Archív
2010. december

     Lovas rendőr is figyeli a külterületeket

 

        
           

Már korábban megállapodást kötött a Sárospataki Rendőrkapitányság a Zempléni Lovas Egyesülettel, melynek keretében a továbbiakban, időnként – Márk Éva törzszászlós személyében - rendőr is lovagol majd velük túráik során, figyelve az erdőket és mezőket, megelőzve, esetleg tetten érve a természetkárosító magatartást és a lopásokat. Most éppen a falopásnak van szezonja, így aktuális körül nézni az erdők környékén. Az akcióhoz a Sárospataki Polgárőrség is csatlakozott, amit az első portyán Aros János polgárőr képviselt...
 
 


Márk Éva


Aros János


Dr. Gaál Krisztián


Lívják Emília

       Márk Éva törzszászlós elmondta, hogy Miskolc Városi Rendőrkapitányságon, mint lovas járőr 2002-ig szolgált járőrvezetőként, aztán került ide Sárospatakra. Nagyon örül annak, hogy most újra van lehetősége a pályázat keretében lóra szállni és ezzel is segíteni a sárospataki közbiztonságot.

A Sárospataki Rendőrkapitányság vezetősége nevében Dr. Gaál Krisztián rendőr őrnagy, nyilatkozott, beszámolva a közös járőrözés hátteréről…

Összességében közel 800 ezer Ft-ot nyert a Sárospataki Rendőrkapitányság egy pályázat során. A pályázat a települések közbiztonságának javításának céljából a civil szervezetek együttműködő bevonását tűzte ki célul, ami a mi esetünkben három részből állt. Az egyik a lovas járőrözés hasznosítása, főleg a külterületeken, ahova a gépkocsizó és a gyalogos járőrszolgálatunk sajnos a terepviszonyok miatt nem tud eljutni – ennek vagyunk tanúi most.

Emellett még szerepelt a pályázatunkban a polgárőr egyesületi tagok oktatása, kiválasztott mentorok által, ill. a jelzőőri hálózat kiépítése, ill. a gyakorlati megvalósítása, ami egyben az általános iskolás tanulók baleset-megelőzési képzését is magában foglalja.

A lovas szolgálat az úgy zajlik, hogy van egy kolléganőnk Márk Éva, aki korábban lovas rendőri járőr szolgálatot látott el korábbi állomáshelyén, s mivel ő rendelkezik ilyen képesítéssel, ezért mint lovas rendőrt be tudjuk vonni ebbe a külterületi járőrszolgálatba - természetesen a lovas egyesülettel együttműködve, így az egyesület tagjai közösen vesznek részt ebben a járőrszolgálatban a mi hivatásos rendőrünkkel.
Nagyon szeretnénk, ha ez a lovas szolgálat a pályázat lezárulása után tovább is fennmaradna.


A lovasok között a képeken Aros János polgármestert is felismerhetjük, aki polgárőr uniformisban lovagol, ugyanis még alpolgármester korában belépett a Sárospataki Polgárőr Egyesületbe…

Azt hiszem, hogy a közbiztonság kívánni valót hagy maga után, bár szerencsére itt Sárospatakon nagy problémák nincsenek. Ennek ellenére nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki a saját módján próbáljon meg mindent megtenni a rendért és a közbiztonság javításáért. Mint látjuk ebben szerepe lehet a civilszervezeteknek is, valamint természetesen a polgárőr szervezetnek, amely mindösszesen 5 éve alakult meg Sárospatakon, mégis kitűnő eredményekkel büszkélkedhet, amelyre az országban is mindenhol felfigyeltek, példaértékűnek tartanak.

Nagyon fontosnak tartom ezt az együttműködési megállapodást, amelyet néhány héttel ezelőtt írtak alá, a rendőrség pályázatának apropóján a Sárospataki Rendőrkapitányság, a Sárospataki Polgárőr Egyesület és a Zempléni Lovas Egyesület vezetői. Így most az a régi elképzelésünk is teljesülhet, hogy a polgárőrség- rendőrség- civilszervezetek együtt járőröznek. Most lesz az első ilyen közös járőrszolgálatunk, amikor a Tengerszem felé vezető úton fogunk fellovagolni, ami a fatolvajlás felderítését is szolgálja, ugyanis azokra a területekre is eljutunk, így lóháton a Zempléni Lovas Egyesület segítségével, amely területeket autóval vagy motorral nagyon nehéz lenne megközelíteni. Sejtjük van róla, hogy hol történnek ezek a fatolvajlások, így ezeket a területeket fogjuk szemügyre venni.

Fontos ez a civil együttműködés és remélem, hogy ez egy hosszú távú együttműködés kezdete – tette hozzá bíztatóan Lívják Emília, a Zempléni Lovas Egyesület elnöke - bármilyen hivatalos tervvel együtt tudunk működni.

2004-ben alakult az egyesület, azóta próbálkozunk közösségépítéssel, és a lovaglás népszerűsítésével. Igyekszünk együttműködni minél több szervezettel, ami sikerül is a városban. Jó kapcsolatunk van az önkormányzattal, a Szent Erzsébet Társasággal, az Art-ért Alapítvánnyal és Művészeti Iskolával, valamint a vállalkozókkal. A rendőrséggel való együttműködés most egy új elem, aminek szintén örülünk.

A fotók között talán többen felismerték Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét, aki piros felsőben lovagol. Ő magánemberként lovagol most a havas zempléni tájon, amint elmondta, kikapacsolódásképpen…
Ez karácsony és újév között egy kis baráti kiruccanás, remélem, hogy egy jót fogunk lovagolni, nagyokat beszélgetünk, tehát ez egy kis kikapcsolódás a családdal, ill. a barátokkal.

 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.31./
 

     Miért hívták össze a rendkívüli testületi ülést?

 

        
             

 


Sikora Attila

       Rögtön karácsony után rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak a Városháza dísztermében, amit Sikora Attila alpolgármester vezetett, így a tárgyalt napirendről is őt kérdeztük meg..

Két napirendi pontot tárgyaltunk. Az egyikben egy nyáron meghozott döntésünket kellett kiegészíteni: az Államkincstár kérésére számszerűsíteni kellett az épülő Járóbeteg Központ önrészét a folytatáshoz.

A második pontban a Zemplén Televízió kérését tárgyaltuk, ugyanis kérte, járuljunk hozzá, hogy egy új újságot indíthassanak Sátoraljaújhelyben. Sárospataknak ez semmilyen költséget nem jelent, de mint tulajdonostársnak, a mi hozzájárulásunkra is szükség van.

Mindkét előterjesztést elfogadta a testület.

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.31./
 

   A Farkas Ferenc Művészeti Iskola néptánctagozata is ünnepelt

 

        
                        

 


Darmos István

       December 18-án a Farkas Ferenc Művészeti Iskola néptánctagozatának karácsonyi műsorát láthatták a szülők és érdeklődők A Művelődés Háza színháztermében. A műsoron az óvodás táncosoktól kezdve a legnagyobbakig léptek fel az iskola táncos növendékei, ajándékot nyújtva át a nézőknek mindabból, amit szeptember óta tanultak. A műsor keretét egy mese adta, amely a régmúlt idők karácsonyi szokásait idézte fel - számolt be Darmos István...

A tagozat rendkívül eredményes évet zárt ezzel a műsorral, hiszen egyéb eredményeik mellett a Pacurka csoport az Országos Gyermektánc Antológián szerepelt, majd országos tanulmányi versenyt nyert, a Sisere csoport ugyanezen versenyen harmadik helyezést ért el, a Csimpolya csoport a megyei Amatőr Gála díszelőadásán szerepelhetett, s a következő évi gyermekantológia műsorába válogatták a Pacurkát és a Zsákbolhát.
 

 

 

 

További LEVI-fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.31./
 

     IV. Karácsonyi – Sportfesztivál – a SUSI-ban

 

        
                

A Karácsonyi – Sportfesztivál életrehívása Sikora Attila – alelnök – nevéhez fűződik, akinek az volt a célja, hogy a SUSI-s nagycsalád együtt legyen, és ne csak az edzéseken találkozzanak a gyermekek – szülők – vezetők egymással. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, hiszen immáron a negyedik alkalommal rendezték meg a találkozót küldte a tudósítást Belicza János...
 
 


Sikora Attila

Belicza János

       A rendezvényen a gyerekek – szülők – vezetők – edzők válogatottjai léptek pályára, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tornacsarnokában. Az első „fellépők” Hardon Csaba bácsi tanítványai voltak, akik bemutató mérkőzést játszottak egymás ellen. A szülők, hozzátartozók itt a 2001-2002-2003-ban született fiúkat és lányokat láthatták. Ezután következtek Vachter Tamás bácsi gyerekei, akik 2001-2002-ben születtek, és játszottak szintén bemutató mérkőzést, a közönség nagy megelégedésére.

Majd következett az igazi rangadó, amit az Anyukák labdarúgó válogatottja vívott a 2000-es fiú csapattal. Punyi Gyula bácsi meg is jegyezte, mindig ilyen kemény, ám annál izgalmasabb mérkőzést kellene játszani a sportolóinak. Az anyukák nem csak labdarúgásban, hanem kézilabdában is jeleskedtek, hiszen az 1999-es lány kézisek ellen is megpróbálkoztak, több-kevesebb sikerrel. Így a közönség joggal tapsolhatta végig a találkozót, hiszen Papp Józsi bácsi lányai szépen, tetszetősen játszottak, csakúgy, mint az anyukák. A nap zárásaként az Apukák labdarúgó és kézilabda válogatottja játszott, az edzők, vezetők ellen. Az izgalmakban bővelkedő találkozókon, gyönyörű megoldásokat láthattak a nézők.

A sportfesztiválon megjelent szülők, hozzátartozók, sportolók, gyerekek nagy hangulatot teremtettek a csarnokban, és a felajánlóknak köszönhetően, üdítővel, pogácsával, szaloncukorral, csokoládéval, süteményekkel és hidegtállal búcsúztatták az óévet. Belicza János elnök év végi értékelésben elmondta, hogy köszönik azoknak a támogatóknak, szülőknek a segítségét, akik a SUSI előrelépéséért oly sokat tettek.

A IV. KARÁCSONYI SPORTFESZTIVÁL támogatói: RÁKÓCZI PANZIÓ, LUKÁCS PÉKSÉG, Sárospatak Város Önkormányzata, Hunyadi ABC – Kenézlő, Árvay József Gyakorló Általános Iskola; Sárospatak – Hungária – Édesipari Kft., Tóth Árpád, www.sarospatak.hu, és nem utolsó sorban a szülőknek is jár a köszönet, akik nélkül nem lenne SUSI!

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola vezetői köszönik a bizalmat és mindenkinek Boldog Új Évet kívánnak!

 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.12.30./
 

    2010-ben adtak át először Sípos György díjakat

        
               

Nagyszabású adventi gálaműsort mutatott be a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény A Művelődés Háza színháztermében. A kétórás műsorra hónapok óta készültek a tanárok és diákok – számolt be az idén is nagysikerű gálaműsorról Réthiné Muha Krisztina igazgatónő, akitől azt is megtudtuk, hogy ennek az alkalomnak volt még egy különlegessége: itt adtak át először Sípos György díjakat…
 


Muha Miklós

       Ez az adventi műsor mára már hagyományossá vált az iskola életében. Igazából szeptember 1-jével, ahogy elkezdődik az iskola, minden pedagógusunk arra készül, hogy ilyenkor advent környékén meg tudjuk ajándékozni a közönséget, és gőzerővel dolgozunk a próbatermekben, hogy ilyen színvonalas műsort tudjunk előadni Az adventi műsorban több, mint 200 diák szerepelt, az óvodás korútól az egyetemistáig.
A műsornak az a lényege, hogy akik Sárospatakon kimagasló eredménnyel táncolnak, ezek a tehetséges gyerekek bemutathassák azt, hogy szeptembertől egészen decemberig mit tanultak, így a műsorban mindig szerepelnek ballett tanszakos tanulók, társastáncosok, moderntáncosok és a néptáncosok is.

Ebben az évben osztották ki először a művészeti iskolát fenntartó alapítvány nevét viselő díjat. A Sípos György díj alapításáról a kuratórium elnöke, Dr. Muha Miklós beszélt…

A díjról tudni kell, hogy 5 éven belül ugyanaz a személy nem kaphatja meg még egyszer, és megosztott díj nincs. Minden évben ilyenkor, az adventi műsor keretében - megadva az ünnepélyes formát is - fogjuk átadni a díjat. Nagyon nehéz volt dönteni, hiszen nagyon sok pedagógus szinte azonosan magas szinten dolgozik.
A díjat nemcsak pedagógus kaphatja meg, kiosztották még oktatássegítő dolgozónak, partnerintézménynek és nemzetközi kapcsolatok kategóriában is.

Itt vagyunk körbevéve Felvidékkel, Ukrajnával és Erdéllyel ahonnan nagyon sok segítséget kapunk olyan emberektől, akik szervezik és bonyolítják ezeket a rendezvényeket, ezért hoztuk létre a 4. kategóriát.
A Sípos György díj valamennyi díjazott számára meglepetés volt, hiszen a kuratórium teljesen titokban alapította a díjat és szervezte az átadást.

Díjazottak lettek: Kozsnyánszki János, Sikoráné Szendrei Ilona Györgytarlói Általános Iskola igazgatója, Darmosné Durányik Edit mint pedagógiai munkát segítő alkalmazott, és Réthiné Muha Krisztina iskolánk igazgatója.

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.30./
 

    Évzáró rendezvény az óvodában

 

        
               

2010. december 23-án kellemes hangulatú évzáró rendezvényt tartottunk a megújult óvodánkban – számolt be a karácsonyt idéző, bensőséges rendezvényről Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője…
 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes

       Az eseményen részt vett Sikora Attila, Sárospatak város alpolgármestere, Szvitankó Tamás, a Humán Bizottság elnöke, Dankó József közoktatási szakreferens, valamint Gulybán László, a Közszolgáltató Kft. vezetője.

Az intézményvezetői évértékelés középpontjában dolgozók óvodaépítési projektben való aktív és eredményes közreműködése állt. Ennek eredményeképpen kiemelkedően magas színvonalú tárgyi feltétel mellett történhet az óvodai nevelés Sárospatakon, melynek nagy örömünkre részesei lehetünk.

Az intézményvezetői elismerő és köszönő szavakat, az óvónők színvonalas ünnepi műsora tette még felemelőbbé ezen a karácsony előtti napon.

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.30./
 

Együtt hangolódott a karácsonyra a Rákóczi iskola tantestülete

 

        
             

 


Szegedi Istvánné

       A tanulók már elkezdték téli szünetüket, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanárai mégis bementek az iskolába december 17-én, de nem valami értekezletre, hanem azért, hogy egyszer fehér asztal mellett, kötetlenül beszélgetve töltsenek el együtt néhány órát anélkül, hogy a csengő hangjára órára kelljen indulniuk. A 2010-ben végzett, lelkiismeretes munkájukat Szegedi Istvánné igazgatónő köszönte meg, aki az estéről az alábbiakat mondta…

Fontosnak tartottuk, hogy a téli szünet előtt leüljünk együtt az alkalmazotti közösséggel egy koccintásra, jóízű beszélgetésre, hiszen erre évközben kevés lehetőség volt. Az utolsó tanítási nap estéjét szántuk arra, hogy a beszélgetések mellett megkóstolhassuk egymás sütemény remekeit, és ez a jó hangulatban eltöltött este a karácsonyi ráhangolódáshoz is hozzájárult.

 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.30./
 

Kórház gyermekosztálya számára gyűjtött a Női KIWANIS

        
                

A Sárospataki Női KIWANIS december 17-18-án tartotta a hagyományossá vált sárospataki adventi jótékonysági vásárát. A nagy hideg ellenére nagy nyüzsgést okoztak megszokott helyükön a Hild téren, ahol az ajándékárusító KIWANIS sátrukat felállították. Sikeres akciójukról Hörcsik Erika soros elnök számolt be…
 


Hörcsik Erika

       A klubtagok ebben az évben is saját magunk készítette süteményekkel csalogatták a járókelőket adománygyűjtő asztalukhoz. Minden klubtagunk nagyon finom süteménnyel készült, szeretettel sütötte ezeket az édességeket.
A célunk az volt - mint minden éven - hogy akik megtehetik, segítsék munkánkat, és kevés adománnyal támogassák a klub munkáját, alkalmat teremteni számukra, hogy törekvéseinkbe bekapcsolódhassanak.
Azon kívül az is a céljaink között van mindig, hogy akik csak azért látogatnak hozzánk, mert magányosak és néhány szót akarnak váltani, ilyenkor mi szívesen fogadjuk őket és mindig készítünk egy kis ajándékot, amivel megajándékozzuk a látogatókat.
Nagyon hideg volt ezen a két alkalmon, a péntek délután és a szombat délelőtt, ennek ellenére sokan keresték meg a sátorunkat, a süteményeink nagyon jól fogytak, nagyon szép adományokat kaptunk, amiket ezúton szeretnék megköszönni a társaink nevében is.

Az adományokat különbözőképpen szoktuk felhasználni, támogatunk már családokat, gyermekeket, közösségeket, most decemberben pedig az Erzsébet Kórházba mentünk el, odavittük az adományokat a pszichiátriai gyerekosztályra, akiknek TV-t vásároltunk a klub pénzéből.
Mindig sok célunk van, ezeket az adománygyűjtő akciók általában nincsenek egy konkrét célra kihegyezve, ezt mindig az alkalom hozza, hogy hol van éppen szükség egy pici segítségre.

 

 

 


Törő Gábor
/2010.12.30./
 

     Lengyel menekültek Pácinban – adalék egy könyvhöz

 

        
             

Sárospatakon 2010. augusztus 13-án mutatták be a szerzők, Grzegorz Lubczyk és felesége az „Emlékezés – Pamiec” című lengyel és magyar nyelvű fotóalbumot. A könyvbemutatón jelen volt Dr. Jan Stanislaw Ciechanowski lengyel miniszter is, aki kitüntetést adott át Benke Károlynének, akinek családja lengyel menekülteket fogadott be a II. világháború kezdetén, és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőnek a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásáért…
 
 


Dávid Sándor

       A könyvbemutatón szót kért Dávid Sándor Sárospataki nyugdíjas, aki köztiszteletben álló személy a városban, mivel tanárember, aki hosszú éveken keresztül volt iskolaigazgató, és sport ügyekben ma is elismert szakember.
Ő szolgált olyan információkkal, amelyekre a jelenlévők, de még a könyv szerzői is felfigyeltek. Elmondta, hogy a Bodrogközben fekvő Pácin községben is voltak lengyel menekültek, akiket a lakosság segített. Ekkor be is mutatott egy hajtogatott, fényes papír elemekből álló, karácsonyfadíszként szolgáló fűzért, amit feleségének szülei a lengyelektől kaptak ajándékba. Szót ejtett arról is, hogy a család egy festményt is kapott tőlük, ami még ma is megvan.

Kérésünkre megszerezte a sógornőjénél – nem Sárospatakon - ma is falon függő festmény fotóját, amin jól látszik az alkotó neve is. Ezt igen nagy jelentőségű tárgyi emléknek tartjuk, ami még inkább érdekes lehetne a festő-katonatiszt családja számára is, amennyiben valamilyen úton-módon tudomást szereznének róla.
A festmény fotójával együtt kaptunk még két akkor készült fényképet is, amelyeken két lengyel katona arca is nagyon tisztán kivehető – az egyik talán éppen a festő.

Kérésünkre Dávid Sándor igazgató úr papírra is vetette az emlékeket, ahogy a felsége családjától hallotta:

”Feleségem szüleivel – Pál Tibor tanító, Csathó Anna könyvelő – Pácinban lakott a II. világháború első éveiben. Anyósom mondta el nekünk az akkor történteket, amely szerint néhány lengyel menekült érkezett a faluba, köztük katonák, felnőttek, gyerekek. Apósom az iskolában adott helyet nekik, ellátásukról, étkeztetésükről pedig a falu lakóinak segítségével gondoskodtak. Két tárgyi emlék is van, amit ők készítettek, illetve adtak a családnak.
Az egyik egy karácsonyfára való fűzér, amit egy asszony és az unokája készített a katonák segítségével. (Ebből adtam egy darabot a lengyel vendégeknek.)
A másik pedig egy festmény, amelyen egy leányka ül egy kispárnán a kandalló előtt és nézi a tüzet. Elmondás szerint ezt egy tiszt festette és adta köszönetük jeléül apósoméknak. A festmény aláírása: J. Kokol 1940. Ez a kép a sógornőméknél van.

A katonák készítettek még fából és papírból egy Betlehemet is, de sajnos ez a költözködések során tönkrement. Hogy mennyi időt töltöttek a lengyelek Pácinban, pontosan nem tudták elmondani, de több napra, hetekre emlékeztek. Nagyon jó barátság, kölcsönös tisztelet alakult ki a helyiek és a lengyel menekültek között. Amikor elmentek a faluból, hálás szívvel mondtak köszönetet a befogadásért, a segítségért, és az ellátásért.”

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.29./
 

     Megérkezett Sárospatakra a Zsuzsanna harang

 

        
              

Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony elhunyta 350. évfordulója emlékezetére a sárospataki reformátusok közössége egy nevét viselő harang megöntését határozta el, mivel a Vártemplomban levő nyughelyét az 1671-ben történt feldúlás óta sem örökíthették meg méltó módon tisztelői - számolt be Virágh Sándor református lelkész...
 
 


Virágh Sándor

       Az Őrbottyánban Gombos Miklós mester műhelyében megöntött "H" hangú harang megérkezésével népesül be a torony, hiszen a templomépítő ősök egykor 3 harangnak készítettek székállást, és mindeddig ez hiányzott. Ahogy a zenei harmónia is a hármashangzattal teljes, így vált valóra most az eleink szándéka. Másrészt a Rákóczi György harangjának így már megvan a megnevezett párja, ahogy a fejedelmi házaspárról Szentmihályiné Szabó Mária által írt történelmi regény címe is jelzi: "Örök társak".

A harang most még a templom előcsarnokában pihen és várja látogatóit, a toronyba majd nyáron, a templomszentelés 230. évfordulója napján fog felkerülni. A harang megöntése költségét az erre a célra gyűjtött adományokból fedezték, és még hátravan a húzószerkezet és vezérlőprogram elkészítésének feladata, amelyre a február 12-én megrendezésre kerülő református bál bevétele és a további nagylelkű adományok biztosítanak majd fedezetet. Az újszülött harang megérkezését két társa 1 perces kondulással köszöntötte.

 

 

 

További fotók>>>

Ref. Lelkészi Hivatal
/2010.12.29./
 

     SUSI-s sikerek Nyíregyházán, Debrecenben és Hajdúnánáson

 

        
              

Ismét Debrecenben szerepeltek a sárospataki sportiskolások. Mint minden évben, az idén is, a SUSI labdarúgói részt vettek a XX. Jubileumi Nemzetközi Télapó Kupán, ahol az egész torna során egyszer kaptak ki Vachter Tamás tanítványai. CSOPORT ELLENFELEK VOLTAK: (C CSOPORT): BÉKÉSCSABA UFC; DUSANOVAC FC (SZERBIA); LUCEAFARUL FC (ROMÁNIA) – küldte a tudósítást Belicza János edző...
 
 


Belicza János

       A patakiaknak egy gólon múlt a nyolc közé jutásuk, ám elkeseredésre semmi okuk nem lehetett, hiszen harmadikak lettek a csoportban, így tovább folytathatták a küzdelmet. A második játéknapon két döntetlenre futotta (Szdusor Uzsgorod, Orosháza). GRATULÁLUNK! A CSAPAT TAGJAI: Keksz Bence, Vitányi Szabolcs, Séra István, Ladomérszky Kristóf, Tóth Sebestyén, Molnár Csaba, Kalocsai Attila, Tagai András, Vachter Fanni, Mózes Tamás, Hunyadi Bence – játékosok, Vachter Tamás – edző.

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola már évek óta kiváló kapcsolatot ápol a Nyíregyháziakkal. Ennek apropóján, 2010. december 5-én a SUSI 2000-ben született labdarúgói a nyírségben léptek pályára. Ragyogó játékkal a másodikak lettek Punyi Gyula tanítványai, ráadásul a sikert emeli, hogy több játékos betegség és családi elfoglaltság miatt nem tudott részt venni a tornán. A rendezvény legjobb játékosa Botos Zsolt lett.
Helyezések: I. Nyíregyháza; II. SUSI; III. Hajdúnánás; IV. Encs; V. Grund FC. GRATULÁLUNK! A CSAPAT TAGJAI: Berki Bence, Botos Zsolt, Götz Martin, Ignácz Ákos, Kelemen Gergő, Szemkó Balázs, Tagai Péter - játékosok, Punyi Gyula – edző.

A SUSI 2002-2003-as labdarúgó csapata 2010. december 11-én vett rész az V. HAJDÚVÁROSOK GYEREK LABDARÚGÓ TORNÁJÁN. Az eseményen, remek játékkal negyedikek lettek a patakiak, megelőzve olyan neves egyesületet, mint például a Nyírsuli. Már a csoportmérkőzések alatt érezni lehetett, hogy jó formában van a csapat, hiszen a GÖRÖG FOCISULIVAL 3:3-as döntetlent értek el, még a NYÍRSULIT 5:2-re (!), a BALMAZÚJVÁROST 5:0-ra vertég meg. Így a második helyen végeztek a sportiskolások, tehát jöhetett a bronz meccs. A házigazdák elleni találkozó 2:2-vel zárult, végül büntetőkkel a hazaiak nyertek. Vachter Tamás bácsi kiemelte, hogy maximálisan elégedett a játékosok hozzáállásával, sőt időnként tetszetősen játszottak a fiatalok. GRATULÁLIUNK!
A CSAPAT TAGJAI: Vachter Fanni, Keksz Bence, Hunyadi Bence, Mózes Tamás, Tagai András, Ardó Alex, Szőke Márkó, Batta Gergő – játékosok, Vachter Tamás – edző.

Hír még a SUSI életéből: a IV. Karácsonyi Sport fesztivál 2010. december 20-án lesz, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tornacsarnokában (17 órakor), ahová a vezetők szeretettel látnak minden kedves Szülőt, hozzátartozót. Itt a gyermek – szülői – vezetői csapatok lépnek pályára. Az idei év ADIDAS Országos Bajnokság döntőjébe jutott lány kézilabda csapatot, 2010. december 17-én köszönti Sárospatak Város Önkormányzata, az Újbástya Rendezvénycentrumban. HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI! www.susi.mlap.hu

 

 

 

Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola
/2010.12.29./
 

     Ismét TISPOL nemzetközi közlekedésbiztonsági akciót tartottak

 
 


Ladics Tamás

       Az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályvezetője 2010. december 16.17.18.-ra TISPOL nemzetközi közlekedésbiztonsági akciót rendelt el, amiben a Rendőrkapitányságunk is részt vett - nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy, sajtóreferens...

Az akció végrehajtása során elsősorban az ittas vagy kábítószer hatása alatt álló járművezetők forgalomból történő kiszűrésére fordítottunk kiemelt figyelmet, de természetesen minden más jogsértésben intézkedtek a kollégáim.

Az ittas járművezetés Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is kiemelt közlekedésbiztonsági probléma. 2010 I-IX. hónapjaiban, minden nyolcadik személysérüléses balesetet alkohol hatása alatt okoztak. Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok és a segédmotoroskerékpár-vezetők által okozott balesetek között a legmagasabb, a 25%-ot is meghaladja.

A három napos ellenőrzés során több esetben kellett közigazgatási eljárást kezdeményezni kollégáimnak biztonsági öv használatának elmulasztása illetve szabálytalan megállás miatt és egy esetben szabálysértési feljelentést tettek hatósági engedély és jelzés nélküli közlekedés miatt.

Kérünk minden gépjárművel közlekedőt, hogy a megváltozott téli időjárási viszonyoknak megfelelően, óvatosan közlekedjenek és használják a gépkocsi passzív biztonsági eszközeit, mert a sötét, párás, csúszós időben életeket menthet.

 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.12.28./
 

     Erkel Ferenc születése 200. évfordulójára emlékeztek

 

        
              

Ez évben ünnepeltük a magyar zenetörténet egyik halhatatlan képviselője, Erkel Ferenc születése 200. évfordulóját. A Sárospataki Irodalmi Olvasókör decemberi összejövetelére Dombóvári Jánost, a kiváló sátoraljaújhelyi zenetanárt, a Lavotta Zenekar művészeti vezetőjét hívtuk meg, aki Erkel üzenete c. emlékezett a Mesterre - nyilatkozta Halász Magdolna, az olvasókör elnöke...
 
 


Erkel Ferenc


Halász Magdolna

 

       Bevezetésként rövid összefoglalót hallgathattunk meg a november 6-ai gyulai bicentenáriumi ünnepségről. Az Erkel Társaság szervezésében helyezték el a szülőház falán Varga Imre szobrászművész által megálmodott szép domborművet is. A programot beárnyékolta az épület befejezetlen felújítása, a relikviák más helyen való elhelyezése. November 7-én, a budapesti Fiumei úti Nemzeti-sírkertben, Erkel végső nyughelyénél tartott országos megemlékezésen is részt vett.

2010 nyarán a sátoraljaújhelyi Lavotta Művészeti Iskola, az Erkel Társasággal együttműködve többnapos konferenciát rendezett az Erkel-bicentenárium jegyében az intézmény alapítása két évtizedes, a névadója halála 190. évfordulója alkalmából. A program egyik színhelye a Magyar Nyelv Múzeuma volt, a díszvendég: Erkel Tibor zongoraművész, tanár, a Mester leszármazottja volt.

Ezután lenyűgöző előadásában ismerhettük meg Erkel Ferenc pályafutását, sokszínű művészetét, közéleti tevékenységét. A források szerint az elődei Németalföldről származnak, a família a tizenhatodik század végén Pozsonyban és a város környékén telepedett le. A zeneszerző nagyapa, Erkel József itt ismerkedett meg Wenckheim Ferenc gróffal, aki meghívta a gyulai kastélyába. A gondnoki teendők mellett a kúriában működő zeneiskolában is tanított. A fia, ifjabb Erkel József, Németgyula tanítója, karnagya, de a birtok számtartójaként is munkálkodott.

A tízgyermekes családban Ferenc volt a legidősebb fiú, az elemi iskolát Gyulán, majd a középfokú és a zenei tanulmányait Pozsonyban végezte. Ezután grófi zenemesterként Kolozsvárra került, ahol zeneszerzéssel is foglalkozott. Itt kötött barátságot a híres erdélyi polihisztorral, Brassai Sámuellel, aki tanáraként nagy hatással volt a zenei karrierjére, ő hívta fel a figyelmét a magyar verbunkos zenére, a székely-magyar népdalok értékeire is. Huszonöt évesen már Pesten előbb a Városi-, három évvel később a Pesti Magyar Színház karnagyaként tevékenykedik. Az ő betanításában és vezényletével mutatták be a külföldi klasszikusok híres operáit, később magyar nyelven is. 1840-ben a Bátori Mária c. zenedráma szerzőjeként is bemutatkozott. 1844-ben nagy sikere volt a Hunyadi László operának, és a magyar Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatot is ő nyerte el. 1861-ben Bánk bán c. nagyhatású zenedráma is elnyerte a közönség tetszését. Ezentúl a Sarolta, a Dózsa György, a Brankovics György, a Névtelen hősök, az István király operák szövegkönyv szerzője Egressy Béni volt.

Erkel Ferenc számos népszínmű zeneszerzője, 1853-ban a Filharmóniai Társaság alapítója, a zenekari koncert létrehozója, és kiváló zongoraművész. 1867-től az Országos Dalárda egyesület elnöke. Az 1875-ben alapított Zeneakadémia elnökének is megválasztották. 1884-től az Operaház első főzenei igazgatója. Kiválóan sakkozott, a Pesti Sakk Kör elnökeként is tevékenykedett. Az örökifjú Erkel nyolcvanadik születésnapján az ünneplő közönségnek óriási sikerrel mutatta be Mozart: d-moll zongoraversenyét. Több magas kitüntetéssel ismerték el a munkáját. 1889-ben Gyula díszpolgárának választották meg. 1893. június 15-én hunyt el. Budapesten temették el. Kallós Ede különleges alkotása díszíti a sírhantját.

Erkel Ferenc a virtuóz zongoraművész, a magyar nemzeti opera megteremtője, a kiváló zeneszerző, a népszerű karnagy, a nemzeti imádságunk, a Himnusz megzenésítője a magyar zenetörténet kiemelkedő személyisége, akire a huszonegyedik század nemzedéke is büszke lehet.

Németh Amadé zenetudós szerint:
„Életműve egyértelműen amellett szól, hogy egész valójával a saját korában élt,
de túlnőtt annak visszáságain és zenéjében ma is él, hat és serkent….”
Nagy tisztelettel köszönjük meg Dombóvári János művésztanár kiváló előadását, a hegedűn bemutatott gyönyörű zenei illusztrációkat is. Sikeres művészi, pedagógiai és aktív közéleti tevékenységéhez további sok sikert kívánunk!

