Archív
2010. július
 

      Júliusi balesetek

 

        
                   

2010. július 15-én súlyos személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Hercegkúton. Egy hercegkúti férfi hazafelé tartott a 37-es számú főút irányából hercegkúti lakása felé az általa vezetett Mercedes gépkocsival - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, A Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense...
 
 


Bacsó Tibor

       Egy jobbra ívelésű útkanyarulatból kihaladva nem tartott megfelelő oldaltávolságot az út szélén kerékpárjával álló férfitől, akit ennek következtében elütött. Az ütközés következtében a sérült életveszélyes sérüléseket szenvedett. A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja a közlekedési balesetet műszaki szakértő bevonásával.

2010. július 20-án személyi sérüléssel járó baleset történt a 37-es számú főúton. Egy férfi taposókerékpárjával Hajdúnánásról tartott Szlovákia felé. Bodrogkeresztúri pihenője után folytatta útját kerékpárján Sárospatak irányába a főúton a kihelyezett tiltó tábla figyelmen kívül hagyásával. Az olaszliszkai bekötőt elhagyva egy lejtős szakaszon a kerékpár elég nagy sebességre gyorsult.
A gépjármű forgalom folyamatos volt és miután több kamion is elhaladt mellette a kerékpár megingott a menetszéltől, aminek következtében a férfi a kavicsos útpadkára esett kerékpárjával együtt. A baleset során a sérült más járművel nem ütközött, a mellette elhaladó kamionok sem értek hozzá és elmondása alapján a kerékpár műszaki állapota is megfelelő volt.

2010. július 20-án egy Suzuki típusú személygépkocsi közlekedett Sárospatak irányából Szerencs irányába. A Suzuki vezetője a sárazsadányi elágazásnál balra kívánt bekanyarodni, amit a mögötte jövő Skoda típusú személygépkocsi vezetője későn vett észre és hátulról beleütközött. A vezető jobbra kormányzással és gyors fékezéssel megpróbálta elkerülni az ütközést, de már késő volt. A baleset során személyi sérülés nem történt.
A baleset okozója nem tartotta be a megfelelő követési távolságot, ezért ellene szabálysértési eljárás indul. A Skoda vezetője felelősségét elismerte, az általa okozott kárt rendezni kívánja.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.07.31./
 

     LAKÁS-sor SHOW-ló újratöltve! 

 

        
                   

Mint tudjátok az eső megakadályozott minket, hogy egy hatalmas bulit tartsunk nektek Miskolcon. Most azonban újult erővel és a napos idő reményével várunk mindenkit augusztus 8.-ra az egyetemi Sportpályára - küldte az előzetes tájékoztatót Prokop Viktor...
 
 


Prokop Viktor

       A program változatlan, vagyis: a zenei színpadon bemutatkozik a Dopping amatőr zenekar. Őket követi SP, a fiatalok kedvence, fellép nálunk Tabáni István, az est zenei zárása pedig a Hooligans koncert. A fiúk a szeptemberben megjelenő 8. Hooligans lemezről a legújabb videoklipes dalukat már játsszák a koncerten. Illúzió a szám címe. A humorért továbbra is Rokker Zsoltti felel.

Az ajándéksorsoláson egyéb tárgynyeremények mellett gazdára talál a fődíj – a 15 milliós társasházi lakás. Az időpontváltozás miatt kedvezünk nektek: belépőjegyet 2990 Ft-os áron vásárolhattok. Regisztrációkor ajándékba adunk egy kuponfüzetet is. A belépőjegyhez kísérőjegy váltható, 990 Ft-ért. A kísérőjegy árát a borsodi árvízkárosultaknak juttatjuk el, akárcsak a sztárok által felajánlott tárgyak elárverezéséből befolyt összeget. További programunk, hogy bemutatót tart a Miskolc Steelers amerikai football csapat, a fiúk magukkal hozzák pom-pom lányaikat is.

Lesz akrobatikus rock and roll is, a Ruglóláb TSE közreműködésével. A családok legkisebb tagjait ugrálóvár, csúszda, arcfestés és sok más játék várja augusztus 8.-án. A LAKÁS-sor SHOW-ló tehát újratöltve vár téged is a nyár leghangosabb bulijával. Részletek: www.citycash.hu
 


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.07.31./
 

       Nem kirándulni mentek a Tengerszemhez a Lokálpatrióták Egyesületének tagjai

 

        
                   

Igazi nyári meleg volt július 17-én, ami nem riasztotta vissza a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének tagjait és a hozzájuk csatlakozókat attól, hogy az erre a napra tervezett programjukat megvalósítsák és kimentek a Tengerszemhez bozótot irtani. Hogy honnan jött az ötlet, azt Saláta László, az egyesület elnöke fejtette ki…
 
 


SalátaLászló

Aros János

       Ennek az előzménye az volt, hogy volt a Lokálpatrióták Egyesületének egy fóruma, aminek az volt a címe, hogy Vendégváró. Ennek az volt a lényege, hogy a várost az idegenforgalmi szezon megkezdése előtt olyan állapotba hozzuk, hogy az ide érkező idegenforgalmat megfelelőképpen fogadhassa. Tehát megfelelő miliőt teremtsünk ahhoz, hogy vendégeink jól érezzék magukat Sárospatakon.

Ott felvetődött több kérdés, amiben intézkedtünk, többek közt felhívással fordultunk a lakossághoz is, hogy mindenki próbálja a saját környezetét rendbe tenni.

Ekkor vetődött fel a Tengerszem és környékének rendbetétele, tekintettel arra, hogy nagyon sokan megtekintik, de sajnos az elburjánzott növényzet miatt a kilátás és a látvány csorbul. Éppen ezért mi fölmentünk alpolgármester úrral, a Kommunális Szervezet vezetőjével és jómagam, és közösen szervezünk ilyen városi takarítási akciót erre a feladatra.

Ezt az interneten, különböző fórumokon, saját tagjaink körében pedig írásos megkereséssel élve meghirdettük és nagyon nagy örömünkre az egyesület tagjain túl külső civil szervezetek - pl. a Zempléni Gombász Egyesület – tagjai, sőt polgármesterjelöltek is részt vettek ezen az akción.

A Kommunális Szervezet részéről kijött két dolgozó is hallatlan kemény munkát végzett. Óriási munkát végeztünk el együtt, kiszabadítottuk a Csipkerózsika várat a gazból, bozótból.
Az eredményes munka végeztével az általunk fogott és készített halászlét közösen fogyasztottuk el a Huszár Panzióban.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.07.31./
 

      Sikert hozott a Kékszalag vitorlás verseny Kék Tamás csapatának

 


Június 3-án és 4-én volt a 42. Kékszalag, Európa legnagyobb vitorlás versenye, ahol sikerült hajóosztályunkban az első helyezést elérni. A feladat a Balaton körülhajózása volt, ez 150-160 km-t jelent. Általában ezt 20-24 óra alatt ezt le szoktuk tudni, de mivel egy anticiklon létrehozott egy széltelen állapotot a Balatonon, egy 36 órás túlélő túrává vált ez az egész – számolt be az idei versenyükről Kék Tamás, a hajó kapitánya…
 
 


Kék Tamás

       Amikor végkép megáll a szél, akkor a hajó is megáll. Ez azért okozott gondot, mert a szokásos 20-24 órás körre számítottunk étellel-itallal, és az ital már félúton elfogyott, úgyhogy a vége felé - mint a hajótöröttek - porcióztunk, a szomjúsággal, a meleggel és széltelenséggel is harcoltunk, nemcsak az ellenfelekkel.

A srácok hajóról: Egyed Péter, aki a GPS koordinátákért és a helyzetünkért felelős, Kornyitás Gyula az első vitorlák felhúzásáért és a mozgatásáért felelős, Varga Sándor pedig - aki nincs itt - ő a hátsó fedélzeten, a hátsó részen ténykedik, kötélmozgatással a vitorlák másik oldalról való kezelésében segít - én pedig a kormányos vagyok.

A Kékszalag egyébként beletartozik egy Balaton Kupa versenysorozatba, tavaly ott másodikak voltunk, az éven pedig szeretnénk megnyerni. Hat verseny lesz az idén, amelyek közül a Kékszalag kiemelt forduló, a többi pedig átlagos. Ha sikerül hozni a formánkat és azok is összejönnek, akkor meglehet ez a Balaton Kupa is.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.07.30./
 

      Óriásadomány érkezett Rákóczifalváról

 

        
     

Önkormányzatunkat - az árvíz sújtotta területek miatt - megkereste Rákóczifalváról az önkormányzat, hogy szükségünk van-e valamilyen segítségre. Elmondtuk, hogy minden adományt szívesen fogadunk, ami segítség lehet az árvízkárosultaknak. Gyűjtést szervezett ugyanis egy ottani civilszervezet a lakosság körében, és így összegyűlt egy 24 tonnás kamionra való ruhanemű, bútor, élelmiszer, tisztítószer - és még 2 db Ford Tranzit gépkocsival érkeztek meg végül Sárospatakra. Ezt mind a rákóczifalvai polgárok felajánlásából érkezett az árvízkárosultak megsegítésére – számolt be az óriásadomány érkezéséről Oláh József, a Szociális Bizottság elnöke…
 
 


Oláh József


Páldi Ernőné


Aros János

       Az adomány kirakodását megszerveztük, a Kispatak-2000 Kft használaton kívüli raktárában helyeztük biztonságba. A következő örömteli feladat a rászorultaknak való szétosztás lesz, amit az Egészségügyi és Szociális Bizottság koordinál.

Nagyon kíváncsiak voltunk arra a civilszervezetre, amely egy ilyen volumenű gyűjtést, és az egész adományozási folyamatot meg tudta szervezni, így jutottunk el a vezetőjéhez, Páldi Ernőnéhez, aki egyike volt a szállítmány kísérőinek…

Rákóczifalváról jöttünk, ami egy 5600 fős város, Szolnoktól 9-10 km-re. Ott 5 évvel ezelőtt alakult egy civilszervezet aminek LAÉT volt a neve, a Létminimum Alatt Élők Társasága. Mi adományokat gyűjtünk Rákóczifalván, és ezeket az adományokat adjuk tovább azoknak, akik rászorulnak - ingyen és bérmentve. Ezért mi nem kapunk fizetést, de akiknek tovább adjuk, ők sem adnak érte pénzt. Tehát ingyen kapjuk, és ingyen adjuk tovább. Ez év januárjától pedig megváltoztattuk a nevünket, most már RÁTE a nevünk, ami azt jelenti, hogy Rászorultakat Támogatók Egyesülete. Ugyanaz a célunk, csak bizonyos dolog miatt változtatnunk kellett, ugyanis cégbíróság által bejegyzettek vagyunk, hogy lehessen egy kis pályázatot beadni és 1%-okat gyűjteni.

Mi ezt társadalmi munkában végezzük, 27-en vagyunk tagok, és kéthetente vagyunk nyitva. Ezt már megszokták, jönnek és télikabátot, ruhát, bútort és sok mindent megtalálnak nálunk, amire nincs pénzük. Sok helyen meghalnak a szülők, és akkor a bútorokat fölajánlják. A bútorok továbbadását úgy szoktuk megoldani, hogy kiközvetítjük: oda jönnek hozzám, és mondják, hogy milyen van, én tudom, hogy ki mit keres, és akkor ők egymás közt a továbbiakat lebonyolítják, mert anyagiakkal nem rendelkezünk.

A tagok, akik vagyunk, mind hasonló gondolkodásúak mint én vagyok, mindenki szeretne segíteni a másikon, ugyanis nagyon sokan önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy igenis, rá vannak szorulva a segítségre. Nem azt mondom, sokan félve jönnek, de mi mindig szívesen fogadjuk őket, elbeszélgetünk velük, és úgy átsegítjük őket az első alkalommal, hogy utána már várják a két hetet és szívesen jönnek.

Hogyan kezdtek el árvízkárosultaknak gyűjteni?

Amikor mi hallottunk erről, hogy itt milyen árvizek voltak, engem többen felhívtak telefonon, hogy Erzsike, nem gyűjtünk? Gyűjtsünk nekik! Én mondtam, hogy figyeljetek ide, van telefon, telefonáljatok és próbáljátok meg, de akkora volt a nyomás Rákóczifalván, hogy végül fölmentem polgármester úrhoz, aki maximálisan támogatta egyesületünk és Rákóczifalva lakosságnak az ötletét, így került sor a gyűjtés elkezdésére.

Nagyon szép volt látni, ahogy jönnek, szinte az egész város, mindenki megmozdult egy emberként és nagyon szép dolgokat hoztak. Amikor gyerekek jöttek kis szatyorral, és az ő kis játékaikat hozták, azt nem lehetett megállni, hogy az embernek a könnye ne jöjjön ki - szép volt nagyon… Nem néztünk bele, de tudom, hogy nagyon sok értékes dolog van a csomagkban, amit nagyon szívesen és szeretettel adtak. Volt olyan nyugdíjas néni, aki elballagott és azt mondta nekem: „Erzsike, én csak egy folyékony mosogatót és egy üveg hypót hozok”. Mondtam, hogy nagyon örülünk neki, mert az is ugyanolyan érték - a szándék a fontos, hogy amikor bajban van valaki, akkor megpróbálunk segíteni.

A hatalmas adományt Aros János alpolgármester is megtekintette, és személyesen köszönte meg az egyesület tagjainak, és rajtuk keresztül Rákóczifalva érző szívű lakosságának ezt a nagy adományt, ami sok árvízkárosultnak gondját fogja enyhíteni.
Ígéretet tett rá, hogy figyelemmel fogja követni az adomány szétosztását, hogy egészen biztosan azokhoz jusson el, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.30./
 

      Finnország követe járt Sárospatakon

 

        
                   

Dr.Hörcsik Richárd polgármester vendége volt a közelmúltban Riitta Swan finn követ, tanácsos akinek a szülőföldje véletlenül éppen Nokia, finn testvérvárosunk. Ígéretet tett, hogy propagálni fogja Sárospatakot, hiszen a finneknek szokásuk a vakációjuk alkalmával délebbre utazni és erre Sárospatakot kiválóan alkalmasnak látja. E célból a fürdőbe is kilátogatott, hogy személyes tapasztalatokat szerezzen...
 
 


Riitta Swan

 


Dr. Hörcsik Richárd

       Három éve dolgozom itt Magyarországon és bejártam az ország különböző helyeit, nagyon sok helyen találkoztam a városvezetővel és a városok képviselőivel – kezdte a bemutatkozást Riitta Swan. Ugyanakkor a baráti körök képviselőivel is beszélgettem, amelyek Magyarország és Finnország között működnek - több mint 60 testvérvárosi kapcsolat működik, és több mint 60 baráti kör. Ezek többnyire nagyon jól működnek, rengeteg programot szerveznek együtt. Azért azzal a problémával is találkoztam, hogy általában a baráti körök bizonyos emberek köré szerveződnek, akik nagyon érdeklődnek a másik ország kultúrája iránt. Sok helyen ezek az emberek már idősek és nehéz a helyükre fiatalokat találni. Mivel mindkét ország az EU tagja, ezért a kétoldalú kapcsolatok Finnország és Magyarország között, talán már nem annyira fontosak a fiatalok szemében, mert az unió sok lehetőséget kínál számukra.

Nekünk is van két programunk a követségen, az egyik egy rajz és fogalmazás versenypályázat, a másik pedig egy cserediák program. A rajz és fogalmazás versenyeket általános iskolásoknak hirdetjük meg és nagyon sokan részt vesznek ezeken. Az egyik fődíj, hogy a nyertes valamelyik szülővel a testvérvárosban tölthet egy hétvégét Finnországban. A másik pedig az, hogy a diák eljöhet egy napra kis nagykövetnek. A csereprogram pedig úgy működik, hogy Finnország és Magyarország is hozzájárul a csereüdültetéshez. A diákcsoportok lehetnek pl. egy kulturális csoport tagjai, kisebbségi csoportok, vagy más, pl. iskolai csoportok.
Beszéltünk róla, hogy Nokia és Sárospatak között sem elég élénk a kapcsolat. A nagy távolság mellett talán ugyanaz az oka, mint más városok esetében, hogy korábban a testvérvárosi kapcsolat nagyon jól működött, de amint megöregedtek ezek emberek, akik elkezdték ezt, ellaposodott a kapcsolat. A másik pedig, hogy miután az EU-hoz csatlakoztunk, már annyira nem tartják fontosnak az emberek ezeket a kétoldalú kapcsolatokat. Én úgy gondolom, hogy ezek a jövőben meg fognak változni, mert az embereknek szükségük van személyes találkozókra is, hogy megismerjék egymást, és hogy utazzanak. A rajz és fogalmazás versenyek nagyon jó lehetőséget teremtenek erre, hogy a fiatalok is bekapcsolódjanak, és hogyha a két város érdeklődik ez iránt, akkor a nagykövetség szívesen megszervezi ezt a programot. A másik pedig a turizmus lenne nagyon jó ötlet, amit a polgármester is említett, mert a finnek szeretnek utazni és Magyarországon valóban finomak az ételek, jó a bor és az időjárás is megfelelő, úgyhogy ez volna az egyik terület, ahol lehetne fejleszteni a két város kapcsolatát.
Én Nokiában születtem, a családom az 1500-as évek óta ott él, így igazán régi nokiai vagyok. Most itt vagyok Budapesten, de augusztus végén utazok haza Finnországba. Helsinkiben fogok dolgozni - tehát nem Nokiában - de természetesen sok kapcsolatom van az ottani emberekkel, úgyhogy mindenképpen szívesen segítek, amiben tudok. Majd meglátom, hogy ők hogyan viszonyulnak ezekhez a testvérkapcsolatokhoz, és természetesen mindent megteszek, ami lehetséges.

Dr. Hörcsik Richárd polgármester a megújult fürdőben és a majd ott megépítendő wellness szállóban látja a testvérvárosi kapcsolatunk megélénkülésének lehetőségét…

Úgy hiszem, hogy Sárospatak neve jól cseng nemcsak Németországban, nemcsak Szlovákiában, hanem Finnországban is. Az elmúlt években, ha lassan is, de építettük a finn kapcsolatainkat, hiszen Nokia testvárosunk és reméljük, hogy ha az új fürdő majd teljesen készen lesz, majd tudunk fogadóképesek lenni távolról jött turistáknak és akkor számíthatunk a finn turistákra is. Úgy érzem, hogy Finnországban jó a hírneve nemcsak Magyarországnak, hanem Sárospataknak is és most azon kell dolgoznunk, hogy ezt aprópénzre tudjuk váltani, vagyis a városnak haszna is legyen ebből.
Ahhoz, hogy 3-4 év múlva ide turisták érkezzenek, Nokia testvérvárosból, vagy Finnország más részéből, ahhoz most kell kezdeni a munkát. Ősszel indul a beruházásunk további része, ami azt is jelenti, hogy 2-3 éven belül itt egy új turistakomplexum, tehát fogadóképes szálloda lesz.
Nagy szerencsénk van, hogy a követasszony éppen Nokia szülötte, a családja ott él, tehát ő egyfajta nagykövete lehet Sárospataknak Nokiában. Az ő személye úgy hiszem megfelelő biztosíték arra, hogy a kapcsolatok Nokia és Sárospatak között egy kicsit mélyebbek lesznek, hiszen ő dolgozni fog azon, hogy az elkövetkezendő időszakban a gazdasági és kulturális kapcsolatok felélénküljenek, hiszen reálisan látnunk kell, hogy idáig Nokiából az elmúlt 4 év alatt egyszer érkezett delegált, és mi és egyszer voltunk kint a város részéről - a nagy távolság azért ezt meghatározta. Viszont nem lehetetlen az, hogy a távolság ellenére a kapcsolatunk egy kicsit mélyebb legyen Nokiával, Finnországgal.

Minden testvárosi kapcsolat annyit ér, amennyit a felek tudnak realizálni. A nagy távolság ellenére is komolyan kell, hogy foglalkoztassanak bennünket kapcsolataink elmélyítésének lehetőségei. Tudomásom van arról, hogy Finnországból nagyon sok nyugdíjas telepszik át Európában a kontinensről a nyári hónapokban, tehát egyfajta idősek otthonát építenek, mint ahogy van erre példa Badacsony, vagy Pécs mellett. Ez számunkra is egy lehetőséget kínálna, mivel hogy itt a jó termálfürdő, a jó bor, a megfelelő klíma, ami kicsit hasonlít a finnekhez, tehát itt egy lehetőséget kínálunk arra, ilyen befektetők is érkezzenek.

A gazdasági kapcsolatok mellett legalább ilyen fontosak a kulturális kapcsolatok, hiszen Finnországnak a nagy öregje Rácz István, aki sárospataki tanár volt és az ő emlékét mai napig is ápolják Finnországban. Talán közös kiadványokkal tudnánk szorosabbá tenni a kapcsolatot, hiszen azok a felvételek, fotók, amiket a finn háborúban csinált, vagy amit a Finnország középkori és kora újkori történelmi hagyatékát fotózta végig a II. világháború után, ez az anyag itt van nálunk - tehát ez is erősítheti a kapcsolatainkat. Természetesen a népfőiskola szintén egy fontos pont, ez ügyben Patakról a 90-es években már több delegáció is járt Finnországban, ezt is szeretnénk folytatni. Tehát szeretnénk egy kicsit megújítani a finn-magyar, Nokia-Sárospatak kapcsolatokat - most ennek jött el az ideje.

Az EU egyik direktívája azt mondja ki, hogy hogyan lehet közelebb hozni Brüsszelt az európai népekhez, és hogy hogyan a lehet az európai népeket kicsit közelebb hozni egymáshoz, mert ugye az a probléma, hogy manapság egy új trend, a nemzetállamok megerősödése indult el és ezek között a megerősödött nemzetállami politikák között hogyan tudunk mi kapcsolatot találni, ez nagyon-nagyon fontos.
Itt ebben fontos szerepet játszik a kormányközi kapcsolat, a parlamentek egymás közötti kapcsolatai, nem szólva arról, hogy a magyar elnökség számtalan ilyen lehetőséget kínál. Mi is 3 ilyen konferenciát fogunk Budapesten szervezni az Európai Ügyek Bizottsága elnökeinek az értekezletén, ami majd jövő februárban, májusban és júniusban lesz. Természetesen emellett fontosak a testvérvárosi kapcsolatok, amelyeket az EU-ban számtalan pályázat segít és ebben az egyházak kapcsolatai is fontos szerepet kaphatnak.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.07.30./
 

       Megtartották az I. Sárospataki Lovas Hagyományőrző Találkozót

 

        
                   

2010. július 15-16-17-18-án került megrendezésre az I. Sárospataki Lovas Hagyományőrző Találkozó és Magyarok vására a Bodrog holtága melletti Berekben. Ideális hely volt ez a nagy hőségben, hiszen az erdősáv árnyékot adott, a Berek vízében pedig megmártózhatott lovas és ló egyaránt…
 
 


Lívkák Emília

Dr. Hörcsik Richárd

       Július 15-én csütörtökön érkeztek a lovasok és hagyományőrzők Szabolcs-Szatmár-Bereg – és Borsod-Abaúj-Zemplén megye különböző területeiről. Pénteken 11 órakor Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak Város polgármestere a felsorakozott lovasok és a megjelent érdeklődők előtt hivatalosan megnyitotta a rendezvényt. Köszöntötte a vendégeket még Petraskó Tamás, a bodrogközi honfoglalási emlékparkok létrehozója, a Rákóczi lovas túrák szervezője, Virágh Sándor református lelkész és Lívják Emília, a rendezvényt szervező Zempléni Lovas Egyesület elnöke.

Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak Város polgármestere megnyitójában elmondta, hogy Sárospatak több mint 900 éves történetében rendkívül fontos szerepet játszottak a lovasok és a lovak. Ennek a kultúrának hagyománya van Sárospatakon, a honfoglalástól, a kuruc koron keresztül egészen az 1848/49-es szabadságharcig. Kifejezte örömét, hogy hagyományteremtő szándékkel létre jött ez a találkozó, hogy ezt a kultúrát mi úgy tudjuk bemutatni, hogy közben idegenforgalmat építünk és vonzzuk az idegeneket Sárospatakra.
„Az elmúlt évek során elhatároztuk, hogy az idegenforgalom minden területét próbáljuk fejleszteni Sárospatakon. Ennek az első és legfontosabb területe a fürdő, a második szintén a vízhez kapcsolódik, a Berek és a horgászturizmus, harmadik pedig a vallási turizmus – mondta Dr. Hörcsik Richárd.

Szintén pénteken nyitotta meg kapuit a Magyarok Vására, amely két napon keresztül várta a vásárlókat. A vásárba elhozták portékáikat környékbeli és Magyarország más tájairól érkező őstermelők és kézművesek is.
A pénteki napon a lovas hagyományőrzők tiszteletüket tették Rákóczi Ferenc szobra, az Árpád emlékmű és Kossuth Lajos szobra előtt. Petraskó Tamás mindhárom nagy magyar szobra előtt rövid emlékbeszédet mondott. Nagyon szép, és megható volt ez a lovas főhajtás amihez fogható még nem volt Sárospatakon. Emlékezetes pillant volt, amikor a 48-as huszárok fejet hajtottak Kossuth iskolakerti szobra előtt…

A találkozó ideje alatt lósimogatás, lovagoltatás, íjászat játszóház várta a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Mindemellett lovas hagyományőrző bemutatók, előadások zajlottak a két nap alatt. Esténként táncház, valamint olyan neves fellépők szórakoztatták az érdeklődőket, mint Béke Csaba, lantművész, Alex Horsch sámánénekes, Görömbő Kompánia, Záhonyi Hagyományőrző Dobkör.Petraskó Tamás


Virágh Sándor


 

 

             További fotók a megnyitóról>>>                  További fotók a koszorúzásról>>>               További fotók>>>                   További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.29./
 

       A Nemzeti Fórum támogatja a Fidesz jelöltjeit

 

        
                   

A Nemzeti Fórum Sárospataki Szervezete áttekintette az önkormányzati választások előkészületeit. Szervezetünk, mint jelölő szervezet támogatja szövetségesünk, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselőjelöltjeit – kaptuk a tájékoztatást Tarnavölgyi László helyi elnöktől, megyei alelnöktől...
 
 


Tarnavölgyi László

       Az MDF-ből törvénytelenül kizárt, és a kizárások miatt kivált országgyűlési képviselők 2004 őszén, Lezsák Sándor vezetésével megalakították a Nemzeti Fórum Egyesületet. A Nemzeti Fórum alakulása óta a Fidesz-vezette jobbközép szövetség oszlopos tagja.

Sárospatakon a 2006-os helyhatósági választáson is a polgári, jobbközép szövetség valamennyi egyéni önkormányzati képviselőjelöltje és a polgármesterjelölt is Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum közös jelöltként indult a mandátumért. Ez az együttműködés azóta is folyamatos, így a 2010-es önkormányzati választáson is közös jelölteket állítanak ezek a szervezetek,, beleértve a Fidelitast is.

A június 24-i sajtótájékoztatón már bejelentettük, hogy szervezetünk támogatja Aros János polgármesterjelöltet. Most pedig ugyanezt a bejelentést tesszük meg az egyéni jelöltek esetében. Tehát a Nemzeti Fórum a polgármesterjelöltet és a sajtóban már ismertetett egyéni képviselőjelölteket is közös jelöltekként ajánlja Sárospatak választóinak figyelmébe az október 3-i önkormányzati választásokon.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.07.29./
 

       A rendkívüli testületi ülés témája a víz volt

 

        
            

A három árvízesemény után benyújtottuk a vis maior pályázatokat azokra az önkormányzati tulajdonban lévő utakra, járdákra és ingatlanokra, amelyekben kár keletkezett, összességében közel 100 millió Ft értékben. Ezzel kapcsolatban érkezett most hiánypótlásra való felszólítás a Magyar Államkincstártól, az önerő miatt kellett pontosítanunk – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 
 


Aros János

       Ezért kértem a képviselő testületet egy megjelenésre és köszönetemet fejezem ki nekik, hogy ezt vállalták, és gyorsan rendelkezésemre álltak. A döntést egyhangúlag meghoztuk, azt továbbítjuk és bízom benne, hogy hamarosan pénzt is látunk majd belőle. Egyelőre az önkormányzat pénze fekszik benne, amiből valamit már nagyon időszerű lenne kifizetni. Többek között azokat a túlmunkákat, amiket mi rendeltünk el - elsősorban a Kommunális Szervezet munkatársai jönnek itt szóba, valamint az intézményünkből a beosztott munkatársak.

