Archív
2011. június

      Idén harmadszor hoztak halat a horgászvizeinkbe

 

               
       

A sárospataki horgászok a június végi halasítás alkalmával is nagy izgalommal várták, hogy a halszállító teherautó megérkezzen a Hortobágyi Halgazdaságtól. Csalódniuk ezúttal sem kellett, sőt, örömmel látták, hogy a halak között 10 kg-on felüli „extra pontyok” is vannak. A halasításról Pingor Zsolt egyesületi elnök számolt be…
 

 


Pingor Zsolt

      

Jelen pillanatban a harmadik halasítását hajtja végre Egyesület. A jelenlegi telepítésnél piaci méretű ponty és amur kerül a tóba, de van egy gazdálkodási kötelezettségünk, aminek teljesítésére most extra pontyokat is hozattunk a vízbe.
A tóba darabszámra 28 extra hal került, ez azt jelenti, hogy ezek 10 kg vagy 10 kg fölötti halak amiket kihelyeztünk, és a halgazdasági terv értelmében 4 mázsa fogható méretű ponty kerül még a vízbe.
A nagy halakat pontymatraccal illetve egyenként hordjuk be a vízbe, az apróbb halaknál a csúszdázás az egyszerűbb és kézenfekvőbb, gyorsabban bekerülnek a vízbe, nem sokkolják, nem stresszelik magukat, hamarabb elúsznak, és hamarabb fölveszik az új környezettel a kapcsolatot.

Nagyon kicsi, mindössze 4 és fél hektár a vízterületünk, így a horgászok nagyon gyorsan lehalásszák, amit hoztunk tavasszal, már alaposan meg lett tizedelve. Mindenképpen szükség van most a pótlására, hogy további horgászörömöket, horgászélményt tudjuk biztosítani a horgászok számára.
A nagy pontyokkal kapcsolatban pedig azért fontos a telepítésünk, mert tudvalevő, hogy a mi egyesületünknél a pontytilalom alól mindig feloldás van - ez többéves gyakorlat. Azonban a pontytilalom feloldásnak alapvető eleme, hogy olyan halakat kell kihelyezni a vizekbe, amelyek ívásképesek, és biztosítani kell ezeknek a halaknak a megóvását. Ezért az 5 kg feletti pontyokat és amurokat tőlünk elvinni innen a vízből nem lehet. Ezzel tudjuk elősegíteni a tilalom feloldást és a halak életben maradását.
Évek óta a Hortobágyi Halgazdaságból szállítjuk a halakat, nagyon jó kapcsolatban vagyunk velük, nagyon jó minőségűek ezek a halak. Mind sportélményben, mind gasztronómiai értékben úgy gondolom, hogy felülmúlja az eddigi beszerzéseket.

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.30./
 

      Kezdődik a Zsákomban a bábom bábfesztivál

 

               
       

Újra itt a nyár és újra itt van a nemzetközi bábfesztivál is, mint ahogy már az elmúlt 12 év alatt megszoktuk. A péntektől hétfőig tartó négynapos program honlapját látva megállapíthatjuk, hogy Holle anyótól kezdve Krakkó sárkányáig idén is sok ismert és ismeretlen mese kerül színpadra. Viszont Szentirmai László tanár úr riportjába idén az öröm és az elhivatottság adta lelkesedés mellé az aggodalom is bele került, már ami a folytatást illeti…
 

 


Szentirmai László

      

Megváltoztak a körülmények, amelyek a fesztivál rendezését körülveszik. Nem pusztán anyagi kérdésről van szó, hanem arról, hogy megváltozott a felsőoktatás, megváltozott benne a diákok hozzáállása, és ez a kis fesztivál, amit annak idején arra hoztunk létre, hogy az itt láthatókat átvihessük a felsőoktatásba, az ott tanulandók közé, annak egyre kevesebb az oka. Ezt nem kellene vitatnunk, hogy jó-e vagy rossz, mindenesetre megváltozott a helyzete a fesztiválnak, így a városnak meg kell gondolni, hogy tudja-e tovább folytatni ezt a fajta fesztivált, amelyet egy nagy alapítvány is támogat, a Nemzeti Kulturális Alap, de a város önkormányzata is nagyon tisztességesen kivette belőle a részét. Tulajdonképpen elmondhatom, hogy más támogatónk nincs is, csak a közönség, akit várunk.

Hogy mire várjuk őket? Pl. a lengyelek előadására, akik a krakkói vár sárkányáról fognak tartani egy mókás ki előadást. Azért is fontos, hogy itt legyen a közönség, a gyerekek, mert egy rajzverseny is kapcsolódik hozzá, amelynek a nyertesei a következő évben kiutazhatnak Lengyelországba, ha nyernek a pályázaton.
A megnyitó maga is egy nagyon érdekes játék lesz, hiszen óriásbábok fognak felvonulni, közöttük Vitéz László, akit egy kis Vitéz László fogad a polgármesterrel, A Művelődés Háza igazgatójával, és jómagammal együtt, hogy megnyithassuk a fesztivált. A megnyitót A Művelődés Háza előtti téren rendezzük meg, ha esik, akkor beljebb szorulunk.
 

 


 

 
 

 

 


 


 

Minden nap lesznek érdekes rendezvények, ezek között is felhívnám a Figurinának, a Márkus Zínháznak, az Ort-Ikinek az előadásaira. Gyönyörű szép előadással készül a Bábakalács Együttes, akik vasárnap délelőtt játszanak, Offerusz történetét adják elő.
Örmény vendégeink hétfőn délután lépnek fel egy nagyon érdekes előadással, amelynek végén a közönséggel együtt igyekeznek játszani, hiszen a bábjaikat plasztirinből készítik és megpróbálják rávenni a gyerekeket, hogy ők is készítsenek bábokat.

Egyébként van egy hasonló érdekesség a kiállítások között, Horváth Márta kiállítása, amelyen lehet látni, hogy hogyan készülnek az animációs kisfilmek és akik eljönnek gyerekek, kifestőkönyv formájában néhány részletrajzot ki is festhetnek, sőt, azokat a filmeket, amelyeknek a darabjai láthatóak, azokat meg is lehet nézni.

Nagyon ígéretesnek tűnik a litvánok előadása, akik A gyepi kígyó királynője c. történetet adják elő 2-án délután, Jankovics Marcell előadása után. Ez egy ősi mítosz alapján készült tárgyjáték, amelyből sok érdekességet megtudhatunk a litván népművészetből.

Nagyon sok érdekesség lesz, szeretettel várunk mindenkit. Olyan bérleteket alakítottunk ki, ami mindenkinek jó. Aki egymagában akar jönni, annak is igyekeztünk a kedvében járni, akik családostól jönnek azoknak is, valamint akik egy, vagy akik négy napra jönnek, a sárospatakiaknak külön kedvezményt adunk.

Nem beszéltünk még a Művészetpedagógiai Konferenciáról, ami Hoffmann Róza védnöksége alatt megy, maga a fesztivál pedig Jankovics Marcell, a nemzeti Kulturális Alap elnökének a támogatásával fut. A konferencia azért fontos, mert itt olyanok fognak szólni – pl. Tóth László ás Kovács Hedvig - a hallgatósághoz, és játszanak olyan pedagógusok, akik tudják azt, hogy hogyan lehet a bábjátékkel a gyerekek számára nevelési lehetőséget biztosítani. Velük együtt játszanak, és amit meg lehet tanítani a bábjátékkal, mindent megtanítanak.

Ez egy érdekes vállalkozása a magyar pedagógiának, de ugyanez az érdekes vállalkozása volt a sárospataki Tanítóképzőnek is éveken keresztül - aminek úgy látszik leáldozott ebben az időszakban.

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.30./
 

      Országos Kiwanis elnök lett Hörcsik Erika

 

               
       

A Sárospataki Női Kiwanis Club egyik alapítója, Hörcsik Erika lett a Magyarországi Kiwanis Egyesületek Szövetsége új elnöke. A sárospataki szervezetben tevékenykedve, ill. soros elnökként azt irányítva nagy gyakorlatra tett szert a jótékonysági akciók szervezésében, amelynek a kedvezményezettjei mindig rászoruló gyerekek voltak.
 

 


Hörcsik Erika

      

A közelmúltban nemzetközi Kiwanis konferenciát is szerveztek Sárospatakon, ami jó alkalom volt arra, hogy határainkon belüli és azon kívüli kapcsolatokat építsen ki. Ebben jó segítő társa férje, Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, aki a soros elnökség ideje alatt az Európai Bizottságot vezette, s széles kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

Erika - mint elmondta – a szövetség első feladati között tartja számon, hogy összehangolják a magyarországi Kiwanis egyesületek munkáját az Európai Szövetség szervezetével és munkájával. Ez nem könnyű feladat, hiszen meg kell tartanunk a magyar törvényi előírásokat, és fel kell venni egy Európai Uniós szerkezetet az alapszabályukba és a működési szabályzatukba.

Az új dokumentumokkal új alapokra is helyezték a hazai Kiwanis Clubok együttműködési rendszerét. A korábban megkezdett programok az átalakulás időszakában is folytatódtak. Támogatást nyújtott a szövetség a kolompári vörösiszap károsultaknak és az edelényi árvízkárosultaknak is, valamint Salgótarjánban pedig egy országos programot indítottak útjára.

A salgótarjáni klubunk 6 gyermeket támogat nyelvvizsga díj befizetéssel. Ezt országos programmá szeretnénk majd növelni – jelentette ki Hörcsik Erika.

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.06.30./
 

      Ismét élelmiszersegély érkezett Sárospatakra

 

               
       

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet felajánlásából június 28-án délelőtt újra élelmiszer érkezett Sárospatakra, aminek tartalma 2640 kg liszt, 2880 kg fodros nagykocka tészta, 2160 kg instant sült tészta és 2419 kg pilótakeksz – számolt be a rászorulók segítésének újabb lehetőségéről Oláh József, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke…
 

 


Oláh József

      

Nagy örömmel fogadtuk ezt a lehetőséget a segélyszervezettől, amivel 2007. óta nagyon jó kapcsolatban vagyunk - köszönet Detre Lászlónak, aki a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet EU élelmiszersegély lebonyolításáért felelős személye. Vele tartom folyamatosan a kapcsolatot, ebből az együttműködésből jöhetett létre ez a projekt ismételten Sárospatakon.

A szétosztás módja, az ugyanaz, mint az előző években, minden választókerületnek a képviselője fogja elvinni az előre kicsomagolt élelmiszereket, az arra rászorulók részére. Ugyanabban a körben lehet a szétosztást végezni, mint az előző években, az alacsony nyugdíjjal rendelkezők, a nagycsaládosoknak, a létminimum közelében élők számára lehet az élelmiszert kiosztani.
 

 


Detre László


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.29./
 

     Rendőröket jutalmaztak

 

               

A lakossági bejelentés után perceken belül helyszínre érkező rendőrök nem csak meghiúsították a betörést, de rövid üldözés után el is fogták a két fiatalt, akik sárospatakiak ugyan, de most, mint nevelőintézeti szököttek érkeztek vissza szülővárosukba. Kecskés Lajos rendőr százados, sajtóügyeletes elmondta, hogy hasonló eset előfordult már máskor is, arra viszont ritkán kerül sor, hogy az érintett üzlet tulajdonosa megjutalmazza a rendőröket…
 

 


Kecskés Lajos

      

Ezúttal erre is sor került, a Kispatak200 Kft vezetői felajánlották, hogy a rendőrök eredményes munkájáért hálájukat pénzjutalommal is kifejezik. Ennek átadására a Sárospataki Rendőrkapitányságon június 22-én került sor, a jutalmazottak parancsnokainak jelenlétében.
A részletekről még annyit tudtunk meg, hogy az elkövező egy fiú és egy lány volt, a fiút Márton László rendőr főtörzszáslós járőrvezető, a lányt pedig Csincsula Timea rendőr főtörzsőrmester vette üldözőbe és fogta el.

Valler Zoltán ügyvezető elmondta, hogy nem került még hasonló eseményre sor a cégünk történetében. A riasztórendszer és a kamerás megfigyelő rendszer minden eddigi alkalommal elegendőnek bizonyult arra, hogy távol tartsa a betörőket vagy tolvajokat. Ez volt az első alkalom, amikor a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia, és ezt szerettük volna megköszönni, hogy nagyon gyorsak voltak és nem csak meghiusították a betörést, hanem elfogni is sikerült az elkövetőket.

Kecskés Lajos rendőr százados, sajtóügyeletes hozzátette, hogy Sárospatakon a boltfeltörés nem annyira jellemző, inkább a bolti lopások a gyakoribbak nyitvatartási időben. Ez egy kis üzenet az elkövetőknek, hogy éberek vagyunk, és mindenképpen megpróbáljuk őket elfogni.

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.29./
 

       Megtartotta rendes ülését a B-A-Z Megyei Önkormányzat Közgyűlése

 

               
       

A Közgyűlés megalapította a Rákóczi-lánc elismerő kitűntetést, amely olyan természetes személyeknek adományozható, akik hosszú éveken keresztül életútjukkal, munkájukkal, megbízatásuk kimagasló színvonalú teljesítésével, közéleti tevékenységükkel példamutatóan, elismerten, eredményesen szolgálták a megye lakosságát. A Rákóczi-lánc kitüntetés adományozására első alkalommal 2011. október 23-ai nemzeti ünnepünk alkalmával kerül sor.
 

 


Dr. Mengyi Roland

      

A képviselők döntöttek arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése támogatási igényt nyújt be az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására.

A Közgyűlés módosította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat idei költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Szociális- és Gyermekvédelmi Központja által nyújtott szociális- és gyermekvédelmi szakellátási formákról, illetve azok igénybevételéről szóló önkormányzati rendeletet. Elfogadta továbbá az élelmezési nyersanyagnorma megállapítására vonatkozó javaslatot.

A Közgyűlés jóváhagyta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Ellátó Szervezet és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek által kötendő munkamegosztási megállapodásokat.
 

 


 

 
 

 

 


 


 

A Közgyűlés jóváhagyta, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által száz százalékban tulajdonolt Comitatus Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Vagyonkezelő és Vagyonhasznosító Korlátolt Felelősségű Társaság, mint uralkodó tag, valamint az általa száz százalékban tulajdonolt Nemzetközi Kereskedelmi Központ, a KULCS-TOUR Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kommunikációs Marketing és Turisztikai Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint azÁltalános Vagyonkezelő Kft., mint ellenőrzött gazdasági társaságok között elismert vállalatcsoport jöjjön létre határozatlan időre.

A Közgyűlés elfogadta a Mecénás – civil, kulturális, és sport - Pályázat alapítványi támogatásának odaítéléséről szóló javaslatot. Eszerint a Kulturális Mecénás Alapítványok javasolt támogatási összege 1 820 000 Forint. A Sport Mecénás Pályázatok javasolt támogatási összege 390 000 forint. A Közhasznú Mecénás pályázatok javasolt támogatási összege pedig 4 310 000 forint.

A Közgyűlés az Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Tanácsba Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves Megye Közgyűlésének közös képviselőjeként Kardos Pétert jelölte.

A Közgyűlés tudomásul vette az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács és Ügynökség idei évi szakmai beszámolóját, valamint a megye munkaerő-piaci helyzetéről, és a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről szóló tájékoztatót. Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta: az idei év első négy hónapjában az ipari termelés volumene meghaladta az országos ütemet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében, az építőipari termelés mértéke stagnált, az idegenforgalomé pedig gyarapodott.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés döntött arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház a korábban önálló Szent Ferenc Rehabilitációs Kórházzal, valamint az izsófalvai Pszichiátriai Szakkórházzal közösen konzorciumi pályázatot nyújt be az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország —Egészségipari Programban meghirdetett ÉMOP - 4.1.2/A-11 számú Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése című pályázati kiírás keretében. A pályázati konstrukció alapvető célkitűzése a különböző rehabilitációs szakterületek ellátásaihoz való lakossági hozzáférés földrajzi-regionális és szakmai-tartalmi egyenlőtlenségeinek csökkentése, és az elérhető szolgáltatás színvonalának javítása az egészségügyi rehabilitációs szolgáltatások
infrastruktúrájának, és műszerezettségének fejlesztésével, a rehabilitációs szolgáltatások ambuláns formáinak elterjesztésével.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat az irányítása alatt működő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság Herman Ottó Múzeuma papszeri Kiállítási Épületében „Emlékezzetek utatok kezdetére – a karosi Honfoglalás kori temetők régészeti emlékei” címmel új, állandó kiállítás létrehozását tervezi pályázat útján.

A Közgyűlés módosította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fenntartói irányítása alá tartozó nevelési-oktatási intézmények átszervezéséről és alapító okiratainak, valamint a közművelődési, közgyűjteményi intézmények alapító okiratainak módosításáról szóló határozatot.

Elfogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fenntartásában működő közoktatási intézmények térítési –és tandíjáról szóló önkormányzati rendelet megalkotására, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai, Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet pályázati részvételére vonatkozó javaslatokat.

M.Bíró Liza Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2011.06.29./
 

       Tanévzáró a Carolina Óvoda és Bölcsödében

 

               
     

Véget ért az első tanév az újjászületett lakótelepi Carolina Óvoda épületében, amihez még ebben az évben a József Attila utcai épület is hozzá tartozott. Lendvainé Szendrei Ágnes igazgatónő az intézmény dolgozói előtt részletesen értékelte az évet. A fenntartó önkormányzatot Szvitankó Tamás, a Humán Bizottság elnöke képviselte...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

Szvitankó Tamás

      

Az értékelésben elhangzott, hogy az intézmény alkalmazottai eredményes nevelési évet tudhatnak maguk mögött. Az óvodai nevelés magas színvonalon zajlott a néphagyományőrző, a Waldorf pedagógiai elemeket tartalmazó, a környezetvédelemre és természetszeretetre nevelő, valamint a „hagyományos” nevelési területeket alkalmazó óvodai csoportokban. A mindennapok színességét tovább tarkították a különfoglalkozások, a játékos angol, az úszás ill. vízhezszoktatás, a zeneóvoda, a gyermektánc. A gyerekek és szülők szabadon választhattak a fenti alternatív lehetőségek közül. Mindezeken túl, sok egyéb, újszerű program került megrendezésre az intézményben: kiállítások, bábelőadások, akadályversenyek, nyitott hétvégeken játszóházak, gyermeknap, bazárok. Mindezekről, s egyéb hírekről az újraindított Angyalkerti Krónikában számoltak be az érdeklődőknek.

A munkaközösségek – Egészségnevelés, Környezetvédelmi-, Néphagyományőrző-, Gyermekvédelmi-, valamint a Waldorf – által kezdeményezett és szervezett speciális programok további élményeket jelentettek a gyerekeknek (gyümölcsnapok, faültetés, Madarak és Fák napja, a Föld napja, stb.).

Az intézmény 17 óvodai csoportjából 82 nagycsoportos gyermek köszönt el, ők szeptemberben kezdik az iskolai tanulmányaikat. Helyükre a mai napig 80 gyermek iratkozott. Ebből eredően az új nevelési év 15 óvodai csoporttal indul, melyből 3 a József Attila úton indul majd. A bölcsődei férőhelyekre a létszám összeállt.
A beszámolót követően az intézmény vezetője köszönetet mondott valamennyi munkatársának, óvónőnek, dajkának, bölcsődei dolgozóknak azért, hogy lelkiismeretes munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az intézmény az új épületben a két óvoda gyermekeinek és dolgozóinak összevonásával megkezdett első nevelési évét eredményesen és sikeresen zárta. A köszönetnyilvánításhoz csatlakozott Szvitankó Tamás, a Humán Bizottság elnöke is. Az intézményvezető javasolta, hogy augusztus végén az új nevelési évet indító értekezletet a József Attila úti intézményben tartsák meg, elköszönve ezzel az egyházi fenntartásba kerülő óvodától és ott továbbfoglalkoztatott munkatársaktól.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.29./
 

      A Nyíregyházi Mandala dalszínház vendégszereplése

 

               
       

Július 25-én a szabadtéri színpadra tervezett Ray Cooney: A miniszter félrelép c. előadást az időjárás kiszámíthatatlansága miatt A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében rendeztük meg. Az érdeklődők a helyszínváltozás ellenére egy nagyon vidám és jó színvonalú előadással lettek gazdagabbak, melynek a bemutatásához a Nemzeti Kulturális Alap és az OTP is támogatást nyújtott - számolt be Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő...
 

 


 

      

Reményeink szerint a következő szabadtéri előadást július 8-án 20.30 órakor az időjárás is pártfogásába veszi és a FAME c. musicalt a Sziget színház előadásában már a tervezett helyszínen tekintheti meg a nagyérdemű.

A Fame című musicalt az 1995-ös londoni bemutató óta óriási sikerrel játsszák az egész világon. A történet nyolc tehetséges fiatalt mutat be a New York-i művészeti iskolán, ahol négy tanéven keresztül követhetjük végig a művészpalánták korai pályafutását a diploma megszerzéséig vezető rögös úton. Van közöttük zenész, humorista, táncos, énekes, színész - nagyon különböző és sokszínű egyéniségek, de mindannyiuk leghőbb vágya a hírnév: ismertté válni, és rivalda fénybe kerülni.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk. Jegyek A Művelődés Házában vásárolhatók elővételben 1500 Ft-os áron. Jegyár: elővételben 1500 Ft, az előadás napján 2000 Ft.

 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.29./
 

       Robert Capa kiállítás nyílt múzeumunkban

 

               
       

2011. június 17-én a világhírű fotóművész képeiből nyílt időszaki kiállítás múzeumunkban. A Magyar Nemzeti Múzeum által készített vendégkiállítás az országot járó vándorkiállítás egyikeként nyílt Sárospatakon. Dr. Tamás Edit rövid köszöntő beszéde után a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Fényképtárának főosztályvezetője, Lengyel Beatrix és Baji Etelka nyitotta meg a kiállítást és ajánlotta az érdeklődőknek...
 

 


 Dr.Tamás Edit

      

A Robert Capa életművét jól ismerő és a Magyar Nemzeti Múzeumba bekerült több, mint 900 képet feldolgozó Kollégák meséltek a gyűjtemény Magyarországra kerüléséről, s bemutatták egyik másik kép történetét az ábrázolt személyeket, eseményeket.

Robert Capa Budapesten született, 1930-as években Berlinben, Párizsban indult fotográfusi karrierje. 1936-tól használja a Robert Capa művésznevet, és ez évtől tudósít a köztársasági hadsereg oldalán a spanyol polgárháború legfontosabb frontjairól. Fotóin megörökítette az amerikai csapatok sikeres hadműveleteit a II. világháború számos pontján (Afrikában, Szicíliában, Normandiában, Lipcsében, Berlinben). 1946-ban amerikai állampolgárságot kapott. Ő alapította a Magnum Photos független fotóügynökséget. 1954-ben az indokínai háborúról tudósítván érte a halál.
A kiállítás a Múzsák Templomában tekinthető meg hétfő kivételével 10-18 óráig, 2011. szeptember 30-ig.

 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.06.28./
 

       Fórumot tartott a Magyar Helsinki Bizottság

 

               
        

Június 16-án délután a Magyar Helsinki Bizottság és a sárospataki Rendőrkapitányság közös szervezésében egy kerekasztal beszélgetésre került sor. Ennek témája a sárospataki rendőrkapitányságnak működése, és az illetékességi területünkön lévő gondok, problémák – nyilatkozta Kecskés Lajos rendőr százados, sajtó ügyeletes...
 

 


Kecskés Lajos

      

Ez a civil szféra oldaláról megközelítve, hiszen a Magyar Helsinki Bizottság a civil szervezeteket kívánta bevonni és itt 12 szervezet képviselői voltak jelen. Moderátor vezette a beszélgetést, meghatározott kérdésekre adtunk választ, illetve kérdés-feleletek hangzottak el.

Úgy gondolom, hogy érdemes volt ez a fórum, javaslat volt, hogy továbbra az elkövetkezendő időben is folytassuk. Nyitottak vagyunk erre, de azért azt is el kell mondanunk, hogy a sárospataki Rendőrkapitányságon hagyománya van a civil szféra bevonásának.
Napi működésbe, nyertes belügyi pályázattól kezdve a lakossági fórumokon, s különböző egyesületek meghívásán való részvétel.
 

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.28./
 

       B-A-Z megyében készül az Összeurópai Roma Stratégia

 

               
       

Az Európai Uniós magyar elnökség egyik prioritása az európai Roma Stratégia kidolgozása, ami a 27 Európai Uniós tagállamra korlátozódik. Ma a romák Európa legnépesebb transznacionális kisebbségét képezik. Az Európai Unió tagállamaiban megközelítőleg 6,1 millió, a nem tagállamokban 5,1 millió roma ember él...
 

 


Dr. Mengyi Roland

      

Ebből 8,1 millióan, vagyis az összeurópai roma lakosság 72,3 %-a Közép-Kelet Európában, a Balkán országaiban és Törökországban él. Ez azt jelenti, hogy a kérdést a 23 tagállam másként látja, eltérő gondokkal bír.

2011. április 12-én Brüsszelben Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke - aki egyben az Európai Régiók Gyűlése (AER) Büro tagja is -, megállapodott az AER vezetésével, hogy az AER ernyője alatt még idén elkészül egy egész Európát átölelő, úgynevezett Összeurópai Roma Stratégia.

A stratégiát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a Miskolc Egyetem Bölcsészettudományi Karának szakértőiből álló munkacsoport bevonásával készítette el, együttműködésben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért felelős Államtitkársággal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Cigány Területi Kisebbségi Önkormányzattal, továbbá valamennyi megyei önkormányzat szakértőjével.

Június eleji, budapesti megbeszélései során Dr. Mengyi Roland az első munkadokumentumot angol nyelven adta át Klaus Klippnek, az AER elnökének.

A találkozón Dr. Mengyi Roland kifejtette: nem lenne szerencsés azokon az országokon számon kérni a romák rosszabb társadalmi helyzetét, valamint a többségi társadalom és a romák közötti feszültségeket, ahol éppen a korábbi befogadó viszonyulás miatt nagyobb arányban élnek romák. Tekintve, hogy az elmúlt évszázadokban a nyugat-európai országok nem fogadták be a romákat. Az sem lenne szerencsés, ha a problémák megoldását az érintett országok kizárólagos feladatának, belügyének tekintenénk. Ma a roma kérdés nem egy adott ország belügye, sem az Európai Unió kizárólagos ügye, hanem összeurópai kérdés.

Cél, hogy a romák helyzete javuljon, és sikerüljön helyben elérni a többségi társadalmakkal való feszültségeknek, konfliktusoknak kezelését, megoldását. „A jelenlegi Összeurópai Roma Stratégia első munkadokumentuma éppen erre tesz konkrét javaslatokat” – zárta gondolatait Dr. Mengyi Roland.

A kész dokumentumot a tervek szerint az AER Közgyűlés 2011. november végén tárgyalja meg. Elfogadása esetén az AER hivatalból megküldi a 270 tagrégió elnökeinek, az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a Szociális és Gazdasági Bizottságnak, a Régiók Bizottságának (CoR), az Európa Tanácsnak és az Európa Tanács mellett működő Helyi- és Regionális Hatóságok Kongresszusnak (CLRAE).

 


 

 
 

 

 


 


 


M.Bíró Liza Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
/2011.06.28./
 

       TFA verseny 2011.

 

               
     

 Budapesten került megrendezésre a VII. TFA Hungary tűzoltó erőpróba, melyen a sátoraljaújhelyi tűzoltók is részt vettek. Tűzoltóságunkat Braun Zsolt tűzoltó főtörzsörmester, Csabai Tamás tűzoltó törzsőrmester, Holozsai Ferenc tűzoltó őrmester és Dakos Tamás tűzoltó őrmester képviselték - számolt be Barna Norbert tűzoltó főhadnagy...
 

 


Barna Norbert

      

A négy versenyszámból álló viadalt a Művészetek Palotája előtti lezárt parkolóban tartották. A verseny egyéni versenyszámokból állt: tömlőhúzás és összetekerés, kalapácsolás 6 kg-os kalapáccsal, 20 kg-os kanna cipelése, bábú (80 kg-os) vontatása, 2,5 m-es palánk átmászása, tömlőfelhúzás, 12 emelet lépcsőfutás. Ezeket a feladatokat a lehető leggyorsabban kellett a versenyzőknek teljesíteni, többségét acélpalackkal felszerelt légzőkészülékkel. A versenyre előzetesen 260 versenyző nevezett, ezzel a jelentkezési számmal a TFA – Hungary lett Európa legtöbb indulóját számláló TFA versenye.

A 236 indulót - akik között szlovák és osztrák versenyzők is voltak - rendkívüli erőpróba várta. Tűzoltóink kitartó helytállással teljesítették a feladatokat és ebben az erősnek mondható mezőnyben jó eredményeket értek el. Egyéni kategóriában Braun Zsolt az előkelő 35. helyezést (TFA kategóriában 16.) Holozsai Ferenc 76. helyezést (TFA kategóriában 31.) Dakos Tamás 184. (TFA kategóriában 86.) Csabai Tamás 192. (TFA kategóriában 90.). Utóbbi két versenyzőnk sérülés miatt szorultak a mezőny végére.
( a fotók illusztrációk)

 


 

 
 

 

 


 


 


Barna Norbert tűzoltó főhadnagy
/2011.06.27./
 

       Tanévzáró a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

               
     

A Vay Miklós Szakképző Iskola udvarán tartotta a tanévzáró ünnepélyét, ahol Dr.Téglás Zsolt igazgató sikeres évről beszélt. Tanulóink országos versenyeken is szerepeltek, így például történelemből, Kovács Benjámin, vagy éppen az országos fazekas inasok versenyén Csízi Viktória, aki a II. és Csáki Andrea, aki a VIII. helyezést hozta el. Gratulálunk ezúton a felkészítő tanároknak is Gécziné Bankus Zsuzsanna és Dancs László kollégánknak...
 

 


 Dr.Téglás Zsolt

      

Sikerült a hagyományokat is megtartani. A BMW-re történő kirándulás, a különféle üzemlátogatások és tanulmányutak. A 2. alapítványi bálunk, valamint természetesen a pályaválasztási kiállításunk, vagy az épületgépészeti és gépjárműtechnikai konferenciánk.

Április közepén rendeztük meg az első Vay Napokat, melynek keretében emlékkő avatás, nemzetközi labdarúgó mérkőzések, műveltségi vetélkedők, plakátkészítés a tornateremben, sport vetélkedő és gulyásfőzés a sportpályán. Nagyszabású BMW autó kiállítás és táncház gazdagította iskolánk életét.

Városunk ovisai ebben az évben is fülig érő szájjal fogadták adventkor az ajándékba készített kerámia ajándékainkat. A szülők, kollégák és támogató partnereink egyaránt remekül érezték magukat 2. Alapítványi bálunkon. Különösen jó visszhangja volt a Vidékfejlesztési Konferencia és a pünkösdi Szent Erzsébet Napok alkalmával szakácstanulóink kemencében sütött korhű étkeinek és fazekas diákjaink portékáinak.
A legeredményesebb Vay Miklós Szakképzőbe járó tanulók jutalmat vehettek át az intézmény igazgatójától.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.27./
 

      Tanévzáró volt a Farkas Ferenc Művészeti Iskolában

 

               
     

Befejeződött a tanév a Farkas Ferenc Művészeti Iskolában. Az évzáró ünnepségen amellett, hogy néhány növendék zenei tudását bemutathatta, Bálint Béla igazgató úr értékelte az elmúlt évet…
 

 


Bálint Béla

      

A most befejezett tanév az 52. éve volt ennek az iskolának. Művészeti iskolaként nyilván nem, de egy nagyon-nagyon sikeres évről számolhatok be. Nehézségek mindig vannak, de ezeket a problémákat mindig áthidalta az intézmény.

A nehézségek ellenére fantasztikus eredményeket könyvelhet el az iskola. Több országos első helyezés minden művészeti területen, a megyei és a regionális versenyeredményeket nem is tudnám felsorolni, olyan sok van belőlük, 9 oldalt tölt meg az a felsorolás, ami arról számol be, hogy milyen versenyeken milyen helyezést értek el a növendékeink. Azt gondolom, hogy a megyében, de még az országban is keresni kell olyan iskolát, amelyiknek ennyi minőségi eredménye van. Bizakodva nézek a jövő elé, és ezek az eredmények adják a bizakodásra az okot.
A Farkas Ferenc Művészeti Iskolába járó, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok elismeréseket vehettek át.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.27./
 

       Filmvetítés Becse Tamás operatőrrel

 

               
     

A Tudásdepó-Expressz elnevezésű sorozatban tartottak előadást A Művelődés Háza és Könyvtárában. A programban eddig két filmet mutattak be. Az előző film az élő erdő - Becse Tamás operatőr - az erdők sorsáról, újszerű gondolkodásról szól az erdők kezelésével kapcsolatban. Előtte pedig egy - Sárospatak előhegyek növényvilága című filmet vetítettük, ami a Mandulásról, a Szemince hegyről, a most már bontás alatt álló Páncél-hegyről s az itt élő védett növényekről készült…
 

 


Becse Tamás

      

Zempléni tájakon sorozatban Az élő víz című filmet láthatták az érdeklődők, melyet 2002-ben készített Becse Tamás operatőr hozzátette, hogy a cián szennyeződés, a Tiszát ért szennyeződés volt az előmozdítója a filmnek, mert jóval korábban elkezdődött a felvételek készítése.

De ezt csak magamnak a maradékokból, erdőt járva más növényeket filmezve mindig ott volt közelben a patak, s mindig készítettem képeket patakokról Kemence patakról, Hotyka patakról és ezek álltak úgy össze, hogy jó lenne egy olyan filmet csinálni, ami kifejezetten a patakról szól, nem pedig a környezetéről. A film a legtöbb résztvevőben számos személyes élményt mutatott be.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.27./
 

       Francia kórus lépett fel az Árpád Vezér Gimnáziumban

 

               
     

Dél-Franciaországból, Lyontól mintegy 50 kilométerre fekvő kis településről érkezett egy francia kórus Sárospatakra. „Éljen a zene, amely átlépi a határokat, lehetőséget adva a nemzetek találkozására” ennek a jelmondatnak a jegyében több mint egy órás műsort adtak az Árpád Vezér Gimnáziumban. A kórusnak összesen 240 tagja van, ebből 50 fő érkezett Sárospatakra…
 

 


 Francoise Tournier
 

      

Tavaly Bodrogkeresztúrban adtak hangversenyt. Ez volt az első lépés az Árpád Vezér Gimnázium kórusa, valamint a francia kórus közti kapcsolat kialakulásának. Az 50 fős tradicionális kórus az ország kultúrájához kötődő dalokat vonultatott fel, de a közönség klasszikus zenét is hallhatott tőle. Különlegességük, hogy a kórus legfiatalabb tagja 4 éves, a legidősebb pedig 72.