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.29./
 

    Karácsonyi ökumenikus éneklés Kanadában

 

        
                 

Az ontarioi Hamiltonban évtizedek óta összegyűlnek a magyar templomok hívei (római katolikus, görög katolikus és református egyházak) karácsony előtt közös éneklésre és szeretetvendégségre. Minden évben más templomnál találkozunk, a cserkészek pedig évről-évre bemutatnak egy betlehemes játékot. Ebben az évben a Szent István templomnál volt az összejövetel, amit finom házi sütemények felszolgálása követett – küldte tudósítását régi, kedves olvasónk, Kántor Pál

 
 


Kántor Pál

       A Szent István Egyházközség csak egy pár hónapja kapott új plébánost Fr. Amászka László személyében, aki még nem ismerte a régi tradíciót, így nagyobb részt jómagam, Kántor Pál református lelkész vezetésével énekeltünk, osztottuk meg karácsonyi élményeiket - Fr. Deák Miklósnak máshol volt istentisztelete, így ő kimentését kérte.

Kántor Pál megírta még, hogy amikor még Buffalóban szolgált, a kántálók minden egyháztagot meglátogattak csoportjaikkal. Ő telefonon felhívott mindenkit, és előre meg volt beszélve, hogy melyik este és hány óra körül érkeznek a kántálók. Természetes minden háznál várták a csoportokat finom ételekkel és italokkal.
“Kocsikkal a külvárosokat is bejártuk, sőt még a Kanadában lakó egyház­tagokat is meglátogattuk, hiszen csak a Niagara folyó választott el bennünket,” - írta a tiszakarádi születésű kanadai lelkész.

Mindig szívesen közöljük távol élő magyar testvéreink beszámolóit, ezért kérjük, hogy a világból minél több helyről örvendeztessenek meg bennünket kis beszámolóikkal. Ilyenkor lélekben együtt vagyunk Önökkel, és még jobban tisztelhetjük azt az igyekezetüket, ahogy elszántan, „egymásba kapaszkodva” magyarságukat őrzik.

A beszámolót köszönjük és Boldog Új Esztendőt kívánunk a Hamiltonban összegyűlt magyar testvéreink és mindazoknak, akik a hazától távol őrzik, és adják tovább gyermekeiknek magyarságukat.

 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.12.28./
 

    Január 1-től a második alpolgármester is munkába áll

 

        
              

A decemberi képviselő-testületi ülésen, 2010. december 17-én került sor a második, főállású alpolgármester megválasztására. A polgármester dr. Szabó Rita - eddigi aljegyző - személyére tett javaslatot, akit a képviselő-testület 9 igen szavazattal egyhangúlag támogatott, így a január 1-től hivatalba lépő új alpolgármester a hivatali esküt is letette
 
 


dr. Szabó Rita

       Augusztus végén kaptam a felkérést Aros János, akkori alpolgármestertől, hogy vállaljam el Sárospatakon a külső, nem képviselő-testületi tag alpolgármesteri tisztséget – emlékezett vissza dr. Szabó Rita. Akkor váratlanul ért ez a felkérés és rögtön az volt első kérdésem, hogy milyen elvárásokkal kellene ellátnom ezt a tisztséget, és mi lenne a feladatom - természetesen akkor még kellő gondolkodási idő állt rendelkezésemre.

A helyi önkormányzati képviselő választások lezajlását követően újra terítékre került ez a kérdés, akkoriban viszont helyesnek láttuk közösen elhalasztani az alpolgármesteri megválasztást. Egyrészt az összeférhetetlenség kérdése miatt, ami az aljegyzői, köztisztviselői jogviszony és az alpolgármesteri tisztség között fennáll, másrészt pedig tudtuk, hogy dr. Komáromi Éva jegyző asszony január 1-jétől szeretne visszajönni a GYES-ről. Ahhoz, hogy zavartalanul tudjuk még év végéig bonyolítani a hivatali ügyeket, a hivatal vezetésével kapcsolatos teendőket, szerencsésebbnek láttuk, ha január 1-től történik meg ez a funkcióbeli váltás. Ez az idő az előkészületekre elegendő volt arra is, hogy tisztázódjanak mindazok a jogi és elvi körülmények, amelyek az alpolgármesteri feladatkör meghatározáshoz szükségesek.
Másrészt ez a felkérés nagyon nagy megtiszteltetést jelent számomra amiatt, mert másfél évet eltöltve itt Sárospatakon ilyen bizalmat kaptam, egyrészt a felkéréssel, másrészt pedig a képviselő-testületi döntéssel, amikor egyhangúlag támogattak a képviselők. Mindez a bizalom azt kívánja, hogy a legjobb tudásom szerint lássam el ezt a feladatot, hogy munkavégzésemmel rászolgáljak a képviselők megelőlegezett bizalmára.

Október 3-át követően elindult egy olyan közös munka Polgármester úrral és az új Képviselő-testülettel, ami meghatározó lesz az elkövetkező 4 éves képviselő-testületi ciklusra. Az az időszak, amit még az előző testülettel töltöttem együtt, elengedő volt ahhoz, hogy belelássak az önkormányzati munkafolyamatokba. Úgy érzem, hogy az önkormányzati ügyek helyi ismeretével sokkal inkább tudom majd segíteni Polgármester urat és a Képviselőtestületet abban, hogy a nehéz pénzügyi, gazdasági helyzetben utat és megoldásokat találjunk az előttünk álló megoldandó feladatokra.
Nem lesz könnyű ez az út, ez sajnos már látszik az intézményvezetőkkel és az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőivel folytatott megbeszéléseken és az intézményvezetői értekezleten elhangzottakból, mert a költségvetési mutatók azt irányozzák elő, hogy rendkívül nehéz évnek nézünk elébe. Viszont úgy ítélem meg, hogy a testület összetétele és a városvezetés együttműködési készsége olyannak mondható, amely előre visz. 
Bízom abban, hogy közös erővel sikerül majd megoldani az előttünk álló feladatokat, és leküzdeni a nehézségeket.

Ez úton szeretnék a www.sarospatak.hu honlap minden Kedves Olvasójának Örömökben Gazdag, Békés, Boldog Új Esztendőt kívánni!

 

 

 


Törő Gábor
/2010.12.28./
 

     Más népek karácsonyi dalai is felhangzottak az ÁVG karácsonyi ünnepén

 

        
              

Népi hagyományok felidézésével és gyönyörű dalok előadásával köszöntötték a karácsonyt az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai. Tóth Tamás igazgató úr elmondta, hogy 2010. december 16-án este, a gimnázium tanulói - Gyimesi Györgyi és Baloghné Rozgonyi Antónia tanárnők irányításával - a korábbi évek hagyományainak megfelelően színvonalas műsorral köszöntötték, az év talán legszebb, legbensőségesebb ünnepét, a karácsonyt…
 
 

       A műsor első része formabontóan ötvözte a hagyományos paraszti betlehemek dramatikus játékát (amely a négy pásztor, köztük a nagyothalló öreg tréfás párbeszédére épült), a karácsonyi énekek hangulatával.
A második rész, az énekkar, valamint a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárainak közreműködésével, a karácsony nemzetköziségét mutatta be magyar, angol, német, ír és kenyai dallamok felidézésével.

Az előadást követően Tóth Tamás igazgató úr, Márai Sándor ünnepekről írt gondolataival, kívánt az iskola diákságának, tantestületének és a jelenlévő vendégeknek áldott, békés ünnepeket.

 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.28./
 

    Meghitt karácsonyi ünnep az Erdélyiben

 

        
            

 

       Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium megemlékezéseire és ünnepeire mindig rácsodálkozik a vendég, hogy milyen jók a díszletek és milyen szépen felkészültek a műsorban szereplő gyerekek. Így volt ez az idei, karácsonyi műsor esetében is, amire – amint Kis Márta igazgatónő elmondta - minden osztály önállóan készült…

Az ünneppel kapcsolatos jelenetek, versek, mondókák meghitt légkört varázsoltak a terembe, és gyakran csaltak könnyeket a nézők szemébe. A műsor végén mindenki figyelme a karácsonyfára irányult, amely alatt ott sorakozott az összes csoport és gyermek ajándéka.

 

 

 

További fotók>>>                                   További fotók>>>

Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
/2010.12.27./
 

  „Kisrefisek” karácsonya

 

        
              

 

       A Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája december 18-án tartotta meg karácsonyi ünnepségét A Művelődés Házában. Timáriné Király Sarolta igazgatónő elmondta, hogy a műsorban a tagintézmény minden tanulója szerepelt…

Az osztályok műsorszámainak fő mondanivalója a szeretet és Jézus születése volt. A meghitt hangulatú rendezvényt az iskola tanulóinak és tanárainak közös éneke zárta. A családok az ünnepekre lelkiekben felkészülve térhettek haza otthonaikba.
 

 

 

 

További fotók>>>

Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája
/2010.12.27./
 

    A városrész karácsonyfája erősíti a bodroghalásziak összetartozását

 

        
              

Bodroghalászban már 2008-ban állítottak fenyőfát hagyományteremtő céllal, melyet idén az első adventi gyertyagyújtásra díszítettek fel a helyi fiatalok. Célja azóta a helyi közösség összetartásának erősítése mellet a karácsonyi ünnep hangulatának emelése. A településrész központjában felállított fát - melyet eddig is Zérczi László képviselő biztosított - mind az ott lakók, mind az arra járók - főleg a gyerekek - nagy örömmel fogadtak és csodálnak azóta is…
 
 


Zérczi László

       Ezzel próbálunk hozzájárulni az egymás iránti szeretet, figyelmesség és törődés erősítésére, ami napjainkban fokozottan szükséges a közösség összetartásához a választókörzetünkben és városunkban, Sárospatakon egyaránt - mondta el Zérczi László képviselő.

Ennek szellemében kapcsolódtunk Aros János polgármester úr kéréséhez, hogy minél többen legyünk ott a városi adventi gyertyagyújtáson.
A Művelődés Háza elé és a visszafelé megtett úton a legemlékezetesebb az volt, amikor együtt énekeltek a buszon a bodroghalásziak, kispatakiak és a - tagadhatatlanul legnagyobb létszámban jelenlévő - végardóiak.
 

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.27./
 

    Fenyőfadíszítés Kispatakon

 

        
              

 


Szabó András

       Önkormányzatunk idén egy új kezdeményezést indított el. Advent utolsó vasárnapján minden településrész feldíszít egy saját fát, majd az egybegyűltek énekelve, kántálva indulnak a 4. gyertya meggyújtására a városi koszorúhoz – küldte tudósítását a kispataki fadíszítésről Szabó András önkormányzati képviselő…

A hideg ellenére szép számmal gyűltünk össze a kispataki kápolna kertjében, ahol egy csodálatosan szép, élő ezüstfenyőt díszíthettünk fel. Mindenki a saját maga által hozott díszt, vagy szaloncukrot akasztotta a fára az énekek alatt.
Szenteste újra egybegyűlünk a feldíszített fa mellett, ahol az élő Betlehem műsorával és a Görög Katolikus gyülekezet énekeivel kívánunk mindenkinek Áldott, Boldog Karácsonyt Kispatakról.

 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.27./
 

    A fürdőnél kántáltak a végardóiak

 

        
              

Kántálás hangja szállt fel advent utolsó vasárnapján a Végardó Fürdő északi bejáratától. A pénztár előtti kikövezett területet, mint közösségi teret kezdi használni Végardó lakossága, hiszen volt már itt rock koncert és utcabál is. Ezúttal itt szervezte a fenyőfadíszítést és kántálást Egyed Attila önkormányzati képviselő…
 
 


Egyed Attila

       A fenyőfadíszítéshez viszont fenyőfa is kellett volna, de ott élő fenyőfa nem található. Ezért a díszburkolaton gyertyákból raktak ki egy fenyőfa alakot és amellett hangzott fel a Menyből az angyal, a Fel nagy örömre, és a többi kedves karácsonyi ének. A kántálók kórusa a nyugdíjas klubból tevődött össze, de a legtöbb közismert dalhoz minden jelenlévő csatlakozott.

A karácsonyi dalok eléneklése után nem sokat kellett várni és megérkezett az önkormányzat busza, ami a kántálókat A Művelődés Háza előtti térre, a 4. adventi meggyújtásának ünnepségére szállította.
 

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.26./
 

    Karácsony az Árvayban

 

        
              

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában december 17-én 15 órától meghitt karácsonyi műsor zárta a téli szünet előtti napot. Kissné Murányi Andrea igazgatónő köszöntötte a megjelent vendégeket, diákokat, majd egy tanmesével folytatta ünnepi beszédét, amely magában hordozta a „karácsony üzenetét”...
 
 

       Ezt követően a „Fel nagy örömre” című erdélyi betlehemes játékot mutatták be a 6.b osztály tanulói, az iskola kórusának közreműködésével. (Felkészítők: Berencsy Istvánné és Szabó Katalin tanárnők)

A műsor végén a kórus éneke közben meggyújtották a diákok gyertyáikat. A hagyományhoz híven a Mennyből az angyal, az Ó, gyönyörű szép és a Kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű énekek már félhomályban, gyertyafény mellett hangzottak el, melyhez a zongorakíséretet Kasza László tanár úr biztosította.

Így kívántak mindenkinek szeretetteljes, áldott karácsonyt, békés, boldog, eredményekben gazdag új évet, hogy az elkövetkezendő 2011-es esztendőben, a szeretet, az összefogás az együttgondolkodás jellemezze mindennapjainkat.

 

 

 

További fotók>>>

Czicer Katalin
/2010.12.26./
 

    A karácsony zamata – ünnepi készülődés a könyvtárban

 

        
              

Az adventi időszakban az Erdélyi János Általános Iskola tanulóit hívtuk meg A Művelődé Háza Könyvtárába, hogy együtt készüljünk a karácsonyra. Az európai uniós pályázatból megvalósuló rendezvényen a gyerekek megismerkedhettek a karácsonyi ünnepkör jelképeivel: az adventi koszorúval, a betlehemmel, a karácsonyfával, és megnézhették, kézbe vehették a régi idők ajándékait - tájékoztatja az olvasókat Kövér Sándorné...
 
 


Kövér Sándorné

       A természetes anyagokból készült babákkal, gyermekjátékokkal valamennyien szívesen játszottak. A karácsonyhoz elválaszthatatlanul hozzátarozik a mézeskalács. A gyerekek és a kísérőik is nagy élvezettel láttak hozzá a sütemények elkészítéséhez. Külön kihívást jelentett a kiszaggatott formák díszítése. A Házat belengte a sülő mézeskalács illata, mindenkit megérintett az adventi várakozás csodája.

A foglalkozás eredményeképpen néprajzi vonatkozású információkkal gazdagodhattak a résztvevők, és a kisütött finomságokat elvihették, hogy diáktársaikat is megvendégeljék az iskolában.

                                             

 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.26./
 

    Karácsonyi ünnep a Rákóczi iskolában

 

        
           

A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében tartotta karácsonyi ünnepségét a II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a ahol a termet zsúfolásig megtöltötték a tanulók, tanárok, szülők és a meghívott vendégek…

A gyerekek ragyogó műsort adtak, a közönségből nagy tetszést váltottak ki a bibliai történetet idéző jelmezesek és az előadott karácsonyi énekek. A műsor végén, a kórus által előadott karácsonyi dalt is szűnni nem akaró tapssal jutalmazta közönség.

 
 


Törő Gábor
/2010.12.26./
 

    Évzáró összejövetel tartottak A Művelődés Háza szakkörei

 

        
              

Évente megrendezik A Művelődés Háza és Könyvtára szakkörei számára az évzáró összejövetelt, amelyen idén igazi csemege volt a résztvevők ajándéka: egy eredeti, népi hagyományon alapuló betlehemest tekinthettek meg, a bodroghalmi hagyományőrzők jóvoltából. Előtte a kórusuk karácsonyi, kántáló énekeket adott elő - számolt be Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…
 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

       A Halom Dalkör az ismert karácsonyi dallamok mellett ritkán hallhatóakat is előadott, és ami igazi „csemege” volt az érdeklődő hallgatóság számára: bemutatták, hogy milyen karácsonyi énekekkel kántáltak a különböző vallási felekezetek Bodroghalomban, ill. ahogy régen nevezték, Lukán.
Ez után léptek színre a népi hagyományokon alapuló betlehemes játékukkal, amikor az öltözékben és a dallamokban való gyönyörködés mellett nevetésre volt lehetőség bőven, különösen az öreg Guba beszólásait követően…

Mikor a jelmezt levették, az idősebbek örömmel ismerték fel az egyik „öreg”-ben Ignácz Jánost, aki annak idején a Bodrog Táncegyüttesünkben táncolt és hosszú ideig a vezetője is volt.
A Művelődés Háza vezetői ezután az emeletre, a megterített asztalhoz invitálták a vendégeket és a szakköri tagokat.

 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.26./
 

    A tűzoltóság felhívása és újévi jókívánsága

 

        
                      

Felhívjuk figyelmüket, hogy éjszakára, illetve ha a lakást elhagyják, a karácsonyfa díszvilágítását kapcsolják ki! Ne hagyjanak felügyelet nélkül meggyújtott csillagszórót, sem meggyújtott gyertyát! – inti óvatosságra a lakosságot Juhász Péter, a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság vezetője…
 
 


Juhász Péter

       Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága és a „ZEMPLÉN” Tűzvédelmi Alapítvány nevében Boldog Újévet Kívánunk minden kedves olvasónknak!

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be.

A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.

 

 

 


Törő Gábor
/2010.12.26./
 

   Ajándékozás az óvodában…

 

        
              

A Carolina Óvoda és Bölcsőde valamennyi óvodása és bölcsődése nagy izgalommal várta az óvodai karácsonyt, melyet a szünetek miatt mindig kicsit korábban tartunk, mint otthon – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes

       Az intézményegységekben, a színesen pompázó ragyogó, nagy karácsonyfa alatt, meghitt ünnepségek keretében az óvodások karácsonyi történeteket meséltek, alkalmi dalokat énekeltek és verseket mondtak.
Az ünnepség keretében átvették a Vay Miklós Szakképző Iskola keramikus tanulóinak ajándékát, amely egy anyagból készült gyönyörű ablakdísz volt. A szakiskolások már második alkalommal ajándékozták meg karácsonykor a kicsiket és a dolgozókat egyaránt.

A diákokat az ajándékátadásra elkísérte a csoport szakoktatója Gécziné Bankus Zsuzsanna, Dr.Téglás Zsolt, az iskola igazgatója, valamint Aros János, Sárospatak város polgármestere. Ezúton is köszönjük nekik!
Az ajándékozás öröme tovább folytatódott, mikor a gyermekek a csoportszobába visszatérve megkapták azokat a közös játékokat, melyekkel a karácsony alkalmával óvodai csoportjuk gazdagodott.
 

 

 

 

További fotók (lakótelepi) >>>      További fotók (József A. u.)>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.25./
 

    Előkarácsony volt Végardón

 

        
              

Évek óta megrendezi a nyugdíjas karácsonyt Egyed Attila, Sárospatak Végardó városrészének és fürdő környékének önkormányzati képviselője. Mint mondta, azért is fontos ez az ünnepi program, mert többeknek már nehézkes a központi, városi ünnepségeken való részvétel…
 
 


Kovács Zoltánné
 

       Van ugyan városi rendezvény, ami nagy sikerrel megy minden alkalommal, de itt élnek olyan idősek, akik már nem olyan könnyen tudnak kimozdulni, ők ritkán mennek be a városba. De ide talán elsétálnak, eljönnek egy picit a szomszéd asszonnyal, ahol a másik utcában lakó idős emberrel tudnak egy kicsit beszélgetni - ezért próbálom ezt minden évben összehozni.

Az ünnepi műsor azért is kedves a szép korúaknak, mert az előadók is helyiek. Mindig úgy próbáljuk összeállítania műsort, hogy helyiek szerepeljenek benne. Az idén is így volt, a választókerületből próbáltuk összehoznia fellépő művészeket. Volt mesemondó kisfiú, voltak latin táncosok, volt aki verset mondott és szerepelt a helyi nyugdíjas klub énekkara is. Minden korosztályt igyekeztünk megmozdítani, hogy egy kellemes másfél órát szerezzünk az itt élő időseknek.

A Végardói Nyugdíjas Klub vezetője, Kovács Zoltánné szerint idősebb korban is fontos a közösség építése…
Szerintem mindenki jól érezte magát, jó egy ilyen kis közösséget összefogni, pláne azokat, akik sajnos egyedül vannak. Szerintem nagyon szörnyű lehet Szentestén egyedül lenni. Ha egy közösséghez tartozik valaki, könnyebb elviselni az egyedüllétet.

Valika néni azt is elmondta, hogy az idei szép házassági évfordulók után, jövőre is lesz mit ünnepelni, hiszen már a januárt két kerek születésnappal kezdik.

A szép karácsony után reméljük, boldog új év elé néznek Végardó nyugdíjasai.


Egyed Attila

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.25./
 

    B-A-Z. Megye "Jó tanulója, jó sportolója" díjat vehettek át

 

        
            

December 11-én tartotta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport Tanács ünnepi ülését Miskolcon a Megyeházán, ahol a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Iskolájának két sportolója - Maczkó Gréta és Preszoly Fruzsina - átvehették a "B-A-Z. Megye Jó tanulója, jó sportolója" díjat. Mindkét sportoló kiemelkedő tanulmányi eredménye mellett labdarúgásban elért országos diákolimpiai és országos szakszövetségi eredményei alapján érdemelte ki a rangos elismerést...
 
 


Maczkó Gréta

Preszoly Fruzsina

       Maczkó Gréta

Szorgalmas, rendszeresen évek óta több sportágban is képviseli iskoláját. A labdarúgás mellett atlétikában is eredményesen szerepelt a megyei diákolimpiai versenyeken. Labdarúgásban többszörös megyei bajnok, országos versenyeken a dobogó mindhárom fokán állt már. Osztálya közösségének kiemelkedő, lelkes, megbízható tagja, a rábízott feladatokat maradéktalanul végrehajtja.

Preszoly Fruzsina
A sport mellett a tanulásban is szorgalmas, megbízható. Néptáncban és népdaléneklésben is kiemelkedő országos eredményt ért el. Az osztályközösségben példamutató, vezető szerepet tölt be. Szerény, könnyen szótért társaival, nevelőivel. Labdarúgásban többszörös megyei bajnok, országos dobogós helyezett csapatok tagja. Mindig csapata érdekeit tartja legfontosabbnak.
Osztályfőnökük Csehiné Tomkó Krisztina tanárnő, edzőjük Gönczy Zoltán tanár úr, testnevelőjük Belicza János tanár úr.

Ezt megelőzően az iskola képviselői, testnevelői pedig a "B-A-Z. Megye Legeredményesebb Diáksport Szervezete" díj III. helyezettjének kitüntető címét kapták meg. A diákolimpiai versenyrendszerben a megyei és országos eredményekhez pontokat rendelnek. Ezek alapján kialakul a nevezett iskolák sorrendje. A jó eredményekhez a színvonalas testnevelésórákon, a délutáni edzéseken és a hétvégi versenyeken át vezet az út. Országos döntőbe jutottak floorballosaik, labdarúgóik, sakkozójuk, darts játékosaik. Jól szerepeltek a játékos sportversenyen és atlétikában is.

Köszönet Juhászné Nyusti Klára, Csehiné Tomkó Krisztina, Bódiszné Hajnal Alíz, Fekete Csaba, Belicza János, Csendes István és Gönczy Zoltán testnevelőknek, edzőknek.

 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.25./
 

     100 sárospataki fiatal sportteljesítményét ismerte el az önkormányzat

 

        
              

Mint ahogy tavaly, úgy az idén is rácsodálkozhattunk, hogy hányféle sportot űznek a sárospataki fiatalok, és hogy milyen sok tehetség van városunkban, ugyanis az Újbástya emeletére, egy oklevél és emlékérem átvételére meghívott sportolók mindannyian országos versenyeken elért eredményeikkel hívták fel magukra a figyelmet.
 
 


Aros Dorina

Csordás Dóra

Gönczy Márk

Göncfalvi Tamás

Horváth Mihály

Trikó Norbert

Vermovszki Máté

       A jó tanuló, jó sportoló mozgalom keretében több mint 100 sárospataki fiatal sportteljesítményét ismerte el a város önkormányzata.

Az I. kategóriában Jó tanuló- jó sportoló kitüntetésben részesülteknek már előzőleg, a képviselő-testületi ülés keretében átadták a díjakat, ők név szerint:

- Maczkó Gréta a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának 8. osztályos tanulója,
- Illés Erika a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának 7. osztályos tanulója.
- Papp Dóra a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulója, a Sárospataki Utánpótlás - nevelő Sportiskola versenyzője, és
- Fábrik István, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanulója.

Az országos versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolók emléklapot és emlékplakettet kaptak:

Csordás Dóra, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tanulója, Felkészítője Bódiszné Hajnal Aliz.

Aros Dorina, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanulója, a Zempléni Lovas Egyesület sportolója. Nemzetközi Díjugró Verseny III. helyezettje, a Budapesti Nyílt Bajnokságon, a Poni Klub Országos Bajnokságán 14. helyezett lett. Edzője: Bertók Viktor

Gönczy Márk, a ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola tanulója a Darts Diákolimpia Országos Döntőjén korcsoportjában 5. helyezést ért el. Felkészítője: Gönczy Zoltán és Béres Károly

Göncfalvi Tamás, a  ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola tanulója a Darts Diákolimpia Országos Döntőjén korcsoportjában 9. helyezést ért el. Felkészítője: Maczkó Attila és Hornyák István

Horváth Mihály, az Erdélyi János Általános Iskola tanulója Országos Diákolimpián I. helyezést ért el a kislabda hajításban.

Trikó Norbert, Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanulója, Sátoraljaújhelyi Kyokushin Karate Sportegyesület versenyzője, Edzője: Orehovszki Zoltán

Vermovszki Máté, a ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola tanulója, a Sátoraljaújhelyi Kyokushin Karate Sportegyesület sportolója Edzője Orehovszki Zoltán

Elismerésben részesült:
Sárga János, a Sárospataki Torna Club Ökölvívó Szakosztályának versenyzője,
Ruszó András Erik a Sárospataki Torna Club Ökölvívó Szakosztályának versenyzője,

A ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola leány csapata: Batta Bernadett, Gál Dorottya, Kerülő Orsolya, Noszály Gréta, Noszály Kamilla, Tóth Gréta, akik az Országos Amatőr Tánc-Show Mazsorett versenyen I. helyezést értek el.

Az ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola fiú csapata a Floorball Diákolimpia Országos döntőjén 8. helyezést ért el. A csapat tagjai: Mahalek Dominik, Sárosi Sándor, Keksz Bence, Traszik Vince, Batta Gergő, Juszju Viktor. Felkészítőjük: Fekete Csaba

Az Árvays lányok: Ardó Réka, Mudróczki Fanni, Kardosi Karina, Misztina Hanga, Feigel Linda, Sasi Kitti a Floorball Diákolimpia Országos döntőjén 2. helyet értek el. Felkészítőjük: Fekete Csaba

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai "A" kategória 6x50 méteres fiú váltó csapata: Beimli Ákos, Gulyás Ádám, Gulybán Ádám, Józsa Gábor, Orosz Mihály, Papp Dávid Felkészítőjük: Sontra László

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola leány 99-es korosztály kézilabda csapata
A csapat tagjai: Rák Petra, Hauser Petra, Hardon Réka, Szabó Eszter, Krenyitzki Sarolta, Perényi Júlia, Papp Dóra, Fodor Zsófia, Bajzáth Emese, Zombori Gréta, Csordás Dóra. Edzőjük: Papp József

Az ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola leány labdarúgó csapata
A csapat tagjai: Kapéri Kitti, Sohajda Krisztina, Preszoly Fruzsina, Molnár Dóra, Maczkó Gréta, Tóth Emese, Szuromi Gréta, Tarnóczy Dalma, Komáromi Karina, Osztroha Petra. Edzőjük: Gönczy Zoltán és Új Tamás

Az ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola III. korcsoportos leány labdarúgó csapata:
A csapat tagjai: Hallók Petra, Repka Szilvia, Sütő Zsófia, Illés Erika, Aranyosi Anett, Csehi Kincső, Csehi Ibolya, Kardosi Blanka, Szendrei Henrietta. Edzőjük: Gönczy Zoltán és Új Tamás

ME Árvay József Gyakorló Általános Iskola I. korcsoportos fiú labdarúgó csapata
A csapat tagjai: Hunyadi Bence, Gulyás Márk, Ardó Alex, Séra István, Laczkó György, Kalocsai Attila, Molnár Csaba, Baba János. Edzőjük: Belicza János

A Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona fiú torna csapata
A csapat tagjai: Lingvai Péter, Csetneki Huba, Pethő Ádám, Drótos Benjámin, Mátyás Máté, Tobákos Ferenc. Edzőjük: Punyi Gyula

A Blue Fly Sailing Team vitorlás csapata
A csapat tagjai: Kék Tamás, Varga Sándor, Egyed Péter és Kornyitás Gyula
Minden díjazottnak gratulálunk elért eredményeihez!

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.25./
 

    Ügyeskedj a könyvtárban!

 

        
              

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

       Adventi készülődés folyt a könyvtárban az általános iskolák alsó tagozatos tanulói részére. A foglalkozásokat 2010. december 6-tól december 17-ig vehették igénybe a tanulók. A foglalkozás első részében a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódva meséket, verseket, dalokat hallgattak a gyerekek - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...

A második részben díszeket készítettek a karácsonyfára. Sok osztály ellátogatott hozzánk ezernyi teendőik ellenére. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt mutatja, hogy a gyerekek szeretnek a könyvtárba jönni.
 

 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.24./
 

   „TÜZES HÍREK”

 

        
              

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2010. november 19. és 2010. december 19. közötti időszakban 8 tűzeset, 31 műszaki mentés történt, 1 esetben kaptunk téves jelzést és 2 esetben vaklármához vonultak egységeink – nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó főhadnagy …
 
 


Barna Norbert


Tóth János

       A műszaki mentések során 15 esetben pincéből távolítottunk el vizet, 1 esetben életmentésnél, 4 esetben árokba csúszott gépjárművek kivontatásánál működtek közre tűzoltóink, 2 esetben a vihar által megrongálódott és így balesetveszélyessé vált tetőszerkezetet, illetve kéményt javítottunk ki, 1 esetben méhraj eltávolítását végeztük, 7 esetben lakóházat, közúti forgalmat veszélyeztető fát távolítottak el tűzoltóinkat, valamint 1 esetben eltűnt személy kereséséhez riasztották tűzoltóinkat.

A tűzesetek közül 2 esetben kéményben, 2 estben lakóház melléképületében keletkezett tűz, 1 alkalommal lakóház elektromos vezetékei égtek, 1 esetben fali gázkazán robbant fel és 2 alkalommal lakóházban keletkezett tűz.

- 2010. december 16-án az esti órákban Sátoraljaújhelyen egy lakóház konyha helyiségében keletkezett tűz, melynek során sajnos egy idős hölgy elhalálozott.

Verseny:
2010. december 11-én immár 6. alkalommal került megrendezésre Szerencsen, a Bodnár Ferenc kispályás labdarúgó emléktorna, melyen az idén 13 csapat vett részt. A sátoraljaújhelyi tűzoltóság két csapattal nevezett a versenyre, de sajnos a selejtezőkben mindkét csapatunk „elvérzett”. A I. számú csapat tagjai voltak: Juhász Péter, Barna Norbert, Ocsenás József, Dakos László, Braun Zsolt, Bodnár Attila, Regős László és Timkó Ádám, a II. számú csapat tagjai voltak: Dókus Attila, Tokár Tibor, Matusz Tamás, Timkó István, Sütő Péter, Németh László, Ragyák Miklós, Kovács Csaba, Orosz Péter és Vojnár László.

Esemény:
A tavalyi évhez hasonlóan 2010. december 7-én a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltóságának állománya Mikulás nap alkalmából meglátogatta a helyi Erzsébet Kórház gyermekosztályának beteg gyermekeit. A tűzoltók ajándékokkal próbáltak a „pici” betegek arcára csalni egy kis mosolyt.

 

 

 Barna Norbert tűzoltó főhadnagy és Tóth János tűzoltó hadnagy
/2010.12.24./
 

    Adventi Teadélután

 

        
              

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Idősek és Fogyatékosok Otthonát támogató „Idős és Fogyatékos Lakóinkért Alapítvány” Kuratóriuma Adventi Teadélutánt rendezett – nyilatkozta Blanár Csilla intézményvezető...
 
