Arhív
2011. március

      Ó mely sok hal…

 

               
               

2011. március 25-én a Bodrog-menti Sporthorgász Egyesület megtartotta első halasítását. Az egyesület kezelésében lévő mindkét vízterület jelentős mennyiségű hallal gazdagodott. A telepített mennyiség az egyesület utóbbi három évének legnagyobb mértékű kihelyezése volt – számol be minden idők legnagyobb halasításáról Pingor Zsolt elnök…
 

 


Pingor Zsolt

      

A Csepel tóba öt mázsa háromnyaras ponty és közel két mázsa „vegyes keszeg” - ponty, kárász, csuka, süllő, amur - került.
A Berek területén a szokásos módon, három területi szektor szerint zajlott a telepítés. Ide 23 mázsa háromnyaras ponty és 7,5 mázsa vegyes keszeg került.

A telepítés összesen 37.5 mázsa hallal növelte a nyitó állomány mennyiségét.

Az egyesület vezetősége a közgyűlési határozatnak megfelelően április végére ütemezi a következő telepítést. Addig is eredményes horgászatot és az április 1-2-án megrendezendő harcsafogó versenyen jó szórakozást kívánunk!

    


 


 

További fotók>>>

Bodrog-menti Sporthorgász Egyesület
/2011.03.31./
 

      Rákóczi születésének 335. évfordulóját ünnepeltük

 

               
               

2011. március 27-én, vasárnap délelőtt benépesedett a Várkert, a népes csoport a Rákóczi-vár bejáratával szemben álló Rákóczi lovas szobor körül gyülekezett. Kis idő múlva korhű ruhákban lovas hagyományőrzők érkeztek majd Kozsnyánszki János, a Sárospataki Ruszin Kisebbségi Önkormányzat vezetője megnyitotta az ünnepséget, amelyet a Fejedelem születésének 335. évfordulója alkalmából rendeztek…
 

 


Kozsnyánszki János

      

A ruszin közösség vezetője emlékeztetett arra, hogy a ruszinok szabadságharcában teljes szívvel Rákóczi mellé álltak, akikre az utolsó percig, mindig számíthatott ezért őket a Fejedelem a leghűségesebb népének – gens fidelissima – nevezte. A ruszinok még ma is tisztelettel és szeretettel gondolnak II. Rákóczi Ferencre, aki minden nép szabadságáért harcolt. Ezért is érkeztek ruszinok Sárospatakra ezen a napon az ország minden részéből, s képviseltette magát a Magyarországi Ruszinok/Ruténok Országos Szövetsége is.

Ez után ünnepi beszédek hangzottak el. Dr. Tamási Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatója arról beszélt, hogy II. Rákóczi Ferenc tettei még ma is üzenetet hordoznak magukban. Rákóczi államot épített, nem kisközösségekben, uradalmakban, hanem államban gondolkodott. Ezt az új államot ő a török utáni megújuló Magyarország, Magyar Királyság felépítésének gondolta. Olyan királyságnak, Kárpát-medencei összefogó országnak, amely minden népe számára felemelkedést nyújt.

Aros János polgármester kiemelte, hogy manapság több elismerő címet is magáénak tudhat a város, az Iskolavárostól kezdve a Kultúra Magyar Városán keresztül a Virágos Városig, ám ha Sárospatak nevét kimondjuk bárhol a világon, a Rákócziak hősi fészke jut mindenkinek az eszébe, a gazdag történelmi múltú település, melynek hősi falai között a Rákócziak büszke szelleme él. II. Rákóczi Ferenc hamar elkötelezett történelmi személyiséggé fejlődött. Már fiatalemberként tisztán látta a hazai és külföldi események egymásra hatását. Az ő célja ugyanaz volt, mint a miénk, mint a mai Magyarországé, a nemzeti összefogás, melynek érdekében ő képes volt leküzdeni a felekezeti előítéleteket is.

Petraskó Tamás bodrogközi hagyományőrző, akit a Fejedelem legőszintébb tisztelői között tartunk számon, beszámolt a lovas Rákóczi-túrákról, amelyeket évente megtesznek lóháton, a Rákóczi nevéhez szorosan kapcsolódó települések között.

A jelenlévők ezt követően elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Emlékezetes színfoltjai voltak a megemlékezésnek a Borsiból, korhű ruhákban érkezett hagyományőrzők, és szintén jelmezes lovasok csapata, akik között a Zempléni Lovas Egyesület tagjai mellett az ország más településeiről érkezett lovasokat is láthattunk. Az ünnepi megemlékezés délután Borsiban, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyén folytatódott…

    


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.31./
 

      Versmondó Versenyen a Főiskolán

 

               
               

2011. március 17-én versmondó versenyen mérhették össze a tudásukat és a tehetségüket a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Karának hallgatói. A verseny tétje az I. Kálnoky László Regionális Nemzetközi Egyetemi, Főiskola Versmondó Versenyen való részvétel a magyar nyelv hetén, Egerben - számolt be a verseny szervezője R. Toma Kornélia főiskolai docens...
 

 


R. Toma Kornélia

      

A versenyzők a következő verseket mondták el a közönségnek:
Beri Barbara II. évf. óvodapedagógus: Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügyekhez;
Petőfi Sándor: Magyar vagyok
Czabányi Attila III. évf. tanító: Szabó Lőrinc: Fiatalokhoz; Farkas Imre: A vén Ambrus fia
Gáborfi Balázs I. évf. tanító: Kálnoky László: Az a kis ember; Gáborfi Balázs: Esti gondolat
Kajati István I. évf. tanító: Ratkó József: Apám; Petőfi Sándor: A csámpás legény
Lichtmesz Lilla I. évf. óvodapedagógus: Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz; Szabó Lőrinc: Semmiért egészen

Érdekesség, hogy Gáborfi Balázs a saját versét adta elő, amely már meg is jelent a Szecsődy Péter szerkesztette Igéretek 3. című kötetben (Garbó Kiadó, Bp. 2010).

A házi verseny helyezettjei:
I. helyezett: Kajati István
II. helyezett: Czabányi Attila
III. helyezett: Gáborfi Balázs

    


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.03.31./
 

      Erős jelszó – védje személyes adatait az interneten is!

 

 

Rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy az internetes közösségi hálókon esetenként megvalósult már a személyes adattal visszaélés vétsége. Legutóbb egy miskolci férfi tett feljelentést a Miskolci Rendőrkapitányságon, mivel egy népszerű közösségi internetes oldalon arcképének és adatainak felhasználásával becsületsértő megjegyzéseket tettek vele szemben. A Miskolci Rendőrkapitányság személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt indított eljárást az ügyben.

A rendőrség az eset kapcsán felhívja a figyelmet a személyes adatok fokozott védelemének fontosságára!

Az internetes közösségi oldalakra sokan tesznek fel fényképeket és személyes adatokat. Ezeket az információkat a hozzáértők, úgymond könnyen kisöpörhetik. Ezt hívják „spoofing” –nak, ami akár ártatlannak is tűnhet, de a legtöbb esetben előre kiszámíthatatlan károkkal, következményekkel is járhat.

Éppen ezért mindig óvatosan kezelje az interneten közzé tett személyes adatait, fényképeit. Ne feledje el, hogy bármit tesz fel magáról, az interneten mindenki számára elérhető, másolható, tovább publikálható lesz. Éppen ezért mindenki körültekintően kezelje a személyes adatok megosztását, és ne tegyen közzé semmilyen fontos azonosítót a nyilvános oldalakon.

A legtöbb „személyazonosság-lopást” meg lehet előzni, ha a személyes adatokhoz nem lehet könnyen hozzáférni. Többek között célszerű a munkahely, illetve telefonszám, lakhely megnevezésének mellőzése, és minden kódolható információ közlése.

Telefonon se adjon meg személyes adatokat, nem tudhatja, ki a hívó fél. Ne tartsa a PIN kódokat és a jelszavakat a pénztárcájában, vagy autóban!

 
A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda
/2011.03.31./
 

      Tegyünk együtt útjaink tisztaságáért!

 

               
               

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hetedik alkalommal tartja meg hagyományos országos szemétszedő akcióját 2011. április 22-én. A Föld Napja alkalmából szervezett eseményre ismét több ezer önkéntes jelentkezését várja a társaság. A rendezvény az elmúlt három évben az ország legtöbb önkéntest megmozgató környezetvédelmi mozgalmává nőtte ki magát - nyilatkozta Nagy Róbert üzemmérnökség-vezető, a KPM Sátoraljaújhelyi Üzemmérnökségén...
 

 


Nagy Róbert
 

      

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hetedik alkalommal szervez országos szemétszedési akciókat az általa üzemeltetett 30 ezer kilométeres közúthálózat és környezetének megtisztítására. Idén is április 22-én, pénteken, a Föld Napján rendezi meg szokásos tavaszi szemétszedési akcióját a társaság.

A Közút egész évben végzett út menti szemétszállítási munkáját az utóbbi időben sajnos szélmalomharc jellemzi, az illegális szemétlerakók nap mint nap szaporodnak. A társaság évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze az általa üzemeltetett utak mellől. Ebben a küzdelemben szeretne a cég szemléletváltozást elérni. Az akciók sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt hat alkalommal összesen 225 ezer önkéntes csaknem 36 ezer köbméternyi szemetet gyűjtött össze országszerte.

„A szemétszedési akcióink célja, hogy a fiatalabb generációnak is természetessé váljon a környezet megóvása. Az akció megszervezésével a társaság hozzá kíván járulni ahhoz, hogy az a több ezer - többségében – fiatalember, akik részt vesznek a szemétgyűjtésben, később jobban odafigyeljenek szűkebb és tágabb környezetük megóvására. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. éppen ezért várja az egyénileg és csoportosan jelentkezőket, számítunk az önkormányzatok, civil szervezetek, iskolák és baráti társaságok csatlakozására is.” – mondta Kovács Ákos, a társaság vezérigazgatója.

A vezérigazgató szerint a társaság szemétszedési akciója az ország legtöbb önkéntest megmozgató környezetvédelmi eseményévé nőtte ki magát. „Ez reményt ad arra, hogy a következő generációk a mainál jobban megbecsüljék az utak környezetének állapotát, reményeink szerint, aki egyszer aktívan részt vesz a szeméthegyek felszámolásában, az biztosan nem válik notórius szemetelővé.” – tette hozzá a vezérigazgató.

A közútkezelő főszervezőként, az esemény gazdájaként minden csatlakozó számára térítés nélkül biztosít kesztyűt és láthatósági mellényt, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is. Az utak menti szemétszedéshez a cég szakmai felügyeletet biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be.
Az akció további részleteiről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságain érdeklődhet (elérhetősége a www.kozut.hu Kapcsolat menüpontjában).

Tegyünk együtt útjaink tisztaságáért! Csatlakozzanak országos szemétszedési akciónkhoz, amelyet 2011. április 22-én, a Föld napján rendezünk reggel 9 órától délután 14 óráig. A jelentkezéseket 2011. április 1-ig várjuk a Sátoraljaújhelyi Üzemmérnökségen.

    


 


 


Törő Gábor
/2011.03.30./
 

      100 éves a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség

 

               
               

Fennállásának 100. esztendejét ünnepli idén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség. A nagyszabású, jubileumi megemlékezést a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyeháza Dísztermében tartották. Az eseményen számos díjat és emléktárgyat adtak át. Ünnepi beszédében Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, egyben a Megyei Tűzoltószövetség tiszteletbeli elnöke Albert Pike amerikai tábornok mondatait idézte, amely szerint „Amit csak magunkért teszünk, az meghal velünk; amit másokért és a világért teszünk, megmarad és halhatatlan”.
 

 


Dr. Mengyi Roland


Dr. Bende Péter


Kovács Sándor

      

Azt, hogy mi mindenre képes az ember akkor, amikor másokért kell tennie, a legjobban azok tudják, akik közösséget szolgálnak, és még inkább azok, akik saját testi épségük veszélyeztetése árán teszik ezt – fogalmazott Dr. Mengyi Roland. Hozzátette: „mint a Megyei Védelmi Bizottság elnöke, módomban állt megtapasztalni, milyen hatékonyan, fegyelmezetten és önfeláldozóan dolgoznak a tűzoltók. Ma már szerencsére egyre kevesebb a súlyos tűzeset a megyében, az árvízi védekezés során azonban annál nagyobb szükség volt Önökre”!

„Azt remélem, mert nem remélhetek mást, hogy a jövőben nem lesz olyan nagy volumenű tragédia, amelynek során újra egymásba kell kapaszkodnunk, együtt kell küzdenünk a megyénkben élőkért, vagyonukért, testi épségükért. De tudjuk, az élet gyakran felülírja reményeinket, elvárásainkat, és minden igyekezetünk jószándékun, sőt, minden felkészülés ellenére megtörténhet a katasztrófa. És tudom, ha megtörténik, lesz kihez fordulni segítségért! Mint a Megyei Tűzoltószövetség tiszteletbeli elnöke, ezért is tisztelgek a 100 éves, Megyei Tűzoltó Szövetség jubileuma előtt” – zárta gondolatait Dr. Mengyi Roland.

Kovács Sándor, tűzoltó alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: az elődök azért hozták létre a megyei tűzoltó szövetséget, hogy hatékonyabbá tegyék a tűzvészek elleni védekezést. A célok ma is ugyanazok, összefogva az önkéntes, létesítményi, valamint a katasztrófavédelem tűzvédelmi szakembereivel.

Dr. Bende Péter nyugalmazott tűzoltó vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke kiemelte: az országban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség egyike a legjobban működő szervezeteknek.

Bérczi László tűzoltó ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője arról beszélt, hogy a szocialista kormányzat nem ismerte el a tűzoltókat. Most viszont, az új, készülő törvényi szabályozások lehetővé teszik erős hatóság létrejöttét, amely garantálja az állampolgárok biztonságát.

A megye tűzvédelmi tevékenységében kifejtett kiemelkedő munkája elismeréséül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés a megye Tűzbiztonságáért díjat adományozott Petercsák Antalnak, a Pálházai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának, Bialkó Tibor tűzoltó alezredesnek, az Encsi Tűzoltóság Tűzoltási és Műszaki Mentési osztályvezetőjének, valamint Török Tamásnak, a Tűzoltó –és Műszaki menti Kft. parancsnokának.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szolgálatteljesítés során tanúsított kimagasló helytállásáért soron kívül előléptette tűzoltó őrnaggyá Farkas István tűzoltó századost, a Szendrői Tűzoltóság megbízott parancsnokát.

Kovács Sándor, tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke a centenáriumi ünnepség alkalmából emléktárgyat adományozott Dr. Mengyi Rolandnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének.
Az ünnepi megemlékezés zárásaként Somorjai Lehel, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatója bemutatta a centenáriumra összeállított, 100 éves a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség című kötetet.

    


 


 


M.Bíró Liza -a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferense
/2011.03.30./
 

      Nem volt fennakadás a félpályás hídon

 

               
               

Fél 8-tól figyeltük a forgalmat a félpályás úttesttel működő Bodrog-hídon, ahol már felvonultak a munkagépek. Igaz, hogy kamionok csak elvétve közlekedtek ezen a reggelen, de elmondhatjuk, hogy rugalmasan haladt a jelzőlámpákkal irányított félpályás forgalom...
 

 


 

      

Kb. egy tucatnyi jármű gyűlt össze a piros jelzés alatt, amelyek zömében át tudtak menni egy zöld jelzés során, nem kellett újabbat kivárni. Mivel a bejövő forgalom volt nagyobb, a híd lenti végén fordult elő, hogy az Árpád útról érkezőknek kellett újabb zöldet kellett kivárniuk, mert mivel elsőbbséget kell adniuk, nem haladhattak tovább érkezési sorrendben.
Az egyetlen problémát pillanatnyilag ez jelenti, hiszen ha kicsivel több jármű jön a Gárdonyi útról, akkor az Árpád út felől jövő elsőbbséget adók várhatnak ott „napestig”. Szép példáit láttuk az udvariasságnak, amikor beengedték az Árpád út felől várakozó első autót, de az egész sort nem engedhették be.
Aki teheti reggel inkább eggyel lejjebb, a Dózsa György útról menjen fel a Gárdonyi útra, ott még simán ki tud jönni, addig nem ér le a várakozó kocsisor!

Érdekes volt az első reggel tapasztalata. A problémát mindenki a Polgármesteri Hivatal előtti kanyarnál várta, ahol ha megáll egy kamion, vagy busz, akkor mellette aligha tud másik elmenni, de ott semmi gond nem volt, legalább is reggel, amikor a fenti lámpánál nem gyűlt össze annyi jármű, hogy a kanyarig felért volna. Reméljük délután is így lesz, amikor a városból kimenő forgalom lesz a nagyobb…

    


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.30./
 

      A közlekedésbiztonsági órák folytatódnak

 

               
               

 


Bacsó Tibor

      

A Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály beosztottjai, Ladics Tamás rendőr főhadnagy és Fedor József rendőr fő törzszászlós meglátogatták a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát, ahol a gyerekeknek közlekedési órát tartottak és fényvisszaverővel ellátott kis hátizsákokat osztottak ki, hogy ezzel is megelőzzék a közlekedési baleseteket, és biztonságosabbá tegyék a gyerekek közlekedését – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy….

Mint már korábban beszámoltunk róla, mindezt egy sikeres pályázat tette lehetővé.

 

    


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.30./
 

     Miről tárgyalt a Testület?

 

               
         

Ismét több mint 20 napirendet tárgyalt a képviselőtestület, amelyek között a város közbiztonsági helyzetétől kezdve a fürdőn keresztül a sportegyesületek munkájáig sok mindenről szó esett. Ezúttal Sikora Attila alpolgármestert kértük meg, hogy röviden foglalja össze az elhangzottakat…
 

 


Sikora Attila
 

      

Az első napirendi pontban Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról volt szó. Ennek a megalkotására azért volt szükség, mert az elmúlt években olyan sokat változott már, olyan kisebb-nagyobb változásokra került sor, hogy már nem volt értelme toldozgatni ezt a szabályzatot, hanem egy teljesen komplett, új SZMSZ-t készített a hivatal. Ennek az elfogadására került sor, ami már az összes eddigi változásokat magában foglalja.

A következő napirendi pont az anyakönyvi események engedélyezésének a szabályairól, valamint az eseményekhez fűződő többletszolgáltatásokért fizetendő díjak mértékéről szóló napirendünk volt. Ennek a lényege az, hogy a házasságkötések alkalmával már sokan kérik, hogy ne itt, az önkormányzat épületében, hanem egy külső helyszínen kerüljön sor magára a szertartásra. Ennek ára van, viszont az „alapszolgáltatás” továbbra is15 ezer Ft-ba kerül.

A harmadik napirendi pontunk Sárospatak város 2010. évi közbiztonságának a helyzetéről szóló beszámoló volt – amit egyébként a vendégekre való tekintettel időben előre hozva tárgyaltunk. Ezt dr. Téglás István úr, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője és dr. Mecser Tamás, a megyei kapitányság egyik vezetője tartott. Elmondható, hogy az elmúlt évben, ha kis mértékben is, de javult a város közbiztonsági helyzete. Szerencsére nem történtek olyan kirívó esetek, mint az előtte lévő években, amikor még gyilkosság is előfordult a város külterületén.

    


 


 


Egy-két dologra azért most is felhívták a figyelmet, amelyet szeretnék én is megerősíteni. Különös tekintettel kell lennünk az utazó tolvajokra, akik nem a városból jönnek, hanem akár messzi vidékekről is. A kapitány előadásában is elhangzott, hogy ne engedjük be az ilyeneket, akik valamit kérnek, vagy házalni jönnek, hiszen nem tudjuk, milyen szándékkal jönnek be a portára.
A másik fontos kiemelendő dolog, hogy a szomszédokra, egymásra is figyeljünk! Sokan vannak egyedül élők, sok esetben idősek, akik tehetetlenek ilyen esetben. Tehát a szomszédoknak, utcabelieknek, ismerősöknek is kell figyelni.

Következő napirendi pontunk a Farkas Ferenc Művészeti Iskola munkájáról szólt. Képviselőtestületünk megelégedéssel és örömmel nyugtázta az iskola működését. Bálint Béla igazgató úrnak mindnyájan köszönetünket fejeztük ki a színvonalas és valóban tartalmas munkáért. Azt hiszem a legjobb bizonyítéka ennek, hogy nem nagyon van olyan városi rendezvény, vagy ünnepség, ahol az iskola növendékei vagy tanárai ne vennének részt fellépőként, vagy mint a műsor előadói. Valóban, csak a dicséret hangján lehet szólni az iskola működéséről. Sok sikert kívánunk ezúton is az iskola dolgozóinak, s az ott tanuló több mint 600 gyereknek, hiszen igen magas létszámmal működik az iskola.

A következő két napirendi pontot együtt említhetjük, hiszen mindkettő a Pataqua Kft-ről szólt. Az egyik a 2011. évi üzleti terv elfogadásáról, a másik pedig a különböző pénzeszközök átcsoportosításáról szólt. Mindkét napirendet elfogadta a képviselőtestület, tehát megszavazta az üzleti tervről szólót is, illetve egy letétben lévő pénzeszköz felszabadítását, hogy az évet el tudják kezdeni - ez volt az igazgató kérése. Tehát mindkét kérdésre pozitívan válaszolt a testület.

Az Újbástya Rendezvénycentrumban lévő panoptikum sorsáról kellett döntenünk. Biztos sokan tudják, hogy ez a másfél éve működő panoptikum nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A letelepítésekor sokkal nagyobb bevételre számított az önkormányzat, illetve a működtető kft is. Sajnos az elmúlt év bebizonyította, hogy ezek a várakozások túlzóak volt, így még mindig van kis adósságuk a tulajdonos felé. Így arra a következtetésre jutott önkormányzatunk, hogy nem működtetné tovább ezt a panoptikumot, mert több pénzt visz el, mint amennyit hoz. A még fennálló adósságokat rendezzük, és szeretnénk ezt a látványosságot megszüntetni.

Az önkormányzathoz tartozó intézmények alapító okiratainak módosítására került sor. Erre azért volt szükség, mert az intézményeink az elmúlt évben - és remélhetőleg ebben az évben is - alkalmaznak közcélú foglalkoztatottakat, s azoknak benne kell lenni az alapító okiratban.

A 2011. évi működési forráshiány fedezetéhez ÖNHIKI pályázat benyújtásáról is döntöttünk ezen az ülésen. Ez azt jelenti, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatásából szeretnénk mi is részesülni. Szeretnénk mi is benyújtani a támogatási kérelmet, hiszen hiánnyal terveztük az önkormányzat költségvetésért, s ezt szeretnénk pótolni ebből a pályázatból. Reméljük, hogy megfelelünk a feltételeknek, s azt is, hogy nagyobb összeget kapunk, ami akár 100 millió Ft-os nagyságrendű is lehet.

Következő napirendi pont egy előterjesztés volt, folyószámla-hitel felvételére és visszafizetésére. Itt csak egy hitelkeretről van szó. Nem vett fel hitelt az önkormányzat, ez csak egy lehetőség, ha olyan helyzetbe kerül, legyen egy ún. hitelkeret, amihez lehet nyúlni, de nem szeretnénk felhasználni. Remélhetőleg nem kerül rá sor.

Ingatlaneladásról döntöttünk a következőkben. Egy lakótelepi lakást sikerült értékesíteni.

A 2011. évi sporttámogatás felosztása volt a következő napirend - ez már többeket érint. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan pályázni lehetett a sporttámogatásokra, ami az idén 11.200.000 forint. Erre pályáztak a különböző sportegyesületek, szervezetek, ennek a felosztására került sor. Bár az elmúlt években mindig egy kicsit többet tudtunk adni a sportra, ebben az évben nem, de megtartottuk legalább a tavalyi szintet - azt hiszem, a mai világban már ez is eredmény. Fontosnak tartjuk egyrészt a gyerekek sportolását és a felnőttek sporttevékenységét is, ezért került sor ekkora összeg kiosztására.

A Zemplén Vízmű Kft olyan kéréssel fordult hozzánk, hogy engedjük el a nekik adott kölcsön kamatának a visszafizetését. Az önkormányzat nincs olyan helyzetben, hogy bármilyen forinttól megváljon önként, így azt a határozatot hoztuk, hogy nem pénzben, hanem munkában kérjük vissza, így legalább többletmunkát tudunk belőle kamatoztatni.

A továbbiakban a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság 2010. évi tevékenységéről szóló beszámolót hallgattuk meg Barna Norbert tűzoltó hadnagy előadásában. Köszönetünket kell kifejezni az elmúlt évi tevékenységükért, elsősorban itt a májusi-júniusi áradásokra gondolok, hiszen nagyon sokat segítettek. A környékhez képest Patakon még konszolidáltabban tudtuk kezelni az árvízhelyzetet, még ha volt is gond és nem várt esemény. A tűzoltóság, ahol tudott, segítséget nyújtott. Reméljük, ebben az évben nem kerül sor ilyesmire. Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy boldog munkanélküliséget kívánunk a tűzoltóságnak.

Beszámolót hallgattunk meg a Sárospataki Torna Club 2010. évi munkájáról, amit Krai Csaba elnök úr tartott. Mind a négy szakosztály munkáját röviden értékelte, s beszámolt a tavalyi évben elért eredményekről. Gratulálunk a Sárospataki Torna Clubnak, minden szakosztálynak, különösen labdarúgóknak, hiszen tavaly megnyerték a megyei másodosztályú bajnokságot és visszakerültek az első osztályba. Pillanatnyilag ott is nagyon jól állnak, hiszen az első-második hely környékén vannak. Az összes többi szakosztálynak is gratuláltunk és örülünk, hogy ilyen szép munka folyik. Az elnök úr elmondta azt is, hogy idén két országos rendezvényt terveznek Sárospatakon, amelyekre már aláírt szerződések vannak. Az egyik egy 11-es rúgó országos bajnokság, ami itt kerül lebonyolításra júniusban, a másik pedig szeptemberben az országos magyar ökölvívó bajnokság. Reméljük, sokan eljönnek majd szurkolni a pataki bunyósoknak.

Az Újbástya Rendezvénycentrum általános átvételéről szólt a következő napirendi pont, amely folyamatosan zajlik Donkó József kabinet irodavezető úr koordinálásával.

Első lakásvásárlás támogatásról döntöttünk még, egy ifjú pár kapta meg a támogatást, hogy önálló életet kezdhessenek.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.30./
 

      Sárga és piros lapokkal színezte a bíró győzelmünket!

 

               
               

Tarcalon játszottuk soron következő bajnoki labdarúgó mérkőzésünket a hét végén. A hűvös, szeles idő ellenére népes pataki szurkolósereg kísérte el a játékosokat. Az ifi csapatunk 3:0 arányú győzelme melegséget jelentett szívünknek. A vendéglátók jelenleg a középmezőnyben táboroznak, de a tél folyamán több játékos igazolásával erősítettek, így nem számolhattunk könnyű mérkőzésre- küldte a tudósítást Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke...
 

 


Szabó Sándor

Nagy Csaba

Zsófi József

      

Ennek szellemében nagy harc bontakozott ki a pályán a három pont megszerzéséért. Sajnos a küzdőtér minősége miatt nem alakulhatott ki igazán látványos játék. A hazaiak távoli átlövésekkel, pontrúgásokkal próbálták kapunkat bevenni, de azokat Braun Zsolt kapusunk magabiztos védésekkel hárította. (Mindig meghatározó az eredményességben a kapus, mégis ha egyszer téved, s azzal veszítünk, a földbe döngöljük ugyanakkor, ha egy csatár rúg egy gólt, s azzal győzünk az egekbe emeljük.)
A 20. percben megszületett az első gól. Jobb oldalról szögletet íveltek a kapu elé, védőinknek nem sikerült felszabadítani és a kapu előtti kavarodásban valakiről (!) bepattant a hálóba a labda. 1:0

Mindössze 10 percet kellett szomorkodnunk, ugyanis támadásainknak meg lett az eredménye.
A 31. percben a kapura törő Kecskés Tamást a védő a tizenhatoson belül buktatta. A megítélt 11-est Halder Péter végezte el, s a felső kapufáról bepattanva szerezte meg egyenlítő gólunkat. 1:1
A második félidőben négy percet kellett várni a vezető gólunkra.
A 49. percben Kecskés Tamás használta ki a hazai védelem hibáját. A szemfülesen megszerzett labdát a hálóba juttatta és ezzel beállította a 2:1-es pataki győzelmet.
Volt még a mérkőzésen jó néhány sárga és egy-egy piros lap is. Nálunk Tóth Ádám kapta meg második sárgáját a 84. percben, ami köztudottan már csak piros lehet. Két perccel később vendégek védője kapura törő játékosunkat, Kecskés Tamást csak lerántással tudta megakadályozni. Mivel utolsó emberként tette ezt kiállították.

Az edzők véleménye a látottakról: Nagy Csaba: Két jó képességű csapat játszott egymás ellen.
Az, hogy a Sárospatak többet edz, nem látszott a játékukon. Partiban voltunk végig, s ha az első félidőben berugdossuk a helyzeteinket meg nyerhettük volna a mérkőzést, sőt meg is kellett volna nyerni. Súlyos egyéni hibák miatt adtuk oda a három pontot a Pataknak. Úgy érzem, ha eltelik négy-öt forduló, összerázódik a gárda, fejben is és erőnlétben is utolérjük magunkat, az eredmények is fognak jönni. Reménykedtem, hogy ezt a mérkőzést „tudjuk hozni”, de apró hibákon elcsúsztunk. Patakot jó csapatnak tartom, látszik rajtuk, hogy meghatározó tagja a megyei bajnokságnak, egy stabil vezetés van a csapat mögött, szakmailag jó edzőpáros irányítja. Úgy gondolom, reális az a hely, ahol most állnak a tabellán. Öröm számomra az, hogy nagyobb erőbedobásra késztettük őket a győzelemért. Gratulálok Sárospatak csapatának! Sok sikert kívánok nekik a továbbiakban! (Köszönjük szépen, mis is hasonló jókat kívánunk!)

Zsófi József: Hideg szeles idő fogadott minket Tarcalon.
A tél folyamán jelentős változáson ment keresztül az ellenfél csapata. Több, korábban magasabb osztályban /NB I/ játszott játékost igazoltak, köztük Madar Csabát Debrecenből.
Nehéz mérkőzésre számítottam, ezért a középpályát jól fejelő védekező Tóth Ádámmal kezdtük a megszokottól eltérően. A rossz talajú pályán nem igazán lehetett játszani.
A 4-4-2 játszva a támadásokról sem mondtunk le. Az első félidőben kemény csapkodó játék folyt mindkét csapat részéről.

    


 


 

További fotók >>>

Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke
/2011.03.29./
 

      Mici mackó és barátai A Művelődés Házában

 

               
               

 


Kurucz Tamás

      

2011 március 23-án 14 órától folytatódott A Művelődés Háza és Könyvtára gyermekszínházi sorozata. Szerdán a Miskolci Csodamalom Bábszínház Mici mackó és barátai c bábjátékát láthatták a Sárospatakról és a környező településekről érkezett kisiskolások - számolt be Kurucz Tamás a sorozat szervezője...

A befejező előadásra április 12-én kerül sor. Nektár Gyermekszínház Világszép nádszálkisasszony című előadása - reményein szerint - sok érdeklődőt fog vonzani, hisz az előadók már nem ismeretlenek a pataki közönség számára.

Az elmúlt években a Diótörő és a Hattyúk tava c. előadások nagy sikert arattak.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a sorozat záró előadásán.

    


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.29./
 

                  Görög katolikus óvoda és bölcsőde nyitásáról folynak a tárgyalások

 

               
               

A sárospataki óvoda jelenleg egy intézmény, ami két telephelyen működik. A helyi parókus úrral, Mosolygó Tamás atyával átbeszélve egyházunk, a Görög Katolikus Egyház szeretné részét kivenni a sárospataki óvodai nevelésből, a keresztény nevelésből. Így az önkormányzat felé beadtunk egy kérelmet, hogy szívesen működtetnénk a kisebbik telephelyen, amely az állomáshoz közel van, görög katolikus szellemű kistérségi óvodát – mondta Grunda János görög katolikus lelkész, oktatási referens azon a megbeszélésen, amelyen 2011. március 23-án az egyház és az önkormányzat képviselői is részt vettek…
 

 


Grunda János

 


Mosolygó Tamás

 


Donkó József

      

Terveink szerint az önkormányzat úgy adná a telephelyet óvodának, hogy az öt csoportból három csoport maradna. Tehát három csoporttal indulnánk, ha a megállapodás létrejön, szeptembertől. Mivel már működtetünk bölcsődét, ezért úgy gondoltuk, hogy a fennmaradó részen - hiszen ott felszabadul két csoport - ha a felmérés után igény lesz rá - bölcsődei csoportot is indítanánk. Bár tudjuk, hogy a munkanélküliség elég magas, de sokan szükségét érzik, hogy két éves kor után is beadják a gyermeküket a bölcsődébe. Tehát így gondoltuk, hogy háromcsoportos óvodával és egy, vagy kétcsoportos bölcsödével indulnánk a megállapodás után.
Tudom, hogy itt református intézmények működnek, amelyeknek nagyon pozitív a visszhangja. Én Miskolcon dolgozom, mint lelkipásztor, ahol a Lévay Református Gimnáziummal nagyon jó kapcsolatunk van.

Városokban és falakban járva intézmények átvételével kapcsolatos tárgyalásokra, az a tapasztalatom, hogy egyrészről van egy kis szorongás. Sokan félreismerik az egyházi nevelés dolgait, másrészt van egy nagy öröm, mert mindenki vágyik arra, hogy a gyermekét a jóra tanítsák. Nekünk elsősorban ez a küldetésünk, hogy már kiskortól kell nevelni a gyereket, hogy mi a jó és mi a rossz - mi felnőttek nagyon jól tudjuk, hogy magunk is sokszor összekeverjük ezeket. Ezért van egy szorongás, hogy vajon mi lesz a gyerekemmel, ha ott fog nevelkedni. A többség nagyon pozitívan áll a dolgokhoz, mert tudja, hogy ott olyan nevelési irányt próbálnak adni, ami igazán a gyermek javára szól.

Természetesen mindenki azt gondolja, hogy imádkozni kell reggeltől estig már az óvodában is, a szülőnek pedig templomba kell járni minden vasárnap. Nem erről van szó. Az a keresztény életnek ez csak egy szelete. Ha én valakit szeretek, édesanyámat szeretem, illik időnként meglátogatni, kifejezni a szeretetünket. Ha én hiszek Istenben, akkor igyekszem ezt tőlem telhetően kifejezni. De ez csak egyik része a szeretetnek. A nagyobbik része az mind-mind ott van bent, maradjunk az óvodánál, az óvodai csoportban. Milyen szellemben tudom nevelni, tiszteletre tudom-e nevelni, megbocsátásra, bocsánatkérésre? Ma a felnőttek se tudják, mit jelent a bocsánatkérés. Ilyen nevelést szeretnénk átadni, ami felekezetem feletti. Mondhatnám, hogy hitélet feletti dolgok, alapvető emberi dolgok megerősítése, és istenhitből fakadó egyéb nevelési mintáknak az átadása.

