Archív
2010. augusztus
 
 

       Hazai pályán fogadjuk pénteken Debrecen focicsapatát

 

        
                     

 


Aros János

       A sárospataki Radvány patak áradásakor polgármester úr segítségével kerestük meg Debrecen csapatát és kértük őket, hogy az árvízkárosultak javára játszanak egy mérkőzést Sárospatak labdarúgó csapata ellen – jelentette be az igazi sportcsemegét Aros János alpolgármester…

Most érkezett el az idő, amikor szabaddá tudták tenni magukat, hiszen a Európa Ligában és az NB1-es bajnokságban való szereplésük - amelynek egyébként a listavezetői - meglehetősen szoros programot diktálnak nekik.

Tehát most szeptember 3-án pénteken 17 órától Sárospatak – Debreceni VSC-TEVA NB I-es labdarúgócsapata  mérkőzésre kerül sor, amely mérkőzésnek a teljes bevételét az árvízkárosultak megsegítésére fogjuk fordítani.

Nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt, minden sportszeretőt és mindenkit, aki segíteni szeretne az árvízkárosultakon.
(a fotók illusztrációk)


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.08.31./
 

       Műszaki – informatikai fejlesztések a könyvtárban

 

        
                     

A szeptember beköszöntével újra felpezsdül az élet az óvodákban, iskolákban és a könyvtárunkban is. Az olvasói igények mind színvonalasabb kielégítésére törekedve nagyarányú eszközbeszerzésre került sor a nyár folyamán - nyilatkozta Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 
 


Kövér Sándorné

       A TIOP 1.2.3-08/1-2008-0015 kódszámú európai uniós pályázati forrásból 10 új számítógépet vásároltunk, amelyek segítik a könyvtárosok munkáját, és az olvasók internet-használati lehetőségei is bővülnek. Az olvasótér felszereltségét nyomtató és szkenner egészíti ki. Végre az ifjúsági részleget, és a zenei könyvtárat is fel tudtuk szerelni a legmodernebb eszközökkel, és a hozzá tartozó szoftverekkel. A fonotékába beszerzett házimozi-rendszer és hangfal-szett alkalmassá vált a jó minőségű zenehallgatásra.

A fogyatékkal élők esélyegyenlőségét is javítani kívánjuk. A vakok és gyengén látók számára is beszereztünk egy olvasókészüléket, és egy számítógépet speciális felolvasó szoftverrel. A halláskárosultak részére induktív hurkos erősítő rendszert építettünk be az emeleti foglalkoztatóban. Ez az eszköz a hallókészülékkel rendelkezők számára teszi élvezhetővé az előadásokat, rendezvényeket. A saját laptopjukat használó látogatóink munkáját kiépített wifi hálózat segíti.

A könyvtári tevékenység dokumentálásához digitális fényképezőgépet és kamerát vettünk. A számítógépes kölcsönzés megteremtése régi álmunk. A mostani beruházás keretében a szükséges hardver eszközöket megszereztük (vonalkódolvasó, blokknyomtató, pénztárgép), a szoftverek beszerzése egy másik pályázatból valósul meg.
A helyismereti gyűjteményben tárolt egyedi dokumentumok feldolgozásához, és közkinccsé tételéhez digitalizáló műhelyt szereztünk be. Egy ilyen komoly informatikai géppark üzemeltetéséhez sokrétű ismeretek szükségesek. A könyvtárosok folyamatosan képzik magukat, de egyre nagyobb szükség van könyvtárakban is informatikus munkatársak alkalmazására.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.08.31./
 

      Közönségdíjat nyert a Pacurka Gyermektánccsoport Jaslóban

 

        
                     

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Pacurka gyermektánccsoportja Lengyelországban, Jaslóban vendégszerepelt az elmúlt hétvégén. A tavasszal országos tanulmányi versenyt nyert csoport hetekkel ezelőtt elkezdte a felkészülést. A csoport rábaközi, hegyközi, bodrogközi, érpataki, baranyai és felcsíki táncokból összeállított műsorát két fellépésen láthatta a lengyelországi kisváros közönsége - számolt be Darmos Éva...
 
 


Darmos Éva

       Nagy szeretettel fogadtak bennünket Jaslóban. E gyönyörű lengyel kisváros fesztiválján a környező közép-európai államok tánccsoportjai és egyéb művészeti csoportjai mutatkoztak be. A Pacurka csoporttal egy felvonuláson és két fellépésen vettünk részt, s természetesen ismerkedtünk a város nevezetességeivel. A fellépések jól sikerültek, a közönségnek tetszett az a kultúra, amit mi igyekeztünk közvetíteni, ennek köszönhető, hogy a csoport elnyerte a fesztivál közönségdíját.

A mellett, hogy fontosnak tartjuk a magyar néptánckultúra bemutatását határainkon túl, az is nagyon fontos, hogy táncos gyermekeink ismerkedjenek a környező nemzetek kultúrális értékeivel, és természetesen jól érezzék magukat egy-egy ilyen nemzetközi fesztiválon. Ezúton is szeretnénk megköszönni Sárospatak Város Önkormányzatának, hogy lehetővé tette a Pacurka Gyermektáncscoportnak e nemzetközi fesztiválon való részvételt.
 


 

 

 

Tovább fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.31./
 

       Sikeres volt az Újtelep Napja

 

        
                    

Augusztus végén, egy szép nyárvégi vasárnap tartottuk meg Újtelep Napját. Idén olyan igény mutatkozott rá, hogy meg kellett rendezni, de kár is lett volna kihagyni, hiszen ez egy közösségformáló rendezvény, amiről a nagy érdeklődés alapján elmondható, hogy fontos az újtelepiek számára – nyilatkozta a Hajdu Imre, Újtelep városrész választott önkormányzati képviselője…
 
 


Hajdu Imre

       Ennek megfelelően állítottuk össze a programot, amiben a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálhatta a neki való és neki tetsző elfoglaltságot. Így - ami még nem volt az Újtelepen - főzőversenyt rendeztünk. Az első újtelepi főzőverseny hat csapat részvételével zajlott. Rendkívül nagy volt a közönség érdeklődése, a csapatok nyitottak voltak, mindenki megkóstolhatta az ételeket, így közönségdíj kiosztására is sor került.
Volt olyan csapat, amely 14-15-17 éves fiatalokból állt, de indult a polgárőrség is. Az első helyezett Somosi László lett, akinek idén ez már második fűzőversenyen elért sikere volt, hiszen a Kispataki Grillpartiról is ő hozta el az első helyezést.

A főzőversenyen kívül gyermekprogramokkal, lovaglással, ugráló várral készültünk, ill. árusok álltak a közönség rendelkezésére. Itt tartottuk meg a Sárospatak múltját, a XX. századi történetét bemutató képes könyv bemutatóját az újtelepi lakosság számára. Sok érdekes fényképet mutattunk be projektoron kivetítve. A közönség érdeklődése nagy volt, végül beszélgetésbe fordult ez a könyvbemutató.
Az esti jó hangulatról a 37-es Zenekar gondoskodott, aminek a zenéje minden korosztályban nagy tetszést aratott.

Ezúton is köszönetet mondok Novák Zoltánnak a közvetlen és jó hangulatot teremtő konferálásáért, a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóságnak a bemutatóért, az Ütős Zenekarnak, valamint Siska Tamásnak és Csetneki Józsefnek a fellépésükért, Götz Gábornak a lovagoltatásért, Barati Zsoltéknak a gyermekek foglalkoztatásáért, valamint az Újbástya Rendezvénycentrum és a Kommunális Szervezet munkatársainak a feltételek megteremtéséért.


 

 

 

További fotók>>>                  További fotók>>>                     További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.31./
 

     Ismét Nordicoltunk…

 

        
                       

 


Kordáné Györki Erika

       Bizonyára sokan hallottak az utóbbi időben arról, hogy már Sárospatakon is többen hódolnak ennek az északról érkező sportágnak. Valóban, a „Nordic Walking őrület” rendkívül gyorsan terjed környékünkön is, hiszen egy könnyen hozzáférhető, testet-lelket egyaránt jól felfrissítő sportág sokakat elcsábít – számolt be Kordáné Györki Erika

Az utóbbi majd két évben több oktatóórán vehettek részt az arra érdeklődők, mely után kisebb-nagyobb túrákon is kipróbálhatták tudásukat. Legutóbb Hercegkútról indult kis csapatunk Komlóska felé, de Makkoshotyka erdei is láttak már Bennünket. Távlati céljaink között szerepel, hogy mindenkit, aki nyitott arra, hogy a természetben töltse szabadidejét, megismertessük ezzel a sportággal, s minél több túrát szervezhessünk a Zemplén varázslatos tájaira.

Aki szeretne bepillantani e sportágba, kérem keressen tekintse meg a Sárospatak honlap bal oldalán részletesebb felhívásomat!


 

 

 

Tovább fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.31./
 

 A személyi jövedelemadó 1+1 % felajánlásához kapcsolódó kedvezményezetti feltételekről

 

 

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény többek között lehetőséget biztosít arra, hogy a magánszemélyek által kedvezményezettként megjelölt civil szervezetek részesülhessenek a magánszemélyek által befizetett adóból. Az APEH a korábbi évekhez hasonlóan az idén is szeptember 1-ig értesítést küld az érvényes felajánlással érintett szervezeteknek, a felajánlott összeg várható nagyságáról és a kedvezményezetté válás törvényi feltételeiről.

 Az elmúlt évben bevezetett gyakorlatnak megfelelően az adóhatóság az idén sem csatolja, a felhívó-tájékoztató levél mellé a felajánlott összeg igénylésére szolgáló adatlapot, mivel az ún.  1037A. számú adatlap 2010. szeptember 1-től az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) letölthető lesz, és ezt a kedvezményezettek kitöltés után – postai úton, személyesen vagy elektronikusan – juttathatják el az adóhatóság részére.

A felajánlott összeg kiutalását az adóhatóság akkor teljesíti, ha a felhívó levél kézbesítésétől számított 30 napon belül a szervezet – ezen adatlap valamint a kitöltési útmutatóban szereplő törvényileg előírt mellékletek (pl. nyilvántartásba vételről szóló, jogerősítő záradékkal ellátott bírósági végzés, alapító okirat, alapszabály egyszerű fénymásolatát stb.) benyújtásával – nyilatkozza és igazolja, hogy megfelel a törvényi feltételeknek.

Az adatlapot – ügyelve a pontos kitöltésre – a szervezet hatályos adatai alapján kell kitölteni és a szervezet képviseletét ellátó személynek, vagy az általa meghatalmazottnak kell aláírni.

A  törvényi feltételek igazolására nyitva álló határidő elmulasztása esetén az igazolási kérelem benyújtásával egyidejűleg az elmulasztott cselekményeket is pótolni kell. Az igazolási kérelem elfogadására, a szervezet képviseletére jogosult személy objektív akadályoztatása  esetén van lehetőség, vizsgálva azt is, hogy az eljárás során kellő körültekintéssel járt-e el.

Ahogyan az elmúlt évben, az idén sem illeti meg a kedvezményezettet a felajánlott 1 % összege, ha 2010. augusztus 1. és a 1037A. számú adatlap részét képező 1037A-01-es bizonylat keltének időpontja közötti időszakban, akárcsak egy napig olyan lejárt esedékességű köztartozása állt fenn, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetést nem kapott.

Amennyiben a kedvezményezettnek tudomása van arról, hogy a köztartozás tilalmára vonatkozó feltételt nem teljesíti, de a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása a szervezet alapvető céljainak elérését súlyosan veszélyezteti, már a 1037A. számú adatlap 1037A-02. bizonylatán kivételes méltányosságot kérhet, vagy a kedvezményezetti feltételek igazolására irányuló eljárás keretében élhet ezzel a lehetőséggel.

Az APEH – a körülmények mérlegelését követő pozitív döntése után – az 1 %-os összegét csak akkor utalja ki a kedvezményezett szervezetnek, ha az a fennálló köztartozását rendezte.

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság ügyfélszolgálatai készséggel adnak tájékoztatást a kedvezményezetti nyilatkozatokkal és egyéb okiratokkal kapcsolatosan, valamint a Hivatal honlapján (www.apeh.hu) is részletes ismertető található e témával kapcsolatosan is, továbbá a 2008. évi SZJA 1 % felhasználásához kapcsolódó 2010. október 31. napjáig teljesítendő közzétételi kötelezettségről is. 

 

 


Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
/2010.08.31./
 

   Kettősgyőzelem a hétvégén, a pataki focipályán!

 

        
   

Kedvező időben játszotta soron következő bajnoki mérkőzését futballcsapatunk. Korábban a bajnoki címért való küzdelembeli nagy riválisunk, Tarcal együttese volt az ellenfél. Akkor alul maradtunk, most viszont ifi csapatunk szenzációs játékkal 6:0-ra győzött, majd a felnőttek 2:0 arányú sikerében gyönyörködhettünk. A patakiakon kívül, a vendégcsapat szurkolói is szép számmal jelentek meg, de láthattuk más csapatok edzőit, játékosait és szakembereket is - számolt be Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke...
 
 


Koscsó István


Zsófi Dávid

Csehi László

Zsófi József

       A kezdő sípszó elhangzása után rögtön el kezdték feladatuk végrehajtását a fiúk, ami nem lehetett más, mint a győzelem megszerzése, ezzel revánsot venni a korábbi vereségért.

Az első félidő túlnyomó részében erőteljesen támadtunk, de sajnos nem sikerült egyet sem gólra váltani. A nagy rohamokat a tarcali csapat időnként a keménység felső határát túllépve próbálta megakadályozni. A bíró meg is mutatta, hogy a sárga lapját nem felejtette otthon. Az utolsó pár percben a vendégeknek is volt egy-két ziccerük, de szerencsére nekünk volt, - és van is – kapusunk, aki gondosan vigyázott a háló sértetlenségére.
A második félidőben úgy jöttek ki a csapatok, hogy van keresnivalójuk, s nagy irammal támadtak. Időnként parázs hangulat alakult ki. Negyedóra elteltével erőnlétben felülmúltuk vetélytársunkat, aminek eredménye gólban is megmutatkozott.

A 60. percben Sikorszki Péter szögletét Espák Pál fejelte nagy erővel, védhetetlenül a hosszú sarokba. 1:0
Ismerjük a mondást: Egy gól nem gól! Tovább támadtunk és öt perc múlva újra örülhetett a pataki közönség Vécsi Gábor – Halder Péter – Vécsi Gábor szép összjátékának, aminek eredménye: 2:0
A 81. percben az indulatok már-már elszabadultak, minek következtében mi rúghattunk szabadot. Ebből egy újabb szép gól született, de a bíró les miatt érvénytelenítette. Egyébként a több mint 200 emberből csak egy látta lesnek, de minden hiába, most az Ő véleménye volt a döntő. Így ezt a kétgólos győzelmet ünnepelhette a találkozó végén a lelkes pataki szurkolótábor.

A mérkőzésről az edzők véleménye:
Csehi László Tarcal edzője szerint: Az első félidő az osztálynak megfelelően nagyon jó iramú mérkőzés volt. Itt is, ott is voltak helyzetek. Ezzel elégedett voltam, de sajnos a második félidő közepe felé járva erőnléti hiányosságaink előjöttek. A hazaiak meg is szerezték a vezetést. Nekem úgy tűnt, hogy egygólos mérkőzés lesz, de végül kettő lett belőle. Láttam a Patak Sajóbábonnyal játszott mérkőzését, ahhoz képest most sokkal jobban játszottak. A ma látottak alapján Szabó Sándor, Vécsi Gábor, Zsófi Dávid és Halder Péter játéka volt kiemelkedő.

Zsófi József Patak edzője szerint: Nagyon fontos mérkőzést játszottunk. Tarcal most lecsúszott az utolsó helyre, így veszélyes ellenfélnek tűnt a mérkőzés előtt. Mi pedig keserű szájízzel érkeztünk a múlt heti miskolci vereség után, ahol ugyanis nyernünk kellett volna, de rossz hozzáállás miatt pont nélkül távoztunk. Ilyen nehéz előjelekkel kezdtük a mérkőzést. Sokáig az ellenfélnek jó megmozdulása sem volt. Mi szerveztük a játékot, támadásokat vezettünk, helyzeteket alakítottunk ki az ellenfél kapuja előtt. A végjátékban sajnos gyengék voltunk. A második félidőben próbáltam frissíteni a csapaton. Több sztár játékos a kispadon ült, mert nem voltam velük elégedett a korábbi mérkőzéseken mutatottak alapján. Vécsi Gábor és Halder Péter becserélésével mozgékonyabb lett a játékunk. Egy szögletrúgásból megszereztük a vezetést. Ekkor úgy láttam az ellenfél megrogyott egy pillanatra.
Továbbra is uraltuk a mezőnyt, de folyamatos játékot nem tudtunk kialakítani, mert a durvaság határát súrolóan kemények és határozottak voltak az ellenfél játékosai. Majd jött a csapás az ellenfélre, amikor Vécsi Gábor és Halder Péter által bemutatott kényszerjáték után egy nagyon szép gólt értünk el. A partjelző nem nagyon engedte támadó játékunkat, ugyanis nem sokkal később újabb gólt lőttünk, amit lesnek minősített, pedig biztos, hogy nem volt az. Lukács István felívelése révén Vécsi Gábor nagyon szép gólt lőtt. Nagyon sajnálom, mert ilyet nagyon ritkán látni futballpályákon. A vége felé nagyon ránk jött az ellenfél, kicsit beszorultunk. Nem szégyen, hogy itthon „kontrázásra” kényszerültünk, de ha pontosabbak vagyunk több gólt is rúghattunk volna.
Jók: Szabó Sándor, Lukács István, Zsófi Dávid és Vécsi Gábor.

A mérkőzés legjobbjának járó pezsgőt Zsófi Dávid kapta! Gratulálunk mindenkinek! Hajrá Patak!

Pénteken 17-órai kezdettel Debrecen NB-I-es csapata játszik jótékonysági mérkőzést együttesünkkel városi pályánkon! Minden szurkolót szeretettel várunk!


 

 

 

Tovább fotók>>>

az STC Baráti Kör
/2010.08.30./
 

    Német vendégei voltak a polgárőröknek

 

        
                   

Augusztus 21-én Németországból fogadtunk egy delegációt, akik Brandenburg tartományból jöttek, hogy ismerkedjenek a Magyarországon működő polgárőrséggel és tapasztalatokat szerezzenek a munkájukkal kapcsolatban. A látogatásról Klima János polgárőr parancsnok számolt be…
 
 


Harry Golm


Csóra György


Klima János

       Igyekeztünk bemutatni a polgárőrök életét, munkáját és azt a kapcsolatrendszert amiben dolgozunk. Ez a 3-as kapcsolat - ami a rendőrség, a polgármesteri hivatal és a polgárőrség között kiválóan működik - nagyon felkeltette az érdeklődésüket. Meglepte őket, hogy egy civilszervezet így együtt tud működni a rendőrséggel és a hivatallal is.

Itt tartózkodásuk idején igyekeztünk tartalmas vendéglátást biztosítani számukra. Aros János alpolgármester – aki maga is polgárőr - a Városházán fogadta a vendégeket, ismertetve Sárospatak múltját, és a civilszervezet fejlődését, működését, Dr.Hörcsik Richárd polgármester pedig a várban tett látogatásuk alkalmával köszöntötte őket.
Sárospatakon sok híres látványossággal rendelkezik, így nagyon nehéz volt összeállítani a programot, annál is inkább, mert egyetlen délutánba kellett mindent belesűríteni. Természetesen megmutattuk a Rákóczi-várat és a Nagykönyvtárat, a templomainkat, de több nevezetességet csak kívülről tudtak megnézni, mert bemenni már nem volt idő.

Azért sikerült a várost nagyvonalakban bemutatni nekik, azt mondták szép tiszta virágos városunk van, ilyen szép európai városban még nem jártak, mint Sárospatak. Utána, hogy jól végződjön a nap, hercegkúti pincében folytattuk a programot Rák József barátomnál, aki szintén polgárőrvezető Hercegkúton. Ő röviden bemutatta Hercegkút életét, és német eredetű lakosságát, szólt a Kálváriáról és beszámolt a polgárőrök életéről és munkájáról.

Úgy érzem, hogy vendégeink jó érzéssel mentek el, elmondták, hogy amit ők itt láttak, az példaértékű lehet más városok számára. Mi pedig ezúton is megköszönjük az érdeklődésüket, a beszélgetések során (szerk: Klima úr végre kamatoztathatta perfekt német tudását) mi is sokat megtudtunk róluk. Köszönettel vettük át azt az egészségügyi ruházatot, amit ajándékban hoztak.


A német vendégeket Csóra György, a B.-A.-Z. Megyei Polgárőr Szövetség elnöke kísérte, akinek több oka is volt arra, hogy éppen Sárospatakra hozza a delegációt…

Az Országos Polgárőr Szövetség kapcsolatban áll az Európai Centrum Brandenburg Berlin társasággal, ami egy a rendőrök képzésével foglalkozó szervezet, ill. az EU-hoz olyan projekteket nyújt be, ami a társadalmi bűnmegelőzést segíti. Ennek a vezetőivel tárgyaltunk a napokban Budapesten, és jelezték, hogy szeretnének egy kis kitekintést tenni az országra, hogy a magyar polgárőrség hogyan működik. Éppen ezért emeltük ki Sárospatakot, hisz itt példaértékű a rendőrség és a polgárőrség együttműködése és kiemeltük még Körmendet, az ország másik pontját. Oda holnap visszük őket, hogy ott is nézzék meg, hogyan működik a polgárőrség.
Sárospatak meglátogatása annyiból is célzatos is volt, mert itt - Sárospatakon és környékén - sok a német-sváb származású lakos és szerettük volna, hogy velük is találkozhassanak.

Harry Golm úr, a delegáció vezetője nagyra értékelte az itt szerzett tapasztalatokat:
Örülök, hogy a látogatásunk eredményeképpen Európának be tudjuk mutatni, hogy Magyarországon hogyan működik a polgárőrség, hogy esetleg a hasonló országok tanuljanak belőle és átvegyék ezeket a tapasztalatokat, amivel a magyar polgárőrség 20 év működés után rendelkezik. Ez azt is jelenti, hogy bemutatjuk Európának, hogy Magyarországon 1-1 településen - jelen esetben Sárospatakon - az önkormányzat, a rendőrség és a lakosság hogyan tud együttműködni annak érdekében, hogy a lakosság biztonságérzete jó legyen.


 

 

 

Tovább fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.30./
 

    Fejlesztették a ForYou2 Kft könyvviteli rendszerét

 

        
  

A ForYou2 Kft-t mindenki ismeri Sárospatakon, hiszen az üzemelteti a legnagyobb forgalmat bonyolító, Hegyi Szupermarket néven ismert áruházat, ami a CBA áruházláncnak is tagja. Hegyi Tibor ügyvezető örömmel számolt be róla, hogy sikeres pályázat útján jelentősen sikerült fejleszteniük az informatikai rendszerük könyvviteli szoftver részét…
 


Hegyi Tibor

       2009. évben cégünk a számlanyilvántartás pontosítása és a könyvviteli feladatok egyszerűsítése miatt úgy döntött, hogy fejlesztést hajt végre az adatbázis kezelő szoftverek terén. Mindezek megvalósításához jó kapcsolattal rendelkeztünk a Progadat Számítástechnikai Kft-vel a kassza készletvezetési program kapcsán, viszont a megvalósítási összeg meghaladta kapacitásunkat, ezért pályázatot nyújtottunk be a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt felé.
Sikeres pályázati elbírálás során 6.684.150,- Ft nyert cégünk a folyamatmenedzsment fejlesztése a FOR YOU-2 Kft részére a GOP-2.2.1-09/1-2009-0294 azonosítószámon.
A projekt célja integrált ERP rendszer bevezetése az alábbi célok elérése érdekében:
- egységes központi folyamatmenedzsment,
- rugalmas, könnyen paraméterezhető, felhasználóbarát kezelésű szoftverrel
- hozzáférés és adatbiztonság védelme,
- kedvező teljesítmény/költség arány elérése.

Bízunk benne, hogy az új szoftver felhasználásával naprakészebb, pontosabb és részletesebb lesz a könyvelésünk, bele értve a szállítói és vevői adatok nyilvántartását is, így várhatóan a program kihatással lesz a partnereinkkel való gyors és korrekt elszámolásra is.
 


 

 

 Törő Gábor
/2010.08.30./
 

    Az aggodalmak ellenére pompásan sikerült az idei Zempléni Fesztivál

 

        

A 2010-es Zempléni Fesztivált a korábbi évekhez képest rendhagyó körülmények előzték meg. A nyár eleje elég ijesztő volt, az itt élőknek jobban, mert ők benne voltak a vízben nyakig, mi pedig csak néztük a TV-ben és eléggé elszörnyülködtünk, hogy azokon a szép helyeken, ahol mi koncertet szoktunk rendezni, hogy most éppen mi van – tekintett vissza az idei nyár nagy zenei eseménysorozatára Turjányi Miklós fesztiváligazgató…
 
 


Turjányi Miklós

       Tudjuk, hogy más rendezvények, amelyek időben közelebb voltak az árvízhez, meg is szenvedték ezt, azért mi is eléggé féltünk, hogy talán nem úgy sikerül a fesztivál, talán nem fognak visszatérni azok a vendégeink, akik már évek óta járnak Zemplénbe, de hála Istennek alaptalannak bizonyult ez a félelmünk és talán minden eddiginél sikeresebb évet zártunk – a válság ellenére.

Tehát anyagilag, ill. jegyeladásokban sem volt rosszabb ez az év, mint a megelőzőek és hasonlóképpen az érdeklődést illetően, létszámban sem maradt alatta. A helyiek sem pártoltak el tőlünk, sőt bizonyos helyeken ebben még fejlődést is vélünk felfedezni.
A kéthetes programsorozat számos érdekes és értékes produkciója mellett jó visszhangja volt a Megérthető zene címmel tartott első zenei ismeretterjesztő délutánnak is, amely jövőre folytatódik.

A 20. éves évfordulóra is megkezdődtek az előkészületek, órákat tudunk mesélni, hogy miket szeretnénk megoldani. Hogy mik a realitások, ezeket majd meglátjuk, nyilván szeretnénk olyan produkciókat létrehozni, amelyek emlékezetesek, amelyek valamilyen módon ezt a jubileumi alkalmat megerősítik.
Gondolkozunk azon is, hogy valamilyen módon a közönség kérésének eleget tegyünk. Nyilván ami számukra nem nagyon fogadható el, annak nem, viszont ami tetszik, annak boldogan teszünk eleget, de igyekszünk az emberek véleményét meghallgatni. Ebből máris kikristályosodik, hogy vannak emlékezetes produkciók, amelyeket az emberek szeretnének újra hallani - tehát azt sem zárjuk ki, hogy valamit az elmúlt 7 évünkből, vagy 20 évünkből - attól függ, hogy mire terjednek ki a lehetőségeink - valamit felelevenítünk azzal a céllal, hogy ezt Önök kérték, Kedves Fesztivállátogatók.