Francoise Tournier, az Ensemble Cu Dlem kórusvezetője hozzátette, a fő szervezőelv tulajdonképpen mindig az, hogy ez emberek jól érezzék magukat, amikor énekelnek. Ezen vezérelv alapján természetesen mindenki belefér ebbe a kórusba kortól, foglalkozástól függetlenül. A francia kórus 1990-től működik a jelenlegi felállásban.

A kórus tagok elmondták, hogy számukra énekelni, az egy különleges tevékenység. Az ember bármit csinál, bármit tesz egész nap, hogy ha este összejön a kórustagokkal, vagy csak pár barátjával azért , hogy énekeljen, vagy zenéljen az felszabadítja az embert, az szabadságot ad, az testvéri kapcsolatokat ad, az egy igazi vallás egyébként, nem lehet másképp csinálni.
A zene az, ami egy nagyon fontos helyet foglal el, természetesen a tanulás mellett, de tulajdonképpen az életem sok pillanatában a legfontosabb pillanatokká válik, mert sok mindenben segít. Segít a gondokat elfeledtetni, segít a bajban.

Arra gondoltam, mivel diákok játszottak, hogy mi lenne, ha egy testvérkapcsolatot létesítenénk, megkerestem a kórusvezetőt, és azt mondta, hogy meghív bennünket a következő éven az ő születésnapi rendezvényükre – örömmel számolt be Baloghné Rozgonyi Antónia az ÁVG kórusvezetője. Felléptünk náluk tavaly, nagy sikerrel és nagyon-nagyon kedvesen családoknál szállásoltak el bennünket, s ezért hívtuk őket vissza.

 


Baloghné Rozgonyi Antónia


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.06.26./
 

       Sikeres tanévet zártak

 

               
     

Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanévzáró műsorában a modern tánc és balett tanszakos diákok az operaház fantomjából adtak elő egy részletet. A retro és disco hangulatot ezután a társastáncot tanuló gyerekek teremtették meg produkciójukkal. Végül pedig a néptáncosok a legkisebbektől a legnagyobbakig léptek színpadra egy önálló műsorral az idei tanévzárón. A Művelődés Háza és Könyvtára színpadán közel 300 diák lépett fel– nyilatkozta Réthiné Muha Krisztina igazgatónő...
 

 


 Réthiné Muha Krisztina

      

Az év végi előadásunkon mind a 4 tanszak egy közös óriási szerkesztett műsort adtunk elő eddig, most viszont kicsit hagyományos, mert 3 különböző blokkra tudjuk bontani a tanévzárót. Kimondottan, egybe szerkesztve most lesz először a színpadon megtekinthető, amely produkciók a színes tanévet igazolják.

Úgy gondolom, hogy egy igen tartalmas tanévet tudunk magunk mögött, hiszen az iskola életében a TÁMOP-os pályázatokban rengeteg rendezvényt rendeztünk meg.
Például az EU-s konferenciát, az adventi műsort, elsőként regionális modern táncversenyt, társastáncversenyt, ill. a hagyományossá vált néptáncversenyünket. Mellette számtalan olyan apró dolgokat, mint pl. a tánciskola híradó, amit most keltettünk újra életre a pályázat keretein belül.
Örömünkre szolgál az is, hogy a városi rendezvényeken is egyre többet meg tudtunk mutatkozni. Május 1-jén is az iskola tanulói szerepeltek, illetve a mostani pedagógus napra is kaptunk felkérést. Úgy gondolom, a város életében is egyre jobban szerepet vállalunk és szeretnénk is az elkövetkező években is.

A rendezvény kiemelt eseménye volt idén is a Kerchner Zoltán-díj átadás. A csoportok közül az Elevenek nevű csapat kapta meg ezt az elismerést. A tanulók közül Szemán Nikolettát, a pedagógusok közül Oláhné Fojdl Adriennt jutalmazták a Kerchner Zoltán-díjjal.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.26./
 

       VIII. Erdélyi nap

 

               
     

Június 6-án délelőtt szórakoztató műsorral, majd játékos és ügyességi feladatokkal folytatódott a sárospataki VIII. Erdélyi nap. Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium a rendezvényével szeretné felhívni a figyelmet az iskolában folyó kiemelkedő oktató-nevelő munkára – számolt be Kis Márta igazgatónő…
 

 


Kis Márta

      

Mi szegregált intézmény vagyunk, sajátos nevelésű igényű gyerekeket oktatunk-nevelünk. Különösen az utóbbi időben bizony erősen érezzük, hogy stigmatizálva vagyunk. Szeretnénk mi ez ellen mi küzdeni a magunk nagyon szerény eszközeivel. Szeretnénk magunkat megmutatni, hogy látva lássanak. Nagyon szeretnénk elérni, hogy Sárospatak lakossága ne csak annyit tudjon rólunk jó esetben, hogy a Nagy Lajos úton működik még iskola Sárospatakon, hanem nagyon szeretnénk ha megismernék ebben az iskolában folyó munkát is.

Az Erdélyi Napra a város valamennyi oktatási intézményéből érkeztek tanulók, diákok. A fiatalok megismerhették, hogy bár nem vagyunk egyformák, mindannyian emberek vagyunk.
Bár nem születtünk egyforma adottságokkal, képességekkel, de ennek ellenére minden ember érték, és a képességünktől függetlenül igenis hasznos és értelmes tagja lehet annak a közösségnek, amelyben él, és az a közösség, amelyik befogadja ezen embertársait, biztos vagyok benne, hogy csak gazdagodunk általa.
A fiataloknál nagy tetszést aratott a Búzavirág Alapítvány valamennyi foglalkozása. A legtöbben a zokni karikáknál álltak sorba.
Zokni karikákból lehet ugráló kötelet csinálni, karláncot, akár kulcstartót, akár hajpántot. A gyerekek nagyon szeretik, mert látványos és hamar meg lehet csinálni és saját maguk tudják csinálni. Az erdélyi napon lehetett korongozni és apróbb nyereményekért a kvíz játékot is ki lehetett próbálni.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.06.26./
 

       Miről tárgyalt a Testület?

 

               
  

Június 24-én tartotta a képviselő testület a soron következő ülését. A nyári szünet előtti utolsó ülésre került sor, amelyen a hagyományokhoz híven is elég sok, szám szerint 26 napirendi pont került megtárgyalásra. Ezek közül a legfontosabbakat emelném ki, azokat, amelyek nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot – kezdte tájékoztatását Sikora Attila alpolgármester, aki a polgármester távollétében az ülést vezette…
 

 


Sikora Attila

      

Az első napirendi pont a költségvetési előirányzatok módosításáról szólt. A költségvetési tervezetben vannak olyan változások, amelyek negatívan érintik az önkormányzat kasszáját. Az év elején tervezett hiányunk egy kicsit megemelkedett, 375 millióról 436 millióra az év közbeni, különböző kiadások miatt, de bízunk abban, hogy valamilyen formában - elsősorban az „önhiki” pályázatra számítva, ami napokon belül elbírálásra kerül – ez még csökkenni fog. Ha ez sikerül, akkor ebből jelentős összeget le tudunk faragni.

Emellett természetesen arra is szükség lesz, hogy a II. félévben újra átvizsgáljuk az önkormányzat és intézményeinek működését, így elképzelhető, hogy esetleg néhány összevonására, átalakítására még sor kerül. Próbálunk majd az önkormányzati cégek tevékenységével kapcsolatban is takarékoskodni, elsősorban olyan tevékenységekre gondolunk, amiket össze lehet vonni. A különböző cégeknek nem kell külön gazdasági igazgató, nem kell külön-külön könyvelő, könyvvizsgáló, hanem megpróbáljuk ezeket önkormányzati szinten összefogni és akkor csak egy ilyen lenne, aki irányítani ezeknek az önkormányzati cégeknek a tevékenységét. Ezek még mind azt eredményeznék, hogy megtakarítást érjünk el, hiszen a hiányból faragni kell, és szeretnénk, ha ez megvalósulna.
 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

A Művelődés Háza és Könyvtára munkájáról szóló beszámolót hallgattuk meg, egy nagyon színvonalas beszámolót tartott igazgató asszony, ami után a képviselő testület tagjai megelégedéssel szóltak a Ház munkájáról. Összességében elmondható, hogy nagyon sokrétű feladatot végeznek, nagyon jó színvonalon. A képviselő testület gratulált, és további eredményes munkát kívánt a Ház dolgozóinak.

Előterjesztés hangzott el a 2011-2014 közötti időszakra szóló gazdasági program elfogadásáról, amely az elkövetkezendő 3 év elvárásait fogalmazta meg, illetve a várt fejlesztéseket, illetve a gazdasági irányokat határozta meg. A képviselő testület nem fogadta el az előterjesztést, hiszen még felmerültek olyan apró részletek, amelyek pontosításra szorulnak. Így abban maradtunk, hogy az augusztusi ülésre ez újból visszakerül. Ismét felkerül a honlapra, ismét lehet a civilszervezeteknek, bárkinek hozzászólni, javaslatot tenni - ötleteket várunk mindenkitől.

Következő tájékoztatót Marczi Gábortól a B-A-Z Megyei Munkaügyi Központ Sárospataki Kirendeltsége vezetőjétől hallottuk a foglalkoztatás helyzetéről Sárospatakon. Egy olyan napirendi pontról volt szó, amely sajnos nagyon sok embert érint, az egyik legfontosabb napirendnek is nevezetük, hiszen a munka és a munkahely fontos ebben a térségben. Túl sok jóval nem tudott minket kecsegtetni igazgató úr sem, hiszen komoly változások előtt áll a közmunkaprogram július 1-től, aztán január 1-től újra. Még nem nagyon van rálátás, hogy milyen formában fog ez a változás bekövetkezni, csak egy biztos, hogy változás lesz. Akik figyelik az országos médiában is, szinte naponta hallanak róla, hogy hogyan változik meg a közmunkaprogram. Itt Sárospatakon egy minimális kis javulást tudtunk elérni, hiszen 10 % alá csökkent a munkanélküliek száma. Igazgató úr egy prognózist adott, amelyben az elkövetkezendő félévre pici javulást remélnek, a vállalkozóktól, munkáltatóktól bekért adatok alapján, hogy mire lesz szükség a következő félév vagy egy év során.

A településrekonstrukció témában, az árvíz sújtotta település tárgyban benyújtott pályázatunkról döntöttünk, amelyet már beadtunk, csak különböző kiegészítésekre és pontosításokra, az önrész összegének a pontosítására volt szükség. A Honvéd utca, az Egressy Béni utca, a Mátyás király utca, a Jókai utca a Radvány utca a Végardó városrész, Bathó János köz az Újtelep városrész, Nagy Lajos utca a Kispatak városrész Toldi utca és a Gárdonyi utca az, amelyeket a pályázat érint. Van, ahol az út javítása, máshol a csapadékvíz elvezetés megoldása, van ahol egy autóbusz váró áthelyezése azok, amelyek tavaly az árvízkor problémás területek voltak, azok lettek beadva a pályázatba és ezekről döntött a testület, hogy a pályázatot továbbra is fenntartjuk, a szükséges dokumentumokat beadjuk.

Ugyancsak döntés született arról - már a korábbi testületi ülésen - hogy az Újbástya Rendezvénycentrum épület irodáját térítésmentesen felajánljuk a Világörökségi Központ működése céljára. Erre a múlt hónapban tettünk ajánlatot, illetve javaslatot, s ez ebben a hónapban azért került vissza, mert a képviselő testület tagjai kérték, hogy vizsgáljuk meg ennek a rezsiköltségét, hogy mennyibe fog ez kerülni. Megtörtént az átvizsgálás, jelentéktelen összeg az, ami ennek az irodának a bérleti költsége lenne. Így benne marad az egész épületnek a költségvetésében, mert olyan elenyésző összeg, hogy nincs értelme ezzel külön foglalkozni. Így a felajánlásunk továbbra is él, a turisztikai Világörökségi Központnak fölajánljuk ezt az irodát.

Két módosító kérelem érkezett be hozzánk, a Kommunális Szervezettől és az Árpád Vezér Gimnáziumtól költségvetés módosítást kértek. Az Árpad Vezér Gimnáziumnak a lángmentesítésre való kéreleméről volt szó, hiszen az egész épületnek hatalmas fa szerkezete van és ennek időközönként el kell végezni a lángmentesítését. Ez utoljára 10 évvel ezelőtt történt meg, s most már ismét aktuális, hiszen a Tűzoltóság jelezte, hogy amennyiben ezt nem végezzük el, akkor problémák lesznek a szakengedélyekkel. Így természetesen megszavaztuk a kérelmet. Igazgató úr hathatós közbenjárására egy viszonylag korrekt összegben tudott megállapodni a kivitelezővel, ami 14 millió forintos költséget jelent. A nyár folyamán elvégzésre kerül ez a munka, az önkormányzatunk természetesen támogatta, hiszen az iskola működését nem lehet veszélyeztetni.
A másik kérelemmel a Kommunális Szervezet igazgatója fordult hozzánk, hogy az utak kátyúzására szánt ez évi keret már mostanra elfogyott. Halad ugyan a kátyúzás, viszont borzasztóan kevés a rendelkezésre álló pénz, ezért egy 5 milliós keretösszeget kért újra a folytatáshoz. A képviselő testület részben az előbb említett költségvetési hiány miatt megkéri igazgató urat, hogy próbálja meg ezt belső átcsoportosítással megoldani a Kommunális Szervezet, vagy olyan lakossági szolgáltatások, tevékenységek végzésével, amiből bevétele lehet és ezt fordítsa a kátyúzás folytatására. Azt nem szeretnénk, hogy a kátyúzás megállna, mert sajnos igény van rá, hiszen a város szinte valamennyi útja ilyen gonddal küszködik, úgy hogy szeretnénk, ha folytatnák.

A közelmúltban sajnos elhunyt Urbán György festőművész, aki városunk Pro Urbe díjas díszpolgára volt. Az Ő emlékének szeretnénk adózni azzal, hogy az Újbástya Rendezvénycentrum kiállító termét augusztus közepétől Urbán György Kiállítóterem néven szerepeltetnénk és innentől kezdve, így működne. Augusztus 12-én lesz ott egy kiállítás, ami Urbán György műveiről szól, ekkor szeretnék ilyen néven megnyitni.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.25./
 

      Urbán György terem lesz az Újbástya kiállítóterme

 

               
     

Az ötlet a Humán Bizottságban született meg, akik június 22-én, A Művelődés Házában tartott kihelyezett ülésükön szavaztak erről. Szeretnénk, hogy Urbán György, városunk díszpolgára, Pro Urbe díjasa emléke tovább éljen, ezért fordulunk ezzel a javaslattal a képviselő testület felé – mondta Szvitankó Tamás, a bizottság elnöke…
 

 


Szvitankó Tamás

      

A II. félévtől, ha az önkormányzat intézményei számolnak be, vagy az önkormányzatnak az intézményeiről számol be bizottságunk, akkor fölkeressük azokat az intézményeket, amelyekről szó van. Most megelőzve ezt a félévi tervünket, A Művelődés Házának a beszámolóját hallgattuk meg az elmúlt két és fél évről, s mivel ők számoltak be, ezért egy ilyen kihelyezett ülést itt tartottunk.
A bizottság elégedett a Művelődés Háza és Könyvtára munkájával, különösen úgy, hogy ez évtől a Vízikapu Szabadtéri Színpad és a Sarokbástya épülete is hozzájuk tartozik, az ő kezelésükben és fenntartásukban van.

Sárospatak város kitüntető rendelete értelmében augusztus 20-án adunk át különböző kitüntetéseket, így a Pro Urbe kitüntetést, a Közszolgálatért díjat, a Pécsvárady Botond díjat, és Sárospatak Ijfú Géniusza díját, valamint 3 kategóriába jó eredményt elért vállalatoknak adunk elismerő oklevelet. Ezekről döntöttünk zárt ülésen.

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.25./
 

       Minden állampolgári eskütétel nagy öröm a számunkra

 

               
  

Aki kint él, csak az tudja igazán, hogy milyen Romániában, vagy Ukrajnában magyarnak lenni, s csak az tudja értékelni, hogy itthon nyugodtan beszélhet az utcán is magyarul, senki nem fog ezért sem rászólni, sem rátámadni. Ezt a megkönnyebbülés érezheti most két magyar testvérünk, akik Sárospatakon kapták meg a visszahonosítási oklevelüket és tettek állampolgári esküt
 

 


Jaskó NatáliaKiss Gabriella
 

      

Rendkívüli mérföldkőnek érzem ezt a fogadalmat az életemben, ugyanis az állampolgársággal kapcsolatos eddigi problémákra gondolva elszorul a szívem, hogy milyen volt, amikor vízumért álltunk sorban odaát az ungvári konzulátuson, és mennyi mindent meg kellett tenni, mind anyagiakban, mind ügyintézésben, hogy csak átléphessük az anyaország határát – emlékezett vissza Jaskó Natália a nehéz időkre, aki Ungvárról telepedett Sárospatakra…

Most pedig egyfajta megkönnyebbülést érzek és egy zöld utat látok magam előtt. Nagyon hálás vagyok ezért a lépésért, ezért a gesztusért a kormánynak és bízom abban, hogy a jövőben ez még egyszerűbb lesz. Nagyon örülök, hogy most már nemcsak a szívemben, hanem papíron is magyar állampolgár lehetek.

Először is elmondhatom, nagyon örülök és nagyon boldog vagyok, hogy már hivatalosan is magyar állampolgárnak tudhatom magam – folytatta Kiss Gabriella, aki Beregszászból költözött Sárospatakra…
Igazából ez nagyon rövid ideig tartott, mert február 1-jén adtuk be a kérelmet és immáron megkaphattuk, sőt már hamarabb is megérkezett az okirat. A nővérem már jóval korábban elkezdte ezt a folyamatot, de neki sajnos 11 évébe került, most a rövidített és gyorsított eljárással kapta meg ő is. Most már mind a ketten magyar állampolgárok vagyunk és szeretnénk itt Sárospatakon tovább élni.
Bízom benne, hogy majd az én munkám is talán segíthet ennek a városnak a fejlődésében, és ahogy Natália is mondta már, nemcsak Kárpátalján érezhetem magyar állampolgárnak magam, hanem itt az anyaországban is.

Mint Aros János szavaiból kiderül, polgármesteri feladatai között számára legkedvesebbek a visszahonosítási ceremóniák…

Minden állampolgári eskütétel nagy öröm a számunkra. Most két - egyébként református teológián tanuló - fiatal hölgyről van szó, akik a beszélgetés során elmondták, hogy itt szándékoznak férjhez menni és letelepedni Sárospatakon. Mi pedig, amikor arról beszélünk, hogy a pataki fiatalokat valahogy vissza kellene hozni Sárospatakra, vagy megakadályozni az elvándorlásukat, akkor különösen örülök annak, hogy ilyen fiatal, tehetséges családok népesítik be Sárospatakot.
Szerencsére sokan fordulnak ilyen kéréssel hozzánk, szinte havonta fordul elő hasonló. Most várható majd egy hullám, amikor a nemrég Erdélyből érdekezett testvéreink fogják letenni az állampolgári fogadalmat. Ők már korábban bejelentkeztek, így véleményem szerint augusztus közepén-végén több honosítási kérelem elbírálása lesz előttünk és természetesen eskütétellel együtt várjuk őket nagyon nagy szeretettel.

 


Aros János


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.25./
 

      Virágos Végardó

               
         

Második alkalommal hirdettük meg a virágosítási versenyt Végardón. A virágos házak zsűrizésére június 23-án került sor, a verseny eredményét pedig június 25-én, Végardó Napján hirdettük ki. A Virágos Végardó verseny győztesei szponzoraink ajándékát kapták meg, valamint Sárospatak város képviselő testületének emléklapját – számolt be a virágosítási akcióról Egyed Attila önkormányzati képviselő...
 


Egyed Attila

      

Lakóházak övezetében elég sokan jelentkeznek - növekedett is a tavalyihoz képest a jelentkezők száma - viszont amin nagyon csodálkozom, hogy az idén létrehozott vendégházak, fogadók kategóriában egyáltalán nem volt jelentkező.
A bíráló bizottsággal végiglátogattuk az összes helyszínt - akik beneveztek - és megpróbáltuk megállapítani, hogy melyik Végardó fürdős övezetének a legszebb háza.
Nem kifejezetten a virágok mennyiségére, hanem az összhangra próbálunk fókuszálni - ugyanolyan szép lehet zöld háttérben egy gyönyörű bokor megnyírva, mintha telerakjuk bármely mennyiségű virággal.
A bizottság tagjai egy kertész egy virágárus és jómagam, mint önkormányzati képviselő voltunk.

Timkó István kertész, zsűri tag: végignézve Végardót örül a szívem, mert én majdnem minden házat, a házak 80 %-át virágosnak látom, így nehéz volt dönteni. Örömmel tapasztalom, hogy az utóbbi időben sokat foglalkozik Végardó a kulturált környezettel és bízom benne, hogy meg is tartják majd ezt a szokásukat és mozgalommá fog fejlődni a virágosítás Végardón.

A virágosítási részvevői:
Bánfalvi Béla - Szegfű utca, Fazekas András - Simándi István utca, Kántor Csaba - Szeles utca, Lábas János - Széchenyi utca, Özv. Talárom Mihályné - Végardói út, Palik Imre - Borsi utca, Pásztorné Széll Szidónia - Herceg Ferenc utca, Traszik Ildikó - Szalontai utca.

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.24./
 

       Pünkösdölés az oviban

 

               
     

Régen, Pünkösdkor a falvakban, városokban az ifjabb lányok csengő hangjától zengtek az utcák. Vidáman, boldogan énekelték: „Elhozta az Isten piros Pünkösd napját, mi is meghordozzuk királykisasszonykát!..”. Ezt a szép népi hagyományt elevenítettük fel a Carolina Óvoda és Bölcsőde Néphagyományőrző csoportjaiba járó kislányokkal – nyilatkozta Kovács Lászlóné óvodapedagógus, munkaközösség vezető...
 

 


Kovács Lászlóné

      

Idén is kiválasztottuk az egyik legkisebb leányt. Szépen felöltöztettük fehér ruhába, majd kosárba ültettük. A lányoknak virágkoszorút fontunk a fejükre és „meghordoztuk a királykisasszonykát”. Körbetáncoltuk a pünkösdi fát, és gyönyörű dalokkal, énekekkel vártuk, hogy kiválasztódjon a fiúk közül a legügyesebb, leggyorsabb legény. Ő lett a pünkösdi király.

A fiúk lóversennyel, célbadobálással, mocsárjárással és zsákba ugrásban versenyeztek. A legtöbb versenyt megnyert kisfiú lett a pünkösdi király, akinek uralma - a hagyomány szerint - csak 1 napig tart, de a büszkesége és öröme annál tovább. Ezt követően a pünkösdi király „lóra pattant”, és a „Pám, pám, paripám” című dalosjáték közben megmosolyogtatta, - vagy nem? - a résztvevő gyereksereget.

Reméljük, hogy ezzel a szép népi hagyomány felelevenítésével is sikerült a mai gyerekeinknek elhinteni egy kis morzsát elődeink életéből, mely nagyon jó közösség- és emberformáló erővel bír.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.24./
 

       Évről évre erősebb Szent Erzsébet kultusza Sárospatakon

 

               
  

Amikor 10-12 évvel ezelőtt egy tucatnyi kosztümös embert láttunk végigvonulni Sárospatak főutcáján, nem gondoltuk volna, hogy a Szent Erzsébet Társaság kezdeményezése országos hírű rendezvénnyé növi ki magát. A felvonuló vitézek, papok, nemesek és szolgák sora egyre hosszabb lett és az érdeklődők száma is évről-évre gyarapodott. Így érték el a kitartó szervezők, hogy az idei, pompás felvonulást becslések szerint 5 ezren látták, egyre több család nyár eleji programjává vált a sárospataki Szent Erzsébet napokra való látogatás, ami a felvonulás mellett két napon át sok-sok programot kínál. Az idei Szent Erzsébet napokra, s az új zarándokút avatására Aros János polgármester is örömmel gondol vissza…
 

 


Aros János és Arosné Czakó Rita

      

A Szent Erzsébet Napokat, a Szent Erzsébet Társaság szervezésében A Művelődés Háza segítségével szerveztük meg. Régóta megemlékezünk Pünkösd hétvégéjén Szent Erzsébetről, kettős ünnep ez a Sárospatakiak számára, hiszen a kereszténység nagy ünnepe a Pünkösd, amit valamennyi egyház hívei megünnepelnek és városunk leghíresebb szülöttjének, Szent Erzsébetnek az emléke is erre a napra tevődik.
Mindenki tudja, hogy Szent Erzsébet 1207-ben Sárospatakon született és pontosan 800 évvel ezelőtt, 1211-ben távozott el Sárospatakról 4 éves korában, és élete további részét Türingiában, Wartburg várában, Eisenach környékén töltötte. Itt vitte véghez azokat a cselekedeteket, amelyek következtében szentté avatták, és ami miatt a világon mindenütt ismerik Szent Erzsébet nevét. Ha a Sárospatak szót ha bárhol a világon kiejtik, nagyon sok minden jut az emberek eszébe, a Rákócziak, a Református Kollégium, a fürdő, és egyre többen tudják, hogy Sárospatakot Szent Erzsébettel is össze lehet kötni. Ebből az alkalomból zajlott, most már hagyományosan, az évek óta megrendezett Szent Erzsébet napi ünnepség és felvonulás és örömmel jelenthetem, hogy közel 10 ezren látogattak el ez alatt a 2 nap alatt Sárospatakra. Csak a vasárnapi nap alkalmával közel 3000-en váltottak jegyet, de összesen legalább 5000-en voltak kíváncsiak ezen a nagyon színvonalasan megrendezett ünnepségre, s benne a látványos, kosztümös történelmi menetre.
Mindig erre vágytunk, mindig ezt szerettük volna, hogy olyan produkcióval, olyan látványossággal tudjunk ország-világ elé állni, ami vonzza a turistákat. Ez most úgy érzem, hogy maximálisan sikerült, köszönhetően a szervezők jó munkájának.

A második nap hétfőn is kettéágazott a programsorozat, hiszen délután az ilyenkor szokásos hagyományos Pünkösdi Gyermektánc Fesztivál került megrendezésre a Vízikapunál, szintén nagy sikerrel. Ezen a napon indult az ünnepi szent mise után az első Szent Erzsébet zarándoklat Sárospatak és Kassa között. Az érseki áldás után kb.100-an indultunk neki az út első részének, ami Bodrogolaszin keresztül Komlóskáig vezetett. Este 7-re értek oda a zarándokok, amikor egy óriási fogadtatásban, egy nagyon színvonalas és szíves fogadtatásban volt részünk. A zarándoklaton 3 település vezetője is részt vett, alpolgármester asszonnyal Sárospatakról indulva végigsétáltuk ezt a távot, Hercegkút határában csatlakozott az ottani polgármester Rák József és a darnói apátság romjaihoz elénk jött a komlóskai polgármester Köteles László, a falu lakóival együtt, akik pogácsával, üdítővel fogadtak minket és este egy nagyon kellemes köszöntésben volt itt is részünk.

Nagyon komolyan gondoltuk Szent Erzsébet kultuszának az ápolását és komolyan gondoltuk azt a vallási turizmust, amelynek az egyik alapköve éppen Szent Erzsébet tisztelete. Ami a római katolikusoknak Szent Erzsébet, akinek a tiszteletére érdemes még ezeket a hagyományokat tovább mélyíteni, a reformátusnak Lorántffy Zsuzsanna, akinek a tiszteletére az elmúlt hetekben a református templomban egy új harang is felkerült: a Lorántffy Zsuzsanna harang.
A görög katolikusok rövidesen ünneplik Anasztáziát, akinek köszönhetően Patak királyi város lett, s akivel kapcsolatban komoly lehetőségei vannak még Sárospataknak.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók - indulás >>>                 További fotók- Bodrodolaszi >>>           További fotók >>>            További fotók - Darnó >>>                 További fotók - Komlóska >>>


Cziczer Katalin
/2011.06.24./
 

       „TÜZES HÍREK”

 

               
       

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2011. május 20. és 2011. június 18. közötti időszakban 12 tűzeset, 10 műszaki mentés történt és 2 esetben kaptunk téves jelzést – nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó főhadnagy…
 

 


Barna Norbert

      

A műszaki mentések során 1 alkalommal halott személyt emeltek ki kútból tűzoltóink, 3 esetben közúti balesetnél kellett sérülteket kiszabadítani autójukból, 1 alkalommal a vihar által megrongálódott és így balesetveszélyessé vált tetőszerkezetet javítottuk ki, 1 esetben gázszivárgásnál, 3 esetben fakidőlésnél és 1 esetben talajba süllyedt targonca kiemelésénél működtek közre tűzoltóink.

- 2011. május 27-én a déli órákban a 37. számú főútvonal sárospataki szakaszán egy MAN típusú kamion az árokba borult. A vezetője könnyebb sérülései ellenére a fülkéből ki tudott mászni. A balesetet látva egy másik kamion vezetője a segítségére sietett, de közben rosszul lett, elájult és sajnos életét vesztette.

A tűzesetek közül 1 esetben gépkocsi motorterében keletkezett tűz, 7 alkalommal szárazfű égett, 3 alkalommal lakóházban és 1 esetben vonat diesel mozdonyában keletkezett tűz.

- 2011. május 14-én a délutáni órákban a sátoraljaújhelyi vasútállomáson egy diesel mozdony kigyulladt. A mozdonyvezetőnek sikerült áramtalanítania a mozdonyt. Kiérkező egységeink a tüzet 2 db „D” sugárral eloltották. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de az anyagi kár jelentős.

 


 

 
 

 

 


 


 Barna Norbert tűzoltó főhadnagy és Tóth János tűzoltó hadnagy
/2011.06.24./
 

       Továbbra is segíti önkormányzatunk az első lakáshoz jutókat

 

               
  

Több órán tartott a testületi ülést megelőző Egészségügyi és Szociális Bizottság ülése. Oláh József, a bizottság elnöke a napirendből a város gazdasági programját és az egészségügyi helyzetét érintő kérdést emelte ki. Az öregedő lakosság ellátását is kiszolgáló kistérségi járó beteg szakellátó központ építése komoly fejlesztése a városnak…
 

 


Oláh József

      

Ez a beruházás csaknem 800 millió Ft-ból elindult, és ez évben az új épületszárny átadásra is kerül. Gondolkodunk egy ápolási osztályról is, ugyanis be akarjuk indítani ebben a központban az egynapos sebészeti ellátást, ill. a rehabilitációs szolgáltatásokat is valamilyen szinten.
A bizottság zárt ülésen tárgyalta az első lakáshoz jutók támogatására beérkezett kérelmeket. Örömmel mondhatom azt, hogy Sárospatakon még mindig igény van erre a szolgáltatási formára, amikor 1 millió Ft-ot kamatmentesen biztosít az önkormányzat. Ez nagy könnyebbség ez az első lakáshoz jutók számára, akár lakásvásárlás, akár építkezés során.

Aki ezt igénybe veheti, mindenképpen sárospataki lakosnak kell lennie 2 éven belül, vagy helyben kell dolgoznia, ha így próbál Sárospatakon letelepedni – és a 35 éves kort nem szabad, hogy betöltse.

 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.23./
 

       A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság üléséről

 

               
  

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság többek között a Kommunális Szervezet és az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium költségvetési pótelőirányzatának módosítási kérelmét is tárgyalta - kezdte a legfontosabb témák kiemelését Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 

 


Hajdu Imre

      

Az Árpád Vezér Gimnáziumban 10 évvel ezelőtt volt lángmentesítve, s most a szakhatóság kijelentette, hogy nem lehet tovább halogatni az újabb lángmentesítést. Ezért a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság a kérelemben szereplő bruttó 14 millió forintos költséget javasolja jóváhagyni a képviselő testületnek azért, hogy ne legyen probléma az iskolakezdés, és ne égjen le az épület.

A Kommunális Szervezet végezte el a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolánál a bontási munkálatokat, amivel nagyon sok pénzt takarított meg az önkormányzat. A Kommunális Szervezet benyújtotta a költségét, ami 5 millió egyszázezer forint, illetve utak felújítására, kátyúzásra kért még 5 millió forintot. A Pénzügyi Bizottság ezt az 5 millió forintot nem látja pótelőirányzat keretén belül biztosíthatónak, így ennek a felét javasolja a testületnek, 2 és félmillió forintot - forrást pedig csak a jövőbeni ingatlaneladások terhére tudtuk biztosítani.
Azt is látni kell, hogy az útfelújítás, kátyúzások már elkezdődtek. Ha a Kommunális Szervezet most valahonnan, akár átcsoportosítással, akár más forrásból nem tud erre pénzt biztosítani, ez azt jelentené, hogy alighogy elkezdődtek a kátyúzások, már be is fejeződhetnének. Ez pedig baj lenne, mert például a Martinovics utca, a József Attila utca vasút állomás felőli része – és még nagyon sok példát tudnék hozni – nagyon rossz állapotban van, a mind-mind felújításra szorul.

Ha már az utaknál tartunk, akkor egy ÉMOP 312/E-11 kódszámú - ami persze nem sokat mond a laikusoknak - ez a „településrekonstrukció az árvíz sújtotta településeken” tárgyú pályázat, melynek keretében pályázik az önkormányzat a tavalyi árvizek, illetve elöntések kapcsán. A Honvéd utca, az Egressy Béni utca, a Jókai, a Radvány utca, a Bathó János köz, a Nagy Lajos út, a Toldi utca, a Gárdonyi utcai autóbuszváró szilárd burkolattal történő ellátására, valamint ezen utcák csapadékvíz elvezetésének megoldására pályázunk. Mindehhez hozzávetőlegesen 6 millió forint önerőre lesz szüksége az önkormányzatnak, ha a támogatás mértéke 95 %-os lesz. Jó reménységünk van arra, hogy meg is nyerje az önkormányzat, ami nagyon nagy segítség lenne az ott élők számára.

Előterjesztést olvastunk polgármester úrtól az Újbástya Rendezvénycentrum ügyvezetői irodájának térítés mentes felajánlásáról. Ennek az előzménye önkormányzatunk törekvése, hogy az Újbástya épületét a Tokaj-hegyaljai Világörökségi Központi irodaként hasznosítsuk a jövő évtől kezdve. Ennek érdekében polgármester úrral és Hörcsik képviselő úrral mindent megteszünk, hogy kapcsolatokon keresztül sikerüljön elérnünk. Ennek az egyik lépcsőfokához érkeztünk, amikor a Zempléni térség turisztikai menedzsmentje részére felajánljuk térítésmentes használatra az épület irodáját, ennek a ciklusnak a végéig.
A múlt hónapban tárgyaltuk már ezt, akkor képviselői kérés volt, vizsgáljuk meg, hogy mennyi a havi költsége az irodának, nehogy felesleges költségbe verjük magunkat. Ez 5700 forint/hó fűtéssel, villannyal együtt. Ez az önkormányzat felajánlása a nagyobb cél érdekében.