Mosolygó Tamás sárospataki parókus elmondta, hogy a református általános iskola indulása óta él bennük az elhatározás, hogy a város oktatási életéből a Katolikus Egyház is kivegye a részét, hogy ők is hozzá tegyék azt a pluszt, amit egy egyházi intézmény adhat, de erre eddig nem volt lehetőség…

Hogy erre most lehetőség van - a mostani gazdasági-politikai helyzetben - ezért döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk, az önkormányzattal megbeszéljük, hogy mi is bekapcsolódnánk a Katolikus Egyház részéről a város oktatási rendszerébe a magunk részéről, a saját pozitívumunkat hozzátéve, s annak az igénynek, amely felmerül, természetesen eleget téve.

Úgy látom, hogy mind az önkormányzat részéről, mind az egyház részéről közösen abban az irányban haladunk, hogy ténylegesen, az igénynek megfelelő pozitív értéket tudjunk hozzátenni a város oktatásához.

Sárospatak közoktatása – ami a fenntartói kört illeti – várhatóan tovább színesedik, hiszen a Görög Katolikus egyház jelezte azt a szándékát, hogy az önkormányzat egyik kötelező közoktatási feladatából, az óvodai nevelésből szívesen szerepet vállalna – kaptuk a tájékoztatást Donkó József oktatási referenstől, a kabinetiroda vezetőjétől a folyamat állásáról és arról, hogy mit jelent ez az önkormányzat szempontjából…

Néhány héttel ezelőtt került sor az első megbeszélésre, amit egy újabb megbeszélés követett. Ezen az óvoda tagintézmény vezetői és vezetői köre vett részt. Az egyház képviselői is megjelentek itt személyesen az önkormányzat képviselőivel együtt, hogy közvetlenül, első kézből tájékoztassák úgy az óvodapedagógusokat, mint a jelenlévő szülői közösség tagjait. Természetesen ezek a tárgyalások tovább folytatódnak, hiszen ahhoz, hogy megfelelően tudjunk megállapodni az egyházzal, arra van szükség, hogy minél többen váltsunk erről szót, meghallgassuk a szülők érdekeit és ötleteit, és természetesen ugyanígy az érintett óvodapedagógusokét is.

Ami a jogi, gazdasági szempontokat illeti, a Görög Katolikus Egyház a közoktatási törvényben szereplő ún. egyoldalú jognyilatkozat révén kíván részt venni az óvodai nevelésben. Ez azt jelenti, hogy az állami normatívából részesülnek, és ami az állami normatíva és a tényleges működtetési költség közötti különbség, azt az egyház, mint fenntartó fogja hozzátenni, ami önkormányzat költségvetésén némileg könnyíthet.

A délelőtti megbeszélésen abban maradtunk az egyház képviselőivel, hogy úgy ők, mint Sárospatak Város Önkormányzata jó lenne, ha április közepén, vagy végén már döntésre jutna ebben a kérdésben. Természetesen addig még nagyon sok mindent kell tisztázni, de a közoktatási törvénynek megfelelően változás a következő tanévtől, tehát szeptember elsejétől várható.

    


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.03.29./
 

      Éves Gyermekvédelmi Tanácskozás

 

               
             

Törvény általi kötelezettségének tett eleget a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat Gyermekjóléti Szolgálata, amikor 2011. március 22-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében megtartotta éves Gyermekvédelmi Tanácskozását. A tanácskozáson városunk minden gyermekintézmények és gyermekekkel foglalkozó szervezetének képviselői részt vettek. Az idei tanácskozás szakított a többéves hagyományokkal - nyilatkozta Sáfrányos Sarolta a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat – Gyermekjóléti Szolgálat vezetője...
 

 


Sáfrányos Sarolta


 

      

A résztvevők elkészítették beszámolóikat előző éves munkáikról, mely tartalmazta saját éves gyermekvédelmi tevékenységeiket, elmúlt évben végzett feladataikat, eredményeiket. Beszélgetés keretében összegezték tapasztalataikat, feltárták, hogy mi segítette, esetenként mi nehezítette, akadályozta munkájukat.
Majd a tanácskozás második felében Szekeres Csaba – Örvény c. filmjét tekintették meg közösen, mely hűen tükrözte a gyermekvédelmi munkában fokozottan felszínre kerülő szociális, társadalmi problémákat, munkájuk mindennapjait, nehézségit.

Megállapítást nyert, hogy városunkban, az ellátásban lévő gyermekek és családjaik esetében az elmúlt évek adataihoz képest csökkent a problémák száma. Sajnos az adatokból mégis egyértelmű, hogy a szegényedés, munkanélküliség, megélhetési nehézségek mellett továbbra is az életviteli, életvezetési problémák, elhanyagolás a legkiemelkedőbb problémák.

Évről évre visszatérő probléma a gondozott családoknál tapasztalható elhanyagolás, szülői felelőtlenség. Egyértelműen kimondható, hogy ezekben a családokban nevelkedő gyermekeikkel szemben tanúsított szülői magatartás, veszélyezteti annak testi-, értelmi-, érzelmi-, és erkölcsi fejlődését. A szülők gyakran még hajlandóságot sem mutatnak arra, hogy együttműködjenek a szakemberrel.

Egymást meghallgatva, lehetőségeket vázoltak fel a meglévő problémák megoldására, közös érdekük, a gyermekek érdekét szem előtt tartva.

    


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.29./
 

      Felújítás miatt félpályás útlezárás lesz a Bodrog-hídon

 

               
               

Március 28-án a Bodrog-híd felújításáról sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Békesi Zoltán, a BÉKSZIG Hídépítő és Szigetelő Kft igazgatója bejelentette, hogy a Magyar Közút Kht által kiírt közbeszerzési eljárást elnyerték a híd felújítási munkálataira, amelyek március 30-án félpályás lezárás mellett kezdődnek…
 

 


Békesi Zoltán


Sikora Attila

      

A felújítás időtartama igen szoros, hivatalosan 21-én kötöttünk szerződést a híd felújítására, március 29-én fog megtörténni a híd lezárása, félpályás váltakozóirányú forgalom mellett, lámpás megoldással és május 20-án kell átadnunk a hidat.
Rekonstrukciós munkákról van szó, hídkozmetikázásnak is nevezhetnénk, mivel szerkezeti beavatkozást nem fog igényelni. A kandelábereket fogjuk felújítani, aszfaltpálya csere történik, ezáltal természetesen új szigetelést fog kapni a híd vasbeton pályalemeze, RMA szigetelés ez, ez az egyik legmodernebb szigetelési rendszer. A munka tartalmazza a járdarészeknek a felületjavítását, csúszásmentesítését is.
Ami számunkra az egyik legnagyobb feladat, a vasbeton pályalemez pályaszínt alatti szerkezetének a betonfelület javítása, ill. korrózióvédelme. Itt többféle lehetőség merült fel, az állványozás viszont a híd formája miatt teljesen kizárt, nem tudjuk beállványozni a hidat, de a Bodrog vízállása lehetővé teszi, hogy uszályról fog ez megtörténni.
Ezt egyébként próbáljuk mellőzni, mert ez elég magas költséget vonz magával, így alpinista módszerrel fogjuk folytatni a betonfelületek javítását. A pillérek körül egy kőszórás fog történni, és a jégzajlás okozta sérülések miatt itt pillérjavítás is lesz, mert látszik az oldalán, hogy a jégzajlás igen megviselte a vasbeton pillérek külső felületét. A kő és tégla hídfőknek a szórását, felújítását, javítását, hézagolását fogja még ez magába foglalni. Ami még nagyon fontos momentum, a híd diletációs szerkezetének a cseréje is meg fog történni.

Az első ütem az mindenképpen a régi aszfalt burkolat marása lesz, ami március 30-án fog elkezdődni, tehát akkor vonulnak fel a munkagépek. Ezt követően a hídpálya lemezének a felülettisztítása, a régi diletációs szerkezetének a kivésése, újak elhelyezése fog bekövetkezni, majd a pályalemezt kiegyenlítjük, ez azt jelenti, hogy egyrészt, ha a pályalemezben korrodálást találunk, akkor itt a vasbetonacél szerkezeteket passziváljuk, kiegyenlítjük, majd megkapja ezt az új RMA szigetelésrendszert.
Ezzel párhuzamban fog haladni a kandeláberek felújítása, ami azt jelenti, hogy ezeket a kandelábereket helyéről leszereljük, elszállítjuk és egy homokszórás után új háromrétegű bevonatrendszert kap. A lámpatestek cseréje egyelőre nyitott kérdés, a kiírásban nem szerepelt, nem tudjuk, hogy maguk a lámpatestek cserére szorulnak-e. A kandeláberekhez csatlakozó vezetékeket is kicseréljük természetesen, ill. a korlátok is vadonatúj bevonatrendszert kapnak, amit a műszaki ellenőrrel egyeztetnünk kell, mert igen rozsdásak. A kiírásban csak egy fedőbevonat szerepel. Egy kétrétegű fedőbevonat lehet, hogy kevés lesz, tehát ez is egy teljes szórást foglal majd magában, egy korrózió védelmet.
Ez elmondva igen egyszerűek tűnik, de gyakorlati kivitelezése nem lesz ilyen egyszerű. Összefoglalva felületi javításokról, egy összképjavításról van szó. Tudomásunk szerint - és a kiírt tervdokumentáció alapján - a híd teherhordó szerkezete egyéb megerősítést nem igényel.

Sikora Attila alpolgármestertől a felújítás egyéb vonatkozásairól, költségéről és a forgalomkorlátozásról kaptunk információkat…

Több mint 50 millió Ft-os beruházásról van szó, amit 100 %-ban a közút állja, tehát ez városunknak pénzébe nem kerül. Ami fontos és szeretném ha mindenkihez eljutna, hogy március 30-tól, - azaz szerdától - egy kis türelmet és megértést kérünk a város lakóitól, hiszen ez a félsávos lezárás valószínűleg komoly torlódást fog okozni.

Gondolom a Közút KHT úgy fogja megoldani ezt a lámpás forgalomkorlátozást, hogy ne legyen gond. Ha egy kamionkonvoj az S kanyarban megáll a piros lámpa miatt, akkor a felfelé jövő sem fog tudni feljönni. Tehát igen komoly szervezést igényel a Közúttól, hogy megnézzék, hova tegyék ezt a lámpát, elképzelhető, hogy még a fenti kanyar előtt lenne érdemes. Mindenek előtt szeretnék kérni a város lakóitól egy kis türelmet, egy kis megértést tanúsítsanak, hiszen értünk van a dolog. Ahogy hallottuk nem is olyan hosszú idegig tartanak a munkálatok.
Május végére a kivitelező ígérte, hogy végeznek, addig viszont nagyon óvatosan, nagyon lassan közlekedjenek, mert a félpálya elég keskeny lesz, elég szűk maga híd is.
Remélhetőleg utána az eredmény és a használhatóság érdekében megér ennyit, egy kis kellemetlenséget. A várva várt felújítás tehát elkezdődik, de ez egy kis áldozattal jár, ezt a másfél-két hónapot ki kell bírnunk.
Mindenki úgy számítsa a reggeli menetidőt, akár iskolába, vagy munkába menet, hogy ami megszokott volt, az most egy kicsit el fog csúszni, akár 5-10 perccel több lehet, amíg a hídon átjut.

    


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.28./
 

      Lift és akadálymentesítés az Idősek Otthonában

 

               
               

Örömünnepnek is nevezhetjük, ami 2011. március 18-án az Idősek és Fogyatékosok Otthonában történt, hiszen az a fejlesztés, amit ekkor átadtak, az ott lakók, és az ott dolgozók mindennapjait egyaránt megkönnyíti. A nemzeti színű szalagot Blanár Csilla intézményvezető és Aros János polgármester vágta át a fejlesztés legfontosabb elemét jelentő lift bejárata előtt a kivitelező cég vezetője, Peremiczki Tibor jelenlétében, de bejárva az épületet láthattuk, hogy a liften kívül számos más fejlesztés is történt…
 

 


Blanár Csilla


Aros János

      

Hogy a kerekesszékkel közlekedő lakók ne csak a szintek között közlekedhessenek, hanem az udvarra is könnyedén lejuthassanak, egy emelőszerkezettel oldották meg a másfél méternyi szintkülönbség kiküszöbölését. Szintén a mozgáskorlátozottak érdekében nagyobbították meg szintenként 1-2 szoba, a vizesblokk és a közös helyiség ajtaját és tették lejjebb a villanykapcsolókat.
Az emelővel kiegészített lift nagy könnyebbséget jelent a többi lakónak és a személyzetnek is, akik eddig az ételt, és minden mást a lépcsőn cipeltek fel.

Aros János polgármester örömmel nyilatkozott a régen várt fejlesztés megvalósulásáról…
Régi tartozások rendezéséhez kezdtünk hozzá, hiszen legalább 10 éve szükség lett volna erre a felújításra, amiről látjuk, hogy elengedhetetlenül fontos volt. Olyan körülmények között éltek az itt lakók, és dolgoztak az itt dolgozók, ami már-már méltatlan körülmény volt. Éppen ezért örültünk 2009 őszén, amikor Mátyás doktor úr javaslatára szétnéztünk a pályáztatok között és láttuk, hogy az akadálymentesítéses pályázat az, amit érdemes megpróbálni.

Azért ez nem volt olyan egyszerű, hogy a tulajdonos – Sárospatak Város Önkormányzata - pályázzon, vagy az üzemeltető, a Megyei Önkormányzat. Dr Ódor Ferenc akkori közgyűlési elnök úr személyében olyan partnerre találtunk, aki végig támogatta ezt az elképzelésünket. Beadtuk a pályázatot, és külön öröm volt számunkra, hogy egy pataki vállalkozó, a Dopex Kft nyerte el a munkát.
Elkészült a fejlesztés, a lift és az akadálymentesítés, de elégedettek nem lehetünk, hiszen folytatni kellene a nyílászárók cseréjével és egy olyan nyak-tagnak a megépítésével, ami azt a régi problémát is orvosolni tudná, hogy a reggelit, ebédet és vacsorát ne az udvaron keresztül kelljen átvinni ez egyik épületből a másikba – igaz, hogy most már legalább lifttel vihetik fel a 2. emeletre.
Ez tehát az első lépcsője volt egy fejlesztés-sorozatnak, amit folytatni fogunk, ha erre megfelelő pályázati lehetőség lesz.

    


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.28./
 

      Tájékoztatás az óvodai és bölcsődei beiratkozásról

 

               
               

A Művelődés Háza és Könyvtárában 2011. március 24-én tartotta a Baba- Mama Klub a soron következő összejövetelét. Ezen alkalommal vendégünk volt, Lendvainé Szendrei Ágnes/óvodavezető/ és Braun Jánosné/bölcsődevezető/ - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...
 

 


 Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A kismamák tájékoztatást hallottak az intézmény jelenlegi helyzetéről és a lehetséges változásokról. Továbbá szó volt a Carolina óvoda és bölcsőde beiratkozási feltételeiről és a nevelési programjáról. A kismamák a tájékoztató után feltették kérdéseiket és jó hangulatú beszélgetés alakult ki a délelőtt folyamán.

A következő találkozó időpontja: 2011. április 28-án 10 óra, témája -  Párnaállatkák készítése. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

    


 


 

Törő Gábor
/2011.03.28./
 

             Az ÁVG három kiváló informatikusa az OKTV döntőjében

 

               
                  

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjében informatika tantárgyból alkalmazói és programozói kategóriában is versenyeznek az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai...

A programozás területén Kiss László felkészültségét egyetemi szintű tananyagokból, gyakorlati feladatokon keresztül (gráfbejárás, intervallum-átfedés stb.) mérik meg. A Pascal programozási nyelvet használó diák tisztafejűsége, készsége a matematikai problémák megoldására és gyakorlata a feladatmegoldáshoz szükséges algoritmus felismerésében teszi őt sikeressé.

Az alkalmazói kategóriában, mely magába foglalja a haladó szintű szövegszerkesztést, táblázat - és adatbáziskezelést, Kiss László mellett Lipécz Ádám és Soltész Balázs is jeleskedik. Eredményességük biztosítója kiváló jártasságuk a programhasználatban, jó logikai gondolkodásmódjuk és átlag fölé emelkedő vizuális érzékük.
Szeretettel gratulálunk, kitartást kívánunk a döntő feladatainak megoldásához!

 Cziczer Katalin
/2011.03.27./
 

      Rajzpályázat gyerekeknek

 

               
               

Felhívjuk figyelmét, hogy Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága Szent Flórián napja alkalmából óvodás korú gyermekek és általános iskolai alsó tagozatos gyermekek részére rajzpályázatot hirdet. A pályázatra Tűzoltósággal, tűzzel kapcsolatos témájú rajzokat várunk - nyilatkozta Juhász Péter tűzoltó parancsnok...
 

 


Juhász Péter

      

A pályázatokat Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltóságára kell eljuttatni (3980 Sátoraljaújhely, Pataki út 2.).

A pályázatok beérkezési határideje 2011. április 22.

A beérkezett rajzokat a Tűzoltóság laktanyájában kiállítjuk és természetesen a legjobban sikerült rajzok készítőit díjazásban részesítjük.

A helyezések sorrendjét az állomány véleménye alapján fogjuk meghatározni, a díjakat pedig a Szent Flórián napi koszorúzási ünnepségünkön kívánjuk átadni, melyet 2011. május 4-én tartunk Sátoraljaújhelyen a Római Katolikus Nagytemplom mögötti Flórián szobornál.
(a fotók illusztrációk)

    


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.27./
 

      „Nekem szülőhazám…”

 

               
               

„Nekem szülőhazám…”- címmel irodalmi teadélutánra hívtam az érdeklődőket március 23-án, 15 órai kezdettel A Művelődés Háza és Könyvtárába. A szülőföld volt a téma verssel, zenével, képpel - tájékoztatja az olvasókat Stumpfné Gyöngyösi Etelka - a rendezvény házigazdája...
 

 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka

      

A magyar költészet kezdeteitől napjainkig a költők szótárából nem hiányoznak ezek a szavak: haza, szülőföld, otthon. Válogatva az irodalomban egy-egy versen keresztül mutattam be a költők szülőföldhöz való kötődését. Akiket megidéztem: Tompa Mihály, Berzsenyi Dániel, Petőfi Sándor, Ady Endre, Juhász Gyula, Radnóti Miklós, József Attila.

Szűkebb hazánkról Sárospatakról is szóltam Fekete Gyula, Illyés Gyula és Orbán József szavaival. Ezt csak röviden tettem, mert Sárospatak irodalma külön délutánt is megérdemel. Ezt követően vendégeim olvasták fel, mondták el az általuk hozott verseket.

Szeretném megköszönni mindenkinek, akik megtiszteltek jelenlétükkel, meghallgattak, és megosztották gondolataikat egymással ezen a délutánon is.

    


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.27./
 

      Ássák az árkokat Kispatakon

 

               
               

Kispatak nagy részén a tavalyi esős év folyamán nagyon sok helyen megállt a víz, a belvízzel küszködtünk. Nagyon sok felelőtlen ember problémát okozott nekünk azzal, hogy a csapadékvizét beleengedte a szennyvízvezetékbe, emiatt itt is szivattyúztunk éjjel-nappal – számolt be Szabó András önkormányzati képviselő a víz elleni védekezés folytatásáról…
 

 


Szabó András

      

Az éven meglesz a tavalyi füstölés visszaellenőrzése, ezért továbbra is kérek minden lakót, aki úgy érzi, hogy nem oda megy a csapadékvize ahova kellene, változtatasson ezen.

A Nyíri utcánál a gazdálkodás miatt valamikor volt árok, de tavaly megállt az utca végén a víz, ami több lakónak problémát okozott. Van egy pár éve épült ház is, ami teljesen körbe volt zárva vízzel. Ahogy megnéztük szakemberekkel és kiástuk ezt az árkot, volt olyan kert, amiből ennek hatására lement a víz.
Tavaly sajnos félbe maradt ez az árokásás, mert van itt egy optikai kábel, amit nem szabad megsérteni, mert ez súlyos milliókba kerülhet. Ezért kézzel folytatják az ásást a Kommunális Szervezet emberei. Oláh képviselőtársamtól azt az ígéretet kaptam, hogy több helyen fognak segíteni, nem csak Kispatakon, hanem a város más területein is. Végre tavasz van és már lehet dolgozni. Megtörténtek a felmérések, amelyek alapján több helyen fogják ezeket az árkokat takarítani, tisztítani.

Most Kispatakon jelen pillanatban a Csepel-tó kerítésének a szelvényében, ahol körbe van kerítve a Csepel-tó, oda géppel nem tudunk bemenni, ezért egy másik brigádunk ugyanígy ássa az árkot. Így már összekötöttük a Gárdonyi utcát, ami Vajdácska felé megy - a Dorkói úttal. Tehát folyamatosan pótoltunk egy olyan régen kiásott árkot, amit annak idején a téglagyár idején még használtak. A Hortobágyi utcának és Szabó Endre utcán megvannak az átereszei, amelyeket ki kell takarítani, és tökéletesen fognak működni.
Tavaly elkészült a Szombati és a Budai Nagy Antal utcák ároktakarítása, hasonlóan az Árpád utcán is - amit a KPM végzett el - viszont itt jelezték, hogy az átereszeket még több helyen ki kell takarítani.
Ígéretet kaptunk a Közúttól, hogy ez éven ismét megkapjuk az árokásó gépet, és akkor a Gárdonyi utcán is elindul az árok egy részének a kiásása, ami megváltás lenne a Toldi utca lakói számára is.

Sajnos itt továbbra is probléma van a vízzel, az úttal. Most hosszabbítottuk meg a Toldi utca tervrajzának az építési engedélyét, s várjuk a pályázatot. Reméljük, hogy az éven írnak is ki pályázatot, de nem csak 300 méternél hosszabb útra, hanem rövidebbre is. Ha ez megvalósulna, akkor nagy lépést tennénk előre, mert sajnos a Toldi utca eddig nem kerülhetett be pályázatba.

    


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.03.27./
 

      Magyar Tájak

 

               
               

A Magyar Tájak előadássorozat évadzáró estjén Moldvával ismerkedhettek az érdeklődők A Művelődés Háza és Könyvtára pódiumtermében március 17-én. A terület elhelyezkedését, a moldvai csángók történelmét és kultúráját Darmos István mutatta be...
 

 


Darmos István

      

A moldvai csángókról, kisebbségi sorsukról, az anyanyelvi oktatás hiányáról egyre többet tudunk. Talán kevesebben tudják, hogy mai lakóhelyük az egykori Etelköz, hogy e terület soha nem volt a Magyar Királyság része, hogy a moldvai magyarság elődei az 1200-as évektől kezdődően több hullámban kerültek a területre.
Nyelvük a mai napig a nyelvújítás előtti állapotban él, minimális az írásbeliségük, s hogy ezeket a magyar nyelvet beszélő csángó embereket a mai napig román nyelven kereszteli, esketi és temeti a pap, mert 1671-től nem sikerült elérniük, hogy magyar nyelvű lelkipásztorok legyenek templomaikban.

Igyekeztem ezen az estén bemutatni azt az archaikus népi kultúrát, amelyet őriznek, ezért számos fotót, népszokásokat és táncmulatságokat bemutató videóbejátszásokat, hangfelvételeket válogattam össze. Hallhattunk ezen az estén archaikus népi imádságot, népi éneket, s belekóstolhattunk a moldvai tánckultúrába a Csimpolya Ifjúsági Csoport tagjainak segítségével. Igyekeztünk részletesen bemutatni a csángó viseletkultúrát, beszéltünk az étkezési kultúráról, s az est résztvevői megkóstolhatták a túrós, szalonnás puliszkát. Azt remélem, sikerült abból az időutazásból egy kis ízelítőt adni az ittlévőknek, amelyet moldvai utazásaim során magam is átéltem.

    


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.26./
 

     Óvodások mesemondó versenye

 

               
               

A Művelődés Háza Könyvtárában 2011. március 22-én regionális mesemondó verseny zajlott. A hagyományokhoz híven minden éven megrendezzük az óvodás korosztálynak is a mesemondó versenyt. Az idén a verseny nagy népszerűségnek örvendett, közel 30 gyermek mesélte el kedvenc meséjét - számolt be Krenyitzkyné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...
 

 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

      

A kis versenyzők nagyon ügyesek voltak, a délelőtt folyamán sok szép mesét hallottunk. A zsűri nem volt könnyű helyzetben, hiszen a színvonalas produkciók közül nehéz volt választani. A gyerekeket bíztatjuk a mese és az olvasás szeretetére és reméljük, hogy ez továbbra is így marad.

Helyezettek:
I. helyezett: Jónás Natália – Kerekerdő Óvoda - Olaszliszka
                  Kovács Fanni – Carolina Óvoda – Sárospatak
II. helyezett: Drótos Áron – Napköziotthonos Óvoda – Tolcsva
                   Rák Orsolya – Carolina Óvoda – Sárospatak
III. helyezett: Puchnyák Dorina – Napköziotthonos Óvoda- Tolcsva
                   Fekete Zétény – Carolina Óvoda – Sárospatak
Különdíj: Szabó Tessza – Carolina Óvoda - Sárospatak

    


 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.26./
 

      Indul a konyhakert program

 

               
               

A Magyar Vöröskereszt, az Amerikai Ház Alapítvány és az Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány támogatásával programot hirdetett meg, melynek célja, hogy a program résztvevői saját maguk és családjuk számára konyhakerti zöldségféléket termesszenek. A program Sárospatakra is eljutott, ahol a konyhakerti vetőmagok az Önkormányzat koordinálásával jutnak el a célcsoporthoz, az érdeklődő lakossághoz. Kiosztásukról – és magáról a programról – Oláh József önkormányzati képviselő számolt be…
 

 


Oláh József

      

Felélesztve a már-már feledésbe merült kertkultúrát, a program keretén belül a résztvevők ellenszolgáltatás nélkül kapnak egységcsomagnyi konyhakerti vetőmagot. A programhoz olyan önkéntesek csatlakozhatnak, akik rendelkeznek saját kerttel. A kapott vetőmagmennyiséghez kb. 40 négyzetméternyi alapterületre van szükség, valamint rendelkezniük kell olyan eszközökkel, amivel ezt a földet meg tudják művelni. Ezen kívül szükséges, hogy hozzájáruljanak, hogy a Magyar Vöröskereszt nyilvántartásba vehesse őket statisztikai célból, és hogy a konyhakertet 3 alkalommal lefényképezhessük.

Amit az egységcsomag tartalmaz: sárgarépamag, petrezselyem mag, dughagyma, fejes saláta mag, hónapos retek mag, zöldborsómag, spárgatökmag, uborka és bab. Sárospatak területén három nagyobb részt jelölt meg a Magyar Vöröskereszt, ahol ezek a magok kioszthatóak -
Sárospatakot, Dorkót és Apróhomok városrészeket.

Ez a program most van folyamatban, most kerülnek kiosztásra ezek az egységcsomagok, a Magyar Vöröskereszt munkáját segítők között az egyik én vagyok, akik vállaltuk azt, hogy márciustól szeptemberig 3 alkalommal fotót készítünk a veteményes kertekről.

Számunkra a Vöröskereszt 220 egységcsomagot tudott felajánlani. Ha megnézzük a külterületeket Kisbálványostól Apróhomokig, ill. az egész Dorkó területét, plusz Sárospatakot, biztos, hogy minden egységcsomagnak lesz gazdája és elvetésre fog kerülni ez a vetőmag.

    


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.26./
 

      Közkincs Programmal a kistérségi településekért

 

               
   

A Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében 2011. március 16-án került sor, a Közkincs Programmal a kistérségi településekért című tanfolyam záró rendezvényére - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin igazgató...
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A 30 órás tanfolyam alatt a hallgatók a projekttervezés, pályázatírás, rendezvényszervezés, kistelepülési marketing témaköreit sajátították el. A képzésen résztvevők, többek között olyan projektterveket, forgatókönyveket készítettek, amelyeket a jövőben eredményesen tudnak használni a kistérségi települések rendezvényein.

A kistérség 8 településéről összesen 17 fő vehette át a képzés elvégzését igazoló tanúsítványt. A képzés az Esélykülönbséget mérséklő kulturális vidékfejlesztés elősegítése címmel a Kistérségi közkincs-kerekasztal további működésének támogatása célú programja keretén belül valósult meg. Pályázati azonosító: K2c-05-08/em10

Támogatta: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

    


 


 


Törő Gábor
/2011.03.25./
 

      13.alkalommal is sikeres volt a diákok szervezésével történő véradás

 

               
   

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola immár 13. alkalommal szervezte meg a véradást, ami azért különleges, mert az általános iskolás gyerekek életkorukból adódóan vért ugyan nem adhatnak, viszont szüleiket, nagyszüleiket, ismerőseiket beszervezhetik véradónak...
 

  Repeiné Bodnár Zsófia

      

Március 22-én 13-17 óra között 67 véradó jelent meg az iskolánkban. Külön öröm, hogy 14 első véradóként érkezett, köztük több régi tanítványunk is. 15 véradásra jelentkező esetében – az előzetes vizsgálatok alapján – nem kerülhetett sor a véradásra, ami számukra felért egy szűrővizsgálattal és ezt követően orvoshoz fordulhatnak.
A 6.a osztályos gyerekek a véradóknak és a véradást lebonyolító dolgozóknak az iskola által készített ajándékkal köszönték meg ezt a humanitárius cselekedetet.

Az ajándékokat készítették:
5.a osztály (osztályfőnök: Kiss Gabriella)
8.b osztály (osztályfőnök: Géczi Tamásné)


Az osztályok közötti szervező munkát – a tavalyihoz hasonlóan – értékeljük, és az első helyezettet, a legtöbb véradót beszervező osztályt oklevéllel és egy nagy gyümölcskosárral jutalmazzuk.

Eredmény:
I. helyezett: 5.a Kiss Gabriella és a 6.a  Bartus Györgyné
II. helyezett: 2.a Dr. Damjanovits Lászlóné – Szemán Imréné
III. helyezett: 2.b Kiss Sándorné – Szebényiné Ujhelyi Ildikó


Köszönjük a véradóknak és szervezőiknek, hogy hívásunkat elfogadták, ezáltal is segítették az iskolai egészségnevelési programunkat. Szintén köszönetünket fejezzük ki a Vöröskereszt szervezőjének, Repeiné Bodnár Zsófiának és a Véradóállomás minden dolgozójának, akik igen tapintatosan és figyelmesen végezték el a munkájukat.
„AKI VÉRT AD, ÉLETET AD!”

    


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2011.03.25./
 

      Nem hozott eleget a Panpotikum

 

               
  

A Művelődés Háza és Könyvtára működtetésébe kerül az Újbástya Rendezvénycentrum, amelyet megelőzően hosszas átadás, átvételi folyamat kezdődött meg. Ennek kapcsán felmérték a teljes épületet – emelt ki néhány témát a Humán Bizottság üléséről Szvitankó Tamás bizottsági elnök…
 

 


Szvitankó Tamás

      

Ez kiterjedt az épület állapotára, a technika állapotára és a Vízikapu Szabadtéri Színpad állapotára és technikai berendezéseire is. A szakértők benyújtották véleményeiket. Sárospatak Város Önkormányzatának Műszaki Osztálya az épület állapotát fölmérte és ez kerül a képviselőtestület elé.
Szakbizottságunk is tárgyalta a Panoptikum sorsát és hasonlóan a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság által megfogalmazottakhoz, a Humán Bizottság is azt a javaslatot teszi a képviselő testület elé, hogy bontsák fel a szerződést a kiállítás tulajdonosával. A jelenlévők ezt követően három beszámolót is meghallgattak.

Amikor az új képviselőtestület és az új bizottságok megalakultak, a mi bizottságunk elhatározta, hogy olyan intézményeket is meghívunk bizottsági ülésre, amelyek nem önkormányzati fenntartásúak, de tevőlegesen részt vesznek Sárospatak város oktatási és kulturális életében. Ilyen intézmény az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is, aminek most hallgattuk meg a beszámolóját.

Szintén most számolt be a Farkas Ferenc Művészeti Iskola és a Sárospataki Torna Club is. Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tájékoztatóját tudomásul vették a tagok, még a Farkas Ferenc Művészeti Iskola és a Sárospataki Torna Club beszámolóját elfogadásra javasolják a képviselőtestületnek.

A  Humán Bizottság feladata közé tartozott a 2011. évi sporttámogatás elosztása is.

    


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.25./
 

      Felhívás az erdőtüzek megelőzésére!

               
    

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága Parancsnoka, Juhász Péter 2011. február 25-én körlevelet adott ki az erdőtüzek megelőzése érdekében. Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága - működési területén - az elmúlt évben 46 alkalommal oltott el avar- és szárazfű tüzeket, melyek veszélyeztették az erdő-területeket. Egy esetben égett erdő és 18 esetben egyéb fás terület...
 


Juhász Péter

      

Az erdőtüzek megelőzése érdekében és a tűzkárok csökkentésére az alábbi előírások megtartása szükséges:

1. A helyi lakosok figyelmét fel kell hívni arra, hogy a tűzgyújtási tilalom elrendelése után az erdő szélétől 200 méteren belül tüzet gyújtani, gazt égetni tilos.
2. Szabadban tüzet felügyelet nélkül hagyni nem szabad, ha a szél feltámad azt azonnal el kell oltani.
3. Az a személy, aki az erdő- vagy avartüzet észleli, köteles a tűzoltóságot értesíteni (a 105-ös segélykérőszámon, vagy mobil telefonról a 06-47-523-140-es telefonszámon).
4. Az állampolgárok a tűzoltás vezetőjének felhívására kötelesek a tűz oltásában személyes részvételükkel közreműködni, amennyiben ezt nem teszik tűzvédelmi szabálysértés kiszabásával sújthatók, vagy a hivatásos önkormányzati tűzoltóság helyszíni bírságot szabhat ki.
5. Biztosítani kell a községekben lévő segélykérő telefonok állandó üzemképességét.
6. Felkérem az önkormányzatok polgármestereit, szervezzék meg a lakosság és az önkéntes tűzoltók riaszthatóságát egy esetlegesen bekövetkezett tűz esetén.
7. Az erdőtűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről az erdőgazdálkodó köteles gondoskodni.
8. Az erdők tűz elleni védelméről szóló 4/2008.(VIII.1.) ÖM rendelet előírtakat be kell tartani, többek között az erdővel érintkező vagy azon áthaladó vasút és közút kezelője az erdő felőli oldalon köteles 2 méter széles védősávot kialakítani. A védősávot éghető aljnövényzettől, gallytól, cserjéktől, fáktól tisztán kell tartani.
9. Az erdőgazdálkodó köteles az erdőbe vezető utak, ösvények, nyiladékok bejáratánál, az autóspihenőknél, valamint a tűzrakó helyeken – jól látható módon – az erdőben történő tűzrakásra, a nyílt láng használatára, a dohányzás szabályaira és a tűzjelzés módjára vonatkozó figyelmeztető, tájékoztató táblákat elhelyezni.