 


Blanár Csilla

       A Kuratórium Elnöke (dr. Mátyás Péter) javaslatára a tagok (Virágh Sándor, Bárány István) összefogásával első alkalommal került megrendezésre az Adventi Teadélután. Ezzel a Kuratórium Elnöke az intézmény dolgozói felé tiszteletét, munkájuk elismerését, valamint az Alapítványnak felajánlott Szja 1%-áért való köszönetét fejezte ki az általa finanszírozott vendégséggel.

Fentieken túl elmondta, hogy az Alapítvány már 1994 óta, a Kuratórium jelenlegi összetételében 2008 júniusától működik. Blanár Csilla intézményvezető elmondta, hogy az Alapítvány támogató tevékenysége az intézmény vonatkozásában nagyon sokrétű, de fő céljának mégis az ellátottak életminőségének javítását, a gondozási színvonal emelését tekinthetjük. Ez a tárgyi környezet fejlesztésétől kiterjed a szabadidő hasznos eltöltését segítő tevékenységig. Ezzel a rendezvénnyel azonban a fenti célokon túlmutató támogatását mutatja a Kuratórium az intézményben dolgozók felé.

Az intézményvezető kifejezte köszönetét a Kuratórium egész éves munkájáért, valamint ezért a példaértékű kezdeményezésért.

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.24./
 

    Ismét kiállítás nyílt az Árpád Vezér Gimnázium aulájában

 

        
           

Oktatási intézményünkben hagyomány, hogy annak aulája kiállításoknak ad helyet, legyen annak bármi a mondanivalója, hiszen elsősorban a szépérzék fejlesztése a legfőbb cél. Ha ez már működik, rá lehet világítani arra is, hogy mi a mögöttes tartalom. A diákok nagyon fogékonyak a szépre, de ezt nem mindig vallják be önmaguknak, pláne nem nekünk, tanároknak. Palkó Rita az intézmény visszatérő vendége, hét évvel ezelőtt már láthatott itt tőle alkotásokat a közönség – mutatta be a művészt Tóth Tamás igazgató…
 
 


 Tóth Tamás

       Az eltelt időszakban megszülettek gyermekei, és elmondása szerint főképp ez kötötte le. Most azonban újra van ideje alkotni, a korábban készült képek mellett már jól megférnek az újak is.

Nagyon szeretem az utcákat, utcarészleteket, házakat, akár emberekkel, akár emberek nélkül. Ami most újdonság az előzőekhez képest, hogy ezek már mozgást is ábrázoló - síelős és kerékpáros - képek. Viszont a többi teljesen tőlem szokványos, tehát a csendélet maradt, azt korábban is szerettem festeni. Miután az akvarellt, mint technikát szeretem, s mivel azt kis méretben jó elkészíteni, ezért ezek a kis pici mütyürkés apróságok ezek maradnak, ezek az én kedvenceim.

Úgy gondolom, hogy manapság - bár a művészet kissé háttérbe szorul - nagyon fontos lenne az, hogy az emberek lelkét is fejlesszük, nemcsak a szellemét. Nagyon előtérbe került napjainkban, hogy a szellemet kell fejleszteni, a nyelv- és a reáltudást. Emellett úgy gondolom, hogy nagyon fontos lenne, hogy az ember lelkét is fejlesszük – tette hozzá az igazgató.
A kiállítás január 19-ig tekinthető meg.

 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.24./
 

    Idén is eredményesek voltak a galambászok

 

        
           

Sárospatak egyik civil szervezete, a Z-24 Sárospatak Postagalambsport Egyesület megtartotta idei díjkiosztóját. Ennek kapcsán kiderült, hogy ez a civil szervezet is tovább öregbítette a város jó hírét. Számos országos és nemzetközi versenyen szerepeltek sikeresen. Az egyik legtöbb díjat elnyert galambász, Bárány János lett...
 
 


Bárány János

Dr. Ramocsa Manasszes

       A barátom galambász volt, tőle kaptam galambokat megőrzés céljából, mikor ő elköltözött Nyíregyházára és kért, hogy egy évig maradjanak nálam. Utána el akarta tőlem vinni, de mivel ezek a galambok költenek, keltek ki kisgalambok, én kiengedtem azokat. Így kezdődött az én galambász pályafutásom…

Dr. Ramocsa Manasszes, az egyesület elnöke elmondta, hogy bár jelenleg 10 tagja van Z-24 Sárospatak Postagalamb Sportegyesületnek, mégis 100 olyan embert tudtak megmozgatni az idei díjkiosztóval, akik maguk ugyan nem űzik ezt a hobbit, mégis csodálói ezeknek a madaraknak. A 2010-es esztendő számos megmérettetést tartogatott a tagságnak, amelynek a díjait a már hagyományokkal rendelkező eseményen adják ki, az egyéni és csapatversenyekben elért kiemelkedő helyezésekért.
Bár a galambászok csapata bár idén kettévált, azok, akik itt maradtak, igyekeztek hozni az eredményeket. Jó galambászok is mentek el egy másik egyesületbe és ez érezteti hatását, a kerületi eredményeket figyelembe véve kicsit gyengébben szerepeltek, de vannak azért eredményeik.

Az eseményen jelen volt a város polgármestere és a térség országgyűlési képviselője is. Mind a ketten kiemelték, hogy a városban található egyesületek körét színesítik a galambászok…

Sárospatakon a galambászoké az egyik civilszervezet, akiknek a munkáját nagyon keveset látjuk és halljuk, hiszen ők a háttérben tevékenykednek, otthon, ill. más területeken reptetik a galambjaikat. Azonban nagyon jó, hogy itt vannak közöttünk és nagyon szép eredményeket érnek el. Én nagyon büszke vagyok erre a pataki civilszervezetre is – mondta Aros János polgármester.

A Z-24 Sárospatak és környékének egy nagyon jelentős sportgalambász egyesülete. Az egyesület munkájában nem csak az állatok, a madarak iránti szeretet és a gondoskodás nyilvánul meg, hanem a sportszellem is – tette hozzá Dr.Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő.
A díjkiosztó természetesen egy közös jó hangulatú szórakozással zárult.

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.24./
 

    December 31-ig még megtekinthető a festmény-kerámia kiállítás

 

        
              

A Művelődés Háza Galériájában Ruzics Csilla festőművész Egyedüllét – Együttlét című festmény- kerámia kiállításának megnyitóján Uzelmann Annamária, a Sárospataki Kerámia Manufaktúra Kft ügyvezetője mondott köszöntőt, majd a kiállítást Leeman Pascal műkedvelő nyitotta meg…
 
 


 Uzelmann Annamária


Ruzics Csilla

       Színes elgondolkodtató és érzelmes. Talán ezek a jellemzők arra a tárlatra, amely a sárospataki művelődési ház galériájában látható az ünnepi időszakban. Ruzics Csilla az egyedüllét-együttlét kettősségét próbálja megjeleníteni festményeiben.

E köré próbáltunk válogatnia képeket - tette hozzá az alkotó - mert ez egyébként is foglalkoztat, a szemlélődés, a társaságban levés, az együttműködés és az egésznek a kívülről figyelése. Látszik a kiállításon, hogy vannak a csendesebb, absztraktabb képek, amelyekben a szemlélő nem látszik, csak az látszik, amit szemlél, és vannak a kicsit mozgalmasabb alkotások is, ahol megjelennek a szereplők is ebben a világban.

A festőművész kiállítását azonban most az tette még egyedibbé, hogy nem csak a képei kaptak itt helyet, hanem azok a pataki kerámiák is, amelyeknek az új szín és formavilága most van születendőben, hiszen maga a festőművész most ismerkedik e nemes anyag sajátosságaival és a kerámiafestéssel…
Papíron próbálkoztam először, de ez egészen más, hiszen meg kell ismerni az anyagot, hogy hogyan működik, ugyanis teljesen másképp viselkedik, mint amikor papíron leteszek dolgokat. Itt porózus felületre kell dolgozni, tehát nem úgy néz ki, hogy megfestek egy képet, hanem kell tudni, hogy hogyan fog viselkedni az anyag. Különböző módszereket próbáltam ki, belekarcolni, különböző szivacsokkal rávinni, rányomdázni, és a végére alakult ki a használt technika.

Uzelmann Annamária elmondta, hogy cégük életében nem az első eset, hogy művésszel dolgoznak együtt…
A művészekkel való munka az a múlt, és a jövő. Vannak hagyományai annak, hogy együtt dolgozunk művészekkel, de ez egy véletlen találkozás volt Ruzics Csilla grafikai munkáival, ami aztán kiteljesedett a kerámiák festésében.

A kerámiák festésében nemcsak az anyag minősége volt kihívás, hanem az is, hogy gyermekeknek készült. Ez szerint kellett annak színvilágát és témáját megjeleníteni. A kiállítás december 31-ig tekinthető meg A Művelődés Háza Galériájában.
A kiállítás megnyitásának alaphangulatát ezúttal is a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanulóinak játéka adta meg…

 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.24./
 

    A további megszorításokról szólt az utolsó intézményvezetői megbeszélés

 

        
           

Az idei utolsó intézményvezetői értekezlet témája a 2011. évi költségvetés tervezésének előkészítése volt. A költségvetési koncepció elfogadásánál is megmutatkoztak már azok az irányvonalak, amelyek egyértelműen azt jelzik előre, hogy még inkább meg kell szorítani a kiadások tervezését a következő évben, mint ahogy ezt tettük 2010-ben – számolt be dr. Szabó Rita aljegyző a nehéz kérdéseket tárgyaló értekezletről…
 
 


 dr. Szabó Rita

       Erről kezdeményeztünk egy tárgyalást, ahol nemcsak intézményvezetők, hanem természetesen az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetői is részt vettek. Mindenkinek fájó dolgok voltak, amikről szó esett, leginkább a kötelező feladat ellátásra koncentrálva, másodsorban pedig az önként vállalt feladataink közül azokat kell számba venni, amelyek feltétlenül fontosak a városi feladatok zavartalan ellátásához.

Az értekezlet második fele azt lehet mondani, hogy egy kötetlen beszélgetésbe fordult át, amikor az intézményvezetők elmondták azokat a sérelmeiket, fájó pontjaikat, amiket úgy éreztek, hogy a gazdasági társaságokkal összehasonlítva intézményeiket, el kellett, hogy mondjanak. Vita alakult ki, de nagyon hasznos és tartalmas vita volt ez - bántások nélkül.

Tehát úgy gondoljuk, hogy az őszinteség és a közvetlen kommunikáció mindig előrébb visz bennünket a megoldáshoz, és hallhatták a jelenlévő ügyvezetők is, hogy bizony ők még nem érzik olyan szorítónak ezt a helyzetet, mint ahogy az intézményvezetők ezt már jelezték, de az ő közreműködésük, megértésük is szükséges lesz a következő évi költségvetés jóváhagyásához.

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.23./
 

    Eredményes volt a közmeghallgatás

 

        
              

Sárospatak város képviselő-testülete december 17-én tartotta meg a törvényben is előírt közmeghallgatást. A tavalyihoz hasonlóan idén is a Sarokbástya konferenciatermét használtuk erre a fórumra. Megjelentek a polgármesteri hivatal munkatársai, a képviselő-testület tagjai és vártuk az észrevételeket – számolt be a nyílt, városi fórumról Aros János polgármester…
 
 


AROS jÁNOS

       Nagy sajnálatunkra Tamás Erzsébet idén nem tudott ellátogatni - hiszen ő mindig aktív hozzászólója a közmeghallgatásoknak – mivel kisebb baleset szenvedett a csúszós úton, ezúton kívánunk neki mielőbbi gyógyulást. Azonban a kérdéseit-észrevételeit eljuttatta hozzánk. Ott nyilvánosan is válaszoltam ezekre a kérdésekre, köszönjük szépen, mindegyik pozitív, előre mutató javaslat volt.

Az utóbbi idők egyik legnagyobb aktivitását mutatta ez a közmeghallgatás, hiszen többen is hozzászóltak, elmondták véleményüket, amiket igyekszünk beépíteni a sárospataki képviselő-testület döntési folyamataiba.

 

 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.23./
 

    A tornasport népszerűsítésért szerveznek edzéseket

 

        
             

A tornasport népszerűsítésére tettünk kísérletet a múlt hét péntekén a Kisrefis lányok részvételével a Református Kollégium Gimnáziumának külső tornatermében - küldte a tudósítást Pásztor István testnevelő tanár...

Már második éve tartunk tornaedzéseket, és egy tornabemutató keretén belül szerettük volna bemutatni a gyerekeknek és a szülőknek, hogy ez egy nagyon szép sport és érdemes ezt választani, mert minden izmot megmozgat, javítja a koordinációt és a kondíciót és szép tartást eredményez.
Három szeren történt a bemutató: talaj, szekrény és gerenda. A lányok nagyon ügyesen prezentálták a tanult elemeket és egy színvonalas bemutatót tartottak közönségüknek.
A jövőben szeretnénk többeket megmozgatni, hogy Sárospatakon ismét legyen női szertorna.
 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.23./
 

    Kreatív Varázssziget

 

        
              

 


Krenyíztkiné Sárosi Krisztina

       A Kreatív Varázssziget a Művelődés Háza Könyvtárában a karácsony jegyében tartotta soron következő foglalkozását. Ezen a délutánon a résztvevők gyöngycsillagokat készítettek a közeledő ünnepekre készülve - számolt be Krenyíztkiné Sárosi Krisztina...

A karácsonyi készülődés teszi különösen emlékezetessé az év legszebb ünnepét. A közösen készített csillogó gyöngycsillagok szépen díszítik majd a karácsonyfát vagy az ablakot, és biztosan előkerülnek majd minden évben. Felidézik az alkotás örömét, a közös sikerélményt és a kellemes közös időtöltést.

 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.23./
 

    Gyárlátogatáson vettek részt a nyugdíjasok

 

        
           

A sárospataki Weinberg ’93. Kft. a közelmúltban adta át kibővített új üzemcsarnokát, benne az új technológiai fejlesztésekkel, emellett szakmai elismerésben részesült a szakképzésben végzett tevékenykedéséért. Többek között ezek az információk keltették fel a sárospataki nyugdíjas klub tagjainak a figyelmét, és lettek kíváncsiak, hogy ez a vállalkozás miként határozza meg városuk fejlődését. Vezetőjük, Vígh Andrásné lelkesen számolt be a látogatásról…
 
 


 Vígh Andrásné

       Nagy boldogsággal vettük tudomásul, hogy új munkalehetőséget teremtettek Sárospatakon. El sem tudtuk képzelni, hogy is néz ki ez az üzem, csak azt hallottuk, hogy különböző nagy létesítményeket adtak át eredménnyel és kitüntetéssel. Akkor megbeszéltük, hogy jó lenne ezt saját szemünkkel látni.
A látogatást Szvitankó Tamás, a Humán Bizottság elnöke szervezte meg, aki elmondta, hogy szívesen segített a nyugdíjasoknak abban, hogy megismerjék a város egyik legnagyobb munkaadóját…

Nagyon meglepődtem, hogy ez a korosztály ennyire érdeklődik, hogy mi is történik Sárospatakon, hogy hogyan munkálnak meg most egy vasdarabot, és mi is az a plazmavágó. Tehát nagy érdeklődést mutattak és azt hiszem, hogy a látogatással ezt a vágyukat ki is elégítettük.

Derczó István ügyvezető-igazgató örömmel vette az idősek érdeklődését…
Jól esik, ha a környezetünk érdeklődik a munkánk iránt. Kicsit talán most képbe kerülnek a sárospataki nyugdíjasok az általunk végzett feladatokat illetően, azok szépségével, de hátrányaival és nehézségeivel is. Azt gondolom, hogy itt a térségben hagyománya van a fémmegmunkálásnak, a szerszámkészítés, ill. az acélszerkezet gyártásnak, hiszen alapvetően mindkét városban volt acélszerkezeti lakatos képzés.
A nyugdíjas klub tagjait elmondásuk szerint, elsősorban a technikai fejlődés nyűgözte le.

Derczó István

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.23./
 

    A város karácsonyfája

 

        
           

A negyedik gyertyagyújtásnál mindenki rácsodálkozott, hogy milyen magas, szép karácsonyfa van feldíszítve A Művelődés Háza előtti téren, amilyen talán még soha nem állt itt. A fa igazi meglepetés volt, hiszen a kiemelt óriáskoszorú már önmagában is megadta a tér karácsonyi hangulatát, másrészt pedig annak is híre ment, hogy idén takarékossági okokból egy élő fát fog feldíszíteni a város. Ágoston András, a város főkertésze kérdésünkre azonnal elmondta, hogy a fa nem került pénzbe, ajándékba kaptuk…
 
 


Ágoston András
 

       Az ajándékozók kiléte sem titok, a város lakói által ismert és szeretett dr. Tihanyi Annamária doktornő és férje gyakorolták ezt a nemes gesztust a város felé. A 16 méteres ezüstfenyő fa az ő udvaruk dísze volt egy közeli utcában, ami azért így is feladta a leckét a Kommunális Szervezet dolgozóinak, hogy hogyan vágják ki és szállítsák a szokott helyre, A Művelődés Háza elé. Szerencsére hamar segítőkre találtak néhány helyi vállalkozó személyében, a Bodnárdaru Kft és Bana László közreműködésével már mindjárt megoldhatóvá vált a feladat.

Miután a kivágott fát ráhelyezték a teherautóra, azonnal látszott, hogy az utat teljes szélességében lefedi, így a rendőröknek – akik már a kivágás helyszínét is biztosították – velük kellett maradni és megállítani a forgalmat mindenütt, ahol a nem mindennapi szállítmány elhaladt. Az autósok türelmesen fogadták a kis várakozást és maguk is csodálattal nézték az előttük elvonuló óriási fenyőfát.
A szakemberek A Művelődés Háza előtt is urai voltak a helyzetnek, a daru hamarosan a helyére emelte a fát, a tövét befaragták a téren kialakított csőszerű üregbe, kiékelték, és már „csak” a feldíszítés volt hátra, ami természetesen szintén csak daru kosarából volt elvégezhető. Mindez egy fél napot vett igénybe, ugyanis reggel 8 óra körül kezdték a fa kivágását, a díszítést pedig fél 12-kor fejezték be.

Ágoston András kifejezi köszönetét elsősorban az adományozóknak, valamint mindazoknak, akik eszközeikkel és munkájukkal hozzájárultak a város rekordméretű karácsonyfájának áthelyezéséhez és feldíszítéséhez.

 

 

 

További fotók (Ágoston András fotói)>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.23./
 

   Sokan vettek rész az adventi gyertyák gyújtási ünnepségein

 

        
           

Sárospataki lakosok, egyházi vezetők és magán személyek kezdeményezésére indítottuk ezt a négy hétvégén át tartó programsorozatot és láthattuk, hogy milyen nagy sikere volt, hiszen a nagy hideg, -10 fok alatti hőmérséklet ellenére mindig több százan gyűltek össze A Művelődés Háza előtti patkóban, ami a 4. alkalomra még díszesebb lett, hiszen az adventi koszorú mellett a felállításra került a város karácsonyfája is – számolt be Aros János polgármester a karácsonyvárás időszakáról…
 
 


Aros János
 

       A korábban meghirdetett programnak megfelelően most is A Művelődés Háza előtti téren várták a lelki felkészülést óhajtó polgárok a 4. gyertya meggyújtását. Ekkor már feldíszítve ott állt minden idők egyik legnagyobb karácsonyfája is, amit ezúton is szeretnék megköszönni a felajánlónak. Szeretnék köszönetet mondani továbbá a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóinak és pedagógusainak, akik feldíszítették, a Kommunális Szervezet munkatársainak, akik felállították, a Bodnárdaru kft tulajdonosának, és mindenkinek akik segédkeztek kivágni, odaszállítani és felállítani ezt a hatalmas fenyőfát.

Az este városrészek kántálásával kezdődött, ahonnan busszal szállítottuk be a kántálókat a messzebb lévő településrészekről. A rendezvény elején rövid ünnepi köszöntőt mondtam, majd a tiszaszederkényiek műsorára került sor, utána pedig az Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjának színvonalas bemutatóját láthattuk.
Ezután került sor a negyedik gyertya meggyújtására, közös énekléssel. Azt hiszem mindenki méltó módon fel tudta magát készíteni lelkiekben karácsonyra, a szeretet ünnepére.

Ezúton is kívánok minden sárospataki lakosnak - és az elszármazottaknak is - áldott, békést Karácsonyt
!

 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.22./
 

   Elő-karácsonyt tartott a Bodrog-parti Nyugdíjas Klub

 

        
           

Többéves hagyományuknak megfelelően a Hotel Bodrog Wellness éttermében gyűltek össze a Bodrog-parti Nyugdíjas Klub tagjai, hogy visszatekintsenek erre a programokban gazdag évre, és hogy pár nappal a karácsony előtt egy vacsorát együtt elfogyasszanak. Vezetőjük Vígh Andrásné, Tilda erről a következőképpen számolt be…
 
 


 Mosolygó Tamásné

       Valóban nagyon gazdag volt programban ez az esztendő. Sokat utazgattunk, egyébként is az a célunk, hogy megismerjük a környezetünket, mert amikor dolgoztunk, nem igen volt időnk elmenni ide vagy oda. Úgy gondolom, hogy pótlásképpen ennyit tudunk adni a nyugdíjasoknak, hogy különböző helyekre kirándulásokat szervezünk.

Ez karácsonyi vacsora is erősíti a közösséget. A klub tagjai közt sok az egyedülálló idős ember, akiknek szinte csak az a rendezvény jelenti az ünnepet. Elsősorban nekik tartjuk ezt az elő-ünnepet. Itt megajándékozzuk egymást és elbeszélgetünk. Egyébként is a 2011-es év a Szeretet Éve lesz - amint hallottam - ezt már mi megelőzzük, már most a szeretet évéhez kapcsolódunk.

A Humán Bizottság elnöke, Szvitankó Tamás programjában fontos szerepet játszik az idősekre való odafigyelés, amit a közelmúltban szervezett Weinberg gyárlátogatás is igazol…

Évek óta kapcsolatban állok a nyugdíjas klubbal, már korábban is szerveztem programokat számukra, mert szerintem az időskorú emberek minden támogatást és gondoskodást megérdemelnek. Mikor a képviselői feladatomba belevágtam, ez volt az egyik elhatározásom, hogy odafigyelni egymásra. Azt hiszem, hogy ebből a legfontosabb, hogy a nyugdíjasokra odafigyeljünk, és ahol tudjuk segítsük, támogassuk őket.
Szvitankó Tamás azt is elmondta, hogy jövőre a sárospataki csokigyárba tervez látogatást a nyugdíjasokkal.


Szvitankó Tamás

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.22./
 

   Óvatosabban közlekedjünk!

 
2010. december 13.-án 07 óra 40 perckor a 37-es számú főút 48 km 250 m szelvényében súlyos személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt - nyilatkozta Ladics Tamás főhadnagy - sajtóreferens….
 


Ladics Tamás
 

       Miskolc irányából, Sátoraljaújhely irányába haladt egy Skoda gépkocsi, amit egy férfi vezetett, utasa nem volt. A hóval borított latyakos, csúszós főúton, nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a gépkocsija sebességét, minek következtében megcsúszott, majd farolását követően az úttest bal oldalán lehaladva egy fának csapódott a gépkocsi oldalával.

A baleset során megsérült gépkocsivezetőt a helyszínről mentő gépkocsival a Sátoraljaújhelyi Erzsébet kórházba szállították további gyógyellátás céljából. Az elsődleges orvosi vélemény alapján a gépkocsivezető 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A baleset idején más jármű nem közlekedett arra, így szerencsére nem történt nagyobb tragédia.
A baleset körülményeit, szabálysértési eljárás keretein belül vizsgáljuk.

 

 

 


Törő Gábor
/2010.12.22./
 

    Az ÁVG nyert a „Honfoglaló” internetes játékban

 

        
           

2010. október 29-én indult és november 30-án zárult az a verseny, melyet - a Pénzügyi Kisokos az ERSTE Bank Hungary NyRT. támogatásával - a Honfoglaló internetes játék szervezői hirdettek meg. A játékban Magyarország összes középiskolája benevezhetett, saját diákjaik, tanáraik és külső támogatók, szimpatizánsok segítségét igénybe véve játszhattak „az ország legnépszerűbb iskolája” címért és értékes nyereményekért. A versenyt – és ezzel az interaktív tábla fődíjat - a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium nagy előnnyel nyerte meg. Az előzményekről Dens Emese, az Erste Bank kommunikációs igazgatója a következőképpen számol be…
 
 


Dens Emese


Remeczki Imre


Dusicza Erika

       Két évvel ezelőtt fogalmazódott meg a bankban az a gondolat, hogy pénzügyi kultúra terjesztése, az ebben való részvétel nagyon fontos feladat számunkra. Ennek kapcsán kidolgoztunk egy kvázi tananyagot, amely az én bankár kollégáim tapasztalati tudásán alapul, és ezt a tananyagot a Magyar Nemzeti Bank által jóvá is hagyattuk. Mint ismeretes a Magyar Nemzeti Bank az, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy a Nemzeti Alaptantervben ne csak benne legyen pénzügyi oktatás, hanem ez valamilyen módon gyakorlati tudássá is váljon.
Fiókvezető kollégáim az elmúlt másfél évben - miután ez a tananyag elkészült – önkéntesként, ingyenes alapokon járják az iskolákat az ország különböző pontjain. Eddig több mint 200 iskolában oktattak már, vagy matematika, vagy pedig osztályfőnöki óra keretében, amikor összefoglalót, egyszerű, közérthető nyelvezetű prezentációt tartanak, utána pedig interaktív beszélgetésben vesznek részt a diákokkal a bankról.
A lényeg az, hogy a diákok az 5. általánostól fölfelé, érettségiig, egy alapműveltséget kapjanak, hogy mi egy bankkártya, mi egy hitelkártya, ezen kettő között mi a különbség, mi az, hogy hitel, mi az, hogy betét, mi a bank alapfunkciója - ami nem egy ellenfél, hanem az egy barát is lehet, csak kezelni kell tudni. Ezen alapfogalmakról beszélgetnek a diákokkal, s emellett, ezen programunknak a promóciója érdekében, hogy minél több diákhoz jussunk el, van egy honlapunk, a Pénzügyi Kisokos, amit szeretnénk, hogy minél többen megismerjenek.

Hogy minél nagyobb publicitást kapjunk, úgy gondoltuk, hogy a Honfoglaló az, ami egy online internetes játék, a diákság számára nagyon közkedvelt, tehát elérjük vele a célcsoportunkat, és rajtuk keresztül, velük együtt a tanárokat is. Tehát pont az a kör, akiknek ezt a programot szeretnénk promótálni, és így működtünk együtt a honlappal, egy hirdetési szerződés keretében.
A csoda az volt, hogy toronymagasan az Árpád Vezér Gimnázium nyerte a versenyt - két fővárosi iskola lett a 2., ill. 3. díjazott – de figyeltük már a játék folyamán is, hogy mennyi pontot gyűjtött. Nagyon nagy sikernek könyvelhető el, hogy végül is egy országos játékban, egy közepes lélekszámú város diáksága és tanári kara ennyire be tudja lelkesíteni a diákságot, saját magát, és egy ilyen rajongó kört annak érdekében, hogy egy nyereményt megkapjanak.

Alapvetően nekem a honfoglaló játékhoz van közöm, hiszen regisztrált játékosként én is napi szinten látogatom az oldalt – mondta el Remeczki Imre tanár úr, hogy hogyan szervezte meg az ÁVG-s csapatot…
Amikor november 29-én észrevettem, hogy indult ez a játék a Honfoglalón, ismerőseimmel – barátaimmal összefogtunk, hogy próbáljunk meg segíteni az iskolának, hogy egy ilyen nagyon szép oktatási eszközt tudjunk nyerni. Mivel tudtam, hogy elég sok ismerősöm van, akit esetleg be tudok ebbe vonni, reméltem azt, hogy jó eséllyel indulhatunk a versenyben. Amikor elkezdődött a verseny, éppen őszi szünetünk volt, ezért a gyerekek invitálása az csak az Interneten keresztül történhetett, majd amikor véget ért az őszi szünet, akkor természetesen itt az iskolában is kihirdettük és ők is nagyon sokat játszottak. Az első héten valószínűleg zömében én, és a barátaim is voltunk azok, akik rátettük a legtöbb aranytallért erre az oldalra -ekkor már jelentős előnyre tettünk szert. Ezt követően nemcsak megtartottuk, hanem egyre inkább sikerült fokozni előnyünket egész a játék végéig, így értünk el egy nagyon szép sikert.

A bankhoz kezdetben nekünk semmi közünk nem volt, én a játék oldaláról közelítettem meg a dolgot, és azt már csak örvendetesnek tartom, hogy egy pénzintézet egy ilyenre is odafigyel, még ha reklámozni akarja magát, akkor is elismerést érdemel, mert így ezzel sok mindent szolgál. Nagyon pozitív kezdeményezésnek érzem, és nemcsak azért mondom, mert mi nyertünk, hanem azért is, mert nagyon hasznos, a gyerekek látókörét szélesíti, nagyon sokat tanulhattak közben.

 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.22./
 

    A Biblia bábokban – kiállítás az óvodában

 

        
           

Ennél ideálisabb időpontban – karácsonyra készülődve - szemléletesebben nem is lehetett volna a bibliai történeteket a gyermekek elé vinni, mint ahogy azt Hegedűs Erzsébet bajai népművész tette „A Biblia bábokban” című kiállításával – számolt be a látványos kiállításról Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető. A kiállítást az intézmény karácsonyi ünnepségét követően Mosolygó Tamásné hitoktató nyitotta meg. Szavaival, Márk evangéliumából az „Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket….” gondolatkört ölelte át…
 
 


 Mosolygó Tamásné

Lendvainé Szendrei Ágnes

       A Görög Katolikus Egyházközség megkeresésére, ideális helyszínt tudtunk biztosítani Sárospatakon, a Carolina Óvoda és Bölcsőde emeleti galériájában. A bajai népművész által készített bábokat dr. Szabó Irén és a Szent Erzsébet Ház munkatársai rendezték be a helyszínen.

A megnyitó ünnepséget követően nagyon sok kisgyermek nézhette meg, óvónője magyarázata mellett a szebbnél szebb - bibliai személyeket ábrázoló - bábokat. Az óvodások azóta is nagy lelkesedéssel beszélnek szüleiknek a látottakról és invitálják őket a kiállítás megtekintésére.

A felnőttek kíséretében és közreműködésével, a bábok melletti részletes leírásokból megismerhetik a bibliai személyekhez kapcsolódó történeteket.
2011. január 3-30. között az óvoda nyitva tartás ideje alatt, 7-17 óra között a kiállítás megtekinthető! Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

A kiállításban mintegy 14 bibliai jelenetben, 30 báb eleveníti meg az Ó- és Újszövetség nagy alakjait. A bábok készítője, Hegedűs Erzsébet, bajai népművész, aki a Szentírást olvasva hívást érzett arra, hogy a történetek szereplőit textilben formázza meg. Egymás után születtek meg a szebbnél szebb alakok, melyek hűen ábrázolják a történetek szereplőit, egyaránt megjelenítve rajtuk a zsidó és a megszülető keresztény kultúra sajátosságait, valamint a különböző személyiségek karakterjegyeit.

Horváth Erzsébet száz babát ajánlott fel oktatási céllal Telenkó Miklós kispataki görög katolikus lelkész számára. Ő kereste meg Lendvainé Szendrei Ágnest, a Carolina Óvoda és Bölcsőde igazgatónőjét, hogy karácsony közeledtével a bábokból az intézményben, az ünnepi előkészülethez kapcsolódóan kiállítást rendezhessen. Így született meg, nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek szívét is megmelengető bibliai babatár, mely az óvodában január végig látogatható.

Februártól vándorkiállítás formájában utazik tovább a kiállítás, melynek következő állomása Újfehértó egyik oktatási intézménye.


 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.21./
 

     Sárospatakon járt a Nemzeti Jogvédő Hivatal vezetője

 

        
         

A sárospataki Wass Albert kör vendége volt 2010. december 13-án Dr. Zétényi Zsolt jogász, a Nemzeti Jogvédő Hivatal vezetője, aki a Szent Erzsébet Házban, népes hallgatóság előtt, A magyar történeti alkotmány időszerűsége címmel tartott előadást. Az elhangzottakat Gáll József, a Wass Albert Kör elnöke foglalta össze…
 
 


Dr. Zétényi Zsolt


Gáll József

       Az alkotmány szakavatott ismerője bemutatta az általa szerkesztett: A történeti alkotmány című, nagy formátumú könyvét, aminek alcíme: Magyarország ősi alkotmánya.
Az előadó nagy ívű történeti áttekintést adott a magyar állam és jogtörténet legfontosabb állomásairól és értelmezte a történelmünk során létrejött alaptörvényrendszert, aminek jellegzetessége, hogy összességében hajlékony és rugalmas volt, mindig igazodott a kor kívánalmaihoz.
A másik lehetőség az un. kartális - nem történeti - alkotmány, mint a jelenleg érvényben lévő alkotmányunk. Ez az adott kor politikai viszonyait fejezi ki, és meglehetősen merev. Ha megváltozik a korszellem, az ideológia, akkor készítenek egy újat annak igazolására.