A mögöttünk lévő néhány napban ismét több mint 100 milliméter csapadék esett le, és nem véletlen a korábbi tapasztalatok miatt, hogy amikor este esőben kell, hogy lehajtsák a fejüket az emberek, rettegve alszanak és gyakran éjszaka is kijönnek, mint ahogy tapasztaltuk tegnap este Lendák képviselő úrral, amikor az éjszaka egy részét mi is a Radvány patak hídjánál töltöttük és figyeltük, hogy milyen ütemben jön le az áradás.
Többen csatlakoztak hozzánk, mert elmondták, hogy nem tudnak aludni, rettegnek, hogy mikor kell a bútorokat kipakolni, vagy kiköltözni a lakásukból. Ezért is lenne fontos, hogy a vis maior pályázatból tudjuk a károkat rendezni, és tudjuk azokat a tényleg végeleges megoldást jelentő beruházásokat elkészíteni, amelyek következtében nem csak ilyen eseti homokzsákolás és egyéb eseti megoldásokkal tudjunk biztosítani a védelmet a lakosok részére, hanem megtalálnánk a végleges megoldást. Ehhez szükség lenne a mihamarabbi kormányzati támogatásra.
 


 

 

 
A tipikus gócpontok helyét most már pontosan ismerjük. A bodroghalászi városrészen, amikor a Radvány patak kilép a medréből és az Arany János úton át a töltés városfelőli részénél megreked, elkezdi kiönteni az ott található lakásokat - 50-60 családi házról van szó – ez az egyik legkritikusabb pont. Itt egyértelmű, hogy a Radvány pataknak a bal partját kell megerősíteni. Mint tudjuk ez az ÉKÖVIZIG hatáskörébe tartozik, igazgató úrral beszélve reményt látok, hogy ez rövid időn belül meg is fog történni.
A másik ilyen gócpont Sárospatakon, a kispataki városrészen a Toldi utca, ahol az út szintje, a talajvíz szint alatt található. Itt már a legkisebb csapadékvíz esetén is feljön a víz, és sajnos szennyvízzel keveredik. A harmadik ilyen gócpont az Illyés Gyula utca, ahol a Radvány patak a megemelkedett szintje miatt elönti a beömlő nyílást, és nem tud kifolyni a csapadékvíz. Ilyenkor az utcára, az utcáról pedig a garázsokba, mélygarázsokba, pincékbe özönlik a víz.

Előzetesen már láthatjuk, hogy vannak olyan munkálatok, amelyeket rövid időn belül és kis költséggel el tudunk végezni, és vannak olyanok, amikhez nagyon komoly pénzekre lesz szükség, hiszen azok az árkok, amik arra lettek volna hivatottak, hogy elvezessék a csapadékvizet, valamilyen oknál fogva korábban, évekkel-évtizedekkel ezelőtt betömésre kerültek. Van sok olyan hely is, ahol a különböző közműveket helyeztek el az árkokba és így tömték be. Tehát ez nem lesz egyszerű megoldás, csak nagyon összehangolt munkával tudjuk majd megvalósítani.

A rendkívüli testületi ülésen az „egyebek” között több ilyen problémát is fölvetettek a képviselőtársaim, így az a javaslatom, hogy a jövő hét második felében a megfelelő szakembereket meghívva tartsunk szintén rendkívüli ülést, ahol fölállítjuk a stratégiát és azt a fontossági sorrendet, amelynek alapján megkezdhetjük a károk végleges felmérését, ill. megkezdhetjük azokat a munkákat, amelyeknek következtében reményeink szerint nem kell többet rettegnünk az árvíz miatt.

A város több részén is komoly problémát okoz, hogy a csapadékcsatornák nagy része be van kötve a szennyvízhálózatba - illegálisan természeten - és ilyenkor, amikor hatalmas mennyiségű eső zúdul le, akkor a szennyvízhálózat ezt a megnövekedett csapadékvíz mennyiséget egyszerűen nem tudja elvezetni. Ezért jön fel a fürdőszobákban, vagy a WC-kben, vagy önti el pl. az Illyés Gyula utcát. Éppen ezért kértem a Zempléni Vízmű Kft szennyvíz ágazatának vezetőjét egy nagyon határozott és nagyszabású akcióra. Így a jövő héten, mihelyst az időjárás engedi, un. szennyvízkommandóval fogunk megjelenni a különböző városrészeken és megfüstöljük a szennyvízvezetékeket. A színezett füst föl fog jönni azon a csatornán, amelybe a csapadékvizet a magánlakásokból belevezetik, és itt komoly büntetésre számíthatnak.
Mivel nem elsősorban büntetni szeretnénk, hanem a kárt szenvedetteknek segíteni, ezért ezúton is kérek mindenkit, aki tudja, hogy ilyen illegális csapadékvíz bekötése van a szennyvízrendszerbe, a jövő hét végére szüntesse meg, hiszen a jövő héten már büntetésre lehet számítani, ahol ilyen esettel találkozunk.

Tovább fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.29./
 

       Böjte Csaba az életöröm újrafelfedezésére tanította hallgatóságát

 

        
                  

Személyes kisugárzással, hittel, derűvel, hiteles életpéldaadással buzdította Böjte Csaba ferences szerzetes a sárospataki református templomban hallgatóságát az öröm megtalálására és megélésére. Bár körülöttünk sokféle válság van jelen, az igazi emberi kérdésekben a szeretet megélésének eszköztárát mindenki a szívében, lelkében hordozza. Csak elég bátornak és szabadnak kell lenni arra, hogy felvállalja ezt az áldást egy cél, egy jó ügy érdekében - küldte a tudósítást Virágh Sándor, református lelkész...
 
 


Böjte Csaba

       Az alkalom a Tiszáninneni Református Egyházkerület és a Sárospataki Református Teológia továbbképzője szervezésében jött létre ökumenikus keretben. Böjte Csaba előadása mellett Pál Sándor, a Református Szeretetszolgálat vezetője számolt be munkájáról, személyes hitvallásáról.

Jelenlétével és köszöntő szavaival tisztelte meg az eseményt Dr Ternyák Csaba egri érsek és Csomós József református püspök, akik a szeretet egyesítő erejét és a beszédek melletti hiteles tettek véghezvitelét hangsúlyozták. Az árvíz kapcsán végzett karitatív szolgálat a segítőket is közelebb hozta nem csak a megsegítettekhez, hanem egymáshoz is, az együttműködéseken keresztül.

A különleges eseményen résztvevők lelkiekben meggazdagodtak, és ösztönzést nyertek, hogy adni jó, szeretetet továbbadni öröm. 

 

 

Református Lelkészi Hivatal
/2010.07.28./
 

        Záró rendezvénnyel fejeződött be az ÁROP-1.1.5/C projekt megvalósítása!

 

        
                   

A Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás - mint projektgazda - által szervezett projektzáró partnerségi rendezvénnyel fejeződött be „A fenntartható térségfejlesztési kapacitás megerősítése a Sárospataki kistérségben” című Európai Uniós projekt fizikai megvalósítása. A 2010. július 28-án a sárospataki Újbástya Rendezvénycentrumban lebonyolított záró rendezvényre meghívást kapott minden partnerünk, aki a projektmegvalósítás 21 hónapja alatt valamilyen formában hozzájárult a projekt sikerességéhez – kaptuk a tudósítást Hogya Róberttől, a Kistérségi Társulás munkatársától...
 
 


Hogya Róbert


Pongrácz László

       A rendezvényen résztvevők átfogó összegzést hallhattak a projekt előzményeitől a megvalósítás végéig terjedő időszak történéseiről. A projekt keretében foglalkoztatott térségfejlesztési szervező előadásában visszaemlékezett a pályázati felhívás 2008-ban történő megjelenésére és az azt követő pályázatkészítésre, a projekt fizikai megvalósításának 2008 év végi kezdésére, valamint a 2009-2010 évi időszak örömteli és nehéz időszakaira a megvalósítás során.
A projekt szorosan kötődött a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatását célzó program (LHH program) megvalósulásához, ezért a projekt életútjának ismertetése során szó esett az LHH program egyes szakaszainak nehézségeiről és eredményeiről is.
A projekt sikerességének ez a legkritikusabb pontja, hiszen az LHH program megvalósulása óriási csúszásban van a 2008-ban tervezett időpontokhoz képest, így e projekt zárásáig a Sárospataki kistérségben mindössze 15 db LHH pályázat jutott el a támogató döntés megszületéséig. 5 db LHH pályázat elutasításra került, 20 db pályázat pedig vagy elbírálás alatt áll, vagy még el sem jutott a benyújtásig.

Visszatérve az ÁROP-1.1.5-08/C/A-2008-0007 jelű pályázat eredményeihez, a rendezvényen hallhattuk, hogy a projektmegvalósítás legnagyobb feladata a képzési program lebonyolítása volt, mely mindenképpen sikeresnek értékelhető. Az 8 képzési napon összesen 117 fő vett részt, mely többszöröse a pályázatban vállalt értéknek. Az érdeklődés tehát várakozáson felüli volt és a résztvevők véleménye szerint mindenképpen hasznos ismereteket szereztek a legkülönbözőbb tématerületeket érintő előadások hallgatói.
A képzések két tématerület köré csoportosultak: Egyrészt az LHH programban érintett projektgazdák projektmenedzseléssel és projektmegvalósítással kapcsolatos képzéseken vehettek részt. Két előadás erejéig pedig a gyermekszegénység elleni küzdelem és roma integráció, valamint a Nemek és fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségének biztosítását célzó képzések kerültek megrendezésre.

A projekt keretében elkészült egy tanulmány-csomag is mely 18 területen mutatja be a kistérség helyzetét és ad fejlesztési javaslatokat.
A tanulmányok célja, hogy reális képet adjanak az érdeklődőknek a Sárospataki kistérségről és segítsék a kistérség településeinek munkáját. Ezért a tanulmányok a KSH aktuálisan elérhető adatbázisára támaszkodva rövid szöveges elemzést adnak a kistérségről, néhány megoldási javaslatot tesznek a felmerült problémákra. A tanulmányok felkerülnek a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás honlapjára, miközben szerkesztési módja és adatbázisa alapján évente viszonylag gyorsan frissíthető. Másrészről a tanulmányok alkalmasak arra, hogy a kistréség települései felhasználják a benne lévő információkat, alátámasztva többek között egyes fejlesztéseik, pályázatuk indokoltságát.

A projekt összességében tehát sikeresnek mondható, eredményeinek fenntartása nemcsak pályázatban vállalt kötelezettségünk, hanem a kistérség tagtelepüléseivel és a lakossággal közös érdekünk is.
A projekttel kapcsolatban már csupán adminisztrációs feladatok merülnek fel, a záró előrehaladási jelentés és a pénzügyi elszámolás elfogadását követően a következő 5 évben fenntartási jelentés küldésével szükséges igazolni a Közreműködő Szervezet felé a projektben elért eredmények maradandóságát.

Még egyszer köszönetet mondunk minden partnerünknek, akik részvételükkel, munkájukkal segítették a projekt eredményes megvalósulását.


 

 

 

Tovább fotók>>>

Törő Gábor
/2010.07.28./
 

        Indul a bakterház

 

        
                   

 


Müller Adrienn

       A Csárdáskirálynőhöz hasonlóan ismét sikeres produkciót láthattunk. Az „Indul a bakterház „című falusi komédiát újból a Kalocsai Színház művészei állították színpadra. A rossz idő sem szegte az érdeklődők kedvét, a Vízikapu Szabadtéri Színpadra tervezett előadást július 24-én a Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében nevethették végig a jelenlévők - számolt be Müller Adrienn az Újbástya Rendezvénycentrum munkatársa...

A sokak körében népszerű film után a színpadi változat igazi meglepetést okozott. A számtalan helyzetkomikumon és nyelvi viccen kívül teljesen új történeti elemek is beépültek a produkcióba. A felhőtlenül szórakozó sok felnőtt és gyerek egyöntetűen állíthatja, hogy nagyszerű színészi játékokat és ötletes színpadi megoldásokat láthatott a majdnem zsúfolásig megtelt nézőtér közönsége.


 

 

 

Tovább fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.27./
 

        A TV2 segítségével az egész ország megismerhette a fürdőnket

 

        
                   

Egy hónappal ezelőtt értesültünk arról, hogy a TV2 kereskedelmi televízió Hajdú Péter vezetésével egy road-showra készül az ország 5 nagy városában. Ez egy tömegrendezvény különböző fellépőkkel – idézte fel Aros János alpolgármester a fürdő területén július 17-én megrendezett Frizbi-TV2 Road-show Patakra szervezését és eseményeit…
 
 


Hajdú Péter


Aros János

       Akkor már tudtuk, hogy kb. miként fog össze állni a program. Tehát médiafoci, Bagi-Nacsa páros, főzőverseny, esti koncertek. Ekkor vettük fel a kapcsolatot a TV2 szerkesztőjével, Hajdú Péter úrral, aki nagyjából tájékoztatott minket az elképzeléseikről. Akkor még úgy tűnt, hogy olyan horribilis összegbe kerül ennek a rendezvénynek a Patakra való lehozása, amit a város nem tud fedezni. Szerencsére nagyon rövid időn belül két főtámogatót sikerült megnyerni, az egyik az Energy Kft, a másik pedig a Hemingway Csoport magyarországi vezetője, George Hemingway úr volt, aki a budapesti Honvéd tulajdonosa és az Egri sportot is támogatja.
Így Sárospatak városának ez a rendezvény külön költségébe nem került és ezért tudtuk azt is megtenni, hogy a fürdőbelépők árát nem emeltük meg, hanem az érvényben lévő jegyárakkal és bérletekkel tudtuk megoldani ezt a rendezvényt.

Akik ellátogattak szombaton a fürdőbe, láthatták, hogy nagyon jó hangulatú rendezvényt sikerült lebonyolítani. Különösen tetszett mindenkinek a médiaválogatott és a sárospataki öregfiúk csapatának az összecsapása, ahol az a megtiszteltetés ért, hogy engem is bevettek a csapatba és két góllal sikerült hozzájárulni a 7:3-as végeredményhez.

A délután a különböző városrészek főzőcsapatai mérték össze tudásukat. Több vetélkedőt is tartottunk még délután, ekkor húzta el Sinka Zsolt erőművész a tűzoltóautót, adott tanácsokat Joshi Bharat és énekelhetett bárki a karaoke partin.
Összességében, az egész nap során közel hatezren látogatták meg a rendezvényt és egy egész jó hangulatú esti koncertet is sikerült produkálni, ahol Bagi Iván, Nacsa Olivér, Bencsik Tamara, Mága Zoltán és az angyalok, Dolly Roll és Kefír lépett fel, majd DISCO is volt.
Ezt a műsort vasárnap délután negyed egytől adta le a TV2. Többen visszajeleztek, hogy tetszett, nagyon jó volt.

Tehát így sikerült ezt a rendezvényt idehozni, látható, hogy nagyságát tekintve Sárospatak a legkisebb település az öt nagyváros közül – Nyíregyháza - Gyula - Hódmezővásárhely- Szeged. Szerencsére Sárospatak most sem vallott szégyent, ez látható volt a TV2-s felvételen is. Ekkora rendezvényt rég tudtunk Patakra elhozni. Szándékunkban áll ennek a folytatása – természetesen úgy, hogy az anyagiakat támogatókkal szeretnénk megoldani, hiszen Sárospatak Város Önkormányzatának nem nagyon van most erre pénze.

Amiért a fürdőt választottuk, mivel - köszönhetően a nagyon nedves és csapadékos időjárásnak – még eddig elég kicsi volt a látogatottsága a fürdőnek, tehát szerettük volna, ha az egész ország láthatja, hogy Sárospataknak milyen fürdője van, és milyen adottságai vannak. Bízom benne, hogy ez a rendezvény elérte a célját, s ennek következtében még több turista jön Sárospatakra. Tehát ennek a rendezvénynek a folytatása várható ezen a vonalon is.

Az igazgató úrral beszélve tulajdonképpen az elképzeléseink egyeznek, szeretnénk még több programot vinni a fürdőbe. Szeretnénk esetleg az éjszakai fürdőzés lehetőségét is bevezetni, koncerteket szervezni, amennyiben a pataki lakosoknak és természetesen az idelátogató turistáknak erre fogadókészsége van.


 

 

 

       További fotók  a főzőversenyről>>>                 a média csapatról>>>             focimeccsről>>>               Fürdő képek>>>          Bűvész a színpadon>>>
              
       az erőművészről>>>             Joshi Bharat >>>           Hajdú Péter >>>           Karaoke >>>           Koncert >>>  

Törő Gábor
/2010.07.26./
 

Élhető szeretet - ökumenikus találkozó Sárospatakon

 

        
                   

Van-e szebb és fontosabb cselekedet mint árva gyermekeket felkarolni, számukra otthont nyújtani? Ezt tette Böjte Csaba Romániában még azokban az időkben, amikor a hivatalos szervektől segítség és elismerés helyett üldöztetést kapott. Őt is tisztelhetjük szerdán a Református Templomban - ahol Élhető szeretet címmel tart előadást - Csomós József református püspök, Ternyák Csaba egri érsek és Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat vezetője társaságában...
 
 


Böjte Csaba

       MEGHÍVÓ

ÉLHETŐ SZERETET címmel a Tiszáninneni Református Egyházkerület Tanulmányi Bizottsága és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia ökumenikus tanulmányi napot szervez a Sárospataki Református templomban.

Időpont: 2010. július 28. 17: 00

Helyszín: Sárospatak, Református Templom

17: 00 – 17: 20 - Igei köszöntés: Csomós József, püspök
17: 20 – 18: 00 - Élhető szeretet: Böjte Csaba
18: 00 – 18: 30 - Pál Sándor
18: 30 – 18: 45 - Zárszó: Dr. Ternyák Csaba, egri érsek
18: 45 – 19: 00 - A Sárospataki Református Egyházközség zenés szolgálata

Szeretettel hívjuk és várjuk a szolgatársakat, a gyülekezetek tagjait és minden kedves érdeklődőt.


 

 

 

A Füsti-Molnár Szilveszter által küldött meghívó alapján: Törő Gábor
/2010.07.26./
 

     Gólyamentés – happy end nélkül

 

        
                   

Szombat este a Sárospatak közelében lévő Györgytarlón élő fiatalok segélykérő beírást tettek Sárospatak honlapjának egyik közösségi oldalára, hogy egy sérült gólyát őriznek, amihez sehonnan sem kapnak segítséget…
 
 


Serfőző József

       Mint a honlap szerkesztői értesítettük Serfőző Józsefet, az Aggteleki Nemzeti Park gólyafelelősét, akit egy két évvel ezelőtti sikeres gólyamentés óta ismerünk. A fehér gólyák szakavatott ismerője telefonon felvette a kapcsolatot a bejelentőkkel, és a gyors helyzetfelmérés után azonnal a helyszínre indult. Másfél órával a segélykérés után a sérült gólya kellőképpen bebugyolálva már a gólyamentő autójában volt, a madárbarát fiatalok nagy megkönnyebbülésére. Akik a honlapon követték az eseményeket, lelkesen gratuláltak a gólyamentő lányoknak, dicsérték a szakember gyorsaságát és velünk együtt örültek a sikeres mentőakciónak.
Nagyon bíztunk benne, hogy a gólya fel fog épülni, de sajnos nem így történt. Hétfőn kaptuk a hírt, hogy a gólyát Budapestre is felszállították, de a sérülése olyan súlyos volt, hogy elpusztult.

Serfőző József így számolt be a történtekről:

Értesítettek, hogy Györgytarlón egy öreg gólya megsérült. A helyszínre érkezve megállapítottam, hogy a csőréből vér csöpög, szeme fölött sérülés látható.   Ezek a belső sérülések veszélyesek, és akár hirtelen, válságos állapotba is kerülhet, el is pusztulhat. Bízunk benne, hogy ez nem fog bekövetkezni – mondta a gólyafelelős szombaton, amikor még ő is reménykedett a fehér gólya gyógyulásában…

Három fiókája maradt a fészekben, akiket a párja ki tud repíteni, hiszen már csak 2 hétre van szükség, hogy ez bekövetkezzen. További 2 hétig fognak visszajárni a fiókák a fészekbe táplálékért. Mivel az idén nagyon sok a béka, ill. az egyéb táplálék, ezért valószínűleg nem lesz probléma a kirepüléssel.
Ezt figyelik is az itt lakó emberek, ahol meghagyom az elérhetőségem is. Ha valami probléma van, akkor intézkedem, hogy ne történjen további baj. A madarat a hortobágyi mentőtelepre szállítom holnap reggel, ott állatorvos fogja megvizsgálni.

Hétfőn már szomorúbb hangvétellel folytatta a történetet:
A sérült gólya budapesti állatkertbe került gyógykezelésre, ahol ma reggelre elpusztult. A fehér gólya fokozottan védett faj, az új, hatályos természetvédelmi törvény szerint a fokozottan védett faj elpusztítása vagy élettevékenységének zavarása bűncselekménynek számít. A szükséges feljelentést megtesszük az illetékes hatóság felé, mivel a gólya sérülése alapján valószínűsíthető, hogy kővel dobták meg.
Jelen esetben bejelentem a szakhatóság felé, akik megteszik ez ügyben a szükséges lépéseket.


 

 

 

Tovább fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2010.07.26./
 

        Nyár végéig megoldják a Toldi utcai csapadékvíz elvezetési problémát

 

        
                   

Ismét nagy mennyiségű csapadék esett le, és ismét vízben állt a Toldi utca. Látható, hogy most már egy-másfél órás eső is komoly problémát okoz Bodroghalászban, de elsősorban Kispatak városrészen - nyilatkozta a hétvégi nagy esőzés következményeit vizsgálva Aros János alpolgármester…
 
 


Aros János

       Az egyik legnagyobb problémát még mindig nem sikerült megoldani, ez pedig a Toldi utcai csapadék és szennyvíz feltörése a legkisebb eső esetén is. Azon vagyunk, hogy a problémákat ne csak orvosolni tudjuk, hanem hogy véglegesen ki tudjuk zárni annak az esélyét, hogy ez a továbbiakban is előfordulhasson, hogy az ott lakóknak rettegniük kelljen, ha meglátják a viharfelhőket. Nem lesz olcsó mulatság, de a városnak áldoznia kell és meg kell oldania nyár végéig ezt a problémát.

Az önkormányzat megbízásából éppen Zamosc településen, Lengyelországban tartózkodtam , ahol egy uniós program keretében képviseltem Sárospatakot. Itt kaptam a bejelentést szombat este erről az eseményről, és telefonon kértem a kommunális szervezet vezetőjét az azonnali intézkedésre. A lakók már nagyon nehezen viselik az állandó vészhelyzetet, de remélem hamarosan megszületik a végleges megoldás.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.07.25./
 

     Kezdődik a Rendelőintézet bővítése

 

        
                   

2010. július 21-én délután átadásra került az építési terület, ahol hamarosan megkezdődik az Emeltszintű Szakellátó Járóbeteg Központ kivitelezése is. Az építkezés ideje alatt betegellátás zavartalanul folytatódik, azzal a változással, hogy a Comenius utca 20. szám alatti Rendelőintézet bejárata A Művelődés Háza felőli oldalon lesz a bejárat, az eddigi bejárat pedig le lesz zárva – nyilatkozta Keresztúri Ferencné, a Rendelőintézet vezetője…
 
 


Keresztúri Ferencné

Erdős Tamás

       A betegellátás tehát folyamatosan működni fog és zavart sem fog okozni az építkezés. Az eszközbeszerzést később fogjuk elkezdeni. Igyekszünk mindent úgy előkészíteni, hogy mire az épület elkészül, addigra a műszerek is itt legyenek, lefolyjon a közbeszerzés. Ezek a műszerek az egynapos sebészethez kapcsolódóan főként altatógép, az ehhez kapcsolódó műtőasztal és egyéb felszerelések, így ez egy komplett műtőfelszerelés lesz. Beszerzésre kerülnek még nagyobb értékű műszerek, valamint az új rendelésekre egy teljes rendelő-felszerelés.

Az egynapos sebészet és a nappali kórházi ellátás is egy teljesen új dolog lesz, ez egy magas szintű ellátást fog jelenteni a lakosság körében, reméljük, hogy mindenki meg lesz a működésével elégedve. Ezek kórházkiváltó tevékenységek és kisebb műtétek lesznek. Erre kaptunk 730 HBCS-t, ami elég nagy esetszámot takar és reméljük, hogy ezt ki is tudjuk majd használni és a betegnek így könnyebb lesz azáltal, hogy reggel bejön, elfoglalja a helyét és utána már meg is történik a műtét. Itt még pihen pár órát - erre a célra lesz egy fektetőnk, ami teljes felszereléssel fog működni. Utána hazamehet az otthonába – lesz szakszemélyzetünk erre az esetre, aki majd látogatni fogja a betegeket és meggyőződik arról, hogy jó állapotban van.
Ez új munkahelyeket is jelenteni fog, hiszen csupán a műtőt figyelembe véve az egynapos sebészetnél, szükség van műtősön keresztül aneszteziológus nővérre, tehát nagyon sokféle területre van szükség új szakemberre, ez akár 8 új főt is jelenthet.


A mai nappal, július 21-ei hatállyal az építési napló megnyitása megtörtént. Ez azt jelenti, hogy a munkaterületet átadtuk – erősítette meg a beruházás kezdetének tényét Erdős Tamás tanácsnok, projekt menedzser…

Az előkészítésnek néhány konkrét feladata is van: szobrok, közvilágítás, növényzet, fák találhatóak a területen, ezeket a tulajdonosnak, vagyis az önkormányzatnak el kell távolítania. Mintegy 1,5-2 héten belül a kivitelező idejön és a munkálatok elkezdődnek. Reményeink szerint az épület jövő május végére el fog készülni. Ezen időszak alatt még egy orvosi műszer és eszközbeszerzés-közbeszerzési eljárást is le kell bonyolítanunk.
Jövő tavasz végén már az új kistérségi járóbeteg szakellátó központ teljes gőzzel elkezdheti a tevékenységét.

Az építési-kivitelezési költség mintegy nettó 550 millió Ft, valamint ezen kívül mintegy 100 millió Ft-ot fordítunk egyéb eszközbeszerzésre.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.07.25./
 

     Kőbányai Zeneiskola nyári tábora Sárospatakon

 

        
                   

 


Dudás Eszter

       Idén első alkalommal kerül megrendezésre a budapesti Kőbányai Zeneiskola nyári tábora Sárospatakon Füzesséry Dudás Eszter brácsaművész-tanár vezetésével. A közel egy hetes rendezvény során 20 vonós és 10 gitáros fiatal érkezik városunkba, hogy a nyári szakmai gyakorlat mellett a kulturális értékek megismerésével is gyarapodjanak.

A fővárosi fiatalok együttmuzsikálással töltött napjai eredményéből az érdeklődők betekintést nyerhetnek a a 2010. július 31-én 11órai kezdettel a Sárospataki Református Kollégium Imatermében megrendezésre kerülő záróhangversenyük során.
Az ifjú művészgeneráció tagjai közül többen Sárospatak visszatérő vendégei, idén augusztusban is eltöltenek még két hetet a Crescendo Nyári Akadémia mesterkurzusain.


 

 

 

Törő Gábor
/2010.07.25./
 

     A FIDESZ Sárospataki Csoportja megnevezte képviselőjelöltjeit

 

        

2010. július 21-én a FIDESZ Sárospataki Csoportja a Rákóczi utcai irodájában ismertette az október 3-dikai önkormányzati választásokon indítandó képviselőjelöltjeinek listáját. A sajtónak erről Aros János nyilatkozott, akinek polgármesteri jelölését már korábban bejelentették…
 
 


Aros János

Hajdu Imre

Egyed Attila

Sikora Attila

       Közismert, hogy a kormányzati szándéknak megfelelően Sárospatakon is csökkent az egyéni választókerületek száma, ami az eddigi 10-ről 8-ra. Ez azt jelenti, hogy 8 egyéni választott képviselő lesz a képviselő testületben és mivel a listás helyek száma 3-ra csökkent, így 12 fő lesz képviselőtestület létszáma, az eddigi 18-hoz képest.
A FIDESZ helyi csoportja tehát ezután a bejelentés után elkezdte a jelöltállítás folyamatát, és most jutottunk el odáig, hogy a FIDESZ helyi csoportja a 8 jelöltjét megnevezi.
Képviselőjelöltjeink döntő többsége jól ismert arc, hiszen a most lezáruló ciklusban, és néhányan még az ezt megelőző ciklusban is tagjai voltak a képviselő testületnek.

Az 1-es körzetben – Újtelepen – ami újabb két utcával bővült, Hajdu Imrét jelöli és támogatja a FIDESZ.

A 2-es körzetben – Végardón – ami szintén bővült, Egyed Attilát jelöljük és támogatjuk, aki eddig is képviselte a városrészt.

A 3-a körzetben én kaptam azt a megtiszteltetést, hogy ebben a körzetben jelöltek, most már a negyedik ciklusra is.