    


 


 


Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága
/2011.03.25./

 

      Moldvai csángó viseleteket bemutató kiállítás

 

               
               

Moldvai csángó viseleteket bemutató kiállítás nyílt A Művelődés Háza és Könyvtára galériájában március 17-én. A kiállítást Rádainé Bodnár Katalin a Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek textilrestaurátora nyitotta meg, a megnyitót Tamás Janka moldvai népdalok előadásával színesítette, s Darmos István szólt a kiállítás létrejöttének körülményeiről...
 

 


Darmos István

      

Ez a viselet anyag nem múzeumi gyűjteményként jött létre, hiszen a Bodrog Néptáncegyüttes ruhatárának egyes darabjait állítottuk ki, amelyekben táncosaink műsorainkon fellépnek, mégis igyekeztünk olyan kiállítást létrehozni, amely bemutatja a csángó viseltkultúra sokszínűségét, értékeit. Az érdeklődők teljes ünnepi és hétköznapi öltözetet, idős asszony viseletét, számos szövött, díszített hímzett viseletdarabot, valamint színes és fekete-fehér archív fotókat találnak, ha ide betérnek.

Nyolc évvel ezelőtt kerültek az első darabok hozzánk, s néhány hete sikerült hét hímzett bőrmellényt – keptárt – beszerezni, részben a Wass Albert Kör támogatásával. A kiállítás érdekessége, hogy a magyarországi és erdélyi népviseletektől jelentős mértékben eltér a bemutatott csángó anyag, s a látogatók az egyes ruhadarabok nevével – katrinca, keptár, bernyéc, kerpa – is ismerkedhetnek. A kiállítás - amelyet színes fotók nagyításával a Levi Fotó támogatott - mintegy két hétig tekinthető meg. Várjuk a felnőtt és diák érdeklődő csoportokat.

    


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.24./
 

    A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság üléséről

 

               
             

Bizonyára sokan emlékeznek, hogy a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság februári ülésén nem fogadtuk el a Pataqua Kft üzleti tervét, mert azt a cég Felügyelő Bizottsága sem tette meg. Most viszont olyan számokkal találkoztunk az üzleti tervben, ami az önkormányzat számára megfelelő bevételt garantál - tekintve, hogy Patakqua Kft, illetve a fürdő az egyetlen olyan cégünk, amely jelentős pénzbevételt hoz az önkormányzat számára – nyilatkozta Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 

 


Hajdu Imre

      

Az igazgató úr előterjesztésében még elénk került a fejlesztési célú lekötött pénzeszközök felszabadítására vonatkozó kérelem is. A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság javasolja ezeknek a lekötött pénzeknek a felhasználását azzal a feltétellel, hogy az 2011. december 31-ig kerüljön visszapótlásra, hiszen azt nem tudjuk elfogadni, hogy ez a több mint 20 millió Ft működésre, bérezésre és egyéb kiadásokra fordítódjék.

Többek között tárgyaltuk a Sidinfo Kft, illetve az Újbástya Rendezvénycentrum kazamatájában található börtönpanoptikum további sorsáról is. A bizottság azt javasolja a képviselőtestületnek, hogy a szerződést bontsa fel arra való tekintettel, hogy nem hozta azt a várt bevételt, amit a kft remélt (mindössze 900 ezer Ft-ot hozott egy év alatt), amin ráadásul osztozni kellett azzal a kft-vel, akitől béreltük. Ezért javasoljuk, hogy a szerződés felbontásra kerüljön és a kiállítás tulajdonosa szabadon rendelkezzen felette.

    


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.24./
 

      Futballcsapatunk újabb győzelemének örülhettünk a hétvégén

 

               
                                                          

A hideg szeles idő ellenére sok néző volt kíváncsi kedvenceik játékára. Az ellenfél a miskolci vasutasok szemefénye az MVSC volt. Ők ez idáig fele annyi pontot gyűjtöttek, mint mi, s nagyon közel állnak a kiesési zónához. Feljebb kapaszkodásukhoz pontokat kell, hogy szerezzenek. Ezzel a céllal érkeztek hozzánk is. Mi pedig az őszi megbotlást kívántuk helyrehozni- számolt be Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke...
 

 


Zsófi Dávid


Földesi Károly


Zsófi József

      

Tanulva a náluk játszott mérkőzésből most komolyabbra vettük őket, s igyekeztünk minél hamarabb eldönteni a mérkőzés sorsát. Egyik gólhelyzet a másikat követte.
A 10. percben találtunk be először az ellenfél hálójába, de sajnos csatárunk les helyzetben volt.
A 15. percben Kecskés Tamást a büntetőterületen belül lerántották, de a bíró a sípot valószínű szívta és nem fújta, így néma maradt.
Folyamatos támadásaink végül meghozták a várt eredményt, s Zsófi Dávid 22. és a 28. percben lőtt góljaival megnyugtató előnyre tettünk szert.
A második félidőben nem csak a szurkolók, hanem a játékosok is kényelmesebbre vették a játék menetét, az ellenfél ezt kihasználva többet próbálkozott, de maradt a 2:0 arányú pataki győzelem.

Az edzők véleménye az elmúlt 90 percről:
Földesi Károly MVSC: Az első félidőben abból kaptunk gólokat amire számítottunk, ugyanis láttuk a pataki csapatot az előző fordulóban. Ezzel előnyt adtunk a hazai csapatnak. A második félidőben már kicsit jobban, magabiztosabban és labdabiztosabban játszottunk. Sajnos a csapatunkból hiányzik egy góllövő játékos, s amíg nem rúgunk gólt vagy gólokat, addig nincs esélyünk pontot vagy pontokat szerezni. A csapat játékában benne van a hiba lehetősége, de sokat dolgozunk, nagyon sok a fiatal, megpróbáljuk „csapattá gyúrni őket.”

Zsófi József STC: Egy aránylag jó első félidő után a másodikban visszavett a csapat a lendületből. Nem tudtuk növelni góljaink számát, ami nagy hiba. A nagy szél és a játékvezető ténykedése befolyásolta a csapat játékát, mert kisebb apró szabálytalanságokat az ellenfél javára döntött el. Ez egyaránt felháborodást keltett a játékosok és a nézők között. Nem alakulhatott ki folyamatos játék ennyi pontrúgás között. Az viszont dicséretes, hogy a csapat a harmadik mérkőzését is „lehozta” kapott gól nélkül, így 100%-osak vagyunk. Az első félidőben sokkal pontosabban játszottunk. A gólokon kívül is voltak szép támadásaink, gólhelyzeteink. Egyet, kettőt „elszórakoztunk.” A második félidőben a gürcölés és a cseréket követően a szenvedés maradt, de sikerült levédekezni az ellenfél felíveléseit.
Jók: Lukács István, Zsófi Dávid és Hoffmann Gábor.

A legjobb pataki játékosnak járó pezsgőt Zsófi Dávid kapta a mutatott gyors játékáért és a két rúgott góljáért.

Ifi csapatunk 1:1 arányú döntetlent játszott a jó erőket felvonultató miskolciakkal. Így mindkét együttesnek továbbra is egyenlő pontja van csak a vendégek több rúgott góljukkal vezetik előttünk a tabellát.

Gratulálunk! Hajrá Patak!

Szombaton Tarcalra látogatunk. Nem számíthatunk könnyű mérkőzésre, de ha elmegyünk és szurkolunk a mieinknek, az biztosan plusz erőt nyújt nekik.
 

    


 


 

További fotók>>>

Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke
/2011.03.23./
 

      Már szervezik a jövő évi tűzifa támogatást

 

               
             

Nem gondoltuk volna, hogy az Egészségügyi és Szociális Bizottság legutóbbi ülésén már a jövő téli tűzifa segélyek előkészítése az egyik legfajsúlyosabb téma, hiszen az idei tél még éppen, hogy véget ért, fűteni még most is kell. Pedig Oláh József bizottsági elnök - az SZMSZ módosítása mellett – ezt tartotta legfontosabbnak…
 

 


Oláh József

      

Egyik szóbeli előterjesztés bizottsági ülésünkön a lakásfenntartási támogatás átmeneti segély tüzelőanyagban történő biztosításáról szóló pályázat kiírására volt. Ugyanis minden évben felhívást teszünk közzé a Sárospatak Honlap, az újság, illetve a ZTV segítségével, amelyben megnyilatkoztatjuk mindazokat a sárospataki, vagy Sárospatak közelében működő vállalkozókat, akik tüzelőanyag árusításával foglalkoznak. Kérjük, hogy ebben nekünk nyújtsanak segítséget, szolgálják ki az önkormányzat által támogatásként odaítélt tüzelőanyaggal sárospataki lakókat. Emiatt kell ezt a pályázatot a következő évre kiírni és meghirdetni.

Minden alkalommal kérjük a vállalkozókat ebben a pályázati felhívásban, hogy mázsa mennyiségre adjanak árajánlatot, hasogatott tűzifára, áfával megnövelt értékben, és az ár tartalmazza a kiszállítási költséget is. Ezt az önkormányzat fizeti, amit támogatásként ad a lakosság részére. Mi utalványok formájában adjuk a támogatást, nehogy visszaélésre adjon lehetőséget. Az Önkormányzat ezt részben a lakásfenntartási, normatív támogatásból fedezi, ami 90%-ban az államtól visszaigényelhető.
A vállalkozóknak célszerű minél kedvezőbb árat képezni, hogy minél nagyobb eséllyel pályázzanak.

A következő bizottsági ülésünkön, zárt borítékokból fogjuk kiválasztani a vállalkozást - nyílt napirendi pontban, a helyszínen bontjuk a borítékokat - s ekkor fogunk dönteni.

    


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.23./
 

    Kosárlabda diákolimpia

 

               
                                                          

Sikeres bajnoki évet zárt az Árpád Vezér Gimnázium a kosárlabda diákolimpia megyei fordulójában, ahol 4 csapattal is a döntőbe jutottak - számolt be a sikerekről Géczi Tamás edző...
 

 


Géczi Tamás

      

A 6. korcsoportos fiú csapat egy nagyon szoros megyei elődöntőn harcolta ki a továbbjutást:
ÁVG – Szemere Szki. 45 - 43
ÁVG – Bláthy Szki. 50 - 47
A döntőben viszont már nem sikerült mérkőzést nyerniük, így a 4. helyen végeztek.
ÁVG – Diósgyőr Vasgyári Szki. 57 - 59
ÁVG – Bocskai Gimn. 5 - 46

A 6. korcsoportos lány csapat a körzeti bajnokságból veretlenül jutott a megyei döntőbe, ahol az Avasi Gimnázium ellen egy nehéz, hosszabbításos mérkőzés után szenvedett vereséget.
ÁVG – Avasi 29 - 31
Ezután a fáradtan és csalódottan játszó csapat attól a Bocskaitól is kikapott, akit korábban egy torna alkalmával magabiztosan verni tudott, s így szintén a 4. helyen végzett.
ÁVG – Bocskai 36 - 49

Sárospataki siker, hogy a mezőny legeredményesebb játékosa Géczi Fruzsina, az ÁVG tanulója lett.

Az 5. korcsoportos lány csapat körzeti ellenfelek híján közvetlenül a megyei bajnokságban indult, s jutott tovább.
ÁVG – Bocskai Gimn. 50 - 27
ÁVG – Földes Gimn. 53 - 30
ÁVG – Avasi Gimn. 41 - 23
A döntőben azonban már nem sikerült ezt a jó formát hozniuk, s a 4. helyen végeztek.
ÁVG – Fáy Szki. 30 - 45
ÁVG – Herman Gimn. 17 - 46

A 4. korcsoportos lány csapat szintén veretlenül jutott tovább a körzeti bajnokságból, a döntőben pedig a bronzérmet jelentő 3. helyezést sikerült elérnie.
ÁVG – Szirmabesenyő Ált. Isk. 35 - 16
ÁVG – Fráter Gy. Gimn. 14 - 43

    


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.03.23./

 

     Nyertes pályázatok az Árvayban

 

               
                                                          

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája eredményesen pályázott az NTP-OKA-XXI: Közoktatásban működő tehetséggondozó műhelyek támogatására. Az elnyert 400 000Ft-os összeget az Árvay Tehetségműhely megvalósítására fordítják. A programba olyan 9-11 éves gyermekeket vártak, akik a társas készségeiket illetően mutatnak az átlagosnál jobb teljesítményt. Hatékony kommunikáció, biztos fellépés, társas kapcsolatrendszerben meghatározó szerepük van - számolt be Kissné Murányi Andrea igazgatónő...
 

 


Kissné Murányi Andrea

      

 A tehetségazonosító munkát a 4. osztályokban a Renzulli-modell alapján szervezték, a vizsgálatokat ennek alapján végezték. Általános képességeket (KFT), speciális képességeket (a programtól függően megfelelő tesztek), kreativitást és motivációt vizsgálták, a kapott eredményeket pszichológus összegezte.
A tehetséggondozó műhely munkája heti 2 alkalommal történik. A foglakozásokat dr. Rózsahegyiné Nagy Andrea és Kissné Murányi Andrea tartják.

Nagyon várják már az intézmény dolgozói a TIOP-1.1.1-7/1-es pályázat eszközeit is, hiszen a közbeszerzési eljárás várhatóan áprilisban lezárul. Interaktívtáblák és kapcsolódó számítástechnikai eszközök, 18 millió Ft-os összegben (9 tantermi csomag, 38 db iskolai PC csomag, 1db szerver szoftver, 1 db alkalmazás szerver, 1db Wifi csomag) teszik lehetővé ezután a korszerű iskolai nevelést-oktatást.

 

    


 


 

Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskola
/2011.03.22./

 

     Felhívás Tűzoltó Diák Versenyre

 

               
                                                          

A Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága általános iskola alsó- és felső tagozatos, valamint középiskolás korú tanulók részére ismételten meghirdeti helyi tűzoltóversenyét. A verseny célja: Az országos tűzvédelmi oktató, nevelő programhoz kapcsolódóan felkelteni a gyerekek figyelmét a tűzmegelőzési ismeretek fontosságára, továbbá a tűzoltó szakma megszerettetése, megismertetése - nyilatkozta Juhász Péter parancsnok...
 

 


Juhász Péter

      

Helyi verseny ideje és helye: 2011. május 5. 08 óra helyszín: Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága, 3980 Sátoraljaújhely, Pataki út 2.

A csapatok tagjai: A versenyen 6 fős csapatok vehetnek részt, a névsort jelentkezéskor kérjük megküldeni a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága részére.

Versenyfeladatok: A résztvevő csapatoknak elméleti (teszt, tűzoltó szakfelszerelések felismerése) és gyakorlati (szerelés, tömlőgurítás, kötélszedés, vizes váltóverseny) feladatokat kell végrehajtaniuk. A jelentkező csapatok részére a versenyfeladatok leírását megküldjük. A gyakorlati feladatokra való felkészülésnél a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága előzetes időpont egyeztetés alapján segítséget nyújt. Az elméleti segédanyag a tűzoltóságon átvehető.

Értékelés: A versenyen a I-III. helyezett csapatok tárgyjutalomban részesülnek. Jelentkezési határidő: 2011.04.04.

Jelentkezni lehet: A Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltóságán
Cím: 3980 Sátoraljaújhely, Pataki út 2. Telefon: 06-47/523-140, e-mail: sutp@enternet.hu, Timkó István tűzoltó főhadnagynál:06/30-648-8655
 
( a fotók illusztrációk)

    


 


 


Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága
/2011.03.22./

 

      Ünnepek a Szivecske csoportban

 

               
                                                          

Csoportunkban halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek járnak, akiknél azt tapasztaljuk, hogy szüleiknek a megélhetéshez szükséges alapvető feltételek megteremtése is gondot okoz – nyilatkozta Bettenbuchné Dudás Marianna, a Carolina Óvoda és Bölcsőde Szivecske csoportjának óvodapedagógusa...
 

 


Bettenbuchné Dudás Marianna

      

Az óvodában töltött időben igyekszünk őket biztonságot adó, nyugodt légkörben nevelni és tartalmas elfoglaltságot biztosítani számukra. Mindenekfelett keressük azokat a megoldásokat is, amelyekkel mindennapjaikat boldogabbá tehetjük.

Mikulás váráskor és a karácsonyi ünnepségnél segítségünkre volt az Adományház, melynek vezetője felajánlotta gyermekeinknek, hogy ruhákat választhattak maguknak ezekre az alkalmakra. A farsangi bálra pedig Máté Anna, a MOMO üzlet vezetője biztosította a jelmezeket csoportunk óvodásainak. Így megjelenésük ugyanolyan kultúrált volt, mint a jobb körülmények között élő társaiknak.

Ezúton is köszönjük támogatóinknak az önzetlen segítséget a Szivecske csoport gyermekei és dolgozói nevében!
 

    


 


 


Törő Gábor
/2011.03.22./
 

      Vay Miklós Szakképző Iskola tanulói az országos döntőben

 

               
                                                          

 

      

A Vay Miklós Szakképző Iskola minden évben részt vesz a Suliszervíz által megrendezett Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyen. Az előző években is szépen szerepeltek iskolánk diákjai, rendre bejutottak a regionális döntőbe és ott is az élmezőnybe végeztek..

Idén a regionális fordulóból is sikerült tovább jutnunk és történelem tantárgyból tanulónk az országos döntő 20 legjobbja közé került. Az ő megmérettetésére április 15-16-án, Nyíregyházán kerül sor. Szereplésével tovább növelheti iskolánk és városunk jó hírét - felkészítő tanáruk Dancs László.

    


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.21./
 

      Sárospatak a megyei bajnoki címért játszhat

 

               
                                                          

Véget ért a megyei sakkbajnokság alapszakasza, melyben Sárospatak csoportjában első helyen végzett (tabella mellékelve), s így áprilisban a megyei bajnoki címért játszhat. Az ellenfél Kazincbarcika III. számú csapata lesz - számolt be Tóth Tamás...
 

 


Tóth Tamás

      

Mivel Kazincbarcikán ebben az idényben nagymértékben támogatták a sakkot (a sakk sport költségvetése erre az idényre ott 20x annyi volt, mint nálunk), rendelkeznek NB I-es, NB II-es és megyei csapatokkal is, így a bajnoki cím megnyerése szép teljesítmény lenne. Célunk továbbra is ez, s ha ezt az akadályt sikerrel vesszük, akkor az NB II-be jutás karnyújtásnyira kerülne. A találkozó időpontja egyeztetés alatt.

A csapat tagjai (lejátszott mérkőzés / elért pont):

Braun Márton 4/3,5
Balogh László 6/3,5
Isépy József 6/4,5
Kovács Tamás 6/4,5
Simai Máté 6/5,5
Simon Nándor 3/2
Tóth Tamás 6/4,5
Lendák Lajos 4/1,5
Tóth Ferenc 2/1
Rakaczki Zoltán 2/1
Kanyogh Gergő 4/2,5
Lukács András 1/1
Simai Gábor 5/3
Nagy Zsolt 4/3,5
Merényi János 3/1,5
Csatlós Kornél 5/2,5
Csupka János, Simai Balázs, Illés Attila, Stumpf Gábor.
( a fotók illusztrációk)

    


 


 


Törő Gábor
/2011.03.21./
 

      Cserkész fogadalomtétel volt Sárospatakon

 

               
                                                          

A 763. sz. Sztárai Mihály cserkészcsapat 2011. március 13-án, a 10 órakor kezdődő istentisztelet keretében, újjáalakulása után immár a tizennyolcadik alkalommal tartotta meg a jelöltek ünnepélyes fogadalomtételét a Sárospataki Református Templomban. Ezen a verőfényes vasárnap délelőtt Nt. Köntös László lelkipásztor, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója hirdette az igét – kaptuk az információt Újlaki Csaba cserkésztiszttől…
 

 


Újlaki Csaba

      

A Botkőn, március 5-én sikeresen lebonyolított újoncpróba után, Marczi Róbert, Karászi Róbert, Marczi Simon és Mayher László az Úr Isten színe előtt és a gyülekezet jelenlétében egy életre szóló fogadalmat tett "Isten, haza, embertárs szolgálatára".

Petőfi Sándor: Nemzeti dal c. költeményét Szabó Ferenc őrsvezető helyettes, a Tíz cserkésztörvényt Marczi Róbert leendő cserkész mondta el hibátlanul.
A csapat életében meghatározó helyet elfoglaló eseményt vidám szeretet-vendégség követte. A jó hangulatot maguk a cserkészek, a harapnivalót a Nőszövetség tagjai és a cserkészszülők biztosították.
 

    


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.03.21./
 

      Motoros baleset jogosítvány, forgalmi engedély és rendszám nélkül

 

               
                                                          

2011. március 11-én  7 óra 5 perckor egy anyagi kárral járó közlekedési baleset történt a Vajdácska, Fő utca 6. szám előtti útszakaszon. Egy helyi, fiatal személy egy általa vezetett Suzuki típusú motorkerékpárral a Vásáros út felől a Petőfi út irányába haladt annak ellenére, hogy a motorkerékpár vezetéséhez semmilyen vezetői okmánnyal nem rendelkezett. A balesetről Bacsó Tibor rendőr őrnagytól kaptunk tájékoztatást…
 

 


Bacsó Tibor

      

A motoros ráadásul utasként szállított egy helyi, fiatal személyt. Vajdácska főutcáján egy jobb ívelésű útkanyarulatban nem az út vonalvezetésének megfelelően közlekedett, amelynek során az úttest jobb oldali sávjába áthaladt és összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő személygépkocsival.
A baleset következtében szerencsére semmilyen sérülés nem történt, csak anyagi kár keletkezett.
A baleset vizsgálata során a rendőrök megállapították, nem csak a jogosítvány hiányzott, de a motor sem rendelkezett, sem forgalmi engedéllyel, sem hatósági jelzéssel – rendszámtáblával.

A baleset körülményeit és az egyéb szabálytalanságokat szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a Sárospataki Rendőrkapitányság.

    


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.20./
 

      Sikeres a Nyitott Óvoda programja

 

               
                                                          

Leendő óvodások látogathatnak a Carolina Óvoda és Bölcsőde intézményébe szombat délutánonként - egymást követő 4 alkalommal -, amelyből még egy hátra van – mesélte Lendvainé Szendrei Ágnes, az intézmény vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Előzetes bejelentés nélkül hozhatják a szülők gyermekeiket, akik - a mellékelt képek és az eddigi tapasztalatok alapján - jól érzik magukat. Változatos, színes programokkal vártuk a gyermekeket mindhárom délután. Tornatermünkben lehetőség nyílik a különböző mozgásformák gyakorlására (kúszás, mászás, ugrálás, hintázás). Láthatóan nagy sikere van a gyerekek körében a kör alakú trambulinnak, melyen önfeledten, ugyanakkor biztonságosan ugrálhatnak. Az emeleti galériában a szülőkkel szívesen festenek, hajtogatnak, kirakóznak, barkácsolnak.

Az emeleti Rendezvényteremben pedig „szájtátva” nézhetik meg a szinte már rendszeressé váló bábelőadásokat. Szemmel láthatóan szívesen jönnek a jelenlegi, valamint a leendő óvodások, bölcsődések és szüleik is. Jó érzéssel tölti el, valamennyi, a program lebonyolításában közreműködő kolléganőmet is a rendezvény iránt megnyilvánuló komoly érdeklődés. Külön öröm számunkra, hogy – a szülők elmondása szerint – aki egyszer már volt a programon, az a gyermek már alig várja, hogy ismét szombat legyen, és újra jöhessen.

A következő alkalom március 26-án, szombaton lesz. A Nyitott Óvoda program bezárását követően, az óvodánkról és az itt folyó munkáról szerzett tapasztalatok után lehetőség nyílik az óvodai beiratkozásra, mely a székhelyintézményünkben (a Zrínyi u. 40. sz. alatt) történik 2011. március 21. – április 18. között, melyre nagy szeretettel várjuk a beiratkozókat!

    


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.20./
 

      54. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató

 

               
                                                          

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 107 éve tevékenykedik a fizikatudomány kutatásának, oktatásának területén. Sokszínű tevékenységi körükben megtaláljuk neves tanulmányi versenyek szervezését, felkészítést a diákolimpiára, szakmai lapok megjelentetését és tudományos konferenciák szervezését is...
 

 


Szeder László

      

2011. március 12-15. között - az intézményben folyó természettudományos tehetséggondozó tevékenység elismeréseként - az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium adott otthont a címben említett szakmai találkozónak, amelyen az elhangzó előadások tematikáját az „Atommag Centenáriumi Éve” határozta meg.
Szomorú aktualitása volt az ankét témájának a napokban bekövetkezett japán atomerőmű katasztrófája, amelyről szakértői beszámolót hallhattak a résztvevők.

Tudva, hogy a természettudományos oktatás jövője a diákok lelkesedésének, kíváncsiságának felkeltésén is múlik, módszertani kérdésekben hirdetett műhelyfoglalkozások, eszközkiállítások is gazdagították a négy nap programját. „Hazai” előadók is részesei voltak e munkának, Szeder László tanár úr eszközbemutatója, Bigus Imre tanár úr előadása a sárospataki fizikaoktatás 300 évéről, műhelyfoglalkozása a becslési versenyről felkeltette az ankét résztvevőinek figyelmét.

Kellemes színfoltja volt az ankétnak az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjainak (Kiss Melinda, Pingor Zita, Szabó Levente, Szebényi Lucia) zenés műsora, és városunk nevezetességeinek, valamint a Magyar Nyelv Múzeumának, a füzérradványi Károlyi-kastélynak a meglátogatása.

Köszönjük a támogatást együttműködő partnereinknek: Sárospatak Város Önkormányzata, Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei, Magyar Nyelv Múzeuma, Művelődés Háza és Könyvtára, Zsindely Népzenei Együttes, Vay Miklós Szakképző Iskola.

    


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.20./
 

      „Tavasztündér, merre jársz?”

 

               
                                                  

 


Szegedi Istvánné

      

„Lépted nyomán fű zöldül
Ágakon rügy éled
Március van gyere már
Nagyon várunk téged.”

Ezzel a verssel nyitotta meg második beiskolázási programját a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 2011. március 9-én (szerdán) - számolt be Szegedi Istvánné, igazgató...

Ezen a délutánon terveztük a nyelvek világában való kalandozást is, amely egy német nyelvű árnyjátékkal kezdődött, amit a 4. évfolyamos csoport adott elő. A kis mesejátékot természetesen magyar nyelven is megbeszélték. Angolul a tavasz színeivel ismerkedtek meg az óvodások, leendő iskolások, akik a szivárványt is felrajzolták a tanult angol színek segítségével.

A gyerekek közös munkával elkészítettek egy tavaszi képet, amin minden gyerek kéznyomát hagyta, majd a délutánt egy közös tánccal és énekkel zártuk.

    


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.19./
 

    Ütközés Makkoshotykán

 

               
                                                          

 


Bacsó Tibor

      

Március elején súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset történt Makkoshotyka főutcáján, a Rákóczi úton. Egy sárospataki fiatalember közlekedett az általa vezetett Volkswagen személygépkocsival Sárospatak irányába – kezdte beszámolóját egy balesetről Bacsó Tibor r. őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…

Egy bal ívelésű kanyarban jobbra tartási kötelezettségének nem tett eleget - „levágta a kanyart” - és áttért a bal oldali forgalmi sávba, ahol összeütközött a szemből szabályosan közlekedő segéd-motorkerékpárral, amit egy fiatalember vezetett.
Az ütközés következtében a motorkerékpáros 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett, akit a mentők kórházba szállítottak. A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset körülményeit.
 

    


 


 

Törő Gábor
/2011.03.19./
 

     Díszvendégként vettünk részt az Utazási Kiállításon

 

               
                                                       

Az ország egyik legfontosabb idegenforgalmi rendezvényén, a „Menjünk világgá!” címmel Miskolcon megrendezett utazási kiállításon vett részt Sárospatak, ahol az a megtiszteltetés érte városukat, hogy díszvendégként, Székelyföld mellett a legkiemeltebb vendég lehetett ezen a rendezvényen – számolt be Aros János polgármester az idei idegenforgalmi szezont nyitó kiállításról…
 

 


Aros János

      

Nagyon komolyan gondoljuk azt, amit néhány évvel ezelőtt elkezdtünk, hogy ennek a térségnek az egyetlen lehetősége a turizmusban rejlik. Sárospatak az ország, s talán egész Európa egyik legszebb kisvárosa, hatalmas történelmi múlttal, ami kötelez bennünket, s ennek szellemében igyekszünk bemutatni városunkat.
Szerencsére nagyon sokan szeretik Sárospatakot, ezért keresték fel a kiállításon is a strandunkat, s ezért érdeklődnek a rendezvényeink iránt, amelyek nagyon tartalmasak lesznek ezen a nyáron. Néhány hét múlva már kezdődik is az első nagy rendezvényünk, majd – a teljesség igénye nélkül - a hagyományos Szent Erzsébet napok a pünkösdi felvonulással, a Crescendo Nyári Akadémia, a Zempléni Fesztivál, az Aszú ünnep, s emellett mivel a Végardó Fürdő 50. születésnapját ünnepeljük, mindent igyekszünk erre az évfordulóra felfűzve bemutatni. Szinte minden hétvégén - mint ahogy a Vízikapunál lévő szabadtéri színpadon is - várjuk az érdeklődőket, a látogatókat.

Szerencsére a tavalyi év adatai azt mutatják, hogy továbbra is keresik Sárospatakot, elsősorban a történelmi nevezetességeket, így a gyönyörűem felújított Rákóczi-várat, és a Nagykönyvtárat, ahol legtöbben az Oroszországból visszahozott könyveket és a különböző értékes könyveket keresik, a végardói strandfürdőt, természetesen a Bodrog-parttal és Sárospatak más nevezetességeivel kiegészítve, ahol a szokásos jó vendégszeretettel várjuk a hozzánk látogatókat.
 


 


 


 

Elnök Úr, Hölgyeim és Uraim,
Kedves Vendégek!

Sárospatak Képviselő-testülete és valamennyi lakosa nevében szeretettel köszöntöm Önöket az ország egyik legrangosabb turisztikai rendezvénye, a 18. „Menjünk világgá” kiállítás alkalmából.

„Szent föld. E város volt a magyar forradalmak oroszlánbarlangja, itt tanyáztak a szabadság oroszlánai.” Ekképpen lelkesedett Petőfi Sándor 1847-ben Sárospatakon. Sárospatakon, amely ma már Magyarország egyik legismertebb kisvárosa, Árpád-házi Szent Erzsébet szülővárosa, Lorántffy Zsuzsanna lakóhelye az aszú bor bölcsője, a Bodrog-parti Athén, a Magyar Cambridge, a Kultúra Magyar Városa, az Év Települése cím birtokosa, és a Virágos Város.

Sárospatak neve valósággal összeforrt a magyar történelemben oly fontos szerepet játszott Rákóczi családdal. Jeles tagjai születtek, nevelkedtek, házasodtak a nagyrészt általuk felépített és ma már az ország legszebben felújított várának falai között, ahol 1708-ban tartották az utolsó kuruc országgyűlést.

Városunkat történelmi hagyományai kötelezik a kultúra az oktatás és a tehetségnevelés ápolására. Az 1531-ben alapított Református Kollégium egykori diákjainak – Csokonai Vitéz Mihály, Kazinczy Ferenc, Kossuth Lajos, Móricz Zsigmond, Szemere Bertalan, Tompa Mihály – szellemisége elvárja tőlünk, városunk jelenlegi szolgálóitól, hogy mindent megtegyünk a ránk hagyott örökség ápolása érdekében.

Ma Sárospatak újra virágzó iskolaváros, történelmi emlékhelyeit több mint 200 ezren keresték fel az elmúlt évben. Városunk három tájegység, a Hegyalja, a Hegyköz és a Bodrogköz találkozási pontjában, a Bodrog folyó mentén fekszik. Műemlékekben és látnivalókban igen gazdag, leglátogatottabb műemléke a Rákóczi Vár, amely a Rákóczi Múzeum gyűjteményének ad otthont. A másik leglátogatottabb műemlékegyüttes a híres Kollégium, amelyben a Tiszáninneni Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei is helyet kaptak a Pollach Mihály tervei alapján épült világhírű könyvtárteremben. Itt több mint 300 ezer kötetet őriznek, köztük felbecsülhetetlen értékű ősnyomtatványokat és az Oroszországból nemrég hazakerült könyveket:.
- Széchy Mária Vizsolyi Bibliája (1590)
- Luther bibliája

Az iskolakerti szoborpark hírességeinek megtekintése vagy az ország legszebb természeti csodájaként nyilvántartott Tengerszemhez vagy a Bodrog folyó partján megtett kellemes séta fáradalmait az idelátogatók a nemrég Makovecz Imre tervei alapján felújított, az idén 50. születésnapját ünneplő Végardó Fürdő termálvizében pihenhetik ki, mely 230 ezres látogatottságával a környék legkedveltebb fürdője a hazai és a külföldi pihenni vágyó vendégek körében. Esténként pedig a helyi vendéglátósok kitűnő Hegyaljai borokkal várják a kedves vendégeket.

Mint ahogy várjuk mi is az érdeklődőket a sárospataki standnál, ahol részletesebben megismerkedhetnek programjainkkal. Például:
- a Tokaj Hegyaljai Borversenyen
- a Pünkösdi Szent Erzsébet ünnepekre
- Zsákomban a bábom nemzetközi bábfesztiválon
- a nyári Crescendo Művészeti akadémián
- a Zempléni Fesztiválon
- a Máté Napi Aszú ünnepen
- vagy a gyönyörű környezetben található szabadtéri színpad rendezvényein

Nagy tisztelettel köszönöm meg a kiállítás szervezőinek és a B-A-Z Megyei Önkormányzat vezetőinek, hogy Sárospatak - Zemplén kulturális és idegenforgalmi központja - díszvendégként kapott lehetőséget ezen a kiállításon.

