pályázati kiírásra vonatkozó javaslat, ami a bizottsági ülésen is módosításra került, hiszen meg kell különböztetnünk a fürdő ügyvezetői feladatait és a fürdő vezetői feladatokat, hiszen ez két egymástól eltérő státusz és feladat. Fürdő ügyvezető elméletileg bárki lehet, fürdővezetői posztot viszont csak, jogszabály által meghatározott kritériumok alapján lehet betölteni. Így a bizottsági ülésen javaslat hangzott el arra vonatkozólag, hogy fürdővezetői állás helyre írjon ki pályázatot a munkáltató, tehát a Pataqua Kft.

Zárt ülésben az ingatlangazdálkodással kapcsolatos kérdések kerültek szóba, illetőleg címszavakban olyan témákkal foglalkozott a bizottság, mint például: megüresedett bérlakások, fakivágási kérelem, gofri pavilon, ingatlan jelzálog alapítása a fürdő miatt.

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.25./
 

Pro Talento emlékplakettel kitüntetett pedagógus az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
        

Az Arany János Tehetséggondozó Program 10 éves jubileuma alkalmából 2010. február 12-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében impozáns ünnepség keretei között Pro Talento kitüntetéssel jutalmazta mindazokat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, akik az elmúlt időszakban végzett munkájukkal hatékonyan hozzájárultak a program sikeréhez...
 
 


Ficsorné Lonscsák Aranka

 

Intézményvezetői ajánlás alapján Ficsorné Lonscsák Aranka, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium pedagógusa is örömmel vette át az elismerést, az egyik oldalon Arany János portréját, a másik oldalon főnixmadarat ábrázoló ezüstérmét.

A tanárnő kezdetektől többféle tevékenységgel vesz részt a program munkájában: az angol nyelv tanáraként, osztályfőnökként, a bennmaradós hétvégék szervezőjeként dolgozik a hátrányos helyzetű diákokkal, s törekszik arra, hogy ismeretei átadásával, a gyerekek mentorálásával nyelvvizsgához, versenyeredményekhez és felelősséggel választott egyetemi-, főiskolai továbbtanuláshoz segítse őket.
Elismeréséhez szeretettel gratulál a gimnázium felnőtt- és diákközössége.


 

 

Cziczer Katalin
/2010.02.24./
 

„Maradok, másként nem tehetek” – dr.Bertha Zoltán előadása az erdélyi magyar irodalomról

 

        
        

Sárospataki diák voltam, édesapám pedig a Református Kollégium tanára volt, megbecsült köztiszteletben álló tanár évtizedeken keresztül, de más tanároktól, és Patak szellemiségétől is tanultam azt a vonzalmat, amely az egész magyarság irodalmához kötött és köt ma is, hiszen irodalmat tanítok a budapesti Károlyi Gáspár Református Egyetemen – kezdte az előadása előtti bemutatkozást dr.Bertha Zoltán
 
 


dr.Bertha Zoltán


Halász Magdolna

 

Ezért kötelességem is szemmel tartani az egyetemes magyar irodalmat, tehát nem csak azt, ami a jelenlegi Magyarország határain belül zajlik, hanem minden jelenséget figyelni, ami a határokon túl is megtörténik, mert a határokon túli magyar irodalom és azon belül is az erdélyi magyar irodalom különlegesen nagy értékeket produkált Trianon óta is. Gondoljunk csak Koós Károly, Tamási Áron, Dzsida Jenő, Reményik Sándor, Sütő András, Kányádi Sándor és a többiek nevére…

Nem csak az erdélyi magyar irodalmat, de az egyetemes magyar irodalmat is fémjelzik, mert az ő költészetük, prózájuk, drámaírásuk sorsirodalomnak is nevezhető. Abban az értelemben sorsirodalom, ahogy megszólaltatják ennek a nemzeti közösségnek a legsúlyosabb, legfontosabb létkérdéseit.
Mik ezek a legsúlyosabb létkérdések? A megmaradás vagy a sorvadás. Nyilván mindenki szeretné, ha ennek a nemzetnek a kultúrája nem sorvadna, hanem megmaradna. A demográfiai megmaradás is, hiszen a magyarság lélekszámban is csökken a határokon túl, de a határokon belül is most már. Ennek is útját kell állni. A harmadik pedig, az önállóság, a függetlenség, a szuverenitás, a magyar nyelvi kulturális értékrendszernek és hagyományrendszernek a méltósága, hogy megmaradjon. Ez nagyon fontos, mert a határon túli magyarság - az erdélyi magyarság is - még most sem tudta kivívni, mert már nem engedik nagyobb erők nekik, hogy ki lehessen vívni, például az önrendelkezést és az autonómiát. Például Székelyföld autonómiája még ma sem megvalósított álom. Kárpátalján pedig olyan hangok hallatszanak, hogy a magyar nyelvű érettségit is be akarják tiltani, tehát ott a magyar nyelvű oktatás végveszélyben van. Ezért nekünk hadakoznunk kell, hogy a nemzeti kultúra a maga egészében megmaradjon.

Előadásomon az erdélyi írókról fogok beszélni, a legnagyobbakról elsősorban. A régebbiekről is, de a fiatalabbakról is, mert a 90-es években, és aztán az ezredforduló után is, Erdélyben is vannak olyan jelentős írók, költők, akik számot vetnek a nemzeti múlttal, történelmünkkel, hagyományainkkal. Csak egy-két nevet ha kiemelek, például Szőcs Géza, aki Liberté 1956. címmel, egy 56-os drámát írt, amit sokfelé bemutattak és meg is filmesítettek, aztán Lászlóffy Aladár aki nemrégen hunyt el, vagy Sütő András akit pedig nemrégen temettünk Marosvásárhelyen és aki megfogalmazza, hogy „Maradok, másképp nem tehetek”- tehát hogy akkor is a szülőföldön kell maradni, ha az nagyon nehéz és szinte nem is lehetséges.
Sárospatak történelmileg is kapcsolódik a Rákócziak és a Lorántffyak révén Erdélyhez, tehát itt ez a szellemiség a történelmi Magyarország összes értékét számon tartja, és én ezekre az értékekre próbálom ráirányítani a figyelmet.

A mai rendezvényünk előadója dr. Bertha Zoltán volt pataki diák, neves irodalomprofesszor, aki az erdélyi irodalmat kutatja évtizedek óta és mai előadásán - amelyet az Újbástya Rendezvénycentrummal együtt rendezünk meg - a mai erdélyi irodalmat mutatja be – számolt be az előadás körülményeiről Halász Magdolna, a Sárospataki Irodalmi Olvasókör vezetője…

Előadásának középpontjában Sütő András munkássága áll és a meghívón is egy nagyon szép gondolat olvasható: „Maradok, másként nem tehetek”. Ezt Sütő András mondta Luther gondolata alapján és azt hiszem, hogy mindnyájunknak nagy élményben lesz részünk, hiszen a mai magyar, erdélyi irodalmat kevésbé ismerjük - és nagyon örülünk, hogy sikerült megnyernünk egy olyan kutatót, aki évtizedek óta elmélyült e témában.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.24./
 

Zsuzsanna napon adták át a "Lorántffy tallérokat"

 

        
        

A Sárospataki Református Egyházközség Lorántffy termében kis ünnepség keretében került átadásra a sárospataki iskolákban tanuló, tehetséges diákok jelképes, de szeretetből való támogatására szolgáló "Lorántffy tallér". Az alkalmat Virágh Sándor lelkész nyitotta meg két idézettel…
 
 


Virágh Sándor

Dr. Hörcsik Richárd

 

Az egyik Comenius látlelete volt koráról, hogy a magyarok mennyire háttérbe helyezik a közjót az egyéni érvényesülés miatt, ugyanakkor bár gazdag adottságú országban laknak, rengeteg köztük a szegény, mert nem veszik észre kifosztóikat. A másik Szigethy Gábor Lorántffy Zsuzsannáról való tisztelgő írása zárómondata: "Szeretnék kezet csókolni egy asszonynak, aki mindennél, gyermekénél is jobban merte és tudta szeretni Istenét, hazáját, nemzetét."

Ezt követően Dr. Dienes Dénes egyháztörténet professzor szólt a fejedelemasszony elhunyta idejének sárospataki történéseiről, hogy mennyire megviselte Lorántffy Zsuzsannát a diákság 1660 elején véghezvitt "sztrájkja".
Dr. Hörcsik Richárd polgármester is köszöntötte a megjelenteket és megerősítette azt az örökséget, amit Sárospatak hordoz Lorántffy Zsuzsanna és a Rákócziak jóvoltából. A Vár, mint épített örökség, az iskola, mint szellemi örökség és a lelki örökség, a keresztyén életpélda, amely adni, segíteni tud, a mai időkben is nélkülözhetetlen egységet képeznek.

Lorántffy Zsuzsanna büszkén tekinthet le az örökkévalóság honából Patakra, mert végakarata szerint a Vár - családja kihalása esetén legyen "nemes Magyarországé". Gondozzák és segítik a tehetségeket, valamint, ahogy a Rákóczi család tette, különböző mesterségeket honosított meg a városban, ami a gazdasági élet alapja.

A sárospataki iskolák igazgatósága által Lorántffy tallérra javasolt diákok a támogatás és oklevél mellett átvehettek egy Lorántffy Zsuzsanna desszertet is, ami Gurzóné Kormány Emese idén országos kitüntetést nyert termékei közt található.

Az alkalom tisztelgés volt a 350 éve örökkévalóságba költözött fejedelemasszony életműve előtt, példája követése, ha cseppenként is, de enyhíteni igyekszik az élet gondjait, és segíteni abban, hogy a jövő tehetségei gyümölcsözően szolgálják a közjót és a nemzetet.


 

 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2010.02.24./
 

Rövidesen indul a fogyatékkal élők nappali ellátása

 

        
        

Örömmel tájékoztatom Sárospatak fogyatékkal élő lakosságát és hozzátartozóikat, hogy március elsejével indul a fogyatékkal élők nappali ellátása, addigra a felújítással készen leszünk. A takarítás jelenleg folyamatban van, bepakolunk, kicsinosítjuk magunkat, és onnantól kezdve vesszük fel az ellátottakat – tájékoztatja az érintett családokat Papp Imréné, a Gondozási Központ vezetője…

 
 


Papp Imréné

Aros János

 

Kérném az érdeklődőket, hogy mindenképpen először a Gondozási Központot keressék fel a kérelmező adatlapért melynek kitöltése után sor kerül a szakorvosi leletek megkérésére és utána a kiértesítésre, hogy felvételt nyert, vagy nem.
Jelenleg 24 fő ellátását tudjuk biztosítani a fogyatékkal élők nappali otthonában, minden nap fél nyolctól fél négyig, szombat, vasárnap és az ünnepnapok kivételével. Ez kistérségi szinten működik, tehát 16 település körzetéből jelentkezhetnek, ami Sárospatakot és a 15 kistérségi települést foglalja magában. 3 éves kortól vesszük fel az ellátottakat, felső korhatár nincs.

Szeretnék még egy örömhírt közölni, mégpedig azt, hogy a kistérségi települések területeiről a támogató szolgálatunk a hozzánk felvett ellátottakat beszállítja reggel és hazaszállítja a délutáni órákban, ami szintén megbeszélés tárgyát képezi a leendő kérelmezővel.

Egy régi, jogos igénye a sárospataki lakosoknak, hogy oldjuk meg azt a problémát, amely a fogyatékkal élők életét nehezítette már régóta, hiszen nem volt olyan hely, ahová a nappali ellátás keretén belül a fogyatékkal élők eljöhettek volna, megfelelő körülmények között tudtak volna élni és megfelelő szakmai ellátást tudtak volna igénybe venni – fűzte hozzá Aros János alpolgármester…

Nos egy pályázat segítségével most végre ez a kérésük megoldódni látszik, hiszen egy közel 7 millió forintos beruházással sikerült átalakítani ezt a régi épületet itt, a Borsi úton.
Maga az intézmény a Gondozási Központ kezelésében és működtetésében lesz és a fogyatékkal élők napközbeni ellátását tudjuk itt megoldani. Körülbelül 7 millió forint volt az átalakítás bekerülési költsége, melynek 90 %-át pályázati forrásból tudtuk finanszírozni és az önrészt, vagy ettől egy kicsit ettől többet kellett végső számok alapján hozzá tenni az önkormányzatnak. Azonban biztos vagyok benne, hogy jó célra fordítottuk ezt a pénzt, hiszen 24 ellátottnak fogunk tudni majd tartalmas programot és megfelelő egészségügyi ellátást biztosítani a nappali ellátás keretein belül.
 


 

 

Cziczer Katalin
/2010.02.23./
 

A kistérségi társulás is nehéz év elé néz

 

        
    

2010. február 10-én tartotta legutóbbi ülését a tanács, amikor négy napirendi pont tárgyalására került sor. Ezek közül három volt igazából jelentős – számolt be Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás tanácsának üléséről Pongrácz László irodavezető…
 
 


Pongrácz László

 

Ezen belül is, ami talán a legfontosabb, az a 2010-es költségvetés megtárgyalása és elfogadása volt. Egy nagyon nehéz évnek nézünk elébe, olyannyira nehéz évnek, hogy ilyen költségvetést a Többcélú Kistérségi Társulás még nem készített, mint amit a 2010. évre kénytelenek voltunk elfogadni. Összességében a költségvetésünk durván 2 és fél millió forint hiányt mutat, amit hitelfelvétellel igyekszünk ellensúlyozni.

Természetesen ez csak technikailag jelent hitelfelvételt, hiszen a Többcélú Kistérségi Társulás normatív támogatása egy hitel járulékos költségeinek, illetve a visszafizetésének a fedezetét nem tartalmazza, tehát ezt az összeget valamilyen úton-módon nekünk az év során ki kell gazdálkodni. Igyekeztünk ugyanazokat a szolgáltatásokat, ugyanolyan színvonalon beállítani a 2010-es évben is, mint amit 2009-ben, illetve az azt megelőző években már nyújtottunk, biztosítottunk. Gondolok itt a területfejlesztési feladatok ellátására, vagy - ami a lakosság szélesebb köreit érdekli, érinti - a központi orvosi ügyelet további működtetésére.

A központi orvosi ügyelet nem csak a TB által történő finanszírozásból működött, működik, hanem ehhez lakosságszám-arányosan az elmúlt években - így 2010-ben is - egyaránt hozzá tettek az önkormányzatok, illetve a Többcélú Kistérségi Társulás is. 50-50 %-ban vállaltuk, hogy kiegészítjük a központi orvosi ügyelet működtetési költségeinek a TB finanszírozáson felüli hiányát. Ez is benne van abban a 2 és fél millió forint hiányban, amit említettem. A központi orvosi ügyelet költségeihez egyébként éves szinten durván 6 és fél millió forinttal járulunk hozzá.


 

 
Nagyon jelentősnek mondhatjuk azt, hogy a költségvetésen belül a korábbi években a belső ellenőrzésre biztosított normatíva bőségesen fedezte az ilyen címen felmerülő költségeket, sőt némi többlet is képződött - körülbelül 2 és fél millió forint. 2010-ben megfordulni látszik ez a tendencia, a 2 és fél millió forint fenn áll, csak éppen hiányként jelentkezik, tehát a lefolytatandó belső ellenőri vizsgálatok költsége durván 7 és fél millió forint, míg a belső ellenőrzés normatív támogatása durván 5 millió forintot jelent.
Összességében azt tudom mondani, hogy a 2010. évi költségvetésünk durván 10 millió forinttal marad alatta a 2009. évinek. Nem igazán tudunk olyan dolgokban gondolkodni, hogy spórolás, hiszen tartalékainkat már 2009. illetve 2008. évben kimerítettük. Egyetlen egy lehetőségünk van, minden olyan pályázaton részt venni, ahol esetlegesen a működési költségek fedezetére pályázatot lehet benyújtani.
Az első napirendi pontot a tanács jelenlévő tagjai egyhangú szavazással, az említett hiány mellett elfogadták.

A második jelentős napirendi pontunk közösségi busz beszerzése volt, ugyanis a 2010. január 19-én megjelent önkormányzati miniszteri rendelet értelmében lehetőség van közösségi busz beszerzésére. A települések körében végzett felmérések alapján három buszra lett volna igény, végül is az érintett önkormányzatok vezetői leültek egymással, egyeztettek és végül is két buszra való pályázás mellett döntöttünk. A pályázat elkészült, illetve beadásra került. A két buszt közösségi célokra Olaszliszka, illetve Bodrogolaszi település számára kívánjuk beszerezni. A teljes bekerülési költsége a két busznak durván 35 millió forint, melynek 80 %-ára lehet támogatást igényelni, így 20% sajáterő biztosítását kell megoldanunk, amelyet az említett két önkormányzat vállalt pénzeszköz átadás formájában.

A költségvetés elfogadása során döntött a tanács a kafetéria juttatásról is. Ennek a juttatásnak a szabályait tárgyalta meg a tanács a kafetéria szabályzat keretében, illetve hagyta jóvá. Ez volt a harmadik napirendi pont, amit tárgyalt a tanács.
A negyedik napirendi pont keretében egy dolgot szeretnék kiemelni. Közmunkaprogramra pályáztunk 2009. decemberében. Ennek keretében a kistérség tagtelepülésein 98 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség, a program befejezésének határideje pedig 2010. június 15. Ténylegesen február elején szerettük volna a programot elindítani tekintettel arra, hogy január 13-án született meg a döntés. A döntéshozók viszont úgy gondolták, hogy a pályázati kiírásnak megfelelően január 15-én el kell a programot indítanunk. A közmunkaprogram összköltsége 46.015.630 forint, amelyen belül 663.332 forint saját erőt kellett biztosítanunk - ez a közmunkaprogramhoz szükséges ÁFA vonzatot tartalmazza. A programban 13 tagtelepülés vesz részt. El kell, hogy mondjam, túl vagyunk az első ellenőrzésen, amely mindent maximálisan rendben talált és elismerően nyilatkozott az eddigi munkánkról, illetve a tagtelepülések munkájáról, valamint a közmunkaprogram egészének a bizonylatolásáról.

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.23./
 

Felkészülés – mindenki örömére

 

        
        

 


Karacs Mónika

 

Hideg téli este volt február 15-én, de aki belépett a Farkas Ferenc Művészeti Iskola próbatermébe, az melegséget érzett - a fellépő bájos fiatalok talán az izgalomtól, a közönség soraiban ülő hozzátartozók és más zenerajongók pedig a szeretettől, amit a fellépők és a zene iránt éreztek. Tanárnőjük Karacs Mónika elmondta, hogy milyen apropóból lépnek fel…

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola fuvolistái február utolsó napjaiban két megyei versenyen, egy regionális kamarazene találkozón és egy országos verseny selejtezőjén vesznek részt.
Ezeknek a megmérettetéseknek a műsorát adták elő hangverseny keretében a Szent Erzsébet út 12. szám alatti épület hangversenytermében.
 


 

 

További LEVI-fotók>>>                További fotók>>>          

Törő Gábor
/2010.02.22./
 

Kézilabdásaink elkezdték a felkészülést

 

        
        

Január 6-án kezdtük a felkészülésünket, amit nem mondanék éppen zökkenőmentesnek, mert munkahelyi elfoglaltságok, illetve az idegenlégiósainknak a bejárása miatt nem volt egyszerű – számolt be Papp József szakosztályvezető kézilabdásaink felkészüléséről és arról, hogy milyen szezon vár rájuk…
 
 


Papp József

 

Mindezek következtében az edzés látogatottság némi kívánnivalót hagyott maga után. Viszont azok az edzések, amelyeken a fiúk részt vettek, kemény és izzasztó munkát követeltek a játékosoktól.
Felkészülési tornán vettünk részt két hete szombaton, a Balmazújváros, a Bőcs és egy budapesti egyetemi csapat ellen, ahol még idény eleji formát mutattunk, és a játékkal sem lehettünk teljesen megelégedve, de a csapat hozta a tőle elvárhatót, így összességében magabiztosan megnyerte a tornát, ami persze jó jel az elkövetkezendő tavaszi bajnoki menetrendre nézve.

Most hétvégén Nádudvarra fogunk menni ismét egy négycsapatos tornára, ahol szintén komoly ellenfelek, Nádudvar, Balmazújváros és Bőcs ellen fogunk kézilabdázni. Megpróbáljuk a tudásunk legjavát nyújtani és a legjobb eredményt elérni. A keret nem változott, tehát el nem ment senki. Inkább azt mondhatnám, hogy az ifjúsági csapatból próbálunk egy-két embert beépíteni a felnőtt csapatba, hogy az elkövetkezendőket nézve majd egyre nagyobb számban támaszkodhassunk a saját nevelésű sárospataki játékosokra.

A bajnokság menetrendje nagyon érdekesen fog alakulni, rögtön az első mérkőzésen február 28-án vasárnap Nyíregyházán veszünk részt a bajnokságon, annak egyik üde színfoltját jelentő fiatal nyíregyházi csapat ellen amelynek Medve Róbert a játékos edzője, akiről tudhatjuk, hogy az elmúlt két évben a mi csapatunkat erősítette és segítette a bajnoki címhez illetve tavaly ezüstéremhez .
Utána viszont egy óriási menetelés következik, négy fordulót játszunk itthon egymás után. Jön hozzánk a második helyezett Fehérgyarmat, az első helyezett Hajdúnánás, az ötödik helyezett Balmazújváros valamint a mezőny középső részében elhelyezkedő debreceni EAC.

Ha ezt a négy mérkőzést hozzuk és meg tudjuk tartani a hazai veretlenségünket, akkor úgy gondolom, hogy a dobogó valamelyik fokán tudjuk befejezni a bajnokságot - nyilvánvalóan ez lenne a cél, hiszen az elmúlt években ott voltunk a dobogó fokain, ezért dolgozunk az éven is.


 

 


Cziczer Katalin
/2010.02.22./
 

„TÜZES HÍREK”

 

        
       

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2010. január 19. és 2010. február 20. közötti időszakban 6 tűzeset, 46 műszaki mentés történ és 1 esetben vaklármához vonultak egységeink – nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó főhadnagy...
 
 


Barna Norbert


Juhász Péter

 

A műszaki mentések számát jelentősen megnövelte a hirtelen leesett nagymennyiségű hó, mely miatt 17 esetben árokba csúszott gépjárművek kivontatásánál működtek közre tűzoltóink és 23 alkalommal lakóház tetőszerkezetéről távolították el havat és jégcsapokat az élet– és balesetveszély elhárítása érdekében. Egy-egy esetben lakóház pincéjében felgyülemlett víz eltávolításához, lakás konyhájában felgyülemlett pébé gáz berobbanásához, gázcsonk sérüléséhez, tetőszerkezet helyreállításához, a viharos szél által leszakított elektromos vezeték úttestről való eltávolításához és l esetben közúti balesethez vonultak tűzoltóink.

 - 2010. január 30-án a délutáni órákban a 37-es számú főút bányakanyar területén egy Ford Fiesta és egy Ford Focus típusú személygépkocsi frontálisan ütközött. A baleset során 1 fő súlyosan és 1 fő könnyebben sérült, akiket a kiérkező mentők a kórházba szállítottak. A gépjárműveket áramtalanították, az úttestet letakarították és a forgalmi akadályt megszüntették.

A tűzesetek közül 1 esetben lakóházban keletkezett tűz, 1 alkalommal kazánházban elhelyezett tüzelőanyag égett, 1 esetben személygépkocsi műszerfala gyulladt ki, 1 alkalommal családi ház udvarára dobott Molotov-koktél égett és 2 alkalommal kéménytűzhöz vonultak tűzoltóink.

 - 2010. február 12-én a déli órákban Sátoraljaújhelyen egy lakásban égett a 3,5x4,5 méteres alapterületű előszoba helyiségében lévő fából készült asztal, és a rajta, illetve alatta tárolt papír és fa hulladék. A tűz átterjedt az asztal mellett közvetlenül elhelyezett egyszemélyes heverőre és fotelre melyek részben megégtek. A keletkezett hőtől megolvadtak az előszoba helyiségben lévő elektromos kapcsolók és dugaljak. A lakás helyiségeinek falazata és mennyezete a keletkezett füsttől erősen kormozódott. A tűz következtében sajnos egy idős hölgy életét vesztette.
 - 2010. február 16-án a késő esti órákban Zemplénagárdon egy családi ház udvarára ismeretlen személy, vagy személyek Molotov-koktélt dobtak. Szerencsére személyi sérülés nem történt. A tulajdonos a tüzet eloltotta. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság az esetet vizsgálja.

Versenyek:
A Gyöngyösi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság 2010. február 11-én Kékestetőn rendezte meg az Első Országos Tűzoltó Síversenyt. A sátoraljaújhelyi tűzoltóságot 4 fő képviselte: Juhász Péter tűzoltó őrnagy, Kulcsár Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, Majoros László nyugállományozott tűzoltó alezredes és Hoffmann János szintén nyugállományozott tűzoltó főtörzsőrmester. A versenyen 92-en indultak több kategóriában és Juhász Péter tűzoltó őrnagy az első helyezést szerezte meg az aktív és az abszolút kategóriában, ahol már csak a legjobb tíz versenyző mérte össze tudását. Kulcsár Gábor tűzoltó főtörzsőrmester aktív kategóriában 15. helyezést ért el, míg nyugállományú kategóriában Hoffmann János tűzoltó főtörzsőrmester 3. helyezést és Majoros László tűzoltó alezredes 5. helyezést ért el.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140-es számon közvetlenül elérhető.


 

 


Barna Norbert tűzoltó főhadnagy és Tóth János tűzoltóhadnagy
/2010.02.22./
 

Vagyonadó: bevallási és fizetési kötelezettségünk már február 25-én is lehet

 

Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó - köznapi nevén a vagyonadó – az Alkotmánybíróság határozatát követően már csak három vagyontárgy típust a vízi járműveket, a légi járműveket és a nagy teljesítményű személygépkocsikat terheli; a lakóingatlanokra vonatkozó rendelkezések pedig visszamenőleges hatállyal megsemmisítésre kerültek. A döntés nyomán az adónem lényegesen szűkebb adózói kört érint, mint eredetileg, ám a „megmaradó” adóalanyoknak az őket terhelő adókötelezettségről továbbra sem szabad megfeledkezniük.

Tekintettel arra, hogy közelednek a határidők, érdemes összefoglalni a vagyonadó bevallására és megfizetésére vonatkozó legfontosabb szabályokat, hogy az adózók pontosan és határidőben tudják teljesíteni adókötelezettségeiket.

Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó tekintetében a magánszemély adózóknak a személyi jövedelemadóról szóló bevallásukkal, a nem magánszemély adózóknak a társasági adóról szóló bevallásukkal, az eva-alanyoknak, pedig az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló bevallásukkal egyidejűleg kell a bevallás-benyújtási kötelezettségüknek eleget tenniük, vagyis a bevallási határidők főszabály szerint az alapbevallások benyújtására előírt határidőkhöz igazodnak.

Kivételt képeznek a főszabály alól azok a társaságiadó-alanyok, akik az adóévtől eltérő üzleti évet választottak, nekik ugyanis a társasági adó bevallásuk benyújtási határidejétől függetlenül 2010. május 31-éig kell a vagyonadó-bevallást beadniuk.
Azoknak az adóalanyoknak pedig, akik a fent említett bevallások benyújtására nem kötelezettek, illetve akik az egyszerűsített bevallás lehetőségét vagy a munkáltatói adómegállapítást választották, 2010. május 20-ig kell a bevallás-benyújtási kötelezettségüket teljesíteniük.

Először tehát 2010. február 25-ig az egyéni vállalkozóknak, az általános forgalmi adó fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, valamint az eva alany egyéni vállalkozóknak és bevételi nyilvántartást vezető eva alany társaságoknak keletkezik vagyonadó bevallási és befizetési kötelezettségük.

A vagyonadó bevallására az alapbevallás benyújtására kötelezett adózók esetében kötegelt nyomtatványok (például 0953-1042, 0943-1042) szolgálnak, egyéb esetekben pedig a 1042-es nyomtatvány áll rendelkezésre.

Ami a bevallás benyújtásának a módját illeti, a havi adó- és járulékbevallás benyújtására kötelezett adózóknak a vagyonadó-bevallásukat is elektronikus úton kell benyújtaniuk, míg más adózók akár elektronikus, akár postai úton eleget tehetnek bevallás-benyújtási kötelezettségüknek. Ez utóbbi esetben az adó bevallására szolgáló nyomtatványt két példányban kell kézzel kitölteni vagy az adóhatóság internetes kitöltő programjával elkészíteni, és a kitöltött egyik példányt határidőben eljuttatni az illetékes adóhatósághoz.
Fontos, hogy a nyomtatvány aláírásáról egyetlen esetben sem szabad megfeledkezni, mert aláírás nélkül a bevallás érvénytelen lesz.

A bevallás elkészítéséhez segítséget nyújthat a nyomtatványhoz tartozó kitöltési útmutató is, amelyet az esetleges hibák, illetve hiányosságok kiküszöbölése érdekében érdemes a kitöltés előtt figyelmesen végigolvasni.

A fizetendő adót két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részletet a bevallás benyújtására előírt határidőig, a másodikat pedig 2010. szeptember 30-áig kell teljesíteni az alábbi számlaszámokra:

Számlaszám: 10032000-01076208 APEH Nagy teljesítményű személygépkocsik adója bevételi számla
Adónem kód: 238.

Számlaszám: 10032000-01076181 APEH Vízi járművek adója bevételi számla
Adónem kód: 236.

Számlaszám: 10032000-01076198 APEH Légi járművek adója bevételi számla
Adónem kód: 237.

Az adófizetési kötelezettségüket a magánszemélyek csekken, banki átutalással, illetve az erre kijelölt ügyfélszolgálatokon akár bankkártyával is, a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók pedig a belföldi fizetési számlájukról történő átutalással vagy bankkártyával teljesíthetik.

Az adókötelezettséget megalapozó anyagi jogi szabályokat az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény tartalmazza, de további hasznos információkat olvashatnak azzal kapcsolatban az APEH honlapján található 34. számú információs füzetben is.
 


APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság
/2010.02.22./
 

        Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny

 

        
       

A Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny kistérségi fordulójára 2010. február 17-én került sor a ME Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában. A térség iskoláiból a versenyre 47 tanuló jelentkezett - nyilatkozta dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea...
 
 


dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea

 

A Magyar Nyelvtudományi Társaság – az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének támogatásával – Kárpát-medencei helyesírási versenyt hirdet a Magyarországon, valamint a határon túli magyarlakta területeken tanuló általános iskolai, illetve középiskolai 5–8. évfolyamos diákok számára.
A verseny célja anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének az erősítése, valamint a továbbtanuláshoz, az informatikai eszközök használatához, a munkavégzéshez szükséges helyesírási kompetencia mérése, fejlesztése.
A verseny kategóriái korcsoportok szerint: 5. évfolyam, 6. évfolyam, 7. évfolyam, 8. évfolyam.

Eredmények:
5.évfolyam

I. Felföldi Mónika, Kisrefi
II. Gáspár Lilla Ágota, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
III. Sánta Soma, Kisrefi


 

 

6.évfolyam
I. Vitányi Barbara, ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola
II. Kállai Zsófia,  II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
III. Frikker Gabriella, Kisrefi

7.évfolyam
I. Kistóth Éva Mercédesz, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma
II. Vojnár Dávid, Általános  Iskola Tolcsva
III. Boros Kitti, Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma

8. évfolyam
I. Pogácsás Nóra, Általános Iskola, Tolcsva
II. Tóth Tamara Luca,  II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
III. Kelemen Gréta Lilla, Általános Iskola, Tolcsva

Gratulálunk a szép eredményekhez a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak! Sikeres szereplést a megyei döntőben!

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.21./
 

Egészségkönyvek az ÁVG-ben

 

        
      

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium vállalt feladatai között kiemelt fontosságú, hogy egészséges életvitelre buzdítsa a falai között élő diákokat és felnőtteket – nyilatkozta Kordáné Györki Erika testnevelő…
 
 


Kordáné Györki Erika

 

Tanítási órák, kortárs előadások, szakorvosokkal való megbeszélések, egészségügyi dolgozók által végzett mérések, a rendszeres mozgáshoz kedvet csináló sportprogramok voltak eddigi eszközeink, ám ezek megőrzése mellett új formákkal is bővült a prevenciós munka.
S elkészültek a felvilágosító tevékenységet segítő legújabb dokumentumok is: az osztály egészségkönyvek, melyek az AVG aulájában mini- kiállítás formájában kerültek kiállításra „Fő az egészség” címmel.