A 4-es körzetben - ami szintén átalakult - Sikora Attila a jelöltünk, aki szintén jelenleg is képviselő-testületi tagunk.

Az 5. körzetben egy új arcot szeretne indítani a FIDESZ, ugyanis a jelenlegi képviselőnk, Stumpf Attila, munkahelyi elfoglaltságai miatt nem tud a közéleti tevékenységben tovább részt venni. Itt egy korábbi önkormányzati képviselőt - aki eddig is aktív részese volt a közéletnek - Szvitankó Tamást jelöli és támogatja a FIDESZ.

A 6-os számú körzetben - amely Bodroghalász és a hozzá tartozó sárospataki városrész - Lendák Lajost jelöli és támogatja a FIDESZ, aki jelenleg is a képvelőtestület tagja, az Oktatási és Sport Bizottság elnöke.

A 7-es körzetben, Kispatak városrészen Szabó András fogja újra megkapni a bizalmat a FIDESZ-től, és reményeink szerint majd a választópolgároktól is.

A 8-as körzetben – a külterületeken – ami létszámát tekintve a legkisebb, viszont területét tekintve a legnagyobb és a legnehezebben bejárható városrésze Sárospataknak, Oláh József, az Egészségügyi, Szociális Bizottság elnöke - tehát a jelenlegi képviselő testületnek is tagja -kapja meg a bizalmat.

Ezzel a 8 fős csapattal vágunk neki az október 3-dikai választásoknak, velük szeretnék továbbra is a választók érdekeit képviselni. A választók pontosan tudják, hogy ki, milyen munkát végzett az adott körzetben, ki az, aki ott volt közöttük, amikor szükség volt rá, aki segítette őket a problémáik megoldásában.

A kampány nyitása előreláthatólag augusztus közepén lesz, addig is dolgozni fogunk, hiszen a pályázatoknak köszönhetően nyáron sem lesz lehetősége hosszabb ideig pihenni senkinek, ezt követően pedig, a kampány kezdete után vágunk neki ennek a munkának.

Bízom abban, hogy sárospataki lakosok egy 2/3-os fideszes kormánynál látni fogják azt, hogy igazán kikre van szükségük, ráadásul van egy fideszes országgyűlési képviselőnk, Dr. Hörcsik Richárd személyében, aki nagyon fontos posztokat tölt be, ő az Európai Uniós Bizottság elnöke és a FIDESZ frakció vezetőjének a helyettese. Bízom benne, hogy a sárospataki polgárok azokat a képviselőket fogják megválasztani, akik igazán segíteni akarnak nekik.


Szvitankó Tamás

Lendák Lajos


Szabó András

Oláh József

 


 

 


Törő Gábor
/2010.07.24./
 

  Idén Losonc városába került a koronglövő Sárospatak Vándorkupa

        

Idei második versenyét rendezte a hétvégen a Zempléni Koronglőtér. Többek között Sárospatakról Jászárokszállásról, Hajdúszoboszlóról illetve Losoncról érkeztek a sportolók – számolt be a versenyről Olasz Gergely, szervező…
 


Olasz Gergely

Olasz László

       A 19 versenyzőnek 100 korongos korongvadászat versenyszámban kellet bizonyítaniuk. Ez a versenyszám van a legközelebb a vadászathoz, a 10 és 80 méter között leeső korongokat kellet eltalálni. A különféle korongok távolodnak, közelednek, jobbról-balra közlekednek, egyenes és parabola pályát írnak le és van olyan korongtípus is ami pedig gurul. Nagyon összetett, nagy figyelmet és fegyelmet igényel.

A verseny reggel 9 órakor kezdődött, 13 órakor hangzott el az utolsó lövés. Az időjárás is  kegyes volt a versenyhez, mert 11 órakor megérkezett a hűsítő eső, ami felfrissítette a levegőt - ez meglátszott a további eredményeken is.
Ez után ebéd, majd az eredmények kihirdetése következett, ebéd után pedig a díjak átadására került sor. Idén először "külföldre" került a vándorkupa, ugyanis a versenyt a losonci Lekeny Miroslav nyerte.
A díjakat Aros János alpolgármester úr adta át, amelyeket Sárospatak Város Önkormányzata, az Evinor Bt., illetve a Tokaj-hegyaljai Hegyközség ajánlotta fel.

Az elmúlt hétvégén második alkalommal rendezték meg a Hercegkúti Lőtéren a koronglövő versenyt. Olasz László családja és baráti köre évről-évre mindent megtesz annak érdekében, hogy egy új sportágat honosítson meg Sárospatakon – tette hozzá Aros János alpolgármester…

Az országos versenynaptárban már szerepelnek a versenyek, amelyeket szeretnénk, ha Sárospatak Kupaként tartanának nyilván. Az anyagi lehetőségei mind a városunknak, mind pedig a szervezőknek elég szűkösek, ezért szeretnénk, ha a tehetősebb patakiak, vagy esetleg pataki vállalkozók is tudnának csatlakozni ehhez a rendezvényhez, amelyre szívesen jönnek a sportág kedvelői. A rossz idő ellenére most is szép számmal jelentek meg, jó hangulatú versenyen vehettek részt. Jövőre, harmadik alkalommal szintén támogatni kívánja városunk ezt a rendezvényt.Aros János

 

 

További fotók>>>                         További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.24./
 

      A téglagyári tóba fulladt egy nő

 

        
                     

A Sárospataki Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja annak a halálesetnek a körülményeit, amiben egy sárospataki nő vesztette életét. A halálesetről Dobi Tamástól, a B-A-Z Megyei Rendőrkapitányság sajtóreferensétől az alábbi tájékoztatást kaptuk…

Az elsődleges információk szerint az elhunyt két nappal ezelőtt távozott el otthonából ismeretlen helyre. Szombaton délelőtt az élettársa a Sárospatak Kispatak városrészén lévő téglagyári tóban találta meg a holttestét. A rendőrség még vizsgálja a haláleset pontos körülményeit.
 
 


A Sárospataki Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda
/2010.07.24./
 

      Élelmiszersegély érkezett

        
                   

Arról az örömteli hírről tájékoztatjuk Sárospatak lakosságát, hogy ismételten részt vehettünk a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet által kiírt pályázaton, ami élelmiszercsomagokat biztosít Sárospatak rászorulói részére – nyilatkozta Oláh József, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke…
 


Oláh József

       Közel 11 tonna élelmiszert sikerült ideszállítani Miskolcról, amit napokon belül a képviselőtestület választott képviselői elkezdhetnek kihordani a Sárospatakon élő hátrányos helyzetű lakosok részére.

Egyes kategóriában azok kapnak, akik önhibájukon kívül a létminimum közelében élnek, a második kategóriában a kisnyugdíjasok, a harmadik kategóriában pedig a hátrányos szociális helyzetű gyermekes családok. Közel 1200 csomagot fogunk sárospataki lakosság részére rövid időn belül kiosztani.
Egy csomag lisztet, levestésztát, tarhonyát, kristálycukrot, ill. szarvacska tésztát tartalmaz, az összsúlya 9,5 kg.
 


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.07.23./
 

     A Móricz Kollégium nyílászáróinak cseréjével függött össze a rendkívüli testületi ülés

 

        
               

Az elmúlt héten két esetben kellett rendkívüli testületi ülést összehívni. Mindkét esetben pályázatok határidejének betartása miatt volt sürgős az ülés összehívása. Aros János alpolgármester ezúttal az első ülésről számolt be, melynek témája az Árpád Vezér Gimnázium Móricz Kollégiumának nyílászáró cseréje volt…
 
 


Aros János

       Mint ismeretes, mintegy 10 millió forintos pályázatot adott be az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, amelyben akkori az önkormányzat 4.6 millió Ft önrészt vállalt. Köszönhetően ennek az önrésznek és a pályázat jó elkészítésének, ez is a nyertes pályázatok közé tartozik, mint ahogy már annyiszor megszoktuk az elmúlt 4 évben.

Viszont a sok beérkezett pályázat miatt nem a kért összeget, 10 millió forintot, hanem 8 millió forintot kapott az intézmény. Ezért kellett megváltoztatnunk az önrészt. Mivel az Önkormányzatunk nem tudott pénzt hozzátenni, így az igazgatóval és a kollégáival folytatott tárgyalások során kerestük a lehetőséget, hogyan tudná ezt az intézmény és a város elosztani egymás között.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy első körben önrészként vállalt 4,6 millió Ft helyett a képviselőtestület most 3,3 millió forintot fog vállalni. A maradék 3,3 millió Ft-ot pedig az intézmény a sajátköltségvetéséből teszi hozzá, mégpedig úgy, hogy a bérjellegű megtakarítás terhéről csoportosít át a dologi kiadásra. Erre az intézményvezetőnek van lehetősége, így a pályázat aláírására felhatalmaztuk az igazgató urat. Hamarosan elkezdődik a nyílászárók cseréje, így a téli fűtés költségeiből 15-20%-os megtakarításra számíthatunk.


 

 

 

Törő Gábor
/2010.07.23./
 

         Új padokat és virágládákat kapott a lakótelep – ismét lesz Lakótelep Napja

        
                      

Sikerült a Kommunális Szervezettel megállapodni és néhány padot készíttetni. Tavaly, ősz folyamán a régi, elkopott és elkorhadt padokat behordták és ezek helyett teljesen új padok készültek – számolt be a lakótelep szépítéséről Sikora Attila önkormányzati képviselő…
 


Sikora Attila

       A Kommunális Szervezet dolgozói készítették saját anyagból, saját eszközzel, így jóval olcsóbb, mert egyébként 30-40 ezer Ft lett volna darabja. Emellett nagyon szép virágládákat helyeztek el, itt a Márka mellett. Remélem egy kicsit hangulatosabbá sikerült ezzel tenni a lakótelepen élők életét – az első visszajelzések ezt igazolták.

A környezet szépítése mellett a jobb hangulatról is szeretnénk gondoskodni, hogy egy kicsit azon is javítsunk, ennek érdekében az éven ismét lesz Lakótelep Napja, ami szeptember 11-én kerül majd megrendezésre. Az élelmiszerbolt előtti parkolóba várunk mindenkit sok szeretettel, különböző színes programokkal. A részletes programról majd szórólapon tájékoztatjuk a lakótelepen élőket.


 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.07.23./
 

      Koreai misszionárius házaspár dolgozik Sárospatakon

 

        
                  

Bizonyára sokan láttak már egy távolkeleti kinézetű házaspárt Sárospatakon, pl. vasárnaponként a református templomban, esetleg a kislányukat, amint magyar népdalokat játszik hegedűn, valamilyen ünnepségen. Ők Choi Young úr és neje, koreai misszionáriusok, akik 2003 óta végeznek cigánymissziót Sárospatakon és környező településeken…
 
 


Choi Young


Szabó Dániel

       Choi Young úr elmondta, hogy Sárospatakon a belvárosban, a Csepel telepen, Halászhomokon, valamint Sátoraljaújhelyben a 800 fős cigánytelepen és Cigándon is látogatnak cigány családokat, beszélgetnek velük és tartanak számukra istentiszteleteket. Vannak ilyen kapcsolataik Romániába és Ukrajnába is, ahol szintén végeznek cigánymissziót. Munkájukat a koreai egyház támogatja, de az USA-ból és Kanadából is kapnak támogatást munkájuk végzéséhez.

A dél-koreai házaspárral július közepén, Halászhomokon találkoztunk, ahová a sárospataki Szabó Dániellel, a Magyar Református Presbiteri Szövetség elnökével egy koreai diákcsoportot kísértek. A diákokat érdekelte a missziós munka, ezért néhány órát eltöltöttek együtt a halászhomoki és az oda meghívott Csepel-telepi cigánygyerekekkel.

Szabó Dániel kezdettől fogva segíti a házaspár munkáját, amire különösen az első időkben volt nagy szükség, amikor még nem beszéltek magyarul. Tőle tudtuk meg, hogy Dél-Koreának milyen kiterjedt misszionárius hálózata van a világban, ugyanis a koreai háború utáni mély nyomorból az evangélium útján küzdötték fel magukat a világ 8. legjelentősebb gazdasági hatalmává és a Szentírás terjesztését azóta is kötelességüknek érzik.
A Young házaspár 7 évig dolgozott Dél-Korea hajókikötőiben, ahol az ott megforduló matrózoknak hirdették az igét. Mikor egy alkalommal az USA-ba utaztak, hogy híveik hazáját is megismerjék, ott Szabó Dániel egy ismerősétől hallottak a magyarországi cigánymisszióról, ami felkeltette az érdeklődésüket. Így érkeztek Sárospatakra, először tájékozó jelleggel, majd visszatértek és el is kezdték a missziós munkát.

Az évek során sok családdal összebarátkoztak, ilyen a Csepel-telepi Gulyás család, akik a lakásukat is rendszeresen átengedik a telepi gyülekezet számára, sőt, Gulyás László buzgón látott hozzá teológiai ismeretek szerzéséhez, hogy minél többet tudjon segíteni sorstársai jobb útra térítésében. Szerdánként 5 órakor rendszeresen találkozik a gyülekezet és akik látogatják, többen felhagytak már italozó életmódjukkal, a Csepel-telepen megszűntek a rendőrségi problémák és a gyerekek szorgalmasabban látogatják az iskolát.

Egy olyan munkát vállalt fel tehát a Young házaspár, amihez nekünk, sárospatakiaknak talán nem lett volna erőnk és hitünk, nem bíztunk volna abban, hogy eredményt érünk el. Jó hallani, hogy az ő kitartásuk, fáradhatatlan munkájuk lassan meghozza a gyümölcsét, személyes példájukkal, szeretettükkel, az evangélium példáival hatni tudnak romatelepek lakóira, akiknek ez komoly esélyt jelent a nyomorból való felemelkedésre.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.07.22./
 

     A tűzoltó versenyekről

 

        

2010. július 14-15-én került megrendezésre Pakson a XV. Tűzkakas Országos Tűzoltó Strandfoci bajnokság, melyen a Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltóság csapata először vett részt. Sajnos hamar megmutatkozott, hogy ezen a „talajon” van még mit tanulnunk - nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó főhadnagy...
 
 


Barna Norbert

       Tűzoltóságunk 2 győzelemmel és 4 vereséggel zárta a selejtezőt, így nem jutott tovább a döntőbe. A csapat tagjai (álló sor balról): Trembulyák Nándor tűzoltó törzsőrmester, Szabó Sándor tűzoltó zászlós, Dakos László tűzoltó őrmester, Braun Zsolt tűzoltó törzsőrmester, Bodnár Attila tűzoltó hadnagy, Timkó Ádám tűzoltó őrmester, Lengyel Attila tűzoltó főtörzsőrmester és (guggoló sor balról): Juhász Péter tűzoltó őrnagy, Barna Norbert tűzoltó főhadnagy, Regős László tűzoltó törzsőrmester, Jurkó Tamás tűzoltó főtörzsörmester és Ocsenás József tűzoltó őrmester.

- 2010. július 17-én rendvédelmi főzőverseny került megrendezésre Sátoraljaújhelyen a Városligetben. A versenyen 15 csapat vett részt. Az újhelyi tűzoltók közül a „C” szolgálati csoport II. helyezést ért el az általuk elkészített töltött káposztával. A „C” csoport szakácsai voltak: Ocsenás József tűzoltó őrmester, Pandák Róbert és Melika Sándor tűzoltó főtörzsőrmesterek.

Tóth János

 

 


Barna Norbert tű. fhdgy. és Tóth János tű. hdgy.
/2010.07.22./
 

      Rendezik a MÁV állomás környékét

 

        
                   

Az elmúlt héten tapasztaltam, hogy a MÁV állomás környéke ismét rendezetlen állapotokat mutat, ezért kezdeményeztem, hogy a MÁV helyi vezetői minél hamarabb végeztessék el a gyomtalanítást, ill. a takarítást, nemcsak a MÁV állomáson, hanem a Volán pályaudvar környékén is – számolt be Aros János alpolgármester a vasútállomás szebbé tételéért tett intézkedésekről…
 
 


Aros János

       Ehhez jött még az a probléma, hogy a helyi diszkonttal szemben található mérlegházba beköltöztek a hajléktalanok, és mivel nem az önkormányzat, hanem a MÁV tulajdonában van, így nehéz fellépnünk más tulajdonának védelmével kapcsolatban.

Azonban mindenki láthatja, hogy nem valami esztétikus, amikor délutánonként ott főzik bográcsban az éppen aktuális ebédjüket, vagy vacsorájukat a hajléktalanok. Ezzel kapcsolatban is kezdeményeztünk egy egyeztetést. Utóbbinak van foganatja, hiszen a jövő héten megkezdődik a nem használt épület bontása és a terület rendbetétele.

Az előbbivel kapcsolatban egy hét elteltével sem tapasztaltam javulást, így a mai nap egy levelet fogalmaztam meg a MÁV vezetőinek, hogy legyenek szívesek a kötelezettségeiket betartani. Amennyiben nem teszik meg, ezt el fogom végeztetni a saját cégünkkel, és a számlát nekik fogjuk kiállítani.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.07.22./
 

  HALÁSZHOMOK – „JÁTSZÓHÁZ”

 

        
                   

 


Sáfrányos Sarolta

       A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai a nyáron is folytatatják Halászhomokon azokat a foglalkozásokat, melyek a városszéli telepek szocializációs nehézségeinek enyhítését célozták meg. Az elsősorban gyermekek számára tartott kézműves-játékos jellegű foglalkozások TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0275 pályázat segítségével valósulnak meg - nyilatkozta Sáfrányos Sarolta...

Szolgálatunk munkatársai hetente, csütörtökönként Halászhomokon „Játszóházat” szerveznek, tartanak, kézműves foglalkozások, szabadidős játékok lebonyolításával. Célunk az volt, hogy a gyermekek hasznosan, tartalmasan töltsék el idejüket, közösen, kulturált módon szórakozhassanak, családgondozók, fejlesztők, gyógypedagógusok irányításával.

A résztvevő gyerekek számára fontosak ezen alkalmak, mert hátrányos lakókörnyezetükben egyéb módon, más típusú szabadidős kikapcsolódásra nincs lehetőségük.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.21./
 

      Minden választókerületben indít képviselőjelöltet a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete

 

        
                   

Július 18-án elnökségi ülést tartott a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete, amelyen az önkormányzati választásokkal kapcsolatok kérdésekben foglaltak állást. Erről Saláta László az Egyesület elnöke az alábbiak szerint tájékoztatta a közvéleményt…
 
 


Saláta László

       A Lokálpatrióták Egyesülete nagyon komolyan gondolja azokat az elveket, amelyeket az alapszabályában is rögzített, ezért nagy felelősséggel gondolkodunk az elkövetkezendő időszak jelentős eseményéről, az önkormányzati választásról. A legfontosabb számunkra az, hogy a város életét tovább tudjuk vinni, hogy azokat a beruházásokat, amiket elkezdtünk, tovább tudjuk folytatni, és hogy a város nehéz anyagi helyzetéből ki tudjunk lábalni - ehhez pedig felelősen kell gondolkodni.

Ezért úgy határoztunk, hogy szeptember 9-én A Művelődés Házában tartunk egy fórumot, amire minden polgármester-jelöltet meghívunk és amiről természetesen a város teljes lakosságát az összes információs csatornán keresztül értesítjük, hogy minél többen jöjjenek el és ismerjék meg a jelöltek elképzeléseit. Ezzel kívánjuk elősegíteni a lakosság bölcs döntését, hogy ilyen módon többet megtudva a polgármesterjelöltekről, felkészültebben menjenek majd el október 3-án a választásra.

Ilyen módon előkészítve remélhetőleg bölcs döntést fognak hozni, és az alapszabályunk értelmében a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete azt a személyt fogja támogatni, akit a város lakossága megválaszt.
Emellett azért, hogy csak ne csak a partvonalról tudjuk figyelni a város önkormányzatának munkáját, egyesületünk minden egyes választókerületben fog jelölteket állítani, olyan felelős gondolkodású személyeket, akik már eddig is sokat tettek a városért, akiket bátran tudunk javasolni a lakosság számára, mert ők már a névjegyüket letették. Az ő személyüket e-hónap végéig nyilvánosságra hozzuk.
A képek illusztrációk


 

 

 

Törő Gábor
/2010.07.21./
 

        Független jelölt indul a Kereszténydemokrata Néppárt támogatásával

 

        
                    

Nemrégiben tartotta a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete vezetőségi ülését, amelyen döntés született a helyi önkormányzati választásokon való jelöltállításról. Mint ahogy az már ismert a lakosság előtt, az eddigi körzetek módosultak. A jelenlegi nyolc választókerületből hétben a FIDESZ helyi szervezetének jelöltjeit támogatjuk, az 1. számú választókerületben pedig önálló jelöltet állítunk Koleszár Krisztián személyében, aki az októberi önkormányzati választásokon független jelöltként, de a Kereszténydemokrata Néppárt támogatásával kíván indulni...
 
 


Déry Zoltán


Koleszár Krisztián

       Felfogása, keresztény, polgári, nemzeti gondolkodása egyezik a miénkkel. Célja, hogy a lakókörnyezetében élő emberek életének javításán dolgozzon, azonos a mi törekvéseinkkel. Fiatal, tettrekész emberről van szó, aki a megszokottak mellett új arcot, új hangot jelent. Ezért a KDNP részéről fellépését az 1. számú körzetben támogatjuk - nyilatkozta a KDNP helyi vezetősége nevében: Déry Zoltán elnök.


Szeretettel köszöntöm Sárospatak honlapjának Olvasóit!
Mindenekelőtt szeretnék bemutatkozni, és szeretném ismertetni, hogy miért is indulok el az önkormányzati választásokon. Tanulmányaimat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hittanár szakán végeztem 2005-ben, ezután pedig hitoktatóként kezdtem dolgozni a Református Kollégium Gimnáziumában. Időközben megnősültem, családot alapítottam és most már 4. éve élek az újtelepi városrészen.

Egy regionális rádió riportereként eddig is nagy figyelemmel követtem Sárospatak közügyeit. Azért indulok képviselő-jelöltként az 1. számú választókerületben, mert szeretnék még aktívabban belekapcsolódni városunk közügyeibe és közéletébe.

Akik ismernek, vagy a médián keresztül találkoztak nevemmel, személyemmel tudják jól, hogy vallásgyakorló keresztény ember vagyok. Így kerültem kapcsolatba a Kereszténydemokrata Néppárttal, akik támogatják jelölésemet, s akikkel azonos értékrendet képviselek. Remélem, hogy tapasztalataikkal és tanácsaikkal segíteni tudják majd munkámat.

A Református Gimnázium hittanáraként naponta találkozok fiatalokkal, tapasztalom világlátásukat, gondolkodásukat az életről, munkáról, karrierről, s az ő szemléletükbe sajnos egyenlőre kevés százalékban szerepel célként Sárospatak. Nekem célom az, és hiszek abban, hogy ezt a történelmi kisvárost olyan hellyé tehetjük, ahol szívesen telepednek le fiatal családok is. 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.07.20./
 

       Nyírbátori vendégek érkeztek A Művelődés Háza és Könyvtárába

 

        
                     

A Nyírbátori Kulturális Központ és A Művelődés Háza és Könyvtára szakmai kapcsolata több évre tekint vissza, ennek is köszönhető, hogy a Nyírbátori Többcélú Kistérségi Társulás vezetői és munkatársai ellátogattak Sárospatakra az elmúlt héten. Délelőtt a város nevezetességeivel ismerkedtek, a délutáni órákban pedig szakmai programon vettek részt - számolt be a látogatásról Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő...
 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

       A látogatók között több múzeumi, közművelődési szakember is volt, így első sorban a kistérség kulturális feladatellátásról kaptak információt. A Művelődés Háza és Könyvtára pódiumtermében Pongrácz László, a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás irodavezetője adott átfogó képet a Sárospataki kistérségről.

Prezentációjában részletesen bemutatta a kistérség településeit illetve a kistérségi feladatellátás területeit. Csatlósné Komáromi Katalin elmondta a 26 fős kiránduló csoportnak, a sárospataki Közkincs-kerekasztal három éves működésének főbb állomásait és eddig elért eredményeit.

Bosch Ágnes, kistérségi közművelődési referens a Komplex Kistérségi rendezvénysorozatról számolt be. A beszélgetésekből kiderült, hogy sok azonosság fedezhető fel a két kistérség között. A vendégek megtekintették az intézményt, majd kirándulásukat hercegkúti pincelátogatással zárták.

Pongrácz László
 

 

 


Törő Gábor
/2010.07.20./
 

        „TÜZES HÍREK”

 

        
                   

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2010. június 18. és 2010. július 18. közötti időszakban 3 tűzeset, 84 műszaki mentés történt és 5 esetben kaptunk téves jelzést - nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó főhadnagy…
 
 


Barna Norbert

       A műszaki mentések során 1-1 esetben közúti baleset, állatmentés és lakóházba való behatolás történt. 42 esetben vízeltávolítást és 39 esetben lakóházat, közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottak el egységeink.

- 2010. július 18-án a délutáni órákban a rendőrség kérésére tűzoltóink Sátoraljaújhelyen egy lakóházba hatoltak be kéziszerszámok és kihúzós létra segítségével. A házban egy idős férfi holttestét találták. A helyszínt a Rendőrségnek átadták.

A tűzesetek közül 1 esetben lakóházban keletkezett tűz, 1 alkalommal gépjármű égett és 1 esetben szárazfű tűzesethez vonultak tűzoltóink.

- 2010. július 09-én az esti órákban Sátoraljaújhelyen egy Lada Samara típusú személygépkocsi gyulladt ki. Kiérkező egységeink 2 db „D” sugárral a keletkező tüzet eloltották. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

- 2010. július 17-én a késő esti órákban Sátoraljaújhelyen egy családi házban keletkezett tűz. Kiérkező egységeink légzőkészülék használata mellett 4 db „D” sugárral és kéziszerszámokkal a keletkező tüzet eloltották. Az anyagi kár jelentős, szerencsére személyi sérülés itt sem történt. Az esetet a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság vizsgálja.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140-es számon közvetlenül elérhető.


 

 

 


Barna Norbert tű. fhdgy. és Tóth János tű. hdgy
/2010.07.20./
 

        Árvízkárosultakat segítettek a Pünkösdi ünnep résztvevői

 

        
                   

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság 2010. június 24-én közgyűlést tartott, melynek a legfontosabb napirendi pontja volt, hogy döntés szülessen az idei Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep bevételének felajánlása árvízkárosult családok számára – nyilatkozta Dr. Szabó Irén, a társaság elnöke…
 
 


Dr. Szabó Irén

       A közgyűlés tagjai egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a bevétel teljes összegét felajánlják az árvízkárosultak megsegítésére. Ezek között van pataki család és felvettük a kapcsolatot felsőzsolcai és edelényi szervezetekkel. Így minden sárospataki, aki a pünkösdi ünnepen részt vett és belépőjegyet vásárolt segítette az idei természeti katasztrófáktól szenvedő családokat.

Az első lépés a személyes kapcsolatok feltérképezése. A Társaság tagjai ismeretségi körükben érdeklődnek arról, kiknek milyen segítségre van szüksége. Több gondolat felvetődött a segítés lehetséges formáiról. Abban mindenki egyetértett, hogy, a segítségnek személyesnek kell lennie. Az anyagi támogatáson túl fontos a törődés. Társaságunk egyik tagja részt vesz a megyei krízisintervenciós munkacsoportban, és ezen keresztül keressük az önkéntes segítés formáit. Felvetődött , hogy a szakiskolák tanulói szakmai gyakorlatukat árvíz sújtotta területen töltenék megfelelő szakember irányítása mellett. Ennek gyakorlati hátteréről és megvalósíthatóságáról tájékozódik a Társaság ezzel megbízott tagja.

Egyöntetűen elfogadta a Társaság azt a javaslatot, hogy csatlakozva az országos kezdeményezéshez levélben forduljunk Sárospatak város polgármesteréhez és Képviselőtestületéhez, melyben kérjük, hogy az augusztus 20-i tűzijáték összegét fordítsák a város árvízkárosultjainak megsegítésére.


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.07.19./
 

        Eredményesen szerepeltek A Művelődés Háza Hímző Szakkörének tagjai az országos pályázatokon

 

        
                   

 


Koscsó Istvánné

Gondáné Tarr Katalin

       Mezőkövesden a 26. alkalommal meghirdetett országos Kis Jankó Bori pályázaton négy alkotó szerepelt. Az országos zsűri I., II, III. helyezéssel, különdíjakkal „A”, „B”, kategóriával minősítette a beérkezett pályaműveket...

Mindannyiuk munkáját elfogadta a zsűri, sőt díjat is adományozott. Gondáné Tarr Katalin, Kerülő Jánosné és Sztankóné Németh Anna pályamunkáit. „A” kategóriával, Koscsó Istvánnéét a Megyei Önkormányzat különdíjával jutalmazták. Az elismerés átadására július 2-án rendezett ünnepélyes megnyitón került sor.