 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.06.23./
 

      A református templomban zárta az éve a Református Gimnázium

 

               
     

Tanévzáró istentiszteletet tartott az idén 480 éves intézmény, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma. Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő elmondta, hogy a több évszázados hagyományok az ott tanuló 690 fiatalnak nem csak a tanulmányi munkájára de az életére is hatással vannak…
 

 


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó

      

Az iskolánk küldetése, és a vele szemben megfogalmazott elvárás nem változott az évtizedek, sőt az évszázadok során sem. Ez pedig Jézus Krisztus missziói parancsa. Tegyetek tanítványokká minden népeket. Ez nem csupán az iskolának szól, ez szól a családnak is, és szól egyházunknak is.
Embernek lenni pontosan annyit jelent, mint felelősnek lenni. Érezni, hogy a kővel, amelyet lehelyez, a világot építi tovább - írta és mondta a Kis herceg írója, Saint Exupery. Bizton állítom, hogy mi ebben a tanévben sok-sok követ helyeztünk le az apró homokszemektől egészen a sziklákig, s így iskolánk tanulói, a családok, egyházunk és nemzetünk is épült.

A 2010/11-es tanévet 690 tanuló zárta, közülük 194-en az általános iskolában. Az iskola átlaga kereken 4 egész. Ha részletezzük, gimnáziumi tanulóink átlaga 4-es, míg az általános iskolai tanulóké 4,6. Ebben a tanévben 125 tanulónk rendes és 46 fő előrehozott érettségi vizsgát tesz. A tanévzárón számos oklevelet vehettek át a fiatalok, az adott tantárgyakból jobban teljesítők pedig szakmai díjakat is kaptak.

 


 

 
 

 

 


 


 

További Levi-fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.23./
 

          A Művelődés Háza előtt tartották a Rákóczi iskola évzáróját

 

               
  

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 2010/11-es tanévzáró ünnepélyét A Művelődés Háza előtti téren tartották. Az ünnepség számára ez megfelelő hely volt, az igazgatónő értékelő beszéde, a műsor és a jutalmazások rendben lezajlottak, de Szegedi Istvánné igazgató szavaiból kitűnt, vágynak már arra, hogy minden rendezvényük egy helyen, a saját épületükben legyen megtartva…
 

 


Szegedi Istvánné

      

Végignéztük a tanév eseményeit, s ezek is arra utalnak, hogy nagyon sok olyan hagyományos rendezvényt tartottunk meg, amit még a régi iskolaépületben alakítottunk ki, s emellett még volt bátorságunk bevállalni új rendezvényeket is, amelyeket olyan színvonalon sikerült megtartani, hogy felfigyelt Sárospatak lakossága is.

A jó teljesítményt nyújtó fiatalokat a tanévzárón megjutalmaztuk, volt, aki magatartása, kulturális tevékenysége, közösségi munkája vagy éppen sport és tanulmányi eredménye miatt vehetett át könyvjutalmat. Idén már 10. alkalommal adtuk át a „Jó tanuló, jó sportoló” díjat, amelyhez egyszerre két feltételnek kellett teljesülni, hogy kimagasló teljesítményt nyújtson a tanuló tanulásban és tanulmányi versenyeken, illetve a sportolásban is legalább megyei eredményeket hozzon. Több jelöltből kiválasztva idén ezt a díjat Leitner Csaba kapta. Jó dolog, hogy egy 10 éves hagyományra tekintő díj a gyerekek között is elterjedt, érdeklődnek iránta és várják, hogy idén ki kapja.

Nagyon várjuk már a következő tanévet, hiszen az már megnyugtató megoldást ad az iskolának, hogy egy épületben, felújítva, egy XXI. szászadnak megfelelő iskolában kezdhetjük meg a tanévet, amihez még az újként beinduló sportosztály is hozzákapcsolódik. Akkor már kell, hogy jó híre legyen ennek az iskolának, a Petőfi út 1. szám alatt. A tanévzárón a Női Kiwanis Club ajándékát 3 tanuló vehette át.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.23./
 

       Musical est volt a Refiben

 

               
     

Ez az este azért volt különleges, mert diákkezdeményezésre jött létre. A kórustagok ötlete alapján vártunk olyan tanulók jelentkezését, akik érdeklődnek a musical iránt – volt is jelentkező szép számmal. A kórus tagjai is szerették volna megmutatni magukat más területen is, nem csak az egyházi énekek és más komoly darabok előadásával. A musical könnyedebb műfaj, bár nem könnyű. Márciusban indult a szervezés, a táncos csapat is ekkor alakult – számolt be Bak Adrienn kórusvezető tanárnő a Református Kollégium Gimnáziumában, június 7-én tartott nagysikerű rendezvényről…
 

 


 

      

Ez az est tehát két hónapos felkészülést igényelt. Kolléganőm, Dr. Nezáczkiné Tótin Erika tanárnő is bekapcsolódott, a koreográfiát ő készítette a diákoknak. Az énekkar felkészítése is megkezdődött irányításommal. Csatlakozott Demkó Ferenc tanár úr is énekes csapatával, és nagy lelkesedéssel vettek részt a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai: Karacs Mónika igazgatóhelyettes, Bundzik Tímea zongora tanárnő, Virágh Sándorné magánének tanárnő. Úgy érzem, az est elérte a célját. A gyerekeket visszatapsolták, számomra pedig az volt nagy öröm, hogy felszabadultan tudtak szerepelni a színpadon, és élvezték azt, amit csinálnak. Szerettük volna bevonni a közönséget, szerettük volna, ha jól érzik magukat a diákok. A visszajelzésekből tudom, hogy ez sikerült.

A korábbi könnyű- vagy komolyzenei estek már hagyományosan az iskolai programok között szerepelnek. De ilyen, mint a mai, még nem volt. Zene és tánc tánckarral csak a színjátszó csoportokban volt látható. Nagy öröm számomra, hogy lelkes és tehetséges diákokkal dolgozhatok együtt, és remélem, hogy ennek az estnek lesz folytatása a közeljövőben.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2011.06.22./
 

       A balesetmentes vakációért

 

               
    

Van, amit nem lehet elégszer elmondani. Ezek közé tartoznak azok az ismeretek, amelyeket a Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársai többször is kihangsúlyoznak, elsősorban a leveszélyeztetett korban lévő, általános iskolás korú gyerekeknek. A sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a közlekedési szabályok betartásának fontossága mellett arról is szó volt, hogy a fiatalok hogyan kerülhetik el az áldozattá válást – nyilatkozta Bujdosó Norbert rendőr törzszászlós iskolarendőr…
 

 


Bujdosó Norbert

      

A közlekedés tekintetétében a kerékpárra és a segédmotor-kerékpárra vonatkozó KRESZ szabályokra kiemelt hangsúlyt fektettek a rend őrei, de fontosnak tartották a fiatalkorú bűnözésre, bűncselekményekre, s azok következményeire vonatkozó figyelemfelhívást is.

Ilyenkor nyár elején a vízi közlekedés, a vízen való tartózkodás szabályait, kitérve még a vihar veszélyeire is.
A nyár azért is veszélyes, mert a fiatalok felszabadultabbak és kevésbé figyelmesek. A hosszú évek alatt bevezetett törvénymódosítások, szigorítások azért meghozzák az eredményeket, országos szinten jelentősen csökken a gyermekekkel kapcsolatos balesetek száma, legyen az utasként, kerékpárosként vagy gyalogosként elszenvedett baleset.

A rendőrség ezúton is kéri a szülőket, figyeljenek oda gyermekük kerékpárjának felszereltségére és arra, hogy betartják-e az iskolában megtanult KRESZ szabályokat, valamint akik szabad víz közelébe mennek, ismerik-e a fürdőzés veszélyeit?

Igyekezzenek figyelemmel követni, hogy gyermekük hol és mivel tölti a megnövekedett szabadidejét, mert ha kikerül a látókörükből, könnyen bajba kerülhet: „rossz társaságba” kerül, vagy balesetet szenved.

 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.22./
 

      Az ukránokkal együtt vigyázunk folyóink tisztaságára

 

               
     

Eddig főként a vallási turizmussal összefüggésben keresték meg Sárospatak Város Önkormányzatát a külföldi települések képviselői. Most azonban úgy tűnik, hogy bővül ez a kör, hiszen az az ukrán delegáció, amelynek tagjait Aros János polgármester fogadta, más területeken kérte a város együttműködését, a határon átnyúló vízi turizmus ötletével keltették fel a városvezető érdeklődését…
 

 


Aros János

      

Elmondhatom, hogy már az első komoly lépések megtörténtek az együttműködés érdekében – mondta a polgármester a beszélgetés után. Az itt elhangzott információk és ötletek közül sok olyan volt, ami a mi érdeklődésünket is felkeltette. Jóformán már csak rajtunk múlik, hogy ezekből mit tudunk majd hasznosítani, az EU-ban ugyanis mintegy 2 milliárd euró áll rendelkezésre a határon átnyúló közös környezetvédelmi programokkal és vízi turizmussal összefüggő ötletek megvalósítására. Ezt a lehetőséget is ki szeretnék használni az ukránok, többek között Sárospatakkal karöltve.

Sárospatak és Ungvár állampolgárai ugyanazokat a folyóvizeket használják, ezért az lenne az első lépés, amit közösen tennénk, hogy vizeink jó állapotát megőrizzük. A közös vízi túra gondolata is ezt a célt a szolgálná, példát adva mindenkinek. Fel szeretnénk hívni a kormányok figyelmét is arra, hogy a folyóvizek közös értékeink. A megbeszélést követően úgy álltak fel a felek, hogy biztosan asztalhoz ülnek a további egyeztetések céljából.

 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.06.22./
 

       Urbán Györgyre emlékeztek

 

               
  

A nemrég elhunyt Urbán Györgyre, Sárospatak Pro Urbe díjas képzőművészére, a város díszpolgárára emlékeztek a református templom imatermében. Barátok, műkedvelők, pályatársak és nagy tisztelői emlékeztek meg az öt évtizedes alkotói munka után elhunyt művészről. Végakaratában azt kérte, hogy ne gyászolják, inkább baráti összejövetel legyen a rá való megemlékezés…
 

 


Urbán György

      

Virágh Sándor református lelkész az emlékezés fő színterének, az imateremnek régi funkcióját hozta párhuzamba Urbán Györggyel: itt gabonát tároltak, és később vált a lelkek magtárává. A régi protestáns lelkészek a lelkipásztor könyvtárát is így hívták, hogy magtár. Legyen ennek a hagyománynak alapján azoknak a magtár, akik Urbán György életét, életművét értékelik.

Az emlékezés során bemutatták azt a riportfilmet, amit Vukovits László szerkesztő 2010-ben készített Urbán György barátjával, az Urbán galéria megnyitója előtt készített.

A megemlékezés a református templom kertjében baráti beszélgetéssel folytatódott. A megemlékezésen Sárospatak Város Önkormányzatát Aros János polgármester képviselte.
 

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.21./
 

       Véget ért a XIX. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep - pünkösdvasárnapi történelmi menet

 

               
      

Több ezren voltak kíváncsiak a kétnapos Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepre. Idén kegyes volt az idő hozzánk, nem esett, így minden programunkat zavartalanul tudtuk lebonyolítani. Pünkösdvasárnap a zene, tánc és báb előadások, valamint a vásári komédiások mellett, számos kézműves műhely, a középkor látvány-és élményvilága szórakoztatta a Vízikapu területén megrendezett sokadalomba látogatókat. Új elem volt a középkori kikötői életkép, és hajózás - számolt Dr. Szabó Irén a Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke...
 

 


Dr. Szabó Irén

Szigethy Gábor

      

Az ünnep kiemelkedő eseménye, mondhatjuk csúcspontja a történelmi menet, melyre délután három órakor került sor. A menet minden évben négy belvárosi helyszínt érint, ahol Szent Erzsébet életéből, a középkori misztériumjátékok mintájára megrendezett életképeket láthatunk. A négy jelent a következő: lánykérés, Erzsébet búcsúja a keresztes hadjáratba induló férjétől, Lajostól, Erzsébet a szegények szolgálatának szenteli életét és a szentté avatás.

A több mint kétszáz felvonulóból 130-an sárospatakiak, azok rokonai, barátai. Sokan évek óta visszatérnek, köszönjük mindenkinek a részvételét, akik magukra öltötték a középkori kosztümöket, bemutatva a 12. századi Európa társadalmának teljes vetületét. A szereplők között Perge Ákos lassan egy évtizede énekli Lajos szerepét, az idén második alkalommal szerepelt Tamás Janka, mint Szent Erzsébet. Gulybán László 1977-től kezdve narrátor a történelmi mentnek, míg Czabányi Attila először mondta remekül a narrátori szöveget.

Negyedik alkalommal tért vissza hozzánk Szigethy Gábor és Gábor Júlia rendező házaspár. Sólyom Enikőnek köszönhetjük, hogy ebben az évben is volt tíz új kosztümünk. A menetben lovas- és zászlóbemutatóra is sor került. A hazai Zemplén Lovas Egyesület felvezető lovascsapata mellett, a vendégszereplő csoportok közül már ismerősként köszönthettük a menetet nyitó PAVANE zászlóforgató csapatot és a záró gólyalábasokat. Ebben az évben új, kiemelkedő szereplője, színfoltja volt a menetnek a Hajdúdorogi Hagyományőrző Íjász Egyesület 15 fős csapata.

A csoportot vezető harcos, egy IX. századi magyar vezéri öltözet rekonstrukciót viselt, ami bőrből és páncélból készült. Ez az öltözet 40 kg súlyú, aminek a viselése a menet egésze alatt különleges fizikai teljesítményt igényelt. A menet egyre nagyobb számú nézőktől kísérve ér a Sárospataki Bazilika elé, ahol zárásként a, immár elmaradhatatlan pillanat, amikor Erzsébet szentté avatásának emlékére és a pünkösdi Szentlelket idézve fölszállnak a galambok. Ez a szívet-lelket emelő, másoknak szórakozást és látványosságot jelentő program, Sárospatak lakosainak, intézményeinek, civil szervezetinek összefogásában megmutatkozó erő kifejeződése.                   

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók (leánykérés)>>>                         További fotók (búcsú férjétől)>>>                        További fotók (szegények segítése)>>>                  További fotók (szentté avatás)>>>

További fotók 1 >>>                      További fotók 2 >>>  

Cziczer Katalin
/2011.06.21./
 

       Halálos baleset az olaszliszkai vasúti átjáróban

 

               
  

 

      

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr Főkapitányság Kommunikációs irodájának főtanácsosa sajtóreferense Egyedné Novonanszki Éva adta a tájékoztatást, hogy hétfőn nem sokkal 19 óra előtt egy 57 éves miskei férfi 55 éves utasával közlekedett a 37. számú főúton, akik lekanyarodtak Olaszliszka felé…

Elsődleges információk szerint az autó vezetője az olaszliszkai vasúti átjáróban a tilos jelzés ellenére behajtott, ahol ütközött a Miskolc-Sátoraljaújhely között közlekedő személyvonattal. A baleset következtében a személygépkocsi vezetője és utasa a helyszínen meghalt. A baleset körülményeit a B-A-Z megyei Rendőr Főkapitányság szakértő bevonásával tovább vizsgálja.

 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.21./
 

      Rendhagyó ballagás a Rákócziban

 

               
  

Rendhagyó helyszínen tartotta a ballagását a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. Az intézmény főépületének átépítése miatt idén több épületben zajlott a nem levő oktató munka. Az iskola udvara építési területként nem volt alkalmas a ballagás megtartására, így A Művelődés Háza patkójában búcsúztatta a végzősöket Szegedi Istvánné igazgató…
 

 


 

      

Még soha nem voltunk kint A Művelődés Háza előtti patkóban, de az iskola udvarát kicsinek,ill. már olyan állapotban találtuk, ami nem megfelelő színvonalú egy ballagási ünnepség megtartására és ezért kértük. Mindenki partner volt és az egész éven tapasztalható partnerséget kaptuk meg, hogy igen lehetőségünk van ide kijönni.

Az idei tanév ugyan számos logisztikai nehézséggel volt terhelve, de az igazgató bízik abban, hogy új élményekkel távoztak a 8.-osok.
Hiszem azt, hogy a 72 búcsúzó diáknak ez a rendhagyó év azért kellemes emlékeket hagy. Ugyanúgy a gondolataiban, hiszen minden olyan hagyományos rendezvényünk meg volt amire a rákóczisok büszkék lehetnek, amire szívesen visszaemlékezhetnek. Meg volt a Rákóczi gála, amely most már egy hagyományteremtőként a 8.-osok búcsúzása a diáktársaiktól.

A II. Rákóczi Iskola ballagásán a 7.-esek átvették a stafétát a végzősöktől, ők szeptembertől már a megújult Petőfi úti épületben kezdhetik a tanévet. A munkálatok egész nyári szünetben folytatódnak.
Az új épületben, ami látványosan és tényleg nagyon gyors ütemben fejlődik, akkor ott fogjuk megtartani a tanévnyitót és ott már rendezett körülmények között és együtt kezdhetjük el a tanévet.
A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola ballagásán a végzősök között kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok ünnepélyes keretek között vehették át a Rákóczi Emlékérmet, elismerést, tanulmányi, közösségi és sport teljesítményért is átadtak.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.20./
 

     Júliusban Fürdőbál Zemplén Szépe választással, augusztusban Fürdőfiesta

 

               
   

A Végardó Fürdő nyári programjainak előzetes tervei kerültek be a sárospataki programtervezetbe, a Pataki Nyár kiadványba. Most abban az örömben van részem, hogy ezeket a rendezvényeket kibővített változatban tudom bejelenteni, ill. újabb napközbeni rendezvények is kerültek az eredeti, esti programok közé, valamint a meghirdetett fürdőbál mellett még két nagyrendezvényről is be tudok számolni – ismertette a Végardó Fürdő nyári programjait Oros István igazgató, a sajtó képviselői előtt…
 

 


Oros István

 


Berettyán Mónika

      

Részletekkel is tudok most már szolgálni, valamint a programok felelőseit is bemutatom, Berettyán Mónikát, Fashion Zone stúdió vezetőjét aki a július 23-ai Fürdőbál keretében megrendezendő Zemplén Szépe választás felelőse , és Szabó Z. Zoltánt, aki pedig az augusztusi kétnapos fürdőfiesta rendezvényt szervezi.
A júliusi és augusztusi nagy rendezvényünket megelőzi június 24-én egy "Csobbanj Európával" című napközbeni program, amikor közérdekű információkat fogunk Európáról a strand részvevői számára közvetíteni – ezt játékos formában színpadi események is színesítik majd.

Július 23-án a fürdőbált hagyományteremtő szándékkal szervezzük meg, aminek napközbeni elemei is lesznek, bár a fénypontja esti attrakció lesz, amikor a napközbeni közönségszavazatok után Zemplén Szépe megválasztásra kerül. Ennek a napnak már bemutathatom a plakátját is, amit nyilván Sárospatakon és a környéki településeken is terjeszteni fogunk.
Mint a plakáton is olvasható, a nap rendezvényeit több generáció számára tervezzük, a retro-discot, B.Tóth Lászlóval az idősebbek kedvére, de sztárvendéget is hívtunk, a fiatalok kedvencét, Király Norbit, aki vitathatatlanul tüzes előadással, új számokkal is jelentkezik. Ezután lesz a Zemplén Szépe választás, majd tűzijáték, ami után egy disco-val zárjuk le a bulit, amit a fiatalok számára is jól ismert DJ Szatmáry tart.

Ez egy olyan műsorstruktúra, amely 3 generáció számára jelent majd kikapcsolódást - más fürdővárosokban is nagyon-nagy vendégszám kíséri ezeket a rendezvényeket. A sárospataki közönség is régóta követeli már tőlünk az éjszakai fürdőzés lehetőségét, de úgy gondolom, hogy az ezt csak ilyen keretek között szabad megrendezni, ahol kellő „felhajtás” van ahhoz, hogy sok vendég érdeklődését felkeltsük.

A plakátot szlovák nyelvre is lefordítottuk, és a kommunikációt szlovák nyelven is fogjuk majd prezentálni, így bízunk abban, hogy a szlovák területekről is eljönnek vendégeinkként azok, akik éjszakai hangulatra vágynak.

A ZEMPLÉN SZÉPE 2011 – versenyről Berettyán Mónika tájékoztatta a sajtótájékoztatón megjelenteket, aki Fashion Zone Modellügynökség vezetőjeként szervezi a szépségversenyt…

Fantasztikus hangulatú szépségverseny lesz, érdemes rá nevezni, már csak azért is, mert értékes pénzdíjak és tárgyi nyeremények várják a szépségverseny résztvevőit. A facebookon külön oldalt nyitottunk a Zemplén Szépe 2011. szépségversenynek, de további információkat kérhetnek az érdeklődők az info@fashionzone.hu címen, vagy a 06/20 332 6946 telefonszámon is.

A versenyre azok a 16 – 24 év közötti lányok jelentkezhetnek, akik szeretnék a Miss Zemplén címet elnyerni, és a zempléni régiót 1 teljes éven át képviselni. Jelentkezéseket szlovák területről is szívesen fogadunk. Jelentkezési határidő: 2011. július 8. (péntek), 18.00 óra. Jelentkezni e fenti email címre elküldött rövid önéletrajzzal lehet, amiben szerepel, hogy mivel foglalkozik az illető, az iskolái, az érdeklődési köre, a jellemzői (magasság, testsúly, mell-derék-csípőbőség, szemszín, hajszín), a telefonszáma, és 2 db fotó (arc és egészalakos).
Az e-mail tárgyaként a „Zemplén Szépe 2011” –et kell beírni.
18. életévüket be nem töltött jelentkezők esetén szülői hozzájárulás szükséges. A verseny döntőjébe 12 fő kerül be. A versenyzők kiválasztása a jelentkezések alapján, szakértő zsűri bírálata alapján történik. A döntőbe került 12 lányt 2011. július 11-én telefonon és e-mailben értesítjük.
A döntős lányoknak 2011. július 14-én (csütörtökön) 11.00 órai kezdettel sajtótájékoztatóval egybekötött fotózáson kell részt venniük. A fotózás a Végardó Fürdőben történik. Az elkészült felvételek felkerülnek a verseny honlapjára, amely alapján elkezdődik az internetes közönségszavazás.
A versenyre történő felkészítés 2011. július 22-én (pénteken) 10.00 órai kezdettel zajlik Sárospatakon.

Az ’I. Zemplén Szépe választás” nem csak egy kitűnő verseny, hanem fantasztikus nyári programlehetőség is, ahol szakemberek készítik fel a résztvevőket a koreografált színpadi show-műsorra.                          

 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.20./
 

      Művészképzés A Művelődés Háza kereteiben

 

               
  

A Művelődés Háza és Könyvtára a „Hagyomány – Kreativitás – Korszerűség” pályázat keretében a sárospataki, önkormányzati fenntartású iskolákkal vett részt közösen a projektben. A célunk az volt, hogy több művészeti területen indítsunk az általános és középiskolások számára olyan tehetséggondozó programot, ahol a projekt ideje alatt a legtöbbféle új ismerettel és technikával találkoznak – számolt be Csatlósné Komáromi Katalin arról a pályázatról, amely sok alkotókedvű gyereknek nyújt fejlődési lehetőséget…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

„Az Alkotás Öröme” csoportot Molnár Irén vezeti, a mindannyiunk által ismert és tisztelt sárospataki festő, akinek foglalkozásain és a bemutatott képeken is jól látszik, hogy elsősorban a helyi értékekre helyezte a hangsúlyt. Tehát olyan pataki diákokhoz kapcsolódó anekdotákat, a Szent Erzsébet témát, a várat, és olyan dolgokat vettek elő, amelyek 100%-osan a városhoz kötődnek, ugyanakkor annak képi megjelenítése az adott korosztályhoz illeszkedik.
”A Képi Látás Művészete” csoport pedig a fotó világán keresztül közelít mindahhoz, ami napjainkban körbe vesz minket. Nagyon lelkes ez a kis csapat is. Becse Tamás vezetésével dolgoznak, és ez az évzáró kiállítás tulajdonképpen a két csoportnak ebben a tanévben elvégzett munkáját mutatja be.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy A Művelődés Házában korábban is voltak tehetséggondozó programok, de ezek az elmúlt időszakban, elsősorban az anyagiak hiányában kikerültek a kínálatunkból. Most viszont ez a pályázat lehetőséget adott arra, hogy a jó minőségű anyagokat és azokat a technikai, tárgyi eszközöket beszerezzük, amelyek ehhez a típusú munkához szükségesek.
Ez a mai kiállítás csak egy állomása a 2012. február 28-áig tartó projektnek, hiszen a gyerekek nyáron is egy közös programon vesznek részt. A bodrogkeresztúri ifjúsági szálláson és az ott működő faluházban rendezzük meg július 25-étől az egyhetes nyári táborokat, ahol tovább folytatják ezt az alkotó munkát, szeptemberben pedig újból a már megszokott helyszínen működnek, ahol jövő év februárjáig szól ez a program.

Reméljük, hogy azt a fajta elkötelezettséget és érdeklődést, amit mostani időszak alatt megszereznek, ez a jövőben is motiválja őket, hogy minél sikeresebben és tehetségesebben dolgozzanak a megadott területeken.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.20./
 

       Védekezzen az adathalászokkal szemben!

 

               

A személyes adatok megfelelő védelmével megelőzhető, hogy az úgynevezett adathalászok ne csapolják meg a folyószámlát. Egy miskolci nő például több alkalommal vásárolt az interneten, bár ő nem tudott róla....

A Miskolci Rendőrkapitányság számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűntettének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a tettes megszerezte a sértett folyószámlájához tartozó azonosító kódot, majd azt felhasználva 15 alkalommal különböző dolgokat vásárolt az interneten, mintegy 400 000 forint összértékben.

A rendőrség az esettel kapcsolatban felhívja a figyelmet a személyes adatok fokozott védelmének szükségességére! Online vásárlásnál például célszerű prepaid credit card –ot, egyfajta virtuális számlát használni. Ezt minden bank tud biztosítani a „mágnes csíkos” kártyához. Lényege, hogy csak annyi pénzzel tölthető fel, amennyi az online vásárlást fedezi. Így a fizikai kártya adatai soha nem kerülnek online felhasználásra, következésképpen, nem is lehet ellopni.

Figyelmet érdemelnek az interneten közzé tett személyes adatok is. Fontos tudni, hogy a világhálón szereplő információk mindenki számára elérhetőek. Éppen ezért érdemes körültekintően kezelni a személyes adatok megosztását. A legfontosabb „szabály”, hogy ne kerüljön fel az internetre semmilyen fontos személyi azonosító kód, amely felhasználásával anyagi kárt okozhatnak az elkövetők. A legtöbb „személyazonosság-lopást” meg lehet előzni, ha a személyes adatokhoz nem lehet könnyen hozzáférni. Telefonon se adjon meg személyes adatokat, nem tudhatja, ki a hívó fél. Ne tartsa a PIN kódokat és a jelszavakat a pénztárcájában, vagy autóban!

Információs háttér:
Büntető Törvénykönyv – Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény: „Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
 

 


A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda
/2011.06.20./
 

       Visszaállt a forgalmi rend a Comenius utcában

 

               
  

Mindenki tudja, aki Sárospatakon él és közlekedik, hogy tavalyi év őszén az általános iskola beindulását követően lezárásra került a Comenius utca egyik szakasza. Erre azért volt szükség, mert a gyerekek a Tanítóképző Főiskolai Kar területére jártak át ebédelni – kezdte tájékoztatását Oláh József képviselő, aki ezúton köszöni meg a lakosság, illetve a közlekedők türelmét, a 9 hónapon át tartó kényszerintézkedés miatt
 

 


Oláh József

      

Kaotikus állapotok voltak a 2010-11-es a tanévben a II. Rákóczi Általános Iskolánál, ugyanis a várható átalakítás miatt ki kellett üríteni a főépületet, aminek felújítása a tanév során el is kezdődött. Az osztályok egy része a főiskolai kar Oktatási Központjában kapott helyet, ezzel függött össze a terület körbekerítése és az útszakasz lezárása is.

Miután a tanév befejeződött, az útzárat feloldottuk, s a közlekedők újra birtokba vehették ezt az útszakaszt is.
Nagyon szépen köszönöm Sárospatak lakosságának és az úton közlekedőknek a türelmét, hogy ebben a tanévben figyelembe vették azt, hogy itt nagyon sok kisiskolás megfordul, és kikerülték ezt az útszakaszt.                            

 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.06.19./
 

       Különleges bábelőadás a könyvtár TÁMOP pályázata keretében

 

               
  

 


Kövér Sándorné

      

Június 6-án, A Művelődés Háza Könyvtárának nyílt napján bábelőadásra hívtuk a mesekedvelő gyerekeket a Ház pódiumtermébe. Az Ünnepi Könyvhét alkalmából a Huncutka Bábszínház előadásán Az üres virágcserép című koreai népmesét láthattuk árnyjáték formájában - számolt be Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...


A különleges technikával bemutatott mese számunkra a bábozás új lehetőségeit tárta fel. Nagy sikert aratott kicsik és nagyok körében egyaránt.
Az előadáson közel 120 gyermek vett részt. A rendezvény a TÁMOP pályázat segítségével valósult meg.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.19./
 

       A református általános iskolások hálát adtak az évért

 

               
  

Hálaadó ünnepet és évzárót tartott a Sárospataki Református Gimnázium Általános Iskolája, melynek helyszíne A Művelődés Háza színházterme volt. A műsorban nem csak a sikeres évért adtak hálát, de már a vakáció hangulatát is felidézték – mondta el Tímárné Király Sarolta igazgatónő…
 

 


Tímárné Király Sarolta

      

A mostani műsorunkban is - mint szinte mindegyikben két – dologra helyeztük a hangsúlyt. A műsor első részében hálát adunk az évért, hiszen nem kis dolog, hogy egészségben és a legjobb tudásukat adva dolgozták végig a gyerekek ezt az évet. A műsor második felében pedig már a vakáció hangulatát próbáltuk műsorunkban felidézni.

Az évben 192 tanulóval dolgoztunk, ami hét osztályt jelentett - úgy gondolom, hogy jó osztálylétszámú osztályaink vannak. A versenyeken sok sikert értünk el, országos második, ötödik és hatodik helyezettünk volt, amellett nagyon sok megyei, illetve területi versenyen szerepelte sikeresen gyermekeink - és még ezen kívül, nagyon jól teljesítették az éves tananyagot is.

A tanév során volt az Erdélyi János Általános Iskolásoknak a „Fogadj el!” napjuk, amelyen a gyermekeink nagyon toleránsak voltak, nem döbbentette meg őket egy-egy tolókocsi, vagy olyan látvány, ami lehet, hogy máshol nem természetes, hiszen azért mi lelkiekben is, az imákban, a reggeli áhítatokban próbálunk minden ilyen dologra rámutatni.

Nagyon vártuk az év végét, eléggé fáradságos évet hagytunk magunk mögött. Búcsúzó dalunkban Somló Tamás és Presszer Gábortól a „Ha a csend beszélni tudna” című dalt adtuk elő.
A sikeres este jelezte, hogy megérte végigdolgozni az egész évet, bár néha nagyon fárasztó és nehéz volt a tanulás.                           

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.18./
 

       Csökkenteni kívánják a vállalkozások adminisztrációs terheit

 

               
  

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy konzultáció keretében van itt most Sárospatakon egy országos konzultációsorozat részeként. Ennek az a célja az, hogy a vállalkozásokat terhelő túl sok bürokratikus terhet, túlszabályozottságot próbáljuk csökkenteni. Ezekhez várunk a vállalkozásoktól javaslatokat, ötleteket vagy akár csak panaszokat is – mondta Veres Gábor Balázs minisztériumi főosztályvezető, az Újbástyában tartott konzultáción…
 

 


Veres Gábor Balázs

      

Egy felmérést felmérés szerint ma Magyarországon a GDP 10.5 %-át jelentő túlzott adminisztráció van, ami úgymond részben felesleges kiadás. A kormány már a kormányprogramban is megnevesítette ezeket, amiket oldani, egyszerűsíteni kíván.
Mi a minisztériumban arra kaptunk megbízást a kormánytól, hogy erre minél hamarabb lépéseket dolgozzunk ki. Áprilisban már elfogadott a kormány egy kormányhatározatot, ami az első lépésben foglalt össze különböző tevékenységeket, ahol nevesítették, hol kívánnak szabályozással változtatni. Most a konzultáció során egy következő ilyen csomagra keresünk javaslatokat. Ez nem azt jelenti, hogy a kormány ne tudná, hogy milyen területetek a problémásak, de azt gondoljuk, hogy azok a legproblémásabb területek, amiket a vállalkozók, vagy a cégvezetők annak éreznek, tehát mi érezhető változásokat akarunk elérni.


A konzultáción részt vett Aros János, Sárospatak város polgármestere is, aki lelkesen üdvözölte a vállalkotók terheinek csökkentésére irányuló törekvéseket…

2011. tavaszán olyan módosító javaslatokat nyújtottak be az Országgyűlésbe, amely reményeink szerint meg fogja könnyíteni a vállalkozók életét. Azokra a kis és közepes vállalkozásokra gondolok, amelyeknek a segítését nagyon fontosnak tartom, hiszen az ő túlélési képességük és tehetségük nélkül nagyon nehéz helyzetbe került volna az ország. A nagy nehézségek ellenére ők voltak azok, akik biztosítani tudták a munkahelyeket, akik fenntartották a vállalkozásukat. Az a segítség, amit az ő terheik csökkentésére akarunk nyújtani, úgy érzem, hogy jár nekik.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.06.18./
 

       Kistérségi rendezvények

 

               
  

A Művelődés Háza és Könyvtára a 15 kistérségi település vezetőjének támogatása mellett 2011 februárjától a mozgókönyvtári szolgáltatások mellett a kistérségi közművelődési feladatellátásban is aktívan részt vesz. Teszi ezt, oly módon, hogy a települések vezetőivel, lelkes könyvtárosaival, iskola igazgatóival közösen egyeztetve programokat, rendezvényeket szerveznek, alapozva az intézmény szakmai és technikai hátterére - Csatlósné Komáromi Katalin, igazgatónő...
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A körzetközpont intézménye számos programjavaslatot fogalmazott meg és egyeztetések után az együttműködésének köszönhetően 2011. április és május hónapban 10 településen összesen 12 rendezvény valósult meg.
A gyerekeket játszóház és a Kalamajka Bábszínház meséje szórakoztatta, a felnőttek a Magyar Tájak című előadás alkalmával, Moldva hagyományaival ismerkedhettek meg. A rendezvény koordinátora Bosch Ágnes, kistérségi közművelődési referens, aki munkáját A Művelődés Háza és Könyvtárában végzi.

