Archív
2010 október

 Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Kiss István pv. parancsnok

 

        
          

A köztársasági elnök a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt Katonai Tagozatát adományozta Kiss István pv. alezredesnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Sárospataki Polgári Védelmi Kirendeltség vezetőjének – olvastuk a Belügyminisztérium honlapján…
 
 


Kiss István

       Október 21-ére kaptam egy meghívót a Belügyminisztériumba, ahol nagy meglepetésemre a katonai tagozat Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesültem, arra való hivatkozással, hogy a katasztrófavédelem területén több évtizeden át, valamint az árvízi védekezések során kimagasló szakmai tevékenységet végeztem – nyilatkozta Kiss István polgári-védelmi alezredes, akivel az elmúlt évek során és az idei árvizek idején is mindig ott találkoztunk, ahol a legnagyobb volt a baj…

A kitüntetést a Magyar Köztársaság elnöke adományozta és Pintér Sándor belügyminiszter nyújtotta át Budapesten egy kis ünnepség keretében. Úgy gondolom, hogy ebben nem csak az én munkám van benne, hanem valahol a munkatársaimé is, valamint az Önkormányzatnak az a tevékenysége, amivel segíti a polgári védelem munkáját. Minden bizonnyal felfigyeltek arra a rendkívüli munkára, ami az elmúlt évek során végeztünk, különösen az idei évben, amikor Sárospatakon és környékén az árvízi védekezés során sikerült eredményesen felvenni a harcot a hegyekből lezúduló vízzel, többek között itt Sárospatakon, a bodroghalászi városrész esetében.
Nem csak ebben az évben voltak teendőink, hiszen 1998 óta majd minden évben volt valamilyen rendkívüli esemény, 98-ban nagy árvíz, 99-ben rendkívüli hóhelyzet, majd még egy nagy árvíz. Ha nem is itt Sárospatakon, de a kirendeltség területén majdnem minden évben történt valami rendkívüli esemény, ami során a polgármesterekkel, a lakossággal, a polgárvédelmi szervezetekkel valamilyen formában együtt kellett dolgozni. Az összes év közül kiemelkedik az idei év védekezése, ami nem volt olyan látványos, hiszen sikerült megoldani a helyzetet, éppen ezért esett jól, hogy mégis felfigyeltek rá. Az a lakossági összefogás, aminek tanúi lehettünk a májusi esőzések során, aminek köszönhetően eredményesen vívtuk meg a küzdelmet a vízzel, ez hosszú évekig emlékezetes lesz számunkra

Egyébként jövőre, december 31-én lesz 40 éves a szolgálati viszonyom, ami azt jelenti, hogy 1972-ben már katona voltam. 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.10.31./
 

A szegénységből egyetlen kiút van: a tanulás

 

        
        

Tudomásunkra jutott, hogy egy sárospataki cigány származású fiatalember, Galyas Jenő Javier egy sikeres pályázat eredményeképpen Amerikába utazhat. Egyébként a Debreceni Egyetem 4. éves hallgatója történelem – földrajz tanár szakon, ami már önmagában is elegendő ok arra, hogy írjunk róla, hiszen közülük kevesen jutnak el az egyetemig…
 
 


Galyas Jenő

       Mikor tűntél ki jó tanulásoddal a többiek közül?
Mindig jó tanuló voltam, általános és középiskolában minden történelem versenyen részt vettem, sőt középiskolában országos versenyen is voltam, ahol 5. helyezést értem el, egyetemes történelemből pedig 11. lettem. Történelemből és földrajzból is emelt színtű érettségit tettem Miskolcon ill. Szerencsen, mindegyik 5-ös lett.

A szüleid biztattak, hogy tanulj?
Nekem soha nem mondták, hogy tanuljak, ez mindig bennem volt. Mikor középiskolában a 9. osztályba jártam, már a 10. és 11-dikes történelem anyagot is előre elolvastam, a tanárom sokszor csodálkozott, hogy én már miket tudok. Magamtól kutattam a témák után, amik érdekeltek. Viszont nem érdekelt egyformán minden tantárgy, inkább csak a humán tárgyak, azokból mindig 5-ös voltam, amíg a reál tárgyakból a 3-as és 4-es is előfordult.
  

 

 
Itt Patakon melyik iskolákba jártál?
Az Esze Tamás Általános Iskolában kezdtem, ami később Rákóczi iskola lett. Középiskolába a Vay Miklós Szakképző Iskolába jártam, de volt olyan rendes a két igazgató, hogy átjárhattam az Árpád Vezér Gimnáziumba történelem és földrajz órákat hallgatni. Ezek után érettségiztem jelesre emelt szinten, történelemből és földrajzból.
Ezután a Debreceni egyetemre vettek fel, amit első helyen jelöltem meg és most 4. éves vagyok. Történelem – földrajz tanár szakon tanulok és még emellett az iszlamológia szakot is felvettem.

Sok fiatalt elérnek a káros szenvedélyek. Neked sikerül ellenállni?
Volt már rá példa, hogy kínáltak cigarettával, vagy alkohollal de én nem fogadtam el, még soha sem ittam és cigizni sem próbáltam – és diszkóban sem voltam még. Viszont nagyon szeretek segíteni az embereken, pl. most is, itt a könyvtárban aki ült mellettem, ő egy tiszakarádi gyerek, most a Vayban 10-dikes és emeltszintű érettségire készítem fel történelemből, de van akit németből készítek érettségire és közben nagyon sokat beszélgetek velük olyan dolgokról, hogy mit szabad és mit nem.

Szerepel a terveid között, hogy felnőttként is segítesz majd, hogy a fiatal cigányokból tanult emberek legyenek?
Már most szerepel a terveim között, hogy nagyapámmal, akik kisebbségi önkormányzati képviselő, egy külön kis termet nyissunk azok számára, akik szeretnék bővíteni a tudásukat, mint pl. azok, akiket most is tanítok. Én vállalom, hogy történelemből, földrajzból és németből segítek felkészülniük az érettségire. Úgy tudom már nyílt is valami felzárkóztató a Kossuth utcán, ahol talán alsó tagozatos gyerekekkel foglalkoznak, úgy tudom újhelyi közreműködéssel – de erről nagyapámat kellene megkérdezni.

Hallottam, hogy sikerül kijutnod az USA-ba, valamilyen ösztöndíj segítségével…
Idén májusban volt egy országos tudományos diákkonferencia, amit Budapesten rendeztek meg. Az iszlám volt a téma és én ezt meg is nyertem, viszont én már korábban beadtam egy pályázati kérvényt a CCUSA-hoz, és ez a verseny is hozzájárult, hogy megnyertem, így tölthetem a következő nyarat Amerikában. Először dolgozni fogok, lehetek gyermekfelügyelő, vagy kisegítő személyzetként dolgozhatok, így tölthetek ott egy nyarat, de volt a pályázatnak egy olyan része is, hogy a Harward Egyetemen is eltölthetek egy pár hónapot és betekintést nyerhetek, hogy azok a hallhatók hogyan, és mit tanulnak és hogyan töltik a mindennapjaikat, nyugodtan bemehetek bármelyik előadásra, úgy mint egy hallgató.

Erre méltán lehetsz büszke, hiszen ezt saját magad érted el…
Nem szoktam büszke lenni, vagy dicsekedni, tulajdonképpen azért vállaltam ezt a riportot is, hogy megnyissam az emberek szemét, hogy milyen nagy lehetőségeket ad a kezünkbe a tanulás. A lehetőségünk megvan, de nem használjuk ki! Régi jó tanárom Gáll József tanár úr mondta, aki a Vayban történelem és magyar szakos tanár volt, hogy a szegénységből egyetlen kiút van, a tanulás. Ha ezt a lehetőséget nem használjuk ki, akkor nincs tovább! Erre akarom rávezetni a barátaimat, hogy tanuljanak. Akiket most tanítok - három tiszakarádi srác - olyan eszük van, hogy 20 perc alatt megtanulnak 4-5 oldalt, ha figyelnek. De aki nem akar, az napokig ott ülhet…

Van még akinek köszönettel tartozol valamiért?
Igen, szeretném, ha a riportban megírná, hogy nagyon köszönöm a Városi Könyvtárnak a segítségét, hiszen amikor nem vagyok kollégiumban, akkor minden nap, nyitástól zárásig itt vagyok. Nekem igen nagy segítség a Városi Könyvtár és a dolgozói. Szeretném, ha a cikkben mindenképpen leírná a Könyvtár és Gáll József tanár úr nevét.

A korábbi időszakból is voltak pedagógusok akik segítettek?
Igen, nagyon sokan, nem is tudnék most hirtelen mindenkit felsorolni. Csak néhány név, ami így gyorsan eszembe jut: Kelemenné Garbóczi Mária tanárnő, aki felső tagozatban az osztályfőnököm és történelem tanárom volt, Gáll József tanár úr, akit már említettem, Halász Tiborné, Braunné Kiss Marianna, Jobbágy Györgyné, az ÁVG-ből ahová átjártam órákra Tóthné Dávid Katalin, de nem is mondom tovább, mert mindenkit úgysem tudok felsorolni és nem akarok senkit megsérteni.

Ki vette észre először, hogy veled érdemes foglalkozni?
Először is a család, a szüleim, akik egyébként csak 8 általánost végeztek. Iskolában pedig már alsó tagozatos tanáraim szintén, ahol rengeteg vetélkedőn vettem részt.

Vannak még Patakon ilyen ügyes cigány gyerekek, aki felsőfokú intézményben tanulnak?
Akiket én ismerek, Katona István két gyermeke, egy fiú és egy lány, ők mindketten Pesten tanulnak, a Budai Viktor fia, aki szintén Debrecenbe jár a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolára. A Debreceni Egyetemen viszont nem tudok róla, hogy rajtam kívül akár egy cigány származású hallgató is lenne…

Elképzelésed a jövőt illetően?
Szeretnék az egyetemen maradni, a PhD képzésben részt venni és tanítani. A másik pedig, hogy mindenképpen segíteni szeretnék a hozzám hasonló gyerekeknek, akik hajlandóságot mutatnak arra, hogy tanuljanak.


Törő Gábor
/2010.10.31./
 

 Idén is díjjal ismerték el Sárospatak város virágosítását

 

        
        

Október 15-én Balatonfüreden osztották ki a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2010. évi díjait, amire Sárospatakról Emri László, a Kommunális Szervezet vezetője és Ágoston András, Sárospatak város főkertésze utazott el. Mivel csak azokat hívják meg, akik díjat kapnak, már sejtették, hogy idén is elismerik fáradozásukat és az égész város igyekezetét…
 
 


Emri László


Ágoston András

       Idén is sikerült elhozni egy szép szakmai díjat, a szervező bizottság elnökének különdíját – számolt be az eredményről a főkertész. A díjakat egy kulturális műsor keretében adták át a települések képviselőinek. Az ünnepségen részt vett a miniszterelnök úr felesége Lévai Anikó is, aki díjakat adott át. A most kapott elismeréssel már elmondhatjuk, hogy a Virágos Magyarországért mozgalom keretén belül az összes nevezett település közül a legtöbb díjat Sárospatak nyerte, amire büszkék vagyunk.
A zsűri nem csak a virágokat nézi, hanem a lakosság hozzáállását is, hogy hogyan vonjuk be őket a zöld felületek ápolásába, hogyan néznek ki a házak előterei, a lakótelepek, a lakótömbök, a családi házas övezetek és a közterületek, így elmondhatjuk, hogy a kapott díj az egész városnak szól.

Sárospatak 1996-ban csatlakozott a Virágos Magyarországért mozgalomhoz, amikor a Belügyminisztérium díját nyertük el, 1999-ben lettünk 1. helyezettek, amivel jogot kaptunk a nemzetközi megmérettetésre a 2000. évre, ami 14 ország részvételével zajlik. Ott ezüst éremmel ismerték el Sárospatak virágosítását.

Az évek során különböző díjakat nyertünk, már csak a vasrózsa díj hiányzik a tarsolyunkból, amivel a főtereket külön díjazzák. Erre akkor lesz esélyünk, ha összenyitjuk A Művelődés Háza és a Tanítóképző közötti teret a kerítés lebontásával, ahol egy nagyon szép közösségi tér alakítható ki. Annak a parkosítása egy újabb kihívás, egy nagy feladat lesz számunkra, de állunk elébe, szívesen részt veszünk a kivitelezési munkálatokban is.

Évről-évre egyre több, ma már mintegy 500 település vesz részt ebben a versenyben, így a mezőny egyre erősebb, az emberek egyre igényesebbek a saját környezetüket illetően. Kemény verseny alakul ki a települések között, amelyben senki nem akar lemaradni, így bennünket is évről-évre keményebb feladat elé állít, hogy a megszokott pozíciónkat megtartsuk.

Évente 8 millió Ft-ot költünk el virágosításra, ami 100-120 ezer virág elültetésére ad lehetőséget – tér át Emri László igazgató úr a számadatokra, hiszen mindennek ára van…

Ebből 45 ezer egynyári, ugyanennyi árvácska, közel 30 ezer tulipánhagyma, de akár egy 0-val többet is el tudnánk költeni Patak virágosítására, hiszen nem csak a virágokról van szó, hanem a fásítás is nagyon hiányzik Sárospatakon, ami megállt az utóbbi években, mivel ez is pénztárca kérdése.
Ez a 8 millió Ft csak a virágosítás anyagi költsége, munkaerő költség nélkül, pedig kora tavasztól késő őszig 50-60 ember foglalkozik a virágok kiültetésével, ápolásával, öntözésével, gyomtalanításával, növényvédelmével és folyamatos feladat a fű kaszálása, nyírása is. Belterületen évente 18-20 alkalommal szoktunk füvet nyírni, külterületen, - pl. Botkő - 5-6 alaklommal kaszálunk kézi ill. gépi kaszával.
Bízunk benne, hogy a nehéz gazdasági viszonyok ellenére a megszokott színvonalat a következő években is tartani tudjuk. 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.31./
 

Koncert a Szent Erzsébet Házban

 

        
        

A Szent Erzsébet Ház immár harmadik esztendeje, hogy megnyitotta kapuit. 2007-ben az egykori iskolaépület felújítási munkálatai akkor még csupán egy kiállítás megszervezését tették lehetővé a Sárospatakon született szent tiszteletére. A Szent Erzsébet Ház azóta teljesen elkészült, így a kiállítások mellett gazdagabb programkínálattal kapcsolódhatunk be a város kulturális életébe...
 
 


Váradi Zoltán

       A tavalyi esztendőben készült el a Szent Erzsébet Ház konferenciaterme, ahol Fassang László, Várda Zsófia, Windháger Károly Ákos és Bartal László után, október 16-án Váradi Zoltán a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanára, a Miskolci Nemzeti Színház Zenekarának koncertmestere adott hangversenyt. Az emeleti terem megtelt a művésztanár tanítványaival, barátokkal, tisztelőivel. Az est folyamán a zenekedvelő közönség három nagy zeneszerző: Bach, Mozart és Beethoven műveiből hallhatott egyet-egyet. Váradi Zoltán nemcsak előadta a darabokat Bundzik Tímea közreműködésével, hanem bevezette, ismertette is azokat.

Dr. Szabó Irén a Szent Erzsébet Ház vezetője elmondta, hogy Sárospatak sok felfedezni való kincset rejt magában. A Szent Erzsébet Ház teret szeretne adni ezeknek a kincseknek a bemutatására, s hagyományt teremteni a zenei esteknek. A következő koncertre az Őszi Szent Erzsébet Napok keretén belül november 18-án csütörtökön 18 órakor kerül sor. Akkor a sárospataki Gaudium Musici Kórust hallgathatjuk meg.Stumpf Gábor

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.31./
 

 A vörösiszap károsultjainak gyűjtött a Refi

 

        
        

Mi, ”refis” diákok az iskolánkban jól bevált sütemény sütés-árusítás akció keretében 2 héten keresztül igyekeztünk azon, hogy a bajbajutottakon segíteni tudjunk. Ez tervezgetéssel kezdődött otthon és az internátusokban: milyen sütivel lepjük meg a többieket?! – küldte tudósítását erről a nemes célú akcióról a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának Diákönkormányzata

Színesek, finomak és változatosak voltak a sütemény-költemények. Voltak, aki megsütötték (szülők és diákok), voltak akik rejtegették a koli hűtőszekrényében, vagy otthon, voltak akik árusították. Voltak, akik megvették és megették…

Az akció olyan sikert hozott, hogy a Diákönkormányzat vezetői is meglepődtek mikor a bevételt összeszámolták: 200.000 Ft-on felül sikerült az adománygyűjtés.

Nemcsak az öröm számunkra, hogy segíthetünk, hanem az is, hogy a közösségünk megmozdult: diákok és tanárok együtt tettek másokért. Közben recepteket is cseréltünk.

Tudjuk, hogy az adományunk csepp a tengerbe, de hisszük, hogy nemcsak minket ajándékozott meg a 2 hét örömmel, hogy másokért tehetünk, de a bajbajutottaknak is örömet ad – miközben valamennyien, lelkiekben gazdagodtunk...
 

 

További fotók>>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának Diákönkormányzata
/2010.10.30./
 

 A zene, az kell

 

        
        

Október 22-én este szép számú érdeklődő jelenlétében zajlott „A zene, az kell”, zenés pódiumbeszélgetések c. sorozat legújabb programja. A házigazda Stumpf Gábor vendége most Rácz János fuvolaművész volt, aki 1987-től a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagja, majd 1996-tól szólamvezetője...
 
 


Rácz János

       A mintegy 80 perces beszélgetés során megtudhattuk mi érdeklődők, hogyan lesz egy sárospataki zeneiskolásból az opera zenekarának első fuvolása, mint ahogy azt is, hogy pályafutása alatt milyen sok híres személyiséggel, világsztárral - Leonard Bernstein, Kobayashi Ken Ichiro, Rico Saccani, Ennio Morricone, Kocsis Zoltán, Fischer Iván, Fischer Ádám, Perényi Miklós, Jurij Szimonov, Rost Andrea, Edita Gruberova, Polgár László, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, stb. - dolgozott együtt, s a közös munkák során szerzett benyomásairól is értesülhettünk.

Természetesen nem hiányzott a programból a zene sem. A beszélgetést két J.S. Bach mű foglalta keretbe, elején egy menüett, a végén pedig a Badinerie c mű zárta, mindkettőt Dr. Mellesné Boross Kinga – zongora – közreműködésével hallhattuk. Ezeken kívül hallhattuk Rácz Kristóf Bence – ütős – játékát a Ravel: Bolero részletben a papa Rácz János társaságában, valamint fahidi Patrícia hegedűművész és Rácz János előadásában a kortárs amerikai szerző, Heinz Both: Daisy c. művét.

A jó hangulatú beszélgetés során a jelenlévők nemcsak a zenészt ismerhették meg, hanem bepillantást nyerhettek Jánosnak a sporthoz, a virágokhoz vagy éppen a horgászathoz való viszonyulásába is. Mindezeken túl megismerhették a családot is, hiszen a feleség Fahidi Patrícia mellett jelen volt az esten a már említett Rácz Kristóf Bence mellett a két kisebb gyermek, az öt éves Rácz-Fahidi Mirtill és a mindössze öt hónapos Rácz-Fahidi Janka is.Stumpf Gábor

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.30./
 

 Köszönet a temetőtakarításért

 

        
        

Az égiek is kedvesen fogadták az őszi kegyeleti ünnepekre való előkészület munkáját, mert verőfényes nap fogadta a pataki református temetőbe gereblyékkel felszerelkezett segítőket. A történelmi temető egészén látható, hogy a szűkös források ellenére évről évre rendezettebb, parkosabb, bozót és szemétmentesebb őseink nyughelye – köszönte meg a segítséget Virágh Sándor református lelkész…
 
 


Virágh Sándor

       Mindez a fenntartó egyházközség és Soltész Károly gondnok áldozatos munkája gyümölcse, másrészt a jószándékú segítők tevékenységének hatása. Illesse köszönet őket személy szerint és testületileg is, hiszen a református gyülekezeti tagokhoz évek óta csatlakoznak a Lokálpatrióták Egyesületének tagjai Saláta László elnök úrral együtt, valamint a Város vezetése odafigyelését mutatja, hogy a Kommunális Szervezet technikai eszközökkel segítette a munkavégzést. A szívélyes hangulatú együtt munkálkodást bekoronázta a Huszár Panzióban elfogyasztott halászlé, melynek elkészítéséért is köszönetet mondunk.

A temetőkertben október 31-én vasárnap délután 15 órakor, november 1-én hétfőn pedig 17 órakor lesz Istentisztelet.
 


 

 

 

További fotók (szerkesztségi) >>>             További fotók (lokálpatrióta) >>>


Református Lelkészi Hivatal
/2010.10.30./
 

 Visszatér a Sárospatak újság?

 

        

Elkezdte munkáját a Humán Bizottság is, amely mint tudjuk a Kulturális Bizottság, valamint az Oktatási és Sport Bizottság feladatait viszi tovább. Elnöke Szvitankó Tamás, a tagjai pedig Saláta László és Zérczi László képviselők, valamint Lendák Lajos és Tarnavölgyi László kültagok. Szvitankó Tamás elmondta, hogy első ülésükön fontos napirendi pontokat tárgyaltak…
 
 


Szvitankó Tamás

       Az első naprendi pontban a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatónőjének kérelmét hallgattuk meg, mi szerint a 2. félévtől vissza kívánnak térni alsó tagozatban – kivéve az 1. osztályt – a tanulói értékelés hagyományos formájához, vagyis a szöveges értékelés helyett ismét érdemjeggyel kívánják kifejezni a tanulók tudását. Ezt bizottságunk elfogadta és a képviselő-testületnek is javasolja elfogadásra.

Következőként a 2011-es naptár tervéről tárgyaltunk. Tamás Erzsébet nyugdíjas pedagógusnő hozott két javaslatot. Az egyik az volt, hogy a régi ipartestületeket mutassuk be a naptár fotóin, a másik pedig az, hogy a jövőre éppen 50 éves végardói fürdő régi fotóit kerüljenek a naptárra. Az utóbbit tartotta bizottságunk életszerűbbnek, elsősorban a kerek évforduló miatt és ezt fogja javasolni a testületnek azzal a kiegészítéssel, hogy november végéig még gyűjtsünk javaslatokat a lakosság körében, akár ennek az ötletnek a finomítására – fotóira, formájára, a benne lévő hasznos információkra vonatkozóan – de előfordulhat az is, hogy valaki egész más ötlettel áll elő, ami mindenkinek megnyeri a tetszését. Az ötleteket Víghné Fehérvári Zsuzsa szakreferenshez kérjük eljuttatni.

Civil, állampolgári megkeresések történtek a Zemplén újsággal kapcsolatban, amelynek hatására azzal a javaslattal állt elő Hajdu Imre elnök úr, hogy a bizottság fontolja meg, a Sátoraljaúhely önkormányzatával között szerződés felbontását, térjünk vissza a régi Sárospatak újsághoz és azt önállóan jelentessük meg. A bizottság ezt elfogadta és javasolni fogja, hogy hatalmazzuk fel a polgármestert, hogy kezdeményezze Sátoraljaújhely polgármesterénél a szerződés felbontását.
Miután ez megtörténik, nevezzük meg azt az intézményt ami ezt a lapot ki fogja adni. Ismét Hajdu úr javaslatát elfogadva meg fogjuk keresni a Sárospataki Tömegkommunikációs Alapítványt, aki ennek a lapnak a kiadója lehetne. Mivel én is tagja vagyok, felhívtam az alapítvány elnökét, Gulybán Lászlót, aki elmondta, hogy nem látja ennek akadályát, viszont még sok kérdés van, ami tisztázni kell, hogy ez jogi és pénzügyi vonatkozásban is rendben indulhasson el.

Elhangzott még Tarnavölgyi László javaslataként, hogy az október 23-án bejárt útvonalba kerüljön bele az iskolakerti, 1956-os emlékoszlop is.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.29./
 

 Az Egészségügyi és Szociális Bizottság üléséről

 

        
        

Első alkalommal ülésezett 2010. október 26-án az Egészségügyi és Szociális Bizottság az új összetételben, amelyben az elnök továbbra is Oláh József, a tagok Szabó András és Egyed Attila képviselők, a kültagok pedig Papp Imréné és Dr. Cserkúti Sándor…
 
 


Oláh József

       Oláh József elmondta, hogy 13 napirendi pontot tárgyaltak, amelyek zömében bérleti szerződések meghosszabbításáról szóltak, és kiírtak egy új szociális bérlakás pályázatot is egy Lavotta u. 59. szám alatti lakásra. A tárgyaltak közül szinte minden szerződést meghosszabbítottak, mindössze egy esetben kértek felülvizsgálatot helyszíni szemlével, mert tudomásunkra jutott, hogy azt a lakást nem lakják.

Egyébként ezek a szerződések egy évre szólnak, évenként felülbírálják őket. Elsősorban azt vizsgálják, hogy van-e a szerződőknek lakbér tartozása.
 


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.29./
 

 Őszi óraátállítás - téli időszámítás

 

        
        

Szombatról vasárnapra virradóra, azaz 2010. október 31-én hajnali három órakor két órára kell visszaállítani az óramutatókat, mivel ekkor ér véget a nyári időszámítás. Ezzel elkezdődik a téli időszámítás és ha az időjárás nem is figyelmeztetne minket, ekkor igazán tudatosul bennünk, hogy itt a tél.
 


 

       Az őszi óra-átállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amit az órák tavasszal történt előreállítása miatt elveszítettünk. Az egész Európában egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a tavaszi átállításkor hivatalosan áttérnek a nyári időszámításra, amely a nap járásához képest egy órát csal.

A tavaszi és az őszi átállítás célja, egyaránt az, hogy az emberek szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - minél jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraigazításkor tehát egy órával kevesebbet alhatunk, ezt hozzuk be az őszi visszatekeréssel.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.10.29./
 

  Folytatják a vízelvezető árkok rendbetételét

 

        
       

A Mandulásra vezető út rendbetétele hosszú történet. Évekkel ezelőtt még lett volna lehetőség arra, hogy zúzott kő burkolatot kapjon, de a nyári esőzések más problémára is felhívták a figyelmet: a Mandulás utcán olyan mértékű csapadékvíz gyűlt össze, ami a szennyvízrendszert is megtöltötte. A hegy két oldalán ezért most vízelvezető árkokat húzunk, az innen kikerülő földdel pedig az utat emeljük meg - nyilatkozta Hajdu Imre képviselő...
 
 


Hajdu Imre

       Az újtelepi városrész vízelvezető- és szikkasztó árkainak mélyítése a nyár közepe óta folyamatos. Eddig a Bocskai, a Gyóni Géza, a Baross és részben a Bercsényi utca árkainak mélyítése és átereszeinek felülvizsgálata történt meg.

A Mandulás árkainak ásása két ütemben fog megtörténni: a mostani után a gázcsere teleptől a Baross utcai házakig fogjuk megásni és kipucolni az árkokat és az átereszeket. Bízom abban, hogy ez hosszú távon is megoldást jelent majd a csapadékvíz elvezetés problémájára.

 


 

 

 

Törő Gábor
/2010.10.29./
 

  Magyar Tájak - Marosvásárhely

 

        
          

A Művelődés Háza és Könyvtára szórakoztató pódiumsorozata, a Magyar tájak, új évada kezdődött október 21-én. Kádárné Szász Hilda a Vay Miklós Szakképző Iskola pedagógusa beszélt szülővárosáról, Marosvásárhelyről, és környékéről - számolt be Darmos István...
 
 


Darmos István

       Az előadás a székelyföld bemutatásával kezdődött, s főleg a Vásárhely környékén lévő kultúrális és kiránduló központokról szólt az előadó. Ezt követően a Farkas Ferenc Művészeti Iskola néhány táncosa mutatott be maros-menti székely táncokat.

Az előadás második felében Marsovásárhely múltjáról és jelenéről, építészeti emlékeiről, oktatásáról, kultúrális életéről halhattak információkat , s láthattak képeket az érdeklődők. Az előadást a világháború és a romániai forradalom eseményeit idéző korabeli filmbejátszások is színesítették, végül Kádárné Szász Hilda marosmagyarói népdalokkal zárta. A Magyar tájak előadásain mindig kóstolót kap a közönség a terület ítzeíből is, ezen az estén a húsgombóc csorbát ízlelhették meg.