A pályamunkák Szeptember 12-ig megtekinthetők Mezőkövesden a Matyó Múzeum földszinti termeiben. Budapesten, a Néprajzi Múzeumban kerül megrendezésre az Élő Népművészet című kiállítás.

Itt az elmúlt öt év legszebb kézműves termékeit fogják bemutatni a nagyközönségnek. A várható nagyszámú pályamunka miatt az országot régiókra osztották.

Az észak-magyarországi régió központja Eger, itt válogatták a beérkezett pályamunkákat az országos kiállításra. A zsűri által megfelelőnek talált tárgyakból kiállítást rendeztek.

Hímzőink Gondáné Tarr Katalin, Kerülő Jánosné és Koscsó Istvánné munkáit a zsűri beválogatta az országos kiállításra és erről oklevelet adományozott, melyet az ünnepélyes megnyitón július 8-án adtak át a pályázóknak.

A gyönyörű kézműves remekek megtekinthetők Egerben a Dobó István Vármúzeum termeiben, majd október 29-től Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

Kerülő Jánosné

Valter Jenőné

 

 

További fotók>>>

A Művelődés Háza Hímző Szakköre
/2010.07.19./
 

       Varázslatos két hét Sárospatakon

 

        
                   

Több mint ötven hittanos vett részt Sárospatakon a Római Katolikus Plébánia által megszervezett nyári napközin. A kezdeményezés tavaly indult, amikor is a második hét végére, mintegy huszonöt gyermek kapcsolódott be a plébániai programokba. A kezdést erős folytatás követte, amely a fent említett számból is kiderül - kezdte beszámolóját az eseménydús napokról Koleszár Krisztián hitoktató...
 
 


Koleszár Krisztián


Dombi Ferenc

       A július 5-16 között megrendezett tábor idén is sok-sok érdekes programmal várta a jelentkezőket. Természetesen mindennap volt közös imádság a találkozó elején, délben, amikor is a templomban imádkoztuk el az Úrangyalát, valamint mindig egy hálaadó imával zárult a nap. A napközi első hetének témája a teremtésvédelem volt, így délelőttönként ezzel kapcsolatosan hangzott el egy-egy rövid előadás, valamint a játékos foglalkozások is e köré épültek. A hét szentje természetesen Assisi Szent Ferenc volt, akiről Dombi Ferenc káplán atya mindennap megosztott egy rövid történetet a gyermekekkel.

Nagy siker fogadta a kézműves foglalkozásokat is, ahol többek között közös plakátok és rajzok, hűtő mágnesek, gipszfigurák készültek, és az origamival is megismerkedhettek a hittanosok. Délutánonként természetesen a játéké volt a főszerep, a fiúk mindennap lelkesen fociztak, ping-pongoztak, de volt kötélhúzás, frizbi és különféle szabadtéri csapatjátékok is. Az egyik délután akadályversenyt is szerveztünk, ahol öt csapat mérte össze ügyességét, a kvíz-játékokban pedig megmutatták mennyire figyeltek az előadásokra.

Az első hétnek egy különleges vendége is volt, Kanizia nővér Lengyelországból, aki a Szent Erzsébet Nővérek rendjének tagja. Annak a női szerzetesrendnek, akik – most már bizonyosan – a jövő év tavaszán letelepednek Sárospatakon. Kanizia nővér egész napját a gyerekek között töltötte, akiknek ki volt adva a feladat, hogy mindenki legalább egy magyar szót tanítson meg a kedves nővérrel. Külön szerencse volt az, hogy a társaságban volt olyan gyerek, aki jó orosz tudásával áthidalta a kommunikációs távolságot. Az első hét végén, telve élményekkel köszönt el a fiataloktól, reménykedve a mielőbbi viszontlátás örömében.
A második hét témája – többek között a kedves nővér látogatásához kötődően – a papi és szerzetesi hivatás volt, Néri Szent Fülöp, Viennay Szent János és Boldog Kalkuttai Teréz anya életét ismerhették meg a gyermekek. Filmvetítések is gazdagították a két hét programját, az első héten az egészséges életről és a fogápolásról vetítettünk le egy rajzfilmet, a második héten pedig a Legyetek jók, ha tudtok c. filmet tekintettük meg.

A nyári hőségben nem maradhatott el a fagylaltozás sem, illetve még kedvelt program volt a plébánia közelségében lévő Rákóczi Vár kertjének meglátogatása is, ahol egy ügyességi játszótér található. Kecskés Attila plébános atya jóvoltából, a plébánia finanszírozásában, gumikerekű kisvonat vitte ki a csapatot a pénteki kirándulónapon Bodkőre, majd visszafelé egy rövid városnéző körúttal zárult a vonatozás. A második hát kirándulása a tervezethez képest módosult, az eredeti Kőkapui program helyett, Pácinba utaztunk, ahol megtekintettük a templomot és a kastélyt is.

Meghívást kaptunk a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumába egy tárlatvezetéssel egybekötött várlátogatásra, majd egy másik napon a józseffalvi városrész hívei fogadták a csoportot egy délutáni programra. De lehetne még sorolni a számtalan segítő és adakozó szülőt és segítőt, akik vagy anyagiakkal, vagy jelenlétükkel, a mindennapi ebéd elkészítésével, vagy tízórai és uzsonna biztosításával segítették a napközit. A két hét közötti szombaton szerveztük meg az egyházközség családi napját a Hercegkúti Kálvária lábánál, ahol folytatódtak az ügyességi játékok és a szellemi kvíz vetélkedő. A napot egy szabadtéri szentmise zárta, a sárospataki és hercegkúti hívek közös részvételével.

Köszönet a jó Isten után elsősorban a gyermekeknek és szüleiknek, hogy megtöltötték élettel a plébánia falait, a segédkezőknek pedig mindazért, amit vettek az elmúlt két hétben, s reméljük, hogy jövőre folytatódhat egy a jó kezdet.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.07.19./
 

       II. Zempléni Gombafesztivál

 

        
                   

Megalakulásunk óta minden évben rendezünk Gombanapokat, 2009-től önállóan rendezvényként szervezzük a Zempléni Gombafesztivált - küldte a tájékoztatót Kőszeginé Tóth Judit, a Zempléni Gombász Egyesület titkára...
 
 


Kőszeginé Tóth Judit

       Az előző évekhez hasonlóan részvételi szándékukat jelezték neves mikológusok, a hatvani, miskolci, gyöngyösi, debreceni, budapesti, krakkói gombász- és természetvédő egyesületek, de jönnek vendégek Kaposvárról, Mezőkövesdről is. Rendezvényünkön a terepgyakorlatokon, kirándulásokon, a szakmai előadásokon és a kulturális programokon keresztül lehetőség lesz megismertetni az érdeklődőkkel Zemplén természeti és kulturális értékeit, hagyományait. A több napos együttlét lehetőséget teremt az egyesületek tagjai közötti kötetlen beszélgetésre, konzultációra, szakmai, baráti kapcsolat kiépítésére, erősítésére. Célunk továbbá, hogy a térségben élők minél nagyobb létszámban vegyenek részt rendezvényünkön, programjaink a lakosság felé is nyitottak és ingyenesek.

Kötelességünknek tekintjük az ismeretek közvetítésével a gombamérgezések visszaszorítását, a védett gombák megismertetését, a kulturált gombázás gyakorlatának tudatosítását, a tévhitek eloszlatását, a környezettudatos gondolkodás erősítését. Fel szeretnénk hívni az itt élők, a „megélhetési gombázók” figyelmét erdőink védelmére, a gombák szakszerű és mértékletes gyűjtésére, veszélyeire.

Ez a közös célja minden gombásznak határon innen és túl, ezen dolgozik minden közhasznú egyesület külön-külön és ilyen rendezvények alkalmából egymást erősítve együtt is. Mindezeken túl a közös érdeklődés, a természet- és a gombaszeretet közel hozza egymáshoz a távol élő embereket, generációkat. Az erdőjárásnál, túrázásnál van-e más hasznosabb szabadidős tevékenység, hisz felejthetetlen élményt nyújt az 5 éves unoka, a 35 éves szülő és 65 éves nagyszülő számára is, miközben sok érdekes ismerettel gyarapodik tudásuk.

Ennek reményében várjuk az érdeklődőket 2010. augusztus 6-7-8-án az újhutai Ifjúsági Tábor területére. Addig kérem kísérjék figyelemmel tevékenységünket a www.zge.hu honlapunkon! Részletes programot a plakáton olvashatnak.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.07.18./
 

       Noé bárkája

 

        
                   

 


Müller Adrienn

      
Gyerekek és felnőttek körében egyaránt nagy sikert aratott a július 10-ei Noé bárkája című musical, amelyet a Musical Műhely Miskolc, amatőr színházi társulat előadásában tekinthettek meg az érdeklődők - nyilatkozta az Újbástya Rendezvénycentrum nevében Müller Adrienn...

Az előadás során a bibliai történet feldolgozását láthatták a nézők, a mai korba átültetve, zenés, táncos musical formájában, amely könnyen érthető bármely korosztály számára. Az előadást különböző képi és zene hatások tették rendhagyóvá és ezáltal felejthetetlenné.
Következő produkciónk szombaton este 21 órától a Vízikapu Szabadtéri Színpadon, az Indul a bakterház című falusi komédia lesz, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 


 

 

 

További fotók >>>


Újbástya Rendezvénycentrum
/2010.07.18./
 

        Támogatás érkezett a Zwack Unicumtól

 

        
                   

Budapesten is fel lehet fogni, hogy mi történt az árvíz következtében, de igazából az ember akkor veszi észre, hogy milyen tragédia volt itt, amikor idejön és látja az arcokat – számolt be a tapasztalatairól Zwack Sándor, amikor cége adományának átadására Bodroghalászba érkezett…
 
 


 Zwack Sándor


Aros János


Zérczi László

       Nagyon mély nyomot hagyott bennem a mai nap, érdemes volt lejönni és személyesen látni, hogy kik azok, akiket támogatunk és konkrétan mire fordították az összeget. Előfordul időnként, hogy támogatást adunk valamire, aminek a felhasználását nem látjuk és így nem is tudjuk annyira átérezni a hasznosságát. Nagyszerencsésnek tartom, hogy ez esetben személyesen is részt tudtam venni az átadáson, láttam a családokat, akiket támogattunk és részesültem az örömükben.

Egy nagyon örömteli eseményen lehettünk jelen, amikor a Zwack Unicum Nyrt igazgatósági elnöke Zwack Sándor és kollégája látogattak el Sárospatak Bodroghalász városrészébe. Mint ismeretes, ez a városrész volt az, amelyik leginkább veszélyeztetve volt az árvíz alkalmával – hangsúlyozta Aros János alpolgármester az adomány jelentősségét…

Háromszor sikerült a lakók összefogásával a Radvány patakot visszaszorítani a medrébe, köszönhetően annak az összefogásnak, amilyet sem azelőtt, sem azóta nem tapasztaltam még Sárospatakon. Akkor nemcsak a bodroghalásziak, de a Sárospatak más területéről érkezők is segítséget nyújtottak, az óvónőktől kezdve az önkéntes tűzoltókon keresztül a kisebbségeken át, a pedagógusok, a Vay Miklós Szakképző Iskola diákjai és az egyházak képviselői is. Ez az összefogás azóta is él itt Sárospatakon, hiszen rengeteg adomány és segítség érkezett, elsősorban ruhaneműt és bútorokat kaptunk, amelyek kiosztását már megkezdtük.

Láthattuk, hogy a művészeti iskolák is kezdeményeztek egy gyűjtést, aminek következtében 200 ezer Ft-ot sikerült összegyűjteni, ez Muha Miklós úr kezdeményezése volt. Láthattuk, hogy a Zempléni Művészeti Napok szervezői is 400 ezer Ft-tal támogatták az árvízkárosultakat, ill. nem rég rendezték meg a sportolók a Sárospatak-Sátoraljaújhely labdarúgó mérkőzést, aminek a bevételét szintén felajánlották a károsultaknak - ez is több mint 80 ezer Ft volt.
A legnagyobb pénzbeli támogatást pedig Zérczi képviselő úr közvetítésével a Zwack Unicum Nyrt-nek az igazgatója, egyik tulajdonosa Zwack Sándor hozta el – aki10 családot támogatott. Emellett kifejezetten a bodroghalászi városrészre egy nagy teljesítményű szivattyút és építőanyag vásárlási utalványt bocsátott rendelkezésre.

A víz okozta sok baj és kellemetlenség mellett jó volt látni, hogy az embereket ez a nehéz helyzet így összehozta, büszke vagyok a sárospatakiakra és köszönetet mondok azoknak, akik segítettek, segítenek és a továbbiakban is segíteni akarnak a bajbajutottakon.

Hegyaljai borászok - sárospataki résztvevőkkel - kerültek üzleti kapcsolatba a Zwack Unicum Nyrt-vel. Eközben vetődött fel, hogy támogatnának a térségünkben lévő árvízkárosultakat, s javasolta a jelenlévő pataki személy a sárospatakiak támogatását. A marketing igazgatónő kért egy személyt, aki segítene ennek koordinálásában, így kerültem én kapcsolatban a Zwack Unicummal, illetve Máthé Márta marketing igazgatóval – számolt be Zérczi László önkormányzati képviselő a támogatás előzményeiről…

Ezután egyeztetések következtek és megérkezett a pénzt a Sárospatakért Baráti Kör Alapítvány számlájára, majd önállóan, vagy az én közreműködésemmel vásárolták meg a megadott lista alapján a támogatásként szolgáló anyagokat, eszközöket. A családok építési anyagokra, ingóságokra, háztartási gépekre használták a rendelkezésükre álló összeget, de a vízszivattyú pl. Református Egyház tulajdonát képezi, ezt ők vásárolták meg. Voltak családok, amelyek személyesen is részt vettek a vásárlásban, miután az igényeket az adományozóval is leegyeztettük. A segítség mindegyik családnál nagyon jól jött, láthatóan nagy megkönnyebbülést okozott számukra, hogy rendbe tudják tenni megrongálódott házaikat és pótolni tudják tönkrement ingóságaikat.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.18./
 

         Ózdi tehetségek sárospataki tábora

 

        
                   

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      
A Művelődés Háza és Könyvtára színház- és pódiumterme a hét folyamán az ÓMI Zenés Stúdió Színház nyári stúdiumának adott otthont. A „Hagyomány – Tehetség- Korszerűség” címet viselő táborban hangképzéssel, beszédműveléssel, helyzetgyakorlatokkal, táncpróbákkal foglalkoztak az ózdi fiatalok -számolt be Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő...

A kötött szakmai program mellett alkalmuk volt Sárospatak nevezetességeivel megismerkedni, kikapcsolódni. Az ózdi és a sárospataki közművelődési intézmények között hagyományosan jó együttműködés van, ennek is köszönhető, hogy a tábor helyszínéül városunkat és intézményünket választották. A helyi publikum a színház műsorát a Családi Napon tekinthette meg, ahol nagy sikert arattak zenés táncos összeállításukkal. A fotók itt készültek.


 

 

 

További fotók>>>

A Művelődés Háza és Könyvtára
/2010.07.17./
 

        Rendőrkézen a kerékpártolvaj!

 

        
                   

2010. július 10-én 11 óra 25 perckor egy bodrogolaszi férfi taposókerékpárjának eltűnését jelentette be a sárospataki rendőrkapitányságon - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy...
 
 


Bacsó Tibor

       A helyszínre érkező járőrök meghallgatták a bejelentőt, aki elmondta, hogy kerékpárja keresésére indult, amit egy ház előtt meg is talált, de a feltételezett elkövető most is erősen ittas állapotban van, így nem tudta vele tisztázni a történteket, ezért kérte a rendőrség segítségét.
Ezután felkeresésre került az a sárazsadányi férfi, akit többen is láttak előző éjszaka a sértett udvara körül. Elmondása alapján előző este és éjszaka több kocsmában is italozott, hazafelé tartva bement egy udvarra, ahonnan elhozott egy taposó kerékpárt.

Az elkövető gyorsított eljárás keretében bíróság elé állításra került lopás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, ahol tettéért 300.000 Ft pénzbüntetést szabott ki a bíróság.
 


 

 

 


Törő Gábor
/2010.07.17./
 

         Teleki Blanka-díjban részesült a Mese Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa

 

        
                          

2010. évi Pedagógus Napon a budapesti Néprajzi Múzeumban Teleki Blanka-díjat vehetett át Rák Miklósné, a Mese Óvoda és Bölcsőde óvónője. Ezt a kitüntetést a rászoruló gyermekek felzárkóztatása érdekében végzett aktív tevékenységéért adományozza – évente 100 pedagógusnak – az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

A kitüntetési javaslatot a Mese Óvoda és Bölcsőde Carolina Tagóvoda nevelőtestületének kezdeményezésére Lendvainé Szendrei Ágnes, a székhelyintézmény vezetője terjesztette elő. A javaslatot támogatta az intézmény fenntartója részéről Sárospatak Polgármesteri Hivatal oktatási, közoktatási szakreferense, Donkó József, valamint a KIWANIS Női Klub civil szervezet nevében Hörcsik Erika soros elnök.

Rák Miklósné, az elnyert Teleki Blanka-díjat a város és vonzáskörzete hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása érdekében korábban vezetőként (1997-2007), majd óvodapedagógusként folytatott lelkiismeretes munkájáért vehette át Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár jelenlétében Brassói Sándor közoktatási főosztályvezető-helyettestől.
Gratulálunk!
 


További fotók>>>


Törő Gábor
/2010.07.17./
 

       Új dékánja van a Tanítóképző Főiskolai Karnak

 

        
                   

Dr.Hegedűs László lett Miskolci Egyetem Sárospataki Főiskolai Kara megválasztott új dékánja, akit arról kérdeztünk, hogyan látja a felsőoktatás mai helyzetét, valamint, hogy milyen tervei vannak, amiket szeretne megvalósítani a Tanítóképző Főiskolai Karon…
 
 


Dr.Hegedűs László

       Nem új ember vagyok, hanem inkább egy korábbi időszak folytatójaként jelenek meg. Július 1-jei kinevezéssel egy olyan főiskolának az élére választottak meg, amely főiskola - egyetemi karként - nagy változások előtt kell, hogy álljon. Itt a KELL szónak különös hangsúlya van, mert egyrészt az idő, másrészt a szakmai kihívások szükségessé tesznek olyan változásokat, amelyek ma a felsőoktatásban mindenütt zajlanak - valahol hamarabb elkezdték és van ahol egy kicsit később.
Mi úgy érzem, azon a ponton vagyunk, amikor már az utolsó perceket méri az óra, tehát nagyon sürgetően kell megtenni olyan intézkedéseket, amelyek alapvetően a felsőoktatást, és itt a sárospataki főiskolát is érintik. Olyan időszakban kell ezt tenni, amikor gazdasági világválság is zajlik és Magyarországot különösen sújtják ezek az események, amikor egy újabb államvezetés, egy új kormányzati vezetés kezdte el működését, amely más kérdéseket tesz fel és a megoldásokat ők is keresik, illetve vannak elvárások, amelyeket már meg is fogalmaztak. Ezek közé hadd soroljam első helyen azt a profilt, amivel mi is foglalkozunk, ez pedig a közoktatásban lévő szakemberek képzése.

Halljuk a napi hírekben, hogy a közoktatásban milyen változásokat tervez az új kormányzat, legyen ez az osztályzással kapcsolatos kérdés, vagy hogy a gyerekeket utaztassuk, vagy helyben tanítsuk, vagy éppenséggel foglalkozzunk azzal, hogy a gyerekeket mennyire oktassuk, vagy mennyire neveljük, a problémákat milyen formában kezeljük, akár a hátrányos helyzetről van szó, akár a tehetséggondozásról. Összegezve, számtalan olyan kérdés és feladat fogalmazódik meg, amely a felsőoktatási intézményre, mint szakemberképzőre feltétlenül kihat.


 

 

 
Nekünk az a célunk, hogy itt sárospataki főiskolaként a hagyományokat is tovább vigyük, de azt is látnunk kell, hogy a hagyományok nem éltetik a jövőt, hanem táplálják a jövőt, de az újat hozzá kell tenni mindenképpen ahhoz, hogy ez az eredményekben is megjelenjen. Az eredményeket pedig abban lehet mérni, hogy mennyi hallgatója van egy főiskolának, mennyire nyitott a különböző képzési profilok felé, és mi az, amit szakmailag el tud vállalni. Ennek jegyében fogalmazódik meg a mi főiskolánknak is - úgy érzem - az új elképzelése, amely természetesen naponta egy-egy testületi ülésen is formálódik. A lényege az - és ez a pályázatomban is megvilágosításra került – hogy ezek az intézmények meglátásom szerint két pilléren kell állnia a jövőben, a szakmaiságát tekintve.
Az egyik pillére az alapvetően a humán tudományoknak a körét jelenti és ehhez a jövőben célszerű az intézményben egy intézetet létrehozni. Ide tartozik a pedagógusképzéstől kezdődően az óvodapedagógus képzés és az ilyen típusú szakemberek képzése, továbbképzése, teljes egészében.
A másik intézeti struktúra a reáltudományok köré formálódik, amelyben a természettudományok mellett megjelenik minden olyan, a munkaerőpiacra való, ez irányba történő felkészítés, amelytől nem idegen - hogy egy-két példát mondjak - az idegenforgalom, a borászat, a Hegyalja és minden olyan dolog - beleértve a népi mesterségeknek a gondozását és nyilván az ehhez kapcsolódó kultúrát is -, amelyet az egész adja Sárospatak, de ugyanígy a hegyvidék, Tokaj város, vagy Sátoraljaújhely, de sorolhatnám a többi települést is.

Tehát két fő vonala van az intézmény megújulásnak és az ehhez kapcsolódó új elemek. Új elemnek tartom azt is, hogy a gyakorlati képzés koncentráltan a mi gyakorlóiskolában történjen a jövőben, a hallgatóink tudjanak itt vizsgázni vizsgatanítás keretében. Megerősíteni tartom fontosnak az egyházakkal való együttműködést, itt teljes egészében a nyitottságnak kell léteznie, nem csak vallási ügyben, hanem a vallás területétől függetlenül is. Ez a fajta nyitottság ne álljon meg a határoknak ezen oldalán, hanem a határon túl is hasson.
Igen fontosnak tartanám, hogy a kárpátaljai fiatalokat, diákokat, gyerekeket ide el lehessen hozni és valóban, a sárospataki kollégiumi múlt az megjelenjen most már az iskolákban, kezdve a közoktatásnak ezen területén egész napos iskolákkal, ill. kollégiumi rendszerrel, ahol is ezek a gyerekek a foglalkozásokban a magyarságot és a nemzetköziséget együtt tudják megélni, hiszen itt a közelünkben 7 nemzetiség él, és a 7 nemzetiség évszázadokon keresztül békességben tudott együtt létezni.
Ugyanígy fontosnak tartom, hogy ezek a gyerekek később a sárospataki középiskolákba bekerülhessenek, és talán végzősként majd eljuthatnak megint vissza, hozzánk a felsőoktatásba, vagy éppen az egyetem más karaira. A lényeg - és ez nem csak a kárpátaljai, szlovákiai, hanem az itthoni magyarságra is vonatkozik -, hogy egyrészt a hátrányos helyzetet tudnánk kezelni, és feloldani azokat a gondokat, problémákat, amelyekkel találkozunk ma. Meg tudnák tanulni népünk kultúráját, identitását is őrizni és be tudnák építeni ezt az európai közösségek világába, ami nagyon fontos. Talán vissza tudna menni a saját szülőföldjére úgy, hogy rendelkezik azzal a kultúrával, szakmai tudással, ami az ottani jövőépítésben is nagyon fontos lehet.

Emellett még a felsőoktatási intézmények körében – gondolok a tanítóképzésre, az óvodapedagógus képzésre, vagy éppen a csecsemőgondozásra - fontos lenne egy sárospataki modellképnek a kialakítása. A sárospataki főiskola valamikor a Felvidéknek a gyűjtőhelyeként és egy fontos mérföldköveként volt ismert. Több évszázados múltja miatt azt gondolom, hogy a jövő kihívását is teljesítenie kell. Ehhez mindenképpen egy szakmai összefogásra van szükség. Én a jövőben szeretném ezt erősíteni, kiváló szakemberekkel lehet találkozni akár városunkban, környezetünkben – sorolhatnám a városokat, a településeket - egy olyan szakmai összefogással, amit megtehetünk. Én azt hiszem helyszínévé válunk a Felvidéknek újra, ezen a területen. Mi a kis munkákkal ebben mit tudunk tenni, ezt a jövőnek kell majd igazolnia, de a cél az, hogy Pataknak, a környezetnek és egyben ennek a régiónak legyünk egy olyan felsőoktatási intézménye, amely ezeket a kihívásokat teljesíteni tudja, amely kihívások végül is a társadalmat, a népünket szolgálják.

Cziczer Katalin
/2010.07.16./
 

        A szúnyoginvázióról szakértő szemmel

 

        
                      

A legutóbbi, szúnyogokról szóló cikkünkben Aros János alpolgármester ígéretet tett, hogy szakemberek megkérdezésével néz utána, mi az oka, hogy a helikopteres permetezések ellenére is ennyi szúnyog keseríti az életünket. A szakvélemények meg is érkeztek Baranyi Istvánné egészségügyi gázmestertől és Dr.Szepesszentgyörgyi Ádám, PhD szekértőtől…

Baranyi Istvánné egészségügyi gázmester:
Sárospatak városban 500 hektárnyi területen légi, kémiai szúnyogirtásra kerül sor alkalmanként, az Önkormányzattal kötött szerződés alapján májustól - augusztus végéig hat alkalommal. Minden évben kora tavasszal, a szúnyogirtást megelőzően előkészületi munkálatok zajlanak, melyek során meghatározásra kerülnek a kezelésben részesülő területek, valamint a szükséges engedélyek beszerzése is nélkülözhetetlen. Sárospatak városban légi kémiai szúnyogirtás indokolt, melynek során légi járműre szerelt ULV szórófejeken keresztül szúnyogirtásra alkalmas, engedélyezett készítmény kerül kijuttatásra, 30-50 mikronos cseppméretben, 50 méteres szórási távolsággal. A légi jármű - jelen esetben KA-26-os helikopter - 100 km-es sebességgel történő haladása esetén Sárospatak városban az 500 hektár permetezése hozzávetőleg 50 percet vesz igénybe. Az ULV eljárás a legalkalmasabb nagyobb területek szúnyoggyérítésére.

Sárospatak város földrajzi adottságát tekintve rendelkezik a szúnyogok nagyszámú elszaporodásához valamennyi feltétellel, amikor is egy - az évet is jellemző - csapadékos éghajlat következményeként a Bodrog folyó kitért medréből, a területeken a pangó vizek, a folyó lassú visszahúzódása miatt a szúnyogtenyésző helyek felszaporodtak.
A 2010-es évet jellemzi még a magas napi hőmérséklet, mely lényegesen lerövidíti a szúnyogok elszaporodási idejét, pár nap alatt a lárvából életképes, szaporodni képes szúnyogok nehezítik meg a lakosság pihenését, munkavégzését, rontják komfortérzetét. A szúnyog 4-5 km-re is elrepül, és sajnos nem tarja tiszteletben a település táblát. A külterületek kezelésére most az árvízhelyzet következményeként állami finanszírozásból sor került, más helyzetben erre forrás nem biztosított.
A szúnyogirtásnak nemcsak tárgyi, de személyi feltételei is vannak, szakemberek irányításával, odafigyelésével zajlik a munka, mely során nemcsak a megfelelő vegyszer kiválasztása fontos, hanem a megfelelő időben végzett kezelés ajánlása is. Az irtások elvégzését követően hatékonyságmérésekre kerül sor.
A kezeléseket lehet végezni az esti órákban és a hajnali órákban is, melyet a szakma engedélyez, ajánl, a kora reggeli időpontban végzett gyérítések folytán mért hatékonyságmérések is pozitív visszajelzést adnak. A légi kémiai szúnyogirtás során sok szabályozásban rögzített előírást be kell tartani, a gyérítések során a vonatkozó előírásokat, szakmai irányelveket maradéktalanul követjük. Emellett a méhek védelmét szolgáló figyelmeztetéseket is meg kell tenni, az élővizek védelmét is szolgáljuk, a környezetvédelmi előírásokat követjük.
Az érdeklődők tájékoztatására elmondom, nincs 100 %-os szúnyoggyérítés. A szúnyogirtást végző team hosszú évek óta végzi ezt a tevékenységét, munkájára
a szakmai hozzáértés, odafigyelés, igényesség jellemző. Hozzátenném, hogy a szúnyogirtást végzők vérét is szívja a szúnyog - amit mi sem szeretünk.