A magyar történeti alkotmány a vérszerződéstől datálható. Több alkalommal korszerűsítésre szorult: például 1948-ban vagy 1926-ban, a felsőházi reform során. Teleki Pál 1940-ben kelt alkotmányterve a történeti alkotmány demokratikus irányú kiszélesítése volt.
Az előadó határozottan leszögezte: nem lehet jogállamot építeni alapvető értékek nélkül!

Melyek a magyar történeti alkotmány követendő elvei, értékei?
1. A személyi, emberi méltóság védelme.
2. Állami és nemzeti függetlenség.
3. A joguralom elve: nem emberek önkényének, hanem törvényeknek tartozunk engedelmességgel.
4. Népfelség elve.
5. Törvény előtti egyenlőség.
6. Önkormányzatiság elve.
Az előadás során az 1407 oldalas, tartalmas szakkönyvet is megismerhettük, amit az érdeklődők kedvező áron megvásárolhattak. Az estét baráti beszélgetéssel zártuk.

 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.21./
 

     Nagy sikere volt a Huncutka Bábszínház adventi előadásának

 

        
         

Az utolsó Adventi gyertyagyújtás előtt a Huncutka Bábszínház játszóházzal egybekötött vayang-árnyjátékot mutatott be Üres Virágcserép címmel, amely a becsületes Liu-ról mesél. A darabot Mátyásné Füzi Csilla rendezte…
 
 


Mátyásné Füzi Csilla

       A történet egy császárról szól, akinek nincsenek gyermekei de, mégis szeretne egy trónörököst. Az a nem mindennapi ötlete támadt, hogy úgy akarja megtalálni birodalmában az egyetlen igazszívű fiút, hogy virágmagokat küld szét futáraival, a legapróbb faluba is.

Ezt megelőző csütörtökön a kenézlői és tiszakarádi gyermekek látogattak el a bábszínházba.
A jövőben is várják a gyermekcsoportok bejelentkezését egyeztetett időpontban. Állandó jelleggel minden hónap utolsó vasárnapján előadással egybekötött játszóházat terveznek. Tehát a következő januárban lesz.
Repertoárunk:
- Csipkerózsika – Vayang bábjáték
- Törpe király epreskertje – Vayang bábjáték
- Amit a kezek tudnak – kézjáték
- Üres virágcserép – árnyjáték

Minden érdeklődőt sok szeretettel vár a HUNCUTKA bábszínház!
Bejelentkezni a: 06 30 683-0338 telefonszámon lehet valamint hírlevelet az alábbi e-mail címen lehet kérni: huncutkapuppet@pr.hu
Látogassa a www.huncutkapuppet.hu oldalakat.

Áldott, békés Karácsonyi Ünnepeket és élményekben gazdag Új évet kívánok a Huncutka bábszínház nevében sok szeretettel: Mátyásné Füzi Csilla

 

 

 


Törő Gábor
/2010.12.21./
 

    Miről tárgyalt a Testület?

 

        
         

A napirend előtt a két ülés között a legfontosabb intézkedésekről, eseményekről tájékoztattam a képviselő-testületet. Nagyon tartalmas hónap áll mögöttünk annak ellenére, hogy az ülésig még csak 17 nap telt el. Látható volt, hogy milyen sok rendezvényen vettünk részt már ebben a hónapban is - számolt be az ülésről Aros János polgármester...
 
 


Aros János

       Beszámolót hallottunk a lejárt határidejű feladatok végrehajtásáról. A rendes napirendi pontok között az első kettő az alpolgármester megválasztása, és alpolgármesteri eskü letétele volt, ill. illetményének megállapítására is sor került. Ahogy az októberi alakuló ülésen már utaltam rá, január 1-től élni kívánok azzal a lehetőséggel, mely szerint most már nem csak a képviselő-testületi tagok közül lehet segítő alpolgármestert választani. Korábban, hosszas egyeztetések után úgy döntöttem, hogy dr. Szabó Rita, korábbi aljegyző személyére teszek javaslatot a második, főállású alpolgármesteri feladat ellátására. Dr. Szabó Rita elfogadta a felkérést, a képviselő-testület pedig 9 igen szavazattal egyhangúlag támogatta a javaslatomat.

Január 1-jétől dr. Komáromi Éva jegyzőasszony visszajön, így tehát jogilag úgy érzem, hogy nagy erősítés lesz mögöttem. Dr. Szabó Ritával kisebb változtatásokat tervezünk a Polgármesteri Hivatal átalakítása kapcsán, ezekről is hamarosan be fogunk számolni.
 

 

 

 
Utána azok a napirendi pontok következtek, amelyek ilyenkor, karácsony előtt nem éppen aktuálisak, de mindenképpen tárgyalni kell róluk, hiszen a következő évi díjemelésekről volt szó.
Települési szilárdhulladékkal kapcsolatosa közszolgáltatásról alkotott rendelet módosítására került sor, idén 2,7 %-os emelést javasolt a képviselőtestület. A megjelent ZHK ügyvezető igazgató helyettese nagyon sok kérdést kapott, nagyon sok kritikát kapott, hiszen továbbra is szeretnénk pl. ha a 60 literes kukaedény bevezetésre kerülne. Szeretnénk továbbá, hogyha nem negyedévente jönnének a számlák, hiszen negyedévente a 6000 Ft-ot kifizetni sok egyszerre a pataki lakosok többségének. Hogyha havonta érkeznének a számlák, az biztos könnyebbséget jelentene. Ennek nyilván többlet kiadása lesz, hiszen a csekkeket ki kell állítani, postázni kell, azonban úgy gondolom, hogy ennek a kivizsgálása az mindenképpen szükséges. A februári képviselőtestületi ülésre kérjük a kérdésekre-észrevételekre a választ.

Egyébként szeretnénk, ha mindenki élhetne a komposztálás lehetőségével, és nem a Kommunális Szervezetnek kellene elhordania a kertes házi övezetekből a zöld hulladékot, hanem mindenkinek a saját kertjében lenne erre lehetőség.

Ivóvíz és csatorna használatáért fizetendő közdíjakról hallottunk előterjesztést. Itt a két nagy tulajdonos Sárospatak-Sátoraljaújhely esetében 10%-os emelésre lehet számítani. Az összes többi településnél - tekintettel arra, hogy e költségek nagy részét az említett két város finanszírozza - plusz 5%-os, tehát 15%-os emelésre lehet számítani. Ezen kívül vannak olyan települések, ahol ehhez képest is eltérést mutatnak majd az ivóvíz és csatornadíjnak.
Látható, hogy a Zemplén Vízmű Kft. igyekszik a szolgáltatási díjat alacsony szinten tartani, ha megnézzük a környező településeknek a vízdíját, akkor az is kitűnik, hogy a megfelelő szolgáltatás mellett a legalacsonyabb szolgáltatási díjat tudja számlázni. Bízom benne, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is így fog maradni.
Folyékony kommunális hulladék díjairól hasonló mértékű emelésre tettünk javaslatot. A kéményseprő ipari közszolgáltatásról szóló módosításban szintén infláció környéki emelésre tett igazgató úr javaslatot.

A 2010. évi költségvetési előirányzat módosítására is sor került, hiszen az év elején a költségvetésbe tervezett 10 %-os zárolás most már valóban zárolássá alakult át, megvonásra került. Így a költségvetési hiányunkat mintegy 100 millió Ft-tal tudtuk csökkenteni.

A helyi adók rendeletének módosítására is sor került, az Országgyűlés döntésének értelmében az iparűzési adó módosítására került sor. Hatályon kívül helyezték a törvény azon pontját, ami a piaci és a vásározó kiskereskedelmet folytatóknak írt elő ideiglenes iparűzési adó kötelezettséget. Önkormányzatnak ebből bevétele korábban nem volt, tehát itt csak egy formai átírásról van szó. Az idegenforgalmi adót is hatályon kívül helyezték, pontosabban az épületek után fizetendő idegenforgalmi adóra vonatkozó paragrafusokat, mert a helyi adótörvény változása miatt megszűnt az üdülésre, pihenésre alkalmas épületek adóztatása. Sárospatakon ebből közel 2 millió Ft bevétele volt az önkormányzatnak, ez hiányozni fog, de az előírásoknak nekünk is meg kell felelnünk, úgyhogy ezt a két adót eltöröltük. Reméljük, hogy a vendéglátással foglalkozó lakosoknak ezzel könnyebbséget fogunk tudni okozni.

Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletére vonatkozóan 4%-os – tehát infláció alatti - emelésre teszünk javaslatot, ez azt jelenti, hogy a szociális alapon bérbe adott összkomfortos lakások esetében 5 Ft/m2/hó emelést, nem szociális alapon bérbe adott összkomfortos bérlakások esetében 12 Ft/m2/hónap emelést jelent. Ez reményeink szerint kigazdálkodható.
Kihasználtuk a lehetőséget, hogy egy kis beszámolót kérjünk Cziráki Zsolt főtanácsos úrtól, hogy hogyan sikerült a 2 évvel ezelőtt megalkotott lakáskoncepció kapcsán a bevezetett új jogszabályok végrehajtása. Bizonyára mindenki emlékszik rá, hogy ekkor egy elég jelentős értékű áremelésre került sor, esetenként 300%-ot is elérte (hozzá kell tenni, hogy itt olyan belvárosi lakásokról volt szó, ahol 1000-1500 Ft-ot fizettek összességében lakbérként). Ahogy főtanácsos úr elmondta, annak az engedménynek a bevezetésével, amely arra tesz lehetőséget, hogy aki 3 hónapon keresztül nem tartozik a lakbérrel, 20%-os engedményt ad az önkormányzat - ez egy 20 ezer Ft/hó-s lakbérnél elég jelentős engedmény. Tehát ezt nagyon sokan kihasználják, több mint a fele a lakások bérlőinek, hiszen nekik sem mindegy, hogy 4000 Ft-tal kevesebbet vagy többet kell fizetni. A lényeg az, hogy úgy tűnik, a jelentősen megemelkedett lakbérek ellenére csökkent a kintlévősége az önkormányzatnak, ami azt jelenti, hogy a fizetési morál ennek a rendeletnek a bevezetése kapcsán nagymértékben javult, tehát a célunkat elértük és kedvezményt is tudtunk biztosítani azoknak a lakosoknak, akiknek az az első, hogy a lakbérüket rendezzék.

A gyermekétkeztetés térítési díjáról szóló előterjesztés volt előttünk, majd a képviselő-testület 2011. első félévi munkaterve.

Üzlet céljára szolgáló helységek bérleti díjának az emeléséről is döntöttünk, itt is 4%-os, tehát elviselhető emelésről van szó.
Sor került a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógiai programjának módosítására.

SIDINFO Kft. vezetésére vonatkozó pályázat kiírásáról döntöttünk, ahogy ezt korábbi képviselő-testületi ülésen már elhangzott, Siska Tamás ügyvezető igazgató úrnak november végén lejárt a mandátuma, ekkor úgy döntöttünk, hogy az új pályázat elbírálásáig, vagy maximum március végéig hosszabbítjuk meg a pályázatát - most ennek a pályázatnak a kiírására került sor. Az utóbbi időben nagyon sokan érdeklődnek a Sarokbástya sorsa felől, ami még nem dőlt el – sajnálom egyébként, hogy gyakran negatív hangnemben is nyilatkoznak az Újbástya Rendezvénycentrumról. Két dolgot el kell mondani, az egyik, hogy ebben az intézményben kötelező feladatként üzemeltetjük a Tourinform Irodát. Tehát bármilyen más üzemeltetési forma kerül majd szóba, az ehhez szükséges 6-8 millió Ft-ot biztosítania kell az önkormányzatnak. A másik pedig az, hogy láthattuk, amint a nyári rendezvények során a Sarokbástya szakmai stábja kitűnő munkával szervezte a rendezvényeket és biztosította a helyszíneket, ezért mindenképpen köszönet illeti őket. Egyet azonban már most látunk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan 2011. évben nem lesz az önkormányzatnak 27 millió Ft-ja, hogy hozzátegye a Sarokbástyához.
Tehát 3 lehetőségünk van, vagy olyan pályázatot fogadunk el, aki önfenntartó közeli állapotban tudja üzemeltetni a sarokbástyát, más üzemeltetési formát találunk, vagy bérbe fogjuk adni. Erről döntés nincs, azonban január végéig ezt kell döntenünk, hiszen a következő költségvetési évet már így kell elkezdenünk.

A 65 év feletti sárospataki lakosok támogatásáról hoztunk egy döntést. A nehéz gazdasági helyzet ellenére is úgy döntött a képviselő-testület, hogy a 65 év feletti sárospataki lakosokat egy jelképes 1000 Ft-os vásárlási utalvánnyal tudja támogatni - itt több mint 2.000 pataki lakosról van szó. A lebonyolítással a tavalyi évhez hasonlóan a Gondozási Központot fogjuk megbízni, tehát itt lehet majd jelentkezni.


További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.21./
 

     Program indul januárban az idősekért

 

        
         

Generációk Egymásért néven kezdődik 2011. januárjától annak az idősügyi programnak a helyi szintű megvalósítása, melynek célja: közvetlen kapcsolat kialakítása az intézmények, civil szervezetek, szakkörök, klubok, világi és egyházi szerveződések között a felnőtt és az időskorú lakosság életének tartalmasabbá tétele érdekében. A program előkészítésről Vadkertiné Kőrössy Anna koordinátor számol be…
 
 


Vadkertiné Kőrössy Anna

       A tanácskozás keretében a résztvevők megismerkedhettek a „Generációk Egymásért” program előzményeivel - Időskorúak Európában, Időskorúak Sárospatakon - megkapták azt a hét fős munkacsoport által készített kiadványt, amely a jelenleg működő és kapcsolódó intézményekre, szervezetekre vonatkozó főbb információkat tartalmazza.
A program létrejöttének aktualitását indokolja a lakosság egyre erősödő idősödése, a generációk szétszakadása, és mindazok az idősügyi kérdések, amelyek ebből a helyzetből adódnak.
A megbeszélésen szó volt a beinduló program fázisairól, konkrét, gyakorlati feladatairól és a széleskörű összefogás módjairól.
A feladatokat két nagy területen határoztuk meg: melyek azok az utak, amelyek a jelenleg is aktívan tevékenykedők számára nyitnak újabb lehetőségeket, illetve mit tehetünk azokért az időskorúakért, akik az otthonukból csak ritkán, vagy egyáltalán nem mozdulnak ki.
A fórumon közösen igyekeztünk megkeresni azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével az élet második felének is lehet értelmet, célt, és vonzó tartalmat adni.

 

 

 

 További fotók >>> 

Törő Gábor
/2010.12.20./
 

     Karácsonyra készültek a Baba – Mama Klubban

 

        
           

 


Krenyítzkyné Sárosi Krisztina

       A Művelődés Háza és Könyvtára 2010. december 15-én tartotta a Baba- Mama Klub karácsonyi összejövetelét. A foglalkozáson az elkövetkezendő karácsonyi ünnepekre készülve karácsonyfára való díszeket készítettek a kismamák és közben baráti beszélgetések folytak - számolt be Krenyítzkyné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...

A gyerkőcök vidáman játszottak, és a karácsonyi zene tette még hangulatosabbá ezt a délelőttöt.
 

 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.20./
 

     Év végi összejövetelt tartott a ForYou2 cégcsoport

 

        
         

Hegyi Tibor már 3. éve rendezi meg évvégén azt a találkozót, amelyen az általa létrehozott cégek dolgozóinak mond köszönetet az éves munkáért, üzleti partnereinek pedig az eredményes együttműködésért. Így történt ez december 18-án is, amikor a dolgozókat - a cégvezető mellett - Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Aros János polgármester is köszöntötte, Virágh Sándor református lelkésztől pedig a karácsonyi áldást kapták meg a cégcsoport vállalkozásainak dolgozói és családjuk.
 
 


Hegyi Tibor

       A köszöntésekben elhangzott, hogy kevés az a cég, amely jelen gazdasági helyzetben nem csak fennmarad, de fejlődni is képes. A ForYou2 cégcsoportban ez történt, hiszen a Sárospatak-Hungária Édesipari Kft idén a meglévő üzemét területében és új gépek beszerzésével bővítette és új raktárt is épített.

Mindez a cég forgalmának növekedésével is együtt járt, így a cégcsoport éves, bruttó árbevétele már megközelíti a 7.6 milliárd Ft-ot. Ez a növekedés városnak is hasznára válik, hiszen csúcsidőben már 300 főt, egyéb időszakokban pedig 150-200 főt alkalmaz a cégcsoport. Aros János polgármester köszöntésében kiemelte, hogy ez nem ennyi főt, hanem ennyi családot jelent, akiknek a megélhetését Hegyi Tibor cégei biztosítják.

A köszöntéseket vacsora követte, majd éjszakába nyúló tánc, ami a régi kedvencekkel, Szandival és Dollyval kezdődött…

 

 

 

További fotók a köszöntésekről >>>        ... és az azt követő mulatságról>>>     Youtube videók>>>

Törő Gábor
/2010.12.20./
 

     Borturizmus képzés A Művelődés Háza és Könyvtárában

 

        
         

2010. október 25-én vette kezdetét A Művelődés Háza és Könyvtára "+ 1 esély Zemplénben" című pályázat keretében a borturizmus képzés 18 hallgatóval.
A képzés célja, hogy a képzésben résztvevőket felkészítse:

- A falusi vendéglátással ötvözött bor turisztikai és/vagy bor turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos általános idegenforgalmi tevékenység végzésére.
- A falusi vendéglátással ötvözött bor turisztikai és/vagy bor turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos élelmiszerbiztonsági szabályok betartására, azok aktív alkalmazására.
- A falusi vendéglátással ötvözött bor turisztikai és/vagy bor turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos kereskedelmi és vállalkozói tevékenység végzésére.
- A borral és ezen belül a hegyaljai borral kapcsolatos gasztronómia tevékenység végzésére (borismeret, bor kínálás szabályai, a borral kapcsolatos egyéb tevékenység).
- A borkínáláshoz kapcsolódó helyi tudás átadására a vendégeknek.
- A vendéglátási szolgáltatás marketingjének elvégzésére.

Az elméleti órák mellett érdekes és hasznos szakmai gyakorlati órákon is részt vesznek a hallgatók. Ellátogattak a tolcsvai bormúzeumba, valamint Bodrogolasziban a Bodrogparti Vendégházban főzéssel egybekötött szakmai napon kaptak tájékoztatást a vendéglátással kapcsolatos tudnivalókról.
 
 

További fotók >>> 

A Művelődés Háza és Könyvtára
/2010.12.20./
 

     Átadták a „Jó tanuló - jó sportoló” ” kitüntetéseket

 

        
         

December 17-én pénteken tartotta soros képviselő-testületi ülését Sárospatak Város Képviselő-testülete, ahol rendhagyó módon a „Jó tanuló - jó sportoló” kitüntetések átadásával kezdődött a képviselő-testületi ülés még a napirendek előtt – kezdte beszámolóját Aros János polgármester…
 
 


Maczkó Gréta

Illés Erika

       Az intézményvezetők, sportegyesületek, szakosztályvezetők beküldték az ajánlásaikat, amelyet a Humán Bizottság értékelt. Előterjesztette a képviselő-testületnek, ami pedig az előző ülés zárt részén egyhangúlag döntött a javasolt személyek kitüntetéséről. Most is nehéz helyzetben voltunk, hiszen nagyon sok szép országos eredményt értek el diákjaink, s közülük kellett kiválasztani azt
a 4 főt, akiket ebben az évben a képviselő-testület kitüntetett
. Úgy gondolom, hogy idén is méltó helyekre került ez a kitüntetés.

A képviselő-testületi ülés háttere is megváltozott egy picit, hiszen kiállítottuk azokat a rajzokat, amelyeket a meghirdetett pályázatra küldtek be a diákok, hogy a Sárospatak Város Önkormányzata által küldött karácsonyi üdvözlőlapokon sárospataki diákok rajzai legyenek láthatóak - a rajzok értékeléséről korábban már beszámolt a honlap. Most a nem díjazottak rajzait tettük ki, de ezeket is érdemes volt megnézni, ezek is nagyon szépek.

Emlékeztetőül, az első kategóriában Dékány Csanád, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola 2. osztályos tanulója lett az első.
A második kategóriában olyan szép rajzok érkeztek, hogy holtversenyben két első helyezettet hirdettünk, Kovács Kamillát a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájának tanulóját, ill. Dékány Leát, a Gyakorló Általános Iskola tanulóját,
3. kategóriában pedig Maklári Karina Dáriát, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola 2. osztályos tanulóját hirdettük ki első helyezettnek.

2010-ben I. kategóriában Jó tanuló- jó sportoló kitüntetésben részesült :
Maczkó Gréta a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának 8. osztályos tanulója.
Illés Erika a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának 7. osztályos tanulója.
Papp Dóra a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulója, a Sárospataki Utánpótlás - nevelő Sportiskola versenyzője
Fábrik István, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanulója                               

Papp Dóra

Fábrik István
 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.19./
 

     35 fővel képviseltük Sárospatakot a Fittarénán

 

        
            

 


Kordáné Györki Erika

       Évről-évre egyre több embert vonz a fitnesspaletta sokszínű kínálata. Legutóbb Árpád Vezér Gimnázium diákjai Budapesten vettek részt az év legnagyobb ilyen jellegű sportshow-ján, a Fittarénán, melyen mintegy négyszer, elsősorban hölgylátogató vett részt. 5 teremben ismerkedhettünk meg korunk legnépszerűbb, általában fitnesscentrumokban fellelhető óráival – küldte a tudósítást Kordáné Györki Erika testnevelő..

Spinning, regatta, pilates, fit-ball, step, zumba, gerincjóga és még számos óratípus közül válogathattunk. Célul tűztük ki, hogy 9-től 18 óráig a lehető legtöbb órát kipróbáljuk, így nem csoda, hogy most is nagyon fáradtan zártuk a napot.
Örömteli egy testnevelő számára az, hogy a résztvevő diákok már most lefoglalták a helyüket a soron következő hasonló rendezvényre. Ez bizonyíték arra, hogy motiváló hatással vannak sportnépszerűsítő próbálkozásaink. Köszönettel tartozunk városunk önkormányzatának, hogy az utazást kedvezményesen tette lehetővé számunkra.                      

 

 

Törő Gábor
/2010.12.19./
 

    Bodrogolaszi látta vendégül a Kistérségi Társulás tanácsülését

 

        
          

A Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás soron következő tanácsülése hagyományteremtő céllal nem a kistérségi központban, hanem Bodrogolaszi községben került megrendezésre. A munka mellett így a település megismerésére és egy munkaebéd elfogyasztására is lehetősége nyílt a polgármestereknek, jegyzőknek, meghívott vendégeknek.
 
 


Kovács József

       2010. december 13.-án tartotta soron következő tanácsülését a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás. A helyszín ezúttal Bodrogolaszi Község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala volt, ahol a vendéglátó település polgármestere és a hivatal dolgozói szívélyesen fogadták a résztvevőket.
A tanácsülés felvezetéseként Kovács József polgármester tartott egy Bodrogolaszit bemutató rövid prezentációt, melyben megmutatta a település értékeit, de felhívta a figyelmet a települést érintő, megoldásra váró problémákra is.

Ezt követően kezdődhetett az érdemi munka, melynek során a Tanács 7 napirendet tárgyalt. Jóváhagyásra került többek között a Társulás 2010. évi költségvetésének III. negyedévi előirányzat módosítása, megtárgyalásra került a Társulás 2011. évi költségvetési koncepciója, elfogadásra került a 2011. évi társulási szintű belső ellenőrzési ütemterv. Elfogadta a Tanács a Kistérségi Társulás 2008-2013 időszakra elfogadott közoktatási intézkedési tervének felülvizsgálatára vonatkozó előterjesztést is, végül pedig döntött egy Társulás által elnyert Uniós pályázat támogatási szerződésének megkötéséről.

Az ülés bezárását követően, Polgármester Úr vezetésével sétára indultak a tanácsülés résztvevői, melynek során megtekinthették személyesen is a prezentációban bemutatott értékeket és gondokat egyaránt.
Látogatást tettek a felújításra és bővítésre szoruló óvoda épületében, ahol a megdöbbentően szűkös ebédlő okozza a legnagyobb gondot az intézmény és az önkormányzat számára. A bővítésre irányuló pályázat többszöri benyújtást követően eddig mindannyiszor elutasításra került.
Megtekintették a térség egyik legrégebbi épített örökségét, a 13. századi Római katolikus templomot, majd a település legnagyobb foglalkoztatójánál, a RUFÉM Rugó- és Fémtömegcikk gyártó Kft.-nél tettek üzemlátogatást. A tanácsülést végül egy munkaebéd elfogyasztásával zárták a megjelentek.
Ezúton is köszönetünket fejezzük ki Bodrogolaszi Község Önkormányzatának és a hivatal dolgozóinak a szívélyes fogadtatásért és a tartalmas programért.                               

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.18./
 

    Felnőtt minősítést szerzett Aros Dorina lovas versenyző

 

        
          

 


Aros Dorina

       Az elmúlt hétvégén a Zempléni Lovas Egyesület versenyzője Aros Dorina a Tattersall Nyílt Budapest Bajnokságon vett részt december 11-12-én, ahol szombaton saját kategóriában 7. lett, vasárnap pedig felnőttek között a 12. helyezést érte el Corádus Korlátlan nyergében…

Edzője Bertók Viktor, felkészítője JanikAttila.

Az idei év utolsó versenye volt ez, egyébként ez a szezon elég gyengére sikerült, hiszen az időjárás nem tette lehetővé a nyári versenyeket. A lóversenypályák vízben álltak, és a felkészülés is nehézkes volt. Ennek ellenére Dorina, a Zempléni Lovas Egyesület sportolója - aki az Árpád Vezér Gimnázium 11. osztályos tanulója - ebben a szezonban megszerezte a felnőtt, harmadosztályú minősítést.
  

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.18./
 

     Hangulatos Bazár az új óvodában…

 

        
          

A Carolina Óvoda és Bölcsődében szombat délután nagy érdeklődés mellett zajlott le a Karácsonyi Bazár és Játszóház – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
 
 


Lendvainé Szendrei Ágnes

       Az új épületben – a közel duplájára – megnövekedett gyermeklétszám a rendezvényeken is visszatükröződött. A gyermekek nagy többsége szüleivel, rokonaival együtt jött, és visszalátogattak a már iskolába járó volt óvodásaink is. A földszinten, a megújult aulában rendeztük be a Bazárt, ahol a szülők és óvodai dolgozók által készített karácsonyi dísztárgyakat, ajándéktárgyakat lehetett megvásárolni.

Az emeleti tágas és világos galériában lehetőség nyílt szalmából, csuhéból, papírból karácsonyfadíszek készítésére. Itt nagy örömmel és egymásra figyeléssel, együtt munkálkodhatott gyermek és szülő.

A délután további részében szinte fénypontként „A só„ című mese előadására került sor az óvónők közreműködésével. A fergeteges színdarabnak nagy sikere volt, sokan kétszer is megnézték.
Az aulában hangulatos büfé üzemelt, ahol a dolgozók által készített illatos süteményt, lángost, palacsintát, valamint üdítő italokat lehetett kapni.
A rendezvény bevételét az óvodai csoportok játékvásárlásra fordítják, melyből sohasem elég.                                       

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.18./
 

    10 kórus énekelt a 9. Adventi Kórushangversenyen

 

        
          

A Művelődés Háza és Könyvtára idén már kilencedik alkalommal rendezte meg a helyi kórusok adventi hangversenyét. A 2002-ben mindössze két kórus részvételével – a Sárospataki Református Templom Énekkara és A Művelődés Háza Kamarakórusa – a Lorántffy teremben elindított Adventi Kórushangverseny mára a város kórusainak nagy találkozójává nőtte ki magát – kezdte visszatekintéssel a beszámolóját Stumpf Gábor szervező népművelő, aki maga is énekelt a Művelődés Háza kórusában…
 
 


Stumpf Gábor

       A Lorántffy terem után a Református Kollégium Imaterme adott helyet évekig a hangversenynek, ám a fellépő kórusok számának fokozatos növekedése oda vezetett, hogy ma már csupán A Művelődés Háza színházterme képes a nagyszámú fellépő és érdeklődő befogadására.
Idén 10 kórus vett részt a nagy adventi kórustalálkozón, s bátran mondhatjuk, hogy színes, változatos műsorral találkozhatott a szépszámú érdeklődő.

A közönség a hangverseny első részében az Árvay József Gyakorló Általános Iskola Énekkarának műsorát hallhatta, majd a helyi egyházak kórusai következtek színes, változatos programokkal. A folytatásban az Árpád Vezér Gimnázium és a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Vegyeskara, majd a Gaudium Musici Női Kamarakórus műsorának tapsolhattak. Ezt követően a Református Kollégium kórusai – általános iskola, gimnázium és teológia – következtek külön-külön és együtt, ahogy az egy nagy „családhoz” illik. Mint ahogy a hangverseny elején az Árvays gyerekeknél, jó volt látni a kis refisek lelkes, odaadó éneklését.

Bízunk benne, hogy az éneklés szeretete az évek múlásával is megmarad a gyermekeknél, s ha igen, akkor hosszú távon biztosított a helyi kórusok utánpótlása. A hangversenyt mint a korábbi években is, A Művelődés Háza Kamarakórusa zárta. A kamarakórus immár több mint négy évtizede aktív résztvevője Sárospatak kulturális életének, s mint mindig, most is nagy gonddal készült erre a közös találkozóra.
Az idei Adventi Kórushangverseny színes és változatos programjával, a kórusok igényes felkészülésével és előadásával igen szép lelki ráhangolódást jelentett Karácsony szent ünnepére.

Az Adventi Kórushangversenyt követően került sor A Művelődés Háza és Könyvtára előtt a városi Adventi koszorún a harmadik gyertya lángra lobbantására. Czabányi Attila két szép verssel, az egyesített kórusok Bárdos Lajos: Szent Karácsony éjjel c. kánonjának előadásával járultak hozzá a harmadik gyertya meggyújtásához, jelezve a kis Jézus születésének közelségét.                                      

 

 


További fotók>>>                       További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.18./
 

     Ismét lesz osztályzás az alsó tagozatban

        
            

Az osztályzás újbóli bevezetését javasolta a Humán Bizottság a képviselő-testületnek – amit azóta már el is fogadtak – emellett más napirendi pontokat is tárgyalt a bizottság, foglalkoztak többek között a gyermekétkeztetési díjakkal és a költségvetéssel is. Mindezekről Szvitankó Tamás, a bizottság elnöke számolt be…
 


Szvitankó Tamás

       A gyermekétkezési díjak megállapításáról ugyan elsősorban a Szociális Bizottság kompetenciája, de a Humán Bizottság is tárgyalta. Mint egy 5%-os emelkedés várható a térítési díjakkal kapcsolatban, de tudni kell, hogy ez csak az inflációt fedezi, hiszen már most is több mint a felét tesszük hozzá a nyersanyag díjnak, hogy az étkezési díjak méltányosak legyenek.

A Humán Bizottság támogatásra javasolja a képviselőtestületnek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógiai programjának módosítását, hogy 2011-től, vagyis a félévtől visszatérhessenek az osztályozásra az alsó tagozat 2. osztálytól felfelé. Tehát a továbbiakban nem szöveges értékelés lesz, hanem osztályozni fognak.

Ugyanígy az így 5-6-7-8. osztályban visszavonják azt a kötelezettséget, hogy nem szakrendszerű oktatásban részesülnek 5-6. osztályban tanulók, hanem kizárólag szakrendszerű oktatásra tér vissza az iskola. Ez utóbbi módosítás a készségfejlesztő oktatás folyamatos bevezetését teszi lehetővé.

Az Önkormányzat korábban úgy fogadta el a 2010-es költségvetést, hogy 10 %-os zárolást alkalmazott az intézményeinél. Évvégére derül ki, hogy a költségvetésben mindvégig hatályban lévő rendelet, elvonássá változik-e. Ez - beleértve a Polgármesteri Hivatalt is - összességében 106 millió Ft kiadáscsökkenést eredményezne.
Az Önkormányzat Humán Bizottsága zárt ülésen tárgyalt a Ködöböcz József és a Pécsi Sándor díjak adományozásáról is.                          

 

 


Törő Gábor
/2010.12.17./
 

     Ülésezett az Egészségügyi és Szociális Bizottság

        
          

A pénteki képviselő-testületi ülés előtt összeült az Egészségügyi és Szociális Bizottság is, akik 8 napirendi pontot tárgyaltak, 4-at nyílt, 4-et pedig zártban ülésen. A kiemelt témákról a bizottság tagja, Egyed Attila számolt be…
 


Egyed Attila

       A legfontosabbak között kiemelném a 2010. év költségvetésének módosításait, valamint döntöttünk a gyermekétkeztetési díjakról és rendeletet módosítottunk a szociális bérlakások díjairól.