Az előadássorozat novemberben a Cserehát bemutatásával folytatódik.

Kádárné Szász Hilda

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.29./
 

  Bessenyei György díjat vett át Csatlósné Komáromi Katalin

 

        
              

Budapesten a Néprajzi Múzeumban, Október 23. alkalmából Dr. Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás miniszter hosszú időn át végzett kimagasló közművelődési tevékenységéért Bessenyei György díjat adományozott Csatlósné Komáromi Katalinnak, a Művelődés Háza és Könyvtára igazgatójának…
 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

       Csatlósné Komáromi Katalin közművelődési tevékenységét a Zemplén egyik kistelepülésén Bodrogkeresztúron kezdte 1988-ban. 1988-tól 2002-ig a bodrogkeresztúri Faluház igazgatójaként meghatározó szerepe volt a település színes, változatos közművelődési életének újraszervezésében. 1996-tól, a Magyar Népművelők Egyesülete B-A-Z megyei szervezetének újraindításától tagja a megyei szervezetnek, melyben a kistelepülési szekció vezetője.

2002-től Sárospatakon A Művelődés Háza igazgatójaként folyamatosan tevékenykedik városunk kulturális és közművelődési életének fejlesztésén. Ötleteivel, újszerű elképzeléseivel segíti és színesíti Sárospatak amúgy is gazdag kulturális életét, ugyanakkor lépést tart a kor kihívásaival. Munkatársaival együtt igyekszik kihasználni minden pályázati lehetőséget minden szinten. Igazgatósága alatt került összevonásra Sárospatakon A Művelődés Háza előbb a Mozival, majd a Városi Könyvtárral. Az összevonásokat zökkenőmentesen, a különböző területek érdekeinek messzemenő figyelembevételével, a város kulturális érdekeinek szem előtt tartásával vezényelte le.

Szakmai megbízatásai:
- 2000-től folyamatosan a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közművelődési szakértője
- 2002-2006. Sárospatak Város Önkormányzatának Humánstratégiai Bizottságában külsős tag
- 2003-2006. Pataki Diákok Szövetségének kulturális ügyekért felelős elnökségi tagja
- 2004-től a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Szakkollégiumának kuratóriumi tagja
- 2008-tól a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Szakkollégiumának kuratóriumi elnöke
- 2008-tól tagja a Kulturális Központok Országos Szövetsége elnökségének
- 2009-től tagja a Magyar Népművelők Egyesülete elnökségének

Szakmai elismerés, kitüntetés:
- Kultúraközvetítők Társasága
- Fehér Rózsa díj – 2002.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.28./
 

  Messze eljut óvodánk híre

 

        
              

2010. október 18-án, hétfőn Bükkábrányból a Körzeti Napközi Otthonos Óvoda vezetője, Kiss Sándorné - aki egyben a Megyei Óvodavezetői Munkaközösség vezetője - és óvodapedagógusai érkeztek szakmai látogatásra a Carolina Óvoda és Bölcsőde székhelyintézményébe – nyilatkozta Baloghné Pintér Katalin, intézményvezető-helyettes...
 
 


Baloghné Pintér Katalin
 

       A vendégek megcsodálták a kívül-belül megújult, színeiben az évszakok hangulatát tükröző gyönyörű épületet és az egyedien megtervezett és berendezett csoportszobákat. Elismerően szóltak az épület felszereltségéről és kimagasló tárgyi feltételeiről. Arról, hogy fejlesztő szobák, tornaterem, tornaszoba, zeneszoba, rendezvényterem, valamint hatalmas galéria ad lehetőséget a mindennapi óvodai nevelőmunka színesítésére.

Nagy érdeklődéssel tájékozódtak az intézményben folyó színvonalas szakmai munkáról is. Kiemelten érdeklődtek a Zöld Óvoda Cím elnyerésével kapcsolatos feltételekről és tudnivalókról. A korábbi Carolina óvodánk 2008-ban ugyanis birtokosa lett ennek a címnek. Egyed Katalin, a volt tagóvoda vezetője beszélt tapasztalatairól, élményeiről és azokról a feltételekről, amelyek teljesítése birtokában ők is jó eséllyel pályázhatnak a cím elnyerésére. A szakmai tájékozódást követően a helyszínen is megtekintették a volt Carolina Tagóvoda udvarát és környezetét. Látogatásuk befejezéseként megnéztek néhány sárospataki nevezetességet is.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.28./
 

 Katasztrófavédelmi verseny

 

        
                          

 


Kiss István

       A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ebben az évben október 12-én rendezte meg a katasztrófavédelmi ifjúsági szakmai napot és versenyt Halmaj községben. Kiss István polgárvédelmi alezredes felkérésére a Sárospataki Polgári Védelmi Kirendeltséget az Árvay József Gyakorló Általános Iskola csapata képviselte a versenyen...

A csapat tagjai Keksz Máté János, Koleszár Dávid, Pachman Máté és Illés Erika voltak. A gyerekek érdekes tűzoltósági, hulladékgyűjtő, ÁNTSZ feladatokban vettek részt. Iskolánk csapata III. helyezést ért el.
Gratulálunk a szép eredményhez!


 

 

 


Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2010.10.28./
 

  Biztonságban a Halottak Napi megemlékezők

 

        
              

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt évekhez hasonlóan figyelmet fordít a *Halottak Napjához* kapcsolódó megemlékezési időszakra. Ilyenkor várhatóan nagy számban kelnek útra az emberek, hogy leróják kegyeletüket a temetőkben...
 
 


 

       A Rendőrség kiemelt fontosságú feladatának tartja, hogy a megnövekedett forgalom miatti kellemetlenségeket enyhítse, illetőleg lehetőségeihez mérten mérsékelje a nagy tömeggel járó helyzetek balesetveszélyét, valamint megelőzze az események nyugalmát megzavaró bűncselekmények elkövetését. Ezen az ünnepen nagyon sokan látogatják meg hozzátartozóik sírját, így a temetők környékén, az oda vezető utakon, de általában is a közutakon,
a tömegközlekedési járműveken zsúfoltsággal számolhatunk. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a temetők környékét október 30. és november 01. közötti időszakban, munkáját segítik a polgárőrök és a közterületfelügyelők is.

Az ellenőrzések során fokozott figyelmet fordítanak a temetők környékén a forgalom folyamatosságának biztosítására, a forgalmat akadályozó szabálytalan parkolások megakadályozására, megelőzésére, a bizonytalan, kellő helyismerettel nem rendelkező járművezetők segítésére, a tömegközlekedési eszközök akadálytalan forgalmának elősegítésére, a gyalogosok áthaladásának elősegítésére.


 

 

 


Egyedné Novodonszki Éva főtanácsos, a B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda sajtóreferense
/2010.10.28./
 

  „Szent Erzsébet Útján a Rákócziak földjén”

 

        
              

A „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében, a „Szent Erzsébet Útján a Rákócziak földjén” című projekt keretén belül 2010. október 7-én megrendezésre került a harmadik műhely konferencia a Szent Erzsébet Házban - nyilatkozta Dr. Szabó Irén, a Szent Erzsébet Társaság elnöke...
 
 


Dr. Szabó Irén

       Erre az alkalomra a Sárospataktól Kassáig vezető gyalogos, jelzett zarándokutat érintő települések szállásadó és turisztikai szolgáltatóit hívtuk meg magyar és szlovák oldalról egyaránt. Célunk a szolgáltatók megszólítása, a programmal való megismertetésük és a programba való bevonásuk volt.
A közel negyven résztvevő előadásokat hallhatott a programról Szent Erzsébet lelki és szellemi örökségéről, a zarándokút turisztikai perspektíváiról.

Bemutatkozott az Északi Várak Kulturális Út, mint működő modell. A résztvevők megismerhették a program arculatát, az elkészült logót, valamint a honlap felépítését. Az együttműködés keretei a programba bekapcsolódó szolgáltatókkal című előadás keretében megfogalmaztuk a szolgáltatók felé az együttműködés feltételeit. Az előadások után lehetőség volt hozzászólásra, a témák megvitatására.
A konferenciára a szolgáltatókon kívül meghívást kaptak a települések polgármesterei, egyházi személyiségei, valamint turisztikai szakemberei. A műhelymunkán itt voltak a kassai szlovák partnerek.

A műhelymunkán megtörtént a szolgáltatókkal a személyes kapcsolatfelvétel, amelyet újabb személyes megkeresések követnek majd.
A Szent Erzsébet Út Sárospatak-Kassa közti szakaszának hivatalos megnyitása 2011 Pünkösd hétfőjén lesz.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.27./
 

  Széchenyi István tanulmányi verseny

 

        
              

Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából tanulmányi versenyt hirdetett a Magyarok Világszövetsége Zempléni Tagozata. Külön kategóriában mérték össze tudásukat az általános iskolás és középiskolás diákok a Sátoraljaújhelyben 2010. október 13-án tartott rendezvényen. Tizenhárom három fős csapat indult a gimnazista korosztályban, ebből öt egységet a Református Kollégium Gimnáziumának 13. E osztályos tanulói alkottak...
 
 

       A versenyzőket Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely Város polgármestere köszöntötte, majd kezdetét vette a hat fordulóból álló verseny. Széchenyi István életével, elméleti és gyakorlati munkásságával, a reformkor politikatörténetével és irodalmi vonatkozásaival kapcsolatban adtak számot tudásukról a diákok. A jó hangulatú, élményekben gazdag délután szép eredményekkel zárult. Csapataink a 2., 3., 4., 5. és 7. helyen végeztek az erős mezőnyben.

Második díjat kaptak: Molnár Adrienn, Sinkovicz Richárd és Tobákos Ferenc.
Harmadik helyezést értek el: Őri Péter, Palencsár Ákos és Szabó Márk.
Valamennyi versenyzőnek gratulálunk!


 

 

 

További fotók>>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2010.10.27./
 

Egy nap a tiszta kezekért

 

        
          

2010. október 15-én másodszor került sor Magyarországon is a Kézmosás Világnapja megrendezésére, melybe a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája is bekapcsolódott. Az október 15-i Világnap célja, hogy eseményeivel felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára. a programokban 18 osztály, összesen 419 diák vett részt...

A kézmosást rajzkiállítással, rap-dal írásával, bemutatásával, szappan-kiállítással, kísérletek végzésével, gyűjtőmunkával, a szappan készítés történetének megismerésével, a tiszta kéz fontosságának tudatosabbá tételével népszerűsítettük.
A program szervezéséhez ismét az Amway Hungária nyújtott segítséget, képviselőik hozták a világnapra szükséges tisztálkodási szereket, információs anyagokat.
Köszönjük minden gyermek és felnőtt, pedagógus és szülő segítségét és támogatását, hogy ez a nap először megvalósulhatott iskolánkban.
 
 

További fotók>>>

Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája
/2010.10.27./
 

  Megtartották a Csűrzáró Napot a Kispataki Alkotóházban

 

        
        

Közel egy évtizedes múltra tekint vissza Sárospatakon az őszi Csűrzáró Nap, amely a hagyományápolást tűzte ki célul, és ennek szellemében rendezzük meg a programjait évről-évre. A Kispataki Alkotóházban ezúttal is sokan megjelentek, több korosztályt képviselve, hogy kipróbálják az agyagozást vagy a csipkeverést – számolt be jó hangulatban eltelt napról Kovácsné Géczi Júlianna népművelő…
 
 


 

       Abból az apropóból indultunk el, hogy Teréz nap környékén, amikor a szabadtéri rendezvényeknek az időjárás miatt már lejár az idejük, akkor mi is bezárjuk ezt a csűrajtót, ezzel a szabad programjainknak jelképesen véget vetünk. Ugyanakkor azért került erre a napra, hiszen Hegyalján vagyunk, ahol régen Teréz napján volt a szüret kezdő napja. Egyrészt valamit befejezünk, másrészt valamit elkezdünk, tehát egyfajta fordulópont ez a nap, amire tettük a csűrzáró programot.
Olyan különlegességek is vártak az érdeklődőkre, mint a lovaglás, a fűszernövényekből történő illatszőnyegszövés, vagy pl. az újonnan felépített kemencében való edényégetés.
Egyik a percről a másikra egy ötlet alapján találtuk ki, hogy megépítjük a kemencét és elmentünk vályog után, hoztunk 300 db vályogot, így épült meg 4 nap alatt a kemence. Megpróbáljuk a nyári táborok fazekas munkáit kiégetni a kemencében.

Egyébként ez a nap mindig arról szól, hogy a kézműveseink, akik egész éven dolgoznak, itt egy kis anyagot összeállítva bemutassák az évközi, szabadtéren is még bemutatható munkáikat, valamint a gyerekek számára is változatosan próbálunk összeállítani egy színes kézműves foglalkozást.
A hagyományápolás mellett számukra az is fontos, hogy a családokat is egy közösen eltöltött, kellemes napot összehozzunk.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.26./
 

  Ülésezett a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

        
        

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság az új képviselőtestület megalakulását követően alakult. Tagjai Hajdu Imre elnök, Egyed Attila, Kiss Csaba, Jarecsni János, Vámosi Ilona, Stumpf Lászlóné és Halász Péter. Feladata a korábbi Pénzügyi-, illetve Gazdasági Bizottságok feladatkörével azonos...
 
 


Hajdu Imre

       Az első bizottsági ülésen számos rendkívül fontos, a város pénzügyi és gazdasági helyzetével kapcsolatos előterjesztést tárgyaltunk meg – mondta Hajdu Imre a bizottság elnöke. zek közül elsőként a Városrendezési Terv elkészítésének megrendelését javasoljuk a képviselőtestületnek. A több mint egy évtizede elkészült ÁRT-t ugyanis legalább hússzor módosítottuk, és ebben a formában már nem felel meg a törvényi előírásoknak.

Az előzetesen kiküldött napirendben nem szerepelt, de a helyszínen kiosztásra került a SIDINFO Kft kérelme, amiben a költségvetésén felül plusz forrásként három millió forintot kért. Ennél a napirendnél elég hosszasan elidőzött a bizottság, mert számos kérdés merült fel a kérelem kapcsán kezdve a panoptikum kiállítás megtérülésével, és folytatva azzal, hogy idén jár le a Sarokbástya épületének pályázatban vállalt kötelező fenntartási és működtetési ideje. Ezzel együtt jár az is, hogy a kft ügyvezetőjének határozott idejű kinevezése is megszűnik.
A kapott információk és következtetések egyelőre nem adnak okot derűlátásra, hiszen emlékszünk arra, hogy a kft számára a szeptemberi képviselőtestületi ülésen már megszavaztunk három millió forintot. Ha ez így megy tovább, jóformán nem lesz olyan hónap, amikor plusz igényért ne fordulna tulajdonosához a kft, arról nem is beszélve, hogy az önkormányzatnak forrás sem áll rendelkezésére az intézmények és cégek pénzügyi igényeinek pótlólagos kielégítésére. A bizottság tehát egyelőre nem nagyon látja teljesíthetőnek a SIDINFO Kft kérelmét, legfeljebb egy csökkentett összegben, hogy a bért és járulékait ki tudják fizetni a munkatársaknak.

A Fürdőt üzemeltető Pataqua Kft két napirendi pontban is szerepelt bizottságunk előtt. Mint ismeretes, a kft törzstőkéjét az elmúlt egy év alatt egy milliárd forintra emeltük azért, hogy a welness fürdő pályázatához a saját erőt, valamint a tervezési és előkészítési költségeket biztosítani tudjuk. Közel van, ezért gondolom, sokan emlékeznek arra, hogy júliusban arról határoztunk, hogy a már megnyert pályázatot nem valósítjuk meg annak reményében, hogy egy újonnan kiírt pályázat révén nagyobb támogatási összeget sikerül lehívnunk.
Az előterjesztés tehát arról szólt, hogy a három részletben, kötvényforrásból megemelt törzstőkét vonjuk vissza a kft-től. Az erről szóló határozati javaslatot a bizottság egyhangúlag javasolja a testületnek elfogadásra. Itt kell elmondanom, hogy a tervezésre, és egyéb előkészítési költségekre 44 millió forint már felhasználásra került, így további döntésig 956 millió forint kerül tartalékba.
A Fürdőt az Önkormányzat évente bérbe adja a Pataqua Kft-nek üzemeltetésre és a megállapodás szerint minden év október 31-ig vagyunk kötelesek megállapodni a bérleti díjról.
Ezen a ponton célszerű az előterjesztésből idéznem:

„Az önkormányzat egyeztetést kezdeményezett a Pataqua Kft. vezetőjével a kölcsönösen elfogadható 2010. évi bérleti díj nagyságáról. A kft. ügyvezetőjének, és gazdasági vezetőjének tájékoztatása szerint a 2010.01.01. és 2010.08.31. közötti időszak nyeresége 83.214 e Ft volt. A felek megállapodtak, hogy ez az összeg fedezetet ad a 2009. évi díjjal azonos nagyságú, tehát 52.600 e Ft díj megfizetésére, valamint a maradék összeg biztosítja a maradék négy hónap szezonális veszteségének forrását. A bérleti díjat 25 % ÁFA terheli, ez azonban visszaigényelhető.
A kft. ezen bérleti díj megfizetésével várhatóan minimális nyereséggel zárja az évet, így nem terheli nagy összegű társasági nyereségadó a gazdálkodását. A 2011. évi elengedhetetlen fejlesztések fedezetét későbbi döntéssel lehet biztosítani a korábbi tőkeemelés fel nem használt részéből, ami mintegy 26 mFt összeget jelent.” A bizottság az előterjesztést egyhangúlag javasolja elfogadásra a képviselőtestületnek.

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság első ülésén szakmailag jól felkészült bizottsági tagok a napirendeket alaposan kielemezték. Látható volt a konszenzusra törekvés, aminek köszönhetően a nyílt ülésben tárgyalt napirendi pontok mindegyikében egyhangú döntés, illetve javaslat született.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.26./
 

 Beiktatták a Rákóczi Múzeum új igazgatóját, Dr. Tamás Editet

 

        
              

2010. november 15-én 11 órakor megteltek a Múzsák Temploma széksorai, de nem a megszokott okból – kiállítás megnyitás, hangverseny, vagy előadás – hanem a búcsúzó és az új intézményvezető munkájának elismerése volt a gyülekezés kiváltó oka. Ezért jöttek össze a munkatársak, az önkormányzat és a város kultúrával foglalkozó intézményeinek vezetői, és ezért utazott ide Budapestről Dr.Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton…
 
 


Jósvainé Dr.Dankó Katalin


Dr. Tamás Edit

       Jósvainé Dr.Dankó Katalin egy fejlődő intézmény irányítását adta át, egy olyan műemlék- együttest, amely jó állapotban van, értékeket mutat fel és új értékeket is tud felmutatni. Munkájáról Dr.Csorba László főigazgató nagy elismeréssel szólt, hangsúlyozva, hogy nevét a tengeren túl is jól ismerik a szakmában.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta továbbá, hogy a pályázatot bíráló bizottság egyöntetűen Dr.Tamás Edit pályázatát támogatta, ugyanis nagyon meggyőzően érzékeltette, hogy a Rákóczi kor, az erdélyi kapcsolatok, Észak-Magyarország, reneszánsz kori történetét hogyan lehet valóban dinamikusan megjeleníteni, kölcsönkapcsolatokkal, a jobb összefüggésekkel, hogy pl. vándoroltatunk kiállításokat, hogy az itt létrejövő értékeket megmutassuk az ország más területein is. Ez meggyőzte a bizottságot és úgy érezte, hogy jó a koncepció, ezt támogatni kell.

A kinevezett igazgatónő elmondta, munkatársaival azon kíván dolgozni, hogy Sárospatak méltó maradhasson elért eredményeihez, egyúttal sikeresen tudjon megújulni.
„Ezért szeretnénk együtt dolgozni és bízom benne, hogy sikerül majd ezt a közösséget úgy formálni, hogy meg tudjuk őrizni azokat az eredményeket, amelyek fontosak voltak és ugyanakkor meg is tudjunk majd újulni, ahogy a mostani tendenciák és a változó világ igényli tőlünk.”
Az igazgatónő a Múzeumok Éjszakája mellett nagy figyelmet kíván szentelni a várostromnak, ami már második éve megy, nagyon látványos, és alkalmas arra, hogy újabb, nagy tömegeket ide vonzó turisztikai attrakcióvá nője ki magát.

Az új igazgató elmondta, hogy pályázatának elfogadása éppen „nagykorúságának” évére esett, hiszen 18 évet töltött el a Rákóczi Múzeumban.

A sárospataki Rákóczi-vár fontos szerepet tölt be hazánkban, ezt jelzi az is, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma államtitkára, Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton is részt vett a kinevezésen. Ez jelzi az új kulturális kormányzatnak az elkötelezettségét múzeum ügyben általában és természetesen Sárospatak iránt is, hiszen a Rákóczi Múzeum, a sárospataki vár egy történelmi jelentőségű épület.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.26./
 

Oktatófilmekkel indul az általános iskolákba az iskolarendőr

 

        
          

Továbbra is folyamatosan járom a sárospataki általános iskolákat, ahol a helyes közlekedésen kívül, projekttoros kivetítés segítségével tanulságos videó felvételeket, ill. filmeket is lejátszunk a gyerekeknek. Ezekből okulva bízunk benne, hogy nem kerülnek olyan helyzetekbe, mint a filmen látható szereplők. Ezek a filmek nagyon lekötik a figyelmüket és úgy érzem eredményes órákat tudok így tartani – számolt be Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós iskolarendőr a tanévkezdésről…
 
 


Bujdosó Norbert

       A filmek többek között az alkoholos befolyásoltság alatti közlekedésről szólnak, valamint arról, hogy mi várható, hogy történni fog azokkal, akik így vezetnek, és akik hozzájuk az autóba beülnek. Nagyon jó oktatófilmek vannak ezen a DVD-n, amelyet nem rég kaptunk a főkapitányságtól, az iskolarendőri feladatok ellátásához nagyon jó segédanyagokat és más tananyagokat is tartalmaz. A mai napon ezeket mutatom be a gyerekeknek.

A filmet a lejátszás során is megállítva, felhívom a figyelmüket a hibákra, amiket a szereplők elkövettek, valamint a film megtekintése utáni beszélgetés során, kiderítem, hogy bennük milyenkérdések merültek fel, ők ezt hogy raktározzák el, és milyen tanulságokat vontak le a filmből.

Úgy látom, hogy a gyerekek nagyon érzik, hogy miről van szó, hogy mire kell figyelni. Bízom benne, hogy a filmek maradandó emlékeket hagynak bennük és eszükbe fog jutni, amikor alkohollal, vagy droggal kínálják őket.

 


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.26./
 

 Tegyük szebbé iskolánk udvarát

 

        
              

"Tegyük szebbé iskolánk udvarát" volt a jelmondata annak a felhívásnak, melyet a múlt héten hirdettünk meg, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Rákóczi út 32-ben (volt Esze épülete) tanuló diákoknak.
Három délután az osztályonként kiválasztott gyerekek saját árnyképeikkel díszítették ki az iskola épületének udvar felőli falát.

Az ötletes pózok körberajzolása után színes falfestékkel mindenki ki is festette testének körvonalát. Az ügyes kezek munkája nyomán vidám, barátságos udvarunk lett.
Köszönet a diákoknak és a kollégáknak a közreműködésért!

 
 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.10.25./
 

  „Képzők képzése”

 

        
              

2010. október 15-16.-án a nyertes TÁMOP 4.1.2. Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása c. pályázathoz kapcsolódóan „Képzők képzése” címmel kétnapos konferenciát rendeztek a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán...
 
 


Dr. Knausz Imre

       A 15 órás előadássorozat célja a felsőoktatásban és a pedagógusképzésben foglalkoztatott oktatók kompetencia alapú pedagógiai munkára történő felkészítése és a témában való együttgondolkodás lehetőségének megteremtése volt. Az előadók: Dr. Knausz Imre egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének igazgatója, Murvainé Ádám Anetta a Tanárképző Intézet adjunktusa, valamint Kissné Murányi Andrea az Árvay József Gyakorló Általános Iskola igazgatója, Dr. Stóka György tanszékvezető egyetemi docens és Szentirmai László főiskolai docens voltak.

Az előadások a kompetencia alapú oktatás napjaink pedagógiai munkájára vonatkozó legfontosabb összefüggéseit, aktuális tennivalóit taglalták. A résztvevők között a Főiskolai Kar és a Gyakorlóiskola oktatói mellett Sárospatak és a környező települések iskoláinak, óvodáinak pedagógusai is ott voltak, olyanok, akik már dolgoztak, vagy ezután fognak dolgozni főiskolai hallgatók gyakorlati képzésében.

A több, mint 80 résztvevő hasznos másfél napot töltött a főiskolán, és rövidesen folytatják munkájukat immáron kisebb csoportokban a pályázati célkitűzések megvalósításáért.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.25./
 

    '56 eseményeire emlékeztek az irodalmi teadélutánon

 

        
       

„Nehéz minékünk méltónak lenni…”- címmel irodalmi teadélutánra hívtam az érdeklődőket október 20-án, 15 órai kezdettel A Művelődés Háza és Könyvtárában. Az 1956-os forradalom és szabadságharc volt a téma verssel, zenével, képpel - számolt be Stumpfné Gyöngyösi Etelka, a rendezvény házigazdája...
 
 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka

       Úgy gondolom, hogy a 20. század legfontosabb magyar forradalmi eseményével kapcsolatos irodalmi művekről nem elég csak tudni, ismerni is kell őket.
A mai magyar fiatalok , határon innen és túl, nem felejthetik el ’56 szellemét, üzenetét, eseményeit. A tudatos történelmi elhallgatás forradalma sok nyomot hagyott maga után a magyar költészetben. A versek, hol kódoltan, hol utalásokban, az emigrációban vagy az illegalitásban pedig nyíltan szóltak az 1956-os eseményekről.

Jobbágy Károly, Vas István, Márai Sándor, Illyés Gyula, Tamási Lajos, Obersovszky Gyula verseit hallgathatták meg kedves vendégeim neves előadók tolmácsolásában, filmmel, és zenével színesítve a délutánt. A magyar forradalomnak nagy visszhangja volt a világirodalomban is. Kortárs írók és költők tucatjai fejezték ki együttérzésüket a zsarnokság ellen felkelt magyar nemzettel. Camus : A magyarok vére - című munkáját olvastam el, amiből a címadó idézet is származik. Majd vendégeim osztották meg velünk személyes tapasztalataikat, mondták el , hogyan élték meg ők '56 eseményeit, olvastak fel verseket.
Szeretném megköszönni mindenkinek, akik megtiszteltek jelenlétükkel, és felejthetetlenné tették ezt az emlékező délutánt.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.25./
 

    Megszakította hosszú veretlenségi sorozatát futballcsapatunk

 

        
              

Mezőcsáton vendégszerepeltünk a hét végén, akik három ponttal lemaradva állnak mögöttünk. Az előjelek nem voltak igazán jók, hiszen több meghatározó játékosunk jelezte, hogy sérülés miatt nem meri vállalni a játékot, pedig egy ilyen erős csapat ellen, idegenben, nagy szükség lett volna rájuk. A kissé hűvös időben most is olyan sokan elkísérték kedvenceiket, hogy érdemes lett volna megszámolni, hogy melyik tábor szurkolói vannak többen - küldte a tudósítást Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke...
 
 


Koscsó István


Szombati Csaba


Zsófi József

       A mérkőzés elején mi léptünk fel támadólag, a hazaiak inkább a biztos védekezést választották. Később látták, hogy nekik is lehet keresnivalójuk, s egyre jobban felbátorodtak, mi pedig beszürkültünk. Ennek eredménye a szünetre kétgólos hátrány lett. Az első egy a 16-os sarkához közeli helyzetből okosan elvégzett szabadrúgásból született. A második, pedig egy gyorspasszos ellentámadásból, amit mi nézők a pályán kívülről, a játékosok, pedig belülről, „közelről nézték”.
A félidei pihenő után próbáltuk menteni a menthetőt, de csak a szépítésre futotta. Beszorítottuk a kapujuk elé a vendéglátókat, sokkal-sokkal jobban játszottunk, de csak egyszer tudtunk betalálni az ellenfél hálójába Vécsi Gábor jóvoltából. Mivel a labdarúgást nem pontozzák, hanem gólra mérik így maradt a 2:1-es mezőcsáti győzelem a végeredmény!