Dr.Szepesszentgyörgyi Ádám, PhD szekértő: A jelenlegi szúnyogártalom okai

1. Jelen lévő csípőszúnyogok (Diptera, Culicidae):
Valamennyi szúnyogfaj fejlődésének nélkülözhetetlen feltétele a sekély vízborítottság, valamint a 10oC feletti hőmérsékleti érték. (I. ábra) 2010-ben a folyók nagymértékben és tartósan áradtak, amelyhez ráadásul rendkívül csapadékos időjárás is párosult. Ezen feltételek, a nyári hőmérsékleti értékekkel együtt különösen kedveztek a szúnyogok tömeges megjelenésének és elszaporodásának.
Sárospatakon az elmúlt években gyűjtött szúnyogfajok valamennyi egyede az árvízi szúnyogok közé tartozott (Aedes vexans-Gyötrő szúnyog, Aedes rossicus-Hullámtéri szúnyog, Ochlerotatus sticticus-Oldalfoltos szúnyog). Mindegyik árvízi szúnyogfaj fájdalmas csípést okoz. Az árvízi szúnyogok többnyire csak a hajnali és a szürkületi órákban aktívak A többgenerációs fajok optimális körülmények között akár 6-7 naponta újabb szúnyog-együttest hoznak létre, ehhez szükséges a peték időszakos vízborítottsága, amit a csapadékos időjárás kiváltotta időszakos vízszintingadozás okozott. Ebben az évben az áradások és a csapadékos időjárás miatt rengeteg tenyészőhely alakult ki, amelynek nagy része a város közigazgatási területén kívül helyezkedik el. Az árvízi szúnyogokat nagymértékű vándorlási hajlam jellemzi. Természetesen egy szúnyog akkor vándorol el egy területről, ha az addigi élőhelye kedvezőbb tulajdonságú területekkel szomszédos. Tehát a város területén végzett légi-kémiai kezelés következtében lecsökkent számú szúnyogpopuláció vonzó hatást, vagyis bevándorlást (immigráció) vált ki a szomszédos, nem kezelt területek szúnyog-együttesére.

2. Szúnyoggyérítés módszere:
Sárospatakon a szúnyoggyérítés módszere a légi-kémiai védekezés, amely a már repülő alakok ellen hatásos (II. ábra). A kémiai szer az érintő idegmérgek csoportjába tartozik, amely a szúnyogok (és valamennyi rovar) testfelületével találkozva fejti ki pusztító hatását (a szer a jelenlegi toxikológai ismeretek szerint a melegvérű emlősökre nem kártékony az engedélyezett dózisban).

Kisebb mértékű szúnyogártalom esetén a kémiai módszer önmagában használva is elviselhető szintre tudja csökkenteni a repülő szúnyogok számát, de csakis abban az esetben, ha a tenyészővizekben már nincsenek jelen további fejlődő alakok (pete, lárva, báb), amelyek az utánpótlást biztosítják. Mivel a kémiai módszer egyáltalán nem hatékony a fejlődő alakokra, a kezelést követő néhány napon belül akár egy újabb generáció is kirepülhet a tenyészővizekből.
A kémiai permetezés hátránya, hogy hatásának időtartama meglehetősen rövid, vagyis a kb. 30 méter magasságban haladó helikopterről történő kijuttatás után kb. 25-30 percig hatásos, ugyanis ez idő alatt a permet lejut a talajra. A légi-kémiai szúnyogirtás 80%-os hatékonyságtól elfogadható, márpedig egy komoly szúnyogártalom maradék 20%-a is elviselhetetlen, Amennyiben a következő nap újabb utánpótlás érkezik akár a tenyészővizekből, akár a szomszédos nem kezelt területekről, a szúnyoggyérítés hatékonysága alig lesz észrevehető az irtást követő napokon.
A repülő alakok ellen akkor kell védekezni, amikor a szúnyogok aktívak, tehát a jelenlegi nagy melegben reggel 5-7 óra között, vagy este 9 óra körül. Amikor mozog a szúnyog, előjön a sűrű rejtekhelyéből, nagyobb az esélye, hogy a permetszerrel találkozzon. Tapasztalati tény, hogy a hajnali szúnyoggyérítés hatékonyabb. Ekkor még nem jelentkezik a felszálló meleg légáramlat (inverzió), ami meghiúsítaná a szúnyoggyérítést.

3. Összegzés:
A kémiai szúnyoggyérítést követően akár néhány nap múlva újabb szúnyogártalom jelenhet meg, amennyiben még fejlődő alakok vannak jelen a tenyészővizekben, vagy a nem kezelt szomszédos területekről újabb repülő alakok vándorolnak be. A jelenlegi száraz időjárás kedvezőtlen a szúnyogok egyedfejlődése szempontjából, ezért az időszakos tenyészővizek kiszáradását követően csökkeni fog az utánpótlás mennyisége. Ebben az esetben végrehajtott légi-kémiai védekezés már hosszabb távon is hatékony lehet. A nyári magas hőmérsékleti értékek esetén eredményesebb a hajnali (5-7 óra közötti) védekezés.

http://www.kornyezettudat.hu; - amit érdemes tudni a szúnyogokról -
 Cziczer Katalin
/2010.07.16./
 

         A szúnyogok elleni harc folytatódik

 

        
                   

Mindenki tapasztalhatja, hogy idén nyáron soha nem látott mértékben vannak jelen hétköznapi életünk során a szúnyogok. Ez megkeseríti a patakiak életét, hiszen a kertekben este 7-től kint tartózkodni nem lehet, sőt már egész nap sem lehet sem dolgozni, sem pihenni a kertben, hiszen a szúnyogok egész nap jelen vannak – számol be Aros János alpolgármester a szúnyog elleni harc állásáról…
 
 


Aros János

       Korábban a költségvetésünkben elkülönített 6 írtasra szánt összeg rendelkezésre áll, ehhez hozzájött még 2 irtás. Tudni kell, hogy minden egyes irtásnál 500 hektárt irt le az a vállalkozó, aki elnyerte az idei szúnyogirtás lehetőségét. Fokozottan figyelünk arra, hogy pontosan megtörténjenek az irtások, folyamatosan egyeztetünk a hivatal munkatársaival, ill. az irtást végző vállalkozóval, hogy mikor a legcélszerűbb, hiszen a leghatékonyabban kell kihasználnunk a rendelkezésünkre álló összeget. Tehát nem megfelelő időjárás esetén teljesen felesleges, hogy kidobott pénzként csak azért, mert ekkora volt kiírva az irtás, ezt elvégeztessük.

Az utóbbi 3 irtás után éreztem úgy, és olyan visszajelzést kaptam a pataki lakosoktól is, mintha nem lenne hatása a szúnyogokra. Éppen ezért kezdeményeztem egy vizsgálatot, vagy inkább kértem egy beszámolót az irtást végző cég vezetőjétől, ill. kértem a gázmestertől egy felvilágosítást, amit ma délután fogunk megtenni és ezt föl is tesszük a honlapra, hogy mindenki számára érthetővé váljon, mire fordítjuk ezt a - plusz két irtással együtt már - közel 10 millió Ft-ot.

A célunk, hogy ezt minél hatékonyabban használjuk fel, egyrészt, hogy a pataki lakosoknak minél kevesebb bosszúságot okozzanak a szúnyogok, másrészt pedig a nyári rendezvényeink miatt. Szinte nincs olyan hétvége, hogy ne lenne 2-3 rendezvényünk, amiket gyakorlatilag szabadtéren most nem lehet megcsinálni a szúnyogok miatt.
Tehát ezt is szeretnénk, ha a nyár hátralévő részében, sokkal hatékonyabb irtással a szabadtéri rendezvényeket is zavartalanná tudnánk tenni.


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.07.16./
 

         Bemutatjuk a Fraisa Hungária Kft-t, a sárospataki mini VB fő támogatóját

 

        
                      

A világbajnoksággal egy időben rendezték meg Sárospatakon az I. Fraisa Mini VB-t, ami által a FRAISA név közismert lett nem csak Sárospatakon és környékén, de az egész megyében is, hiszen az ötletes sportrendezvényről a megyei lapok is beszámoltak. Bizonyára sokakban felmerült a kérdés, hogy mi is az a FRAISA, ezért kerestük fel Varknal Györgyöt, a sárospataki vállalat igazgatóját, hogy mutassa be a céget…
 
 


Varknal György

       A Fraisa Hungária Kft. svájci tulajdonban lévő leányvállalat, amely keményfém és gyorsacél alapanyagból gyártott, hengeres szárú forgácsoló szerszámok előállításával és újra élezésével foglalkozik, valamint gyorsacél alaptestek gyártásával. A Kft. stabil és folyamatos fejlődése példaértékű. 1996-ban alapította az akkori Szerszám Köszörű Centrum Kft-t a Küter házaspár.

A Kft. folyamatosan növelte bevételét, dolgozói létszámát, de a nagy változás 2000-ben történt, amikor a svájci Fraisa Sa Holding 100%-ban megvásárolta a Szerszám Köszörű Centrumot. A cég az első két évben az anyavállalat számára szállítandó új termékek gyártásba integrálását és a folyamatos beszállítást kezdte meg, természetesen megtartva a hazai piacra gyártott speciális szerszámok előállítását is. 2003-ban épült meg az új telephelyünkön egy 400 m2-es irodaépület és egy 800 m2-es csarnok. Akkori létszámunk 18 fő volt. Az évek folyamán mind a kapacitásunk mind létszámunk folyamatosan bővült, 2007-ben került átadásra a második csarnokunk így 1900 m2-re bővült a termelésünk alapterülete és 150 m2-rel nőtt a szociális helységeket is megába foglaló irodaépületünk alapterülete.

A létszámunk ekkor 32 fő volt. Ezt az időszakot követően is tudtunk tovább fejlődni, mind létszámban, mind kapacitásban. A bekövetkező pénzügyi válság sem hozott drasztikus változást a mi telephelyünkön. Nem kényszerültünk leépítésre, a cég meg tudta tartani pénzügyi stabilitását is. A létszám 2009 decemberéig 41 főre gyarapodott. A válság következményeként az anyavállalat átszervezte a gyártási struktúráját. 2009 decemberében a gyártásunk fő profilját, azaz a keményfém forgácsoló szerszámok beszállítását az anyacég felé, 50 százalékkal bővítettük. Ez a projekt 2010 februárjáig tartott. Ezt követően pedig új gyártási technológia is került a Sárospataki telephelyre, ami 15 db gépet és 20 főt jelentett. Ez azt jelenti, hogy 2010 első félévben közel megdupláztuk létszámunkat és 100%-os a helykihasználtságunk.

Jelenleg 73 főt foglalkoztatunk és vannak még nyitott álláslehetőségeink CNC gépkezelő munkakörben. Ez a stabil és folyamatos fejlődés annak köszönhető, hogy minden területen teljesítettük, teljesítjük és teljesíteni is fogjuk az anyacég és vevőink elvárásait, azaz folyamatosan megfelelünk a legmagasabb minőségi elvárásoknak és tartjuk a határidőket. A jövővel kapcsolatosan is bizakodó vagyok, a Fraisa SA egyik kiemelt jelentőségű telephelyévé váltunk, így ha nem is a közel jövőben, de további fejlesztések várhatóak.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.15./
 

      MUZSIKÁLÓ TEREK

 

        
                   

 


Csatlósné Komáromi Katalin

       Holnap (július 17.) a Muzsikáló terek sorozat keretében Theater Brass együttest látjuk vendégül 17.00 órakor a Hild téren. Az együttes tolmácsolásában rézfúvós muzsikát hallgathatnak az érdeklődők mely a reneszánsz korától a jazz műfajig sok érdekességet kínál. A kellemesnek ígérkező térzenére várunk minden kedves érdeklődőt - invitálja a zenekedvelőket Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója...

Igazi kuriózum volt a sorozat első előadása a várudvarban. Itt a IV. Tárogatós Világtalálkozó résztvevői szórakoztatták a közönséget. A kuruc dallamok, fanfárzene, magyar tánc és népzenék nagy sikert arattak.

A Vaján táborozó zenészek örömmel tettek eleget a sárospataki meghívásnak. A Rákóczi-vár történelmi környezetet teremtett az eseményhez.
A sorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.07.15./
 

         Zarándoklat Szent Erzsébettel Sárospataktól Kassáig

 

        
                      

A „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program” keretében a sárospataki Szent Erzsébet Út Alapítvány és a kassai Gótikus Utak Gyöngye Alapítvány pályázati forrásokból arra vállalkozott, hogy 2011 tavaszára a Szent Erzsébet Zarándokúttal köti össze a két várost. A Szent Erzsébet Út hivatalos megnyitása előtt, annak előkészítéseként 2010. július 5-11. között került sor az első csoportos zarándoklatra - számolt be Dr. Takács András program munkatárs...
 
 


Dr. Takács András

       A zarándoklat szervezője a francia alapítású Chemin Neuf (Új Út) Közösség, mely az 1990-es évek közepétől van jelen Magyarországon. 2007-ben a Pannonhalmi Bencés Rend adta át számukra a Sárospatak mellett található bodrogolaszi Lónyay-kastélyt, amely fiatalok és családok lelkigyakorlatainak ad otthont. A katolikus közösség ökumenikus hivatású, mely a keresztények egységéért imádkozik. Több mint huszonöt országban van jelen, ezért egyfajta híd szerepet is betölt a különböző nemzetek és kultúrák között. Az épülő zarándokút, amely a határ két oldalán található Szent Erzsébet kultuszhelyeket köti össze, lehetőséget ad Chemin Neuf Közösség számára, hogy a hivatásának megfelelően, az egységépítést zarándoklatok keretében gyakorolja.

Az idén júliusban szervezett zarándoklaton közel ötvenen vettek részt, többségében magyarok. A résztvevők között volt még francia, illetve a közösség cseh lelkipásztora. A zarándoklat Sárospatakról indult a Zemplén-hegységen keresztül Kassára. A zarándokút megtervezésében és kijelölésében, kihívást jelentett megtalálni azt az utat, amely a határ mellett párhuzamosan futó túraútvonalakat köti össze. A zarándoklat az alábbi településeket érintette: Sárospatak – Bodrogolaszi – Komlóska – Erdőhorváti – Regéc – Mogyoróska – Telkibánya – Hollóháza – Füzér – Alsómisla - Koksov Baksa – Kassa. A 2010-es „Zarándoklat Szent Erzsébettel” a vallásos- és lelki élmény mellett, lehetőséget adott a résztvevők számára, hogy megismerjék a régió behatóbb történetét, meglátogassák az itt található emlékhelyeket. Több településen jött létre személyes találkozás a különböző felekezetű egyházközségek tagjaival és a település vezetőivel a határ mindkét oldalán.

Az előkészítő zarándoklat tapasztalatai is megmutatták, hogy a 2011-re tervezett Szent Erzsébet Zarándokút, amely Sárospatak és Kassa városokat köti össze, egy új integráló ereje lehet a térségnek. A zarándoklatot az útvonal által érintett települések részéről nagyfokú érdeklődés kísérte mind Szlovákiában, mind pedig Magyarországon. A Chemin Neuf Közösség a jövőben folytatni kívánja a zarándoklatok szervezését, abban a reményben, hogy nagyobb számban tud megszólítani fiatalokat a határ túlsó oldaláról is.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.14./
 

        Időskorúak Európában – időskorúak Sárospatakon

 

        
                     

Féléves munkájuk értékelését tartották a SIE ( Senioren in Europa, Időskorúak Európában ) csoport tagjai. Az öt európai ország testvérvárosait összekapcsoló nemzetközi program keretében megalakult hét fős munkacsoport feldolgozta Sárospatak lakosságának élethelyzetét, kiemelve mindazokat az utakat, amelyek a hatvan év feletti korosztály számára is lehetőséget nyújtanak az idősödés tartalmas megéléséhez, az életminőség javításához – számolt be a tanácskozásról Vadkertiné Kőrössy Anna...
 
 


Vadkertiné Kőrössy Anna

       A pályázati programnak megfelelően a munkacsoport létrejöttének főbb céljai közé tartozik, hogy a hazai és a külföldi jó példák átvételével helyi szinten segítse az idősödő lakosság életét, feltárja az aktív idősödés lehetőségeit, közelebb hozza egymáshoz a korosztályokat, elindítson egy szemléletváltást az összefogás, az egymásra történő jobb odafigyelés, a valahová tartozás jegyében, illetve lehetőséget nyújtson a különböző szerveződések egymás felé nyitása, az átjárhatóság területén.

Az elkészült helyzetelemzésben - amely tartalmazza Sárospatak lakosságának életkorát, összehasonlítva az országos és az európai adatokkal - bemutatásra kerülnek azok a lehetőségek, amelyeket városunk jelenleg is kínál a szabadidő sokoldalú eltöltésére.
A 19 szakkörön, klubon, egyesületen, civil szervezeten kívül 5 egészségügyi klub, szervezet segíti a különböző betegségcsoporthoz tartozók életvitelét, illetve mindhárom egyházközség keretében működnek a hitélethez kapcsolódó kórusok és más tevékenységi formák.
Az időskorúak élethelyzetét bemutató tájékoztatóban megtalálhatók azok a szociális intézkedések, ellátások, amelyeket a Polgármesteri Hivatal nyújt a különböző életkorú lakosság felé, megismerhetők az alap és szakellátást biztosító intézmények, a családokat segítő szakszolgálat, illetve tartalmazza városunk lakóinak egészségügyi helyzetét.

A tanácskozáson meghatározásra kerültek a soron következő feladatok, amelyek között kiemelten szerepel még az ősz elején egy olyan fórum, amelyen az érintett szerveződések, és intézmények vezetőivel beszélnénk meg a helyzetelemzés során felmerült kérdéseket és dolgoznánk ki a még hatékonyabb együttműködés lehetőségeit.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.07.14./
 

         Ifjúsági táborozás német és angol fiatalokkal

 

        
                   

 


Virágh Sándor

       A Sárospataki Református Egyházközség keretében több éve partnerkapcsolat van egy németországi és egy angliai ifjúsági csoporttal, akikkel nyaranta együtt táboroznak. Idén Sárospatak a házigazda. Július 31 és augusztus 8 között kerül megrendezésre a találkozó, aminek kezdete és vége itt Sárospatakon zajlik, a hét napjait pedig Telkibányán töltik tartalmas programmal - hívja fel az éredeklődők figyelmét Virágh Sándor református lelkész...

A szabadidő kellemes eltöltése mellett kiváló lehetőség ez a kortársakkal való nyelvgyakorlásra, baráti kapcsolatok kiépítésére. A táborba még néhány hely van, érdeklődni, jelentkezni a 311-213-as telefonon lehet július 20-ig.


 

 

 


Református Lelkészi Hivatal
/2010.07.14./
 

         Sárospataktól Kassáig - első zarándoklat a Szent Erzsébet úton

 

        
                   

A sárospataki Szent Erzsébet Út Alapítvány még 2009-ben kezdte el Szent Erzsébet út szervezését Sárospatak és Kassa között. Ennek a zarándokút programnak az első megvalósulása, hogy július 5-én elindult az első zarándoklat Sárospatakról Kassára – számolt be a talán fárasztó, de szemet és lelket gyönyörködtető útról Dr.Szabó Irén, az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke…
 
 


Dr. Szabó Irén

Bodnár Boglárka

       A Bodrogolaszi székhelyű Chemin Neuf közösséggel közösen szerveztük ezt az egy hetet. A közösség ifjúsági, lelki gyakorlata ez az egy hét, ami a zarándoklat keretében történik. Az egész program megnyitása a hétfő esti szentmise volt a Bazilikában. Ternyák Csaba érsekatya eljött, ő végezte a szentmisét és útra indító gondolatokkal, szentbeszéddel lelkesített bennünket.

A mise és az érseki áldás után mindannyian a kispataki közösségi házba jöttünk, ahol az érsekatya is velünk volt, és egy személyes beszélgetés alakult ki itt a kispataki görög katolikus kápolnában. Az életéről mesélt, személyesen a hitéről, és arról, hogy mi minden várhat ránk egy ilyen zarándoklat során. Másnap reggel, a reggeli elmélkedés után a Chemin Neuf közösség vezetője, Csomor Jutka tartott egy lelki ráhangolódást erre a 6 napra. Elindultunk az útra Bodrogolaszi irányába, de elsőként a Rotundánál álltunk meg, ahol Erzsébetet keresztelték, ill. a királynői szálláshelynek a központja volt. Itt egy imádságot mondtunk és mentünk tovább Bodrogolasziba, ahol a római katolikus templomnál álltunk meg, ami szintén románkori, Erzsébet idejében, vagy azt követő évszázadokban épült. A Chemin közösség házában ebédelünk, majd gyalog megyünk Komlóskára, onnan Erdőhorvátiba, ahol este egy előadást hallgatunk meg Szent Erzsébet életéről - ez történt az első napon.

A zarándoklat minden napjának megvolt a maga témája, az első napnak az „Isten szeret”. A második nap: Mária, hogy halljuk meg az Isten hívását és tudjunk igent mondani, ahogy Mária is igent mondott.
A harmadik napon a kiengesztelődés napja, mindannyian hordozunk olyan sebeket, amiket gyógyítani kell, és ami bennünk harag, esetleg megbocsátani nem tudás, hogy ezeket le tudjuk tenni és kiengesztelődjünk, önmagunkkal, embertársainkkal, az Istennel.

A következő napon: Fogadd el Isten hívását. Tehát minden napnak meg van a tematikája a lelkigyakorlatban, és minden témához hozzákerestük azt a mozzanatot Szent Erzsébet életéből, ami ezt erősíti. Így összefonódik Szent Erzsébet élete és a lelkigyakorlatunk, egymást erősítve.
Vasárnap délben 12 órakor lesz magyar nyelvű szentmise Kassai Dómban, akkorra érkezünk meg és ezzel zárul a zarándoklat.
 
 

 

További fotók>>>                        További fotók>>>                           További fotók>>>
   
Cziczer Katalin
/2010.07.13./
 

         Azért alkotnak, hogy örömet szerezzenek – egy hét a foltvarró táborban

 

        
                    

Dolgoztak az ollók, zakatoltak a varrógépek amikor a Tengerszem Kemping emeleti helyiségében a sárospataki Foltos Pille kört egyhetes nyári tábora közben meglátogattuk. Alkotótábornak is nevezhetjük, hiszen ami az ügyes kezekből kerül, mind művészi alkotás. Így látja ezt a rangos zsűri is, amely évről-évre rangos díjakkal jutalmazza munkáikat. Bogdán Erzsébet, a kör vezetője lelkesen számolt be a hét eseményeiről…
 
 


Bogdán Erzsébet

       Ez már a harmadik patchwork tábor Sárospatakon, amin sárospataki foltkör tagjai részt vesznek. A Művelődés Háza és Könyvtárában hat éve működünk, de nyaranta egy hétre kivonulunk a sárospataki Tengerszem Kempingbe, ahol egy hétig együtt varrunk. Ilyenkor sokat tanulunk egymástól, de napi beosztásban vannak külső előadók is. Az első napon a crazy-t tanultuk, ami egy bolondos technika, kézzel és géppel is végezhető. A második nap a tasikot, ami egy japán technika és most az egész világon újra elterjedt. Szerdán egy gyönyörű táskát alkottunk, ezt egy kaposvári előadó tanította nekünk. Tegnap tanultuk a bargello-t. Ez hullámvonal, amihez sok csíkot vágunk különböző színekből. A mai nap pedig színházi táskát varrunk és befejezzük az elkezdett dolgokat.

Ez a hét nem csak arról szólt, hogy közösen varrunk, jól érezzük magunkat, és új technikákat tanulunk, hanem arról is, hogy munkáinkkal örömet szerezzünk. Ismét van egy országos jászberényi foltvarró pályázat, aminek az éven azt a címet adták, hogy „Szeretettel varrni, szeretve kapni”. A lényege az, hogy személyes legyen a kapcsolat, és olyan valakinek adjuk ezt az ajándéktárgyat, akit ismerünk. Tehát nem úgy, hogy egy vadidegen majd megkapja, hanem olyannak adjuk, akit ismerünk és tudjuk, hogy nagyon fog neki örülni. Mi elhatároztuk, hogy részt veszünk ezen az országos pályázaton és elhatároztuk, hogy egy olyan társunknak varrunk szeretettel egy gyönyörű pályamunkát, aki alapító tag volt ebben a foltvarró szakkörben, de betegsége miatt évekig nem jöhetett közénk, és mi nagy szeretettel várjuk vissza.

A jászberényi pályázat augusztusban lesz, ezt már jó előre meghirdették, de akkor még nem tudhattuk, hogy ilyen árvíz lett az országban. Mivel sajnos árvíz volt, ezért a pályázat kibővült azzal, hogy támogatjuk - a foltvarrók - az árvízkárosultakat. Mivel Borsodban élünk és alkotunk, ezért felkértek bennünket, hogy mi is vegyünk részt ebben az országos akcióban.

Ez azt jelenti, hogy az árvízkárosultaknak varrunk, a gyermekeknek játékot, takarókat és pénzt gyűjtünk. Ezeket foltvarrók barátainak, foltvarrók családtagjainak, ismerőseinek fogjuk átadni. Ez majd augusztusban történik, van foltvarrós ismerősünk Felsőzsolcán, őt megkerestük, a hugáéknak dőlt össze aznap a házuk, két kisgyermekük van, egy 6 és egy 8 éves kisfiú, és mi már varrjuk a repülős ágytakarót a gyerekeknek…

Mi jól érezzük magunkat együtt miközben varrunk, de bennünk van a segítési szándék is, és ezért boldoggá tesz bennünket, hogy mi most azért alkotunk, hogy másoknak segítsünk, hogy valakinek örömet szerezzünk.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.07.13./
 

         MACIEJ SYREK - kisplasztikák kiállítás

 

        
                    

Ismét köszönthettük lengyel barátainkat az Újbástya Rendezvénycentrumban a július 2-án nyílt MACIEJ SYREK kiállítása alkalmából...
 
 


MACIEJ SYREK

       A világhírű lengyel szobrászművész 1951-ben született Krosnóban – ahol jelenleg is él és alkot- majd 1975-ben szerezte meg diplomáját a krakkói Szépművészeti Akadémián. Legnagyobb szenvedélye a bronz, melynek mint mondja 4000 éves hagyománya összeköti a jelent a távoli múlttal.
Syrek műveinek témái angyali, vallási, meditatív vagy filozofikus ihletésűek. Gyakran merít a történelem és az Ószövetség fejezeteiből, máskor őszintén komikus és pajzán gondolatokat is megfogalmaz szobraiban, plasztikáiban.

Többször kiállított Magyarországon, ezenkívül Németország, Ausztria, Franciaország, Svájc, Nagy-Britannia, Kanada, USA és Japán is otthont adott kiállításának. Nemrég Sólyom László tüntette ki a magyar-lengyel kapcsolatok ápolásáért. Jelenlegi nagy munkája egy ember nagyságú Krisztus szobor, mely a Hercegkúti Kálvária kápolnájába készül, a projektet Derczó István (Weinberg) támogatja.

A kiállítás megtekinthető augusztus 02-ig mindennap, 10-18 óráig.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.13./
 

         A magyar kalligráfia újjászületése

 

        
                    

Július 2-én 17 órakor Kovács Imre Barna - A magyar kalligráfia újjászületése - címmel kiállítás nyílt az Újbástya Rendezvénycentrum Galériájában...
 
 


Kovács Imre Barna

       A magyar kalligráfiának több ezer évre visszamenő, szerteágazó előtörténete van. Ez nem is csoda, hiszen a nép, amelyet ma magyarnak hívnak, a kínaihoz hasonlóan valójában egy gyűjtőnép, és a történelem folyamán nagyon sok nemzetet és törzset, vagy azok részeit fogadta magába.
Ez az előtörténet annyira szerteágazó, hogy írott anyagokkal szinte követhetetlen, azonban mégis nyomon követhető a mai magyar népművészetben és rovásírásban lévő jelképek, zenénk, táncaink, népszokásaink és hithagyományaink alapján. Ezek annyira régiek, hogy legtöbb esetben olyan korokat idéznek meg, ahonnan írásos emlékeink egyáltalán nincsenek, pl. a magyar rovásírás több betűjele is feltűnik azokon a mongóliai és belső-mongóliai (ma Kína) sziklarajzokon, amelyek legrégebbi példányai harmincezer évesek.

Azok a jelképek, amelyeket mi itt Magyarországon népművészeti mintáknak vagy a rovásírás betűinek hívunk, valójában ősi vallásos és tanító jelképek, amelyek már megvoltak a kőkorszakban, a bronzkorban, és a mai napig fennmaradtak olyan vallásokban és tanításokban, mint a taoizmus, a zen buddhizmus, a kínai chan buddhizmus, a közép-ázsiai tengri vallás, a japán sintó vallás, a hindu és buddhista tantra, a szufi, az alévi és a bektasi tanítások.