Bár azt tanultuk, hogy minden út Rómába vezet, kérem tegyenek egy kis kitérőt, látogassanak el Sárospatakra. Szeretettel várjuk Önöket.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.03.19./
 

      Ülésezett a Bodrog-menti Sporthorgász Egyesület

 

               
                                                          

Március közepén tartott ülésükön a 2010-es gazdálkodási év szakmai beszámolóját tárgyalták meg a civil szervezet tagjai. A tagság az erről szóló előterjesztésből részletesen is megismerhette, hogy az elnökség miként hajtotta végre a korábbiakban kitűzött célokat - erről a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület elnöke, Pingor Zsolt számolt be…
 

 


Pingor Zsolt

      

Olyan költségtakarékos gazdálkodást végzett a horgászegyesület, amely példa értékű az egész megyében azzal, hogy 400 ezer Ft-os tartalékalap növekedést tudott megvalósítani. Emellett minden versenyünket, rendezvényünket meg tudtuk valósítani, s ami a legfontosabb - a horgászokat ez érinti a legnagyobb mértékben - az össz. bruttó bevételünk 77 %-át tudtuk halasításra fordítani. Ez közel 7 millió forint összértéket jelentett tavaly. Ennek kapcsán kilencvenöt mázsa halat telepítettek egy év alatt, s ezek már a kifogható méretűek voltak.

A közgyűlésen számos gondot is felvetettek a tagok, amelyek többségében a civil szervezet nem jogosult intézkedni. Így pl. az utak rendbetétele kapcsán, ezek ugyanis magántulajdonban vannak. Mi egy dolgot tudunk tenni, hogy tolmácsoljuk a kérést, és megpróbáljuk valahogy elősegíteni ezen utaknak a javítását és rendbetételét. Vannak is rá ígéreteink a Geo-Milk részéről, de azt tudomásul kell venni, hogy az elmúlt évben olyan magas volt vízállás és olyan sár volt, hogy a gépjárműveik sem tudtak ezen a területen közlekedni.
Mindenképpen próbálunk ezen javítani, viszont azt nem tehetjük meg - egyenlőtlen költség felhasználás lenne - ha olyan pénzt, amit a közösség befizet, olyan utakra fordítanánk, amelyből nem mindenki részesedik egyenlő mértékben.

Mint ahogy az élet valamennyi területén, úgy itt is jelentős költségemelkedésre számíthatunk 2011-ben. Ennek kapcsán határoztuk meg az idei év feladatait.
A közgyűlés elfogadta a 2011-re vonatkozó gazdálkodást, s az ezzel összefüggő halgazdálkodási, üzemgazdálkodási tervet. Ez alaphangon 70 mázsa 50 kg fogható méretű halról szól, s napijegyes bevételek terhére természetesen ezt még tovább fogjuk növelni.

2012. december 31-én lejárnak a haszonbérleti szerződéseink, ezzel kapcsolatban vannak olyan követelmények velünk szemben, amelyeket teljesítenünk kell. Például az, hogy a társadalmi munkaalapból esőbeállókat és szalonnasütő helyeket kell lerakosgatnunk, ezt ugyanis a haszonba vételkor vállalta az egyesület.


 


 


 

 Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület
/2011.03.18./

 

      A megemlékezés folytatódott a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 7.c osztályában

               
                                                          

Március 15-én országszerte megemlékezéseket tartottak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulóján. Intézményünk tanulói az iskolánk emlékműsorát március 11-én (pénteken) az első órában tekinthették meg. Az erről készült felvételt a videótárban megtekinthetik az érdeklődők...

A nemzeti ünnepen a mi osztályunk is képviseltette magát, hiszen ott voltunk az Iskolakertben a Kossuth-szobornál rendezett megemlékezésnél és koszorúzásánál.
A visszaemlékezést másnap, március 16-án történelemórán folytattuk. A szerencsés véletlennek köszönhetően a tananyagban éppen a forradalom és szabadságharc összefoglalásához érkeztünk.
Csoportmunkában dolgoztunk, ezt a formát mi nagyon szeretjük.
Az 1. csoportnak az ünnep jelképeit kellett elkészíteni: a kokárdát és huszársüveget. Igazán szép munkák születtek. Azt is megbeszéltük, hogy mit jelképeznek a színek.
A 2. csoport a történelmi eseményeket és eseményeket megörökítő képeket állította időrendbe.
A 3. csoport térképes feladatot kapott. A falitérképen és a vaktérképen kellett fontos csatahelyeket megmutatni és bejelölni.
A 4. csoport keresztrejtvényt fejtett, és Kossuth csizmájaként egyes szám első személyben a forradalom és szabadságharc legfontosabb eseményein vezetett minket végig.
Az 5. csoport egy képet rakott ki puzzle-ből, amely a schwechati csata részletét mutatta be.
Összefoglalásként közösen ünnepi faliújságot készítettünk a saját munkáinkból.
Az óra végén megelégedetten dőltünk hátra, és mindenki úgy érezte, hogy a legtöbbet hozta ki magából.
Ez tényleg „ Jó mulatság, férfimunka volt!”, hogy Vörösmarty szavaival éljünk.
II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 7.c osztálya
/2011.03.21./

 

      Kulcsszerepben a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület

 

               
                                                          

Éves közgyűlést tartott a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület. A tagok számos fontos kérdésben hoztak határozatot. Az egyik legfontosabb a Sárospatak önkormányzatával létrejövő együttműködési megállapodás volt, mely segíti az idei turisztikai feladatok egyesületen keresztüli ellátását. Ennek kapcsán dr. Szabó Rita alpolgármester elmondta, Sárospatak város képviselőtestülete februári ülésén hagyta jóvá az együttműködési megállapodást…
 

 


dr. Szabó Rita

      

Ennek legfontosabb eleme a Tourinform Iroda működtetési feladatainak az átvállalása, ugyanis a megállapodás szerint az Újbástya Rendezvénycentrumban található irodát a továbbiakban az Egyesület fogja működtetni.
Miután a Tourinform Iroda ellátásához egy névhasználati szerződés is kapcsolódik - melyet a Turizmus Zrt-vel kötött Sárospatak város önkormányzata - ez egy módosításon fog átesni, az irodát ugyanis korábban a Sidinfó Kft üzemeltette.

Dr. Dankó László, a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület elnöke „térségben gondolkozva” képzeli el Sárospatak turizmusának jövőjét…

Ahogyan Sárospatakon elkezdődött egy városmarketing program kialakítása, és ennek az aprópénzre váltása, úgy a térség többi településein is. Ezekben nem csak a turisztikai szempontokat kell figyelembe venni, hanem a helyi lakosság szempontjait szem előtt tartva kell kialakítani olyan programokat, amelyek látványosságot jelentenek és egy kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a helyi lakosság számára.
Emellett azonban a programokat úgy érdemes kidolgozni, hogy azok a helyben élőkön túl a turisták számára is érdekesek legyenek. Ennek elérése érdekében a térségi szereplők összefogására van szükség.

   dr. Dankó László


 


 

Törő Gábor
/2011.03.18./
 

      Sajtó Nívó-díjban részesültek a Zemplén TV munkatársai

 

               
                                                    

Szinte természetesnek vesszük, hogy ami napközben történik, azt este a Zemplén TV-n megnézhetjük, arra nem is gondolva, hogy talán nem is olyan egyszerű ezt megoldani, minden színhelyre odaérni, minden témában otthon lenni, a felvett anyagból kész híranyagot szerkeszteni olyan módon, hogy az elhangzó szöveg és a vetített képek tökéletes összhangban legyenek. Aki felfigyelt erre, az Katasztrófavédelem volt, ami a ZTV munkáját két munkatársának – Nagy Mariann és Tóth István - kitüntetésével ismerte el…
 

 


Nagy Mariann


Tóth István

      

Március 15-e a Magyar Szabad Sajtó Napja is. Ennek jegyében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elismeréseket adott át azoknak a médiában dolgozóknak, akik tavaly objektív és hiteles tájékoztatással segítették az árvízi védekezést. A 8 kitüntetett írott és elektronikus sajtót képviselő újságírók között volt ott a Zemplén Televízió két munkatársa is, Nagy Mariann és Tóth István…

A BAZ megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a BAZ megyei tűzoltó szövetség már hagyományosan idén is megtartotta ünnepségét a szabad sajtó napja alkalmából. A helyszín a tavalyi év egyik legsúlyosabb árvízi katasztrófáját átélt Felsőzsolca volt. Megköszönték a helyben és megyében dolgozó sajtómunkatársak munkáját, kiemelve, hogy szerepük egyre inkább felértékelődik.

A mi hármas tevékenységi egységünkben, a felkészülésben, az effektív beavatkozásban, a helyreállítás, újjáépítés folyamatában rendkívül fontos a média folyamatos jelenléte azért, hogy az embereket, a veszélyeztetett területen élőket, a károsultakat hitelesen és objektíven tájékoztassák. Mindazon folyamatokról, amelyek befolyásolják az anyagi javaikat, vagy az életüket, testi épségüket is - mondta Lipták Attila mk. pv. ezredes, megyei igazgató.

A megyei katasztrófavédelmi sajtónapon a helyi sajtó fontosságáról is szó esett. Mint elhangzott, a 21. században a gyors és pontos információátadást nem csak vagyont, akár életet is menthet.

A ZTV-t nézzük, a védelmi bizottsági üléseken kiadott információk mind a ZTV-n keresztül juthattak el a lakossághoz, illetve az önkéntességre való felszólítás is ezen az úton ment a legjobban. Nagyon nagy szükség volt erre, és ami fontos, hogy objektíven és teljesen tiszta, őszinte riportokkal biztosították a lakosság tájékoztatását.

Mindketten örülünk ennek az elismerésnek, mert olyan emberektől kaptuk, akiket mi is tisztelünk. Azt el kell mondanunk, hogy bár csak ne kellett volna ilyen módon tudósítani a munkájáról, mert az árvíz másoknak nagy problémát jelentett – reagált a kitüntetésre mindkettőjük nevében Nagy Mariann szerkesztő riporter.
A sajtó nívó díjban részesült TV-sek azt is elmondták, munkájukat, akár csak a katasztrófavédelmi szakemberek, hivatásként élik meg.


 


 


 

Cziczer Katalin
/2011.03.18./
 

     Család Éve

 

               
                                                          

2011. március 12-én Sárospatak vendége volt Dr. Kopp Mária professzor asszony, aki "Megfogyva bár, de törve nem" címmel tartott előadást a család küldetéséről a Szent Erzsébet Házban. A Család Évének helyi eseményeiről Koleszár Krisztián hitoktató számolt be olvasóinknak...
 

 


Koleszár Krisztián

      

2010. december végén, Szent Család vasárnapjával kezdődött el a Család Éve a Magyar Katolikus Egyházban. A Sárospataki Római Katolikus Egyházközség több programot is szervez ennek jegyében:

A Család Évében 10 alkalommal, a hónapok utolsó szombatján, az esti szentmiséket a plébánia családjaiért ajánljuk fel. Erre szeretettel hívjuk a házasokat, családosokat, özvegyeket is. A házaspárokat házasságkötésük évére tekintettel hívjuk. De bármelyik alkalmat lehet választani, ha az általunk megjelölt időpont valamiért nem alkalmas. Örömmel vennénk, ha a házaspárok, családok a szentmise előtt egy-két héttel jeleznénk részvételüket a plébániának személyesen, vagy elérhetőségeinken: tel.: 47/311-183; e-mail: plebania@pr.hu

A szentmise időpontja a párok beosztása a házasságkötés ideje szerint:

1. Február 26. 17. óra A 2005. január 1. után házasságot kötött párok alkalma.
2. Március 26. 17. óra A 2000. január 1. és 2004. december 31. között házasultak.
3. Április 30. 18. óra Az 1995. jan. 1. és 1999. dec. 31. között házasultak.
4. Május 28. 18. óra Az 1990. jan.1. és 1994. dec. 31. között házasultak.
5. Június 25. 18. óra Az 1985. január 1. és 1989. dec. 31. között házasultak.
6. Július 30. 18. óra Az 1980. január 1. és 1984 dec. 31. között házasultak.
7. Augusztus 27. 18. óra Az 1975. január 1. és 1979.dec. 31. között házasultak.
8. Szeptember 24. 18. óra Az 1970. január 1. és 1974. december 31. között házasultak.
9. Október 29. 18. óra Az 1965. január 1. és 1969. december 31. között házasultak.
10. November 25. 17. óra Az 1964. december 31. előtt házasultak.

A Család Éve lehetőség hálaadásra a teremtő Isten házasságról és családról való szent tervéért, és a kapott kegyelmekért, hogy e szép és boldogító tervéhez igazíthatjuk életünket. A szentmiséken a házaspárok ünnepélyesen megújíthatják házassági ígéretüket. Éljenek ezzel a lehetőséggel! Gyónási lehetőség is lesz a szentmise előtt, alkalom arra, hogy (az évek alatt) felgyülemlett lelki terhektől, bűneinktől az Úr Jézus megszabadítson a bűnbocsánat szentségében. A keresztény házasok hitükről is tanúságot tesznek azzal, hogy – ígéretüket megújítva - újra Jézus Krisztusra bízzák életüket, egymást, és gyermekeiket.

Dr. Kopp Mária professzor asszony, aki "Megfogyva bár, de törve nem" címmel tartott előadást a család küldetéséről a Szent Erzsébet Házban. Az előadásról felvétel készült, melyet az alábbi linkre kattintva visszahallgathatnak: http://www.sarospatak.plebania.hu/csaladiev.htm (javasolt böngésző: Internet Explorer)


 


 


 

Cziczer Katalin
/2011.03.17./
 

      Idegenben, nehéz pályán győzött futballcsapatunk

 

               
                                                          

Szeles tavaszi időben látogattunk a hét végén Nyékládháza együtteséhez. A téli szünet alatt személyi állományuk egy kissé megújult, új játékosaik technikailag talán kevesebbet tudnak mint elődeik, de akarásukkal, fegyelmezett játékukkal igyekeztek kompenzálni azt. Az igazi ellenség nem is a játékosok, hanem a gödrös egyenetlen talajú pálya volt – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke…
 

 


Lukács István


Bodolai István
 


Zsófi József

      

A hazaiak taktikája a tíz emberrel védekezés, s kontratámadásból esetleg meglepni minket. Ennek megfelelően többnyire az ellenfél térfelén folyt a játék. Helyzetek, helyzetek hátán. Volt úgy, hogy négyszer rúgtunk szögletet egymás után. Abban, hogy csak egyetlen találattal nyertünk az is szerepet játszott, hogy két alkalommal szerintünk a gólvonal mögött tartózkodott egy rövid ideig a labda, de mint tudjuk az a gól, amit a bíró megad. Így az első félidőt nagy mezőnyfölénnyel, de gól nélkül zártuk.

A második 45 perc elején a helyiek egy-két támadásukkal próbálták jelezni, hogy változtattak a taktikájukon, de egyhamar beszorítottuk a kapujukhoz őket. Így, főleg szélső hátvédjeink is részt vehettek a támadásokban. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen Lukács István a sok közül az egyik szögletéből „érintés nélkül” rúgta a győzelmet jelentő gólunkat. 1:0

A beállt védekezéssel szemben talán meg lehetett volna próbálkozni egy–két átlövéssel, már csak azért is, mert a kapusuk a szokásosnál alacsonyabb volt. (Igen, az oldalvonal mögül mindig könnyebb!)

A szakemberek véleménye - Bodolai István, Nyékládháza edzője:
Fiatal csapatom megpróbált méltó ellenfele lenni a második helyen álló Sárospataknak. Hellyel-közel sikerült is. Igaz, hogy helyzeteik a vendégeknek voltak, de mégis egy nagyon buta góllal kaptunk ki. Gratulálunk Sárospatak együttesének. Remélem egyszer mi is elindulunk felfelé.
Zsófi József Sárospatak edzője:
A mérkőzés elején gondoltam, hogy nem csak a Nyékládháza csapata lesz az ellenfél, hanem a körülményeket is duplán bele kell kalkulálnom. A pályára gondolok, ami jelen pillanatban nem üti meg a megyei II. osztály színvonalát sem. Az óriási szél is rombolta a játéklehetőséget. Beigazolódott a félelmünk, hiszen az ellenfél csak a védekezéssel foglalkozott, hogy ússza meg gól nélkül. Elrúgták a labdát amerre álltak. E miatt nagyon sokat állt a játék. Gyakran kellett újra építeni a támadásainkat. Nehéz volt játszani a pályán. Sok hiba is becsúszott. De a legfontosabb, hogy a hozzáállásunk megfelelő volt.
Jók: Lukács István, Szabó Sándor és Hoffmann Gábor

A legjobb pataki játékosnak járó pezsgőt Lukács István kapta, nem csak a három pontot jelentő góljáért, hanem a jó védekezés mellett a támadásokban vállalt szerepéért.
Ifi csapatunk hasonlóan 1:0 arányban bizonyult eredményesebbnek!
Gratulálunk! Hajrá Patak!

Vasárnap 15 órai kezdettel a Miskolci Vasutas Sport Club játékosaival mérjük össze tudásunkat hazai pályán. Tavasszal sajnos alulmaradtunk, nemcsak ami a végeredményt illeti, de sajnos a játékunkkal is. Így van okunk visszavágni.
Előtte 13 órától a felnőttekhez hasonlóan, második helyén álló ifi csapatunk játssza fontos mérkőzését, az élen álló MVSC-vel. Menjünk, szurkoljunk nekik is!


 


 


 

További fotók >>>

STC Baráti Kör
/2011.03.17./
 

      CSILLAGHULLÁS vasárnap délután a Szent Erzsébet Házban

 

               
                                                          

Hétfőn, március 21-én bontjuk le Orient Enikő Doxológia című kiállítását. Enikővel tavaly szeptemberben, a Kulturális Örökség Napok rendezvény keretében rózsákat készítettünk origami technikával. Ez az alkalom adta az ötletet, hogy folytassuk a közös munkát, de most rózsák helyett csillagokat készítünk - küldte az előztes felhívást Bodnár Boglárka...
 

 


Orient Enikő

      

Enikő több kiállított munkáján is szerepel a csillag motívum, ezért adtuk a CSILLAGHULLÁS címet a délutáni műhelynek. Arról, hogy mi várható, Enikő így ír: "Vinnék különféle origami csillag-modelleket, amiket meghajtogathatnánk. Lesznek laposak és térbelógathatósak, egyszerűek és összetettebbek. Nekem a csillag fehér színben képzelhető el, mivel a fényt jelenti. De ki-ki másként is értelmezheti - például színes csillagvirággá is válhat."

A program helye és ideje: Szent Erzsébet Ház - 2011. március 20. vasárnap 15 óra
 


 


 


 

Törő Gábor
/2011.03.17./
 

      A kisrefisek sikerei

 

               
                                                          

2011. február végén Királyhelmecen a XII. Mécs László szavalóversenyen Jaskó Eszter 6. osztályos, Szabó Ferenc 7. osztályos tanulók kiemelkedő eredményt értek el, korcsoportjukban (II.) holtversenyben I. helyezettek lettek.

2011. március 4 - 5 - én Nyíregyházán a református iskolák országos tanulmányi versenyén – „Csodát virágzik a jelen…” – vettünk részt, ahol határon túli diákok is képviselték iskolájukat. A verseny két napján hat kategóriában három korcsoportban mérhették össze tudásukat a tanulók. A 31 versenyző iskola között a mi kisrefiseink derekasan helyt álltak, hiszen a második „legtöbb” helyezést értük el.
Eredményeink:
vers: II. korcsoport Gócs Annabella 3.hely
próza: I. korcsoport Szabó Diána Elizabet 1. hely
II. korcsoport Séra Kornél Különdíj

Szóló néptánc: II. korcsoport Gócs Annabella, Gál András I. hely

Népdal: I. korcsoport Velkey Borbála I. hely
II. korcsoport Takács Zoltán I. hely

Komplex anyanyelv: III. korcsoport Frikker Gabriella 2. hely

Köszönet a versenyző diákoknak, szülőknek, a felkészítő tanítóknak, tanároknak és Darmos Évának. Ezúton mondunk még köszönetet a Nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola pedagógusainak és a családoknak a szeretetteljes ellátásért.

 


További fotók >>>

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona
/2011.03.17./
 

      Teremlabdarúgó torna a Vayban

 

               
                                                          

Az elmúlt hetekben került megrendezésre a Vay Miklós Szakképző Iskolában a teremlabdarúgó bajnokság, amire minden várakozást felül múlva 14 osztály jelentkezett. A két csoport körmérkőzései után, négyes döntőre került sor. Az esélyes csapatokkal szemben a végső győzelmet a 11. C osztály érte el - számolt be a fél iskolát megmozgató sporteseményről Dr. Téglás Zsolt igazgató...
 

 


Dr. Téglás Zsolt

      


A torna során a csapatok nagy lelkesedéssel és odaadással vettek részt a mérkőzéseken, s - ami külön öröm volt az iskolavezetés számára - végig sportszerű mérkőzéseket vívtak, bizonyítva Tölgyesi István és Galgovics Csaba tanár urak eredményes munkáját.
A bajnokság gólkirálya, Budai Elmér 12. T osztályos tanuló lett. Első ízben került átadásra a vándorserleg, amit a győztes osztály egy évig birtokol. A kupát fazekas tanulóink készítették, Gécziné Bankus Zsuzsanna tanárnő vezetésével.

Az eredményhirdetés alkalmával sikerült a négyes döntő csapatait szerény jutalmazásban részesíteni, amiért köszönet illeti városunk vállalkozóit: Körmöndi Zoltán (Sportszer), Rusznák István (zöldség, gyümölcs), Leskó István (ÉPSZER), Bárdos Csaba (virág, ajándék).


 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.17./
 

      Bántalmaztak egy férfit Kenézlőn

 

 


 

      

A Sárospataki Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntett gyanúja miatt megindított nyomozásban vizsgálja azon eset körülményeit, mely szerint március 15-én este kenézlői lakásának udvarán bántalmaztak egy 68 éves férfit. Az ügy vizsgálatát a rendőrség még aznap este lakossági bejelentés alapján megkezdte nyilatkozta dr. Gaskó Bertalan r. alezredes B-A-Z megyei rendőr-főkapitányság Kommunikációs Irodavezetője...

A hatóságnak ugyan a sértett tagadja, hogy őt bárki is bántalmazta volna az adott este folyamán, azonban a körülmények ennek ellentmondanak. Az ellentmondások tisztázása folyamatban van. Valószínűsíthetően az ügy hátterében a férfinak és haragosainak személyes jellegű nézeteltérése, konfliktusa áll.


 


 


 


dr. Gaskó Bertalan r. alezredes Kommunikációs Irodavezető B-A-Z. MRFK
/2011.03.17./
 

      Cserkészeink Kazincbarcikán is szépen szerepeltek

 

               
                                                          

A sárospataki 763. sz. Sztárai Mihály cserkészcsapat nyolc tagja 2011. február 26-27-én részt vett a Magyar Cserkészszövetség II. Kerületének kazincbarcikai farsangi mulatságán. Az eseményre Borsod és Heves megye területéről nyolc csapatnak sikerült eljutnia, közel 100 fős összlétszámmal – küldte tudósítását a pataki cserkészek farsangolásáról Újlaki Csaba cserkésztiszt…
 

 


Újlaki Csaba

      

Bár farsangi mulatságra érkeztünk, az nem csupa móka és kacagás volt, a csapatoknak ugyanis be kellett mutatni valamit. A keretmese témája a magyar mondák és regék voltak. A patakiak a Lehel kürtje mondájának meghatározó epizódját adták elő sikeresen, és az erős mezőnyben ezzel a harmadik helyezést érték el, ami egy szép oklevelet és a cserkészszívnek (és hasnak) igen vonzó nagy fatörzs-tortát jelentette.

A fiatalokat a továbbiakban ízletes vacsora, teaház, játék- és vetítőterem, valamint rengeteg nyerő tombolajegy várta. A patakiak többek között még focilabdát is nyertek, másnap az útravalóként kapott pudingos rácsos sütit pedig a megérkezésig sem tudták mind elfogyasztani.

Utazásunkat a sárospataki református gyülekezet, részvételünket a cserkészek és cserkészjelöltek szülei támogatták. Köszönet érte!


 


 


 


Törő Gábor
/2011.03.16./
 

      Mozgalmasan telt a hétvége A Művelődés Háza és Könyvtára számára

 

               
                                                          

A Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatak város képviselő-testülete 2011. február 11-i döntése értelmében megkapta az Újbástya Rendezvénycentrum és benne a Tourinform Iroda üzemeltetését. A működtetésével kapcsolatban további kötelezettségeket jelent a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesülettel kötött szolgáltatási szerződés is – kezdte beszámolóját a hosszú hétvégéről Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő, amibe már az Újbástya üzemeltetése is bele tartozott…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Fontos feladatunknak tartottuk, hogy az első tavaszi hosszú hétvégén az iroda kész legyen a városba látogató turisták és érdeklődők fogadására. Az irodát pénteken nyitottuk, naponta 10-16 óráig várta a vendégeket. Az elmúlt napok alatt közel ötven turista kért segítséget az ott tartózkodó ügyeletes népművelőktől. Többek között Kecskemétről, Dunántúlról, Szolnokról és egyéb településekről érkeztek Sárospatakra látogatók. Sokan kértek felvilágosítást a Tengerszemhez vezető kirándulási útvonalról is. Az ünnep utáni első munkanapon kezdi meg tevékenységét az irodában Kajati Mónika idegenforgalmi munkatárs.

Az intézmény színházterme adott otthont pénteken a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola ünnepi megemlékezésének, majd a délelőtti órákban a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tehetségkutató táncversenyének. Az este folyamán a Wass Albert Kör szervezésében Tőkéczki László előadására került sor a pódiumteremben.

Szombat délelőtt az Újbástya második emeleti termében a Horgász Egyesület tartotta évi rendes közgyűlését, majd ugyanezen a napon A Művelődés Háza emeleti társalgója volt a helyszíne az Országos Fizikatanári Ankét esti fogadásának.
Hétfőn délután nagy érdeklődés előzte meg az esti Dumaszínházi előadást így 19 órától teltház előtt mutatkoztak be az ifjú humoristák.
A keddi napon pedig a március 15-i városi megemlékezés lebonyolításával dolgoztak az intézmény munkatársai.


 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.16./
 

    Értekeztek a Függetlenek Sárospatakért Egyesület

 

               
                                                  

 


Zérczi László

      

Az önkormányzati ciklus elmúlt időszakáról tartott tájékoztatást március 7-én az egyesület két képviselője, Jarecsni János és Zérczi László. A képviselők az elmúlt hónapok alatt végzett munkájukról adtak tájékoztatást és a városunkat érintő fontosabb előterjesztések, döntések voltak az érdeklődés középpontjában. A beszélgetésről Zérczi László önkormányzati képviselő adott tájékoztatást…

Természetesen a város 2011-es költségvetése, a kötvény helyzet, a beruházások jelenlegi állása, az álláshelyek megszüntetése, mind-mind megfelelő témát adott a részletes és kimerítő beszélgetéshez. Többségében azonos véleményen voltunk, de akadt olyan témakör is, ahol eltérő megnyilvánulást hallhattunk. Ilyen volt pl. az álláshelyek megszüntetése. A rendelkezésünkre álló információk segítségével igyekeztünk válaszolni olyan kérdésekre is, amelyek "pletyka" szinten terjednek városunkban.
Nemsokára újra találkozunk, ahol az egyesület tagjai kibővített létszámban lesznek jelen.
 


 


 


 


Törő Gábor
/2011.03.16./
 

    Fergeteges idegen nyelvi est

 

               
                                                  

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma 2011. március 10-én, csütörtökön ismét otthont adott az idegen nyelvi estnek, amely idén egy francia és egy német blokkból állt. A műsor első felében a francia nyelvet tanuló diákjaink mutatták meg tehetségüket. Ízelítőt kaphattunk a francia kultúrából. Népdaloktól kezdve, Shakespeare Rómeó és Júliáján át napjaink slágereiig betekintést nyerhettünk a francia irodalomba és művészetekbe. Külön öröm számunkra, hogy Shakespeare Rómeó és Júliáját iskolánk diákjai rövid változatban, az általunk készített koreográfiával mutatták be. A francia blokk reneszánsz költőnk, Balassi Bálint verseivel zárult.
 

 


 

      

 német blokkban a táncos – zenés előadások domináltak. A műsorok többségének célja egyértelműen a közönség megnevettetése volt. A dalokat és táncokat a diákok különféle jelmezei tették még élvezetesebbé. Ezek mellett olyan történetek is testet öltöttek a színpadon, mint a Piroska és a farkas modern feldolgozása és a nyelvtanulás fontosságát hangsúlyozó vidám előadás.

Az estet az igazgatónő szavai zárták, köszönetet mondva minden felkészítő tanárnak és fellépő diáknak.

Jövőre ismét megrendezésre kerül az idegen nyelvi est ám ezúttal az angol nyelv kerül sorra és minden bizonnyal egy (legalább) hasonlóan hangulatos estet élvezhetnek majd nézőink.


 


 


 

További fotók>>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2011.03.16./
 

 Újabb sikereket hozott a VIII. MOGYI – SUSI Kézilabda Torna

 

               
                                                  

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola évek óta kiváló kapcsolatot ápol a csávolyi Mogyi Kereskedelmi Kft-vel. A Sárospataktól igen messzire lévő cég, a SUSI megalakulásától támogatja az egyesületet és halmozza el a sportolókat, kisebb-nagyobb ajándékaival. Idén – a Mogyi Kft. képviselői – Mészáros András és Bánhidi Andor, azzal az ötlettel keresték meg a pataki vezetőket, hogy a tavaszi sportiskolás rendezvénysorozatot szívesen segítenék – küldte tudósítását Belicza János testnevelő, a sportiskola vezetője…
 

 


Belicza János

      

Az eseményeket Mogyi-s termékekkel és anyagi segítséggel is szponzorálnák. Így a március 6-ai kupát VIII. MOGYI – SUSI Kézilabda Tornának hívták, az április – 10-eit IX. MOGYI – SUSI Nemzetközi Labdarúgó Tornának, a május 14-ei rendezvényt pedig V. MOGYI – SUSI Nemzetközi Gyermekfesztiválnak fogják hívni. A szerződéskötéssel egybekötött sajtótájékoztatóra, 2011. február 24-én került sor, a Rákóczi Panzió éttermében, ahol a „mogyis” cég vezetői is jelen voltak.

2011. március 5-én a 2000-ben született labdarúgók, Kazincbarcikán vettek részt egy labdarúgó tornán, ahol a SUSI történetének egyik legnagyobb sikerét érték el. Az eseményen csak NB-s klubok képviseltették magukat. A patakiak az „A” csoportból simán továbbjutottak, a DVTK első számú csapata és az Egri Sportiskola legyőzésével. A keresztjáték során pedig a házigazda – Kazincbarcika – mindkét csapatát legyőzték, így hódították el az első helyért járó kupát.
Az arany érem mellett, jutott még meglepetés a sportiskolásoknak, hiszen a torna legjobb játékosa BOTOS ZSOLT lett. A csapat tagjai: Berki Bence, Ignácz Ákos, Szemkó Balázs, Molnár Csaba, Kelemen Gergő, Botos Zsolt, Ladomerszky Bence, Tagai Péter, Kocsik Dániel, Götz Martin, Kalocsai Attila, Kerülő László – játékosok; Punyi Gyula – edző.
Nem feltétlenül a hírhez kapcsolódik, de érdemes megemlíteni, hogy PUNYI GYULA bácsi, nem csak a kicsik neveléséhez ért, hanem a játékvezetéshez is. 2011. március 12-én élete első NBII-es mérkőzésen (Cegléd-Restart – DEAC-DVSC) vett részt, mint asszisztens.
 


 


 


 

Hír még a SUSI életéből: 2011. március 5-én a 2001-2002-ben született focisták, Vachter Tamás bácsi vezetésével, Kisvárdára látogattak, ahol a III. Kelet – Trans 2000 Kft. Gyermeklabdarúgó – Tornán vettek részt. A kicsik – nélkülözve pár 2001-es játékost – szépen helyt álltak, az egy évvel idősebbek ellen. A Sárospatakiak a hazaiak mellett, a Nyírsulival, a Gyulaházával, a Görög Focisulival, a Hajdúnánással, a Csengerrel, a Fehérgyarmattal és a Nyírbátorral is játszottak. Végül a hetedik helyen végeztek. A torna legjobb női játékosa Vachter Fanni lett. A csapat tagjai: Keksz Bence, Séra István, Baba János, Tóth Sebestyén, Vachter Fanni, Batta Gergő, Tagai András, Hunyadi Bence, Vitányi Szabolcs, Kálid Ahmed, Ardó Alex, Mózes Tamás, Ladomérszki Kristóf – játékosok; Vachter Tamás – edző.

2011. március 6-án rendezték meg a sárospataki sportiskolások, azt a kézilabda tornát, melyen a csávolyi MOGYI Kft. volt a főtámogató. Az eseményen 8 csapat vett részt és játszott a minél jobb helyezések eléréséért. Akik kilátogattak az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokába, azok az 1999-2000-es lányok és az 1998-1999-es fiúk mérkőzéseit láthatták. A tornán 100 darab érem, 8 darab serleg, 6 különdíj és 25 darab oklevél talált gazdára. A SUSI vezetői, Szabó András – képviselőt, Vachter Tamás – labdarúgó szakosztály vezetőjét és Papp Anikót – a szülői munkaközösség vezetőjét kérte fel a díjátadásra. A programot a tombolasorsolás színesítette. A mérkőzéseket Vinnai István és Pásztor István sporttársak vezették.
Összességében e rendezvény jó alkalmat nyújtott arra, hogy a SUSI csapatai megfelelően felkészüljenek az Országos ERIMA bajnokságra és a további versenyekre. A szervezők büszkék arra, hogy neves egyesületek utánpótlás csapatai vettek részt a tornán.

HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI! www.susi.mlap.hu

Köszönet a FŐ TÁMOGATÓNAK: MOGYI Kft.

Köszönet a TÁMOGATÓKNAK: Sárospataki TC, Sárospatak Város Önkormányzata, Árpád Vezér Gimnázium, Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Árvay J. Gyakorló Általános Iskola, www.sarospatak.hu, www.patakinfo.hu, K&H – Sárospatak, Sárospatak Újság, Helyi Krónika, Rákóczi Panzió, Zemplén Televízió, Észak Magyarország, www.boon.hu, és természetesen a SZÜLŐKNEK , akik nagyon sokat segítettek a rendezvény ideje alatt, és nélkülük nem lenne SUSI!

A VIII. MOGYI – SUSI – KÉZILABDA Torna hivatalos végeredménye:

1999-2000-ben született lány tanulók:

I.HELY: ÓZD LÓCI DSE
II.HELY: SUSI
III.HELY: MISKOLCI SPORTISKOLA
IV.HELY: MEZŐKÖVESD KC

LEGJOBB JÁTÉKOS: PERÉNYI JÚLIA (SUSI)
GÓLKIRÁLY: VÁMOS PETRA (ÓZD)
LEGJOBB KAPUS: RÁK PETRA (SUSI)

A CSAPAT TAGJAI: Rák Petra, Hauser Petra, Hardon Réka, Szabó Eszter, Krenyitczki Sarolta, Perényi Júlia, Mester Patrícia, Bajzáth Emese, Zombori Gréta, Csordás Dóra, Vachter Fanni, Horváth Inez – játékosok; Papp József – edző.