 

 

 

Tovább fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.30./
 

   Válságban is fejleszt a Kék és Társai Kft

 

        
                   

Az elmúlt évben a gazdasági válság nagyban érintette a céget mivel a Kft. autóipari beszállításokat végez és a gazdasági válság ezeket a beszállítókat sújtotta leginkább. A GOP-2.1.2./B-2007-160 számú pályázatot már 2007-ben megnyerte a cég, de a válság miatt kivárásra kényszerült. Ebben az évben azonban számos új munka elnyerése után lehetőség adódott a projekt kivitelezésére amit a MAG Zrt. külön engedélyezett.
 
 


Kék Tamás

      
A pályázat címe: Kék és Társai Kft eszközbeszerzése, a hozzá kapcsolódó infrastrukturális piacra jutási, és környezetközpontú irányítási rendszer, beruházásokkal

A projekt teljes beruházása nettó 64 621 000 Ft volt amiből a Magyar állam és az Európai unió 25 848 000 Ft-ot támogatott.
A projekt keretében megvalósult egy galvanizáló sor automatizálása, infrastrukturális beruházások, ISO 14001 környezetközpontú tanúsítás bevezetése, nagyteljesítményű kompresszor beszerzése, piacra jutási marketing munka ezen belül különleges tudású honlap létrehozása, továbbá egy speciális festőberendezés telepítése, és végül különleges galvanizáló kádak beszerzése.
A beruházásnak köszönhetően a közeljövőben a Kft létszámfejlesztést fog folytatni a Munkaügyi Központtal együttműködve, aminek segítségével várhatóan a létszám visszaáll a válság előtti szintre.


                       


 

 

 


Törő Gábor
/2010.08.30./
 

   Kihirdették a Virágos Végardóért Verseny eredményét

 

        
                   

Mivel a korábban megtartott a Végardó Napját elmosta az eső, így az augusztus 20-án megtartott virágosítási verseny eredményhirdetést toldották meg egy utcabállal, hogy a táncos lábúak idén se csalódjanak – számolt be a hangulatos nyárvégi rendezvényről Egyed Attila, Végardó városrész választott önkormányzati képviselője…
 
 


Egyed Attila


Aros János


Palik Imre

       A Virágos Végardóért Verseny eredménye a következő:

Magánház kategóriában:
I. Palik Imre Borsi út
II. Pásztorné Szél Szidónia Herceg út
II. Németh Irén Muskátli út
III. Hajdú János Borsi út
III. Tallárom Mihályné Végardói út

Vendégház kategóriában:
I. Szendrei Miklós Szalontai út

A különdíjasok:
Dakos Géza Kölcsey út
Fazekas András Simándi út
Hanuder András Kölcsey út
Lovászné Traszik Ildikó Szalontai út
Sikora Lili Kántor Csaba Szeles út
Tokár Béla Kölcsey út
Városi Istvánné Kölcsey út

Mivel a vendégház kategóriában nem volt több versenyző, ezért a zsűri a magánház kategóriában két második és két harmadik helyezettet hirdetett.
Számtalan virágos, gondosan ápolt udvart, kertet nézet meg a zsűri, éppen ezért nagyon nehéz volt a választás, de a szakmai zsűri meghozta döntését. A díjakat Aros János alpolgármester adta át.

A nyerteseknek gratulálunk és ezúton is köszönetet mondunk a támogatóinknak és a verseny rendezésében résztvevőknek: Aros János /alpolgármester/, DIEGO /Sárospatak/, Halász András /dísznövénykertész/, Pataqua Kft /Végardó Fürdő/, Varing Kft /kertészeti szerszám nagykereskedelem/, Kikötő büfé.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.29./
 

    Államalapításunk és az új kenyér ünnepe

 

        
            

Államalapító Szent István királyunkra emlékeztünk augusztus 20-án a Rákóczi-vár udvarán. A városi ünnepségen több százan vettek részt, akikhez a város polgármestere Dr. Hörcsik Richárd szólt, majd a Kenyéráldás és ünnepi műsor után kitüntető címeket adott át…
 
 


Dr. Hörcsik Richárd


8KOR Színház

       Augusztus 20. a Kárpát-medencében élő magyarok számára a nemzet összetartozását jelenti, mert ezen a napon emlékezünk első királyunkra, Szent Istvánra, életművére, az államalapításra, az alkotmányosság és nem utolsó sorban a kereszténység meghonosítására – mondta Dr.Hörcsik Richárd. Bár számos esemény történt a múltban, a magyarság mégis megmaradt és hű marad hagyományaihoz, folytatta a polgármester…

Az új kenyeret a történelmi egyházak lelkészei áldották meg, majd Sárospatak városa az augusztus 20-ai ünnepség keretében a következő díjakat adta át:
- PRO URBE Emlékérmet kapott 40 éves munkájáért Kiss József nyugalmazott főépítész.
- Pécsvárady Botond Közéleti díjat kapott Tamás Erzsébet
- KÖZSZOLGÁLATÉRT díjat kapott György Zoltán
Valamint Elismerő Oklevélben részesültek a következő vállalkozók, ill. vállalkozások:
- Kispatak 2000. Kereskedelmi Kft.
- Sárospataki Autójavító Kft.
- Mayher László autóvillamossági vállalkozó.

A műsorban közreműködött a 8KOR Színház és a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Pacurka tánccsoportja.

Az ünnepi alkalom fényét növelte a 8KOR Színház tagjainak átnyújtott elismerés, amit a sokéves, magyarság-összetartó tevékenységükért vehettek át Petraskó Tamás hagyományőrzőtől. Az elismerést kifejező Gubcsi-sorozatot a Gubcsi Lajos által alapított Magyar Kultúra Alapítvány nevében nyújtotta át Petraskó Tamás.

Az ünnepi naphoz tartozott még a Small Track együttes koncertje a Vízikapu Szabadtéri Színpadon, valamint a 21 órakor kezdődő tűzijáték, ami az idén is sok érdeklődőt vonzott a Vízikapuhoz és a Bodrog-hídra.
 


 

 

 

PRO URBE Emlékérmet
Kiss József

Pécsvárady Botond Közéleti díjat Tamás Erzsébet

KÖZSZOLGÁLATÉRT díjat
György Zoltán

Elismerő Oklevél
Kispatak 2000. Kereskedelmi Kft.

Elismerő Oklevél  Tóth József
Sárospataki Autójavító Kft.

Elismerő Oklevél
Mayher László

Tovább fotók 1. >>>                      Tovább fotók 2. >>>                 További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.28./
 

    Szomorú vasárnap Miskolcon

 

        
                   

Vasárnap délután a pénteki győzelmen felbuzdulva népes szurkolótábor kísérete el a játékosokat a miskolci mérkőzésre. Az első félidőben többnyire mi támadtunk, de sajnos a gólt is mi kaptuk a 36. percben – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke…
 
 


Zsófi Dávid


Szabó János

       A bekapott gól után még nagyobb sebességre kapcsoltunk. A 38. percben egy támadásból háromszor is próbáltunk a kapu torkából betalálni, de a kapus testi épségét sem kímélve, védett. A mutatott játékunk alapján bíztunk benne, hogy mihamarabb kiegyenlítünk, de ezzel az eredménnyel vonultunk a félidei pihenőre.
A szünet után teljesen más két csapat jött ki az öltözőből. A hazaiak bátrabban támadtak, mi meg csak görcsöltünk. Ennek eredményeképpen a 70. percben a hazaiak újabb gólt szereztek.
Lesújtó hangulatunkban a 84. percben csillant meg a remény, amikor a kapura törő játékosunkat a büntetőterületen belül szabálytalanul szerelték. A büntetőt Halder Péter magabiztosan értékesítette.
A hátra lévő hat percben a kapuhoz szögeztük a hazaiakat, de az eredmény nem változott, pusztán csak arra volt jó, hogy láthattuk kedvenceinket egy rövid ideig „futballozni.”

Ifi csapatunk is hasonlóan szerepelt, ők is 2:1 arányban szenvedtek vereséget.

Az edzők véleménye: Szabó János, az MVSC edzője:
Sok szeretettel gratulálok pataki sportbarátaimnak, hogy ismét visszakerültek a megyei I. osztályba. Annak idején játékosként is nagy csatákat vívtunk egymással. Mindig tudtam, hogy rengeteg tehetséges gyerekük van. Patak újra egy egységes, fiatal ütőképes csapatot tudott a pályára küldeni. Múlt héten láttam őket Felsőzsolcán játszani. Nagyon szimpatikusak voltak. A játékfelfogásuk közel áll hozzánk. Rendkívül nagy küzdőképességről, akaraterőről tettek tanúbizonyságot, ráadásul a labdával is jól bánnak. Tudtam azt, hogy nagyon erős a középpályás soruk, bár fiatalok. Ezért féltem a mérkőzéstől, hogy nehezen tudjuk őket megállítani. Másik gondunk az volt, hogy rossz sorozatunkat hogyan tudjuk megállítani, hogyan tudjuk magunkat felülmúlni. Úgy érzem ma mind a kettő sikerült. Patak nem találta ellenünk a játék folyamatosságát, mi pedig megoldottuk azt, ami eddig hiányos volt. Gondolok itt a védekezésünkre. Bebizonyosodott ezen a mérkőzésen, hogy ha egy csapat szívvel lélekkel játssza ezt a játékot, így az eredmény sem marad el.
Az utolsó 10 percben a kiállítás után beszorultunk a kapunk elé, ami majdnem meghozta Pataknak az egy pontot. Akkor úgy éreztem ez a fiatal Bodrog-parti csapat újra fel tud állni és kiegyenlít. Mieink nagyságát mutatja, hogy kivédekezte a hátralévő időt, nem inogtak meg. Ma az én játékosaim koncentráltabbak voltak, ennek köszönhetjük győzelmünket. Szimpatikus, nagyon jó csapat lesz ez, biztos vagyok benne! További sok sikert kívánok pataki sportbarátaimnak! (Köszönjük szépen és gratulálunk győzelmükhöz!)

Zsófi József:
Egész mérkőzésen tompán és fáradtan mozgott a csapat, de az ellenfél sem volt egy „acélos„ csapat, nem tudta a kezdeményezést átvenni. Egy verhető csapattal játszottunk. Meg kellett volna nyerni a mérkőzést. Óriási hibákból kaptunk gólokat. Összjátékunk szinte nulla volt. Semmi pozitív dolgot nem tudok a csapattal felvonultatni. Ez a jövőre nézve probléma lehet az, hogy ezekbe a hibákba fogunk beleesni, hogy kényelmesen fogjuk venni a mérkőzéseket és csak akkor fogunk felébredni, mikor látjuk a problémát és az idő már kevés. Itt is az utolsó tíz percben mutatkozott meg. Hajtott küzdött a csapat az utolsó tíz percben, de már kevés volt, hogy döntetlenre mentse a mérkőzést.

Vasárnap, 17 órai kezdettel hazai pályán, az egykori nagy rivális Tarcal együttesével mérjük össze tudásunkat. Előtte 15 órától az ifjúsági csapatunk játékában gyönyörködhetünk. Jöjjünk szurkoljunk a csapatnak a győzelem eléréséhez! Hajrá Patak!


 

 

 

Tovább fotók>>>

 az STC Baráti Kör
/2010.08.25./
 

Kezdődik az iskola

 
A vakáció utolsó hetét élik a diákok, szerdán, elsején már kezdődik az iskola. A II Rákóczi Ferenc Általános Iskolában szeptember 1-jén, szerdán 8 órakor lesz a tanévnyitó ünnepély A Művelődés Házában, valamint ekkor tartja az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma és a  Vay Miklós Szakképző Iskola is. A Református Gimnáziummal együtt a „Kisrefi” – 31-én, kedden 16 órától tartja a tanévnyitó ünnepséget…


 
 

         

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Tankönyvosztás:
Ingyenes tankönyvre jogosultaknak és az első osztályosoknak 2009. szeptember 1-jén délelőtt.
2-3-4. évfolyam: 2010. augusztus 30. (hétfő) 8.00 - 11.00 óra (Rákóczi út 32. B/1.)
5-6. évfolyam: 2010. augusztus 30. (hétfő) 13.00 - 16.00 óra (Rákóczi út 32. B/1.)
7-8. évfolyam: 2010. augusztus 31. (kedd) 8.00 - 11.00 óra (Rákóczi út 32. B/1.)
Az ingyenes tankönyvre jogosult tanulók a tankönyveket szeptember 1-jén délelőtt kapják meg a tankönyvfelelőstől a szükséges igazolások beadása után.

Az első osztályos tanulók iskolánkban a könyveket ingyenesen kapják meg szeptember 1-jén délelőtt az osztályfőnököktől.

Évnyitó: 2009. szeptember 1-jén 8 óra A Művelődés Házában
9.00 órától megkezdődik a tanítás.


       


Árvay József Gyakorló Általános Iskola
 

Tankönyvosztás:
- augusztus 30-án délután 14-17 óráig,
- augusztus 31-én délelőtt 9- 12 óráig a födszint 14-es teremben lesz.

Az első osztályosok és az ingyenes tankönyvekre jogosult tanulók az évnyitó után az osztályfőnököktől kapják meg tankönyveiket.

A tanévnyitó ünnepély: 2010. szeptember 1-jén 8 órától lesz, utána kezdődik a tanítás.
Az alsó tagozatosok teljes felszerelésüket, a felső tagozatosok órarendet, jegyzetfüzetet és tollat hozzanak magukkal.

A 2010/2011-es tanévben a felső tagozatos tanítványaink számára (25 főig) tanulószobai ellátást tudunk biztosítani.


        

Erdélyi János Általános Iskola


Évnyitó: 2010. szeptember 1-jén 8 órától


        

Református Kollégium Gimnáziuma

 A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona tanévnyitó istentiszteletét 2010. augusztus 31-én (kedden) 16.00 órától tartja a sárospataki református templomban.
Gyülekező 15.00 órakor az iskolaudvaron, a 7. és 9. évfolyamoknak az osztályteremben.

Beköltözés az internátusokba: 2010. augusztus 31-én (kedden) 08-12 óra között.

„Pecúr tábor”: 2010. augusztus 30-31.

Érdeklődni az iskolatitkároknál lehet a 06-47/311-039-es telefonon
 


        


Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma


Tankönyvosztás:
- mindenkinek, de elsősorban sárospataki és bejáró tanulóinknak
- 2010. augusztus 30. 10– 13 óra és 14– 17  óra
között
- kollégisták részére - 2010. augusztus 31. 13.00 – 18.00 között
- utolsó lehetőség az átvételre – 2010. szeptember 1. 14.00 – 17.00 között

- Beköltözés a kollégiumba: 2010. augusztus 31. (kedd) 8 órától
- Kollégista szülők számára megbeszélés: 2010. augusztus 31. (kedd) 11 órától

- Ünnepélyes tanévnyitó: 2010. szeptember 1. (szerda) 8 óra, Aula
- Első tanítási nap: 2010. szeptember 1. (szerda) 9 órától


        

Vay Miklós Szakképző Iskola

Évnyitó: 2010. szeptember 1-jén 8 órától

Az első tanítási nap: 2010. szeptember 1. 8 óra

Cziczer Katalin
/2010.08.24./
 

    A Hiltonban lépett fel a Bodrog Néptáncegyüttes

 

        
                   

Tartalmas programja volt a Bodrog Néptáncegyüttesnek az elmúlt hétvégén. Augusztus 20-án Sajószentpéteren, 21-én pedig a Budai Várban, a Hiltonban lépett fel a csoport - számolt be Darmos István az együttes vezetője...
 
 


Darmos István

       Sajószentpéteren az augusztus 20-i ünnepi műsort adta együttesünk. Az ünnepi beszédet követő 50 perces szerkesztett műsorra kértek fel bennünket a szervezők, ezt egy felvonulás előzte meg. A műsort - amelyben számos tájegység néptánc kultúráját mutathattuk be - a Tényleg Zenekar kísérte. 21-én rendezték a Hilton konferenciatermében az I.  Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó díjkiosztó gálaműsorát, amelyen 20 perces műsorral lépett fel a Bodrog Néptáncegyüttes.

Nem csak hazai - az élelmiszeriparban tevékenykedő - szakemberek voltak jelen, de számos európai ország, s Európán kívül többek között Brazília is képviseltette magát a konferencián. A rendezvény szervezőinek meghívására a résztvevőkkel közösen fogyasztották el táncosaink a gálát követően az ünnepi vacsorát a neves szálloda éttermében. Augusztus utolsó napjai sem telnek tétlenül, hiszen egy felkészítő tábor, valamint két - egy kékcsei és egy szerencsi - fellépés vár még táncosainkra.
 


 

 

 

Tovább fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.23./
 

 Nyomdagépek nyomában

 

        

Magyarország Európai Uniós csatlakozása nyomán nem csak a közösségi támogatásokból megvalósuló fejlesztések előnyeit tapasztalhatjuk meg, hanem egyúttal a támogatásokkal való visszaélések lehetőségének egy új formája is megnyílt. Ezen területhez kapcsolódó jogsértést tárt fel az APEH, mikor egy gazdasági láncolat vizsgálatának keretében egy borsod megyei vállalkozásnál általános forgalmi adó ellenőrzést végzett.

A vizsgálat alá vont adózó egy budapesti székhelyű nagykereskedő cégtől nagy teljesítményű nyomdaipari gépet vásárolt, melyet 1,5 hónap múlva a vételár duplájáért adott tovább egy ismerős vállalkozás részére. Az adóhatóság munkatársai tanúként hallgatták meg a vizsgált cég volt képviselőjét, aki előadta, hogy a kérdéses gépet Budapestről az ő székhelyére szállították le, melyen átalakítás, felújítás nem történt. A fővárosi cég írásbeli nyilatkozata alapján azonban az ellenőrzés megállapította, hogy az szöges ellentétben áll a vizsgált adózó által tett nyilatkozattal, mivel abban a leszállítás helyeként azon vállalkozás telephelyét jelölték meg, mely később dupla áron megvásárolta a nyomógépet.

A színlelt ügylet leplezésére a két borsodi adóalany kötött egy bérleti szerződést, melyben a vizsgálat alá vont cég irodahelyiséget bérelt azon vállalkozás irodaházában, melynek a nyomógépet értékesítette. A szemfüles adóellenőrök figyelme a legkisebb részletekre is kiterjedt, így megállapították, hogy a bérleti szerződésen szereplő bélyegzőlenyomatot a bérbeadó fél a szerződés keltezésének időpontjában nem használhatta, ugyanis a cég azon bélyegzőlenyomata szerepelt a szeptemberi keltezésű szerződésen, mellyel csak a decemberi társasági formaváltást követően rendelkezhetett. Így bebizonyosodott, hogy a szerződést utólag, visszamenőleges dátummal kötötték.

Az ellenőrzés feltárta azt is, hogy azért került dupla áron értékesítésre az eszköz, mert annak megvásárlására a végső vevő uniós támogatást vett igénybe, melynek mértéke 50%-os volt, így valójában ingyen jutott hozzá a géphez. Fentiek alapján a gazdasági esemény a valóságban nem a számlán szereplő felek között jött létre, a vizsgált vállalkozás beiktatására pedig azért volt szükség, hogy az uniós támogatás fedezze a gép vételárát.
A revízió a két vizsgált társaságnál a beszerzés áfáját, összesen 4 millió Ft-ot adóhiányként állapított meg, továbbá az adóhatóság a gazdasági visszaélés miatt büntetőfeljelentést is tett az ügyben.

 
 


Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
/2010.08.22./
 

      Győzelemmel tették szebbé augusztus 20-át futballcsapataink

 

        
                   

A hét végén az ünnep miatt két fordulóra is sor került. Pénteken a tabella első helyén álló Nyékládháza csapatát fogadtuk, vasárnap pedig a pont nélküli Miskolci Vasutas SC-hoz látogattunk a szép napos időben. Előző két mérkőzésünkön hiába játszottunk jól, a győzelem mindig elmaradt. Minden rossz sorozat megszakad egyszer, bíztunk csapatunkban – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke…
 
 


Koscsó István

Vécsi Gábor

Túróczy Attila

Zsófi József

       Pénteken a városi ünnepséggel egy időben került sor a mérkőzésre de népes tábor szurkolt a csapatnak így is, sőt a vége felé még többen voltunk.
A focistáink meg is hálálták szép játékukkal, nem ijedtek meg a listavezetőtől, bátran támadtak.
A 15. percben Halder Péter szögletet ívelt a kapu elé, amit Kerékgyártó Csaba fejelt a bal alsó sarokba. 1:0
A 22. percben az előre törő játékost Espák Pál próbálta szerelni a 16-oson belül. Határozottsága szabálytalanságba ment át, így a bíró 11-est ítélt. Ennek értékesítésével egyenlítettek a nyékiek. 1:1
A 32. percben kapusunk nézett farkasszemet az egyedül kapura törő játékossal, de a labdára is figyelt, mert hárította.
A 36. percben mi találtunk a hálóba, de les miatt nem lett gól.
A második félidő elején mi rúghattunk volna 11-est, ha a bíró észreveszi, hogy a védő kézzel üti ki a labdát a kapufa mellett az alapvonalon túlra.
A 74. percben a vendégek is rúgtak egy les gólt.
A 85. percben egykori gólkirályunk Pothurszky Roland rúgott egy szép kapufát, amit szívesen elcseréltünk volna egy csúnya gólért.
A 83. percben az egész mérkőzésen kimagaslóan jól játszó Zsófi Dávid szép góljával megszereztük a vezetést. 2:1
A 87. percben ismét Zsófi Dávid volt eredményes, Pothurszky Roland kapu előtti átemelését küldte a hálóba. 3:1
A vége előtt még Vécsi Gábornak volt egy nagy lövése, amit a kapus üggyel-bajjal ugyan, de hárított, így maradt a 3:1 arányú pataki győzelem.

Ehhez a szép eredményhez hozzájárultak ifjú játékosaink is, hiszen 4:0 arányban diadalmaskodtak! Gratulálunk mindkét csapatnak!

Az edzők véleménye a mérkőzésről:
Túróczy Attila a Nyéklátháza edzője: A felkészülés és az elmúlt két forduló alapján mi a tudásunk alatt teljesítettünk. Volt egy meghatározó hiányzónk, de ettől függetlenül a csapatnak hozni kellett volna azt a minimumot, amire készültünk. Az első félidei játék elfogadható volt részünkről, de a másodikban a középpályán nem tudtuk a labdákat megszerezni, nem volt meg a kellő futómennyiség illetve rossz döntéseket hoztak a játékosok, technikai hibák voltak. Így is azt hiszem a meccslabdák nálunk maradtak ki. Az első félidőben voltunk egyszer a kapussal szemben illetve a másodikban is volt ziccerünk. Azt követően, hogy megszerezte a hazai csapat a vezetést a harmadik gól a másodiknak a” hozadéka” volt. Érdemben nem oszt, nem szoroz. Utána is volt még egy lehetőségünk a gólszerzésre, de ha bemegy akkor is csak „szépségtapasz lett volna.” A labda gömbölyű, ma ezt tudtuk magunkból kihozni. Bízom benne, hogy két nap múlva ennek a károsultja Encs csapata lesz. (A következő fordulót velük játsszák). A pataki csapról elmondható, hogy a lelkesedésben nincs hiány. Az a kellő motiváció meg volt, ami átsegítette a csapatot a holtponton ( azon, hogy az előző két mérkőzésen kikaptunk). Ehhez kellett a mi gyengébb szereplésünk is. Ezek a győzelmek és később a megfelelő rutin megszerzése, főleg a fiatalabb játékosoknak sikereket hoz majd. Én személy szerint örülök, hogy Sárospatak került fel ebbe az osztályba. Ilyen kulturált csapat és helyszín mindenképpen megérdemli, hogy a megyei I. osztályban szerepeljen. A pataki csapatban Vécsi Gábor játéka tetszett leginkább, sokat tett a győzelemért.

Zsófi József: Nulla ponttal és nyeretlen mérkőzéssel a hátunk mögött készültünk Nyékládháza csapata ellen. Ők mindkét előző mérkőzésüket megnyerték, úgy, hogy még gólt sem kaptak.
E miatt a csapat elég görcsösen, de nagy akarással játszott az egész mérkőzésen. A vendégek inkább mezőnyjátékot játszottak és ívelgették fel a labdát. Kontratámadásokból akartak inkábba a kapunk elé kerülni. A vezetésünk után újra csináltunk egy buta védekezési hibát, aminek köszönhetően büntetőrúgásból ki is egyenlítettek. Az ellenfél ezzel a góllal „visszajött a mérkőzésbe.” Nagy mezőnyjáték következett utána mindkét csapat számára. A második félidőben mindent egy lapra téve támadtunk. 20-25 percig nem veszélyeztette a kapunkat az az ellenfél, aki jelen pillanatban vezeti a tabellát. Később kikerülve a szorításból újra helyzetbe kerültek. Sorozatos támadásaink illetve gürcölésünk után Zsófi Dávid révén találtunk egy szemfüles gólt, amiből sejteni is lehetett, hogy akár meg is nyerhetjük ezt a mérkőzést. A csapat nem állt le, hanem intenzíven támadott tovább. Utolsó negyedórában cseréltünk és taktikát változtatva támadó szelleműbb játékot játszottunk, aminek meg is lett az eredménye, hiszen újabb gólt lőttünk. Minden köszönet a játékosoké, mert nem volt egyszerű mérkőzés. Sokat kellett hajtani, futni. Azt már látjuk, egyetlen pontot sem fognak „ingyen” adni ebben az osztályban. Jók: Szabó Sándor, Kerékgyártó Csaba, Géczi József, Zsófi Dávid és Vasas Péter.