Az ezer év kereszténysége mély hatást gyakorolt a magyar hagyományra. Nem úgy, hogy azt megváltoztatta, hanem sokkal inkább úgy, hogy „búvóhelyekre” kényszerítette, olyan műfajokba és olyan használatra, amelyek első pillanatra nem tűnnek vallásos tanításoknak.
Az egyik ilyen búvóhely a magyar népmese világa. A másik búvóhely a gyermekjátékok köre. A harmadik nagy búvóhely a népművészet, mely lényegében nem más, mint a legrégebbi tanítások jelképeinek gyűjteménye.

A kiállítás megtekinthető augusztus 2-ig, mindennap 10-18 óráig az Újbástya Rendezvénycentrum galériájában ( Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.Tel.:47/513-150).


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.07.12./
 

       Turisztikai Szezonnyitó Fesztivál

 

        
                    

 


 Jucus

       Nagy sikerrel zárult a 2010. július 10-én megrendezett Turisztikai Szezonnyitó Fesztivál Sárospatakon a Végardó Termálfürdő Herceg utcai parkolójában. A Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület és az Újbástya Rendezvénycentrum közös szervezésű programjában minden korosztály találhatott kedvére való produkciót...

Délután a Tekergő bábszínház szórakoztatta a gyerekeket „ Cilike a hiszékeny egérke „ című előadásával.

A Dopping együttes koncertje után, a szintén helyi kötődésű Hurkatöltő zenekar fellépése következett, őket követte a Sárospataki Ütős Együttes, majd a Fat Rockers zenekar.

Az esti Dj Szatmári és Jucus koncert egyre több fiatalat vonzott a helyszínre. A rendezvényt Dj Wajko produkciója zárta.
 


 

 

 

További fotók>>>

Újbástya Rendezvénycentrum
/2010.07.12./
 

         Joshi Bharat ad tanácsokat és Dolly is énekel szombaton Végardón

 

        
                    

A TV2 Frizbi című műsora egy országjáró road showt rendez, az ország öt településén tartanak egész napos programokat. Az egyik helyszín Sárospatak lesz, köszönhetően a hosszú egyeztetésnek és tárgyalásoknak. Ez teljes mértékben egybeesik a mi elképzeléseinkkel, hiszen mindenki láthatta, hogy igyekszünk a programok javát a fürdő környékére szervezni már ezen a nyáron is – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 
 


Aros János


Hajdu Imre

       Szeretnénk a fürdő bevételét növelni ilyen rendezvényekkel és szeretnénk, hogyha az ardai városrész sokkal több programmal tudná az ott lakókat, a sárospatakiakat és az idelátogatókat is várni. Ezért veszünk részt ebben a rendezvénysorozatban, amelynek keretében ismert személyiségek ill. előadók jönnek Sárospatakra. A Sárospatak-Média focimeccset pl. Mészöly Kálmán vezeti, itt lesz Hajdú Péter, Bagi Iván és Nacsa Olivér, az okos tanácsai miatt az egész országban népszerű Joshi Bharat, Sinka Zsolt erőművész, a koncerten Bencsik Tamara, Dolly Roll, Kefír, Mága Zoltán és az Angyalok is fellépnek. Végül DISCO-val zárul majd a nap.

Reméljük jó idő lesz, ez esetben 8-10 ezer embert várunk erre a rendezvényre. A belépőjegy árakat nem kívánjuk megemelni erre a napra sem, a napijegyek lesznek érvényesek ezekre a programokra is. A nyugdíjas kedvezmény és a diákkedvezmény szintén megmarad és érvényes lesz, valamint az előre megváltott bérletek is. Azonban délutáni jegyet most nem tudunk adni, hogy tekintettel arra, hogy ez a programsorozat éjszakába nyúlóan tart majd. Aki csak az esti programokra kíváncsi, annak is meg kell váltania az egész napos belépőjegyet.

Mivel az eddigi nyár – az utolsó időszak kivételével - nem kedvezett nekünk a fürdő tekintetében, ezért szeretnénk a nyár hátralévő részében hasonló rendezvényekkel megnövelni a forgalmat. Lehet, hogy ez a nap egy picit meg fogja terhelni a végardói városrészt a parkolással kapcsolatban, emiatt előre elnézést kérek. Kérem azonnal jelezzék ha emiatt problémáik lennének. Egyébként ezeken az eseményeken megerősített polgárőr szolgálattal, közterület felügyelettel és rendőrségi segítséggel fogjuk a rendet megtartani.

Ezzel kapcsolatban még egy örömteli eseményről adhatok tájékoztatást. Néhány fürdőben lévő vállalkozóval beszélve említettem nekik, hogy az elmúlt testületi ülésre érkezett a Szent Erzsébet Társaságnak az a felhívása, hogy mi is csatlakozzunk az országos kezdeményezéshez, mely szerint az augusztus 20-ai tűzijátékra fordítható összeget ne tűzijátékra, tehát ne a saját szórakoztatásunkra, hanem az árvízkárosultak megsegítésére fordítsunk. Ebben a kérdésben az elmúlt testületi ülésen nem született döntés. Jól is tettünk, hogy akkor nem döntöttünk, hiszen a beszélgetések arra mutatnak rá, hogy a tűzijátékra nagyon komoly igénye van a sárospataki lakosságnak.

Úgy látszik viszont, hogy ha ilyen programokat tudunk szervezni, akkor azok a pataki vállalkozók, akik részesednek a bevételből, hajlandóak nagymértékben hozzájárulni az augusztus 20-ai tűzijátékhoz. Így egy jelentős összeget tudunk majd az árvízkárosultak megsegítésére fordítani, ugyanakkor úgy néz ki, hogy a tűzijátékot is meg tudjuk rendezni - nem önkormányzati költségből, hanem a vállalkozók által összeadott pénzekből.


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.07.12./
 

         I. Sárospataki Lovas Hagyományőrző Találkozó és Magyarok vására

 

        
                    

2010. július 15-16-17-18-án kerül megrendezésre az I. Sárospataki Lovas Hagyományőrző Találkozó és Magyarok vására. Színes programokkal várják az érdeklődőket a Bodrog holtága melletti Berekben - küldte a beharangozó cikket Lívják Emília...
 
 


Lívják Emília

       Július 15-én csütörtökön érkeznek a lovasok és hagyományőrzők Szabolcs-Szatmár-Bereg – és Borsod- Abaúj Zemplén megye különböző területeiről. Pénteken 11 órától kezdődik a rendezvény megnyitója, melyen részt vesz a rendezvény fővédnöke Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés elnöke, köszöntőt mond Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak Város polgármestere. Szintén pénteken nyitja meg kapuit a Magyarok vására, amely két napon keresztül várja a vásárlókat. Elhozzák portékáikat környékbeli és Magyarország más tájairól érkező őstermelők és kézművesek.

A pénteki napon a lovas hagyományőrzők tisztelegnek Sárospatak történelmi nevezetességeinél, úgy mint, Rákóczi Ferenc szobra, Árpád emlékmű, Kossuth Lajos szobra.

A találkozó ideje alatt lósimogatás, lovagoltatás, íjászat játszóház várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Mindemellett lovas hagyományőrző bemutatók, előadások is megtekinthetők lesznek. Esténként táncház, valamint olyan neves fellépők szórakoztatják az érdeklődőket, mint Béke Csaba, lantművész, Alex Horsch sámánénekes, Görömbő Kompánia, Záhonyi Hagyományőrző Dobkör.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.07.11./
 

                  Kisgéresen vendégszerepelt a Bodrog Néptáncegyüttes

 

        
                    

Július 3-án Kisgéresen szerepelt a Bodrog Néptáncegyüttes. A Bodrogköz szlovákiához tartozó részén fekvő településen falunapot tartottak, amelyre a helyi óvodások, iskolások és népdalkötr mellett távolabbról – Királyhelmecről, Csarodáról, és Sárospatakról – is hívtak fellépőket - számolt be Darmos István, az együttes vezetője...
 
 


Darmos István

       Kisgéres az előző évben bemutatkozott Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtára Magyar tájak című pódiumsorozatában, most pedig a sárospataki táncegyüttes kapott lehetőséget hogy a Kisgéresieknek adjon ízelítőt városunk kulturális életének egy szeletéből.

- Együttesünk számos alkalommal lép fel a szlovákiai magyarság kulturális rendezvényein. Régebben inkább Kassára, és környékére hívtak bennünket, az elmúlt évben viszont Borsiban és Gombaszögön léptünk fel fesztiválokon, míg tavasszal Perbenyik településen adhattunk műsort. Jó a kapcsolatunk a Királyhelmecen működő Bodrogközi és Ung-vidéki Kulturális Központtal, s a távolabbi Buzitán, a magyar tanítási nyelvű általános iskolával is.

Kisgéresben érezhettük a helyiek vendégszeretetét, s örültünk annak, hogy mi is hozzájárultunk a sikeres falunap lebonyolításához. Két blokkban adtunk műsort, amelyekben a nézők mezőföldi, hegyközi és bodrogközi, valamint szásznagyvesszősi és moldvai táncokat láthattak a Bodrog Néptáncegyüttestől. A szervezők köszönetén túl igazán örömteli volt számunkra, hogy sokan a nézőtéren ülők közül is gratuláltak, s megköszönték együttesünknek a színvonalas műsort.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.11./
 

         Alkotó Mese tábor Felsőbereckiben

 

        
                    

A Művelődés Háza és Könyvtára június 21-től 25-ig Alkotó Mese tábort szervezett a meséket kedvelő és alkotni vágyó gyermekek részére. A tábor helyszíne Felsőbereckiben a Bodrog Túristaház volt. Az ötnapos bentlakásos tábor alatt a gyerekek nagyon jól érezték magukat és sok új élménnyel gazdagodtak - számoltak be az élményekről Krenyitzkyné Sárosi Krisztina, Kovácsné Géczi Julianna - táborvezetők...
 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

Kovácsné Géczi Julianna

       Az első nap Gécziné Nagy Mária volt a vendégünk, aki az erdő élővilágáról tartott egy vetített képes előadást. Előadónk részletesebben foglalkozott a denevérekkel, ami a gyerekek érdeklődését nagyon felkeltette. Ezután a táborlakók denevéreket készítettek minden mennyiségben.
A második napon ellátogatott hozzánk Novákovits Zsuzsanna tanárnő és a gyerekekkel szituációs játékokat próbált ki, ezzel oldva a gátlásokat és feszültséget a gyerkőcökben. A nap további részében igazi alkotás kezdődött Bankus Zsuzsanna segítségével. A gyerekek agyaggal dolgoztak és megalkották saját kis tündérüket. Az elkészült tündérekről egy mese is szövődött, amit a gyerekek fogalmaztak meg. Így kerültünk egyre közelebb a Bordogköz „tündérvilágához”.

A hét közepén egy egésznapos kiránduláson vettünk részt. Elsőként Karosban álltunk meg és a honfoglaláskori temetőt tekintettük meg.
Ezután a karcsai templomban hallgattuk meg a tündérek legendáját.

Következő állomásunk a pácini Mágóchy- kastély volt. Ezután Cigánd felé vettünk utunkat. Itt a Néphagyományőrző Mester Óvodában felejthetetlen élményben volt részünk. Egy cigándi népviseletben érkező óvónéni, mesélt nekünk a régi népszokásokról és népmesét is hallottunk tőle. A gyönyörű régi tárgyi eszközöket őrző óvodában a gyerekek mindent megnéztek és ki is próbáltak. Ezután a falumúzeumot néztük meg, ahol a régi emberek életébe nyerhettünk bepillantást. A tartalmas kirándulásból hazatérve a napnak még nem volt vége.

Június 24-én ünnepeljük a nyári napfordulót, ez az év legrövidebb éjszakája. A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet és a kívánságok is teljesülhetnek. A mi kis táborlakóink varázslaton mentek keresztül és mindenki átváltozott egyfajta tündérré. A néphagyományokhoz illően, mi is örömtüzet gyújtottunk és a gyerekek kipróbálták a tűzugrást, amellyel örök barátságok köttettek. A hét hátralévő részében a résztvevők különböző kézműves foglalkozáson vettek részt, készíttek népi játékokat, kipróbálták a szövést és a gyöngyfűzést. A gyerekek egy nagyon jó hangulatú, tartalmas táborozásnak lettek részesei, reméljük jövő nyáron újra találkozunk!


 

 

 


Törő Gábor
/2010.07.10./
 

         Szarkák a fürdőben!

 

        
                    

2010. július 10-én 14 óra 5 perckor bejelentés érkezett a sárospataki rendőrkapitányságra, hogy a végardói termál fürdő területén több strandpapucsot tulajdonítottak el ismeretlen személyek - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy...
 
 


Bacsó Tibor

       Ezt követően a szolgálatban lévő járőrök a helyszínre érkeztek, ahol egy sértett meghallgatására került sor, aki elmondta, hogy papucsát egy camping területén parkoló szlovák forgalmi rendszámú gépkocsiban vélte felfedezni, aminek eltűnésére akkor került sor, miközben ő az egyik medencében tartózkodott. Az intézkedő rendőrök a szlovák tulajdonost kikérdezték és a gépjárművet átvizsgálták, amelyben további 17 pár és egy másik gépjárműből további 9 pár strandpapucs került elő, amelyek eredetével a fiatalok nem tudtak elszámolni.

A feltételezett négy szlovák állampolgárságú elkövetőt előállították a sárospataki rendőrkapitányságra, ahol kihallgatásukat követően az általuk elkövetett lopásokat elismerték. A módszerükre is fény derült, ami a következő volt: papucs nélkül mentek be a medencékbe és kifelé pedig felvettek egy papucsot, így az senkinek sem tűnt fel. Konkrét szándékuk nem volt a lopásokkal, csak jó mókának találták a papucsok gyűjtögetését.
A gyors reagálásnak köszönhetően eredményesen zárult a rendőri intézkedés. A sértettek kára megtérült, hiszen azonnal visszakapták eltulajdonított értéküket.


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.07.10./
 

         A Berekben táboroztak a cserkészek

 

        
                

Nem kell messzire utazni ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Ezt bizonyítja a sárospataki Sztárai Mihály Cserkészcsapat nyaralása, akik Újlaki Csaba parancsnok vezetésével a Berekben, az erdő szélén, a víz közelében ütöttek tábort…
 
 


Újlaki Csaba

       A cserkészcsapat létszám 25 fő, akik közül a táborban 17-en jelentek meg. Sárospatak Város Önkormányzata ingyen biztosította számunkra ezt a területet, le is kaszálták, még két szállítható illemhellyel is ellátták – számolt be a táborról Csaba bácsi…

A különleges élmények egyikét, a horgászást, a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület biztosította számunkra. A fiúk boldogan éltek a lehetőséggel, a fogott halat pedig megfelelően elkészítve el is fogyasztottuk.
Közkedvelt időtöltés volt a kézműves foglalkozás is. Most éppen plakettet préseltünk ki agyagból, mégpedig a saját cserkészcsapatunknak a jelvényét, amit akár ki is lehet égetni.
Szoktunk morzézni is, amit év közben is végzünk, de most bőségesen van idő elmélyíteni a tudásunkat. Készítettünk egy díszkaput is, amire egy halat szeretnénk mintázni, hogy a horgásztábornak kitegyük az emblémáját.

Akik a tábort szponzorálták, elsősorban a Sárospataki Református Egyházközség - Virágh Sándor a fenntartó testület elnöke – az összeg másik részét Kröll Dulay Sanitas Gyógyszertár - ugyanannyit mint az egyház – a költségek harmadik részét pedig a szülők állták, egy nem túl nagy összeggel, amit be kellett fizetni. A szülők ki is jönnek hozzánk megnézni, hogy hogyan élnek a táborban a gyermekeik.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.07.10./
 

 Pályakezdők előnye: Start-kártya

 


Lezajlottak az érettségik, a diplomaosztók, - sokaknak aktuális kérdés lett az álláskeresés. A pályakezdők jó, ha tudják, hogy elhelyezkedési esélyeiket nagyban növelhetik ha időben jelzik a leendő munkáltató felé, hogy START- kártyára jogosultak.

A pályakezdők munkába állásának, valamint a munkaerőpiacon egyéb okok miatt hátrányban levők foglalkoztatásának elősegítése érdekében jött létre ugyanis a már több éves múltra visszatekintő START–program. A program vonzereje a munkáltatóknak biztosított járulékkedvezmény, mely abban az esetben vehető igénybe, ha a START kártyák valamelyikével rendelkező munkavállalót foglalkoztatnak.

A pályakezdő fiatalok foglalkoztatását a START- kártya segíti, amelyet az a pályakezdő igényelhet, aki a 25. – ha felsőfokú végezettséggel rendelkezik a 30. - életévét még nem töltötte be, és tanulmányait befejezte vagy megszakította. A kártya igénylésének további feltétele, hogy a pályakezdő a tanulmányainak befejezését követően első ízben létesítsen foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt. Nem igényelhet ugyanakkor START- kártyát az, aki korábban megbízási-, vállalkozási szerződés alapján végzett munkát. Nem jogosult továbbá a kártyára az sem, aki korábban egyéni vállalkozó volt. Nem kizáró ok azonban a tanulói, hallgatói jogviszony mellett illetve az iskolai szünet időtartama alatt fenn állt foglalkoztatásra irányuló jogviszony.

A START-kártya érvényessége 2 év, felsőfokú végzettséggel rendelkező igénylő esetén 1 év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő 25. életévének, felsőfokú végzettséggel rendelkező igénylő esetén a 30. életév betöltéséig terjedhet. Fontos, hogy a 2010. január 1-je előtt felsőfokú végzettségűként kiváltott START-kártya érvényességi időtartama 2 év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő 30. életévének betöltéséig tart.

A járulékkedvezményt a munkáltató veheti igénybe. Alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő foglalkoztatásakor a 27% társadalombiztosítási járulék helyett a foglalkoztatás első évében a havi bruttó kereset 10%-ának, második évében 20%-ának megfelelő fizetési kötelezettség terheli. Felsőfokú végzettségű START-kártyás foglalkoztatásakor a tb-járulék összege helyett a foglalkoztatás első 9 hónapjában a bruttó munkabér 10%-ának, azt követő 3 hónapjában 20%-ának megfelelő közterhet köteles a munkáltató megfizetni.

A munkaadó a kedvezményt az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő esetében legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér másfélszeres, felsőfokú végzettségű pályakezdő esetében a minimálbér kétszeres összegének megfelelő járulékalap után érvényesítheti. Az ezen felüli kereset után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni. A foglalkoztatottak az egyéni járulékot az általános szabályok szerint fizetik meg.

Nagyon fontos a START- kártya esetében, hogy az igénylés időpontjában, az igénylő még nem állhat foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban, azaz a kártyát közvetlenül a munkába állás időpontja előtt kell és célszerű igényelni. A munkáltató a kártyával igénybe vehető kedvezményt abban az esetben érvényesítheti, ha a kártyaigénylő a munkába lépést megelőző napon már rendelkezik a START- kártyák valamelyikével.
A START- kártya a 10T34START nyomtatványon igényelhető, amely az adóhatóság honlapjáról letölthető (www.apeh.hu) illetve az ügyfélszolgálatokon beszerezhető.

A Start-programról, START-kártyáról, az igénylés részletes szabályairól további információk találhatók a www.apeh.hu oldalon, valamint általános tájékoztatás kérhető az adóhatóság telefonos tájékoztatási vonalán (40/42-42-42).
 Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
/2010.07.09./
 

         Akcióba lépett a Kiwanis klubok hálózata

 

        
                    

A Szatmárnémeti Kiwanistól érkezett tisztítószerekből álló segély Magyarországon két helyre, Felsőzsolcára és Zemplén árvíz sújtotta településire. Az utóbbi szállítmány érkezett ide Sárospatakra, ahová érte jönnek az érintett települések polgármesterei, valamint önkormányzatunk néhány képviselője van még itt, hiszen Sárospatakon is több házban bent volt a víz – nyilatkozta Hörcsik Erika, a Sárospataki Női Kiwanis soros elnöke, aki a szállítmány érkezését koordinálta…
 
 


Hörcsik Erika

Baranyai Attila

       Tudjuk hírekből és ők is mondták nekünk, hogy Moldvát is viszi a víz, úgyhogy most kölcsönös segítségnyújtásban gondolkozunk. Azt gondolom, hogy mire kezdődik az iskolaszezon, valamikor augusztusban iskolaszerekkel fogjuk majd támogatni az ottani gyerekeket.
Éppen most indítunk Salgótarjánba egy művészeti táborba 16 gyereket, 4-et innen a városunkból, 12 gyermeket pedig Felsőzsolcáról, az árvíz által a legjobban sújtott településről. Ők egy hagyományosan, évről-évre megrendezésre kerülő KIWANIS által megrendezésre kerülő művészeti táborban vesznek részt.

A Szatmárnémeti KIWANIS Klubot képviselem, ami egy emberbaráti társaság, főleg gyerekek segélyezésére összpontosít – tette hozzá Baranyai Attila, az ajándékozó KIWANIS Klub az alelnöke. Egyértelmű volt, hogy az árvízben a gyerekek is szenvedtek, szenvednek a következményektől, így jött az ötlet, hogy próbáljunk meg olyan mértékben segíteni, ahogyan az erőnkből telik.
Ez már a második akciónk Magyarországon. Az első Felsőzsolcán volt, ezt a miskolci KIWANIS klubbal folytattuk le, hasonló mennyiségben, oda még hoztunk használt ruhát is.
A lebonyolítás hasonlóképpen történt mint itt, mi konzultáltunk előzetesen a klubok vezetősségével és velük egyeztetve történt meg a szállítás.

Városunkban ugyan több városrészen is volt árvízhelyzet, de lakásokba csak Bodroghalász néhány utcájában tört be a víz, ezért a többi képviselő lemondott a segélyről…

Én úgy gondolom, hogy mind Komlóska, mind Huta, mind Erdőhorváti térségében sokkal nagyobb pusztítást végzett az ár – mondta Szabó András. Elnézést kérek a kispataki lakosoktól, hogy nem kértem számukra az adományból, de úgy gondolom, hogy nálunk nem volt víz bent a házakban, ezért ezt a tételt, amit a KIWANIS Romániából hozott, úgy gondolom, hogy azokra a településekre juttassuk el, ahol sokkal nagyobb a probléma.


Szabó András

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.09./
 

               A jelöltállítás első szakasza befejeződött sárospataki Jobbiknál

 

        
                    

A sárospataki Jobbik elnökétől, Vincze Tamástól azt a tájékoztatást kapta lapunk, hogy a jelöltállítás első szakasza befejeződött az őszi önkormányzati választásokra. A pataki Jobbik rendelkezik minden választókerületben képviselőjelölttel, és polgármester-jelölttel is...
 
 


Vincze Tamás

       Azonban egy személy akkor tekinthető jelöltnek, ha a Választókerületi Jelöltállítási Bizottság jóváhagyja - írja Vincze Tamás. Amint ebben a döntés megszületik, ígéretet kaptunk arra, hogy azonnal tájékoztat bennünket a sárospataki Jobbik-szervezet.

(A színes kép illusztráció, a tavaszi parlamenti választások kampánygyűlésén készült Sárospatakon, A Művelődés Házában.)
 

 

  


 
 

Törő Gábor
/2010.07.09./
 

               Az esőzések és a vihar nagy kárt okozott az erdészetnek

 

        
                    

Az országos esőzések a sárospataki erdészet területét sem kímélték. Az április közepén leesett eső következtében még csak kisebb károk keletkeztek útjainkban és azt követően sem a májusi esőzések okoztak nálunk nagy károkat, hanem a május elején lezúdult felhőszakadás, majd a június közepén érkezett szélvihar – számolt be a mostoha időjárás okozta károkról Sándor Zsolt, az Északerdő Zrt. Sárospataki Igazgatóság mb. igazgatója…
 
 


Sándor Zsolt

 

 


Orbán József
 

       Ez a felhőszakadás – ami leginkább Komlóska térségét érintette - okozta a legnagyobb károkat nálunk, következtében tízmilliós károk keletkeztek, utakat mosott el a víz, hidakat számolt fel, és erre tetőztek a következő nagy országos esőzések május közepén, május végén, június elején, ill. legutóbb június közepén, amelyek az akkor keletkezett károkat csak súlyosbították.
Június közepén már nagy széllel jött az eső. A szélvihar következtében nemcsak az utakban keletkezett kár, hanem az erdőállományban is. A viharkárunk nagyságrendje több 100 köbméteres, amit össze tudunk szedni a kidőlt fákból, az 2-300 köbméter faanyag lesz.

Nem mindennapi kár a makkoshotykai erdészemlékmű alatti földcsuszamlás, az is május második felére tehető. Itt 30-40 méteres hosszban az útrézsű csúszott rá az útra. Ennek a takarítását is el kellett végeznünk, mert az útvonal mind a turisztikailag, mind erdőgazdasági szempontból fontos.

Ami a viharkár, tehát a széldőlés következményének felszámolásához kapcsolódik, ezt csak a legszükségesebb helyeken, részben tehettük meg - hogy az utak járhatóak legyenek - mivel ez engedélyköteles tevékenység. A kárt jelentettük, várjuk a hatóság visszajelzését, hogy mikor kezdhetjük meg a kidőlt faanyag összegyűjtését.

A legnagyobb széldőlések a kijelölt turistaútvonalainkat – ami leginkább a kék turista útvonalat jelenti - annyira nem érintették. Nem azt mondom, hogy 1-2 fa nem lehet azon a terepen is kidőlve, de jelentős mennyiség azokon a részeken nincs. A komolyabb esőkárok sem azokon az útvonalakon keletkeztek, de mindenképpen fel kell készülnie az arra kirándulóknak, hogy a megszokottól eltérő körülmények fogadhatják őket, tehát egy-két fát biztos, hogy ki kell kerülniük, illetve komolyabb vízmosások is lehetnek az utakon. Főleg olyan szakaszokon, amelyek nem erdészeti útvonalon vannak, hanem csak kijelölt ösvények az erdőben, ugyanis a kijárt útvonalakat már rendbe tudtuk tenni, de a kijelölt ösvények kapcsán még vannak tennivalóink.

Május végét követően, amikor már hetek óta esett az eső és a talaj ennyire el volt ázva, akkor már félő volt, hogy nagyobb széldőlések lesznek, vagy bármiféle komoly csapás érheti az erdőket. Ekkor, június első napjaiban, és az azt követő időszakban sajtóközleményben kérte az erdőgazdaság, hogy inkább kerüljék el a turisták az erdőterületeket. Táblákat, szalagokat is helyeztünk ki, hogy nem érdemes, ill. csak saját felelősségre lehet az erdőterületeken tartózkodni. Azóta kicsit normalizálódott a helyzet, de még mindig nem álltak vissza a megszokott körülmények erdőterületeinken.

Fontos még szólni arról is, hogy a keletkezett anyagi károkon kívül, az időkiesés is nagy kárt jelentett, amit elszenvedett az erdészet. Május közepétől, június végéig effektív munkát nem tudunk végezni, ami a szállításokban nagy kiesést okozott. Mivel a főfeltáró utak is sérültek, a megtermelt téli készletek megközelíthetetlenekké váltak. Az esős időjárás az erdőművelési-ápolási munkákba is közbeszólt, a vállalkozók nem tudtak kijutni az erdőterepre, ill. a vadgazdálkodást illetően a folyamatos vadetetésbe, a szórók feltöltésébe is bezavart. Ebből következően nemcsak az erdészetnek keletkezett kára, hanem azoknak a vállalkozóknak, munkavállalóknak is, akik számítottak a folyamatos munkavégzésre nálunk, hiszen nem voltak olyanok a körülmények, hogy dolgozni tudtak volna.

A fotók a Makkoshotyka fővölgy – Zsidórét – Cserepestető - Komlóska községhatár, Darnó-völgy útvonalon készültek Orbán József fahasználati műszaki vezető, Boda Ferenc beosztott erdész és Nagy Péter erdőmérnök szakmai tanácsinak figyelembevételével.