Tizenkét osztály kooperatív gyűjtőmunkája ez, mely során szabadon, az egészségvédelem széles palettájáról válogatva, ki-ki a neki legjobban tetsző témát dolgozta fel.
Természetesen a mozgás és táplálkozás kiemelt helyen szerepeltek, de újabb, sokakat foglalkoztató témák is bekerültek a könyvecskékbe, mint például a stressz-oldás, anorexia, dohányzás, gyógynövénytan…

Örömmel tapasztaltuk, hogy diákjaink szívesen olvasgatták egymás munkáit, sok értékes információt szervezve ezáltal. Reméljük, hogy minden ilyen, és ehhez hasonló kezdeményezés segítséget nyújt abban, hogy az egészséges életmód felé vezető út első lépéseit megtehessék diákjaink.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.21./
 

Farsangi mulatság a Rákócziban

 

        
       

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a diákönkormányzat szervezésében került megrendezésre a farsang - küldte a tudósítást Kiss Gabriella diákönkormányzat-vezető...
 
 


Kiss Gariella

 

Február 11-én délelőtt hiába volt a hangos zenebona, a kiszebáb-égetés, még nem sikerült elkergetnünk a telet, pedig meghívtuk az óvodásokat is, hogy segítsenek elűzni a hideget. Farsangi népszokásokat elevenítettünk fel; tréfás, gúnyolódó versekkel, énekekkel szórakoztattuk a vendégeket. A végén táncra is perdültünk, így kezdetét vette a két napos dínom-dánom.
Délután az alsó tagozatosoknak jelmezes felvonulás, tombolasorsolás, disco következett. A legötletesebb jelmezekre a szülők és pedagógusok szavazólap segítségével szavazhattak. A táncban és felvonulásban elfáradt gyerekek az osztálytermekben fogyaszthatták el a farsangi fánkot.

12-én délelőtt az előző évek hagyományainak megfelelően az idén is megünnepeltük a szerelem és a szeretet ünnepét, amit hívhatunk Valentin napnak, de akár Bálint napnak is (európai szokásnak megfelelően). A 6.b és 7.b osztály tanulói sok érdekes programmal szórakoztatták társaikat. Természetesen ezen a napon pirosban jöttek a gyerekek, de volt szívpár-kereső, Valenti-napi totó, kerestünk híres szerelmespárokat (pl. Rómeó és Júlia, Csipkerózsika és hercege), de megválasztottuk a legszimpatikusabb fiút és lányt is.

Délután tartottuk farsangi bálunkat a felső tagozatosok számára, ahol nagy számban jelentek meg tanulóink ezen a vidám, táncos rendezvényünkön. A tánc mellett a már hagyománnyá vált programjaink is működtek. Karaokeban mindenki kedvére kiengedhette a hangját. Működött a játékterem is, valamint arcfestés és álarckészítés, festés is. Megpihenni a büfében volt lehetőség, ahol nyugodt körülmények között ehettek, ihattak, beszélgethettek a gyerekek.
Az érdekes és változatos programoknak köszönhetően jól szórakoztak a gyerekek, hasznosan és tartalmasan töltötték a két napot.


 

 

További fotók

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.02.21./
 

Még mindig farsang

 

        
       

A Mese Óvoda és Bölcsőde székhelyintézményében 2010. február 12-én, pénteken rendeztük meg a szokásos farsangi mulatságunkat – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
 
 


 Lendvainé Szendrei Ágnes

 

Már január elejétől mindannyian nagy izgalommal készülünk a farsangra. A jelmezek kigondolása, elkészítése hosszú idő és nagyon jó eszköz - a gyerekek, s a mi életünkben is - a távlatok felállítására.
Az óvodások használt, kinőtt, láda aljáról előhúzott rég nem használt ruhákat hoznak be , s elkezdünk gondolkodni, miből-mit lehetne készíteni? Ki mi szeretne lenni?

Amikor már kiválasztották a ruhákat anyuka otthon megvarrja vagy összeállítja a jelmezt, - s akinek ez nem sikerül- az még a kölcsönzőből elhozhatja.
Tapasztalataink alapján a gyerekek nagyon szeretnek valamilyen állat „bőrébe” bújni, királylánynak, kisasszonynak öltözni, valamint az aktuális, népszerű mesefigurákat megeleveníteni. A jelmezhez párosul a tréfa, móka, kacagás és a jó hangulat.

Ehhez a vidámsághoz kis mondókák énekek, versikék kapcsolódnak, amelyeket csokorba szedve gyorsan össze lehet állítani egy kis farsangi műsort. Minden korcsoport kedveli a lakodalmas játékot, a „csúfolódókat”, a zenét és a táncot. Egy ilyen összeállítást adtak elő az ovisoknak, majd később a szülőknek is a Süni csoport gyermekei, Baloghné Pintér Katalin és Fehérné Tóth Zsuzsanna óvodapedagógusok és Petró Andrásné (Csilla néni) közreműködésével.


 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.20./
 

Óvodások farsangja

 

        
       

A mindennapok örömeit, a gyermeki játék sokszínűségét gazdagítja a hagyományok éltetése, a régmúlt idők szokásainak felelevenítése, egy-egy ünnep hangulatának megéreztetése - tájékoztatta az olvasókat Demblovszkyné Szabó Judit óvodapedagógus....
 
 


Demblovszkyné Szabó Judit

 

A farsang, amely vízkereszttől hamvazószerdáig tart a jókedv, a vidámság, a mulatozás, a bálok időszaka. A Mese Óvoda és Bölcsőde Kincskereső Tagóvodájában a január végi, februári napok ilyen hangulatban telnek.

A vidám, humoros mesék, a mókás versek, mondókák, dalok, rigmusok, a farsangi szemüveg-, sapka-, korona-, fejdísz készítése, a csoportszobák díszítése mind-mind segítik, hogy a gyerekek koruknak megfelelő módon éljék meg ezt az időszakot.

A mulatság napján az udvaron hangos szóval telet űzünk, kedves szóval-énekelve tavaszt hívogatunk. Majd a csoportokba visszatérve mindenféle ruhákba, cipőkbe, kalapokba öltözve, játszunk, tréfás ügyességi játékokban versengünk.

A zsibongóban szép, vidám népdalokat énekelve, rigmusokat, csujjogatókat kiabálva víg táncot járunk. Az óvodások játékának kíváncsi szemlélői, érdeklődő részesei a kis bölcsődések is.
Ezután még néhány napig a gyerekek szívesen magukra öltik a „rongyos bál” kellékeit, így játsszák ki magukból az átélt érzéseket, élményeket.


 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.20./
 

    Árvays gyerekek jutottak be a darts diákolimpia országos döntőjébe

 

        
       

 


Gönczy Zoltán

 

A január végén megtartott körzeti diákolimpiai darts versenyből a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának négy tanulója – Kerülő László, Gönczy Márk, Mérei Máté és Göncfalvi Tamás – jutottak be a Miskolcon megrendezésre került diákolimpiai megyei döntőbe - küldték a tudósítást Maczkó Attila, Gönczy Zoltán, felkészítő tanárok...

A komoly összpontosítást és sok gyakorlást igénylő versenyen a pataki gyerekek közül Göncfalvi Tamásnak és Gönczy Márknak sikerült
 megszerezni az országos döntőt érő 5.
, míg a remekül küzdő Mérei Máténak és Kerülő Lászlónak a 7. és 9. helyet.
A gyerekeknek nyújtott segítségért köszönet a Sorompó Darts Clubnak, Hornyák Istvánnak és Béres Károlynak.


Maczkó Attila

 

 

További fotók

Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2010.02.20./
 

        A lengyel-magyar barátság tovább erősödik

 

        
          

Lengyelországi testvérvárosunkból, Krosznóból érkeztek vendégeink az elmúlt hétvégén. Dr. Hörcsik Richárd polgármester és a lengyel-magyar baráti kapcsolatokat ápoló lokálpatrióták - élükön Saláta László elnökkel – az Újbástya Rendezvénycentrum konferenciatermében köszöntötték őket… a képen Zbigniew Ungeheuer, a Portius Társaság elnöke...
 
 


Zbigniew Ungeheuer


Dr.Hörcsik Richárd


Saláta László

 

Az elnök úr a jegyző úr és néhány városi tanácsos - akik tagjai az önkormányzatnak - illetve a Portius Társaság tagjai érkeztek hozzánk18 fővel – emlékezett vissza a vendégek fogadására Dr.Hörcsik Richárd polgármester…

Egy nagyon kedves célja volt a látogatásnak, hogy azokat a filmeket szerették volna bemutatni, amelyeket az elmúlt időszakban készítettek a lengyel - magyar barátságról, illetve a Krosno és Sárospatak között kialakult barátságról. Számunkra is meglepetés volt, hogy milyen magas színvonalon készítették el ezeket a filmeket.
Az első film a lengyel – magyar barátság napjáról szólt, ami Krosnoban került megrendezésre. A Lengyel – Magyar Barátság Napját minden évben megtartják, egyszer Lengyelországban, egyszer pedig Magyarországon, amit a két köztársasági elnök nyit meg egy-egy városban. Tavalyelőtt Debrecenben volt, tavaly pedig Krosnoban sikerült ezt megrendezni, amiről azt is mondhatnám, hogy közös munkának az eredménye, hiszen, mint országgyűlési képviselő nagyon sokat lobbiztam azért, hogy ez Krosnoban kerüljön megrendezésre. Magam is részt vettem ezeken a napokon és megható volt látni, hogy a lengyel – magyar barátság nem mindössze egy több évszázadra visszamenő régi gondolat, hanem egy ma is valóságos, megélhető dolog.
A másik film az emlékezetes lengyel – magyar vonatról szólt, ami Krosnoból indult és ennek kapcsán láttunk akkor vendégül több, mint 500 krosnói és Krosno környéki vendéget, amikor egy lengyel – magyar fürdőnapot rendeztünk. Érdekességképpen említem, hogy ezt a Zemplén TV is fölvette és érdekes volt látni, hogy ők hogyan látták ezt. Egy biztos, hogy nagyon jól érezték magukat és úgy hiszem, hogy érdemes lenne tovább dolgozni azon, hogy ennek legyen folytatása, hiszen a pataki fürdő megújult és egyszer talán eljön az, az idő amikor rendszeressé válik ez a járat.
A harmadik film, amit a krosnoi bornapokon vettek fel, szintén összeköti Sárospatakot és Krosnot - és ez a legutóbbi, amit forgattak. Nagy öröm számomra látni, hogy milyen nagy híre van a magyar boroknak és különösen a Tokaji boroknak Krosnoban és Dél-Lengyelországban. Nem véletlenül kezdtük el 2002-ben ezen kapcsolatainkat is építeni, mert számítunk arra, hogy a magyar boroknak biztos exportja lesz Krosnoban és környékén.

Saláta László, a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének elnöke minden belépő lengyelt barátként üdvözölt, s a vendéglátásban is derekasan helyt tagtársaival….

A város vendégeiként érkeztek ide korosznói barátaink, mi pedig olyan módon kapcsolódtunk ehhez a rendezvényhez, hogy miután az Újbástya Rendezvénycentrum kapta e találkozó megrendezésének a jogát – tehát hogy ott kerüljön sor a három film a bemutatására - megkerestek bennünket annak apropóján, hogy mi kint voltunk tavaly nyáron Lengyelországban és az utolsó nap elmentünk Krosnoba is, ahol néhány barátság született, és most azok az emberek jöttek hozzánk, akikkel kint találkoztunk.
Így érkeztünk erre a rendezvényre, hogy újra találkozzunk, s hogy felelevenítsük a kinti emlékeket, melyek kapcsán bemutattunk körülbelül 250 darab képet, megkínáltuk őket egy kis hazaival, egy kis pálinkával és ez indította tulajdonképpen az estet, amit követett aztán a református bál és úgy tudom, hogy ott is nagyon jól érezték magukat.

A délután kedves színfoltja volt, amikor a Portius Társaság tagjai az éppen tolmácsi feladatokat ellátó Vozdvizsenszkíj Vagyimhoz fordultak és számára egy oklevelet nyújtottak át arról, hogy társaságuk tagjává fogadja. A református gimnázium nyelvtanára ezt a sokéves fordítói munkájával érdemelte ki.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.02.19./
 

      Az idősebbeknek még nagyobb szükségük van a vidám találkozásokra

 

        
         

Nem igaz, hogy csak fiatal korban szükségeltetnek a zenés, táncos összejövetelek, hanem igenis, az idősebbeknek még nagyobb szükségük van a vidám találkozásokra, az összetartozásra, a szeretetre – kezdte egy elgondolkodtató vallomással Vígh Andrásné, a Nyugdíjas Klub farsangi bálján
 
 


Vígh  Andrásné

 

Ha szétnézünk rögtön látni fogjuk, hogy csak imitt amott vannak férfiak köztünk, legtöbben nők vagyunk itt, és a legtöbb nő már egyedül van, nincs kihez haza mennie ami egy borzalmas dolog. Ilyen alkalmakkor - mint ez az est is, ami úgy hiszem mindenki számára egy emlékezetes eset lesz - amikor egy ilyen kis közösség találkozik, biztos vagyok benne, hogy nagyon sok szeretet árad szét az emberek között, és sok-sok feszültség oldódik fel, marad itt. Megint egy hétig lesz miről beszélgetni, hogy mit ettünk, milyen jó volt a zene és milyen jól éreztük magunkat - bár nem is az a lényeg, hogy eszünk, vagy iszunk, hanem a szeretet az a meghatározó, amire mindenkinek nagyon nagy szüksége van.
Valóban, a szeretet köti össze az embereket és a zene az egy eszköz, ami az embereket közelebb hozza egymáshoz, hiszen a zene az ember életében egy maghatározó jelenség.

Én már öt éve vagyok nyugdíjas, azóta vagyok a Nyugdíjas Klub tagja, ahová mindig eljárok, bármilyen rendezvény van – igazolta Somossy Lászlóné a Tilda néni által elmondottakat…

Ez a ma este is nagyon jól sikerült, nagyon jó, hogy kap mindenki egy pár debrecenit, egy pohár bort, szól a zene és nagyon jó a hangulat - ezek az alkalmak igazán megszépítik a nyugdíjas éveket. Nagy szükségünk van ezekre, hogy ne csak az otthoni monoton életet éljük, hanem egy kicsit kikapcsolódjunk, beszélgessünk, társalogjunk egymással, táncoljunk, hallgassuk a zenét, barátkozzunk és szeressük egymást hiszen erre nagy szükség a mai világban.


Somossy Lászlóné

 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.19./
 

        Új sárospataki tagja van a lengyel Portius Társaságnak

 

        
       

2010. február 3-án Krosznó testvérvárosunk Portius Társasága egyhangúlag választotta tagjául a Sárospataki Református Kollégium tanárát, Vozdvizsenszkij Vagyimot, aki már több éve önzetlenül ápolja a két város közötti kulturális kapcsolatokat… 
 
 


Vozdvizsenszkij Vagyim

 

A hivatalos cím átadása az Újbástya Rendezvénycentrumban történt meg 2010. február 13-án, a tizennyolc tagú krosznói delegáció, valamit Sárospatak Város vezetése és a lengyel-magyar barátságot ápoló sárospataki polgárok jelenlétében.
Ekkor került sor a legyelek által készített három krosznói rövidfilm vetítésre is, amit a sárospatakiak tiszteletére hoztak magukkal. Az kis ünnepség keretein belül Saláta László, a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének elnöke is bemutatott több érdekes, színes fotót a lengyel barátainkkal való találkozásaikról.
A Társaság sárospataki tagjai között eddig Dr. Hörcsik Richárdot, Sárospatak Város polgármesterét, Dr. Hegedüs Lászlót, A Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar professzorát, Derczó Istvánt, a Weinberger 93 Építőipari Kft. igazgatóját, valamint Götz István hercegkúti borászt említhettük, akikhez ezen a napon Vozdvizsenszkij Vagyim, a Református Kollégium Gimnáziumának angol-francia szakos nyelvtanára csatlakozott.

Robert Wojciech Portius a 2002 májusában létrejött társaság példaképe. A társaság célja Krosznó és más lengyel és magyar városok európai népszerűsítése, a lengyel-magyar barátság és a magyar Tokaji borral való kereskedés régi hagyományainak ápolása. A Portius Társaság lengyel-magyar integrációs kapcsolatokat, kiállításokat és tudományos konferenciákat szervez, ezen kívül évente megrendezi a már hagyományossá vált a „Magyar Borok Portius Fesztiválját”.
Az ünnepséget Siska Tamás, az Újbástya Rendezvénycentrum igazgatója Halász Géczi Ágnes munkatársa segítségével szervezte, ami nagy sikert aratott.
A lengyel vendégek ez után a református bálba vonultak át, ahová a Református Egyházközségtől meghívást kaptak. Vozdvizsenszkij tanár úr oda már mint a Társaság rendes tagja tartott velük, a szórakozás mellett továbbra is ellátva tolmácsi teendőit.


 

 

 

Törő Gábor
/2010.02.19./
 

        A Teleki Pál országos földrajz-földtan verseny kistérségi fordulója Sárospatakon, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

        
       

A Teleki Pál országos földrajz-földtan versenyt a Magyar Természettudományi Társulat és 24 együttműködő partnere közreműködésével és támogatásával hirdették meg – nyilatkozta Szegediné Gonda Zsófia, kistérségi biológia-földrajz munkaközösség-vezető…
 
 


Szegediné Gonda Zsófia

 

A versenyen a 7. és 8. évfolyam (13 és 14 éves korosztály) tanulói vehetnek részt. Február 10-én mérték össze földrajzi-földtani tudásukat, felkészültségüket, életrevalóságukat a Sárospataki kistérség tanulói a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában.
A verseny után, amíg a tanárok a versenyfeladatokat javították, a versenyzők az „Élet a világ tetején”című vetített-képes előadáson vettek részt az iskolában. Vendégünk Vadkertiné Kőrössy Anna volt, aki sajátélményű tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel Nepálról és a Himalájáról. Rendkívül élvezetes volt a 200 diával szemléltetett színes, ízes, hiteles élménybeszámoló. 

A verseny névadója Teleki Pál.
Dr. széki gróf Teleki Pál (római szent birodalmi gróf) (Budapest, 1879. november 1. – Budapest, Várnegyed, 1941. április 3.) miniszterelnök, földrajztudós, egyetemi tanár, erdélyi földbirtokos, politikus, tiszteletbeli főcserkész, az MTA tagja, a SZEFHE Rabonbánja.

 

     

Teleki Pál földrajztudós híres "vörös térkép”-e Magyarország 1910-es népességének nemzetiségek szerinti eloszlását ábrázolja. A világ egyik első olyan térképe, amelyen a népesség nemzetiségek szerinti eloszlását a népsűrűség figyelembevételével ábrázolták.

A versenyen 32 tanuló vett részt az alábbi iskolákból:
 - Általános Iskola, Kenézlő

 - Általános Iskola, Tolcsva

 -
Árvay József. Általános Iskola, Sárospatak
 -
Hegyalja Általános Iskola, Erdőhorváti

 - Hegyalja Általános Iskola, Olaszliszka
 - II. Rákóczi Ferenc  Általános Iskola, Sárospatak 

Eredmények: 7. évfolyam

 

Tanuló

 

Helyezés

 

Felkészítő tanár

 

 Iskola

Bodnár Anita

1.

Fodor Géza

Árvay J. Á. I, Sárospatak

Záhonyi Patrik

 

 

2.

Fodor Géza

Árvay J. Á. I, Sárospatak

Makláry János

Szabóné Deák Sarolta

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

Jaskó Dániel

Szabóné Deák Sarolta

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

Melles Károly

3.

Szabóné Deák Sarolta

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

                                                                    8. évfolyam

 

Tanuló

 

Helyezés

 

Felkészítő tanár

 

Iskola 

Kazup Ágota

1.

Zérczi László

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

Korda Evelin

2.

Zérczi László

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

Kazsu Dorina

 

3.

 

Zérczi László

II. Rákóczi F. Á. I., Sárospatak

Mizsák Áron

Hochrekné Nagy Csilla

Általános Iskola, Tolcsva

 A versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak gratulálunk, a további felkészüléshez és a megyei versenyhez sok sikert kívánunk! A verseny első helyezettjei a megyei fordulóba már bejutottak, a legalább 70%-ot teljesítő többi tanuló egy megyei rangsor alapján még bejuthat a következő megmérettetésbe.Minden tanuló emléklapot, a helyezést elért tanulók oklevelet és könyvet kaptak.
A kistérségi verseny abszolút győztese, aki a legmagasabb százalékot érte el, Bodnár Anita, aki a Don Patya Pizzéria pizzautalványát is jutalmul kapta. 

A verseny családias hangulatát segítették szponzoraink:
Margittay Béla, az RFV élelmezésvezetője: tea, műzliszelet, Heiztmann Cukrászda: sütemények,Tóth István – Don Patya Pizzéria: pizza
.
Köszönjük a felajánlásokat!


 

 

 
 

További fotók

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.02.18./
 

        Országos véradó nap keretében adtak vért a rendőrök és a polgárőrök

 

        
       

 


dr. Téglás István

Klima János

 

A szolgálatteljesítés közben hősi halált halt Borbély Zoltán poszthumusz rendőrhadnagy emlékére dr. Bence József altábornagy országos rendőr főkapitány és Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke aláírták azt a megállapodást, amely szerint 2010-től kezdődően február 11. a Magyar Köztársaság rendőrségének hivatalos Véradó Napja – nyilatkozta dr.Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője, a véradás alkalmával…

Ezen a véradáson szép számban vettek részt a Sárospataki és a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság önkéntes véradói is. Az önkéntes véradással tisztelgünk azon rendőrök emléke előtt is, akik mindannyiunk biztonságának megóvása érdekében teljesített szolgálatuk következtében haltak hősi halált. Véradásunk néma főhajtás a hősök előtt, egyben néma tiltakozás az erőszak ellen.

A rendőrség mellett a polgárőrség is részt vett a véradási akcióban, amire Klima János, polgárőr parancsnok nem csak a sárospataki de a kistérség polgárőreit is beszervezte…

Mi is Borbély Zoltán poszthumusz rendőrhadnagy emléke előtt tisztelgünk, amikor részt veszünk ebben a véradási akcióban, amellett gondolunk azokra a betegekre is, akiknek az így összegyűjtött vér talán az életét menti meg.
Ez egy országos akció, ami első alkalommal került megrendezésre. A Sárospataki Polgárőr Egyesület szívesen vette a felkérést, hogy itt Sárospatakon a mi irodahelyiségünkben történjen a véradás. Így még inkább magunkénak éreztük, többen csatlakoztunk hozzá és szívesen szerveztünk még embereket hozzájárulva ahhoz, hogy a véradás sikeres legyen.

El kell mondjam, ha nem is szó szerint így, de az emberekért való tenni akarás az, a mi az alapszabályainkban benne van és azt hiszem, hogy szerves része a polgárőrök életének, hogy a közért mindenütt tegyünk, ahol tudunk. 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.18./
 

        Sárospataki táljával nyert országos elismerést Gécziné Bankus Zsuzsa keramikus

 

        
       

Idén 70 pályázatból 37 pályamű érdemelte ki termékeivel a „Magyar Kézműves Remek” elismerő címet. Nagy büszkeség a sárospatakiak számára, hogy a 37-ből 3 díjat városunkba hoztak haza. Egy díjnyertest – aki gyümölcsdesszertjével nyert – már bemutattunk, ezúttal Gécziné Bankus Zsuzsa keramikust kerestük fel…
 
 


Gécziné Bankus Zsuzsa

Dr. Téglás Zsolt

 

A Magyar Kézműves Remek Díjat Vajdahunyad Várában adták át nekem Kiss Péter miniszter és Dr. Parragh László a Magyar Kézműves Kamara elnöke – emlékezett vissza az emlékezetes napra, 2010. január 25-re Gécziné Bankus Zsuzsa…

Ez a díj - ami a magyar kézművesség múltból hozott értékeinek elismerésére lett alapítva - számomra nagyon sokat jelent, hiszen hagyományos sárospataki mintával díszített tállal és edénnyel pályáztam.

Ez volt az első pályázati anyagom és máris elismerték, hogy Sárospatak fazekas hagyománya régi, mély gyökerekből táplálkozik. Annak is nagyon-nagyon örülök, hogy én ezt átadhatom a gyerekeknek tanműhelyi keretek között. Elég nagy létszámban vannak tanulóink a Vay Miklós Szakképző Iskolában a 11. és 12. évfolyamon és az, hogy megismerhetik a hagyományokat, melyeket továbbfejleszthetünk, nagyon fontos és szép dolog, mert nem szabad, hogy ezek teljesen elhalványodjanak.

A sárospataki múlt, formakincs és motívumvilág a népművészetben egész Magyarországot tekintve is nagyon nagy üdeség, hiszen ez a tájegységmotívum nem olvad össze más tájegységekével.

Dr. Téglás Zsolt, a Vay Miklós Szakképző Iskola igazgatója – aki maga is nagy híve a hagyományok ápolásának - elismeréssel szólt iskolájának szakoktatója eredményéről: Nagyon büszkék vagyunk kollégánkra, hogy szakmai sikereivel, lendületes munkaszeretetével példát mutat diákjainknak.

A tanulók visszajelzéseiből látom, hogy jól érzik ezt a törődő gondoskodást és sokan közülük tanárnőjük motiváló, szakmát megszerettető pedagógusi munkája alapján választanak életcélt, hivatást maguknak. Iskolánk tantestülete nevében ezúton is gratulálunk és további sikereket kívánunk Gécziné Bankus Zsuzsa tanárnőnek!


 

 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.18./
 

            Látogatás Pécsen, Európa kulturális fővárosában

 

        
       

A Művelődés Háza és Könyvtára képviseletében az elmúlt héten egy pécsi konferencián vettünk részt, melynek témája a Kulturális Központok Országos Szövetségének tagintézményei hogyan csatlakoznak ehhez a pécsi nagyszabású eseményhez - számolt be Csatlósné Komáromi Katalin pécsi útjukról…
 
 


Csatlósné Komáromi Katalin


Sajószegi Gábor

 

A 72 intézményt tömörítő szervezet egy együttműködési megállapodást írt alá Pécs 2010 menedzsmenttel, ennek szellemében a mi intézményünk is info pontként működik, ahol a pécsi rendezvényekkel kapcsolatban mindenféle felvilágosítást kaphatnak a sárospatakiak, illetve a hozzánk látogatók.
A program keretében Sárospatakon is szeretnénk egy pécsi rendezvényt, ez pedig a Zsolnay Porcelángyár kiállítása lesz. Reményeink szerint augusztusban, de legkésőbb szeptemberben fogunk itt lebonyolítani. Egyébként a pécsi események 450 programot tartalmaznak, amiről szintén az infoponton, illetve a különböző webes felületeken tudunk tájékoztatást adni.
Azért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy minél több információt közvetítsünk erről a programról, mert 2013-ban Kassa lesz Európa Kulturális Fővárosa. Ennek a Zsolnay kiállításnak kapcsán szeretnénk a két várost, és egyáltalán a két projektet közelebb hozni. Ugyan mi nagyon messze vagyunk földrajzilag Pécstől, de tudjuk ezt a folyamatot segíteni, amiben számítanak is ránk a pécsiek.

A pécsi konferencián amelyen részt vettünk, többek között arról is szó volt, hogy a pecs2010.hu weboldal milyen szolgáltatásokat nyújt azok számára, akik szeretnének Péccsel kapcsolatos, illetve Európa Kulturális Fővárosa Programmal kapcsolatban információkat szerezni – tette hozzá Sajószegi Gábor, aki szintén résztvevője volt a pécsi konferenciának…

Ennek a honlapnak a bemutatója gyakorlatilag ezen a konferencián zajlott, s az egyik legnagyobb világméretű számítástechnikai cég szponzorálásával készült el. Nagyon sok új, webes technológiát felvonultató szerkesztésben, nagyon tág határok között igyekszik információkat nyújtani az érdeklődők számára.

Mind e mellett érdemes még beszélni az old.pecs2010.hu oldalról is, ahol viszont a látványterveket, a különböző projekteknek a megvalósítási fázisait lehet figyelemmel kísérni. Lehetőség van arra, hogy interneten keresztül információkat szerezzenek a programokról, akár jegyet rendeljenek az érdeklődők.

A mi intézményünk azt vállalta ezen a konferencián, hogy ha valaki innen Sárospatakról szeretne a Pécs 2010. programsorozatról információt kapni akkor itt nálunk a portán kaphat róla felvilágosítást. Jegyeket is lehet nálunk ezekre a programokra vásárolni, mind a 450-re, amelyek ebben az évben Pécsett zajlanak. Ezekről a kulturális programokról, sok egyéb más információval is szívesen állunk az ide látogatók rendelkezésére.

 
 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.18./
 

      Tehetséggondozás a hat évfolyamos képzésben

 

        
      

 


Csicsek Éva

 

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium hetedik évfolyamosai 2009 őszétől komplex tehetséggondozó foglalkozások keretében, heti 2 órában kipróbálhatják magukat olyan területeken is, amelyek nem szerves részei a tantervi óráknak, de személyes fejlődésük szempontjából mégis fontosak - nyilatkozta Csicsek Éva, projektvezető...

Az osztállyal a bontott csoportban való foglalkozás, lehetővé tette, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk a diákok egyéni és pillanatnyi igényeinek. Az első kétszer hathetes blokkban legifjabb elsőéveseink a sakk rejtelmeivel ismerkedhettek meg, és kreatív drámaórák keretében fejleszthették kommunkiációs képességeiket. A mellékelt fotókon is látható, hogy a dráma játékos szelleme mennyire megmozgatta a gyerekek fantáziáját és, teret adott kreativitásuknak. Sikeres 3 hónapot tudhat maga mögött ez a projekt.


 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.17./
 

        Berecz András előadása volt A Művelődés Háza és Könyvtárában

 

        
       

Február 11-én Berecz András volt A Művelődés Háza és Könyvtára által szervezett Magyar tájak előadássorozat vendége. A zsúfolásig megtelt pódiumteremben a Nagykunságot, nagyszülei egykori lakóhelyét mutatta be a meghívott vendég. Dalok, mesék és igaz történetek kerültek elő a családi legendáriumból, furfangos klárnétosokról, pásztorokról, dalok koldulóiról, egyházi emberekről - nyilatkozta Darmos István...
 
 


Berecz András

 

A Magyar tájak sorozatot két évvel ezelőtt indítottuk útjára. A cél az volt, hogy minden előadáson egy-egy tájat mutassunk be, kicsit másképp, mint ahogy az emberek általában ismerik. Nagy hangsúlyt fektetünk minden alkalommal a kulturális értékek bemutatására. Ez az előadás több szempontból is rendhagyó volt.

Egyrészt általában vetített képekkel vagy filmekkel színesítik az előadók mondanivalójukat, míg most a képek a nézők képzeletében jelenhettek meg, Berecz András meséi, dalai nyomán, másrészt a megszokott teremberendezés is átalakult erre az estére a magas nézőszám miatt. Ezen az estén is volt    könyvbemutató a Könyvtár dolgozóinak köszönhetően, s az érdeklődők az előadás végén megkóstolhatták a káposztás paszulyt, hiszen minden alkalommal népi étel kóstoló is kapcsolódik a sorozat előadásaihoz. Rendezvénysorozatunkat, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogat, márciusban        Fejér megye bemutatásával tervezzük folytatni.


Darmos István

 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.17./
 

Ügyeskedj a könyvtárban!

 

        
        

 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

 

A Művelődés Háza Könyvtára „Ügyeskedj a könyvtárban!”  foglalkozássorozatot hirdetett meg február 1-12-ig a nagycsoportos óvodások és az alsó tagozatos tanulók részére - küldte a beszámolót a délutánról Krenyitzkyné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtáros...

A jelentkező osztályok, csoportok a foglalkozás első részében a farsangi népszokásokkal ismerkedtek meg. Ezután álarcokat, jelmezhez való kellékeket készítettek a gyerekek. A foglalkozásokon 23 csoportban 343 gyermek vett részt és így hangolódtak rá az óvodai és iskolai farsangi mulatságra.


 

 

További fotók>>>

Kistóth Karolina
/2010.02.18./
 

Figyelem! Fokozott ellenőrzés!