Az edzők véleménye a látottakról:
Szombati Csaba egykoron a Mezőcsát kiemelkedő játékosa, most pedig edzője: Először is szeretnék gratulálni a Sárospatak csapatának. Nagyszerű, egységes csapatot alkotnak. A kezdeti nehézségek után jól összeszedték magukat. Tudtuk, hogy kilenc mérkőzés óta veretlenek. Nagyon felkészültünk erre a mérkőzésre, hogy nyerjünk ellenük, s hogy megállítsuk menetelésüket. Az első félidőben jól játszottunk, rúgtunk két szép gólt. Ekkor szerintem a pataki játékosok kicsit szerényebben teljesítettek. A második félidő elején volt két- három ígéretes lehetőségünk, amit nem tudtunk befejezni, illetve gólra váltani. A második félidő17. percétől kezdve óriási nyomás alá helyezett minket Sárospatak csapata. Szerencsével illetve nagyszerű védekezésünkkel sikerült megőrizni egygólos győzelmünket. (Köszönjük az elismerő szavakat, mi is sok sikert kívánunk Mezőcsát együttesének és edzőjének, egykori játékosának!)

Zsófi József: Nem a legjobb előjelekkel érkeztünk Mezőcsátra, mert rengeteg sérültje van a csapatnak. Mérlegelni kellett, hogy mikor áldozzuk be őket. Halder Péter el sem tudott jönni. Szabó Sándor, Espák Pál szintén sérülésekkel bajlódnak. Kettőjük közül szorult helyzetünkben Szabó Sándor vállalta a játékot. Az első félidőben mélyjen tudásunk alatt játszottunk, szinte semmi sem sikerült. Ráadásul a partjelző minden támadásunkat „megfogott”. Óriási hibákat vétettünk a védekezésben. Elsősorban a jobb oldalunkon. (Az ellenfél ezen az oldalon vezette leginkább a támadásait!) Már az első félidőben kényszerű cserét kellett csinálni, Zsófi Dávid helyett a sérüléséből lábadozó Hoffman Gábort kellett behozni a pályára. Kétgólos hátrányunk miatt a második félidőben átszerveztem a csapatot. Ezzel a támadó szellemű játékunkat fokoztuk. Végig nyomtunk, gürcöltünk, de csak egyet sikerült befejelni. Emellett volt két kapufánk és több helyzetünk. Több odafigyeléssel biztos, hogy nem pont nélkül utazunk haza. Jók: Szabó Sándor, Lukács István, Vécsi Gábor és Hoffmann Gábor

Talán nem is a vereség a legfájóbb, hanem az, hogy Szőke Zoltánt,- mint a képeken látható,- ölben és hordágyon kellett lehozni a pályáról. Laikus megítélésünk szerint a térdében a keresztszalag elszakadt. Mielőbbi gyógyulást kívánunk Neki!

Az előmérkőzésen ifi csapatunk 3:0 arányú győzelme a mi arcunkra varázsolt kellemes mosolyt. Beimli Zsolt edző nagyon meg volt elégedve a nyújtott teljesítményükkel. Mi is gratulálunk szép játékukhoz és a sikerükhöz!

Mindkét csapatunk továbbra is dobogós helyen van az élmezőnyben! Vereségünkkel a felnőtt csapat a másodikról a harmadik helyre csúszott, de vasárnap 13óra 30perces kezdettel, hazai pályán azzal a Tiszalúccal csapunk össze, aki megbotlásunk miatt a helyünkre került. Most visszavehetjük tőlük a pozíciót. Utána is izgalmas mérkőzések lesznek, hiszen, ha a sorsolást megnézzük az élbolyban szereplő riválisaink a következő fordulókban fognak egymással összecsapni, s ha mi hozzuk a „kötelező” győzelmünket, mosolyogva zárhatjuk az őszi fordulót! Ezért fontos, hogy mi szurkolók is tartsunk ki a hátralévő mérkőzéseken, menjünk, buzdítsuk büszkeségeinket a siker érdekében! Hajrá Patak!


 

 

 

További fotók>>>

STC Baráti Kör
/2010.10.25./
 

    Az 1956-os forradalomra emlékeztünk

 

        
              

Október 23-a nemzeti ünnep. Egy ország ünnepe. Azok közül, akik az 1956-os forradalomban részt vettek, még nagyon sokan itt élnek közöttünk. A mostani generációnak mégis nagyon nehéz elképzelni és átérezni az 50-es évek hangulatát. Ezért volt nagy kihívás számunkra 14 éves tanulókkal felkészülni erre a megemlékezésre, hiszen tőlük már nagyon távol áll ez a történelmi korszak. Mégis úgy érzem, hogy sikerült hiteles képet kialakítani erről az időszakról - számolt be Kanyóné Preszoly Ibolya, tanárnő...

Az 1956-os forradalom a bátorság, az öntudat, a diadal napja volt. A műsorban szereplő tanulók is a kéthónapos felkészülés alatt "harcoltak", "küzdöttek" és bátorságból, hazaszeretetből ötösre vizsgáztak a pénteki előadáson, ők győztek, az ó harcuk sikeresen ért véget.

Szeretném megköszönni Darmos Márton, Hajdú Bernadett, Iván Katalin, Makláry János, Marczi Ágnes, Melles Károly, Mezey Péter, Tóth László 8.a, Kocsmárszky Enikő, Krai Boglárka, Stempel Richárd 8.b valamint Batta Petra Alexandra és Magyar Bálint 8.c osztályos tanulóknak műsorban nyújtott kimagasló szereplést.
 
 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.10.24./
 

    Megemlékezés a Kisrefiben 1956. október 23-ról

 

        
           

Szép őszi időben, hulló falevelek közt az ünnephez méltóan emlékeztek október 21-én a kisrefisek az 56-os eseményekről. A negyedik osztályosok adtak emlékműsort...

Versekkel, zenével (énekkel), az események elmesélésével próbálták érzékeltetni azt a hangulatot, amely 1956. október végén, november elején uralkodott.

 
 

További fotók>>>

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája
/2010.10.24./
 

    Az ősz mindig szomorú

        
   


Tóth Tamás

       A sárguló és lehulló falevelek, emlékezés az Aradi Vértanúkra, később '56 mártírjaira - nem beszélve a közelgő Halottak Napjáról - mind az elmúlásra emlékeztetnek bennünket. A legfájdalmasabbak azok a napok, amikor azokra emlékezünk, akik erőszakos halállal haltak meg azért, hogy Magyarország szabad legyen. Ilyen volt ez a hétvége is, amikor azokra emlékeztünk, akik 1956-ban, vagy az utána következő évek megtorló bírósági ítéletei után haltak meg a mi szabadságunkért.

A Művelődés Háza színháztermében megtartott emlékező ünnepségen Tóth Tamás igazgató úr és az Árpád Vezér Gimnázium tanulói működtek közre, hogy emlékezésünk méltó legyen...
 


 

 

 

Törő Gábor
/2010.10.23./
 

    Biológia- kémia tagozat „avatója”

        
            

A tavalyi évben először került megrendezésre ez az összejövetel a Református Kollégium Gimnáziumában , de akkor még csak 3 osztály vett részt rajta. Mivel nagyszerűen sikerült úgy döntöttünk (némi segítséggel), hogy hagyományt teremtünk belőle és az elkövetkező minden alkalmat az aktuális 11-es osztály rendezi. Ezek után magától érthető, hogy nekünk jutott ez a megtisztelő feladat - számoltak be az iskola honlapján Gyányi Adél és Gulyás Klaudia 11. H-I. osztályos tanulók..


Szeptember 22-én zajlott a programsorozat, ami remekül sikerült. De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen ezt még meg kellett terveznünk. Az elején törtük a fejünket, ami nehezen ment =), de aztán sikerült, minden összeállt. Voltak olyan feladatok, ahol a résztvevőknek az agytekervényeiket dolgoztatni kellett pl.: keresztrejtvények, „halászat”, körülírás, de akadtak egész vicces pillanatok, amikor pl.: a pézsmapockot vagy a vízi disznót bemutatták. Az „avató” végén mindenki fennhangon az esküszöveget mondta, majd igazi biosz- kémiáshoz illően a kémcső tartalmát kiürítettük és ezzel zártuk délutáni programunkat.
Úgy gondoljuk, mindenki nagyon jól érezte magát!
 

További fotók>>>

a Református Kollégium Gimnáziuma
/2010.10.23./
 

    Idén is jól sikerült a vadászlovaglás

        
         


Lívják Emília

       Az időjárás szinte minden évben kedvez azoknak a lovasoknak, akik az év egy napját a szép zempléni tájakon lovagolva, egyre nagyobb létszámban, együtt töltik el.

Így volt ez most is, délutánra ugyan elbújt a nap, de így sem fáztak a mozgásban lévő lovak és lovasaik, különösen nem a vágtán, ami a nappali programot zárta. A versenyt Aros Dorina nyerte Abu Hasszán nevű lovával, amivel rendszerint jól szerepel a különböző versenyeken. A nap ezzel csak a lovak számára ért véget, lovasaik elkezdhettek készülni az esti bálra, amit - természetesen - a Huszár Panzióban tartottak.
 


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.10.23./
 

    Tanulmányút Hollandiában

 

        
              

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 8 diákja és 2 tanára 2010. szeptember 4-14. között egy már 15 éves partnerkapcsolat újabb programjának keretein belül utazott Hollandiába. Az "Európa gátak mögött" címmel megszervezett program kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy diákjaink megismerjék a polderek történelmét, jelenét és jövőjét, valamint megismerjék az ott élő emberek életstílusát, mindennapjait - számolt be az utazásról Csicsek Éva tanárnő...
 
 


Csicsek Éva

       Azonban nemcsak holland diákokkal köthettek barátságot a csapat tagjai, hanem a projektben együttműködő lengyel és német fiatalokkal is.
A négy említett ország tanulói és tanárai 2-3 évente találkoznak, valamilyen környezetünket érintő téma köré szervezve az adott hét programját. A következő szervező intézmény 2012-ben iskolánk lesz, már most nagy lelkesedéssel készülünk arra a programra is. Ennek jegyében a tábor utolsó estéjén finom gulyást főztünk a tábor lakóinak, felkeltve ily módon is kíváncsiságukat országunk iránt.

A találkozó során megélt élményeket képes útibeszámoló keretében osztották meg az érdeklődőkkel 2010. október 7-én a résztvevő diákok, Muha Bettina, Bihi Zoltán, Matolcsi Andrea, Trojna Lilla, Kavecsánszki Ádám, Pásztor Janka, Molnár Tímea, Filep Csenge Boróka és kísérőik, Csicsek Éva, Tóth Eszter.
 


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.22./
 

    Budapesten jártak a rákóczis diákok

        
              

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóinak budapesti kirándulást szerveztünk. Vonattal érkeztünk a Keleti pályaudvarra, ahol a Váci Volán busza várt bennünket - küldte az élménybeszámolót Bartus Györgyné tanárnő...
 


Bartus Györgyné

       Kirándulásunk első állomása az Iparművészeti Múzeum megtekintése volt, ahol a gyerekek a Mercedes - Benz új design- filozófiájába nyerhettek betekintést. Ritkán látható koncepcióautókat, még fejlesztés alatt álló autókat, valamint az új szuper sportkocsikat és ezek fejlesztési folyamatait ismerhették meg.

Lenyűgözte a látvány diákjainkat. Ezután kézműves foglalkozáson vettek részt, majd megismerkedtek a múzeum építészeti szépségeivel, nagyon élveztük az ezzel kapcsolatos interaktív játékokat. Innen a Csodák Palotájába mentünk, ahol nagy izgalommal vették birtokba a különböző játékokat.

A Budai vár, a Parlament és a budapesti panoráma látványa maradandó élményt nyújtott diákjaink számára.
Élményben gazdagon tértünk haza a késő esti órákban.


 

 

 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.10.22./
 

     Sárospataki siker az Országos Hegedűversenyen

 

        
           

A Koncz János XIII. Országos Hegedűverseny debreceni területi válogatóján 2010. október 14-én, ahol öt megye versenyzői szerepeltek, a sárospataki Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanulói sikeresen léptek fel. A kötelező etűdök, Mozart művek után szabadon választott darabokat mutattak be...

A zsűri értékelése alapján Choi Yae Won I. korcsoportos (tanára: Varjas Csabáné) 51 pontot kapott, Farkas Bernadett II. korcsoportos (tanára: Váradi Zoltán) 47 pontot kapott és Kis Imola Villő (tanára: Varjas Csabáné) 51 pontot kapott.
Az országban öt helyszínen zajló területi válogatókról az 50 pont feletti pontszámot elért versenyzők juthatnak tovább, így Sárospatakról hosszú idő óta először vehetnek részt Szombathelyen a Koncz János Hegedűverseny döntőjén 2010. november 26-28-án Varjas Csabáné tanárnő növendékei: Choi Yae Won és Kis Imola Villő.
 
 


Farkas Ferenc Művészeti Iskola
/2010.10.21./
 

     Fizika becslési verseny az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

        
             

Részben finnországi példák nyomán 1995-ben indult útjára a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban, kuriózumként Magyarországon, az a sajátos verseny, melyen becslési feladatok révén fizika szemléletüket mérik össze a középiskolások - nyilatkozta Tóth Tamás igazgató...
 
 


Tóth Tamás

       2010. október 15-16-án a határon túli testvériskolák (Kassa, Királyhelmec, Nagykapos, Temesvár, Zenta) mellett az Arany János Tehetséggondozó Program gimnáziumai versengtek - összesen 21 csapat -, felidézve Gábor Dénes alakját, hologramjait s persze sokféle fizikai ismeretet is.

Az idei találkozó jubileum volt a verseny életében, hisz a Tehetséggondozó Program iskolái 10 évvel ezelőtt kapcsolódtak ebbe a versengésbe. Ezen alkalomból került kiadásra a becslési versenyek 1995-2010 közötti anyaga. A 16 éve zajló versengés mindig lehetőség volt a fizikatanárok szakmai frissülésére, tapasztalatcseréjére, s nem volt ez most sem másként.

Dr. Raics Péter, a Debreceni Egyetem docense Gábor Dénes felfedezéseit mutatta be, Sarka Ferenc, a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke a természettudományos tárgyak oktatásának jövőjét rajzolta, Pántyáné Kuzder Mária, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szaktanácsadó módszertani előadást tartott, s nagy tetszést aratott Dr. Vida Józsefnek, az Eszterházy Károly Főiskola docensének kísérleti bemutatója is.

Az intézmény szándéka szerint a becslések sora folytatódik, már a jövő évi megmérettetés témakörét tudva távoztak a versenyzők Sárospatakról.


 

 

 

További fotók>>>                      További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.21./
 

Hatodszor lett a cigány kisebbség elnöke Budai Gyula Károly

 

        
       

2010. október 14-én a német és a ruszin kisebbséggel együtt a cigány kisebbség megválasztott képviselői is esküt tettek a Polgármesteri Hivatal Dísztermében, ahol átvették megbízóleveleiket. A kisebbségi önkormányzatok ezt követően külön üléseztek, ahol elnököt, és alelnököt választottak. A cigány kisebbség elnöke Budai Gyula Károly, helyettese pedig Galyas Jenő lett. Honlapunknak az elnök nyilatkozott…
 
 


Budai Károly

 


Aros János

       A A Roma Polgári Tömörülés és a Roma polgárjogi Mozgalom megnyerte a választást, mind a négy főt delegáltja bejutott a Cigány Kisebbségi Önkormányzatba. Örömmel mondhatom el, hogy ez már a 6. ciklus, amit megnyerek. Ez alatt az idő alatt sikerült felszámolni a Hunyadi utcai telepet, most is vannak terveim, de a végrehajtásuk attól függ, hogy a helyi önkormányzat hogyan fog minket elfogadni. Mi nem vagyunk sem baloldaliak, sem jobboldaliak, mi pataki lakosok vagyunk, itt szeretnénk élni, ehhez nekünk is van annyi jogunk, mint bárkinek, aki beilleszkedett ebbe a társadalomba, hiszen itt vagyunk már vagy 5-600 éve.

Két-három éve kezdődött el egy olyan folyamat, hogy az itt élő, többnyire cigány lakosok félelemben élnek Sárospatakon. Annak ellenére, hogy az idősebbek rész vettek A Művelődés Háza és általában Sárospatak felépítésében, most félelemben élnek a kilakoltatások miatt. A hangulat most már olyan rossz, hogy a kisebbségi önkormányzatnak az elsődleges feladata az, hogy ezt megoldja, hogy ne kezdjék el a romákat kilakoltatni a városból.
Elindult a kivándorlás is, ami példátlan Sárospatakon. A mai napig hat család jelezte, hogy kimegy, már megrendelte a repülőjegyet, mert itt Sárospatakon nem látja a jövőt. Ezért szeretném majd, ha leülnénk a polgármester úrral, hogy próbáljuk megállítani ezt a tendenciát.

Én a magam részéről mindent megteszek annak érdekében, hogy a helyi önkormányzat és a cigány kisebbségi önkormányzat nagyon jó kapcsolatot építsen ki.

Milyennek tartja bűnözést Sárospatakon?
A legfőbb bűnözés a mezőgazdasági bűnözés volt, de már azok is megálló félben vannak, 1-2 alkalommal voltak még ilyen esetek, de elmondhatom, hogy nem kirívó a bűncselekményi arány Sárospatakon. A rendőrséggel sem feszült a hangulat, ha valami gond van a telepen, ott vagyok és megpróbáljuk közösen megoldani. Akik elkezdték ezeket a dolgokat, azok már el vannak ítélve, egy-két fiatalember van esetleg, aki még folytatja, de általánosítva nem tudunk bűnözésről beszélni.
Igyekeznek közösségen belül jobb belátásra bírni ezeket az embereket?
Ez ma már nem jellemző. Tudomásul kell venni a magyar társadalomnak, hogy már nincsen vajdaság, már önkormányzatiság van és van rendőrség, aminek az a dolga, hogy intézkedjen. Nekem ráhatásom senkire nincs. Mint a Cigány Önkormányzat vezetője nem tudok odamenni ahhoz a személyhez, hogy ne legyél bűnöző. Nincs ráhatásom és nem is akarom, hogy legyen. El kell fogadni a magyar törvényeket és mindenkinek úgy kell élni. Ha valaki törvénytelen dolgot csinál, akkor kimegy a rendőr és elviszi. Tisztességesen kell élni!

Van mitől félni a cigányoknak Sárospatakon? – kérdeztük Aros János polgármestert?

A cigányságnak eddig sem volt és ezután sem lesz félnivalója Sárospatakon. Azokkal szemben azonban, akik nem tudják vagy nem is akarják betartani a békés egymás mellett élés alapvető normáit, továbbra is határozottan fogunk fellépni, legyen az magyar, svéd, román, sváb, ruszin vagy éppen cigány. Akkor is ha hetente hívják emiatt az RTL klubot, vagy a TV2-t, vagy éppen az Ombudsmannak kellett rendszeresen jelentéseket írnom. Nem engedhetjük meg, hogy bárki több százezres tartozást halmozzon fel az önkormányzat által bérbe adott lakások bérleti díjából, vagy azokból a közüzemi számlákból amelyeket mindenkinek nagy terhet jelent kifizetni, de a legtöbb embernek az az első, akkor is ha a maradék jövedelméből szűkölködnie kell a hónap hátralevő részében. Elfogytak a tartalékaink, véget kell vetni annak a felfogásnak, hogy míg néhányan megszakadva tolják a város és az ország szekerét, mások a bakon ülve pálcával csapkodják a hátunkat hogy gyorsabban haladjunk. Mindenkinek, aki tolni szeretné ezt a szekeret, lehetőséget biztosítunk, hogy kivegye a részét a munkából.
A megválasztott kisebbségi önkormányzati képviselőknek őszintén gratulálok, bízom a jó együttműködésben, amire nagy szükség lesz, hiszen számtalan probléma megoldásában számítok a segítségükre.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.10.20./
 

„TÜZES HÍREK”

 

        
       

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2010. szeptember 23. és 2010. október 20. közötti időszakban 6 tűzeset és 21 műszaki mentés történt - nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó Barna Norbert tűzoltó főhadnagy...
 
 


Barna Norbert

       A műszaki mentések során 1 esetben a közútról az árokba becsúszott gépjármű kivontatásánál működtünk közre, 5 esetben pincékből távolítottunk el vizet, 1 esetben a vihar által megrongálódott és így balesetveszélyessé vált tetőszerkezetet javítottunk ki, 1 esetben életmentésnél működtünk közre, 1 esetben állatmentésnél működtünk közre, 2 esetben a balesetveszély miatt vakolatot távolítottunk el közintézmény homlokzati faláról, 1 esetben darázsrajt távolítottunk el és 9 esetben lakóházat, közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottak el tűzoltóinkat.

- 2010. október 7-én a reggeli órákban Sárospatak térségében a 37-es számú főúton egy Opel Astra és egy Seat Cordoba típusú személyautó ütközött. A balesetben 1 fő könnyebben sérült, akit egységeink a mentősöknek átadtak. A gépjárműveket áramtalanították tűzoltóink és a forgalmi akadályt megszüntették.

- 2010. október 7-én Kácsárdon egy eszméletlen középkorú férfit a víkendháza emeleti szintjéről egységeink dugólétra segítségével kimentettek és a mentősöknek átadták.

A tűzesetek közül 1 esetben vasúti mozdony gépterében keletkezett tűz, 1 alkalommal gépjármű égett, 1 esetben szemetes konténerben lévő szemét gyulladt meg, 1 esetben elektromos vezetékek égett, 1 alkalommal lakóház kazánházában raktározott ruhanemű gyulladt meg és 1 esetben lakóház konyhájában keletkezett tűz.

- 2010. október 1-én a hajnali órákban Sárospatakon egy Opel Calibra típusú személygépkocsi motorterében keletkezett tűz. Kiérkező egységeink a tüzet 2 db „D” sugárral eloltották és a forgalmi akadályt megszüntették. Személyi sérülés szerencsére nem történt.
- 2010. október 16-án Sárospatakon egy családi ház konyhájában keletkezett tűz, ahol égett a páraelszívó és a felette elhelyezett konyhaszekrény. Szerencsére a tulajdonos a tüzet hamar észlelte és eloltotta. Személyi sérülés nem történt.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140-es számon közvetlenül elérhető.


 

 

 


Barna Norbert tűzoltó főhadnagy és Tóth János tűzoltó hadnagy
/2010.10.20./
 

Kazinczy-örökösök Széphalomban

 

        
       

Erdélyi János kezdeményezése nyomán - tehát évszázados hagyományok szerint - 2010. október 7-én a Református Kollégium Gimnáziuma 10. évfolyamának diákjai részvételével tanulmányi kirándulást szervezett Széphalomba a magyar munkaközösség. A Kazinczy Emlékkert és A Magyar Nyelv Múzeuma sok látnivalót kínált az érdeklődőknek...

A park bejáratánál a hét Kazinczy-gyermek – Antonin, Bálint, Emil, Eugénia, Iphigénia, Lajos és Thália: a 11. B osztály tagjai - várta a csoportot. Az ő irányításuk szerint járták be a csapatok az emlékhelyet, megkoszorúzták Kazinczy szobrát, sírjára virágokat helyeztek el. Ismerkedtek a múzeum egyre gazdagodó anyaga segítségével a nyelvújítás történetével, a magyar szókincs változatosságával, az induló akadémia tagságával, és megoldották a kijelölt feladatokat. Leginkább a Titkok titka – a nyelvmúzeum vadonatúj interaktív kiállítása nyerte meg a tetszésüket.

Végül az előadóteremben egy Kazinczy-epigramma memorizálásával vallottunk az anyanyelvünk gazdagságáról. A nyelvújító-irodalomszervező jóslatát a magyar nyelv fejlődéséről mi már megtapasztalt valóságként harsogtuk: „Hull a lánc, közelít az idő, s mi közöttetek állunk!”
 

 

További fotók>>>

a Református Kollégium Gimnáziuma
/2010.10.20./
 

Stúdiófelvételen jártak a sárospataki fuvolisták

 

        
       

 A Farkas Ferenc Művészeti Iskola fuvolás kvartett kamaracsoportja október 16-án a budapesti Hungaroton Studióban járt DVD felvételen. Mint már arról hírt adtunk, a székesfehérvári XI. "ALBA REGIA" Országos Kamarazene Versenyen a fuvolisták különdíjban részesültek a tavalyi tanévben, áprilisban - számolt be tanulóik újabb sikeréről Bálint Béla igazgató...
 
 


Bálint Béla

       Az országos döntőbe jutott közel 70 prudukció közül a zsűri elnöke Szabadi Vilmos hegedűművész kiválasztott 12 produkciót, akiknek lehetőséget ad a versenyről készült dokumentumfilmben való szereplésre és a versenyprogramjuk studióban való rögzítésére. A sárospataki kamaracsoport egyike volt azoknak, akik megkapták ezt a lehetőséget, ennek keretében történt a szombati felvétel.

A jó hangulatú felvételen mindkét darab kétszer került rögzítésre, 4 kameraállásból. Az elkészült felvételről az iskola természetesen fog kapni felvételt.
A kamaracsoport tagjai: Bánkuti Mariann, Makláry Karina Dária, Karacs Martina fuvolisták és Tarnavölgyi László zongorista (tanára: Fridl Andrásné tanárnő).
A csoport ebben a tanévben is folytatja együtt a munkát, hiszen tavasszal a szentendrei VII. Országos Zeneiskolai Továbbképzősök Versenyén méretteti meg magát. A kamaracsoport felkészítő tanára Karacs Mónika tanárnő.
 


 

 

 

További fotók>>>

/2010.10.19./
 

Szombaton tartják a VII. Zempléni Vadászlovaglást

 

        
       

A Zempléni Lovas Egyesület a 2010. október 23.-án megrendezett VII. Zempléni Vadászlovaglását gróf Széchenyi István a „legnagyobb magyar” emlékére ajánlja, megidézve Szécsényi vadászatait, tisztelegve nagysága előtt. „A hazai lovas vadászatok nagy átalakuláson mentek át a 19. században, melyben döntő szerepet játszott gróf Széchenyi István, aki Wesselényi báróval történt angliai utazása után elhatározta, hogy megszervezi a korszerű falkavadászatokat. A századvégén a falkavadászatok a társasági élet virágkorát jelentették. ” (www.lovasok.hu)
 
 


gróf Széchenyi István

       A Zempléni Vadászlovaglás egy régi hagyományt, a kutyafalkával főként rókára történő vadászatot eleveníti föl az eredeti szabályoknak megfelelően. A rókát, a hátán rókafarkat viselő lovas szimbolizálja. Ezt a lovast üldözik Sárospatak környékén a Zemplén hegyvonulatai között a lovasok. Ez a játék egy kellemes szórakozás, kiváló alkalom a lovasoknak egy könnyed, közös, egész napos lovaglásra.
Napjainkban nagy szükség van a lovas társasági élet élénkítésére, a lovas emberek összefogására. Ezen alkalom jó célt szolgál, hogy mind a helyi és mind a távolabbról érkező lovasok kicseréljék gondolataikat, nézeteiket és erősítsük egymást és Lovasnemzetünket.

„A lovasnemzet elnevezés rangot jelent, a ló és a magyar ember örökös kapcsolatát is kifejezi. A ló tehát történelmünk tényezője, mi több: a szabadság szimbóluma” (Dallos Gyula, mesteredző)
Ezen eseményünkkel is szeretnénk hozzájárulni a lovaglás népszerűsítéséhez, hagyományaink ápolásához, illetve hogy ez a gyönyörű ország valóban újra Lovasnemzet legyen.
A szombat reggeli megnyitón és az esti bálon gróf Széchenyi István műveiből elevenítjük meg ezt a kort és idézzük a „legnagyobb magyart” közénk a XXI. századba, tanulva nagyságából, zsenialitásából.    
( a fotók illusztrációk)


 

 

 

 
Zempléni Lovas Egyesület
/2010.10.19./
 

A Festészet Napja Sárospatakon

 

        
       

Immár negyedik esztendeje ünnepeljük meg Sárospatakon a Festészet Napját a Sárospatak Art Ért Alapítvány gondozásában. Idén két kiállítással tisztelegtek a szervezők a festőművészet, a festőművészek előtt. A bajai kötődésű CaffArt Egyesület művésztelepének műveiből nyílt tárlat október 18-án, 16.30 órakor az ART ÉRT Galériában, amit 18 órakor a PATAK Csoport kiállításának megnyitása követett az Újbástya Rendezvénycentrum galériájában… (A képen Csetneki József, a Sárospatak ART ÉRT Alapítvány elnöke.)
 