 

 

 

További fotók >>>

Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke
/2010.08.21./
 

      A visszaélések megelőzéséért tartott sajtótájékoztatót a Fidesz

 

        
                   

Az elmúlt napokban az ajánlószelvények kézbesítése megtörtént. Az ajánlószelvények gyűjtését azt a Fidesz Magyar Polgári Szövetség sárospataki képviselőjelöltjei, ill. az aktivistáink gyűjtik. Sajnálatos tény, amit többen is jeleztek már, hogy a Fidesz nevében több önjelölt, vagy esetleg más civilszervezet által indított jelölt próbált meg ajánlószelvényeket gyűjteni – tájékozatta a lakosságot sajtótájékoztatót tartva Aros János, mint a Fidesz helyi csoportjának elnöke…
 
 


Aros János

Hajdu Imre

 

       Ezúton tisztelettel kérnénk mindenkit, hogy csak a képviselőjelölteknek, ill. a megbízólevéllel rendelkező aktivistáinknak adják át az ajánlószelvényeket. Szeretném megköszönni azt a támogatást, amelyről a sárospatakiak biztosítottak, hiszen az elmúlt napokban jelentős számú ajánlószelvényt jutattak el hozzánk, annak ellenére, hogy a mi stratégiánk az, hogy mindenkit a lakásán, személyesen szeretnénk felkeresni.
Nem lesz nehéz dolguk a képviselőjelöltjeinknek, hiszen ők az elmúlt 4 évben is folyamatosan tartották a kapcsolatot a lakossággal, és ugyanezt szeretnénk folytatni a következő ciklusban is, amennyiben a sárospataki lakosok bizalmukkal megtisztelik őket.

Tölgyesi Gergely a Fidesz sajtóreferense ehhez a következőket tette hozzá:

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség megkezdte az önkormányzati választásokra a felkészülést, ill. a kampányban az első ciklus elkezdődött, ami a kopogtató cédulák begyűjtését jelenti. 18 polgármesterjelöltünk van a 10-es számú választókerületben, mindenki megkezdte a munkát. Minden polgármester jelölt mögött egy csapat áll, akik szedik a kopogtató cédulákat. Minden aktivistánk, aki ajánlószelvényeket gyűjt, rendelkezik, az ő polgármesterjelöltje által aláírt hivatalos Fidesz megbízólevéllel. Én arra bíztatok minden választópolgárt, hogy aki a Fidesz nevében szedi az ajánlószelvényeket, attól kérje el ezt a megbízólevelet, amit meg kell, hogy mutasson a választópolgárnak.

A Fidesz polgármesterjelöltje Sárospatakon Aros János, akinek minél több ajánlószelvényt szeretnénk összegyűjteni. A képviselőjelöltjeink is a saját körzetükben minden választópolgárhoz igyekeznek ellátogatni, hiszen a minél több ajánlószelvényt azért fontos, mert a Fidesznek az a stratégiája, hogy a személyes kapcsolat a legerősebb a választópolgárok felé.
A választókerületek képviselőjelöltjei:
1. Hajdu Imre
2. Egyed Attila
3. Aros János
4. Sikora Attila
5. Szvitankó Tamás
6. Lendák Lajos
7. Szabó András
8. Oláh József
 

Tölgyesi Gergely


Oláh József
 


 

 


Egyed Attila


Sikora Attila


Szvitankó TamásLendák Lajos


Szabó András


Törő Gábor
/2010.08.21./
 

     Tájékoztatás a szúnyogirtásról!

        
  


Hornyákné Török Rita

       Ez évben sajnos az időjárás változások, a lehullott rendkívüli mennyiségű csapadék, a kialakult ár- és belvizek, valamint a sok napsütés kedvező feltételeket teremtettek a szúnyogpopuláció elszaporodásához - nyilatkozta Hornyákné Török Rita, a Műszaki Iroda munkatársa...

Az időjárás kedvező alakulása lehetővé tette augusztus 17-én, az Államalapítás ünnepe előtti szúnyogirtást. Eredetileg augusztus 16-ára terveztük az irtás időpontját (ekkorra már jelentős mértékben elszaporodtak a „vérszívók”), de aznap az időjárás nem volt kedvező a légi-kémiai szúnyogirtáshoz. Dr. Szepesszentgyörgyi Ádám entomológus, szúnyoggyérítési szakértő tájékoztatása alapján a szúnyogirtás hatékonynak fogadható el, és remélhetőleg a lakosság is így tapasztalja.


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.08.20./
 

      A sárospataki Zsindely Népzenei Együttes a Zempléni Fesztiválon

 

        
                   

Sikeresen öregbítette városunk hírnevét a sárospataki Zsindely Népzenei Együttes a Zempléni Fesztiválon. A Talentum Minifesztivál keretében 2010. augusztus 14-én Tokajban koncerteztek, ahol széki négyest és csárdást, bodrogközi dallamokat, valamint ádámosi csárdást és frisst hallhattak az érdeklődők - nyilatkozta Dr. Téglás Zsolt, az együttes vezetője….
 
 


Dr. Téglás Zsolt

       A Zsindely Népzenei Együttes 2006-ban alakult Sárospatakon. A bodrogközi Cigánd népzenei hagyománya meghatározó szerepet töltött be a zenekar megalakulásakor az együttes életében, napjainkra azonban már a Kárpát-medence magyarlakta vidékeinek zenei anyaga széles körben szerepel repertoárjukban.

Az együttes tagjai - Szebényi Lúcia (ének), Dr. Téglás Zsolt (hegedű), Téglás Szilárd (hegedű), Boglyasovszky Tamás (brácsa), Jónás Kálmán (nagybőgő) - a népzenét valamennyien autodidakta módon sajátították el, nagy szívfájdalmuk, hogy környékünkön már csak nagyon kevés adatközlő él. Szükség esetén citerával (Téglás Dezső – Cigánd), cimbalommal (Fekete Krisztián – Nyíregyháza) és tangóharmónikával (Dragony Gábor – Bekecs) kibővített csapattal koncerteznek, de muzsikáltak már a Magyar Állami Népi Együttes Zenekarával, visszajáró fellépői az ELTE rendezvényeinek, népzenei koncertjeikkel és táncházaikkal rendszeresen találkozhatunk Zemplén településein, valamint Sebestyén Márta is elégedetten nyilatkozott az együttesről.

Ezúton kívánunk további sikereket városunk népzenei csapatának, a Zsindely Népzenei Együttesnek!


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.08.20./
 

      II. Zempléni Gombafesztivál

 

        
                   

A Zempléni Gombász Egyesület meghívására az ország minden részéről érkező közel 200 gombász nyüzsgése töltötte meg Újhutában az Ifjúsági Tábor területét. A színes programok, az ismerkedési lehetőségek, az ismeretszerzés, a gazdag gombavilág és nem utolsó sorban a csodálatos Zempléni táj vonzotta ide a profi és amatőr gombászokat, természetjárókat - számolt be Kőszeginé Tóth Judit, a Zempléni Gombász Egyesület titkára...
 
 


Kőszeginé Tóth Judit

       Voltak színvonalas előadások, szakmai konzultációk, gyűjtőtúrák és a környék szépségeit bemutató kirándulások, gombakiállítás, szépséges és különleges gombákból „Gombák szépe” verseny, tábortűz, kürtöskalács sütés, nótázás, mulatás, meghitt beszélgetések. A kedvező időjárásnak köszönhetően az "öreg" gombászok is rég láttak ennyi gombát, így a kosarak is megteltek. Öröm volt látni, ahogy a közös érdeklődés összehozta a különböző korosztályokat és az ország távoli településeiről érkező embereket. Számos új szakmai és emberi kapcsolat, barátság szövődött a három nap során a túrák alatt, a tűz melegénél.

A II. Zempléni Gombafesztivál kinőtte magát a helyi keretekből és országos hírűre emelkedett, amelyet a Zempléni Gombász Egyesület tagságának lelkesedése, önzetlen, fáradhatatlan munkája tett sikeressé.  Reméljük jövőre még több érdeklődő látogatja meg programunkat és a legek földjét, Zemplént


 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.08.20./
 

      Új egyesület alakult Bodroghalászban

 

        
                   

 


Tóth Árpád

       2010. augusztus 13. pénteken megalakult a Bodroghalászért Közhasznú Egyesület 15 fővel. Céljai közt szerepel a bodroghalászi városrész fejlődése-pályázatok útján-idősek és fiatalok segítése, környezetvédelem, az utcák szépítése és még sorolhatnám – tudósította szerkesztőségünket Tóth Árpád

Az alapító tagok névsora: Tóth Árpád, Tóth Árpádné, Halász Tibor, Halászné Kiss Katalin, Hensperger Rudolf, Henspergerné Csáki Enikő, Zérczi László, Ladomerszky László, Kocsis Ferenc, Perpét István, Szabó Sándor, Napravszki Zsolt, Napravszki Zsoltné, Fakla Gábor, Perpét Zsolt

Az egyesület elnöke: Tóth Árpádné
Elnökhelyettes :Halász Tibor
Titkár :Ladomerszky László

Az Ellenőrző Bizottság elnöke: Zérczi lászló, tagjai: Hensperger Rudolf, Napravszki Zsolt.


 

 

 

Bodroghalászért Közhasznú Egyesület
/2010.08.20./
 

      Rendkívüli ülés – tartják az óvodafejlesztés ütemtervét

 

        

Már megszokottá válik, hogy minden héten rendkívüli testületi ülést tartunk annak ellenére, hogy a szabadságolás időszaka van. Három fontos napirendi pont volt, amivel nem tudtuk megvárni a két hét múlva esedékes rendes képviselőtestületi ülést – kezdte beszámolóját a 2010. augusztus 18-án tartott rendkívüli ülésről Aros János alpolgármester…
 
 


Aros János

       Az első napirendi pont Dr. Ódor Ferenc, a B-A-Z Megyei Közgyűlés elnöke kéréséről szólt, amivel hozzánk fordult. Mint ismeretes, nem rég közösen nyertünk egy pályázatot a Szociális Otthon az akadálymentesítésére. Tudni kell, hogy az intézmény fenntartója, üzemeltetője a megyei önkormányzat, viszont az épület az a sárospataki önkormányzat tulajdona.
A 30 millió Ft-os, pályázaton elnyert összeghez képest még közel 8 millió Ft-tal ki kell egészíteni a beruházás költségét - ennek a megosztásáról tárgyaltunk elnök úrral. Sárospatak Város Önkormányzata, mint az épület tulajdonosa 2 millió Ft-tal fog hozzájárulni ehhez a beruházáshoz.
Az intézmény az elmúlt években kicsit mostohagyermeke volt a városnak - és a megye sem volt jobb helyzetben. Így bízunk benne, hogy az első lépést meg tudjuk tenni, az akadálymentesítés és egy új lift beépítése megtörténik, és ezzel megteremtjük a feltételeit annak az igénynek, amely már régóta megfogalmazódott, hogy a két szárnyat össze lehessen építeni. Nem szeretnénk leállni a fejlesztéssel, hiszen tudjuk, hogy az irodaépület is nagyon rossz állapotban van, de ezt az összekötést, minél hamarabb meg kell - a következő képviselőtestületnek - oldania.

A Mese Óvoda és Bölcsőde Kincskereső Tagóvodájának bővítésével kapcsolatban láthatja mindenki, hogy gőzerővel folynak a munkálatok. Eddig úgy néz ki, hogy az átadási időpontját is tartani tudunk. Legkésőbb szeptember 15-re megújult környezetben, európai körülmények közé mehetnek vissza a kis óvodások.
Az átépítés során felmerültek még különböző plusz munkák, ezeknek a fedezetére tettünk most javaslatot, hiszen nem fordulhat elő, hogy egy teljesen megújult első emeleti szintbe majd úgy menjenek föl a gyerekek, a szülők és az óvodai alkalmazottak, hogy az alsó szinten nem cseréltük ki a vízvezetéket, s nem történt meg a mosdó cseréje, felújítása. Ezeket is el fogjuk végezni az így rendelkezésre bocsátott 15 millió Ft-os keretből.

Zárt ülésen a Helyi Választási Bizottság tagjainak megválasztására került sor, hiszen mindenki tudja, hogy október 3-án önkormányzati választások lesznek…


 

 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.08.19./
 

     „TÜZES HÍREK”

 

        
                   

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2010. július 19. és 2010. augusztus 18. közötti időszakban 5 tűzeset, 81 műszaki mentés történt és 2 esetben kaptunk téves jelzést – nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó főhadnagy…
 
 


Barna Norbert

       A műszaki mentések számát jelentősen megnövelte a vihar következtében a közlekedési utakra és lakóházakra dőlt fák eltávolítása. A műszaki mentések során 3 esetben a közútról az árokba becsúszott gépjárművek kivontatásánál működtünk közre, 14 esetben pincékből távolítottunk el vizet, 6 esetben a vihar által megrongálódott és így balesetveszélyessé vált tetőszerkezetet javítottunk ki, 1 esetben életmentésnél működtünk közre, 1 esetben bombariadó miatt lezárt helyszínt biztosítottunk, 54 esetben lakóházat, közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottuk el, 1-1 esetben pedig holttest vízből történő kiemeléséhez és eltűnt személy kereséséhez riasztották tűzoltóinkat.

- 2010. július 24-én a délelőtti órákban a Sárospataki Rendőrkapitányság kérésére az egységeink a sárospataki Téglagyári tóból egy halott nő holttestét emeltek ki. A helyszínt a Rendőrségnek átadták.
- 2010. augusztus 2-án Tolcsva, Tér-hegyen az erdőben egy eltűnt személy keresésénél működtünk közre. Egységeink egy halott férfi holttestére bukkantak. A helyszínt a Rendőrségnek átadták.
- 2010. augusztus 15-én az esti órákban a Tisza-folyó tiszakarádi szakaszánál 18 fő kenus turista viharba került és eltévedt. Kiérkező egységeink a turistákat felkutatták, kimenekítették és biztonságos helyre szállították őket.

A tűzesetek közül 2 esetben lakóházban keletkezett tűz, 1 alkalommal gépjármű égett, 1 esetben szalmabála gyulladt meg és 1 esetben lakóház melléképületében keletkezett tűz.

- 2010. július 19-én az esti órákban Sátoraljaújhelyen egy Renault kisteherautó utastere gyulladt ki. Kiérkezésünk előtt a tüzet a tulajdonos porraloltó készülék segítségével eloltotta, egységeink utómunkálatokat végeztek és a forgalmi akadályt megszüntették. Szerencsére személyi sérülés nem történt
- 2010. július 21-én a késő esti órákban Erdőhorvátiban egy családi házban keletkezett tűz. Kiérkező egységeink 4 db „D” sugárral és kéziszerszámokkal a keletkező tüzet eloltották. Az anyagi kár jelentős, szerencsére személyi sérülés itt sem történt.

Felhívás:
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján (www.baz.katasztrofavedelem.hu) folyamatosan tájékozódhatnak a várható időjárás alakulásáról. Az oldalon 3 óránként frissítik az információkat, így figyelemmel kísérhetik a meteorológiai veszélyjelzéseket, és a figyelmeztető előrejelzéseket.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140-es számon közvetlenül elérhető.


 

 

 

Barna Norbert tű. fhdgy. és Tóth János tű. hdgy.
/2010.08.19./
 

      A Crescendo zárókoncertje volt a református templomban

        
                   

Elérkezett a finálé, a zárónap. A levegőben tapintható volt az izgalom, hiszen a két nagy zárókoncertre – a Gálahangversenyre és a Szimfonikus Zenekar Zárókoncertjére – ma került sor. 14.30-kor az ifjúsági szekció is bemutatta munkájának eredményét, majd 16 órakor a Gálán kaptunk a diákok teljes kétheti produkciójából összeállított kerek programot. Tényleg gyönyörű zongora-, hegedű-, klarinét-, fuvola-, csellójátékot és énekprodukciót (Puccini “Che gelida manina”) hallhattunk.

A Zemplén Fesztivál (és az Interkultur Hungaria Kht.) díját – amely a már emlegetett meghívást – önálló koncertet – jelenti a következő évi Fesztiválra – ezéven három résztvevő között osztották meg: Duleba Lívia fuvolásról, Szokolay Ádám 14 éves fenomenális zongoristáról, és Gál Máté tenorról van szó. Máté mindemellett a jövő májusi Művészetek Palotájában tartandó Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral közreműködő Puccini opera előadásban való szereplésre is meghívást kapott.

Este folytatódott a koncerthangulat – sor került Peter Bannister angol zeneszerző “Hermosura de Dios” című szimfonikus darabjának ősbemutatójára, Meláth Andrea kiváló mezzoszoprán közreműködésével. A zeneszerző avilai Szent Teréz 16. századi spanyol költőnő öt verse inspirálta. A darab mélysége, melankóliája elgondolkodtató, megértését sokban segítette a spanyol szöveg magyarra fordított változata, Isten szépségének rímekben és költői trópusokban való érzelem gazdag kifejezése. A premieren kívül a zenekar Mozart Ave Verum Corpus-át (kórussal), egy Kellog-ot és Beethoven IV. szimfóniájának 2.opuszát is előadta, emelkedetten, maximálisan összehangoltan és egyszerűn úgy, ahogy ezeknek a daraboknak az kijár.

Este, az informális záró esten – ahol a tanárok, a stáb/önkéntesek is megtapsoltattak – is folytatódott a muzsikálás késő éjszakába nyúlóan – népzenével, -tánccal, illetve újabb és újabb operajelenettel – érthető módon jelentősen oldottabb hangulatban.

Találkozzunk nem egész egy év múlva, 2011. júliusában, a 8. Crescendo-n!


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.08.18./
 

      Pályázat indul szőlőtermelőknek

 

        
                   

Az Év Borásza címet minden évben kiosztják a Sárospataki Hegyközségnél. Most azonban egy támogató révén az alapokhoz nyúlnak, az Év Szőlőtermelője címre írtak pályázatot. Erről Butella Lászlótól, a hegyközség elnökétől kaptuk tájékoztatást …
 
 


Butella László

       Először történik meg, hogy - a CIB Bank segítségével - szőlőtermesztőknek egy pályázatot hirdetünk meg. Ez a pályázat a Sárospataki Hegyközséghez tartozó sátoraljaújhelyi, sárospataki, bodrogolaszi, makkoshotykai és hercegkúti szőlőtermelőket érinti. Egy nagyon egyszerű kis űrlapot kell kitölteni és lehet pályázni az év szőlőtermesztője címre, aminek az első díja egy 50 ezer Ft-os utalvány, ami úgy gondolom, hogy a mai szűk anyagi helyzetben nem egy elhanyagolható összeg.
Olvassák el, nézzék át, töltsék ki, és szeptember 5-ig legyenek szívesek bevinni a pályázati űrlapot a CIB Bank Zrt sátoraljaújhelyi fiókjába. A bíráló bizottság az adatlapon szereplő adatokat helyszíni bejárás során fogja ellenőrizni.
A szőlő állapotát fogják vizsgálni, a szőlő műveltségét, támberendezését, hiányosságát, tehát egy komplett felmérésre lehet számítani. Egy háromtagú bizottság fogja végigjárni a pályázatban résztvevő szőlőtermelők területeit, és ennek alapján lesznek elbírálva a pályázatok.

Az a cél, hogy akik kiválóan tudnak dolgozni és kiválóan művelték a szőlőjüket, egy picit segítsük a következő év termelési költségének csökkentésében.
Már évek óta szó van arról, hogy más hegyközségekhez hasonlóan, helyben is megválasszuk az év szőlészét, de csak mostanra sikerült a terveket megvalósítani. Úgy gondoltuk, hogy ezt nem ad-hoc végezzük, hanem pályázaton keresztül.

Meglátjuk, hogy hova fejlődik ez a pályázat, és hogyan lehet a továbbiakban kiterjeszteni. Örvendetesnek tartom, hogy végre azokról az emberekről is szó van, akik kemény munkával hadakoznak a természet ellen és nagyon bízom benne, hogy ez egy sikeres pályázat első lépcsője, ami egyre nagyobb volumenben fog folytatódni.

A Sárospataki Hegyközséghez 774 hektár szőlő tartozik. Ezen a területen 1557 szőlőtermelő dolgozik, akik most pályázhatnak a 2010-es év szőlőtermelője címre.


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.08.18./
 

    Lengyel fotóalbum bemutatója az Újbástyában

 

        
                   

Az Újbástya Rendezvénycentrumban 2010. augusztus 13-án 10 órakor mutatták be az „Emlékezés – Pamiec” című lengyel és magyar nyelvű fotóalbumot. A II. világháború idején a magyarok nagy segítséget adtak a lengyel hadsereg és lengyel menekültek részére, erre a különleges történelmi pillanatra emlékezik az album eddig soha nem közölt fotókkal illusztrálva az eseményeket. A kötet megjelenése fölött Sólyom László és a közben tragikusan elhunyt Lech Kaczynski vállalt fővédnökséget - kaptuk a tudósítást az Újbástya Rendezvénycentrumból...
 
 


Dr. Jan Stanislaw Ciechanowski


Grzegorz Lubczyk

       Szerzői Grzegorz Lubczyk (a Lengyel köztársaság magyar nagykövete 1997-2001 között) és felesége, Krystyna Lubczyk, akinek édesapja maga is menekült volt. A kétnyelvű album 500 fotójának többségét id. Antall József leánya bocsátotta a szerzőpáros rendelkezésére. A könyv első bemutatójára 2010. áprilisában Budapesten került sor, amelyről több nyomtatott-és internetes újság közölt cikket.

A pataki eseményen a vendégeket Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak Város polgármestere köszöntötte, az előadást Grzegorz Lubczyk, az album szerzője vezette, a kötet bemutatásában Krzysztof Ducki, az album grafikai szerzője segédkezett. A rendezvényen jelen volt a Portius Társaság több tagja és elnöke, Zbigniew Ungeheuer, valamint meghívott vendégként részt vett a programon Szergej Persin, Cserkaszi Város Kereskedelmi és Iparkamarájának első alelnöke.

Az album bemutatása után a résztvevők egy dokumentumfilmet nézhettek meg a II. világháborús időkről. A filmvetítést követően a program díszvendége, Dr. Jan Stanislaw Ciechanowski miniszter úr (Lengyelországi Frontharcosok és Üldözöttek Minisztériuma)
kitüntette Benke Károlyné helyi lakost, aki meghatottan idézte fel azt a szeptemberi estét, amikor 1939-ben egy lengyel menekült családot fogadtak be házukba. A miniszter úr Sárospatak Város polgármesterének Dr. Hörcsik Richárdnak is díszoklevelet adott át a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásáért.

A rendezvény végén lehetőség nyílt az album megvásárlására és a szerző a helyszínen dedikálta az albumot. A nap többi részét Hercegkúton töltötte a népes delegáció. Itt sor került többek között Maciej Syrek szobrászművész kiállításának megnyitójára, majd felavatták a művész által készített Krisztus szobrot.

Benke Károlyné


Dr. Hörcsik Richárd

 

 

Tovább fotók>>>

Újbástya Rendezvénycentrum
/2010.08.18./
 

      Ma fejeződik be az ajánlószelvények kézbesítése

 

        
                   

A közelgő helyi önkormányzati és polgármesteri választásra, valamint helyi kisebbségi képviselőválasztásra az ajánlószelvényeket augusztus 16-tól, augusztus 19-ig kézbesíti a helyi választási iroda a Magyar Posta segítségével. Ez alatt az idő alatt kell, hogy megkapják a választópolgárok mind az ajánlószelvényt, mind pedig a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt – tájékoztatja a választókat dr.Szabó Rita aljegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője…
 
 


dr.Szabó Rita

       Amennyiben valaki ez idő alatt nem kapja meg az ajánlószelvényt és az értesítőt, azt követően kifogást nyújthat be a helyi választási irodához. A kifogást 22-én 16 óráig lehet benyújtani ide a Helyi Választási Irodához. Mivel augusztus 20. nemzeti ünnep és azt követően hétvégére esik a kifogások lehetséges benyújtásának határideje, ezért ügyeletet fog tartani a Helyi Választási Iroda, tehát ha valaki már a csütörtöki nap után észleli azt, hogy nem kapta meg az értesítőt, akkor az ügyelet igénybevétele útján tehet kifogást.

A névjegyzék egyébként augusztus 18-tól augusztus 22-ig kifüggesztésre kerül a Polgármesteri Hivatalban. Megtekinteni a 16-os számú irodában lehet, és ugyanott lehet kifogást benyújtani a névjegyzékből való kihagyás, törlés, vagy névjegyzékbe való felvétel miatt. A Polgármesteri Hivatal 16-os számú szobája egyébként az Okmányiroda személyi igazolvány ügyekkel foglakozó irodája.

A jelöltként indulók számára fontos kérdés, hogy mennyi ajánlószelvényt kell összegyűjteniük ahhoz, hogy jelöltként indulhassanak. A választókerületek választó jogosultjainak 1%-ához igazodik az ajánlások száma. Ez a szám sárospataki 8 db választókerületben 7 és 17 közé esik, hogy valaki egyéni képviselőként nyilvántartásba vetettesse magát. A polgármesterjelölteknek legalább 300 db ajánlást kell összegyűjteniük.

Szintén nagyon fontos, hogy a jelöltek ismerjék a ajánlószelvények gyűjtésének szabályait. Munkahelyen, munkaidőben, munkaviszonnyal összefüggő tevékenység végzése során, tömegközlekedési eszközön, valamint állami-önkormányzati szerveknél, ill. Magyar Honvédségnél, valamint a rendvédelmi szerveknél szolgálati tevékenységgel összefüggésben nem lehet ajánlószelvényt gyűjteni. Kérjük az ajánlószelvény gyűjtőket, hogy ne gyűjtsenek tilalomba ütköző módon ajánlószelvényeket!

Az ajánlószelvények pontos kitöltésére is célszerű odafigyelni, tehát minden adatot megfelelően tartalmazzon, hiszen ezeket az ajánlószelvényeket - amikor a jelölt behozza és kéri a jelöltként való nyilvántartásba vételét - ellenőrzésnek vetjük alá. A kettős ajánlás kiszűrésére működtetnünk kell az ellenőrzési rendszert, ami informatikai hálózat segítségével történik.

A formanyomtatvány, amelyen a jelölteknek a nyilvántartásba vételüket kell kérniük, a www.valasztas.hu weblapon érhető el, de természetesen, valaki nem tudja ezt letölteni, akkor itt a választási irodában is kiadjuk a szükséges nyomtatványt a részükre. (Ez az „E” jelű, végrehajtási rendeletben meghatározott nyomtatvány.)

Ha valaki olyan jelölő szervezet jelöltje, amely csak Sárospatakon kíván jelöltet állítani, akkor a jelölő szervezetnek a választások kitűzését követően kiállított bírósági nyilvántartásba vételről szóló végzését is csatolnia kell, és a "P" jelű nyomtatványon kell kérnie nyilvántartásba vételét.
Jelöltet ajánlani a szabályosan kitöltött, szükséges számú ajánlószelvények és az E jelű nyomtatvány benyújtásával 2010. szeptember 3-án 16 óráig lehet.


 

 

 

Törő Gábor
/2010.08.17./
 

      A pataki reformátusok idei kirándulása

 

        
                   

A nyári időszak a közösségek számára is kínálja a feltöltekezés, kikapcsolódás lehetőségét. Idén a sárospataki református gyülekezet tagjai figyelembe véve a nehezebb gazdasági körülményeket, távolságban nem messze, de élményben és jókedvben gazdag kirándulásnak lehettek részesei - küldte a tudósítást Virágh Sándor református lelkész...
 