 

        
       

Január 16-án kedden tapasztaltuk először, hogy a gyakoribbak a rendőri ellenőrzések Sárospatak területén és a 37-es főútvonalon is, ami 17-én ugyanígy folytatódott. Bacsó Tibor rendőr őrnagy elmondta, hogy a fokozott ellenőrzés egy országos akció része, ami még csütörtökön is folytatódik…
 
 


Bacsó Tibor

 

Az Országos Rendőr Főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője által meghatározottaknak megfelelően a TIPSOL műveleti csoport 2010. évi terve alapján nemzetközi fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés végrehajtását rendelték el, amely a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatának az ellenőrzésére terjed ki.
Ebben a közlekedésbiztonsági ellenőrzésben vesz részt a Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti és közrendvédelmi osztályának állománya is. Elsődleges feladat a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer ellenőrzése.

Az elmúlt évek hasonló időszakához képest 2009. teljes évében a személyi sérüléses balesetek száma megyénkben 7,1%-al csökkent. Az értékelt időszakban az ittasan okozott közúti balesetek száma is szintén visszaesett, a számadatok az előző évhez képest 8,2%-os javulást mutatnak.
Ennek a pozitív tendenciának a megőrzését is szolgálja ez a közlekedésbiztonsági akció.

Az ellenőrzés fő feladataként elsősorban a már említett biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatának ellenőrzésére kerül sor, melynek a járművezetőkre és az utasokra is egyaránt ki kell terjednie.
A 289/2009. kormányrendelet 2010. január 1-jei hatállyal módosította a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletet (KRESZ). A módosítás alapvető célja a közúti forgalom biztonságának javítása a közúton közlekedő gyalogosokra, járművezetőkre vonatkozó szabályok megfogalmazásának pontosítása, vagy kiegészítése.

A gépkocsiban vagy moped autóban utazó, 150 cm-nél alacsonyabb gyermek, a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gépkocsi és a moped autó üléséhez a vezető ülését kivéve gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be.
Az első üléshez gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel, vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták (olyan gépkocsiban ahol a légzsákot ki lehet kapcsolni). A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.


 

 

Törő Gábor
/2010.02.17./
 

B-A-Z megyei steel darts verseny Sárospatakon

 

        
        

Kettős sárospataki siker, a B-A-Z megyei steel darts versenysorozat VII. fordulóján. Ismét az Újbástya Rendezvénycentrum adott otthont a 2009-2010-es steel darts versenysorozat sárospataki fordulójának. A Sorompó Darts Club által rendezett versenyre, 32 egyéni, és 15 páros nevezés érkezett - számolt be Hornyák István...
 
 


Hornyák István


Béres Károly

 

Kivételesen, újrasorsolás nélkül, és időben elkezdődött a párosok versenye. Meglepetésben ez a verseny sem volt híján, hiszen többen, a ranglista éléről, kénytelenek voltak idő előtt, vesztes kezet nyújtani, az őket legyőzőknek. Pl: Az alkalmilag összeállt Ferencz Marci-Vizsolyi Robi páros, az első körben búcsúztatta az élbolyhoz tartozó, Kamenyiczki-Toplenszki párost, akiknek ez a vereség, két hely visszaesést eredményezett a ranglistán. A Csornyák Mihály-Molnár Sándor duó elsőkörös veresége se sorolható a szokványos dolgok közé, viszont az őket legyőző, Bodnár Gergő-Molnár Tibor páros, akik már jelentős játékerőt képviselnek, a döntőig tudtak menetelni, ahol a Béres Károly-Hornyák István páros már megállította a lendületüket.

Páros eredmények:
1. Béres Károly– Hornyák István (Sárospatak)
2. Bodnár Gergő-Molnár Tibor (Miskolc)
3. Kovács János-Holló István (Putnok) és Barkóczi Attila-Poprádi István (Putnok)

Az egyéni versenyek is hoztak, kisebb-nagyobb meglepetéseket már a csoportküzdelmek során, hiszen a Beregi Laci csoportba ragadása is ide sorolható, bár mentségére legyen mondva, az erős megfázástól nehezen lehet koncentráltan játszani. A ranglista második, Béres Karcsi korai búcsúja se mindennapos. Vannak azért olyan pozitívumok is amik mindenképp megérnek pár sort a beszámolómban. Az elmúlt években ritkábban találkozhattunk a miskolciak egyik régi, meghatározó játékosával Lázár Csabival, aki úgy látszik ismét csatasorba áll, és ezen a versenyen, az ötödik helyével is jelezte, hogy nemsokára aggódnia kell annak, akit összesorsolnak vele. Említhetném még Vizsolyi Robi teljesítményét is, akinek a mostani ötödik helye, talán kilábalást jelent abból a hullámvölgyből, amelyben az elmúlt idénytől szenved. A két harmadik helyezett, Kamenyiczki Tibi és Barkóczi Attila teljesítménye is folyamatos fejlődést mutatott ezen a versenyen is. Kis szerencsével, akár ők is játszhatták volna a döntőt, de nem így lett, és megismétlődött az előző forduló döntőjének a párosítása. A Soltész-Hornyák összecsapás jó meccsnek ígérkezett, ezért a szokottnál is többen voltak kíváncsiak a mérkőzésre. A 2x3 nyert szett-ig tartó mérkőzésen, talán Hornyák Pisti kezdett kicsit jobban, ami azt eredményezte, hogy az első szettet 3:2 arányban meg tudta nyerni. Ez után valami történt. Soltész Pisti egyre jobb dobásaira, Hornyák Pisti már nem tudott meggyőzően válaszolni, és a kiszállók sem okoztak gondot Soltésznak, így a következő két szettet, 3:1-3:1-re hozta Soltész Pisti, és bezsebelte idei negyedik győzelmét ebben az idényben.

Egyéni eredmények:
1. Soltész István (Sárospatak)
2. Hornyák István (Sárospatak)
3. Kamenyiczki Tibor (Miskolc) és Barkóczi Attila (Putnok)

Gratuláció a helyezetteknek, és köszönet az Újbástya Rendezvénycentrumnak. Ne feledjétek, 3hét múlva, március 6-án, Putnokon találkozunk!!


 

 

További fotók>>>

Sorompó Darts Club

/2010.02.17./
 

Járnak-e a fonóba, mint régen? - cigándi fonók Sárospatakon

 

        
       

Nagy örömmel jöttünk el ide Sárospatakra A Művelődés Háza és Könyvtárába Cigándról - az óvoda nevelőtestülete – kezdte bemutatkozásukat Téglás Dezsőné, a cigándi óvoda vezető óvónője... Az óvónők és a gyerekek egy hagyományőrző sorozat részeként érkeztek városunkba.
 
 


Téglás Dezsőné
 

 

Rólunk azt kell tudni, hogy Cigánd nagyon gazdag néphagyományokkal rendelkezik, és mi az óvoda nevelőtestületével már a 80-as évek végén úgy döntöttünk, hogy már az óvodás korban elkezdjük elültetni a magvakat a gyermekekben.
Először is összegyűjtöttük a régi néphagyományokhoz kapcsolódó tárgyakat, melyeket bevittünk az óvodába, utána pedig ami falun régen történt - a szebbnél szebb népszokásokat - mi mind-mind összegyűjtöttük és mindegyikkel megismertetjük a gyerekeinket.

Most például a fonónkat hoztuk el, ami lényegében arról szól, hogy télen is dolgoztak az emberek - különösen az asszonyok - hiszen a szöszt meg kellett fonniuk. Eljártak egymáshoz különböző fonókba, de a fonókban igazából nem csak dolgoztak, hanem szórakoztak is. A szórakozás abból állt, hogy játszottak, hiszen az anyukákat a kisebb gyerekek is elkísérték és nagyon szép fonónótákat is énekeltek.

Ezekkel a fonónótákkal is megpróbáljuk a gyerekeket megismertetni, az óvodás gyerekek is nagyon ügyesen meg tudják tanulni és tetszik is nekik, nem beszélve a találós kérdésekről.

Mivel most gyerekekkel leszünk, gyerekeknek teszünk fel találós kérdéseket, annak idején viszont, amikor a legények elmentek a lányok után a fonóba, ugye ott sokkal vígkedélyűbb találós kérdéseket tettek fel.
A végén egy cigándi népdallal és egy kis tánccal zárjuk ezt a mai délutánt. Mi nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, hogy eljöhettünk ide.


Kovácsné Géczi Julianna

 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.17./
 

A sárospataki reformátusok 12. bálja "hadüzenet " volt az elkeseredés ellen

 

        
      

A Virágoskert az én szívem... címet viselő népes alkalom első üzenete az volt, hogy lehetőségünk van közösséghez tartozni, amelynek szépsége a sokszínűségében van, éppúgy mint egy virágoskertnek – fogalmazta meg a szombaton tartott református farsangi bál mondanivalóit a nagysikerű est fő szervezője, Virágh Sándor református lelkész…
 
 


Virágh Sándor

 

Másodszor az összejövetelt tartalommal tölthetjük meg, három generáció a maga vérmérséklete szerint énekkel, vidámsággal, versekkel, tánccal élheti meg az együttlét örömét. Harmadszor pedig az örömből áldás fakad, hiszen a támogatók, segítők és a résztvevők együttes fáradozása nyomán gyarapodik a közösség, és jótékonyságra, szellemi javak létrehozására, s újabb közösségi események rendezésére nyílik mód általa.

A jótékonysági est megvalósítását egy összetartó, lelkes és szorgalmas önkéntes stáb végzi, akikhez szívesen csatlakoztak a gyülekezet tagjai mind a helyszín berendezése, mind pedig a visszapakolás feladatában. A négyszáz résztvevő és a műsort megtekintő érdeklődő közönség nem csupán a látvány és "szórakozás" kedvéért jött össze, hanem, hogy erőt merítsünk az összetartozásunk belső energiákat mozgósító jótéteményeiből.

A műsorban a köszöntést a református énekkar végezte el, immár hagyományosan, a bálok sorában a12. alkalommal hangzott fel a régi diákköszöntő: Áldás Békesség légyen ezen házon... Ezt követően egy énekelt ima hangzott el a hazáért, valamint az est címadó dala: Virágoskert az én szívem. A református általános iskolások virágokkal ültették be az Édenkertet, s melyből egykor az ember bűne miatt kiűzetett, most Ádám és Éva újra visszatalált a szépséget és életet jelképező kertbe. A világot pusztító és romboló folyamat közepette szép hívatás, hogy életünkkel felvirágoztassuk a helyet, ahol élünk.

A konfirmandusok élőképben mutatták meg a bibliában az Isten jelenlétét szimbolizáló égő csipkebokrot, amit a lánglovagoknak öltözött presbiterek sikerrel eloltottak. Ezzel Mózes dorgáló szavait vonták magukra, hiszen a hit és szeretet lángjainak sohasem szabad elaludnia: a lelket meg ne oltsátok. Az újragyújtott láng a krisztusi fénybe öltözött életet abban ábrázolta ki, hogy ajándékokat osztottak szét a közönségnek, a hölgyek Kövér Zsolt cukrász felajánlása jóvoltából mézeskalácsos virágot kaptak, az urak pedig Dr. Mátyás Péter felajánlása jóvoltából egy minden napra szóló igegyűjteményes imakönyvvel gazdagodtak.

Az est vendégei a sárospataki Huncutka bábszínház tagjai voltak, akik megismertették művészeti stílusukat a jelenlévőkkel. Végül a műsor fináléjában megrendezésre került a sárospataki "virágbajnokság". A szebbnél szebb virágszálakat városunk vezetői, - Dr Hörcsik Richárd polgármester, mint "Propolisz kaptármester "és Aros János mint " Dongó lépesmézigazgató" dongták körül, "virágport" gyűjtve. A virágbajnok kiválasztását egy igazi mese alapján vitték végbe, mind a szamár, mind a "gyermekember" mind az éjjeli pillangó az esélytelennek tartott bogáncsot jelölte erre a címre, és bár a döntés miatt a virágszálak eleinte tiltakoztak, mégis szép koronázási ünnepséget rendeztek a "virágbajnokoknak" melyet a Dér Krisztina által betanított tánc szegélyezett, amely természetesen stílusosan Csajkovszkij Diótörőjéből a "virágkeringő" volt.

A vacsorát Boros Ernő és munkatársai készítették el a vendégek megelégedésére, a talpalávalót Bertha Zoltán és Kővári Ági biztosították a tőlük megszokott magas színvonalon. A bálon részt vettek a lengyelországi testvérvárosból, Krosznóból érkezett vendégek, akik éneklésükkel köszöntötték a jelenlevőket. Köszönetet mond a református gyülekezet minden tombolatárgyat felajánló üzletnek, magánszemélynek és támogatást nyújtó adakozónak, mellyel a bál megrendezésén túl tehetséges, nehéz sorsú diákok támogatásához, és Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony életműve emlékét ápoló rendezvényeink anyagi alapjához járultak hozzá, örök hazába költözése 350. évfordulóján.

Megköszönjük a segítséget a rendezvényt befogadó ÁVG igazgatóságának, a Művelődés Háza, az Újbástya Rendezvénycentrum és a Sárospataki Református Gimnázium vezetőinek a technikai segítséget, a szereplőknek az idejük odaszentelését, Sipos Istvánnak a zenei szerkesztőmunka elvégzését.

Az esemény bizonyságát adta az összefogás erejének, üzeneteit hasznosítsuk mindennapjainkban, hogy sorsunk nehézségei közepette legyőzzük az elkeseredést, és újra hittől és szeretettől lehessen virágzó a család, az iskola, a polgári közösség és a Krisztus által üdvözülők serege.


 

 

További fotók>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2010.02.17./
 

Ismét „Torkos csütörtök”

 

        
      

Örömmel tudatjuk kedves vendégeinkkel, hogy a Magyar Turizmus RT. 2010-ben negyedszer is meghirdeti a „Torkos csütörtök” akciót - nyilatkozta Gulybán László, az RFV-Sárospatak Kft vezetője.
 
 


Gulybán László

 

Mi is az a torkos csütörtök?
A magyar néphagyomány egyik kiemelkedő jelentőségű időszaka a Vízkereszttől – Hamvazó Szerdáig tartó Farsang. A már-már elfeledett hagyományok egyikét hivatott feleleveníteni a „Torkos csütörtök” akció. Már alig ismerjük a farsang elejét jelző „Regélő Hétfőt”, vagy a farsang farkát jelölő „Húshagyó Keddet”, és a „Hamvazó Szerdát”

E népszokás felelevenítésével a Hamvazó Szerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretnénk ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára.
Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazó Szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás „kötelező”volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

Az RFV-Sárospatak Nonprofit Kft Makkhetes Étterme 2010-ben másodszor csatlakozik az akcióhoz. Ezen a jeles napon nemcsak a szokásos, változatos menüt kínáljuk ebédidőben, hanem ünnepi vacsorával is kedveskedünk. Törzsvendégeinket, partnereinket, akikkel együtt élünk és dolgozunk a hétköznapokban szeretettel várjuk egy ünnepi vacsorára.
Az ünnepi vacsorát 50 % árkedvezménnyel ajánljuk, amit már a szórólapon is láthat. Minden fontos információt megtalál a plakáton, illetve a mellékelt szórólapon.
A vacsorán közreműködnek a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai. A baráti beszélgetések közben borkülönlegességeket kóstolhatnak.


 

 

Cziczer Katalin
/2010.02.16./
 

Comenius tanításai Sárospatakról juthattak keletre

 

        
       

Comenius tanítási módszerei az orosz, illetve ukrán oktatásban is megjelentek. Vozdvizsenszkij Vagyim, a Református Kollégium Gimnáziumának tanára A Művelődés Háza pódiumtermében tartott előadásában azt a feltételezést támasztotta alá, hogy Comenius tanításait a tokaji borkomisszió egyik tagja, Grigorij Szkovoroda filozófus, pedagógus és költő Sárospatakról vitte el keletre…
 
 


Vozdvizsenszkij Vagyim

 

Vagyim tanár úr előadásából és a mellékelt két írásából: „Hrihorij Szkovoroda, Janus Amos Comenius keleti ajtaja a keresztény pedagógia felé” valamint „Az én szeretett Hegyaljámon…” nem csak Comenius tanainak terjedésére derül fény, de kirajzolódik a 18. századi Hegyalja képe is. A történelem homályából előtűnik, hogyan éltek itt békességben együtt különböző nációk – köztük görög és orosz – s hogyan jutott a cárok asztalára a jó Tokaji bor, évente 50-75 ezer liter.

Megtudhatjuk azt is, hogy nyugatról magával vitt szabadabb szellemiséget nem fogadta odahaza mindenki kitörő örömmel. Ennek ellenére a tanok terjedtek, s olyan tankönyvek születtek Szkorovoda tollából, amelyek tagadhatatlanul magukon viselik a Comenius tanításának nyomait.
 


 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.16./
 

Kreatív Varázssziget

 

        
        

A Kreatív Varázssziget február 11-én tartotta soron következő foglalkozását a könyvtár gyermekrészlegében. Ezen alkalommal a szalvétatechnikával (decoupage) ismerkedhettek meg az érdeklődők - számolt be a délutánról Krenyítzkyné Sárosi Krisztina...
 
 


Krenyítzkyné Sárosi Krisztina

 

A decoupage , valamely felület díszítése kivágott papírral és ragasztóval. A 17. század végén Velencében alkalmazták elsőként, majd elterjedt egész Európában, egyre nagyobb teret hódítva magának ez a díszítő eljárás. Csekély ráfordítással roppant mutatós használati és dísztárgyakat dekorálhatunk ezzel a technikával.

Ezen a foglalkozáson virágcserepekre ragasztottuk a szalvétákat. Napjainkban is egyre népszerűbb ez a díszítő eljárás , hiszen csodálatos szalvéták széles választéka áll rendelkezésünkre. A felhasználási terület rendkívül széles, szinte bármit díszíthetünk ezzel a technikával. A gyerekek és szüleik jókedvvel és nagy érdeklődéssel fogtak a munkához. A foglalkozás végére dekoratív virágcserepek készültek, melyekbe már csak a virághagyma hiányzik a tavasz közeledtét várva.


 

 

További fotók>>>

Kistóth Karolina
/2010.02.16./
 

Télbúcsúztató bál az Árvayban

 

        
        

Az Árvay Alapítvány valamint az iskola Szülői Munkaközössége jótékonysági bált rendezett 2010. február 6-án. Az iskola aulájában megtartott jó hangulatú, vidám mulatság a szórakoztatás, és az együvé tartozás erősítése mellett még egy fontos célt szolgált - küldte a beszámolót Maczkó Attila, az Árvay Alapítvány kuratóriumának elnöke...
 
 


Maczkó Attila

 

Az Árvay Alapítvány az adó 1%-ának felajánlása, valamint az egyéni adományok mellett a bál bevételéből képes csak gyarapítani a megfogalmazott célok eléréséhez felhasználható vagyonát. A bált az iskola mazsorett csoportjai és a SAMI táncosai nyitották meg. A vacsorát követően az iskola pedagógusainak meglepetés műsorát láthatta a "nagyérdemű".

Mindehhez a remek zenét a Rokonok zenekar szolgáltatta. Köszönjük az előkészületekben és a bál megvalósításában résztvevő szülőknek, pedagógusoknak, az iskola valamennyi dolgozójának és a tombolatárgyak felajánlóinak a segítségét!
 


 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.02.16./
 

        A 2010-es költségvetést tárgyalta a Testület

 

        
      

Február 12-én pénteken, 9 órától tartotta képviselőtestületi ülését Sárospatak Város Önkormányzata. Tulajdonképpen egyetlen fontos napirendi pont volt ennek a testületi ülésnek a témája, az pedig a Sárospatak Város Önkormányzatának 2010. évi költségvetéséről szóló előterjesztés – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 
 


Aros János

 

Az előterjesztés előkészítése természetesen már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, tulajdonképpen már akkor, amikor tavaly megfogalmaztuk a költségvetési koncepciót. Ennek a költségvetési koncepciónak négy fontos, meghatározott pontja volt, amit fontossági sorrendnek is nevezhetnénk: az első, a kötelező feladataink zavartalan ellátása, a következő a vállalt feladatok ellátása, aztán a munkahelyek megtartása és az elnyert pályázatok megvalósítása volt.

Ezeket a prioritásokat szem előtt tartva kezdtük meg a tárgyalásokat az intézményvezetőkkel a tavaly megszokott bevált módszerhez hűen most is minden intézményvezetővel lefolytattuk a megbeszélést, melyek azok a pontok, amelyekben az intézményvezetők illetve a gazdasági vezetők esetleg pluszjuttatást kérnek. Átnéztük a létszámokat, a létszámokban változás nem történt. Az intézményvezetői tárgyalásokra meghívást kaptak a bizottságok elnökei, a pénzügyi iroda vezetője és az aljegyző asszony is. Ezeken a tárgyalásokon néhányszor parázs viták alakultak ki, hiszen minden intézményvezető szeretné, ha többet tudna fordítani a tavalyihoz képest az intézményére, de sajnos látva az országos költségvetést, erre lehetőség nagyon kevés volt – végül mindenhol konszenzusra jutottak a megbeszélések.
 


 

 
Külön köszönetet kell mondani a Pénzügyi Bizottság elnökének Feró elnök úrnak, illetve az Ügyrendi és Jogi Bizottság elnökének Saláta elnök úrnak, akik valamennyi egyeztető tárgyaláson aktívan részt vettek. Talán ennek is köszönhető, hogy a bizottsági üléseken sem különösebben, és itt a képviselőtestületi ülésen sem volt már olyan feladat és újabb felvetés, amely vitára adhatott volna okot.

Több olyan témát is megbeszéltünk már a bizottsági üléseken, amely szinte minden intézményünket érintette, ilyen volt például a béren kívüli juttatások helyzete, hiszen ahogy ismert, a kormány július elsejétől megvonta az étkezési utalványok ingyenességét. Ez azt jelenti, hogy például a tavalyi 6000 forintos hidegétkezési utalványhoz - ami egy jól bevált formája volt a béren kívüli juttatásnak, és amelyben minden közalkalmazottunk részt vett - idén már 95,58%-os adóteher járul, tehát hogyha valaki a 6000 forintot erre szeretné fordítani akkor ezer-egynéhányszáz forint marad csak a zsebében. Ezért kellett másban gondolkodnunk.
Végignéztük melyek azok a juttatások, amelyek elsősorban közalkalmazottak esetében szóba jöhetnek, de sajnálattal láttuk, hogy szinte valamennyi, eddig ingyenes juttatást jelentős adóteher terhel most már, tehát elég nehéz lesz eldönteni a közalkalmazottaknak, hogy mit válasszanak.
A melegétkezési utalványt 18 ezer forint/hóig 25%-os adó terhel, tehát ez azt hiszem ez egy választható formája lesz a juttatásoknak. Az üdülési csekket évente a minimálbérig 25%-os adó terheli, de a minimálbér összege felett már itt is 95%-os, tehát ha valaki ezt választja akkor figyelni kell, hogy a minimálbér összege felett szinte a még egyszeri összeget be kell fizetni majd adóban. A kultúra utalványt 95%-os adó terheli, az önkéntes nyugdíjpénztárt 25%-os a minimálbér 50%-ig, az egészségpénztárt 25%-os a minimálbér 30%-ig.
Az internet az, ami adó és járulékmentes, ez egy választható forma, bár elég bonyolult a bevezetése. A csekély értékű ajándékot - amely nem csak nálam, hanem valamennyi képviselőtársamnál jogosan kiverte a biztosítékot - szintén 95,58%-os adó terheli. Ez azt jelenti, hogy ha itt a sárospataki sportversenyek, vagy bármely iskolai sportverseny alkalmából az első három helyezetnek érmet akasztunk a nyakába, akkor a jelenlegi 200 forintos érméket további, közel 200 forintos adó terheli. Azt hiszem ezt már nem lehet a válságra fogni, aki ezt így bevezette, az már bűnt követett el az ifjúsággal szemben.

A kockázati életbiztosítás még az, ami adó és járulékmentes és egy nagyon preferálandó lehetősége az ingyenes juttatásnak. Természetesen tudjuk azt, hogy a közalkalmazottak inkább minden hónap végén némi kézpénzt vagy valamilyen utalványt szeretnének a kezükben tudni, hiszen a fizetésük sem olyan, ami lehetővé tenné, hogy ezt az összeget nélkülözni tudnák. Mindezek után természetesen valamennyi közalkalmazottnak lehetősége van a döntésre, senkire nem szeretnénk ráerőltetni bármelyik juttatási formát, mindenki maga fogja eldönteni mit választ – ha a hidegétkezési utalványt választja tudomásul véve, hogy a 95%-át be kell fizetni adóba, akkor ezt is megteheti. A melegétkezési utalvány elfogadóhelyekről az interneten lehet tájékoztatást találni.
Ami még újdonság a tavalyihoz képest, hogy míg tavaly 6000 forintos étkezési utalványt adott valamennyi intézményünk, ennyit terveztünk a költségvetésbe, addig idén Sárospatak Város Önkormányzata átvállalja a 25%-os adót, tehát 7500 forint áll minden közalkalmazott rendelkezésére. A döntés pedig - ismétlen még egyszer - az övék lesz.

A költségvetés annak ellenére, hogy körülbelül 400 millió forintos hiányt tartalmaz, megtartja azokat a sárospataki lakosoknak szóló kedvezményeket, amelyeket az előző években már megszokhattak. Ezeket a kedvezményeket összeszámolva közel 100 millió forinttal támogatjuk még mindig Sárospatakon a rászorulókat.
A támogatásoknak különböző formái vannak, például rendszeres szociális segélyre közel 30 millió forintot fordítunk a normatíván kívül, ennek nagy része a rendelkezésre állási támogatás összegéből adódik, ami közel 27 millió forint önmagában. Zárójelben had jegyezzem meg, hogy szintén volt egy nagyon rossz döntése a jelenlegi kormánynak, amikor a rendelkezésre állási támogatást egy családon belül csak egy főre korlátozta. Épp ma reggel ezzel kapcsolatban többen is jöttek hozzám, hogy tulajdonképpen, ha csak az egyikük kap munkát, mint RÁT-os és a másikuk nem kaphat rendelkezésre állási támogatást, akkor kevesebbet kapnak, mint hogyha mind a ketten az eddig megfelelő jogszabályoknak megfelelően nem munkát végeztek volna, hanem segélyen, rendelkezési támogatáson otthon maradtak volna. Azt hiszem ezt a döntését a kormánynak nagyon hamar fölül kell majd vizsgálni.

Szintén ilyen, lakosoknak nyújtott kedvezmény a lakásfenntartási támogatás, amit a normatíván kívül több mint 2 millió forinttal egészítünk ki. Ilyen az ápolási díj, amit 6 és fél millió forinttal egészít ki Sárospatak Város Önkormányzata. Ilyen a rászorultságtól függő pénzbeli szociális és gyermekvédelmi ellátás, amelyet 23 millió forinttal egészítünk még ki. Ez tartalmazza az átmeneti segélyt, a temetési segélyt, rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, tartalmazza a Bursa Hungarica ösztöndíjat, amelyre közel 6 millió forintot fordítunk és ebből az összegből majdnem 200 sárospataki gyerek továbbtanulását tudjuk egy jelképes összeggel támogatni.
Egyre több az átmeneti segélyt igénybevevők köre, közel 4 milliót fordítunk rá a normatíván kívül még pluszban. Megmarad a beiskolázási támogatás a sárospataki lakosok részére, 1600 fővel és 2000 forinttal számoltunk és ez is több mint 3 millió forintjába kerül az önkormányzatnak.
Megmarad a köztemetés intézménye - ha fogalmazhatok így, arról van szó, hogy akiknek a hozzátartozói nem tudják a temetési költséget vállalni, amit bizonyítani is tudnak, azoknak ezt a költségét az önkormányzat természetesen átvállalja 1 millió 200 ezer forintot biztosítunk a költségvetésben erre a célra. Megmarad a „közgyógy” ellátás lehetősége, megmaradnak a rászorultságtól függő normatív kedvezmények. Hasonlóan megmarad a tanulók ingyenes tankönyvellátása, az általános hozzájárulás a tanulók tankönyv ellátásához és megmarad a tavaly bevezetett 65 év feletti nyugdíjasok támogatása is - tavaly több mint 2000 főnek tudtunk 1000 forintos étkezési utalványt biztosítani év végén, nagyon nagy sikere volt, hiszen nem is gondoltuk volna, hogy ez az 1000 forint mennyire sokat jelent a sárospataki 65 év feletti nyugdíjasoknak. Idén személyenként 1500 forintot terveztünk be a költségvetésbe erre a célra. Megmarad az a nem olyan régi kezdeményezésünk, mely szerint a szociális bérlakásban élők bérleti díját 20%-al csökkentjük akkor, ha 3 hónapon keresztül rendszeresen, rendesen törlesztik a bérleti díjat. Ennek köszönhetően megnőtt a fizetési morál – tehát ez a döntés duplán is hasznot hozott az önkormányzatnak, egyúttal könnyebbséget jelent a szociális bérlakásban élőknek.

A hulladékszállítási kedvezmény is megmaradt, amire 7 és fél millió forintot fordítottunk. Egy régi problémája az a sárospataki lakosoknak és az önkormányzatnak is, hogy a szolgáltatási szerződés értelmében mindenkinek egyformán kell fizetnie a szemétszállítási díjat akkor is, ha az adott lakásban egy, egyedülálló nyugdíjasnál mindösszesen néhány kilogramm szemét keletkezik – ismeri mindenki a szülőket, nagyszülőket, amit tudnak mindent újrahasznosítanak - ennek ellenére neki is ugyanannyit kell fizetnie, mint egy öt-hat tagú családnak, ahol a 110 literes edény gyakran kicsinek is bizonyul. Ennek a rendezése a következő képviselő testületnek egy hatalmas feladata lesz.
Megmarad a szúnyogirtás és az ingyenes lomtalanítás is a sárospataki lakosok részére. Tudni kell, hogy bár a lakosoknak ezt ingyen végzi el a ZHK, ennek a költségeit természetesen az önkormányzat kifizeti még idén, viszont a tavalyi megállapodásnak köszönhetően már jövőre nekünk sem kell érte fizetni.

Tovább támogatjuk a saját konyhánkon étkező közalkalmazottakat, megmarad az egyházaknak a támogatása, megmarad a polgárőrség támogatása, amelyre láthatjuk, hogy egyre nagyobb szükség van. Megmarad a Turizmus Egyesület támogatása, megmarad a reggeli úszás lehetőségének a biztosítása, hiszen azért, hogy reggel hat és nyolc óra között, tehát nem nyitvatartási időben az úszni vágyók használhassák az uszodát, havi 100 ezer forintot fizet Sárospatak Város Önkormányzata a Pataqua Kft.-nek. A Patak kártyával rendelkezőknek megmarad az a kedvezmény, hogy 25 ezer forintért, a mindenkori éves bérlet árának 50% -ért juthatnak hozzá az 1 évig korlátlan belépési lehetőséget biztosító bérlethez.

A panel programra is elkülönítettünk 18 millió forintot, amelyre majd pályázhatnak a felújítást tervező panellakásban lakók. A sporttámogatás másfél millió forinttal növekedett, de még mindig kevés ez az összeg, hiszen láthatjuk, hogy a kormány teljesen lemondott a sportolni vágyó fiatalokról, ebben a költségvetésben külön soron egyetlenegy fillér sem szerepel sporttámogatásra.
Bármilyen sokba is kerül ez az önkormányzatnak, én úgy érzem, hogy alapvető kötelesség a sportegyesületek és sportrendezvények támogatása. A tavaly, tavalyelőtt megszokott módszer alapján pályázni lehet erre az összegre és reméljük, hogy a legjobban sikerül majd felhasználni. Bízunk benne, hogy sportegyesületeink a tavalyi sikereknek megfelelően fognak szerepelni idén is.

Az úszásoktatás ingyenességét továbbra is megtartjuk, a pataki gyerekek, akár önkormányzati, akár nem önkormányzati intézménybe járnak iskolába, ingyen vehetik igénybe ezt a kedvezményt. Bár ez pénzébe kerül az önkormányzatnak, de úgy gondolom a spórolást nem itt kell elkezdenünk, hanem máshol kell majd megejtenünk.
Fürdőkedvezményekre található egy új sor a költségvetésben 3 és fél millió forintot különítettünk el erre a célra. Az előbb említett 25 ezer forintos bérlet mellett további kedvezményeket szeretnénk adni a sárospataki lakosoknak, itt a 70 év felettieknek gondoltunk egy jelentősebb kedvezményre, illetve a két héttel ezelőtti tárgyalások alapján a mozgáskorlátozottaknak és a 65 éven felettieknek szeretnénk a napi belépőből is további kedvezményeket biztosítani. Százalékot még nem tudok mondani hiszen az egyeztetések még folynak. Mindenesetre az biztos, hogy a további kedvezményeknek költségvonzata lesz, ezt a költséget pedig az önkormányzat fogja átvállalni, kifizetni a kft-nek, aminek jelentős része visszakerül bérleti díj formájában a kft-től az önkormányzathoz, azonban így - a tiszta elszámolás híveként - a képviselőtestület ezt az összeget elkülönítette a költségvetésében.