 


Csetneki József

       A CaffArt kiállítást Fazekas Balogh István nyitotta meg, a művészeket pedig Marczin István művészet szociológus, az egyesület elnöke méltatta. 22 alkotás tekinthető meg a galériában november 20-ig.
Kiállító művészek: Aknay János, Ferencz S. Apor, Filp Csaba, László János, Őry Annamária, Pap Gitta, Puha Ferenc, Rékasi Attila, Sütő Róbert, Török Ferenc.
Az ART ÉRT Galériában zajlott megnyitót követően, a Festészet Napja alkalmából rendezett programra érkező vendégek együtt sétáltak át az Újbástya Rendezvénycentrum Galériájába.
Városunk legújabb – jórészt – közművelődési feladatokat ellátó intézménye 2008-as megalakulása óta nyitott a kortárs képzőművészet irányában, az intézmény idén már harmadik alkalommal kapcsolódott be a Festészet Nap-i programokba, ezúttal, a Sárospatakhoz megalakulása óta több szálon is kötődő PATAK Csoport kiállításának megnyitójára érkeztek a tárlatlátogató fiatalok és kevésbé fiatalok az intézménybe. A megjelenteket Csetneki József, a Sárospatak ART ÉRT Alapítvány elnöke (aki maga is tagja az alkotócsoportnak) köszöntötte Furmann Imre gondolataival:
„A politikát nem szabad költőknek, íróknak, festőknek, szóval művészeknek irányítani, közvetlenül annak napi cselekvésében. De a művészek gondolatait egyetlen politika sem nélkülözheti. Az a politika, amelyik nem figyel a művészek szavára, bukásra van ítélve.”
A kiállítást Vámosi Katalin művészettörténész nyitotta meg, bemutatta a csoport tagjait, akik közül Aknay János Kossuth-díjas festőművész, Kéri Mihály és Wrobel Péter festőművészek meg is tisztelték jelenlétükkel a tárlatnyitó közönséget.
A kiállításon résztvevő alkotók:
Somogyi György, Puha Ferenc, Aknay János, Kéri Mihály, Nádasdy János, Csetneki József, Szemadám György, Wrobel Péter.
A tárlat 2011. január 30-ig tekinthető meg az Újbástya Rendezvénycentrum első emeleti Galériájában.

„Ha valaki ’a tudomány és művészet pártfogója’, ez majdnem oly nevetséges, mintha egy vallásos emberre azt mondanák: ’az Isten pártfogója’. Ahogy Isten nem függ attól, hogy hisznek-e benne, éppúgy a tudományt és a művészetet sem érinti, hogy törődnek-e vele. A tudomány és művészet hazája nem a lét, az ’esse’, hanem a lehetőség, a ’posse’, s ha a létben megnyilvánul, attól a lét lesz gazdagabb; a tudomány és művészet részéről végtelen alázat, hogy a létben magát megnyilatkoztatni engedi, hiszen minden alakot-öltése fogyatékos. És ha a tudomány és művészet eltűnik az emberi sorsból: nem az ő pusztulása ez, hanem a fogyatékos megnyilvánulásoké, s e megnyilvánulások gazdájáé, az emberé.”
(Weöres Sándor)


 

 

 

További fotók>>>                     További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.19./
 

350 évvel ezelőtt hunyt el Lorántffy Zsuzsanna

 

        
       

350 évvel ezelőtt, október 17-én helyezték nyugalomra Sárospatak nagyasszonya, Lorántffy Zsuzsanna koporsóját, miután hatvan éves korában, április 18-án, hajdani esküvője napján visszadta nemes lelkét Teremtőjének - küldte a megemlékezést Virágh Sándor református lelkész...
 
 


Virágh Sándor

       Egy 1928-ban megjelent verses magyar krónika így méltatja életművét:
Két országnak így lőn az áldott Zsuzsanna
anyja, gazdasszonya, oltalma, gyámja,
szegények istápja, iskolák védője,
tanítók, s papoknak jó neveltetője,
Ura nagy támasza, hitnek patrónája,
s két fiának édes nevelő dajkája.

Egy kivételes, példaképértékű történelmi személyiség épített, szellemi és lelki örökségének lehetnek birtokosai a sárospatakiak, akik ma is bejárhatják a vár termeit, tanulhatnak a fejedelemasszony idejében Comenius személyén keresztül európai rangú tudományos műhellyé formált Református Kollégiumban, követhetik a tehetség szorgalommal való kibontakoztatása küldetésként való életpályamodelljét, és szerethetik magyar hazájukat, hitüket. Tompa Mihály 150 évvel ezelőtt írt tisztelgő ódája, méltó szavakat ad szánkba az emlékezéshez: "Ő a mienk! hiszen Patak látta élte nagyságát, Patak őrzi hűlt porait." Tompa Mihály 1860-ban személyesen szavalta el versét többezres hallhgatóság előtt Sárospatakon. Akkor egy ország mozdult meg az emlékezésre, a hála megbizonyítására. Sajnos nem méltó, hogy bár Lorántffy Zsuzsanna egész életében másokat segítő, gazdagító, Sárospatakot világhírűvé tevő személy volt, a kegyelet gyakorlásának lehetőségei korlátozottak. Mintha csak a Vártemplomban levő családi sírboltot 1671-ben feldúlók tettével értenénk egyet, és annak az állapotnak a fennmaradása lenne szívügyünk. Honnan tudja meg egy idelátogató túrista, hogy itt várja a boldog feltámadást Lorántffy Mihály a kitűnő várkapitány, továbbá leánya Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony, és menye Pfalzi Henrietta, aki az angol Stuart uralkodóházból való, és melléjük helyezték el egykor II. Rákóczi György fejedelmet is.

Ha belegondolunk, milyen történelmi érzések vannak bennünk Kassán, ha lemegyünk II. Rákóczi Ferenc koporsójához, és összevetjük a sárospataki lehetőségeket az ő személyénél egyáltalán nem jelentéktelenebb ősök megbecsülése tekintetében, azt hiszem támad egy kis hiányérzetünk. Az évforduló kapcsán gondolatban tudatosítsuk magunkban, ismerjük-e Lorántffy Zsuzsanna élete törekvéseit, mely négyszáz év távlatában is megállja helyét, és ránk hagyott öröksége mire kötelezi a hálás avagy hálátlan utókort. Akik neve emlékezetét ápolni, példáját követni szeretnék, csatlakozhatnak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy egy Lorántffy Zsuzsanna nevét viselő harang szolgáljon " síremlékül" Sárospatakon. Az eddigi adományokból a református gyülekezet eljutott odáig, hogy a szükséges költségek majd fele ilyen nehéz körülmények közt is összegyűlt, és néhány nappal ezelőtt Őrbottyánban a Zsuzsanna harang megöntésre került. Első kondulását Gombos Miklós mester mobiltelefonon keresztül Virágh Sándor lelkipásztor fülének ajándékozta. Aki szívében az ügy rezonál, köszönettel fogadjuk segítségét, hogy a harang még az éven Sárospatakra érjen, felszerelésre kerüljön, és egyesítse mindazokat, akiket egykor Lorántffy Zsuzsanna szolgált.

Korát előzte, mint az égen
A tündér hajnal a napot,
Hogy akkor is ragyogjon, éljen,
Midőn a nap lenyugodott. / Tompa Mihály /


 

 

 

Református Lelkészi Hivatal
/2010.10.18./
 

Győzelem a listavezető ellen

 

        
       

Kissé hűvös időben fogadtuk vasárnap a jól képzett játékosokból álló Sajókaza együttesét, aki Kazincbarcika utánpótlás csapata. Nem titkolt céljuk, hogy játékban tartják így őket is és a kazai nézők is szép futballt láthatnak. Eddig veretlenül álltak a tabella élén. Tervünk ennek az egyeduralomnak a megdöntése volt – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke…
 
 


Vécsi Gábor

Sándor Zoltán

Zsófi József

Koscsó István

       A bíró kezdő sípszava után rögtön támadásba is lendültünk. Az első félidőben szinte csak az ellenfél térfelén tartottuk a labdát. Jó hírű edzőnk mondását idézve: „a védekezés már a csatároknál kezdődik”, de külön nagy dicséret illeti középpályásainkat, akik gyakorlatilag valamennyi támadást hatástalanítottak. Ők azok, akik az átlag néző számára nem nyújtanak látványos játékot, de talán a legtöbbet dolgoznak.
Több 100%-os gólhelyzetet alakítottunk ki, de a portás nélküli kapuba sem tudtunk betalálni. Sőt volt, amikor másodszorra sem. Féltünk is, hogy a kihagyott sok helyzet megbosszulja magát, s egy kontratámadásból ők szerzik meg a vezetést.
Nagy örömünkre a félidei pihenőre már egy gólos vezetéssel tértünk.
A második félidőben a vendégek rákapcsoltak, s a 47. percben akár ki is egyenlíthettek volna, három perc múlva viszont Halder Péter egyedül állt a kapussal szemben, de lövése a jobb kapufán csattant.
Aztán jöttek a frissítő cserék, aminek meg is lett az eredménye.

Összességében ez a 2:0 arányú győzelem lehetett volna sokkal nagyobb arányú is, de ne legyünk telhetetlenek.
A gólok a 42. és 51. percben születtek, a képek között megtekinthetik őket.
A meccs után jutalmul a Baráti Kör kedveskedett a játékosoknak és vezetőknek egy tányér étellel és itallal. Megtisztelt minket jelenlétével Aros János polgármester úr is. Megköszönte a csapat jó szereplését és az Önkormányzat további támogatását ígérte.

Az edzők véleménye a látottakról:
Sándor Zoltán, Sajókaza edzője: Először is gratulálok Sárospatak csapatának! Nagyon kultúrált, masszív, lendületes és taktikus csapata van Zsófi József edzőkollégámnak. Nincs mit szépíteni, ezen a mérkőzésen az ellenfelünk sokkal jobban játszott. Mi önmagunkhoz képest picit halványabb teljesítménnyel rukkoltunk elő a mai napon. Visszajöttünk volna még a mérkőzésbe, a második félidő közepén volt egy nagy lehetőségünk. Ott talán még lehetett volna valamit kezdeni megfordítani az eredményt vagy egy „x”-re kihozni, de sajnos nem sikerült. Nem volt bennünk a mérkőzés vége felé a szépítő találat sem. Külön öröm számomra, hogy láthattam a Halder Pétert és a Zsófi Dávidot aki nálunk, Kazincbarcikán nevelkedett. Látom, hogy örömmel futballoznak, fejlődésük töretlen, erősségei a pataki csapatnak. További sok sikereket kívánok a Sárospatak csapatának. (Köszönjük szépen, viszont kívánjuk mi is!)

Zsófi József: Telve ambíciókkal készültünk a sajókazai elleni mérkőzésre. Nagyszerű sorozatot diktált eddig a csapat, hiszen 8 meccse veretlenek voltunk. Azt tudni kell, hogy a Sajókaza még nem szenvedett vereséget. Szerettük volna ezt a sorozatukat megszakítani. Már az első percektől kezdve nagy iramot diktáltunk. Nagyszerű letámadások után rengeteg labdát szereztünk. Nagyon jól játszott a csapat a 4-2-3-1-es felállási rendszerben. Szinte levegőhöz sem engedtük jutni az első félidőben az ellenfél csapatát. A végjátékunk volt egy kicsit pontatlan ezért csak 1:0-val zártuk az első félidőt. A második félidőben volt egy negyedórás holtpontunk, amit sikerült átvészelnünk majd növelni tudtuk előnyünket, amivel bebiztosítottuk a győzelmünket. Jók: az egész csapat, amiből kiemelkedőt nyújtottak: Szabó Sándor, Espák Pál, Vécsi Gábor, Sikorszki Gábor, Zsófi Dávid és Kecskés Tamás. A legjobbnak járó pezsgőt Vécsi Gábor kapta.

Ifi csapatunk 18:1 arányú győzelme minden elismerést megérdemel! Beimli Zsolt hozzáértő, lelkiismeretes munkája, a játékosok tehetsége s a játékhoz való hozzáállása meghozta a gyümölcsét. Büszkék lehetünk arra, hogy most mindkét csapatunk a tabella második helyén tanyázik. Gratulálunk mindenkinek! Hajrá Patak!

Szombaton Mezőcsátra látogatunk. Talán a forduló legnehezebb mérkőzése vár ránk. Jó lenne pontot, vagy pontokat hozni onnan. Kísérjük el kedvenceinket minél többen, ezzel hozzásegítve őket a sikerhez! Gratulálunk! Hajrá Patak!


 

 

 

További fotók >>>

STC Baráti Kör
/2010.10.18./
 

Alakuló ülést tartott az új képviselő testület

 

        
       

2010. október 18-án 8 órai kezdettel megtartotta alakuló ülését Sárospatak Város Önkormányzata a Városháza Dísztermében. Az ülést a korelnök, Saláta László önkormányzati képviselő vezette, le de nagy szerepet kapott dr.Tóthné dr.Béres Katalin is, aki a választás hivatalos eredményét, majd pedig az eskü szövegét felolvasta…
 
 


Aros János

Sikora Attila

Saláta László

Hajdu Imre

Oláh József

Szvitankó Tamás

       Már a terembe való belépéskor feltűnt, hogy a körasztalt kisebbre vették, ami jól látható jele volt annak, hogy az új képviselő-testület létszáma kisebb a tavalyinál, 18 helyett mindössze 11 fő testületi tagnak volt a helye névtáblával megjelölve. Így több hely maradt a meghívott vendégek számára, akik 8 széksort és a két oldalon lévő helyeket végig elfoglalták.

Tiszteletét tette az alakuló ülésen ikervárosunk, Sátoraljaújhely polgármestere Szamosvölgyi Péter, valamint Dr.Hörcsik Richárd volt polgármesterünk, országgyűlési képviselő is, akik mindketten köszöntötték a jelenlévőket, gratuláltak és jó munkát kívántak az új testület munkájához.
A meghívott vendégek között volt dr.Téglás István rendőrkapitány, Klima János polgárőrparancsnok, jelen voltak az Önkormányzat intézményeinek vezetői, a Polgármesteri Hivatal irodáinak vezetői és tanácsosai valamint a később megnevezett bizottsági külsős tagok is.

A jeles alkalomnak ünnepélyes és hazafias hangulatot adott Ringer István tárogatóművész játéka, ami a Farkas Ferenc Művészeti Iskola kis művészeinek dalaival folytatódott. Gyulai József - aki nem először tette városi rendezvényeinket fennköltté - ezúttal Assisi Szent Ferenc imáját szavalta el.

Saláta László köszöntötte a megjelenteket és rövid bevezető után átadta a szót dr.Tóthné dr.Béres Katalinnak, aki szólt az október 3-án lezajlott választásról és ismertette annak eredményét:

Polgármester: Aros János
Alpolgármester: Sikora Attila

Képviselők: Hajdu Imre, Egyed Attila, Aros János, Sikora Attila, Szvitankó Tamás, Jarecsni János, Zérczi László, Kiss Csaba, Szabó András Oláh József  és Saláta László.

Az új önkormányzati képviselők átvették megbízólevelüket, aláírták a megfelelő okmányt, majd dr.Tóthné Dr. Béres Katalin esküvevő közreműködésével esküt tettek. Hasonlóképpen tett esküt Aros János polgármester is.

Az ülés rövid szünet után folytatódott, amikor ismertették a bizottságok összetételét, ami a következőképpen alakult:

Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

Elnöke: Hajdu Imre képviselő
Tagjai: Egyed Attila képviselő
Jarecsni János képviselő
Kiss Csaba képviselő
Halász Péter kültag
Vámosi Ilona kültag
Stumpf Lászlóné kültag

Egészségügyi és Szociális Bizottság

Elnöke: Oláh József Csaba képviselő
Tagjai: Szabó András képviselő
Egyed Attila képviselő
Dr. Cserkúti Sándor kültag
Papp Imréné kültag

Humán Bizottság

Elnöke: Szvitankó Tamás képviselő
Tagjai: Saláta László képviselő
Zérczi László képviselő
Lendák Lajos kültag
Tarnavölgyi László kültag

Az önkormányzati törvény értelmében legalább egy alpolgármester kötelező, személye Sikora Attila, aki társadalmi megbízású lesz, viszont január 1-től egy külsős alpolgármester is belép mellé, akinek a nevét még nem jelentették be.


Egyed Attila


Szabó András

Jarecsni János

Zérczi László

Kiss Csaba

 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.10.18./
 

Könyvtári Éjszaka

        
       

„Ez az éjszaka más, mint a többi” címmel rendezett programot A Művelődés Háza és Könyvtára. Október 9-én 18 órától vártuk a gyerekeket a könyvtár gyermek –részlegébe - számolt be Krenyitzkyné Sárosi Krisztina- Noszályné Bodnár Ágnes gyrekkönyvtáros…
 


Noszályné Bodnár Ágnes

       Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretén belül zajlott a Könyvtári Éjszaka programja. Az elmúlt éven rendeztük meg először hagyományteremtő céllal. Idén 10 gyermek jelentkezett, akik hálózsákkal, kispárnával felszerelve érkeztek a könyvtárba. Az este folyamán az „Indián nyár” családi délután programjához kapcsolódva , a gyerekek totemoszlopot festettek, készítettek tollas fülbevalókat.

Ezután következett a könyvtári ismeretekre épülő kérdezz- felelek játék, amelyben az ügyesen válaszolók apró ajándékokat kaptak. Lefekvés előtt még egy jó hangulatú Activity –party zajlott . Lefekvés után következett az esti mese, majd alvás a könyvtár gyermek-részlegében. A rendezvény célja a gyermekek olvasóvá nevelése, olyan módon, hogy pozitív élmények hatására megszeressék a könyvtárat és szívesen járjanak hozzánk.


 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.10.17./
 

Több út felújítását tervezzük a következő években

 

        
       

Sárospatak útjai, járdái és az alattuk lévő ivóvíz, szennyvízvezetékek katasztrofális állapotban vannak, hiszen az elmúlt 16-20 során nagyon keveset fordítottak rájuk. Ezek most kerültek olyan állapotba, hogy halaszthatatlan a felújításuk – állapította meg Aros János polgármester, aki bízik abban, hogy ebben a ciklusban ezen változtatni tudunk…
 
 


Aros János

       Az utak és járdák felújítását eddig elsősorban pályázati forrásból tudtuk megvalósítani. Évente 5-6 utat tudtunk felújítani, 4 év alatt összesen közel 100 millió Ft értékben - ehhez természetesen az önrészt az önkormányzat adta hozzá – viszont ezek a pályázati lehetőségek bezárultak.

Igyekeztünk mindent úgy kivitelezni, hogy a felújítandó út, vagy járdafelület alatti ivóvíz vagy szennyvízvezetéket is kicseréljük, hiszen pazarlás lenne, hogy ha a felújított utat egy-két éven belül ismét fel kellene vágni, mert az alatta lévő rossz azbeszt csövek kilyukadnak. Így volt az Egressy Béni utcán is, ahol több mint 100 méter hosszan újította fel a Zempléni Vízmű Kft az ivóvíz vezetéket, kicserélve a régi azbeszt vezetéket modern, korszerű műanyag vezetékre 100 millió Ft értékben.

Reményeink szerint a pályázati lehetőségeket ismét meg fogják nyitni, amit szeretnénk hatékonyan kihasználni. Egy sorrendet fogunk felállítani, amely tartalmazza a felújítandó utak fontosságát, és ez alapján szeretnénk a következő ciklusban a lehetőségekhez képest az utakat, járdákat és az alattuk lévő víz és szennyvízvezetékek felújítását folyamatosan elvégezni.
 


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.10.17./
 

„Indián Nyár” a könyvtárban

        
       

Az Országos Őszi Könyvtári Napok keretén belül zajlott október 9-én a könyvtár „Indián Nyár” című programja. Szombaton, szülők és gyermekeik érkeztek a gyermek- részlegbe, hogy együtt eltöltsenek egy kellemes délutánt - számolt be Krenyitzkyné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

       Ezen a foglalkozáson a résztvevők egy indián táborban érezhették magukat, hiszen a gyerekek a délután folyamán elkészítették a totemoszlopukat, törzsfőnöki fejdíszüket, tollas fülbevalójukat. Ezen kívül lehetőség volt még tomahawk-ot készíteni és pelerint díszíteni nyomdázással. A gyerkőcök rendkívül élvezték ezt a családi délutánt, ahol anyuval együtt alkothattak és utána még a barátaikkal is játszhattak indiánosdit.

Rohanó világunkban sajnos egyre kevesebbet használják a gyerekek a könyveket, más forrásokból jutnak hozzá az információkhoz. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden lehetséges eszközzel megpróbáljuk őket könyv közelbe vonzani. Itt a könyvtári környezetben könnyebben hozzányúlnak a könyvekhez, folyóiratokhoz és reméljük ezek a foglalkozások hozzásegítik őket az olvasóvá válásukhoz.
 


 

 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.10.17./
 

 Leadták az alapanyagot a Polgármesterek Borához

 

        
       

2010. október 15-én gyűjtötték be a Polgármesterek Bora elkészítéséhez szükséges alapanyagot. A polgármester távolléte miatt idén Donkó József és Buchalter Nóra utazott Tolcsvára, hogy a 2 mázsa szőlőt és 20 kg aszúszemet a Polgármesteri Hivatal képviseletében gyűjtőtartályokba beöntse…
 
 


Donkó József

       Már 10 éve tart a Polgármesterek Bora akció, amely kezdeményezést Sárospatak is fontosnak tart – mondta Donkó József. Az összes többi Tokaj-hegyaljai településsel együtt, Magyarországon, Európában, vagy a világon bárhol, ezen a módon is népszerűsítve, reklámozva tudjuk hirdetni a Tokaji bor nagyszerűségét és a Tokaj-hegyaljai emberek kiválóságát
Engem meglepett, amikor ma reggel megnéztük a szőlőt, úgy az aszút, mint a szőlőszemeket. Azt gondolom, hogy egy nagyon kiváló minőségű szőlő anyagot hoztunk, amiből remélhetőleg nagyon jó bor lesz.

„A borban fölfelé száll a gyöngy, jól teszi. Tőle jogát senki el nem veszi.” Én azt gondolom, hogy azok a polgármesterek, illetve önkormányzatok képviselői, akik ma megjelentek és elhozták ezeket a szőlőket egyetértenek ezzel a bordal részlettel és ezért is vannak itt, hogy a bort ünnepeljék. A szőlőt egy nagyon kedves szőlősgazdától kaptuk, az egyik legjobb helyről Sárospatak határából, a Király- hegyről.


Buchalter Nóra

 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.10.16./
 

Segélyszállítmányt küldtünk Devecserre

 

        
       

Nagyon megdöbbentő látvány fogadott bennünket mikor megérkeztünk a város alsó részbe, amit elöntött a vörös iszap. Hatalmas összefogást tapasztaltam ezen a településen. Rengeteg katona, polgárvédelmi egység, illetve a településen és a környéken lakó civil hajtja végre a tehermentesítési feladatokat – számolt be Oláh József önkormányzati képviselő a Devcserben tett útjukról…
 
 


Oláh József

Aros János

       Sárospatak Város Önkormányzata úgy gondolta, hogy mivel a tavaszi időjárás következményeire való tekintettel, az egész országból érkeztek adományok, valahogy viszonoznunk kell ezt a megmozdulást, ezért Devecsernek Domostest, ásványvizet és védőmaszkokat juttatunk el.

Néhány hónapja háromszor próbálta meg elönteni az árvíz Sárospatak egy részét, Bodroghalászt és a kispataki városrészt – emlékezett vissza Aros János polgármester a sárospataki megpróbáltatásokra…
Ekkor nekünk egy hatalmas összefogással sikerült megakadályozni, hogy több mint 60 ház és a benne lakó több mint 100 ember kerüljön nagyon nehéz, veszélyes helyzetbe. Talán éppen ezért éreztük át nagyobb átéléssel annak a súlyát, amit most látunk a TV-n keresztül, a devecseri és a kolontári iszapkatasztrófa kapcsán. Sokan kerestek meg azzal, hogyan tudnánk segíteni, és mivel kétszer ad, aki gyorsan ad, gyorsan átnéztük a rendelkezésünkre álló akkori segélyeket és találtunk 1000 liter Domestos sűrítményt, amit felajánlottunk. Ehhez csatlakozott még két pataki vállalkozó, az egyik a Kispatak 2000 Kft, akik ásványvizet ajánlottak föl, a másik vállalkozó pedig légző maszkokat ajánlott fel. Ezt a szállítmányt vitte el a Kommunális Szervezet autója tegnap Devecserre, valamint megkértem Oláh Józsefet, a küldöttség vezetőjét, hogy próbáljon meg egyeztetni a polgármester úrral, hiszen Sárospatakon vannak üres önkormányzati lakások, amelyet örömmel fölajánlanánk azoknak, akik elfogadják.

A későbbiek során, napokon, heteken belül várható még egy újabb segélyszállítmány, hiszen azóta is folyamatosan, nagyon sokan jelezték a segítő szándékukat (nem csak magánszemélyek, hanem egyházak és civilszervezetek is), ezeket összegyűjtve ismét el fogjuk juttatni az adományokat a rászorulóknak.
Nagyon bízom benne, hogy sem itt Sárospatakon, sem pedig az ország más területén nem kerülnek többet ilyen helyzetbe az emberek, mert ezt elképzelhetetlen, hogy hogyan fogják feldolgozni az emberek, hiszen amit egész életük során, vagy vannak, akik a szüleiktől örökölték, tehát két nemzedék során összegyűjtögettek, az most egyik pillanatról a másikra teljesen semmivé vált. Bízom benne, hogy valamilyen mértékben tudtunk segíteni és csak reménykedni tudunk abban, hogy sem, Sárospatakon sem az országban ilyen tragédia nem történik még egyszer.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.16./
 

Kreatív Varázssziget

 

        
       

 


Krenyítzkyné Sárosi Krisztina

       A Kreatív Varázssziget A Művelődés Háza és Könyvtárában újra szeretettel várja minden hónap első szerdáján a barkácsolni vágyókat. Az októberi foglalkozásunkon A Művelődés Háza Könyvtárában őszi dekorációkat, lakásdíszeket készítettünk - számolt be a délutánról Krenyítzkyné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...


. A következő alkalommal már a késő őszi hangulatra koncentrálva ablak-és asztali díszeket tervezünk készíteni.


 

 

 

További fotók>>>

/2010.10.15./
 

A Windischgraetz- család képeskönyve

 

        
       

Sárospatak történetének egy szeletével ismerkedtünk meg 2010. október 5-én az Országos Családi Könyvtári Napok keretében megrendezett összejövetelen. Egy letűnt világ felidézésének lehettünk tanúi. Tamás Erzsébet életének egy része összefonódott a történelmi hírű nemesi famíliával, mert Ondéka János (anyai nagyapja) a hercegi család parádés kocsisa volt, és így ő maga is sokat tartózkodott a várban, együtt játszhatott Windischgraetz Lajos unokáival...
 
 


Tamás Erzsébet

       Több évtized után egy véletlen folytán ismét kapcsolatba került régi játszótársával, és a közös emlékek felidézése kapcsán határozta el, hogy a még meglevő képeket, emlékeket összegyűjtve elkészíti a Windischgraetz-család emlékkönyvét. Az előadás során az összeállított fotókból láthattunk egy csokorra valót. Tamás Erzsébet gyermekkora elevenedett meg előttünk, saját visszaemlékezéseivel fűszerezve.