A rendezvénysorozat változatos programjai 2011-ben még számos alkalommal várják az érdeklődőket. Előzetes programok:
2011. július 30. Háromhuta, Sportnap
2011. augusztus 20. Zalkod, A Művelődés Háza Kamarakórusa műsora
2011. augusztus 20. Háromhuta, 8-kor Színház előadása                                       

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.18./
 

       Sikeres tanévzárás a Vay-ban

 

               
  

A szorgalmi időszak végéhez közeledvén ismét eredményes szereplések jellemezték városunk szakképző iskolájának életét…- tudtuk meg Dr. Téglás Zsolt, igazgatótól. A Budapesten megrendezésre kerülő VII. Országos Fazekas Inasversenyen Csizi Viktória 2. helyezést, Csáki Andrea pedig az országos 8. helyezést érte el, mely eredmény az egyéni teljesítményükön túl egyaránt dicséri Gécziné Bankus Zsuzsanna tanárnő magas szakmai színvonalú felkészítő munkáját...
 

 


Dr.Téglás Zsolt

      

Az országos döntőn, ahová csupán 14 iskola jutott be, 5 szakmai feladatot kellett sikeresen teljesíteni a diákoknak, melyekből az agyaggyúrás, tányércsíkozás, fülillesztés, valamint tányérdíszítés témájában is elismerést kaptak a Vay Miklós Szakképző Iskola tanulói.
Az országos tanulmányi versenyek mellett továbbra is találkozhattak a Sárospatakra látogatók a helyi rendezvényeken a Vay-s diákokkal. A vidékfejlesztési konferencia, pálinkatúra és a pünkösdi Szent Erzsébet Napok jó lehetőséget kínáltak arra, hogy a kerámiás tanulók mellett a pincér és szakács tanulók Borosné Petro Edit tanárnő vezetésével megmutathassák a kemencében sült ételek elkészítésének fortélyait.

Sikeres volt továbbá az autószerelő szakmát tanuló diákok tanulmányi útja a karcsai gépjárművizsgáztatói állomásra, ahol Tóth Tibor, Beke Péter és Török József tanárurak szervezésében a műszaki vizsgáztatás folyamatával és a korszerű gépjárműjavító műhely működésével ismerkedhettek az autószerelő-jelöltek.
Az idei tanévben 80 diák tett 12 szakmában eredményes vizsgát és 36 tanuló számára jelenleg is tart a középszintű érettségi időszak.
Az iskola tanévzáró ünnepsége 2011. június 24-én (péntek) 8:00-tól lesz az iskolaudvaron.                                  

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.17./
 

       Évzáró az Árvayban

 

               
  

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában június 17-én, 17 órától került sor a tanévzáró ünnepségre. Az iskola igazgatója Kissné Murányi Andrea ünnepi beszédében elmondta, hogy eredményekben rendkívül gazdag tanévet zárt az intézmény. Számtalan megyei, országos tanulmányi is és sport sikert könyvelhet el magának az iskola a tanulók, pedagógusok és szülők együttes munkájának köszönhetően...
 

 


Kissné Murányi Andrea


Patkó Gyula

      

A 2010/2011-es tanévben, 18 osztályban 428 gyermek tanult az intézményben, valamint a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar tanítóképzős hallgatóinak gyakorlati képzése is itt valósult meg. 45 tanuló ért el kitűnő tanulmányi eredményt és közülük 18-an 3 vagy annál is több tantárgy esetében kaptak tantárgyi dicséretet, így ők nevelőtestületi dicséretben részesültek. A tantárgyi követelményeket egy vagy több tantárgyból 5 tanuló nem teljesítette, így nekik nyáron kell a pótvizsgák alkalmával hiányosságaikat pótolniuk. A továbbtanuló nyolcadikosok közül 33-an gimnáziumban, 28-an szakközépiskolában és ketten szakképző iskolában folytatják tanulmányaikat.

A tehetséggondozás terén jelentős előrelépést jelentett az Árvay Tehetségpont létrehozása és a 400 000 Ft-os nyertes pályázat, melynek köszönhetően a negyedik évfolyam 15 diákja 30 órás tehetségfejlesztő foglalkozáson vehetett részt. A Tehetség Műhely munkájába nyújtanak betekintést az aulában kiállított pillanatképek és gyermekmunkák.

A TIOP 1.1.1 nyertes pályázat tárgyi eszközei megérkeztek az iskolába: A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastuktúra fejlesztésének keretében 9 tanteremben került felszerelésre interaktív tábla és projektor, laptop, valamint 38 új számítógéppel lett gazdagabb az intézmény. Az igazgatóasszony megköszönte a Miskolci Egyetem vezetésének, hogy ebben a pályázatban támogatta az iskolát és a 16 milliós fejlesztés megvalósulhatott.
Az évzáró műsor szereplői a második évfolyam tanulói voltak, akik verseket, dalokat, német mondókákat, dalos játékokat adtak elő.
A Kiwanis Női Klub nyári táborozást ajánlott fel az arra érdemes diákoknak. Az idén Vitányi Béla 4.b, Ambrus Bendegúz 6.a és Vitányi Barbara 7.a osztályos tanulók részesültek a jutalomban, ők öt napos lovas táborban vehetnek részt.
Az idei tanév végén 4 pedagógus kezdte el nyugdíjas éveit. Szolgálati Emlékérmet vehettek át: Gyöngyösi Gézáné, Juhász Józsefné, Molnár Lászlóné és Sasiné Kántor Katalin tanítók.
Árvay Elismerő Oklevélben részesült: Juhászné Nyusti Klára, tanár és Hochvártné Frikker Erzsébet szülő.

Prof. Patkó Gyula a Miskolci Egyetem rektora is szót kért és elmondott néhány fontos dolgot az iskola jövőjével kapcsolatosan. Két évvel ezelőtt az egri érsek excellenciás Ternyák Csaba azzal a kéréssel kereste meg, hogy szeretnék átvenni a Miskolci Egyetem fenntartása alól az Árvay József Gyakorló Iskolát, hiszen ez anyagilag is sokkal kedvezőbb lenne magának az iskolának is. Akkor még nem sikerült megállapodni, de idén újból elkezdődtek a tárgyalások, melyek jelenleg is folynak, az érsekség és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között. A hónap végéig remélhetőleg döntés születik a kérdést illetően. Rektor úr elmondta, hogy biztos abban, hogy a szülők jó helyre íratták gyermekeiket.
A műsor zárásaként a Légy jó mindhalálig című musicalből hallhattak egy részletet a jelenlevők. Az ünnepség a szózat éneklésével zárult.
Az oklevelek, könyvjutalmak és bizonyítványok kiosztására az évzáró ünnepség után a tantermekben került sor.

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.17./
 

       Könyvbemutató A Művelődés Háza Könyvtárában

 

               
  

Az ünnepi könyvhét záróakkordjaként könyvbemutatóval egybekötött író-olvasó találkozóra hívtuk az irodalomkedvelő közönséget, ahol Csorba Csaba: Erdélyi várak című könyvével ismerkedhettek meg az érdeklődők A Művelődés Háza Könyvtárában - nyilatkozta Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 

 


Dr. Csorba Csaba

Kövér Sándorné

      

Vendégünk, Dr. Csorba Csaba történész, egyetemi tanár nem ismeretlen a sárospatakiak előtt. Sátoraljaújhelyen született, könyvtárunknak is többször volt vendége. Zemplén kiváló ismerője, tanár, író, szerkesztő. A közelmúltban jelent meg legújabb kötete Erdélyi várak címmel. A nagy formátumú, kiváló minőségű könyvet igazi élmény már kézbe venni is. Gyönyörű fotóit Bagyinszki Zoltán készítette, aki így ír az utószóban: „A számtalan építőművészeti, hadtörténeti helyszínből 76 található e frissen elkészült könyv lapjain. Világörökségeink, ismert és ismeretlen épületcsodáink Erdély területéről.”

A könyv alcíme: Várak, várkastélyok, erődített városok, templomvárak. Már a felsorolásból is kitűnik a váraknak az a formai gazdagsága, amellyel a kötet lapjain találkozunk.
Az előadás bevezetésében megismertük a témában eddig megjelent köteteket, amelyek már több évtizede jelentek meg. Ez is indokolta az új könyv összeállítását.
A továbbiakban projektoros vetítés keretében megtekinthettük a kötet képanyagát (pl. Gyulafehérvár, Fogaras, Bethlenszentmiklós, Csíkszereda, Kolozsvár, Nagyenyed), közben az író személyes vonatkozású történeteit is meghallgathattuk.
A bemutató végi beszélgetésből megtudhattuk, hogy a szerző gyermekkora óta vonzódik a várakhoz, és az utazásokat és saját forrásból biztosítja. E vonzalmat bizonyítják eddig megjelent kötetei, amelyekből kiállítást rendeztünk be a könyvtárban (pl. Várak a Hegyalján, Rejtélyes váraink).
Befejezésül a helyben (nagyon kedvezményesen, 2000 forintért) megvásárolható könyvek dedikálására került sor.
Akit a téma bővebben is érdekel, könyvtárunkban olvashatja a Várak, Kastélyok, Templomok című örökségturisztikai magazint, amelynek Csorba Csaba a szerkesztője. Ezzel az író-olvasó találkozóval zárult könyvtárunk TÁMOP pályázatából megvalósuló rendezvénysorozata.

                                                

 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.17./
 

       Az I. Szent Erzsébet Zarándok Út

 

               
  

Érseki áldással indulva, közel 100-an indultak el 2011. június 13-án - Pünkösdhétfőn - a Sárospataki Bazilikától, hogy a Szent Erzsébet Út első hivatalos zarándoklatát megtegyék. Közülük 26-an 5 napra csomagoltak a hátizsákba, hiszen a zarándokút végpontjáig – Kassáig - ennyi időre tervezték az utat Zemplén hegyei között. Dr.Szabó Irén, az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke, aki a Szent Erzsébet Zarándok Út létrehozásában is sokat vállalt, a menet élvonalában haladva boldogságtól sugárzó arccal számolt be a zarándokút létrejöttéről…
 

 


Dr.Szabó Irén

 

 

 


Aros János

      

Beérett az a kétéves munka, amit eddig elvégeztünk, annak érett meg a gyümölcse, és ez egy nagyon jó kezdet. Itt vagyunk Bodrogolasziban jelenleg 95-en, akik közül 26-an végigmegyünk Sárospatakról Kassáig, a többiek pedig elkísérnek bennünket Bodrogolasziig, illetve Komlóskáig.

Ez egy újonnan létrejött út, ami Sárospatak, mint Szent Erzsébet szülővárosa és Kassa, mint Közép-Európa legjelentősebb Szent Erzsébet kultuszhelye között jön létre. Az indíttatást a jubileumi év adta. 2007-ben, amikor a Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmára szervezett ünnepségen láttuk azt, hogy rengeteg ember van, akihez ma is szól Szent Erzsébet, és akit megragad az Ő személyisége 800 év után is. Hiszen azok a szlovákok, németek, osztrákok, franciák, akik eljöttek 2007-ben Sárospatakra, őket mindannyiukat Szent Erzsébet mozdította meg, indította el.

2008-ban Németországban végigjártuk 6-an Sárospatakról a németországi Erzsébet útnak egy szakaszát, ami Wartburgot Eisenach-kal köti össze. Akkor a célunk egyrészt a zarándoklat volt, másrészt tanulmányút, hogy megnézzük, hogyan is néz ki valójában egy ilyen, új típusú zarándokösvény, zarándokút. Nagy impulzust kaptunk, amikor láttuk, hogy a gyakorlatban hogyan lehet megoldani. Erre konkrét lehetőséget 2008-ban, a „Határon átnyúló együttműködési programok a szlovák-magyar kapcsolatokban” című EU-s pályázati lehetőség adott, ahol egy kassai alapítvánnyal közösen indultunk és egy kétéves projektet zárunk most. A múlt héten volt a záró konferencia, ezen a héten pedig elindult az első hivatalos zarándokút, a nyitó zarándoklat, amikor az elkészült utat először végigjárjuk. Az elkészült út azt jelenti, hogy Sárospataktól, a turistaúton indulva, az út a Kassai Dómig meg van jelölve, csak a rózsa jelét kell követni, és így az emberek gyalogosan is el tudnak jutni az egyik városból másikba.

Elkészült az utat leíró útikönyv, a honlapunk, és most van nyomdában az a zarándok füzetünk, amit a későbbiekben azoknak a csoportnak ajánlunk, akik esetleg lelki vezető nélkül, vagy egyénileg indulnak el, nekik is legyen egy vezető erre az útra.
Gyakorlatilag most ebben a hónapban zárjuk ezt a programot, és látjuk a 2 éves munkánk eredményét.

Ami a folytatást illeti, már ebben az évben, augusztus 22-én indul egy papi zarándoklat, amit az Egri Érsekség és a Miskolci Püspökség, a görög katolikus püspökség, a kassai görög, ill. római katolikus érsekek és püspökök közös zarándoklata lesz ez. Ez azt jelenti, hogy a szlovák és magyar, görög és római katolikus papoknak, ill. egyházi vezetőknek lesz ez a zarándoklata, ami kifejezetten a megbékélés, az egymásnak történő kezet nyújtás céljával indul, hogy a szeretet ne csak szó legyen, hanem ténylegesen, egy példaként álljon az emberek előtt, hogy a népek és felekezetek között Szent Erzsébet példáját követve egyetértésre lehet jutni. Ez egy nagyon fontos üzenete a Szent Erzsébet Útnak.
Erzsébet olyan személyiség volt, aki nem ismerte a társadalmi korlátokat, abban az értelemben nem, hogy nem volt akadály számára, ha kezet kellett nyújtani. Ha a szeretet kifejezéséről és segítségről volt szó, akkor a társadalmi korlátok őt ebben sohasem akadályozták és nem tartották vissza. Ilyen értelemben ez nekünk is, és az ezen az úton járóknak is egy fontos üzenet lehet.

Abban bízom, hogy nem csak Sárospataktól Kassa felé, hanem Kassáról Sárospatak felé is elindul ez a mozgás. Remélem, hogy az út rövidesen kétirányú legyen. Nemcsak csoportok, hanem magánszemélyek is elindulhatnak, már most szerveződik a következő évi zarándoklat. A mostani csoportunkban velünk van nyolc Erzsébet nővér Lengyelországból és a pataki rendházból itt lévő nővéreknek is az a terve, hogy minden évben, Erzsébet születésnapjához kapcsolódóan egy hivatásébresztő zarándoklatot indítanak, éppen ezen az úton. A mi társaságunk, a Szent Erzsébet Társaság miden évben meg fogja szervezni ezt a zarándoklatot, nagyon sok tervünk és gondolatunk van erre, hogy hogyan tudjuk ezt még inkább élővé tenni.
Az elkövetkezendő évek meg fogják mutatni, hogy hogyan lehet fiatalokat, elsősorban iskolákat megmozdítani Magyarországról, Kassáról, Szlovákiából, hiszen a felnövekvő generációk megszólítása nagyon fontos feladat. Ha ők már más szellemben nőnek fel, akkor más lesz az élet 10-20 év múlva.

Aros János, Sárospatak város polgármestere az első napot végiggyalogolta a zarándokokkal, így Komlóskáig maga is eljutott, ahol a falu népe nagy örömmel és nagy tisztelettel fogadta őket…

Nagyon örülünk ennek a Sárospatakot Kassával összekötő zarándokútnak, ahol most a zarándokok egy része Kassáig végiggyalogol, 5 napon keresztül összesen 120 km távot megtéve. Idén először indult hivatalosan a Sárospatak-Kassa közötti, Szent Erzsébet nevét viselő zarándokút. Ez egy jelképes út, hiszen nem csak a két várost köti össze, hanem a két népet is, és mindazokat, akiknek Szent Erzsébet példája ma is sokat jelent.

Egyébként a két város között korábban kitűnő és élő kapcsolat volt, többek között II. Rákóczi Ferenc, ill. a Rákócziak kapcsán. A mostani városvezetéssel is igyekszünk megtalálni a kontaktust, ezért is örülünk ennek a hivatalos útnak. Nemcsak a két város, hanem a két ország között is egy hidat fog ez a kapcsolat biztosítani, hiszen egymáshoz nagyon közel vagyunk, szinte ugyanolyanok a problémáink, az itt élő emberek átjárnak egymáshoz. Jönnek a szlovákok Szent Erzsébet tisztelete kapcsán, jönnek a fürdőbe, a piacra, a Tescoba és ugyanígy Magyarországból is mennek Szlovákiába. Úgy érzem, hogy ez a Szent Erzsébet zarándoklat nemcsak az országokat, a városokat, hanem az embereket is közelebb hozza egymáshoz és erre nagyon nagy szükség van most.

   
 

 

 


 


 

További fotók - indulás >>>                 További fotók- Bodrodolaszi >>>         További fotók >>>

További fotók - Darnó >>>                 További fotók - Komlóska >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.16./
 

       Pünkösd Sárospatakon

 

               
  

Idén június 13-án, pünkösdhétfőn emlékeztünk Árpád-házi Szent Erzsébet szenttéavatásának 776. évfordulójára, mely alkalomból délelőtt ünnepi szentmise volt a sárospataki bazilikában. A környékbeli hívek, valamint a távolabbról érkezett zarándokoknak, Bernard Bober kassai érsek és Dr. Ternyák Csaba egri érsek mutatták be a hálaadó szentmisét. Ez volt az első pünkösdi ünnep, amelyen már “hazai”-ként vettek részt a májusban letelepedett Szent Erzsébet Nővérek...
 

 


Bernard Bobek

      

A jó Isten adta szép időben, nem maradhatott el az ereklyés körmenet sem. A bazlikához visszaérve a két főpásztor megáldotta a Sárospatakot Kassával összekötő Szent Erzsébet Zarándokutat s egyben azokat, akik közvetlenül a körmenet után útnak indultak ezen a gyalogos zarándokúton. Kérjük Árpád-házi Szent Erzsébet közbenjárását, hogy mindaz, aki útnak indul, kerüljön közelebb a szeretet szentjének életpéldájához.
„HA TE VELEM AKARSZ LENNI, AKKOR ÉN IS VELED AKAROK LENNI…”

Az idén XIX. alkalommal rendezték meg a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepet Sárospatakon. A két napos rendezvény ideje alatt középkori hangulatba öltözött a város, s így várta a helyi és messzebbről érkezett zarándokokat és turistákat. Pünkösdvasárnap vásári sokaság várta az érdeklődőket, komédiásokkal, középkori kikötővel, lovagi csetepatéval, betyárparádéval és megannyi standdal.

A nap fénypontja a korabeli kosztümös misztérium-játék, amely négy jelenettel mutatja be Erzsébet életét. A történelmi menet szereplői maguk a helyi lakosok, akik évről-évre felöltik magukra a középkori viseletet. A napot egy szentmise zárja a Rákóczi Vár kápolnájában.

 


Dr. Ternyák Csaba

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>                            További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.16./
 

       Fotókiállítás az óvodában

 

               
  

Intézményünk nevelési programjában, valamint a gyermekek mindennapjaiban is nagy hangsúlyt fordítunk a természetszeretetre és a környezetvédelemre épülő óvodai nevelésre – mesélte Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Célunk, a gyermekek közvetlen környezetében lévő élővilág megismertetése. Állatok és növények megfigyelése, élőhelyük, életformájuk, tulajdonságaik alapján. Mindezek megtapasztalása végett a gyerekekkel sokat sétálunk, kirándulunk, és közösen megfigyeljük a környezetünkben élő állatokat, növényeket. Nagy meglepetés és öröm volt mindannyiunk számára, mikor Eiben Györgyné Marika néni, a Gyakorló Általános Iskola nyugdíjas pedagógusa megkeresett bennünket azzal a kérdéssel, hogy kiállíthatja-e természeti fotóit az óvodánkban. A Madarak és Fák Napjához kapcsolódva, különösen szívesen mondtunk igent.

Az alkotó, egy rigó család életét örökítette meg ezeken a fotókon. A tíz képből álló sorozat a fészekrakástól a kis fiókák kirepüléséig mutatta be a rigó szülők munkáját, valamint a fiókák fejlődését. A megnyitón a gyerekek nagy odafigyeléssel hallgatták Marika néni meséjét és viszonzásul tavaszi dalokkal köszönték meg a kedves szavakat. A gyerekeknek és szüleiknek lehetőségük volt arra, hogy többször is megálljanak a képek előtt, és alaposan megfigyeljék, megcsodálják azt, hisz egy teljes hétig birtokolhattuk ezeket pártatlan és gyönyörű fotókat. Köszönjük a felkínált lehetőséget a tanárnőnek!

   
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.16./
 

       A Zene ünnepén

 

               
  

Június 21-én, a Zene Ünnepén Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára 6 szabadtéri helyszínen "HELYI ÉRTÉKEN" szervez zenei partizánakciókat! A pataki zenészek, zenekedvelők és zenetanárok akciócsoportjai reggeltől, estig, a legforgalmasabb helyszíneken támadják a hallószerveket és zenésítik meg a keddi napot - invitálja az olvasókat Sajószegi Gábor...
 

 


Sajószegi Gábor

      

A járókelők a Mátyás Udvarban, a Szent Erzsébet utcában, a Hild Téren, a Református Kollégium Kapujában és A Művelődés Háza előtti Patkóban fogyaszthatják a hangzó desszerteket.

Az akciócsoportok kora este a Patkóban jammel zárják az év leghosszabb napját. A zene születésünktől kezdve körülvesz minket, és mint mindenhez, ami adott, hajlamosak vagyunk hozzászokni. Néha azonban nem árt emlékeztetni magunkat arra a sok jóra, ami része a mindennapjainknak. Ünnepelj velünk zenével, a Zene Ünnepén!
 

   
 

 

 


 


 

A Művelődés Háza és Könyvtára
/2011.06.16./
 

        Újra Sárospatakon a VIII. Crescendo Nyári Akadémia

 

               
  

Immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Sárospatakon a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia 2011. július 25-e és augusztus 8-a között. Ebben az évben is a Sárospataki Református Kollégium lesz a központja az Akadémiának és Fesztiválnak, de mesterkurzusaink és koncertjeink számára a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Tanítóképző kar, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola, a Református Templom és Lorántffy Zsuzsanna imaterem, valamint a MNM Rákóczi Múzeuma is biztosítanak helyszínt több éves együttműködésünk eredményeként...
 

  

      

Az Akadémia kortárs előadóművészeknek, illetve művészeti pályára készülő fiataloknak nyújt lehetőséget az elmélyült munkára, valamint a szakmai megmérettetésre való felkészülésre.
A Crescendo Nyári Akadémia egyik idei célja, hogy a Visegrádi Országok közötti kapcsolatot kívánja gazdagítani. A szóló- és kamarazenei repertoár kiemelt részét képezik a Visegrádi Négyek országainak a barokktól napjainkig terjedő legfontosabb zeneszerzői és műveik. A Crescendo Nyári Akadémia során lehetőség nyílik arra, hogy a cseh, lengyel, szlovák és magyar művek az említett országokból érkezett művésztanárok vezetésével kerüljenek elsajátításra. A művek autentikus megértése és előadása érdekében meghívott előadókkal pódiumbeszélgetésre kerül sor.

A 2011 évi Nyári Akadémiára 28 országból, három kontinensről, több mint 200 diák, valamint egy 50 fős nemzetközi összetételű tanári gárda érkezését várjuk. A diákok a következő mesterkurzusokra jelentkezhettek: ének, opera, szólóhangszer (hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, fuvola, oboa, fagott, trombita, kürt, zongora, orgona), kamarazene és zenekar, karvezetés, ifjúsági kamarazene és színészet. Résztvevőink a világ vezető művészeti intézményeiből jelentkeztek kurzusainkra, mint például a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a bécsi Hochschule für Musik und darstellende Kunst,
nürnberg-i, bukaresti, moszkvai Zeneakadémia, Akademia Muzyczna w Krakowie (Krakkó), Comenius University in Bratislava (Pozsony), Conservatorio di Musica G. Tartini di Trieste (Olaszország), Moravian College (Pennsylvania), Peabody Conservatory of The Johns Hopkins University (USA), University of North Texas, peking-i, kunming-i Zeneakadémia (Kína), detmold-i Hochschule für Musik (D), Helsinki - Sibelius Akadémia, Estonian Academy of Music and Theater (Tallinn). Legtávolabbról érkező résztvevőnk tazmániai (Ausztrália) származású, hegedű szakos zeneakadémiai hallgató. Vannak már végzett, diplomás résztvevőink is, de a legfiatalbb korosztály is képviselteti magá, köztük többen országo és nemzetközi versenyek győztesei.

A Nyári Akadémia tanári karát olyan illusztris, nemzetközileg is elismert művészek képezik, a teljesség igénye nélkül, mint Szabóki Tünde és Meláth Andrea operaénekesek, Julian Poore, a Chamber Orchestra of Europe trombitása, valamint az amerikai származású, Magyarországon rendkívül elismert tenor, Timothy Bentch, továbbá Dallos Erika csembalóművész, a Magyar Állami Operaház korrepetitora, David Danel, a Prágai Filharmonikusok hegedűse, valamint Dér András színházi és filmrendező. Sárospataki illetőségű, nemzetközi hírnevet szerzett művészeket is köszönthetünk a rangos tanári kar tagjai között: Kiss József oboaművész, Fassang László orgonaművész és felesége Rohmann Ditta gordonkaművész, Marczi Mariann zongoraművésznő, Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész és férje Füzesséry Attila hegedűművész. Tiszteletbeli sárospatakinak számít a Crescendo Nyári Akadémián immár második alkalommal közreműködő Koji Okazaki fagottművész és felesége Etsuko Okazaki japán zongoraművésznő is.

A Crescendo Nyári Akadémia második hetében a Gálahangverseny mellett további koncertekre, Donizetti: Szerelmi bájital című operaelőadására és színelőadásokra várják a szervezők az érdeklődőket, melyekre a belépés díjmentes.

   
 

 

 


 


 


az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány - Crescendo Nyári Akadémia
/2011.06.15./
 

        Az Irodalmi Olvasókör összejövetele A Magyar Nyelv Múzeumában

 

               
  

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör június 8-án Széphalomban, A Magyar Nyelv Múzeumában tartotta összejövetelét, ahol Nyiri Péter irodalomtörténész életpályáját, tudományos tevékenységét ismerhettük meg - számolt be Halász Magdolna elnök...
 

 


Halász Magdolna

 

      

Bevezetésként A Záradék. Az Ezüstfonál legendája c. regényéből Kovács Dalma, Márki Mónika és Simon Zsófia, a sárospataki ART-ÉRT Művészeti Iskola tehetséges növendékei három csodálatos részletet mutattak be. Simon Zsófia, a Napfivér, Holdnővér c. film egy dalával, Csetneki József, az ART-ÉRT Művészeti Iskola igazgatója, művésztanár Váry Fábián László: Ady alkonya, József Attila: Száradok, törődöm és Jeszenyin: Kék tűzeső megzenésített verseivel színesítette a programot. A felkészítő tanár: Diósi Istvánné volt.

Ezután Fehér József, a kiváló irodalomtörténész, A Magyar Nyelv Múzeum igazgatója rendhagyó módon hozta emberközelbe Nyiri Pétert, a sokoldalú irodalomtörténészt. A kellemesen váltakozó kérdésekre adott válaszokból megtudhattuk, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik, Fehérgyarmaton született. Édesanyja kiváló magyar szakos pedagógus. Sokat foglalkozott a gyermekével, aki a Debreceni Egyetemen szerzett bölcsészdiplomát. Évfolyamtársaként ismerte meg a sátoraljaújhelyi Tusnády Máriát, majd a házasságkötés után ide költözött. A környékünkön nagyon nehezen talált a képzettségének megfelelő munkát. Közben a Miskolci Egyetemen német szakon újabb diplomát kapott, folyamatban van a PhD tudományos fokozat megszerzése is. Néhány éve Fehér József ajánlására nevezték ki A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatóhelyettesének, eredményesen irányítja az új intézményben a sokszínű feladatok végrehajtását.

Nyiri Péter sokoldalúan képzett tudományos kutató. Kiválóan fordít német nyelvű műveket, beleértve a nehezen megfejthető gót betűs tanulmányokat is. Ennek bizonyítéka a Robert Reinick: Mesék (2008), valamint Richard von Volkmann-Leander: Az álombükk. A megrozsdásodott lovag és más mesék (2010) c. kötetek magyar nyelven történő kiadása. 2009-ben A Záradék. Az Ezüstfonál legendája c. különleges regénye látott napvilágot. Ezen kívül számos tanulmány szerzője, a helyesírás az egyik erőssége, nemzetközi, országos konferenciák előadója. Dicséretes, hogy rendszeresen sportol, a hosszútávfutás többszörös bajnoka.

Nagy élvezettel hallgattuk a két kiváló irodalomtörténész értékes, szeretetteljes, magas szintű dialógusát, érződött a viszonzott tisztelet, egymás munkájának elismerése. A program a kötetek dedikálásával zárult.
Aztán Nyiri Péter kalauzolásával megtekinthettük a Múzeum különleges kiállításait. Felkerestük a Kazinczy Emlékcsarnokot, szakadó esőben elzarándokoltunk Kazinczy és családja sírhalmához, ahol az emlékezés koszorúját helyeztük el.

Hálásan köszönjük A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatóságának a különleges helyszínt, a szíves vendéglátást, a kedves fogadtatást. Sokszínű munkájukhoz további sok sikert, elismerést kívánunk.
Nyiri Péter A Záradék c. kötetében napjainkban is érvényes, megfogadható, szép gondolatot ad közre: „Bármi történjék is veled, fiam, szeresd a világot ,és higgy a jóban! Aki nem szeret, az önmaga ellen fordul…….. a Szeretet mozgat mindent.”

   
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.15./
 

        A miniszter félrelép

 

               
   

A Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében kerül bemutatásra június 25-én 20 órától Ray Cooney: A miniszter félrelép c. vígjátéka a Mandala Dalszínház előadásában Vízikapu Szabadtéri Színpadon (rossz idő esetén A Művelődés Házában)...
 

 


 

      

Richard Willey a kormány egyik ambiciózus minisztere gáláns kalandra készül. Azt tervezi, hogy Jane Worthingtonnal az ellenzéki frakció titkárnőjével egy romantikus éjszakát tölt el a patinás Westminster Hotelben. Ám az éjszaka rosszul kezdődik. Először is felfedeznek egy "hullát", akivel a lakosztály katasztrofálisan rosszul működő ablaka végzett. Kétségbeesetten próbálják megoldani ezt a rendkívüli szituációt. Richard segítségül hívja parlamenti titkárát, George Pigdent, aki hála Richard hazugságainak, egyre jobban belebonyolódik a kínos helyzetbe. A rossz még rosszabbra fordul Ronnienak, Jane féltékeny férjének megjelenésével. Ezenkívül egy gátlástalan pincér, Mr. Willey felesége és egy ápolónő gondoskodnak arról, hogy a kétségbeejtő helyzet megoldhatatlanná váljon.
Az előadást támogatja a Nemzeti Kulturális Alap. Jegyek A Művelődés Háza és Könyvtárában vásárolhatók: elővételben 1000 Ft, az előadás napján 1500 Ft-os áron.

   
 

 

 


 


 


A Művelődés Háza és Könyvtára
/2011.06.15./
 

        Rákóczi napok

 

               
  

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában nagyon fontosnak tartjuk, hogy a tanulás és eredmények elérése mellett, az iskolán kívüli tevékenységekben is örömüket leljék tanulóink, megtalálják a számukra érdekes programokat. Törekszünk arra, hogy az egész tanév folyamán lehetőséget biztosítsunk diákjainknak a szórakozásra és kikapcsolódásra. Ilyen lehetőség számunkra az év végén megrendezésre kerülő Rákóczi napok, amely az utóbbi években hagyománnyá vált iskolánkban - számolt be Szegedi Istvánné igazgatónő...
 

 


Szegedi Istvánné
 

      

Ez a programsorozat három napot foglalt magában. Az első napon az Iskolakertben szerveztünk egy játékos délutánt, ahol különböző ügyességi feladatokban mérhették össze tudásukat a gyerekek. Számháborúztak, rejtett kulcsokat kerestek titkos térkép alapján, célba dobtak, tekéztek és rókavadászat során önfeledten kutattak az elrejtett kártyák után.
A második napon délelőtt 10 órától Gálaműsor keretében mutatták be diákjaink színvonalas előadásaikat, amire nagyon sokat készültek. Nyolcadikosaink e műsor keretében búcsúztak el társaiktól, pedagógusaiktól. Délután 17 órai kezdettel a szülők és meghívott vendégeink tekinthették meg a gyerekek fellépését. Műsoruk mind iskolánk, mind a szülők és vendégek körében nagy tetszést aratott. Bebizonyították, hogy összefogással, és közös céllal, milyen igényes és magas színvonalú műsort tudnak bemutatni.

A Rákóczi napok harmadik napja volt talán a gyerekek szempontjából a legérdekesebb, mivel az egész nap róluk szólt. A 8. a osztály irányította az iskolát és közülük került ki a fordított nap igazgatója, aki maximálisan ellátta a feladatkörét. A nap elején összehívta a diákokat és bemutatta programját. A nap 30 perces órákkal és 30 perces szünetekkel telt. Az igazgatónő órát látogatott, fegyelmezett, igazgatói dicséreteket és figyelmeztetéseket osztott az azokat megérdemlőknek, persze nem a szó szoros értelmében. Osztálytársai köréből kerültek ki az aznap tanító pedagógusok, akik egyeztetés után órát tartottak diáktársaik számára. Minden szünetben csapatversenyeken és vetélkedőkön vehettek részt a gyerekek, amelyek nyerteseit a nap végén ajándékokkal jutalmazták a szervezők.

A délután folyamán ugrálóvár, kisállat szépségverseny várta a gyerekeket, amely nagy tetszést aratott körükben. A meglepi horgászat során minden résztvevő tanuló kis ajándékot kapott.
A nap zárásaként, és nagyon közkedvelt programként versenyautókat szemlélhettek meg a gyerekek az iskola udvarán. Rögtön megrohamozták a pilótákat, kérdéseket tettek fel nekik, és nagy örömükre beleülhettek az autókba is.
Ezúton szeretnénk megköszönni, Juhász Imrének, Hegedűs Attilának és Godó Rolandnak, hogy elfogadták meghívásunkat, és segítségünkre voltak abban, hogy egy ilyen eseménydús és érdekes programsorozatot állíthattunk össze támogatásukkal. A tanév végét úgy gondolom, hogy ismét sikerült vidáman befejeznünk, s ezúton is szeretnénk minden tanulónknak kellemes és balesetmentes nyarat kívánni.