A helyi adóbevételek jelentősen csökkentek, mint egy 10 %-kal, ami azt jelenti, hogy 20 -30 millió forinttal kevesebbet kapunk. A normatíva jelentősen csökkent, több mint 200 millió forinttal kapunk kevesebbet a tavalyi évhez képest, ami nagyon nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatot. A kötelező feladatot ellátó intézményeinket működtetni kell, ahogy az elején, a mondanivalóm kezdetén is utaltam rá, és mivel ezen intézményeink esetében a normatíva az összköltségnek most már az ötven százalékát sem fedezi, a másik ötven százalékot Sárospatak Város Önkormányzatának kell valamiből kigazdálkodnia.
Mondhatja erre valaki, hogy itt vannak a helyi adóbevételek, de ahogy ezt az előbb mondtam ez is jelentős csökkenésen ment keresztül. Forintosítva ez 1 milliárd 250 millió forint, amit még hozzá kell tennünk intézményeink működéséhez. Érdemes megnézni azt a táblát, amely sokáig látható volt a Patak Honlapon is. Ebből egyértelműen kiderül, hogy mely intézményünknek milyen a finanszírozása az állami normatíván keresztül és mennyit kell még hozzá tenni. Például a Mese Óvoda esetében ahol a normatív támogatás összege kevesebb, mint 50%, 95 millió forintot kapunk az államtól ennek a szakfeladatnak a működtetésére és 116 millió forintot még hozzá kell rakni az önkormányzatnak. De mondhatnám a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát is, ahol 111 millió forint a normatív támogatás és 128 milliót kell még hozzá tennünk. Két nem kötelező feladatot ellátó intézményünk esetében kedvező csak a normatíva, az egyik az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, ahol az Arany János normatíva miatt nem kell hozzá tenni önkormányzati támogatást, a másik pedig a Vay Miklós Szakképző Iskola, amely bizonyos mértékben még pluszban is van, tehát jobb a normatívája, mint amennyibe kerül, de az összes többi intézményünknél sajnos nem mondható el ugyanez. Nem mondható el a kulturális feladatoknál sem, hiszen a kormány úgy tűnik lemondott a kultúráról. Magyarországon ma a kultúra egyetlen forintot sem ér, hiszen míg tavaly legalább 15 millió forintot külön sorban szerepeltettek, addig külön sorban most egyetlen fillér sincs a kultúrára, tehát ezt is nekünk kell kigazdálkodnunk.

Ez a költségvetés a kötelező béremeléseken kívül, tehát a soros kategórialépéseken kívül nem tartalmaz további béremelést, tehát nem történt béremelés a polgármesternek, nincs béremelése az alpolgármesternek, a képviselőtestület tagjai már tavaly sem kaptak képviselői tiszteletdíj emelést és idén sem. Megszűnik a képviselőknek az eddigi ingyenes juttatás, nevezetesen a fürdőbe történő ingyenes belépés, a képviselőtestület tagjai részére is él a Patak Kártya kedvezményes lehetősége, tehát ha kiváltották a Patak Kártyát ők is ugyanúgy 25 ezer forintért meg tudják vásárolni az egész éves korlátlan belépést biztosító bérletet.

Még egy összeget jelentősen emeltünk a költségvetésben, ez pedig a Kommunális Szervezetnél az utak karbantartására fordítható összeg. Tavaly év közben ezt már módosítani kellett, amikor 6 millió forintot költöttünk a kátyúzásra. Látva Sárospatak útjainak jelenlegi állapotát és figyelembe véve, hogy rövidesen - ha a fagy kienged - ezek az utak még rosszabb állapotban lesznek, a 6 millió forintról 10 millió forintra emeltük a kátyúzásra fordítható összeget.
Komolyan tartok attól, hogy ez a 10 millió forint az idegenforgalmi szezon kezdetére el fog fogyni, hiszen az egyetlen lehetőségünket, a pályázati forrásokat, amelyből az útjainkat felújítottuk, - évente 3-4-5 utat körülbelül 50-70 millió forint értékben - a kormány január 1-től szintén beszüntette. Egyelőre fogalmam sincs, hogy miből tudjuk majd az útjainkat nem csak toldozni-foldozni, hanem úgy rendbehozni, ahogy azt igényelné a Kultúra Magyar Városa. Lehet, hogy kölcsönt kell erre fölvennünk, vagy más megoldási lehetőséget találni.

A korábbi képviselőtestületeknek az egyik „zseniális döntése” a kőbánya eladása volt, amiről már egyértelműen bebizonyosodott, hogy milyen rossz döntés volt. Az eddig ingyenesen biztosított kőmennyiség - az ingyenességet úgy értem, hogy az ÁFA értékét természetesen az önkormányzatnak ki kellett fizetnie - elfogyott, éppen ezért 5 millió forintot terveztünk a költségvetésben a zúzalék vásárlására, hiszen a külterületi útjaink még rosszabb állapotban vannak, mint a belterületi utak. Ezeknek sem látom a lehetőségét, hogy szilárd útburkolattal el tudjuk látni. Egyetlen lehetőségünk az, hogy a kátyúzást itt is elvégezzük, ez pedig zúzalékkal vagy aszfalttörmelékkel lehetséges. Erre 5 millió forintot terveztünk a költségvetésben.

A válság ellenére is folytatódik a fejlődés Sárospatakon, hiszen azok a beruházások, amelyeket már több helyen említettünk - elsősorban beruházási pályázatok - tavasszal kezdődnek. Ilyen az óvoda felújítás és bővítés, illetve ilyen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskoa bővítése, az Egészségház bővítése, a fürdőfejlesztés, és reményeink szerint a piac munkálatai is elkezdődhetnek a nyáron. Duplán örülünk ennek, hiszen a fejlődés látható Sárospatakon, másrészt pedig ha a fővállalkozó nem is pataki lesz, hiszen a közbeszerzést irányítani nem lehet, de mindenképpen ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy alvállalkozóként pataki cégek végezzék el a konkrét munkát.
Mindezek után a képviselőtestület 2 nemmel és 16 igennel Sárospatak város 2010. évi költségvetését 385 millió forint működési hiánnyal elfogadta.

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.16./
 

Rendeletet alkottak a választási plakátolás rendjéről

        
       

Bizottságunk három napirendet tárgyalt ezen a rendhagyó bizottsági ülésen, bár igazából a költségvetésre fókuszálódott a figyelmünk. Korábban a Gazdasági Bizottsági ülésen már részletesen foglalkoztunk a költségvetéssel, ily módon a mi bizottsági ülésünkön már kevésbé mentünk bele aprólékos kérdésekbe – számolt be a Jogi és Ügyrendi Bizottság üléséről Saláta László, a bizottság elnöke…
 


Saláta László

 

Azonban egy dolgot megkívánunk jegyezni - ami miatt a döntésünk nem is volt egyhangú - Jogi és Ügyrendi Bizottság lévén ahhoz, hogy mi dönteni tudjunk, a minimális feltételeket mégiscsak az előterjesztéshez kellett volna csatolni, nevezetesen a könyvvizsgálói jelentést.

Tekintettel arra, hogy még a könyvvizsgálói jelentés nincs a bizottság előtt, ezért többek között jogász tagtársunk is úgy vélekedett, hogy ennek hiányában tartózkodni fog a szavazásnál. Tekintettel arra, hogy korábban mi már beszéltünk a Pénzügyi Bizottság vezetőjével, aki elmondta, hogy a könyvvizsgálói jelentés elkészült, de még nem áll rendelkezésre. Ők előzetesen megkérték a könyvvizsgáló véleményét, hogy a jogszabályoknak megfelel-e az előterjesztés, amire ő igennel válaszolt. Ezért mi végül is elfogadtuk az előterjesztést, és egy tartózkodás mellett javasoljuk a képviselőtestületnek elfogadásra.
Én magam a Gazdasági Bizottsági ülésen rendkívül részletekbe menően, sok kérdést feltettem melyekre egyrészt választ is kaptam, másrészt pedig az ott megfogalmazott javaslataimat a bizottság javaslataként fogja majd Erdős úr a képviselőtestület elé terjeszteni.

Ezen túlmenően még két napirendet tárgyaltunk, egyrészt ugye közelednek a választások, a választási plakát elhelyezésének rendjéről szóló rendelet megalkotása történt meg és reméljük, hogy ezt a rendeletet a gyakorlatban az érdekelt felek be is fogják tartani, és nem fogják összevissza ragasztgatni a várost és feldíszíteni, mint egy karácsonyfát. Ami még ettől is fontosabb, hogy majd a választások végén reméljük, mindenki le fogja szedni a maga által fölragasztott plakátokat.

Végül a harmadik napirend amelyet tárgyaltunk, a wellness szállóval kapcsolatos. Mindannyiunk által ismert, hogy a múlt évi wellness szállodával kapcsolatos pályázatunk sikertelen volt, mert valószínűleg a rövid pályázati határidő miatt érdektelenségbe fulladt. Ezért egy újabb pályázat kiírására került sor, megjelölve ebben a pályázatba az ingatlan értékét, illetve egyáltalán azokat a feltételeket, amilyen feltételekkel tudnánk a pályázók számára rendelkezésre bocsátani a területet, illetve mit várunk el a wellness szálloda építőitől.
Tehát tulajdonképpen egy újabb kiírásra került sor, reméljük, hogy ezúttal többen jelentkeznek majd és még gazdagabb tartalommal.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.16./
 

            Normatíva elvonás miatt emelkedhetnek az étkeztetés térítési díjai

 

        
      

A szociális és egészségügyi feladatok ellátására az elmúlt évekhez hasonlóan ez évben is körülbelül 282 millió forintból fog a Szociális és Egészségügyi Bizottság gazdálkodni – vágott a közepébe Oláh József bizottsági elnök, amikor az ülésen elhangzottakról kérdeztük…
 
 


Oláh József

 

Szociális részlegünkhöz a Rendelőintézet, a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat, valamint a Gondozási Központ tartozik. A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat és a Gondozási Központ is elfogadhatónak tartja ezt a költségvetést. Ugyanazt a költségvetési normát kapta meg az önkormányzattól mind a két intézmény, mint a tavalyi évben.

Azt mondják, hogy ki fognak jönni ebből a költségvetésből, azonban sajnálattal hallottam a Gondozási Központ vezetőjétől, hogy normatíva elvonás történt a kormány részéről feléjük és ez által áremelésekre lesz szükség ezeknél az intézményeknél, ami a térítési díjakban és az étkezések díjaiban fog jelentkezni. A bizottság elfogadásra javasolta a testület felé a napirendi pontot.


 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.15./
 

      Jól előkészített költségvetést tárgyalt a Pénzügyi Bizottság

 

        
      

A mai napon a 2010. évi költségvetést tárgyaltuk első napirendi pontként, ami hosszú egyeztetés után került a bizottság elé – nyilatkozta a Pénzügyi Bizottság ülésének megtartása után Feró István, a bizottság elnöke…
 
 


Feró István

 

Előzetesen a hivatali apparátus egyeztetett az intézményvezetőkkel, majd ezután közösen a gazdasági vezetők, intézményvezetők és a bizottsági elnökök. Alpolgármester úr aljegyző asszony társaságában egy közös egyeztetésen vett részt az intézményekkel, amelynek az eredménye egyértelműen pozitív, ugyan nem szívesen, de elfogadták a vita során kialakult számokat. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évihez képest körülbelül 95%-os költségvetésük van. A bérek nem változtak, plusz béremelésekről nincs szó sajnos, csupán a kötelező előrelépések történnek meg, a dologi kiadásokkal kapcsolatosan pedig takarékos gazdálkodásra bíztattuk az intézményvezetőket.
Először fordult elő talán az elmúlt 20 év történetében, hogy a Polgármesteri Hivatal költségvetésének bevételi és kiadási oldalát is részletesen megtárgyaltuk a bizottsági elnökökkel, szintén az alpolgármester elővezetésében, az aljegyző asszony társaságában. Tehát egy ilyen előkészítés után került a költségvetési terv bizottságunkhoz. A Pénzügyi Bizottság csak apróbb módosításokat eszközölt, és javaslatot tett ezek elfogadására.

Az egyik módosítás az volt, hogy a szövegi részben kerüljön kiemelésre a rendelet tervezet 13. paragrafus, hármas bekezdésében az, hogy forráshiány nagyságára való tekintettel az önkormányzat által finanszírozott intézményeknél, beleértve a Polgármesteri Hivatalt is, a képviselőtestület a dologi kiadások előirányzatát alapul véve 10%-os zárolást határozzon meg. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi költségvetési tételek 10%-át szeptember 30-ig zárolja a képviselőtestület – ha van pénz, akkor ez felszabadul, de ha nincs pénz, akkor marad ebben az állapotában.
Elfogadásra javasoljuk azt is, hogy tartalékalapot feltétlenül képezzen a képviselőtestület 50 millió forint nagyságrendben - ugyan ez fejlesztési hitel terhére működik, de ahhoz, hogy ha esetleges pályázati saját erőt kell produkálni, akkor ennek nem léte akadály lenne, így pedig meg tudjuk valósítani a kisebb beruházásokat.
Még egy jelentősebb dolog a belső átcsoportosítása a 7-es táblázatnak, ami azt jelenti, hogy a Polgármesteri Hivatal kiadási előirányzatai feladatonként címszó alatt, a kulturális pályázati alap 4 millió forintját 3 millió forintra csökkentettük és ezt az 1 millió forintot szintén kulturális célra, a városi alapítványi és egyéb kulturális rendezvények költségeihez hozzá tettük.

Második napirendi pontként tárgyaltuk a leendő wellness szálló építésével kapcsolatos feladatokat - gyakorlatilag a pályázati szöveg került megtárgyalásra. Újból pályázatot kell kiírni ennek az elnyerésére - korábban úgy gondoltuk, hogy ez nem szükséges de a törvények erre köteleznek bennünket.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.15./
 

Megrendezték a „Tiszán innen- Dunán túl” Országos népdaléneklési minősítő verseny körzeti fordulóját

 

        
   

Az idei tanévben is megrendezésre került a „ Tiszán innen- Dunán túl” Országos népdaléneklési minősítő verseny körzeti fordulója. Az eseménynek – február 3.án- a Farkas Ferenc Művészeti Iskola adott otthon, a Szent Erzsébet úti táncteremben. A verseny két műfaji és három életkori kategóriában került megrendezésre - küldte a beszámolót Csorbáné Csomár Éva, szaktanácsadó...
 
 


Csorbáné Csomár Éva

 

I. életkori kategória: 5-6. osztály
II. életkori kategória: 7-8. osztály
III. életkori kategória: 9-10. osztály
Műfajok: szóló és kisegyüttes

A versenyzők hangszeres kíséret nélküli népdalcsokorral szerepelhettek. Sárospatak iskoláin kívül Kenézlő, Vámosújfalu és Vajdácska iskolái képviseltették magukat.
A zsűri tagjai: Darmos Éva (Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanára), Kelemen Judit ( ME Comenius Tanítóképző Főiskola ének-zene tanszékének vezetője)
Bálint Béla ( Farkas Ferenc Művészeti Iskola igazgatója), A verseny a következő eredménnyel zárult:

5-6. osztályos korcsoport: 1. helyezett Takács Zoltán Református Gimnázium - Felkészítő tanára Takács Zoltánné

7-8. osztály 1. hely Preszoly Fruzsina ME Árvay Gyak. Általános Iskola
2. hely Máji Franciska ME Árvay Gyak. Ált. Isk. - Felkészítő tanáruk: Gyöngyösi Gézáné)
3. hely Szabó Bianka Körzeti Általános Iskola Kenézlő - Felkészítő tanára: Bordásné Fövényesi Zsuzsanna

9-10. osztály 1. hely Tamás Janka Református Gimnázium - Felkészítő tanára: Bak Adrienn
2.hely Szebényi Lúcia Árpád Vezér Gimnázium
3. hely Haluska Katalin ÁVG - Felkészítő tanáruk: Baloghné Rozgonyi Antónia

Kisegyüttes 7-8. 1. hely Árvay József Gyakorló Általános Iskola - Felkészítő tanáruk Gyöngyösi Gézáné -
2. hely II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola - Felkészítő tanáruk Goreczky Gáborné
3. hely Körzeti Általános Iskola Kenézlő - Felkészítő tanáruk Bordásné Fövényesi Zsuzsanna

Kisegyüttes 9-10 1 hely Rozmaring énekegyüttes ÁVG -
Felkészítő tanáruk Baloghné Rozgonyi Antónia

A megyére továbbjutók a kategóriák első helyezettjei. A megyei verseny időpontja : 2010. február 24-én 9 óra. a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézetben.


 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.15./
 

Baleset volt a tolcsvai kereszteződésben

        
       


Bacsó Tibor

 

2010. február 4-én 16 óra 20 perckor történt egy anyagi kárral járó közlekedési baleset a 37-es számú főúton, a tolcsvai leágazásnál. Egy lengyel állampolgárságú személy közlekedett Sárospatak felől Miskolc irányába, ellentétes irányból, Miskolc felől pedig érkezett egy másik személygépkocsi, amelynek vezetője Tolcsva irányába, balra kívánt lekanyarodni – kezdte a baleset ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy…

A lengyel állampolgár látva, hogy elé bekanyarodik a személygépkocsi, a gépkocsiját félrekormányozta, így az úttestről lehaladt és az út menti árokban állt meg. A baleset következtében szerencsére csak anyagi kár keletkezett.
A rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálta a közlekedési baleset bekövetkezését. , Mivel nem volt idegen tanú, ezért csak a két gépjárművezető meghallgatása alapján indult meg az eljárás. Rá néhány napra viszont jelentkezett egy kívülálló személy, akinek a meghallgatása tette egyértelművé a közlekedési baleset bekövetkezését.


 

 

Cziczer Katalin
/2010.02.15./
 

Vers- és prózamondó verseny a Rákócziban

 

        
   

A Magyar Kultúra Napja alkalmából február 5-én a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola vers- és prózamondó versenyt rendezett A Művelődés Háza és Könyvtára Pódiumtermében – nyilatkozta Szegedi Istvánné igazgató...
 
 


Szegedi Istvánné

 

A versenyen 36 alsó tagozatos kisdiák vett részt, 40 verset, illetve prózát adtak elő. Sárospatak három általános iskolája és a szlovákiai nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola képviseltette magát. Az 1-4. osztályosok vers kategóriában, a 3-4. osztályosok prózamondásban mérték össze tudásukat. Alapos felkészültségük magas színvonalúvá tette a versenyt, nagy élményt nyújtva ezzel a hallgatóságnak. Köszönet ezért a felkészítő tanítóknak, a segítő szülőknek.
A rendezvényt színesítette Karacs Mónika és Karacs Martina fellépése, akik a Honfoglalás című dallal nyitották meg a versenyt. Köszönet A Művelődés Házának, akik helyt adtak a versenynek.
A legjobbak könyvjutalomban és oklevélben részesültek. Minden résztvevő emléklapot és a helyszínen készült fényképet vehetett át.
A zsűri tagjai voltak: Bodnárné Novákovits Zsuzsanna főiskolai tanársegéd; Dusicza Erika az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese, magyar szakos tanára; Donkó József közoktatási szakreferens.
Az ő döntésük alapján a következő eredmények születtek:

1-2. osztály – vers:
1. helyezés Urbán Csongor (Nagykapos)
2. helyezés Pallagi Máté Bence (II. Rákóczi F. Ált. Isk.)
3. helyezés Rák Gergő (II. Rákóczi F. Ált. Isk.)
Balogh Gréta (Árvay J. Gyak. Ált. Isk.)

3-4. osztály – vers:
1. helyezés Ladomérszky Bence (II. Rákóczi F. Ált. Isk.)
2. helyezés Fodor Zsófia Erzsébet (II. Rákóczi F. Ált. Isk.)
3. helyezés Gócs Annabella (Ref. Koll. Gimn. és Ált. Isk.)
Ábel Krisztina (Nagykapos)

3-4. osztály – próza:
1. helyezés Géczi Ákos (II. Rákóczi F. Ált. Isk.)
2. helyezés Tóth Roland (II. Rákóczi F. Ált. Isk.)
3. helyezés Ladomérszky Bence (II. Rákóczi F. Ált. Isk.)
Repei Anna (Árvay J. Gyak. Ált. Isk.)

A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.


 

 

További fotók

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.02.15./
 

Jótékonysági bált rendezett a Kincskereső Tagóvoda

 

        
      

Hagyományai szerint az éven is megrendezte közös jótékonysági bálját a Mese Óvoda és Bölcsőde két intézményegysége: a Kincskereső Tagóvoda, valamint a Bölcsőde. A rendezvény szervezésében részt vettek a szülői és dolgozói közösségek, továbbá az intézményt támogató Személyiségközpontú Nevelés Alapítvány kuratóriuma – nyilatkozta Hubainé Józsa Magdolna tagóvoda-vezető...
 
 


Hubainé Józsa Magdolna

 

A megjelent vendégek -a köszöntések után- ismét gyönyörködhettek az óvodások népi játékában, a szülők-gyerekek-óvónők közös táncában. Régóta szép hagyomány, hogy a nevelőtestület megköszönve egy-egy szülő, nagyszülő segítő szándékát, jó akaratát és anyagi támogatását, „Emléklapot” ad át a bálon. Az éven Kovács Borbálának és Kiss Istvánnak mondtunk megkülönböztetett köszönetet.

A bálok egyfelől az oldott, jó hangulat, a kikapcsolódás megteremtése miatt szerveződnek, másfelől, egy-egy nemes cél megvalósítását is szolgálják. A kuratórium és az óvoda vezetése a korábbi években sokféle tárgyi eszköz-, felszerelés-, berendezés beszerzését tudta biztosítani a jótékony támogatásból. Ez tovább folytatódik az ez évi felajánlások segítségével, a szülői hozzájárulásokkal.

Köszönet mindenkinek, aki őszinte szeretettel, önzetlenül támogatja a Kincskereső Tagóvoda és a Bölcsőde gyermekeit!


 

 

További fotók>>>

Kistóth Karolina
/2010.02.15./
 

Kitüntették az ÉPSZER Zrt-t

 

        
   

A B.A.Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozói Díjat adományozott 2009-ben társaságunknak, amit nagy megtiszteltetésnek tartunk. A díj átadására 2010. január 30-án került sor a Kamarai bál keretében – számolt be a kitüntetésről Leskó István, az ÉPSZER Építő- és Szerelőipari Zrt. igazgatója…
 
 


Leskó István

 

Ebben a díjban benne van az elmúlt közel hatvan év tevékenysége, ezalatt az idő alatt itt dolgozó szellemi és fizikai dolgozók munkája, a tulajdonosok azon törekvése, hogy mindig igényesen fejlesztették a céget, fontos követelmény a minőségi munka és soha nem feledkeztek el a szakmunkás utánpótlás neveléséről.

Az ÉPSZER Építő- és Szerelőipari Zrt. jogelődjét 1951-ben alapította 11 helyi kisiparos Ipari Szövetkezetként. 2000-ben a Rt-vé alakult a társaság.
2009-ben az árbevételünk 950.000 eFt, létszámunk 110 fő volt. Jelenleg 76 fő szakmunkás tanulónak biztosítunk gyakorlati képzést 7 építő szak-, szerelőipari szakmában. Az ÉPSZER Zrt. a magasépítő-ipar területén végzi tevékenységét, vállalja új épületek építését, meglévők felújítását, műemlék épületek rekonstrukcióját, acélszerkezetű épületek szerelését, asztalos és lakatos üzemében termékek gyártása folyik.

A fő tevékenységi területünk Zemplén, Abaúj. A cég által felújított Mádi Zsinagóga 2005-ben Európa Nostra díjat, a Sárospataki Rákóczi Vár Palotaszárny 2006-ban Építőipari Nívódíjat kapott. Minőségpolitikánk legfontosabb részei: a több évtizedes munkatapasztalatra építve meghatározó szereplője maradni a térség építő-, szerelőipari vállalkozásainak, a megrendelői igények magas színvonalú kiszolgálása, saját dolgozóink megbecsülése, a szakképzés területén a térség építőipari szakember utánpótlás igényeinek kielégítése.

Az építőipar négy éve tartó válsága, teljesítményének folyamatos visszaesése minket sem került el. Legkritikusabb a 2008. év volt, amikor is az árbevételünk az előző évinek csak a 60%-át érte el, ez sajnos létszám leépítéssel is járt. Az elmúlt évben már tudtuk növelni az árbevételünket, ami megközelítette az egy milliárd forintot és részben visszapótoltuk a lecsökkentett termelői létszámot. A 2010-es évben mintegy 700 mFt szerződés állománnyal rendelkezünk.

Folyamatban lévő nagyobb munkáink:
- Hidasnémeti általános iskola felújítás
- Pálháza inkubátorház építése
- Tokaj óvoda bővítése, felújítása.

Gratulálunk a cég vezetésének és minden dolgozójának! Öröm számunkra hírt adni egy olyan cég kitüntetéséről, melynek a neve fogalom városunkban. Amióta emlékszünk, az ÉPSZER mindig volt, mindannyiunk családjában van, vagy volt olyan szakember, aki az ÉPSZER-hez kötődik, így köztudott Sárospatakon, hogy ott megbecsülik a jó szakembereket.
Kívánjuk, hogy legalább annyi eredményes év álljon előttük, mint amennyi mögöttük áll, továbbra is munkát adva sok szakembernek, megélhetést sok családnak!


 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.14./
 

     A Kommunális Szervezethez látogatott a polgármester

 

        
     

Dr. Hörcsik Richárd polgármester látogatást tett a Kommunális Szervezetnél, ahol megszemlélte a gépparkot és konzultált a vezetőkkel. Tapasztalatait honlapunkkal is megosztotta….
 
 


Dr. Hörcsik Richárd

 


Emri László

 

Tél van és ilyenkor télen természetes dolog, hogy esik a hó - de hogy ennyi, az azt hiszem nem természetes. Én emlékszem, 1999-ben volt sokkal nagyobb és drasztikusabb hóhelyzet, azonban az éven is megközelítette az ötven centit, amit az égi áldás Sárospatakra és Zemplénre küldött. Magam is tapasztaltam, hogy nagyon nehezen lehetett közlekedni a hóesés következtében és ez ilyenkor rendkívüli feladatokat ró a Kommunális Szervezetre. Ezért voltam kíváncsi arra, hogy ezt a kétszeri rendkívüli helyzetet hogyan sikerült megoldani. Milyen tapasztalatai vannak a Kommunális Szervezetnek, és ránk, mint fenntartó önkormányzatra ez milyen feladatokat ró?

Azt tapasztaltam, hogy a téli hóhelyzet megoldására minden lehetőséget kihasznált a Kommunális Szervezet. Sajnos az adottságok nem a legjobbak - és itt elsősorban az elöregedett gépparkra gondolok. Minden patakit bosszantott, hogy esik a hó és a hótolók nem járnak. Van két több, mint 30 éves IFÁ-nk és éppen mind a kettő egy időben robbant le. Ez bizony azt eredményezte, hogy csak késéssel tudtak bizonyos helyeken a tisztításhoz hozzálátni. Ez is mutatja azt, hogy ha jobb szolgáltatást akarunk Sárospatakon - minden Sárospataki ezt akarja - akkor a fenntartónak gondolkodni kell arról, hogy esetleges géplízingeléssel, gépcserékkel, felfrissítsük ezt a gépparkot. Ilyenkor mutatkozik meg igazán, hogy egy közel 40 éves gépparkkal nagyon nehéz operálni.
Meggyőződtem arról, hogy a lehetőségekhez képest igyekeznek gépeiket karbantartani, azonban nagyon nagy a karbantartási költség és az üzemanyag költség is, ami ugye szintén a Kommunális Szervezetet terheli.
Másrészt viszont a személyi állományt próbálta átszervezni az igazgató, a készenléti állapotot, amivel szintén munkába állított minden beosztható embert. Itt szeretném megköszönni azt is, hogy olyan feladatokat is vállalt a Kommunális Szervezet - például a MÁV állomásnak, az autóbusz pályaudvarnak a tisztítását, vagy olyan boltoknak, közüzemeknek, amelyek nem önkormányzati fenntartásúak az utca és járda tisztítását - ami plusz feladatot adott, de a lakosságnak nagyban megkönnyítette a közlekedését.

Azt látom, hogy a lehetőségekhez képest mindent megtettek, ugyanakkor nagyon sok patakit bosszantott az, hogy nem tudtak időben hozzákezdeni bizonyos útszakaszok tisztításához. Azonban az, hogy az úttakarítás mindenütt egyszerre működjön, az ilyen gépparkkal szinte lehetetlen. Ez számomra azt mutatja, hogy a géppark felújítása mindenképp szükséges.

Fontos kiemelnem a hóhelyzettel kapcsolatban azt is, hogy jól mutatja az összefogás eredményét: jónéhány magánvállalkozó cég és magánszemély segített az utak tisztántartásában. Én szeretném megköszönni a közreműködéseket, hiszen itt is érvényes sajnos az elöregedett géppark miatt, hogy „egyedül nem megy!”

Sajnos további problémát jelent, hogy az útjaink állapota elég kritikus, azonban ebben az évben szomorúan tapasztaljuk azt, hogy egyetlen forint felújításra nem tudunk pályázni, mert a kormány a költségvetésből elvonta. Ez bizony nehézségeket fog okozni a Kommunális Szervezetnek, hiszen egyre több út rongálódik, a kátyúzás egyre többe kerül. A kátyúzásnál is például bérfuvart kell alkalmaznunk, mert nincs megfelelő jármű. Ugyanakkor szomorúan vettem azt is tudomásul, hogy, hiába határoztuk el két évvel ezelőtt, hogy a gépcserét fokozatosan, pályázatok útján próbáljuk megoldani, mert ebben az évben ilyen pályázati lehetőség sincs. Reméljük, a változás után majd uniós pályázatokkal ezt tudjuk segíteni, mert mindenképpen szükséges a Kommunális Szervezet gépparkját fel tudjuk újítani nem csak téli munkák, hanem a nyári útkarbantartások vonatkozásában is.

Nem csak a helybeli utakat kezeljük, ami körülbelül 70 kilométer, hanem hozzánk tartozik 160 kilométernyi külterületi út, így Apróhomok, Halászhomok, Bálványos, illetve a Fürdősdűlő felé, ahol szintén családok laknak és őket is ki kellett szabadítani – ismertetett Emri László igazgató néhány tényezőt és számadatot a hó okozta nehézségekkel kapcsolatban…

Ebben a rendkívüli hóhelyzetben igénybe vettünk bérmunkában Kácsárd felé egy mentést, illetve a mi traktorunk is jelen volt az út kiszabadításában, onnan egy kisgyereket kellett beszállítani kórházba - ez többórás megfeszített munka volt mindkét gép számára.
Kölcsön kaptunk az RFV-től egy rakodó gépet, ami a járdákat tisztítja. A buszmegállókhoz, a gyalogátkelőhelyekhez konténereket helyeztünk ki, illetve teherkocsijaink ott helyben megálltak és a felpakolt havat a volt állatvásártérnél raktuk ki, ami jelen pillanatban is ott van, bárki megtekintheti, hogy milyen jelentős hómennyiséget kellett kiszállítani a városból.
A hóeltakarítás anyagköltségei is jelentősek: körülbelül 30-40 tonna mennyiségű sót szórtunk ki az elmúlt napokban, ami tonnájának ára 20 ezer forint körül mozog. Alkalmaztunk még kalcium-kloridot és tranzitot a járdákra, illetve a gyümölcsösökben használt permetező adapterrel szórtuk az utakat, ezekre körülbelül 7-8 köbmétert használtunk fel, aminek tonnája 70-80 ezer forint.


 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.14./
 

A bíróságtól a jegyzők hatáskörébe került át az erdei falopás

 

        
   

Ugyanazokkal a napirendi pontokkal küldtük ki a meghívót a Jegyzői Kollégium tagjainak, mint a Társulási Tanács tagjainak, amelyekhez még egy napirend került még felvételre a rendőrkapitányság tájékoztatója kapcsán – kaptuk a tájékoztatást dr.Szabó Ritától, a Jegyzői Kollégium vezetőjétől…
 
 


dr. Szabó Rita

 

A jegyzők igénylik is azt, hogy a megszokott napirendeken kívül szakmai témakörökről is essen szó. A rendőrkapitány úr, illetőleg kollégái tájékoztattak minket arról, hogy szabálysértési hatásköri változások léptek életbe 2010. január elsejétől. Amit korábban a bíróság tárgyalt – pl. az erdei falopást - ez átkerült a jegyző hatáskörébe 2010. január elsejétől.