Minden jelenlévőnek nagy élmény volt felfedezni a régi fotókon az ismerős épületeket, fákat, régi ismerősöket. Az emlékkönyv 2008-ban készült el, és a Rákóczi Múzeumban, illetve a Sárospataki Református Kollégiumban kézikönyvként megtalálható. A Rákóczi Múzeum 2012-ben tervezi egy könyv kiadását, és kiállítás rendezését az összegyűjtött anyagból.

További kutatásaihoz, közéleti tevékenységéhez sok sikert, erőt, egészséget kívánunk Tamás Erzsébetnek.


 

 

 

További fotók>>>

A Művelődés Háza és Könyvtára
/2010.10.15./
 

 Vízilabdás osztály kirándult Sárospatakon

 

        
       

Sárospatakot és térségét választotta osztálykirándulása helyszínéül a fővárosi Kolping Általános Iskola és Gimnázium első osztálya, amelynek tagjai között Európa bajnok junior vízilabdázó is található, valamint sárospataki tanulója is van, Hajdu Réka személyében. Osztályfőnökük, Tóth Cecília szerint azért választották Zemplént úti célnak, mert itt a diákok közelebb kerülhetnek a történelem fontos állomásaihoz…
 
 Tóth Cecília

Merész András

       Magyar tanárként azért is tartottam fontosnak, hogy Sárospatakra jöjjünk, mert a Rákóczi vár is nagyon híres, holnap pedig Széphalomra megyünk, mert szeretném, ha a Magyar Nyelv Múzeumát is meglátogatnánk.

A női utánpótlás vízilabda csapat szövetségi kapitánya Merész András - az osztály edzője - nem először jár Zemplénben. Mint mondta, a fiatalok meghatározó élményhez juthatnak itt…
Nekünk nagyon tetszik ez az egész környék, maga az, hogy történelmi hely és én azt gondolom, egy ilyen, 14-15-16 éves társaságnak az egyik legfontosabb dolga, hogy ilyen történelmi helyeket megismerjen. Szerintem nem is kezdhetünk jobb helyen, mint az ország észak-keleti csücskében.

A vízilabdás osztály tagjai tanulmányi sikereiken kívül, a sportágban is letették már névjegyüket. Ebben az osztályban 13 lány és 8 fiú jár jelenleg. A fiúk közül 3-4-en különböző válogatott kereteknek a tagjai. A 13 lányból 10-en kerettagok, közülük ketten idén már az ukrajnai junior Európa bajnoki bronzérmes csapatnak voltak a tagjai.

A gimnazista vízilabdázókkal Sárospatakon Aros János is találkozott, aki elmondta, hogy az egyre fejlődő Zemplén Vízilabda Klub számára is fontos a kapcsolatépítés és a tapasztalatcsere…
Igyekszünk azokat a tapasztalatokat megszerezni, amelyeket reményeink szerint itt Sárospatakon, a jól működő vízilabda szakosztálynál tudunk majd kamatoztatni - mindig örömmel látjuk őket itt Sárospatakon. Hallottam, hogy Merész András úr, a magyar női vízilabda elnöki posztjának is várományosa. Szurkolunk neki és reméljük, hogy legközelebb ebben a minőségében tudjuk vendégül látni.

A Kolping Gimnázium vízilabdás osztálya a pénteki és szombati napot töltötte Zemplénben, hiszen a diákok nagy része vasárnap már a medencében fog vízilabda csapata győzelméért harcolni.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.15./
 

Szüreti mulatság az óvodákban…

 

        
     

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

       Színes programmal elevenítették meg az óvodások a szüreti népszokásokat a Carolina Óvoda és Bölcsőde Zrínyi úti székhelyén, valamint a József Attila úti tagintézményben – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...


Ezeken a napokon, október 8-án és 12-én minden a szőlőről szólt. A szüretelésről, a szőlő feldolgozásáról, a mustról és az önfeledt jókedvről, mulatozásról. A gyermekek ügyességi és tréfás játékai, vetélkedői is ehhez kapcsolódtak, valamint az a szüreti felvonulás, amellyel ezt a hangulatos napot zárták.
 


 

 

 

További fotók Carolina Óvoda>>>                                        További fotókJózsef Attila úti>>>

Carolina Óvoda és Bölcsőde
/2010.10.15./
 

 Hétfőn lesz az alakuló képviselő-testületi ülés

 

        
       

Október 18-ára, hétfőre hívtuk össze jegyzőasszonnyal és az iroda vezetőivel az alakuló ülést. Az alakuló ülésen az ilyenkor szokásos napirendi pontok zajlanak majd. A korelnök vezeti az alakuló ülést, Saláta László képviselő úr személyében, ahol először a Választási Bizottság elnöke, dr. Béres Katalin ismerteti a választás eredményeit és köszönti a bejutott képviselőtestület tagjait – számol be Aros János polgármester az előttünk álló képviselő-testületi ülés teendőiről…
 
 


Aros János

       Ezután a képviselők és a polgármester eskütételére kerül sor, majd alpolgármestert fogunk választani. Ezek után teszek javaslatot a bizottságok működésére. Nem titok, ezt már többször elmondtam, hogy az eddigi 6 helyett 3 bizottság létrehozására teszek javaslatot. Az első a pénzügyekkel és a gazdasággal, valamint az idegenforgalommal fog foglalkozni, a második az egészségügyi és szociális témákkal, a harmadik pedig egy humán bizottság lesz, ami a kultúrát, az oktatást, az ifjúságot és a sportot fogja majd átfogni.

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 7 fővel működik majd, a másik két bizottság pedig 5-5 fővel. Tesszük mindezt a hatékonyság és a takarékosság reményében, hiszen láthattuk, hogy az előző ciklusban 6 bizottságot összehívni ülésre - főleg a ciklus vége felé - már elég nehezen lehetett, ráadásul voltak olyan témák, amelyek miatt közös bizottsági üléseket kellett szervezni. Bízom benne, hogy ez így sokkal hatékonyabb lesz.

A másik megtakarítást eredményező változás - amivel évente több mint 16 millió Ft-ot tudunk megtakarítani - hogy a 18 fős testületet 11 fősre csökkentettük, illetve a 6 bizottságból 3 bizottságot hoztunk létre. A 4 éves ciklus alatt ez több mint 60 millió Ft megtakarítást eredményez.


 

 

 


Törő Gábor
/2010.10.14./
 

Gőzerővel folyik az árkok tisztítása

 

        
     

A Vinnai Miklós elnöksége alá tartozó Bodrogmenti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat társulattól 3 napra ingyen és bérmentve kapott a városunk egy kotró és rakodó gépet. A műszaki irodával egyeztetve úgy gondoltuk, hogy Sárospatak árvízzel legjobban sújtotta részeinél az árkok kitakarítását fogjuk ezzel elvégezni – nyilatkozta Oláh József, a Kommunális Szervezet utak-hidak csoport vezetője…
 
 


Oláh József

Egyed Attila

       Ebbe bele tartozik még Végardónál a Bathó utca és a Széchényi utca kereszteződésétől egészen a gátárokig húzódó árkok és a Manduláson a fölvezető út mellett lévő ároknak a megtisztítása is. Hatalmas munkát kell végezni, hiszen ezek az árkok teljesen el voltak iszapolódva, növényzettel benőve, úgyhogy a 3 napba igazából nem fog beleférni.
Nyert egy szociális pályázatot az önkormányzat, amivel 170 milliós Ft-ot kap a város. Ebből lehetőség lesz majd gépvásárlásra is, akkor tervezzük egy kotrógépnek a megvásárlását, ill. egy Bobcat típusú, csúszókormányzású kisgépnek a vásárlását. Ez kb. 25 millió Ft-ot fog kitenni, de nagymértékben meg fogja könnyíteni ezeknek a feladatoknak az ellátását a városban. Nagyon elhanyagolt állapotban vannak az árkok, a későbbiekben nagy hangsúlyt fogunk fektetni ezeknek a karbantartására.
Ezen kívül a Széchényi utcán még útpadkázási munkák folynak a Kommunális Szervezet utak-hidak csoportjának az embereivel, és ugyanott a csapadékvíz elvezető árkoknak kézi munkával történő tisztítása is folyamatban van.


Nagy szükség van az árkok takarítására, tisztítására, mert a nagy esőzések alkalmával nagyon nehezen folyt le a víz – állapította meg Egyed Attila, Végardó városrész önkormányzati képviselője…

Szerencsére az árvizet - akár a patak, akár a Bodrog kiöntését - megúszta a végardói városrész. Megelőzvén ezeket a katasztrófákat, mindenképpen ki kell takarítani az árkokat, annál is inkább, mert a talajvíz olyan magasan áll, hogy a házak kertjében és a picékben a mai napig is áll a víz. Ha sikerül a csapadékvizet levezetni, akkor talán megszűnnek a folyamatos szivattyúzások a pincékből, reméljük, hogy annyira lecsökken a talajvíz szintje, hogy nem kell minden nap attól rettegni, hogy valakinek, akár a megtermelt zöldsége, gyümölcse vagy a gázkazánja tönkremegy a pincében.

Attól függetlenül, hogy ezek önkormányzati árkok, álláspontunk szerint a lakosságnak is ügyelni kell ezek tisztaságára és segíteni kell a karbantartásban. A mi területünkre az összefogás a jellemző. Volt olyan, hogy nem azt telefonálták éjszaka, hogy azonnal küldjek gépeket, hanem csizmát, kapát ragadott mindenki, sőt egy helyi vállalkozó munkagépével segített a feljebb lévő árkon úgy alakítani, hogy nem árasztotta el víz a falut.
Felhívom a lakosság figyelmét rá, hogy az árkok tisztán tartásába, takarításába nekik is be kell segíteni, bár szerencsére itt olyan öntudatos polgárok élnek, akik maguktól is elvégzik, ami tőlük telik.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.14./
 

Névadó ünnepséget tartott a Díszítő Művészeti Kör

 

        
   

A Művelődés Háza Díszítő Művészeti Köre felvette Lorántffy Zsuzsanna nevét. Az eseményt a földszinti aulában rendezték, ahol a pályázati forrásból készült új vitrinsort a szakkör munkáiból rendezett kiállítással avatták fel. Az eseményről Koscsó Istvánné, a Kör vezetője küldött tudósítást…
 
 


Koscsó Istvánné

       Az ünnepséget Csatlósné Komáromi Katalin A Művelődés Háza igazgatója nyitotta meg, majd Pocsainé Eperjesi Eszter etnográfus tartott előadást „Nagyasszonyunk Lorántffy Zsuzsanna” címmel. A műhely munkájára Virágh Sándor református lelkész kért egyházi áldást.
A hímzőszakkör 1974-ben alakult Fráter Józsefné vezetésével és azóta folyamatosan működik. Ő pontos munkára tanította az asszonyokat, hogy a hímzéseknek van öltéstechnikája és vannak az egyes tájegységekre jellemző színezési szabályai és azoktól eltérni nem szabad. Az Ő irányítása mellett megismerkedtek a tagok az egykori Nagy-Magyarország legismertebb hímzéseivel is. 1991-től a szakkör irányítását Kerülő Jánosné vette át, majd 2004-től Gondáné Tarr Katalin folytatta. A munkát mindig tudományos alapossággal és kézműves igényességgel végezték a szakkör tagjai. A Népi Iparművészeti Tanács által szervezett zsűrizéseken rendszeresen megmérették munkáikat és nagy számban kaptak „A” és „B” kategóriájú elismeréseket.

2009. októberében vettem át a szakkör irányítását, én Békéscsabán végeztem, kézi és gépi hímző szakoktatóként. A XII. Textiles Konferencián való részvétel után Kovácsné Géczi Juliával úgy gondoltuk, hogy a szakkör tagjai egyenletesen magas színvonalú munkájuk alapján közös alkotásokkal eredményesen szerepelhetnének az országos és területi pályázatokon.

Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszonyunk udvarában hímző műhelyt tartott fenn, ahol a nemes hajadonokat tanította e tudomány rejtelmeire. Azért esett a választásunk a Lorántffy Zsuzsanna névre, mert Őt mindenki Sárospatakkal kapcsolja össze. A hímzőműhely szóval pedig kifejezhetjük az általunk végzett munka pontosságát és magas színvonalát, folytatva ezzel a fejedelemasszonyunk által megteremtett pataki hagyományt.
Az ünnepség végén egy kis süteménnyel és finom hegyaljai borral kínáltuk meg a megjelent vendégeket.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.14./
 

 A Népmese Hete

 

        
     

A Népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok valamint a meseszerető gyermekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar mind más népek meséi felé - számoltak be Noszályné Bodnár Ágnes és Krenyitzkyné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtárosok...
 
 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

       „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott élethosszig érvényes értékes unokáink számára is feltétlenül megőrzendő mesebeli kincseket!”

Könyvtárunkban már hagyománnyá vált, hogy a Népmese Napjához kapcsolódva 2 héten keresztül foglalkozunk a népmesékkel. Az idén A só című magyar népmesét báboztuk el a gyerekeknek és ehhez kapcsolódó játékokat játszottunk a foglalkozásokon. A játékok a mese feldolgozását tették lehetővé, melyek között szerepelt kapcsolatteremtő-, reagálóképességet és emlékezetet fejlesztő játék, ízérzékelő- és azonosulásra épülő játék. Foglalkozásainkra 19 csoportban közel 400 gyermek látogatott el a helyi és környékbeli iskolákból és óvodákból.


Noszályné Bodnár Ágnes

 

 

További fotók>>>

A Művelődés Háza és Könyvtára
/2010.10.13./
 

 Növekedés - a gyermekek mosolyáért

 

        
     

Ez volt a mottója az európai KIWANIS klubok Sárospatakon tartott tréning hétvégéjének, amiben a minőségi növekedést tűzték ki célul – tudtuk meg Hörcsik Erikától, a Sárospataki Női Kiwanis soros elnökétől, a rendezvény házigazdájától…
 
 


Hörcsik Erika

       A különböző országokból érkezett résztvevők programjukat a Hotel Bodrog Wellness különtermében tréninggel kezdték, majd a Rákóczi-vár Lovagtermében ünnepi közgyűléssel folytatták, ahol a vendéglátók gyermekműsorral kedveskedtek a nehézsorsú gyermekek jótevőinek. Az Erdélyi, Rákóczi iskolák és a Kisrefi műsora nagy tetszést aratott.

A tréninghétvége rendezvényein a Kiwnis növekedése volt a központban. Ezt hangsúlyozta a gyermekek megsegítését végző szervezet európai elnöke, Jerome Henneuens úr is: „Mi azért vagyunk itt, hogy a magyarországi KIWANIS növekedjen és minél több rászoruló gyermeken tudjon segíteni. Tudjuk, hogy nehéz a növekedés, mert nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartjuk szem előtt, tenni akaró embereket akarunk magunk mellett. Erre Magyarországon megvan az esélyünk.”

A sárospataki közgyűlésen Jerome Henneuens az európai KIWANIS soros elnöke is jelen volt, aki a folytonosság híve… Szervezetünk legfőbb jellemzője a folytonosság. A növekedés rendszerét tudatosan kell felépíteni. Dinamikusan megszervezett, egészséges programot kell megfogalmaznunk, egy célért, a gyermekek megsegítéséért.

A magyar KIWANIS Szövetség elnökétől, Dr.Zsirai Jánostól megtudtuk, hogy Magyarországon 9 KIWANIS klub működik, akik számára növekedési stratégiát dolgoznak ki. Néhány év alatt duplájára szeretnék növelni a tagság létszámát – az eddig elért minőség megőrzése mellett.

A szervező sárospataki női KIWANIS klub soros elnöke, Hörcsik Erika nagy megtiszteltetésnek és amellett elismerésnek tartja, hogy Sárospatakon rendezték meg az ünnepi közgyűlést, de ugyanakkor szerinte nagy kihívás a tervezett növekedés.
Még az Európa „szerencsésebb” felén, pl. Ausztriában, Németországban, Hollandiában több százával találhatunk KIWANIS Klubokat, Ausztriában pl. több mint 500, Franciaországban pedig közel 1000 klub található, addig Magyarországon összesen 9 működik, aminek 150 tagja van.


 

 

 

További fotók >>>                            További fotók >>>                    

Törő Gábor
/2010.10.13./
 

Kárenyhítés az árvízi állatveszteségekért  

 

        
    

2010. szeptember 29-én a Sárospataki Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Hivatalban szomorú, de mégis szép pillanatoknak lehettünk tanúi. Szomorú, mert állatok pusztultak el a nyári, nagy esőzések során, mégis szép, mert az emberi együttérzés, az egymásra figyelés, a segíteni akarás megnyilvánulásait bizonyították azok a részvevők, akik kárenyhítő segélyt gyűjtöttek a károsultaknak, élükön Dr.Búza László igazgató, főállatorvossal…
 
 


Dr.Búza László

Dr.Damjanovits László

       A megjelenteket Dr.Damjanovits László kerületi főállatorvos köszöntötte, akik között Sárospatak Város Önkormányzata is képviseltette magát Dr.Hörcsik Richárd polgármester, országgyűlési képviselő és Aros János alpolgármester személyében. A kerületi főállatorvos kifejezte köszönetét ezért a civil kezdeményezésért a gyűjtés szervezőinek és azoknak, akik adakoztak a károk enyhítéséért.

A segély átadásakor Dr. Búza László kijelentette: az 1888-ban alapított Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai, akik mindennapi munkájuk során már 122 éve, a legközvetlenebb kapcsolatban állnak a vidéki állattartó emberekkel, most is elsőként nyújtottak a helyszíneken és a gyűjtésben is segítő jobbot a bajbajutottaknak. Különlegesen felemelő érzés, hogy Foodlawment egyesület által szervezett Világrendezvény hozadéka is ilyen nemes célra kerül felhasználásra!
Kérjük Önöket, fogadják el a felajánlók őszinte együttérzésén túl azokat - a káraikhoz és a pusztítás lelki terheihez képest ugyan - jelképes összegeket, amelyeket most Önökhöz eljuttatunk. Kívánjuk, hogy fordítsák arra, hogy újra legyen állattartás az irtózatos károkat szenvedett gazdasági udvarokban, istállókban, méhészetekben, s az újrakezdéssel őrizzék meg és adják tovább a vidéki élettér legnagyszerűbb kincseit, így többek között a jó gazda gondosságát, a hagyományt, a hitet, a bizakodást és az összetartozást.

A három zempléni károsultnak összesen 650 ezer Ft-ot nyújtottak át, ami bizonyára segít az újraindulásban, de a kár értékét messze nem fedezi, hiszen csak a sátoraljaújhelyi csibefarmon 80 ezer csirke pusztult el a kiáradt víz következtében, egy karcsai vállalkozónak 5 borjúja, egy pálházainak pedig egy tehene és egy bikája veszett oda.

A megye más területein sokkal több károsult van, megyei szinten 200 milliós kárról beszélnek, amihez képest az összegyűjtött 4 millió Ft valóban jelképes összeg, ebben a helyzetben mégis segítség, nem beszélve az erkölcsi értékéről, hiszen az összefogás kézzelfogható bizonyítéka.


Dr.Hörcsik Richárd

Aros János


 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.13./
 

Mesemondó verseny Benedek Elek születésnapján

 

        
    

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akinek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség tovább hagyományozása , hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. –Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja - nyilatkozta Krenyítzkiné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtáros...
 
 


Bódisz Ábel

       Könyvtárunkban már több éves hagyomány, hogy ezen a napon Mesemondó versenyt rendezünk az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára. Idén 53 gyermek jelentkezett a helyi iskolákból és a kistérségből Vámosújfaluról, Vajdácskáról, Tolcsváról és Hercegkútról. A gyerekek a népmesék gazdag tárházából szabadon választhattak. A zsűri tagjai: Novákovits Zsuzsanna , Dusicza Erika és Noszályné Bodnár Ágnes voltak. A délelőtt során sok szép mesét hallottunk a felkészült versenyzőktől. A helyezettek értékes könyvjutalmat kaptak.
Helyezettek:
1-2. osztály
I. díj: Bódisz Ábel
II. díj: Pallagi Máté
         Braun Vanda
III. díj: Kalocsai Máté
          Závojszki Fanni
Különdíj: Petróczi Milán

3-4. osztály
I. díj: Szabó Diána Elizabeth
II. díj: Demeter Csongor
         Papp Zsófia
III. díj: Vajóczki Virág


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.13./
 

Diákönkormányzat tábora az Árvayban

 

        
    

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának Diákönkormányzata már évek óta szeretne egy jó hangulatú tábort, ami most megvalósult 2010. október 1-2-án. A szervezéshez jelentős támogatást és segítséget kaptunk iskolánk vezetésétől és Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar hallgatói önkormányzatának vezetőitől. Célunk az volt, hogy az osztályok képviselői jobban megismerjék egymást és aktívabban vegyenek részt a DÖK tanév során megvalósulásra váró programjainak szervezésében és lebonyolításában – nyilatkozta dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea a DÖK patronáló pedagógusa...
 
 


dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea

       Péntek délután fél kettőkor gyülekeztünk iskolánk aulájában. Majd elfoglaltuk a szállást a főiskola kollégiumában. Ezután Andi néni megnyitotta a tábort. Játszottunk egy ismerkedős játékot, majd a Hallgatói Önkormányzat bemutatkozott és megnézhettük az irodájukat, ahol a laminálás rejtelmeibe vezettek be minket.

A pizza vacsora után bátorság próba következett. Nagyon izgalmas és félelmetes volt az iskola udvarán, sötétben akadályversenyezni. Amikor visszaértünk a szállásra, egy kicsit megpihentünk és disco következett. Másnap reggel nehezen ébredtünk, jólesett a finom kakaós csiga. A délelőtt folyamán „activityztünk”, és számháborúztunk. Ebéd után értékeltük a tábort, majd hazaindultunk. Mindannyian köszönjük a Hallgatói Önkormányzatnak, Andi néninek és Ilike néninek!” - írták a tábor résztvevői.


 

 

 

További fotók>>>

Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2010.10.12./
 

 Rozsnyón kosaraztak

 

        
   

A határon túli kapcsolatok ápolása és a diákolimpiára való felkészülés céljából utazott az elmúlt hétvégén Rozsnyóra az Árpád Vezér Gimnázium leány kosárlabda csapata, hogy a szlovákiai város extraligában (NB I „A”csoport) szereplő női együttesének korosztályos utánpótlás csapatával játsszon barátságos mérkőzést - nyilatkozta Géczi Tamás, a lányok edzője...
 
 


Géczi Tamás

       Minden szempontból jól sikerült a találkozó, hiszen a sport mellett egy szép kirándulást is tehettünk ebbe a hangulatos felvidéki városkába, ahol a magyar történelem megannyi emlékével is találkozhattunk. Talán sokaknak érdekes lehet, hogy itt nyilvános téren áll Kossuth Lajos egész alakos szobra, valamint a jótékonykodásáról nevezetes Andrássy Franciska grófnő mellszobra, s látható az a patinás középkori épület, ahol II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc finanszírozásához szükséges pénzérméket verette.

A mérkőzést az újonnan átadott városi sportcsarnokban játszottuk, ahol a házigazdák ugyan magabiztosan nyertek, de a magasabb osztályban szereplő együttes ellen elért 90 – 56-os eredményt iskolai csapatunk kifejezetten sikerként könyvelhette el.
A csapat tagjai: Fábrik Bettina, Géczi Fruzsina, Horváth Hanna, Huszák Edina, Kiss Virág, Korda Evelin, Mizser Alexandra, Papp Kinga, Veres Emese
 


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.12./
 

  Ismét Baba - Mama Klub

 

        
    

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

       A Baba - Mama Klub szeptember 23-án tartotta a nyári szünet utáni első összejövetelét A Művelődés Háza Könyvtárában. A találkozón a kicsiket egy bábjátékkal fogadtuk, aminek nagyon örültek – küldte a beszámolót Krenyítzkiné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtáros...

Ezután a babák kíváncsian fürkészték a bábokat és felfedezésre indultak a bábparaván mögé. Az előző évekhez hasonlóan szeretettel várjuk a kismamákat és babájukat az őket érintő témákkal a Klubba.
 


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.12./
 

  Megemlékeztek az aradi vértanúkról

 

        
    

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolának aulájában idén is méltó módon emlékeztek meg az aradi vértanúkról.

A tiszteletadás a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Bodnárné Novákovics Zsuzsa tanárnő munkáját dicséri az a színvonalas műsor, melyet a főiskolások és a gyakorlóiskola tanulói adtak elő.
 További fotók>>>

Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2010.10.12./
 

  Táncház a Tényleg Zenekarral

 

        
     

 


Darmos István

       Táncházra gyűlhettek össze a fiatalok október 8-án A Művelődés Háza és Könyvtára próbatermében. A talpalávalót a miskolci Tényleg Zenekar húzta. A táncházban sárközi, bodrogközi, vajdakamarási és rétközi táncok szerepeltek, a kevésbé gyakorlottaknak segítettek a táncokat elsajátítani a Bodrog Néptáncegyüttes tagjai - számolt be Darmos István...

A rendezvényt az intézmény a Nemezeti Kulturális Alap támogatásával valósította meg. A sorozat folytatódik, novemberben és decemberben is terveznek táncházat a Művelődés Háza és Könyvtára munkatársai.
 


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.11./
 

  Őszi hangulat a PROFIBAN a 3.a -val

 

        
   

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályos tanulói most az ősz hangulatát varázsolták munkáikkal a Profi Magyarország Zrt. 84-es üzletének üvegportáljára - lecserélve a nyári hangulatú munkáikat - számolt be Omelka Lászlóné, osztályfőnök...
 
 


Omelka Lászlóné

       Az osztály - már nem először - nagy lelkesedéssel szorgoskodott az évszaknak megfelelő hangulatú munkák elkészültén. Üvegfestékkel hatalmas szőlőfürtöket, őszi levelek, madárijesztők, sütőtökformák teszik vidámmá a bejárat portáljait. Az év minden hónapjához egy - egy jellemző kis képet is festettek közösen a lányok. A fiúk szőlőtőkét varázsoltak papírkivágással.

A díszítés után igazi meglepetés várta őket. Balázs Csabáné (Marika néni) meséskönyvekkel, értékes rajzeszközöket tartalmazó ajándékcsomagokkal köszönte meg a gyermekek lelkes díszítő munkáját.
Ezúton szeretnénk az osztály és a szülők nevében megköszönni a Profi vezetőinek a lehetőséget a gyermekek munkáinak ily módon való megmutatását mindannyiunk örömére. Köszönet a szép, értékes ajándékokért.


 

 

 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.10.11./
 

  Dobogós helyen táboroznak futballcsapataink

 

        
    

Tavaly a megyei elitbe való felkerülésünkkor a cél a biztos bennmaradás volt. Akkor, ha valaki azt mondja nekem, hogy leszünk mi, -ha átmenetileg is,- érmet jelentő helyen, megmosolygom kedvességét, s megkértem volna, hogy ne gúnyolódjon. Pedig ez most igaz! Mi sárospatakiak igazán büszkék lehetünk arra, hogy a hétvégén mind az ifi, mind a felnőtt csapatunk idegenben győzött Tállya csapata ellen és a fiatalok a tabella második, még elődeik a harmadik helyen élvezhetik a dicsőség mámorát - küldte Koscsó István, STC Baráti Kör elnöke...
 
 


Halder Péter


Pachinger János


Zsófi József

       A mérkőzést megelőző napokban ugyan olvashattuk a hazaiak honlapján, hogy néhány játékos nem tud pályára lépni, de mint tapasztalhattuk a kispadról bekerülő játékosok az esetleges szerényebb képességeiket sokszor bizonyítási vágyukkal kompenzálják. Így történt ez most is, így nem is volt ez olyan könnyű mérkőzés, de sikerült!