   
 

 

 


 


 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2011.06.15./
 

        "Mi elmegyünk, de lelkünk itt marad..."

 

               
  

2011.június 11-én elbúcsúzott a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája három nyolcadik osztály 63 tanulója; valamint azok a hatodik osztályosok, akik jövőre gimnáziumban folytatják tanulmányaikat - nyilatkozta Kissné Murányi Andrea igazgatónő...
 

 


Kissné Murányi Andrea
 

      

A ballagásra a nyolcadikosok meglepetéssel készültek: mindhárom osztály 1-1 saját búcsúdallal köszönt el. A műsorban versett mondott Hegedűs Zita (7.b) és Czinke Norina(8.b);a nyolcadikosok nevében Záhonyi Patrik(8.c), az ittmaradók nevében Batta Bernadett (7.b) , a diákönkormányzat nevében Dobronyi Andrea (7.b) búcsúzott ; fuvolán játszott Trunkos Bence (8.a). A narrátor Tóth Imola (7.a) valamint Vartnal Zsaklin (7.a) volt.

A 8 éven át végzett kimagasló tanulmányi munkájáért idén Záhonyi Patrik (8.c) részesült elismerésben; kiváló sporteredményeiért pedig Molnár Dóra (8.a) kapott jutalmat.
 

   
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.14./
 

        Kapcsolatfelvétel Fogarassal

 

               
  

Erdélyből, pontosabban Fogarasról érkezett egy 3 tagú küldöttség Sárospatakra azzal a szándékkal, hogy mint civilszervezet próbáljanak egyfajta kapcsolatot létesíteni Fogaras és Sárospatak között. Az összekötő szál Lorántffy Zsuzsanna, Sárospatak nagyasszonya személye, aki ahogy Sárospatak gazdaságát irányította és iskoláját támogatta annak idején, ugyanezt tette Fogarason is, amely szintén családi birtok volt – kaptuk a tájékoztatást Donkó Józseftől, a kabinetiroda vezetőjétől…
 

 


Olteanu Florentin

Donkó József

      

Olteanu Florentin tanár úr, aki ennek a civilszervezetnek, ennek az alapítványnak az elnöke, két nyugdíjas pedagógus kíséretében érkezett Sárospatakra. Mivel történelemtanár elmondta, számára rendkívül fontos, hogy a magyar és román történelem egyaránt hitelesen legyen bemutatva. Éppen ezért elmondása szerint nagyon hálás Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszonynak, aki nemcsak Sárospatakon támogatta a kollégiumot, hanem bizony Fogarason is, mégpedig a román nyelv ápolására iskolát építetett és a román diákok román nyelvű taníttatását segítette. Ezért Olteanu úr igen-igen hálás és úgy gondolja, hogy cserében most ezt a segítséget meg kell adni a magyar gyerekeknek, a magyar diákoknak is. Azt gondolom, hogy ez a kezdeményezés meglehetősen szép emberi magatartásra utal. Természetesen polgármester úrral is találkoztak itt a Polgármesteri Hivatalban.

Várjuk majd azt a hivatalos megkeresést hazaérkezésük után, amely vélhetőleg Fogaras városából fog majd Sárospatak városához érkezni. Jelenleg annyit kell tudnunk, hogy kb. 35 ezer fős település Fogaras városa, és a magyarok kb. 1500-1600-an lakják. Ezért is érdekes volt ez a megkeresés, hogy aránylag kis létszámú magyar lakosság mellett fontosnak tartják, hogy egy magyar várossal kapcsolatot vegyenek fel.

A sárospataki Martinák János tanár úr Lorántffy Zsuzsannáról szóló tanulmányában az alábbiakat olvashatjuk Nagyasszonyunk fogarasi tevékenységéről:
Fontos feladatnak tartotta azt is, hogy a vallás tanítása mindenkihez anyanyelvén jusson el. Ezért 1657-ben elrendelte a Fogaras - földi román tannyelvű iskola felállítását a román református gyülekezet számára. Ez is törvényszerűen következett emberfelfogásából, miszerint az embert Isten saját képmására teremtette, az embert abban kell segíteni, hogy ehhez a teremtéshez méltóvá váljon. Ezt az iskolát a románok és magyarok közti közeledést elősegítő intézménynek szánta. Elrendelte, hogy a román iskolát a magyar iskola mellé építsék, s hogy a két iskola jó kapcsolatot tartson fenn egymással, hogy megismerhessék egymás nyelvét, gondolkodását, szokásait. Nem maradt el Pázmány Péterék törekvésétől abban sem, hogy a lányok tanítását ő is fontosnak tartotta…

   
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.06.14./
 

        Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk karikatúrákon

 

               
      

Dr. Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke nyitotta meg az Újbástya Rendezvénycentrum kiállító termében azt a kiállítást, ami hazánk európai uniós tagságáról szól. A kiállítás érdekessége, hogy a képeken úgy látjuk az európai uniós tagságunkat, ill. magát az uniót, ahogyan azt a karikaturisták látják. Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő jó szívvel ajánlja a kiállítást a patakiaknak és az ide látogatóknak egyaránt…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A Művelődés Háza és Könyvtára az ország EU-s soros elnökségéhez kapcsolódóan rendezte meg a „Benne vagyunk 5 éve az EU-ban” című kiállítást. A címe alapján talán valaki azt hiszi, hogy számszakilag tévedünk, hiszen az ország nem 5, hanem 7. éve tagja az európai közösségnek. Viszont ez az anyag, ami bemutatásra kerül, a 13. nemzetközi karikatúra fesztivál válogatása, ami 2009-ben volt. A bemutatásra kerülő anyag csak most került Sárospatakra, mégpedig úgy, hogy a karikatúrafesztivált életre hívó Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója Dr. Koncz Gábor, aki mindig is szoros szakmai és baráti kapcsolatot ápolt A Művelődés Házával. Vele régebben elhatároztuk már, hogy a soros elnökség kapcsán mutatjuk be ezt az anyagot itt Sárospatakon, amelynek most az Újbástya kiállítóterme ad otthont.

Nagyon örültünk, hogy Dr. Hörcsik Richárd vállalta a kiállítás megnyitását, hiszen köszöntőjében nemcsak azokat a dolgokat ismertette, amelyek az elmúlt évek során ismerősek lehettek a magyar állampolgárok számára, hanem egy rövid mérleget is vont, ugyanis néhány nap múlva a soros elnökségünk befejeződik. Elmondta, hogy melyek azok a kiemelkedő pontok, melyekben Magyarország jól teljesített.
A kiállítás műfaja karikatúra, ami mindig felerősíti egy dolognak a fonákságát. Így van ez most is, de én azt hiszem, hogy az a sokféle benyomás, ami a magyar embereket is érte már az elmúlt évek alatt, lehetővé teszi, hogy elgondolkodjunk egy-egy ábrázoláson.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom a figyelmébe ezt a kiállítást, amit június 30-ig látogathatnak a sárospatakiak és a Várnegyedbe érkező turisták. Köszönjük a rendezéshez nyújtott támogatását az említett Magyar Kultúra Alapítványnak és a Külügyminisztériumnak.

 


Dr. Hörcsik Richárd

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.14./
 

        Sárospataki gyógyszertár is csatlakozott az Országos Patika Naphoz

 

               
    

Az idén már VIII. alkalommal szervezték meg az Országos Patika Napok rendezvénysorozatot. Ehhez a sárospataki Boróka Gyógyszertár is csatlakozott. A kezdeményezés fő célja idén is az egészségmegőrzés elősegítése és az egészséges életmód népszerűsítése volt. A sárospataki helyszínen ennek jegyében például vércukorszint és vérnyomásmérés is volt, illetve egy új homeopátiás módszert is megismerhettek a program iránt érdeklődők. Az egész napos egészségprogram térítésmentes volt, amiről Törökné Dr. Kéry Zsuzsanna számolt be…
 

 


Törökné Dr. Kéry Zsuzsanna

      

Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Éppen ezért az idei országos patika rendezvénysorozatához kapcsolódva gyógyszertárunk legelőször a helyi óvodások egy csoportját látta vendégül. Nem titkolt szándékunk volt az sem, hogy a gyermekek bizalmát növeljük, és ne csak akkor találkozzanak velünk, amikor betegek.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyógyszertárakat ne csakolyan szempontból ismerjék az emberek, hogy kiválthatják a gyógyszereiket. Nagyon fontos az, hogy egészségmegőrzés szempontjából tekintsenek ránk, hogy egészségmegőrző szerepünket is lássák az emberek. Nagy érdeklődés szokott lenni az ilyen napok iránt, mert az emberek nagyon szeretik ismerni saját adataikat. Ha utána tanácsokkal is ellátjuk őket, akkor talán hasznos lesz ez a mai patika napunk is.

Nagyon örülök, hogy a sárospataki gyógyszertárak közül is csatlakoztak ehhez az akcióhoz, hiszen egyre fontosabb, hogy törődjünk az egészségünkkel, de ne csak azok, akik bejönnek és már a betegségükre ellenszert vagy gyógyszert vásárolnak – mondta Aros János polgármester, aki köszöntötte a megjelenteket, beszélgetett az óvodásokkal, majd maga is alávetette magát egy vizsgálatnak…

Ami egy nagyon-nagyon szép gesztus, hogy a gyógyszertárak is foglalkoznak a megelőzéssel, és foglalkoznak azzal, hogy fölhívják mindenkinek a figyelmét, hogy milyen veszélyek vannak és már a megelőzés fázisában foglalkoznak az ügyfelekkel.

   
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.14./
 

       Intézetből szökött fiatalkorúak próbáltak betörni egy ABC-be

 

               
    

Az elmúlt hétvégén éjfél előtt érkezett egy állampolgári bejelentés a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, mi szerint a REÁL ABC ajtaját valakik feszegetik. A rendőrök azonnal a helyszínre siettek, ahol két személy, észlelve a rendőrautó érkezését, menekülni kezdett – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
 

 


Bacsó Tibor

      

A rendőrök üldözőbe vették az elkövetőket, aki egyikét még az ABC ajtajának közelében, a másik személyt pedig, aki szintén futva menekült, körülbelül 500 méter után fogták el. Megállapították, hogy a két személy a volt Márka ABC ajtaját azzal a szándékkel feszegette, hogy oda betörjön. A feszegetés következtében az ajtó berepedt, benne anyagi kár keletkezett.

Elfogásuk után, az elkövetők személyazonosságát is sikerült megállapítani. A körözési rendszer segítségével megállapították, hogy mind a két személy fiatalkorú, illetve gyermekkorú elkövető, akik körözés alatt állnak, mivel intézeti szököttek.

A Sárospataki Rendőrkapitányság betöréses lopás kísérlete miatt indított eljárást velük szemben, valamint az elfogásuk után az intézetbe visszaszállították őket.
(a fotók illusztrációk)

   
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.13./
 

        Főként a tanév végéről szólt az intézményvezetői értekezlet

 

               
  

E hónapban is megtartottuk az intézményvezetői megbeszélést. Intézményvezetőink a jelenleg aktuális feladataikról számoltak be, ami tanintézményeknél a tanév végén adódó aktuális feladatokat jelentette. A Rákóczi Általános Iskola intézményvezetője elmondta, izgalommal várják azt az időpontot, amikor majd a nyári szünet vége felé birtokba vehetik az új épületet, amibe remélhetőleg az új tanév indítására már be tudnak költözni – nyilatkozta Donkó József, a kabinetiroda vezetője…
 

 


Donko József

      

Az óvoda vezetője búcsúparti rendezéséről számolt be, mindazon ovisok és szülők részvételével, akik a József Attila úti tagintézményben maradnak majd jövőre, ill. akiknek a fenntartását a Görög Katolikus Egyház veszi át.
A Gondozási Központ vezetője beszámolt arról, hogy ahogyan ők azt szokták, végzik a saját feladataikat.
Az egészségügy részéről jelzés érkezett, hogy az építkezés folyamatban van, bár az iskola érdekében ott egy kicsi lassulásra lehet számítani.
A fürdő tudjuk, hogy ebben az évben ünnepli megalakulásnak 50. évfordulóját, ami mint jubileumi év, több aktuális feladatot is ad a fürdő vezetésének.
A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat vezetője beszámolt arról, hogy a mellettük folyó építkezés olyan szakaszba érkezett, ami bizony a Pavletics házban folyó munkát nehezíti, hiszen ezek a gépek, amelyekkel a helyszínen dolgoznak, olykor zavarják a bent folyó munkát.
A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője beszámolt arról a sok-sok programról, amelyet az elmúlt időszakban megszerveztek, ill. azokról a feladatokról, amelyek még ebben a hónapban előttük állnak.
Az Árpád Vezér Gimnázium és a Vay Miklós Szakképző Iskola számára a hónap legfontosabb feladata az érettségi, ill. szakmai vizsgák lebonyolítása, valamint a tanév végére való felkészülés.

   
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.13./
 

        Szép volt fiúk!

 

               
       

Taps kíséretében hangzott a kórus a futballpálya széléről a Pünkösd vasárnapi szezonzáró mérkőzés végén. Szólt ez a mutatott játéknak, a sok szép gólnak, de legfőképpen az így megszerzett dobogós helyezésnek. Az időjárás is ünnepre készült, hiszen ettől jobbat el sem lehetett volna elképzelni. Örültünk, hogy a városi ünnepség mellett ide is sokan kilátogattak – küldte tudósítását Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke…
 

 


Zsófi József


Vécsi Gábor


Koscsó István

      

Az ellenfél Encs gárdája volt, akivel számos nagy csatát vívtunk az elmúlt időkben.
A tét számunkra a bronzérem megszerzése volt. Ennek tudatában, az első perctől kezdve nagy erőbedobással ostromoltuk az ellenfél kapuját.
A 10. percben meg is lett a vezetés, Zsófi Dávid góljával. 1:0
A 26. percben Kecskés Tamás beadásával Halder Péter lábára varázsolta a labdát, aki kapásból védhetetlen gólt lőtt a bal felső ficakba. 2:0
A 29. percben szépíthettek volna a vendégek, de a kapuba tartó labdán, lesen álló játékosuk néhány centivel a gólvonal előtt még igazított egyet - vesztükre.
A 31. percben egy a védőnkön megpattant lövés becsapta a kapusunkat, de a kapufa mentett.
A 38. percben Vécsi Gábor szépségdíjas góljának örülhettünk. 3:0
A szünet után sem álltunk le a gólgyártással, csak a nagyobb iram helyett inkább a játék szépségére koncentráltunk.

Az 57. percben Zsófi Dávid indította a baloldalon Kecskés Tamást, aki a tizenhatos sarka közeléből a tehetetlen portás mellett okosan a bal oldali hosszú sarokba gurította a labdát.4:0
A 67. percben Vécsi Gábor játszotta magát tisztára az ellenfél kapujának előterében, mutatványát a kapus feje felett átemelt látványos góllal koronázta meg. 5:0
A 81. percben Kovács Szabolcs rosszul lépett és a bokája megsérült. A hátra lévő kilenc percet emberhátrányban kellett játszanunk, hiszen nem sokkal előbb edzőnk valamennyi csere lehetőségét kihasználta. Ezúton is kívánunk mielőbbi gyógyulást neki!
A 88. percben az ifi csapatból „felnőtté vált” Tóth Levente mutatta meg, hogy ő is tud szépségdíjas gólt lőni. Okosan átemelve a kapus fölött, beállítva a végeredményt. 6:0
A mérkőzés legjobbjának járó pezsgőt Vécsi Gábor kapta a mutatott játékáért és szép góljaiért.

Zsófi József edző az alábbiakat nyilatkozta: Óriási tétje volt az utolsó mérkőzésnek. Egy erősnek ígérkező Encs érkezett hozzánk. Az elmúlt nap eredményeiből tudtuk, hogy Sajóbábony pontot szerzett Tiszalúcon, így nekünk is pontot vagy pontokat kellett szerezni ahhoz, hogy dobogón tudjunk maradni. Óriási elánnal készültünk a mérkőzésre. Felhívtam a csapat figyelmét, hogy semmit ne siettessünk, de a gyors megoldásokat próbáljuk erőltetni az ellenfélre. Amire tudtunk felkészültünk, mert elég jól ismerjük őket. Szerettük volna kihúzni a méregfogukat, főleg a támadó részben, mert tudtuk, hogy ott erősek. Azt is tudtuk, hogy védelmük lassú és körülményes. Erre építettük a támadó és a védő játékunkat. Az első félidőben szinte csak nekünk voltak helyzeteink. (Egy ilyen szép helyzetből sikerült a vezető gólt megszerezni a sérüléséből visszatért Zsófi Dávid révén. Szerk.) A vezetés megadta a mérkőzés alaphangulatát. Ezt két szép találat követte, ami már-már biztossá tette bronzérmünket. A szünetben a játékosokkal tudattam, hogy nincs még vége a mérkőzésnek. Sokat kell tenni azért a második félidőben, hogy biztos legyen a győzelmünk. Hála Istennek ugyanolyan elánnal dolgoztak a második félidőben is, mint az elsőben. Ennek meg is lett az eredménye. Alázatos szép játékkal és szép gólokkal tették emlékezetessé a közönség számára az utolsó mérkőzésünket, s ezzel biztosítottuk a dobogón a megérdemelt helyünket.
Utánpótlás együttesünk 4:2 arányban bizonyult jobbnak, úgy, hogy 0:2-ről fordított. Ezzel a győzelemmel a tabella 5. helyén végeztek.

Gratulálunk mindenkinek! Hajrá Patak!

A labdarúgásban most nyári szünet lesz. Az elmúlt időszak értékelése ezután következik. Erről és egyéb más a futballhoz kapcsolódó témáról a Sárospatak újságban olvashatunk. A sürgős, fontos közleményeket a Honlap Gyorshírek részében tesszük közzé.

 

   
 

 

 


 


 

További fotók>>>

STC Baráti Kör
/2011.06.13./
 

        Pünkösdi Gyermektánc Találkozó

 

               
  

Pünkösd hétfőjén 19. alkalommal rendezte meg A Művelődés Háza és Könyvtára a Pünkösdi Gyermektánc Találkozót. A rendezvényt a város szabadtéri színpadán gyönyörű napsütésben élvezhették a nézőtéren ülők. Idén a Bodroghalmi Rozmaring Együttes, a Kisvárdai Református AMI Lókötők és Palánta csoportja, valamint a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Aprók, Pacurka, Sisere, Zsákbolha és Csimpolya csoportjai léptek fel. Valamennyi csoportot - fesztiválzenekarként - a Tényleg zenekar kísért - nyilatkozta Darmos István...
 

 


Darmos István

      

Azt gondolom, ennek a rendezvénynek hagyománya van, és ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy a csoportok és a nézők is várják a találkozónkat. Idén szerencsénk volt az időjárással, és ennek azért örülök, mert ennek a rendezvénynek igazán itt van a helye, a Vizikapunál lévő szabadtéri színpadon. Ezt bizonyította számomra az is, hogy többszázan ültek a nézőtéren, sok pataki család választotta ezt a programot erre a délutánra.

Maga a találkozó annak a gondolatnak a jegyében jött létre 19 éve, hogy Sárospatakon a pünkösdi hétvégén - az egyházi és Szent Erzsébet korát idéző programok mellett - a népzenével, néptánccal idézzük meg a Pünkösdi ünnepkörhöz tartozó gazdag néphagyományokat is. Így a táncbemutatók és táncház mellett, ennek jegyében kerül sor minden évben például a pünkösdi király választásra, játékos vetélkedőkkel. Idén Halász Dániel lett a pünkösdi király, Napravszki Roland az első udvaronc, Bana László a második udvaronc. A gyerektáncosoktól és közönségtől úgy búcsúztunk el, hogy jövőre találkozunk ugyanekkor, ugyanitt, egy jubileumi 20. Pünkösdi Gyermektánc Találkozón.
A rendezvényt támogatta a nemzeti Kulturális Alap.

   
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.13./
 

     Toronyba emelkedett a Zsuzsanna harang

 

               

Június 10-én a sárospataki református templom felszentelése 230. évfordulója napján került a toronyba a Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony emlékezetét őrző, és nevét viselő harang. Miután Kádárné Szász Hilda elszavalta Novák Sándor egykori pataki tanár Rákóczi harangról írt versét és Csomós József püspök elmondta felszentelő imáját, a nagy számú érdeklődő gyülekezet égre emelt tekintetétől kísérve emelkedett a 325 kgr-os harang, lakó és szolgálati helyére...
 

 


Virágh Sándor

      

Ezalatt a református általános iskola énekesei élő harangszóval hivogatták a jelenlevőket a templomi ünnepségre. A hálaadó Istentisztelet fényét emelte Karasszon Dezső és Dr. Mellesné Boros Kinga orgonaművészek játéka, és Sárospatakon most hangzott fel először Gárdonyi Zoltán nagyszabású műve: a Dicsérő Ének, melyet közös összefogással, több hónapos megfeszített felkészülő munka gyümölcseképp adtak elő a Református Templom Énekkara, a Művelődés Háza Kamarakórusa és a Református Kollégium Vegyeskara énekesei. A harang névadójáról Dr. Dienes Dénes professzor tartott megemlékezést, küldetésteljesítő életét példaként állítva a ma nemzedéke elé, melyet a Lorántffy Zsuzsanna végrendeletéből idézett vallomások támasztottak alá.

A templom 230 éves történetének nevezetes mozzanataira világított rá Virágh Sándor lelkész, amikor szólt a templomépítés történelmi nehézségeiről, a szélviharok, földmozgások okozta változásokról, valamint a harangok és az orgona történetéről. Köszönetét fejezte ki a lelkész minden adományozónak és támogatónak, akik nehéz gazdasági körülmények, természeti katasztrófák idején segítették győzelemre a Lorántffy harang ügyét.

A köszöntések sorában Aros János polgármester és Ódor Ferenc, előző megyei közgyűlési elnök fejezte ki örömét a jelzésértékű esemény miatt, a szatmárnémeti testvérgyülekezet köszöntését Gergelyné Hankovszky Ilona versben adta át. Felüdítette a hallgatóság szívét a Református Általános Iskola Kórusa éneklése is, majd az ünneplő gyülekezet az utcára vonulva meghallgatta az új harang felhangdúsan zengő szavát, melyhez csatlakozott másik két társa is. Az ünnepség a Mudrány teremben, szeretetvendégséggel zárult.
 

   
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.12./
 

        „Szent Erzsébet Útján a Rákócziak földjén”

 

               
  

Autonómia és szolidalítás jellemezte többek között Szent Erzsébetet, hangzott el a sárospataki „Szent Erzsébet Útján a Rákócziak földjén” zárókonferencián.
A két éve elkezdődött Európai Uniós program során kialakítottak egy történelmi utat Sárospatak és Kassa között Szent Erzsébet nyomán. Sárospatak polgármestere szerint öröm, hogy egyre erősödik a vallási turizmus Sárospatakon. Abban a városban, ahol mindhárom felekezet számára fontos személyek éltek, tevékenykedtek ...
 

 


Riz Gábor

Aros János

      

Aros János polgármester szerint a vallási turizmusnak igenis helye van Sárospatakon. Nemcsak azért, mert több turistát szeretnénk idelátogatni, hanem Sárospatakot a történelmi múltja kötelezi ennek az ápolására. Nem kell sorolnia, a reformátusoknak itt van Lorántffy Zsuzsannak fejedelemasszony, akiről tudjuk, hogy az első aszúbort az ő tiszteletére készítették. A görög katolikusoknak Anasztázia, és római katolikusoknak itt van Szent Erzsébet.

A B-A-Z megye közgyűlés alelnöke beszédében kiemelte, hogy mostanság a reneszánszát éli a zarándoklat. A ma emberének szüksége van feltöltődésre, mellyel erőt meríthet élete folytatásához.

Riz Gábor alelnök szerint a zarándok tudata a zarándoklás során jelentős változás megy át . Sokan mondják, a zarándoklat a beavatás egyik formája. A zarándok és turista közötti különbséget az világítja meg, ha ezt összehasonlítjuk, hogy milyen hatással vannak arra a helyre, amelyet meglátogatnak. A „Szent Erzsébet Útján a Rákócziak földjén” zárókonferencián arról is szó esett, hogy a turizmusnak milyen szerepe, hatása van a vallásra.

Szécsi Árpád egyházi főtanácsos elmondja, hogy világsztárok nyomdokai, világhíres írók regényeit olvasva kremitológgá válik zarándokolni, ami pedig történelmileg abszolút egy vallási kategória lenne. Ma ezt a nem hívő emberek is megteszik. Ebben egy erőpróbát látnak, egyfajta kalandot látnak és közben elcsendesednek és egyrészt a természet szépségei, másrészt a kisebb-nagyobb templomok, illetve katedrálisok csendjében maguk is rádöbbennek arra, hogy valami természetfeletti, valami transzcendenst is elérhetnek ezen zarándoklatok közben.

A térség országgyűlési képviselője szerint nemcsak pályázati sikerről beszélhetünk a zarándok út kapcsán, a két ország kapcsolatát is pozitív irányba lendítheti az együttműködés.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő szerint akkor lesz értelme, ha akik végigmennek ezen az úton, talán megváltoznak, talán nem egymás arcába vágnak, hogy te szlovák vagy, te magyar vagy, hanem hogy te is katolikus vagy, te is hiszel. A sárospataki Szent Erzsébet konferencián elhangzott még a túra útvonal továbbfejlesztését határon át nyúló pályázati forrásból szeretnék majd finanszírozni.

   
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.12./
 

        Tehergépjárműveket ellenőriztek a tűzoltók

 

               
  

Ez évben összesen 4 alkalommal tart olyan ellenőrzést a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság, amelynek kapcsán a teherautókat ellenőrizzük, hogy a 3 és fél tonnát meghaladó gépjárművek esetében meg vannak-e a kötelező a tűzoltó készülékek – nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó főhadnagy…
 

 


Barna Norbert

      

Ilyenkor megállítjuk a tehergépjárműveket, megnézzük az össztömeget - mennyire van engedélye – és az ahhoz tartozó tűzoltó készülékek meglétét. Ha meg vannak, akkor az érvényességüket ellenőrizzük. Sárospatakon naponta több száz kamion robog át a Wesselényi úton. A határ és Miskolc között közlekedő kamionok itt haladnak át Sárospatakon és a Bodrogközön keresztül, így ennek az ellenőrzésnek itt fontos szerepe van.

Azért fontos az ellenőrzés, mert ha a gépjárművek fülkéjében tűz keletkezik, ha olyan rakományt szállítanak, ami esetleg tűzveszélyes, az átterjedhet a rakományra. Egy elektromos meghibásodásból keletkező tüzet, vagy gondatlanságból a fülkében valamilyen nyílt láng használata miatt keletkezett tüzet, egy arra alkalma poroltókészülékkel még meg lehet fékezni és nem tud átterjedni a rakományra. Ezzel az anyagi kár mértéke is csökkenthető.

A délelőtt folyamán több, mint 20 tehergépkocsit ellenőriztek. Emellett természetesen a sárospataki rendőrök a vezető és a teherautó okmányát is ellenőrizték.

A mi illetékességi területünkön jó tapasztalat, az itt áthaladó gépjárműveknél megfelelő számú készülék van, bár vannak esetek, amikor nincsenek tisztában az üzembentartók a rendeletekkel. Előfordul pl., hogy nem megfelelő oltásteljesítményű a tűzoltó készülék, ilyen esetben azért mérlegelünk, nem minden esetben büntetünk, ha látjuk, hogy van tűzoltó készülék, felül van vizsgálva, csak nem megfelelő az oltásteljesítménye. Ilyenkor fel szoktuk hívni a gépkocsivezető figyelmét, hogy cserélje megfelelőre. Utána általában azt tapasztaljuk, hogy ezek a cserék megtörténnek. A tapasztalat az ellenőrzés során ezúttal is az volt, hogy az érintett autók többségét rendben találták a szakemberek.

   
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.11./
 

         Nagy feladatok előtt áll Jegyzői Kollégium

 

               

A Kistérségi Jegyzői Kollégium rendkívüli ülését hívtuk össze 2011. június 6-án, ezt követően pedig rendkívüli társulási tanácsülést tartott a Kistérségi Tanács. A rendkívüli ülések témája a közoktatásban várható változások voltak. A társulási tanács elnöke és jómagam a jegyzői kollégium elnökeként, kértük a kollégákat, hogy tájékoztassanak, tehát elsősorban tájékoztatás volt a célja az üléseknek – nyilatkozta dr. Komáromi Éva
 

 


dr. Komáromi Éva

      

Kértük, tájékoztassanak bennünket arról, hogy milyen veszteségeket hozhatnak a tervezett változások az érintett településeknek, ill. milyen változások várhatóak ennek következményeként, 2011. szeptemberétől a közoktatási feladatellátásban.

Két kistérségi intézményt érintene ez a változás, egyrészt a Zempléni Általános Iskolát, másrészt pedig a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát. A kollégák tájékoztattak bennünket, az a kép körvonalazódik. Egyelőre a változásokra vonatkozó döntéseket a képviselő testületek meghozták, de hogy ezek az iskolák el tudjanak indulni és szeptembertől, hogy a törvényes működés feltételeit biztosítani tudják, ez még számos kérdést vet fel, aminek a tisztázása még folyamatban van. Tehát a folyamat lezárása még nem történt meg. Igazán biztosan augusztusban látni, hogy ezek az iskolák ezekkel az elképzelésekkel, ezekkel a képviselőtestületi akaratokkal meg tudják-e kezdeni működésüket.
Ez mindenképpen kardinális kérdés, hiszen a feladatellátást kistérségi szinten vállaltuk fel, és nekünk fontos, hogy a kiegészítő normatívákra továbbra is jogosultak lesznek-e az adott intézmények, avagy nem - ezért nagyon fontos a létszámok vizsgálata.

Másik témakör is volt, amelynél szintén még csak körvonalazódnak a várható változások. A kistérségben lévő települések új körjegyzőségeket kívánnak alakítani, ill. új körjegyzőségi formák alakulnának ki. Ezekre vonatkozóan kért a társulati tanács elnöke egy tájékoztatást az érintett jegyzőktől. Ebben még egészen változatos a kép, nincsenek konkrét döntések. Várható, hogy lesznek változások, amelyek viszont még további képviselőtestületi döntéseket igényelnek.

   
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.11./
 

         Kapcsolatépítés Zamosccal, a közeli lengyel kisvárossal

 

               
  

Európa Zöld Szívei - Önkormányzati napok” - ezzel a címmel rendezték meg június első hetében, a lengyelországi Zamoscban azt a konferenciát, ami része egy európai uniós programsorozatnak. A magyar delegáció mellett Szlovákia, Olaszország is képviseltette magát az uniós konferencián. A közös cél az információ és tapasztalatcsere, az együttműködés szélesítése, bővítése volt – tudtuk meg Sikora Attilla alpolgármestertől, aki a delegációt vezette…
 

 


Sikora Attila

Szvitankó Tamás

      

2010 után idén is folytatódik az az EU-s program, amely magyar, lengyel, szlovák és olasz részvétel mellett a turisztika, kultúra és sport tükrében az adott országok önkormányzatiságát, annak működését mutatja be a partnereknek. Ebben a projektben - ami másfél éve tart -Sárospatak városa is részt vesz. Az e hétvégi konzultáció, ill. szeminárium is a projekt része volt, tehát a városnak semmilyen költségébe nem került, viszont remélhetőleg komoly hozadékai lesznek. Talán a legelső, amiről beszámolhatunk, hogy szeptember közepén egy 90 fős delegáció érkezik Lengyelországból ide Sárospatakra, és több napot eltöltenek majd itt, tehát a szállást és az étkezést is itt oldják meg. Reméljük, hogy egy ez már egy jó kiinduló pont, hogy a folytatás is hasonlóan sikeres legyen.
A programban megfigyelőként ukrán felek is részt vettek. A sárospataki delegáció bemutatta a várost, az itt működő önkormányzatiságot. Emellett a néptáncosok is felléptek egy kulturális műsor keretében.

A delegáció tagja volt Szvitankó Tamás is, aki amellett hogy filmezett, a kapcsolatépítésből is kivette a részét…

Az én tisztem az volt, hogy - mint a Humán Bizottság elnöke - kulturális és idegenforgalmi kapcsolatokat keressek, amely szerintem megvalósítható, hiszen hasonló adottságokkal rendelkezik ez a város, mint Sárospatak. Nagyon szép régi város, nagyon szép környezettel, rengeteg halas tó és erdőség veszi körül, tehát akár a halász és horgászturizmus is kapcsolódási pont lehet.
A ő érdeklődésüket pedig - és a többi partnerét is - elsősorban Sárospatak fürdőjével és a vallási turizmushoz kötődő lehetőségekkel sikerült felkeltenünk. Köztudott, hogy a lengyel nép nagyon vallásos. Mikor elmondtuk nekik a Szent Erzsébet kötődését Sárospatakhoz, nagyon elcsodálkoztak, hogy olyan városban jöhetnek, ahol Szent Erzsébet született.

A lengyelországi rendezvényen elhangzott, hogy a projekt idén zárul, viszont a kialakult kapcsolat egy partnerségi megállapodás kezdetét jelenti.

   
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.06.11./
 

         A rózsa jelét követve - Befejeződött a Szent Erzsébet Út jelzésfestése

 

               
  

"Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program” keretében új kulturális és turisztikai kapocs születik 2011 júniusában az Észak-magyarországi régióban a két ország közt. A sárospataki Szent Erzsébet Út Alapítvány és a kassai Gótikus Utak Gyöngye Alapítvány pályázati forrásokból arra vállalkozott, hogy a Szent Erzsébet Zarándokúttal köti össze a két várost – számolt be Bodnár Boglárka….
 

 


Bodnár Boglárka

      

A program két éve kezdődött, melynek eredménye a saját turistajelzésű, a Zempléni-hegységen keresztül gyalogosan végigjárható út Sárospatak és Kassa között. Már városunkban is láthatók azok a rózsák, melyek jelzik a zarándokutat, s a rózsa jelét követve Sárospataki Bazilikától és rotundától eljuthatunk a kassai dómig.
Az útvonal az alábbi településeket érinti: Bodrogolaszi – Komlóska – Erdőhorváti – Regéc – Telkibánya – Füzér - Alsó-mislye (Nižná Myšľa) - Koksó Baksa (Kokšov-Bakša). Az úthoz és a zarándoklatokhoz kapcsolódó információk megtalálhatóak a Szent Erzsébet Út honlapján (még fejlesztés alatt), a www.szenterzsebetut.hu oldalon.