Tulajdonképpen némi nehézséget is fog ez nekünk jelenteni, ellenben a bűnüldözés és az eljárás nem változik, tehát az elkövetők vonatkozásában nem lehet arra számítani, hogy most gyengült volna a hatóság szerepköre. Itt egyszerűen arról van szó, hogy más fogja elbírálni ezeket az ügyeket.
A másik, amiről még tájékoztatást kaptunk, az a közlekedési bírságok behajtása vonatkozásában arra vonatkozott, hogy mi az, amit át kell utalnunk adózási szempontból, és mi az, ami helyi bevételnek számít. Ezeket részletes szakmai szabályok határozzák meg.

További napirendként tárgyaltuk a Kistérségi Társulás költségvetését, amellyel kapcsolatban szomorúan tapasztaltuk, hogy lényegesen kevesebb, mint a korábbi években volt, így egy nagyon szoros gazdálkodásra kerül sor 2010-ben. Valójában még hitel felvételére is kényszerülhet a társulás, ami először fordulna elő. A költségvetésbe ez már be lett tervezve - tehát elmondhatjuk, hogy ilyen nehéz év még nem volt a társulásnál. Ennek oka az, hogy csökkentek a normatívák, az általános feladatokra igényelhető normatíva, valamint a belső ellenőrzésre igényelhető normatíva fajlagos összege csökkent, ez utóbbinál az áll a csökkenés hátterében, hogy összevonásra kerültek egyes költségvetési szervek, tehát a körjegyzőségeknél változások történtek és még maga a normatíva összege is csökkent, tehát kettős csökkenés tapasztalható.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.14./
 

2011-ben Sárospatakon és környékén tartják országos találkozójukat a természetjáró diákok

 

        
   

A rendezvény egy előkészítő megbeszélése volt a Természetjáró Diákok és Gyermekek Országos Találkozójának, ami a Természetjáró Fiatalok Szövetségének egy hagyományos rendezvénye. Ezt mindig máshol rendezzük meg, 2011-ben szeretnénk Sárospatakon és környékén megrendezni – számolt be sárospataki összejövetel céljáról Búzás Károly, a Turista és Természetjáró Információs Egyesület (TUTI) elnöke…
 
 


Búzás Károly

 

Ebbe szeretnénk a helyieket bevonni, a sárospatakiakat, sátoraljaújhelyieket, a civileket, az önkormányzatot, vállalkozókat, valamint Miskolcról a Borsod Megyei Természetjáró Fiatalok Szövetségének a vezetőségét és tagjait is szeretnénk ebbe bevonni. Persze mi is segítenénk - a TUTI Egyesület - és a többiek is.
Tehát ez egy előkészítő megbeszélése volt ennek a rendezvénynek, amelynek alapjait gyakorlatilag már korábban megszerveztük, viszont most meg kellett beszélnünk, hogy kinek mi lenne a dolga, milyen munkák várhatóak, hol rendeznénk, milyen támogatókat tudunk beszervezni, és milyen munkákat kell elvégezni idén, hogy ez működjön.
Megbeszéltük tehát a helyszíneket, hogy hol lesz a találkozó - szeretnénk Végardón a Kempingben tartani, és szeretnénk bevonni a Termál Kempinget is, a Megyer-hegyi tengerszemet és környékét, Makkoshotyka túraútvonalát, éjszakai túrára pedig a Bodrog túloldalát szeretnénk használni.
Szeretnénk maradandót is alkotni, például egy tájfutó térképet, vagy valami hasonlót, ami megmaradna. Ennek kapcsán szeretnénk - hogy ez a táj nagyobb hangsúlyt kapjon - bemutatni az embereket, lenne városismereti verseny, nappali és éjszakai tájékozódási verseny, teljesítménytúra, lesznek különböző sportversenyek és elméleti versenyek is.

Szeretnénk, ha a helyiek is bekapcsolódnának, tehát a helyi iskolások, tanulók, Zemplén egész területéről. Szeretnénk, ha már idén eljönnének a találkozóra, ami idén Szekszárd mellett a Sötét –völgyben lesz. Ott meglátnánk, hogy ez hogy működik és akkor ennél már csak jobbat, tudnánk csinálni. Szeretnénk, ha ez a forma itt a helyieknek is megtetszene, már csak azért is, mert a nemzetközi szövetségnek is a tagjai vagyunk és nagyon sok lehetőségük van azon fiatalok számára, akik el szeretnének menni különböző nemzetközi táborokba - amit a nemzetközi szövetség anyagilag is támogat. Tehát ezekben részt lehetne venni, csak eddig nem tudtak róla – mi viszont szeretnénk ezt is beindítani.

Ha a találkozót megszerveztük, a hosszú távú tervünk az, hogy utána szeretnénk, ha a nemzetközi kerékpáros túra is itt haladna keresztül a Eurovelo mentén. 2012-re pedig álmodozom azon, hogy esetleg egy mountenbike fesztivált szerveznénk. Rengeteg mountenbike pályát jelölnénk ki és Zemplént körbe lehetne egy hét alatt versenyezni a mountenbikeosoknak, ami egy olyan program lenne, amiért érdemes ide jönni a kerékpárosoknak.
Ha itt vannak egy hétig több százan, akkor a helyi programokat, a helyi kultúrát is jobban el lehetne adni. Az utak tekintetében a Nemzeti Parkkal egyeztetnénk, és együtt jelölnénk ki azokat, fokozottan ügyelve arra, hogy a táj egységét, a védettségét ne veszélyeztessük - tehát például dűlőutakon mennénk végig, vagy a gátakon.
Mi környezet és természetvédők vagyunk és a fenntartható turizmus az, amit szeretnénk megvalósítani.


 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.02.14/
 

Focigálát szervezett a Rákóczi

 

        
   

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 2010. február 6-án rendezte meg a Farsangi Teremlabdarúgó Kupa elnevezésű nemzetközi labdarúgó tornát. A torna a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA), a Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola támogatásával jött létre – nyilatkozta Durst Géza igazgatóhelyettes…
 
 


Durst Géza

 

A sportesemény megszervezése nem kis feladat elé állította Sontra László tanár urat, a Sárospataki Rákóczi DSE elnökét és a segítőket.

A torna résztvevői a II. és III. korcsoportban:
- Nagykapos: Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola
- Nagykapos: P.O.H. Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola
- ME Árvay J. Gyakorló Általános Iskola, Sárospatak
- II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak.
A meghívást sajnos a királyhelmeci iskola nem tudta elfogadni. Végül a tornára 80 gyermeket neveztek.
Nagy izgalommal vártuk a szombat reggelt, hiszen az időjárás egyáltalán nem volt kegyes hozzánk, néha már attól tartottunk, hogy a közlekedés meghiúsítja a terveinket, de szerencsére nem így történt. A Szlovákiából jövő csapatok is időben megérkeztek és 8.30-kor Aros János alpolgármester úr megnyitó szavai után elkezdődött a jó hangulatú, vidám, de nagyon kemény foci.
Délelőtt a II. korcsoport játszott, ahol nagyon változatos, jó mérkőzéseket vezetett Szemán Imre játékvezető. Délben Szegedi Istvánné igazgató asszony a következő eredményeket tette közzé:


 

 

A II. korcsoportban:
1. helyezés: ME Árvay J. Gyakorló Ált. Iskola
2. helyezés: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
3. helyezés: Nagykapos: P.O.H. Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola
4. helyezés: Nagykapos: Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Gólkirály: Ladomérszky Bence (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola)
Legjobb kapus: Tomas Deme (Nagykapos: P.O.H. Szlovák Tanítási Nyelvű A.)
Legsportszerűbb játékos: Lakatos Krisztián (Nagykapos: Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola)
Legjobb mezőnyjátékos: Botos Zsolt (ME Árvay J. Gyakorló Általános Iskola)

A III. korcsoport mérkőzései a finom ebéd után kezdődtek. Itt mindenki meglepetésére a Gyakorló lánycsapat lépett pályára, és nagyon kemény ellenfélnek bizonyult.
Végeredmény a III. korcsoportban:
1. helyezés: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola .
2. helyezés: Nagykapos: P.O.H. Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola
3. helyezés: ME Árvay J. Gyakorló Általános Iskola
4. helyezés: Nagykapos: Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Gólkirály: Maczkó Gréta (ME Árvay J. Gyakorló Ált. Iskola)
Legjobb kapus: Dominik Kostrej (Nagykapos: P.O.H. Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola
Legsportszerűbb játékos: Váradi Kálmán (Nagykapos: Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola
Legjobb mezőnyjátékos: Almádi Richárd (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola)

Ezen a napon, bár a focié volt a főszerep, azért más programot is kínáltunk a gyerekeknek. Délelőtt a III. korcsoportos csapatokat és kísérőiket, délután a II. korcsoportos csapatokat vittük el a Rákóczi Várba, ahol idegenvezető kalauzolta őket.
A focigála végén a vendégcsapatok kísérői pályára léptek a Rákóczisok vegyes csapata ellen. A vendégek profi kapussal álltak fel a Rákóczisok szuper csatársora ellen. Izzott a levegő, a nézők nem sajnálták a bíztató szavakat hol szlovák, hol magyar nyelven. Kemény küzdelem végén, igazságos eredmény született (nyert a II. Rákóczi).
Biztos vagyok benne, hogy aki ott volt a Farsangi Teremlabdarúgó Tornán, jól szórakozott, akár játékos, akár néző volt. Tiszta szívből éreztük, hogy a sport összeköt, és az egészséges élet sport nélkül elképzelhetetlen. Viszlát jövőre! Dovidenia na budúci rok!

További fotók

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.02.13./
 

Életet mentett a gyalogos szolgálat Sárospatakon

 

        
      

 


Téglás István

 

A Sárospataki Rendőrkapitányság közrendvédelmi állománya rendszeresen ellenőrzés alá vonja Sárospatak város közterületeit, többek között a MÁV állomást, az autóbusz-pályaudvart és a temetőket. Ezek az ellenőrzések rendszerint gyalogos járőrszolgálat keretében történnek – tudtuk meg dr.Téglás István rendőr alezredestől, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőjétől…

Február elején a rendőrök a katolikus temetőben egy sírkőnél üldögélő hölgyet találtak, akivel zavart viselkedése miatt beszélgetni kezdtek. Ennek során kiderült, hogy azért van az elhunyt hozzátartozója sírjánál, mert elege lett az életből, nagy mennyiségű gyógyszert szedett be, és itt akar meghalni a temetőben.

A rendőrjárőr azonnal értesítette a kapitányság ügyeletesét, így a helyszínre érkeztek a mentők, akik a nőt a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították.


 

 

Törő Gábor
/2010.02.13./
 

Kortárs könnyűzenei regionális központ lett Sárospatak

 

        
    

Öröm volt együtt látni azokat az újhelyi, pataki, hercegkúti, stb… zenészeket február 6-án az Újbástya Rendezvénycentrum emeletén, akiket eddig csak különböző színpadokon láthattunk amint hangszereiket bűvölik. Ugyanekkor Budapesten és az ország több nagyvárosában is összegyűltek a zenészek, akik az internet segítségével közös konferencián vehettek részt. Erdei János - helyi szervező zenész - így értékelte a történteket…
 
 


Erdei János

 

Nem mindennapi vállalkozásba kezdett az immáron négy éve működő PANKKK és az őket támogató Zipkomm – a modern technika segítségével szervezett online konferencia segítségével megpróbáltak a mai társadalmi viszonyok között közösséget kovácsolni azokból a zenészekből, akiknek még csak álom a siker, no meg persze azokból is, akik már ezzel keresik a napi betevőt.

Mielőtt bárki megijedne a két furcsa hangzású szó láttán, a PANKKK egy rövidítés (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) a Zipkomm pedig egy civil szervezet, amely nem csak piaci alapokon próbálja felfogni a kortárs könnyűzene helyzetét. Az alapgondolat mindkét esetben az, hogy a kultúrára költött igen súlyos adóforintokat ne csak a privilegizált kulturális területek kaphassák meg – az adófizetők pénze jusson el minden kulturális ágazat irányába. Ehhez persze az kell, hogy a Bluest, a Rockot, az Undergrundot és ezeknek különböző változatait a RAP-től a lágy popzenéig elfogadjuk kulturális tényezőnek, ami a kulturális örökség része és a mindennapok ki nem törölhető kulturális igényeit elégíti ki.


 

 
A közpénzek demokratikus elosztása tehát felveti azt a kérdést, hogy kell-e támogatnunk a fiatal tehetséges zenészeket, elismerve, hogy a társadalomnak sokszor kellemetlen mondanivaló és furcsa zene – még ha egyesek nem is tekintik a többi kulturális ágazattal egyenértékűnek – mindenképpen támogatásra szorul.

A kultúra szubjektum – hiszen kinek az opera tetszik, kinek a rockopera, kinek a folklór, kinek a gépfolklór, kinek a néptánc, kinek a modern tánc – ezért aztán továbbra is vívjuk csatánkat, hogy jusson pénz az általunk szeretett kortárs könnyűzenei kultúrára is. Persze érdekes kérdés, hogy a kortárs könnyűzenei kultúrát egy kézmozdulattal elintézők mit mondanának, ha mondjuk a színházaknak vagy az operának is piaci alapokon kellene életben maradnia. Ma ezek az emberek azt mondják, hogy tartsa el magát a rockzene, majd a közönség eldönti, hogy ki az, aki talpon maradhat, miközben tudjuk, hogy pénzemberek, szemellenzős szerkesztők döntik el, hogy ki az, aki továbbléphet, ki az, aki nem. Vajon a mai viszonyok között talpon tudna-e maradni Wagner, Mozart vagy akár Szörényi – Bródy, A. L. Webber és Tim Rice?

A mai Magyarország specifikus helyzetben van, hiszen külső segítség nélkül örökre eltűnhet a kultúra palettájáról a kortárs könnyűzenei kultúra – de legalábbis a már jelenleg is szűk források tovább korlátozhatják az érvényesülés lehetőségeit.

A konferencia a budapesti helyszín mellett az ország hat további pontján – köztük a sárospataki Újbástya Rendezvénycentrumban – zajlott. A központi helyszín eseményeit az interneten folyamatosan nyomon követhették az érdeklődők, a helyszínek közötti on-line összeköttetés segítségével pedig a vidéki helyszínek is bekapcsolódhattak a Budapesten zajló beszélgetésekbe. Ez a konferencia egy olyan mérföldkő volt küzdelmünk során, ami megmutatta, hogy itt Zemplénben is komoly erőt képvisel a helyi zenei élet. Kilenc zenekar képviseltette magát és külön öröm volt a hercegkúti fiatalok egyesületbe szerveződött vezetőjének jelenléte. Felajánlások sora érkezett a zenekarok részéről és már csak az Önkormányzatokon, a helyi kulturális élet irányítóin múlik, hogy segítenek-e színpadra juttatni a zenekarokat, ezáltal olyan lehetőséget biztosítani a fiataloknak, ami sikereik révén eljuttatja Sárospatak és Zemplén hírét szerte az országba.

Közös nyilatkozatot tettünk, hogy a HÍD-2002 Alapítvány szervezésében 2007. óta minden évben megrendezésre kerülő Zempléni Zenészmustra tovább folytatódik, aminek végeredménye egy közös lemez megjelentetése lesz. Közös fellépéseket szervezünk a fővárosba és a megyeszékhelyekre, hogy Sárospatakról ne csak a Rákóczi-vár, Szent Erzsébet és a visszaszerzett könyvek jussanak eszébe a távolabb lakó fiataloknak.

Sárospataknak külön érdem, hogy egy olyan kortárs könnyűzenei regionális központ lettünk, ami jelen pillanatban egyenértékű Péccsel, Szegeddel, Kaposvárral, Debrecennel. Ezt a felsorolást olvasva mindenki beláthatja, hogy óriási siker ez a városnak, az Alapítványnak és az itt dolgozó fiatal zenészeknek, aktivistáknak. Minden érdeklődőt és támogatót várunk a koncerteken!

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.02.13./
 

2,75 millió Ft-ra pályázhatnak összesen a kultúrával foglalkozó szervezetek

 

        
   

A Kulturális Bizottság nagy örömmel fogadta, hogy a 2010-es költségvetésben külön soron szerepel az úgynevezett pályázati alap, amivel kapcsolatban már az előző hónapban tájékoztattuk Sárospatak polgárait – nyilatkozott ülésükről Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 
 


Hajdu Imre

 

Az előző testületi ülésen el is fogadtuk a pályázati kiírást, de csak mostanra lett egyértelmű, hogy körülbelül mekkora összeggel tudjuk ezt beállítani. Úgy tűnik, 2 millió 750 ezer forint lesz az az összeg, amire pályázhatnak a sárospataki kulturális egyesületek, illetve egyéb civil szervezetek.

Ha feltételezzük, hogy 100 ezer forinttal tudunk támogatni egy-egy szervezetet átlagban, akkor ez 27 szervezetet jelent, ami nagyon szép szám és összeg, különösen annak fényében, hogy ilyen eddig még nem volt. Ezt a Kulturális Bizottság saját sikerének könyveli el és bízik abban, hogy a képviselőtestület el fogja fogadni.

Egyébként pedig a megszorítások sújtotta költségvetést egyhangúlag fogadta el a Kulturális Bizottság és sajnálattal vette tudomásul, hogy a - már reméljük nem sokáig regnáló- kormányzat újabb megszorításokkal, több száz millió forintot vett ki az önkormányzatok zsebéből, ugyanakkor feladatokkal pedig ugyanannyival látja el őket. Bízunk abban, hogy ez a jövőben másként lesz…


 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.12./
 

Ülésezett a Oktatásai és Sportbizottság

 

        
      

Bizottsági ülésünkön a 2010. évi költségvetést tárgyaltuk, ami nem túl örömteli esemény így év elején, az utóbbi években pedig főleg nem – kezdte nyilatkozatát elég borúlátóan bizottságuk üléséről Lendák Lajos, az Oktatásai és Sportbizottság elnöke…
 
 


Lendák Lajos

 

Szakbizottság lévén természetesen mi az önkormányzat oktatási intézményeivel és azzal kapcsolatban dolgozó intézményeivel szoktunk foglalkozni. Itt az összevont óvodákról van szó, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskoláról, a Farkas Ferenc Művészeti Iskoláról, a Vay Miklós Szakképző Iskoláról, és az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumról, illetve ide tartozik még a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat is.

A költségvetés összességéről már bizonyára elmondták elnöktársaim, illetve alpolgármester úr - de nem lehet elégszer hangsúlyozni - hogy 200 millió, vagy még annál is több normatíva csökkenéssel kell számolni az éven is, ami az utóbbi éveket tekintve sajnos már tendenciának mondható. Mondom ezt annak ellenére, hogy az országos költségvetésben prioritást élvezett az oktatás - miniszterelnök úr szerint - de hogyha ez ezt jelenti, akkor mi azt szeretnénk szakbizottság lévén, hogy ne élvezzen az oktatás prioritást.

A költségvetés menete talán ismert többek előtt, egyeztető tárgyalásokat szoktak folytatni a hivatalvezetők, polgármester úr, alpolgármester úr az intézményvezetőkkel, bizottsági elnökökkel és mindenkivel, aki ebben segíteni tud – tehát egy konszenzusos költségvetésről van most is szó.
Az utóbbi években elmondható, hogy megszűnt álláshelyeket nem töltöttek be újra az intézmények, elbocsátásokra nem került sor, ami csekély öröm, de pozitívumként mégis felróható erre a költségvetésre is.

A bizottsági ülésből kiderült - ahol részt vettek meghívott vendégeink, az intézmények vezetői illetve képviselői - hogy sikerült megállapodni, sikerült biztosítani a körülmények dacára az intézmények működését. Hogy néhány számot említsek, az igényelt normatíva az egyes intézmények tekintetében: a Mese Óvodánál 212 millió forint, ebből állami normatíva 95 millió forint, ami több éve így van az alsóbb intézményeknél főleg, tehát egy jelentős önkormányzati kiegészítésre szorul ez az intézmény is, csakúgy, mint a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolánál, ahol 240 millió forintos igényelt finanszírozásra a normatív támogatás 111 millió forint. A Farkas Ferenc Művészeti Iskolánál 69 millióba kerül az intézmény működése, itt pedig 35 millió forint ami normatívát jelent. Talán kicsit jobb a helyzet a középiskolák tekintetében, tehát az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium illetve a Vay Miklós Szakképző Iskola tekintetében, ahol a normatívák nagyjából egyezőek.
Nem is értem a döntéshozókat, hogy pont az alsóbb évfolyamokat - amelyek az iskolarendszernek a vázát, az alapját képezik – azokat akarják ilyen normatívákkal megoldani, amely végül mind az önkormányzaton csattan.

Négy módosító javaslatunk volt a bizottsági ülésünkön, ebből két technikai jellegű érdemel talán különösebben szót. Az egyik a Vay Miklós Szakképző Iskolával kapcsolatos, hiszen tavaly döntés született, hogy a tornaterem zsúfoltsága miatt a tetőtér átépítésével nagyobb helyet tudnának kialakítani az iskolában a testnevelés órák megtartására. Erre közbeszerzést kell kiírni, hiszen 10 millió forintot meghaladó összeg. Ez nem került be külön sorba az évi költségvetésbe, ezért ezt javasoljuk módosítani.
A másik pedig egy szintén most január elején kelt információ: több éve pályázik az óvoda egy nyílászáró programban. Egy húszmillió forintos programról van szó, amelyben az önerő négy és fél millió forint, amit szintén egy külön sorban javaslunk elkülöníteni az esetleges, reményeink szerint nyertes pályázatra.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.12./
 

Újabb pályázatot írnak ki a wellness központ építésére

 

        
    

A Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság, a pénteki ülést előkészítendő, elsőként ülésezett a bizottságok közül. Három napirendet tárgyaltunk, az első és természetesen a legfontosabb a város 2010. évi költségvetésének napirendje volt – kezdte összefoglalóját bizottságuk üléséről Erdős Tamás, a bizottság elnöke…
 
 


Erdős Tamás

 

A második napirendben szintén nagyon fontos témával foglalkoztunk, a fürdő melletti wellness szálló - immáron harmadik - pályázati fordulójának a kiírását tárgyaltuk meg, az egyéb ügyekben pedig egyetlen témával foglalkoztunk.

Legfontosabb a költségvetés volt, amiből is néhány sarokszám máris megmutatja azt, hogy miről is lesz szó 2010-ben Sárospatak, illetve az önkormányzat életében. Ami szembetűnő, és azonnal mutatja a helyzet súlyosságát, az egy adat, ami szerint közel 2,4 milliárd forinttal finanszírozza a város az alapfeladataival kapcsolatos kötelezettségeit az állami normatíván felül, ami közelítőleg a teljes összeg 50%-a.
Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a város a törvényi kötelezettségek által rá háruló feladatait elvégezhesse, közel 1,2 milliárd forintot kell, hogy hozzá tegyen a költségvetéséhez. Ez a számadat megdöbbentő. Az állami normatíva mértéke ezzel összefüggésben a tavalyihoz képest, mintegy 200 millió forinttal csökkent, és így kialakult az a végső szám, amelynek eredményeképpen mintegy 380 millió forintos működési forráshiánnyal fogjuk javasolni a költségvetés elfogadását.
A bizottsági ülésen részletesen végigvettünk valamennyi táblát, minden bizottsági tag föltette az adott tétellel kapcsolatos kérdését, amelyek döntő része megválaszolásra került, így viszonylag kevés módosító indítvánnyal fogadtuk el, és javasoljuk elfogadásra a költségvetést a képviselőtestületnek.
Egyetlen egy módosító indítványt kiemelnék, nem tartalmaz a költségvetés tervezet fejlesztési céltartalékot, amely egy rendkívül fontos költségvetési tétel, hiszen az év közben felvetődő kisebb nagyobb fejlesztési igények, pályázati önerők fedezeténél mindig ez a tartalékalap képez hátteret, így a bizottságunk javasolta, hogy 50 millió forint értékben a fejlesztési céltartalék, fejlesztési hitel terhére kerüljön elhelyezésre a költségvetésben.

A második napirendi pontban a fürdő melletti beépítetlen telken megvalósuló wellness szálloda pályázatával foglalkoztunk, ami talán közismert, hogy már két fordulóban pályáztattuk ennek a teleknek a beépítését. Mindkét forduló eredménytelenül zárult, majd januárban egy befektetői ajánlatot hallgattunk meg, ami az előző pályázati fordulókban nem szerepelt, ezért úgy döntöttünk, hogy egy kicsit módosított konstrukcióban, egy kicsit kinyitva a lehetőségeket, újabb pályázatot hirdetünk meg. Ennek a felhívását bizottságunk elfogadta, meghirdetésre a képviselőtestületi ülés után sor kerül.
Tehát várjuk azokat a befektetőket akik szabadon választható konstrukcióban a Végardói Fürdő melletti tartalékterületen 90-120 szobás, legalább négycsillagos wellness szálloda építésébe és üzemeltetésébe kívánnak kezdeni. Korábban is volt érdeklődés, reményeink szerint most is lesz, és bízunk abban, hogy a beruházás - a wellness fürdő, wellness központ építése - minél hamarabb megvalósul és szolgálhatja majd a turistákat illetve ide érkezőket, nem beszélve azokról, akinek munkahelyeket teremt majd.


 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.12./
 

Változás a Pataqua Kft. élén

 

        
      

Sárospatak Város Képviselő-testülete 2010. február 12-i ülésén fogadta el a város 2010. évi költségvetéséről szóló rendeletet. Az ülésen tájékoztató hangzott el arról is, hogy a Végardó Fürdőt üzemeltető Pataqua Kft. ügyvezetője, Vörös Imre úr 2010. február 4-én hivatalosan bejelentette, hogy február 28-i hatállyal felbontja a munkaszerződését, egyben lemond a Kft. ügyvezetői megbízásáról
 
 


Vörös Imre

 

Vörös Imre urat kérdeztük a váratlan bejelentés hátteréről - „Az elmúlt időszakban cégem olyan üzleti ajánlatot kapott, aminek elfogadása lehetetlenné tenné további sárospataki tevékenységemet. Az elmúlt hetekben hosszas mérlegelés után meghoztam a szükséges döntést, az ajánlatot elfogadtam, így került sor a lemondás bejelentésére - nyilatkozza a leköszönő ügyvezető.

Azt gondolom, hogy az a két év, amióta hivatalosan - kezdetben szakértőként, majd ügyvezetői tisztségemben - kapcsolatba kerültem a sárospataki fürdőfejlesztés ügyével, nagyon eredményesen telt el, hiszen sikerült egy olyan fejlesztési programot megfogalmazni, részben meg is valósítani, ami jó alapot adhat a jövőre nézve a városnak. A nyári fürdő elkészült, persze még sok-sok teendő van az idei szezon kezdetéig és azután is. Sikerült eredményesen üzemeltetni a fürdőt, megszervezni a Pataqua Kft működését, létrehozni a megfelelő gazdasági és jogi feltételeket. A wellness központ előkészítése gyakorlatilag lezárult, a támogatási döntés megszületett, a támogatási szerződés 60 napon belül megköthető. A kiviteli tervek készen vannak, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást a hónap végéig elindítjuk.

Azt gondolom, hogy most értünk egy olyan mérföldkőhöz, amikor az ember a távozás szándékát fontolgathatja, hiszen egy fejezet lezárult. Ha most nem távoztam volna, akkor ezt legközelebb 3 év múlva tehettem volna meg, hogy ne hagyjam cserben a projektet.
Megköszönöm a város vezetésének bizalmát, nagyon sok kedves és értékes embert, egy gyönyörű vidéket ismertem meg az elmúlt években. Köszönöm valamennyi munkatársam, üzleti partnereim munkáját, és kívánom, hogy töretlen bizalommal higgyenek és dolgozzanak a Sárospatak-Végardói fürdőprogram sikeréért! A jelenlegi helyzetet és a várható jövőt figyelembe véve magam is hiszek benne, hogy a Pataqua Kft szép, és sikeres jövő előtt áll.
Természetesen minden kapcsolatom nem szakad meg Sárospatakkal, hiszen az elkezdett munka sok szállal kötődik a személyemhez. Igyekszem minden információt leendő utódomnak folyamatosan átadni, és ha tanácsra lesz szükség, mindig megtalálható vagyok...”

A Pataqua Kft. új ügyvezetőjének személyéről a 2010. február 26-i testületi ülésen születik döntés.


 

 

Törő Gábor
/2010.02.12./
 

Egyszerűsített bevallás

 


A magánszemélyeknek ebben az évben is lehetőségük van arra, hogy a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket az önadózás keretén belül az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással teljesítsék. Azok, akik a jogszabályi feltételeknek megfelelnek, és ezzel a lehetőséggel élni kívánnak, 2010. február 15-éig nyilatkozhatnak arról, hogy bevallási kötelezettségüket az adóhatósági közreműködéssel elkészített egyszerűsített bevallás (0953E) benyújtásával szeretnék teljesíteni.

A kitöltött, aláírt nyilatkozatot (0953NY) postán, illetve elektronikus úton is be lehet küldeni, vagy az ügyfélszolgálatokon személyesen is be lehet nyújtani.  A postára adott nyilatkozatok esetében – a soron kívüli feldolgozás érdekében – célszerű a borítékon a feladó nevén és címén kívül az „NY” betűt is feltüntetni.

FONTOS, hogy a fent említett határidő jogvesztő jellegű, ami azt jelenti, hogy a nyilatkozat határidőn túli visszaküldése, benyújtása esetén igazolási kérelmet nem lehet előterjeszteni, ilyen esetben a bevallási kötelezettség a 0953-as nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával teljesíthető. 

A 0953NY jelű nyomtatványt minden adózó megkapja majd a bevallási csomagban, de az valamennyi ügyfélszolgálati irodában ingyenesen is beszerezhető, illetve az adóhatóság honlapjáról (www.apeh.hu) is letölthető.Az okmányirodai regisztrációval rendelkezők, akik elektronikus úton teljesítik bevallási kötelezettségüket, az elektronikus tárhelyre kapnak tájékoztatást az egyszerűsített bevallás benyújtásának lehetőségéről és feltételeiről. 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a magánszemély abban az esetben élhet ezzel a lehetőséggel, ha

  • kizárólag olyan bevallásköteles jövedelmet szerzett, amelyből a kifizető (munkáltató) adót/adóelőleget vont le, és/vagy
  • ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem miatt keletkezett adókötelezettsége, de egyébként nem vonatkozik rá olyan rendelkezés, amely alapján köteles saját maga bevallást benyújtani, továbbá
  • egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytatott, és
  • mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből adóköteles bevétele nem származott, vagy ha igen - és megfelel az arra vonatkozó feltételeknek - nyilatkozatot ad, hogy nem volt jövedelme.

 FONTOS, hogy nem zárja ki az egyszerűsített bevallás választásának lehetőségét az sem, ha a magánszemély adókedvezményt érvényesít, vagy az adójáról rendelkezni kíván. 
Az elmúlt évi szabályozástól eltérően, az idén azok a magánszemélyek is kérhetik az egyszerűsített bevallás elkészítését, akik a 2009. évben olyan bevételt szereztek, melynek adózására az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályait alkalmazzák, de csak abban az esetben, ha az Ekho törvény rendelkezéseinek megfelelően, jogszerűen választották bevételük adózására ezt a módot, és a munkáltató/kifizető az adót teljes egészében megfizette.

Azok a magánszemélyek sincsenek kizárva az önadózás ezen egyszerűbb módjának választásából, akik a 2009-es évben olyan jövedelmet szereztek, amely után a munkáltató/kifizető a 11%-os egészségügyi hozzájárulást teljes egészében megfizette, vagy amellyel összefüggésben év közben előleg-fizetési vagy tételes egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségük nem keletkezett.

FONTOS, hogy nem tehet egyszerűsített bevallást a magánszemély, ha őt a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései az adóhatósági közreműködés nélküli bevallás benyújtására kötelezik.
Az adóhatóság a beérkező nyilatkozatok feldolgozásával, illetve a rendelkezésére álló adatok alapján megállapítja az adóalapot, az adót, a visszatérítendő adót - ideértve a járulékfizetési felső határt meghaladóan levont nyugdíjjárulékot -, illetőleg a befizetendő adót, és az ezeket tartalmazó 0953E bevallási ajánlatát április 30. napjáig megküldi az adózónak az általa megadott postai vagy email címre. A bevallási ajánlat mellékleteként az adóhatóság közli az annak alapjául szolgáló adatokat is, így azokat az adózó könnyen összehasonlíthatja a birtokában lévő igazolásokkal. 