Bizottságunk tárgyalta az önkormányzati bérlakásokra beérkezett pályázatokat is. Miután elbíráltuk a kérelmeket, a jövő évi bérleti díjakat is meghatároztuk. Elég szétszórtak ezek a lakbérek, nagy általánosságban az ez évi inflációval növekedtek.

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság zárt ülésen tárgyalta az egyes segélyekre beérkezett kérelmeket. Az év végére való tekintettel nagyon sok adósságrendezési kérelmet bíráltunk el. Megpróbálunk minden erőnket arra összpontosítani, hogy segítsük a lakosságot odafigyelve arra is, hogy senki ne tudjon visszaélni ezzel a lehetőséggel. Az adósságrendezéssel kapcsolatban ugyanis arra jött rá a bizottságunk, hogy a törvény adta lehetőségek kiskapuját kihasználják egyesek és megpróbálják a bizottságot megvezetni és ezáltal más olyan emberektől veszik el a támogatást, aki valóban rászorultak és akiknek valóban, a mindennapjai megélésében tudunk segíteni.
Bizottságunk - akárcsak a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság - szintén javasolja a képviselőtestületnek a 65 év felettiek egyszeri támogatását.                        

 

 


Cziczer Katalin
/2010.12.17./
 

     A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság üléséről

 

        
         

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság december 13-án ült össze, hogy a pénteki képviselő- testület elé tárandó anyagokat előkészítse. A tárgyalt témák közül Hajdu Imre elnök a ZHK-t és az Újbástyát érintő napirendi pontokat emelte ki…
 
 


Hajdu Imre

       Szeretném kiemelni a hulladékszállítási díj tárgyalását. Bizottságunk 2,7 %-os emelésre tesz javaslatot a testületnek, az eddigi nyugdíjas kedvezmény megtartása mellett, ami reméljük nem terheli meg nagyon a lakosságot, hiszen az infláció értékétől is elmarad. Tisztában vagyunk azzal, hogy a most meglévő érték is elég magas, különösen az egyedülállók számára, ezért a ZHK képviselőitől azt kértük, hogy a februári testületi ülésre két témában készítsenek előterjesztést, a pénzügyi tervet az önkormányzatnak. Az egyik a 60 literes edények bevezetésről szóljon, a másik pedig az ún. teljesítményarányos fizetés bevezetéséről. Tettünk fel kérdéseket a ZHK képviselőinek, de konkrét válaszokat nem tudtak adni, csak általánosságban fogalmazták meg, hogy egyelőre nem támogatják, de azt nem tudjuk, hogy miért. Ezért februárban fogjuk megtudni, hogy milyen pénzügyi tervek és lehetőségek vannak.

Emellett tárgyaltuk a SIDINFÓ Kft. ügyvezető igazgatói pályázatának kiírásáról. Nem tudjuk, hogy mi lesz a Sarokbástya épületének a sorsa, hiszen a pályázatban vállat időszak már letelt, és az önkormányzatnak nincs 25-30 millió Ft-ja arra, hogy az éves üzemeltetésre átadja ezt a pénzeszközt. Ezért meg kell vizsgálni, hogy a képviselőtestület felhatalmazza-e a polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat az épület hasznosításáról. Adott esetben ez lehetne bérbeadás, vagy akár meghirdetés után - megfelelő érdeklődés esetén - el is adhatja az önkormányzat.

Az önkormányzat tavaly vezette be először a 65 év feletti sárospataki polgárok karácsonyi ajándékozását, támogatását és az idei költségvetés elfogadásakor is jelöltünk meg forrást erre. Így a bizottságunk javasolja, hogy gesztusértékként idén is továbbítsunk 1000 Ft-t a 65 év feletti sárospataki polgároknak számára. 

 

 


Törő Gábor
/2010.12.17./
 

      Pedagógiai kitüntetésben részesült Kovács Lóránd Gáborné

 

        
       

 


Dr. Téglás Zsolt


Aros János

       A2010. december 16-án jeles pedagógiai kitüntetésben részesült Kovács Lóránd Gáborné, a Vay Miklós Szakképző Iskola tanára. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közoktatásáért Közalapítvány Kuratóriuma középiskolai nevelés-oktatás kategóriában Kovács Lóránd Gáborné tanárnőnek adományozta 2010-ben a Közalapítvány által alapított Pedagógiai Díjat, melynek ünnepélyes átadására 2010. december 16-án a Megyeháza Dísztermében került sor...


Kovács Lóránd Gáborné azon pedagógusok közé tartozik, sőt meghatározó tanáregyénisége azoknak a kezdeményezéseknek, melyek a vidékünket jellemző hátrányos helyzet felszámolására irányulnak. A diákok vonatkozásában eredményes munkát végez a tanulási kudarcok mérséklése és a lemorzsolódásnak csökkentése terén. Elkötelezett a tekintetben, hogy minél több diák sikeresen elvégezze az általa választott képzési programot.

Pályája során mindvégig fő célkitűzésének tekintette, hogy a Vay Miklós Szakképző Iskola olyan intézménnyé formálódjon, ahol a hátrányos helyzetű diákok is megismerhetik a való világot.
A tanulói fogékonyságot és talentumot felismerve, lelkiismeretes munkájával eredményhez juttatta a diákokat és jelentősen hozzájárult, hogy tanulói piacképes szakmát szerezhessenek, boldogulhassanak az életben.

A magas kitüntetéshez ezúton is szívből gratulál és további sikereket kíván Sárospatak Város Önkormányzata és a Vay Miklós Szakképző Iskola Nevelőtestülete.
  

 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.12.17./
 

          Ericsson-díjas kitüntetett az ÁVG-ben

 

        
          

 


Bigus Imre

       Az Ericsson Magyarország 1995 óta járul hozzá a magyar természettudományos alapképzés magas színvonalának fenntartásához. Ennek módja, hogy elismeri azokat a matematika, fizika tanárokat, akik sokat tesznek tantárgyuk megszerettetéséért, a tehetséggondozásért.2010. december 3-án a fizika népszerűsítéséért részesült Ericsson-díjban az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium fizikusa, Bigus Imre tanár úr...

Az elismerést a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében vehette át, melyre örömmel kísérték kollegái, jelenlegi és volt diákjai.
A kuratóriumi döntést a tanár úr logikus, problémameglátó gondolkodást szorgalmazó iskolai óráin túl fizikatanári ankétokon tartott műhelyfoglalkozásai, a gyakorlati tapasztalatok fontosságát hangsúlyozó magatartása és a sajátos, becslési fizikaverseny koordinálása is befolyásolta.
Szeretettel gratulálunk az elismeréshez! 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.16./
 

     Könyvtári ismeretterjesztő előadások a kistérségben

 

        
          

A Művelődés Háza Könyvtára európai uniós pályázat keretében két kistérségi előadást szervezett az AZERTKE (Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület) közreműködésével - nyilatkozta Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 
 


Kövér Sándorné

       December 1-én Bodrogolasziban Géczi István tartott érdekes előadást „Otthonunk a zempléni erdő” címmel. A látványos, képekben gazdag bemutató során elénk varázsolta szűkebb környezetünk természeti csodáit. Képet kaphattunk a zempléni erdő jellegzetes növény-, és állatvilágáról. A rendezvény során bemutatta az egyesület saját kiadványait, amelyekből több példányt felajánlott a sárospataki és kistérségi könyvtáraknak, amelyeket január folyamán minden településre eljuttatunk.

December 8-án Denevér Dini meséivel ismerkedtek meg Gécziné Nagy Mária tolmácsolásában a makkoshotykai kisiskolások. A meséskönyv olvasásával a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a denevérek életével. Megtudhatják szokásaikat, és rádöbbenhetnek, hogy ezek a kis különös lények egyáltalán nem félelmetesek, viszont sok hasznot hajtanak.
Az előadások során szinte észrevétlenül döbbennek rá a gyerekek a természetvédelem fontosságára.

                                             

 

 

További fotók Bodrogolaszi>>>                     További fotók Erdőhorváti>>>                         További fotók Makkoshotyka>>>

Törő Gábor
/2010.12.16./
 

     Advent a Refiben

 

        
          

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona épületében és az internátusokban is meggyújtottuk az adventi koszorún lévő 3. gyertyát is. Rövid elmélkedés és közös éneklés együtt, néhány perc csend és az együttlét meghittsége ad örömöt ezekben a percekben számolt be Tóth-Pál Ildikó, igazgatónő...
 
 


Tóth-Pál ildikó

       Az advent jegyében láttuk vendégül az In Salvation holland együttest a- kerületi ifjúsági misszió – szervezésében , akik dicsőítették a Teremtőt.
Reggelenként a rádión keresztül több diákunk vállal áhítatot, amely mindig Istenre irányítja gondolatainkat.
A 2. adventi vasárnapon Abaújszántón volt kiszálláson a 11/a osztály. A gyülekezet és az osztály találkozása mindig ajándék a tanulóink számára is.

Beidek Endre és Fejér Zoltán lelkipásztor-vallástanárok szolgáltak esténként Szerencsen. Öröm volt, hogy bizonyságtévő tanulót is vihettek magukkal.
Izgatott készülődés folyik a diákhangversenyek szervezésekor is. Előadó diákjaink örömet szereznek a közösségünknek a könnyűzenei és komolyzenei koncertekkel. Jó, hogy a zene és a vers hullámain is találkozhatunk a mi Urunkkal.

Vasárnap osztályok kiszállásokra indulnak: Erdőbénye, Semjén, Lácacséke, Karcsa, Vajdácska, valamint Bekecsre a fogyatékos otthonba viszik gyerekeink és lelkészeink az evangélium örömüzenetét. Izgalommal és szeretettel készülnek diákjaink a szolgálataikra. A gyülekezetek illetve az otthonok is várják tanulóinkat.
Az utolsó adventi héten teaház (lampionkészítés), kántálás, „pataki oskola történetének” megismerése, gyertyafényes vacsora, valamint osztályok közösségi alkalmai lesznek. Az ünnepi készülődésünk az utolsó héten az evangelizációk nyújtotta ajándékok elfogadásával teljesedhet ki.
Mindezekért Istené a dicsőség! Tőle várjuk közösségünk és értünk imádkozók megáldását.
Iskolánk közössége imádságban hordozza gyülekezeteinkben élők Krisztussal való találkozásának életet adó örömét. 

 

 

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona
/2010.12.16./
 

      Irodalmi teadélután a szeretet jegyében

 

        

„ A szeretet nevében nyitok ma be Hozzád…”- címmel irodalmi teadélutánra hívtam az érdeklődőket december 8-án, 15 órai kezdettel A Művelődés Háza és Könyvtárába. Wass Albert irodalmi önéletrajza volt a mai téma verssel, zenével, képpel - számolt be Stumpfné Gyöngyösi Etelka, a rendezvény házigazdája...
 
 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka

       A téma aktualitását a karácsony közeledte adta. Wass Albert Karácsonyi üzenet című könyvének előszavából való az idézet, amivel meghívtam a Kedves érdeklődőket.
Wass Albert életpályájának áttekintése verseivel, prózai részletekkel és filmbejátszásokkal volt színesítve, majd vendégeim is elmondták, felolvasták az általuk hozott verseket, történeteket.

A délután egy része a karácsonyi üzenetéről szólt ,ahol részletet olvastam fel az említett könyvből.
Most álljon itt ennek az idézetnek egy részlete, amivel magam és kollégáim nevében is szeretnék Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánni! Szeretném megköszönni mindenkinek, akik megtiszteltek jelenlétükkel, és felejthetetlenné tették ezt a délutánt.

„ A szeretet nevében nyitok ma be Hozzád, Ismeretlen Olvasó. A szeretet nevében állok meg párnázott ajtódon belül, sürgős ügyek, fontos tanácskozások, alázatos kérések és nagyra törő célok nyomán, melyek egy küzdelmes és nehéz esztendő belső szobádat annyiszor megjárták.
Én csak most jövök. Most is csak azért,mert küszöbön áll a nap, az az egyetlenegy nap az évben, mely közül háromszázhatvannégy a gondjaidé, a céljaid, a munkádé és a szereteté csupán egyetlen egy, s annak is az estéje egyedül.
Pedig hidd el, Ismeretlen Olvasó, fordítva kellene legyen. Háromszázhatvannégy nap a szereteté s egyetlen csak a többi dolgoké s még annak is elég az estéje. Hidd el, kérlek, nem olyan ez a világ már régen, mint amilyennek Isten teremtette volt. Új teremtés játékát űztük benne mi, emberek s a játék veszedelmesen jól sikerült. Úgy elrontottuk ezt a világot, hogy néha már megunk sem ismerünk reá, s zagyva célvesztettségében tétovázva állunk, mint ijedt gyermekek.”
/ Wass Albert előszava/ 

 

 

További fotók>>> 

Törő Gábor
/2010.12.15./
 

      Szalagavató a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
          

 


Majorné Danyi Katalin

       A Vay Miklós Szakképző Iskola december 10-én tartotta szalagavatóját. Az iskolai ünnepség idén első alkalommal hagyományteremtő szándékkal A Művelődés Házában került megrendezésre. Majorné Danyi Katalin igazgatóhelyettes asszony beszédében a szülőktől és tanároktól kapott szeretetet és törődést hangsúlyozta, majd ezt követte az ünnepélyes szalagtűzés...

A 12. K osztálynak Muha Mihály tanár úr, a 12.T osztálynak Jobbágy Györgyné tanárnő, a 12.B osztálynak Viczmándi Zsolt tanár úr, a 12.C osztálynak Halász Tiborné tanárnő, a 13. A osztálynak Szabó Tímea tanárnő és a 13.B osztálynak Repka Sándor tanár úr tűzte fel szalagot. Ebben a tanévben 96 végzős diák készült színvonalas produkcióval, melyek joggal arattak nagy sikert a teltházas rendezvényen. 

 

 

További fotók>>>           További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.15./
 

      XIII. Koncz János Országos Hegedűverseny

 

        
          

 


Bálint Béla

       2010. november 26-28 között rendezték meg a XIII. Koncz János Országos Hegedűversenyt Szombathelyen zeneiskolások számára, ahol Sárospatak városát, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a Farkas Ferenc Művészeti Iskola két növendéke képviselte - számolt be Bálint Béla, igazgató...

A területi válogatókon elért pontszám alapján került az országos döntőbe Choi Yae Won és Kis Imola Villő, akik Varjas Csabáné tanárnő tanítványai.
Ezen a három évenként rendezett rangos versenyen mindkét lány Különdíjat kapott és tanárnőjük is Tanári Különdíjban részesült. A hegedűsöket Bundzik Tímea tanárnő kísérte zongorán.
A szép eredményért szorgalmasan megdolgoztak, gyakoroltak, melyhez szívből gratulálunk! 

 

 

Farkas Ferenc Művészeti Iskola
/2010.12.15./
 

      Miért hívtak össze rendkívüli testületi ülést?

 

        
          

Hétfőn rendkívüli testületi ülést hívtunk össze, aminek az oka az volt, hogy – amint már az alakuló ülésen bejelentettem – 2011-től élni kívánok azzal a lehetőséggel, amely szerint nem önkormányzati lépviselő alpolgármestert is választhatok, illetve tehetek rá javaslatot – nyilatkozta Aros János polgármester…
 
 


Aros János

       Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, és a pénteki képviselő-testületi ülésen erről döntést tudjunk hozni, ehhez meg kell változtatni az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát – erre került most sor.

Kisebb átszervezéseket is szervezünk itt a Polgármesteri Hivatalon belül, ezért a Hivatal SZMSZ-ének módosítására is szükség van. Jövő márciusban tervezzük az egész SZMSZ módosítását, most azonban, a döntések meghozatalához ezekre a változtatásokra szükség volt.

Az „egyebek” között tájékoztattam a képviselő-testület tagjait arról, hogy 8 millió Ft-ot nyertünk az óvoda József Attila utcai tagintézményének nyílászáró cseréjére, de ezt most nem valósítjuk meg, így ettől a pályázattól elállunk.

A közvilágítással kapcsolatban sokan fordulnak hozzánk panasszal, a város különböző pontjairól, pl. vasárnap, a 3. adventi gyertya meggyújtása után sem a közvilágítás, sem a díszvilágítás nem működött a főutcán. Ezek miatt kezdtem egyeztetést a közvilágítást ellátó kft vezetőjével, valamint az ÉMÁSZ szakembereivel, mivel szeretnénk már végre tisztán látni, hogy kinek a dolga ezeknek a hibáknak az elhárítása.

Hasonlóképpen probléma a Bodrog-híd világításának hiánya, ami annyival bonyolultabb, hogy még a KPM is érintve van, mint a híd fenntartója. 

 

 

Törő Gábor
/2010.12.14./
 

      99 éves Sárospatak legidősebb polgára

 

        
          

Városunk legidősebb lakóját köszöntöttük ma, hiszen a 99 évével Marika néni a legidősebb sárospataki lakos – mondta Aros János polgármester, miután Szvitankó Tamással, Józseffalva városrész önkormányzati képviselőjével virágot vittek Lauber Józsefnének…
 
 


Lauber Józsefné

       Csodálkozva és irigykedve nézünk rá, látva az Ő energiáját, jó kedvét, az élethez való hozzáállását. Én azt hiszem, hogy mindenkinek példát tud mutatni, ahogy panasz nélkül éli a mindennapjait, holott kenyere javát már régen megette. Egész életét kemény munkával töltötte - hosszú időn keresztül dolgozott a baromfitelepen is - de még ma is aktív és jó kedélyű, különböző sztorikkal fogadott bennünket. További jó egészséget kívántam neki, és remélem, hogy jövőre, a 100. születésnapján ugyanilyen jó hangulatban tudjuk itt köszönteni.

Marika néni elmondta, hogy nem volt könnyű élete. Már 7 éves korában négy kisebb testvére volt rá bízva, amikor pedig nagyobb lett, szolgálni ment. Három helyen is szolgált, mindenütt nagyon szerették, mindenhová visszahívták. Nyaranta a mezőn dolgozott, mindig nagyon szerette a mezei munkát. A kertben még most is szívesen eldolgozgat, még idén ősszel is a virágaival foglalatoskodott, de most már segítséggel. Nagyon szereti a virágokat, mindig nagyon szép a kertje – legszebb álmaiban is virágoskertben van - a látogatóinak is szárított virágcsokrokat ajándékozott.

Mindenkinek ajánlja, hogy imádkozzon, mert az imának igen nagy ereje van.
- Ezerszer elimádkoztam, hogy mentesen meg a gonosztól. Megmentett és a legnagyobb boldogságba vezetett! – mondta Marika néni.

A Józseffalváért Egyesülettől Jaskó György másodmagával érkezett a köszöntésre.


Aros János
 

 

 

További fotók>>>                              További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.14./
 

      Egészségmegőrzés a Vay-ban

 

        
          

 


Dr. Téglás Zsolt

      
Különösen a téli időszakban rendkívül fontos, hogy vigyázzunk egészségünkre és igyekezzünk elkerülni a szokásos, főleg télen jelentkező betegségeket. 2010. december 11-én átfogó egészségügyi szűrést szerveztek a Vay Miklós Szakképző Iskola valamennyi dolgozója számára – számolt be az újszerű kezdeményezésről Dr. Téglás Zsolt igazgató...

A Sárospataki Rendelőintézet munkatársai többek között magasság, testsúly, test-tömegindex, testzsír-százalék, vérnyomás, koleszterin, vércukor és légzésfunkció vizsgálatokat végeztek, melynek szükségszerűségét mutatta az intézmény dolgozóinak a szűrővizsgálaton való nagy létszámú részvétele.
  

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.14./
 

     Fergeteges Mikulás-buli a könyvtár szervezésében

 

        
          

 Kövér Sándorné

       December 6-án (Mikulás-napon) megérkezett a Nagyszakállú A Művelődés Háza és Könyvtára színpadára. A POM-POM FAMILIA előadásában a Télapó magával hozta a Hókirálynőt, és színpadra léptek a szarvasok, az angyalok és a krampusz is - számolt be Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...

A jó kedvet sok-sok zenével, tánccal, és dallal biztosították. Az előadók társaságában színpadra léptek a gyerekek is. No persze a sok finom szaloncukor sem árválkodott sokáig a Télapóka puttonyában!
Ezen a nevezetes napon minden gyereknek feledhetetlen élményt szerzett a FAMILIA TRIÓ. A sárospataki gyerekek mellett jót buliztak a györgytarlói, a kenézlői, az erdőhorváti és a vámosújfalui apróságok is. A rendezvény európai uniós forrásból valósult meg. 

 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.12.13./
 

      Népszerűek a Felnőttképzési Civil Hálózat rendezvényei

 

        
          

A hatékony civil partnerség és a szakmai érdekképviselet a célja a BAZ megyei Felnőttképzési Civil Hálózatnak. A sárospataki műhelytalálkozón ezt mutatták be a nagyközönségnek. Országos szinten képviseli a megyei felnőttképzési hálózatokat a Grundtvig Szövetség, melynek fő célja a különböző célú civil szervezetek érdekképviselete – nyilatkozta Feróné Komolay Anikó, koordinátor...
 
 


Feróné Komolay Anikó

       Azt is meg szeretnénk most mutatni, hogy, hogyan és miképpen jött létre az, az ernyőszervezet, amelyik országos lefedettséggel rendelkezik és országos szinten képviseli a megyei felnőttképzési hálózatokat. Tehát a Grundtvig Szövetség mint lobbi szervezet, a döntéshozóknál, különböző országos szervezetekben, parlamenti bizottságokban tárgyal a felnőttképzésért, és védi a civilek felnőttképzési tevékenységét.

A civil hálózat a felnőttképzési helyeket fogja össze, főként számukra nyújt szakmai segítséget. Tehát mi a képzők képzését vállaltuk fel, módszertani felkészítést, hogy a felnőtt tanulás pszichológiai hátterét megismerve, pedagógiai eljárásokat ismerjenek meg.
A szervezetben vannak Mezőkövesdről, Edelényből, Sárospatakról, Sátoraljaújhelyről, Tiszaújvárosból is. Elég széles körű a hálózati tevékenységünk. Nagyon sok olyan civil szervezettel is kapcsolatban vagyunk, akik nem regisztráltak be a hálózatba, de eljárnak a rendezvényeinkre. Ilyen rendezvény lesz a civil hálózat következő záró konferenciája, ahol nem csak az év értékelésére kerül sor, hanem a jövő évi lehetőségekről is szó esik majd. 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.12.13./
 

      Figyeljünk jobban egymásra - és egymás házára is

 

        
          

2010. december 6-án 17 óra körül Sárospatak Bodroghalász városrészén idegen személyek jártak, akik egy magánház udvarára be is mentek. A családi ház tulajdonosai, amikor haza értek meglepődve látták, hogy egy idegen gépkocsi áll a házuk előtt és az egyébként reggel zárt állapotban hagyott nagykapu egyik fele nyitva van – számolt be egy szerencsés kimenetelű esetről Ladics Tamás rendőr főhadnagy, sajtóreferens…
 
 


Ladics Tamás

       Közben a ház udvaráról négy nagydarab fiatal férfi sétált ki, akiket a tulajdonos kérdőre vont, hogy mit keresnek ott. A férfiak szemrebbenés nélkül közölték, hogy ők csak segítséget akartak kérni, mert elromlott a gépkocsijuk, de most már inkább eltolják a kocsijukat onnan. A személyek elkezdték tolni a gépkocsijukat majd a közeli utcánál beugrottak a gépkocsiba és nagy sebességgel elhajtottak. Közben a lakástulajdonosnak sikerült telefonon értesíteni a rendőrséget, amire azonnal reagálni tudtunk és ennek köszönhetően az Arany János úton ellenőrzés alá vonták járőreink a gépkocsit és a benne utazó négy személyt.

Nyilvánvaló, hogy a lakás tulajdonosának mit sikerült magakadályozni azzal, hogy még időben haza ért. Erre utalnak azok a jelek is, hogy a reggel függőlegesen hagyott bejárati ajtókilincs is más helyzetben volt, tehát valaki hozzá nyúlt, és az is, hogy a frissen felszerelt mozgásérzékelős lámpa alatt egy seprű volt, amivel a lámpát valaki más irányba elállította.

Az egyébként nagyrozvágyi és dombrádi elkövetők - mivel „csak” a magánlaksértés szabálysértését követték el - őrizetbe vétele megtörtént, majd a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság gyorsított eljárásban pénzbírságot szabott ki rájuk.

Ezzel az esettel a bűnözőknek azt szeretnénk üzenni, hogy a területünkön nem fognak jól járni, a lakosság részére pedig azt, hogy jobban figyeljenek egymásra és egymás portájára is, különösen most a hosszú és sötét téli éjszakákon. Az összefogásunk remélhetőleg meg fogja hozni a gyümölcsét! 

 

 

Törő Gábor
/2010.12.13./
 

       X. Árvay – Kupa - igazi sportünnep volt

 

        
        

Kerek évfordulóhoz érkezett a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának labdarúgó torna sorozata. Négy korcsoportban 5-5 csapat vívta meg színvonalas mérkőzéseit hivatásos játékvezetők irányítása mellett immár 10. alkalommal - számolt be Gönczy Zoltán szervező... 
 
 


Gönczy Zoltán


Kissné Murányi Andrea


Sikora Attila

       Megnyitójában Kissné Murányi Andrea igazgató asszony elmondta, hogy a rendezvény 2001-ben két korcsoportban 7 csapat részvételével kezdődött, majd a meghívottak köre átlépte a megye, majd az ország határait is. Közben a torna két naposra bővült. Különlegessége még, hogy elejétől fogva lányok is részt vesznek rajta. Az elmúlt 10 évben az Árvay-Kupát egyszerre jellemezte az állandóság és a fejlődés.
A hazai csapatok igazán kitettek magukért.

Az I. korcsoportos fiúk sikeréhez a látottak alapján nem fért kétség. A II. korcsoportos fiúk győzelme már döcögősebbre sikerült. Sokáig úgy nézett ki, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata nyeri a tornát, de a Pálházai is nagyon erős volt. Végül az egyre javuló játék és a küzdeni tudás meghozta eredményét az Árvay csapatának.
A III. korcsoportos fiúkat ugyanez jellemezte, de a küzdeni tudás itt a 2. helyre volt elég a hazai együttesnek.
A IV. korcsoportos árvays lányokat dicséret illeti, hiszen a fiúk mezőnyében sok gólt lőve, győzelmet is aratva elnyerték a közönség elismerését.
A lányok mezőnyében a kisebb árvays lányok vereséggel nyitottak, de aztán minden meccsüket megnyerve végül elhódították a győztesnek járó serleget.
Az eseményt jelenlétével megtisztelte Aros János polgármester úr, Sikora Attila alpolgármester úr, Szvitankó Tamás a Humán Bizottság elnöke, Dr. Nagy György a ME CTFK rektorhelyettese és Vachter Zsófia a Ferencváros és az U-17-es női labdarúgó válogatott játékosa.

Támogatóink: B-A-Z MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT, BODROG WELLNESS SZÁLLODA ÉS TENGERSZEM KEMPING, RISTORANTE COLLEGNO PIZZÉRIA, AJTAI ÉS TÁRSAI KFT., A VÉGARDÓ FÜRDŐT ÜZEMELTETŐ PATAQUA KFT., MINIMÁL SPORT CITY CENTER, LEPORELLÓ 2005 KFT., LEVI FOTÓ, VECTRA – 2003 KFT. BARKÁCS KELLÉKTÁR, ÁRVAY ALAPÍTVÁNY, A SZÜLŐK.

Eredmények:

I. korcsoport                                                                                       II. korcsoport
1. Árvay DSE I.                                                                                       1. Árvay DSE I.
2. Rákóczi DSE                                                                                        2. Rákóczi DSE
3. Kazinczy Ált. Isk. – Sátoraljaújhely                                                          3. Pálháza
4. Sárospataki Ref. Koll. Ált. Iskolája                                                           4. Sárospataki Ref. Koll. Ált. Iskolája
5. Árvay DSE II.                                                                                      5. Árvay DSE II.


III. korcsoport                                                                                    III-IV. korcsoport. lányok
1. Újfehértó                                                                                              1. Árvay DSE
2. Árvay DSE                                                                                             2. Újfehértó
3. Pálháza                                                                                                 3. Rákóczi DSE
4. Árvay DSE lányok                                                                                    4. Tolcsva
5. Tyczyn                                                                                                  5. ÁMK Bodroghalom
 

 

 

További fotók>>>                                   További fotók>>> 

Törő Gábor
/2010.12.13./
 

       I. Mikulás Kupa Sakkverseny

 

        
         

A SESE sakkszakosztálya 2010. december 04-én sakkversenyt rendezett Sárospatakon I. Mikulás Kupa néven. A versenyen indulók felnőtt és gyerek csoportban mérhették össze tudásukat, amire a megye számos városából neveztek - küldte a beszámolót Kovács Tamás...
.
 
 


Kovács Tamás

       Végeredmény:
Felnőtt: 1. Ádám Zoltán (Miskolc) 6,5 pont
2. Nagy Zsolt (Sárospatak) 5,5 pont
3. Simai Gábor (Sárospatak) 5 pont

Gyerek: 1. Szuetta Mihály (Erdőhorváti) 8 pont
2. Pogácsás Panna (Tolcsva) 7 pont
3. Gönczy Márk (Sárospatak) 6 pont

Különdíjak: Legjobb sárospataki: Lendák Lajos (Sárospatak) 3,5 pont
Legjobb nem sárospataki: Hajdú Zoltán (Miskolc) 3,5 pont
Legjobb senior: Lukács András (Hollóháza) 4 pont 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.12./
 

       Árpád-házi I. András és Anasztázia királyi pár, mint „Patak alapítói”

 

        
      

Árpád-házi I. András és Anasztázia királyi párról, mint Patak királyi szálláshely és templomépítőiről tartott megemlékezést a Pro Ecclesia Alapítvány és a Sárospataki Görög Katolikus Egyházközség 2010. november 30-án a Szent Erzsébet Házban, e gyönyörűséges környezetben, - melyért ezúton is köszönet jár. A róluk való megemlékezést minden évben Szent András apostol napjához kötik, hiszen a keresztségben egykori királyunk őt választotta védőszentül, s az ő nevét vette fel - számolt be Mosolygó Tamás...
 
 


Mosolygó Tamás

       Tette ezt azért is, mert a Kijevi Rusz területén – ahová menekült András és Levente a lengyel király halála után – András apostolt tartották első igehirdetőjüknek. Jaroszláv fejedelemségében, Kijevben a két fiú nyolc évet töltött (1037-1045) Itt kötött házasságot András a fejedelem leányával, Anasztáziával. A házasságot az akkor épült, s ma is pompázó Szent Szófia székesegyházban kötötték. András királlyá koronázása után Szent István nyomdokain vezette az országot.

András király felesége kedvéért cserélte el a komáromi birtokát a pataki erdőispánság birtokára, ahol szálláshelyet és templomot (a rotundát) építtetett.
Anasztáziának kedvelt tartózkodási helye volt Patak, így királynői voltában megnyitotta városunk nagyasszonyainak sorát.
A róluk való megemlékezés mindig alkalmat ad arra, hogy egy kicsit fürkésszük a múltat, hogy tanuljunk eleinktől, s ők példájukkal segítsék életünk megoldását.

Az ünnepség az egyházközség énekkarának, a Melodosz Énekkarnak a régi és mai kort idéző ószláv, ukrán és magyar nyelvű éneklésével kezdődött, Kaszó Lajos tanár úr vezényletével. Köszöntő szavakat Mosolygó Tamás esperes-parókus mondott. A régmúltba (4-6. század) való visszatekintést Jármi Zoltán filkeházi parókus „Dr. Papp György: A magyarság és a bizánci kereszténység kapcsolatának kezdetei” könyvbemutatója segítette. - Ennek kapcsán érdemes megjegyezni: A hunok püspökének aláírása szerepel az első niceai zsinat dokumentumán (325). A Magyar Szent Korona készítését újabban 370-373-ra datálják, s hogy a hunoknak saját nyelvű bibliájuk volt már a 6. században.-

A megemlékezés fénypontja Vozdvizsenszkij Nóra pályázatra készített vetített képes előadása volt „I. András és Anasztázia szerepe Magyarország és Sárospatak történelmében” címmel. A megemlékezés a görög katolikus templomban tartott ünnepi szent liturgiával végződött. 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.12./
 

       Sajtótájékoztatót tartott a sárospataki MSZP

 

        

December 3-án a sárospataki MSZP irodában sajtótájékoztatót tartott Hutkainé Novák Márta, az MSZP Sárospataki Szervezetének elnöke, aki a sajtó helyi képviselői mellett Vécsi Istvánt, Ricse polgármesterét, a Megyei Közgyűlés tagját is meghívta. Vécsi István az állami, Hutkainé Novák Márta pedig a helyi vezetéssel kapcsolatban fejtette ki véleményét…
 
 


Hutkainé Novák Márta

       Vécsi István aggodalmát fejezte ki az alkotmányozási folyamatról, a magánnyugdíjpénztárak államosításáról, a devizahitelek problémájáról, a közmunkaprogram megváltoztatásáról, a 2011-es költségvetésről, tovább azért is, hogy tovább nő a szakadék a szegények és a gazdagok között.