Boda Ferenc

 

 Nagy Péter


 

 

További fotók>>>
   
Cziczer Katalin
/2010.07.08./
 

         Megjelent a határozat az önkormányzati képviselők választásáról

 

        
                    

2010. július 8-án a helyi választási iroda közzé tette a megválasztható képviselők számát az ősszel esedékes önkormányzati képviselők választására, és külön határozatban az egyéni választókerületi és kompenzációs listán kiosztható mandátumok számát is. Minderről dr.Szabó Rita aljegyző tájékoztatja olvasóinkat…
 
 


dr. Szabó Rita

       A határozat szerint idén kettővel kevesebb, összességében 11, tehát 8 egyéni és 3 kompenzációs listás mandátum szerezhető, valamint a város egyéni választókerületeinek sorszámát és területét tartalmazza a határozat külön melléklete.
Ez egy új és fontos rendelkezés, miután a Parlament elfogadta a helyi képviselők és polgármesterek választásáról szóló új törvényt, ami meghatározza a helyi választási irodák rendelkezéseit.
A korábbi 10 választókerület 8-ra csökkent, területösszevonások lépnek életbe. A kialakítás során úgy kellett eljárni, hogy a lakosságszám közel egyenlő legyen az egyes választókerületekben, illetőleg a másik rendező elv, hogy a földrajzi, nemzetiségi viszonyokat és a hagyományokat is figyelembe vegye a helyi választási iroda.
Esetünkben Sárospatak külterületén a tanyák külön választókerületbe tartoznak, a három szavazó kör az eddig megszokottak szerint megmaradt Apróhomokon, Halászhomokon és Dorkó tanyán, valamint a kispataki rész is változatlan maradt, ami szintén egy földrajzi, területi sajátosság a városon belül. Kispatak a többi választókerülethez képest kisebb létszámmal szerepel a helyi választásokon 2010-ben, ami abból adódik, hogy földrajzi egységet képez.
Sárospatak többi területein a változások szinte minden választókerületet érintenek, ugyanis megszűnt a 4-es és 5-ös választókerület - amelyek a belvárosi részt foglalták magukban – s ezek lakosságát a többi választókerülethez osztottuk el, figyelembe véve azt is, hogy a törvényileg előírt 600 fő és1200 fő közé essen kerületenként a lakosság létszáma.
E miatt szinte minden választókerület érintve lett, így nagyobb lett például az újtelepi és a végardói szavazókör is.

A kiosztható mandátumok számáról és az egyéni választókerületek sorszámát és területi beosztását tartalmazó határozat 2010. július 8-án közzétételre került a város honlapján és a Polgármesteri Hivatal hirdető tábláján, valamint megtekinthető itt, a helyi választási irodában is. Két nap áll rendelkezésre, amíg kifogást lehet ellene tenni, amennyiben valaki aránytalannak, vagy törvénysértőnek találja a határozatokban foglaltakat. A kifogás megtételének határideje 10-ére esik, tehát szombaton 16 óráig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi választási irodához meg kell érkeznie.

 

 

 


Törő Gábor
/2010.07.08./
 

       Zempléni Népművészeti Tábor

 

        
                

A Művelődés Háza és Könyvtára az Újhutai Ifjúsági Táborban rendezte meg június 28- július 4 között a Zempléni Népművészeti Tábort, az örökség Gyermek Népművészeti egyesület regionális szaktáboraként. A táborban törökbálinti, sárospataki, kenézlői gyerekek vettek részt. Az ötven gyermek nem csak nagyszerűen érezte magát a táborban, de hasznosan is töltötték ezt az egy hetet, hiszen néptánccal, népi játékokkal, népi énekek elsajátításával foglalkoztak - számolt be Darmos István...
 
 


Darmos István

       Táborunk fő profilja minden évben a néptáncoktatás, de folyamatosan népi énekeket is tanulnak az ide érkező gyermekek, János hajnalka népdalénekestől. A tábor első felében Gömör népi hagyományaival ismerkedtek a résztvevők, míg a másodikban a kisebbek erdővidéki, a nagyobbak bonchidai táncokat tanulhattak Demeter Erikától és Kis Istvántól. Mindemellett botkezeléssel, botforgatással is foglalkoztak a fiúk, volt kézműves délután és a lányoknak hajfonás verseny.

Fontosnak tartjuk a táborban a népi játékokkal múlatni az időt, hiszen a gyermekek ha megismerik ezeket, szívesen játsszák, s rájönnek, hogy ezek pontosan olyan jó időtöltést jelenthetnek mint a mai sportjátékok, vagy egyéb játéktevékenység.
Ennek megfelelően a kisebbek körjátékokat tanultak, s mindannyian közösen foglalkoztunk a méta elsajátításával, több este métabajnokságot is rendeztünk. A népi vonal mellett természetesen több más tábori program is – tábori kivagyok-mivagyok, kirándulások, bátorságpróba, tábortűz - szolgálta a gyermekek szórakozását. A táborlakók nem unták meg a népzenét, néptáncot, ezt arról mérhettük le, hogy a délelőtti és délutáni foglalkozások után az esténként rendezett táncházban is volt erejük és kedvük táncolni. A tábor szép környezetben, jó hangulatban és igényes szakmai munkával telt, megrendezését támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.


 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.07.08./
 

         Itt a kánikula....Meleg nyári este, forró hangulat!

 

        
                    

Töltse velünk a szombat estét a Vizikapui Szabatéri Színpadon, ahol musical kerül bemutatásra a Musical Műhely Miskolc bemutatásában. A sorra teltházak előtt játszó társulat most Sárospatakon is bemutatkozik saját, önálló darabjával, melynek címe Noé Bárkája "avagy az özönvíz legendája". A nézőt látványos jelmezek, megkapó díszlet fogadja - küldte az előzetes tájékoztatást Müller Adrienn...
 
 


Müller Adrienn

       A törtnek kidolgozása a mai korba illeszkedik, jól érthető kicsik és nagyok számára egyaránt. A szívhez szóló dallamokon keresztül a humorig mindent felvonultat, de a bibliai mondanivalót kiemelve törekszik nyomot hagyni a közönségben. Modern technikai eszközökkel, változatos effektekkel válik színessé és igazán élvezhetővé a kiváló tánckoreográfia, mely szinte bevonja a nézőtéren ülőket a színpadi forgatagba, a bárka állatainak életébe, a történések sokaságába.

Jegyek kaphatóak az Újbástya Rendezvénycentrumban pénteken éjfélig, szombaton 10 órától az előadás kezdetéig 1000 Ft-os áron, Patak kártyával 900 Ft-ért. A helyszínen 1000 Ft-os áron.

Legyen az élmény részese! Szórakozzon velünk!

 

 

 


Újbástya Rendezvénycentrum
/2010.07.07./
 

         Reménységet árasztott a Dombóváriak műsora

 

        
                    

 
Szép számú közönség tisztelte meg érdeklődésével a Dombóvárról Sárospatakon átutazó Reménység zenekar műsorát vasárnap este a református templomban A hangszeres- énekes csoportot fogyatékkal élő emberek és segítőik alkotják.

Megható és felemelő volt hallgatni előadásukban mind a népzenei, mind a komoly tartalmú könnyűzenei számokat. Méltán viselik nevüket, mert nem csak a Parlamentben, a Zeneakadémián, hanem Sárospatakon is lelki hatást váltottak ki előadásmódjukkal. Az elhangzó számokat arcuk képernyőjének sugárzása hitelesítette, és a taps mellett a jelenlevők áldása is kísérte a Szatmárnémetibe továbbutazó együttest.
 

 

 

 


Ref. Lelkészi Hivatal
/2010.07.07./
 

                     Helyreállt a vonatközlekedés a víz által megrongált szakaszon

 

        
                    

Sátoraljaújhely, Sárospatak és Olaszliszka-Tolcsva állomások között azóta járnak vonatpótló autóbuszok, amióta az özönvízszerű esőzés nyomán egy helyen a töltés teljesen átázott, és ezzel megrongálódott a vasúti pálya. Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő a közelmúltban sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az érintett szakasz mielőbbi helyreállítását szorgalmazza a MÁV-nál…
 
 


Dr. Hörcsik Richárd

       A vonatközlekedés hiánya hátrányosan érinti az idegenforgalomból élő zempléni térséget, mivel a turisták számára nem közelíthető meg kényelmesen és egyszerűen a vidék. A kellemetlenség természetesen az ittélők mindennapi életét is megnehezítette, hiszen utazásaik sokkal körülményesebbé váltak.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy július 7-ére helyreáll a vasúti közlekedés. Ez meg is történt, 7-én 0 órától ismét menetrend szerint járnak a vonatok. Az első járat 3:43-kor indult el.

Szívszorító látvány volt az elmúlt hetekben a kiüresedett állomás, hogy gaz lepi el a vasúti síneket, ami egyre csak rozsdásodik. A hatékony közbelépésnek úgy hiszem, most meg lett az eredménye, sikerült az illetékesek figyelmét felhívni arra, nem mindegy, hogy augusztus közepén, vagy éppen július első napjaiban indul meg a forgalom – fejezte ki örömét a vonatok indulása kapcsán Dr.Hörcsik Richárd…

Szeretném megköszönni a MÁV illetékeseinek, különösen Vízi Zsoltnak a MÁV területi vezetőjének, illetve a minisztériumban Völner és Fónagy államtitkár uraknak, hogy a segítségemre voltak. Reméljük, az elkövetkezendő időszakban nem fordul elő ismét ilyen rendkívüli időjárás.

A MÁV ügyfélvonalán elmondták, hogy késésekre számítani kell a továbbiakban is érvényes sebességkorlátozás miatt. Elindulás előtt most is érdemes tájékozódni telefonon, ill. az interneten.

 

 

 

   
Cziczer Katalin
/2010.07.07./
 

                 Szabó Károly díjat kapott Zsófi József edző

 

        
                    

Ezt a kitüntetést Sárospatak Önkormányzata adományozza minden évben a város sportéletében több éven keresztül aktívan résztvevő és kiemelkedő eredményt elérő személy vagy közösség részére. A bajnokságot nyert futballcsapatunk vezetőedzője, Zsófi József méltán kapta ezt az elismerést, hiszen Patak nagy álma teljesült azzal, hogy irányítása alatt újra a megyei első osztályos játékosok színvonalas játékában gyönyörködhetünk a jövőben pályánkon – számol be a kitüntetésről Koscsó István, a STC Baráti Kör elnöke…
 
 


Zsófi József


Koscsó István

       Zsófi József 1994-ben igazolt játékosként klubunkhoz. Sajnos sérülés miatt viszonylag hamar abba kellett hagynia az aktív játékot. A labdarúgással azonban továbbra is szoros kapcsolatban maradt, hiszen 1995-ben ifi csapatunk edzője lett, és második helyezést értek el a bajnokságban. Szakmai eredményességének köszönhetően 1997-ben felkérést kapott a felnőtt csapat felkészítésére. 2001-től a serdülőcsapatot irányította.
Ebből a csapatból a mai napig is négy felnőtt játékos játszik az aktuális bajnokságokban. (Bacsó Gábor, Kerékgyártó Krisztián, Sikorszki Péter és Zsófi Dávid)
2007-ben sajnos kiestünk a megyei első osztályból. Az egyesület ismét a segítségét kérte. Lelkiismeretes, fáradhatatlan munkájának eredményeképp a csapat újra a megyei első osztályban szerepel.
A jövőt illetően elmondta, a jelenlegi csapattal a biztos bennmaradás lehet a cél, de ha sikerülne erősíteni –főleg a középpályán és a hátvédsorban-, vágyaink is növekedhetnének. Józsit és a munkáját ismerve, biztosak lehetünk benne, hogy a csapat pályája felfelé fog ívelni.

Gratulálunk és további sikeres munkát kívánunk!

Szívesen tapsoltunk aktív szurkolónknak és Baráti Kör tagunknak Dr Gönczi Ákosnak is, mint „Aranydiplomás Pedagógusnak.” a kitüntetés átadásakor. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

Az árvízkárosultak megsegítésére jótékonysági labdarúgó mérkőzésre kerül sor városi sportpályánkon július 11-én vasárnap Sárospatak és Sátoraljaújhely csapatai között! 15 órától az öregfiúk, 17 órától a jelenlegi felnőtt csapatok mérik össze tudásukat.
Ezen a dupla rangadón kiderülhet, hogy miként alakultak az erőviszonyok az idő folyamán a két város csapatai között!

Hajrá Patak!

 

 

 

További fotók>>>
   
STC Baráti Kör
/2010.07.06./
 

         Indul a bakterház

 

        
                    

 


Müller Adrienn

       Elkezdődött a kedvezményes jegyelővételi időszak az Indul a bakterház című falusi komédiára, amely július 24-én, szombaton 21 órától lesz megtekinthető a Vízikapu Szabadtéri Színpadon - nyilatkozta az Újbástya Rendezvénycentrum nevében Müller Adrienn...

Július 19-ig élhetnek a kedvezmények által nyújtott lehetőségekkel az érdeklődők, a Sárospatak kártyával rendelkezők 1300 Ft-ért, a Sárospatak kártyával nem rendelkezők 1500 Ft-ért vásárolhatják meg a jegyeket.
A második jegyelővételi időszakban, amely július 20-tól július 24-ig tart, valamint a helyszínen is egységesen 2000 Ft-ért válthatnak jegyet az érdeklődők.
A rendezvény eső esetén július 25-én, vasárnap 21 órától lesz megtartva. Mindenkinek jó szórakozást kívánunk!

 

 

 


Újbástya Rendezvénycentrum
/2010.07.06./
 

         A Zemplén Hírlap sorsáról is tárgyalt a Kulturális Bizottság

 

        
                            

A Kulturális Bizottság 2010. június végén megtartott ülésének fontos napirendi pontja volt a városfejlesztési koncepció megtárgyalása. Tudni kell, hogy az úgynevezett integrált városfejlesztési stratégiát nagyon sok pályázathoz kötelező mellékletként kell csatolni és ennek az elkészítése elengedhetetlen - nyilatkozta Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 
 


Hajdu Imre

       A városfejlesztési koncepció tartalmi részét ellenszavazat nélkül javasolja a testületnek elfogadásra a Kulturális Bizottság.
A Sárospatak Turizmusáért Egyesület és az Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás meghosszabbítását is tárgyaltuk, de egyelőre nem javasoljuk a testületnek, tekintettel arra, hogy sok még a tisztázatlan a kérdés, elsősorban anyagi ügyekben, illetve pályázati kérdésekben. Tehát további egyeztetéseket javasolunk a testületnek.

A Zemplén Hírlap további megjelenésével kapcsolatban az alapító szerkesztő sajnálatos halálával kapcsoltban szükséges volt felülvizsgálni a további megjelenést. Azt javasoltuk a testületnek, hogy amennyiben a névhasználat jogtulajdonosaival, örököseivel sikerül megállapodnunk, akkor Zemplén Hírlap néven tovább visszük az újságot, amennyiben nem, akkor új konstrukciót javaslunk a képviselőtestületnek elfogadásra.
 
 

 

Törő Gábor
 2010.07.06.
 

           Sárospatakról indult el 7 évvel ezelőtt az országos, nyári KIWANIS véradás

 

        
                    

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a nyári hónapokban kevesebb a véradó, mint az év többi részében. Ennek oka, hogy az emberek egy része szabadságát tölti és így a véradóink kevésbé mozgósíthatóak. A véradások számát a lezajlott árvíz két oknál fogva is csökkentheti – nyilatkozta a Repainé Bodnár Zsófia, A Művelődés Házában szervezett véradás alkalmával…
 
 


Repainé Bodnár Zsófia

Feró István

       Részben a szennyezések miatt többen betegedhetnek meg fertőző májgyulladásban - ez esetben sem ők, sem a környezetükben lakók nem adhatnak vért fél évig. Másrészt, aki megelőzésképpen védőoltást kapott, egy hónapra ő is kizárásra kerül a véradásból.
Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy lesz annyi véradó, hogy a betegellátás biztosítva legyen.

A Zempléni KIWANIS Klub volt elnökének kezdeményezésére már 7. éve országos véradó napot tartottak, az európai KIWANIS létjöttének napján. Idén június 24-én tartották meg az országos KIWANIS véradást, s akkor tartottuk mi is itt Sárospatakon – tette hozzá Feró István Zempléni KIWANIS Klub tagja, örökös elnök…

Már a Magyar Vöröskereszt hivatalos naptárában is szerepel ez a nap, így Győrtől, Egeren és Salgótarjánon keresztül Miskolcig, illetve Sárospatakig, az egész országban a KIWANIS által szervezett emberek jelentkeznek ma véradásra. Így a gyermekek mellett a felnőtteket is tudja szolgálni a KIWANIS tevékenysége, hiszen a vér mindenkinek fontos a műtétek kapcsán, vagy amikor akármilyen más egyéb baleset következtében a hiányzó vért pótolni kell.
Mindig azt halljuk az országban, a rádióban, TV-ben, hogy kevés a vér, adjanak vért az emberek. Ezt gondoltuk annak idején mi is a véradást felkarolni.

A Vöröskereszt újhelyi szervezete mindig figyelemmel kíséri ezt az eseményt, és így rendszeres, folyamatos a nyári véradás és a véradók által is várt esemény ez a mai nap.
A Magyar Vöröskereszt külön örül annak, hogy a KIWANIS véradás nyáron van, ilyenkor ugyanis rendre kevesebb véradó jelenik meg az intézményekben.
Ilyenkor általában az emberek nyaralnak, szabadságon vannak, eleve kevesebb véradó jelentkezik, ill. most az észak-keleti régióban az árvíz miatt is más elfoglaltsága volt az embereknek, tehát jóval kevesebben jelentkeztek a véradásra. Ez látszik is a vérkészletek megcsappanásában, különösen az RH negatív donorok jelentkeztek kevesebb számban, ugye ők eleve is kevesebben vannak a népességben, tehát az RH negatív vérből van nagy hiány a mi vidékünkön.
A véradásnak szigorú feltételei vannak, amiket a nővérek és a véradáson részt vevő orvos ellenőriznek. Csak 18 évet betöltött, ill. 60 évet el nem érő véradókat várunk. Fontos az is, hogy minimum 50 kg súlyúak legyenek, ill. van egy gyors hemoglobin vizsgálat is - ez a vérben oxigén kötő fehérje - ennek alapján tudunk következtetni, hogy vérszegény-e az illető, vagy sem. Ezen kívül vannak olyan betegségek, amik kizárnak embereket a véradásból, ill. olyan gyógyszerek, amiket ha szednek, nem adhatnak vért. Alapvetően, aki egészségesnek érzi magát, és benne van ebben a korhatárban, az jöhet vért adni, szeretettel várjuk.

A sárospataki KIWANIS véradáson megtudtuk, hogy 1-1 alkalommal 20-30 ember megy el vért adni a zempléni térségben, ettől többen csak a két nagyvárosban vesznek részt, ott 150-200 fő sem ritka 1-1 véradás alkalmával.
 
 

 

Törő Gábor
 2010.07.06.
 

            Házibuliba torkollott a Végardói Falunap

 

        
                

A hatalmas esőzés ellenére is megrendezésre került a Végardói Falunap rendezvénysorozata, a szombati előadásokat a rossz időre való tekintettel a Faluházba és udvarára vittük be – nyilatkozta Egyed Attila, Végardó városrész önkormányzati képviselője…
 
 


Egyed Attila

       Nagy sikert aratott a Végardói Nyugdíjas klub énekkarának előadása és hasonlóképpen a Farkas Ferenc Művészeti Iskola táncosai is. Ezek után a rendezvényen megjelentek megcsodálhatták a Szuperdáridó műsorát, mely elkápráztatta a nagyérdeműt. A főzőverseny lefújásra került, de akit nem rettentett el a szakadó eső, az megfőzhette a remekművét. Az elkészült ételeket egyenlően díjaztuk, a nyereményeket dr. Hörcsik Richárd polgármester úr adta át.

Az étlap nagyon színes volt, az ízeket az is minősíti, hogy minden elfogyott. A rendezvényt éjszakába nyúló házibuli zárta, nagyon jó hangulatban.
Ami az eső miatt nem valósulhatott meg, azt egy későbbi időpontban pótolni fogjuk.
Köszönetet dr. Hörcsik Richárd polgármester és Aros János alpolgármester úraknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket.

Külön köszönet a rendezvény támogatóinak:
Sárospatak Város Polgármesteri Hivatala, Sárospatak és környéke turizmusáért Egyesület, Újbástya Rendezvénycentrum, Kommunális Szervezet, Varing Kft. /Tallárom család/, Blero 55 Horgászcentrum, Erika Vendégház /Karajz István/, PATAQUA Kft., Vitányi és Tsa Kft./Vitányi János/, Faház büfé /Perge István/, Harmónia Vendégház, Bodroggáz Kft. /Iván János/, Sárospatak Alapfokú Intézet /Matu Zsolt/,
Farkas Ferenc Művészeti Iskola /Darmos István és felesége/, Kreatív Kuckó /Pataki Józsefné/, Végardói Nyugdíjas Club, Jaskó testvérek, Diegó Sárospatak, Rákóczi Panzió, Kék és Tsa Kft. /Kék család/, Kocsis János, Balla Csaba, Simai család, Halász András, Zsaluczki István, Szuperinfó, AEGON ZRT, EUGON KFT, Sárospatak /Fazekas András/, Dereszla Pincészet /Kalocsai László/, Porcius Pincészet /Hörcsik Richárd/,
Móré Ferenc családja, Varga Zoltán, Varga Dániel családja, Aros János alpolgármester, Sikorszki család, Márki Bertalan.
 
 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
 2010.07.05.
 

   A társszervezetek támogatják Aros János polgármesterjelöltet

 

        
            

Miután Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Sárospatak város polgármestere bejelentette, hogy az őszi helyhatósági választáson a FIDESZ sárospataki polgármesterjelöltje Aros János jelenlegi alpolgármester lesz, a Fidesz helyi szövetségesei egy emberként álltak Aros János mellé, amit sajtótájékoztatón tettek közzé…
 
 


Aros János

Déry Zoltán

Tarnavölgyi László

Götz Gábor

       Kereszténydemokrata Néppárt – Déry Zoltán a sárospataki szervezet elnöke
Szövetségesünk a FIDESZ, s egy FIDESZ-es alpolgármester, Aros János lett most polgármesterré jelölve, másrészt pedig az elmúlt 4 évben meggyőződtünk róla, hogy alpolgármesterként olyan tevékenységet fejtett ki, ami a város érdekeit szolgálta. Kiválóan helyettesítette Dr.Hörcsik Richárd polgármestert, amíg országgyűlési képviselői teendői miatt távol volt. Ezért mi úgy gondoljuk, ő az a személy, aki alkalmas arra, hogy a következő 4 éves ciklusban a város érdekeit képviselje.


Fidelitas – Götz Gábor, a sárospataki szervezet alelnöke
A Fidelitas egy ifjúsági társszervezete a Fidesznek, amit 2/3-os többséggel választottak meg. Egy ilyen kormány mellett szerencsésnek tartunk egy FIDESZ-es polgármestert. Emellett Aros János pedagógus múltja már eleve egy kapocs a fiatalsággal, valamint alpolgármestersége alatt is bizonyította, hogy odafigyel a fiatalok problémáira.


Nemzeti Fórum Sárospataki Szervezete - Tarnavölgyi László elnök
Az MDF-ből törvénytelenül kizárt, és a kizárások miatt kivált országgyűlési képviselők 2004 őszén, Lezsák Sándor vezetésével megalakították a Nemzeti Fórumot.
A Nemzeti Fórum alakulása óta a Fidesz-vezette jobbközép szövetség oszlopos tagja. Sárospatakon a 2006-os helyhatósági választáson is a polgári, jobbközép szövetség valamennyi egyéni önkormányzati képviselőjelöltje és a polgármesterjelölt is Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum közös jelöltként indult a mandátumért. Ez az együttműködés azóta is folyamatos, így a 2010-es önkormányzati választáson is közös jelölteket állítanak ezek a szervezetek,, beleértve a Fidelitast is.


Ezen együttműködésből következik, hogy a Nemzeti Fórum támogatja Aros János polgármesterjelöltet. Személyét alkalmasnak tartjuk arra, hogy vezesse a várost a következő 4 évben. Rátermettségét bizonyította az elmúlt időszakban. 12 éve vesz részt az önkormányzat munkájában, az utóbbi 4 évben alpolgármesterként szolgálta Sárospatakot. Tette mindezt egy nehéz időszakban, amikor a baloldali, liberális kormányzat pénzügyileg ellehetetlenítette az önkormányzatok – így a sárospataki – működését is.

Ez az idő kellő tapasztalattal vértezte fel a még komolyabb kihívás teljesítésére. Mert Sárospatak polgármesterének lenni kihívás; szép, de egyben felelősségteljes munka is. S munka lesz bőven, hiszen már folyamatban vannak, illetve rövidesen indulnak ún. nagyberuházások és természetesen a fürdő további fejlesztése is előttünk áll. Épp ezért szerencsés, ha olyan valaki viszi tovább ezeket az ügyeket – nem feledve az egyéb napi ügyeket sem –, aki ezekből naprakész, és egyetlen napot sem kell a feladattal való ismerkedéssel, a beletanulással töltenie. Személye garancia a folytatásra, a folyamatosságra, az előttünk álló feladatok zökkenőmentes továbbvitelére.

Aros János a lassan mögöttünk hagyott ciklusban alpolgármesterként beletanult a városvezetésbe, a helyi polgárok mindig számíthattak rá, ott volt, ahol a munka dandárja volt, legyen az árvíz, a város képviselete vagy épp a polgárok ilyen-olyan ügyeinek intézése, és a sajtóval is jó kapcsolatokat épített ki. A városhoz való kötődése jól ismert, és ő olyan ember, aki, ha egyszer befejezi közéleti tevékenységét, úgy akar végigsétálni a főutcán, hogy nyugodtan nézhessen az emberek szemébe. Azt hiszem, ez is erősíti a belé vetett bizalmat.

Továbbá személye azért is jó választás, mert – megválasztása esetén – nyilván ideális munkakapcsolatban dolgozhat együtt a térség egyéni országgyűlési képviselőjével, és ez egy azonos színezetű kormány alatt még igen gyümölcsöző lehet Sárospatak számára.
Ezek alapján a Nemzeti Fórum nyugodt szívvel ajánlja Aros Jánost, mint közös polgármesterjelöltet a sárospataki választók figyelmébe.
 

 

 

 


 

 

  
Törő Gábor
/2010.07.05./
 

    Nem dördült el lövés Olaszliszkán

 

A rendőrségi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy nem lőttek rá egyetlen olaszliszkai házra sem június 5-én hajnalban! - kaptuk az információt MRFK
Kommunikációs Irodától...

A Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére június 5-én hajnali 4.35-órakor érkezett bejelentést követően a rendőrség öt percen belül megkezdte a körülmények kivizsgálását.
A 29 éves családanya többek között elmondta, hogy 02.30- órakor nagy durranásokra ébredt, és azt vélelmezte, hogy rálőttek a házára. A lakásban tartózkodó gyermeke úgy jellemezte a hangot, hogy olyan volt, mint amikor a motorosok indítják a motort és az durran.

A széles körű és részletes adat- információgyűjtés, illetve a tanúmeghallgatások azonban nem támasztották alá a bejelentés valódiságát. A meghallgatott szomszédok közül senki nem hallott durranásokat, volt akit hosszas kopogtatás után a rendőrök ébresztettek fel. Az egyik szomszéd azt említette példaként, hogy amikor a folyó
túloldalán vadászatok folynak onnan is hallják a lövéseket. Most azonban semmi ilyen nem történt. A nyomok kutatása során a lakóház falán, ablakán, a tetőn, a redőnyökön
semmiféle friss fizikai sérülés nem volt fellelhető. A ház közelében lábnyomokat, keréknyomokat nem találtak.

A Sárospataki Rendőrkapitányság nyomozói a helyszínmegtekintés során bűncselekmény gyanújára utaló körülményt nem tapasztaltak. A mindenre kiterjedő vizsgálata alapján tehát kijelenthető, hogy nem merült fel bűncselekmény gyanúja, azaz a bejelentő által tett eseményt nem támasztotta alá semmilyen tény, adat vagy információ.
 


   
A Sárospataki Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda
/2010.07.05./
 

            Az Újtelepen már elkezdték a vízlevezető rendszer felülvizsgálatát

 

        
                    

2010. július 28-án tartott bejárást az Újtelepen Hajdu Imre, a városrész önkormányzati képviselője és Oláh József a Kommunális Szervezet utak és hidak karbantartásával foglalkozó részlegének vezetője. Megtekintették a már folyamatban lévő, áteresz és vízelvezető árok tisztító munkálatait és a még előttünk álló feladatokat - meghallgatva a lakosság javaslatait is…
 
 


Hajdu Imre


Oláh József

       Nyilván most a megelőzés a feladatunk, hogy ami az idén megtörtént, ne fordulhasson elő még egyszer. Ezért a Kommunális Szervezet nagy erőkkel vonult ki ide, a Baross Gábor és Bocskai utcák kereszteződésébe és az átereszcsöveket kicserélte, ahol el volt törve, illetve el volt tömődve – mondta el Hajdu Imre…

Most a helyszíni szemle alkalmával egyértelmű lett, hogy itt a környéken sok árkot betemettek, ill. nem tartottak megfelelően karban, ezért a Kommunális Szervezetnek van feladata bőven, pl. az árkokat ki kell kotorni, a betemetett árkokat újra fel kell tárni és az átereszeket ki kell tisztítani, alkalmassá kell tenni arra, hogy a csapadékvíz lemenjen.