Az e-mail címre küldött bevallási ajánlat esetében az elektronikus kapcsolat általában csak egyoldalú, mivel az adózónak kinyomtatás után papír alapon, aláírva kell visszaküldenie a bevallását az adóhatósághoz. Elektronikus küldésre csak az az adózó jogosult, aki az okmányirodánál, vagy az adóhatóságnál kérte a regisztrációját.

Az adózó a bevallási ajánlat kézhezvételét követően vagy elfogadja azt az adóhatóság által elkészített formában, vagy ha nem ért vele egyet, javíthatja is. A bevallást május 20-ig kell visszaküldeni az állami adóhatósághoz, és ha nem került sor a bevallás javítására, úgy a fizetendő adót is eddig az időpontig kell teljesíteni. Az adóhatóság a visszatérítendő adót a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja ki. Abban az esetben, ha az adózó javította a bevallást, úgy ez alapján az adóhatóság átszámítja az adóalapot, a befizetendő, illetőleg visszatérítendő adót, és erről június 20. napjáig értesíti az adózót. Ez utóbbi esetben az adózónak az adófizetési kötelezettségét az értesítés kézhezvételéről számított 30 napon belül kell teljesítenie, az adóhatóság pedig a visszatérítendő adót ugyancsak ezen időponttól számított 30 napon belül utalja ki.
További információt az APEH Contact Centerének munkatársaitól a 06-40-42-42-42–es kék számon kérhet.

 APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság
/2010.02.11./
 

    Felvilágosítással a dohányzás ellen a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
      

Amíg sokan mindent megtennének azért, hogy egészségesek legyenek, mások könnyelműen mérgezik magukat a drága pénzen vett cigarettával. Érthetetlen, hogy a felvilágosult fiatalok még mindig a füstöléstől akarnak felnőttnek látszani, ugyanakkor jó látni, hogy a pedagógusok nem adják fel, a felvilágosítás minden eszközét felvonultatják, hogy rádöbbentsék a tanulókat meggondolatlan tettük következményeire. Majorné Danyi Katalin igazgató-helyettes, a Vay Miklós Szakképző Iskola kampányáról számol be…
 
 


Magyar Vilmos

Majorné Danyi Katalin

 

Mint minden oktatási intézményben, nálunk a Vay Miklós Szakképző Iskolában is problémát jelent a dohányzás. A fiatalok jelentős veszélynek vannak kitéve, egyre korábban és egyre több fiatal gyújt rá. Az iskolánkba bekerülő tanulók nagyobb részénél már nem a megelőzés a cél…

Az egészséges életmódra nevelés részeként meg kell értetnünk fiataljainkkal a dohányzás rendkívüli veszélyeit. Többek között ezért indítottuk el ez évben dohányzás elleni kampányunkat, melynek keretében Dr.Magyar Vilmos iskolaorvosunk tart előadásokat tanulóinknak.

Tudjuk, hogy a mai fiatalokat nem rettentik meg a kritikus számadatok, ezért megpróbáljuk velük a témát egy kicsit másképpen feldolgozni. Figyelemfelkeltő plakátokkal "árasztottuk" el az iskolát. Osztályfőnöki órákon oktatófilmekkel hívjuk fel figyelmüket mind a passzív, mind az aktív dohányzás ártalmaira, illetve megpróbáljuk tantárgyi keretek közé is bevinni a dohányzással kapcsolatos tudnivalókat.

Angol nyelvszakos tanár lévén az egészséges életmód témakör lehetőséget nyújt számomra arra, hogy ezzel a problémával egy kicsit részletesebben is megismerkedjünk.

Gondolok itt arra, hogy dohányzással kapcsolatos cikkeket olvasunk, ezeket megvitatjuk, megpróbálunk tanácsokat adni egymásnak, persze mindezt a célnyelven. A tantestülettel egyetértésben úgy gondolom, hogy ezt a problémát csak közös erővel lehet orvosolni, ahol mindenképpen szükség van a szülők segítségére is.


 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.11./
 

        Szent Erzsébet Zarándokút konferencia volt Sárospatakon

 

        
      

A „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program” keretében a sárospataki Szent Erzsébet Út Alapítvány és a kassai Gótikus Utak Gyöngye Alapítvány pályázati forrásokból arra vállalkozott, hogy 2011. tavaszára a Szent Erzsébet Zarándokúttal köti össze a két várost. 2010. február 4-én került sor a program első műhely konferenciájára a sárospataki Szent Erzsébet Házban…
 
 


Takács András

 


Dr. Szabó Irén

 

A Sárospatak és Kassa közé tervezett zarándokút egyszerre próbál majd vallásos lelki élményt nyújtani az arra vállalkozóknak, miközben a szervezői arra is számítanak, hogy turisztikai, vidékfejlesztési és kulturális lehetőségeket is nyújt azoknak a falvaknak, amelyeket érint – küldte beszámolóját az eseményről Takács András, a Szent Erzsébet Alapítvány munkatársa…

A konferenciára a program munkatársai és az előadó szakemberek mellett meghívást kaptak azoknak a településeknek a vezetői, egyházi személyiségei, turisztikai és fejlesztéspolitikai szakemberei, amelyeket a zarándokút érint majd, a jelenlegi elképzelések szerint ezek a magyarországi oldalon a következők: Bodrogolaszi – Komlóska – Erdőhorváti – Regéc – Telkibánya – Fűzér – Hollóháza. A szlovákiai oldal útvonaláról még folynak az egyeztetések.

A közel negyven résztvevő előadásokat hallhatott a program felépítéséről, céljairól és eddigi eredményeiről, Szent Erzsébet szerepéről a mai egyházi életben, a hazai vallási turizmusról, a zarándoklatok vallási és lelki szerepéről, jelentőségéről, a magyarországi Mária Út születéséről és működésének tapasztalatairól, a vasvári domonkos kolostor és rendtörténeti gyűjtemény újjászületéséről, valamint a zempléni és a Tokaj-hegyaljai térség közösség- és területfejlesztési modelljeiről, lehetőségeiről, illetve meg is vitatták az elhangzottakat.

A program következő ütemében már sor kerül az útvonal további pontosítására, illetve a kapcsolatépítésre azokkal a szállásadó és turisztikai szolgáltatokkal, akik az adott településeken szeretnének a munkában bekapcsolódni. Ez azért is szükséges, mert a bodrogolaszi Chemin Neuf Közösség, együttműködve a Szent Erzsébet Út Alapítvánnyal, egy lelkigyakorlat keretében több mint száz fiatallal szeretné, egyfajta előkészítésként is, nyáron bejárni az utat.

Ez a programunk egy kétéves munka, tavaly júniusban kezdtük el az előkészítését és ez a mai alkalom egy műhelymunka azok részére, akik a zarándokút által érintettek – nyilatkozta a konferencia kezdetén Dr. Szabó Irén programvezető…

A Sárospatakot Kassával összekötő zarándok és turistaútról van szó, amely Magyarországon nyolc települést érint. Ezeknek a településeknek a polgármesterei, illetve a képviselői vesznek részt ezen a mai alkalmon. Egy tágabb összefüggésben szeretném bemutatni ezt a zarándokutat, turistautat, kulturális utat vagyis, hogy hogyan illeszkedik a vallási örökség utak rendszerébe.
Ebbe szeretnénk beavatni a résztvevőket és elkezdenénk azt az együttműködést, ami az elkövetkező másfél, két évben remélhetőleg egy szép új vallási, kulturális, zarándokutat hoz létre. A befejezési határidő 2011. pünkösdje.
Ez az út különleges abból a szempontból, hogy elsősorban a lelki útravalóra fog koncentrálni- a többi az egy hozzákapcsolódó kínálat, hogy kulturális értékek vannak, hogy vannak természeti szépségek. Készül egy útikönyv is hagyományos turisztikai tartalmakkal, illetve készül egy másik, ami a zarándokok számára egy vezető, amelyben imák, lelkigyakorlatos szövegek lesznek és mindaz, ami Szent Erzsébet életéhez kapcsolódik - ezeket foglaljuk egy csoportba. Négy nyelven fog elkészülni, magyarul, szlovákul, németül és angolul.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.11./
 

Lengyel delegáció érkezik Sárospatakra

 

        
      

E hétvégére 18 fős lengyel delegáció érkezik városunkba, akik itteni programjuk során egy filmbemutatóval is kedveskedni szeretnének a város lakosai felé. A filmeket Krosno város televíziója készítette. Az egyik film a tavalyi „Lengyel – Magyar Barátság Napja” című rendezvényen készült, amelyen Krosno volt a házigazda - küldte a tájékoztatást Siska Tamás, az Újbástya Rendezvénycentrum vezetője...
 
 


Siska Tamás

 

Ezen a napon a lengyel és a magyar államelnökök is beszédeket mondtak, és jelenlétükkel a kellő rangra emelték az ünnepet. A rendezvényen részt vettek Krosno város testvérvárosai, így Sárospatak is.

A másik film a Krosnoban minden év augusztusában megrendezett „Magyar Borok Fesztiválja” című rendezvény összefoglalója, ahol a szervezők és az egri borászok mellett sárospataki borász is megszólal. A rendezvény szép emléket állít annak a történelmi kornak, amikor a főként tokaj-hegyaljai borok kereskedelmével foglalkozó Robert Woiczek Portius jelentős forgalmat bonyolított a XVII. század észak-keleti borpiacain és Krosno város legfőbb támogatója volt. Ugyanakkor kiváló lehetőség borászataink számára, hogy újraélesszék a hegyaljai bor iránti keresletet.

A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete tavaly nyáron Krosnóban kirándult, az erről készült fotósorozat szintén bemutatásra kerül az Újbástya Rendezvénycentrum konferenciatermében, február 13-án, szombaton, 15.00 órától.

Vendégeink szombaton részt vesznek még a Református Bálon, majd vasárnap pincelátogatás gazdagítja programjukat. A szombaton 15 órától kezdődő filvetítésre várunk minden kedves érdeklődőt az Újbástya konferenciatermébe.


 

 

Cziczer Katalin
/2010.02.10./
 

Aranyos hétfő a miskolci Kemény Dénes Uszodában

 

        
  

2010. február 8. egy emlékezetes nap lesz a Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület életében. Megnyertük a DSE első megyei úszó aranyát. Sokszor kerültünk a győzelem küszöbére, de átlépni nem sikerült - küldte a tudósítást Sontra László testnevelő-edző...
 
 


Sontra László

 

Ma nem botlottunk meg, átléptük. Február 27-én irány Hódmezővásárhely, a régi és mai viharsarok. Viharos gyorsasággal fogunk száguldani, mivel a fiúk nagyrészt azonos képességű úszók, ez volt a siker egyik záloga. A másik a sok munka. Nagyon sokat váltóztattam őket, mindig élvezték a versenyt. Talán ez a játékos győzni akarás segítette őket. Nagyon megérdemlik, hogy leírjuk a nevüket:
Beimli Ákos, Gulyás Ádám, Gulybán Ádám, Orosz Mihály, Józsa Gábor, Papp Dávid, mind 8. osztályos tanulók.

A győzelem mellett eltörpülni látszik a másik váltónak a megyei 2. helye, de az én szememben a következő évek aranycsapatának gerince körvonalazódik bennük. A csapat tagjai: Szabó András, Vigh Ákos, Géczi Zsombor, Csordás Sándor, Molnár Márk, Bujdosó Norbert.

Ilyen csillogó érmet reméltem a lányoktól is, de az egyik tag a váltóból nem szállt föl a buszra. Szereztünk még 2 db 4. helyet Beimli Ákostól, illetve Plébán Grétától, illetve Hajdu Réka 5. helye érdemel még említést. Összesen 23 gyerek, 1 kísérő és szülők voltak a versenyen.

Köszönjük mindenkinek a segítséget! Jó felkészülést az országos döntőre!


 

 

További Szabó András-fotók

II: Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.02.10./
 

Farsang a Carolina Tagóvodában

 

        
        

A Mese Óvoda és Bölcsőde Carolina Tagóvodájának gyermekvédelmi felelőse, Bettenbuchné Dudás Marianna nagy gondot fordít a hátrányos helyzetű gyermekek segítésére – nyilatkozta Rák Miklósné, a fent említett gyermekek egyik óvodapedagógusa...
 
 


Rák Miklósné

 

A farsangra készülődve megszervezte – felvéve a kapcsolatot jelmezeket árusító, kölcsönző üzletekkel – hogy a szegény családban nevelkedő gyermekek is úgy vehessenek részt a mulatságban, mint a jobb anyagi helyzetben lévők.
A Carolina Tagóvodába járó gyerekek egyharmad része halmozottan hátrányos helyzetű családból származik. A szülők anyagi helyzete sokszor a legszükségesebb dolgok megvásárlását sem teszi lehetővé.

Az óvodánkban hagyomány a jelmezes farsangi mulatság, melyre valamennyi gyermek hónapokkal előtte készül. Tervezgeti, hogy mibe öltözik majd be. A szülők izgatottan járják az üzleteket, hogy megtalálják gyermekeik számára a különleges, áhított ruhadarabokat. Az óvodai szokás szerint az óvónénik és a dajka nénik is beöltöznek, ezzel megnevettetik környezetüket és tréfás perceket szereznek az óvodások számára. Így történt ez 2010. január 31-én, pénteken délelőtt, az idei óvodai farsangon is.

A kellékek elkészítése vagy beszerzése azonban nem mindenki számára egyszerű. Sok szülőnek komoly nehézséget jelent. Ezen a problémán enyhítettek - az óvónénik megkeresésére - a Momó és a Ruci Turi üzletek. Pozitív hozzáállásuknak köszönhetően, ezen gyermek is jelmezbe öltözve vehetett részt a farsangi mulatságon. A Momó vezetője, Máté Anna még az üzletébe is meghívta óvodásainkat, hogy kiválasszák a nekik leginkább tetsző maskarás ruhákat. A váltogatás élménye is fokozta a farsangi előkészületek hangulatát.
Ezúton köszönjük mindkét üzlet támogatását, amellyel hozzájárultak gyermekeink jelmezekbe történő beöltözéséhez és ezzel örömteli szórakozásukhoz!


 

 

További fotók

Mese Óvoda és Bölcsőde Carolina Tagóvodája
/2010.02.09./
 

A sakkélet is felpezsdült Sárospatakon

 

        
      

2010. február 6-án került megrendezésre Városi Sakkversenyünk, melynek A Művelődés Háza adott otthont. A 9 fordulós megmérettetésen 36 fő ült asztalhoz, bizonyítva, hogy szükség van a környéken szervezett sakkozásra! A versenyt Kovács Tamás országos sakkbíró nyitotta meg – küldte tudósítását a szervezők részéről Tóth Tamás tanár úr, aki maga is tábla elé ült…
 
 


Tóth Tamás

 

 

Sárospatakiakon kívül sokan érkeztek közelebbi és távolabbi településekről, mint Tarcal, Erdőhorváti, Bodroghalom, Tiszakarád, Ricse, Sátoraljaújhely, sőt Hollóházáról illetve Miskolcról is akadtak, akik autóba ültek! Első alkalommal már nemezközivé is alakultunk, hisz ketten Szlovákiából is megtiszteltek bennünket jelenlétükkel! Örültünk, hogy minden korosztály képviseltette magát! Reméljük, hagyományteremtővé válik rendezvényünk és pár hónap múlva ismételten rendezhetünk hasonló versenyt!

Végeredmény:
1. Simai Máté 9 pont (Sárospatak)
2. Balogh László 7 pont (Sárospatak)
3. Tóth Tamás 6,5 pont (Sárospatak)
4. Radi László 6 pont (Zétény)
5. Remak Dezső 6 pont (Zétény)
6. Csupka János 6 pont (Sárospatak)

14 év alattiaknál:
1. Csatlós Kornél 4,5 pont (Sátoraljaújhely)
2. Sisán Bence 4 pont (Sárospatak)
3. Kánya Máté 4 pont (Miskolc)

Legjobb 18 év alatti: Simai Balázs 5 pont (Sárospatak)
Legjobb senior (55 év feletti): Remak Dezső 6 pont (Szlovákia, Zétény)
Legjobb nem díjazott sárospataki: Csupka János 6 pont
Legjobb nem sárospataki: Radi László 6 pont (Szlovákia, Zétény)
Legjobb női versenyző: Tari Viktória 4 pont (Ricse)
Legfiatalabb résztvevő: Szuetta Mihály 3 pont (Erdőhorváti)


 

 

További fotók >>>

Kistóth Karolina
/2010.02.09./
 

A tanyavilágban jártak a polgárőrök

 

        
        

A nagy hóval járó kemény tél a tanyavilágban elszigetelten élő, idős embereket veszélyezteti legjobban. Nem ez az első év, amikor a polgárőrök felkeresték őket, hogy tájékozódjanak, van-e élelmiszerük és tüzelőjük. A szombaton megtett útjukról Klima János polgárőrparancsnok számolt be…
 
 


Klima János

Aros János

Oláh József

 

Mikor ilyen szélsőséges időjárás van, mindig megtesszük ezt a körutat és az egyedülálló idős embereket megkeressük. Amikor megtervezzük az útvonalat, felmérjük az anyagigényt is és felkeressük a vállalkozókat, hogy ki tudna hozzájárulni ehhez a bejáráshoz. Nagyon jól esett, hogy egy szóra kaptunk mindent amit kértünk, egy kis kenyeret, és egy kis tejet.

El kell mondanom, hogy Lukács Krisztiánék nagyon rendesek voltak, adtak amennyit csak kértünk, még a dupláját is ideadták volna, sőt bíztattak, hogy menjünk többször is, ők mindig szívesen segítenek. Valler János barátom is egy szóra segített és így eredményes lehetett a bejárás.

A Sárospataki Polgárőr Egyesület tagjai döntöttek úgy, hogy körbejárják a mai szolgálat alkalmával a külterületeken élő időseket, fűzte hozzá Aros János alpolgármester, aki mint polgárőr vett részt a bejáráson…

Az aggodalom jogos volt, hiszen vannak olyan házak, amelyek nagyon nehezen - csak terepjáróval - közelíthetőek meg.
Hogy ne menjünk üres kézzel, vittünk friss kenyeret és tejet a rászorulóknak, valamint felmértük azt is, hogy kinek van szüksége tűzifára. Találtunk ilyen személyeket, nekik Oláh József képviselő fog segíteni megírni a kérelmeket és a Kommunális Szervezet által begyűjtött ingyen fára, amellyel ezen a télen már több, mint száz családnak tudtunk segíteni.

Ezen alkalommal jutott tudomásunkra egy olyan eset is, hogy akik megkapták a tüzelőtámogatást már másnap eladták a részükre kiszállított tűzifát – természetesen ennek kapcsán a szükséges lépéseket hétfőn meg fogjuk tenni- azzal a pataki személlyel szemben is aki megvásárolta a fát és azokkal a személyekkel szemben is akik megpróbálták így az önkormányzat által adott juttatások rendszerét kijátszani.


A rendkívüli időjárásra való tekintettel nagyon fontos az, hogy az idősekre ezekben az időszakokban jobban odafigyeljünk - hívja fel mindenki figyelmét Oláh József önkormányzati képviselő…

Ezt tanácsolnám mindenkinek, aki idősekről tud, vagy a környezetükben lakik. Mindenképpen figyeljen oda arra, hogy az idős ember a házából kimozdul-e, nincs-e valami problémája. Nagyon fontos számukra, hogy minden nap odafigyeljünk rájuk, és nagyon szívesen veszik a törődést. A bejárás során is mindenhol nagyon szívesen fogadtak bennünket.


 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.02.09./
 

A KRESZ változásaival ismerkedtek az ÉMÁSZ dolgozói

 

        
        

 


Bacsó Tibor

 

A Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője Bacsó Tibor őrnagy és Ladics Tamás rendőr hadnagy előadást
tartottak a sárospataki ÉMÁSZ dolgozóinak a 2010. január 1-én életbe lépett KRESZ módosításokról…

Az életbe lépett új KRESZ szabályokról tartott előadást kötetlen beszélgetés követte, ahol a dolgozók, illetve a munkatársak kérdéseket tehettek föl, amelyre a rendőrség munkatársai válaszoltak.

 
Ladics  Tamás


 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.02.08./
 

Egész hétre munkát ad a hóeltakarítás

 

        
        

Hétfőn délelőtt megtekintettük Sárospatak útjainak állapotát. Örömmel tapasztaltuk, hogy Sárospatak valamennyi útja járható, köszönhetően elsősorban a Kommunális Szervezet munkájának – összegezte tapasztalatait Aros János alpolgármester…
 
 


Aros János

 

Köszönet illeti Sárospatak lakosait is, akik a saját területeik előtt eltakarítják a havat, sőt nem egyszer előfordul, hogy a közterületek tisztántartásában, hómentesítésében is besegítenek.

Külön szeretném megköszönni azoknak a pataki vállalkozóknak a munkáját, akik a nagy hó láttán azonnal gépeikbe ültek és így segítettek kiszabadítani néhány nehezen járható vagy elzárt utcát, amelyekhez a Kommunális Szervezet gépei csak később juthattak volna el.
Látható, hogy még egyáltalán nincs okunk karba tett kézzel hátra dőlni, hiszen most következik a járdák teljes szakaszának a síkosságmentesítése, valamint a parkolók hómentessé tétele is.

A Kommunális Szervezet az összegyűjtött havat kénytelen elszállítani konténerekkel, külterületen igyekeznek ledepózni olyan helyen, ahol a nagy olvadás után reményeink szerint nem lesz belőle belvíz vagy árvízveszély. Most hétvégén ismét üzembe kellett helyezni a gépeket, hiszen a külterületeink - gondolok itt Dorkó tanyára, Bálványos környékére, Halászhomok, Apróhomok környékére - a nagy átfúvások miatt ismét nehéz helyzetbe kerültek, az itt élő embereket szintén a Kommunális Szervezet emberei, illetve magánszemélyek, valamint a Geomilk Kft. embereinek segítségével kellett kiszabadítani. Ha további havazás nem történik, akkor véleményem szerint napokon belül Sárospatak útjai és járdái teljes mértékben járhatóak lesznek.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.08./
 

        A Magyar Kézműves Remek díjat kapta meg az Emese gyümölcsédesség termékcsalád

 

        
        

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben alapított "Magyar Kézműves Remek" címre 2009-ben nyolcadik alkalommal pályázhattak az érdeklődők. Örömmel adunk hírt róla, hogy idén a 70 benyújtott pályázatból 3 sárospataki termék is bekerült a 37 díjazott közé, köztük az Emese gyümölcsédesség termékcsalád. Az érdem a Gurzó házaspáré, az oklevelet Gurzóné Kormány Emese vette át január 25-én, Budapesten…
 
 


Gurzóné Kormány Emese

 


Dr.Hörcsik Richárd

 

A pályázat különlegessége, hogy a kézműves vállalkozók teljes körét fogja át (221 kézműves szakma számára nyújt pályázati lehetőséget). A döntés meghozatalában kiemelt követelmény volt a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A "MAGYAR KÉZMŰVES REMEK" elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logot, valamint termékeikből a zsűri döntése alapján, a kamara minden címátadást követően kiállítást rendez, amely az idén három hétig, február 14-ig lesz látható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban – olvasható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Honlapján.

Ők készítették el 2007-ben a Szent Erzsébet év tiszteletére a „Szent Erzsébet” gyümölcsdesszertet is, amit Dr.Hörcsik Richárd polgármester a következő szavakkal ajánlott:
„Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam a Sárospataki Borsa Hungary Gyümölcsédesség Kft. termékeit. A cég kézzel készített, hungaricum jellegű desszerteket gyárt exkluzív kivitelben.
Ezek a finomságok egyedülállóak a magyar piacon, mind ízvilágukban, mind formai kivitelükben. Rendkívül finomak és magyaros jellegűek. A jurta formájú díszdobozok grafikáját Makláry Teréz sárospataki grafikusművész készítette, s a magyar kultúra motívum- és jelképvilágát használta fel munkáihoz.”

Hasonlóan népszerű volt  a sárospatakiak körébe a "Lorántffy Zsuzsanna" desszertjük, amit a Lorántffy év megnyitásakor mutattak be.

Talán felmerül az olvasókban is, hogy vajon hogyan jött a bölcsész tanárnőnek az ötlet, hogy egy ilyen vállalkozásba kezdjen. A választ egy róluk szóló TV interjúból kaptam meg: Emese egyszer, évekkel ezelőtt egy karácsonyra készített aszalt gyümölcsökből ünnepi csemegét. A következő karácsonyra édesapja fordult hozzá azzal a kéréssel, hogy ismét szeretne karácsonykor ilyet enni, mert annyira finom volt. A kérés teljesítése közben, egy adventi napon - mint egy sugallat - jött Emesének a gondolat, hogy ezzel érdemes lenne komolyabban is foglalkozni.  
Emese különben pataki diák volt és egy ideig az ÁVG-ben is tanított. Férje sem  élelmiszeripari szakember, gépészmérnök végzettsége van.

A céget 5 évvel ezelőtt alapítottuk azzal a céllal, hogy egy nagyon jó minőségű, hungarikum jellegű édességet állítsunk elő – küldött rövid ismertetőt a cégről, illetve a termékeikről Gurzóné Kormány Emese ügyvezető…

Fontos volt számunkra, hogy a termékek azontúl, hogy finomak, egészségesek is legyenek. Szerettünk volna a magyar hagyományokhoz, gyökerekhez visszanyúlni Ezért választottuk az aszalványokat és olajosmagvakat alapanyagként, hiszen a honfoglalás korában nem volt még csokoládé. Az édességet az aszalványok és méz jelentette, bár a mi termékeink nem tartalmaznak mézet. Ezért is szoktuk a termékünket „Eleink eledelének” nevezni. A díszdobozok alakját pedig szándékosan jurta formájúra készítettük, melytől a termékeink nagyon különleges megjelenést kaptak.

A kivitelezés különlegességét tovább fokozza, hogy a dobozok grafikáját Makláry Teréz grafikusművész készíti és mindig autentikus motívumokat alkalmaz. Az Emese, Álmos, Árpád, Zolta dobozaink honfoglaláskori nemezmotívumokat tartalmaznak, míg a Szt. Erzsébet és a Lorántffy Zsuzsanna, Háromkirályok, Tulipán dobozainkat a kornak megfelelő és az egyes történelmi személyiségekhez illő motívumokkal láttuk el.
A legújabb díszdobozunk a SZÍV desszert, mely mind a meglévő 7 ízünket tartalmazza és nagyon szép szív motívumokat tartalmaz.

A Sárospataki díjazottak:

10.

Gécziné Bankus Zsuzsanna

Sárospataki tál

21.

Pataki Kerámia Kft., Uzelmann Annamária ügyvezető

Kézzel készített, kézzel festett, barokk (rózsabimbó mintázatú) étkészlet család

34.

Borsa Hungary Gyümölcsédesség Kft., Gurzóné Kormány Emese, ügyvezető

Emese gyümölcsédesség termékcsalád


 

 


Törő Gábor
/2010.02.08./
 

Indult a beiskolázási programunk

 

        
        

Február 2-án, kedden délután nagy izgalommal várták a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola alsós és felsős pedagógusai a leendő elsősöket és szüleiket. A hagyományos beiskolázási programunk első találkozásán nem csak a szülőknek tartottunk általános tájékoztatót, hanem a gyermekeknek is kínáltunk lehetőséget az ismerkedésre, barátkozásra, játékra – nyilatkozta Szegedi Istvánné igazgató...
 
 


Szegedi Istvánné

 

A tájékoztatóban azokat a lehetőségeket emeltük ki elsősorban, amelyek a leendő első osztályosokat érintik. Bizakodva mondtuk, hogy Sárospatak Város Önkormányzata által elnyert pályázatból egy kibővített, új iskolában fogadhatjuk gyermeküket. A korszerű eszközök és módszerek mellett az iskola az alapkészségek (írás, olvasás, számolás) elsajátítását tartja legfontosabb feladatának.
Éves programsorozatunk 4 foglalkozása Meseországba kalauzolja a nagycsoportos óvodásokat, ahol lehetőség lesz megismerkedni a Tudás országával közös játék keretében, farsangi játszóházban, a nyelvek és az informatika világában kalandozni, valamint ügyesség- és bátorságpróbát tenni a mesék birodalmában.
Pedagógusaink is átérzik az iskolaválasztás nehézségeit, éppen ezért, ebben az évben a szülők számára külön foglalkozásokat szerveztünk. Míg gyermekük a leendő tanító nénikkel ismerkedik, a szülőknek meghívott vendégeink (pszichológus, volt tanítvány…) próbálnak válaszolni a felmerült kérdésekre.

Következő foglalkozásunkat február 23-án (kedden) 17 órai kezdettel tartjuk, ahová minden leendő elsős kisdiákot sok szeretettel várnak a tanító nénik.


 

 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.02.07./
 

     A Kisrefi 1. osztályának Iskola-hívogatója az óvodákban

 

        
     

A Kisrefiben megalakulása óta hagyomány, hogy Balázs napján az 1. osztályosok iskolába hívogatják a város nagycsoportos óvodásait. Ebben az évben is nagy lelkesedéssel készültek a kis elsősök.

Versekkel, dalokkal, mesejelenettel kedveskedtek az óvodás gyerekeknek. Izgatottan léptek be volt óvodájuk kapuján, s örömmel üdvözölték óvónénijüket és óvodás társaikat. Az óvodákban szívélyes fogadtatásban volt részük. A kicsik tapssal köszönték meg a műsort.
 
 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.02.07./
 

     Bajnokságot rendeztek a Hotel Bodrog Wellness bowling - klubjában

 

        
        

 


Sikora Attila

 


A múlt héten került lebonyolításra immár 4. alkalommal a Sárospataki Amatőr Bowling Bajnokság, a Hotel Bodrog Wellness bowling- klubjában.

A szokásos, remek hangulatban zajlottak a mérkőzések. Nagyon izgalmas és fordulatos párharcokban dőltek el a helyezések.
A végeredmény a következő lett:
1.: Sikora Attila
2.: Tóth Zsolt
3.: Sikora Markó

Gratulálunk minden résztvevőnek, akiket a szervezők szeretettel várnak ismét egy év múlva.


 

 

További Stumpf Attila - fotók >>>


/2010.02.07./
 

Megemlékezés a Carolina Tagóvoda névadójáról

 

        
       

 


Egyed Katalin

 

Sárospatak első óvodájának létrejöttét Schwarzenberg Carolina hercegnőnek köszönheti – nyilatkozta Egyed Katalin tagóvoda-vezető...

Az 1846-ban alapított óvoda, a jelenlegi helyére (Sárospatak, Szent Erzsébet út 16. szám alá) 1876-ban költözött. A telket és az egyéb működési feltételeket a vár akkori ura, Bretzenheim Ferdinánd felesége, Carolina hercegnő biztosította.

Intézményünk 1994-ben vette fel alapítójának nevét. Azóta hagyománnyá vált, hogy minden évben egyszer valamennyi óvodásunkkal ellátogatunk a Vártemplomban lévő síremlékéhez.
A gyermekek életkorának megfelelő tájékoztatással és egy csokor virág elhelyezésével emlékeztünk idén is névadónkra, február 2-án, Carolina napján.


 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.02.07./
 

Hevesy György kémiaverseny kistérségi fordulója

 

        
      

2010. február 3-án került megrendezésre az országos kémiaverseny kistérségi fordulója. A verseny Hevesy Györgyről (1885-1966) kapta a nevét, aki magyar vegyész volt, kifejlesztett egy radioaktív jelző módszert, amellyel kémiai folyamatot lehet tanulmányozni: például állatok metabolizmusát. Kémikusként megkapta a Nobel-díjat is - nyilatkozta Bolvári Péterné, a kistérségi reál munkaközösség-vezető, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanára...
 