Hutkainé Novák Márta elmondta, hogy több mint ezer ember szavazott Sárospatakon a szocialista pártra. Annak ellenére, hogy nem jutott be senki az önkormányzatba, ez a párt él, és kell, hogy figyelemmel kövesse az eseményeket.
Eldöntötték, hogy rendszeres sajtótájékoztatókon, közéleti fórumokon keresztül, tudatják véleményüket a választópolgárokkal s a hagyományos rendezvényeiken túl – május elseje, nőnap – kiadnak egy kiadványt is. A helyi szervezet elnöke többek között most azt nehezményezi, hogy a városvezetésben nincs gazdasági szakember.
  

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.12./
 

       Ismét győztek a sakkozók

 

        
         

2010. december 5-én vasárnap ismét asztalhoz ültek a sakkozók. Sárospatak csapata Tiszaújvárosban vendégeskedet és kiélezett küzdelemben nyert 6,5 – 5,5 arányban. A következő forduló december 19-én délelőtt 9 órától kezdődik A Művelődés Házában, ahol az Encs VSC csapatával mérik össze tudásukat - nyilatkozta Tóth Tamás...
 
 


Tóth Tamás

       Győztek:
Braun Márton
Isépy József
Simai Máté
Nagy Zsolt

Döntetlen:
Balogh László
Tóth Tamás
Lendák Lajos
Kanyog Gergő
Simai Gábor

(a tabella állása) 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.12.12./
 

         VIII. DIEGO – SUSI – STC Kézilabda Torna

 

        
         

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola és a Sárospataki Torna Club kézilabda szakosztálya 2010. december 5-én rendezte meg a VIII. DIEGO – SUSI – STC Kézilabda Tornát, amelyre neves csapatok fogadták el a meghívást. A mérkőzéseket az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában játszották. A sárospataki egyesületek, 1999-2000-es lányoknak és 1998-1999-es fiúknak biztosítottak játéklehetőséget. 9 csapat vett részt a tornán és játszott izgalmas mérkőzéseket. Az egész napos kupán, a szervezők megpróbáltak felejthetetlen élményt nyújtani a gyermekeknek...
 
 


Belicza János

       Kiváló színvonalú mérkőzéseket láthattak a nagy számban kilátogató szurkolók, ráadásul egy arany és egy ezüst éremmel emelték a színvonalat a pataki gyerekek. A tornán 140 darab érem, 4 darab serleg, 8 különdíj és 21 darab oklevél talált gazdára. A SUSI és az STC vezetői, Szegedi Istvánnét – a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgató asszonyát, Kissné Murányi Andreát – az Árvay József Gyakorló Általános Iskola igazgató asszonyát, Sikora Attila – alpolgármestert és Szabó András – képviselőt kérte fel a díjátadásra. A programot a tombolasorsolás színesítette. A mérkőzéseket Vinnai István és Pásztor István sporttársak vezették.

Összességében e rendezvény jó alkalmat nyújtott arra, hogy a SUSI csapatai megfelelően felkészüljenek az Országos ADIDAS bajnokságra és a további versenyekre. A szervezők büszkék arra, hogy neves egyesületek utánpótlás csapatai vettek részt a tornán. A sorozat folytatódik, hiszen 2010. december 20-án a IV. SUSI Karácsonyi Sportfesztivál következik. A sportiskolának, ezen kívül, még sok meghívása van hasonló rendezvényekre, ilyen a 2002-es focisták Hajdúnánási invitálás is. HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI! www.susi.mlap.hu

Köszönet a FŐ TÁMOGATÓKNAK: DIEGO – SÁROSPATAK, SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Köszönet a KIEMELT TÁMOGATÓNAK: Árpád Vezér Gimnázium, Sárospatak – Hungária – Édesipari Kft.,

Köszönet a TÁMOGATÓKNAK: Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Árvay J. Gyakorló Általános Iskola, www.sarospatak.hu, Evinor Bt., Pro Corona Bt., Heitzman Cukrászda, Zemplén Hírlap, Helyi Krónika, Rákóczi Panzió, Kék és Társa Kft., STC, www.boon.hu, M-Computer, MOMO, Origo Sportbolt, Kempa – Magyarország, és természetesen a SZÜLŐKNEK , akik nagyon sokat segítettek a rendezvény ideje alatt,és nélkülük nem lenne SUSI!

A VIII. DIEGO – SUSI – STC KÉZILABDA Torna hivatalos végeredménye:
1999-2000-ben született lány tanulók:
I. HELY: ÓZD LÓCI DSE
II. HELY: SUSI
III. HELY: HAJDÚNÁNÁS
III. HELY: MÁTÉSZALKA

LEGJOBB JÁTÉKOS: TAR CSENGE (HAJDÚNÁNÁS)
GÓLKIRÁLY: VÁMOS PETRA (ÓZD)
LEGJOBB KAPUS: MEZEI PETRA (HAJDÚNÁNÁS)
LEGJOBB HAZAI JÁTÉKOS: BAJZÁTH EMESE (SUSI)

A CSAPAT TAGJAI: Rák Petra, Hauser Petra, Hardon Réka, Szabó Eszter, Krenyitczki Sarolta, Perényi Júlia, Bajzáth Emese, Zombori Gréta, Csordás Dóra – játékosok; Papp József – edző.

1998-1999-ben született fiú tanulók:
I. HELY: SÁROSPATAKI TC
II. HELY: MEZŐKÖVESD KC
III. HELY: ÓZD LÓCI DSE
IV. HELY: MISKOLCI SPORTISKOLA
V. HELY: MÁTÉSZALKA

LEGJOBB JÁTÉKOS: GÁL ANDRÁS (STC)
GÓLKIRÁLY: SALLAI MÁTÉ (MEZŐKÖVESD)
LEGJOBB KAPUS: CZINEGE ERNŐ (MISI)
LEGJOBB HAZAI JÁTÉKOS: KORDA PÉTER (STC)

A CSAPAT TAGJAI: Marczi Máté, Rák Máté, Götz Bence, Gál András, Juhász Ádám, Kajati Gergely, Zajácz Ákos, Korda Péter – játékosok; Csendes István– edző. 

 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.12.11./
 

         Újból egész éjszakán át sportoltak az Árpád vezér Gimnázium és Kollégium diákjai

 

        
       

 


Kordáné Györki Erika

       Negyedik alkalommal - talán mondhatjuk, hogy már hagyományosan - december elején rendezte idén is „15 órás sport” programját az intézmény. Kora délután aktuális témájú egészségvédelmi felvilágosítás adta a rendhagyó órákat (egészséges táplálkozás, vércseppanalízis, a dohányzás káros hatásai, a középiskolások pszichés problémái, az alhas védelme, drogprevenció, stb.), majd a mozgásé lett a főszerep - számolt be Kordáné Györki Erika testnevelő - szervező...

A sportnap nyitányaként több, mint kétszáz lány részvételével közös szabadgyakorlat került előadásra. Az este és az éjszaka további részében, egészen reggel 8 óráig tehették magukat próbára sokféle sportágban a fiatalok. Asztalitenisz, tollaslabda, kézilabda, kosárlabda, röplabda, floorball, streetball, lány foci, fiú foci szerepelt a sportpalettán.
Nagy örömünkre sok öreg diák is visszalátogat erre a rendezvényre, így nem csak sportolási, hanem találkozási lehetőség is ez a decemberi éjszaka. 

 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.12.11./
 

         A Mikulás házhoz ment

        
          


 

       Mikulás nap alkalmával valamennyi intézményünkben szokás megajándékozni az ott dolgozók gyerekeit. Nincs ez másképpen a Polgármesteri Hivatalban sem. Eddig egy kis ünnepség keretein belül adtuk át az ajándékokat, de az idén rendhagyó módon úgy döntöttünk, hogy a Mikulás csomagokat házhoz szállítjuk, a Mikulás házhoz megy.

Ennek a programnak keretében látogatjuk meg azokat a munkatársainkat, akiknek a gyerekei várják a Mikulás érkezését. Majdnem 20 gyereknek tudtuk így elvinni a Mikulás csomagot, az összes többi dolgozónknak pedig fent a hivatalban osztottuk ki, velük küldtük el a Mikulás, a krampusz és a rénszarvasok jókívánságait.

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.11./
 

         Mikulás-napi steel darts verseny

 

        
         

Szerény nevezési létszám, és nagyszerű versenyhangulat jellemezte a 2010-es Mikulás-napi steel darts versenyt, amelyet ezen az éven is a sárospataki Sorompó Darts Club rendezett meg az Újbástya Rendezvénycentrumban - számolt be Hornyák István...
 
 


Hornyák István

       Szerény nevezési létszám, és nagyszerű versenyhangulat jellemezte a 2010-es Mikulás-napi steel darts versenyt, amelyet ezen az éven is a sárospataki Sorompó DC rendezett meg az Újbástya Rendezvénycentrumban. Ennek a versenynek az érdekessége, hogy nem kell igazolt versenyzőnek lenni ahhoz, hogy valaki nevezhessen erre a versenyre. Elegendő hozzá, egy kis rutin, és a darts szeretete, és már lehet is versenyezni. Nem sok ilyen verseny szokott lenni egy évben, a megyei és országos versenyek leterheltsége miatt, ezért is érdemes megragadni ezeket a lehetőségeket az amatőr dartsosoknak. A kis létszámú mezőny ellenére sok volt a régi dartsos arc, kihasználva az előbb említett ok nyújtotta alkalmat, és lehetőségeket a versenyzésre.

A versenyünk, ahogy az már szokássá vált, a meglepetés párosok küzdelmeivel kezdődött, ami nagyon jó kis bemelegítés szokott lenni az egyéni versenyek előtt. Azért volt egy kis meglepetés a sorsolás nyújtotta párok kialakítása után is, hiszen arra senki sem gondolt, hogy ilyen jó meccseket fogunk látni a bemelegítőnek szánt versenyszám során. Mivel a teljes napot a dartsnak szenteltük, így a sorsolást, sorsolás követett, a több játéklehetőség érdekében. Tehát nem voltak gyorsan kieső versenyzők, mert mindenki kapott legalább 4-5 játéklehetőséget már a párosok versenye alatt is. A gigászi küzdelmek végén, a legjobb párosnak bizonyult a sárospataki Hornyák István- Molnár Sándor kettős, a második helyezett lett Götz Csaba-Velty Roland páros, és a harmadik helyet pedig, Béres Károly és Rohály Tamás duója szerezte meg. Az egyéni versenyek sorsolásánál is az volt a szempont, hogy a játékosok minél több meccset játszhassanak, ezért élve a rendezés adta lehetőségekkel, kicsit kibővítettük a verseny lebonyolításának a menetét, ami minden játékosnak kedvére volt. Az egyéni versenyek alatt is láthattunk szebbnél szebb meccseket, Csornyák Misi egymás után dobálta a bingókat, amivel az erre a célra felajánlott díjat is megnyerte, egyszóval nagyon színvonalasra sikeredett ez a versenyszám is.

Az egyéni verseny helyezettjei:
I. hely Hornyák István Sárospatak
II. hely Tagai András Sárospatak
III. hely Béres Károly Sárospatak
IV. hely Bodnár Gergő Miskolc
V. hely Csornyák Mihály Sárospatak
VI. hely Molnár Sándor Sárospatak

Nagy-nagy gratuláció a helyezetteknek, és köszönet minden résztvevőnek, hogy megtisztelték ezt a hagyományőrző versenyt a jelenlétükkel. Egy év múlva ugyanitt találkozunk, addig is jó játékot kívánok mindenkinek. 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.11./
 

         Országos Tájértékvadászat

 

        
         

Az Országos Tájértékvadászat díjatódó ünnepségén vett részt az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium küldöttsége a budapesti Corvinus Egyetemen. Az Értékvadász mozgalom célja a résztvevők környezetében található természeti és kulturális értékek feltárása, valamint célzottan gémeskutak és kiépített források, forrásfoglalások felkutatása volt.
 
 


Sóstói András

      

Iskolánk természetismeretet oktató tanára Sóstói András három kategóriában is első helyet ért el. Jutalma egy digitális fényképező lett.

Iskolánk különdíjban részesült 20 db. hátizsákot kaptunk.

Országos Tájértékvadászat

Tájérték Katasztert (TÉKA) megvalósító konzorcium tagjai, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat Országos Értékvadászat címmel pályázatot hirdet!

Értékvadászat címmel országos verseny indul iskolák, intézmények, civil szervezetek, valamint magánszemélyek számára az országos Tájérték Kataszter (TÉKA) megvalósítására létrejött konzorcium keretében.

Tájértéknek nevezünk minden, az adott tájra jellemző természeti értéket, képződményt vagy ember által létrehozott tájalkotó elemet – beleértve a régészeti értékeket, műemlékeket, védett és nem védett természeti értékeket, építményeket, sőt olyan gondolati képződményeket is, mint a néphagyományok vagy legendák –, amelynek természeti, történelmi, kultúrtörténeti, tudományos vagy esztétikai szempontból a társadalom számára jelentősége van.   Bővebb információ:  http://www.tajertektar.hu/
 

 

 

További fotók >>>

Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
/2010.12.10./
 

         Tornáztak a Baba- Mama Klubban

 

        
         

 


Arosné Czakó Rita

       A Művelődés Háza és Könyvtára november 29-én tartotta a Baba- Mama Klub soron következő összejövetelét. Ezen a délelőttön Arosné Czakó Rita / gyógytestnevelő, mozgásfejlesztő/ volt a vendégünk. A kismamák nagyon örültek, hogy elfogadta - számolt be Krenyitzkyné Sárosi Krisztina, gyermekkönyvtáros...


A mamák folyamatosan tették fel kérdéseiket vendégünknek a gyermekük mozgásfejlődésével kapcsolatban. A babák eközben mozgásfejlesztő játékokat próbáltak ki. A kicsik örömmel vették birtokba a hintákat és a bújócskacsövet. A délelőtt gyorsan eltelt a gyerekek is elfáradtak, a kismamák pedig hasznos tanácsokkal tértek haza. 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.10./
 

         Szívükbe zárták a sárospataki reformátusok a sajósenyi Fészek Otthon lakóit

 

        
  

A hagyományos adventi teadélután és szeretetvásár keretében idén Sajósenyéről a Fészek Református Fogyatékos Otthon lakói és munkatársai voltak a vendégek. Panov apó történetét megelevenítő színdarabbal és versekkel, énekekkel örvendeztették meg a Mudrány termet megtöltő érdeklődőket.
Kövér Imre intézetvezető lelkész beszélt a mindennapjaikról és a hivatása megható pillanatairól egyaránt. Az eseményre a Lorántffy Zsuzsanna Református Nőszövetség és Crea-Team Egyházi Alkotóközösség a tagok által készített portékákkal és tárgyfelajánlásokkal készült, valamint bemutatkoztak az idén konfirmációra készülő fiatalok. A jótékonysági akció eredményével a sajósenyei intézmény karácsonyát tették szebbé az alkalom résztvevői.
 
 


Virágh Sándor

       A műsort egy sajósenyei intézet felnőtt lakói adták, akik egy megható karácsonyi történetet játszottak el, aminek a címe Panov apó karácsonya volt.
A történetben az öreg cipésznek álmában Jézus azt ígérte, hogy eljön hozzá. Az öreg ettől kezdve csak az utcát figyelte, várta Jézust, miközben azért izgult, hogy miről fogja felismerni. Közben sokan jártak arra, hajnalban az utcaseprő kezdett, akit behívott és forró teával kínált, később koldusoknak adott enni, egy szegény kisgyereknek még azokat a féltve őrzött kis cipőket is odaadta, amiket Jézusnak szánt. Eljött az este, de Jézus csak nem érkezett meg. Csalódottan elszenderedett, s álmában megjelentek előtte, akiken segített és hallotta Jézus hangját:
"Éheztem és enni adtál. Szomjaztam és innom adtál. Jövevény voltam és befogadtál. Miközben ezeken az embereken segítettél, velem tetted ezt."

Köszönjük ezt a szép és tanulságos történetet, Kedves Sajósenyeiek! Sokunkat meghatott a szép történet és az ügyes játékotok! Gratulálunk a felkészítőknek is! A mese - Lev Tolsztoj feldolgozása - itt olvasható el >>>
  

 

 

További fotók>>>                   További fotók a gyertyagyújtásról>>>

Ref. Lelkészi Hivatal
/2010.12.10./
 

       Pataki gyerekek rajzolták az Önkormányzat ünnepi képeslapjait

        
     

Úgy gondoltuk, hogy ha nem papírboltban vesszük meg a Polgármesteri Hivatal által az ünnepekre küldendő képeslapokat, hanem a saját gyerekeink által festett képeslapokat küldjük el partnereinknek, az sokkal személyesebb és kedvesebb lesz, ezért pályázatot írtunk ki – mondta a december elején megtartott eredményhirdetésen Aros János polgármester…
 


Aros János és Dékány Csanád

       Nem volt egyszerű dolga a zsűri tagjainak, hiszen több mint 100 színes rajz közül kellett választaniuk korcsoportonként egyet. A zsűri véleménye szerint a négy kiemelt alkotás, ami jutalmazásra került, kiemelkedően jó technikával, illetve szín kompozícióval készült, így külön-külön is egyértelművé tették a választást.

Az általános iskolások 1-4. osztályosai számára meghirdetett korcsoportban Dékány Csanád nyert az Árvay József Gyakorló Általános Iskolából. A második korcsoportban, ahová az általános iskola 5-8. valamint a 6 osztályos gimnáziumba járó 7-8. osztályos tanulók nevezhettek, két rajzot is kiválasztotta zsűri. Szintén az Árvayból Dékány Lea, ill. a Református Gimnázium Általános Iskolájából Kovács Kamilla által készített rajzok részesültek jutalmazásban. A harmadik, középiskolásoknak meghirdetett korcsoportban Maklári Karina Dária nyert, aki egy személyben képviselte a Farkas Ferenc Művészeti Iskola képzőművészeti szakát és a Református Kollégium Gimnáziumát

A gyerekek alkotásai, mintegy 400 képeslapra kerültek rá. A díjazottak könyvjutalomban részesültek, és családjuk is kap ajándékba az elkészült képeslapokból. 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.10./
 

         Mikulás járt a József Attila úti tagóvodában

 

        
         

A Carolina Óvoda és Bölcsőde József Attila úti Tagintézménye a Mikulásvárás ünnepi előkészületeit az óvónők és gyermekek által készített munkák, díszek, dekorációk tették hangulatosabbá és színesebbé - nyilatkozta Saláta Gáborné tagintézmény-vezető...

2010. december 6-án, délelőtt 10-kor megérkezett a Mikulás, akit minden gyermek izgatottan és örömmel fogadott. A „Kedves öreg Mikulást” dallal és verssel köszöntötték az óvodások, akik ajándékul, sok finomsággal megrakott csomagot kaptak.

A nap hangulatát még felejthetetlenebbé tette a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar óvodapedagógus hallgatói által előadott dramatikus mesejáték. Minden gyermek boldogan és mosolyogva élhette át ezt a napot, amely számukra talán a legnagyobb és legjobban várt ünnep.
 
 


További fotók>>>


Carolina Óvoda és Bölcsőde József Attila úti Tagintézménye
/2010.12.10./
 

         Megerősített gépparkkal készült a télre a Kommunális Szervezet

 

        
         

Két támadásán vagyunk túl a télnek, az első esetben csak hó esett, a második esetben pedig ónos eső is. Mindkét esetben láthattuk, hogy a Kommunális Szervezet ura a helyzetnek, a tolólapos ill. szóró járművek fürgén járták a város utcáit majd a gyalogos munkások is megjelentek. Emri László, a szervezet vezetője elmondta, hogy már hosszú ideje készülnek a télre…
 
 


Emri László

       November közepétől – ahogy a törvény is előírja - ügyeleti rendszert állítottunk fel, illetve még az ősz folyamán felkészítettük gépeinket a téli üzemre, Ez az jelenti, hogy a korábban is meglévő két IFA gépjárművünket készítettük fel szórásra és hótolásra, valamint az idén beszerzett új UNIMOG gépjárművet is, ami szintén részt vesz a szórásban és tolólappal is fel van szerelve. Ugyanakkor Soest testvérvárosunktól kaptunk egy MAN típusú tehergépjárművet, amit jelen pillanatban a műszaki vizsgára készítünk fel. Miután ez megtörténik, ezt is fel fogjuk szerelni tolólappal, így bármilyen télnek nézünk is elébe, négy gépjárművel tudjuk kezelni a város hóhelyzetét.
Ugyanakkor a sikosságmentesítő anyagokkal is felkészültünk, van betárolva 100 tonna só, 50 tonna zúzalék és 10-15 tonna fűrészpor, amit az időjárástól függően szórunk ki. Ez azt jelenti, hogy mínusz 7 fokig a só hatásos, addig a sót minimális zúzalékkal keverjük, ha ez alá csökken a hőmérséklet, akkor nagyobb mennyiségű zúzalékkal keverjük. A járdák esetében, amelyek zöld felülettel érintkeznek, csakis kálisót használunk, ami az élő környezetre veszélytelen.

Ennek a felkészülésnek köszönhető, hogy jól vizsgáztunk azokban a napokban, amikor országszerte nagy gondot okozott a havazás és az ónos eső. Mivel anyagban és ember- és géptechnikában időben felkészültünk, így amikor elkezdődött a havazás, gépeink azonnal kimentek Sárospatak útjaira, így a műszak végére minden utat leszórtunk, csúszásmentesítettünk.

Ami az élő munkaerőt illeti, december 31-ig még 2-szer 40 fő áll rendelkezésünkre, akik részt vesznek a hó eltakarításban a közmunkaprogram keretében. A januártól a közmunkaprogram átalakul. Még nem tudható, hogy mikor indul újra, így január 1-től csak a meglévő, állandó létszámra támaszkodunk, ami 2-szer 15 fő, tekintve, hogy váltásban dolgoznak.

Az igazi tél még előttünk van, így gépeink továbbra is készen állnak, felszerelve a megfelelő technikával. Minden nap beindítjuk őket, így éjszaka bármi történik is, mindig hadra fogható állapotban vannak.
Hasonlóképpen bevetésre vár az élő munkaerő - amit már november közepén megszerveztünk - elérhetőségek, telefonszámok, lakcímek, az emberek be vannak osztva műszakokra, és ki vannak jelölve az egyes műszakokhoz tartozó munkavezetők is heti váltásokban, megszervezve azok a járművek is, amelyek rendkívüli helyzet esetén behozzák a dolgozókat

Minden igyekezetünk is kevés lenne viszont a lakosság együttműködő segítsége nélkül, amire az eddigiekhez hasonlóan a továbbiakban is számítunk. Január 1-től egyébként már a törvény is előírja, hogy ahol járdaszakasz ingatlanhoz kapcsolódik, ott az ingatlan tulajdonosának kötelessége az előtte lévő járdaszakasz rendben tartása. Ez nem csak a hó eltakarításra és a síkosságmentesítésre vonatkozik, hanem nyáron a fűnyírásra és a nyíltvízi csapadékvíz levezetésére is. 

 

 


Törő Gábor
/2010.12.09./
 

         Honfoglaló iskolák versenyének győztese az ÁVG

 

        
         

2010. október 29-én indult és november 30-án zárult az a verseny, melyet - a Pénzügyi Kisokos az ERSTE Bank Hungary NyRT. támogatásával - a Honfoglaló internetes játék szervezői hirdettek meg – nyilatkozta Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium igazgatója...
 
 


Tóth Tamás

       A játékban Magyarország összes középiskolája benevezhetett, saját diákjaik, tanáraik és külső támogatók, szimpatizánsok segítségét igénybe véve játszhattak „az ország legnépszerűbb iskolája” címért és értékes nyereményekért.
A versenybe – Remeczki Imre tanár úr koordinálásával – korán bekapcsolódott az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium. Saját versenyzői s támogatói révén szinte az első napoktól vezette, s folyamatosan, egyre nagyobb előnyre szert téve, végül több mint kétmillió pontos előnnyel nyerte el a címet és a fődíjat, ami egy Interwrite 77” dualboard interaktív tábla.

Jó példája ez a verseny annak, hogy a modern technika, a sokszor egyoldalúan negatívnak megítélt internetes világ kiválóan használható a diákok általános műveltségének szélesítésére, versenyhelyzeteket teremtve lehetőség a már meglévő ismeretek mozgósítására. S feltétlenül szót érdemel ennek a versenynek közösségformáló ereje, a közös cél eléréséért elkötelezett feladat-végrehajtásra indító volta is.
Gratulálunk diákjainknak, és köszönjük mindazok segítségét, akik egy hónapon keresztül nap mint nap folyamatosan gyarapították intézményünk pontjainak számát. 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.12.09./
 

         A református templomban is járt a Mikulás

 

        
         

Advent második vasárnapján a református templomban a második gyertyaláng meggyújtásakor a Református Általános Iskola Énekkara örvendeztette meg a gyülekezetet, valamint Jaskó Eszter és Szabó Ferenc szavaltak. A gyerekek szép szereplését az egyházi Mikulás jutalmazta. Az alkalmat követően Ős hősök címmel kiállítás nyílt a templom galériájában, Tulipán Tamás műveiből...
 
 


Virágh Sándor


Tulipán Tamás

       Tulipán Tamás debreceni festőművész több, mint 30 tablójából nyílt kiállítás a december 5-ei vasárnapon. A délelőtti istentiszteletet követően Virágh Sándor lelkipásztor emlékeztetett a 2004. december 5-ei – határon túli honfitársaink elszakítását legalizáló - népszavazás szégyenére, de az azóta mégis megszülető, véreinket visszafogadó törvényre, s hívott a kiállítás megnyitójára, amely a nemzeti együvé tartozás átélésének az egyik újabb, időszerű eseménye lehet.

Az impozáns galériát ezúttal a magyar múlt kiválóságainak, a Magyar Történet nagy pillanatainak az ábrázolásai népesítették be. A kiállítást Makoldi Sándor tokaji, Magyar Művészetért Díjas festőművész, debreceni tanár nyitotta meg a személyes vallomástól a szakmai horizontig, a jelen értékeléséig és a jövendő perspektívákig kitekintő, tartalmas beszédével. Az egybegyűlteket a Sárospataki Wass Albert Kör nevében Földházy István egy Wass Albert – verssel köszöntötte. A magyar ruhás Molnár Csilla a templomi falak között ritkán fölcsendülő, mégis természetesen hangzó, ősi népénekeket szólaltatott meg, aminek sorai – „Isten áldja meg a magyart!” – azóta is tovább visszhangzanak az értő fülekben és szívekben.

A megnyitó kb. 100 fős közönség megtekintve a festményeket, kirándulást tehetett a magyar história világába, fölfedezve benne sok egyéb mellett Nimród, Hunor és Magyar, Attila és Buda, Csaba királyfi, Álmos vezér, Árpád fejedelem, vagy a magyar szentek között István, László, Erzsébet alakjait, a krisztusi evangélium és mondavilágunk további szereplőit. Találkozhatott az alkotó és menyasszonya önarcképével is, melyek azonban szinte elvesznek a magyar századok legendás alakjainak és eseményeinek a grandiózus vagy szerény, de mindig a témához illő ábrázolásainak sokaságában. A képzőművészeti műfajok számos változatában jeleskedő, technikai tudásával, nemzeti és vallási szimbólumaink alkalmazásával kiemelkedő Tulipán Tamás munkái üdítő oázist jelentenek a legtöbbször „divatosként” ránk erőltetett, s emiatt az esztétikai élménytől elidegenített, de a valódi értékeire szomjazó közönségnek.

A kiállítás február 8-ig tekinthető meg hivatali időben a hét minden napján. A festmények között vannak megvásárolható művek és 800.-Ft-os áron elvihető a művész táblaképeiből összeállított 2011. évi naptár. 

 

 

További fotók>>>                      További fotók a mikulásról>>>

Ref. Lelkészi Hivatal
/2010.12.09./
 

         Elkészült a DVD

 

        
       

Mint már arról hírt adtunk a Farkas Ferenc Művészeti Iskola fuvola-kvartettje DVD felvételen járt Budapesten a Hungaroton stúdióban még október közepén. Elkészült a két műsorszámról a felvétel, melyet az alábbi két linken meg lehet nézni, hallgatni...

A fuvolisták: Bánkuti Mariann, Makláry Karina Dária és Karacs Martina, zongorán Tarnavölgyi László játszik. Felkészítő tanáruk: Karacs Mónika
Első klippen Sosztakovics: Románc című műve hallható, a másik klippben pedig Telemann: .d-moll kvartett IV. tétele
 
 


További fotók >>>

Farkas Ferenc Művészeti Iskola
/2010.12.09./
 

          Már készítik a homokzsákokat

 

        
         

A Bodrogon még csak első fokú riasztás van érvényben, de a vízszint folyamatosan emelkedik, emellett a belvíz is jelentkezett és már, ami komoly gondokat okoz. Ezzel kapcsolatban kértem az illetékes szervek vezetőit, hogy üljünk le egy előzetes konzultációra - nyilatkozat Aros János polgármester…
 
 


Aros János
 

       Ez még nem hivatalos védelmi bizottsági ülés volt, de tulajdonképpen ugyanaz a kör volt jelen, az érintett területek önkormányzati képviselői, valamint a Kommunális Szervezet, és a Műszaki Iroda szakemberei. Azt beszéltük meg, hogy a jelenlegi helyzet milyen készültségi fokozatot indokol a város részéről.
Védekezésre eddig két helyen került sor, a Fazekas soron belvíz miatti szivattyúzást végeztük tegnap, a külterületeken lévő Dorkón pedig a homokzsákokat készítettük elő, mivel a belvíz egy tanyát már körülfogott és több tanya is veszélyben lehet.
A felkészülést tehát megkezdtük, ami azt jelenti, hogy a Kommunális Szervezet dolgozói a szivattyúkat előkészítik, a szükséges üzemanyagot beszerzik, a zsákokat szintén beszereztük – megvásároltuk – a szükséges mennyiségű homokot feldepóztuk a Kommunális Szervezet telephelyén, a riadóláncot kialakítottuk, bár riadó elrendelésére még nem került sor és nagyon bízom benne, hogy nem is fog rá sor kerülni. Mi mindenestre készen állunk a további ár-, és belvíz okozta kellemetlenségek kiküszöbölésére.

Meg kell említeni, hogy a Radvány patak mederkotrása a bodroghalászi városrésznek komoly megnyugvást okozhat, hiszen most már zavartalanul folyik le a víz. Kispatakon is könnyebb valamivel a helyzet mint korábban, bár a Toldi utcán ismét megjelent a csapadékvízzel kevert szennyvíz, tehát itt továbbra is komolyan oda kell figyelnünk.

Bízunk benne, hogy több eső nem esik, hiszen ha így folytatódik, és hamarosan nem következik be az igazi tél, a fagy, akkor nagy veszélynek leszünk kitéve még az idén, a tavaszra pedig nem is merek gondolni, hiszen nem fognak tudni rámenni a gépek a szántó területekre, olyan nagy mennyiségű víz marad ott. 

 

 

További fotók >>>                További fotók a belvízről >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.09./
 

          Cserélik a régi vezetékeket

 

        
         

Mint láthatják az arra járók, a lakótelep fel van túrva, az árkokban munkások szorgoskodnak, vezetékeket fektetnek. Andaházy Pétertől …. megtudtuk, hogy a mostani beruházás a nyáron elhatározott beruházások befejezése. Az Október 23 tér 1-3 és 5 közötti távfűtővezeték cseréje, majd a használati melegvíz és a cirkulációs vezeték cseréje történik meg, amit egyeztetett a városvezetés és az RFV vezetése…
 
 


Andaházy Péter

       A Lavotta utca 59-be, már beépítésre kerültek azok a hidrováltók, amik reményeink szerint megoldják a fűtési problémákat és minden lakásban egyenletes meleg lesz. A Zrínyi utcai kazánházban megtörtént továbbá 3 db használati melegvizes hőcserélőnek a savazása, ami által jobb hatásfokú a hőátadás. Ezzel gyakorlatilag melegebb víz van a kilépő oldalon, kevesebb hő megy el a cső átfűtésére, ugyanis a vízkő elég jó szigetelő, nehezen adja át a hőt a víznek.

Amiért minderre sor került, az a vezeték elöregedése volt, különösen az 1-3 szám előtt, ami terület legmélyebb része. Az akna régi típusú volt, ami víz alá került és mivel a szigetelés 20-25 évvel ezelőtti technológiát képvisel, a víz ellen nem védett semmi, az beszivárgott és a csövet lassan korrodálta. A legmélyebb rész állandóan szivattyúzásra szorult. A hideg, a fagy sem tett jót a vezetéknek, így elég sűrűn voltak csőlyukadások egy bizonyos szakaszon. Kicserélünk erre az IZO Pluszra az egészet, így soha többet nem kerül víz alá ez a vezeték.