 


Virágh Sándor

       Az első állomáshely Tiszalökön a vízlépcső meglátogatása volt. Az ötvenes években megépült erőmű története sok megrázó részletet hozott a felszínre. A hatalmas feladatot magyar politikai foglyokkal, internáltakkal végeztették, akik közül sokan ott vesztették életüket. Így nem csupán technikai és gazdasági, hanem történelmi jelentősége van ennek a helynek.

Innen Tiszadobra vezetett az út, a különleges szépségű Andrássy kastély meglátogatására. Az egykor különleges szépségű épületben gyermeknevelő intézet működik, és nyaranta a művészetek is otthonra lelnek. Különleges a kert zöld labirintusa.

Innen Hajdúnánásra látogatott a csoport, a református templomban megismerkedve a település és a gyülekezet történetével, mai helyzetével. Élmény volt a közösség szeretetotthonában tett látogatás, ahol nem csak a munkatársak által elkészített finom ebéd, hanem az otthon lakóival való találkozás is maradandó emlék marad. Ezt követően a fürdőzés örömeiben részesült a kirándulócsoport, amit a lélek felfrissülése követett Hajdúdorogon, a görög katolikusság központjában.


 

 

 

További fotók>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2010.08.17./
 

      Tájékoztató - az óvodás és bölcsődés gyermekek szülei részére

 

        
                   

A sárospataki óvodák vezetőjeként ezúton tájékoztatom a Kedves Szülőket az augusztusi nyitva tartásról, valamint a szeptemberi óvodakezdésről - nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes

       - 2010. augusztus 23-tól nyitjuk a Várkert melletti óvodánkat is. Ide várjuk a korábbi Kincskereső, illetve Carolina Tagóvoda gyermekeit, egészen addig, amíg birtokba nem vehetjük a jelenleg még bővítés alatt álló lakótelepi intézményünket.

- a bölcsődénk augusztus 30-tól a költözésig, a várkerti óvodánk egyik csoportjában várja teljes létszámmal a gyermekeket.

A kibővített intézményünk építése nagyon jó ütemben halad és előreláthatólag – ha az időjárás is engedi – szeptember közepéig átadásra kerül. Addig is kérjük a Kedves Szülők megértését és segítségét!

Továbbá tájékoztatom az érintetteket, hogy augusztus 23-tól, ill. szeptember 01-től – a kisebb befogadóképesség miatt – azokat a gyermekeket tudjuk fogadni,
a) akiknek a szülei dolgoznak,
b) valamint azokat a gyermekeket, akik az 1997. évi XXXI. gyermekvédelmi törvény, ill. a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Kormány rendelet rendelkezései értelmében óvodáztatási támogatásban részesülnek.

Tisztelettel kérem mindazokat, akik munka nélkül vannak, ill. GYES-en, GYED-en tartózkodnak, hogy az óvodakezdéssel szíveskedjenek megvárni a kibővített lakótelepi óvodánk átadását! (várhatóan szeptember közepe)


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.08.17./

 

      Szekció-koncertek a Crescendon

        
 

Minőségében nagyon gazdag és élvezetes programoknak néztünk elébe ezen a szombati napon. A szekció-koncertek mellett kora délután opera jeleneteket csodálhattunk meg fiatal operaénekeseink – név szerint Angela Ceban, Jeffrey Bell, Otilia Berbeci, Rab Gyula, Hisako Kishida, Tarjányi Tamás, Tim Gemesi, Vörös Szilvia, Alina Barlescu, Christine Houlette, Szente Melinda, Ambrus Orsolya és Gál Máté – tolmácsolásában.

A diákok nemcsak magas szintű énektudásukról, hanem színpadi magabiztosságukról, sokoldalúságukról, színészi képességeikről, sőt humorérzékükről is jócskán tanúbizonyságot adtak, hol megnevettetve, hol majd megríkatva a közönséget. Az olasz anyagon – Ariodante, L’elisir d’amore, La sonnambula, Cosi’ fan tutte – kívül németet is előadtak – Humperdink “Jancsi és Juliska”, illetve a híres-neves “Szöktetés a szerájból” formájában. Különös közszeretetnek örvendett és ovációt kapott – megérdemelten! – a két erdőbe keveredett testvérpár-ária mellett a záró négyes Szeráj “Ach, Belmonte”-ja.

Röviddel a felemelő koncert után Marcel S. Zwitzer holland zenetörténész érdekfeszítő előadásán vehettek részt az érdeklődők – sok külsős is eljött – Johann Sebastian Bach életéről, illetve ennél sokkal többről. Zwitzer felfogása egyedi és hatásos volt ugyanis: Bach egyik Korálját – melyben Jézus ránk hagyott imája, másképpen a Miatyánk elevenedik meg – hallgatták meg először, melyet mélyreható elemzés követett. A történész olyan részletességgel tárgyalta az egyes zenei mondatok mondanivalóját, mit miért-jét, hogy felmerült a kérdés: vajon honnan veszi ilyen biztonsággal az információkat? A válasz egyszerű: megtalálták a nagy zeneszerző Bibliáját, benne a jegyzeteivel! Mikor ezután másodszor is meghallgatták a darabot, teljesen másként hatott. Erre meggyőző bizonyíték a szemmel láthatóan ledöbbent Fassang László orgonaművész szinte megrökönyödött fejbólintása válaszként arra a kérdésre, vajon változtat-e majd játékán a hallottak után.
 

Crescendo “Művészeti Akadémia”
/2010.08.16./
 

      Kedves volt és jelenlegi ÁVG-s diákok, Tisztelt Szülők!

 

        

A nyári szünet utolsó másfél hetében – Sárospatak Város Önkormányzatának támogatásával és a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki hallgatóinak segítségével – megvalósulni látszik intézményünk régi álma: iskolaudvarunk parkosítása, pihenőhelyekkel történő kialakítása - küldte a felhívást Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium igazgatója...
 
 


Tóth Tamás

       Tervünk azonban e rövid idő alatt csak akkor valósulhat meg, ha a tantestület mellett diákságunk és szüleik is hozzájárulnak e közös cél eléréséhez.
Várjuk azon diákjaink jelentkezését, akik az egyetemistákkal együtt részt kívánnak venni e tervek megvalósításában.
A közös munka mellett lehetőség nyílik a BME építészmérnöki karán folyó oktatás, az egyetemi élet és az építészmérnöki munka szépségeinek megismerésére.

Örömmel vesszük a szülők felajánlásait is (pékáru, zöldség, gyümölcs, ásványvíz, stb.) az „építőtáborban” dolgozó hallgatók és diákjaink ellátásához.
A diákok jelentkezését 2010. augusztus 19-én 14 óráig, a szülők felajánlásait 2010. augusztus 23-án 16 óráig kérjük jelezni a 47/312-140-es telefonszámon, vagy az avgsp@avgsp.hu e-mail címen.

Támogatásukat előre is megköszönve bízunk abban, hogy e közös munka eredményeképpen diákságunk és intézményünk kellemes pihenőhellyel lesz gazdagabb.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.08.16./
 

      A hét végi eső a labdarúgó csapatunk győzelmét is elmosta

 

        
   

Felsőzsolcán vendégszerepeltünk, akiről nem tudtuk, hogy milyen erőt képviselnek, úgy hallottuk, hogy sokat erősítettek a nyáron. Ifi csapatunk kétgólos hátrányban vonult a félidei pihenőre, majd a másodikban behozta lemaradását, így 2:2-es végeredménnyel pontot rabolt a hazaiaktól. A szép számú szurkolótábor tekintélyes részét most is a patakiak alkották. Az égre tekintve a felhők vészjóslóan közeledtek – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke….
 
 


Koscsó István


Hauberger Pál


Zsófi József

       A bíró kezdősípszava után rögtön jeleztük őszinte szándékunkat. Támadó játékunk nem érte el célját, hiszen nem tudtuk gólra váltani. Az első részben többször is betalálhattunk volna az ellenfél kapujába, ha a végjátékban jobban koncentrálunk és a „kapufa is velünk van.”
A 17. percben Zsófi Dávid tört át a hazaiak védelmén és már csak a kapussal állt szemben.
Okosan laposan el is gurította mellette a labdát, de sajnos a kapufát találta el.
A 37. percben a jobb oldalon előre törő Halder Pétert buktatták a 16-oson belül, de a bíró „nem látta.”
Aztán jött a kiadós eső. A játék látványossága kicsit alább hagyott, de többnyire mi uraltuk a labdát.
A szünetben a hazaiak edzője lelket öntött csapatába, így kiegyenlítettebb lett a játék.
Kezdés után két perccel már a hálónkban volt a labda, de mivel a csatár lesen volt, így szabadrúgással mi jöhettünk előre.
A 78. percben a hazaiak lövését Braun Zsolt bravúrral kiütötte. A kipattanóra a hazaiak csaptak rá ügyesebben, és meg is szerezték a vezetést. 1:0
Két perccel később újra kihasználták védőink figyelmetlenségét, s az eredmény már 2:0
A hosszabbítás első percében mi is betaláltunk a hálóba, de a bíró nem adta meg a gólt.
Elég volt a hátsó fertályunkban egy kis kihagyás, s máris kétgólos hátrányba kerültünk, amit a fiatalokkal ellentétben, nem sikerült behozni.

A hazaiak edzője Hauberger Pál, aki korábban magasabb szintű csapatoknál is rúgta a bőrt, az alábbiakat nyilatkozta:
Az első félidőben a pataki csapat több lehetőséget is elpuskázott. Jól játszották meg az üres területeket. Az első félidőben kapusunknak köszönhetően nem kaptunk gólt. A második félidőben jobban játszottunk. Két gólunkat nem adták meg, de nem adtuk fel. Nem játszottunk jól, de volt egy jó 10 percünk, amit támadó cserejátékosunknak a vezérletével gólokra tudtunk váltani.
Összességében a győzelmünk abszolút nem megérdemelt. A pataki csapat-különösen az első félidőben mutatottak alapján- közelebb állt a győzelemhez. A második félidőben volt egy néhány perc, amikor eldöntöttük a mérkőzést. Van, amikor jól játszik egy csapat, s mégis vereséget szenved, s van mikor gyengébb játékkal is nyer.
Sárospatak csapatában több jó teljesítménynyújtó játékos érdemel dicséretet, de a kapust (Braun Zsoltot) láttam a legjobbnak. Sokszor,- főleg a második félidőben - bravúros teljesítményt nyújtott.

Zsófi József edzőnk az alábbiak szerint értékelte a mérkőzést:
A múltkori hazai fiaskó után óriási elánnal vetette magát a csapat a játékba. A mérkőzés nagyobb részében nem volt baj a csapattal, kivéve azt a két percet, ami alatt a két gólt kaptuk. Mezőnyfölényben játszottunk. Szép játékot játszottunk. Helyzeteink is voltak, de sajnos ezeket mind kihagytuk. Két lehetetlen helyzetből „talált” az ellenfél két gólt, amivel megnyerte a mérkőzést. Ez egy „reménykeltő vereség” a számomra. Sokkal többet nyújtottunk mint az elmúlt fordulóban, de még ez is kevés ahhoz, hogy pontot, vagy pontokat szerezzünk. A jövőben még ettől is többet kell nyújtani és nagyobb odafigyeléssel kell az egész mérkőzés alatt játszani. Az ilyen kihagyásokat ebben az osztályban kihasználják az ellenfelek. A kétgólos vereség ellenére dicséret illeti a csapatot, mert az elsőtől az utolsó percig hajtott. Támadtunk, próbáltunk gólt szerezni, de a végjátékunk szó szerint nullára sikeredett. Reméljük, hogy nem megy görcsös akarásba a következő mérkőzésünk, s tudunk javítani.

A következő mérkőzésünket augusztus 20-án, pénteken hazai pályán játsszuk Nyéklátháza együttesével, akik tavaly a középmezőnyben szerepeltek és az eddigi két fordulón győzelemmel hagyták el a pályát. Menjünk, szurkoljunk a csapatnak, bizonyítván, hogy mellettük vagyunk!
Hajrá Patak!


 

 

 

További fotók>>>

az STC Baráti Kör
/2010.08.16./
 

      Megszentelték a Feltámadás Kápolnát a Jézus szoborral

 

        
   

Hercegkúton, a Gombos-hegy tetején 2004-ben állították fel a 3 fakeresztet, 2008. áprilisa és júniusa között elkészült a kápolna, most pedig a befejező fázisban végső helyére került Jézus szobra is – számolt be Hercegkút község új, idegenforgalmi nevezetességéről, s egyben vallási zarándokhelyéről Rák József polgármester…
 
 


Rák József

Seregély István

       A háromnapos szerkezeti előkészítő munka után egy egész délelőttöt vett igénybe, amíg óvatosan, előbb a teherautóról a daru segítségével a levegőbe, majd onnan a kápolna tetejére emelték át a szobrot. Az alkotás öntöttvasból készült, közel 800 kg tömegű és majdnem 2,5 méter magas.

Alapvetően a Feltámadás Kápolnája épült meg itt a Gombos hegy tetején és ennek a megkoronázása egy élő-áldást adó Jézus szobor, amely 5/4-es nagyságú, tehát egy erős életnagyságú formát ölt. Most érkezett el a jeles pillanat, amikor néhány nappal ezelőtt sikerült a helyére tenni ezt a nagyszerű alkotást.

Fischinger László, a kivitelezés irányítója elmondta, hogy a szobrot Lengyelországban Maciej Syrek készítette, aki egyébként a sárospataki testvérváros, Krosznó alkotójaként már többször állított ki a városban. Tehetségét az is bizonyítja, hogy az öntött vasszobor festése olyanra sikerült, könnyen hihető, hogy márványból van.

A szobor létrehozását megelőző gipszformákat tavaly novemberben szentelték fel. Hiszem, hogy erős üzenet értéke van ennek a táj fölé magasodó szobornak, és azt gondolom, hogy iránymutatása az emberek számára az életről kell, hogy egy kicsit többet adjon, többet mutasson, és ez az áldás azt gondolom, hogy sokak számára megnyugtató, erőt-hitet fog adni a továbbiakban.

A kápolna és a Jézus szobor létrehozása több 10 millió Ft-ot emésztett fel, amely a 3 fő támogató mellett az egyház, az önkormányzat és magánszemélyek adományaiból gyűlt össze. A kápolnát és a szobrot ünnepélyes keretek között augusztus 13-án szentelte fel Seregély István nyugalmazott egri érsek... 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.15./
 

       Sárospatakon énekelt a Világ Fesztivál Kórus – The Word Festival Choir in Sárospatak

 

        
   

Nem mindennapi előadást láthatott a Zempléni Fesztivál népes közönsége a sárospataki Rákóczi-vár udvarán, augusztus 14. szép nyári estéjén. A Budafoki Dohmányi Zenekar mellett a 220 tagú, erre az alkalomra összeállt kórus töltötte meg a színpadot – köztük a világ különböző részeiről érkező Word Festival Choir tagjai - akiket Hollerung Gábor vezényelt a nyitóhangversennyel vetekedő sikerrel…
 
 


Hollerung Gábor

       Nehéz elképzelni, hogy hogyan működik egy ilyen kórus, aminek a tagjai nem csak különböző országokban, de különböző kontinenseken élnek. Hollerung Gábor részletesen elmagyarázta, hogy mi motiválja ezeket az embereket és azt is, hogy hogyan oldják meg a közös gyakorlást, hogyan történnek a fellépéseik…

Kétfajta dimenziója van a zenéhez való viszonynak. Az egyik dimenziója, amikor az ember szereti hallgatni és egy bizonyos fajta élményt minden hallgató meg tud szerezni, és van egy sokkal intenzívebb viszonya, amihez nem kell különösebben képzettnek lenni a zenében, viszont kell tudni valamennyire kottát olvasni.
Ebből a szempontból a legnagyobb lehetőség a kóruséneklés, mert ehhez nem kell hangszertudás, nem kell képzettség és hangja mindenkinek van. Még annak is, aki azt gondolja magáról, hogy nincsen. Valaki tud kottát olvasni és van, akinek csak hallása van, a lényeg az, hogy nagyon széles a világban azoknak a tábora szerencsére, akik aktívan vesznek részt a zenei életben. Azt kell mondanom, hogy ezek az emberek számára igazán itt manifesztálódik a zenének az a képessége, amiről eddig beszéltem, hogy olyan fajta élményt tud nyújtani, amit egyébként verbalitástól és fogalmi csűr-csavarástól agyongyötört életünkben nem tudunk megélni, mert a dolog annyira bonyolult és annyi sok feltételes reflex, félelem és gátlás és egyéb áll az útjában. Ezeknek az embereknek viszont nem, és függőségi viszonyba kerülnek az énekléssel, mert számukra ez életüknek nélkülözhetetlen része lesz.

Egy olyan kórus jött ide, akik a világ különböző tájairól verődtek össze. Van egy szervező centruma Norvégiában, akik egyre nagyobb klientúrával rendelkeznek, ha szabad így fogalmazni, olyan emberek, akik nem énekelnek az évben sokat, hanem egy-két-háromszor különböző projektekre, leginkább persze utazással egybekötött dolog, hogy elmennek egyszer Egyiptomba, egyszer elmennek ide, egyszer elmennek Amerikába és mindenhol vagy helyi zenekarral, vagy egyébként erre az alkalomra létrehozott együttessel együtt adnak elő programokat. Ehhez kemény munkát is hajlandóak szentelni, tehát mint ahogy ez a csapat is. Ők ma, holnap, holnapután kőkeményen próbálnak, akkor pénteken van a zenekari próba és szombaton lesz a koncert a várudvarban. Ezért időt, pénzt, energiát áldoznak, hogy egyrészt jól érezzék magukat valahol, másrészt a zene által nyújtott és kemény munkával megszerzett élményét megélhessék. Ezt kezdtük itt most el, ennek az a nagy érdekessége, hogy ez ugyanúgy arról szól, hogy az embereket rávezesse a dolog lényegére, tehát azért érdekes, hogy itt is ugyanazokat az eszközöket kell bevetni. Nem elég a tudás, alacsony, magas, vagy ilyen, vagy olyan legyen, hanem nagyon sokszor itt is magatartása, az egészhez való viszonyra. Azt a tényt megmutatni az embereknek, ugyan ők ugyan egyszerű emberek, de ha színpadra mennek, akkor már nem egyszerű emberek, hanem színészek, művészek, és ezeknek mi a következménye.
Egy ilyen munkát végzünk, igyekszem azt a munkát tenni, hogy azért verejtékcseppek vannak a dologban, de öröm is van. Azt kell mondanom, hogy ez is egy régi és nélkülözhetetlen része az életemnek, mert több mint 25 éve kezdtem el egy ilyesmit csinálni Magyarországon, aminek az a címe, hogy Énekel az ország. Ilyen idén volt 25. alkalommal és minden évben 500, sőt sajnos most már több ember is összejön, ami azért sajnos, mert kezelhetetlen már lassan az előadó apparátus. Ebben az esztendőben 25-ödször voltunk együtt, idén több mint 500 ember, táborba megyünk egy hétvégére kőkemény munkával, és utána előadjuk a darabot a Művészetek Palotájában, vagy máshol is. Láthatóan az embereknek az ilyen típusú, kemény munkára óriási igényük van, mert végén a megtérülés semmivel nem hasonlítható össze.

Reméljük, hogy ezek a kedves külföldi emberek, Amerikától Ausztráliáig és Skandináviától nem is tudom meddig, ők nem csak arra fognak emlékezni, hogy milyen szép a város, milyen jó a tokaji bor, hanem arra is, hogy milyen zenei élményeket kaptak, és ez lesz a motiváció számukra, hogy újra összejöjjenek és ugyanígy folytassák máshol is.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.15./
 

Tánc és koncert

 

        
   

A Crescendo “Művészeti Akadémia” – és nem véletlenül csupán komolyzenei: Stefan Tramer képzőművész és Tina Bailey táncművész/koreográfus mellett, akik a teljes időtartamra jöttek oktatni, két fiatal, mégis tapasztalt képzőművésszel – Deli Eszter és Votin Dóra festőkkel beszélgettünk a reggeli áhitaton. Műveikből – mely az évek során sokat változott, érett – hoztak bemutatót: Eszter főként fotókat, melyek a "szakrális blog" címét kapták és koncepciójuk az egyszerű utcai környezet visszatükrözése egy részletet kiemelve, a szakrális és profán viszonyát átértelmezve ezzel. Két festményét is elhozta, melyek témájukban, hangulatukban illettek a fotósorozathoz – egy olyan nem könnyű időszak után készültek, amelynek hatására életének alapjáig kellett leásnia, változtatva egyúttal képei mondanivalóján is. Dóra néhány éve kezdett el magyar népi motívumokkal – melyek hozott képein láthatók – foglalkozni, illetve azok megjelenítésének lehetőségein gondolkodni. Ezek a minták, jelképek – akárcsak Bartók gyűjtései és művei révén – kifejezik magyar lelkünket, gondolkodásunkat, identitásunkat.

Ugyancsak a mai nappal kezdetét vette a kéthetes kurzust összegző, a diákok fejlődését és szárnyalni vágyó tehetségét bemutató koncertek sorozata. Rögtön kettőre is sor került – ugyanabban az időpontban, úgyhogy dönteni kellett. Az egyik huszonkét fellépőt vonultatott fel és három óráig tartott – neve sem okozott csalódást, egyszerűen csak “Zongoramaratonként” lett meghirdetve –, a másik – Orgona és Kamarazenei Koncert - felől is érdeklődők gond nélkül élvezhették a műsornak ha nem is teljes, de legalábbis részleges kínálatát. Elmélázhattunk Erényi Eszter fiatal fuvolista játékán, aki Mercadante E-moll Concerto-jából játszotta technikailag bravúrosan az Allegro maestoso-t: fiatal kora ellenére nagyon figyel a dinamikára, bár a darab megjelenéséhez, személyiségéhez való hasonlósága nyilván segítette ebben. Az orgonát is méltóságteljességéhez és súlyosságához illő módon szólaltatta meg Georgios Zaimis – Görögországból érkezett két diákunk egyike –, természetesen Bach-ot játszott, két korál prelude-öt, illetve Frescobaldi-t és Pachelbel-t. A Klarinétkvintet darabja Eva Janigova (elsőhegedű), Diana Marola (másodhegedűs), Tabea Kaempf (brácsa), Oana Postolache (cselló) és Dmitry Romanov (klarinét) hangszerein kelt életre, teljes mértékben “Mozartosan”, finoman, könnyedén, csillogva, pajkosan.
A zongoramaratonról regényeket lehetne írni – főként ha a technikai oldalt nézzük -, hiszen a fellépők egytől-egyig bizonyítottak és megörvendeztettek minket, az ifjaktól az érettebbekig mind. Míg az ázsiai trió – Rio Watanabe, Trang Mai Trinh és Atsuko Ota – játékának pontossága és már-már tökéletessége vitathatatlan és székhez szegező, Tóth Sámuel, Silvie Náhlá vagy Polina Kulikova delikát művészete és a darabbal való hasonulása (Liszt Tarantella-ja, Debussy Reflets dans l’eau-ja vagy Chopin b-moll nocturne-je) közönséget megható szelíd erővel tör felszínre. Különösen is értelmet nyer ez akkor, ha elgondolkodunk Hegedűs Endre zongora szekció-vezető szavain, melyek hangsúlyozták, hogy a két hét alatt a szó szerint vett tanuláson – vagyis dresszúrán – túlmutatóan a művészet, illetve közelebbről nézve a zongorajáték lelki vetületeit és lehetőségeit szerették volna a tanárok – egyöntetűen – átadni. Az eredményhez pedig kétség nem férhet.
 
 


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.14./
 

       Feledhetetlen élmény volt a Megérthető zene című program

 

        
  

A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében adott otthont vasárnap délután a Megérthető zene című előadásnak. Ez egy kuriózum volt és egyben egy érdekes eseménye a 19. Zempléni Fesztiválnak. Bizonyos szempontból premier is, hiszen ilyen előadás, és ilyen típusú rendezvény nem volt még Zempléni Fesztivál keretében – nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő….
 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

 


Hollerung Gábor

       A nagyon sokféle korosztályból összetevődő közönség, rendkívül jól fogadta ezt a nagyon értékes délutáni programot. Egyrészt elragadó volt a zene, másrészt pedig Hollerung Gábor magyarázata. A zenekari mű bemutatásán túl a különböző hangszerek bemutatására is sort került és azt hiszem, hogy mindazok, akik vasárnap ellátogattak A Művelődés Házába elégedetten távoztak.
Külön örömünkre szolgált, hogy a fesztivál vendégei közül nemcsak a városban és a környéken élők jöttek el, hanem olyan kedves vendégek is, akik évtizedek óta visszajáró vendégei a zenei eseményeknek. Ebből is látszik, hogy a fesztivál programjából mindenki igyekszik a számára érdekesebb csemegéket kiválasztani és annak részese lenni. Örülünk, hogy ennek a nagyon szép eseménynek A Művelődés Háza adhatott otthont.

Ez egy nagyon bejáratott sorozat – folytatta a karmester, Hollerung Gábor, akiktől megtudhatjuk, hogy ő hogyan látja ezt a számunkra új típusú, de nagyon izgalmas előadást…

Budapesten talán már 10 éve műveljük ezt, ugyan így, Megérthető zene a címmel. Ezt azért találtam ki, mert volt egy nagyon nagy mesterünk, akit személyesen nem ismerhettük - bár én találkoztam vele egy pillanatra - Leonard Bernstein, akinek az volt a csodája, hogy Amerikában az embereknek úgy magyarázta el a zenéjét, olyan egyszerűen, hogy az emberek azt megérthették. Nekem egy életre szóló tanítás volt az, amit őtőle láttam, hogy a trivialitás, az nem rontja egy élményszerzés képességét, hanem inkább erősíti.

Nagyon fontos tudni azt, hogy a zene az egy nem verbális nyelv, ami azt jelenti, hogy azok a fogalmi mechanizmusok, amikkel annyi mindent az életünkben megmagyarázunk és szavakba öntünk - és ezzel persze meg is másítjuk a dolog elementaritását - ez nem működik a zenében és néhány művészetben. Itt elementáris alapellentétekről van szó, akár egy magas és mély hang, egy lassú és egy gyors tempó, egy halk és egy erős hang, egy feszítő gesztus, egy oldó gesztus közötti különbség. Ezek azok, amelyekből a zene, mint nyelv fölépül. Ha azt akarjuk, hogy az emberek a zene által ténylegesen nyújtható élmény dimenziójába eljussanak, akkor ezekre a dolgokra kell rávilágítani, nem életrajzi, vagy fogalmi gondolkodás útján növekvő ismeretekre kell célozni, hanem az elementaritás képességére, és ez hozzásegíti az embereket ahhoz, hogy a zenét jobban szeressék.