A zarándokút ünnepélyes megnyitása június 13-án, pünkösdhétfőn lesz, amikor a Sárospataki Bazilikában, Bernard Bober kassai és Ternyák Csaba egri érsekek által Szent Erzsébet tiszteletére bemutatott szentmise és az ereklyés körmenet után Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és az érsekek megnyitó gondolatai után, az érsekek áldásával elindul a nyitózarándoklat. A zarándoklat első napjára bárki csatlakozhat Komlóskáig.

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.06.10./
 

   Reflektorfénybe került Sárospatak a Nemzeti Összetartozás Napján

 

               
  

A Nemzeti Összetartozás Napjának eseményei az ország három színhelyén zajlottak, melyek között Budapest és Ópusztaszer mellett Sárospatak is szerepelt, így a Rákócziak városa a hír- és nemzeti portálok főoldalára került. A Sárospataki Református Templomban zajló záró istentiszteletről a televíziós csatornák is beszámoltak - a Duna TV élőben közvetítette. Aros János polgármester, aki köszöntő beszédével maga is hozzájárult Sárospatak jó hírének öregbítéséhez, így emlékszik vissza a nagy napra…
 

 


Semjén Zsolt


Dr. Hörcsik Richárd


Aros János


dr. Komáromi Éva

      

Az a megtiszteltetetés érte városunkat, hogy idén június 4-én az állami, trianoni megemlékezés záró rendezvényének színhelye Sárospatakon lehetett. A rendezvénysorozat reggel 8 órakor zászlófelvonással kezdődött Budapesten, 12-kor Ó-Pusztaszeren folytatódott, ahol az Országgyűlés elnöke Kövér László mondott ünnepi beszédet, délután 17 órakor pedig a Sárospataki Református Templomban ökumenikus istentisztelet keretén belül zárult.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr mondta az ünnepi beszédet, illetve az egyházak képviselői, Csomós József református püspök, Katona István katolikus püspök, Damjanovics József görög katolikus főesperes és Asztalos Richárd evangélikus lelkész tartották a liturgiát a templom kórusának hangzatos éneke mellett. Ezt követően együtt vonultunk át az Iskolakertben található Kopjafához, ahol Földházi István ny. népművelőtől egy gyönyörű beszédet hallottunk egy rövid műsor kíséretében, majd a Trianoni emlékoszlop előtt elhelyeztük miniszterelnök-helyettes úrral, Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselővel, valamint dr.Komáromi Éva jegyzőasszonnyal a város koszorúját.

90 évnek kellett ahhoz eltelnie - ahogy a beszédben is mondtam - hogy a hallgatás megtörjön. Fél térdre ereszkedett a magyar nemzet, akit nem sikerült megtörni annak ellenére, hogy a területeink 2/3-ad részét 1920-ban elvették, de nem tudták elvenni az összetartozás érzését.

Éppen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr javaslatára, tavaly hozta meg az Országgyűlés azt a törvényt, amelyben Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánították - a korábban gyásznapként nyilvántartott - június 4-ét. A Sárospatakon megtartott országos rendezvény nagyon nagy megtiszteltetés volt számunkra, hiszen a miniszterelnök-helyettesen kívül államtitkárok, országgyűlési képviselők, egyházi méltóságok és különböző állami szerveknek a vezetői látogattak Sárospatakra.
Reméljük mindenki megelégedésére, méltóképpen tudtunk emlékezni a 91 évvel ezelőtt történt gyászos eseményre és tudtuk átélni együtt a Nemzeti Összetartozás Napját.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület honapja - www.tirek.hu - a polgármester beszédéből a következőket emelte ki:
Aros János Sárospatak polgármestere köszöntőjében úgy szólt, hogy „a település történelmi és kulturális múltja adott erőt arra, hogy összeszorított fogakkal bár, de tudomásul vegyük az elfogadhatatlant, a történelmi Magyarországot szétdaraboló trianoni békediktátumot.” A polgármester Karinthy Frigyes szavaival emlékezett a magyarság legnagyobb tragédiájára, majd kiemelte, hogy bár területeinket elcsatolhatták, de el nem választhattak minket egymástól. „A sárospataki harangok ma már a nemzeti összetartozást jelképezik, amelynek csillaga eddig is köztünk volt és velünk él” – jelentette ki Aros János.”

Az országos sajtót böngészve, a http://nemzetiosszetartozas.kormany.hu portálon a református templomunkról olyan információkat találtunk, amelyeket nekünk, patakiaknak is jó tudnunk:
”A régió egyik legnagyobb befogadóképességű temploma a Sárospataki Református Templom. Az impozáns műemléképület alapkövét 1776-ban, öt év kérvényezést követően tették le, felszentelésére 1781-ben került sor. A késő barokk stílusjegyeket viselő templom 1895-ben Katona György tervei szerint új mennyezetet és főbejáratot kapott, ekkor került kialakításra a díszes belső kiképzése. A templom kitűnő akusztikájának köszönhetően hangversenyek befogadására is alkalmas, a karzati galéria pedig időszaki kiállításoknak ad helyet.

A templom kiemelt műemléke az 1871-ből származó orgona, amelyet a kor egyik legnagyobb orgonaépítő mestere, Ludwig Moser salzburgi mester készített a templom alapításának 100. évfordulójára. A mester műhelyéből került ki többek között az esztergomi és az egri bazilika orgonája is, melyek a történelem során folyamatos felújításon estek át, a sárospataki orgona azonban eredi állapotában maradt meg. 2005 szeptemberében indultak meg a restaurálási munkálatok. Négyéves munka után avatták fel a helyreállított orgonát, mely ismét eredeti fényében ragyoghat.

A templom másik nevezetessége a több mint egy tonnás Rákóczi-harang. Az Esz-hangú harangot 1642-ben öntötték a Pataki Ágyúgyárban, az ellenségtől zsákmányolt ágyúk ércéből. A templom kisebbik harangját Aradon öntötték. A harang 2010. június 4-én Versailles-ba utazott, ahol a Nagy Trianon palota előtti tér közepén állították fel. A trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a harangot többször megkongatták.”

 


Katona István

Damjanovics József

Csomós József


Virágh Sándor


 

 

 


 


 

További fotók 1. >>>        További fotók 2. >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.10./
 

    Alelnök lett városunk jegyzője

 

               
  

Az elmúlt héten tartotta tisztújító közgyűlését a Jegyzők Országos Szövetsége, melynek következő ötéves időszakára vonatkozósan elnökké választották Gödöllő város jegyzőjét dr. Nánási Évát, Sárospatak város jegyzőjét pedig alelnökké választotta a tagság egyhangú szavazattal. Ez mindenképpen jó fényt vet Sárospatakra, dr. Komáromi Éva jegyzőasszony számára pedig bizonyára nagy felelősséget és sok munkát…
 

 


dr. Komáromi Éva

      

Nagyon megtisztelő ez a felkérés jómagam, de az önkormányzat számára is, ugyanis Gödöllő városa szoros együttműködésre kíván lépni Sárospatak városával, mind a történelmi hagyományok, mind a közigazgatásban betöltött szerepeinkre tekintettel. Az új elnökség 8 fővel állt fel, akikkel célunk az, hogy amellett, hogy a tagságot jobban összefogjuk és aktívabbá tegyük, az érdekképviseletnek egy olyan formáját szeretnénk megteremteni, amely mind a döntéshozók, mind a jogalkotók és a minisztérium számára elfogadott, valamint a tagság érdekeit is messzemenőkig képviseli.

Az elkövetkezendő időszakban sok feladat vár ránk, hiszen a közigazgatási reform részeként jelentős átalakítások várhatóak. Az egyeztetésekben fontos szerepet szeretnénk betölteni, mind a jogszabályalkotásban, mind a szerkezeti átalakítások vonatkozásában. Reményünk van arra, hogy a különböző szervezetek és az azokat képviselő elnökségek, a minisztériumok és a különböző szaktárcák fogadják képviselőinket és bevonják szervezetünket az egyeztetési eljárásokba. Ezeken az egyeztetéseken a szakmai háttér biztosítása mellett a jó értelemben vett közvetítő szerepét szeretnénk betölteni a döntéshozók és a tagság között.

Az elnökség rövidtávú feladatai között határozta meg a választási eljárásról szóló törvény, a KET módosítás, az új önkormányzati törvény megalkotásában való közreműködést, illetve a szakmában meghatározó önkormányzatokkal való kapcsolatfelvételt. Így pld. Még ezen a héten Debrecen városába utazunk elnök asszonnyal, tárgyalni az önkormányzat vezetőivel.

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.10./
 

    XIX. Szent Erzsébet Ünnep Sárospatak

 

               
  

Sárospatak, Szent Erzsébet szülővárosa idén is gazdag programmal emlékezik legnevesebb szülöttére. Középkori vásári sokadalom látvány- és élményvilága fogadja a látogatókat. Zenészek, táncosok, komédiások, lovagok és sokan mások gondoskodnak az érdeklődők szórakoztatásáról. Kézműves kirakodó vásár, régi mesterségek bemutatója és középkori étel-ital kínálat egyaránt várja a vendégeket – olvashatjuk a XIX. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep plakátján - hívja fel az érdeklődők figyelmét Bodnár Boglárka...
 

 

Bodnár Boglárka

      

2011 pünkösdjén szeretettel hívjuk a Várnegyedbe a sárospatakiakat, a környékbelieket, s mindazokat, akik évek óta hűségesen visszatérnek városunkba ezen az ünnepen. A kétnapos rendezvény hagyományos struktúrája megmaradt: vasárnap a középkori kirakodóvásárral és a délután három órakor kezdődő történelmi menettel, míg hétfőn délelőtt fél 11-kor a Bazilikában megtartott ünnepi szentmisével, délután pedig gyermektánc találkozóval emlékezünk Szent Erzsébetre.

A régi mellett, új elemek is kerültek az idei ünnep programjába, így például a „Középkori kikötői életkép” a Bodrog folyón, középkori folyami hajóval és korhű díszletekkel. Pünkösdhétfőn pedig történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, mert ezen a napon nyílik meg a Sárospatakot Kassával összekötő zarándokút, a Szent Erzsébet Út. A zarándokok egy harminc fős csoportja, közöttük nyolc Szent Erzsébet nővér, gyalogosan járja végig a Zempléni-hegységen keresztül a saját, rózsa jelzésű zarándokutat. Harmincan járjuk végig a megnyitás alkalmával a Szent Erzsébet Utat, de szeretettel hívunk és bátorítunk mindenkit, hogy csatlakozzon a zarándokokhoz az első napon!

A Sárospataki Bazilikától indulunk az ünnepi szentmise és ereklyés körmenetet követően Bernard Bober kassai és Ternyák Csaba egri érsekek áldásával kb. 12.30 órakor. Útvonal: Sárospataki Bazilika – Bodorgolaszi - Szarka-kút – Darnói apátság – Komlóska. Komlóskára hat óra körül érkezünk, ahol a komlóskaiak mindenkit megvendégelnek. Út közben többször megállunk, innivalóról és uzsonnáról mindenkinek magának kell gondoskodnia. Este transzfert biztosítunk Komlóskáról az Olaszliszka-Tolcsva vasútállomásra.

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.06.09./
 

    Napirenden van a kistérség közoktatása

 

               
  

2011. június 6. mozgalmas nap volt a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás vezetői, jegyzői és polgármesterei számára, hiszen egymás után jegyzői kollégiumi ülésre és kistérségi tanácsülésre is sor került. A téma a közoktatás átszervezése volt, ami sohasem egyszerű. Ha visszaemlékszünk, évekkel ez előtt a jelenlegi intézményfenntartó társulás is hosszas tárgyalások és egyeztetések után alakult ki. A jelenlegi helyzetet Nádasi Bálint, a társulás megbízott irodavezetője foglalta össze…
 

 


Nádasi Bálint

 


Aros János

      

AMost olyan helyzet adódott, hogy az egyik település képviselőtestülete úgy döntött, a meglévő intézményfenntartó társulásból kiválik és önálló intézményfenntartó társulást hoz létre egy olyan településsel, amelyen nincs tagintézmény. A létszámadatokat megkérve - gondolván arra, hogy félévkor van lehetőség a kiegészítő normatíva lemondására és pótigénylésére - számításokat végeztünk, hogyan és miként fogja ez érinteni a kiegészítő normatíva várható alakulását. A számításaink nagyon negatív eredményt hoztak, közel másfél millió Ft-os kiegészítő normatíva vesztésre kerül sor, a meglévő intézményfenntartó társuláshoz viszonyítva. Ez abból adódik, mert az a település, amelyikkel az új intézményi társulást kívánják létrehozni, ott nincs tagintézmény, tehát gyakorlatilag a kistelepülési tagintézmény támogatás és maga a tagintézményi támogatás kiesik, ezzel számolni nem lehet.

jegyzői tanácskozás végén a jegyzők, akik ebben a témában is érintettek voltak, nyilatkoztak, milyen információval bírnak, és milyen elképzeléseik vannak a megoldást illetően.

11 órától rendkívüli tanácsüléssel folytatódott a tanácskozás, szintén ezzel a napirendi ponttal. Itt már a polgármesterek nyilatkoztak, hogyan, és miként látják az adott kérdést, melynek során nagyon vegyes kép alakult ki. Tanácskozáson a körjegyzőség változása is szóba került, de ez a jövőben fog majd eldőlni és kialakulni.

Néhány évvel ezelőtt hatalmas vita előzte meg, hogy melyek a legcélszerűbb és gazdaságilag a legjobban felépített intézmény-fenntartási rendszerek. Ezt akkor elfogadták a kistérségi települések vezetői és elfogadták a képviselő testületek is. Időközben merültek fel olyan körülmények, amelyek következtében ezt a korábbi döntésüket néhányan felülvizsgálták - kezdte álláspontjának kifejtését Aros János, a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke…
Hogy ne szóbeszéd szintjén, ne egymás háta mögött hozzuk meg a döntéseket, ezért kezdeményeztem ezt a mai rendkívüli kistérségi tanácsülést, amelyre természetesen meghívást kaptak a jegyzői kollégium tagjai is, hiszen mégis csak ők a felelősek azért, hogy minden egyes döntés előkészítése az a törvényeknek megfelelően történjen.

Két témában történt egyeztetés a mai napon, melyek közül az egyik, az intézmény-fenntartási társulásokban várható változások kérdése. Ezzel kapcsolatban egy állásfoglalást fogunk kérni majd a most kapott felhatalmazás alapján a kormányhivatalból, valamint várható egy kis mozgás, szintén ebből fakadóan és következően a jegyzői feladatok ellátásával kapcsolatban, ahol új körjegyzőség kialakulása, ill. a korábbiak átrendezése várható.
Itt is szerettem volna, ha mindenki nyílt lapokkal játszik, éppen ezért kértem, hogy az ilyenkor szükséges egyeztetéseket június 17-ig folytassák le, hogy a soron következő rendes, június 28-i tanácsülésen ezekről már konkrétan tudjunk tárgyalni, hiszen az kevés, ha néhányan valamilyen személyes okból szeretnének változtatni. Itt azért nagyon komolyan számolnunk kell, hogyha valami az egyik településnek előnyt jelent, akkor milyen veszteség éri a másik települést. Ez vonatkozik mind a két dologra, az intézmény-fenntartói társulás létrehozására, valamint körjegyzőség átalakítására is.

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.09./
 

    RÁKÓCZI GÁLA 2011

 

               
  

Június 2-án a Rákóczi napok második napján délelőtt 10 órától a gyermekeknek, délután 17 órától pedig a felnőtteknek került megrendezésre a Rákóczi Gála A Művelődés Háza és Könyvtára Színháztermében. Az előadás a nyolcadikos gyerekek saját ötletén alapult. A nyitótáncot követően az iskola igazgatója Szegedi Istvánné köszöntötte a jelenlévőket. A közel két órás zenés, verses előadás a közös záróénekkel végződött - számolt be Kiss Gabriella, szervező...
 

 


Szegedi Istvánné

      

Elég érdekes volt az idei Gála az iskola különös helyzete miatt. Először fölmerült az, hogy nem is tartunk Gálát, de a nyolcadik osztályosok nagyon ragaszkodtak ahhoz, hogy mégis csak megtartsuk és tényleg ez így illő, hogy ők is szépen tudjanak elbúcsúzni ettől az iskolától, úgyhogy nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a munkálatokba.

Önállóan kitalálták, hogy milyen programokkal szeretnének föllépni. Főleg az osztályfőnökök igyekeztek koordinálni az osztályoknak a munkáját, nemcsak a nyolcadokosok léptek fel, hanem hatodikosok, negyedikesek is szerepeltek, egyéni műsorszámok is voltak, akiket a szaktanárok készítettek fel erre a programra. Voltak olyan osztályok, melyek másfél-két hónappal ezelőtt kezdtek el próbálni. Az előző évekhez képest kevesebb műsorszám volt, de én úgy gondolom, hogy meglehetősen színvonalasra sikeredett az egész program.

 
Kiss Gabriella

 

 

 


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2011.06.09./
 

    Országos versenyt nyert a Pacurka csoport két táncosa

 

               
  

Szarvason rendezték a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc versenyének döntőjét június 2-4 között, amelybe a Farkas Ferenc Művészeti Iskolából a tavasz folyamán megrendezett elődöntőből két pár – Dékány Lea és Csoma Zoltán /felkészítőjük Kovács Borbála és Sajószegi Gábor/, valamint Gócs Annabella és Rák Máté / felkészítők Darmos Éva és Darmos István / – is bejutott. A döntőben a Pacurka csoport két tagja - Gócs Annabella és Rák Máté – fődíjas lett, azaz pántlikás és bokrétás táncos címet kapott…
 

 


Darmos István

      

Táncosaink a II. korcsoportban szerepeltek, kötelező táncként nyírségi lassú- és friss csárdást, míg szabadon választott táncként gömöri csárdást táncoltak, mindkét táncukat a Galga zenekar kísérte, Pál István vezetésével. A verseny első napján zenekari próbák voltak, majd a kötelező táncok versenyén mérte össze tudását a mintegy 90 versenyző. Másnap került sor a szabadon választott táncok próbáira, versenyére. A mezőny nagyon erős volt - hiszen az ország legjobb gyermek szólistáit válogatták be a döntőbe az öt selejtezőből -, de Bella és Máté nagyon színvonalasan - stílusosan, lendületesen, egymásra figyelve, a zenekarral kiváló összhangban – táncoltak.

Vasárnap reggel függesztették ki a szervezők a gálaműsorba bejutottak névsorát, amiből sejteni lehetett, hogy különdíjjal, vagy fődíjjal jutalmazta teljesítményüket a zsűri, majd az eredményhirdetésen derült ki számunkra, hogy a legjobbak közé kerültek, fődíjat kaptak, e mellett pedig lehetőségük lesz tudásukat a jövő évi gyermektánc antológián is bemutatni. Mindezek mellett el kell mondjam, hogy a fesztivál jól szervezett volt, Szarvas város igazán színes , színvonalas programokat kínált a résztvevőknek, Csík Zenekar koncert, kézműves programok, a halászléfőző verseny programjai, ünnepi megemlékezések, táncház is szerepelt a kulturális kínálatban.

A Bella és Máté által elért eredmény része annak a sikersorozatnak, amelyet ezéven a gyermekekkel közösen elérhettünk. Hatalmas dolognak tartjuk, hogy a csoportos és kamara versenyen elért kiváló eredmények után a Pacurka csoport tagjai szólistaként is az ország legjobbjai között lehetnek.

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.06.09./
 

    A könyvtár vendége volt Babay Bernadette írónő

 

               
  

A könyvtárban június 2-án rendhagyó irodalom óra zajlott. Az Ünnepi Könyvhét alkalmából ezen az órán a felső tagozatos tanulók Babay Bernadette írónővel ismerkedtek meg. Az írónő minden korosztály számára írt már könyveket, de többnyire ifjúsági regények írását részesíti előnyben - számolt be Krenyitzkyné Sárosi Krisztina.
 

 


Babay Bernadette

      

A gyerekekkel Bernadette hamar megtalálta a hangot és kötetlen beszélgetés formájában zajlott a találkozó. Az írónő bemutatta a kamaszoknak szóló könyveit és elmesélte mi ihlette az írásra.
„ Egyszer, régen, egy szalmaillatú csöndes estén, meglátogatott egy magas, zöld köpenyeges szellem, leült velem szemben, és bemutatkozott. - Szervusz, lányom szólt rekedtes hangon -, engem Santuyosnak hívnak. A Fantáziád vagyok, és segítek neked, hogy könyveiddel szórakoztasd az embereket. - Kedves Santuyos, köszönöm a megtiszteltetést feleltem elfogódottan, majd lelkesen folytattam: - Akkor most írunk mesét a gyerekeknek, regényeket a felnőtteknek, verseket a szerelmeseknek és tanulmányokat a tudósoknak.

Santuyos megsimogatta a fejemet, és elkezdtünk alkotni. Miután sok szép könyvet megírtunk együtt, egyszer csak eszembe jutott valami. - Santuyos, nagy baj van! kiáltottam ijedten. Az ifjúságnak elfelejtettünk könyvet írni! Santuyos elgondolkozott, majd lassú léptekkel eltűnt a távolban.” Babay Bernadette megjelent kötetei: Bombajó Nagyanyó, Csélcsap kamaszok, Szerelmes kamaszok, Ravasz Kamaszok, Nősül az Apám, Helló Csokicsaj, Hoppá! Dől a Horizont!, Anyám hapsija... 
A rendhagyó irodalom óra A TÁMOP pályázat segítségével jött létre. Reméljük a gyerekek kedvet kaptak a könyvek elolvasásához és szeretettel várjuk őket a könyvtárba!

 
Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.08./
 

 „BACK TO SCHOOL”

 

               
  

Az Európai Bizottság által szervezett „Vissza az iskolába” elnevezésű program keretében az európai intézményekben dolgozó magyar munkatársak visszalátogatnak egykori középiskolájukba, hogy bemutassák az Európai Unióhoz vezető életútjukat, megosszák személyes tapasztalataikat, benyomásaikat az ott folyó munkáról. Sárospataki Református Gimnázium vendége volt Szalai Sándor (1993/E) az Európai Bizottság Belső Piaci Főigazgatóságának munkatársa - nyilatkozta Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgató...
 

 


Szalai Sándor

      

A Bizottság által is támogatott kezdeményezést a német kormány indította útjára 2007-ben, az uniós elnöksége kezdetén. A későbbiekben az EU Tanácsának soros elnökségei folytatták az immár hagyománnyá vált szokást. Idén Magyarországra és Lengyelországra kerül sor.

A program keretében a megyében 6 egykori diák, ám ma már sikeres tisztviselő tért vissza iskolájába. 2011. május 26-án, csütörtökön Szalai Sándor (1993/E) az Európai Bizottság Belső Piaci Főigazgatóságának munkatára volt a Sárospataki Református Gimnázium vendége. 17-19 éves pályaválasztás előtt álló diákokkal találkozott, akik számos kérdést tettek fel neki, például arról, hogyan látja Európa jövőjét, mit jelent számára/számukra, magyaroknak, európainak lenni. A tanulók kérdéseket tettek fel az egyes uniós szakpolitikákról, tájékozódtak a csereprogramokról, a továbbtanulási lehetőségekről. A jó hangulatú, közvetlen beszélgetés a tervezett időkertet meghaladva a késő esti órákban ért csak véget.

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Sárospataki Református Gimnázium
/2011.06.08./
 

    Meghívás Harangszentelésre

 

               
  

Szeretettel hív és vár minden érdeklődőt a református gyülekezet 2011. június 10-én pénteken 15 órára a református templomhoz a Lorántffy Zsuzsanna emlékezetére öntött harang ünnepélyes toronyba helyezésére. A nemes lelkű pataki nagyasszony elhunyta 350. évfordulója alkalmából Örbottyánban megöntött 325 kgr-os, H hangú harang lesz a torony harmadik lakója, s most teljesedik be a 230 évvel ezelőtti templomépítők terve, amikor három harang számára készítettek székállást a magasban - küldte meghívását Virágh Sándor református lelkész...
 

 


Virágh Sándor

      

Az harangszentelés alkalmán igét hirdet Csomós József püspök, a fejedelemasszonyról Dr. Dienes Dénes professzor emlékezik meg , a templom 230 évéről szól Virágh Sándor lelkész. Zenei élményt jelent az eseményen Karasszon Dezső orgonaművész jelenléte, valamint elhangzik a Református Templom Énekkara, a Művelődés Háza Kamarakórusa és a Református Kollégium Vegyeskara tagjainak közös előadásában Gárdonyi Zoltán: Dicsérő éneke.
Szeretettel várunk mindenkit, és ezúton is köszönetet mondunk minden támogatónak és adományozónak, akik lehetővé tették e történelmi jelentőségű esemény létrejöttét.

Urbán György emlékezete

Urbán György festőművész emlékére 2011. június 14.én kedden 17 órakor a református templom kertjében összejövetel lesz, születése 75. évfordulóján, melyre szeretettel várjuk tisztelőit, barátait.

 
 

 

 


 


 


Református Lelkészi Hivatal
/2011.06.08./
 

    Sárospatak, a nemzeti összetartozás szimbóluma

 

               

2011. június 4-én Sárospatakon tartották a Nemzeti Összetartozás Napjának záróeseményét, egy ökumenikus istentiszteletet Református templomban. Ez is igazolja Dr. Hörcsik Richárd kijelentését, mi szerint Sárospatak mindig a nemzeti összetartozás szimbóluma volt és máig az is maradt. Ezen az eseményen a kormány miniszterelnök helyettesi szinten képviseltette magát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes személyében, aki 2010-ben előterjesztette, hogy június 4. a Nemzeti Összetartozás Napja legyen…
 

 


Semjén Zsolt

Dr. Hörcsik Richárd

      

Semjén Zsolt a nemzet egysége iránti elkötelezettségének ünnepi beszédében is hangot adott. Hangsúlyozta, hogy nemzetünk sorskérdései minden magyart kell, hogy foglalkoztassanak. Az egyetemes emberiséggel szemben is kötelességünk, hogy saját magyarságunkat megőrizzük, kimunkáljuk és felmutassuk, mert ez az a gazdagság, amit csak mi tudunk adni az egyetemes emberiségnek. Lelkesen számolt be gördülékenyen zajló honosításról – a 90 ezer kérelemből 50 ezer már megkapta a pozitív elbírálást – a „Határtalanul” programról, aminek célja, hogy minden anyaországi diák kijusson határon túli területekre, s találkozzon ott magyar közösségekkel, s hasonlóképpen, az elszakított területeken élő magyar diákok jussanak el az anyaországba. Ebben az évben 14 ezer magyar diák jut el ilyen módon határon túlra. Reményei szerint ez adja majd azt a szerves kötődést, ami a nemzet megmaradásának alapfeltétele. Végül szólt a szeptemberben induló Nemzeti Regiszterről, ami az internet adta, modern lehetőségeket fogja felhasználni arra, hogy megszólítsunk minden magyart, bárhol is él a világon. Ezen keresztül valósulhat majd meg a magyar közösségek közötti interaktív kommunikáció is.

Egy nemzeti eseményhez méltó volt az ünnepi istentisztelet, amihez hozzá járult Bana Bíborka szavalata, Aros János polgármester köszöntése, Szebényi Lucia éneke a Zsindely népzenekar kíséretében, Damjanovics József görög katolikus főesperes és Asztalos Richárd evangélikus lelkész bibliai olvasmánya, Csomós József református püspök és Katona István római katolikus püspök igehirdetése és áldása. S amiért annyiszor irányult minden tekintet a magasba, a felújított orgona irányába, az az orgona előtt éneklő kórus volt, akik az istentisztelet közben többször elkápráztatták az emlékezőket mennyei énekükkel.

A csodálatos református templom után az élő természet adta a „díszletet” az ünnepség további részéhez, ami az Iskolakertben folytatódott. Dr. Hörcsik Richárd köszöntése, a Zsindely Együttes játéka, Czabányi Attila szavalata és Földházi István személyes hangú felolvasása után a Trianon Emlékoszlop koszorúzására került sor. Az első koszorút Aros János polgármester, dr.Komáromi Éva jegyző, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes és Hörcsik Richárd helyezték el a magyar címerrel díszített kopjafa előtt, majd a város iskoláinak, intézményeinek és civilszervezetinek koszorúi következtek.

Végül – de nem utolsó sorban – Wass Albert emlékkövének koszorúzásához vonult át a többszáz fős tömeg, akiket - mint az iskolakerti koszorúzáshoz – most is a Zempléni Lovas Egyesület hagyományőrzői vezettek. Földházi István szavai és a Sárospataki Wass Albert Kör koszorúzása után Semjén Zsolt elismerését fejezte ki a polgármesternek és gratulált a Wass Albert kör tagjainak, hogy Sárospatakon ilyen impozáns Wass Albert emlékhelyet hoztak létre.

 
 

 

 


 


 

További fotók 1. >>>               További fotók 2. >>>                      További fotók>>>                     További fotók 1. >>>        További fotók 2. >>>

Törő Gábor
/2011.06.08./
 

    Gyermeknap az óvodában

 

               
 

Május utolsó hétvégéjén országszerte a gyermekeket ünnepeljük. Kiemelt figyelem veszi őket körül, gazdag programok és ajándékok. A Carolina Óvoda és Bölcsőde intézményben május 27-én, pénteken tartottuk e jeles eseményt – nyilatkozta Baloghné Pintér Katalin intézményvezető-helyettes.
 

 


 Baloghné Pintér Katalin

      

A gyermekek egész héten a napokat számolták, és többször kérdezgették: „Óvó néni mennyit kell még aludni, hogy ovis gyermeknap legyen?” - közben felidézték az előző évi vidám gyermeknapot. Nagyon sok érdekes program várta őket az óvoda udvarán. Különböző ügyességi versenyeken vettek részt, buborékot fújtak, papírhajókat hajtogattak, csutkababát öltöztettek, színes papírból repülő madárkát, koronát ragasztottak és egyéb kézműves foglalkozásokba kapcsolódhattak be.

A homokvárépítés, a sok-sok kiegészítő kellékekkel főleg a fiúkat vonzotta. Délre mindannyian megéheztek és kellemesen elfáradtak az élménydús eseményektől. Délután büszkén mutatták szüleiknek az általuk készített játékokat, valamint azt az ajándékot, melyet az óvónénijük készített számukra. Minden gyermek boldogan mesélte, hogy mi minden történt vele az óvodai gyermeknapon.

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>
   
Törő Gábor
/2011.06.07./
 

      Sajtótájékoztató a könyvtári pályázat megvalósulásáról

 

               
    

A Művelődés Háza és Könyvtára, Zrínyi Ilona Városi Könyvtára is tagja annak a konzorciumnak, amely a TÁMOP 3.2.4 Megyei Tudástár kialakítása: B-A-Z megye könyvtári hálózata nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című projekt megvalósítására jött létre a II. Rákoczi Ferenc Megyei Könyvtár vezetésével - nyilatkozta Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 

 


Kövér Sándorné

 


Csatlósné Komáromi Katalindr. Szabó Rita

 

      

A projektünk 2011. június 30-án lezárul, ez adta az apropóját annak, hogy egy sajtótájékoztató keretében ismertessük az elmúlt másfél éves munkánk eredményeit.

Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő köszöntötte a jelenlévőket, és elmondta azt is, hogy jó érzéssel töltötte el, hogy a Nemzeti Összetartozás Napján városunkban tartózkodó dr. Sajó Andrea, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója is elismeréssel beszélt a sárospataki és a kistérségi könyvtári munkáról.

Dr. Szabó Rita alpolgármester asszony megnyitójában méltatta azt a munkát, amelyet a könyvtárosok végeznek, és nagyra értékelte azokat a fejlesztéseket, amelyet az európai uniós pályázatok révén a városi könyvtárban megvalósultak.

A pályázatot projektoros vetítés formájában mutatta be Kövér Sándorné könyvtárvezető. A TÁMOP 3.2.4-08 számú európai uniós pályázat célja a Megyei Tudástár megteremtése, a könyvtári szolgáltatások színvonalának emelése volt. Olyan könyvtári fejlesztéseket tudtunk megoldani, amelyekre már nagyon nagy szükség volt, de sajnos anyagi forrás hiányában saját erőből nem tudtuk megteremteni.
A projekt megvalósítása során a következő fejlesztéseket végeztük:
- bútorok beszerzése közel 1 millió forint értékben
- oktatás, képzés során 6 fő akkreditált képzésére, és a használóképzés keretében 6 tanfolyamon 60 fő informatikai alapképzésben részesült )
- 29 alkalommal közel 3000 látogató vett részt az alábbi rendezvénytípusokon:
-ismeretterjesztő, irodalomnépszerűsítő előadások,
-író-olvasó találkozók,
-kézműves, biblioterápiás foglalkozások,
-pályázatok, vetélkedők,
-koncertek
-az informatikai fejlesztések a további fejlesztések alapjait képezik:
-interaktív portál – kétnyelvű könyvtári honlap létrehozása
-digitális szolgáltatások kidolgozása és beállítása – a megyei szolgáltatások használatához szükséges rendszerek helyi beállítása
-könyvtári adatbázis konvertálása, feltöltése – közel 53.000 tétel már kutatható,
-könyvtári katalógus online elérése,
-online könyvtári szolgáltatások bevezetése (előjegyzés, kölcsönzés, stb.)
A projektnek már több eredménye is körvonalazódott, és remélhetőleg az elkövetkező években is érezhető lesz a pozitív hatása.

Új szolgáltatások bevezetése mozgáskorlátozottak számára címmel Székely József, a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesületének elnöke ismertette a pályázat folyamán létrejövő együttműködést, és a további lehetőségeket.
Mivel a könyvtárban a fizikai akadálymentesítés nem valósulhatott meg, rendkívül fontossá válik a virtuális akadálymentesítés. Az interaktív könyvtári honlap létrehozásával, a könyvtári adatbázis feltöltésével azok is igénybe vehetik a könyvtári szolgáltatásokat, akik személyesen nem tudnak az intézménybe ellátogatni. A könyvek házhoz szállítását és cseréjét a szervezet vállalja sorstársai számára. Az együttműködésről a Zempléni Segítő számaiban részletesebben is olvashatnak.

Befejezésül Krenyitzkyné Sárosi Krisztina tájékoztatta a hallgatóságot a fókusz csoportos fejlesztés lényegéről. A pályázat beindulásakor (2009. szeptemberében) a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola egyik első osztályát kiválasztva intenzív fejlesztésbe kezdtünk. Havi rendszerességgel járnak könyvtári foglalkozásokra, rendszeresen részt vesznek rendezvényeinken.
Célunk a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása, a tervszerű képességfejlesztés. A projekt lezárása után is folytatódik a közös munka, amelynek sikerét a felső tagozatba lépéskor elvégzett vizsgálattal szeretnénk kimutatni.
Tapasztalatainkat a további munkánkban is szeretnénk hasznosítani.
A sajtótájékoztató végén a fejlesztések eredményeinek megtekintésére is lehetőség volt.