Az IZO Plusz vezetékre 50 év gyártói garanciát vállalt a német gyártó, amit bizonylatokkal igazol. Egy kitétele van, hogy nem lehet rá növényzetet ültetni, mert ha megnyomja a mélygyökérzet, akkor elveszti a cső a gyártói garanciát. A lakóközösségnek is át lesz adva a vezeték nyomvonala, hogy abban a körzetben mély gyökérzetű fákat ne ültessenek, csak dísznövényeket lehet.
Sajnos ott is áldozatul esett 2 fa, mert annak idején ráültették a fedőaknára és megint, mindössze 40 cm mélyre kapaszkodott a gyökérzet. Ha nem lettek volna lakóépületek mellette, a szél bármikor kicsavarhatta volna. 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.08./
 

          Kerékpáron érkezett Sárospatakra kutyáival a világutazó

 

        
         

November 27-én kerekezett be városunkba két husky kutyájával a német Randolph Westphal egykori technológus, aki még 1987-ben elhatározta, hogy megváltoztatja életét. Ennek oka az volt, hogy súlyos rákbetegsége miatt, csak néhány hónapot jósoltak neki az orvosok és ekkor úgy gondolta, hogy utoljára még megvalósítja élete álmát, s kerékpáron eljut Észak Amerikába. Azóta is biciklizik, és 176 ezer km megtétele után most Sárospatakra is eljutott…
 
 


Randolph Westphal
 

       Kaposváron, Pécsen, Mohácson, Szekszárdon, Kiskőrösön át jutott el hozzánk, ahol érkezését a Tourinform Iroda szervezte meg. A helyi média képviselői az Újbástya Rendezvénycentrumban beszélgethettek az utazóval Szabó Zita tolmácsolásával – miközben két kutyája az épület előtt a kerékpárszerelvény csomagtartóján türelmesen várakozott.

Világkörüli útjának küldetése is van, főképpen az, hogy reményt és erőt adjon betegtársainak. Ő maga, mindig is küzdő szellemű volt. Korán elvesztette szüleit, így hamar fel kellett nőnie. 15 évesen már saját lakása volt. 29 évesen diagnosztizálták nála a halálos kórt, de azt vallotta, és vallja a mai napig, hogy azért mert betegek lettünk, még ne adjuk fel. Küzdjünk, és csak előre tekintsünk. El kell fogadnunk, hogy a betegség bennünk van, és csak mi tudjuk legyőzni. Hinnünk kell önmagunkban, és használnunk kell a gyilkos kór ellen a legerősebb ellenszereinket, az akaraterőnket és a pozitív gondolkodásunkat.

Az Önkormányzat részéről Sikora Attila alpolgármester köszöntötte a messziről jött vendéget, kifejezve elismerését teljesítményért és nagyra értékelve azt a lelki támogatást, bíztatást amit a betegek felé közvetít személyes példájával.

A magyaros vendégszeretetből kivette a részét még a Retel Vitéz Panzió, az V. András Étterem és Hotel Bodrog, akiknek szolgáltatásaiért nem kellett fizetnie. 

 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.12.08./
 

         Baksai József kiállítása az ART-Ért galériában

 

        
         

Baksai József festőművész, grafikus már hosszú esztendők óta készíti mitológiai tárgyú képeit. Újabb alkotásain nem a megváltást, hanem a bűnbeesés lehetőségeit, veszélyeit keresi a gyermekjátékokban, amelyek az ősi hagyományokra vezethetőek vissza és ma is aktuálisak. Azt ART-ERT galériában látható tárlat szervesen illeszkedik abba a sorozatba, mely a kortárs képzőművészet Patakhoz kötődő alkotóit mutatja be.
 
 


Baksai József

       Nekem szükségem volt arra, hogy én magam csináljam meg és vigyem végig az egész fázist, mert ezáltal kerültem közelebb a munkához, ezáltal kerültem bele magába a munkába - nagyon fontos az egész mechanikus tevékenység ahhoz, hogy ilyen végeredmény jöhessen ki.
Az, az érdekes, hogy először születnek meg a hátterek, meg van a terv, hogy hol lesz a figura - hogy mi lesz a képen, és a legvégén készül el maga a fő motívum. – mondta Baksai József festőművész, grafikus.

Nagyon sok lehetőség van abban, ha valaki arra adja fejét, hogy galériát kezd el működtetni és abban a képzőművészetek bármely elemét, korszakát elkezdi bemutatni. Most már 3 éve működünk, az a rendszer kezd beállni, amelyben a művészek egymást ajánlják. A mi kis galériánk meg tudta szólítani Baksai Józsefet is - aki eljött, megnézte, és azt mondta, hogy hoz egy grafika sorozatot. – nyilatkozta Csetneki József a galéria vezetője.

Csetneki József
 

 

 

További képek >>>

Törő Gábor
/2010.12.08./
 

          Programokban gazdag három év áll az Újbástya Rendezvénycentrum mögött

 

        
         

A Sidinfó Nonprofit Kft hároméves múltjának a végén egyfajta mérleget kívántunk felállítani. Részben, mert a pályázatból épült épületünknek, és a Szabadtéri Színpadnak az után követési ideje is eddig szólt, másrészt egy három éves ciklust fogalmazott meg az önkormányzat, amikor megpályáztatta a kft élére az álláshelyet, amit megkaptam három évvel ezelőtt – tekint vissza az elmúlt évekre Siska Tamás intézményvezető…
 
 


Siska Tamás

       Egyfajta visszatekintésre gondoltunk, melynek a lényege ebben az évben az, hogy rendkívül sok nyári rendezvény megszervezésével bízott meg bennünket a fenntartó önkormányzat. Majdnem minden nyári hétvégére jutott olyan rendezvény, amit a kft szervezett, és látott el alaptechnikával, ill. promócióval, reklámmal. A kollégák nagyobb részének munkaidejét ez ki is merítette, egy kisebb része pedig a Tourinform Irodát üzemeltette, hosszabbított, bővített nyitva tartással, hiszen a nyári időszakban már 3 éve gyakorlatunk, hogy kibővített nyitva tartással és kibővített létszámmal várjuk az ide érkező turistákat.

Az önkormányzat a jövő évi büdzsé szervezésekor különböző megszorító intézkedéseket készült foganatosítani, nagyfokú takarékosságra törekszenek. Természetesen ez valamilyen formában az Újbástya Rendezvénycentrumot is érinteni fogja. Ajánlom a döntéshozók és minden városlakó figyelmébe az idei év rendezvényeit és a mögöttünk lévő 3 évet. Reméljük, a jövőben is szolgálhatjuk hasonló módon a város közönségét, lakosságát és az ide érkezőket.

A következő év tervei között hasonlóképpen, külső szabadtéri rendezvények is szerepelnek. Ami már tudott, hogy Kárpátia Zenekar régóta keresi a sárospataki fellépés lehetőségét. Egy turnéra indulva az évben - talán május 20-án, egy pénteki napon - a szabadtéri színpadon fognak zenélni. Több hasonló, rock-zenekari hétvége is lesz, reméljük az esős idő nem fog beleszólni, mint ahogy tavaly két szabadtéri előadás esetében is. Természetesen a hagyományos programok, az augusztus 20-hoz fűződő rendezvények, vagy a Máté-napi Aszúünnep 2011-ben is meg lesznek tartva. A zempléni lovasokkal beindítottuk a Hagyományőrző Lovas Találkozó nevű programot. Nem pontosan ebben a formában, de valamilyen lovasbemutatót mindenképpen fogunk szervezni, vélhetően a Zempléni Fesztivál környékén lesz, és nem a Berekben, hanem itt, a Vízikapu környékén.

Amiről az elmúlt időszakban meggyőződhettünk, az épület alkalmas arra, hogy közművelődési programokat is lebonyolítsunk, hiszen sok egyéb mellett a Zempléni Fesztivál keretében is minden évben rendeznek éjszakai jazz programokat itt a bástya épületében. Ez évben mi magunk is rendeztünk több élő zenei programot. Októberben Bödőcs Tibor is járt itt nálunk és kiváló, bőséges műsort adott. Ez a fajta „Showder Klub” sorozat is folytatódik, a 2011-es évben négy ilyen alkalmat tervezünk, amikor párosával jönnek majd az épületbe és tartanak összességében másfél órás előadásokat. 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.12.08./
 

          Mikulás járt a Carolina Óvodában…

 

        
         

December 6-án, Szent Miklós püspökre emlékezünk. A kisgyermekek életében ez az egyik legjobban várt nap, melyre nagy izgalommal készülődtek már hetek óta. Verseket, dalokat tanultak, szüleikkel „levelet írattak” a Mikulásnak, melyben vágyaikat, kívánságaikat közölték. A nagyobb óvodások már tudják, hogy ilyenkor nemcsak otthon, hanem az óvodában is vidámság, meglepetés várja őket – nyilatkozta Baloghné Pintér Katalin, intézményvezető-helyettes...
 
 


Baloghné Pintér Katalin

       A Carolina Óvoda és Bölcsőde intézménybe hétfőn délelőtt érkezett meg a Mikulás. Havat nem hozott, de jókora csomagot annál inkább, melyet a bölcsisek és ovisok boldogan – néhányan megilletődötten – vettek át. Az ünneplés a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 4. osztályos tanulóinak színvonalas műsorával kezdődött. Ezt követően az óvodások verseket mondtak és dalokat énekeltek.

A közös éneklés után minden gyermek kapott egy-egy csomagot a jó öreg Mikulástól. A délután sem telt el műsor nélkül. A napot a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar óvodapedagógus hallgatóinak bábjátéka tette felejthetetlenné a kicsik számára. A Mikulás kesztyűje c. bábjelenetet adták elő, mely nagy élményt jelentett mindannyiuknak. A Waldorf jellegű és a Néphagyományőrző csoportokban kitették az ablakba a szépen megtisztított csizmákat, cipőket. Amíg a Mikulásra vártak, az óvónénik felolvasták az üzenetét, majd halkan verseltek, énekelgettek. Az ablakból nézték, hogyan teszi be a Mikulás a csomagokat a cipőjükbe.

Az ünnepet a „lovas” Mikulások megérkezése tette igazán emlékezetessé. A lovak nyergéből a Zempléni Lovas Egyesület tagjai szaloncukrot osztogattak a gyerekeknek.
Valamennyi óvodás és bölcsődés gyermekünk nevében megköszönjük azt a gazdag, tartalmas és finomságokkal teli Mikulás-csomagot, amelyet a Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft. biztosított a gyermekek számára. 

 

 

További lovas mikulás - fotók >>>                              További fotók >>>

Carolina Óvoda és Bölcsőde
/2010.12.07./
 

   XII. Országos Idegen nyelvű Dalverseny

 

        
       

A miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium minden évben megrendezi idegen nyelvű országos dalversenyét. Idén angol és német nyelvű dalokkal lehetett nevezni az ország bármely részéből. 2010. november 19-20-án a gimnázium nagytermében volt az elődöntő ( a jelentkezők nagy száma végett volt két napos a selejtező), ahol négy sárospataki diáklány mérettette meg magát.

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium két tanulója Haluska Katalin és Szegedi Vivien, valamint a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma két tanulója Enghy Sáron és Karacs Martina. A zsűri döntése alapján Enghy Sáron és Karacs Martina bejutott a 64 fős mezőnyből a legjobb 20 főből álló döntősök csapatába.

A döntőt 2010. november 30-án rendezték meg, ahol mindkét lány nagyon sikeresen szerepelt A zsűri neves előadóművészekből állt.: Bundzik István a Miskolci Dixiland Band zongoristája, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz zongora tanára, Boross Géza énekművész. A zsűri elnöke Péterfy Bori színész-énekes volt.

Enghy Sáron 9. míg Karacs Martina 4. helyezést ért el ezen a XII. Országos Idegen nyelvű Dalversenyen. A lányok zenei felkészülését a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai segítették, Sáron felkészítő tanára Virágh Sándorné tanárnő, Karacs Martina segítője pedig Karacs Mónika tanárnő volt.
Eredményükhöz szívből gratulálunk és további szép sikereket kívánunk!
 
 

                                                                                                                                További fotók >>>

                                                                                                                                     Törő Gábor
                                                                                                                                    /2010.12.07./
 

  Kisrefisek a Parlamentben

 

        
       

2010. november 30-án, korán reggel indultunk - A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona - 200 fővel Budapestre. Már a vonatos utazás is nagy élmény volt tanulóinknak. Budapesten először a Hősök terét néztük meg, majd tovább indultunk kirándulásunk fő céljához, a Parlamenthez...

Felemelő érzés volt belépni az ország házába. A koronázási ékszerek lenyűgözték gyermekeinket melyek államiságunk 1000 éves jelképei. Ezután kellemes órákat töltöttünk a Néprajzi Múzeum falai között, ahol megcsodáltuk a színvonalas kiállítást. Az esti órákban fáradtan, de élményekkel gazdagodva érkeztünk meg a sárospataki állomásra.
 

                                                                                                                               
                                                                                                                                 További fotók >>>

                                                                                            A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona                                 
                                                                                                                                    /2010.12.07./
 

   Disznótoros Végardón

        
       

A nagyszülők idején természetes volt a családi disznóölés, de mára ez a szokás már kiveszendőben van. Éppen ezért Végardó közössége úgy gondolta, hogy idén karácsony előtt hagyományőrzés jegyében maguk is szerveznek egy ilyen egész napos eseményt - nyilatkozta Egyed Attila képviselő…
 


Egyed Attila

       A disznó feldolgozás már kora reggeltől zajlott, és minden olyan étel elkészült, ami ilyenkor szokás. Míg a gyerekek hóembert építettek a friss hóból, addig a szülők és nagyszülők közösen készítették el, például a disznósajtot, a hurkát, vagy a kolbászt. Ezt este egy közös disznótoron együtt fogyasztották el, ahova mindenki családjával, barátaival érkezett a meghívott vendégek mellett.

Az együtt töltött idő és a közös munka olyan élményeket hozott elő mindenkiben, amely élmények ezelőtt 20 évvel természetesek voltak. Kicsit szomorú, hogy mindezt ma már hagyományteremtő szándékkal kell megszervezni. Nagyszüleink ebben az időszakban egy vagy két jószágot mindig levágtak, ezzel biztosították a család egész évi ellátását.

A településrészen élők több éve, aktív közösségként számos eseményt szerveztek már. A disznóölés is azok közé a programok közé tartozik majd, amely további lehetőséget ad a közös élmények megszerzéséhez, és ami a falu lakóit közelebb hozza egymáshoz. Növeli az összetartást, az egymás közti békességet és az egymás közti segítségnyújtást.

Sok családból már kimúlt ez a nagyon jó hagyomány. Megpróbáljuk újra feleleveníteni, hogy a gyerekeink, unokáink is lássák, hogyan működik. Ez nem abból áll, hogy bemegyek a húsboltba, és veszek egy kiló húst, hanem ennek egy szertartása van. A disznótor természetesen egy közös jó hangulatú szórakozással zárult. 

 

 

                                                                                                                                További fotók>>>
                                                                                           
                                                                                                                                     Törő Gábor
                                                                                                                                    /2010.12.07./
 

   Steel darts, csapatbajnoki összefoglaló 2010.

 

        
       

Sok éves kihagyás után, az idén újra rendezünk a megyénkben steel darts csapatbajnoki fordulókat. A dartsot kedvelő sportolók körében, üde színfolt lehet, egy alapjaiban ugyan olyan verseny, mint amilyet eddig rendeztünk, de a lényege az lenne, hogy egy csapaton belül tudjunk egymásért szorítani, és önzetlenül szurkolni - küldte a beszámolót Hornyák István...
 
 


Hornyák István

       Ebben az évben négy csapat kezdte meg a csoportos vetélkedést, a B-A-Z megye, bajnoki címéért. Az első fordulót, a sárospataki Sorompó Darts Club rendezte az Újbástya Rendezvénycentrumban. Minden csapat négy fővel képviseltette magát, de a két csapatot indító miskolci darts club, egyéb elfoglaltságok miatt, csak egy csapattal érkezett. A sorsolás után eldőlt, hogy az első versenyt, a miskolci, és a putnoki csapat kezdi, a levezetés pedig, a sárospatakiak feladata lett.

Csapatok:
Miskolc: Farkas Sándor, Bodnár Gergely, Beregi László, Velty Roland.

Putnok: Elek József, Elek Alex, Horváth Tamás, Kovács Patrik.

Sárospatak : Hornyák István, Béres Károly, Tagai András, Csornyák Mihály.

Ahogy az már a rutinos versenyzőkhöz illik, lámpaláz nélkül kezdték a meccseket a játékosok. Amikor már kezdett kirajzolódni a miskolci csapat kezdeti fölénye, egy nagyon jó hajrával, a putnoki csapat majdnem beérte az ellenfelét. A két csapat eredménye végül a miskolciak győzelmével ért véget, 24:24-es leg eredmény mellett, 9:8-ra. Ez után következett a házigazda sárospataki csapat a putnokiak, és a miskolciak ellen. Ezt a két csapatmeccset azért nem taglalnám külön, mert a pataki csapat, egy nagyon kiegyensúlyozott, magabiztos játékkal, mind a két ellenfelét, 12:5 arányban győzte le, ezzel megszerezve az első forduló abszolút győzelmét. Ehhez a nagyszerű eredményhez GRATULÁLUNK, a sárospataki darts csapatnak.
A következő csapatbajnoki forduló, 2011-márciusában lesz, addig is nagyon jó felkészülést kívánunk minden csapatnak. 

 

 

                                                                                                              

                                                                                                                                     Törő Gábor
                                                                                                                                    /2010.12.07./
 

   Magas rangú vendég járt a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

        
       

A diákok nagy örömére magas rangú vendég látogatott december 6-án a Vay Miklós Szakképző Iskolába. A tanulók közül sokan most első alkalommal találkoztak személyesen a Mikulással, aki rövid látogatása során elmondta az ifjúságnak, hogy a diákok többségével elégedett, de egyesektől szorgalmasabb tanulást kér a félév zárásához közeledvén, mert különben jövőre virgácsot kapnak az ajándékok helyett.

Sok tanuló szakmai sikerét, országos eredményeit név szerint is kiemelte és az iskola valamennyi diákjának szaloncukrot adott meglepetésként.
 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.06./
 

   MIKULÁS-KUPA ÚSZÓVERSENY

 

        
       

 


Víghné Fehérvári Zsuzsanna

       Hagyományosan december első hetében rendezi meg a sárospataki Polgármesteri Hivatal a Mikulás- kupa úszóversenyt a fürdőben. A versenykiírás szerint óvodás, általános iskolás és középiskolás gyermekek, diákok vehetnek részt a rendezvényen előzetes nevezés alapján - számolt be Víghné Fehérvári Zsuzsanna sport referens...

A kisebbek 25 méteres távon, a nagyobbak 50 méteren mérettették meg magukat, míg váltóban 4 fős csapatok mérkőztek meg.
Ebben az évben Sárospatakon kívül Tolcsváról, Vámosújfaluról és Nagyvarsányból is érkeztek versenyzők.
Minden szervezőnek és versenybírónak ezúton is köszönjük a segítséget és a kitartó munkát.

Eredmények: 

 

 

                                                                                                                                További fotók >>>

                                                                                                                                     Törő Gábor
                                                                                                                                    /2010.12.06./
 

   Ünnepi közgyűlést tartott az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság

 

        
       

Hagyomány, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet november 19-i ünnepéhez kapcsolódóan az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság ünnepi közgyűlést szervez. 2010-ben már a harmadik alkalommal az Őszi Szent Erzsébet Napok keretén belül került erre sor - nyilatkozta Dr. Szabó Irén...
 
 


Dr. Szabó Irén

       Az ünnepi közgyűlés programjában beszámolók hangzottak el a Társaság elmúlt féléves munkájáról, többek között az árvíz- és iszapkárosultak számára nyújtott anyagi és egyéb támogatásokról. Egyeztettük a téli hajléktalan ellátás feladatiban való részvételünket.

Két társasági tagunk: Sólyom Enikő és Révész Kornél a városi delegáció tagjaiként vettek részt a németországi testvérvárosunk, Eisenach turisztikai évnyitó ünnepén. Vetített képes előadás keretében ismertették az út során szerzett tapasztalataikat. A most épülő Sárospatak-Kassa zarándokút egy szakaszát jártuk be október 22-én Telkibánya és Füzér között. A zarándoklaton készült fotókkal igyekeztünk egy kis ízelítőt adni, és kedvet csinálni a tavasszal újra induló zarándokút bejárásokhoz.
  

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.06./
 

          Felnőttképzés korhatár nélkül

        
       

A2010. november 24-én 14 órától Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtárában „Felnőttképzés korhatár nélkül” elnevezésű program került megrendezésre a "+1 esély Zemplénben" című pályázat keretében. A rendezvény célja az volt, hogy a tanulni vágyó felnőttek információt kaphassanak A Művelődés Háza és Könyvtára szociális segítő képzés idősgondozó és gyermekgondozó szakágairól, valamint a borturizmus képzésről - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő...
 


Csatlósné Komáromi Katalin

       A helyszínre látogatók és érdeklődők ízelítőt kaphatnak az intézmény képzéseiről, önismereti teszteket tölthetnek ki. A rendezvényen képviseltette magát az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Sárospataki Kirendeltsége is, akik hasznos tanácsokkal látták el az érdeklődőket. Jelen volt a rendezvényen a Felnőttképzési Civil Hálózat és Sárospatak Város Önkormányzata Rendelőintézetének képviselői is, akik ingyenes egészségügyi méréseket végeztek.

Programok:
14:00 Megnyitó
14:30 Okoska Botocska – a Kalamajka Bábszínház előadása kisgyerekeknek a pódiumteremben
14:30 „Állásinterjúra megyek” – Almási Ildikó HR asszisztens előadása
15:30 „A kicsik világa, a világ kicsiben” Babák – az első év c. feliratos francia film vetítése a Moziban. Beszélgetős filmezés Hajdú Krisztina gyermekpszichológussal
18:00 „Miből élnek az emberek” címmel Tahi-Tóth László pódium műsora

Kiegészítő programok:
Játszóház (Baba-Mama klub)
Állásbörze, kapcsolattartási információk
Egészségügyi mérések
Tájékoztatás, jelentkezés a januárban induló „Kattints rá,Nagyi!” és „Folytassa Nagyi!” tanfolyamokról
„Vidd haza a nap hangulatát”
Tájékoztatás a Szociális – és Borturizmus képzésekről 

 

 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.06./
 

   A tanárok is versenyeztek

 

        
   

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai is "megmérettették" magukat Mezőkövesden a a Zeneiskola Tanárok Kamarazenei Találkozóján. Ezt a találkozót a megyében tanító zenetanároknak szervezi meg kétévente a mezőkövesdi zeneiskola, művészeti iskola. Városunk zenetanárai mindig nagy lelkesedéssel készülnek erre az eseményre.

Idén a fuvolisták képviselték az iskolát, városunkat. Telemann: d-moll kvartettjét Karacs Mónika, Soltész Károlyné és Karacs Martina fuvolán (10.oszt. növendék) Fedorcsák Katalin zongorán adták elő.

A művésztanárokból álló zsűri tetszését elnyerte a produkció és szép szavakkal méltatta az előadást. A zsűri értékelése után baráti beszélgetés zárta a nap eseményeit.
 

További fotók>>>

 Farkas Ferenc Művészeti Iskola
/2010.12.05./
 

          Mikulás a Makk Hetesben

        
         

Nem először volt családias hangulatú, színvonalas Mikulás műsor a Makk Hetes Étteremben, ahol a közszolgáltató cég munkatársai családjukkal együtt jelentek meg, együtt énekeltek a Mikulással és örültek az ajándékoknak. A különleges alkalomról Gulybán László, a cég vezetője számolt be…
 


 Gulybán László

       ATöbb, mint egy szokványos, céges karácsonyi rendezvény a Sárospataki Közszolgáltaltási Nonprofit Kft estje. A társaság nem csak a dolgozókat, hanem azok családtagjait is vendégül látta, idén már harmadjára. Ez egy kicsivel több, mint ahogy általában a cégek, vállalatok, intézmények évvégén egy összejövetellel ünnepelnek. Mi meghívjuk a családtagjainkat is, akik egész évben segítenek és támogatnak bennünket, hogy pontos, precíz és tökéletes szolgáltatást tudjunk nyújtani az egész városnak.

Az est során a kicsikre is gondolva mikulásműsort adtak elő, a Mikulás ajándékokat hozott, s utána ünnepi vacsora, beszélgetés és jókedv következett. A dolgozóknak jóleső figyelmesség volt a társaság részéről ez a mikulásnapi rendezvény.

Fontos, hogy a munkatársak érezzék, az elvárások mellett megbecsült kollégának is számítanak. A gyerekek énekkel, verssel kedveskedtek a Mikulásnak, aki ajándékokkal és szép dalokkal készült az estre. A Sárospataki Közszolgáltatási Kft év végi mikulásestje közös vacsorával folytatódott, majd pedig baráti beszélgetésekkel, szórakozással zárult. 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.05./
 

          BUDAPEST: SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM – MADÁCH SZÍNHÁZ

 

        
       

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Iskolájának felső tagozatos tanulói 2010. november 21-én élményekben gazdag kulturális programon vehettek részt Budapesten. Először a Szépművészeti Múzeumban az Egyiptomi Gyűjteményt tekintették meg a kirándulók, mely Közép-Európa egyik leggazdagabb kollekciója, ahol a fáraók korának művészetével találkozhattak...
 
 


 

       Az állandó kiállításon olyan kiváló alkotásokat láthattak a diákok, mint az i.e. 9. században készült Sesonk trónörökös szobra, az i.e. 3. századi bronz Ülő macska, vagy a négyezer éves vízilóagyarból faragott, mágikus erővel felruházott Varázsbot.

Délután 15 órától egy káprázatos előadást néztek meg a Madách Színházban, a József és színes szélesvásznú álomkabát című musicalt. Andrew Lloyd Webber csodálatos műve a Biblia legszebb, drámai fordulatokban leggazdagabb történetén, a József legendán alapul. Webber áradó melódiái, szellemes, friss stílusváltásai remek, szórakoztató, ironikus és ugyanakkor ihletett, katartikus élményt nyújtanak. A darab bejárta a világ nagy színpadait és mindenütt hatalmas sikerrel játsszák, és az iskola tanulói és kísérőik is ennek az élménynek lehettek részesei.

Köszönet a program szervezőinek, a kísérő pedagógusoknak és a tanulók hozzátartozóinak. 

 

 


Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Iskolája
/2010.12.05./
 

   Agyagozás az Erdélyiben

 

        
       

Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégiumban az idei tanévben „agyagos”- kézműves szakkör nyitotta meg kapuit. A foglalkozásokat Balogh Gyuláné és Kovácsné Miskolczi Magdolna vezeti. A szakkörcélja a szabadidő hasznos eltöltése, a gyerekek kézügyességének, esztétikai érzékének fejlesztése, a természetes anyagok megismertetése az ezekből készült tárgyak megbecsülése.
 
 


 

       Ahhoz, hogy a szakkör sikeresen működjön, eszközökre, anyagokra volt szükségünk. Ezek beszerzéséhez nagy segítséget kaptunk Füsi Nagy Szabolcstól, aki a korongokat biztosította. A Sárospataki Kerámia manufaktúra agyaggal támogatta a szakkört. Kovács Gábor eszközökkel és szakmai tudásával járult hozzá a sikeres munkához.

A napokban Lendák Lajos úr és Donkó József úr közreműködésével felvettük a kapcsolatot a Vay Miklós Szakképző Iskola kerámia-készítő szakoktatójával; Gécziné Bankus Zsuzsannával, aki a továbbiakban segítségükről biztosított, mint tárgyi, mint szakmai tekintetben. A támogatást és a segítséget köszönjük. Mindezeken kívül meghívást kaptunk a tanműhelyükbe, ahol a szakkörös gyerekek testközelből élhették át a fazekas műhelyben folyó munkát. Ennek a meghívásnak eleget is tettünk, de erről beszéljenek a képek. 

 

 

További fotók>>>

 Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
/2010.12.05./
 

   Presbiteri konferencia és lelkésszentelés volt a református templomban

 

        
       

Őszi lelkész-presbiteri konferenciát tartott a Tiszáninneni Református Egyházkerület október 13-án, szombaton a sárospataki református templomban, melynek témája az egyházban való megújulás volt. „Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat. (Mt 5,16) Ezzel a bibliai igeszakasszal köszöntötte az ünnepi alkalmon megjelenteket Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke.
 
 


Csomós József

      
„Sokszor a fényt hibáztatjuk azért, hogy nincs elég világos, ahelyett, hogy észrevennénk mi vagyunk vakok" - mondta a püspök, aki folytatva gondolatmenetét elmondta, hogy az örökkévaló Isten mindenki életébe adott egy apró tükördarabot, mellyel a Belőle áramló fényt vissza tudjuk sugározni.
Az konferencián résztvevő több, mint ezer presbiter előadást halhatott Dr. Kárád Ferenc rektortól a liturgiai megújulásról, Gubányi Katalintól és Gecse Attila kórházlelkésztől az egyház diakóniai szolgálatáról. Az ifjúság közt és a cigányság közt végzett misszióról ifj. Csomós József és Barnóczki Anita egyházkerületi referensek szóltak, az egyházi oktatás kérdéseit Dr. Dienes Dénes és Ábrám Tibor ismertették. Az ünnepi Istentiszteleten Mészáros László alezredes-vezető tábori lelkész hirdette az igét, és öt fiatal lekipásztor részesült az önálló, teljes jogú szolgálatot biztosító felszentelésben.
  

 

 

További fotók>>>                              További fotók>>>                          videó1                              videó2

Ref. Lelkészi Hivatal     Forrás. www.tirek.hu  
/2010.12.04./
 

   Tartalmas hétvégét tudhat maga mögött Csimpolya Ifjúsági Csoport

 

        
       

Szombaton a teljes napot új műsorszámuk tanulásával töltötték, míg vasárnap felléptek az Adventi Gyertyagyújtáson, A Művelődés Háza és Könyvtára folyosóján. A táncosok számára az ősz végi és téli időszak leginkább a felkészülésé. Ilyenkor tanulnak új táncanyagokat, s ilyenkor készülnek az új műsorszámok, míg a fellépések száma a nyári vagy ősz eleji időszakhoz képest jelentősen lecsökken - számolt be Darmos István , az együttes vezetője...
 
 


Darmos István

       A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Csimpolya Ifjúsági Csoporttal szeptembertől kezdtünk a bonchidai magyar táncrenddel foglalkozni, s az elmúlt hétvégén a szombat délelőttöt és délutánt is erre szántuk.

E mezőségi falu férfi és páros táncait Kis Demeter Erika és Kis István - a Bem Együttes művészeti vezetői - tanították a csoport tagjainak. Azt gondolom nagyon sokat haladtunk e napon, természetesen még sok-sok gyakorlás, és több ilyen hétvége előzi meg azt, hogy a következő év tavaszán majd közönség elé is léphessünk e táncanyagból készülő új koreográfiával. A próba során gyertyagyújtással emlékeztünk meg a Jászság Néptáncegyüttes elmúlt héten balesetet szenvedett táncosairól.

A vasárnapi napon sem pihentek táncosaink, hiszen öt órakor gyülekeztek A Művelődés Háza és Könyvtára pódiumtermében, próbáltak, majd felléptek az adventi gyertyagyújtáson, amelynek az előző évben is résztvevői voltak. A következő hetekben több karácsonyi műsorban lesz feladata a csoport tagjainak. 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.04./
 

   Nehéz évet értékelt a Helyi Védelmi Bizottság

 

        
       

A november 27-én megtartott Helyi Védelmi Bizottsági ülésen több napirendi pontot is átvettünk. Ez egy kibővített ülés volt, ami azt jelenti, hogy azon kistérség polgármesterei is részt vettek – kaptuk az információt Kiss István polgári védelmi parancsnoktól…
 
 


Kiss István


Aros János


Kun László


Nagy Róbert


Emri László

       Aros János, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket - az újonnan választott polgármestereket és Kun Lászlót, az ÉKÖVIZIG Szakaszmérnökségének új vezetőjét, majd megnyitotta az ülést…

Az első napirendi pontok között megtárgyaltuk a tavaszi-nyári ár- és, belvizek értékelését, helyzetét. Az előadást a szakaszmérnökség részéről Kun László úr tartotta, főleg a vízügyi szempontokat elemezte és értékelte. Elmondta többek között, hogy a Bodrog az országhatárig nagy eséssel jön, teljes hossza 65 km, magyarországi szakasza pedig 51,2 km. A tavaszi árvizek alkalmával a közepes vízhozam 4-5-szöröse vonul le a folyón. Megfigyelhető tendencia, hogy évről-évre a levonuló árvizek egyre magasabb szintekkel tetőznek (a klíma- és éghajlatváltozás, domborzati beavatkozások, stb. miatt). A Bodrogon a második legnagyobb árvíz vonult le idén (740 cm).