Az első félidő kemény mezőnyjátékkal telt el és a vége előtt három perccel Sikorszki Péter révén megszereztük a vezetést. 0:1
Örömünk nem tartott soká, mert két perccel később a bíró –nem először- egy jogtalan szabadrúgást adott a tizenhatos vonalához közel a kapuval szemben a hazaiaknak, amiből egyenlítettek. A tűző nappal szemben védő kapusunk elmozdult balra, de a labda nem arra szállt.1:1
A második félidő 6. percében Halder Péter gólpassza mellé gólt is lőtt. 1:2
Ezután a helyiek próbáltak menteni legalább egy pontot, de védelmünk és kapusunk jól helytállt, így maradt a számunkra három pontot jelentő győzelem.
Az edzők véleménye:

Pachinger János játékos edző: Sajnos a csapat elfogyott a szezon második felére. Öt játékosunk is sérült, akiket nem tudunk minőségben pótolni. Ez már a korábbi mérkőzéseken is látszott. Az volt korábban jellemző a csapatra, hogy minőségi focit játszik, most ezt nem igazán mondhatjuk el. A sérülések nagy része hosszantartó gyógyulást igényel. Most is a mérkőzés 15. percében kényszerű csere volt. Nehéz helyzetben van a csapat. Gondolkodnunk kell, hogy a jövő héten hogy fogunk kiállni. Nem számoltunk ilyen nagymérvű sérüléshullámra. Céljainkat is át kell értékelni most. Ilyen a futball.

Zsófi József: Nehéz mérkőzésre számítottunk annak ellenére, hogy az a hír járt, hogy a sérülések miatt meggyengült a Tállya. Itthon mindig veszélyesek. Az első félidőt mi kezdtük jobban. Játszottunk, támadásokat készítettünk elő, de a befejezéssel adósok maradtunk. Elég nehezen született meg több helyzet után a vezető gólunk. Ez egy kicsit megnyugtatta a csapatot, de nemsokára egy buta gólt kaptunk szabadrúgásból. Sajnos a kapusunk hibázott. Kissé lehorgasztott fejjel mentünk az öltözőbe. A második félidő első húsz percében tovább játszottuk a játékunkat. Jobbak voltunk, mint az ellenfelünk.
Több sikertelen támadás után rúgtunk egy szép gólt. Ez meg kellett volna, hogy nyugtassa a csapatot, de az ellenfél rákapcsolt és keményen támadott. Rengeteget ívelték kapunk elé a labdát, amit mi csak „szétrugdosni” tudtunk ebben az időszakban. Így folyamatos játék nem alakult ki. Hozzá kell tenni a játékvezető „fer” volt az ellenféllel szemben. Olyan szabadrúgásokat ítélt, amit a másik irányba is lehetett volna, vagy egyszerűen meg sem kellett volna fújni. Indiszponáltsága ahhoz vezetett, hogy a végén nem, hogy egyenlő partnerek voltunk, hanem nyomott is az ellenfél. Hősies védekezéssel és nagy lelkesedéssel sikerült megszereznünk a három pontot, ami mutatja a csapat erejét. Jók: az egész csapat!

Ifi csapatunk 4:2 arányú győzelmével bizonyította, hogy nem véletlenül van a második helyen. A legjobbnak járó pezsgőt Halder Péter kapta a mostani és a korábbi mérkőzéseken mutatott szép teljesítményéért. Gratulálunk mindenkinek! Hajrá Patak!

Vasárnap fél három órai kezdettel a tabella élén álló Sajókaza gárdájával mérjük össze tudásunkat. Játékosaik jól képzettek, hiszen a magasabb osztályban szereplő Kazincbarcika és Ózd együttesétől vannak kölcsönben. Nem lesz könnyű mérkőzés, de jelenlétünkkel, szurkolásunkkal hozzásegíthetjük kedvenceinknek a sikerhez.


 

 

 

További fotók>>>

STC Baráti Kör
/2010.10.11./
 

  Köszönet a városi Egészségnapért...

 

        
    

Október 2-án, szombaton Sárospatak Város Önkormányzata nevében Aros János akkori alpolgármester, valamint Keresztúri Ferencné, a Rendelőintézet vezetője - az intézményvezetői értekezleten felmerült igénynek megfelelően - megteremtették a lehetőségét annak, hogy városunk közalkalmazottai és köztisztviselői komplex egészségügyi szűrésen vehettek részt a Rendelőintézetben – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetője...
 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes

       Előzetes felmérés alapján is nagy érdeklődés mutatkozott intézményünknél a vizsgálatokra, ahol is a vérnyomásméréstől a testsúly-, testmagasság-, testzsír-, vércukor- és koleszterinszint méréseken túl szemészeti, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és tüdőgyógyászati szűréseken vehettünk részt. Alkalmazottaink 85%-a élt is ezzel a lehetőséggel.

Ezúton minden dolgozónk – de valószínűleg mondhatom -, hogy valamennyi vizsgálaton résztvevő köztisztviselő és közalkalmazott nevében megköszönöm a lehetőséget a jól szervezett, jó hangulatú és tartalmas vizsgálatokért, melyeket a szervezők, az orvosok, az asszisztensek és védőnők is örömmel végeztek. Valóban jobb megelőzni a bajt, mint már kezelni! Köszönjük!
 


 

 

 


Törő Gábor
/2010.10.11./
 

  Átvette a hivatalt az új polgármester

 

        
  

2010. október 8-án megtörtént a Polgármesteri Hivatalban a volt polgármester, Dr. Hörcsik Richárd, illetve a jelenlegi polgármester Aros János között az átadás-átvétel, ahol jelen volt még a aljegyző asszony, dr.Szabó Rita, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közigazgatási Hivatal ügyvezetője Lukács Irén - ők biztosították a törvényességet. Az átadásról Aros János, a megválasztott, új polgármester számolt be…
 
 


Aros János

Dr.Hörcsik Richárd

       Most sokkal egyszerűbb dolgunk volt, mint 4 évvel ezelőtt, hiszen akkor teljesen ismeretlenül kellett átvenni a hivatalt, meglehetősen bizonytalanul, s utána jelentős átvizsgálással kellett kezdeni a dolgunkat. Most viszont, mivel folyamatában benne voltam a dolgokban, gyakorlatilag minden egyes dokumentum átfutott a kezemen, így csak egy formaiságnak lehettünk tanúi. Természetesen megköszöntük az elmúlt négyéves ciklust, hiszen Dr.Hörcsik Richárd sokat tett azért, hogy Sárospatak ennyit a fejlődött az elmúlt 4 év során.

Az új önkormányzatot illetően jelentős változások várhatóak mind a bizottságok számában, mind a képviselőtestület összetételében, valamint átszervezések várhatóak az intézményekben és a Polgármesteri Hivatalon belül is. Az alakuló ülésre október 18-án, hétfőn fogunk sort keríteni. Ekkorra már lefolytatjuk az egyeztetéseket a bizottságok összetételéről és számáról, az azt követő napon pedig indulhat a munka, hiszen a hónap végén, október 29-én, már rendes testületi ülést fogunk tartani.

Ezúton is, még egyszer köszönetet mondok a választáson résztvevő sárospataki lakosoknak, valamint a Polgármesteri Hivatalban dolgozó kollégáknak, akik a választások során itt voltak, az előkészítő munka és a lebonyolítás során is, és azoknak, akik az átadás-átvétel jegyzőkönyvének dokumentumait előkészítették. A jegyzőkönyv mindent részletesen tartalmaz.

Örömmel számolhatok be arról, hogy a négy évvel ezelőtt átvett, összes peres ügyünket le tudtuk zárni, jelenleg peres ügye nincs az önkormányzatnak. A jövővel kapcsolatban a programomban kifejtettem már elképzeléseimet, ennek konkrétumairól az alakuló ülés után fogom tájékoztatni Sárospatak lakosságát. Köszönöm az eddigi támogatást, de ahogy már mondtam, a könnyebb részén vagyunk túl a választásnak, a következő 4 évben jön a neheze.
Mindazt, amit örököltünk az előző képviselő testülettől, a folyamatban lévő beruházásokat, s egyéb ügyeket folytatnunk kell, mert négy év múlva úgy szeretnék felállni, hogy az itt lévő ismerőseimnek, barátaimnak, a sárospataki lakosoknak bátran a szemébe tudjak nézni. Ehhez kérem a támogatásukat, nem csak a választásokon, hanem a következő négy év minden napján.


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.10.10./
 

  Izgalmas és színes őszi-téli évad A Művelődés Háza és Könyvtárában

 

        
    

A Művelődés Háza és Könyvtára idén, már kilencedik alkalommal jelenteti meg az őszi-téli évadajánlóját. A Ház a Sárospatakon és a térségben élők igényeit színházként, közösségi térként, könyvtárként és moziként is szolgálja ennek megfelelően gazdag programfüzetet vehetnek kezükbe az érdeklődők - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgató...
 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

       Változatlanul arra törekszünk, hogy lehetőségeink szerint minden generáció találjon kedvére való programot. Idén sem hiányoznak a színházi- és gyermek előadások, kiállítások, ismeretterjesztő sorozatok, író-olvasó találkozók, játszóházak, filmszínházi események. Alkotó közösségeink, kiscsoportjaink munkájának, programjának bemutatása reményeink szerint több jövendőbeli résztvevő, klubtag kíváncsiságát is felkelti.

A már hagyományosnak nevezhető tevékenységeink mellett sok újdonságot is tartalmaz a füzetünk. Régi tervünk teljesült most, hogy meghirdettük zenei bérletes sorozatunkat, így a zenekedvelők télen is találkozhatnak a széles zenei palettát felvonultató nagyszerű, professzionális produkciókkal. Felnőttképzési projektjeink az itt élők számára jelentenek akár a munkaerőpiacon is kedvezőbb pozíciókat, lehetőségeket, de mindenképp hasznos és új ismereteket biztosítanak, amelyek érdemben javíthatják a hétköznapok minőségét vagy éppen a szabadidő hasznos eltöltését.

Azzal a reménnyel nyújtjuk át ezt a kiadványt, hogy ebben az izgalmas, színes évadban személyesen is köszönthetjük Önöket programjainkon, képzéseinken. Intézményünk valamennyi munkatársa nevében tartalmas időtöltést kívánok!


 

 

 

Törő Gábor
/2010.10.10./
 

 Újra Telkiben az Árvay labdarúgó csapatai

 

        
  

 


Gönczy Zoltán

       Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből újra az Árvay DSE csapatai kaptak meghívást a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség Tanévindító Fesztiváljára Telkibe, a magyar válogatottak modern edzőközpontjába. A III. korcsoportos leány és II. korcsoportos fiú csapatainknak többek között budapesti, békéscsabai, szolnoki, siófoki és pannonhalmi csapatokkal kellett megküzdeni - küldte a tudósítást Gönczy Zoltán - edző...

Végül a lányok a 7., a fiúk pedig a 4. helyen zárták a tornát. A méltán országos színvonalú megmérettetésen győzelem, döntetlen és vereség is kijutott a csapatoknak, de az edzőtábor közege, a híres emberek közelsége felejthetetlen élményt nyújtott játékosoknak és edzőknek egyaránt.

 


 

 

 

További fotók>>>

Árvay DSE
/2010.10.09./
 

Idén is sokan rész vettek az ingyenes lakossági szűrésen

 

        
    

Az intézményvezetői értekezleten merült fel az igény, hogy igény hogy Sárospatak Város Rendelőintézete Egészségnapot tartson közalkalmazottak és köztisztviselők részére. Mivel a Rendelőintézet kapacitása lehetőveé tette, ezt az akciót 2010. október 2-án, szombaton 8 és 16 óra között az egész város lakosságára kiterjesztettük. Keresztúri Ferencné elmondta, hogy ennek keretében ingyenes szűrővizsgálatokat végeztek mindkét épületben…
 
 


Keresztúri Ferencné

       A szűrést szakorvosok, szakasszisztenseké és védőnők végezték az alábbi alap-belgyógyászati szűrésekkel: vérnyomás, testsúly, testmagaság, testzsír, vércukor, koleszterin, szükség esetén EKG. Továbbá lehetősége volt a Szemészeten látásvizsgálat, a Bőrgyógyászaton Melanóma, a
Nőgyógyászaton rákszűrés, a Tüdőgyógyászaton légzés funkció, tüdőszűrés valamit csontsűrűség mérésre és hallásvizsgálatra.

A felhívásra sokan megjelentek, a tapasztalat szerint egy munkatárssal, barátnővel, vagy szomszéddal összebeszélve ilyen alkalmakkor könnyebben rászánják magukat azok is akik régen készülnek, de egyedül valahogy nem jutnak el a tervezett szűrésre…


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.09./
 

 VIII. Európai Uniós Konferencia és Néptánc Fesztivál

 

        
  

Tehetséggondozásról szólt a VIII. Európai Uniós Konferencia és Néptánc Fesztivál a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2010. szeptember 23-27 között nyolcadik alkalommal rendezte meg az Európai Uniós konferenciát, és a hozzá kapcsolódó néptánc fesztivált. A rendezvényen lengyel, ukrán, erdélyi és magyar művészeti csoportok és művészeti iskolák vettek részt - számolt be Darmos Csaba... a képen Réthiné Muha Krisztina igazgató...
 
 


Réthiné Muha Krisztina

Dr. Hegedűs László

       A konferencia és néptánc fesztivál nyolcadik éve nagy sikerrel kerül megrendezésre városunkban. A vendégek szívesen jönnek és sokan már régi ismerősként köszöntik egymást, és a rendezvény szervezőit, akik színes programokkal várják a vendégeket.
A konferencia 2010. szeptember 25.-én 10-13 óra között került megrendezésre A Művelődés Háza pódiumtermében. A konferenciát Dr. Hörcsik Richárd Sárospatak város polgármestere nyitotta meg. A konferencia témája a tehetséggondozás volt.
Az Európai Uniós Néptánc Fesztivál a 15 órakor utcai felvonulással kezdődött, majd 16 órától a művészeti csoportok előadásával folytatódott A művelődés házában. Vacsora után táncházzal és éjszakáig tartó táncos ismerkedéssel ért véget a fesztivál szombati napja.

A konferencián elhangzott előadásokról:
A magyar és külföldi előadók más-más szempontból közelítették meg a kérdést, és sok érdekességgel szolgáltak a hallgatóságnak. Dr. Hegedűs László a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskola dékánja a tehetség azonosításáról, a tehetség felismerésének nehézségeiről, a tudományos kutatásokról, az iskola szerepéről, a családmodell elméletről, az értelmi intelligencia mellett, az érzelmi intelligencia és a tevékenykedtetés fontosságáról, a művészeti nevelés fontosságáról beszélt. Kissné Murányi Andrea, a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskola igazgatója az iskolában folyó tehetséggondozó munka sokszínűségéről és az iskola tehetséggondozásban elért eredményeiről beszélt.

Péntek László Körösfő alpolgármestere a tömbben és szórványban élő magyarság oktatásának, és ezzel együtt a tehetségek felkutatásának nehézségeiről szólt. Agnes Wojczik a lengyelországi Kolaczycei Középiskola tehetséggondozó és művészetoktató tevékenységét mutatta be. Ukrajnából egy érdekes kezdeményezésről hallottunk a jövő gyermekei projekt vezetőjétől Natalia Parfenyuktól és Andrej Kastyuk atyától arról, hogy az egyházzal közösen a gyerekek nevelése és tehetséggondozása mellett a szülővé válást is segítik, szervezett formában játékos foglalkozásokkal és oktatással.

Az értékes és hangulatos konferencia és fesztivál végén a résztvevők egyhangúlag jelezték, a következő alkalommal is szívesen részt vesznek a művészeti iskola által szervezett programokon. A konferencia és néptánc fesztivál lebonyolításában nagy segítségünkre volt a TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0083 Európai Uniós pályázat, mely az iskolai tehetséggondozáshoz kapcsolódik.


 

 

 

További fotók- erdélyi>>>          További fotók- felvonulás>>>          További fotók- lengyel>>>            További fotók- moderntánc>>>            További fotók- néptánc>>>         További fotók- ukrán>>>

Törő Gábor
/2010.10.09./
 

Zenével tették még színesebbé a Kutatók Éjszakáját

        
    

A Művészeti és Nevelési Tanszék is hozzá járult a maga stílusában az idei Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Amellett ugyanis, hogy számos látványos kísérlettel próbálták meg a sárospataki főiskolára is becsalogatni az érdeklődőket, arról is igyekeztek meggyőzni a jelenlévőket, hogy egy ilyen tanszék életében is van felfedezni való – kaptuk az információt Dr.Nagy György dékánhelyettestől…
 


Dr.Nagy György

       Elsődleges szempont, hogy minél több embert megszólítsunk, hogy részt vegyenek a programban, csak utána lehet a tartalmi részeket átadni. A tartalmi elemek pedig azt bizonyítják, hogy a kutatók is ugyanolyan emberek, mint mások. Az érdeklődők megismerkedhetnek a kutatási területeikkel, hogy milyen érdekes dolgokkal foglalkoznak azok, akik közöttünk élnek, tanítanak és dolgoznak. Végül is a fiatal nemzedék számára egy utat mutat, egy bíztatást, hogy bárkiből lehet kutató. Ha nem tudja valaki a matematikát, attól lehet humán területen nagyon érdekes dolgokat művelni, vagy felfedezni. Akik pedig a reál tantárgyak iránt érdeklődnek, ők szintén nagyon szép eredményeket érhetnek el.

A vendég együttes elsősorban a zeneművészet szépségeibe kívánta bevezetni a jelenlévőket, zenével és énekkel egyaránt.
 


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.09./
 

  A gombák titokzatos világa

 

        

Ahogy a cím is elárulja, a mai kor tudományágainak is még sok felfedezni valója van a gombák világában, egyre nagyobb szerepet tölt be életünkben. A Zempléni Gombász Egyesületnek a célja a kiállítással az volt, hogy minden korosztályban felkeltse az érdeklődést a természet e csodálatos teremtményei iránt. A gombák sokszínűségét akartuk bemutatni, egyúttal óvatos és körültekintő gyűjtésre irányítottuk a figyelmet - nyilatkozta Kőszeginé Tóth Judit a Zempléni Gombász Egyesület titkára...
 
 


Kőszeginé Tóth Judit

Soltész Róbert

       A két nap alatt A Művelődés Háza és Könyvtára minden termében történt zajlott valamilyen esemény. Az iskolák csapatainak megrendezett vetélkedő új színfoltja a rendezvénysorozatnak, amit a pedagógusok jó ötletnek tartottak. Bennünket is meglepett az alsó tagozatos gyermekek tudása, tájékozottsága, annál inkább, mert az iskolában egyáltalán nem tanulnak a gombákról, tehát egyéni felkészülést igényelt a versenyen való részvétel. Igyekeztünk egyéb képességeikre építve új ismereteket nyújtani játékos formában.

A friss gombákon kívül kiállítást rendeztünk Soltész Róbert tagtársunk fotóiból, a képzőművészeti pályázatra beérkezett munkákból. Szintén újdonságnak számított a gombapreparátumok bemutatója. Hétfőn a színházteremben két előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Szegedi Zsolt segítségével a gombavilág rejtelmeibe pillanthattunk be, majd Nagy György természettudományos kísérletekkel kápráztatta el közönséget.

A kicsiket most is gombás mesével várták a könyvtár dolgozói. A rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye volt Dr. Rimóczi Imre professzor úr nyilvános tanfolyami előadása. Magával ragadó előadásmódja, nagy tudása lenyűgözte a hallgatóságot.

Az programok előkészítő munkái már a képzőművészeti pályázat meghirdetésével hetekkel ezelőtt megkezdődtek, majd a beérkezett munkák összegyűjtésével, zsűrizésével folytatódott. A gombapreparátumok, fotók válogatása is gondos munkát követelt, ahogyan az előadások és a vetélkedő megszervezése is. A gombagyűjtés és a termek berendezése az előző nap feladata volt. Közel 60 tagtársunk járta egész Zemplént, hogy utána a 173 gombafajt feldíszítve, természetes környezetét visszavarázsolva tudjuk az érdeklődőknek "tálalni".

Üzenetünk mindenkinek, hogy használják ki a szabadidő eltöltésének egyik legjobb és legolcsóbb módját, az erdőjárást, kirándulást. Járjanak nyitott szemmel, vegyék észre a természet apró takarítómestereit, a gombákat. Ne féljenek tőlük, de ismerjék meg a gyűjtésükkel és fogyasztásukkal kapcsolatos veszélyeket! Óvják élőhelyüket!

Elsősorban tagtársaimnak szeretnék megköszönni azt a hatalmas munkát, amivel létrejöhetett ez a rendezvény. Mindannyian szabadidőnket áldoztuk fel és ingyen dolgoztunk a közért, amit szívvel-lélekkel, nagy-nagy lelkesedéssel, elhívatottsággal tettünk. Köszönettel tartozunk Sárospatak Önkormányzatának az anyagi támogatásért, a Művelődés Háza és Könyvtárának a helyszín és tárgyi eszközök biztosításáért, a médiáknak a híradásért, a pedagógusoknak a mozgósításért és természetesen a látogatóknak a részvételért és az elismerő szavakért.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.09./
 

  Nyílt napon mutatták be a könyvtár legújabb fejlesztésének eredményeit

 

        
  

2010. szeptember 27-én nyílt napra hívtuk a sárospataki és a környékbeli laposokat, hiszen lassan a végéhez közeledik a TIOP pályázatunk, ami a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program rövidítése – számolt be Kövér Sándorné A Művelődés Háza Könyvtárában tartott rendezvényről, amelyen a könyvtár eddigi történetét mutatták be, különös tekintettel ez utóbbi évek mai kornak megfelelő technikai fejlesztéseire…
 
 


Kövér Sándorné

       A pályázat egy konzorciumi szerződés alapján jött létre a II.Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár projekt vezetése mellett, amihez még hét más könyvtár csatlakozott.
Ebben a programban az infrastruktúra fejlesztésére került sor a könyvtárban, közel 10 millió Ft felhasználásával. Az összeg 75%-ából számítógépeket és egyéb informatikai eszközöket vásároltunk, 20%-ból az elektromos hálózat korszerűsítése került sor, 5% pedig egyéb célokra lett fordítva.

Ezen a napon nem csak a sajtótájékoztatót tartottuk meg, hanem egyéb rendezvényekre is sor került, pl. bemutató foglalkozást tartottunk gyermekekkel és bemutattuk a zenei könyvtárat is.

Ez a fejlesztés komoly elvárásokat támaszt a könyvtárosokkal szemben is, a projekt bevezetése során mis is nagyon sokat tanultunk. Viszont ezzel a fejlesztéssel már olyan nagyságú és bonyolultságú rendszert kell biztonságosan üzemeltetnünk, s ezzel olyan feladatokat kell megoldanunk, ami már egy önálló informatikus alkalmazását is indokolttá tenné.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.08./
 

  Nyugdíjas-találkozó az új óvodában…

 

        
  

2010. szeptember 29-én nagyszabású rendezvényt tartottunk a megújult Carolina Óvoda és Bölcsőde épületében – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes

       Meghívtuk az új óvodánkba az elmúlt 40 évben Sárospatak óvodáiban és bölcsődéjében óvónői, dajkai, gondozónői, kisegítői, ill. karbantartói munkakörben foglalkoztatott dolgozóinkat. A meghívottak listája megközelítette a 100 főt. Ebből a létszámból - akiknek ideje és egészsége engedte – nagy örömünkre sokan el is jöttek. A meghívással az volt a célunk, hogy a korábbi dolgozók is osztozzanak örömünkben, és bemutathassuk az óvoda új épületét, azokat a körülményeket és környezetet, amelyben ma, - mi itt, Sárospatakon - nevelhetjük az óvodás és bölcsődés gyermekeket.

A rendezvényen részt vett dr. Hörcsik Richárd polgármester és Aros János alpolgármester urak, akik a beruházás körülményeiről tájékoztatták a megjelenteket. A rendezvény nagy örömére szolgált a jelenlévőknek, hisz a nyugdíjas dolgozóink értékelték és köszönettel vették a meghívást. Kíváncsisággal telve jöttek tájékozódni a már sokat hallott és általuk is nyomon követett óvodabővítési projektről. Ezen kívül szívesen találkoztak és beszélgettek egymással és az intézmény jelenlegi dolgozóival. Nagyon meghitt, családias, szép estét töltöttünk el együtt!
 


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.08./
 

  Elkezdődtek az edzések a SUSI-ban

 

        

Szeptemberben beindult a munka a SUSI falain belül. Az egyesület 6 csapattal, 5 korcsoportban, 70 tanulóval kezdte meg a felkészülést. Az 1999-2003-ban született gyerekek jelentkezhettek a toborzókra, válogatókra. Az első foglalkozásokon: 42 diák a labdarúgást és 16 tanuló a szivacskézilabdát, 12 sportoló pedig a lány kézilabdát választotta, a vezetők, edzők legnagyobb örömére. Az első gyakorlásokat a lelkes nagyszülők, szülők, testvérek nagy érdeklődéssel nézték végig és egy-egy szép megoldást tapssal, jutalmaztak. Mint Belicza János – elnök – elmondta, nagyon boldogok vagyunk, hogy ennyi sportolni vágyó gyermek jelent meg az edzéseken...
 
 


Belicza János

       Az egészségre nevelésen túl, célul tűzték ki a nevelők, hogy egy hónapban egyszer egy-egy versenyre eljussanak a sportolók, hiszen a versenyeztetésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Az első szülői értekezletekre sem kellett sokat várni, hiszen minden csapatnak külön-külön már megtartották szeptember hónapban, az edzők, vezetők.
Tervek szerint az első hazai esemény – ahol a SUSI minden csapata képviseltetni fogja magát - 2010 novemberében lesz, az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában. Az első megmérettetésen is túl vannak az 1999-es kézilabdás lányok, hiszen szeptember elején, részt vettek a Hajdúnánási Kézilabda Gálán, ahol ötödikek lettek. Sőt, október 9-én Ózdra látogatnak, a Lóci Kupára.

Hír még a kézisek életéből: Papp Dórát, a lány csapat egyik legjobbját, leigazolta a Debreceni VSC, munkájának és tehetségének elismerése jegyéül. Sok sikert kívánunk neki! A labdarúgóknak Besenyőtelekről, Füzesabonyból és Debrecenből is vannak meghívásaik. Decemberben elkezdődnek az ADIDAS fordulók a szivacsosoknál és a kéziseknél is. Öröm, hogy a SUSI-ból „kiöregedett” 1999-as focisták sikeresen beilleszkedtek az STC U-14-es csapatába és a Csendes István által edzett 1998-as fiú kézilabdások, már az Országos Serdülő Bajnokságban játszanak tovább.
További információ: www.susi.mlap.hu

Edzésidőpontok:
LABDARÚGÁS:
2000-ben születettek: hétfő (műfű) és szerda (műfű) 16.15 óra - EDZŐ: Punyi Gyula, edző, tanár.

2001-2002-ben születettek: kedd (műfű) és péntek (műfű) 16.15 óra - EDZŐ: Vachter Tamás, edző.

2003-ban születettek: kedd és péntek 13.45 óra - EDZŐ: Belicza János, edző, tanár.

KÉZILABDA, SZIVACSKÉZILABDA: 
2001 – 2002-ben született fiúk: kedd (Árvay) 15.45 és szombat (ÁVG) 10 óra - EDZŐ: Hardon Csaba, edző

1999 – 2000-ben született lányok: szerda és szombat (ÁVG) - EDZŐ: Papp József, edző, tanár

2001 – 2002-ben született lányok: kedd (Árvay) 1545 és szombat (ÁVG) 10 óra - EDZŐ: Hardon Csaba, Györki Erika, edző


 

 

 

SUSI
/2010.10.08./
 

  Interaktív mesével várták a gyerekeket a könyvtárban

 

        
  

 


Noszályné Bodnár Ágnes

       A Zempléni Gombász Egyesület által megrendezett Gombakiállítás ideje alatt a könyvtárban interaktív mesével vártuk a gyerekeket. A Világnagy Pöfeteg című mese által megismerkedhettek a gyerekek az erdő élővilágával küldte a tudósítást Noszályné Bodnár Ágnes, könyvtáros...

A foglalkozáson a találós kérdések segítették a gyerekeket az új ismeretek megszerzésében.


 

 

 

Törő Gábor
/2010.10.09./
 

  Ukrán kapcsolatok építése

 

        
  

Szeptember 30-án városunkba érkezett Igor Odokienkó, az Elevátormas gyár és az „Ot kraja do kraja” turisztikai iroda tulajdonosa, ukrán turisztikai operátor Cserkassziból, aki a Cserkasszi Ipari és Kereskedelmi Kamarának is tagja. Cégük már Hajdú-Bihar megyében befektetett alternatív energia fejlesztésébe eddig 100.000 Eurot - nyilatkozta Szabó Zita...
 