 
Székely József

 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina


 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.07./
 

      Kedden kezdődnek az úszó és vízilabdás táborok

 

               
    

2011. nyarán ismét szeretettel várjuk az úszás és a vízilabda iránt érdeklődő gyerekeket a Zempléni Vízilabda Klub táboraiba. A táborok heti turnusokban kerülnek lebonyolításra az alábbi helyszíneken és időpontokban – hívja a vízilabda és úszás kedvelőit Erdei János vízilabda szakedző…
 

 


Erdei János

      

1. turnus: Sárospatak Végardó Fürdő, 2011. június 14. (kedd) – 2011. június 17. (péntek) 8.00 – 17.00 óráig
Táborvezető: Erdei János vízilabda szakedző és Méhész László úszóedző

Az 1. turnus Pünkösd hétfő miatt csak négy napig tart!
A ZVK sportolói részére a tábor díja az 1. turnus tekintetében
- bérletesek részére 5.700.-Ft
- bérlettel nem rendelkezők részére 6.700.-Ft

Külsős (nem ZVK sportoló) gyerekek részére a tábordíj az 1. turnus tekintetében
- bérletesek részére 8.700.-Ft
- bérlettel nem rendelkezők részére 9.700.-Ft
A tábordíj tartalmazza a napi egyszeri meleg étkezést és 3 edzést, az egész napos felügyeletet, a pályabérlet árát, illetve bérlettel nem rendelkező gyermek esetén a belépő árát. A bérleteseknek külön belépőjegyet nem kell vásárolni.

2. turnus: Sárospatak Végardó Fürdő, 2011. június 20. (hétfő) – 2011. június 24. (péntek) 8.00 – 17.00 óráig
Táborvezető: Erdei János vízilabda szakedző és Méhész László úszóedző.

További információk

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.07./
 

    Sárospataki kézilabdás lett az országos döntő legjobb játékosa

 

               

 


Papp Dóra

      

A SUSI-ban nevelkedett sárospataki Papp Dóra a Debreceni SC-SI csapatában játszik, ami az U11 korcsoportban országos döntőbe jutott, és 4. helyezést értek el. Ennek ellenére a döntő legjobb játékosának Papp Dórát választották…

A kétnapos rendezvény első napján kiváló játékkal és meggyőző fölénnyel utasították maguk mögé az FTC, az Angyalföldi SI és a tavalyi döntős Szekszárd csapatát. A második napon a tavalyi országos bajnok Óbudai SI ellen a rendes játékidőben döntetlen értek el és sajnos hétméteres dobásokkal alul maradtak, így jöhetett a bronz csata, de ahogy ilyenkor már lenni szokott azt is elbukták az Angyalföldi SI ellen.
Csalódásnak is felfoghatnánk, de a kudarc nem örök, a siker pedig véges - szokták ilyenkor mondani, márpedig az ország 4. legjobb csapatában játszani, ahová SÁROSPATAKRÓL került, büszkeség a patakiak számára.
 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.07./
 

     A kórház ügyelete jelezte a balesetet

 

               
    

2011. június 5-én 19 óra körül személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Végardón - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy...
 

 


Bacsó Tibor

      

Sárospatakon, a Borsi úton közlekedett egy személy Végardó irányából a Határ út irányába a tulajdonában lévő Honda típusú segéd motorkerékpárjával. A Borsi útról jobbra kívánt bekanyarodni a Határ útra. A kanyarodás során a járműve sebességét nem megfelelően választotta meg a korábbi esőtől nedves, csúszós úttesthez képest, amely miatt a kanyarodás során a segédmotor-kerékpár megcsúszott és felborult.

A baleset során megsérült, így orvosi ellátásra a Sátoraljaújhelyi Erzsébet kórházba jelentkezett. Ezt követően 13 óra 10 perckor az ügyeletes orvos jelentette a balesetet a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére. Az orvos elsődleges orvosi véleménye alapján 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőrség szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a balesetet.
 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.06./
 

     Esik az eső és nő a fű

 

               
    

Saját kertünkben is tapasztaljuk, hogy esős napok után nem csak a vetemény nő, hanem még inkább a gyomnövényzet, illetve a fű is. Nincs ez másképp a város zöld területein sem. Ilyenkor rögtön a Kommunális Szervezet jut az eszünkbe és könnyen vádoljuk őket mulasztással, anélkül, hogy ismernénk a feladataikat és a lehetőségeiket. Ezért kerestük meg Emri Lászlót, a szervezet vezetőjét, aki a következőket mondta erről:
 

 


Emri László

      

Vannak kötelező feladataink és vannak nem kötelezőek. A kötelezőeket automatikusan végezzük. A középvezetőktől kezdve mindenkinek megvan a maga területe, amit folyamatosan felügyelni kell, hogy hol keletkezik adott esetben kátyú, hol nőtt nagyra a fű, vagy hol adódnak egyéb feladatok. Az ezen túlmenő munkákat viszont, akár legyen az önkormányzati – intézménye, vagy kft-je – akár magánszemély, vagy vállalkozó igénye, azt csak megrendelés alapján tudjuk elvégezni. Tettek fel az internetre olvasók olyan fotókat is, ami azon látható, az nem a kötelező feladataink közé tartozik, s rá megrendelés nem érkezezett. Időközben már megrendelték a munkát, másnap már le is nyírtuk ott a füvet.

Vannak olyan feladatok is, amelyek nem hozzánk tartoznak. Értem ezen többek között a KPM-es utakat, a hozzájuk tartozó árokrendszerrel. Ilyen pl. a Gárdonyi Géza út is – mivel ez átmenő forgalmat bonyolít le - illetve van a Botkő és a Tengerszem, ami a Nemzeti Parkhoz tartozik, az ő kezelésükben van, hasonlóképpen a töltésrendszer, ami az ÉKÖVIZIG Rt-hez tartozik. Mi folyamatosan figyelemmel követjük ezeket a területeket és rendszeresen felvesszük a kapcsolatot a KPM-mel, az Erdészettel, a Nemzeti Parkkal és az ÉKÖVIZIG Rt-vel. Sok esetben az a válasz, hogy forráshiány miatt ők nem tudják a munkát elvégezni, vagy nem tudják pontosan, hogy mikor érnek oda.
Az ÉKÖVIZIG Rt jelzésünk nyomán a töltéseket már lekaszálta, a KPM pedig nem tudta megmondani, hogy mikor érkezik el Sárospatakra. Az Erdészettel vagyunk olyan kapcsolatban, hogy mi lekaszáljuk a Botkőt és a Tengerszemet, de mivel ők tisztában vannak vele, hogy ez az ő feladatuk lenne, éppen a közelmúltban kaptunk tőlük több m3 faanyagot – igaz, hogy azokból éppen az említett helyeken fogunk pihenő helyeket kialakítani.

Valaki írta, hogy előttük korábban nyírták a füvet, most pedig nem. Volt egy hagyománya a dolgoknak, ami jó vagy rossz, a munkatársaink végezték a dolgukat, viszont vannak törvények és rendeletek, amiket nem csak nekünk, hanem a tulajdonosnak (használóknak, bérlőnek) is kötelezettségeket jelent. Sokan természetesnek tarják azt, hogy a portájuk előtti területet, amit ők használnak, azt maguk rendben is tartják.

A kapacitásunk sem minden évben egyforma. A tavalyi évhez képest, mikor 150 közcélú munkás 8 órában dolgozott, most 20 közcélú dolgozik 4 órában. Év elején 160 főt igényeltünk, amiből a munkaügyi központ 100-at engedélyezett. Ezt a számot viszont azóta egyszer sem sikerült elérni, pedig egy főt sem küldtünk el, hogy a munkahely betelt, hanem ők nem vállalták a munkát - mert fele munkaidő fele pénz. Voltak, aki orvosi igazolással igazolták, hogy alkalmatlanok az ilyen feladatok ellátására, így gyakorlatilag nem tudjuk feltölteni azt a létszámot, amit igényelnének a munkálatok. Pedig az eszközeink meg vannak hozzá, 2009-ben 8-10 fűnyírónk volt, most van 20, amiből 10-12-t nem tudunk kinek a kezébe adni. Hasonlóképpen a bozótvágó, amiből akkor 3 volt, most pedig 10 van - abból kettő raktáron.
Aki jelenleg a közfoglalkoztatásban dolgozni akar, az dolgozik, a többiek pedig papírral igazolják, hogy alkalmatlanok erre a munkára.

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.06.06./
 

      Kitüntetéseket adtak át a Pedagógus Napon

 

               
    

HIdén június 3-án péntek délután tartotta Sárospatak Város Önkormányzata a hagyományos Pedagógus Napot A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében. Rövid műsorral köszöntöttük a pedagógusokat, és köszöntük meg az egész éves munkájukat. Ilyenkor ezt a napot, ezt a délutánt arra szánjuk, hogy legalább szóban meg tudjuk köszönni áldozatos munkájukat – nyilatkozta Aros János polgármester.
 

 


Aros János

      

A szónoki beszédet idén az Árpád Vezér Gimnázium 12. osztályos tanulója Viczmándi Ferenc mondta, többek között a következő gondolatokkal: a pedagógusok tevékenységét talán a csendes esőhöz lehet hasonlítani, amely folyamatosan egész éven keresztül áztatja a földet, áztatja a benne lévő magvakat, amelyek miután teleszívták magukat nedvességgel, tudással, utána képesek lesznek a legnagyobb szárazságban is termőre fordulni. Az eseményen felléptek a Farkas Ferenc Művészeti Iskola és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény diákjai. Az Árpád Vezér Gimnáziumból Varga Polett éneke tette színesebbé a műsort.

Tudjuk, hogy a folyamatosan csökkenő gyereklétszám mellett egyre nehezebb a pedagógusok munkája. A tanítás mellett egyre több időt kell fordítani a nevelésre is. Hiszen a pedagógusoknak nemcsak a tanítás, a tudás átadása, hanem egyre inkább a nevelés is a hatáskörükbe kerül, hiszen a gyerekek idejük nagy részét az iskolában töltik.

Pedagógus kollegáimnak ezúton kívánok még egyszer jó egészséget az áldozatos munkájukhoz, és bízom abban, hogy az erkölcsi elismerés mellett hamarosan az anyagi elismerésnek is érvényt tudnak szerezni.

Mindenki nagy izgalommal várta a pillanatot, amikor Víghné Fehérvári Zsuzsa kimondta a kitüntetettek neveit, akiknek az oklevelet – egy csokor virág kíséretében – a polgármester nyújtotta át.

A Comenius díjat idén:
Molnár Lászlóné
, az Árvay József Gyakorló Általános Iskola tanítónője,
Szarvas Ilona
, az Árpád Vezér Gimnázium matematika-fizika szakos tanára,
Vinnainé Lakatos Éva, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának latin-történelem szakos tanára kapta – utóbbi esetében a díjat a szintén pedagógus férje vette át, mivel ő éppen osztálykiránduláson vett részt.

A kiváló sport oktatásért járó Szabó Károly díjat ezúttal nem személy, hanem közösség kapta, az Árvay Diáksport Egyesülete.

Hogy az Önkormányzat miért éppen Őket tüntette ki, az a szakreferens által felolvasott laudációkból derülhetett ki azok számára, akik nem ismerték munkájukat.

 

Molnár Lászlóné
Comenius díj

Szarvas Ilona
Comenius díj

Vinnainé Lakatos Éva
Comenius díj

Árvay Diáksport Egyesület - Szabó Károly díj

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.06.06./
 

      Országos tanulmányi versenyt nyert a Pacurka

 

               
    

Korosztályában első helyezést ért el a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Pacurka Gyermektánccsoportja, az Oktatási és Kulturális Minisztérium által az alapfokú művészetoktatási intézmények részére meghirdetett országos tanulmányi versenyen Békéscsabán. Ez az eredmény ismét bizonyítéka annak, hogy a térség legjobb - s a megye egyik legjobb - néptáncműhelye működik városunkban - küldte a tudósítást Darmos István...
 

 


Darmos István

      

Ezt az eredményt ismét hatalmas sikerként könyveltük el, hiszen a versenyen 15 iskola 24 csoportja mérette meg magát - többek között Győrből, Budapestről, Gyöngyösről, Tatáról, Fényeslitkéről, Békéscsabáról – s közöttük eredményt elérni nem volt egyszerű feladat. Iskolánkból három csoport nevezett, a Sisere, a Csimpolya és a Pacurka, mindhárom csapat teljesítménye magas színvonalú volt – mi felkészítő pedagógusok is elégedettek voltunk valamennyi s versenyen résztvevő táncosunkkal -, a zsűritől csoportjaink jó, segítő szándékú kritikát kaptak, s a Pacurka volt az, amely az egyes körcsoport 10 táncos csapata közül legjobb lett.

Erre a versenyre kamara létszámmal – maximum10 fővel – kellett jelentkezni, egy táncos improvizációval, valamint egy koreográfiával, a Pacurkával baranyai táncokat táncoltunk, s a gömöri táncokból készült Mit érdemel az a bűnös című koreográfiát mutattuk be. A zsűriből Kökény Richárd úgy fogalmazott, a két napos verseny legnagyobb élménye volt számára csoportunk produkciója. Németh Ildikó – a zsűri elnöke – elmondása szerint adatközlő szintű táncolást látott a gyermekektől- azt gondolom ettől nagyobb dicséret talán nincs is – Kovács Norbert zsűritag pedig a gyermekek tánctudását, és természetességét emelte ki. E versennyel nem zárult le a tanév, hiszen számos feladat – szólótáncverseny, külföldi vendégszereplés, hazai fesztiválszereplés - vár még tánctagozatunk csoportjaira.

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.06./
 

      Ünnepi Könyvhét Irodalmi Olvasókör programjában

 

               
      

Már hagyomány, hogy Sátoraljaújhely kiváló költői, irodalomtörténészei sikeresen szerepelnek a szomszédos Sárospatakon is, ahol bemutathatják a legújabb kiadványaikat, a tudományos kutatásuk eredményeit, tartanak rendhagyó órákat. A Sárospataki Irodalmi Olvasókör ezévi programjában két sátoraljaújhelyi ifjú tehetség bemutatkozása is szerepelt. Az Ünnepi Könyvhét nyitó rendezvényén: 2011. évi június 1-én csaknem félszázan ismerhették meg Bodnár Lászlót, a tehetséges, termékeny újhelyi költőt - számolt be Halász Magdolna, a kör elnöke...
 

 


Bodnár László

      

Az összejövetel nyitányaként az ART-ÉRT Művészeti Iskola növendékei: Enghy Sáron,Czabányi Attila, Kovács Dalma, Szegedi Katalin és Márky Mónika művészi tolmácsolásában hallgathattuk meg Bodnár László szebbnél szebb alkotásait. A felkészítő, kiváló tanár: Diósi Istvánné volt.
Csetneki József művésztanár, az intézmény igazgatója a meghívott vendégünk két megzenésített versével, a Czabányi Attilával közösen előadott Harmatcseppek c. művével is nagy sikert aratott.

Ezután Nyiri Péter, a kitűnő irodalomtörténész, a széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma igazgatóhelyettese igen érzékletesen elemezte Bodnár László pályafu- tását, költészetét és mutatta be a legújabb kötetét. Megtudhattuk, hogy az édesapja híres orr-fül-gégész szakorvos volt, a család több évig Sárospatakon élt. A szülők szeretetteljes környezetben nevelték két gyermeküket. Bodnár László barátságos, szeretet árasztó, sikeres személyiség, eddig hat verseskötete látott napvilágot. A rendezvényünket az édesanyja, a 95 éves nagymama, a kedves rokon, sok barát is megtisztelte. A költő-olvasó találkozó kötetlen beszélgetéssel, dedikálással zárult. Bodnár László különleges tehetség, aki gyönyörűen fogalmazta meg a művészi hitvallását: „ Isten nélkül elveszem”.

Hálásan köszönjük az ART-ÉRT Művészeti Iskola növendékei, tanára színvonalas közreműködését, Nyiri Péter irodalomtörténész szemléletes előadását.
Nagyon örülünk, hogy megismerhettük Bodnár László sokszínű költészetét, jó egészséget, további sikert, elismerést kívánunk részére, a legújabb kötete megjelenése után visszavárjuk Sárospatakra! A 750 éves Sátoraljaújhely város is büszke lehet az ifjú tehetségeire!

 
Halász Magdolna

 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.06.05./
 

      Tavaszt idéző gyermekmunkák a Profiban

 

               
    

 


Omelka Lászlóné

      

Ebben a tanévben már negyedszer díszítette fel osztályunk (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3. osztálya) a Profi üzlet üvegportálját. Előző munkáinkat az ősz, a karácsony, a tél illették – számolt be Omelka Lászlóné, osztályfőnök…

Most készítettünk egy jelképes akváriumot mesebeli díszhalakkal. Megfestettük a tavasz virágait: hóvirág, írisz, tulipán, boglárka. Elmaradhatatlanok a természeti formákat megjelenítő mandalák. A gyermekek lelkesen készítik ezeket a munkákat a szabadidejükben és nagyon büszkék az eredményre.
 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2011.06.05./
 

      Vesztesen, de emelt fővel hagytuk el a pályát a hét végén

 

               
     

Szép nyári napsütésben látogattunk vasárnap Tiszalúcra a következő bajnoki fordulónkra. Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, hiszen nem véletlenül vannak előttünk a dobogó második helyén - számolt be Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke…
 

 


Koscsó István

      

Gyors támadósoruknak sikerült is meglepetést szerezni, hiszen már a második percben megszerezték a vezetést.1:0
Kellett néhány perc, hogy megemésszük. A 13. percben Kecskés Tamás Sikorszki Péter beadásából egyenlíthetett volna, de lövése a kapu mellé ment.
Két perccel később a hazaiak megszerezték a második góljukat.2.0
Újabb két perc elteltével Halder Péter a tizenhatos sarkánál szép átemeléssel hozta vissza a reményeket. 2:1
A 18. percben a kapufa mentette meg a hazaiakat az egyenlítésünktől.
A 25. percben újabb hazai gól született. 3.1
A 41. percben Szabó Sándor hátvédünk csak szabálytalanul tudta megakadályozni a kapu felé beforduló játékost, így gól ugyan nem lett belőle, de kiállítás sajnos igen.
Ember és kétgólos hátrányban mehettünk a félidei pihenőre. A szünetben edzőnk átszervezte és lélekben felrázta a csapatot, tartva egy esetleges nagyobb vereségtől. Kérte a játékosokat, hogy „szívják fel magukat.”
Így is tettek, hiszen a második félidőben egy elszántabb gárda lépett a pályára. Jobban koncentráltunk, megbecsültük a megszerzett labdát. Azok a játékosok, akik az elmúlt hetekben talán a megszokottnál haloványabban szerepeltek azok is megmutatták, hogy nem felejtettek el, futballozni. Nekünk szurkolóknak talán ez volt a legnagyobb érdem, ami egyben kilátás a jövőbe nézve.
Három perccel a rendes játékidő vége előtt Espák Pált a büntetőterületen belől lerántották. A megítélt büntetőből Halder Péter egy nagyon szép kapufát lőtt. (A kép magáért beszél.) Nem sokkal később megint nekünk volt lehetőségünk. Az utolsó pillanatokban kicsit reményvesztetten kiengedtünk. A hazaiak ezt kihasználva, újra megrázták magukat és beállították a 4:1 arányú végeredményt.

Utánpótlás csapatunk elégé idegtépő mérkőzést játszott és 6:6 arányú döntetlent ért el. Vasárnap itthon játsszuk a bajnokság utolsó mérkőzését Encs együttesével. A tét a dobogón maradás. Nagy összecsapás várható. Mennyünk és szurkoljunk a mieinknek!
Hajrá Patak!

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

STC Baráti Kör
/2011.06.05./
 

      Megkapta Sárospatak a Polgármesterek Borát

 

               
  

A Tokaji Borfesztivál keretében idén is átadták a Polgármesterek Borát, amit az ősszel összeadott szőlőből és aszúszemekből készített el a Tokaj Kereskedőház. A Sárospataknak járó bort a polgármester más elfoglaltsága miatt dr.Szabó Rita alpolgármester vette át 2011. május 27-én, aki elragadtatással beszélt erről a nagy reklámértékkel is rendelkező borról és arról az összefogásról, ami a bor mögött van…
 

 


dr. Szabó RitaNyikos István


Dr. Kiss István

      

Évről évre színvonalasabb ez a rendezvény. A polgármesterek összegyűjtik a szőlőt, amit a következő év tavaszán, tavasz végén egy szép ünnepség keretében átadnak. Azt gondolom, ez is egy olyan esemény, ami tovább erősíti a Tokaj-hegyaljai polgármesterek összefogását.

A polgármesterek bora mind a testvértelepüléseinknek, mind a városba érkező vendégek számára egy kuriózum, hiszen más vidékeken nem ismert az ilyen „ összefogás” bor.
Sokakban már berögződött, s fontos tartalommal bíró fogalom ez. Szükség lenne azonban arra, hogy még többen ismerjék meg azokat az értékeket, amelyek Tokaj-hegyalján, a tokaji borvidéken találhatóak, egy „karnyújtásnyira” tőlük. Tudatosítani kell magunkban, és minden itt élőben, hogy oda kell figyelni a természeti értékeinkre, a kulturális értékekre, és mondhatnám tovább, hogy az örökségünkre is, hiszen sok településen található szép, régi templom, netán vár, vagy várrom, kastélyok, amelyek őrzik a történelmi múltat, és amelyekre úgy hiszem, mindnyájan büszkék lehetünk.

2001 őszén, Tokaj főterén ünnepélyes keretek között 27 település polgármestere összehordott 2-2 mázsa szőlőt. Azóta minden évben elkészül egy közös bor, most éppen egy Furmint – emlékezett vissza a kezdetekre Nyikos István, a Polgármesterek Borának ötletgazdája…

Minden évben elkészül egy ötputtonyos aszú, ebben az évben a 2002-es évjáratból. Az elmúlt 10 év alatt 60000 palack kései szüretelésű bort, és 6000 palack aszút kaptak együttműködésből a polgármesterek, köszönhetően a Tokaji Kereskedelmi Zrt-nek.
Példa értékű ez a fajta összefogás, mert nem hiszem, hogy az ország többi borvidékén van olyan település, ahol ilyen jellegű kezdeményezés lenne. Szeretném megköszönni azoknak a polgármestereknek, akik a szőlőt adják. A köszönet azoknak is szól, akik ma már letették a lantot, mert helyükre új polgármesterek álltak. Az a lényeg, hogy a hagyomány töretlenül folytatódik, és remélem, hogy a jövőben is folytatódni fog.
Az ünnepség nyitó rendezvénye a Tokaji Borfesztiválnak, ünnepélyes borátadás a megjelenő polgármestereknek. Ebből az alkalomból azt is vállalták a polgármesterek, hogy részben az ő kiváló boraikkal, részben a közös borral a kíváncsiskodókat megkínálják. Tokajban ez a fesztivál a bor ünnepe. Az itt lévő kiállítók elhozzák legjobb termékeiket. Ismerkedjenek meg minél több borásszal, hisz a bor az egy bizalmi termék. Ez arról szól, hogy ha én odamegyek a borászhoz, tudom, mit várhatok tőle. Megkérdezhetem, mikor, miért akkor szüretelt, hogy kezelte a hordót, vagy öreg-e már a bor. Mindent megtudhatok, ami kicsit közelebbi élményt jelent, amit személyesen, pluszba adnak a termékeikhez.


Attól is közös bor, hogy több cég is támogatja ennek a létrehozását. Többek között szeretném megköszönni a nyíregyházi Dunapack Zrt-nek, hogy biztosítja a csomagoló anyagot a bor kiszereléséhez, a HungaroCoop Zrt-nek, akik a dugót biztosítják ezekhez a borokhoz. Szám szerint itt minden évben 6000 palack kései szüretelésű borról van szó és 600 palack aszúról. Viszonylag nagy szám. Mi, a szervezők, szerényen a címkéjét adjuk hozzá. Kiemelten kell köszönetet mondanom, a Tokaj Kereskedőház Zrt-nek is, hiszen ő gondozza a bort, ő adja a palackot, és ő végzi a palackozást is.

Dr. Kiss Istvántól, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatójától megtudtuk, hogy idén milyen bort adtak át…

A Kereskedőház büszke arra, hogy ebben a programban részt vehet. A mostani 10. évfordulóra nem csak design-ban és megjelenésben változott meg a polgármesterek bora, hanem típusban is, hiszen most egy furmintot, mindennapok hungarikumát szeretnénk bemutatni, illetve átadni a polgármestereknek, hogy ezzel tudják jó hírünket kelteni.
Száraz furmintról van szó 2010-ből, nagyon üde, friss bor. Azzal együtt, hogy száraz, egy nagyon jó bor, Méltán tudja képviselni a borvidéket. Az ötputtonyos aszú pedig 2007-ből való. Ezek mind olyan termékek, amelyek jól tudják reprezentálni a borvidéket, hiszen a furmintról tudjuk, hogy területeink 75%-át adja. Amiről pedig híresek vagyunk, az a Tokaji Aszú. A 2010-es bort a tokaji év borásza, Puklus Péter főborász készítette.

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.05./
 

      Vízre szállt az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága

 

               
    

A május hónapban megrendezett „Te Szedd!” országos környezetvédelmi akcióba Sárospatakon is sokan bekapcsolódtak, iskolások szedték a szemetet az állomás környékén, lokálpatrióták a Bodrog-parton és örömmel fedeztük fel, hogy a vízen megjelenő csónakokban is környezetvédők ülnek, mint kiderült az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóságáról érkeztek, hogy a Bodrog folyót tisztítsák. Rózsa Sándor osztályvezető elmondta, hogy a Bodrog kiemelt jelentőségű számukra…
 

 


Rózsa Sándor


Dr.Hörcsik Richárd

      

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartozik a Bodrog folyó is, sőt kiemelt jelentőségő, hiszen kiemelt jelentőségű természetvédelmi terület határa, túraképes folyó. Az Aggteleki Nemzeti Park központjától, Jósvafőtől jó távolinak tűnik, de valójában nem az. Semmivel nincs háttérbe szorítva, mint az összes többi védett területük. Már régen szükségét érezte az igazgatóság, hogy itt láthatóan megjelenjen, s ez a „Te szedd!” program, egy jó kezdeményezés, jó alkalmat nyújtott arra, hogy megpróbáljuk.
Kis volumenben kezdjük, de ha jól működik a dolog és kitanuljuk a helyi sajátosságokat, úgy gondolom, ez hosszabb távon kinőheti magát. Az országhatártól egészen Tokajig szervezhetünk egy túrát, az egész Bodrog folyón összeszedni minden szemetet, amit tudunk. Nagyobb létszámmal, egyfajta közös programot fogunk létrehozni, ami jó a részvevőknek, tisztábbá teszi a folyót, és másoknak is felhívja a figyelmét természeti környezetünk tisztán tartásának fontosságára.

Nem kis meglepetésünkre az egyik csónakban Dr.Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt fedeztük fel, aki fontosnak tartva az országos kezdeményezést, maga is zsákot – és evezőt – ragadott…

Ez egy országos program, ami a kormány kezdeményezésével jött létre és most, ezen a napon sok száz képviselőtársam, Magyarország minden szegletébe megy és gyűjti a szemetet. Ebben a „Szedd magad! „mozgalomban nem csak az a pár kg szemét fontos, amit összeszedünk, hanem annak a kifejezése is, hogy érdemes példát adni, hiszen ez az év a civil szerveződések, a civil programok, az önkéntesség éve.
Felhívjuk a figyelmet itt Zemplénben is arra, hogy szemetet könnyű elhajítani, de sokkal nehezebb összeszedni. Nem véletlenül találta ki a ZHK segítségével ezt a programot a szakember gárda, hogy ne az erdőbe menjünk, hanem itt a város és itt a Bodrog. Egy olyan természeti érték, amit védeni kell és a szemétszedés most, a szezon kezdetén különösen fontos. Hogy néz az ki, hogy jönnek ide turisták és szemetesek vagyunk?

Egyébként sokszor nem a mi szemetünket kell szedni, ettől függetlenül mi, megpróbáljuk megtisztítani a folyót. Tudjuk, hogy ez sziszifuszi munka, mert egy hónap után ugyanolyan szemetes lesz, de talán egyszer vége lesz ennek is. A lényeg az, hogy az értékeinkre vigyázzunk, arra a Bodrogra, ami a kincse Zemplénnek. Nemcsak azért, mert a holtágaival együtt egy horgászparadicsom, hanem azért mert a vízi túrázóknak is paradicsoma. Ezzel is megmutatjuk, hogy képesek vagyunk összefogni, képesek vagyunk magunk összeszedni akár mások szemetét is.

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.04./
 

      Városszerte folyik a kátyúzás

 

               
    

Tucatnyi ember dolgozik azon, hogy járható, biztonságos állapotban legyenek a Sárospatak város kezelésben lévő utak és járdák. A Kommunális Szervezet dolgozói most a Kossuth és a Dobó Ferenc utcán dolgoznak, ütemtervünk alapján – számol be Oláh József az Utak-hidak Csoport vezetője a folyamatban lévő munkálatokról…
 

 


Oláh József

      

Ahol problémás kátyúk vannak, aszfaltvágóval körbevágjuk ezeket a szakaszokat, ezt követően felbontásra kerül, csak utána kerülhet aszfaltozásra. Az aszfaltozást tehát komoly előkészítő munka előzi meg, a végeredménye pedig látszik, új aszfalttal beterítjük ezeket a területeket és új burkolatot kap egy-egy út felület.

A pataki kátyúkhoz helyi üzem híján, Szabolcsból hozzák az aszfaltot. Nyíregyháza mellől érkezik, mintegy 160 km-t kell menni ezért az aszfaltért. Kompátkeléssel megy át Tiszán-túlra az autó, és Cigánd felé jön haza. Ezen a műveleten 10-12 ember dolgozik naponta.

A város útjain számos helyet találkozhatunk úthibával, de a Kommunális Szervezet csak előre meghatározott keretekből gazdálkodhat. E mellett a járdák javítása is a feladatunk és azt is a biztosított költségvetésből kell kigazdálkodnunk. Sajnos nagyon kevés pénz áll rendelkezésünkre, mindösszesen bruttó 6.3 millió forintból gazdálkodhatunk. A képviselőtestület ígéretet tett arra, hogy miután meglátjuk, hogy ez a keretösszeg mennyi beavatkozásra elegendő, akkor újratárgyaljuk ezt a költségvetést, és ha sikerül még valamilyen forrásból, a képviselőtestület még biztosít pénzeszközöket.

Az utak karbantartására korábban még voltak központi pályázatok, manapság azonban csökkent a források száma. A nyári időszakban azonban új pályázati lehetőségek is megnyílnak, reméljük sikerül eredményesen pályáznunk. Jelenleg csak az önkormányzatnak van lehetősége arra, hogy pályázzon teljes útburkolat felújításra, illetve járdák felújítására.

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.04./
 

      Közgyűlést tartott az Irodalmi Olvasókör

 

               
     

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör 2011. évi május hó 26-án tartotta közgyűlését a Farkas Ferenc Művészeti Iskola kiállítási termében. A közgyűlés levezető elnöke, Dávid Sándor, a Felügyelő Bizottság tagja volt, aki igen nagy tapasztalattal, gyakorlattal végezte a munkáját - nyilatkozta Halász Magdolna elnök...
 

 


Halász Magdolna

      

Az Elnökség féltucat napirendi pont keretében számolt be a Sárospataki Irodalmi Olvasókör 2010.évben végzett munkájáról. Az elmúlt közgyűlés óta örömünkre kilencen kérték felvételüket az Irodalmi Olvasókörbe. Az első napirendipont keretében Eiben Györgyné alelnök az Alapszabályunk alapján ismertette a tagsági viszonnyal kapcsolatos elvárásokat majd a jelenlévők tartózkodás, ellenvélemény nélkül fogadták el a tagfelvételi kérelmeket.

Ezután Halász Magdolna elnök számolt be a közhasznú szervezet múlt évben végzett szakmai programja megvalósításáról, majd Major Jánosné gazdaságvezető a 2010.évi gazdasági tevékenységünket elemezte. Moss Istvánné,a Felügyelő Bizottság elnöke az Olvasókör gazdasági tevékenysége ellenőrzéséről készített jelentését osztotta meg a jelenlévőkkel. Ezután a tagság az Olvasókör közhasznúsági jelentését hallgathatta meg.
A közgyűlés további részében Halász Magdolna elnök az Olvasókör 2011.évi szakmai - Major Jánosné gazdaságvezető a költségvetési tervezetét mutatta be. Az egyes napirendipontokat a jelen lévők egyhangúlag, ellenvélemény, tartózkodás nélkül fogadták el.
Az Elnökség nevében nagy tisztelettel, hálásan köszönjük meg a határon inneni és túli olvasóköröknek, intézményeknek és barátainknak, akik önzetlen támogatásukkal segítették a Sárospataki Irodalmi Olvasókör programjai sikeres megvalósítását.

Csatoltan küldöm az Olvasókör 2010.évi közhasznúsági jelentését, hogy minél többen ismerjék meg a sokszínű szakmai és a szerény gazdasági tevékenységünket.

 


Dávid Sándor


 

 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.06.04./
 

     Lesz elkerülő út, de nem a közeljövőben

 

               
     

A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete egy újabb, összetett téma kapcsán hirdetett lakossági fórumot, ez pedig a közlekedés volt. A 37-es út állapotáról, a Bodrog-híd felújításáról és egy Sárospatakot elkerülő útról beszélgettek az érdeklődők a meghívott vendégelőadókkal – tudtuk meg Saláta Lászlótól, az egyesület elnökétől…
 

 


Saláta László


Dr. Hörcsik Richárd

      

A fórumot megtisztelte jelenlétével Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő is, aki régóta dolgozik a térség közlekedési problémáinak megoldásán, legyen az a vasúti közlekedés, az elkerülő út, vagy éppen a 37-es út javítása, ill. hosszabb távon négysávosítása...

Nagyon sok polgárnak okozott fizikailag is kárt a 37-es út kátyúsodása, ott valami hiba történt. Hogy lehet az, hogy a másfél éve felújított út még a garanciális időben így tönkre menjen? Ez bizony kihatással van a befektetőkre, a polgárok közérzetére, a pénztárcájukra. Ez tűrhetetlen. Hegyeket kellett ahhoz megmozgatni, hogy egyáltalán - a nagy pénztelenségben -hozzákezdjenek a reparációhoz…

Aros János polgármester a város közlekedése kapcsán megfogalmazta, hogy örülnek annak, hogy a Bodrog hidat sikerült felújítani, de a településen átzúduló kamionforgalom még mindig problémát okoz…

Ez örökké visszatérő probléma, hiszen a Patakon áthaladó kamionforgalom nagyon komolyan veszélyezteti már az itt lakók nyugalmát. Erre végleges megoldást csak az elkerülő út fog hozni. Ám utópia lenne abban bízni, hogy ez néhány éven belül megtörténik. Mégsem tettünk le róla és megmozgatunk minden követ annak érdekében, hogy kivigyük a kamionokat Sárospatak területéről, de ez valószínűleg nem az előttünk álló néhány évben fog megtörténni.