Mindenkinek meg van a feladata az önkormányzatnak és alakosságnak is. Felhívom sárospatakiak figyelmét, itt az új telepen is, hogy az előttük lévő árkokat tartsák karban, az átereszeket rendszeresen takarítsák ki, hogy ne gyűljön fel máshol a víz, ez mindannyiunk felelőssége.
Én hiszek az emberek felelősség érzetében, és hiszem, hogy semmilyen szankcióra nincs szükség, hiszen most már mindenki a saját bőrén tapasztalta, hogy mekkora problémát jelenhet, ha ezen munkák elvégzése elmarad. A közös dolgainkra közösen kell odafigyelnünk, és ha az önkormányzat megteszi a rá háruló részt, akkor minden sárospataki polgár ezt meg fogja tenni.

Itt a Bocskai és Baross Gábor utcák útkereszteződésben volt egy áteresz szakadásunk, ezt a problémát kijavítottuk. A következő feladatunk az, hogy a Radvány patak felé vezető árkokat kitakarítani, az átereszeket megtisztítani, ahol nem megfelelő az áteresz, ott fogjuk bontani, és ki fogjuk cserélni a megfelelő átereszcsőre – tette hozzá Oláh József
Ezek helyett teljesen újakat kell készíteni, vannak olyan átereszfejek, amik teljesen el vannak tömődve, egyes lakók betemették, úgy gondolva, hogy ezekre már nem lesz szükség, de a csapadékos időjárást látva minden egyes árokra és átereszre nagy szükség van.

Sajnos az önkormányzatunk még nem rendelkezik olyan gépekkel és eszközökkel, amikkel ezeket a feladatokat el lehet végezni. Itt az újtelepi részen még több 100 ezer Ft-t kell bele fektetni bérmunkával, de Sárospatak egyéb területén több tízmillió Ft-ra is rúghat az összeg.

 

 

 

További fotók>>>
   
Törő Gábor
/2010.07.04./
 

Gazdag hangoskönyv kínálat a zenei könyvtárban

 

        
                    

A Művelődés Háza és Könyvtára felhívja az érdeklődők figyelmét arra, hogy állományunk hangoskönyvek gazdag kínálatával rendelkezik - nyilatkozta Noszályné Bodnár Ágnes zenei könyvtáros...
 
 


 Noszályné Bodnár Ágnes

       A hangoskönyv színészek, előadóművészek által felolvasott, hanghordozón kiadott könyv. Lehet hangkazettán, audio CD-n, vagy MP3 CD-n rögzített hanganyag. Legtöbbször azok a könyvtárhasználók keresik, akik munkájuk miatt napjuk nagy részét autóban töltik. Ágyhoz, házhoz kötött, könyvet nehezen vagy egyáltalán nem bíró embereknek is kikapcsolódást, „olvasáshoz” jutást nyújt. A vakok és gyengénlátók könyvtári ellátásában fontos szerepet játszanak. A látássérült emberek mellett az olvasási zavarokkal küszködő gyermekek és felnőttek tanulásában és művelődésében is nagy szerepet játszik ez a dokumentumtípus.

Magyarországon 2002 körül jelentek meg az első „igazi” hangoskönyvek, melyek jogtisztán, kiadott formában kerülnek a boltok polcaira. Ma már a frissen megjelent könyvek hangoskönyv kiadása is gyakori. A hangoskönyvek között megtalálhatók a magyar- és világirodalom klasszikus darabjai, regények, drámák, versek, mesék, ismeretterjesztő, szórakoztató irodalmak. A hangoskönyvek előnye, hogy gyorsan, kényelmesen hozzá lehet jutni az olvasót érdeklő irodalomhoz. Idegen nyelvű hangoskönyv hallgatása a nyelvtanulásban is kitűnően alkalmazható.

A Művelődés Háza és Könyvtára hangoskönyv állománya az ajánlójegyzéken megtekinthető. Folyamatosan bővülő kínálattal várjuk kedves olvasóinkat és az érdeklődőket a könyvtár zenei-részlegébe! Nyitva tartás: Kedd, csütörtök, péntek: 14-16 óra.

 

 

 

További fotók>>>
   
Cziczer Katalin
/2010.07.04./
 

PROFI VENDÉGEK A FOCITÁBORBAN

 

        
              

A Gól Focitábor szervezői minden évben hívnak meg profi focistákat, akik beszélgetnek és játszanak a gyerekekkel. Ezek a játékosok általában magyarok. Most viszont alaposan meglepődtek a gyerekek amikor két kameruni játékos sétált be hozzájuk, Dósgyőr és Bőcs csapatának játékosai. Nagyon kedvesek voltak a gyerekekkel, fociztak velük, bemutatták, hogy tudnak dekázni és beszélgettek is.

Egyikük jól beszél magyarul, egyébként ő már kameruni válogatott is volt. A magyar nyelvet nagyon nehéznek tartja, egy teljes év kellett, hogy megtanulja - az angolhoz fél évre volt szüksége. Otthon szinte mindenki franciául beszél, mert több száz törzsi nyelv van, amelyeken nem értik meg egymást.

Mindketten 24 évesek, 3 éves koruk óta fociznak, a nagyobb 190 cm magas és 45 és feles cipőt visel. Ezeket mind a gyerekek kérdéseire válaszolva mondták el, és még sok más érdekességet.
 


További fotók>>>
   
Törő Gábor
/2010.07.03./
 

 Ezüstmise a Bazilikában

 

        
                    

 


Ft. Kecskés Attila

       Június 22-én az esti mise keretében ünnepeltük Ft. Kecskés Attila atya 25 éves pappászentelésének ünnepét. Dr. Ternyák Csaba egri érsek atya köszöntő levelének felolvasása után, plébános atya bemutatta hálaadó ezüstmiséjét, melyet a felnőtt ministránsok aszisztálása, a bazilika énekkarának ünnepi énekei, valamint a gyermekek köszöntő versei tettek díszesebbé.

A szentmisét követően a megjelent hívek a plébánián megrendezett szeretetlakomán gratuláltak, és kérték a jó Isten áldását az ezüstmisés további papi életére.

 

 

 

További fotók>>>
   
Koleszár Krisztián - lelkipásztori kisegítő
/2010.07.03./
 

Három Árvays csapat az Országos Döntőben

 

        
                    

2010. június 12-13-án Budapesten szerepeltek az Árvay DSE lány és fiú focistái az MGYLSZ Országos Döntőjében. Az iskola III-as korcsoportos lány, I-es és II-es korcsoportos fiú csapatai jutottak be az ország elit együttesei közé. Ahhoz, hogy idáig eljussanak, jól kellett szerepelniük a körzeti és a megyei döntőkön is. Ez az elmúlt évekhez hasonlóan az Árvaynak most is 3 csapattal sikerült - számoltak be az edzők Belicza János és Gönczy Zoltán...
 
 


 Gönczy Zoltán


Belicza János

       A Népligetben 35 pályán egyszerre zajlottak a mérkőzések, a patakiak pedig igen szépen szerepeltek az eseményen, ahol több neves személyiség is megjelent. A gyerekek sok autógrammot kértek GERA ZOLTÁNTÓL, JUHÁSZ ROLANDTÓL, MÉSZÖLY GÉZÁTÓL, KANTA JÓZSEFTŐL, KOZMA ISTVÁNTÓL is.
A lányok már azzal teljesítették a tervet, hogy megnyerték a megyei döntőt, hiszen egy erősen megfiatalított, viszonylag kevés meccsrutinnal rendelkező, de annál lelkesebb csapattal kezdték az évet. Ennek ellenére levegőben lógott a meglepetés, hiszen első csoportmérkőzésüket megnyerték és a félidőben még a másodikon is vezettek, de ekkor egy - a meccs után a játékvezető által is elismert- hibás ítélet folytán az ellenfél egyenlített, majd fordítani is tudott. A csapat tagjai: Hallók Petra, Sütő Zsófia, Csehi Kincső, Illés Erika, Kardosi Blanka, Szendrei Henrietta, Aranyosi Anett és Repka Szilvia.

Az I-es korcsoportos fiúk első csoportmérkőzésüket a békés megyei Mezőberény gárdája ellen vívták, melyen remek játékot produkáltak és győztek 2:0-ra. Majd következhetett a csoport rangadója a Mohács ellen, ahol az utolsó másodpercekben egyenlített a pataki csapat, így 1:1 lett az eredmény. A „D” csoport utolsó meccsén 3:0-ra kellett győzni az Árvaysoknak, ahhoz hogy csoportelsők legyenek az Adony ellen, ami Kalocsay és Molnár góljaival teljesült is. A gyerekek így 7 ponttal továbbjutottak és a Kalocsa következhetett. Őket ragyogó játékkal 3:0-s arányban legyőzték a sárospatakiak. A nyolc között a Zalaegerszeg csapatával játszottak az Árvay DSE játékosai és 1:0-s vereséget szenvedtek, ám minden idők legjobb országos eredményét érték el a 2001-2002-ben született focisták.
Névsor: Séra István, Hunyadi Bence, Molnár Csaba, Kalocsay Attila, Váradi Ádám, Ardó Alex, Baba János, Hornyák Levente, Laczkó György, - játékosok, Belicza János – edző.

A II-es korcsoportos fiúk célja egyértelmű volt, továbbjutni a csoportból, ami még eddig sosem sikerült. A nagyon erős csoportban a Kaposvár, a Heves és a Kalocsa szerepelt a patakiak mellett. A mérkőzéseken a szerencse elkerülte a csapatot és két egygólos vereség mellett (1:0 és 2:1), 2:0 arányban sikerült legyőzni Heves csapatát, de így is továbbjutottak a gyakorlósok. Ám a 16 között a Zalaegerszeg megálljt parancsolt az Árvay DSE 1999-2000-ben született csapatának. Névsor: Berki Bence, Botos Zsolt, Preszoly Patrik, Hochvárt Bence, Gulyás Tamás, Orosz Máté, Vitányi Patrik, Szemán Gergő, Kerülő László, Molnár Csaba – játékosok, Belicza János – edző.
A 34 fokos hőségben lejátszott mérkőzéseken mindent megtettek a játékosok, akik méltóan öregbítették Sárospatak és a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának hírnevét.

TÁMOGATÓK: HUNYADI ABC, SZÜLŐK, ÁRVAY ALAPÍTVÁNY.

 

 

 

További fotók>>>
   
ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2010.07.03./
 

             GÖRÖG KATOLIKUS PAPSZENTELÉS VOLT SÁROSPATAKON

 

        
                    

 


 Boronkai József

       Péter és Pál főapostolok ünnepén - tartotta a Sárospataki Görög Katolikus Egyház a templombúcsúját. Az ünnepi liturgián, melyet Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök úr végzett, papszentelés is történt. Patakon, a görög katolikus templomban még soha sem volt még papszentelés.

A felszentelt kispap a Kassai Egyházmegyéből, Bélyről származó Boronkai József, ő részesült az egyházi rend szentségében.

Az ünnepi nap Kispatakon 17 órakor vecsernyével folytatódott és 18 órától szent liturgiával zárult.

Kocsis Fülöp

 

 

További fotók>>>                        Amatőr videó
   
Törő Gábor
/2010.07.02./
 

             Spanyolország, azaz a Soccer Team nyerte az I. FRAISA Mini VB-t Sárospatakon

 

        
               

Sárospatak Város Önkormányzata, a Sárospataki Sportiskola és a Don Patya Pizzéria közös szervezésében, 2010. június 27-én (vasárnap) került megrendezésre az I. FRAISA MINI VB Sárospatakon, a Sárospataki Sportpályán. Külön öröm, hogy az eseménynek főtámogatója is volt, mégpedig a FRAISA – Hungária Kft. személyében, akik ebben a nehéz gazdasági helyzetben is áldoztak a sportra és letették a névjegyüket a Fair Play szellem mellett - küldte beszámolóját a rendezvény fő szervezője, Belicza János tanár úr...
 
 


Belicza János

       A rendezvényre 10 felnőtt labdarúgó csapat nevezett. Az együtteseket két ötös csoportba sorsolták egy nyílt sajtótájékoztató keretén belül, ahol a saját nevük mellett, a vb valamely – választott – csapatnevét viselhették. Így alakult ki, hogy a szurkolók a sárospataki arénában láthatták az „Argentína – Hollandia” mérkőzést is. Az eseményen – a rossz idő ellenére – a szép számban kilátogató szurkolók színvonalas mérkőzéseket láthattak, ahol a döntőt a Spanyolország - Soccer Team és a Hollandia - Evinor Bt. - Don Patya Pizzéria csapatai játszották. Ugyanakkor ki kell emelni a Németország – Kenézlő SE és az Argentína – Makkoshotyka SE együtteseinek hozzáállását és teljesítményét is.
A torna összdíjazása 180.000 Ft. volt, amelyből az első helyezett 80.000 Ft-ot kapott. A pénzdíjak mellett oklevelet, különdíjakat, serlegeket és érmeket vehettek át a csapatok és az arra érdemes játékosok. Az eredményhirdetés után tombolasorsolás is volt értékes nyereményekkel, majd Don Patya ínyenc babgulyását kóstolhatták meg a focisták és a vezetők. Belicza János főszervező azt mondta, hogy ezt a kupát hagyományőrzőnek szánták és a „Jövőre, Veletek, Ugyanitt” mondattal búcsúzott. Még azt is kiemelte, hogy kiváltságot jelent számára, hogy sok csapat megjelent az első ilyen rendezvényen.

HIVATALOS VÉGEREDMÉNY:
1. Spanyolország - Soccer Team
2. Hollandia – Evinor Bt. – Don Patya Pizzéria
3. Németország – Kenézlő SE
4. Argentína – Makkoshotyka
5. Brazília – Alsóberecki
6. Svájc – FRAISA Hungária Kft.
7. USA – Karcsa – Cigánd
8. Anglia - Gesztenye
9. Észak Korea – Bázis Söröző
10. Ghána - Tarcal

KÜLÖNDÍJASOK: GÓLKIRÁLY: PUNYI MÁTÉ (Brazília - Alsóberecki)
LEGJOBB KAPUS: TÓTH ÁDÁM (Hollandia – Evinor Bt. – Don Patya Pizzéria )
LEGJOBB JÁTÉKOS: SZABÓ SÁNDOR (Spanyolország - Soccer Team)

Fő támogató: FRAISA – Hungária Kft.
Támogatók: Sárospatak Város Önkormányzata, Don Patya Pizzéria, SUSI, Újbástya Rendezvénycentrum, Ristorante Collegno, STC, Vay Miklós Szakközépiskola, Szalontai Pálinkafőzde, www.sarospatak.hu, www.boon.hu, Zemplén Hírlap, Észak Magyarország, Euronics - Sárospatak, Evinor Bt., MOMO Üzletház, Póló – Pont.
 
 

 

További fotók>>>  

Cziczer Katalin
/2010.07.02./
 

             Szeretnék ha meghallgatnák őket a Patakiak! Fogyatékkal élők zenekara Dombóvárról

 

        
               

A Szatmárnémeti Caritas Szervezet meghívására július elején a dombovári „Reménység” Napközi Otthon és Fejlesztő Iskolában működő Reménysugár zenekar irodalmi estet mutat be a szatmárnémeti közönségnek „Boldogság egy hajszál” címmel.

Az ide utazó csoport tagjai Sárospatakon keresztül mennek úticéljukra, és szeretnék, ha július 4-én vasárnap 17 órakor a sárospataki református templom kertjében meghallgatnák őket " főpróba" gyanánt a Patakiak.

A zenekart nyolc fogyatékossággal élő fiatal és felnőtt, valamint 5 önkéntes segítő pedagógus alkotja. A fiatalok ritmushangszereken és furulyán, a segítők gitáron, furulyán és hegedűn játszanak.

A zenekar közel 200 fellépésen van túl, melyből kiemelkedik az évenkénti Zeneakadémián való fellépés és a parlamenti szereplések. Tiszteljük meg erőfeszítésüket, hogy kinyitjuk szívünket és fülünket előttük, akik a zenén keresztül arról üzennek, hogy ők sem adják fel!
 Ref. Lelkészi Hivatal
/2010.07.02./
 

             Árvay Nap 2010

 

        
                    

A ME Árvay József Gyakorló Általános Iskolája 2010. június 10-én hagyományosan megrendezte Árvay nap című programját. A délelőtt hagyományainkhoz híven az Árvay emléktábla koszorúzásával indult, majd egy közös kézfogásra került sor az iskola épülete körül, az LGT együttes Miénk itt a tér… című számára. Ezután Kissné Murányi Andrea igazgatónő jelképesen átadta az iskola kulcsát Noszály Kamilla 8.a osztályos tanulónak, akit a nap diákigazgatójává választottak - számolt be dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea...
 
 


 Noszály Kamilla

       Az esemény az aulában folytatódott, ahol az Árvay Emléklapok átadására került sor .Ebben a tanévben a következő tanulók érdemelték ki ezt a dicséretet. Hochvát Bence 4.a, Dékány Lea 5.a, Fedor Zsófia 5.a, Kardosi Blanka 5.b, Vitányi Barbara 6.a, Illés Erika 6.b, Záhonyi Patrik 7.c Gál Dorottya 8.a és az idén Árvay könyvjutalomban részesült, Preszoly Fruzsina 7.a és Vojth Violetta 8.b osztályos tanulók.
Ezután Kissné Murányi Andrea igazgatónő jelképesen átadta az iskola kulcsát Noszály Kamilla 8.a osztályos tanulónak, akit a nap diákigazgatójává választottak.

A délelőtt folyamán a következő színes és változatos tevékenységek várták tanulóinkat: aszfaltrajz, óriáscsúszda, ugráló vár, arcfestés, Torpedó ügyességi vetélkedő, tanár-diák foci, Ki Mit Tud?, csocsó.
A nap végén eredményhirdetés következett, majd a diákigazgató visszaadta az iskola kulcsát igazgató néninek, aki megköszönte a diákönkormányzatnak, a kitartó, lelkes munkáját.
Külön köszönet Kerülő Orsolya, Kerülő László és Koleszár Dávid, Koleszár Kristóf szüleinek, akik a csocsókat biztosították a gyerekeknek.

dr.Rózsahegyiné Nagy Andrea

 

 

További fotók>>>
   
ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2010.07.02./
 

            Fassang László és a Szent Efrém kórus Sárospatakon

 

        
                    

Július 4-én vasárnap délelőtt 10 órakor a református templomban különleges zenei élményben lehet részük az ide látogatóknak. Fassang László orgonaművész és a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém férfikar közös szolgálata gazdagítja az Istentiszteletet - tájékoztatja honlapunk olvasóit Virágh Sándor református lelkész...
 
 


Fassang László

       A keresztyén zenekultúra - musica sacra - valamennyi ágazatából hallunk ízelítőt, a bizánci, latin és protestáns zenei gyöngyszemek elhangzásakor. Az orgonisták olimpiájának egykori győztese Fassang László is örül, hogy az orgona, melyen gyermekkorában játszott, megújulva állhat a sárospataki templomi szolgálat és zenei élet rendelkezésére.

Szeretettel várunk mindenkit az alkalmon, a készülő Lorántffy Zsuzsanna harang javára adományokat elfogadunk.
 
 
 

 


Ref. Lelkészi Hivatal
 2010.07.01.
 

            A Csárdáskirálynő Patakon

 

        
                    

Az Újbástya Rendezvénycentrum sokaknak szerzett örömet és felejthetetlen élményt, amikor a Vízikapu Szabadtéri Színpad idei műsorára tűzte a Csárdáskirálynő című – klasszikusnak számító - nagyoperettet. A kiszámíthatatlan időjárás miatt a tervezett helyszíntől eltérően a Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében mutatták be az előadást a Kalocsai Színház művészei.
 
 


Szabó Árpád

       A nézőteret teljesen betöltötték a műfaj – szinte minden korosztályból – érkező rajongói. A három és fél órás színvonalas, látványos és humorban bővelkedő produkciót a közönség hosszas vastapssal dicsérte. A szervezőket büszkeséggel tölti el, hogy a színház vezetője több szállal kötődik Patakhoz:

Sárospatakon születtem, a gyermekkoromat Tiszacsermelyen, gimnáziumi éveimet a nagy múltú Református Gimnáziumban töltöttem. Szeretteimet meglátogatva gyakran jövök a városba, ami ma is közel áll szívemhez. Már többször nyílt alkalmam változatos műfajú színpadi produkciókkal gazdagítani Patak kulturális kínálatát, mindig különös gonddal készülünk az itteni fellépésekre. Már idén júliusban találkozhatnak a nézők a Kalocsai Színház társulatával, amikor az „Indul a bakterház” című falusi komédiát adjuk elő. A Vízikapu Szabadtéri Színpad különös hangulata és főleg a regényből készült film népszerűsége miatt izgalmas előadásra számíthatnak a nézők. - nyilatkozta Szabó Árpád a Kalocsai Színház igazgatója.

Az Újbástya Rendezvénycentrum igyekezett sokszínű programot összeállítani a szabadtéri színpad nyári időszakára. Legközelebb július 10-én 21.00 órától a „Noé bárkája” című musical látható a Miskolci Musical Műhely előadásában. Jegyek 1000,- forintos áron, Patak Kártyával rendelkezőknek 800,- forintért kaphatók az Újbástya Rendezvénycentrumban.

Az „Indul a Bakterház” című falusi komédiát július 27-én nézhetik meg az érdeklődők.

Müller Adrienn

 

 

További fotók>>>

  
   
Cziczer Katalin
/2010.07.01./
 

        Újabb 4 évvel meghosszabbították a Farkas Ferenc Művészeti Iskola igazgatója megbízatását

        
            

Az egyik legfontosabb napirendi pontunk a Farkas Ferenc Művészeti Iskola vezetésére benyújtott pályázat elbírálásáról szóló előterjesztés volt – kezdte tájékoztatóját az Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottság június végi üléséről Lendák Lajos, a bizottság elnöke…
 


Lendák Lajos

       Bálint Béla igazgató úr pályázata érkezett be egyedül, amit bizottságunk szavazatival egyhangúlag támogatott. Sárospatak város három művészeti iskolája közül ez az egy működik önkormányzati fenntartásban. Miután Bálint Béla igazgató úr 10 éve betölti ezt a posztot, úgy hiszem, hogy nagyon elégedettek lehetünk és a város lakói is elégedettek az iskola működésével. Azóta mondhatjuk, hogy a néptánc beindult csak úgy, mint a képzőművészet, így minden képzőművészeti ág képviselteti magát az iskola működésében.
Tudjuk, hogy anyagilag a legnehezebb a hangszeres oktatás, mivel itt egyéni oktatásról van szó és ez került a legnehezebb helyzetbe miután normatíva rendszerrel működik az iskola.
Ennek ellenére országos versenyeken minden művészeti ágban kiemelkedő eredményeket érnek el az itt tanuló a diákok, ezért gratulációnkat fejeztük ki az igazgatónak és az ott dolgozó tanároknak. Elismerést is kapott a művészeti iskola, kiemelt minősítést a tavaly előtti évben.
Nagy örömünkre szolgál az is, hogy önkormányzati támogatással, de saját forrásból is a Szent Erzsébet út 12-es épület beindították, amely az utóbbi 4 évben történt: a tetőtér beépítése, hangversenyterem, próbaterem kialakítása, ami szintén elismerést vált ki az emberekből.

A technikai jellegű módosításokat tekintve az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium pedagógiai programját módosítottuk, a kollégiumi neveléssel kapcsolatosan Bolló Csaba igazgatóúr testületi ülésen is vendégünk volt.
A közoktatási intézkedési terv felülvizsgálatáról szóló előterjesztés, és az esélyegyenlőségi intézkedési terv felülvizsgálatáról szóló előterjesztést szintén ilyen, technikai jellegű módosítás volt. A következő félévi munkatervet fogadtuk még el egy javaslat formájában, ill. mi is tárgyaltuk a városfejlesztési koncepciót.

Az óvodában a bölcsődei férőhelyek számának növelését támogattuk természetesen, hiszen szükség van rá. Az utóbbi évek igényeit felmérve egyre több szülő érdeklődik a bölcsődei ellátás igénybevétele felől. Örömünkre szolgál, hogy a bölcsődei létszám bővülhet a következő években.
Bizottságunk az augusztus 20-ai kitűntető díjakról is tárgyalt, amit a testület zárt ülésben fog elfogadni.
 
 

 

Törő Gábor
 2010.07.01.
 

            A Lokálpatrióták Egyesülete is vizsgálja a városfejlesztési koncepciót

 

        
                    

A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének a városfejlesztési és műemlékvédelmi műhelye tartott egy szakmai megbeszélést 23-án 17 órától az ÉPSZER Zrt tanácskozó termében, amelyről Saláta László, az egyesület elnöke számolt be…
 
 


Saláta László

       Ennek a lényege az volt, hogy a testületi ülés elé kerül a városfejlesztési koncepció, amely azért nagyon fontos a város számára, mert az EU-s pályázatok lehívása csak akkor lehetséges, ha rendelkezésünkre állnak azok a dokumentumok, amelyek a város fejlesztésével kapcsolatos további elképzeléseket is tartalmazzák.
Ilyen módon szükség van az integrált városfejlesztési stratégia megfogalmazására, ami viszont a területrendezési terv alapjául szolgál. Tehát ebben egy hosszú távú koncepciót fogalmaznak meg, hogy milyen irányba szeretne a város elmozdulni, milyen város akar lenni Sárospatak.
Ezzel kapcsolatosan mi összehívtuk ezt a szakmai megbeszélést, az elnökség tagjai közül 16-an vettünk részt ezen a megbeszélésen. Tényleg jó hangulatú és tenni akaró vélemények, javaslatok hangzottak el. Úgy tűnik, hogy jó úton haladunk tekintettel arra, hogy végre most már ennek a programnak az elindításával belátható távolságban vannak azok a feladatok, amelyek előttünk állnak.
Ami nagyon jó ebben az előterjesztésben, az a helyzetelemzés, valóban reális a dolog. A gyengéje pedig az a javaslatnak, hogy ez jelentkezik túlsúlyban és csak mintegy egyharmad részt fogalmazódnak meg azok a tennivalók, amiket meg kellene oldani.
Ami talán különbözik a lokálpatrióták egyesülete tagjainak a véleménye és az előterjesztés között, a prioritások kérdése, hogy melyek azok a kérdések, amelyeket mi fontosnak tartunk.

Ami nagyon szimpatikus és ezt sokan kifejtették, hogy végül is a program egyfajta múltra való épülést jelent. Tudomásul veszi azokat a meglévő értékeket, amelyekkel rendelkezünk, és arra próbálja ráépíteni az ő elképzeléseit, nem pedig fordítva.
Érdekességképpen néhány dolog, amivel az anyag is foglalkozik: már a korábbi ilyen kísérlet is foglalkozott a hajókikötők kérdésével. Korábban felvetődött, hogy a vár alá kerülne - a Vízikapuhoz - a kikötő, viszont akkor, ezzel a várra való kitekintést akadályoznánk. Ezért most egy saját, konkrét javaslat született, hogy az Arad út végére tennénk, tehát a kerítésen kívül, de ugyanúgy föl lehetne a vár irányába menni a kikötőből.
Fontosnak tartanánk természetesen a vasút és az elkerülő út megvalósítását, de a legfontosabb a pataki úthálózat és ez az anyagban is szerepel, hogy a legfontosabb kérdés Patak úthálózatának kérdése azért, hogy megközelíthetőek legyenek bizonyos pontok és átjárhatóság legyen a várból a fürdő, Végardó irányába, vagy a most ásatások folyamán felszínre kerülő újabb történelmi értékek megismerésére is.

Javaslatokat tettünk továbbá olyan helyszínekre, ahol tovább lehetne folytatni a lakások, vagy magánépítkezések helyszínének kialakítását, amelyek elég szűk területre korlátozódnak. Tovább lehetne gondolni azt az elképzelést is, ami felvetődött korábban, hogy nincs a városnak közösségi tere. Most újra felvetődött ez, és egyet értünk azzal, ami az anyagban szerepel, hogy a Tanítóképző Főiskola terét, ill. A Művelődés Háza U alakú karját összenyitnánk, amivel tényleg egy hatalmas rendezvényteret kapnánk.
Csak az volt a baj korábban is, hogy a tulajdonviszonyok befolyásolták ennek megvalósítását, ugyanis a főiskolai kar a minisztérium a tulajdonában van, A Művelődés Háza pedig helyi. Tehát ezeket nem tudjuk soha egyeztetni, reméljük, hogy hosszabb távon, a koncepció alapján képesek leszünk erre is.
 
 

 

További fotók >>>
   
Törő Gábor
/2010.07.01./