 


Bolvári Péterné

 

A verseny lebonyolítása a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában zajlott. 22 fő 7. évfolyamos, 11 fő 8. évfolyamos tanuló versenyzett (33 fő) 4 iskola képviseletében (Zempléni Általános Iskola és Óvoda, Bodrogolaszi, ME Árvay J. Gyakorló Általános Iskola, Sárospatak, Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma; II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola).
60 perc állt rendelkezésre a több oldalas feladatlap megoldására. A kidolgozásokat titkos kóddal látták el a tanulók, a javítást végző tanárok számára is csak az eredmény megállapítása után derült ki a továbbjutók személye. A megyei versenyre évfolyamonként az 1. helyezett kerülhetett be.
Eredmények:
7. évfolyam:
1. hely Bodnár Anita (ME Árvay J. Gyak. Ált. Iskola, Sárospatak)
2. hely Záhonyi Patrik (ME Árvay J. Gyak. Ált. Iskola, Sárospatak)
3. hely: Zsigrai Emese (Sárospataki Ref. Koll. Gimnáziuma, Sárospatak)

8. évfolyam:
1. hely Vojth Violetta (ME Árvay J. Gyak. Ált. Iskola, Sárospatak)
2. hely Lastóczki Ábel (Sárospataki Ref. Koll. Gimnáziuma, Sárospatak)
3. hely Gál Dorottya (ME Árvay J. Gyak. Ált. Iskola, Sárospatak)

Minden tanuló Emléklapot kapott, a továbbjutó tanulók Oklevélben és könyvjutalomban részesültek.
Köszönjük a finom teát és a csokoládét Margittay Béla úrnak, aki a Sárospataki RFV élelmezésvezetője. Köszönet a szakszerű, lelkiismeretes munkájukkal segítséget nyújtó Donkó József közoktatási szakreferensnek és Koleszárné Braun Mónika közoktatási ügyintézőnek.
További jó versenyzést, sikereket kívánunk!


 

 

További fotók >>>

 II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.02.07./
 

Amit az egyszerűsített bevallásról tudni kell

 

   

A magánszemélyeknek ebben az évben is lehetőségük van arra, hogy a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket az önadózás keretén belül az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással teljesítsék.

Az egyszerűsített bevallás elkészítését kérő nyilatkozat megtételére a 0953-NY jelű nyomtatvány szolgál, amely megtalálható a korábban kipostázott bevallási egységcsomagokban vagy beszerezhető az APEH ügyfélszolgálati irodáiban illetve a www.apeh.hu honlapról letölthető. A kitöltött, aláírt nyilatkozat személyes benyújtásának, postára adásának, illetve elektronikus úton történő visszaküldésének határideje 2010. február 15. A nyilatkozat visszaküldésének elmulasztása esetén igazolási kérelmet nem lehet benyújtani, ilyen esetben a bevallási kötelezettség a 0953-as nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával teljesíthető.

Az egyszerűsített bevallást a magánszemély akkor választhatja, ha nem kért munkáltatói adó-megállapítást és az adóévben kizárólag olyan bevallásköteles jövedelmet szerzett, amelyből a kifizető (munkáltató) adót, adóelőleget vont le, nem volt egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelésből adóköteles bevétele nem származott vagy jövedelmére vonatkozóan nemleges nyilatkozatot ad. Nem zárja ki az egyszerűsített bevallás alkalmazását, ha a magánszemélynek ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem miatt van adókötelezettsége, adókedvezményt érvényesít vagy adójáról önkéntes pénztárba, nyugdíj-előtakarékossági számlára rendelkezik.
A magánszemély nyilatkozhat akkor is, ha 2009-ben olyan bevallásköteles, adóterhet nem viselő járandóságban részesült – pl. nyugdíj -, mely miatt nem kérhet munkáltatói megállapítást.
Adóhatósági megállapítás kérhető a termőföldnek nem minősülő ingatlan bérbeadásából, kifizetőtől származó bevallásköteles jövedelemre – ebben az esetben feltétel, hogy az adózó nem választhat tételes költségelszámolást, illetve a kifizető az adót, előleget levonta.
Nyilatkozat adható az adóévben alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás révén szerzett, továbbá osztalékból, életjáradékból származó jövedelemre, illetve ha a magánszemélynek visszafizetendő adókedvezménye keletkezett (pl. biztosítási szerződés megszüntetése miatt).

Nem adható egyszerűsített bevallásra nyilatkozat, ha a magánszemély külföldi illetőségű, vagy árfolyamnyereségből, tőzsdei ügyletből származott jövedelme, illetve fizető-vendéglátó tevékenységre tételes átalányadózást választott. Szintén nem lehet az adóhatóság közreműködését kérni, ha az adózónak 2009. évre áthúzódó végkielégítés miatt is van adókötelezettsége, illetve 2009. évben kapott végkielégítését az adóévek között megosztja. Önadózással kell az adót megállapítani, ha a magánszemély a bevételét terhelő adóelőleg megállapításakor a kifizetőnek tett nyilatkozatában költség levonását kérte.

Az adóhatóság a beküldött, aláírt nyilatkozatokat feldolgozza, majd feldolgozást követően a 0953E bevallás ajánlatát 2010.április 30. napjáig megküldi az ügyfél által megadott postai vagy e-mail címre, elektronikus tárhelyre. Azoknak a magánszemélyeknek, akik az ajánlat megküldéséhez e-mail címet adtak meg, egy 8 karakterből álló azonosítót küld az adóhatóság egy hivatkozással (linkkel) együtt, amely az adóhivatal honlapján található felületre történő bejelentkezést biztosítja, ahonnan az egyszerűsített bevallás ajánlata letölthető. Fontos tudnivaló, hogy a letöltés feltétele, hogy a felhasználó gépére az Abevjava keretprogram valamint a 0953-as bevallás kitöltő programja telepítve legyen.
Amennyiben a magánszemély nem ért egyet az ajánlatban feltüntetett adatokkal, annak adatait javíthatja vagy kiegészítheti. Az ajánlat mellékleteként az adóhatóság közli a rendelkezésére álló adatszolgáltatásokat, továbbá az adókedvezményekre jogosító igazolások adatait, amelyek az adózó birtokában lévő igazolásokkal történő összehasonlítást szolgálják. Ezért fontos, hogy a nyilatkozat mellé igazolást, egyéb iratot a magánszemély ne küldjön.
Az egyszerűsített bevallást – szükség esetén a javított adatokkal – 2010. május 20. napjáig kell benyújtania az adózónak. Az e-mail címre kapott ajánlatokat az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyeknek csak kinyomtatva, aláírva lehet visszaküldeni az adóhatóság részére.
 Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
/2010.02.07./
 

Együtt, határok nélkül

 

        
     

A fenti címmel rendezett vállalkozói fórumot 2010. január 27-én Sátoraljaújhelyen a Hunor Hotelben a Zemplén Televízió, a királyhelmeci Regionális Vállalkozásfejlesztési Ügynökség illetve a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány – amiről Hörcsig Mártontól, a ZTV igazgatójától az alábbi tájékoztatást kaptuk…
 
 


Hörcsig Márton

 

Közel száz érdeklődő, szlovák és magyar kis- és középvállalkozó cserélhetett tapasztalatot egymással, illetve a jelenlévő szakértőkkel, akik a támogatási lehetőségekkel is megismerkedhettek.
Magyarország bevételeinek jelentős részét teszik ki a kis és középvállalkozások. Ráadásul azt hiszem, hogy ezt a réteget mindenképpen erősíteni kell, hiszen a multinacionális nagyvállalatokkal való versengésben a piacon nagyon nehéz kiállniuk. Ha ebben tudunk segíteni a média sajátos módszerével, akkor úgy hiszem, hogy eredményt érhetünk el.

Dr. Szegvári Péter, Regionális Fejlesztési Holding Zrt, vezérigazgató helyettes hozzátette - úgy gondolom, hogy az ilyen együttműködésben nem jelenik meg a nagypolitika, és nem is nemzeti vagy etnikai alapon működnek ezek, hanem elsősorban az érdekek, és a kölcsönös egymásrautaltság alapján. Az európai regionális politika felértékeli azokat az esélyeket, hogy úgymond ne fussanak lesre azok a kezdeményezések, amelyek itt helyi szinten nagyon jól kialakultak. Persze, ezek hosszabb távon érnek be…

Mudra Rozália, régiófejlesztési vezető elmondta - azt hiszem, hogy azok az információk, amelyek ma itt elhangzottak, a tapasztalatokból indultak ki, és egy kicsit a jövőbe mutatnak. A konferencia rávilágított, hogy melyek azok a pontok, amelyekhez lehet kapcsolódni, és rajtunk múlik, hogy ezeket a lehetőségeket a magunk oldalára tudjuk-e fordítani…


 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.02.06./
 

Az együttlét volt a fő célja a görög katolikus bálnak

 

        
  

A báli szezon javában tart, az elmúlt hétvégén két másik bál mellett a görög katolikus egyházközség is megtartotta jótékonysági bálját. Mosolygó Tamás, görög katolikus parochus erről a következőket mondta…
 
 


 Mosolygó Tamás

 

Általában a bálunkat jótékonysági háttérrel rendezzük meg, mindig valamilyen egyházközségi cél érdekében. A bevétel nem szokott túl nagy lenni, de nem is ez a lényeges, hanem az, hogy a közösség együtt legyen, nem csak a templomban, hanem a szórakozás óráiban is, hogy egy igazi közösséget tudjunk alkotni. Ez a legfontosabb célja a bálunknak.

A liturgiánknak az utolsó csendes papi imája arról szól, hogy „töltsd be szívünket örömmel és vígsággal”- ezt kérjük az Istentől. A kereszténység az nem egy szomorú életforma, nem önsanyargató, hanem nagyon is vidám, nagyon is e világi, ami azonban előre tekint az örök életre. Lényeges, hogy mindig tudjuk örömmel, vidáman táncolva, bálozva, megtartani vidámságunkat, örömünket.

Az emberek megszokták, hogy az egyház a maga aktivitását a templom falain belül fejti ki, Istentiszteleteken, miséken, temetéseken, esküvőkön – mondta Dr. Hörcsik Richárd polgármester, meghívott vendég…
Azonban az egyház működése ezektől sokkal több, hiszen ebben a világban élnek, és a mi közösségeink is itt a városban számtalan olyan aktivitást fejtenek ki, amelyekkel a város terheit is segíti levenni, különösen a karitatív tevékenységeik fontosak melyek során az egyházközség segítségére van a közösségnek.


 

 

További fotók>>>

Kistóth Karolina
/2010.02.06./
 

Új horgászüzlet nyílt városunkban

 

        
     

Mint ahogy Dr.Hörcsik Richárd polgármester az új horgászüzlet ünnepélyes megnyitásakor elmondta, Sárospatak a vizek városa, a termálvíz és a Bodrog folyó vize mellett itt vannak a holtágak és a horgásztavak, melyek mindegyike egy horgászparadicsom. A horgászegyesületnek több száz tagja van, így bizonyára sokan keresik majd fel a Karajz István vállalkozó által nyitott új üzletet…
 
 


Karajz István

 

A polgármester kifejezte reményét, hogy jövőben ismét nagyobb teret nyernek majd a kisvállalkozások és a kiskereskedők. Fontos, hogy minél több ilyen kisvállalkozás legyen Sárospatakon, hiszen ezek mindegyike munkahelyeket teremt. Ez a horgászcentrum a szolgáltatásoknak egy új minőségét hozza – mondta Dr.Hörcsik Richárd polgármester…

Mivel itt a zempléni régióban a horgászok számára mindig problémát jelentett a különlegesebb csalik és egyebek beszerzése, több horgásztársam kérte, hogyha lehetőség lenne rá, akkor egy nagyon jó horgászüzletet hozzak létre, ezért is adtam neki azt a címet, hogy „Zemplén legnagyobb horgászcentruma”, mivel itt szinte minden márka jelen van, amit a horgászok szívesen használnak. A boltban jelen pillanatban 2800 termék található – mutatta be üzletét Karajz István…
 


Dr.Hörcsik   Richárd

 

 

Törő Gábor
/2010.02.06./
 

Doktoravató a Corvinus Egyetemen – pataki vonatkozással

 

        
     

2010. január 22-én került sor a Budapesti Corvinus Egyetem Doktoravató Ünnepi Ülésére. A jeles esemény alkalmával az egyetem hét karáról összesen 34 nemrégiben végzett Ph.D. doktor vehette át oklevelét. Közöttük volt Dr. Egri Károly, az Árpád Vezér Gimnázium tanára is, aki tavaly szeptemberben védte meg „Sárospatak környéki nagygombák fungisztikai, ökológiai és természetvédelmi jellemzése” címmel írt disszertációját a Kertészettudományi Karon…
 
 


 Dr. Egri Károly


Dr.Hörcsik Richárd

 

Az okleveleket a talárba öltözött doktorok ünnepélyes eskütétele után Dr. Mészáros Tamás rektor, valamint Dr. Bernáth Jenő és Dr. Balaton Károly, a Doktori Iskolák vezetői adták át. Rektor úr ünnepi beszédében felhívta a frissen avatottak figyelmét arra, hogy az elért eredmény további kutatásokra kell hogy ösztönözze őket.

Dr. Egri Károly szintén fontosnak érzi az évtizedek óta elkezdett nagygomba-mikológiai vizsgálatok folytatását, mind a Zempléni-hegység, mind a Bodrogköz vonatkozásában. Erre a közelmúltban elhunyt nagy elődök: Dr. Tuba Zoltán, Dr. Bohus Gábor és Babos Margit emléke is inspirálja. (Tuba professzor úr neve – többek között – a környék botanikai-cönológiai feltárásának úttörőjeként vált ismertté. A Bohus-Babos szerzőpáros pedig gombacönológiai vizsgálataival is beírta magát a hazai mikológia „nagykönyvébe”, melyeket a zempléni savanyú talajú erdőkben is végeztek.) Nemcsak kutatóként, hanem elfoglalt, de egyben elhivatott pedagógusként is szeretné továbbadni ismereteit tanítványainak. Erre az Arany János Tehetséggondozó Program természetismereti blokkjának országos tantervírójaként is lehetősége nyílhat. A zempléni régió felemelkedésében a természeti környezet, ezen belül az itteni nagy gombavilág megóvása, megismertetése kulcsszerepet játszhat. A Mikológiai Közleményekben, a Clusiana-ban, valamint az angol nyelvű Thaiszia-ban rövidesen olvashatók majd Dr. Egri Károly újabb publikációi. Az online elérésű MATARKA adatbázisban pedig naprakészen nyomon követhető eddigi publikációs tevékenysége.
A tudományos fokozat megszerzésével a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaként tovább folytatja kutatásait, bővíti ismereteit, hazai és nemzetközi kapcsolatait, amit természetesen büszkén vállal a továbbiakban is!


Örömmel értesültem róla, hogy rövid időn belül a fiatal tanárgeneráció újabb tagja bizonyította rátermettségét és azt, hogy a tanított tantárgyat, a választott tudományágat olyan szinten műveli, amit országos szinten is számon tartanak, s ha angol nyelvű publikációira gondolok, akkor elmondhatom, hogy a nemzetközi tudományos életben is – fejezte ki elismerését Dr.Hörcsik Richárd polgármester.
Külön öröm számra, hogy a kutatási területe Zemplén élővilága, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy „természeti kincseinkről” a nagyvilág is tudomást szerezzen.
Gratulálok Dr. Egri Károly tanár úrnak a Ph.D. doktori cím eléréséhez, akire városunk és azon belül munkahelye, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium is büszke lehet.


 

 

Törő Gábor
/2010.02.05./
 

Egyeztetés a mozgáskorlátozottak és nyugdíjasok vezetőivel

 

        
 

A mozgáskorlátozottak és nyugdíjasok fürdőkedvezményeiről tárgyaltak szerdán 9 órától a Polgármesteri Hivatalban. Az egyeztetésen Dr.Hörcsik Richárd polgármester is részt vett, aki támogatásáról biztosította a rászoruló csoportok képviselőit…
 
 


Dr.Hörcsik Richárd

Aros János

 

A Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesületének elnökével és két nyugdíjas szervezet vezetőjével tárgyaltunk arról, hogy milyen kedvezményeket tudunk nyújtani a sárospataki mozgáskorlátozottaknak és nyugdíjasoknak a fürdőben, hiszen ők azok, akik leginkább rászorulnak a város segítségére. Ezért kell felmérnünk, hogy milyen igényük van, illetve nekünk milyen lehetőségeink vannak, mint városnak, hogy nekik tudjunk segíteni. A városvezetés szándéka egyértelmű, ezeket a kedvezményeket a leginkább rászoruló mozgáskorlátozottaknak, nyugdíjasoknak, sárospatakiaknak, a lehetőségeinkkel kombinálva szeretnénk megadni.

A tavalyi év lezárta után, csak egy fél szezonban tudtuk a fürdőt működtetni, hiszen június közepére készült el – folytatta Aros János alpolgármester. Tapasztalhattuk, hogy soha nem látott számú turista érkezett a fürdőbe, több mint 220 ezren látogattak ide ebben a csonka szezonban. Ennek köszönhetően a bevétel is a reményeink felett alakult, hiszen több mint 110 millió forintot produkált a tavalyi évben.
Így a korábbi testületi döntésünk mellett, amely arról szól, hogy a Sárospatak Kártyával rendelkező pataki lakosok részére 50%-os kedvezményt biztosítunk az éves fürdőbérletből, tehát 25 ezer forintért járhatnak korlátlan belépési lehetőséggel télen-nyáron a fürdőbe, a Patak Kártyával rendelkező pataki lakosoknak újabb kedvezményeket is szeretnénk biztosítani. Ezeknek a kedvezményeknek egy része a fürdő korábbi, intézményként történő üzemeltetési formájában is megvolt már, amikor a 65 és a 70 év felettiek, vagy a sárospataki mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők kaptak kedvezményt.

Most jött el az ideje, hogy a következő nyári szezon beindulása előtt ezekről egyeztessünk az érintett szervezetek vezetőivel. Az ő elképzeléseik alapján öt pontban foglaltuk össze a kedvezményrendszert, amit a napokban egyeztetni fogunk a Kft ügyvezető igazgatójával és reményeink szerint mindenki megelégedésére fogjuk tudni bevezetni az új tarifákat.
Ennek természetesen anyagi vonzata is lesz, hiszen az így kialakult hiányt az önkormányzatnak kell finanszírozni. Az új kedvezményekről, pedig a megegyezés után a Sárospatak Honlap segítségével fogjuk tájékoztatni a pataki lakosokat.


 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.05./
 

Közművelődési és könyvtári szakemberek is segítik majd a felnőttképzést

 

        
     

Február 2-án 9 órától TÁMOP Műhelymunka zajlott A Művelődés Háza és Könyvtárában a "+1 Esély Zemplénben" pályázati program keretén belül. A képzésről Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónőtől kaptunk információkat…
 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

 

Intézményünk az elmúlt évben nyert pályázaton a TÁMOP 3. 2.3. program keretében „+1 esély Zemplénben” címmel egy olyan képzési programnak a megvalósítására, amelynek az első tanfolyami lebonyolítására készülődünk. Ez elsősorban a közművelődési és a könyvtári szakemberek képzését jelenti. Nekik szeretnénk olyan ismereteket átadni, melynek segítségével a munkaügyi központhoz kapcsolódva tudnak a helyben élő munkanélkülieknek segíteni, esetleges további felnőttképzési ügyekben tanácsokat adni.

A tanfolyamnak volt már egy műhelymunkája december elsején, főleg a tananyag tartalmát osztottuk meg a jövendőbeli hallgatókkal és kérdeztük a véleményüket, ma pedig a tanfolyam szervezésével, időpontjával, a záróvizsgákkal kapcsolatos információkra próbálunk rákérdezni, illetve olyan közös szituációs játékokkal feldolgozni ezeket, amelyből egyértelműen kideríthető, hogy számukra melyek azok, amelyek szimpatikusak és amelyek még gördülékenyebbé teszik ennek a tanfolyamnak a lebonyolítását.

Terveink szerint, ha a műhelymunkák összegzése elkészül, akkor február végével fog ez a tanfolyam elindulni és nagyon örülünk, hogy ma is ilyen sokan eljöttek és nagyon aktívan vettek részt a készülődésben. Bízunk benne, hogy az a csapat, aki tényleg elhatározza magát és részese lesz ennek a programnak, hasznos és alkalmazható ismeretekkel gyarapszik.
A rendezvényünknek és az egész szakmai útnak a bonyolításában Bordás István, Baranyi József és Hajdú Krisztina vannak segítségünkre ugyanúgy, mint a korábbi műhelymunkák során.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.05./
 

Az óvodás kor meghatározó az ember életében

 

        
 

Január 27-én 18 órától a Szülők iskolája sorozat keretein belül tartott előadást Hajdú Krisztina gyermekpszichológus A Művelődés Háza pódiumtermében, "Már az óvodában megtanultam mindent, amit az élethez tudni érdemes - Tűnődések hétköznapi óvodás dolgokról" címmel…
 
 


Hajdú Krisztina

 

EzAz előadás címét direkt ezért választottuk, hogy „már az óvodában megtanultam mindent, amit az élethez tudni érdemes”, mert valójában ez egy nagyon-nagyon intenzív, a fejlődés szempontjából visszahozhatatlan, nagyon sok inger és esemény szempontjából megismételhetetlen időszak.
Pontosan ezek a korai időszakok alapozzák meg azokat a későbbi működésmódokat, amelyeket majd később az iskola és aztán a kamaszkor használ. Ha ebben az időszakban valami félrecsúszik, vagy nem úgy történik, akkor azokkal bizony végig találkozunk, egészen a felnőtt korig.

Tulajdonképpen amiről ma beszélünk, hogy nagyon sok dolog magától megtörténik, és azt hagyni is kellene, tehát azt, hogy a gyerek bal, vagy jobbkezes lesz, hogy a szobatisztaság mennyire marad tartós, lesz-e visszaesés. Szó esik arról is, hogy ez a beszédfejlődésnek egy nagyon fontos szakasza, amikor a hétköznapi szavakkal megtelítődik a nyelv, a mozgásfejlődésében kitágul számára a világ, ügyesedik és nagyon fontos, hogy ne vegyük el a kedvét, ne korlátozzuk túl.

A dackorszak után azok a munkamódok, amik az óvodás korban megjelennek, azok majd a kamaszkorban lesznek hivatottak újra épülni és újra változni. Tehát nagyon fontos, hogy ez a két kor abszolút hasonlít egymásra. Az eltávolodás, újraközeledés időszaka, ezt ugyanúgy a kamaszkorban fogjuk majd újra megtapasztalni, hogy hogyan tudtuk ezt óvodáskorban megoldani, tudtunk-e elég biztonságot adni, időt, odafigyelést, tiszta, minőségi időt a gyereknek, ami a legfontosabb ebben az életkorban és talán ebben a rohanó világban a legkevesebb van belőle.

Ez az a kor, ami szerencsés esetben az első intézményes nevelésnek az ideje. Nagyon fontos, hogy ez ne csak beszoktatás legyen, hanem összehangolódás, hogy a felnőttek nagyon megbízzanak egymásban, tehát az óvónéni nem csak egy gyereket kap, hanem egy család érkezik meg az óvodába, és hogy ezt a szemléletet, hogy tudják kibontakoztatni, kiteljesíteni úgy, hogy a gyermek mindvégig biztonságban érezze magát.


 

 

További fotók

Cziczer Katalin
/2010.02.05./
 

Kivilágított jégpálya várja a korcsolyázókat a Várnegyedben

 

        
  

Közelebb van mint a Berek és sötétedés után is használható – így foglalhatóak össze a Maminti Teaház mögötti jégpálya előnyei, ahová F.Tóth Balázs ötletgazda invitálja olvasóinkat…
 
 


 F.Tóth Balázs

 

Már két évvel ezelőtt is készítettünk ugyanitt egy jégpályát. Az idő most ismét alkalmas volt rá, ezért az idén is megcsináltuk. Ez a jégpálya az összefogás jelképének is mondható itt Sárospatakon, ugyanis egy vállalkozónak a területén egy másik vállalkozó ötlete alapján, városi segítséggel jött létre, a köz javára, ami ingyenesen használható. Ez az összefogás ezen az éven nagyon szépen, gördülékenyen ment, a Kommunális Szervezet munkásait kell kiemelnem, akik lelkiismeretesen, odaadással öntözgették, locsolgatták.

Ez egy pici jégpálya, a Berekhez képest eltörpül, de nagy előnye, hogy éjszaka is használható, mert kivilágítjuk majd. A másik előnye az, hogy azok az anyukák, akik féltik a gyereküket a Berektől, ide bátran kihozhatják őket és azok a szülők is, akik 17 óráig dolgoznak és hétköznap is szeretnének a gyermekükkel együtt eltölteni egy pár kellemes órát mozgással, játékkal. Itt megtehetik akár este 20-21 óráig is.
Itt a szomszédban van a Teaház, ami 22 óráig van nyitva, pénteken és szombaton pedig 23 óráig, és aki nagyon elgémberedett, átfázott, azt szívesen várjuk egy pohár forró teára, vagy csokira.


 

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.05./
 

Szilvásy György író mutatta be könyveit Sárospatakon

 

        
 

Januárban Szilvásy György író járt Sárospatakon a Wass Albert kör meghívására és mutatta be két új könyvét a Kollégium Repositoriumának földszintjén…
 
 


Szilvásy György

 

Az egyik könyvem címe Magyar Kislexikon - Nemzeti Alapismeretek. Ebben a könyvben benne foglaltatik mindaz, amit egy átlag magyar embernek, fiatalnak, idősnek, határainkon innen vagy túl élőnek illik tudni. Én ezt az előszóban úgy írtam, hogy ez a könyv lehetne akár egy bővített állampolgársági vizsga anyaga is. Ebben a könyvben benne van, amit a nemzeti jelképeinkről, a magyar zászló, címer és így tovább tudni kell, valamint van egy terjedelmes rész, amelyben feldolgozom Magyarország történetét, a magyarság eredetétől a honfoglaláson keresztül, az Árpád-házi királyainkon keresztül egészen napjainkig.
Van a könyvnek egy másik része, ami a magyar állam szerkezetéről szól, ezen kívül van egy kulturális része is, ami a magyar irodalomról, képzőművészetről, zeneművészetről, sőt még a sportról is szól. Tehát mindarról, amire mi nagyon büszkék vagyunk, de különösen a magyar nyelvről, ami páratlan a világon, a világ egyik legszebb, leglogikusabb nyelve. Megtalálhatjuk még a könyvben az eredeti latin aranybullának a magyar fordítását, valamint a jelenleg hatályos magyar alkotmányt.

A másik könyvet pár hónappal korábban írtam, „Tetszettek volna forradalmat csinálni” címmel, 20 év politika története napról napra. Erről annyit érdemes tudni, hogy a címe azért ez, mert Antall József, amikor a párttársai elégedetlenek voltak a rendszerváltással – akkor ingerülten vágta a fejükhöz ezt a mondatot.
Ebben leírom, hogy 1989-től 2009-ig, hogyan alakult a magyar élet, a magyar politikai és közélet. Hogy bonyolódott a rendszerváltás, kik voltak azok, akik végrehajtották, és utána ciklusról ciklusra bemutatom az egymást követő kormányoknak a tevékenységét mind a mai napig. Napról napra, szinte percről percre, 7500 napnak az eseményeit vizsgáltam át és ezt rögzítettem a könyvben.

Úgy gondolom, az ezeréves magyar átoknak, a széthúzásnak most aktuális, hogy végre véget vessünk, megszűnjön. A magyarság az mindig híres volt arról, hogy bizonyos csoportok szemben álltak egymással és ezért nehezen tudtunk egyről a kettőre jutni. Ma már ebben a nagy világversenyben, ami a Földgolyón folyik, nem lehet tovább így fenntartani egy országot eredményesen, hogy egy 10 milliós ország két ötmilliós országra szakad. Tehát be kell temetnünk ezt a képzeletbeli árkot, ami az úgynevezett jobb és bal oldalt elválasztja egymástól. Társadalmi békére van szükség, meg kell szüntetni a szembenállást, hogy ne legyen olyan, hogy a diák megveri a tanárt, az orvos konfliktusba kerül a beteggel, vagy akár a cigány a magyarral - mindegyik a magyar nemzet része.


 

 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.04./
 

Rendszeresek a sebességmérések Sárospatakon és vonzáskörzetében

 

        
 

 


Bacsó Tibor

 

Még a nagy hóesést megelőző héten a Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedés és közrendvédelmi járőrei sebességet mértek Sárospatak területén, illetve a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó településeken – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy…

A trafipax egy Fáma III, lézeres sebességmérő készülék, amely nagy távolságból is nagy pontossággal tudja mérni a járművek sebességét. A vezénylésénél igyekeztünk megfelelni azoknak az állampolgári elvárásoknak is, hogy Sárospatak területén ne száguldozzanak gépjárműveikkel emberek. Ezért elsősorban azokat a gépjárműveket ellenőrizzük, amelyek jelentősen túllépik a sebességhatárokat.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy bizonyos sebesség túllépése után már nem helyszíni bírságot állapít meg a rendőr, hanem közigazgatási eljárás lefolytatását kezdeményezi, melynek során kötelező bírságokat állapítanak meg, amelyek az objektív felelősség keretén belül a gépjármű tulajdonosát terhelik.


 

 


Törő Gábor
/2010.02.04./
 

Megemlékezés Fekete Gyuláról, a pataki öregdiákról

 

        
 

Dr. Hörcsik Richárd polgármester, a 2010. január 29-ei Képviselőtestületi ülésen napirend előtti felszólalásában emlékezett meg a pataki öreg diák életútjáról. A képviselőtestület egy perces néma felállással adózott emlékének...
 
 


Fekete Gyula

 

Fájdalommal kaptuk a hírt, hogy 2010. január 16-án, 88 esztendős korában elhunyt Fekete Gyula író, szociográfus, újságíró, a Magyar Írószövetség Örökös Tagja, öreg pataki diák, aki nemcsak az ősi református kollégiumban eltöltött 8 év alatt kötődött Sárospatakhoz, hanem azután is hűséges fia maradt a Bodrog-parti Athénnak.
1922-ben született Mezőkeresztesen. Sárospatakon nyolc évet töltött a gimnáziumban, ami meghatározta későbbi pályafutását, gondolkodásmódját. 1942-ben érettségizett, majd a József Nádor Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult. 1945-ben Debrecenben, a Nemzeti Parasztpárt központjában dolgozott, Borsod megyében ő volt a földreform miniszteri biztosa, majd a Parasztpárt észak-magyarországi titkára.

1947-ben Budapestre került, 1953-ig a Március Tizenötödike, a Szövetkezet, a Szabad Szó, a Világosság, illetve az Esti Budapest című lapok szerkesztőjeként dolgozott. 1951-től írt szépirodalmi műveket: novellát, regényt, verset, drámát, forgatókönyvet. Több tucat kötete jelent meg.
1956-ban a Magyar Írószövetség prózai szakosztályának titkára lett; decemberben letartóztatták, a „kis íróperben" ítélték el, 1957-ben szabadult. 1965-ben a Budapest című folyóirat szerkesztője lett. 1966-ban indította a Magyar Rádióban „Egy korty tenger" című sorozatát. Rendkívül korán figyelmeztetett az alacsony születésszám és a társadalom elöregedésének veszélyeire. Ma már kevesen tudják, hogy kezdeményezése nyomán 1967-ben vezették be a gyermekgondozási segélyt (GYES). Az 1970-ben általa indított „Éljünk magunknak?" -sajtóvita szerkesztett anyagát 1972-ben adta közre.
 


 

 
1981-től 1989-ig a Magyar Írószövetség alelnöke volt, 1989-ig a Hazafias Népfront Országos Tanácsa Elnökségének tagja és az Országos Családvédelmi Tanács társelnöke volt. 1987-ben ő volt a lakiteleki tanácskozás levezető elnöke, 1988-89-ben az MDF elnökségi tagja és a Hitel szerkesztőségének munkatársa. 1990-91-ben a Magyar Néppárt elnöke, 1992-től a Magyar Újságírók Közösségének elnökségi tagja volt. 1995-96-ban a Magyarok Világszövetsége ügyvezető elnökeként, 1998-tól a Százak Tanácsa közhasznú egyesület ügyvezető elnökeként dolgozott.

Háromszor kapott József Attila-díjat (1953, 1963, 1973), 1964-ben SZOT-díjat, 1978-ban a Művészeti Alap irodalmi díját nyerte el. 1991-ben 1956-os Emlékéremmel, 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2009-ben Príma-díjjal tüntették ki. Számára talán a legkedvesebb kitüntetést itt Patakon kapta, amikor 2001-ben a Pataki Diákok Szövetsége tiszteletbeli tagjává választotta.
Fekete Gyula tekintélyes, népben és nemzetben gondolkodó alakja volt a magyar értelmiségi elitnek. Rendkívül korán figyelmeztetett az alacsony születésszám és a társadalom elöregedésének veszélyeire. Tág látókörű, rendkívül képzett; minden iránt érdeklődő. A világot és a hazai valóságot a maga bonyolultságában szemlélte: lát és láttat, kérdez és felel, érvel és cáfol, elutasít és befogad, figyelmeztet és védelmez – mikor mit tart időszerűnek és szükségesnek. Korunk kihívásaival mindig tisztában volt; az igazi magyar író felelősségével is.