 


Igor Odokienkó

       Régiónkba Vozdvizsenszkij Vagyimnak, a Református Gimnázium tanárának köszönhetően jutott el a turisztikai szakember, sárospataki tartózkodását is ő szervezte meg, illetve a tárgyalásokat is ő készítette elő. Odokienkó úr elsősorban az észak-keleti régióban szeretne együttműködni magyar turisztikai és bor- partnerekkel.

Sárospatakon először az Újbástya Rendezvénycentrumot kereste fel, itt zajlott az előkészítő tárgyalás Siska Tamás ügyvezető igazgatóval, majd az ukrán szakember a Végardó Fürdőbe látogatott, ahol további megbeszélést folytatott Oros István igazgatóval. Mindkét egyeztető tárgyalás rendkívül sikeres volt, aminek köszönhetően a közeljövőben nem csak Ukrajnából, de Igor Odokienkó kapcsolatrendszere miatt a volt Szovjetunió utód köztársaságaiból is.sok turista érkezik majd városunkba.
A megbeszéléseket követően Odokienkó úr Grigorij Szkovoroda emléktábláját is felkereste Tokajban, a program további részében a piacépítésként borosgazdákat látogatott meg.


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.10.07./
 

  Halasítás a Berekben

 

        
  

2010.szeptember 29-én a sárospataki Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület megtartotta az utolsó halasítását a Berek területén. Kihelyezésre került 3 mázsa háromnyaras csuka a Majális part területén. Ezzel a halasítással az egyesület a nehéz gazdálkodási év ellenére teljesíteni tudta a 2010-es közgyűlésen kitűzött éves halgazdálkodási mennyiséget - nyilatkozta Pingor Zsolt, az egyesület elnöke....
 
 


Pingor Zsolt

       Az egyesület vezetője ezúton tájékoztatja a tagságot, hogy a 2010. október 10-én megrendezendő bereki pergető versenyre várják a további jelentkezők nevezését. A versenyt megelőzően 2010. október 04-én 00 órától a verseny végéig a Majális parti horgászterületen részleges horgászati tilalom lép életbe, ami természetesen csak a rablóhalak horgászatára vonatkozik. A Csepel tavon és a Berek egyéb részein tilalom nincs.

Pingor Zsolt elnök örömmel értesíti a horgászegyesület teljes tagságát, hogy Sárospatak város képviselőtestülete a 2010. szeptember 24-én megtartott testületi ülésén az önkormányzat és a horgászegyesület között fennálló haszonbérleti szerződést mind a Berek holtág, mind a Csepel tó vonatkozásában meghosszabította.A következő haszonbérleti időszak 2012. december 31-ig szól, ami ettől kezdődően az egyesület FVM -mel kötött üzemgazdálkodási tervéhez hasonlóan mindig azonos öt éves ciklusra kerül majd kiadásra.

 


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.07./
 

  Kastélytúra Tolcsván

 

        
  

Az Olvasószolgálati Műhelymunka keretében látogattak el a sárospataki kistérség könyvtárosai 2010. szeptember 24-én Tolcsvára. A település bővelkedik építészeti emlékekben, amelyeket még sok helybéli sem ismer. Minden könyvtáros kollégának hatalmas élmény volt ez a kirándulás, amelynek állomásait szeretném röviden bemutatni - számolt be Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 
 


Kövér Sándorné

       A Kurucz-kastély a XII. században épült. Tulajdonosai a Kurucz és a Körtvélyessy család voltak. 1945. után állami tulajdonba került. Rendszerváltás után pedig a spanyol tulajdonban lévő Tokaj-Oremus Kft. vásárolta meg.

A római katolikus templom Tolcsva legrégibb műemléke. Kiemelt magaslaton áll, köréje csak a XIX. században épültek lakóházak. Alapjai a XIV. században épültek gótikus stílusban. Az oldalkápolnákban látható oltárok művészeti szempontból is nagyon értékesek. A gótikus ablakok színes üvegképekkel díszítettek. Tornya a XVIII. században épült barokk stílusban. Érdekessége a fa galéria, és a zsindelyes kupola. 1806. márciusában Munkács-Buda útvonalában Szent Korona itt töltött egy éjszakát. Kisboldogasszony tiszteletére szentelték.

A Rákóczi-kastélyt a XVII. században építtette Lórántffy Zsuzsanna, Rákóczi György özvegye. Az épület feltehetően kassai, eperjesi vagy lőcsei mesterek munkája .A reneszánsz-korabarokk stílusban épült kastély jellegzetessége a ritkán ülő ablakszemek. A domboldalban épült kastély 26 m x 13 m alapterületű. Falvastagsága 1,15 m - 1,25 m. A körülötte lévő egykori kőfalból mára már csak kis részek állnak. Az épület mögött több ezer hektoliter bor tárolására alkalmas pincesor áll. A bejárati ajtó két oldalán ferde irányú lőrések láthatók. A földszint szobái dongaboltozatúak, az emeleti helyiségek pedig teknőboltozatúak. Az emelet két szobája stukkódíszítésű. A ma is állami tulajdonban lévő épületet 1960-ban állították helyre.

A Szirmay- kastély jelenleg is látható épülete az 1820-as években épült klasszicista stílusban. Építtetője Szirmay Ádám. Mai alakját a XIX. század végén Waldbott Frigyes átépíttetésével nyerte, alapterülete 2000 m2. Az L alakú épület leglátványosabb része a nagyoszlopos timpanonos középrész. Innen juthatunk a közfalakkal, oszlopokkal kör alakúvá kiképzett csarnokba. Ebből nyílik a korábban ebédlőnek használt több mint 100 m2-es helyiség. Ugyancsak a körcsarnokból nyílik a faragott díszítésű famennyezetes szoba (az 1. számú szalon) és az ugyancsak faburkolatú, beépített üvegszekrényes könyvtár, amelyben ma az iskolai könyvtár működik. A kastélyt nagy udvar és park veszi körül, jelenleg az általános iskola működik benne. A park a nyári borfesztiválok központi helyszíne.

A Dessewffy-kastély 1659-ben épült. Építtetője Bónis Ferenc tolcsvai földbirtokos. Bónis Ferencet a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvételért kivégezték. Özvegye később Semsey György felesége lett. Így került a kastély előbb a Semsey, később a Dessewffy családhoz. A barokk stílusú kastélyt a XIX. században átépítették, bővítették. 34 m x 18 m alapterületű . Jelenleg sajnos elhanyagolt állapotban van.

A Borászati Múzeum és Kultúra Háza a Konstantin házban kapott helyet. A létesítménynek helyet adó épület Uniós támogatással újult meg. Az alagsorban a korábban a Rákóczi-kasélyban kiállított szőlészeti és borászati eszközöket bemutató tárgyi és írásos gyűjtemény tekinthető meg, az emeleti helyiségek pedig különböző képzőművészeti kiállításoknak adnak helyet.

A gyönyörű időben tett élménydús sétáért köszönetet mondunk Hisztainé Bunda Ilona kolléganőnek a szervezésért, és idegenvezetőinknek a szeretetteljes fogadtatásért.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.07./
 

  Az Aradi Vértanúkra emlékeztünk

 

        
  

Az ősz szép évszak, de szomorú. Az elmúlásra emlékeztet a természet, a sárguló levelekkel, de a természetes elmúlásba belenyugszunk. Nem tudunk viszont belenyugodni még 161 év elmúltával sem a 13 Aradi Vértanú – nem tudom kis betűvel kezdeni ezt a két szót – erőszakos halálába. Ezzel az érzéssel küzdünk minden év őszén, október 6-án. Érzelmeinket idén Dr. Nagy György dékánhelyettes szavai korbácsolták fel, aki az Iskolakertben, Kazinczy Lajos honvédtábornok szobra előtt az emlékbeszédet mondta…
 
 


Dr. Nagy György

       Az ünnepi műsort a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karának hallgatói és az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tanulói adták. Az emlékbeszéd és a műsor is nagyon szívhez szóló volt. Mikor az elítéltek utolsó, papírra vetett gondolatait olvasták fel, amit szeretett feleségükhöz írtak, amivel gyermekeiktől búcsúztak, a szívünk összeszorult, többen a könnyeikkel küszködtek.

Még számunkra, a hallgatóság számára is nehéz percek voltak ezek, mégis köszönjük az előadó fiatal felnőtteknek és gyereknek, ezeket a perceket. Nem szabad, hogy emlékük elhomályosuljon! Amíg magyarok élnek a Földön, mindig kell, hogy emlékezzenek a 13 Aradi Vértanúra, akik a hazáért áldozták fiatal életüket.
 


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.06./
 

  25. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál

 

        
  

Az elmúlt hétvégén került sor Budapesten a jubileumi 25. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál megrendezésére. Az esemény évről évre nagy érdeklődés mellett zajlik, a mezőny hatalmas, közel tizenöt ezren húznak futócipőt ezen a napon - számolt be Sasi Róbert...
 
 


Sasi Róbert

       Hazánkban a 25. jubileumához érkezett sportrendezvény színvonalát emeli, hogy idén ünnepeljük a maratoni futás 2500. évfordulóját is, így egyedülálló eseménynek számít 2010-ben maratoni távot futni vagy az esemény többi távja közül bármelyiken részt venni.
Az útvonal a főváros legszebb részein halad, így sok szép és érdekes látnivaló akad a célba érkezésig. A verseny szinte teljes távján nagyszámú szurkoló lelkesítette a versenyzőket a táv leküzdésében, 35 zenei ponton pedig zenekarok és dj-k adták a ritmust a futáshoz és a szurkoláshoz.

A versenyen évek óta részt vesznek a sárospataki futók is, városunkat idén négy fő képviselte: Szerencsi Attila, Kenderesi László, Stiller Dénes és Sasi Róbert.
A résztvevőkhöz idén nem volt kegyes az időjárás. A hőmérséklet ideális 18 fok körüli volt, de a futók részben szakadó esőben futották végig a klasszikus maraton 42,195 km-es illetve a rövidebb, 30 km-es távot.
Az évek óta végzett edzéseknek köszönhetően a sárospataki futók az éven is a tervezett idő alatt tudták teljesíteni távjaikat. Sárospatak Önkormányzata az utazáshoz gépkocsit biztosított és vállalta a versenyzők nevezési díjának kifizetését.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.06./
 

 A múzsák kertjévé alakult A Művelődés Háza galériája

        
    

Nem mindennapi kiállítás nyílt 2010. október 5-én A Művelődés Háza Galériájában. A látogató múzsákat láthat ott, a magyar irodalom kiemelkedő személyiségeinek kisplasztikákban megjelenített múzsáit. Izgalmas viszontlátni azokat is, akiknek arcvonásait különböző ábrázolásokból már ismerjük, de még izgalmasabb viszont azokra rácsodálkoznunk, akiről valódi kép nem maradt fenn. A művész, akinek az élményt köszönhetjük, Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja, a kiállítást pedig dr. Koncz Gábor, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója nyitotta meg…
 


Józsa Judit


dr. Koncz Gábor

       Ha a múzsákra gondolok - a magyar irodalom kiemelkedő személyességeinek a múzsáira - akkor nem is annyira az anatómiai precizitás jellemzi az én munkáimat, hanem az a lelki állapot, lelkivilág, ami egy múzsát jellemezhet. Próbálom ezeket a kis plasztikákat 30-40 cm-es méretekben úgy megalkotni, hogy azokban a pici alakokban visszatükröződjön a lélek, és valahogy megérintse a nézőt, a látogatót, hogy valóban ki tudjon zökkeni a hétköznapokból – mondta műveiről Józsa Judit…
Abban a pillanatban, amikor alkotok, és úgy érzem, hogy az a pici lélek nincs benne, akkor még lágy állapotban összenyomom az agyagot, nem égetek ki olyan munkát, amiben úgy érzem, hogy valami nincs rendjén. Valóban hiteles portrékat próbálok mintázni. Ott, ahol tudjuk, hogy nézett ki a személy, mert léteznek ábrázolások - pl. Petőfi Sándor Szendrey Júliájáról ismerünk metszeteket - azt lehet használni, de például Csokonai Lilláját nem ismerjük. Ahogy megismerjük a versekből, megismerjük az emberek élettörténetét, kirajzolódik egy jellem és ahhoz egy arcvonás. Ekkor a művész csak a fantáziájára bízhatja magát, s remélhetőleg, ha rácsodálkoznak a tárlatlátogatók, akkor visszatükröződik az, ami a Csokonai versekben benne van.
Kerámiaszobrászként nyilvánvaló, hogy próbálok naturalisztikus kompozíciókat megálmodni, amelyek távol állnak a non-figuratív ábrázolástól. Ez áll közel az én lelkületemhez, és persze a művészettörténeti tanulmányaim is magyarázzák, hogy inkább az attribútumokkal, rejtett szimbólumokkal való kiegészítés jelenti, azt a pluszt, amit a hozzáértő, a tárlatlátogató észre vehet. Ha a magyar nagyasszonyok közül Szilágyi Erzsébetre gondolok, akkor nem véletlenül van ökölbe szorítva a keze, nem véletlenül van ott a Vajdahunyad várára emlékeztető reneszánsz hatszögletű oszlop, amin a levele pihen, a ruharedőiben pedig két rejtett szív, a szív alakú ruharedő, a törött, ami a meghalt nagyobb fiára, és a kisebbik, kibontakozó, a Duna jegén királynak megválasztott Mátyás királyra utal. Ezek az apró kis dolgok nagyon sokat elárulnak egy-egy asszonyról, de bármely más alkotásra is gondolhatunk…

Ha a magyar mesevilágot emeljük ki, aminek motívumai itt jelen vannak Sárospatakon, akkor a honfoglalás kori palmetta virágra is gondolhatok, két oldalt a két mintás kapoccsal, ami kizárólagosan csak a honfoglaló magyarokra jellemző virágmotívum, és jelen pillanatban a magyar mesevilágban a magyar mese talaját, a magyar mesét jeleníti meg. Tündér Ilona is egy ilyen palmetta virágból születik meg, de máshol is viszont láthatjuk. Tehát mindenhol észrevehető ez a sok-sok rejtett szimbólum, aminek valójában jelentése van.

11 évesen készítettem az első kisplasztikámat, ami fölemelkedett térben. Már akkor kitaláltam gyermekjátékként ezt a hajtogatásos eljárást, ami egyre jobban csiszolódik, de ez már régen volt, azóta egyre nehezebb, technikailag egyre komplikáltabb dolgokat választottam - nekem is szükséges, hogy fejlődjek. Viszont elengedhetetlen, hogy amikor rácsodálkozik a tárlatlátogató egy kompozícióra, ne érezze, hogy technikailag rendkívül nehéz megoldásról van szó, hanem azt kell éreznie, hogy ez valami csodaszép. Az, hogy a művész, hogy küzd meg vele, az egyedül az ő problémája, különösen a hajtogatásos apró részeknél, ha megnézzük a háromfejű és a hétfejű sárkányt, különösen izgalmas és nehéz technikai részei vannak. Azok, akik valaha agyaggal dolgoztak, ezt rögtön megértik.

Igazán fontos, hogy a magyar múzsa az legyen, akinek én szánom, de amikor egy külföldi tárlatlátogató nézi meg, aki nem tudja, hogy ki volt Petőfi Sándor, vagy József Attila, akkor ha egy József Attila kompozícióra néz, akkor azt látja, hogy egy halom-motívumból, amit gyökerek fognak össze, kiemelkedik 3 gyönyörű nő, akik a fejük fölött a karjaik behajlításával szinte roskadoznak egy nehéz babérkoszorú alatt. Rá tud csodálkozni és szeretheti anélkül, hogy tudná, kik ők. Viszont ha egy magyar tárlatlátogató nézi meg, akkor végig gondolja, hogy az a halom nem véletlenül van ott, és József Attila kapcsolata a nőkkel nyilvánvalóan a mamából és az ő hiányából épül ki. Tehát a halom, ami ugye a mamához fűződő viszonyából gyökerezik, abból szinte összefonódva emelkednek ki a lányok és valóban a József Attilai nehéz babérkoszorúval szinte megszakadnak. Tudjuk az életéből és a versekből, hogy mit jelentettek a nők József Attilának. Tehát egy magyar tárlatnézőnek sokkal többet mondanak ezek a szobrok.

A kiállítás november 15-ig tekinthető meg.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.06./
 

  Gál Halász Anna bemutatta 10 kötetét

 

        
  

Október 4-én vártuk, hívtuk kedves olvasóinkat, ugyanis Fogod a kezem címmel Gál Halász Annának megjelent a 10. kötete, amit mi nagy örömmel fogadtunk, hiszen rendszeresen visszajár hozzánk, régi kedves írónk, előadónk – számol be A Művelődés Háza Pódiumtermében megtartott író-olvasó találkozóról Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője…
.
 


Gál halász Anna

       Az ő rendezvényével nyitottuk meg az őszi könyvtári rendezvénysorozatot. Az országos családi könyvtári napok október 4-étől 10-éig tart országszerte, ehhez kapcsolódott a mi könyvtárunk is, amelynek a programja „nálatok is olvasható”.
Gál Halász Anna a könyveit mindig személyes élmények alapján írja. Így volt ez a mostani kötetével is, amely a máriapócsi kegyképnek a történetét írja le. Hogy miért is írta meg, ezt röviden így fogalmazta meg: ”arra keresem a választ, hogy közel másfél millió ember milyen indítatásból zarándokol el még ma is az évenkénti 20 búcsú alkalmával abba a pici szabolcsi kisvárosba?”. Ennek eredt a nyomába és sokakkal beszélgetve gyűjtötte össze az anyagot és személyes tapasztalataiból is merített, hiszen ott volt azon a látogatáson is, amikor 1991. augusztus 18-án II. János Pál pápa Máriapócsra látogatott, s azóta is rendszeresen jár a máriapócsi zarándoklatokra. Tulajdonképpen kicsi gyermekkora óta személyes kapcsolata van a helyi egyházi személyekkel és ennek alapján írta meg a könyvet.
Azonban ez mégsem egy száraz dokumentum regény, hanem egy szépirodalmi mű, hiszen egy olyan szövegkörnyezetben helyezte el, ami egy embernek az életét írja le.
A másik fontos gondolat pedig amit a könyv sugall, az anyaság tisztelete, a szeretet, a megbecsülés, az odafigyelés, a gyermek utáni vágy, amit kibont ebben a kötetben, tehát mindenkinek szívesen tudom ajánlani.

Ez a könyv a könyvtárunkban 1500 Ft-ért meg is vásárolható, ill. a többi könyvével együtt kikölcsönözhető.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.05./
 

  A Zene Világnapja

 

        
  

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanulói és tanárai 2010-ben is megünnepelték a Zene Világnapját - küldte a tudósítást Fábián Krisztina, a koncert szervezője. Szeptember 30-án került az ilyenkor hagyományos hangverseny megrendezésére, melyről az idén sem maradt e a szép számmal megjelenő zenekedvelő közönség - nyilatkozta Fábián Krisztina, a hangverseny műsorának szervezője...
 
 


Fábián Krisztina

       A műsor szereplői Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából, két legismertebb operája, a Hunyadi László és a Bánk bán két-két részletéből összeállított blokkal tisztelegtek, nemzeti himnuszunk zenéjének komponistája előtt. Az ünnepi köszöntő, a zeneszerző, karmester, zongoraművész és zenepedagógus, magyar nemzeti operát megteremtő munkásságát méltatta, majd Purcell, Handel, Weiner, Johann Straussz, Farkas Ferenc, Diabelli, Weber és Verdi muzsikája csendült fel. Ezenkívül egy spanyol románc, két orosz és egy skót népdalfeldolgozás, valamint ütőseink vidám "melldöngetőse" szórakoztatta a "tisztelt nagyérdeműt".

A koncert záró dala Szörényi Levente - Bródy János: Bolond nóta című filmzenéje volt. Hagyományaink szerint hangszeres tanszakaink, énekeseink, szolfézs csoportjaink és iiskolánk kórusa lépett fel, sőt a "Palotás" táncból néptáncosaink is kivették részüket.


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.05./
 

  Dobogós helyen végeztek a Rákóczisok

 

        

Erkel Ferenc (1810. november 7.) születésének 200.évfordólójára emlékezve hirdette meg pályázatát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány az elmúlt tanévben. Az írásbeli forduló után bejutottunk az országos szóbeli döntőbe, amelyet 2010. szeptember 20-án rendeztek meg a Pécs mellett található Görcsönyben. Az országos döntő nemzetközivé szélesedett, mert a határainkon túlról (Ukrajna, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia) is érkeztek csapatok - küldte a beszámolót Császár Erika, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felkészítő tanára...
.
 


Császár Erika

       A III. Európai Kultúra Napja keretében megrendezett Erkel Ferenc és kora országos történelmi vetélkedőn, csapatunk (a Rákóczi apródok) a dobogós harmadik helyezést szerezte meg nagyon nagy küzdelemben, mert csak egy pontra maradtunk le a második és két ponttal az első helyről. A vetélkedő feladatai egy hatalmas korszakot öleltek fel, hiszen Erkel 83 éves korában halt meg, így bővelkedett kiemelkedő kortársakban. Ismertetni kellett Erkel Ferenc életútjának állomásait, kiemelkedő zenei alkotásait.
A szellemi vetélkedést akadályverseny követte, amelyet gróf Hadik András születésének 300.évfordulójának tiszteletére rendeztek meg.

Nagyon sok ügyességi feladat várt a csapatokra, így többek között: lövészet, gránát- és csatacsillag-dobás, kelevézhajítás, íjászat, és egy történelmi totó Hadik András életéről. A Rákóczi apródok sikerrel vették az akadályokat és kiemelkedő eredménnyel végeztek az első helyen. Nagyon büszkék vagyunk, hogy iskolánk és városunk hírnevét öregbítették.

A csapat tagjai:
Aros Márk 7.a
Bodnár Zsombor 7.d
Matisz Patrik 7.d
Schmiedt Balázs 7.a osztályos tanulók.

Csapatunk tagjai egyhetes nyári táborozást nyertek, e mellett érmeket, kupákat, okleveleket, könyveket vehettek át kiemelkedő teljesítményükért. Ezúton is gratulálunk nekik.


 

 

 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2010.10.04./
 

  Szüreti Sakkverseny

 

        

2010. október 2-án ismét asztalhoz ültek a sakkozók A Művelődés Házában, hogy egy jó hangulatú verseny keretében összemérjék erejüket. 7 fordulóban, két csoportban zajlottak a küzdelmek: a 14 év alatti, valamint a felnőtt kategóriában. Több település képviseltette magát versenyzővel, sőt szlovák barátaink közül is jöttek - számolt be Tóth Tamás, az egyik szervező...
 
 


Tóth Tamás

       Az eredmények:  Felnőtt kategória
1. Simai Máté SESE 6,5 pont
2. Kovács Tamás SESE 6,5 pont
3. Vasvári Pál Sátoraljaújhely 4 pont

Legjobb nem díjazott sárospataki: Illés Attila 4 pont
Legjobb nem sárospataki: Kánya Nándor (Miskolc) 3,5 pont
Legjobb 18 év alatti: Csatlós Kornél (Sátoraljaújhely) 3,5 pont
Legjobb senior: Remak Dezső (Szlovákia) 4 pont

14 év alattiak:
1. Szuetta Mihály Erdőhorváti 6,5 pont
2. Pogácsás Panna Tolcsva 6,5 pont
3. Kánya Máté Miskolc 5 pont

Legjobb nem díjazott lány: Hajdú Petra (Sárospatak) 4 pont
Legfiatalabb versenyző: Szuetta Mihály (8 éves)

Köszönet mindazoknak, akik a díjakhoz tárgyjutalmakat ajánlottak fel! Legközelebb (a tervek szerint) a Mikulás Kupán találkozunk, decemberben


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.04./
 

  Ismét győztünk vasárnap

 

        
  

Bükkábrány futballcsapatát fogadtuk a hét végén, akik a tabellán néhány hellyel mögöttünk vannak. A szép őszi idő nagy számmal mozdította ki az embereket, nemcsak a patakiak, hanem a környező települések szurkolói és szakemberei is kíváncsiak voltak a mérkőzésre – küldte tudósítását Koscsó István, a STC Baráti Kör elnöke…
 
 


Koscsó István


Zsófi Dávid


Vígh Ferenc


Zsófi József

       Valljuk be, titkon reménykedtünk a sikerben, de ilyen nagyarányú diadalra nem gondoltunk. A cél természetesen a három pont megszerzése volt most is. Ennek megfelelően elejétől fogva ostrom alá vettük az ellenfél kapuját, aminek már a 9. percben meg is lett az eredménye. Vécsi Gábor a kapujából előrébb merészkedő hálóőr fölött ívelte a hálóba a labdát. 1:0
A 14. percben Zsófi Dávid már kettőre növelte előnyünket. 2:0
A 18. percben 18 m-re a kapunktól szabálytalankodtak a védőink. A jól elvégzett rúgás eredményeképpen a labda a bal felső saroknál talált utat a hálóba. 2:1
A 20. percben Halder Péter lövése a bal oldali kapufáról befelé pattant, csak éppen nem eléggé, mert a másik kapufát kívülről kerülte el.
A 26. percben Vécsi Gábor távolról elvégzett szabadrúgása a kapufáról kipattant, pontosan Halder Péter elé, aki a kapus mellett a hálóba fejelte harmadik gólunkat. 3:1
A 36. percben Zsófi Dáviddal szabálytalankodtak a tizenhatoson belül. A megítélt tizenegyest Vécsi Gábor végezte el, de „laza” lövését a kapus oldalra ütötte.
Az 50. percben a mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban teljesítő Halder Péter újabb gólt szerzett. 4:1
Ezt a tetemes hátrányt elég nehezen viselték el a bükkábrányi játékosok, csúnya megnyilvánulásaikért villant számukra a sárga és a piros lap is. Pedig tudhatták volna, hogy ez a bíró nem tűri a pályán az effajta reklamálásokat. A kiállítás viszont az ellenfélnek adott lendületet.
A 65. percben a vendégek csatára megmutatta, hogy ők is tudnak a kapuson átemelve gólt szerezni. 4:2
Az emberhátrányból bekapott gól és a mutatott játék alapján kezdtünk félni, hogy szoros lesz a vége, de a 84. percben megkönnyebbülhettünk, ugyanis egy szép jobb oldali támadás végén Vécsi Gábor labdájából Sikorszki Péter talált a hálóba. 5:2
A 89. percben védőnk és kapusunk egymásra várt a labda elrúgásában, eközben az ellenfél csatára szemfülesen elvitte a labdát mellettük és beállította a végeredményt. 5:3

Az edzők véleménye:
Vígh Ferenc játékosedző Bükkábrány: Sárospatak nincs arra rászorulva, hogy játékvezetői segítséget kapjon hazai pályán. El kell ismerni, hogy a mai mérkőzésen megérdemelték a győzelmet, mert nálunk a kulcsemberek hibáztak. Nem lett volna szabad ilyen gólokat kapnunk hazai pályán sem, de főleg nem idegenben. Megjegyzem, a játékvezető arrogáns stílusával tönkreteszi egész heti, sőt egész féléves munkánkat. Nincs tisztában a szabályokkal, a mérkőzésen, pedig úgy beszél a játékosokkal, ami egyszerűen a futballpályán megengedhetetlen. Sajnos el kell fogadnunk, hogy az amatőrök osztályában vannak olyan bírók, akik nem törődnek azzal, hogy valakiknek a hétvégéjét tönkreteszik. Most a miénket, legközelebb a másét. Annyira zárt ez a játékvezetői kör, hogy hiába támadja meg őket bárki nem ér el eredményt. Emelt fővel távozunk. Úgy gondolom, hogy tíz emberrel is méltó ellenfele voltunk a pataki csapatnak. Kiállításunk nem dobta fel a hazai csapatot különösen, mert azt gondolták, hogy a három pont már a zsebben van. Ezáltal „mi kerekedtünk ember előnybe.” (4:2-nél, még egy talált gól izgalmasabbá tehette volna a hátralévő perceket!) Sajnos rengeteget hibáztunk. Olyan két potya gólt kaptunk, amit megyei III. osztályban szoktak kapni, a ziccereket, pedig kihagytuk. Összességében jobb volt a Sárospatak a mai mérkőzésen. Gratulálok és további sok sikert kívánok nekik! (Köszönjük szépen és mi is hasonló jókat kívánunk Bükkábránynak!)