Nem kell a zenének minden vonatkozását érteni ahhoz, hogy élvezzük. Én saját magam gyerekkorából tudom, hogy rengeteg olyan mű volt, amit nagyon-nagyon szerettem, később pedig ennek a 2/3-át untam, de mégis imádtam egy-egy pillanatát. Most természetesen nem arra kell ösztönözni az embereket, hogy bátran unjátok a műveket, hanem minél több olyan gesztust tudunk felmutatni egy műben, amelyhez tudnak kapcsolódni, annál jobban tetszik és annál intenzívebb az élmény.

Én ennek szegődtem, ebben a sorozatban és szerencsére - örömünkre - részben a helyiek kérésére is próbáltuk ezt ki, ami nagyon nagy siker volt, sokan eljöttek. Örömömre elég széles volt a generáció, tehát viszonylag sok fiatal is eljött, és úgy láttam, hogy jókedvre derülve távoztak a hangversenyről.
Elindítottunk egy olyan fajta viszonyt a közönséggel, amelyik nagyon fontos, mert talán az egész Zempléni Fesztivál program összeállatásából és reményeink szerint a mi saját szakmai és emberi hozzáállásunkból is tükröződik, hogy mi párbeszédet szeretnénk folytatni a közösséggel. Mi nem magunkat akarjuk csak megvalósítani, hanem valami módon a közönség által érezzük azt, amit csinálunk. Nem szégyellem azt mondani, hogy szolgálni akarjuk a közönséget, nem bután kiszolgálni, de szolgálni.
Ott, ahol közönség nem tudja még önmagát artikulálni, vagy nem elég biztos önmagában - mert ezt mi nagyon sok helyen érezzük, hogy valahol megfogalmaznak igényeket, de azok az igények nem nagyon fogadhatóak el. Van ahol nem tudják megfogalmazni és nem azért, mert esetleg valami csacsiságot mondanának, mert egyébként tapasztalták, hogy olyasmiben is örömüket lelték, amiről nem gondolták volna. Ebben a pillanatban azt gondolom, hogy igen is, feladatunk az, hogy ezeket az igényeket felkeltsük, ezeket valamilyen módon orientáljuk és hozzásegítsük az embereket ahhoz, hogy ha már igényeket keltettünk, akkor ezek mögé élményeket, örömöket szerezzünk, és ezek maradandó emlékekkel párosuljanak.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.14./
 

       Bemutatta jelöltjeit a pataki Jobbik

 

        

Augusztus 13-án, pénteken sajtótájékoztatót tartott a JOBBIK Sárospataki Alapszervezete. A tájékoztatón Vincze Tamás elnök elmondta, hogy egyes választókerületben indítanak jelöltet, mert úgy tapasztalják, nagy az igény arra, hogy a Jobbik is képviseltesse magát a város képviselő-testületében...
 
 


Vincze Tamás

       Ennek érdekében döntött úgy az Alapszervezet, hogy jelöltjeik a tagok közül kerülnek ki, többségükben fiatalok, akik még nem voltak más pártok tagjai. Ők nemcsak szeretnének tenni a választóikért, de elkötelezett jobbikosok is. Két jelöltjük volt már korábban más párt tagja, Erdei János a zuglói Fidesz alapító tagja és önkormányzati képviselője, Vincze Tamás pedig a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártnak volt tagja.

Önkormányzatba kerülésük esetén a jelöltek mindegyike elsődlegesnek tartja a szakmaiságot és a becsületes munkát a Választókért. A tájékoztatón elhangzott: A Jobbik Sárospatakon polgármester-jelöltet is indít: Vincze Tamás személyében.

Az önkormányzati választásokon a JOBBIK Sárospataki Alapszervezete jelöltjei az egyes választókerületekben
I. Erdei János, vízilabda-edző, 41éves
II. Takács Sándor, alkalmazott, 20 éves
III. Rusznák József alkalmazott, 31 éves
IV. Vincze Tamás, közalkalmazott, 48éves
V. Hernádi György Ferenc, vállalkozó,44éves
VI. Deák Sándor, közalkalmazott, 34 éves
VII. Szabó Tamás, alkalmazott, 27 éves
VIII. Ormos Tas Zsolt, alkalmazott, 39 éves

Ajánlószelvényeit leadhatja jelöltjeinknél és az alábbi helyeken:
Hunor nemzeti bolt, Szent Erzsébet u. 1., Mayher László, autóvillamossági szerelő, Gárdonyi G. u. 90., Tóth Sándor autószerelő, Zrínyi u. 35.


 

 

 

a JOBBIK Sárospataki Alapszervezete
/2010.08.13./
 

  Budapesti edzőtáborba mehetnek a zempléni vízilabdázó gyerekek

 

        
            

 


Erdei János

       Örömmel értesítünk minden sportrajongót, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség az árvízkárosult gyermekek megsegítésére edzőtábort szervez Budapestre. Az edzéseken kívül a gyerekek szurkolhatnak a magyar csapatnak a nemzetközi Vodafone-kupa mérkőzésein és részt vehetnek a maratoni, 24 órás, barátságos meccs-sorozaton az Újpest szervezésében – küldte tudósítását Erdei János vízilabda edző…

A programok között szerepel még a város látványosságainak megtekintése és éjszakai Vidámpark látogatás is.
További információk találhatóak a Zempléni Vízilabda Klub megújuló, és folyamatosan bővülő honlapján, a zvk.uw.hu címen.
 


 

 

 

Törő Gábor
/2010.08.13./
 

       Megjelent Sárospatak történelmi képeskönyve

 

        
       

Megjelent Sárospatak történelmi képeskönyve, amely a város 20. századi történetét tekinti át. A kötetet több mint 200 korabeli fotó illusztrálja. Dr. Balázsi Károly a következő gondolatokkal ajánlja minden pataki számára a "Sárospatak - képek a 20. századi városról" című albumot:

"Mert mit is látunk e tízezer közül kiválogatott kétszáz fényképen, korabeli újságkivágáson? ...
 
 


Hajdu Imre

       Utcákat. Kikövezve, feltúrva, betonnal nyakon öntve. Nyújtóznak, zsugorodnak az utak. Kanyargós utak, lejtősek, kimértek. Utak a nagyvilágba, zsákutcák, utak a túlsó partra. Házak, hajlékok, kúriák, sorházak, Oncsa-házak, panelházak, középületek. Kocsmák, patikák, pénzintézetek, piacterek, temetők, hidak. Fahidak, vashidak, lerombolt hidak, újjáépített hidak.

Iskolák, diákszállások, putrik, félszerek, barokk homlokzatok. Emberek. Férfiak, lányok, asszonyok, gyerekek. Kalaposan, esernyővel, kendőben, sétapálcával. Munkából jövet és a korzón sétálva, alkudozva a piacon, templomba menet és a strandon, testre tapadó fürdőruhában. Emberek energikusan és fáradtan, a múlt időből felénk fordítva arcukat.

Itt láthatók a három temetőben porladók, az emlékezetben megelevenedők. Itt van az egész helyben lakó és a hét határba szétszóródott Pataki Család. Élő és eltávozott rokonaink a huszadik századból. Mert úgy van az, ahogy az indiánok mondják. „A Nap jön, megy és visszatér, a Hold jön, megy és visszatér, az ember jön, megy, és nem tér vissza.”

A könyvet 2010. augusztus 20-án 15.30-kor Sipos István, Dr. Dienes Dénes (a kötet lektora), Hajdu Imre szerző és Csetneki József, a kötet grafikai szerkesztője mutatja be Sárospatak polgárainak. A rendezvény helyszíne: Újbástya Rendezvénycentrum. A könyv itt kapható 990 Ft-os áron.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.08.13./
 

       Megjelent Sárospatak történelmi képeskönyve

 

        
            

Megjelent Sárospatak történelmi képeskönyve, amely a város 20. századi történetét tekinti át. A kötetet több mint 200 korabeli fotó illusztrálja. Dr. Balázsi Károly a következő gondolatokkal ajánlja minden pataki számára a "Sárospatak - képek a 20. századi városról" című albumot:

"Mert mit is látunk e tízezer közül kiválogatott kétszáz fényképen, korabeli újságkivágáson? ...
 
 


Hajdu Imre

       Utcákat. Kikövezve, feltúrva, betonnal nyakon öntve. Nyújtóznak, zsugorodnak az utak. Kanyargós utak, lejtősek, kimértek. Utak a nagyvilágba, zsákutcák, utak a túlsó partra. Házak, hajlékok, kúriák, sorházak, Oncsa-házak, panelházak, középületek. Kocsmák, patikák, pénzintézetek, piacterek, temetők, hidak. Fahidak, vashidak, lerombolt hidak, újjáépített hidak.

Iskolák, diákszállások, putrik, félszerek, barokk homlokzatok. Emberek. Férfiak, lányok, asszonyok, gyerekek. Kalaposan, esernyővel, kendőben, sétapálcával. Munkából jövet és a korzón sétálva, alkudozva a piacon, templomba menet és a strandon, testre tapadó fürdőruhában. Emberek energikusan és fáradtan, a múlt időből felénk fordítva arcukat.

Itt láthatók a három temetőben porladók, az emlékezetben megelevenedők. Itt van az egész helyben lakó és a hét határba szétszóródott Pataki Család. Élő és eltávozott rokonaink a huszadik századból. Mert úgy van az, ahogy az indiánok mondják. „A Nap jön, megy és visszatér, a Hold jön, megy és visszatér, az ember jön, megy, és nem tér vissza.”

A könyvet 2010. augusztus 20-án 15.30-kor Sipos István, Dr. Dienes Dénes (a kötet lektora), Hajdu Imre szerző és Csetneki József, a kötet grafikai szerkesztője mutatja be Sárospatak polgárainak. A rendezvény helyszíne: Újbástya Rendezvénycentrum. A könyv itt kapható 990 Ft-os áron.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.08.13./
 

       Tegyünk együtt a biztonságunkért!

 

        
   

Sárospatak Város Önkormányzata, a Kommunális Szervezet és az ÉKÖVÍZIG közös akciója keretében a Radvány patak medrét tisztítjuk ki a fáktól, cserjéktől, gaztól, ezzel segítve a víz haladási sebességét, valamint a kotrás hatékonyságát. A bodroghalászi és sárospataki emberek már tanúbizonyságát adták önzetlenségüknek, tettrekészségüknek ezért kérem, akinek ideje engedi jöjjön el augusztus 16-án reggel 7 órára - a halászi hídhoz a rutinpálya mellé (aki tud fűrészt baltát stb. hozzon magával),- hogy együtt tegyünk biztonságunkért! - fordul felhívással a lakosság felé Lendák Lajos, Bodroghalász képviselője...
 
 


Lendák Lajos

       Körülbelül másfél éves csapadék esett le fél év alatt környékünkön. A két fő probléma Bodroghalász és környékén a csapadékvíz elvezetésének évtizedes problémái, és a Radvány pataktól - az árvíztől - való védelem.

Legutóbbi általam is kezdeményezett rendkívüli testületi ülésünkön a szakhatóságok bevonásával foglalkoztunk ezekkel az ügyekkel, benne a csapadékvíz elvezetés terveivel, és a szennyvíz-hálózat kérdésével. A vízügy részéről Laki József úr tájékoztatott minket, hogy ha megérkezik az állami támogatás rögvest hozzálátnak a Radvány patak kotrásához. Eddigi nagy segítségüket is megköszönve: Lendák Lajos.

Radvány patak medrének tisztítása 2010. augusztus 16-án hétfőn - gyülekező: reggel 7 órakor a hídnál a rutinpálya mellett.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.08.12./
 

         Megtörtént a negyedik halasítás

 

        
   

A Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület az éves halgazdálkodási tervben vállalt kötelezettséget négyhavi telepítéssel próbálta megoldani. Ezek március, április és május hónapban a tervezettnek megfelelően lezajlottak, azonban a júniusi telepítés a Bodrog, illetve Berek a magas vízállása, a rengeteg csapadék miatt nem valósult meg – kezdte beszámolóját a 4. halasítás alkalmával Pingor Zsolt, az egyesület elnöke…
 
 


Pingor Zsolt

       Ezt a telepítést az egyesület vezetősége augusztus 5-ei dátummal hajtotta végre. Ennek megfelelően 10 mázsa 3 nyaras ponty érkezett a Berek területére, amely az eddigi szokásnak megfelelően 3 helyen lett kihelyezve a vízfelületen. A halakat megpróbáltuk egyenlő mennyiségben kihelyezni a Majálisnál az Ófalunál és az Újfalunál is, mindenütt közel 3 mázsa 30 kilónyi hal lett behelyezve a vízbe. Ezután természetesen, a szokásokhoz híven másnap reggel 6 óráig horgászási tilalom volt a Berekben..

Az egyesület vezetősége úgy döntött, hogy a napijegyes bevételekből a szeptemberi halasításnál még plusz halkihelyezést végez a Berek és a Csepel tó területére. Feltehetően nagyobb mennyiségű kárász és kevesebb mennyiségű ponty fog érkezni, ill. a Berek területére közel 3 mázsa fogható méretű csukát is hozunk. Ez az október első hétvégéjén zajló csukafogó versenynek és pergető versenynek lesz a halbeszerzése, tehát azt segítjük elő ezzel a telepítéssel. Természetesen a versenyzők nem viszik el ezeket a csukákat, csak bemérlegelik és a verseny után visszakerülnek a vízbe. Innentől kezdve a verseny végeztével a saját horgászaink, horgászhatnak ezekre a halakra is.

Megkérem a horgásztársakat, hogy a vízterületeinknek a védelme, a környezetvédelem érdekében az üres üvegeket, flakonokat, műanyag palackokat ne hagyják ott maguk után, mert elcsúfítják a vízpartot, valamint tudvalevő, hogy a szemetes helyen a Berek területén nem lehet horgászni, aki ilyen helyen horgászok azt a halőrök felelősségre vonhatják.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.11./
 

      A Magyarország Felfedezői tábor idén Trianonról szólt

 

        
  

Magyarország Felfedező Szövetség egy nemzeti programú szervezet, amelynek a gyerekvilág számára az a mondanivalója, hogy a hazát megismerni játékkal, élménnyel átélni annak történetét, szépségét - így lesz az övék. Ez a dolgunk a világban, inkább az érzelmekre, a szívekre hatunk, mintsem az iskolai tanulmányokat folytatnánk. Ezt a gyerekek nagyon szívesen fogadják, tele van a program történelmi játékokkal, dalokkal, Tengerszem túrával, Borsi túrával, tegnap Regécen voltunk, csodálatos volt – kezdte beszámolóját ide sárospataki táborukról Rakó József, a Szövetség elnöke
 
 


Rakó József

Aros János

       Most vagyunk a 20. találkozónkon és okvetlenül el kell mondanom, hogy nincs még egy olyan város mint Sárospatak, amelynek elöljárósága, önkormányzata, polgármestere, alpolgármestere ilyen szeretettel fordulna ehhez a gyerekmisszióhoz, ehhez a nemzeti gyermekszövetséghez.
A város minden esztendőben kitünteti a legjobb Magyarország felfedezőit, és úgy tűntetik ki, hogy a polgármester, vagy az alpolgármester eljön, megdicséri a gyerekeket, akik boldogok, a többiek pedig arra gondolnak, hogy egyszer ők is megkaphatják. Most a Felvidékről és Erdélyből is van egy-egy nagy csoportunk és külön az ország minden tájáról.

Az idei táborunk esős napokkal kezdődött, de átcsoportosítottuk a programokat, így nem vesztek kárba azok a napok sem. Ennek az évnek, és ennek a tábornak a mondanivalója Trianon. Csak el kell gondolni, hogy egy 12 éves gyermeklélek, gyerekszív hogyan tudja átélni azt, hogy Magyarországot földarabolták, és mégis talpon kell maradnia.
Ez volt a trianoni összejövetel mondanivalója az ünnepségünkön, de már otthon készültek a gyerekek erre és elhozták a szülőföldjük egy kedves szép részét, hogy bebizonyítsák, bár elvették tőlünk hazánk nagy részét, ami maradt azt viszont felerősítjük, lelkünkbe zárjuk, és a szülőföldünket megbecsüljük.

A táborzáró ünnepségen köszöntötte a résztvevőket Aros János alpolgármester, aki kifejezte elismerését a szövetség célkitűzését és két évtizedes kitartó, céltudatos munkáját illetően…

Elmondta, hogy Sárospatak mindig szívesen várja vissza, az ország különböző részeiről és a határainkon túlról érkező, hazafias érzelmű gyerekeket és vezetőiket. Nagyra értékelte a gyerekek itteni felfedezői tevékenységét, és a trianoni műsort, amelynek legszebb dalait, verseit a záróünnepségen is előadták. Végül a legjobbaknak átadta a Sárospatak Felfedezője kitüntető oklevelet.


 

 

 

További fotók>>>                       További fotók>>>             További fotók>>>
                

Törő Gábor
/2010.08.11./
 

         Olvasóköri országos konferencia Sárospatakon

 

        
  

Az Olvasókörök Szövetsége a magyarországi és a határon kívüli településeken működő társaskörök, olvasóegyletek, kulturális társulások egyesülete. Az alapítása két évtizedes jubileumát ünneplő Szövetség 2010. július 30 és augusztus 1 között Sárospatakon tartotta az országos összejövetelét. A háromnapos konferencia vendéglátója, a Sárospataki Irodalmi Olvasókör, színhelye: az Újbástya Rendezvénycentrum volt - számolt be Halász Magdolna, az Irodalmi Olvasókör vezetője...
 
 


Halász Magdolna


Aros János

       A tanácskozás nyitányaként Nagy Csaba kiváló tárogatóművész, a Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke stílusosan kuructoborzóval köszöntötte a csaknem másfélszáz vendéget, majd Aros János Sárospatak alpolgármestere szívélyesen üdvözölte a tizennyolc olvasókör képviselőit, a tagokat, bemutatta a város kultúrtörténeti értékeit, és ünnepélyesen megnyitotta a rendezvényt. Aztán Dr. Nemes Erzsébet, az Olvasókörök Szövetsége társelnöke alapos áttekintést adott a hazai és határon túli olvasókörökről a 18. századtól napjainkig. Siska Tamás, az Újbástya Rendezvénycentrum igazgatója, az intézményt és a sokszínű szolgáltatásait mutatta be. Gondolatok a kultúráról c. Dr.Csáky Piroska, az újvidéki Egyetem kiváló tanára, a Magyar Kultúra Lovagja nagyhatású előadását hallgathattuk meg, később Nagy Csaba tárogatóművész: Hej, Rákóczi, Bercsényi c. képekkel illusztrált, feledhetetlen hangversenyével idézte a nagyfejedelem emlékét. Az ünnepélyes hangulatot a kuruc dalok közös éneklése is fokozta.
Este Mossné Hajabacsi Anica kalauzolásával a Belváros nevezetességeit ismerhették meg.

Másnap délelőtt Rendezzük végre közös dolgainkat c. Halász Magdolna vezetésével a gondjaink, problémáink, feladataink megvitatására kerekasztal beszélgetésre hívtuk, vártuk a körök, egyesületek jelenlévő elnökeit, tagjait. Fontosnak tartjuk a meglévő kapcsolataink erősítését, a határon kívüli új körök segítését, a közös rendezvények szervezését, a közös pályázatok összeállítását, megvalósítását, az információk gyorsabb áramlását, cseréjét. Az Olvasókörök Szövetsége a közös nyilatkozat aláírásával meg kívánja erősíteni azt a szándékát, hogy az együttmunkálkodással, a közös élményekkel, az elmélyült barátságokkal segítse az identitásérzés és az összetartozás megőrzését.

Délután a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjtemények Nagykönyvtárát kerestük fel. A Pollack Mihály által tervezett klasszicista könyvtárteremben Kiss Endre József könyvtárigazgató vezetésével megtekintettük az értékes Kálvin - kiállítást, majd a hazahozott könyvek viszontagságos helyzetéről kaptunk részletes tájékoztatást. A felbecsülhetetlen értékű dokumentumok közül a már restauráltakat is megnézhettük.

Kora este az Újbástya Rendezvénycentrum zsúfolásig megtelt konferenciatermében jubileumi Gálaműsort mutattak be az olvasókörök tehetséges, elismert előadóművészei, híres népdalkörei. Dr. Nemes Erzsébet társelnök köszöntője után Plébán Gréta, sárospataki diáklány kellemes, remek konferálásával hallgathattuk meg Szűcs László, kiváló mohácsi. Szilágyi Istvánné és Szilágyi Györgyné balmazújvárosi versmondókat, Szántó Józsefné, a régió legjobb hódmezővásárhelyi versmondóját, Zabos Diána, vajdasági mesemondót, Vikater Éva népdalénekest. Nagy sikerük volt a bodrogszerdahelyi Női Népdalkör, a balmazújvárosi 48-as Kör népdalcsoportja, a borsi Muskátli Énekkar, a hódmezővásárhelyi Szabadság Olvasókör és a Csúcsi Olvasókör Aranykalász Népdalköre színes műsorának, Bozóki Katalin és Bíró Júlia citerajátékának. A közönség többször együtt énekelt a fellépő körökkel. A több mint egyórás színvonalas, felejthetetlen műsor végén a fellépők műsorát emléklappal is elismertük. Megköszönjük Plébán Gréta profi konferansz tevékenységét is.

Vasárnap délelőtt félnapos kirándulás keretében. Széphalomban felkerestük a Magyar Nyelv Múzeumát, a Kazinczy emlékcsarnokot, elzarándokoltunk a magyar irodalom kiváló képviselője, a nyelvújítás vezére sírjához. Rákóczi szülőföldjén, Borsiban, a Rákóczi szobornál Balogh Bertalan, klarinétművész rövid hangversennyel köszöntött bennünket. A folyamatosan szépülő, a környék legnagyobb reneszánsz kastélyában felkerestük a szülőszobát, ahol Zrínyi Ilona 1676..március 27-én világra hozta gyermekét, II. Rákóczi Ferencet.
Patakra történő visszatérésünk és az ebéd után a hazai és a határon kívüli olvasókörök elbúcsúztak tőlünk, reméljük kellemes élményekkel indultak haza.
Megköszönöm mindazoknak, akik szorgalmas munkájukkal, szakmai tanácsaikkal, felajánlásaikkal segítették az országos konferencia sikeres megrendezését.


 

 

 

További fotók>>>                            További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.11./
 

Wahorn András és feLugossy László az ART ÉRT Képzőművészeti Szabadiskolán

        
                   

Augusztus 8-án, az Újbástya Rendezvénycentrumban hallgathatta (és nézhette) meg az érdeklődő közönség a két mágus rendhagyó beszélgetését az élet rejtelmeiről..., a Bizottság együttes, a szentendrei évek emlékeiről és a terveikről.

A Wahorn András tolcsvai kiállításának megnyitójáról érkező "furcsa pár" időt meghazudtoló frissességgel és korukhoz illő bölcsességgel emlékezett életük közös időszakára, mind eközben olyan bölcs tanulságokat megfogalmazva, amely érdekfeszítővé és élményszerűvé tette az eseményt

 


Törő Gábor
/2010.08.11./
 

  Koncert a református templomban

        
                   

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy 18 éves, nagyon lelkes ifjú operaénekes. Egy messzi országban élte életét, és arra vágyott, hogy egyszer eljöjjön Európába a vasfüggöny mögé az evangélium ügyét szolgálni, mert tudta, hogy a totalitárius rendszerben élő országokban az embereknek nehezebb a keresztény üzenetet szabadon hallgatni, hitüket félelem nélkül gyakorolni.
Így kezdődik Timothy és vele együtt a Crescendo Nyári Akadémia története. Engem nagyon érdekeltek Magyarországra kerülésének közelebbi körülményei, így megkértem, ossza meg velünk ezeket.
„Fiatalon azt gondoltam, hogy majd olyan operaénekes leszek, aki egyben kém. Elmegyek Oroszországba és éjfélkor, előadás után titkon Bibliát osztok – így képzeltem akkoriban a missziót „ – mesélte nevetve.
Azután még sokáig nem történt semmi, de egyszer csak csörgött a telefon és láss csodát! Oroszországba hívták fellépni. A szentpétervári koncerten pedig – többek között – egy spirituálét adott elő, amivel annyira meghatotta az embereket, hogy biztosan tudta, valahol itt van feladata, mert Amerikában soha nem tapasztalt ehhez hasonló reakciókat.
S hogy fejlődött ki ebből aztán épp Magyarország? „ Egyszerűen – mondta – imádkoztam és úgy éreztem, hogy ide kell jönnöm, úgyhogy vettem egy repülőjegyet. Az elején persze nehéz volt. Mikor megérkeztem, nem ismertem senkit”. Azóta persze sok év eltelt s nem csak Timothy ismerte meg Magyarországot, hanem Magyarország is Timothyt. A sok fellépés mellett evangelizált is, mikor milyen formában – néha csak az Opera büféjében a kollégáknak egy egyszerű beszélgetés formájában, néha egy komplett fesztivált rendezett sok más művész segítségével. Teljesült tehát a vágya: operaénekes lett, aki egyben az Isten ügyét is szolgálja. Kár, hogy az éjféli Bibliaosztás rész kimaradt… Aztán jött egy új ötlet: egy magas színvonalú nyári akadémia létrehozása, amely több, mint csupán egy mesterkurzus. Ismerős? Innen már csak hét év választ el minket 2010-től és sok remek kurzustól, programtól, koncerttől, amelyekben az idei Akadémián is részünk van.
Azt hiszem, mi is hálásak lehetünk azért, hogy Timothy álma teljesült.

Hogy szót ejtsünk a nap programeseményeiről is: Hollós Máté zeneszerző ma érkezett hozzánk, hogy megtartsa egyalkalmas mesterkurzusát, melyen a diákok – főként gyerekek – nagy örömükre találkozhattak vele és eljátszhatták műveit jelenlétében.
Később este a református templomban egy meghitt és megérintő élményben – zeneiben és egyben kiemelten lelkiben – részesültünk: ún. Kreatív istentisztelet kezdődött 20 órakor. Timothy osztotta meg Isten üzenetét velünk, a zeneműveket pedig többek között Sweetlana Meermann, Jeffrey Powers, Dudás Eszter, Füzesséry Attila, Dominkó Sallai Csilla, Dominkó István, Trubin Beáta és Bozi Péter szólaltatták meg. Az istentisztelet a művészet különböző ágait – zene-ének, tánc, képzőművészet, írás – ötvözte és lehetőséget adott mindenkinek arra, hogy ő maga is ezek segítségével kommunikáljon Istennel és fejezze ki lelkének állapotát, reagáljon a hallottakra. A klasszikus darabok mellett ismert régebbi és újabb dicsőítő énekeket is játszott a kis kamarazenekar, melyhez az összegyűlt csapat örömmel csatlakozott.
 Törő Gábor
/2010.08.11./
 

Az első 50

        
                   

Stark István festőművész Az első 50 című kiállítása nyílt 2010. augusztus 7-én, szombaton 17 órakor, Sárospatakon az Újbástya Rendezvénycentrum kiállítótermében. A kiállítást Bárdosi József művészettörténész nyitotta meg. Közreműködött a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia résztvevőiből alakult nemzetközi összeállítású kamaraegyüttes...
 