A közút megyei igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett témákban csak reálisan szabad gondolkozni. Szilva József Attila a Magyar Közút Nonprofit Zrt megyei igazgatója elmondta, hogy lehetne valótlanságokat mondani, de úgy gondolja, hogy a fórumon tények hangzottak el - és a mi ennél is fontosabb - szándékok hangzottak el. Több dologban elindultak már a nagyon rossz felől a jó felé és történtek már lépések. Ezeknek a lépéseknek kell a folytatása, ami csakis együttműködéssel lehetséges.

Saláta László, a Lokálpatrióták Egyesületének elnöke elmondta, bíznak abban, hogy ez a fórum arra alkalmas volt, hogy egy kicsit felrázták az állóvizet, és miután itt mindenki részéről megfogalmazódott a tevő szándék, közösen próbáljunk meg lobbizni és hangot adni annak, hogy ezek a problémák akkut problémák, ezeket meg kell oldani.

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.06.04./
 

      A Művelődés Háza munkatársai a debreceni Vándorgyűlésen

 

               
  

XXVIII. alkalommal gyűltek össze a közművelődési szakemberek a Magyar Népművelők Egyesülete Vándorgyűlésére. A szakmai fórumon A Művelődés Háza és Könyvtára több munkatársa is részt vett. A közgyűlés számos, a kultúra szerepét, értékét, értékválságát taglaló előadás mellett a közművelődési intézmények számára talán legfontosabb finanszírozási és törvényi háttér változásairól és ezek hatásairól ill. módosító javaslatokról is tárgyalt - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin...
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Sajó Attila a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke beszédében kifejtette, hogy a leglátogatottabb közösségi tereket országszerte a közművelődésben dolgozó kollégák működtetik, akik a gazdasági nehézségek ellenére kitartással és hittel végzik a munkájukat. A kultúra és az Európai Unió, valamint a soros elnökség kulturális eseményeink ismertetésére Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő urat, az Európai Ügyek bizottságának elnökét kérték fel, aki parlamenti szavazás miatt nem
tudott jelen lenni. Gondolatait Csatlósné Komáromi Katalin, az egyesület elnökségi tagja osztotta meg a részvevőkkel. Mint mondta, Magyarország az Európai Unió soros elnökeként nagy hangsúlyt fektet a kapcsolódó kulturális eseményekre, melyek a kulturális sokszínűséget és nemzeti kultúránkat is reprezentálják. A kultúra nagy segítséget nyújthat a gazdasági válságból való kilábaláshoz.

Az összegzést néhány kiemelt rendezvény (Gombold újra, Együtt - az Európai Unió Napja, TeSZEDD - a tiszta Magyarországért) bemutatása zárta. A vándorgyűlés keretében először hirdették meg Az Év Kulturális Plakátja 2010. pályázatot. A pályázaton induló közel száz pályamunka közül 40 plakátot hívtak meg a Debreceni Kölcsey Központ kiállítótermében rendezett kiállításra.

A Művelődés Háza és Könyvtára három plakáttal indult a pályázaton, ebből kettőt - a Zenei Bérlet és Fazekas Mesterek, Mester Fazekasok plakátját - hívtak meg a kiállításra, amelyeket Sajószegi Gábor tervezett.

 
Sajószegi Gábor

 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.06.03./
 

      A sárospataki focista lányok újabb sikere

 

               
  

Május 26-án Nagykállóban rendezték meg az MLSZ GRASSROOTS LEÁNY ISKOLAI LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG egyik országos elődöntőjét. Megyénkből korábban az Árvay DSE csapata szerzett jogot a részvételre, de a versenykiírásnak megfelelően kiegészültek két tehetséges a Rákóczi DSE-ben sportoló és egy cigándi leánnyal - küldte a tudósítást Gönczy Zoltán edző...
 

 


Gönczy Zoltán

      

Erre szükség is volt, hiszen ebben a bajnokságban nem kispályán, hanem félpályán nyolc játékossal kell helytállni a mérkőzéseken. A lányok mindkét ellenfelüket fölényesen legyőzték (4:1, 4:0) így bejutottak a nyári 3 napos országos döntőbe, amelyet Tiszaújvárosban rendeznek majd. A torna legjobb játékosa Molnár Dóra, a legjobb kapusa pedig Hallók Petra lett.

A csapat tagjai: Preszoly Fruzsina, Molnár Dóra, Maczkó Gréta, Szuromi Gréta, Aranyosi Anett, Illés Erika, Sütő Zsófia, Hallók Petra, Csehi Kincső (Árvay DSE), Varga Délia és Mezővári Kinga (Sárospataki Rákóczi DSE) és Bodnár Gréta (Cigánd).

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.06.03./
 

      A színvonalasabb szolgáltatásért

 

               
  

2011. július 1-én változik a falusi szolgáltatókra és a magánszálláshelyekre vonatkozó rendelet, esetükben az elnevezésekre és a szolgáltatások színvonalára nézve komoly változások lesznek a nemzeti tanúsító védjegyrendszer bevezetése miatt. A Nemzetgazdasági Minisztérium az egyes szálláshelytípusokhoz tartozó védjegyek kiadásának, nyilvántartásának rendszerét különböző szakmai szervezetekre bízza - tájékoztatja az érdeklődőket Kajati Mónika, a Tourinform iroda munkatársa...
 

 


Kajati Mónika
 

      

A falusi szálláshelyek védjegyrendszerét a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a szállodákét a Magyar Szállodaszövetség, az ifjúsági szálláshelyekét a Magyarországi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége, a kempingekét a Kempingek Szakmai Szövetsége, a fizető-vendéglátókét a Magánszállásadók Országos Szövetsége koordinálja. Az új minősítési rendszer - jóváhagyás után - előreláthatóan egy hónapon belül beindulhat, mivel 2011. július 1-től a falusi szálláshelyek és a magánszállásadók esetében csak az új eljárási rendszerint minősített szálláshelyek viselhetik csak a Nemzeti Tanúsító Védjegy szövegű táblát.

Az eredeti rendelet-terv alapján 2011. július 1-től NEM HASZNÁLHATÓ a vendégház, apartman és vendégszoba kifejezés, csak a minősített szálláshelyek esetében. A MOSZ és a FATOSZ folyamatosan tárgyal az NGM-mel, hogy ezt a rendelet-tervet módosítsák - bízunk benne, hogy eredményesek lesznek a tárgyalások, hiszen ellenkező esetben csak a minősített szállások használhatják pl. a "Gipsz Jakab Vendégház" vagy a "Nagy Pista Apartman" és hasonló elnevezéseket.
 

 
 

 

 


 


 

A falusi szálláshelyek napraforgóval, a magánszálláshelyek koronával lesznek minősítve, a besorolást helyszíni minősítők végzik, a védjegyet az NGM adja ki, a miniszter aláírásával.*A falusi szálláshely* napraforgóval tanúsító védjegy a Nemzetgazdasági Minisztérium által létrehozott és a FATOSZ által működtetett rendszer, amelynek alapvető célja, hogy - összhangban a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendeletben foglaltakkal - garanciát nyújtson a szálláshelyszolgáltatás-nyújtás minőségének a szakmai elvárásoknak megfelelő színvonalára.

A védjegy további célja a szálláshely-üzemeltetési engedélyben meghatározott követelményeken felül, további minőségi követelményeket nyújtó szolgáltatók pozitív megkülönböztetése és kiemelése az azokat nem vállaló vállalkozásokkal szemben, a tudatos fogyasztói (turista) magatartás elősegítése, a tájékozott fogyasztói döntés meghozatalának megkönnyítése, valamint a szolgáltatók minőségfejlesztésre, magas színvonalú szolgáltatásnyújtásra, fogyasztó (turista) orientált szemléletre történő ösztönzése.

A védjegy tanúsítja, hogy a szolgáltatások minősítése előre meghatározott, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által kidolgozott és a Nemzetgazdasági Minisztérium által jóváhagyott szakmai szempontrendszer alapján történik. Ebben meg vannak határozva azok a további többlet követelmények, amelyek alapján kapja meg minősítését a szolgáltató. Ilyen például a szállásadó szakképzettsége, a minősített épület külső-belső állapota, berendezése, programlehetőség kínálatok, valamint a falusi vendéglátó többletszolgáltatásai, amelynek pontjait a fakultatív szolgáltatásokat tartalmazó jegyzékből kell megállapítani. Az egyes szálláshelyek minősítése pontrendszerben történik. Az egyes követelmények milyenségét, minőségét ponthatárok között kell értékelni. Az összegyűjtött pontok egy megadott pontsávot elérve határozzák meg a napraforgószámot. Továbbra is 2-4 napraforgós táblákat fogunk kiadni az ara érdemes pályázóknak. A védjegy kérelmezését egy pályázati űrlap kitöltésével kell a szolgáltatónak kezdeményeznie a FATOSZ felé. Ezt követően a következő hetekben lezajló továbbképzéseinken felkészített minősítő szakembereket
küldünk ki a pályázó szálláshelyhez. A védjegy kérelmeket, a Minősítő Bizottság javaslata alapján egy úgynevezett Bíráló Bizottság hagyja jóvá.

A minősítettekkel védjegyhasználati szerződést kötünk, majd Nemzeti Tanúsító Védjegyet, táblát és bizonyítványt kapnak, valamint fotóikkal és szolgáltatásaikkal együtt felkerülnek a FATOSZ honlapján külön e célra kialakított menüpontjába, illetve elektromos katalógusába, amit a Tourimform irodáknak is elérhetővé kívánunk tenni. Az előző érvényes FATOSZ minősítésével rendelkezők közül, azok számára, akik az elmúlt egy évben minősíttették házukat a FATOSZ egy külön eljárásrendet dolgoz ki és terjeszt be a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, amelynek célja, hogy ezen, szolgáltatók is átsorolhatóak legyenek az új, Nemzeti Tanúsító Védjeggyel rendelkezők közé és ne kelljen a teljes új eljárást, valamint az egész eljárási díjat megfizetniük.
Bővebb információ a www.fatosz.hu oldalon. A magánszálláshelyek minőségi védjegyegyeztetését a MOSZ végzi, a magánszállásokat két, három és négy koronás minősítéssel lehet ellátni.

A kritériumokról, illetve a költségekről a http://www.maganszallasadok.hu/hu/minositesi-palyazat.html linken megtalálható minden információ. A védjeggyel kapcsolatban felmerült kérdések kapcsán mind a FATOSZ-nál, mind a MOSZ-nál készséggel állnak a szolgáltatók rendelkezésére. Ahogy a bevezetőben is jeleztem, a rendelet még nem jelent meg, napi tárgyalások folynak az NGM illetékeseivel, hogy a Vendégház, Apartman és Vendégszoba kifejezéseket a továbbiakban is használhassák azok a szolgáltatók is, akik egyelőre nem minősíttetik magukat. Ha a végleges rendelet megjelenik, erről külön is tájékoztatni fogjuk Önöket.

Tourinform Sárospatak
/2011.06.03./
 

      Sokat segítenek az állampolgárok

 

               
  

A Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az erdészettel közösen ellenőrzést tartott a Makkoshotyka feletti erdős területen. Bejelentést kaptak, hogy ismeretlen személyek fát lopnak. A rendőrök és az erdészet közösen közelítették meg a helyszínt, ahol az elkövetőket már nem lelték, viszont megtalálták az eltulajdonított fát és az eltulajdonításra átalakított tipikusan falopásra használt UAZ gépkocsit - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy , sajtóreferens...
 

 


Bacsó Tibor
 

      

Megtették a szükséges rendőri intézkedéseket az elkövető azonosítása érdekében, az UAZ gépjárművet a fával együtt lefoglalták, és a Sárospataki Rendőrkapitányságra szállították be. Az elkövetők beazonosítása most is folyamatban van. Jelenleg ismeretlen tettes ellen, lopás miatt folytat a Sárospataki Rendőrkapitányság büntetőeljárást ebben az ügyben. Az eljárás során megállapították, hogy az a terület, ahonnan a fát lopták a Natura 2000 védettségi területek közé van sorolva.

2011. május 19-én 13. 22-kor állampolgári bejelentést tettek a Sárospataki Rendőrkapitányság Közrendvédelmi dolgozóinál. Sárospatak Mandulás-hegyén, a víkendházaknál két személlyel találkoztak, akik kerékpáron különféle vasakat szállítottak. Az állampolgár kérdőre vonta az elkövetőket, de azok elszaladtak a Lőtér irányába. A kerékpárt és a vasakat is otthagyták a helyszínen.
A rendőrök kimentek, intézkedtek, s kutatásuk eredményre vezetett, sikeresen elfogták az elkövetőket. Kikérdezésük során a gyanúsítottak nem tudtak elszámolni azzal, honnan szerezték a lemezhulladékokat, amelyeket a kerékpárjukon szállítottak. A rendőrségi eljárás során megtalálták a helyszínt, ahonnan eltulajdonították az elkövetők a vashulladékokat, egy a Mandulás-hegyen lévő, körbekerített víkendházat. Ebben az ügyben büntetőeljárás indult lopás miatt a Sárospataki Rendőrkapitányságon.

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.03./
 

      Készül a Carolina Óvoda és Bölcsőde udvara

 

               
  

A tavaly szeptemberi óvodaátadás óta készülünk az udvarunk rendezésére. Sajnos, ez idáig mindig közbe jött valami (rossz időjárás, pénzhiány, stb.), ami miatt a mai napig sem vagyunk készen. Sárospatak város képviselő-testületétől - a legjobb szándék mellett is - azt az ígéretet kaptuk, hogy egy későbbi időpontban megpróbálnak anyagiakkal segíteni. Az idő viszont sürget bennünket, szeretnénk minél előbb szebbnek és rendben látni az épület mellett, az udvarunkat is. Így segítséget kértünk, és szerencsére kaptunk is – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...

 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes
 

      

Május elején társadalmi munkát szerveztünk a szülők és a dolgozók részvételével, melynek keretében összetakarítottuk a játszóudvarról, a gyermekek számára esetlegesen veszélyesnek számító, még előkerült építési hulladék maradványokat. A megmaradt járólapokból kerékpártárolót, a virágos kertbe vezető „tipegőt”, valamint babaház-alapot készítettünk a Kommunális Szervezet dolgozóinak, valamint az önkormányzat karbantartó csoportjának közreműködésével.
Felépítettük az udvarra azt a gyönyörű babaházat, amelyet még az óvodabővítési projekt keretében vásároltunk.

A „TEszedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalom keretében a gyermekek az óvoda környékén végeztek hulladékgyűjtést és szedték össze a szemetet.
Az udvar parkosítása jelenleg is folyamatban van. A Bana-Tüzép vezetőjének támogatásával termőföldhöz jutottunk. A földmunkák utáni füvesítéshez a nagy mennyiségű fűmagot a „Személyiségközpontú Nevelés” alapítványunk finanszírozta.

Ígéretünk van szülőktől, nagyszülőktől, támogatóktól fákra, tujákra és egyéb dísznövényekre. Kaptunk szülői segítségként homokot, valamint ígéretet munkagéppel történő tereprendezésre, amikor arra szükségünk lesz. Ezen kívül az épület aulájában elhelyeztünk egy urnát, ha valaki pénzadománnyal kívánna segíteni, megtehesse.

Nagy öröm látni és megtapasztalni ezt a törődést és odafigyelést a szülők, valamint a támogatók részéről. Bízom benne, hogy ilyen segítség mellett sikerül szeptemberben rendezett, szép udvarral várni a nyári szünetről visszatérő gyerekeket.
Köszönjük a segítséget!

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.06.02./
 

      VIII. Ohat Nemzetközi Bojlis Kupa

 

               
  

2011.május 11-én kezdődött a VIII. Ohat Nemzetközi Bojlis Kupa, ahol Sárospatakról is képviseltette magát egy háromfős horgász csapat. A Weinberg’ 93 Kft. - Pozsár Bojli team szép eredménnyel és a verseny legnagyobb halával zárta a 100 órás megmérettetést - küldte beszámolóját Pingor Zsolt a team egyik tagja…
 

 


Pingor Zsolt

Gulyás Péter
 

      

2011. május 11-én reggel nyitóünnepséggel kezdődött a verseny, majd ezt követően indult a horgászhelyek sorsolása. Csapatunk (Pingor Zsolt, Gulyás Péter, Ferencz Tibor) a negyedik húzási helyről a hetes szektort választotta, ami az utóbbi években nem tartozott a legszerencsésebb helyek közé. A keleti gát bal sarkában elhelyezkedő terület a tó harcsáinak kedvenc helye, ezt nehezítette még a megkezdődött ívásuk is, amikor a területet védik más fajokkal szemben. A csapatok nyolc órára elfoglalták szektoraikat, majd következett a bójázás és az alapozó etetés. 12 órakor, dudaszóra indult a verseny.

A tavon erőteljes észak nyugati szél kezdett fújni, ami teljesen felzavarta a csapatunk előtti, mindössze 20 centis vizet. A parttól 100 méterre is csak 50-60 centis volt a vízmélység. Az első pontyot délután fél négykor fogtuk, súlya 4 kg volt. Ezt követően 48 órán keresztül halat sem láttunk a szektorunkban, a beparittyázott etetésre azonban perceken belül elindultak a harcsák és mindent feltakarítottak.

Május 13-án pénteken fordulópontjához ért a verseny. A szél megfordult, totális szembeszélben horgásztunk. A szél elénk tolta a halakat, elkezdődött a horgászat. 24 óra alatt közel egy mázsát mérlegelhettünk, közöttük egy 14,68 kg-os tükörpontyot, ami a verseny legnagyobbika volt. A 12 csapat közül eddig az utolsó helyen álltunk, a csapat azonban nem adta fel. A cél az volt, hogy minél előrébb kerüljünk a rangsorban.

Tudtuk, hogy a kisebb pontyok nem mernek bejönni a harcsák miatt a szektorba, ezért a folyamatos etetés mellett két szem 20-as Manna tökmagos és fűszeres bojlival csaliztunk, fluorcarbon előkén.
A verseny négy napja alatt a csapat tagjai felváltva mindössze 5-6 órát aludtak, aminek az eredményeként az utolsó napra a 10. helyre tudták magukat felküzdeni. A verseny teljes tartalma alatt 22 db pontyot fogtunk 169 kg összsúlyban. Átlagfogásunk a legmagasabb volt a versenyen az elért 7,7 kg-mal. A csapat tagjaiként köszönjük a Weinberg’ 93 Kft és a Pozsár Bojli Segítő támogatását!

 
Ferencz Tibor

 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.06.02./
 

      Családi programok A Művelődés Háza és Könyvtára rendezésében

 

               
  

Az elmúlt hét napjai a Gyermek és Család Nap előkészületeivel teltek. Az intézmény szabadtéri rendezvényeinek sorát nyitotta meg az egész napos program. A sikeres pályázatoknak és a fenntartó önkormányzattal történt egyeztetéseknek köszönhetően belépődíj nélkül tudtuk fogadni a látogatókat. Egyéb támogatások is - OTP Bank, Heineken - lehetővé tették az ingyenességet - számolt be Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő...
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Minden korosztály számára kellemes, tartalmas és biztonságos kikapcsolódási lehetőséget kínált a Vízi kapuhoz szervezett esemény. Az időjárás kissé mostoha volt ugyan, a közönség folyamatosan cserélődött, de a nap végére közel másfél ezren látogatták meg a rendezvényt. Valamennyi közreműködő - helyiek és messziről jöttek - egyaránt azon fáradozott, hogy jól érezze magát a közönség. A Rokonok együttes gyerekműsora, a sportbemutatók, az iskolai csoportok műsorszámai sok tapsot kaptak, csakúgy mint a Sárospataki Dixiland Band vagy éppen az ír táncokat bemutató fellépők.

A 4For Dance csapata elvarázsolta a közönséget. Hasonló profizmusról tett tanúbizonyságot a United együttes is. A jó hangulatú koncertnek egy óra elteltével a kialakuló vihar miatt véget kellett vetnünk.

A Gyermek és Családi Nap is tartalmazott néhány olyan elemet, amely hazánk Európai Uniós elnökségéhez kötődik. Ilyen volt a könyvtári kollégák által üzemeltetett könyvtári és kézműves sátor. Itt nemcsak az uniós országok mesehőseivel ismerkedhettek meg a gyerekek és felnőttek, hanem a kis figurákat el is készíthették különböző technikával. A nagyobbakat puzzle játék és a fizika tudományát népszerűsítő sarok várta. Az uniós országok konyháiból kaphattak ízelítőt mindazok, akik a Vay Szakképző iskola tanárai és diákjai által üzemeltetett uniós gasztrosarkot keresték fel. Görög, francia, angol, olasz, szlovák és magyar étkeket kóstolhattak kicsik és nagyok. Az iskola biztosította a fazekas mesterség kipróbálásának lehetőségét is. Európa sokszínűsége a rendezvény zenei kínálatában is megjelent. Ezt képviselték a hercegkúti táncosok is.

Köszönettel tartozunk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és az Árvay József Gyakorló Általános Iskola pedagógusainak és Carolina Óvoda és Bölcsőde munkatársainak, akik a palacsintasütés fáradságos munkájából vették ki részüket. A különböző ízesítésű édesség szintén ingyen volt ehető.

Színesítette még a programot az elmaradhatatlan ugrálóvár, lovagoltatás, tűzoltó bemutató. A családi rajzversenyre nagyon sokan neveztek. Öröm volt látni az együtt rajzoló gyerekeket, anyukákat, apukákat. A délutáni eredményhirdetésen sok értékes díj talált gazdára.

A Gyermek és Családi Nap lebonyolításában köszönjük a segítséget Sárospatak Város Önkormányzatának, a Polgárőrségnek, a Kommunális Szervezetnek, a Pataqua Kft.-nek, A Rokonok együttesnek, a sárospataki JU-Jitsu Egyesületnek, és a sátoraljaújhelyi Kyokushin Karate Egyesületnek, a sátoraljaújhelyi Tűzoltóságnak, a LeviFotónak és mindenkinek, aki segítségével és felajánlásával hozzájárult a program megrendezéséhez.

A családosok másnap is találhattak kedvükre való programot, hiszen az Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep keretében több mint kétszázan látogattak el a Moziba május 29-én. Nagyon népszerűek voltak a Dr. Bubó és a Vuk ingyenes vetítései, de megtelt a terem a Bogyó és Babóca 2. - 13 új mese című animációs filmre is. Akik eljöttek, a vetítéseken kívül a játszóházba is bekapcsolódhattak.

 
 

 

 


 


 

Indítás a ROKONOK-kal>>>     Sátor programokkal>>>        Gólyalábasok>>>                    Árvay Mazsorett>>>               Tűzoltó és mentő kocsik>>>

Rajzverseny>>>                     Palacsintasütés>>>                 Los Andinos koncert>>>                      Heimat Hercegkútról>>>        Blackbird Tánciskola>>>

Cziczer Katalin
/2011.06.02./
 

     Egyházi óvoda működik szeptembertől Sárospatakon

 

               
  

Az elhúzódó tárgyalási, egyeztetési folyamat már-már bizonytalanságot, aggodalmat eredményezett az óvodapedagógusok és a szülők körében, így sokan fellélegeztek, amikor Sárospatak Város Önkormányzata a döntést meghozta: átadja használatra a József Attila utcai óvodát a Görög Katolikus Egyház részére, hogy ott az óvodai nevelést-oktatást egyházi keretek között folytathassák. A döntés meghozatala után Mosolygó Tamás sárospataki, görög katolikus parókus látható megkönnyebbüléssel emlékezett vissza a folyamat kezdetére…
 

 Mosolygó Tamás

Aros János

Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Tavaly november táján adott Fülöp püspök úr megbízást arra, hogy tervezzünk óvodai oktatást Sárospatakon. El is kezdtük, de a szervezési folyamat igazán 2011. március 5. után gyorsult fel, amikor Miskolcon külön püspökség nyílt, és Grunda János atya, mint oktatási referens vette kézbe az óvoda indításának az ügyét.

A gyermekek óvodai nevelésének a rendje úgy gondolom, a lényegét tekintve mindenütt egyforma – folytatta Mosolygó atya a várható változásokkal… Amire itt számítani lehet, az egy hangulati, érzületi változás lesz, és valahol ezt várjuk a szülőktől is és a pedagógusoktól is. Kérjük, hogy egy pozitív hozzáállással támogassák azt a nevelési rendet, ami ebben az óvodában majd kialakul, és működjenek együtt – nem mintha az önkormányzati óvodában nem működnének együtt a szülők az óvodai foglalkoztatással, az óvodai programokkal, de itt egy kicsit egy külső pont felé is fordulunk.

Most, hogy megszületett a szerződést jóváhagyó önkormányzati döntés, a határozat számát Grunda atya beírja ez előkészített alapító okiratba, püspök úrral aláíratja, autóba ül és elhozza ide Sárospatakra, hogy beadja az önkormányzathoz, hiszen határidő van, a mai nappal ennek meg kell történnie és utána még nagyon sok munka van, amellyel szeptemberig el kell készülnünk, hogy az óvoda megnyithassa a kapuit.

Aros János polgármester a sajtó részére még egyszer elismételte azokat az előnyöket, amelyek miatt a Testület ezt a döntést meghozta.
Ugyanerre a célra eladni az épületet csak jóval a piaci ár alatt tudták volna, ezért nem adták el. A díjmentes használatba adásba azért egyeztek bele, mert ez így is 15-20 millió Ft hasznot jelent évente az önkormányzatnak, ugyanis a működtetésére ennyit kellett eddig áldozni az állami normatíva mellett.
A szerződés nagyon részletes, szabályozza a felvehető gyermeklétszámot, még a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számarányára is kitér.
Ha nem tették volna meg ezt a lépést, a csökkenő gyermekszám miatt könnyen előfordulhatott volna, hogy ez a belvárosi óvoda megszűnik, mert a felújított lakótelepi óvoda az összes óvodást be tudja majd fogadni. Ez a belváros gyermekei számára lett volna kedvezőtlen.

Lendvainé Szendrei Ágnes óvodavezető elmondta, hogy az elhúzódó döntési folyamat miatt a szülők és az ott dolgozó nevelők is bizonytalanságban éltek a jövőt illetően, így a döntés sokak számára jelent megkönnyebbülést.
A konzultációk során kiderült, hogy elsősorban a szülőknek, de az óvodai pedagógusoknak is egy a fontos, hogy az óvoda tovább működjön, az egyházi működéssel szemben ellenvetést nem tapasztalt.

Igazgatónő az érzéseit nagyon őszintén fejezte ki: „az egyik szemem sír, a másik pedig nevet”, hiszen közel 20 év köti ahhoz az intézményhez, aminek most búcsút kell mondania, viszont örül, hogy az óvoda tovább működik, hogy a munkatársainak megmarad az állása és a gyermekeik is zökkenőmentesen folytathatják ott óvodás éveiket.
A szerződésben ez is rögzítve van: öt év múlva fogják felülvizsgálni, hogy a változó körülményeknek megfelelően kell-e rajta változtatni.

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.01./
 

      Országos megemlékezés színhelye lesz Sárospatak a Nemzeti Összetartozás Napján

 

               
  

Városunkat az a megtiszteltetés érte, hogy idén a nemzeti ünnepség záró rendezvénye a sárospataki református templomban egy ökumenikus istentisztelet keretében fog lezajlani – hívja fel Aros János polgármester a lakosság figyelmét arra a megemlékezésre, ami minden évben fontos, de most különösen, hiszen Budapest és Ópusztaszer mellett egyedül Sárospatakot jelölték ki a szervezők országos színű szertartás lebonyolítására…
 

 


Aros János

      

91 év telt el a tragédia óta, amikor az ország kétharmad részét elszakították és a lakosoknak is közel kétharmad része került határon túlra. Ezzel kapcsolatban tavaly a sárospataki 8KOR Színház éppen a református templomból - Virágh Sándor nagytiszteletű úr jóvoltából - egy harangot vitt Trianonba, a békediktátum aláírásának a helyszínére, ahol ezt a harangot megkongatták. Örülünk, hogy idén a szervezők ránk gondoltak, hiszen ma már ez a rendezvénysorozat, nem csak a Trianoni békediktátumra való emlékezésről, hanem a Nemzeti Összetartozás napjáról is szól, hiszen 2010-ben éppen Semjén Zsolt - aki most miniszterelnök-helyettesként fogja az ünnepi beszédet mondani - előterjesztésében döntött úgy az akkori Országgyűlés, hogy a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja június 4-ét.

Reggel 8-kor Budapesten zászlófelvonással fog kezdődni az állami ünnepségsorozat, délben Ópusztaszeren lesz egy ünnepi beszéd, amelyet az Országgyűlés elnöke, Kövér László fog mondani. Délután 17 órakor pedig Sárospatakon a református templomban Csomós József református püspök, Katona István katolikus püspök, Damjankovics József görög katolikus fő esperes és Asztalos Richárd evangélikus lelkész fogják celebrálni az ökonomikus istentiszteletet. Ez után Semjén Zsolt fog beszédet mondani, aki a miniszterelnök helyettese.

Természetesen, a hagyományoknak megfelelően Sárospatak külön megemlékezést is tart. Most csatlakozunk az állami ünnepséghez, ezért nagyon sok vendéget várunk. Sokan jelezték, hogy részt kívánnak venni ezen a rendkívül méltóságteljes eseményen. Az eseményt élőben közvetíti a Duna televízió, és később műsorára tűzi a TV1 is. Az ünnepség befejezése után mindenkit várunk az Iskolakertbe a koszorúzásra, egy rövid ünnepi műsorra.

Sárospatak a Kultúra Magyar Városa, amit történelmi múltja kötelezi arra, hogy a hagyományait ápolja. Sárospatakot, ha bárhol említik meg a világon, mindenki a Rákócziak ősi fészkére gondol. II. Rákóczi Ferencnek az összetartozással kapcsolatos tevékenységét senkinek nem kell ecsetelni. Úgy gondolom, hogy Sárospatak méltó helyszíne lesz ennek az ünnepségsorozatnak. Bízom benne, hogy nagyon sokan eljönnek, és részt vesznek az ökonomikus istentiszteleten éppen úgy, mint az iskolakerti koszorúzáson.

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.06.01./
 

      Kisiskolás korúak Országos Közlekedésre nevelési versenye

 

               
  

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a 2010/2011. tanévben is meghirdette a 3. osztályos tanulók részére a kisiskolás korúak országos közlekedésre nevelési versenyét. Az országos döntőn a nagyon szoros mezőnyben a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona tanulója, a „Kisrefis” Éva Gábor – több helyezést csak egy-egy pont döntött el – a megtisztelő 14. helyet sikerült megszereznie...
 

 


Éva Gábor

      

A verseny célja: a kisiskolások utas és gyalogos baleseteinek megelőzése, valamint e tanulók felkészítése a városi közösségi (tömeg-) közlekedés eszközeinek biztonságos használatára, kulturált közlekedési magatartásuk kialakításának megalapozása, a közlekedéshez szükséges képességeik és készségeik fejlesztése, a szabadtéri játék biztonságos helyszíneivel, továbbá az időjárás közlekedést befolyásoló szerepével történő megismertetésük.

A verseny három fordulóból állt: iskolai selejtező, megyei elődöntő és országos döntő. Az iskolai fordulót a versenyre nevezett iskolák maguk bonyolították le, minden iskolából a legeredményesebben szereplő diák vehetett részt a megyei elődöntőn.

Városunkat a megyei elődöntőn – ami a miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola és Német Két Tanítási Nyelvű Iskolában került megrendezésre – a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona tanulója, a „Kisrefis” Éva Gábor képviselte, ahol a 29 részt vevő versenyző között sikerült az első helyet megszerezni, ezzel kivívni az országos döntőn való részvétel jogát.

Az országos döntő a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár szervezésében 2011. május 20-22. között került megrendezésre Békéscsabán. Az országos döntő elméleti és gyakorlati fordulóból állt. Az elméleti írásbeli feladatsor öt témakör tíz feladatlapjának megoldásából állt. A feladatlapok a versenyző ismereteit a következő témakörökben mérte fel: közlekedési alapfogalmak (keresztrejtvény megoldásával), közlekedési jelzőtáblák, gyalogos közlekedés, közlekedési szituációs feladatok és a városi közlekedés kialakulásának története (tesztlapok).

Ezt követően a versenyzőnek gyakorlati feladatsort kellett teljesítenie, mely egy tornateremben berendezett KRESZ-pályán elektromos kisautóval való közlekedést jelentett. A feladatsorban szerepelt közlekedési jelzőlámpa, szlalom, kapubeállóba való beállás-kitolatás, útburkolati jelek figyelembe vétele, elsőbbségadás szabályainak alkalmazása, útszűkület, körforgalom.

Az országos döntőn a nagyon szoros mezőnyben – több helyezést csak egy-egy pont döntött el – a megtisztelő 14. helyet sikerült megszereznünk. Gratulálunk a versenyzőnek, és felkészítő tanárának, Mózesné Nagy Mária osztályfőnöknek!

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.01./
 

      Net for God

 

               
  

Három éve alakult meg Sárospatakon a Net for God vagyis a Nemzetközi Ökumenikus Testvériség. A keresztények célja a közösség építése és a véleménycsere elősegítése. A legutóbb a Szent Erzsébet Házban tartottak találkozót a tagok...
 

 


 

      

Minden hónapban egyszer szoktak találkozni. A Net for God, magyarul Nemzetközi Ökumenikus Testvériség, amelynek célja, hogy a nagyvilágban különböző pontokon összegyűljenek a keresztények és imádkozzanak az egységért.

A közösség tagjai általában együtt néznek meg egy dokumentumfilmet, aztán pedig megbeszélik az élményeiket. A film minden hónapban más témát ölel fel. Különböző témákat vetnek fel, más-más felekezetekből, érdekes emberekről, szentekről. A következő film például János pápát mutatja majd be, a mostani film pedig Charles de Foucauldról a sivatag szentjéről szólt. A film utáni megbeszélés a közös ima alapja is.
A film megnézése után mindenki elmondja, hogy mi az, ami őt megérintette ebben a filmben. A film végén ajánlanak egy imaszándékot, utána az egész hónap folyamán imádkoznak ezért a szándékért.

A Nemzetközi Ökumenikus Testvériség fő célja az egymás megismerésén túl a jó példák átadása, és a béke elősegítése.

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.06.01./