Beszámolójában külön foglalkozott a május 16-17-én és június 2-án leesett hatalmas mennyiségű csapadékkal (két nap alatt 100-140 mm), mely mindkét alkalommal nagy árhullámokat generált. Komoly belterületi elöntések, károk keletkeztek (Ronyva-patak, Tolcsva patak, Bózsva, Visó patak, Hercegkúti patak).
Az árvíz utáni helyreállítási munkákkal kapcsolatosan elmondta, hogy jelzéseikre a kormányzat biztosított bizonyos helyreállítási lehetőségeket, melyek jelenleg is folyamatban vannak

A polgári, és a lakossági védelmet, a tavaszi-nyári ár- és belvizek következményei, illetve az ehhez való hozzáállás, a beállt események kezelését Kiss István polgári védelmi parancsnok elemezte…
Köszönetét fejezi ki a térségi polgármesterek felé, hisz a bel- és árvizek során szervezett, irányított, vezetett munkát tapasztaltak. Ez a polgármesterek hozzáértését, szakmai felkészültségét, tenni akarását bizonyítja.
Elmondta ezután, hogy két védelmi bizottsági ülést terveztek, végül nyolcat tartottak eddig. Ez is mutatja, mennyi tennivalójuk volt idén. A korábban említett két árvízi esemény során a Radvány-patak és a Tolcsva-patak okozta a legtöbb problémát, ill. a Bodrogközben belvíz is volt (Vajdácska). Ismertette, hogy hol voltak védekezések: Háromhuta, Komlóska, Erdőhorváti, Tolcsva, Vámosújfalu. Az áradások következményeként védekezésre és mentésre is sor került.

A levonuló árhullám közel 200 házat veszélyeztetett, a Tolcsva-patak mentén 80 fő került ideiglenesen kitelepítésre, Erdőhorvátiban 25 fő. A Radvány-patak áradása miatt Sárospatakon Bodroghalász városrésznél mintegy 30.000 homokzsákból álló ideiglenes gátat kellett felépíteni, mely még 15-20.000 zsákkal növekedett. Az ideiglenes gát kiépítésével mintegy 80 ház elöntését sikerült megakadályozni, melyekben közel 200-250 fő él. A sorolt településeken kívül védekezési és szivattyúzási feladatokra került sor többségében a belvíz miatt (Makkoshotyka, Hercegkút, Bodrogolaszi, Vajdácska, Györgytarló, Viss, Zalkod).

Az esőzés következményeként a HVB területén 179 ház sérült meg, 4 súlyosan megrongálódott. A káresemények közé tartozik az utakban, átereszekben, egyéb közművekben keletkezett károk összessége, melyek jelentős tételt képeznek (pl. Sárospatak-Olaszliszka-Tolcsva közötti vasúti töltés).
A kialakult ár- és belvízi helyzet eredményes kezelése érdekében minden érintett polgármester személyesen vezette a védekezési és mentési munkálatokat. Az érintett polgármesterekkel személyesen tartották a kapcsolatot, a fontosabb feladatokat helyszínen is pontosították. A települések rendelkeznek a védekezéshez szükséges induló készlettel és azok pótlása a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, ill. az ÉKÖVIZIG közreműködésével valósult meg.

A védekezésben részt vevő közmunkások, lakossági erők időben megkezdték a védekezési munkát. A HVB döntésének megfelelően megszervezték és bevezették az ügyeleti szolgálatot helyi szinten, ill. települési szinten. Az ivóvízellátás folyamatos és zavartalan volt. A csapadékelvezető csatornák telítettsége miatt sok helyen dugulás volt. Jelentősebb gondok voltak Sárospatak és Tolcsva területén – ez mutatja a későbbi feladatokat, hisz több útszakasz, utca is lezárásra került emiatt. A lakosság tájékoztatása folyamatos volt, ami a helyi média mindenütt ott volt.

A polgármesterek különösen két területtel foglalkoztak, az egyik a Tolcsva patak, a másik pedig a Radvány patak. A Tolcsva patak melletti, különösen a Tolcsva nevű településen beállt rendkívüli helyzetet értékelték. Meg is egyeztek abban, hogy hamarosan egy kihelyezett helyvédelmi ülés lesz Tolcsván, ahová az érintett szervek ügyvezetői meghívásra kerülnek, és megbeszélik azokat a teendőket, amelyeket ott el kell végezni. Örömmel vették a polgármesterek, hogy Vámosújfalunál, Sárospatakon, Tolcsva patak és Radvány patak mentén már úgynevezett töltés erősítési munkálatok voltak. Helyi szinten az azonnali árvízveszélyt sikerült elhárítani.

Következő napirendi pontunk volt a téli, rendkívüli időjárásra való felkészülés. A helyvédelmi bizottsági ülés arra éleződött ki, hogy ha a lakosság ellátása egészségügyi, élelmiszerellátás akadozik, akkor milyen rendszabályokat kell bevezetni. Nagy Róbert úr elmondta, hogy helyi szinten a gépek felkészültek a térségi hó eltakarításra, a só rendelkezésre áll, a téli felkészülés követelményei szerint.

Úgy gondolom, hogy ez a Helyi Védelmi Bizottsági ülés jelentősen hozzájárult ahhoz – már abból adódóan is, hogy sok érintett jelen volt -, hogy a lakosság érdekében fölvessük mindazon problémák összességét, amelyeknek megoldásra kell, hogy kerüljenek. Nevezetesen az ár- és belvíz helyzetek figyelemmel való kísérése, és a téli rendkívüli időjárásra való felkészülés.

Az ülés végén Aros János elnök úr elmondta, hogy a legközelebbi védelmi bizottsági ülést Tolcsván hívják össze az érintettek bevonásával, hogy a legkomolyabb veszélyt jelentő Tolcsva patak állapotáról mindenki személyesen is meggyőződhessen. 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.04./
 

   Biblioterápiás foglalkozások a könyvtárban

 

        
       

November 26-án a könyvtár vendége volt Sóron Ildikó, az Országos Idegennyelvű Könyvtár osztályvezetője, biblioterapeuta, a mű KINCSvadászatok vezetője. Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban rendszeresen gyűlnek össze a műKINCSvadászok. Ők nem mások, mint egy testet-lelket felüdítő szellemi wellness lelkes résztvevői. Ilyen kalandra vágyva hívtuk meg Sóron Ildikót könyvtárunkba - számolt be Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 
 


Sóron Ildikó

       Vendégünk két foglalkozást tartott: délelőtt egy első osztályos csoporttal dolgozta fel Andersen: A rút kiskacsa című meséjét, délután pedig a könyvtárosokkal elemezte Sarkadi Imre: A gyáva című kisregényét.
Mindkét alkalommal nagy aktivitással vett részt a közönség a történetek feldolgozásában, mondta el véleményét az elhangzó kérdésekkel kapcsolatban.
Az előadás után fordult a kocka – a könyvtárosok kérdezték Ildikót a biblioterápiáról, felhasználási lehetőségeiről, a témához kapcsolódó személyes véleményéről, a foglalkozások utóéletéről.

A kötetlen beszélgetés legalább akkora élmény volt, mint maga a foglalkozás. Megtudhattuk, hogy az előadó először dolgozott fel mesét gyerekekkel - eddig csak felnőttekkel foglalkozott -, így számára is nagy élmény volt a sárospataki látogatás.
Az országosan egyre népszerűbb, bár még kevéssé ismert biblioterápiás foglalkozások értékes lehetőségeket biztosítanak a könyvtári rendezvények palettáján. Ma már egyre többen tanulják a „könyves gyógyítás” mesterfogásait, hogy maguk is továbbadhassák az olvasás élményét, miközben érzelmi felüdülést nyújtanak az érdeklődőknek. A rendezvényeket európai uniós forrásból biztosítottuk.

                                               

 

 

További fotók>>>                   További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2010.12.03./
 

   Hogyan módosul a közfoglalkoztatás?

 

        
       

Az „Út a munkához” program átalakul, 2011. január 1-jétől a Nemzeti Közfoglalkoztatás programja váltja fel ezt a foglalkoztatást, amelynek finanszírozására a költségvetésben 64 milliárd forintot tettek félre – mondta el Soltész Zoltán, a Polgármesteri Hivatal munkatársa, akitől további részleteket is megtudtunk…
 
 


 

       A foglalkoztatást január 1-től kiterjesztik a települési önkormányzatok mellett, az állami infrastruktúrát kezelő gazdálkodó szervezetekre, illetve a közepes és kisvállalkozásokra is, amelyek hasonlóan, a társadalom számára hasznos munkát látnak el. Ők szintén pályázhatnak ebben a programban, közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatott személyekre. Hogy pontosan kik lesznek azok, akikre a feltételek rá fognak illeni, tehát hogy kik lesznek azok a közfoglalkoztatott személyek, akik részt vehetnek ebben a programban, ezt a Munkaügyi Központ fogja tényszerűen elbírálni, megállapítani, hogy ki, milyen ellátásra jogosult.

Maga a RÁT, vagyis a Rendelkezésre Állási Támogatás megszűnik, helyette az un. bérpótló juttatás lesz. Ennek a rövidítése a BPJ, az összege várhatóan ugyanannyi, mint a RÁT-nak volt, tehát csak az elnevezésében lesz változás. Az új közfoglalkoztatásban zömében bérpótló juttatásban részesülők lesznek majd.

Maga a közfoglalkoztatás, ahogy tájékoztatókból tudjuk 3 pillérből fog állni. Lesz egy részidős foglalkoztatás, ami napi négy órás foglalkoztatást tesz lehetővé. Ez elsősorban önkormányzati feladatokat ellátó adminisztratív jellegű munkákra terjed majd ki. Rövid időtartamú szerződésekkel jön majd létra, ugyanis legalább két, de legfeljebb négy hónap időtartamig lehet ilyen formában foglalkoztatni. Ennek a finanszírozása 95 %-os állami forrás, és 5%-os önrész, ahogy a korábbi gyakorlatban is volt. A különbség az, hogy itt már maximalizálják az időtartamot, ameddig egy embert foglalkoztathatunk.

Lesz egy huzamosabb idejű közfoglalkoztatás, napi 6-8 órás munkaidőben. Közérdekű célok támogatására jön létre, általában közfeladatot ellátó társaságok, gazdasági társaságok, intézmények foglalkoztathatnak majd ebben a programban munkavállalókat, illetve települési önkormányzatok is, bár erről részleteket nem lehet még tudni. Ez huzamosabb idejű, kettőtől 12 hónapig tart a foglalkoztatás ideje, viszont változik a finanszírozása, 70-100 %-ban finanszírozza az állam ezen emberek foglalkoztatását. Ez attól függ, hogy a települések mennyire hátrányos helyzetben vannak, és mekkora gazdasági erővel bírnak.

A harmadik pillér, ami a kis- és középvállalkozásokat érinti elsősorban, maximum 12 hónap időtartamra foglalkoztathat. Ilyen munkavállalók alkalmazhatják 70%-os támogatottság mellett általában azokat, akik bérpótló juttatásra lesznek jogosultak, de azt is írták a tájékoztatóban, hogy nem kizárólagos feltétel lesz az, hogy valaki ebben a bérpótló juttatásban részesül-e. 

 

 


Törő Gábor
/2010.12.03./
 

   Hogyan tovább Innovo-Patak Kft?

 

        
               

Az INNOVO-PATAK Sárospataki Városfejlesztő Nonprofit Kft-t 2007 őszén alapította az önkormányzat 100 %-os tulajdonosként, azzal a céllal, hogy a városfejlesztés, mint közfeladat ellátására az akkori kormányzati szándékoknak megfelelően egy olyan nonprofit kft-vel rendelkezzen a város, amelyben ezt a fontos közfeladatot a jelenlegi önkormányzati struktúrán kívüli szervezettel, lehetőleg a piaci viszonyoknak megfelelő körülményekkel és felkészültséggel végezhesse a város – kaptuk az információt Erdős Tamástól, a kft új ügyvezetőjétől…
 
 


Erdős Tamás

       Ez a lépés a várostól nem egyedi volt, hiszen akkoriban már előzetesen láthatóak voltak a városfejlesztési pályázatok, amelyeket az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül, az Európai Unió támogatásából kívánt a kormány megvalósíttatni. A nagyvárosoknál - amennyiben bizonyos városfejlesztési funkcióbővítő város-rehabilitációs projektekkel kívántak pályázni - kötelezően előírta, a mi városunk mérete esetében pedig javasolta a városfejlesztési társaság létrehozását.

Így a város létrehozta ezt a kft-t - ez még a válság előtti időszakban volt - és elhatározta, hogy a cégbe két ingatlant apportál. Az Csokonai utcai E-raktár épületét, valamint a Comenius és Erdélyi János utca sarkán lévő beépítetlen területet. Az akkori szándék szerint a kft. feladata az lett volna, hogy ezzel a két beruházással a várostól kapott kötvényforrás segítségével foglalkozzon. Egyrészt beépíteni a beépítetlen területet, másrészt, hogy új funkciót kapjon az E raktár és ezzel is értékteremtés történjék. A válság hatására azonban a képviselőtestület 2008-ban illetve 2009-ben ettől a szándékától elállt, hiszen az akkori bizonytalan gazdasági helyzet megkérdőjelezte a tervezett beruházások létjogosultságát.

A kft. ezek után 2009-ben a piac-projekttel kapcsolatos tevékenység kapcsán kapott feladatot, amelynek eredményeképpen elkészültek a Szabó Gyula utcai, volt MÁV ingatlanra tervezett új piac tervei, de miután az akkor érvényben lévő pályázati felhívás szerint a város pillanatnyi anyagi erejét meghaladó saját erő szükségeltetett volna, ezért a város 2010-ben, az új, nagy piaccsarnok megvalósításáról lemondott. Ezek után következett be az ügyvezető, Kiss Csaba – jelenlegi képviselő – lemondása, aki ezeket a feladatokat korábban ellátta.

Így a város 2010 őszén - a választások után - személyemre bízta a kft irányítását. Megállapodásunk szerint a kft jelenlegi tevékenységei nem igényelnek komolyabb személyes közreműködést, így munkabér és megbízási díj nélkül vállaltam el a kft. ügyvezetését. A kft jelentős értékű ingatlanvagyonnal rendelkezik, a már említett két ingatlan formájában. Egyrészt újra szeretnénk gondolni ezen ingatlanok fejlesztését, a pillanatnyi gazdasági viszonyokhoz igazodva, természetesen a tulajdonos döntései alapján.

A következő év elejétől másik feladata lehet a kft-nek – a korábbi és a jelenlegi kormányzati szándéknak megfelelően – a városban zajló fejlesztésekkel kapcsolatos projekt-menedzsment tevékenységek lebonyolítása. Azaz, egy olyan profi menedzsment csapat kialakítása, amely a beruházások megvalósításában aktívan közre tud működni. Az Önkormányzat munkaszerződéses és vállalkozási szerződéses formában alkalmaz projekt menedzsment tagokat a folyó beruházások lebonyolítására. Szándékunk szerint ezen projektmenedzsment tevékenységek elvégzése a jövőben az Innovo-Patak Kft keretei között zajlik majd.

Természetesen ehhez szükség van a fennálló szerződések módosítására, illetve a következőkben megkötendő szerződésekhez szükséges jogszabályi és eljárásrendi feltételek megteremtésére, hogy az Innovo-Patak Kft végezhesse a városfejlesztésben a városi beruházásokkal kapcsolatos projekt-menedzsment tevékenységet.
A kft hároméves szakmai programja – ami a megbízatásom időtartamát jelenti – decemberben a testület asztalára kerül, valamint a 2011. év üzleti terve is.

Mindezeknek a feladatoknak a szem előtt tartásával a kft-nek olyan fontos feladatokat is fel kell vállalnia, amelyek a korábbi időszakban nem kellő hatékonysággal valósultak meg. Nevezetesen a város ipari területein az infrastruktúra előkészítése, vállalkozói beruházások számára terület előkészítés, valamint pályázatok elkészítése, pályázatfigyelés, és minden olyan pályázatokkal és beruházásokkal kapcsolatos feladat, amelyet az önkormányzat szakapparátusával együttműködve a kft önállóan képes végezni.
( a fotók nagyíthatóak ) 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.12.03./
 

  Köszönet a véradóknak

 

        
       

November 27.-e a véradók napja. Ezen a napon mond köszönetet a vöröskereszt sokszoros véradóinak, akik önzetlenül, az első hívó szóra, nyújtják segítő karjukat beteg embertársainknak. Egy társadalom nagyságát jelzi, hogy az épek, egészségesek mennyire tudnak, illetve akarnak segíteni a babajutott embertárasainkon - nyilatkozta Repeiné Bodnár Zsófia...
 
 


Repeiné Bodnár Zsófia

       A véradásokra leszűkítve, büszkék lehetünk véradóinkra, hiszen kistérségünk még mindig a megye legaktívabb donortoborzó területe. Mai ünnepségünkön 20,30,40,50,60,70,80-os véradóinkat köszöntöttük. A 10x-es véradóinkról sem felejtkeztünk el. Őket nem itt, hanem más formában köszöntöttük.
Véradásszervezői munkájáért az Országos Vöröskereszt Igazgatósága ezüst emlékérmet adományozott Erdélyi Józsefné a Sárospataki Ruházati Rt. munkatársának, szervezőjének. Vöröskeresztes munkája elismeréséért kitüntetésben részesült Karikás Sándorné Olaszliszkai segítő.

10x-es véradóink névsora: Bodnár Tamás, Márk István, Bajnok Zoltán, Márki Bertalan István, Batta Tibor, Nagy László, Bárány Tibor, Papp Ferenc, Csetreki János, Pongrácz László, Csomós Attila, Stefán Mária, Donkó József, Szajcz István, Dr. Szebényi Tibor, Szatmári Jánosné, Golenyáné Hornyák Zsuzsa, Tirpák Zsolt, Géczi Dániel, Tóth Béla, Géczi Tamás,  Vinnai Béla, Molnár Norbert,  Zajácz Zoltán.

20x-os véradóink névsora: Sohajda Zsolt, Vitányi Róbert, Szabó Teréz,  Stumf Gábor, Poroszka Lászlóné,  Molnár János, Maczkó Sándor,  Hudák András, Horváth Péter,  Götz László, Szalánczi Gyuláné,  Remenyiczki András, Szemán József,  Pusztai Zoltánné.

30x-os véradóink névsora: Hohol József,  Balogh József, Kovács Miklósné,  Szalánczy Györgyné, Takáts Gyula,  Ruszkai Józsefné, Kőszegi Attila, Didics András, Aros Attila, Gál Ferenc, Tóth István,  Szentpéteri László.

40x-os véradóink névsora: Kővári Dezső, Sveda László, Toldi Imre, Tokár László, Sánta István,  Szuromi Tibor, Sasi Antal,  Orosz Mihály, Kőszegi Györgyné,  Hrabóczki Miklós, Göncfalvi János,  Greskó József, Erdősi László, Vaszily Antal.

50x-os véradóink névsora: Nagy Lajos,  Bacsó Tibor, Gál Béla,  Magyari Erzsébet, Somossy István.

60x-os véradónk neve: Varsányi Sándor

70x-os véradóink névsora: Szalkovszky Ernő Szemán József

80x-os véradónk neve: Balogh Ferenc

Kiváló véradószervező: Erdélyi Józsefné 

 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2010.12.02./
 

   Moldvai Táncház volt A Művelődés Háza és Könyvtárában

 

        
       

 


Darmos István

       Moldvai Táncház volt az elmúlt szombaton A Művelődés Háza és Könyvtára próbatermében. A zenei kíséretben kiváló muzsikusok működtek közre, míg a táncok oktatását, Kis István, a Bem együttes vezetője irányította - számolt be a az estről Darmos István...

Évek óta rendezünk táncházakat, míg évekkel ezelőtt inkább a nagyobb ünnepekhez kapcsolódva tettük ezt, immár három esztendeje igyekszünk rendszeressé tenni ezt a művelődési formát. Ennek keretében tartottunk november 27-én moldvai táncházat.

A felnőtt érdeklődők mellett gyermekek is voltak, így a táncháznak volt olyan játékos része amely a gyerekeknek szólt, de a körtáncokba is bevonta őket a táncházat irányító oktató. A jó muzsika és e terület közösségi táncai biztosították a jó hangulatot. Rendezvényünket a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.02./
 

  Az Egyenlő Bánásmód Hatóság referense tartott fogadóórát

 

        
       

Dr. Hronszky Regina az Egyenlő Bánásmód Hatóság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei referenseként immáron második éve tart kistérségi fogadóórát Sárospatakon. Éppen egy éve, 2009 novemberében volt először Sárospatakon...
 
 


Dr. Hronszky Regina

       2009. szeptember 1-jétől indította útjára az Egyenlő Bánásmód Hatóság a referensi hálózatot. Ennek keretében minden megyében 1-1 referens összekötő kapocsként működik a diszkriminációt szenvedettek és a hatóság között. Ennek keretén belül látogatjuk meg a kistérségeket.
Sárospatak szerencsés a 15 a megye kistérséghez képest, mert elég nagy az aktivitás, amit tapasztalok.

Többen megkerestek és már be is jelentkeztek még a mai napra. Most éppen a CKÖ helyi vezetőjével, ill. elnökhelyettesével 8-9 család ügyében beszéljük meg a problémákat. A fogyatékkal élők sárospataki szövetségének a vezetője is igen aktív, már tavaly is küldött ügyfelet, és ő maga is jelentkezett. Így aztán Sárospatakon van értelme és eredménye ennek a kihelyezett fogadóórának.

Tekintettel arra, hogy nagyjából egy évenként tudok kijönni, ezért fontos megjegyezni, hogyha ezen az időn belül valakinek problémája van, akkor a miskolci Esélyek Házában tud engem elérni, minden hétfőn 2 és fél 6 között tartok fogadóórát és van egy telefonszámunk is: 06-46-321-762, melyen hívhatnak, vagy bejelentkezés után személyesen tudnak keresni. 

 

 


Cziczer Katalin
/2010.12.02./
 

   A Kassai Thália Színház vendégszereplése

 

        
       

A nemrégiben bajba jutott Kassai Thália Színház megmentésére városunkban is többen megmozdultak ebben az évben. Az intézményünk az elmúlt színházi évadokban sokszor látta vendégül a társulatot. A látogatók nagy örömére november 23-án kedden este a 11. színházi évad második előadását, Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek című drámáját láthattuk a kassai színészektől A Művelődés Házában - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő...
 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

      
A darabban két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végigbeszélgetik az éjszakát. Egyikük annak idején elárulta barátját, örökre tönkretette az életét. Márai regényében a barátság, hűség és árulás, egy világrend széthullásának kérdését járja körül. A sikeres előadást hosszú tapssal tisztelte meg a város szépszámú bérletes és jegyet vásárló közönsége.

Bízunk benne, hogy a következő darab (január 27-én) Ken Ludwig: Botrány az operában c. bohózata a Miskolci Nemzeti Színház előadásában ismét elnyeri a nézők érdeklődését.

  

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.12.02./
 

   Közösségi programok advent második vasárnapján

 

        
       

A 2010. esztendő adventje második vasárnapján szeretettel kínáljuk a következő lehetőséget a közösségben való lelki felkészülésre. A református templomban a 10 órai Istentiszteletet követően 11 órakor nyílik ŐS HŐSÖK címmel Tulipán Tamás festőművész tárlata, amelyet Makoldi Sándor festőművész ajánl az érdeklődők figyelmébe - tájékoztatja az olvasókat Virágh Sándor református lelkipásztor...
 
 


Virágh Sándor

      
Délután 3 órakor adventi teadélutánra és szeretet - vásárra hívogatjuk az érdeklődőket a Mudrány terembe, ahol a műsort adnak a sajósenyei FÉSZEK református fogyatékos otthon lakói Kövér Imre lelkész vezetésével. Őket támogatja a Lorántffy Zsuzsanna nőszövetség és a Createm egyházi alkotóközösség karácsonyi vására.

18 órakor pedig a város adventi koszorújánál az ünnepélyes gyertyagyújtás alkalmánál közreműködik a Református Templom Énekkara, valamint Szász Hilda és Fábián Krisztina. Találkozzunk össze ezeken az alkalmakon és ajándékozzuk meg egymást a szeretet mosolyával, és a szívünkben hordozott reménység, szemekből csillogó fénysugaraival.

  

 

 


Református Lelkészi Hivatal
/2010.12.01./
 

   VIII. DIEGO – SUSI – STC KÉZILABDA TORNA

 

        
  

 


Kék Tamás

       2010. december 5-én (vasárnap) rendezi meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola és a Sárospataki Torna Club, azt a kézilabda tornát, melyen négy korosztály, 8 csapata vesz részt. A nagyszabású rendezvény az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában kerül megrendezésre. A mérkőzések 9 órakor kezdődnek és a szervezők nagy szeretettel várnak, minden kedves szurkolót. A kézilabda torna főszponzora ismét a sárospataki DIEGO lesz - hívja fel az olvasók figyelmét Belicza János szervező...  a fotón Kék Tamás

A kupán nagy küzdelem várható, ahol a gyermekek érmeket, okleveleket, különdíjakat is kaphatnak a játék öröme mellett. Az egész napos rendezvény igazi sport csemege lesz annak, aki kilátogat a rendezvényekre, hiszen láthatja az Országos Serdülő Bajnokságban rendszeresen játéklehetőséghez jutó 98-as fiúkat és a tavalyi ADIDAS Országos Döntőbe jutott 99-es lányokat, ráadásul Magyarország elismert utánpótlásklubjai is jelen lesznek az eseményen. Lesz mazsorett bemutató és tombolasorsolás is. A részletes program a www.susi.mlap.hu –n megtalálható. Pár név a nevezett csapatokból: Hajdúnánás, Mezőkövesd, DVSC SI, Ózd Lóci DSE… 

 

 


 Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola
/2010.12.01./
 

  Közeledik a karácsony

 

        
       

 


Barna Norbert

       A Karácsony közeledtével felhívjuk figyelmüket, hogy éjszakára, illetve ha a lakást elhagyják a karácsonyfa díszvilágítását kapcsolják ki! Ne hagyjanak felügyelet nélkül meggyújtott csillagszórót és az adventi koszorúban meggyújtott gyertyát - hívja fel a lakosság figyelmét Barna Norbert tűzoltó főhadnagy...

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140-es számon közvetlenül elérhető.
(a fotók Illusztrációk) 

 

 


Barna Norbert tű. főhadnagy. és Tóth János tű. hadnagy
/2010.12.01./
 

   Meggyújtottuk az első adventi gyertyát

 

        
       

„És valahol csak kétkedő beszédet hallok, szomorúan nézek, a kis Jézuska itt van a közelben, legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen, s ne csak így decemberben…” – köszöntötte Aros János polgármester Juhász Gyula szavaival a hihetetlenül nagy számban megjelent pataki polgárokat A Művelődés Háza előtti koszorúnál, Advent első vasárnapján…
 
 


Aros János


 

       A november 28-i rendezvény minden várakozáson felül sikerült, közösen gyújtottuk meg az első gyertyát, azon a nagyon szép koszorún, amit a Kommunális Szervezet Kovácsné Géczi Julianna közreműködésével készített – számolt be elismeréssel a rendezvényről a polgármester.
Elképzelésen felüli létszámmal találkozhattunk, gyerekek, szülők, nagyszülők, kicsik, nagyok, vallási felekezettől függetlenül mindenki ott volt annak ellenére, hogy farkasordító hideg volt - a hideget egy kicsit enyhítette a női Kiwanis által szervírozott forró tea.

Öröm volt látni az ott lévőket, akiket rövid műsorral együtt tudtunk köszönteni advent első vasárnapján a Művelődés Háza szervezésében. A műsor minden idők legszínvonalasabb előadása volt, A Művelődés Háza kórusának énekével kezdődött, ami a Kávéház teraszáról zengte be a teret. A műsorban szerepeltek a tanítóképző főiskolai kar hallgatói, gimnazisták és általános iskolás tanulók is, zenélt a Zsindely Együttes Szebényi Lúcia énekével és ezúttal is nagy sikerrel lépett fel a 8KOR Színház.
Az első közös adventi alkalmat az egyházi vezetők adventi köszöntője tette igazán magasztossá, a Bodrog Néptáncegyüttes üveg mögötti tánca pedig látványossá.

Ahogy elmondtam a köszöntő beszédemben is, az advent a várakozás, a kis Jézus érkezésének a várása. Nekünk, hétköznapi embereknek a várakozás többnyire kellemetlen dolog, ezzel szemben ez a várakozás örömteli, hiszen a készülődés, a családok és a hitben élők legnagyobb ünnepére, a megváltó születésére, a karácsonyra való várakozást jelenti…

Remélem, hogy az év hátralévő vasárnapjain is ugyanilyen szép számmal fognak eljönni majd a vendégek, hiszen a következő előttünk lévő vasárnapon, december 5-én a Művelődés Háza és Könyvtára előtti térre ismét meghívjuk a második gyertya meggyújtására a lakosokat. Most a Református Egyházközség Kórusa fog rövid ünnepi műsorral kedveskedni, 12-én pedig A Művelődés Háza Kamarakórusától hallunk egy nagyon színvonalas előadást. 19-én 18 órától a Táncművészeti Iskola növendékei mutatják be műsorukat. Valamint, 18-19-én meghívjuk a kézművészeseket, akik egész napos kirakodóvásárral forralt borral, és egyéb csemegékkel, kézműves termékekkel fognak kedveskedni a pataki lakosoknak.

Ezúton is várunk mindenkit, minden rendezvényünkre. December 31-én a szokásos óévbúcsúztató, újévköszöntő A Művelődés Háza előtti téren lesz, ahol kis műsorral, forralt borral, teával várjuk az ünnepelni érkezőket. 

 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2010.11.30./
 

   Lengyel fotósok képeit állították ki a Református Gimnáziumban

 

        
    

2010. november 22-én A Nagyvilágunk Harmadik Szemmel című fotókiállítás nyílt meg Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában. A Kroszno testvér városunk fotóművészeinek ( Waclaw Turek, Mariusz Kasa, Jerzy Bryla, Stanislaw Materniak stb.) a munkáit mutatták be a mindenre kíváncsi pataki diákoknak...
 
 


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó


Derczó István

       360 évvel ezelőtt, ugyanígy mint most, Szeges János, az iskola híres professzora először tett fel képet a Trója tantermének falára, amit később Amszterdamban Orbis Sensualium Pictus képes szótárában is megörökítette. A jövő-menő diákság a lépcsőn közlekedve életre kelti a csodálatos világunkról szóló képeket és új viziókat ébreszt fel álmos és fáradt szemükben.

Gyányi Adél, gimnáziumi tanuló, szintén fotóival készül szerepelni a hagyományos Lengyel-Magyar Barátság Napján jövő év márciusában, ahol újra fellép majd a gyönyörű énekével Tamás Janka iskolatársa is.
Ezekkel a kiállításokkal a pedagógusok a művészi értékekre, a szépségre próbálják felhívni a fiatalok figyelmét ebben a rohanó világunkban.

Egy hosszú távú lengyel-magyar együttműködés keretében lengyel fotóművészek kiállításában gyönyörködhetnek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanulói november közepétől, amelyek az iskola lépcsőháza falán tekinthetők meg. A kiállítást Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő nyitotta meg…

Azt gondolom, hogy a kép nép történelmi barátsága, kultúrája, múltja kötelez bennünket arra, hogy ezt az utat továbbjárjuk, tehát nem új helyzettel állunk szemben. Régen bejáratott dolgot kell újra felfrissíteni, elővenni, és kötelességünk, hogy a határ menti régiókban keressük a kapcsolatokat, a továbblépés lehetőségét, amivel a határokat szélesítjük ki.

Ha elutazunk a lengyelországi Krosznóba, Sárospatak testvérvárosába, olyan érzésem van, mintha haza mentünk volna – folytatta a gondolatot Derczó István, a történelmi barátság ápolásának elkötelezett híve és mecénása…
Természetesen itt van a hazánk, a gyökerünk, viszont a közös értékek felkutatásában, a hagyományok ápolásában és a történelmi útkeresésben erős barátokra, támogatókra leltünk Lengyelországban.
A lengyel-magyar kulturális, hagyományőrző kapcsolatoknak a rendkívül magas szintre emelése jövő március 20-án, a Lengyel-Magyar Barátság Napján lesz, amikor egy állami szintű vezetővel kívánunk hangsúlyt adni ennek az ügynek.

Természetesen jelen volt a megnyitón – és tolmácsi feladatokat látott el – Vozdvizsenszkij Vagyim, az intézmény angol-francia szakos tanára is, aki szintén „haza jár” Krosznóba, hiszen rendes tagja a lengyel Portius társaságnak. 

 

 

További fotók>>>  

Cziczer Katalin
/2010.11.30./