Stark István

       Stark István 1978-82 között a Rézkarcoló Művészek Alkotóközösségének műhelyében rézkarc nyomdászként dolgozott. Ez jelentette azt a technikai alapképzettséget, amelyre művészete támaszkodik. 1981-82 folyamán olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Barcsay Jenő, Würtz Ádám, Hincz Gyula, Reich Károly, Szemethy Imre, akik a közös munka során alakítgatták egyéni kifejezésmódját. 1986: Magyar Képzőművészeti Főiskola, grafika szakon Nagy Gábor és Raszler Károly növendéke volt, elvégezte a festő szakot is.

1987: mesteriskola. 1999: Az NKÖM díja. 1989-90-ben a Stúdió vezetőségi tagja. 1997-től a Széchenyi Művésztelep Alapítvány kuratóriumának tagja és művészeti vezetője. 1998-ban megalapította a Tolcsvai művésztelepet, melyen belül a land art dominál. Korai műveire inkább a figuratívitás, míg jelenlegi alkotásaira a non- figuratívitás jellemző. Közel tíz éve kutatja a fényhatásokat, a fénytörés optikai jelenségeit. A hullámok és rezgések fizikai törvényszerűségeinek vizsgálata vezette el odáig, hogy üveggyöngy alapozású, transzparens festékkel kidolgozott alkotásai az optikai hatásokat kihasználva érdekes módon változnak. Más-más nézőpontból szemlélve alapszínük, sokszor a megjelenő motívumok is módosulnak. Ritkán alkalmaz fedőfestéket.

A kiállítás megtekinthető:
2010. augusztus 7-től augusztus 28-ig,
hétköznap 9-19 óráig, hétvégén 10-20 óráig.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.11./
 

  Mozgalmas hétvége az Újbástyában

        
                   

Augusztusban szokás szerint a művészetek kedvelői programok tucatjai között válogathatnak Sárospatakon. Pár nap eltéréssel zajlik városunkban a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia, a XI. Sárospataki Nemzetközii Képzőművészeti Szabadiskola és a 19. alkalommal megrendezett Zempléni Fesztivál - számolt be Szabó Zita...
 


Szabó Zita

       Izgalmas rendezvényeknek adott otthont az Újbástya Rendezvénycentrum az elmúlt hétvégén. Pénteken, augusztus 6-án nyílt meg Verebélyi Diana a Sárospataki Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskola 2009-es évfolyama Gubis-Díjas növendékének kiállítása . A kiállítás megnyitója során Cseteneki József elmondta, hogy a Gubis díjat a szabadiskola művésztanárai

a Patakcsoportban 2007-ben alapították a művész emlékére és annak a szabadiskolás hallgatónak ítélik oda, aki az adott kurzuson a legmagasabb szintű munkát végezte. A Gubis díjat Puha Ferenc álmodta formába, a díjazott hallgató a következő szabadiskolára ösztöndíjat kap, illetve lehetőséget az elkövetkező tanév során egy önálló kiállításra. A fiatal művésznő alkotásai augusztus 15-ig láthatók az Újbástya Rendezvénycentrumban.

Szombaton egy másik kiállítás megnyitójára került sor az épületben. Stark István „Az első 50” című kiállítása a Zempléni Fesztivál keretében valósult meg. Még aznap este a Fesztivál újabb rendezvényén az „Éjszakai jazz” alcímet viselő koncerten vehettek részt az érdeklődők. A Lukács Miklós Quintet zenészei mind jelentős képviselői hangszerüknek. A nem mindennapi hangszereken a zenekar Lukács Miklós saját kompozícióit játszotta.
 


 

 

 

  Tovább fotók a jazról>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.10./
 

       További izgalmas programok a Zempléni Fesztiválon

 

        
   

Augusztus 12-én csütörtökön Sátoraljaújhelyen lesz egy nagyon izgalmas operett előadás, amely a műfaj határait feszegeti, nagyon nagy sikerű, mindenki által igen nagyra tartott operett produkció – hívja fel a figyelmet néhány további programra Hollerung Gábor, a Zempléni Fesztivál Művészeti igazgatója..
 
 


Hollerung Gábor

       Egy igazi újdonsága a fesztiválnak, hogy megrendezzük a Talentum Minifesztivált, ami a régió tehetséges fiataljai számára ad egy bemutatkozási lehetőséget 14-én Tokajban.

14-én, szombaton lesz itt Sárospatakon, a Rákóczi-várban a Verdi: Requiem produkció, amiben egy igen csínos, közel 220 fős kórus működik közre a Dohnányi zenekar mellett.

Nagy öröm számunkra, hogy a Nagyváradi Filharmónia kórusát itt köszönthetjük, akik részben a vasárnapi istentiszteleten is közreműködnek, és emellett Szerencsen adnak koncertet a katolikus templomban.

Számos kamarakoncertünk a korábbi esztendőkhöz hasonlóan igen színvonalas és igényes programot kínál a kistelepüléseken. A jazz programjaink is elhíresültek ezen a zenei fesztiválon, most már azért is nagyon sokan jönnek, mert tudják, hogy a magyar jazz zene élvonala hallható itt. Megfordulhatnak köztük olyan figurák, akik igazán rendkívüliek, mint Robi Lakatos, aki azt hiszem a világ egyik leghíresebb magyar jazz zenésze.

Jó szívvel ajánlom a gasztronómiai kulturális programjainkat is, amelyeken gasztronómiai és irodalmi különlegességek is megjelennek, ezek között Sárospatakon érdemes kiemelni a Vár Vendéglőben a Svejk programot, ami biztos egy nagyon izgalmas dolog lesz.

Az utolsó napon még Újhelyben a Ghymes Együttes fellépése biztos egy remek program lesz, és szokás szerint Sárospatakon a Fesztivált a Liszt Ferenc Kamarazenekar zárja a Református Templomban.

Egyébként rengeteg színes programot tartalmaz még a Zempléni Fesztivál, egy cikk keretében lehetetlen volna, hogy mindet említsem, de aki a honlapot látogatja, az kedvére válogathat azok között a kitűnő, izgalmas programok között, amelyekkel a városokban és a kis településeken várjuk közönséget.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.08.10./
 

         Kóstolót kaptunk a megyei első osztály labdarúgásából

 

        
   

Szép nyári vasárnap délután Sajóbábony labdarúgó csapatát láttuk vendégül. Már az ifi csapat mérkőzése alatt népes nézősereg gyűlt össze, jelezvén ezzel, hogy nagyon várják, hogy szurkolhassanak kedvenceiknek. Fiataljaink 10-0 arányú győzelme megadta a mérkőzés alaphangulatát – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke…
 
 


Koscsó István

Szabó Sándor

Tóth István

Zsófi József

       Sajóbábony régóta stabilan tartja magát ebben az osztályban. Ősszel a nyolcadik helyen végeztek, s csak néhány pont kellett volna nekik ahhoz, hogy a dobogót megközelítsék.

A mérkőzés elején látszott játékunkon, hogy új fiúk vagyunk a grundon, de támadásainkkal jeleztük, hogy nyerni szeretnénk. Az első félidőben erős mezőnyjátékban nekünk voltak inkább helyzeteink, mégis a hosszabbításban mi kaptunk gólt. A bábonyiak a félpálya közepéről elvégzett szabadrúgást erősen belőtték, majd a csatár keményen továbbította kapusunk mellett a hálóba. 0:1

A második félidőben nem a vezetés megszerzése volt a cél, hanem az egyenlítés esetleg fordítás. Támadtunk, de kevés igazi gólhelyzetet tudtunk kialakítani, ráadásul azokat sem váltottuk gólra - s mivel így jobban kinyíltunk, az 54. percben kontratámadásból az ellenfél szerzett újra gólt. 0:2.

A 79. percben 11-eshez jutottak a vendégek. Kapusunk rajta volt a labdán, de az erősen és pontosan volt lőve, ezért nem tudta hárítani. 0:3.
A 86. percben a sérüléséből felépült Lukács Istvánt kiállította a bíró.
A 92. percben hasonló helyről jött kapunk felé a szabadrúgás, mint az első gólnál és ugyancsak megtalálta a bejáratot a hálóba. Ezzel alakult ki a négygólos bábonyi győzelem.

Megkérdeztem mindkét csapat edzőjét a látottakról.
Tóth István Sajóbábony edzője az alábbiakat mondta: Egy fiatal, hajtós csapat otthonában úgy érzem jogosan szereztük meg a három pontot. Szerintem fog még ez a csapat örömet szerezni a szurkolóinak.

Rengeteg sikerélményük lesz még, higgyék el nekem. Ez egy jó csapat! Volt néhány helyzetük a kapu előtt, amikor rúghattak volna gólt, de a rutintalanság meg a stressz okozta görcs miatt most ez nem sikerült. Legjobban az utolsó ember (Szabó Sándor) játéka tetszett annak ellenére, hogy ha keresztezni megy ki, akkor a betett labdákra nem mindig tud visszaérni.

Zsófi József edző nyilatkozata:
Nagyon készültünk az első megyei első osztályú bajnoki mérkőzésre. Sajnos a vége nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, aminek több összetevője is volt. Túlzott akarás görcsössé tette a srácok mozgását.
Nem volt folyamatos a játékunk, sok volt a kapkodás, idegesség. Igazán helyzetig sem jutottunk el, csak helyzetecskéink voltak. Az első félidőben különösebb gond nem volt, az ellenfél sem veszélyeztetett, de mi sem. Az első gólt nagyon rosszkor kaptuk, az első félidő 46. percében a hosszabbításban.

Ez még jobban nyomasztotta a srácokat. A második félidőben nem tudtunk újítani sem, így az ellenfél a hibáinkat kihasználva nagyobb előnyre tett szert. Az eredmény arra késztetett bennünket, hogy tovább támadjunk, így jobban kinyílt a védelmünk és még kétszer - egyszer tizenegyesből egyszer szabadrúgásból - betaláltak a kapunkba. Az eredményt túlzottnak tartom. Remélem, hogy a jövő hét végéig sikerül magunkat összeszedni. Remélem, rájöttek a fiúk, hogy a megyei II-es hozzáállással nem igazán lehet az első osztályban pontokat szerezni. A csapatban Szabó Sándor játékával voltam elégedett.

A jövő vasárnap Felsőzsolcára látogat csapatunk. Ők is most jutottak fel ebbe az osztályba a Megyei II. középcsoportjából, de ezen a hét végén nem játszottak. Nem tudjuk mennyit erősítettek, de mindenképpen pontért vagy pontokért utazunk hozzájuk.

Kísérjük el minél többen csapatunkat ellensúlyozva ezzel a hazai pálya előnyét.
Hajrá Patak!


 

 

 

További fotók>>>

 STC Baráti Kör
/2010.08.10./
 

  Értékelték a Virágos Végardóért mozgalomban résztvevők tevékenységét

        
                   

Házról-házra járt Egyed Attila, Végardó településrész önkormányzati képviselője és Halász András dísznövénykertész. A Virágos Végardóért meghirdetett versenyre jelentkező családokhoz érkezetek, hogy személyesen is meggyőződjenek arról, hogy kinek milyen virágos a kertje, háza és ennek köszönhetően miképpen segíti azt, hogy a településrész még szebb és a turisták számára is vonzóbb legyen…
 


Egyed Attila

       Azért próbálkozunk, mert Végardón annyira szép házak vannak, és annyira odafigyelnek az emberek a virágosításra, a házuk, a portájuk szépítésére, hogy úgy gondoltam érdemes erre odafigyelni és mások figyelmét is felhívni rá – mondta Egyed Attila, választott önkormányzati képviselő…
Megtaláltam hozzá a támogatókat is, mert mindenképpen szerettem volna jutalmazni is valamilyen szinten az emberek igyekezetét. A versenyzőknek 2 hónapjuk volt arra, hogy benevezzenek és felkészüljenek a megmérettetésre - természetesen mindezt ingyen. A bíráló bizottság végül azt a 15 házat tekintette meg, amelyeket az itt élők méltónak tartottak arra, hogy egy ilyen versenyben részt vegyenek.

Kezdettől fogva szeretjük a szépet, úgyhogy látszik a portán is, hogy rendbe tartjuk. Kezdettől fogva - mióta összekerültünk a párommal - igyekszünk rendbe tartani az udvart, a környezetünket. Próba szerencse, gondoltuk, aztán beneveztünk, szeretjük a kihívásokat – mondta a nevezők egyike…
A szakavatott szemek több mindent megfigyeltek és értékeltek a helyszíni bejárás során, hogy a növények mennyire vannak rendben tartva, az udvarok és kertek mennyire vannak tisztán tartva, mert a növénynek igénye van a tápanyag utánpótlásra, valamint arra, hogy az elvirágzott részeket eltávolítsák és így folyamatosan szépek, mutatósak maradnak. Azokat a növényeket szeretjük, amelyeket kevesebbet kell gondozni, kevesebb vizet, tápanyagot igényelnek a gondozása így könnyebb és hosszan, kős őszig, fagyokig virágoznak.

A településrész önkormányzati képviselője elmondta még, hogy Végardón mindenki nyert a nevezett és nem nevezett házak lakói is, a szép környezetet ugyanis mindenki élvezi.
Aki gyönyörű kertet varázsolt magának, ezáltal nemcsak önmagának, hanem a környező lakóknak, ill. a turistáknak is szépet nyújt. Ezen kívül a szponzoroknak köszönhetően virágutalványokat, kéziszerszámokat fognak kapni a nyertesek. A díjátadó ünnepség augusztus 20-án lesz.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.09./
 

        Rendkívüli ülés: végleges megoldást keresnek a csapadékvíz elvezetésére

 

        
              

Lassan megszokottá válik, hogy a nyári szünet ellenére is hetente összeül a képviselő testület. A múlt héten tartott rendkívüli ülésen merült föl annak az igénye, hogy az árvízhelyzettel kapcsolatban egy megbeszélést, egy előremutató egyeztetést, egy képviselőtestületi ülést tartsunk a meghívott vendégekkel. Azokkal a szakemberekkel, akikkel az árvízi védekezés folyamán napi kapcsolatban voltunk. Ez volt az apropója a legutóbbi képviselőtestületi ülés összehívásának – nyilatkozta Aros János alpolgármester…
 
 


Aros János

 


Laki József


György Zoltán

 

       Időközben - ahogyan lenni szokott - még több napirendi pont tárgyalását is célul tűztük ki. Ilyen volt pl. amellyel nem tudtunk várni a következő testületi ülésig, az Árpád Vezér Gimnázium kérelme. Ez arra vonatkozott, hogy egy 17 éves adósságunkat végre rendezni tudjunk, hiszen az Árpád Vezér Gimnázium átadása során a sportudvarnak, ill. az épület mögött lévő udvarnak a rendezése nem történt még meg, ez így van az átadás óta.
Próbálkoztunk már, a helyi költségvetésben el is különítettünk erre egy összeget, azonban a Makovecz úrral folytatott tárgyalások zsákutcába futottak, hiszen nem engedélyezte a mi elképzelésünket. Az pedig, hogy vele terveztessük meg ezt az udvart, nem volt pénze a városnak.

Sikerült megnyerni az ügy érdekében Túri Attila urat, aki az egyetemen tanít és Makovecz Imrének jó ismerőse. Ő készítette el a látványterveket, és hogy ez minél kisebb költségbe kerüljön a városnak, ezért vállalta, hogy ilyen régi építőtábori jelleggel, nyári gyakorlatként több mint 30 egyetemistával, augusztus 21-én Sárospatakra látogatva, 10 napon keresztül itt tartózkodna és ők meg is valósítanák ezeket a terveket. Előtte a Kommunális Szervezet végzi el a talajmunkákat. Nekünk, az önkormányzatnak csak az anyagköltséget kell fedeznünk. Ez sem kis összeg, hiszen kb. 5 millió Ft-ba fog kerülni ennek a szabadtéri tanteremnek és a parkosításnak a kialakítása, a díszutaknak, a virágágyásoknak, valamint egy pergolának a kialakítása, amely lelátót is fog tartalmazni. (Wikipédia: A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolás. Már az ókorban előszeretettel használták kertek, parkok árnyékos pihenőinek kialakításához. A ma modern embere is szívesen nyúl vissza eleink praktikus, környezetbarát megoldásaihoz..)

Ennek egy részét biztosította most az önkormányzat az Árpád Vezér Gimnázium igazgatójának és gazdaságvezetőjének kérésére. A másik részét az intézmény vállalta, hogy a következő évi költségvetés terhére az Arany János programból ezt meg fogják tudni takarítani, valamint több pataki vállalkozó is jelezte a csatlakozási szándékát. Van, aki olcsóbban adja a nyersanyagot, van, aki kétkezi munkával, és aminek örültünk, hogy a pedagógusok és a diákok is el fognak jönni és kétkezi munkával fogják ezt a munkát segíteni. Ennek a döntésnek köszönhetően úgy tűnik most, hogy ha minden jól megy, és ha az időjárás is engedi, akkor már ezen a megújult udvaron tudjuk tartani szeptemberben a tanévnyitó ünnepséget.

A legutóbbi esőzések idején is az éjszaka jó részét Lendák képviselőúrral a bodroghalászi hídon töltöttük, hiszen 3 napon keresztül több mint 100 mm csapadék esett le, így mi is be voltunk egy kicsit ijedve, hogy esetleg a nemrég elhordott homokzsákokat kezdhetjük újra hordani. Így voltak ezzel a bodroghalászi lakosok is, hiszen az ő házukat ezen a nyáron már negyedszer fenyegette volna a sok csapadék, és ennek következtében a kertjeikbe bevonuló és a házaikat körbevevő csapadékvíz.
Éppen ezért kezdeményeztük ezt a megbeszélést, amelyre meghívtuk Laki József urat az ÉKÖVIZIG igazgatóját, Nagy Róbert urat a KPM munkatársát és Vinnai Miklós urat, a víztársulatnak elnökét.

Az előterjesztést György Zoltán kollégámmal együtt készítettük el, ezek megoldási javaslatot jelentenek rövid és hosszú távra is. Ezekről kértük ki a szakértők véleményét és ezekhez volt lehetősége a képviselőtestület tagjainak észrevételeiket elmondani. Vannak olyan megoldási lehetőségek, amelyeket már elkezdtük, pl. elkezdtük a füstülést a kispataki városrészen. Ahogy sejtettük, több magánlakás esetében a csapadékvizet beleengedik a szennyvíz-rendszerbe mert úgy gondolják, hogy az én házamból lefolyó csapadék semmit nem fog jelenteni. De ha ezt egy utcában 10-15-en gondolják így az már problémát okoz és ez beigazolódott ma is, hiszen a 20-25 átvizsgált házból 10-12-ben, tehát kb. a felében beengedték a csapadékvizet a szennyvízrendszerbe. Láthatjuk tehát, hogy egy jelentős esőzés után miért növekszik meg a szennyvízterhelés Sárospatakon, amit nem bírnak már az átemelők sem, az jelentkezik Kispatakon, Bodroghalászban, a Fazekas sori városrészen, az Illyés Gyula úton, tehát ezeket a gócpontokat már pontosan ismerjük.

Vannak olyan munkálatok, amelyeket hamarosan el fogunk kezdeni - pl. az árkok tisztítását, mélyítését - amire a Kommunális Szervezetnek kapacitása van. Egyelőre a költségvetésükben ez nem szerepel, de természetesen ezt az önkormányzat biztosítani fogja a részükre.

Vannak olyan lehetőségek, amelyekre tervet kell készíttetnünk, ami csak egy átfogó, komplex megoldás keretében valósulhat meg. Így összeadva a költségeket ez milliárdos nagyságú rendű lesz. Meg találnunk azt a pályázati lehetőséget, ami segítségével ehhez a jelentős összeghez hozzá juthatunk.

Fontossági sorrendet is mondhatok, hiszen a legnagyobb probléma az a bodroghalászi városrészben volt, tehát valószínűleg itt fogjuk elkezdeni leghamarabb a munkálatokat. Itt - Lendák képviselő úr javaslatára - a lakosok támogatásával és az ÉKÖVIZIG szakmai felügyeletével egy mederkarbantartást egy meder tisztítást fogunk elvégezni. Laki úr elmondása alapján egy bizonyos összeg rendelkezésre áll arra, hogy a 37-estől a bodroghalászi hídig az árkokat is meg tudják kotorni. A Kisfaludy utcától a zsilipig tartó régi mederrész az önkormányzathoz tartozik, tehát ezt nekünk kell megoldani, Ez kb. 3 millió Ft-ba kerül az önkormányzatnak és valószínűleg a kötvényforrás terhére fogjuk majd megvalósítani. Ezt meg kell oldani, mert még egyszer nem fordulhat elő, hogy a lakosok úgy feküdjenek le, hogy esetleg az éjszaka során költözniük kell.

A másik ilyen gócpont az a kispataki városrész, ezen belül a Toldi utca környéke, amely a legkisebb csapadékmennyiség leesése után is komoly gondot okoz, hiszen a csapadékvíz a szennyvízzel keveredve a lakásokba azonnal visszajön. Itt is van olyan megoldási javaslat, ami rövid távú - pl. a Toldi úti árok tisztítása - azonban ez nem végleges megoldás, hiszen a vizet továbbvezetni nem tudjuk. Éppen ezért - ahogy az előbb utaltam rá - ezt csak egy komplex tervezés keretében tudjuk véglegesen megoldani.

Vannak a városban olyan gócpontok is, amelyeken jelentős problémát okoz az esőzés. Ilyen pl. a végardói városrész, ahol a Széchényi utca mellett lévő kerteket áztatja rendszeresen a víz. Itt is elmondtuk a megoldási javaslatot, de mondhatnám az újtelepi városrészt, a Mandulás utcát, a Fazekas sort, ahol néhány éve nagyon örültünk annak, hogy a Bodrog jobb partján a gátak megépültek, hiszen azóta az árvíztől nem kell tartani. Akkor nem gondolt senki arra, hogy nem az árvíz miatt, hanem a töltés város felé eső részén felgyülemlő belvíz miatt kell az embereknek majd rettegniük - ezt is meg kell oldani.

Ezeket a problémákat örököltük, viszont nekünk, ennek a képviselőtestületnek kell rendbe tenni és megoldani véglegesen.
Láthattuk az árvízi védekezés során, hogy milyen sokba kerül a munkagépeknek a bérlése. Ha összeadjuk a bérletre kifizetett összeget - köszönjük azoknak a vállalkozóknak, akik éjszaka, vagy a nap bármely szakában rendelkezésre bocsátották a gépjeiket, jöttek, és a zsákokat hordták, vagy árkokat ástak - de ha ezt saját géppel tudnánk megoldani, akkor olcsóbb lenne az önkormányzatnak. Ezért gondolkozunk 1 vagy 2 gép vásárlásán. Be van adva egy pályázat, amely lehetőséget biztosít majd arra, hogy egy JCB, ill. egy Bobcat-et vásároljon a Kommunális Szervezet. Ha netán ez nem jönne össze, akkor valószínűleg kötvényforrás terhére fogjuk ezeket a gépeket megvásárolni. Ez augusztus végéig eldől majd.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.09./
 

   Portugáliában vendégszerepelt a Bodrog Néptáncegyüttes

 

        
                   

Július 18 és augusztus 4 között Portugáliában, Barcelosban vett részt egy nemzetközi néptáncfesztiválon a Bodrog Néptáncegyüttes. Indonéz, ciprusi török, francia, spanyol és portugál csoportokkal együtt léptek fel a pataki táncosok, több portugál és spanyol településen, valamint a fogadó város programjain, gálaműsorán – számolt be Darmos István, az együttes vezetője…
 
 


Darmos István

       Portugáliába menet, és onnan jövet Marseillesben szálltunk meg. Az utazás hosszú volt, de nagyon szép tájakon - Olaszországon, Franciaországion, Spanyolországon – mentünk keresztül. Barcelosban egy iskolában szállásoltak el minket és valamennyi meghívott csoportot, az étkezések egy része is ott zajlott, lehetőségünk volt próbálni, és sportolni is. Fellépéseink általában esténként voltak, különböző intézményekben, településeken, több alkalommal spanyol területen.

Alheirában az indonéz nagykövet is megtekintette első műsorunkat, majd a Santa Casa da Misericordia elnevezésű, egyházi fenntartású idősek otthonában adtunk két műsort. A következő nap Barcelosban, az éjszaka folyamán pedig Ponta de Lima településen az ottani jubileumi fesztiválon léptünk fel. Másnap a vigói öbölbe utaztunk ahol egy teljes napot a tengerpart kiváló strandján pihentünk, a következő napon is volt lehetőségünk strandolni, s itt – e spanyol városban – táncoltunk este. Ezt követően megtekintettük Valenca középkori várát, amely patinás épületeivel, szép tereivel, boltocskáival leginkább a budai várra emlékeztetett, s este egy spanyol falucskában adtunk műsort. A következő napon – indonézekkel és spanyolokkal közös - fellépésünket az interneten keresztül Sárospatakon is figyelemmel kísérhették néhányan. Portót is meglátogattuk, ismerkedtünk a város nevezetességeivel, s a bormúzeumban nem csak láthattuk a borkészítés eszközeit és folyamatát, de meg is kóstolhattuk a portóit.

A fesztivál utolsó napjain két felvonulásunk volt Barcelosban, a város több pontján is felléptünk, s részt vettünk egy nagyszabású gálaműsoron – a település viziszínpadán-, amely az egész fesztivált lezárta. Barcelos számos téren hasonlít Sárospatakra. A várost egy folyó szeli ketté, amelyen egy régi híd vezet át, a híd mögött pedig magasodik a vár. Van egy fürdője is a városnak, amely kisebb ugyan mint a miénk, mégis kiváló kikapcsolódást nyújtott számunkra néhány órácskára. A szakmai programok mellett természetesen ismerkedtünk a többi résztvevő csoport zenéjével, táncaival, barátokat szereztünk, ahogy az egy fesztiválon lenni szokott. Tartalmas napokat töltöttünk Portugáliában, s azt gondolom mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hírét vittük városunknak, s nagyon szép élményekkel tértünk haza.