1998-1999-ben született fiú tanulók:
I.HELY: MISKOLCI SPORTISKOLA
II.HELY: SUSI
III.HELY: KAZINCBARCIKA
IV.HELY: MEZŐKÖVESD

LEGJOBB JÁTÉKOS: JUHÁSZ ÁDÁM (SUSI)
GÓLKIRÁLY: BIHARI SOMA (MISKOLCI SPORTISKOLA)
LEGJOBB KAPUS: KISS RICHÁRD (MISKOLCI SPORTISKOLA)

A CSAPAT TAGJAI: Marczi Máté, Rák Máté, Götz Bence, Gál András, Juhász Ádám, Kajati Gergely, Zajácz Ákos, Dékány Kolos, Korda Péter – játékosok; Csendes István – edző.

További fotók>>>

SUSI
/2011.03.16./
 

   Ünnepséget tartottunk az 1848. március 15-én történtek emlékére

 

               
                                                      

Az éjjel esett eső után igazi tavaszi délelőtt sereglettek össze Sárospatak polgárai március 15-én, hogy az Önkormányzat meghívásának eleget téve az iskolakerti Kossuth-szobor előtt adózzanak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékének. Éppen ezen a napon fejeződött be városunkban az országos fizikatanári találkozó, így adódott, hogy az ünnepi beszédet Mester András, az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat alelnöke tartotta…
 

 


Mester András

      

Mester András ünnepi beszéde nem volt szokványos, talán ezért kötötte le végig a nagyszámú hallgatóság figyelmét. Az ünnepi szónok a fizikatanár követhető logikájával és precizitásával vezette végig a ’48-at követő politikai korszakokat, illetve kormányokat abból a szempontból, hogy hogyan viszonyultak március 15. megünnepléséhez. Mivel ez a nap a magyar nép függetlenségének szimbóluma, nem ünnepelhették mindig szabadon. Volt, amikor még ugyanazon kormány időszakában is változott a hozzáállás, hogy „agyon legyen hallgatva”, iskolai szünet, vagy munkaszüneti nap legyen-e…

Bodrog Néptáncegyüttes a Pataki oktatás históriája című táncjátékából adott elő alkalomhoz illő részleteket, nagyon látványosan, nagy sikert aratva.

Hasonlóan nagy tapsot kaptak a Kassai Thália Színház művészei, akik már „haza jönnek” Sárospatakra, hiszem nem ez az első ünnepünk, amit zenés, verses műsorukkal emlékezetessé tettek.

Az ünnepi műsort Kossuth Lajos szobrának koszorúzása követte. A koszorúzók hosszú sorának élén az Önkormányzat állt, melynek nevében Aros János polgármester, Dr. Szabó Rita és Sikora Attila alpolgármesterek, Dr. Komáromi Éva jegyző és Dr.Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő helyezték el a koszorút a szobor talapzatánál…


 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.15./
 

    Március 15. megünneplése Hamiltonban - Kanadában

 

               
                                                  

A Hamiltoni Református Templom dísztermében volt Március 15 megünneplése vasárnap, 13-án délután a tiszakarádi születésű Kántor Pál, volt pataki diák, lelkipásztor vezetésével. A megemlékezésen a felnőtteken kívül, részt vettek a Hamiltoni Magyar Iskola növendékei is Nagy Ilona énektanárnő vezetésével, aki Kántor Pál NEKTEK KIS DOLOG című versével köszöntötte a vendégeket…
 

 


Kántor Pál

      

A fiatalok dalokkal és szavalatokkal emelték a műsor színvonalát. A nagyobb tanulók közül Keresztúri Emese és Vastagh Fésüs Balázs hosszabb verseket szavaltak.

A felnőttek közül szerepelt Kákóczi Bertalan, aki Tóth Kálmán ELŐRE című versét szavalta, Kanalas Miklós Petőfi: A SZABADSÁGHOZ című versét, Szabó Dea pedig Kántor Pál: IMA ÉS ÉNEK A HAZÉRT című versét. Niemann Stephanie és Lilla kisiskolások énekszámát, TAVASZI SZÉL VIZET ÁRASZT, és Fajszán Izabella, fiatal cserkész, FÜSTBEMENT TERV című vers szavalatát hallhatták.

Az ünnepi szónok Fr. Amászka László, a helyi Szent István Egyházközség plébánosa volt. Zeneszámokat hallottunk az Antalóczi triótól (Imre, Éva és Skarlet), Skarlet tárogatójátékával is meglepte a 111 vendéget. Ugyancsak zeneszámmal vett részt az ünnepélyen Szigeti Máté és felesége, Hiripi Anita.


 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.03.15./
 

     Megemlékezés az ÁVG-ben

 

               
                                                  

 

      

Az Árpád Vezér Gimnázium tanulói is az ünnep előtti utolsó tanítási napon, 2011. március 11-én emlékeztek arra, a napra, amikor 163 évvel ezelőtt, 1848. március 15-én a magyar nép fellázadt a szabadságáért

Mikor minden osztály felsorakozott az impozáns épület aulájában, elkezdődött az ünnepi műsor, melyben a gimnázium diákjai mintegy 30 perces ünnepi műsort adtak elő, csokorba szedve nemzetünk legfontosabb költeményeit.


 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.03.15./
 

      Ünnepi megemlékezés a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

               
                                                    

 

      

A sárospataki Vay Miklós Szakképző Iskola tornatermét az alkalomhoz illően, szépen kidekorálták 2011. március 11-ére, amikor az iskola tanulói és tantestülete az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezett

Miután az osztályok felsorakoztak, elkezdődött az ünnepi műsor, amelyben a tanulók Petőfi Sándor egyik történetét elevenítették fel. A hallgatóság feszülten hallgatta, átérezve a jelentőségét annak, ami 1848. március 15-én történt.
 


 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.15./
 

  Március 15-ei megemlékezés

 

               
                                                    

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma ez éven is megemlékezett az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Március 15-e alkalmából az intézmény diáksága hagyományosan az iskolakerti Kossuth-szobornál idézte fel a nagy nap eseményeit, s rótta le tiszteletét forradalom és szabadságharc hősei előtt...
 

 

      

A műsort a 11. E osztály állította össze és adta elő. Az ünnepi beszédet Mező Gábor mondta. A zenei betéteket Enghy Sáron, Pál Edith, Tarnavölgyi László, iskolánk énekkara és az osztály tolmácsolásában hallhatta a közönség. A verseket, összekötő szövegeket Áts Dóra, Csatlós Csenge, Szabon Veronika, Czakó Petra, Kurucz Emese, Farkas Lilla, Szandován Bianka adták elő. A szereplők színvonalas előadása emelte az ünnep méltóságát.

Az iskola hagyományaihoz tartozik, hogy nem felejtkezünk el kollégiumunk hőseiről sem. A 7.H osztály Holló Emese tanárnő kíséretében a vörössipkások domborműve előtt méltatta a diáktüzérek vitézségét.

György Kosztikné Sáfár Katalin tanárnő vezetésével a 10. H osztály Petőfi Sándor emléktábláját koszorúzta meg a Rákóczi utcán.


 


 


 

További fotók>>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2011.03.15./
 

  Nemzeti Ünnep

 

               
                                                    

Március 15-e a tiszta hit és az emlékezés ünnepe, melynek történéseiből sokat tanulhatunk. Az emberek ma is az utcára vonulnak, mint hajdanán, akár süt a nap, akár csepereg az eső. A szívekbe melegség költözik, amikor emlékezünk a márciusi hősökre - nyilatkozta Kissné Murányi Andrea a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának igazgatója...
 

 


Kissné Murányi Andrea

      

Iskolai ünnepélyünkön az 5.a és b osztályos tanulók méltó módon emlékezetek meg a „márciusi ifjakra.” A forradalmi nap eseményeinek felelevenítése mellett versekkel, rövid jelenetekkel, mozgással tették színessé műsorukat. A zenei betéteket iskolánk énekkara adta elő, vezényelt Szabó Katalin. A műsort összeállította Varga Györgyné és Fedorné Szabó Marianna, a betanításban segített Fekete Csaba, a hangosításban közreműködött Kocsmárszki Ilona.

A műsor után az osztályok képviselői koszorút helyeztek el annak a háznak a falán, ahol Kossuth Lajos lakott. Az alsó tagozatosok a napköziben elkészített nemzetiszínű zászlóikat tűzték a Kossuth szobor köré.

„Oh szabadság, hadd nézzünk szemedbe!
Oly sokáig vártunk rád epedve,
Annyi éjen által, mint kísértet,
Bolygott lelkünk a világban érted.”


 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.14./
 

      A Rákóczisok A Művelődés Házában köszöntötték az ünnepet

 

               
                                                  

 

      

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére 2011. március 11-én (pénteken) 8 órai kezdettel tartott iskolai megemlékezést A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében

A színes és változatos műsort elejétől a végéig tanulók adták, sok zenével és szavalatokkal, ami nagyon jól visszaadta az ünnep hangulatát, és mondanivalóját, a szabadság jelentőségét.
A szép műsorral kivívták tanulótársaik és tanáraik elismerését, akik nagy tapssal köszönték meg a szép előadást.
 


 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.14./
 

  A sárospataki Vár Vendéglő a Rozmaring díjasok között

 

               
                                                    

A 2010. évi Rozmaring Díjak átadására március 3-án, az Utazás Kiállítás megnyitóján került sor. A díjakat Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át. A Rozmaring Díjat az alábbi éttermek nyerték el - számolt be Balogh Zoltán a Vár Vendéglő, egyik vezetője...
 

 


Balogh Zoltán

      

A díjat azok a vendéglátóhelyek kaphatják meg, amelyeknek éttermi kínálata magas színvonalú, és ezzel párhuzamosan környezetük rendezettsége, növényekkel és virágokkal való díszítése különösen igényes.

Balaton régió: Kistücsök Étterem, Balatonszemes
- Budapest-Közép-Dunavidék régió: Zila Kávéház és Étterem, Budapest
- Dél-Alföld régió: Halászcsárda, Szeged
- Dél-Dunántúl régió: Somogy Kertje üdülőfalu, Bonnya
- Észak-Alföld régió: Karikás Vendéglő, Hajdúszoboszló
- Észak-Magyarország régió: Várvendéglő, Sárospatak
- Közép-Dunántúl régió: Sümegi Várcsárda, Sümeg
- Nyugat-Dunántúli régió: Tornácos Panzió és Étterem, Hegykő
- Tisza-tavi régió: Fehér Amúr Halászcsárda, Poroszló

Az elismerést minden turisztikai régióból évente csak egy étterem kaphatja mag. A díjak odaítélésre a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságai tesznek javaslatot.


 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.14./
 

       Alapítvány jött létre a sárospataki bazilika orgonájának megmentéséért

 

               
                                                    

2008 őszétől nem lehet hallani a sárospataki bazilika orgonájának hangját, amely sok éven keresztül zenei társa volt mind a liturgiáknak, mind pedig egy-egy művészeti rendezvénynek. Bár a hangszer hiányát gyorsan pótolta az egyházközség - egy kisebb digitális hangszer beszerzésével - a barokk műemlék-jellegű orgona felújítása fontos cél maradt továbbra is - számolt be Koleszár Krisztián - alapítványi tag...
 

 


Stumpf Gábor


Koleszár Krisztián

      

AA felújításhoz szükséges terveket elkészültek, nem maradt más hátra, mint az anyagi háttér megteremtése, ami több tíz millió forintos nagyságrendű összeg. Sajnos egyenlőre az egyházközség ennek csak a töredékével rendelkezik, ami jóesetben egy esetleges pályázat önrészéhez elég.
Ennek a helyzetnek a megoldására szövetkezett több egyházközségi tag, akik közül Stumpf Gábor vállalta fel, hogy létrehozza A SÁROSPATAKI BAZILIKA ORGONÁJÁÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNYT. A cél, hogy az alapítvány és tagjai előmozdítsák az orgonafelújítás ügyét; jótékonysági programok bevételéből és adakozó magánszemélyek, vállalkozók, intézmények adományaiból megteremtsék a hangszer felújítási munkáinak anyagi hátterét.
Az alapítvány első programjának szervezése már 2010-ben elindult, amikor is Stumpf Gábor, az alapítvány titkára, Rolla Jánost és rajta keresztül a Liszt Ferenc Kamarazenekart kérte fel egy jótékonysági hangverseny megtartására. Az azonnali pozitív válasz után megtörtént a dátum kiválasztása: 2011. március 4, helyszín – a zenekar állandó próbahelye – az Óbudai Társaskör. A rendezvényen több mint százan vettek részt, hogy meghallgassák a vonós zenekar lélekemelő muzsikáját. A szünetben egy kis borral és pogácsával kedveskedtünk támogatóinknak, valamint köszönetként kisorsoltunk két-két jegyet a nyári Zempléni Fesztivál záró programjára. Az est bevétele 250 ezer forint lett, melyet ezúton is köszönünk mindenkinek, aki a jegy megvásárlásával támogatta célunkat.
Továbbá köszönetünket fejezzük ki az Evinor Pincészetnek, hogy biztosította az állófogadáshoz szükséges bort, valamint a Vörös-torony Étteremnek az asztalokra készített pogácsákért.

Az alapítvány emellett meghirdetett egy akciót is, melynek keretében örökbe lehet fogadni egy-egy sípját az orgonának. Ennek részleteit igyekszünk eljuttatni a sárospatakiak mellett, az ország több pontjára, valamint külföldre is pl. német testvérvárosainkba, amerikai magyar közösségekhez, hogy minél szélesebb körben kereshessünk jószándékú, adakozó embereket.

Bízunk a jó Isten segítségében, valamint Árpád-házi Szent Erzsébet közbenjárásában, hogy mielőbb újra megtöltheti a bazilika imádságos légterét a több mint 220 éves orgona varázslatos hangja.

Az alapítványról, aktuális programjairól, valamint az orgonafelújításról bővebben a www.sarospatak.plebania.hu/orgona.htm internetes oldalon olvashatnak.


 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.14./
 

A Botcsinálta doktor ősbemutatója Széphalomban

 

               
                                                    

Fennállása óta első játékfilmjét készítette le a Zemplén Televízió. Ennek ősbemutatóját tartották meg Széphalomban a Magyar Nyelv Múzeumában. A Zemplén Televízió vezetésével készült a Botcsinálta doktor című tévéfilm, a nyelvújító Kazinczy egyetlen színművéből, amit Moliére darabjából tett át zempléni környezetre. Külön öröm a sárospatakiak számára, hogy több szereplőt városunkból hívtak meg, köztük a főszereplőt is, Donkó József személyében…
 

 


Donkó József

      

Zsigmond Dezső, a film rendezője így nyilatkozott az ősbemutatón: „Számomra az jelentette a legtöbbet, hogy egy Moliére által, mi tagadás egy kicsit odacsapott kis vígjátékot Kazinczy Ferenc olyan nagy-nagy lélekkel és nagy-nagy szívvel fordított magyarra és zemplénire. A zempléni tájat és a zempléni embereket mind-mind nagyszerűen belevette ebbe a történetbe, mi pedig a zempléni embereket, a zempléni polgárokat arra kértük, elevenítsük fel ezt a több száz éves darabot.”

„A filmet az elmúlt év augusztusában kezdték el forgatni. Ezzel összesen két klasszikus mű filmváltozata készült el a pályázat segítségével. Az egyik Debrecenben, a másik itt Sátoraljaújhelyben.” –mondta Hörcsik Márton a Zemplén Televízió ügyvezető igazgatója.

Jászter Beáta a következőképpen nyilatkozott: „Annyira szép dolog Kazinczyt feldolgozni, Kazinczy ékes, magyar nyelvén megszólalni. Főként ilyen emberekkel együttdolgozni, ez egyszerűen hihetetlen. Nem csak szerepeltem a darabban, hanem dramaturgja is voltam. A ruhákat is segítetem beszerezni, mosni azokat, a színészekre húzni, hogy akár azt is mondhatjuk, hogy az öltöztetőnő is voltam. Ezek a feladatok mind-mind örömmel töltöttek el engem. Még soha nem csináltam ilyet. Valamikor kislánykoromban én is színésznőnek készültem, aztán mégsem lettem az, de nem bántam meg. De most azonban mégiscsak azt hiszem ………………….”

A tizenegy szereplő tv filmet még nem forgatott. Ebből a szempontból új feladattal kellett megbirkózniuk.

„A fegyelmezettség, ami a társaimat jellemezte és ezt a profi szakemberek is elismerték, a forgatások alatt, én azt gondolom, hogy ez mindenképpen elismerésre méltó. A színészi játékot én nem vagyok hivatott kritizálni sem pozitív, sem negatív értelemben meg végképp nem. Én nagyon jól éreztem magam a forgatások alatt, és megmondom őszintén, hogy néhány képsor után az a nyugalom szállt meg, ami általában a színpadon végig ott van. A végén pedig az öröm: „Ez jó mulatság, férfi munka volt!” (Vörösmarty Mihály:
Gondolatok a könyvtárban)”- nyilatkozott Donkó József a főszereplő.

„Külön hálás vagyok, hogy mint Pilátus a krédóba belecsöppenhettem, mert kaptam egy olyan Kazinczy – élményt, amiről nem álmodtam. Hiszen én is úgy voltam vele, mint szinte mindenki, hogy inkább Kazinczyról, mint Kazinczytól olvastam, és meglepő élmény volt végig élvezni ezt a szöveget. Mert tényleg élvezhető.„–mondta a másik főszereplő, Iványi Tamás.
Kádárné Szász Hilda a női főszereplő így emlékszik a forgatási napokra, a közös munkára: „Most újra jöttek az élmények és most így utólag visszagondolva, nagyon hiányzik a társaság. Azok a napok, amikor forgattunk, nagyon jók voltak.”

A tv filmnek számtalan zempléni település adott helyet. Az ősbemutatón a jelenlévőket Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter és Sárospatak alpolgármestere dr. Szabó Rita köszöntötte.


 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.14./
 

205 év után újra Tolcsván volt a Szent korona

 

               
                                                    

1806-ban a Szent Koronát Napóleon elől Budáról Munkácsra szállították. A visszaúton "pihent" meg kíséretével együtt a Tolcsvai Római Katolikus templomban. Ennek a 205 évvel ezelőtti eseménynek állítottak ma emléket - küldte a tudósítást Prokop Viktor ...
 

 


 Dr. Hörcsik Richárd


Prokop Viktor

      

A Szent korona, a magyar államiság jelképének másolatával kora reggel érkeztek meg a községbe a koronaőrök. Az összegyűlt tömeg a Görög Katolikus templom előtt fogadta a koronát és a koronaőröket.
Díszkísérettel: lovas huszárokkal, és a Tolcsvai Önkéntes Tűzoltók díszegyenruhás felvezetésével indult el a Szent Korona a Római Katolikus templomba. A több száz fős tömeg folyamatosan haladt az emlékezőkkel. Az ünneplőbe öltözött Római Katolikus templom előtt 205 galambot engedtek a levegőbe. A koronaőrök kíséretében vonult a tömeg a templomba, ahol Dr. Csókai Károly, jezsuita szerzetes celebrálta a misét.

A tolcsvai ünnepen a térség országgyűlési képviselője, Dr. Hörcsik Richárd és a B.A.Z.-megye főjegyzője, Dr. Kovács János is jelen volt. Mindketten azon emberek közé tartoznak, akik közreműködtek a Szent Korona visszatérésében. A mise után délután két óráig nézhették meg az érdeklődők a Szent Korona másolatát a Római Katolikus templomban.

Csoma Ernő polgármester elmondta: a község büszke arra, hogy 205 évvel ezelőtt segíthetett a Szent Korona biztonságba helyezésében. A több száz fős tömeg pedig jelzi, hogy érdemes volt a hetek óta tartó szervezés, mert kíváncsiak az emberek hazánk jelképére, tisztelik és becsülik a történelmünket.

A térség országgyűlési képviselője, Dr. Hörcsik Richárd azt mondta, Zemplén összetart. Szinte valamennyi településről érkeztek érdeklődők Tolcsvára. Ez többi között azt is mutatja, hogy itt igazán van ereje a hívó szónak, van ereje a közösségnek. Büszkék az emberek a nemzetükre. A képviselő hozzátette, fontos, hogy mindenki érezze: magyarnak lenni büszkeség az Európai Unióban. A történelmünk egy fontos szereplője, a Szent Korona másolata érkezett el Tolcsvára, és ezzel újra történelmet írt a zempléni település.

Az ünnepnek még nincs vége
Tolcsván a vasárnap a Szent Koronáról szólt. Hétfőn, 13 órától a Borok házában családi napot tartanak, amelynek keretében különböző kézműves mesterségekkel ismerkedhetnek az odalátogatók. Szintén a Borok Házában megtekinthető Bakay Sándor fotókiállítása, tolcsvai lakosok kézimunkáiból szervezett kiállítás és feLugossy László festőművész kiállítása. 17 órától Tolcsvay László (kinek egyik őse Tolcsváról származik és részt vett a református templom építésében) koncertje lesz a református templomban.

Kedden, március 15.-én, 15 órától az Általános Iskola udvarán Március 15-e tiszteletére ünnepséget tartanak
, melyen részt vesznek a község óvódásai, általános iskolásai, fiataljai és a Tolcsva Jövőjéért Közalapítvány felnőtt dalköre.


 


 


 


Törő Gábor
/2011.03.13./
 

Megkezdődött a Nyitott Óvoda programsorozat a Carolina Óvoda és Bölcsődében

 

               
                                                    

2011. március 5-én, szombaton megtartottuk a meghirdetett Nyitott Óvoda első programját – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Ennek a rendezvénynek a célja, hogy a már járó és a leendő óvodások, valamint szüleik közösen eltölthessenek az óvónőkkel egy játékos, változatos tevékenységekkel színezett, kellemes és egyben hasznos délutánt. Nem titkolt szándékunk az sem, hogy az új szülőkkel szeretnénk megismertetni az óvoda épületét és helyiségeit, az itt dolgozókat - kis betekintést adni az óvodai életbe -, hogy a szerzett tapasztalatok birtokában nyugodt szívvel és örömmel válasszák intézményünket a bölcsődés és óvodáskorú gyermekük nevelése és fejlesztése céljából.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, szülőt és gyermeket a Nyitott Óvoda következő rendezvényeire is, mely még március 19-én és 26-án lesz, ahol is újabb érdekes és változatos programokat kínálunk!
 


 


 


 

 További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.13./
 

Tolcsván ülésezett a Védelmi Bizottság

 

               
                                                    

Az előző, itt Sárospatakon megtartott védelmi bizottsági ülésen döntöttük el, hogy ez egy kihelyezett ülés lesz, és ez úton mondok köszönetet Csoma Ernő polgármester úrnak, hogy Tolcsván fogadta a Védelmi Bizottságot és lehetővé tette ott a tanácskozást – nyilatkozta Aros János, Sárospatak város polgármestere, a Védelmi Bizottság elnöke…
 

 


Aros János

      

A kihelyezett ülést azért kezdeményeztük, mert az azon a környéken élő polgármesterek - Háromhuta, Erdőhorváti, Tolcsva - polgármesterei szerették volna, ha a Védelmi Bizottság tagjai személyesen is megtapasztalják, hogy milyen pusztítást végzett az ő településeiken az egy évvel ezelőtti árvíz.
Két tartalmas előadást hallottunk, az egyiket Kun László úrtól, az ÉKŐVIZIG kirendeltség vezetőjétől, a másikat pedig Csoma Ernő polgármester úrtól. Talán ennek a megbeszélésnek a mottója az is lehetett volna, hogy jobb félni, mint megijedni. Hiszen nem szeretnénk mi városvezetők sem szembesülni azzal, ami közel 1 évvel ezelőtt történt nálunk - Bodroghalász térségében elsősorban - és a környező településeken. A lakosok sem hiszem, hogy valami hasonló rémálommal szeretnének találkozni, hogy hajnali 3-kor kell mindenkit ébreszteni és kérni a segítségüket a gáthoz.

Úgy érzem, hogy a felkészülést megtettük. Hogy a korábbi árvíz alkalmával, nem történt komolyabb tragédia sem Sárospatakon, sem a környező településen, az kizárólag a jó szervezőmunkának, Kiss István parancsnok úr szervezőkészségének, és az emberek közötti összefogásnak köszönhető. Most Kiss István parancsnok úr nyugdíjba vonulása mellett - bár szakértőként még alkalmazzuk tovább - Varga András vette át a pataki kirendeltséget. Nagyon agilis, alapos fiatalembernek ismertem meg, így ők ketten a garanciák arra, hogy jó kézben lesz továbbra is az árvízi védekezés megszervezése.

Alaposan felkészültünk, már most beszereztük a zsákokat, a homokot és kialakítottuk a riadó rendszert. Nagyon bízom benne, hogy csak papíron, az asztalfiókban fog majd lapulni és nem lesz szükséges elővenni, de ha netán úgy adódna, akkor készek vagyunk rá.


 


 


 


Törő Gábor
/2011.03.13./
 

Cs.Szabó László személyisége közelíti egymáshoz Kolozsvárt és Sárospatakot

 

               
                                                    

A Művelődés Háza és Könyvtára az elmúlt évben lett az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Észak-Magyarországi képviselete. Azóta számos, közös program valósult meg a két szervezet együttműködésében. A Cs. Szabó László Emléknap igazi különlegességnek számított ezek között. Az eseménydús napról Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő számol be olvasóinknak…
 

 


Cs. Szabó László

 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

 


Kántor Lajos

 


Aros jános

      

Egy Budapestről induló, Kolozsváron majd Londonban kiteljesedő és Sárospatakra visszatérő életmű áttekintése állt az esemény középpontjában, hiszen az író, esszéista emlékét mindkét város ápolja.
A program a Repositóriumban kezdődött, ahol Dr. Dienes Dénes és Kis Endre József igazgató urak mutatták be az író helyben őrzött hagyatékát. A délelőtti kötetlen beszélgetésen esett szó az életrajzi adatokról, az író gyermekkoráról és az emigrációban töltött évekről. Az Erdélyben található magyar nyelvű könyvtárak helyzetéről, irodalmi ritkaságairól is hosszasan beszélgettek a jelenlévők. A kolozsvári vendégek megtekintették a Nagykönyvtár épületét és a Kálvin kiállítást is.

A délutáni program a református temetőben Cs. Szabó László síremlékénél folytatódott. A 90. zsoltár eléneklése után Dr. Dienes Dénes annak a képzetbeli „szivárvány hídnak” a jelentőségét méltatta, amely a kincses Kolozsvárt és a mi Bodrog-parti Athénunkat összeköti. A jelenlévők megismerhették Cs. Szabó végakaratát. Sokak számára felmerülő kérdés, miért éppen Sárospatakot választotta végső nyughelyéül, hiszen sosem volt diákja a kollégiumnak. Meghatóan egyszerű a válasz, amit Czine Mihálytól tudunk: „Újszászy Kálmán professzor háza a temető mellett van, ablakából a vén fáktól ligetes sírkertre látni. Kitekintett látogatása során az író ezen az ablakon: a fák zöld árnyat vetettek a sírokra, s úgy határozott, ott akar nyugodni.”
A sírnál koszorút helyezett el Aros János, Sárospatak polgármestere, Dáné Tibor Kálmán és Kántor Lajos az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Kolozsvár Társaság képviselője, valamint városunk több intézménye és a Református Egyházközség. Virágh Sándor református lelkész a sírkert különleges emlékhelyeit is bemutatta vendégeinknek.

A délutáni programoknak A Művelődés Háza és Könyvtára adott otthont, ahol a Cs. Szabó Emlékkiállítást Aros János polgármester nyitotta meg. László Miklós kolozsvári fényképeiből és az író munkáinak részleteiből összeállított tárlat sok érdekességet tartalmaz. A város első embere hangsúlyozta, hogy örül az egyre szorosabb együttműködésnek, noha Kolozsvár és Sárospatak lakosságának lélekszáma és a települések szerkezete nagy különbségeket mutat. A számos történelmi emlék, a szellemi élet nagy alakjai azonban összekötik városainkat.
Dáné Tibor Kálmán, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke bemutatta a jelenlévőknek A Művelődés Házával eddig elért közös eredményeket és beszélt a jövőbeni tervekről. A szórvány vidék magyar házainak kapcsolata nemcsak Sárospatakra koncentrálódik, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megye több intézménye is részese a közös munkának.

Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő úgy véli, az erdélyiek helyi képviseleti irodája akkor tölti be igazán funkcióját, ha annak munkája folyamatos. Pályázatok, kiállítások, képzések, csereprogramok vannak már mögöttük. Abbéli reményét is kifejezte, hogy Sárospatak erdélyi testvérvárosi kapcsolatának alapozását is szolgálhatja az egyre intenzívebb közös munka.

A pódiumteremben három előadás hangzott el az emlékülésen. Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke, irodalomtörténész mutatta be Cs. Szabó Lászlót az érdeklődőknek. Kántor Lajost hosszú időn át személyes barátság fűzte az íróhoz. E kapcsolatot tovább erősítette, hogy Kántor nagymamája az elemi osztályban tanítója volt Cs. Szabónak. A Kolozsvár Társaság elkötelezett híve az emlékek ápolásának, számos kiadványuk szintén ezt a célt szolgálja.

Baranyai Katalin – gimnáziumunk és főiskolánk volt tanára – Cs. Szabó László mai magyar irodalomban betöltött szerepéről tartott rendkívül érdekes előadást. Munkásságának olyan pontjait emelte ki, melyek segítenek megérteni a különleges sorsú ember életét és gondolatvilágát. Cs. Szabó hagyatékát Baranyai Katalin rendezte és kutatta, egyik legjobb hazai ismerője mind a sárospataki anyagnak, mind egyéb munkáinak.

„Mit nem taníthatott Sipos Pál (filozófia) Sárospatakon?” címmel Dr. Egyed Péter kolozsvári egyetemi tanár zárta az előadók sorát. Témája már egy jövőbeni közös programot alapozott meg. Egyed Péter azt is igazolta, sok olyan személyiség van a két város múltjában, akik megérdemlik a maihoz hasonló események szervezését.

A Művelődés Háza és Könyvtára programja a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával valósult meg.

Aros János, Sárospatak város polgármestere nagy jelentőséget tulajdonít ennek a napnak, mivel Cs.Szabó emlékének közös ápolása újabb kapocs a két történelmi város között…

A két város között - melyek történelmi gyökerei egész mélyre nyúlnak vissza - egy szellemi kapcsolat már korábban kialakult, valamilyen vonzódás egymás iránt. Ez az alkalom, ami miatt most találkoztunk, a Cs. Szabó László emlékének szentelt nap, de emellett is rengeteg olyan pont van, ahol keressük egymással a kapcsolatot, Kolozsvár és Sárospatak.

Cs. Szabó László munkásságát nem kell bemutatni senkinek, ő volt az az igazi nagy tudós irodalmár, aki nem jó szántából kényszerült emigrációba, s aki ebben a helyzetben is az irodalom szeretetére, s a magyarságra történő nevelését vállalta fel és cselekedte egész élete során.
Bár nem járt Sárospatakon iskolába, tehát nem volt pataki diák, de minden mozdulatában, minden cselekedetében, minden gondolatában az igazi pataki diáki szellemet vallotta. Ezt még azzal tetézte - valószínűleg Újszászy Kálmán bácsi tett rá ilyen hatást - hogy könyvtárát Sárospatakra hagyta és végső nyughelyének is a sárospataki református temetőt jelölte meg.

Én úgy érzem, hogy nem csak Cs. Szabó László személye, hanem nagyon sok olyan közös pont lesz, ahol ezt a kapcsolatot folytatni tudjuk. Itt elnök úrral csak néhány mondat váltására volt lehetőségem, de már körvonalazódik az a régen vágyott, régen óhajtott testvérvárosi kapcsolatnak a kialakítása, amelyet többször is számon kértek már rajtunk - jogosan - a pataki lakosok. Bízunk benne, hogy a következő találkozás alkalmával szorosabbra tudjuk fűzni ezt a kapcsolatot. Ez a szivárványhíd - ahogy Dienes Dénes professzor úr nevezte, a temetőben Cs. Szabó László sírjánál - folyamatosan rövidülni fog, kapcsolat pedig a két város között pedig szorosabb lesz.

Sárospatak, a Kultúra Magyar Városa mindig is elsődleges célul tűzte ki ezeknek a hagyományoknak a folytatását, a kulturális örökség ápolását. Itt Sárospatakon olyan történelmi gyökerekkel rendelkezik a kultúra, ami kötelez minket, felelősséget jelent számunkra, amit nekünk vállalni és viselni kell.


 


 


 

                                További fotók -Repozitórium>>>             További fotók- koszorúzás>>>             További fotók-kiállítás>>>           További fotók -előadás >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.13./
 

     Jótékonysági vacsorát szervezett a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete

 

               
                                                    

A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete az idén öt éves, és ötödik alkalommal rendezte meg a jótékonysági bálját. Saláta László elnök elmondta: ez alkalommal több olyan célt tűztek ki maguk elé, amelyeket az idén szeretnének megvalósítani, a város fejlődése érdekében…
 

 


Saláta László

      

Egy szál virág minden hölgy tagnak - a Nőnap közelsége miatt így köszöntötte a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének elnöke az éves jótékonysági vacsorára érkezőket. Mint elmondta, az egyesületnek 180 tagja van, akikkel ilyenkor szoktak számot vetni az elvégzett munkáról és egyben kitűzik az ez évre szóló célokat.

A várossal közösen szeretnénk a Don-kanyari emlékművel összefüggésben az ott elesett magyarok tiszteletére emléket állítani egy emléktáblával. Több, mint 400 zempléni nyugszik távol a szülőföldjétől, akik közül nyolcvan sárospataki.

A másik kezdeményezés szintén emlékezés. Az elmúlt esztendőben ünnepeltünk egy kisvasúttal kapcsolatos évfordulót, amelyet annak ellenére, hogy Sárospatak volt a központja, mégis csak Újhely ünnepelt nagyobb elánnal. Igazán Patakon megemlékezés sem volt. Közben egy a kisvasutat nosztalgiából szerető és hagyományőrzését támogató szervezet megkeresett bennünket, gondolván, hogy nekünk lehet talán közünk e hagyomány őrzéséhez. A kisvasúttal kapcsolatos relikviákat egy pataki fiatalember, Nádasi János úr összegyűjtötte, aki az egyesület tagja, akinek a családjából kerültek ki az utolsó állomásvezetők. Ők gyűjtöttek össze rengeteg relikviát, talán több százat is. Vasúti váltókat, sorompó maketteket, öltözékeket, vasúti viseleteket, s ezekből szeretnénk egy helyi jellegű kiállítást szervezni Patakon.