Dobay Béla tanár úr 2001-ben amikor a Pataki Diákok Szövetsége tiszteletbeli tagjává választotta, a következőket írta Gyula bácsiról: „…emberi tartása gerinces. Mértékadó és öntudatos. Írói modora közvetlen és természetes. Egyenes és nyílt. Politikai arculata kendőzetlen és bizalomébresztő. Jellegzetes és határozott. Szociális érzékenysége hiteles és igaz. Lelki és erkölcsi minőség. Közéleti szerepvállalása férfias: szakadatlan helytállás, szellemi honvédelem….
Sokat dolgozik. Egyszer vers, másszor novella fogan meg alkotóműhelyében. Hol regénynek, hol drámának ad életet. Egyszer monográfiát, másszor esszét vet papírra. Hol naplóval, hol aforizmákkal “rukkol ki”. Egyszer vita-, másszor vádirat kerül ki a keze alól. Hol publicisztikai, hol rádiós szövegeket ír stb. Termékeny szerző. Köteteinek száma megközelíti a félszázat. Művei a tartalom és forma összhangjának szép példái.” Ugyan ki ne olvasta volna a mindnyájunk fiatalságát megelevenítő „Bodrog-parti szerelmeink” című regényét?!

„…Igényes és ízléses mestere a tollnak. Távol állnak tőle a múlékony irodalmi divatok, a destruktív “másságok”, a hatalomfüggő érdekek, a gyökértelen ideológiák. Közel állnak hozzá a maradandó értékek: a hit, a becsület, a haza, a család, a szerelem, a barátság, az emberség, a nép és a nemzet.
Fekete Gyula Sárospatak, az ősi kollégium és – határainkon belül és kívül – valamennyi honfitársunk egyik büszkesége. A magyar sorskérdések elkötelezett napirenden tartója…”
Emlékét minden pataki polgár megőrzi. Isten veled Gyula Bácsi!

Sárospatak Város Önkormányzata
/2010.02.04./
 

Figyelem, az utak csúszósak!

 

        
  

Február elsején a Bláthy Ottó utcai gokart pályán egy vezetéstechnikai konzultácó tanúi lehettünk, amit a gyakorlatban is kipróbáltak, egy csúszós pályán megrendezett verseny keretében. Hogy mi volt ennek a célja, azt Taricska Tibor, rendőr százados a B-A-Z Megyei Rendőrkapitányság forgalomellenőrzési alosztálynak vezetője mondta el…
 
 


Taricska Tibor


dr.Téglás István

 

Azért hívtak meg ide, hogy segítsek a gyakorlat végrehajtásában, és hogy próbáljam meg azt a tudást átadni a résztvevőknek mely segítségével biztonságosabban tudnak majd közlekedni a közúton. Ismét elérkezett a téli időjárás, csúszósakká váltak az utak, és az embereknek az átállás időbe telik, hogy a megváltozott útviszonyokhoz alkalmazkodjanak, és ez nagyon sok balesetet von maga után. Fontos tehát ez a mai alkalom, hogy megtapasztalhassák az emberek, hogy a csúszós út mit jelent ilyen biztonságos, koordinált körülmények között, hogy ne csak kint a közúton találkozzanak ezzel.

Azért is lényeges ez, mert ha belegondolunk a II. Világháború óta a legtöbb halálos áldozatot a közlekedés szedi, amire szörnyű példa a mai nap is, hiszen a mai napon itt a 37-es számú közlekedési főútvonalon egy fiatal hölgyet veszítettünk el, aki utasként egy közúti balesetben halálos áldozattá vált, és tenni sem tudott azért semmit, hogy ezt túlélje. Ebben a balesetben is a fő ok és a fő tényező, a vezetéstechnikai tudásnak a hiánya valamint a gépjárműnek a nem megfelelő műszaki állapota volt, ugyanis nyári gumikkal vettek részt a közúti forgalomban csúszós, havas közúton.

Ezt a kezdeményezést a tiszaújvárosi rendőrkapitány úrtól hallottam, dr. Kalapos István r. alezredestől és úgy gondolom, hogy ez egy jó kezdeményezés, hiszen beállt a tél, és most a hétvége még rásegített ezzel a hóakadállyal, illetve a havas utakkal – fűzte hozzá dr.Téglás István a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője…

Az volt a célunk, hogy olyan fiatalokat kérjünk meg, akik úgynevezett friss jogosítvánnyal rendelkeznek, hogy egy zárt területen, rendőrszakmai ismeretek oktatását követően kipróbálják ezt a pályát, hogy megtapasztalhassák, hogy a téli útviszonyok milyen nehézséget jelentenek és milyen váratlan helyzeteket teremthetnek.
Továbbá célunk még, hogy a közlekedők figyelmét ezzel is felhívjuk a megváltozott útviszonyokra, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy az útjaink nagy része egy ilyen hóesés nyomán lefagy és annak ellenére, hogy hó esik rá az alja jeges, és ez teljesen megváltoztatja a gépjárművek irányíthatóságát.


 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.02.03./
 

Alapítványi bál

 

        
 

Január 30-án tartotta hagyományos alapítványi bálját a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. A kollégákon kívül természetesen hívtuk a szülőket, az érdeklődőket is, akik a mai nehéz anyagi helyzet ellenére is szép számmal vettek részt, megértve azt az egyik kitűzött célt, hogy ezzel az iskola alapítványát, azon keresztül diákjainkat támogatják. Sokan vásároltak támogatói jegyet, ajánlottak fel tombolatárgyakat, amelyek szintén a bevételt növelték – nyilatkozta Szegedi Istvánné, igazgatónő…
 
 


Szegedi Istvánné

 

A színvonalas műsorral induló, jó hangulatú bál másik célja is megvalósult, nevezetesen a szülők-nevelők kötetlen formában való találkozása. A műsorban nem csak tanítványaink, hanem kollégák is részt vettek egy vidám country tánccal.
Hagyományainkhoz híven a résztvevők az idén is kaptak ajándékot, ami az éven ünnepi ruhába öltöztetett Ferrero Rocher volt. Itt szeretném megköszönni minden szervező kollégának, szülőnek, felajánlónak a munkát, támogatást.

Támogatóink:
Ajtai és Társai Kft., Anzsoger Cipészet, Aros János, AXA Személyes Pénzügyek Tanácsadó Kft., Azarea Könyvesbolt, Az Oktatás Korszerűsítéséért Alapítvány, Bélteki Tímea, Bodnár Pál, Bodnárné Vinnai Tünde, Bokréta Virág és Ajándékbolt, Borszaküzlet-Szabó Dániel, Dócs Tibor, Donkó József, Fekete Tímea, Fodorné Sütő Judit, Foton Kft., Geo-Milk Kft., Huszár Panzió, Iván Sándor, Kenyhercz Ildikó, Kovács Nikoletta, Kozma Ferencné, Kun Lajos, LE-PORELLO 2005 Kft., Levi-Fotó, Makláry Teréz, Maminti Teaház, Mayher László, M-Computer Szerviz Kft.,
Nosztalgia Virágvarázs, Oláh József Csaba, Origo Üzletház, Pajzos Megyer Zrt., Pólopont, Poremba Mariann, Rákóczi Gyógyszertár, Sárospatak Város Önkormányzata, Sárospataki Autójavító Kft., Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, Sárospataki Táncművészeti Iskola, Sereg János, Stumpf Tímea, Szabó András, Szabó Andrásné, Szem-Pont Optikai Szalon, Tóth Zoltán, Traszik Miklós, Vajkóné Márton Krisztina, Vár Vendéglő, Viktória Divatáru, Zsófiné Szabó Anikó.

1.a osztály, 1.b osztály, 2.a osztály, 2.b osztály, 3.a osztály, 3.b osztály, 3.c osztály, 4.a osztály, 4.b sztály, 4.c osztály, 5.a osztály, 5.b osztály, 6.a osztály, 6.b osztály, 6.d osztály, 7.a osztály, 7.b osztály,
7.c osztály, 8.b osztály, 8.d osztály.


 

 

További fotók>>>                       További fotók2>>>

 II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.02.03./
 

Küzdelem a hóval

 

        
 

A gyerekek bizonyára örülnek a nagy hónak, nem így a közlekedők és a Kommunális Szervezet dolgozói, akiknek emberfeletti feladat felvenni a harcot a természet erőivel, különösen, ha a szél is feltámad és újból és újból betakarja azokat az utakat, amiket már letakarítottak. Emri Lászlót, a szervezet vezetőjét arról kérdeztük, hogy hogyan élték meg a havas hétvégét…
 
 


Emri László

 

Bár sokan azt mondják, hogy felkészülnek a télre, de ilyen helyzetekre elég nehéz felkészülni, amikor néhány óra alatt 30-40 cm hó esik le, és szinte egész nap tart a havazás. Ennek ellenére szombat délutántól szinte folyamatosan dolgozunk kisebb nagyobb megállásokkal, ahogy a hóesés is enyhült vagy erősödött.
Szombaton délután, ahogy a havazás elindult hóriadót rendeltem el, melynek keretében a gyalogos illetve a sofőrgárda bejött és a késő esti órákig dolgoztak kint az utakon és járdákon, hogy azokat viszonylag használhatóvá tegyék. Vasárnap pedig már hajnali 3-4 óra között munkába álltak az emberek, mind akik a járdákat és mind pedig akik az utakat tolták, sózták.

Ez a munka folyt délután 5 óráig amikor is volt egy egyórás szünet, mely után újrakezdtük és éjfélig folytattuk a munkát. Nagy nehézséget jelentett a szél. Gyakorlatilag a vasárnapi nap úgy telt el, hogy nem csak a hótoló IFÁ-ink dolgoztak, hanem mind a két traktor, például a fürdő környékén, ami nagyon szeles, széljárta utcák vannak, azokat traktorral kellett kibontani, illetve a Széchenyi utca 37-es felé vezető útszakaszát is, mert ott már a hótoló IFA nem tudott sok mindent tenni.
Nehézséget jelentett még az is, hogy az egyik hótoló IFA lerobbant, javításra szorult és addig sajnos nélkülöznünk kellett.

A hét elején 30-cal többen dolgozunk, mivel a kistérségi munkaprogram pályázat útján került hozzánk 29 plusz ember, akik február elsejétől jöttek dolgozni, így őket is be tudtuk állítani a hó eltakarítási munkákba. Azt lehet mondani, hogy átlagban 50-70 ember az, aki kint tud lenni az utakon.


 

 

Törő Gábor
/2010.02.03./
 

Kedves Sárospatakiak!

 

        
      

 


Molnár Marianna

 

A nagy hideg miatt kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyeljen szomszédaira, az idős, beteg, egyedülálló, vagy távoli családtagokkal rendelkezőkre, és mindazokra, akiknél fölmerülhet, hogy nem tudnak fűteni, és a kihűlés fenyegetheti őket - küldte a felhívást Molnár Marianna, a Családsegítő Szolgálat vezetője...

A Családsegítő Szolgálat a 47/314500-as telefonon, munkaidőben várja hívásaikat, hogy meglátogathassuk a rászorulókat, és segíthessünk nekik.
(A fotók illusztrációk)


 

Családsegítő Szolgálat
/2010.02.02./
 

Miről tárgyalt a Testület?

 

        
      

Január 29-én pénteken tartotta idei első rendes képviselőtestületi ülését Sárospatak Város Önkormányzata, mely közel 30 napirendi pontjáról Aros János alpolgármester adott rövid áttekintést…
 
 


Aros János


Dr.Hörcsik Richárd

 

Dr.Hörcsik Richárd polgármester a két ülés között tett legfontosabb intézkedésekről és eseményekről szóló beszámolója előtt sajnos két gyászeseményre került sor, hiszen a múlt héten hunyt el Tölgyesi István, aki testnevelő tanárként, majd sportreferensként vett részt Sárospatak sport- és kulturális életében, valamint szintén ekkor emlékeztünk meg egyperces néma felállással Fekete Gyula íróról, régi sárospataki diákról, aki szintén nagyon sokat tett városunkért.

Ezek után kezdtünk hozzá napirendi pontok tárgyalásához. Az előző hét a bizottsági ülések hete volt, amelyek a már megszokott részletességgel, alapossággal zajlottak, így a képviselőtestületi ülésen szinte egyhangúlag tudtunk döntéseket hozni azokban a témákban, amelyekről a bizottsági véleményeket meghallgattuk.

A gyermekétkeztetés térítési díjának emelésről szólt az első előterjesztés. Itt tulajdonképpen egy 5%-os, a tavalyi ÁFA emelés mértékének megfelelő emelést kell csak bevezetnünk.

A költségvetési zárszámadás előterjesztéséhez kapcsolódó mérlegek tartalmának meghatározására is sor került. Ilyenkor - a költségvetés elfogadása előtt - mindig a formáját határozzuk meg, ezeket a táblázatokat a könyvvizsgáló úr készíti elő, és a pénzügyi iroda vezetője teszi elénk, a képviselőtestület elé és a képviselőtestület a formáját fogadja el a költségvetésnek.

A Polgármesteri Hivatalnál pályázati eljárás nélkül betölthető köztisztviselői munkakörökről döntöttünk a következő napirendi pontban - a köztisztviselői létszám 2%-át tölthetjük be pályázat nélkül, ami a mi létszámunknak megfelelően két főt jelent évente. Természetesen csak akkor fogunk ezzel a lehetőséggel élni, ha feltétlen fontos. Egyébként továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy minden egyes állást pályáztatás eljárás útján kívánunk betölteni nem csak a hivatalban, hanem valamennyi intézményünkben.

 Zemplén Televízió 2010. évi üzleti tervéről hallottunk egy előterjesztést. Itt több hozzászóló is kifogásolta, hogy a híradó előtti, úgynevezett programajánlóban aránytalanul több szerepet kap ikervárosunk Sátoraljaújhely, ezért kértük, hogy az azonos anyagi finanszírozás mellett azonos feltételeket biztosítson a Zemplén Televízió a sárospataki szerepléseknek is.


 
Még egy fontos téma került itt elő, nevezetesen a tulajdoni arány. Mindenki tudja, hogy 4 x 25%, amiből egy negyedrész Sátoraljaújhely, egy negyedrész Sárospatak, egy negyedrész Kisvárda, a maradék egynegyed részt pedig a kistelepülések teszik ki. Tulajdonképpen ebből a négy tulajdonosi részből a két nagyváros, Sátoraljaújhely és Sárospatak város 20-20 millió forinttal járul hozzá a Zemplén Televízió költségvetéséhez és szeretnénk, hogyha a harmadik város, Kisvárda is hasonlóan venné ki a szerepét a Zemplén Televízió fenntartásából.
Valamilyen megoldást kell találnunk, vagy a tulajdon rész kivásárlásával, vagy pedig más módszerrel, hogy ne csak a két zempléni városnak kelljen ezt a nehéz terhet cipelni a vállán.

Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület 2009. évi munkájáról hallottunk egy beszámolót, Götz Mária Ildikótól, az egyesület elnökétől.

Magyar Szentföld vallásturisztikai projekthez konzorciumi tagként kíván csatlakozni a képviselőtestület. Továbbra is nagy szerepet kívánunk adni a vallási turizmusnak Sárospatakon. Ennek a projektnek a lényege, hogy 1 millió forint önrészt kell majd biztosítani a városunknak, de ennek a pénzzel is mérhető pozitív hozadéka ettől sokkal nagyobb lesz, hogyha létrejön ez a projekt.

Sárospatak város közigazgatási területén a települési folyékony kommunális hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező helyi közszolgáltatásról volt előttünk előterjesztés. Továbbra is a Zemplén vízmű Kft.-n keresztül kívánjuk ezt a szolgáltatást elvégeztetni városunkban.

2010. évi közfoglalkoztatási tervnek az elfogadásáról hallottunk egy mindenki által dicsért előterjesztést, amelyet Rák Józsefné irodavezető asszony készített. A 2009-es adatok mellett a 2010. évi terveket is tartalmazta ez az előterjesztés, mindenki sikertörténetként nyilatkozott a közcélú foglalkoztatásról városunkban. Természetesen sokkal jobban örülnénk, hogyha a kormány nem közcélú programot, hanem valóban munkát tudna biztosítani a programban résztvevőknek, de mivel erre biztosít pénzt- mégpedig nem is rossz pénzt, hiszen a bekerülési költségnek a 95%-át az állam állja, nekünk mind összesen 5%-ot kell hozzá tenni-, ezért mi maximálisan kivesszük a részünket ebből a programból.

Intézményeinkben, a civilszervezetekben és itt az önkormányzatnál is közel 300 főnek, mondhatnám úgy is, közel 300 családnak tudunk így munkát és megélhetést biztosítani. Következetesen ezeknek az embereknek tehát nem segélyt adunk, hanem a segélyek helyett munkát, ők pedig a munkájuk után fizetést kapnak. Ebben a munkában nem értelmetlen időtöltésre adunk lehetőséget, hanem értékteremtő munkát szeretnénk a közcélú munkásokkal végeztetni, hogy csak néhányat említsek, a végardói temető kerítést is közcélúakkal készíttettük pályázati pénzforrás bevonásával. A katolikus temető kerítésének megújulásának mindenki szemtanúja lehetett, bízom benne, hogy a városiak megelégedésére, és mint már korábban beszámoltunk róla, több, mint 100 családnak tudtunk ingyenesen tüzelőtámogatást biztosítani a Kommunális Szervezet vezetésével. Az ide beszállított fát, szintén közcélúak termelték ki, gyűjtötték össze és ők vágták föl, tehát úgy gondolom, hogy ez a program valóban sikeres Sárospatakon.
Vannak m ég ezzel a programmal kapcsolatban is fenntartásaink. Jobbnak tartanánk, hogyha nem kizárólag az önkormányzatnak kellene ezt koordinálnia, hanem ahol szintén hatékony munkát végezhetnének, ilyenek az állami cégek, üzemek, kisvállalatok, vállalatok, vállalkozások. Reméljük, hogy a következő évben már őket is sikerül bevonni a programba és itt majd még hatékonyabb munkát tudnak majd biztosítani a programban részt vevőknek.

Intézkedési terv készítésre, a gazdálkodás hatékonyságának javítása, illetve egy megvalósítási terv készítése volt a következő két napirendi pont, a vizsgálat befejeződött, ami tulajdonképpen az önkormányzat működésével kapcsolatban pozitívumokat tartalmaz. Magát a vizsgálatot fel fogjuk tenni a honlapra, hogy mindenki saját maga győződhessen meg annak tartalmáról. A felmerült hiányosságokat, egy intézkedési terv formájában minél hamarabb ki fogjuk javítani.

A Weinberg 93 építő Kft. közvilágítási lámpákat szeretne kihelyezni, ezeknek a költségeit az önkormányzat átvállalja, mint ahogy a Zemplén Help Közhasznú Alapítvány közvilágítási, bővítési kérelmét is jóváhagyta a képviselőtestület. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra, hiszen két nemes cél érdekében járul hozzá anyagilag is az önkormányzat, egyrészt munkahely teremtésekhez, illetve a közbiztonságot is tudjuk növelni, ha ezen az egyébként kevéssé lakott településrészeken a közvilágítást bővítjük.

Az Időskorúak Európában – nemzetközi testvérvárosi programban való részvételről is döntött a képviselőtestület.

A sportalap felhasználását már évek óta egy pályázati táblázat kitöltésével tesszük lehetővé a patakiaknak, ezt terjesztjük ki most a Kulturális Bizottság javaslata alapján a kulturális pályázati alapra is. Tehát, ha bármely kultúrával foglakozó szervezet szeretné megvalósítani az ő általa elképzelt kulturális rendezvényt, azt ehhez az alaphoz történő pályázati adatlap beküldésével teheti majd meg. A kulturális adatlapot a Kulturális Bizottság véleménye alapján a képviselőtestület fogja elbírálni.

Vajdácska, Sárospatak, Halászhomok település szennyvízelvezetésének, létesítési engedélyezéséről hallottunk egy előterjesztést.

Sárospatak Város Honlapjának működéséről hallottunk egy tájékoztatót, Törő Gábor felelős szerkesztő úrtól. A honlap működését szinte valamennyi képviselőtársunk jónak találta, megdicsérte, köszönetét fejezte ki a szerkesztő úrnak és kollégáinak a színvonalas munkáért.

Önkormányzati tulajdonú megüresedett bérlakások elidegenítéséről döntöttünk. Ezeket az ingatlanokat a lakáskoncepció alapján kiürítette az önkormányzat, liciteljárás útján kívánjuk értékesíteni, az értékbecslések megtörténtek. Ezek szintén a honlapon lesznek olvashatóak, hamarosan maga a felhívás is meg fog jelenni, reméljük, hogy tudjuk értékesíteni ezeket a lakásainkat, hiszen ha üresen állnak, akkor néhány év alatt ezeknek az állapota tovább romolhat. Éppen ezért igyekeztünk olyan árakat megállapítani, melyeket talán nem csak a városunkban, hanem az országban pangó ingatlanpiacon is elfogadható lehet. Önkormányzati tulajdonú ingatlan bontásáról döntött a képviselő testület, ez Végardón a volt tanácsháza épülete, amelyet már évekkel ezelőtt kiürített az önkormányzat, azonban több betörés és önkényes beköltözés után ennek az ingatlannak az állaga már az életveszélyes állapothoz közelít. Ennek a teleknek az értékét tovább fogjuk növelni, hogyha a bontását a kommunális szervezet elvégzi és egy üres telket, tudunk tovább hasznosítani, esetleg ha úgy dönt a képviselőtestület, akkor meghirdetni.

Támogatási kérelmek érkeztek hozzánk, a Crescendo Con Spirito Nyári Művészeti Akadémia 2010. évi rendezvényére, valamint A vöröstorony kincse című film megvalósításához. Ez utóbbira 50 millió forintot kér a film készítője. Szívesen adnánk, ha lenne, de sajnos Sárospatak nem áll most abban az anyagi helyzetben, hogy ezt lehetővé tudnánk tenni.

Zárt ülésen a Béla Király tér 2. szám alatti ingatlanok elidegenítéséről döntött a képviselő testület.

Pályázatok benyújtásáról döntöttünk még nyílt ülésben, egyebek között, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola bővítéséről. Valamennyi pályázat úgynevezett LHH-s projekt keretén belül kerül majd megvalósításra.

A Szociális Foglalkoztatási Projekt a Kistérségben című pályázat benyújtása azért is fontos, mert ennek keretén belül lehetőségünk nyílna jó néhány gépet beszerezni és a jelenleg meglehetősen rossz állapotban, a Kommunális Szervezet tulajdonában lévő gépeket, gépparkot egy kicsit felújítani. Láthatjuk most is, hogy a nagy hó leesésével milyen problémák elé nézett a város, tehát láthatjuk, hogy azok a 30 éves IFÁ-k amelyek most szolgálatban vannak, már erősen megérettek a cserére, bízunk benne, hogy ennek a pályázatnak az elnyerésével erre is lehetőségünk adódik.
A „Pedagógiai szakszolgáltatás kiterjesztése a legrászorultabb rétegek számára” című pályázat is ide tartozik.
A piaccsarnok kialakítására megírt pályázat benyújtásáról is döntöttünk, valamint a Törődjön többet egészségével pályázat benyújtásáról. Ha ezeket a pályázatokat be tudjuk nyújtani és nyernek - amire nagy esélyünk van - akkor a jelenleg mögöttünk lévő 3 évben elnyert 2 milliárd forinthoz újabb 1 milliárd forintos pályázati forrást tudnánk hozzá tenni. Ennek az újabb 1 milliárd forintos pályázati forrásnak egy 50 millió forintos önereje is van, ha a pályázatokat elnyertük, akkor főhet majd a fejünk, hogy ezt az 50 millió forintos önerőt miből tudjuk hozzá tenni, de úgy gondolom, hogy ez az összeg ösztönöz bennünket arra, hogy majd valamilyen megoldást találjunk rá.

Döntöttünk a Pataqua Kft. tőkeemeléséről, hiszen a Wellnessfürdő pályázatunk nyert 250 millió forintot, melynek az önrészét a Pataqua Kft-hez hozzá kell tennünk. Ennek a forrása megvan, hiszen egy korábbi testületi döntés értelmében 1 milliárd forintot elkülönítettünk erre a pályázatra, ez az önkormányzatnál megvan, ez az önkormányzatnak kamatozik, most ennek egy részét át kell adnunk a pályázónak, a Pataqua Kft-nek.

Mese Óvoda és Bölcsőde szintén pályázatot kíván benyújtani, ezt engedélyezte az önkormányzat és biztosította őket az önrészről.

Egy újabb pályázatot is nyertünk - mint arról a múlt héten kaptunk tájékoztatást - az Idősek és Fogyatékosok Otthona, amely sárospataki tulajdonban, de a Megyei Önkormányzati fenntartásában van, egy 29 millió forintos akadálymentesítési pályázatot nyert, reméljük, hogy ezzel is hozzá tudunk járulni az ott élők nyugodtabb életéhez.

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.02.02./
 

Operettszínházban lépett fel a Pacurka gyermektánccsoport

 

        

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Pacurka gyermektánccsoportja a hétvégén Budapesten lépett fel, az Operettszínházban. A kis táncosok a Gyermektánc antológia műsorára jutottak be, ahol minden évben az ország legjobb műsorszámait válogatja be az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a regionális fesztiválokról - küldte a tudósítást Darmos István...
 
 


Darmos István

 

Ez éven 21 csoport kapott ide meghívást, így az ország legjobb csoportjai közé számít a 2009-es évi fesztiválszereplése alapján a Pacurka is.
- Egy gyermektánccsoport életében nagy dolog, hogy a Gyermektánc Antológia műsorában szerepelhet, az hogy ide meghívnak valakit, az a legnagyobb elismerés a csoportnak. Az utazás kalandosan kezdődött, hiszen a vasárnapi hóakadályokat leküzdve kellett 9-re az Operett Színházhoz érkeznünk. Itt egy rövid idő állt rendelkezésre, hogy megismerkedjünk a helyszínnel, s próbálhassunk a színpadon, majd készülnünk kellett a fellépésre. A gyermekek Darmos Éva –Darmos István, Egyszer egy királyfi című koreográfiáját táncolták, nagy sikerrel. Örültünk annak, hogy nagyon sok szülő elkísérte a gyermekeket – egy busszal és autókkal is jöttek megnézni a műsort – így ők is részesei voltak a gyermekek sikerének.
 


Darmos Éva

 

Cziczer Katalin
/2010.02.02./
 

Net for God nemzetközi ökomenikus est a Szent Erzsébet Házban

 

        
           

 


Csomor Judit

 

A Chemin Neuf Közösség Net for God nemzetközi ökomenikus estet tartott január 28-án a Szent Erzsébet Házban, ahol egy filmet néztünk meg amit a közösségünk készített – nyilatkozta Csomor Judit, a Chemin Neuf Közösség magyarországi felelőse...

A vetítést követően megbeszéljük a filmet és imádkozunk. A film célja, hogy tudjunk megosztani és együtt imádkozni a keresztények egységéért illetve megismerjük azt, hogy a világban máshol, hogyan élnek a keresztények.
A film egy franciaországi plébániáról szól, amit a közösségünkre bíztak és ennek a plébániának az életéről szól, ahol sokan találkoztak Istennel, megtértek. Többek között egy kínai fiúról szól, aki ott talált rá a keresztény hitre.
 


 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.02./
 

Sakkverseny mindenkinek

 

        
      

Február 6-án, szombaton kerül megrendezésre A Művelődés Házában, délelőtt 9 órától az a sakkverseny, amire az érdeklődők a helyszínen nevezhetnek a verseny előtt – hívja fel a figyelmet egy közelgő sakkversenyre a szervezők részéről Tóth Tamás
 
 


Tóth Tamás

 

Aki szeretné próbára tenni tudását - nem csak helybéliek indulhatnak - vagy csak szereti ezt a szellemi sportot kortól függetlenül, annak 9 fordulóban lesz lehetősége másokkal összemérni tudását.

Fiatalok, idősek is jelezték már részvételi szándékukat, így igazi „össznépi” rendezvényre van kilátás. Remélhetőleg a résztvevők között akadnak majd olyanok is, akik nem csak ezen az egy versenyen kívánnak sakkozni, ezért azt tervezzük, hogy heti rendszerességgel találkozhassanak azok, akik e sportot akár amatőr, akár magasabb szinten űzni kívánják.

Ha valaki versenyszerűen szeretne sakkozni, mindenképpen jöjjön el, mert ez az alkalom egyben toborzó is az ősszel, a megyei bajnokságban induló csapatba. (A fotók illusztrációk)


 

Cziczer Katalin
/2010.02.01./
 

Úri hímzéses terítőt kapott a házasságkötő terem

 

        
     

2010. január 27-én délelőtt adta át Bogdán Erzsébet népi iparművész azt a saját maga készített úri hímzéses terítőt, amit a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termének ajándékozott…
 
 


Bogdán Erzsébet

 

A Pro Renovanda Cultura Hungariae "Népművészetért" szakalapítvány pályázatot írt ki, melynek célja olyan népművészeti alkotások létrehozásának az elősegítése, melyek méltó díszei lehetnek közintézményeknek, ahol sok ember megfordul és ahol az elkészült alkotások sok ember számára tudatosítják a tárgyalkotó népművészet nemzeti, művészeti, anyanyelvünk értékeit. Ez volt a pályázati kiírás és elhatároztam, hogy indulok a pályázaton és úgy gondoltam, hogy a Sárospataki Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának a házasságkötő termébe szeretnék egy Gömöri csomós úrhímzéses terítőt készíteni, ami hófehér lenvászonra, fehér hímző fonállal és egy kevés arannyal készül.

Legalább öt éve foglalkozom hímzéssel. Az úri hímzés varázsolt el legjobban, három éven keresztül rendszeresen terveztem, pályáztam, zsűriztettem a munkáimat és így szakmai elismerésként 2008. decemberében megkaptam a népi iparművész címet, ami nagyon nagy öröm számomra.

Az úri hímzés hazája Magyarországon Tállya, és nagyon sokat köszönhetek Schnheider Imréné Éva néninek és ezen kívül aki még nagyon-nagyon sokat segített nekem Szerencsen, ő Bodnár Lászlóné aki szintén népi iparművész.


 

További fotók

Kistóth Karolina
/2010.02.01./
 

Fiatalok napjainkban – kiállítás az ÁVG-ben

 

        
     

Az Árpád Vezér Gimnázium aulájában ismét látható egy Európai Fórum kezdeményezésére nyitott kiállítás, ami a korábbi nők, majd férfiak után most fiatalokat mutat be arról kérdezve őket, hogy számukra az emberiség, az emberi lét mit jelent. A válaszadók fényképportréval és egy általuk kiválasztott mottóval, illetve saját gondolataikkal számolnak be erről …
 
 


Vigyikán Csaba

 

Én saját magamtól idéztem, egy a mitológiával kapcsolatos idézetet, amivel arra szerettem volna rávilágítani, hogy a mi fiatalságunk már nem igazán tudja eldönteni, hogy ki is ő valójában – mondta Horváth Enikő 13. b osztályos tanuló, aki az egyik képről mosolyog le ránk - hiszen szerepeket játszunk az iskolában, a barátainkkal és a családunkkal is, és a végén már nem tudjuk, hogy kik vagyunk, csak azt tudjuk, hogy milyen szerepeink vannak.

Nagyon érdekesnek találtam még a kiállítással kapcsolatban, hogy azok a diákok, akikkel minden nap találkozom, mind tudtak valami újdonságot mutatni. Hiába tartjuk a kapcsolatot egymással nap, mint nap, mégis vannak dolgok, amiket nem tudunk egymásról.

Úgy gondolom, hogy nincs új a nap alatt, minden szó ki van már mondva, minden gondolat meg van már fogalmazva – osztotta meg velünk gondolatait Vigyikán Csaba tanár úr…
Ennek a kiállításnak talán nem is az volt a lényege, hogy a fiatalok valami újdonságot mondjanak, hanem az, hogy ezeket a gondolatokat saját magukévá tudják tenni.

A legfontosabb talán mégis az ebben a kiállításban, hogy megpróbáljuk megszólítani a nézőt, egyfajta közös gondolkodásra invitálni őket, hogy ezáltal maguk is kezdjék el ezt az egyfajta belső munkát. Mindenki próbáljon meg önálló képet alkotni a világról és ne csak elfogadni, amit a világ nyújt a számára.


Horváth Enikő

 

További fotók

Törő Gábor
/2010.02.01./