Külön köszönetet mond az együttes a támogatásért Sárospatak Város Önkormányzatának, Gombos Leventének és Pásztor Istvánnak.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.09./
 

       A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete bemutatta jelöltjeit

 

        

 


Saláta László

       Hétfőn a Rákóczi-vár kávézójában mutatta be Saláta László elnök azokat a képviselőjelölteket, akiket a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete az őszi önkormányzati választásokon indít polgármester-jelöltet ők nem indítanak.

A jelöltjeik választókerületenként ebben a sorrendben: Jadloczki Lajos, Vadkertiné Kőrössy Anna, Saláta László Mihály, Vígh László, Jósvainé Dr. Dankó Katalin, Vitányi János, Darmos István és Kovácsné Géczi Julianna.
A jelöltek egyenként, röviden bemutatkoztak, elmondták, hogy mivel foglalkoznak.
 


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.08./
 

         A Függetlenek Sárospatakért Egyesület elnöke Zérczi László bemutatja polgármesterjelöltjüket

 

        
 

Mint az egyesület elnöke tisztelettel bejelentem, hogy a Függetlenek Sárospatakért Egyesület 2010 évi önkormányzati választások polgármesterjelöltje Dékány Zsolt Gyula független jelölt, egyben a 7. sz. vk. (Kispatak) képviselőjelöltje...
 
 


Dékány Zsolt

       Dékány Zsolt Gyula alkalmasságát személyében és politikai függetlenségében látjuk, és mint ilyen képes arra, hogy különböző pártállású és szimpatizánsú embereket Sárospatak fejlődésének érdekében egységbe kovácsolja. Személyisége, sokrétű képzettsége alkalmassá teszi arra, hogy vezetésével városunk kilábaljon a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetből, a folyamatban lévő fejlesztések átgondolt formában folytatódjanak.
A függetlensége garantálja, hogy a felelős pozíciók betöltésénél elsősorban a szakmaiság fog dominálni. Szakmai háttere és jártassága a közigazgatásban előnyt jelent a feladatok átlátásában, megszervezésében.

Véleményünk szerint Dékány Zsolt Gyula polgármesterként egy felelős, tisztességes, a város feladatait megoldani akaró és tudó emberközeli várospolitikát képviselne, amely hozzá tudna járulni ahhoz, hogy az itt élők általánosságban vett életminősége, közérzete javuljon.

Területi képviselőjelöltjeik a 8 kerület sorrendjében: Jarecsni János, Kék Tamás, Poremba Ferenc, Krai Csaba, Tóth József, Zerczi László, Dékány Zsolt Gyula és Ádám László József.
 


 

 

 

További fotók>>>

a Függetlenek Sárospatakért Egyesület
/2010.08.08./
 

         Bemutatkozott a Bodrogparti Athén Egyesület

 

        
  

2010. július 31-én, szombaton került sor a Bodrogparti Athén Egyesület nagyszabású bemutatkozó estjének megszervezésére. A rendezvényre találóan a Bodrog-partján került sor, amely még soha nem látott ennyi embert együtt ünnepelni...
 
 


Kiss Csaba

       A hangulatos nyári éjszakán egy cél érdekében gyűltek össze kicsik és nagyok: hogy megismerjék az újonnan alakult társadalmi szervezetet, amely az őszi önkormányzati választásokra készülődve Kiss Csabát indítja polgármester-jelöltként és megkeresi a legmegfelelőbb embereket a képviselői tisztségek betöltésére is. A Bodrogparti Athén Egyesület számára rendkívül fontos a szakértelem, hiszen hozzáértő kezekben nyerheti vissza régi fényét a város.

Kiss Csaba megnyitó beszédében kifejezte tenni akarását Sárospatakért, a változások szükségességét, hiszen a városnak ez az egyetlen útja a fejlődés felé. Elmondta, hogy az egyesület alapítói között olyan gondolatok, igények, sőt érzelmek fogalmazódtak meg, amely közösségé kovácsolta a csoportot, és a tagok elhivatottan küzdenek Patakért. Mindehhez a küzdelemhez azonban szükség van sok akaratra is, így várják a támogatást mindenkitől Kispatakról, a lakótelepről, Végardóról, Bodroghalászból, a belvárosból, az Újtelepről és Sárospatak külterületeiről is.

Az este nagyon nagy sikert aratott, hiszen a fiataloktól a nyugdíjasokig, a vállalkozóktól a pedagógusokig - sőt még a legénybúcsúra érkezők is - mindenki egy emberként ünnepelt és viselte az egyesület által készített pólót, kifejezve ezzel azt, hogy egyetértenek az egyesület által megfogalmazott célokkal, a változtatások szükségességével.
Hajrá Sárospatak, hajrá Patakiak!


 

 

 


Bodrogparti Athén Egyesület
/2010.08.08./
 

        Nem a kémény füstöl, hanem a csatorna

 

        
                   

Kispatakon nagyon nagy problémát okoz nekünk, hogy csapadékos időjárásban sok a csapadékvíz, ill. vendégvíz a szennyvízrendszerben és a mélypontokon kiszorítja a szennyvizet, nagy kellemetlenséget okozva ezzel még azoknak is akik, közterületen arra járnak – kezdte a riportot a probléma leírásával Géczi Ágnes, a Zempléni Vízmű Kft szennyvíz ágazatának vezetője…
 
 


Géczi Ágnes


Aros János


Szabó András

       Ezért egy új módszert alkalmazunk, hogy megtaláljuk a csapadékvíz bejutásának helyét, ez a füstölés. Ehhez ártalmatlan füstfolyadékot használunk, amit koncerteken is használnak. Ezt a folyadékot felmelegítjük, ami füstöt képez, és ezt küldjük be a csatornába. Ezután ami a szennyvízcsatornával összeköttetésben van, az a füst kiáramlása folytán látszik. Volt olyan eset is, hogy a földből jött a füst, ami azt jelenti, hogy valahol a csatorna el van repedve. Ahol kijön a füst, ott be tud menni a csapadékvíz is. Ezeket le kell választani, és ha le vannak választva, akkor nagyságrenddel kevesebb víz fog jutni a szennyvízhálózatba, és ez azt eredményezi, hogy csapadékos időjárásban sem fog kilépni a víz a szennyvízrendszerből.

A célunk az, hogy jól működjön a rendszer, ezért úgy gondoljuk, hogy akinél ilyen problémát találunk, annak felhívjuk a figyelmét erre és hagyunk időt arra, hogy ezt megoldja, tehát leválassza a csapadékvizet a rendszerről. Lesz egy türelmi idő, és ha ez alatt ezt nem teszi meg, csak utána nyúlunk szankcióhoz.
Úgy gondolom, hogy ez az egész város érdeke, mert évekkel ezelőtt nem voltak ilyen problémák. Sajnos most nagyon csapadékos az időjárás, nagyon hirtelen, nagy mennyiségű csapadék esik le és az sem mindegy, hogy egy órán keresztül terhelődik a rendszer, vagy pedig két héten keresztül folyik ki az aknákon a szennyvíz.
Az egész működési területünkön fennáll ez a probléma, de a legnagyobb itt volt Kispatakon. Tervezzük még a füsttel való vizsgálatot a Mandulás felé, az Újtelepen is. Bodroghalászban akkora problémát nem tapasztaltunk, mert az új szennyvízrendszerrel ellátott terület, viszont a Borsi utca környékén is jelentkeztek még ezek a vendég csapadékvizek, ott is tervezzük a füstöléssel való ellenőrzést.

A szennyvízrendszert nem arra építették ki annak idején, hogy plusz még a csapadékvizet is elvezesse – erősítette meg Aros János alpolgármester az ágazatvezető által elmondottakat…

Éppen ezért a nagy esőzések idején nem csak a közutakról idefolyó csapadékvíz, hanem a magántulajdonban lévő lakásoknak az ereszéről illegálisan bekötött csapadékvíz miatt is juthatnak olyan helyzetbe a lakosok, hogy ez komoly problémát okozzon. Ilyenek a mélyebben fekvő területek, pl. a bodroghalászi városrész, az Illyés Gyula út, Toldi utca, az újtelepen néhány utca, a Fazekas sor és sajnos sorolhatnám tovább.
Éppen ezért döntöttünk úgy a legutóbbi nagy esőzés után, hogy fölleljük ezeket az illegális bekötéseket a Zempléni Vízmű Kft szennyvízágazat vezetőjétől kértünk segítséget, akik készséggel álltak rendelkezésre, hiszen nekik is azaz érdekük, hogy ezeket minél hamarabb megszüntessük, valamint ez az érdeke a pataki lakosoknak is. Ezért kezdtünk hozzá ma látványosan ennek a füstölésnek. Sajnálatunkra a sejtéseink azok beigazolódtak, hiszen több ereszcsatornán is látni lehetett, hogy hol vannak ezek az illegális rákötések. Szeretnénk éppen ezért tisztelettel megkérni az így rákötött lakókat, hogy ezt szüntessék be. Ne kelljen amiatt reszketni a legkisebb esőzés után is, hogy esetleg feljön a szennyvíz és elönti a fürdőszobát, a pincét, vagy akár az egész a lakást.

Az első napon a kispataki városrészen voltunk, de ezt a munkát tovább fogjuk folytatni az előbb említett településrészeken is, tehát a Fazekas sor, az Újtelep és Bodroghalász környékén is – számolt be Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselője…

Bízunk benne, hogy lesz eredménye és bízunk abban is, hogy az így rákötött lakosok is jobb belátásra jutnak majd, hiszen nagyon sokan úgy gondolják, hogy abból, hogy az ő lakása van rákötve, abból nem lehet komolyabb probléma, de ha egy utcában 10-en gondolkodnak így. Figyelembe vesszük az összes utcáinknak a számát, akkor ez egy olyan horribilis megterhelés a szennyvízvezetéknek, amit nem bír el.


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.08.07./
 

         Felújítási munkálatok a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
                   

A nyári időszakban javában folynak a felújítási munkálatok a Vay Miklós Szakképző Iskolában. A festés és karbantartás mellett innovatív kezdeményezések is megvalósultak a szorgalmi időszak után - nyilatkozta Dr. Téglás Zsolt, intézményvezető…
 
 


Dr. Téglás Zsolt

       Az iskolához került Városi Sportpályán a sárospataki RFV-vel való együttműködés során megújuló energiaforrás, azaz napenergia segítségével történik a melegvíz előállítása, ami nem csak takarékossági szempontból említésre méltó, hanem az intézmény diákjainak is hasznos a szakmai ismeretek elsajátításában. Fűnyíró traktor beszerzése és a klubhelyiség tanteremmé illetve tanétteremmé átalakítása után, most a kútfúrás és a salakpálya rendbetétele szerepel a nyári aktuális feladatok listáján. A szakmai fejlesztések sorát bővíti egy 5 millió forintos elnyert pályázat a decentralizált alapból, melyből egy fémipari hidraulikus lemezvágó készülék teszi gazdagabbá az iskola tanműhelyének eszköztárát.

A tárgyi fejlesztéseken túl új szakma bevezetésére is sor kerül. A Zempléni TISZK-kel és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottsággal karöltve évről évre megvizsgáljuk a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát. 2010. szeptemberétől magasépítő technikus képzés indul, valamint tovább folytatódik a hiányszakmát tanuló diákok számára a tavalyi évtől elindított ösztöndíjrendszer. Ez már az elmúlt tanévben is több területen pozitív változásokat eredményezett: motiváltabbakká váltak a diákok, csökkentek a hiányzások és nagymértékben javultak a tanulmányi átlagok az érintett szakmákban.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.08.07./
 

     Bombariadó volt Sárospatakon

 

        
     

2010. augusztus 7-én, szombaton délelőtt érkezett bejelentés telefonon a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, ami arról szólt, hogy Sárospatakon egy üzletben hamarosan bomba fog robbanni. A rendőrség az ilyenkor szokásos procedúrát elindította, az érintett üzletet és környékét a szükséges mértékben kiürítette, illetve haladéktalanul megkezdte a bombakutatást az üzletben – kaptuk az információt Gaskó Bertalan r. alezredestől a B-A-Z Megyei Rendőrfőkapitányság kommunikációs irodájának vezetőjétől…

A bombakutatás negatív eredménnyel zárult, azaz nem bizonyult valósnak a bejelentés. Az ügyben a Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársai közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást. A nyomozás folyamatban van, egyelőre gyanúsítottról még nem tudunk számot adni.
 
 


B-A-Z Megyei Rendőrfőkapitányság
/2010.08.07./
 

        Zene és Szöveg

        
                   

A mai nap – koncertmentesség okán - érdekessége Beat Rink és Martin Helmchen előadása volt az imateremben „Zene és Szöveg” címmel. Talán sokan tudják, hogy Beat amellett, hogy alapítóként a Cresendo-t neki köszönhetjük, ír is. Martin a zongora szekció egyik tanára. Ők ketten itt először egy közös délutánt csináltak: Beat a saját szövegeiből olvasott fel, Martin pedig játszott hozzá zongorán.


Az előadáson csak németül beszéltek, hiszen szinte lehetetlen volna azokat a nyelvi játékokat lefordítani, amik Beat aforizmáiban felbukkannak ( pl. „Je älter das Ego, desto jünger das alter Ego.” ) – úgyhogy csak azok mentek, akik beszélték a nyelvet. A tolmácsaink így pihenhettek vagy éppen máshol fordítottak. Mivel az Akadémián számos országból jönnek a résztvevők, nagyon sok fordításra van szükség, de nem csak a közös alkalmakon, hanem sokszor a tanórákon is. A közös nyelv persze általában az angol, de mi van akkor, ha valaki nem beszéli jól, vagy éppen „elfogytak ”a tolmácsok? Megkérdeztem például a Japánból érkezett Koji Okazaki fagott tanár diákjait, hogyan kommunikálnak vele, mert nem láttam „külső segítséget” az óráján. „Úgy - volt a válasz - hogy Benedek (egyik diákja) tud németül és fordít nekünk ”. Úgy tűnik, ha zenélésről van szó, mindenki összefog. Hiába, a Crescendo – ahogy a mottója is mondja – more than music.


Törő Gábor
/2010.08.05./
 

        A sárospatakiak szeretik a sanzonokat

        
                   

Sárospatakon az egyik leginkább figyelemmel kísért nyári program A Művelődés Háza által évekkel ezelőtt útjára indított Muzsikáló Terek című rendezvénysorozat. A jó idő beköszöntével a város különböző helyszínein más és más műfajok elevenednek meg – számolt be Csatlósné Komáromi Katalin egy hangulatos nyáresti rendezvényről…
 


Csatlósné Komáromi Katalin

       Az állandó közönség mellett, az éppen arra sétáló turistáknak is kellemes élményt jelenthet egy-egy ilyen koncert - legalább is a szervezők egyik legfontosabb szándéka ez. A nyár legutolsó ilyen programja a Hild téren a sanzon műfajának adott teret, amikor Kádek Heniett énekelt és Weszely Ernő tangóharmonikán közismert zenéket játszott…

Magyarországon az elmúlt évtizedekben a tangóharmonika mintha elvesztette volna a régi jelentőségét - mondhatnám varázsát - és ugyanakkor, ha a sanzonról beszélünk, azért arról sem mondhatjuk, hogy igen sűrűn hallható műsor, nemcsak Sárospatakon, hanem az egész országban. Weszely Ernő - aki már az ország minden szegletét bejárta tangóharmonikájával - mégis mindenütt nagy sikert arat.

A nézőkhöz, a közönséghez muszáj mindent közel hozni, ami a zenével összefügg, ill. a távolságtartást akarjuk megszűntetni, ezért visszük ki a zenét az utcára, ill. ebben az esetben a város legforgalmasabb terére, a Hild térre. Én azt hiszem, hogy a közönséggel meg kell szüntetni azt a bizonyos három lépés távolságot – és ezért a közönség nagyon hálás.

Az egyszerű ember szereti a harmonika muzsikát, annak ellenére, hogy a zene esztéták, zenetudósok nehezen ismerik el. Viszont most már olyan fejlett ez a hangszer, hogy bármit el lehet rajta játszani. A legtöbb populáris zenének nincs különösebben mondanivalója, de a sanzon ennél több, s sanzon inkább előadói szám, kicsit átmenet a zene és a színház között.

Sárospatakon is sokan szeretik ezt a műfajt, közel 100-an vettek részt ezen a szabadtéri eseményen, amit a NKA támogatásával szervezett meg A Művelődés Háza.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.06./
 

         Jobban figyeljünk értékeinkre! Játszótér és közbiztonság az Újtelepen

 

        
                   

Az Újtelepen július elején újabb állomásához érkezett a játszótéri bútorok fejlesztése. Az uniós szabvány szerinti játszótéri játékokat lakossági kezdeményezésre két lócával egészítettek ki...
 
 


Hajdu Imre

       Hajdu Imre a terület önkormányzati képviselője lapunknak elmondta, hogy amióta felállították az új játékokat, mind a rendőrség, mind pedig a polgárőrség sűrűbben ellenőrzi a játszóteret, hogy ne fordulhasson elő még egyszer az, hogy felelőtlen és garázda emberek szétszedjék és elégessék azokat. Örvendetesnek és követendőnek tartja azt, hogy egyre inkább erősödik az újtelepi polgárok tulajdonosi tudata, azaz egyre jobban odafigyelünk közös tulajdonainkra.

Hajdu Imre a továbbiakban elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban két alkalommal is előfordult, hogy nyugdíjasokat fosztottak ki lelkiismeret nélküli gazemberek, kihasználva jóhiszeműségüket és segítőkészségüket.
A képviselő kéri, hogy a nap egyetlen szakában se engedjünk be idegeneket házainkba és jegyezzük fel az ismeretlen gépjárművek rendszámát, valamint ha gyanús idegeneket látunk, azonnal hívjuk a Rendőrség 107-es vagy 47/513-030-as telefonszámát.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.08.05./
 

      A megérthető zene – családi program ismertetővel

 

        
                   

Augusztus 8-án, vasárnap délután 15 órakor a Zempléni Fesztivál keretein belül egy új típusú programot szeretnénk bemutatni. Ez a kezdeményezés nagyon régóta - több mint 10 éve - folyik Budapesten. Hollerung Gáboréknak van egy fiataloknak, családoknak szóló bérletsorozata, amelynek A megérthető zene a címe. Ennek keretében nagyon népszerű műveket mutat be Hollerung Gábor és természetesen a Budafoki Dohnányi Zenekar
 
 


Hollerung Gábor

       A bemutatás úgy történik, hogy az előadás első felében apró részletekben elmagyarázza Gábor, hogy mire kell figyelni, hogy miért az a hangszer játssza azt a dallamot, vagy hogyan fűzi össze a szerző a műnek a különböző alkatrészeit. Rávilágít olyan műhelytitkokra, amiket az átlag koncerthallgató talán észre sem vett addig, vagy ha nem voltak zenei tanulmányai, akkor nem is tudhatja ezeket.

Utána természetesen egyben eljátsszák a darabot és akkor sokkal érdekesebb, így meghallgatni, végigélvezni, hogy itt hallom a fuvolát, hogy ez mennyire más szemszögből hozza be a zeneműveket és a zeneszerzőket, a zeneszerzők munkáit. Úgy gondolom, hogy Ravel Bolerója világon az egyik legtöbbet játszott és legnépszerűbb zenekari darab, melyben nagyon érdekes lehet - ahogy a műsorfüzetben Gábor előszavában is írta - valójában ugyanazt a ritmust üti a kisdob több mint 20 percen keresztül, és a darab mégsem az unalomnak a megtestesítője, ugyanis kiderül, hogy a szerző micsoda izgalmas, érdekes és hatalmas csúcspontot, és egy hatalmas katarzissal végződő zeneművet tudott erre komponálni.

Azt hiszem, hogy ez bárki számára nagyon érdekes, de első komolyzenei koncertnek is nagyon alkalmas lehet egy fiatal számára. Tehát mindenkit nagy szeretettel várunk augusztus 8-án, vasárnap délután 3 órakor A Művelődés Háza Színháztermébe.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.08.05./
 

      A kézművesség minden ágát művelték az idei táborban

 

        
                   

Idén a 8. továbbképző táborunkat tartjuk, amit a játszóház-vezetőként végzett hallgatók számára és egyéb érdeklődők, különösen pedagógusok részére szervezünk – számolt be A Művelődés Háza kispataki alkotóházában tartott nyári kézműves táborról Kovácsné Géczi Julianna
 
 


Kovácsné Géczi Julianna

       Ezzel egy időben szoktuk megoldani, hogy a pataki fazekasságot, mint hagyományt tudjuk ápolni, fogadunk kisinasokat, a gyerekek jöhetnek fazekasodni, különböző formákat, motívumokat ismerhetnek meg, ugyanakkor betekintést nyerhetnek a mindenkori tábornak a programjába, amelyen ugyanúgy ők is részt tudnak venni és elsajátítani a számukra elérhető fogásokat.

Az idei táborunknak a célja az volt, hogy a különböző anyagokra hogyan tudunk díszítményeket fölrakni, milyen módon, milyen lehetőségek vannak az agyagra, a nemezre, a vászonra, mert az idén először most foglalkozunk hímzéssel is, a díszítőművészeti kör tagjai számára is ezzel egy időben szerveztünk egy továbbképző programot, ugyanis Kincses Ágnes érkezett hozzánk Komlóról, aki a baranyai magashímzést tanítja meg a résztvevőknek.
Itt szintén, nemcsak a díszítőművészeti kör tagjai, de a tábor minden tagja részt vehet, gyerekek felnőttek-egyaránt és készíthetnek különböző egyszerű tárgyakat, amit el tudnak készíteni.
A nemezelésnél nemcsak az a cél, hogy magát a formát kialakítsuk - hiszen a hallgatók már tudnak nemezelni – hanem, hogy milyen lehetséges módokkal tudjuk ezt tovább fejlesztve díszíteni, sodratokkal, hímzéssel, rátételekkel, képekkel, így hozva létre az általuk megtervezett tárgyakat a résztvevők.

Az idei táborunkban egyébként volt már fafaragás is, vájt edényeket készítettek, marokedényeket, kínáló edényeket a résztvevők. Farkas Béla, Miskolcon élő cigány fafaragó érkezett hozzánk, aki eredetileg a teknővájós szakmát, mint olyat viszi tovább mint hagyományt az ő műfajában. Ő tanította meg a résztvevőknek ezt a tevékenységet.

Most először próbálkoztak meg a fazekasok is, talán elérkezett az idő, hogy készítenek egy égetőkemencét. Most ennek az építése folyik itt az udvaron, ami nekünk nagyon jó lesz, hiszen nagyon kevesen látják, hogy régen hogyan égették ki az edényt. Nagyon örülünk neki, hogy végre ez is megvalósul.

A gasztronómia sem szokott kimaradni egyetlen egy tábori programunkból sem, az idén vajköpülés volt és kenyérsütés, aminek késztermékét jóízűen, közösen fogyasztunk el.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.08.05./
 

      Crescendo hírek

 

        
                   

„ A zene Isten dicsőítésére és a lélek felüdítésére való” – mondta Bach annak idején. Augusztus első két hetében ismételten lehetősége nyílik Sárospataknak arra, hogy ezt valóságban is átélje. Tegnap este ugyanis ünnepélyes keretek között elkezdődött a Crescendo Nyári Akadémia, amely immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a történelmi városban... a képen Timothy Bentch...
 
 


Timothy Bentch

       A rendezvényhez neves művészek adják nemcsak nevüket, hanem a tudásukat is, hiszen ők tanítják a kurzuson részt vevő 25 országból érkező közel 200 ifjú művészt. Szabóki Tünde, Meláth Andrea és Timothy Bentch, a énekművészek, valamint Fassang László orgonaművész neve csakúgy megtalálható az oktatók között, mint, Julian Poore trombitaművész, Delta David Gier a New Yorki Filharmonikusok egyik karmestere, ill. Martin Helmchen zongoraművész.

A Crescendo Nyári Művészeti Akadémia célja, hogy kiemelkedő tehetségeket fedezzen fel, és segítse őket abban, hogy igazi művésszé váljanak nem csupán szakirányú kiválóságot értve ezalatt, hanem valódi művészetet, amely olyan alkotásokat hoz létre, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a társadalomra.

A következő két hétben tehát - többek között - hegedű, fuvola, ének, és zongoraszó szűrődik majd ki a Református Teológia falai közül, a Sárospatakra látogatók pedig számos ingyenes hangversenyre látogathatnak el augusztus 9-től 15-ig. A kurzus elteltével nem csak a résztvevők, hanem a gyanútlanul arra tévedők számára is kiderülhet, vajon igaza volt – e Bachnak...


 

 

 

További fotók>>>

Crescendo Nyári Akadémia
/2010.08.05./
 

      Sárospataki lovas siker nemzetközi versenyen

 

        
                   

 


Aros Dorina

       Végre kedvezett az időjárás a lovasoknak. Az elmúlt hétvégén Nyíregyházán rendezték meg a Timpex kupa nemzetközi díjugrató versenyt, amelyen a kitűnő időjárásnak köszönhetően közel száz ló és lovasa mérte össze tudását. A Zempléni Lovas Egyesület versenyzője Aros Dorina B0 kategóriában Abu Hasszánnal a 19. egy kategóriával feljebb Coradus Korlátlan nyergében az előkelő 3. helyezést érte el…


Ezzel az eredménnyel Dorina megszerezte a felnőtt harmad osztályú minősítést és jelentős lépést tett, hogy a tavalyi évhez hasonlóan ismét képviselhesse városunkat és a megyénket az országos döntőben. Edzője Bertók Viktor - Ameko SE.
 


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.08.04./
 

     Szombaton kezdődik a Zempléni Fesztivál

 

        
                   

Ez a 19. Zempléni Fesztivál, ami már két teljes hétig fog tartani, mert idén - a fesztiválok éve kapcsán - úgy döntöttünk, hogy egy picit bővebb, nagyobb szabású rendezvénysorozatot szervezünk - nyilatkozta Turjányi Miklós, a fesztivál igazgatója…
 
 


Turjányi Miklós


Csatlósné Komáromi Katalin

       Ha csak Patakról beszélünk, akkor is nagyon szép számokat lehet felsorolni az idei fesztiválon. A két hét alatt az egész Zempléni Fesztivált tekintve 30 helyszínen több mint 60 programmal várjuk a vendégeket, valamint a helyieket is nagy szeretettel. Remélem, hogy nagyon érdekes, színes programsorozatot sikerült összeállítani a gyermekprogramoktól, a kamarazenén, a nagyzenei koncerteken keresztül a színházi produkciókig és a jazz koncertekig, valamint természetesen a jó tokaji borokat is bevonva a rendezvénysorozatba, gasztronómiai programokkal egybekötött programokig.
Számszerűen 600 körüli a fellépők összlétszáma. Azért is ilyen magas, mert a fesztivál kellős közepén lesz a Verdi Requiem a pataki vár udvarán, ahol maga a kórus 250 fős, és ők már az egész hetet itt töltik Sárospatakon. Azt hiszem, észre lehet majd venni ezt a létszámnövekedést a városban, szinte az összes szálláshelyet lefoglaltuk Sárospatakon erre a 6-7 éjszakára.