Az est bevétele ezeknek a céloknak a megvalósítását szolgálja, valamint továbbra is szívügyünk a Tengerszem állapotának megőrzése és további fejlesztése, annál is inkább, mert nagy országos elismertségre tett szert ez a természeti látványosságunk.


 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.03.13./
 

       Matyó hímzéssel pályáznak a Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely tagjai

 

               
                                                    

A Generációk Egymásért programsorozat keretében március 7-én az érdeklődők betekintést nyerhettek a hímző műhely munkájába. Az asszonyok a Matyó Népművészeti Egyesület negyedik alkalommal meghirdetett „Százrózsás” országos pályázatára készülnek, ebből kaphattak ízelítőt az érdeklődők. A nagy kihívást jelentő pályázatról Koscsó Istvánnétól, a következőket tudtuk meg…
 

 


Koscsó Istvánné

      

A kiírt pályázatra a Matyó hímző kultúrát feldolgozó lakástextillel, vagy viseleti darabbal lehet nevezni. Egy különleges és eddig kevéssé ismert és feldolgozott hímzéssel, az un. Matyó főkötő motívumaival készített lakástextilekkel szeretnénk részt venni ezen a pályázaton. Mindenki az idejének és kedvének megfelelő darabot választott, ezekből fogunk összeállítani közösen egy garnitúrát, mert nagyon sokan gyönyörűen hímeznek és megérdemlik a bemutatkozást.

Az elkészült darabokat egymásnak bemutatjuk és a tapasztalatokat egymással megbeszéljük. Az érdeklődőket szeretettel várjuk minden hétfőn 3 órától A Művelődés Házában.


 


 


 


Törő Gábor
/2011.03.12./
 

Megújulva folytatódik LEADER program

 

               
                                                    

Várhatóan nyáron jelennek meg újra az úgynevezett LEADER pályázatok. A helyi igényekre épülő pályázati konstrukció felfrissítése érdekében Sárospatakra hívták össze az érintetteket. A tájékoztatón Ogár Zoltán HVCS munkaszervezet-vezető elmondta, hogy a korábbi gyakorlattól gyorsabb elbírálás és pályázati rendszer várható az idei LEADER pályázatok kapcsán…
 

 


Ogár Zoltán

      

Az Európai Mezőgazdasági -Vidékfejlesztési Alap részeként elkezdődött a 3 évvel ezelőtt kialakított, helyi igényekhez, sajátosságokhoz kapcsolódó pályázati lehetőségek felülvizsgálatára nagy szükség van. A stratégia 2007-2008-ban készült, az ismert gazdasági válság előtt. Az Új Magyarország irányító hatósága úgy gondolta, hogy ha a helyi csoportok stratégiailag szükségesnek érzik, akkor újítsák föl, új jövőképeket, s ezáltal új pályázati lehetőségeket, kiírásokat próbáljanak meg helyi szinten kitalálni, s ezt benyújtani az irányító hatóságnak, melyekből a későbbiekben a pályázati kiírások alapjai születnek.
Ogár Zoltán többek között elmondta, LEADER pályázatoknál, a 45 % helyett 80 %-ot csoportosítottak át vállalkozásokra. Akciócsoportjuknál egy kis átfésülésre van szükség és egy kis profiltisztításra, hogy még tisztábban, még egyszerűbben lehessen ezeket a pályázatokat megfogalmazni és kiírni.
Az akciócsoport folyamatosan egyeztet az érintettekkel, mivel nyárra már konkrét pályázati kiírások szakaszba szeretnének eljutni. A teljes felülvizsgálat április közepéig tart, utána egyeztetés kezdődik az irányító hatósággal, a minisztérium szervével, és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal. A jogszerűség és pályázhatósági kritériumok teljes megfogalmazásával jelenlegi információk szerint május-június hónapban megjelennek a pályázati kiírások itt, az akciócsoport területén.

A LEADER pályázatokkal kapcsolatban az is elhangzott Sárospatakon, hogy a jövőben a pályázatok beadása és lebonyolítása is egyszerűsödni fog.


 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.2./
 

Tanári hangversennyel köszöntötték az érkező tavaszt

 

               
                                                    

 


Bálint Béla

      

Telt ház előtt tartotta meg a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tantestülete az idei év tanári hangversenyét március 1-jén. A 14 produkció egy teljes keresztmetszetet adott az iskolában tanító kollégák hangszeres tudásáról – tudósította szerkesztőségünket Bálint Béla igazgató úr, aki maga is nagy tapsot kapott a fellépése után…

A műsorban a kamarazenélés kapta a főszerepet, de sok szóló produkciót is hallhatott a nagyszámú közönség. A színvonalas előadásokat a hálás közönség nagy tapssal jutalmazta és a hangverseny végén sok szóbeli elismerést is kaptak kollégáink.

 


 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.12./
 

Már van gyermekpszichiáter szakrendelés Sárospatakon

 

               
                                                       

Eddig nem volt gyermekpszichiáteri szakrendelésünk, de a csecsemő és gyerekgyógyászat keretén belül lehetőségünk nyílt rá, hogy elindítsuk heti 5 órában. Nagy szükség van rá, mivel eddig Sárospatakon ilyen nem működött, ezeket a gyerekeket eddig Sátoraljaújhelybe vagy Miskolcra hordták - tudtuk meg Keresztúri Ferencnétől, a Rendelőintézet vezetőjétől…
 

 


Keresztúri Ferencné

      

Február 1-től van lehetőség arra, hogy péntekenként reggel 8 órától délután 1 óráig igénybe vehessék ezt a szolgáltatást, amit dr. Lőrinc Anna gyermekpszichiáter és gyerekgyógyász szakorvos végez.
Nagy szükség van rá, mert a kisegítő iskolai tanulók és sok esetben a nehezebb körülmények között élő tanulók szoktak megjelenni ezeken a szakrendeléseken, éppen ez a csoport az, akinek nincs arra pénze, hogy privát igénybe vegye, vagy utazzon.

Erre tehát nagy szükség van és az igény egyre nagyobb. Jelenleg nem tervezünk újabb ellátás indítását, egyedül, ha sikerül, akkor foglalkozási szakrendelést szeretnénk elindítani, de ezt még hosszas tárgyalások fogják megelőzni.


 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.12./
 

Jöhetnek a turisták

 

               
                                              

Az Újbástya körüli változások többekben aggodalmat váltottak ki a Tourinform Iroda működését illetően, hiszen az információs iroda is a Várnegyed bejáratánál lévő épületben működik. Aros János polgármester és Donkó József kabinetvezető nyilatkozatát olvasva megnyugodhatunk, hogy Tourinform Iroda éppen úgy, töretlenül folytatja munkáját, mint az Újbástya Rendezvénycentrum többi tevékenysége…
 

 


Donkó József

Aros János

      

A képviselő testület korábbi döntése értelmében Sidinfo Kft által eddig ellátott feladatokat, nevezetesen a Sarokbástya épületének üzemeltetését - benne a a Tourinform Irodával - valamint a Szabadtéri Színpad működtetését A Művelődés Háza és Könyvtára vette át – jelentette ki Aros János polgármester.

Az említett feladatköröknek, illetve magának az intézménynek az átadás-átvétele a leltárak elkészítésével megtörtént. Két új kolléganő, akik csak részben újak, hiszen ezen a területen már hatalmas gyakorlattal rendelkeznek, újra kinyitja a Tourinform Irodát a nagyközönség részére. Bízom benne, hogy az eddig megszokott jó színvonalra esetleg még egy kicsit rátéve tudunk nekivágni a 2011. évi turisztikai idegenforgalmi szezonnak. Ennek az első lépése már megtörtént, hiszen bemutatkoztunk a budapesti turisztikai kiállításon. A következő nagy fellépése Sárospataknak pedig március 17-én lesz, mikor díszvendégként, a régió legnagyobb utazás-turizmus kiállításán vehetünk részt Miskolcon, a Menjünk világgá c. kiállításon.
A programok szervezése folyamatban van, mindenkit szeretettel várunk az eddig megszokott, jó színvonalon szervezett nyári rendezvényeinken.

A személyek, akiket nyitáskor ide tudunk állítani a Tourinform Iroda pultja mögé, megfelelnek azoknak a követelményeknek, amelyeket a Magyar Turimus Zrt un. névhasználati könyvében megtalálhatunk – folytatta a személyzet bemutatásával Donkó József, a kabinetiroda vezetője…

Ez a követelmény – mivel a mi esetünkben egy állandóan nyitva tartó irodáról van szó – felsőfokú idegenforgalmi végzettség, amivel a szolgálatba álló, Művelődés Háza alkalmazottja, Boós Ágnes rendelkezik, illetve aki majd egy éven keresztül, közfoglalkoztatás keretében fogja a tourinform irodavezetői feladatot ellátni, Kajati Mónika, aki szintén rendelkezik felsőfokú idegenforgalmi végzettséggel, valamint mindketten nyelvvizsgákkal is.


 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.11./
 

A véradás a középiskolákban kezdődik

 

               
                                            

A március hónap a diákvéradások időszaka. Valamennyi középiskolában - Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen - március hónapban tartjuk a diákvéradásokat, hiszen 18 éves kortól lehet valaki véradó. Tehát az utolsó évesek érintettek a véradás kérdésében – számol be Repeiné Bodnár Zsófia a Vöröskereszt véradásszervezője, a sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumban szervezett véradásról…
 

 


Repeiné Bodnár Zsófia

      

Lehet, hogy első alkalommal nem annyira a véradás iránti elhivatottságból jönnek, lehet, hogy csak azért, mert az osztálytáras, a barát, a barátnő is jön. Ha viszont semmilyen rossz élmény nem érinti őket, akkor biztos vagyok benne, hogy visszatérő véradók lesznek.
Nagyon fontos, hogy a fiatalságot is megnyerjük a véradóknak, hiszen egy lassú elöregedés tapasztalható a véradók táborában. A legaktívabb a 45-50-55 évesek korosztálya. Egy évben két alkalommal jövünk az Árpád Vezér Gimnáziumba, ez az első véradást márciusban, a másodikat pedig októberben, ill. november hónapban tartjuk. Alkalmanként 45 és 60 közötti véradónk van, tehát nagyon sikeresek a véradásaink.

A legközelebbi véradásunk a sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában lesz, aztán a Vay Miklós Szakképző Iskolába megyünk, utána térünk át a sátoraljaújhelyi középiskolákra. A Trefort Ágoston Szakképző Iskolával fogjuk kezdeni, utána a Szepsi Lackó Máté Szakközép Iskolával folytatjuk, majd az V. István Szakközép Iskolával és Kossuth Lajos Gimnáziummal fogjuk befejezni a tavaszi középiskolai véradásainkat.

Az Árpád Vezér Gimnázium a Vöröskereszt bázis iskolája. Az iskola vezetése különösen szívén viseli a véradás fontosságát, ill. a Vöröskereszt munkáját. A fiatalok az Ifjú Vöröskeresztesek Hónapja alkalmával egy kis virágot adtak valamennyi női véradónak.


 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.11./
 

Napirenden a közcélúak foglalkoztatása

 

               
                                            

Intézményvezetői értekezletet tartottunk, amelyre már nagy szükség volt, hiszen korábban gyakran találkoztunk a 2011. évi költségvetés tárgyalásánál, ám ott annyira lekötötte a figyelmünket a konkrét cél, a költségvetés elfogadása, hogy más fontos dolgokra nem nagyon maradt idő – kezdte beszámolóját Aros János polgármester a legutóbbi intézményvezetői értekezletről
 

 


Aros János

      

Az első és talán legfontosabb napirendi pontunk volt, amelyhez vendéget is hívtunk Marczi Gábor, a B.A.Z. Megyei Munkaügyi Központ Sárospataki Kirendeltségének vezetője személyében, hogy a január 1-jétől felgyülemlett tapasztalatokat osszuk meg egymással a közcélú munkások foglakoztatásával kapcsolatban. Mindenki tudja ugyanis, hogy december 31. után a korábban közcélú alkalmazottainkat nem tudtuk tovább foglalkoztatni, megtörtént a felmondásuk, az új rendszer pedig kissé döcögősen indult be.
Valamennyi intézményvezetőnk leadta az igényét a közcélúak foglakoztatását illetően, hiszen a korábbiakban egész jól működött ez a program. A pályázatot most ők adták be - a korábbiaktól eltérően, amikor az önkormányzat pályázott valamennyi intézményére számára – és ők választották ki a személyeket is.

Azonban vannak olyan intézmények, ahol ez nem ment egyszerűen, ilyen pl. a Kommunális Szervezet, ahol a tavaszi munkák közeledtével, a takarítási munkák, parkok gondozása és a virágosítás kapcsán 100 közcélú munkást szerettünk volna felvenni. Kb. 70-nek történt meg a kiközvetítése, és mindösszesen 27-en vállalták, vagy voltak alkalmasak a munkára. Ennek az egyik oka az volt, hogy nagyon lassan megy a munka-alkalmassági vizsgálat. Éppen ezért fordultunk kéréssel a Rendelőintézet vezetőjéhez, tegye lehetővé, hogy gyakrabban, és ha kell, akár estébe nyúlóan is álljon rendelkezésre az az orvos, aki a szűrővizsgálatokat végzi, hiszen nagyon nagy szükség lenne a munkások felvételére.
A másik, amit kértünk, hogy egyre több olyan eset látszik, amikor különböző okoknál fogva nem alkalmasak a munkavégzésre bizonyos személyek. A porallergiától kezdődően különféle indokok és igazolások érkeznek. Ebben kérnénk nagyon alapos vizsgálatot és ha valaki alkalmas, akkor az ő munkalehetőségét megteremtjük.

A másik oldalon is nagyon következetesek és határozottak leszünk. Ha valaki indokolatlanul nem fogadja el a számára felkínált munkát, akkor - ahogy eddig is - az ő segélye megvonásra kerül. Mint ahogy abban az esetben is, ha nem tartja rendbe a portáját, a háza körüli területet.

A témához mindenki elmondta a véleményét, észrevételeit. Reméljük, hogy most már ez a program is sínre fog kerülni, és a korábban megszokott színvonalon és minőséggel tudjuk majd alkalmazni a közcélú munkásokat.
Szó esett még megbeszélésünkön a beiratkozásról, második félév elkezdéséről, és a soron következő programokról, így egy nagyon tartalmas intézményvezetői értekezleten vagyunk túl.


 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.11./
 

Országos sikerek a a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Képző-, és Iparművészeti Tagozatán

 

               
                                            

Sikeres hónapokat tudhat maga mögött a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Képző- és Iparművészet Speciális Tagozata. A város –főként középiskolás korú- tanulóinak csoportja számos hazai versenyen szerepelt az utóbbi időben kiemelkedő eredménnyel - küldte a tudósítást Balogh Istvánné Molnár Irén rajztanár, aki versenyre felkészítette a diákokat...
 

 


Balogh Istvánné Molnár Irén

      

Tehetségük kibontakoztatása, illetve a speciális felvételikre való felkészülés mellett az éppen aktuális versenyeken is rendszeresen szerepelnek:

2010. májusában a LÁZÁR ERVIN MEGADOTT MŰVEINEK ILLUSZTRÁLÁSA A KÉPZŐMŰVÉSZET ESZKÖZEIVEL című országos rajzpályázaton (Sárszentlőrinc) a középiskolás kategóriában Stumpf Diána II., Tompa Laura III. helyezést ért el.

2010. októberében a FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR FEKETE ISTVÁN EMLÉKÉRE KIÍRT „BEREKBÉLI BARANGOLÁS” CÍMŰ ORSZÁGOS RAJZPÁLYÁZATON (Budapest) munkájával a kiállításon szerepelt 10 tanuló.
A középiskolás kategóriában Csomor Annamária I., Szabó Kata II. helyezést kapott, a közönségdíjat Makláry Karina Dária nyerte.

2010.decemberben a VÖRÖSMARTY MIHÁLY születésének 201. és halálának 155. évfordulója alkalmából kiírt illusztrációs pályázaton (Fót)
Különdíjjal jutalmazták Stumpf Diánát.

2011. februárban a Tiszavasváriban megrendezett KRUTILLA JÓZSEF ORSZÁGOS AKVARELLFESTŐ VERSENYEN döntőbe jutott 9 tanuló, ahol az alábbi eredmények születtek:
V.korcsoport
I. helyezés (Fődíj) + Különdíj: Csomor Annamária
II. helyezés: Makláry Karina Dária
VI. helyezés: Tapasztó Lejla
VII. helyezés: Soltész Kamilla

VI.korcsoport:
I. helyezés (Fődíj)+ különdíj: Stumpf Diána
III. helyezés+ különdíj: Karacs Martina
VI. helyezés: Fedor Marianna

Mindnyájuknak gratulálunk!


 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.11./
 

Az elszakítás érzése gyógyulni akaró seb

 

               
                                                    

Megható percek, szívből jövő, őszinte szavak tanúi lehettek, akik hétfőn a Városháza Dísztermében jelen voltak azon az alkalmon, amikor a Szatmárnémeti Egyházközség tagjai a polgármesternél honosítási kérelmüket benyújtották. Korda Zoltán lelkész így számol be az eseményről…
 

 


Korda Zoltán

Dr. Komáromi Éva

Aros János

Újlaki Csaba

Virágh Sándor

      

Azonnal elindítottuk, ami szükséges, a nagyszülők születési anyakönyvi kivonatát és minden dokumentációt összegyűjteni ahhoz, hogy igazoljuk a kérelmezők felmenőinek egykori magyar állampolgárságát, s ennek alapján igyekszünk, hogy mi is megkapjuk ezt.
Minden családnak mélyre nyúló gyökerei vannak Erdélyben, Királyhágó melléken, itt az anyaországban, vagy éppen az egykori nagy Magyarország területén.
Az elszakítás érzése egy gyógyulni akaró seb, s ez most fog igazán begyógyulni. Mindenki kereste az idők folyamán a gyógyírt, de a legszebb gyógyulási mód ez lesz, ami hivatalosan fog erről szólni. Úgy gondoltuk, hogy a lehetőséget meg kell ragadni, s az alkalmat nem szabad elszalasztani.

A mi családunkban is az egyik ős Tisza menti, tiszalúci. Bornemissza Sándornak hívták, s 1732-ben kerültek el Tiszalúcról Nagyvárad mellé, a Hegyköz vidékére, ott vettek földet és lettek gazdálkodók, majd vegyeskereskedők. Nagyapámmal nagyon sokat beszélgettünk erről, a családfáról, s a származásunkról. Mi csak itthon ápolgattuk a reményt, hogy Istenem, de szép lenne, ha egyszer mi is igazán magyarok lehetnénk, hivatalosan is. Nem lehet elmondani azt az élményt, örömöt, az érzést, ami bennünk él, hogy ez most lehetőséget nyert. Köszönjük a lehetőséget, boldogok vagyunk, hogy élhetünk vele.

A szatmári Láncos templom lelkipásztoraként a sárospataki református közösséggel több, mint 10 éve ápolunk testvéri kapcsolatot. Nagytiszteletű Virágh Sándor, legjobb barátom, mégis először bátortalan voltam, nem akartam terhelni őt ezzel a kérdéssel, hogy eljöjjünk egészen Patakig, s itt kezdjük el a folyamat lebonyolítását, s itt tehessük le az esküt. Mi ezt csak titokban reméltük, hogy jaj de szép lenne. Aztán mikor ezt mégis megemlítettem, s ő boldogan reagált rá, s azt mondta, hogy mást ne is keressünk, hanem ide jöjjünk. Sikerült a presbiteremet meggyőznöm, sógoromat, és a felnőtt csoport közösségnek, az ifjú házasok közösségének kórustagjait is meggyőztem, hogy gyertek, jöjjünk együtt. Sajnos ebből most 11-en tudtunk csak eljönni, nem lehetett úgy megszervezni, hogy mint itt legyen a 36 tagú csoport, akik már jártunk Sárospatakon ünnepek alkalmával, Máté napi ünnepség alkalmával, s más alkalmakkor.

Nem tudtunk most csoportosan eljönni, de a lényeg, hogy mi eljöttünk, kezdeményeztük, akik ennek a közösségnek a tagjai vagyunk. Bízom benne, hogy általunk jó példát kapnak a többiek is, s ha nem is itt teszik le az iratokat, abban megegyeztünk, hogy az eskütételre Sárospatakon szeretnénk összegyűlni, Istentisztelet keretében hálát adni a Jóistennek ezért az ünnepért, ami eljön az életünkben, és együtt itt letenni a magyar állampolgárságot.

Az érzelmekkel teli folyamat hivatalos részéről dr. Komáromi Éva jegyzőtől kaptunk tájékoztatást…
A mai napon Szatmárnémeti, erdélyi város állampolgárai érkeznek hozzánk, akik egyszerűsített honosítási kérelmet szeretnének benyújtani városunkban. A honosítási eljárásról 2010. májusában fogadott el jogszabályt a magyar országgyűlés, és bevezette az eljárás egyszerűsített változatát.
Ez azt jelenti, hogy egy gyorsabb és kevesebb szükséges melléklettel ellátandó kérelmet kell benyújtani azon polgároknak a Magyar Köztársaság elnökéhez, akik felmenői magyar származását, illetve nyelvtudást is tudnak igazolni, büntetlen előéletűek, s nincs ellenük büntetőeljárás folyamatban. Ezek a polgárok kérhetik a magyar állampolgárság részükre történő megállapítását, egy egyszerűsített kérelemmel. A kérelmet a magyar anyakönyvvezetőknél, bevándorlási és állampolgársági hivatal regionális igazgatóinál, illetve külföldön külképviseleteken lehet benyújtani. A Szatmárnémetiből érkező mai vendégeink Sárospatakon kívánják benyújtani ezt a kérelmet, majd ennek elbírálását követően városunkban kívánják letenni az állampolgársági esküt is.

Ennek az az óriási jelentősége, hogy nem bárhol az ország területén, hanem kifejezetten Sárospatakon tesznek esküt, hiszen ők a Sárospataki Református Egyházközségnek a testvérgyülekezete, és a közöttük már régóta meglévő jó kapcsolatot ezzel a gesztussal is kívánják erősíteni. A honosítottak a magyar állampolgárságot az eskü letételének napján kapják meg. Az eskü letétele egy magyar polgármester, vagy a magyar külképviselet vezetője előtt történhet. Jelen esetben Sárospatak város polgármestere előtt fog megtörténni. Ennek időpontja várhatóan 4-5 hónap múlva lesz, mert a kérelmek elbírálása ennyi időt vesz igénybe.

A kapcsolat eredtéről Újlaki Csaba - kis cserkészeink Csaba bácsija, cserkészparancsnoka – számolt be….

A mostani állampolgársági alkalom eredete régi időkre nyúlik vissza, amikor feleségem, Nagy Erzsébet és Orosz Márta, a barátnője nagykárolyiak voltak. Mindketten elkerültek onnan, de a barátság megmaradt. Ők hozták össze a sárospataki és szatmárnémeti gyülekezetet. A kapcsolat erős, a gyülekezetek rendszeresen találkoznak, az egyházi alkalmakkor eljárnak egymáshoz, s ennek a koronája a mostani alkalom és az eskütétel lesz - a gyülekezet majdnem egésze részt vesz majd ezen. Nagy öröm számunkra, hogy ezzel Sárospatakot tisztelték meg, hogy nem Budapesten, nem Debrecenben, hanem itt, Sárospatakon veszik fel az állampolgárságot.

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.10./
 

Sárospatakon is megjelent a rendszámfelismerő gépkocsi

 

               
                                                    

Ez a Mátrix rendszerű rendszámfelismerő gépkocsi a Borsod megyei polgárőrséghez tartozik, - az országban 20 ilyen autó van - melyek bármikor bevethetők a rendőrkapitány kérésére – számolt be Klima János polgárőrparancsnok a különleges tudású autó Sárospataki látogatásáról…
 

 


Klima János

      

Mi az ország szélén élünk, ide ilyen technika ritkán jut el. Éltünk ezzel a lehetőséggel, hogy volt egy szabad napjuk, és lejöttek Sárospatakra, hogy milyen eredménnyel, azt még nem tudom, reméljük itt is eredményesen fog működni. Természetesen lehet róla szó, hogy máskor is eljöjjön. A másik autót fel fogják újítani, így már két autó lesz igényelhető. Az az érzésem, hogy Sátoraljaújhely és Sárospatak is igényt fog rá tartani.

Bacsó Tibor rendőr őrnagytól további információkat kaptunk a különleges gépjárműről…

Megkerestem a mátrix kocsi üzemeltetőjét és időpont egyeztetés után eljött Sárospatakra. Ez a gépkocsiba épített rendszer olyan, mint egy sebességmérő, de nem a sebességet méri, hanem a rendszámokat figyeli és megállapítja azt, hogy egy gépjárművet esetleg köröznek, ill. a forgalomból kivonták-e. Ha ilyen járművet észlel, ez már rendőri intézkedés alapját képezi, amelyre a rendőreink reagálni tudnak.


Bacsó Tibor


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.10./
 

Sárospataki lovas siker

 

               
                                                    

 


Aros Dorina

      

Március 5 és 6-án a Nemzeti Lovardában rendezték meg a Tattersall nyílt Budapest Bajnokságot és a díjugratás országos döntőjét. Az előző évi eredmények alapján az országból 20 kezdő lovast hívtak meg a döntőbe. Észak-kelet Magyarországot a Zemplén Lovas Egyesület versenyzője Aros Dorina, az Árpád Vezér Gimnázium 11. osztályos tanulója képviselte, aki Coradus Korlátlan nyergében a 8. helyezést érte el, saját korosztályában pedig 5. lett.

B1C nyílt kategóriában – ahol gyerekektől egészen felnőttekig mindenki indulhatott – a 18. helyezést szerezte meg. A versenyt Dorina és Coradus felkészítője, 2009. magyar bajnoka a Gödöllői Lovas Egyesület versenyzője Janik Attila nyerte.

 


 


 

Törő Gábor
/2011.03.10./
 

A Nagyasszony névnapköszöntője

 

               
                                                     

 


Dr. Dienes Dénes

      

Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszonyról sem feledkeztek meg Sárospatakon névnapja idején. A köszöntés alkalmat adott életpéldája megbecsülésére és követésére. Dr. Dienes Dénes professzor úr a fejedelmi pár levelezése alapján tartott megemlékezése irányította rá a figyelmet a megnevezések fontosságára, tartalmi üzenetére...

Ezt követően Dr. Mátyás Péter a ref. Egyházközség missziói gondnoka adta át a "Lorántffy tallért" az Erdélyi János Általános Iskola képviselőinek a nehéz sorsú tanulók javára szánt támogatást. Az ünnepéy fényét emelte a Református Templom Énekkara Dr. Takács Andrásné vezényletével. Az ünneplők a Vöröstorony étteremben folytatták az együttlétet, ahol egy korty aszúborral és a különleges Zsuzsanna bélessel éltették egymást és a Nagyasszony emlékezetét. Köszönetet mondunk Dr. Tamás Edit igazgató asszonynak és munkatársainak a helyszín szivélyes biztosításáért. Sokan sárospatakiként is már régen jártak a kiállítási térben, és csodálattal tekintették meg annak szépségét, érdekességét.

 


 


 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2011.03.10./
 

Kreatív Varázssziget

 

               
                                                    

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A Művelődés Háza és Könyvtárában 2011. március 2-án a Kreatív Varázssziget résztvevői különleges apróságokat készítettek. Parafa dugókból könnyen és gyorsan készíthetünk vidám figurákat. A parafa dugó minden háztartásban megtalálható, de hobbiboltokban, borászati szaküzletekben könnyen be is szerezhetjük - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...

Ezenkívül csak festékekre, kartonpapírra és a fantáziánkra volt szükség. Ebben nem volt hiány, a gyerekek rendkívül sok állatfigurát készítettek, ezek között találkozhattunk
zebrával, teknősbékával, cicával, krokodillal és denevérrel is. A figurák lehetnek kedves ajándékok, ajándékkísérők, kabalák vagy játékok.
A gyerekek az anyagok újrafelhasználásával készítettek ötletes dolgokat.

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.09./
 

   Pályázati projektet értékeltek a Sárospataki Rendőrkapitányságon

 

               
                                                    

A civil szféra bevonása a Sárospataki Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tevékenységébe. Ez volt a címe annak a pályázati projektnek, ami február végével lezárult, s amiről sajtótájékoztatóval egybekötött projektértékelést tartott a Sárospataki Rendőrkapitányság. Az értékelésen részt vett Kovács Béla alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének rendészeti helyettese is…
 

 


Kovács Béla

dr. Téglás István

Aros János

      

A megyénkben összesen négy rendőrkapitányság pályázott a Belügyminisztérium által meghirdetett pályázatra. A közbiztonság letéteményese alapvetően a rendőrség, tehát nekik kell fenntartani mindenhol a közbiztonságot a jogkövető állampolgárok számára. Azonban erre a rendőrség önállóan képtelen lenne, ezért szüksége van minden együttműködőre, akinek az a célja, mint a rendőrségnek, hogy a közterületeken rend legyen. Ennek szellemében kerültek ezek a pályázatok meghirdetésre, amire pályázott a Sárospataki Rendőrkapitányság is, aki mint a tájékoztatóban is láttuk nagyszerűen működött együtt a közbiztonság érdekében a lovas szervezetekkel, az általános iskolákkal, a szülőkkel, a polgárőrséggel és ez alapja lehet a jövőbeni közbiztonság megteremtésének.

A pályázatnak tehát egyik fő célja volt, hogy a rendőrség minél több együttműködőt vonjon be a közbiztonság fenntartásába. Minden rendőrkapitányság készített pályázatokat a régióban, és ezeket bírálta el a minisztérium úgy, hogy a legjobb pályázatokat tette érdemesnek arra, hogy ezeket pénzzel is támogassa és finanszírozza ezen pályázatok végrehajtását. Hogy mely pályázatok nyernek, nyilván méltán mutatja, hogy mely kollégáink voltak kreatívak, ugyanis azokhoz a módszerekhez, amelyek a hétköznapok során nem vezettek kellő eredményre, találtak ki új módszereket, amelyek a fiatalok érdeklődését is megragadják. Egy lovas járőrszolgálattal a fiatalok érdeklődését felkelthetik, mint ahogy a tanulók esetében is, az a közlekedésbiztonság oktatásakor alkalmazott módszereik segítségével.
Azt gondolom, mindig meg kell újulnunk nap, mint nap és minden egyes alkalommal az eddigitől is kreatívabban kell gondolkozunk, hogy ezek között a körülmények között amelyekben ma élünk, fenntartsuk a lakosság számára az elvárható közbiztonságot.

Egy pályázat befejezése miatt tartjuk a tájékoztatást, amit a Belügyminisztérium 2010-ben írt ki, az egyes települések közbiztonságának javítását célzó együttműködéshez kapcsolódó támogatások elnyeréséért – fejtette ki dr.Téglás István kapitányságvezető, hogy ő hogyan látja a lezárul, eredményes pályázati projektet…

Ezen indult kapitányságunk is, amelyben 14 alfeladat volt meghatározva, ebből kellett 3-at választanunk, s ezt tartalommal megtöltenünk.
A pályázat céljának a Belügyminisztérium azt írta ki, hogy a közbiztonság javítása érdekében az új módszerek kimunkálásával és a civil szervezetek bevonásával valósuljon meg. A projekt megvalósítását 2010. november 10-én kezdtük, és 2011. február 28-án fejeztük be. A rendelkezésünkre álló összeg 856 ezer forint volt.

A kiválasztott és megvalósított elemek a következők voltak: egy időszakos jelzőőri szolgálat ellátását vállaltuk fel, részt vettünk lovasok oktatásában, és tereplovaglásban, felvilágosító előadásokat tartottunk az általános iskolásoknak, valamint polgárőrök mentoroktatását végeztük el.
Az időszakos jelzői szolgálat működtetése Sárospatak belvárosában volt.
 

 


 


 

Mi adta a lehetőséget és az aktualitását? II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola épülete felújítás alatt áll, így a belváros más épületeiben folyt az oktatás. Ez reggelente nagy forgalmat produkált, és egy fokozott balesetveszélyes időszakot keltett. Éppen ezért volt a cél oktatási napokon a balesetek csökkentése és az iskolások biztonságos közlekedésre nevelése. Ebbe bevontuk a polgárőrséget, a közterület ellenőröket, az iskola szülői munkaközösségét - hiszen a civilszférát ezzel is tudtuk szélesíteni - illetve természetesen mi adtuk a fő bázisát ennek.
Az a specialitása Sárospataknak, hogy itt reggel negyed 8 és háromnegyed 8 között egy Budapestet meghaladó forgalom van. Utána visszaesik ez a nagy forgalom, de ebben az időszakban különös odafigyelést igényel. Ekkor érkeznek a bodrogközi buszok, amelyek nagy forgalmat generálnak, ezekkel a gyerekek nagy létszámban érkeznek. A forgalmat már jelenlétükkel is biztonságosabbá tették a rendőrök, a közterület ellenőrök, a polgárőrök és a szülők, valamint azáltal, hogy veszélyes forgalmi helyzetet észlelve irányították, illetve jelezték. A mutatószámokat, amelyeket elértünk a közlekedésben. 60 alkalommal 17 fő irányításával hajtottuk végre ezeket a feladatokat. Balesetmentes időszakot sikerült elérnünk és tudatosabb a közlekedés alakult ki a városban. Ez reményeim szerint megvalósult mind a gyerekek, mind a felnőttek vonatkozásában, és nagyon fontos, hogy az autósok is átlátják ennek a fontosságát.

Lovasok oktatásában , illetve tereplovaglásban részt vettek a Zempléni Lovas Egyesület tagjai, és egy kolléga, Márki Éva, aki korábban lovas rendőrként teljesített szolgálatot a rendőrségen. A célunk az volt, hogy a jogellenes cselekmények felismerését, jelzését segítsük elő. Ez azt a célt szolgálta, nem csak lovagláskor, hanem az előtte, vagy az alatt megtartott beszélgetések során, a rendőr szakmai ismeretek átadásával elérjük azt, hogy amikor már önállóbban, rendőr jelenléte nélkül járják a külterületeket a lovasok, felismerjék, hogy melyek azok a jogellenes cselekmények, melyekben nekünk feladatunk van. Ez meg is valósult, az eredményeknél fogok róla szólni.
Hét alkalommal tudtunk lovagolni, 19 órában 27 fő részvételével, amelyeken Aros János polgármester úr is részt vett, mivel is polgárőr. Ezt változó létszámban hajtottuk végre, a külterületeken jártunk. Két terület van, amelyet igazából terepjáró gépjárművel sem tudunk bejárni, a bodrogközi alsó rész, melyet nehezítették az időjárási viszonyok, az árvizes, belvizes helyzet, valamint pincék környéke ami a feltörések megelőzésére érekében fontos. Továbbá egy természetvédelmi terület, a Tengerszem környékének az óvása és védelme érdekében is kiterjesztettük a járőrözési területet.