Zsófi József: Egészséges önbizalommal készültünk a Bükkábrány elleni mérkőzésre, mert ötödik alkalommal veretlenek vagyunk (három győzelem és két döntetlen). A pályán futószalagon kezdtük el gyártani a gólhelyzeteket. Kettőt sikerült is gyorsan belőni, ami arra utalt, hogy biztos győzelmet aratunk a Bükkábrány ellen. Aztán a védelem sajnos bakizott és az ellenfél is megtalálta a hálóba vezető utat. Ezután kissé zaklatott lett a játékunk. Kevesebb szép támadást tudtunk vezetni, de azért tudtuk növelni az előnyünket. A második félidőben úgy jöttünk ki az öltözőből, hogy minél előbb lőjünk gólt, ezzel biztosabbá tudjuk tenni győzelmünket, ami sikerült is. A csapatot viszont megzavarta a biztos vezetés és a védelmünk is többször hibázott, aminek következtében két potya gólt sikerült bekapnunk. Az eredmény láttán, aki nem látta a mérkőzést, úgy gondolja, hogy egy szoros találkozó volt, pedig szó sincs erről. Egész 90 perc alatt nagy fölényben játszottunk. Viszonylag rossz játékkal is magabiztos győzelmet arattunk. Jók: Vécsi Gábor, Halder Péter, Zsófi Dávid, Sikorszki Gábor és Szőke Zoltán.
A legjobbnak járó pezsgőt Zsófi Dávid kapta az ezen és a korábbi mérkőzéseken nyújtott egyenletes, s a csapatnak lendületet adó játékáért.
Ezzel a győzelemmel a táblázat előkelő 4. helyére kerültünk, egy győzelemért járó három ponttal megközelítve a dobogót. Egy újoncnak ez valljuk be nagyon szép eredmény.
Szombaton délután Tállyára látogatunk. Ők a nyomunkban vannak, így nem lesz könnyű mérkőzés. Bizony el kell majd a bíztatás. Aki teheti, jöjjön velünk, hátha a hazai szurkolók a szüret miatt kevesebben lesznek, mint mi.
Az ifjúság is kitett magáért, hiszen 9:0 arányban nyert, így a dobogó második fokán tanyáznak.
Gratulálunk mindenkinek! Hajrá Patak!
 


 

 

 

További fotók>>>

STC Baráti Kör
/2010.10.04./
 

  Együtt fogjuk előre tolni a város szekerét – Aros János polgármester nyilatkozata

 

        
 

Sárospatak lakosainak megköszönöm a szavazási hajlandóságot, a választáson való részvételüket. Sárospatak egy olyan lehetőséget használ most ki, amilyen előtt talán még sohasem állt, nevezetesen, hogy kormánypárti képviselője van, aki a legfontosabb bizottság, az Európai Bizottság elnöke. Köszönöm továbbá, hogy személyemben bizalmat kaptam, hogy vezethetem a várost. Ez hatalmas felelősség, amivel nem szabad visszaélni – nyilatkozta a 2010. október 3-án megtartott önkormányzati választások után Aros János, Sárospatak város újonnan megválasztott polgármestere…
 
 


Aros János

       Szeretném, ha a 4. év végén mindenkinek a szemébe tudnék nézni, hiszen itt lakom Sárospatakon, s itt laknak a szüleim, családtagjaim és barátaim is. Szeretném ezt a ciklust mindenki megelégedésére végigvinni, azokéra is, akik rám szavaztak és azokéra is, akik másra adták le voksukat.
Mindenkinek jobb kezet nyújtok, aki Sárospatak érdekében tenni akar bármit. Mindenkinek, aki a közösen megmozdított szekeret velünk együtt tovább akarja tolni.

Megköszönöm minden képviselőjelöltnek a korrekt kampányolást - akár bejutott, akár nem. Köszönetet mondok minden szervezetnek, egyesületeknek, az egyházaknak és magánszemélyeknek, akik végig támogatták a jelölésemet, a kampány során biztattak és bátorítottak. Akik nem támogattak és valamilyen ok miatt másra szavaztak, számukra 4 évem lesz, hogy bebizonyítsam, jó szándékkal, tisztességgel és eredményesen fogom a várost vezetni. Támogatókra nem csak a választás során van szükség. A következő 4 évben még többet tudnak majd segíteni, hiszen azokat a hibákat, amelyeket esetlegesen elkövettünk, korrigálni kell, azokat a beruházásokat, pályázatokat, amelyeket közösen elnyertünk, meg kell valósítani, ehhez pedig mindenkire szükségem lesz, aki segíteni szeretne.

A polgármester egyedül hiába szeretne tenni bármit is, meg van kötve a keze, éppen ezért örülök annak a képviselőtestületnek, aki mögöttem áll. Úgy látom, képviselőjelöltjeink közül a 8 körzetből 7-en bejutottak, a Függetlenek Sárospatakért Egyesület jelöltje került be a bodroghalászi városrészen, továbbá hárman kerültek be a kompenzációs listáról. Ez az összetétel nekem garancia arra, hogy továbbra is egyhangúlag, vagy egyetértve tudjuk meghozni azokat a döntéseket, amelyek a város érdekét szolgálják.

A mai és a holnapi nap az egyeztetések napja lesz, hamarosan bejelentjük az alakuló ülés időpontját, megkezdjük az egyeztetéseket a bizottságok létrehozásáról, hiszen munka van bőven. Azoknak a képviselőjelölteknek, akik nem jutottak most be, megköszönöm a részvételt, valamint az egyesületeknek és civil szervezeteknek is és kérem őket, hogy ne csak 4 évente kampány idején mutassanak aktivitást, hanem közben is várom az észrevételeiket, javaslataikat, szervezett rendezvényeiket, amelyeket támogatni fogunk.

Jó munkát kívánok az új képviselőtestületnek, akikkel minden erőnkkel és tudásunkkal azon leszünk, hogy választóink megelégedésére működjön és fejlődjön a város az elkövetkező négy évben!


 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.10.04./
 

  Különleges zenei eseményre hívjuk a sárospatakiakat

 

        
 

 


Virágh Sándor

       2010. október 5-én kedden 18 órakor a Református Templomban énekel Svájcból a Solothurni Katedrális Fiúkórusa. Megtiszteltetés, hogy a neves együttes Sárospatakot is beválasztotta őszi koncertsorozatába Nyíregyháza és Kassa mellett - invitálja Sárospatak lakosságát Virágh Sándor református lelkész...

A negyven tagú különleges hangzású együttes tagjait a város több kórusa tagjai látják vendégül, amely jó példát ad a szeretetből való összefogásra, és vendégeinken keresztül városunk hírnevét viszik magukkal. Buzdítunk mindenkit, jöjjön el meghallgatni a lelki feltöltekezést nyújtó koncertet kedden este, melyre belépődíj nincs, a kórus ellátására önkéntes adományokat köszönettel fogadunk.
 


 

 

 


Református Lelkészi Hivatal
/2010.10.03./
 

 Aros János lett Sárospatak város új polgármestere

 

        

 
  Jelölt neve Jelölő szervezet(ek) Kapott
érvényes
szavazat
%
1 Aros János FIDESZ 2 700 48,72
2 Dékány Zsolt Gyula FÜGGETLEN 398 7,18
3 Dr. Jánosdeák Gábor FÜGGETLEN 1 550 27,97
4 Kiss Csaba Bodrogparti Athén Sárospatak 894 16,13


Az önkormányzat összetétele :

Név Jelölő szervezet(ek) Egyéni választókerület Kompenzációs lista
Aros János FIDESZ 03      
Kiss Csaba Bodrogparti Athén Sárospatak  
Egyed Attila FIDESZ 02      
Hajdu Imre FIDESZ 01      
Oláh József Csaba FIDESZ 08      
Sikora Attila FIDESZ 04      
Szabó András FIDESZ 07      
Szvitankó Tamás FIDESZ 05      
Zérczi László Függetlenek Sárospatakért Egy. 06      
Ádám László József Függetlenek Sárospatakért Egy.  
Saláta László Mihály Sárospataki Lokálpatrióták  
 
 

Sárospatak települési választás eredményei

További fotók>>>    További fotók délután>>>                    További fotók>>>    

Törő Gábor
/2010.10.03./
 

  Baleset a lámpás kereszteződésben

        
 

2010. szeptember 25.-én 13 óra 30 perckor Sárospatak Rákóczi út és Béla Király tér kereszteződésében (lámpás kereszteződésben) személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. Egy Ford típusú gépkocsi közlekedett a Rákóczi úton az Eötvös út irányából, és balra a Béla király tér irányába szándékozott tovább haladni - nyilatkozta Ladics Tamás ...
 


Ladics Tamás

       Kanyarodás közben nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a neki szemből az Arany János út irányából a Rákóczi úton közlekedő segédmotoros kerékpár részére minek következtében összeütköztek. Baleset során a segédmotoros kerékpár vezetője súlyos sérüléseket szenvedett, őt a helyszínről mentő gépkocsi szállította a sátoraljaújhelyi városi kórházba.

A baleset körülményeit bűntető eljárás keretein belül vizsgáljuk.
 


 

 

 

Törő Gábor
/2010.10.03./
 

  I. Országos mezőgazdasági vontatók középiskolai közlekedésbiztonsági verseny

        
      

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az idén jogot nyert arra, hogy 2010. szeptember 22-23. között Abaújszántón, illetve Sárospatakon megszervezte az „I. Országos mezőgazdasági vontatók középiskolai közlekedésbiztonsági verseny”-ét a helyes közlekedésre nevelés, a közlekedési ismeretek bővítése, a balesetmentes közlekedés elősegítése érdekében - nyilatkozta Dr. Lovassyné Németh Mária r. alezredes MBB titkára..
 


Dr. Lovassyné Németh Mária

       Megtisztelő számunkra, hogy a balesetmegelőzési bizottságunk 1992. évi megalakulása óta – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályával közösen - már hatodik alkalommal lehet házigazdája a közlekedés biztonságával kapcsolatos vetélkedők országos döntőjének, és ezt a tanulmányi versenyt elsőként rendezhettük meg.

Arra törektünk, hogy színvonalas, szakmailag helytálló, a versenyzők számára élvezetes megmérettetést szervezzünk, és maradandó élménnyel gazdagodva utazhattak haza megyénkből valamennyi résztvevő.

A vetélkedő:
• elméleti (KRESZ, munkavédelmi, tűzvédelmi és szállítási ismeretek),
• ügyességi, és
• elsősegélynyújtás gyakorlati feladatokból áll.

Az országos versenyen megyénként és a BRFK-ról 2-2 fő versenyző, valamint 1 fő rendőr, és 1 fő pedagóguskísérő vehet részt.
Minden versenyzőnek „T” vagy „B”+”E” kategóriára érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, melyet az ügyességi versenyszám megkezdésekor a versenybíró részére kötelező bemutatni.
Az eddigiektől eltérően az első napon az ügyességi verseny és az elsősegély nyújtási gyakorlat, míg az elméleti feladatok a második nap kerülnek lebonyolításra. A résztvevők külön kerülnek értékelésre egyéni összetett kategóriában, csapatonként, valamint külön díjaztuk a versenyszámok legjobbjait.

Az elméleti verseny alkalmával a versenyzők külön:
• 55 kérdésből álló KRESZ „T” tesztlapot, és
• 25 kérdésből álló munkavédelmi, tűzvédelmi és szállításismereti tesztlapot töltenek ki.
Mindkét tesztlapot a Nemzeti Közlekedési Hatóság Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Miskolci Vizsgacentruma biztosította.

A megnyitóhoz és az ügyességi, gyakorlati programok végrehajtásához az abaújszántói Bárczay János Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, az elméleti feladatok végrehajtásához, a záró ünnepség lebonyolításához, valamint a szabadidős programok eltöltéséhez Sárospatak városa, illetve intézményei adtak otthont.
A verseny eredménye


 

 

 

További fotók>>>

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság
/2010.10.03./
 

  Szüreti rendezvényeken a Bodrog Néptáncegyüttes és a Csimpolya Gyermektánccsoport

        
 

Több szüreti rendezvényen léptek fel az elmúlt hetekben a sárospataki táncosok. Szeptember 10-én a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Csimpolya Gyermek és Ifjúsági tánccsoportja Kassán vendégszerepelt, ahol szlovákiai és lengyel együttesekkel vonultak fel és adtak műsort a régészeti komplexumnál létesített szabadtéri színpadon. Másnap a Bodrog Néptáncegyüttes és néhány csimpolyás pár együtt vettek részt a Budai Várban az Országos Bor- és Pezsgőfesztiválon, ahová a Bodrog már hat éve folyamatosan meghívást kap. Az elmúlt hétvégén városunkban a Máté Napi Aszúünnepen adott műsort az együttes - számolt be Darmos István...
 


Darmos István

       Az együttesi munkában vannak felkészülési időszakok, és olyanok, amikor fellépés fellépést követ. A nyári időszakban nemzetközi és tematikus fesztiválokon, falunapokon vesz részt rendszeresen az együttes, ősszel a szüreti rendezvényekre, borfesztiválokra hívják táncosainkat.

Műsorainkat igyekszünk mindig úgy szerkeszteni, hogy színes és változatos műsorral szórakoztassuk a közönséget, mindeközben fontosnak tartjuk, hogy ami a színpadon megjelenik az szakmailag megalapozott, hiteles, és koreográfiailag is megfelelő színvonalú legyen. Ez az oka, hogy a felkészülési időszakokban â013 késő őszi, téli és tavaszi próbákon mindig új táncanyagokkal foglalkozzanak, és új koreográfiákat tanuljanak táncosaink.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.10.03./
 

  Idősek Napja operett műsorral – elbúcsúzott a polgármester

        


Dr.Hörcsik Richárd

       Október 2-án tartották az Idősek Napját A Művelődés Háza Színháztermében, ahová Kovács Zsuzsa és Bozsó József operett műsora teltházat varázsolt. A szépkorúak az első perctől megbecsülve érezhették magukat, hiszen már belépéskor, az ajtóban kaptak egy szál virágot…

A műsort Donkó József konferálta, elsőként Aros János alpolgármestert kérve fel a vendégek köszöntésére. A szervezők, ha biztosra akarnak menni, operettszínészeket hívnak. Így volt ez most is. Mikor felhangzott a Te rongyos élet, vagy a Hej, cica eszem azt a csöpp kis szád, akkor felhangzott a taps is. A közönség gyakran a színészekkel együtt énekelte a jól ismert dalokat, volt amikor a felhívásukra, de legtöbbször bíztatni sem kellett őket.

A műsor végén Dr.Hörcsik Richárd lépett a színpadra, aki négyéves ciklusa végeztével elbúcsúzott a Patakiaktól, megköszönve a bizalmat, hogy négy évvel ezelőtt rá szavaztak, s így a város polgármestere lehetett, majd ígéretet tett rá, hogy ezután is segíteni fogja Sárospatakot, hiszen továbbra is pataki marad.

Az ilyenkor szokásos vendéglátás most sem maradt el, egy pogácsa és egy pohár üdítő, vagy bor mindenkinek jutott, amit a Vay Miklós Szakképző Iskola vendéglátós tanulói szolgáltak fel. 


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.02./
 

Jó úton jár az oktatásügy

 

        

 


Dr.Hoffmann Rózsa

       Nagy tetszést aratott volt Dr.Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár előadása, amit október 1-jén A Művelődés Háza Színháztermében tartott. A nagy számban összegyűlt, zömében pedagógusokból álló hallgatóság szűnni nem akaró tapssal jelezte, hogy Hoffmann Rózsa a szívükből beszélt.

A kormányzat mindazt kitűzte célul, amit minden pedagógus és józanul gondolkozó szülő is szeretne. Valamikor a magyar oktatás "csodájára jártak" a világon, de egy ideje ez már nem így van. A visszaállításra megvannak az elképzeléseik: ismét kell, hogy legyen a pedagógusoknak tekintélye, legyen eszköz a kezükben, értékeljenek, s ha kell, buktathassanak. Meg kell szüntetni a tantervek és tankönyvek káoszát, óvatosan kell bánni az integrációval, ne " piaci alapú" legyen az oktatás, viszont legyen tudás alapú. Az iskolákban a nevelés és az ismeretek átadása legyen a legfontosabb nem pedig a minőségbiztosítás...


 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.01./
 

Letették az épülő járóbeteg szakellátó központ alapkövét

 

        

Dr. Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke érkezett 2010. szeptember 30-án Sárospatakra, hogy jelen legyen az Emeltszintű Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ alapkövének letételénél, ami nem csak Sárospatak, hanem az egész kistérség lakosságának egészségügyi ellátását javítani fogja…
 
 


Dr. Mikola István


Keresztúri Ferencné


Dr. Hörcsik Richárd


Aros János

       A régi egészségház mellett, a szalagokkal kijelölt munkaterületnél gyűltek össze a város vezetői, az egészségügyi dolgozók, a sajtó és a kivitelező képviselői és a lakosság köréből mindazok, akik szeretik figyelemmel kísérni városunk fejlődésének jelentősebb lépéseit.

Elsőként Dr.Hörcsik Richárd polgármester köszöntötte a miniszteri vendéget és a megjelenteket. Szólt azokról a fejlesztésekről és felépült létesítményekről, amelyek Sárospatakon ebben a ciklusban megvalósultak és vázolta annak pályázatnak a nehézségeit, amelyek eredményeként most végre ez az építkezés elindulhat. Kifejezte örömét, hogy polgármesteri ténykedésének utolsó eseményeként egy ilyen intézmény alapkőletételében vehet részt, ami Sárospatak és környéke jövőjét meghatározza.

Keresztúri Ferencné, a Rendelőintézet vezetője a megjelentek köszöntése után azonnal rátért a fejlesztés műszaki tartalmának ismertetésére…

”Évek óta dédelgetett álmaink megvalósulásának kezdete a mai nap, amikor letesszük az Emeltszintű kistérségi járóbeteg központ alapkövét. Az itt megvalósuló beruházás közel 2000 m2, mely három szinten, biztosítja a járóbeteg szakrendelés infrastruktúrális feltételeit.
Az épületben kerül elhelyezésre a jelenleg is működő 24 szakrendelés és gondozás, valamint az új épület lehetőséget biztosít a szakrendelések bővítésére, mint KARDIOLÓGIA, BŐRGYÓGYÁSZAT, UROLÓGIA , ORTOPÉDIA,GASZTROENTEROLÓGIA, valamint emeltszintű ellátási formák, mint a nappali kórházi ellátás , és az egynapos sebészet, melyet nagyon jól kiegészít az ugyancsak új szolgáltatás az otthoni szakápolás.

Az épület összes nettó alapterülete pontosan: 1954 m2, 3 szint. Az alagsor alapterülete 681 m2, ahol helyet kap egy mozgásszervi centrum, mely közel 400 m2 területű. A reumatológia, gyógytorna, fizikoterápia, masszázs szakrendelések kerülnek még itt elhelyezésre külön recepcióval. A jelenlegihez képest egy balnaoterápiás részleggel is bővül az ellátás 119m2-en, ahol egy 25 m2-es medence is kialakításra kerül.
Ugyancsak az alagsorban kerül elhelyezésre, egy melegítőkonyhás étkező, a női és férfi öltöző zuhanyzóval, öltözőszekrényekkel, mely a dolgozók munkahelyi körülményeit javítja.

A földszint nettó alapterülete 638 m2. Itt kerül elhelyezésre a diagnosztikai részleg (röntgen, ultrahang), a sebészet-traumatológia, az ortopédia, a tüdőgyógyászat, az ideggyógyászat, a pszichiátria, a pszichológia szakrendelés, a belgyógyászat, a kardiológia, a diabetológia, urológia, a bőrgyógyászati szakrendelések, a recepció és az informatika szoba.

Az első emelet nettó alapterülete 635 m2. Itt kerül elhelyezésre a Nőgyógyászat, a szemészet, a fül-orr gégészet és audiológia, a labor, a gasztroenterológia és urológia szakrendelés műszeres vizsgálatai, a nappali kórházi ellátáshoz a fektető, valamint az egynapos sebészeti blokk a hozzátartozó betegmegfigyelővel, mely több mint 100 m2.

Minden szinten kialakításra kerül egy orvosi szoba és egy asszisztensi helyiség is. Az épületben 2 személy-, és egy teherlift biztosítja az akadálymentes közlekedést. A gép-műszer és informatikai beszerzés költsége 127 millió Ft, amelyből eszközbeszerzés 97 millió Ft, a szoftver pedig 30 millió Ft értékben kerül beszerzésre.

A beruházás megvalósulása, az egészségügyi dolgozóknak megfelelő munkakörülményeket, a betegek részére pedig az egészségügyi szolgáltatások minőségi javulását eredményezi. Az új szakrendelések bevezetésével a lakóhely közelében igénybe vehető egészségügyi ellátások köre jelentősen bővül.”

Majd kifejezte köszönetét Sárospatak Város Önkormányzatának, amiért annyi energiát fektettek ebbe a pályázatba…

Dr. Mikola István gratulált az Önkormányzatnak az új létesítmény munkálatainak elkezdéséhez, majd megtörtént az alapkőletétel. Aros János alpolgármester, polgármesterjelölt kommentálása mellett Dr. Mikola István a Magyar Nemzet aznapi számát, Dr. Hörcsik Richárd az Észak-Magyarország aznapi számát, Keresztúri Ferencné igazgatónő a Rendelőintézet dolgozóinak névsorát, Aros János pedig az épület terveit helyezte el az urnában.
Az alapkő elhelyezését követően Aros János, a fórum házigazdájaként hívta a jelenlévőket A Művelődés Házába, ahol Mikola István tartott Fórumot az egészségügy helyzetéről.


 

 

 

További fotók>>>                                        További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.10.01./
 

Sikeres volt a Lakótelepi Nap

 

        
      

 


Sikora Attila

       Érdemes volt egy kicsit elhalasztani a Lakótelepi Napot, mert így szombat délután remek időben került sor a rendezvényre. Sok színes program várta a nagyszámú érdeklődőt. Volt mazsorett bemutató, néptánc, latin tánc, könyvbemutató, triál parádé, élő koncert és a nap végén disco – számolt be a népszerű rendezvényről Sikora Attila önkormányzati képviselő…

Tombolasorsolást is szerveztünk, melynek bevételét a felújított óvodának ajánlottuk fel. Az Újbástya Rendezvénycentrum munkatársai segítettek a nap megszervezésében. Külön köszönet a rendezvény támogatóinak: Sárospatak Város Önkormányzata, Weinberg 93' kft, Kispatak 2000 Kft., Virágh Sándor tiszteletes úr és Szvitankó Tamás.
 


Szvitankó Tamás

 

 


További fotók mazsorettről>>>             További fotók néptáncról>>>                   További fotók festésről>>>               További fotók triállról>>>           További fotók könyvbemutatóról>>>

További fotók Retrockról>>>

Cziczer Katalin
/2010.10.01./
 

Véradásban is példamutatóiak a sárospataki rendőrök és polgárőrök

        
  

Ismét megtelt a véradó szoba Sárospatakon, amit ezúttal a Sárospataki Polgárőr Egyesület Erdélyi János utcai épületében rendeztek be, tekintve, hogy erre az alkalomra a helyi rendvédelmi szervek dolgozóit hívták meg. Repeiné Bodnár Zsófia véradásszervező elmondta, hogy a megszokott létszámbon most is helyt álltak a rend védői…
 


Klima János

       Sárospatak rendőrei 2007-ben csatlakoztak véradó mozgalmunkhoz, azóta évente kétszer, februárban és szeptemberben szervezünk véradást az ő részvételükkel. A februári egy fix időpont, hiszen február 14-én van a rendőrség országos véradó napja, hónapja. Alkalmanként 21-28 rendőr, illetve polgárőr csatlakozik mozgalmunkhoz, amely szám évről-évre gyarapszik. Első négy alkalommal a rendőrség adta a helyszínt, majd Klima János felajánlotta a polgárőrség irodáját, mivel ők is teljes elhivatottsággal a véradás ügye mellett vannak, és az egyesület tagjai aktívan adnak vért.

Nekik is köszönhetően, a mi területünkre nem jellemző a vérhiány. A nyári hónapokban nehezebb a véradások megszervezése, hiszen az emberek többsége a szabadságát tölti, így ők kevésbé mozgósíthatóak. Éppen ezért ilyenkor nem munkahelyekre összpontosul a véradás, hanem inkább lakóterületi véradásokat tartunk. Nyáron még nehézséget okozott az is, hogy a területünkön árvíz volt. Ami közvetlenül érintett terület volt, ott egy ideig nem lehetett véradást tartani a Hepatitis fertőzés miatt.
Egyébként nem jellemző a mi kistérségünkre, hogy gondok lennének. Megyénk legaktívabb donortoborzó területe vagyunk, Miskolcot is megelőzve - amit ezúton is megköszönünk a lakosságnak, ezen a napon pedig a sárospataki rendvédelmi szervek véradóinak.

Repeiné Bodnár Zsófia

 

 


Cziczer Katalin
/2010.10.01./
 

Segítség a Bodrogköznek

              
     

Kapcsolatai révén szerzett egymillió Ft értékű támogatást Jósvainé dr. Dankó Katalin a bodrogközi Pácin községnek, amit a belvíz sújt. Olyan magas a talajvíz állása, hogy idén még nem tudták használni a futballpályájukat, de az iskolaudvart sem. Fontos tehát az iskolának a tornaterem, ami viszont balesetveszélyes volt, mert vasoszlopok szegélyezték, amik a tetőt tartják. A támogatásból sikerült ezeket bordásfallal borítani, így a balesetveszély megszűnt...
 
 


Jósvainé dr.Dankó Katalin

      
Hasonlólépen örültek a páciniak a sportpálya öltözője berendezésének, az öltöző padoknak - bár egyelőre nem tudják, mikor lesz ismét használható a sportpályájuk. Az átadáson jelen volt Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Klauzál Lions Club elnöke, aki elmondta, egy munkakapcsolat révén ismerkedett meg a sárospataki Rákóczi Múzeum igazgatójával, Jósvainé dr. Dankó Katalinnal, aki Pácint ajánlotta neki, mint olyan települést, amely rászolgált a segítségre.

Megjelent mint adakozó dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke is, aki elmondta, hogy mindegy, hogy valaki nagyvárosban él, vagy egy kis településen, ugyanazok a jogok illetik meg.

Barati Attila, Pácin polgármestere hálás szavakkal köszönte meg az adományokat.

 
 

 

 


Törő Gábor
/2010.10.01./
 

Bűnügyi hírek

 

        
      

Eljárás indult két Olaszliszkai lakos ellen, akik 2010. szeptember 17-én a kora esti órákban, Olaszliszkán egy lakatlan házba dolog elleni erőszak elkövetésével betöréses lopást követtek el - nyilatkozta Ladics Tamás...

A lakatlan ház tulajdonosának fia vette észre, hogy a ház mellett két férfi gyanúsan viselkedik, majd az udvarra bemenve egy melléképület ajtaját próbálják kinyitni. A férfi ekkor telefonon értesítette az édesanyját, illetve a rendőrséget és közben megfigyelése alatt tartotta a mellékhelységet, ahova közben az elkövetők bejutottak. Amikor az édesanyja megérkezett akkor óvatosan a melléképülethez mentek és az ajtót az elkövetőkre rázárva visszatartották őket a pár perc alatt helyszínre érkező rendőri intézkedésig, akiknek elfogása így sikeresen megtörtént. A két elkövető egy felnőtt korú és egy fiatal korú személy, akikkel szemben a sárospataki rendőrkapitányság jár el.

Azt kérjük, hogy ha bűncselekmény elkövetésén tetten érik az elkövetőt, mint ahogy ebben az esetben is történt, akkor a bűncselekménybe be nem avatkozva az elkövetőkről minél több információt gyűjtve, (személyleírás, ruházat, gépjármű rendszámának feljegyzése stb.) és ha lehet, őket folyamatosan szemmel tartva informálják a rendőrséget, hogy az elkövetők elfogása minél hamarabb megtörténjen.
 


Törő Gábor
/2010.10.01./