Az elővétel egy picit szerényebb, mint az eddigi években, ez részben betudható talán ennek az úgynevezett válságnak is, amire mindenki hivatkozik, ill. tényleg észrevehető, hogy az emberek visszafogják az ilyenfajta extrakiadásaikat. A másik sajnálatosan az árvíz utóhatása itt Zemplénben, nemcsak mi mondjuk, hanem minket megelőző rendezvények szervezői, ill. a turizmussal foglalkozók, hogy idén ez nagyon rányomja a bélyegét a nyárra. Most kezd éledezni, talán pont a fesztiválra újra helyreáll a rend, és akkor teltházzal üzemelnek majd a szálláshelyek, ill. a vendéglátóhelyek is. Remélem, hogy a 12 ezres nézőszámot idén is el fogjuk érni.

Ez egy zempléni fesztivál, ezt mindig ki is szeretném hangsúlyozni, hiszen ez nekünk fontos, és mindenki, aki részt vesz benne, vagy a közelébe kerül az tudja, hogy tényleg, Szerencstől Hollóházáig a helyszínek és a programok szempontjából mi egyben kezeljük az egészet, de valahol kell egy központ, és ez is már hagyomány, hogy Sárospatak ennek a központja. Tulajdonképpen földrajzi helyzeténél fogva is a legpraktikusabb, hiszen Zemplén középen helyezkedik el, innen egyenlő távolságra van a Hegyköz, ill. a szerencsi térség is.

Itt van továbbá A Művelődés Háza, egy hagyományosan nagyon jó partner, ők a legkiemeltebb együttműködő partnereink, a szervezés szempontjából részt vesznek a munkában, az irodánk is itt üzemel, erre a két hétre van egy fesztiváliroda, ahol nagyon aktívan, és nagyon tartalmasan kiveszik a részüket a munkából. Itt van pl. a dixieland és blues nap, aminek valójában az egész megszervezését önállóan végzi A Művelődés Háza.


Az elmúlt 18 fesztiválunk alapján elmondhatom, hogy olyan jó munkakapcsolat alakult ki a szervezők csapata és A Művelődés Háza és Könyvtára munkatársai között, hogy azt hiszem mondhatnánk, hogy félszavakból is értjük egymást – erősítette meg az elmondottakat Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

A fesztivál teljes ideje alatt és már az előkészületi munkákban is részt vesz A Művelődés Háza, ami leginkább az egyes helyszínek berendezését, a különböző dekorációk, propagandaanyagok szállítását jelenti. A fesztivál ideje alatt minden olyan helyszínen, ahol az adott település esetleg nem tud minden technikai eszközt biztosítani, ott intézményünk vállalja be ennek a feladatkörét és a fesztiválvezetőkkel együtt végezzük el a napra lebontott aktuális feladatokat.
A jegyvásárlás nálunk is elvégezhető és tájékoztatásban is számíthatnak ránk az érdeklődők amellett, hogy nekik is lesz információs pultjuk.
 


 

 

 

Törő Gábor
/2010.08.04./
 

      Rendkívüli ülést tartott a Szociális Bizottság

 

        
                 

2010. augusztus 4-én rendkívüli ülésre hívtam össze Szociális Bizottság tagjait a bérlakás pályázati elbírálásokkal, ill. szociális bérlakások pályázati kiírásával kapcsolatban, hogy a lakókat minél hamarabb el tudjunk elhelyezni a szociális bérlakásokban. Szó esett ezen az ülésen az árvízkárosultakat segítő adományok elosztásáról is – számolt be az ülésről Oláh József, a bizottság elnöke…
 
 


Oláh József

Lendák Lajos

Szabó András

       Az augusztusi rendes bizottsági ülésünkre a meghirdetett pályázatokat remélhetőleg tudják pályázni a lakók, és ki tudjuk adni a rászorulók részére. Nyílt napirendi pontban tárgyaltuk a Lavotta utca 59. földszint 3.szám, Lavotta út 59/1 3. szám, a Lavotta út 59/2 5. szám alatti szociális bérlakásunk pályázati kiírását, zárt ülésben pedig a Bartók Béla 7/A 2/2 ajtószám alatti bérlakásra érkezett pályázatokat bíráltuk el. Eredményes volt az elbírálás egy sárospataki lakos be tud majd költözni ebbe a szociális bérlakásba.

Fontos téma volt az árvízkárosultak ügye is, amiről az érintett önkormányzati képviselők számoltak be.

Hálás szívvel köszönjük a Zempléni Fesztiválnak, a művészeti iskoláknak, a Patak-Újhely focimeccs keretében összegyűlt adományozóknak a segítségét, amely összeget az Egészségügyi és Szociális Bizottság volt hivatott elosztani a sárospataki árvízkárosultak között.– mondta Lendák Lajos, a városrész önkormányzati képviselője…

Sárospatakon legnagyobb mértékben bodroghalászi házak sérültek a Radvány patak kiöntése miatt, de a város más részein is okozott károkat a víz. Az elosztásban úgy döntött a bizottság, hogy egy kárbejelentő lapot kellett kitölteni a károsultaknak, ill. személyesen is végigjártam a körzetet. A bizottság azt javasolja, hogy az elosztás egyenlő részben történjen – ezt a testület fogja eldönteni - de valószínűleg nem a kár mértékének megfelelően, hanem mindenki egyenlő, jelképes összeghez fog hozzájutni ebből az adományból.

Szintén el kell mondanom, hogy két helyen, ahol a város vizét engedtük el a kertekre, ott is egy méltányossági kérelmet töltettem ki az ott lakókkal, amire egy szintén kisebb kártérítési összeget szavazott meg a bizottság.

Szó lesz még a következő hetekben a rákóczifalvai adományról. Tudvalevő - a honlap is tudósított róla - hogy természetbeni adományt kaptunk, bútorokat, műszaki cikkeket, tisztítószereket, élelmiszereket, amit ezúton is köszönünk. Annak a módja, hogy hogyan lesz ez kiosztva, erről majd szintén a Szociális Bizottság, ill. a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat fog dönteni, de remélhetőleg 1-2 héten belül ahhoz is hozzájuthatnak az érintettek - erről majd külön értesítést fogunk nekik küldeni.

Sajnos az utóbbi időben további csapadék hullott Kispatakon és Sárospatak többi részén is, szerény mérésem szerint 137 mm – tette hozzá Szabó András, Kispatak városrész önkormányzati képviselője…

Ez azt sugallja, hogy továbbra is foglalkozni kell a belvíz, csapadékvíz elvezetéssel. Hála Istennek több helyről kaptunk adományokat azok számára, akik Kispatakon kárt szenvedtek, én őket javasoltam egy szerény összeggel támogatni.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.08.04./
 

    Bemutatjuk Oros Istvánt, a fürdő új igazgatóját

 

        
                   

Mint már hírt adtunk róla, új ügyvezető igazgatója van fürdőnek, a Pataqua Kft. ügyvezető igazgatói állására pályázók közül az önkormányzat Oros Istvánnak szavazott bizalmat. Először személyesen a TV2 Frizbi road-show végardói rendezvényén találkoztunk vele, amikor az egyidejűleg futó programok összehangolásával, s a fellépő vendégek gardírozásával foglalatoskodott…
 
 


Oros István

       Pályázatából kiderül, hogy 1967-ben Karcagon született, Hajdúszoboszlón él családjával, 2 kislány édesapja. Felsőfokon beszél oroszul és angolul, hobbija a nyelvtanulás, az utazás és a művészetek.
Középiskolai tanulmányait Debrecenben, a KLTE Gyakorló Gimnáziumában, orosz tagozaton végezte, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett történelem - orosz szakos tanári diplomát. Első munkahelye Hajdúszoboszlón volt, ahol történelmet, oroszt és angolt tanított a Közgazdasági Szakközépiskolában, mivel időközben a felsőfokú angol nyelvvizsgát is letette.

A pedagógus pálya után 1992-ben egy nagy szakmai váltás történt az életében, amikor egy marketing menedzseri állást fogadott el a TIGÁZ Rt. Hajdúszoboszlói Központjában - közben már elkezdte tanulmányait a Szolnoki Főiskola Külkereskedelmi szakán, ahol 1994-ben megszerezte második diplomáját.
Az első strandfürdőszervezői tapasztalatait 1996-tól 2003-ig mint PR menedzser, rendezvényszervező szerezte a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőnél, amit 2003-tól 2006-ig a Debreceni Gyógyfürdő Kft. marketing vezetőjeként folytatott.
A víz mellett továbbra is megmaradt, hiszen 2007-től a Polgári M3 Archeopark intézményvezetője, majd 2010-ig a berekfürdői Berek – Víz Kft. ügyvezető igazgatója volt – innen jött Sárospatakra.
Ilyen előismeretek után a sárospataki céljairól, terveiről és eddigi tapasztalatairól érdeklődtünk.

Mit tart munkája kezdetén legfontosabb feladatának?
A Pataqua Kft. ügyvezetőjeként legfontosabb céljaim között a cég árbevételének növelését tartom, hiszen egy ilyen széppé varázsolt fürdőt még inkább ismertté kell tenni a potenciális célcsoportjaink számára. Szeretném növelni a magyar vendégek arányát – természetesen megtartva a már törzsközönségnek számító szlovák - és lengyel vendégeket. Problémát számomra az jelent, hogy látom, a strandnak bővülnie kell zöld területben, vízfelületben, komfortot növelő tényezőkben, sőt élményelemekben egyaránt. Ezen fejlesztéseket azonban csak a megtérülés függvényében, óvatos mérlegelés eredményeként lehet megtenni.

Milyennek ítéli meg a cég üzemeltetésében levő szálláshelyeket?
Mivel szálláshelyeket is üzemeltetünk, emelni szeretném azok komfortosságát, mert csak ilyen módon tudunk magasabb fizetési hajlandóságot elérni. Bizony komoly felújításra szorulnak ezen szálláshelyeink, sőt a vendégéjszakák számának növeléséhez szükség lesz akár új kapacitás megteremtésére, megszerzésére is. Hogy ezt milyen módon tudom elérni – ez lesz talán a legkomplikáltabb penzum a közeljövőre nézve.

Hogy áll a wellness központ megvalósítási folyamata?
A másik legfontosabb szükségszerűség a küszöbön álló „újratöltendő” projekt sikerre vitele, mely szintén a Pataqua Kft. üzletági szerkezetét fogja bővíteni, szolgáltatási vertikumát fogja szélesíteni. Mivel az uniós támogatás lehívásához újra pályázni kell, ez is nagy odafigyelést igényel majd. Ám a fejlesztéssel járó anyagi terhek vállalását is magasabb sebességi fokozaton kell, hogy vigye cégünk, hiszen a kötvénykibocsátás vonzatai is évről – évre nagyobb súlyként jelentkeznek a Pataqua portfóliójában.

Mi a véleménye a külföldiek magas arányáról?
Számomra meglepő és biztató tény, hogy mennyire ideszoktak a szlovák és lengyel turisták, fürdőzők. Az már viszont aggaszt, hogy azok arány is magas, akik csak beugranak és a fürdőjegyen kívül másra nem nagyon áldoznak. A legszomorúbb tény pedig, hogy ha jóval többen maradnának, pl. színvonalas faházakban a kempingünk területén, nem tudnánk őket elszállásolni, hiszen nincs erre bővebb kapacitásunk. A már számomra is érzékelhető vendégigények megismerésére egy idei gyors közvélemény kutatást szeretnék végezni, hogy az önkormányzati elképzeléseket ezen elvárások ismeretében tudjuk helyes összhangba hozni a jövőbeni feladatainkkal.


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.08.03./
 

     A Bodrog folyóba fulladt egy nő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében!

 

        
 

A Bodrog folyó vízébe fulladt egy sárospataki nő, ebben a nyári idényben már hét ilyen jellegű tragédia történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A nyári hónapokban legtöbbször a meggondolatlan fürdőzés okoz tragédiát. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy minden esetben körültekintően és felelősen töltsék a pihenni vágyók szabadidejüket a vízpartokon, strandokon.

Az 52 éves sárospataki nő holttestét július 02-án, a délutáni órákban fedezte fel egy horgász. Az elsődleges orvosi vélemény alapján a nő halálát vízbe fulladás okozta, a bűncselekmény gyanúja kizárható. A Sárospataki Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset pontos körülményeit.

Az elmúlt években sajnos több alkalommal előfordult, hogy a nyári fürdőzések tragédiába torkoltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A vízbe fulladások száma az elmúlt három évben mindig 10 fölött volt, melyből a nyári fürdőzések során előforduló halálesetek száma egy-egy idényben 4-5 esetre tehető. A tragédiák okai közt szerepel az ittasság, különböző egészségügyi okok, meggondolatlan fürdőzés, de ilyen tekintetben a horgászás is hordozhat veszélyeket.
Jó tudni azt is, hogy, aki tiltott helyen fürdik szabálysértést követ el és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható!

Információs háttér:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye szabadvizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos eltöltésére. Az ismeretlen vízterület azonban számos veszélyforrást hordoz - erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei. Váratlan veszélyhelyzetben általában pánik lesz úrrá a fürdőzőkön, nem hoznak helyes döntést, megrémülnek, kapkodnak, a végtagjaik "lebénulnak" és elmerülnek. Éppen ezért, hogy a szabadságok, vakációk időszaka valóban kellemes legyen, és gondtalanul végződjön, tartsuk be a fürdőzés legalapvetőbb szabályait:

Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!

•Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
•Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
•Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne fürödjön!
•A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!
•Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!
•Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!
 
 


B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2010.08.03./
 

     290 főt regisztrált be munkatársi csapatunk a Crescendo Nyári Akadémiára

        
               

A tegnapi napon 290 főt regisztrált be munkatársi csapatunk a Crescendo Nyári Akadémiára – ma végre elkezdődhetett az igazi „crescendo-s élet”. A szakmai munka főként a Református Gimnázium 25 termében, valamint a Rákóczi vár szomszédságában levő Farkas Ferenc Művészeti Iskolában folyik. A kurzuspaletta egyik különlegessége Benoit Piccand svájci zeneszerző, hangmérnök és gitárművész improvizatív kurzusa. Ha valaki emlékszik a két évvel ezelőtti hasonló kaliberű improvizatív órákra Daniel Matejjel, akkor látja a párhuzamot. A ráadás még annyi, hogy Benoit az egészet az elektronika sajátosságaival fűszerezi – maga is ezzel foglalkozik: a klasszikus zene “gépesítésével”, teszi mindezt a legnagyobb virtuozitással és részletességgel. Éleslátása és főleg hallása fantasztikus ütemvariációkra képes – ezekbe kezdtek el ma belekóstolni a diákok. Stefan Hulligerrel – ugyancsak svájci zeneszerző – együtt kalauzolják őket a rögtönzés egyáltalán nem egyszerű, ám annál több kihívással és lehetőséggel bíró világába.

A tanulók közül egyébként többen visszatérő résztvevőknek számítanak, de akinek ez az első alkalom, általában az is hallott már az Akadémiáról. Rab Gyula például, aki Szegedről érkezett, azért jelentkezett, mert barátai, akik már részt vettek a kurzuson, kifejezetten elégedettek voltak. „Nagyon vártam már ezt a két hetet” – mondta – „ és azt, hogy Timothy Bentch-el együtt dolgozhassak. Nagy hatással volt rám a személyisége, és egyáltalán az a nyugodt légkör, ami itt körülvesz.„ A napok záró akkordjaiként – amikor nincs koncertprogram – kiscsoportban zajló beszélgetésekre is lehetőség nyílik, ahol a hangszeresek, énekesek megismerhetik egymást, oldott légkörben oszthatják meg egymással művészi és egyéni életük aktualitásait, kérdéseit.


További fotók>>>

Crescendo Nyári Akadémia
/2010.08.02./
 

     Szabad nézni

        
               

2010. augusztus 2-án 18 órakor az ART ÉRT Galériában Szabad nézni címmel feLugossy László kiállítása nyílt meg, melynek megnyitóját a Szent Erzsébet utcában tartották.
 


Tovább fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.02./
 

     Kőbányai Zeneiskola tábora Sárospatakon

 

        
                   

A Sárospataki Református Kollégium adott otthont július 26. és 31. között a Kőbányai Zeneiskola gitár és vonós tanszakos növendékei nyári táborának. A fővárosi zeneiskolából 26 diák érkezett városunkba, 10 és 24 éves kor közötti fiatalok - számolt be Füzesséryné Dudás Eszter...
 
 


Füzesséryné Dudás Eszter

       A tábor vezető tanárai nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy olyan elfoglaltságokban és programokban legyen részük az ifjú muzsikusoknak, amelyekre évközben nincs idejük, illetve lehetőségük. Így kapott kiemelt szerepet a közösségi zenélés, illetve a helyi kulturális értékek megtekintése. Esténként nagy közös beszélgetések voltak, időnként sportprogramok, valamint a szalonnasütéssel egybekötött tábortűz tette izgalmassá a tartalmasan eltöltött hetet. A tábor résztvevői a Sárospatakon tapasztalt kedves vendégszeretetre zenei ajándékkal válaszoltak: záróhangversenyük július 31-én 11:00 órakor került megrendezésre a Sárospataki Református Kollégium Imatermében. A hangverseny során J. S. Bach, Bartók, Csajkovszkij, Gluck, Haydn, Händel és Offenbach művei kerültek előadásra.

A tábor résztvevői:
Hegedű: Balás Áron, Czine Orsolya, Farkas Balázs, Furmann Zsuzsanna, Halász Laura, Horváth Csilla, Kántor László, Kovács Adrienn, Kovács Szonja, Kovács Tamara, Lajos Hanka, Papp Szilárd, Sas Alíz, Szőnyi Marcell, Takács Boglárka, Ürmös Bálint, Varga Tünde

Cselló: Székely Virág, Zsólya Máté
Gitár: Berky Balázs, Hajmási Vencel, Kőrösi Péter, Kurkó Andrea, Lajos Mátyás, Mayer Péter, Papp Zsombor, Vitáris Benjámin
Zongora, orgona: Balás Gergő

Tanárok: Füzesséryné Dudás Eszter, Füzesséry Attila - hegedű, Rogovszky László, Srancsik Gábor - gitár
Kísérő szülők: Vitáris Csaba és neje, Éva

Gyerekvigyázók: Virágh Kata, Virágh Hajni
Köszönet a támogatásért:
Bp. Főváros X. kerület Önkormányzata, A Kőbányai ifjúság zenei neveléséért Alapítvány, Sárospataki Református Kollégium, Sárospataki Református Gyülekezet, MNM Rákóczi Múzeuma Sárospatak, Huszár Panzió, Heitzmann Cukrászda


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.02./
 

     A nagy fejedelem

        
             


Halász Magdolna

       Szövetség 2010. július 30 és augusztus 1 között Sárospatakon tartotta az országos összejövetelét. Az első napi programon belül az alapítása félévtizedes jubileumát ünneplő Sárospataki Irodalmi Olvasókör két kiállítás megnyitására is invitálta a jelenlévőket – számolt be Halász Magdolna, háziasszony...


Steiner Józsefné, nemzetközi hírű nagyatádi képes levelezőlap gyűjtő tematikus kiállításai több éve sikeresen szerepelnek a hazai és a határon kívüli településeken. A nagy fejedelem c. különleges tárlatát: Szivák Gábor történész, a kisvárdai Városi Könyvtár igazgatója nyitotta meg, aki II. Rákóczi Ferenc személyiségét, példaértékű jellemvonásait és az általa vezetett szabadságharc célkitűzéseit elemezte.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.01./
 

     Tájékoztató a szúnyogirtásról

 

        
             

Ez egy nehéz év a szúnyogok elleni védekezést illetően. A bőrünkön érezzük, hogy a szúnyoglárvák számára mennyire kedvezőek voltak az esőzés következtében megáradt vizek. Azt is észleljük viszont, hogy amikor már-már elviselhetetlen a szúnyoginvázió, akkor megjelenik a szúnyogok réme a helikopter. Így volt ez utoljára július 23-án is, amióta érezhetően kevesebb csípést kapunk. Ezúttal Törökné Hornyák Ritától, a műszaki osztály munkatársától kaptunk tájékoztatást erről a tevékenységről…
 
 


Törökné Hornyák Rita

       Ezt a város rendelte meg, ami a tervezett tevékenységtől eltérően plusz egy irtást jelent, tekintettel a szúnyogok elszaporodására, és az arra a hétvégére tervezett szabadtéri rendezvényekre. Figyelembe véve, hogy időközben két állami irtás is volt, amit nem az önkormányzatnak kellett fizetnie, úgy gondoltuk, hogy ez bele fog férni a költségvetésünkbe.

500 hektáron irtunk a belterületen és most külön, 50 hektáron megrendeltük, és most már rendszeresen permetezik a külterületeket is, tehát Apróhomok, Rózsás, Páterhomok és Halászhomok is benne vannak az irtásban.

Az irtás módszere légi-kémiai szúnyogirtás, ami összefüggő, nagy felületen történő beavatkozásra alkalmas módszer. Az irtószereket légi járműről, különleges szórófejekkel, igen finom (mikron méretű) ULV permet formájában juttatják ki, mely a szúnyogokkal érintkezve azok elpusztulását eredményezi. Az irtásra felhasznált anyagok az emberre veszélytelenek, kijuttatásuk után rövid idő alatt elbomlanak, a környezetet nem terhelik.

A 2010. évre még tervezett időpontok:
Augusztus 2-3-4., illetve pótidőpontok Augusztus 5-6-7.
Augusztus 16-17-18, pótidőpont Augusztus 19-23-24.

Erre az évre 6 légi-kémiai védekezés elvégzését terveztük, melyhez két alkalommal az árvízi helyzet miatt állami központi költségvetésből finanszírozott szúnyogirtás valósult meg.

Az irtás során figyelembe vesszük az optimális időpont kiválasztásánál az un. imágók gradációját – a biológiában imágó a neve a rovarok utolsó fejlődési fázisának, a gradáció pedig a populáció egyedszámának a megszokottól eltérő mértékű, ugrásszerű emelkedését jelenti - az idegenforgalmi szempontokat, és a szakértők javaslatait, valamint az időjárás is nagyban befolyásolja a permetezés időpontját.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.08.01./
 

     A díszítőművészeti remekei határon innen és túl

        
               

Az Olvasókörök Szövetsége 2010. július 30 és augusztus 1 között Sárospatakon tartotta az országos összejövetelét. A háromnapos konferencia vendéglátója, a Sárospataki Irodalmi Olvasókör, színhelye: az Újbástya Rendezvénycentrum volt – nyilatkozta Halász Magdolna
 


Halász Magdolna

       E díszítőművészeti remekei határon innen és túl c. kiállítást Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter,a sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjtemények lelkésze, etnográfusa nyitotta meg és szakavatottként ajánlotta az érdeklődőknek. Az Olvasókörök Szövetsége díszítőművészeti köreiben különleges népművészeti értékeket készítenek az ügyes kezű asszonyok.

A kiállított kézimunkák Borsiból, Bodrogszerdahelyről, Zentagunarasról, Újvidékről, Sárospatakról származnak. A különböző tájegységekhez tartozó:úri hímzéses, írásos, rátétes, szőttesek, vert csipkék, szálbehúzásos, stb. többségében díjazott munkák mindenki tetszését elnyerte.
 


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.08.01./
 

     Gólyamentés – happy end nélkül

 

        
                   

Szombat este a Sárospatak közelében lévő Györgytarlón élő fiatalok segélykérő beírást tettek Sárospatak honlapjának egyik közösségi oldalára, hogy egy sérült gólyát őriznek, amihez sehonnan sem kapnak segítséget…
 
 


Serfőző József

       Mint a honlap szerkesztői értesítettük Serfőző Józsefet, az Aggteleki Nemzeti Park gólyafelelősét, akit egy két évvel ezelőtti sikeres gólyamentés óta ismerünk. A fehér gólyák szakavatott ismerője telefonon felvette a kapcsolatot a bejelentőkkel, és a gyors helyzetfelmérés után azonnal a helyszínre indult. Másfél órával a segélykérés után a sérült gólya kellőképpen bebugyolálva már a gólyamentő autójában volt, a madárbarát fiatalok nagy megkönnyebbülésére. Akik a honlapon követték az eseményeket, lelkesen gratuláltak a gólyamentő lányoknak, dicsérték a szakember gyorsaságát és velünk együtt örültek a sikeres mentőakciónak.
Nagyon bíztunk benne, hogy a gólya fel fog épülni, de sajnos nem így történt. Hétfőn kaptuk a hírt, hogy a gólyát Budapestre is felszállították, de a sérülése olyan súlyos volt, hogy elpusztult.

Serfőző József így számolt be a történtekről:

Értesítettek, hogy Györgytarlón egy öreg gólya megsérült. A helyszínre érkezve megállapítottam, hogy a csőréből vér csöpög, szeme fölött sérülés látható.   Ezek a belső sérülések veszélyesek, és akár hirtelen, válságos állapotba is kerülhet, el is pusztulhat. Bízunk benne, hogy ez nem fog bekövetkezni – mondta a gólyafelelős szombaton, amikor még ő is reménykedett a fehér gólya gyógyulásában…

Három fiókája maradt a fészekben, akiket a párja ki tud repíteni, hiszen már csak 2 hétre van szükség, hogy ez bekövetkezzen. További 2 hétig fognak visszajárni a fiókák a fészekbe táplálékért. Mivel az idén nagyon sok a béka, ill. az egyéb táplálék, ezért valószínűleg nem lesz probléma a kirepüléssel.
Ezt figyelik is az itt lakó emberek, ahol meghagyom az elérhetőségem is. Ha valami probléma van, akkor intézkedem, hogy ne történjen további baj. A madarat a hortobágyi mentőtelepre szállítom holnap reggel, ott állatorvos fogja megvizsgálni.

Hétfőn már szomorúbb hangvétellel folytatta a történetet:
A sérült gólya budapesti állatkertbe került gyógykezelésre, ahol ma reggelre elpusztult. A fehér gólya fokozottan védett faj, az új, hatályos természetvédelmi törvény szerint a fokozottan védett faj elpusztítása vagy élettevékenységének zavarása bűncselekménynek számít. A szükséges feljelentést megtesszük az illetékes hatóság felé, mivel a gólya sérülése alapján valószínűsíthető, hogy kővel dobták meg.
Jelen esetben bejelentem a szakhatóság felé, akik megteszik ez ügyben a szükséges lépéseket.


 

 

 

Tovább fotók>>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2010.07.31./