Eközben konkrét ellenőrzéseket végeztünk fakitermelést végzőknél, engedéllyel rendelkeztek, meggyőződtünk róla. Viszont falopáson tetten ért személy szabálysértési őrizetbe való helyezése is történ a projekt végrehajtása során.
Egy konkrét eset, környezetkárosítási szabálysértés felderítése is megvalósult. Járőrözés során a Király-hegy alatti területen egy főt értek tetten, amint kábelt égetett. Több tekercs kábelt próbált leégetni a fiatalember, szerencsénk volt, hogy a járőrgépjármű ki tudott menni a területre, és pozitív eredményt értünk el. Az előállítására is sor került, és azonnali eljárás keretében le is folytatta az eljárást az illetékes hatóság.

Úgy gondolom, hogy nagyon fontos eredmény az, hogy az egyesület tagjainak tudatos a tevékenysége. Már a továbbiakban is észre fogják venni a jogellenes cselekményeket, falopásokat, az oda nem illő személyek mozgását az erdőben és az erdő környékén. Azon leszünk, hogy ez az együttműködés nem csak a lovas egyesülettel, hanem minden partnerünkkel a közelünkben folytatódjon.

Felvilágosító előadásokat ahogyan már utaltam rá - Sárospatak általános iskoláiban, az Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, az Erdélyi János Általános Iskolában és a Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolás iskolájában tartottunk. Témáink a gyalogos és kerékpáros közlekedés, autós közlekedés szabályai, valamint a gyermekekre leselkedő veszélyek voltak. Az aktivitás meglátszik a gyerekeken, azt szoktam mondani – és egy mondattal és egy

22 alkalommal, 468 diák volt, aki érintett, 477 db tesztlapot is töltöttek, ami úgy történt, hogy volt egy oktatás előtt kitöltött, illetve az oktatás végén egy tudásnövekedés ellenőrző tesztlap. Ezt a gyerekek nem vizsgadrukként élték meg, hanem nagyon pozitívan, teljes odaadással. Nagyon fontos, legyen egy kis motivációja is, így 536 db láthatósági terméket osztottunk ki. Ennek aprócska kis fényvisszaverőnek, amit a táskára lehetett akasztani, olyan hatása volt, hogy a gyerekek napokig azzal keltek, feküdtek. Eredményként a pozitívabb rendőri képet is említeném a gyermek életében, ill. a közlekedési kultúra tudatosulását.

A polgárőr mentor oktatás is a vállat feladatok közé tartozott. Mivel nem tudtuk felvállalni, hogy minden település összes polgárőrét oktassuk, ezért minden településről 3-3 főt hívtunk meg. Aktív volt a részvétel, a témák illeszkedtek a mindennapi polgárőr feladatok végrehajtásához.
A feladat Sárospatak, Vajdácska, Makkoshotyka, Vámosújfalu, Tolcsva, Hercegkút, Viss, Bodrogolaszi és Olaszliszka polgárőrei számára gyakorlatorientált ismeretek átadása és az együttműködés szélesítése volt, ahol a témák illeszkedtek a mindennapi polgárőr feladatok végrehajtásához. Az 5. alkalom felméréssel zárult. A mentorképzésnek az volt acélja, hogy az anyaegyesületénél a többi tagnak átadják az információkat.

Ez egy újdonság volt a kapitányságunk számára, hiszen pályázati rendszerre ilyen formában még nem volt példa nálunk. Meg kellett találni azt a módszert a civilek bevonására, amit itt meg is tudtunk valósítani.

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.09./
 

Újra indul az élet a focipályákon

 

               
                                                    

Megkezdődött a tavaszi szezon a labdarúgásban. Első mérkőzésünket itthon játszottuk Felsőzsolca együttesével, akiktől ősszel idegenben úgy kaptunk ki 2:0 arányban, hogy játékunkkal messze felül múltuk őket, de két perc kihagyásunk a vége felé kétgólos győzelmet jelentett a hazaiaknak. A hűvös, szeles idő ellenére a visszavágó most duplán sikerült a számos kilátogató néző örömére - számolt be Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke...
 

 


Koscsó István


Sikorszki Gábor

      

A mérkőzést nagy elánnal kezdtük, már az első támadásunkkal a hálóig jutottunk, de a bíró megfosztott minket a korai vezetés örömétől. Többnyire mi birtokoltuk a labdát mozgékony játékunkkal. A vendégek a 14 percben próbálkoztak először bevenni a kapunkat. Két lesgól után a 39 percben egy gyors pataki támadás révén megszületett az áhított vezetés, így egy kicsit megnyugodva térhettünk a félidei pihenőre.
Szünet után a vendégek is magasabb fokozatba kapcsoltak, de a piros lap felmutatása megpecsételte sorsukat. A kiállításról is bővebben a Sárospatak c. újságunk következő számában olvashatunk. A meglehetősen hideg időben testünket melegséggel öntötte a csapat tetszetős játéka és 4:0 arányú győzelme.

Szakmai értékelések a látottakról:
Bodnár József Felsőzsolca edzője: Egy megyei szinten nagyon jó fiatal csapat ellen megpróbáltuk felvenni a harcot. A bekapott gól után kockáztatni kellett. Sajnáljuk, hogy a kapusunk a kiállítás sorsára jutott. Meg kell mondanom jogos volt a piros lap, nem tudunk mit tenni. A hazaiak ezután könyörtelenül kihasználták a lehetőségeket.

Zsófi József Sárospatak edzője: Nem a legjobb előjelekkel készültünk a mérkőzésre, mert több játékosom nem volt rendben (a sérüléssel bajlódó Halder Péter vállalta a játékot, Szabó Sándor sérülése miatt alig tudott részt venni a felkészülésben, mégis beállt). Az első félidőt nagyon jól kezdtük, sok támadást vezettünk, helyzeteket alakítottunk ki, csak az első gól megszerzésig jutottunk el egy kicsit nehezen. A vezetés megnyugtatta a csapatot. Egy kissé kiegyenlített mezőnyjáték folyt a pályán. A második félidőben az ellenfél kapusának kiállítása döntő momentum volt. A kapott szabadrúgásból rögtön gólt is szereztünk, amivel növeltük az előnyünket. Ezzel már a zsebünkben éreztük a három pontot, bár még messze volt a mérkőzés vége. 2:0 után is nagy elánnal játszott a csapat. Azzal, hogy a második félidőre pályára lépett Vécsi Gábor, sokkal támadóbb szellemű lett a játékunk. Két góljával növelte előnyünket, sőt mesterhármast érhetett volna el, ha nem szórakozza el. Az utolsó negyedórában a cserékkel többeknek lehetőséget adtam a játékra, amivel egy kissé visszaesett a játék színvonala. A negyedik gólunk szerencsés körülmények között esett, ilyenkor már szinte elmaradhatatlan a futball világában.
Jók: Szabó Sándor, Tóth Ádám, Sikorszki Gábor, Vécsi Gábor

A pataki csapat legjobbjának járó pezsgőt Sikorszki Gábor kapta!
Ifi csapatunkra is büszkék lehetünk, hiszen 6:1 arányban győztek!
Gratulálunk! Hajrá Patak!
Jövő vasárnap Nyékládháza együtteséhez látogatunk. A cél csakis a három pont megszerzése lehet, de a tabellán nem sokkal mögöttünk álló hazaiaknak is lesz hozzá néhány szavuk.

 


Zsófi József

 


Bodnár József


 


 

További fotók >>>

STC Baráti Kör
/2011.03.09./
 

Sárospatakon is megtartották a nők világ imanapját

 

               
                                                    

Évről évre a Lorántffy teremben gyűlnek össze március első péntekjén a nők ökumenikus világ imanapjához csatlakozók Sárospatakon. Idén a chilei asszonyok készítették el az alkalom tartalmi részét, ami majd kétszáz országban egyesítette az imádkozókat - küldte a tudósítást Virágh Sándor református lelkész...
 

 


Virágh Sándor

      

Chile a közelmúltban egy bányaszerencsétlenség mentőakciója kapcsán került a világsajtón keresztül a nyilvánosság elé, most a mindennapi kenyér üzenetét juttatták el a világba. Társadalmuk hosszú évszázadokon keresztül volt a nagyon szegények és nagyon gazdagok országa, ezért fontos, hogy figyelembe vegyék az evngélium útmutatását ezen a területen. A sárospataki alkalmon először a Chiléről készült vetített bemutatót tekintették meg, majd az imafüzet alapján a jelenlevők közreműködésével történt a közös imádság, végül szeretetvendégség volt, melyet most nem az itthon szokásos süteménnyel, hanem chilei módra, kenyértésztából készült táplálékkal rendeztek meg.

Az igehirdetés Jézus tanítására emlékeztette a jelenlévőket az öt kenyér és két hal történetéből, amit ötezer embernek osztottak el a tanítványok, mely nem csak szavakkal, hanem kóstolással is táplálta az egybegyűlteket. Az imanapra készült képeslap és könyvjelző árával a a nemzetközi mozgalom szegényeket segítő akcióját támogatták.

 


 


 

További fotók >>>

Református Lelkészi Hivatal
/2011.03.08./
 

Farsang a Baba-mama klubban

 

               
                                                    

 


Noszályné Bodnár Ágnes

      

Február végén tartotta a Baba-mama klub farsangi összejövetelét, amikor is kézműves tevékenységgel készültünk vendégeink számára. A mamák farsangi szemüvegeket és álarcokat készítettek dekorgumiból a babáknak. Nagyon jó hangulatban telt a délelőtt - számolt be Noszályné Bodnár Ágnes könyvtáros...

Az anyukák – elmondásuk szerint - nagyon kedvelik ezeket a foglalkozásokat, amikor valamit együtt alkothatnak gyermekükkel. A kicsik nagy örömmel próbálták fel a kész álarcokat, szemüvegeket és vidáman táncoltak a farsangi zenére. Persze a kötetlen játék és beszélgetés sem maradt el ezen a délelőttön.

Várunk minden érdeklődő kismamát és babát a következő összejövetelünkre is , amely március 24-én lesz!

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.08./
 

Elkezdődtek az MLSz. Iskolai Programjának téli tornái

 

               
                                                                           

 


Gönczy Zoltán

      

Március 1-jén a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának tornacsarnokában a II. korcsoportos fiúk tornájával kezdetét vette az MLSZ Iskolai Programjának téli körzeti fordulója. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Majoros Attila az MLSZ iskolai és óvodai programjának vezetője is, aki készséggel válaszolt a sportcsoport vezetők kérdéseire, tájékoztatást adott az aktuális feladatokról és megnézte a 8 résztvevő csapat mérkőzéseit is - nyilatkozta Gönczy Zoltán – körzeti szervező...

A tornát végül az Árvay DSE csapata nyerte a Rákóczi DSE és a Karcsa DSE csapatai előtt. Az izgalmas mérkőzések az I. korcsoport, a III. korcsoport és a lányok összecsapásaival folytatódnak a következő hetekben.

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.08./
 

Kedves sárospataki Lányok és Asszonyok!

 

               
                                                    

 


Aros János

      

Nő nélkül élni nem lehet és nem is érdemes – fejezi a nők iránti megbecsülését Aros János polgármester…
Sok szeretettel köszöntöm Önöket Nőnap alkalmából! Megköszönöm Önöknek, hogy a hétköznapjainkat bearanyozzák, és egy kis vidámságot hoznak hétköznapjainkba. Azt szeretném, hogy ez a március 8-ai nap minden nap tartana. Sajnos nekünk, gyarló férfiaknak, évente egyszer jut az eszünkbe. Kívánom önöknek, hogy jó egészségben vidámságban, tovább segítsék a munkánkat.

Végül egy verssel szeretném megköszönni az éves munkájukat:
Hálánk szálljon rája,
Anyára, ki a családot összetartja
Szépséges nők, jó asszonyok
Kívánok boldog víg Nőnapot!
(
a fotók illusztrációk)

 


 


 


Törő Gábor
/2011.03.07./
 

II. és IV. helyezés a darts diákolimpia megyei döntőjében

 

               
                                                     

 


Maczkó Attila

      

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájának két 4.a osztályos tanulója sikeresen szerepelt a február 24-én Miskolcon megrendezett darts diákolimpia megyei döntőjében. Az I-II. korcsoport a Steel szakágban (fémhegyű darts,szizál tábla) High score rendszerben mérkőzött (7 körön keresztül felfelé számolás, a nagyobb dobott pontérték győz) – küldte a tudósítást Maczkó Attila…

Gönczy Márk végig a főágon versenyzett, majd a döntőben a már egyszer általa búcsúztatott ellenfelével találkozott, aki 2:1 arányban győzött. Göncfalvi Tamás remek játékkal az egy elszenvedett veresége ellenére (ilyenkor a vigaszágon folytatódhat a verseny) egészen a bronzéremért zajló küzdelemig menetelt. Itt azonban nem sikerült győznie (1:2) viszont így is az országos döntőt érő IV. helyen végzett.

Gratulálunk nekik!

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.07./
 

Bodrog partján van egy város

 

               
                                                    

 


Bajkó Csaba

      

2011.02.26-án Bajkó Csaba szentendrei fotóművész remek, Sárospatakról szóló fotóit mutatta be a Budapesti Orosz Kulturális Központban, amely az Andrássy út 120 cím alatt megtekinthető. A tisztelt megjelentek között nagy számmal öreg, de lelkileg mindig fiatal és jelenlegi pataki diákok is láthatóak voltak, akik azért is gyülekeztek össze, hogy a Nyizsnij Novgorodból hazatért sárospataki könyvek egy részének ötödik évfordulójára tiszta szívből emlékezzenek - számolt be Vagyim Vozdvizsenszkij.

Még több könyv is kinnt arra vár, hogy végre a Nagy Könyvtár polcaira kerüljenek vissza. Fájó szívvel azt is mondhatjuk, hogy nekik sem volt könnyű az utóbbi 65 év, hiszen nekik is van sorsuk. Reméljük, hogy akár ismert vagy ismeretlen helyen porosodó drágaköveink - könyveink egyszer hazatalálnak, ahogyan évszázadok óta is idetartoznak. A Dani bácsi imája után a jelenlévők között a legfiatalabb diákunk, Tamás Janka himnuszunkként elénekelte a Bodrog partján van egy város... kezdetű híres pataki diákdalt, ami a 480 éve Pataki Oskoláról is szól...
 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.03.07./
 

Farsangi bál a Palinta Társulattal

 

               
                                                    

„Itt a farsang, áll a bál…”- énekelte a dalt a Palinta Társulattal az a félezernél is több gyerek, akik eljöttek A Művelődés Háza Könyvtárának farsangbúcsúztató-téltemető előadására. A farsangi időszakot a Kreatív Varázsszigettel nyitottuk, ahol kicsik és nagyok, nagyik és unokák karneváli maszkokat alkottak - számolt be Kövér Sándorné...
 

 


Kövér Sándorné

      

A folytatásban – két héten át – óvodai, és iskolai csoportok látogattak el könyvtárunkba. Farsangi kellékeket készítettek, és kikapcsolódásként a legújabb könyveinkkel ismerkedtek, és örömmel ki is kölcsönözték őket. A farsang farkán szokták rendezni a bálokat, és ettől a szokástól mi sem tértünk el.
Sárospatakról és környékéről érkeztek az óvodások, kisiskolások egy jókedvű összejövetelre. A nagy érdeklődést bizonyítja, hogy a nézőtér teljesen megtelt, még a karzatokat is megtöltötték a gyerekek.
Az együttes koncertjén végig szólt a dal a színpadon, dübörgött a taps a nézőtéren. A közönség tagjai vokáloztak, majd előkerültek a bábok, és a közös játékban is örömmel vettek részt a gyerekek.

Igazán vidám télűző műsorban volt részük azoknak, akik elfogadták meghívásunkat! A rendezvény a TÁMOP 3.2.4 támogatásával valósult meg.

 


 


 


Törő Gábor
/2011.03.06./
 

Új vezető a Sárospataki Polgári Védelmi Kirendeltség élén

 

               
                                                    

2011. január 1-től új vezető áll a Sárospataki Polgári Védelmi Kirendeltség élén, ugyanis Kiss István pv. alezredes, a városi polgári védelem vezetője 39 év szolgálatban eltöltött idő után 2010.december 30-án nyugállományba vonult. 2011. január 1-től a kirendeltség-vezetői feladatokat Varga András tűzoltó hadnagy, látja el…
 

 


Varga András


Kiss István

      

Varga András véleménye szerint a Kirendeltség vezetése, nem kisebb feladat, mint az emberi élet és az anyagi javak megóvása és védelme. A fiatal hadnagy Szerencsen - Zemplén kapujában - született, 1975. november 11-én. Két gyermek édesapja, harmadik gyermeküket márciusra várják.
Felsőfokú tanulmányait a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végezte biztonságtechnikai mérnökként, felsőfokú szakmai végzettséget a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, Katasztrófa- és Tűzvédelmi szervező tiszti karán szerzett.
Hivatásos szolgálatba 1997. február 1-jén lépett a Köztársasági Őrezred tagjaként. Budapesten töltött öt év szolgálat után - áthelyezési kérelmére - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába nevezték ki. Szakmai pályáját a Polgári Veszélyhelyzet Kezelési Osztályon kezdte, majd a Mentésszervezési Osztály állományában dolgozott. 2010. februárjától december 31-ig a Tűzmegelőzési Osztály főelőadója volt.

„Ha békét akarsz, készülj a háborúra!” - lehetne a polgári védelem mottója is, aminek a lényege, hogy békeidőszakra tervezünk, de nagyobb kaliberű katasztrófahelyzetre készülünk. Sárospatak és környéke ár- és belvízzel veszélyeztetett térség, amellyel kapcsolatban jelentkező Polgári Védelmi Tevékenység „klasszikus hétköznapi feladat”, viszont a világpolitikában az elmúlt egy évtizedben bekövetkezett változások miatt a helyi polgári védelemnek felkészültnek kell lennie például a terrortámadások következményeként megjelenő tömeges elhelyezésekkel kapcsolatban fellépő feladatok megoldásában is.

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárásának következtében megnövekedett a polgári védelem jelentősége, de akkor is szükség van a kirendeltség-vezető hatékony fellépésére, ha csak az évszakok velejáróiról, nyáron a hőhullámról, télen a „hóhullám”- ról beszélünk. Az utóbbival kapcsolatos esetek – az intenzív hóesés következtében járhatatlanná vált utak – nem ritkák a hegyvidéki tájakon, szeles síkságokon, amilyen a zempléni térség is. Nagy dolognak kell történnie, hogy a polgári védelem helyzetbe kerüljön, de ezek a „nagy dolgok” sajnos igen gyakoriak manapság.
A helyi polgári védelem működési rendjéről még annyit érdemes tudni, hogy kirendeltség-vezető szakmai tanácsadóként működik közre, a döntéshozatal joga a polgármesteré.  (
a fotók illusztrációk)

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.06./
 

 Felhívás kötelező tüdőszűrésre

 

               
                                                  

Az ÁNTSZ B-A-Z megye valamennyi településén huzamos jelleggel (állandóan, illetve ideiglenesen bejelentett) tartózkodó valamennyi 30 éves és ennél idősebb lakossága körében kötelező, ingyenes tüdőszűrő-vizsgálatot rendelt el. Keresztúri Ferencné, a Sárospataki Rendelőintézet vezetője tájékoztatja a lakosságot, hogy városunkban hétköznap 12-től 18 óráig (pénteken 16 óráig) a Rendelőintézet földszintjén várják a tüdőszűrésre érkezőket…
 

 


Keresztúri Ferencné

      

A szűrővizsgálaton nem kell részt venni azoknak a személyeknek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetőleg tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak.

Sárospatak Város Önkormányzat Rendelőintézetében a tüdőszűrést digitális röntgengéppel végezzük.

Rendelési idő: H-Cs 12-18 óráig, Pénteken 12-16 óráig

Kérjük az ellátási területünkhöz tartozó lakosságot, hogy saját egészsége érdekében, mindenki vegyen részt a tüdőszűrésen.

Érdeklődni a 06-47/513-110-as telefonszámon lehet.

 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.06./
 

 Megyei szinten koordinálják a tehetségek gondozását

 

               
                                                    

Februárban megalakult a BAZ megyei Tehetségsegítő Tanács, amelynek célja az itt működő tehetségsegítő szervezetek koordinálása, ill. a munkában résztvevő civil szervezetek, támogatók, önkormányzatok, kistérségi társulások tehetségsegítő munkájának összehangolása – nyilatkozta Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium igazgatója…
 

 


Tóth Tamás

      

Ezzel azt a célt szeretné elérni, hogy a megyében föllelhető tehetséges gyermekek útja minél biztosítottabb legyen arra, hogy képességeiket egyrészt felfedezzük, másrészt pedig a lehető legjobb kezekbe kerülve fejlesszük, majd a felsőfokú intézmény elvégzése után tehetségüknek megfelelő pályára tudjuk őket juttatni.
Ez a tehetségsegítő tanács egyben betagozódik egy országos tehetségsegítő hálózati rendszerben, amely országos szinten próbálja koordinálni a magyarországi tehetségek ügyét. A tehetségsegítő tanács megalakulásánál képviseltették magukat a megyei kistérségi társulások, Miskolc önkormányzata, BAZ megye közgyűlésének delegációja, valamint a Miskolci Egyetem. A jelenlévők elfogadták a tehetségsegítő tanács alapszabályzatát, ill. döntöttek a tanács elnökségének az összetételéről. Nagy megtiszteltetés ért, hogy ebben az elnökségben alelnökként részt vehetek, az elkövetkezendő két évben segíthetem a tehetségsegítés ügyét.

A BAZ megyei pedagógiai szakmai szakszolgálati és közművelődési intézet is tagja a tanácsnak, valamint a BAZ megyei Kereskedelmi és Iparkamara is képviseltette magát. Az a célunk, hogy szeretnénk a vállalkozói szférát is megszólítani, hogy lehetőségükkel támogassák e célok megvalósítását.
A következő lépés az, hogy a Megyei Tehetségsegítő Tanács megalakulása után javaslatot tettünk a kistérségi társulásoknak, alakítsák meg a kistérségi tehetségsegítő tanácsokat, akik kistérségi szinten koordinálják az ottani tehetségsegítő munkát, ezután pedig lehet helyi tehetségsegítő tanácsokat is létrehozni, nálunk itt Sárospatak városán belül is, azoknak az intézményeknek a részvételével, amelyek a tehetséggondozással foglalkoznak.

 


 


 


Törő Gábor
/2011.03.05./
 

 Farsangi mulatság az óvodában

 

               
                                                    

A Carolina Óvoda és Bölcsőde székhelyintézményben, valamint a József Attila úti Tagintézményében 2011. február 25-én, pénteken Farsangi Mulatságot rendeztünk a gyermekek számára – nyilatkozta Ujvári János Gáborné, óvodapedagógus...
 

 


Ujvári János Gáborné

      

Az óvodások már reggel zeneszóra érkeztek, majd az óvónénijükkel együtt jelmezekbe bújva várták a mulatságra hívogatókat. A Halacska csoport óvodásai meg is érkeztek minden csoporthoz, így hirdetve, hogy „A farsangi ünnep immár elkezdődik!” Ezt követően, a hóval lepett udvaron gyülekeztünk, ahol is a néphagyomány szerint dobolva, zajongva, csujogatva, mondókázva űztük a telet, és az ágkoszorút feldíszítve, énekelve csalogattuk a napocskát, és hívogattuk a tavaszt. 10 órától az intézmény valamennyi csoportjában játékos vetélkedőket rendeztünk.

A délelőtt folytatásaként, jelmezbe öltözve, igazi karneváli hangulatban közösen táncoltunk és mulattunk az óvoda aulájában, illetve öltözőiben. Nagyon vidáman telt a napunk, sokat nevettünk és vigadtunk. Reméljük, sikeresen elűztük a telet és ezután hamarosan beköszönt a várva várt tavasz.

 


 


 

További fotók a József A. úti >>>                          További fotók  Zrínyi úti>>>

Törő Gábor
/2011.03.05./
 

 Villányi Borvacsora Estet tartottak a Vár Vendéglőben

 

               
                                                    

Nem szokatlan, hogy a Bodrog bal partján, a Rákóczi-várral éppen szemben fekvő étterembe különböző ötletekkel csábítják a vendégeket. Adtunk már hírt sajtbemutatóval egybekötött, és libamájas vacsoráról is. Az étterem vezetői részéről Balogh Zoltán elmondta, hogy amivel az elmúlt hétvégén a vendégek érdeklődését felkeltették, az egy Villányi Borvacsora volt…
 

 


Ipacs Szabó István

      

A borvacsorát a farangi időszakban, február 26-án szombaton 18 órától tartottuk, a borokat Ipacs Szabó István főborász mutatta be, amelyek Vylyan Rosé 2010, Vylyan Chardonnay 2009, Vylyan Ördög 2007, Vylyan Cabernet Sauvignon 2006 és Vylyan Montenuovo 2007 voltak.
Az előtte felszolgált ételek között szerepelt Bresaola sonka feta, sajttal göngyölve roppanós zöld salátán, Grillezett lazac, kapros-füstös mártással, lime-os palacsinta metélttel, rozmaringos bárányhússal töltött paprika vörösboros zöldségmártással, édesburgonyával és olyan ételkülönlegesség is, mint a bélszínszelet hagymalekvárral és aszaltszilvás puliszkával…

Nagy örömünkre szolgált, hogy a kulináris élvezetek kedvelői elégedetten távoztak, a különlegességekben bővelkedő és meglehetősen hosszúra nyúlt vacsora után.
 

 
 Balogh Zoltán


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.05./
 

Farsang a Kisrefiben

 

               
                                                    

 


Tímáriné Király Sarolta

      

2011. február 25-én elérkezett a várva-várt nap, az iskolai farsang ideje. Balázsjárással, télűzéssel kezdődött a délután, majd meglepetésként tanulóink nyitótáncát láthatta a közönség. A hagyományoknak megfelelően, a pedagógusok is műsorral készültek – számolt be a vidám délutánról Tímáriné Király Sarolta, a tagintézmény vezetője…

A gyerekek nagy izgalommal bújtak jelmezükbe, majd örömmel vonultak végig a farsangi kavalkádban. A jelmezesek között a mesefiguráktól kezdve a filmhősökön át egészen a táncos produkcióig sok szép és színvonalas öltözetet, és előadást láthattak a jelenlévők. A legnagyobbak igazi karneváli hangulatot teremtettek maszkos-táncos jelenetükkel. A műsort Pingor Zita szívet melengető dalai zárták.
A tartalmas és vidám délután után mindenki kellemesen elfáradva, de élményekkel gazdagodva térhetett haza.

 


 


 

További LEVI-fotók >>>                      További LEVI-fotók >>>                       További LEVI-fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.05./
 

Farsang az Erdélyiben

 

               
                                                    

Iskolánkban - az Erdélyi János Általános Iskolában - pénteken Farsangi ünnepséget tartottunk. A rendkívül ötletes és színes jelmezekbe öltözött gyerekek külön produkcióval is készültek, amellyel gyakran kacagtatták meg a nézőket és zsűrit. Jutalmat mindenki kapott: rendhagyó módon a dolgozók saját maguk által készített finomabbnál-finomabb süteményekkel kedveskedtek tanulóinknak. A Heitzmann Cukrászda és a Sodexo is tortákkal járult hozzá ünnepségünkhöz. Köszönjük.
 

 


További fotók >>>

Erdélyi János Általános Iskola
/2011.03.04./
 

Kerek 100 gól az öregfiúk tornán

 

               
                                                    

Amikor a szervezők elkezdték összeállítani az öregfiúk torna programját, akkor még nem gondoltak arra, hogy hány emberben fognak a régi szép emlékek előtörni, a helyszín láttán. Sportszerű jelenetek, kiváló technikai tudás, szép gólok, izgalmas mérkőzések és kiváló hangulat jellemezte az I. BODKÖ – RETRO VÁROSI ÖREGFIÚK TORNÁT, melyet 2011. február 26-án rendeztek meg Sárospatakon, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tornacsarnokában, ahol 1993 óta nem volt felnőtt teremlabdarúgó torna - küldte a tudósítást Belicza János...
 

 


Belicza János

      

Az eseményen sok támogató gondolta úgy, hogy kisebb-nagyobb formában szponzorálja a kupát, ahol a főtámogató a BODKÖ Kft. volt, így külön köszönet jár KERÜLŐ GYULA igazgató úrnak is. Preszoly Andrástól – a versenybizottság elnökétől megtudtuk, hogy – meghívásos alapon – 8 csapat vett részt a rendezvényen. A szervező bizottság bízik benne, hogy újra régi fényében fog ragyogni az öregfiú torna is. A kupa színvonalát emelte, hogy Szikszóról, Miskolcról, Hercegkútról, Karcsáról, Cigándról, Györgytarlóról, Sátoraljaújhelyből és Sárospatakról is érkeztek együttesek.

A szervező bizottság idén egynaposra tervezte a tornát, ahol 18 mérkőzést láthattak a kilátogató nézők. A hétfői sorsolást követően, kialakult két négyes csoport körmérkőzései után, eldőlt az elődöntő párosítása is. Az egyik elődöntőbe a szikszói és miskolci játékosokkal felálló TECHNOR ’93 és a Sárospataki TC jutott be. A másik elődöntőt pedig a CIGÁND és a sátoraljaújhelyi MATUZSÁLEM játszotta. Az eseményen sok gyermek vett részt és láthatta azt, hogy milyen sportszerűen, milyen remek játékkal jutott be a MATUZSÁLEM és a TECHNOR ’93 a döntőbe, ahol az előbbi csapat győzedelmeskedett.
 

 


 


 

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a vacsora előtt került sor, ahol a díjakat ZSÓFI JÓZSEF a Bodkö Kft. képviselője, AROS JÁNOS polgármester úr, KOSCSÓ ISTVÁN a Sárospataki TC Baráti Körének elnöke adta át. A mérkőzéseken SOMOSSI LÁSZLÓ és TÓTH JÁNOS működtek közre. A nap folyamán nagy munkát végzett a versenybizottság, tagjai: Preszoly András, Vachter Tamás, Tóth István és Belicza János.
A szervezők különdíjakról is gondoskodtak, így a szakmai zsűri a „szokásos” díjakon túl, jutalmazta minden csapat legjobb játékosát is.

A TORNA GÓLKIRÁLYA: BALLA JÁNOS (CIGÁND)
A TORNA LEGJOBB JÁTÉKOSA: SZIKLAI OLIVÉR (TECHNOR ’93)
A TORNA LEGJOBB KAPUSA: FRIKKER ISTVÁN (STC)
A TORNA LEGIDŐSEBB JÁTÉKOSA: RÁK MIKLÓS (VOLKS Kft.)
GYÖRGYTARLÓ LEGJOBBJA: KARDOSI KÁROLY
KARCSA LEGJOBBJA: BIACSKÓ RÓBERT
SÁROSPATAKI TC LEGJOBBJA: VACHTER GÁBOR
MATUZSÁLEM LEGJOBBJA: PANKOVICS IMRE
CIGÁND LEGJOBBJA: KELEMEN JÓZSEF
30 ÉVE JÓK VOLTUNK LEGJOBBJA: TAGAI ANDRÁS
TECHNOR ’93 LEGJOBBJA: OROSZ RÓBERT
VOLKS Kft. LEGJOBBJA: CZETŐ LAJOS
A TORNA LEGVICCESEBB MEZE: TÓTH LAJOS (KARCSA)

A TORNA SZÁMOKBAN:
1 NAP - 18 MÉRKŐZÉS - 360 LEJÁTSZOTT PERC - 100 GÓL - 0 SÁRGA LAP - 0 PIROS LAP- 0 KÉTPERCES KIÁLLÍTÁS - 88 JÁTÉKOS - 0 BÜNTETŐPÁRBAJ - 2 BÜNTETŐ

HIVATALOS VÉGEREDMÉNY:
1. MATUZSÁLEM
2. TECHNOR ’93
3. SÁROSPATAKI TC
4. CIGÁND
5. KARCSA
6. VOLKS Kft.
7. 30 ÉVE JÓK VOLTUNK
8. GYÖRGYTARLÓ

I. BODKÖ – RETRO VÁROSI ÖREGFIÚK TORNA FŐTÁMOGATÓJA: a BODKÖ Kft.

I. BODKÖ – RETRO VÁROSI ÖREGFIÚK TORNA TÁMOGATÓI:
DON PATYA PIZZÉRIA, RISTORANTE COLLEGNO, SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA, SUSI, ÁRVAY JÓZSEF GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, STC BARÁTI KÖR, EVINOR Bt., www.sarospatak.hu, Zemplén TV, Szalontai Pálinkafőzde, Orosz Pálinkafőzde – Erdőhorváti, Észak Magyarország, www.boon.hu, Helyi Krónika, Szabó Dániel borászata, Pauleczki Antal borászata, Pepe Büfé, Totó, Lottó – Sárospatak (Lakótelep), Sárospatak újság.

További fotók >>>              További fotók >>>                További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.04./
 

 Országos LOGO verseny volt az Árpád Vezér Gimnáziumban

 

               
                                                    

Már 5. éve, hogy a sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumban rendezik meg az országos informatikai LOGO verseny megyei fordulóját. Szeder László, az iskola egyik informatika tanára ezúttal nem csak a tanulók felkészítésével készült a versenyre, de a díjazottaknak átnyújtandó plakettet is ő tervezte…
 

 


Tóth Tamás

      

Ezeknek a versenyeknek nincs igazán támogatottságuk, nincs meg az ösztönzés a versenyezőknek, pedig kell, hogy az eredménynek kézzel fogható elismerése legyen a verseny végén. A programozás, az informatika Magyarországnak egy nagy kiugrási pontja lehetne, hiszen szellemi kapacitás nálunk igen magas, nemzetközileg elismert. Ezeket a területeket valahogyan ösztönözni kellene.

Ennek a fordulónak a célja az, hogy az itt legjobban szereplő diákok teljesítményét összehasonlítva az ország más megyéiben versenyző diákok teljesítményével, ezek alapján juthatnak be majd az országos döntőbe. Kivétel a legfiatalabb kategória, számukra a mai nappal ér véget a verseny – tette hozzá Tóth Tamás igazgató…

A sárospataki gimnázium korábban azért is vállalta a rendezés jogát, mert az oktatási intézmény megalakulása óta nagy hangsúlyt fektetnek az informatikai képzésre. Megtiszteltetésnek vettük ezt a felkérést, hiszen az elmúlt évtizedekben olyan szintet sikerült informatika oktatásunk terén elérni, hogy a megyében nyugodtan mondhatom, hogy az egyik meghatározó intézményévé váltunk. Ez nem csak azért igaz, mert informatika tagozat van az iskolában, hanem azért is, mert a különböző számítástechnikai versenyek országos döntőibe évről évre fel tudjuk juttatni diákjainkat.

 


Szeder László


 


 


Törő Gábor
/2011.03.04./
 

 Második ülését tartotta a Városmarketing Tanácsadó Testület

 

               
                                                    

A Városmarketing Tanácsadó Testület a polgármester úr megbízásából jött létre, mint ahogy a kedves olvasók már értesülhettek róla. Február végén tartottuk a második beszélgetésünket, ahol kialakítottuk azokat a működési elveket, amelyek mentén szeretnénk ezt a munkacsoportot működtetni, ill. a meghatároztuk az ez évi feladatainkat – nyilatkozta Dr. Dankó László, a testület vezetője…
 

 


Dr. Dankó László

      

Ez évi feladataink kétirányúak, egyrészt egy távlatos feladatként szeretnénk Sárospatak város marketing stratégiáját a sárospatakiak közreműködésével megalkotni. Ehhez át szeretnénk tekinteni a városnak a dolgait, városnak az ügyeit és meg szeretnénk azt vizsgálni, hogy melyek azok a célcsoportok, amelyek felé a városnak üzeneteket kell továbbítani, és kik azok a szereplők, azok a segítők, akik ennek az üzenettovábbításnak az útját tudják segíteni. A végső célunk az, hogy egy élhető város alakuljon ki Sárospatakon, részben a befektetések ilyen típusú ösztönzésével, másrészben a turizmus fellendítése szándékával, hiszen egy rosszkedvű várost sem a befektetők, sem a látogatók nem szívesen keresnek fel. Mindannyiunknak az a közös érdeke, hogy az élet mindennapjai során minél kedvezőbb feltételek, emberi kapcsolatok jellemezzék a mindennapi életünket.

Ennek a programnak a kialakítása keretében szeretnénk egy városhoz kapcsolódó, lehetőleg minél több ember által elfogadható szlogent is kialakítani, megfogalmazni. Ehhez szintén a sárospatakiak és az elszármazottak segítségét is szeretnénk kérni. Valószínűleg egy web-es szavazással fogjuk megerősíteni ezt a majdan fogalmazásra és nyilvánosságra kerülő javaslatunkat.
A Városmarketing Tanácsadó Testület keddi beszélgetésének másik témája pedig azon ötleteknek, javaslatoknak az átnézése, szűrése volt, amelyeket a tanácskozó testület 5 külső tagja már összegyűjtött. Ezeket áttekintettük és figyelemmel arra, hogy a város központi költségvetésének a helyzete elég feszes, ezért igyekeztünk olyan javaslatokat tenni - részben az önkormányzat, részben a vállalkozások, turisztikai vállalkozások, vendéglátósok, vagy a civil szervezetek felé - amelyek a közművelődésben, a kulturális programok szervezésében érdekeltek, amely javaslatok lehetőleg kevéssé, vagy szinte semennyire nem terhelik az önkormányzat költségvetését.

Persze vannak olyan javaslataink is, amelyek befektetést kívánnak az önkormányzattól, az önkormányzati intézményektől. Hogy ebből ne legyen feszültség, ezért a működési elveink sorában megfogalmaztuk azt, hogy az ajánlásainkat az önkormányzat, ill. azon belül is a polgármester úr kabinetvezetője felé fogjuk megfogalmazni, és a polgármesteri kabinet fogja azt majd eldönteni, hogy mely ajánlásokat ad tovább, ill. mely ajánlások megvalósítására kéri föl az önkormányzat intézményeit, ill. javasolja azt a vállalkozások, a civilszervezetek számára megvalósításként.

A működési elvek közt szerepel, hogy a tanácsadó testület tagjai személyükön keresztül segítik a polgármester munkáját, tehát nem a munkahelyük, nem a státuszuk alapján kerültek felkérésre a polgármester úr által - bár mindenkinek van valamilyen állása, valamilyen hivatása - hanem ki-ki a maga tapasztalatait, városi és egyéb szakmai ismereteit kívánja ebben a tanácskozó testületben hasznosítani.
A tanácsadó testület ajánlásokat tesz, ezeket az ajánlásokat konszenzussal fogadja el, és az ajánlások a polgármesterúr felé kerülnek továbbításra. Ezt azért hangsúlyozzuk, nehogy valaki úgy gondolja esetleg ebben a városban, hogy ez a tanácsadó testület bármit is szeretne ráerőszakolni akár intézményekre, akár magukra a városlakókra. Tehát inkább segíteni szeretnénk a döntéshozók munkáját…

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.03./
 

 Miért hívták össze a rendkívüli képviselő testületi ülést?

 

               
                                                    

 

dr. Szabó Rita

      

Rendkívüli ülést tartott a képviselő testület, amelynek egyetlen napirendi pontja volt a Sárospataki Közszolgáltatási Kft könyvvizsgálójának megválasztása, melyet a pénteki rendes ülésről halasztott el a képviselő testület azzal a céllal, hogy addig további részletezést kérjenek – számolt be a rendkívüli ülés egyetlen napirendi pontjáról Szabó Rita alpolgármester…

Miután részletes kifejtést a 4 könyvvizsgáló közül csak egy könyvvizsgáló küldött be az önkormányzathoz, így a lehetséges választás egyetlen pályázóra eshetett, és meg is választotta a képviselő testület a Kontó és Kontroll kft-t, illetőleg a képviseletében könyvvizsgálatot végző Pongráczné Szerencsi Juditot.
 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.03.03./
 

 Kapcsolattartás a vállalkozókkal

 

               
                                                  

Február 24-én kértük a sárospataki vállalkozókat, a vállalkozások vezetőit, hogy jöjjenek el egy megbeszélésre a Polgármesteri Hivatalba. Meghívtam dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt, és Kormány Krisztiánt, a Norda Észak-magyarországi fejlesztési tanács operatív igazgatóját is, hogy tartson egy tájékoztatást a hamarosan kiírásra kerülő Széchényi-terves pályázatokkal kapcsolatban. Az itt lakó vállalkozók had lássák első kézből, hogy milyen pályázatok kerülnek majd kiírásra, s milyenfeltételekkel – nyilatkozta Aros János polgármester…
 

 


dr. Hörcsik Richárd

      

Nagyon örülök annak, hogy a 100 meghívottból több mint 80-an vettek részt ezen a megbeszélésen. Igyekszünk azt az igényt is teljesíteni, hogy amikor konkrétumokká válnak ezek a pályázati kiírások, akkor Kormány Krisztián igazgató úr – aki egyébként sárospataki születésű – ismételten el fog látogatni hozzánk. 2-3 héten belül már láthatjuk a konkrétumokat. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a vállalkozók részt tudjanak venni a pályázatokon, ezért szükséges, hogy első kézből kapják az információkat.

Ahogyan a végén elmondtam, mindenképpen köszönetet kell mondani a pataki vállalkozóknak, hiszen az, hogy Sárospatak a nehéz anyagi körülménynek ellenére is ilyen jól áll, a kötelező feladatok elvégzése mellett a nem kötelező feladatokat is vállalni tudja, kizárólag a pataki vállalkozásoknak köszönhető. Nem nekem, nem a város vezetésének, a pataki vállalkozók voltak azok, akik megőrizték a munkahelyeket, akik annak ellenére foglalkoztatják tovább az alkalmazottaikat, pedig ők sincsenek könnyű helyzetben. Remélem, ezekkel a pályázatokkal nagyobb levegőhöz tudnak jutni, megkezdhetik a fejlesztéseket, s még több munkahelyet tudunk teremteni, hiszen a munkahely teremtése nem az önkormányzat feladata. Véleményem szerint inkább a vállalkozók feladatának kéne, hogy legyen. Bár még nem így van, de bízom benne, hogy a pályázatok kihasználásával így lesz.

 


Kormány Krisztián


 


További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.03./
 

 Rácz Sándor Sárospatakon

 

               
                                                  

Olyan ember érkezett az idei Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára Sárospatakra, akit az egész világon tisztelnek, aki az 56-os forradalom és szabadságharc élő, hiteles szimbóluma, aki ellen a hatalom még 1972-ben is merényletet szervezett, közúti balesetnek álcázva. Ő Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetsége tiszteletbeli elnöke. Sárospataki látogatásának megszervezésében nagy érdemei vannak Bálint Béla igazgató úrnak, aki így mesélte el a történteket…
 
 


Rácz Sándor

      

Rácz Sándor bácsival először tavaly találkoztam, mielőtt a 8KOR Színházzal a 2. amerikai utunkra indultunk volna. Akkor a Magyarok Házában fogadott Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnöke, és akkor ott volt Rácz Sándor, tiszteletbeli elnök is.
Ennek a hivatalos találkozónak az apropóját az adta, hogy mi akkor Sárospatakról Kis Endre Józseffel a Petőfi Emlékbizottság megalakulása kapcsán utaztunk fel Budapestre. Mi ugyanis Sipos István tanár úr segítségével készítettünk egy anyagot, ami abból indult ki, hogy én szeretném, ha Sárospatakon lenne Petőfi eltemetve. Ezért Patak nagyjait mi Sipos tanár úrral összegyűjtöttük, illetve én még hozzá írtam egy kiegészítést, ami tulajdonképpen Petőfire való hivatkozásokat tartalmazott, illetve a sárospataki szellemiségnek a lényegi részét próbáltam ebben az írásban kidomborítani. Tehát ennek a Petőfi Emlékbizottságnak a megalakulása történt meg ott a Magyarok Házában, amikor találkoztunk. Akkor mindenki elmondta, az ott résztvevő tagságból, hogy ki, kit képvisel, és hogyan is került bele ebbe a bizottságba. Akkor ott volt Rácz Sándor bácsi is, és amikor én elmeséltem neki, hogy mi Patakot képviselve ezt az eszmeiséget próbáljuk tovább vinni, Sándor bácsi elmondta, hogy ő már nagyon sokszor szeretett volna eljutni Patakra, de nem sikerült.

Akkor meghívtam Sárospatakra, most viszont tudtam azt, hogy az önkormányzat által február 25-re tervezett kommunizmus emléknapi ünnepségre még nincs ünnepi szónok és Donkó József kabinetvezetővel való egyeztetés kapcsán Sándor bácsit felkértük, és ő örömmel tett ennek eleget.
24-én felmentünk érte, de ugyanakkor Kis Endre József a Wass Albert Kör nevében hívta meg, így nem csak Sárospatak Város Önkormányzatának, de a Wass Albert Körnek is a vendége volt. Ehhez jött még Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium igazgatója, aki szerette volna, ha a fiatalokhoz is szól Rácz Sándor, így 25-én délelőtt ÁVG-s, végzős diákoknak is tartott egy előadást, a kommunizmus áldozatainak emlékére, nyilvánvalóan személyes emlékeket szőve bele a beszédébe. A városi ünnepségen elmondott beszédéből is lehetett hallani, hogy 78 éves kora ellenére milyen lelkesítő, mennyire felépített, összefüggő beszédet tud mondani - a fiatalok részére hasonló módon tartotta meg előadását.

A Wass Albert Kör tagjaival 24 este fél 6-tól találkozott, ahol az előadása és az azt követő beszélgetés este 9 óráig tartott. Másnap 9-től negyed 11-ig tartott a diákok részére szervezett előadás, onnan mentünk át az önkormányzati ülésre, ahol bemutatták vendégünket a képviselő testületnek illetve a Zemplén TV-n keresztül a sárospataki és a környékbeli lakosoknak is. 11 órakor volt a megemlékezés az ő beszédével, ami az itt tartózkodásának a záró aktusa volt.

Délután az önkormányzat vitte vissza Budapestre, ami nagyon szerencsésen sikerült, ugyanis a Magyarok Háza előtt lévő Kovács Béla emléktábla előtt éppen akkor kezdte ünnepségét a Magyarok Világszövetsége, amikor megérkeztek, így Rácz Sándor még azon is részt tudott venni.
Mindeközben Sándor bácsi nagyon meg volt fázva, nem is lett volna szabad eljönnie, de annyira fontosnak tartotta az adott szavát, és annyira szeretett volna végre Sárospatakra eljutni, hogy a betegsége ellenére eljött. Elég szűkre volt szabva a Sárospatakon töltött idő, ezért igyekeztünk minél jobban kihasználni. Csütörtökön ľ 2-kor érkeztünk Sárospatakra, ahol először a Mudrányban megebédeltünk, majd a Nagykönyvtárban fogadata őt Kis Endre József - és milyenek a véletlenek, éppen erre járt a Magyarok Világszövetsége szlovákiai elnöke Fux Sándor, aki szintén bejött hozzánk és egy szép kis találkozó kerekedett ki ebből a délután folyamán. Megnézte a Nagykönyvtárat és teljesen el volt ámulva azon a kultúrkincsen, ami ott található. Nagy hatással volt rá Sárospatak és azt mondta, hogy ha a jó Isten megengedi, akkor mindenképpen szeretne visszajönni Sárospatakra, és szeretné végigjárni azokat a kultúrtörténeti emlékhelyeket, amelyek csak itt Sárospatakon lelhetőek fel, s szeretne megismerkedni mélyebben azoknak a személyeknek az itteni munkálkodásával, akik révén Sárospatak az oktatás és kultúra területén így kiemelkedett, hasonlóképpen szeretne több időt szánni az építészeti emlékek megtekintésére is.
Már meg is tettük a meghívást, csak az alkalmat várjuk, aminek apropója révén konkrét időpontban is megállapodhatunk.

 


 

További fotók>>>                             További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.03.02./
 

 A Farkas Ferenc Művészeti Iskola táncosainak kiemelkedő sikere

 

               
                                                  

Február 27-én a Farkas Ferenc Művészeti Iskola két csoportja is szerepelt az ország legrangosabb gyermektáncos eseményén, az Országos Gyermektánc Antológián, Budapesten az Operettszínházban - küldte a tudósítást a páratlan fellépésről Darmos István...
 
 


Darmos István

      

Az ország legjobb gyermektánccsoportjait felvonultató műsor első felében, délelőtt a Pacurka – vezetői Darmos Éva, Darmos István - baranyai táncokat mutatott be, míg a délutáni műsorban a Zsákbolha – vezetői Kovács Borbála, Sajószegi Gábor - Földi boszorkányok című koreográfiáját láthatták az érdeklődők

A Pacurka csoportot 2010 tavaszán az Országos Néptánc Tanulmányi Versenyről – amelyet korosztályukban megnyertek - válogatták be az antológiába, a Zsákbolha az Örökség Regionális Fesztiváljáról jutott e rangos eseményre. Ritka, hogy egy iskolából két csoport munkáját ilyen kiemelkedőnek ítélik a szakemberek.

A szereplés rangját jelzi az is, hogy a megyéből más együttes nem jutott be e rendezvényre. Idén először nem csak az Operettszínház színpadán léptek fel az antológiás csoportok, hanem egy kísérő rendezvényen a színház előtti téren a Pacurka farsangtemetést mutatott be, míg a Zsákbolha bodrogközi táncházat tartott. Az antológia szereplés is bizonyítéka annak, hogy a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tánctagozata évek óta a legeredményesebb gyermektánc műhely a térségben.

 


 

További Szabó András-fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.03.02./
 

    TÁRSASJÁTÉK NEW YORKBAN

 

               
                                             

Február 23-án szerdán este A Művelődés Házában 12. színházi évad negyedik produkcióját Andrew Bergman: TÁRSASJÁTÉK NEW YORKBAN c. vígjátékát az Éless Szín előadásában láthatta a sárospataki közönség  - számolt be Csatlósné Komáromi Katalin igazgató...
 
 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A hatszereplős darab végig egy helyszínen, egy gazdag műkereskedő házaspár puccosan berendezett New York-i lakásában játszódott. A laza és a karót nyelt házaspár némileg sarkított ellentéte nagyon jól érvényesült a jelmezekben és a színészek játékában is, akik egytől egyig remekül játszották a szerepüket.

Bérletes színházi sorozatunkat terveink szerint 2011. március 31-én Mark Dunn: ÖT NŐ AZ ESŐBEN c vígjátékával folytatódik, melyet a Száguldó Orfeum Színház előadásában láthat az érdeklődő sárospataki közönség. Ezzel az előadással színházbérletes sorozatunk végére érünk a következő évad előadásainak előkészítése folyamatban van. Az ebben az évadban elmaradt Csöngess meg c. vígjátékot megpróbáljuk a következő évadban bemutatni.

Nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket intézményünk előadásaira, rendezvényeire.

 


 

További LEVI-fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.02./
 

            Valamennyi edzőmérkőzését megnyerte focicsapatunk

 

               
                                             

Felnőtt együttesünk a tavaszi rajt előtt három felkészítő jellegű mérkőzést vívott az elmúlt időszakban. Az ellenfelek a mieinkhez hasonlóan komoly erőt képviselnek. Annak, hogy minden esetben mi kerültünk ki győztesen, oka elsősorban az, hogy ideje korán kezdtük el az edzéseket, azokat mindenki komolyan vette és ne legyünk szerények a szakmai háttér is biztosított, elsősorban Zsófi József és Vachter Gábor edzők személyében - számolt be Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke...
 
 


Koscsó István

      

Jó gondolat volt Rák Zsolt szakosztályvezetőnktől, hogy játsszuk inkább Miskolcon, vagy Tiszaújvárosban műfüves pályán, hiszen ezzel is kíméljük a tél viszontagságai miatt megviselt hazait.
Így került sor a hétvégén Miskolcon egy találkozóra, mint arról a „Gyorshírekben” olvashattunk. Igen tetszetős játékkal rukkoltunk ki.

Vachter Gábor rövid szakmai értékelésében a következőket mondta: Ez volt a harmadik edzőmérkőzésünk. Ez is bizonyította, hogy fejlődőképes a csapat. Egy jó ellenfelet sikerült legyőzni. Az első félidőben az ellenfél többet birtokolta a labdát. A második félidőben felnőtt csapatunk a feladathoz. Többet volt nálunk a játékszer, kontráinkat lövéssel, beadással, vagy ha úgy adódik, góllal igyekeztünk befejezni. A csapat jól teljesített. Azok, akik eddig halványabbak voltak azok is a korábbi edzéseknek köszönhetően igyekeztek többet és többet tenni a siker érdekében.
Gratulálunk! Hajrá Patak!

A tavaszi visszavágók március első hétvégéjén kezdődnek, ha az időjárás is kedvez a pályák minőségének. (Tavaly hasonló helyzetben voltunk, akkor halasztottunk is meccseket.)

 


 

További fotók >>>

STC Baráti Kör
/2011.03.02./
 

            Tokaj-hegyaljával összhangban kívánják fejleszteni a turizmust

 

               
     

A múlt hét két, szorosan összefüggő eseményéről számol be alábbi cikkünkben dr. Szabó Rita alpolgármester: kedden tartotta ülését a Városmarketing Tanács Sárospatakon, pénteken pedig Tokajban, a Tokaji Borbarátnők Társaságának meghívásában „Lehetőségek és esélyek a világörökségi borvidékek térségfejlesztési politikájában” címmel tartottak konferenciát a Tokaj-hegyaljai borvidék, mint világörökségi helyszín témakörében…
 
 


Dr. Szabó Rita

 


Dr. Dankó László

      

Sárospatak vonatkozásában érdemes kiemelni, milyen jelentőséggel bír a világörökségi borvidék, mint térségfejlesztési esély és lehetőség a város számára, valamint érdemes rávilágítani arra, hogy a sárospataki Városmarketing Tanács által napirendre tűzött célok mennyire összhangban vannak ezzel a tágabb térségi kezdeményezéssel. A Városmarketing Tanács egyrészt igyekszik megalapozni a város 2011. évi marketing céljait, másrészt egy hosszú távú koncepció kidolgozásához látott hozzá. Az aktuális feladatok közt szerepelt a pénteki konferencián szintén megtárgyalt térségi örökségturizmus témaköre is.

Mindkét tanácskozáson a térségi összefogást, a térségben való gondolkodást hangsúlyozták, amikor értékvédelemről, értékmegőrzésről, az infrastruktúra fejlesztéséről, vagy a Tokaji borról, mint márkaépítésről, és Tokaj-hegyaljáról, mint turisztikai célpontról esett szó.
Milyen lehetőségek adottak a tokaji borvidéken kulturális, természeti, építészeti és borászati szempontból?
Fontos volt hangsúlyozni, hogy szemléletváltozásra lenne szükség az itt élők többsége részéről, hogy lássák a megélhetési lehetőséget a turizmusban, bekapcsolódva a szálláshelyadásba és a helyi termelésbe. Ezzel együtt nagy szükség van a színvonalas kulturális rendezvényekre és a médiában való megjelenésre is. Mindkét tanácskozáson külön szó esett a marketingre fordítható anyagi források szűkösségének problémájáról. Egyes Tokaj-hegyaljai borászok, borászegyesületek, felmérve a marketing és a média jelentőségét, arra az elhatározásra jutottak, hogy ha nincs elegendő állami pénzeszköz a marketing feladatokra, saját maguk kell, hogy megteremtsék a szükséges forrásokat.

Sárospatak vonatkozásában Dr. Dankó László a közelmúltban többirányú felkérést kapott az Önkormányzattól illetve a város Polgármesterétől, egyetlent célt szem előtt tartva, miszerint új alapokra kell helyezni a város turisztikai, idegenforgalmi életét. Dr. Dankó László lett a Városmarketing Tanács elnöke, és ő tölti be a turizmusból megélni vágyó sárospataki és környékbeli vállalkozókat is magába foglaló Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület elnöki tisztségét, valamint a SIDINFO Kft. ügyvezetői megbízatását is elnyerte a Képviselő-testülettől.
A Városmarketing Tanácsba meghívott tagok részéről nagy az aktivitás, érezhető a tenni akarás a város turisztikai életének jó irányba történő elmozdulásáért, megragadva minden lehetőséget, főként ami többletkiadással nem jár, ezen túlmenően pedig az önkormányzat költségvetésében elfogadott forrásokat maximálisan kihasználva törekednek arra, hogy sikeresen elindulhasson az új városmarketing koncepció.
A tanácskozásokon elhangzottak lényegét kiemelve, mindabból a térségi összefogásból, amit a Tokaj-hegyaljai borászok, vállalkozások, önkormányzatok fontosnak tartanak - és erről tanúbizonyságot is tettek a konferencián elhangzott felszólalásaikban –, szeretnénk, ha Sárospatak városa aktívan kivenné a részét, hogy az itt élők minél nagyobb mértékben profitálhassanak a Tokaj-hegyaljai borvidék céljainak eléréséből és a világörökségi minősítésből.

 


 

Cziczer Katalin
/2011.03.01./
 

Robinson a Comenius Tanítóképző Főiskolai Karon

 

               
                                                  

Nem mindennapi színházi előadást mutattak be Sárospatakon, a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán. A díszteremben berendezett mobilszínpadon szlovák-magyar együttműködés keretében játszották ketten a Robinson Crusoe-t. Az előadás egy borsodi turné egyik állomása volt, egy szlovák-magyar koprodukció a Miskolci Nemzeti Színház és a Kassai Állami Színház szervezésében. Kovács Zsolt, a főiskola hallgatói önkormányzatának vezetője szerint a képzés részeként is betudható a színházi előadás…
 

 


Kovács Zsolt

      

Hallgatóink számára igyekszünk minél színesebb rendezvényeket, programokat idehozni. Ez fontos számunkra, hiszen ez egy alapműveltséghez hozzátartozik, hogy lássanak színdarabokat, hogy szeressenek színházba menni. Értelmiségeket képzünk Sárospatakon, és reméljük ez a későbbi életükhöz is hozzátartozik majd.

A tavalyi évadban volt a bemutatónk Kassán, utána Miskolcon, mivel koprodukciós darab. Áprilisban mutattuk be, de nem ment sokat. Játszottuk Kassán 10 alkalommal, illetve Magyarországon, Miskolcon is 10 alkalommal, de csak a saját anyaszínházunkban – tette hozzá Molnár Sándor Tamás, a Miskolci Nemzeti Színház színésze…

Ebben az évadban jött ez a lehetőség, egy pályázat alapján, hogy kicsit kimozduljunk a darabbal. Ez egy kétszereplős, nem túl nagy költségvetésű, könnyű történet, könnyen utaztatható, két színész kell hozzá, akiknek megindul a fantáziája, és ez alapjaiban tényleg arról szól, hogy két ellentétes kultúra, két ellentétes habitus találkozik egy katasztrófa folytán. Az mindegy, hogy katonaviseltek-e vagy nem, vagy éppen ellenségek-e vagy sem, az érdekes az, hogy mi történik velük három napon keresztül…

 


Molnár Sándor Tamás


 


Cziczer Katalin
/2011.03.01./
 

            Prágában - Európa egyik legszebb fővárosa

 

               
                                             

 


Stumpf Gábor

      

Február 24-én tartotta soron következő összejövetelét A Művelődés Háza és Könyvtára Világjárók klubja. Ez alkalommal a Moldva parti város, Prága volt az úticél. A Váradi László színes és hangulatos úti élménybeszámolóját mintegy 50 érdeklődő kísérte figyelemmel és gyönyörködött a Cseh főváros gazdag építészeti és kulturális kincseiben - számolt be Stumpf Gábor a sorozat házigazdája...

Prága - sokak szerint - Európa egyik legszebb fővárosa, ahova akárhányszor érdemes ellátogatni, ha az embernek lehetősége van rá, mert mindig lehet új élményeket és ismereteket szerezni.

A Világjárók klubja idén Észak-Erdélybe szervez 4 napos kirándulást jún. 2-5-ig. Az úttal kapcsolatos bővebb információval Stumpf Gábor népművelő, A Művelődés Háza és Könyvtára szolgál.
 

 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.03.01./
 

           Késsel fenyegetőzött a gyámügyi hivatalban

 

               
                    

Február 25-én, pénteken délelőtt a sárospataki Polgármesteri Hivatal gyámügyi irodájában kést rántott egy labilis idegzetű ügyfél. Az incidens szerencsésen végződött, legalább is a gyámügyi dolgozókat illetően, akik megúszták sérülés nélkül, viszont a fenyegetőzőt még aznap lecsukták. Az esetről március 1-jén tartottak sajtótájékoztatót, amikor dr. Komáromi Éva jegyző idézte fel a történteket…
 
 


dr. Komáromi Éva


Aros János


Dr. Téglás István

Bacsó Tibor

      

Február 25-én, péntek reggel történt az eset az Önkormányzat Gyámhivatalában, ahová bejött egy olyan ügyfelünk, aki cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló nagykorú férfi. A személy már rég óta ismert a hivatalunkban, több éve nyilvántartott ügyfelünk, aki már korábban is többször járt nálunk. Tudjuk róla, hogy gondnokság alatt áll, intézeti elhelyezése folyamatban van, de még erre nem került sor. Jelenleg hivatásos gondnok gondoskodik róla, ő kezeli a vagyonát. Ez az esetet megelőzően többször állt már pszichiátriai kezelés alatt, utoljára egy héttel az eset előtt is.

Az említett napon bejött a hivatalba és pénzt kért a kollégáimtól. Kapott is 5 ezer Ft-ot, majd egy óra múlva visszajött ismét és további pénzösszeget követelt. Természetesen ennek nem akartak eleget tenni a kollégák, hiszen nem tudta megnevezni, hogy milyen célból van szüksége a további pénzre és azt sem tudta megmondani, hogy a nemsokkal korábban kapott pénzösszeg hová került.

Mivel nem tettek eleget a kollégák ennek a kérésének, rendkívül dühös lett, és innentől kedve az események igen felgyorsultak. Először kiabált, veszekedett, majd berúgta a gyámhivatalba vezető ajtót és egy kést is előrántott. Ekkor került sor arra, hogy a kollégák úgy gondolták, hogy ezt a helyzetet már nem tudják saját hatáskörben megoldani és kezelni, ezért először a hivatal portását – biztonsági őrét – riasztották, majd ezzel egyidejűleg a rendőrség ügyeletét is. A segítség mindkét részről néhány pillanaton belül megérkezett, és szakszerű intézkedés eredményeként a veszélyhelyzetet elhárították.

Sajnos elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor komolyan kell aggódnunk a munkatársaink testi épségéért, sőt – mint ebben az esetben láthattuk – az életéért is – fejezte ki aggodalmát a sajtótájékoztatón szintén részt vevő Aros János polgármester…

Szeretném megköszönni a kollégáimnak a lélekjelenlétét, elsősorban a portási feladatot ellátó Jaskó Lászlónak, és a Sárospataki Rendőrkapitányság éppen szolgálatban lévő járőreinek azt a gyors segítséget, amivel a nagyobb tragédiát sikerült megelőzniük.
A rendőrkapitányság és az önkormányzat között mindig jó volt az együttműködés, amit igyekeztünk kibővíteni rendőrség – polgárőrség – önkormányzat háromszögre, és úgy tűnik, hogy erre, a korábban elkezdett jó kapcsolatra egyre nagyobb szükség lesz. Látható, hogy az emberek egyre reménytelenebb helyzetbe kerülnek - elsősorban itt a Bodrogközben - és komolyan lehet attól tartani, hogy ha nem fogják megkapni a fizetésüket, vagy a segélyüket, akkor nekünk is fel kell arra készülni, hogy esetleg komolyabb intézkedéseket kell megtennünk.

A gyors intézkedésnek köszönhetően már péntek délután megkaptuk a hírt, hogy a rendőrség átszállította a bűncselekmény elkövetőjét a Sátoraljaújhelyi Bíróságra, ahol azonnal megtörtént cselekményének az elbírálása, aminek eredményeképpen 4 év börtönbüntetést kapott.
Mindenki figyelmét szeretném felhívni, hogy ebben a felfokozott lelki állapotban, amit a mögöttünk lévő válság okozott, nagyon hamar robbannak az indulatok, azt azonban szem előtt kell tartani, hogy a közszférában dolgozók, a pedagógusok, a közalkalmazottak, a köztisztviselők, a postások, mind közfeladatot ellátó személynek minősülnek és a velük szemben tanúsított bűncselekmény kiemelt büntetést von maga után.

2011. február 25. 09 óra 15 perckor a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére érkezett a bejelentés miszerint, egy személy a Gyámhivatal irodájában késsel fenyegetőzik és már egy ajtót berúgott. Az intézkedő rendőrök a helyszínen megjelentek és az elkövetőt elfogták - nyilatkozta Bacsó Tibor, sajtóreferens...

Egy sárospataki lakos pénzt követelt a gyámhatóság által kezelt pénzéből. Közöltek vele, hogy nem tudnak többet adni, ekkor a személy egy kinyitható kést vett elő a zsebéből, amit ki is nyitott majd fenyegetőzni kezdett, hogy megszurkál mindenkit, amennyiben nem adnak neki pénzt.

A rendőrség 1 rendbeli minősülő felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének, valamint 1 rendbeli felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytatott le eljárást, és már aznap megtörtént a Bíróság elé állítása. Cselekményeiért 4 év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Sátoraljaújhelyi Bíróság.

Fokozott védelem illeti meg a hivatalos személyként a rendőrökön kívül pl. az államigazgatási ügykezelőt, a hivatásos pártfogót. Közfeladatot ellátó személyek továbbá pl. a postás, a mentős, az orvos, és a pedagógus is.

   


Cziczer Katalin
/2011.03.01./
 

Szavazásunkkal segítsünk a sátoraljaújhelyi mentőknek

 

               
                                                                    

Több internetes szavazáson bizonyítottuk már, hogy szavazásban jók vagyunk, ahogy egy olvasónk írta a csevegőn: „sárospataki netes közösség mindig is erős volt”. Közvetlenül a sikeres Tengerszem szavazás után szintén egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a következő nem kevésbé fontos szavazásra, amivel a Sátoraljaújhelyi Mentőállomásnak segíthetünk – de az is lehet, hogy saját magunknak, ha úgy hozza a sors, hogy a mi életünket mentik meg azzal a bizonyos defibrillátorral, amihez a segítségünkkel jutnak hozzá. Így hívtuk fel Gógh Andrást, a Mentőállomás vezetőjét, hogy információ kérjünk a szavazásról…
 
 


Gógh András


 

      

Az Unilever Magyarország Kft ismét meghirdette a Segíts okosan című pályázati programot. A cég egyik célkitűzése, hogy a verseny révén javuljanak a mentőszolgálat dolgozóinak munkakörülményei. Ahhoz, hogy az újhelyi mentők részesüljenek a cég által felajánlott pénzjutalomban, a lakosság segítségére is szükségünk van.

Az Unilever cég által meghirdetett pályázatban az ő saját honlapjukon, vagy Facebook-on keresztül minden nap, mindenki egy számítógépről vagy SMS-ben egy szavazatot adhat le. A jelentkező mentőállomások 8 csoportba vannak besorolva, az ellátási terület nagysága szerint. Ennek megfelelően a 8 csoportból, a 8 első helyezett mindenféleképpen pénzjutalomra is, vagy pénzben történő honoráriumra is számíthat, amely pénzeszközből a mentőállomásnak a felszerelését lehet javítani, ideértve esetlegesen pl. új hűtők, vagy a taneszközök vásárlását is.
A cég által meghirdetett országos kampány további célja, hogy minél több hazai mentőautóban legyen újraélesztő készülék.
Van még egy olyan autónk, a hat mentőautónkból, amiben nem található meg még ez az eszköz. Szeretnénk, ha a pályázat kapcsán ez az autó is fel lenne szerelve ezzel a félautomata defibrillátorral. A befolyt, termékek utáni 1 Ft-ból összejövő összegből vásárolnak defibrillátorokat, és ha nem is sikerül nyernünk ebből a csoportból, akkor is nagy eséllyel pályázunk egy ilyen eszköz beszerzésére.

A sátoraljaújhelyi mentőállomás már 2009-ben is csatlakozott a cég Segíts okosan című pályázati programhoz. Akkor sajnos csak a 2. helyet tudtuk elhoznia csoportból, de ettől függetlenül kaptunk egy ilyen eszközt, amely már egy gépkocsiba akkor behelyezésre került, és azóta is segítségére van a mentődolgozóknak. Ezek az eszközök elég drágák, egy ilyen készülék hozzávetőlegesen 650 ezer Ft-ba kerül.
A program keretében február 11. és március 30. között lehet szavazni a Sátoraljaújhelyi Mentőállomásra. Minél többen adják voksukat az ellátási területről - vagy azon túlról - az újhelyi mentőkre, annál nagyobb az esélye annak, hogy javulnak az itt dolgozók munkakörülményei, valamint részesülnek egy újabb újraélesztő készülékben. 
http://www.segitsokosan.hu/

 

Cziczer Katalin
/2011.03.01./